PDA

View Full Version : Limon Servi (Cupressus macrocarpa) 'Goldcrest'

Sayfalar : 1 2 [3]

cemal.S
17-11-2013, 20:55
Cevabınız için teşekkürler Cemal.S bey.

Peki bunlara limon servi aşıya bilir miyim acaba yani aşılama kolay mı , kolay tutar mı?

Merhabalar...!

Aşı ayrı bir uzmanlık ve beceri konusu.. Neden olmasın elbette olur.. Şubat-Mart gibi deneyin derim.. Aşı ile ilgili bir sayfamız olacak bir göz atın isterseniz..

Kolay gelsin..

kokett
06-03-2014, 12:57
Merhabalar...!

Saksıdaki bitkilerin değişimleri veya toprakla buluşturulmaları her zaman olabilir... Toprağın cinside yapacağınız karışımda önemlidir.. Hindistan cevizi kabuğu da ponza taşıda boş malzemelerdir.. Mutlaka 3/1 oranında toprak katın karışımınıza hatta bulabilirseniz yanmış koyun gübreside ilave edin.. Bana göre başka şeylere gerek yok.. Bir üretici olarak faydalı olmuşuzdur umarım..:):)

Kolay gelsin.

Cevabınızı yeni görüyorum. Teşekkür ederim :)

Toprak ve saksı değişimini yaptım. Serviyi kendi toprağından ayırmadım zaten kökleri tüm toprağı sarmıştı imkansızdı.

Elimde hazır kaktüs toprağım vardı compo sana markalı. İçeriği turba, dere kumu, perlit gibiydi. elimde bir miktar vermikülit ve cocopeat vardı. Onları da ekledim. Bayağı karışık bir harcım oldu.. Ancak sararma ve renk solma problemine çözüm bulamamıştım. Muhtemelen saksıda çok mutlu değil..

Dün gittiğim çiçekçi bana saçıkıbrıs denen bir şey önerdi. Aldım ben de. Satıcı tüm bitkileri yeşillendirdiğini söyledi. forumda onu araştırıyordum aslında servilerde kullanan olmuş mu diye. O şekilde sizin cevabınıza denk geldim. Ama sanırım bitkinin ihtiyacı demirsülfat(saçıkıbrıs) değil de magnezyum sülfatmış.. Yine de denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum :)

cemal.S
12-03-2014, 06:11
Cevabınızı yeni görüyorum. Teşekkür ederim :)

Toprak ve saksı değişimini yaptım. Serviyi kendi toprağından ayırmadım zaten kökleri tüm toprağı sarmıştı imkansızdı.

Elimde hazır kaktüs toprağım vardı compo sana markalı. İçeriği turba, dere kumu, perlit gibiydi. elimde bir miktar vermikülit ve cocopeat vardı. Onları da ekledim. Bayağı karışık bir harcım oldu.. Ancak sararma ve renk solma problemine çözüm bulamamıştım. Muhtemelen saksıda çok mutlu değil..

Dün gittiğim çiçekçi bana saçıkıbrıs denen bir şey önerdi. Aldım ben de. Satıcı tüm bitkileri yeşillendirdiğini söyledi. forumda onu araştırıyordum aslında servilerde kullanan olmuş mu diye. O şekilde sizin cevabınıza denk geldim. Ama sanırım bitkinin ihtiyacı demirsülfat(saçıkıbrıs) değil de magnezyum sülfatmış.. Yine de denemekten zarar gelmez diye düşünüyorum :)

Merhabalar...!

Bakınız sizinle neler paylaşacağım.. Çiftçilik hatta köylülük sabır işidir.. Bizim bitki, çiçek ve böcek işide aynısıdır..:))))Sizden bir istirhamım olacak lutfen bitkinizi rahat bırakın :))))))) ve suyunu eksik etmeyin.. Fazlada sulamayın elbette oda zarar verir ve yapraklarını sarartır ve öldürür sizi üzer... Siz saksısını değiştirmekle gerekeni yapmışsınız.. Bundan sonrası yukarıya emanet..:)

Kolay gelsin..

Saygıyla..

nicholai hel
12-03-2014, 08:43
Sn. kokett, saksı harcını bilinçli mi yaptınız yoksa elinizdeki malzemeleri mi değerlendirdiniz bilemiyorum, demişsiniz ki; "İçeriği turba, dere kumu, perlit gibiydi. elimde bir miktar vermikülit ve cocopeat vardı. Onları da ekledim."

Bu malzemelerden dere kumu dışında hepsi su tutucu özellikli malzemeler. Tabi dere kumu kaktüs toprağının içeriğinden geldiği için sanıyorum iyi bir orandandır ama sonradan eklediğiniz vermikülit ve cocopeat toprağın su tutma kapasitesini oldukça artırmıştır. Karışımınızda biraz da çakıl, lav taşı, pomza içeriği olsaydı biraz daha süzek, drenaj kapasitesi yüksek bir karışım olurdu. Elbette yaptığınız karışım sadece torf veya cocopeat kullanmış olmaktan kat kat iyidir ki bir çok yeni başlayanın en sık yaptığı hata odur. Kullandığınız malzemeler içinde dere kumu dışında perlit ve vermikülit de partiküllü yapıları sayesinde drenaja katkı sağlayan, toprağı havalı tutan malzemelerdir, su tutma özelliklerinin yanında. Bu nedenle endişelenecek bir durum olarak algılamayın. Sadece ufak bir uyarıda bulunayım istedim.

Sonuç olarak, şu anki toprak karışımınızda sulama aralıklarına özen göstermenizi tavsiye ederim. Yüzeyin kurumasını mutlaka bekleyin. Ağacınız suyu biraz sevdiği için bu karışımınız sıkıntı çıkarmayacaktır, sulamaya dikkat ettiğiniz sürece, ama farklı türler için bu karışım çok daha sorunlu olabilir. Aklınızda bulunsun.

Sağlıklı ağaçlar dilerim...

kokett
12-03-2014, 09:46
Merhabalar...!

Bakınız sizinle neler paylaşacağım.. Çiftçilik hatta köylülük sabır işidir.. Bizim bitki, çiçek ve böcek işide aynısıdır..:))))Sizden bir istirhamım olacak lutfen bitkinizi rahat bırakın :))))))) ve suyunu eksik etmeyin.. Fazlada sulamayın elbette oda zarar verir ve yapraklarını sarartır ve öldürür sizi üzer... Siz saksısını değiştirmekle gerekeni yapmışsınız.. Bundan sonrası yukarıya emanet..:)

Kolay gelsin..

Saygıyla..

Sevgili Cemal.S Teşekkür ederim ilginize. Şu an bıraktım güneşli balkona toprağı kurumadıkça dönüp bakmıyorum öyleyse. Sadece sarılığı beni üzmüştü umarım havalar düzeldikçe o da kendine gelir. ;)

kokett
12-03-2014, 09:55
Sn. kokett, saksı harcını bilinçli mi yaptınız yoksa elinizdeki malzemeleri mi değerlendirdiniz bilemiyorum, demişsiniz ki; "İçeriği turba, dere kumu, perlit gibiydi. elimde bir miktar vermikülit ve cocopeat vardı. Onları da ekledim."

Bu malzemelerden dere kumu dışında hepsi su tutucu özellikli malzemeler. Tabi dere kumu kaktüs toprağının içeriğinden geldiği için sanıyorum iyi bir orandandır ama sonradan eklediğiniz vermikülit ve cocopeat toprağın su tutma kapasitesini oldukça artırmıştır. Karışımınızda biraz da çakıl, lav taşı, pomza içeriği olsaydı biraz daha süzek, drenaj kapasitesi yüksek bir karışım olurdu. Elbette yaptığınız karışım sadece torf veya cocopeat kullanmış olmaktan kat kat iyidir ki bir çok yeni başlayanın en sık yaptığı hata odur. Kullandığınız malzemeler içinde dere kumu dışında perlit ve vermikülit de partiküllü yapıları sayesinde drenaja katkı sağlayan, toprağı havalı tutan malzemelerdir, su tutma özelliklerinin yanında. Bu nedenle endişelenecek bir durum olarak algılamayın. Sadece ufak bir uyarıda bulunayım istedim.

