View Full Version : Camgüzeli (Impatiens hybr.)
Teşekkürler Güler Hanım :)
iyi akşamlar, katmerli pembe cam güzeli yetiştirmek istiyorum.Yakın zamanda cam güzeli satılan bir yer gözünüze çarptı mı acaba :)
Teşekkürler
Baharı bekleyin bence. Kökünü 500 YKR den alırsınız. Şimdi bulsanız bile kapalı mekanlarda bulursunuz ve pahalı satarlar.
Teşekkür ederim :) Baharda hem koçtaş hemde İstanbul Eminönü Bitki pazarına bakarım. Oralarda bulabilirim herhalde.
Sonunda cam güzeli aldım.Katmerli şeker pembesi istiyordum. Satıcı pembe diye verdi ama aldığım katmerli kırmızı çıktı. Gerçi çok güzel kırmızısı da. Ancak şeker pembe aklımda kaldı.
Geçen sene topladığım cam güzeli tohumlarını çimlettim . Çimlenmesi kolay ve pek fire vermiyor.
Bir kısmını da geçen hafta şaşırttım:
34250
Dün de güzel havaları görünce dışarı, korunaklı bir yere çıkardım (zira salonumda yer kalmadı, koltuğu bile ortaya çektim). Umarım havalardan dolayı gerçekten şaşırmazlar!
34259
34260
Bunu dün seradan aldım.İtal cam güzeli olduğunu söylediler.Acaba bakımı bildiğimiz cam güzeliyle aynımıdır?
Yeni gine diye satılan türe benziyor. Önceki sayfalarda bu türle ilgili deneyimleri okuyabilirsin. Çiçek rengi çok güzel görünüyor. Bol çiçekler.:)
Sayın Zenfree teşekkür ederim.Evet önceki sayfalarda varmış.Ama anladığım kadarıyla yetiştirmek çokta kolay değilmiş.Sabah tüm yaprakları ve çiçekleri solmuştu.Oysa akşam toprağına baktığımda hala nemliydi.Hemen su dolu bir kaba oturttum.Üsttende çok az su verdim.Yarım saat içinde kendine geldi.Tabi bir çiçeği için çok geçti.Genelde satılan saksıların içine kaliteli torf konmuyor bunlarda suyu çabucak bıraktığı için bitki yeterince su alamıyor.Ben çiçeklenme dönemi bitene kadar su dolu kaplarda yarım saat bekleterek alttan sulama yapıyorum.Çiçeklenme dönemi bittikten sonra saksıyı değiştirip kaliteli torf-toprak ve gübre kullanarak bitkilerimi tekrar dikiyorum.Şu ana kadar iyi sonuç aldım yeni ginedede aynı tekniği uygulamayı düşünüyorum
Merhaba,
cam güzelim açmaya çalışıyor ancak hemen düşüyor.
Üzerinde bir kaç tane daha var. Ne yapmalıyım????
Ya fazla sulanmıştır.Ya da su yetersizdir.
merhabalar,
Az önce çiçekçinin önünden geçerken dayanmayıp aldım.
Yaprakları koyu renkli ve forumda koyu katmerli kırmızı olabilir diye yazıyordu. İnşallah öyledir. Çiçekçi kırmızı tonlarında demişti. Resmi aşağıda...
http://img117.imageshack.us/img117/4688/snc1148922bh6.jpg
Merhaba, Cam güzelim tam çiçek açacak iken kuruyup düştü. Demek ki suyunu ayarlayamamışım. Kaç günde bir ne kadar su verdiğinizi öğrenebilir miyim? Ben ilk önceleri üst toprağı kurudukça azar azar su veriyordum. Yani gün aşırı gibi.Tomurcukta gayet güzel gelişiyordu. Sonra fazla su verdiğimi düşünüp suyu kestim.3 gün su vermedim. Havalarda o orada biraz ısındı. Birden tomurcuk kuruyup düştü. Acaba az su vermekten mi yoksa çok su vermekten mi oldu anlayamadım doğrusu.
Bulunduğu yer, sabah güneşi alıyor.Direkt güneş ışığı görmüyor.Ancak oda sıcaklığı yazın fazla oluyor. Yapraklarına her aşkam su sıksam sıcaktan etkilenmesini azatır mıyım. ?
Sn. Gatay,
Cam güzelinin çok sıcağa dayanamadığını söyleyebilirim. Suyu seviyor. Ama o da aşırıya kaçmamak kaydıyla. Bizim katmerli yazın dışarıda duruyor. Sabah güneşini alan bir yerde. Yazın sıcaktan hergün su vermek zorunda kalıyoruz. Ama yapraklarına değil toprağına veriyoruz. Bence sabah güneşini alan bir balkonunuz varsa yazın oraya çıkarın. Kışın içeriye alıyoruz fazla su vermiyoruz. Suyu toprağın durumuna bakarak ayarlayabilirsiniz. Kışın üstten toprağı kuruduğu zaman su verebilirsiniz.
Bilgiler için çok teşekkürler . Demek ki çiçek susuzluktan düştü. Suyu kesince birden kötüleşti. Eskisi gibi azar azar düzenli su vermeye devam edeyim bu durumda.Evin içinde serin bir köşe bulmam gerekli :)
Yalnız onu ışıktan da uzağa götürmeyin. Direk güneş ışığından etkilense de , gölgeli güneşi veya sabah güneşi gibi çok yakıcı olmayan güneşi seviyor. Güneş yeterli olmazsa iyi çiçek açamıyor.
Geçen yıl cam güzelleri beni çok üzdü. Hep tomurcuk döktüler. Tomurcuk dökmesine bir çözüm bulamadım. Çok özen göstermeme rağmen onları mutlu edemedim. Bu sene kesinlikle cam güzeli edinmeyeceğim.
Merhaba
İlk defa fotoğraf yüklüyorum,formda okudum ama ben ilk okuyunca anlamıyorum :dilli: tarihi silemedim öğreneceğim.
Cam güzellerim vardı.Beyaz ,fuşya ve turuncu hepside katmerliydi.Bence vazgeçmeyinn çok güzeller bu sene gene Eminönünden alacağım.yalnız çelikle çoğaltıldığını bilmiyordum benim cam güzellerim beyaz sineklerden kaybetmiştim bazılarını çelikleseymişim iyi oldu öğrendiğim.Çok sulamadan mı oluyor bu sinekler yoksa diğer bitkilerden mi geçiyor?
Bunlar ne seker seyler boyle:) ikiside birbirinden seker :) Allah nazardan saklasin!
Sevgili Abk`nin gonderdigi cam guzeli tohumlarini ektim, cimlendikten sonra pek gelisme gosteremediler, ne yapmaliyim?
Firuzan Hanım fotoğraftaki çiçekler birbirinden güzel :)
Bence hiç çelikle uğraşmayın, Eminönü'yle de uğraşmayın. Gitmek bir dert, arabayı park etmek bir dert, otobüsle gitseniz bir dünya mesefaye almışlar durağı elinizdeki yüklerle o kadar yolu tepmek ayrı bir dert. Hemen her fidanlığa mevsimlik çiçekler geldi. Cam Güzelleri de var bolca. Kökü 500 YKR. Bence en yakınınızdaki fidanlıktan alın :) Kolay gelsin.
arethusa
15-05-2008, 14:46
Merhaba arkadaşlar
ben de 1 hafta önce anneler gününde anneme ve kendime aldığım yeni ginemi (cinsinin cam güzeli değil,yeni gine olduğunu burada öğrendim.) sizlerle paylaşmak istiyorum.
Benim sormak istediğim şey şu:
1-yeni ginenin üzerinde çiçek ve tomurcukları varken çelikleme ile çoğaltılabilir mi?(Tomurcuksuz dal bulmam zor)
2-Bu çiçekten çoğaltıp bahçeme de dikmek istiyorum,yalnız Muğla'daki güneşin etkisinden dolayı bu konuda biraz düşünceliyim.Sizce mümkün mü?
Arzu Kırlangıç
16-05-2008, 00:33
fıruzan hanım yanılmıyorsam sizin resimdeki çiçeğiniz katmerli açan küpe çiçeği. Yanılmışta olabilirim ama çok benziyor.Bizim Yeni Ginemiz..
aykutalp
18-05-2008, 16:15
Bu da benim cam güzelim. Fakat önceki resimlerdekilere pek benzetemedim. :confused:
37680
37681
arethusa
18-05-2008, 17:05
Sayın aykutalp,
Sizin de çiçeğiniz, ben ve birkaç arkadaşımızdaki ithal cam güzelinden.Yeni gine türüymüş.Yaprakları daha ince uzun, altları çiçek rengi ile bağlantılı olarak renkli.Yetiştirilmesi aynı cam güzeli gibi.Ama sanırım bizim yeni ginelerimiz biraz nazlı ;)
Önceki mesajları okur ve resimlere bakarsanız çiçeğinizle ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz.
İklimsiz
18-05-2008, 17:21
Hiç çiçeksiz kalmıyor:p
37697
Daha onceden resmini ekledigim Cam guzelim ile ilgili bir yardim edecek yokmu aradaslar? Ayni saksida cimlendiler, simdi ne yapmaliyim?
benim camgüzelim su veriyorum tomucuklarını döküyor, vermiyorum 2 günde yapraklarını büküyor ne yapacağımı şaşırdım.
Sevgili Ebrucum,
Camgüzeliniz nasıl bir yerde duruyor? Eğer çok sıcak, güneşli bir yerde duruyorsa yaprakları ondan soluyordur. Öyleyse daha gölge, sadece sabah güneşini alan bir yere koymanızı tavsiye ederim. Suyu da daha az verirsiniz böylece.
Sevgili Arjin,
Tohumdan çimlendirme konusunda pek tecrübem yok ama isterseniz siz de yerini değiştirin. Hava orada soğuksa hala soğuktan büyüyemiyor olabilir. Camgüzeli şiddetli güneşi sevmiyor ama soğukta da pek gelişme göstermiyor. Bence buna göre yerini ayarlayın.
teşekkür ederim filizoztr sanırım güneş ağır geliyor
limon_agaci
31-05-2008, 23:56
cam güzelinin tohumları neresinde bulunur bilgi verebilirmisiniz?
Benim cam güzelim bu;
bu ortasındaki küçük çıkıntılar tohum mu?
Arzu Kasapoğlu
01-06-2008, 11:01
Sevgili Limon Ağacı,işaretlediğim yer henüz olgunlaşmamış tohum kapsülü. Bir kaç gün sonra kapsül olgunlaşıp şişmeye başlayacak :)
laledevri
11-06-2008, 12:47
merhaba sayın cam güzeli ve türlerini severler
benim yeniginemin yaprak uçlarında ve gövdesinin bazı yerlerinde tuza benzer önce sıvı sonrada sertleşen bazı şeyler (adını açıklayamıyorum o yüzden "şey" demek zorunda kaldım) oluşuyor.
elimle baktım ilk sıvı sonra sertleşiyor.
