View Full Version : Quisqualis indica
Quisquals İndica-Rangoon Creeper
Şimdiye kadar gördüğüm en güzel sarmaşık. Gerçekten.
AİLE: Combretaceae
ORİJİN: Tropik Asya, Yeni Gine
TİP / KULLANIMI: çiçekli sarmaşık
BOYUT: en fazla 12 'ortalama asma
BÜYÜME ORANI: hızlı
IŞIK ŞARTLAR: tam / kısmi güneş
SU ŞARTLAR: Ortalama, kışın daha az
MIN. TEMP. : koruma ile orta 20 ° s
ÇİÇEK: yılın sıcak aylarda sürekli
Tropik, çok güzel ve yoğun vanilya kokulu.Çiçekleri önce beyaz, sonra pembe, en sonunda da kırmızı oluyor. Üç renk te aynı salkımda. Kokusu 50 mt. ye kadar duyulabilirmiş. Yıllandıkça salkımladaki çiçek sayısı artıyor.
Budamaya uygun, saksıda yetiştirilebilir.
Bu odunsu mükemmmel asmanın çekirdekleri badem gibi yenilebilirmiş. Sıcak ve nem ister. Bir de çok su. Akdeniz bölgesinde rahatlıkla yetişir.
combretaceae ailesinden, Çinli hanımeli olarak ta bilinirmiş. Tropik ormanlarda doğal olarak yetişir. Ayrıca Afrika, Çin, Tayvan, Malezya, Filipinler, Vietnam, Papua Yeni Gine ve diğer Asyalı gibi ikincil ülkelerin ormanlarında.
Toprak seçmez, kolay yetişir, büyüdükten sonra kısa süre soğukları ve kuraklığı da hoş görür.
Uygun iklimde yılda 5 mt. den fazla büyürmüş.
Ayrıca Filipinler Sağlık bakanlığının tavsiye ettiği 10 tıbbi bitkiden biri.
Philippine Herbal Medicine (http://www.philippineherbalmedicine.org) Yerel adı Niyog-Niyogan
(Diğerrleri de çok ilginç. Oya, Japon gülü....)
Çin hanımelisi olarak ta bilinirmiş.
Combretaceae ailesindenmiş. Tropik ormanlarda doğal olarak bulunurmuş. Ayrıca Afrika, Çin, Tayvan, Malezya, Filipinler, Vietnam, Papua Yeni Gine ve diğer Asyalı bölgeler gibi ikincil ülkeler ormanlarında bulunur.
192731
192732
192733
Bu sarmaşığın tohumlarını yurt dışında gezerken, bir evin bahçesinden toplamıştım. Hatta formdan bir kaç arkadaşa da göndermiştim. Ne yaptılar bilmiyorum.
İki tanesini çimlendirmiş ve bir yaşına kadar Ankara da, kışın içeride, yazın balkonda sorunsuz büyütmüştüm. Hatta tohum toplarken fotosunu çekememiştim. Aylarca tarifle adını aradık. Sevgili Jineop la beraber.:)) Bulduğumuz zaman çok sevinmiştik.
Bu yıl aniden kurumaya başladı. Ne yaptıysam kurtaramadım. Tamamen kuruduktan sonra söktüm, baktım. Kedim köküne işemiş. Kokusundan anladım. Bana kızdığı zaman gidip çiçeklere işiyor..:((
Tohumlarını hiç bir yerde bulamadım. Tohum getirten arkadaşlara da sordum ama bulamadım.
Gövdesi kalınlaşa kadar korunursa,İstanbulda ve Egede dışarıda yetişebilir.
Ayrıca katmerlisi de var.
192737
Tıbbı kullanımı (http://www.philippineherbalmedicine.org dan çevirmeye çalıştım.)
(Sadece bilgi olsun diye yazıyorum. Doktora sormadan kullanmamak gerekir.)
Hemen hemen her parçası tıbbı olarak kullanılabilir. Bağırsak ta parazit-solucanları, öksürük, ishal, gibi durumlarda kullanılırmş.
Tohumları anthelmintic (?) olarak ve diş ağrıları için kullanılırmış.
Kökleri kaynatılarak içilirse, romatizma ağrılarını hafifletirmiş.
Saksıda da yetiştirilebilir.
192740
Amanın, sn agozce bunu ne ara buldunuz ?
Quisqualis indica çok güzelmiş. Tam da artık uslandım diyordum, tekrar arayışa mı çıkacam?
Güzelliği bir tarafa, şifalı olmasından çok etkilendim.
Kedilere olan antipatim iyice depreşti, zaten tüylerine alerjim de var, bu kadar kinci olduklarını bilmezdim;)
Burada var (http://cgi.ebay.co.uk/Rangoon-creeper-Double-flowers-1-Plant-/280629058743?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4156cb9cb7). Canlısı 67 $ ' a evine geliyor.
Bir diğer ismi de Rangoon creeper'miş. Tohum ararken böyle arayalım ki belki daha kolay bulunur.;)
Sevgili Jezebel, bu gerçekten müthiş bir sarmaşık. Selluka veya clematis, bunun yanında sönük kalır. Çok güzel kokuyor, kolay büyüyor, hç nazlı değil. Sürekli çiçekli....3 renk bir arada....
Benim artık rüyalarıma giriyor. Havalar ısınsın, gerekirse canlı getirtelim. Çünkü değer. Siz Sipariş verirseniz lütfen beni de unutmayın. Ücretini fazlası ile öderim..)
Kedilere kızmayın, oların müthiş bir kişilikleri var. Onları alıp bir eve kapatan, doğasına aykırı davranan bizim bencillklerimiz....İstediklerini almakta çok kararlılar. Bağımsızlar, asla pes etmiyorlar. Ve sonunda başarıyorlar....:)))) Ben sadece saygı duyuyorum..:)))
Gerçektem çok güzelmiş.Ortak sipariş verirseniz beni de unutmayın .Benim tohumlar gümrükte takıldı :( Bir aydır çıkaramıyoruz.Şans işte herkese sorunsuz geliyor .Bana da daha önce kaç kez geldi.Bunların takılacağı tuttu :(
www.zengardentr ye mesaj attım. Tohum getirin diye. Sizde mesaj atarsanız, yogun istek olursa belki getirirler...:))
İyice etkilendim,
ben bu tohumu bulayım, yoksa bana huzur yüzü yok.
Bu bana yapılır mı sayın agozce ;)
Yokmuydu şöyle çirkin bir bitki sunulacak gidip en güzelini hem de kokulusunu sunuyorsun...
Valla bu tüm çabalara değer.
Sonbaharda Tayland gezisi planlıyorum. Hiç bulamassam o zaman oradan bir çuval tohum alırım. Herkese dağıtırım....:))
Bu güzellik her yerde olmalı...
Birde çok kolay büyüyor. Mum çiçeğinde çektiklerimizi düşününce ....daha kolay ve daha güzeli varken...
(Bence, doğanın tek çirkini insanoğlu Sn. Jezebel.)
Tohum bulursanız, ortak sipariş yapalım. Dağıtım işini ben üstlenirim. Siz sadece yazışmalrı yapsanız yeter...)))
günebakan
15-02-2011, 15:59
Gerçekten çok güzel görünüyor hele de kokulu olması başka bir güzellik Sevgili Jezebell sen kesin bulur yetiştirirsin arkadaşım:)
Çok güzel görünüyor kokulu olmasıda cabası,tohum bulabilirseniz bende katılmak isterim.
Sevgili arkadaşlar ben bakınıyorum, sizler de bakın.
Bulursanız tüm yazışmayı ben yaparım, dağıtımı da agozceye bırakıyorum-
kendisi talip oldu:rolleyes:
Hadi bakalım, bulan özelden mesaj atsın, tohum olunca gönderme konusunda kapris yapacaklarını sanmam.:p
ebaY da var. http://cgi.ebay.com/Rangoon-Creeper-Quisqualis-indica-seeds-/170584687129#shId
Rangoon Creeper (Quisqualis indica ) seeds-3.99$- pembe görünüyor.
Birde
Rangoon Creeper Plant Fragrance Organically grown -9.99$ var. Bu tohum mu, bitki mi anlamadım.
Ayrrıca
Rangoon creeper 'Double flowers' 1 Plant -32.99 var.
Ben bu üçünden de birer tane sipariş verebilirim. Toplam 47 $ atı kargo. Bana uygun.
192821
Satın aldığımız 30 tohum aradaki saat farkından dolayı ( West Park, FL, United States)
16.02.2011 de postaya verildi.
Satıcı çok hızlı çıktı, alıcı da:D
Bu bitkiyi yetiştirmemiz şart oldu. Mevsim de uygun.
Umarım şubat sonu gelmiş olur.
