View Full Version : Camgüzeli (Impatiens hybr.)
Ateş Öztan
21-10-2006, 13:52
Çok kolay çoğalan, kışın eve, yazın bahçeye güzellikler katan çiçek,
Ateş Öztan
21-10-2006, 14:03
İster tek, ister birarada
MERHABA ATEŞ ÖZTAN
Çok şeker çıkmış.Maşalah.
Sanırım katmerli bende de var.Bendeki pembe renk
Çok hoşuma gidiyor.Minik güller gibi.Yaz Kış demeden açıyor.
Ateş Öztan
21-10-2006, 14:05
Bir yasz boyunca renkli,
Ateş Öztan
21-10-2006, 14:06
Bunlarda, kışın eve girmek için hazırlanıyorlar.
Bunlar ne renk açanlardan mı ?
Ateş Öztan
21-10-2006, 14:11
Hepsi kırmızı katmerli,
5 yıldır üreterek bugüne kadar kaybetmeden getirdim.
Ateş Öztan
05-02-2007, 23:50
Pembe katmerli cam güzeli
Ateş Öztan
05-02-2007, 23:50
Sanırım, sitede cam güzeli seven sadece ben ve elfogi var.
Öyle mi?
Ben de severim. :)
Sizinkiler çok güzel yetişmiş, elinize sağlık.
Kolay çoğaltılabildiği için çocuklar yetiştirebilir diye düşündüm şimdi.
Biz çocukken evimizde çok vardı. Ve bir bardak içinde sürekli cam güzeli dallarımız olurdu. Yanlış bilgi vermeyeyim ama neredeyse 1 bilemedim 2 hafta suda bekletilen dallar çillenip köklendiği için çocuklar bu gelişmeyi sıkılmadan gözleyip, çiçek yetiştirme konusunda tecrübe edinebilir.
Ateş Bey Yine döktürmüşsünüz.Maşallah demeliyiz.Çok şeker.Çok güzel büyümüş.Yerini sevmiş.Bendekide inşallah böyle düzelir. Allah kolaylık versin.
Ferda Ülkümen
06-02-2007, 11:17
Sevmez olurmuyuz Ateş bey?Bahçemin olmazsa olmazı.Ama benimkiler dışarıda yaşadığından her sene yeniden yetiştirmek zorundayım
Bol Cam Güzelli Günler Dileğiyle ...
Ateş Bey Sevenler Varmiş ...:))
Sanırım, sitede cam güzeli seven sadece ben ve elfogi var.
Öyle mi?
Öyle değil.:p
Ben de varım ama arsızlık olur diye ses çıkaramıyorum.
Maşallah hepsi çok güzel.
Allah nazardan korusun.
Bunlar insana mutluluk veriyor, mutluluğunuz daim olsun.
Ateş Öztan
06-02-2007, 22:07
Sevmez olurmuyuz Ateş bey?Bahçemin olmazsa olmazı.Ama benimkiler dışarıda yaşadığından her sene yeniden yetiştirmek zorundayım
Havalar soğumadan çoğaltmakta fayda var. Ben de her yıl yeniliyorum. Cam güzeli de budamak istiyor. Fazla uzamasına meydan vermeden, alttan sürgünleri görünce dalın ucunu kırabilirsiniz. O zaman daha kısa saplı, çok dallı ve tabii ki bol çiçekli oluyor.
Ferda Ülkümen
07-02-2007, 19:57
Havalar soğumadan çoğaltmakta fayda var. Ben de her yıl yeniliyorum. Cam güzeli de budamak istiyor. Fazla uzamasına meydan vermeden, alttan sürgünleri görünce dalın ucunu kırabilirsiniz. O zaman daha kısa saplı, çok dallı ve tabii ki bol çiçekli oluyor.
Kışın İstanbulda olduğum için yazlıktaki çiçekleri içeriye alma şansım yok.Bu yüzden her yıl yeniden yetiştirmek zorunda kalıyorum.
Ateş Öztan
13-02-2007, 22:16
Kırmızı katmerli cam güzelim var idi.
Yanına elfogi'den pembe katmerli geldi. Onu çoğaltmaya çalışıyorum.
Şimdi, BEYAZ katmerli cam güzeli arıyorum.
Kimde var !
Resim ekleyemedim.O yüzden adresi yazdım.Çok güzel cam güzelleri var.
http://home-and-garden.webshots.com/photo/1342515032065150997ySViXo
ben siteye yeni girdim ama inanın buradakı yardımlaşma diğer formların hiçbirinde yok daha önce dijital formlarda 5-6 sene üyeliğim oldu buradakı kadar zevk alamadım .Bu cam güzelleri dış mekan olarak bahçeye ekilirmi ve çiçeklenme dönemi nezamandır.Neşiklde temin edebilirim. saygılarımla
Mcalgin aramıza Hoşgeldin.:)
İlkönce yeni gelen arkadaşlar bölümünü bir ziyaret et.Kendini tanıtmadıysan bir seni tanıyalım.
