PDA

View Full Version : Bahçelerde Budama ve Budama Sonrası Bakım

Sayfalar : [1] 2 3 4

Nuri Murvet
15-01-2011, 23:41
Merhaba

Bahçelerde budama uygulama örnekleri

Bahçe sahiplerinin bilgi olarak bulabilecekleri teknik konular ilgili bölümlerde anlatılıyor.

Benim arzum bahçe sahiplerine bakım ve budamanın uygulama aşamalarının bilgilerini fotoğraf destekli meraklı arkadaşlarımıza zamanım olduğu kadarı ile paylaşarak yardımcı olmak istiyorum...

Bölgemizde budama mevsiminin ideal zamanlarındayız...

Özellikle rüzgar kesici çit olarak ekimi yapılmış mavi servi, yeşil servi, adi servi, melez servi leylandii, limoni servi, mazı gibi türlerin budama zamanıdır.

Neden bu zaman :

Bölgemizdeki kar yağışından ve rüzğarlardan etkilenmemesi için şekil (Form) budamalarının yapılması şarttır.

Servi türlerinin kök yapısı 8-10 yaşa kadar saçak kök oluşumu gösterir, yağan yağmurlar toprağı yumaşattığı için kuvvetli rüzğarlarda ağaçlarınızın toprağa tutunabilme kabiliyeti azalır, devrilme olasılığı çok yüksektir, hatta kaçınılmazdır.

Rüzğarın ağaçlarınızın üzerindeki form bozukluğu ve ibre yanıklarıda kaçınılmazdır.

Bu olumsuzlukları önlemek için, dikim zamanından gelişim süresince düzenli form budaması yapılmalıdır..

Budama, bakım ve form vermenin fotoğraflarını hazırlıyorum, paylaşacağım..!

Eser İlhan
16-01-2011, 22:22
Nuri Bey, ne kadar sevindim bilemezsiniz ;) ;) ;)
Heyecanla bekliyorum..

Nuri Murvet
16-01-2011, 22:35
Merhaba

Çalı formlu süs bitkilerinin form budamalarının fotoğrafları hazır paylaşıyorum.

Pittosporum tobira "nana" gelişimi yuvarlak, enine şekildedir, kışın aşırı sert budamalardan kaçınılmalıdır.

Baharda veya yaz sonu sert form budamaları için ideal zamanlarıdır.

189027

Pittosporum tobira "nana" budama şekil verme

Suna
16-01-2011, 22:37
Çok çok teşekkürler Nuri bey.
Ağaçlarımı budayabilecek duruma geleceğimden şimdiden eminim.:p

Nuri Murvet
16-01-2011, 22:47
Sayın adavci merhaba

Sayın Eser İlhan merhaba

Bahçe sahiplerinin bu gibi bilgilere acil ihtiyacı vardı, bilinçli bakım ve budama için sizler için hazırladım, umarım gerektiği kadar yardımcı olabilirim..!

Bu konu ve başlık adı altında merak ettiğiniz ve yardım istediğiniz konuları sorabilirsiniz.

Çalı formlu süs bitkilerinin form budamalarının fotoğrafları hazır paylaşıyorum.

Pittosporum tobira "nana" gelişimi yuvarlak, enine şekildedir, kışın aşırı sert budamalardan kaçınılmalıdır.

189028

Pittosporum tobira "nana" budama şekil verme doğal şekli olan budama tarzı

Eser İlhan
16-01-2011, 22:53
Alevler için de uygun mevsim şimdi mi, yoksa biraz daha beklemek mi gerekir ?

Nuri Murvet
16-01-2011, 22:57
Sayın Suna merhaba

Bu başlığı takip eden değerli dotlarımıza sezon sonu sanal olarak Usta Bahçıvanlık Sertifikası vereceğim..!

Ciddiye almayın şaka yapıyorum...

189029

Pittosporum tobira "nana" budama şekil verme doğal şekli olan budama tarzı

Nuri Murvet
16-01-2011, 23:09
Sayın Eser İlhan

Alev ağaçlarını budamak için uygun zamandır.

Bitkiniz uyku dönemine girmiştir, budama yapabilrsiniz, biliyorsunuzdur baharda yeni sürgünlerinin renginden alev ismini almıştır.

Şimdi yapılacak budama baharda oluşacak yeni sürgünlerin çoğalmasına sebeb olacaktır.

Baharda yeni sürgünler çıktığında, yeni sürgünlere böcekler musallat olur, tedbir almayı unutmayınız.

Sizin gübre ile bir talebiniz vardı, bu mevsimde 20-20-0 gübre kullanılmaz, bitki köklerine 5 cm koyun gübresi sermeniz kafidir.

Eser İlhan
17-01-2011, 09:20
Teşekkürler Nuri bey. Yeni budanmış bir bitkinin üzerine kar yağar ve kalırsa bitki bundan budama yerlerinin henüz taze olması dolayısıyla daha fazla zarar görür mü? Yani İstanbul olarak önümüzde karlı günlerin olduğu söylenmesi korkutuyor beni biraz. Yoksa elime makası alıp bütün budanacakları budayacağım ;)
Birde bazı yerlerde abelyalardan formal çitler oluşturulduğunu görüyorum. Benim de garaj yanında çit olarak dikilmiş abelyalarım var ama oldukça dağınık gelişiyorlar. Bunları budamayla formal çit görüntüsüne yönlendirmek mümkün müdür?
20.20.0 gübresinin soğuktan koruduğunu bana bir fidanlıkta söylediler ama bana da hiç mantıklı gelmemişti. Bu yüzden forumda çeşitli platformlarda sorarak öğrenmeye çalışıyordum. Sizden de aynı yönde cevap duymak rahatlatıcı oldu. Teşekkürler..

Nuri Murvet
17-01-2011, 15:28
Merhaba sayın Eser İlhan

Alev ağaçlarınızı şu an budamanızda hiç bir sakınca yoktur.

Kar yağışından bitkiniz olumsuz etkilenmez, bilâkis olumlu yönleri daha fazladır.

Bitkiniz rüzğar koridorunda ise rüzgarla etkisi artan gece donları etkili olur.

Budamanızı zamanında yaparsanız eğer kar yağarsa, karın bitkiniz üzerinde oluşturacağı baskıyı azaltırsınız, budaması yapıldığı için direnci artacak ve eğilmeyecek dik duracak form bozukluğu, kırılmalar yaşanmayacaktır...

Alev ağaçlarınızı budayın...

Abelyalarınıza gelince şu an budamasanız iyi olur.

Çok yükselmiş, uzamış olan dallarını düşündüğünüz çit formu yüksekliğinde kabaca fazlalıklarını alın...

Eğer kar yağışında, karın bitkiniz üzerine yapacağı baskıdan çekinirseniz ahşap çıtalarla destekleyin bence kaba budamalarını yapın mart sonunu bekleyin derim..!

Abelyalarınızı mart sonunda, donlar bitince dilediğiniz çit formunda kesiniz, haziranda çiçeklenmeye başlayan bitkinizi kışa girmeden ekim- kasım ayında tekrar budarsınız...

Çalı formlu bitkilerin budamaları türlerine göre çiçeklenmesini arttırmak ve gelişimini kontrol altında tutmak için baharda budanması yapılır, bazı türlerde kışın uykudayken budanması gerekir...!

Bahçenizde başka ne tür çalılarınız var, hepsine aynı budama işlemini tatbik etmeyiniz...

cemo
17-01-2011, 16:16
Ben de, dün tarım ilaçları satan biryere gidip budama için bilgi istedim. Oradaki görevli bey cok ilgiliydi sağolsun. Bu hafta gelip ağaçlarımın budamasını ve ilaçlamasını yapacaklar.

Böyle bir başlık acmanız cok iyi oldu benim gibi acemiler için. Teşekkürler.

Nuri Murvet
17-01-2011, 19:03
Merhaba sayın cemo hoş geldiniz.

Bakım ve budama konularında bahçe sahiplerine yardımcı olabilmek için açtığım bu başlıkta, bilgim dahilinde bilinçli, fotoğraf destekli uygulamalarımızdan örnekler vermek istiyorum..

Budama ağaç ve çalılarda çok önemli bir konu, eline makası, motorlu testereyi alan ben budamacıyım diyor...

Örneklerini sıkça yaşıyoruz, bahçe sahipleri ve konuya ilgi duyan dostlarımız bilinçlenirse bu gibi fırsatçılardan uzak duracağına inanıyorum...

Konuları periyodik bakım sıralaması ve elimdeki fotoğraflara göre sıralıyorum, sizlerde bakım budama ile ihtiyaç hissettiğiniz konularda sayfaya yön verebilirsiniz.

Nuri Murvet
17-01-2011, 19:50

189200

Pittosporum tobira "nana" budama şekil verme doğal şekli olan budama tarzı bitmiş hali...

Hhatice
17-01-2011, 19:56
Bu sayfa gerçekten çok iyi olmuş .Teşekkürler Muri Bey
Bizimde üzümlerimiz (Asmamız) var budanacak .Biraz araştırdım .Farklı bilgiler var tavsiye edilen .Sizin bu konudaki görüşünüzü merak ediyorum .

Eser İlhan
17-01-2011, 20:03
................Bahçenizde başka ne tür çalılarınız var, hepsine aynı budama işlemini tatbik etmeyiniz... Cevap için çok teşekkür ederim. Çarşamba günü bahçeme gitmeyi planlıyorum , alevleri hemen budayacağım.
Bahçemde çalı olarak pittosporumlar ve berberisler(ama henüz küçükler), şimşir, alacalı taflan çalı formlu leylaklar ,lavantalar ve iki tane çalı formlu büyütmek istediğim oya var.
Acil budama gerektirenler alevler ve abelyalardı. Abelyaları yaklaşık bir ay kadar önce bir miktar budamıştım. Artık budamayı düşünmüyorum. Dediğiniz gibi bahara..
Leylakları da çalı olarak büyütmeyi düşünüyordum ama onlar ağaçlaşıyorlar. Galiba ben de o yönü destekleyeceğim. Belki yerden 2-3 gövde olarak büyümelerini sağlayacak biçimde yönlendiririm. Lavantaları eylülde hafifçe üstten budamıştım. Bir de kış geçtikten sonra mart gibi budamayı düşünüyorum. Bahçemi başkasına asla elletmem. O kadar bilgisiz insanlarla dolu ki etraf, acemi de olsam okuyarak araştırarak ve sevgiyle her zaman onlardan daha başarılı olacağımı düşünüyorum doğrusu. Bu arada bazen yanlış da yapsam bunu bir öğrenme fırsatı olarak görüyorum.
Bu bağlamda sizden dstek alabildiğim için de çok seviniyorum ;)
Süs eriğim, süs kirazım ve süs şeftalim de budanmaları hakkında tereddütte olduğum ağaçlarım. Çarşamba resimlerini çeker yüklerim. O zaman daha net konuşabiliriz sanıyorum. Teşekkürler ;);)

Uzaylı
17-01-2011, 20:23
Sayın Nuri Murvet; Sizi sessiz sessiz takip edenlerdendim. Peyzaj bölümünde de aynı ilgi ile izliyorum. Budama ile ilgili detaylı bilgilendirmeniz için yürekten teşekkür ederim.

Zira bizim ( eşim ve ben ) bu bitkilerle bahçemizin, sebze, meyve ağaçları, süs ağaçları ve çiçekli alan gibi bölümleri birbirinden ayırıp belli bir düzen içine almak gibi planlarımız var. Bahçemiz daha çok yeni, sizce bahçenin çit bitkilerini önceden dikip mekanı bir düzene sokup öyle mi kullanmalı yoksa daha başka öneriniz olabilir mi?

Bahçemizde mümkün olduğunca her işimizi kendimiz yapmak istiyoruz. Açıkçası budama konusu beni epey bir düşündürüyordu.
Buradan izleyip kendime güvenirsem bu bitkileri tereddütsüz, gönül rahatlığı ile alabilirim. Ağaçları da cesaret edebilirsem kendimiz budarız.

Çalışmalarınızın devamını diliyorum. Tekrar teşekkürler.

Nuri Murvet
17-01-2011, 20:49
Merhaba sayın Hhatice

Asmanız çardak gibi bir yapıdamı.?

Asmanız askıdamı?

Asmanız kütük formdamı.?

Hepsinin budama şekilleri farklıdır..!

Bölgemizde şu an bağ budaması için erken kütük formda olan asmaların fazla sürgün kolları budanarak hacmi küçültülür ve bordo bulamacı ilaçlaması uygulanır, meyva budaması için mart başı gözler uyanmadan yapılır.

Nuri Murvet
17-01-2011, 21:09
Sayın Eser İlhan

Pittosporum, berberis, şimşir, taflan bunların form budamalarını donların bitiminde erken baharda yapınız.

Leylakların budamasını, baharda çiçeklenmesini bitirdikten sonra yapınız. Her sene çiçeklenme bittikten sonra..!

Çalı form elde etmek için sizin fidanınız daha gençtir, tek gövde ise sert bir budama yapılarak yeni sürgün vermesi sağlanır.

Yeni sürgünlerden lider olarak tercih ettiklerinizi bırakın gerisini çıkış noktasından körleyin çalı yapıda fidan elde etmiş olursunuz.

Lavantalarınızın ömrünü budama ile uzatmanız mümkündür. Peyzaj alanlarında düzenli budama yapılmazsa ömrü 5 yılı geçmez.

Düzenli bir budama ile ömrünü 10-12 yıla çıkarmak mümkündür.

Budamalarını iki aşamada yapmanız gerekir, ani sert budamalarda bitkide kuruma emareleri çok görülür. Sırası geldiği zaman lavanta ve biberiye budama zamanı diye sizlere anlatırım...

Süs eriğinizi, süs kirazınızı ve süs şeftalinizi de beraberce usulünce budarız.

ligustrum
17-01-2011, 21:42
sayın uzaylı; Bahçenizin bir fotoğrafı doğru önerileri almakta yardımcı olacaktır. Bahçeyi çitlerle bölmek karmaşık bir görüntü de oluşturabilir.
Ayrıca çit bitkileri işgal ettiği dikildiği alan kadar, sağ ve sol yanlardaki toprağıda kökleri vasıtası ile kullandıklarından; bahçenizde alan daraltmış olacaksınız.
Seçtiğiniz çit bitkisinin geniş kök yapılı olmamasında fayda var gibi.

hozat
17-01-2011, 21:51
Nuri Bey,
çok yararlı ve şimdiye kadar yaptığım hataları tamir edebileceğim bir başlık olmuş.

Çok teşekkür ederim , üzüm asması ile ilgili bir fikir alaacağım sizden.
fotoğraf göndermenin bir sakıncası var mı?

Nuri Murvet
17-01-2011, 22:03
Merhaba sayın Uzaylı hoş geldiniz

Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun, başlangıçta bahçenize neler yapılacağı konusunda dışarıdan aldığınız fikirler zihninizi bulandırsada, zaman içersinde durulup sizin için doğru olan uygulamaları yapacağınızdan şüpheniz olmasın...

Arazinizde ilk önce yaşam alanınızı belirleyiniz ; Evinizin konumunu, kapı girişini, otoparkınızı, yolunuzu, varendanızı, kısaca sizin için önemli olan yapısal elemanların yerlerini belirledikten sonra bahçenizi projelendirin..

Bu düzen içersinde bahçenizde yapacağınız bitkisel uygulamalar daha isabetli ve yerinde olur.

Bu yapısal planlamaları yaptınızsa, bahçenizde kullanabileceğiniz bitkiler hakkında projeler üretelim...

Nuri Murvet
17-01-2011, 22:10
Sayın hozat

Fotoğraf gönderebilirsiniz, sakıncası yoktur.

Bilinçli bir paylaşım yapmış oluruz.

Nuri Murvet
18-01-2011, 19:08
Bugün hava çok güzeldi, bakım ve budamalarımıza devam ediyoruz.

8 yıl evvel dikimini yaptığımız Mavi Servi (Cupressus arizonica) ağaçlarımızın, çit formlu budama aşamalarını sizinle paylaşmak istiyorum..

189295

Mavi servi (Cupressus arizonica) budama şekil (Form) verme aşamaları...

Nuri Murvet
18-01-2011, 19:27
Bugün hava çok güzeldi, bakım ve budamalarımıza devam ediyoruz.

8 yıl evvel dikimini yaptığımız Mavi Servi (Cupressus arizonica) ağaçlarımızın, çit formlu budama aşamalarını sizinle paylaşmak istiyorum..

189301

Nuri Murvet
18-01-2011, 19:38
Bahçelerde Bakım, Budama

189302

Ayşe Yıldız
18-01-2011, 19:40
Budama makasına hiç benzetemedim ben bu aleti. :)

Nuri Murvet
18-01-2011, 19:52
Sayın ayse_afyonlu

Kullandığımız alet, elektrikli çit budama makasıdır, paralel hareket eden iki adet bıçağın arasına giren 16 mm kalınlığında her dalı kesme gücüne sahip, işimizi son derece kolaylaştıran bir makinadır.

Bahçelerde Bakım, Budama

189303

Nuri Murvet
18-01-2011, 20:00
Bahçelerde Bakım, Budama

189308

Nuri Murvet
18-01-2011, 20:06
Bahçelerde Bakım, Budama

189310

Eser İlhan
18-01-2011, 20:08
Bu budadığınız türdeki çitler kaç yıllıktan itibaren elektrikli çit makası ile budanabilir hale geliyorlar? Başlangıçta, henüz bu kadar sık değillerken budama makası ile uç almak daha mı doğru olur yoksa en baştan sizinki gibi elektrikli bir makas kullanmayı mı tavsiye edersiniz.

Nuri Murvet
18-01-2011, 20:35
Merhaba sayın Eser İlhan

Çit, rüzğar kesici olarak dikilen servi cinsi ağaçların, dikimi yapıldıktan sonra her yıl düzenli olarak budama yapılması gerekir.

Sizin ve sayfamızı izleyenlerin daha rahat anlaması için örneklendiriyorum..

Birinci yıl fidan boyu 1,5 metre, sıra arası 1 metre, fidan çapı 30 cm el makası kullanılıyor

İkinci yıl fidan boyu 1,80 metre, sıra arası 1 metre, fidan çapı 35 cm el makası kullanılıyor

Üçüncü yıl fidan boyu 2,20 metre, sıra arası 1 metre, fidan çapı 40 cm el makası kullanılıyor

Dördüncü yıl fidan boyu 2,60 metre, sıra arası 1 metre, fidan çapı 50 cm el makası kullanılıyor

Beşinci yıl fidan araları sıkı ve aralıksız kapanmıştır boy ihtiyaca göre ayarlanır, her yıl makina ile budama yapılır...

Nuri Murvet
18-01-2011, 20:37
Bahçelerde Bakım, Budama

189312

Nuri Murvet
18-01-2011, 20:40
Bahçelerde Bakım, Budama

189313

Servilerin üst tepe kesimi

Nuri Murvet
18-01-2011, 20:48
Bahçelerde Bakım, Budama

189316

Servilerin form budaması ve temizliğinin bitmiş hali..!

uzman16
18-01-2011, 21:42
Nuri Bey,
Bu başlık tam da ihtiyaç duyduğum zamanda açılmış. Teşekkürler.
Bahçe sahibi olalı 1 yıl dolmadı daha. Meyve ağaçlarım can eriği, ters dut, 2 tane nar, sarı elma, kiraz, 2 tane nektarin(Çanakkale menşeli beyaz olanlardan.), ayrıca oya ağaçlarım, gülhatmiler var.
Martta birkaç meyve ağacı daha dikeceğim. Angelino erik, kırmızı elma gibi. Ayrıca sebze bahçemin etrafına lugustrum dikili.
Ne zaman budamam gerektiğini öğrenmek istiyorum.
Oyaları çiçeklenmesi bitince budamıştım. Diğerlerinde işlem yapmadım. Nektarinlerimden birisi hala yapraklı.
İlgiyle takip edeceğim.

Eser İlhan
19-01-2011, 15:32
Nuri Bey, size bir konuda daha danışmak istiyorum : Genç bir himalaya sedirimiz var bahçemizde. Eşim ısrarla himalaya sedirlerinde de uç alarak budama yapılmasının gürleşme için gerekli olduğunu söylüyor bense bu ağaçların hiç ellenmemesi, en fazla kuru dallarının alınarak yeni gelişenlere yer açılması gerektiği kanısındayım. Hangisi doğru? Bize yol gösterir misiniz ?
Teşekkürler ;)

Nuri Murvet
19-01-2011, 19:11
Merhaba sayın uzman16

Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun..!

Dikmiş olduğunuz meyva ağaçlarınızı geçen senemi dikimini yaptınız, yaşları ne kadar ?

Meyva ağaçlarınız yeni dikilmiş ise, fidanlarınızın birinci yıl terbiye budaması, ikinci ve üçüncü yıl form budaması, daha sonra meyva gözü oluşumu için budama yapılması gerekir. Hangi safhadasınız.?

Ligustrum için budama mevsimi yoktur, istediğiz zaman gelişimine ve istediğiniz ölçü ve formlarında budayınız.

Ligustrum'unuz yeni dikimse hızlı gelişimi için, nisan 15 ve temmuz 15 arası (bitkiniz suyu sever ) 20-25 gün ara ile azotlu gübre verirseniz gelişimi inanılmaz hızlı olur.

Bulunduğunuz bölgede bahçeniz rüzğara açık ve çok soğuk oluyor ise ağaçlarınız uyanmadan bahardada budayabilirsiniz.

İlçalama konusunu bilgiler geldikten sonra paylaşırım.

Nuri Murvet
19-01-2011, 19:45
Merhaba sayın Eser İlhan

Himalaya Sediri (Cedrus deodora) Peyzaj'da tek ( Soliter) veya gurup olarak ara mesafesi en az 5 metre olarak dikilmesi gerekir ve gelişimi için geniş bir alana ihtiyacı vardır.

Yukarıda belirttiğim özelliklerde dikimi yapılmış ise budama yapılmaya gerek yoktur.

Budama neden yapılır, bahsettiğim ölçülerde dikimi yapılmayıp, dar alanda dikimi yapılmış ise ağacınızın büyüme , gelişme karekterine göre budanır..

Himalaya Sediri (Cedrus deodora)nın gelişim karekteri ;

1-Ana gövdeden çıkan her dal ve sürgün liderdir

2- Ana gövdeden kesilen dal veya hastalanan dal kaybının yerine yeniden dal çıkışı olmaz, körlenir.

Bu karektere göre budama yapılır.

Dal uçlarının, sürgünlerinin hepsi lider olduğuna göre kesim yapılan dal ucu körlenir, bu ne demek öteki sürgünler lider olduğuna göre kesim yeri iptal, diğer sürgünler sürgün yönüne doğru açılır genişler.

Sizin, ağacınıza uygulama yapacağınız budamanın tepkisini belirttim, karar sizin budamada gürleşme değil gelişim yönünü değiştirirsiniz.

