View Full Version : Limon Servi (Cupressus macrocarpa) 'Goldcrest'
swordfish
04-11-2006, 20:12
Limon selvi mi yoksa servi mi hala daha tam olarak emin değilim doğrusu. Ama bu forumda bunun için var zaten. Ben bu tür yetiştirilmesi hakkında epeyce bilgi aradım ama malesef bulamadım. Eminim bir bilen vardır. Kendim çelikleme yöntemi ile bir kaç kez denedim tam bir netice alamadım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.
ormanbotanigi
04-11-2006, 20:22
Limoni servi veya altuni servi de deniliyor. Çeliklemeyi nasıl yaptınız?
swordfish
04-11-2006, 20:33
En basit yöntemle baharda en taze filizlerden alıp uygun bir toprakda bekleterek sürekli nemli kalmasını sağlamak için ise bir nem ölçer cihazla otomatik sulama sistemi kurdum.
ormanbotanigi
04-11-2006, 20:37
peki hormon kullandınızmı vede çelikleri ağacın neresinden aldınız; birde yeterli sıcaklığı sağladınızmı?
swordfish
04-11-2006, 20:41
Açıkcası hormon konusunda bilgim yok, çelikleri ise genelde en tepeden almaya çalıştım ,sıcaklık için ise bahar zamanı bu işlemi yapmaya çalıştığım için hava sıcaklığı genelde mevsim normallerindeydi. Tabi Amasya için geçerli.
swordfish
07-11-2006, 08:31
Yokmu şimdi ormanbotaniği nickli arkadaşdan başka limoni servi konusunda bilgisi olan ?????
ormanbotanigi
07-11-2006, 10:00
*Çelikleri alt dallardan alın
*mümkünse horman kullanın
*Aşırı sulama yapmayın.
*Alınan çelikler 5-8 cm uzunluğunda olsun
*Çelikler dip kısmındaki yaprakları koparın
*Dikmeden önce 1-2 saat suda bekletin
*Yeterli sıcaklık sıcaklık koşullarını sağlayın
*Çelikleri yarısı toprağa girecek şekilde dikin
*Güneş ışığından koruyun
*Köklendirmede ışık da önemlidir. Karanlık ortamlarda bırakmayın.
gerisi size kalmış
agronomistmrt
08-11-2006, 16:00
sayın murat bey(ormanbotaniği) aynı yöntemle altıni mazı ve dev mazı üretimleride olabiliyor mu acaba?
ormanbotanigi
08-11-2006, 23:11
sayın murat bey(ormanbotaniği) aynı yöntemle altıni mazı ve dev mazı üretimleride olabiliyor mu acaba?
Altuni mazı için yarı odunsu çelikle üretimi tavsiye ediyorum. Ağustos-Eylül aylarında yapılması gerekiyor. Yumuşak çelikle üretimden farklı olarak 8-10 cm uzunluğunda henüz odunlaşmaya başlamış çelikler kullanılır. Burda dikkat edilmesi gereken nokta çeliklerin tepe yapraklarının yumuşak olmamasıdır. Dip kısmında küçük küçük yaralar açmak köklendirmeyi hızlandırır. Çelikleri alt dallardan almanın yanında genç ağaçlardan alınan ökçeli (çeliklerin elle, dalla birleştiği yerden alınması) yarı odunsu çeliklerde başarı oranı yükseltir.
swordfish
28-11-2006, 21:13
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler ışığında denemelere başlayacağım. Saygılar sunarım.
caucasianeagle
17-01-2007, 22:15
bu ağaç türünün yetiştirilmesi konusuda bilgi(fidanın dikimi,ve 2-3 lik bakımı için) alamamız mumkun mu acaba
Mine Pakkaner
17-01-2007, 22:40
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=67319&postcount=35
lordofstorm
12-02-2007, 17:42
arkadaşlar limoni servinin kökeni nedir?safkan bi ağaç türü mü?bu ağacı üçgensel bi şekil vermek için buduyorlar sizce bu sağlıklı mı?ben uzaması için alttan budama yaptım sadece ve ağacımı 35 cm almıştım ama bpyu 2m. yi buldu.şu an doğal haliyle duruyor bende yüzeysel budama yapayımmı dersiniz?
ozanutku
13-02-2007, 08:53
Arkadaşlar buradaki mühendis arkadaşların affına sığınarak bende birkaç şey söylemek isterim;
- Aldığınız çeliklerin dip kısmı yarı odunsu yani kahverengi renkte olsun
- Çelikleri mümkünse makas veya budama bıçağı ile budayın elle budama yapmayın
- Çeliklerin toprağa girecek kısmını düz kesmeyin çapraz bir şekilde kesin , bu köklenme yüzeyini arttırsın.
- Çelikleri doğrudan toprağa elinizle iterek dikmeyin ,önce bir çivi benzeri bir aleti dikilecek yere batırın açılan yere çeliği yerleştirin.
Mine Pakkaner
13-02-2007, 12:14
Ozan Bey rica ederiz, af ne demek, tecrübelerimizi paylaşıyoruz burada. Katkılarınız bizi mutlu ediyor.
lordofstorm
13-02-2007, 14:36
arkadaşlar limoni servinin kökeni nedir?safkan bi ağaç türü mü?bu ağacı üçgensel bi şekil vermek için buduyorlar sizce bu sağlıklı mı?ben uzaması için alttan budama yaptım sadece ve ağacımı 35 cm almıştım ama bpyu 2m. yi buldu.şu an doğal haliyle duruyor bende yüzeysel budama yapayımmı dersiniz?.
Diye bir soru sormuştum, lütfen arada kaynamasın benim için önemli zira.
Mine Pakkaner
13-02-2007, 23:19
Bu bir melez değildir. Şekil vermeye çok uygundur. Alttan budamasaydınız da boyu uzardı. Işık görmeyen dalları yaprak döker bu yüzden ara ara yüzeysel budama yapılması ışıklanma açısından yarar sağlar.
lordofstorm
14-02-2007, 18:57
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Peki bu ağaç kozalak veriyor mu? Gördüğüm hiç bir Limoni Servi ağacında kozalağa rastlamadım.Öyleyse doğal şartlarda bu ağaç nasıl yeni bireyler veriyor acaba?Teşekkür ederim.
Harun Parlak
14-02-2007, 20:54
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.Peki bu ağaç kozalak veriyor mu? Gördüğüm hiç bir Limoni Servi ağacında kozalağa rastlamadım.Öyleyse doğal şartlarda bu ağaç nasıl yeni bireyler veriyor acaba?Teşekkür ederim.
Selamlar Limoni servi büyük kozalaklı limoni servi de geçer.(Cupressus macrocarpa) doğal yayılışı kuzey Amerikanın güney batısı ile kaliforniya denizden 30 m rakımına kadar çıkabiliyormuş.
2.5 3.5 cm çapında tüysüz ve 8-10 adet odunsu kozalak pulu ile örtülü olup kahve renklidir. Üretimi tohum ve çelikle üretilir tohum ekimi geç kışda yapılır.
Eylül ayında olgun çelikle geç ilkbaharda yeşil çelikle üretilebilir.
Hızlı büyür vatanında 25 m boy yapar. şiddetli donlardan zarar görür. -10 dereceye kadar dayanabilir. İyi dranajlı verimli bahce toprağına iyi yetişir.
lordofstorm
14-02-2007, 21:04
Cevabınızdan dolayı size müteşekkirim.peki bu adağ kaç yaşından itibaren kozalak vermeye başlıyor acaba?**** yaklaşık kaç metreye ulaşınca kozalak verecek kadar olgunlaşıyor?
Mine Pakkaner
15-02-2007, 18:04
Bunu boyla ilgisi yok. Benim şimdiye dek diktiklerimden kozalak veren olmadı.
Benim ilk diktiklerim herhalde 20 yaşında hala kozalağı yok. :)
lordofstorm
15-02-2007, 21:00
Mine hanım 20 yaşındaki limoni servi ağaçlarınızın fotoraflarını nerde görebilirim?Geçenlerde 2 adet Mavi Servi ağacı alıp diktim.Yapraf formu ve ağacın genel görüntüsü limoni serviye fevkalade benziyordu.Bu iki tür arasında bir ilişki var mı?Teşekkürler...
Mine Pakkaner
16-02-2007, 17:06
Göremezsiniz çünkü hiç çekmedim resimleri, malum o zamanlar dijital makineler yoktu, bol bol resim çekemiyorduk yaptığımız işlerle ilgili.Yolum düştüğünde müşterimden rica edip çekeyim sizin için.
Mavi servi de limon servi de birer Cupressus spp. İkisinin genel görünümü benzediği için ben de onları birlikte kullanmayı severim.
lordofstorm
17-02-2007, 15:34
Şimdiden teşekkür ederim.Size bir problemimden bahsetmek istiyorum.Benim babam makine yüksek mühendisi bir iş adamı.Ama dedelerim çiftçiymiş ve babamda bahçede onlardan gördüğü usüllerle bitkilere muamele ediyor.Mesela limoni servi,mavi servi,sarı çam,mazı,leylandi,ve ladin ağaçlarımızın diplerinin bellenmesinin ağaca faydalı olduğunu düşünüyor ve bende bunun ağacın köklerine zarar vereceği kanaatindeyim.Sizce hangimiz haklı?İkimiz de fidan yetiştirme konusunda son derece istekli ve hevesli olduğumuzdan dolayı arada bir takım tartışmalarda olabiliyor.Yardımlarınızı bekliyorum.
Mine Pakkaner
17-02-2007, 18:43
Bellemek, sürmek gibi derin toprak işleme modern yetiştiricilik tekniklerinde artık yerini yavaş yavaş yüzeysel toprak işlemeye bırakıyor. Bellemektense yüzeyden çapalayarak toprak işleme tercih edilir. Ki ayrıca, limoni servi,mavi servi,sarı çam, mazı, leylandi ve ladin ağaçlarının diplerinin bellenmesi de gereksiz ve özellikle genç fidanlar için de sizin de düşündüğünüz gerekçeyle sakıncalıdır.
lordofstorm
17-02-2007, 20:04
Mine Hanım çok teşekkür ederim zira bu cevabınızda babamı ikna edebildim.Şu ana kadar atadan kalma usüllerle ve fidan aldığımız yerlerdeki kişilerin verdiği yetersiz bilgilerle bu işi götürmeye çalışıyorduk:).
merhabalar sanırım ben yalnış foruma yazdım asıl limoni servi forumunu bulduğuma sevindim:)
2 hafta önce 50 cm boylarında limoni servi aldım..
sırf meraktan ve çoğalmasını istediğimden alt dallarından birini bistüri ile verev kestim ve alt kısımlarını budayarak bir gece suda beklettim ve aynı saksıya ektim ..alt taraflarını budadığım dallarıda aynı şekilde atmadan yanına ektim..sanırım hepsi tuttu:) bebekler büyüyecek..
yaklaşık 2 hafta önce alt dallarından alıp aynı saksıya ektiğim limon servinin tutup tutmadığını anlamak için ne kadar zamana ihtiyacım var..iğne yapraklılar dayanıklı oluyor sanırım..umarım tutmuştur..şuanda sağlam görünüyor ama beklemekte fayda var sanırım..:confused:
Mine Pakkaner
20-02-2007, 20:10
Bence de bekleyin. İki hafta bir konifer için çok erken...
lordofstorm
21-02-2007, 21:17
Merhaba limoni servi ağacının uygun şartlarda 2 metreden 5 metreye ulaşması kaç sene alır acaba?
Mine Pakkaner
21-02-2007, 21:21
5 metre güç. 6 sene önce diktiğim iyi bakılan serviler 4 metre. Diktiğimde boyları 1,5-1,75 m civarındaydı.
limoni serviler 4 aydan önce anlamak pek mümkün değilmiş. ben bugün 2 ay öncedikilenleri gördümhatta bu kesin tutmuştur dediğime baktık daha dibinde bir tane kök yoktu.seracı arkadaşa sordum bugün eksen ağustos ayında falan köklenir dedi ama büyük ihtimalle tutuyormuş
Mine Pakkaner
28-02-2007, 23:08
Repikaj limon servinin tutması için çukuruna deniz yosunu Maxicrop ve su tutucu Qemisoyl koyarsanız sorun yaşamazsınız. Kolay kök atar.
Repikaj limon servinin tutması için çukuruna deniz yosunu Maxicrop ve su tutucu Qemisoyl koyarsanız sorun yaşamazsınız. Kolay kök atar.
Deniz yosunu, yıkanmış mı olacak?
Yoksa ben ağa takılan yosunları toplar getiririm, tuzlu tuzlu.:p
Köklensin derken, kurumasın garipler.:dilli:
Mine Pakkaner
01-03-2007, 07:34
Bu soğuk denizlerden toplanmış makro yosunlardan elde edilmiş özüt (potasyum veya sodyum alginat) diyelim o zaman. Bu konuyla ilgili bir bilgilendirme yazısı var sitede Sayın Balıkçı :)
Mine Pakkaner
01-03-2007, 18:44
Üzüldüm, geçmiş olsun.
lordofstorm
03-03-2007, 19:38
Üzüldüm,çok geçmiş olsun.
Geçmiş olsun Sn. Feyzan, bende çok çeşitli yöntemleri deniyorum, bakalım hangi yöntem tutacak ( suda köklendirme, toprakta köklendirme,kimisi içerde kimisi bahçede vs..)
Büyük ümitle her gün bakıyorum..
Bir odamı çelik, tohum üretme için nerdeyse boşaltım..
Adlarını tam olarak bilmediğim iğne yapraklılarım var, umarım köklenir.
agronomistmrt
09-03-2007, 15:04
selamlar altuni selvi alt dallardan çelik alırken sadece alt dalların uçlarından alınanlarımı tavsiye ediyorsunuz yoksa alt dalların her hangi kısmından da olur mu?
saygılar
caploonba
09-03-2007, 23:03
Bu da benim limon servim.1 seneden beri yetiştiriyorum.
Sanırsam saksısını değiştirmem gerekiyor.
Yarın hemen edindiğim çelikleme bilgilerini deniyeceğim bu limon servimde.
Bir de O2 li suda bekletsem 2 gün faydası olur mu?
Can suyunuda O2 li su solüsyonuyla suluyacağım.İnşallah tutar.
http://www.uploadtr.net/thumbs/600024Resim(11).jpg (http://www.uploadtr.net/viewer.php?id=600024Resim(11).jpg)
caploonba
10-03-2007, 10:29
Bugün kahvaltıdan sonra yaptığım ilk işim limon serviminden çelik almaktı.Alt kısmından 8-10 cmlik yarı odunsu bir çelik aldım.Çeliğin alt kısmındaki yaprakları kopardım.Çeliğin en alt kısmını çapraz şekilde kestim.Ilık suyun içine koydum.İçine 2 damla oksijenli su koydum.Direk güneş almayan aydınlık yere koydum.Bu da fotoğrafı:D
http://www.uploadtr.net/thumbs/688758limon_servi.jpg (http://www.uploadtr.net/viewer.php?id=688758limon_servi.jpg)
bence tohum dan büyüt ,daha iyi olur.
iğneli ve ibreli yapraklarda neden çelikle çoğaltmayı çok istiyorsunuz anlamdım,zor olanı sevmek mi ? tohum denilen bi olay var bence deneyin:)
caploonba
10-03-2007, 20:17
Ah bir tohumunu bulabilsem.
lordofstorm
13-03-2007, 11:35
Türkiye'de incelediğim hiç bir limoni servide kozalak yoktu.Sanırım bu coğrafyada kozalak vermiyor.Yani tohumunu bulmak gerçekten çok ama çok güç.Zaten bildiğim kadarıyla satın alıp diktiğimiz hemen her limoni servi de çelikle üretilmiş...
caploonba
13-03-2007, 13:23
Dün akşam sudan alıp diktiğim limon servilerim.
http://www.uploadtr.net/thumbs/384078Resim(12).jpg (http://www.uploadtr.net/viewer.php?id=384078Resim(12).jpg)
lordofstorm
02-04-2007, 15:38
Arkadaşlar size bir kaç sorum olacaktı.Benim şu ana kadarki limoni servilerimin yaprak uçları dikkatli bakıldığında dikenli dikenli gibiydi, ama en son aldığım yaklaşık 2.5 metrelik ağacımın yaprak uçları daha oval bir yapıya sahip ama dalların o limoni kokuları birebir aynı.Bu şekilsel farklılığın sebebi nedir?