çok sulamaktan mı oluyor acaba diye şimdilerde çok su vermiyorum.
acaba tehlikelimidir yokda doğal mı? :confused:
bir bilen var sa çözümü nedir. yardımcı olursanız çok sevinirim.şimdiden teşekkürler.
laledevri
11-06-2008, 12:53
Anladığım kadarıyla bu sorun sadece bende yokmuş.
Sayın Cemo'da aynı dertten muzdarip.
sayın filiz de geçerli bilgilerde bulunduğuna göre korkacak birşey yok gibi görünüyor.
kendim yazdım kendim cevapladım ama daha önce baaktığımda son yazılanları görmemiştim.
laledevri
11-06-2008, 13:52
Evet yazılanları okuyunca bende rahatladım.
Ama dikkatimi çeken evdekinde yok işyerimdekinde var bu kristalize tuz **** şekerler.
bütün gün işte olduğumuzdan buradakini daha fazla suluyorum ve suyun etkisi olabilir diye düşünüyorum.
bu arada merak ettim tadını ama ne tuz ne şeker, tatsız tuzsuz bir şey.
aykutalp
14-06-2008, 12:58
Bir daha bu bitkiden almayacağım. Bu kadar kötü huylu bir çiçek olamaz. Güneşi beğenmiyor, gölgeyi beğenmiyor, suyu beğenmiyor, kuruluğu beğenmiyor.... En sinir bozucusu; derdi konusunda en ufak belirti vermiyor. Bir yaprak sarart, bir boynunu bük önceden de anlayalım ki bi sorunun var, önlemini alalım. Ortada hiç bir şey yokken, sabah bir kalkıyorum dalın biri aniden ölüvermiş...
Arkadaşlar cam güzellerimin üstünde küçük küçük bitler var yürüyorlar ve bir tanesi çiçeklerini döktü yaprakları tozlu gibi kahverengiye döndü.Sizce nasıl bir ilaç kullanmalıyım?
beyaz orkide
17-06-2008, 10:30
Arkadaslar,cam güzelinin katmerlisini buldum cok güzeller.Yakında resmini koymaya calışacagım sizlere.
Yeni ginem hastalandı, birden yaprakları kurumaya başladı.Solmadan,kendi rengini kaybetmeden,kurumaya başladığı için biraz geç farkettim.Dikkatli baktığımda üzerinde beyaz pamukçuklar oluştuğunu gördüm.Bende resimde gördüğünüz gibi budadım ve ilaçladım.Umarım yanlış birşey yapmamışımdır
40870
Sûz-i Dilârâ
17-06-2008, 16:19
Arkadaşlar hepinize geçmiş olsun. Gerçekten çok üzüldüm.:o
Nisbet yapar gibi olmasın da:p sevgili Tubay Hanım'ın gönderdiği cam güzelinin resmini sizlerle paylaşmak istemiştim, yazıları okuyunca en az sizler kadar üzüldüm burda. Benim prensesim de henüz yavru ama sağlıklı büyüyor. ;)
Suz-i Dilara üzgünüm ama o cam güzeli değil.Nasıl anlatsam:DKarınca 70 den tohum almıştım bu pakette küpeli yazıyordu bende onu size küpeli diye gönderdim.Hatta bende küpeli diye 10-12 tane yetiştirdim gözüm gibi baktım.Bu hafta açtılar ama küpeli değilmiş:(Size gönderdiğim cam güzelleri daha küçük ince yapraklıydı eğer onlar tutmadıysa ayın 24 ünde hazır saksıda yetişmiş gönderebilirim.Küpelileri telafi edeceğim zaten
Bu arada sınavınız nasıl geçti?
Sûz-i Dilârâ
17-06-2008, 19:51
Sağlık olsun Tubay Hanım;) zaten önemli olan saksıdakinin cam güzeli veya başka bir bitki olup olmaması değil iki gönül arasında bir köprü vazifesi görmesidir. Sizin de daha önce yazdığınız gibi onlar sizin bana hediyeniz, hangi çiçek olursa olsun onlara gözüm gibi bakarım.;) Bu arada küpeli konusunda tarimtedarik.com'dan sipariş vermiştim paketin üzerindeki küpeli mor-beyazdı, rengi belli olsun ona göre sizden küpeli alacağımı isterim. Bu arada küpeliyle birlikte açelya ve cennet kuşu tohumu siparişleri de vermiştim, hepsi yarın elimde olacak, ayın 24'ünde buraya gelecek olan personelinizle bu tohumlardan size de göndereceğim. ;)
Sayın malina'ya özürlerimle birlikte; mesajda gerekli temizliği yaptım efendim. Haklısınız.;)
Bu arada sınavınız nasıl geçti?
Sınavı soracak olursanız netlerim aşağıda siz karar verin artık iyi mi kötü mü çünkü ben de henüz anlayamadım. ;)
Türkçe: 29 doğru 1 yanlış
Sosyal1 : 26 -4
Edebiyat-sosyal: 26-4
Sosyal-2: 23-4
Arkadaşlar, iyi misiniz?
Burası sizin sohbet alanınız değil ki?
Cam Güzeli (Impatiens hybr.) hakkında bilgi almak için buraya giren bir üye, sizin sınav sohbetlerinizi neden okumak zorunda kalsın? Forumda özel mesajlaşma hizmeti var. Lütfen onu kullanın.
Mesajlarınızdaki gereksiz yazışmaları silmeniz gerekiyor.
Cam güzeli adında bir tohum aldım, fakat resimleri hiç buradakilere benzemiyor. Sanırım benimli farklı bir Cam güzeli. Tohumları diktim henüz fide halindeler ama bahsettiğim cam güzelini yani bendekini aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.
http://www.humeyraozdamar.net/mevsimlikcicek.htm
limon_agaci
27-07-2008, 19:15
Çiçeklerin üzerinde büyüyen tohum torbaları patladığında içleri boş çıkıyor hiç anlamadım acaba ben mi göremiyorum? Tohumları toprağa dökülmesin diye tohum torbasının altına kavanoz kapağı koydum baktım tohum torbası patlamış kavanoz kapağı boş... Neden tohumsuz oluyor benim çiçeğim?
Benimkiler de aynı şekilde boş çıkıyorlar ben de anlayamadım acaba bir yerde eksik birşey mi yapıyorum.
limon_agaci
29-07-2008, 15:55
Benimkiler de aynı şekilde boş çıkıyorlar ben de anlayamadım acaba bir yerde eksik birşey mi yapıyorum. Yoksa sardunyalar gibi döllenerek mi tohum oluyor cam güzellerinde de
bilgisi olan var mı acaba ?
Sardunyalar dölleniyorlar mı? Ben kendi sardunyalarımı şehirdışındaki bir tanıdığımdan çelik şeklinde aldım hepsini bir torbaya koydum otobüste getirdim sonra saksılara diktim büyüdüler bir tanesinin açtığı 2. çiçek topunun üstü tohum doldu sivri sivri. Nasıl döllendi ki?
Evet arkadaslar sabirla bekledim ve iste sonuc:)
Sevgili ABK`nin gonderdigi tohumlardan cimlendirmistim.Abk ! Tekrar tesekkur ederim:)
Sevgili Arjin
bu çiçek sanki rozet çiçeği gibi geldi bana...adı ne olursa olsun çok güzel.Güle güle büyütün diliyorum;)
Ciddi mi? Olabilir ama bana gelen tohum paketinin uzerinde cam guzeli yaziyordu. Olsun, yinede cok sirinler degil mi?
Evet arkadaslar sabirla bekledim ve iste sonuc:)
Sevgili ABK`nin gonderdigi tohumlardan cimlendirmistim.Abk ! Tekrar tesekkur ederim:)
Sayın Arjin, fotoğraftaki çiçeğin adı vinca dır. Benim çok güneşli ve az güneş alan cam güzelleri arasındaki kıyaslamama göre; tüm gün güneş alan cam güzellerinde tohum oluşumu oldu. Diğerleri boş. Tohum kapsülleri çok gevrek toplamak için dokunulduğunda patlayıp etrafa saçılıyor.
Yeni Gine olan cinsinden aldım 1-2 hafta önce. Özellikle çiçek açmış olanından değil bol tomurcuklu olanından seçtim ama bu 2 hafta içinde tomurcuklar açmak yerine dökülmeye başladı. Acaba nerde hata yapıyorum.
- Direk güneşte durmuyor. Öğleden sonra güneş alan balkon penceresinin iç kısmına koydum. Önünde de tül perde var güneş içeri girdiğinde de direk gelmiyor. Her gün suluyorum işten gelince, susuz bırakmıyorum. Arada su püskürtüyorum nemini kaybetmesin diye. Toprağına pokonun çubuk gübrelerinden soktum. Yaprakları Böceklenme yok ama yaprak uçlarında çok az kuruyup kıvrılma var. Fotoğraflarını aşağıda ekledim.
Neden tomurcuklarını döktü acaba? Bi yerde hata mı yapıyorum?
kesinlikle çok şirinler sevgili Arjin;)
Sayın gravel, özellikle hassas bitkiler tomurcuktayken onlara su püskürtülmez. Ya da tomurcuğa su gelmemesine dikkat edilir. Tomurcuk dökülmesinin başka nedenleri de olabilir ama önce su fısfıslamayı kesmeyi deneyin derim.
Sayın gravel, özellikle hassas bitkiler tomurcuktayken onlara su püskürtülmez. Ya da tomurcuğa su gelmemesine dikkat edilir. Tomurcuk dökülmesinin başka nedenleri de olabilir ama önce su fısfıslamayı kesmeyi deneyin derim.
Teşekkür ederim. Sadece toprağına fısfısıyordum, toprağı nemli kalsın diye ama onu da keserim artık.
Orkun Kırcı
17-09-2008, 18:08
Artık benimde cam güzellerim var. Öğrencimin getirdiği camgüzeli aşırı uzundu. Bende kesip iki çelik halinde anaç kökün yanına diktim umarım köklenirler. Gelişmeleri fotolayıp buradan paylaşırım artık. :)
Günaydın artık benimde cam güzellerim var dün aldım hemen pencere önünde bir yer açtım güzellerime çok gerilere gidip okuyamıyorum ama göz attığımda cam güzellerini susuz bırakmıyorum güneş alan bir yere koyuyorum ve tomurcukları üzerindeyken fıs fıs yapmıyorum başka dikkat etmem gereken bir şey varsa beni yönlendirirmisiniz.Teşekkür ederim.
keçi boynuzu
16-10-2008, 09:16
Ben de varım:DBende de var.İki farklı kırmızı bir tanesi de henüz açmadı, bilmiyorum.Benim kurdele çiçeği daha öksüz kaldı:(Meğer bir seveni benmişim.Çanta çiçeğini yeni açtım bakalım ne olacak:confused:
Cam güzellerinin saksı değişimi ne zaman arkadaşlar.?