Bu anlatım tarzım inanıyorum ki, basit ve anlaşılır olduğunu sanıyorum...

Eser İlhan
20-01-2011, 06:24
Teşekkürler Nuri Bey, ne kadar çok şey öğreniyoruz sizden ;)

uzman16
20-01-2011, 08:49
Merhaba sayın uzman16

Öncelikle bahçeniz hayırlı olsun..!

Dikmiş olduğunuz meyva ağaçlarınızı geçen senemi dikimini yaptınız, yaşları ne kadar ?

Meyva ağaçlarınız yeni dikilmiş ise, fidanlarınızın birinci yıl terbiye budaması, ikinci ve üçüncü yıl form budaması, daha sonra meyva gözü oluşumu için budama yapılması gerekir. Hangi safhadasınız.?

Ligustrum için budama mevsimi yoktur, istediğiz zaman gelişimine ve istediğiniz ölçü ve formlarında budayınız.

Ligustrum'unuz yeni dikimse hızlı gelişimi için, nisan 15 ve temmuz 15 arası (bitkiniz suyu sever ) 20-25 gün ara ile azotlu gübre verirseniz gelişimi inanılmaz hızlı olur.

Bulunduğunuz bölgede bahçeniz rüzğara açık ve çok soğuk oluyor ise ağaçlarınız uyanmadan bahardada budayabilirsiniz.

İlçalama konusunu bilgiler geldikten sonra paylaşırım.

Nuri Bey Merhaba,

Ağaçların hepsi 2010 yılı ilkbaharında dikildi. Can erik, kiraz, ters dut dikildiklerinde 2 yaşındaydı. Sarı elma için 3 demişlerdi, saksısıyla aldığımda üzerinde 40-50 tane elma vardı. Kiraz 10 tane meyve yaptı. Can eriği hiç vermedi. Ters dut güzel meyve verdi. Nar ağaçları 1 yaşında, nektarinler de yine 1 yaşındalar. En kısa sürede fotoğraflarını eklerim. Yaşlarını anlamanın yolu nedir onu da bilmiyorum aslında. Sadece satıcıların söylediği yaşlar bunlar.

Tüm ağaçlar yaprağını döktü ama nektarinlerden biri yerini çok sevip müthiş gelişti, gövde kalınlaştı, üzerinde hala az da olsa yaprak var. Uykuya geçmedi sanırım. Bu durumda budama yapılır mı? Tüm yapraklarını dökmeli mi?

Ben meyve ağaçlarında hiç budama yapmadım. Bu nedenle budamada hangi safhada olduğumu bilmiyorum. Ama önceden yapıldıysa bilmiyorum ve eğer yapıldıysa nasıl anlarım? Yanlış bilgi vermeyeyim.

Bursa'da budama zamanı için Mart diye okumuştum bir yerlerde. Doğru mu bilmiyorum.

Ligustrum konusunda yazdıklarınızı not aldım. Şubat sonunda budama yapayım diyorum. Yeni dikim değillerdi. Gövdeler hafif kalınlaşmış ve 1 metreden fazla boydaydı aldığımda. Yazın bir defa üst dalları 20 cm. kadar budamıştım. Enine de gelişsin istiyorum. Budamayı topraktan kaç cm. yukarıdan yapmam gerekir? Diyelim Şubat sonunda topraktan 20-25cm. yukarıdan yaptım, tekrar 1 metre olması ne kadar sürer? Bu arada sebze bahçeme damla sulama kurdururken ligustrumların altlarına da damla sulama yaptırmıştım.

Teşekkür ederim.

Nuri Murvet
20-01-2011, 19:15
Sayın Eser İlhan merhaba

Sayfamızın amacına uygun bilgi vermesi beni mutlu etti.

Merhaba sayın uzman16

Ligustrum çit bitkinizi budama olsun diye budamayın..!

Şu anki durumu 1 metre ise bu yükseklikte tutun, yukarı doğru uzayan yeni sürgünleri budarsanız bitkiniz gelişimini enine yapacaktır.

Toprak seviyesinden 20-25 cm budamanız anlamsız, bitkinizi budama yaptığınız uzunluğa gelme süresi kadar zaman kaybınız olacaktır.

Gelişim süresi içersinde sulamasına ve gübrelemesine biraz dikkat edin yeterlidir.

Meyva fidanlarınız daha çok genç, form budaması, terbiyesi yaşındalar.

Can erik, kiraz, sarı elma' nın meyva gözleri oluşumu iki yaş ve üzeri dal üzerinde oluşur.

Şeftali ve nektarinin ilk yıl ve üzeri sürgünlerinde meyva gözü oluşumu olur.

Ters dutu meyva değil süs fidanı olarak düşünün..!

Özellikle elma fidanın çok meyva oluşumuna izin vermeyin, fidanınızın zayıf kalmasına, form bozukluğuna sebeb olur.

Bu yaşlarda her çiçek gözünde bir adet meyva tutmasına izin verin, geri kalanı seyreltme dediğimiz usuldur koparın, kalan meyvalar iri ve kaliteli olacak ve fidanınız yorulmayacaktır.

Önümüzdeki hafta budama konusunu bilgi ve fotoğraf üzerinde açıklamalarla anlatmaya çalışacağım...

Nuri Murvet
20-01-2011, 22:06
Bahçelerde Bakım, Budama

189592

Viburnum tinus Yaprak dökmeyen kartopu bitkisinin çit formunda budanması...

hozat
20-01-2011, 22:19
Nuri Bey,

Sizi tanımanı insani boyutu yanında, akdemik çalışmalarınızın ışığından da yararlanmak
bizler için büyük bir şans.

Nezaketiniz ve centilmenliğnizin yanında; Bilği dağarcığınızın zenginliği,enerjiniz hele hele sabrınız kutlanmayı hakediyor.
Her soru için üşenmeden verdiğiniz cevaplara bir yenisini ekleyerek, her yanliş budama sonucunda ne yapacağını şaşıran nar ağacımı sormadan geçemiyeceğim.

Biraz sonra devam edebileceğim.

Nuri Murvet
20-01-2011, 22:56
Sayın hozat

Nar fidanınız subtropikal özelliğinde olan, çalı formlu bir bitkidir.

Tek gövde üzerinde olacağı gibi 3-4 gövde yapısında olan fidanlar meyve verimi açısından daha iyidir.

Fidanınınız genç ise biraz sabırlı olarak 3-4 gövde yapısı formunda büyütün, meyva oluşumu 3 cü yıldan itibaren oluşmaya başlar.

Her yıl derin budama değil alttan yukarı doğru taç oluşturacak şekilde fidana terbiye verin, meyva oluşum gözleri 2-3 cü yılın sürgünlerinde olur, devamlı budama yapılması meyva gözü oluşumunu öteler...!

gunesser
20-01-2011, 23:05
Faydalı bir konu,Yakın zamanda benimde bir kaç sorum olacak
Kolay gelsin ..

Nuri Murvet
20-01-2011, 23:19
Sayın gunesser

Bir kaç sorunuzu merakla bekliyorum..!

Bahçelerde Bakım, Budama

189605

Viburnum tinus Yaprak dökmeyen kartopu bitkisinin çit formunda budanması...

hozat
20-01-2011, 23:22
Nuri Bey,

Fikrinizi aldıktan sonra mesajımı sayfanızı işgal etmemek için sileceğim.

Ağaç 8 yaşında,geç olgunlaşıyor, ekşi, içi koyu kırmızı ve sulı

189603

189604

Bir arada 3-4 tene nar tutabiliyor

189606

Bu hasadımız

189607

Nuri Murvet
20-01-2011, 23:52
Sayın hozat

Sekiz yıllık bir fidana göre gelişimi ve formu gayet güzel, biraz ana dallarda yeni sürgün oluşumu seyrek gibi, herhalde budama yapılarak açılıyor.

Her yıl bu kadar derin budama yapmayın veya yaptırmayın, iki yılda bir budama periyodu uygulayın meyve tutumu daha fazla olur..!

Yaprak rengi biraz sarımtırak ve yaprak uçları kızarmış görünüyor, ilk yaprak çıkışı, çiçeklenme sonrası meyva tutumunda ve meyva ceviz büyüklüğünde olunca sıvı iz elementli yaprak gübresi uygulaması yapmanız ağacınızın meyve ve gelişimini olumlu yönde etkileyecektir.

Ağacınızın geç meyva oluşumu ağacınızın cinsinden dir, tatlı yapıdaki nar oluşumu daha erken olur.

Mesajınızı lütfen silmeyin, konu dahili başka arkadaşlara örnek teşkil edebilir, paylaşımınız için teşekkür ederim

Nuri Murvet
21-01-2011, 17:26
Bahçelerde Bakım, Budama

189669

Karayemiş (Prunus laurocerasus) bitkisinin çit formunda budanması...

Nuri Murvet
21-01-2011, 18:26
Bahçelerde Bakım, Budama

189672

Nuri Murvet
21-01-2011, 18:33
Bahçelerde Bakım, Budama

189673

OSMAN45
21-01-2011, 19:20
Nuri bey,

Bu topiğin tiryakisi olduk sayenizde. Her siteye girdiğimizde ilk açtığımız sayfa burası. Benim de bir sorum var konu ile ilgili. Yanıtlarsanız memnun olurum.

Resmini koyduğum bahçemin hakim rüzgar sınırına (30 metre) ben de mavi servi ve ön bölüme 3 adet (Viburnum Tinus) yaprak dökmeyen Kartopu dikmiştim. Geçen hafta sizin öneriniz ile Mavi servilerin budamasını bizzat yaptım. Sizin yaptığınız kadar güzel ve düz olmadı ama ben böylesini tercih ediyorum.

Sorum Kartopların üzerinde hala beyaz beyaz çiçekleri var. Şu günlerde mi yoksa Mart ayında mı budamalıyım?

Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

Her şey gönlünüzce olsun.

(Fotoğraf kalitesi için kusura bakmayın. Buraya yetiştirmek için acele ile çektim.)

Nuri Murvet
21-01-2011, 19:48
Merhaba sayın OSMAN45 iyi akşamlar

Servi budamalarız hayırlı olsun, ellerinize sağlık..!

Çarşamba'da kar diyorlar ağaçlarınızın üzerine gelecek baskıyı azaltmışsınız iyi olmuş..!

Servilerinizi yılda iki kere budayabilirsiniz çit oluşumu düzgün ve sık olur, ilk budama haziran içi fazla sıcaklara kalmadan...!

Gördüğüm kadarı ile, kartopu bitkiniz bahçeye zenginlik ve renk katsın diye dikilmiş, amaç bu ise çiçeklerini sonrada tohum oluşumlarınıda seyredin, bu süreç bittiği zaman da budayabilirsiniz.

Kartopu ile servilerin arası biraz dar gibi görünüyor, daha ileri yaşlarında kartopu bitkisinin arkasında kalan bölümde servilerde ibre kurumaları başlar dikkat edelim budama ile arada kalan sınırları koruyalım..!

Nuri Murvet
21-01-2011, 20:00
Bahçelerde Bakım, Budama

189688

Nuri Murvet
21-01-2011, 20:16
Bahçelerde Bakım, Budama

189690

Budamaların, bakım ve temizliğinin bitmiş hali alt bahçeye meyva budamalarına geçiyoruz paylaşımlarına önümüzdeki hafta içi başlayacağım...

OSMAN45
21-01-2011, 21:17
Nuri bey.

Böyle düzgün ve acele cevap verirseniz bizden çekeceğiniz var:D Tavsiyelerinizi aynen uygulayacağım. Foto çekildikten sonra servileri biraz daha budayarak Kartoplarını rahatlattım.

ligustrum
22-01-2011, 18:20
Bahçelerde Periyodik Bakım, Budama

189313

Servilerin üst tepe kesimi

Sayın Nuri Murvet hocam:
"Servilerin üst tepe kesimi" fotografında; servilerin üst kesiminde kullanabileceğimiz araç-gereç nelerdir?
Bu yükseltide kesimi kim yapabilir ki? Dizleri titrer, düşer. Güvenlik tedbiri önerileriniz nelerdir?
Saygılarımla.

Nuri Murvet
22-01-2011, 19:24
Merhaba sayın OSMAN45

Bu sayfanın amacı dostlarımıza yardımcı olabilmek, dilediğinizce sorun paylaşmaktan mutluluk duyarım...

Bahçelerde Bakım, Budama

Mazı ve limoni servilerin budaması yapılmadan sağlıklı gelişmesi çok zordur.

Budama işlemleri yapılmayan Mazı ve limoni servilerin zaman içersinde form bozuklukları ve kurumalar sıklıkla görülür, özellikle limoni servilerde düzenli budama uygulaması yapılmazsa ömrü kısalır.

Tecrube ile sabittir 15 yaş üzeri doğal formunda limoni servi örneği bulmak çok zordur.

189763

Mazı (Thuja), bitkisinin konik formda budanması...

Nuri Murvet
22-01-2011, 19:56
Merhaba sayın ligustrum

Klasik budama aletleri kullanıyoruz testere, büyük makas (4.20 cm )dal kesim gücü, budama makası ve iyi bir merdiven...

Elemanlar devamlı budama ve bakımda oldukları için evrim geçirdiler maymun gibiyiz, aşağı indimi şaşırıyoruz, yürümemiz değişiyor...

O kadarda tehlikeli değildir, en önemli merdivenin kaliteli olması yüksek kesim yaparken muhakkak bir yardımcı eleman denge için yardımcı olur, tabii ki biraz dikkatlide olmak lazımdır..!

Bahçelerde Bakım, Budama

189771

Nuri Murvet
22-01-2011, 20:11
Bahçelerde Bakım, Budama

189773

Nuri Murvet
22-01-2011, 21:15
Bahçelerde Bakım, Budama

189781

hozat
22-01-2011, 21:19
Nuri Bey,

Öğretme ve öğrenme haz duyduğum iki şeydir.
Bu saatler gelince "zil çaldı" sınıfa gir uyarısını veriyorum kendime.

Şimdi bir sorum olacak izninizle.
Budama konusunu kapsayan ağaç ve çalıları siz peryodik olarak mı vereceksiniz?

Bizim sorduğumuz türlerle ilgili talaeplerimiz sizin bilgi aktarımınızı bozuyor mu?
Fırça çalısı ile ilgili bilgi almak isemiştim.
teşekkür ederim.

OSMAN45
22-01-2011, 21:20
Size söylemiştim Nuri bey. Yine ben.

Bahçemdeki 8 yaşındaki (Thuja) Mazı mın boyu bu sene 5 metreyi aştı. Çok güzel bir koni şekli vardı. Geçtiğimiz ay yağan az kar bile ana dalını tepeden eğmiş.

Altta önceki ve sonraki fotoğraflarını göreceksiniz.

Sorum: Mazının formunu bozmadan tepeden kısaltmak uygun olur mu?

Nuri Murvet
22-01-2011, 21:36
Sayın hozat

Alıntı : Öğretme ve öğrenme haz duyduğum iki şeydir.
Bu saatler gelince "zil çaldı" sınıfa gir uyarısını veriyorum kendime.

Bilgi aktarımı ve öğrenme sizinle aynı paylaşım içindeyim ve son derece mutlu oluyorum...

Konuları budama ve bakımını yaptığımız bahçelerde bulunan örnekleri sunuyorum...

Bu sayfa sizlere özeldir.

Amacı bilgimiz dahilinde, bilgi vermektir.

Konuları siz açabilirsiniz, aklımın yettiği kadarı ile de yardımcı olurum...

Callistemon ( Fırça çalısı) hakkında nasıl bir bilgi istiyorsunuz.

hozat
22-01-2011, 21:55
:)Ben size sıkıntımın ne olduğunu açıkça söyleyeyim de bu iş açıklığa kavuşsun.

Biz her yıl bu budama konusunda eşimle savaş veriyoruz.

Kemal Bey(eşim) Ziraatten anlıyor. Geçmişte İstanbul'un en iyi bamyası Vidos çayırında (bu günkü Güngören semti) yetişirmiş, kayınpederin bamyası için sıraya girilirmiş. Kendisi arnavuttu, bu işlerden iyi anlardı.
E şim de Üniversiteyi biirinceye kadar bizzat bu işlerle uğraşmış, çünkü ailenin geçimi buna bağlıymış.

Buraya kadar tamam.Şimdi, bahçeye girdiği anda önce çiçekleri azltıp sebzelere yer açmaya çalışıyor. Varan 1 tartışma başlıyor.

Sonra alıyor makası eline başlıyor budamaya, artık allah ne verdiyse.
Varan 2 Bilinçli budamıyorsun, bu yıl çiçek açmayacak, ya da aayyyy onu niçin budadın daha yeni çiçeğe geçmişti gibi diyaloglar uzayıp gidiyor.

şimdi sizin bilgilerinizin ışığında , neyin nasıl yapılacağı konusunda bilgilenirsem, kesin önlemlerimi alacağım(tabii kabul ederse,arnavut inadı vardır kendinde kalıtımsal olarak.

ama; su, sondaj, zemin,kuyu konusunda önünde saygıyla eğilirim.
Kusura bakmayın sizi sıktımsa, ben busınıfın en çalışkan öğrencisi olmak istiyorum:)

Nuri Murvet
22-01-2011, 22:08
Merhaba sayın OSMAN45

Rica ederim, ben bilgimle sizlere yardımcı oluyorum diye, son derece mutlu oluyorum...

Mazınız, evet deforme olmuş, ne yazık ki ibreli türlerine budama yapılmaz diye genel bir ön kanaat (tabu) var, bunu kıracağız nasip olursa...!

Mazınız eski koni formuna nasıl kavuşur :

Size nasıl anlatacağım diye düşünüyorum, şema veya fotoğraf örneği olması lazım sizin anlayıp uygulama yapabilmeniz için...

Size örnek teşkil etsin diye yarın, bir aksilik olmaz ise uygulama aşamalarını fotoğraflarını çekeyim sonra anlatayım...

Paulownia (Pavlonya) ağacınız çok güzel, ileri yaşlarında geniş bir alan ister, umarım bir sorun yaşamazsınız...

Nuri Murvet
22-01-2011, 22:51
Sayın hozat

Sizin işiniz gerçekten zor, sizinle taraf olmadan önce, bey efendiye saygılarımı, hürmetlerimi sunarım...!

Callistemon ( Fırça çalısı) doğal ortamında 10-12 metre boy yapabilen çalı formlu bir ağaçtır.

Form için standart bir budama şekli yoktur, salkım söğüt gibi sarkan bir yapısı vardır.

Aşırı fazla budama şekli çiçeklenmesini azaltır, iki yıllık dal sürgünlerinde çiçeklenme fazla olur.

Bahar ve sonbaharda olmak üzere iki kere çiçeklenme gösterir.

Ağaç formu vermek için kuvvetli bir dalına destek verilerek alt kısımdan dallanmaya müsade edilmez budanır, zaman içersinde gövde kalınlaşarak odunsu ağaç form yapısına döner, üstten taçlandırılır.

Aşırı sudan hoşlanmaz.

En çok rüzğar koridorunda kalmaktan zarar görür, rüzğarı sevmez.

Yerini severse gelişimi hızlı olur.

ligustrum
22-01-2011, 22:56
sayın Nuri Murvet;
Mazı budamalarında tohum kozalaklarına nasıl davranalım? Keselim mi? Dokunmayalım mı?
Mazıların içlerinde kurumuş yaprak-dallar var. Mazımız kuruyacak mı?
Ateş dikeni budamalarını bekliyorum.Çünkü; meyva bağlamaya budamanın etkisi var mı?
Teşekkür ederim.

OSMAN45
22-01-2011, 22:57
Paulownia (Pavlonya) ağacınız çok güzel, ileri yaşlarında geniş bir alan ister, umarım bir sorun yaşamazsınız...

Gerçekten de Paulownia m ile gurur duyuyorum. 8 yaşına bastı bu yıl.Çok komşum gıpta ile seyrediyorlar. 5 yaşına geldiğinde gövdesi 30 santimetre çapa, boyu 8 metreye çıkmıştı. Ancak söylediğiniz gibi sorun çıkardı bile. 4 metre uzağında olan verandamın zeminini çatlattı. O tarafa giden kökü bulup kesmiştik 3 yıl önce. Kökünü kestiğimiz yılın Mart ayında yerden bir metre üstten (tavsiye üzerine) kesmiştik. Büyük resme dikkatli bakarsanız kalın alt gövdeyi görebilirsiniz. Bu sene o iki gövdeden mazıya yaslanan gövdeyi kesmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz?

Nuri Murvet
22-01-2011, 23:34
Sayın ligustrum

Mazı budamalarında mazı tohumlarını, mümkün olduğu kadarı ile toplamakta yarar vardır, mazı tohumları bitki gelişiminde bitkinin gerilemesine ve yoğun kozalak oluşumu form bozulmalarına yol açar.

Mazınızın içindeki kuruluklar, iç bölgelerin gün ışığı görmediği içindir, kuru olmaları normaldir.

Mazınızın en büyük düşmanı, ibre dokusu sık olduğu için geç farkına varılan, siyah yaprak bitinin bitkinize musallat olmasıdır.

Sık, sık kontrol edin, siyah yaprak biti bitkinize musallat olduğu zaman büyük zarar verir, geç fark edilirse bu oluşum glikoz mantar hastalığına (Karaleke) sebeb olur, bitkinizin ölümüne kadar olan bir sürece gider.

Mayıs- Haziran ve Ağustos sonu dikkatli olun sık sık tüm bitkilerinizi kontrol edin.

Ateş dikeni budamalarına konu olarak geleceğim, meyve bağlamasının budama ile ilgisi vardır.

Konuyu fotoğraf ve bilgi destekli anlatacağım...

Nuri Murvet
23-01-2011, 14:12
Sayın OSMAN45

Paulownia (Pavlonya) ağacının muhteşem kök sistemi vardır, süzek, drene olabilen topraklarda inanılmaz toprağı kavrama gücü vardır.

Gelişimi onun için bu kadar hızlıdır.

Kesme işlemini, bence yanlış yapmışsınız...(Tavsiye üzerine) kerestelik kesim olmuş..!

Budamaya gelen bir yapısı vardır ve bilinçli bir kesimle ağacınızın taç oluşumunu istediğiniz yüksekliğe çıkartabilirdiniz, ufak bahçelerde bu tip ağaçların yüksek taçlı olması alanı daraltmaz ayrıca bahçede bulunan öteki bitkilerinize yarı gölge ışık sağlıyarak olumlu bir ortam hazırlardı.

Kısa gövde kesimlerinde, ağacınız taçlanmayı kestiğiniz yerden yapacağı için daha geniş alana ihtiyaç gösterecektir, meyve ağacı formunda olmuştur.

Ağacınızın ilerki yaşlarında bahsettiğiniz mazı ağacına zarar verecek gibi ise şimdiden kesmenizde yarar vardır.