Mavi servi bölümü olmadığı için bu ağaçla ilgili sorumu da malesef burada soracağım.Okulda ki mavi serviler kozalak dolu.Bu kozalakları ne zaman toplayabiliriz?Tohumların çimlenmesi için nasıl bir ortam sıcaklığı ve lux'ı tavsiye edersiniz?
caploonba
02-04-2007, 15:44
Bence kozalaklar yeterli büyüklüğe geldiyse koparın sıcak bir yer mesela kalorifer peteğinin üstüne koyun orda açılır sonra tohumlarını alırsınız.Ya da ağacında açılmasını ve yere düşmesini bekleyin.
caploonba
02-04-2007, 15:49
Bende görmedim.
caploonba
02-04-2007, 15:51
Tohumların çimlenmesi için nasıl bir ortam sıcaklığı ve lux'ı tavsiye edersiniz?
Forumu arasanız bulabilirsiniz bence.Mesela arama yaparken çam tohumu çimlendirme yazın.Orda cevabı bulabilirsiniz.
Harun Parlak
02-04-2007, 22:38
lordofstorm Mavi servi bölümü olmadığı için bu ağaçla ilgili sorumu da malesef burada soracağım.Okulda ki mavi serviler kozalak dolu.Bu kozalakları ne zaman toplayabiliriz?Tohumların çimlenmesi için nasıl bir ortam sıcaklığı ve lux'ı tavsiye edersiniz?[/QUOTE]
Selamlar Mavi SERVİ Cupressus arizonica TOHUM olgunlaşma zamanı EKİM ayıdır ekimden sonra kozalakların açıp tohumları uçmadan yakalayabildiğin zamana kadar vaktin var.
lordofstorm
03-04-2007, 10:08
Çok teşekkür ederim.öyleyse ekimi bekliyoruz:)
sayın lodofstorm bildiğim kadarıyla Türkiye'de yetiştirilenen limoni selvi iki tür.yaprağı dikenli biraz daha nazik görünen sıcağı seven soğuğa dayanıksız olan,iç mekan olarakta kullanılan ,diğeri ise soğuğa daha dayanıklı olan bi tür.
lordofstorm
05-04-2007, 17:49
Bolubey14 sivri yapraklılar soğuğa dayanıksız diyorsun ama benim ağaçlar kaç senedir sert kış şartlarına Maşallah ki dayanıyorlar.1 metre kar bile gördüler ama sorun olmadı şükür.Gerçi geçen bi servinin alt dalarındaki yapraklarının daha oval, üst dallarındaki yapraklarında daha dikensi olduklarını gözlemledim.Tahminimce yapraklar zamanda ufak değişimlere uğruyorlar.
ozanutku
11-04-2007, 08:55
Almış olduğum çeliklerden yapmış olduğum çalışma 45 günlük ,şu an için herşey yolunda gidiyor
ozanutku
11-04-2007, 15:24
Sayın Feyzan ;
- Aldığınız çelikler mutlaka yeni sürgünlerden olsun
- Aldığınız çeliklerin dip kısmı yarı odunsu yani kahverengi renkte olsun
- Çelikleri mümkünse makas veya budama bıçağı ile budayın elle budama yapmayın
- Çeliklerin toprağa girecek kısmını düz kesmeyin çapraz bir şekilde kesin , bu köklenme yüzeyini arttırsın.
- Çelikleri doğrudan toprağa elinizle iterek dikmeyin ,önce bir çivi benzeri bir aleti dikilecek yere batırın açılan yere çeliği yerleştirin.
- Belli türlerde hormon kullanımı yapabirlirsiniz,(Kırtık,Altuni Mazı vb. cinslerde gerek yok)
- Havaya ve sıcaklığa göre su durumunu ayarlayın,
ozanutku
12-04-2007, 10:07
Sayın Feyzan bulunduğum bölgede genelde Şubat ayı içinde çeliklar alınır.
discover
17-04-2007, 22:40
limon çamı diye piyasada satılan sarı yapraklı çam türünün latince adını bilen varmı
bilgekaan
18-04-2007, 10:16
limon çamı diye piyasada satılan sarı yapraklı çam türünün latince adını bilen varmı
limoni servi olmalı : Cupressus macrocarpa
discover
19-04-2007, 14:23
hayır çok farklı
caploonba
19-04-2007, 15:03
Fotoğrafını koyarsanız arkadaşlar yardımcı olacaktır.
Plumbago
19-04-2007, 21:56
Limon çamı diye piyasada satılan sarı yapraklı çam türü bilgekaan'ın söylediği gibi limoni servidir.
Daha detaylı bilgi veya resim yüklerseniz kastettiğiniz bitkiyi tanıma ihtimalimiz artar.
sukranayalp
20-04-2007, 19:55
Cupressus goveniana : Limoni selvi. Elde oğuşturunca yapraklarınfdan limon kokusu gelir.
discover
20-04-2007, 21:13
takıldınız serviye,
:)
servi değil, resmini çekebilirsem göndericem.
discover
20-04-2007, 21:31
yahut benmi hayal gördüm eleman çam deyince çamamı benzettim ne, neyse perşembe bi bakayım gene
limoni servi diger iğne yapraklılar gibi türkiyenin her bölgesinde yetişmez.soguktan zarar görür genelde akdeniz ege bölgesinde süs bitkisi olarak kullanılır. en çokta akdeniz bölgemizde kullanılır.çekilleme yapılırken naftalin asetik asit kullanılırsa köklenmede + sonuçlar alına bilir.
abies_pinsapo25
09-05-2007, 13:19
selam öncelikle limon servi sivasta yetişirmi kışın -30 kadar düşüyo sıcaklık..?
abies_pinsapo25
09-05-2007, 13:53
mine hanım herkes size soruyo demekki uzman sizsiniz.benim sorum şu limon sevi -30 sohuğa dayanabilirmi...?
discover
10-05-2007, 23:37
-18 e kadar yolu var ondan ötesini deneme bence. cupressus macrocarpa nın usda hardiness iklim zonu sınıflandırmasına göre dayanabileceği max soğukluk değeri bu.
abies_pinsapo25
11-05-2007, 12:40
teşekkürler discover peki bunu normal çiçek toprağıyla diktim sence bahçeye benim aldığım 5 senelik bi limon servi 1.5 metre buyunda yani buy toprak yeterlimi dicover..??
discover
11-05-2007, 16:10
anlayamadım ne demek istediğinin ama, sorduğun saksıdan çıkardığın bitkiyi toprağa ekmekse; saksıdan çıkmış haliyle kök toprağını çok dağıtıp bozmadıysan zaten genelde sorun çıkarmaz.
ali yüksel
12-05-2007, 21:27
merhaba en uygun çelik alma zamanı,subat sonu ve mart ayı başıdır
ali yüksel
12-05-2007, 21:30
Peki, zamanlama nasıl?
Yani en iyi sonuç için çelik alma zamanı.
Şimdiden teşekkürler.
merhaba iyi çalışmalar.en iyi çelik alma zamanı,şubat sonu ve mart ayı başıdır
ali yüksel
12-05-2007, 21:57
bende bu yöntemlere benzer uygulamalar yaptım tabi farklı taraflarıda var fakat çoğu olmadı bazılarının diplerinde şişmeler olmuş fazla bilgim yok çünkü ilk defa denedim iletişim sağlarsak sevinirim
bahçemize ekilen 21 limon serviden 10 tanesi kurumaya başladı ne yapacagımı şaşırdım neden oldugu hakkında bir fikri olan var mı bahçemize önce limon serviler dikildi sonra çimleme yapıldı çim sabah akşam sulandı bu sulama esnasında onlarda bu sulamadan etkilenmiş olabilir mi dikilen limon serviler 1.5 m boyunda bakımı sulaması hakkında ayrıntılı bilgi verebilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler 10 limon serviyi kurtarmamız mümkün mü
14 Nisan 2007 De Dikildi Plastik Saksida Geldi Bahçivan Tarafindan Dikildi
saim ergin
23-05-2007, 09:14
lımon servi için şu hususları söylemek ihtiyacı duydum 1 son seneler cok fazla üretim var fidan fiatları cok düştü 2 yaşından itıbaren yazın suyunu ihmal etmeye gelmiyor en ufak bir susuzlukta dallarda sararma başlıyor 3 kar yağan bölgelere dikmek cok tehlikeli yağan kar fidanı belinden kırıyor resim cekmeği henüz beceremedim ilerde resimlerle izah edeceğim hepinize iyi günler
Benim görüşüme göre, (başka düşüncesi olanlar olabilir.)
Yeriniz İzmir civarında ise Nisan ayı biraz geç olabilir.
(Ancak bir başka fikir de var, aşağıda belirttim * .)
Plastik saksı olması iyi ancak dikim yapılırken köklerin dağıtılmaması gerekiyor. Yani köklerin mümkün olduğunca saksıdaki toprakla birlikte adeta kalıp gibi doğrudan çukura yerleştirilmesi gerekiyor.
Dağılmaması için dikimden önce toprağın uygun nemde olması ayrıca bitkiyi saksıdan çekerek çıkarmak yerine kalıbı bozmadan bir falçata ya da benzeri keskin bir aletle saksıyı kesmek ve olduğu gibi yerleştirmek daha uygun diye düşünüyorum.
Çukurun ölçüleri uygun muydu?
Ayrıca çukurun içine dikim sırasında çok fazla gübre konmuş olabilir.
(*) Geçen yıl Ocak ayı içinde bahçemdeki limon servileri bulundukları yerden başka bir yere naklettim, bir çoğu kurudu. Oysa daha önce bir çok bitki ve ağacın bu şekilde yerini değiştirmiştim.
Bunu sorduğum Adapazarı ndaki bir ziraatçi, limon servinin diğerlerinin aksine, daha ileri tarihlerde dikilmesi veya nakledilmesinden daha iyi sonuç alındığını söyledi. Doğru mu bilmiyorum.
Bilgileriniz için çok teşekkürler .Bahçıvan tarafından dikildigi için dikim hatası olabilecegini hiç düşünmedim.NİSAN ayında dikilemeyecegini fidanları aldıgımız peyzaj mimarı arkadaşım söylerdi diye düşünüyorum.Biz sulama aralıklarını iyi ayarlayamadık mı acaba hiç bir yerde nasıl sulanacagı hakkında bir bilgi bulamadım çok su ister mi hiç mi sulamamalıyız bu konuda bilgi verirseniz çok sevinecegim.
Bilgileriniz için çok teşekkürler .Bahçıvan tarafından dikildigi için dikim hatası olabilecegini hiç düşünmedim.NİSAN ayında dikilemeyecegini fidanları aldıgımız peyzaj mimarı arkadaşım söylerdi diye düşünüyorum.Biz sulama aralıklarını iyi ayarlayamadık mı acaba hiç bir yerde nasıl sulanacagı hakkında bir bilgi bulamadım çok su ister mi hiç mi sulamamalıyız bu konuda bilgi verirseniz çok sevinecegim.
Merhabalar!
Gerçekten bir çok arkadaşımız faydalanabileceğimiz bilgiler aktarmışlar teşekkürler. Konunun uzmanı değilim ancak bildiğim kadarı ile bazı şeyleri sizlerle paylaşmak istedim. Tüplü yani poşet veya saksıda (0) dan yetiştirilen bitkilerimiz hatasız dikim yapılmak kaydı ile toprakla buluşma dönemlerinde iyi bir bakımla her mevsim ekilip kap değişikliği yapılabilirler. Tabii bundan şunu anlamayalım bölgesel veya iklimsel farklılıklar çok önemsiz. Onlar işin en önemli kısmı bence. Her şey uygun bile olsa yapılacak küçük bir hata bitkinin gelişiminin istenilen düzeyde olmasını engeller. Çoğu zaman bitki ya kaybedilir veya yerine yenisi ekilmek zorunda kalınır emek ve zamanda cabası.
Genelde yaptığımız hatalar.(Çukur derinliği,eğri dikim, iyi sıkıştırmama,gereğinden fazla gübre ve can suyu ihmali) Bunlardan birisindeki özensizliğin sonucu malesef hayallerimizin yıkılması ve bizim kendimizi kötü hissetmemizdir.
Limon selvi suyu sever makası çok seven bir bitkidir. Ancak benim önerim yaz aylarında havanın durumuna göre ve topağın nemini kontrol etmek kaydıyla 3-4
günü geçmeden sulanmasıdır.
Selamlar.
yahut benmi hayal gördüm eleman çam deyince çamamı benzettim ne, neyse perşembe bi bakayım gene
Merhabalar !
Umarım cevabınızı bulmuşsunuzdur. Doğrusu hayal görmekte hatta HAYAL KAHVESİNE uğramakta bazen çok işe yarıyor.
Kedimden biliyorum. Bir ağaç sever olarak yardıma hazırım.
Selamlar!
discover
27-05-2007, 21:59
:)
sağol cemal ,
cupressus macrocarpa gold crest imiş. limon çamı dediler uzaktan bakınca bende çama benzettim. Meğer serviymiş.
ormanbotanigi
28-05-2007, 20:10
Cupressus macrocarpa "Goldcrest" - Limoni servi veya Altuni servi Monteri servisinin (Cupressus macrocarpa) bir kültivarıdır.
swordfish
01-06-2007, 02:02
limon selvi tohumları bulabilirmiyiz ve ekim zamanı nedir?
limon selvi tohumları bulabilirmiyiz ve ekim zamanı nedir?
Günaydın!
Tohumdan üretimi varmıdır bende merak ettim doğrusu. Ancak çelikten üretimimiz var. Ayrıca mezarlık servisine aşı yapıldığını gördüm. Sanırım bu yöntemle gelişim biraz daha çabuk ve güçlü oluyor.
İyi çalışmalar kolay gelsin.
Cupressus macrocarpa "Goldcrest" - Limoni servi veya Altuni servi Monteri servisinin (Cupressus macrocarpa) bir kültivarıdır.
Sağolun hocam.
Şu "kültivarıdır" kelimesinin anlamını biraz açarsanız sevinirim
Saygıyla.
ormanbotanigi
01-06-2007, 23:38
Bir monteri servisi ormanı düşünün sayısının 1000 adet kadar, şöyle genel özelliklerine bakınca iğne yaprakların yeşil, kozalakların büyük olduğunu görüyoruz. Yani hepsinin genel karakterleri birbirin aynı, ancak 1000 adet fidan içerisinde 1 veya 2 tanesi sarı yapraklı, limon kokulu olsun (limoni servi) yani ana türden tamamen farklı işte bu kültivardır. Monteri servisinin değişime uğramış bir çeşitidir, Bu olay doğada milyonda bir gerçekleşir. Doğada veya fidanlıklarda kendiliğinde ortaya çıkabileceği gibi insan eliyle x veya gama ışınları yardımıyla bunun dışında genetik müdahalerle değişik formda kültivarlar elde edilebilir.
ormanbotanigi
01-06-2007, 23:42
Limoni serviler tohum üretmezler, ben Ağustos ve Eylül aylarında almış olduğum yumuşak çeliklerle çok sayıda fidan elde etmeyi başardım. Çok çabuk kökleniyorlar.
