Bağlan

View Full Version : Quisqualis indica

Sayfalar : 1 2 [3] 4

Jezebel
01-05-2012, 13:08
Elimde demirciden aldığım demir tozu. Zengardenden yavaş salınımlı gübre, kemik unu var.
Hepsinden koklatmıştım ama yapraklar hafif karardı farkındayım.

Geçen senenin yaprakları dökülecek, onlara bakarak btkiyi değerlendrme:p
Yeni çıkacak sürgünleri takip et.

Benol Hazaroğlu
01-05-2012, 16:50
Benimki çok özel geldikten sonra hiç yaprak dökmeden yeni sürgün veriyor.

agozce
01-05-2012, 23:07
......Belki de agozcenin Bindallısı ilk açar, nazar değmesin diye hiç yüzünü göstermiyor...
Belli mi olur?
....

Aşkolsun, gelişse saklar mıyım hiç. Bende sizinkiler iklim gereği daha iyidir diye düşünmüştüm..

Benimki kış boyu içerdeydi, çok keyifli olmadı...Sık sık kırmızı örümcek oldu. Kapalı balkonda sanki daha iyi olacak.

(Ama asıl ilginç olan, ektiğim 3 tohumdan diğer ikisi aylar sonra çıktı. Bir tanesi sevgili Günebakana, diğeri Mismenasa gitti.)

Akşam fotosu senin için Jezebelcim...

289831

iris41
02-05-2012, 06:27
Degerli bir arkadaştan gelen bindallımı ne yazıkki kaybettim aslında cok iyi gidiyordu sonradan kurudu :( neden nicin anlayamadım.
İşalah sizinkiler büyür serpilir .
Tohum degilde fide alımı olursa benide haberdar ederseniz cok sevinirim

Jezebel
02-05-2012, 06:54
Aşkolsun, gelişse saklar mıyım hiç. Bende sizinkiler iklim gereği daha iyidir diye düşünmüştüm...)...

Akşam fotosu senin için Jezebelcim...

289831

Maşallah! 41 kere:p
Benimkiler bahçedeydi, maalesef bu sene 8 yıl sonra İzmire kar bile yağdı...
Dallar karardı, yapraklar dondu.
Derince budadım.
Geçen gün baktım hareket var, gözler yeşil, yeşil olmuş:p
İki tane toprakta tamamen sağlıklı, bir de kaybettiğim bitki var.
Beş adet de yeni tohumdan çıkmış Bindallı sarmaşığı;)
Her zaman yedekli çalışmakta büyük fayda var derim...
Sevgiler.

Tura
02-05-2012, 07:08
Dün yeni yerine geçti.

289885

agozce
02-05-2012, 13:22
Degerli bir arkadaştan gelen bindallımı ne yazıkki kaybettim aslında cok iyi gidiyordu sonradan kurudu :( neden nicin anlayamadım.
İşalah sizinkiler büyür serpilir .
Tohum degilde fide alımı olursa benide haberdar ederseniz cok sevinirim

Sayın İris, belki kaybolmamıştır. Budayıp güneşli sıcak bir yere alın bence...

iris41
02-05-2012, 22:09
Sayın agozce kökleri bile tamemen kurumuştu o müthiş kokusunu duyamadığıma cok üzüldüm :(
Başarısız oldugum bir cok türdende anladıgım şu yeşil parmak degilim

canannuman
03-05-2012, 12:08
Benim 1 tane tohumum vardı eltimle ortak sipariş vermiştik eltim birinin tohumlarını tam soymuş birinide az soymuş ama çıkmadı. Bende sadece suda beklettim ektim hatta ucunu bilemedim neresi üst neresi alt diye çıkardım bir daha ektim yan olarak.
Sonra gene baktım (arada tohum dürtükleme huyum var) semsert bende çıkardım tohumu yazlığın güneş alan ıslak bir köşesine gene yan vaziyet ektim. Tırnak makası ile cimdirmiştim azıcık azıcık sağını solunu ama bir türlü kalın tarafından kurtulamadı.
Bakalım şimdi ne olacak çıkarsa bahçeden nasıl alıp kışın dondan korumak için saksıya ekerim bilemiyorum inşallah bu sefer çıkar. En az 3 aydır fısfıslaya dürteleye çıkaramadım tohumu, bakalım bu son şansım belki çıkar. Aman gözünüzü seveyim fidesini satan veya getirten olursa katmerli, katmersiz bende katılırım banada mesaj çekin ne olur.
Eltim beğenmişti o tutturdu alalım diye ama bu sayfayı okudukça dahada beğendim ve istedim. İnşallah ediniriz ne diyeyim.

elifbilge
04-05-2012, 10:31
Benim Bindallı aday adayları

287571

287572

Bu rötatlı çıkan ;)
Fire yok.
Yarın menekşe toplantısına gelecek bir arkadaşımıza, kendisini bulmayı başarırsam tabi ki, biri hediyem olacak;)

Sevgili jezebel bu adaylardan bir tane isterim ben.ölücem artık bu çiçeği istiyorum ben.Tohumlarım vardı 2 tane çimlenmedi çürüdüler.Nolursun benim için ayırırmısın 1 tane.Çok araştırdım ama bulamadım.Artık yüzsüzlük yapmaya başladım:))) Lütfen bir tane de benim için yetiştirebilirmisiniz.Kırmazsanız sevinirim...Maşallah bu arada bütün çiçeklerinize.

Jezebel
08-05-2012, 12:15
Arkadaşlar donduğunu veya kaybetiğinizi sandığınız bitkinizden vazgeçmeyin.
Öldü sandığım bitki bile dipten sürdü;)
Şimdi yine 3 adet yetişkin bitkim var, çiçek bekleye başlıyorum.
pH taleplerini öğrenmeliyiz çok uçmuş benimkilerin rengi, demir yetmiyor.
Demir vermiştim demek ki emilmesi için uygun pH sağlayamadım...

[/URL][URL="http://davesgarden.com/guides/pf/go/31530/"]Soil pH requirements:
5.1 to 5.5 (strongly acidic)
5.6 to 6.0 (acidic)
6.1 to 6.5 (mildly acidic) (http://www.agaclar.net/forum/Soil%20pH%20requirements:%205.1%20to%205.5%20%28st rongly%20acidic%29%205.6%20to%206.0%20%28acidic%29 %206.1%20to%206.5%20%28mildly%20acidic%29)

Asitli toprak seviyormuş, bunu da limon tuzu katkılı sularla sulayacağız...

bernacyhn
18-05-2012, 19:54
Merhaba, ben sabahleyin yalnızca 2,5 saat direkt güneş alan balkonuma duvara sardırmak için sarmaşık arıyorum. Şuana kadar baktığım bütün sarmaşıklar çok fazla güneş istiyor. Balkonum günün diğer saatlerinde güneş almamasına rağmen aydınlık. Acaba quisqualis balkonum için uygun mudur?

agozce
18-05-2012, 21:20
Açelya toprağı- torfu karıştırmak veya hepsini kullanmak daha iyi olmaz mı?

Sevgili bernacyhn, biz de yeniyiz bu konuda. Denemeden bilemeyiz Clematis de düşünebilirsiniz..

bernacyhn
19-05-2012, 13:08
Sayın agozce, clematis tam benim balkonuma uygun bir bitkiymiş. Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim.

Tura
24-05-2012, 15:55
Kızımızda son durum.
Mutlu...Dipten sağdan soldan yeni sürgünleri var...
Toprak tahlilinde PH değeri 6 çıktı.
Ama hâlâ serasında. Yerini sevdi galiba... Isı biraz daha yükselsin, dışarı çıkacak.

300002

Jezebel
28-05-2012, 18:21
Benim tekrar dirilen bitkilerim. Geçen yılın tüm dalları kurudu.

301737

301738

yeni sürgünler var;)

Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 10:31
Tohumdan çimlendirdiğim Çin hanımelim. :)

selis
16-06-2012, 15:14
Sûz-i Dilârâ duyduğuma göre Van iklimi bu bitki için pek elverişli değilmiş.. :p
Hani evlatlık vermeyi düşünürsen diye dedim ;)

1 tane mi o? :))

Sûz-i Dilârâ
16-06-2012, 15:30
Sûz-i Dilârâ duyduğuma göre Van iklimi bu bitki için pek elverişli değilmiş.. :p
Hani evlatlık vermeyi düşünürsen diye dedim ;)

1 tane mi o? :))

Zengarden stoklarında var gözükürken bir paket almıştım. İçinden üç tane tohum çıktı, birini Ürgüp'te bir arkadaşıma gönderdim çok umutlu değilim ama inşallah çimlendirmiştir:D İkincisini minik kurtlara yem ettim (aşırı nemden bir ara latin tohumlarım gibi bunlar da çürüdü, kurtlandı).

Gelelim üçüncü ve son tohuma, bekle bekle bir hareket yok, toprağın en altına kürdanı sokup çekirdeği çıkardım, maksadım bir canlanma var mı onu öğrenmek. Kocaman bir kök vermiş, çıkardığıma o kadar pişman oldum ki!

Kök aşağı doğru mu gidiyordu, yoksa çiçek sapıydı da yukarı doğru mu çıkıyordu ne kadar düşündüysem hatırlayamadım. Sonunda kökü toprağa yan yatırdım. Uzun zaman yine sesi çıkmadı, kesin çürümüştür diye yine karıştırırken o yan yatırdığım kök var ya garibim kahverengileşmiş ama can havliyle bir minik kök daha atmayı başarmış. Aldı mı beni yine bir pişmanlık niye rahat bırakmazsın çiçeği o da elimde bir tanecik tohum kalmış, onu da öldüreceğim diye uğraştım resmen.

Sonra bitkimden özür dileyip elimi çektim ondan. Bir sene de kalsa öyle kesinlikle kurcalamayacağım diye söz verdim. Arada bir suladım, güneşli pencere önüne de koydum sıcak olsun diye. Bir ayda çimlenip uzayacak bitkinin yaşama tutunma macerası sayemde beş aya yayılmış oldu. :o

O kadar uğraşmama rağmen küsmemiş yine de çimlendi.

Senin canın sağolsun iste yeter ki gönderirim.;) Zengarden'a da mesaj atmıştım yine gelecek mi tohum diye cevaben fide üretip satışa sunmayı düşünüyoruz demişlerdi. Ama hâlâ da sesleri çıkmadı.

selis
16-06-2012, 16:00
Off okurken bile stres yapıyor insanda.. Bu kadar maceradan sonra çok kıymetlidir o.. İstenmez ki :)) Yine de çok sağ ol..
Bundan sonra gözün gibi bakacağına eminim.. O da sana olumlu yanıt verecektir.. ;)

Umarım yakın zamanda fide olarak satışa sunarlar.. :)

selis
25-06-2012, 17:54
Uzun zamandır fotoğraflara bakıp bakıp kedi gibi yalanıyordum.. :p
Bugün, komik bir olayla 3 tane tohumum oldu.. :)

Teşekkürler drhegeli ;)

Tura
25-06-2012, 18:37
Uzun zamandır fotoğraflara bakıp bakıp kedi gibi yalanıyordum.. :p
Bugün, komik bir olayla 3 tane tohumum oldu.. :)

Teşekkürler drhegeli ;)

Üç tane mi?

selis
25-06-2012, 21:11
Üç tane mi?
Firesiz çimlenirlerse, evet ;)

Benol Hazaroğlu
04-07-2012, 11:34
Daha evrimini tamamlamadı. Gelişip serpilmekle meşgul güzel kızım.

günebakan
04-07-2012, 16:58
Sevgili Agozce nasıl güzel bakabilmişmiyim bu güzele inşallah çiçeğini de görürüz. Çok teşekkürler:)

315579

agozce
04-07-2012, 19:35
Gayet sağlıklı görünüyor, maşallah.