Soğuk katlama gerekmiyordur ...:p
Sevgili Jezebel,
soguk katlamanın gerekli olup olmadıgını satıcıdan ögrenmek mümkün olurmu
acaba,maşallah gercekten çok hızlı oldu,umarım yetiştirmede bu kadar hızlı olur
Hayır gerek yok. Sadece kolay çimlenebilmesi için tohm kabuğunu çatlatmak ve tamamen soymak gerekir. Ben soymadan ılık suya ıslattım. Unuttum. 12 gün sonra kabuk epey yumuşamıştı. Eketim. Bir haftageçmeden filizlenmişti.
Bu defa kabuğu soyacağım.
En azından tohumun sivri kısmı, filiz ucu. O kısmı tırmak makası ile kesersenz kolay çimlenir.
Merhaba
Sanırım siparisler verilmiş hatta tohumlar yola çıkmış.. yine geç kaldım :-( bu güzellik başka bahara kaldı ..
Merhaba
Sanırım siparisler verilmiş hatta tohumlar yola çıkmış.. yine geç kaldım :-( bu güzellik başka bahara kaldı ..
Siparişini iptal etmek isteyen olursa.. hani belki.. yook sanmam kim bu güzel bitkiden vazgeçmek isterki..
bettyycim
17-02-2011, 21:19
E ben nasıl görmemiş de kaçırmışım inanmıyorum :(
Ay evet yaa cok guzelmıs bu cıceekkk bızımde olmalı ama nasıllll....
Kızlar zengardentr. den gelen cevap : ))))
''Bizim toptancılarımızda yok ancak toptancısını buldum belki gelecek sezon düşünebiliriz. Gerçekten müthiş görünüyor.Sağlıcakla kalın----- ''
Tropik bölgelerde şu anda sonbahara giriliyor, tohum toplama zamanı...
Yakında gelir, merak etmeyin.
arnavut biberi
22-02-2011, 00:20
Tüh yaa bende kaçırmışım bunu. inşallah gelirde bizde alıp yetiştiririz. Artık yetiştiren arkadaşların fotolarıyla yetinicez bir süre :) umarım kolayca yetiştirir herkez. Yetiştirme sürecini mutlaka resimleyerek paylaşın.
Arkadaşlar tohumlar geldi.
194037
İlgilenlere duyurulur.;)
Hariçten ilgilenebilir miyiz sayın Jezebel?:p:p
Bir sakıncası olmadığına sevindim. Çok teşekkür ederim.
Bakın bunu belirtmeniz daha da iyi olmuş.
Elinizde fazla tohum varsa bende alabilir miyim
Malesef, tohum kalmadı.
Çabuk büyüyor. Dilerim tohumlar tazedir. Bizimkiler büyürse çok tohum yapacak inşallah...:)))
kasap.94
27-02-2011, 17:26
Tohum getirtme talebi olursa bende talibim ilk sıraya .
3 gündür su içinde bekleyen tohumlar şişip dibe çökmeyince kabuğu soyup suya atmaya karar verdim.
Bunun için 2 tohum seçtim. Sonuçları burada paylaşırım.
194857
:)
arnavut biberi
01-03-2011, 19:45
Merakla bekliyorum sonucu? Acaba kabuklarımı çok sert üç gün bekletmişsiniz normalde çok bile sayılır şimdi ise soyulmuş kabuksuz bekleticeksiniz dikkat edin tohumlar çürümesin üzülürüm valla zayi olursa :)
Tohumdan yetiştirmek her zaman bir takım riskler taşır.
Çimlenebilir sonra çürüyebilir, asla %100 diye bir şey yoktur.
Risk almak lazım.
3 gündür su içinde bekleyen tohumlar şişip dibe çökmeyince kabuğu soyup suya atmaya karar verdim.
Bunun için 2 tohum seçtim. Sonuçları burada paylaşırım.
194857
:)
Bence suya koymayın. Çürür. Diatomit vaya ıslak peçetede çimlendirebilirsiniz.
Sadece ilk 24 saat arkadaşım.
Yarın vermikulit/cocopeat içine alınıp ılık bir yerde çimlenecekler.
Bu benim uzmanlık alanım, bence ...
Bir an korktum. Ben daha önce iki tanesini çürütmüştüm.:)))
Bir şey olacak diye korkuyorum valla.
Bu tohumlar tek katlı mı, çift katlı mı? Bilginiz var mı?
Arkadaşlar adreslerin hepsi gelmedi, o nedenle bugün yollayamadım.
Yarın gelenlere yollayacağım.
Sevgili arkadaşlar,
ben bu sert kabuktan sıkıldım ve tüm tohumları o kabuktan kurtardım.
Dünya literatürü bu tohumun ekimi konusunda ne diyor bilmiyorum.
Şu anda hepsini 1:1:3 oranında vermikulit,diatomit,cocopeat karışımına ektim.
Kilitli buzdolabı poşetlerine aldım - pratik sera uygulaması;)
Hepimize mübarek olsun.
Lütfen yaptıklarınızı burada paylaşın da tecrubemiz artsın.
Şekil bu :
195000
Hepsi ikili gruplar halinde.
;)
Webde rangoon creeper ile ilgili araştırma yaparken böyle bir forumla karşılaştım. Bu konudaki bilgi ve deneyimlerimi paylaşabilmek için de üye oldum.
Antalya'daki yazlık evimin bahçesinde yıllardır, ülkemizde ender görülen sub-tropik bitkileri yetiştirmeye çalışıyorum. Bazılarında epeyce başarılı olduğumu söyleyebilirim. Bunlardan biri de Rangoon Creeper olacak mı bu yaz göreceğiz. Geçen yıl yetiştirdiğim Rangoon Creeper çiçek açmamıştı. Ancak sağlıklı biçimde büyümeyi başarmıştı. Bu yıl yoğun bir biçimde çiçek açmasını bekliyorum. Sonuçları ilgilenen arkadaşlarla paylaşmaktan mutlu olacağım.
Burada öncelikle şunu belirtmek isterim: 'Tohumların 12-24 saat ılık suda bekletildikten sonra bir kaç Cm derinliğe dikilmesinin yeterli olacağı kanısındayım. Soyulmasına gerek var mı emin değilim'.
Akdeniz kıyılarımızda yetiştirebileceğimiz diğer subtropik bitkilerle ilgili (Erythrina Crista Galli, Plumeria(Frangipani) ve geçen yıl keşfettiğim ve tohumdan yetiştikten üç ay sonra çiçek açan Jatropha Integerrima(Peregrina) ve diğerleri ile ilgili bilgi ve deneyimlerimi de paylaşmaktan mutluluk duyacağım.
İlgilenen herkese selamlar, sevgiler.
Cheko
Soyma konusunda bir bilgi bulmuş değilim.
Bunu sadece kendim öyle istediğim için yaptım.
Kötü örnek olmak istemem, sakın soymayın arkadaşlar;)
Oooo şekil güzel olmuş. Tez zamanda büyür inşallah..:)))
Bende tohumların uçlarını kestim. Bir gün suda kaldı. Bu gün diatomite ektim. sıcak bir köşede bekliyor.
Sayın cheko, sitemize hoş geldiniz. Ne güzelbir haber bu. Bir fotografını ekler misiniz. Gelişmelerinden haberdar olmak isteriz.
Jatropha Integerrima' da çok güzelmiş.
Galiba henüz fotoğraf yükleyemiyorum. En kısa zamanda paylaşmak üzere...
Fotoğrafları göndermeyi deniyorum. Rangoon, jatropha, erythrina ve plumeria
Fotoğrafları göndermeyi deniyorum. Rangoon, jatropha, erythrina ve plumeria
Hoşgeldiniz!
Yaşasın, görselliğe önem veren bir üye daha geldi;)
Yeni üyeler genelde pasif oluyordu, şükür siz çok iyisiniz.
Lütfen bir başlık açın.
Bahçenizde kimbilir neler vardır daha.
günebakan
02-03-2011, 21:10
Hoşgeldiniz sn.Cheko bence de bir başlık açın eliniz deki güzellikleri görelim şu anda büyümeye devam ederse bende de minicik bir erythrina var umarım büyür:)
Fotoğraflardaki bitkiler üzülerek belirtmek istiyorum, ancak ve ancak ülkemizde akdeniz kıyısında yetiştirilebiliyor. Özellikle ilk yıllarda dona karşı korumak gerekiyor. Bunun en kestirme yolu ise Kuzey rüzgarlarına karşı korunaklı, güneye bakan bir yere dikmek. Kışın hemen hemen hiç su istemiyorlar. Taban suyundan nefret ediyorlar.
Şimdi kocaman bir ağaç olan Erythrina Crista Galli'yi 8-10 yıl önce tohumdan yetiştirdim. Bunda yerini sevmesinin çok önemli etkisi var. Sert geçen kışlarda soğuktan etkileniyor. Dal uçları donabiliyor. Ancak mart ayında iyi bir budamayla yine coşuyor, aylarca güzelliğini koruyor. Antalya'da Alev Ağacı diyorlar ama bana göre yanlış bir tanımlama, Coral Tree'den hareketle Mercan Ağacı dense daha doğru olurdu.
