Bağlan

View Full Version : Limon Servi (Cupressus macrocarpa) 'Goldcrest'

Sayfalar : 1 [2] 3

samuroğlu
04-10-2009, 21:56
MTUNCERBEY ,BENİ BİLGİLENDİRDİNİZ .TEŞEKKÜR EDERİM.HORMONU AYARLERKEN ODUNSU BİTKİLERE GÖREMİ AYARLAMALIYIM. ÇÜNKÜ İKİ ÇEŞİT KARIŞIM HAZIRLANIYORMUŞ.biri otsu,biri odunsu bitkiler için yazıyor.

doğalbahçe
04-10-2009, 22:24
MTUNCERBEY ,BENİ BİLGİLENDİRDİNİZ .TEŞEKKÜR EDERİM.HORMONU AYARLERKEN ODUNSU BİTKİLERE GÖREMİ AYARLAMALIYIM. ÇÜNKÜ İKİ ÇEŞİT KARIŞIM HAZIRLANIYORMUŞ.biri otsu,biri odunsu bitkiler için yazıyor.

Otsu bitkiler için kullanılanı ideal olandır, limoni servi, mazı, yeşil leylandi, smargart türlerinde kullanımı uygundur. Karışımında ise 2 gr IBA Tozu,500 cc %98 lik etil alkolde iyice eritiliyor, 500 ml bu karışıma su ilave edilmektedir. odunsu yapılı çelikler için ise 2 gr yerine 4 gr IBA tozu kullanılarak etil alkol, su değişmeden o şekilde karıştırılmaktadır.

samuroğlu
06-10-2009, 20:11
teşekkür ederim

doğalbahçe
06-10-2009, 20:48
Rica ederim.

samuroğlu
08-10-2009, 21:15
merhaba mtuncerbey,nasılsınız efendim?hindistan cevizi torfunu bulamadım .çelikleri neye dikmemi tavsiye edersiniz?bildiğimiz çiçekçilerde satılan siyah çiçek toprağı olmazmı?viyolleremi dikmeliyim yoksa balık kasalarınamı?

samuroğlu
08-10-2009, 21:25
kayseride biz bimis deriz ve biriket yapılan topraktır.onunla derekumunu ve çiçektoprağını kariştirıp çelikleri dikmeyi düşünüyorum.ne dersiniz?

doğalbahçe
08-10-2009, 21:52
merhaba mtuncerbey,nasılsınız efendim?hindistan cevizi torfunu bulamadım .çelikleri neye dikmemi tavsiye edersiniz?bildiğimiz çiçekçilerde satılan siyah çiçek toprağı olmazmı?viyolleremi dikmeliyim yoksa balık kasalarınamı?

Merhabalar, Çok teşekkür ederim iyiyim. Hindistan cevizi torfunun özelliği köklendirmeyi teşvik etmesidir. Çeliklerinizi viyollere dikmenizi tavsiye ederim. Siyah çiçek toprağınada dikebilirsiniz, dere kumunu karıştırmak suretiyle kullanılmasında sakınca yoktur, öncelikli tavsiyem hindistan ceviz torfudur.

doğalbahçe
08-10-2009, 21:53
kayseride biz bimis deriz ve biriket yapılan topraktır.onunla derekumunu ve çiçektoprağını kariştirıp çelikleri dikmeyi düşünüyorum.ne dersiniz?

Sadece ince dere kumu ile çiçek toprağını karıştırmanız yeterlidir.

samuroğlu
09-10-2009, 16:24
tuncerbey teşekkür ederim.hindistancevizi torfunu bulabileceğim bir yer varmı acaba?birde bizim bahçeye altunimazı dikmiştim.boyu 1 metreden biraz fazla. üzerinde tohumları var.tohumların renkleri yavaş yavaş yeşilden kahverengine dönüyor ve çatlamaya başlıyor kuruyorlar.bu tohumları eksem altunimazı olarak çıkarlarmı?daha doğrusu öncelikle çıkarlarmı?tohumun birinin içini açtım küçük küçük tohumlar var.

samuroğlu
09-10-2009, 16:27
tekrar merhaba,diktiğimiz çelikler ne kadar zamanda köklenir acaba?çok soruyorum farkındayım efendim.fakat heyecan var.bağışlayınız.teşekkürler.

samuroğlu
09-10-2009, 21:26
merhaba M.Tuncerbey,hindistan cevizi torfunu bana hormon için verdiğiniz adreste buldum. teşekkür ederim.

doğalbahçe
09-10-2009, 21:30
tuncerbey teşekkür ederim.hindistancevizi torfunu bulabileceğim bir yer varmı acaba?birde bizim bahçeye altunimazı dikmiştim.boyu 1 metreden biraz fazla. üzerinde tohumları var.tohumların renkleri yavaş yavaş yeşilden kahverengine dönüyor ve çatlamaya başlıyor kuruyorlar.bu tohumları eksem altunimazı olarak çıkarlarmı?daha doğrusu öncelikle çıkarlarmı?tohumun birinin içini açtım küçük küçük tohumlar var.

Rica ederim, Altuni mazı tohumlarını toplayınız, ilk bahara doğru ekebilirsiniz, bu aylarda mazı tohumları toplanabilir, topladığınız tohum kapsüllerini elle veya az güneş alan bir yerde bekletmek suretiyle açılmaya bırakabilirsiniz. Ağırlıklı olarak altuni mazı çıkar ama yeşil mazıda çıkabilir, % 70-75 civarında altüni çıkabileceğini tahmin ediyorum.

doğalbahçe
09-10-2009, 21:32
tekrar merhaba,diktiğimiz çelikler ne kadar zamanda köklenir acaba?çok soruyorum farkındayım efendim.fakat heyecan var.bağışlayınız.teşekkürler.

Merhabalar, 2-3 ay sürebilir, olur mu ne kadar sorarsanız bende bilgim dahilinde sizleri bilgilendirmekten mutluluk duyarım.

doğalbahçe
09-10-2009, 21:33
merhaba M.Tuncerbey,hindistan cevizi torfunu bana hormon için verdiğiniz adreste buldum. teşekkür ederim.

Çok güzel o zaman, hindistan cevizi torfu konusunda bulamasaydınız yardımcı olabilirdim.Rica ederim.

samuroğlu
09-10-2009, 21:39
yardımlarınız ve anlayışınız içinde ayrıca teşekkür ederim.tohumları ile aynı anda aynı cinsi çelik yaptığımızı düşünelim.hangisi daha çabuk büyür acaba?birde tohumları ne kadar derinliğe ekmeliyim?

samuroğlu
09-10-2009, 21:44
çelikler köklendikten sonra büyük saksıya alırken koyun gübreli bir toprak olurmu?iyi bir bakımla,6-10 cm boyunda diktiğimiz çelikler 1 yaşına geldiğinde tahminen boyları ne kadar olabilir ?hızlı büyümeleri için serada bırakmalımıyım?dışarıya çıkarmakmı gerekir?

doğalbahçe
09-10-2009, 21:51
yardımlarınız ve anlayışınız içinde ayrıca teşekkür ederim.tohumları ile aynı anda aynı cinsi çelik yaptığımızı düşünelim.hangisi daha çabuk büyür acaba?birde tohumları ne kadar derinliğe ekmeliyim?

Mazı çeliklerinin köklenmesi kolaydır, ağustos ayında dikilen mazı çelikleri 1 ay gibi sürede köklenebildiler, çeliklemeyi tavsiye ederim. Tohumlarınızı derine ekmemeye çalışınız, ekeceğiniz toprak yüzeyini bir dikdörtgen şeklindeki tahta ile düzeltip aynı seviyeye ulaştırınız, daha sonra tohumlarınızı homojen biçimde dağıtınız, üzerine ise çok ince bir toprak tabakası bırakınız.

doğalbahçe
09-10-2009, 21:55
çelikler köklendikten sonra büyük saksıya alırken koyun gübreli bir toprak olurmu?iyi bir bakımla,6-10 cm boyunda diktiğimiz çelikler 1 yaşına geldiğinde tahminen boyları ne kadar olabilir ?hızlı büyümeleri için serada bırakmalımıyım?dışarıya çıkarmakmı gerekir?

Çok büyük saksıya ihtiyaçları olmamaktadır, pot adı verilen saksılara ilk etapta almalısınız birden büyük saksıda duraklama olabilir, aşırı olmamak kaydıyla elbette olabilir, toprağınada bağlı olarak değişebilir, 30-40 cm bulabilir, ayrıca serada yaz sonu köklenen çelikleriniz var bunu dış ortama çıkardığınız zaman büyüme gelişme durabilir,ama imkanlar dahilinde serada küçük saksılara dikerseniz büyümeye devam ederler.

doğalbahçe
09-10-2009, 21:57

Tohumdan mı çelikten mi ? derseniz bence çelikten daha hızlı büyüyor.

samuroğlu
09-10-2009, 22:07
teşekkür ederim.pot saksıya alınca gübre vermelimiyim?doğal gübremi yoksa şeker gübresi duydum. hangisini vermek doğru olur acaba?bütün çam cinsleri için soruyorum.

doğalbahçe
09-10-2009, 22:13
teşekkür ederim.pot saksıya alınca gübre vermelimiyim?doğal gübremi yoksa şeker gübresi duydum. hangisini vermek doğru olur acaba?bütün çam cinsleri için soruyorum.

Zaten toprağına karıştıracağınız için çok fazla gereksinim olmayacaktır, ayrıca karışımın etkisi direk köklerden alınacağı için bu şekilde yapmanız daha uygun olur, şeker gübresi de kullanılmaktadır, tadında ve yeterince kullanılması lazım her ikisinide kullanabilirsiniz.

samuroğlu
10-10-2009, 21:39
teşekkür ederim.

doğalbahçe
11-10-2009, 18:34
Rica ederim.

samuroğlu
13-10-2009, 20:05
merhaba arkadaşlar

doğalbahçe
13-10-2009, 20:49
Merhaba Sn. samuroğlu limon servi uzun zamandır az uğranan kısım heralde.

godofwar
13-10-2009, 21:36
Evet sn mtuncer54 dediğiniz gibi bu aralar buralara pek uğrayan yok nedense madem siz burdasınız bende katılayım dedim. En son çelik almıştım yaklaşık 3 hafta oluyor herhalde maalesef limon servilerim kurudular çelikler yani. Sanırım kasanın derinliği az geldi. IBA hormonu yerine toz hormon kullanmıştık birde . Pek umutlu değilim bende derinliği 15 cm üstünde olan kasaları kullanıyorum. Sizin dediğiniz harcı uyguladım fakat torf + ince kum daha sonra çeşitli harçlarıda deniyeceğim. Bakalım açıkçası çeliklerimin kuruması beni üzdü. Napalım artık herşeyden bir sonuç ve deneyim kazanıcaz.

doğalbahçe
13-10-2009, 21:44
Sn. Godofwar,

Hoşgeldiniz, bende sizin adınıza üzüldüm, biz bu karışıma mazı, gold raider çeliklerini viyollere diktik, kısa sürede köklendiler, ama limoni servilerin sonuç itibariyle kuruması sadece dikildiği topraktan mı kaynaklanıyor, güneş etkilemiş olabilir mi?

godofwar
13-10-2009, 22:08
Aslına bakarsanız seranın içinde doğal olarak güneşinde etkisi var ama gözlemlememe göre bayramda yoktum arkadaşlar söylememe rağmen ya çok su verdiler. Bende çelikleri hemen seranın gölge yerine aldım. Daha sonra içlerinden diğerleride kurumaya başladı. Köklerine bakınca bir oluşumda göremedim mühür oluşumu olsun kök oluşumu. Bana kasanın derinliği yetersiz gibi geldi tabi güneşte olmalarıda cabası olabilir. Tam olarak anlıyamadım. Doğal olarak sizin dışınızda başkalarıda mudahale edince. Anlıyamıyor insan. Şimdi artık sulatmıyorum hiçbir şeyi:) Sizce neden olabilir? sera içinde güneşte durmanın etkisi olabilirmi?

samuroğlu
14-10-2009, 19:24
merhaba tuncerbey,iyiakşamlar

samuroğlu
14-10-2009, 19:31
tuncerbey,mesajda limonservi az uğranan kısım demişsiniz.bunu anlamadım.torf ve hormon kargodan yeni elime geçti .viyolleri hazırlıyorum.önceden biraz 45 lik viyol almıştım.çelikleri dikmeden önce toprağı nemlendirmelimiyim?birde çiviyle yerini delipte çelikleri diksem uygunmu?nasıl dikmeliyim?godofwar ın mesajında bahsettiği gibi daha derin kasalara diksem dahamı iyi olur?

samuroğlu
14-10-2009, 19:35
ben hergün uğruyorum aslında siteye.fakat, kimse olmuyor çıkıyorum.az uğranan kısımı şimdi anladım:) uğramıyorsunuz demek istediniz sanıyorum.özür dilerim.

godofwar
14-10-2009, 20:04
Sayın samuroğlu az uğranan kısım demek ile çok fazla limon servi hakkında herhangi sorunlar olsun, fikirler olsun konuşulmuyor demilmek istenildi.
Samuroğlu çeliklerinizi kaç cm alıcaksınız ? Benim kasamın derinliği en fazla 10 cm di ve çelik yaptığımda neredeyse bunun % 75 ini kullanıdığımı düşünüyorum ki buda dibine epeyce yakın. Bu nedenle her ihtimale karşı 15 cm lik kasalar oluşturup çeliklerimde kullanıyorum.
İlk deneme amaçlı yaptım. Ama tabii hepsinde kuruma olmadı. Çivi biraz ince gelebilir bir dal yardımı ile çeliklerin rahatlık ile girebileceği delikler açıp çeliklerinizi dikebilirsiniz. Torf bildiğim kadarıyla nemlidir eğer nemli değilse nemlendirin ******. Çeliklerinizin dikim işlemi geçtikten sonrada sulama yapınki hava almasını önlesin. Sayın mtuncer size gerekli bilgileri verir birazdan :)

godofwar
14-10-2009, 20:08
İşte bahsettiğim sorun. Mtuncer54 sizce neden kaynaklanabilir?

doğalbahçe
14-10-2009, 20:08
merhaba tuncerbey,iyiakşamlar

Merhabalar Sn. Samuroğlu, sizede hayırlı akşamlar.

godofwar
14-10-2009, 20:18
Bende sizi bekliyordum tuncer bey, Durumları kötü gözküyor değilmi ? Bugün merak edip bir kaçına tekrar baktım mühür oluşumu var bazılarında hatta bazılarında kök oluşumuda var. Bahsettiğim 4 **** 5 ine baktım çeliklerden.

doğalbahçe
14-10-2009, 20:20
tuncerbey,mesajda limonservi az uğranan kısım demişsiniz.bunu anlamadım.torf ve hormon kargodan yeni elime geçti .viyolleri hazırlıyorum.önceden biraz 45 lik viyol almıştım.çelikleri dikmeden önce toprağı nemlendirmelimiyim?birde çiviyle yerini delipte çelikleri diksem uygunmu?nasıl dikmeliyim?godofwar ın mesajında bahsettiği gibi daha derin kasalara diksem dahamı iyi olur?

Evet az uğranan kısım olarak nitelendirdim, yani aktiflik açısından çok aktif olmadığından ötürü bu şekilde yorumumu yaptım. Torf normal çiçek torfu sanırım karışımı oluşturduktan sonra su ile nemlendirebilirsiniz, biz genelde ağaçların v şeklinde olan dallarından keserek çelikleri dikmek için toprağa delmek amaçlı bir basit alet yapmaktayız. Bir tornavida yardımıyla da toprağınıza çeliğinizi dikmeniz için yardımcı olabilir. Kasada daha önce çelik dikmedim, kasanın direnajını nasıl yapacaksınız.

doğalbahçe
14-10-2009, 20:21
İşte bahsettiğim sorun. Mtuncer54 sizce neden kaynaklanabilir?

Kuruyan kısımlar mevcut, toprağın direnajını nasıl yapmaktasınız.

doğalbahçe
14-10-2009, 20:23
Bende sizi bekliyordum tuncer bey, Durumları kötü gözküyor değilmi ? Bugün merak edip bir kaçına tekrar baktım mühür oluşumu var bazılarında hatta bazılarında kök oluşumuda var. Bahsettiğim 4 **** 5 ine baktım çeliklerden.