Bu kesimler ağacınızda form bozuklukları oluşturacaktır, bu da görsel olarak size faturasıdır.

Nuri Murvet
23-01-2011, 14:28
Bahçelerde Bakım, Budama

189858

Eser İlhan
23-01-2011, 16:57
Merhaba Nuri Bey, bu hafta sonu bahçemdeki erguvan, süs eriği, süs kirazı ve süs şeftalisi ile oya ağacımın resimlerini hazırladım,aşağıya ekliyorum. Erik, kiraz, ve şeftalinin sonbaharda çektiğim yapraklı hallerini gösteren resimlerini de daha iyi fikir verir düşüncesiyle ekliyorum.
Erguvanın budamayı pek sevmediğini duymuştum ama bu yıl derli doplu görüntüsünü biraz kaybetti ve uç dalları da ince ve -bana göre- biraz zayıf.
Oya ağacını ise bu yıl çok derin budamış olmama rağmen yeniden çok uzun dallar yaptı. Bu dalları (şubat-mart gibi) altta yaprakların yoğun olduğu noktaya kadar tekrar budamayı düşünüyorum. Doğru udur?
Size sormak istediğim; Bu ağaçları ne zaman ve ne şekilde budamalıyım ve budadıktan sonra alınması gerekli önlemler var mıdır (Budama macunu vb)?
Bu hafta sonu eşimle birlikte bütün çit bitkilerini (alev ağaçları- mavi servi-leylandi ve limoni servi) budadık. Bu gün yağmurla geçti. Hafta ortası kar geleceği söyleniyor. Nem ve kar bu taze budama yerlerinde herhangi bir hastalığa veya daha kolay donmaya yol açabilir mi??
Şimdi resimler ; Önce erguvan ve oya :

Eser İlhan
23-01-2011, 17:06
Erik - kiraz: Süsü eriğim oldukça bol ve lezzetli erikler veriyor. Ben de bu verimden çok memnunum doğrusu. ;) Fakat süs ağacı olarak dikildiği için görsellik de önemli tabii. Üst dallarından tacın yuvarlaklığını destekleyecek şekilde şekil budaması yapılabilir mi?
Kiraz ağacının da büyük , bol dallı ve bol çiçekli bir ağaç olmasını arzu ediyorum. Onu bu yönde şekillendirecek neler yapmalıyım?

Eser İlhan
23-01-2011, 17:10
Ve süs şeftalisi ağacım: Onun için söyleyecek fazla birşey yok. Dikildiklerinde süs kirazıyla aynı boydaydılar ama kiraz yavaş büyürken şeftali bu yıl atılım yapıp kirazı geçti . 2011 yazı bütün ağaçların 3. yılı olacak :

Nuri Murvet
23-01-2011, 18:17
Merhaba sayın Eser İlhan

Bahçeniz çok güzel güle güle oturun..!

Sizin bahçenizin dekoratif ağaçlarına geçmeden evvel merak ettiğiniz konudan başlayarak paylaşıma devam edeceğim.

Alıntı :
(Bu hafta sonu eşimle birlikte bütün çit bitkilerini (alev ağaçları- mavi servi-leylandi ve limoni servi) budadık. Bu gün yağmurla geçti. Hafta ortası kar geleceği söyleniyor. Nem ve kar bu taze budama yerlerinde herhangi bir hastalığa veya daha kolay donmaya yol açabilir mi??)

Sizin yaptığınız budama, soğuklar ve yağmur yağışı nedeni ile kesim yaptığınız yer büzüşerek, daralacak ve kendi bünye savunmasını yapacaktır.

Korkmayın ve endişe etmeyin, bir aksilik olmaz bilakis bu soğukların yararı bile vardır, budama yaptığınız servi ve alevleriniz yağacak olan karda dimdik deforme olmadan sağlıklı olarak baharı karşılayacaktır...

Nuri Murvet
23-01-2011, 18:38
Sayın Eser İlhan

Alıntı :
(Erguvanın budamayı pek sevmediğini duymuştum ama bu yıl derli doplu görüntüsünü biraz kaybetti ve uç dalları da ince ve -bana göre- biraz zayıf.)

Erguvanla ilgili bilgileriniz yanlış; Sizin erguvanınız ağaç formunda, genelde çalı form yapısında gelişim gösterirler.

Ağaç formlu erguvanlar çok hızlı gelişim gösterirler, küçük alanlarda budama kaçınılmazdır.

189881
Budama şekli

Sizin bu yaştaki ve formdaki ağacınıza fazla bir budama işlemi yapmanıza gerek yok yalnız fotoğrafta belirtiğim dalların uç budalarını yaparak ağacınıza forme edin sonra dikkatlice gözleyin ağacınızın iç kısmında birbirine değen, sürtünen dalları başlangıç noktasından kesip körleyin yapacağınız işlemler bundan ibarettir.

Sizin yaprak döken ağaçlarınızın kış ilaçlamasını konu sonunda vereceğim..!

Nuri Murvet
23-01-2011, 18:59
Sayın Eser İlhan

Erik ağacınız Prunus cerasifera " Atropurpurea" cinsi ve çalı formlu yapısı var.

Büyüme şekli alttan genişleyerek büyümesini yapar ilerki yaşlarında küçük bahçelerde alan sorunu yaşanır.

Sizde fazla açılma yapmasın diye kontrol altına almışsınız.

Budama yaşında değil, form bozukluğu yapan uç dallarını alın, iç dallarında sürtünerek birbirlerine zarar veren dalları çıkış noktasından körleyin

Oya ağacınızın iki türlü budama şekli vardır.

1- Sert budama, ana dal haricinde yeni sürgünlerin tümünü budama : Az ve iri çiçeklenme için..!

2- Uzun budama, ana dal üzerinde sağlıklı sürgünleri bırakarak çalı formda budama : Bol ve küçük çiçeklenme için..!

Sizin oyanızın sürgünleri bu yıl iyi bakımdan biraz fazla uzamış, eski formuna getirin yeni içten çıkan sağlıklı sürgünleri bırakırsanız küçük ve bol çiçek açmasını sağlarsınız, sert budarsanız az ve iri çiçek size kalmış..!

Nuri Murvet
23-01-2011, 19:30
Sayın Eser İlhan

Alıntı :
(Kiraz ağacının da büyük , bol dallı ve bol çiçekli bir ağaç olmasını arzu ediyorum. Onu bu yönde şekillendirecek neler yapmalıyım?)

Kiraz ağacınız Prunus serrulata 'Kazan' cinsi, bol ciçeklenme olması için bütün sürgünlerin uç noktalarını kesin çiçek gözü oluşumunu hızlandırırsınız.

Ağacınıza bu yaşta başka bir işlem yapmaya gerek yoktur.

Süs şeftaliniz, hızlı bir gelişim gösterir.

Gözünün yaşına bakmayın form terbiyesi için sert budayın istediğiniz form ölçüsünde budayın demiyorum kesin..!

Sert budama yaptığınız yerlere aşı macunu sürün..!

İlk ve ikinci yıl sürgünlerinde çiçeklenme yapar.

İki ve üç yılda bir sert budama periyodunu uygulayın...

189882

İki şekilde budama kesimini gösterdim, sert veya uç alma tercih sizin..

Kış ilaçlaması: Ağaçlarınızda kabuklu bit, unlu bit varsa, kullanın yoksa kullanmanıza gerek yoktur.

Erik, Kiraz ve Süs Şeftalisini gövde ile dallar tamamen kaplanacak şekilde kışlık (İnsektisit) kaplama ilacı ile ilaçlayın (sarı kaplama denir) İlaç ismini reklam olur diye yazamıyorum.

Bu ilaç gövdede bulunan zararlıyı ve larvaları kaplayarak öldürür.

Erik, Kiraz ve Süs Şeftalisine baharda gözler uyanmadan bordo bulamacı veya bakırlı ilaçlarla %2 lik oranda ilaçlayın...

hozat
23-01-2011, 20:17
Ders başlamış, ben geç kaldım galiba,

Sayın hocam sarılıcı ve tırmanıcı türlerle ilgili budama uygulamalarını da bizlere sunacak mısınız acaba?

Bazen sınıfta böyle hiç olmadık yerde parmak kaldırıp dersi bozan öğrenciler olur, bende onlardan öğrendim galiba.

Eser İlhan
23-01-2011, 20:19
Nuri Bey, çok yararlı bir başlık açtınız ve üşenmeden tek tek sorularımızı cevaplıyorsunuz. Bu verdiğiniz cevapları hiç bir kitapta bulamazdım. O kadar seviniyorum ki.. Bahçem ve ben size teşekkürlerimizi sunarız ;) ;)
Verdiğiniz bilgileri hemen kopyalayıp bilgisayarımdaki BAHÇE dosyama ekliyorum.
Son bir soru daha sormama izin verir misiniz;. Sözü geçen budamaları ne zaman yapmalıyım?
Bir de ; elimde birçok insektisid var ama sarı kaplama denen bir insektisid hiç duymadım. Reklam olmaz merak etmeyin ;) , ismini söyleseniz de emin olsak :confused:

adavci
23-01-2011, 20:41
Sayın Nuri Mürvet,Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Size izlemeye devam edeceğim.Anlatım diliniz, uslubunuz on numara.Tebrikler.

Ayşe Yıldız
23-01-2011, 20:48
Sayın Nuri Mürvet,Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Size izlemeye devam edeceğim.Anlatım diliniz, uslubunuz on numara.Tebrikler.

Sayın Mürvet tam not aldınız hadi hayırlısı.:D:D:D

Nuri Murvet
23-01-2011, 20:57
Sayın hozat merhaba

Dilediğinizi sorabilirsiniz, bilgim dahilinde ise cevaplamaya çalışırım.

Sarılıcı ve tırmanıcı bitkilerde budama, gerekli görüldüğü, kontrolden çıktığı ve zarar verdiği zamanlarda uygulanır.

Bu tür sarılıcı türlerde en problemli ve sorun çıkartan gül bitkisidir.

Sarılıcı ve tırmanıcı türleri tek tek anlatmam uzun zaman alır, bu konuda ihtiyacı olan arkadaşlarımızın talebi doğrultusunda bilgi paylaşımı yapalım daha isabetli olur kanaatindeyim...

Nuri Murvet
23-01-2011, 21:12
Sayın Eser İlhan
Alıntı:
(Sözü geçen budamaları ne zaman yapmalıyım?)

Yarın hava musait olursa hemen yapınız..!

Sizin bahçeniz korunaklı bir yerde sıkıntı yaşamazsınız, bu tür budamalarda sıkıntı yaşayacak yerler ( -15 ) derece altında düşen ve rüzğara açık alanlarda problem yaşanır.

Marmara bölgesinde bazı arkadaşlarımız, bağ budamasını ve kışlık ilaçlamasını bile yaptılar ..!

Hiç korkmayın usulünce budayın...!

Sizin bahçenizde ağaçlarınızda virus hastalığı yoktur, dışarıdan budama için eleman getirecekseniz, gelen arkadaşın makas ve budama aletlerini dezenfekte etmeden budama yaptırmayın..!

Basit ve etkili dezenfektan:
10 Litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu ilave edin güzelce karıştırın, budama yapılacak aletleri bu çözeltiye daldırın, bu işlemi her yeni ağaca geçişte uygulatın..!

Kaplama ilacının (İnsektisit) adı :Kabuklu bit, unlu bit zararlıları yoğun bir şekilde varsa uygulayın yoksa uygulamanıza gerek yoktur.

Hektaş kışlık kaplama veya ABC kışlık kaplama üzerinde yazılan ölcülerde ağaçlarınızda kuru yer kalmayacak şekilde banyo yaptırın...

hozat
23-01-2011, 21:36
Nuri Bey,

Tüm bilgiler ve anlatımlarınız için çok teşkkür ederim.

Bende olmayan bitki ve ağaç türleri ile aldığım bilgileri de dağarcığma yüklemek te beni çok mutlu ediyor.

sizin gibi bilgiyi paylaşmada bu kadar cömert olan bir kişyi tanıdığım için kendimi çok şanslı sayıyorum.
Yüreğinize sağlık.

Nuri Murvet
23-01-2011, 21:36
Merhaba sayın adavci Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Merhaba sayın ayse_afyonlu Sizin notunuz nedir merak ettim..? Haydi hayırlısı..!

Bahçede geçen yıl ekimi yapılan 3 yaşında Can Eriğinin terbiyesi, taç formunun verilme aşamalarını paylaşmak istiyorum...

189937

3 yaşında Can Eriğinin terbiyesi, taç formunun verilme aşamaları

Ayşe Yıldız
23-01-2011, 21:44
Keşke bahçem olsaydı daha iyi not verirdim. :D:D:D
Yıldızlı Pekiyi.
Not çizelgesi:
Konu ve anlatım: pekiyi
Sorulan soruları cevaplaması: pekiyi
Bir çok bitki hakkında bilgisi: pekiyi
Bahçe düzenlemeleri: pekiyi
Disiplin ve temiz iş çıkartması: pekiyi

Gelmediği gün sayısı: Bilgisayarına virüs bulaşınca 5gün Geç geldiği gün sayısı: yok

(Kendimi öğretmen zannettim havaya girdim)
Bu ara karne; şımarmayın, dersleri aksatmayın diye 1 yıldız sene sonunda yıldızları 5e çıkartacağım.

Nuri Murvet
23-01-2011, 21:45
Bahçede geçen yıl ekimi yapılan 3 yaşında Can Eriğinin terbiyesi, taç formunun verilme aşamalarını paylaşmak istiyorum...

189941

Nuri Murvet
23-01-2011, 21:56
Sayın hozat

Paylaşmak güzeldir, bilgi paylaştıkça çoğalır...

Benim yüreğimde iz bırakan bir kişiliğiniz var, bende sizinle tanıştığım ve tanıdığım için kendimi çok şanslı hissediyorum.Saygılarımı sunuyorum...

Nuri Murvet
23-01-2011, 22:07
Sayın ayse_afyonlu

Keşke bahçeniz olsaydı..!

Siz başımızda iken şımarmak mı? İmkânsız...

Bu karne notları kaytarmamı engelliyecek gibi, notlar güzel bu çalışma temposuna devam, teşekkür ederim sayfamıza renk kattınız..!

189974

Nuri Murvet
23-01-2011, 22:21

189982

3 yaşında Can Eriğinin terbiyesi, taç formunun verilmesinden sonra gövdede istenmeyen gözlerin körlenmesi..

Nuri Murvet
23-01-2011, 22:51

189988

3 yaşında Can Eriğinin terbiyesi, taç formunun verilmesinden sonra gövdede istenmeyen gözlerin körlenmesi..

Mine Tuncer
24-01-2011, 12:55
Sayın Nuri Bey,
Ben siteye yeni üye oldum. Okuduklarım beni şaşırttı. Gerçekten çok ihtiyaç duyulan bir bilgi boşluğunu dolduruyorsunuz. Teşekkürler.
Benim birkaç sorum olacak:
1. bahçemizde dört yıllık bir yaz armudu var. Bir sene hariç her sene bol bol meyve verdi. Ancak bulunduğumuz coğrafik bölge çok rüzgarlı olduğundan ürünün büyük kısmı olgunlaşamadan dökülüyor. Ağacımızı rüzgarın etkisini azaltacak şekilde nasıl koruyabiliriz?
2. armut ağacımızı şimdiye kadar hiç budamamıştık. Eşim boyunun uzayıp gitmesini istemeyince en tepedeki ana dalı kesti. Bu durumda ağacı nasıl şekillendirmemiz gerekiyor?
3. Armut ağacımızın kışlık bakımı nasıl olmalı? ( İlaçlama, gübreleme, vs.)

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
t

Nuri Murvet
24-01-2011, 18:23
Sayın OSMAN45 merhaba

Mazınızı unuttuğumu sanmıştınız, hava durumları müsade etmedi, bugün de İ.Ü de toplantı vardı.

Kısaca size sunacağım, deforme mazınızın tekrar koni formuna geliş aşamalarının uygulama fotoğraflarını hazırlayıp çekemedim.

Bu benim paylaşmak istediğim konuda ticari sırlarımızdandı, şimdi paylaşacağım bilgilerden sonra sır olmaktanda çıkıyor, başlıyoruz, hazırmısınız..?

Bu işlemleri yapabilmemiz için bize tercihen siyah veya yeşil renkte sağlam ince naylon malmezemede olur uzunca bir ip lazım, tedarik ettik işleme başlıyoruz.

Sizin mazınızın 1 metre uzun olduğuna karar verildi ve bir metre tepe kesimi yapıldı..!

İşleme devam ediyoruz.

Mazınızın tepe kısmını kesince üst noktası yanardağ bacacı gibi oldu..

190097

Nuri Murvet
24-01-2011, 18:54
Sayın OSMAN45

Kesilip baca gibi olan tepe noktasını bahsettiğim iple, boğuyorsunuz, bu boğma işlemini yaparken ilk başta tepe noktasındaki bir dala bağladıktan sonra bacanın çevresini sarıp sıkıyoruz, boğuyoruz ve tekrar düğüm attığımız dala bağlıyoruz ; Nedeni kayıp çıkmasın diye..!

Bu işlemi 30-40 cm altından tekrar bi dala ipimizi bağlıyoruz, ipimizi ağacın çevresini dolaştırdıktan sonra ilk bağladığımız noktaya bağlıyoruz. Bu sefer koni formunu vermek için biraz gevşek bağlıyoruz.

Bu işlemler en alt genişliğe kadar kademeli olarak büyüterek işlemlere devam ediyoruz.

190105

Fotoğrafta çizerek anlatmaya çalıştım.

Bu işlemleri yaptıktan sonra iplerin dışındaki dal ve yaprakları büyük çit makası ile kesin...

Bu halde seneye kadar kalsın, bitkinizi kalıba almış oluyorsunuz, sonbaharda tekrar iplerin hızasına kadar budarsınız, ikinci yıl ipleri çıkarsanızda olur.

Artık koni formlu bir mazınız var.

Fotoğrafını paylaştığım mazı sizin mazınızın başına gelenler, gelmişti...

İki yıl sonra budamalarını usulune uygun yaparsanız sizin mazınızında formu böyle olacaktır..

Nuri Murvet
24-01-2011, 19:21
Merhaba sayın Mine Tuncer hoş geldiniz.

Alıntı:
(Ben siteye yeni üye oldum. Okuduklarım beni şaşırttı.)

Ağaçlar net'e hoş geldiniz ilk mesajınızıda bu sayfada paylaştığınız içinde çok teşekkür ederim.

Okuduklarınız niçin sizi şaşırttı.?

1 adet meyva ağacınız mı var.?

Mümkünse fotoğrafını yükleyin, size yanlış uygulama bilgilerini vermeyeyim...

aygün
24-01-2011, 19:25
Geç oldu, kusura bakmayın. Yeni sayfayı yine yararlı bilgilerle donatıyorsunuz. Bahçe sahipleri bu anlamda da çok şanslılar. Hayırlı olsun, ellerinize sağlık.

Nuri Murvet
24-01-2011, 20:46
Merhaba sayın aygün hoş geldiniz.

Paylaşımınız için, çok teşekkür ederim..!

Sizinde bahçe sahibi olmanızı gönülden istiyorum, nasip olacaktır İnşallah...

Nuri Murvet
24-01-2011, 21:19
Sayın OSMAN45 merhaba

Perşembe günü görüşmek dileği ile...

Biraz iddaalı bir budama tekniği, ibrelilerde budama yapılmaz tabusunu kırmak için paylaşmak istiyorum sonra meyva budama tekniklerine döneceğim...

Pinus nigra (Kara Çam) budama ile daraltma tekniği:

Bu kara çam 18-19 yaşında, 5 yıl evvel çıkan kuvvetli bir fırtınada yıkıldı ve kök sisteminde kopmalar ve boşalmalar yaşandı.

Çektirerek düzeltildi bağlandı, hacmi geniş olduğundan kuvvetli rüzgarlarda yatma, devrilme alışkanlığını sürdürüyordu.

İkinci yıl bahçe sahibini bilgilendirerek budama tekniği ile ağacın 5/3 ünü budadık, form verdik.

Ağaçta ana gövde ve sürgün verecek dalları bıraktık, hacim çok fazla küçülünce rüzğar tutma problemi ortadan kalktı, çektirip bağladığımız ipleri o yıl bıraktık...

Ertesi yıl bağladığımız ipleri çıkarttık 3 yıldan beri bağsız bir şekilde büyümesini devam ettiriyor, kök sistemi gelişti toprağı yakaladı şu an çok sağlıklı...

Bu yıl üst kısımlarından uç alma tekniği ile biraz daraltacağız...

Bu aşamaların son fotoğraflarını paylaşıyorum.

190135

Nuri Murvet
24-01-2011, 21:28
Bahçelerde Bakım, Budama

190137

Nuri Murvet
24-01-2011, 21:35
Bahçelerde Bakım, Budama

190139

Nuri Murvet
24-01-2011, 21:43
Bahçelerde Bakım, Budama

190140

3 yıl evvelki budama sonrası, bu yıl yeni genel görüntüsü

Nuri Murvet
24-01-2011, 21:45
Bahçelerde Periyodik Bakım, Budama

190141

3 yıl evvelki budama sonrası, bu yıl yeni genel görüntüsü

Nuri Murvet
24-01-2011, 22:02
Bahçelerde Bakım, Budama

Armut ağacı ; 6 yaşında meyva ağacımızın meyvaya budama tekniği ile budanması...

Armut ağacımızın gövde yapısı yumuşak eğilmeye müsait yapısı olduğundan taç form yapısı uygulama tekniği uygulamıyoruz.

Nedeni meyva tutumunda ağaç deformasyona uğraması, meyva dallarının aşırı yere doğru yatmasından dolayıdır.

Bizim armut ağacına uyguladığımız teknik, dikey dallarda kısa meyva gözleri oluşturarak ana dalların deformasyon oluşumuna daha dirençli olması tekniğidir...

Armutta dikey budama tekniği

190144

6 yaşında örnek armut ağacımız.

hozat
24-01-2011, 22:21
Nuri Bey,

Hangi konuyu açsanız size soracağım önemli bir ayrıntıyla karşılaşıyorum.

Evi aldığım zaman bahçede iki ağaç vardı birisi küçük bir palmiye( feniks) diğerde
küçük bir fıstık çamı.

İkisi de 8 yıl içinde öylesine boy atıp büyüdüler ki sorun olmaya başladılar.

Palmiyenin üzerinden elektrik telleri geçiyor değdi değecek, zaten eşimin de gözüne batıyor, ilk fırsatta yok etmeye hazır.

Çam, çok büyüdü benim bitşikteki evin görüşünü kapattı.
Ayrıca yan dalları uzayıp balkona dayandı.

Zavallı okadar yanlış budandı ki, gövde kısmı çatak çutak bir şey oldu.