Cgrturka
29-10-2008, 18:56
Ben bu bitkimi bir alışveriş merkezinden aldım.Üzerinde Cam Güzeli(Yeni Gine) yazıyordu.2 gün susuz kaldığında buruşmaya başlıyor.4-5 gün su vermeyince çiçeğini döküyor.Bu ne ilginç bir bitkidir,bilen dostlardan yardım istiyorum.
51242
51243
güliizar
15-11-2008, 00:18
Arkadaşlar çiçekli bitkilerin hepsi tohum oluşturur döllenerek yapar bu işi yani kalıtsal çeşitlilik olur yeni renkler ortaya çıkma olasılığı olur her zaman için.
Çelik aldığınız zaman anne canlının aynısına sahip olursunuz.
Orkun Kırcı
17-11-2008, 21:39
Sınıfmdaki camgüzelinde haftasonu bir tomurcuk oluşmuş. Bugün okula gidince şaşırdım. Bu mevsimde açması normal mi yoksa benim sınıfın sıcaklığına ve güneşe mi aldandı? :)
Arkadaşlar benim de bir camgüzelim var.Yapraklarında toz gibi beyazlık oluyor.Elle üzerini silince geçiyor ama tekrarlıyor.Ne yapabilirim,fikir verirseniz sevinirim.
Sınıfmdaki camgüzelinde haftasonu bir tomurcuk oluşmuş. Bugün okula gidince şaşırdım. Bu mevsimde açması normal mi yoksa benim sınıfın sıcaklığına ve güneşe mi aldandı? :)
Benim cam güzelim çiçek açmaktan çatlıyacak nerede ise yaprakları görünmüyor. Serin havaları seviyor sanırım. Hem içerdeki hemde dışarıda pencere önündekiler açtıkça açıyor.
Katmer, külleme hastalığını araştırıp, bitkinle karşılaştırır mısın. Eğer külleme olduğunu düşünüyorsan, ev yapımı ilaçlardan sodalı- yağlı karışımı deneyebilirsin.
Teşekkürler Nurbahar,deneyeceğim...
Merhabalar,
yeni Gine türü cam güzelimde bir sorun var, bu ilk yaşatabildiğim yeni gine. Yapraklarında beyazlama var ve çiçek üstünde de örümcek ağı fark ettim. Hiç biryerinde bunu yapabilecek bir böcek bulamadım ama ağ olduğuna göre bir yerlerde olsa gerek.Daha açmayı bekleyen bir sürü sağlıklı tomurcuğu var. Genel olarak sağlıklı gibi görünüyor ama örümcek benzeri bir zararlı varsa ona karşı ne yapmam gerekiyor ilerlemeden müdahale etmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler
Ateş Öztan
10-12-2008, 11:25
Cam güzeli sevenlere merhaba,
yoğunluğum nedeniyle forumu uzun süre takip edemedim. Zaten sorulacak çok bir şey de kalmamıştı.
Cam güzeli konusunda herkes istekli fakat başarılısı çok az nedenini anlayamadım.
Geçen yıl bendekilerde de hastalanma başladı. Biraz dikkatle kurtardım.
Yine bir sürü cam güzeli oldu.
Cam güzelllerini sürekli yaşatan ve üreten kim var?
Ateş Öztan
10-12-2008, 11:26
Elfogi merhaba,
Sanırım adını değiştirdin. Önce anlayamadım.
Senin cam güzellerinde durum nedir?
beyaz orkide
31-12-2008, 18:08
Ben 6 farklı rengini aldım ama 3 renk kaldı elimde.Nedenini anlayamıyorum.En cok vişne rengini kaybettigime üzüldüm.Üzerine su gelmemesine özen gösterdim ama yinede kaybettim onları.Hic su vermesem daha mutlu olacaktı sanırım.
Merhaba sayın eylems, bu mevsimde ne güzel açmış camgüzelleriniz. Genel olarak çiçek açması için özel bir isteği olur mu bu çiçeğin? Benim cam güzelim daha çok yeni resmini ekleyeceğim en kısa zamanda inşallah. Biraz yapraklandıktan sonra kendiliğinden çiçek verir mi sizce?
Âyine-i Esma
03-03-2009, 12:06
Sanırım toprağını değiştirecem. Ama çiçekleri ve tomurcukları olduğu için cesaret edemiyorum. Bir cevab yazarsanız iyi olurdu.
Merhaba Sayın Âyine-i Esma,
Yazınızı henüz gördüm umarım yardımcı olabilirim. Benim de bir saksı kırmızı yalınkat açan bir yeni ginem var. Gözlemlerime göre suyu seviyor. Ben toprağı kurudukça aşağı yukarı 3 günde bir yarım su bardağı kadar su veriyorum çok değil. Yani alt tabağına fazla taşırmıyorum. Şu anda kaloriferli olan odamın pencere önünde keyifli keyifli büyüyor. Yerini de çok sevdi.
Sizin çiçeğinizin durumuna üzüldüm. Aynı şeyi bende kalanşomde yaşadım ve inanın çok üzüldüm. Size tavsiyem ginenizde çürüme çok değilse çiçekli de olsa saksınızdan toprağı ile birlikte bitkinizi çıkarıp bir boy büyük olabilir, başka bir saksıya ekmeniz olacak. Bir de toprağı iyice kuruyana dek (Zaten çok susadığında su isteğini yapraklarını yere düşürerek anlatıyor) siz de bu ana kadar sulamazsanız sanırım kurtarabilirsiniz çiçeğinizi . Birde dallarından koparıp bir önlem olarak suda köklendirebilirsiniz. Saygılarımla
Selam arkadaşlar. Benimde 2 tane cam güzelim var. Biri Yeni Gine türünden , diğeri ise renksiz bildiğimiz yeşil türlerinden. Yeni Gine türüm sürekli çiçek açıyor. Özel bir bakım yapmıyorum. Diğeri ise sürekli boy atmak ve yapraklanmakla meşgul. Sürekli cam kenarında aydınlık yerdeler. Güneş almıyorlar ama sürekli aydınlık yerdeler. Çok ilgilenmiyorum. Galiba çok ilgilenmediğim için mutlular...
Âyine-i Esma
03-03-2009, 14:04
Çok teşekkürler sn.meraklı. Bizde yeni alır almaz saksısını değiştirmiştik. Şimdi çıkarıp kök sarmamış olan toprak kısmını biraz kazıyıp yeni toprakla aynı saksısına geri koysam olurmu? Sanırım kökler yeni toprağı sarmaya başlamamıştır ya da az miktar sarmıştır (inşaallah)
Kök sarmamış olan toprak kısmını biraz kazıyıp yeni toprakla aynı saksısına bitkinizi tekrar dikebilirsiniz bir de bu işlemi uyguladıktan sonra çiçeğinizi bir süre sulamazsanız iyi olur diye düşünüyorum.
Kaloriferin üstündeki pencere önündeki bitkilerimin toprağının daha çabuk kuruduğunu gözlemledim. Sizinde böyle bir uygulamanız olabilirse sanırım iyi gelecektir.
Kolay gelsin.
Âyine-i Esma
03-03-2009, 14:23
Teşekkürler hemen yapmaya gidiyorum. İnşaallah herşey yolunda gider.
Sayın Âyine-i Esma;
Çiçeğinizin durumu şu anda nasıl merak ettim? Umarım iyidir gineniz.
bluejean1
22-03-2009, 19:40
İlk önce herkese merhaba..Size çok önemli birşey sorucam yani benim için önemli :) Burdaki komşularda yani 2 kişide cam güzeli var.Katmerli kırmızı öyle güzel ki görmelisiniz.Sürekli istiyorum dikiyorum olmuyor şimdide diktim nerdeyse kurudu.Yaprak tarafından pıtlayan yerlerı vardı belkı oraları büyür diye beklıyorum.Daha önce katmersiz almıştım pembe.O çok kolay tuttu sudada kök çıkardı.Ama onunda durumu pek iyi değil.Arkadaşlar bu cam güzelinin tutması için ne yapmalıyım çünkü çok istiyorum cam güzelim olmasını...Özellikle katmerli olmasını :):) Yardımlarınız için ******...
Chotanaq
23-03-2009, 15:56
Bu da benim cam güzelim. Fakat önceki resimlerdekilere pek benzetemedim. :confused:
37680
37681
Sizinki de benimkinden, Yeni Gine Cam Güzeli. Yani ithal.
Dün Koçtaş'tan aldım. Bir sürü çiçeği vardı 3.75'e aldım.
Yakında çözerim inşallah.
Âyine-i Esma
26-03-2009, 20:21
Sayın meraklı kusura bakmayın. Mesajınızı şimdi gördüm. Yeni ginenin toprağını değiştirmek için saksısını boşalttığımda gördük ki, bu çürüme ıslaklıktan değilmişti. Toprağı normal kuruluktaymıştı. Çürümenin nedeni bir darbemi ya da başka bir şeydenmi bilemedik. O kısmı bolca tarçınlayıp, bir dalda hafif köklü çelik koparıp tekrar gömdük. Çürük olan tarçınlı kısmıda toprağın içinde bıraktık. Şimdiki hali ise şükür daha iyi. O durumdan sonra kısa ömürlü olmak üzere birkaç çiçek açtırıldı ve solduruldu. Şimdide üzerinde 3 tane açtırılmış ve 3 tanede gonca halinde çiçeği var. Ve birçok da tomurcuğu. İlginize teşekkürler ve saygılar.
Chotanaq
26-03-2009, 21:29
Sayın meraklı kusura bakmayın. Mesajınızı şimdi gördüm. Yeni ginenin toprağını değiştirmek için saksısını boşalttığımda gördük ki, bu çürüme ıslaklıktan değilmişti. Toprağı normal kuruluktaymıştı. Çürümenin nedeni bir darbemi ya da başka bir şeydenmi bilemedik. O kısmı bolca tarçınlayıp, bir dalda hafif köklü çelik koparıp tekrar gömdük. Çürük olan tarçınlı kısmıda toprağın içinde bıraktık. Şimdiki hali ise şükür daha iyi. O durumdan sonra kısa ömürlü olmak üzere birkaç çiçek açtırıldı ve solduruldu. Şimdide üzerinde 3 tane açtırılmış ve 3 tanede gonca halinde çiçeği var. Ve birçok da tomurcuğu. İlginize teşekkürler ve saygılar.
Ben şunu sormak istiyorum, koçtaştan aldığım cam güzelimin toprağı çok hafif maddelerden oluşuyor. yani suyu bile anında çekiyor ve kuru kalıyor. Aslında üzerindeki toprağı çekeyim başka doldurayım diyorum elimi attığımda sadece cam güzelinin kökleri geliyor patır patır. Yapma süs çiçeklerinin dibine koyulan şeylerden varmış hissi veriyor. Bu geçici toprak mıdır? değiştirmem gerekir mi bu toprağı?
Saygılar...
İçersindeki torftur. Bence saksıdan bütün toprağıyla birlikte çıkarın, daha büyük bir saksıya koyup etrafını yeni toprakla kaplayın.