Soruna gelince cam güzellerini dış mekanda kullanabilirsin.Bahar geliyor.Fidanlıklara fideleri yakında gelir.Olmadı tohumunu alıp kendin yetiştirebilirsin.Daha renkli ve eğlenceli olur.:)
Dün Ankara'da İstanbul yolundaki Carrefour'dan cam güzelleri aldım (Resimlerini de koymaya çalışacağım), 2 tane acık pembe, 2 tane kırmızı ve bir tane de çingene pembesi mi desem fosforlu gibi duran çok hoş bir pembe renk. Hepsi katmerli.
Hem de tanesi ne kadar biliyor musunuz? 0.75 YTL
Fırsatınız varsa kaçırmayın derim, yaz da gelirken çiçek çiçek evlerimiz bahçelerimiz olsun :)
Ben 28 şubatta 1000 tane hybred f1 impatiens tohumu ektim dün ve önceki gün viollere aldım şuanda 2cm boyundalar yaklaşık 40 gün sonra çiçekleri açar:)
Bugün bir hastam ,bana saksıda epeyce büyümüş, cam güzeli getirdi.Daha önce hiç cam güzelim olmamıştı.Mesajları okuyunca kafam karıştı.Cam güzelinin kışın içerde durması gerektiğini anladım.Yazın mutlaka dışarı mı çıkarmalıyım? İçerde camın önünde durmasında sakınca var mı?:) Adı gibi.
Ateş Öztan
05-04-2007, 22:53
Yazın dışarı çıkarılabilir.
Cam içinde, direkt güneş altında kalmaması gerekir. Su kaybı fazla olacağı için bozulabilir.
Yazın dışarı çıkarılabilir.
Cam içinde, direkt güneş altında kalmaması gerekir. Su kaybı fazla olacağı için bozulabilir.
Çok teşekkür ederim,cevabınız için.
Kırmızı katmerli cam güzelim var idi.
Yanına elfogi'den pembe katmerli geldi. Onu çoğaltmaya çalışıyorum.
Şimdi, BEYAZ katmerli cam güzeli arıyorum.
Kimde var !
Carrefour'da gördüm(Ümraniye'de) 75 kuruş.
Ateş Bey sonsuz teşekkürler ..
Benim pembe canlandı.Yanınada arkadaşı geldi.ikisini bir saksıya alacam.:)
Bunlar da benim 0.75 YTLlik ufaklıklar :)
9019
Ateş Öztan
08-04-2007, 03:59
Ateş Bey sonsuz teşekkürler ..
Benim pembe canlandı.Yanınada arkadaşı geldi.ikisini bir saksıya alacam.:)
Paylaşmanın güzelliğini yaşadık.
Yolladığınız pembe cam güzeli bende de sağlıklı büyüyor. Hatta iki tane de ürettim.
Her ne kadar herkes üzerine basa basa 75 YKR olduğunu yazsa da kendi ürettiğimiz daha bir kıymetli oluyor. :D
Kırmızı katmerlimi 5 senedir yenileyerek yaşatıyorum. Darısı başınıza,
Bende dayanamadım perşembe günü iki tane camgüzeli aldım. Kırmızı ve pembe ama çiçekleri kocaman kocaman harika görünüyorlar.
Merhaba Arkadaşlar,
Daha yeni bir hafta evvel bir camgüzeli almıştım ama malesef ters giden birşeyler var.Önce çiçeklerini döktü şimdi ise yapraklar baygın haldeler. Anlamadım ne olduğunu. Fazla sulamadım toprağa bakıp kurudukça suladım.
Direkt güneşe de maruz kalmadı. Acil uygulamam gereken tavsiyelerinizi bekliyorum.
Sevgiler
Aspirinli su mu versen acaba?
Bilmem ki? Ama yine deneyeyim durumuna faydası olur belki.Teşekkürler Zenfree
BenBen1967
20-04-2007, 18:50
Acaba dibinde solucan olmasın?
kanun43tr
23-04-2007, 09:11
sn. öztan mümkün se bende isterim :)
valla ben de hasta oluyorum ama acmadı hala
Çok uzamış.Yeterli ışık almıyor gibi.Cam önüne alın.Güneş gormesi lazım. **** bol ışık.
Selamlar,
Benim katmerli cam güzellerim var. Ama tomurcuklarını kuşlar kopartıyor. Kuşların bu bitkiye özel bir ilgisi mi vardır bilmiyorum. Balkonun en kuytu köşesinde oldukları halde arayıp buluyorlar. Çözüm bulamıyorum.:(
Sevgili Zenfree,
Rüzgar gülü sapla saksısına. O döndükçe yanaşamıyorlar. Ya da bulunduğu yerin etrafına ince misina germek gerektiğini okumuştum forumda.
Paylaşmanın güzelliğini yaşadık.
Yolladığınız pembe cam güzeli bende de sağlıklı büyüyor. Hatta iki tane de ürettim.
Her ne kadar herkes üzerine basa basa 75 YKR olduğunu yazsa da kendi ürettiğimiz daha bir kıymetli oluyor. :D
Kırmızı katmerlimi 5 senedir yenileyerek yaşatıyorum. Darısı başınıza,
Sayın Öztan, cam güzelini yenileyip yaşatma , bakımı , üretme kınusunda bilgi verir misiniz? Şimdiden vereceğiniz bilgiler için teşekkür ederim.....