Yine de ümitsiz olmayın düzelme ihtimalleri mevcut, direkt güneş ışığına maruz bırakmayın, toprağının nemli olmasına dikkat edin.

doğalbahçe
14-10-2009, 20:26
ben hergün uğruyorum aslında siteye.fakat, kimse olmuyor çıkıyorum.az uğranan kısımı şimdi anladım:) uğramıyorsunuz demek istediniz sanıyorum.özür dilerim.

Burada amaç paylaşım adına bilgilerimiz deneyimlerimiz doğrultusunda olumlu bir şekilde yardımlaşmaya çalışmaktır, benim size karşı bu şekilde bir cümle sarf etmem etik değildir, böyle bir şeye de hakkım yok.

godofwar
14-10-2009, 20:28
Sandığın altı zaten oldukça delik yani ara kısımları çok geniş delikler var diye bende gazete serdim. Sonrada gazeteye o delik olan yerlerden 5 ,6 delik açtım. Ben bunları bir ara güneşe aldım sera içinde sanırım bayram tatilinde çok su verilmiş üstten ondan sonra kurumalar olmaya başladı. Hemen gölgeli kısma çektim ama işte kuruyan kurudu.
Sizin bahsettiğiniz polietilen köpüklü bir kasam mevcut ve drenajıda çok iyi ilk sulamamda sizin bahsettiğiniz sorun üzerine bir kaç ilave delik açmıştım. Fazla suyu atması oldukça güzeldi.

samuroğlu
14-10-2009, 21:00
rica ederim efendim.iyiniyetinizden şüphem yok.ben anlayamadım. tekrar özür diliyorum.seranın sıcaklığı kış aylarında kaç derece olmalıdır?torf çiçek torfumu bilmiyorum. cocopeat dedim gönderdiler. kahverengi renkte.hani kıl paspaslar olurya onların aynısı.3 ölçek torf 1 ölçekte derekumu karıştırdım

doğalbahçe
14-10-2009, 21:00
Yine de viyolleri tercih etmenizde fayda olduğunu düşünüyorum, her biri belirli bir hacimde toprağa sahip oldukları ve fazla suyu daha dengeli olarak dışarıya atabildikleri için tercih edilmelidir. Polietilen sandıklarda toprak derinliğinin fazla olmaması gerekmektedir. Mazı çeliklerimin bir kısmını polietilen kasalara ektim olumlu sonuçlarda aldım ama çürüme meydana gelen çeliklerde bir hayli fazlaydı. Eğer denemek isterseniz mazı çeliklerinizi aralıklı olmak kaydıyla çeliklerinizin hava alabilecek şekilde dikebilirsiniz.

doğalbahçe
14-10-2009, 21:05
rica ederim efendim.iyiniyetinizden şüphem yok.ben anlayamadım. tekrar özür diliyorum.seranın sıcaklığı kış aylarında kaç derece olmalıdır?torf çiçek torfumu bilmiyorum. cocopeat dedim gönderdiler. kahverengi renkte.hani kıl paspaslar olurya onların aynısı.3 ölçek torf 1 ölçekte derekumu karıştırdım

Seranın sıcaklığından ziyade toprak sıcaklığı veya toprak ısısı köklendirmeyi teşvik etmektedir. Cocopeat ise sorun yok demektir. Cocopeat'i geniş bir leğen veya kabın içerisine dışarıda yağmurlu bir havada tutarsanız kalıp halinde olan cocopeat açılmaya hacimce genişlemeye başlayacaktır. Su yardımıyla bu çözünmeyi sağlayabilirsiniz. Toprak ısısı ise 18-20 derecede olabilir.

lastmohikan
14-10-2009, 21:11
Bahçedeki büyüyor ilgiyi artırınca yapraklar sarı yeşil çok sık ince canlı görünüme kavuşuyor bide elimi sürdükçe güzel güzel kokularını paylaşıyor.

doğalbahçe
14-10-2009, 21:19
Bahçedeki büyüyor ilgiyi artırınca yapraklar sarı yeşil çok sık ince canlı görünüme kavuşuyor bide elimi sürdükçe güzel güzel kokularını paylaşıyor.

Hem görselliğinin yanında yeşil ile sarı renklerin çok güzel uyumu ve limon gibi kokan kokusu ile albenisini arttıran özellikleri bence.

lastmohikan
14-10-2009, 21:22
Almadan önce çok düşünmüştüm nereye dikerim diye ,ama her bakışımda iyiki almışım diyorum. saksısını söktüm getirir getirmez direk toprağa diktim 6 aydır mutlu

godofwar
14-10-2009, 21:24
Polietilen köpüklü kasaya zaten Leylandiler için kullandım tuncer bey , ve birbirlerine değmiycek şekilde çelikledim. Dediğiniz gibi viyolleri deniycem zaten limon servilerinden 5-8 cm uzunluğunda çelikler alınıyormuş viyoller içinde sanırım uygun olur limon servileri. Yarın tekrar çelik alayım. Deniyeyim bakalım viyollerdeki durumları nasıl olucak. Viyollerde 8 cm derinlik uygunmu sizcede?

doğalbahçe
14-10-2009, 21:52
Çeliklerinizin toprağın içinde kalan kısmının boyu 3-4 cm olması yeterlidir, 8cm derinliğinde bir viyol uygundur evet.

samuroğlu
17-10-2009, 19:11
merhaba Tuncerbey,iyiakşamlar efendim.nasılsınız?

samuroğlu
17-10-2009, 19:17
cocopeat ve derekumu karışımına sardunya,küpeli,begonya gibi çiçekleri dikebilirmiyiz?ilaveten toprak karıştırmak gerekirmi acaba?yapmış olduğum seranın sadece tavan kısmı şeffaf onduline ve çam çelikleri ışığı sadece oradan alıyorlar.sadece bir cephesi pencereli.kış aylarında sera sıcaklığını kaç dereceye ayarlamalıyımki toprak sıcaklığı 18-20 derece olsun.

godofwar
17-10-2009, 19:23
Çelikmi dikiceksiniz sayın samuroğlu. Eğer çelik dikicekseniz sadece dere kumu yeterli olucaktır diye düşünüyorum. Coco-peatlerinizi çam türlerinizi çimlendirmede kullanırsınız . Seranın iç sıcaklığı ayarlamak için hesaplamalar var. Siz onun yerine toprak sıcaklığı ölçen bir termometre almanı daha iyi olur. Böylelikle hangi sıcaklık istiyorsanız ona göre sera sıcaklığını ayarlayabilirsiniz.

samuroğlu
17-10-2009, 19:41
sayın godofwar teşekkür ederim.derekumu tek başına hangi çelikler için yeterli olur diyorsunuz?ben çam çeliklerini zaten cocopeatve derekumu karışımına dikiyorum.

doğalbahçe
17-10-2009, 19:43
merhaba Tuncerbey,iyiakşamlar efendim.nasılsınız?

Teşekkür ederim, iyiyim sizede iyi akşamlar diliyorum, siz nesılsınız?

samuroğlu
17-10-2009, 19:45
Allaha çok şükür iyiyim.teşekkür ederim.

doğalbahçe
17-10-2009, 19:51
cocopeat ve derekumu karışımına sardunya,küpeli,begonya gibi çiçekleri dikebilirmiyiz?ilaveten toprak karıştırmak gerekirmi acaba?yapmış olduğum seranın sadece tavan kısmı şeffaf onduline ve çam çelikleri ışığı sadece oradan alıyorlar.sadece bir cephesi pencereli.kış aylarında sera sıcaklığını kaç dereceye ayarlamalıyımki toprak sıcaklığı 18-20 derece olsun.

Köklendirmek amaçlı coco peat ve dere kum karışımına çeliklerinizi ayırt etmeden dikebilirsiniz. Coco peat köklendirmeyi teşvik etmektedir. Ama fide olarak dikmek istiyorsanız torf ve pomza taşı karışımına dikmeniz önerilir. Havayı ısıtmak suretiyle toprak ısısını arttırmak biraz zor olur çünkü sera sıcaklığını ne kadar artırabilirsiniz ki toprak ısısı o kadar artsın?

godofwar
17-10-2009, 19:54
Genelde köklenmesi kolay olan türler. Bu üreticiye bağlı samuroğlu üretici nasıl istiyorsa ona göre dikiyor. Bazıları sırf perlite ekiyor bazıları perlit + dere kumu değişik uygulayanlar var. Ama dere kumu'na çalı türleri lavanta , gül,begonya, taflan, mine ağacı,söğüt, sığla, çınar yapraklı dut, gibi çeşitleride dikebilirsiniz. Genelde köklenmesi zor olanlar başka harçlar kullanılıyor.

doğalbahçe
17-10-2009, 19:55
İmkanlar dahilinde yerden ısıtma tavsiye edilir. Seranızın kış aylarında çok geniş olması avantaj değildir, bunun da çözümü tüneller oluşturarak alanı minime edebilirsiniz.

doğalbahçe
17-10-2009, 19:59
Şöyle söyleyebilirim ki, yeşil leylandi köklendirme bakımından biraz zor köklenebildiği düşünülen bir tür olmasına rağmen alttan ısıtma, cocopeat kum karışımı yardımıyla son derece pozitif sonuçlar ile karşılaşılabilmektedir.

samuroğlu
17-10-2009, 20:05
tuncerbey ,teşekkür ederim .zaten benim şuan kullandığım sera oldukça küçük.3metreye 6 metre.tünelleride oluşturunca sanıyorum ısınır.çınar çeliklerini kaç cm boyunda kesmeliyim ?

samuroğlu
17-10-2009, 20:12
plastik pot saksıları nereden temin edebilirim?

doğalbahçe
17-10-2009, 20:29
tuncerbey ,teşekkür ederim .zaten benim şuan kullandığım sera oldukça küçük.3metreye 6 metre.tünelleride oluşturunca sanıyorum ısınır.çınar çeliklerini kaç cm boyunda kesmeliyim ?

Çınar çelikleri derken benim bildiğim kadarıyla tohumdan yetişmekteler.

godofwar
17-10-2009, 20:45
Üretiliyor sayın mtuncer54 .Sayın samuroğlu çeliklerinizi 15- 20 cm alıcaksınız. size link atıyorum forumda daha önce konuşulmuş. Buradan inceleyebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1250

samuroğlu
17-10-2009, 21:07
sayın godofwar teşekkür ederim .muharrembey yuvarlak potsaksı yokmu acaba?birde bu karesaksının ebatları nedir?varsa yuvarlak saksının ebatlarınıda yazarsanız sevinirim.

doğalbahçe
17-10-2009, 21:22
Üretiliyor sayın mtuncer54 .Sayın samuroğlu çeliklerinizi 15- 20 cm alıcaksınız. size link atıyorum forumda daha önce konuşulmuş. Buradan inceleyebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1250

Teşekkür ederim.

doğalbahçe
17-10-2009, 21:24
sayın godofwar teşekkür ederim .muharrembey yuvarlak potsaksı yokmu acaba?birde bu karesaksının ebatları nedir?varsa yuvarlak saksının ebatlarınıda yazarsanız sevinirim.

Sn. Samuroğlu,

Limoni servi başlığı altında farklı konuları ele almamız uygun olmamaktadır, konu bütünlüğünü bozmamak adına ilgili bölüme mesaj yazarsanız oradan size yardımcı olmaya çalışırım.

godofwar
17-10-2009, 21:49
Sn mtuncer54

Tavsiye ettiğiniz üzere viyollerede limon servi çeliklerini diktim bakalım gelişmeler nasıl olucak sizi haberdar ederim. Yarında perlit torf karışımı deneme yapacağım. Bir kaç hafta sonrada tavsiyeniz üzere coco-peat de deniyeceğim. Bakalım hepsini birden deniycez. Görüşmek üzere sağolun bilgilendirmeleriniz için.

doğalbahçe
17-10-2009, 21:56
Sn mtuncer54

Tavsiye ettiğiniz üzere viyollerede limon servi çeliklerini diktim bakalım gelişmeler nasıl olucak sizi haberdar ederim. Yarında perlit torf karışımı deneme yapacağım. Bir kaç hafta sonrada tavsiyeniz üzere coco-peat de deniyeceğim. Bakalım hepsini birden deniycez. Görüşmek üzere sağolun bilgilendirmeleriniz için.

Rica ederim, inşallah sonuçlarınız olumlu olur, sizi tatminkar eder. Saygılarımla.

samuroğlu
18-10-2009, 18:34
merhaba arkadaşlar ,iyiakşamlar

samuroğlu
21-10-2009, 20:12
merhaba muharrembey,iyiakşamlar

samuroğlu
21-10-2009, 20:16
ben halen çelik yapmaya devam ediyorum. nezaman çelik yapmayı bırakmamı tavsiye edersiniz?malum kış geliyor .birde İBA ya batırıp belli bir süre beklemelimi (5 sn gibi)?yoksa çabuk çabuk mu dikmeliyim? çelikleri dikmedenmi yoksa diktikten sonramı viyolü sulamalıyım?dikmeden öncemi iyice ıslatıp dikmeliyim?ilaç akıp inmezmi köklerden ?

doğalbahçe
21-10-2009, 21:55
merhaba muharrembey,iyiakşamlar

merhabalar Sn. Samuroğlu, iyiakşamlar.

doğalbahçe
21-10-2009, 22:03
ben halen çelik yapmaya devam ediyorum. nezaman çelik yapmayı bırakmamı tavsiye edersiniz?malum kış geliyor .birde İBA ya batırıp belli bir süre beklemelimi (5 sn gibi)?yoksa çabuk çabuk mu dikmeliyim? çelikleri dikmedenmi yoksa diktikten sonramı viyolü sulamalıyım?dikmeden öncemi iyice ıslatıp dikmeliyim?ilaç akıp inmezmi köklerden ?

Çelik her zaman alabilirsiniz, yazında çelik dikebilirsiniz, şu vakitte çelik dikilmez denirse tam anlamıyla doğru olmaz, yazın seranızı veya çeliklerinizin bulunduğu ortamın daha iyi havalandırılması gerekir, kışın ise soğuk havaların etkisini en aza indirecek şekilde ısı vermeniz gerekecektir. Her zaman çelik dikebilirsiniz. Önemli olan onu uygun şartlarda koruyabilmektir. Evet 5 sn kadar veya 5'e kadar sayma esnasında geçen süre yeterlidir. Batırdıktan sonra dikebilirsiniz. Nemli bir toprağa ekmenizde fayda vardır.

samuroğlu
22-10-2009, 19:04
sayın mtuncer54 ,teşekkür ederim.birde leylandilerin çelik olabilecek şekilde en dip kısmı kahverengi olanlarının boyları 20-25 cm ye kadar uzun olabiliyor.üzerindeki yan yaprakları çok taze ve 4-5 cm boylarında.bu şekilde uzun olan leylandileride 3 e bölmelimiyim?(tıpkı serviyi bölüp diktiğimiz gibi)yoksa o tek 20-25 cm lik dalın üzerindeki 4-5 cm lik olanların herbirinimi dikmeliyim?fakat,bu 4-5 cm olanların en dipleri kahverengi değil.çok taze ve yeşil.ne yapmalıyım?nemli toprağa çeliği yaptıktan sonra viyorlü tekrar sulamam gerekirmi?teşekkür ederim.

doğalbahçe
22-10-2009, 19:15
Rica ederim Sn. samuroğlu, 20-25 cm bayağı büyük, tek başına çelik olabilecek tiplerdeki leylandi çeliklerinden almaya çalışın, görmediğim için belki demek zorundayım 4-5cm dediğiniz kısımlarda çelik olarak dikilebilecek türden olabilir. İlla ki kahverengi olması şart değildir.Nemlendirmeniz yeterli olacağını düşünüyorum.

samuroğlu
22-10-2009, 19:33
tek başına çelik olabileceklerde var tabi.fakat,4-5 cm dediklerim ,çok taze ve o 20-25 cm lik dalın üzerinde yaprak gibi dizili olanlar.yani 20-25 cm lik olanları 3 **** 4 e bölerek dikme diyorsunuz?normalde leylandide çelik boyu kaç cm olmalıdır?teşekkür ederim

doğalbahçe
22-10-2009, 21:55
3-4 bölerek dikebilirsiniz, ama tek başına dikebilecekleriniz yani bölmeden dikebileceğiniz çeliklerden daha fazla faylanmanızı öneriyorum. 6-8-10cm olabilir.

samuroğlu
23-10-2009, 20:02
merhaba sayın mtuncer54.iyiakşamlar .nasılsınız efendim?leylandileri diktim.altuni mazıyı deneme amaçlı ekmiştim.8-10 tane idi. hepside çıkmışlar.bahardamı ekmeliyim .şimdi eksem mahsuru varmı ?

doğalbahçe
23-10-2009, 20:52
Merhabalar Sn. Samuroğlu,

Sizede iyi akşamlar diliyorum, teşekkür ederim. Sıcak bir ortamınız olduğuna göre ekebilirsiniz. Altuni mazı tohumu çıktığını anladım, tohum ise bulunduğu yer yeterdiz ise başka bir saksıya geçirebilirsiniz.

ersin34
24-10-2009, 00:06
limoni servi tohumunu nerden ve ne şekilde temin edebilirim yardımcı olur iseniz sevinirin!

doğalbahçe
24-10-2009, 19:15
limoni servi tohumunu nerden ve ne şekilde temin edebilirim yardımcı olur iseniz sevinirin!