Bir keresinde tepeden budadılar,o yine uzamasına devam etti.

Şimdi bu çamın daha fazla boylanmaması için ne yapayım?

Yan dallarından birisi yakınındaki jakarandayı tek yöne eğilmeye mecbur etti.

Jakaranda hiç budanmadı, nası budanacağı konosunda da hiç bir fikrim yok.

Vereceğinniz bilgi eşliğinde fotoğraflarını yükleyip sonra silebilirim.

Yanliş hesap Bağttan döner derler ama, öyle yanlışlar oluyorki hiçbir yerden geri dönülemiyor hocam.

Nuri Murvet
25-01-2011, 15:08
Sayın hozat merhaba

Alıntı:
(Palmiyenin üzerinden elektrik telleri geçiyor değdi değecek, zaten eşimin de gözüne batıyor, ilk fırsatta yok etmeye hazır.)

Eşiniz, önerilerim doğrultusunda, beni de kara listeye alabilir endişesi taşıyorum... Selamlarımı, saygılarımı iletirsiniz..!

Phoenix (Hurma) ağacınız için iki çözüm önerisi sunabilirim..!

1- Hurma ağacınızın yaprakları ve yalancı hurma çiçek sapları dışında budama işlemi uygulanamaz .

Bu durumda Eşinizin yok etme plânını uygulamamız gerekiyor...!

Ben buna karşı çıkacağınızı bilerek (B) planına geçiyorum

2- Phoenix (Hurma) ağacınızın aktif olan gelişim sürecinde (Haziran- Temmuz)yerinden sökülüp, müsait bir yere nakil edilmesinin taraftarıyım..!

Sizinde bu uygulamayı destekliyecek olduğunuza eminim...

Söküm ekibini hazırlayın..!

Söküm nasıl yapılır diye sorarsanız onuda zamanı geldiğinde anlatırım...

Yakın olsa yardım etmek isterdim..!

hozat
25-01-2011, 15:26
Nuri bey,
Siz bakmayın Kemal Bey söylense da son sözü gen ben söylüyorum.

Kızım diyorki, babama kalsa bahçeyi tarlaya çevirecek,ne yazık ki buna fırsat vermiyoruz kızım mimardır, tabiiki estiğe önem veriyor.

Böyleydi.
190239

Böyle oldu

190240

gittikçe büyüyor keşke( B) planını küçükken uygulayabilseydik.

Bu devasa haliyle yerni değiştirmek mümkünolur mu acaba?

Bakın neler öğreniyoruz sizden hazine bilgiler bunlar.
Mesajımı siz gördükten sonra sileceğim.

Nuri Murvet
25-01-2011, 15:27
Sayın hozat

Alıntı:
(Şimdi bu çamın daha fazla boylanmaması için ne yapayım?)

Ağacınızın (Fıstık Çamı) iki yönden (Ön ve Yan tarafından) fotoğrafını yükleyin, yardımcı olmaya çalışayım...

hozat
25-01-2011, 15:48
Neydi
190242

Hatalar sonucunda ne oldu

190243

190244

190245

Çam benim için hurmada daha önemli,hurma tomumda kendi kendine çimlenerek bir kaç yerde çıkıp süratle büyüyor,
Yer değiştirmeyi onlara uygulaya bilirim.

Çam ise benin sabahları çok keyif aldığım bir köşeama, ne yazıkk ki gittikçe çirkinleşiyor.

Nuri Murvet
25-01-2011, 15:55
Sayın hozat

Kemal Bey, için kötü adam imajı peyda ettik, affına sığınıyorum, tekrar saygı ile hürmetlerimi sunuyorum...

Alıntı:
(Bu devasa haliyle yerni değiştirmek mümkünolur mu acaba?)

Sizin fidanınız daha bebek sayılır.

Sökümü kolaydır.

Sökümünü yapacak olan arkadaşları sıkıntıya sokacak olan tek şey ağırlığıdır.

Bir de bahçenizin o bölümüne bomba düşmüş gibi darmadağan olamasıdır.

Sökümden önce dikim yapılacak yeri belirleyin, bahçenin manzarasını kapatmayacak köşe noktaları ideal yerleridir.

Sökümü için bilgi paylaşımına devam edeyim mi.? Yoksa sonra mı, devam edelim.?

hozat
25-01-2011, 16:06
Teşekkür ederim devam için, siz nasıl uygun görürseniz,vakit sizin tsarrufunuzda olsun ben uyarım hocam.

Nuri Murvet
25-01-2011, 17:06
Sayın hozat

Fıstık çamınızın büyüme devrelerindeki yapısı, ilk fotoğrafta paylaştığınız form yapısı içindedir.

Yaşı ilerledikçe sizin beğendiğiniz yuvarlak taç yapısından sonra farklı form oluşum aşamalarına geçer...!

Bitkinizin doğallığında, yaş ilerledikçe taç oluşumu yükselerek dağınık bir hal alır, bu normaldir, siz budama ile bu süreci hızlandırmışsınız.

Son yüklediğiniz fotoğraf ağacınızın 50 yaşındaki form yapısına girmiş, o yaştaki doğal hali bu formdadır, hızlı bir şekilde bu sürece gelmiş.

Sizin göz estetiğinizi bozan bu sürecin hızlı olmasından kaynaklanıyor.

Ne yapılabilir konusu:

Ağacınızın her aşamada gelişim sürecini çok iyi bilen teknik elemana ve birazda zamana ihtiyacınız var.

Bu elemanı bulmanız çok zordur.

Budama ile ağacınızın taç oluşumunu yukarı kaldırmışsınız, fotoğraftan anladığım kadarı ile de yeni kesim yapılmış, gövdeye kesim yapılan daldan reçine akıntıları var.

Bence, ağacınıza yeni bir budama için zaman verin, bunu ister gibi bakıyor...

190270

İki yıl bekleyin, ağacınızda işaretlediğim iki dalı ve fotoğrafta görünmeyen üçüncü dalı kesin, iki ana dal üzerinde taçlanmasını yapsın...

Niye iki yıl beklenicek derseniz, belirttiğim üç dalın kesimi yapılınca ağacınız çok fazla açılacak, bir sorun yok derseniz dediğim üç dalı keserek iki ana dal üzerinde taçlanmasını yapar. Mavi renkte işaretlediğim iki ana dal kalacak alt kısımda kalan dalları kesin..!

Bundan sonra ağacınıza budama yapmayın en fazla iki yıl sonra sizin istediğiniz estetik forma girecektir, hiç merak etmeyin..!

hozat
25-01-2011, 17:47
Nuri bey,

Size nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum.

Bilgi içeren metninizi ve işaretlediğiniz fotoğrafı Kemal abinize gösterdim.

Bürokratlıktan kalma alışkanlığı ile öyle herşeye olumlu yaklaşmaz.
Fakat fotorafa bakınca "işte"budur"dedi.

Nuri Bey dalında çok uzman bu işi biliyor övgüsünü size bildirmemi istedi, ben elçiyim.

3 Yıl önce çam ağacı altındaki traverten taşları çatlattı, kökler pis su borulanı tıkamasın diye, eşim etrafını kazarak bir engelleme duvarı örüp kapattı.doğru mu yanlı mı bilmiyorum ama, elimiz yüreğimizde acaba bir yerleri tıkar mı diye.
İşin en kötü yanı eve çok yakın olması.

Çok zahmet verdim ama, size son bir soru sorarak bir ağacımı daha kurtarırım belki.

Çam fotoğraflarının 4. sünde, çamın hışmna uğrayan bir jakaranda ağacı var.henüz çok büyük değil, acaba hurma gibi onu başka bir bölüme taşıyabilir miyiz? çünkü bahçeni en kör noktasında ve açtığı zaman çamın koltuğunda kalıp o güzel mor çiçeklerini doğru dürüst sergileyemiyor.
Kemal Bey ve benden saygılar..

Nuri Murvet
25-01-2011, 19:06
Sayın hozat

Kemal bey, bir şeyler bildiğimi söylüyorlar, övgünüz için çok teşekkür ederim.

Evinizin pis su giderleri için aldığınız tedbir isabetli bir uygulamadır.

Yeterli derinlikte yapılmışsa, elinizi yüreğinizden çekin derim, çamın kök sistemi pis su giderine gelse bile, kökleri aşırı suya hassastır, fazla ilerleyemez çürür.

Çam ağacı yerine Söğüt ağacı olsaydı, eyvah derdim..!

Jakarandayı uygun bir yere nakil edin derim, kök sistemi saçak yapıdadır.

Toprağı fazla dağılmadan, uyku döneminde naklini yapın...

Dikim yeri görüş açınızda olsun ki çiçeklenmesini gönlünüzce seyredin...

Hurmanızın söküm işlemini gelişim sürecinin aktif olduğu Haziran sonu Temmuz başında yapılması gerekir.

Yapraklarını ve gövdede oluşan dikenleri kalın bir bezle sararak boğun ve sıkıca bağlayın

Ağacınızın gövdesinin dışından 20-30 cm bir daire çizin, bu alan dokunulmaz alanınız.

Bu işlemi yapmadan evvel toprağınızın durumu ne çok kuru ne de çok yaş olsun işlem yaparken toprağınız dağılmayacak kıvamda olsun..!

Dışa doğru rahat hareket edip kazabilecek kadar alanın toprağını boşaltın, bu işlemi 50-60 cm derinliğe kadar devam edin, 50 cmden sonra konik bir kesimle kök kesimlerini yaparak işlemi sonlandırın...

Kök kısmının toprağı dağılmasın diye bir bez parçası ile sarın daha evvelden hazırladığınız ekim çukuruna götürüp, aynı derinlikte dikimini yapın..

Kök kesimi olduğu için, yaprak sayılarını en aza düşürün, bolca can suyunu verin, sonbahara kadar susuz kalmamasına dikkat edin..

Yeni yerinde güle güle büyüsün...

Nuri Murvet
25-01-2011, 22:10
Bahçelerde Bakım, Budama

Armut ağacı ; 6 yaşında meyva ağacımızın meyvaya budama tekniği ile budanması...

Armut ağacımızın gövde yapısı yumuşak eğilmeye müsait yapısı olduğundan taç form yapısı uygulama tekniği uygulamıyoruz.

Nedeni meyva tutumunda ağaç deformasyona uğraması, meyva dallarının aşırı yere doğru yatmasından dolayıdır.

Bizim armut ağacına uyguladığımız teknik, dikey dallarda kısa meyva gözleri oluşturarak ana dalların deformasyon oluşumuna daha dirençli olması tekniğidir...

190327

6 yaşında örnek armut ağacımız. Yeni sürgün obur dalların iki göz üzerinden kesimi

adavci
26-01-2011, 16:07
Sayın Nuri Murvet,
Budama konusunda size ihtiyacım var.Katkı sunarsanız mutlu olurum.
Yaklaşık 2,5 yıl önce 11 meyve ağacı diktim.Geçen sene budama yapmasını biliyorum diyen bir vatandaş meyve ağaçlarımı budadı.Bir defaya mahsus olmak üzere bordo bulamacı kullandım.2010 Aralık ayında her ağacın izdüşümüne 3-5 kğ. yanmış gübre ve 2kğ leonardit kullandım.
Bu senede ağaçların budanması gerekir mi?Şayet budanması gerekir diyorsanız,hangi ağaçların nerelerinden budanması gerektiğini işaretlerseniz sevinirim.

1.Resim Nar
2. " Armut
3. " Armut(aynı armut yandan çekim)
4. " Elma
5. " Elma (aynı elma yandan çekim)

adavci
26-01-2011, 16:13
devam.
1.Resim Kiraz
2. " Kiraz (yandan çekim)
3. " Elma
4. " Trabzon hurması
5. " Ayva

adavci
26-01-2011, 16:19
devam.

1.Resim Nar
2. " Can eriği
3. " Vişne(öbür meyve ağaçlarına nazaran daha çok gelişti.)
4. " Kaysı(Vişne ağacı ile yan yana,iç içe girdiler.Kaysıda çok gelişti.)
5. " Kaysı (yandan çekim)

Nuri Murvet
26-01-2011, 16:44
Sayın adavci merhaba

Göndermiş olduğunuz resimlerin üzerine meyva ağaçlarının isimlerini yazalım...

Hepsini tanıyorum ama bir yanlışlık yapmayalım..!

Sonra her ağaç için budama ve bakım bilgilerini vereceğim...

Nuri Murvet
26-01-2011, 16:49
Armut ağacına uyguladığımız teknik, dikey dallarda kısa meyva gözleri oluşturarak ana dalların şekil bozukluğuna daha dirençli olması, tekniğidir...

190393

6 yaşında örnek armut ağacımız. Meyva gözü oluşumları

Lilium
26-01-2011, 16:49
Sayın Nuri Murvet, iş başana düştü, güzel çekilmiş resimler, budama konusunda bilgisi ve tecrübesi olmayanlara güzel bir çalışma olacağını şimdiden görebiliyorum.
Kolay gelsin.
Tecrübe ve paylaşımlarınızı zevkle izliyorum.

Nuri Murvet
26-01-2011, 17:02
Merhaba sayın Lilium

Budama konusu bahçe sahibi ve amatörler için bir kabus...!

Bu konuda, çevremizde yapılan yanlış budama uygulamaları ile devamlı karşılaşıyoruz...

Bahçe sahipleri bilinçli olursa bu gibi yanlışlıklara müsade etmeyeceğini bilerek bilgi paylaşımında bulunuyorum..

Aslında ben, bilinçsiz ellerden ağaçları kurtarmaya çalışıyorum...

Paylaşımınız için teşekkür ederim.

Nuri Murvet
26-01-2011, 17:26
Armut ağacına uyguladığımız teknik, dikey dallarda kısa meyva gözleri oluşturarak ana dalların şekil bozukluğuna daha dirençli olması, tekniğidir...

190396

6 yaşında örnek armut ağacımız. Meyva gözü oluşumları

Eser İlhan
26-01-2011, 18:25
Nuri Bey, armut ağacım yok ama merak ettim, meyve gözü ne demek (meyve oluşacak noktalar olduğunu tahmin ediyorum ama bunun ayrımını nasıl yapıyorsunuz) Her meyve ağacında yaklaşık aynı prensiplerle mi budama yapılır, yoksa ağaca göre farklı uygulamalar mı var? Yukardaki resme baktığımda kesilmiş sürgün uçları görüyorum. Benim süs kirazımın bol çiçek açması için sürgün uçlarını almamı önermiştiniz. Meyve çiçekten oluştuğuna göre bu armut ağacında da yapılan temelde aynı iş midir?

adavci
26-01-2011, 18:30
Sayın Nuri Murvet,Selamlar.
Meyve ağaçlarının isimlerini yazdım.

Nuri Murvet
26-01-2011, 21:41
Nuri Bey, armut ağacım yok ama merak ettim, meyve gözü ne demek (meyve oluşacak noktalar olduğunu tahmin ediyorum ama bunun ayrımını nasıl yapıyorsunuz) Her meyve ağacında yaklaşık aynı prensiplerle mi budama yapılır, yoksa ağaca göre farklı uygulamalar mı var? Yukardaki resme baktığımda kesilmiş sürgün uçları görüyorum. Benim süs kirazımın bol çiçek açması için sürgün uçlarını almamı önermiştiniz. Meyve çiçekten oluştuğuna göre bu armut ağacında da yapılan temelde aynı iş midir?

Merhaba sayın Eser İlhan

Kısaca anlatmak gerekirse: Meyva gözü, çiçek açabilme kabileyetinde olan sürgün ucudur, bu oluşum meyva ağacının cins ve türüne göre değişir.

Bazı cins ve türlerde ilk yıl ki sürgünlerde bazı cins ve türlerde 2-3 yaşındaki dal ve gövde üzerinde oluşan çiçek açma kabiliyetinde olan sürgün uçlarıdır.

Meyve ve yaprak gözleri nasıl anlaşılır : Meyva sürgün uçlarının yapısı bombeli yuvarlak yapıdadır, yaprak, obur dallar veya lider sürgün uçları sivri olur.

Bu oluşumu bazı meyva ağaçları göstermez, fakat dal yapısında o dalın meyva sürgünü vereceği tecrubeli ve dikkatli izleyen gözler görür ve bu dal budamalarını dikkatle budamasını yapar.

Budama yaparken, budama yapılan ağacı çok iyi tanımak gerekir.

Sizin değindiğiniz uç kesme olayı : Budama yapan ve budanan ağaç ile yapılan diyologtur.

Bunu konuyu masal gibi anlatmak istiyorum:

Ağaç diyor ki, ben yeni sürgün vererek büyümek istiyorum, budama yapan diyor ki, enerjini boşa harcama gel seninle anlaşalım meyvanı yukarda yapıp yorulacağına bak hemen göz ününde yap, hem sende yorulma o enerjini meyvaya harca yakın ve sağlıklı meyveler verirsin, tabii ağaç ısrarla iç güdüsel olarak hamle yapar.

Budama yapan ehil kişi son noktayı koyar, meyva uzaklarda değil göz önünde sağlıklı ve gürbüz olur.

Her meyva ağacının budama prensibi ayrıdır, bu budamanın çevre koşulları ile alakası çoktur.

Rüzgar ve ışıkta budamada önemli rol oynar.

Budama yapılırken bu faktörler muhakkak budamacı tarafından hesap edilmesi gerekir.

Sizinde Süs Kirazı ile olan diyoloğunuz aynı meyva ağacı budaması gibidir, siz meyva değil bol çiçek istiyorsunuz.

Budamacı sizsiniz son sözü siz söylersiniz..

Herhalde konuyu sıkıcı olmadan, bir diyologla anlatabilmişimdir. ?

Eser İlhan
26-01-2011, 22:01
Çok teşekkürler. Çok hoş anlatmışsınız ve sıkıcı olmanız imkansız;) . Benim de bu konulardan sıkılmam imkansız. Detaylar beni boğmuyor,aksine her detayı bilmek istiyorum. Bugün uzunca bir otobüs yolculuğu yaptım. Yol boyunca gözüm hep yollardaki bitkilerde ve ağaçlardaydı. Nasıl dilkilmişler, doğru yerde mi bulunuyorlar, budanmaya ihtiyaçları var mı ... Hep bakınıp, düşünüp durdum. Ama biliyorum; daha çooookk öğrenecek şey var...

hozat
26-01-2011, 22:06
Aslında ben, bilinçsiz ellerden ağaçları kurtarmaya çalışıyorum...

.

Doğa ve çevre adına size teşekkür ediyorum.

Bir ağaç bile kurtulsa doğaya armağandır.

Nuri Murvet
26-01-2011, 22:08
Sayın adavci

Şimdi oldu, bakın resimler beni yanılttı üç tanesini yanlış belirlemiştim..!

Katliyamı önlediniz...!

Nar ağacınız

190408

İşaretlediğim dalları kesin, iç kısımlardaki birbirine değen dalları çıkış noktasından körleyin.

Bu yıl başka budama işlemi yapmayın.

Nar ağacınızın gelişimi çalı formludur.

Mevva veren dallar 2-3 yaş dallarda kısa sürgün uçlarında olur.

Kışlık bakımı Bordo Bulamacı (Bakır) Fungusit (Mantar) ilacı ile kuru yer kalmayacak şekilde banyo yaptırın, ilaçlayın..!

Bu işlemi gözler uyanmadan bir doz daha uygulamak bitkinizin sağlığı açısından iyidir.

Mayıstan sonra ağacınıza yaprak bitleri musallat olur, dikkatli olun...

Nuri Murvet
26-01-2011, 22:20
Sayın Eser İlhan

Bilimsel, kitaptan anlatımlarda konu insanları sıkıyor, hep aynı konular deyip, ilgisi dağılıyor.

İnanıyorum ki böyle anlatımlar ilgi ve dikkat çekip konuyu daha iyi anlayacaklardır.

Otobüs seyahatı dediniz, aklıma geldi yollarda kara çamları kese kurtları basmış vaktim olursa gücümün yettiği ve imkanlarımın ölçüsünde bölgemizde mucadele etmeye çalışacağım...

Bu oluşumlar inanın içimi parçalıyor tedbir almak lazım..!

Sizde bu sayfayı ve konuyu iyi takip edenlerdensiniz, kırmızı kurdeleyi sayın hozat'la beraber sizlere vermek gerekir inancındayım...

Nuri Murvet
26-01-2011, 22:25
Sayın hozat

İlgi ve alâkanızdan dolayı, bende size teşekkür etmek istiyorum..

adavci
26-01-2011, 22:41
Sayın adavci

Şimdi oldu, bakın resimler beni yanılttı üç tanesini yanlış belirlemiştim..!

Katliyamı önlediniz...!

Nar ağacınız

190408

İşaretlediğim dalları kesin, iç kısımlardaki birbirine değen dalları çıkış noktasından körleyin.

Bu yıl başka budama işlemi yapmayın.

Nar ağacınızın gelişimi çalı formludur.

Mevva veren dallar 2-3 yaş dallarda kısa sürgün uçlarında olur.

Kışlık bakımı Bordo Bulamacı (Bakır) Fungusit (Mantar) ilacı ile kuru yer kalmayacak şekilde banyo yaptırın, ilaçlayın..!

Bu işlemi gözler uyanmadan bir doz daha uygulamak bitkinizin sağlığı açısından iyidir.

Mayıstan sonra ağacınıza yaprak bitleri musallat olur, dikkatli olun...

Sayın Nuri Murvet,İlginize teşekkür ediyorum.

Budamayı ne zaman yapabilirim.(Kocaeli)

Nar ağacı çalı formlu derken,meyvesi konusunda da bilgi alabilirmiyim.İyi değilse hiç uğraşmayayım.Çünkü aynısından bir tane daha var.

Bordo bulamacı ve Fungusit(Mantar) ilacını budamadan hemen sonramı kullanmam lazım.
Önce mantar ilacını 10 gün sonrada bordo bulamacını mı kullanmalıyım.

Mayıs tan sonra musallat olacak yaprak bitleri için ne önerirsiniz.

Sayın Hocam,
Detaya girdim ama inanın çoğu amatörün ihtiyacı olan konular.İnşallah sizi fazla üzmemişimdir.Selamlar.

Nuri Murvet
26-01-2011, 23:01
Sayın adavci

Armut ağacı :

Sizin alanınız dar olduğu için budama şekliniz, ağacınıza dik formda budama uygulaması yapmalısınız.

Eğer Çanak formunda uygulama olursa ilerki yaşlarda fidanlar birbirlerine girerler.

Sizin armut ağacınızda budama uygulaması için 4 veya 6 adet dik, sağlıklı formda olan dalları seçin...!

Üst tepe noktasından büyümesini yeterli gördünüz yerden uç kesimi yapın...

Sonra seçtiğiniz 4 veya 6 dalın haricinde bütün dalları 2-3 göz bırakarak budayın...

Kalın dallarda kısa oluşum yapmış meyva gözleri görünüyor, onları kendi haline bırakın bu sene meyva verecek gözler onlardır...

