Bağlan

View Full Version : Bahçelerde Budama ve Budama Sonrası Bakım

Sayfalar : 1 [2] 3 4

Nuri Murvet
18-03-2011, 19:12
Merhaba sayın cemo

Dut ağacınızdaki zararlının adı Dut Kabuklu bitidir, mekanik olarak sert bir fırça ile fırçalayın diyeceğim fakat çok fazla çoğalmışlar, kimyasal ilaçlama için şimdi tam zamanı gözler uyanmadan kışlık kaplama ile ilaçlayın sorununuz çözüme ulaşır.

Zirai ilaç bayilerine ağacımda kabuklu dut biti var deyin, gerekli ilacı tavsiye ederler.

Daha evvel size bu konudan bahsetmiştim.(Kışlık sarı kaplama)

Nuri Murvet
18-03-2011, 19:19
Bağ budamalarında son günler budama yapamayanlar, gözlere su yürümeden hemen yapılması gerekir.

Acele edelim, hemen budamadan sonra mantari hastalıklar için özellikle Ölü Kol hastalığı için %2 lik bordo bulamacı ile kütük ve sürgünleri kaplıyalım.

cemo
18-03-2011, 19:22
Yarın ilk iş, bu kaplama ilacı temin edeyim. Aynı bit şeftali ağacımda ve armut ağacımda var:(
Cok teşekkür ederim size.

Halil Önen
19-03-2011, 00:27
Bağ budamalarında son günler budama yapamayanlar, gözlere su yürümeden hemen yapılması gerekir.

Acele edelim, hemen budamadan sonra mantari hastalıklar için özellikle Ölü Kol hastalığı için %2 lik bordo bulamacı ile kütük ve sürgünleri kaplıyalım.

Teşekkürler Sn. Nuri Murvet,

bordo bulamacı 15_ 20 gün ara ile iki defa uygulanması mantari hastalık olan asmada külleme için çok önemli, ortaya çıktığında durdurmak çok zor oluyor.

l_a_b
19-03-2011, 12:27
Sn Nuri Murvet

Ters dut un, gövde ve dallarındaki görünen durum budur.
Ne yapmam gerektiği konusunda yardımınızı rica ediyorum. Teşekkür ediyorum.

aynı sorundan benim bahçemdede var. özellikle genç fidanları acımadan kurutuyor.
bu güne kadar ilaç kullanmadım ama 1 hafta önce sarı ilacı attım bakalım ne olacak.
kolay gelsin.

Çamtepe
19-03-2011, 13:32
Merhaba sayın Çamtepe

Capnodis zararlısı, kiraz, erik, kayısı, vişne, şeftali, badem, çitlenbik ve antepfıstığı ağaçlarında etkili, meyvalarına zarar vermesini duymadım, zararı ağacı zayıf düştüğünden meyvelerde şekil bozukluğu ve küçük olmasımı..?

Merhaba,

Bir kaç capnodis'i nektarinlerimin üzerinde gördüm ama yeyip yemediklerini açıkçası bilmiyorum.

Capnodis'e aman dikkat.. Capnodis girmiş bir bahçenin eğer mücadele edilmezse bir kaç seneye kuruyup gideceğini söylüyor tüm konuştuğum ziraatçiler. Özellikle suyu, gübresi tam değilse, ağaç ihmal ediliyorsa (maalesef bizim durumumuz biraz bu), capnodis için gerek ve yeter şartlar mevcut.

Bir de eğer erginlerini toplayıp imha edecekseniz biraz iğrenç de olsa en etkin mücadele kafalarını gövdeden ayırmak oluyor. Zira kabukları inanılmaz kalın ve özellikle yumuşak toprak üzerinde ezerek öldürmeniz mümkün değil. İnsan görünce ya bir dalın etrafında dolaşarak görünmeyen tarafa geçerler ya da kendilerini yere atıp ölü taklidi yaparlar. Üşenmeyin, eğilin alın ayırma işlemini yapın. Isırmıyorlar, elinize de bir şey bulaşmıyor merak etmeyin. Elbette her canlının bir canı ve yaşama hakkı var ama gözünüz gibi baktığınız ağaçlarınıza öyle bir zarar veriyorlar ki inanın hiç gözünüz görmüyor..

Saygılar

Nuri Murvet
19-03-2011, 13:39
Teşekkürler Sn. Nuri Murvet,

bordo bulamacı 15_ 20 gün ara ile iki defa uygulanması mantari hastalık olan asmada külleme için çok önemli, ortaya çıktığında durdurmak çok zor oluyor.

Merhaba sayın Halil Önen hoş geldiniz.

Bizim bölgemizdede bağda, elmada, süs ağaçları ve çalılarında külleme kronik sorunlarımızdan, çokta etkili oluyor.

Sizinde aynı sorunla başınız dertte olduğu uyarılarınızdan belli oluyor, sıkı takip edilip mücadelesini bilinçli yapmak gerekiyor.

Nuri Murvet
19-03-2011, 14:00
Sayın l_a_b

Ağaçlarınıza kışlık kaplama ilacı ile tamamen boşluk kalmadan kapladıysanız, zararlıya karşı etkili olur, bundan sonraki süreci takip edin boş bırakmayın süreç yeniden başlayabilir.

Mine Pakkaner
19-03-2011, 20:30
Arkadaşlar bitki koruma ile ilgili sorularınızı lütfen uygun başlıkta sorunuz. Konu ile ilgili ayrı başlıklarımız var. http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=157

Bitki koruma sorularınız bu başlıktan taşınacaktır. Bu başlıkta sadece budama ve bakım sorularınız cevabı bilen üyeler tarafından cevaplanacaktır.

Nuri Murvet
19-03-2011, 20:56
Merhaba sayın Mine Pakkaner

Başlığımız bahçelerde budama ve bakım konusunu işlerken, bakım konusu genel anlamda geniş olduğu için hastalık ve zararlılarla mücadelesi konusunuda işleniyor.

Bahçe bakımlarında yılın her döneminde genel olarak bu hastalık ve zararlılarla mücadele ediyoruz.

Hastalık ve zararlılarla ilgili başlıklarda konuları işlemek daha doğru fakat genel olarak yüzeysel bilgilerin bu sayfada işlenmesinde bir sakınca olmadığına inanıyorum...

Fakat, yine de kendimi kaptırıp hastalık ve zararlılarla mücadelesi konusuna detaylı olarak işliyorum, amacım yardım etmek elimde değil sorulunca cevaplama ihtiyacı hissediyorum.

Takip eden arkadaşlarımızdan hastalık ve zararlılarla mücadelesi konulu bilgi isteklerini ilgili başlıkta istemenizi rica ediyorum, cevabını acil isterseniz bilgim dahilinde olursa hangi başlıkta yardım istediğinizi uyarın konuyu başlığında işleyelim.

Nuri Murvet
19-03-2011, 21:06
Bahçelerde Budama ve Bakım

Bahar ayı başlangıcı itibari ile erken çiçeklenen çalı formlu bitkilerimizden Japon ayvası (Chaenomeles Japonica), Forsythia (Altın Çanak ), Kamelya, Açelya gibi bitkilerin çiçeklenme süresinden sonra budama işlemlerini unutmadan yapalım, bir dahaki seneye daha çok ve gür çiçek elde ederiz.

Bu bitkilerimizin budama ve bakımı ile sorularınızı ihtiyaç hissettiğiniz zaman sorabilirsiniz.

adavci
19-03-2011, 21:18
Sayın Nuri Murvet,
Japon gülü ve Fırça çiçeği,budamalarını mart ayında yapalım mı?Mart ayında meyve ağaçlarına bir çay kaşığı kadar azotu yüksek suni gübre kullanın deniliyor .Ne dersiniz.

Nuri Murvet
19-03-2011, 22:18
Sayın Nuri Murvet,
Japon gülü ve Fırça çiçeği,budamalarını mart ayında yapalım mı?Mart ayında meyve ağaçlarına bir çay kaşığı kadar azotu yüksek suni gübre kullanın deniliyor .Ne dersiniz.

Merhaba sayın adavci

Japon Gülü (Hibiscus rosa-sinensis) den mi bahsediyorsunuz yoksa Kamelyadan mı? ikisininde budama zamanları farklıdır.

Fırça çalısı yılda iki kere çiçeklenme yapar haziran ve eylül sonu, budamasını havaların durumuna göre Kasım veya Aralıkta sık ve kuru dalların alınması çiçeklendikten sonra oluşan tohum kozalarının alınması ile form verilmesi sonlanır.

Azotu yüksek gübreleri az ve bitkinin ihtiyacı oranlarında kullanılmalıdır, çiçekli bitkilerde kompoze gübreler kullanmanız daha doğrudur, bölgemiz toprak yapısında Potasyum(K) yeterince bulunmaktadır. Azot (N) Fosfor (P) Çinko (Zn) veya demir (Fe) iz elementli gübreleri kullanmanız bitkinizin besin ihtiyacını daha iyi karşılar.

adavci
19-03-2011, 22:26
Merhaba sayın adavci

Japon Gülü (Hibiscus rosa-sinensis) den mi bahsediyorsunuz yoksa Kamelyadan mı? ikisininde budama zamanları farklıdır.

Fırça çalısı yılda iki kere çiçeklenme yapar haziran ve ekim sonu budamasıda havaların durumuna göre Kasım veya Aralıkta içte kuru dalların alınması çiçeklerden sonra oluşan tohum kozalarının alınması ve form verilmesi ile sonlanır.

Azotu yüksek gübreleri az ve sık oranlarda çiçeksiz bitkilerde kullanılmalıdır, çiçekli bitkilerde kompoze gübreler kullanmanız daha doğrudur, bölgemiz toprak yapısında Potasyum(K) yeterince bulunmaktadır. Azot (N) Fosfor (P) Çinko (Zn) veya demir (F) iz elementli gübreleri kullanmanız bitkinizin besin ihtiyacını daha iyi karşılar.

Sayın Nuri Murvet,
Kamelyadan bahsetmiyorum.

Nuri Murvet
19-03-2011, 23:01
Sayın adavci

Japon Gülü (Hibiscus rosa-sinensis) Subtropikal çalı formlu bir bitkidir.

Yeterli ısı ve gıdasını aldığı sürece çiçeklenme süreci devamlılık gösterir.

Budamasını gelişim sürecinde yalnız form vermek için yapılır, budamaya son derece dayanıklıdır.

Gübre isteği basettiğim gibi kompoze gübre ile iyi sonuç alırsınız.

ligustrum
20-03-2011, 13:00
Sayın Nuri Murvet Hocam;
Ters dut ve sofora'da " budamada " dikkat edilecek hususlar nelerdir.
Kuruyan dallar oluyor (yaşlı veya genç), istediğimiz şekilde-yönde dalga dalga bir form oluşturamıyorum.
Ters aşı ile oluşturulan başka tür ağaç örnekleri var.
Sağlıcakla kalın efendim.

Nuri Murvet
20-03-2011, 18:47
Ters dut ve sofora'da " budamada " dikkat edilecek hususlar nelerdir.
Kuruyan dallar oluyor (yaşlı veya genç), istediğimiz şekilde-yönde dalga dalga bir form oluşturamıyorum.

Sayın ligustrum

Ters aşılı Dut ve Sofora'da yapılan kesime budama demiyelim biçim verme, form budaması diyelim daha doğru olur.

Ters aşılı ağaçları dikiminden sonra 2-3 yıl kendi haline bırakmak gerekir, bu üç yıl süre içersinde yalnızca kuruyan ve istemediniz form biçimindeki sürgün ve dalları kesmelisiniz.

Bu süreçte ağaçta istediğiniz ana dalları belirlemiş olursunuz, kademeli olarak kat kat form budaması yapılarak ana şekli verir.

Aniden yükseltilmek istenirse, kuvvetli lider dallardan seçilir, destekle kalıba alınır bu seçtiğiniz ana dal veya dalların haricindeki sürgün ve dallar devamlı kontrol altında budanır.

Ana form budama işlemlerini ağacın uyku dönemlerinde yapılması gerekir, gelişim dönemlerinde ise ana formu bozacak yeni sürgünlere müsade edilmez.

Sofora, Dut kadar budamaya dayanıklı değildir, bu form verme işlemi Sofora'da daha uzun sürer.

Budama yapıldıktan sonra büyük yaraları muhakkak aşı macunu ile kapatalım, en önemli konu budama aletlerini dezenfekte ederek kullanalım.

Bahçelerde Budama ve Bakım

Form budaması yapılmış Ters Dut ağacı örneğidir.

197696

Form budaması yapılmış Ters Dut ağacı örneğdir

sındırgılı
20-03-2011, 20:12
Bende, bugun gulleri tekrar gozden gecirdim. Budama hatalarini telafi ettim. Zeytinlerle birlikte gullerin ve de narlarin bordo bulamaclarini attim.
Erige de aticaktim ama ciceklenmeye basladigini gorunce vazgectim. Her halde, yanlis bir sey yapmamisimdir.
Vaktim kalmadigindan, asagi yoldaki guller ve ters asili dut bakimlari haftaya kaldi . Gerci, cim yapma programim var; nasil yetisecegim bilemiyorum :(

Nuri Murvet
20-03-2011, 22:02
Merhaba sayın sındırgılı hoş geldiniz.

Gül budamalarını iki aşamada yapmak çok iyidir, biz bakımını yaptığımız bahçelerde havaların durumuna göre genelde kasım ayında çalı ve bodur güllerde çiçekten sonra oluşan tohumları, çok az iç dallardan ve çok uzayan dalların uç noktalarında rüzgardan ve yağacak olan kardan etkilenmesin diye kısaltıyoruz.

İki kademeli budamada yeni sürgün ucu alındığı için gece donlarında dal uçlarında yanmalar oluşmuyor ve hacim küçüldüğü için rüzğarlardanda etkilenmiyor.

Gözler uyanmadan bu günlerde gerçek budamasını yapıyoruz hemen dip çapası ve gübreleme işlemlerini yaptıktan sonra bordo bulamacı ile tüm gövdeyi ilaçlıyoruz , gülümüz bahara hazırdır.

Zeytin ve nar'ınıza bordo bulamacı atmanız yerinde olmuş.

Çiçekte olan Erik ağacınıza bordo bulamacı atmadığınız iyi olmuş, bekleyin meyve tutumundan sonra iyi takip edin mantari hastalık ve zaralıların aktif olduğu döneme giriyoruz.

Gülleri ve ters dutunuzun budamasını haftaya bıraksanızda olur.

Tohumdan çim ekimi için daha erken en az 15-20 gün var acele etmeyin.

Eser İlhan
20-03-2011, 22:11
Merhaba Nuri Bey,zeytine de bordo bulamacı atılıyor mu? Ben sadece yaprak döken ağaç ve çalılara bordo bulamacı atıldığını düşünüyordum. Zeytinin yaprakları bu durumda mavileşmez mi?

Nuri Murvet
20-03-2011, 22:52
Merhaba sayın Eser İlhan

Zeytin yeni sürgün uçları çıkmadan %2 lik bordo bulamacı uygulaması ağaç için yararlıdır, hastalık çıkışlarını durdurur. Yapraklarının mavileşmesi geçicidir, yağan ilk yağmurla temizlenecektir..

novazet
23-03-2011, 22:49
Sayın Nuri Mürvet;

Yapmış olduğunuz paylaşımlarla bizleri bilgilendirdiğiniz için öncelikle size çok teşekkür ediyorum.

Bahçemde bulunan Haziran 2008’de dikmiş olduğum fidanlara şimdiye kadar hiç budama yapılmadı. Yirmi gün kadar önce bordo bulamacı yaptım. Şimdi de budamalarını kendim yapmak istiyorum. Sizin önceki sayfalarda vermiş olduğunuz bilgileri okudum. Fakat budama konusunda önceden hiç bir tecrübem olmadığı için yanlış yapmaktan çekiniyorum. Fidanları budamama resimler üzerinden yardımcı olabilir misiniz?

Şekerpare 2009’da az miktarda meyvesi vardı. 2010’da soğuk vurduğu için hiç meyve olmadı.

198193

Kiraz iki yıldır çok az da olsa meyve veriyor.

198194

Vişne iki yıldır az miktarda meyve veriyor.

198187

Armut ve beyaz dut hiç meyve vermedi.

198188

198189

novazet
23-03-2011, 22:54
Elma hiç meyve vermedi.

198195

Bu elmada diktiğim asıl fidan kurudu kökten çıkan yeni sürgün bu hale geldi.

198196

Birde kirazda böyle bir şey var. Bu hastalık mıdır?

198197

feyzon
24-03-2011, 15:16
Sayın Nuri Mürvet, ben de amatör olarak Bolu da bulunan bulunan meyve bahçemizde budama yapıyorum. Bu hafta sonu soğuk ve yağmurdan fırsat buldukça budama yaptım. Ancak büyük ve yaşlı ağaçlarda meyve budaması nasıl yapılır bu konuda fazla bilgim yok.
AYrıca her yıl budama yapmak gerekirmi. Yaralanan yerler için ne yapmak gerekir. Aşı macunu veya su tut boyası gibi şeyler var sanırım. En uygun olan hangisidir. Şimdiden teşekkürler.
Ayrıca şekil budaması için uzman tv de çok güzel videolar var. Genç ağaçlar için nasıl yapılacağını gösteriyor. Yeni başlayanlar için faydalı olabilir. Linki şöyle: http://www.uzmantv.com/budama-cesitleri-nelerdir

Nuri Murvet
24-03-2011, 18:51
Sayın Nuri Mürvet;

Yapmış olduğunuz paylaşımlarla bizleri bilgilendirdiğiniz için öncelikle size çok teşekkür ediyorum.

Bahçemde bulunan Haziran 2008’de dikmiş olduğum fidanlara şimdiye kadar hiç budama yapılmadı. Yirmi gün kadar önce bordo bulamacı yaptım. Şimdi de budamalarını kendim yapmak istiyorum. Sizin önceki sayfalarda vermiş olduğunuz bilgileri okudum. Fakat budama konusunda önceden hiç bir tecrübem olmadığı için yanlış yapmaktan çekiniyorum. Fidanları budamama resimler üzerinden yardımcı olabilir misiniz?

Merhaba sayın novazet

Kışlık bakım için bordo bulamacını, yapraklar %80 ini döktüğü zaman ve son olarak gözler uyanırken yapılması gerekir.

Şekerpare Kayısınıza, yüklediğiniz fotoğraflardan budama önerisinde bulanacak ayrıntılar görünmüyor. Genel görüntü olarak bir karışıklık var fakat kesin bu dalı budayın diyemiyeceğim. Kayısı budaması ana gövdeden taç seklinde form verilen 3-5 dallar lider bırakılır, bu dallardan çıkan sürgünler 2-3 göz bırakılarak budanır, hurma yaprağı gibi yay çizerek açılması gerekir, kayısı için ideal form budaması budur.

Kiraz ağacınızın bütün dal ve sürgünlerin uçlarını budayın, bu budama şekli meyve gözlerinin oluşumunu hızlandırır.

Vişne fotoğraf görüntülerinde ayrıntılı göremedim, budama yapılacak bir yer görünüyor, iç kısımlarda birbirlerine temas eden dalları temas etmeyecek şekilde budayalım, vişnenin çiçeklenme zamanında yeterli tozlaşma yapamamasından dolayı meyve tutumu az olmuştur.

198353

Armut ağacınız çiçekte meyve tutumu için yeterli döllenmeyi yapamamıştır.

Dut ağacınız meyve tutmuyorsa veya uzun püskül gibi meyve çiçeği veriyorsa ağacınız erkek olabilir, takip edin bu yıl kiraza önerdiğim budama şeklini uygulayın dal ve sürgün uçlarını uç noktasından budayın meyve göz oluşumunu teşvik eder.

Seneyede meyve vermezse aşılama yaparsınız.

198357

Elma ağacınızda meyva gözü oluşumunu göremedim meyve tutmaması, çiçeklenme yapmamıştır veya çiçek açmış ise tozlayıcı olmadığından meyve tutmamıştır. Elmanında dal ve sürgün uçlarını budayalım.

Aşı altından patlamış yeni elma sürgünü çöğür anacıdır, uygun elma kalemi ile aşı yapılması gerekir.

Kiraz ağacınızdaki oluşum hastalık değil, mekanik sürtünme olmuş ağacınız bu yarayı kapatmak için uğraşıyor. Destek için kullandığınız malzemeye sürtünmesinden olmuştur.

Nuri Murvet
24-03-2011, 19:31
Sayın Nuri Mürvet, Büyük ve yaşlı ağaçlarda meyve budaması nasıl yapılır bu konuda fazla bilgim yok.
AYrıca her yıl budama yapmak gerekirmi. Yaralanan yerler için ne yapmak gerekir. Aşı macunu veya su tut boyası gibi şeyler var sanırım. En uygun olan hangisidir. Şimdiden teşekkürler.

Merhaba sayın feyzon

Büyük ve yaşlı meyve ağaçlarını budamak tecrube ve ustalık gerektirir, budanacak ağaçları çok iyi tanımak, budama sonrası vereceği tepkileri önceden bilinmesi gereklidir. Yanlış budama ağacın kurumasına bile sebeb olabilir.

Ağaçlara her yıl budama yapılacak diye bir kaide yok, gerekli görülüp lüzum arz ediyorsa budanır.

Meyva ağaçları düzenli bakım ister bakım içersinde budamada en önemli faktördür.

Ağaçlarda kesim sonrası yaralarının kapatmak için aşı macunu haricinde başka birşey kullanmayın..

Ben (sentetik) yağlı boya ile ağaçların kesim yerlerine sürülmüş örnekleri çok gördüm böyle uygulamalardan asla kaçınalım, yapacak olan arkadaşlarıda uyaralım.

l_a_b
25-03-2011, 00:09
nuri bey merhaba
bu sayfa budama sayfası olduğu için birkaç mesajım budandı. : )))
linkleri veriyorum.
herkese teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23861
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23862

ligustrum
25-03-2011, 02:50
Sayın l a b; Yukarıdaki mesajda belirtildiği üzere;
Ağaçlarda kesim sonrası budama yaraları,
aşı macunu ile kapatılması gerekiyor.
Aşı macunu ihmal edilirse:
Yara kapanmadığı için güneş yanığından zarar görür.
Bu açık yaradan ağaç içersine bazı zaralılar da gir e bilir.

Ağaç budamada dal çıkarırken kesim yerinde "tırnak" bırakma malı.
Bu tırnak kuruduğu gibi, ağacın gövdesi de kurumadan etkilenecektir.

Kesilen yer, dalın çıkış yeri (dibi) ve buğumun
hemen üstü olmalıdır ki; bu boğum bölgesinde daha çok olan
uyur gözler yardımı ile yara kapansın.
Bir yılık sügünlerde de gözün üstünden kesmeye gayret göstermeliyiz.
Uçlarında kuruma olmasın, diye.

Sayın Nuri Murvet Hocamız fotoğraflarla gösterecektir,
Budama hatalarının bitkiye verdiği zararları. İnşallah.
Ne de olsa kurs bitmedi? İzlemek kolay, sunan yorulmasa bari!
Allah razı olsun. Sağlıcakla kalın.

Nuri Murvet
25-03-2011, 21:09
Sayın ligustrum

Güzel cevabınız için teşekkür ederim, hep budama konusunu işliyoruz budama hatalarının ağaca vermiş olduğu zararlarıda konu olarak işleyelim izleyen arkadaşlarımıza faydası olur.

Nuri Murvet
25-03-2011, 21:10
nuri bey merhaba
bu sayfa budama sayfası olduğu için birkaç mesajım budandı. : )))
linkleri veriyorum.
herkese teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23861
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23862

Sayın l_a_b

Konuları başlığında paylaştım.

Nuri Murvet
26-03-2011, 21:58
Merhaba

Bahçelerde yoğun bakım faliyetleri var, bahçelerde bahar budamalarını yaparken gül sürgün uçlarında yaprak bitlerini fark ettik, dikkat edelim güllerimiz gelişim sürecinde zayıf kalmasınlar gereken önlemleri alalım...

Gül fidanının dip çapasını unutmayalım, gevşek süzek topraklarda iyi kök sistemi yapar, tabii ki kürek ucu ile de yanmış koyun gübresinide unutmayalım...

Nuri Murvet
27-03-2011, 19:35
Merhaba

Bahçe bakımında çimler ilk sırayı alır, çiminiz iki yaş üzerindeyse çim tırmığı veya çim havalandırma makinası ile havalandırılması iyi olur.

Çim kesim yüksekliğiniz bu aylarda 3 cm olsun mayıstan 15 den sonra 4-5 cm yüksekliğe çıkarsınız.

Bu aydan sonra çim gelişimi hızlanır, kompoze gübre vermenin tam zamanıdır.

Havalar ısındı düzenli sulamalara başlayacağız, otomatik sulaması olanlar sistemi test edip, kontrolden geçirelim gereken arızalar giderilsin, sulama zaman ayarlarını nisan sonuna kadar iki günde bir, sabah erken saatlere ayarlamasını yapalım.

adavci
27-03-2011, 20:17
Sayın Nuri Murvet,Selamlar.
Can Eriğinin budamasını bana göstermiştiniz.Geçen yılda budanmıştı.Şu an 3 yaşında.Çok güzel gelişti,ancak çiçek açmadı.Yaşıtları çok gelişmemelerine rağmen dallarında bir sürü çiçek var.Benim ağacım neden çiçek açmadı?Meyve vermeme gibi gözüküyorsa yol yakın iken hemen yenisini dikeyim.
Altın çileği budayıp gübre ile çevresini kapatmıştım..Bu yıl başka bir alana taşımak istiyorum.Bu mümkün mü?Saygılar.