Penelophe
01-05-2007, 11:59
Benimde 3 tane var:) pembe kırmızı-beyaz, fuşya.. Çok seviyorum onları. resimlerini de ekleyeceğim.
Sevgili Zenfree,
Rüzgar gülü sapla saksısına. O döndükçe yanaşamıyorlar. Ya da bulunduğu yerin etrafına ince misina germek gerektiğini okumuştum forumda.
Misina çok iyi fikir. Teşekkürler Sevgili Selenn.
Ateş Öztan
01-05-2007, 22:11
Sayın bambi,
Cam güzeli, bir kaç noktaya dikkat etmeniz halinde uzun yıllar size zevk verecektir.
-Birinci kural aşırı güneş almayan aydınlık cam arkası en iyi mekan, yazın benzer şekilde aşırı güneş almayan bahçe köşeleri de olur.
-Rüzgar ve soğuk akımlara maruz kalmayacak.
Kısa boylu ve çiçekli olmasını istiyorsanız uzama sırasında yeni sürgün uçlarını çiçek vermeden koparın. Alttan sürecektir. Kısa ve yeteri kadar dallanınca çiçek vermeye bırakın.
-Bir süre sonra kartlaşıp artık fazlaca uzamaya başladıysa aralardan koparacağınız 5-10 cm lik dalları suya koyup köklendirebilir veya doğrudan toprağa ekerek genç çiçekler yapabilirsiniz.
Eğer, bir yandan genç çiçekler yetiştirirseniz her zaman sağlıklı, güçlü çiçekleriniz olur.
Ümit ederim sorularınıza yanıt olabilmiştir.
Anlaşılmayan bir yer var ise lütfen yazınız.
Not: herkesin aldığı katmerli cam güzellerinden almak için gittiğimde maalesef bir tane bile bulamadım. Alanlar çok şanslı :)
Ferda Ülkümen
01-05-2007, 22:38
Ateş Bey;Dün Kurtuluş Carrefour-expres de rafların arasında birkaç tane camgüzeli vardı.(daha önce oradan aldım ,katmerliydiler)Renkleri belli değil diye almadım,İsterseniz sizin için alabilirim.Geçen hafta aldıklarımdan bir tanesi yolda kırılmıştı,kıyamayıp soda şişesinde suya koydum ,Hemen köklendi,diğerlerinin de uzayan dalları şimdi şişede!
Sayın bambi,
Cam güzeli, bir kaç noktaya dikkat etmeniz halinde uzun yıllar size zevk verecektir.
-Birinci kural aşırı güneş almayan aydınlık cam arkası en iyi mekan, yazın benzer şekilde aşırı güneş almayan bahçe köşeleri de olur.
Kısa boylu ve çiçekli olmasını istiyorsanız uzama sırasında yeni sürgün uçlarını çiçek vermeden koparın. Alttan sürecektir. Kısa ve yeteri kadar dallanınca çiçek vermeye bırakın.
-Bir süre sonra kartlaşıp artık fazlaca uzamaya başladıysa aralardan koparacağınız 5-10 cm lik dalları suya koyup köklendirebilir veya doğrudan toprağa ekerek genç çiçekler yapabilirsiniz.
Eğer, bir yandan genç çiçekler yetiştirirseniz her zaman sağlıklı, güçlü çiçekleriniz olur.
Not: herkesin aldığı katmerli cam güzellerinden almak için gittiğimde maalesef bir tane bile bulamadım. Alanlar çok şanslı :)
Sayın Ateş Öztan, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler, sağolun. Sizin gibi bende bulamadım katlı camgüzellerinden, pazar günü eşimle özellikle çiçekçilere gittim , bulamadım. Geçen sene kızımın arkadaşı getirmişti. tohımundan yetiştirdim, bayağı büyüdü, sizden onun için bilgi istedim. Sadece tesadüf oldu başarmam.
Artık benim de camgüzelim var.:p :p Hem de katmerli..:p
Bu güne kadar aldıklarımı çoğumuz gibi yaşatamamıştım.. Anneciğim sayesinde onun çoğalttığı iki adet katmerli camgüzelim var şimdi. Tomurcuktalar şu an, açtıklarında resimlerini ekleyeceğim.. Biri kırmızı, diğeri eflatuna benzer bir renk..:p
Sevgili Hfz,
Camgüzellerin iç mekanda mı dışarda mı? Benimkiler de katmerli ve dışarda. Öğleden sonra saat 15:00'den sonra gün batana kadar güneşte kalıyorlar. Sence yerleri uygun mu?
Sevgili Hfz,
Camgüzellerin iç mekanda mı dışarda mı? Benimkiler de katmerli ve dışarda. Öğleden sonra saat 15:00'den sonra gün batana kadar güneşte kalıyorlar. Sence yerleri uygun mu?