Yanlış anlaşılma oldu sanırım çünkü konu limoni servinin dışına çıktığından ötürü sapmalar meydana geliyor buda ister istemez yanlış anlaşılmaların zeminini oluşturuyor. Limoni servilerin çoğatılmasını çelik alarak yapmaktayız, tohumdan yetiştirildiğini bilmiyorum, ama çelik alarak çoğaltılabilir.

samuroğlu
30-10-2009, 15:45
merhaba muzafferbey nasılsınız ?

S Güngör
25-11-2009, 12:12
bu ağaç zamanla büyüdükçe eğer yüzey budaması yapımazsa iç çürümesi yapar ve 10 15 yaşına gelmeden ölür diye duydum. doğruluk payı var mıdır acaba?

doğalbahçe
25-11-2009, 16:34
bu ağaç zamanla büyüdükçe eğer yüzey budaması yapımazsa iç çürümesi yapar ve 10 15 yaşına gelmeden ölür diye duydum. doğruluk payı var mıdır acaba?

SN. Selim güngör,

ilkbaharda mart veya nisan ayında belirli bir formda budamalarını yaparsanız iç kısımlarda oluşabilecek olumsuzlukları en aza indirgemiş olursunuz. Bitkiyi susuz bırakmadığınız sürece gerekli ilgiyi gösterdiğinizde bence kolay kolay öldüremezsiniz. Çürüme değilde iç kısımlardaki dallar havasız, oksijensiz kaldığından dolayı böyle bir sorun oluşmaktadır. Kışın budadığım limoni serviler yazın adeta çoştular, bu konuda tavsiyede bulunabilirim.

arıkuşu
25-11-2009, 17:05
Sayın mtuncer54,
Limon Selvim 50cm boyunda, saksıda duruyor. Alt dallarda bazı sararma, kararma tarzı bozulma görünüyor. Kışın budamanın iyi geldiğini yazdınız. Şimdi kararan sararan dallarını budamam doğru olur mu? Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.

cemal.S
25-11-2009, 17:43
Sayın mtuncer54,
Limon Selvim 50cm boyunda, saksıda duruyor. Alt dallarda bazı sararma, kararma tarzı bozulma görünüyor. Kışın budamanın iyi geldiğini yazdınız. Şimdi kararan sararan dallarını budamam doğru olur mu? Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla.

Merhabalar!

Doğrusu limon selvilerinizin neden karardığı veya sarardığı konusunda bir iki kelam etmek isterim. Limon selvilerinizin bulunduğu ortam ve su rejimi çok önemli. Diğer türlere göre hassas bitkiler diye biliyorum. Veya çok sıkışık durumdalar hava ve güneşten yoksunlarsa sonuç aynı olur. Dalları diplerinden değil uçlarından derin fakat fazla formunu bozmadan budayın derim. Vakit geçirmeden budayın tam zamanıdır. Bir üretici olarak söyleyebileceklerim bu kadar. Konunun uzmanı değilim.

Kolay gelsin.

arıkuşu
25-11-2009, 19:07
Sayın cemal.S,
Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim. Limon Selviler tek olarak, büyük boy saksılarda duruyor. Çatıda olduğu için güneşten tam yararlanıyorlar. Suyunu da toprağı kurumadan vermiyorum. Sararan yerleri öneriniz doğrultusunda hemen budayacağım. Saygilarımla.

doğalbahçe
25-11-2009, 19:18
Sayın mtuncer54,

Sn. Arıkuşu,
Öncelikle belirtmek istediğim bir konu vardır ki, yanlış anlaşılmasın budama dikkat edilmesi gereken bir tekniktir, lütfen bu konuda dikkatli olmanızı rica ediyorum Dalların derinden kesilmesi ileride fidenizin bu kısımları tolere etmesini zorlaştırabilir.

cemal.S
25-11-2009, 23:18
Sn. Arıkuşu,
Öncelikle belirtmek istediğim bir konu vardır ki, yanlış anlaşılmasın budama dikkat edilmesi gereken bir tekniktir, lütfen bu konuda dikkatli olmanızı rica ediyorum Dalların derinden kesilmesi ileride fidenizin bu kısımları tolere etmesini zorlaştırabilir.

Doğru söze kim ne der. Yalnız selvilerin çatıda olmaları dezavantaj gibi duruyor. Fazla rüzgara maruz bırakmayın derim Sn Arıkuşu.

Kolay gelsin.

doğalbahçe
26-11-2009, 19:32
Doğru söze kim, ne der. Yalnız selvilerin çatıda olmaları dezavantaj gibi duruyor. Fazla rüzgara maruz bırakmayın derim Sn Arıkuşu.

Kolay gelsin.

Teşekkür ederim Sn. Cemal.S, terasta limon servi yetiştiriciliği normalden daha fazla ilgi gerektirmektedir ayrıca rüzgar büyük bir handikap oluşturmaktadır, limon servinin aşırı rüzgar alan yerlerde salınım göstermesi köklerinin yerde olmamasıyla birlikte problemlerle karşı karşıya bırakabilmektedir.

slçkrdmn
04-12-2009, 21:41
merhaba, bu benim ilk mesajım olucak...

okulda ödevlerle ilgili araştırma yapmak için geliyordum ama sosyal alışverişe geçmek daha mutlu edecek:)

evde limoni servi zakkum ve gül besliyorum, balkondalar, içerde değil. saksılarında da full torf var...

servi için ne yapabilirim?

doğalbahçe
05-12-2009, 21:05
merhaba, bu benim ilk mesajım olucak...

okulda ödevlerle ilgili araştırma yapmak için geliyordum ama sosyal alışverişe geçmek daha mutlu edecek:)

evde limoni servi zakkum ve gül besliyorum, balkondalar, içerde değil. saksılarında da full torf var...

Limoni servinizi kış aylarında daha ılık bir yere alabilirsiniz.

cemal.S
05-12-2009, 22:38
..............evde limoni servi zakkum ve gül besliyorum, balkondalar, içerde değil. saksılarında da full torf var...

Limoni selvi için sayın 54 dün önerisini dikkate alın. Saksılarınızın toprağını ise vakit kaybetmden karışım bir harç hazırlayarak değiştirin derim. Birde unutmadan YENİ GELEN ARKADAŞLAR BURAYI NERDEN BULDUNUZ? sayfamızı ziyaret ederseniz.

Aramıza hoş geldiniz.

slçkrdmn
05-12-2009, 23:29
cevap alabilmek çok güzel:)

teşekkür ederim, hoşbulduk...

bahsettiğiniz sayfayı da ziyaret edeceğim, tamam

doğalbahçe
13-12-2009, 12:16
cevap alabilmek çok güzel:)

teşekkür ederim, hoşbulduk...

bahsettiğiniz sayfayı da ziyaret edeceğim, tamam

Bilgiler, deneyimler dahilinde yardımcı olabilmek bu forumun paylaşımcılık ruhundan kaynaklanmaktadır.:p

samuroğlu
05-01-2010, 19:16
merhaba muzafferbey.nasılsınız ?uzun zamandır ben siteye giremedim.

S Güngör
06-01-2010, 18:07
Bu ağaçların en fazla kaç yaşına gelebildiği hakkında bir bilgiye rastlayamadım. Ve zaten çok yaşlı örneklerini de görmedim. Bu konu hakkında bir fikri olan var mı acaba?

doğalbahçe
07-01-2010, 20:02
Bu ağaçların en fazla kaç yaşına gelebildiği hakkında bir bilgiye rastlayamadım. Ve zaten çok yaşlı örneklerini de görmedim. Bu konu hakkında bir fikri olan var mı acaba?

Limoni servilerin kök yapılarına baktığımızda bir yeşil leylandi servisi gibi saçak köklenme yapamamaktadır, kazık kök yapısı ile kışları normalden biraz sert geçtiğinde ya dalları kırılmakta veya kökleri oynayacak şekilde eğilmeler meydana getirmektedir. 4-5 yaşlarına ulaştığında iç kısımlarında eğer ara ara budamalar yapılmadığı zaman bazı dallar kuruma yapmaktadır. Bu şekildede hoş görünüm oluşturmadığı için ya kesiliyor veya çok ileri yaşlara ulaşabildiklerini göremiyoruz. Yolum düştüğünde Sapanca'da canlılığını korumuş 7-8 yaşlarında limoni servilerin fotoğraflarını ekleyeceğim.

arıkuşu
07-01-2010, 20:35
Benimkiler henüz iki yaşında sanırım. Sanırım diyorum... Zira geçen yaz Mordoğan pazarından aldığımda boyları 40 cm civarıydı. Çatıda duruyorlar. Ev kuzeye baktığından güneşi en uzun süre görebilecekleri tek yer çatı...
Çatıda olunca yağmur ve rüzgar eksik olmuyor. Burada olduğum sürece ben de onların( 3 adet) yağmurdan, rüzgardan korumak için sürekli yerini değiştirmek zorunda kalıyorum. Şimdilik keyifleri yerinde. Tüm dalları yeşil. Limon kokulu selviler hepinize.. Saygılarımla

S Güngör
09-01-2010, 14:27
evet bunu ben de duymuştum. benim bahçemdekiler yaklaşık 5 metre boydalar. her kış kar yağacak da, dallarını kıracak diye korkuyorum ama şimdiye kadar birşey olmadı. iç kısmı tamamen kuru. ama dikkat edildiğinde bir fıstık çamının da güneş almayan iç dalları genelde ölür. yani belki de dediğiniz gibi formu bozulduğu için kesiyorlardır. bırakılsa belki 30 40 sene yaşar.

doğalbahçe
09-01-2010, 17:54
evet bunu ben de duymuştum. benim bahçemdekiler yaklaşık 5 metre boydalar. her kış kar yağacak da, dallarını kıracak diye korkuyorum ama şimdiye kadar birşey olmadı. iç kısmı tamamen kuru. ama dikkat edildiğinde bir fıstık çamının da güneş almayan iç dalları genelde ölür. yani belki de dediğiniz gibi formu bozulduğu için kesiyorlardır. bırakılsa belki 30 40 sene yaşar.

Kar yağdığında ise artık elimize biraz uzunca sopa ile yağan karın belirli aralıklarla üzerlerinden sirkelemek suretiyle dallarının kırılmasını engelleyebiliriz.

Orhan Özbilgiç
10-01-2010, 11:33
... 4-5 yaşlarına ulaştığında iç kısımlarında eğer ara ara budamalar yapılmadığı zaman bazı dallar kuruma yapmaktadır. Bu şekildede hoş görünüm oluşturmadığı için ya kesiliyor veya çok ileri yaşlara ulaşabildiklerini göremiyoruz. Yolum düştüğünde Sapanca'da canlılığını korumuş 7-8 yaşlarında limoni servilerin fotoğraflarını ekleyeceğim.

Sayın mtuncer54;
Fotoğrafladığım limon servi yanılmıyorsam, 15-16 yaşlarında. Çünkü o bina 1994-1995 yıllarında bitirildi. Bahçesine de hemen dikildi. Tabii dikildiğinde en az 2 yaşında idi. Ama bizim bu sokakta bitki toprağının kalınlığı 60-70 cm. yi geçmiyor. Altı kireç taşı. Jeologlar Bakırköy Miyoseni diyorlar...Ne anlama geliyorsa?..Sizin anlıyacağınız verimli bir toprak yapısı yok! Yani yaşını göstermemesi ondan..:p
Konuyu okuyunca ilgimi çekti. Çünkü Samsun' daki bahçemde 4 tane bende dikmiştim. 2008 nisanında diktiğimde 1 metre boylarında idiler. Şimdi 2.5 m. civarındalar. Şimdilik iç kuruması yok tabii...Ama gelecekte ne olur? Sorusunun cevabını bende merak ettim doğrusu:confused:
İşte bu nedenle, sokağımdaki bu limon serviyi resimledim.
Söylediklerinizi aynen doğruluyor.;) İç yapraklar kuru. Ama bu dışarıdan kesinlikle anlaşılmıyor.
Tüm limon servi severlerin ilgisine ve bilgisine sunuyorum.
Saygılarımla..

121361

doğalbahçe
10-01-2010, 17:01
Sn. Orijin ,

Diktiğiniz limoni serviler 1 sene içerisinde gayet güzel büyüme sarf etmişler, tabi her limoni servi içten yanma gösterecek diye bir durum mevcut değil. Limoni servilerde canlılıkta esastır bence. Dün İstanbul Kabataş, Fındıklı kesiminde dikkatimi çeken Limoni serviler oldu. Yaşamakla yaşamamak arasında kalmışlar adeta. Canlılıklarını yitirmişlerdi. Taşıtlardan çıkan gazlar onlar için birer olumsuz etken oluşturmaktadır.

Orhan Özbilgiç
10-01-2010, 18:07
121396
5 ağustos 2008 de (Duvara yakın olan limon servi)
121397
25 Kasım 2009
15 ay sonraki hali!

Sayın mtuncer54;
Sizin limon selvi için söylediklerinizle birebir örtüşen bir sonuç var ortada.
''Limon servi kazık köklüdür.'' diyorsunuz. Benim bahçemde bitki toprağı, 7-8 m. Yani sözünü ettiğim derinliğe kadar inerseniz, ancak çakıla rastlarsınız. Zaten o seviyede taban suyu başlar.;)

doğalbahçe
10-01-2010, 22:27
Sn.Orijin,

15 ay zarfında gayet güzel bir şekilde geliştiğini gözlemliyorum, tebrik ederim. 7-8 m kadar kök yapması için bilmiyorum ne kadar yaşında olması gerekiyor ama o kadar uzun kök yapacağını da zannetmiyorum. :)

köknar
11-01-2010, 15:09
Sıkı toprakta gelişimi yavaş mı olur limon servinin?

doğalbahçe
11-01-2010, 18:09
Sıkı toprakta gelişimi yavaş mı olur limon servinin?

Tabi toprağın kalitesi önemlidir, dikim aşamasında belirli bir çaptaki toprağı limoni servinin gelişimini daha iyi olabilmesi amacıyla daha uygun toprak ile değiştirebilir Sıkı toprak derken taşlı, çakıllı toprağa mı kastediyorsunuz?

köknar
11-01-2010, 18:24
Yok hayır Eylül ayında diktik, neredeyse hiç büyümediler. O bölgede toprak yağlı çamur gibi. Aslına bakarsanız kabristan olduğu için toprak değişimi de yapamadık, gübre de kullanamıyoruz...

doğalbahçe
11-01-2010, 20:19
Yok hayır Eylül ayında diktik, neredeyse hiç büyümediler. O bölgede toprak yağlı çamur gibi. Aslına bakarsanız kabristan olduğu için toprak değişimi de yapamadık, gübre de kullanamıyoruz...

Ay itibariyle baktığımızda neredeyse çok yeni, ayrıca bu aylarda büyüme ya çok az veya durmaya yakın bir sehirde devam etmektedir. Nisan, mayıs aylarında büyümenin izlenebileceğini düşünüyorum. Önemli olan yaz aylarında su ihtiyacının güzel bir şekilde karşılanmasıdır.

doğalbahçe
16-01-2010, 11:28
Limoni servilerin kök yapılarına baktığımızda bir yeşil leylandi servisi gibi saçak köklenme yapamamaktadır, kazık kök yapısı ile kışları normalden biraz sert geçtiğinde ya dalları kırılmakta veya kökleri oynayacak şekilde eğilmeler meydana getirmektedir. 4-5 yaşlarına ulaştığında iç kısımlarında eğer ara ara budamalar yapılmadığı zaman bazı dallar kuruma yapmaktadır. Bu şekildede hoş görünüm oluşturmadığı için ya kesiliyor veya çok ileri yaşlara ulaşabildiklerini göremiyoruz. Yolum düştüğünde Sapanca'da canlılığını korumuş 7-8 yaşlarında limoni servilerin fotoğraflarını ekleyeceğim.