Jathropha Integerrima'yı da geçen yıl tohumdan yetiştirdim. Bu Küba kökenli bitki inanılmaz güzellikte bir küçük ağaç. Tohumlarını epeyce aramıştım, şu sıralarda da arıyorum ama hiçbir yerde bulamıyorum. Bu güzel bitkinin bir adı da Peregrina
En sorunlu olan ise Plumeria'lar. Henüz bu güzel bitkilerde tam anlamıyla başarılı olamadım.
Soğuktan ve rüzgardan etkileniyorlar. En büyük sorunları ise kışın hiç ama hiç suyu sevmemeleri. Hele hele köklerini çok kötü etkileyen taban suyundan nefret ediyorlar. Alanya ve Kıbrıs'da bir hayli büyük Plumeria'lara (İngiliz fulü diyorlar) rastlayabilirsiniz.
Quisqualis Indica'dan ise çok umutluyum. Bir kere soğuktan çok etkilenmiyor gibi. Neredeyse tüm gün Akdeniz güneşi alan bir yere diktim. Sanıyorum bu yıl çiçekleri ve de övgüyle sözedilen kokusuyla evimizi renklendirecek. (Bana küçücük, neredeyse ölmek üzere olan bu bitkiyi veren kişi Kırmızı Yasemin olarak adlandırıyordu.)
Şimdilik bu kadar. Murraya Paniculata ve Mandevilla'lardan ileride söz edeceğiz.
Serlamlar, sevgiler...
Sn. Cheko,
Mercan ağacı (Erythrina Crista Galli) sevdiğim bir bitki.
Deneyimlerinizi http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16258 başlığında paylaşırsanız mutlu olurum.
Baki Berk Kayalar
03-03-2011, 17:44
Buradaki çiçekçime Quisqualis Indica tohumu sordum, fotoğraflarını da gösterdim ama tanıyamadı. Bulmak çok zor dedi :( Hem kokulu, hem farklı renkli çiçekleri olan, hemde tohumları yenen bir sarmaşık olması çok iyi. Bakalım. Başka yerlere de sorarım. Bu bölgede o kadar çok tohum ve soğan satan çiçekçi varki nereden başlayacağımı bilemiyorum :)
Sayın Kayalar, ülkemizde bulmak için hiç uğraşmayın. Çünkü yok. Bitkiyi görenlerin sayısı da bir elin parmaklarını geçmez. Amerika'dan Ebay'den getirtebilirsiniz.
Selamlar, sevgiler...
En azından bitki neye benziyor bir fikir verir. En kısa zamanda çiçeklisini yüklemek üzere...
Sn Baki Berk Kayalar'ın bahsettiği bölge İtaliya, Sicilya, Catanya şehri.
Baki Berk Kayalar
04-03-2011, 13:42
İtalyan sitelerinde de tohumunu bulamadım. Satılık hali bir tek bu bitkiden üretilen 10 ml'lik parfümü şeklinde var. Birde Palermo' da fotoğraflanmış bir Quisqualis indica buldum. Anlaşılan çevrede gezinirken etrafıma daha dikkatli bakınacağım.
Bu bitkinin ne zaman tohum verdiğini birisi söyleyebilir mi?
Internette bulduğum Palermolu Quisqualis indica' nın fotoğrafı.
http://img27.imageshack.us/img27/6408/quisqualisindica.jpg
Fotoğrafı bu linkten (http://home-and-garden.webshots.com/photo/1095941283050355258QcQxKN) buldum.
Baki bey, Tropik bölgelerde ilkbahar ve yazın çiçek açıyor. Tohumda yaz ve sonbaharda olur, herhalde.
Ben Küba da Mayısta toplamıştım. Mayıs, onların sonbaharı.
Baki Berk Kayalar
05-03-2011, 18:43
İnşallah bulurum. Belki bahar olmasına rağmen sonbahardan kalma tohumlarına bitki üzerinde veya çevresinde rastlayabilirim.
İnşallah bulurum. Belki bahar olmasına rağmen sonbahardan kalma tohumlarına bitki üzerinde veya çevresinde rastlayabilirim.
Bulursanız, hepsini toplayn..:))))
artemisia10
08-03-2011, 11:28
Ben de tohumları suda bekletip ektim çimlendirme ilgili fazla bilgi yok aynı familyadan olanlara baktım benzer bilgiler var. Ama iyi haber her yerde çelikten çoğaltıldığı yazıyor zamanı konusunda net bir bilgi göremedim sadece yaz boyunca alınabileceği yazıyordu. Yine de kaynak doğru mudur bilemiyorum yani denemek lazım...
günebakan
08-03-2011, 11:43
Ben de bir gece suda beklettikten sonra uclarını hafif açarak diktim. Hepimize kolay gelsin:)
Çimlendirip büyüten arkadaşlar büyütemiyenlere çelik verme sözü versin;)
Bence...
Gerçi bu kendime gol atmak gibi ama...
Bu işe beraber kalkıştık ve siz yüreklendirmeseydiniz kalkıp tohum almazdım.
;)
günebakan
08-03-2011, 12:23
Bence de kendinize gol attınız sevgili Jezebel ama ben söz veririm çimlendirip büyütürsem:)
artemisia10
08-03-2011, 12:33
Ben arkadaşlara da vereceğim diye düşününce daha güzel çimleniyor tohumlar olursa ben de gönderirim söz :)
Baki Berk Kayalar
08-03-2011, 18:21
Bulursanız, hepsini toplayn..:))))
Araştırma yapmayı seviyorum. Internetten büyük çiçek mağazalarını bulup gerçek hayatta bulduğum bu çiçek mağazalarını teker teker gezeceğim gerekirse. Bunun tohumlarından bulursam büyüttükten sonra bende tohum paylaşımında bulunacağımı beyan ederim.
Bu gün sabrım tükendi ve tohumları kontrol ettim.
Birinin çürüdüğünü keşfettim.
Diğerlerinin durumu buna benzer.
196202
.
tohumlara bende talibim arkadaşlar...keşke daha fazla getirtseydiniz sevgili jezebel...
tabii kaldıysa :(
Ben sadece temin ettim, dağıtımla sevgili agozce ilgilendi.
Ayrıca aldığım yer herkese açık, isteyen alabiliyor ;)
Aman, aman ne güzel....Ben korkup bakamıyorum....
Sayın bıcırık, malesef tohum kalmadı.
Bunu nette buldum, onlar da soymuş kabuğunu.
196208
:D
Sayın bıcırık, malesef tohum kalmadı.
hayırlısı olsun...bizde çeliklere talip oluruz...:D
arnavut biberi
12-03-2011, 07:45
sn jezebel sizin fotoğraftaki tohumun ucu filizlenmiş gibi duruyor dimi torfun içinde yanlış görmüyosam. Çok ıslak bırakmayın ki bunlarda çürümesin. Acaba sulama işleminde oksijenli su da kullansanız faydalı olurmu köklendirme sürecinde ya da tohumlar için ortam değişikliği belki çürümenin önüne geçebilir? Torfunuz biraz hafiften kurusa acaba iyi olurmumuydu ? Bu tohumları kaybetmenizi hiç istemiyorumda :p
İzmirde kar yağınca kulanılmayan petekleri açmak zorunda kaldık.
Bu iki tohum da o peteğın üzerindeydi. Sanırım nem ve sıcaklık buna sebep oldu.
Diğerleri daha serin yerde, hepsi sağlam, şimdilik tam tamına 7 adet tohum doğru yolda ;)
günebakan
12-03-2011, 18:14
3 tane tohumdan galiba bir tanesi çürümüş ama neden çürümüş anlamadım kabukları duruyordu bugün ben de kabuklarını soyayım diye çıkardığımda 2 tanesi sağlamdı biri çürümüştü. İnşallah bunlar çimlenir.
artemisia10
16-03-2011, 21:31
Çok sabırlıyımdır ama bende de sabır kalmadı 14 günde hiç ses seda çıkmayınca tohumları kurcalayım dedim biraz :o biriinde hiç hareket yok ikinci ucu açılmış çıkmaya başlamış üçüncüyü çıkarmadım artık... Kabuklarını soymadan ekmiştim onu da belirteyim sağ salim büyürler umarım...
Benol Hazaroğlu
17-03-2011, 20:35
Çok güzelmiş ben de ortak siparişi kaçırdığıma üzüldüm.
Sevgili Benol,
yetiştirelim, ilk sana tohum göndeririz. Türkiyeye geldi ya...
Şu anda hiç bir yerde satışı yok, tam zamanında aldık.
Ve ...
Quisqualis Indica Forumu Şampiyonu gururla sunar :D
197924
,
197925
Bebek el salladı ;)Tohumlar tazeymiş.