Limoni serviler tohum üretmezler, ben Ağustos ve Eylül aylarında almış olduğum yumuşak çeliklerle çok sayıda fidan elde etmeyi başardım. Çok çabuk kökleniyorlar.
Teşekkürler Ormanbotaniği.
Derya Özen
18-06-2007, 09:03
Arkadaşlar Malina'nın uyarısının farkında değilsiniz sanırım. Yazışmalarımız da gereksiz yere alıntı yapmamamızı ya da alıntı yapacaksak yazının tamamını değil de, bizi etkileyen kısmını almamızı istiyor. Lütfen bu konuya gerekli hassasiyeti gösterelim. Tüm yazılarımız da alıntı yapmamıza gerek yok. Üstelik forum da konuyu yanıtla butonu var, onu da kullanarak cevap yazabiliriz. Yazdıklarım bu başlıkla alakasız fakat sadece bilgilendirmek istedim. Teşekkürler.
maviyeşil1
19-06-2007, 13:19
merhaba bizim şirketin içinde ve dışındaki limon selvi ağaçları var.2 haftadır kuruyor nedenleri nelerdir?beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.sanırım örevlilerd anlamıyor.bildilendirirseni< sevinirim
maviyeşil1
19-06-2007, 13:23
merhaba bizim şirketin içinde ve dışındaki limon selvi ağaçları var.2 haftadır kuruyor nedenleri nelerdir?beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.sanırım örevlilerd anlamıyor.bildilendirirseniz, sevinirim.hoşçakalın
saim ergin
19-06-2007, 14:24
fidanı görmeden söyliyeceğim tek husus suyu sevdiği dibi kuru kalmıyacak su ihmal edilmiyecek havanın sıcaklığına göre su verme periyotları ayarlanacak bu hafta izmir40 deraceyi bulacak hatırlatırım selamlar
sanırım örevlilerd anlamıyor.bildilendirirseniz,
Merhabalar Mavi yeşil!
Şimdi sizinle paylaşacaklarım tamamen benim kendi düşüncelerim. Ben olsam ne yapardım ? Şeklinde olaya baktığımda size bir iki ip ucu vermeye çalışacağım. Fidanlar yeni dikildi ise diken şahıslardan yardım alın. Fidanların tüplümü yöksa sökme diye tabirle toprakta ekili iken yer değiştirme olarak alındığını araştırın. En kısa zamanda forma resimlerini yüklemeye çalışınki bende dahil bir çok arkadaşımız size daha iyi yardımcı olalım. Şirketin içinden kastınız nedir? Pek anlayamadım konuyu biraz daha detaylandırırmısınız? Unutmayın limon selvi bir dış mekan bitkisi ve yeri bahçe. Bana göre içeride saksıda olan varsa hemen vakit kaybetmeden bahçeye çıkarınki ızdırap çekmesinler. Topraklarının her zaman nemli olmasını saglayın. Çok sıcaklarda serinde her gün sulayın. Normal zamanda iki günde bir mutlaka sulatın. Çevrenizde aynı fidana sahip şirketler var ise onlardan bakım konusunda yardım alın derim. Yazdıklarım umarım sizi aydınlatmıştır. Birde bir rica bu formun en büyük özelliği bana göre türkçemizin imla kuralları dahıl iyi kullanılmaya çalışılması. Titizlikle uyacağınızı tahmin ediyorum. Şimdiden teşekkürler.
Saygıyla kalın.
Merhabalar Ormanbotaniği !
Bir süredir bilgisayarımdaki teknik sebebler nedeni ile formda pek kalamadım. Açıklamanızı bu sabah görme şansım oldu. Açıklama için teşekkürler.
Saygıyla kalın.
Limon servi, çok güzel kesilip çok değişik ve hoş biçimler alabiliyor.
Bahçem de çit için diktiğim 60 serviyi ben de keseceğim.
Soru1
Ancak kesilen yaprakları ve/veya dalları çimlerin üzerinden temizleme işi zahmetli. Kendinden torbalı bir makasla mı kesmeliyim? Nereden bulabilirim (İzmir de olursa iyi olur )
Soru2
Örneğin burgu şeklinde kesilen bir servi için sanki bildiğimiz düz makaslardan daha özel kesiciler olmalı. Konuyu bilenler yardımcı olabilir mi
Teşekkürler
Merhaba ,
Geçtiğimiz haftalarda saksıda küçük bir limon selvi ağacı aldım..Halen saksıda duruyor..Bahçeye ekebileceğim uygun zaman nedir?Ayrıca ne kadar zamanda büyür ve bakımı nasıl yapılmalıdır??:rolleyes::rolleyes:
Burçak, sorunuz burada; tekrar yeni konu açmayın...
Sayın erden69 konuyla ilgili bilgim yok. Ancak bildiğim kadarıyla bu bir sanat. Bu sanatın adıda Topiary sanatı...
Merhaba arkadaşlar;
Bende birkaç cümle ekliyeyim.
Bu tür ağaçlar üzerlerine uygulanan spreyleme türündeki sulamayı
çok severler. Bende yaklaşık 80cm boylu limoni servi var ve çok neşeli.Yakında resmini çekerim
Aşırı sulamıyorum ama toprağınıda kurutmuyorum.
İlkbahardan başlayarakta ilaç pompasıyla buhar şeklinde su püskürtüyorum .bu işlemi yaz aylarında daha sık ve akşamları güneş batınca yapıyorum.
Birde duyduğum bir şeyi paylaşmak istiyorum. yapraklarını parmaklarımla ezdiğimde limon kokusu duyuyorum. Bunun nedeninin küçükken limon fidanına aşılama sonucu meydana geldiğini duydum. Bende denemeyi düşünüyorum. Çeliklemeyle servi köklendirip küçük bir limon fidanına aşı yapacağım. Ama aşılama göz veya kalem şeklinde değilmiş duyduğuma göre. İki fide yan yana getirilip gövdeleri hafif sıyrılacak ve sıyrılan yerden bağlanacak.
Zamanla birbirine kaynıyorlarmış. Ben bu yöntemi Kamkatla turunç fidesini birleştirerek denedim ve tuttu. Limonla servi fidesini birleştirmek ne kadar doğru bilemiyorum. Ben sadece duyduğumu yazdım. Ama denenebilir.
Merhaba arkadaşlar;
Birde duyduğum bir şeyi paylaşmak istiyorum. yapraklarını parmaklarımla ezdiğimde limon kokusu duyuyorum. Bunun nedeninin küçükken limon fidanına aşılama sonucu meydana geldiğini duydum.
Sevgili Seren, limoni selvinin limon kokusu kendi özelliğidir. Limona aşı yapmasan da limon gibi kokacaktır.
cemako66
13-01-2008, 22:18
merhaba arkadaşlar ben 42 yaşında ağaçsever bir yeni üyeyim, limon servim var baharda almıştım balkonda duruyordu kış gelince içeriye aldım ancak 1 haftadır hızlı şekilde kurumaya başladı .19'C sıcaklıkta ve gölgede duruyor.ne yapmalıyım.Teşekkürler
kadir.bil
25-01-2008, 15:41
arkadaşlar bizim dağın(çam ormanı)eteklerinde bunların sürüsüne bereket.
aldım elime bir alını hocamıza sordum(yanlış anlamayın ha cami hocası değil,gittiğim bahçivanlık ve peyzaj kursunun hocası)limon çamı dedi.
sizce de doğru mu acaba?
Sn.Cemako bence hem ısı fazla gelmiş hem de gölgeyi sevmemiş.
Neden içeriye aldınız?
Saksıdaki ağacın durumunu bilemiyorum ancak bahçede dikili limon serviler karda sorun yaşamıyorlar. Sadece soğuk kış günlerinde tepe ve dalların uç kısımları hafif kızımlısı sarı oluyor, baharda kendi renklerine dönüyorlar.
kadir.bil
27-01-2008, 21:54
arkadaşlar adı doğru sanırım
peki bu limon çamlarına ladin servi falan aşılanabilir mi acaba?
Benim de buna benzer bir sorum var. Kac gundur kımsenın ilgisini cekmedi galiba hala yanıt bekliyorum ama umudumu kaybetmedim bi gun biri mutlaka cevaplayacak :) işte burada sorum: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=909&page=3
kadir.bil
30-01-2008, 18:08
Benim de buna benzer bir sorum var. Kac gundur kımsenın ilgisini cekmedi galiba hala yanıt bekliyorum ama umudumu kaybetmedim bi gun biri mutlaka cevaplayacak :) işte burada sorum: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=909&page=3
dostum herhalde yanlış yerde soruyoruz
sanırım bir bilene soralım sayfalarında sormamız gerekiyor
acillllll......
*** arkadaşlar
benim serada yani örtü altında 20 adet kadar limoni servim var fakat son zamanlarda bunlar üstten kurumaya başladılar saksıda değil tüpteler boylarıda 80 cm civarında bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim....Neden kuruyorlarrrrrr
Arkadaslar Antalyadan 1 Limon Fidani Aldim Aldigimda 1 Tane Limonu Vardi Yalniz Rengi Turuncu Ankarada Saksiya Diktim Ama 7 Ay Oldu 3 Aydir Cicekelri Aciyor Kucucuk Limonlari Beliriyor Ama Sonra Dökülüyor Hepsi Lutfen Yardimci Olun Cok Uzuluyorum
mayranci
11-02-2008, 22:30
Arkadaşlar Dikili'deki yazlığıma diktiğim limon selvilerin durumunu ekteki fotoğraflardan göreceksiniz.Bir tanesi tamamen karardı ve kurudu,diğerinde kuruma belirtileri var.En sağdaki şimdilik sağlıklı. Toprak gördüğünüz gibi şu anda bir balçık ve bataklık.Bu benim 3. selvim ve bu hale geliyor,tenekesi ile dik dediler yaptım,dibine çakıl koy dediler yaptım,yapraklarına su değmesin dediler dikkat ettim ama sonuç yine hüsran oldu.Aynı sitede başka bahçelerde tutuyor.Acaba hatayı nerede yapıyorum. Kuruyanın yerine de zeytin dikeceğim ama hiç olmazsa diğer ikisini kurtaralım.Önerilerinizi bekliyorum.
mayranci
11-02-2008, 22:34
Toprağın durumunu göstermek için iki fotoğraf daha ekliyorum. Bunların hepsi pazar günü (10.02.2008)çekilmiştir.
kızılhisar
23-03-2008, 21:20
limoni selvi hakkında birkaç soru sormak istiyorum.Yaklaşık 20 gün kadar önce bahçemin etrafına 70 adet limoni servi diktim. boyları 1.5-2 mt arası
1- Sulama miktarı,sulama periyodu ve sulama şekli nasıl olmalıdır.
2- Herhangi bir ilaç vermem gerekiyor mu?
3- Budama zamanı ve şekli nasıl olmalıdır?
4- Şekil vermek için nasıl bir yöntem uygulanıyor bunun için farklı bir makas veya alet varmı dır?
5- Gübre olarak yanmış koyun gübresi kullandım.başka bir şey kullanmam gerekir mi?
6-Bazı ağaçlarım kurumaya başladı bunun için yapabileceğim bir şey varmı?
crocus_07
24-03-2008, 10:49
Herkese Merhaba, sorular çok fakat yanıt yok yanlış yeremi yazıyoruz acaba ?? Yinede sorayım ben sorumu belki cevap gelir.
Antalya'da yaşıyorum geçen hafta burdaki fidanlıkların birinden limon selvi aldım şu anda çok büyük değil 1 metre kadar sanırım saksını değiştirip büyük bir saksıya ekmeyi düşünüyorum.Sorularım şöyle;
1- Şu anda küçük bir saksıda saksısını değiştirmek bitkime zarar verir mi ?
2-Terasta yetiştirmek zor olur mu ?
3-Toprağına özel birşey koymak gerekiyor mu ?
4-Budama nasıl yapılmalı ve ne zaman
Teşekkür ederim.
Crocus 07
caploonba
26-03-2008, 14:47
Bence zarar vermez bu mevsim saksı değiştirme mevsimi. Ben kendiminkini balkonda yatiştiriyorum bir sorun yok. Bir de buduma şimdiye kadar hiç yapmadım.
hassoman
26-03-2008, 19:27
Crocus 07[/I]
1- Hem de zaman kaybetmeden değiştirin, ancak çok büyük saksıya değil. Bu işlemi Selvinin kök toprağını bozmadan yapmalısınız... Saksı dibine diranaj için çakıl taşları koyun.
2- Terasta yetiştirmek zor değildir. Zaten güneşi seven bir bitkidir. Suyu sevdiğini unutmayın..
3- Toprağına azotlu gübre koyun yeter...
4- Budamanıza gerek yok? Sonbaharda üst yan dallardan alabilirsiniz.
5- Elinize bir kağıt kalem alın forumun bu bölümünü buraya kadar işinize yarayacak notları tek tek yazarak okuyun... Sonra aldığınız notları tek tek gözden geçirin...
crocus_07
27-03-2008, 10:29
Sayın Hassoman ,
Yardımınız için çok teşekkür ederim.Not alma fikri çok güzel kesinlikle haklısınız.
Sevgiyle,
Merhabalar!
Limon selvi konusunda müsade ederseniz bir iki şey ilave etme gereği duydum. Limon selvi makasla arası iyi olan bir bitkidir. Hangi şekli verecekseniz ona göre budamak gerekir arkadaşlardan birisi bahsetmiş o bir sanat. Budama için özel bir makasa gerek yoktur. Normal budama makası işinizi görür. Hatta fidan küçükken normal kağıt makası ile uçlardan almak kaydıyla yapabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken konu tepeyi kesmemektir. Şayet kestinizse lider seçmeniz gerekir. Yoksa fidanınız alta doğru dolacak ve genişleyecektir.Ben öyle severim diyorsanız o başka. Toprağını kurutmamak gerekir. Yazları 2-3 günde bir saksıdaki bitkileriniz su isteyecektir. Tarladaki durumu doğrusu gözlemliyorum pek farklı değil.
Şimdi gelelim arkadaşlardan birisinin bitkilerinin kuruma sebebine, Bitkinin kapla birlikte (saksı, teneke vs) dikilmesini doğru bulmadığımı yazacağım, çünkü o bir canlı ve köklerin mutlaka toprakla buluşması gerekiyor. Dolayısıyla kap bunlara engel. Çıkarıp şekline göre bir kap boyunda bir çukura dikmek en güzeli diye bilirim. Koyun gübresinin mutlaka iyi yanmış olması gerekir. Yoksa bitkiye zarar verebilir. Yani kaş yapayım derken göz çıkarmak gibi bir şey. Azotlu gübreyi sever ancak fazlası kesin zarar.
HASSAMON arkadaşımız bir güzel açıklamış sağolsun. Ponza taşı tedarik edip hazırlayacağınız harca karıştırırsanız su tutma işini çözmüş olursunuz. Formda saksı harcının nasıl hazırlanacağı ile ilgili bir sayfa hatırlıyorum. Sanırım Mine hanımın sayfası.
Not: Yukarıdaki yazılanlar tamamen benim kendi küçük tecrübelerimin ürünüdür. Farklı uygulama yapan arkadaşlarımız olabilir. Umarım faydalı olmuşumdur.