Nuri Murvet
28-03-2011, 18:46
Sayın Nuri Murvet,Selamlar.
Can Eriğinin budamasını bana göstermiştiniz.Geçen yılda budanmıştı.Şu an 3 yaşında.Çok güzel gelişti,ancak çiçek açmadı.Yaşıtları çok gelişmemelerine rağmen dallarında bir sürü çiçek var.Benim ağacım neden çiçek açmadı?Meyve vermeme gibi gözüküyorsa yol yakın iken hemen yenisini dikeyim.
Altın çileği budayıp gübre ile çevresini kapatmıştım..Bu yıl başka bir alana taşımak istiyorum.Bu mümkün mü?Saygılar.

Merhaba sayın adavci

Can Erik ağacınızda meyve sürgün gözleri oluşmamış fakat bazı fidanlar çiçek gözü tutumunu geç yapıyor, özellikle de erik cinslerinde acele etmeyin bu yılıda geçirsin seneye sizi sevindirecektir.

Altın çileği konusunda fazla bilgim yok, teknik olarak bitkiniz uykudaysa topraklarını dağıtmadan nakil işlemini yapabilirsiniz, dikim sonrası hemen can suyunu vermeyi unutmayalım.

novazet
28-03-2011, 23:01
Sn. Nuri Mürvet;

Fotoğrafları biraz uzak çekim yaptığımı farkettim ama yinede şansımı bir deneyeyim dedim. Bugün budamadan anlayan bir arkadaşla konuştuk. İnşallah yarın iş çıkışında bahçeye budamaya gideceğiz. Sizin verdiğiniz bilgileride kaydettim. Uyarılarınızı dikkate alacağım. Çok teşekkür ederim.

malina
29-03-2011, 14:39
Bu başlık budamayla ilgili, lütfen sorularınızı doğru başlıklar altında sormaya özen gösterin...

Bunu yapmayacaksanız, sorularınızı özellikle bir kişiye soracaksanız, özel mesajı kullanın.
Sorunun cevabından yararlanabilecek diğer arkadaşları boşverin. Onlar nasıl olsa burada o cevapları bulup, yararlanamayacaklar... :)

Nuri Murvet
29-03-2011, 19:58
Ağaçlarda hatalı budama yapılmış örnekleri paylaşmak istiyorum

199284

Hatalı budama örneği

ligustrum
29-03-2011, 20:55
Kocaman bir tırnak bırakılmış, ağaç kapatmak için uğraşıyor.
Hâla düzeltilebilir;
Tekrar usulüne uygun kesilip,
testere izleri keskin bıçakla perdağlanıp,
aşı macunu sürülmeli.

Nuri Murvet
30-03-2011, 19:37
Kocaman bir tırnak bırakılmış, ağaç kapatmak için uğraşıyor.
Hâla düzeltilebilir;
Tekrar usulüne uygun kesilip,
testere izleri keskin bıçakla perdağlanıp,
aşı macunu sürülmeli.

Merhaba sayın ligustrum

Gerekeni söylemişsiniz, ilave edecek bir şey yok teşekkür ederim.

Ağaçlarda hatalı budama yapılmış örnekleri paylaşmak istiyorum

199511

Hatalı budama örneği

feyzon
31-03-2011, 13:46
Sayın Nuri Mürvet hocam,
Budamada kullanılan telekobik dal makasları var.
Bunlarla dal budama özellikler yüksek ağaçlar için daha kolay yapılabilir mi acaba? Kullanım için tavsiye eder misiniz? Ayrıca yine meyve toplamada kullanılabiliyor mu? Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. Selamlar

aşı
31-03-2011, 15:41
Sayın Nuri Mürvet hocam,
Budamada kullanılan telekobik dal makasları var.
Bunlarla dal budama özellikler yüksek ağaçlar için daha kolay yapılabilir mi acaba? Kullanım için tavsiye eder misiniz? Ayrıca yine meyve toplamada kullanılabiliyor mu? Bu konuda bilgi verirseniz sevinirim. Selamlar

özellikle asma gibi ince dalları budamak için güzel olur ama kalın dalları kesmek için motorlu olanları var. belediye yol kenerındaki ağaçları budamak için kullanıyordu motorlu olan hoşuma gitti doğrusu.

Nuri Murvet
31-03-2011, 19:19
Merhaba sayın feyzon

Teleskobik dal makaslarını, merdiven kullanmadan ince dal uçlarını budamak için kullanılıyor.

Kullanışlı bir alet, fakat 2 cm üzeri kalınlıktaki dalları budamak zordur.

Meyve toplamak için kesim başlığını çıkarıp, meyve toplama aparatını takarsınız erişemediğiniz meyveleri toplamak kolay ve zevkli olur.

Aynı budama ve toplama aparatından bendede var, fakat üç yıl oldu bir kere bire kullanmadım, kullanmayı unutuyorum, ihtiyaç hissetmiyorum, koca şeyi kim taşıyacak diyorum kullanmamak için mazeret çok, sizde bu kullanmama mazeretleri yoksa alın kullanın, hayırlı olsun...

Merhaba sayın aşı

Motorlu testereler bence, budama için değil kesim içindir.

Budama için çok gerekli olduğu zamanlarda bilinçli olarak motorlu testereleri kullanılması gerekir.

feyzon
31-03-2011, 21:28
Sayın hocam toplama ve budama için merdiven kullanmak zorunda kalıyoruz ve epeyce zor oluyor. Bilgileriniz için teşekkürler.

Nuri Murvet
01-04-2011, 15:24
Ağaçlarda hatalı budama yapılmış örnekleri paylaşmak istiyorum.

Ağaç yanlış budama yapılan yarayı kapatacak fakat kapanan yara gövdede kocaman bir ur gibi şekil bozukluğu oluşturacaktır.

199964

Hatalı budama örneği

ceviz59
01-04-2011, 22:41
merhabalar nuri murvet bende hobi olarak setifikalı ceviz bahcesi kurdum bu yıl 40 şebin 40 bilecik buların şekil budamısı için sizden yardım istiyorum tariflerinize ihtiyacım var şimdiden teşekkürler

ligustrum
01-04-2011, 23:54
Sayın ceviz59; Ceviz fidanlarını yeni diktiğiniz için yapacağınız bakım işlemleri: Fidanın etrafına şöyle 1 metre çap gibi su çanağı yapmanız,

Can suyu fidanlar dikilince verilmiştir/vermeniz,

Mantari hastalıklardan korumak için%1 veya 1,5 bordo bulamacı ilacı atmanız. (Hazır ilaçlar da olur üzerinde yazan oranda) Bir sırt pompası yeter.

Fidanların gövde çap kalınlıklarını dikkate alarak,
kalın olanlar 1 metrenin üzerinden,
ince olanları daha alçaktan olmak üzere,
gözün az üzerinden ve arkasından meyilli olarak
budama makası ya da falçata ile keserek, tepe kesimi yapınız.

Her tepe kesiminden sonra kesici aletini,
sulandırılmış çamaşır suyu kapında dezenfekte ediniz.

Kesilen yere aşı macunu sürünüz.

Bahçenin ve fidanların bir fotoğrafını da yüklerseniz;
Hep birlikte hataları çabuk bulur, düzeltiriz.
Kolay gelsin.

Nuri Murvet
02-04-2011, 12:13
merhabalar nuri murvet bende hobi olarak setifikalı ceviz bahcesi kurdum bu yıl 40 şebin 40 bilecik buların şekil budamısı için sizden yardım istiyorum tariflerinize ihtiyacım var şimdiden teşekkürler

Merhaba sayın c e v i z 59

Yeni kurmuş olduğunuz ceviz bahçeniz hayırlı olsun, uzun vadeli, emek isteyen bir işe karar vermişsiniz.

Bahçenizde ekim aralıklarını, toprak analizini (Yaptırmanız gerekli) sormadan hemen budama konusuna giriyorum.

İlk dikim yaptığınız fidanların rüzğardan sallanıp kök sistemi zarar görmemesi için hakim rüzğar yönüne montajını yaptınız hereklere iki noktada bağlamanız gerekir.

Ceviz ağacınızın büyüme şekli ana dal sürgün ucunun liderliği ile devamlı sopa gibi yukarı yükselme eğilimi vardır.

İlk 3 yıl budama şekli terbiye ve form verme şeklinde olacaktır, 4-5 ci yıldan sonra sonra verim (Meyve tutumu) için yapılacak budama usullerine geçeceksiniz.

Dikilen fidanlara tepe kesimi yapılır, fidanlara bu yıl herhangi bir müdahale yapılmaz.

Tepe kesimleri 80-100 cm yükseklikte 45 derece açı ile sürgün göz ucunun bitiminden kesilir, aşı macunu sürülür. Kullanacağınız budama aletlerini dezenfekte etmeden kullanmayalım.

Budama terbiyesinde dikim aralıkları önemlidir, aralıklar genişse alçaktan geniş taçlandırma, aralıklar kısaysa taç oluşumlarını daha dar yapılması gerekir.

İkinci yıl fidan üzerinde tepedeki gözden süren lider dal olmak üzere, toprak seviyesinden 60 -80 cm yükseklikten itibaren değişik yönlerde beş ana dal seçilir.

200100

Bu süreçten sonrasını aşama aşama detaylarıyla zamanı gelince anlatırım...

Merhaba sayın ligustrum

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim, konuyu beraberce takip edelim...

Nuri Murvet
05-04-2011, 23:05
Merhaba

Meyve ağaçlarında budama zamanı bitmiştir, bölge iklim şartlarına görede bitmek üzeredir.

Bundan sonraki süreç çiçeklenme ve meyve tutumudur aynı zamanda hastalık ve zararlılarında çıkış zamanlarıdır, takip edelim..!

Çalı formlu süs çalılarınında çiçeklenmeden sonra budamasının yapılması bir daha ki seneye daha bol çiçeklenmesini sağlıyacaktır.

aşı
08-04-2011, 18:43
asma budaması hakkında bilgi verebilirmisiniz.
özellikle çardak üzerindeki asmaları kaç göz bırakarak budamamız gerekiyor ?
teşekkürler.

Nuri Murvet
09-04-2011, 20:49
asma budaması hakkında bilgi verebilirmisiniz.
özellikle çardak üzerindeki asmaları kaç göz bırakarak budamamız gerekiyor ?
teşekkürler.

Merhaba sayın aşı

Çardak üzerindeki asmaları ana dallar üzerindeki sürgünleri 2-3 göz bırakarak budayalım...

Budamaya biraz geç kalmışsınız, bence derin budama yapmayın fazla iç dalları çıkarın birde kuru dalları alın bu sene bu budama şeklinle idare edin asmanııza su yürümüşse derin budama sakıncalıdır.

ceviz59
10-04-2011, 11:31
merhabalar sayın nuri murvet hocam bilgilerinize cok teşekkürler buamadaki sorularıma cevap verdiniz bir kac sorum olacak gübre olarak 15 15 15 kulansam veya humik asit aldım
nasıl kullanmalıyım vede baska agac olarak ne tür fidanlar dikmeliyim şeftali veya elma olurmu bilgilerinize ihtiyacım var sagolun

Çamtepe
10-04-2011, 16:13
vede baska agac olarak ne tür fidanlar dikmeliyim şeftali veya elma olurmu bilgilerinize ihtiyacım var sagolun

Merhaba Sayın Ceviz59,

Ceviz'in salgıladığı juglone adındaki bir gazın elma ve armut ağaçlarına zehirli olduğunu yazıyor Wikipedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Juglans). Zaten genel olarak bahçeleri kapama (tek tür) olarak kurmanın faydalı olduğunu pek çok kaynak dile getiriyor.

İleride azot gübresi gereksimini azaltmanız amacıyla aynı kaynakta köklerinde azot bağlayan bakterileri barındırdığından aşağıdaki ağaçların birlikte ekimi de tavsiye ediliyor, ben pratik olarak henüz deneyemedim.
Elaeagnus × ebbingei, Elaeagnus umbellata (Güz zeytini), Alnus (Kızılağaç).

Yok illa ki ağaç dikmek istiyorum ve meyve ağacı dikmek istiyorum diyorsanız zararlı ve hastalık açısından benzer ilaçları kullanabileceğiniz bir tür seçmeniz lazım diye düşünüyorum ama uzmanı değilim. Bir de kişisel düşüncem sulama düzeni açısından da benzer ihtiyaçları olan bir ağaç seçmeniz. Örneğin şeftali ekerseniz çok sık sulamanız gerekecek. Ceviz için ise şeftali kadar suya gereksinimi olmayacak.

ceviz59
10-04-2011, 17:20
merhaba sayın çamtepe ilgilendiginiz için teşekkürler 8*8 ektim fidan aralarını arasına şeftali diktim elma ve badem, sulama olarakta damlama sitemi kurcam araştırma içindeyim humik asiten bilgisi olan varsa beliyorum ...

Nuri Murvet
10-04-2011, 19:48
merhaba sayın çamtepe ilgilendiginiz için teşekkürler 8*8 ektim fidan aralarını arasına şeftali diktim elma ve badem, sulama olarakta damlama sitemi kurcam araştırma içindeyim humik asiten bilgisi olan varsa beliyorum ...

Merhaba sayın Çamtepe Bilgi paylaşımınız için çok teşekkür ederim.

Merhaba sayın c e v i z 59

8*8 ekim fidanlarınızı alttan geniş taç oluşumu yapacak sıra aralığıdır, fidanlarınızı bu terbiye sistemine göre forme ediniz.

Ceviz fidanı sıra aralarına şeftali, elma ve badem dikimini yapmasaydınız iyi olurdu, ilk 5-8 yıl pek sorun yaşamazsınız, bu süreç sonrasında ister istemez ara ekim yaptığınız meyva fidanlarını kesmeniz veya yer değiştirmeniz gerekecek.

Ekimini yaptığınız meyva fidanlarını ayrı bir parsele almanız doğru olur, bu sene bırakın kalsınlar uyku döneminde kasım sonrası söküp sabit parseline alırsınız.

Humit asit:

Topraktaki organik maddelerin ana içeriği humustur.

Hümik asit ise humusun en aktif maddesidir.

Aşırı kimyasal gübre kullanımı humusun hızla tükenmesine neden olur, humus gübrelerin alınımını kolaylaştıran bir maddedir

Hümik asitler topraktan elde edilen ana bileşiklerdir. Hümik asit moleküllerine bağlı 60 ‘ı aşan farklı iz elementi, çeşitli canlı organizmaların kullanımına hazır olarak bulunmaktadır, en yüksek hümik ve fülvik asit oranı Leonarditte mevcuttur.

Kısaca Humik asit mükemmel doğal toprak düzenleyicidir, kullanın fidanlarınızın gelişimi için son derece yararlıdır.

osmanefe42
10-04-2011, 23:40
merhaba nuri bey benim 100 kadar 0900 kiraz ağacım var bordo bulamacını yağışlar nedeni ile veremedim. gözler iyce kabardı çiçek dönemi yaklaştı. şimdi atılan bordo bulamacın faydası daha önemlisi zararı olurmu. bir de çiçek ve meyve tutumu için fosfit formunda fosfor ve çinko vermeyi düşünüyorum bunları hangi dönemde vermem gerekir. çiçek ve meyve tutumunu artırmam için sizin tavsiyeniz nedir. geçen yıl çiçek döneminde çiçeklerin içinde tomurcuk kurtları vardı. buyıl tekrarlarmı acaba. geçen yıl çiçek dönemi olunca ilaçlama yapamamıştım. ilaçlamasını nezaman yapmalıyım fosfit ve çinko ile karıştırıp ilaçlama yapsam nezaman yapmam uygun olur? biraz fazla soru sordum şimdiden teşekkürler

Nuri Murvet
11-04-2011, 19:46
merhaba nuri bey benim 100 kadar 0900 kiraz ağacım var bordo bulamacını yağışlar nedeni ile veremedim. gözler iyce kabardı çiçek dönemi yaklaştı. şimdi atılan bordo bulamacın faydası daha önemlisi zararı olurmu. bir de çiçek ve meyve tutumu için fosfit formunda fosfor ve çinko vermeyi düşünüyorum bunları hangi dönemde vermem gerekir. çiçek ve meyve tutumunu artırmam için sizin tavsiyeniz nedir. geçen yıl çiçek döneminde çiçeklerin içinde tomurcuk kurtları vardı. buyıl tekrarlarmı acaba. geçen yıl çiçek dönemi olunca ilaçlama yapamamıştım. ilaçlamasını nezaman yapmalıyım fosfit ve çinko ile karıştırıp ilaçlama yapsam nezaman yapmam uygun olur? biraz fazla soru sordum şimdiden teşekkürler

Merhaba sayın osmanefe42

Bordo bulamacı uygulaması gözler patlama devresinde %1 lik dozda uygulayabilirsiniz, bu uygulama çiçeklenme süresinide uzatır.

Dikkat: Gözler patlamışsa kesinlikle bordo bulamacı uygulaması yapmayınız..!

Potasyum Fosfiti, gözler uyanmadan, çiçekten sonra ve hasata 15-20 gün kala üç dozda kullanmanız meyve kalitesini arttırır, potasyum fosfitin Pestisit olarak üstün özellikleride vardır.

Kiraz bahçenizi tek çeşit olarak kurmanız hatadır.

Mevcut kiraz bahçelerinde en büyük problemlerden başta geleni döllenme problemidir.

Bunun sonucu olarak verim azlığı ve verim düzensizliğidir. Verim azlığı ve verim düzensizliğinin başka sebepleri de olmasına rağmen en önemli doğru dölleyici planlamamasıdır.

Ziraat 0900 dölleyicilerinin kiraz tarımında planlanması zorunludur.

Dölleyicilerde genellikle Starks Gold, Lambert , Vista, Merton Late, Bigerreau Gauçher, Nnoble dir.

İyi meyve tutumu için dölleyici çeşitleri bahçenize dikimini yapmanız gereklidir.

ligustrum
11-04-2011, 20:23
Sayın Osmanefe42; Kirazlarınız çiçek dönemine yaklaşırken mutlaka
"bakla zınnı" olarak tabir edilen uçan böceğe karşı tedbir almalıyız.

Geçen yıl bu böceği monilya ilaçlaması yaparken tek tük görmüştüm.
Yoğunluk tesbiti gözlemi olarak bakmadığımdan,
ihmale geldi, hiç meyva alamadık. Sanırım bu zararlı sebep oldu.
Bu sene mavi leğen, mavi bardak mavi renkli ne varsa
tuzak olarak kullanacağım.

Konu başlığında ve formlarda bakla zınnı böceğini ile ilgili bilgiler mevcut.
Kolay gelsin.

osmanefe42
11-04-2011, 23:19
Kiraz bahçenizi tek çeşit olarak kurmanız hatadır.

Mevcut kiraz bahçelerinde en büyük problemlerden başta geleni döllenme problemidir.

Bunun sonucu olarak verim azlığı ve verim düzensizliğidir. Verim azlığı ve verim düzensizliğinin başka sebepleri de olmasına rağmen en önemli doğru dölleyici planlamamasıdır.

Ziraat 0900 dölleyicilerinin kiraz tarımında planlanması zorunludur.

Dölleyicilerde genellikle Starks Gold, Lambert , Vista, Merton Late, Bigerreau Gauçher, Nnoble dir.

İyi meyve tutumu için dölleyici çeşitleri bahçenize dikimini yapmanız gereklidir.[/QUOTE]

cevabınız için teşekkürler. bahçemde dölleyici çeşitlerim mevcut starks gold ve lambertlerim var bahçe içersinde. tomurcuk kurtları için ilaçlama nezaman yapılmalı bilgi verirmisiniz. henüz ağaçlar çiçek açmadı ama gözler iyce kabardı 5-6 güne kadar pembe tomurcuha dönüşür. yinede bordo bulamaç vermelimiyim emin değilim.

osmanefe42
11-04-2011, 23:25
Sayın Osmanefe42; Kirazlarınız çiçek dönemine yaklaşırken mutlaka
"bakla zınnı" olarak tabir edilen uçan böceğe karşı tedbir almalıyız.

Geçen yıl bu böceği monilya ilaçlaması yaparken tek tük görmüştüm.
Yoğunluk tesbiti gözlemi olarak bakmadığımdan,
ihmale geldi, hiç meyva alamadık. Sanırım bu zararlı sebep oldu.
Bu sene mavi leğen, mavi bardak mavi renkli ne varsa
tuzak olarak kullanacağım.

Konu başlığında ve formlarda bakla zınnı böceğini ile ilgili bilgiler mevcut.
Kolay gelsin.

bahçemde ben pek rastlamadım açıkçası yaz döneminde nadiren gördüğüm bir böcek çeşidi

serkanhoca
12-04-2011, 21:36
Sayın Nuri Murvet,
Antep fıstığı yetiştiriciliği bölümünde sormuştum (antep fıstıklarının içi boş) biraz da çevremde araştırınca antep fıstığı aşılanan çitlembik ağaçlarımın öncelikle budanması gerektiği bilgisini aldım, eğer sonuç budamadan sonra sonuç başarısız olursa dişi erkek ağaç sayısı üzerinde çalışma yapacağım.
Sizden ricam resimlerdeki ağaçlarımın nasıl budanacağı hakkında bana yardımcı olmanız.

resim1 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=771168&postcount=94)

resim2 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=771169&postcount=95)

resim3 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=771171&postcount=96)

Nuri Murvet
12-04-2011, 22:41
cevabınız için teşekkürler. bahçemde dölleyici çeşitlerim mevcut starks gold ve lambertlerim var bahçe içersinde. tomurcuk kurtları için ilaçlama nezaman yapılmalı bilgi verirmisiniz. henüz ağaçlar çiçek açmadı ama gözler iyce kabardı 5-6 güne kadar pembe tomurcuha dönüşür. yinede bordo bulamaç vermelimiyim emin değilim.

Merhaba sayın osmanefe

Ziraii ilaç tavsiyelerinde yanlış ilaç kullanımını önlemek ve bilinçsizce kullanılan ilaçlar doğal dengeyi bozduğu için zararlı çıkışını tespit ettikten sonra, gerekliliği luzum ettiği zaman ziraii kimyasal ilaçları tavsiye edilmesi gerekir.

Kiraz ağaçlarında tomurcuk oluşumu patlamak üzere bu süreci ve çiçeklenme sürecini iyi takip edelim, zararlıyı tanıyoruz zaten bioinsektisit Delfin 32000 IU/mg kullanmanızı tavsiye ediyorum .

Geçen yıl hasat sonunda mantari hastalıklardan ağaçlarınız etkilendiyse tedbir için %1 dozda gözler patlamadan bordo bulamacını kullanın, eğer mantari hastalık ağaçlarınızda olmadıysa bu yıl bordo bulamacı kullanmayın...

Nuri Murvet
12-04-2011, 22:57
Sayın Nuri Murvet,
Antep fıstığı yetiştiriciliği bölümünde sormuştum (antep fıstıklarının içi boş) biraz da çevremde araştırınca antep fıstığı aşılanan çitlembik ağaçlarımın öncelikle budanması gerektiği bilgisini aldım, eğer sonuç budamadan sonra sonuç başarısız olursa dişi erkek ağaç sayısı üzerinde çalışma yapacağım.
Sizden ricam resimlerdeki ağaçlarımın nasıl budanacağı hakkında bana yardımcı olmanız.

Merhaba sayın serkanhoca

Ağaçlarınız meyve tutumunu yapıyor fakat içini dolduramıyor, bulunduğunuz bölge Antep fıstığı yetiştiriciliği için uygunmudur, Antep fıstığı meyvesi oluşumu için bölgenin iklim sıcaklığı, nemi ve mevsimin uzun sürmesi çok önemlidir.

Bizim bölgemizde bu meyveyi yetiştirmek iklim şartları nedeni ile mümkün değildir.

Eğer bölgeniz Antep fıstığı yetiştiriciliğine uygunsa, Çiklenbit ağacı üzerine yapılan Antep Fıstığı aşılaması alt anaç kuvvetli olduğundan aşıların kuvvetli olması için düzenli olarak budama yapılması gerekir.

Anaç olarak seçilen ağacın dal ve sürgünlerini budama ile baskı altına alınması gereklidir.

ligustrum
13-04-2011, 10:29
Bakla zınnının zarar yaptığı meyve ağaçları, çiçekte veya niyette.
Çiçeklere yakından bakalın. Kimler ilgi gösteriyor? Sadece arılar değil!

osmanefe42
15-04-2011, 23:22
bugün konyada Delfin 32000 IU/mg sormadığım zirai ilaç bayisi kalmadı ama bırakın delfin bulmayı adını bile duyanını bulamadım bu ürünü neren bulabilirim. konyada bu ürünü satan bir yer varmı acaba **** internetten alabileceğim güvenilir bir site varmı acaba

Nuri Murvet
16-04-2011, 18:35
Merhaba sayın osmanefe42

Delfin 32000 IU/mg Araştırın bulamazsanız, bölgemizde bulunan ziraii ilaç bayilerinde Parekende satış fiyatı 45 TL dir, isterseniz size kargo ile gönderebilirim.

hozat
19-04-2011, 00:10
Sn. Nuri bey,

Korktuğum başıma geldi, 10 yıllık "feniks" bir böcek cinsine kurban gitti.

Ergin durumda
204248

Kurçuklar

204249
bu keseden çıkıyorlar

204250

Yalnız benimki değil onlarcası kurudu. acaba bir çaresi var mı?Belki sağlam olanları kurtarırız.

hozat
19-04-2011, 00:18
gittiğimde bu halde gördüm.