Tropik ancak tohumlar aşırı sıcağı sevmiyor , işyerimdekilerden biri çürüdü, diğeri de işte yavaş yavaş gelişiyor.
Evdekiler kapalı balkonda ama 25 C geçmiyor, gece 9-10 C.
Sizdekiler de böyle olursa devamı güldür güldür gelir.
Hadi ama yok mu başka çimlenen tohum :confused:
Ben şampiyonun durumunu sunuyorum,
200273
bu arada bir tohum daha çürüğe ayrıldı:(
artemisia10
03-04-2011, 10:21
Benim de bir tanesi çıkmaya başladı henüz yaprağı yok fotoğraf makinem arızalandığı için resim koyamadım ama çok yavaş gelişiyor diğerlerinde hiç hareket yok hala evin içinde biraz kendine gelirse kapalı balkona çıkarmayı düşünüyorum.
artemisia10
03-04-2011, 10:49
Durumu böyle :)
200283
Çok şükür sevgili artemisia10,
sevindim, bunca emek boşa gitmesin ;)
artemisia10
03-04-2011, 16:29
Ben de güzel sonuçları görünce çok mutlu oluyorum ;) umarım hepimiz başarırız...
artemisia10
11-04-2011, 19:40
202626202627
202628Beklemiyordum ama 3'ü de çimlendi şimdilik iyi gidiyorlar :)
Çok güzeller, tebrikler.:p
Benimkilerden biri saksıya transfer oldu.
202630
;)
artemisia10
11-04-2011, 19:48
Teşekkür ederim ;) ben de yakında saksıya aktarırım sanırım artık gelişmeleri hızlandı...
Zoru aştık artık.
agozce arkadaşımız hala dönmedi sanırım.
10 günlüğüne gidiyorum demişti ama...
Umarım herşey yolundadır.
Herkese merhaba.
Kızlar harikasınız. Sizleri kutlarım. Perşembe döneceğim. Benimkisi ne alem de bilmiyorum. Dönünce yazarım.
Hadi ama, yok mu gelişme.
Resimlerinizi bekliyorum.
206652
kızım kardeşlerini görmek istiyor.
Hay maşallah....
Kardeşler hala toprak altında uykuda. Çıkabilirlerse göstereceğim.
Çürümesinler de, uyuyabilirler...
Haklılar , hava serin.
Benol Hazaroğlu
12-05-2011, 18:34
Fideleri yarıştırıyorsunuz. Biz de merakla gelişmeleri takip ediyoruz.
Emekleriniz boşa gitmemiş.
Bakalım bekliyoruz ilk çiçeği kim açtıracak.
Yarış olamaz sevgili Benol,
ben iki adım önden başladım çünkü ;)
1.tohumlar ilk benim elime geçti
2.İzmirdeyim, sıcaklık üstünlüğüm var.
Hava ısınınca onlar da çimlenir ;)
Benimkisi hala topraktan başını kaldırıp kaldırmamakta kararsız. Tepesi küçücük yeşil ama bekliyor. Galiba üşümekten korkuyor..
Sevgili Jezebel seninkiler çok güzel olmuş. Dilerim bu yaz çiçek görürüz.
Bir yerde okumuştum. Yılda 5 mt den fazla büyürmüş..:)) Bence İzmir de olabilir.
Buda bol bol çiçek ve çelik demektir...
....
Buda bol bol çiçek ve çelik demektir...
Mesaj alınmıştır:D
Şimdi ben onları uygun ebat saksılara alırım, bir çuval daha sihirli toprak lazım olacak...
Bu gün cümlesi uygun ebat saksıya nakil oldular.
İki tanesi eylül sonu seyahate çıkmayı planladıkları için daha küçük ebat saksıya alındı.
Pek sarsılmadılar, keyfleri yerinde.
Sn. Jezebel acaba bitanesi eylul sonunda istanbula gelir mi beni ziyarete :)
artemisia10
14-05-2011, 21:49
Hadi ama, yok mu gelişme.
Resimlerinizi bekliyorum.
206652
kızım kardeşlerini görmek istiyor.
Kardeşlerini soğuk ve rüzgar biraz çarptı :( umarım yakında düzelirler sağlıklı fotoğraflarını eklerim.
212139
Sn. Jezebel acaba bitanesi eylul sonunda istanbula gelir mi beni ziyarete :)
Malesef söz vermem mümkün değil, sahipleri belli;)
Sn. jezebel İnsallahhh çiçekleriniz çok çookkk büyürde koyucak yer bulamayasınız emiiii;)
Belki ozaman çelik paylaşırsınız insafaa gelirde :p :rolleyes:
Güzel dilekler için teşekkürler.:D
Şimdi ben, gavur ellerden döviz sayarak alıp, kimsenin yetiştiremediği bitkiyi özene bezene çimlendirip,
yetiştirip size hediye etmediğimden dolayı suçluluk mu hissetmeliyim:confused::p
Her arkadaşımıza 3'er tohum dağıttım, onlar da yetiştiriyorlar.
Belki onlardan biri benden daha fazla merhametlidir:D
Ben çok gaddarım, huyum kurusun:p
Ama ama haksızlık bu .Sn. Jezebel. Ne haber verdınız ortak alım icin nede sordunuz tohumu isteyen varmı diye
Mutlu aile dizisinde vecii vardı hatırlarmısınız.Orda bişarkı vardı size gelsin ozaman....:p :)
ağlıyorum veriyor musun ?
istiyorum veriyor musun ?
cevap ver veriyor musun ?
peki öyle olsun .....:D:D
Pekii, ilk çiçeğin tohumunu sizin için ayıracağım.
Sözümden döndüğüm görülmemiştir, zamanı gelince hatırlatmanız yeter ;)
ağlıyorum veriyor musun ?
istiyorum veriyor musun ?
cevap ver veriyor musun ?
peki öyle olsun .....:D:D
Gece gece olamaz böyle bir şey :D:D İlahi.. ;)
Sözümden döndüğüm görülmemiştir
Sevgice muradınıza erdiniz, hayırlı olsun.. :rolleyes:
Bitkilerimin güzel gelişmesi için uzun süre dua edecek biri daha olacak sevgili selis ;)
Büyüsünler, gelişsinler, çiçek açsınlar, tohum versinler ki sevgili sevgiceye gönderebileyim.
Yoksa 30-40cm bitki var burada 16.80 €+25 € kargo ücreti.
http://cgi.ebay.co.uk/QUISQUALIS-INDICA-parfume-/160452765023?_trksid=p5197.m7&_trkparms=algo%3DLVI%26itu%3DUCI%26otn%3D3%26po%3D LVI%26ps%3D63%26clkid%3D9175574400669935866
Tohumdan yapamıyanlar için bir seçenek !?
Yaniii elimdeki bitkiler bu kadar değerli aslında, eBay'da dükkan mı açsam;)
Evet başardım sanırım sn.selis.Muradıma gec de olsa erebilme ihtimalim var.Beklerim
Sn.jezebel bence siz ebay ın Türkiye bayiisi olun.Hem size hem bizim adımıza yararlı olur.Sayenizde herkesin kıskanacagı ilginc çeşitlerimiz olur du..
Latifelerime anlayışınız icin de ayrıca teşekkur ederim sn.jezebel
Sevgilerr...
Sevgili Jezebel,
bu bitkiyle bizi tanıştıran Agözce ve size çok teşekkürler. Zahmetleriniz ve sabrınız super.
artemisia10
25-05-2011, 09:59
Soğuk algınlığını atlatan quisqualis'lerim yanndan sürgün vermeye başladılar :)
216283216284
Maşallah , çok etkileyici bir görüntü, soğuk alma yaramış.:p
artemisia10
25-05-2011, 11:25
;) Düzelmeselerdi bütün yaz ağlardım artık. Ne zaman çoşacaklar çok merak ediyorum...
acemifüsun
26-05-2011, 19:52
Sevgili agozce'nin yolladığı 3 adet tohumdan 1 tanesi çürüdü. Yaklaşık 2.5 ay sonra çimlenen tembel kızlardan biri:) Çürütmeyeyim diye az sulama yapmışım, gecikme sanıyorum ondan ve fazla kurcalamadan. Diğer tohumdan da ümitliyim:)
acemifüsun
27-05-2011, 21:26
Şimdi farkettim, diğer tohumum da çimlenmiş:)
artemisia10
27-05-2011, 22:57
Geç olsun da güç olmasın :) benim sonradan çıkan diğerlerine kısa sürede yetişti sizinkilerde hızlanıp birden serpilirler çok sevindim :)
acemifüsun
28-05-2011, 12:36
Teşekkür ederim sevgili artemisia10:) Ben de çok sevindim, sizlerle paylaşamak istedim:) Umarım çabuk gelişirler, sağlıkla büyütürüm:)
Sevgili artemisia10, güzel gelişiyorlar,
tohumdan yetişmiş bitki için harkulade bir hız bence.