Sevgili Zenfree,
Benimkiler de katmerli.;) Annemden bugün aldım. O dışarıda bakıyor onlara.. Rüzgar almayan bir yerdeler. Sabahtan öğleden sonraya kadar diyebilirim güneş alıyorlar.. Çiçekçiden aldıktan hemen sonra (1 ay kadar önce) dallarını kırıp yeni saksılara üretim yaptı. Onlar da hemen tuttu. Ben yeni ürettiği budakları aldım. Ama üzerilerinde tomurcuklar var şu an..;)
Sanırım açık havayı ve çok yakmayan güneşi seviyorlar.. Ben de ilk kez yaşatmaya çalışacağım Camgüzelini.. Ama eminim yaşayacaklar.. Çünki artık onlara daha farklı bakıyorum..;) Sadece su verip yaşamalarını beklemiyorum..:o
Penelophe
04-05-2007, 09:25
İşte bunlar benim cam güzeli diye aldığım çiçeklerim. Şimdi bunlar cam güzeli mi değil mi?
cam güzeliyseler eğer çeşitleri nedir?
Teşekkürler.
Bende de var bunlardan. Cam güzelinin bir türü olduğunu söylemişti aldığı çiçekçi.
Ferda Ülkümen
04-05-2007, 11:29
Bunları impatiens Yeni Gine ismiyle satıyorlar
Penelophe
04-05-2007, 12:19
Bunları impatiens Yeni Gine ismiyle satıyorlar
Yani cam güzeliler mi? yoksa değiller mi?
Ferda Ülkümen
04-05-2007, 17:22
Cam güzelinin farkli bir türü olmalı
Penelophe
04-05-2007, 17:31
Cam güzelinin farkli bir türü olmalı
Teşekkür ederim.
Penelophe
04-05-2007, 17:32
Çiçeklerimin tam adını bilen yok mu arkadaşlar?
Koçtaş'ta Gine diye satılıyor. Bugün gördüm.
Ateş Öztan
07-05-2007, 23:24
Sevgili Hfz,
Bence çok uygn.
Benimkiler de aynı şekilde yaz boyunca dışarıda duruyor.
Sonbaharda tamamen gençleştirip yenilenmiş olarak içeriye alıyorum.
Aşırı güneş, aşırı rüzgar olmasın yeter.
Yarı gölge, sakin alanları, bilhassa ağaç gölgesinde çok güzel oluyor.
İlk mesajlar da geçen yılki saksının resmi var.
Ateş Bey bilgiler için çok teşkkürler.
Sizin ilk mesajdaki çiçekleriniz harika göörünüyorlar. Bendekiler pembe ve çiçekleri daha küçük. Umarım bitki büyüdükçe çiçekleri de gelişir.
Bir soru daha sormak istiyorum.:o
Yapraklarına su püskürtüyorum. Doğru mu acaba? Yukarıda bunula ilgili bilgiye rastlamadım.:rolleyes:
Benim de cam güzellerim var ama hepsi bahçedeler daha henüz çiçek açıyorlar yayılsınlar ve iyice çiçeklensinler de siz görün güzelliklerini
Benim Gineler de çiçeklerini döktü biryerlerde bir hata yapıyorum ama nerde.
Bulunduğu yer çok hafif güneş gören fazla sıcak olmayan yarı gölge bir ortam. Fazla su vermiyorum ama nemli tutmaya gayret ediyorum. Yaprakları pörsümeye de başladı. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Penelophe
08-05-2007, 11:35
Benim Gineler de çiçeklerini döktü biryerlerde bir hata yapıyorum ama nerde.
Bulunduğu yer çok hafif güneş gören fazla sıcak olmayan yarı gölge bir ortam. Fazla su vermiyorum ama nemli tutmaya gayret ediyorum. Yaprakları pörsümeye de başladı. Tavsiyelerinizi bekliyorum.
Benimkilerde ara sıra pörsüyor :dilli: Kireçsiz suyla yıkıyorum , hemen diriliyorlar :cool:
Penelophe
08-05-2007, 12:44
teşekkürler qxyl,
ben de deniycem bunu. Bakalım ne kadar işe yarayacak. Çiçek tomurcuklarını kaybetme sebebini hala merak ediyorum. Bilen arkadaşların yardımına ihtiyacım var.
Benimkilerde yaradı arkadaşım. Ama benimkiler tomurcuk dökmüyordu sadece yaprakları pörsüyordu.
selenn, yeni gine yani ımpatıant dediklerinin bakımı cam güzeli gibi değil, yani daha zor Antalya yöresi o bitki için daha uygun diye biliyorum. Sen cam güzelini dene, sayın oğzhn dediği gibi değil ben sana 45 tane ufak poşeti 6 ytl ye bulabilirim.
Sevgiler
Geçen sene de bu yeni ginelerden çiçeklerine bayılarak almıştım ama yaşamadılar. Bu sene hadi bir kere daha dedim ama durum anlattığım gibi galiba fazla zorlamamak lazım. yazık ediyorum bu bitkilere. off ya yazık oldu benim gine gidici gibi.
Ateş Öztan
09-05-2007, 11:20
Ateş Bey bilgiler için çok teşkkürler.
Sizin ilk mesajdaki çiçekleriniz harika göörünüyorlar. Bendekiler pembe ve çiçekleri daha küçük. Umarım bitki büyüdükçe çiçekleri de gelişir.
