PDA

View Full Version : Bahçelerde Budama ve Budama Sonrası Bakım

Sayfalar : 1 2 [3] 4

Nuri Murvet
02-02-2012, 22:21
Sayın Nuri Murvet, söz budama yaralarının kapatılmasından açılmışken;bu kısımlara ardıç veya çam katranı sürersek yaranın kapanmasını hızlandırır mı?

Merhaba sayın eko, hoşgeldiniz.

Ardıç ve çam katranının, antiseptik koruyucu özelliği vardır. Ağaç yaralarının kapanmasında olumlu katkıları muhakkak vardır. Yalnız başına kullanımlarda, özellikle büyük yaraların kapatılmasında yüzeyde çabuk kaybolur, küçük yaraların kapanmasında etkilidir.

serkanhoca
12-02-2012, 22:57
Sayın Nuri Murvet,

Meyve ağaçlarında budama yapmayı tariflerinizi okuyarak az çok öğrenmeye başladım.

Size ayrıca bir sorum olacak. UÇ alma konusunda kafama takılanlar var.

Meyve ağaçlarında alınması gereken dallar kesildikten sonra bütün uçları almalı mıyız?

Uç almada nelere dikkat etmeliyiz?

Şimdiden teşekkürler.

Nuri Murvet
15-02-2012, 17:38
Sayın Nuri Murvet,

Meyve ağaçlarında budama yapmayı tariflerinizi okuyarak az çok öğrenmeye başladım.

Size ayrıca bir sorum olacak. UÇ alma konusunda kafama takılanlar var.

Meyve ağaçlarında alınması gereken dallar kesildikten sonra bütün uçları almalı mıyız?

Uç almada nelere dikkat etmeliyiz?

Şimdiden teşekkürler.

Merhaba sayın serkanhoca hoşgeldiniz.

Uç alma işlemine başlamadan evvel budama tekniklerini iyi bilmek, budanacak ağacı iyi tanımak ve ağacın budamaya karşı vereceği tepkileri bilmek çok önemlidir.

Meyve ağaçlarında büyüme ve gelişme noktaları dal uçlarıdır.

Meyve ağaçlarının özellikle şekillendirme devrelerinde budama işlemleri gelişmenin görüldüğü odun dallarında uygulanmalı, meyve dallarına zorunlu olmadıkça dokunulmamalıdır.

Uç almanın amaçları.

Uç alma işlemini iki bölüme ayırabiliriz.

1- Genç ağaçlarda en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir.

Genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler.

Ana dalı oluşturacak sürgünler üzerinde yardımcı dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir.

Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. Uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir.

. Ağacın istenilen yöne doğru gelişmesini sağlamak (form verme) için uçları alınır.

. Kuvvetli gelişen sürgün dalları seçilir, seçilen dallara meyve gözü oluşumunu teşvik için uçları alınarak ağaca baskı yapılır.

2- Meyve ağaçları yaşlandıkça verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar.

Bu gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur.

Yaşlı ağaçlarda gençleştirme budaması ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler.

Erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması, genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır.

Bu türlerde çok kalın dal kesimi zamk çıkarma ve kuruma gibi olumsuz tepkileri gösterir.

Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.

hozat
15-02-2012, 18:37
Verdiğiniz açıklama ve bilgiler için çok teşekkür ederim Nuri Bey,

YARARLANMAK İÇİN EKSİK HİÇ BİR ŞEY KALMAMIŞ.

Teşekkürler..

serkanhoca
15-02-2012, 22:20
Açıklamanız için teşekkür ederim.

Zamk çıkarma ve kuruma gibi olumsuz durumları belirtmeniz çok faydalı oldu.

feyzon
16-02-2012, 09:24
Merhaba sayın serkanhoca hoşgeldiniz.

Uç alma işlemine başlamadan evvel budama tekniklerini iyi bilmek, budanacak ağacı iyi tanımak ve ağacın budamaya karşı vereceği tepkileri bilmek çok önemlidir.

Meyve ağaçlarında büyüme ve gelişme noktaları dal uçlarıdır.

Meyve ağaçlarının özellikle şekillendirme devrelerinde budama işlemleri gelişmenin görüldüğü odun dallarında uygulanmalı, meyve dallarına zorunlu olmadıkça dokunulmamalıdır.

Uç almanın amaçları.

Uç alma işlemini iki bölüme ayırabiliriz.

1- Genç ağaçlarda en yüksek verimi alabilmek için ana dalların iyi oluşturulması yanında yardımcı dalların da düzenli seçilmesi gerekir.

Genç ağaçlar kuvvetli ve uzun sürgünler meydana getirirler.

Ana dalı oluşturacak sürgünler üzerinde yardımcı dalların meydana gelmesi için dalların uçları kesilmelidir.

Bilhassa yan dal vermeyen meyve tür ve çeşitlerinde bu çok önemlidir. Uzun sürgün veren genç ağaçlarda dalların uçları alınmadığında istenilen yönde ve sayıda dallar oluşmayacağı için ilerde ana dallar üzerinde boşluklar meydana gelir.

. Ağacın istenilen yöne doğru gelişmesini sağlamak (form verme) için uçları alınır.

. Kuvvetli gelişen sürgün dalları seçilir, seçilen dallara meyve gözü oluşumunu teşvik için uçları alınarak ağaca baskı yapılır.

2- Meyve ağaçları yaşlandıkça verimi fazlalaşır ve sürgün gelişmesi zayıflar.

Bu gelişmenin uzun süre devam etmesi, zamanla verimin de azalmasına neden olur.

Yaşlı ağaçlarda gençleştirme budaması ağacın verimini ve sürgün gelişmesini dengeler.

Erik, kiraz, vişne, kayısı, şeftali ve badem gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması, genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır.

Bu türlerde çok kalın dal kesimi zamk çıkarma ve kuruma gibi olumsuz tepkileri gösterir.

Elma, armut, zeytin, ayva ve turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.

Nuri Bey,
Eski erik ve kiraz ağaçlarımızda maalesef bilgisizlikten dolayı çok büyüme meydana geldi. Bunların kalın dallarını kesebilirmiyiz. Kurumaması için önerebileceğiniz bir şeyler varmı. Yoksa bırakmakmı daha uygun.
Verdiğiniz bilgileriniz için teşekkürler. İyi günler

Nuri Murvet
16-02-2012, 20:13
Nuri Bey,
Eski erik ve kiraz ağaçlarımızda maalesef bilgisizlikten dolayı çok büyüme meydana geldi. Bunların kalın dallarını kesebilirmiyiz. Kurumaması için önerebileceğiniz bir şeyler varmı. Yoksa bırakmakmı daha uygun.
Verdiğiniz bilgileriniz için teşekkürler. İyi günler

Merhaba sayın feyzon

Size bu sayfadan vereceğim cevap budama tekniği ve bakımı ile alakalı olacağından sizi yanıltabilirim...

Ağaçlarınızın yaşı, formu ve gelişimini görmeden sizi yönlendiremem, yönlendirende hata yapar.

Meyve ağaçlarınızın fotoğrafını paylaşırsanız, isabetli önerilerde bulanabilirim.

Saygı ve selamlarımı gönderiyorum.

kelebek çalısı
22-02-2012, 01:45
Sn. Nuri Murvet,

sizin verdiğiniz bilgiler ve yönlendirmeler çerçevesinde gülibrişim ve jakaranda budamalarını gerçekleştirdim. Jakaranda konusunda tercihi dipten budama yönünde kullandım. Açıkçası zaman geçtikçe aşırı yer kaplama olasılığının, alt kısımda yetişecek çalı türü çiçekliler, v.b. için baskılama yapmasını göze alamadım. Yeniden bir değerlendirme yapmanızı rica ederek ağaçların son durumlarını paylaşıyorum.

Nuri Murvet
25-02-2012, 21:24
Sn. Nuri Murvet,

sizin verdiğiniz bilgiler ve yönlendirmeler çerçevesinde gülibrişim ve jakaranda budamalarını gerçekleştirdim. Jakaranda konusunda tercihi dipten budama yönünde kullandım. Açıkçası zaman geçtikçe aşırı yer kaplama olasılığının, alt kısımda yetişecek çalı türü çiçekliler, v.b. için baskılama yapmasını göze alamadım. Yeniden bir değerlendirme yapmanızı rica ederek ağaçların son durumlarını paylaşıyorum.

Merhaba sayın kelebek çalısı

Gülibrişim tek kelime ile harika olmuş, aynı benim gibi budamışsınız, ellerinize sağlık....

Jakaranda içinde en doğru tercihi yapmışsınız hayırlı olsun...

Gülibrişimde kesim yapılmamış, unutulmuş bir yer kalmış bu işlemide yaparsak her şey tamamdır.

270749.

Halil Önen
25-02-2012, 22:20

Gülibrişim tek kelime ile harika olmuş, aynı benim gibi budamışsınız, ellerinize sağlık....

Jakaranda içinde en doğru tercihi yapmışsınız hayırlı olsun...

Gülibrişimde kesim yapılmamış, unutulmuş bir yer kalmış bu işlemide yaparsak her şey tamamdır.

270749.

Ağacın üzerine tırmanmak için bırakılmış gibi duruyor...:)

kelebek çalısı
26-02-2012, 11:25

270749.

Sn. Nuri Murvet,

Budaması eksik kalan kısımı da budayarak, budama işlemini tamamlayacağım. Budamadan o şekilde bırakmamın sebebi, geçen yazdan kalan budamadaki bu açık kısım nasıl olsa kapandı, yeniden müdahale etmeyeyim diye düşündüğüm içindi. Önerinizle bu yanlışı da düzeltmiş olacağım. Tekrar teşekkür ediyorum. Budama çalışmasından geçer not almak güzel :)

Nuri Murvet
01-03-2012, 14:29
Merhaba sayın Halil Önen, kelebek çalısı

Meyve ağacı, yaprak döken ağaç ve çalılar için budama mevsiminin sonlarına geldik.

Havaların ısınması ile ağaçlar uyanmaya geçecektir, eksik kalmış işlerimizi tamamlamak için acele edelim.

Özellikle şeftali ve bademde klok hastalığı için gözlerin uyanma sürecini iyi takip edelim, son bakır ilaçmasını kaçırmayalım...

Nuri Murvet
04-03-2012, 22:18
Merhaba

Bağ budaması için don tehlikesi bitmek üzere...

Bağ budamasını, gövdeye su yürümeden yapmayı unutmayalım..!

Kolay gelsin...

Ahmet BAYHAN
07-03-2012, 18:17
Merhaba Sn. Nuri MURVET,

Köyümüzdeki bahçede yaklaşık 17 yıl önce dikilmiş ve bugüne kadar hiç budama yapılmamış, aynı zamanda hiç bakım yapılmamış vişne ve erik ağaçları var.Bu ağaçlar çok verimli olmasalar da biraz meyve veriyorlar. Ben bu yıl bu bahçeyi bir düzene sokmak, yeni meyve fidanı dikmek ve mevcut ağaçları mümkünse bakımlı ve verimli hale getirmek istiyorum ancak hiçbir bilgi ve tecrübem yok.

Resimlerini de göreceğiniz bu ağaçları budayarak / bakım yaparak kurtarabilirmiyim, yoksa bu ağaçları söküp çıkarmalımıyım? Eğer budama yapılacaksa bu ağaçlara nasıl ve ne şekilde budama yapılır?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, değerli katkılarınızla bu bahçeyi bir kılığa sokabileceğim konusunda oldukça ümitkar olduğumu belirtmek isterim.

Saygılarımla,

Eser İlhan
07-03-2012, 18:58
...............Özellikle şeftali ve bademde klok hastalığı için gözlerin uyanma sürecini iyi takip edelim, son bakır ilaçmasını kaçırmayalım...

Merhaba Nuri Bey, ben de son bakır ilaçlamasını yapmak istiyordum bu hafta. Bana şeftaliyi izlememi söylemiştiniz. Ne görmem gerekiyor? Gözler kabarmalı ama patlamamalı. Anlamam gereken bu mu? Geç kalındığı nasıl belli olur??
Bir de bu hafta için hafif yağış diyor meteoroloji. Ilaçlama için zararı olur mu?
Teşekkürler ;)

Nuri Murvet
07-03-2012, 20:09
Merhaba Nuri Bey, ben de son bakır ilaçlamasını yapmak istiyordum bu hafta. Bana şeftaliyi izlememi söylemiştiniz. Ne görmem gerekiyor? Gözler kabarmalı ama patlamamalı. Anlamam gereken bu mu? Geç kalındığı nasıl belli olur??
Bir de bu hafta için hafif yağış diyor meteoroloji. Ilaçlama için zararı olur mu?
Teşekkürler ;)

Merhaba sayın Eser İlhan

Gözler kabarmalı, patlamamalı...

İlaçlama yapıldıktan sonra ilaç ağaçta kurumalı ve 3-4 saat bünyede kalmalı...

Bu süreçten sonra yağış olsada pek fazla önemli değildir.

Nuri Murvet
07-03-2012, 20:56
Merhaba Sn. Nuri MURVET,

Köyümüzdeki bahçede yaklaşık 17 yıl önce dikilmiş ve bugüne kadar hiç budama yapılmamış, aynı zamanda hiç bakım yapılmamış vişne ve erik ağaçları var.Bu ağaçlar çok verimli olmasalar da biraz meyve veriyorlar. Ben bu yıl bu bahçeyi bir düzene sokmak, yeni meyve fidanı dikmek ve mevcut ağaçları mümkünse bakımlı ve verimli hale getirmek istiyorum ancak hiçbir bilgi ve tecrübem yok.

Resimlerini de göreceğiniz bu ağaçları budayarak / bakım yaparak kurtarabilirmiyim, yoksa bu ağaçları söküp çıkarmalımıyım? Eğer budama yapılacaksa bu ağaçlara nasıl ve ne şekilde budama yapılır?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür eder, değerli katkılarınızla bu bahçeyi bir kılığa sokabileceğim konusunda oldukça ümitkar olduğumu belirtmek isterim.

Saygılarımla,

Merhaba sayın Ahmet BAYHAN hoşgeldiniz.

Fotoğrafını paylaştığınız ağaçların görüntüsünden anlaşıldığı kadarı ile, ağaçlarınız çalı formuna girmiş bir yapıda, bu oluşumda meyve gözleri uç noktalardaki dal ve sürgünlerde oluşmuştur.

Ağaçlarınızın meyve ıslahı hangi türdür bilinmiyor, özelliği bilinmeyen meyve ağacınıza budama terbiyesi ve iyi bir bakımla 3 yılda anca istenilen kıvama gelebilir. Budama ve bakımla düzelttiğiniz meyve ağacınızın kaliteli meyve vermeside şansa kalmış...

Ağaçlarınız budama ve bakımdan düzeltiğinizi varsayalım, yaşları 20 olacak meyve ağacınızın verim verme zamanının doroğunda olması gerekirken ağacınız daha yeni, yeni verime yatacak ve ağacınız ihtiyarlamaya başlayacak...

Yeriniz ne büyüklükte belirtmemişsiniz ama bence uzun vadeli meyve yetiştirip yiyeceğim derseniz mevcut ağaçlarla hiç uğraşmam sökerim ...

Yeni bir meyve bahçesi kurarım, sertifikalı kaliteli fidanlarla 2-3 yıl içinde meyve hasatına başlarım...

Hatırası var bu ağaçları sökmem derseniz, fazla alt dallarını alalım, dalların tepe noktalarından alalım, ağacın iç noktasındaki değen dalları seyreltelim..

Ağaçlarınızın yakın çekim fotoğraflarını paylaşırsanız budanacak dalları daha iyi belirtebilirim..

272856

272857

Kolay gelsin...

miyawy
08-03-2012, 12:54
Sayın Nuri Bey,

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim,

Saygılarımla.

Ahmet BAYHAN
08-03-2012, 13:12
Tekrar merhaba Nuri Bey, Hoşbulduk.

Evet, sizinde değerli tavsiyeleriniz üzerine uzun vadeli düşünüp bu ağaçları sökmeye karar verdim.

Gerekli çalışmaları yapıp ağaçları söktükten sonra yeni fidan dikme konularında tekrar değerli görüşlerinize başvuracağım.

Teşekkürlerimi ve Saygılarımı sunarım.

Nuri Murvet
11-03-2012, 20:28
Marmara Bölgemizde Meyve ve bağ budaması için son günlerimiz.

Kolay gelsin.

Çamtepe
11-03-2012, 22:45
Merhaba Nuri Bey,

Öncelikle bu foruma ayırdığınız zaman ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.

Benim sorum, yağışlı kış şartlarında budama ile ilgili. Bu mesajınızda (http://www.agaclar.net/forum/746296-post76.htm) yağışlı havalarda budamanın sıkıntı yapmayacağını belirtmişsiniz. Bu bilgi ceviz, beyaz tüysüz şeftali ve vişne için de geçerli midir? Bahçemizde cevizlerde yer yer bakteriyel yanıklık ve antraknoz görülüyor. Beyaz tüysüz şeftalilerde ise geçen sene monilya hastalığı görüldü tek tük.

Bizim durumumuzda 300 beyaz tüysüz şeftali, 400 ceviz ve 250 civarında vişne ağacımızın budaması söz konusu. Budamacılarımız yağışlı havada yapılan budama sonucunda dalların karardığı (bakteriyel yanıklığı kastediyor olabilirler) gibisinden bir inanışa sahipler. Mesajınızı okuyunca içim rahatladı ama esas sıkıntım, yağmurlar sebebi ile bahçe çok çamurlu olduğu için ilaçlama makinesini hemen sokamayacak olmam. Ağaç sayısı az olsa, sırt tulumbası ile atalım diyeceğim ama 70 dönüm alan, 1000'e yakın ağacın elle ilaçlanması çok zor.

Havalar bu derece yağışlı giderse özellikle de şeftalilerin uyanacaklarını ve çiçek açacaklarını düşünüyorum. Budamayı bu durumda bu hafta yapıp, bordo bulamacını şeftali çiçek döktükten sonra yapsam olur mu? Yoksa eğer kouşullar uygun olmazsa ve gecikirsek bordo bulamacı yerine bakırlı preperatlar mı kullanmak gerekir?

Teşekkürler, saygılar..

Çamtepe.

eko_
12-03-2012, 13:37
Kiraz, nektarin,Erik ve ceviz(chandler) resimlerini bu hafta sonu ancak çekebildim.

Rakım(1300m) yüksek olduğundan önümüzdeki günlerde budamaları yapacağım. Daha önceki mesajımda modifiye lider düşündüğümü yazmıştım.

Budama şeklini resimler üzerinde gösterebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

eko_
12-03-2012, 13:38
cevizler

eko_
13-03-2012, 10:39
Sayın Nuri Murvet Kiraz,nektarin ve ceviz resimlerini 2'şer adet koyma sebebim değişik formlar üzerinde şekillendirmeyi görmek için.Umarım size fazla yük olmam.

Nuri Murvet
13-03-2012, 13:02
Merhaba Nuri Bey,

Öncelikle bu foruma ayırdığınız zaman ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.

Benim sorum, yağışlı kış şartlarında budama ile ilgili. Bu mesajınızda (http://www.agaclar.net/forum/746296-post76.htm) yağışlı havalarda budamanın sıkıntı yapmayacağını belirtmişsiniz. Bu bilgi ceviz, beyaz tüysüz şeftali ve vişne için de geçerli midir? Bahçemizde cevizlerde yer yer bakteriyel yanıklık ve antraknoz görülüyor. Beyaz tüysüz şeftalilerde ise geçen sene monilya hastalığı görüldü tek tük.

Bizim durumumuzda 300 beyaz tüysüz şeftali, 400 ceviz ve 250 civarında vişne ağacımızın budaması söz konusu. Budamacılarımız yağışlı havada yapılan budama sonucunda dalların karardığı (bakteriyel yanıklığı kastediyor olabilirler) gibisinden bir inanışa sahipler. Mesajınızı okuyunca içim rahatladı ama esas sıkıntım, yağmurlar sebebi ile bahçe çok çamurlu olduğu için ilaçlama makinesini hemen sokamayacak olmam. Ağaç sayısı az olsa, sırt tulumbası ile atalım diyeceğim ama 70 dönüm alan, 1000'e yakın ağacın elle ilaçlanması çok zor.

Havalar bu derece yağışlı giderse özellikle de şeftalilerin uyanacaklarını ve çiçek açacaklarını düşünüyorum. Budamayı bu durumda bu hafta yapıp, bordo bulamacını şeftali çiçek döktükten sonra yapsam olur mu? Yoksa eğer kouşullar uygun olmazsa ve gecikirsek bordo bulamacı yerine bakırlı preperatlar mı kullanmak gerekir?

Teşekkürler, saygılar..

Çamtepe.

Merhaba sayın Çamtepe hoşgeldiniz.

Meyve ağaçlarınızda, budama sonrası karşılaşacağınız olumsuz hava koşulları (yağmur, kar, -10 derece soğuklar) ağaçlarınıza hiç bir olumsuzluk yaşatmaz.

Yağmurlu havalarda budama yapılması, budamacının işlerini zorlaştırtırır.

Budama yapılırken hava şartlarının olumlu olması yapılan işten zevk alınmasına, budama sonrası kontrollerin rahat yapılmasına, 2cm çapından büyük budama yaralarının aşı macunu veya boyası ile kapatılmasına olanak verir.

Meyve ağaçlarınıza budama yapılırken, budama aletlerinin temiz ve steril olmasına, her meyve ağacına geçişte budama aletlerinin 10:2 oraranında su ve çamaşırsuyu karışımına daldırılmasına özen gösterilmelidir.

Marmara bölgemizde, meyve ağaçlarının yapraklarını %80. döktüğünde, (mevsimsel olağan üstü değişiklikler olmadığı sürece) Kasım 15-20 sinden sonra budama zamanının başlangıcıdır. Belirttiğim bu zamandan sonra yapılacak budamalarda, budama yaralarının daha çabuk kapandığı tespitimizdir.

Bakteriyel yanıklık, virüs hastalıkları genelde temas yolu ile yayılır. Budama aletlerinin strerilizasyonu bu noktada çok önemlidir.

Bakteriyel yanıklık, antraknoz ve monilya hastalıklarını ilgili bilgi ve yavsiyeleri başlıklarında paylaşmak daha doğru olacaktır.

Monilya (MUMYA) HASTALIĞI ; Mantari, Fungus hastalığıdır kışı hastalıklı sürgünler ve meyveler üzerinde miselyum halinde geçirir. Hastalık ve tedavisi hakkındaki bilgiler ilgili başlıkta mevcuttur.

Şeftali ağaçlarınız için gözler uyanmadan bordo bulamacı uygulaması yerinde olur. Gözler uyandıktan sonra bordo bulamacı uygulaması yapmayalım, çiçeklenmeden sonra Bakırlı preparatlar kullanılması gerekir. İz elementli yaprak gübrelerinin ilk yaprak çıkışı, çiçeklenme sonrası ve hasata 20-25 gün kala verilmesi meyve kalitesini ve hastalıklara direnci yükseltir.

Bu mevsim bahçenizde hastalıklardan uzak, sağlıklı, verimli bir yıl geçirmenizi temenni ederim. Kolay gelsin...

Nuri Murvet
13-03-2012, 14:47
Kiraz, nektarin,Erik ve ceviz(chandler) resimlerini bu hafta sonu ancak çekebildim.

Rakım(1300m) yüksek olduğundan önümüzdeki günlerde budamaları yapacağım. Daha önceki mesajımda modifiye lider düşündüğümü yazmıştım.

Budama şeklini resimler üzerinde gösterebilirseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

Merhaba sayın eko hoşgeldiniz.

Bu kiraz ağacımızın formu harika, bodurlaştırma etkisi yapalım diye alt dalların ucundan, yukardaki dalların alt dalların ışığını kesmiyecek gibi, alt dallardan birazcık daha fazla olmak üzere uçlarını alalım...