Benimkiler saksıya nakil olunca hızları azaldı sanırım kök geliştiriyorlar.
217642
.
artemisia10
28-05-2011, 15:44
Nazar değmesin...Sizinkiler hızlanmış bence. Ben birini bahçeye aktarmayı düşünüyorum aslında, daha iyi gelişirler diye düşündüm ama hala kararsızım çok küçük görünüyorlar gözüme..
Sevgili artemisia10, o gördüğünün ucunu almıştım, deneme amaçlı;)
artemisia10
28-05-2011, 16:42
Ben de bir gariplik sezmiştim zaten :) güçlü bir bitki hemen yan sürgünler vermeye başlıyor.
Nihayet...Başarı 3 te 1..:)))
228048
Çok sevindim sevgili agozce,
başarılı olamadınız mı diye aklıma geldiği için benim 6 bitkiden birini size niyet ediyordum.
Başarmana o yüzden çok mutlu oldum bu bitkiyle başka birilerini mutlu edebilirim ;)
Çok güçlü güzel gelişmiş bitkin, alkış.
günebakan
25-06-2011, 10:37
Ben Quisqualis indica tohumlarından hiç birini çimlendiremedim kısmet değilmiş.
Benim kızlardan birkaçı;)
228090
,
228091
,
228092
Enteresan olan şu ki tohum bütün olarak duruyor, yani bitkiler bu hale geldi ancak kotiledonları görmeden bitki bir karış olacak neredeyse.
Sevgili günebakan, üzülme sana çelik yaparız.
Sevgili jezebel teşekürler.
Bir öneri; Bir saksıyı üçlü olarak ek, gövdelerini birbirine sardır ve bonsai yap. Bence çok güzel olur.
Evet ilk mesajları okursanız orada böyle bir kavilleşme durumu var.
Üreten üretemeyenlere verecek anlamında...
Hatta biri" kendine gol attın" demişti hani ;)
Sevgili jezebel teşekürler.
Bir öneri; Bir saksıyı üçlü olarak ek, gövdelerini birbirine sardır ve bonsai yap. Bence çok güzel olur.
İyi fikir, çok dolgun ve gözokşayıcı bir saksı olur:p
günebakan
26-06-2011, 13:47
Sevgili günebeken, üzülme sana çelik yaparız.
Çok teşekkür ederim sevgili Agozce hele sizinkiler büyüsün de hayırlısı ile çelik için kapınızı çalırım:)
Benimkilerden üçü zaten reserve:p
1.Benol Hazaroğlu
2.lir
3.Asya_lotus.
Bu sözlerimi sonbaharda elden teslim ederek yerine getireceğim.
Sevgiler.
Pekii, ilk çiçeğin tohumunu sizin için ayıracağım.
Sözümden döndüğüm görülmemiştir, zamanı gelince hatırlatmanız yeter ;)
Merhaba sn. jezebel.Beni unutmussunuz sanırımmm.Hatırlatayım dedim ;) :p
Çiçek açsın önce, tohumu sizin ;)
Ama çelik bence daha kolay olacak.
Hatta bakalım, bir ay içinde köklendirmeye uygun çelik oluşabilir.
Bu gün dip sürgünlerinin hepsini toprakla kapattım, köklenmeleri muhtemel ;)
O zaman yaşasııınn derim. Umarım köklenirlerde birisi bana gelir.
Teşekkurler..
Antalya Belek'de gözümüz gibi baktığımız Quisqualis Indica (Rangoon Creeper) sonunda ikinci yaz mevsiminde haziran sonunda çiçek açtı ve bizi çok mutlu etti. Gerçekten çok güzel bir sarmaşık. Çiçekler daha önce çeşitli kaynaklardan derlenen bilgilere tam anlamıyla uygun olarak sabah beyaz, öğleyin pembe, akşam üzeri kırmızı oluyor. Birkaç gün dayanıyor. Kokusu ise inanılmaz güzel, baharatlı bir vanilya gibi.... Bu güzel bitkinin değerini bilelim...
Teşekkürler sayın cheko.
Bu resimler ilaç gibi geldi.
günebakan
09-07-2011, 13:30
Sizce bu küçük fidecik Quisqualis Indica olabilirmi yoksa farklı bir bitkimi acaba?
232775
Sevgili cheko,
çok güzel. Çok güzel bir sarmaşık.
Benimkilerden üçü zaten reserve:p
1.Benol Hazaroğlu
2.lir
3.Asya_lotus.
Bu sözlerimi sonbaharda elden teslim ederek yerine getireceğim.
Sevgiler.
Sonbaharı dört gözle bekliyorum. Binlerce teşekkürler.
Sizce bu küçük fidecik Quisqualis Indica olabilirmi yoksa farklı bir bitkimi acaba?
232775
Sevgili günebakan,
üzgünüm. Sizinki bu sanırım.
günebakan
09-07-2011, 14:37
Teşekkür ederim sevgili Lir ama bu şekil bir bitki değil ayrıca bu nedir acaba?
Sevgili günebakan Polygonum persicaria sanırsam.
Bu arada 7-8cm bir çelik alıp hormonla köklendirmeye aldım.
Dilerim başarılı olurum.
günebakan
09-07-2011, 15:16
Teşekkür ederim sevgili Jezebel bakalım biraz daha büyüsün ne çıkacak görücez:)
Ömer Durmaz
09-07-2011, 19:25
Maşallah :)
Ah bu güzel sarmaşığın, GÜZEL ÜLKEMDE olması ne güzel. Herkese, her yere dağıtmak istiyorum...
(Hatırlatayım, tohumları badem gibi yeniyor, ve yaprakları ve kökleri ilaç olarak kullanılıyor. Filipinler sağlık bakanlığının önerdiği10 tıbbi bitkiden biriydi. Linkini şu anda bulamadım...)
Merak etme arkadaşım,
hele coşsunlar açsınlar, tohum versinler, yemez her ilden bir arkadaşa tohum göndeririz.
Yaygınlaştırırız ;)
Çok güzel çiçekleri var kokulumu acaba?
Sayın cheko"Kokusu ise inanılmaz , baharatlı vanilya kokusu..." demiş .
Bize koklamak nasip olmadı henüz ;)
Tohum dağıtımına yetişemedim, çelikleride kaçırdım desenize:(
Sevimciğim kavede çok oturuyorsun :p.
Biz bunu bulduk, aldık, büyüttük.
Benim listemdeki üç kişi de bana, çok ama çok, iyiliği dokunan kimseler,
hani bildiğin bir dağıtım değil.
Sevgiyle kal.
Geçen yıl Sevgili Jineopla bunun adını araştırırken, bir yılda 15 mt. büyüyebileceği, toplamda ise 50 mt. den fazla büyüdüğünü okumuştuk.
Bizimkiler bir yılda 5 mt. büyüse :) bile herkese çelik çıkar.
Bir yıl bekleyin kızlar. Herkesin bu güzellkten olcak merak etmeyin.
Benim en önde giden bebeğim;)
234109
Dipten gelen yeni sürgün de görünüyor.
234110
.
Kaç senedir hayranım bu sarmaşığa:p
Taze tohumları daha kolay çimleniyordur inşallah. Ama yan sürgünlerle hızla ene ve boya gittiğine göre çoğaltırız diye düşünüyorum.
Sevgili lir bir sözünle bitki elinde olur, biliyorsun ;)
Sevgili lir bir sözünle bitki elinde olur, biliyorsun ;)
Sen çok emek veriyorsun . Bu nasıl sabırdır. İşimiz zaten akşama kadar sabır istiyor. Ev ve aile aynı şekilde.
Senden gelen çöp bile benim için çok kıymetli. Teşekkür ederim.
Antalya Belek'de gözümüz gibi baktığımız Quisqualis Indica (Rangoon Creeper) sonunda ikinci yaz mevsiminde haziran sonunda çiçek açtı ve bizi çok mutlu etti. Gerçekten çok güzel bir sarmaşık. Çiçekler daha önce çeşitli kaynaklardan derlenen bilgilere tam anlamıyla uygun olarak sabah beyaz, öğleyin pembe, akşam üzeri kırmızı oluyor. Birkaç gün dayanıyor. Kokusu ise inanılmaz güzel, baharatlı bir vanilya gibi.... Bu güzel bitkinin değerini bilelim...
Çok haklısınız. Evet, değerini bilmek gerek. Bunun için mesela tohum vereceği süreci takip etmek, hani göz hakkı babından soyunu sürdürmesinin önünü açmak, oluşan tohumları gönüllü-koruyucu annelere dağıtmak ...:o
Ne dersiniz, o zaman daha da mutlu açar belki:)
Benim en önde giden bebeğim;)
Dipten gelen yeni sürgün de görünüyor.