Bir soru daha sormak istiyorum.:o
Yapraklarına su püskürtüyorum. Doğru mu acaba? Yukarıda bunula ilgili bilgiye rastlamadım.:rolleyes:
ZAman zaman ben de su püskürtüyorum. Bir zararını görmedim. Tabii ki, çiçeklerini aşırı ıslatırsanız daha çabuk bozulacaklardır.
Aşırı güneşte su kaybı çok olacağı için yapraklarında pörsüme olabilir. Uzun süre bu şekilde kalmazsa tekrar eski haline gelir. (sulayınca)
Penelophe
11-05-2007, 22:18
Geçen sene de bu yeni ginelerden çiçeklerine bayılarak almıştım ama yaşamadılar. Bu sene hadi bir kere daha dedim ama durum anlattığım gibi galiba fazla zorlamamak lazım. yazık ediyorum bu bitkilere. off ya yazık oldu benim gine gidici gibi.
Arkadaşım bence pes etme, eninde sonunda olacaktır. Yanlış yapmadan doğruyu bilebilen yoktur. Deneye deneye birgün mükemmel çiçeklerin olacak, ben eminim , sende emin ol. saygılar.
Sayın bambi,
Dallanması için başını ne zaman koparmalıyım? Aşaşı yukarı boyu şu kadar santimetre olduğunda gibi bir ölçüsü olabilir mi mesela? :)
Bir de, yeni ürettiklerinizi kışın içeri aldığınızda, evde büyümeye ve çiçek açmaya devam ediyorlar mı? Yoksa enerjilerini bahara mı saklıyorlar?
Penelophe
13-05-2007, 16:15
Arkadaşım bence pes etme, eninde sonunda olacaktır. Yanlış yapmadan doğruyu bilebilen yoktur. Deneye deneye birgün mükemmel çiçeklerin olacak, ben eminim , sende emin ol. saygılar.
Evet bunları ben söylemiştim sanırım :(
Dün akşam üstü yeni ginelerimde hafif bir solma belirtisi gördüm. Hava çok sıcaktı, sıcaktandır herhalde dedim. Bir kaç saat sonra tekrar baktım, üst dallar ve yapraklarda büzülmüştü. :dilli: Dayanamadım suladım. Geceyarısı kalktım bir daha baktım ve sadece gövdeleri sağlamdı. Bütün yapraklar gitti, hepsi buruşmuştu.
Çok üzgünüm..
Herhangi bir neden yok , çok sağlıklıydılar. Neden böyle oldu çözemiyorum.
Ateş Öztan
13-05-2007, 21:02
Dallanması için başını ne zaman koparmalıyım? Aşaşı yukarı boyu şu kadar santimetre olduğunda gibi bir ölçüsü olabilir mi mesela? :)
Bir de, yeni ürettiklerinizi kışın içeri aldığınızda, evde büyümeye ve çiçek açmaya devam ediyorlar mı? Yoksa enerjilerini bahara mı saklıyorlar?
Kesin bir ölçüsü yok. Çünkü, ışık durumuna bağlı olarak çiçek veriyor. Çok ışıklı ise kısa dalda çiçek yapıyor. Işık az gelirse gövde uzuyor, yaprakların arasındaki mesafe büyüyor. Zaten bir süre sonra alt yaprak diplerinden yeni sürgünler görülmeye başlıyor. Bu aşamada en üst ucu koparırsanız altlardan dallanıyor. Ben, genellikle, 15-20 cm olunca koparıyorum.
Sonbaharda formunu kaybeden cam güzelinden dal alıp bunları toprakta köklendiriyorum. Bahçe için büyük bir saksıya (çap 50-60cm) 10-12 tane bu genç fidelerden dikiyorum. Fidelerin boyları 5-10 cm oluyor. HAvalarda soğumuş olduğu için içeriye cam önüne alıyorum. Bir ay içinde büyüyüp çiçeğe geçiyorlar. Bütün kış üzerinden çiçek eksik olmuyor. Baharda eğer formunu kaybetmemişse dışarıya alıyorum. Çiçek vermeyi sürdürüyor. Üzerinden hiç bir zaman çiçek eksik olmuyor. #2 mesajımda görülen arkada saksı geçen yılın çiçekleriydi. Bu sene tamamen yenilenmiş, aynı formda yine aynı köşede duruyorlar. Sadece, köklenme süresince çiçek olmuyor.
Bu şekilde sürüp gidiyor.
Aşırı sulamadan olabilir.Sanırım bu tür az su istiyor.
Penelophe
14-05-2007, 15:59
Nedeni hakkında pek fikrim yok. Benim de geçen sene böyle olmuştu. Ama o zaman bayağı acemiydim çiçekler konusunda, pek çok hatam olmuş olabilir. Hatta kurtarma namına bile pek bişey yapamamıştım.
Ama sanırım cam güzelinin bu türü çok hassas. Benimki soğuktan olmuş olabilir diyordum, sizinki de sıcaktan ya da güneşten falan mı ki? En iyisi ben daha fazla karıştırmayayım aklımızı da bir bilen yanıtlasın.
Sevgili Gilan;
Çok teşekkür ederim,
Tepelerini kopardım, fakat gövdelede gidici gibi :(
Penelophe
14-05-2007, 16:01
Aşırı sulamadan olabilir.Sanırım bu tür az su istiyor.