Dilerim kısa zamanda çiçek görürüz hepimiz.

iris41
04-07-2012, 21:49
Bütün bindallı yetiştirenleri kutluyorum ;)
ilk baharda bu bitki tamamen yaprak kurutuyor ve kuru bir dal kalıyor sonra canlanıyormuş bunu ilk sayfaya not düşülmesi gerek yoksa benim gibi kurudu diye atan cıkabilir :(
Öylede öldü numarası yapılmazki ama haksızlık . jazebelin uyarısı cok gec geldi
off off

acemifüsun
05-07-2012, 13:39
Aldığım çelikler mükemmel köklendi, sonra da onları kurudu diye hep attım, sayısını hatırlamıyorum :) Sanıyorum köklendirip, yolladığım 2 arkadaşımı da benim gibi yanılttı:)

günebakan
05-07-2012, 16:10
Bu güzel ölü taklidi yapıyor galiba:)

Jezebel
08-07-2012, 08:25
İklim uygun olan bölgelerde bitkinin toprakta daha güzel geliştiğini söylemek isterim.
Bu resim de bunun ıspatı;)

316525

İklim koşulları uygun olmayanlar mümkün olduğu kadar büyük bir saksıya dikmelerini tavsiye ederim.

selis
08-07-2012, 11:06
toprakta daha güzel geliştiğini Saksidaki ve topraktaki bitkiler yaşıt mı peki?

Jezebel
08-07-2012, 11:13
Sevgili selis;)
Saksıdaki 4 aylık bebek, topraktaki de toprak seviyesine kadar donmuştu.
Topraktaki 1 yaşında kök sistemine sahip diyelim;)

selis
12-07-2012, 21:35
Tropik ancak tohumlar aşırı sıcağı sevmiyor
Arkadaşlar, hani benim mucize eseri edindiğim 3 tane tohumum var ya.. ;)
Çimlenme ile ilgili tüm satırları okumama rağmen, şu mesajı okuduktan sonra korkup, çürümesinler diye hiçbir işlem yapamamıştım.. İzmir çok sıcak.. Onlar bana bakıyor, ben onlara..
Sonbaharı mı bekleyeyim, kaldım böyle :(

agozce
12-07-2012, 23:58
En azından bir tanesini dene..Islat, kabuğu tamamen soy, nemli perlit-torf karışımına ek..Üzerine poşet geçir..Torak kurudukça az az sula bence..:)).

Olmassa sana çelik yaparız korkma..

Tura
13-07-2012, 07:37
Tohumları sakladığın yer de önemli.

Durduk yerde tohumu çürütmeyesin.

selis
13-07-2012, 08:59
Sn. Tura biliyormuş da konuşmuşsunuz :(
Agozce'nin dediği gibi dün gece tohumun bir tanesini ıslattım sabah kabuğu soyunca içinin küflenmiş olduğunu gördüm.. Diğerlerini de ıslattım şimdi..

Olmassa sana çelik yaparız korkma..
Diğerleri de aynı çıkarsa bu sözü hatırlatırım :p

Tura
13-07-2012, 09:29
Tüh üzüldüm şimdi.
Islattığından dolayı olmamıştır değil mi? Herhalde 1 gecede küflenmez.

selis
13-07-2012, 10:34
Ben iyi saklayamamışım demek ki :(

Diğer tohumları açtım, geçmiş sayfalardan tohum fotoğrafı (http://www.agaclar.net/forum/945753-post471.htm) da buldum.. Sanki bendekiler biraz buruşuk gibi.. Biri çıksa bari :)

Sûz-i Dilârâ
13-07-2012, 11:19
Kaynak: Zengarden

Quisqualis indica çimlendirme: Geçirgenliği yüksek, su tutumu iyi kaliteli saksı toprağına 24 saat ılık suda beklettiğiniz tohumların dikimini yapınız. Suda bekletme ertesinde dikimden önce tohumun sivri uç kısmını sıktığınızda kolaylıkla ikiye ayrılan ağız kısmını göreceksiniz. Ağız kısmı hafifçe ikiye ayrıldıktan sonra dikimini yapabilirsiniz. Bu tohumun içine nem almasını kolaylaştıracaktır. Bunun haricinde tohumun kalın ilk gövdesini tamamen soyup sadece iç çekirdek kısmını dikmekte uygulanan yöntemler arasında olup, bu yöntem seçilecekse çimlendirmenin steril ve temiz ortamda yapılmasına özen gösterilmelidir.

Nemli torf toprağına bu şekilde kendi kalınlığı kadar derine dikilen tohum 20-24 derecede ort. 20 günde çimlenir.

Quisqualis indica, kesinlikle etkileyici, ilk görüşte aklınızı başınızdan alacak bir tırmanıcı bitkidir. Çiçeklenme döneminde baştan aşağı salkımlar halinde kokulu ve aynı salkımda 3 farklı renkte çiçeklerle bezenen gerçek bir doğa harikasıdır. Çin hanımeli - chinese honeysucle - olarak bilinen sarıcı bitki tropik bir bitki olup 10 derecenin altında ne yazıkki soğuktan etkilenir. Ancak saksıda yaşayabilmesi ve gelişip çiçeklenebilmesi nedeni ile genelde kış aylarına girmeden dondan korunaklı bir yerde kışı geçirmesi sağlanır.

Oldukça arsız olan bitki budanmadığı takdirde kısa sürede yakınında bulunan tutunabileceği herşeye sarılarak tek bir sezonda büyük bir alanı kaplayabilir. Çiçeklenme yaz boyu devam eder, sıcakla birlikte çiçeklenmede artar. Yoğun olarak gece kokulu olan çiçekler, salkımlar halinde açarlar. İlk evrede beyaz olan bu 5 yapraklı çiçekler daha sonra pembe ve en sonunda kırmızı renk alırlar. Bu özellikleri nedeni ile her salkım üzerinde beyaz pembe ve kırmızı çiçekleri aynı anda görmek mümkün olmaktadır.

Uygun ortamda bitki her dem yeşildir. Yaprakları güzel kıvrımlı, parlak ve canlı renkli olup dikili olduğu alana renk ve canlılık katar.

Tohumdan üretimi kolay olan bitkinin tohumları kolaylıkla 3 cm büyüklüğe ulaşabilen oldukça büyük tohumlardır. Bu değerli tohumlar içlerinde sadece eşsiz güzellikte bir bitkiyi barındırmaz aynı zamanda geleneksel ve modern tıpta yaygın olarak kullanılan şifalı özellikleride içinlerinde saklarlar. Böbrek iltihaplarını kurutmadan, cild hastalıklarına, yüksek ateşten idrar yolu rahatsızlıklarına dek pek çok alanda da ilaç olarak kullanılırlar.

Sûz-i Dilârâ
13-07-2012, 11:22
selis, benim tohumlarım geldiğinde böyle buruşuk değillerdi. :(

Mart ortası gibiydi sanırım gelen tohumları tarifteki gibi suda bekletip toprağa gömdüm, hatta anlattığım gibi bayağı kurcalamama rağmen yine de çimlendi.

Bence tohum ekilecekse kesinlikle şubat sonu, mart ve nisan ayları ekilmeli. Diğer zamanlar tohum işi riskli.

Jezebel
13-07-2012, 11:39
Ben iyi saklayamamışım demek ki :(

Diğer tohumları açtım, geçmiş sayfalardan tohum fotoğrafı (http://www.agaclar.net/forum/945753-post471.htm) da buldum.. Sanki bendekiler biraz buruşuk gibi.. Biri çıksa bari :)

Umutsuzluğa kapılma lütfen, suda beklet ve 1:3 steril perlit / cocopeat karışımına ek ( vermikulit daha iyi olurdu ama İzmirde yok).
Toprak enfekte olabilir. Ektiğin violleri serin ortamda tam gölgede beklet.
Ben tohumları temizlemek için Potasyum permanganat kullanıyorum, eczanede permasol olarak satılıyor.
Tabletlerden milimetrik bir kırıntı koparıp suya atıyorum, su pembe bir hal alıyor. Bu pembe su içinde 30 dk bekletiyorum.
Sonra temiz su ile durulayıp ekiyorum.
Kontrolün kolay olması için de tohumun üstünü 2-3 mm karışımla örtüyorum, en ufak hareket veya çürümeyi hemen farkedebilirsiniz.
Strech ile sera oluşturmayı unutma.
Kolay gelsin.

Tura
13-07-2012, 13:01
Vermikülit bende var. Bir cimcik göndereyim.

selis
13-07-2012, 13:14
Jezebel resmen sizin tohum çimlendirme laboratuvarınız var, söylediklerinizin çoğunu yapamam çok zor ama deneyeceğim.. Teşekkür ederim..
Sn. Tura iyi olurdu ama tohumlar suda, akşam dikeceğim :(

selis
13-07-2012, 20:02
Suda bekleyen tohumların ikinci kabuklarını hafifçe soydum.. Yeşillerdi, yaşıyorlar ve diktim ;)
Tek sorun çimlenecekler mi? :)

agozce
13-07-2012, 20:06
Seliscim korkma dene.... her ihtimale karşı sana çelik ekeceğim...

selis
13-07-2012, 20:10
Agozce çok sağ olun 15 gün sonra başlığı hortlatırım. :)

agozce
13-07-2012, 20:22
2 ayda çimleniyor tohum...Çelik ne kadar da köklenir bakacaz..Haber veririm.

selis
13-07-2012, 20:25
Kaynak: Zengarden
Nemli torf toprağına bu şekilde kendi kalınlığı kadar derine dikilen tohum 20-24 derecede ort. 20 günde çimlenir.

Önceki sayfalarda da 15-20 gün diye okumuştum :(

Jezebel
13-07-2012, 21:28
Jezebel resmen sizin tohum çimlendirme laboratuvarınız var, söylediklerinizin çoğunu yapamam çok zor ama deneyeceğim.. Teşekkür ederim..
Sn. Tura iyi olurdu ama tohumlar suda, akşam dikeceğim :(

Aslında basit şeyler bunlar:rolleyes:
Hiç bir zorluğu yok.
Yakın olsanız "verin ben yapayım" derdim.
Kolay gelsin.

Dansel
13-07-2012, 23:24
Zengardenden aldığım tohum 4 aydır cimlenmeyi bekliyor. Oysa tüm talimatlara uyarak ekmiştim.Çok istemiştim ama sanırım başaramadım.

Jezebel
15-07-2012, 08:50
Tüm koşulları sağlayabilirsiniz ancak ısıyı 24 saat boyunca 20-24 derece arasında tutamazsınız.Bunu yapamıyorsanız diğer şartlar pek bir işe yaramıyor:(
İlk denememde 2 tohumu böyle çürüttüm.

Dansel
15-07-2012, 14:35
Sabit ısılı küçük serada tuttum. Ama yeterli olmadı.

acemifüsun
29-07-2012, 14:38
Bindallı, sarmaşık olduğunu hatırladı:) Son durumu

Benol Hazaroğlu
29-07-2012, 17:07
Benimki hep dip sürgünlerini çoğaltıyor.

Ne zaman hatırlayacak acaba.

acemifüsun
29-07-2012, 21:14
Son 1 ayda sarmaşık formuna girdi. Özellikle Jezebelin uyarısı ile limon tuzu uygulamamdan sonra gelişimi değişti.

Benol Hazaroğlu
29-07-2012, 22:26
Ben de hemen uygulamıştım ama enine sürgün verdi.
Alt bölüm gayet dolgun bir görünüme kavuştu. Çelik alsam olur mu acaba?

agozce
29-07-2012, 22:50
Benol Hanım, altlar dolunca sürgün veriyor bence.

Sürgünden sonra çelik almanızı tavsiye ederim.

Galiba bu yılda çiçek göremeyeceğiz....Ama seneye kesin..:))

acemifüsun
30-07-2012, 11:00
Ben çelikleri sonbahar ve kışın köklendirdim, hemen hemen hepsi köklendi, fakat kışın yaprak döktüğü için köklenenler öldü zannettim. İnatla yaz başı çelikten ürettiğim 2 minik bindallım daha var, biraz daha gelişinler asıl sahiplerine gidecekler. En kolay köklenme şişen tablette oldu.

selis
31-07-2012, 20:23
Söylemeyi unuttum, tohumlarım 1 hafta sonra çürüdü..
Tohumlar mucize eseri gelmişti, çeliği de öyle olur umarım ;)

agozce
31-07-2012, 22:34
Olacak merak etme...

selis
01-08-2012, 15:22
Harikasınız :)

iris41
11-08-2012, 20:27
Ebayda fidan satışı var 10 dolar fiyatı .
Buda linki .
RANGOON CREEPER PLANT " SINGLE " | eBay (http://www.ebay.com/itm/RANGOON-CREEPER-PLANT-SINGLE-/280908413089?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item41677238a1)

Jezebel
11-08-2012, 21:09
Ebayda fidan satışı var 10 dolar fiyatı .
Buda linki .
RANGOON CREEPER PLANT " SINGLE " | eBay (http://www.ebay.com/itm/RANGOON-CREEPER-PLANT-SINGLE-/280908413089?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item41677238a1)

Sevgili iris41 o ürün Türkiye'ye gönderilmiyor.
Ancak 70 $ ( kargo dahil)veren herkes bu çift katlı bindallıyı evine getirir.