[QUOTE=bluejean1;384644]Sürekli istiyorum dikiyorum olmuyor şimdide diktim nerdeyse kurudu.QUOTE]
Bence zamanlama ile ilgili olabilir. Şu anda havalar soğuk olduğundan etkilenebilir. Önce suya koyun köklenmesini bekleyin. Ama suyunu belli aralıklarla değiştirin. Köklendiği zaman da dikin. Ama soğuk bir yere koymayın. Oda sıcaklığında bir yerde tutun . Aydınlık ama direk güneş almayan bir yerde dursun. Susuz bırakmayın fakat fazla su verip çürütmeyin de. Toprağı süzek bir toprak olsun ki su çürütmesin. Toprak kurudukça suyunu verirsiniz.
Ben yaz başında çelikten çoğaltma yapıyorum genelde. Susuz kalmamasına özen gösteriyorum. Kolayca tutuyor. İsterseniz biraz daha bekleyebilirsiniz.
Chotanaq
27-03-2009, 09:56
İçersindeki torftur. Bence saksıdan bütün toprağıyla birlikte çıkarın, daha büyük bir saksıya koyup etrafını yeni toprakla kaplayın.
Bende hep torf kullanıyorum ama bu öyle bir torf ki; çiçeğin kökü sarmış yemiş bitirmiş torfu. Bir kaldırdım sadece kök görünüyor. Yani bu kadar mı kök salar bir çiçek...
Büyük bir saksıya koydum...
Bilgilendirmeniz için teşekkürler.
Chotanaq
16-04-2009, 20:11
Benim cam güzellerini alalı 1 aydan fazla oldu geldiğinde her yerinde tomurcuk ve çiçek vardı. Eve getirdim 3-4 gün evde güzel kaldı fakat dışarıya alınca bir çok yaprağı soldu dalları koptu ve çiçekleri soldu şu anda eriyor. Acaba dışarıya erken mi aldım?
Güngör Salman
16-04-2009, 23:26
Merhaba buda benim cam güzelim.
Sayın Chotanaq galiba bitkinizi erkenden dışarı almışsınız sanırım.
Arkadaşlar size birşey danışmak istiyorum. Benim kıpkırmızı açan cam güzelim bu sene beni oldukça şaşırttı. Çiçek yapraklarından bir tanesi kıpkırmızı dört tanesi beyaz çıkıyor sürekli. Yani ebruli açmaya başladı. Acaba evrim mi geçiriyor:)
Bu durum aslında çokta hoşuma gidiyor. Bitkim bu yüzden çok gösterişli hale geldi. Bu durumun sebebini bilen varsa yazarsa sevinirim. Tozlaşma felan demeyin çünkü yanında hiçbir bitki yok ve pencereler sürekli kapalı içeri arı felan girmiyor.
Ekleyebilirsem fotoğraflarla durumu açık hale getirmeye çalışacağım...
bu konuda pek bi bilgim yok fakat benimde başıma gelen bi olay bu çiçekte değil begonya çiçeği pembeydi beyaz acmıştı güneşi pek fazla görmemesinden (hatta hiç denilebilir) bu yüzden kaynaklanıyordu güneş gören bi yere koyduğumda yeni tomurcuklar eski rengini aldı sizinkide böyle bi durumdan kayanaklanabilir syn faruk. fakat dediğim gibi kesin bişey diyemiyorum. yalnız sizin çiçeginiz pek güneşi sevmiyormuş okuduğum kadarıyla.
Sevgili Gizem çiçeğimin yeri güneş almıyor ama cam kenarında bol aydınlık alan bir yerde. Gelişimi çok güzel. Her tarafından yavru verdi. Ama çiçek nasıl bu şekilde farklı açtı anlamadım...
bilemiycem en iyisi bu konuda daha bilgili olan kişilein yazılarını beklemek... sizde bu durum düzelene kadar ebruli çiçeğinizin tadını çıkarın :p
Kesinlikle çok keyif alıyorum ebruli çiçek açtıkça Sevgili Gizem...
Yeni aldığım büyük çiçekli yeni gine cam güzeli
Güle güle büyütün Sayın Meraklı...
merhaba,
cam güzelim son bir haftaya kadar çok güzel çiçek açıyordu. şimdi hiç çiçeği kalmadı tomurcuk bile yok ama sürekli yeni yapraklar çıkıyor. yaprakları çok canlı. bu mevsimde çiçek de vermesi grekmiyor mu?
Sayın Nilhuu cam güzeliniz bol aydınlıklı olan bir yerde ise ve güneşi görmüyorsa boya gider,çiçek açar ama çiçekli dönemi kısadır. Eğer bol güneş alıyorsa boydan ziyade çiçeklenmeye gider,boy uzunluğu çok az olur...
Teşekkür ederim Faruk Bey.
Chotanaq
13-05-2009, 21:51
Sayın meraklı gerçekten çok hoş bir cam güzeli. Yaprakları aynı fakat çiçeği büyük çok ilginç.
Benim cam güzelinin bugünkü hali. Eve alışana kadar bayağı yaprağı döküldü yaklaşık 30-40 arası ve 30 a yakın çiçek tomurcuğu döküldü.
Şu an toparlandı havalar ısınınca. Dışarıda duruyor çoktandır.
2008 Eylül ayında almış olduğum, kışın ev içerisinde yaşattığım, çok sevdiğim kırmızı renkte açan camgüzelim.
Chotanaq
15-05-2009, 20:54
Benim Cam güzeli direk güneşte duruyor ilk zamanlar bozuldu fakat şimdi alıştı. Daha sıcaklarda ne olur bilemiyorum.
Yalnız herhangi bir dalını kesip suya koyduktan sonra 2 haftada çok çatallı bir kök salıyor direk toprağa ekip 2 tane cam güzeli yapabilirsiniz çok basit.
Chotanaq
16-05-2009, 10:33
benim cam güzelimi zaten komşumuz vermişti minik bi filizdi suda beklettim bi süre köklendirildi ve bayada büyüttürüldü maşaallh ben cam önüne koyana kadarda gayet sağlıklıydı yeni gine olan türü değil normal cam güzeli yenigineler daha kalın yapraklı oluyo o direk güneşde duruyo ve çok seviyo ama normal camgüzelim hiç sevmedi malesef düzelmesini bekliyorum umutla :(
Şimdi anladım sizinki normal ise eğer, onun güneş isteği yeni gineden az olabilir. Benimki yeni gine olduğu için sorunum yok. Sizinki de inşallah düzelir.
Sn yıldız33 sizde karışık olarak ekmişsizni güzellerinizi çokda tatlı duruyolar maşaallh güle güle büyütün.
Teşekkür ederim.
Yeni Gine cam güzelimi o kadar beğenmiştim ki aldığımda, burada bahsedildiği gibi çelikler aldım duya koydum, hep çürüdüler. Belki de ben beceremedim:(
Bunlar da çiçekleriyle merhaba diyen kırmızı güzeller:)
Geçen hafta aldığım cam güzellerimi yeni diktiğim için ancak kendilerine geliyorlar. Bunların tohumunu alabilirsem seneye tohumdan üretebilirim diye düşünüyorum.
Chotanaq
14-06-2009, 08:41
cam güzelini bir güzel yıkadım.
yok canim bende severim cam guzelini gecen hafta antalyadaydik esimle birlikte annem bir kavanoza cam guzellerini koymus hepsi birden kook vermis tabi kokler birbirlerine gecmis benden yardim istedi hadi sunlari ayiralimda ekelim yoksa kokler gidicek diye bende anneme sana bir kok yeter dedim digerlerini izmire getirdim :) daha yeni ektim genel bir bilgi sahibiyim cam guzelleri hakinda ama sevdigim ciceklerdendir sizinkilerinde masallahi var benimkilerin cicek vermesi biraz surucek galiba
tolgahann
14-06-2009, 15:25
Sevgili Chotanaq sizinkiler sanırım yenigine.
Chotanaq
14-06-2009, 23:22
Sevgili Chotanaq sizinkiler sanırım yenigine.
Evet yeni gine cam güzeli geçen gün gübre koymuştum, 2-3 gün içinde akşam eve geldim, bütün yapraklar solmuş hiç bir şey kalmamış çiçek yok. Gübre fena yakmış bi de akşama kadar güneşte. Sonra gübreyi temizleyip bol su verdim yarım saat geçmeden olanlara inanamadım eskisinden daha diri oldu.
Chotanaq
21-06-2009, 09:23
Cam güzelimin en güzel halini koyuyorum.
ya aynı anda nasıl bu k adar çok çiçek açabiliyorlar. benimkinin çiçekleri sıra sıra açıyor, en fazla 2-3 tane birlikte açıyorlar. ve çiçekleri çok kısa ömürlü oluyor. 2-3 gün taş çatlasa 4-5 gün. sonra hemen ölmeye başlıyorlar. bir sırrınız var mıdır?
MErhaba Arkadaşlar. BİR BİLEN lere danışmak istediğim bir şey var; aşağıya fotoğrafını da koyuyorum, (ama siyah beyaz çekmişim)büyük saksılara cam güzeli dikmiştim, henüz miniciklerken. Çok güzel büyüdüler, saksıyı görünmez kıldılar. Ancak bir hafta önce sularken birkaç dalı elimde kaldı. Toprağın hemen üstündeki dalı çürümüş nedense. Çok üstünde durmadım. Ama gün aşırı her sulayışımda böyle birkaç dal kopa kopa, bütün saksımı nerdeyse kaybettim.
Dün akşam hiç olmazsa kalanları kurtarayım ve toprağına bir bakayım diye saksıyı boşalttım. Özenle taradım ama, hiç bir zararlı görmedim. Karınca dışında. Bol miktarda karınca vardı, hem toprakta, hem de çiçeklerinde.
Acaba karınca böyle çürüme yapar mı? Ne dersiniz?
Sn. Se-rap, karınca varsa büyük ihtimalle zararlı da vardır. Yaprakların altına dikkatlice bakar mısınız. Zararlı varsa ev yapımı ilaçları deneyebilirsiniz. Kırılan dalların sağlam yerlerini tekrar dikip tutturmayı deneyebilirsiniz. Camgüzeli suyu sever ama çok da fazla vermiyorsunuz değil mi?
Gün aşırı suluyorum. Kaç senedir yetiştiriyorum, hiç böyle birşey olmamıştı. Toprağını değiştirip, kırılan dalları tekrar diktim ama, bakalım ne olacak? 7-8 saksım daha var, henüz onlarda böyle bir sorun yok. Peki her ihtimale karşı ilaçlama yapsam mı?
Çok teşekkürederim..
Öncelikle zararlı var mı diye bakın isterseniz. Sabun-yağ karışımlı ilaçlama(tarifi ev yapımı ilaçlarda var) aynı zamanda koruma da sağlıyor yani yapılmasının sakıncası yok ama bazı taze sürgünleri ve tomurcukları yakabilir. Ben olsam yapardım, zararlı yoksa sadece karınca köklere zarar verir mi bilmiyorum, onu da araştırmak gerekebilir.