.
Hadi güzelim, eylüle kadar bir çiçek yap, görsün ablalar..:))
çok güzel bir sarmaşık,başarılar Jezebel,agozce inşallah bol tohum verir ,emekleriniz boşa gitmesin maşallah
Hadi güzelim, eylüle kadar bir çiçek yap, görsün ablalar..:))
Biraz gübre vereyim de güç alsın.
Sporcular gibi biraz Amino içsin;)
Sevimciğim kavede çok oturuyorsun :p.
Biz bunu bulduk, aldık, büyüttük.
Benim listemdeki üç kişi de bana, çok ama çok, iyiliği dokunan kimseler,
hani bildiğin bir dağıtım değil.
Sevgiyle kal.
Jezebelcim bakma öyle mesajımın olmamasına bazı sayfalarda birde bu tatlı yakınmalarıma. Sonuçta seviyoruz bu güzellikleri.;)
Bir bitki sayfasına baktığım zaman o bitkinin özelliklerini okuyorum tanıtımında sonra da internette anlayabildiğimce araştırıyorum. Jezebelcim büyütmemin mümkün olmayacağı bitkileri elimden geldiğince almamaya çalışıyorum. Üzülüyorum sonra hem emeklerim için hem de tohumu yeşertemediğim veya bitkiyi büyütemediğim için.
Ama bu ilginç sayfaları takibetmediğim anlamına gelmiyor. Hele hele senin aldığın güzel şeyleri;):p
Sevgili Sevim hanım sadece takıldım, yoksa ne haddime:D
Nasıl mutlu ve huzurlu oluyorsanız öyle yapın.
Ben yeni keşifler yapmaktan hoşlanıyorum, yani benim için yeni,
yoksa o bitkileri batılı botanikciler keşfedeli belki 200 yıl olmuş.
Olsun yine de keyfli:)
Sevgili Sevim hanım sadece takıldım, yoksa ne haddime:D
Nasıl mutlu ve huzurlu oluyorsanız öyle yapın.
Ben yeni keşifler yapmaktan hoşlanıyorum, yani benim için yeni,
yoksa o bitkileri batılı botanikciler keşfedeli belki 200 yıl olmuş.
Olsun yine de keyfli:)
Canım benim. tabi ki takılacaksın, bende takılacağım tatlı şakalarda olacak hayatlarımızda. Ben birbirimizi anladığımızdan eminim. Bu da sana takılırken daha rahat olmama neden oluyor sonuçta sınırlarını bilen insanlarız (haddini bilmek biraz sert geldi bana:p) Rahat ol;) Seni seviyorum.
Yeni bitkiler keşfetmeyi bende seviyorum. Ama onları almak büyük sorumluluk istiyor işte orada cesaretim kırılıyor benim. Sizler bakıp büyüttükten sonra benim için yeni olmaktan çıkıyor tecrübelerinizden yararlanma imkanı oluyor çünkü. O zaman biraz cesaretleniyorum:) Şimdi benim önceliğim mavi kelebek, sizlere kolay gelsin.
artemisia10
22-07-2011, 19:09
Yılda 15 m. büyümesi süpermiş... Ne zaman quis kısmından çıkıp qualis kısmına geçebileceklerini merak ediyorum(herhalde birden olacak) bir de çiçek açarlarsa tam süpriz olacak...
acemifüsun
27-07-2011, 19:52
Benimkiler de büyümeye çalışıyorlar
Aman da aman. Ne güzel olmuşlar.
Bu çiçek bana nedense, Özdemir ASAF'ın şu şiirini hatırlattı.
ÇİÇEK SENFONİSİ
Çiçeklerin akşamlarını
Akşamların çiçekleri
Aydınlatır..
Çiçeklerin adlarını
Birbirlerine benzemezlikleri
Adlandırır.
Biri alır bir güneşi
Öbürüne yıldız sunar,
Biri öbürünü yağmurlandırır.
Bir başkası bir güzelliği
Akıl almaz çalımıyla
Karanlıklandırır.
Bir düğünü aklandırır biri,
Biri bir yalanı silerken
Biri bir ölümü anılandırır.
Biri bekler sabahları,
Biri gündüz diye çıldırır
Bir başkası aydınlığı akşamlandırır.
Biri bağlar-bahçeler içinde nazlı,
Biri kendi kendini doğurur bayırlarda,
Biri kayalıkları ayaklandırır.
Pencereden bakar biri,
Biri el sürdürmez kimseye,
Biri kendini ağaçlandırır.
Tırmanır biri el ermez dikliklere.
Biri yerlere yaslar yüzünü
Topraklandırır.
Biri ordusunu yayar birdenbire
Tarlalara, öbek öbek,
Kanlandırır.
Biri şarkılarla gözleri besler,
Yeşillikleri ve sevgilileri
Umudlandırır.
Çiçekler hep bekler gibidir,
Oysa hiç beklemezler;
Biri arılandırır, biri kuşlandırır.
Biri rüzgârlandırır gönülleri,
Biri kızdırır soğumuş külleri..
Biri de kendini kucaklandırır.
Biri tek başına yürür yazgısında,
Biri sepetlerde demet demet
Ününü kaldırımlandırır.
Biri vazolandırır kendini salonlarda,
Biri kurur bir kitabın içinde,
Biri de kafes arkasında saksılandırır.
Çiçekler bir şölen yaşamda,
Renklerin en büyük orkestrası..
Dursuz-duraksız çalar her insanda
Sevinci, aldanıyı, ölümü ve yası.
Özdemir Asaf
Bayılırım Vanilya kokusuna. Hem de üç ayrı rengi de görmek mümkünmüş.
Sayın cheko, çiçeklerinin tohum bağalamaya niyeti var gibi gözüküyor mu acaba?
acemifüsun
28-07-2011, 13:22
Aman da aman. Ne güzel olmuşlar.
Canım, sayenizde:) Teşekkür ederim:)
Bazı yapraklarının kenarları çok güneşde kaldığı için kavruldu. Artık öğle güneşinden korunduklarından yeni çıkanlarda sorun yok.
neşride şiir çok güzel. Teşekür ederiz.
Seneye hatırlat, sana çelik yapalım.
Bu arada ilk çelik denemem başarısız oldu, sanırım sııcaklardan dolayı.
neşride şiir çok güzel. Teşekür ederiz.
Seneye hatırlat, sana çelik yapalım.
Nasıl mutlu oldum anlatamam. :) Umudu bile yeter. Sayın agozce çok teşekkür ederim.
Bu arada ilk çelik denemem başarısız oldu, sanırım sııcaklardan dolayı.
Çelik çok taze olduğu için de olabilir. Biraz sabırla, odunsu çelikleride deneriz umarım...:))
Haziran ayının sonunda bir kaç salkım çiçek açan Quisqulais Indica (Rangoon Creeper) temmuz ayının neredeyse tümünü dinlenerek geçirdi. Ağustos başından itibaren hemen her dalın ucu çiçeklendi. Bahçedeki bir çok bitki aşırı sıcaklardan olumsuz etkilenirken, bu sarmaşık günde en az bir kere (bazı sıcak günlerde 2-3 kere) sulanarak gelişimini ve çiçeklenmesini sürdürdü. Henüz çiçekler tohum bağlama belirtisi göstermiyor. Büyük bir dikkatle bu durumu izliyoruz. Fotoğrafları bu güzel bitkiyi sevenlerin dikkatine sunuyorum.
Çok güzel Sn. cheko, boydan bir fotosu var mı? İki yılda ne kadar büyümüş bakalım.
Evet, güneş ve su seviyor.
günebakan
09-08-2011, 23:54
Bence de çok güzel çiçek renkleri kokulu olması da ayrı bir güzellik. Ne yazıkki tohumdan yetiştiremedim bu güzeli.
Sevgili günebakan tohumları kontrol ettiniz mi? Çürümedilerse kabuğundan soyun. Az az sulayarak tekrar deneyin.
sayın cheko kocaman bir maşallah tohum bağlarsa ve paylaşmak istersenız bend talibim :)
günebakan
10-08-2011, 00:50
Ne yazıkki çürümüşler sevgili Agozce.
Seneye sana çelik yaparız o zaman.
acemifüsun
10-08-2011, 14:54
Sn. cheko ne güzel gelişmiş, darısı bizim miniklerin başına diyelim:) Suyu çok seviyor, benim miniklerin bazı yaprak kenarları güneşte fazla kalınca kavruluyor. Aceba sizin gibi sabah, akşam, daha fazla mı sulamam gerekiyor? Ne dersiniz arkadaşlar?
Füsun hanım, içeride mi, balkonda mı? Yaprak yanması dışarda olmaması gerek.
acemifüsun
10-08-2011, 22:01
Dışarıda, balkonda, masa üstünde duruyor sevgili agozce. Bazı yaprakların kenarları kavruluyor, yakından fotoğraf çekip ekleyeyim.