Sonuç olarak, şu anki toprak karışımınızda sulama aralıklarına özen göstermenizi tavsiye ederim. Yüzeyin kurumasını mutlaka bekleyin. Ağacınız suyu biraz sevdiği için bu karışımınız sıkıntı çıkarmayacaktır, sulamaya dikkat ettiğiniz sürece, ama farklı türler için bu karışım çok daha sorunlu olabilir. Aklınızda bulunsun.

Sağlıklı ağaçlar dilerim...

Sevgili nicholai hel, verdiğiniz tavsiyeler için çok teşekkür ederim. Dikkate alacağım.

Hazırladığım karışım yarı bilinçli şekilde oldu diyelim. Forumda iyice okumuştum nasıl olması gerektiğini. Ancak elimdeki malzemelerin dışına pek çıkmak istemedim. O nedenle böyle oldu. Pomza ve lav taşım olsaydı gerçekten daha iyi olurdu ama şöyle yaptım onun yerine. En dibe iri çakıl taşları koydum. Küçük bir poşet de minik çakıl taşlarım vardı. araya onları serpiştirdim.

Ama gerçekten harcı çok fazla su tutuyor. O nedenle azar azar suluyorum. ;)

alidokurlar
13-03-2014, 21:41
merhaba ben zimir dikiliden yazıyorum
yazlığımın etrafına ekmek istiyorum
iba kullanımı uygunmu acaba ve nasıl yapabiirim
veya başka hangi yöntemle çoğaltabilirim yardımcı olursanız
teşekkür ederim

mermerdem
27-03-2014, 22:36
merhaba ben çatalcada 600m2 ufak bir yer aldım geçen sene. doyasıya ekip biçip araştırıp tekrar ekiyorum vs ama bir yerde tıkandım. etrafına 90 civarı limon servi ektik. babamda graydere kanal açtırmış doldurduk içlerine derince gayet güzel. bir tanesi kurudu sanırım farklı bir sorunu vardı ama diğerleri yeşil hala çok şükür 5 ay kadar oldu ekeli bu arada.

sorunuma gelince serviler biraz fazla derine ekildiği için normal toprak seviyesinin 1-2 karış altında kaldılar. ben bu toprakları üzerlerine yaysam dallarını alttan biraz budayarak veya hiç budamadan? asıl merak ettiğim konu bu aslında olması gerekenin biraz üzerinde gömülürse bir limon servi bunun etkileri nasıl olur acaba? 90 tane ağacı tekrar kazarak yükseltmek çok büyük bir sorun benim için. yardımlarınıza muhtacım diyebilirim. şimdiden teşekürler herkese...

herkese bol yeşilli hayatlar.

Northstar
14-04-2014, 08:11
Sanırım güneşten bazı dallarında ufak kuruma meydana gelmeye başladı dün akşam itibari ile hemen gölgeye koydum. düşündüğüm kadar güneşe dayanıklı değil sanırım.

gurel
23-04-2014, 16:25
merhaba arkadaşlar bu gün çelikten diktiğim limon servilerim

sabri10
04-05-2014, 21:42
Merhaba;limon servi içanadolu koşullarında dış mekanda yaşar mı? şimdiden teşekkür

burak12
05-05-2014, 00:24
Merhaba acaba limon servi yi Ankara da nerede bulabilirim?Nerede satılır?

Semace
06-05-2014, 14:59
Merhaba..
Benim limon servilerimde sarardı hatta kurumaya doğru hızla ilerliyorlar. Orman humuslu toprağa compo basacote kullanmamı önerdiler, ben de öneriye uyup uyguladım. Bekliyorum, düzelirmi bilmem ama onları öyle gördükçe kahroluyorum.. Tüm mesajları okusam da illa ki bire bir cevap istiyor gönül.. Ziyadesiyle yardım önerilerinize ihtiyacım var.. Şimdiden teşekkürler..
Muhabbetle..

Ya volna
08-05-2014, 09:43
Merhaba Burak12
Ankara'da şehir dışına doğru ( Karşıyaka mezarlığı civarında) fidanlıklar var oralarda bulabilirsin, ben ordan almıştım fakat daha sonra büyük yapı marketlerinde de gördüm.

altan01
09-05-2014, 08:25
Merhaba
forumda gördüm servi klonlamayı, araştırdım satın almaktan daha mantıklı ve ucuz geldi. Çünkü bana yaklaşık 150-200 adet limoni servi lazım, fakat bahsedilen ve övülen CLONEX marka ürünü hiçbiryerde bulamadım.magicplant ta stok yok. nerden bulabileceğim konusunda bana yardımcı olacak ya da benzer kalitede ürün önerecek arkadaş varsa minnettar olurum.

Ya volna
14-05-2014, 16:55
Merhaba..
Benim limon servilerimde sarardı hatta kurumaya doğru hızla ilerliyorlar. Orman humuslu toprağa compo basacote kullanmamı önerdiler, ben de öneriye uyup uyguladım. Bekliyorum, düzelirmi bilmem ama onları öyle gördükçe kahroluyorum.. Tüm mesajları okusam da illa ki bire bir cevap istiyor gönül.. Ziyadesiyle yardım önerilerinize ihtiyacım var.. Şimdiden teşekkürler..
Muhabbetle..
Merhaba Semace
Benim limon servim de aynı durumda, sen bir çaresini buldun mu? Anlattığın şey işe yaradı mı? Belki bana da derman olursun....

Semace
11-06-2014, 19:37
Merhaba Ya volna;
Çok üzülerek yazıyorum, limon servilerimi sökmek zorunda kaldım.. Araştırdım soruşturdum köklerinin asla hava almaması ve saksı değiştirirken azıcık toprağının dökülmemesi lazımmış. Ayrıca bazı yetiştiriciler ibiği dediler (kafi gelmedi tabi bana bu benzetme) üzerindeki uzun başlığı boyun eğmişse artık o serviden hayır gelmezmiş. Muhakkak bir yerde hata yaptım :( Acemilik adına da olsa bir canlıyı kaybetmek beni ziyadesiyle üzdü.. Umarım sizin serviniz canlanır..

cemal.S
29-06-2014, 23:20
Merhaba;limon servi içanadolu koşullarında dış mekanda yaşar mı? şimdiden teşekkür

Merhabalar...!

Karasal iklime uygun olduğunu sanmıyorum...Örneğin TOKATTA verimli olamadılar.. biraz geç oldu kusura bakmayın...

Kolay gelsin..

cemal.S
29-06-2014, 23:22

Merhabalar...!

Bana göre hiç dikmeyin başarılı olmaya bilir..Yeşil leylandi tercih edebilirsiniz..

Kolay gelsin..

Ya volna
30-06-2014, 17:40
Semace ve Cemal S, yanıtınız için teşekkür ederim.
Benimkinin durumu daha vahim o zaman çünkü toprağını fidanlıkta değiştirdiler. Toprak değişimini yapan kişi çok özensiz davrandı zaten. Köklerinin hassas olduğunu daha sonra öğrendim:( şuan tamamiyle kurudu, altın sarısı harika bir renk aldı atmaya kıyamadım, balkonda öylece duruyor. Bu arada benim limon serviden limon kokusu hiç alamadım. Bu normal mı acaba?

Hellmarch
08-07-2014, 14:05
Merhabalar, benim çelik alma ile ilgili birkaç sorum olacak.