Rangoon creeper Double flower (Q. indica) Plant 1 Pot | eBay (http://www.ebay.com/itm/Rangoon-creeper-Double-flower-Q-indica-Plant-1-Pot-/280936829588?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item416923d294)

Gözüm kalmıyor değil;)
Çiçeği üzerinde bir de ...ne yapsak ki?!

iris41
11-08-2012, 21:21
Verdiginiz linkteki bitki icin fiyat bence yüksek degil baya gelişmiş formu cok iyi .
İstanbuldaki bir serada neden karşımıza cıkmaz böylesi bir güzelik

yenibahçe
22-08-2012, 16:33
merhaba,
limon tuzu uygulaması nedir? nasıl yapılır?
yardımcı olabilecek biri var mı?

yenibahçe
22-08-2012, 16:35
pardon:))
konuyu buldum, okuyorum.
muhabbetle cümleten...

Tura
25-08-2012, 09:42
Acaba bu nazlı kızın yapraklarına neler oluyor?
Bir kaç yaprakta aynı şeyler var...:(
Ne yapmalıyım?

327195

günebakan
25-08-2012, 11:15
Sizce saksısını büyütmelimiyim

327199

Tura
25-08-2012, 11:37
Büyütmelisiniz ama bence ilkbaharda yapın.

BrunoL
25-08-2012, 12:06
Sorular cevapsız kaldığına göre kimsenin bir tecrubesi yok.
İlginç, hem güzel, hem faydalı, içmeden sarhoş edici, besleyici, parazit öldürücü.
Tuttum bunu;)

günebakan
25-08-2012, 12:12
Çok teşekkürler Sn. Tura:)

Tura
25-08-2012, 12:20
Çok teşekkürler Sn. Tura:)

Sayın günebakan, soğuklar gelmeden önce onu korunaklı bir yere alacaksınız değil mi?
Gerçi İstanbul bizim buralar kadar soğuk olmaz ama siz onu bu boyda saksıyla dışarda bırakmayın.
Baharla birlikte...büyük saksı...sıcak güneş...bol çiçek...kolay gelsin size.

Tura
27-08-2012, 10:50
Lanetli pazartesi.

Bugün Bindallı Sarmaşığımı bu halde buldum. :(
Allahım neler olmuş böyle buna....
Hafta içi bir iki yapragında siyahlaşma olmuştu ama bu tamaman başka bir şey.

327482

Halbuki, kokladığım o minicik beyaz çiçeklerini resimleyip yayınlamayı düşünüyordum.

327483

Bu saatten sonra ne yapabilirim acaba...

Yardım lütfen.

günebakan
27-08-2012, 11:25
Tabi ki alacağım sn. Tura ama daha çok erken burda hava hala çok sıcak:)

jineop
27-08-2012, 12:56
Sevgili Tura abi, benim bindallı da çok güzel büyümüş, sonra bıçakla köklerini kesmiş gibi aniden kurumuştu. Dallarını budayıp, ana gövdeye dokunmamıştım. Köklerini kontrol ettiğimde bütün köklerinin kıl kuyruk gibi böcekler tarafından sarıldığını gördüm. Gerçi nerdeyse hiç kök kalmamıştı , yine de kökleri temizleyip yeni compo marka toprağa ekmiştim. Onun öncesinde bitkide keyifsizlik başladığında korkup köklerine bakmamıştım. Yani geç kalmıştım.
Ana gövdenin incelip yan dallara ayrıldığı noktaların üstünden budamalısınız derim. Köklerine de bakın. Torf ağırlıklı , organik katkılı ve agrosil de içeren bir toprağa örnegin compo ya da genta toprağa aktarın derim. Eğer kökleriniz sağlamsa çok yakında yeniden filizlenecektir.
Bizler bizler bindallının üstüne titredikçe o bize nazlanıyor. Yurtdışında yazları o kadar çok büyüyormuş ve kökleniyormuş ki, istilacı olduğundan insanlar uyarı yazıları yazmışlar...
Bitkilerimizi saksı yerine direk bahçeye dikebilseydik, eminim kocaman olacaklardı.

jineop
27-08-2012, 13:20
Ani solgunluk hastalığının, clematislerden sonra bindallıları da kurutabildiğini görmek çok üzücü...

Tura
27-08-2012, 13:23
Sayın Jineop
Teşekkür Ederim.
Şehre bir gidip seraları gezeyim...uygun hangi topragı bulacağım.
Açıp köküne bakarım.İnşallah kurtaracağım.

Tam da çiçek açmıştı...O üç tomurcuk patlamıştı.... koku çok güzel...Ful gibi kokuyor.

Yine de bu zamana kadar heyecan ve bana yaşattığı güzellikler için
Sayın Jezebel'e teşekkür ediyorum.

iris41
30-08-2012, 21:37
İstilacı diye uyarıncaya kadar bolca üretip satsalar olmazmı .

selis
30-08-2012, 21:45
Açıp köküne bakarım.İnşallah kurtaracağım.

Son durum nedir? Umarım sonuç sandığınız gibi olmamıştır :(

Tura
30-08-2012, 22:18
Son durum nedir? Umarım sonuç sandığınız gibi olmamıştır :(

Son durum şöyle.

Köklerde herhangi bir şeye rastlamadım.

Yeniden hazırladığım topraga diktim.

Şu anda karantinada. İnşallah Sayın selis onu kurtaracağım.

Ona zaman verdim...kurtuluyorsan kurtul yoksa dedim... sana sorarım.

selis
30-08-2012, 22:27
Şu anda karantinada. İnşallah Sayın selis onu kurtaracağım.

Ona zaman verdim...kurtuluyorsan kurtul yoksa dedim... sana sorarım.
Sizin iyi niyetinize mutlaka cevap verecektir..
Sevenlerini üzmez inşallah :)

selis
24-09-2012, 15:05
Nur topu gibi ikizlerimiz oldu ;)

agozce
24-09-2012, 16:05
Harika Seliscim. Yine de sözüm geçerli... Şehir dışındayım. Bayramdan sonra...

drhegeli
24-09-2012, 16:21

Benim verdiğim tohumlardan değil herhalde... O halde yeni bir kaynak olmalı...:cool:

Bir de, nasıl çimlendirdiniz? Dış kabuğu tamamen soyulmuşa benziyor. Anlatır mısınız?

selis
25-09-2012, 07:09
Sn. drhegeli ne yazık ki sizin verdikleriniz, nasıl oldu bilmiyorum ama çürüttüm..

Sn. Tura da bu halime üzülmüş olacak.. Bana; cocopeat, vermikulit ve perlitle birlikte 6 tane tohum yolladı.. Jezebelin 541. mesajına (http://www.agaclar.net/forum/997762-post541.htm) göre diktim.. O kadar.. Sizin ve diğer çimlendirenlerin eski mesajlarınıza da bakmıştım.. Ayrıca siz bana tohumları verirken de dış ve iç kabuklarını soymamı söylemiştiniz.. Ama soymadan da çimleniyormuş zaten.. Diğerleri öyle..

Anlayamadığım şey, yukarıdaki tohum niye öyle çimlendi :)

Yine de sözüm geçerli...
Tohumların hepsi çimlendi.. Fidanı yine de yollarsanız isterim..
Olmayan birine de verebilirsiniz.. O kadar tok gözlüyüm artık ;)

jineop
29-09-2012, 08:41
Sevgili Tura 6 adet tohum bana da yolladı. Cocopeate kabuklarını soyarak 4 tanesini ektim. 4 tohumdan bir tanesinin içi diğerlerinden daha dolgundu. 3 gün oldu. Henüz hareket yok...

Dansel
02-10-2012, 16:44
Sevgili selis,tohumları ıslattıktan sonra soydunuz mu, ya da ucundan çıtlattınız mı? Bir da kaç günde çimlendi? Güle güle büyütün,sağlıkla kalın.

selis
02-10-2012, 17:01
Sevgili Tura 6 adet tohum bana da yolladı..
Sağ olsun bana da 6 tane yolladı..
2 tohum başka bir arkadaşımıza gitti..
Çimlenenlerden biri ait olduğu kişide..
Kalan diğer 3 tanesi bende ve çok sağlıklılar..

İkizlerimin şimdiki hali ;)
Diğerleri biraz daha küçük..
335945

Sayın Dansel geçmiş sayfalarda anlatıldığı gibi dışındaki sert kabuk suda bekleyip soyuluyor.. Yine bahsedildiği üzere, 15-20 günde çimlendiği yazıyor..
Ama bendeki ilk çimlenen 6. günde ucunu göstemişti..

Capricorn
02-10-2012, 19:51
Sn. drhegeli ne yazık ki sizin verdikleriniz, nasıl oldu bilmiyorum ama çürüttüm..

Sn. Tura da bu halime üzülmüş olacak.. Bana; cocopeat, vermikulit ve perlitle birlikte 6 tane tohum yolladı.. Jezebelin 541. mesajına (http://www.agaclar.net/forum/997762-post541.htm) göre diktim.. O kadar.. Sizin ve diğer çimlendirenlerin eski mesajlarınıza da bakmıştım.. Ayrıca siz bana tohumları verirken de dış ve iç kabuklarını soymamı söylemiştiniz.. Ama soymadan da çimleniyormuş zaten.. Diğerleri öyle..

Anlayamadığım şey, yukarıdaki tohum niye öyle çimlendi :)

Tohumların hepsi çimlendi.. Fidanı yine de yollarsanız isterim..
Olmayan birine de verebilirsiniz.. O kadar tok gözlüyüm artık ;)

Maşallah:)

sakdag
02-10-2012, 20:00
Sağ olsun bana da 6 tane yolladı..
2 tohum başka bir arkadaşımıza gitti..
Çimlenenlerden biri ait olduğu kişide..
Kalan diğer 3 tanesi bende ve çok sağlıklılar..

.

Selis'in 6 tohumu vardı... diye başlayan bir problem olmuş... :D:D

iris41
02-10-2012, 20:40
selis sen bu işi kıvırdın seri üretime gec ;)
Bindallısı olan arkadaşlar biraz budasanızda bizde sevinsek **** cok sevinsek nasıl olur .

Tura
03-10-2012, 07:25
İkizlerimin şimdiki hali ;)
Diğerleri biraz daha küçük..

Ama bendeki ilk çimlenen 6. günde ucunu göstemişti..

Ben bu mesaja dün cevap yazmıştım.
Göndermemişim mi?

Yeşil el demiştim...

Güle güle büyütün Sn. selis. Çok sağlıklı gözüküyor.
PH değeri 5.5-6, bir toğrağı olan yeni bir saksıya almanız gerekiyor. Ama biraz daha kuvvetlensin.

selis
03-10-2012, 08:03
Çok sağlıklı gözüküyor.

Sayenizde ;)

jineop
03-10-2012, 09:52
Sevgili Tura, sizin bindallı ne durumda?

Tura
03-10-2012, 09:55
Hiç bir gelişme yok.
Kurumadı da, yeşermedi de.

Ama dostlar sağolsun.:)

Lonicera
05-10-2012, 12:59

Sn selis, ileride ölmez sağ kalırsak ikizlerinizin çeliklerine talip olmak istiyorum. Şimdiden sıraya gireyim dedim.:rolleyes:

selis
05-10-2012, 15:14
Sn. Lonicera o günleri görürsek niçin olmasın..
Benimle tohumu paylaşan da, ben de başkalarıyla paylaşayım diye paylaşıyor..

(Tekerleme gibi oldu :p)

agozce
05-10-2012, 22:22
Suyu seviyor, unutmayın arkadaşlar...

burcind
05-10-2012, 23:08
Merhaba Jezebel,
Bende İzmirdeyim 1 tane bile olsa yokmu elinizde gelip alabilirim.Lütfeeennn...

sakdag
15-10-2012, 12:28
Sevgili Selis, bitkinde gelişmeler var mı? Tohumlarımdan birinin ucu mini minicik göründü bugün. Bol güneş gören yerde tutuyorum ama geceler bayağı serinledi artık. Bir karış falan olsalar kış gelmeden daha garatili olacak büyümeleri. ;)

Tohumlarımın ucunu tırnak makasıyla kesip iki gün suda beklettim, sonra kabuğunu soyup torf-kum-bahçe toprağı karışımına ektim. İç kabuğu tamamen soymayıp ara ara aldım kabuğunu. 10 gün oldu galiba ekeli. ;)

selis
15-10-2012, 13:01
Tohumlarımdan birinin ucu mini minicik göründü bugün.
Ne güzel haber ;) Umarım sorun çıkmaz :)

Agozce ''suyu seviyor'' yazınca fideleri bol suladım.. 3. tohum ise seninki gibi minicik çimlenmişti çürüdü.. Sanırım çimlenme evresinde sulamak kontrollü olmalı...
Şimdilik durum bu, 2 tane kaldı :)
338996

Sn. Tura, Jineop ve Halil Önen nin tohumları nasıl acaba?