Yukarıdaki mesajımda limoni servilere ait fotoğrafları ekleyeceğimi belirtmiştim. Fotoğraflar ekte yer almaktadır.

Orhan Özbilgiç
16-01-2010, 11:46
Çok güzel gelişmişler.. Umarım onların başlarına kesilmeyi gerektirecek olumsuz bir şey gelmez de, daha yıllarca yaşarlar. Sizde forumda, en azından birkaç yılda bir fotoğraf karelerine alırsınız.:)
Teşekkürler, mtuncer54.

doğalbahçe
17-01-2010, 20:07
Çok güzel gelişmişler.. Umarım onların başlarına kesilmeyi gerektirecek olumsuz bir şey gelmez de, daha yıllarca yaşarlar. Sizde forumda, en azından birkaç yılda bir fotoğraf karelerine alırsınız.:)
Teşekkürler, mtuncer54.

Değişik boyutlarda ve farklı yerlerde dikkatimi çeken limoni servilerinde ara ara fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. Rica ederim Sn. orijin.

samuroğlu
01-02-2010, 20:39
merhaba mtuncer54 nasılsınız?

doğalbahçe
01-02-2010, 20:42
merhaba mtuncer54 nasılsınız?

Teşekkür ederim Sn. samuroğlu, siz nasılsınız.

samuroğlu
01-02-2010, 20:46
sağolun efendim .bende iyiyim.şükür Allaha.uzun zamandır giremiyorum ben siteye.benim çelikler tutmuş gibi görünüyor. fakat,bazıları iğnelerini yarıyarıya üstten döktüler.dökenler ölmüşmüdür sizce. birkaçını çekip baktım kök yok.

doğalbahçe
01-02-2010, 20:58
sağolun efendim .bende iyiyim.şükür Allaha.uzun zamandır giremiyorum ben siteye.benim çelikler tutmuş gibi görünüyor. fakat,bazıları iğnelerini yarıyarıya üstten döktüler.dökenler ölmüşmüdür sizce. birkaçını çekip baktım kök yok.

Canlı bir görünüme sahip olmaları gerekmekte, kontrol etmenizde fayda olduğunu düşünüyorum, normal şartlarda iğne olarak nitelendirdiğiniz kısımların düşmemesi veya kurumaması gerekmektedir.

samuroğlu
04-03-2010, 20:52
merhaba mtuncer54,nasılsınız?yaptığım çelikler köklendi.şimdi saksılamalıyım.saksılarken ne tür toprak kullanmalıyım?ve nereden temin edebilirim ?teşekkür ederim.

doğalbahçe
04-03-2010, 21:26
merhaba mtuncer54,nasılsınız?yaptığım çelikler köklendi.şimdi saksılamalıyım.saksılarken ne tür toprak kullanmalıyım?ve nereden temin edebilirim ?teşekkür ederim.

Teşekkür ederim Sn. samuroğlu,

Toprak olarak torf ve pomza taşı karışımı kullanabilirsiniz.

samuroğlu
11-03-2010, 17:32
merhaba mtuncer54 ,nasılsınız ?

samuroğlu
31-03-2010, 21:19
sayın mtuncer54, nasılsınız efendim?

alkinoos
21-04-2010, 17:36
merhaba.. Ben 2 aY önce limon servilerimden çelik aldım.. fakat hala bi haraket göremedim.. kuma diktim ..perlite diktim ve cocopeat a diktim .. fakat hiçbirisinde bi haraket yok.. ne kaar sürede köklenmeye başlarlar bi bilgisi olan arkadasm yorum yaparsa sevinirim :)

kanarya_avcisi
25-04-2010, 16:28
öncelikle merhaba arkadaşlar..bende aranıza yeni katıldım..2 hafta önce 2 adet limon servi alarak bahçemize diktim..Ankarada yaşadığımız için ilk aldığımdaki gibi açık yeşil canlı yeşlliğini kaybetti gibi..ama çok şükür tuttu ikiside..sorun yok şimdilik..şunu sormak istiyorum şeker gübresi uyguladım bugun servilerime..benim bildigim kadarıyla şeker gübresi suyu bulundugu yerde tutuyor..bunun faydası olurmu sizce..**** bir zararı..ayrıca diktiğim servilerden çelik alarak saksılara diktim ve evimizde muhafaza ediyorum..güneş ışıgına mağrus bırakmıyorum..aydınlık bir odada bekliyorlar..bunların topraklarınada şeker gübresi uyguladım..sonuç ne olacak çok merak ediyorum..sonuç ile ilgili bilgi veririm sizlere..servilerinize iyi bakın..;)

Yılmaz Yalçın
25-04-2010, 19:10
Arkadaşlar,
Evimin kuzey cephesinde duvara yakın, yer seviyesinden 5 metre aşağıya ve sadece güneş batarken 20 dakika güneş ışığı alan yere diktiğim servilerimin duvara bakan kısımları sararıp kurudu,hatta tamamına yayılmak üzere.Servileri geçen yıl dükmiştim.Ne yapabilirim?

kanarya_avcisi
26-04-2010, 10:52
arkadaşlar,
evimin kuzey cephesinde duvara yakın, yer seviyesinden 5 metre aşağıya ve sadece güneş batarken 20 dakika güneş ışığı alan yere diktiğim servilerimin duvara bakan kısımları sararıp kurudu,hatta tamamına yayılmak üzere.servileri geçen yıl dükmiştim.ne yapabilirim?

neden kuzeye diktiniz..kuzeyden devamlı rüzgar eser soğuk olur..belkide az güneş aldıgı için kurumaya başladı..inşallah düzelirler..:(

Yılmaz Yalçın
26-04-2010, 12:02
İnşallah diyelim.Kuzey bölüme mecburen diktim gölgelik bölümde başka bir ağaç olmaz diye düşündüm.

sancak76
03-06-2010, 15:40
Herkese merhaba, bende aranıza yeni katıldım.
Benim sorunum, 3 ay önce aldığım 2-2,5m boyundaki limon servilerim aşağıdan yukarıya doğru kurumaya başladılar. İlk başta fazla suladığım için zannettiğimden sulamayı azalttım ancak kuruma devam ediyor.
Ağaçlar ilk geldiğinde kökleri plastik, kenarları delikli, saksılardaydı biz büyümesini engellemesin diye saksıların tabanını keserek ektik. Acaba kurumanın sebebi bu olabilirmi?
Şimdi bu 20 servi ağacıma nasıl bir bakım uygulamalıyım?
Beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Mine Pakkaner
07-06-2010, 19:41
Arkadaşlar,
Evimin kuzey cephesinde duvara yakın, yer seviyesinden 5 metre aşağıya ve sadece güneş batarken 20 dakika güneş ışığı alan yere diktiğim servilerimin duvara bakan kısımları sararıp kurudu,hatta tamamına yayılmak üzere.Servileri geçen yıl dükmiştim.Ne yapabilirim?

Işıksızlığa hiç tahammülü yoktur, duvara bakan kısımları bu yüzden ışıklı yerlerde bile her zaman ölür.

Mine Pakkaner
07-06-2010, 19:47
...3 ay önce aldığım 2-2,5m boyundaki limon servilerim aşağıdan yukarıya doğru kurumaya başladılar...

Bitkileriniz bu senenin sökümüymüş, saksı tipinden bu anlaşılıyor. Maalesef kökü sarmamış yeni söküm bitkilerde bu olabilir. Susuzluğa tahammülü de yoktur. Aşırı sulamaya da. Saksıların sadece tabanını niye kestiniz anlamadım, tamamını çıkarmalıydınız. Dikim harcına kompost, leonardit köklenmeyi arttırmak için deniz yosunu koymalıydınız.

Bir de bu ağaçlara mantar hastalıklarına hassas olur. Uygun bir ilaçlama yapmanızı gerek. Pomarsol gibi bir ilaç kullanabilirsiniz.

gazanfero
24-10-2010, 12:55
Merhaba,
65 metre cephemde 4 metre saksıda limoni servi ya da mavi servi alıp kurban bayramı haftasında dikim yapmayı planlıyorum.Bu boylarda saksılı bitkilerde sorun yaşar mıyım? Neler yapmamı önerebilirsiniz?
Yardımınız çok önemli.Daha önce bu tür ağaçları hiç yetiştirmedim.

Teşekkürler.

h_berder
31-10-2010, 01:00
Bizim limon servilerin yüksekliği 10 metreyi aşmış durumda 12 yaşındalar. evden daha uzağa yerini değiştirmek istiyoruz. Yerini değiştirmek ağaca zarar verir mi? Çünkü kökünü de budamak zorunda kalacağız büyük olasılıkla... Bilen var mı acaba?

Eser İlhan
31-10-2010, 10:58
Merhaba,
65 metre cephemde 4 metre saksıda limoni servi ya da mavi servi alıp kurban bayramı haftasında dikim yapmayı planlıyorum.Bu boylarda saksılı bitkilerde sorun yaşar mıyım? Neler yapmamı önerebilirsiniz?
Yardımınız çok önemli.Daha önce bu tür ağaçları hiç yetiştirmedim.

Teşekkürler.

Ben de 2 sene önce bahçemin çevresine leylandi-mavi servi ve limoni servi kullnarak çit yaptım. Çiti yaparken bu ağaçlardan 3'er 3êr sırayla dikim yapıldı. Karşıdan bakıldığında renkli ve değişik gözüküyor. Bence çok hoş oldu.(Keşke bir resmi olsaydı görebilmeniz için,ama maalesef yok. Belki siz bitkilerinizi alana kadar bir resim çekip başlığa koyabilirim)
Dikimi biz de sizin gibi Kasım ortalarında yapmıştık. Hatta soğuk ve yağmurlu bir gündü. Hiç kayıp yaşamadık ve çok iyi gelişme gösterdiler. Yalnız dikerken desteklemeye dikkat edin. Toprak yağmurlarla yumuşarsa kolayca devrilebiliyorlar.

zemlek
01-11-2010, 22:34
Arkadaşlar ikisi bir arada.Mavi selviye limoni aşılı .Bende fotoğfafını çekip sizlere gönderiyorum.

Alonesmaug
02-11-2010, 23:41
Çok değişik bir çalışma olmuş :)

Eser İlhan
07-11-2010, 16:20
Sayın gazanfero, başlığa tekrar yazmadığınız için sayfaya bakmadığınızı düşünsem de size söz verdiğim gibi (aynı zamanda başka arkadaşlara da fikir olur diye) leylandi-mavi servi-limoni servi kullanarak yaptığımız çitin resmini ekliyorum. İki sene önce diktiğimizde çok küçüktüler,iki yılda çok hızlı geliştiler.Fikir vermesi için bir de bahçenin düzenlenişi sırasında çektiğim bir resmi de koyuyorum.

HomeWork
09-11-2010, 13:03
Arkadaşlar ikisi bir arada.Mavi selviye limoni aşılı .Bende fotoğfafını çekip sizlere gönderiyorum.

Aşısını siz mi yaptınız acaba?

zemlek
18-11-2010, 23:32
Hayır sayın homework ben sadece fotoğrafını cekip gönderdim.Bir parkta görmüştüm

gazanfero
21-11-2010, 14:28
Sayın gazanfero, başlığa tekrar yazmadığınız için sayfaya bakmadığınızı düşünsem de size söz verdiğim gibi (aynı zamanda başka arkadaşlara da fikir olur diye) leylandi-mavi servi-limoni servi kullanarak yaptığımız çitin resmini ekliyorum. İki sene önce diktiğimizde çok küçüktüler,iki yılda çok hızlı geliştiler.Fikir vermesi için bir de bahçenin düzenlenişi sırasında çektiğim bir resmi de koyuyorum.

Yardım ve resimler için teşekkürler. Güzel dikim olmuş.
Biraz işlerim yüzünden birazda cesaret edip fidanlara bakmaya gidemedim.
4,5 metre fidan için 15 lira çok ucuz görünüyor ve bu ters etki yaratıyor.Acaba durumlarımı kötü, ya da bu boyda saksıda kökler aşırı sıkışık ve dikimde sorun mu oluyor gibi düşünceler oluşuyor. Yine de gidip görmeyi planlıyorum.
Alternatif olarak 2 metrelik ürünlerde buldum.Dikiminde daha kolay olacağını düşündürüyor.Karar vermek gerçekten zor.

doğalbahçe
21-11-2010, 16:14
Sn. gazanfero,

Limoni servi konusunda yetiştirici olarak bitkilerin boylarına lütfen aldanmayınız, limoni servilerde kök bakımından bazen problemlerle karşılaşılmakta. Kök sadece belirli bölgede gelişmekte yeni yer değiştirilmiş bir bitki saksıya adapte olmadan satışa sunulabilmekte, dikim aşamasında ise eğer dikkatli olunmazsa bitki toprağından ayrılabilme gibi bir durumla karşılaşılıyor neticesinde bitki dikimi yapılan alana uyum sağlamayarak kuruyabilmekte. Aşırı rüzgarlı alanlarda limoni servi dikimini önermiyorum,alım aşamasında saksı diplerinde kökleri görebilmeyi tavsiye ederim.

Mavi servi olarak tabir ettiğiniz arizona servisi büyüme bakımından limon serviden daha hızlıdır, kök yapısı bakımından ise daha dayanıklı bir yapıya sahiptir. Kök saksının tüm yüzeyini kaplamaktadır, toprakta ise daha geniş yüzeylere ulaştığını düşünürsek rüzgarlı bölgelerde daha dayanıklı bir izlenim sergileyecektir.

Uysal01
22-11-2010, 21:30
Sayın Doğalbahçe,
Tohumdan üretilen limon servi fideleri yeşile yakın,istenilen sarı rekli değiller,bunun nedeni tohum kalitesi ile ilgilimidir.
Limon servilerde kalın ibreli ince ibreli ayırımı yapılmaktamıdır?

doğalbahçe
23-11-2010, 22:00
Sayın Doğalbahçe,
Tohumdan üretilen limon servi fideleri yeşile yakın,istenilen sarı rekli değiller,bunun nedeni tohum kalitesi ile ilgilimidir.
Limon servilerde kalın ibreli ince ibreli ayırımı yapılmaktamıdır?

Sayın Uysal01,

İnanın Limon servinin 12-15 yıllık olanlarının üzerinde tohuma rastlamadım üretiminide tohumdan değilde çelik alarak çoğaltmaktayım. Tohumda biliyorsunuz ki altuni pramit mazıdan alınan bir tohumdan yeşil mazı türüde oluşabilmektedir, tohumlarda değişim olması nedeniyle çelik daha uygun gelmektedir.

Evet 2 tür gözlemlenmektedir, dallı yapıya sahip olanlar kış aylarında sık dal yapısıyla kar yağışlarına karşı mukavemeti daha fazladır, ince yapıya sahip olan limoni servilerde ise yapı itibariyle zarif bir yapıya sahiptirler fakat kış aylarında kar nedeniyle dalları çabuk kırılabilmektedir. Aşağıdaki resimde ise 2. olarak belirttiğim ince yapılı ahip limoni servi örneği yer almaktadır.

181212

Uysal01
24-11-2010, 19:39
Sayın Doğalbahçe,
Teşekkürler,ürettiğiniz limonservilerin kalın yapraklısından elinizde varmı.Geçen yıl çeliklediğinizden.

jokerkan
10-01-2011, 09:09
arkadaslar bende yaklasık 1 ay once aldım limoni servi mi evde salonda tutuyorum hersey yolundaydı fakat son 3-4 gundur birseyler ters gitmeye basladı. normalde her aksam diger salon bitkilerime oldugu gibi spreyle su sıkıyorum suyunu saksının ustu kuruyunca veriyorum. degişik birsey yapmadım aslında ama birden dalların uclarındaki filizler baslarını egdiler ve sertleşmeye basladılar şimdi bişraz dokunsanız hemen kırılıp dokuluyorlar. bitkinin genel rengide acık yesilden hafif kahverengi sekline donmeye basladı zaten. sulama suyum cesme suyu krireç etki yapmus olabilir mi acaba **** az **** cok sulama? yardımlarınızı bekliyorum

Orhan Özbilgiç
10-01-2011, 13:56
Sayın jokerkan;
Limon Selvi bol güneş seven bir bitkidir! Bu bir...