Lider üç ana dalımızın yüksekliğini siz belirleyin, uçlarını alalım fazla aşağıdan olmasın doruk uçları aynı paralellikte olsun yeter. Bu baskı yeni sürgün oluşumunu ve meyve gözü oluşumunu teşvik edecektir.

273698

Bu kiraz ağacınız, alt taç oluşumu ile üst taç oluşumunun arasında büyük boşluk var.

Bu boş alanı doldurmak amaçlı ve üstte oluşan tacın alt dalların ışığını keseceğinden alt dalların azcık ucundan alalım, üst dalları biraz daha derin uçlarını almak gereklidir.

Lider dalıda işaretlediğim yerden uç alırsanız bu ağacımızın budama işlemi bitmiştir.

273699

Ceviz fidanınız tam terbiye yaşında, Bu ağacınıza iki türlü terbiye yöntemi önereceğim, ilk olarak alt taçı oluşturan dalların ucunda bağlayarak aşağıya doğru gövdeye paralel olacak şekilde ağırlıkla sabitlemeniz. Lider dalın uç kısmınıda işaretlediğim yerden uç alın işlem tamamdır.

İkinci işlem, kirazda yaptığımız gibi alt tacı uçlarını alalım, lider dalı işeretli yerinden uç alalım işlem tamamdır. Lider dalı 45 derece açı ile keselim ve aşı macunu ile veya boyası ile yara yerini kapatalım...

273702

Bu ceviz fidanınızda, alt taçta form bozukluğu yapacak iki dalınız var işaretli yerden uç alalım, lider dalı işaretlenen yerden 45 derece açı ile budayalım, yara yerini aşı macunu ile kapatalım.

273701

Nuri Murvet
13-03-2012, 15:16
Sayın eko

Erik ağacınızın formu harika, lider dalları bağlayarak taç oluşumunu açarsanız ilerki yaşlarında form vermek daha kolay olur. Yalnızca lider dalların uçlarını alalım, bu budama yeterlidir.

273706

Nektarin fidanınız aşırı sürgün vermiş, fotoğraftan hangilerinin çıkacağını belirliyemedim.

Nektarin ve şeftali form budamasını genelde çanak formlu terbiye sistemine göre budamasını yapıyoruz.

Nektarin ve şeftalide ışık çok önemlidir. Bu ihtiyacına göre birbirinin ışığını kesen dal ve sürgünleri almak gerekir. Fazla dal alma işlemi yapıldıktan sonra, meyveye bırakılan dallarında meyve tutumu hesaplanıp uç alma işlemi yapılması nektarin ve şeftali budamasının en önemli noktasıdır.

Bahçenizden hastalıkların uzak kalması dileği ile, hasatınız bol olsun....

Kolay gelsin...

eko_
13-03-2012, 20:11
Nuri Bey, verdiğiniz bilgiler gerçekten çok doyurucu ve bu konuda büyük bir eksikliği gideriyor.Sitenizdeki ağaç resimlerini bende kopyalayıp, paint programında kendimce budayıp, sonra sizin çizimlerinizle karşılaştırarak eğlenceli bir bulmacaya dönüştürüyorum.Gönderdiğim bu resimlerde, nektarinleri bende işaretleyemedim ve dedim makasla gidince ana dalları oluşturur ince sürgünleri çıkarırım diye düşünmüştüm.
Bu bilgiler doğrultusunda artık hepsini budayabilirim.Emeğinize sağlık...Hoşçakalın...

yarenimex
13-03-2012, 23:09
Merhaba

Bağ budaması için don tehlikesi bitmek üzere...

Bağ budamasını, gövdeye su yürümeden yapmayı unutmayalım..!

Kolay gelsin...

Paylaştığınız son derece değerli bilgiler için çok teşekkür ederim sayın Nuri Bey.Çocukluğumuzda bağ budadıkları zaman asma kütüklerinden damlayan suları şişelerde toplayıp biriktirirlerdi.Göz damlası niyetine kullanmak içinmiş daha sonradan öğrendiğime göre. Bu demek oluyor ki o zamanlar asmalara su yürüdükten sonra (don olaylarının bitmesini bekledikleri için) budama yapılmış oluyor. Bunun ne gibi mahsurları vardır ? Bu konudaki düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim. En azından yetiştirmeye çalıştığım kendi asmalarımı muhtemel zararlardan korumak istiyorum..

Nuri Murvet
14-03-2012, 20:32
Merhaba sayın yarenimex hoşgeldiniz.

Bağ, üzüm fidanlarına su yürüdüğü zaman budama yapılırsa; Kesim yapılan yaradan akan özsu, fidanın gelişim için kullanacağı enerjiyi boşa harcar, açık olan yaradan akan özsu bakteri ve mantar oluşumuna zemin hazırlar, bitki özsuyu zararlıları davet edici çekiciliği vardır.

Açık yaradan uzun süre özsu akacağından açık yaranın kapanması için aşı macunu ve boyası sürülemez.

Bu gibi olumsuzlukları üzüm fidanlarımıza yaşatmamak için bağlarımıza su yürümeden budama yapılması en doğru olanıdır.

yarenimex
15-03-2012, 14:07
Merhaba sayın yarenimex hoşgeldiniz.

Bağ, üzüm fidanlarına su yürüdüğü zaman budama yapılırsa; Kesim yapılan yaradan akan özsu, fidanın gelişim için kullanacağı enerjiyi boşa harcar, açık olan yaradan akan özsu bakteri ve mantar oluşumuna zemin hazırlar, bitki özsuyu zararlıları davet edici çekiciliği vardır.

Açık yaradan uzun süre özsu akacağından açık yaranın kapanması için aşı macunu ve boyası sürülemez.

Bu gibi olumsuzlukları üzüm fidanlarımıza yaşatmamak için bağlarımıza su yürümeden budama yapılması en doğru olanıdır.

Çok teşekür ederim sayın Nuri Bey..

feyzon
16-03-2012, 22:19
Nuri bey,
Büyük dut ağaçlarına gençleştirme budaması yapmak istiyoruz. Bu ağaçlar meyve ağaçları. Budamayı şimdi yaparsak pek meyve alamayacağız. Acaba Temmuzda meyveden sonra budama yapsak zararı olurmu? Şimdiden teşekkürler.

Nuri Murvet
17-03-2012, 19:17
Nuri bey,
Büyük dut ağaçlarına gençleştirme budaması yapmak istiyoruz. Bu ağaçlar meyve ağaçları. Budamayı şimdi yaparsak pek meyve alamayacağız. Acaba Temmuzda meyveden sonra budama yapsak zararı olurmu? Şimdiden teşekkürler.

Merhaba sayın feyzon

Gençleştirme budamasını, şimdi yapın tam zamanı...

Bu sene meyve yiyemezsiniz, seneye yersiniz, nasip olursa...

Temmuz ayında kesinlikle gençleştirme budaması yapmayınız...

Bu yıl dut ağacınız, bütün enerjisini ve gücünü meyve vermek için harcamış olacak, bir dahaki yılın meyvesi için ve kendi gelişimi için kök ve gövdesine yeterli besini, gücü toplayacağı zaman siz gençleştirme budaması yaparsanız, ağacınızı geçleştirmek dursun, ihtiyarlığın son noktasına getirirsiniz.

Kolay gelsin...

feyzon
18-03-2012, 17:27
Teşekkür ederim Nuri Bey.
Üstteki büyük dalları kesip alt yan dalları bırakacak şekilde kısmi gençleştirme yapmayı düşünüyorduk. Ancak ipek böcekçiliğindeki gibi yaz ortasında yapılabilir mi diye bir düşüncem olmuştu. Ancak dediğinizi uygulayalım, riske girmeye değmez. Teşekkürler, iyi günler.

Nuri Murvet
28-03-2012, 20:41
Merhaba

Ağaçların ve çalıların çiçeklenmesi ve yapraklarının yeşilin tonlarına bürünmesiyle beraber, böcek ve zararlılarında uyanması anlamına geliyor.

Önümüzdeki günlerde böcek ve zararlılarında faliyete geçmesi ile beraber bahçelerimizde zararlı kontrollerini düzenli olarak yapmak gereklidir.

Bu yıl bahçelerimizin hastalık ve zararlılardan en az etkilenmesi dileği ile...

Kolay gelsin...

feyzon
02-04-2012, 10:13
Nuri hocam ekte size bahsettiğim büyük kiraz ağacımızın fotoğrafını yüklüyorum. Budama nereden ve ne zaman yapılabilir bilgi verirseniz sevinirim. Hocam bu ağaçların çeşidi Lambert olup yaklaşık 20 yaşında diye tahmin ediyorum.

feyzon
02-04-2012, 11:39
Nuri Hocam bunlarda genç ağaçlarımız. Geçen hafta Bolu ya gidip budamada babama yardım etmeye çalıştım. Ben şekil budaması yapmaya çalıştım. Sizin onayınızı almak isterim.

Bu ağaç armut ağacı. Üç veya dört kat oluşturup sonrasında goble tarzı bir taç oluşturmak niyetindeyim. 279048

İLk yılında bu kadar büyüyen ekşi kırmızı erik. 2010 da ters T aşısı yapmıştım. Geçen yıl çok güzel büyüdü. Bu yıl çiçek bile var. İnşallah meyvesini de yeriz.
279049

Buda beyaz kirazımız. Bir yan dal aşırı büyüdü. Biraz sınırlamaya çalıştım ancak yinede fazla gibi. Bunlarda da üç veya dört kat yan dal oluşturup sonrasında tepeden almak şeklinde bir budama nasıl olabilir.

279050
279051

Nuri Murvet
02-04-2012, 16:58
Nuri hocam ekte size bahsettiğim büyük kiraz ağacımızın fotoğrafını yüklüyorum. Budama nereden ve ne zaman yapılabilir bilgi verirseniz sevinirim. Hocam bu ağaçların çeşidi Lambert olup yaklaşık 20 yaşında diye tahmin ediyorum.

Merhaba sayın feyzon hoşgeldiniz.

Klâsik bir kiraz ağacı, ilk form budaması yapılmış daha sonradan ağaç kendi gelişimine terkedilmiş...

Meyve tutumundan sonra toplaması sorun olacak formda gelişim göstermiş, doğal büyüme periyodunda buyümüş...

Kapı girişinde, sanki meyve ağacı değil dekoratif vurgu ağacı gibi duruyor.

Amaç dekoratif, vurgu ağacı formunda isteniyorsa budama gerekmez. Toplanabildiği kadarı ile meyve tutumu yeterlidir.

Amaç, kolay meyve toplamak ve iri kaliteli meyve verimi ve bakımı kolay meyve ağacı isteniyorsa fotoğrafta kesim yapılacak ana dalları işaretledim...

Kalan ana dallar üzerindeki bütün sürgün uçlarını almak, yeni meyve gözü oluşumunu teşvik eder ve bodurluk etkisi yapar.

279146

Sizin oralar daha serindir, ağaçlar uyanmamıştır.

Ağaç uyanmamışsa hemen budamasını yapabilirsiniz, ağacınız uyanmışsa budamayı uyku döneminde yaparsınız.

Budama sonrası ana dal kesimlerinde oluşacak yaraları muhakkak aşı macunu ile kapatalım, unutmayalım...

Kolay gelsin...

İkinci mesajınızdaki fotoğraflar açılmıyor, kontrol edin cevaplıyayım...

feyzon
03-04-2012, 08:58
Nuri Hocam budamasını yaptığım genç ağaçların fotoğraflarını tekrar yüklüyorum. Bilgilerinize
Bu ağaç armut ağacı
279349
Bu ağaç erik

279350
279352
Bu da beyaz kiraz
279353
279351

Nuri Murvet
05-04-2012, 20:42
Alıntı: [QUOTE=feyzon;939099]Nuri Hocam bunlarda genç ağaçlarımız. Geçen hafta Bolu ya gidip budamada babama yardım etmeye çalıştım. Ben şekil budaması yapmaya çalıştım. Sizin onayınızı almak isterim.

Bu ağaç armut ağacı. Üç veya dört kat oluşturup sonrasında goble tarzı bir taç oluşturmak niyetindeyim.

İLk yılında bu kadar büyüyen ekşi kırmızı erik. 2010 da ters T aşısı yapmıştım. Geçen yıl çok güzel büyüdü. Bu yıl çiçek bile var. İnşallah meyvesini de yeriz.

Buda beyaz kirazımız. Bir yan dal aşırı büyüdü. Biraz sınırlamaya çalıştım ancak yinede fazla gibi. Bunlarda da üç veya dört kat yan dal oluşturup sonrasında tepeden almak şeklinde bir budama nasıl olabilir. QUOTE]

Bu ağaç armut ağacı. Üç veya dört kat oluşturup sonrasında goble tarzı bir taç oluşturmak niyetindeyim.

Kat kat yan dal oluşturup, üst tacı goble tarzı budamak yanlış bir seçimdir.

Kat kat yan dal oluşturulurken tek liderden üst dar alt geniş, piramit şeklinde budama terbiyesi verilmelidir.

Sizin seçiminiz, alt kısım katlar halinde üst kısım çanak şeklinde olursa ağacınızın ışık ve hava dengesini bozarsınız. İki budama tekniğinden birini şeçmeniz en doğru olanıdır.

280174

Ters aşı yaptığınız erik fidanınız bu olmalı; Aşıyı çok alt kısımdan yapmışsınız, fidanınız geliştikçe sorunlarıda beraberinde gelecektir. Fidanınızda alt kısmındaki kesim yarası büyük aşı macunu veya plastik boya ile kapamak gereklidir.

280156

Bu erik fidanınız hızlı bir gelişim göstermiş, fazla boy ve yan dal oluşumu yaptığından, gövde ince ve zayıf kalmış, budama ile form verilmesi gerekli, erik için çanak form uygun budama şeklidir.....

280157

Kiraz ağacınızın taç formu güzel oluşmuş, lider dallarda 30-40 cm meyve sürgünleri oluşturmaya dikkat edelim...

280154

280155

feyzon
06-04-2012, 11:04
(Kat kat yan dal oluşturulurken tek liderden üst dar alt geniş, piramit şeklinde budama terbiyesi verilmelidir.

Sizin seçiminiz, alt kısım katlar halinde üst kısım çanak şeklinde olursa ağacınızın ışık ve hava dengesini bozarsınız. İki budama tekniğinden birini şeçmeniz en doğru olanıdır.

Ters aşı yaptığınız erik fidanınız bu olmalı; Aşıyı çok alt kısımdan yapmışsınız, fidanınız geliştikçe sorunlarıda beraberinde gelecektir. Fidanınızda alt kısmındaki kesim yarası büyük aşı macunu veya plastik boya ile kapamak gereklidir.

Bu erik fidanınız hızlı bir gelişim göstermiş, fazla boy ve yan dal oluşumu yaptığından, gövde ince ve zayıf kalmış, budama ile form verilmesi gerekli, erik için çanak form uygun budama şeklidir.....

Kiraz ağacınızın taç formu güzel oluşmuş, lider dallarda 30-40 cm meyve sürgünleri oluşturmaya dikkat edelim...)

Nuri Bey çok teşekkür ederim.
Bu yıl sanırım artık ağaçlar uyanmaya başladı budama yapmak zor olacak ancak inşallah gelecek yıl tavsiyelerinize uygun şekilde budama yaparım. Tecrübe ve bilgilerinizi paylaşmanız çok güzel. Çok yardımcı oluyor. Ben size erikteki aşı ile ilgili bir şey sormak istiyorum. Aşı yeri çok aşağıda diyorsunuz. Ancak aşılar genelde daha da aşağıdan yerden 5- 10 cm üstten yapılıyor. Benim yaptığım aşının ilerde doğabilecek sakıncaları neler olabilir ve bunu engellemenin çaresi yokmudur. Çok teşekkürler, selamlar.

Nuri Murvet
11-04-2012, 18:31
Nuri Bey çok teşekkür ederim.
Bu yıl sanırım artık ağaçlar uyanmaya başladı budama yapmak zor olacak ancak inşallah gelecek yıl tavsiyelerinize uygun şekilde budama yaparım. Tecrübe ve bilgilerinizi paylaşmanız çok güzel. Çok yardımcı oluyor. Ben size erikteki aşı ile ilgili bir şey sormak istiyorum. Aşı yeri çok aşağıda diyorsunuz. Ancak aşılar genelde daha da aşağıdan yerden 5- 10 cm üstten yapılıyor. Benim yaptığım aşının ilerde doğabilecek sakıncaları neler olabilir ve bunu engellemenin çaresi yokmudur. Çok teşekkürler, selamlar.

Merhaba sayın feyzon

(2010 da ters T aşısı yapmıştım)) Ters T Aşısı; Aşı gözünü ters, aşağıya doğru anaca takmak anlamına geldiğinden, gelişimide aşağı yöne olacaktır.

Aşı yeri tabana yakın olduğu için gelişen sürgünlerin tabana değmeleri kaçınılmaz olacaktır.

Bunu demek istemiştim.

Sizin dediğiniz gibi dediğiniz gibi anaca 10-20 cm üzerinden aşı işlemi uygulanır.

Nuri Murvet
19-04-2012, 21:35
Merhaba

Marmara bölgemizde, özellikle güllerde, yeni sürgün vermiş ağaç ve çalılarda böcek faliyetleri başladı...

Takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gereklidir.

Meyva ağaçlarında, özellikle kayısıda uç kurutan hastalığı sık görülmektedir. Takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması gereklidir.

Çiçeklenmesi bitip meyve bağlayan ağaçlarımızın hastalık ve zararlı takibini yapmayı unutmayalım...

Kolay gelsin...

Sanalbahcem
20-04-2012, 16:49
merhaba sulak alanlarda peyzaj onarımı ile ilgili kaynak önerisi olan var mı?
Bugün bir arkadasla konustuk, her yer için ayrı olabilir ama bende tam cevabı veremeyince, ilgimi çekti.

Nuri Murvet
21-04-2012, 21:28
Merhaba sayın Sanalbahcem

Doç. Dr. Aydın GÜNEY' in kaynak konumunda bir çalışmasıdır. Burada (http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/12-9.pdf)

penguenn
04-06-2012, 19:43
Merhaba sayın penguenn hoş geldiniz.

Begonvil, budamaya dayanıklı bitkidir.

Çiçeklemesini birinci ve ikinci yıllık sürgünlerinde yapar.

Begonvil ışık bitkisidir.

Sizin bitkinizin çiçek açmaması bakım eksikliğinden olabilir.

Bitkiniz saksıda olduğu için çalı türünde gelişim gösterir. Bir veya iki lider dalı yukarı doğru destekleyin kuvvetli çıkan sürgünleri çıkış noktasından bir veya iki göz bırakarak kesin bu kuvvetli sürgünler çiçek açmaz..

Sardunyalarınız kapalı balkonda olduğu için çiçeklenmesini sürdürüyor. Balkonunuzda ısıtma elemanı herhalde bulunmuyordur. Havaların soğuması ile sardunyalarınıza su vermeyi azaltalım, dondan etkilenmediği sürece bahara kadar kendi haline bırakalım.

Kamkat ve narınız için derin budama yapmadan uç alarak form budaması yapabilirsiniz.

Kolay gelsin...

Sevgili Nuri Bey ; Tavsiyelerinize uyup kendimce budadığım begonvilim ve japon gülüm şimdi böyle. Çok teşekkür ederim. Japon gülü yeni açmaya başladı üzeri tomurcuk dolu. Begonvilimin çiçekleri geçmek üzere ama iki aydır beni çok mutlu etti . Balkonumu şenlendirdi:))

Nuri Murvet
07-06-2012, 21:33
Sevgili Nuri Bey ; Tavsiyelerinize uyup kendimce budadığım begonvilim ve japon gülüm şimdi böyle. Çok teşekkür ederim. Japon gülü yeni açmaya başladı üzeri tomurcuk dolu. Begonvilimin çiçekleri geçmek üzere ama iki aydır beni çok mutlu etti . Balkonumu şenlendirdi:))

Merhaba sayın penguenn hoşgeldiniz.

Bitkileriniz harika görünüyor.

Sevginiz baktığınız çiçeklere yansımış...

Ellerinize sağlık...

kelebek çalısı
09-06-2012, 02:46
Sn. Nuri Murvet merhaba,

form verme amaçlı, ve tepe tacını yukarılara kaldırma amaçlı olarak budama yaptığım gülibrişim ağacım sebebini henüz anlayamadığım ama ancak tahmin edebildiğim nedenlerle girdiği kış uykusundan uyanamadı.

http://www.agaclar.net/forum/974755-post95.htm

Haliyle bu duruma çok üzülüyorum. Budamadan kaynaklı bir hata yapmış olabilir miyim sorusu içimi kemirse de, sizin de önerinizle ve hijyen kurallarına azami dikkat göstererek yapmış olduğum budama sonucunda başarılı bir budama sevincini yaşarken, ne yazık ki ağacımın bir daha yeşile büründüğünü görmek mümkün olmadı.

Şimdi ağacı yerinden kaldırmayı düşünüyorum. Daha fazla beklemenin bir anlamı olmayacağına inanıyorum. Siz ne dersiniz? Ağacın hasta ve kurumakta olduğuna inandığımdan, diğer ağaçlara bulaşma olasılığından endişe ediyorum.

Nasıl bir yol izlememi önerirsiniz? Size danışmadan bir adım atmak istemedim.

Teşekkür ederim.

Nuri Murvet
10-06-2012, 19:35
Sn. Nuri Murvet merhaba,

form verme amaçlı, ve tepe tacını yukarılara kaldırma amaçlı olarak budama yaptığım gülibrişim ağacım sebebini henüz anlayamadığım ama ancak tahmin edebildiğim nedenlerle girdiği kış uykusundan uyanamadı.

http://www.agaclar.net/forum/974755-post95.htm

Haliyle bu duruma çok üzülüyorum. Budamadan kaynaklı bir hata yapmış olabilir miyim sorusu içimi kemirse de, sizin de önerinizle ve hijyen kurallarına azami dikkat göstererek yapmış olduğum budama sonucunda başarılı bir budama sevincini yaşarken, ne yazık ki ağacımın bir daha yeşile büründüğünü görmek mümkün olmadı.

Şimdi ağacı yerinden kaldırmayı düşünüyorum. Daha fazla beklemenin bir anlamı olmayacağına inanıyorum. Siz ne dersiniz? Ağacın hasta ve kurumakta olduğuna inandığımdan, diğer ağaçlara bulaşma olasılığından endişe ediyorum.

Nasıl bir yol izlememi önerirsiniz? Size danışmadan bir adım atmak istemedim.

Teşekkür ederim.

Ağacınızın durumuna birazda kendimi sorumlu hissederek inanın, bende çok üzüldüm...

Paylaşmış olduğunuz fotoğraflarda gövde ve dallar yeşil dokusunu koruyor görünüyor.

Ağaçların, uyanamamasının sebebleri virüs kaynaklı hastalık etmenlerinden ve genelde yeni söküm yapılan yaprak döken ağaçlarda kök yapısın aşırı bozulmasından kaynaklanan sebeblerden uyanamama sorunları yaşanıyor.

Yeşil dokusunu muhafaza eden ağaçlarda genelde ertesi yıl yeniden yapraklanma görülebiliyor. Biz bu olayı söküm yapılan oya ağaçlarında sıkça yaşıyoruz.

Ağacınız, gövde ve dalları yeşil dokusunu koruduğu sürece beklemenizi tavsiye ederim.

Aşırı sulama yapmayalım, mantari ve virüs hastalıklarının zararlarını hızlandırır...

Bu bekleme sürecinde, kök cevresine, deniz yosunu, mikoriza, trichoderma uygulaması yapmak, iyileşme sürecine katkısı olacaktır.