Çelik alınacak limoni servinin belli bir yaşın, boyun üzerinde olması gerekli midir?

Çok miktarda üretim yapmak için bir veya birkaç ağacı kullanacak olursak bu ağacın gelişimine zarar vermiş olmaz mıyız?

Sizin bir ağaçtan bir kerede aldığınız çelik adedi ortalama kaç adettir? (Ağacın yaş ve boyutlarını da yazarsanız sevinirim.)

Teşekkürler.

hosseda
08-07-2014, 16:34
Bahçeye ( özellikle yazlık bahçesine) limon selvi dikmenin hatalı bir karar olduğuna inanıyorum. Bu ağacın zamanla iç kuruma yapmasını önlemek zor.
Yıllara yazık olmakta.

oguzhancanoglu
24-07-2014, 12:28
Herkese merhaba forumda yeniyim bazı sorularıma cevap arıyorum yardımcı olursanız sevinirim.
Müstakil bir eve taşındık eski ev sahibi diğer evlerle irtibatı kesmek ve çit oluşturmak için limon servi dikmiş.
Bahçe işlerini severim elim yatkındır. Aklımdaki sorular şunlar
-Limon servi ağacını bu şekilde çit yapmak doğru mudur?
-Bu limon servi ağacının türü nedir?
-Boylarının çok uzamasını istemiyorum örneğin 5 mt. sonra üstten budama yapabilir miyim? Yanlarından budama yapıp düz görünmelerini sağlamamda sakınca varmı?
-Ne sıklıkla sulamalıyım?
-Gübremele yapamalı mıyım? Nasıl bir gübre hangi mevsimde?
-Geçen gün birisi rüzgardan devrildi kökleri bu kadar yüzeysel mi? Bir önceki gün sulama yapmıştım ondanmı kaynaklandı?
Devrilen ağacı kaldırıp iple bağladım dibine toprak dolgusu yaptım sorun görünmüyor başka bir şey yapmalı mıyım?
Biraz uzun oldu ama forumda cevabını bulamadım çoğunun teşekkür ederim şimdiden :)

Sulman
17-09-2014, 09:03
Merhabalar sevgili dostlar ve Sn.oguzhancanoglu

-Çit için muhteşem seçim, (Aralık 1,5 karış harika olur)(Tam kapar ilerde mantar-küf problemi olabilir.) (Ben olsam 2 şer metre aralık bırakırım ağaçlar zor kapar belki ama ağaçlar devasa olunca küf, mantar problemi daha az olur) (Yinede çok sık ekilen çit tarzı limon serviler muhteşem bir görüntü oluşturuyor.)

-Sizinki Limoni Servi Cupressus Macrocarpa Goldcrest (Farklı türleri rivayete göre var ben görmedim... Ters dönen ince yapraklıları varmış... Burada bir dostumuzdan duydum)

-Sakınca yok. Her türlü budamayı yapabilirsiniz. Bahar ayına dikkat edin, ağacın canının yanacağını, orjinalliğini bozduğunuzu unutmayın :) Ben ellememe taraftarıyım. Belki sadece yanlar olabilir. Sık ekilenler tepeden kesilebilir, tek ekilenler tepeden kesilirse top bir görünüm alır vs....

-Ege- Akdeniz yazın gün aşırı, yapraklarıda dahil, doyura doyura... Diğer bölgelerde 2 günde veya 3 günde bir yapraklarıda dahil doyura doyura... Kışın ve baharda gerekmez.

-Gübre ihtiyacı hiç yok- Kullanmamanızı tavsiye ederim

-Devrilenler ve devrilmeyenler- Aşılı aşısız- Kazık kök ve saçak kök...Bence her ağaç kazık kök yapar fakat vakit alır. Yeterince vakit almamış, kazık kök yapamamış. Güçlü servi türüne aşılı limon servilerin kazık kökte daha başarılı olduğunu düşünüyorum daaa... Nereden bileceğiz yaptı mı yapmadı mı? En iyisi işin ehli, garantili bir yerden limon servileri satın almak. Yinede herşey zaman diyorum. Saçak köklülerde geliştikçe kazık atar bence.... Dibe....

Rüzgarlı bölgeler 2-3 yıl kargı ile rüzgar yönünün tersine destekleyin. Toplar kanımca...

Saygılar.

-------------

Yaklaşık 1,5 yıl önce bahçeye 16 adet limon servi ektim. Bu yazıyı limon servilerini yeni dikecekler, bakım yapacaklar için yazmak istedim. Saksıda bakımı kapsamaz.

Limon servilerin boyu ilk yıl 1 metreyi aşkındı. Çok cılız değilllerdi. Baharda çok az normal oranda gübre takviyesi yaparak ektim. Bazılarının yaprakları çok canlı yeşil özelliğini kaybedip sarıya döndü... Sulamama rağmen.

Geçen ilkbaharda normal dozajda gübreleme ve bakım yaptım. Aynı şey yeniden tekrarlandı. Aralarından bir adet vefat bile oldu.

Çevremde neredeyse 100 bahçeyi gezmişimdir. Çok bakımlı bahçelerde limon serviler neşesiz. Kesinlikle gübre istemiyor. Yaklaşık 5 aydır gübreyi kesitim. Cart yeşiller.

Bir tanıdığım çim alana 30 adet limon servi ekti. Aynı muhitteyiz. Çim alanın sulaması otomatik. Bazı serviler öldü, bazıları büyüyemedi... İlk başlarda. Sonuç olarak hepsi öldü. Nedeni ekerken ve çim biçme sonrasında limon servilerinde gübre alması.

Yaklaşık 1 yıldır her yerdeki limon servileri inceliyorum. Kaldırım kenarlarındakiler, hatta minik süs taşlarının arasına gömülü olanlar en güzel büyüyenler (0 bakım). Su harici başka bir ihtiyacı yok. Bu sayede bende limon servilerimi kurtardım. Cart yeşil renge kavuşturdum.

İlk 2-3 yıl su ihtiyacının yüksek, sonrasında normal hava şartlarında gidebileceğini düşünüyorum. Dip suyunu bulması lazım.

Bu arada deneyimlerinden biride dipten dal kesmenin boylanmaya yardımcı olmadığıdır. Nasıl isterse öyle gelişir. Rüzgarda veya hava şartların kaykılmaya müsait olsa da kargı ile desteklenmek hoşuna gitmiyor. Nasıl isterse öyle büyümek istiyor. Kendi yolunu buluyor.

Yazın başlarında bahçemize çim yaptım. Her gün sulanması gerekiyor çimlerin. Limon servilerin yaklaşık 13 tanesinde sulama sırasında diplerinde su birikmesi oluşuyordu. Yani her gün sulandılar... Diplerinde su birikenler, diğerlerine nazaran daha boylu, daha geniş, daha cart yeşil......Tabi toprağınızın su tutma oranına da bağlıdır. Fakat sonuç olarak suyu çok ama çok seviyorrrr......Yazın fazla suyun takviyesi büyük.

Burada sevgili dostlardan biri aylar önce sabah akşam sula demişti ilk başlarda tereddüt etsemde tamamen doğru.

0 gübre-yazın bol su= sağlıklı Limon serviler...

Sevgiler.

gkhnuvola
27-09-2014, 02:20
Herkese merhaba. Forumda yeniyim bugün ikeadan sadece servi olarak geçen bu çiçeği aldım limon servisi olduğunu düşünüyorum. Acaba türünü bana söyleyebilecek olan var mıdır? Ve evde yetiştirmeye uygun mudur ? Güneş ışığı vs. Boyu 40cm kadar 1 yaşında diye tahmin ediyorum. Cevap vereceklere şimdiden teşekkürler.

http://i.hizliresim.com/jYV8on.jpg
http://i.hizliresim.com/Lo1yLG.jpg

Sulman
08-10-2014, 09:32
Cupressus Macrocarpa Goldcrest,

Burada 2 farklı türünü gördüm. Biri kalın diğeri ince yapraklı türleri. Sizinki ince yapraklı türü. Kalın yapraklı türüne pek sık rastlanmıyor. İnce yapraklı türü görsel olarak daha güzel....Bir rivayete göre komşumuz salkım söğüt gibi olan türlerinde bahsetti. İnternette veya normal hayatta rastlamadım bu türlere.