Öncelikle merhaba,
cam güzeli bitkimin yaprakalrı çürümeye başladı.Kısacası bitkim ölüyor , bitkimin gövdesinde öremcek ağı gibi beyaz bişiler var beyaz küçük noktalar bitkimin çürümesine neden olan bunlar galiba siteden baktım un biti mi ne olduğunu öğrendım ne yapmalıyım ?
arkadaşlar bu gün cam güzeli fidesi aldım 6 tane ama çok minikler (5,6cm kadar) hepsini ayrı bardaklar dikip büyüüynce büyük saksıya mı alsam yoksa direk köşeli balkon saksınıa ekip orda mı bıraksam?? tecrübenize ihtiyacım var.şimdiden teşekkkürler
Hepsini bir araya dikin. Büyüdükçe güzelleşecekler.
Teşekkürler Nariel önerinize uyacağım.
Bitki sağlığıyla ilgili başlıklara göz atmanızı tavsiye ediyorum
bahtiyar02
09-08-2009, 21:55
sevgili memet dostuma katılıyoru. Ayrıca resim yüklerseniz daha çok yardımcı olacaktır dostlar.
Ben DDVP 55 EM kullandım ancak çok zehirli olduğu için dışarıda açık alanda uyguladım bir hafta boyunca sadece su vermek için gittim bitkimijn yanına.Kulak pamuğu ile bulunan yerlere sürmeniz yeterli.Ancak dediğim gibi çok zehirli.
zuisudra
10-08-2009, 21:00
çiçekçiden alınan cam güzeli bir hafta içinde kurudu gitti, neden çiçekçiden alınan çiçekler hemen kuruyor?
ektiğim cam güzelleri sanıırm yavaş yavaş göküyor yapraklarını ne yapmma lazım?
mehtap051
18-08-2009, 22:17
Benim cam güzelim.Yaprağında bir problem var.Üzerinde bir canlı görmedim ama bit olabilir mi?Bu çiçeği eşim getirdi.Arkadaşı getirmiş.Çiçek çok güzeldi sen bakamadın diyor.Çünkü ilk geldiğinde gördüm çiçeklerle doluydu.Şimdi ise 1 tane tomurcuk var.2 çelik alıpçimlendirip dikeceğim.Umarım düzelir.Bilgilerinizi bekliyorum.
mehtap051
19-08-2009, 10:20
Cam güzelim hakkında bilgi bekliyorum .Yardımcı olursanız sevinirim.
mehtap051
20-08-2009, 19:51
Sizce cam güzelimde bir problem var mı?Neden çiçek vermiyor?
Yaprağı yapış yapış mı? Eğer böyleyse bit vardır, ev yapımı ilaçlarda yazılan arapsabunu-zeytinyağı karışımını deneyebilirsiniz. Sıvı vitamin de verebilirsiniz. Ev içindeyse aydınlık cam kenarına koymayı deneyin.
mehtap051
21-08-2009, 21:24
Verdiğiniz bilgi için teşekkürler.Sabun-zeytinyağı karışımını deneyeceğim.aAydınlık cam önüne aldım.Karışımı yaptıktan sonra çiçeği yıkamak gerekir mi?Sabunlu karışım üstünde ne kadar durmalı?
Zaten karışımı suda hazırlıyorsunuz. Forumda tarifi var, tekrar yıkanmıyor, on gün sonra yeniden hazırlayıp tekrarlıyorsunuz.
yeni ektiğim cam güzeli fidelerimin sakssına gazoz kapağı koydumdemire ihtiyacı vardır diye doğru mu yaptım acaba ???
102809
102810
Bunlar da benim cam güzellerim....
Arkadaşlar, burası ağabeyimin balkonu.. Camgüzellerini sizlerle paylaşmak istedim.
Segili Katmer hem cam güzelleri hem manzara çok güzel. MAŞALLAH...
bence de hem cam güzelleri hem de manzaranın maaşaalahı var
cam güzelim çiçek açacağı ya da açtığı gün döküyor çiçeğini nedenini bilen var mı acaba?
Ah bir de güvercinler olmasa daha güzel olacaklar ama rahat bırakmıyorlar ki, daha tomurcukken dökülmesine yol açıyorlar...
Merhaba benimde cam güzellerim var kışın soğukta ölmelerini istemiyorum böylecede eve koyamam nasıl saklayabilirim?tohum veriyormu bu çiçek,bir dalını kırıp suya koysam köklenir diktiğimde tutarmı?
insanın içi gidiyor çok hoşlar...
The Island
05-10-2009, 21:35
Cam güzeli suda çok kolay kökleniyor. Tazelemek ve isteyenlere dağıtmak için sürekli çoğaltıyorum. Kışın kaybetmemek için küçük bir saksıda eve alabilirsiniz.
Cam güzeli suda çok kolay kökleniyor. Tazelemek ve isteyenlere dağıtmak için sürekli çoğaltıyorum. Kışın kaybetmemek için küçük bir saksıda eve alabilirsiniz.
Teşekkürler bir deneyim bakalım :)
Ben Yeni Gine cam güzelinin saksısını değiştirdim ölmeye başladılar. 3 dalını çelik olarak aldım. Çelikler baya canlandı fakat saksıda olan ölmeye yüz tutmuş gibi.. Toprağı mı beğenmedi acaba diye düşünüyorum...
srkn_demirbilek
10-11-2009, 22:41
merhaba
geçen hafta bende 4 adet çelikten cam güzeli diktim fakat çelik için uygun zaman mı bilmiyorum? suda köklenmelerini bekledim ve geçen hafta saksılarına kavuştular. haftadır alt yaprakları yavş yavaş purşuyor....
Baharda çok güzeldi fakat yaz sıcağında yerinden pek memnun kalmadı.Gelecek yıl kapı önüne tente yaptırarak aşırı güneş sorunundan kurtulmayı düşünüyorum
benimde çok güzel cam güzellerim var ama bir türlü şu sarkaç sepetlerdeki kadar güzel form veremiyorum onlara bunları nasıl beceriyorsunuz arkadaşlar lütfen biri bana da öğretsin şu işi
çerkez kızı39
15-12-2009, 14:27
bende camgüzelinin fidesinden tutturduğumda 15 güne yakın toparlayamaıştı kendini şimdi canlandı telaşlanmayın bence susuz bırakmazsanız birşey olmaz.
çerkez kızı39
15-12-2009, 14:32
Çok güzel ellerinize sağlık bende diktim aynısından ancak 5 gün eve gidemeyince solmuş çok üzüldüm benim yerimede bakın bu güzel çiçeğe ne olur güzellikle kalın..
çerkez kızı39
15-12-2009, 14:35
Merhaba suya koyun 10 günd eköklenirler ve hemende tutarlar hatta köklenmeden bile tutuyormuş ben denemedim ama tuturanlar var güzellikle kalın...
ya bu camgüzelinin yapraklarındaki kristal şekerler yenir mi?? ben ne zaman görsem dayanamıyorum koparıp yiyorum.. :) nolacak acaba ilerde bi şey olur mu?
Sn. akon, yememenizi tavsiye ederim. Kristal görünümlü parçacıklar büyük ihtimalle bir zararlının marifetidir, yaprakların alt kısımlarını kontrol ederseniz zararlıları görebilirsiniz.
Dün alışveriş yaptığım bir çiçekçiden soğuk değmiş bir cam güzeli aldım.Anladığım kadarıyla aşırı sulama yapılmış, gölgede kalmış ve soğuk havada dışarıda bırakılmış.Yaprakları erimişti,dallar yarı çıplak .
Eve getirip üzerindeki çıplak ve erimiş dalları budadım.Soğuktan yumuşamış yapraklarını ayıkladım. Şimdi sıcak odada tutuyorum biraz canlanması için .Böyle kötü durumda ki bir camgüzeline başka ne yapabilirim.Ne önerirsiniz güzelime...
Sn. akon, yememenizi tavsiye ederim. Kristal görünümlü parçacıklar büyük ihtimalle bir zararlının marifetidir, yaprakların alt kısımlarını kontrol ederseniz zararlıları görebilirsiniz.
Sn kiraz cevabınız için teşekkürler ancak bu şekerimsi şeyleri bitkinin bizzat kendisi üretiyor. Hemen yapragın sap kısmında. Önce jel şeklinde bitiyor sonra sertleşerek şekere dönüşüyor.. Acayip bir şey
incikarsan
20-12-2009, 22:56
Dün alışveriş yaptığım bir çiçekçiden soğuk değmiş bir cam güzeli aldım.Anladığım kadarıyla aşırı sulama yapılmış, gölgede kalmış ve soğuk havada dışarıda bırakılmış.Yaprakları erimişti,dallar yarı çıplak .
Eve getirip üzerindeki çıplak ve erimiş dalları budadım.Soğuktan yumuşamış yapraklarını ayıkladım. Şimdi sıcak odada tutuyorum biraz canlanması için .Böyle kötü durumda ki bir camgüzeline başka ne yapabilirim.Ne önerirsiniz güzelime...
Sn Umit 79,
Çiçeginiz dondan ne kadar etkilendi bilmiyorum. Eğer gövde dondan etkilenmemişse çiçeginiz kurtulur. Ancak cam güzeli sıcaktan hoşlanmaz. Serin, aydınlık bir yerde tutun. Ala güneşi cok sever. Yani güneş ışığını kısmen alacak ama, sıcaklığını hissetmeyecek.
İnşaallah gösterdiğiniz ihtimamın karşılığını alırsınız. Ayrıca bir can da kurtarmış olacaksınız, ne güzel.
Sayın İncikarsan bitkinin ana gövdesinde ki soğuktan yumuşamış dalları budadım. Yumuşacık ve peltemsi bir haldelerdi. Sağlam dört dal bıraktım.
Aşağı doğru sarkan yapraklar şimdi biraz daha iyi sanki,dirilmişler. 14 derece ısıya sahip bir odaya yerleştirdim. Oda aydınlık ama çok güneşli de değil bu yüzden cam önüne yerleştirmiştim.
Teşekkür ederim temennileriniz için. Umarım ...
Yukarıda sayın tubay hanımın fotoğraflarını eklediği türden, katmersiz bir cam güzelide benim var. Bu çiçeği oğlum bu yıl bahar aylarında yol kenarına atılı olarak bulmuş okuldan gelirken. Üzerinde birkaç tane tomurcuk ve çiçeği vardı geldiğinde. Bir bardakta suda köklendirdikten sonra saksıya aktardık. Yazın çiçeklerini açtı. Kış gelince evde pencere kenarına aldım. Biraz şekilsiz uzadığı için dallanması amacıyla uzayan dalları budadım. Bu kez genel görünümü itibariyle bonsaiye benzedi. Şu anda yeniden tomurcuklanıyor.
Fotoğraflar aşağıda...
Sayın skaraca nın cam güzeli ne hoşta olmuş..