Tura
15-10-2012, 13:10

Güzel olmuş...maşallah. Çiçeklerini de görürüsünüz.

Benim ikisi de davul gibi şişmiş.

Ama banamısın demiyorlar...ikisi de inatla yatıyor :(

Sn.sakdag; gözünüz aydın... ha gayret.

Halil Önen
17-10-2012, 21:30
...

Sevgili selis çimlendirip hediye verdiğiniz bindallının keyfi yerinde...

339299

elinize sağlık...

teşekkürler

sakdag
21-10-2012, 11:10
2. quisqualis tohumum da topraktan çıktı nihayet... ;) Geçen bayam tatilinde adenuim fidelerimle seyahat etmiştim, bu bayramda quisqualisler eşlik edecek bize anlaşılan. Ama ne yapabilirim, bu halleriyle uzun süre yanlız bırakamam onları... ;)
340143

selis
21-10-2012, 11:26
Halil Bey sizdeki tohum benim ikizlerden önce çimlenmişti halbuki.. İyi bakmıyorsunuz galiba :p

Halil Önen
21-10-2012, 12:14
Halil Bey sizdeki tohum benim ikizlerden önce çimlenmişti halbuki.. İyi bakmıyorsunuz galiba :p

Keyfi yerinde görünüyor sadece su veriyorum şimdilik ama...:)

340152

saksıyı ne zaman değiştirmem gerekiyor, destek için erken diye düşünüyorum...

jineop
21-10-2012, 20:57
Tura abimin yolladığı tohumlardan 4 tanesini ekmiştim. Sadece bir tanesi daha iri ve dolgundu. Sadece o çimlendi;)

agozce
21-10-2012, 21:02
Halil bey, sarsmadan, bardağı ters çevirip aktarabilirsiniz, hızlı kök geliştiriyor.

sakdag
31-10-2012, 20:45
Güzel güzel büyüyoruz. Benim de daha büyük saksıya almam gerecek, üstelik ikisini bir araya ekmiştim.

Sayın Tura sizinkiler ne oldu, çıktılar mı?

342663

Tura
31-10-2012, 22:06
Güzel güzel büyüyoruz. Benim de daha büyük saksıya almam gerecek, üstelik ikisini bir araya ekmiştim.

Sayın Tura sizinkiler ne oldu, çıktılar mı?

342663

Masallah. Ne guzel görünüyorlar.
Benımkıler aynen oyle duruyor :(
Sakınce bekliyorum ...sınır falan olmadım.

agozce
31-10-2012, 23:48
Bir iyi, bir kötü haberim var..

İyi haber...Ağustos ta, Bitkinin alt dallarını budayıp geçici olarak, banyoda vazoya koydum. Unutmuşum. 20 gün sonra baktım hepsi köklenmiş..

342688

Sonra, acil şehir dışına çıkmam gerekti...Toprak ve saksım yoktu. Üzerine diatomit ekleyip gittim. Komşum az sulamış ve hepsi kurumuş malesef.

Sonuç: En azından suda kolayca kökleniyor..:))

Baharda tekrar deneyeceğim.

Tura
01-11-2012, 07:55
Üzülmeyin...haberler iyi.
Her ellediğimiz, masallarda olduğu gibi, altın olacak değil ya.
Gayretinize teşekkür ederiz.

Dansel
09-11-2012, 10:23
Sayın Tura, gödermiş olduğunuz 3tohumdan biri çimlendi, biri de başını çıkardı çıkaracak. Üçüncüden daha bir hareket yok. 4 Ekimde ekmiştim. Isıtmalı mini seradalar. Umarım büyütebilirim. Tekrar teşekkürler.

Tura
09-11-2012, 12:07
Sayın Tura, gödermiş olduğunuz 3tohumdan biri çimlendi, biri de başını çıkardı çıkaracak. Üçüncüden daha bir hareket yok. 4 Ekimde ekmiştim. Isıtmalı mini seradalar. Umarım büyütebilirim. Tekrar teşekkürler.

Gözünüz aydın.İnşallah büyütürsünüz.:p Sevindim.

Tohum verdiğim herkes en az birini çimlendirdi.

Benimkiler ilk diktiğim gibi duruyor...öylece.:mad:

selis
09-11-2012, 13:21
Benimkiler ilk diktiğim gibi duruyor.. :mad:
Başkası olsa, iyisini kendine ayırırdı.. Tombul tohumların hepsini bize yollamışsınız demek :(

Benimkilerin gelişimi kısmen durdu.. Uyku dönemine girdi sanırım.. Dansel'in tohumlarının çimlenme süresi bu nedenle uzadı sanırım..
Geçenlerde Ares, odada top oynarken saksıyı devirmiş, ikizlerin kökünü gördüm. Saçaklı bir kök ve saksıyı doldurmuştu..
Saksısını büyütsem mi diye düşündüm ama, herhalde baharda yapmalıyım..

acemifüsun
09-11-2012, 17:12
Gözünüz aydın.İnşallah büyütürsünüz.:p Sevindim.

Tohum verdiğim herkes en az birini çimlendirdi.

Benimkiler ilk diktiğim gibi duruyor...öylece.:mad:

Sn.Tura sulaması az geliyor olmasın? Ben de tohumları çürütürüm korkusuyla az sulamışım, 2,5 ayda çimlendiler:) Agaclardan arkadaşlarım gelmişti, bakın bunlar bir türlü çimlenmiyor deyince, az suladığımı belirrtiler ve 2. 3 gün sonra benimkiler çimlendi:)

Tura
10-11-2012, 08:01
Sayın acemifüsun; bakımı, suyu, her şeyi yerindeydi.

Naz yapıp duruyor sanki...inadındandır.

Şimdi baktım...

:p

Çimlenmiş...............;)

Dansel
10-11-2012, 14:23
Gözünüz aydın sn. Tura, çok sevindim.

ERKEN48
10-11-2012, 18:42
Arkadaşlar yaklaşık bir ay önce 10 adet tohumu cocopeat içerisinde pet bardaklara ektim.Bugün baktığımda iki tanesi gün yüzüne çıkmaya çalıştığını gördüm. Diğerlerini de kontrol ettim onlarda çürümemiş ve hafiften uç vermeye başlamışlar. Benim sormak istediğim eğer çimlendirmeyi başarabilirsem bitkiyi kaç günde saksıya almam gerekir. kesin olarak bilmiyorum herhalde cocopeat içerisinde bitki besini yok. Yani bitki kaç gün kendi kendine yeter **** sıvı gübre falan vermem gerekiyormu.Teşekkürler.

iris41
10-11-2012, 18:52
Nedendir bilmem ama bu bitkinin nazı bile insana mutluluk veriyor ;)
Ufacık sürgünde sevincimi düşünün .

agozce
10-11-2012, 19:51
Aslında nazlı değil, hatta çok arsız...da biz çok acemiyiz. Uygun iklimde (dondan korunursa) başetmek zor olacak.

Benimkisi 1 ayda 2 mt. den fazla büyümüştü. Rüzgar kırmış...Budayıp içeriye aldım.

agozce
10-11-2012, 19:54
Arkadaşlar yaklaşık bir ay önce 10 adet tohumu cocopeat içerisinde pet bardaklara ektim.Bugün baktığımda iki tanesi gün yüzüne çıkmaya çalıştığını gördüm. Diğerlerini de kontrol ettim onlarda çürümemiş ve hafiften uç vermeye başlamışlar. Benim sormak istediğim eğer çimlendirmeyi başarabilirsem bitkiyi kaç günde saksıya almam gerekir. kesin olarak bilmiyorum herhalde cocopeat içerisinde bitki besini yok. Yani bitki kaç gün kendi kendine yeter **** sıvı gübre falan vermem gerekiyormu.Teşekkürler.

Bence, 4,5 santim olunca cocopetle birlikte orta boy bir saksıya alabilirsiniz. Yalnız cocopeti bilmiyorum. Alttan kökleri rahat çıkabilmeli.

iris41
10-11-2012, 20:51
2mt :eek: 2 cm de bile bana büyümüş geliyor .
İşallah bu sefer kaybetmem .Topragı hep nemli tutuyorum dogrumu yapıyorum

acemifüsun
11-11-2012, 07:59
Evet, hep toprağı nemli kalsın, suyu çok seviyor.

sevim.K
11-11-2012, 13:35
Ben umudu kesip bakmayı bırakalı ne çok tohum dolaşımı olmuş. Üstelik yetiştiren arkadaşlar da var. Çok güzel.

Gittigidiyor a baktım tohum satışı kapanmış. Denemek için şimdi zaman uygun değil.

Dansel
13-11-2012, 23:31
Sn. Tura, üçüncü tohum da çimlendi.:p

Tura
14-11-2012, 07:20
.... üçüncü tohum da çimlendi.:p

Sn.Dansel; inanın çok sevindim.
İnşallah büyütür çiçeklerini de görürsünüz. :)

iris41
14-11-2012, 21:40
Bindallıda baya uzun yol kat edildi ne mutlu yetiştirenlere ;)
Tohumlarda artık yeşerip merhaba diyor

Tura
15-11-2012, 16:25
Merhaba.

346270

Denizardacan
17-11-2012, 18:32
Bindallı maceranızı başından sonuna okudum.
İki gün önce sürpriz bir şekilde çok değerli bir üyemizden ( sn, Tura) hediye gelen tohumu önce adenium türlerinden biri sanmış hatta ne kadar büyük bir tohumu olduğuna da çok şaşırmıştım.:eek:
Bugün öğrendim ki o harika ve çok değerli nazlı bitkinin tohumuymuş. Sn Tura ne kadar teşekkür etsem size bilemiyorum.;) Umarım sağlıkla çimlendirir, büyütmeyi başarırım.
Şimdi tohumun ucunu tırnak makası ile koparıp iki gün suda ıslatmakla başlıyorum. Gelişmelerden bilgi veririm. Hepinize kolay gelsin arkadaşlar. Çiçeklerini de görmek nasip olur inşaAllah.

Denizardacan
28-11-2012, 22:46
Merhaba arkadaşlar,
Az önce baktım tohumum çimlenmiş tam 10 günde, umarım sorunsuz büyümeye devam eder. Sizlerden ne haberler var.

Tura
29-11-2012, 07:34
Gözünüz aydın Sn.Denizardacan...artık gözünüz gibi bakarsınız. :)

Tebrik ederim...yüzde yüz başarı.

İnşallah büyütür çiçeklerini de görürsünüz.

Bendeki resimdeki gibi...öylece duruyor.

sakdag
29-11-2012, 07:46
Benim bitkilerimde de büyüme yavaşladı gibi, yeni büyük bir saksıya geçirdim en son... Neşeliler, 15 cm oldular nerdeyse... ;)

349952

Denizardacan
29-11-2012, 14:10
Gözünüz aydın Sn.Denizardacan...artık gözünüz gibi bakarsınız. :)

Tebrik ederim...yüzde yüz başarı.

İnşallah büyütür çiçeklerini de görürsünüz.

Bendeki resimdeki gibi...öylece duruyor.

He he he, gözlerim bozuk desem sn Tura:D, burdan bitkinin geleceğiyle ilgili bir çıkarım yapabilir miyiz acaba.;). Şaka bir yana teşekkür ederim, aslında daha ucu açılmış ama olsun ben çimlendi dedim gitti.Büyür sizinki de malum kış mevsimi.

Sn Sakdağ maşallah çok güzel olmuşlar. Güle güle büyütün.
Hep iyi haberler olsun bitkilerimizden inşallah.

selis
29-11-2012, 18:10
Benim bitkilerimde de büyüme yavaşladı gibi,
Hiç, büyüyecek diye bakmayalım.. Beklemeye geçtiler..

Bir üyemiz özelden tohum ekimiyle ilgili soru sormuş.. Şu sıralar ekilirse, sonuç ne olur? Bitki uykuya geçti ise tohum çimlenmez diye düşündüm.