Gerisini dediğim gibi 2-3 göz bırakarak budayın...

190411

Armut ağacınızın form yapısını çizdim bu yapı şalonu gibi budayın...

Budamadan sonra ilçalamayı nar ağacına verdiğim reçeteyi uygulayın...

Nuri Murvet
26-01-2011, 23:35
Sayın adavci

Size detaysız anlatayım derken, siz konuları karıştırmışsınız.

Bordo Bulamacı mantar ilacıdır.

Etkin maddesi Bakır'dır.

(Fungus ) latince mantar demektir. iki anlam yüklediğiniz ilaç tek ilaçtır.

Yazın Bordo Bulamacı, yani mantar (Fungusit) ilacı kullanılmaz.

Bu ilacı size anlatayım yanlış kullanmayın

Bu bir kış ilacıdır.

Baharda ve yaz ayında çok ağır bir mantari hastalık görülmediği sürece ağaç ve bitkilerde kullanılmaz.

Bitkileriniz aktif halde, yapraklı halinde kullanılırsa (tedavi süreci hariç) ağaç ve bitkilerde gerileme, gelişimini durdurma etkisi yapar.

Yapraklı halindeyken aşırı doz kullanımı yaprak dökülmesine hatta genç fidanlarda kurumaya kadar etki yapabilir.

Kesinlikle başka ilaçlarla beraber karıştırılarak kullanılmaz.

Tedavi için Baharda Şeftali ve badem ağaçlarında yaprak kıvırcıklığı hastalığı için kullanılır.

Nar ağacınız gelişimini yapsın, meyvesini tutsun, meyvesini görün, sonra tadın, beğenmezseniz, bir çaresine bakarsınız.

Ağaçlarınıza budamayı, bölgenizde -10 derece altına düşmüyorsa ve rüzgar koridorunda değilse hemen yapın..

Bu olumsuz şartlar var ise Mart sonu ağaçlarınız uyanmadan yapabilirsiniz.

Lilium
26-01-2011, 23:58
Sayın adavci

Sizin alanınız dar olduğu için budama şekliniz, ağacınıza dik formda budama uygulaması yapmalısınız.

Sizin armut ağacınızda budama uygulaması için 4 veya 6 adet dik, sağlıklı formda olan dalları seçin...!
...
İki yaşında üç yaşında olan fidanlara şimdiden yapılacak taç formu ve bırakılacak ana dallar seçilmeli, bahçesi dar olanlara daha doğrusu sık dikimlere dik forumda, daha goble tercihlerde de üç ya da dört ana dal üzerine taç kurulmalı, daha sık taç formlu ana dal bırakılması ileriki yıllarda ana dal kesmek zorunda kalmamak için şimdiden ana dallar tercih edilmeli diye düşünüyorum.

İsmail Kuzucu
27-01-2011, 00:56
Sayın Nuri Murvet'in yazısına ek bir ekleme yapayım.

Bazı ziraatçi arkadaşlar kışlık yağ olarak yazlık yağ satışını yapıyorlar. Bu ilacı almadan önce üzerinde yazan etiketi dikkatlice okuyup kışlık yağ olduğuna emin olun...

adavci
27-01-2011, 18:20
Sayın Nuri Murvet,Karıştırma ne demek tam çorba olmuş.Yazdıklarıma güldüm.Kaş yapayım derken göz çıkartmışız.Hocam bağışlayın.
Nar ve Armut ağacına böcek ilacı kulanmayalım mı? Hava yağışlı olmazsa cumartesi günü budamayı yapabilirmiyim.Selamlar.

adavci
27-01-2011, 18:32
İki yaşında üç yaşında olan fidanlara şimdiden yapılacak taç formu ve bırakılacak ana dallar seçilmeli, bahçesi dar olanlara daha doğrusu sık dikimlere dik forumda, daha goble tercihlerde de üç ya da dört ana dal üzerine taç kurulmalı, daha sık taç formlu ana dal bırakılması ileriki yıllarda ana dal kesmek zorunda kalmamak için şimdiden ana dallar tercih edilmeli diye düşünüyorum.

Sayın Lilium,Selamlar.Bu gidişle Nuri hocam ne derse onu yapacağım.Düşüncenizede saygı duyuyorum.

Müjgan Yılmaz
27-01-2011, 21:50
Sayın Nuri Mürvet;
Ağaçlar net i açar açmaz ,bugün neler yazdınız acaba diyerek ilk sizin sayfanızı okuyorum ,inanın çok faydalı oluyor,sorularımı azaltmak için bir süre daha yazılarınızı okuyacağım,sonra da yardımlarınızı isteyeceğim umarım sizi bunaltmam.
Birikimlerinizi bize aktarmanız ve sabrınız için,binlerce teşekkür...
Bu arada, umarım kırmızı kurdelemi de hazırlarsınız

Nuri Murvet
27-01-2011, 22:57

Sayın Lilium merhaba

Aklın yolu bir, dediklerinizin tamamı doğrudur, ve size de katılıyorum.

Özellikle paylaşılan fotoğraflardaki ağaçların cinsine göre budama önerileri veriyorum.

Sizin usulunüzde doğrudur demiştim, her yiğidin yoğurt yemesi farklıdır, ata sözümüzden esinlenerek bende usul olarak yalnız armut ağacına has form verme tekniğini öneriyorum.

Elma, şeftali, kayısı, kiraz ve erikte sizin budama yöntemlerine benzer tavsiyelerde bulunacağım.

Bu budama önerim yalnız armut ağacı ve ayva ağacı için olacaktır.

Takip edin sizin bahsettiğiniz taç terbiyesini, Elma, şeftali, kayısı, kiraz ve erikte benzer teknik budama tarzına döneceğim...

Nuri Murvet
27-01-2011, 23:19
Merhaba sayın İsmail Kuzucu Konular aynı olduğu için beraber cevaplamaya çalışacağım...

Merhaba sayın Eser İlhan
Alıntı:
(Bir de şu yazlık yağ - kışlık yağ konusuna bir açıklık getirebilir misiniz?)

Yazlık ve kışlık yağlar veya kaplamalar her zaman kullanılmaz.

Ne zaman kullanılmalıdır.

Bu profosyenel bir gözlem neticesinde karar verilip uygulanması gerekir.

Bu zararlıların yumurta ve larva çıkış ve kuluçka zamanlarında kullanılır.

- Meyvede Şeftali virgül kabuklu biti, Armut kırmızı kabuklu biti, Armut yaprak uyuzu, Dut kabuklu biti, San Jose kabuklu biti,Virgül kabuklu biti, Erik koşnili
- Antep fıstığında Beyaz kabuklu biti, Antep fıstığı göz kurdu, Kabuklu biti, Antep fıstığı yeşil psillidi, Şıralı zenk
- Fındıkta Virgül kabuklu biti
- Bağda Ölükol

Kimyasal mücadele nasıl yapılmalıdır.

• Kimyasal mücadele kış ve yaz ilaçlamaları şeklinde yürütülür.

• Kışın yapılan kontrollerde 5 cm uzunluğundaki bir dalda, altında yumurta bulunan en az 5 adet dişi kabuğu görülmesi o bahçenin kışlık yağlarla ilaçlanmasını gerektirmektedir. Ancak ilaçlamaya karar verirken diğer zararlıların da bulunmasına dikkat edilmelidir.

•Kış ilaçlaması yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında gözler kabarmadan 2-3 hafta, sert çekirdekli meyve ağaçlarında 3-4 hafta evvel yapılmalıdır.
.Birinci ve ikinci döle karşı yapılacak yaz ilaçlamalarına karar vermek için, ilkbaharda ve temmuz başlarında yumurta açılımından önce kontrol yapılır ve 5 cm uzunluğunda bir dalda, altında canlı yumurta bulunan en az 5 adet dişi kabuğu bulunuyorsa, yumurta açılımından en geç 7-10 gün sonra en yüksek larva çıkışında ilaçlama yapılmalıdır.

Bu kimyasal uygulamalar gerektiği zaman profosyenel, bir kişinin tespiti ile uygulanması gerekir.

Umarım konuyu yeterince anlatabilmişimdir...

Nuri Murvet
28-01-2011, 20:25
Merhaba sayın Eser İlhan

Çam kese tırtılı hakkındaki ling için ve konuya duyarlılığınız içinde çok teşekkür ederim.

Sayın adavci'nın budama konusunu bitireyim, hemen çam kese kurdu konusuna döneceğim, çok önemli bir konudur.

Nuri Murvet
28-01-2011, 20:37
Sayın Nuri Mürvet;
Ağaçlar net i açar açmaz ,bugün neler yazdınız acaba diyerek ilk sizin sayfanızı okuyorum ,inanın çok faydalı oluyor,sorularımı azaltmak için bir süre daha yazılarınızı okuyacağım,sonra da yardımlarınızı isteyeceğim umarım sizi bunaltmam.
Birikimlerinizi bize aktarmanız ve sabrınız için,binlerce teşekkür...
Bu arada, umarım kırmızı kurdelemi de hazırlarsınız

Merhaba sayın Müjgan Yılmaz hoş geldiniz.

Sayfamıza göstermiş olduğunuz ilgi için teşekkür ederim.

Bilgim dahilindeki konuları aklımın yettiği kadarı ile cevaplamaktan mutlu olurum.

Bütün dostlarımıza gönül kurdelemi sunuyorum, dileyen alabilir...

Nuri Murvet
28-01-2011, 21:42
Sayın adavci

Nerde kalmıştık; Elma fidanınızla devam ediyoruz.

Fidanınız üç dal, taç açılım terbiyesi yapılmış sonradan bir dalda iki çatal yapmış dört taç oluşmuş, bu oluşum şimdilik kalsın..!

Budamadan sonra sürgün gözleriniz doğal olarak uzun, meyva göz oluşumları bu sürgün ucunda, bu sürgünleri bırakırsak meyva tutumlarında dallar aşağı doğru sarkacaktır.

Tam bodur elma ağacı olsa bu sürgünlerin körleyip, bazılarını uzun uç alma yöntemi ile açar ve terbiyesini verirdik.

Sizin fidanınızın dört adet taç ana dallarının üzerinde bulunan uzun sürgünlerin iç kısımda ve zayıf olanları dibinde körleyin, sonra dört adet ana dalınızın dışa ve yana bakan uzun sürgünlerini 2-3 göz bırakarak budayın, kısa olanlara dokunmayın...

Bu kesim size bir dahaki seneye bol meyva gözü oluşumu verecektir, üzerinde bulunan kısa yapıdaki meyva gözleride bu sene meyva verecek, az ama iri olacaktır.

Budamaları hemen yapabilirsiniz, üst noktalardaki kesimleri 45 derce açı ile kesim yapın yara kapanmasını çabuk yapar ve su yüzeyde kalmaz.

Kalın dal kesimlerinde yaraları aşı macunu sürmeniz yaranın dış etkenlerden gelen olumsuzluklardan korur.

Budamayı siz, veya budamacı yaparken, kesim aletlerini muhakkak dezenfekte edin..!

(%10)Yüzde 10 ölçüsünde, 1Litre suya 100cc çamaşır suyu ölçüsünde koyun güzelce karıştırın, budama aletlerini bu çözeltiye daldırın silkeleyin ve kullanın, her ağaç budamasından sonra, bir dahaki ağaca geçmeden işlemi tekrarlayın..

Sakın üşenmeyin..Virüs hastalıkları temasla geçer ve çoğu hastalığın tedavisi yoktur.

190718

Budama yaparken yardımcı olması için, hangi dalların kesim yapılacağını belirttim.

Budamadan sonra kış için (Fungus) mantar ilacı Bordo bulamacını Kuru yer kalmamak şartı ile ilaçlayın, banyo yaptırın..!

Nuri Murvet
28-01-2011, 22:26
Sayın adavci

Kiraz budaması: Kiraz fidanınıza fazla budama gerekmiyor.

Budama yerlerini 7 adet budama noktası var, 4 adet tepe noktasını 45 Derece açı ile kesin, 3 adet yan kol var 2-3 göz bırakın kesin...

190722

Budamadan sonra Bordo bulamacı ile ilaçlayın, kuru yer kalmasın .

Nuri Murvet
28-01-2011, 22:39
Sayın adavci

Elma Budaması : Budama yapılacak yerleri işretledim, yan dallar 2-3 göz bırakın budayın tepe noktalar 45 derece açılı kesim yapalım..

Taç genişletmek için araya dal koyarak açmışsınız iyi olmuş, bu tür taç açılmaları güneş ışığını ağacınızın verimli alması için çok iyidir.

190723

Budama yapılacak dalların işaretlenmesini yaptım.

Budamadan sonra Bordo bulamacı ile ilaçlayın, kuru yer kalmasın

Nuri Murvet
28-01-2011, 22:54
Sayın adavci

Trabzon hurma: Desteklediğiniz alt dalda meyva oluşumu var, ilerki zamanlarda bu dal ağacınızın formunu bozar.

Üstteki taçlanma çok güzel, al dalları körleyin bu sene meyva alt dalda olmasın başka işlem yapmayın...

190731

Ayva : Çok alttan çanak taç yapmış, dik sağlıklı lider dallar seçin, uzun sürgünleri2-3 göz bırakarak kesin, uygun yükseklikten tepekesimi yapın...

190732

adavci
28-01-2011, 23:22
Sayın adavci

Nerde kalmıştık; Elma fidanınızla devam ediyoruz.

Fidanınız üç dal, taç açılım terbiyesi yapılmış sonradan bir dalda iki çatal yapmış dört taç oluşmuş, bu oluşum şimdilik kalsın..!

Budamadan sonra sürgün gözleriniz doğal olarak uzun, meyva göz oluşumları bu sürgün ucunda, bu sürgünleri bırakırsak meyva tutumlarında dallar aşağı doğru sarkacaktır.

Tam bodur elma ağacı olsa bu sürgünlerin körleyip, bazılarını uzun uç alma yöntemi ile açar ve terbiyesini verirdik.

Sizin fidanınızın dört adet taç ana dallarının üzerinde bulunan uzun sürgünlerin iç kısımda ve zayıf olanları dibinde körleyin, sonra dört adet ana dalınızın dışa ve yana bakan uzun sürgünlerini 2-3 göz bırakarak budayın, kısa olanlara dokunmayın...

Bu kesim size bir dahaki seneye bol meyva gözü oluşumu verecektir, üzerinde bulunan kısa yapıdaki meyva gözleride bu sene meyva verecek, az ama iri olacaktır.

Budamaları hemen yapabilirsiniz, üst noktalardaki kesimleri 45 derce açı ile kesim yapın yara kapanmasını çabuk yapar ve su yüzeyde kalmaz.

Kalın dal kesimlerinde yaraları aşı macunu sürmeniz yaranın dış etkenlerden gelen olumsuzluklardan korur.

Budamayı siz, veya budamacı yaparken, kesim aletlerini muhakkak dezenfekte edin..!

(%10)Yüzde 10 ölçüsünde, 1Litre suya 100cc çamaşır suyu ölçüsünde koyun güzelce karıştırın, budama aletlerini bu çözeltiye daldırın silkeleyin ve kullanın, her ağaç budamasından sonra, bir dahaki ağaca geçmeden işlemi tekrarlayın..

Sakın üşenmeyin..Virüs hastalıkları temasla geçer ve çoğu hastalığın tedavisi yoktur.

190718

Budama yaparken yardımcı olması için, hangi dalların kesim yapılacağını belirttim.

Budamadan sonra kış için (Fungus) mantar ilacı Bordo bulamacını Kuru yer kalmamak şartı ile ilaçlayın, banyo yaptırın..!

Sayın Nuri Murvet,
Bu kadar detaylı açıklamalar için size gerçekten çok teşekkür ediyorum.Söylediklerinizi aynen yapıp sonucunuda size bildireceğim.Selamlar.

adavci
28-01-2011, 23:26
Sayın adavci

Elma Budaması : Budama yapılacak yerleri işretledim, yan dallar 2-3 göz bırakın budayın tepe noktalar 45 derece açılı kesim yapalım..

Taç genişletmek için araya dal koyarak açmışsınız iyi olmuş, bu tür taç açılmaları güneş ışığını ağacınızın verimli alması için çok iyidir.

190723

Budama yapılacak dalların işaretlenmesini yaptım.

Sayın hocam teşekkürler.Sonucu ileteceğim.

ligustrum
29-01-2011, 01:40
Sayın hocam teşekkürler.Sonucu ileteceğim.
Sayın adavci: Sayın hocamızın ağaçlar üzerinde işaretlediği noktalardan budamayı yapsanız da bir son fotoğrafını sergileseniz. bizde son halini görsek.

adavci
29-01-2011, 11:53
Sayın adavci: Sayın hocamızın ağaçlar üzerinde işaretlediği noktalardan budamayı yapsanız da bir son fotoğrafını sergileseniz. bizde son halini görsek.

Sayın ligstrum,Selamlar.
Budamayı bugün yapmayı proğramlamıştım,malesef yağmur yağınca ertelemek zorunda kaldım.Sayın hocamın dediklerini harfiyen uygalayıp, bu çalışmanın bütünlük oluşturması için mutlaka resimleri sergileyeceğim.

Nuri Murvet
29-01-2011, 19:32
Merhaba sayın ligustrum

Sayın adavci

Dört adet ağacımız kalmıştı, devam ediyoruz.

Sonra Kese tırtılı konusuna geçeceğim...

Nar ağacı : Fidanınız güzel, fotoğrafta budama yapılacak dalları işaretledim, orta kısımdan bu yıl çıkan kuvvetli bir sürgün var, çıkış noktasından körleyin (Kesin)...

İç kısımda birbirlerine değen dalları budayın...

Bu yıl fazla bir işlem yapmanıza gerek yok..

190796

Budama yerlerini işaretledim...

Erik ağacı :Fidanınız çok kuvvetli, aşırı dal sürgünü vermiş, fotoğrafta budama yapılacak dallar sık olduğundan işaretleyemedim..

Taç oluşumu yapacak ana dalların uç kesimlerini yaparken, çatal olarak bırakmayın, tek lider olsun...

190797

Fotoğrafta alt dalları işaretledim, tepe noktalardan uç alın, iç kısımı size bırakıyorum, hafifçe bir iç dalları budayın bu yılı böyle geçirsin, tepeleri çatal bırakmayın, tek dal olsun..

Nuri Murvet
29-01-2011, 20:16
Sayın adavci

Vişne ağacı : Vişneniz sağlıklı ve çok güzel, fotoğrafta yalnız bir tek ana dal kesimi yapılırsa fidanın içi açılacak ve taç formuna dönecek başka bir budama gözükmüyor.

190802

İçte ana dal kesimi...

Kayısı Ağacı : Ağacı çok güzel açmışsınız, fazla bir budamaya gerek yok...

Tepe ucu alarak ağacı bastırın, meyva gözleri alt bölümlerde oluşsun, lider dallar tek gitsin, tepe noktalarda çatal dal oluşumuna izin vermeyin.

190801

Uç alma budama yerleri

Ağaçlarınız sağlıklı ve ve bol meyva versin, afiyetle yemek nasip olsun...

Nuri Murvet
29-01-2011, 21:05
Bahçelerde Bakım, Budama

Yaprak dökmeyen kartopu çit budama örneği, alt bahçeye geçiş kapısı..!

Budama bakım 48.JPG

190806

Kartopu kapı girişi budama örneği...

adavci
29-01-2011, 21:38
Sayın adavci

Vişne ağacı : Vişneniz sağlıklı ve çok güzel, fotoğrafta yalnız bir tek ana dal kesimi yapılırsa fidanın içi açılacak ve taç formuna dönecek başka bir budama gözükmüyor.

190802

İçte ana dal kesimi...

Kayısı Ağacı : Ağacı çok güzel açmışsınız, fazla bir budamaya gerek yok...

Tepe ucu alarak ağacı bastırın, meyva gözleri alt bölümlerde oluşsun, lider dallar tek gitsin, tepe noktalarda çatal dal oluşumuna izin vermeyin.

190801

Uç alma budama yerleri

Ağaçlarınız sağlıklı ve ve bol meyva versin, afiyetle yemek nasip olsun...

Sayın Hocam,Eline koluna sağlık.Teşekkürler.
Şimdi sıra bende.Ağaçların budama ve ilaçlanmasını nasıl yaptığımı resimleyip görüşünüze sunacağım.İnşallah geçer not verirsiniz.Acilen İzmir'e gitmem gerekiyor bu yüzden aksilik çıkmazsa 5 şubatta ödevimi yapacağım.Sağlıcakla kalın.

adavci
29-01-2011, 21:56
Sayın Nuri Murvet,
2 adet limon çam var.Bunlar için herhangi bir işleme gerek varmı.

Müjgan Yılmaz
31-01-2011, 20:57
Sayın Nuri Mürvet,
2007 Nisan ayında,yaklaşık 30 adet meyve fidanı diktirdim.Meyveyi pazarda görüp tanıyan biri olarak ,konudan ne kadar uzak olduğumu tahmin edebilirsiniz,ekteki resimlerde göreceğiniz gibi Doğa fidancılık da benim bilgisizliğimden bir hayli yaralanmış ..(O zaman ağaçlar net eğitimi almamıştım,şimdi bana öyle fidan satmaları mümkün değil.)
Normal gelişimdeki fidanları değil de birkaç sorunlu fidanın budamasın da yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
1-Bodur elma yanın daki uzantı toprağa mı gömülmeli,yoksa budanmalı mı?(armut diye satmışlardı elma çıktı.)
2-Bodur elma(meyvesi muhteşem)
3-Elma(grany smıth )
4-Badem
191081

191080

191078

191079

191077

Müjgan Yılmaz
31-01-2011, 21:27
Nuri Bey,
Bunların dışında,2 yaşında Sakkı denilen özel cins elma fidanlarıma müdahale yapılmalı mı?
Zaman ayırır da beni bilgilendirirseniz,çok mutlu olurum,herşey için şimdiden teşekkür ederim..191087TTACH]191086[/ATTACH]

Nuri Murvet
31-01-2011, 21:38
Merhaba sayın Müjgan Yılmaz

Bahçenize, bodur meyva fidanlarının usulune uygun dikimi yapılmadığından, ağaçlarınız deforme olmuş..!

Öteki fidanlarınızın durumuda böyle mi?

hozat
31-01-2011, 21:49
Nuri Bey,

Bodrum'dan hiç iyi bir haber gelmedi.(telefonda söylediler)

Bulunduğumuz sitedeki bir çok palmiyeye hastalık gelmiş.

Ortaları çürüyor, yaprakları kararıp yere iniyormuş.
Bu durumdan benimki de nasibini almış, ne yapalım diye sordular, ben sizi arayıncaya kadar ellemeyin dedim.

haberi veren de kesme ve yok etme heveslisi bir komşumuz.
Ya kemal Beyin dileği tuttu, ya da site yönetiminin, başka bir uygulama için bulduğu bir kılıf diye düşünüyorum .