204253

204254

Zaten Kemal bey bahçede istemiyordu,büyük bir zevkle yok etti,size sormaya bile fırsat bulamadım.

204255

Nuri Murvet
19-04-2011, 16:52
Sn. Nuri bey,

Korktuğum başıma geldi, 10 yıllık "feniks" bir böcek cinsine kurban gitti.

Ergin durumda
204248

Kurçuklar

204249
bu keseden çıkıyorlar

204250

Yalnız benimki değil onlarcası kurudu. acaba bir çaresi var mı?Belki sağlam olanları kurtarırız.

Merhaba sayın hozat

Öncelikle geçmiş olsun diyerek başlayalım, Phoenix (Yalancı hurma)ağacınız için çok üzüldüm.

Kemal bey, hurma ağacının bu duruma geldiğini görüp kesmesi gerekirdi doğrusunu yapmış, yanlız hurma gövdesinin içinde larva, ergin ve yumurtaları vardır.

Hurma ağacınızın ölen gövdesini bahçenizden uzaklaştırmanız gerekir ve gövdeyi imha etmelisiniz hastalık yapan zararlı çevredeki diğer ağaçlara zarar vermesin, hurma kütüğü ateşle yanmaz, ölü gövdeye çukur kazılır, bu çukurun içine sönmemiş kireç dökülerek gövde tamamen kaplanır ancak bu şekilde zararlıyı etkisiz hale getirebilirsiniz.

Zararlıyı tanıyalım ; Rhynchophorus ferrugineus ( Kırmızı Palmiye Böceği) Palmiyede hastalık ve tahribat yapan, bu böceklerin larvalarıdır.

Dişiler çiftleştikten sonra, özellikle palmiye yapraklarının, gövdeye birleşim yerlerine, bitki gövdesinde veya yapraklarında bulunan yaralar üzerine, yumurta bırakırlar.

Yumurtadan çıkan larvalar, palmiye yaprak sapları ve gövdesi içinde tüneller kazarak ilerler, bu arada yumuşak doku liflerini ve palmiyenin büyüme uçlarını yerler.

Hastalığın öldürücü olması nedeni, tamamen palmiye içinde faaliyet gösteren bu larvaların dışarıdan fark edilememesidir. Ancak palmiye öldüğü zaman hasta olduğu anlaşılmaktadır.

5cm boya ulaşan, larva devresini tamamlayan bireyler, palmiye dışına çıkarak, palmiyenin hemen altında toprakta veya palmiye yaprak sapları ile gövde arasında, pupa evresine girerler.

Bu evrede, palmiye gövdesi liflerini kullanarak kendilerine bir koza örerler. Pupa evresinden sonra uçan böcekler, çiftleşir ve aynı döngü devam eder.

Kültürel önlemler; Larvalar genelde, palmiyeler budandıktan sonra oluşan yaralardan ağaç içine girmektedir. Bunun nedeni budama bölgesinden sızan palmiye özsuyundaki kokunun erişkin böcekleri çekmesidir.

Bu nedenle hastalığın yaygın olduğu bölgelerde, budama yapılmaması veya budamanın böceklerin aktif olmadığı kış mevsiminde yapılması uygun bir tedbirdir.

Kimyasal ilaç tavsiyesi vermek istemiyorum, aşırı ve bilinçsizçe kullanımı yapılıyor, sonuçta çevreye zarar veren kimyasallardır.

Nuri Murvet
19-04-2011, 23:29
Merhaba

Ağacımız Cedrus atlantica 'Glauca' İki yıl evvel çıkan fırtınada yıkılmıştı, kök kısmını iyice su vererek toprağını yumuşattık ve eski yerine çektirdik ve sıkıca herekledik bağladık..

İki yılda ağacın gelişmesi normal seyirdeydi fakat hacim büyüdüğü için kuvvetli rüzğarlarda yatma alışkanlığını sürdürüyordu, rüzgar yönündeki ana kök kopuktu...

Bahçe sahibine ağacın büyüme periyodunda geliştikçe yıkılmasının kolaylaştığını, bir kere daha rüzğardan yatarsa kuruma rizikosunun olduğunu anlattık, ne yapılması gerekiyor dedi, en mantıklı çözümün budama ile forme edilmesi gerektiğini, hacminin küçültmek gerektiğini izah ettik ve aşamalarını anlattık onay verildi, budama aşamalarını paylaşıyorum...

Budama ile hacmi küçültülüp form verilecek ağacımız Cedrus atlantica 'Glauca'

204452

Nuri Murvet
20-04-2011, 15:08

204596

Nuri Murvet
20-04-2011, 19:27

204705

Nuri Murvet
21-04-2011, 19:08
Budama ile hacmi küçültülüp form verilen ağacımız Cedrus atlantica 'Glauca'

204945

Eser İlhan
21-04-2011, 19:52
Merhaba Nuri Bey, sedirin budanmasını ilgi ile takip ediyorum. Acaba tepesi de mi budanmış??

akgul1a
21-04-2011, 20:46
selamlar
bakla zınnı ile kimyasal müçadele varmı arkadaşlar.

konya ereğli sinde kurduğum 4yıllık 4dönüm bahçemde BAKLA ZINNI ile başım dertte

mavi kova,leğen koydum öğle üzeri elimle topladım...vb ..başarılı olamadım.önce kayısı yiyip bitirdiler .sonra erikleri.şimdi şeftaliyi bitirmek üzereler.yakında kirazlar çiçek açaçak onları bari kurtarayım.

çaresizim...çaresiz

saygılar

Nuri Murvet
21-04-2011, 20:57
Merhaba sayın Eser İlhan

Form verme, hacim küçültme budaması yaptığımız Sedir Ağacı zorunlu görüldüğü için yapılan bir uygulamadır.

Desteksiz olarak dik durma özelliğini yitirmişti, rüzğar yönünde olan ana köklerden kopmalarda olmuştu bu budama uygulasını yapmasaydık ağacı kaybedebilirdik.

Budamadan sonra kendini toparlacaktır lider olan ana dal, ağacın direncinin en kuvvetli olan yerinden kesimi yapıldı.

Sedirimizin bundan sonraki büyüme formu rüzğar yönünden kuvvetli bir ana seçimi lider yapılacak fakat bu süreç ağaç kuvvetlenene kadar kademeli olarak budama tekniği ile uygulanacaktır.

İlerleyen zamanlarda ağacın budama ile rüzğar yönüne doğru kuvvetlenmesini sağlayacağız. Bu süreci fotoğraf destekli paylaşmaya çalışacağım...

ligustrum
22-04-2011, 04:07
mavi kova,leğen koydum öğle üzeri elimle topladım...vb ..başarılı olamadım.önce kayısı yiyip bitirdiler .sonra erikleri.şimdi şeftaliyi bitirmek üzereler.yakında kirazlar çiçek açaçak onları bari kurtarayım.
saygılar

Mavi kovaların, leğenlerin sayısını artırmak en iyisi:D

sersangil
22-04-2011, 08:22
Selamlar Nuri Bey, forumda yeniyim. Bahçemde yaklaşık 50 metre uzunluğunda mavi servi'den yapılmış çit duvarım var. Yılda iki kez yaz sonu ve kış sonu buduyorum. Benzinle çalışan bir makinem var. Budamayı bitirdikten sonra biçaklarını tek tek yapışan bitki artıklarından temizliyorum. Bu çok uzun ve zahmetli bir işlem. Yaparken tornovida veya keski gibi ucu sivri ve düz aletlerden kullanıyorum. Bayağı zamanımı alıyor. Bu işlemin daha kolay bir yolu varmı bunu merak ediyorum. Cevabınızı hasretle bekleyeceğim. Teşekkürler.

Nuri Murvet
22-04-2011, 19:58
selamlar
bakla zınnı ile kimyasal müçadele varmı arkadaşlar.

konya ereğli sinde kurduğum 4yıllık 4dönüm bahçemde BAKLA ZINNI ile başım dertte

çaresizim...çaresiz

saygılar

Merhaba sayın akgul1a

Zararlı bu kadar yoğun ise düşük dozda kontak etkili insektisit böcek ilacı kullanın ...

Nuri Murvet
22-04-2011, 20:22
Selamlar Nuri Bey, forumda yeniyim. Bahçemde yaklaşık 50 metre uzunluğunda mavi servi'den yapılmış çit duvarım var. Yılda iki kez yaz sonu ve kış sonu buduyorum. Benzinle çalışan bir makinem var. Budamayı bitirdikten sonra biçaklarını tek tek yapışan bitki artıklarından temizliyorum. Bu çok uzun ve zahmetli bir işlem. Yaparken tornovida veya keski gibi ucu sivri ve düz aletlerden kullanıyorum. Bayağı zamanımı alıyor. Bu işlemin daha kolay bir yolu varmı bunu merak ediyorum. Cevabınızı hasretle bekleyeceğim. Teşekkürler.

Merhaba sayın sersangil

Bu konunun sorulacağı hiç aklıma gelmezdi...

Bu konu profosyenel bir sırdır fakat size yardımcı olayım, makinanızın bıçaklarında biriken madde reçinedir, bıçakları sert cisimlerle temizlemelim körlenir, bu reçine oluşumlarını alkolle temizleyin, eczanelerde satılıyor 500mlg alın size uzun bir süre yeter.

Az miktarda küçük bir kaba koyun sert boya fırçası ile alkole batırıp fırçalayın makinanızın bıçakları tertemiz olacaktır...

sersangil
23-04-2011, 20:56
Merhaba sayın sersangil

Bu konunun sorulacağı hiç aklıma gelmezdi...

Bu konu profosyenel bir sırdır fakat size yardımcı olayım, makinanızın bıçaklarında biriken madde reçinedir, bıçakları sert cisimlerle temizlemelim körlenir, bu reçine oluşumlarını alkolle temizleyin, eczanelerde satılıyor 500mlg alın size uzun bir süre yeter.

Az miktarda küçük bir kaba koyun sert boya fırçası ile alkole batırıp fırçalayın makinanızın bıçakları tertemiz olacaktır...

Teşekkürler Nuri Bey. Bu hiç aklıma gelmemişti. Benzin ve Mazotla denemiş bir sonuç alamamıştım. Demek işin sırrı alkoldeymiş. Bu arada sır için de tekrar teşekkürler.

Nuri Murvet
24-04-2011, 18:44
Budama ile hacmi küçültülüp form verilen ağacımızın bu sene ki son şekli.. Cedrus atlantica 'Glauca'

205640

Lilium
25-04-2011, 00:06
Ayrı bir lider dal tercihiyle güzel bir budama teşekkürler sayın Nuri Murvet, Güçlü bir kök sistemiyle ileriki yıllarda da taşıyabileceği bir form oluşturmuşsunuz.

feyzon
29-04-2011, 14:47
Bahçemizde bulunan erik ve kiraz ağaçlarımız yıllardır tepeden kesilmediği için oldukça uzamış haldeler. Bunların tepeden alma işlemi için bir yerde sıcak, güneşli havalarda kesilirse sıvı çıkışı, sakız olmaz deniyordu. Acaba Temmuz ayında meyveli iken kiraz ve erik ağaçları bu şekilde budanabilir mi? Normalde bilek kalınlığından büyük dalların kesilmemesi gerekiyor galiba. Fakat bizim ağaçlar epey uzamış haldeler. Bu dal büyüklüğünün sınırı ne kadar acaba?

serkanhoca
29-04-2011, 15:59
Merhaba

Sayın Murvet,

Sorunum burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=794598&postcount=1), yardımcı olursanız sevinirim.

Nuri Murvet
29-04-2011, 22:15
Merhaba

Sayın Murvet,

Sorunum burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=794598&postcount=1), yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba sayın serkanhoca

Meyve ağaçlarının yaprakları element eksikliğinin belitilerini gösteriyor, toprak analizi yaptımanızı tavsiye ediyorum, çıkan sonuca göre eksik olan elementleri bilinçli şekilde verirsiniz, sorununuz çözülür.

Son fotoğraf, yaprak kıvırcıklığı Klok hastalığı belirtileri var ilerleme gösterirse %1 lik bordo bulamacı uygulaması yapabilirsiniz.

serkanhoca
30-04-2011, 06:18
Çok teşekkürler,
Hemen toprak analizi için çalımaya başlayayım...

Nuri Murvet
30-04-2011, 20:44
Bahçemizde bulunan erik ve kiraz ağaçlarımız yıllardır tepeden kesilmediği için oldukça uzamış haldeler. Bunların tepeden alma işlemi için bir yerde sıcak, güneşli havalarda kesilirse sıvı çıkışı, sakız olmaz deniyordu. Acaba Temmuz ayında meyveli iken kiraz ve erik ağaçları bu şekilde budanabilir mi? Normalde bilek kalınlığından büyük dalların kesilmemesi gerekiyor galiba. Fakat bizim ağaçlar epey uzamış haldeler. Bu dal büyüklüğünün sınırı ne kadar acaba?

Merhaba sayın feyzon

Meyve ağaçlarında yaz budamaları gölgelik yapan, iç obur sürgün dallarının alınması şeklinde olur, sizin dediğiniz gibi lider dal kesimi ve derin budama yapılmaz.

Ağaçlarınız meyvedeyken kesinlikle budama yapmayınız

Ağaçlarınıza budamayı kasım ayından mart başına kadar olan zamanda yapmalısınız.

Nuri Murvet
04-05-2011, 18:34
(Orjinal mesaj sahibi:Müjgan Yılmaz

,ekteki fotolar da çam ağaçlarımı göreceksiniz,uçları sarardı kurudu bu bir hastalık mı,yardimci olabilirmisiniz. )

208950

Merhaba sayın Müjgan Yılmaz

Mavi servilerinizdeki sürgün ucu kurumalarının iki sebepten olma ihtimali yüksektir.

1- Yeni çıkan sürgün uçları aşırı rüzğar ve gece donlarından etkilenmiştir, bu olumsuzluk şimdi gözle görülür hale gelmiştir, ibreli türlerde bu gibi olumsuzluklar hemen kendini belli etmez 20-25 gün evvelki zarar şimdi kendini gösteriyor.

2- Servi ağacınızın bulunduğu alan aşırı su tutuyorsa sürgün uçlarında bu belirtileri gösterir.

Rüzgar çiti olarak dikimini yaptığınız servileri düzenli olarak sonbaharda çit budamalarını yapalım, yeni sürgün uçlarının oluşmasına yardımcı olalım...

Nuri Murvet
04-05-2011, 18:50
(Orjinal mesaj sahibi : Ayşe Yıldız
Uzun zamandır soru sormadığımı farkettim hazır açelyalarıda görmüşken sorumu sorayım dedim. Böyle dolgun bir forma ulaştırmak için budama mı yapılmalı? Benim aldığım sadece 3 dal. Ve gürleşmesini istiyorum ne yapabilirim? )

Merhaba sayın Ayşe Yıldız

Açelyanız çiçeklenmesini bitirdikten sonra tüm sürgün uçlarını derin olmamak şartı ile hepsini budayın, bu budama şekli yeni sürgün uçlarının oluşması için gereklidir.

Budama sonrası bakımda çok önemlidir, yeni çıkacak olan sürgün uçlarından bir daha ki senenin çiçek goncaları bu sürgünlerde oluşacaktır, açelyenin kök sistemi saçak yapıdadır, susuzluğa asla tahammülü yoktur, ve düzenli olarak besin verilmesi gereklidir, asitik topraklardan hoşlanır, sıcak günlerde sabah yapraklarına su püskürtmek sağlığı açısından önemlidir, yarı gölge ortamda bulundurun.

karalale
04-05-2011, 19:21
Sayın Murvet, bu başlık altın da uygun mu bilemiyorum ama geniş bilgilerinize dayanarak size bir sorum olacak. Bahçemde bir dut ağacım var. Dikeli sanırım 8 sene oldu. Türkiye den bavul için de getirmiştim. Bu seneye kadar hiç meyve vermedi. Kesmek istediğim de yedi seneden sonra yediveren olurmuş demişlerdi. Bir senede ben verdim. Bu bahar yapraklar patlamaya başladığın da son senen, meyve yoksa sende gidersin dedim. Arkamdan eşimde uyarmış dutumuzu. Ne mi oldu koca ağaç, tam göz hizama gelecek şekilde sadece 3 tane meyve verdi. Merdiven tepesin de tüm ağacı inceledim, başka dut yok, yok, yok. Şimdi ben ne yapacağım? Şaka gibi, 3 duta tav olup bir sene daha bekleyeyim mi? Şimdiden teşekkürler, yanlış yerdeysem uyarın mesajı sileyim. Sevgiyle kalın...

Eser İlhan
04-05-2011, 19:28
Sayın karalale,dutunuzun çok kendine özgü bir espri anlayışı varmış:p :p
Yer sıkıntınız yoksa ona kıymayın bence ;)

karalale
04-05-2011, 20:40
Sayın Eser İlhan; yer probleminden değil de, dut yiyebilme problemim var. Çocukluğumun üstünde geçtiği bir ağaç ve dutu çok seviyorum. Sadece Ağustos ayın da Türkiye ye gidebildiğimiz için, yaklaşık 20 senedir hasretim. Üstelik bu ağacın yerine geçmeye talip bir dut fidem de var. Bundan sonra daha fazlla meyve verir mi bilemiyorum. İkilemde kaldım, şaka gibi ama kötü bir şaka. Üç kişilik aileme, üç dut! Çok düşünceli ayrıca.....İnşallah Nuri bey yardımcı olur....selamlar....

Müjgan Yılmaz
04-05-2011, 21:03
Sayın Nuri Mürvet,

Harikasınız,çok teşekkür ederim,hastalık olmamasına sevindim,aşırı soğuk rüzgar da olabilir su tutma (su taban seviyesi yüksek ) olabilir.Çünkü bahçe meyilli ve alt seviyede kalan çamların küzey yönleri böyle.. Kuzey,doğu ve batı kenarlardaki çamlarda uç yanığı,kahverengi lekeler yok.
Ciddi takibe alıp sonucu size bildireceğim,tekrar teşekkür ediyorum,iyi ki varsınız..

Nuri Murvet
05-05-2011, 19:48
Sayın Murvet, bu başlık altın da uygun mu bilemiyorum ama geniş bilgilerinize dayanarak size bir sorum olacak. Bahçemde bir dut ağacım var. Dikeli sanırım 8 sene oldu. Türkiye den bavul için de getirmiştim. Bu seneye kadar hiç meyve vermedi. Kesmek istediğim de yedi seneden sonra yediveren olurmuş demişlerdi. Bir senede ben verdim. Bu bahar yapraklar patlamaya başladığın da son senen, meyve yoksa sende gidersin dedim. Arkamdan eşimde uyarmış dutumuzu. Ne mi oldu koca ağaç, tam göz hizama gelecek şekilde sadece 3 tane meyve verdi. Merdiven tepesin de tüm ağacı inceledim, başka dut yok, yok, yok. Şimdi ben ne yapacağım? Şaka gibi, 3 duta tav olup bir sene daha bekleyeyim mi? Şimdiden teşekkürler, yanlış yerdeysem uyarın mesajı sileyim. Sevgiyle kalın...

Merhaba sayın karalale

Dut ağacı farklı iklim ve toprak şartlarına adaptasyon kabiliyetinin yüksek olması nedeniyle, ılıman ve subtropik iklim bölgelerinde yetişebilen bir meyve türüdür.

Geç meyve vermesinin sebebi bunun içindir, üç adet meyve vermeside sizin telkinlerinizin ve korkutmanızın sonucudur, bunun yanında sonbaharda ağacınız uyku dönemine girdiği zaman ağacınızın tüm sürgün uçlarını budayın meyve oluşumuna katkısı olacaktır.

Adam başı bir porsiyon meyve olması dileği ile... Her şey gönlünüzce olsun...

Nuri Murvet
05-05-2011, 19:55
Merhaba sayın Eser İlhan, Müjgan Yılmaz

Bahçelerde zararlı haşeratların uyanma ve üreme dönemi başlayacak, başladı sayılır alev ağaçlarının alt yapraklarını, güllerin tomurcuklarını, yapraklarını ve bahçelerde bulunan diğer bitkilerin yeni sürgün uçlarını zararlı kontrolü yapalım..!

Eser İlhan
05-05-2011, 21:12
Merhaba sayın Eser İlhan, Müjgan Yılmaz

Bahçelerde zararlı haşeratların uyanma ve üreme dönemi başlayacak, başladı sayılır alev ağaçlarının alt yapraklarını, güllerin tomurcuklarını, yapraklarını ve bahçelerde bulunan diğer bitkilerin yeni sürgün uçlarını zararlı kontrolü yapalım..!

Hatırlatmanız için teşekkürler Nuri Bey. Alev ağaçlarını hiç düşünmemiştim ben...
Bu hafta sonu hemen bakacağım. Güllere fungusid yapmayı düşünüyordum bu hafta sonu. İçine bir de insektisid katsam mı?

Nuri Murvet
05-05-2011, 21:44
Sayın Nuri Mürvet,

Şundan emin olun ki bu konuyu benim gibi yazmadan takip edenlerin sayısı oldukça fazladır. Tüm yazmayan arkadaşlarım adına size merhaba demeyi düşünüyorum. Çok yararlı bilgiler sunuyorsunuz. Teşekkür ederiz.

Herşey gönlünüzce olsun...

Sayın OSMAN45 merhaba

Sayfamızı ve konuları takip eden dostlarıma, ilgilerinden dolayı bende sizlere çok teşekkür ederim.

Nuri Murvet
05-05-2011, 22:04
Hatırlatmanız için teşekkürler Nuri Bey. Alev ağaçlarını hiç düşünmemiştim ben...
Bu hafta sonu hemen bakacağım. Güllere fungusid yapmayı düşünüyordum bu hafta sonu. İçine bir de insektisid katsam mı?

Merhaba sayın Eser İlhan

Bahçelerde bulunan bitkilerde bu aylarda özellikle gül, daha sonra yeni sürgün ve yapraklanma sonrası oya ağacı için külleme oluşumları, gülde pas, karaleke hastalıklarının başlanğıcı olabilir bu süreçleri iyi takip edelim, tavsiye olarak hastalıkların ilk görülme aşamasından sonra gerekli olan ilaçla tedavi yoluna başvuralım.

Kullanılacak olan kimyasal ilaçların karışabirlilik durumunu kontrol edelim, eğer uygunsa karıştırma işlemini yapalım.

Bakır içerikli fungusit ilaçlarına karışım yapılmamalıdır.

Eser İlhan
06-05-2011, 06:39
Teşekkürler Nuri Bey,
size bir sorum daha olacak komşuyla aramızdaki duvar boyunca - komşunun tarafında olmak üzere- taflan dikili. Komşum bahçe bakımından pek anlamadığından bildiğim kadarıyla ona destek olmaya çalışıyorum. Geçen hafta taflanların yaprakları üzerindeki beyazlıkları sordu bana; bakınca mantari birşey olduğunu düşündüm hemen. Bu hafta onun bahçesini de ilaçlayacağım. Ama oldukça yaygın gözüküyor. Duvarın bizim tarafında ise benim güllerim ve leylaklar var. Sorum şu: İlaçlamayla bu hastalığı durdurmak için ne sıklıkta ilaçlamalıyım, (ilaçlamadan önce dalların kesebildiğimiz kadarını kesip uzaklaştırmayı düşünüyorum) ayrıca benim bahçeme sıçramasından çekiniyorum ne gibi önlemler alabilirim? Bir de komşumun çok tatlı bir köpeği var. Taflan dallarına da musallat. Bu ilaçlama köpeğe bir zarar verir mi?

yaprak 92
06-05-2011, 11:54
Nuri bey merhaba;

Komşumun bahçesi sınır olarak leylandilerle kaplanmıştı.Leylandıler çok büyüdü ve şekilsiz olmaya başladı.Bazı park bahçelerde gördüğüm duvar gibi budanacak ama bu günlerde budanabilirmi? yoksa sonbaharımı beklemeliyiz.Selamlar.

aşı
06-05-2011, 15:25
Merhaba sayın Eser İlhan

Bahçelerde bulunan bitkilerde bu aylarda özellikle gül, daha sonra yeni sürgün ve yapraklanma sonrası oya ağacı için külleme oluşumları, gülde pas, karaleke hastalıklarının başlanğıcı olabilir bu süreçleri iyi takip edelim, tavsiye olarak hastalıkların ilk görülme aşamasından sonra gerekli olan ilaçla tedavi yoluna başvuralım.

Kullanılacak olan kimyasal ilaçların karışabirlilik durumunu kontrol edelim, eğer uygunsa karıştırma işlemini yapalım.

Bakır içerikli fungusit ilaçlarına karışım yapılmamalıdır.
10-15 gün önce özellikle şeftaliler komple yaprak kıvırcığı hastalığına yakalandı.
çok şekilsiz yaprakları koparmak iyi mi gelir acaba?
bunlara sadece bordo bulamacı yeterli mi ?. yapraklı dönemde atılırmı?
başka ilaç önerirmisiniz.
ayrıca gülleri yaprak biti sardı. arap sabunu attım. pek işe yaramadı. ilaç tavsiyeniz varmı ?
teşekkürler.
teşakkürler.

Mine Pakkaner
06-05-2011, 15:54
Bu aşamada bordo bulamacı tavsiye edilmez. Mücadele de geç kalınmış.

Ancak yine de başka bir bakırlı ilaç kullanabilirsiniz.

Güllerinizde bitkisel ilaçlar kullanacaksanız
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062 başlığına,

gül hastalık ve zararlıları için de
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5983 başlığına başvurabilirsiniz.