Saygıyla.
sadeniz2004
10-04-2008, 21:40
merhaba arkadaşlar pazardaki çiçeçilerden 20 tane limon servi almıştım terasa saksılarda koydum çok güzel olmuştu yalnız hepsi de öldü sizce neden olabilir . bizim terasın çatısı paslanmaz tenekeden acaba ondan mı oldu saksılarım normal büyüklükte.bugün 15 tane daha aldım yine aynı sorunu yaşamak istemiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim
sadeniz2004
10-04-2008, 21:48
yazın öğle güneşi görse bitki ölürmü
buda benim ufak limoni servim
kışın mutfakta florasanın altına koymuştum sonra uçlardan kurumaya başladı
sonra kuruyanları kestim ama bu sene daha yeni filiz vermedi
sizce ne yapmalıyım:confused:
buda benim ufak limoni servim
kışın mutfakta florasanın altına koymuştum sonra uçlardan kurumaya başladı
sonra kuruyanları kestim ama bu sene daha yeni filiz vermedi
sizce ne yapmalıyım:confused:
Limoni servi kesinlikle bir iç mekan bitkisi değil.Bende birkaç tane içerde bakma gafletine düştüm ve kuruttum.İç mekanda tutulan limoni serviler genelde kuruyorlar.
teşekkürler göknar peki kışın herhangi bir sorun oluyormu?
Ben Denizli de oturuyorum.Kışın - 10 a kadar bir şey olmadı.Sadece üstten kızıllaştı.Baharda yeniden coştu.Bahçemde 30 kadar limoni servi var.Çok güzel bir bitki.Baharda kabuklu bir parazit musallat oluyor onuda iyi gözlemleyip ilaçlamak gerekiyor.Ağaçlara karınca çıkmaya başladıysa genelde parazit mutlaka oluyor.Karıncaları takip edince parazitlere ulaşıyorum sonrada ilaçlıyorum.Bizim burada bir satıcı var hergün el arabası ile mevsimine göre o anda en güzel hangi bitki varsa onları el arabasına koyup tutturabildiği fiyata satıyor.Güzelce budanmış saksıda limoni serviler satıyor.İnsanlarda hoşuna gittiği için basıp parayı alıyor yazıhanesine, bürosuna koyuyor.Sonuç hüsran.Kapalı yerde kalmış limoni servi kurumaya başlıyor ve ölüyor.
Bende bugün tavsiyeniz üzerine benimkini dışarı çıkardım
kızılhisar
01-05-2008, 12:32
sn.Göknar
Bende bahçeme bu sene limoni servi diktim. Ancak görüntü olarak bozuluyorlar gibi geldi.
Size birkaç soru sormak istiyorum.
a-Haftada kaç kere sulama yapıyorsunuz?
b-Herhangi bir gübre veya ilaç veriyormusunuz?
Teşekkürler
sadeniz2004
01-05-2008, 17:56
azot fosfor potasyum 20-20-20 verdim acaba faydası olurmu?
kızılhisar
04-05-2008, 12:04
Diktiğim limoni servilerde, ana gövdeden uçlara doğru, kahverengileşerek kurumalar başladı. Sebebi hakkında bilgi verebilirmisiniz.
Öncelikle herkese merhaba :) İsmim irem...Bu siteyi bulduguma cok sevindim,harika bilgiler var.
Ben yaklasık 1 ay önce çam agacı diye limon selvi almısım :) neyse sorun degil,onu da cok sevdim,balkonumda bakıyorum,2 gunde bir su veriyorum.Ama alt dalları kurumaya basladı,sanırım budamam gerekiyor,kuruyan dalları kessem olurmu?
Hiç bir tecrübem yok ancak,bahceli bir ev almayı bekliyemedim ve balkonuma bir sürü bitki aldım :) Limon selvimin ölmesini istemiyorum....
Tesekkurler
birde kafam karıstı,bazı yerlerde sık sulayın yazıyor bazı yerlerde sık su vermeyin yazıyor :o
birde kafam karıstı,bazı yerlerde sık sulayın yazıyor bazı yerlerde sık su vermeyin yazıyor :o
Merhabalar İrem Hanım!
Umarım cevap yazmaya geç kalmamışızdır. Bir bitkiyi kaybettikten sonraki hüznü bilenlerdenim. Mesajınızdan anladığım kadarı ile sizde doğa aşığısınız. Limon selvi bir çam türüdür. İklime ve bulundukları yerin konumuna göre su isterler. Alt dallara gelince tamamen kurudularsa makasla alabilirsiniz. Ancak kurumadılarsa sadece kuruyan yerlerini alın derim. 117 nolu mesajı dikkatli bir şekilde okursanız size yardımcı olacaktır.
Saygıyla kalın.
lordofstorm
13-06-2008, 22:54
Limoni Servi bir çam değil servi türüdür ve suyu ve doğrudan güneş ışığını seven bir ağaçtır...Saksı için uygun bir tür olduğunu düşünmüyorum çünkü toprak sıcaklığına çok çabuk reaksiyon gösteren bir tür ve bundan dolayı bahçede yetştirilmesi onun için daha uygundur.Heybetli, geniş ve gösterişli bi limoni servi için uygun sulama ve gübreleme programı ile bahçede yetiştirilmesiyle harika sonuçlar alabilirsiniz...Bıçağa gelen bir ağaçtır istediğiniz formu rahatlıkla verebilirsiniz fakat onun doğal şekli de inanılmaz zarif ve gösterişlidir.Yüzeysel budama yapıldıktan sonra ağacın dış yüzeyi olağanüstü gürleşirken iç tarafları ışık alamadığından dolayı kuruma yapar bundan dolayı açıkçası çok da tavsiye etmiyorum yüzeysel budamayı...Sevgilerimle...
keops1981
18-06-2008, 14:11
limon servi benim de favori ibreli bitkilerim arasındadır ama malesef ankara şartlarında kuruma riski yüksek.işin enterasan tarafı benden limon servi isteyen müşterilerime almayın riske etmeyin paranızı dediğim halde para düşkünü diğer işletmelerin gönül rahatlığıyla onlarca satması.ne mi oldu dikilen limon serviler? daha kışa girmeden fireler başladı.yazık! para kazanmak tamam da biraz da bitkisel materyali tanımayanlara da destek olmak aldatmamak gerek.
sevgilerle..
Sevgili arkadaşlarım
BUndan 6 yıl önce 25 tane limonu selvi diktim yanyana. 5. yılında 3 metre oldular ama aradan 3 tanesi kurumaya başladı. Ziraat mühendisinden yardım aldım basna önerdiği ilaçla yıkar gibi ilaçladım. Bana söylediği mantar g,ibi birşey olduğu bunların gövdedeki kabuğun altına girerek öz suyu emdiği bunu neticesindede gövdeden dışa doğru kuruma olduğuydu. ama kuruma durmadı ve kurudu 3 tanesi. Şimdi diğerlerindede aynı sorun var içeriden dışa doğru ama yavaş ilerliyor. BU AĞAÇLARIN GÖZÜMÜN ÖNÜNDE KURUMASI BENİ KAHREDİYOR. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim. İlginize şimdiden çok teşekkürler. sevgilerimle
Dün limoni çamın üzerindeki kozalakların içinden tohumlarını bilinçsiz olarak çıkardım 100 adet kadar topladım. tohumları mevsiminde mi aldım, baharda ektiğimde çimlenir mi ? diye soru işareti var kafamda... Yardımcı olursanız sevinirim.
İyi akşamlar Ayax ,
Eğer topladığınız kozalakların içindeki tohumları kestiğinizde içi boş değilse embiriyo varsa ekebilirsiniz..
Üretimde şunu göze alırsanız faydası olacaktır: tohumu yaşlı bitkiden ,çeliği genç bitkiden almak tercih edilmelidir.Eğer üzerinde hala kozalak varsa yaz sonunu beklemek daha uygun olacaktır...
özgurcan
02-08-2008, 13:44
limon servilerde toprak yapısı önemlidir.Toprak kumlu ise suyu hemen aşağı indirecek killi ise suyu üstte tutacaktır her ikiside bitkiler için iyi değildir.Bitkiye su ihtiyacı devamlı sağlıyabilmek için toprağına mutlaka humik asit ilave edin.Humik asitler kumlu toprakları ve killi toprakları su tutabilir hale getirirler.Benim tavsiyem budur.Humik asitler tamamen doğadan elde edilen organik asitlerdir yani humustur.ziraatçilerde sıvı toprak düzenleyici olarak satılırlar.toprağınızı koyu renge çevirirler.siyah renkli sıvılardır.ambalajındaki ölçülere uyarak suyla karıştırarak tatbik edin.
özgurcan
02-08-2008, 13:48
Humik asit
Tarımsal kullanım için hümik asitli gübreler leonardite cevherinin madenden alınması ve 'ekstraksiyon işlemi yapılması ile elde edilmektedir. Ortaya çıkan ürün ise bünyesinde cevherden gelen küçük miktarda mineral madde bulunduran önemli miktarda organik maddedir. Hümik asitli gübreler (humat konsantrasyonları) geleneksel organik madde kaynaklarının yerine kullanılması ile uzun periyotta bir çok avantajlar sağlamaktadır. Hümik asitli gübreler doku besin dengesi, besinin bitki organlarına transferi, üst aksam ve kök gelişimi, ürün verimi ve kalitesi için dikkate değer etkiler elde etmektedirler. Özellikle hümik asit içeren bu tür gübreler organik maddece fakir topraklarda daha etkilidir. Hümik asitlerin verildiği bitkilerin karakterleri özellikle kumlu topraklarda kök gelişimi açısından diğerleri ile kıyaslandığında çok büyük farklılıklar göstermektedir. Özellikle hümik asitli gübrelerin toprağa verilmesi ile ileri bitki gelişimi ve toprak verimliliği sağlandığı anlaşılmıştır.
HUM-AS-19
Kök oluşumunu ve gelişimini hızlandırır.
Bitki büyümesini ve gelişmesini kuvvetlendirir.
Çiçeklenmeyi ve meyve tutumunu artırır.
Tohuma uygulandığında çimlenmeyi hızlandırır.
Ürün miktar ve kalitesini artırır.
Topraktaki tuz birikimini önler.
BİTKİLER UYGULAMA ZAMANI TOPRAK'TAN DEKARA YAPRAKTAN 100 LT SUYA
Buğday, Mısır, Ayçiçeği, Çeltik vb. Kardeşlenme öncesi sapa kalkmada 2 kez 1 - 1.5 Lt 200 - 300 cc
Elma, Armut, Kiraz, Şeftali, Kayısı, Bağ vb. Çiçek öncesi hasata kadar 3-4 kez 1.5 - 2 Lt 200 - 300 cc
Zeytin, Fındık, Narenciye vb. Çiçek öncesi hasata kadar 3-4 kez 1.5 - 2 Lt 200 - 300 cc
Domates, Biber, Marul, Patlıcan, Hıyar, Kabak, Fasulye, Bezelye Çiçek öncesi hasata kadar 3-4 kez 2 Lt 200 - 300 cc
Kavun, Karpuz vb Ekimden önce toprağa kol atmaya başladığında ise yapraktan verilir 2 Lt 200 - 300 cc
Seralar, Süs Bitkileri vb.
özgurcan
02-08-2008, 13:52
Aralarının mesafesine dikkat limon servi aralığı en az1 metre olmalıdır
İyi akşamlar Ayax ,
Eğer topladığınız kozalakların içindeki tohumları kestiğinizde içi boş değilse embiriyo varsa ekebilirsiniz..
Üretimde şunu göze alırsanız faydası olacaktır: tohumu yaşlı bitkiden ,çeliği genç bitkiden almak tercih edilmelidir.Eğer üzerinde hala kozalak varsa yaz sonunu beklemek daha uygun olacaktır...
teşekkür ederim fıona...
özgurcan
09-08-2008, 13:55
MAKALELER - HUMİK MADDELER - II
Hümik Maddelerin Kumlu Topraklarda Nasıl Bir Faydası Vardır?
Tüm kumlu toprakların çok aralıklı bir yapısı vardır. Aralıklı yapı ve kolay drenaj besinlerin toprak içinde aşağı doğru ilerlemesini sağlar. Bu üretici için ekonomik kayıplara neden olur. Verimli topraklar organik madde miktarı bakımından zengindir. Organik maddeler yani humatlar toprağın besin maddelerini tutmasını ve bitkinin bunlardan daha rahat faydalanmasını sağlar. Humat moleküllerinin etrafı negatif yüklüdür ve uygulanan gübrelerdeki besin maddelerini tutar. Toprak organik maddesi, olan humik maddeler aynı zamanda su tutumunu da sağlar (Şekil 4).
Şekil 4. Hümik Maddelerin Katyon Değişim Kapasitesi İle Besin Maddelerini Tutması
Hümik Maddelerin Killi Topraklarda Nasıl Bir Faydası Vardır?
Hümik maddeler sıkı yapıya sahip, su geçirmeyen, ağır ve killi topraklar için çok faydalıdır. Bu tipteki topraklar soğuk ve nemli hava koşullarında suyu tutar, sıcak havalarda ise büzülür ve küçülürler. Her iki koşulda bitki gelişimi için uygun değildir (Şekil 5).
Şekil 5. Ağır Ve Killi Toprak Yapısı
Toprak kurumaya başladığı zaman su molekülleri kil parçalarının arasından uzaklaşır. Suyun bu hareketi kil parçalarının bir birlerine çok yaklaşmasına, hacimlerinin küçülmesine ve yüzeyde çatlamalara neden olur. Yüzeyde görülen çatlamalar organik madde eksikliği olan killi toprakların ortak özelliğidir.
Bu tip topraklara hümik madde eklenmesi toprak yapısını iyileştirmektedir. Hümik asit kil parçalarının arasına girerek kuru ve sıcak havalarda sıkı bir şekilde birleşmelerini ve yapışmalarını engellemektedirler. Büyük hümik asit molekülleri kil parçalarını ayrı ayrı tutabilmekte ve bunun sonucunda su ve besin maddeleri kolaylıkla bu alanlara yerleşebilmektedir. Şekil 6’da hümik maddelerin killi toprakların yapısını nasıl iyileştirdiği ve gevşettiği görülmektedir.
Şekil 6. Killi Toprakların Hümik Maddeler ile yapısının iyileştirilmesi
Hümik Asitler Hakkındaki Diğer Önemli Bilgiler
Aşağıda hümik asitlerin başlıca faydalarına ve bazı araştırma sonuçlarına değinilmiştir;
Hümik maddeler bir çok elementin bitki tarafından kolay alınabilir forma dönüşmesini sağlar. DeKock, (1955) tarafından hümik asitlerin demiri alınabilir forma dönüştürmesinin bitkileri klorozdan koruyan bir etkiye sahip olduğu belirtilmiştir. Ayrıca topraktaki demir kompleksinin bitkilerce alınabilecek hale gelmesini ve yapraklarda klorofil oluşumuna da yardımcı olduğunu bildirmiştir.
Hümik maddelerin hücre büyümesine ve bölünmesine olan etkisini gösteren birçok rapor bulmak mümkündür. Ayrıca hümik asitlerin tohumların çimlenme kalitesini ve bitkinin vitamin içeriğini arttırdığı kanıtlanmıştır.
Ilieske, hümik asit ve türevlerinin bitki zar geçirgenliğini arttırdığını ve bunun besin maddelerinin alınımını teşvik ettiğini bildirmiştir. Bir çok araştırmacıya göre hümik asitler çeşitli mikroorganizmaların gelişimini olumlu etkilemekte ve çoğalmaları üzerine uyarıcı etki yapmaktadır. Ayrıca bitkilerin hastalık ve zararlılara karşı direncini arttırmaktadır.