Eğer doğru ise acaba ne yapmalıyım?
Benim bu sorum doktora hayali teşhis koydurmak isteyen hastanınkinden farksız bir açıklama.
Belki karşılaştığınız bir durumdur diye sormak istedim.
teşekkürler..

Müjgan Yılmaz
31-01-2011, 21:54
Nuri Bey,
Size gönderdiklerimin dışındakiler oldukça iyi,armut ,şeftali ,kayısı kiraz vb bir kısmını da Alara fidandan almıştım onların da durumu iyi.Yaklaşık 40 meyve fidanım var.
Gönderdiklerim çok mu umutsuz durumdalar.

Nuri Murvet
31-01-2011, 22:12
Sayın Müjgan Yılmaz hemen size döneceğim...

Sayın hozat sizin anlattığınız belirtiler hurma ağaçlarında görülen Fusarium çürüklüğüne benziyor.

Palmiyenizin orta noktasında kararma ve çürüme varsa, çekince orta noktasındaki yeni sürgün ve yapraklar çıkıyorsa eyvah...

Çıkmıyorsa bakırlı funfusit (mantar) ilaçlarınla tedaviye vakit geçirmeden başlasınlar bölgenizde bulunan ilçe tarım veya konuya hakim ziraat mühendislerinden yardım alabilirsiniz.

Nuri Murvet
31-01-2011, 22:18
Sayın Müjgan Yılmaz

Hayır umutsuz değiller, yalnızca biraz kendi hallerine bırakılmışlar deforme olmuşlar...

Merak etmeyin düzelirler.

Göndermiş olduğunuz fotoğrafları alıcı gözüyle tekrar bir inceliyeyim, fotoğraflar üzerinde sizi yönlendirici düzeltmeleri yapalım, sonradan siz uygulama safhasına geçersiniz.

Müjgan Yılmaz
31-01-2011, 22:34
Çok teşekkür ederim,umarım çok zamanınızı almazlar.

Nuri Murvet
01-02-2011, 17:33
Sayın Müjgan Yılmaz

Badem ağacınız : İki lider koldan açılma, çatal yaparak dört dala ayrılarak taç oluşturuyor bu formu iyi, iki lider dalın altındaki sürgün oluşumlarına izin vermeyin...

Çiçek gözleri taç yapan dört dalın uç kısımlarında oluşmuş, uygun yükseklikte tepe noktalarından kesim yaparak alt dallarında meyve verecek çiçek gözlerini teşvik etmesini sağlarsınız..

191163

Budama yerleri...

Nuri Murvet
01-02-2011, 18:43
Sayın Müjgan Yılmaz

Grand smith Elma :Ağacınız fena deforme olmuş, İki sekilde form verilebilir.

1-Fidanınızın köklerini zedelemeden 50mm çaplı ve 3metre boyunda bir boruyu 50 cm toprağa çakarak kalan 2,50 cm boruya fidanınızı alttan üst noktaya doğru bağlayarak tespit edin ve örnek şemadaki gibi terbiye edin..

191166

2- Fidanınızın köklerini zedelemeden 50mm çaplı ve 3metre boyunda bir boruyu 50 cm toprağa çakarak kalan 2,50 cm boruya taç formu oluşturmak için ana lider dal budaması yapılarak, seçilmiş olan 4 adet dalı uç noktalarından yukarı asarak taç formu verilir, kalıba alınır.
Aşağı yöne bakan tüm sürgün uçları körlenir, yeni taç oluşumu için forme edilir, meyva tutmasına izin vermeyiniz.

İkinci yıl, kontrollü olarak meyva tutmasına izin verilerek, taç formu için yeni lider dallara izin verilerek forme edilir.

Form verilme çizimlerini fotoğrafta anlatmaya çalıştım.
191169

Nuri Murvet
01-02-2011, 19:10
Sayın Müjgan Yılmaz

Bodur elma fidanları kök sistemi zayıf olduğundan desteksiz olmaz..

Bodur meyva türleri düzenli ve bilinçli budama ister...

Kendi haline bırakılırsa sizin fidanınızın durumuna döner...

191172

Fidanınızın köklerini zedelemeden 50mm çaplı ve 3metre boyunda bir boruyu 50 cm toprağa çakarak kalan 2,50 cm boruya bağlanarak forme edilecek :Budama yerleri, tek ana dal kalacak

191173

Bu ana dal bu formda dal bırakılarak budaması yapılacak..

Not:Bodur meyva fidanlarınızın bu halini gördükten sonra, öteki meyva fidanlarınızında bilinçli budama ve bakımı yapılmamış olabileceği kanaati oluştu bende...

Müjgan Yılmaz
01-02-2011, 21:46
Sayın Nuri Mürvet,
Önerileriniz için çok teşekkür ederim,iki bahçe sorumlusu bir de Ziraat teknikerimiz var .Bir eğitimli iki de alaylı ...
Ben konulara yavaş ,yavaş hakim oluyorum ,diğer ağaçlar da; lider dal seçimi ve taç gelişimleri oldukça iyi.Sanırım size gönderdiklerimin altından kalkamama endişesiyle çalışanlarım müdahale yapamadı..Sizin yönlendirmenizle umarım,ben birşeyler yapabilirim.
Çevremdekiler ,benim,meyve sebze yetiştirme konusundaki gayretlerime şaşkınlıkla bakıyorlar ,ve düşüncelerimi uygularken bir hayli zorlanıyorum.
Siz uzman dostlara ne kadar teşekkür etsem azdır ,gelişmelerle ilgili bilgilendirme yapacağım.
Ben de sizi online sergime davet ederek,yorgunluğunuzu gidermeye çalışayım.Zaman ayırdığınız için tekrar teşekkür ederim,sağolun...(www.lebriz.com linkinden,sergiler bölmüne oradan da güncel sergilere tıklarsanız çalışmalarımı izleyebilirsiniz ya da www.mujganozkayayilmaz.com girebilirsiniz)

Eser İlhan
02-02-2011, 17:55
Merhaba Nuri Bey, bir süredir derslerde bulunamadım, umarım beni yok yazmadınız ;) ;)
Bir kaç gündür Büyükçekmece'deydik. Orada Internet bağlantım yok bu nedenle siteye giremedim ama bu arada çok çalıştım, budamaların çoğunu yaptım, kışlık yağ ile ilaçlamayı da yaptım bu arada da size de soru biriktirdim; izninizle soruyorum :
Budama yaparken kirazın ve şeftalinin gövdelerinde hiç de hoşuma gitmeyen çatlamalar saptadım. Hemen fotoğraf makinama sarılıp size resimlerini çektim, ekliyorum. Bu çatlamalar hastalık belirtisi midir? Ne yapmalıyım?
Evin dışındaki geniş alana ağaç diktiğimizi yazmıştım size. Bu ağaçlar arasında iki tane de ıhlamur var. Bu yıl onların da (bahçenin tüm bitkileri gibi) üçüncü yılları olacak. Onlar için yapmam gereken bakım var mıdır?
Bir de evin girişinde yaklaşık 1.5 m lik piramidal formlu bir ilexim var, yazın birkaç kez organik gübreli su ile sulamak dışında şimdiye kadar hiç bir bakım yapmadım . Büyüyor,çiçek açıyor ve meyve veriyor. Yapmam gereken ilaçlama vs, herhangi bir bakım var mıdır? Onu da güzel mavi atlas sedirim gibi aniden kaybetmek istemem.
Resimleri ekliyorum (ilk iki resim süs kirazı,son iki resim ise süs şeftalisi)
Teşekkürler :))

Nuri Murvet
02-02-2011, 21:47
Merhaba sayın Eser İlhan

Alıntı:
(Budama yaparken kirazın ve şeftalinin gövdelerinde hiç de hoşuma gitmeyen çatlamalar saptadım. Hemen fotoğraf makinama sarılıp size resimlerini çektim, ekliyorum. Bu çatlamalar hastalık belirtisi midir? Ne yapmalıyım?)

Fotoğraflardaki görüntüler, benim de hoşuma gitmedi...

Özellikle kirazdaki görüntüler, bakteri veya virus hastalıklarını çağrıştırıyor...

Kiraz fidanında yalnız o bölgedemi var, yoksa başka bölgelerde bu tarz oluşumlarda var mı ?

Şeftali ağacının gelişim döneminde bu tür kabuk soyulması gibi çatlamalar normaldir.

Kiraz ve şeftali ağacınızda bulunan bu oluşumlar için tedbir amaçlı benim yaptığım uygulamayı size tarif ediyorum.

Kiraz ağacınızda, çatlayıpta kalkmış olan kabuğu güzelce temizliyelim, ağacın gövdesine zarar vermeden dikkatli bir şekilde...

Çay bardağı içine bir tatlı kaşığı ölçüsünde bordo bulamacı, üzerine yavaş yavaş su koyarak karıştırıyoruz bu karışımı fırça yardımı ile iyice o bölgeye sürüyoruz.

Bu sürdüğümüz karışım kuruyunca,aşı macunu ile çatlak olan bölümleri hava almıyacak şekilde sıvıyoruz.

Şeftali içinde aynı uygulamayı yapabilirsiniz..

Budama aletleri ile virüs ve bakteriyel hastalıklar bulaşır, dezenfekte edilmiş temiz aletleri kullanmamız bu hastalıkları önlememizde en önemli faktördür.

Ihlamur ağaçlarınıza gelişimi güzelse, bir işlem yapmanıza gerek yoktur, fidanlıklarda tedbir amaçlı gözler uyanmadan bordo bulamacı uygulaması yapıyoruz, mantari hastalılardan uzak tutmak için, isterseniz sizde uygulayabilirsiniz.

İlex için aynı bakım periyoduna devam edin, genel bahçe ilaçlaması (insektisit) yaptığınız zamanlarda tedbir için dallarının içine doğru ilaçlama yapmanızda fayda vardır.

Atlas sedirinizin durumu nasıl.?

Nuri Murvet
02-02-2011, 21:57
Sayın Müjgan Yılmaz

Web sitenizde bir gezinti yaptım, kısa bir gezinti oldu ama çok keyif aldım, eserleriniz harika ellerinize, yüreğinize sağlık...

Eser İlhan
03-02-2011, 07:01
Fotoğraflardaki görüntüler, benim de hoşuma gitmedi...

Özellikle kirazdaki görüntüler, bakteri veya virus hastalıklarını çağrıştırıyor...

Kiraz fidanında yalnız o bölgedemi var, yoksa başka bölgelerde bu tarz oluşumlarda var mı ?.................. Atlas sedirinizin durumu nasıl.?

Sayın Nuri Mürvet, cevabınız için çok teşekkürler. Kirazda sanıyorum sadece o bölgede var. Ama bir daha dikkatlice bakacağım. Zaten bordo bulamacını da almıştım, birkaç hafta sonra uygulayacaktım. 31 Ocakta kışlık yağ uygulamasını yaptık, cuma günü bahçeye tekrar gideceğiz. Söylediğiniz fıırçayla bordo bulamacı sürme uygulamasını hemen yapayım mı yoksa kışlık yağdan sonra belli süre beklemek mi lazım?
Budamaları ve bakımları hep ben yaptım bahçeye ilk kuruluşu dışında yabancı çalışan ve yabancı ekipman girmedi ben de kullandığım araç gereci hep temiz tutmaya çalıştım. Nerden geldi bu mikroplar ????
Atlas sedirimin durumu hiç iç açıcı değil. Büyük bir ihtimalle kendini pek toparlayamayacak ve bu bahar yenisini dikmek zorunda kalacağız.Ama insanın bakıp büyüttüğü bir bitkiyi kaybetmesi çok acı. Onlar benim nerdeyse evladım gibi oldular artık....
Bu bahçede yanlış giden birşeyler mi var diye düşünmeye başladım. Kurarken bir peyzaj mimarından da destek almıştık oysa...
Çok güzel bir taxusum vardı, baharda sürmeye bile başlamıştı, önce o bir gecede kurudu...
Sonra güzelim himalaya sedirim, desteklenmiş olmasına rağmen geçen kıştaki karda yan yattı. Çekip bağladık,ama kurudu.... Şimdi mavi sedir...
Sanirim sulamada da bazı problemler var. Baharda daha bilinçli ve dikkatli bir gözle yeniden ele almak gerekecek bahçeyi her halde....

Nuri Murvet
03-02-2011, 20:31
Merhaba sayın Eser İlhan

Alıntı:
Söylediğiniz fıırçayla bordo bulamacı sürme uygulamasını hemen yapayım mı yoksa kışlık yağdan sonra belli süre beklemek mi lazım?

Kışlık kaplamanızı yapmışsınız, uygulamanızda bir sakınca yoktur.

Bu uygulama tedbir amaçlıdır, bundan sonraki sürede gözler uyanmadan evvel bir kez daha bordo bulamacı uygulaması yapalım, ağacımızı takibe alalım, inanıyorumki bu oluşumlardan sonra bir aksilik olmayacaktır.

Taxus aniden kuruması, Himaliya Sedirinin devrilmesi, Mavi Atlas Sedirinizde ibre dökülmesi ve çok hızlı çöküntülerin olması, bahçenizde drenaj problemi olduğu ilk akla gelen sorun gibi görünüyor.

Benim kanaatim ; Size bahçeniz bir şeylerin ters gittiği hakkında bir şeyler söylemek istiyor, dinleyin zaman içersinde gözlemlerinizi daha dikkatli yaparak sorunu bulabileceğinizden hiç kuşkunuz olmasın...

Nuri Murvet
03-02-2011, 20:55
Bahçelerde Bakım, Budama

Budama işlemleri bitmiş örnek Ayva ağacı budama formu...

191376

Ayva ağacı dik, taç formlu budama örneği..

Eser İlhan
03-02-2011, 22:07
...............Benim kanaatim ; Size bahçeniz bir şeylerin ters gittiği hakkında bir şeyler söylemek istiyor, dinleyin zaman içersinde gözlemlerinizi daha dikkatli yaparak sorunu bulabileceğinizden hiç kuşkunuz olmasın...
Merhaba sayın Nuri Mürvet, söylediklerinizi yarın hemen yapacağım...
Bahçemize kurulma aşamasında otomatik sulama döşendi. Benim bir de damla sulama hattı kurulmasında ısrarlı olmam sonucu peyzaj mimarımız springlerin bazılarını söktürerek yerine hortum çıkışları bağlattı. Oysa benim hayalimdeki damla sulama bu değildi. Ben ayrı programlanabilen bir damla sulama hattı ile kenarlara dikilmiş olan bitkileri bağımsız olarak sulamak istiyordum. Bu işlem benim bahçede olmadığım bir gün halledildiği için müdahale etme şansım maalesef ki olamadı, oysa her aşamada işin başında olmaya özellikle dikkat etmiştim. Springlerin yerine damla sulama çıkışlarının gelmesi bence yanlış oldu. Ayrıca rögar evin ön tarafında kaldığı ve bahçe ile arasında bağlantı yapılamadığı için drenaj da döşenemedi. Bahçede hafif bir meyil var, bu meyilin bir miktar drenaj sağlayacağı ve sorun olmayacağı söylendi. Ama sorunlar geliyorlar...
Dediğiniz gibi, bahçeyi dinlemek ve söylediklerini anlamaya çalışmak galiba en doğrusu. Bu yolda bana yardımcı olduğunuz için de size çok teşekkür ediyorum....

cemal.S
04-02-2011, 01:03
''Taxus aniden kuruması, Himaliya Sedirinin devrilmesi, Mavi Atlas Sedirinizde ibre dökülmesi ve çok hızlı çöküntülerin olması, bahçenizde drenaj problemi olduğu ilk akla gelen sorun gibi görünüyor.

Benim kanaatim ; Size bahçeniz bir şeylerin ters gittiği hakkında bir şeyler söylemek istiyor, dinleyin zaman içersinde gözlemlerinizi daha dikkatli yaparak sorunu bulabileceğinizden hiç kuşkunuz olmasın...''

Eser Hanım..!

Üstad sağolsun öyle güzel anlatmışki konuyu ancak bu kadar olur. Problemin su rejiminden kaynaklı olduğu fikrine sonuna kadar katılıyorum. Bahse konu siprink çıkışlarının damla sulamaya çevrilmesi konusunu çözemedim. Damlama sulamaya verilen suyun debisi fazla olmasın. Eğer öyleyse ahtapot sistemi yani belli zamanda belli litre su veren sistemler var. Çok basit bir şekilde dönüştürmeniz mümkün.

Selamlar. Kolay gelsin.

Eser İlhan
04-02-2011, 07:41
Eser Hanım..!
Üstad sağolsun öyle güzel anlatmışki konuyu ancak bu kadar olur. Problemin su rejiminden kaynaklı olduğu fikrine sonuna kadar katılıyorum. Bahse konu siprink çıkışlarının damla sulamaya çevrilmesi konusunu çözemedim. Damlama sulamaya verilen suyun debisi fazla olmasın. Eğer öyleyse ahtapot sistemi yani belli zamanda belli litre su veren sistemler var. Çok basit bir şekilde dönüştürmeniz mümkün.

Selamlar. Kolay gelsin.
Günaydın Cemal Bey, sulama kurulurken henüz bu konuda hiç bilgim yoktu. Yavaş yavaş öğreniyorum. Bu yıl sulamaya yeniden bir el atmak gerekebilir bence de . Ama bilgilerim bu donanımı tek başına kurmak için hala yetersiz. Bahçem aslında küçük ama herhalde profesyonel yardım almak zorunda kalacağım..

Eser İlhan
04-02-2011, 10:56
Cemal bey,

Gerçekten konusunda üstad olan Nuri beyin iznini alarak, damlatmalı sulama konusundaki, kardeşim Eser e tavsiyeniz olan ahtapot sistemini ilgili konu başlığı altında açıklarsanız çok memnun olurum. Damlatmalı sulama konusunda açılan tüm yazıları okudum. Ancak ahtapot sistemi konusunda bir bilgiye rastlamadım. .............
Cevabınızı ilgili başlık altında verebilirseniz burayı sayın üstadımıza ve bilgilerine bırakırız. Cevabınızı aldıktan sonra bu mesajı da sileceğim. Şimdiden teşekkürler.

Her şey gönlünüzce olsun. Mesajı silmeyip ilgiil başlığa bir link verseniz de burada rastlayıp bulmak isteyenler de ulaşabilseler...

cemal.S
04-02-2011, 18:46
Günaydın Cemal Bey, sulama kurulurken henüz bu konuda hiç bilgim yoktu. Yavaş yavaş öğreniyorum. Bu yıl sulamaya yeniden bir el atmak gerekebilir bence de . Ama bilgilerim bu donanımı tek başına kurmak için hala yetersiz. Bahçem aslında küçük ama herhalde profesyonel yardım almak zorunda kalacağım..

Merhabalar....!

Eser Hanım...! Damlama sulama konusunda benimde paylaşacaklarım oldukça sınırlı. Ancak sizlerle gördüklerimden ve yaşadıklarımdan tecrübelerimi paylaşabilirim. Şu anda benim kullandığım araziden size örnekler sunacağım. Arazi tam bir dikdörtgen. Uzun kenardan uzun kenara araziyi tam ortalayan bir ana su hattımız var. Ucu kapalı. Saksılarımız dörderli arsanın uzun kenar boyuna sıralı. Her dört saksının arasından bir tahli su hattı arazinin sonuna kadar döşeli. 4 çıkışlı meme tabir ettiğimiz bir aparat her sıraya 1 adet gelecek şekilde tahli hortum üzerine delik açılarak monteli durumda. Kısacası her şey santimi santimine ölçülü. Bahse konu memelerin saatte kaç litre su vermesini isterseniz o çeşidini seçiyorsunuz. Memelerin üzerinde bir dağıtıcı aparat yardımı ile su dörde bölünüyor. Sonra her bölümden sipral hortumla, ucunda bir akıtıcı aparat takılarak (Kazık) saksılara tek tek yerleştirilmiş durumda. Sipral boyları en yakından dıştakine doğru uzun düşünülerek dizayn ediliyor. Çok kollu ve detaylı olması sebebi ile AHTAPOT olarak adlandırılan bu sistemin avantajları saymakla bitmez. Suyu kaynağından adrese teslim diyelim.

Umarım faydalı olmuşumdur. Konunun uzmanı değilim bildiklerimi sizlerle paylaşmak istedim. OSMAN 45 Beye ilgilerinden dolayı çok teşekkürler.

Sevgiyle kalın.

Nuri Murvet
04-02-2011, 18:56
Merhaba sayın Eser İlhan

Merhaba sayın cemal.S

Merhaba sayın OSMAN45

Ortak konu olduğu için, bir başlıkta konuyu ele alalım diye başlamak istiyorum.

Bahçenizde sizin anlattıklarınızdan çıkan sonuca göre uygulama eksikliği var..!

Olan olmuş kimseyide zan altında bırakmayalım, peyzaj mimarı arkadaşımız iyiniyetle yapmıştır ama uzun vadede sonucunu görememiştir, bu da tecrube eksikliğindendir...

Bu sorun nasıl çözülür.?

1-Bahçenize drenaj yaptırmalısınız..!

2-Otomatik sulama sisteminiz spring (fıskiye) lerinizin, test edilip sulamayı verimlimi yapıyor diye kontrol edilmesi gerekir, eksik veya fazla sulama tespit edilip yeniden düzenlemelidir.

3-Sulama sisteminize istediğiniz, damlama sulama sistemi ilave edilir, çok ta basittir.(Gerekli bilgileri veririm)

Drenaj, otomatik sulama sistemlerini lâyıkı ile kuruyoruz, hele ki ufak bahçeler ihtisas alanımızdır.(Burada da istediğiniz bilgiyi veririm)

Sayın cemal.S nin bahsetmiş olduğu sistem, sera ortamında ve saksılı bitkilerin sulamasında harikadır ve en verimli olan bir sistemdir.

Bahçede uygulaması, deliksiz damlama hortumuna istenilen bölgeyi sulamak amacı ile bir noktadan çıkış alınıp ahtopot dediğimiz düzenek montajı yapılarak 5-7-9 kolunu sulamak istenilen noktaya kalemlerini batırarak damlama sistemi gibi o noktaya istenilen, arzu edilen miktar suyu enjekte eder.

Biz bazı bahçelere, özellikle Orman güllerine, Açelyelere ve yapraktan sulanmaya hassas bitkileri su ihtiyacını karşılamak amaclı kullandık ve verim aldık, filtre sitemide kurduk ancak sık sık tıkanma sorunu yaşadık sudaki kireç zaman içersinde bu tıkanıklığın başlıca faktörlerinden..