Mine Pakkaner
06-05-2011, 15:55
Bu başlıkta hastalık ve zararlılarla ilgili soruların sorulmamasını rica ederiz. Bitki koruma sorularını lütfen ilgili başlıklarda sorunuz. Sorular taşınacaktır.

Nuri Murvet
06-05-2011, 17:39
Teşekkürler Nuri Bey,
size bir sorum daha olacak komşuyla aramızdaki duvar boyunca - komşunun tarafında olmak üzere- taflan dikili. Komşum bahçe bakımından pek anlamadığından bildiğim kadarıyla ona destek olmaya çalışıyorum. Geçen hafta taflanların yaprakları üzerindeki beyazlıkları sordu bana; bakınca mantari birşey olduğunu düşündüm hemen. Bu hafta onun bahçesini de ilaçlayacağım. Ama oldukça yaygın gözüküyor. Duvarın bizim tarafında ise benim güllerim ve leylaklar var. Sorum şu: İlaçlamayla bu hastalığı durdurmak için ne sıklıkta ilaçlamalıyım, (ilaçlamadan önce dalların kesebildiğimiz kadarını kesip uzaklaştırmayı düşünüyorum) ayrıca benim bahçeme sıçramasından çekiniyorum ne gibi önlemler alabilirim? Bir de komşumun çok tatlı bir köpeği var. Taflan dallarına da musallat. Bu ilaçlama köpeğe bir zarar verir mi?

Merhaba sayın Eser İlhan

Komşunuzla sınır olan taflanların yapraklanlarındaki beyaz lekeler büyük olasılıkla külleme hastalığıdır, bunun nedeni bitkinin yeteri kadar gün ışığı alamamasından kaynaklanıyor, taflan gün ışığını çok sever bu hastalık bahçenize yakın olduğundan rüzgarla hastalık sporları sizin bahçenizede geçme olasılığı yüksektir.

Komşunuzun bahçesindeki taflan boylanan alacalı japon taflan (Euonymus japonica) cinsidir, bu türler külleme hastalığına hassatır, dal ve gövde yapısınıda kontrol edin unlu bitte taflan cinslerine çok musallat olur.

Topas etkili ilacıdır, uygulamadan sonra iki üç gün bahçeye köpeği çıkarmayın daha sonra serbest bırabilirsiniz, hastalık sinsidir takip edelim, gerekirse ikinci dozu uygulamalısınız.

Nuri Murvet
06-05-2011, 17:43
Nuri bey merhaba;

Komşumun bahçesi sınır olarak leylandilerle kaplanmıştı.Leylandıler çok büyüdü ve şekilsiz olmaya başladı.Bazı park bahçelerde gördüğüm duvar gibi budanacak ama bu günlerde budanabilirmi? yoksa sonbaharımı beklemeliyiz.Selamlar.

Merhaba sayın yaprak 92

Leylandi budamaları aşırıya kaçmamak şartı ile her zaman budanabilir, sonbaharı beklemeyin budamasını yapın, sonbaharda ikinci budamasını yaparsınız.

Nuri Murvet
06-05-2011, 17:50
10-15 gün önce özellikle şeftaliler komple yaprak kıvırcığı hastalığına yakalandı.
çok şekilsiz yaprakları koparmak iyi mi gelir acaba?
bunlara sadece bordo bulamacı yeterli mi ?. yapraklı dönemde atılırmı?
başka ilaç önerirmisiniz.
ayrıca gülleri yaprak biti sardı. arap sabunu attım. pek işe yaramadı. ilaç tavsiyeniz varmı ?
teşekkürler.
teşakkürler.

Merhaba sayın aşı

Hastalığın adı şeftali yaprak kıvırcıklığı (Klok) dır, bordo bulamacı kullanmayın, bu mevsimde bakır içerikli ilaçlar kullanabilirsiniz.

İlaç önerisini yanlış ve aşırı kullanılma nedeni ile vermiyorum, bölgenizde bulunan ziraii ilaç bayilerinden gül için kontak etkili insektisit zararlı ilacı isteyin yetkili arkadaşımız size kullanım dozunun bilgilerini verir.

Nuri Murvet
06-05-2011, 18:09
Merhaba

Bahçelerde Budama ve Budama Sonrası Bakım adı altında paylaştığım bilgileri sitenin formatı gereği başlıklarında yazmam gerekiyor, bende bunu yapamadığımdan açtığım bu başlığı sizlerden özür dileyerek kapatmak istiyorum.

Bahçe ile ilgili sorunlarınızı Sayın Mine Pakkaner hanıma sormanızı rica ediyorum.

karalale
07-05-2011, 14:14
Sayın Nuri Murvet; Dut ağacım hakkın da bilgi istemiştim daha önce. Cevabınız için teşekkür ederim. Yalnız anlamadığım bir şey var adaptasyon hakkın da. Dediğim gibi 8 sene olmuştur dikeli. Bu sene yaklaşık 2 ay önce, bir kamyon şöförü Türkiye den fidanlar getirmişti. Eşim kara dut fidesi almış ondan. Hemen ekmiştik. Yapraklan dı ve kendi çapında baya meyve verdi. Ben diğerinin erkek dut olmasından şüheleniyorum. Tabii yaptığı 3 dut hakkın da hiç bir fikrim yok. Eski ve yeni gelen dut ağaçlarımın resmini yüklüyorum, tabii meyvelerinin de. Adaptasyon konusunu biraz açabilirmisiniz. Yardılarınız için çok teşekkür ediyorum, kolay gelsin selamlar....

malina
07-05-2011, 14:57
Bu başlıkta hastalık ve zararlılarla ilgili soruların sorulmamasını rica ederiz. Bitki koruma sorularını lütfen ilgili başlıklarda sorunuz. Sorular taşınacaktır.

Boşuna yazıyoruz...

Bu başlık budama hakkında genel bilgilerin yer alacağı bir başlık olacakken, her tür sorunun sorulduğu bir yer halini aldı.

Ne soran dikkat ediyor, ne de cevap veren.

Bundan sonra sorularınızı ilgili başlıklar altında sorunuz ki ihtiyacı olan da hemen bilgiye ulaşabilsin.

Merhaba

Bahçelerde Budama ve Budama Sonrası Bakım adı altında paylaştığım bilgileri sitenin formatı gereği başlıklarında yazmam gerekiyor, bende bunu yapamadığımdan açtığım bu başlığı sizlerden özür dileyerek kapatmak istiyorum.

Bahçe ile ilgili sorunlarınızı Sayın Mine Pakkaner hanıma sormanızı rica ediyorum.

Konuları ilgili başlıklarda cevaplamak neden zor geliyor anlamak mümkün değil.
Bu konuda sizi özelden bilgilendirdiğimiz için sorularını şuna sorun demek de gereksiz bir tepki.

fatih90216
30-07-2011, 19:27
Merhaba

Bildiğim adıyla bahçedeki pittosporumlara dikildiğinden beri el vurulmadı.Ağacın her tarafından 15-20 şer cm budamak istiyorum.Bunun uygun zamanı nedir? Bir de
sert budama ağaca zarar verir mi?

http://img42.imageshack.us/img42/8481/1002073u.jpg

Diğer sorumda altuni mazı hakkında.Bir keresinde bir kaç fazlalığını aldık.Fakat ağacın alt tarafları kurudu.Altuni mazı için en uygun budama zamanı ve şekli nasıl?

Teşekkürler

ligustrum
30-07-2011, 20:54
Pitosforum için diyorum: bu güzelliğe kıyılmaz ki! Bekliyelim bitkinin gelişmesini duraklattığı dönemde, istediğimiz gibi budama yapabiliriz. Biz nasıl istersek, nasıl görmemizi istiyorsak öyle budama yapabiliriz. Budama bizim isteklerimizdir çünkü. Bitkinin istediği bir olay değildir, düşüncesindeyim. Şu handa b,itkiniz çok güzel bir forma kavuşmuş, Körpe körpe yeni yapraklarla ve yuvarlak formu ile çok güzel formunu yakalamış. Sonuç olarak en güzel formuna sahip. Hiç ellemeyelim fikrindeyim. Yani de: Şimdilerde kıyamayız...

Pekii budamazsak ne olur?
Kışın sert don ve karlarından bazı dalları etkilenebilir ve formu bozulur. Formun bozulacağını görsel olarak(tecrübe olarak) biliyorsak; kış öncesi ve sonrası, sert ya da yumuşak bir budama yapabiliriz. Karar vermek güçtür. Fikir vermekte güçleşir. Kesin doğru yok gibi.
Altuni mazı için söylenecekler ise: daha çok yumuşak budamadan yanadır. Dallı top mazı tabirindeki bir mazımın alt dallarını budanarak formu buzulmıştu; Üç dört seneden sonra ancak eski formunu yakalayabildi. Sonuş olarak budamamız: form budamaya yönelik olmalıdır. Formu bozuksa yapılacak budama bu yönde yapılır ama istenilen forma kavuşmak bazen üç dört seneyi bulmaktadır.

Formu güzel ise yumuşak budamalarla kontrol altında tutulmalı, bütün budamalar kasım ve Şubat ayı sonu yapılması kanaatindeyim.
Budama bizim istediğimiz bir yöntemdir, bitkimizi nasıl görmek istiyorsak; öyleye doğru yol almaktır.
Sizin istediğiniz bir form ile bitkinin de onay vereceği bir uygulamayı bulmanız dileğiyle sağlıklı günler dilerim.

fthkyn04
14-08-2011, 12:32
Ayva fidanı budaması ?
Merhabalar,Evimin arka bahçesinde Ayva fidanı var,ben fideden diktim .Yanlız şu sıra çok boya verdi 3-3.5m. uzadı gitti, sanırım budamam gerekiyor.
a)Yukarıdan en uçdan itibaren kaç cm. den budayayım?
b)Ağustos ayı budama için uygunmudur?budamayı nasıl yapmalıyım?
c)bahçem==> kireçtaşı toğrağı + çürümüş bitki,dal,kök,yaprak.. dan oluşuyor.Gübre vermem gerekiyormu?
d)ne sıklıkla su vermeliyim?
bilgilendirirseniz çok memnun ourum.İlginize şimdiden teşekkür ederim.
Saygılar.

ligustrum
14-08-2011, 14:24
Sayın fthkyno04; Ayva fidanınız güneş görme eksikliği duyduğu için üç metre boylanmış olabilir. Beslenmesinde ve sulamasında eksikliği yoktur.
Budamasını yapraklarını döktünten sonra kış sonuna kadar olan dönemde yapabilirsiniz.
Genel olarak bu yıl uzamış olan sürgünlerin üçte biri ya da ikisini keserek budanabilir. Aşağıdaki sayfayı inceleyin derim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=751406&highlight=ayva+budama#post751406

fthkyn04
14-08-2011, 15:45
Ayva için en iyi budama zamanı ne dir?

fthkyn04
14-08-2011, 15:46
sağolun,ilginize teşekkür ederim.

feyzon
16-08-2011, 11:47
Sayın fthkyno04, budama ile ilgili bu sayfalarda oldukça güzel bilgiler var. Ağaçların çok fazla boy atmasının değişik sebepleri olabilir. Gölgede kalmak, aşırı budamak **** doğal olarak ta bu boylanma gerçekleşmiş olabilir. Budamada bunlara dikkat ederek hareket etmek gerekiyor. En önemli kurallardan birisi de çok büyüyen ağacın az, az büyüyen ağacın ise çok budanması gerekiyor.
Ağaç budama zamanına gelince, kural olarak ağacın büyüme dönemi olan Marttan Ekim, Kasıma kadar çok gerek olmadıkça budama yapmamaktır. Eğer kışlar çok soğuksa da ağaçların ilkbaharda uyanmasından, çiçeklenmesinden önce budanması gerekiyor.

Budama yaparsanız ağacın strese girmesi kuruması sözkonusu olabilir. Bunun istisnası, serviler ve güller bildiğim kadarıyla. Serviler konusunda çok tecrübem yok ama gülleri ilk çiçek açtıktan sonra budarsanız ikinci çiçek açmaya yardımcı olursunuz. Bu bilgilerin daha ayrıntılısı bu forum sayfalarında var. Ben özetlemeye çalıştım. İyi günler.

mavisedir
17-08-2011, 22:45
Bahçemdeki bu leylendiyi nasıl budayabilirim? Derin budama yapmak istiyorum, bahçede çok yer kaplıyor.

mavisedir
19-08-2011, 19:27
Arkadaşlar, bu leylandi hakkında bana yardımcı olabilecek kimse yok mu?

ligustrum
20-08-2011, 00:12
Sayın mavisedir; Ağacınız, daha önce ortasında lider dalı olan ve muhtemelen bu dalın kırılması sonucu mevcut görünümüne kavuşmuştur.
Ağacınızı mevcut görünümünü muhafaza ederek düzenli budamalarla
yarım ya da tam küre (top-şemsiye) formuna getirebilirsiniz.
Mevcut boşluklar bir iki senede dolar ve düzenli budamalarla aynı formu muhafaza ettirilir.
Park bahçelerde bu tip örneklere rastlanır.
Kolay gelsin.

Nuri Murvet
28-08-2011, 21:54
Merhaba

Yoğun iş tempomuz nedeni ile değerli dostlarımızdan biraz ayrı kaldım, dört ay olmuş uzun bir süre, konular, bilgiler ve fotoğraflar bayağı birikmiş paylaşmak gerektiğine inanıyorum ...

Zamanımın elverdiği ölçülerde, bilgimiz dahilindeki konuları dostlarla paylaşmak beni mutlu edecektir, merak edip başlıklarımızda paylaşımlarda bulunan ve sessizce takip eden tüm dostlarımıza en içten saygı ve hürmetlerimi sunuyorum...

ligustrum
29-08-2011, 17:31
Bahçelerin sonbahar bakım ve budamaları gelmişken, Nuri Murvet hocanın dönüşü güzel..

Nuri Murvet
29-08-2011, 19:28
Merhaba sayın fatih90216, fthkyn04, feyzon, mavisedir hoş geldiniz.

Sayın ligustrum merhaba

Doğru tespit ve öneriler, bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Devam edelim lütfen, konularda bana yardımcı olursanız sevinirim.

Sayın feyzonda bilgilerini paylaşmış teşekkür ederim.

Nuri Murvet
29-08-2011, 20:01
Sayın Nuri Mürvet,

Soruma gelince, gelecek karlarda aynı durumla karşılaşmamak için sizin tarif ettiğiniz üstden kesim ve kısaltma ile daha güçlü bir yapı oluşturmak adına yanlardan güçlü budamayı bugünlerdemi yoksa kış sonunda mı yapayım?

İkinci sorum da(bazı arkadaşların tepkisini çekmemek adına)yine budama ile ilgili olacak.

Bir arkadaşımızdan iki Goji Bery fidanı aldım. Bahçeme koyup gözlediğimde herhalde yerini sevdiğinden sürekli vejetatif gelişme gösteriyor. Ne çiçek ne meyve! Fazla dalları bu zamanda budarsam doğru yapmış olurmuyum?

Herşey gönlünüzce olsun.

Merhaba sayın OSMAN45 hoş buldum, teşekkür ederim.

Mazınız bu mevsimde gelişimi aktif durumdadır, kış budaması için erken dönemdeyiz yalnız istenilen formu bozan dalların uç kesimi yapılabilir.

Havaların durumuna göre, genelde kasım ayından sonra yapılması uygun olur.

Goji Bery fidanınızda uyku döneminde fazla sert budama olmamak kaydı ile fom verme ve uç alma olarak yaparsınız.

Sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum, saygılar...

Maliyeci-38
01-09-2011, 17:02
Merhaba Sayın Nuri Hocam. Turunçgiller ile ilgili sorunlarımı danıştığım Mehmet Bey`in size selamı var. Mehmet Bey sizden 5 yaşındaki hurmalarımın köklerinin budanması konusunda yardım alabileceğim için beni size yönlendirdi. Nuri hocam, benim 5 yaşında iki tane medine mebrum hurma fidanlarım var. Kayseri de ikamet ettiğim için dışarı bahçeye iklim koşulları nedeniyle dikemiyorum bu yüzden saksıda yetiştirmek zorundayım. Hurmalarımın saksıları dar geldiği için saksılarını açmak istiyorum. Şimdiki durumunda kökleri serçe parmağımın kalınlığında saksı dibine yay gibi sarmallanmış ve üstündeki toprağı saksı dışına itmektedir. Acaba kalın köklerin bir kısmını saksı büyütürken budamalı mıyım köklerinin budanması hurmalarıma faydalı mı olur yoksa zararlı mı olur ya da hiç dokunmadan büyük saksıya aynen mi koymalıyım. Eğer budama yapmam gerekiyorsa ne kadar budamalıyım. Bu konuda çok tereddüte düşmekteyim. Yardım ederseniz çok sevinirim. Hurma yetiştirmeyi çok seviyorum ve saksıda yetiştirerek evde çok güzel bir salon bitkisi olarak yetiştirmeyi istiyorum. Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Bir başka sorumda hurmadan farklı olarak yetiştirdiğim ananasım ile ilgili. Bu gün ananasımın toprağını hafifçe karıştırınca toprağında ince yarım santim uzunluğunda beyaz kurtçuklara rastladım. Bu kafama çok takıldı acaba ananasıma bir zararı olur mu ne yapmalıyım. Bu kurtçuklar normal mi ve sizce neden olmuş olabilir? yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim. Saygılarımla...

Nuri Murvet
01-09-2011, 20:54
benim 5 yaşında iki tane medine mebrum hurma fidanlarım var. Kayseri de ikamet ettiğim için dışarı bahçeye iklim koşulları nedeniyle dikemiyorum bu yüzden saksıda yetiştirmek zorundayım. Hurmalarımın saksıları dar geldiği için saksılarını açmak istiyorum. Şimdiki durumunda kökleri serçe parmağımın kalınlığında saksı dibine yay gibi sarmallanmış ve üstündeki toprağı saksı dışına itmektedir. Acaba kalın köklerin bir kısmını saksı büyütürken budamalı mıyım köklerinin budanması hurmalarıma faydalı mı olur yoksa zararlı mı olur ya da hiç dokunmadan büyük saksıya aynen mi koymalıyım. Eğer budama yapmam gerekiyorsa ne kadar budamalıyım. Bu konuda çok tereddüte düşmekteyim. Yardım ederseniz çok sevinirim.

Merhaba sayın Maliyeci-38

Mehmet beye selamlar, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.

Hurmanızın saksı değişme zamanını biraz geçiktirmişsiniz, saksı değişimini hemen yapabilirsiniz, yalnız anlatacağım kurallara uymalısınız.

Hurmanız için, saksı değiştirme zamanınız bitkinizin en aktif olduğu dönemlerde yapmalısınız (Haziran ayı en uygun mevsimdir)

Genç bitkilerde fazla kök budaması yapılması sakıncalıdır, yaranlanmış veya hastalıklı kökler haricinde budama yapmayınız.

Saksı değişimlerinde kademeli olarak saksı büyütelim, birden bire büyük bir saksıyla değiştirmiyelim.

Hurmanıza aktif olduğu dönemlerde gübreleme işlemini unutmayalım.

Kışın aşırı sulamadan kaçınalım.

Ananas için başlık açmısınız, cevabını oradaki başlıkta paylaşacağım. Saygılar...

Maliyeci-38
01-09-2011, 23:40

Mehmet beye selamlar, saygı ve hürmetlerimi sunuyorum.

Hurmanızın saksı değişme zamanını biraz geçiktirmişsiniz, saksı değişimini hemen yapabilirsiniz, yalnız anlatacağım kurallara uymalısınız.

Hurmanız için, saksı değiştirme zamanınız bitkinizin en aktif olduğu dönemlerde yapmalısınız (Haziran ayı en uygun mevsimdir)

Genç bitkilerde fazla kök budaması yapılması sakıncalıdır, yaranlanmış veya hastalıklı kökler haricinde budama yapmayınız.

Saksı değişimlerinde kademeli olarak saksı büyütelim, birden bire büyük bir saksıyla değiştirmiyelim.

Hurmanıza aktif olduğu dönemlerde gübreleme işlemini unutmayalım.

Kışın aşırı sulamadan kaçınalım.

Ananas için başlık açmısınız, cevabını oradaki başlıkta paylaşacağım. Saygılar...
Yardımınız için çok teşekkür ederim Nuri Bey. Hurmalarımın şimdiki saksısı tahminen 1.7 litre kadar. Geçirmeyi düşündüğüm saksım 4 litre, sizce uygun olur mu? Hurmamı şimdiki saksısında çıkarıp baktığımda kökleri çürük değildi gayet sağlam ve sağlıklı görünüyordu kalın olan köklerinin üzerinde küçük çiçek gibi tomurcuklar oluşmaya başlamış. Hurmam şimdi canlı ve sürgünler veriyor gummarından yeni yapraklar çıkıyor herhalde saksı değişimim için bu uygun olur. fidanımı çimlendirirken toprağı bahçemizden almıştım ve ilk önce konserve kutusuna çimlendirmiştim geçen sene haziran sonunda 1.7 litrelik saksıya aldım ve aynı bahçemizin toprağını kullandım acaba şimdi aynı toprağı mı kullanmalıyım yoksa başka özel topraklardan örneğin 8 çeşit karışımlı topraklardan mı kullanmalıyım? Toprak değişiminde biraz tedirginim çünkü torf toprak ile bahçe toprağının karıştırılması durumunda kurtlanma oluyormuş sizce ne yapmalıyım? bahçemizin toprağı kumlu ve kuruyunca kolay ufanabilen toprağa benziyor aynı toprağa devam etmeli miyim? Gübre konusunda da 2 gün önce çatıdan topladığım güvercin gübrelerini kullandım. çatıdan topladığım güvercin gübreleri çok kuru ve sertti tıpkı tahta gibiydi. Öncelikle topladığım güvercin gübrelerini iyice ezerek parçaladım ve hurmalarımın topraklarının yüzeylerine yeterli miktarda karıştırdım ve sonrasında suladım. bu işlem gübre ihtiyacında yeterli olur mu ve ne kadar sürede bir uygulamalıyım. Topladığım güvercin gübrelerinden Ananasımın toprağının yüzeyine de karıştırdım. Ananasımın toprağı hazır torf topraktı ve 2.5 aydır ananasım o toprakta dikili durumdadır. Acaba ananasımın toprağında gördüğüm ince beyaz hemen hemen yarım santim uzunluğunda ki kurtlara, ananasın toprağına verdiğim güvercin gübresi mi neden olmuştur. aklıma güvercin gübresinden kaynaklanma ihtimali gelmekte bilmeden hatamı yaptım yoksa. Ananasımın üzerine çok titriyordum toprağında kurtları görmek beni çok üzdü ne yapacağımı bilmiyorum. Size ilginiz ve yardımlarınızdan dolayı tekrar teşekkür ederim. Vermiş olduğunuz değerli bilgiler çok faydalı olmakta sağolun. Sağlıcakla kalın Saygılarımla...

Nuri Murvet
02-09-2011, 21:13

Seçmiş olduğunuz saksı ebatı uygundur.

Bitkinizin kök sistemine dokunmadan yeni saksına nakil edin...

Toprak olarak bahçe toprağınızın kumlu yapısı var diyorsunuz buna göre 3 ölçek bahçe toprağı 1 ölçek torf karışımı daha iyi olacaktır.

Gübre olarak güvercin gübresini saksı da yetişen bitkilere kuru halde vermeniz hatadır.

Ananasınızın toprağındaki kurtçukların çıkma sebebide verdiğiniz gümredendir.

Yeterince gübre verdim diyorsunuz, ölçünüz nedir bilemem ...Güvercin gübresinin aşırısı bitkinizin kılcal kökleri yakar.

Güvercin gübresini şerbet olarak verilmesi daha uygundur, ilgili başlığında yapımı ve kullanım dozları herhalde verilmiştir.

İz elementli kompoze gübreleri, dozunda kullanmanızı tavsiye ederim

Maliyeci-38
03-09-2011, 01:39
Merhaba Sayın Nuri Hocam.

tüm bitkilerime güvercin gübresinden vermiştim ve aynı kurttan bütün bitkilerimde var ama hurmamın toprağında kurtlara az rastladım ama torflu toprak olan bitkilerimde bir sürü var kurtların hurmama ve diğer bitkilerime zararı ne yönde olur ne gibi önlem almalıyım yoksa zamanla kendisi geçer mi? acaba güvercin gübresini şerbet yapıp verseydim aynı sorunu yaşar mıydım ? Nuri Hocam Yardımlarınız için size çok teşekkür ederim sağlıcakla kalın Saygılarımla...

Nuri Murvet
03-09-2011, 17:07

Dış mekan bitkilerinde hastalık ve zararlılar bölümünde konuyu açmışsınız Beyaz Kurtçuklar adı altındaki başlıkta, sayın Halil Önen 'de cevaplamış, tespitler ve tedavi şeklide doğrudur, uygulamanızı tavsiye ederim.

Maliyeci-38
04-09-2011, 02:36
Teşekkür Ederim Sayın Nuri Hocam. tavsiyeleri uyguladım ilk olarak ananasımın toprağını köklerini kurtlu topraktan iyice arındırmak suretiyle perlit karışımlı torflu toprakla değiştirdim. torf toprağın üzerinde asla hayvani gübre veya normal toprakla harmanlamayınız diye büyükçe bir dikkat notu var. onun için hurmaların saksısını açarken bahçe toprağına karışımıiçin verdiğiniz ölçeği uygulamam sorun olur mu ? ananasa yaptığım yöntemi hurmaya da köklerini arındırarak uygulamayı düşünüyorum tabi bahçe toprağına perlit karıştırarak. Hocam yardımlarınızı esirgemediğiniz için teşekkür ederim sağlıcakla kalın Saygılarıma...