İkincisi dış mekan bitkisidir..(balkon olabilir.)

Üçncüsü, üretim alanından yeni sökülüp, saksılanmış, sizde iç mekana almışsanız..:(

Bunlar olasılıklar..
Gelelim öneriye;
Derhal kuruyan uçlarını korkmadan makasla budayın. Yani bitkiyi bir-iki beden küçültün.
Toprağını iyice baskılayın ki kökler hava almasın!
Sonrada balkonda rüzgarı çok almayan, ama güneş gören bir yere alın.

Kurtulacaktır, diyemiyorum. Kurtulabilir.:confused:

Saygılarımla..

Douglas Fir
10-01-2011, 14:34
Sayın jokerkan,

Lider sürgün de boynunu bükmüş. Korkarım servinizi kaybedeceksiniz. Maalesef bu bitki hem saksıya hem de iç mekana uygun değildir. Bence bunu hemen uygun bir yerde toprağa dikin. Kurtulsa bile form kaybı yaşayacaktır.

jokerkan
10-01-2011, 15:27
bugun balkona alıyım bari ruzgardan korunaklı olsun diye de koseye alırım, cok sevdigim bir bitkiydi iç mekan da zor oldugunu biliyordum ama denedim, gozum gibi baktıysamda sonuc bu oldu :(
balkona aldıktan sonra sonucları sizinle paylasırım , oneriler icin tesekkurler

Douglas Fir
10-01-2011, 15:54
Kolay gelsin, iyi şanslar. İyi haberlerinizi bekliyoruz.

cemal.S
10-01-2011, 22:58
Sayın Jokerkan!

Bitkiniz fotoğraftan gördüğüm kadarı ile Limon selvi değil. Küçük bir bodur ardıç türü. Fazla su vermeyin balkona aldığınız iyi olmuş. Kurursada dert etmeyin. Budamasını dallarının ucunu hafif alarak yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

kgursan
11-01-2011, 00:12
Limon servilerdeki kuruma , tamamen üretim tekniğinden kaynaklanır. Limon servi ya kendi dallarından çelik yapılarak üretilir, veya Kara servi dediğimiz(mezarlık servisi) tür üzerine AŞI yapılarak çoğaltılır.

1. Çelik aköklendirilerek yetiştirilen limon servilerin kök sistemleri daha narin, nazik olur. Aşırı sulamadan veya az sulamadan olumsuz etkilenir, yer değiştirmelerde yeni kök oluşturması zor olur ve sonuçta kök yapamayınca kaybettiği suyu alamaz ve kurur. Bu nedenle işi bilenler aşısız, çelikle çoğalmış ,tarlada büyütülmüş fidanları almazlar, tercih etmezler.

2. Kara servi üzerine aşılanan limon servilerin kökleri ,kuraklığa ve topraktaki olumsuzluklara karşı daha dayanıklıdır. Kökleri kolayca kurumaz ve kendisini yenileyebilir ve repikaj yapıldığı (yer değiştirildiği) zaman kurumaz.

örneğin ben 5 TL ye 2,5 m Limon serviyi satamıyorum!! Neden Çelik ile üretildiği için?!!

cemal.S
11-01-2011, 18:09
Kamil hocam bilgilerimizi tazelemiş olduk. Bu yıl bizde 500 adet aşılı almayı tercih ettik. Çelikten üretimimiz devam ediyor. Kapıdan yetiştirmenin zevki başka oluyor biliyorsunuz. Çok itina istiyor.

Saygılar görüşmek dileği ile.

Orhan Özbilgiç
14-01-2011, 18:58
Aralık ayındaki kuvvetli lodos, bahçemdeki 4 limon selviden birini, adeta yere yapıştırmıştı.
İstanbul' a dönmezden bir süre önce hepsini, dört taraftan gergili askıya aldım.

188776

188777

Bugün görüp fotoğrafladığım, Bayrampaşa Otogar Zabıta Amirliği binası bahçesindeki Limon Selvilerin durum içler acısı.:(
Bacak kalınlığında gövde yapmış ağaçlar, aralıktaki şiddetli rüzgarla, adeta Pisa Kulesi gibi yanlamışlar.

Bence bu görüntülerden şu sonuç ortaya çıkıyor..!

Limon selvilerin kazık kökleri güçlü olmadığı için, şiddetli rüzgar alan alanlara dikilmemeliler.
Hele hele bitki toprağı, derin olmayan yerlere asla..

188778

188779

188780

cemal.S
15-01-2011, 09:18
188776

188777

Bence bu görüntülerden şu sonuç ortaya çıkıyor..!

Limon selvilerin kazık kökleri güçlü olmadığı için, şiddetli rüzgar alan alanlara dikilmemeliler.
Hele hele bitki toprağı, derin olmayan yerlere asla..

188778

188779

188780

Doğru söze kim ne der. Önemli olanın uygun bitkiye uygun yer seçmek hocam. Seçilmezse sonuç hem seçeni üzer hemde görüntüyü bozar. Bakmayın siz öyle kalın gövdeli olduklarına Limon selviler en az 10 yaşına kadar rüzgar olsun olmasın destek isterler.

Bakın siz ne güzel uygulamışsınız....

marluk
04-02-2011, 18:56
*** bir sorum olacak bu çelikleme olayı nedir nasıl yapılır bilen varmı?

seaa
05-02-2011, 14:31
Geçen hafta 2 tane limoni servi aldım bugün bauhaustaki görevli beye küçük fidanları evde tutmalımıyım diye sorduğumda evet belli bir boya kadar evde durmalı dedi. Saksını değiştirip evde büyütmeye devam etmeliyim o zaman. Sizin görüşleriniz nedir acaba?

seaa
05-02-2011, 14:32
Karışımı torf perlit olan daha büyük saksıya alacağım

cemal.S
05-02-2011, 22:17
Geçen hafta 2 tane limoni servi aldım bugün bauhaustaki görevli beye küçük fidanları evde tutmalımıyım diye sorduğumda evet belli bir boya kadar evde durmalı dedi. Saksını değiştirip evde büyütmeye devam etmeliyim o zaman. Sizin görüşleriniz nedir acaba?

Sayın Seaaa!

Limon selvilerin evde durması demek ölmelerine rıza göstermeniz demek. Dış mekan bitkisi olduğu için dışarıda boylanması aslında büyük avantaj sağlar. Saksısını değiştirip rüzgar almayan dışarıda bir yerlerde büyütün bence.

Sevgiyle kalın başarılar.

cemal.S
05-02-2011, 22:27
*** bir sorum olacak bu çelikleme olayı nedir nasıl yapılır bilen varmı?

Çelikten üretim başlı başına bir uzmanlık alanıdır. Ne öğrenmek istersiniz pek anlayamadım. Lutfen hepimizin küçük bilgilerle kendimizi tanıttığımız bir sayfamız var bir uğrayın isterseniz.

Kolay gelsin.

seaa
06-02-2011, 08:41
Cemal bey küçük fidanlar olduğu için don yemelerinden korkuyorum yoksa dediğiniz gibi dış mekan bitkileridir.

seaa
07-02-2011, 15:30
Sayfanın başındaki resim gibi servilerim boyunlarını eğdiler ve kırılıyor dışarı aldım 2 günde nasıl bu hale geldi anlamadım içerisi çok sıcaktı ondan mı oldu acaba? Yeni ve daha büyük saksıya aldım.

sey
12-03-2011, 19:07
"Bahçelerde Bakım, Budama

Mazı ve limoni servilerin budaması yapılmadan sağlıklı gelişmesi çok zordur.

Budama işlemleri yapılmayan Mazı ve limoni servilerin zaman içersinde form bozuklukları ve kurumalar sıklıkla görülür, özellikle limoni servilerde düzenli budama uygulaması yapılmazsa ömrü kısalır."

Sayın Nuri MÜRVET Hocanın Bahçelerde bakım, Budama başlığında Limoni Servi'lerin
düzenli budama yapılmasını belirmekte olduğundan; zaten bir birine yakın olan servileri
aynı formda budamanız gerekiyor.

Sayın Ligustrum limoni servilerde budama sistemi ve işlemi nasıl oluyor acaba ? İlginize
teşekkür ederim.

Emine Akman
28-04-2011, 09:10
Merhaba geçenlerde 3 adet limoni servi fidanı aldım ama yağmurlar yüzünden bahçeye sonra ekerim diye balkonumda beklettim fidanları 1 hafta boyunca. Ancak fidanların olduğu saksıdan balkonuma bir karınca istilası başladı. Dalları kontrol ettiğimde karıncalarla işbirilği yapabilecek herhangi bir zararlı da görmedim, demek ki karıncaların yuvası saksının içinde yani köklerde veya köklere yakın bir yerde. Karıncalar fidanlara veya köklerine zarar verirler mi onlardan nasıl kurtulabilirim? Forumda önerilen ev türü ilaçlar genelde yapraklar, bitkinin üst bölümü içindi, köklere ne yapılabilir?

cemal.S
29-04-2011, 22:37
Merhaba geçenlerde 3 adet limoni servi fidanı aldım ama yağmurlar yüzünden bahçeye sonra ekerim diye balkonumda beklettim fidanları 1 hafta boyunca. Ancak fidanların olduğu saksıdan balkonuma bir karınca istilası başladı. Dalları kontrol ettiğimde karıncalarla işbirilği yapabilecek herhangi bir zararlı da görmedim, demek ki karıncaların yuvası saksının içinde yani köklerde veya köklere yakın bir yerde. Karıncalar fidanlara veya köklerine zarar verirler mi onlardan nasıl kurtulabilirim? Forumda önerilen ev türü ilaçlar genelde yapraklar, bitkinin üst bölümü içindi, köklere ne yapılabilir?

Merhabalar...!

Endişelenmeyin hiç bir zarar vermezler. En kısa zamsnda saksılarını bir iki numara büyültün veya bahçeye ekin. Balkondan hemen uzaklaştırıp yağmurun dinmesini bekleyebilirsiniz. Yağmurun hiçbir zararı olmaz.

Kolay gelsin.

cemal.S
29-04-2011, 22:45
Sayın Ligustrum limoni servilerde budama sistemi ve işlemi nasıl oluyor acaba ? İlginize
teşekkür ederim.

Limon selvilerde budama ağacın boyuna, yaşına ve amaca göre değişik şekillerde yapılabilir. Budamayı çok seven bir türdür. Peyzaj amaçlı ise alt dallarını kesmeyin derim. Tabi üsten top şeklindede budanabilir. Kısacası sayın SEY bu bir uzmanlık alanı. Bir üretici olarak benim aktarabileceklerim bu kadar. Umarım faydalı olmuşuzdur.

Kolay gelsin.

Emine Akman
02-05-2011, 22:18
İlginiz için çok teşekkür ederim Cemal Bey,çok yardımcı oldunuz. Siz üretici olduğunuz ve ben de sabırsız olduğum için limoni servilerimi düzenli sulamak dışında güzel gelişmeleri için onlara nasıl bir bakım uygulamam gerekir, forumda yazılanlar dışında sizin verebileceğiniz önerileri merakla bekliyorum.

cemal.S
03-05-2011, 20:37
İlginiz için çok teşekkür ederim Cemal Bey,çok yardımcı oldunuz. Siz üretici olduğunuz ve ben de sabırsız olduğum için limoni servilerimi düzenli sulamak dışında güzel gelişmeleri için onlara nasıl bir bakım uygulamam gerekir, forumda yazılanlar dışında sizin verebileceğiniz önerileri merakla bekliyorum.

Merhabalar Emine hanım...!

Toprakla buluşturdunuzmu bilmiyorum. Eğer buluşturmadınızsa saksı çapının iki katı ve derinlikte çukur açın bahçenize ve acilen buluşturun. Can suyunu ihmal etmeyin. Bulabilirseniz diplerine iyi yanmış koyun gübresi koyun. Bulamazsanız çukur açtığınız toprağın havalanmış üst kısmından köklere gelecek şekilde koyun ve kapatın. Küçük bir su çukuru yaparsanız gövde çevresine iyi olur. Yeni dikilen her bitki bir desteğe ihtiyaç duyar unutmayın. Dip kısım oturduktan sonra çiğnemeyi ihmal etmeyin. Bir problem olursada yazın yardımcı oluruz ne demek. Sabırsızlık konusuna gelince biz üreticiler ve çiftçilerin sabır herşeyleridir. Sizede tavsiye ederim bakın bir iki yıl sonra siz bile tanıyamayacaksınız bitkilerinizi.

Kolay gelsin.

Emine Akman
03-05-2011, 21:58
Çook teşekkür ederim Cemal Bey, çok teşekkür ederim.

firarisözler
04-05-2011, 21:39
merhaba limoni servilerdeki kurumaların çok çeşitli nedenleri olabileceğini okudum forumdan ( dikim hatası,yer seçimi,toprak yapısı, üretimin çelik veya aşı yoluyla olması,sulama hataları,iklim v.b)
sormak istediğim ise zarar oluşturacak fungus ve böceklerin olup olmadığı var ise neler yapılabileceği... teşekkür ederim

seaa
04-05-2011, 22:28
Cemal bey benim aldığım limoni serviler bina içinde, güneş görmeyen yerlerde tutuluyordu anlamadım gitti. Evin içinde neden sıcak-soğuk tepkimesine giriyor sizce?

ayperi
09-07-2011, 08:47
merhaba
ben siteye yeni üye oldum bu konu daha önce konuşuldu mu bilmiyorum limon servilerim hastalandı kökten uca doğru ileleyen kurumalar oluştu manta olabileceği söylendi bugün ilaçladım bu konuda başka ne yapmam gerekli bilgisi olan paylaşısa sevinirim

zerha
19-07-2011, 10:44
Merhabalar;bır adet lımon selvı bonsaı bıtkısı getırdıler ıs yerıne ;
ısık alan ama gunas olmayan bır yerde bır kac gun durdu bursey olmadı,sonra onu guneslı bır odaya aldık.ıkı gunde ust yesıl dalları kurudu..sımdı tekrar eskı yerıne getırdım ama ... Kurumaya devam edıyor..acaba kuruyan ust dallarını kessem duzelme olur mu?
Bılgı verrırmısınız...???bonsaı olması bakımını degıstırırmı???

Begonvil-71
03-08-2011, 10:57
Merhabalar. Benim de balkonumda büyüttüğüm bir limon servim var. 3 **** 4 yıl önce 30 cm kadar bir boyda diktikten bir süre sonra saksısıyla düşüp yaklaşık 3/2'si kırılmıştı. Şu ana kadar gayet güzel gelişti.Boyu 1-1,5 m civarında ve dolgun. Yerini ve toprağını hiç değiştirmedim, budama da yapmadım artık bahçeye almalımıyım, ya da budama veya başka bir şey yapmam gerekir mi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

doğalbahçe
31-08-2011, 10:29
Merhabalar. Benim de balkonumda büyüttüğüm bir limon servim var. 3 **** 4 yıl önce 30 cm kadar bir boyda diktikten bir süre sonra saksısıyla düşüp yaklaşık 3/2'si kırılmıştı. Şu ana kadar gayet güzel gelişti.Boyu 1-1,5 m civarında ve dolgun. Yerini ve toprağını hiç değiştirmedim, budama da yapmadım artık bahçeye almalımıyım, ya da budama veya başka bir şey yapmam gerekir mi? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Sn. Begonvil;

Öncelikle budamadaki maksat limoni servilerde dalların daha sağlıklı, kuvvetli olmasını sağlamaktır. Limoni servilerin kış şartlarında kar yağışına karşı dalların dayanıklı olması için budamamız gerekmektedir. Cılız olarak nitelendirdiğimiz dallara kar birikmesiyle en zayıf noktalardan kırılmasına sebebiyet vermektedir, ayrıca 6-7 yaşlarına geldiğinde iç kısımlarda oluşabilecek kurumalarla birlikte ki boşluklarıda engellemiş olabiliriz. Ekim, Kasım aylarına doğru budama yapabilirsiniz.

ttuzunalp
30-09-2011, 08:56
Merhaba Arkadaşlar
bu sene haziranda ektiğim 2 adet 2 metre boyundaki limon servilerimi istanbuldan aldığım 15x15x15 gübresini fazla kullanarak yaktım ancak bol bol sulayarak tekrar yeşillenmesini sağladım yaklaşık 1 ay önde kururyan dallarını bazı yerleri derin olarak budadım sizce bu ağaçlarımın gelişmesinde ve formunda bir kayba sebep olurmu?
birde limon servilerin gelişme süreci ne zaman başlar ve ne zaman uyku moduna geçerler ?
teşekkürler
Saygılarımla..

harfuzmani
06-10-2011, 13:00
Merhaba Arkadaşlar
bu sene haziranda ektiğim 2 adet 2 metre boyundaki limon servilerimi istanbuldan aldığım 15x15x15 gübresini fazla kullanarak yaktım ancak bol bol sulayarak tekrar yeşillenmesini sağladım yaklaşık 1 ay önde kururyan dallarını bazı yerleri derin olarak budadım sizce bu ağaçlarımın gelişmesinde ve formunda bir kayba sebep olurmu?
birde limon servilerin gelişme süreci ne zaman başlar ve ne zaman uyku moduna geçerler ?
teşekkürler
Saygılarımla..