Sizinki çok sağlıklı görünüyor fakat saksısı bir hayli küçük. Saksını değiştirip (gübresiz, en az 3-4 kat büyüğü) izmir iklimizde kışın balkonda kalmasını öneririm.Dallarını elinizle tarar gibi (sıkıca) yoklayın. Parmaklarınızı koklayın. Limoni tatlı rahiyalı bir koku alacaksınız. Bu koku bu ağacın tipik özelliğidir. Bu sayede de kararsız kaldığınız türleri hemen anlayabilirsiniz.

Saksıda su olayına dikkat edin, özellikle kış aylarında çürütmeyin. Ben olsam ilk işim ekmek olurdu. Tam ekim ayındayız. Harika tutar. Müsait değilseniz balkonda da çok güzel büyütebilirsiniz. Balkonunuzun maskotu olur. Evde bakımı önermem, neşesiz olur. Ev içersinde.... havasızlık, kuru ortam, çiğ olmaması, iklimi algılamaması güçsüz yapacaktır ağacınızı. İzmir'in kışını dert etmeyin İzmir'in kışı bu bitkinin en sevdiği hava.

Saygılar.

kibrit
09-10-2014, 19:49
Merhabalar,

dün akşam yazılarınızın bir kısmını okuma imkanım oldu,bugünde gittim 4 tane çam aldım,3 limon servi 1 de sanırım top mazi.

Yeni aldığım evimin etrafına böyle ara ara alıp dikmek istiyorum.

>Bu mevsimde İstanbul'da bu çamları dikmem sorun olur mu?Önümüz kış.

Okuduğum kadarıyla çok dayanıklı bitkilermiş ama bunlar saksı dahil 100-110 cm civarında olduğu için emin olamadım.

>Dikme konusuna gelince saksılarını çıkartmaktan korkuyorum açıkcası,toprağın hiç dökülmemesi gerekiyormuş.Saksının bazı bölgelerini maket bıçağıyla kesip bu şekilde koysak nasıl olur?

>İyi sulanır ve toprağını severse 1 yılda kaç cm uzayabilir?

http://hizliresim.com/pY6NdN

cemal.S
17-12-2014, 23:38
Merhabalar,

dün akşam yazılarınızın bir kısmını okuma imkanım oldu,bugünde gittim 4 tane çam aldım,3 limon servi 1 de sanırım top mazi.

Yeni aldığım evimin etrafına böyle ara ara alıp dikmek istiyorum.

>Bu mevsimde İstanbul'da bu çamları dikmem sorun olur mu?Önümüz kış.

Okuduğum kadarıyla çok dayanıklı bitkilermiş ama bunlar saksı dahil 100-110 cm civarında olduğu için emin olamadım.

>Dikme konusuna gelince saksılarını çıkartmaktan korkuyorum açıkcası,toprağın hiç dökülmemesi gerekiyormuş.Saksının bazı bölgelerini maket bıçağıyla kesip bu şekilde koysak nasıl olur?

>İyi sulanır ve toprağını severse 1 yılda kaç cm uzayabilir?

http://hizliresim.com/pY6NdN

Merhabalar....!

Uzun zamandır sayfadan uzak kaldığım için mesajınızı yeni gördüm..Emin olun bitkileriniz çok güzel olacaklar.. Saksıda olmaları onlara büyük avantaj sağlamışlar. Eğer toprakla buluşturmadıysanız en kısa zamanda gerçekleştirin derim İstanbulda dikim için bu aylar en güzel aylar.. Çamura dikmemek kaydıyla..

Kaç cm uzarlara gelince belkide en zor soru...))) Belli olmaz... Sayfayı geriye dönük iyice bir okumanızı öneriyorum.. Çok şey bulacağınızdan eminim.. Bir üretici olarak umarım faydalı olmuşuzdur..

Kolay gelsin..

lilpar76
24-02-2015, 11:09
Merhabalar, geçen gün yağan karın ağırlığından 1,8 metr boyu olan limoni servimin tepesi 20 sm kadar kırıldı. Piramit formunda budamayı düşünüyordum, bildiyim kadarıyla artık istediyim formda büyümesi imkansız, böyle durumda ne yapmalıyım, ana dal yeniden gelişirmi , bekleyeyimmi , yoksa zaman kaybetmeden budama yapıp başka bir formamı salayım, bir fikri olan varmı, önceden teşekkürler.

Derbent
24-02-2015, 14:34
lilpar76 öncelikle geçmiş olsun. ben amatör bir yetiştirici olarak, tepe sürgünü kırılan bi limoni servinin artık kurtarılamayacağını bi kaç profesyonel üreticiden dinlemiştim. ama ağacınızın bulunduğu toprağa adaptasyonunu gözönüne alırsak bi umut..

Uysal01
07-03-2015, 17:40
Sayın Lipar 76,Karamsar olmayın Bitki kendini toparlayınca,bahar sürgünleri verecektir,o sürgünlarden biri lider konumuna gelir ve bitkiniz tekrar eski görünümünü kazanmaya başlar,biraz sabır ve bakımını ihmal etmeyın,

nevşin
14-03-2015, 16:09
selam. benim limon çamı merakım, yazlığımızdaki bahçemizde bulunan ağaçtan aldığım çelikleri köklendirme aşamasına kadar geldi. şimdi tek tıkandığım yer, saksıya geçirince nasıl bi toprak hazırlamam gerektiği. Kıymetli bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırsanız..!

lilpar76
18-03-2015, 13:16
Çok deyerli ağaclar net üyeleri,cevaplarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum. Limoni serviyle ilgili bir sorum daha olucak,ben servilerimin yerlerini deyiştirerek eve 60 sm kadar yakına dikmeyi düşünüyorum, aceba ilerki yıllarda ağacın kökleri binaya bir zarar verirmi?

ligustrum
18-03-2015, 15:52
Sayın lilpar76; Yaşı ilerledikçe yer değiştirme işlemi oldukça zorlaşır. Kök bölgesinin toprağı dağılmamalı.
Kökleri binaya zarar verecek türlerden değildir.
Düzenli budamalarla; kar ve rüzgardan etkilenmesi engellenmeli.
Bahçelerde Budama ve Budama Sonrası Bakım - Page 2 - agaclar.net

lilpar76
18-03-2015, 17:39
Teşekkürler, sayın ligustrum.

Venxy
20-03-2015, 00:16
Merhaba arkadaşlar,
70-80 cm limon servilerim var fakat bunları dikecek toprak bulamıyorum.Aldığım sera sahibi normal bahçe toprağına ek,fazla toprak seçmez dedi fakat bahçedeki toprak pek iyi değil gibi geldi.Kahverengi-kızıl rengi böyle sıkınca sertleşip balçık gibi olan toprak.Sizce bu toprak uygun olur mu? Sulayınca baya baya çamur gibi oluyor.(şehir eskişehir)Çevremdeki tüm toprak alanlar bu bahsettiğim şekilde...

Toprak olarak Torf kullanabilirmiyiz,ya da nasıl bir toprak olmalı?karışım vs yapsak uygun olurmu? Birde 1-2 yaşına kadar büyük saksıda evde(balkonda) bakabilirmiyiz?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim arkadaşlar

Derbent
20-03-2015, 17:20
selam arkadaşlar. çeliklerimin bir kısmında bu tür beyazlıklar belirmeye başladı. aklıma gelen ilk soru hastalık mı acaba? deneyimlerinizi paylaşır mısınız???