Sayın Elfogi;
Toprak kurudukça sulamuıştım ama durumları vahim.
Saygılar.
Sevgili gxyl diktiğin sakıların dibinde delik var mı? Hani olur ya unutmuş olabilirsin.:o
Sayın Zenfree;
Drenajda bir sorun yoktu.
Saygılar.
Ateş Öztan
14-05-2007, 20:34
Ateş bey, bana mı dediniz?
Sizin için yazmıştım. Daha sonra anlaşıldığını anlıyorum.
Başka bir düşüncem de, seradan gelen çiçeklerin topraklarının yapısı farklı olabilir. Seradaki sulama, gübreleme şartlarına uyabilir. Evdeki sade su verme yatmiyor olabilir. Yeni bir saksıya almakta fayda olabilir mi?
Bu konuda, bilen birisi bizi anydınlatabilir mi?
Benim de bir kaç kere aynı olay başıma geldi. Alındıktan bir süre sonra aniden bitki ölüyor.
Penelophe
14-05-2007, 20:47
Sizin için yazmıştım. Daha sonra anlaşıldığını anlıyorum.
Başka bir düşüncem de, seradan gelen çiçeklerin topraklarının yapısı farklı olabilir. Seradaki sulama, gübreleme şartlarına uyabilir. Evdeki sade su verme yatmiyor olabilir. Yeni bir saksıya almakta fayda olabilir mi?
Bu konuda, bilen birisi bizi anydınlatabilir mi?
Benim de bir kaç kere aynı olay başıma geldi. Alındıktan bir süre sonra aniden bitki ölüyor.
Sayın Ateş Bey;
Öncelikle teşekkür ederim. Zaten dışarıdan alınan çiçekleri albenileri artsın diye sürekli besin takviyesi yaptıklarını düşünüyorum. Bu yüzden bende çiçekli bitkiler için bitki besini kullanıyordum. Ama maalesef bi işe yaramadı.
Saygılar.
Penelophe
15-05-2007, 23:13
Selamlar;
İşte yeni ginelerimin son durumları, sanırım öldüler :( :( :(
Geçmiş olsun.Üzüldüm.Ama sanırım fazla sulamadan kaynaklanmış gibi.Olsun yeni alıp deneyebilirsiniz.
Penelophe
16-05-2007, 17:17
Geçmiş olsun.Üzüldüm.Ama sanırım fazla sulamadan kaynaklanmış gibi.Olsun yeni alıp deneyebilirsiniz.
Fazla sulamadan olacağını sanmam toprak kurumaya yüz tutunca suluyordum.
Fotoğraflamadığım ve ölen bir saksı daha var :( Çokta güzel açıyorlardı 4 saatin içinde mahvoldular, hala bir anlam veremiyorum.:mad:
Herkese merhaba,bende de katmerli cam güzeli var.Ne yaptıysam bir türlü çoğaltamadım.Uzayan dalından (10-15 cm )kırıp suya da koydum, direkt toprağada diktim.Fazla suda vermedim.Bir kaç kez denedim.Hemen yapraklar soluyor.2 gün fazla ışık olmayan yere koydum solan yaprakları temizledim ışığa çıkardım ama mümkün değil düzelmiyor.Ne yapmam gerekiyo anlamadım.Yardımcı olursanız çok sevinirim....:(
Sevgili qxyl,
Çok üzüldüm ginelerinizin durumuna. Benimkiler de sizinkilerin arkasından geliyor. Birini balkona aldım daha canlı ama diğeri yavaş yavaş ölüyor. Sulama konusunda dikkat ediyorum ama yok, gene de olmuyor.:( Galiba bir daha Yeni Gine almayacağım. Yazık oluyor güzelim çiçeklerine.
Ateş Öztan
17-05-2007, 11:59
Herkese merhaba,bende de katmerli cam güzeli var.Ne yaptıysam bir türlü çoğaltamadım.Uzayan dalından (10-15 cm )kırıp suya da koydum, direkt toprağada diktim.Fazla suda vermedim.Bir kaç kez denedim.Hemen yapraklar soluyor.2 gün fazla ışık olmayan yere koydum solan yaprakları temizledim ışığa çıkardım ama mümkün değil düzelmiyor.Ne yapmam gerekiyo anlamadım.Yardımcı olursanız çok sevinirim....:(
Ekmeden önce büyük yapraklarını kesin. Az sayıda yaprak kalsın. Eğer bırakacağınız yapraklar da büyük ise yarısından kesip ufaltın. Ekmeden önce köklerini köklendirici hormona da batırırsanız tutacağını tahmin ediyorum.
Ateş Öztan
17-05-2007, 12:00
10837
Hakikaten çok güzeller,
Sizde mi bu şekilde ebruli oldu? Yoksa orijinalinde mi vardı?
Ekmeden önce büyük yapraklarını kesin. Az sayıda yaprak kalsın. Eğer bırakacağınız yapraklar da büyük ise yarısından kesip ufaltın. Ekmeden önce köklerini köklendirici hormona da batırırsanız tutacağını tahmin ediyorum.