Bu sistemin sebzede kullanılması uygun değildir.

adavci
05-02-2011, 17:24
Budamalar tamam.Dezenfekte ederek budama aletleri kullanıldı.Budama sonrası aşı macunu kullanıldı.6 ağacın budaması ve aşı macunu bitti.Yareın geri kalanlar tamamlanacak.Zaman kalırsa bordo bulamacı kullanılacak,yetişmezse bir gün sonra yapılacak.Budamaları ben yaptım.Notunuz bol olsun.

adavci
05-02-2011, 17:30
Sayın hocam budama aletlerini temizlerken üşenmedim.Notunuzu verirken bu konuyu lütfen göz önünde bulundurun.

Nuri Murvet
05-02-2011, 19:40
Merhaba sayın adavci hoş geldiniz.

Budama aletlerinin usulüne göre dezenfekte edilmesi 10 puan

Budama yapılan dalların aşı macunu ile kapatılması 10 puan

Meyve budaması (Ellerinize sağlık) 7 puan

191508

Kirazda tepe kesimi bu noktada olsun aynı dalda yan dallar uzun kalmış 2-3 göz kalması yeterli...

191509

Elmada yine tepe kesimi yüksek aynı dalda yan dal körlenecek veya 2 göz bırakılacak...

191510

Hurmada alt dallardaki yeni sürgünler 2-3 göz yukarsından kesim yapılacak...

Bizlerde budama yaparken aynı yere bakmaktan, bakar kör gibi kaçırdığımız dallar oluyor, tekrar gözden geçirilirken bu fazlalıklar alınıyor.

Birden hepsine on puan verirsek olmaz, zaman içersinde hepsi on puan olacağına eminim..Saygılarımla...

adavci
05-02-2011, 21:00
Merhaba sayın adavci hoş geldiniz.

Budama aletlerinin usulüne göre dezenfekte edilmesi 10 puan

Budama yapılan dalların aşı macunu ile kapatılması 10 puan

Meyve budaması (Ellerinize sağlık) 7 puan

191508

Kirazda tepe kesimi bu noktada olsun aynı dalda yan dallar uzun kalmış 2-3 göz kalması yeterli...

191509

Elmada yine tepe kesimi yüksek aynı dalda yan dal körlenecek veya 2 göz bırakılacak...

191510

Hurmada alt dallardaki yeni sürgünler 2-3 göz yukarsından kesim yapılacak...

Bizlerde budama yaparken aynı yere bakmaktan, bakar kör gibi kaçırdığımız dallar oluyor, tekrar gözden geçirilirken bu fazlalıklar alınıyor.

Birden hepsine on puan verirsek olmaz, zaman içersinde hepsi on puan olacağına eminim..Saygılarımla...

Sayın Hocam,
Ağaçların tepe kesimini bilerek yapmadım, dışardan içerisinin görünmesini istemiyorum.Biraz boyları uzasın istedim.Mahsuru olur mu?
Budamaya biraz daha çalışmam gerekecek.Ama inanin kıyamıyorum sanki bedenimden bir parça kopmuş gibi oluyor.Onun için biraz cimri davranıyorum.
Eksiklerimi yarın tamamlarım.Ayrıca iki çam resmi eklemiştim,dikkatinizden kaçmış olabilir.Yorumunuz olursa sevinirim.
Bordo bulamacı atmamda geç kalmadım değil mi?(Bayi geç kaldınız dediği için sordum.)

betito
05-02-2011, 21:00
Merhaba, benim de kapımın önünde baktığım incir ağacım var(nar, defne, iğde, hatmi ağaçları da var:) ). Nedense yerinde sayıyor. Patlıcan inciri sanırım(Mine Pakkener'in açmış olduğu konuda bulduğum fotoğrafından yola çıkarak patlıcan inciri sanıyorum).
Her sene toprağını havalandırır, gübreleriz. Belediye taşları yeniden döşeyince toprak alanı azaltmışlar, taşları kaldıracağım tabi.
Fotoğrafta da yeşil olarak çizdiğim yerleri budamayı düşünüyorum. Kırımızı olanlar ise 2010 yılında çıkan dallar. Bazen geçerken insanlar dallarına takılıyor, haliyle kırılıyor. Şu haldeyken bile 20 ye yakın incir veriyor. Yaz sonu gelmeden yaprakları canlılığını yitiriyor nedense.

Budama için öneriniz nasıl olacaktır acaba? Bizimkiler genelde budamamı istemiyor, ama bu sene kesin bir şeyler yapmak istiyorum. Çelimsiz gibi görünmesini istemiyorum.
Siyah saksının yanında da belediye akasya ağacı dikti, onun da yan etkisi vardır elbet.

191521 (http://img88.imageshack.us/img88/2075/05022011310.jpg)

Nuri Murvet
05-02-2011, 22:24
Merhaba sayın adavci

Alıntı :
(Ağaçların tepe kesimini bilerek yapmadım, dışardan içerisinin görünmesini istemiyorum.Biraz boyları uzasın istedim.Mahsuru olur mu?)

Tepe kesimi usule uygun olarak bir tanesi değil ağacın tamamına forme edilir veya edilmez tercihtir..

Tepe kesiminin amacı meyva gözlerini aşağıda oluşması için yapılan bir baskıdır.

Bordo bulamacı atmamda geç kalmadım değil mi??(Bayi geç kaldınız dediği için sordum.)

Kışlık bakım için, iki kere uygulama yapılması bitki sağlığı açısından iyidir..

İlki sonbaharda yaprak dökülmesinin %70şi olduğu zaman, birde ağaçlara su yürümeden evvel gözler kabardığı zaman uygulama yapılmalıdır.

Size bayi geç kaldınız uyarısını onun için yapmış...

Siz bordo bulamacını uygulayın hiç bir zararı yoktur, birde baharda gözler kabardığı zaman uygulama yaparsınız...

Ayrıca iki çam resmi eklemiştim,dikkatinizden kaçmış olabilir.Yorumunuz olursa sevinirim.

Kapı girişine sağlı, sollu iki adet limoni servi, bunları kendi haline bırakırsanız 4-5 sene sonra kapıdan içeri giremezsiniz.

Onun için budama makasınız elinizden düşmeyecek, yandan genişlemesine izin vermeyin, uygun gördüğünüz bir boyda tepe kesimi yapılarak hep bu halde tutmalısınız.

Özellikle mayıs ve temmuz aylarında sık dokusu olduğu için böcek oluşumlarına yataklık yapar kendiside çok zarar görür, dikkat edin.

Nuri Murvet
05-02-2011, 23:05
Merhaba sayın betito

İncir ağacınızın gelişiminin yavaş olmasının nedeni, çelik alınırken meyva veren dalından üretilmiştir.

Devamlı meyvaya yatar, gelişimi yavaştır.

Yaz sonu yaprak dökmesi cinsindendir, ağustos 15 inde yapraksız kalır, meyvalar üzerinde bu halde olgunlaşır ve olgunlaşmaya başlarken meyve kabuğu yeşilden, siyah renge döner.

İncir ağacınız bodur gelişme gösterir.

Gelişimi için bir tek yol vardır, derin budama meyva veren dallarını iptal edeceksiniz yeni sürgün teşviki için budama yapılacak, iki yıl meyva vermez sonradan yavaş yavaş meyvaya yatar.

Budamadan sonra kompoze gübre vermek gelişimini hızlandırır.

Esasında incir fidanınız meyva bahçeleri için çok önemli bir özellikte ama yanlış yerde dikili...

ligustrum
06-02-2011, 11:43
İncir ağacınızın gelişiminin yavaş olmasının nedeni, çelik alınırken meyva veren dalından üretilmiştir.
Devamlı meyvaya yatar, gelişimi yavaştır.
İncir ağacınız bodur gelişme gösterir.
Esasında incir fidanınız meyva bahçeleri için çok önemli bir özellikte .

Sayın hocam;
Bir yönde bodurlaştırma, erken meyveye yatırma eylemi mi?
Şimdi daha iyi kavradım gibi:
Ağaçlarımın bir dalında çeşit değiştirme aşısı yaparken; genelde kalemlerin bir tanesini de meyva gözlü kalem koyuyordum ki;
çok çabuk meyvesini göreyim diye.
Sonuçta: Meyvesini çabuk görüyordum ama bu dalcıkta da gelişme yavaştı.

Ihlamur fidanlarının bazıları çiçek açmıyor veya geç yaşlarda mı oluyor?
**** aşısız olanlar geç mi açıyor?
Çiçek açmayan ıhlamurun dallarına; Çiçeklenme göstermiş başka bir ıhlamurdan
dalcık-kalem aşılasak, çabuk çiçeklenmesini sağlar mıyız?

adavci
06-02-2011, 16:35
Nuri bey selamlar.
Budamalara devam.Agacı daha rahat görebilmeniz için,bazı ağaçların 1-2 resimini ekledim.Vişne ağacının ana dalını yakından çektim.Öğrenmek istediğim şu,uzayıp giden yan dallarıda çok dipten budamam gerekir mi?Teşekkürler.

adavci
06-02-2011, 16:42
Devam.

Nuri Murvet
06-02-2011, 21:42
Merhaba sayın adavci

Alıntı:
(Budamalara devam.Agacı daha rahat görebilmeniz için,bazı ağaçların 1-2 resimini ekledim.Vişne ağacının ana dalını yakından çektim.Öğrenmek istediğim şu,uzayıp giden yan dallarıda çok dipten budamam gerekir mi?)

Vişne ağacınıza ana dal kesimi haricinde budama yapılmasın dediğimi hatırlıyorum...

Ana dal kesiminide ağacınızın ilerki yaşlarında iç kısımlarda sıkışmayı önlemek ve ışıktan yeterince faydalanması için bu ana dalı kesin demiştim.

Vişnenizin bu uzayan dallarında meyva gözü oluşumu olacak ve meyva tutan dal aşağı doğru sarkacak...

Vişneye form verildikten sonra fazla budama yapılmaz, gerekli görüldüğü zamanlarda iç dal seyreltmesi yapılır.

191672

Kayısı ağacınızda uç kısımlardaki çatal oluşumlar körleyin, tek dal üzerinde meyva tutmasını sağlayın, ilerki yaşlarda ağacınız deforme olmaz.

191675

Erik ağacınızın uç dallarındaki 4-5 taç oluşumlarını 1 veya en fazla iki dal bırakarak öteki dal oluşumlarını körlemeniz gerekir.

Eğer bu işlemi yapmazsanız, ağacınız bir daha ki seneye meyva oluşumları yukarıda olur ve almadığınız dallar kalınlaşarak üst noktada daha büyük bir taç oluşumu yapacak, ağacınız form bozukluğuna dönecektir.

Bu işlemler sanki çok zor muş gibi algılanabilir, siz ağacınızın gelişimini tanıdıktan sonra bu yapacağınız işlemler çok basit olduğunu anlayacaksınız.

Yanlış budama yapılan yerlerde, ağacınızın tepkisini seyredin bir dahaki seneye bu işlemleri nasıl yapacağınızı ağacınız size söyleyecektir.

Ayva ağacınızın tepe kesimlerini yapın bu sene kalınlaşsın, meyva tutumlarında ana dallar yatmasın...

Nuri Murvet
06-02-2011, 22:16
Sayın hocam;
Şimdi daha iyi kavradım gibi:
Ağaçlarımın bir dalında çeşit değiştirme aşısı yaparken; genelde kalemlerin bir tanesini de meyva gözlü kalem koyuyordum ki;
çok çabuk meyvesini göreyim diye.
Sonuçta: Meyvesini çabuk görüyordum ama bu dalcıkta da gelişme yavaştı.

**** aşısız olanlar geç mi açıyor?
Çiçek açmayan ıhlamurun dallarına; Çiçeklenme göstermiş başka bir ıhlamurdan
dalcık-kalem aşılasak, çabuk çiçeklenmesini sağlar mıyız?

Merhaba sayın ligustrum

Evet, erken meyvaya yatırma ağaç ve dallarında bodurlaşma yapar...

Konuyu izleyen arkadaşlarımızın iyice anlaması için bir örnek veriyorum...!

Geçen sene 2010 mart 15 de, çalışan arkadaşlarımıza örnek olsun diye uygulaması yaptığım bir örnektir....

Bu aşı yaptığımız ağaç 10 yaşında kiraz ağacı meyve tutumu az ve çok küçük meyve veriyordu kesim yaptık, kabuk altı aşısı uyguladım..

191681

2011 ocak 20 de fotoğrafladım : sol taraftaki (ziraat 900) napolyon sürgün ucundan alınan aşı kalemi, sağ tarafta bulunan yine (ziraat 900) napolyon meyva sürgününden alınan aşı kalemi arasındaki fark inanılmazdır...

Ihlamur belli bir yaş olgunluğuna gelmeden çiçeklenme yapmaz.

Burdada aynı durum söz konusudur, gelişimi hızlı olan ıhlamur fidanları çiçeklenmesini geç yapar, gelişimini daha yavaş ve taç oluşumundaki dal yapısı ince olanlar çiçeklemesini erken yapar.

Nuri Murvet
06-02-2011, 22:30
Aşı kalemleri uygulamasındaki gelişim farkı..!

191687

Sol taraftaki (ziraat 900) napolyon sürgün ucundan alınan aşı kalemi, sağ tarafta bulunan yine (ziraat 900) napolyon meyva sürgününden alınan aşı kalemi arasındaki fark

Nuri Murvet
06-02-2011, 22:34
Sayın betito

Umarım sizi yeterli derecede bilgilendirmişimdir.?

Aşı kalemleri uygulamasındaki gelişim farkı..!

191688

Sol taraftaki (ziraat 900) napolyon sürgün ucundan alınan aşı kalemi, sağ tarafta bulunan yine (ziraat 900) napolyon meyva sürgününden alınan aşı kalemi arasındaki fark

adavci
06-02-2011, 23:37
Merhaba sayın Nuri hocam,
Ana dal kesimini yapınca ağaç baya formlandı içi çok güzel açıldı. Size teşekkür ediyorum.Malesef sizin dediğinizin dışında ayrıca budama yaptım.Makas ele geçince biraz fazla kestim galiba.Hocam sizce ağaca zarar verdim mi?Gelişimini etkilermi.Çok üzgünüm.Zayıf not almayı hakkettim galiba.Tüm ağaçlarımı gördünüz bu sene hepsinden meyva alma şansım var mı?Selamlar.

Eser İlhan
07-02-2011, 08:54
Merhaba sayın Nuri Mürvet, drenaj ve sulama konusunda verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Dediklerinizin hepsini uygulayacağım :)

adavci
07-02-2011, 17:24
Budama,Aşı macunu , Bordo bulamacı ve son rutuşlar.Sizin katkılarınızla nihayet bugün bitti.Performans ödevim inşallah geçer not almıştır.

Nuri Murvet
07-02-2011, 19:28
Merhaba sayın adavci

Ellerinize sağlık, performans süper...!

Benim size önerdiğim budama şeklinde meyva gözlerine fazla dokunmadık, siz makası biraz fazla kaçırıp meyva gözlerini almadığınıza inanıyorum..!

Ağaçlarınızda meyva bu sene az fakat iri ve kaliteli olacaktır..

Nasip olursa seneye bol, bol olacaktır, merak etmeyin...

Hayırlı olsun...

Nuri Murvet
07-02-2011, 19:37
Merhaba sayın Eser İlhan

Bahçenizde yapılacak alt yapı çalışmaları çok önemlidir, bilgimiz ve tecrubelerimiz dahilinde yardımlarımız olursa sevinirim...

adavci
07-02-2011, 20:58
Sayın Nuri Murvet,
Seneyede aynı budama devam edecek mi?Ayrıca ilkbaharda son bordo bulamacından sonra tekrar ilaçlama yapacakmıyım.Kışa girerken yanmış inek gübresi ve leonardit vermiştim.Tekrar ne zaman gübre ve leonardit vermem gerekir.Suni gübre kullanmak istemiyorum.Siz ne dersiniz.Selamlar.

Eser İlhan
08-02-2011, 07:04
Merhaba sayın Eser İlhan

Bahçenizde yapılacak alt yapı çalışmaları çok önemlidir, bilgimiz ve tecrubelerimiz dahilinde yardımlarımız olursa sevinirim...

Çok teşekkür ederim ilginize sayın Nuri Mürvet, iyi ki varsınız, açtığınız başlıkları takip ederken keşke sizi daha bahçeyi kurma aşamasındayken tanımış olsaydım diyorum hep kendi kendime ;)

Nuri Murvet
08-02-2011, 18:52
Sayın Nuri Murvet,
Seneyede aynı budama devam edecek mi?Ayrıca ilkbaharda son bordo bulamacından sonra tekrar ilaçlama yapacakmıyım.Kışa girerken yanmış inek gübresi ve leonardit vermiştim.Tekrar ne zaman gübre ve leonardit vermem gerekir.Suni gübre kullanmak istemiyorum.Siz ne dersiniz.Selamlar.

Merhaba sayın adavci

Meyva ağaçlarınız büyüme ve form verme sürecinde, profosyonel meyva ağacı bakımında yaz budamalarıda vardır fakat buralara giripte kafanızı karıştırmak istemiyorum.

Nasip olursa seneye ağacınızla kurmuş olduğunuz diyolog neticesinde o size gerekli, yapılacak budamaları size söyleyecektir.

Bu yıldan itibaren meyva tutumu için gözler oluşacaktır, bu gözleri tanıdıkça ağaçlarınıza nasıl budama yapılacağını öğrenmiş olacaksınız.

Ağaçlarınıza vermiş olduğunuz yanmış inek gübresi aşırı olmamak kaydı ile yararlıdır, fazla kullanımı köklerde yanma yapabilir, dikkatli kullanılması gerekir az miktarlarda bahar başında ve yaz başında olmak üzere iki kere vermeniz yeterlidir.

Leonardit gübre değil toprak düzenleyicidir. Kullanım özelliklerini ve kullanıcağınız miktarını peketler üzerinde yazan ölçülerde kullanın..!

adavci
08-02-2011, 20:19
Sayın Nuri Murvet,
Meyve ağaçlarıma ayırdığınız zaman için teşekkür ediyorum.İnanın bu bilgilerden bir tek ben yaralanmadım.Bu bilgilere ulaşıp size teşekkür eden ve edecek olan binlerce bahçe sahibi insan var.Çok güzel katkılarınız var.Kısmet olursa meyve tutumunda sizlere ulaşacağım.Neler yapmışız bir değerlendirme yaparsınız.Dediğiniz gibi Leonardit toprak düzenleyicidir.Onu kullanmamda bir mahsur yoktur diye düşünüyorum.Son dönemlerde sık kullanıldığını görüyor ve duyuyorum.İlaçlama listesini bekliyorum.Tabi o konuda görüşlerinize ihtiyaç duyuyoruz. İlaçlar olmazsa olmaz mı?Selamlar.

Nuri Murvet
08-02-2011, 22:20
Sayın adavci

Leonardit kullanmanızda sakınca yoktur, toprağın yapısını ve dokusunu fiziksel olarak iyileştirir..

karalale
11-02-2011, 15:08
Merhaba Nuri bey, Forum da budama ile ilgili tek sayfa burası. Sizin vermiş olduğunuz bilgileri okudum. Ancak benim gibi değil 1. sınıf, anaokuluna gitmeyen acemiler için budama konusu zor ve hassas. Yardım edeceğinizi ümit ederek size aşılı yeşil erik ve kayısı ağacımın resimlerini ekliyorum. Kayısı ektiğim ilk senesi 11 lezzetli meyva vermişti. İkinci sene ise tek bir meyva yaptı. Erik ise aşı yapılan ana göde hastalandığı içi kesildi ve ben her tomurcuk oluşumunu bariz erik olarak gördüğüm için (insan gurbette herşeye hasret olunca) hiçbir şekil de budama yapmadım. Kısacası (aslında uzun oldu ama) yardımınızı bekliyorum. Sevgiyle kalın

Nuri Murvet
11-02-2011, 18:05
Merhaba sayın karalale hoş geldiniz.

Erik ağacınız çok yukarıdan taçlanma yapmış ama erik ağacı için bu formu iyi..!

Erik ağacımıza dokanmayalım, eğer budama ile dokunursak biraz sert kesim yapmak lazım bu işlemde ağacınızı iki yıl geri atar.

Erik ağacınızı bu şekilde bırakalım, meyvalarını merdivenle toplarsınız.

Kayısı ağacınız harika..!

Ana dal ucunda çatal yapmış sürgünleri iki göz bırakarak keselim, başka bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Çiçeklenme zamanında çiçekleri donlara yakanlamazsa, çiçekler birde yeterince tozlanıp döllenirse bu sene ağacınızda bol meyva görünüyor...!

Kolay gelsin...

192181

Budama yapılacak sürgünleri işaretledim...

karalale
11-02-2011, 20:00
Merhaba Nuri bey; ilgi ve hızlı cevabınız için çok,çok teşekkürler. Bu sene bol eriğimi yeyip daha sonra gerekli olan budamayı yapmak istiyorum. Kayısı için söylediklerinize çok sevindim, inşallah dediğiniz gibi bol meyve verir. Şimdiye kadar yediğim en güzel kayısı çünki. Verdiğiniz tüm bilgiler için tekrar teşekkürler, sağlık ve sevgiyle kalın....

ilkimbuse
13-02-2011, 20:37
YUCCA GLORİOSA İyi akşamlar hocam sizin bilgilerinize ve yardımınıza ihtiyacım var.Yıllardır evde baktığım ve adının ne olduğunu bilmediğim bir bitkim var.En sonunda İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçeside 92 nolu mesajda çiçeğimi gördüm. Bitkim uzadı ve alt kısmıda çok kel kaldı. Ben çiçeğimi üstten budadığım zaman budadığım çeliği köklendirebilirmiyim?Kesilen gövdeden sürgünler verir mi?Bana bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

Nuri Murvet
13-02-2011, 21:27
Merhaba sayın ilkimbuse hoş geldiniz.

Alıntı:
( Ben çiçeğimi üstten budadığım zaman budadığım çeliği köklendirebilirmiyim?Kesilen gövdeden sürgünler verir mi?)

Sizin bitkiniz ev ortamında olduğu için Yucca elephantipes olmalı, yaprakları daha uzun ve yumuşaktır....!

192565

Yucca elephantipes

Yucca' nız bu forma yakınsa, 18-20 derece ısı olan bir yerde istediğiniz yükseklikten kesin, kesilen yerin üst noktasına büzüşmeyi önlemek için prafin sürün (Mumu ısıtın kesim yerine 2mm kalınlığında sürün) Ana gövde 20-25 gün içinde yeni sürgünler verecektir.

İstediğiniz sürgün uçlarını bırakın, gerisini körleyin..!

Kesim yaptığınız uç kısmını, kesim yeri kuruyuncaya kadar bekleyin...

10-15 cm derinliğinde bulursanız (hindistan ceviziğ lifi, toprağı) dikimini yapın sulayın...

Bu toprağı bulamazsanız, 1 ölçü torf, 1 ölçü ince sıva kumu, 1/2 yarım ölçü bahçe toprağını karıştırın bu toprağa dikimini yapın..!