Kışın, ısı kontrolü yaparak çimlendirenler yanıtlarsa çok sevinirim..

Denizardacan
29-11-2012, 20:59
Ben yaptıklarımı anlatıyım, zaten bitkiyi de bakımını da bu sayfadan öğrendim.Sağolsun Sn. Tura bana bir adet tohum göndermişti.Ben tohumun ucunu tırnak makasıyla kestim ve bir çay bardağı normal kendi içtiğim suyun içine koydum. Ama baktım ki sürekli suyun yüzünde onu rahat bırakmadım. Yumuşadıkça kabuğu biraz daha kırarak 1/4 açık vaziyette suda 48 saat tuttum.
Çalışma odamda kitaplıkta tuttum, biraz daha karanlık ve sıcak hava akımı yok. Bu arada tohum bayağı suyun dibine çökmüş idi. Tohumu sudan çıkardım kabuğu tamamen soydum içindeki kahverengi zara dokunmadım mikrop kapmasın diye.
Daha sonra en küçük boy sıradan kaktüs saksısının en altına kağıt peçete drenaj için koydum, niye bilmiyorum tamamen iç güdüsel ilk defa yaptığım birşey. Yani hem fazla suyu çeksin ama hem de alttan sürekli nem sağlasın diye:confused:
Onun üzerine tüm bitkilerim için kullandığım orman toprağından koyup tohumu diktim, tohumun da üzerini çok az nemli torfla kapladım nemi korusun diye.Alttaki toprak oldukça geçirgendi çünkü.
Daha sonra suladım, fazla suyu süzüldükten sonra buzdolabı poşetlerinden birinin içine koydum takriben 10 gün kadar bekledim ve çimlendi. O günden beri ilk defa bu öğlen tekrar suladım, çok az alttan birkaç damla çıkacak kadar.

Bu arada neler yaptım, bazen 10- 15 dakika peteğin üzerine aldım, bazen pencereleri açıp havalandırdım, çoğu zaman gündüzleri poşet açık güneşli odaya götürdüm.
İki gündür diğer bitkilerle birlikte güneşli odada.
Çok uzun oldu farkındayım ama, unuttuğum da birşey olmadı sanırım.
Emin değilim ama orkidem için bir tarafta duran yağmur suyundan belki ilk sulamayı yapmış olabilirim ama olmayabilirim de:D, hatırlamıyorum çok az kalmıştı yağmur suyu, kullanmamışımdır. Fakat yağmur suyu hem çimlenmeyi hem köklenmeyi kesinlikle teşvik ediyor.Yağmur suyu nimet ya tüm bitkiler için elinizde varsa kesin kullanın derim.

ERKEN48
06-12-2012, 10:08
Arkadaşlar 10 tohumdan 7 tanesi çimlendi.Diğer 3 tohum da sağlam duruyor.Herhalde onlarda çimlenecek.İşin kötü tarafı hava şartlarından dolayı mı bilmiyorum içeride olduğu halde çimlenen bitkiler 5 cm boyda kaldılar ve yaprakları küçücük zar gibi.sanırım bunlar büyümeden çürürler. Toprağı gayet iyi.Aydınlık ve yarı güneş gören iç ortamda.Bu kadar küçük bitkilere besin verilirmi bilmiyorum.Yakar diye korkuyorum. Yaklaşık 1 karış kökleri vardı.Şaşırtma yaparken gördüm.Çekirdek te aynen duruyor.Yardımlarınızı bekliyorum.Ne yapabilirim ? Teşekkürler.

sakdag
06-12-2012, 10:38
Ben de; benim fidelerimi şaşırtma yaparken, çok dikkatli bir şekilde toprağını dağıtmadan alayım dedim. Ama toprak karışımı kum da içerdiğinden, toprak dağılıverdi ve çok uzun bir kazık köke sahip olduğunu gördüm. Toprak dağıldığı için fidelerimin yeni yerlerine adapte sorunu yaşayacağını düşünmüştüm ama şu an oldukça canlılar. Büyüme durdu gibi, ben kalorifer yanmayan iç mekanda tutuyorum... 15-18 derece arasında. Dün hazır orkide besini (npk oranı normal geldi bana) + su karışımıyla suladım... Ne derece yararı ya da zararı olur bilemiyorum. Zararı olacağını da düşünmüyorum açıkçası...

Benol Hazaroğlu
10-12-2012, 08:47
Bu bir hastalıkmıdır? Bütün yapraklar böyle oldu.

Tura
10-12-2012, 09:53
Sayın Benol Hanım.
Belki de mevsim itibari ile olmuştur.
Yaprakların sararma başlangıcıdır.

Benol Hazaroğlu
10-12-2012, 09:56
İnşallah ben de öyle diye teselli olurum.

vehibe
10-12-2012, 10:12
Bu bitki bindallı olabilir mi? ben bindallı olduğunu düşünüyorum...

352928

Benol Hazaroğlu
10-12-2012, 10:29
Yapraklar aynı görünüyor olabilir. Siz ne olarak almıştınız?

vehibe
10-12-2012, 10:32
Ben onu almadım. Bir aparmanın bahçesinde gördüm, bahçıvana sordum adını bilmiyormuş.

ERKEN48
05-01-2013, 20:52
Arkadaşlar benim bitkiler incecik kaldı ve yaprakları çok küçük .bir tanesi 20-25 cm boylandı.Ama yaprakları 1 cm. dahi yok ve gövde çok ince.Hafif üfürsen yıkılacak gibi.öğleye kadar güneş görüyor.Aydınlık bir yerde.Klimalı ortam. Sizce sebep ne olabilir. 8 bitkinin durumu da aşağı yukarı aynı.

günebakan
05-01-2013, 21:32
Benimkide yaprak döküyor ama bir sıkıntı yok gibi

agozce
06-01-2013, 03:33
Sayın Erken bir fotograf eklerseniz daha iyi önerilerimiz olur.

Kışın yapraklar kızarıp dökülüyor ama ben içeriye aldım tekrar yeşerdi.

ERKEN48
06-01-2013, 15:07
Sayın Erken bir fotograf eklerseniz daha iyi önerilerimiz olur.

Kışın yapraklar kızarıp dökülüyor ama ben içeriye aldım tekrar yeşerdi.

Bu arada Zengarden e tohum gelmiş.

Sayın Agozce gayet güzel çimlendirdiğim bitkiler maalesef bu durumda. Bir defada besin verdim. herhalde yetiştirmeyi başaramayacağım. İlginiz için teşekkürler.Resimleri eklemeye çalışacağım.

agozce
06-01-2013, 15:30
Hiçte kötü görünmüyorlar...Güneş alan bir yerde dursun, baharda güçlenir bence..

acemifüsun
06-01-2013, 16:18
Sn. ERKEN48 fidelerinizi sera ortamında tutarsanız daha iyi gelişim gösterebilirler. Toprak ph'nın düşük olmasına dikkat edin.

sevim.K
06-01-2013, 17:14
Zengardene baktım hemen bu mesajı okuyunca ama stokta yok yazıyordu.

selis
06-01-2013, 17:29
herhalde yetiştirmeyi başaramayacağım.
Şu an bitkileriniz uyku evresinde.. Besin takviyesi ve suyu kesmelisiniz.. Aşırı sulamak bitkiyi çürütebilir.. Şu an onları rahat bırakın ki baharda tekrar canlanabilsinler.. Çünkü gayet sağlıklılar.

iris41
06-01-2013, 19:07
Sanırım bu bitki beni sevmiyor yine elimde kuru bir dal kaldı ama azamliyim hic bir şekilde sökmiyecegim ;) nerede yalnışlık var bulamadım limon tuzuda aldım onun icin .

ERKEN48
06-01-2013, 19:26
Teşekkür ederim. Ben Topraktan şüphelenmeye başlamıştım.Kullandığım toprak hazırdı ve torf+humus karışımı olduğu yazıyordu ve PH 6-7 arası.Gıdasız kaldı diye düşünmüştüm. Tavsiyeleriniz doğrultusunda bahara kadar dokunmak yok.

Sevgi Durul
11-02-2013, 15:17
Tohum takas etkinliğinden gelen, üç tohumdan bir tanesini bir gün suda beklettikten sonra, sert kabuğunu tırnak makası yardımıyla çıkardım.

369077

Bir gün daha suda bekleterek, dün ektim. Gelişmeleri paylaşırım.

Orhan Özbilgiç
11-02-2013, 17:55
Başlığı tam iki yıl önce Sayın agozce açmış. İlk sayfadan bu yana tüm mesajları okudum.
İki yıl önce Sayın agozce banada bir tohum göndermişti. Sağolsun. Maalesef ben çürüttüm.
Birkaç saat önce başlık gözüme ilişti. İki yılda yirmi sayfa olmuş. Merak ettim, büyütebilen var mı diye? Bir çokarkadaşımız çimlendirmiş ve yaşatmayı başarmış. Tebrikler. Bir arkadaşımızda çiçek açtırmış. Çok güzel.

Çabalarınıza değecek güzellikte bir bitkiymiş. Dilerim emek veren tüm arkadaşlarımız çiçeklerini görürler. Bol şanslar diliyorum.

Benol Hazaroğlu
11-02-2013, 19:04
Orhan bey,

Bana da Jezebel Fide olarak vermişti.
Bir küçük saksıda İzmir'den buraya getirdim. Saksısı büyüdü, kendi de bol sürgün verdi ama maalesef henüz çiçek yok.

Nisanda bir çelik denemesi sizin için yaparım. Ama tutmasını garanti edemiyorum.

Orhan Özbilgiç
11-02-2013, 20:24
Benol Hanım;
İnanın mesajımda kelimeleri ve cümleleri seçerken, ''istiyormuşum'' gibi algılanmaması için çok özendim.
Nazik önerinize teşekkür ederim.

N'olur, benim için bitkinizi yaralamayın. Bu yazıda görün. Çiçeklensin. Hem o zaman ana gövde kalınlaşmış, yan sürgünlerde çelik olacak kıvama gelmiş olur. Anlayacağınız ben, 2014' ü beklerim. Yeterki sizlerin çabaları yüz güldürsün.
İşte o zaman, ben daha çok sevinirim. Lütfen!:)

İnanın tüm içtenliğimle söylüyorum.
Anlaştık değil mi arkadaşım?
Saygılarımla.

agozce
11-02-2013, 21:28
Benim ki 3 mt kadar olmuştu. Yarıya kadar budayıp içeriye aldım.

Şu an durumu iyi. Bakalım bu yıl çiçeklenecek mi?

Tura
12-02-2013, 08:29
Tohum takas etkinliğinden gelen, üç tohumdan bir tanesini bir gün suda beklettikten sonra, sert kabuğunu tırnak makası yardımıyla çıkardım.

369077

Bir gün daha suda bekleterek, dün ektim. Gelişmeleri paylaşırım.

Meyveyi büzüşmüş, kurumuş gördüm.
Siz de öyle bir intiba uyandı mı?

Sevgi Durul
12-02-2013, 08:32
Meyveyi büzüşmüş, kurumuş gördüm.
Siz de öyle bir intiba uyandı mı?

Suda bir gün bekletince, meyve şişti, büyüdü. Şimdi bekliyorum.:)

gülenmelek
19-02-2013, 21:17
Ömrümden ömür gitti desem yalan olmaz, şu minicik şeyi görebilmek için :(
İşin garibi yüzeyde minicikken, kök aşağı kadar inmiş (Maşallah ;) )

Tohum takas etkinliğinden 2 adet tohum gelmişti.
Turşuların üzerine, turşular yüzeye çıkmasın diye plastik bir aparat koyuyorlar.
Plastik mini bir bidona tohumları su içerisine koydum ve o aparatı da tohumlar yüzeye çıkmasınlar diye üzerlerine kapattım. 2 gün bekledim, dibe çöken olmadı.
Sonra birini soydum, diğerini kabuğuyla (kabuğun sivri kısmının ucundan azıcık tırnak makası ile kestim), ayrı pet bardaklara, cocopeat ve perlit karışımına ektim. Hiç bol bol sulamadım. Üzerleri açık durdu, kapatmadım (kapattığım zaman küfleniyor çünkü) Hergün mutlaka torfun rengi açık kahverengiye dönmeye başladığı zaman fısfısladım.
Bu önce çimlenen kabuğu soyulmuş olan. Kabuklu olana da bakıyorum arada, aslında minik kök yapmış, durumu da iyi ama henüz dışarıya adım atamadı ;)

elifbilge
01-03-2013, 15:22
2 defa tohumum oldu ilk tohumlarımı kaybettim, Sonrasında Tura Bey gönderdi onlarıda yaşatamadım ama hala deli gibi arıyorum bulamıyorum.Sellukadan daha zor.

münevver48
16-03-2013, 18:02
arkadaşlar çok güzel bir çiçek üstelik kokulu! bende bahçemde kokulu çiçekler yeyiştirmek istiyorum. rica etsem çiçekleriniz tohum verince bana da verirmisiniz? sabırla beklicem ....teşekürler.