İlk hatan ağaçlarını gübre ile yakmışsın
İkinci hatan bu sitede soru sormuşsun!
Boşuna çünkü ben daha hiçbir soruma cevap alamadım...

seaa
06-10-2011, 17:01
Sayın harfuzmani neden sorunuza cevap alamadınız ???? Soru sorun insanlar ellerinden geldiğince yardım ederler şayet etmezlerse ben size ne kadar biliyorsam yardım ederim.

cemal.S
14-10-2011, 22:49
Merhaba Arkadaşlar
teşekkürler
Saygılarımla..

Sayın TTuzunalp..!
Dengeli gübrenin nasıl kullanılacağı konusunda geriye doğru sayfaları okursanız eminim çok bilgi bulacaksınız. Fotoğraflarını koyabilirseniz karınca kaderince bir şeyler söyleyebilirim.

Kolay gelsin.

doğalbahçe
16-10-2011, 20:04
Merhaba Arkadaşlar
teşekkürler
Saygılarımla..

Sn. ttuzunalp;

Kullandığınız NPK gübresinin miktarı öneml doğru zamanda doğru miktarda kullanılması gerekmektedir. Ayrıca dikimini yaptığınız ürünü alırken kök yapısının durumuda çok önemlidir. Dikim aşamasında limoni servilerin toprağının dağılmamasına dikkat edilmeli, rüzgarlı bir alana dikim yapılacaksa ki 2 metre boyundaki bitki için muhakkak sabitleme yapılmalı zaman içerisinde rüzgarın etkisini en aza indirgemek için bu şekilde önlem alınabilinir.

Bitkilerin dikim aşamasında tavsiyem, hümik asitle oluşturacağınız çözeltiyle bitkilerin kök gelişimlerini arttırabilirsiniz, doğal olması nedeniyle bitkiye kesinlikle zarar vermez. İlk olarak bitkinin toprak içinde kök gelişimini veya toprağa adaptasyonunu sağlaması gerekmekte, bu sorunu NPK öncesi hümik asit kullanımıyla aşabilirsiniz.

ttuzunalp
17-10-2011, 08:27
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Humik asidi kullanacağım..
Saygılarımla.

doğalbahçe
17-10-2011, 17:27
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

Humik asidi kullanacağım..
Saygılarımla.

Rica ederim, faydasını göreceğinize inanıyorum. Esenkalın.

ttuzunalp
25-10-2011, 11:02
agronom PROV-H
Organik toprak düzenleyici aldım yaklaşık 10 tl
ağaç başına 25 cc denildi ağacın büyüklüğüne verirsiniz bilgisini aldım

Herhalde fazla kullanımı negatif bir sonuç doğurmaz inşallah

doğalbahçe
28-10-2011, 13:37
agronom PROV-H
Organik toprak düzenleyici aldım yaklaşık 10 tl
ağaç başına 25 cc denildi ağacın büyüklüğüne verirsiniz bilgisini aldım

Herhalde fazla kullanımı negatif bir sonuç doğurmaz inşallah

Organik toprak düzenleyicinizi ağaç başına belirtilen miktarda uygulaız veya ilacın etiketindeki uygulama miktarını baz alırsanız sıkıntı yaşamayacağınızı umuyorum. Her şeyin fazlasından kaçınılması gerektiği gibi ilaçlarında aynı şekilde fazla dozlarından kaçınılmalıdır.

ttuzunalp
31-10-2011, 13:57
Cevabınız için teşekkür ederim Sayın doğal bahçe

Üzerinde meyve bahçeleri için ayrı tarla bitkileri için ayrı süs ağaçları için ayrı yazıyor bu arada bahçemde meyve sebze zeytin süs ağacı herşey var nasıl ayarlıycam oranını üstelik orda da değilim neyse az birazcık fazla kullansak negatif ne sonuç doğurur ben açıkçası 200 ml 254 m2 için kullanacağım ki dekara 450 ml yazıyor üstüne okuduğum kadarıyla :)

ayhat
04-01-2012, 08:27
Yılbaşı için süslenen bir minik limon servi geldi bana ama süslemişlermi, köpükle boğmuşlar mı anlamadım, resmini şu an ekleyemiyorum, o kadar çok beyaz yapmışlar ki, süslemeyi abartıp boğmuşlar resmen, ne yapmam lazım acaba, döker mi o köpükleri acaba?

murat--59
16-01-2012, 13:34
sayın dogal bahce ben limon selvimden bir çelik aldım güzelcede kestim guzel bir torfun iiçine anlatıldıgı gibi diktim çiçekcilerin kullandıgı koklendiricilerle karısık suluyorum toprak nemli tutuyorum malum hava soguk evin içinde tutuyorum seremda var ama amator 3. ayda koycam içine eger bu sıralar koyabilirmiyim havalar malum don yapıyor tesekkurler

murat--59
16-01-2012, 13:45
birde yazın bu çelikler seradamı dursun 30 -35 c gore degişiyor iç sıcaklıgı seranın **** dısarıdamı devam etsem

Altin Botanik
19-01-2012, 00:29
merhaba Arkadaslar bir süredir Limoni servi sayfasını takip ediyorum Bir botanikci olarak yıllar süren arastırma deneme ve ziraat mühendislerının yaptıgı incelemeler sonucunda bircok arkadasın üreticinin ve bu agacı yetistirmeye calısan Doga severin Ortak sorunu olan kurumadan bahsedicem bu kuruma ( dipten baslayarak Dalların kahverengi bir hale gelmesi ve yukarı dogru devam ederek agacı ölüme götürmesidir Bu kurumanın agacın yası ile cok bir orantısı yok ancak orta yaslı agaclarda daha cok görünmekte 10 - 15 yas civarı saksıda **** bahcede Toprakta ekili halde de olsa maalesef özellikle Bu tür bu hastalıktan etkilenmekte hastalıga neden olan bir Mantar türü (phytophtora mantarı neden olmakta) peki nasıl mücadele edecegiz bu mantar ile.1 özellikle ilk bahar basında agacımıza mutlaka gübresini verecegiz mart-nisan-mayıs aylarında ilk defa gubre veriyorsak Amonyum nitrat kullanabiliriz daha sonra 15-15-15 kompoze gubre verebiliriz Gubreyı mutlaka agacın topragı yasken veriniz ve gubreyi attıktan yeteri kadar sonra sulayınız ilk bahar basında agacımızı mutlaka Mantara karsı ilaclamalıyız özellikle kök ve gövdesini (fungusit antrocol wp 75 combi tavsiye ederım) 2.husus yaz aylarında 2 gunde bir mutlaka sulama yapınız ve suyu mümkünse bastan asagıya banyo yapar gibi veriniz.3 sonbaharda özellikle eylul ekim aylarında agacımızda bu kuruma görülmeye baslar öncelikle alttan baslayan kuru dalları yukarı dogru bir makaslama ile budamalıyız budamayı eşit sekilde yapınız gövdeden 15 -20 cm dal payı bırakın( kuru dalları dipten kesmeyinki tekrar canlanabilsinler) en tepeyi üstten kesin 20 cm kadar agacın boyunu kısaltın şimdik geldik bu mantardan Kurtulmaya budamamızı yaptıktan sonra 2-3 gün içinde hava sartları uygunsa yagıssız bir gunde bu ilaclar ile ( Bayer marka Aliette wg 800 ve antrocol wp 70 ve birde yayıcı yapıstırıcı katarak hepsini karıstırarak agacımızı tepeden tırnaga bastan uca bir ilaç pompasıyla ilaçlamalıyız. eger bu ilaçlamayı sonbaharda yapadıysak isek erken ilk baharda mutlaka yapmalıyız yukarda da yazdıgım gibi gübreleme sulama budama ve ilaclamayı yaptınız takdirde agacınız uzun yıllar sizinle olacaktır yıllardır yüzlerce agacı bu sekilde hayata döndürdük not: Aliette wg 800 mantar ilacı her zaman piyasada bulunmaz ancak içindeki etken madde( fosetly-al ) baska hiçbir mantar ilacında yoktur basarılı olmanız için mutlaka onu kullanmalısınız sorularınız varsa yardımcı olmaya calısırım

kızılhisar
24-01-2012, 22:18
sn. Altin Botanik

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ancak bana Aliette'yi kök hastalıkları için kullanılır ve kökten verilir demişlerdi. Yapraktan da verilebilinir diyorsunuz hangisi daha etkili olur.
Ayrıca limonileri en az senede bir bordo bulamacı ile ilaçlıyorum. Sizce bu doğru bir uygulama mıdır? Limonilere bordo bulamacı verilirmi? Teşekkürler

doğalbahçe
01-02-2012, 20:55
sayın dogal bahce ben limon selvimden bir çelik aldım güzelcede kestim guzel bir torfun iiçine anlatıldıgı gibi diktim çiçekcilerin kullandıgı koklendiricilerle karısık suluyorum toprak nemli tutuyorum malum hava soguk evin içinde tutuyorum seremda var ama amator 3. ayda koycam içine eger bu sıralar koyabilirmiyim havalar malum don yapıyor tesekkurler

Bu aylarda serada olması daha uygun olacaktır.

doğalbahçe
01-02-2012, 20:57
birde yazın bu çelikler seradamı dursun 30 -35 c gore degişiyor iç sıcaklıgı seranın **** dısarıdamı devam etsem

Eğer havalandırma nemlendirme işlemlerini yapabilirseniz bunun yanında sera gölgelendirilirse serada kalmasında bir problem oluşmaz.

Mehmet Şipit
01-02-2012, 22:57
çeliklerin daha cabuk köklenmesi için ne gübre veya sıvı gübre kullanmalıyım köklendirici adı verebilieseniz sevinirim şimdiden teşekkür

serdar75
02-02-2012, 15:46
Makaslanmaya en müsait türlerden biri. Oldukça güzel bir ağaç değilmii;)

doğalbahçe
03-02-2012, 20:50
çeliklerin daha cabuk köklenmesi için ne gübre veya sıvı gübre kullanmalıyım köklendirici adı verebilieseniz sevinirim şimdiden teşekkür

Sn.Mehmet Şipit;

Çeliklerin köklendirilme aşamasında biz seramızda 4000 ppm lik sıvı IBA solüsyonu kullanmaktayız. Köklendirme işlemlerinde dikkat edilmesi geken 3 temel özellik bulunmaktadır, bunlardan birincisi toprak meteryalidir toprak karışımı için Cocopeat ve perlit karışımı gerekmektedir, ikincisi ise toprak ısısını 22 derecede stabil olarak tutabilmek, son olarak ise çeliklerin IBA ya tabi tutulması. Köklendirme işlemlerinde bu üç unsura dikkat edilmelidir.

doğalbahçe
03-02-2012, 20:53
Makaslanmaya en müsait türlerden biri. Oldukça güzel bir ağaç değilmii;)

Servi türleri arizona servisi, leylandi servisi, gold reider servisi, limoni servi budamaya yatkın türlerdir, makaslamayı uygun biçimde usulüne uygun olarak yapılırsa çok güzel görünümlere kavuşulur.

Harun KANBUR
16-02-2012, 14:22
merhaba arkadaşlar.genç bir limon servi üzerindeki herhangibir dalı(daha sonra yerinden kesip yenibir fert elde etmem için) köklendire bilir miyim

Harun KANBUR
16-02-2012, 15:49
evet limon servi makasa gelen demeyelimde tahammül eden bir ağaç ançak sağlıgı acısından bu ağır mudahaleler nekadar dogru ve etik. insanların sırf göz zevki için ağır mudahale görmüş bu ağaçları gördükce vicdanım sızlıyor. kendimize ağaç dostu diyoruz birde .bumu ağaç dostluğu. söyledigimize önce kendimiz inanalım.

Harun KANBUR
16-02-2012, 15:50
ses verin ağaç dostları

falcon00
23-02-2012, 21:44
sayın harun kambur
Oda bir sanat. El becerisini kullanarak bitkiyi güzel gösterme sanatı. bana göre, farklı açıdan baktığımızda, çokda güzel oluyor.
saygılar sunuyorum

Harun KANBUR
29-02-2012, 09:07
sayın harun kambur
Oda bir sanat. El becerisini kullanarak bitkiyi güzel gösterme sanatı. bana göre, farklı açıdan baktığımızda, çokda güzel oluyor.
saygılar sunuyorum
merhaba ben yaratılan tüm varlıkların yaradılış bütünlüğüne müdahale edilmeden onlarında yaşama şartları ve koşullarına saygı duyularak yaşamaktan yanayım.nihayet biz insan olarak bu alemde yaratılmış en mükemmel varlığıyız. bu nedenle tüm yaratılmışları olduğu gibi sevmek durumundayız diye düşünüyorum.Bunun aksi davranışlar mecburi kalındığı durumlarda hoş karşılanabilir.sadece göz zevki için bir fidanın yaşamsal fonksiyonlarını zora sokacak müdahaleleri her ne adına yapılırsa yapılsın hoş karşılamam mümkün değil.insanlar sanat adına bu bir bitkide olsa yaşam fonksiyonları ile oynamamalı. böyle bir sanatı kabullenemem.saygılar sunuyorum efendim.

bonsaikon
04-04-2012, 15:43
Selamlar,

Limoni servide çelik ve havai köklendirme denemeleri yaptm. Çelik için biraz geç kaldım ancak denemekten zarar gelmez diye düşündüm. Aşağıdaki linklerde fotoğraflarını görebilirsiniz. Yorumlarınızı beklerim. Gelişmeleri de paylaşacağım.

http://www.agaclar.net/forum/diger-iller-bonsai-atolye-calismalari/21632-2.htm
http://www.agaclar.net/forum/diger-iller-bonsai-atolye-calismalari/21632-3.htm

lsari86
05-04-2012, 01:12
Herkese iyi akşamlar,
arkadaslar uzun süredir yetiştirmek üzere limon çamı fidesi arıyorum.
buradan yardımcı olabilecek kimse var mı?
bana limon çamından bir ya da iki fide gönderebilecek arkadaslar varsa cok memnun olurum?
yer olarak istanbul umraniyede oturuyorum.
kolaylıklar....

Orhan Özbilgiç
05-04-2012, 05:06
Herkese iyi akşamlar,
arkadaslar uzun süredir yetiştirmek üzere limon çamı fidesi arıyorum.
buradan yardımcı olabilecek kimse var mı?
bana limon çamından bir ya da iki fide gönderebilecek arkadaslar varsa cok memnun olurum?
yer olarak istanbul umraniyede oturuyorum.
kolaylıklar....

Sayın Isari86;

Limon selviyi tüm fidancılarda (Büyük Çamlıca Fidanlığı, Demir Fidancılık size çok yakın olanları.), yapı marketlerde kolaylıkla bulabilirsiniz. (Bauhaus ve Koçtaş'larda sürekli var olduğunu biliyorum.)