Saygılarımla...

kelebek çalısı
12-06-2012, 21:05
Sn. Nuri Murvet,

rica ederim, hiç öyle bir şey olabilir mi? Sorumluluk hissetmemelisiniz. Ben sizin budama veya diğer konulardaki bilgilerinizden faydalanmak adına açtığınız başlıkları, fotoğrafladığınız bitki ve peysaj örneklemelerini, çeşitli sorulara yönelik verdiğiniz yanıtları ilgiyle takip ediyor ve çok faydalanıyorum.

Yine yanıtladığınız ve ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Sizin önerinizi almadan kesip kaldırmak istemedim zaten ağacı. Bugün bir dalını budayarak baktık ki ağaç yaş ve sanki şimdilik kuruma belirtileri duraklamış veya durmuş gibi görünmekte.

Sizin tavsiyenizle bekleme sürecine girmeyi tercih ediyorum. Ağaç yaş ve yeşil kaldıkça umudum olmalı o halde.

Saygılarımla.

Nuri Murvet
04-07-2012, 22:07

Evet işte bu... Gülibrişim (http://www.agaclar.net/forum/990858-post105.htm)

Gözünüz aydın!..

Bu gelişmeye çok sevindim...

Dipten gelen yeni sürgünleri almakta yarar vardır.

Tedbir amaçlı, Captan 50 wp uygulamasını yapalım....

Selamlar...

fthkyn04
24-07-2012, 12:57
Merhaba.
Komşumuz kendi bahçesinde ki üzerinde dallarında şeftali meyvası olan(bu sene zaman zaman topluyup yiyorduk)şeftali ağacını yerden 1.3 m. kalacak şekilde testere ile kesti.Ağaçta dal budak.. vs geriye hiç bie şey kalmadı.Aradan 20 günden fazla geçti hiç bir hareket yok.Nerede ise 1 ay olacak.Bu ağaç öldü mü?Yoksa ileride tekrar yeni filiz,dal verir mi?Kesilen yere herhangi bir ilaç vs de sürmedi.Biz ara sıra köküne su veriyoruz.Burada ki bir komşu üzerinde meyve olan ağaç kesilirse ölür diye bizi korkuttu.Uzman görüşü alabilir miyim?Yapacak bir şey var mı?Teşekkür ederim.Kesme nedeni dalların çok eğilmesi imiş.

Nuri Murvet
24-07-2012, 18:20
Merhaba.
Komşumuz kendi bahçesinde ki üzerinde dallarında şeftali meyvası olan(bu sene zaman zaman topluyup yiyorduk)şeftali ağacını yerden 1.3 m. kalacak şekilde testere ile kesti.Ağaçta dal budak.. vs geriye hiç bie şey kalmadı.Aradan 20 günden fazla geçti hiç bir hareket yok.Nerede ise 1 ay olacak.Bu ağaç öldü mü?Yoksa ileride tekrar yeni filiz,dal verir mi?Kesilen yere herhangi bir ilaç vs de sürmedi.Biz ara sıra köküne su veriyoruz.Burada ki bir komşu üzerinde meyve olan ağaç kesilirse ölür diye bizi korkuttu.Uzman görüşü alabilir miyim?Yapacak bir şey var mı?Teşekkür ederim.Kesme nedeni dalların çok eğilmesi imiş.

Merhaba sayın fthkyn04 hoşgeldiniz.

Komşunuz, şeftali ağacını katletmiş...

Yan komşu ile samimiyetiniz ne derecedir, bilemiyorum ama...

Bahanesi (dalların çok eğilmesi imiş)den... Ben şunu anlarım, ya çok büyük cahil ya da siz veya başkalarının ağacından meyve yemelerine hasetlenip hırsını ağaçtan almış olarak anlarım...

Bu davranış bozukluğu örneklerini sıkça yaşıyoruz...

Ağaç gelişim devresinde gövdeden hiç dal kalmıyacak şekilde kesilmesi ağacı strese sokar, bütün dengeleri bozulur...

Kuruma ihtimali vardır fakat şeftali ağacı direnci yüksek olan ağaçlardandır.

Kesilen yeri mümkünse aşı macunu veya plastik boya ile kapatalım...

Bu yıl olmasa bile gelecek baharda sürgün vermesini beklemekten başka, yapılacak bir şey yoktur...

Bu olay beni de üzdü...

Olan olmuş sabredip beklemek gerekir...

kelebek çalısı
11-08-2012, 22:00
Sn. Nuri Murvet merhaba,

Gülibrişim ağacımın son durumunu görmenizi istediğim için fotoğrafını yüklemeyi uygun gördüm. Sizin tavsiyeleriniz doğrultusunda şubat ayında gerçekleştirdiğim budama sonucunda ufak bir gecikmeyle yapraklanarak istediğim gibi yüksekçe bir tepe tacı oluşturan ağacımın son durumu çok
iyi görünmekte.

324813

Bol bol da çiçeklenme yaparak, şaşırtan ve umduğumuz gibi bizi çiçeksiz bırakmayan Gülibrişim sağlıkla gelişmeye devam ediyor.

Tekrar teşekkür ediyorum tüm öneri ve yorumlarınıza.

Saygılarımla.

Nuri Murvet
11-08-2012, 22:33
Sn. Nuri Murvet merhaba,

Gülibrişim ağacımın son durumunu görmenizi istediğim için fotoğrafını yüklemeyi uygun gördüm. Sizin tavsiyeleriniz doğrultusunda şubat ayında gerçekleştirdiğim budama sonucunda ufak bir gecikmeyle yapraklanarak istediğim gibi yüksekçe bir tepe tacı oluşturan ağacımın son durumu çok
iyi görünmekte.

324813

Bol bol da çiçeklenme yaparak, şaşırtan ve umduğumuz gibi bizi çiçeksiz bırakmayan Gülibrişim sağlıkla gelişmeye devam ediyor.

Saygılarımla.

Dün aklımdan geçtiniz inanın...

Gülibrişim ağacınızın son durumunu, çok merak ediyordum...

Bir ara elim gitti, geldi mesaj yazayım mı..? Diye...

Çok mutlu oldum, paylaştığınız mesaj için...

Kocaman bir Maşallah...

Saygılarımla...

Nuri Murvet
03-09-2012, 19:59
Merhaba Arkadaşlar...

Budama ve budama sonrası bakım zamanı yaklaşıyor.

Bu dönemde, meyve hasadı yapılan (Erik, kiraz, kayısı, armut erkenci, dut) gibi ağaçların, meyveleri kalmadığı için bakımı ihmal edilir.

Bu tamamen yanlıştır. Ağacın üzerinde meyve olsun olmasın bakıma devam edilmelidir.

Bu ayda sulama ihmal edilmemeli, dip sürgünler ve ağaç üzerinde fazla olmamak kaydıyla yaz budaması (yeşil budama) gerekirse yapılmalıdır.

Kolay gelsin...

adavci
03-09-2012, 22:46
Sayın Nuri Murvet,
Uyarılarınız için çok teşekkürler.

Nuri Murvet
01-10-2012, 18:38
Merhaba sayın adavci

Bahçelerimizde, rüzğar kesici ve dekoratif amaçla kullanılan, servi tür ve cinslerinin (Cupressus sempervirens, Hakiki Servi -Cupressus arizonica, Arizona servisi -Cupressus macrocarpa, Monteri Servisi - Cupressus macrocarpa Hartw. “Goldcrest” , Limoni Servi - Cupressus macrocarpa Hartw. “Aurea”, Altuni Limoni Servi - Cupressocyparis leylandii, Melez Servi ) budama ve kış bakımı zamanıdır.

Biz bahçelerimizde budama ve bakım işlerine başladık, sizinde zaman ayırmanızı tavsiye ederim.

Kolay gelsin...

nur77
09-10-2012, 11:07
Bahçelerde Bakım, Budama

189781

Mazı (Thuja), bitkisinin konik formda budanması...

merhaba Nuri Murvet bey,

bizim evimizin önünde mazımız var iç taraflarında dal dal kuruma oldu onu ne zman ve ne şekilde budamamız gerekir?
şimdiden teşekkürler

Nuri Murvet
09-10-2012, 19:55
merhaba Nuri Murvet bey,

bizim evimizin önünde mazımız var iç taraflarında dal dal kuruma oldu onu ne zman ve ne şekilde budamamız gerekir?
şimdiden teşekkürler

Merhaba sayın nur77 hoşgeldiniz.

Mazınızın iç dallarındaki kurumalar genelde zararlının yaptığı etki dolayısı ile meydana gelir.

Mazınızın fotoğrafını paylaşırsanız, kurumaların nedenini ve ağacınızın formuna uygun, daha doğru budama tavsiyesinde bulunabilirim.

Selamlar....

yenibahçe
10-10-2012, 15:16
Sn. Nuri Murvet merhaba,

iyi görünmekte.

324813

Saygılarımla.

Sayın kelebek çalısı,
Gülibrişiminiz kaç yılda bu boya geldi? Eskişehir'de gülibrişim olmaz diyorlar ama kuytu ve güney bir bölüme yine de dikmek için aldım. İlk kışı balkonda geçirdi. Bu kışı da ısıtmasız balkonda, bu balkonun en soğuk yerinde geçirtip baharda bahçedeki yerine almayı planlıyorum. Boyu şu anda 70cm kadar.:)

ayhansr
11-10-2012, 10:58
Nuri bey merhabalar 2hafta önce hediye zeytin fidanımı balkonda yetiştirmek için diktim durumu ise şu anda iyi dallarda yapraklanma da oluyor size sorum bu zeytin fidanını iyi gelişmesi için budamak gerekiyormu gerekirse nerdelerinden budama yapmalıyım ilginize ve yardımınıza şimdiden teşekkür ederim saygılar

Nuri Murvet
11-10-2012, 18:48
Nuri bey merhabalar 2hafta önce hediye zeytin fidanımı balkonda yetiştirmek için diktim durumu ise şu anda iyi dallarda yapraklanma da oluyor size sorum bu zeytin fidanını iyi gelişmesi için budamak gerekiyormu gerekirse nerdelerinden budama yapmalıyım ilginize ve yardımınıza şimdiden teşekkür ederim saygılar

Merhaba sayın ayhansr hoşgeldiniz.

Öncelikle zeytin fidanınız hayırlı olsun...

Balkonda hele ki kapalı bir balkonda zeytin fidanı yetiştirmek istemeniz, bende zeytin ağacınızın doğal gelişim isteklerini bilmediğiniz izlenimi bıraktı...

Zeytin fidanınızı balkonununuzda bu yıl veya en fazla iki yıl misafir edebilirsiniz.

Daha sonra fidanınızın doğal isteklerine uygun dış ortamda ekimini yapmalısınız.

Misafir zeytin fidanınızın ilerki yıllarda düzgün bir taç formu yapabilmesi için şimdilik 20 cm altındaki sürgünleri çıkış yerlerinden keselim..

Ana kalın daldan, gövdeden çıkan uzun kuvvetli sürgünlerin uçlarınıda alabilirsiniz.

Fidanınızı aşırı suladan kaçının, saksınızdaki toprak ıslak değil, nemli kalması yeterlidir.

Kolay gelsin...

OSMAN45
11-10-2012, 19:06
Bahçelerimizde, rüzğar kesici ve dekoratif amaçla kullanılan, servi tür ve cinslerinin (Cupressus sempervirens, Hakiki Servi -Cupressus arizonica, Arizona servisi -Cupressus macrocarpa, Monteri Servisi - Cupressus macrocarpa Hartw. “Goldcrest” , Limoni Servi - Cupressus macrocarpa Hartw. “Aurea”, Altuni Limoni Servi - Cupressocyparis leylandii, Melez Servi ) budama ve kış bakımı zamanıdır.

Biz bahçelerimizde budama ve bakım işlerine başladık, sizinde zaman ayırmanızı tavsiye ederim.

Nuri bey,

Tavsiyeniz üzerine servilerimi ve limoni servilerimi şekil ve boy budaması yaptım. Kış bakımı işlerinden kastınız bordo bulamacı uygulamasımıdır?

Ben yine sizin tavsiyenize uygun olarak meyve ve diğer ağaçlarımı Kasım ayında budayıp bordo bulamacını ardından yapmayı düşünüyordum. Ne dersiniz?

Ayrıca elektrikli ve zincirli tip teleskopik testere ile kestiğimde biraz hırpalanma gözlemledim. Kalın dal ve gövde için başka alternatifim yok ama 2-4 cm lik dallar biraz hırpalanıyorlar. Bu nedenle bordo bulamacı galiba şart.

Tavsiyelerinize şimdiden teşekkürler.

Her şey gönlünce olsun.

Nuri Murvet
11-10-2012, 20:06
Nuri bey,

Tavsiyeniz üzerine servilerimi ve limoni servilerimi şekil ve boy budaması yaptım. Kış bakımı işlerinden kastınız bordo bulamacı uygulamasımıdır?

Ben yine sizin tavsiyenize uygun olarak meyve ve diğer ağaçlarımı Kasım ayında budayıp bordo bulamacını ardından yapmayı düşünüyordum. Ne dersiniz?

Ayrıca elektrikli ve zincirli tip teleskopik testere ile kestiğimde biraz hırpalanma gözlemledim. Kalın dal ve gövde için başka alternatifim yok ama 2-4 cm lik dallar biraz hırpalanıyorlar. Bu nedenle bordo bulamacı galiba şart.

Tavsiyelerinize şimdiden teşekkürler.

Her şey gönlünce olsun.

Merhaba sayın OSMAN45 hoşgeldiniz

Servilerde kış bakımı ; Budama sonrası mümkün olduğu kadarı ile iç kısımlarda oluşan kuru ibreleri silkeleyerek veya temas yolu ile boşaltalım, kuru dalları çıkış yerinden alalım, ağaç altı temizliği ve gerekli ise yüzeysel çapalanmasını yapalım, ibreli türlere uygun kompoze gübrelerde verebiliriz..

Budama ve bakım sonrası unlu bit, kabuklu bit zararlıları görülürse uygun bir insektisit uygulaması yapılabilir.

Bordo bulamacını, hastalık belirtisi görülmeden servilerde budama sonrası asla uygulamasını yapmayalım.

Servilerinizin kesim sonrası yaraları için özel bir uygulama yapmak gerekli değildir...

Tepe kesimlerinde ihtiyaç hissedilirse büyük yaraları için aşı macunu ile kapatılabilir.

Budama konusunda en önemli ön tedbir, hastalıklı ağaçların budaması sonrası, budama aletlerinin steril edilmesidir. 1 litre suya yarım çay bardağı çamaşır suyu karıştırarak budama aletlerini bu karışıma daldırmak sureti ile temizlemektir.

Yaprak döken meyve ağaçlarınıza ve çalılara kasım ayında budama sonrası bordo bulamacı uygulaması yapabilirsiniz.

Kolay gelsin....

ayhansr
12-10-2012, 09:37
Merhaba sayın ayhansr hoşgeldiniz.

Öncelikle zeytin fidanınız hayırlı olsun...

Balkonda hele ki kapalı bir balkonda zeytin fidanı yetiştirmek istemeniz, bende zeytin ağacınızın doğal gelişim isteklerini bilmediğiniz izlenimi bıraktı...

Zeytin fidanınızı balkonununuzda bu yıl veya en fazla iki yıl misafir edebilirsiniz.

Daha sonra fidanınızın doğal isteklerine uygun dış ortamda ekimini yapmalısınız.

Misafir zeytin fidanınızın ilerki yıllarda düzgün bir taç formu yapabilmesi için şimdilik 20 cm altındaki sürgünleri çıkış yerlerinden keselim..

Ana kalın daldan, gövdeden çıkan uzun kuvvetli sürgünlerin uçlarınıda alabilirsiniz.

Fidanınızı aşırı suladan kaçının, saksınızdaki toprak ıslak değil, nemli kalması yeterlidir.

Kolay gelsin...

nuri bey ilginize ve yardımınıza teşekkür ederim ****** fazla bilgim yok ancak balkonum kapalı olduğu halde gün boyu çok güneş alıyor ve sürekli havalandırıyorum bakalım olmadı 1-2 sene misafir ederim..

fotograf da fazla görünmüyor ama ana gövdede sonra ikiye çatallaştı ana gövdenin devamı biraz daha kalın öteki dal ona göre ince ama boyları aynı ve ikisinde de faliyet devam ediyor böyle bırakim mi yoksa rekabet yapmaması için devre dışımı bırakayim mi bilemedim ...

Nuri Murvet
15-10-2012, 18:39
nuri bey ilginize ve yardımınıza teşekkür ederim ****** fazla bilgim yok ancak balkonum kapalı olduğu halde gün boyu çok güneş alıyor ve sürekli havalandırıyorum bakalım olmadı 1-2 sene misafir ederim..

fotograf da fazla görünmüyor ama ana gövdede sonra ikiye çatallaştı ana gövdenin devamı biraz daha kalın öteki dal ona göre ince ama boyları aynı ve ikisinde de faliyet devam ediyor böyle bırakim mi yoksa rekabet yapmaması için devre dışımı bırakayim mi bilemedim ...

Merhaba sayın ayhansr

Zayıf gelişim gösteren ince dalı alabilirsiniz.

Fidanınızın ilerki yaşlarında sağlam bir gövde ve taç oluşumu için tek gövde üzerinde gelişim yapmasına şimdiden yardım etmiş olursunuz.

kelebek çalısı
15-11-2012, 00:21
Sayın kelebek çalısı,
Gülibrişiminiz kaç yılda bu boya geldi? Eskişehir'de gülibrişim olmaz diyorlar ama kuytu ve güney bir bölüme yine de dikmek için aldım. İlk kışı balkonda geçirdi. Bu kışı da ısıtmasız balkonda, bu balkonun en soğuk yerinde geçirtip baharda bahçedeki yerine almayı planlıyorum. Boyu şu anda 70cm kadar.:)

Sn. yenibahçe,

Mesajınızı gözden kaçırarak sorunuzu henüz farkettiğimden, yanıtlama olanağını da henüz elde ediyorum, mazur görünüz lütfen.

Gülibrişim ağacı bahçedeki dördüncü senesini bitirdi.

Siz de ağacınızın dilerseniz şu anki durumunu ya da sağlıkla büyüyerek bahçenizde aldığı yere ilerleyen dönemlerde bu sayfalarda (http://www.agaclar.net/forum/genis-yaprakli-agaclar/5869.htm)yer verirseniz üyeler olarak hep birlikte bu güzel ağaç ile ilgili tecrübelerimizi paylaşabilir, fikir alışverişini sürdürebiliriz.

Kolaylıklar dilerim.

hozat
15-11-2012, 18:55
İyi akşamlar Nuri Hocam,

Bir kaç yıldır size hep, bahçemdeki fıstık çamının durumunu anlatıp durdum, bir anlamda sizi de çok meşgul ettim bu konuyla,

Yılan hikayesine dönen bu konunun altında yatan gerçek, verdiği bütün zararlara rağmen çamdan vazgeçemeyişimdi,onu kestirmeye gönlüm bir türlü razı olamıyordu.

Önce ağaçın eve olan mesafesi ve boyu konusunda bir fikir vermesi için bu fotoğrafları koydum.

Sol tarafta görünen zavallı jakaranda ise, çareyi bahçeden çıkıp yola kaçmakta buldu sanırım.

346288

Evin boyunu aştı tüm çam iğneleri çatıya doluyor

346291

hozat
15-11-2012, 19:16
Nuri hocam sevgili jakarandam, bahçeye geldiği günden beri hiç budanmadı(8-9)yıl.Bu konuda suç varsa benimdir,bir zarar gelir diye hiç kimseye mudahale ettirmedim.

O'da başının çaresine baktı, çamdan kaçtı sokağa uzandı,dallarını ve gövdesini kafasına göre şekillendirdi. Ama buyıl bana güzel çiçekleri ile nefis bir görsellik sundu.

346304

346305

346306

346307

hozat
15-11-2012, 19:28
Son durumu bu SAYIN hocam, biz bu kraliçeyi bahçeye nasıl yönlendireceğiz ,artık yüzünü bana dönsün istiyorum

SELAM VE SAYGILAR,,

346309

346310

346311

346312

kelebek çalısı
15-11-2012, 19:37
Sn. hozat, bu konuya değindiğiniz için ben de memnun oldum. İlerleyen dönemlerde kendi bahçemdeki Jackaranda için de müdahale gerekebilir gibi duruyor. Bazen burada sokak ve caddelerdeki Jackaranda ağaçlarına uygulanan budamaları görüyor acaba ne kadar doğru diyerek, kendi ağacımın geleceğini düşünüyorum.

Budama ve şekil verme gibi konularda Sn. Nuri Murvet ' in bilgi ve deneyimleri hepimiz için çok değerli. Ben de Jackaranda ağacınızla ilgili bilgiler her ne kadar sizin durumunuza özel olsa da gereken uygulamayı öğrenmeyi çok isterim.

hozat
15-11-2012, 19:53
Sayın Hocam,

Bir de, çatlyan bu narlarım var,

Cinsini bilmiyorum: Geç olgunlaşan (Ekim sonu) mayhoş bir nar.
Tanelri koyu bordo renginde iri ve çok sulu, çekirdeği yumuşak.
Üstelik çok verimli, her yil kilolarca nar veriyor.

28 Eylül 2012
346321

14 Kasım 2012
346322

Nuri Murvet
15-11-2012, 20:22
Merhaba sayın hozat hoşgeldiniz.

Merhaba sayın kelebek çalısı hoşgeldiniz.

Sayın hozat, Jakarandanız almış başını gitmiş, kaçarcasına...

Çam ağacınızdan çok korkmuş zavallı, çam ağacınızın budamasından sonra yeri açılmış...

Şimdi jakarandanıza daha çok yer, alan kalmış...

Biraz sert bir budama tavsiyesinde bulunacağım, budamadan sonra bolca yeni sürgün verecek ve formu düzelecektir.

Daha sonraki yıllarda gelin gibi bolca çiçeklenmesini, fazlası ile yapacaktır.

Jakarandanız, sert budamaya elverişli ağaçtır. Korkmayınız, işaretlediğim yerlerden kesimini yapın.

Yara yerlerini aşı macunu ile kapamayı unutmayalım.

346326

346327

Kolay gelsin...

Nuri Murvet
15-11-2012, 21:00
Sayın Hocam,

Bir de, çatlyan bu narlarım var,

Cinsini bilmiyorum: Geç olgunlaşan (Ekim sonu) mayhoş bir nar.
Tanelri koyu bordo renginde iri ve çok sulu, çekirdeği yumuşak.
Üstelik çok verimli, her yil kilolarca nar veriyor.

28 Eylül 2012
346321

14 Kasım 2012
346322

Sayın hozat

Nar ağacınızın cinsi Hicaz Narına benziyor.

Geç olgunlaşan cinslerde meyve çatlamaları en büyük sorunların başında geliyor.

Nedeni; Geç olgunlaşan türlerde meyve olgunlaşmaya ermeden 15-20 gün evvelden sulamanın yapılmaması gerekir. Bu süreçte yağmur veya sulama yapılırsa meyve kabuğu çatlamaları oluşur.

İkinci olarak sert budama yapılmadan kaçınılmalıdır. Sert budamada verimli dallarda az meyve gözü kalır, ağaç ve kök sistemi kuvvetli olduğundan meyvelere olgunlaşma döneminde fazla su gelir. Havalarda sıcak geçiyorsa meyve kabuğu gerilir, kabuk çatlaması yapabilir.

Azotlu gübrelemede, kabuk çatlamalarına yol açmaktadır.

Bu çıkan sonuçlara göre, nar meyvelerinde oluşan sorunu bulabilirsiniz.

Selamlar, kolay gelsin...

Nuri Murvet
16-11-2012, 17:49
Merhaba

Bahçelerimizde çok hızlı büyüyen (Juniperus sabina) Sabin Ardıçları kısa zamanda geniş alanlar kaplar.