çok teşekkür ederim.Deneyeceğim...
Hakikaten çok güzeller,
Sizde mi bu şekilde ebruli oldu? Yoksa orijinalinde mi vardı?
Bende değil intertenten indirmiştim.Nerde keşke olsa .Kırmızı pembeye aşı yapsak olur mu ?Nasıl yapabiliriz.
Penelophe
17-05-2007, 19:58
Sevgili qxyl,
Çok üzüldüm ginelerinizin durumuna. Benimkiler de sizinkilerin arkasından geliyor. Birini balkona aldım daha canlı ama diğeri yavaş yavaş ölüyor. Sulama konusunda dikkat ediyorum ama yok, gene de olmuyor.:( Galiba bir daha Yeni Gine almayacağım. Yazık oluyor güzelim çiçeklerine.
Selamlar;
Kesinlikle bende almayacağım. Hiç bir neden yokken öldüler. Herzaman durdukları yerde ve herzaman suladığım gibi sulamıştım. Neden yoktu..
Sanırım çok nazlı ve neye nazlanacağını şaşırıyor :dilli:
Saygılar.
ceviz ağacı
18-05-2007, 12:01
Bunlarda benim yeni ginelerim şimdilik iyi gidiyorlar.
Penelophe
18-05-2007, 20:08
Selamlar;
Ben bir soru sormak istiyorum, resimdeki çiçeğin cam güzeli olduğunu düşünüyorum, doğru mudur? (Biraz arka arkaya oldu ama :) )
ceviz ağacı
18-05-2007, 20:11
Bence cam güzeli :)
Penelophe
18-05-2007, 20:24
Bence cam güzeli :)
Bende öyle düşünüyorum. Emin olmak istemiştim. Pazardan almıştım bunu, pazarcı adamda adını bilmiyordu, daha hiç çiçek açmadı ama üzerinde küçükçe tomurcukları var. Sanırım açacak artık :)
Evet cam güzeli. Hatta büyük ihtimalle kırmızı katmerli olmalı, çünkü yaprakları koyu renkli gibi geldi bana. Açık renklilerin yaprakları açık yeşil oluyor. Güle güle büyüt :)
Penelophe
18-05-2007, 21:42
Evet cam güzeli. Hatta büyük ihtimalle kırmızı katmerli olmalı, çünkü yaprakları koyu renkli gibi geldi bana. Açık renklilerin yaprakları açık yeşil oluyor. Güle güle büyüt :)
Rengi ile ilgili bilgileriniz ve iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim ;)
Yeşilparmak
20-05-2007, 22:31
merhabalar.
bende bir haftalık "yeni gine" denilen çiçeğe sahibim. Bakımı konusunda daha araştırıyorum ama net bir bilgiye daha sahip olamadım. :confused: Daha önceki mesajlarında çiçekleri bozulanları görünce ben de ne yaptığımı yazayım dedim. daha bir haftalık ama.
-saksıyı ve toprağı değiştirdim.
-kuzeye bakan pencereye yerleştirdim.
-toprak nemli ama kesinlikle fazla sulanmıyor.
-daha yapraklarına su püskürtmedim ve düşünmüyorum. Tabir tuhaf gelebilir ama yapraklarına su püskürtülecek bir bitki gibi durmuyor.:p
şu anda problemsiz büyümeye ve çiçek açmaya devam ediyor..:)
Cam güzelimde yapraklarda sarı benekler var.Ne olabilir.Şu nada tomurcukta.
papatyam
21-05-2007, 10:42
Benimki küçük bir çelikti şimdi kocaman oldu ama hala suda duruyor
Sonunda dayanamadım benim katmerlileri bahçeye diktim. Bir türlü tam keyiflenememişlerdi. Ya su çok gelir, ya su az gelir, ya güneş gelir, ya tomurcuk dökerler.. En sonunda gölge bir yere diktim, böylece sulama miktarına da hassaslıkları azalır umarım. Şöyle bir ay kadar sonra çok güzel görünecekler inşallah :)
Sevgili qxyl, ben yine pazar günü çiçekçimden 6 saksı cam güzeli aldım. O kadar güzel ve sağlıklılarki , üstelik hepsi katlı ve değişik renkli. çok mutluyum ya...
Nasıl mutlu olunmaz ki! :) Güle güle büyütün..
Renkleri nasıl çok merak ettim. Yoksa bu katmerlilerin 6 değişik rengi var mı?
Resimleri bekleriz.Mor beyazı merak ettim.
Elfogi' ciğim hepsi katmerli. Eflatun -beyazda katmerli. Bir görsen çok güzeller...
Yaa Merak ettim.Resim gönderebilir misin.?Cam güzeline bayılıyorum.Şeker gibi böyle...İnsanın yiyesi geliyor.
Elfogi, cam güzellerimede esmer pirinç koyabilir miyim? Flortis concime organo minerale NPK 9 9 7 PER GERANİ adında granül gübre var. Hangi çiçeklerde, hangi durumlarda kullanabilirim? Fikri olan arkadaşlar bilgi verirse sevinirim. Teşekkürler.
Üstleri tomurcuk dolu. Açsınlar söz ....