Sûz-i Dilârâ
22-05-2013, 05:31
Tohumdan yetiştirdiğim Çin hanımelimin bir ara yaprakları alt sıralardan başlayarak kuruyordu. Daldaki tüm yapraklar kuruyunca da dalın kendisi kuruyordu.

Artık ümidi kestim bu sayfaları da baştan sona okudum ama herkes bitkinin çimlendirilmesiyle uğraşıyor henüz bakımıyla ilgili yazan çok az.

Tek bilinen suyu çok sevdiği, toprak konusunda rahat bir bitki olduğu. Suyunu da eksik etmiyordum ama yine de kurumanın önüne geçememiştim.

En sonunda bir de yapraklarına fısfıs yapayım dedim günde 4-5 defa (aklıma geldikçe bitkiye yağmur suyu püskürttüm, yapraklarına, dallarına). Sabah güneşini de ilave edince üzerine bitkimdeki kuruma duruverdi şimdi kuruyan dalların alttaki yeşil kalan kısımlarından yeni sürgünler patladı, çoooooooooooook mutluyuuuuuummmm.

Canım bindallım seni çok seviyorum :) inşallah en kısa zamanda çiçeğini de görürüm.

Sûz-i Dilârâ
22-05-2013, 05:45
Bunlar da fotoğrafları;

Benol Hazaroğlu
22-05-2013, 09:00
Bitkinin özelliği bu olsa gerek. Benim ki sizinkinden daha büyük bir bitki.
Kış mevsimi yapraklar karardı, morardı, beneklendi.
Baharla birlikte o kötüleşen yaprakların arasından hızla yeni yapraklar çıkarıyor.

Çiçek mi? henüz göremedik. İnşallah bu sene diyoruz.

sakdag
22-05-2013, 09:06
Benim de tohumdan yetişme iki bitkim vardı, biri öldü. Diğeri de tüm yapraklarını döktü ve tepesi kurudu. Tam ümidi kesmiştim ki, bir iki sürgün patlattığını gördüm. Yanında fulde ekili, domates suyu vermiştim fule. Çekirdekten bir fide büyüdü, sanki domatesin gölgesi iyi geldi gibime geldi.;) Bu arada benim bitkim açık balkonda.

408173

ERKEN48
22-05-2013, 12:39
Bende de 5-6 bitki var.Şimdilik boyları 20 cm civarı. Boyuna uzamak yerine
dallanacak gibi.hayırlısı 1 tanesini büyütsem yeter.

cheko
12-07-2013, 12:48
Olgunluk dönemine girmiş bir 'Quisqualis Indica' bitkisinden fotoğraflar... Yaprakları da çiçekleri de artık daha büyük... Kışın olumsuz etkisinden daha çabuk kurtuluyor...Şimdi çok çok daha güzel...

Selamlar, sevgiler,

Cheko

Benol Hazaroğlu
12-07-2013, 13:02
Çok sevindirici bir resim. 3 yıl oldu bizim kız birtürlü olgunlaşamadı gitti.
Sağlıklı , çok serpildi, gürbüzleşti de ama çiçeğe gelince ııh.
Çok nazlı çoook.

ERKEN48
12-07-2013, 21:55
Bunlarda benimkiler.Toplam 6 kök.Büyürde adam olurlarmı bilmem.

drhegeli
13-07-2013, 10:59
Sn ERKEN48, bitkilerinizi nasıl besliyorsunuz? Yukarıdan 3. bitkinizde kloroz başlamış sanki...

ERKEN48
13-07-2013, 11:33
Sıvı yaprak gübresi kullandım fakat topraktan uyguladım.Birde damlama sulamada kullanılan dengeli gübrelerden kullanıyorum.Bitkilerde sarı,küçük ve kurumuş gibi olan yapraklar bitkinin ilk yaprakları ve kış sonu erken dışarıya çıkardığım için soğuktan etkilendiler ve kendilerini pek toplayamadılar.Yeni sürgünler daha sağlıklı gibi.Henüz birinci yılımızdayız.İnşallah büyütebilirim.

drhegeli
13-07-2013, 17:00
Sn ERKEN48, bahsetiğim bitkinizde sararma (kloroz) var.
426007

Klorozun en büyük nedenlerinden biri, bitkide klorofil eksikliğidir. Klorofilin ana görevi, dış ortamdan karbondioksit alıp şeker sentezlemektir. Aynı zamanda bitkiye yeşil rengini verir. Klorofil eksiliğinin başlıca nedeni, ortamda, iz elementler olan demir ve magnezyumun yetersiz bulunması ya da bitki tarafından emilememesidir. Magnezyum klorofin yapında bulunurken, demir klorofilin sentezinde görev yapar. Birinin eksikliği kloroza neden olur. Bitki, enerji kaynağı şekeri üretemez, gelişemez, direnci düşer. Magnezyum iyonları bitki içinde hareketlidir. Yeni yapraklar oluşurken, eski yapraklardaki magnezyum yenilere taşınır. Eksiklik belirtileri eski yapraklarda görülür. Demir ise hareketsizdir, bağlandığı yerde kalır. Eksiklik yeni yapraklarda görülür.

Bu bilgilere göre, söz konusu bitkinizde muhtemelen demir eksiliği var.

Damlama sulamada kullanılan gübreler genelde major besin elementleri (NPK) içerirler, iz elementleri bulundurmazlar. Etiketi kontrol edin. Yaprak gübresinde demir olabilir. Varsa yapraktan uygulayın. Yoksa demir içeren bir preparat edinin.

Ayrıca quisqualis asidik ortamı sever. Gübrelerinizde demir olsa bile emilimini yapamıyor olabilir. Bu durumda, ortamı (saksı içeriğini) asitlendirmelisiniz, ya da toprağını değiştirmelisiniz.

Benol Hazaroğlu
13-07-2013, 22:33
Sayın drhegeli,

Toprağa limon tuzu uygulaması sizce asidik olması için yeterli midir?

drhegeli
14-07-2013, 16:25
Limon tuzu (sitrik asit) zayıf asittir. Küçük veya orta boy saksılarda işe yarayabilir. Büyük saksılarda veya bahçede kükürt kullanılabilir.

Benol Hazaroğlu
16-07-2013, 01:44
Başka çiçek gören var mı arkadaşlar?
Karar verdim benim ki kısır herhalde.

münevver48
16-07-2013, 08:05
sabırla beklicem dedim ama bu çiçeğin güzelliği bende sabır bırakmadı. artık bir arkadaş da tohumlarını paylaşacağını belirtirse çiçeğime şimdiden kavuşmanın huzuruna erişicem.

Benol Hazaroğlu
16-07-2013, 12:27
Çiçek açtıramadık ki tohum görelim.

Jezebel
22-07-2013, 06:06
5-6 aydır canlı bitki getirtmiyordum, bu hafta sonu bir çılgınlık yapıp katlı Quisqualis aldım.

428272

Hava sıcak, kaç günde ne durumda gelecek bilmiyorum:(
Adı üstünde çılgınlık...

Benol Hazaroğlu
23-07-2013, 02:07
Güle güle büyüt, bol çiçeklerini gör canım.
Eskisinden sen de umudunu kestin galiba.

loveforlife
23-07-2013, 02:28
5-6 aydır canlı bitki getirtmiyordum, bu hafta sonu bir çılgınlık yapıp katlı Quisqualis aldım.

Hava sıcak, kaç günde ne durumda gelecek bilmiyorum:(
Adı üstünde çılgınlık...

Çılgınlık, delilik... İsmi her ne olursa olsun. Böyle güzeline can kurban! Yıpranmış olarak gelse dahi, ona Jezebel'in sihirli eli değecek. Büyük bir merakla bekliyorum...

Jezebel
23-07-2013, 05:59
Güle güle büyüt, bol çiçeklerini gör canım.
Eskisinden sen de umudunu kestin galiba.

Elimdeki bitkileri hediye ettim "bahçem yok artık" diyerek.
Hepsinin haberini alıyorum, sağlıkları iyi ama çiçek yok.
Buna saksıda bakacağım, kendi bahçem olana dek;)
Tuttuğum evin bahçesi var, domates - biber ekiyorum, ama kıymetli bitkilerimi yine saksıda tutuyorum:)

Benol Hazaroğlu
23-07-2013, 13:09
Güle güle iyi günlerde otur. Gönlüne göre bahçeyi bulmuşsan sen o bahçeyi çabucak doldurursun.
Benden istediğin birşey varsa göndereyim.

Jezebel
25-07-2013, 10:18
Geldi, geldi:D
İsveçten bu sabah geldi, ne hız, değil mi ama:)

429370

Çok sevinçli, hatta coşkuluyum.

sakdag
25-07-2013, 10:34
Harika, güle güle büyütün Sevgili Jezebel; çiçeklerini en kısa zamanda görün inşallah.
Gövde kalınlığını göz doldurucu görünüyor.

2 adet tohumdan yetiştirme maceram hüsranla sonuçlandı maalesef. Ben de herkesle aynı sorunu yaşadım, çimlendirmek 10-15 cm büyütmek sorun olmadı ancak, daha sonra bir cm bile büyümedi, uçtan kurumaya başladı ve öldü. Toprak ve özellikle nem şartlarını sağlayamadım sanırım.

Sizin bitkinizin çiçeklerini bizde sizin kadar heyecanla görmeyi bekleyeceğiz. ;)

kopshtar
25-07-2013, 13:53
Güle güle büyütün sn jezebel; hep birlikte çiçeklerini de görürüz İnşallah :)

Jezebel
25-07-2013, 14:08
Sn.kopshtar, sevgili sakdag böyle dileklere amin demekten başka ne denir ?
Çiçeklerini ve de tohumlarını görelim, değil mi:)
Emeğimize değsin.

Benol Hazaroğlu
26-07-2013, 00:19
Çiçek görmek için sabırsızlanıyorum.

Jezebel
27-07-2013, 08:05
Bitkiyi aynı gün toprağa kavuşturdum.
Gelişmeleri paylaşırım.

Jezebel
27-07-2013, 17:57
İsveç'ten gelip İzmir'e uyum sağlaması zor olur düşüncesiyle tam gölgeye aldım.
3 yeni sürgün belirdi.
Derin budama yapılıp kuşa çevrilmiş ki kargosu kolay olsun.
Mevcut yapraklarda beyaz benekler var?!
Yeni yapraklar sağlıklı çıkıyor.
Hadi hayırlısı.

Jezebel
28-07-2013, 21:26
Böyle bir şey:)

430248

gece çekimi.

Jezebel
04-08-2013, 16:28
Türkiyede yeni süren yapraklar:

431834

431835

İlk günler hem saksı değişikliği, hem kırmızı örümcek korkusuyla geçirdiği ilaçlama yüzünden baya solmuş, büzüşmüştü.
İklim farkından hiç bahsetmiyorum bile, şok edici bir ısı farkı...
Neyse şekil bu, toparlandı artık, oh yaşasın.:rolleyes:

ERKEN48
17-08-2013, 17:14
Sarmaşık formunu almaya başladılar sanırım.

drhegeli
23-08-2013, 10:08
Sn ERKEN48, yapraklardaki sararma için bir uygulama yaptınız mı?

smnunal
23-08-2013, 10:42
Bu da benim bu sene tohumdan yetiştirmeye çalıştığım minik fide.

ERKEN48
23-08-2013, 18:55
Sn ERKEN48, yapraklardaki sararma için bir uygulama yaptınız mı?

Herhangi bir uygulama yapmadım.Sadece tavsiyeniz üzerine önceden kökten verdiğim yaprak gübresini yapraktan verdim.

Oğuzhan
09-09-2013, 13:46
Bu bitkiyi satan bir fidanlığa rastlayan var mı?Bulan varsa haber verebilir mi?