Nuri Murvet
04-09-2011, 20:24
Teşekkür Ederim Sayın Nuri Hocam. tavsiyeleri uyguladım ilk olarak ananasımın toprağını köklerini kurtlu topraktan iyice arındırmak suretiyle perlit karışımlı torflu toprakla değiştirdim. torf toprağın üzerinde asla hayvani gübre veya normal toprakla harmanlamayınız diye büyükçe bir dikkat notu var. onun için hurmaların saksısını açarken bahçe toprağına karışımıiçin verdiğiniz ölçeği uygulamam sorun olur mu ? ananasa yaptığım yöntemi hurmaya da köklerini arındırarak uygulamayı düşünüyorum tabi bahçe toprağına perlit karıştırarak. Hocam yardımlarınızı esirgemediğiniz için teşekkür ederim sağlıcakla kalın Saygılarıma...

Tavsiye edilen önerileri ananas için uygulamışsınız, süreci dikkatlice takip edin aşırı sulama yapmaktan kaçının, ananas bitkisi Epifit özellikleri taşır susuzluğa karşı direnci vardır.

Bitki toprağı torf olduğu için dikkat edelim, toprağınız nemini kaybederse su alımı zorlaşır, toprağınızı ıslak değil nemli tutmaya dikkat edelim.

Hurmanızın bahçe toprağına torf karıştırıyorsunuz, torfun içine bahçe toprağı değil... Toprağınız kumlu süzek demiştiniz, torf karışımı toprağınızın nem tutma kapasitesini arttıracaktır ve zaman içersinde humuslacaktır.

Hurma saksının içindeki toprağı yüzeysel olarak temizleyin, yapmış olduğunuz toprak harcı ile yeni saksına naklini yapın, dikkat edelim kök sistemini kesinlikle dağıtmadan zedelemeden ...

Bu başlığımız budama ve budama sonrası bakım biliyorsunuz, hurma kök budamasından başlayıp arada ananas bitkisininde bakımını yaptık, konu başlığını bulamadım buradan paylaştım bitkileriniz hastalıklardan uzak olsun temennisi ile saygılarımı sunarım.

Nuri Murvet
04-09-2011, 20:28
Kültürel Mücadelede Budama

Bitkiyi kuvvetlendirmek, seyrekleştirmek, uygun budama, dayanıklı tür ve kültürlerin seçimi gibi işlemleri içeren bitki gelişmesi ile ilişkili işlemler zararlı etkisini önleme ve azaltmada faydalıdır.

Maliyeci-38
05-09-2011, 01:09
Yardımınız için Teşekkür Ederim Nuri Hocam sağlıcakla kalın Saygılarımla....

Nuri Murvet
06-09-2011, 22:29
Bahçelerde Budama ve Budama Sonrası Bakım

Yapraklı ağaçlarda zarar yapan bazı kabuk böcekleri, tercihen zayıflamış ağaçları tercih ederler.

Birçok Odun zararlıları (buprestid ve Cerabycid) tercihen zayıf ağaçlar üzerinde zararlı olurlar.

Bu odun zararlısının arız olduğu ağaçlardaki zararlılar ile mücadele çok zordur.

Yılın uygun zamanlarında ağaçların düzgün bir şekilde budanması bazı delici böceklerin saldırısını azaltır.

Nuri Murvet
11-09-2011, 21:43
Budamanın Genel Kuralları:

Meyve ağaçlarının budanma şekli, meyve tür ve çeşidine, ağaçların yaşına, toprak ve iklim koşullarına, budamadan beklenen amaca ve ağacın gelişme gücüne göre değişir.

Bu nedenle her meyve tür ve çeşidinin değişik iklim ve toprak koşullarındaki gelişme gücünün ve bunların budamaya karşı gösterdiği tepkilerin iyi bilinmesi gerekir.

Ayrıca dalların kesilmesi, bırakılacak ve kesilecek dalların iyi seçilmesi konusundaki genel kuralların da bilinmesi zorunludur.

Eser İlhan
12-09-2011, 07:17
Merhaba Nuri Bey, bahçemdeki büyük erguvan ağacı beni epeyce endişelendiriyor. Bahçe kurulma aşamasında setler yapılırken ağaç (benim itirazlarıma rağmen) yaklaşık 20 cm kadar toprağa gömülmek zorunda kaldı. İlk yıl güzel gelişti, geçen yıl yapraklar biraz zayıftı bu yıl ise çiçekten sonra çok az yapraklanma oldu,yapraklar mat yeşil ve uç dallar kuru.
Fazla sudan olabilir düşüncesi ile bir süredir bulunduğu alanıdaki sulamayı kapattım ve ağacı bu yıl baharda oldukça derin budamayı düşünüyorum.
Benim sorum; uçtaki kuru dalları şimdi budasam ve ağaca biraz daha canlı bir görünüm versem bu budamanın ağacıma zararı olur mu yoksa bekleyip kışın gözler uyanmadan önce iyice radikal bir budama mı yapsam daha doğru olur ?

Nuri Murvet
12-09-2011, 21:17
Merhaba Nuri Bey, bahçemdeki büyük erguvan ağacı beni epeyce endişelendiriyor. Bahçe kurulma aşamasında setler yapılırken ağaç (benim itirazlarıma rağmen) yaklaşık 20 cm kadar toprağa gömülmek zorunda kaldı. İlk yıl güzel gelişti, geçen yıl yapraklar biraz zayıftı bu yıl ise çiçekten sonra çok az yapraklanma oldu,yapraklar mat yeşil ve uç dallar kuru.
Fazla sudan olabilir düşüncesi ile bir süredir bulunduğu alanıdaki sulamayı kapattım ve ağacı bu yıl baharda oldukça derin budamayı düşünüyorum.
Benim sorum; uçtaki kuru dalları şimdi budasam ve ağaca biraz daha canlı bir görünüm versem bu budamanın ağacıma zararı olur mu yoksa bekleyip kışın gözler uyanmadan önce iyice radikal bir budama mı yapsam daha doğru olur ?

Merhaba sayın Eser İlhan

Erguvan ağacınızın set üstüne 20 cm derin gömülmesi fazla sorun teşkil edeceğini sanmıyorum, set üstünde olduğu için fazla sudanda etkilenmemesi gerekir, peyzaj uygulamalarında çim içinde bile sorun çıkarmadan yaşamını sürdüren örnekleri çoğunlukta...

Sizin ağacınızda başka bir sorun var.

Erguvan ağacını en çok etkileyen ve sizin gözlemlerinize uyan mantar (Fungus) hastalığı belirtilerine uyum gösteriyor.

Özellikle belirtileri Verticillium solgunluk hastalığını işaret ediyor, İnşallah yanılıyorumdur.

Kuru dalları hemen budayabilirsiniz, gözler uyanmadan budamayı çok derin olmadan meyve ağacına benzer taç formunda ana dallar hariç iç ve yan dalların tamamını budamanızı tavsiye ederim.

Eser İlhan
13-09-2011, 09:28
Cevap için teşekkürler Nuri Bey. Yaz boyunca ben de internette erguvan hastalıklarını araştırdım ve mantari hastalık belirtisine benzediğini (korkuyla) tesbit ettim. Eğer Verticillium ise yapılabilecek hiç birşey kalmadı mı demek olur?
Kış döneminde budamadan sonra bordo bulamacı yapsam işe yarar mı? Bu mantarlar da çevrenin aşırı nemli olması ile mi çoğalırlar yoksa bir bulaşma mı (Yetersiz bahçe hijyeni??) söz konusudur?

sabah
13-09-2011, 09:39
..Erguvan ağacınızın set üstüne 20 cm derin gömülmesi fazla sorun teşkil edeceğini sanmıyorum...

Yanlış anlaşılma olmasın; ağaçlar için kök boğazının toprak seviyesinde olması hem kökler hem de gövde için çok önemlidir. Oksijen için yüzeye yakın giden kökleri toprakla kapatmak doğru olmadığı gibi gövdeyi neme ve zararlılara maruz tutmak da doğru değil.

Seviye değişikliği nedeniyle toprak altında kalan ağaçlar için bir çözüm yolu bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=583314&postcount=2) vardı.

Eser İlhan
13-09-2011, 16:39
Sevgili sabah, verdiğiniz linki inceledim. Üç yıl önce bahçenin ilk düzenlemesi yapılırken hatalar minimum olsun diye bir peyzaj mimarından yardım aldım. Ama her meslekte olduğu gibi bu alanda da doğru insanı bulabilmenin ne kadar önemli olduğunu bahçemde birçok konuda yaşayarak görmekteyim.
Linkteki uygulamayı şu an yapabilmem pek mümkün görünmüyor ne yazık ki. Yine de birgün yeniden lazım olabilir diye bilgisayarımdaki BAHÇE dosyama kaydettim gönderdiğiniz bilgileri. Teşekkürler...

Nuri Murvet
13-09-2011, 21:51
Cevap için teşekkürler Nuri Bey. Yaz boyunca ben de internette erguvan hastalıklarını araştırdım ve mantari hastalık belirtisine benzediğini (korkuyla) tesbit ettim. Eğer Verticillium ise yapılabilecek hiç birşey kalmadı mı demek olur?
Kış döneminde budamadan sonra bordo bulamacı yapsam işe yarar mı? Bu mantarlar da çevrenin aşırı nemli olması ile mi çoğalırlar yoksa bir bulaşma mı (Yetersiz bahçe hijyeni??) söz konusudur?

Sayın Eser İlhan

Başlığımız budama ve budama sonrası bakım olduğu için ilk önce budama ile ilgili konuyu cevaplamak gerekir.

Ağacınız mantari hastalık belirtileri gösteriyor, bu durumda budama tarzınız yüzeysel kuru dalları ve form bozukluğu yapan sık dallar seyrekleştirilir.

Kesinlikle sert budama tarzını seçmeyin, bu tür hastalıklarda bilinen bir kimyasal mücadele yöntemi yoktur, biraz sabırlı davranarak süreci takip edin temennim ağacınızın bu rahatsızlığa karşı zamanla direnç kazanmasıdır, direnç kazanan örnekleri mevcuttur.

Solgunluk hastalığı ile kültürel mücadele yöntemleri ilgili başlıklarda bulunmaktadır.

Eser İlhan
14-09-2011, 09:08
Sayın Eser İlhan

Başlığımız budama ve budama sonrası bakım olduğu için ilk önce budama ile ilgili konuyu cevaplamak gerekir.........................Solgunluk hastalığı ile kültürel mücadele yöntemleri ilgili başlıklarda bulunmaktadır.

Tamam Nuri Bey,teşekkürler. Mesaj alınmıştır :p

sabah
14-09-2011, 10:43
..Linkteki uygulamayı şu an yapabilmem pek mümkün görünmüyor ne yazık ki. ...
Başlığa farklı çizim ekledim. Bir bakın.

Belki profesyonel arkadaşların o başlıkta pratik önerileri olabilir.

Eser İlhan
14-09-2011, 13:23
Sevgili sabah, ilginize çok teşekkür ederim. İlgili başlığa resim ekledim, bakııp fikrinizi söylerseniz sevinirim :)

Nuri Murvet
05-11-2011, 17:45

Bölgemizde yaprak döken ağaçların, yapraklarının % 60 ını döktüğü zaman budama mevsiminin başlangıcıdır.

Nuri Murvet
05-11-2011, 17:46
Ağaçlar net ailesinin, Mübarek Kurban Bayramını en içten dileklerimle kutlarım.

yüksek bahçe
09-11-2011, 12:37
teşekküler nuri bey sizin ve takip eden bütün arkadaşlarımızın bayramı kutlu olsun

bahçeme diktiğim kartoplarımla (yaprağını dökmeyen çiçekli türü) çit yapmak istiyorum gövdeleri kalem kalınlığında ve tek gövdeden olusuyor okuduğum kadarı ile yeni sürgünler alabilmem ve dolgunlaşması için budama yapmam gerektiği kanaatine vardım boyları
30cm ile 50cm arasında değişiyor kaç cm'den sonrasını kesmeliyim kesim için uygun bir tarih mi izmir için birde bu kesim yaptığım bölümleri toprakla buluştursam köklenme sağlayabilirler mi sizce gelişimleri sanki çok yavaş yoksa ben mi sabırsızlanıyorum yavaş gelişen bir bitkimidir

Nuri Murvet
09-11-2011, 21:14
teşekküler nuri bey sizin ve takip eden bütün arkadaşlarımızın bayramı kutlu olsun

bahçeme diktiğim kartoplarımla (yaprağını dökmeyen çiçekli türü) çit yapmak istiyorum gövdeleri kalem kalınlığında ve tek gövdeden olusuyor okuduğum kadarı ile yeni sürgünler alabilmem ve dolgunlaşması için budama yapmam gerektiği kanaatine vardım boyları
30cm ile 50cm arasında değişiyor kaç cm'den sonrasını kesmeliyim kesim için uygun bir tarih mi izmir için birde bu kesim yaptığım bölümleri toprakla buluştursam köklenme sağlayabilirler mi sizce gelişimleri sanki çok yavaş yoksa ben mi sabırsızlanıyorum yavaş gelişen bir bitkimidir

Merhaba sayın yüksek bahçe hoşgeldiniz.

Bitkinizin adı; Viburnum tinus (Yaprak dökmeyen Kartopu)

Bitkinizi bu bahardamı diktiniz?

Kartopu bitkinizi çit olarak yapılanmasını istiyorsanız, aşamalı olarak düzenli budamanız gereklidir.

Bitkinizin boyu 30-50 cm diyorsunuz, gelişimi aynı formda olması için iki şekilde uygulama yapabilirsiniz.

1- Sağ ve sol tarafında bulunan dağınık vaziyette bulunan yan dalları düzgünce budayıp sıkıştıralım, bu şekildeki budama boylanmasını sağlayacaktır.Yüksek olanların tepe sürgünleri budanır, kısa olanların boyları budanmaz aynı boya ulaşana kadar.

2-Yukarıdaki işlemlerin tersi yapılır. Sağ ve sol taraflarından daraltılır, uzun boyda olanlar kısaltılır, çit formuna bu boydan başlanır.

Bu uygulamayı bahar ayında yapmanızı tavsiye ederim. Budama sonrası yeni sürgünler gece donlarından etkilenir.

Gelişim süresinde (Nisan-Eylül) 15-20 gün aralığında kompoze gübre kullanın, gelişimi hızlı olur.

Sulama periyotlarına dikkat edin.

Gelişim sürecinde büyümesine 20-30 cm müsade edilir yanlardan ve boydan budanır, bitkilerinizin gelişimine göre aynı işlemler istediğiniz form ve boya gelinceye kadar tekrarlanır. Başarılar, kolay gelsin...

yüksek bahçe
09-11-2011, 22:33
İlginiz için teşekkur ederim Nuri bey
Haziran ayında dikim yaptım 103 fideden 3 tane fire verdim ama bir ihtimal canlanır diye sökmedim bir tanesinden minik yapraklar belirmeye başladı
Arazide biraz eğim olduğu için 50 cm den başlayıp 1 m ye kadar bir eğim olmasını düşünüyorum dikerkende uzun olanları ona göre ayarlamaya çalıştım
Ben bahara kadar ellemiyorum o zaman Nuri bey
Acemice bir soru daha sormak istiyorum mesela ben 30cm den hizalayarak budadım diyelim bunu yapmakla bitkinin boyunu burada sabitlemiş mi oluyorum artık boya değilde yanlara yayılması mı sözkonusu olur yoksa boylanması da devam eder mi?

Nuri Murvet
10-11-2011, 16:10
mesela ben 30cm den hizalayarak budadım diyelim bunu yapmakla bitkinin boyunu burada sabitlemiş mi oluyorum artık boya değilde yanlara yayılması mı sözkonusu olur yoksa boylanması da devam eder mi?

Sayın yüksek bahçe

30 cm den budamanız, bitkinize 30cm den başlayan hedefi 1 metre olan yarışa hazırlanan atletler gibi start veriyorsunuz.

Hedef 1 metre, fazla hızlı gidenleri arkadan yetişsinler diye kısaltıyoruz amacınız hepsinin aynı anı anda yarışı tamamlaması... Doping serbest (Kompoze gübre vermek). Kolay gelsin....

Viburnum tinus (Yaprak Dökmeyen Kartopu) Çit örneği

254961

Viburnum tinus (Yaprak Dökmeyen Kartopu)

254962

Viburnum tinus (Yaprak Dökmeyen Kartopu)

yüksek bahçe
10-11-2011, 18:45
nuri bey
beni aydınlattığınız için çok teşekkür ederim
İnşallah benim kartoplarımda bu hale gelecekler yarın kompoze gübre tedarik edip ilk dopinklerini vermek istiyorum

Nuri Murvet
21-11-2011, 20:13
Merhaba

Bölgemizde, bahçelerde budama ve kış bakımlarına başlıyoruz..

Budama ve budama sonrası bakım konusunda hazırlık yapıyorum, bahçelerdeki uygulama aşamalarını paylaşacağım, sizlerde hazırlığınızı yapın çok soğuklara kalmadan budama ve bakım işlerimizi bitirelim.

yüksek bahçe
21-11-2011, 20:42
Merhaba sayın yüksek bahçe hoşgeldiniz.

Bitkinizin adı; Viburnum tinus (Yaprak dökmeyen Kartopu)

Bitkinizi bu bahardamı diktiniz?

Kartopu bitkinizi çit olarak yapılanmasını istiyorsanız, aşamalı olarak düzenli budamanız gereklidir.

Bitkinizin boyu 30-50 cm diyorsunuz, gelişimi aynı formda olması için iki şekilde uygulama yapabilirsiniz.

1- Sağ ve sol tarafında bulunan dağınık vaziyette bulunan yan dalları düzgünce budayıp sıkıştıralım, bu şekildeki budama boylanmasını sağlayacaktır.Yüksek olanların tepe sürgünleri budanır, kısa olanların boyları budanmaz aynı boya ulaşana kadar.

2-Yukarıdaki işlemlerin tersi yapılır. Sağ ve sol taraflarından daraltılır, uzun boyda olanlar kısaltılır, çit formuna bu boydan başlanır.

Bu uygulamayı bahar ayında yapmanızı tavsiye ederim. Budama sonrası yeni sürgünler gece donlarından etkilenir.

Gelişim süresinde (Nisan-Eylül) 15-20 gün aralığında kompoze gübre kullanın, gelişimi hızlı olur.

Sulama periyotlarına dikkat edin.

Gelişim sürecinde büyümesine 20-30 cm müsade edilir yanlardan ve boydan budanır, bitkilerinizin gelişimine göre aynı işlemler istediğiniz form ve boya gelinceye kadar tekrarlanır. Başarılar, kolay gelsin...

merhaba nuri bey

Ben ziraatçiden kompoze gübre istediğimde bana şeker gübresi diye bir gübre verdi aradığımız bu gübremiydi? Bu gübreden kullandım ben bu tarihte bir sakıncası olur mu gübre kullanmamın belli aralıklarla gübrelemeye devam etmek istiyorum eger onaylarsanız
Birde bana baharı beklememi söylemiştiniz bende şimdi budama için hazırlanmam gerekiyormu :)

Nuri Murvet
21-11-2011, 21:38
merhaba nuri bey

Ben ziraatçiden kompoze gübre istediğimde bana şeker gübresi diye bir gübre verdi aradığımız bu gübremiydi? Bu gübreden kullandım ben bu tarihte bir sakıncası olur mu gübre kullanmamın belli aralıklarla gübrelemeye devam etmek istiyorum eger onaylarsanız
Birde bana baharı beklememi söylemiştiniz bende şimdi budama için hazırlanmam gerekiyormu :)

Merhaba sayın yüksek bahçe

Size yetkili arkadaşımız Azotlu gübre olan Amonyum Sülfat vermiş, bitki gelişiminin en önemli maddesidir.

Aşırı olmamak şartı ile kullanabilirsiniz.

Kullanma şekli bitkinizin kök sistemine yakın, tuz serper gibi serpin, çapalayarak toprağa karıştırın, çapaladıktan sonra bolca sulayın....

Ne kadar gübre aldığınızı bilmiyorum, ikinci uygulamayı mart sonu-nisan başında yaparsınız.

Gübre tavsiyesini yaparken açıklamasınıda yapmamız gerekiyor. Alışkanlık, gerekli görülen uygulamaları kendimiz yaptığımız için açıklamadan tavsiye ediyorum.

Kompoze gübre N.(azot) P. (Fosfor) K. (Potasyum) elementlerini içinde barındıran ve ayrıca iz elementleri ve amino asitlerin bulunduğu gübrelerdir.

N.P.K gübrelerinin oranları bitki gelişimi ve bitkinin ihtiyacına göre belirlenerek kullanılır.

Budama için baharı bekleyin...

Benim budama için çağrım, meyve ağacı, form verilecek servi türleri ve büyük çalı türleri içindir.

Sağlıklı bitkilerinizin olması dileği ile..Kolay gelsin.

musk
03-12-2011, 14:08
Sayın Nuri Bey,

Bahçemde bir daldan çelikleyip büyüttüğüm bir nar ağacım var ancak, hatalı budama sonucu formdan çıkmış durumda. Bu sene budama ile ilgili olarak ben de sizin değerli fikirlerinizden yararlanmak isterim. Ekte resimleri olan ağacımı ne sekilde budamamı önerirsiniz? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

saygılarımla
Aykut

Not: yüksek çözünürlükte buradan görülebilir.

http://img408.imageshack.us/img408/9281/dsc3118a.jpg
http://img844.imageshack.us/img844/5859/dsc3117a.jpg

Nuri Murvet
03-12-2011, 20:03
Sayın Nuri Bey,

Bahçemde bir daldan çelikleyip büyüttüğüm bir nar ağacım var ancak, hatalı budama sonucu formdan çıkmış durumda. Bu sene budama ile ilgili olarak ben de sizin değerli fikirlerinizden yararlanmak isterim. Ekte resimleri olan ağacımı ne sekilde budamamı önerirsiniz? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

saygılarımla
Aykut

Merhaba sayın musk hoş geldiniz.

Nar ağacınızın formu çok kötü değil, ilk başta güzel taç formunu almış, merkezden çıkan kuvvetli 2 sürgünün (işaretlediğim) büyümesine izin vermişiniz.

Bu kuvvetli obur iki sürgün ağacınızın kuvvetini ve yeteri kadar ışık almasını engelliyor.

Nar ağacınız dışa doğru açılım gösteriyor, meyve tutumunda daha da açılacaktır.

İşaretlediğim iki adet yan dallarıda alalım...

Ağacınızın tepe noktasını işaretlediğim gibi oval olarak sürgün uçlarını alalım...

Yine iç kısımlarda bu yıl çıkan kuvvetli obur dal sürgünlerinide alalım..

İşlem bu kadardır.

258136

4 adet kalın dal çıkarmıştık, gövdede bulunan kesim yerini aşı macunu ile kapatalım...

%2 lik bordo bulamacı uygulamasının tam zamanıdır, mümkünse yapalım.

%2 lik bordo bulamacı uygulamasını gözler uyanmadan mart sonu bir kere daha yaparsak çok daha iyi olur.

Önemli; Budama aletlerinin temiz steril olamasına özen gösterelim.

1-lt. suya, bir kahve fincanı ölçüsünde çamaşır suyu ( Sodyum hipoklorit) karıştıralım budama aletlerimizi bu karışıma batırıp budamaya başlayalım, her ağaç değişiminde üşenmeden budama aletlerini karışım yaptımız suya batırıp budamaya devam edelim.

Kolay gelsin...

musk
03-12-2011, 20:34
Sayın Nuri Bey,

Zaman ayırıp cevapladığınız için teşekkür ederim.

Tavsiyeleriniz doğrultusunda hemen gereken işlemleri yapacağım, tekrar teşekkür eder iyi günler dilerim.

Saygılarımla
Aykut

hozat
03-12-2011, 23:08
sn. Nuri bey,
Bu başlığın tekrar işler hale gelmesi ve bize ışık tutan açıklamalara ulaşabilirliğİne çok memnun oldum.
sizi soru yağmuruna tutacak eski bir öğrenciniz olarak, yeni mesajlarımı hazırlamakla meşgulum bilgilerinize....
saygılar..

Nuri Murvet
04-12-2011, 21:10
sn. Nuri bey,
Bu başlığın tekrar işler hale gelmesi ve bize ışık tutan açıklamalara ulaşabilirliğİne çok memnun oldum.
sizi soru yağmuruna tutacak eski bir öğrenciniz olarak, yeni mesajlarımı hazırlamakla meşgulum bilgilerinize....
saygılar..

Merhaba sayın hozat, hoşgeldiniz.

Mesajlarınızı merakla bekliyorum...

Biz ekip olarak budama sezonunu açtık, mart sonuna kadar bahçelerimizi nasip olursa bitirmek istiyoruz.

seyyah53
06-12-2011, 22:11
Nuri Bey Merhabalar...

Benim balkonumda 15 cesit uzum fidani,bogurtlen,cuce nar ve birde gilaboru var...

Bunlarin istanbul icin budama zamani gelmismidir acaba yoksa iyice soguklarin gelmesini mi bekleyelim?

saygilarimla

OSMAN45
07-12-2011, 10:37
Nuri bey,

Dün küçük bazı budamalar sonrasında %2 lik Bordo bulamacı uygulamasını yaptım. Bahçemin bulunduğu yer İstanbul dan 3-7 derece daha soğuk olması nedeni ile meyve ağaçları ve büyük budamayı Mart başında yapmayı düşünüyorum. Tabi arkasından %1 lik bordo bulamacı yaparak. Sanırım rüzgar kesici olarak iki cepheye diktiğim mavi serviler ve komşumdaki taflanlar mantarlaşma olayını fazlalaştırıyor. Geçen sene ihmal ettiğim kış başı bordo bulamacı nedeniyle bahçemde fungus olayı çok fazla idi.