Örnek olması amacı ile budama sanatı (Topiary) ile form ve şekil verme aşamalarını paylaşmak istiyorum.

Ardıç ağacımız aşağıdaki fotoğraftaki gibi çalı formuna girmiş bir örneğidir.

346531

Değişik şekil ve formlarda budama tekniği uygulanabilir.

Bahçe sahibinin onayını alarak, budama şekline karar vererek ağacımızın form ve şekil verme aşamalarına başlıyoruz.

Nuri Murvet
16-11-2012, 17:58
Bahçelerde Budama ve Budama Sonrası Bakım

Biraz sert bir budama tarzı olması gerekli idi... İstediğimiz şekli ve formu verebilmek için...

346532

Budama sanatı (Topiary) ile form ve şekil verme aşamaları...

346533

346534

Nuri Murvet
16-11-2012, 18:03

Biraz sert bir budama tarzı olması gerekli idi... İstediğimiz şekli ve formu verebilmek için...

2 yıl sonraki (Juniperus sabina) Sabin Ardıçının son hali...

346535

346536

Nuri Murvet
16-11-2012, 18:09

346537

346539

Üstten görünüm

kelebek çalısı
18-11-2012, 10:41
Sayın hozat

Nar ağacınızın cinsi Hicaz Narına benziyor.

Geç olgunlaşan cinslerde meyve çatlamaları en büyük sorunların başında geliyor.

Nedeni; Geç olgunlaşan türlerde meyve olgunlaşmaya ermeden 15-20 gün evvelden sulamanın yapılmaması gerekir. Bu süreçte yağmur veya sulama yapılırsa meyve kabuğu çatlamaları oluşur.

İkinci olarak sert budama yapılmadan kaçınılmalıdır. Sert budamada verimli dallarda az meyve gözü kalır, ağaç ve kök sistemi kuvvetli olduğundan meyvelere olgunlaşma döneminde fazla su gelir. Havalarda sıcak geçiyorsa meyve kabuğu gerilir, kabuk çatlaması yapabilir.

Azotlu gübrelemede, kabuk çatlamalarına yol açmaktadır.

Bu çıkan sonuçlara göre, nar meyvelerinde oluşan sorunu bulabilirsiniz.

Sn. Nuri Murvet,

Bu açıklayıcı ve aydınlatıcı bilgileriniz ışığında acaba ben de limon ağacımdaki henüz yeşil olan ama epey irileşerek dalında çatlayan bir kaç limonu gördüğümde bu sebepleri göz önüne alarak bir sonuca varabilir miyim?

Azotlu gübreleme seçeneğini eleyerek, budama ile ilgili seçeneğin de benim bitkim ile ilişkisini kuramadığımdan, sorumlunun aslında mevsim normallerini aşmayacak derecede düşen yağışların belki de hala yüksek seyreden hava sıcaklığı ile birleştiğinde yol açtığı reaksiyonla kabuk çatlamasına sebep olabileceği kanısına vardım.

Sizin Sn. Hozat' ın çatlayan narları için yaptığınız yorumdaki faktörleri göz önüne alınca, ben de kendi limon ağacım için koşullar eşleşiyorsa yaşadığım bu kabuk çatlamalarını buna bağlayabilir miyim?

Çok teşekkür ederim.

Saygılarımla.

merlict
18-11-2012, 11:31

346537

346539

Üstten görünüm

Merhaba hocam.

Her yaptığınızı bu kadar mükemmel yapmak zorundamısınız ?

Nuri Murvet
18-11-2012, 15:50
Sn. Nuri Murvet,

Bu açıklayıcı ve aydınlatıcı bilgileriniz ışığında acaba ben de limon ağacımdaki henüz yeşil olan ama epey irileşerek dalında çatlayan bir kaç limonu gördüğümde bu sebepleri göz önüne alarak bir sonuca varabilir miyim?

Azotlu gübreleme seçeneğini eleyerek, budama ile ilgili seçeneğin de benim bitkim ile ilişkisini kuramadığımdan, sorumlunun aslında mevsim normallerini aşmayacak derecede düşen yağışların belki de hala yüksek seyreden hava sıcaklığı ile birleştiğinde yol açtığı reaksiyonla kabuk çatlamasına sebep olabileceği kanısına vardım.

Sizin Sn. Hozat' ın çatlayan narları için yaptığınız yorumdaki faktörleri göz önüne alınca, ben de kendi limon ağacım için koşullar eşleşiyorsa yaşadığım bu kabuk çatlamalarını buna bağlayabilir miyim?

Çok teşekkür ederim.

Saygılarımla.

Limon ağacınızdaki meyvelerin çatlaması; Yüksek sıcaklıklarda, meyve kabuğunun aşırı terlemesi sonucu meyve dış çeperinde (Kabuğunda) kalsiyum kaybı fazla olur. Bunun neticesinde kabuktaki hücre duvarı incelip zayıflamasından dolayı meyve kabuğunda dikine çatlaklar oluşur.

Meyve tutum başlagıcında sulama suyuna veya yapraktan 3-5 kez % 1’lik kalsiyum nitrat ile gübreleme yapılmalıdır.

Kalsiyum nitrat gübresini fosforlu, sülfatlı gübrelerle ve ziraii ilaçlarla birlikte vermeyiniz.

Selamlarımla...Kolay gelsin...

Nuri Murvet
18-11-2012, 17:08
Merhaba sayın merlict

Uzun zaman oldu merhabanızı duymayalı, özlemişim... Hoşgeldiniz.

Mükemmel değilde, en iyisini yapabilmeye uğraşıyoruz.

Daha en iyilerini sizlerle paylaşmadım...

Biz geliştikçe paylaşım devam edecektir.

Selamlarımla...

Nuri Murvet
25-11-2012, 19:36
Merhaba

Bölgemizde (Marmara bölgesi) meyve ağaçları için budama zamanıdır.

Biz bahçelerimizde meyve ağacı budamalarına başladık...

Vaktiniz varsa ve havalar müsade ederse sizlerinde budama işlemini bitirmenizi tavsiye ederim.

Bazı meyve türlerini çok kalın dal keserek ağacı gençleştirmek istemek zamk çıkarma, kuruma gibi olumsuz tepki gösterebilirler.

Bu gruba giren Erik, Kiraz, Vişne, Kayısı, Şeftali ve Badem gibi meyve türlerinde geçleştirme budaması, daha genç ve ince dalları keserek yapılmalıdır.

Elma, Armut, Zeytin, Ayva ve Turunçgiller gibi meyve türlerinde gençleştirme budaması başarıyla uygulanır.

Kolay gelsin...

akgul1a
25-11-2012, 22:30
Sn MURVET
Benim Konya Ereğlisi nde karışık meyve bahçem[elma.armut.ayva.kayısı kiraz.şetali.10ar adat] var.4/5yıllık.Geçen yıllarda şekil budaması yaptım[sayenizde].
Bugünlerde elma, ayva, armut budamasını yaparak bordo bulamacı[hazır] atsam olur mu*[kayısı acaba]şeftali bahara
saygılar

Nuri Murvet
26-11-2012, 17:46
Sn MURVET
Benim Konya Ereğlisi nde karışık meyve bahçem[elma.armut.ayva.kayısı kiraz.şetali.10ar adat] var.4/5yıllık.Geçen yıllarda şekil budaması yaptım[sayenizde].
Bugünlerde elma, ayva, armut budamasını yaparak bordo bulamacı[hazır] atsam olur mu*[kayısı acaba]şeftali bahara
saygılar

Merhaba sayın akgul1a hoşgeldiniz.

Ülkemiz genelinde havalar mevsim normallerinin üzerinde, harika geçiyor.

Bence meyve ağaçlarınızın budamasını ötelemeyin...

Bu havaları kaçırmadan, meyve ağaçlarınızın hepsinin budamasını yapalım.

Kesilen dalların 2 cm den kalın olanların, yaralarını aşı macunu veya su bazlı plastik boya ile kapayalım...

Budamadan sonra bordo bulamacı uygulamasınıda yapalım, üzerimizde bu yükten, bahara kadar kurtulalım.

merlict
26-11-2012, 19:44
Merhaba sayın merlict
Uzun zaman oldu merhabanızı duymayalı, özlemişim... Hoşgeldiniz.
Mükemmel değilde, en iyisini yapabilmeye uğraşıyoruz.
Daha en iyilerini sizlerle paylaşmadım...
Biz geliştikçe paylaşım devam edecektir.
Selamlarımla...

Merhaba sevgili Nuri hocam.

Her zaman kısıtlı fırsatı değerlendirip yazmak için uğraşıyorum ama yoğunluktan sadece sizi ağzım açık izliyorum.Hele birde Daha en iyilerini sizlerle paylaşmadım... derseniz üstüne ben bişey yazamam.Merak ve büyük özlemle sizi izliyorum.

Saygılarımla.
Mehmet

feyzon
27-11-2012, 13:17
Merhaba sayın akgul1a hoşgeldiniz.

Kesilen dalların 2 cm den kalın olanların, yaralarını aşı macunu veya su bazlı plastik boya ile kapayalım...

Budamadan sonra bordo bulamacı uygulamasınıda yapalım, üzerimizde bu yükten, bahara kadar kurtulalım.

Hocam hayırlı günler.
Budama ile ilgili soğuk bölgeler için baharı beklemek gerekmez mi? Kışın çok soğuklarda zarar görme ihtimali olmaz mı? Saygılarımla

Sudenur
27-11-2012, 15:37
Sayın Nuri Murvet,

Üç yıl önce gövdesinin eğriliği sebebiyle üreticisinin satmak istemediği bir Ankara Armut'u fidanı dikmiştik bahçemize. Bu yaz çiçeklenip iki üç meyve verdi lakin koparmaya çalışan çocuklar dallarını kırmışlar. Eşim de o sinirle bilinçsizce budayıvermiş, sizce nasıl bir yol izlemeliyiz, şekil budaması yönünde tavsiyeleriniz olur mu? Saygılarımla..

349495
349496

Nuri Murvet
27-11-2012, 20:23
Hocam hayırlı günler.
Budama ile ilgili soğuk bölgeler için baharı beklemek gerekmez mi? Kışın çok soğuklarda zarar görme ihtimali olmaz mı? Saygılarımla

Merhaba sayın feyzon, hoşgeldiniz.

Dikkatiniz için teşekkür ederim.

Alıntı yaptığınız başlıkta (Konya Ereğli 15 Günlük Hava Durumu Tahmini) bölgenin hava durumu raporuna bakarak budama tavsiyemi yaptım.

Sizde biliyorsunuzdur ki, budama yapıldıktan 10-15 gün sonra yaralar büzülüp küçülür.

Bu süreçten sonra soğuk hava budama yapılan bölgeye zarar vermez. Büyük yaralarıda aşı macunu veya su bazlı plastik boya ile kapattıktan sonra bir sorunla karşılaşacağını sanmıyorum..

Budama yapıldığı veya yapıldıktan hemen sonraki aşırı soğuklar yeni kesim yapılan yere zarar verebilir. Doğrudur.

Fazla zaman geçirmeden, aşırı soğuklara kalmadan budamalarımızı yapabiliriz.

Saygı ve selamlarımla...

Nuri Murvet
27-11-2012, 20:43
Sayın Nuri Murvet,

Üç yıl önce gövdesinin eğriliği sebebiyle üreticisinin satmak istemediği bir Ankara Armut'u fidanı dikmiştik bahçemize. Bu yaz çiçeklenip iki üç meyve verdi lakin koparmaya çalışan çocuklar dallarını kırmışlar. Eşim de o sinirle bilinçsizce budayıvermiş, sizce nasıl bir yol izlemeliyiz, şekil budaması yönünde tavsiyeleriniz olur mu? Saygılarımla..

349495
349496

Merhaba sayın Sudenur hoş geldiniz.

Armut ağacınızın gövdesi dışında her şey güzel görünüyor.

İşeretlediğim bu yıl süren, sürgünlerin ucunu keselim...

Yara yerini aşı macunu ile kapatalım.

349644

Armut ağacı Ateş Yanıklığı hastalığına karşı hassastır. Baktariyel kökenli bir hastalık olduğundan temas ile bulaşır. Budama yapılacak aletlerin steril olmasına dikkat edelim.

Selamlar...

Kolay gelsin...

Sudenur
27-11-2012, 21:09
Çok teşekkür ederim Nuri bey, kusura bakmazsanız bir sorum daha olacak.
Uç alma işlemlerini bu mevsimde yapmam uygun olur mu? Donların geçmesini mi beklemeliyim? :o

Nuri Murvet
27-11-2012, 21:21
Çok teşekkür ederim Nuri bey, kusura bakmazsanız bir sorum daha olacak.
Uç alma işlemlerini bu mevsimde yapmam uygun olur mu? Donların geçmesini mi beklemeliyim? :o

Sayın Sudenur,

Bölgeniz soğuk ve gece donlarına maruz kalıyorsa, budama işlemini bahara erteleyebilirsiniz.

Hava durumu 10-15 gün süresince güzel geçerse budama işlemini yapabilirsiniz.

Yara yerini mümkünse hemen kapatalım..!

Kolay gelsin...

Muallim
27-11-2012, 21:50
Sayın Nuri Murvet,

Odun külü ile ardıç katranını karıştırıyorum.Macun oluyor.
Bu macunu da ağaçlarda kesilen yerlere sürüyorum.
Çok katı olursa selozik tinerle inceltiyorum.

Fikrinizi öğrenebilirmiyim?

Bu vesileyle sıhhatli,mutlu günler dşlerim.

Nuri Murvet
27-11-2012, 22:36
Merhaba sayın Muallim hoş geldiniz.

Ardıç katranı ve odun külü harika bir yara kapama macunu...

Sellozik tinerin ne işi var bu güzelim, doğal macunun içinde...

Macun katılaştı mı..? Macun kabını, sıcak su olan kabın içersinde yumuşatalım ve ağaçların yaralarına sürelim...

Selamlarımla...Sağlıcakla kalın...

Muallim
28-11-2012, 07:11
Sayın Nuri Murvet

Verdiğiniz bilg için çok teşekkür ederim.

Sağlıklı kalın..Selamlar.

Nuri Murvet
02-12-2012, 16:53
Merhaba

Budama yapılan ağaçlarda tırnak diye tabir ettiğimiz kesim hatalarını yapmayalım....

Örnek olması açısından, yapılan budama hatalarının fotoğraflarını paylaşıyorum...

350816

350815

350817

Dienlife
20-12-2012, 14:35
Nuri Bey merhaba,
Paylaşımları okumadan önce bazı meyve ağaçlarımı budamıştım,zamanından emin değildim ama sanırım zamanlamam doğru olmuş ancak budama şeklimden çok emin değilim :) Nar ağacım çalı formunda olandan,yaprakları tam dökülmemişti ama zararı olmaz değil mi,yaprak dökmelerini mi beklemek gerekir mutlaka? İncir ağaçlarıma dokunamadım henüz,onların budanması konusunda bilgi verebilir misiniz acaba? Onlarda da biraz yapraklar var hâlâ.2 sene önce tüm gövdeyi kestirmiştim,ağacım bozulmuştu çünkü,sonra harika incirler vermeye başladı :) Sert budama işe yaramış sanırım.Tabii şimdi yerlere sürünen dalları var,yine sert budama mı yapmalıyım acaba? Son olarak da gülümü budamak ve yerini değiştirmek istiyorum.Henüz gayet canlı yapraklı,geçen sene daldan ekip çoğaltmıştım,oldukça uzadı şimdi.Yasemin ağacımın kuytusunda kaldı,çok güneş almıyor diye değiştirmek istiyorum,ne zaman yapmalıyım bunu acaba? Saygılar....

Nuri Murvet
22-12-2012, 14:19
Nuri Bey merhaba,
Paylaşımları okumadan önce bazı meyve ağaçlarımı budamıştım,zamanından emin değildim ama sanırım zamanlamam doğru olmuş ancak budama şeklimden çok emin değilim :) Nar ağacım çalı formunda olandan,yaprakları tam dökülmemişti ama zararı olmaz değil mi,yaprak dökmelerini mi beklemek gerekir mutlaka? İncir ağaçlarıma dokunamadım henüz,onların budanması konusunda bilgi verebilir misiniz acaba? Onlarda da biraz yapraklar var hâlâ.2 sene önce tüm gövdeyi kestirmiştim,ağacım bozulmuştu çünkü,sonra harika incirler vermeye başladı :) Sert budama işe yaramış sanırım.Tabii şimdi yerlere sürünen dalları var,yine sert budama mı yapmalıyım acaba? Son olarak da gülümü budamak ve yerini değiştirmek istiyorum.Henüz gayet canlı yapraklı,geçen sene daldan ekip çoğaltmıştım,oldukça uzadı şimdi.Yasemin ağacımın kuytusunda kaldı,çok güneş almıyor diye değiştirmek istiyorum,ne zaman yapmalıyım bunu acaba? Saygılar....

Merhaba sayın Dienlife,

Nar ağacınızın ve incir ağacınızın fotoğraflarını paylaşırsanız, budama ve bakımı konusunda daha isabetli önerilerde bulunabilirim.

Gül nakili için, şimdi tam zamanıdır.

Gül fidanınız geçen sene çelikten yetiştiği için kök sistemi tam anlamı ile gelişememiştir.

Bu nakil işleminden önce sert bir budama yapın ve 20cm çap genişliğinde toprağı ile birlikte, toprağını dağıtmadan çıkarın ve yeni yerine naklini yapın...

Gül finanınızın yeni yerine dikimini yaptıktan sonra, bolca sulayın kesinlikle gübre vermeyiniz.

Baharda gelişimi takip edin, yaza girmeden dip çapasını yaparak yanmış koyun veya keçi gübresini (yarım kürek)toprakla karıştırın. Bu işlemi sonbaharda bir kez yaparsanız bitkinizin gelişimi için çok faydalı olacaktır.

Selamlar...

kartal124
23-12-2012, 20:31
Sayın Nuri Mürvet,
Gül nakli konusunda belirttiğiniz gibi birçok dikim klavuzu ve kaynakta da güle dikimden sonra gübre vermeyiniz denilmekte.Acaba niçin güle dikimden sonra gübre verilmesi sakıncalı oluyor.Aklıma köklerin besin aramak için daha etkin çalışması sağlamak için diye geliyor ama açıkçası bilemiyorum.
Halbuki ağaç fidanı dikerken taban gübresi şeklinde gübre veriyoruz, ama gülde bu önerilmiyor.Sebebi ne olabilir.
Selamlarımla.
Merhaba sayın Dienlife,

Nar ağacınızın ve incir ağacınızın fotoğraflarını paylaşırsanız, budama ve bakımı konusunda daha isabetli önerilerde bulunabilirim.

Gül nakili için, şimdi tam zamanıdır.

Gül fidanınız geçen sene çelikten yetiştiği için kök sistemi tam anlamı ile gelişememiştir.

Bu nakil işleminden önce sert bir budama yapın ve 20cm çap genişliğinde toprağı ile birlikte, toprağını dağıtmadan çıkarın ve yeni yerine naklini yapın...

Gül finanınızın yeni yerine dikimini yaptıktan sonra, bolca sulayın kesinlikle gübre vermeyiniz.

Baharda gelişimi takip edin, yaza girmeden dip çapasını yaparak yanmış koyun veya keçi gübresini (yarım kürek)toprakla karıştırın. Bu işlemi sonbaharda bir kez yaparsanız bitkinizin gelişimi için çok faydalı olacaktır.

Selamlar...

Nuri Murvet
27-12-2012, 18:06
Sayın Nuri Mürvet,
Gül nakli konusunda belirttiğiniz gibi birçok dikim klavuzu ve kaynakta da güle dikimden sonra gübre vermeyiniz denilmekte.Acaba niçin güle dikimden sonra gübre verilmesi sakıncalı oluyor.Aklıma köklerin besin aramak için daha etkin çalışması sağlamak için diye geliyor ama açıkçası bilemiyorum.
Halbuki ağaç fidanı dikerken taban gübresi şeklinde gübre veriyoruz, ama gülde bu önerilmiyor.Sebebi ne olabilir.
Selamlarımla.

Merhaba sayın kartal124

Bu öneri yalnız gül için değildir.

Yeni söküm yapılmış tüm fidanlar için geçerlidir.

Söküm esnasında isteristemez kök sistemine zarar verilir. Bunun neticesinde kök sistemi, özellikle kılcal kökler hasar gördüğünden hassas bir ortam meydana gelir.

Bitkide ana kökler taşıyıcı işlevi görür. Kılcal kökler, bitkinin ihtiyacı olan yeterli besini ve nemi topraktan alır.

Sökümde bu denge bozulduğu için, iyi olsun diye verilen gübreler, (özellikle azotlu gübreler) bitki bu besinleri yeterince kullanamadığı için kök çevresinde biriken azot, asitik etki gösterir ve kök yanıklığına sebebiyet verir. Bu oluşum bitkiye ciddi zararlar verir. Toprak yapısı killi ise bu oluşum bitki ölümüne kadar ilerleyebilir.

Dikim sonrası bitki toprağa adaptasyonunu, kılcal kök gelişimini yaptıktan sonra gübre verilmesi tavsiye edilir.

Selamlarımla...

Dienlife
29-12-2012, 11:34
http://imageshack.us/a/img13/6372/narhi.jpg
http://imageshack.us/a/img43/9866/mandaln.jpg
http://imageshack.us/a/img443/392/ncr2.jpg
http://imageshack.us/a/img651/9807/ncr1.jpg

Nuri hocam incir ağaçlarım bunlar.Ne yazık ki ben size yazana kadar eşim nar ağacımızı bu şekilde budamış,umarım seneye verir yine!!! Onun için yapılacak birşey var mı? Bir de mandalin ve turunç ağaçlarımı görüyorsunuz.Mandalin çürüdü ama üzeri yüklü.Ben turunç'u tamamen kaldırmak istiyorum ama hangisi aşı olan bilmiyorum.Nasıl bir kesim yapmalıyım? Turunca portakal ya da mandalin aşılatsam olur mu? Saygılarımla....

Nuri Murvet
29-12-2012, 20:52
Nuri hocam incir ağaçlarım bunlar.Ne yazık ki ben size yazana kadar eşim nar ağacımızı bu şekilde budamış,umarım seneye verir yine!!! Onun için yapılacak birşey var mı? Bir de mandalin ve turunç ağaçlarımı görüyorsunuz.Mandalin çürüdü ama üzeri yüklü.Ben turunç'u tamamen kaldırmak istiyorum ama hangisi aşı olan bilmiyorum.Nasıl bir kesim yapmalıyım? Turunca portakal ya da mandalin aşılatsam olur mu? Saygılarımla....

Merhaba sayın Dienlife,

Eşiniz, eline makas ve testereyi alınca ağaçlar için, bir tehlike gibi görünüyor.

Eşinize saygı ve selamlarımı iletin lütfen...

Nar ağacınız budanmamış, kesilmiş...

Bu yıl vereceği yeni sürgünlerden bir daha ki yıl nar verecektir. Nar fidanı 2-3 yıllık sürgünlerde meyve gözü oluşturur.

İncir ağacınız ana gövde toprak hizasından sert kesim yapıldığı için kuvvetli sürgünler vererek çoklu gövde oluşturmuş...

Bu oluşum şimdilik masum gibi görünsede, ilerki zamanlarda ağacın gelişimi ile beraber çok geniş alan kaplayacaktır.

İncir ağacınızın çoklu gövde oluşumundan şimdilik sorun teşkil etmiyorsa, fotoğrafta budama yapılması gereken dallar yok gibi görünüyor.

Bu formda gelişimi güzel...

Yalnız birbirleri üzerine, temas eden dalları almak gerekir.

Bir daha ki yıl gelişimini görelim, ağacın ışık ihtiyacına göre form budaması yapalım...