Venxy
21-03-2015, 01:00
Merhaba arkadaşlar,
70-80 cm limon servilerim var fakat bunları dikecek toprak bulamıyorum.Aldığım sera sahibi normal bahçe toprağına ek,fazla toprak seçmez dedi fakat bahçedeki toprak pek iyi değil gibi geldi.Kahverengi-kızıl rengi böyle sıkınca sertleşip balçık gibi olan toprak.Sizce bu toprak uygun olur mu? Sulayınca baya baya çamur gibi oluyor.(şehir eskişehir)Çevremdeki tüm toprak alanlar bu bahsettiğim şekilde...

Toprak olarak Torf kullanabilirmiyiz,ya da nasıl bir toprak olmalı?karışım vs yapsak uygun olurmu? Birde 1-2 yaşına kadar büyük saksıda evde(balkonda) bakabilirmiyiz?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim arkadaşlar

Yukarda bahsettiğim bahçedeki mevcut topraklardan örnekler arkadaşlar,uygun mudur sizce?
1.Toprak : http://i.hizliresim.com/oA5Rlm.jpghttp://i.hizliresim.com/LpMW0j.jpg
2.Toprak : http://i.hizliresim.com/bl1da8.jpghttp://i.hizliresim.com/4LAv3L.jpg

Derbent
22-03-2015, 14:17
selam arkadaşlar. çeliklerimin bir kısmında bu tür beyazlıklar belirmeye başladı. aklıma gelen ilk soru hastalık mı acaba? deneyimlerinizi paylaşır mısınız???

Cevap verecek, deneyim sahibi kimse yokmu?

Venxy
25-03-2015, 01:10
Kimse cevap vermeyince fidanları torflara ektim,güney balkonda duruyor.İyi bir toprak bulasaya kadar idare ederler umarım

amouriss
25-03-2015, 17:58
Arkadaşlar bu kış karda limon servimin tepesi kırıldı bende topraktan çamur yapıp yapıştırdım ancak çok şekilsiz bir form oldu görüntüsünde tepesi kırılınca. Ne yapmam gerekir acaba?

Derbent
04-04-2015, 20:13
Selamlar tekrar. Danıştığım bi kaç konudaki umursamaz tavır umarım bu konuda sergilenmesi. diyerek konuya girmek istiyorum.
1000 karar poşetlenmiş haldeki limoni servimin köklenmesini hızlandırmak adına racine marka NAA hormonu kullanmamı siz de tavsiye eder misiniz ,ediyorsanız uygulamayı nasıl yapmalıyım.
sevgili uzman ağaçseverler. ???

masal_naz
07-05-2015, 09:51
merhaba arkadaşlar ben limon servi aldım dün oldukça minik henüz ama hiç kokmuyor kokulu türü farklımı onların kokusunu çok seviyorum rengi çok güzel ama hiç kokmuyor

limonsediri
30-05-2015, 22:05
Merhaba limon servisi evde buyutulebilir mi?

salihcan
15-07-2015, 11:59
Arkadaşlar bir akrabamızın deniz kenarında bir cafesi var ve bu limon servileri kuruyor susuz hiç bırakmıyorlar diğer cafelerinde servileri var onlara bir şey olmuyor yardımlarınızı bekliyorum :)http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/15/0265e11e4b2ab18d1e505da7e41f51c5.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/15/34ef01cb3cea304d2f17275b0dadc2cb.jpghttp://images.tapatalk-cdn.com/15/07/15/0796b28b7b9f502f82051b99ef5da445.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

maslak34
31-07-2015, 18:56
Bodrum da mandalina bahcemin sınırına 10metre uzunluğunda bir kenarına limonu servi diktim. çit yapmak için. 10 metreye 17 tane diktim. ve bu sıcaklarda hergün suluyorum. bu sulama çok mu acaba

masal_naz
26-08-2015, 11:50
Benim minicik fidan aldigim limon servim

Gauke
01-10-2015, 12:14
merhabalar, servilerin altında biriken kurumuş yapraklar acaba çam iğnesinde olduğu gibi toprak pHsını düşürme için kullanılabilir mi? Bu konuda bilgisi olan var mıdır? Başka ne amaçla kullanılabilir bu kuru kısımlar toprak içerisinde?

recepc
13-12-2015, 07:52
Merhaba formda arastirma yaptim ama yeterli bilgiyi bulamadim.limon servinin kökü çok büyürmü bahçe duvarına zararı olurmu.çok fazla kök yapmayan ağaç türleri nelerdir? Bu konuda bilgisi olan yardımcı olursa çok sevinirim.

ayktmrkt
04-02-2016, 12:55
http://http://imageshack.com/a/img921/5052/kYFtHM.jpg

http://imageshack.com/a/img924/2246/Sea9X7.jpg

http://imageshack.com/a/img922/5386/1MSkpc.jpg

pek ağaç baktığım sayılmaz ama galiba kuruyor **** hastalık kapmış olabilir, onu kurtarmak için ne yapabilirim.Mutfakta duruyor :(:(:(:(

senerd
21-03-2016, 12:04
Limon Servi ile Limon Çamı aynı ağaç mı acaba? Bilgi verebliirseniz sevinirim.

Orhan Özbilgiç
21-03-2016, 17:27
Limon Servi ile Limon Çamı aynı ağaç mı acaba? Bilgi verebliirseniz sevinirim.

Evet.

senerd
21-03-2016, 21:37
Tekirdağ bölgesinde bir bahçem var, bahçe çiti oluşturmak için Leylandi mi limon servi mi dikmemizi önerirsiniz?

Uysal01
23-03-2016, 22:19
Kara ve mavi servi, mazı türleri,ladin de olabilir.

Berrin OZCAN
09-04-2016, 17:22
Merhaba,
Benim bahçe duvarında limoni servilerim var. Ancak, gövdeye yakın yapraklar kuruyor. Bu hastalık mıdır (mantar diyenler oldu), sulama problemi mi yoksa dalların çok sıkışık olmasi ile ilgili olması mıdır?
Çözüm ve öneriniz için çok teşekkürler. Resimleri de gönderiyorum.

http://i.hizliresim.com/y59gQn.jpg (http://hizliresim.com/y59gQn)

kibrit
21-04-2016, 08:08
bu hastalık konularıyla ilgili pek cevap yok forumda,en azından ne yapacağımza dair sabit bir konu olsa faydalı olurdu.

Anily22
05-06-2016, 18:34
Merhaba arkadaşlar fidanimin yapraklari 10 gun icinde atesle yakilmis gibi bi halde nasıl kurtarabilirim

hiloş
30-06-2016, 23:36
bu konuyu ilgiyle takip ediyorum, yeni üyeyim, her paylaşım benim için çok değerli

fatihblk10
09-07-2016, 22:52
Arkadaşlar bu sitede yeniyim limoni servi, gümüşi taflan, leylandi haziran temmuz ve ağustos aylarında çelik alınabilir mi ve dikim yapılır mı?

cemal.S
22-07-2016, 22:28
Tekirdağ bölgesinde bir bahçem var, bahçe çiti oluşturmak için Leylandi mi limon servi mi dikmemizi önerirsiniz?

Merhabalar ....!

Limon selviyi tercih ederseniz ileride problem yaşayabilirsiniz? En iyisi yeşil leylandi .. Çit bitkisi olarak bir üretici olarak önerebilirim..

Kolay gelsin..

cemal.S
22-07-2016, 22:34
http://http://imageshack.com/a/img921/5052/kYFtHM.jpg

http://imageshack.com/a/img924/2246/Sea9X7.jpg

http://imageshack.com/a/img922/5386/1MSkpc.jpg

pek ağaç baktığım sayılmaz ama galiba kuruyor **** hastalık kapmış olabilir, onu kurtarmak için ne yapabilirim.Mutfakta duruyor :(:(:(:(

Merhabalar...!