Aşırı sulamamaya dikkat edin..!

Hayırlı olsun, kolay gelsin..!

ilkimbuse
13-02-2011, 21:33
Hocam benim çiçeğim yucca gloriosa (avize çiçeği) çizgili olandan bu yüzden hiç bir işlem yapamıyorum şimdiden size teşekkür ederim.

Nuri Murvet
13-02-2011, 21:41
Merhaba sayın ilkimbuse

Yucca türlerinin hemen hemen hepsi anlattığım türde çoğaltılır veya forme edilir.

Fark etmez, bu işlemleri Yucca gloriosa' da uygulayabilirsiniz...

ilkimbuse
13-02-2011, 21:46
Çok teşekkür ederim hocam bilgilerinizi bizlerle paylaştığınız için iyi akşamlar:)

Eser İlhan
14-02-2011, 18:45
Sayın Eser İlhan

Akış şemasına göre 2 ve 3 tamam bundan sonraki süreç takip edilecek zamanı ağacınız söyleyecek, gözlerin patlama devresinde %1 lik bordo bulamacı veya bakırlı ilaçlarla kış ilaçlamasını bitiriyoruz.

Kışlık kaplama her yıl uygulanacak diye bir kural yok, ağacınızda zarallıların kendisi ve yumurta oluşumları olduğu zaman kullanmak en doğru yoldur.
Sayın Nuri Mürvet, çok teşekkürler ;)
Bu arada 185 no.lu mesajda kabuk çatlamalarının resmini koyduğum süs kirazı ağacım sizin anlattığınız uygulamalardan sonra kendini öyle çabuk toparladı ki, çok şaşırdım. Bu hafta çok daha sağlıklı gözüküyordu.;)

Eser İlhan
18-02-2011, 09:37
Merhaba Nuri Bey, size söylemeyi unuttuğum bir ayrıntı aklıma geldi : Bordo bulamacı yaparken kendimi alamayıp geçen sene mantari hastalıklardan çok muzdarip olmuş güllerime de bir miktar sıktım. Umarım yanlış birşey yapmadım (Önce yapıp sonra sormak da ne derece doğru , ama düz mantık yürütünce işe yaraması gerektiği sonucuna vardım ;) )

Nuri Murvet
18-02-2011, 18:53
Merhaba sayın Eser İlhan

Yaprak döken çalı ve ağaçlarda yapraksız halinde mantari hastalık için bordo bulamacı uygulayabilirsiniz.

Gülde, pas hastalığı için yerinde bir uygulama olmuş...

Eser İlhan
18-02-2011, 19:50
Sevindim :)) Bilgilendirme için çok teşekkürler sayın Nuri Mürvet...

Nuri Murvet
22-02-2011, 19:19
Merhaba

Bahçelerde periyodik bakım ve budama altında paylaştığım bilgiler; Meyvalarda periyodik ilaçlama programı için verdiğim bilgiler, ihtiyaç olduğu zaman (Hastalık görüldüğü zaman) uygulanması gerektiği için, yanlış uygulamalara fırsat vermemek amacı ile kaldırılmıştır.

Sayfamızı takip eden arkadaşlarımızı, bilgilendirmek ihtiyacı hissettim.

Bakım ile alakalı konuları, budama konusunu işlerken hastalık ve zararlılarla ilgili daha dikkatli tavsiyelerde bulunmak gereği hissedildi, doğrusu da budur.

Budama ve bakım konularını paylaşmaya devam ediyoruz.

Nuri Murvet
25-02-2011, 14:18
Bahçelerde Budama ve Bakım

Özellikle büyük bahçelere Ateş dikeni (Pyracantha), tek başına ya da gruplar halinde dikilebilir.

Ayrıca çit oluşturmak için de kullanılır.

Budama ve form verme işlemlerine çok dayanıklı bir çalıdır, bodur türleride üretilmiş olup sonbahar meyve renklenmesi ile popüler dekoratif bir çalıdır.

194212

Tek başına dikimi yapılmış ve forme edilmiş örneği.

Nuri Murvet
25-02-2011, 17:25

194226

Ateş dikeni (Pyracantha), Budama ile farklı bir görünüm kazandırılmış örneği

Nuri Murvet
26-02-2011, 14:38

194337

Ateş dikeni (Pyracantha), Bodur örneği

ligustrum
26-02-2011, 15:50
Sayın hocam;
Ateş dikeni çalısında çiçek-meyva tutumuna etki eden nedenler?
Bazı fidanlar görüyorum ful meyva, bazılarında hiç yok meyva!

Nuri Murvet
26-02-2011, 17:37
Sayın hocam;
Ateş dikeni çalısında çiçek-meyva tutumuna etki eden nedenler?
Bazı fidanlar görüyorum ful meyva, bazılarında hiç yok meyva!

Merhaba sayın ligustrum

Ateş dikeni çalısında çiçek-meyva tutumuna etki eden nedenlerin ilk başında budama en önemli faktördür.

Ateş dikeni (Pyracantha), meyve veren dalları 2-3 yaş ve üzeri dallarında oluşur.

Bilmeden veya bilerek yapılan sert budamalarda meyve verecek çiçek gözleri atıldığından o yıl meyve vermez.

Meyve tutumu için bilinçli budama yapılmalıdır.

Budamanın haricinde, meyve tutumu az olmuş ise dölleyici arı ve böceklerin çiçeklere uğramaması ile ilgilidir, çiçeklerde yeterli tozlaşma (Dölleme) olmamasındandır.

Nuri Murvet
03-03-2011, 20:59
Büyük bahçelerde çim üzerinde ve gölet kenarlarında mükemmel bir form yapısına ve güzelliğe sahip olan Pampas (Cortaderia Selloana) nın budamasının yapılış aşamalarını paylaşmak istiyorum.

195185

Pampas (Cortaderia Selloana)

Nuri Murvet
03-03-2011, 21:05
Büyük bahçelerde çim üzerinde ve gölet kenarlarında mükemmel bir form yapısına ve güzelliğe sahip olan Pampas (Cortaderia Selloana) nın budamasının yapılış aşamaları...

195186

Müjgan Yılmaz
03-03-2011, 21:12
Örnek verdiğiniz iki bitkide muhteşem bahçem için hemen aramalıyım,üstelik budamasını da öğreniyoruz,bundan daha büyük keyif düşünemiyorum,elinize ,yüreğinize sağlık..

Nuri Murvet
04-03-2011, 19:18
Merhaba sayın Müjgan Yılmaz hoş geldiniz.

Bahçelerdeki budama işlemi ve bakımı yapılan tüm bitkilerin, fotoğrafla görsel olarak bilgilerini bahçe sahiplerine sunuyorum.

Bahçesi olan veya bilgi almak isteyen arkadaşlarımıza genel budama ve bakım ile ilgili kaynak olmasını arzu ediyorum.

195316

Nuri Murvet
12-03-2011, 20:09
Merhaba

Soğuk havalardan sonra gelen bahar sıcaklarınla beraber, tabiat uyanmaya başlayacak..!

Meyva ağacı, budamadan sonra bağ kütüklerini ve özellikle sert çekirdekli meyve ağaçlarını gözler uyanmadan son kez %2 oranında bordo bulamacı veya bakırlı ilaçlarla mantari hastalıklar için ilaçlayalım..!

Nuri Murvet
12-03-2011, 20:46
Gül budamalarını yapmadınızsa tam zamanı yaprak patlatmadan hemen yapmalısınız, dip çapasını ve gübresinide unutmayalım...

l_a_b
15-03-2011, 19:22
merhaba Nuri bey
köy evimizin önünde babamdan kalan yahlaşık 40 adet meyva fidanı var.
özellikle genç şeftali , kiraz ve dut ağaçlarını . kabuk biti sarıyor.
bu güne kadar neredeyse hiç ilaç kullanmadık.
birkaç gün önce bordo bir gün sonrasıda sarı ilaç attım.
elimden geldiği kadar ilaç kullanmaya karşıyım ama yapılacak başka çarem kalmadı .
genç fidanlarım tek tek kuruyor.
birde 5 -10 yaş arası bazı fidanlarda kök , gövde kurdu var. bunlar için ne gibi bir mücadele yöntemi önerirsiniz. (ayrıntılı fotoları yakında göndereceğim)
Edirne ilinde kalem aşı için zaman Şu ana uygunmu ?
teşekkürler.

adavci
15-03-2011, 20:20
Sayın Nuri Murvet,Merhaba.
Rize mandalinası ve Limonu soğuklar nedeniyle kapalı alanda korumaya çalıştım.Bahçede toprakla buluşturmak istiyorum.Hemen dikeyim mi? yoksa biraz daha bekliyeyim mi?Ayrıca
budama yapılması gerekiyor mu?Yardımlarınızı bekliyorum.

cemo
15-03-2011, 20:55

Bordo bulamacını bende attım ama, bu sarı ilacın adı nedir. Sitede sarı ilaç diye okuyorum da.

Nuri Murvet
16-03-2011, 18:43
merhaba Nuri bey
köy evimizin önünde babamdan kalan yahlaşık 40 adet meyva fidanı var.
özellikle genç şeftali , kiraz ve dut ağaçlarını . kabuk biti sarıyor.
bu güne kadar neredeyse hiç ilaç kullanmadık.
elimden geldiği kadar ilaç kullanmaya karşıyım ama yapılacak başka çarem kalmadı .
genç fidanlarım tek tek kuruyor.
birde 5 -10 yaş arası bazı fidanlarda kök , gövde kurdu var. bunlar için ne gibi bir mücadele yöntemi önerirsiniz. (ayrıntılı fotoları yakında göndereceğim)
Edirne ilinde kalem aşı için zaman Şu ana uygunmu ?
teşekkürler.

Merhaba sayın l_a_b

Fidanlarınızın kuruma safhasına kadar ilaçlamadan beklemeniz hatadır.

Unlu bit, kabuklu bit oluşumu sürgün dallarında oluşmaya başlar başlamaz mücadelesini yapmalısınız.

İlaçlamaya karşı olmanız, ağaçları kaderine terketmeniz anlamına gelmesin, madem ilaçlamaya karşısınız, o zaman fidanlarınızı iyi takip edeceksiniz hastalıklar oluşurken veya oluşmadan tedbirlerini alacaksınız.

İlaçlama sıralaması yanlış olmuş, sarı ilaç dediğiniz kışlık kaplama ilacını ilk başta yapmalıydınız daha sonra gözler uyanmaya yakın %2 lik bordo bulamacı uygulaması yerinde olurdu.

Meyve ağaçlarınızda gövde kurdu, göz kurdu yoğun bir şekilde var ise eyvah, zayıf olanlar kurumaya başlayacaktır. Tedavisi çok zor olan bir illettir, zararlının çıkış zamanlarını ve kuluçka dönemlerini iyi bilmelisiniz takip edip tedbirlerini almalısınız.

Bu sayfadan zaralıların çıkış ve kuluçka dönemlerini düzenli olarak vereceğim, ona göre ön tedbirlerinizi alırsınız.

Kalem aşılarının, kalemlerini alın +5-10 derece soğukta (Buzdolabının sebze bölümünde nemli beze sararak) bekletin, ağaçlara su yürümeye başladığı zaman sakladığınız uykuda olan kalemlerin anaç olan fidan veya ağaca montajını yaparsınız.

Nuri Murvet
16-03-2011, 18:53
Sayın Nuri Murvet,Merhaba.
Rize mandalinası ve Limonu soğuklar nedeniyle kapalı alanda korumaya çalıştım.Bahçede toprakla buluşturmak istiyorum.Hemen dikeyim mi? yoksa biraz daha bekliyeyim mi?Ayrıca
budama yapılması gerekiyor mu?Yardımlarınızı bekliyorum.

Merhaba sayın adavci

Limon ve mandalinanız hayırlı olsun..

Güney cephesine, rüzğar almayan kuytu bir yeriniz varsa dikimini hemen yapın, saydığım özellikte yeriniz yoksa saksısı ile yine güney cepheli bir yere dikin kış başlangıcında tekrar içeri almanız gerekir.

Budama için ilerki yaşlarındaki formu için alt dallarında alabilirsiniz.

Nuri Murvet
16-03-2011, 19:06
Bordo bulamacını bende attım ama, bu sarı ilacın adı nedir. Sitede sarı ilaç diye okuyorum da.

Merhaba sayın cemo

Sarı ilaç diye tabir edilen ilaç, kışlık kaplama (İnsektisit) zararlı böcek ilacıdır.

İlacın ticari ismi ABC veya Hektaş kışlık kaplama yağ olarak geçer.

Kullanımı : Unlu bit, kabuklu bit zararlısı ve yumurtaları sürgün uçları ve gövdede oluşmaya başladıktan sonra kullanılması gerekli hale gelir.

Bu zararlı oluşumu yoksa kullanmanın çevre kirliliğinden başka faydası olmaz, yararlı böcek oluşumunada zarar verir.

Dikkatli ve gerektiği zaman kullanılmalıdır.

cemo
16-03-2011, 19:33
Sn Nuri Murvet

Çok teşekkür ederim bilgilendirme için.
Ters dut agacımda, bir böcek türü var. Fotoğraflayıp size göstereyim. Ayrıca şeftali ve kiraz ağacımın yaprakları buruşuyordu gecen yıl. Bu yılda olmaz inşllah.

Nuri Murvet
16-03-2011, 20:03
Merhaba sayın cemo

Ters dutunuza genelde unlu bit musallat olur, fotoğraflarını yükleyin tedavisinde yardımcı olurum.

Şeftali ve kirazdaki hastalığın adı yaprak kıvırcıklığı hastalığıdır, ağaçlarınızda gözler patlama devresinde % 2 lik bordo bulamacı veya bakırlı fungusitlerle ilaçlama yaparsanız hastalığı önleme şansınız çoğalır.

cemo
16-03-2011, 20:25
Sn Murvet

Yarın foto eklerim inşallah.

Bordo bulamacını gecen hafta attık. Umarım faydası olur.

Teşekkür ederim ilginize.

l_a_b
16-03-2011, 22:53
nuri bey cevaplar için teşekkürler.
size sorunlarımla ilgili ayrıntı fotolarda göndermek istiyorum.
kök kurdu (dip kurdu - Capnodis tenebrionis )
197100

197101

197102

197103

197104
Not:ilk 3 fotoyu 3 gün önce çektim.baktım ki erik ağacında uyanma belirtisi yok kabuk kararmış. sonra gövdeden kestim, biraz sallayınca kökleri çıkıverdi. sonuç fotolarda gördüğünüz gibi.
bu zararlı ile nasıl mücadele edilebilir.
ayrıca fidanlara su yürüyünceaşı yapmak uygundur demişsiniz .
acemiliğimi bağışlayın fidanlara su yürümesi ne demek yaprakların çıkmasımı ? gözlerin patlamasımı ?. çiçeklenmesimi.?
örnek olarak erik ağaçları tomurcuklar patlamak üzere , şu an aşı yapılırmı?.?
teşekkürler

Eser İlhan
17-03-2011, 06:59
Merhaba Nuri Bey, gectiğimiz hafta sonu çok hastaydım, bahçeye gidemedik. Bu hafta sonu ikinci bordo bulamacı için geç mi oldu? Teşekkürler :)

Nuri Murvet
17-03-2011, 18:30
Merhaba sayın Eser İlhan

Sizin bahçenizi tanıyorum, ikinci bir ilaçlama yapmanıza gerek yoktur.

Hastalık ve zararlı oluşumlarının başlangıç zamanlarını düzenli olarak bu sayfadan vermeye çalışacağım, takip edilmesini arzu ediyorum sıra ile mekanik önlemler, kültürel önlemler en son kimyasal mücadele diye paylaşımlarım olacaktır.

Nuri Murvet
17-03-2011, 19:11
Merhaba sayın l_a_b

Öncelikle paylaştığınız fotoğraflar için size teşekkür ederim.

Meyve ağaçlarında dip kurtları özellikle (Prunus cinslerinde) kiraz ağaçlarına musallat olurlar.

Meyve Ağacı Dipkurtları (Capnodis spp.) zararlısı zayıf kalmış hastalıklı ağaçlara musallat olur.

Kışı ergin halinde, ağaçların kovuklarında, yaprakların altında ve toprakta hareketsiz olarak geçirirler.

İlkbaharda, aşı gözü ve taze sürgünlerde beslenen erginler, sıcaklık 25°C'nin üstüne çıktığında, çiftleşerek yumurta bırakırlar.

Yumurtalarını, ağaç gövdesinin kök boğazına yakın kısımlarındaki çatlaklara, kabuk aralarına ve kök civarındaki toprağa gruplar halinde koyarlar.

Yumurtadan çıkan larvalar köke girerek, kabuğun altındaki kambiyum tabakası ile beslenir.

Olgunlaşan larvalar, kök boğazında pupa olurlar.

Pupalardan, bir yıl içinde iki ayrı grup halinde ergin çıkışı olur.

Birinci grup erginler, temmuz-ağustos; ikinci grup erginler ise ekim-kasım aylarında çıkar. Bu zararlılar, 2 yılda bir döl verir.

Meyve ağaçlarında zararlının belirtileri önce ağaçlarda büyüme durur, fidanları aynı yıl içinde, ağaçları ise 2-5 yıl içinde kurutabilir.

Mekanik mücadele : Sabahın erken saatlerinde ve akşam üzeri, ağaçların gövde ve kök boğazında bulunan erginler toplanarak imha edilmelidir. Yaprakları dibine dökülen ve yaprak saplarının dip kısmı yenmiş olan fidanlar, hızla sarsılarak yere düşen erginler öldürülmelidir.

Kültürel önlemler: Ağaçların altında erginlerin kolayca saklanabileceği yüksek boylu ot, çalı vs. bulundurulmamalıdır. Sulama ve gübrelemeye dikkat edilerek, ağaçlar kuvvetli bulundurulmalıdır. Kabuklu bit problemi yoksa, ağaçların gövdesine kireç badanası yapmak, yumurta konmasını güçleştireceğinden yararlıdır. Bulaşık ağaçlarda kök boğazı ve ana köklerde bulunan larvalar toplanıp öldürülmelidir

Kimyasal mücadele: Meyve ağacı dipkurtlarının mücadelesine karar verebilmek için, zararının görülmesi gerekir.

Ağaçların altında saplarının dibi yenmiş taze yaprakların bulunması, aşı gözlerinin veya taze sürgünlerin kemirilmiş olması, zararlının varlığını gösterir. Böyle ağaçlarda erginler görüldüğünde veya bu ağaçların kök boğazları açılarak incelendiğinde, bu zararlıların larvaları, ya da zararı görüldüğü zaman mücadeleye karar verilir.

Ağaçların bir metre yüksekliğe kadar olan gövdeleri ve bir metre çapında daire içinde kalan kök boğazı civarındaki toprak yüzeyi ilaçlanmalıdır.

İlaçlama daima su ve çapadan sonra, toprak yüzeyi kurumaya başladığı dönemde ve özellikle günün serin saatlerinde yapılmalıdır. Aşılı ağaçlarda aşı ve civarı mutlaka ilaçlanmalıdır.

Biyolojik mücadele: Delfin 32000 IU/mg bakteri içeren bir bioinsektisitdir. Organik tarımda IPM proglarımın vazgeçilmez bir ürünüdür.Tarım bakanlığınca organik tarımda kullanılması onaylanmış doğal bir insektisittir.

Eser İlhan
17-03-2011, 19:28
Bilgi için teşekkür ederim. Paylaşımlarınızı her zaman ilgiyle izlediğimden ve harfien bahçemizde uygulayacağımdan emin olabilirsiniz.
Sayenizde bahçelerimiz daha sağlıklı ve güzel olacak. Buna eminim ;) ;)

Nuri Murvet
17-03-2011, 19:46
Sayın l_a_b

Aşı konusunu atlamışım, gözlerin patlaması devresinde kalem aşıları yapılır.

Aşı kalemleriniz hazırsa aşılama işlemine başlayabilirsiniz.

Nuri Murvet
17-03-2011, 19:54
Sayın Eser İlhan

Bahçesi ve bahçe tadında bir saksı büyüklüğünde toprağı olan dostlarımıza yardımcı olabilmek benim için büyük bir mutluluk...

İlgi ile izlediğiniz için bende size teşekkür ederim...

Çamtepe
17-03-2011, 20:31
Merhaba

Capnodis bizim bahçemizde de Şeftali, Vişne ve bademlerimizde dert oluşturuyor maalesef. ağaçlarda kurutuyorlar, yeni sürgünleri yiyiyorlar. Ayrıca meyvalara da zarar verdiklerini düşünüyorum. Henüz kimyasal ilaçlama yapmadık, sadece gördüklerimizi yok ediyoruz.

Ancak fiyatı biraz pahalı olsa da biyolojik mücadeleyi de düşünüyoruz. Aşağıdaki bakteri türlerini içeren karışımlar Capnodis'e karşı doğal olarak etkili.
Steinernema feltiae, Steinernema affine, Steinernema carpocapsae and Heterorhabditis bacteriophora

Agrikem, Koppert gibi firmalarda bu ürünler mevcut. Delphin WG, Capsanem, Terranem vs. vs. Tabi bir ziraatçiye danışıp kullanmakta fayda var.

İşin en güzel yanı bakterilerin işi bir larvayla bittiğinde diğerine gidiyor olmaları.

Ayrıca bazıları dip kurdunun açtığı galerilere tel sokup larvaları öldürme yoluna da gidiyor. Tabi çok ağacınız varsa hangi birisine yetişebilirsiniz o da bir soru işareti.

Nuri Murvet
17-03-2011, 21:33
Merhaba sayın Çamtepe

Biyolojik mücadele konusunu atlamışım dile getirmeniz yerinde oldu teşekkür ederim.

Bilgilerini sayfasına ilave ettim.

Capnodis zararlısı, kiraz, erik, kayısı, vişne, şeftali, badem, çitlenbik ve antepfıstığı ağaçlarında etkili, meyvalarına zarar vermesini duymadım, zararı ağacı zayıf düştüğünden meyvelerde şekil bozukluğu ve küçük olmasımı..?

serkanhoca
17-03-2011, 22:23
Merhaba arkadaşlar
Bugün budama kursunun ilk günüydü.
Hocamı can kulağıyla dinledim. Şimdi de sizin yazdıklarınızı okuyarak bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum.

Nuri Murvet
18-03-2011, 18:31
Merhaba sayın serkanhoca hoş geldiniz.

Budama kursunuz hayırlı olsun, biraz dikkat ve merak inanıyorum ki başarılı olacaksınızdır.

cemo
18-03-2011, 18:48
Sn Nuri Murvet

Ters dut un, gövde ve dallarındaki görünen durum budur.
Ne yapmam gerektiği konusunda yardımınızı rica ediyorum. Teşekkür ediyorum.