Turunç üzerine portakal ve mandalina aşısı harika olur.

Kolay gelsin...

Selamlarımla...

Dienlife
30-12-2012, 08:25
Hocam çok teşekkür ederim bilgileriniz için.Testereyi ben aldım elime zaten artık :) Seneye yapılması gerekebilir diye şimdiden sormak istiyorum;incir ağacını da lider dal şeklinde mi budamalıyız? Uçlarından sürgün veriyor sanki,kısaltmalar yapılıyor değil mi dallarından? İğde ağacım için ne dersiniz acaba?Tekrar teşekkürler hocam...

http://img189.imageshack.us/img189/116/56166825.jpg

Nuri Murvet
30-12-2012, 18:41
Hocam çok teşekkür ederim bilgileriniz için.Testereyi ben aldım elime zaten artık :) Seneye yapılması gerekebilir diye şimdiden sormak istiyorum;incir ağacını da lider dal şeklinde mi budamalıyız? Uçlarından sürgün veriyor sanki,kısaltmalar yapılıyor değil mi dallarından? İğde ağacım için ne dersiniz acaba?Tekrar teşekkürler hocam...

http://img189.imageshack.us/img189/116/56166825.jpg

Sayın Dienlife,

İncir ağacınızın meyve toplama ve bakım işçiliği kolay olsun diye, lider dal sizin için en uygun yerinden uç kesimi yapılır.

İncir ağacına her yıl sık, sık budama yapılmasına gerek yoktur. İdeal taç formu oluşturulduktan sonra yalnızca aşağıya doğru sarkan ve birbirleri üzerine temas eden dalları almak budama için yeterlidir.

İncir ağacınıza bu iki budama tekniğini uyguladıktan sonra, ağacınız gelişimini en uygun şekilde yapacaktır.

İğde ağacı devamlı olarak bir yöne yatma eğilimi gösterir.

Birde çok fazla sürgün verir.

Fidanınızı dik tutmak düzgün gelişimi için önemlidir.

Bunun için gövde üzerinde yana, aşağıya doğru olan tüm dalları budayın, ağacınız yükseldikçe şelale gibi üst dalları yaprak ve meyve tutumundan sonra aşağıya doğru yönelecektir.

Çok fazla budama yeni sürgünleri teşvik edeceğinden lider olarak bıraktığınız dal uçlarını almamaya özen gösterin.

Kolay gelsin...

358330

Dienlife
06-01-2013, 13:06

Nuri hocam,bu mandalin ağacımın gövdesi resimde gördüğünüz gibi çürüdü.Bunun çaresi sadece budama mı yoksa gövdenin içine yerleştirilebilecek ve de onun iyileşmesini sağlayabilecek birşeyler var mı acaba? Hani aşı yapar gibi sarsak da içinden iyileşse :) Çok teşekkürler......

Nuri Murvet
06-01-2013, 16:55
Merhaba sayın Dienlife,

Paylaşmış olduğunuz mandalina ağacınızın fotoğrafında odunsu kısmında böcek, mantar, bakteri, küf vs. bilimum her türlü zararlı oluşumları gözlenmekte...

Odunsu kısım taşıyıcı görevi gördüğünden, bu dokuda tamamen tükendiğinden siz kesmezseniz bile, zaten doğal olarak kırılacaktır.

Yakın çekim fotoğrafı incelediğimde turunç ve mandalinin çatal olarak ayrıldığı yerde, yukarıdaki bahsettiğim olumsuzluklarında turunç gövdesinde başladığını görülüyor.

Acil olarak mandalina gövdesini çıkış noktasından keselim...

Turunç gövdesine bordo bulamacını küçük bir plastik kap içersinde sulandırarak fırça ile iyice boşluk kalmıyacak sekilde sürelim, daha sonra (10-15 gün) ağacınızın gövdesini kışlık kaplama (insektisit) ilacı ile tamamen yıkayıp, kaplayalım..

Bu işlemlerden sonra enfekte olmuş yerlere aşı macunu ile sıvıyalım...

Gelişim sürecini takip edelim...

eko_
09-01-2013, 14:55
Sayın Nuri mürvet 18. sayfadaki geçen yıl budanmasına yardım ettiğiniz kiraz ağaçlarının, geçen haftadan çektiğim resimleri.Mart sonu yine budamalarını yapacağım.Kirazlar Sweet Heart ve bu yıl verime budamayı düşünüyorum.Yardımlarınızı bekliyorum.Selamlar..

OSMAN45
09-01-2013, 16:53
ağacınızın gövdesini kışlık kaplama (insektisit) ilacı ile tamamen yıkayıp, kaplayalım..

Nuri bey,

Meyve ağaçlarının kışlık ilaca çok ihtiyacı olduğunu duydum, okudum. Teyid ederseniz memnun olurum. Bahsedilen kışlık yağ diye söylenenmidir?

Ayrıca özelime uygun birinin adını yazabilirmisiniz?

Şimdiden teşekkürler.

Nuri Murvet
09-01-2013, 18:54
Nuri bey,

Meyve ağaçlarının kışlık ilaca çok ihtiyacı olduğunu duydum, okudum. Teyid ederseniz memnun olurum. Bahsedilen kışlık yağ diye söylenenmidir?

Ayrıca özelime uygun birinin adını yazabilirmisiniz?

Şimdiden teşekkürler.

Merhaba sayın OSMAN45,

Hangi mesajdan alıntı yaptınız çıkaramadım...

Meyve ağaçlarınızda (Dut, Trabzon hurması, muşmulla, şeftali, nektarin, zeytin, armut) kabuklu bit, koşnil, unlu bit zararlıları yoğun olarak varsa kışlık kaplama ilacını kullanın...

Bu zararlılar yoksa kışlık kaplama ilacını kullanmanıza gerek yoktur.

Tekrar etmekte fayda var.

Kışlık kaplama ilacının (zararlılar yoksa) ağaca hiç bir faydası yoktur.

Aksine doğal yaşama zararı vardır.

Meyve ağaçlarınızda yukarıda belirttiğim zararlılar yoğun olarak varsa, özelinize ilaç tavsiyesini yazarım......

Selamlar...

Nuri Murvet
09-01-2013, 20:18
Sayın Nuri mürvet 18. sayfadaki geçen yıl budanmasına yardım ettiğiniz kiraz ağaçlarının, geçen haftadan çektiğim resimleri.Mart sonu yine budamalarını yapacağım.Kirazlar Sweet Heart ve bu yıl verime budamayı düşünüyorum.Yardımlarınızı bekliyorum.Selamlar..

Merhaba sayın eko_

Kiraz ağaçlarınız harika görünüyor. Kocaman bir, Maşallah...

Verim için budama;

Kiraz ağacınızın bütün dal uçlarını 3-4 cm alalım..

İçte oluşan kuvvetli sürgünleri meyve gözü oluşması için 3-4 göz bırakarak budamasını yapalım...

Ağaca dikkalice bakalım, birbirlerine değen, ağacın dengesini, formunu bozan dallarıda meyve gözü oluşması için 3-4 göz bırakarak budayalım...

İşlem bu kadardır.

Fotoğrafda görebildiğim ve size kılavuz olsun diye budama yapılacak sürgün uçlarının yerlerini belirttim.

360666

360667

Kolay gelsin...

OSMAN45
09-01-2013, 20:52
Meyve ağaçlarınızda yukarıda belirttiğim zararlılar yoğun olarak varsa, özelinize ilaç tavsiyesini yazarım......Selamlar...

Nuri bey

size ne kadar teşekkür etsek azdır. Beni gereksiz ve çevreye zararlı bir iş yapmaktan kurtardınız. Çok şükür ağaçlarımda o saydığınız zararlılar şimdilik yok. Umarım hiç olmaz ve sizden ilaç adını tekrar istemem.

Tekrar teşekkürler.

gugus1
20-01-2013, 10:59
:p:o:(http://imageshack.us/a/img13/6372/narhi.jpg
http://imageshack.us/a/img443/392/ncr2.jpg
http://imageshack.us/a/img651/9807/ncr1.jpg

gugus1
20-01-2013, 11:18
nuri bey,portakal,limon,nar ağaçlarımla bir asmamız var çardakta.budamaları konusunda bilgi verir misiniz?

Nuri Murvet
20-01-2013, 19:03
nuri bey,portakal,limon,nar ağaçlarımla bir asmamız var çardakta.budamaları konusunda bilgi verir misiniz?

Merhaba sayın gugus1

Çardak üzümlerini bölgemizde (Marmara) mart ayı sonu gözler uyanmadan önce yaparız.

Budama konusunda size yardımcı olabilmem için...

Meyve ağaçlarınızın ve asmanızın fotoğrafları paylaşmanız gereklidir...

Nuri Murvet
15-02-2013, 16:51
Merhaba

Bahçe bakımlarında meyve ve yaprak döken ağaçlarda sıkça rastladığımız Kav Mantarı (Polyporus fomentarius) zararlısının tedavi aşamalarını Burada (http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/30281.htm#post1102041) paylaştım...

İlgilinen arkadaşlara kaynak olarak yararlı olacağına inanıyorum..

Saygı ve selamlarımla...

Eser İlhan
17-02-2013, 19:15
Merhaba Nuri Bey, size komşu bahçedeki nektarin ağacının resimlerini yüklüyorum. Komşum budama için yardım rica etti. Fazla uzamasını istemiyor ve verimin iyi olmasını arzu ediyor.Formu pek iyi olmayan bir ağaç, kartoplarına da fazla yakın dikildiğini düşünüyorum ama artık elden ne gelirse ;) Bu ağacı nasıl budamalıyım ?
Teşekkür ediyorum...

370629

370630

370631

Nuri Murvet
18-02-2013, 22:41
Merhaba Nuri Bey, size komşu bahçedeki nektarin ağacının resimlerini yüklüyorum. Komşum budama için yardım rica etti. Fazla uzamasını istemiyor ve verimin iyi olmasını arzu ediyor.Formu pek iyi olmayan bir ağaç, kartoplarına da fazla yakın dikildiğini düşünüyorum ama artık elden ne gelirse ;) Bu ağacı nasıl budamalıyım ?
Teşekkür ediyorum...

Merhaba sayın Eser İlhan

Komşum; Fazla uzamasını istemiyor ve verimin iyi olmasını arzu ediyor.Formu pek iyi olmayan bir ağaç,

Meyve ağacının konumu çok kötü, köşeye sıkışmış... İstenilen özelliklerde form (iyi verim, kısa boy) vermeye musait değil...

Meyve ağacını, kartopları çitinin üzerinden taçlandırıp form vermek en doğru çözüm gibi görünüyor.

Kısa olmasını arzu ediliyorsa üç lider daldan kortopuna yaslanan lider dalı çatal olan yerden kesilmesi gerekir.

371073

371074

Bu kesimi yaptıktan sonra ağacımız kartopları çitinden uzaklaşıp, yer olarak biraz daha fazla alan kazanmış olacağız.

Bu kesimden sonra ağacımız doğal olarak öne doğru yay gibi bir şekil kazanacaktır.

371075

Kalan iki lider dalın tepe kesimlerinide işaretli yerden alırsak, budama işlemi sona erecektir.

Ben bu komşuyu tanıyorum galiba...

Komşunuza selamlarımı söyleyin...;)

Kolay gelsin...

Size zaten bilirsiniz fakat... Hatırlatmak amacı ile, yara yerlerini aşı maacunu ile kapatalım... Hemen sonrasında %2 lik bordo bulamacı uygulamasınıda yapalım...

Saygı ve selamlarımla...

Eser İlhan
19-02-2013, 11:57
Evet, komşuyu tanıyorsunuz :) Konuyu kişiselleştirmemek adına isim yazmamıştım. Selamınızı iletirim..

Ağaç zaten hastaydı geçen yaz sonu. Zamk gibi bir salgı salıyordu ve bol miktarda zararlı vardı üzerinde. O salgının çıktığı alanlarda kabuk kalkmış ve yumuşamış gibiydi.Buraları kazıyarak temizleyip yoğun bir bordo bulamacını fırçayla sürmek suretiyle kesi yerlerini ilaçlamış ve aşı macunu ile kapatmıştım. Sonrasında ağacı da zararlılara karşı ayrıca ilaçladık.
Şimdi, budamadan önce kışlık yağ (hani şu sarı boya dedikleri ilaç) ile ilaçlamasını söyledim. Sonra budayıp bordo bulamacı yapacağız bütün ağaca..
Umarım doğru bakımdır bu. başkasının sorumluluğunu almak zor..
Yardımınız için teşekkürler..

sabah
20-02-2013, 20:56
Bu başlıkta soru soracakların dikkatine:

Foruma yazılan mesajlardaki fotoğrafların agaclar.net'e yüklenmesi gerekmektedir.

Yüklenmemiş fotoğraf bulunduğu siteden bir nedenle kaldırıldığında buradaki mesaj anlaşılmaz hale gelmektedir.

Lütfen gereken özeni gösteriniz.

adavci
24-02-2013, 22:15
Sayın Nuri Murvet,
Selamlar.
Meyve ağaçlarının budanması konusunda tekrar sizi rahatsız ediyorum kusura bakmayınız.Sizinle beraber bu 3. yılımız.Bu yıl budamaları 8 Şubat tarihinde yaptım.Havaların yağışlı olması nedeniyle bordo bulamacını bugün attım.Yetiştiremediğim için yarın aşı macununu yapmayı düşünüyorum.Bilgi ve görüşünüze sunulur.
Ayva ağacı geçen sene ayva verdi ancak çok büyük şekil bozuklukları vardı.Bundan sonra verim budaması yapmamız gerekecek.Yakşalık beş yaşında.Önerinizi bekliyorum.

adavci
24-02-2013, 22:27
Budamaya devam.
İlk iki resim Trabzon Hurması.Geçen sene iyi hurma verdi.Ancak hurmaların tümünün üstünde siyah çizgiler vardı.
3.ve 4.resimler yeşil elma.Ancak bir elma alabildim.5yaşında.

adavci
24-02-2013, 22:41
devam.
İlk iki resim kiraz ağacı.Geçen yıl 20-30 tane kiraz yiyebildik.Buda 5 yaşında.Çok meyve gözü gördüğüm için elimi biraz korkak alıştırdım.Genede siz bilirsiniz.
3 ve 4.resimler kırmızı elma.Geçen yıl hiç elma olmadı.5.resim elma ağacında ne olduğunu anlamadım ağaç simsiyah oldu.

adavci
24-02-2013, 22:54
devam.
1.ve 4. resim armut.Geçen yıl iyi armut verdi.Ekim ayında tam olgunlaştı.Armut ağacında hiç budama yapmadım.Bu türlerde budama olurmu sizin görüşünüz doğrultusunda hareket edeceğim.
Nar geçen yıl iyi meyve verdi.Havasız ve ışıksız kaldığını gördüğüm için içini biraz açtım.Çalı tipi ama genede budama yaptım.
2.Nar ağacı, aynı uygulamayı bunada yaptımBu agacımızda güzel meyve verdi.

Nuri Murvet
25-02-2013, 18:25
Sayın Nuri Murvet,
Selamlar.
Meyve ağaçlarının budanması konusunda tekrar sizi rahatsız ediyorum kusura bakmayınız.Sizinle beraber bu 3. yılımız.Bu yıl budamaları 8 Şubat tarihinde yaptım.Havaların yağışlı olması nedeniyle bordo bulamacını bugün attım.Yetiştiremediğim için yarın aşı macununu yapmayı düşünüyorum.Bilgi ve görüşünüze sunulur.
Ayva ağacı geçen sene ayva verdi ancak çok büyük şekil bozuklukları vardı.Bundan sonra verim budaması yapmamız gerekecek.Yakşalık beş yaşında.Önerinizi bekliyorum.

Merhaba sayın adavci hoş geldiniz.

Bu yıl üçüncü budamamız harika...

Ayva ağacınız verim yaşında ve bahçenizin yapısına göre budama formuda çok güzel...

Bu terbiye sisteminde ağacınızı tutun, altı liderli dik çatılı bir terbiye sistemi uyguladık...

Lider dallarda ne kadar çok meyve gözü oluşursa ağacınız bodurlaşma eğilimine girecektir.

Lider gövdesinden çıkan yeni sürgünleri özellikle alt kısımda oluşanları, tepe noktasında bulunan meyve gözlerinden daha uzun bırakın...

Mesela: Tepe noktasında 2 meyve gözü, onu hemen altındaki meyve gözü 4, en alt gözlerde sıralama ile 15 meyve gözü gibi... Tepede az meyve gözü, alta indikçe meyve gözlü dalları genişletiyoruz. Alt etekte yeni gelen sürgünleri körlemeyin, 2-4 göz bırakarak kesin...

373081

373083

Budanacak yerleri işaretledim...

Ayva meyvesindeki şekil bozukluğunun fotoğrafları varsa paylaşın...

Bu tür olumsuzlukları ve hastalıkları çekinmeden bu sayfada paylaşınki size daha iyi yardımcı olayım...

Nuri Murvet
25-02-2013, 19:17
Budamaya devam.
İlk iki resim Trabzon Hurması.Geçen sene iyi hurma verdi.Ancak hurmaların tümünün üstünde siyah çizgiler vardı.
3.ve 4.resimler yeşil elma.Ancak bir elma alabildim.5yaşında.

Trabzon hurmalarının formu güzel yana fazla açılmasın diye uç alabiliriz.

Unlu bit ve koşnil zararlısı T. hurmasını çok sever sık, sık kontrol edelim. Zararlıyı görür görmez hemen kimyasal ilaç kullanmayalım. Mekanik olarak, elle temizliğini yapabiliriz.

Yeşil Elma ve ekşi kırmızı elma cinsleri seyrek meyve tutar. Lider dallara tepeden baskı yapıp ana dal üzerinde meyve gözü oluşmasını teşvik etmelisiniz.

Ana dal üzerinde alt ve orta bölümden yeni çıkan sürgünleri çıkış yerinden körlemeyin 2-4 göz muhakkak bırakın...

373105

373106

Budanacak dalları işaretledim.

Bahçenizde meyve ağaçlarınız dar alanda gelişeceği için fazla enine genişletmeden mümkün olduğu kadar kaçının, dar ama ışığını ve hava sirkülasyonunu kesmiyecek formda tutmalısınız.

adavci
25-02-2013, 21:50
budama örneklerine devam.

1ve 2.Ağaçlar Can Eriği,Geçen yıl 10-15 tane kadar erik aldık.Kırmızı elma da olduğu gibi gövdesinde ve toprak üzerinde sanki kömür isi olmuş gibi bir hal aldı.
3 ve 4. Ağaçlar vişne.Geçen yıl 10 kğ kadar vişne aldık.Armut ağacında olduğu gibi bu ağacıda budamadım önerileriniz doğrultusunda hareket ederceğim.

adavci
25-02-2013, 22:07
devam.

1 ve 2. Resim kaysı ağacı.Geçen yıl 10-15 tane meyve verdi.Belrli yerlerinde reçine oluştu çok dalandı.Set budama yaptığımı düşünüyorum.Son karar sizin.

3.Resim Ziraat 900 kirazı.Geçen yıl diktik.
Kısmet olursa üzüm asmasını Mart ayında budayıp bordo bulamacı atacağim.

Tüm meyve ağaçlarım ile ilgili bilgileri sundum.Geç meyve vermeleri konusunda bilginize ihtiacım var.Teşekkürler.

ÇeşmeGarden
26-02-2013, 18:19
Sayın Nuri MURVET,

Yazılarınızı okudukça kendimi iyi bir öğretmenin elinde ışıl ışıl parlayan bir öğrenci gibi hissediyorum. Verdiğiniz bu çok değerli bilgiler için teşekkür ederim. Benim sorum şu; Çeşmede ki evimin bahçesinde kırmızı ve sarı erik ağaçlarımın ana gövdelerinde zamk gibi maddeler var. Bu bir hastalıkmı? yoksa ağaçlarda ciddi bir sorunmu var. Sizce ne yapabilirim ?

Nuri Murvet
26-02-2013, 19:25
devam.
İlk iki resim kiraz ağacı.Geçen yıl 20-30 tane kiraz yiyebildik.Buda 5 yaşında.Çok meyve gözü gördüğüm için elimi biraz korkak alıştırdım.Genede siz bilirsiniz.
3 ve 4.resimler kırmızı elma.Geçen yıl hiç elma olmadı.5.resim elma ağacında ne olduğunu anlamadım ağaç simsiyah oldu.

Kiraz ağacınızda meyve gözleri lider dallarda alt kısımlarda güçsüz, üste doğru çıktıkça kuvvetlenmeye başlamış...

Budama yaparken makası cesurca kullanıyorsunuz. Acele etmeden iyi gözlem yaparak gerekli dal ve sürgünlere müdahale yapın... Acabada kalırsanız, çekinmeden yardım isteyin...

373472

373473

İşaretlediğim ve göremediğim bu yıl çıkan yeni sürgünlerin yalnızca ucundan 1 cm alalım, başka bir işlem yapmayalım...

Kırmızı elma ağacınız geçen senelerde meyve verdimi?

Elma ağacınız kara leke mantar hastalığına yakalanmış... Bu yıl yaprak bitleride fazlaca musallat olmuşa benziyor.

Elma ağacınızın dallarında oluşan siyah mantar lekelerini temizlemelisiniz. Bunun için 1 litre suya 1 çorba kaşığı çamaşır suyu ilave edip karıştıralım. Bu karışımı sert kıllı boya fırçası yardımı ile bulaşık yerleri iyice temizleyelim....

(Eski kıyafetler ile bu işlemi yapın ve gözlerinize dikkat edin...)

Yüzey kuruduktan sonra %2 lik bordo bulamacı uygulamasını yapalım...

Elma ağacınızdaki lider dalların alt kısımlarında çıkan sürgünleri uzun bırakarak meyve gözü oluşumununa teşvik edelim. Lider dalın tepe noktasına doğru meyve gözlerini daraltalım, tepede en fazla iki meyve gözü bırakalım. Alta doğru meyve sürgün gözlerinin adetini çoğaltalım...

Fotoğrafta kare içersine aldığım bölümde meyve verecek sürgün dallarını mümkün olduğunca uzun bırakalım...

373474

373475

Nuri Murvet
26-02-2013, 19:44
devam.
1.ve 4. resim armut.Geçen yıl iyi armut verdi.Ekim ayında tam olgunlaştı.Armut ağacında hiç budama yapmadım.Bu türlerde budama olurmu sizin görüşünüz doğrultusunda hareket edeceğim.
Nar geçen yıl iyi meyve verdi.Havasız ve ışıksız kaldığını gördüğüm için içini biraz açtım.Çalı tipi ama genede budama yaptım.
2.Nar ağacı, aynı uygulamayı bunada yaptımBu agacımızda güzel meyve verdi.

Nar için bir işlem yapmanıza gerek yok gibi görünüyor. Elinize sağlık güzel olmuş...

Armut ağacınız için fotoğrafta nasıl budanacağının örneğini verdim...

Tepe kısmını gösterdiğim yerden düz olarak tepsi gibi budayın...

373481

Lider dalların üst kısısmlarıda çıkan yeni sürgünleri 2-4 göz bırakarak budayın...

Alt kısımdaki meyve gözlerini (Eski olanları) olduğu gibi bırakalım. Budama işlemi yapmayın...

373482

Liderlerin tepe kesimini yaptıktan sonra çatal dal bırakmayın düz olsun... Örnekteki gibi...

Nuri Murvet
26-02-2013, 20:58
budama örneklerine devam.

1ve 2.Ağaçlar Can Eriği,Geçen yıl 10-15 tane kadar erik aldık.Kırmızı elma da olduğu gibi gövdesinde ve toprak üzerinde sanki kömür isi olmuş gibi bir hal aldı.
3 ve 4. Ağaçlar vişne.Geçen yıl 10 kğ kadar vişne aldık.Armut ağacında olduğu gibi bu ağacıda budamadım önerileriniz doğrultusunda hareket ederceğim.