Bitkiniz limon selvi değil üzgünüm..Ancak dış mekanda yetişen bir çam türü.. Hala mutfakta ve yaşıyorsa hemen balkonunuza alın.. Yaşamıyorsa kendinize salon türü çam ağaçları var edinin derim..

Umarım geç kalmamışızdır.. Aylar oldu siteden ve sayfadan uzaktım kusura bakmayın..

Kolay gelsin..

cemal.S
22-07-2016, 22:39
Merhaba formda arastirma yaptim ama yeterli bilgiyi bulamadim.limon servinin kökü çok büyürmü bahçe duvarına zararı olurmu.çok fazla kök yapmayan ağaç türleri nelerdir? Bu konuda bilgisi olan yardımcı olursa çok sevinirim.

Merhabalar...!

Bir üretici olarak şunu rahatlıkla söyleye bilirim.. Limon selvi saçak köklü dür... Duvara zarar vermez.. ancak duvardan veya teletuvardan en az 1----1.20 cm arayla dikerseniz hiç bir problem yaşamazsınız...

Geç oldu kusura bakmayın yeni gördüm mesajınızı... uzun süredir sayfayı ihmal ettim sanırım..

Kolay gelsin..

cemal.S
22-07-2016, 22:45
Arkadaşlar bu sitede yeniyim limoni servi, gümüşi taflan, leylandi haziran temmuz ve ağustos aylarında çelik alınabilir mi ve dikim yapılır mı?

Merhabalar....!

Bahse konu aylarda çelik alıp köklendirmek çok zor hatta imkansız olabilir.. Siz en iyisi önceki yazılanlara bir göz atın.. Çelik almak için uygun zaman ŞUBAT, MART aylarıdır..

Çelikten değilde tüplü üretim her türlü bitkiyi on iki ay dikebilirsiniz..

Geç olduğunu biliyorum.. Kusura bakmayın..

Kolay gelsin..

cemal.S
22-07-2016, 22:47
bu konuyu ilgiyle takip ediyorum, yeni üyeyim, her paylaşım benim için çok değerli

Merhabalar...!

Geriye dönük paylaşımları ve bilgileri inceler ve notlar alırsanız çok şeyler bulacağınızdan eminim..

Kolay gelsin..

mustafacem
08-06-2017, 13:07
bu hale gelen limon servilerimi nasıl kurtarabilirim

Uysal01
09-06-2017, 23:50
bu hale gelen limon servilerimi nasıl kurtarabilirim

Bence, saksılarını büyütün veya yere dikin.

megbilgi
14-06-2017, 17:03
Onlar artık ölü kurtulmazlar...

mustafacem
19-06-2017, 14:41
Onlar artık ölü kurtulmazlar...

ben de öyle düşündüm ancak çok anlamadığım için belki bir çaresi vardır diye sormak istedim

kibrit
05-09-2017, 08:31
Dün miniklerimi diktim,tavsiyeleriniz nedir? Üstlerine streç film gibi birşey yapayım mı?
Diktiğim yer direk olarak günde 2-3 saat direk güneş alıyor,sonra gölgelik gibi kalıyor.

https://i.hizliresim.com/qWgmk3.jpg (https://hizliresim.com/qWgmk3)

fatihayabusa
14-09-2017, 08:46
Selamlar arkadaşlar

Limon servi ve Leylandi arasındaki fark nedir? çit bitkisi için hangisi daha uygun olur ve hızlı büyür? Bahçede kullanacağız toprak derinliği 50-60 cm civarı.

ufuksari
10-10-2017, 21:15
Arkadaşlar selam bende bu işlerde yeniyim.Dün bahçemiz için 12 adet 50 cm boyunda limon servi aldık.Satıcı 50 cm derinliğinde bir çukurun yeterli olacağını söyledi.Daha sonra kutuda katı bitki besini kullanmamızı söyledi.
sorum şu bu katı bitki besinini çukurun dibindemi kullanmalayım yoksa dikim işlmedi bittikten sonra toprağamı serpiştirmeliyim?

Nuray24
17-11-2017, 09:18
Merhaba..
Geçen hafta 40 a yakın 2.5 mtr lik limon çamı diktik bahçemize. Can suları verildi ve 3 cü gün bol yağmur aldı.. 2 çi gün sıvı olmayan hümik asit be organik gübre verildi ve bugün fark ettim ki tepesinde ki dal da hafif eğilme ve sararma var. Lütfen yardım edin. Evimiz didim de.. ne yapmalıyım

Nuray24
17-11-2017, 09:22
Merhaba..
Geçen hafta 40 a yakın 2.5 mtr lik limon çamı diktik bahçemize. Can suları verildi ve 3 cü gün bol yağmur aldı.. 2 çi gün sıvı olmayan hümik asit be organik gübre verildi ve bugün fark ettim ki tepesinde ki dal da hafif eğilme ve sararma var. Lütfen yardım edin. Evimiz didim de.. ne yapmalıyım

cnytsan1
13-12-2017, 12:52
Arkadaşlar merhaba,

Bahçeli bir evim var. Burada ağustos ayı itibari ile solucan gübresi üretmeye başladım. Şimdi de ufak bir alanda tohumdan fide üretmek istiyorum. Aklımda "limoni Servi" bitkisi vardı ancak bu sayfada yazılanları okuduktan sonra kararsız kaldım.

Kafamdaki planı özetlemek gerekirse tohumdan fideler yetiştirip 1 yıl ile 1 yıl 6 ay içinde nakte döndürmek istiyorum. Bu sayede altyapı anlamında gerekli olan/olacak eksikleri tamamlamak niyetindeyim.

Aklıma takılan ilk soru bu işlem ne kadar başarılı olur?
Örnek olarak 1000 adet tohumdan kaç tane sağlıklı fide elde edebilirim. (güneş ve sıcaklı koşulları ile sulama şartlarının optimum olacağı varsayımı ile)
Diğer bir soru bu sağlıklı fidelerin satışından ne kadar bir gelir elde edebilirim?

Yukarıdaki soruları Kara Servi için düşünsem cevaplar değişir mi?

Değerli fikirlerinizi alabilir miyim?

Saygılarımla,

Mehmet0761
07-01-2018, 19:15
Yanlış mesaj.

Mehmet0761
07-01-2018, 19:18
Merhabalar sevgili dostlar ve Sn.oguzhancanoglu

-Çit için muhteşem seçim, (Aralık 1,5 karış harika olur)(Tam kapar ilerde mantar-küf problemi olabilir.) (Ben olsam 2 şer metre aralık bırakırım ağaçlar zor kapar belki ama ağaçlar devasa olunca küf, mantar problemi daha az olur) (Yinede çok sık ekilen çit tarzı limon serviler muhteşem bir görüntü oluşturuyor.)

-Sizinki Limoni Servi Cupressus Macrocarpa Goldcrest (Farklı türleri rivayete göre var ben görmedim... Ters dönen ince yapraklıları varmış... Burada bir dostumuzdan duydum)

-Sakınca yok. Her türlü budamayı yapabilirsiniz. Bahar ayına dikkat edin, ağacın canının yanacağını, orjinalliğini bozduğunuzu unutmayın :) Ben ellememe taraftarıyım. Belki sadece yanlar olabilir. Sık ekilenler tepeden kesilebilir, tek ekilenler tepeden kesilirse top bir görünüm alır vs....

-Ege- Akdeniz yazın gün aşırı, yapraklarıda dahil, doyura doyura... Diğer bölgelerde 2 günde veya 3 günde bir yapraklarıda dahil doyura doyura... Kışın ve baharda gerekmez.