Bende çiçekçimin atacağı bir cam güzelini almıştım.Yaklaşık on gün oluyor.Soğuktan etkilendiğini düşündüğüm dalları vardı,budadım.Ama kalan dallarda da yumuşama ve hatta üstten başlayan bir çürüme vari durum var .Yeşil yapraklı bitkiler için olan Npk 20/20/20 sıvı gübre verdim tavsiye edilen miktarda ;toparlanmak bi yana sanki daha fazla çürüyor gibi.. Çok sıcak bir yerde de değil azcık ılıman bir odada cam önünde .Sebebi ne olabilir çürümesinin bilmiyorum.
Teşekkürler umit79,
Cam güzelim yeniden çiçeklendi ve şu anda üzerinde 3 çiçeği var. İlk resimde orta kısımdaki dalı kırıldı sadece. Onun dışında genel durumu güzel.
Yarın yeniden fotoğraflarını çekeyim bir ara.
Sayın Skaraca camgüzeliniz ne durumda ?
Bende iki cam güzelimden birini sizin cam güzeliniz gibi budadım.Fakat yaşatamadım.Diğer cam güzelim herşey iyi giderken birden bire dalları yumuşayıp yaprakları büzüşüveriyor.Anlayamadım problemi ne?
Çok güzel çiçekler maşallah bende satın alayım cam güzellerinden çok güzel gözüküyorlar :)
Bana kargoyla gelen cam güzeli çelikleri ince dallardan oluşuyordu ve suda bir hafta beklettikten sonra bile köklenmeyip çürümeye yüz tuttu dipleri. Umutlanmamama rağmen saksıya ektim ama maalesef üçünü de yaşatmayı başaramadım.
acemifüsun
04-05-2010, 01:15
Sevgili maki01'in yolladığı tohumlardan çimlenen cam güzelleri, tekrar teşekkürler:)
Batuhan Yılmaz
10-05-2010, 08:30
Arkadaşlar benimde cam güzelim dün oldu kışın içeri aldığımızda kuruyup gitmez dimi.
ben içer almadım kuzeye bakan balkonda geçirdi kışı, rüzgardan korudum ama
Bu da benim cam güzelim :))
http://i42.tinypic.com/106dkza.jpg
Öncelikle aramıza hoş geldiniz Sayın FerhatX,
CAM GÜZELİNİZ ÇOK GÜZEL, sağlıkla büyür ve çoğalır inşaallah
kumyaka2010
11-05-2010, 18:30
Bende bugun aşagıya indim, birde baktım katmerli cam guzeli açmış.
Güngör Salman
11-05-2010, 18:50
Bende bugun aşagıya indim, birde baktım katmerli cam guzeli açmış.
Sizinki begonya sanırım.
kumyaka2010
11-05-2010, 20:35
Cam guzeli oldugunu nasıl ispat edeyim? Yapragına aldanıptamı soylediniz.
Güngör Salman
11-05-2010, 21:15
Cam guzeli oldugunu nasıl ispat edeyim? Yapragına aldanıptamı soylediniz.
Yaprak yapısı begonyaya benziyor, başka açıdan footoğraf yüklermisiniz? doğrusu bende merak ettim.
bu da benim cam güzelim küçücük ama çiçekler sanki yapraklarla yarışıyor
zeynep dila
12-05-2010, 12:54
Merhaba arkadaşlar,
Ben de iki gün önce kendime bir cam güzeli aldım.
Onu çoğaltmak istersem bu işlemi ne zaman ve nasıl yapmalıyım?
en vefakar çiçeğim.aldığım günden beri hiç üzmedi beni.sürekli tomurcuk veriyor:)biraz daha büyüsün bende çoğaltmayı düşünüyorum
zeynep dila sanırım çelikle kolayca çoğaltabiliyoruz cam güzellerimizi
Cumhur Tonba
13-05-2010, 13:08
Merhaba arkadaşlar,
Ben de iki gün önce kendime bir cam güzeli aldım.
Onu çoğaltmak istersem bu işlemi ne zaman ve nasıl yapmalıyım?
Cam Güzeli Bitkisinin Çoğaltılması:
* Cam güzeli bitkisinin gelişimi pek hızlı olmaz. Boyu çok fazla uzamaz.
*Çoğaltılması sırasında köklerinden ayrılan cam güzeli derhal ayrılan köklerinden başka bir saksının içine dikilerek çoğaltılır.
*Bu yönteme kökten ayırma yöntemi denilmektedir. Kökten ayrılan 2.bitkimiz en kısa zamanda büyüyerek çiçek açar ve diğer bitkide tekrar kök vermeye başlar.
* Cam güzelinin çoğaltılması en uygun zaman mayıs ayıdır.
merkürvenüs
13-05-2010, 15:15
Merhaba,
Cam güzeli ve Yeni Gine çiçekleri aynı çiçekler mi? Sayfada her ikisinin de resmi var o nedenle merak ettim.
Öncelikle aramıza hoş geldiniz Sayın FerhatX,
CAM GÜZELİNİZ ÇOK GÜZEL, sağlıkla büyür ve çoğalır inşaallah
Teşekkür ederim hoşbuldum. Aşağıdaki de başka bir cam güzeli çiçeğimin fotosu.
sagokafkef00
17-05-2010, 18:18
Arkadaşlar 1 saat kadar önce Yeni Gine çiçeği aldım. :)
2 tane çiçeği var. Çok tatlı ;)
Ama ne kadar sıklıkla ve ne kadar ölçüde su vermem gerektiğini bilmiyorum.
Hatta nasıl bakmam gerektiğini de bilmiyorum. Acaba bana ayrıntılı, açık bir şekilde bilgi verebilir misiniz ? ;)
Arkadaşlar 1 saat kadar önce Yeni Gine çiçeği aldım. :)
2 tane çiçeği var. Çok tatlı ;)
Ama ne kadar sıklıkla ve ne kadar ölçüde su vermem gerektiğini bilmiyorum.
Hatta nasıl bakmam gerektiğini de bilmiyorum. Acaba bana ayrıntılı, açık bir şekilde bilgi verebilir misiniz ? ;)
merhaba kuzeye bakan camda duruyor sadece sabah güneşi alıyor benim ginem toprağı kurudukça azar azar su veriyorum onun haricinde başka bir işlem yapmıyorum bu işten daha iyi anlayan arkadaşlarımız size daha iyi bilgi vereceklerdir çiçekli günler
sagokafkef00
18-05-2010, 12:37
Teşekkürler. :)
Bunlarda benim Cam Güzellerim
147918
147919
147920
147921
ardaçiğdem
29-05-2010, 20:07
Benimde bir kaç saksı cam güzelim var. Çok sağlıklı değiller sanırım fazla su vermiş olabi
lirim. Yalnız tohumlarını göremedim takip ettim ama farklı bir şey mi yapmak gerekiyor acaba tohum almak için.
Sayın FerhatX
katmerli cam güzelleriniz çok güzel, özel bir bakım uyguluyor musunuz?
Katmerli cam guzellerinin tomurcuklarını dokmesi sorununa çare bulabilen varmı Üç tane katmerlim var surekli tomurcuk dokuyorlar hemen yanlarında duran yeni ginem çiçek açmaya devam ediyor.Katmerlileri öyle görunce çok uzülüyorum önerisi olan var mı?
ardaçiğdem
30-05-2010, 21:39
Sayın Bukleli aynı sorun benim katmerli cam güzelinde de var ya tomurcukken dökülüyor ya da açar açmaz ayrıca benim cam güzelimin yapraklarında sık sık sararma oluyor bi ara düzelmişti ama yine başladı bende bu gün bir çelik aldım ve diktim umarım tutar.
merkürvenüs
30-05-2010, 22:00
Yeni Ginem hiç bir sebep yokken kuruyor, nedenini anlayamadım. Birgün önce çok sağlıklı görünüyordu bugün baktım kurumak üzere ne yapabilirim?
benim katmerli cam güzelim de yapraklarını dökmeye başladı sararıp dökülüyor, saksısı küçük gelmiş olabilir diye düşünüp bir kökünü ayırdım toprağında böcekvs yoktu, umarım düzelir..
cam güzelim miniğim daha da miniklerim var büyüyorlar az serpilsinler onlarıda eklerim minik olduğuna bakmayın habire açıyor ;)
merkürvenüs
01-06-2010, 10:06
Yeni Ginemin kurumaya başladığından bahsetmiştim. Düzelme olmayınca alttan birer boğum bıraktım tüm dalları kestim, yeniden sürgün verecekmi merak ediyorum. Bu konuda deneyimi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
yeni gine yeniden alırsanız daha iyi olur bende bu yüzden 4 yıldır yeni ginye bulaşmam diğerlerinden zahmetsizce yetiştiririm
Celal İçbudak
01-06-2010, 19:58
benim cam güzeli
Ateş Öztan
13-06-2010, 21:38
Herkese Tekrar Merhaba,
2006 yılında bu konu başlığını açtığımda resmini koyduğum cam güzelini bu güne kadar her yıl yenileyerek getirdim.
Yaza çıkmadan önceki son nesil cam güzelimi sizlerle paylaşmak isterim.
Bu resimdekilerden yeni nesil üretimi yaptım. Sonraki günlerde onların da resmini koyarım.
gülyabani
14-06-2010, 13:41
Hepsi aynı saksıda rengarenk.
umutyolcusu
22-06-2010, 09:58
Pazardan aldığım yeni ginem başlarda çok güzeldi.Toprağını değiştirmeye kalktım.Kuş yuvası gibi olmuş.Ağaçlar.netin e-dergisinde böyle köklerin bazı yerlerinden kesilip toprağının gevşetilmesini okuyunca uyguladım.Bir de sıcaklar arttı diye fısfıs ile sulama yapıyordum.Eski neşesi kalmadı.Tomurcuklar solup kuruyor.Ama çok şükür yaprakları canlı.Çelikle çoğaltmayı deneyeceğim.
155015
155016
155017
Selam arkadaşlar,
Evimize geldiğinden beri sağlıklı olan ve bir çok çiçek açan (halen açmaya da devam eden) cam güzelimizin yapraklarında beyaz yarı şeffaf sertleşmiş tomurcuklar olduğunu gördüm dün akşam. Acaba bunlar çiçekten kaynaklanan bir şeymidir? (eğer öyleyse güzel çiçeğimin derdi nedir?) Yoksa böcek yumurtası falan olabilirmi? Yakınında başka çiçekler ve bir tane daha cam güzeli var. Diğer çiçeklerde böyle belirtiler yok. Eğer böcek yumurtası gibi birşeyse diğer çiçeklerime de bulaşmasından korkuyorum.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.
(malesef fotoğraflar pek net değil aceleyle telefonla çektim)
fatmadundar
22-06-2010, 11:02
Sevgili cybl, o şeffaf yuvarlak ve yapışkan oluşumlar cam güzellerinde hep olur. Böcek yumurtası değil. Bitkinin kendi salgısı sanıyorum. Herhangibir zararı olmaz.
deryailter
30-06-2010, 11:28
Ben cam güzellerime içeride bakıyorum..15 saksıda değişik renkte katmerli,düz çeşitlerim var.