Erik ve elma ağaçlarınıza kabuklu bit zararlısı gelmiş, konakladıkları yer ve onun altındaki toprağın kararması salgıladıkları tatlı (Şekerli) sıvıdan olması kuvvetle muhtemeldir. Gövdedeki ve topraktaki tatlı bulaşık zaman içersinde mantar sporlarının etkisi ile kara renge dönüşür.

Erik ağacını budamışsınız. Başka işlem yapmanıza gerek yotur.

Vişnenin gelişimi çok kuvvetli... Birbirine değen dal ve sürgünleri mümkün olduğunca temas noktalarından budayalım...

Vişne lider dallarından ve yan dallarından çıkan yeni sürgünler devamlı olarak büyüyerek saç gibi uzarlar. Bu sürgün uçlarının uçları alırsanız uzama kesilir. Arkadaki gözlerde meyve gözü oluşumu hızlanır, gelişir.

Nuri Murvet
26-02-2013, 21:34
devam.

1 ve 2. Resim kaysı ağacı.Geçen yıl 10-15 tane meyve verdi.Belrli yerlerinde reçine oluştu çok dalandı.Set budama yaptığımı düşünüyorum.Son karar sizin.

3.Resim Ziraat 900 kirazı.Geçen yıl diktik.
Kısmet olursa üzüm asmasını Mart ayında budayıp bordo bulamacı atacağim.

Tüm meyve ağaçlarım ile ilgili bilgileri sundum.Geç meyve vermeleri konusunda bilginize ihtiacım var.Teşekkürler.

Kayısı ağacınız şimdiki yerine dar gelmeye başlamış... Kayısı ve erik ağacı, gelişimi açısından sizin başınızı bayağı ağrıtacak...

Kayısı ağacınız sert budamalara ve gövde üzerinde kuru göz, dal bırakıldığı zaman bünye yarayı kapatamadığından açık olan yaradan zamk çıkararak tepki verir. Mutsuz olduğunun belirtisidir.

Bu uyarıyı dikkate almalısınız.

Seneye budamasını beraber yapalım...

Ziraat 900 Kirazınızın lider ve yan dallarının uçlarından 2-3 cm keselim, bu yıl bu kadar yeterlidir... Ağacın formu güzel...

Asma için gözler uyanmadan budamasını yapıp, hemen sonrasında bordo bulamacını uygulayalım... Uygundur.

Meyve ağaçlarınız olarak elma, kayısı, ve kirazda az meyve tutma sorunu yaşıyorsunuz.

Ağaçlarınız sağlıklı ve meyve gözlerinin oluşumunu bu yıl oldukça iyi görünüyorlar.

Az meyve tutumu havaların aşırı yağmurlu gitmesi ile tozlayıcı böcekleri çiçeklenme zamanında aktif halde olmadığı için ve dölleyici çeşitlerden yeterince yararlanamıyor olmasından kaynaklanma olasılığı yüksektir.

Meyve çiçekleri açıyorsa, meyve az tutuyorsa döllenme sorunudur. Meyve tutup dökülüyorsa yine döl, hastalık ve zararlı sorunudur.

Meyve ağacınız ilk yapraklanma ve hasata kadar olan dönemde yapraktan iz elementli gübre vermek meyve tutumu ve gelişimi açısından oldukça yararlıdır.

Kolay gelsin...

Nuri Murvet
26-02-2013, 21:54
Sayın Nuri MURVET,

Yazılarınızı okudukça kendimi iyi bir öğretmenin elinde ışıl ışıl parlayan bir öğrenci gibi hissediyorum. Verdiğiniz bu çok değerli bilgiler için teşekkür ederim. Benim sorum şu; Çeşmede ki evimin bahçesinde kırmızı ve sarı erik ağaçlarımın ana gövdelerinde zamk gibi maddeler var. Bu bir hastalıkmı? yoksa ağaçlarda ciddi bir sorunmu var. Sizce ne yapabilirim ?

Merhaba sayın ÇeşmeGarden hoşgeldiniz.

Erik ağaçlarınız kaç yaşındalar. Fotograflarınıda paylaşırsanız daha net cevaplar verilebilir.

Erik ağaçlarındaki zamklanma sorunu toprağın kireç oranının fazla olması, kanser hastalığından, gövde ve dallara delici böcekler tarafında zarar verilmesi, gövde ve dal üzerinde kuru dal, meyve gözü bırakılması, aşırı sert budamadan ağaç tepki olarak zamk çıkarır.

Sorunu tespit edelim, yapılması gerekenleri paylaşalım..

Selamlarımla...

adavci
27-02-2013, 12:03
Erik ve elma ağaçlarınıza kabuklu bit zararlısı gelmiş, konakladıkları yer ve onun altındaki toprağın kararması salgıladıkları tatlı (Şekerli) sıvıdan olması kuvvetle muhtemeldir. Gövdedeki ve topraktaki tatlı bulaşık zaman içersinde mantar sporlarının etkisi ile kara renge dönüşür.

Erik ağacını budamışsınız. Başka işlem yapmanıza gerek yotur.

Vişnenin gelişimi çok kuvvetli... Birbirine değen dal ve sürgünleri mümkün olduğunca temas noktalarından budayalım...

Vişne lider dallarından ve yan dallarından çıkan yeni sürgünler devamlı olarak büyüyerek saç gibi uzarlar. Bu sürgün uçlarının uçları alırsanız uzama kesilir. Arkadaki gözlerde meyve gözü oluşumu hızlanır, gelişir.

Sayın Nuri Murvet,
Katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.Zararlılarla ilgili mücadele konusunda ne önerirsiniz. 2-3 ay önce Gülleci bulamacı hazırladım tortusunu ağaçların gövdesine sürdüm.Epeycede Gülleci bulamacım var nerelerde kullanmam konusunda yardımınızı bekliyorum.Erik ağacının çiçeklenmeye başladığını görünce Bordo bulamacı attım.Çiçek açmayı engellediğini duymuştum.Ne derece doğru yaptığımı söylerseniz sevinirim.Selamlar.

Nuri Murvet
28-02-2013, 18:43
Sayın Nuri Murvet,
Katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum.Zararlılarla ilgili mücadele konusunda ne önerirsiniz. 2-3 ay önce Gülleci bulamacı hazırladım tortusunu ağaçların gövdesine sürdüm.Epeycede Gülleci bulamacım var nerelerde kullanmam konusunda yardımınızı bekliyorum.Erik ağacının çiçeklenmeye başladığını görünce Bordo bulamacı attım.Çiçek açmayı engellediğini duymuştum.Ne derece doğru yaptığımı söylerseniz sevinirim.Selamlar.

Sayın adavcı,

Rica ederim, paylaşmanın sevincini sizin bahçenizdede yaşıyorum ve bu beni son derece mutlu ediyor. Bende size teşekkür ediyorum.

Gülleci bulamacının yapılışı ve hangi zararlılara ve hastalıklara kullanıldığı Burada (http://www.agaclar.net/forum/757305-post72.htm) paylaşılmış...

Bilginin tekrarı olmaması için, yazmak istemedim...

İlave olarak, dört mevsim zararlılara ve hastalıklara karşı kullanabileceğiniz alkali (Kalsiyum polisülfür) karışımdır.

Kullanma dozu 100 litre suya 1 litre Gülleci bulamacı 100:1 dir.

Hastalık ve zararlı tedavisinde oran 100 litre suya 2 litre Gülleci bulamacı olarak kullanılabilir.

Uyarı olarak: Oldukca alkali olan bu karışımı kesinlikle eldiven giyerek ve yüzünüzü ve gözlerinizi koruyarak kullanmanız gerekiyor.

Bordo bulamacını ağacınız aktif olduğu (Yapraklı) dönemlerde uygun dozda kullanırsanız, gelişimi durdurucu özelliği vardır.

Kullanım dozu fazlalaştıkça yapraklarda kurumalar hatta yeni sürgünleri bile kurutabilir.

Bu özelliğinden dolayı çiçeklenme başlanğıcından evvel bordo bulamacı uygulaması yapılması çiçeklenmeyi engellediği söylenmektedir.

Ağacınız aktif döneme girmediği için böyle bir etkinin (Geçiktirici) olması muhtemel değil..

İlk çiçeklenme ve yapraklanma dönemi fungus (Mantari) hastalıklarına karşı hassas bir dönem olduğu için, bertaraf etmek için etkili karışımdır.

Selamlar..

ÇeşmeGarden
28-02-2013, 19:05
Nuri Bey Merhaba,

Erik ağaçlarım gök yüzüne doğru gidiyor, ne varki eriklerimden 3 ünde çiçeklenme başlamış, acaba uçlarından kessem zarar vermiş olurmuyum. Birde kesilmesi gereken bazı dallar var onlarıda kesebilirmiyim. Geçen sene erikler çok mahsul vermedi. Sanırım uyuma dönemleriydi. Değerli önerilerinizi bekliyorum.

Saygılarımla,

Nuri Murvet
28-02-2013, 19:41
Sayın Nuri Murvet iyi geceler. Bahçemizdeki ağaçlarımız ile ilgili değerli görüş ve önerilerinizi rica ediyorum. Şimdiden teşekkürlerimle...

İncir ağacımız. Eşim geçen sene sadece uç dallardan budama yapmıştı. Cins olarak bilgim yok. Meyvesi çıkıyor. Olgunlaştıktan sonra çatlayıp şırasını akıtıyor. Zamk gibi aynı. Yapış yapış. Meyvesini yiyemedik.Hiç tadı yok. Olgunlaşmadan toplayabildiğimiz kadarını reçel yaptım. Ancak o şekilde tüketebildik.

İncir... Alaovera çiçek açti...

Zavallı Zeytinimiz. Kanalizasyonda yaşadığımız bir sorun yüzünden bahçemiz kazıldı. Çimenlerimiz yok olup gitti : ( Zeytinimizde boynu bükük kaldı. Eğildi

Nar ağacımız...

Turunç ağacımız. Mandalina aşısı yapmıştık. Ama beceremedik. Tutmadı.

Resimlere devam

Nar ağacı. Meyve vermedi henüz.

Nar ağacı. Geçen sene çok fazla meyve verdi. Bu sene çok çok az verdi. Yaşını bilmiyorum.

Ihlamur Ağacı...

Nar ağacı...

Erik ağacı. Harika erikleri oluyor. Sanırım 20 - 25 yaşlarında. Bazı yerlerinden reçineler akıyor. Ve sanki talaş dökülmüş gibi yerlerde kırıntılar olmuştu yazın.

Merhaba sayın hepgül

İncir ağacınızın meyve çatlaması ve aşırı ballanması ile ilgili sorunları, meyve olgunlaşma döneminde bolca sulama yapıldığının izlenimini veriyor.

İncir ağacınız, Asma çardağınızın hemen yanı başında, ağacın gölgesi asmalarınızın gelişimini ve hastalıklara karşı direncini azaltır. Özellikle fungus (Mantari) hastalıkları yoğun şekilde görülür.

Zeytin ağacınızın formu ilginç, kendi haline bırakılmış darmadağınık...

Yan komşunuzun Portakal ağacı size nisbet yapıyormuşcasına bol meyveli...

Nar ağacınız 4 adet biri oldukça yaşlı, bahçenizde oldukça gölge alan yapıyorlardır.

Ihlamur ağacınızın şimdi ki hali ile masum görünüyor. 10 yaş üstü halini düşünemiyorum. Çok geniş bir alan kaplayacaktır.

Erik ağacınızın durumu iç iyi görünmüyor, hızlı olarak yaşlanmış ve zararlılar istila etmiş...

Kusuruma bakmayın hiç iç açıcı şeyler söyledim ama, doğrusu böyle....

Bahçeniz sizden ilgi bekliyor...

Saygı ve selamlarımla...

Nuri Murvet
28-02-2013, 19:57
Nuri Bey Merhaba,

Erik ağaçlarım gök yüzüne doğru gidiyor, ne varki eriklerimden 3 ünde çiçeklenme başlamış, acaba uçlarından kessem zarar vermiş olurmuyum. Birde kesilmesi gereken bazı dallar var onlarıda kesebilirmiyim. Geçen sene erikler çok mahsul vermedi. Sanırım uyuma dönemleriydi. Değerli önerilerinizi bekliyorum.

Saygılarımla,

Size yanlış bilgi vermekten çekindiğimden...

Erik ağacınızın fotoğrafını görmeden, budama ve bakımı hakkında sağlıklı bilgi vermem mümkün değil...

Saygı ve selamlarımla...

adavci
28-02-2013, 23:33
Sayın Nuri Murvet,
Selamlar.

Meyve ağaçları ve sebzelerin bulunduğu toprak alanla ilgili analiz yaptırdım.(Gübretaş Toprak Bitki Analiz Laboratuvarı)
Meyve ağaçları ile ilgili analiz raporunun sonunda not düşülmüş.HUMAS-15 Humik Asit'den İlkbaharda ağaçlar çiçek açmadan evvel,bitki gelişim döneminde kök diplerine 100 cc dozunda uygulama yapılmalıdır.Yanlışa düşmemek adına size sorma ihtiyacı duydum.
1-Her ağaca verilecek oran, su ilave edilmeden 100 cc mi denilmek isteniyor?
2-Suya karıştırılıp verilecekse, her ağaca kaç litre su,kaç cc Humas-15 karıştırılıp verilmelidir.

Sebze alanı ile ilgili toprak analizinin sonunda,"toprak ekime hazırlanırken dekara 1 litre toprağa uygulanır".Amatör bakış açımla 100 litre suya 1 litre Humas-15 katıp verilir şeklinde anlıyorum.Bilgi ve katkınıza sunulur.Selamlar.

hepgül
28-02-2013, 23:51
Ahhh... ahhh evet haklısınız sayın Nuri Murvet bahçemiz ilgi bekliyor.
Bizde kendi imkanlarımızla yavaş yavaş birşeyler yapmak için sorup soruşturuyoruz. Fakat epey zaman alacak anlaşılan düzenlemek. Hayırlısı...
Zaman ayırıp mesajımı cevapsız bırakmadığınız için teşekkür ederim.

Saygılar...

Nuri Murvet
01-03-2013, 19:19
Sayın Nuri Murvet,
Selamlar.

Meyve ağaçları ve sebzelerin bulunduğu toprak alanla ilgili analiz yaptırdım.(Gübretaş Toprak Bitki Analiz Laboratuvarı)
Meyve ağaçları ile ilgili analiz raporunun sonunda not düşülmüş.HUMAS-15 Humik Asit'den İlkbaharda ağaçlar çiçek açmadan evvel,bitki gelişim döneminde kök diplerine 100 cc dozunda uygulama yapılmalıdır.Yanlışa düşmemek adına size sorma ihtiyacı duydum.
1-Her ağaca verilecek oran, su ilave edilmeden 100 cc mi denilmek isteniyor?
2-Suya karıştırılıp verilecekse, her ağaca kaç litre su,kaç cc Humas-15 karıştırılıp verilmelidir.

Sebze alanı ile ilgili toprak analizinin sonunda,"toprak ekime hazırlanırken dekara 1 litre toprağa uygulanır".Amatör bakış açımla 100 litre suya 1 litre Humas-15 katıp verilir şeklinde anlıyorum.Bilgi ve katkınıza sunulur.Selamlar.

Toprak analizi yaptırdığınız firma, kendi ürettiği ürünü bahçenizde kullanmanızı tavsiye etmiş...

Toprak düzenleyici bir ürün...

Sorunuzun cevabı:( Firmanın tavsiye dozlarında)

İlkbaharda Ağaç Çiçek Açmadan Evvel ve Gelişim Döneminde Kök Diplerine....

1- Her ağaca uygulanacak (Konsantre) sıvı humik asit 100cc.

2-Her ağaç başı 100 litre suya 100cc (Konsantre) sıvı humik asit.

1 ton(Litre) suya 1 Litre (Konsantre) sıvı humik asit.

Selamlar...

Ilgaz Toydemir
02-03-2013, 12:25
merhaba benim size sorum şu olacak... forumun başındaki mavi servi ağaçlarından aynen oradaki resimde görüldüğü üzere sıra halinde çit formu oluşturmak üzere dikmiştim... belli bir yükseklik belirledik ve o hizadan kestim... ancak şimdi ağaçların yüksekliği çok gelmeye başladı ve çitin yüksekliğini azaltmak istiyorum... yanlız budama testeresi için çok kalın gövdeler... servi ağaçlarımın yüksekliğini ve ara budamalarını hızar ile yapmamın sakıncası varmıdır ?

alpcicek
03-03-2013, 14:24
Arkadaslar merhaba,
Benim sakarya kaynarcada 60civari 3 4 yaslarinda cesitli agaclar olan bahcem var
Ve bu bahcedeki agaclari profesyonel olarak budatmak istiyorum...bu konuda bu bölgede iş
yapan veya bu bölgede budama icin tutabilecegim birilari var midir?
Desteğiniz ve yardımlarınız icin simdiden Teşekkürler
Ulasabilmesi icin telefon numaram 536 2956801

Nuri Murvet
04-03-2013, 20:06
merhaba benim size sorum şu olacak... forumun başındaki mavi servi ağaçlarından aynen oradaki resimde görüldüğü üzere sıra halinde çit formu oluşturmak üzere dikmiştim... belli bir yükseklik belirledik ve o hizadan kestim... ancak şimdi ağaçların yüksekliği çok gelmeye başladı ve çitin yüksekliğini azaltmak istiyorum... yanlız budama testeresi için çok kalın gövdeler... servi ağaçlarımın yüksekliğini ve ara budamalarını hızar ile yapmamın sakıncası varmıdır ?

Merhaba sayın ILGAZ TOYDEMİR

Hızar dediğiniz motorlu veya elekrikli testereyimi, tarif ediyorsunuz?

Servi ağacınız 10 yaş üzerinde herhalde, tepe noktasını motorlu testere ile kesmek gerekiyorsa kesiniz...

Tepe kısmını aniden ve sert kesim yaparsanız, açılan yerin kapatması en az 2 yıl sürecektir.

Ara budamalarını motorlu testere ile yapmayalım... Düzensiz bir kesim yaparsınız. Makasla budayın, makas yeterli gelmiyorsa el testeresi ile budamasını sonlandırın...

Mavi servilerinizin genel görüntüsünün fotoğrafını paylaşırsanız daha isabetli öneriler sunabilirim...

Ilgaz Toydemir
04-03-2013, 23:14
bilgiler için teşekkürler... 2 yıl mı ay mı ? fotoları çekip yayınlamak isterim ... bu arada zaman için bu aralar iyimi yoksa donların geçmesini beklesem mi ?

Nuri Murvet
06-03-2013, 17:56
zaman için bu aralar iyimi yoksa donların geçmesini beklesem mi ?

Bu ay budama için en ideal zamandır.

Vaktiniz müsaitse hemen başlayın....

Kolay gelsin...

Nuri Murvet
06-03-2013, 18:09
Meyve ağaçlarınızı özellikle (şeftali, erik, kiraz ve vişne) kabuklu bit zararlısı kontrolünü yapınız.

Havaların ısınması ile en aktif dönemine gireceklerdir.

Meyve ağaçlarınızın dal ve gövdelerinin alt kısımlarında siyah bir tabaka olarak göze çarpar.

İbrelilerede (Mazı, servi, ladin ve göknar) büyük zarar verir. Sık dokulu olan türlerin dal içlerini özellikle kontrol edelim.

Bu zararlılar bahçenize büyük zararlar vermeden önlemlerimizi alalım...

Kolay gelsin...

Eser İlhan
24-03-2013, 14:36
Merhaba Nuri Bey, yine bir sorum var size: Bugün ağaçların dibindeki yabani otları söküp temizlerken kiraz ağacının toprağa birleştiği şişkince nokta (ben buranın aşı noktası olduğunu düşündüm) üzerinde çürüme benzeri bir durum gördüm. O bölgedeki toprağı biraz kazıp bölgeyi tamamen açtım, elimle biraz temizledim. Elma çürüğü gibi yumuşak ve kahverengi, sulu bir oluşum vardı, boşaltıp öylece bıraktım. Bu hafta gidince keskin bir bıçakla sağlam dokuyu bulana kadar kazıyıp bordo bulamacı sürüp deliği aşı macunuyla doldurarak kapatsam olur mu, yoksa yapmam gereken başka bir şey var mı? Fotoğrafını ekliyorum. Beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler :)

381235

k_donmez
24-03-2013, 15:01
Nuri Bey merhaba,

Bahçemde dördüncü yılını tamamlamak üzere olan ters dutun iç kesimde kalan dallarında bu beyazlıklar oluştu. Diğer ağaç ve bitkilerde yok. Unlu bit zararı gibi duruyor. Kış boyunca da arttığını gözledim. İçte kalan dallar olduğu için budayacağım. Diğer bölgeleri korumak için nasıl bir uygulama yapmalıyım.

feyzon
24-03-2013, 17:00
Nuri Bey merhaba,

Bahçemde dördüncü yılını tamamlamak üzere olan ters dutun iç kesimde kalan dallarında bu beyazlıklar oluştu. Diğer ağaç ve bitkilerde yok. Unlu bit zararı gibi duruyor. Kış boyunca da arttığını gözledim. İçte kalan dallar olduğu için budayacağım. Diğer bölgeleri korumak için nasıl bir uygulama yapmalıyım.

Dut koşnili. Çok kötü bir zararlı. Dikkatli bakarsanız böcekleri fark edebilirsiniz. Dutların kurumasına bile sebep olabiliyor. Allah kolaylık versin.

Nuri Murvet
24-03-2013, 18:30
Merhaba Nuri Bey, yine bir sorum var size: Bugün ağaçların dibindeki yabani otları söküp temizlerken kiraz ağacının toprağa birleştiği şişkince nokta (ben buranın aşı noktası olduğunu düşündüm) üzerinde çürüme benzeri bir durum gördüm. O bölgedeki toprağı biraz kazıp bölgeyi tamamen açtım, elimle biraz temizledim. Elma çürüğü gibi yumuşak ve kahverengi, sulu bir oluşum vardı, boşaltıp öylece bıraktım. Bu hafta gidince keskin bir bıçakla sağlam dokuyu bulana kadar kazıyıp bordo bulamacı sürüp deliği aşı macunuyla doldurarak kapatsam olur mu, yoksa yapmam gereken başka bir şey var mı? Fotoğrafını ekliyorum. Beni bilgilendirirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler :)

381235

Merhaba sayın Eser İlhan,

Tespitiniz doğrudur.

Aşı yeri toprak altında kaldığı zaman, bu sorunlar görülebiliyor.

Tedavi aşamaları doğrudur. Tedavi işlemi bittikten sonra, yara açıkta kalması gerekir.

Kolay gelsin...

Eser İlhan
24-03-2013, 18:42
Teşekkür ederim. Hemen tedaviye geçeceğim :)

Nuri Murvet
24-03-2013, 18:54
Nuri Bey merhaba,

Merhaba sayın k_donmez, feyzon...

Ters aşılı dutunuza, çok yoğun zararlı (Pseudaulacaspis pentagona - Dut Kabuklubiti) musallat olmuş...

Geç kalırsanız zararlının yoğun olan dallarda, daha sonraki safhada ağacınızı kurutabilir.

Acil olarak zararlı için etkin olan ziraii ilaçla müdahale etmeniz gereklidir.

Yetkili ziraii ilaç satan bayiilerden zararlı için etkili ilacı temin edeniz ve uygun dozlarda kullanınız.

Geçmiş olsun...

Kolay gelsin...

k_donmez
24-03-2013, 19:09
Teşekkür ederim Nuri Bey. Size de Kolay gelsin.

Etken maddesi METHIDATHION olan bir ilacım var. Onu uygulayacağım.