Ayçiçeği yapraklarında NH4 ve NO3 alınımı ile ilgili yapılan araştırmalar hümik asit oranının toplam azot içeriğini ve oranını arttırdığını göstermiştir. Hümik asit çok hassas bir ajan gibi çalışmakta, zar geçirgenliğini arttırmakta, hücre bölünmesini hızlandırmakta, kök sisteminde daha iyi bir gelişme göstermekte ve sonuçta kuru madde miktarını arttırmaktadır.
Hümik asitler yüksek katyon değişim kapasitesine sahiptirler. Hümik asitler Kalsiyum (Ca), Demir (Fe), Magnezyum (Mg) ve Alüminyum (Al) gibi minerallerin topraktaki fosfor ile reaksiyona girmesini azaltır ve bitkilerce alınabilecek hale getirerek serbest bırakır. Bu özellik mineral gübrelerin verimliliğini arttırır.
Kaliforniya’da domates tarlalarında yapılan bir denemede inorganik gübre uygulamasına ek olarak yapılan hümik asit uygulaması ile % 22 oranında bir verim artışı olduğu saptanmıştır.
Bir başka kaynağa göre, hümik asit uygulanan seralardan elde edilen domatesler daha koyu kırmızı renkte olduğu, sadece NPK gübre kullanılan seralardan elde edilenler açık kırmızı olduğu belirtilmiştir.
Grand Forks' da yapılan testlerde, toprağa humat (leonardit) uygulanması sonucu patates üretiminde verimin % 28 arttığı tespit edilmiştir. Tütün tarlalarında yapılan test sonuçları hümik asidin gübre ile birlikte kullanılmasının tütün veriminde ve büyüme hızında önemli artışlar sağladığını göstermiştir. Ayrıca, büyüyen tütün yaprakları daha geniş, daha yeşil ve daha güçlü olmuştur.
Kaliforniya Üniversitesi Toprak bölümünde inorganik gübrelere eklenen hümik asit ile yapılan bir araştırmada bir yıllık narenciye fidelerinde % 20-25 aynı topraktaki ikinci üründe ise % 100 ve daha fazla gelişme olduğu görülmüştür. Ayrıca bu denemede hümik asit uygulanan ürünlerin daha uzun süre koyu yeşil kaldıkları belirtilmiştir.
Brownell (1987) tarla bitkilerinde leonardit kaynaklı iki ekstrat ile denemeler yapmış ve pamukta verimin ortalama % 11.2 arttığını belirtmiştir. Yapılan bazı çalışmalar hümik asit uygulanan meyve ve sebzelerin raf ömrünün uzadığını çilek ve domateste ise şeker içeriğini arttırdığını göstermiştir.
Toprak yapısının iyileşmesini sağlayan hümik asitler hafif, kumlu topraklarda yüksek besin ve su kaybını önlerler. Yoğun ve ağır topraklarda, toprağı havalandırırlar, bitkiler için gerekli miktarda suyun toprak tarafından tutulmasını sağlar ve toprağın işlenmesini kolaylaştırırlar. Ayrıca toprağın pH değerini düzenlerler.
Uygulanan pestisitler ile hümik maddeler arasında karmaşık bir reaksiyon olmaktadır. Hümik maddeler kumlu ve organik maddece fakir olan topraklardan pestisitlerin uzaklaştırılmasında çok etkili olabilir. Diğer bir etkisi ise pestisitlerin hümik maddelerce hareketinin sağlanmasıdır. Çünkü bazı bileşik grupları humatlar ile bitki tarafında alınabilen kompleksler oluşturur.
Sonuç: Yıllardan beri inorganik gübre uygulamaları ile tarımsal alanlarda verim artışı sağlanmaya çalışılmıştır. Ancak bu gübrelerin etkili olabilmesi için toprakta organik maddeye ihtiyaç olduğu uzun süre gözden kaçırılmıştır. Bugün gübre ihtiyacındaki artış sonucu çiftçiler daha önce hiç rastlamadıkları ekonomik ve ekolojik koşullar ile karşı karşıya kalmaktadır. Ancak geleceği gören üreticiler kullanacakları inorganik gübrelerin daha ekolojik olmasına ve gider-gelir dengesine dikkat etmeye başlamışlardır. Uygulanan gübrenin tamamı bitkiler tarafından aldındığı zaman;
- daha az gübre gideri olacağı,
- toprakta verimin artacağı,
- doğal bir denge oluşacağı
- ve çevre kirliliği için endişelenmeye gerek kalmayacağı açık bir gerçektir.
Modern tarımda organik madde sorununun en ekonomik ve hızlı çözüm yollarından biri toprağa veya bitkiye doğrudan hümik asit uygulanmasıdır. Hümik asitler toprakta uzun süre kalmakta ve zaman içinde yavaş yavaş parçalanmaktadırlar. Hümik asit uygulaması ile toprağın havalanması ve su tutması, toprak mikroorganizmalarının gelişimi ve çoğalması sağlanmakta, bitkilerin stres koşullarına, hastalık ve zararlılara dayanıklılığı arttırılmaktadır. Bu gün hümik asitler bir çok bilim adamı ve ziraat mühendisi tarafından toprak verimini arttırmada ve sağlıklı bitki yetiştirmede en önemli madde olarak kabul edilmektedir. Yapılan araştırmalar ile hümik asitlerin sayısız faydaları her geçen gün bir kez daha anlaşılmakta ve tabiat ananın sunduğu bu gizemli hediye daha fazla değer kazanmaktadır. Şu an bir çok firma hümik asit içeren farklı ürünleri tüketicilerin kullanımına sunmaktadır. Bunlardan beklenen faydanın sağlanması için özellikle yüksek katyon değişim kapasitesine sahip olan Leonardit kaynaklı doğa dostu hümik asitler seçilmelidir.
KAYNAKLAR
Burdick, E. M., 1965. “Commercial Humates for Agriculture and the Fertilizer Industry”. Economic Botany, Vol. 19, No:2:152-156.
Freeman, P. G., 1969. “The use of Lignite products as plant growth stimulants. Technology and use of Lignite”, IC Bureau of Mines Information Circular, 8471:150-153: 160:162:164.
Senn, T. L. And Kingman, A. R., 1973. “A review of Humus and Humic Acids.” Clemson University, Dept of Horticulture, Research Series No. 145, March.
Jakson, R. William, 1997. “Dynamic growing with humic acids for master gardeners.” Master Gardeners International Conference July 15-19, 1997.
Chen, Y., and Aviad, T., “Hümik maddelerin bitki büyümesine olan etkileri”, Toprak ve Su bilimleri, Jerusalem Hebrew Üniv., Rehovot, Israil.
Pılanalı, N., Kaplan, M. Ve Karkacer, M., 2001. “Farklı formlarda hümik asit uygulamalarında çileğin meyve şekeri ile toprağın bitki besin kapsamları arasındaki ilişkilerin belirlenmesi”, MKU Zir. Fak. Derg. 6 (1-2): 13-21, 2001
“Hümik asit ve Kaynakları”, www.izotar.com
“Humus: Still a Mystery?”, “What are Humic Acids and Their Sources?”, www.humintech.com (Makalede geçen bazı resimler Hümintech GmbH web sayfasından alınmıştır)
“Milestones in Agriculture, The Power of One Mistake”, www.nutri-tech.com.au.
Obreza, T. A., Webb, R. G. and Biggs, R. H.,” Humates And Humic Acid”, www.livearth.com
Yüksel, Y., Tarım Bakanlığı, “Sürdürülebilir ve Organik Tarımda Hümik Maddeleri”, yayınlanmamış seminer notları.
“Humate Benefits Heavy Clay Soils”, “Humate Benefits Sandy Soils”, www.australianhumates.com.
Derleyen: Canan ÇELİK, Zir. Yük. Müh., İZOTAR A.Ş.
Hasad Dergisi, Mayıs, 2003
Başa Dön
doguguney
23-09-2008, 00:40
Merhabalar,
Dün mavi servi ve sedir ağaçlarımın olduğu bahçeye limon servi diktim. Boyu yaklaşık 50 cm civarında. Saksıdan çıkarıp kendi toğrağıyla diktim fakat sanki tutmayacak gibime geliyor. Bulunduğum yer karasal iklim (ankara). Can suyu vermedim çünkü 2 gündür Ankara' da nerdeyse aralıksız yağmur yağıyor. Daha fazla bilgi gerekirmi bilmiyorum ama çok merak ediyorum sonunu. Merakım tutup tutmayacağıdır. Tutarsa Ankara iklimine dayanıklı bir türmüdür. Buna benzer kuşkularım var. Detaylı bilgi verirseniz sevinirim... Saygılar
DoğuGüney Merhabalar!
Önce tanıtım sayfamızda kendinizi tanıtmanızı hepinizden rica ediyorum. Konudan bilgisi olan arkadaşlarımız böylece cevap vereceklerdir.
Ankaranın ikliminde Limon selvi olmaz diye bir şey yok. Rüzgar almayan güney kuytuysa yeriniz neden olmasın. Kendimden örnek vereyim 850 rakımda tokatta benim köyümde oldu. Yağmur yağdı ise tekrar sulama yapmayın. Ancak zaman zaman uğrayıp diplerini çiyneyin tabii çamur haliyle değil. Umarım başarılı olursunuz. Diğer ağaçlarınızın rüzgarı tam kestiği yerleri tercih etmişsinizdir umarım. Yoksa yanlarına birer kazık ile güçlendirinki dipten oynamasınlar. Bir üretici olarak benim söyleyeceklerim bunlar.
İyi çalışmalar.
unutulmaz37
23-10-2008, 16:32
bizim işyerinin önünde saksı içerisinde yaklaşık 2 metre boyunda ve üzerinde aynı resimdeki gibi kozalakları vardı yazın şimdi ise kozalaklar iyice kurumuş ve açılmış durumda sabah bir plastik bardak içerisine kozalakların içinden bir miktar tohum çıkardım acaba bahsettiğiniz tohumlar bunlarmı bunlardan limon servi yetiştirmek mümkünmü mümkünse nasıl çimlendiriliyor bilgisi olan varmı ???
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=19027
Bu resimdeki mazı. Ben hiç kozalak yapan bir altuni servi görmedim.
nerkinozturk
24-11-2008, 21:34
Merhabalar!
Limon selvi konusunda müsade ederseniz bir iki şey ilave etme gereği duydum. Limon selvi makasla arası iyi olan bir bitkidir. Hangi şekli verecekseniz ona göre budamak gerekir arkadaşlardan birisi bahsetmiş o bir sanat. Budama için özel bir makasa gerek yoktur. Normal budama makası işinizi görür. Hatta fidan küçükken normal kağıt makası ile uçlardan almak kaydıyla yapabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken konu tepeyi kesmemektir. Şayet kestinizse lider seçmeniz gerekir. Yoksa fidanınız alta doğru dolacak ve genişleyecektir.Ben öyle severim diyorsanız o başka. Toprağını kurutmamak gerekir. Yazları 2-3 günde bir saksıdaki bitkileriniz su isteyecektir. Tarladaki durumu doğrusu gözlemliyorum pek farklı değil.
Şimdi gelelim arkadaşlardan birisinin bitkilerinin kuruma sebebine, Bitkinin kapla birlikte (saksı, teneke vs) dikilmesini doğru bulmadığımı yazacağım, çünkü o bir canlı ve köklerin mutlaka toprakla buluşması gerekiyor. Dolayısıyla kap bunlara engel. Çıkarıp şekline göre bir kap boyunda bir çukura dikmek en güzeli diye bilirim. Koyun gübresinin mutlaka iyi yanmış olması gerekir. Yoksa bitkiye zarar verebilir. Yani kaş yapayım derken göz çıkarmak gibi bir şey. Azotlu gübreyi sever ancak fazlası kesin zarar.
HASSAMON arkadaşımız bir güzel açıklamış sağolsun. Ponza taşı tedarik edip hazırlayacağınız harca karıştırırsanız su tutma işini çözmüş olursunuz. Formda saksı harcının nasıl hazırlanacağı ile ilgili bir sayfa hatırlıyorum. Sanırım Mine hanımın sayfası.
Not: Yukarıdaki yazılanlar tamamen benim kendi küçük tecrübelerimin ürünüdür. Farklı uygulama yapan arkadaşlarımız olabilir. Umarım faydalı olmuşumdur.
Saygıyla.
Merhaba,
Ucu taşıma esnasında kırılan limoni servim konusunda ne önerirsiniz? Lider seçmeniz gerekir demişsiniz? Bu ne demek? :) Teşekkürler,
nerkinozturk
24-11-2008, 21:37
Merhaba tekrar,
Sitemizin duvar diplerine 60 adet kadar limoni servi diktik. Boyları bir kısmının 60 cm civarında bir kısmı ise biraz büyük aldık. Ön taraftakileri biraz büyük aldık. Onlarda yaklaşık 1.20 m civarında. Acaba 1 sene içerisinde ne kadar boy atarlar. 2 sene sonunda 3 metreye ulaşırlar mı?
Teşekkürler,
nerkinozturk
13-01-2009, 22:14
İşte 2,5 ay önce diktiğimiz serviler. ;)
Orhan Özbilgiç
16-01-2009, 19:22
Merhaba tekrar,
Sitemizin duvar diplerine 60 adet kadar limoni servi diktik. Boyları bir kısmının 60 cm civarında bir kısmı ise biraz büyük aldık. Ön taraftakileri biraz büyük aldık. Onlarda yaklaşık 1.20 m civarında. Acaba 1 sene içerisinde ne kadar boy atarlar. 2 sene sonunda 3 metreye ulaşırlar mı?
Teşekkürler,
Sayın nerkinozturk;
Kıyaslama yapabilesiniz diye yazıyorum. 2008 mart ayı sonunda diktiğim 80 cm uzunluğundaki limon selvilerim bir ay önce ölçtüğümde ortalama 125 cm idiler.
''İdiler'' diyorum. Çünkü ben kışın İstanbul'da oturuyorum. Sözünü ettiğim limon selviler, Samsun-Çarşamba' da Kızılot adlı bir ova köyünde. Yıl sonuna kadar oradaydım.
Sağlıkla kalın.
nerkinozturk
18-01-2009, 00:06
Sevgili Orjin verdiğin bilgi için teşekür ederim. Demek 8-9 ayda 50 cm kadar uzayacaklar. Haydi hayırlısı... :)
Toprağa diktiğiniz limoni selviler ilk sene köklerini toprağa yaymak için biraz yavaş büyüyeceklerdir. Eğer yeterli besin ve su ihtiyacını karşılarsanız, 2 sene sonunda 3 metreye ulaşırlar.:))
nerkinozturk
21-01-2009, 21:21
Sevgili arkadaşlar,
Yukarıda 3 mesaj önce resmini koyduğum limoni servilerin alttan bazı dallarının uç kısımlarında kuruma ve sararmalar gördüm. Şimdilik her ağacın 2-3 alt dalında var. Bu bir problemmidir? Bilen var mı? O kısımları budasam sorun olur mu? Ya da ne tavsiye edersiniz?
Teşekkürler,
Sevgili arkadaşlar,
Yukarıda 3 mesaj önce resmini koyduğum limoni servilerin alttan bazı dallarının uç kısımlarında kuruma ve sararmalar gördüm. Şimdilik her ağacın 2-3 alt dalında var. Bu bir problemmidir? Bilen var mı? O kısımları budasam sorun olur mu? Ya da ne tavsiye edersiniz?