Ayrıca toprağın ihtiyacı olduğunu sandığım kükürdü bu günlerdemi yoksa ilkbahar aylarındamı atayım?

İhtiyacım olan tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.

Herşey gönlünce olsun.

ttuzunalp
07-12-2011, 12:52
Merhaba Arkadaşlar;

Dün kapının önünde duran 3 metrelik ıhlamur ağacını şekil budaması için budadım ancak keski ile budadığım için biraz yıprattım budama yerlerini bu bir sıkıntı oluştururmu?
**** ne yapmamı önerirsiniz?
Saygılarımla.

penguenn
07-12-2011, 14:40
Sayın Nuri Murvet; Benim de bir kaç sorum olacak izninizle.
Kapalı cam balkonumda bir tane japon gülü biri katlı begonvil,( geçen yıl nasıl budadıysam bu yıl bir tane bile açmadı) , diğeri sarı (ki çiçek açmaya başladı nedense:)) begonvil, minyatür nar ve kumkatım var hangisini nasıl budamalıyım? mevsim uygun mudur? Özellikle begonvilleri ne yapmalıyım?
Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim. Bu arada sardunyalar için de bir öneriniz olur mu? bazıları açmaya devam ediyor. Kolaylıklar dilerim.

Nuri Murvet
07-12-2011, 18:08
Nuri Bey Merhabalar...

Benim balkonumda 15 cesit uzum fidani,bogurtlen,cuce nar ve birde gilaboru var...

Bunlarin istanbul icin budama zamani gelmismidir acaba yoksa iyice soguklarin gelmesini mi bekleyelim?

saygilarimla

Merhaba sayın seyyah53 hoşgeldiniz.

Sizin balkonunuzu merak ettim doğrusu...

Biz bu zamanda meyveye budama yapmıyoruz.

Bağda, kuru dalların alınması ve dal seyretmesini yapıyoruz.

Meyve budamasını martta gözler kabarmadan yapıyoruz.

Böğürtlen içinde bağdaki uygulama zamanına uyabilirsiniz.

Bolkonda yetiştirdiğiniz için uzun süreli sıcaklık artışı, bitkilerinizin bahar öncesi uyanmasına neden olabilir.

Mart ayı sizin için en uygun zamandır.

Nuri Murvet
07-12-2011, 19:01
Nuri bey,

Dün küçük bazı budamalar sonrasında %2 lik Bordo bulamacı uygulamasını yaptım. Bahçemin bulunduğu yer İstanbul dan 3-7 derece daha soğuk olması nedeni ile meyve ağaçları ve büyük budamayı Mart başında yapmayı düşünüyorum. Tabi arkasından %1 lik bordo bulamacı yaparak. Sanırım rüzgar kesici olarak iki cepheye diktiğim mavi serviler ve komşumdaki taflanlar mantarlaşma olayını fazlalaştırıyor. Geçen sene ihmal ettiğim kış başı bordo bulamacı nedeniyle bahçemde fungus olayı çok fazla idi.

Ayrıca toprağın ihtiyacı olduğunu sandığım kükürdü bu günlerdemi yoksa ilkbahar aylarındamı atayım?

İhtiyacım olan tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkürler.

Herşey gönlünce olsun.

Merhaba sayın OSMAN45 hoşgeldiniz.

Marmara bölgemizde budama için zaman uygundur. Bulunduğumuz bölgenin tepe kısımlarında gece sıcaklıkları -15 dereceye düşebiliyor. Bu derecedeki soğuklar yaraların kapanmasında olumlu etkileri vardır.

Vaktiniz musaitse ağaçlarınızı budayabilirsiniz. Gövdede kalın dal kesimlerinde, kesilen yerdeki yaralara aşı macunu uygulamasını yapınız.

Budama için, ağaçlara su yürümeden mart ayıda uygundur.

Rüzgar kesici olarak diktiğiniz serviler, gölge alan, ışıksız ortam oluşturduğu için taflanlar yeteri kadar gün ışığı alamadığından külleme, kara leke ve unlu bit zararlısına uygun yaşam alanı oluşturuyor.

Bu süreç devamlı olarak yaşanacaktır. Taflanların durumu iyise, komşunuzla konuşup müsait bir yere naklini yapmanız isabetli olacaktır.

Bahçe toprağınızın ph değeri yüksekse kükürt uygulaması yapılır. Alkali oluşumlar toprağınızda mevcut mu?

Kükürdün uygulama zamanı olarak( Toprak sıcaklığı +10- +25 derece) sonbahar ayları en uygun zamandır.

Kükürt uygulamısını baharda yapabilirsiniz.

Toprağın pH değerinin azaltılmasında toz kükürt etkilidir, granül haldeki kükürtler pH değerinin düşürülmesinde etkili olmuyor...

Toz kükürt uygulamasının etkili olması için, kükürtün toprağa karıştırılması gereklidir.

Kolay gelsin... Herşey gönlünüzce olsun....

Nuri Murvet
07-12-2011, 19:15
Merhaba Arkadaşlar;

Dün kapının önünde duran 3 metrelik ıhlamur ağacını şekil budaması için budadım ancak keski ile budadığım için biraz yıprattım budama yerlerini bu bir sıkıntı oluştururmu?
**** ne yapmamı önerirsiniz?
Saygılarımla.

Merhaba sayın ttuzunalp hoşgeldiniz.

Şaka yapmıyorsunuz değilmi ?

Benim bildiğim keski çekiç yardımı ile beton kırmaya yarar..!

İlginç...

Şekil budaması için keski kullanmışınız..!

Keski ile nasıl bir budama yapılır, aklım dimağım durdu...

Yeni bir teknik geliştirmişsiniz.

Merak ettim, fotoğrafını paylaşırsanız sevinirim...

Nuri Murvet
07-12-2011, 19:41
Sayın Nuri Murvet; Benim de bir kaç sorum olacak izninizle.
Kapalı cam balkonumda bir tane japon gülü biri katlı begonvil,( geçen yıl nasıl budadıysam bu yıl bir tane bile açmadı) , diğeri sarı (ki çiçek açmaya başladı nedense:)) begonvil, minyatür nar ve kumkatım var hangisini nasıl budamalıyım? mevsim uygun mudur? Özellikle begonvilleri ne yapmalıyım?
Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim. Bu arada sardunyalar için de bir öneriniz olur mu? bazıları açmaya devam ediyor. Kolaylıklar dilerim.

Merhaba sayın penguenn hoş geldiniz.

Begonvil, budamaya dayanıklı bitkidir.

Çiçeklemesini birinci ve ikinci yıllık sürgünlerinde yapar.

Begonvil ışık bitkisidir.

Sizin bitkinizin çiçek açmaması bakım eksikliğinden olabilir.

Bitkiniz saksıda olduğu için çalı türünde gelişim gösterir. Bir veya iki lider dalı yukarı doğru destekleyin kuvvetli çıkan sürgünleri çıkış noktasından bir veya iki göz bırakarak kesin bu kuvvetli sürgünler çiçek açmaz..

Sardunyalarınız kapalı balkonda olduğu için çiçeklenmesini sürdürüyor. Balkonunuzda ısıtma elemanı herhalde bulunmuyordur. Havaların soğuması ile sardunyalarınıza su vermeyi azaltalım, dondan etkilenmediği sürece bahara kadar kendi haline bırakalım.

Kamkat ve narınız için derin budama yapmadan uç alarak form budaması yapabilirsiniz.

Kolay gelsin...

seyyah53
07-12-2011, 20:09
Merhaba sayın seyyah53 hoşgeldiniz.

Sizin balkonunuzu merak ettim doğrusu...

Biz bu zamanda meyveye budama yapmıyoruz.

Bağda, kuru dalların alınması ve dal seyretmesini yapıyoruz.

Meyve budamasını martta gözler kabarmadan yapıyoruz.

Böğürtlen içinde bağdaki uygulama zamanına uyabilirsiniz.

Bolkonda yetiştirdiğiniz için uzun süreli sıcaklık artışı, bitkilerinizin bahar öncesi uyanmasına neden olabilir.

Mart ayı sizin için en uygun zamandır.

Tesekkur ederim eger arzu ederseniz uzum basliginda bir kac resmim var...

ttuzunalp
08-12-2011, 08:32
Merhaba sayın ttuzunalp hoşgeldiniz.

Şaka yapmıyorsunuz değilmi ?

Benim bildiğim keski çekiç yardımı ile beton kırmaya yarar..!

İlginç...

Şekil budaması için keski kullanmışınız..!

Keski ile nasıl bir budama yapılır, aklım dimağım durdu...

Yeni bir teknik geliştirmişsiniz.

Merak ettim, fotoğrafını paylaşırsanız sevinirim...

merhaba tekrar :)

sanırım yanlış kelime kullandım kerpeten ile kargaburun arasında olan :) ve kabloları kesmeye yarayan bir el aleti diye belirtmem sanırım daha doğru olurdu :)

yanlış ifademden dolayı özür dilerim.

sonuç olarak kestiğim yerler çapı küçük olan dallar süper herhangi bir sorun yok ancak çapı kalın olanlar biraz saçaklı kesildi acaba testere ile yerlerini düzeltmem doğru olur mu?

saygılarımla.

penguenn
08-12-2011, 08:41
Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim. Bir de;Japon gülü b udanır mı bu mevsimde ? ve nasıl budanmalı?

Nuri Murvet
08-12-2011, 19:36
merhaba tekrar :)

kabloları kesmeye yarayan bir el aleti diye belirtmem sanırım daha doğru olurdu :)
...sonuç olarak kestiğim yerler çapı küçük olan dallar süper herhangi bir sorun yok ancak çapı kalın olanlar biraz saçaklı kesildi acaba testere ile yerlerini düzeltmem doğru olur mu?

saygılarımla.

Merhaba sayın ttuzunalp

Kullandığınız alet sıkıştırarak koparttığı için ezerek kesim yapıyor.

Doğal olarak kalın dal kesiminde sıkışma olduğundan lif, lif oluyor.

Kesim yaptığınız yerin altında bulunan gözden testere ile kesim yapın, aşı macunu ile yarayı kapatalım, işlem tamamdır.

258770

Size yardımcı olması bakımından örnek dal sürgünü kesimi fotoğrafı paylaşıyorum. Kesim yaparken size yardımcı olacaktır.

Kolay gelsin....

Nuri Murvet
08-12-2011, 19:53
Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkür ederim. Bir de;Japon gülü b udanır mı bu mevsimde ? ve nasıl budanmalı?

Merhaba sayın penguenn

(Hibiscus rosa-chinensis) Budamaya dayanıklıdır.

Don tehlikesi olmayan yerlerde, yeni sürgün oluşumunu teşvik ve form vermek için sürgün ucu kesimi yapılabilir.

Nuri Murvet
08-12-2011, 19:57
Tesekkur ederim eger arzu ederseniz uzum basliginda bir kac resmim var...

Sayın seyyah53

Üzüm başlığını bulamadım ling verirseniz, misafir olurum...

seyyah53
08-12-2011, 20:48
Sayın seyyah53

Üzüm başlığını bulamadım ling verirseniz, misafir olurum...

Buyrun bu benim sadece bir dal parcasindan azimle urettigim uzumum bu sene saksida meyve aldik ...:)

http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/2282-12.htm

hozat
08-12-2011, 21:09
Nuri Hocam,
Bu başlık sayesinde size sorman gereken konuların cevabını, dolaylı yoldan da olsa alıyorum.

Japon gülü ile ilgili verdiğiniz görsel ve teorik bilgiler o kadar işime yaradı ki anlatamam.

Bu vesile ile soruyu soran penguenn'e de teşekkür ederim.
saygılar...

Nuri Murvet
09-12-2011, 19:44
[QUOTE=seyyah53;886221]Buyrun bu benim sadece bir dal parcasindan azimle urettigim uzumum bu sene saksida meyve aldik ...:)QUOTE]

Sayın seyyah53

Misafir oldum; Ellerinize, emeklerinize sağlık...

Hastalıklardan uzak, bol meyve vermesi dileği ile....

Kolay gelsin.

Nuri Murvet
10-12-2011, 17:29
Sayın hozat

İlginize, alâkanıza ve içtenliğinize teşekkür ederim.

Budama:

Kalın dal kesimlerinde sıkça rastladığımız kesim hatası;

Dalın gövdeye yakın yerinden ve dalın üst noktasından başlanılan kesimlerde, alt kısımdan kesilmemiş dış kabuk, dalın ağırlığından aşağı doğru sıyrılarak derin gövde yaralarına sebeb vermektedir.

Bu kesim hatası ağaçlara büyük zararlar vermektedir.

Kalın dal kesimi 3 aşamada yapılmalıdır.

1- Dalın ağırlığını almak ve kabuk sıyrılmasını önlemek için, gövdeden uzak dalın altından ilk kesim yapılır.

2-İkinci kesim daha evvel kesim yapılan yerin üstünden veya biraz daha ilersinden kesilir. İlk kesim kabuk sıyrılmasını önleyecektir.

3-Bu kesim son aşamadır, kesim yapılan yara aşı macunu ile kapatılır.

259041

Eser İlhan
11-12-2011, 16:10
Merhaba Nuri Bey, komşum benden bahçesindeki kara dut, kaysı ve armut ağaçlarını budamamı rica etti. Ağaçlara bakınca kendimce bir fikir yürütebilsem de başkasının ağacı olunca el daha zor gidiyor makasa ;)
Size sırasıyla dut - kaysı ve armut ağaçlarının resimlerini yüklüyorum. Bana nasıl budamam gerektiğini söyleyebilir misiniz ? Teşekkürler :)
259081

259083

259082

Nuri Murvet
13-12-2011, 18:33
Merhaba Nuri Bey, komşum benden bahçesindeki kara dut, kaysı ve armut ağaçlarını budamamı rica etti. Ağaçlara bakınca kendimce bir fikir yürütebilsem de başkasının ağacı olunca el daha zor gidiyor makasa ;)
Size sırasıyla dut - kaysı ve armut ağaçlarının resimlerini yüklüyorum. Bana nasıl budamam gerektiğini söyleyebilir misiniz ? Teşekkürler :)
259081

259083

259082

Merhaba sayın Eser İlhan

Siz meraklı ve iyi gözlem yapan birisiniz...

Bu, budama uygulaması kendinizi sınamanız ve güven kazanmanız için iyi bir fırsat olacaktır.

Başkasının ağacına uygulama yapacağınız için daha dikkatli ve titiz bir budama olacağı kesindir.

Dut ağacı fotoğrafı uzak çekim olduğu için ayrıntılar görünmüyor.

Dut ağacı için size önerebileceğim budama şekli, çanak formu olan ağaçta 6 veya 8 adet dik çıkan, birbirlerini gölgelemiyecek, aynı açıda ve dal aralık mesafeleri eşit olan uygun dalları seçin...

Seçilen dalların haricindeki, dik çıkan dalların tamamını körleyin, çıkış noktasından kesin...

Seçilen lider dallarda varsa, yan çıkan dal sürgünlerinide 3-5 göz bırakarak keselim.

Lider olarak bıraktığınız dal uçlarını kesmiyelim, sürgün çıkışı yukarı doğru çıkarken gözlerin patlaması ile yeni meyve göz oluşumu başlıyacaktır seneye bu gözlerden çıkan sürgünlerden meyve oluşacaktır.

Sonuç olarak 6-8 ana dalı olan dik açı ile çıkan, zamanla bu lider dallar dışa doğru açılarak hurma ağacı gibi bir formu olan dut ağacımız olacaktır.

Bu form tarzı ile budanan ağaçlarda, meyve tutumu ve meyve toplaması harika oluyor.

Kayısı fidanlarınıda bu tarzda form vermeye çalışıyoruz.

Kayısının formu fena görünmüyor.

Bu yıl çıkan obur sürgünleri alalım kafi gibi..

Armut ağacı, ana dal dik çıkışı ideal bir yapılanmada...

En altta bulunan V şeklinde çıkış yapan dalı körleyelim, çıkış noktasından keselim.

Fotoğrafta görünen, meyve gözü oluşumları yukarıda ve sürgün uçlarında...

Bunları bırakarak, yukarıdan aşağıya doğru genişleyerek dal uçlarını budayalım, konik bir form vermeye çalışalım...

Birbilerine çarpan ve yeterli ışık alımını önleyen dal çıkarmalarınıda yapalım...

İşlemler bu kadardır.

Başarılar kolay gelsin...

Eser İlhan
13-12-2011, 19:22
Teşekkürler Nuri Bey. Resimleri cep telefonuyla çektim, kalite bu yüzden biraz düşük oldu..
Bu yazdıklarınızı bastırıp elime alacağım ve okuya okuya yapacağım :p Umarım komşum memnun kalır (ama daha önemlisi benim kendimden memnun kalmam tabii ki ) Zaten bu hafta sonu da gülünü budadım aynı komşumun. Bence oldukça iyi oldu :))

Nuri Murvet
15-12-2011, 17:17
Merhaba

Bölgemizde bu günlerde havalar mükemmel...

Zamanınız müsaitse meyve ağaçları, servi cinsleri ve çalı formlu bitkilerin budanması için kaçırılmayacak fırsattır.

Soğuk hava ve donlar bastırmadan bu işlemleri bitirelim...

Kolay gelsin...

Omer
16-12-2011, 08:13
Nuri Bey merhaba,
Sizinle Istanbul seminerinde bir ara konuşmuştuk. Ağaçların yerini değiştirme ile ilgili birşeyler sormuştum. Ayaküstü ama çok canalıcı bilgiler vermiştiniz. Ben de sizin anlattiğiniz gibi geçtiğimiz hafta ilk ağacimi naklettim.

Ağaç yaklasik 2-3 yasinda, gövdesi 6-7cm çapinda bir akçaağaç.

Sizin dediginiz gibi çevresini 60cm den fazla bir daire açtik. Yavaş yavaş dibe indik. açtigimiz çemberde yüzeye çok yakin neredeyse bir parmak altta, 1cm kadar kalinlikta kökler vardi. Mecburen onlar kesildi. ama hemen 30-40cm altta saçak kök olusmustu ve altta hiç kalin kök yoktu. Saçak kökler hiç hasar görmeden, bu haliyle kaldirip hemen yeni yerine koyduk.

Altını ve çevresini yanmis koyun gübresi, toprak ve zeolit karisimi ile doldurup sim derma ile takviye ettik. hafifçe sikistirip can suyunu verdik ve basladik bildigimiz dualari okumaya:))
Sırada yine hemen hemen aynı boyda 3-4 tane daha agaç var nakledilecek.

Sorum sudur ki; bu islemden sonra bol sulama disinda herhangi bir baska islem gerekiyormu? Agaç üzerinde budama gerekli mi? Bunca kaybettigi kalın köklerden sonra, gövde, dal - kok dengesi bozulmus durumda. Bahara kadar bu halini besleyebilecek, yeterince yeni kök atabilir mi?(en azindan ölmeyecek kadar) Gerçi bu yaz ölmesin, baska hiçbirsey beklemiyorum.

Yeri değişen ağacın resimlerini de ekliyorum.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

259686
259684

Nuri Murvet
16-12-2011, 16:05
Nuri Bey merhaba,
Sizinle Istanbul seminerinde bir ara konuşmuştuk. Ağaçların yerini değiştirme ile ilgili birşeyler sormuştum. Ayaküstü ama çok canalıcı bilgiler vermiştiniz. Ben de sizin anlattiğiniz gibi geçtiğimiz hafta ilk ağacimi naklettim.

Ağaç yaklasik 2-3 yasinda, gövdesi 6-7cm çapinda bir akçaağaç.

Sizin dediginiz gibi çevresini 60cm den fazla bir daire açtik. Yavaş yavaş dibe indik. açtigimiz çemberde yüzeye çok yakin neredeyse bir parmak altta, 1cm kadar kalinlikta kökler vardi. Mecburen onlar kesildi. ama hemen 30-40cm altta saçak kök olusmustu ve altta hiç kalin kök yoktu. Saçak kökler hiç hasar görmeden, bu haliyle kaldirip hemen yeni yerine koyduk.

Altını ve çevresini yanmis koyun gübresi, toprak ve zeolit karisimi ile doldurup sim derma ile takviye ettik. hafifçe sikistirip can suyunu verdik ve basladik bildigimiz dualari okumaya:))
Sırada yine hemen hemen aynı boyda 3-4 tane daha agaç var nakledilecek.

Sorum sudur ki; bu islemden sonra bol sulama disinda herhangi bir baska islem gerekiyormu? Agaç üzerinde budama gerekli mi? Bunca kaybettigi kalın köklerden sonra, gövde, dal - kok dengesi bozulmus durumda. Bahara kadar bu halini besleyebilecek, yeterince yeni kök atabilir mi?(en azindan ölmeyecek kadar) Gerçi bu yaz ölmesin, baska hiçbirsey beklemiyorum.

Yeri değişen ağacın resimlerini de ekliyorum.
Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürler.

259686
259684

Merhaba sayın Omer

Ellerinize sağlık , güzel bir çalışma olmuş...

Ağacınız yeni dikilmiş olmasından dolayı, yan destek kökleri oluşmuş, kazık kök yapısı oluşumuna geçememiş, bu durum ağacınızın söküm için ideal durumda olduğunun göstergesidir.

Söküm aşamalarını doğru uygulamışsınız, yeni dikim yapılacak çukurun açılmasında dikkat edilecek bir ayrıntıya temas etmek istiyorum.

Dikim çukuru kazılırken, bir bel derinliği kadar olan toprağı bir kenera alalım, bu derinlikten sonraki toprağıda ayrı bir kenara alalım...

İlk çıkan üst toprağa az miktarda yanmış koyun gübresi birde varsa dişli kum ilavesi yaparak, bu toprağı dikim yapacağınız fidanın altına koyarak yastık yapın...

Ağacınızın dikim işlemini yaptıktan sonra, ayırdığımız alt toprağa dişli kum ve az miktarda yanmış gübre ile harmanladıktan sonra çukuru dolduralım...

İyice sıkıştırdıktan sonra can suyunu bolca verelim...

Hakim rüzğar yönünde herekleyerek (Kazıkla, destek) bağlayalım...

Söküm yapacağınız diğer ağaçlarında boyutu ve durumu aynı ise sökümünü yapın...

Sizin ağaçlarınız yol kenarı ağacı olacağından, alt kısımlarında bulunan dalların tamamını körleyin, çıkış yerinden kesin..

Korkmanıza gerek yok, nasip olursa yeni yerinde sağlıklı olarak büyüyüp gelişeceklerdir.

Dikkat: Ağaçlarınızı yeni yerine dikimi yapıldıktan sonra herekleyerek bağlamayı ihmal etmelim, bu nokta çok önemli....

Budamanın fotoğraflarını paylaşıyorum. Kolay gelsin...

259712

Safranlı
16-12-2011, 16:10
rüzgardan etkılenmesın dıye güzel bır sırıkla bağlamalısınız
salalndıkca rıske gırer ve yesermeyebılır

Omer
17-12-2011, 07:20
Nuri Bey dilinize sağlık, çok teşekkür ederim. Hele yaşayacak olmasına en çok sevindim.
İlk işim hemen çevresine kazıkları çakıp bağlıyorum.
Diğer ağaçların yerini değiştirirken de dediğiniz toprak uygulamasını yapacağım.
Tekrar çok teşekkürler..

Omer
17-12-2011, 07:21
rüzgardan etkılenmesın dıye güzel bır sırıkla bağlamalısınız
salalndıkca rıske gırer ve yesermeyebılır

hemen yapacağım, çok teşekkürler.

eko_
17-12-2011, 21:39
Sayın Nuri Murvet; Ocak 2010 tarihinde Nektarin ,Şeftali,Kiraz,Erik,Asya armutları olmak üzere 120 Adet ağaç diktim.Bahçede rakım 1050m ve geçen yıl modifiye lider olarak şekil budaması yaptım.(Daha doğrusu budamaya çalıştım.) Bu meyvelerin çeşidine göre uygun budama şekli hangisi olmalı? Yanlışmı yaptım diye tereddütdeyim.
İlginize teşekkür eder,çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Nuri Murvet
18-12-2011, 14:23
Sayın Nuri Murvet; Ocak 2010 tarihinde Nektarin ,Şeftali,Kiraz,Erik,Asya armutları olmak üzere 120 Adet ağaç diktim.Bahçede rakım 1050m ve geçen yıl modifiye lider olarak şekil budaması yaptım.(Daha doğrusu budamaya çalıştım.) Bu meyvelerin çeşidine göre uygun budama şekli hangisi olmalı? Yanlışmı yaptım diye tereddütdeyim.
İlginize teşekkür eder,çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim.

Merhaba sayın eko

Meyvecilikte ; Modifiye lider (değişik doruk dallı) budama terbiyesi sıkça kullanılan ve tercih edilen budama tekniğidir.
Bu terbiye sisteminde fidanlarınızın kuvvetli olması çok önemlidir.

Kararınız ve seçiminiz, uygulayıcı olarak doğrudur.

Kiraz ve armutta bizde aynı budama tekniğini uygulamaya gayret ediyoruz.

Şeftali, nektarin ve erikte Goble (çanak) budama terbiye uygulaması yapıyoruz.