Hülya
09-09-2013, 19:45
Saksıdan, bahçeye geçirince , çok hızlı gelişiyor. :)

Jezebel
09-09-2013, 20:09
Hülya hanım çok güzel gelişmiş.
Missmenas'a verdiğim bitki de 1 metreyi geçmiş.
Benol hanımınkini merak ediyorum;) Karadeniz ikliminde nasıl gelişti acaba.
İlknur Aşık da sitede pek görünmüyor, ona verdiğim kızımı da merak ediyorum:)
Açan olmadı sanırım bu sene de, seneye artık...

Hülya
09-09-2013, 20:20
Bitki küçükken böyle büyüyeceğini tahmin edemedim.Arkasında clematisler var .Her yere kol attı. Havalar serinlesin sol tarafa doğru yerini değiştireceğim. Dibinden kalın sürgünler geldi.Durumu gayet iyi. Çiçek belirtisi göremedim. Yukarıya doğru bağlasam 2 metre vardır. Yeri müsait olmadığı için yana doğru yönlendirdim.

Benol Hazaroğlu
10-09-2013, 10:47
Başlığı görünce çiçek mi var acaba dedim.
Tek uzun sürgün 107 cm. Benimki daha çok alt sürgünleri çoğalltı.
Alt sürgün çevresi 97 cm.
Bahçeye almaya korkuyorum. Kış çok sert geçmemekle birlikte bu tropikal bir sarmaşık. Büyüdükçe nasıl koruyacağımı kara kara düşünüyorum.
Bir çiçeğini görseydim gam yemeyecektim. Bu sene fazla büyüme göstermedi
ama çok sağlıklı.

Benol Hazaroğlu
10-09-2013, 10:54
Böyle gelişti.

Jezebel
10-09-2013, 14:05
Gözlerim doldu, çok güzel olmuş.
Çok iyi bakmışsın Benolcüğüm.
Çiçek görelim artık;)

Benol Hazaroğlu
10-09-2013, 14:20
Gibberellic asid bile kulladım çiçek açsın diye. Dişcim vermişti o da meraklı çiçeklere.
Yok anladım artık bu kız kısır.

smnunal
10-09-2013, 16:20
Böyle gelişti.

Maşallah elinize sağlık güzel gelişim göstermiş. Seneye bol güneş ve fazla su vermezseniz muhakkak çiçek açacaktır diye düşünüyorum.

Benol Hazaroğlu
10-09-2013, 17:18
Suyu çok seviyor. Susuz kaldığı anda yapraklar sönüyor.

Jezebel
17-09-2013, 11:10
Benim kızım böyle oldu.
Tropik olmasına rağmen aşırı sıcakları pek sevmedi, belki de yerine anca alıştı ki gelişmeye başladı.

442190

.

Dansel
18-09-2013, 13:42
Sn. Turadan geçen yıl gelen 3 tohum çimlenmişti. En küçük olanı İstanbuldan Tarsusa anneme getirmiştim. Şimdi Çamlı yaylada yayla yapıyor. Benimkileri geçmiş, gelişmiş. Teşekkürler sayın Tura.

cheko
20-09-2013, 23:17
Quisqualis muhteşem bir sarmaşık, Eylül ayının son günlerinde coşkusundan hiçbir şey kaybetmemiş görünüyor...Sadece eylül çiçekleri biraz daha küçük..Fotoğraf sabah saatlerinde çekildi. Çiçeklerin renkleri de bu gerçeği ortaya koyuyor aslında..Beyazlar hızla pembeye dönüyor, akşam üzeri ise tamamı kırmızı oluyor. Bu arada hala tohum bağlamadığını belirtmek de yarar.

Benol Hazaroğlu
21-09-2013, 13:57
Bitkiniz dikildikten kaçsene sonra çiçek verdi? Bizi bu muhteşem çiçeklerle kıskandırıyorsunuz.

münevver48
23-09-2013, 17:25
arkadaşlar bu çiçeğin tohumunu nerden bulabilirim? anladığım kadarıyla fidanı yurtdışından geliyor ama tohumu türkiyede satılıyormu?zengarden de var ordan aldığım diğer çiçeklerin tohumları çok başarılı çimlenmedi.sizler nereden buldunuz?

Perihan Bayram
11-12-2013, 12:54
Çok çok güzel büyümüş.

günebakan
11-12-2013, 13:54
Sayın cheko Quisgualisınız kışın yaprak döküyormu acaba?

Fatoş
15-01-2014, 14:25
Hacerciğim benimki bu kış yapraklarını döktü. Geçen kış ufaktı boylu değildi. Bu geçen ilk bahar girişinde ağaçlar budanınca güneşi daha fazla görünce çok boylandılar bu kışta yaprak döktü.

ERKEN48
16-01-2014, 07:55
Sayın Fatoş bitkileriniz kışı kapalı ortamda mı yoksa dışarıda mı geçirdi? Benimde 5 tane 1 yaşında çin hanımelim var.Kısmet olursa baharda onları saksıdan alıp yere dikmeyi düşünüyorum. İnşallah soğuktan etkilenmezler.

Fatoş
16-01-2014, 22:39
Ben bitkilerimi eve alamıyorum Allahtan İzmir'in havasıda müsait. Bu sarmaşığı buranın ayazından korumak için daha korunaklı yerde olan ağaçların altına dikmiştim.

münevver48
16-03-2014, 19:57
hala bu çiçeği arıyorum.bulamıyorum.nereden bulabilirim.sizler nereden aldınız.

ERKEN48
17-03-2014, 10:35
sayın münevver48 sarmaşıkları tohumdan yetiştirdim.Tohumları gittigidiyordan almıştım ve şansıma tohumlar çok iyi çıktı. Bitkiler çelik alacak büyüklükte değiller ve malesef bu kışı içeride olmalarına rağmen iyi geçirmediler ve iki tanesinde yaprak kalmadı ve gövdeleri yukarıdan itibaren kurumaya başladı .Saksı değiştirdim.Köklerinde hiçbirşey yok ama klimalı ortam kurumu geldi anlayamadım. Çelik alabilecek kadar büyütebilirsem çelik sorun değil. İyi tohum bulabilirseniz çimlendirmesi kolay.

çuha
24-05-2014, 19:00
Arkadaşlar sarmaşığı çiçeklenen oldumu.Evet çok çabuk büyüyor ama benimki üç yıllık hala tek bir çiçek görmedim.

Hülya
26-05-2014, 13:39
sayın münevver48 sarmaşıkları tohumdan yetiştirdim.Tohumları gittigidiyordan almıştım ve şansıma tohumlar çok iyi çıktı. Bitkiler çelik alacak büyüklükte değiller ve malesef bu kışı içeride olmalarına rağmen iyi geçirmediler ve iki tanesinde yaprak kalmadı ve gövdeleri yukarıdan itibaren kurumaya başladı .Saksı değiştirdim.Köklerinde hiçbirşey yok ama klimalı ortam kurumu geldi anlayamadım. Çelik alabilecek kadar büyütebilirsem çelik sorun değil. İyi tohum bulabilirseniz çimlendirmesi kolay.

Merhaba
Ben bahçeye diktim, çok da sğlıklı.Evin içinde tutmayın bitkinizi bence.

Arkadaşım hediye etti fideyi. 3 yaşından büyük bence.Çiçeğini görmedik henüz.Bakalım bu yıl açacak mı ?

acemifüsun
26-05-2014, 20:29
Arkadaşlar quisqualis kışın yaprak döküyor.Saksıdaysa toprağını nemli tutun, öldü diye sakın atmayın. Kışı ılıman geçen yerlerde bahçeye dikin.

ERKEN48
26-07-2014, 18:42
Kışı içeride geçirdiler. Bu durumdan hoşlanmadılar ve hiç sağlıklı olmadılar bu durumları da hala devam ediyor.Bir tanesini yere diktim diğer ikisi saksıda.Ölselerde kalsalarda bı yıl içeri almak yok.

cheko
10-08-2014, 18:40
Bu yıl Quisqualis geç çiçeklendi...Geç oldu ama muhteşem oldu...

flying dragon
23-05-2015, 01:27
Hocam cok guzel bir bitki. Acaba soguga dayanikliligi ne, 8a kusagini kaldirir mi? Tesekkurler.

Benol Hazaroğlu
23-05-2015, 20:30
Sorunuza müsadenizle ben cevap vereyim. Kışın ev içine alarak büyüttüğüm artık içerde olmayınca bir kış dışarda bırakıp maalesef öldürdüğüm bir bitki.
Trabzon kış şartlarında en fazla -1 gördüğü halde o sene öldü.

Sûz-i Dilârâ
23-05-2015, 23:31
Tohumdan yetiştirdiğim çin hanımelim maalesef öldü. O kadar üzüldüm ki kurumuş sapı saksıdan söküp atamıyorum belli mi olur bir mucize olur, yeşeriverir.

Tohumu zengarden'dan almıştım, daha sonra ısrarla sormama rağmen net bir cevap alamadım. Bir ara fidesini satışa çıkaracağız dediler, baharı iple çektim ortada fide falan yok. Tohum desen kaç senedir "stok bekleniyor" gözüküyor. Kurbağanın gözü derenin suyunu beklerken patlarmış:o Benimki o hesap bu bitkinin peşinde ömrüm tükendi yok yok:mad:

Lonicera
24-05-2015, 06:04
Bendeki de sadece uzamakla meşgul. 3 yaşına girdi ama çiçek hak getire. Başına geleceğini tahmin ettiğimden her kış içeriye alıyorum. Çelikten köklendirmeyi denedim başarılı olamadım.

ERKEN48
24-05-2015, 10:56
Tohumdan yetiştirdiğim çin hanımelim maalesef öldü. O kadar üzüldüm ki kurumuş sapı saksıdan söküp atamıyorum belli mi olur bir mucize olur, yeşeriverir.

Tohumu zengarden'dan almıştım, daha sonra ısrarla sormama rağmen net bir cevap alamadım. Bir ara fidesini satışa çıkaracağız dediler, baharı iple çektim ortada fide falan yok. Tohum desen kaç senedir "stok bekleniyor" gözüküyor. Kurbağanın gözü derenin suyunu beklerken patlarmış:o Benimki o hesap bu bitkinin peşinde ömrüm tükendi yok yok:mad:
Çok kısa süre önce Gittigidiyorda sayın can17'nin satışı vardı. sanırım şimdi yok. Benimkilerden bir tanesi bu yıl kışı dışarıda geçirdi. 1 hafta bize göre ağır kış oldu. birçok bitki dondu. Eksi derecelere düşeceği zaman gövdesini sardım ve kök bölgesini de çuval vb. şeylerle korumaya çalıştım. Çok şükür kurumadı. Baharda İki tanesini daha dışarıya diktim.

Jezebel
24-05-2015, 14:18
Iyi korunursa yaşar derim.
Bahçedeki Quisqualisimi 2 yıl önce martta söküp bahçesi olan bir arkadaşa verdim. Bu kış eski bahçemi ziyaret ettim ve sürpriz - eski bitkinin yerinde cılız mı cılız yeni bir sürgün buldum. Pet şişeden acilen fanus yaptım. Çok büyüdü diyemem ama İzmir'deki sert kışa rağmen hayatta.
Yani öldü sandıklarınız ölmemiş olabilir.

Sûz-i Dilârâ
12-06-2015, 10:38

Sevgili Jezebel, sizi ve beni Allah mı konuşturdu bilmem ama sekiz aydır kurumuş, ölmüş bir vaziyette saksısında bekleyen çin hanımelimden yeni sürgün çıkmış. Sonbaharda üst aksamı tamamen kurumuş bitkiyi incitmeden söküp köklerine bakmak için çıkarmıştım, köklerin çoğu ölmüş birkaç sağlam sayılabilecek kök vardı, sonra atmaya kıyamadım, selluka saksısına gömdüm, öyle kuru kuru duruyordu yine de elim varıp atamadım. Dün sellukayı sularken hanımelinde o minik sürgünü gördüm:D Allahım nasıl mutlu oldum nasıl sevindim anlatamam.

Artık Çin'in alibaba.com'larında tohum arayışına çıkmıştım, birkaç satıcıyla da görüşmüştüm hatta:D

Allahım lütfen yaşasın o sürgün, büyüsün çiçek açsın:D:D

Sûz-i Dilârâ
12-06-2015, 10:45
Quisqualis indica, kesinlikle etkileyici, ilk görüşte aklınızı başınızdan alacak bir tırmanıcı bitkidir. Çiçeklenme döneminde baştan aşağı salkımlar halinde kokulu ve aynı salkımda 3 farklı renkte çiçeklerle bezenen gerçek bir doğa harikasıdır. Çin hanımeli - chinese honeysucle - olarak bilinen sarıcı bitki tropik bir bitki olup 10 derecenin altında ne yazık ki soğuktan etkilenir. Ancak saksıda yaşayabilmesi ve gelişip çiçeklenebilmesi nedeni ile genelde kış aylarına girmeden dondan korunaklı bir yerde kışı geçirmesi sağlanır.