Teşekkürler,
Merhabalar!
Bana göre hiç budamayın şimdilik derim. Sonra kendiliğinden düzeldiğini seyredeceksiniz. Nisan ayı gibi olmazsa uçlarını alırsınız.
Kolay gelsin.
Merhaba,
Benimde iki senedir balkonda yetiştirdiğim sarı çam fideleri var 50 cm kadar uzadılar. Bu siteye rastlamadan, ben geçen yaz orta gövdeden kestiğim (4 tane) dalları köklenmesi için suda bıraktım, kökleri çıkmadığı için hala suda duruyor (kesilen yerlerden çürüme yapmış sanırım). :( Çürüyen kısmı kesip hemen toprağa dikmelimiyim? Kurtarma şansım olabilir mi?
Saygılar.
doğalbahçe
19-02-2009, 16:11
Sayın İncifem;
Bitkilerden aldığımız çeliklerin bir kısmının yapısı odunsu, bir kısmının ise otsu yapıya sahiptirler. Otsu yapıya sahip bitkileri suya bırakmak suretiyle çimlenme öncesi mühürlenme aşamasına getirilebilir, ama limoni servinin kök yapacak kısmı odunsu bir yapıya sahip olduğundan suya bıraktığımızda çimlenme yapmaya elverişli değildirler, belirli bir süreden sonra çürüme yapmaya başlayacaklardır.
doğalbahçe
20-02-2009, 15:27
Rica ederim efendim.
Geçtiğimiz hafta eşim elinde bir saksı ile geldi baktımki limon servi:eek:Şimdi evde ve saksıda bunun bakımı nasıl yapılır saksıda su,ışık vs.isteği nasıldır?Forumu okudum ama kafam karıştı benim:(Yardımcı olurmusunuz?
Evinizin bol güneş alan havadar bir köşesinde, toprağı nemini kaybetmeye başlayınca sulayarak, belli aralıklarla besin takviyesi yaparak bakabilirsiniz burcind.
doğalbahçe
24-02-2009, 17:36
Sn. burcind,
Sn kudret'in belirttiği gibi rahatlıkla yetiştirilebilir, su dengesi iyi ayarlamalısınız ayrıca imkanınız varsa bahçenizde açık alanda izmirin şartlarında daha güzel yetişeceğini tahmin ediyorum. Saygılarımla.
doğalbahçe
24-02-2009, 18:05
Limoni Serviler örnek,
Mehmet Çetin
07-03-2009, 18:37
limoni selviler için çelik alma zamanı geldi sanırım. daha önce çok adetli üreten arkadaşların kullandığı köklendirme hormonu ve diktikleri toprak karışımları konusunda bana bilgi verebilirlermi.
doğalbahçe
07-03-2009, 20:47
Sn. Mehmet Çetin,
Köklendirme hormonu olarak İndol Bütirik Asit (IBA) kullanılmaktadır, Toprak karışımında ise Coco Peat ve Perlit karışımı kullanılarak üretim yapmaktayız. Sonuç ise gayet güzel neticeler alınmaktadır.
Mehmet Çetin
07-03-2009, 22:35
sayın mtuncer54, bilgilendirmeniz için teşekkürler. size sormak istediğim bikaç konu daha olucak. çelikleri yastıkaramı ekicez. yoksa ayrı ayrı saksı veya torbalardamı olucak. yastıklara ekersek herdemyeşil bitkilerde çıplak köklü sükümde bildiğim zaiyat oluyor. birde ben şimdi bu işe başlamak istiyorum. dış mekandamı yoksa sera ortamındamı üretim yapmam gerekiyor. boşta seram kalmadı. alev ağacıda yetiştirmek istiyorum. olmassa artık mecburen yeni bi sera yapmam gerekiyo.
doğalbahçe
08-03-2009, 14:33
Sn. Mehmet Çetin ,
Öncelikle rica ederim, eğer çok sayıda üretim yapmak istiyorsanız yastık yapmak idealdir. Eğer uygun görürseniz balıkçılarda polietilen kutular, balık kutuları vardır.Bildiğimiz köpükten kutular, bunlar yaklaşık 800-1000 adet kadar çelik almaktadırlar.Böylelikle yer israfından kaçınmış olursunuz. ****** serada yapmanızın avantajları vardır, 1 sene içerisinde 3-4 kez ayrı çelikleme yapabilirsiniz. çeliklemelerinizi bu kutulara yapmanızın avantajı ne olabilir diye düşünürseniz öncelikle ısı kaybınız çok az olmuş olacaktır.(kış ayları için) ayrıca 2-3 ay süresi arasında çeliklerinizin köklendiklerini göreceksiniz. Ocak ayında bu kutularda yaptığımız çelikler mühür yapmış durumda 20-25 gün içerinde ise kökleneceğini umut ediyoruz.Ben size örnek olarak resim ekleyeceğim.
doğalbahçe
08-03-2009, 14:37
Sn. Mehmet Çetin ,
http://www.karpol.com.tr/enjeksiyon_kalipli_urunler.htm
Bu linkte size bahsettiğim kutular yer almaktadır.
doğalbahçe
08-03-2009, 14:40
Sn. Mehmet Çetin ,
Ayrıca Köklenmesi için dikmiş olduğunuz çeliklerin belirli zamandan sonra köklendiklerine emin olduğunuz zaman başka bir küçük saksı veya pot adı verilen kaplara almanız gerekmektedir.
doğalbahçe
08-03-2009, 19:52
Sn. Mehmet Çetin ,
Çeliklerimizi diktiğimiz kutular aşağıda ekli fotoğraflarda yer alıyor. Pepinolar var önünde geçtiğimiz aylarda çektiğim için fotoğraflarını o nedenle ilk onlar görünmekteler.:)
doğalbahçe
08-03-2009, 20:01
Boyuttan ve piksel den kaynaklanan bir sorundan ötürü eklediğimi zannetmiştim özür diler fotoğraflar aşağıda yer almaktadır.
Mehmet Çetin
08-03-2009, 21:29
sayın mtuncer54,gerçekten bana çok yardımcı oldunuz. çok teşekkür ediyorum. benimde aklıma yaktı. bahsettiğiniz yöntem gerçekten çok güzel.
kutulara o kadar çeliği nasıl kaydunuz. toprağı delerek tek tek mi ektiniz. çok çelik var. tahminim delerek olmamıştır. **** dip dibe hepsini teker teker sokarakmı yaptınız. yöntemini söyleyebilirmisiniz. bide saksılarken çıplak köklü sökülecek, yaz ayına denk geliyor. kışı beklemem mi gerekiyor. yoksa yaz ayında da çıplak köklü söküp saksıya alabilirmiyim. acaba fire veriyomu çıplak köklü olması.
Mehmet Çetin
08-03-2009, 22:08
sayın mtuncer54, kutularının altını delmemiz gerekiyor değil mi?
merhabalar,üç adet limon fidem var ve bunları, sadece toprak dolu boş saksının içine beş adet çekirdek bıraktım.üçü tutmuştu ve daha sonra başka saksılara ayırdım.öylesine ektiğim tohumlarımdan şuan üç fidem var çok sevindim.ama ne zaman aşı yapılır.nasıl yapılacak biligm yok.bu konuda bana yardım edin lütfen.(sıcak ve kuru bir şehirde yaşıyorum).
Harun Parlak
08-03-2009, 23:15
Önce siz onları sağlıklı bir şekilde büyütün. Forumda gezindikce zaten aşılamayıda görüp öğreneceksiniz.
doğalbahçe
09-03-2009, 15:01
Sn Mehmet Çetin,
Önemli değil, rica ederim.Toprak olarak Coco peat torfu ve perlit karışımı kullanılmaktadır.belirli seviyeye kadar bu toprak doldurulur ve üzeri ise bir tokoz yardımıyla sıkıştırılır.Kutuların belirli yerlerinde delikler mevcut, isterseniz delebilirsiniz,bu kadar çok çelik nasıl sığdırabiliriz derseniz evet teker teker çelikleri dip dibe dikerek sığdırabilmekteyiz.
Kışın yapılan ve bu aylarda çıplak kök olarak nitelendirdiğimiz köklü çelikler rahatlıkla baharda adaptasyonları sağlanmaktadırlar, çok sıcak dahi olsa gölge **** örtülü bir yerde gelişmeye bırakılabilmektedir. Yaz aylarındada köklenmiş çelikleri güneşe direk bırakmadan ama bunun yanında çok gölge yerlerde tutmayarak muhafaza edilebilir.
sayın mtuncer54,gerçekten bana çok yardımcı oldunuz. çok teşekkür ediyorum. benimde aklıma yaktı. bahsettiğiniz yöntem gerçekten çok güzel.
kutulara o kadar çeliği nasıl kaydunuz. toprağı delerek tek tek mi ektiniz. çok çelik var. tahminim delerek olmamıştır. **** dip dibe hepsini teker teker sokarakmı yaptınız. yöntemini söyleyebilirmisiniz. bide saksılarken çıplak köklü sökülecek, yaz ayına denk geliyor. kışı beklemem mi gerekiyor. yoksa yaz ayında da çıplak köklü söküp saksıya alabilirmiyim. acaba fire veriyomu çıplak köklü olması.
Mehmet Çetin
10-03-2009, 20:18
teşekkürler mtuncer54, balık kasalarından bugün temin ettim. hafta sonu başlıyacağım. tekrar görüşmek üzere, saygılar.
doğalbahçe
10-03-2009, 21:48
Rica ederim Mehmet Bey, Saygılar bizden.
Sayın mtuncer54, siz çamlardan aldığınız çelikleri, delikli kutulara direkt toprağa dikitiniz değil mi?
doğalbahçe
28-03-2009, 20:33
Balık kutularına ekmeyi düşünüyorsanız belirli bir seviyeye kadar hazırlanan cocopeat perlit karışımını kutuya yerleştirip dikme işlemini yapabiliyorsunuz. Ama size tavsiyem küçük gözlü viyollere çeliklerinizi dikmeniz daha uygun olacaktır.
doğalbahçe
28-03-2009, 20:38
Sayın İncifem ,
fotoğraflta bahsettiğim çok gözlü viyoller yer almaktadır.
Sayın mtuncer54; selvi çeliklerinin köklenme aşamalarını da fotoğraflarsanız çok yardımınız olacak. Köklenme en dipten mi oluyor? Benim çeliklerin en alt kısmı kararma yaptı çürüyor sanırım. Bir de dip kısımları topuklu diye tabir edilen şekliyle aldım çelikleri, topuklu kısımları kessemiydim acaba? Yüzey genişliği artar diye düşünmüştüm.
doğalbahçe
30-03-2009, 14:47
Sn. A.Şahin;
ilerleyen zamanlarda aldığımız çeliklerde meydana gelen köklenmeyi fotoğraflıyacağım. Şuan örnek olarak leylandi servisi, pramit altuni mazı çeliklerimizden köklenenler mevcut. köklendirme aşamasında diktiğiniz çeliğin bulunduğu toprak karışımının(coco peat + perlit ) sulamasına dikkat etmelisiniz, eğer ev şartlarında köklendirmek istiyorsanız sera şartları altında yapılan işlemlerle alınan verim evlerimizin bir bölümünde uygulanan yöntemler doğru olsada tutturması biraz daha güçleşmektedir.
IBA hormonu kullanarak, ısıtma sistemi (Kış aylarında alınan çeliklerde)ile yapılan çeliklemelerde hormonun değdiği kısım , dediğiniz üzere topaklı olarak adlandırılan çeliklerde en uç kısımdan köklenecek diye bir kaide olmayıp , bazen uç kısımlar hormonun ve ısının etkisiyle şişmekte ama köklenme üst taraflarda meydana gelebilmektedir.
Hobi olarakda kış aylarında yapıyorsanız sera şartları gerekiyor. Meydana gelen kararma için toprağın fazla nemli olduğunu söyleyebilirim.
Anladım, karışıma eşit olarak dere kumu, perlit ve yanmış ahır gübresi kullanmıştım. Seradalar. Peki tekrardan yine sera ortamında coco peat ve perlit karışımı içerisinde yine IBA kullanarak denesem bu mevsimde uygun mudur? alacağım çelikler için değişen bişey var mıdır? (daha otsu olması gibi)
doğalbahçe
31-03-2009, 13:50
Uygundur Çelik alınabilir.Seranızda ilkbahar aylarında ve yaz aylarında gölgeleme yapmak üzere çok sıcak havalarda korumanız gerekmektedir. Bunu sera örtüleriyle örtmek suretiyle yapabilirsiniz. Şuan alacağınız çeliklerde çok yeni sürgünlerden olmamamasına dikkat ediniz.
doğalbahçe
02-04-2009, 21:11
Sn. A.Şahin;
Köklenmelere ilişkin fotoğraflar aşağıdaki gibidir.
Resimler için teşekkür ederim çok faydası oldu benim için. Tekrardan bi dikim için kolları sıvamalıyım :) umarım bu defa başarılı olacağım. Çelikleri tek tek pet bardaklara dikmeyi düşünüyorum.
doğalbahçe
03-04-2009, 09:35
Sn. A.Şahin;
Öncelikle rica ederim.
Çeliklerinizi küçük gözlü viyoller var bu viyollere dikerseniz daha verimli sonuçlar alabilirsiniz, önemli olan çeliğin dikilecek alanının minimum olması. 177. mesajda örnek viyol yer almaktadır.
Merhaba, limoni servi gölgede yetişir mi, günde bir **** iki defa güneş alabilir. Bir de toprağı nasıl olmalıdır, bilgi verirseniz sevinirim. Sakaryada oturuyorum..
Limoni selvinin çelikle üretimi diğer ibreli türlere göre( mazı , leylandi ) fazla fire vermektedir.
doğalbahçe
24-04-2009, 14:35
Sn Katade,
Gün içerisinde güneş alması çok önemli, güneşi yeterince alan limoni serviler formlu bir şekilde büyümektedirler. Aşağıdaki fotoğrafta güneş ışığını güzel bir şekilde alan limoni servilerin görünümü yer almaktadır. Gölge yerde yetişen limoni serviler dolgun olmayıp ince bir yapıda olurlar. Evde yetiştiriyorsanız toprağının nasıl olacağı sorusuna torf pomza karışımı toprağa ekmeniz uygundur, bahçede ise bahçe toprağına az miktarda yanmış koyun gübresi,veya ağır gübresi bulabilirseniz ekleyerek uygun bir ortamı sağlamış olursunuz.
doğalbahçe
24-04-2009, 14:37
Sn. By kiki
Neden acaba fazla fire vermekte araştırdınız mı ?
Sn. By kiki
Neden acaba fazla fire vermekte araştırdınız mı ?
çelikten üretimini yapmaktayım. En iyi sonuç aşı ile alınıyor.
doğalbahçe
25-04-2009, 17:29
Peki Limoni serviyi hangi fideye aşı yapmaktasınız.
Peki Limoni serviyi hangi fideye aşı yapmaktasınız.
Altlık olarak Mezarlık servisi (Kara Servi) kullanılıyor.
doğalbahçe
26-04-2009, 17:58
Cevabınızı tahmin etmiştim,teşekkürler.
Merhabalar
Dikkat edilmesi gereken konu tepeyi kesmemektir. Şayet kestinizse lider seçmeniz gerekir. Yoksa fidanınız alta doğru dolacak ve genişleyecektir.Ben öyle severim diyorsanız o başka. Toprağını kurutmamak gerekir. Yazları 2-3 günde bir saksıdaki bitkileriniz su isteyecektir. Tarladaki durumu doğrusu gözlemliyorum pek farklı değil.
Saygıyla.