-Gübre ihtiyacı hiç yok- Kullanmamanızı tavsiye ederim

-Devrilenler ve devrilmeyenler- Aşılı aşısız- Kazık kök ve saçak kök...Bence her ağaç kazık kök yapar fakat vakit alır. Yeterince vakit almamış, kazık kök yapamamış. Güçlü servi türüne aşılı limon servilerin kazık kökte daha başarılı olduğunu düşünüyorum daaa... Nereden bileceğiz yaptı mı yapmadı mı? En iyisi işin ehli, garantili bir yerden limon servileri satın almak. Yinede herşey zaman diyorum. Saçak köklülerde geliştikçe kazık atar bence.... Dibe....

Rüzgarlı bölgeler 2-3 yıl kargı ile rüzgar yönünün tersine destekleyin. Toplar kanımca...

Saygılar.

-------------

Yaklaşık 1,5 yıl önce bahçeye 16 adet limon servi ektim. Bu yazıyı limon servilerini yeni dikecekler, bakım yapacaklar için yazmak istedim. Saksıda bakımı kapsamaz.

Limon servilerin boyu ilk yıl 1 metreyi aşkındı. Çok cılız değilllerdi. Baharda çok az normal oranda gübre takviyesi yaparak ektim. Bazılarının yaprakları çok canlı yeşil özelliğini kaybedip sarıya döndü... Sulamama rağmen.

Geçen ilkbaharda normal dozajda gübreleme ve bakım yaptım. Aynı şey yeniden tekrarlandı. Aralarından bir adet vefat bile oldu.

Çevremde neredeyse 100 bahçeyi gezmişimdir. Çok bakımlı bahçelerde limon serviler neşesiz. Kesinlikle gübre istemiyor. Yaklaşık 5 aydır gübreyi kesitim. Cart yeşiller.

Bir tanıdığım çim alana 30 adet limon servi ekti. Aynı muhitteyiz. Çim alanın sulaması otomatik. Bazı serviler öldü, bazıları büyüyemedi... İlk başlarda. Sonuç olarak hepsi öldü. Nedeni ekerken ve çim biçme sonrasında limon servilerinde gübre alması.

Yaklaşık 1 yıldır her yerdeki limon servileri inceliyorum. Kaldırım kenarlarındakiler, hatta minik süs taşlarının arasına gömülü olanlar en güzel büyüyenler (0 bakım). Su harici başka bir ihtiyacı yok. Bu sayede bende limon servilerimi kurtardım. Cart yeşil renge kavuşturdum.

İlk 2-3 yıl su ihtiyacının yüksek, sonrasında normal hava şartlarında gidebileceğini düşünüyorum. Dip suyunu bulması lazım.

Bu arada deneyimlerinden biride dipten dal kesmenin boylanmaya yardımcı olmadığıdır. Nasıl isterse öyle gelişir. Rüzgarda veya hava şartların kaykılmaya müsait olsa da kargı ile desteklenmek hoşuna gitmiyor. Nasıl isterse öyle büyümek istiyor. Kendi yolunu buluyor.

Yazın başlarında bahçemize çim yaptım. Her gün sulanması gerekiyor çimlerin. Limon servilerin yaklaşık 13 tanesinde sulama sırasında diplerinde su birikmesi oluşuyordu. Yani her gün sulandılar... Diplerinde su birikenler, diğerlerine nazaran daha boylu, daha geniş, daha cart yeşil......Tabi toprağınızın su tutma oranına da bağlıdır. Fakat sonuç olarak suyu çok ama çok seviyorrrr......Yazın fazla suyun takviyesi büyük.

Burada sevgili dostlardan biri aylar önce sabah akşam sula demişti ilk başlarda tereddüt etsemde tamamen doğru.

0 gübre-yazın bol su= sağlıklı Limon serviler...

Sevgiler.

ALTIN BOTANİK ADLI ÜYEDEN ALINTI,TAMAMEN FARKLI BİR GÖRÜŞ:merhaba Arkadaslar bir süredir Limoni servi sayfasını takip ediyorum Bir botanikci olarak yıllar süren arastırma deneme ve ziraat mühendislerının yaptıgı incelemeler sonucunda bircok arkadasın üreticinin ve bu agacı yetistirmeye calısan Doga severin Ortak sorunu olan kurumadan bahsedicem bu kuruma ( dipten baslayarak Dalların kahverengi bir hale gelmesi ve yukarı dogru devam ederek agacı ölüme götürmesidir Bu kurumanın agacın yası ile cok bir orantısı yok ancak orta yaslı agaclarda daha cok görünmekte 10 - 15 yas civarı saksıda **** bahcede Toprakta ekili halde de olsa maalesef özellikle Bu tür bu hastalıktan etkilenmekte hastalıga neden olan bir Mantar türü (phytophtora mantarı neden olmakta) peki nasıl mücadele edecegiz bu mantar ile.1 özellikle ilk bahar basında agacımıza mutlaka gübresini verecegiz mart-nisan-mayıs aylarında ilk defa gubre veriyorsak Amonyum nitrat kullanabiliriz daha sonra 15-15-15 kompoze gubre verebiliriz Gubreyı mutlaka agacın topragı yasken veriniz ve gubreyi attıktan yeteri kadar sonra sulayınız ilk bahar basında agacımızı mutlaka Mantara karsı ilaclamalıyız özellikle kök ve gövdesini (fungusit antrocol wp 75 combi tavsiye ederım) 2.husus yaz aylarında 2 gunde bir mutlaka sulama yapınız ve suyu mümkünse bastan asagıya banyo yapar gibi veriniz.3 sonbaharda özellikle eylul ekim aylarında agacımızda bu kuruma görülmeye baslar öncelikle alttan baslayan kuru dalları yukarı dogru bir makaslama ile budamalıyız budamayı eşit sekilde yapınız gövdeden 15 -20 cm dal payı bırakın( kuru dalları dipten kesmeyinki tekrar canlanabilsinler) en tepeyi üstten kesin 20 cm kadar agacın boyunu kısaltın şimdik geldik bu mantardan Kurtulmaya budamamızı yaptıktan sonra 2-3 gün içinde hava sartları uygunsa yagıssız bir gunde bu ilaclar ile ( Bayer marka Aliette wg 800 ve antrocol wp 70 ve birde yayıcı yapıstırıcı katarak hepsini karıstırarak agacımızı tepeden tırnaga bastan uca bir ilaç pompasıyla ilaçlamalıyız. eger bu ilaçlamayı sonbaharda yapadıysak isek erken ilk baharda mutlaka yapmalıyız yukarda da yazdıgım gibi gübreleme sulama budama ve ilaclamayı yaptınız takdirde agacınız uzun yıllar sizinle olacaktır yıllardır yüzlerce agacı bu sekilde hayata döndürdük not: Aliette wg 800 mantar ilacı her zaman piyasada bulunmaz ancak içindeki etken madde( fosetly-al ) baska hiçbir mantar ilacında yoktur basarılı olmanız için mutlaka onu kullanmalısınız sorularınız varsa yardımcı olmaya calısırım

çorlu
16-02-2018, 12:52
https://youtu.be/CpFje0jC0_Q

videodaki servilerimi budamalı mıyım .. gürleşsin istiyorum nasıl budamalıyım ???

soganlibitkiler
07-09-2018, 09:24
*Çelikleri alt dallardan alın
*mümkünse horman kullanın
*Aşırı sulama yapmayın.
*Alınan çelikler 5-8 cm uzunluğunda olsun
*Çelikler dip kısmındaki yaprakları koparın
*Dikmeden önce 1-2 saat suda bekletin
*Yeterli sıcaklık sıcaklık koşullarını sağlayın
*Çelikleri yarısı toprağa girecek şekilde dikin
*Güneş ışığından koruyun
*Köklendirmede ışık da önemlidir. Karanlık ortamlarda bırakmayın.

gerisi size kalmış
merhaba
kullandığınız tavsiye edebileceğiniz köklendirici varmıdır ve nasıl uygulama yapıyorsunuz teşekkürler

erdoganin51
25-12-2018, 19:44
İç Anadolu ikliminde yetişir mi? Özellikle Niğde-Nevşehir bölgeleri için yetiştirmeyi planlıyorum.