Hatta bu aralar, semt pazarlarındaki çiçekçilerde bile var.

lsari86
05-04-2012, 20:15
uzun süredir Limon Çamı aradığımı bilen bir arkdasım sağolsun bugun bana iş yerinin bahcesinden limon kokulu bir ağactan bir parca dal getirmiş.
tam olarak ne olduğunu bilemiyorum ama sanırım limon çamı.
asağıdaki resimlere bakıp acaba bana ağaca hakkında fikir verebilr misniz?
birde arkdasın geitrdiği dali resimdeki gibi bir kaç gun **** saata daha suda bekleteyimmi yoksa saksıya alayım mı?
http://img141.imageshack.us/img141/5684/dscf0278yb.jpg
http://img191.imageshack.us/img191/5235/dscf0280ae.jpg
http://img69.imageshack.us/img69/5716/dscf0277c.jpg
http://img703.imageshack.us/img703/3631/dscf0266vf.jpg
http://img825.imageshack.us/img825/2087/dscf0264k.jpg
http://img138.imageshack.us/img138/2716/dscf0263jv.jpg
http://img35.imageshack.us/img35/2715/dscf0262k.jpg

Orhan Özbilgiç
06-04-2012, 06:56
Sayın isari86;
Evet o limon selvi (servi, çamı)...
Yalnız siz hazır yetişmişini aramıyor muydunuz? Zaten elinizdeki sürgünden bir fidan üretebilmeniz, tamamen şansa bağlı olur. Zira benim gibi sizinde bu konuda, ne temel nede teknik bir donanımınız yok.

Ama yinede şansınızı denemek istersiniz belki diye, sayın ormanbotaniği'nin, bu başlıkta 7. mesaj olarak yer alan önerilerini, sizin için aşağıya kopyalıyorum. Kolay gelsin.:)

*Çelikleri alt dallardan alın
*mümkünse hormon kullanın
*Aşırı sulama yapmayın.
*Alınan çelikler 5-8 cm uzunluğunda olsun
*Çelikler dip kısmındaki yaprakları koparın
*Dikmeden önce 1-2 saat suda bekletin
*Yeterli sıcaklık sıcaklık koşullarını sağlayın
*Çelikleri yarısı toprağa girecek şekilde dikin
*Güneş ışığından koruyun
*Köklendirmede ışık da önemlidir. Karanlık ortamlarda bırakmayın.

lsari86
06-04-2012, 16:58
Orhan Hocam cok tesekkur ederim.
yukarıda verdiğin bilgiler doğrultusunda bu ufak yavruyu hemen ait olduğu yere toprağına kavusturacağım.

MSaygin
13-05-2012, 17:07
Merhaba,

Terası ilk bitkilendirmeye başladığımızda eve serviler, mazılar gelmişti ilk, bir süre sonra hepsini kuruttuk. Sonra o tip bitkilerden uzak durdum hep, eve uyan bitkilerle zenginleştirdik terası ama bu yıl eşimin ısrarı sonucunda 4 adet çok güzel limon servi aldık, aşağı yukarı 2mt boyunda. İlk günden beri korkuyordum başlarına bir şey gelecek diye, tabi ki hayat beni yanıltmadı ve dördü de kuruyor, biri hemen hemen gitti.

Kuzey ve batı cephesindeler, üzerleri örtülü çatı ile ama cephelerden bol ışık alıyor. Saksıları da çok büyük değil, yani şartlar çok iyi değil.

295200

Şu noktadan sonra bunları kurtarmak için yapabileceğim ne önerebilirsiniz?

Bu hafta saksılarını büyütüp suyu arttıracağım, başka ne yapabilirim?

Teşekkürler.

Orhan Özbilgiç
13-05-2012, 20:28
Merhaba,

Kuzey ve batı cephesindeler, üzerleri örtülü çatı ile ama cephelerden bol ışık alıyor. Saksıları da çok büyük değil, yani şartlar çok iyi değil.

Teşekkürler.

Sayın MSaygin;

limon selvilerin direkt güneş ışığı almaları gerektiğini okumuştum. Sanırım limon selvi başlığında ( Bu başlıkta ).
Üzgünüm. Bu durumda yapılabilecek pek bir şey yok.:(

MazI
13-05-2012, 22:39
Merhaba,

Terası ilk bitkilendirmeye başladığımızda eve serviler, mazılar gelmişti ilk, bir süre sonra hepsini kuruttuk. Sonra o tip bitkilerden uzak durdum hep, eve uyan bitkilerle zenginleştirdik terası ama bu yıl eşimin ısrarı sonucunda 4 adet çok güzel limon servi aldık, aşağı yukarı 2mt boyunda. İlk günden beri korkuyordum başlarına bir şey gelecek diye, tabi ki hayat beni yanıltmadı ve dördü de kuruyor, biri hemen hemen gitti.

295200

Teşekkürler.

hocam kuzey ve batı cephesi demissin..bu cepheler limonu servi için hiç uygun degil..limoni servi ışık istegi yuksek ayrıca sıcağıda çok seven bir türdür..don olaylarına dayanıksızdır..guney cephede olması daha mantıklı olur...resimde gordugum kadarı ile artık çok geç elden çok birsey gelmez...nerdeyse ölmüş agaç:(..

MSaygin
14-05-2012, 12:41
Cevaplar için teşekkür ederim. Evet biraz geç oldu müdahale için.
Kuzey cephesi ama sonuçta Adana'dayız, yine bol ışık ve sıcaklık alıyor da doğrudan güneş ışığı göremiyor. Bir de sulamasını ayarlayamadık yine sanıyorum, haftada bir verdim. Şimdi okuyorum da çok daha sık vermeliymişiz.
Yine de güneye alıp, saksısını büyütp bol sulayacağım, bakalım ne olacak.

Douglas Fir
15-05-2012, 06:09
Bu bitkiler saksıya uygun değiller. Saksıda bu boyutta bitki yetiştirmek çok zordur. Kökler yazın sıcaktan pişer kışın nemsizlikten zarar görür. Saksının içindeki toprak sıcaklığı ile bahçe toprağının sıcaklığı arasındaki fark bu bitkiyi yaşatmaz.

Ama terasda bu bitkiler bana lazım derseniz o zaman bitkileri bir sarf malzemesi gibi kullanıp öldükçe yenisini alacaksınız. Maalesef...

19mayis fidan
24-05-2012, 19:02
saygın bey merhaba bu resimini yolladıgın limon servi adanadamı? eger akdeniz bölgesinde degilse don dan zarar görmüş diyecegim ancak don olmayacak bölgede ise ya toprak yetersizligi veya kimyasal gübre zarar vermiş. eger hala duruyorlarsa toprağa en yakın dalın üzerinden kes ancak böyle kurtulma ihtimali olur.limon serviler o bıraktıgın dalı doruk oluşturur büyümeye devam eder. ancak bunu bu hale getiren şartları degiştirmen gerek.saksıdan topraga al.kesinlikle kimyasal gübre kullanma.inşaallah kurtarırsın.limon servi fidanı yetiştiren biri olarak sana açizane tavsiyem budur. selamlar

19mayis fidan
27-06-2012, 21:19
Bahcemde tüpte yetişdirdigim 1400 adet limonservi fidanları 1,5 yaşında 1 m boya ulaştı.kokuları çok güzel . bukadar hızlı gelişebileceklerini tahmin etmezdim.aynı şartlarda yetişdirdigim kara servi ve maviserviden daha hızlı geliştigine şait oluyorum.yıllardan beridir kara servi maviservi yetiştiriyorum. limon selvileri ise yeni başladım. bunarağmen kara servilerve maviservilerden hızlı gelişiyorlar.

6687
11-08-2012, 23:04
2 yaşında bir ağaç sevdalısı kızım var.her gün işe giderken babasından ağaç isityor.:D bu gün eşim evimize 50cm boylarında limon servi getirdi.fakat yetiştirilmesiyle ilgili bilgimiz yok.öğleden sonra güneş gören bir balkonumuz var gün batana kadar güneş görüyor. bu güneş ağacımıza zarar verir mi? Saksısı çok küçük bu mevsimde değiştirmem yanlış mı olur? bir de ne sıklıkla sulamalıyım ? şimdiden teşekkür ederim.

MazI
14-08-2012, 15:04
hocam limon servi sıcak iklimin agacı zaten o yuzden gunes ona zarar yerine fayda saglıyacaktır:) saksısına gelince en mantıklısı sonbaharda degistirmek...sulama olarakta saksısı kucuk ise 4-5 gunde bir asırı olmamak kaydıyla sulasanız yeterli...

cahil
22-08-2012, 14:33
Merhabalar. :rolleyes:
Aranıza çok yeni katıldım ve bu benim ilk mesajım. İzmir'in Urla İlçesinde Çeşmealtı semtinde yaşıyorum. 2010 yılında burada bir ev yaparak kızımız Doğa'yı (şu an 4,5 yaşında) ismineşinas bir yerde büyütme amacıyla şu anki evimizde yaşamaya başladık. Evin bahçe duvarlarını limon servilerle çevreledik. ve yaklaşık 80 kadar limon servi diktik. oldukça yoğun güneş alan cephelerimiz var ve bu sebeple limon servi tercihimiz isabetli olmuş. Ayrıca bahçe duvarlarını alçak tutmamız da ağaçlarımızın bol ışık almasını sağladı. Tabi bu da bir tesadüftü:eek: şimdiye kadar limon serviler de dahil olmak üzere diktiğimiz bitkilerde oldukça iyi netice aldık. Gerçi bir bahçivan kullanmıyoruz. agaclar.net gibi kaliteli sitelerden aldığımız bilgilerle ve biraz da şansımızın yaver gitmesiyle işler şimdilik yolunda gitti. Ekteki fotoğrafta gelişimi görebilirsiniz. Hatta limon serviler alttaki fotoğraftan daha gelişkin durumdalar.

http://img521.imageshack.us/img521/5736/emealteskiyeni.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/521/emealteskiyeni.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Ayrıca kış aylarında yoğun yağış ve şiddetli rüzgarlara karşı ağaçlarımı bahçe duvarı üzerindeki demir profillere bağladım. İyiki de yapmışım birçok komşumun ağaçları bu tarz fırtınalarda devrildi :(

Ayrıca gerek ağaçlara gerekse diğer bitkilere humik asit uygulaması yaptık. tabi bunlar hep acemice elde edilen bilgilerle oldu. Limon servilere saçıkıbrıs ürününün çok iyi geldiğini muhteviyatında demir olduğu ve bunun da limon servilerce çok sevildiğini duymuştum. Bu gün bir ziraat mühendisi arkadaşımdan doğruluğunu teyit ettim. Bana saçıkıbrısı humik asitle beraber verebileceğimi birlikte iyi etkileştiklerini söyledi. İlk denemeyi bugün yapıyorum. sonucu buradan sizlerle paylaşacağım.

İşlerin iyi gittiğini söylemiştim ancak, son birkaç haftadır limon servilerin 10-15 cm lik taze dallarında lokal kurumalar gözlemliyorum. Bu forumda sıkça bahsedilen kökten başlayıp uca kadar gelen genel bir kuruma değil!!! Dala dokunduğunuzda kolayca kopuveriyor. dalı incelediğimde gövdesinin içinin boşaldığını görüyorum. Bir kaç tane kopan dalın dibinde de siyah ve mink bir böcek de dikkatimi çekiyor. Acaba bu bir galeri böceği midir. Sorun galeri böceğinden mi kaynaklanıyodur:confused: Bu durumu için ziraat mühendisi arkadaşım efedor sc350 isimli bir ilacı önerdi. Sizin de görüşlerinizi merak ediyorum. Bu sorunu nasıl çözebilirim:confused:

cahil
25-08-2012, 14:28
Baktım bana cevap veren yok ben de efedor sc350 ilacını uygun ölçekte uyguladım. lk uygulama kök bölgesine oldu. 1-2 gün sonra pompa ile yapraklarına uygulayacağım. Umarım yararlı olur...

cahil
29-08-2012, 14:19
Sanırım forumdaki limon servi konusu eskisi kadar popüler değil... ne yapalım sağlık olsun...;)
herkese sevgiler

cemal.S
02-11-2012, 18:58
Sanırım forumdaki limon servi konusu eskisi kadar popüler değil... ne yapalım sağlık olsun...;)
herkese sevgiler

Merhabalar...!

Konunun popülerlikle ilgisi yok iş güç ve diğer özel sebeplerden dolayı birazcık siteyi ihmal ettik diyebilirim.

Limonservileriniz oldukça sağlıklılar. Mühendis arkadaşımızın söylediği ilacı uyguladığınızı yazmışsınız sonucunu merak ettim.

Bana göre dal kurdu dadanmış bitkilerinize. DUSPAN 4 diye bir zararlı ilacı kullanıyoruz sonuç alamadınızsa bir deneyin derim.

Kolay gelsin.

BEYLİKOVALI
04-11-2012, 18:57
kasım ayı içerisindeyiz (2nci hafta)
1.acaba servilerden çelik almak mümkünmüdür?
2.mazılardan da çelik alabilirmiyiz?

cahil
30-11-2012, 09:13
Cemal Bey, ilginize teşekkür ederim. Uyguladığım ilaç şimdilik işe yaramış gibi gözüküyor. durum tekrar ederse sizin tavsiyenizi de değerlendireceğim.

Bu arada fotoğraflardan da anlaşılacağı üzere limon servileri bahçe duvarı gibi kullanma niyetimiz var. Ancak henüz ufak tefek dallar dışında ciddi bir budama yapmadık. Şekil vermeye yönelik budamaları hangi zaman aralığında ve ne ölçüde yapmak gerekir? Önereceğiniz bir yöntem var mıdır?

kaplan bayram
01-12-2012, 18:52
Arkadaşlar çelikten limoni servi üretimi yapmak istiyorum kasım ayıda bitti ama serayı yapmıştım bunun dikim zamanı en iyi hangi aydır

cemal.S
03-12-2012, 21:14
............................ Şekil vermeye yönelik budamaları hangi zaman aralığında ve ne ölçüde yapmak gerekir? Önereceğiniz bir yöntem var mıdır?

Budama zamanı olarak seçiminizi ŞUBAT- NİSAN aralığını seçebilirsiniz. Şekle gelince o bir sanat.
Duvar yapmayı düşündüğünüze göre bitkilerinizin karşısına oturun hayal edin DUVAR nasıl olur diye. Yükseklik ve genişlik kararını verdiğinizde işlem tamamdır. Bir üretici olarak yardımımız olduysa ne mutlu bize.

Kolay gelsin.

Tutmos
04-02-2013, 09:45
cupressus macrocarpa nin yetiştirilmesi hakkinda bilgilerinize ihtiyacim var

Tutmos
04-02-2013, 09:52
Merhaba limoni servi ağacının uygun şartlarda 2 metreden 5 metreye ulaşması kaç sene alır acaba? 7etreye kadar cikti bizde 2012

kelebek çalısı
04-02-2013, 16:08
Bu bitkiyi bahçede duvar dibinde ve sınır oluşturma, paravan amaçlı olarak kullanıyorum.

367495

Farklı bir iklim ve coğrafyada ise yine bahçede bir kaç alanda fakat bu kez soliter olarak kullandığımdan şunu söyleyebilirim ki bu ağaç sık dikim yapılarak kullanıldığında doğru havalandırma ile ilgili sorun yaşadığından hastalık ve zararlılara yönelik durumlara karşı daha hassas hale geliyor.

Soliter olarak yaşayan ve gelişimini yer ve budama yönünden fazla müdahale edilmeden geçiren ağaçlarda ise daha sağlıklı ve sorunsuz bir gelişim gözlemledim.

cemal.S
05-02-2013, 17:12
Arkadaşlar çelikten limoni servi üretimi yapmak istiyorum kasım ayıda bitti ama serayı yapmıştım bunun dikim zamanı en iyi hangi aydır

Merhabalar...!

Şubat sonu mart başı gibi başlayıp nisan ayı sonuna kadar çelik alıp üretime başlayabilirsiniz. Önceki paylaşımları dikkatlice okuyun bence. Çok şey bulacağınızdan eminim.

Kolay gelsin.

femete
05-02-2013, 23:32
Çorum için 3 adet limoni servi getirttim. Bu kışı evde geçirdiler. Bahara bahçeye alacağım. Ama bu soğuk iklim beni endişelendiriyor. Çorum'da -15 nadir görülür. Ama bu durum bitkiyi tamamen öldürür mü? Yoksa gelişimine mi zarar verir?

kelebek çalısı
06-02-2013, 00:41
Çorum için 3 adet limoni servi getirttim. Bu kışı evde geçirdiler. Bahara bahçeye alacağım. Ama bu soğuk iklim beni endişelendiriyor. Çorum'da -15 nadir görülür. Ama bu durum bitkiyi tamamen öldürür mü? Yoksa gelişimine mi zarar verir?