Lider seçmek ne demek?
bende 14 tane var ve bir ikisi eşya taşırken üstüne düşmesi sonuçu tepelerinden kesik?
Ben tekrar nasıl uzatabilirim bunları?
doğalbahçe
05-06-2009, 21:13
Sn. Haxal
Zarar görmeyen limoni servileriniz tek gövde üzerinden uç sürgünleri ile büyüme gerçekleştirmektedir, bunun yanında düğer zarar gören limoni servileriniz ana gövdenin en uç kısımları kırıldığı için alt kısımlardan bu bölgenin eksikliğini tamamlamaya çalışacak alt dallar vardır, uç kısım olmadığından bu dallar daha fazla gelişecektir, Bu nedenle en gelişmiş olan dalı veya sürgünü seçerek ve diğerlerini budamak suretiyle lider seçmiş olursunuz.
Ağaçlarımın gövdesinin ortasına kadar hastalandı **** kurudu. Bu durumda ne yapmak gerekir.
doğalbahçe
08-06-2009, 09:33
Sn. İncifem
Limoni servilerinizin saksısının alt, dip kısımlarından kökler dışarıya doğru çıkmaya başladılar mı? Kökleri dışardan bakınca görünüyor mu? Eğer görünüyorsa kurumanın büyük bir bölümünü bu nedenden ötürü oluştuğunu söyleyebilirim. Sulamasında ise çok aşırı olmamakla beraber nemli tutmaya çalışınız, biraz daha oksijen bakımından zengin bir ortama alabilirseniz yararlı olabileceğini söyleyebilirim. Şunu da belirmeliyim ki Limoni serviler daha ziyade dış mekan bitkileri olduğu için ev ortamlarında veya balkon yetiştiriciliğinde problemlerle karşılaşılabiliyor.
Sn. mtuncer54,
Kök durumuna akşam bakacağım. Sulamada saksıları bolca suluyoruz ayrıca alt kabınıda dolduruyorum susuz kalmasın diye, ağaçların bulunduğu ortam teras balkon, açık ve bol oksijenli.
Ben kendi bahçem için büyütüyorum ama henüz oraya gidip yerleşmediğimiz ve uzak olduğu için, ağaçlar orada (12 tane, 5 değişik çam türü var) susuz ve bakımsız kalmasın diye balkonda bakıyorum.
Ağaçları bahçeye ekersek, ne kadar zamanda bir sulamalıyız, ekim zamanı ne olmalı?
Teşekkürler.
doğalbahçe
08-06-2009, 15:16
Sn. İncifem
Fidelerinizi bu aylarda bahçeye dikerken, dikildikten sonraki adaptasyon sürecinde onu takip etmeniz çok önemli , ekildiği yere bağlı olarak güneş alan bir yerse toprağı kurumaya daha elverişli ise gün aşırı sulama yapmanız gerekir, toprağının nemli olması yeterlidir, çok aşırı su haliyle zararlı olabiliyor.
Tavsiyem ekim, kasım ayları biraz daha su gereksinimlerinin azalmaya başladığı aylardır mart, nisan aylarındada ekim yapabilirsiniz.
Rica ederim.
Sayın mtuncer54,
alt dip kısımlarından kökler dışarı çıkmamış. Kaplarını büyültüp daha az sulamayı deniyeceğim. Aynı sorun devam edermi bilemiyorum.
Sayın Incıfem eğer ağacınız sadece torftaysa çok suladığınızda sıkıntı olur torfla dere kumunu karıştın böylece toprak geçirgen olur
doğalbahçe
09-06-2009, 09:28
Sn. İncifem,
Denemekte fayda olacağını düşünüyorum, Toprak alacağınız yerde eğer Ponza taşı bulabilirseniz toprak harcınıza karıştırmanızda fayda vardır torf kendini kurutamayabilirse de bu sayede topraktaki fazla su dışarıya atılmış, yeterli seviyede su fidenizin toprağında tutulmuş olur.
Sayın seaa ve mtuncer54,
Ponza taşı ve dere kumu bulmaya çalışacağım. Sadece torfta bulunan ağaçlarımı, bu karışımlarla kurtarmaya çalışacağım.
Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.
doğalbahçe
09-06-2009, 11:47
Sn. İncifem,
Rica ederim.
Rica ederim keşke orman toprağı, dere kumu ve torf karışımından bir toprak olsaydı ağacınız böyle olmazdı.
ErcümentErle
10-06-2009, 13:07
Merhaba arkadaşlar, yeni üyeyim ilgili yerde kendimi tanıttım.
Yukarıda Sayın İncifem'in Limon Servileri ile ilgili bir problemi var. fakat bu sorunu kendisi saksıda yaşıyormuş. Aynı problemi ben bahçemde yaşıyorum.
Benim yan yana dikilmiş 23 adet limon servim var. Bunları Şubat ayı gibi diktik. İlk maldığımda çok güzellerdi. Fakat bugün baktığımda aynen İncifem'in gönderdiği fotolarda olduğu gibi dipler ve ortalarda kurumuş dallar mevcut. Bundan 20-25 gün önce bir arkadaşım ağaçlarımın diplerden kurumaya başladığını söyledi. Böcek olduğunu ve ilaç gerektiğini söyledi. Ben de bir ziraat dükkanına giderek durumu anlattım ve SUPRACIDE ilacını aldım. Satıcının söylediği şekilde 1 lt suya 2 çay kaşığı koyarak uyguladım. Ertesi gün böcekleri yine görünce bir kere daha uyguladım. Sonra sanırım daha fazla kuruma oldu. İncifem'e verilen cevaplardan birisi köklerinin dışarı çıkıp çıkmadığı idi. Bunu kontrol ettim, açıkçası öyle görünmüyor sadece bazılarının dibindeki toprak daha tombik duruyor, sanki derine gitmemiş gibi. Şimdi ben bu servilerim için ne yapabilirim acaba?
ErcümentErle
10-06-2009, 13:09
Ek bilgi:
Gün içerisinde bolca güneş alıyorlar. Rüzgara açık bir yerdeler. Keçi gübresi kullanıldı. Sert bir toprağa dikildiler fakat bahçe toprağı da koyuldu.
doğalbahçe
10-06-2009, 20:33
Sn. ErcümentErle,
Bundan sonra yapılması gereken biraz daha beklemek ve gidişatını seyretmek,
Sn.İncifem'e verilen cevapta ise balkon yetiştiriciliğine yönelik limoni servi yetiştirildiğinden ötürü bir olasılık diye köklerinin dışarıya çıkıp çıkmadığını sormuştum, sizin ise zaten yerde olduğu için normal olarak kök aşağıya doğru ilerlemeye çalışacaktır.
Kaç günde bir sulama yapıyorsunuz acaba?
ErcümentErle
11-06-2009, 12:09
Sayın Tuncer, (mtuncer54)
ilk başta biraz panikleyince bol bol suladım, yani her gün. Şimdi ise son bir haftadır gün aşırı suluyorum ve toprağı ıslak kalmasını sağlamaya çalışıyorumç
Cevabınız için de çok teşekkür ederim.
doğalbahçe
11-06-2009, 14:15
Sn. ErcümentErle,
Umarım fideleriniz eski formuna kavuşur,rica ederim.
Sayın mtuncer54,
Hafta sonu ponza taşı bulamadım, sadece dere kumu buldum. Oda sarı bir toprak böyle mi olur bilemiyorum. Ağacı saksıdan çıkarttığımda bütün toprağın köklerle sarıldığını köklerin gidecek yeri kalmadığını gördüm.
Sarı dere kumuyla siyah toprağı karıştırıp biraz daha büyük bir saksıya ektim. Kuruyan yerleri bişey yapamayız sanırım, kesip atılacak. Yeşil yaprakları takip ediyorum.
Hoşcakalın.
doğalbahçe
17-06-2009, 22:46
Sn. İncifem
su geçirgenliğini belirli seviyede tutmak amacıyla ponza veya dere kumu kullanılmaktadır, dere kumu biraz daha yapısı itibariyle milli bir yapıya sahiptir.
Keşke ben size ihtiyacınız nispetinde ponza taşını kargoyla yollasaydım.
Yeni saksısında limoni serviniz daha canlı bir şekilde büyüyeceğini ümit ediyorum. Eğer yeşillenmeler mevcut ise dalların kalmasında bir sakınca yoktur, eğer bir değişiklik olmadan duruyorlarsa o zaman makas yardımıyla dallarını kesebilirsiniz.
Sağlıcakla.
sekoyolar bölümünede bir el atarmısınız torf ile dolu saksılara ektiğim sekoyalar alttan kurumaya başladı,çok mu suladım acaba.
doğalbahçe
18-06-2009, 20:52
Sn. Sinarit
Toprağınız nem tutma özelliği nasıl, su verdiğiniz zaman ne kadar sürede kuruyabiliyor,ne kadar aralıklarla sulama yapıyorsunuz, genel olarak baktığınızda sulamada amaç toprağın nemli olmasını sağlayabilmektir, eğer mümkünse fotoğrafını ekleyebilirseniz daha güzel olabileceğini düşünüyorum.
2-3 günde bir su veriyorum,3 gündede kuruyabiliyor toprak bu aralar sararınca her gün su vermeye başladım,acaba sırf torf koymakla hatamı ettim.
doğalbahçe
19-06-2009, 11:06
Sn. Sinarit
Şuanda eğer imkanını bulabilirseniz, ponza taşı ile torf karışımı yapıp bir büyük saksıya aktarmanızda fayda vardır, çünkü ponza taşı ile karışım toprağınızdan fazla su dışarıya atılacaktır, sırf torfu mevsimlik çiçeklerde kullanılması daha uygundur. İstanbul da Dere kumu bulmak biraz zor olabilir veya dere kumu adında başka bir toprak verilebilir, ayrıca bu şekilde verilen toprağın tuzluluk oranını bilemediğimizden ötürü karışımda yer aldığında zararı da olabilir. Çünkü denizden alınmış da olabilir, buna dikkat etmenizi rica ederim.
Teşekkürler Sayın mtuncer54.
Sayın Sinarit sekoyalar İstanbul'da saksıları pek sevmedi sanırım. Ağaçlar ölmeden ekileceği yere bir an önce götürmek lazım.
doğalbahçe
19-06-2009, 13:00
Sn. İncifem
Rica ederim.
tuncer bey teşekkürler ,kasıma kadar idare etse hemen bahçeye dikicem toprak şimdi çok kuru,haklısınız sayın incifem saksıya dikmem hata oldu galiba .
doğalbahçe
19-06-2009, 23:10
Sn. Sinarit,
Rica ederim, şuan toprağa dikerseniz daha fazla ilgi göstermeniz gerekecektir, ekim, kasım ayları dikim açısından yaz aylarına oranla daha uygundur.
bu arada ilginç bir bilgi vereyim,saksının altındaki tabakta devamlı su oluyordu iki gün önce tabağı çektim kuruma kesildi,belkide toprak nemini atamıyordu önümüzdeki 10 gün boyunca kuruma olmaz ise zannedersem problemi bulduk.
doğalbahçe
21-06-2009, 12:25
Sn. Sinarit
Büyük olasılıkla problemin kaynağını buldunuz sanırım, güzel haberlerinizi bekliyorum.
Arkadaşlar Dikili'deki yazlığıma diktiğim limon selvilerin durumunu ekteki fotoğraflardan göreceksiniz.Bir tanesi tamamen karardı ve kurudu,diğerinde kuruma belirtileri var.En sağdaki şimdilik sağlıklı. Toprak gördüğünüz gibi şu anda bir balçık ve bataklık.Bu benim 3. selvim ve bu hale geliyor,tenekesi ile dik dediler yaptım,dibine çakıl koy dediler yaptım,yapraklarına su değmesin dediler dikkat ettim ama sonuç yine hüsran oldu.Aynı sitede başka bahçelerde tutuyor.Acaba hatayı nerede yapıyorum. Kuruyanın yerine de zeytin dikeceğim ama hiç olmazsa diğer ikisini kurtaralım.Önerilerinizi bekliyorum.
büyük bi ihtimal yandaki otlar kuru ot ilacı atılırkrn çama da değmiş ilaç
doğalbahçe
26-06-2009, 17:12
Sn. Umut,
Ot ilaçlarından ziyade, limoni Servilerin toprakları aşırı ıslak olmasından ve mantari hastalıklardan ötürü fideler kurumakta veya formsuz bir şekilde büyümeye çalışmaktadırlar. Ayrıca fidelerde veya dikmiş olduğumuz ağaç türlerinde bakımlarını yaparken fidelerin muzdarip olduğu hastalıklarla belirli bir seviyeye geldiği zaman mücadele etmekten ziyade ilk dikim ile beraber önlemlerimizi almamız gerekir, daha sonradan düzeltmek için mücadelelerimiz cevapsız kalabiliyor.
gayeahmet
07-07-2009, 00:59
bu türün bakımı hakkında bigi verirmisiniz lütfen..henüz ekeli 1 ay oldu..ancak gövdeden itibaren yaprakları kurumaya başladı..bulundukları bölge çok rüzgar alıyor..ne yapmalıyım..
doğalbahçe
11-07-2009, 20:06
Sn. gayeahmet
Diğer mesajları incelediğinizde az çok benzer konularda bakımı ile ilgili bilgiler mevcut, dikim zamanı olarak yaz aylarına denk geldiği için sulama konusunda dikkatli olmalısınız, yeni dikildiği için toprağa adaptasyonu esnasında biraz daha fazla ilgi göstermelisiniz. Çok rüzgarlı yerlerde yetişme bakımından bazı problemlerle karşılaşılabiliyor, limoni servinizin yakınına, rüzgarlı havalarda fazla sallanmasını önlemek amacıyla çıta dikmek suretiyle sabitlemenizi önerebilirim.
godofwar
13-09-2009, 02:36
Syn mtuncer54
Ponza taşı dedinizde. Bu taştan bende mevcut peki bu taşın boyutu ne olmalı ayrıca karışımda torf artı perlit önermişsiniz çeliklemedeki karışım için bunların miktarları ne olmalı? Birde bu aylarda çelik alınırmı ?
doğalbahçe
13-09-2009, 12:45
Syn mtuncer54
Ponza taşı dedinizde. Bu taştan bende mevcut peki bu taşın boyutu ne olmalı ayrıca karışımda torf artı perlit önermişsiniz çeliklemedeki karışım için bunların miktarları ne olmalı? Birde bu aylarda çelik alınırmı ?
Sn. godofwar,
Ponza ince olarak tabir edilen türünden tercih edebilirsiniz, yaklaşık olarak nohut tanesinden küçük olan büyüklüktekiler kullanılabilir, bu ebattan daha büyük vaya daha küçükler kullanılamaz diye bir düşünce oluşmamalı.
Torf olarak cocopeat adı verilen köklenmeyi teşvik edici torf kullanılmaktadır, 2 ölçek cocopeat'e 1-1.5 ölçek arasında perlit ilave edilebilir.
Evet çelik alınabilir, herhangi bir sakıncası yoktur, ama korumaya alacağınız yer önemlidir, aşırı sulamadan kaçınmalısınız, toprağın nemli olması yeterlidir. Aksi halde çürümeler meydana gelebilir.
godofwar
13-09-2009, 21:25
Sn. mtuncer54
İlginiz için teşekkürler. Ben yrndan itibaren çelikleri almaya başlıyacağım. Sera ortamında üreticem. Isıtma yok ama sanırım büyük ölçüde iç sıcaklık yeticektir. Bu ponza taşlarını şaşırtmada saksıya ekerken kullanıcağım tavsiyeniz için teşekkürler. Gelişmeleri sizlerle paylaşıcağım...
doğalbahçe
13-09-2009, 21:48
Sn. mtuncer54
İlginiz için teşekkürler. Ben yrndan itibaren çelikleri almaya başlıyacağım. Sera ortamında üreticem. Isıtma yok ama sanırım büyük ölçüde iç sıcaklık yeticektir. Bu ponza taşlarını şaşırtmada saksıya ekerken kullanıcağım tavsiyeniz için teşekkürler. Gelişmeleri sizlerle paylaşıcağım...