Lithopscuk
02-01-2019, 12:44
Saksıda ki limon servim kuruyor ne önerirsiniz?
Evde camın önünde duruyor saksısı

Lithopscuk
03-01-2019, 18:20
Saksıdaki limon servimi kuruma başladığı için balkona koydum en fazla - 8 derece oluyor soğuğun **** dışarıda durmasının bir dezavantajı olur mu??

Troas
14-07-2019, 22:46
Değerli forum kullanıcıları,
Son zamanlarda botaniğe merak sarmış durumdayım. Çok sevdiğim ve çok şükür bahçemde de sağlıklı sıhhatli yetiştirmekte olduğum bu servi kültivarıyla ilgili uzun süredir aklımı kurcalayan ama yabancı kaynaklarda dahi cevabına ulaşamadığım bir soru var: ağaca altuni rengini vermekte olan sarı minik erkek kozalaklar bulunmakta iken, neden diğer tüm servi kültivarlarından farklı olarak ağacın dallarında hem erkek hem dişi değil de yalnızca erkek kozalaklar bulunmaktadır? Diğer kültivarlarda tohumları barındıran büyük dişi (birçok kişinin ağaçta barınan tek kozalak cinsi olduğunu sandığı) kozalaklar bulunmamaktadır? Botanik bilgisi olan birisi bilgilendirirse sevinirim.

cagatayural
04-05-2020, 16:08
merhaba,

Çarşamba günü aldığım Limon Servinin dalları sarılaşmaya başladı.

Aldığım yer 3 günde bir 3 lt su verebilirseniz dedi.

Geldik saksı değiştirdik. ek toprak koyduyk bir miktar can suyu vedik ama dün gece sararmış haldeydi.

3. gün 3 lt de su verdik.

Yorumlarınızı ve yapılacaklar nelerdir görüşlerinizi rica ediyorum.

saygılarımla,

gurcan52
19-12-2020, 18:52
Merhaba, yaklaşık 10m uzunluğunda bir çit oluşmak için leylandii düşünüyorum fakat bunlarında yeşil ve altuni diye iki çeşidi var sanırım. Altuni olan daha şık ve dalları daha yoğun gibi ancak bazı arkadaşlar yeşil leylandi önermiş aralarında ne gibi farklar var acaba ve bu mevsimde 50-60 cm lik fidanlar diksem sorun yaşar mıyım? Bu arada dikeceğim böle Ordu, sahil kısmındayım.

gurcan52
21-12-2020, 21:37
Kimsenin fikri yok sanırım

SM-N770F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

gurcan52
09-01-2021, 20:09
Soruma cevap alamayınca, 60cm boylarında 5 adet limon servi alarak dikimini yaptım. Yaklaşık 50cm boylarında çukurlar açarak kumlu bir toprak doldurdum, umarım tutarlar. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210109/17a6e47a474a6618c9ceb1cf049e529e.jpg

gurcan52
06-02-2021, 22:47
Kimse cevap vermiyor ama son bir kez sorayım dedim. Bu siyah lekeler nedir, neden olur? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20210206/d39ded4f0cefe71006586bad42ce1c2c.jpg

amouriss
18-05-2021, 15:48
Merhaba, 5-6 yıl önce ektiğimiz limon serviler şuan bahçeyi kapatmakta. Maalesef bukadar büyüceklerini tahmin edemedik. Geçen sene tepe budama yaptım ancak büyüme devam etmekte. Bahçe kuzey yönde olduğu için zaten güney batıdan anca gelebilen güneşi kesmeye başladılar. Fotoğrafları ekledim. Ne yapabilirim bir fikir verirseniz çok sevinirim. Özellikle peysaj olarak nasıl bir hareket yapmak lazım kesmek yerine. Teşekkürler.

besiktasamet
07-01-2022, 13:10
Merhaba, bahçemde çit görevi gören limoni servilerimde özellikle alt kısımlarında iç dallarda kuruma var. dalların sadece uç kısımları yeşil, bu dalları budayıp temizlesem buralardan yeni sürgün verir mi? bir de ağaçların bazılarının dibinde gövdeye karıncalar dadanmışlar, delikler var, kurtulmanın yolu nedir? (ek bilgi olarak her yıl mart ayında 20-20-20 kompoze gübre veriyorum, ağaç gövdesi dip kısımlarına şubat ve aralıkta bordo bulamacı uyguluyorum. bu uygulamalarda eksik yanlış gördüğünüz varsa bilgilendirirseniz sevinirim. )

besiktasamet
08-01-2022, 10:56
bence yerinden saglıklı bir şekilde söküp başka yere dikme şansınız verandanız sebebi ile pek yok. ya sert bir budama ile istediginiz boyda keseceksiniz ya spiral gibi bir şekil verip gorus acinizi artiracaksiniz ya da bir hatira fotografi cektirip maalesef tamamen ortadan kaldiracaksiniz agaclarınızı.

Merhaba, 5-6 yıl önce ektiğimiz limon serviler şuan bahçeyi kapatmakta. Maalesef bukadar büyüceklerini tahmin edemedik. Geçen sene tepe budama yaptım ancak büyüme devam etmekte. Bahçe kuzey yönde olduğu için zaten güney batıdan anca gelebilen güneşi kesmeye başladılar. Fotoğrafları ekledim. Ne yapabilirim bir fikir verirseniz çok sevinirim. Özellikle peysaj olarak nasıl bir hareket yapmak lazım kesmek yerine. Teşekkürler.

Ruberto
27-08-2022, 09:23
Merhabalar. Yaklaşık 7 yıl önce bahçemin etrafına çit rüzgar kesme amacıyla limon serviler diktim. 2 yıl önce yazın pek gidemediğim dolayısıyla hiç sulanmadılar. Yaklaşık yarısı öldü. Şimdi yaşayanlar yaklaşık 3-4 mt civarındalar. Şimdi yerlerini değiştirmek istiyorum. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar yardımcı olumusunuz.

EvrenE
13-12-2022, 13:54
Arkadaşlar merhaba. Ben de teras kısmımda büyük saksı da limon servi yetiştiriyorum. Tahminimce 4 - 5 yaşlarında 2 metre boylarında. Topitop formlu. Benimkinde de iç kısmı kurumuş. Sadece dışarıdan bakınca seyreklikler belli oluyor. Yaklaşınca içi boş gibi. Kuru bir halde. Suni npk 3 20 gübre vermeye başladım. Merak ettiğim kuruyan iç dallar yeniden yeşericekmi veya sürgün verir mi yoksa öyle kalıp kuruması yayılıcakmıdır. Şimdiden teşekkür ederim.

Duygu_sener
02-01-2023, 20:55
Merhaba, 1 hafta önce aldığım yaklaşık 1 metrelik limon serviyi büyük bir saksıya aldıktan sonra kurudu sararma yok kuruma var sadece acaba dalları budasam yeniden yeşillenir mi?

Mazı sararma
08-06-2023, 17:14
Bu sararma tipi nedir bilen varmı? Yanlardan biraz seyreltme yaptım daha iyi canlansın diyerek, sanki kuruma gibi değil ama tuhaf açık şeyil renk tonu...

79Truck
17-08-2023, 10:05
Merhabalar,
limon servi ağaçlarımın bazılarının yaprak uçları kızardı ve yapraklar sertleşmeye yüz tuttu..Beyaz beyaz minik pamukçuklar görüyorum dallarda..Sorun nedir acaba, ne önerirsiniz?