Öğleden sonra güneş alan bir yerde duruyorlar..Fakat sıkıntı sürekli boya gidiyorlar ve çiçek verimi düşük.Boyları neredeyse yarım metreyi geçti.Nerede hata yapıyorum acaba..
Bengisan
30-06-2010, 14:11
Bende dün içerenköy carrefoura uğramıştım birde ne göreyim piyasada 3-4 tl'ye satılan boyları 40-50 cm olan yeni gineleri 50 kuruşa satıyorlar hemen 1o saksı kaptım 5 tl verdim.Birde çiçek soğanları var glayör ve yıldız çiçeği onlarında fiyatları 50 kuruş ne alırsan o bölgedekiler aynı fiyata idi onlardanda aldım,yakın olan varsa kaçırmasın derim;)
hanbiyçe
06-07-2010, 14:32
cam güzelini çok sevip aldım çiçekçiden aldığımdada aslında içime sinmeyen bir nokta vardı çiçeği günesin altında bırakmışlar ama yapraklar kendini salmaya başlamıştı dokundukça yaprak tomurcukda dökülüyordu çiçekçinin güneş altında yaktığı çiçeklere suyu bastığını anladım kendisine söylediğimdede durumu aynen böyle ifade etti ama eve gelince düşen tomurcuklarla yapraklardan geriye zavallı dallar kaldı artık yaprak dökmeyi durdurdu toparlanacağını umuyorum
ThePessimist
21-07-2010, 13:30
Öncelikle merhabalar.
Bir balkonda bir salonda durmaktan şaşkına dönmüş en sonunda balkona yerleştirdiğim tomurcuklarını bile döken cam güzelime
babam bi çiçekçiye sorarak sarı bi toz vede vitamin hapı gibi kokuyo (çiçek hormonuymuş sanırım) almış 5 ltre suya bi çay kaşığı koyup onunla sulamayı tavsiye etmiş başta sanırım fazla suladım yaprakları yumuşadı ben arada sulamaya başlayınca düzeldi ama 2 hafta olmasına rağmen çiçek açmadı ne yapmalıyım sizcee.???
Benim 2 ayrı renk camgüzelim bir saksıdaydı, nisan gibi almıştım. Hiç açmadı ve sürekli tomurcuklarını döküyordu. 10 gün önce bir baktım ki bir rengi yok saksıda. Ne kökü ne dalı ne yaprağı. İnanılmazdı, yok olmuştu cam güzeli. Çok geç kalmama rağmen toprağını değiştirdim, içinden gayet besili bir solucan çıktı. Ben çiçek değil solucan beslemişim. Toprağını değiştirdikten sonra ilk işi çiçek açmak oldu. :) Ben toprağını kolaçan edin derim.
alihan444
04-08-2010, 17:11
Arkadaşlar ben 5-6 gün önce koçtaş'tan yeni gine bitkisi aldım ve de bu bitki ile ilgili hiçbir şey bilmiyorum.aldığımda üstünde 3-4 kırmızı çiçeği vardı.ama şimdi hiç çiçeği kalmadı.hepsini döktü.sadece yeşil yaprakları kaldı.bu bitkinin bakımını,nezaman saksısını değiştirebileceğimi,güneş ışığımı yoksa gölgedemi durması gerektiğini yani bu bitkinin yaşaması ve çiçek açması için gerekli olan şeyleri yazarsanız sevinirim.
NOT:hergün sabahları neredeyse yarım su bardağı su veriyorum ve de balkonumda gölgede duruyor.şu ana kadar hiç güneş ışığı görmedi.
ThePessimist
04-08-2010, 19:02
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2150
Bu sayfadan yararlanabilirsin diye düşünüyorum.
Şevket Yaşar
04-08-2010, 20:08
Sayın Alihan444,
Yeni gine çiçeğinden üç renk girişteki çiçekliğe ektim.Bol güneş alıyor .Haziran başından beri çiçekleniyor.Devamlı yeni çiçek veriyor.İyi akşamlar
Kedi Tırnağı
04-08-2010, 20:53
Ben de yeni gine aldım. Cam güzeli ailesinden sanırım. Hava akımı ve doğrudan güneşe maruz kalmaması gerektiği yazıyordu. Ben de öyle yaptım. Bir türlü fideyi saksıya geçiremedim ve dün bir baktım yapraklar pörsümüş, dallar eğilmiş. Bugün saksıya aldım ama kurtulur mu bilmiyorum. Bir süredir çiçek de açmıyor sanırım küçük saksısında yeterince besin kalmamıştı.
ben Ebruli olanını bulmak istiyorum
Çok kötüsünüz bu resim yüzünden perişan oldum zaten.
bozturk10
15-08-2010, 15:01
merhaba
cam güzeli için bazı bilgiler güneşi çok sever bazı bilgilerde sevmez diyor.Kafam karıştı.Birde suyla ilişkisi nasıldır cam güzelinin? bilginize ihtiyacım var..şimdiden teşekkürler...
Bu şekilde iklim değişikliği devam ederse güneşe hiç çıkarmıyacağız
Gölge bitkisi sabah akşam güneşlerinin zararı yok ama güneşi sevmiyor
Daima bahçemde bulunmasını arzu ettiğim cam güzellerini eve giriş kapısının sağına ve soluna üçer sıra halinde ekiyordum. Bu da demekti ki en az 200 kök. Dolu dolu, renk renk görünümleri hep hoşuma gitmiştir.
Genelde gölge seven bir bitki ve eve girişimizde kapı önünü gölge yapan iki koca kayısı ağacı vardı. Maalesef geçen sene iyice kurumaya başladıklarından bu sene kesmek zorunda kaldık. Yerlerine hemen yenileri ekildi ama yeteri kadar gölge veremiyorlar.
Bu durumda cam güzellerini büyük yuvarlak saksılara ekerek, kameriyeye ve bahçenin gölgelik yerlerine serpiştirdim, çok da hoş görüntüler verdiler.
Sizlere de tavsiye ederim.
Böyle ektim, görünümleri de böyle oldu.
181904
181905
acemifüsun
27-11-2010, 13:42
Çok güzeller Güler hanımcığım, ellerinize sağlık:)
Bu akşam bana güzel bir süpriz yapan cam güzelim :rolleyes: Bitki 5 cmlik küçücük bir çelikten 3 ayda yetişti.
alperfect
14-12-2010, 20:48
Benim yeni gine türü cam güzelim var ama ben güzelimi bir türlü çelikleyip çoğaltamıyorum suda çok güzel köklendiriyorum ama toprağa geçince hemen soruşup kuruyor kaç defadır deniyorum ama olmuyor
Yeşil Çay
16-12-2010, 19:44
Merhaba arkadaşlar benimde dört saksı cam güzelim var.Onlara gözüm gibi bakıyorum.Mutfak penceremin önünde duruyorlar.Hava sıcaklığı geceleri sıfırın altına düştüğü için her gece onları oradan alıyorum.Son derece sağlıklılar.Çünkü soğuğa hiç gelemiyorlar.Bu kış soğuk geçecekmiş böle her gece uğraşacağız:D
Benim yeni gine türü cam güzelim var ama ben güzelimi bir türlü çelikleyip çoğaltamıyorum suda çok güzel köklendiriyorum ama toprağa geçince hemen soruşup kuruyor kaç defadır deniyorum ama olmuyor
Suda bekletmeden doğrudan yumuşak bir toprağa daldırabilirsiniz.
Merhaba arkadaşlar benimde dört saksı cam güzelim var.Onlara gözüm gibi bakıyorum.Mutfak penceremin önünde duruyorlar.Hava sıcaklığı geceleri sıfırın altına düştüğü için her gece onları oradan alıyorum.Son derece sağlıklılar.Çünkü soğuğa hiç gelemiyorlar.Bu kış soğuk geçecekmiş böle her gece uğraşacağız:D
Tamamen içeri alıp cam kenarına koyabilirsiniz. Gündüz soğuklarından da zarar görüyorlar.
Yeşil Çay
18-12-2010, 14:03
Tamamen içeri alıp cam kenarına koyabilirsiniz. Gündüz soğuklarından da zarar görüyorlar.
Tabii haklısınız,gündüz soğuğuna da gelemiyorlar.Ben yanlış ifade etmişim.Çiçeklerim zaten içeride, mutfak penceresinin mermerindeler.Ama gece pencereden ısı kaybı çok oluyor.Ben de mutfak tezgahına alıyorum,ne olur ne olmaz.Sabah yine mermere koyuyorum.Bu arada mesajlarıma ilk yanıt veren kişi sizsiniz hoşbulduk:)
Sevgili Yeşilçay
Ben gecen yıl camgüzellerimi catı katına koymuştum. Çatı ısıtılmıyor, şu anda da çatıdalar ve yaşamaya devam ediyorlar, gecen yılki gibi. Bence uğraşmayın, cam önünde kalsınlar.
Birde ölürlermiş, yanarmışım ben:))) Siz bilirsiniz diyeyim, kendimi kurtarayım.
Yeşil Çay
19-12-2010, 11:58
Sevgili Cemo,
Yardımcı olduğunuz için teşekkürler.Zaten 2-3 gündür kar yerini yağmura bıraktı.Bu şekilde devam ettiği sürece geceleri camın önünde bırakırım.Ama yine hava sertleşirse sanırım kıyamayıp yine alırım.Çünkü buranın iklimi çok sert ve bu çiçekler çok narin.
SEVGİLER...
alperfect
21-12-2010, 23:28
Suda bekletmeden doğrudan yumuşak bir toprağa daldırabilirsiniz.
Köklü olarak anaçtan alınmış bir yavrum vardı saksısını değiştirmek istemiştim o da kurudu (dahadoğrusu soruştu) suda köklendirdiklerim de, doğrudan toprağa da diktiklerim de. İki ihtimalim var ya toprak kötü (çiçekçiden alınmış torf) ya mevsim uygun değil
sevgili arkadaşlar merhaba ben bu sitede yeniyim bir kaç aydır yazışmaları takip ediyorum gerçekten çok güzel ve faydalı bilgiler var.benim bir sorum olacak benim pembe ve beyaz iki renk katmerli cam güzelim var bunları bir saksıya diksem olurmu? hani bazı çiçekler birbirini kıskanırya aynı saksıda acaba ikisi bir büyürmü?
teşekkür ederim cellin cevabınız için bitkilerimi hemen büyük bir saksıya ikisini bir dikicem
cevabınız için teşekkür ederim sayın cellin bitkilerimi hemen bir araya dikicem inşallah çok güzel bir çiçek olur
Ayşe Yıldız
12-01-2011, 23:06
Baharı bekleyin Şule Hanım. Bu mevsimde saksı değişimi bitkinize zarar verebilir. Havanın biraz daha ısınmasını bekleyin. Tavsiyem bu yönde siz kendiniz bilirsiniz yinede.
ayşe hanım zaten bitkim yok dalından kırdım su anda suda köklenmeyi bekliyorlar çil atınca ikisini bir saksıya dikicem ama ilginize teşekkürler
mor-salkım
10-04-2011, 20:25
merhabalar bugün bir camgüzeli aldım ve forumu okumaya başladım. daha önce çelikten direk toprağa ekmiştim tutmamıştı, suda köklendirip ektim tutmadı. ben de bu kez marketten aldım. anneme hadiye edeceğim annem nasıl bakılacağını biliyor fakat ben pek bilmiyorum. buradan öğreneceğim sanırım :)
Geçen hafta iki tüp alıp aynı saksıya ektim ama henüz büyüme belirtisi yok. En azından yaprakları hala yeşil demek ki tuttular deyip seviniyorum. Umarım çiçeklendiğini de görürüm.