Rica ederim , çok güzel inşallah tüm çelikleriniz köklenir.
godofwar
23-09-2009, 21:44
Merhaba mtuncer54
Limoni servilerden ve arizona servilerinden çelik alıp maalesef imkanlar dahilinde sırf torf içine hormon kullanarak çelikleri ektim. Bayramdan önce gayet iyi görünen çeliklerim şimdi bazıları aşırı sıcaktanmı yoksa ben tatildeyken sulama işini bıraktım işçilerin üsten sulaması sonucundamı bilemiyorum kurumaya başlamış .Kurumaların sebebi nedir acaba . Çeliklerin bulunduğu yer sera içinde ve yarı gölgeli bir alanda. Fotoğrafları ekte . Ama yeniden çelik alıp bunları sizin bahsettiğiniz şekilde bu sefer ekmeyi planlıyorum. Sanırım pazartesi ekebilirim. Tekrardan sizler ile paylaşmak isterim ve umarım ki bu kurumalarda kesilir en kısa zamanda . Birde bunların köklenme zamanları ne kadar acaba . Hangi ayda poşetlere veya kaplara alıcağız bu konuda bilgi verebilirmisiniz?
İlginize şimdiden teşekkürler...
doğalbahçe
23-09-2009, 22:09
Merhaba Sn. Godofwar,
Arizona servilerinden daha önce çelik alarak üretim yapmadım ama bildiğim kadarıyla, arizona servisi mezarlık servisi diye geçen servilere fide halindeyken anaç arizona servilerinden alınan kalemler ile aşılanırlar ve şuanda büyük bir ilgi odağı halindedirler. Yinede tutturması zor olan bir türdür, umarım başarılı olursunuz. Limoni servileriniz için ise sıcaklıkların etkisiyle elbette etkilenmiş olabilirler, sulama işleminde ise günlük nemli kalacak şekilde yapmanız yeterlidir, her gün sulama yapacaksınız diye kesin bir kaide yoktur, dikkatli olunuz fazla suyun zararı çeliklerinizin alt kısımlarında çürüme oluşumunu hızlandırabilir,seranızda güneş etkisini en aza indirecek şekilde önlemler alabilirsiniz, örneğin inşaat demirlerini bükmek suretiyle yarım daire oluşturunuz üzerlerine ise yeşil sera örtülerinden kapatarak fazla sıcaklıklardan etkilenmelerini engelleyebilirsiniz.
godofwar
23-09-2009, 22:26
Merhaba Sn. Mtncer54
Anladım . Ben bölgemdeki bir belediyenin fidanlık sorumlusuyum malum elimizdeki imkanlar ile üretim yapmak çalışıyorum. İşe başlıyalı yaklaşık 3 ay oldu ve bu imkanları en iyi şekilde kullanarak faydalı olmaya çalışıyorum. Arizona servilerini o zaman be aşı ile üretmeyi deneyeyim bu şekilde daha iyi olur. Evet dediğiniz gibi Arizona servileri büyük bir ilgi odağı oldu elimizdede 40 adet dışardan alınmış mevcut ve ben bunları çoğaltmayı düşünüyorum. Üstlerinde tohumlarıda var sanırım tohumlar için erken . Eğer tohumlarından da ekildiğinde aynı formda kalıyor ise size seve seve tohum zamanında gönderebilirim. Limoni servilere gelince 4 günlük sürede işçilere emanet ettim sulama yönünden geldiğimde oldukça sulu gördüm torfun suyu çoktu. Üstten sulandığıda açık ve net sudan ötürü yanmış olabilir. Seranın üstünde yeşil sera örtüsü mevcut Ama yarısında bu gölgelik mevcut bende diğer güneş gören tarafında konumlandırmıştım. Bugün onları gölgelik alana aldım. Umarım en kısa sürede toparlarlar.
Peki Tuncer bey köklenme ne kadar sürede gerçekleşiyor? Ayrıca bu limon servi konusunun dışında ama mavi ladin aşılaması hangi anaçtan oluyor . Yanlış duymadıysam mezarlık servisi anaç olarak kullanıyormuş bu doğrumu?
İlginize teşekkür ederim şimdiden .
Bu arada geçmiş bayramınız mübarek olsun...
doğalbahçe
24-09-2009, 08:42
Merhabalar Sn. Godofwar,
Çok güzel tebrik ederim sizi, evet arizonalar için ilk etapta altlık olarak kullanacağınız mezarlık servileri olarak geçen servilerden bol miktarda olması gerekiyor, bunun içinde benden tavsiye onların tohumlarından temin etmek ve altlık sorununu ortadan kaldırmak, ama elinizde veya imkanlarınızda mevcut ise problem yok. Ayrıca arizona servileriniz kaç yaşında ? Tohumları olan servi türü Mavi servi olabilir mi? Arizona servisini tanımak adına alt kısmında aşı yerini tespit ederseniz daha kolay olur.
Limoni servilerin köklenmesi 2-3 ayı bulur, mavi ladin konusunda ise mezarlık servisini alt lık olarak kullanırsanız normalde çok hızlı büyümesi gerekmektedir, ama yinede bu konuda daha kapsamlı bilgisi olan bir kişinin yardımcı olması daha doğru olur.
Rica eder, sizlerinde geçmiş bayramlarını tebrik ederim.
godofwar
24-09-2009, 19:11
Sn Mtuncer54
İlginiz için teşekkürler. Bahzettiğimiz mavi servide olabilir fotoğraf ekte yer almaktadır. Ama bildiğim kadarıyla arizona servisi diyebiliyorum. Aşı yerleri bildiğim kadarıyla yok. Olsaydı dikkatimi çekerdi! Sizce bu mavi servimi yoksa arizona servisimi :confused: Mavi ladinde biryerden okudum mezarlık servisi altlık olarak kullanılıyor diye ama yanlışta duymuş olabilirim. Batı ladini altlık olarak kullanılıyormuş ayrıca .
Hımmm Limon servilerine gerekli harç için sipariş verdim gelir gelmez çelik almaya başlıyacağım. Umarım bir hayalkırıklığı olmaz . Ama bugün limoni servilerde birine baktım herhangi bir oluşum olup olmadığı konusunda. Çıkardığımda hafif köklenme gözlememledim. Umarım böyle devam eder.
Saygılarımla
doğalbahçe
25-09-2009, 20:14
Rica ederim Sn. Godofwar,
Fotoğraftakiler arizona servisine benzemektedir, Limon servilerinizin köklenmeye başlamalarına sevindim, mazı çeliğide kolay köklenebilmektedir, altuni mazı çeliklerinden köklendirmek için dikebilirsiniz, köklendirme aşamasında cocopeat ve ince dere kumu karışımı kullanarak bir deneme yapmanızı tavsiye ederim.
godofwar
25-09-2009, 21:42
Merhaba sn. Mtuncer bey
Servileri değişik açıdan tekrar fotoğrafladım. Sizin dediğiniz üzere tekrar diplerine baktım ama herhangi bir aşı izine rastlayamadım. Arizona servisi olup olmadığı hakkında hem fikir olmadan için rahat etmiycek adını öğrenmem gerekli yoksa rahat uyuyamam :(
Evet dediğiniz gibi harç için dere kumu + torf fakat koko-peat torfu yokmuş aynı zamanda perlit ve IBA hormonu siparişi verdim gelir gelmez. Çelikleri alıp sera ortamında bakıcağım. Bizde 2 çeşit mazı var altuni pramidil ve pramidal mazı mevcut. Tüm iğne yapraklı ağaçlarda bu ayda çelik alma zamanı diyebilirmiyiz sizce tuncer bey? Koko-peat konusunu tekrar araştırıcağım malum burası ufak yer olduğu için pek bulunamıyor ve ayrıca perlit bulmamızda zor olabilir. Bakalım pazartesi belli olucak.
doğalbahçe
26-09-2009, 08:08
Merhabalar Sn. Godofwar,
Çelik her zaman alabilirsiniz fakat bu çeliklerin mevsimsel olarak korunması gerekmektedir, yani kışın sıcak bir ortama yazın ise havalandırmanın ve nemlendirmenin daha düzenli yapılması gerekmektedir. Kısa süreli ihmaller neticesinde çelikleriniz zayi olabilir. Havalar kış aylarında nasıl geçmektedir, ılıman bir özellik sergiliyorsa gayet güzel sonuçlar alabilirsiniz. Coco peat'i sadece dere kumu ile karıştırmayı deneyiniz, 10 viyol ekecekseniz 2 tanesini bu karışımla ekiniz deneme adına arada fark oluşacak mı ? Altuni mazılarımızı 1 ay önce çelik olarak dikmiştim, şuan köklenmeye başladılar, illa ki perlit olacak diye bir kaide yoktur. Cocopeat konusunda sıkıntıya girerseniz ben buradan sizin adınıza temin edebilirim.
nerkinozturk
04-10-2009, 00:03
Sevgili Arkadaşlarım,
Kasım 2008 de diktiğimiz ve yaklaşık 10 aydır özenle suladığımız gübrelediğimiz servilerimizin durumunu fotoğrafta görebilirsiniz. :p Oldukça hızlı büyüme gösterdiler. Bakalım seneye bu zamanlar ne hale gelecekler..:p
samuroğlu
04-10-2009, 20:09
merhaba,çelik yaparken kullanmamızı tavsiye ettiğiniz hormonu nereden temin edebilirim ?adı newdir bu hormonun ?teşekkürler
doğalbahçe
04-10-2009, 20:14
Sevgili Arkadaşlarım,
Kasım 2008 de diktiğimiz ve yaklaşık 10 aydır özenle suladığımız gübrelediğimiz servilerimizin durumunu fotoğrafta görebilirsiniz. :p Oldukça hızlı büyüme gösterdiler. Bakalım seneye bu zamanlar ne hale gelecekler..:p
Gayet güzel limoni servileriniz, toprağına adapte olduktan sonraki dönemlerde büyümesini daha net olarak göreceğiniz inancındayım.
doğalbahçe
04-10-2009, 20:18
merhaba,çelik yaparken kullanmamızı tavsiye ettiğiniz hormonu nereden temin edebilirim ?adı newdir bu hormonun ?teşekkürler
IBA hormonu yani İndol Butirik Asit'tir. Piyasada bir çok kişi köklendirme hormonu adı altında hormon satmaktalar fiyat aşağıdaki sitede satış yapılmaktadır, 5 gr size binlerce çeliğinizi rahatlıkla köklendirmenizi sağlayacaktır.
samuroğlu
04-10-2009, 20:20
merhaba sayın mtuncer54,altuni mazı,servi,leylandi gibi ağaçlardan çelik alıp dikmek istiyorum.bu hormonun adı nedir ve nereden temin edebilirim acaba?birde çelik alma ve dikme konusunda biraz bilgi verirseniz sevinirim.(ortam,mevsim,toprak **** kum cinsi,çeliklerin boyun ve kesim şekli v.s)teşekkürler
samuroğlu
04-10-2009, 20:28
5 gr hormon dediğiniz toz halindemi ?sulandırıp çoğaltacakmıyız?üzerinde tarifi yazıyormu acaba?teşekkürler
samuroğlu
04-10-2009, 20:33
*** aer,siz bu servileri dikerken hormon kullandınızmı_birde netür bir toprağa diktiniz?
doğalbahçe
04-10-2009, 20:39
Özür dilerim linki eklemeyi unutmuşum,
http://www.e-tartes.com/urun_liste.aspx?kat=697&lang=tr-TR
Ortam :Kış aylarında sera yapmanız gerekmektedir. Ev ortamında çelik dikmek ve tutturmak biraz zor olmaktadır.
Mevsim: Kayseri kış aylarında biraz soğuk olduğu tahmin ediyorum, bunun yanında kış aylarında yani ekim, kasım aylarında alacağınız çelikler için ısıtma sistemine ihtiyaç duyabilirsiniz, gündüzün güneşin yardımıyla seranız sıcak olabilir ama geceleri düşük sıcaklıklardan korumak amaçlı çeliklerinizin ısıya ihtiyaçları olacaktır böylelikle köklenme süresi kısalacaktır. Ama mart aylarında alabileceğiniz çelikler için ısıtma olmayabilirde ilkbaharı geçirdiklerinde yaz ayları başlagıcı köklenmeleri aşamasında etkili olacaktır. Hobi için yapacaksanız ve ısıtma problem olabilir derseniz en uygunu mart ayında çeliklemelerinizi yapmanız.
Toprak : Coco peat(Hindistan Cevizi Torfu) ve dere kumu karışımı (ince) 3 ölçek coco peat'e 1 ölçek ince dere kumu karıştırabilirsiniz.
Çeliklerin boylarının uzun olmasına gerek yoktur, 6- 10cm olması uygundur.
Kesim şekli ise anaç olarak tabir edilen çeliklerimizi alacağımız çok yıllık bitkilerin dallarının yeni sürgün veren kısımlarından keserek( limoni servilerde açık kahve rengi ile yeşile-sarıya dönmeye başlayan kısımlardan) alabilirsiniz, aldığınız bu çelik boyu 15-20 cm olabilir bunları ise 3-4 e bölebilirsiniz. Toprağa ve hormona bandıracağınız alt kısımlardaki küçük dalları koparmalısınız.
doğalbahçe
04-10-2009, 20:41
5 gr hormon dediğiniz toz halindemi ?sulandırıp çoğaltacakmıyız?üzerinde tarifi yazıyormu acaba?teşekkürler
5 gr IBA saf alkol ile ve bir miktar su ile homojen karışım oluşturuluyor, toz halindedir.
doğalbahçe
04-10-2009, 20:44
*** aer,siz bu servileri dikerken hormon kullandınızmı_birde netür bir toprağa diktiniz?
Bazı kısımlarda yanlış yazıldığı için (***) şeklinde görünmektedir. Düzeltme butonundan bu kısımları düzeltebilirsiniz.
doğalbahçe
04-10-2009, 20:48
Ayrıca çeliklerinizi çok gözlü viyollere dikebilirsiniz.
samuroğlu
04-10-2009, 21:13
çok teşekkür ederim.kaloriferli bir sera yaptım ben .ısı sorunu çekmem sanıyorum.çeliklerin toprağa gelen kısmını dikmi ,yoksa verevinemi kesmeliyim .birde bıçakla kolay köklensin diye hafif yaralar açmalımıyım?birde 15-20 cm boyunu 3- **** 4 e bölerken böldüklerimizin herbirinin ucunda biraz yaprak bırakmalımıyız?en uçtaki sarı ve taze kısın tutarmı o zaman?
doğalbahçe
04-10-2009, 21:26
Rica ederim. Çok güzel o zaman. Verevli kesebilirsiniz, yararı olabiliyor çiziklerin ama bazı zamanda çürüme yapabiliyor bu konuda deneme amaçlı yapılabilir. Her çelikte belirli miktarda yaprak bırakınız tamamını seyreltmeyiniz, toprakla kapanacak veya içinde kalacak kısımları koparıp diğerlerinin uzunlukları fazla ise kısaltabilirsiniz. Çok taze olanları tercih sırasında ikinci kısımda değerlendirin.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.