Oldukça arsız olan bitki budanmadığı takdirde kısa sürede yakınında bulunan tutunabileceği herşeye sarılarak tek bir sezonda büyük bir alanı kaplayabilir. Çiçeklenme yaz boyu devam eder, sıcakla birlikte çiçeklenmede artar. Yoğun olarak gece kokulu olan çiçekler, salkımlar halinde açarlar. İlk evrede beyaz olan bu 5 yapraklı çiçekler daha sonra pembe ve en sonunda kırmızı renk alırlar. Bu özellikleri nedeni ile her salkım üzerinde beyaz pembe ve kırmızı çiçekleri aynı anda görmek mümkün olmaktadır.

Uygun ortamda bitki her dem yeşildir. Yaprakları güzel kıvrımlı, parlak ve canlı renkli olup dikili olduğu alana renk ve canlılık katar.

Tohumdan üretimi kolay olan bitkinin tohumları kolaylıkla 3 cm büyüklüğe ulaşabilen oldukça büyük tohumlardır. Bu değerli tohumlar içlerinde sadece eşsiz güzellikte bir bitkiyi barındırmaz aynı zamanda geleneksel ve modern tıpta yaygın olarak kullanılan şifalı özellikleri de içlerinde saklarlar. Böbrek iltihaplarını kurutmadan, cilt hastalıklarına, yüksek ateşten idrar yolu rahatsızlıklarına dek pek çok alanda da ilaç olarak kullanılırlar.

Nasıl çimlendirilir?

Tohum ekimi son donlardan sonra yaz aylarına kadar dikim yapabilirsiniz.

Öncelikle tohumları 24 saat boyunca ılık suda bekletiniz. Suyun içerisinde şişmiş olan tohumları sudan çıkartıp tohumun sivri uç kısmını sıktığınızda kolayca ikiye bölüncektir. Bu işlem tohumun içine nem almasını kolaylaştıracaktır. Ağız kısmı ikiye ayrıldıktan sonra, geçirgenliği yüksek, su tutumu iyi, kaliteli saksı toprağına dikimini yapınız.

Bunun haricinde tohumun kalın ilk gövdesini tamamen soyup sadece iç çekirdek kısmını dikmekte uygulanan yöntemler arasında olup, bu yöntem seçilecekse çimlendirmenin steril ve temiz ortamda yapılmasına özen gösterilmelidir. Nemli torf toprağına bu şekilde kendi kalınlığı kadar derine dikilen tohum 20-24 derecede ort. 20 günde çimlenir.

Bakımı ve fideleme: Üretim saksısında çimlenen genç filiz ilk gerçek yapraklarını verene dek beklenir. Filiz elle alınabilir boya geldiğinde kök kısmı zedelenmeden yapraklarından tutarak üretim saksısından alınır ve fidelemek üzere ort. 15 cm derinliği olan bir saksıya dikilir ve doğrudan öğle güneşi görmeyen aydınlık bir yerde fidelenir. Bu dönemde gelişimi hızlandırmak için sıvı gübreleri yazılı oranın iki katı seyrelterek 15 günde bir gübreleme yapabilirsiniz. Bu evreden sonra toprağa almayacaksanız her saksısını doldurduğunda bir büyük boy saksıya alarak gelişimini destekleyin. Toprağa alınacaksa toprak derinlemesine havalandırılmalı, taban gübresi verilmeli ve dondan korunaklı bir yer seçilmelidir. Yanına destek alabileceği, sarılabileceği destekler ayarlanmalı,kök kısım toprak yüzeyine kışın kökleri donlardan korumak için ağaç kabuklarından malçlama yapılmalıdır.

Kaynak:çin hanımeli tohumu, quisqualis indica çin hanımeli tohumu satışı, çin hanımeli fidesi | Zengarden Ev ve Bahçe (http://www.zengardentr.com/Quisqualis-indica-cin-hanimeli-tohumu-kokulu-cicekler-rangoon-creeper,PR-2359.html)

Lonicera
28-06-2015, 17:03
Bendeki de sadece uzamakla meşgul. 3 yaşına girdi ama çiçek hak getire. Başına geleceğini tahmin ettiğimden her kış içeriye alıyorum. Çelikten köklendirmeyi denedim başarılı olamadım.

Sözlerime biraz alınganlık mı göstermiş ne:))) İki dalcığında bir şeyler yapmaya çalışıyor.

Jezebel
28-06-2015, 20:14
Sn.Lonicera, Hülya Hanım'ın Bindallı sarmaşığı açtı. Facebook 'ta paylaştı.
Benim yok, üzücü sebeplerden dolayı.
Ama bu bitkinin tohumu getirten kişi olarak açmasından dolayı çok mutlu oldum.
Hele şükür gözümüz aydın, açtı sonunda. :)

Lonicera
29-06-2015, 05:30
İzmir' de çiçekleneceğine pek ihtimal vermiyordum ama beni yanılttı. Aynı yaşta tohumdan yetişen bir yedeği daha var Sn. Jezebel. Ben de onu ne yapsam acaba diye düşünüp duruyordum. Yerini bulmuş oldu:)))

Jezebel
29-06-2015, 11:57
Sn.Lonicera beni düşündüğünüz için sağ olun.
Minnettar olurum.:)

Lonicera
29-06-2015, 13:34
Rica ederim ne demek, lafını etmeye bile değmez.

Lonicera
10-07-2015, 13:23
Nihayet açtı, mükemmel bir kokusu var. İlk açışta pembe beyaz renkte.

ERKEN48
10-07-2015, 15:35
Gözünüz aydın. güzel kokmasına ayrıca sevindim. Benimki de sanırım 2-3 güne çiçeklenir.

Lonicera
10-07-2015, 16:07
Hadi inşallah, siz de o mis gibi kokuyu bol bol içinize çekersiniz.

aydindeniz
11-07-2015, 08:18
bu bitki Hatay Arsuz bölgesinde nerdeyse her evde var. eskiden günümüze kadar yazılanları okudumda yurt dışından tohum getirenler, yüklüce para ödeyenler yazık olmuş bence. Hatay Arsuz bölgesinde ilk olarak Arabistandan getirildiği için ismi Arabistan çiçeği olarak bilinir. Hemen hemen her evin bahçesinde vardır. sıcağı ve güneşi oldukça seven bir sarmaşık. kışın yapraklarını tamamen döker aşırı soğuk olursa kuruyabilir. kuruyan bitkileri sökmemek gerekir genellikle alttan yeni sürgünlerle tekrar canlanır. içerde canlı olabilir ancak gölge sevmez gölgede bol yaprak olur ama çiçeklenmez. buralarda hiç tohum oluştuğunu görmedim. alttan sürgünlerden çoğaltıyoruz. ancak sadece kışın yaprak döktükten sonra çoğaltma şansımız var. sanırım tohum oluşturacak kadar süre sıcak görmüyor. çiçeklerinin ilginç bir özelliği gündüzleri pembe olan çiçekler geceleri beyaza dönerler. bunlar kitabi bilgi değildir. yaşadıklarımızdan öğrendiklerimizdir. size bir kaç fotoğraf çekip yükleyeyim.

Jezebel
11-07-2015, 09:35
bu bitki Hatay Arsuz bölgesinde nerdeyse her evde var. eskiden günümüze kadar yazılanları okudumda yurt dışından tohum getirenler, yüklüce para ödeyenler yazık olmuş bence. Hatay Arsuz bölgesinde ilk olarak Arabistandan getirildiği için ismi Arabistan çiçeği olarak bilinir. Hemen hemen her evin bahçesinde vardır...

Çok güzel yazmışsınız da bizler İzmir'de , İstanbul'da, çoğunluğumuz Ankara'nın Batısında oturuyoruz. Parayı ben ödedim, büyük bir para değildi.
Bu bitkinin Hatay'da olduğunu bilsek dahi oraya Izmirden uçakla gidip gelmek verdiğim paranin % 200 fazlası olurdu. Ki biz 10 kişiden fazla insana bu bitkiyi yetiştirme imkanı sağlamış olduk. Yani biz ekonomik olan yolu seçmişiz.
Verilen çabayı küçümsememek lazım. Kendim tohumdan yetiştirdiğim bitkilerle karşılıksız olarak 4 kişiyi mutlu ettim.
Mutluluğa parasal değer biçemem :)
Saygılar.

aydindeniz
11-07-2015, 10:17
Sayın Jezebel, çabayı küçümsemek değil ki benim dediğim. Bu sonuca nasıl vardınız anlayamadım. Paylaşım duygusu güzeldir. Bende bir çok kişi ile çelik paylaşmış biriyim. Bunu anlayabilirim. Daha önce konu başlığını görebilmiş olsaydım çelik paylaşımında bulunabilirdim. Ama zaten sizin ihtiyacınız kalmamış.

Lonicera
11-07-2015, 11:44
İlk gün pembe beyaz olan çiçeği 2.gün bu şekilde. Koku hafif hafif devam ediyor:)

Jezebel
11-07-2015, 11:47
" ...yazık olmuş..." demişsiniz.
Bu tohum paylaşımında ben getirtme, agozce arkadaşımız da dağıtımını yaptı.
Bize zor veya maliyetli gelmedi.
Biz bu bitkiyi kendimiz için değil ülkemiz için istedik.
Bu bitkiye türkce isim verme konusunda anket yapıldı.
Ben bunların yaşanma sürecinde çok keyif aldım.
Ve arkadaşlar bir bir çiçeklerinin durumunu paylaştıkça da onlar adına çok mutlu oluyorum.
Yazık olmadı :)

Jezebel
11-07-2015, 11:51
İlk gün pembe beyaz olan çiçeği 2.gün bu şekilde. Koku hafif hafif devam ediyor:)

Sn. Loniçera belki buda diğer kokulu bitkiler gibi akşam saatlerinde kokuyordur.
Bunu fark etme şansınız oldu mu?
Bizim için bir de akşam koklarmısınız.

Lonicera
11-07-2015, 11:56
Vallahi ben de gittigidiyor' dan 3 tane tohumu 5 TL. ye almıştım. Ne tohumlara ne paralar verdiğimizi hatırlıyorum da bu miktar bu çiçek için bana çok ucuz geldi işin doğrusu.

Bu akşam unutmazsam koklarım Sn jezebel. Ayrıca bir şekilde tozlaşma yapmak istiyorum, belki tohum bağlatma şansımız olabilir.

Lonicera
11-07-2015, 12:34
Sevgili Jezebel, sizi ve beni Allah mı konuşturdu bilmem ama sekiz aydır kurumuş, ölmüş bir vaziyette saksısında bekleyen çin hanımelimden yeni sürgün çıkmış. Sonbaharda üst aksamı tamamen kurumuş bitkiyi incitmeden söküp köklerine bakmak için çıkarmıştım, köklerin çoğu ölmüş birkaç sağlam sayılabilecek kök vardı, sonra atmaya kıyamadım, selluka saksısına gömdüm, öyle kuru kuru duruyordu yine de elim varıp atamadım. Dün sellukayı sularken hanımelinde o minik sürgünü gördüm:D Allahım nasıl mutlu oldum nasıl sevindim anlatamam.

Artık Çin'in alibaba.com'larında tohum arayışına çıkmıştım, birkaç satıcıyla da görüşmüştüm hatta:D

Allahım lütfen yaşasın o sürgün, büyüsün çiçek açsın:D:D

Sn Sûz-i Dilârâ, bitkiniz ne durumda merak ettim.

Lonicera
11-07-2015, 20:35
Sn Jezebel, akşam Quisqualis' in çiçeğini kokladım. Tesbitiniz doğru, koku neredeyse iki katına çıkmış. Keşke çok daha fazla çiçeklenmiş olsaydı da doyasıya koklamak mümkün olabilseydi. Ne yapalım nasipse seneye artık. Ya da ne bileyim belki sonbahara doğru bir sürpriz yapıp tekrardan çiçeklenir. Bitkiyi çok yakından tanımadığım için fazlaca bilgim, tecrübem yok.