Geçen hafta iki tüp alıp aynı saksıya ektim ama henüz büyüme belirtisi yok. En azından yaprakları hala yeşil demek ki tuttular deyip seviniyorum. Umarım çiçeklendiğini de görürüm.
bunlarda benim cam güzellerim nasıllar:p
bunlarda benim cam güzellerim nasıllar:p benim çok sevdigim bitanelerim;)
alperfect
14-05-2011, 20:22
merhabalar bugün bir camgüzeli aldım ve forumu okumaya başladım. daha önce çelikten direk toprağa ekmiştim tutmamıştı, suda köklendirip ektim tutmadı. ben de bu kez marketten aldım. anneme hadiye edeceğim annem nasıl bakılacağını biliyor fakat ben pek bilmiyorum. buradan öğreneceğim sanırım :)
Ben de Yeni Gine türünü çeşitli zamanlarda, suda köklendirdim olmadı direkt toprağa diktim olmadı bir türlü yetiştiremedim bir püf noktası mı gözden kaçtı anlamadım ama anaçla aynı yerde bulunuyor bardakta köklendiriyorum çok güzel görünüyorlar toprağa diktiğim andan itibaren soluyor. Köklendirmeyi uzun tutuyorum yine aynı direkt olarak toprağa dikiyorum yine aynı anlayamadım bir türlü hatayı nerde yapıyorum. Anaç bitkinin 2. yılı ben de o da çiçek açmıyor ama çok güzel görünüyor ancak alınan çelikler sebebiyle dal sayısı bir hayli azaldı
mor-salkım
15-05-2011, 15:36
maşallah periş cam güzelleriniz çok güzeller. ben zaten o cinsleri daha çok seviyorum sevgili Alperfect yenigine türündekiler çok nazlı. diğerlerinin dallarından kır kır toprağa ek tutuyor açıyor hiç nazlanmıyor. ama yenigineler çok nazlı... neyseki bendeki bu kez büyüyor açıyor fakat diğeri kadar hızlı bir büyüme de yok. bende eskiden periştekiler gibi vardı ama kurudu. pembe katmerliydi. bulamadım bir türlü ondan marketlerde hep yenigine :(
merabalar geçtiğimiz çarşamba büyük bir alışveriş merkezinden yeni gine aldım. alırken çiçekleri o kadar güzeldiki. hafta sonu işyerimde suladım bıraktım. ama pzt bir geldim.dalında hiç çiçek kalmamış.. neden hazır aldığımız çiçekler böyle oluyor anlamadım.. dalında birkaç tane tomurcuk var ama bilmiyorum onlar açarmı... yeni gineyi sürekli çiçekli halde nasıl tutabilirim...
Yılmaz Yalçın
05-06-2011, 20:04
Arkadaşlar,
Geçen hafta çiçekçiden aldığım pembe yalınkat cam güzelleri hiçbir neden yokken gövdeden çürüyüp yere düşüyor ve pörsüyor.5 taneden 2 tanesi sağlam kaldı ama onlarda pörsümeye başladı.Üzerinde tomurcuk olmasına rağmen gövde çürüyüp ölüyor.Sulamasına ve toprağına da dikkat ediyorum.Torf ile bahçe topragını karıştırıp diktim ve de bir haftada 2 kez suladım.Cam güzelleri hiç güneş almayan ama oldukça aydınlık pencerenin dış kısmındalar.Hemen yanındaki küpe çiçekleri güzelce çiçekleniyorken cam güzelleri neden pörsüyor olabilir?
bu sayfayla sanırım kimse ilgilenmiyor.. üzüldüğüm yeni ginem bu hafta çok güzel tomurcuklandı. biriki güne kadar pembiş pembiş çiçekleriyle odamı şenlendirecek inşaallah.. :)
Geçen sene benimde yeni ginem vardı ama kökten çürüdü ayrıca dalından çogaltamadım bile çok hassas türler katmerli cam güzelleri çogaltması kolay benim cam güzellerim sabah güneşi alıyor suyu çok seviyorlar
Yılmaz Yalçın
07-06-2011, 20:39
Geçen sene benimde yeni ginem vardı ama kökten çürüdü ayrıca dalından çogaltamadım bile çok hassas türler katmerli cam güzelleri çogaltması kolay benim cam güzellerim sabah güneşi alıyor suyu çok seviyorlar
Katmerli cam güzelleri malesef İstanbulda yok:(Siz şanslısınız.Benim geriye kalan cam güzellerim de çürüdü.Bir daha almayacagım.
ahmetsahip
13-06-2011, 04:40
Aynen söyledikleri bende yaşıyorum,bakımı için yapılması gerekenleri zaten yazmışsınız herhalde bitki bizlere gelene kadar çok fazla besin takviyesi yapılıyor satılsın diye sonrada bizdeki sıradanlığa alışamıyor.
İstanbulda belediyeler cam güzelerini parklara dikiyor hic sorunsuz bütün yaz cicekli muhteşemler .
yılmaz bey cok itina ve fazla su cürütmüş olabilirmi bazen cicekleri kendi hallerine brakmak en güzeli sanırım :p katlı olanları bende görmüyorum ne kadar güzeller
Yılmaz Yalçın
13-06-2011, 11:16
İstanbulda belediyeler cam güzelerini parklara dikiyor hic sorunsuz bütün yaz cicekli muhteşemler .
yılmaz bey cok itina ve fazla su cürütmüş olabilirmi bazen cicekleri kendi hallerine brakmak en güzeli sanırım :p katlı olanları bende görmüyorum ne kadar güzeller
Aslında itina da göstermiyorum,5 günde bir su verdim o kadar.Sanırım çiçekçideki ilgiyi bende göremedi küstü:)
Ahmetsahip beye katılıyorum çiçekçilerde çok fazla besin takviyesi yapılıyor aslında Yılmaz bey çiçekler biraz ilgi birazda sevgi istiyor yoksa size küserlermi hiç :)
Katmerli cam güzelleri malesef İstanbulda yok:(Siz şanslısınız.Benim geriye kalan cam güzellerim de çürüdü.Bir daha almayacagım.
Sevgili Yılmaz Yalçın, camgüzellerinden vazgeçmeyin :)
Katmerli olanları daha nazlı ama her yerde satılan cinsi kışa kadar çiçek dolu oluyor. Bahçeniz gölge olduğundan, cins olarak da uygun. Gerçi güneşli yerde çiçekleri daha çok oluyor. Fazla suyun kolay kolay çürüteceğini sanmıyorum, suyu seviyor. Havalar ısınmışken bir kez daha deneyin isterseniz, çabucak toparlanır. Geçen sene camgüzeli diktiyseniz, aynı yere dikmeyin ya da iyi toprak takviyesi yapın, yoksa az çiçek açıyor.
Pişman olmayacaksınız :)
Yılmaz Yalçın
13-06-2011, 12:40
Sevgili Yılmaz Yalçın, camgüzellerinden vazgeçmeyin :)
Katmerli olanları daha nazlı ama her yerde satılan cinsi kışa kadar çiçek dolu oluyor. Bahçeniz gölge olduğundan, cins olarak da uygun. Gerçi güneşli yerde çiçekleri daha çok oluyor. Fazla suyun kolay kolay çürüteceğini sanmıyorum, suyu seviyor. Havalar ısınmışken bir kez daha deneyin isterseniz, çabucak toparlanır. Geçen sene camgüzeli diktiyseniz, aynı yere dikmeyin ya da iyi toprak takviyesi yapın, yoksa az çiçek açıyor.
Pişman olmayacaksınız :)
Sevgili Kiraz,
Çok hevesle 10 adet cam güzeli alıp uzun saksıya diktim.Toprağı ise %50 torf,%50 bahçe toprağı idi.Kuzey cephede hiç güneş almayan ama aydınlık pencere kenarına dış kısma koydum.5 günde bir suladım ama daha aldığımın 10 .gününde gövdelerinden yere yığıldı ve çürüdüler.Hemen yanındaki begonya ise hala çiçekli ve sağlam.Neden öyle oldu anlayamadım ve açıkcası yeniden cam güzeli almaya cesaret edemiyorum.
Sevgili Kiraz,
Çok hevesle 10 adet cam güzeli alıp uzun saksıya diktim.Toprağı ise %50 torf,%50 bahçe toprağı idi.Kuzey cephede hiç güneş almayan ama aydınlık pencere kenarına dış kısma koydum.5 günde bir suladım ama daha aldığımın 10 .gününde gövdelerinden yere yığıldı ve çürüdüler.Hemen yanındaki begonya ise hala çiçekli ve sağlam.Neden öyle oldu anlayamadım ve açıkcası yeniden cam güzeli almaya cesaret edemiyorum.
Torfa dikmeyi hiç denemedim, doğrudan bahçe toprağına (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=495528&postcount=322) dikiyorum, verandayı her gün yıkıyorum, altı genelde hep nemli kalıyor ve problem yaşamadım.
acemifüsun
13-06-2011, 17:43
Sevgili Yılmaz bence cam güzellerinin toprağı hafif nemli kalmalı. Azar azar suyu seviyor.
cokk guzeller masallah.cicek olurda sevilmz mi
ahmetsahip
14-06-2011, 05:06
Sevgili Kiraz,
%ım ama daha aldığımın 10 .gününde gövdelerinden yere yığıldı ve çürüdüler.Hemen yanındaki begonya ise hala çiçekli ve sağlam.Neden öyle oldu anlayamadım ve açıkcası yeniden cam güzeli almaya cesaret edemiyorum.
Birde şöyle denemek gerekli bence uzun saksıların altındaki su birikimini saglayan tepsilerin çıkarılması ve yahutta saksının en altına ince bir sünger tabaka yapıp %70 torf %30 bahçe topragına dikmek kesinlikle güneşi alabilen gölgeli bir yer bulup 12 günde bir besin takviyesi ve topragın sadece nemini kaybetmeyecek kadar sulamalı.Topragın ıslak değil sadece nemli kalması ve gölgeli güneşi alması tahmin ediyorum yeterli olacak,bence besin takviyesinide sabah çok erken saatte yapraklarına püskürtülerek yapılması daha iyi netice verir diye düşünüyorum.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.