Tercih ettiğiniz budama terbiyesi sistemini doğru uyguladığınız sürece başarılı sonuçlar alacağınız kesindir.

Konu hakkında yeterli bilgiye sahip olduğunuza inanarak, budama tekniğinin ayrıntılarına girmiyorum.

Yalnızca size fikir vermesi açısından, ilk iki yıl çok önemli olduğundan budama ile form verme fotoğrafını paylaşmak istiyorum.

260168

Başarılar, kolay gelsin...

adavci
18-12-2011, 14:43
Sayın Nuri Murvet.
Selamlar.
05.01.2011 tarihinde katkılarınızla yaptığım budamanın bu yılda yapılması gerekir mi?Resimlerini aktarıyorum.Katkı sunarsanız sevinirim.
AYVA-HURMA-ELMA-KİRAZ-ELMA

adavci
18-12-2011, 14:57
Devam.
ARMUT-NAR-CAN ERİK-VİŞNE-KAYISI

eko_
18-12-2011, 15:20
Sayın Nuri Murvet çok teşekkür ederim, kafamdaki soru işaretlerini giderdiniz.Şekillerle anlatımınız mükemmel.Önümüzdeki günlerde ağaçlarımı resimleyerek göndereceğim.Hem, gelecek yıl budamalarda yol gösterici olacak, hem de hatalarım üzerinde görüşlerinizi alacağım.Sağlıcakla kalın..

adavci
18-12-2011, 15:25
Devam.
KİRAZ-NAR-MANDALİNA-ÜZÜM-MANDALİNA

Nuri Murvet
18-12-2011, 15:51
Sayın Nuri Murvet çok teşekkür ederim, kafamdaki soru işaretlerini giderdiniz.Şekillerle anlatımınız mükemmel.Önümüzdeki günlerde ağaçlarımı resimleyerek göndereceğim.Hem, gelecek yıl budamalarda yol gösterici olacak, hem de hatalarım üzerinde görüşlerinizi alacağım.Sağlıcakla kalın..

Sayın eko

Emeklerinizin karşılığını almanız dileği ile...

Hastalıklardan uzak, mahsülünüz bolca olsun...

Görüşmek üzere...

Nuri Murvet
18-12-2011, 16:00
Sayın Nuri Murvet.
Selamlar.
05.01.2011 tarihinde katkılarınızla yaptığım budamanın bu yılda yapılması gerekir mi?Resimlerini aktarıyorum.Katkı sunarsanız sevinirim.

Merhaba sayın adavci hoşgeldiniz.

Maşallah.....

Diye başlayayım, nazar değmesin.

Ağaçlarınızın hepsi bakımlı ve sıhhatli, ellerinize sağlık...

Göndermiş olduğunuz fotoğraflara öylece bakıp geçtim, bir de dikkatlice bakalım şu evlatlara (Meyve ağaçlarına) budama ve bakım bilgilerinle döneceğim...

adavci
18-12-2011, 16:56
Merhaba sayın adavci hoşgeldiniz.

Maşallah.....

Diye başlayayım, nazar değmesin.

Ağaçlarınızın hepsi bakımlı ve sıhhatli, ellerinize sağlık...

Göndermiş olduğunuz fotoğraflara öylece bakıp geçtim, bir de dikkatlice bakalım şu evlatlara (Meyve ağaçlarına) budama ve bakım bilgilerinle döneceğim...

Sayın Nuri Murvet,
Sizden bunu duymak ne güzel.

Nuri Murvet
18-12-2011, 17:21
Sayın Nuri Murvet.
Selamlar.

Sayın adavci

AYVA

Ağacınız bu yıl nasip olursa bol meyve tutacağa benzer.

Bu yükü azaltmak, form vermek ve meyve ağırlığını taşısın diye budama işlemine devam etmek gereklidir.

Bu yıl çıkan kuvvetli sürgünleri ağacın eşit ışık almasını hesap ederek ya körleyin veya 2-3 göz bırakarak meyve gözü uluşumunu teşviği için kesin.

260218

HURMA

Hurma ağacınızın gelişimi harika...

Hurma için gerekli açıklamaları fotoğrafta yaptım.

260219

ELMA

Elmalarınız tam terbiye aşamasında, fazla başı boş bırakmayalım.

Yana doğru açılan sürgünlerin uçlarını alalım meyve gözü oluşumunu arttırır.

Lider çıkan dik ana dalları tek dal bırakarak, üst kısımda bulunan dik ve yan dalları 2-3 göz bırakarak budayalım.

260220

260222

KİRAZ

Ağacınız harika, bodurlaştırma budaması uygulaması yapıyoruz.

Sürgün uçlarını alalım.

260221

Nuri Murvet
18-12-2011, 17:55
Devam ediyoruz.

ARMUT

Örnek bir armut ağacı, Akça armut galiba...

Ağacınız bu yıl bol meyve verecek gibi görünüyor.

Form, meyve gözü oluşumunu teşvik ve yükü taşısın diye, üstten bastıralım...

260236

NAR

İşaretlediğim dalı çıkaralım, içte sürtünen dalları kontrol edelim gerekiyorsa alalım...

260237

CAN ERİK

Üst kısımda çatal dal oluşumuna müsade etmeyelim.

260240

VİŞNE

İçte birbirlerine değen dalları kontrol edelim...

260239

KAYISI

Üst kısımda çatal dal oluşumuna müsade etmeyelim.

260238

Nuri Murvet
18-12-2011, 18:16
Devam ediyoruz

NAR

İki dalı çıkış yerinden keselim, içte birbirlerine değen dalları alalım...

260244

MANDALİNA

Etrafını gölgeleme filesi ile saralım, donlardan etkilenir.

ÜZÜM

Mart ayı sonu, gözler uyanmadan ana dal çıkışlarındaki yan koltuk sürgünleri 3-4 göz bırakılarak budanır.

Kolay gelsin...

Not: Kullandığımız budama aletlerinin temiz olmasına dikkat ediyoruz, her ağaç budaması değişiminde çamaşır suyu karışımında budama aletlerini steril etmeyi unutmayalım.

Yaprak döken ağaçlarımıza % 2lik bordo bulamacı uygulamasını yapabiliriz.

Baharda gözler uyanmadan bir kez daha bordo bulamacı uygulamak harika olur.

adavci
18-12-2011, 20:42
Devam ediyoruz

NAR

İki dalı çıkış yerinden keselim, içte birbirlerine değen dalları alalım...

260244

MANDALİNA

Etrafını gölgeleme filesi ile saralım, donlardan etkilenir.

ÜZÜM

Mart ayı sonu, gözler uyanmadan ana dal çıkışlarındaki yan koltuk sürgünleri 3-4 göz bırakılarak budanır.

Kolay gelsin...

Not: Kullandığımız budama aletlerinin temiz olmasına dikkat ediyoruz, her ağaç budaması değişiminde çamaşır suyu karışımında budama aletlerini steril etmeyi unutmayalım.

Yaprak döken ağaçlarımıza % 2lik bordo bulamacı uygulamasını yapabiliriz.

Baharda gözler uyanmadan bir kez daha bordo bulamacı uygulamak harika olur.

Sayın Nuri Murvet,
Bordo bulamacı uygulamasını 3 gün önce gerçekleştirdim.Baharda gözler uyanmadan 2. kez uygularım.Yaklaşık onbeş gün önce meyve ağaçlarının izdüşümüne gelecek şekilde ahır gübresini serpip üstünü örttüm.Zamanlamam inşallah doğrudur.
Meyve ağaçlarının budamasını ne zaman yapmam gerekir?Ayrıca armut ağacı dikkatinizi çekti mi?Dalların ucunda meyve var.Onları kesip atmamda mahsur var mı?Ayrıca genç kiraz ağacı ile ilgili görüşünüzü de almak isterim.Teşekkürler.

Nuri Murvet
18-12-2011, 21:41
Sayın adavci

Gübrelemeyi zamanında yapmışsınız.

Vaktiniz müsaitse budamayı hemen yapın, bölgemiz için uygun zamanlardır.

Dal ucundaki armutları fark ettim, bu zamanda sonra o meyvelerin hiç bir anlamı yoktur. Budama ile çıkan dallarla beraber atın gitsin...

Genç kiraz ağacınızın fotoğrafını yüklememişsiniz.

mühendis27
18-12-2011, 21:58
merhaba

Nuri Murvet
20-12-2011, 14:38
Merhaba sayın cemmeteyilmaz

Budamanın Verim ve Kaliteye Etkisi

Budama, verimde bir miktar azalma yapmasına rağmen meyve kalitesinde çok fazla bir iyileştirme yapar.

Budama ile bir kısım meyve de atıldığından, geriye kalanlara yedek besin maddelerinden daha fazla pay düşer.

Budama ile yaprak miktarı ve buna bağlı olarak su kaybı da azalır. Ağaçların güneşlenme ve havalanmaları artacağından meyve rengi ve iriliği artar.

Nuri Murvet
29-12-2011, 19:15

261796

Hatalı kesim yapılmış, uygulama örneği...

mrduran
29-12-2011, 20:55

261796

Hatalı kesim yapılmış, uygulama örneği...

Sayın Nuri Murvet;

Resimdeki yanlış kesim, epey zaman geçmiş olmasına rağmen, doğru kesim ile düzeltilebilir mi?

Teşekkürler ve saygılarımla lütfen.

Nuri Murvet
30-12-2011, 18:16
Merhaba sayın mrduran

Evet, düzeltilebilir.

Paylaşmış olduğum fotoğrafta kesim yeri işaretli kısımdan kesilerek, kalan çapaklar keskin bir bıçakla perdahlandıktan sonra, yara yerini aşı macununla kapatarak işlemi sona erdiririz.

261952

Dediğiniz gibi, bu işlemi yapmazsak gövdede garip, ur gibi oluşumlar gözlenir.

261953

saab61
01-01-2012, 17:06
İyi Çalışmalar..
Kocaeli de Küçük bahçem var.2009 yılında Elma,Armut,kiraz,Ayva,Şeftali,Erik,Dut,İncir,Vişne ,Nar,Kivi Bodur agaçlar diktim.Buğün itibarı ile hiç budanmadı.Nezaman budama yapılacak ve nasıl resimleri göndersem yardımcı olurmusunuz.Selam ve Saygılar...

Nuri Murvet
01-01-2012, 19:01
İyi Çalışmalar..
Kocaeli de Küçük bahçem var.2009 yılında Elma,Armut,kiraz,Ayva,Şeftali,Erik,Dut,İncir,Vişne ,Nar,Kivi Bodur agaçlar diktim.Buğün itibarı ile hiç budanmadı.Nezaman budama yapılacak ve nasıl resimleri göndersem yardımcı olurmusunuz.Selam ve Saygılar...

Merhaba sayın saab61

Bahçenizde bulunan ağaçların fotoğraflarını tek, tek fotoğraflayın paylaşın, yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.

Görüşmek dileği ile...

karalale
02-01-2012, 16:18
Sevgili Nuri abi, öncelikle yeni yılın size ve sevdiklerinize sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum. Sizden geçen sene de erik ağacım hakkın da yardım istemiştim. Budamanın iki sene geriye döndüreceğini, erikleri merdivenle toplamamı tavsiye etmiştiniz. Aynen dediğiniz gibi oldu ve doyasıya yeşil erik yedik. Bu sene önceliği sağlığı bakımından ağacıma vermek istiyorum. Çok şekilsiz bir görüntü aldı. Budama hakkında yardımlarınızı bekliyorum. Bu sene çok ılıman bir kış geçiriyoruz. Tomurcuklar belirgin olarak gözükmeye başladılar. Budama şekli ve zamanı hakında bilgilendirirseniz çok sevinirim. İşleriniz de kolaylıklar diliyorum. Selam ve sevgilerimle....

Nuri Murvet
02-01-2012, 19:19
Sevgili Nuri abi, öncelikle yeni yılın size ve sevdiklerinize sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum. Sizden geçen sene de erik ağacım hakkın da yardım istemiştim. Budamanın iki sene geriye döndüreceğini, erikleri merdivenle toplamamı tavsiye etmiştiniz. Aynen dediğiniz gibi oldu ve doyasıya yeşil erik yedik. Bu sene önceliği sağlığı bakımından ağacıma vermek istiyorum. Çok şekilsiz bir görüntü aldı. Budama hakkında yardımlarınızı bekliyorum. Bu sene çok ılıman bir kış geçiriyoruz. Tomurcuklar belirgin olarak gözükmeye başladılar. Budama şekli ve zamanı hakında bilgilendirirseniz çok sevinirim. İşleriniz de kolaylıklar diliyorum. Selam ve sevgilerimle....

Merhaba sayın karalale hoşgeldiniz.

Güzel temenileriniz için öncelikle teşekkür ederim.

Yeni yılınızı kutlar. Ailenizle birlikte sağlıklı, huzurlu ve bereketli bir yıl olmasını temenni ederim.

Erik ağacınız sağlıklı görünüyor, bir kusuru yüksekten taçlanmış iki türlü budama şekli size önereceğim hangisi aklınıza yatıyorsa onu uygularsınız.

Bu iki budama şeklide ağacınıza uygundur, tercihi size bırakıyorum.

1- Ağacınızda bu yıl süren kuvvetli sürgünleri çıkış yerinden keselim...

Lider çıkan kuvvetli dalların ucunda bulunan çatal dal oluşumlarının sağ ve solundaki dalları 2-3 göz bırakarak keselim.

Birbirlerine değen veya çok fazla yaklaşan dalları alalım budamanız tamamdır.

Bu budama şeklinde meyve tutumu fazla olacaktır ve obur sürgün sayısı az olacaktır.

262332

2- Aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi ağacınızın tepe sürgünlerinin tamamını düzgün bir form içersinde kesersiniz, ağacınıza baskı yaparsınız.

Bu kesim şeklinde bu yıl meyve vermez veya çok az meyve tutar fakat bolca yeni sürgün verecektir.

Mevsim sonunda sonbaharda, yeni çıkan sürgünlerden liderler belirlenecek, bunun haricindekileri çıkış yerinden körlenecek, ağacınıza yeni bir form vereceksiniz.

Biraz zor ve iyi takip isteyen bir süreçtir.

262333

Ağacınızın çokta kötü bir formu yok, bir eksiği yüksekten taçlanması, bence ilk önerdiğim budama şekli size uygun olanıdır.

İkinci uygulama bilinçli bir budama ustası tarafından yapılmalıdır.

Budama sonrası bordo bulamacı uygulaması yapmanız yerinde olur.

Başarılar kolay gelsin...

serkanhoca
02-01-2012, 21:29
Sayın Nuri Bey,
Budama yaparken tırnak bırakılmamalı diye öğrendim, kesilmesi gereken dalları düzgün bir şekilde kesilmeli.

Buraya kadar tamam ama aklıma takılan 2. resimdeki gibi budama yapmış olsak dallar

ortasından kesilmiş olacak. Kuruma ve ağaca zarar verme gibi bir olayla karşılaşmaz mıyız?

Teşekkür ederim.

karalale
02-01-2012, 21:54
Sevgili Nuri abicim, verdiğiniz hızlı yardım için çok teşekkür ederim. Bu işlemi hangi ayda yapmamızı önerirsiniz acaba? Birde borda bulamacı almaca da ne demek, onu bulmam gerekiyor... İyi ki varsınız, çok teşekkürler...

adavci
03-01-2012, 15:12
Sayın Nuri Mürvet,
Selamlar.Budamaları tamamladım.Eksiklerim varsa işaretliyerek uyarırsanız memnun olurum.
Ayva 2ayrı yönden,Hurma,Yeşil Elma,Kiraz

adavci
03-01-2012, 15:22
Devam.
Kiraz,Armut,K.Elma,Can Erik 2yönden.

adavci
03-01-2012, 15:26
Devam.
Vişne 2 yönden,Kayısı 2yönden.

Nuri Murvet
03-01-2012, 17:35
Sayın Nuri Bey,
Budama yaparken tırnak bırakılmamalı diye öğrendim, kesilmesi gereken dalları düzgün bir şekilde kesilmeli.

Buraya kadar tamam ama aklıma takılan 2. resimdeki gibi budama yapmış olsak dallar

ortasından kesilmiş olacak. Kuruma ve ağaca zarar verme gibi bir olayla karşılaşmaz mıyız?

Teşekkür ederim.

Merhaba sayın serkanhoca hoşgeldiniz.

İlginize ve alâkanıza teşekkür ederim.

Budamada kesim yapılırken tırnak bırakılmamalıdır, doğrudur.

İkinci fotoğraftaki budama şekli, ağaç genç olduğu için bu tarz derin kesimi önerdim, budama yarasını çabuk kapatır.

Yaşlı ağaçlarda bu işlem kademeli olarak yapılması gereklidir. Yaşlı Erik, kayısılarda deri kesim sonrası zamklanma başlar ve ağaç kendisini kolay, kolay toparlayamaz.

Bu kesimdeki amaç ağacı yeniden form vermektir. Kesimden sonra yeni çıkan sürgünlerden lider dallar belirlenir, geri kalanı körlenir. Seçilen liderlerde meyve tutumu için yeniden terbiye edilir.

Ağaç genç olduğundan kuruma sorunu yaşanmaz, kesim yarası aşı macunu ile kapatıldığı sürece gelişimini problemsiz sürdürür.

Selamlar...

Nuri Murvet
03-01-2012, 17:50
Sevgili Nuri abicim, verdiğiniz hızlı yardım için çok teşekkür ederim. Bu işlemi hangi ayda yapmamızı önerirsiniz acaba? Birde borda bulamacı almaca da ne demek, onu bulmam gerekiyor... İyi ki varsınız, çok teşekkürler...

Sayın karalale

İlk önerdiğim budama şekline karar verdiyseniz, hemen yapabilirsiniz.

Alışkanlık olmuş budamadan sonra bordo bulamacı (Fungusit) sönmüş kireç ve bakır içerikli mantar ilacını, var olan hastalıklar veya tedbir amaçlı öneriyorum.

Ağacınızda mantari hastalık problemi yoksa kullanmasanızda olur.

Yeni yılda her şey gönlünüzce olsun...

Nuri Murvet
03-01-2012, 18:23
Merhaba sayın adavci

Ayva, budaması güzel ilerki zamanlarda (şimdilik yerinde kalsın) fotoğrafta işaretlediğim iki dalın alınması gerecek...

262468

Hurma, ellerinize sağlık harika olmuş.....

Yeşil elma, Uç kısımlarda yeniden taç oluşumunu engelliyelim, ağacınızın ışık alımını ve gücünü azaltır. İşaretlediğim dalları alırsanız iyi olur.

262470

Kırmızı Elma, yeşil elma ile aynı budama işlemine tabi tutulacak...

262469

Kiraz, uçlarını alarak ağacınızı baskı altına almışsınız harika, bu yıl ve bundan sonraki yıllarda bol meyve vermeye artık adaydır. Meyve tutumundan sonra gövde ve göz kurdu için dikkatli olalım...

Armut, 14 adet dik çıkan lider dal var, bu çok fazla 8 adet ideal olanıdır. Fotoğrafta hangisinin çıkacağını tam olarak kestiremedim, bu seçimi size bırakıyorum...

Vişne, Can Erik, Kayısı, ağaçlarınızın durumu iyi görünüyor. Bu türlerde sık, sık budama yapılması fazla obur sürgün dal oluşumunu tetikler, bu aşamadan sonra lider dal uçlarında çatal dal oluşumlarını engellemek ve yeni çıkan kuvvetli sürgünleri çıkış yerinden körlemek en doğru olanıdır.

Kolay gelsin...

adavci
03-01-2012, 22:44
Merhaba sayın adavci

Ayva, budaması güzel ilerki zamanlarda (şimdilik yerinde kalsın) fotoğrafta işaretlediğim iki dalın alınması gerecek...

262468

Hurma, ellerinize sağlık harika olmuş.....

Yeşil elma, Uç kısımlarda yeniden taç oluşumunu engelliyelim, ağacınızın ışık alımını ve gücünü azaltır. İşaretlediğim dalları alırsanız iyi olur.

262470

Kırmızı Elma, yeşil elma ile aynı budama işlemine tabi tutulacak...

262469

Kiraz, uçlarını alarak ağacınızı baskı altına almışsınız harika, bu yıl ve bundan sonraki yıllarda bol meyve vermeye artık adaydır. Meyve tutumundan sonra gövde ve göz kurdu için dikkatli olalım...

Armut, 14 adet dik çıkan lider dal var, bu çok fazla 8 adet ideal olanıdır. Fotoğrafta hangisinin çıkacağını tam olarak kestiremedim, bu seçimi size bırakıyorum...

Vişne, Can Erik, Kayısı, ağaçlarınızın durumu iyi görünüyor. Bu türlerde sık, sık budama yapılması fazla obur sürgün dal oluşumunu tetikler, bu aşamadan sonra lider dal uçlarında çatal dal oluşumlarını engellemek ve yeni çıkan kuvvetli sürgünleri çıkış yerinden körlemek en doğru olanıdır.

Kolay gelsin...

Sayın Nuri Mürvet,
Bahçemde büyük emeğiniz oldu.Size teşekkür ediyorum.Olmazsa olmaz dediğiniz ilaçlamalar konusunda da bilgilendirirseniz mutlu olurum.

basakalk
04-01-2012, 13:59
Nuri bey selamlar , öncelıkle bütün arkadaşlar gibi bende yardımlarınızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum . Benimde birkaçtane fidanım var , 4 yasındalar ama bunlar ilk iki sene budanma yapılmamıs , bunun yanında gerekli bakımları da görmemişler , son bir yıldır ilgilenmeye çalışıyorum . Ekte bir kaç tanesinin resmini göndermeyi deneyeceğim , gecen sene dışarıdan yardım almışdım ama bu sene kendim budamak istiyorum . Agaçlar içinde ; igde , ceviz , badem , dut , visne , kiraz , elma , hemen hemen ne isterseniz var , ama dedıgım gıbı bakımsız kaldıkları için ne yapmam gerektigini bilemiyorum . Yerim tekirdagda , budama için bu ayı önerirmisiniz ? Aksamları sıddetlı donlar görünüyor . Agaclarada baharda ne tarz bır gubrelemeyı onerırsınız ? Cevabınız için sımdıden cok tesekkur eder , yenı yılınızıda bu vesıle ıle kutlarım .

Nuri Murvet
04-01-2012, 18:26
Sayın Nuri Mürvet,
Bahçemde büyük emeğiniz oldu.Size teşekkür ediyorum.Olmazsa olmaz dediğiniz ilaçlamalar konusunda da bilgilendirirseniz mutlu olurum.

Sayın adavci

Benim amacım sizlere yardımcı olabilmek, katkımız oluyorsa bundan mutluluk duyarım.

Bu mevsimde hastalık ve tedbir amaçlı bordo bulamacı uygulamasını tavsiye ederim.

Ağaçlarınızda, kabuklu bit, unlu bit, koşnil varsa kışlık kaplama ilacı kullanabilrsiniz. Bu zararlılar yoksa ilaç kullamanıza gerek yoktur.

Nuri Murvet
04-01-2012, 18:54
Nuri bey selamlar , öncelıkle bütün arkadaşlar gibi bende yardımlarınızdan dolayı teşekkür etmek istiyorum . Benimde birkaçtane fidanım var , 4 yasındalar ama bunlar ilk iki sene budanma yapılmamıs , bunun yanında gerekli bakımları da görmemişler , son bir yıldır ilgilenmeye çalışıyorum . Ekte bir kaç tanesinin resmini göndermeyi deneyeceğim , gecen sene dışarıdan yardım almışdım ama bu sene kendim budamak istiyorum . Agaçlar içinde ; igde , ceviz , badem , dut , visne , kiraz , elma , hemen hemen ne isterseniz var , ama dedıgım gıbı bakımsız kaldıkları için ne yapmam gerektigini bilemiyorum . Yerim tekirdagda , budama için bu ayı önerirmisiniz ? Aksamları sıddetlı donlar görünüyor . Agaclarada baharda ne tarz bır gubrelemeyı onerırsınız ? Cevabınız için sımdıden cok tesekkur eder , yenı yılınızıda bu vesıle ıle kutlarım .

Merhaba sayın basakalk hoşgeldiniz.

Meyve ağaçlarınız 4 yaşındaki emsal örneklerine göre gelişimi yavaş olmuş...

Arazinizde drenaj sorunu olduğu görünüyor. Bu fidanlarınızın gelişimi için kötü bir oluşumdur.

Bu sorunu en kısa zamanda çözmenizi tavsiye ederim.

Arazinizin sınırları boyunca dik olarak 50-80 cm derinlikte traktörle tek veya çift pullukla kanal açtırın, bu sorunu geçici olarak çözebilirsiniz.

İlk fotoğraf badem ağacına benziyor. Formu güzel budama işlemi şu anda görünmüyor.

İkinci fotoğraf armut ağacına benziyor. Gerekli budama işlemlerini fotoğrafta belirttim...

262626

Üçüncü fotoğraf dut ağacına benziyor. Gerekli budama işlemini fotoğrafta belirttim...

262627

Ağaçlarınızın taç iz düşümü alanını çapa ile yabani ot temizliğini yapalım, ağaçlarınız uyanmadan yine taç iz düşümüne yanmış koyun gübresi (3-4 kürek) koyarak çapalıyalım...

Fotoğraf paylaşımlarında ağaçlarınızın hangi meyve ağacı cinsi olduğunu belirtmekte fayda vardır. Bu ayrıntıya lütfen dikkat edelim...