Nuri Murvet
24-03-2013, 19:37
Teşekkür ederim Nuri Bey. Size de Kolay gelsin.

Etken maddesi METHIDATHION olan bir ilacım var. Onu uygulayacağım.

İlk uygulamadan sonra süreci iyi takip edin 10-15 gün sonra ikinci uygulamayı yapın...

Yine süreci iyi takip edin 20 gün sonra üçüncü bir uygulama istiyecektir.

Yoğun zararlı etkisi altında olan ağaçlarda, bu ilaçlama periyodunu uygulayınız..

Kolay gelsin...

k_donmez
24-03-2013, 19:51
Tekrar teşekkür ederim Nuri Bey. İyi ki varsınız. Selamlar.

tutubel
14-05-2013, 11:09
Nuri Bey merhaba,
Yeni aldığımız evde bahçeye demir çit yapmak yerine mavi servi dikerek çit formu vermek istiyoruz. İsteğimiz 1-1,5 metre yüksekliğinde bir çit oluşturmak. Ancak çevremizde gördüğümüz kadarı ile mavi servi pek tercih edilmemiş, çoğunlukla mazı dikilmiş. Öğrenmek istediğim, mavi servi bu iş için Ankara'da uygun bir seçim midir? Görüntüsü hoşumuza gidiyor ama çevremizde örneğine pek rastlamadığımız için tereddütte kaldık.
Şimdiden teşekkür ederiz.

eko_
10-06-2013, 13:16
Sayın Nuri murvet sizi budama döneminde çok rahatsız ediyoruz.Sizin tavsiyeleriniz ve katkılarınız ile oluşturduğum bahçemden görüntüleri paylaşmak istedim.Tekrar, tekrar teşeşekkür ederim.İyi ki varsınız,selamlar..

eko_
10-06-2013, 13:18
devamı

Nuri Murvet
10-09-2013, 18:42
Sayın Nuri murvet sizi budama döneminde çok rahatsız ediyoruz.Sizin tavsiyeleriniz ve katkılarınız ile oluşturduğum bahçemden görüntüleri paylaşmak istedim.Tekrar, tekrar teşeşekkür ederim.İyi ki varsınız,selamlar..

Merhaba sayın eko_

Bahçeniz çok güzel...

Hastalıklardan uzak, bereketli ve sağlıklı bir bahçeniz olması dileği ile...

Sevgi ve selamlarımla...

Nuri Murvet
13-09-2013, 20:50
Merhaba bahçe dostları,

Sonbahar bakımları:

Bu yıl... Sonbahar mevsiminde havalar sıcak ve yağmursuz gitmektedir.

Bahçe bakımlarını ihmal etmeden devam etmeliyiz.

Özellikle herdem yeşil ağaç ve çalı bitkilerinin susuz kalmaması gerekir. Kışa yeterli dirençte ve kuvvette girmesi için sulanması gerekir. Bu işlemi ihmal etmeden yapılması gerekir.

Yaprak döken çalı ve ağaçlarıda unutmayalım...

Meyve ağaçlarına fosfor (P) ve potasyum (K) ağırlıklı kompoze gübre ile toprak düzenleyici humik asit verilmesi ağacınızın kuvvetlenmesini ve kışa direncini arttırır.

Budama: Bu zamanlarda derin budama yapılmaz. Herdem yeşil ağaç ve çalıların, çit bitkilerinin (pitosporum, ligustrum, biberiye ) şimdiden şekil budaması kışa girmeden yapılabilir. Çok fazla soğuklara kalmadan budanmaları için ideal zamandır.

Kolay gelsin...

Nuri Murvet
13-09-2013, 21:23

Çim bakımı: Özelikle 3-4 yaş ve sonrası çimlerde bütün yılın birikimi, yorulmuş, sık, keçeleşmiş çimlerin aralarının tırmıkla temizlenip havalandırıldığı dönemdir.

Bu havalandırma işlemi çim boğazında biriken ve mantari hastalıklara sebep olan organik tabaka temizlenmiş olur.

Çim tırmığı ile tırmalanan çim ve toprağı üzerinde oluşan kaymaksı tabaka çizilerek su ve besin maddesi geçirgenliği de arttırılmış olur.

Seyrelmiş ve yaşlanmış çimlerin ara ekiminin yapıldığı dönemdir.

Yine azot (N) oranı düşük fosfor (P) ve potasyum (K) oranı biraz fazla veya eşit kompoze gübre vermek, çiminizi kışa sağlıklı girmeye hazırlar.

hozat
14-09-2013, 01:12
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler Nuri Bey.

Uygulamada baş vuracağımız böyle bir kaynağın olması bizler için çok kolaylık oluyor.

akgul1a
08-11-2013, 23:44
Sn mürvet
Bu yılda budama zamanı geldi!
Bu yılda yardımcı olacakmısınız?
SELAMLAR ,SAYGILAR

Nuri Murvet
15-11-2013, 17:15
Merhaba sayın Hozat saygı ve selamlarımı gönderiyorum...

Sn mürvet
Bu yılda budama zamanı geldi!
Bu yılda yardımcı olacakmısınız?
SELAMLAR ,SAYGILAR

Merhaba sayın akgul1a

Dediğiniz gibi... Bu yılda bahçelerimize budama ve bakım zamanı geldi...

Yardımcı olacakmısınız..? Ne demek...

Bilgimiz dahilindeyse seve, seve paylaşmaktan mutlu olurum...

Biz budama ve budama sonrası bakım işlerine daha başlamadık...

Bu ay sonu (Kasım) itibari ile budama ve bakım işlerine başlamak için hazırlıklarımıza başladık...

Bu konulardaki ihtiyaçlarınız için bilgi ve uygulama aşamalarının, paylaşımlarına başlayabiliriz...

Saygı ve selamlarımla...

adavci
17-11-2013, 20:21
Sayın Nuri Murvet,
Saygı ve selamlar.Sizin katkılarınızla,birlikte gerçekleştirdiğimiz meyve ağaçlarımızın budama işlemlerinin 3.yılı.Her yıl Ocak ayında budama işlemlerini gerçekleştiriyorduk bu yıl da aynı mı olacak?

Nuri Murvet
18-11-2013, 21:11
Sayın Nuri Murvet,
Saygı ve selamlar.Sizin katkılarınızla,birlikte gerçekleştirdiğimiz meyve ağaçlarımızın budama işlemlerinin 3.yılı.Her yıl Ocak ayında budama işlemlerini gerçekleştiriyorduk bu yıl da aynı mı olacak?

Merhaba sayın adavci

Bölgemizde budama zamanı kasım ayının 20sinden mart 15ine kadar süre içersinde yapılmalıdır.

Budama öncesi meyve ağaçlarınızda sezon içersinde musallat olan hastalık ve zararlıların bilinmesi, budama sonrası yapılacak bakımlar için kılavuz olacaktır.

Konuyu açmak gerekirse, sezon içesinde meyve ağaçlarınızda (Kara Leke, Külleme, Pas, Yaprak delen ) gibi hastalıklar yaşanmışsa ve bu zamana kadar ağaç üzerinde son belirtileri kalmışsa mücadelesini bu yönde yapmalı... (Unlu Bit, Kabuklu Bit, Göz Kurdu) gibi zararlılar meyve ağaçlarınıza musallat olmuşsa ve bu zararlılar halen mevcutsa mücaleside bu yönde yapılmalıdır.

Hastalık ve zararlılar yoksa gereksiz ziraii ilaçları kullanımından kaçınılmalıdır.

Budama ve bakım sezonunuzun hayırlı geçmesini temenni ederim.

Saygı ve selamlarımla...

akgul1a
24-11-2013, 23:58
[QUOTE=Nuri Murvet;1054801]Merhaba sayın akgul1a hoşgeldiniz.

Selamlar, kolay gelsin...UOTE]
sn mürvet
Bu hafta içinde budamaya başlayaabilirmiyim.
saygılar

Nuri Murvet
25-11-2013, 19:12
Merhaba sayın akgul1a

Bölgemizde, biz budamalara başladık.

Sizinde zamanınız müsaitse başlayabilirsiniz.

akgul1a
25-11-2013, 20:03
Merhaba sayın akgul1a

Bölgemizde, biz budamalara başladık.

Sizinde zamanınız müsaitse başlayabilirsiniz.

Sn Murvet
Benim zamanım müsait te..
15günlük Konya Ereğli hava durumunda bazı günler gece - gösteriyor.Bu durum sıkıntı yaratırmı ? Sıkıntı yaratmaz derseniz çarşamba günü başlayacağım.

SAYGILAR

Nuri Murvet
25-11-2013, 20:14
Sn Murvet
15günlük Konya Ereğli hava durumunda bazı günler gece - gösteriyor.Bu durum sıkıntı yaratırmı ? Sıkıntı yaratmaz derseniz çarşamba günü başlayacağım.

SAYGILAR

Sıkıntı olmaz.

Havalar daha soğumadan budama işlemini bitirin...

Kolay gelsin...

Nuri Murvet
25-11-2013, 20:25
Rüzgar kesen, perde görevi yapan servi ve yaprak döken, dökmeyen çit bitkilerininde budama zamanıdır.

456704

akgul1a
25-11-2013, 20:42
Sn Murvet

SAYGILAR
Teşekkürler üstad

akgul1a
01-12-2013, 22:53
[QUOTE=akgul1a;1223195]

Bu hafta ortası budamaya başlasam olur mu?
Şeftalı ağaçlarının bir kaçı bu yıl çok meyveden dolayı kırıldı.Büyük yaralar almıştı.Çamur ile kapatmıştım.
Çamur dökülmüş.Şimdi orayı nasıl kapatmalıyım.
SAYGILAR

Nuri Murvet
03-12-2013, 19:58
Bu hafta ortası budamaya başlasam olur mu?
Şeftalı ağaçlarının bir kaçı bu yıl çok meyveden dolayı kırıldı.Büyük yaralar almıştı.Çamur ile kapatmıştım.
Çamur dökülmüş.Şimdi orayı nasıl kapatmalıyım.
SAYGILAR

Merhaba sayın akgul1a

Evet başlayabilirsiniz.

Şeftali budaması tatlı sert olmalıdır.

Şeftali kendine verimli çeşitlerde yüksek meyve tutumu olur. Bu özellliğininden dolayı bir ve ikinci yıl sürgünlerinde meyve gözü dalın taşıyabileceği miktarda olmalıdır.

Aşırı meyve tutumunda meyve kalitesi için seyretme yapılmalıdır.

Kırılma sonucu oluşan yaralara aşı macunu sürmelisiniz.

Size ve meraklı arkadaşlarımıza örnek olması açısından, budamasını yaptığımız bir fotoğrafı paylaşmak istiyorum.

458700

Şeftali Budaması

musk
07-12-2013, 14:38
Sayın Nuri Bey,

Bahçemdeki çok sevdiğim ladinin hızlı boy atmasını bir nebze kontrol altına almak (yavaşlatmak) için bilgi ve tecrübelerinize ihtiyacım var.
Aşağıda detaylı resimlerini bulacağınız ladinin tepe sürgünün ilk bir iki tomurcuğu üzerinden kessem nasıl bir etki oluştururum, ya da biraz daha aşağıdan mı budamak lazım?, ne zaman uygun olur?, bu budamanın ilerde ağaca nasıl bir etkisi olur gibi sorular kafamda cevapsız kaldı.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılarımla
Aykut

bahcivankurt
07-12-2013, 14:55
sayın musk bırakın bulutlara kadar uzasın :)

musk
07-12-2013, 15:02
sayın musk bırakın bulutlara kadar uzasın :)

Sayın bahcivankurt,

Gonül isterdi ki ellerimle diktiğim ladini bırakayım bulutlara kadar uzansın, ancak son yıllarda ciddi bir hızla boy atmaya başladı ve en üst katın manzarasını ciddi olarak tehdit ediyor. Hemen solunda da yaklasık 20 mt lik baska bir çam var.

İlerde sorun yaşamaktansa simdiden kısmi önlem alarak uzamayı kontrol etmek istiyorum, tabi ağaca zarar vermeden.

Nuri Murvet
08-12-2013, 21:48
Sayın Nuri Bey,

Bahçemdeki çok sevdiğim ladinin hızlı boy atmasını bir nebze kontrol altına almak (yavaşlatmak) için bilgi ve tecrübelerinize ihtiyacım var.
Aşağıda detaylı resimlerini bulacağınız ladinin tepe sürgünün ilk bir iki tomurcuğu üzerinden kessem nasıl bir etki oluştururum, ya da biraz daha aşağıdan mı budamak lazım?, ne zaman uygun olur?, bu budamanın ilerde ağaca nasıl bir etkisi olur gibi sorular kafamda cevapsız kaldı.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
Saygılarımla
Aykut

Merhaba sayın musk,

Bahçeniz için, yanlış seçim yapılmış güzel bir örnek....

Sonuçta mecburen yapacağınız bir budamanın nasıl yapılacağının tarifine yardımcı olmamı istiyorsunuz. Bu sürecin nasıl olacağını paylaşalım...

Ağacınız ilerki yaşlarında manzara veya görüntüyü engellediği yüksekliğin 20cm altından tepe noktasını kesin...

Bu süreçten sonra ağacınız doğal konik formundan uzak, düzensiz enine doğru taç yapma yönünde eğilim gösterecektir.

Yine bu düzensiz taç formundan ilerki yıllarda, yeni lider dallar vererek ağaç tekrardan yükselmek istiyecektir. Yeniden yükselmek isteyen lider dalları keseceksiniz.

Ağacınızda gövde kalınlaşacak, etek kısmı, alt dalları genişleyecek bu seferde bahçeniz daralacak, çok fazla gölge alan oluşacak bu seferde yan dalları bahçenize uygun şekilde budama yapacaksınız.

Kısaca... Ladin ağacıyla, sizin aranızda bir savaş başlayacak.

Bu savaştan kim galip çıkar.? Bilemiyorum, ama bu süreçte ladin ağacınızın hiç şansı gürünmüyor.

Ladin ağacınızın durumuna üzüldüm...

İmkanınız varsa budama değilde, yer değiştirilmesi daha uygun olur.

Saygı ve selamlarımla...

musk
09-12-2013, 08:05
Merhaba sayın musk,

Bahçeniz için, yanlış seçim yapılmış güzel bir örnek....

Sonuçta mecburen yapacağınız bir budamanın nasıl yapılacağının tarifine yardımcı olmamı istiyorsunuz. Bu sürecin nasıl olacağını paylaşalım...

Ağacınız ilerki yaşlarında manzara veya görüntüyü engellediği yüksekliğin 20cm altından tepe noktasını kesin...

Bu süreçten sonra ağacınız doğal konik formundan uzak, düzensiz enine doğru taç yapma yönünde eğilim gösterecektir.

Yine bu düzensiz taç formundan ilerki yıllarda, yeni lider dallar vererek ağaç tekrardan yükselmek istiyecektir. Yeniden yükselmek isteyen lider dalları keseceksiniz.

Ağacınızda gövde kalınlaşacak, etek kısmı, alt dalları genişleyecek bu seferde bahçeniz daralacak, çok fazla gölge alan oluşacak bu seferde yan dalları bahçenize uygun şekilde budama yapacaksınız.

Kısaca... Ladin ağacıyla, sizin aranızda bir savaş başlayacak.

Bu savaştan kim galip çıkar.? Bilemiyorum, ama bu süreçte ladin ağacınızın hiç şansı gürünmüyor.

Ladin ağacınızın durumuna üzüldüm...

İmkanınız varsa budama değilde, yer değiştirilmesi daha uygun olur.

Saygı ve selamlarımla...

Sayın Nuri Bey,

Detaylı yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

Anladığım ve zaten tahmin de ettiğim gibi budamak ağacın pek hayrına bir durum oluşturmayacak.
Bu durumda sanırım en iyisi zamanın akışına bırakmak. Zaten gönlüm hiç elvermiyor budamaya ancak iş benimle bitmiyor..

Yer değiştirme konusu çok zor ne yazık ki. Zaten bahçede uygun baska bir yer de yok.

En başta belirttiğiniz gibi Yanlış seçim. Ağacın albenisine aldanarak genç ve tecrübesizken ilerisini göremeden yaptığım bir hata maalesef.

Değerli bilgilerinizi paylaştığınız için tekrar teşekkürler.
Saygılarımla

adavci
18-01-2014, 16:55
Sayın Nuri Murvet,
Selamlar.Budama konusunda yapacağınız katkılara şimdiden teşekkürler.

nkutsay
19-01-2014, 23:47
Nuri bey merhaba. Ben de budama konusunda yardimlarinizi rica edecegim. Tum fidanlar gecen nisanda dikildi. Zeytin haricindekiler 2 yasli fidanlardi. Dallar arka fonla karismasin diye arkaya ortu gerdik. Zeytinle baslayayim.

465674

nkutsay
19-01-2014, 23:53
Soldaki dal bu yaz olustu.

465676

nkutsay
19-01-2014, 23:57
Pedro cevizcigin budamaya ihtiyaci var mi?

465677

nkutsay
20-01-2014, 00:02
Napolyon

465680

Nuri Murvet
20-01-2014, 21:30
Nuri bey merhaba. Ben de budama konusunda yardimlarinizi rica edecegim. Tum fidanlar gecen nisanda dikildi. Zeytin haricindekiler 2 yasli fidanlardi. Dallar arka fonla karismasin diye arkaya ortu gerdik. Zeytinle baslayayim.

Merhaba sayın nkutsay,

Fidanlarınız dikim yerine alışmış ve ilk sürgünlerini vermiş...

Bu yıl, bundan sonraki 2 yıl ağacınızın terbiye ve form verme sürecidir.

Meyve ağaçlarınızı bodur türlerden seçmişsiniz.

Zeytinle başlıyalım...

465947

Zeytin fidanınızda çıkartılacak dalları işaretledim bu yıl bu kadar yeterlidir.

465957

Armut fidanızda kuvvetli çıkan sürgünü çıkış yerinden 2-3 göz bırakarak kesimini yapın... Bu kuvvetli çıkan dalı almamızın sebebi armut ağacınızda ikinci lider dal oluşumu yapacağı içindir. Buda fidanınızın ilerki yaşlarında form bozukluğu yapacaktır. Bu kuvvetli dalı alarak gövde üzerindeki gözlerinde kuvvetli gelişimini sağlayacaktır.

465958

Ceviz fidanınızda iki lider dal olması ilerki yaşlarında yine form bozukluğu yaratacak ve alttan taç oluşturacağı için bahçenizde çok geniş alan kaplayacaktır.

Seçmiş olduğum lider, kesilmiş olan öteki liderden alacağı enerji ile muhtemelen daha hızlı uç atacak ve lider gövdeden ilerki yaşlarında taç formunu oluşturacağı yeni sürgünleri çıkaracaktır.

Lider dalın çıkış noktasındaki yarayı aşı macunu ile kapatmakta yarar var.

465959

Bodur kirazınızın yeni sürgün gelişimlerine ihtiyacı var. Gövde üzerindeki işaretlediğin dalı alın, liderinde uç kısmını keselim, yeni çıkacak olan sürgünleri teşvik etmek için...

Kolay gelsin...

nkutsay
20-01-2014, 22:39
Cok tesekkur ederim Nuri bey. Tum bu budamalar icin mart ayi uygun mudur?

Orhank
21-01-2014, 08:50
Merhaba sayın cemo

Sarı ilaç diye tabir edilen ilaç, kışlık kaplama (İnsektisit) zararlı böcek ilacıdır.

İlacın ticari ismi ABC veya Hektaş kışlık kaplama yağ olarak geçer.

Kullanımı : Unlu bit, kabuklu bit zararlısı ve yumurtaları sürgün uçları ve gövdede oluşmaya başladıktan sonra kullanılması gerekli hale gelir.

Bu zararlı oluşumu yoksa kullanmanın çevre kirliliğinden başka faydası olmaz, yararlı böcek oluşumunada zarar verir.

Dikkatli ve gerektiği zaman kullanılmalıdır.

Bu ilacı kışın kullandım ilkbaharda tomurcuklar patlamadan göz taşından önce tekrar kullanmam gerekir mi
Bahçemde özellikle badem ağaçlarımda kabuklu bit sorunu yaşadım ve şu an üzerinde siyah yumurta benzeri oluşumlar var

Nuri Murvet
23-01-2014, 18:44
Bu ilacı kışın kullandım ilkbaharda tomurcuklar patlamadan göz taşından önce tekrar kullanmam gerekir mi
Bahçemde özellikle badem ağaçlarımda kabuklu bit sorunu yaşadım ve şu an üzerinde siyah yumurta benzeri oluşumlar var

Merhaba sayın Orhank

Kışlık kaplama ilacını ağacınıza hakkı ile kaplamasını yaptıysanız, bir kere kullanmanız yeterlidir.

Badem ağacınızdaki siyah bit yumurtaları dediğiniz oluşum, mutemelen bitin kalın dış kabuklarıdır. Kontrol edin içinin boş olduklarını göreceksiniz.

Bu siyah oluşumlarını sert dokulu fırça ile temizleyin.

Meyve ağaçlarınızda gözler uyanmadan % 2 bordo veya bakırlı bileşikler kullanabilirsiniz.

Nuri Murvet
23-01-2014, 19:05
Cok tesekkur ederim Nuri bey. Tum bu budamalar icin mart ayi uygun mudur?

Marta bırakmayın, müsait olduğunuz zaman hemen yapın....

Lilium
23-01-2014, 23:15
Çok özür dilerim, Müdehale etmiş gibi olmayayım, fikrimi paylaşmak istedim.

Kışı sert geçen don rizki olan bölgelerde yerlerde meyva ağaçlarında sonbahar ve ya kış ortasında budama önerilmez bu daha rizkli olur, örneğin şu günlerde havaların sıcak gitmesi ya da şubat ayında sıcak güneşli gidip ardından bir don olması çok daha zararlı olur,
Don ihtimali olan yerler bölgeler budamalarda acele etmemesini öneririm, donlar geçsin sonra budayın derim.

adavci
24-01-2014, 08:14
Sayın Nuri Murvet,
Selamlar.Şimdiden katkılarınız için teşekkürler.Bir aksilik olmazsa bu hafta sonu budama işlemini tamamlamak istiyorum.Ayva,Trabzon Hurması.

adavci
24-01-2014, 08:25
elma.

adavci
24-01-2014, 08:31
kiraz,kiraz.

adavci
24-01-2014, 08:33
elma,elma,armut.

adavci
24-01-2014, 08:39
nar,nar,vişne.

adavci
24-01-2014, 08:50
Vişne

adavci
24-01-2014, 21:46
Kayısı,Can Erik

adavci
24-01-2014, 21:50
Kiraz.

Nuri Murvet
25-01-2014, 17:41
Merhaba sayın adavci,

466745
Ayva; Fotoğrafta düz çizgi olarak çektiğim hattın üzerinde ana lider dal üzerindeki sürgünleri, hat cizgisi üzerinde 4-5 göz bırakarak üst doruk noktasına doğru 2 göz bırakarak kesimini yapın tepe noktasınında uç kesimini yapıp bitirelim... Bu işlemi diğer lider dal üzerindeki sürgünlerede uygulayalım.

466746
466751

Trabzon hurması; İşaretladiğim sürgünlerin uç kesimini yapalım. Alt kısımda yere doğru yatan dalıda alabiliriz. İç kısımdan çıkan kuvvetli obur sürgünleri çıkış yerinden keselim.

466747
466748

Elma ; Lider dal üzerindeki sürgünleri alt bölümde 4-6 göz bırakarak üste doğru 2-3 göz kalacak şekilde alalım, tepe noktasınında uç kesimini yapalım

Nuri Murvet
25-01-2014, 17:55
466752
466753

Kiraz; Lider dallarda yeni çıkan sürgün uçlarını alalım kafidir.