Nem istiyor. Sık sık fısfıslayın. Bayılıyor.
İstek üzerine iki de boy fotoğrafı ekliyorum. Havuzun kenarındaki çiçeklikde boyu 2 metreyi aştı. Bazı kaynaklarda sözü edilen 10-15 metre uzunluğa zaman içinde ulaşırmı bilemiyorum. Ancak sarmaşıkların çoğu gibi çok gövdeli bir yapısı var. Sürekli olarak topraktan yeni filizler çıkıyor ve bunlar inanılmaz bir hızla büyüyor. Ancak şimdilik 2-2.5 metrede duruyor. Bu yeni yeşil gövdeler odunsu bir yapıya kavuşmadan (bu da zaman istiyor) çiçek açmıyor. Suyu ve güneşi çok seviyor. Ancak Antalya'nın çok sıcak günlerinde yaptığımız günde bir kaç kere sulamanın her yerde geçerli olacağını sanmam. Selamlar, sevgiler.
Çok güzel görünüyor maşallah...
Çok güzel, sağlıklı görünüyor. İyi uyum sağlamış ülkemize.
Çok güzel.Karşıdan begonvil gibi duruyor.
artemisia10
11-08-2011, 19:50
Dışarıda, balkonda, masa üstünde duruyor sevgili agozce. Bazı yaprakların kenarları kavruluyor, yakından fotoğraf çekip ekleyeyim.
Direk gün boyu güneş alması gelişimlerini yavaşlatıyor gibi geldi bana o yüzden bahçedekini tülle korumaya aldım balkondaki hızlı gelişiyor.
:)))))). Olur, olur.
Dünyada paylaşıldıkça çoğalan iki şey varmış,
1- Bilgi
2-Sevgi.
Bence buna bir de güzellik (çiçekler, bitkiler, hayvanlar..) ekleyebiliriz.
1- Bilgi
2-Sevgi.
Biri benden mı bahsetti deyip üstüme alınır mışımm :p.Kendimi nimetden sayıp :D
ben de tohum veya çelik istesem :D geç kaldınız demeyin nolur!:(
jazebel hanımın kullakları cınlasın her zaman taktir edecegim bir kişiliktir.
emeksiz istemek olmaz karşılıksız ancak sevgi ve bilgi alına bilir. Ben vaz gectim teşekkürler ;) . forumda kimse üzerine almasın ay cok güzel ay muhteşem sözleri bana cok itici geliyor .
Bu kural, bu sitede geçerli değil. Karşılık beklemeden hiç tanımadığımız inanlara tohum gönderdik. Ve yine hiç tanımadığımız insanlar hiç bir karşılık beklemeden bizlerle tohumlarını paylaştılar.
Yakınlarda çiçeğimin tohumlarını paylaşacağım mesela ve bunu kendim için, mutluluk verdiği için yapacağm ; bir beklentim yok.
Aynı şekilde istemekte de bir sakınca görmüyorum şahsen.
Sadece tercih meselesi.
acemifüsun
12-08-2011, 10:26
Direk gün boyu güneş alması gelişimlerini yavaşlatıyor gibi geldi bana o yüzden bahçedekini tülle korumaya aldım balkondaki hızlı gelişiyor.
Sevgili artemisia10 belki, bizimkiler fide olduğu için gün boyu güneşten etkileniyor olabilirler. Bitki geliştikçe dayanıklılığı artacaktır sanııyorum. Sizinkiler epey gelişmişlerdir, son halleri ile bir poz verseler?:)
acemifüsun
12-08-2011, 10:31
:)))))). Olur, olur.
1- Bilgi
2-Sevgi.
Bence buna bir de güzellik (çiçekler, bitkiler, hayvanlar..) ekleyebiliriz.
Sevgili arkadaşım çok güzel özetlemiş. Ben de bitki gelişince isteyen arkadaşlarla çelikleri paylaşacağım:)
günebakan
12-08-2011, 11:59
Bu kural, bu sitede geçerli değil. Karşılık beklemeden hiç tanımadığımız inanlara tohum gönderdik. Ve yine hiç tanımadığımız insanlar hiç bir karşılık beklemeden bizlerle tohumlarını paylaştılar.
Yakınlarda çiçeğimin tohumlarını paylaşacağım mesela ve bunu kendim için, mutluluk verdiği için yapacağm ; bir beklentim yok.
Aynı şekilde istemekte de bir sakınca görmüyorum şahsen.
Sadece tercih meselesi.
Sevgili Aygün'e katılıyorum sitemiz de bir çok kişi karşılığını beklemeden ellerin de ne kadar güzellik varsa paylaşıyor. Hepsine de sonsuz teşekkürler:)
Bu arada yanlış anlaşılmış. Belki eksik ifade ettim. Çiçeğimin tohumları derken her yıl açan ve tohumunu esirgemeyen amaryllisten söz etmiştim. Umarım yine bu hazzı yaşatır. Yoksa nerede bende Quisqualis İndica :(
Bu arada aklımdasın sevgili günebakan:)
artemisia10
12-08-2011, 19:37
Sevgili artemisia10 belki, bizimkiler fide olduğu için gün boyu güneşten etkileniyor olabilirler. Bitki geliştikçe dayanıklılığı artacaktır sanııyorum. Sizinkiler epey gelişmişlerdir, son halleri ile bir poz verseler?:)
Ben de fidelerin güneş konusunda hassas olduğunu düşünüyorum bahçede ki hala bir karış yakında fotoları eklerim bu arada biraz asitli toprak sevdiğini de hatırlatayım( ph 5.5-6.5)
Aygün hanım Quisqualis İndicanız işallah olur :p hemen kızmayın alınmayın .
Aygün hanım Quisqualis İndicanız işallah olur :p hemen kızmayın alınmayın .
Hayır, kızmak alınmak değil konu. Bir bitkiyie sahip olmak ( ki başka yolları da var edinmenin) sadece paylaşıma kalmış bir şey değil zaten.
Paylaşıma ilişkin fikirlerinize katılmadım sadece o kadar.
Konu farklı yöne gidiyor size hak veriyorum fakat şuda var bir kök sardunya icin bile özel mesaj cekiliyor .sadece resme bakıp muhteşem demek şöyleki kaktüs başlıgını acın hep aynı renk ton cicekler ve ay muhteşem ay süperr üstelik aynı kişiler sanki ilk defa görüyor ve sonrası malum bende istiyorum bende istiyorum :D
Hep dost kalın olurmu
Tabiiki sayın iris41, sitedeki her üye benim potansiyel dostumdur:) En azından öyle bakarım.
Fakat tabi değindiğiniz konuda bir şey diyemeyeceğim.
Saygıyla...
artemisia10
15-08-2011, 21:17
240714
Balkonda saksıda olanın son durumu böyle, bahçedeki abartısız bir karış gölge yapınca hemen gelişmeye başladı diğeri de annemin bahçesinde şimdilik gölgede o da fena değil.
acemifüsun
17-08-2011, 13:47
Sevgili artemisia10 maşallah var, çok güzel gelişmiş:) Fotoğraftaki oldukça büyük saksıda, ben de saksıları büyüteyim:)
Sevgili Jezebel bana yollamış, yeni elime geçti. Teşekkürler. Bugün çok güzel bir gün. Hemen eski notlara baktım.
Çin hanımelisi veya Rangoon sarmaşığı olarak bilinir.
Dona dayanıksız. -1 derece ama genellikle soğuktan etkilenip, kayboluyor sonra baharla ortaya çıkıyormuş. Aynı mavi yasemin gibi.
Otsu yapıda dikenli, çiçekleri beyaz, kırmızı ve pembe renklerin bir arada bulunduğu tubuler yapıda ve kokuludur.
Kokusu hindistan cevizi ile yasemin kokusunun karışımı gibi tarif edilmektedir. Boyu 70 metreye eni 9 metreye ulaşabilir.
Güneş ya da yarı gölge asidik toprak tercih edilmelidir.
Bahar sonunda açmaya başlayan çiçekleri tüm yazı çiçekli geçirir ve sonbahar ortalarına kadar da açmaya devam eder.
Uzun süre çiçekli kalması, güzel kokusu ve farklı üç rengi birarada bulundurması bu sarmaşığı bence çok güzel kılıyor.
Bence de...:)))
Güle güle büyütün.
acemifüsun
23-08-2011, 12:22
Sevgili lir güle güle, sağlıkla büyütün:)
Sevgili lir senin elinde bu bitki çok güzel gelişecektir.
Son yıllarda don pek yaşanmıyor.;) kuytu bir yerde kışı güzelce ve hasarsız atlatacaktır.
Türkiyenin her yerinde bu sarmaşığı görmek beni mutlu edecektir.
Sevgili Benol elden almak istedi, İzmire uğradığı zaman kendisine teslim edilecek:p
Sevgili lir senin elinde bu bitki çok güzel gelişecektir.