Çorum 7a ve 7b sınırında gibi görünmekte. Yani bir şansı var olduğuna inanıyorum.

Dikeceğiniz alan hakkında bir fikrim yok fakat naçizane tavsiyem, kışı daha korunaklı geçirebileceğine inandığınız yerleri tespit eder ve de bu ağaca güneye bakan cephelerde yer vermeye dikkat ederseniz, ona rastgele bir yere dikmeye oranla bir şans vermiş olacaksınız.

Yine de bulunduğunuz bölgeye yakın olan üyelerimiz daha yerinde önerilerde bulunacaklardır.

ahmetiri
14-02-2013, 23:04
Arkadaşlar limoni servi yetiştirmek istiyorum fakat çevremde çelik alabileceğim bir anaç yok. Tohum dan yetiştirsem diye düşündüm. Acaba tohumlar ekmeden önce işlem ister mi ? Direk olarak eksem çıkar mı?

gokselcetin
15-02-2013, 05:57
Sayın femete, sayın kelebek çalısı'nın önerilerine katılarak bende ek yapmak isterim. Limon serviyi soğuk iklimlerde yaşatabilmek için mavi servi ya da kara serviye aşılıyorlar. Kök kısım yani altlık soğuğa daha dayanıklı türler olduğunda limon servi de Tokat, Çorum gibi bölgelerde yaşamakta.
Saygılar.

ÇeşmeGarden
22-02-2013, 17:12
Bahçemde limon serviler var ve çit olarak kullanıyorum. Servilerim toprağa kadar iniyor. Fakat rüzgarlı havalarda altında çok çöp birikiyor. Birde gübrelemede zor oluyor. Acaba yerden 10-15 cm gövdeyi açıkta bıraksam olurmu ? zira çitin arkasında 30 cm lik duvar var. Bu konuda değerli önerilerinizi bekliyorum.

ÇeşmeGarden
23-02-2013, 14:55
Merhaba dostlar
Bahçemde çok sayıda limo servi ağacım var. Ağaçlarım yere kadar ve bu benim altını çapalamam ve gübrelemem için sorun oluşturuyor. Altan 15-20 cm gövdeyi açıkta bıraksam bir sorun olurnu?:)

gokselcetin
23-02-2013, 18:39
Sayın ÇEŞMEGARDEN;
Gübrelemeyi toprak ısısı açısından mı düşünüyorsunuz bilmiyorum fakat fidanlarınız büyük ise bence fidanlarınızın formlarını dip dalları keserek bozmayın. Ama bu size kolaylık sağlayacaksa budama yapmanız sorun olmayacaktır. Tabii bu işlemi fidanlar gözlerini patlatmadan yapmak daha uygun olabilir.

kelebek çalısı
24-02-2013, 01:27
Sn. ÇeşmeGarden,

Benim ağaçların alt dalları 20-25 cm kadar budanmış vaziyette. Dalları alttan bu şekilde temizlemenizin hiç bir zararı yoktur. Görsel olarak da rahatsız edici bir durum söz konusu değil benim açımdan. Biz de zamanında gübreleme ve ağacın dip kısmına havuz açma işlemi adına bunu gerçekleştirmiştik. Ağacın havalanması için de daha iyi olduğunu düşünüyorum. Hastalık ve zararlılara karşı iyi havalanamayan ağaçlarda bu tip sorunlarla karşılaşma olasılığı daha yüksek.

gokselcetin
24-02-2013, 07:23
Tabii ki göz zevki nasıl istiyorsa öyle yapılabilir. Önce ki yazımda da belirttiğim gibi budama yapılmasında hiç bir sakınca yoktur. Fakat ağaca su yürümeden yapılması daha uygun olur ki ağaç bu kesilen yerlerden fazla su kaybına uğramasın. Çünkü bu durum büümeye geçmiş bir fidanda büyük sıkıntı oluşturabilir. Ya da macunla kesilen yerlerin kapatılması hem su kaybını hem de hastalıklara karşı açık olan yaraların kapatılması adına olumlu bir davranıştır. Hastalıklar oluşmadan önce düzenli bir şekilde belirli dönemler dipten ve yapraktan olmak üzere çeşitli fungusitler kullanılır. Ağaçların durumunu bilmiyoruz fakat yan yana yakın dikilmiş ve yan dalları birbirine geçmiş ibreli türlerde de bu tür mantar hastalıklarına sık yakalanılabilir. Bu dallar birbirini engeller, bu kısımlarda ki ibreler dökülür bu yüzden form kaybı oluşur.

ÇeşmeGarden
24-02-2013, 09:42
sayın gokselcetin değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

ÇeşmeGarden
24-02-2013, 09:45
sayın kelebek calısı değerli yorumunuz için teşekkür ederim.

UĞURR
23-05-2013, 00:15
Merhabalar...
Neredeyse bütün forumu okudum ancak sorunuma çare olabilecek bir bilgiye rastlamadım...
Yaklaşık 2 ay önce yetiştirip satmak üzere 1000 adet limon selvi fidanı diktim... 2 aydır fidanlarda birkaç cm uzama dışında hiç bir değişiklik olmadı... bilgisi olduğunu düşündüğüm bir kişinin önerisiyle elimde var olan yarasa gübresini bitkilere verdim ancak hala hiç bir gelişim olmadı... tekrar danıştığım bazı kişiler map (mono amonnıum phosphate) gübresi vermemi ve arkasından hümik asit vermemi söylediler sizce bu doğru bir uygulamamı olur...

diğer bir sorumda kullandığım toprak konusunda olacaktı... bitkileri tüplerden saksılara alırken toprak ve 4/1 oranında da torf kullandım bununda doğru olmadığını toprağın daha gevşek olması gerektiğini söylediler... bunun için ne yapabilirim? bitki köklerini incitmeden çapalayarak toprağına pomza taşı (cüruf) karıştırsam bi fayda gösterir mi acaba??

yardımcı olursanız çok sevinirim... şimdiden teşekkürler...

UĞURR
24-05-2013, 13:44
bu konuda yardımcı olabilecek kimse yokmu?? :(

MUSTAFA DRAGET
16-06-2013, 21:25
apartmanımızın bahçe düzenlemisi için bodur olmayan limon selvi fidanı arıyorum 1,5-2 metre uygun fiyata olan arkadaşlar varsa mesaj yazarlarsa sevinirim

kokett
02-08-2013, 13:55
Dün Eminönü mısır çarşısında gezerken limoni servi çok hoşuma gitti. Sordum havadar ve aydınlık yerleri severmiş. Benim de güney cephesi, bol rüzgar alan bi balkonum oldugundan hemen almak istedim balkonda saksıda yetiştirmek için.

17 sayfanın tamamına yakınını okudum. Saksı için pek uygun değilmiş. Bu beni üzdü. Satıcı saksıda yetişebileceğini söylemişti. Yalnız 2-3 ay sonra saksısını değiştirmemi daha büyük bir saksıya almamı söyledi. Yanı Kasım ayı saksı değişimine uygun bir ay mıdır? Saksı değiştirirken köklerindeki toprakları temizlemememi söyledi. Kökleri zarar görürse kururmuş. Ama topragın kalitesinden emin olamıyorum. Toprağın cinsi çok önemli midir limoni servi için?

Saksı değiştirirken yeni ekleyeceğim kompostu pomza taşı ve hindistan cevizi torfundan yapacağım. Dibe de elimde halhazırda bulunan çakıl taşlarını koyacağım. Hümik asitten bahsetmişsiniz. Zen garden da leonardit humus gördüm. yeni ekleyeceğim toprağa bundan katmam mı mantıklı olur. Yoksa hümik asitle sulama yapmam mı? Eğer sıvı hümik asitle sulama yapacaksam bir kereye mahsus mu kullanılıyor? Ayrıca Compo marka igne yapraklı bitki gübresi ve çam tuzu adı altında ürünlerde var. Bunlar hakkında ne düşünüyosunuz?

Kusura bakmayın çok soru sordum, tüm forumu okuduktan sonra çok fazla şey öğrendim sorular da o yüzdne böyle birikti :) Halbuki okumasaydım nasıl bakiyim diye sorucaktım sadece :)

Umarım sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirim de bi daha başınızın etini yemem. :)

femete
03-08-2013, 03:44
Şubat ayında İzmir'den kargo ile aldığım 3 limon serviyi 30 litrelik saksılara diktim. Çorum şartları soğuk olduğu için önümüzdeki kışı nasıl atlatacaklarını bilmiyorum. Ama kuzey cephelerini koruyabileceğim mekanlara dikmeyi düşünüyorum.

Şu anda 25-30 cm. olarak diktiğim servilerden ikisi 60 cm. ye ulaştılar. Onları killi toprağa dikmiştim. Görüntü olarak da çok nizamiler... Biri ise yanlara açılarak sürdü ve fazla gelişemedi. Onu torfa dikmiştim.

Merak edenlere duyurulur...

ahmetiri
16-08-2013, 16:11
Herkese merhaba arkadaşlar. Ben internet ten edindiğim limon servi tohumlarını önce soğuk katlama yaptım sonra plastik bardaklarda çimlendirdim. birkaç ay sonra da yani bu ramazan başı gibi daha büyük kaplara aktardım ve düzenli olarak haftada 1 suladım. Aslında gelişimleri gayet düzel ama çıkanlar limon servi gibi durmuyor. Bunların tam olarak ne olduğunu bilen var mı?

Tohumcu Nılgun
17-08-2013, 13:37
Herkese merhaba arkadaşlar. Ben internet ten edindiğim limon servi tohumlarını önce soğuk katlama yaptım sonra plastik bardaklarda çimlendirdim. birkaç ay sonra da yani bu ramazan başı gibi daha büyük kaplara aktardım ve düzenli olarak haftada 1 suladım. Aslında gelişimleri gayet düzel ama çıkanlar limon servi gibi durmuyor. Bunların tam olarak ne olduğunu bilen var mı?
MasaAllah ne kadar hizli buyumusler. :)
Turu hakkinda bir fikrim yok ama daha yakindan ve daha net bir fotografla (Bu Agacin adi nedir?) basliginda sorarsaniz cabuk sonuca ulasabilirsiniz. :)

Sinan1903
07-09-2013, 19:36
Merhaba arkadaşlar, forumda yeniyim, bahçemdeki Limoni Servi fotograflarını sizlere paylaşacağım.

İşte fotograflar :

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=439417&stc=1&d=1378575260

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=439418&stc=1&d=1378575260

İkinci fotograftaki Limoni Servi'de bazı dallar kurumuş durumda sizce ne yapmalıyım ?

Sulman
12-11-2013, 12:09
Sevgili dostlar.

Limon servi'nin altuni sarı renk alması veya tamamen yeşil olması sizce neye bağlıdır?

Bol sulama ile rengi tamamen yeşile döner mi? Çok sarılık bence iyi bir durum değil gibi.

Mevsim ile alakası yok bendeki bazı limon servileri daha yeşil bazıları altuni sarı...

Yeni fideler aldık onlar yemyeşil... Bol su durumunda daha mı yeşil oluyor?

Saygılar.

Ünler
12-11-2013, 14:44
Sevgili dostlar.

Limon servi'nin altuni sarı renk alması veya tamamen yeşil olması sizce neye bağlıdır?

Bol sulama ile rengi tamamen yeşile döner mi? Çok sarılık bence iyi bir durum değil gibi.

Mevsim ile alakası yok bendeki bazı limon servileri daha yeşil bazıları altuni sarı...

Saygılar.
Sayın sulman , limonu servinizdeki sararma sulamanın yetersizliğinden oluyor. Limonu servinizi muntazaman hergün sabah veya öğleden sonra bolca sularsanız rengi ve sararmalar düzelir.

Sulman
12-11-2013, 17:42
Sayın Ünler,

Çok teşekkürler cevabınız için. Ben yazın 3 günde bir suluyordum... Altuni renkte güzel ama yeşili bir harika. Demekki az sulamışım, yetersiz gelmiş. Fethiyede 40 dereceyi aşabiliyor sıcaklıklar. Yaza ve ilk baharda daha bol sulayacağım.

Saygılar.

cemal.S
12-11-2013, 21:56
Sevgili dostlar.

Saygılar.

Merhabalar...!

Limon selviler suyu severler ancak çok dikkat edin fazla suda zararlıdır.. Toprağı nemli olsun yeterlidir derim.. Yarı gölge bir yerde daha yeşil dururlar.. Hatta bir ikide olsa değişik türü vardır.. Bol suyla ilgisi yoktur.. Konunun uzmanı değilim ancak bir üretici olarak bu bilgileri paylaşmak istedim umarım faydalı olmuşuzdur..

Kolay gelsin..

cemal.S
12-11-2013, 22:02

Merhabalar..!

Bitkileriniz büyük ihtimalle KARA SELVİ... Normalde limon selvinin aşılandığı bir tür.. Limon selvi tohumla üretilmez.. Veya ben hiç görmedim diyelim.. Neyse oldukça sağlıklı görünüyorlar..

Kolay gelsin.

cemal.S
12-11-2013, 22:16
Dün Eminönü mısır çarşısında gezerken limoni servi çok hoşuma gitti. Sordum havadar ve aydınlık yerleri severmiş. Benim de güney cephesi, bol rüzgar alan bi balkonum oldugundan hemen almak istedim balkonda saksıda yetiştirmek için.

17 sayfanın tamamına yakınını okudum. Saksı için pek uygun değilmiş. Bu beni üzdü. Satıcı saksıda yetişebileceğini söylemişti. Yalnız 2-3 ay sonra saksısını değiştirmemi daha büyük bir saksıya almamı söyledi. Yanı Kasım ayı saksı değişimine uygun bir ay mıdır? Saksı değiştirirken köklerindeki toprakları temizlemememi söyledi. Kökleri zarar görürse kururmuş. Ama topragın kalitesinden emin olamıyorum. Toprağın cinsi çok önemli midir limoni servi için?

Saksı değiştirirken yeni ekleyeceğim kompostu pomza taşı ve hindistan cevizi torfundan yapacağım. Dibe de elimde halhazırda bulunan çakıl taşlarını koyacağım. Hümik asitten bahsetmişsiniz. Zen garden da leonardit humus gördüm. yeni ekleyeceğim toprağa bundan katmam mı mantıklı olur. Yoksa hümik asitle sulama yapmam mı? Eğer sıvı hümik asitle sulama yapacaksam bir kereye mahsus mu kullanılıyor? Ayrıca Compo marka igne yapraklı bitki gübresi ve çam tuzu adı altında ürünlerde var. Bunlar hakkında ne düşünüyosunuz?

Kusura bakmayın çok soru sordum, tüm forumu okuduktan sonra çok fazla şey öğrendim sorular da o yüzdne böyle birikti :) Halbuki okumasaydım nasıl bakiyim diye sorucaktım sadece :)

Umarım sağlıklı bir şekilde yetiştirebilirim de bi daha başınızın etini yemem. :)

Merhabalar...!

Saksıdaki bitkilerin değişimleri veya toprakla buluşturulmaları her zaman olabilir... Toprağın cinside yapacağınız karışımda önemlidir.. Hindistan cevizi kabuğu da ponza taşıda boş malzemelerdir.. Mutlaka 3/1 oranında toprak katın karışımınıza hatta bulabilirseniz yanmış koyun gübreside ilave edin.. Bana göre başka şeylere gerek yok.. Bir üretici olarak faydalı olmuşuzdur umarım..:):)

Kolay gelsin.

Sulman
14-11-2013, 07:52
Sayın Cemal Bey,

Cevaplarınız için teşekkürler.

Bir yakınımızdan duydum limon servinin değişik türlerinin olduğunu. Uç yaprakları aşağı kıvrık türler varmış. İnternette araştırdım, bulunduğumuz mevki'de araştırma yaptım değişik bir türe rastlayamadım.

Mavi serv, mazılar vs... Limon serviye benziyor ama değişik türü değil limon servinin. Resim bulabilirseniz ismi ile paylaşabilir misiniz?

Saygılar.

ahmetiri
17-11-2013, 11:01
Cevabınız için teşekkürler Cemal.S bey.

Peki bunlara limon servi aşıya bilir miyim acaba yani aşılama kolay mı , kolay tutar mı?