466754
466755

Elma; Yine lider dallarda alt kısımda 6-8 üst kısma doğru 2-4 bırakarak sürgün uçlarını alalım, lider dal üzerinde çatal dal bırakmayın, liderle beraber uyum içersinde giden tek dal olarak bırakıp, uç alalım...

466756

Armut ; Yukarıdaki işlemin aynısını uyguluyoruz.

Nuri Murvet
25-01-2014, 18:19
466758
466759

Nar; Ağacınız fazla açılmış, alt yatık dalları almak gerekli, fidan kendini yukarı vererek dengeyi sağlasın... İçte yeni çıkan obur sürgünleri alalım, temas eden, ışığı kesen iç dallarıda çıkaralım işlem tamamdır.

466760

466761

Vişne; Durumu harika görünüyor. Vişne dal sürgünü uzayarak, uçlarında meyve gözü oluşturmayı sever. Ana dal ve gövdede meyve gözleri bu yüzden geriler ve körlenir. Ana dal üzerindeki sürgünlerin uç alımlarını sıkça yaparak yeni meyve gözleri oluşumunu teşvik edelim. İç kısımlardaki birbirine temas eden ışığı kesen dal ve sürgünleride alalım.

466762

Kayısı; Ana dal uçlarındaki çatal oluşumlarını alalım ana dala uyumlu sürgün dalının uç kesimini yapalım. Yine içte ve ana dallarda temas eden dalları uygun meyve gözleri bırakarak kesimini yapalım.

Nuri Murvet
25-01-2014, 18:36
466769

Kiraz; Uygun lideri seçin ve koni formu koruyarak uç kesimi yapalım, kafidir.

466770

Can Erik; Kuvvetli gelişimi var. Onun için hızlı, kuvvetli sürgün dalı veriyor. Ana dallar üzerindeki sürgünlerin uçlarını alalım, ana dal uç noktasında çatal oluşumlara izin vermeyelim. İç kısımlardaki obur sürgünleri ve temas eden, ışığı kesen dallarıda alalım... Fotoğrafta ana dalların üzerindeki sürgünlerin kesim şemasıdır. Lider dal ucunda çatal oluşumlara izin vermeyelim.

Kolay gelsin.

Bahçeniz hastalıklardan uzak olsun . Selamlar...

Nuri Murvet
25-01-2014, 21:42
Çok özür dilerim, Müdehale etmiş gibi olmayayım, fikrimi paylaşmak istedim.

Kışı sert geçen don rizki olan bölgelerde yerlerde meyva ağaçlarında sonbahar ve ya kış ortasında budama önerilmez bu daha rizkli olur, örneğin şu günlerde havaların sıcak gitmesi ya da şubat ayında sıcak güneşli gidip ardından bir don olması çok daha zararlı olur,
Don ihtimali olan yerler bölgeler budamalarda acele etmemesini öneririm, donlar geçsin sonra budayın derim.

Merhaba sayın Lilium,

Öncelikle uyarınız için teşekkür etmek istiyorum.

Sayın nkutsay yanılmıyorsam, aynı ilçede (Silivri) ikamet ediyoruz. İl sınırları (İstanbul) içersinde 1989 yılından itibari ile 25 adet çiftlik ve özel meyve bahçesine sonbahar bakımları için hizmet vermeyiz. Kasım 15 - mart 15 arası aralıksız budama ve bakım hizmeti içersinde bölgemizde don olayından dolayı meyve ve odunsu çalılarda hasar tespit edilmedi... Gül ve bağ bunun dışındadır.

Karasal iklim yapısında olan bölgelerde dediğiniz doğrudur. Sizin önerilerize göre budama yapılması uygun olur.

adavci
25-01-2014, 23:25
Sayın Nuri Murvet,
Selamlar.Size zahmet oldu.Çok teşekkürler.

Fatma Kochan
27-01-2014, 17:48
Merhaba Nuri bey benim Alev ağacımı nasıl budamam gerektiğini bilmiyorum, resmini yükledim bilgi verirseniz sevinirim, 3 yıldır bizimle ve saksıda,hiç budama yapmadım, değişik acılardan resimini çekmeye çalıştım ama resimleri yükleyemedim, inşallah yeterli olur, şimdiden teşekkürler :)

Nuri Murvet
27-01-2014, 21:38
Merhaba Nuri bey benim Alev ağacımı nasıl budamam gerektiğini bilmiyorum, resmini yükledim bilgi verirseniz sevinirim, 3 yıldır bizimle ve saksıda,hiç budama yapmadım, değişik acılardan resimini çekmeye çalıştım ama resimleri yükleyemedim, inşallah yeterli olur, şimdiden teşekkürler :)

Merhaba sayın Fatma Kochan,

Alev ağacınız bulunduğu ortamdan ve bakımından mutsuz olduğu görünüyor.

Budama sonrası yeni sürgünler vereceğinden, toprağının kuvvetli ve nemli olması bundan sonraki gelişimi için daha iyi olacaktır.

Size 3 ayrı formda budama önerisinde bulunacağım...

Tercih sizindir.

467158

Konik form

467159

Dikdörtgen form

467160

Küre form

Tercih ettiğiniz form sonrası, düzenli olarak aynı tarzı korumak amaçlı, formu dışına çıkan yeni sürgünlerin uçlarını almalısınız.

Kolay gelsin..

Fatma Kochan
29-01-2014, 19:49
Merhaba sayın Fatma Kochan,

Alev ağacınız bulunduğu ortamdan ve bakımından mutsuz olduğu görünüyor.

Budama sonrası yeni sürgünler vereceğinden, toprağının kuvvetli ve nemli olması bundan sonraki gelişimi için daha iyi olacaktır.

Size 3 ayrı formda budama önerisinde bulunacağım...

Tercih sizindir.

467158

Konik form

467159

Dikdörtgen form

467160

Küre form

Tercih ettiğiniz form sonrası, düzenli olarak aynı tarzı korumak amaçlı, formu dışına çıkan yeni sürgünlerin uçlarını almalısınız.

Kolay gelsin..
Merhaba Sayın Nuri bey, size sonsuz teşekkür ederim, süpersiniz bu kadar seri cevap beklemiyordum. Evet mutsuz olduğunun farkındayım onu yazlığımın bahçesine dikeceğim, inşaat henüz bitmedi, bittiğinde bahçeye göçüreceğim dilerim fazla yaza kalmaz, Mayıs ayında bahçeye dikersem geç kalmış olur muyum? Küre şekli güzel olur onu deneyeceğim umarım başara bilirim :) İyi ki varsınız, tekrardan teşekkürler. :)

emaktif
07-02-2014, 09:44
merhaba
ben sabiha. etkin mikroorganizmalar mikrobiyal gübreler satan emturkey firmasında çalışıyorum. bu siteyi arkadaş aracılığıyla buldum. :)

nkutsay
17-02-2014, 19:14
Sn. Nuri murvet

Ben sozunuzu dinleyemeden sehir disina gittim. Budamalar icin de gec kaldim sanirim. Zira agaclarda tomurcuklanmalar baslamis. Hele anna elma fidani ciceklerle bezenmek uzere.

Bu durumda ne yapmam gerektigi bilmiyorum. Budamalar iptal mi edilir yine de budanir mi ya da zaten gecikti diye son donlar mi beklenir?

Merhaba sayın Lilium,

Öncelikle uyarınız için teşekkür etmek istiyorum.

Sayın nkutsay yanılmıyorsam, aynı ilçede (Silivri) ikamet ediyoruz. İl sınırları (İstanbul) içersinde 1989 yılından itibari ile 25 adet çiftlik ve özel meyve bahçesine sonbahar bakımları için hizmet vermeyiz. Kasım 15 - mart 15 arası aralıksız budama ve bakım hizmeti içersinde bölgemizde don olayından dolayı meyve ve odunsu çalılarda hasar tespit edilmedi... Gül ve bağ bunun dışındadır.

Karasal iklim yapısında olan bölgelerde dediğiniz doğrudur. Sizin önerilerize göre budama yapılması uygun olur.

Nuri Murvet
17-02-2014, 20:49
Sn. Nuri murvet

Ben sozunuzu dinleyemeden sehir disina gittim. Budamalar icin de gec kaldim sanirim. Zira agaclarda tomurcuklanmalar baslamis. Hele anna elma fidani ciceklerle bezenmek uzere.

Bu durumda ne yapmam gerektigi bilmiyorum. Budamalar iptal mi edilir yine de budanir mi ya da zaten gecikti diye son donlar mi beklenir?

Ağaçlarınız terbiye yaşında...

Daha fazla vakit kaybetmeden budama işinizi bitirin...

Budama işleminden sonra fidanlarınızı %2 bordo bulamacı ile kaplayın işlem tamamdır.

Kolay gelsin...

nkutsay
17-02-2014, 21:31
O halde seftali ile devam ediyorum.

nkutsay
17-02-2014, 21:38
Erik

nkutsay
17-02-2014, 21:45
Kayisi

nkutsay
17-02-2014, 21:49
Elma

nkutsay
17-02-2014, 21:53
Erik-2

nkutsay
17-02-2014, 21:56
Erik-3

nkutsay
17-02-2014, 22:02
Yarin da cicekli elmayi, armutu ve erguvani fotograflayacagim insallah. Simdiden cok tesekkur ederim Nuri Bey.

salihcan
17-02-2014, 22:33
Arkadaşlar bu kayısıyı geçen sene bu zamanlarda ektim ama fazla gelişmedi en fazla 30 cm filan önünde Gül var ondan gelişmedigini düşünüyorum budaması hakkında yardım edebilir misiniz ?ve ne zaman budanmalı

serkanhoca
18-02-2014, 10:44
Sayın Nuri Bey,
Şu sıralarda meyve ağaçlarımız uyanmaya başladılar(erik-kayısı-badem) Daha budamalarını yapmamıştık. Havalar bu şekilde giderse ağaçların zarar göreceğinden korkarak budama konusunda kararsız kaldım.
Budamaya başlayalım mı?
İleride soğuklar olabilir yoksa budama yapmayalım mı?
Yoksa uynarısa uyansın diyip mart ayı gibi budama yapalım. Ne dersiniz?
Şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

nkutsay
18-02-2014, 16:58
Armut

nkutsay
18-02-2014, 17:02
Erguvan

nkutsay
18-02-2014, 17:03
Elma-3

Nuri Murvet
18-02-2014, 19:21
o halde seftali ile devam ediyorum.

470300

470299

470301

470302

470303

Nuri Murvet
18-02-2014, 19:26
470304

Armut, Erguvan, Elma-3 Meyve fidanınıza budama yapmaya gerek yoktur.

Kolay gelsin....

Nuri Murvet
18-02-2014, 19:34
Sayın Nuri Bey,
Şu sıralarda meyve ağaçlarımız uyanmaya başladılar(erik-kayısı-badem) Daha budamalarını yapmamıştık. Havalar bu şekilde giderse ağaçların zarar göreceğinden korkarak budama konusunda kararsız kaldım.
Budamaya başlayalım mı?
İleride soğuklar olabilir yoksa budama yapmayalım mı?
Yoksa uynarısa uyansın diyip mart ayı gibi budama yapalım. Ne dersiniz?
Şimdiden teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Merhaba sayın serkanhoca

Bizim bölgemizde 15 günlük hava raporunda önemli bir değişiklik yok...

Bu ne demek..?

Bütün meyve ağaçları uyanacak demektir.

Vakit kaybetmeden budamaları yapalım...

Soğuk olacaksa, erken uyanmış ağaca zararını zaten verecektir.

Çiçek açmamış ağaçlarınıza % 2 lik bordo bulamacını atabilirsiniz.

Nuri Murvet
18-02-2014, 19:39
Arkadaşlar bu kayısıyı geçen sene bu zamanlarda ektim ama fazla gelişmedi en fazla 30 cm filan önünde Gül var ondan gelişmedigini düşünüyorum budaması hakkında yardım edebilir misiniz ?ve ne zaman budanmalı

Kayısı ağacınızın gelişimi yavaş olmuş...

Ağacınızın altını 50 cm çapta çapalayınız. 1-2 Kürek koyun gübresini çapaladığınız toprağa karıştırın ve etrafını havuz gibi açın ve bolca sulayın...

Ağacınız bu mevsim gelişsin sonbaharda form budamasınını yaparız.

Kolay gelsin...

nkutsay
18-02-2014, 19:51
Çok teşekkür ederim sn.Nuri Murvet. Emeğinize sağlık.

Bizim bahçıvan 1-2 ay once ağaçlara bordo bulamacı uygulamıştı (spreyle). Budama sonrası da uygulama gerektığine göre ilk uygulama lüzumsuz oldu anlaşılan değil mi?

2 kere uygulamak ne derece zararlı olacak bizim fidancıklara acaba? ya da sadece kesim yerlerine surmek mantıklı mı?

Nuri Murvet
18-02-2014, 20:02
Çok teşekkür ederim sn.Nuri Murvet. Emeğinize sağlık.

Bizim bahçıvan 1-2 ay once ağaçlara bordo bulamacı uygulamıştı (spreyle). Budama sonrası da uygulama gerektığine göre ilk uygulama lüzumsuz oldu anlaşılan değil mi?

2 kere uygulamak ne derece zararlı olacak bizim fidancıklara acaba? ya da sadece kesim yerlerine surmek mantıklı mı?

Luzumsuz bir uygulama değil...

Çiçeklenen fidanlarınıza bordo bulamacı yapmayın.

Özellikle şeftali, armut ve elma fidanınıza gözler iyice kabardığı zaman ikinci bir bordo bulamacı uygulaması yaparsanız hastalıklara karşı daha dirençli olurlar.

nkutsay
18-02-2014, 20:11
Peki içim rahatladı. teşekkür ederim.

nkutsay
20-02-2014, 18:08
Nuri bey merhaba, yonlendirmeleriniz dogrultusunda budamalari yapip bordo bulamaci uyguladik. Tekrar tesekkur ederim.

Ancak asagidaki erigi budarken bahcivanla yanlis anlasma sonucu asagidaki iki dal kokten budanmis oldu. Bu hata neye mal olur merak ettim.

470302

Nuri Murvet
20-02-2014, 18:42
Nuri bey merhaba, yonlendirmeleriniz dogrultusunda budamalari yapip bordo bulamaci uyguladik. Tekrar tesekkur ederim.

Ancak asagidaki erigi budarken bahcivanla yanlis anlasma sonucu asagidaki iki dal kokten budanmis oldu. Bu hata neye mal olur merak ettim.

470302

Ağacınız yukarıdan taçlanmış olur...

Bu da sizin için bir sorun teşkil etmez her halde...

tortunga
21-02-2014, 05:27
470300

470299

470301

470302

470303

Budama yaparken perde çekmek gerekli mi?

Nuri Murvet
21-02-2014, 18:34
Budama yaparken perde çekmek gerekli mi?

Merhaba sayın tortunga,

Gerekli değil...

Sayın nkutsay'ın, budama işleminin nasıl yapabilirim? İsteğinin ayrıntılarını öne çıkarmak için arka fona beyaz perde germesi, kendisinin işe gösterilen saygısı ve titizliğindendir. Kendisine teşekkür ederim.

Nuri Murvet
10-03-2014, 20:31
Bahçe bakımı Çimler.

Hazır yağmurlarda yağarken, çim alanlarınıza 20.20.0 Kompoze gübre vermenin tam zamanıdır.

agunel
14-03-2014, 09:27
[QUOTE=serkanhoca;784832]Sayın Nuri Murvet,
Antep fıstığı yetiştiriciliği bölümünde sormuştum (antep fıstıklarının içi boş) biraz da çevremde araştırınca antep fıstığı aşılanan çitlembik ağaçlarımın öncelikle budanması gerektiği bilgisini aldım, eğer sonuç budamadan sonra sonuç başarısız olursa dişi erkek ağaç sayısı üzerinde çalışma yapacağım.
Sizden ricam resimlerdeki ağaçlarımın nasıl budanacağı hakkında bana yardımcı

Merhaba,
Ayni sikintiyi bizde yasiyoruz. 3 sene evvel 100 kadar citlembige antep fistigi asiladik ve hepsi tuttu. Gecen yil epeyce fistik verdi ama hepsinin ici bos. Siirt fistigi disisi asilayin dediler. Gecen yaz birkac agaca denedik ama malesef asilar tutmadi. Arazimiz Manisa Gordes'te. Bu konuda tecrubelerini paylasan olursa sevinirim.

eko_
24-03-2014, 09:29
Sayın Nuri Murvet, budamasını yaptığım Nektarin,kiraz ve erik ağaçlarındaki hatalarımı değerlendirirseniz sevinirim.Teşekkür ederim..

Nuri Murvet
29-03-2014, 19:48
Merhaba sayın eko_,

Nektarin ve erik budaması güzel...

Kirazda, merkezde lider dal, etekten yukarıya doğru daralan budama tekniği en uygun olanıdır.

479421

Fotoğrafta form ve budama aşamaları görünüyor.

feyzon
02-04-2014, 21:24
[QUOTE=serkanhoca;784832]Sayın Nuri Murvet,
Antep fıstığı yetiştiriciliği bölümünde sormuştum (antep fıstıklarının içi boş) biraz da çevremde araştırınca antep fıstığı aşılanan çitlembik ağaçlarımın öncelikle budanması gerektiği bilgisini aldım, eğer sonuç budamadan sonra sonuç başarısız olursa dişi erkek ağaç sayısı üzerinde çalışma yapacağım.
Sizden ricam resimlerdeki ağaçlarımın nasıl budanacağı hakkında bana yardımcı

Merhaba,
Ayni sikintiyi bizde yasiyoruz. 3 sene evvel 100 kadar citlembige antep fistigi asiladik ve hepsi tuttu. Gecen yil epeyce fistik verdi ama hepsinin ici bos. Siirt fistigi disisi asilayin dediler. Gecen yaz birkac agaca denedik ama malesef asilar tutmadi. Arazimiz Manisa Gordes'te. Bu konuda tecrubelerini paylasan olursa sevinirim.

İyi günler, merakımı bağışlayın. Ancak antep fıstığı menengiç ağacına aşılanmıyormuydu?

eko_
03-04-2014, 09:04
Fotoğrafta form ve budama aşamaları görünüyor.[/QUOTE]

Teşekkürler sayın mürvet..

Nuri Murvet
03-04-2014, 19:36
[QUOTE=agunel;1259270]

İyi günler, merakımı bağışlayın. Ancak antep fıstığı menengiç ağacına aşılanmıyormuydu?

Evet, aşılanıyor.

Aşılandıktan sonra göz kurdu girmemesi için ilaçlama periyoduna dikkat edilmeli...

delimanyac
24-04-2014, 15:51
değerli arkadaşlar. profesyonel amaçlı budama makası almayı düşünüyorum. löwe 8107,ars vs-8r ve felco 7 arasında kararsız kaldım yardımcı olur musunuz?

Nuri Murvet
27-10-2014, 12:40
Kasım ayının ilk haftasından sonra Servi türlerinin - Meyve ağaclarının budama ve form verme ile işlemlerine başlıyoruz.

resimsel
27-10-2014, 13:50
Sn.Murvet ,bodur meyve ağaçları diğerleri ile aynı kategoridemi değerlendiriliyor (budama açızsından sordum.)

Nuri Murvet
27-10-2014, 17:52
Sn.Murvet ,bodur meyve ağaçları diğerleri ile aynı kategoridemi değerlendiriliyor (budama açızsından sordum.)

Merhaba sayın resimsel

Kuvvetli gelişen anaçlar üzerindeki meyve fidanlarının terbiye şekilleri ve bodur gelişen anaçlar üzerindeki meyve fidanlarının, farklı şekillerde terbiye yöntemleri vardır.

Budama yapan, budayıcının meyve ağaçlarını çok iyi tanıması gereklidir.

Meyve ağaçlarının tüm cinslerinin fidan halinden son verim çağına kadar yaşam sürecini bilmelidir.

Elinden çok kafası çalışarak, budama yapacağı ağacı çok iyi tanıyıp, ona göre budamasını yapmalıdır.

Nuri Murvet
16-11-2014, 18:56
Bölgemizde genel budama zamanı başlamıştır.

Servi cinslerinin özellikle budama ile şekil verilmiş türler için en ideâl zamandayız.

Havalar çok fazla soğumadan, donlar başlamadan form budamalarının yapılması yerinde olur

Bora57
17-12-2014, 12:55
Bölgemizde genel budama zamanı başlamıştır.

Servi cinslerinin özellikle budama ile şekil verilmiş türler için en ideâl zamandayız.

Havalar çok fazla soğumadan, donlar başlamadan form budamalarının yapılması yerinde olur

Nuri Bey selamlar,

Sakarya ilinde yeni bahçeli bir yer aldım, içerisinde çok çeşitli ağaçlar ve çiçekler var ama uzun zamandır bakımı yapılmamış.
bahçenin meyilli olduğu için istinat duvarı yapılmış ve dolgu ile doldurulmuş, (sanırım leylandi cinsi) servi ağaçları da istinad duvarına yakın dikilmiş. yaklaşık 40cm arayla dikilen 20 civarı ağaç var.
öğrenmek istediğim bu tür ağaçlar kök yapısı ve rüzgar salınımı ile istinad duvarına zarar verir mi?
bu arada ağaçlar yaklaşık 3-4 mt boyunda yanılmıyorsam en az 5 yıllık olabilir.
kesmeye kıyamıyorum ama duvara zarar vericekse kesmek zorundayım (şimdiye kadar duvarda bir zarar oluşumu gözlenmemiş)

lilpar76
31-12-2014, 21:36
Merhaba, sayın Nuri Mürvet,
Yaklaşık on dört metrlik bahçe duvarımın önüne çit bitkisi olarak Limoni servi ya da Prunus laurocerasus bitkisi dikmeyi düşünüyorum. Bitki ara mesafesinin ne kadar olacağı ve nasıl budanacağı konusunda hiç bir bilgim yok.
Ayrıca, bahçe duvarıyla ev arası mesafe çok az (5 m). Prunus laurocerasus yaprağının da koyu renkli olmasından dolayı alanın dar görünebileceyinden korkuyorum. Limoni servi de pahalı olduğu için karar veremiyorum.
İki adet karayemiş yerine bir servi dikersem, çok seyrek olurmu?

Nuri Murvet
08-03-2015, 20:04
Nuri Bey selamlar,

Sakarya ilinde yeni bahçeli bir yer aldım, içerisinde çok çeşitli ağaçlar ve çiçekler var ama uzun zamandır bakımı yapılmamış.
bahçenin meyilli olduğu için istinat duvarı yapılmış ve dolgu ile doldurulmuş, (sanırım leylandi cinsi) servi ağaçları da istinad duvarına yakın dikilmiş. yaklaşık 40cm arayla dikilen 20 civarı ağaç var.
öğrenmek istediğim bu tür ağaçlar kök yapısı ve rüzgar salınımı ile istinad duvarına zarar verir mi?
bu arada ağaçlar yaklaşık 3-4 mt boyunda yanılmıyorsam en az 5 yıllık olabilir.
kesmeye kıyamıyorum ama duvara zarar vericekse kesmek zorundayım (şimdiye kadar duvarda bir zarar oluşumu gözlenmemiş)

Merhaba sayın Bora57,

İş, güç derken biraz sayfalardan uzak kaldım. Zaman olarak geç bir cevap olacak, kusuruma bakmayın.

Leylandi - Melez servilerin dikim aralıkları sık yapılmış. Çit olarak düşünülmüşse, ideâl fidan aralıkları 1 metre olmalıdır. Zaman içersinde kendi aralarında rekabetten en sağlıklı olanlar, zayıf olanları boğacaktır. Servilerinizin kökleri, istinat duvarına zararı yoktur. Aksine yoğun kök yapısıyla toprakla duvar arasındaki baskıyı, basıncı absorbe eder.