Kolay gelsin...

basakalk
05-01-2012, 11:09
Çok teşekkür ederim Nuri bey
Bu seneden itibaren ağaçlarla ilgilenmeye başladım , 60 a yakın ağaç var ama hepsinin durumu böyle ne yazıkkı , drenaj önerisi için teşekkür ederim toprak biraz çekmeye başladıgı ilk an oluşturmaya çalışcam , şuan için çok yağış alıyor burası toprakda yürümenin bile zorluğu var , inşallah bu bahara güzel bakımlarını yapabiliriz . Birde topragımız çok milli buda sorun oluyor . Kusura bakmayın agacların isimlerini yazmamısım ama aynen sizin yazdıklarınız gıbı .
Budama için biraz daha beklemelimiyim ? yoksa vakıt uygunmudur ?? Öneri ve yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim

Nuri Murvet
05-01-2012, 20:46
Sayın basakalk

Bölgemizde budama için beklemenin anlamı yok, vaktiniz müsaitse yapabilirsiniz.

basakalk
06-01-2012, 10:19
Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim Nuri Bey

kelebek çalısı
08-01-2012, 18:59
Sn. Nuri Murvet,

3 yaşını geçmiş gülibrişim ağacımın dalları birbirine karışmış gibime geliyor, fakat gülibrişime form budaması yapılır mı, yapılırsa methodu nedir bilmiyorum. Sizden öğrenmek isterim. Teşekkürler.

Nuri Murvet
08-01-2012, 19:13
Sn. Nuri Murvet,

3 yaşını geçmiş gülibrişim ağacımın dalları birbirine karışmış gibime geliyor, fakat gülibrişime form budaması yapılır mı, yapılırsa methodu nedir bilmiyorum. Sizden öğrenmek isterim. Teşekkürler.

Merhaba sayın kelebek çalısı hoşgeldiniz.

Gülibrişim ağacı geniş taç oluşumu özelliğinde gelişim gösterir.

Ağacınıza istenilen yüksekliğe ulaşılması için alt kısmından yukarıya doğru kaldırmak için form budaması ve geniş taç oluşumuna yardımcı olmak için birbirlerini engelleyen veya temas eden dalların çıkarmakta fayda vardır.

Ağacınızın fotoğrafını paylaşırsanız budaması için size yardımcı olabilirim...

kelebek çalısı
10-01-2012, 01:23
Sn. Nuri Murvet merhaba,

Gülibrişimin fotoğraflarını ekliyorum, faydalı olabilmesi açısından bir kaç açıdan çektiğim fotoğraflarda göründüğü gibi dallar içiçe geçmiş durumda. Yaz aylarında dallar ağırlıkları ile, baş hizasina değecek kadar aşağıya sarktığından şekilsiz, acele ve acemice yapılan budama hatalarını görebilirsiniz.

Önerilerinizi bekliyorum, teşekkür ederim.

Nuri Murvet
10-01-2012, 19:39
Sn. Nuri Murvet merhaba,

Gülibrişimin fotoğraflarını ekliyorum, faydalı olabilmesi açısından bir kaç açıdan çektiğim fotoğraflarda göründüğü gibi dallar içiçe geçmiş durumda. Yaz aylarında dallar ağırlıkları ile, baş hizasina değecek kadar aşağıya sarktığından şekilsiz, acele ve acemice yapılan budama hatalarını görebilirsiniz.

Önerilerinizi bekliyorum, teşekkür ederim.

Merhaba sayın kelebek çalısı

Gülibrişim ağacınız dar alanda ekili olduğu için yüksekten taçlanması gereklidir.

263446

263447

Bunun için ana dal iskeletini budama ile yukarıya kaldırmak ve sağlam bir çatı oluşturmak için radikal bir kararla fotoğrafta belirtiğim ana dalları işaretlediğim yerlerden kesip, bu ana dal üzerinde çıkan tüm ara dallar 2-3 göz bırakılarak budanacak....

Baharda bu sağlam taç üzerinden çıkan yeni sürgünler kuvvetli olarak yükselecektir.

Yalnız bu sene ağacınız çiçeklenmeyecektir, bir daha ki bahara bol çiçek açarak sizi mutlu edecektir.

Karar sizindir.

Kolay gelsin...

kelebek çalısı
12-01-2012, 01:00
Sn. Nuri Murvet,

Gülibrişimi sizin fotoğraf üzerinde örneklediğiniz gibi budayacak, ve ilerleyen dönemlerde yine fotoğraf ile ağacın gelişimini paylaşacağım.

Size danışmak ve fikrinizi almak istediğim diğer bir konu da, Jakaranda ağacı ile ilgili, sağ tarafa eğik gelişen gövdeyi alttan komple budayabilir miyim sizce? Şu andaki amorf görüntü için siz ne düşünüyorsunuz? Jakarandanın sağ tarafında 4m kadar aralıkla bir de Delonix regia büyümekte.

Ben aslında ağaçların amorf gelişmiş formunu seviyorum. Fakat siz ileride Delonix' in gelişimini de göz önüne alarak, bunun sorun olabileceğini öngörürseniz, ben de erken dönemde şekil vermeyi tercih ederim. Yani tavsiyeniz üzerine budamam gerekliyse, yaprak dökmesini beklemeli miyim, yoksa şimdi uygun mu?

ttuzunalp
12-01-2012, 15:26
Merhaba Arkadaşlarım,

Bir sorum olacak yazlıkta bulunan ağaçların budama işlerini budama zamanında orda olmadığımız için yazın yapıyorum bi bir sorun yaşatırmı?

ya da ne önerirsiniz?

saygılarımla.

Nuri Murvet
12-01-2012, 20:02
Sn. Nuri Murvet,

Gülibrişimi sizin fotoğraf üzerinde örneklediğiniz gibi budayacak, ve ilerleyen dönemlerde yine fotoğraf ile ağacın gelişimini paylaşacağım.

Size danışmak ve fikrinizi almak istediğim diğer bir konu da, Jakaranda ağacı ile ilgili, sağ tarafa eğik gelişen gövdeyi alttan komple budayabilir miyim sizce? Şu andaki amorf görüntü için siz ne düşünüyorsunuz? Jakarandanın sağ tarafında 4m kadar aralıkla bir de Delonix regia büyümekte.

Ben aslında ağaçların amorf gelişmiş formunu seviyorum. Fakat siz ileride Delonix' in gelişimini de göz önüne alarak, bunun sorun olabileceğini öngörürseniz, ben de erken dönemde şekil vermeyi tercih ederim. Yani tavsiyeniz üzerine budamam gerekliyse, yaprak dökmesini beklemeli miyim, yoksa şimdi uygun mu?

Merhaba sayın kelebek çalısı

Jakaranda ve Delonix regia çok güzellerdir.

Ne yazık ki, bölgemizde doğal olarak yetiştiremiyoruz. İ.Ü botanik bahçemizde var, güney cephesinde kuytu bir yerde yaşam alanı var. Delonix regia subtropikten daha ziyade tropik iklim kusağına daha uygundur, sizin orada bile kışın gece soğuklarından etkilebilir.

Jakaranda yerini sevdimi hızlı gelişim gösteren bir yapısı vardır. Dediğiniz gibi doğal olarak üç gövde olarak büyümesi çok estetik durur. Fakat çok fazla alan, yer kaplar geniş bahçeler için mukemmel bir görüntü oluşturur.

Jakarandanızın sağ taraftaki kolu büyüdükçe daha fazla yatacaktır. İki şekilde form verebilirsiniz.

1- Fotoğrafta belirttim, sağlam metal bir desteğe doğru ağacınızın yatan kolunu içe doğru çektirmek, zaman içersinde gövde kalınlaşır sabit kalır. Gövde kalınlaşmasını teşvik için uygun bir yükseklikten tepe kesimide yapılabilir.

2- Yatan dal çıkış yerinden kesim yapılır iki gövde üzerinde gelişimini sürdürür. Çıkış yerinden kesim yapıldıktan sonra yeni kuvvetli bir sürgün verme ihtimimalide çok fazladır. Arzu ederseniz en kuvvetli sürgün seçimi yapılır ilerde beğendiğiniz form içersinde şeklini verirsiniz.
Yatan dal çıkış yerinden kesilip, körleneceği için budama işlemini yapabilirsiniz.

263875

Jakarandanızı yüksekten taçlandırırsanız, Delonix regia gelişimini etkilemez, hatta yarı gölge ortam yaratır daha yararlı olur.

Nuri Murvet
12-01-2012, 20:25
Merhaba Arkadaşlarım,

Bir sorum olacak yazlıkta bulunan ağaçların budama işlerini budama zamanında orda olmadığımız için yazın yapıyorum bi bir sorun yaşatırmı?

ya da ne önerirsiniz?

saygılarımla.

Merhaba sayın ttuzunalp hoş geldiniz.

Yazın budama yapılmaması gerekir, yapılmaz. Budama ağacın uyku (Kasım-Mart)ara döneminde yapılması gereklidir.

Yazın yapacağınız budama şekli, form verilmiş ağacınızın içersinde ışığı ve gücünü alabilecek obur dalları budayıp almak olabilir.

Bunun haricindeki budama uygulamaları ağacınıza büyük zaralar verir. Ağacınız, budama yaralarını kapatamaz ve enfeksiyona açık hassas ortam hazırlarsınız.

Budama olsun diye budama yapılmaz.

Belkide ağacınızın budamaya ihtiyacıda yoktur.

Fotoğraf paylaşırsanız size daha iyi yardımcı olurum.

Saygılarımla...

kelebek çalısı
12-01-2012, 23:30
Sn. Nuri Murvet,

Jakaranda için budama yerine, öncelikle destek ile neler yapabileceğime bakacağım. Açıkçası kendi ellerimle diktiğim ağacımı şimdi budamaya kıyamıyorum.

Aydınlattığınız için çok teşekkür ediyorum.

ttuzunalp
13-01-2012, 09:26
Merhaba sayın ttuzunalp hoş geldiniz.

Yazın budama yapılmaması gerekir, yapılmaz. Budama ağacın uyku (Kasım-Mart)ara döneminde yapılması gereklidir.

Yazın yapacağınız budama şekli, form verilmiş ağacınızın içersinde ışığı ve gücünü alabilecek obur dalları budayıp almak olabilir.

Bunun haricindeki budama uygulamaları ağacınıza büyük zaralar verir. Ağacınız, budama yaralarını kapatamaz ve enfeksiyona açık hassas ortam hazırlarsınız.

Budama olsun diye budama yapılmaz.

Belkide ağacınızın budamaya ihtiyacıda yoktur.

Fotoğraf paylaşırsanız size daha iyi yardımcı olurum.

Saygılarımla...

Hoşbulduk Sayın Nuri Mürvet :)

Sizi hatırlıyorum yanılmıyorsam ağaçlarnet istanbul toplantısında sohbet etmiştik ama yanılıyor olabilirim.

Normalde kışın budama zamanında maalesef işşer sebebiyle orda bulunamıyoruz geçtiğimiz yaz vişne fidanını şekil olarak bir dalını temmuzda budamıştım ancak dediğiniz gibi budama zamanı dışında olduğunda zararlı olduğu kesin bunda hemfikiriz.
Mesela mandalina ve limon fidanlarımın aşı yerlerinin altından çıkan yabani sürgünleride yazın kesiyorum bunda bir sorun olmaz sanırım.
Zaten derin budama değikl sadece 1 cm çaplı küçük dalları kesiyorum benim fidanlarım henüz 2-3-4-5 yaşlarındalar.

İlginiz için teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Nuri Murvet
13-01-2012, 20:40
Sn. Nuri Murvet,

Jakaranda için budama yerine, öncelikle destek ile neler yapabileceğime bakacağım. Açıkçası kendi ellerimle diktiğim ağacımı şimdi budamaya kıyamıyorum.

Aydınlattığınız için çok teşekkür ediyorum.

Sayın kelebek çalısı

Fotoğrafta belirtmiştim, yatan dal haricindeki dik çıkan iki ana dalda zaman içersinde ağırlıktan açılabilir, isteğiniz açıda şimdiden bağlamanızda yarar vardır.

Sağlam bir destek noktası hazırladıktan sonra yatan dalı istediğiniz forma hatta o formdan daha fazla çekerek gövdeye zarar vermeden bağlayın..

Dal çekiminden sonra tepe kesimi yapmalısınız, gövde kalınlaşması ve istediğiniz formu tutması için...

Nuri Murvet
13-01-2012, 20:52
Hoşbulduk Sayın Nuri Mürvet :)

Sizi hatırlıyorum yanılmıyorsam ağaçlarnet istanbul toplantısında sohbet etmiştik ama yanılıyor olabilirim.

Normalde kışın budama zamanında maalesef işşer sebebiyle orda bulunamıyoruz geçtiğimiz yaz vişne fidanını şekil olarak bir dalını temmuzda budamıştım ancak dediğiniz gibi budama zamanı dışında olduğunda zararlı olduğu kesin bunda hemfikiriz.
Mesela mandalina ve limon fidanlarımın aşı yerlerinin altından çıkan yabani sürgünleride yazın kesiyorum bunda bir sorun olmaz sanırım.
Zaten derin budama değikl sadece 1 cm çaplı küçük dalları kesiyorum benim fidanlarım henüz 2-3-4-5 yaşlarındalar.

İlginiz için teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Sayın ttuzunalp

Mandalina ve limonda hatta meyve ağaçlarınızda aşı altından çıkan sürgünleri almanızda hiçbir mahsur yoktur, almazsanız esas mahsur o zaman olacaktır.

Meyve fidanlarınız yaş itibari ile, meyve için tam form verme yaşındalar, ilerki yaşalarındaki gelişimi, meyve tutumu için bu safhalar çok önemlidir.

Meyve için ağaçlarınıza uyku döneminde form verin, yazın geldiğinizde obur dalları alırsınız.

Saygılarımla.

Wolf_Kanuni
14-01-2012, 13:46
Sn. Nuri Mürvet, vakit ayırıp bizlere yardımcı olduğunuz için öncelikle çok teşekkür etmek istiyorum.

Önümüzdeki günlerde bahçemdeki ağaçlara hem şekil vermek, hem de ölü dalları temizlemek için budama yapmayı planlıyorum. Evim İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde... Daha önce okuduğuma göre, bu budamalardan hemen sonra bordo bulamacı veya bakır sülfat gibi bir ilaçla kaplama yapmak öneriliyor. O yüzden kışın koruyucu ilaçlarla budama konusunu aynı anda düşünüyorum... Ancak ne gibi bir koruyucu ilaçlama yapmam gerektiği konusunda emin değilim. Geçen sene birer ay arayla bordo bulamacı ile ağaçlarımı kaplamıştım. Sizce bu yeterli olur mu (veya bordo bulamacı yerine bakır sülfat ya da farklı birşey uygulamam gerekir mi)?

Bu sorumu bahçemdeki değişik türdeki ağaçlar için ayrı cevaplarsanız çok sevinirim:

1. Meyve ağaçları - kiraz, vişne, ayva, kayısı, dut, narenciye (limon, lime, mandalina, greyfurt vs.. )

2. Süs bitkileri (manolya, oya ağacı vs... ve güller)

3. Limon selvi ve arokarya gibi herdem yeşil iğne yapraklılar.

4. Japon akçaağaçları - Evet bu yöreye tam olarak uygun ağaç değiller ancak farklı kültivarlardan toplam 16 adet ağacım var ve bazıları neredeyse 2 senedir benimle ve bu iklime gayet uyumlu bir şekilde yaşamaya devam ediyorlar. Herhangi bir kış ilaçlamasında özellikle bu ağaçlarıma zarar verir miyim diye endişeliyim.

Nuri Murvet
14-01-2012, 19:21
Sn. Nuri Mürvet, vakit ayırıp bizlere yardımcı olduğunuz için öncelikle çok teşekkür etmek istiyorum.

Önümüzdeki günlerde bahçemdeki ağaçlara hem şekil vermek, hem de ölü dalları temizlemek için budama yapmayı planlıyorum. Evim İzmir'in Güzelbahçe ilçesinde... Daha önce okuduğuma göre, bu budamalardan hemen sonra bordo bulamacı veya bakır sülfat gibi bir ilaçla kaplama yapmak öneriliyor. O yüzden kışın koruyucu ilaçlarla budama konusunu aynı anda düşünüyorum... Ancak ne gibi bir koruyucu ilaçlama yapmam gerektiği konusunda emin değilim. Geçen sene birer ay arayla bordo bulamacı ile ağaçlarımı kaplamıştım. Sizce bu yeterli olur mu (veya bordo bulamacı yerine bakır sülfat ya da farklı birşey uygulamam gerekir mi)?

Bu sorumu bahçemdeki değişik türdeki ağaçlar için ayrı cevaplarsanız çok sevinirim:

1. Meyve ağaçları - kiraz, vişne, ayva, kayısı, dut, narenciye (limon, lime, mandalina, greyfurt vs.. )

2. Süs bitkileri (manolya, oya ağacı vs... ve güller)

3. Limon selvi ve arokarya gibi herdem yeşil iğne yapraklılar.

4. Japon akçaağaçları - Evet bu yöreye tam olarak uygun ağaç değiller ancak farklı kültivarlardan toplam 16 adet ağacım var ve bazıları neredeyse 2 senedir benimle ve bu iklime gayet uyumlu bir şekilde yaşamaya devam ediyorlar. Herhangi bir kış ilaçlamasında özellikle bu ağaçlarıma zarar verir miyim diye endişeliyim.

Merhaba sayın Wolf_Kanuni hoşgeldiniz.

Meyve ağaçlarınızın bakımı ve hastalıklarla mücadelesinde, hastalık oluşumu görülmeden tedbir ve koruma amaçlı kimyasal ilaçları kullanmak son derece sakıncalıdır. İyi niyetle tedbir amaçlı kullanılan ilaçlar farkında olunmadan doğal çevreye büyük zararlar veriyor.

Rastgele, kulaktan dolma, bilmeden önerilen ziraii ilaçları kullanmayalım...

Bakırlı bileşikler ve cıva içeriğini bünyesinde bulunduran ziraii ilaçlar özellikle suda çabuk çözüldüğünden yer altı sularına çabuk ulaşırlar.
Özellikle bu iki kimyasal madde sudaki yaşama (Balıklar, İstiridye, Midye Algler, protozoa ve bakterilere) büyük zararlar verir.

Meyve ağaçlarınıza tedbir amaçlı yalnızca bir kere bordo bulamacı uygulaması yeterlidir. Meyve ağaçlarınızda geçen yıldan kalan mantari (Fungus) hastalıkları hangi ağacınızda varsa gözler uyanmadan bordo bulamacı veya içinde bakır bileşiği olan ziraii ilaçları kullanabilirsiniz. Bakır sülfatı saf olarak tek başına kullanmayın...

Keza, (sarı boya) kışlık kaplama yağları dediğimiz zararlı (Unlu bit, kabuklu bit, koşnil) ziraii ilaçlarını zararlı tespit edilmeden kullanılmamalıdır.

1- Meyve ağaçlarınıza : Budama sonrası gözler uyanmadan, mantari hastalık için %2 lik bordo bulamacı uygulaması yapabilirsiniz. Trunçgillerinize hastalık tedbir amaçlı %1 bordo bulamacı ağaçlarınız uyanmadan yapabilirsiniz.

2- Süs bitkilerinize özellikle güllerinize ve yaprak döken çalılarınıza %2 bordo bulamacı uygulaması yapabilirsiniz. Manolya ve diğer yaprak dökmeyen ağaçlarınıza hastalık belirtileri yoksa kaplama yapmayalım.

3- Limoni servi ve arakorya ve ibrelileriniz içinde bordo bulamacı uygulaması yapmayalım. İbreli ağaçlarınıza Mayıs - Eylül ayı arası (Unlu bit, kabuklu bit, koşnil, yaprak biti) musallat olabilir sık sık kontrol edelim, ibrelilerinize en büyük zararı bu zararlılar verir.

4- Akça ağaçlarınıza yaprak dökümünden, gözlerin uyanma zamanına kadar, tedbir amaçlı bordo bulamacı uygulaması yapabilirsiniz. Akça ağaçlarınızın gövde dallarında zararlı kontrolünü yapalım.

Wolf_Kanuni
14-01-2012, 21:33
Verdiğiniz bilgiler için - özellikle de çevreye duyarlı bir şekilde bunu yaptığınız için- çok teşekkür ediyorum. Ülkemizin sizin gibi daha çok insana ihtiyacı var.

Nuri Murvet
20-01-2012, 22:06
Merhaba

Ters aşılı dut ağacına form verme aşamaları....

265163

Ters aşılı dut ağacı

altunhisarlilar
21-01-2012, 20:19
İşim dolasıyla sadece subat ayının ilk haftası musaid olabiliyorum.
Bu mevsimde budama yapılabilir mi?

ezo
22-01-2012, 12:34
Merhaba; Bahçemde 2 yaşında 2 adet zeytin ağacım var. Şu anda şekil budaması yapmam gerekiyor herhelde. Budamadan hiç anlamıyorum. Yardımcı olusanız sevinirim..

Nuri Murvet
22-01-2012, 21:02
Merhaba; Bahçemde 2 yaşında 2 adet zeytin ağacım var. Şu anda şekil budaması yapmam gerekiyor herhelde. Budamadan hiç anlamıyorum. Yardımcı olusanız sevinirim..

Merhaba sayın ezo hoşgeldiniz.

Zeytin fidanlarınız çok güzel ve sağlıklı görünüyor.

Fidanlarınıza ilk form verme aşamaları toprak hizasından 60-80 cm altında bulunan dal ve yeni sürgünlerin çıkış noktasından budama ile başlanır.

Temizlenen gövdenin 60-80 cm üzerinden taç formunu oluşturmak için 3-4 lider dal seçilir.

265380

265381

Gelişimi takip edilerek, istenilen taç formunu oluşturmak için gerekli budama uygulamaları yapılır.

ezo
22-01-2012, 22:03
çok teşekkür ederim. Yarın dediğiniz gibi budamayı yapacağım. Daha sonraki yıllarda da 2 resimle tekrar ağaçlarımı görebilirsiniz :)

Nuri Murvet
22-01-2012, 22:20
Sayın ezo

Paylaşımda bulunursanız sevinirim, gelişimlerini beraberce takip etmiş oluruz...

Nuri Murvet
24-01-2012, 18:22
Şubat ayında Niğde iklimi için budama yapmak doğru mudur?
İşim dolasıyla sadece subat ayının ilk haftası musaid olabiliyorum.
Bu mevsimde budama yapılabilir mi?

Merhaba sayın altunhisarlilar

Niğde 7a iklim kuşağında bulunmakta, karasal iklim yapısında kışın -15, -18 derece soğukları gören bir ilimiz.

Benim, size budama için tavsiyem mart sonu ağaçlar uyanmadan önce yapılmasından yanadır.

Şubat ayı ilk haftası müsaitim diyorsunuz..! Meyve ağaçlarınızın yaşını ve türlerini bilsem size daha iyi ve isabetli tavsiyelerde bulunabilirim.

Genel olarak, şubat ayında budama yapabilirsiniz, yalnız budama kesim yerlerini (çapı 1cm'nin üzerindeki yaraları) kapamak şartı ile...

Aşı macunu veya 1kg su bazlı plastik boya + 200 gr göztaşı + 1kg su karışımı ile yaraları kapatırsanız budama işlemini yapabilirsiniz.

Kolay gelsin....

Nuri Murvet
31-01-2012, 14:13
Merhaba

Bölgemizde gelişen olumsuz hava şartlarından sonra, ağaçlar ve çalılar yanıltıcı erken ilkbahar uyanma sürecine girebilir.

Budama yapılması gereken ağaç ve çalılarımızı iyi takip etme sürecine giriyoruz.

Erken uyanma döneminde, budama yapılmamasına azami dikkat gösterelim...

Hastalık ve zararlı oluşumu gözlenen ağaç ve çalılarımızın koruma - bakım amaçlı son ilaçlama zamanlarına giriyoruz, uyanma süreçlerini iyi takip edelim...

Aşı ve İlkbahar çelikleri için ön hazırlıklara başlama zamanınada giriyoruz, süreci iyi takip edelim, kaçırmayalım...

Baharla beraber uyanacak ağaç ve çalılarımızın besin ihtiyaçlarınıda karşılamayı unutmayalım...

idris şenol
31-01-2012, 17:12
sayın nuri murvet aşı macunu soğuk havalarda çok katı ve sürülmesi çok zor
sizin fikriniz nedir

Nuri Murvet
31-01-2012, 18:54
sayın nuri murvet aşı macunu soğuk havalarda çok katı ve sürülmesi çok zor
sizin fikriniz nedir

Merhaba sayın idris şenol hoşgeldiniz.

Aşı macununun ham maddesi reçine olduğundan, soğuk havalarda dediğiniz gibi taş gibi sert oluyor.

Soğuk havalarda aşı macunu kullanırken, macunun yumuşaması için ısı işlemine tabi tutuyoruz.

Teneke veya metal bir kutu içersinde suyu ısıtıyoruz, ısınan suyun içersine aşı macununu koyuyoruz, biraz bekledikten sonra istediğimiz kıvama gelince kullanıyoruz.

Aşı macunu kutusunu, asla direk ateşle temas ettirerek yumşatmıyoruz.

Aşı macununu aşı yaralarını kapatırken ve tedavi amaçlı kullanıyoruz.

Budama yaralarını kapatırken, su bazlı plastik boya ve göz taşı karışımını kullanıyoruz.

eko_
02-02-2012, 22:08
Sayın Nuri Murvet, söz budama yaralarının kapatılmasından açılmışken;bu kısımlara ardıç veya çam katranı sürersek yaranın kapanmasını hızlandırır mı?