Son yıllarda don pek yaşanmıyor.;) kuytu bir yerde kışı güzelce ve hasarsız atlatacaktır.
Türkiyenin her yerinde bu sarmaşığı görmek beni mutlu edecektir.
Sevgili Benol elden almak istedi, İzmire uğradığı zaman kendisine teslim edilecek:p
Sevgili arkadaşım,
3yıl önce resmini internette görüp çok beğendiğimiz ve araştırmaya başladığımız
bu sarmaşığa sahip olduğuma inanamıyorum. Ellerine, yüreğine sağlık. Binlerce teşekkürler. Benim en az 2 kişiye bu bitkiden yetiştirmem lazım. O zaman içim rahat edecek.
Sevgiler.
Bence de...:)))
Güle güle büyütün.
Başardık:)
Sevgili Lir güle güle büyütün...:)
Sevgili arkadaşım,
3yıl önce resmini internette görüp çok beğendiğimiz ve araştırmaya başladığımız
bu sarmaşığa sahip olduğuma inanamıyorum. Ellerine, yüreğine sağlık. Binlerce teşekkürler. Benim en az 2 kişiye bu bitkiden yetiştirmem lazım. O zaman içim rahat edecek.
Sevgiler.
Sevgili lir belki o iki kişiden biri olma şansını Allah bana nasip eder. Size istediğiniz bitkilerimden istediğiniz kadarını yetiştiririm büyük bir sevgiyle.
Başardık:)
Evet :)))
Sevgii Jezebel sayesinde. Sağ olsun, hep var olsun...
Tesadüfen gördüm çok güzel güle güle büyütün ben buna çok benzer bir tane var ama aynımıdır bilemiyorum yarın inşallah fotoğraf yüklerim eger o ise çok sevinirim çok güzel görünüyor.
Tohum satın almamız o kadar isabetli oldu ki inanılmaz.
Piyasada bulunan son 30 tohumu aldık ve aylardır 1 adet tohum bile satışa çıkmadı.
Sevgili agozcenin önayak olması ve benim o an tabiri caiz ise "gaza gelmem" çok güzel sonuçlar doğurdu:p
Sevgili lir belki o iki kişiden biri olma şansını Allah bana nasip eder. Size istediğiniz bitkilerimden istediğiniz kadarını yetiştiririm büyük bir sevgiyle.
İnşallah ilk fide sizin.
acemifüsun
26-08-2011, 16:42
Evet, sevgili agozce ve jezebelin sayesinde bu güzel sarmaşığa sahip olduk:) İkisine de tekrar teşekkürler:)
İnşallah ilk fide sizin.
Çok teşekkür ederim. Ne dilerseniz dileyin benden. Ben de size sevgiyle yetiştiririm.
Çok teşekkür ederim. Ne dilerseniz dileyin benden. Ben de size sevgiyle yetiştiririm.
Çeliğiniz toprakla buluştu bile. Yapısını gördükten sonra kolay tutabileceğini düşünüyorum. Pet şişede begonvil gibi çelikledim. Bakalım ne olacak.
Erken bayram yaptırdınız bana. Nasıl teşekkür etsem size sevgili lir?
Çeliğiniz toprakla buluştu bile. Yapısını gördükten sonra kolay tutabileceğini düşünüyorum. Pet şişede begonvil gibi çelikledim. Bakalım ne olacak.
Cesaretine hayran oldum sevgili lir, bu güzeliğin çok heveslisi var, üretmek lazım.
Yoksa "göz hakkı " doğabilir,"nazar değebilir" ve bizimkiler hastalanabilir :D
En yakın zamanda deneyeceğim...
Cesaretine hayran oldum sevgili lir, bu güzeliğin çok heveslisi var, üretmek lazım.
Bakalım görelim arkadaşlarım...
Başarılar. Fazla su, nem çürütmesin, aman dikkat.:))...
Şişenin altında delik var mı?
Başarılar. Fazla su, nem çürütmesin, aman dikkat.:))...
Şişenin altında delik var mı?
Var arkadaşım var hem de çok tane:D
Ponza taşları mantar ilacı emdirilmiş ve kurutulmuş. Vermiculit ve cocopeat steril edilmiş.
1 hafta sonra hala yeşilse köklenecek demektir. Sevgiler...
Sevgili arkadaşım orada iki çelik varmış gibi geldi;)
Gözlerim beni yanılttı mı yoksa:confused:
Sevgili arkadaşım orada iki çelik varmış gibi geldi;)
Gözlerim beni yanılttı mı yoksa:confused:
Yalnız kalmasın dedim:)
esinruzgar
28-08-2011, 12:08
Önce maşallah maşallah maşallah diyeyim de nazar değmesin, hastalanmasınlar ama gözüm de kalmadı değil hani bu güzelliklerde. Eğer elinizde olursa ben de rica edebilir miyim acaba;)
Maşaallah kızlarıma. Utandırmayacaklar sizi Allah'ın izni ile sevgili lir.
Çok mutlu ettiniz beni. Allah da sizi mutlu etsin.
Biraz Quisqualis bayramda iyi gider.
Dipten güçlü sürgünler geliyor;)
243318
,
243319
Bunlar niyeti bozmuş, işgal edecekler buraları ;)
243320
,
243321
,
kasap.94
30-08-2011, 15:56
Bu sürgünlerden bizim de edin me imkanımız olurmu acaba. 0lursa çok mutlu olurum
Çok güzel gidiyor. Böyle sarılıcıya can kurban..:))). Yayılsın, her tarafta görelim.
Bu yıl olmassa bile seneye bayrama çiçeklerini göreceğiz.
Seneye byram hediyesi olarak, arkadaşlara tohum göndeririz inşallah.
Sevgili ağgozce ağızından bal damlıyor ;)
Sen üç kök bir saksıya dikip birbidrine sardırmamı öğütlemiştin- bonsai için.
Her saksıda tek kök var ama kaçar sürgün var görüyorsün ;) Bahçeye de bonsai' ye de yeter bunlar.;)
5.günde çelikler dipdiri:)
Sevgili Jezebel haklısın.
Bende bir kökte 3 dal vardı. Sardırayım dedim, durgunlaştı, pek hoşuna gitmedi galiba, hemen açtım..:)).
Özgür olmak istiyor sanırım...Olsun, dağınık ta çok güzel..
Bu sürgünlerden bizim de edin me imkanımız olurmu acaba. 0lursa çok mutlu olurum
Olur da, biraz zamana ihtiyacımız var. Bizimkiler biraz büyüsün.
Sevgili Lir, harikasın.
Güzel arkadaşım teşekkür ederim. Çok yakında bombayı patlatırım Bu kızlar çok güçlü ve üretken :p:p
Bu güzel bitkinin en güzel görüntüleri Ağustos'da verdiğini yaşayarak öğrenmiş bulunuyorum. Bu bitkiyi sevenlerin daha da çok sevmeleri ve bağlanmaları için bir iki kare fotoğrafı paylaşmak istiyorum.
Süper, şu güzelliğe bakın. Gelecek ağustosu nasıl bekleyeceğiz bilmem...
Tohum yapmadı mı?
Maalesef henüz tohum bağlamadı. Bu yolda bir belirti de göstermiyor. Bu yüzden çelik deniyorum, aşırı sıcaklar yüzünden henüz başarılı olamadım. Bakalım göreceğiz...
acemifüsun
05-09-2011, 14:18
Harika görünüyorlar sn. cheko, darısı bizimkilerin başına:) 2 gün önce ben de ufak bir çelik aldım, steril kavanozda, taş yününe dikilmiş şekilde duruyor, şimdilik yapraklarda bir bozulma yok.
Böyle bir güzellik dostlar başına ;)
çelik konusunda başarılı olursanız bizde çok seviniriz bu güzelliğin takipçisi olarak maaşallah kocaman bir sarmaşık nede olsa:))
Çeliklerim 10 numara, sanki bir yaprak verecek,
Jezebel küçük kızın 2 yaprak boy atmış:p
acemifüsun
06-09-2011, 15:06
Sevgili lir çelikler çok güzel görünüyor, ellerine ,yüreğine sağlık:)
Ben de acemi şansı, hiç belli olmaz, ya tutarsa dedim:)) Arkadaşlarla paylaşmayı çok istiyorum:)
Çeliklerim 10 numara, sanki bir yaprak verecek,
Jezebel küçük kızın 2 yaprak boy atmış:p
Bu çelikler beni çok heyecanlandırıyor, çok umutlandırıyor. 41 kere Maşaallah.
Bu bitkinin güzel ülkemde boy atıp yeşermesi beni mutlu ediyor.
Onun cıceğine benzer ama kokusuz kırmızı çiçekleri olan bir güzellik keşfettim.
Onu da yayacağız inşallah.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.