Az miktarda deneyebilirsin.:))
camgüzeli
25-05-2007, 14:53
selam arkadaşlar
ofiste masamın üstünde ( pencere yanı ) cam güzelim var.Alalı yaklaşık bir ay oldu.İlk aldığımda üzeri tomurcuk doluydu.Alalı iki hafta olduktan ve havalarda ısındıktan sonra camın dışına çıkardım ama orada da fazla güzeşten solmaya ve hatta yaprakları orta yerlerinden kurumaya başladılar.Bende hemen içeri aldım tabi :))
Üzerinde pek çok tomurcuk olmasına ve bu tomurcukların bir kısmının goncalaşmış olmasına rağmen bir türlü çiçek alamıyorum.Tomurcukları birer birer kurumaya başladılar.Sanırım açılan goncaların birkaçı kendini kurtarabilecek ama yine de endişeliyim.
Güneşi sabah 8-9 arası almaya başlayıp,öğleden sonra 1-2 iki gibi bitiriyor.Arasıra güneşin aşırı olduğunu düşünerek geri çekiyorum.
Şimdi benim sorum :))
Bu çiçek için ne yapabilirim,haftasonları hariç hergün görüyorum ve açıkcası çiçeklerini de görmek istiyorum.Bu konuda bana fikir verebilirseniz çok ama çok sevinirim
Hepinize bol çiçekli günler
Sevgili Gilan, beyaz,turuncu, kırmızı. pembe, 2 tanede mor_beyaz ebruli aldım.Teşekkür ederim, sağol.:)
Ben de ebrulileri çok merak ettim şimdi. Hiç ebruli cam güzeli gördüğümü bile hatırlamıyorum hatta :) Çiçek açmalarını ve de resimlemenizi hevesle bekliyorum. Hatta belki bir gün paylaşma talebim bile olabilir :)
Bugün belediye ekipleri gölge alanlara "yeni gine" türü cam güzeli dikimi yapıyor. Saksıda yetiştiren arkadaşlarımız problem yaşamışlardı. Çiçekleri takip edip size yazacağım.
Bakalım yerlerine uyum sağlayacak mı? Dikilen alan ağaçların altı. Koyu gölge. Gün boyu kesinlikle direk güneş almıyor.
Selahattin Yılmaz
29-05-2007, 13:23
Bu başlıkta katlı cam güzelinden bahsedilmiş miydi?
Evet bahsedilmişti.Hatta benim sorunum vardı.Yapraklar sararıp kuruyor.Tomurcuklar dökülüyor.Üstünde küçük ağlı böcekler var.Sarı beyaz renk. Çok küçük gözle sor görülüyor.:((
Mine Pakkaner
29-05-2007, 13:34
Bu başlığa yazan bütün üyelerin bilgilerine, başlıktaki konu bilgilendirmeleri dışında olan tüm sohbet mesajları silinmiştir. Sohbetlerin kahvede yapılması rica edilir.
Selahattin Yılmaz
29-05-2007, 13:36
Dökülmenin nedeni pamuklu bit veya yaprak bitleri olabilir. İlaç kullanmak lazım diye düşünüyorum. Birde saksı toprağını değiştirirken mutlaka sağlıklı toprak kullanmak lazım bulaşık topraklarda o zararlıları çekiyor...
Teşekkür ederim.:)
Elfogi' ciğim camgüzellerin nasıl canım? Kızımın fotoğraflarını çekip sizlerle paylaşmayı düşünürken benimkilerde bozuluyor, tıpkı seninkiler gibi. Tomurcuklarını döküyorlar. Çok üzülüyorum, elimden birşey gelmiyor. Ninelerimiz nasıl güzel yetiştiriyorlardı, hem de bizim kadar da ilgilenmiyorlardı. Of ya anlamadım. Aspirinli su verdim yinede kurtaramadım, 2 tanesi öldü. Dallarını suya koydum, bakalım köklenecekler mi? :( :( :(
camgüzeli
01-06-2007, 09:48
selam arkadaşlar
ofiste masamın üstünde ( pencere yanı ) cam güzelim var.Alalı yaklaşık bir ay oldu.İlk aldığımda üzeri tomurcuk doluydu.Alalı iki hafta olduktan ve havalarda ısındıktan sonra camın dışına çıkardım ama orada da fazla güzeşten solmaya ve hatta yaprakları orta yerlerinden kurumaya başladılar.Bende hemen içeri aldım tabi :))
Üzerinde pek çok tomurcuk olmasına ve bu tomurcukların bir kısmının goncalaşmış olmasına rağmen bir türlü çiçek alamıyorum.Tomurcukları birer birer kurumaya başladılar.Sanırım açılan goncaların birkaçı kendini kurtarabilecek ama yine de endişeliyim.
Güneşi sabah 8-9 arası almaya başlayıp,öğleden sonra 1-2 iki gibi bitiriyor.Arasıra güneşin aşırı olduğunu düşünerek geri çekiyorum.
Şimdi benim sorum :))
Bu çiçek için ne yapabilirim,haftasonları hariç hergün görüyorum ve açıkcası çiçeklerini de görmek istiyorum.Bu konuda bana fikir verebilirseniz çok ama çok sevinirim
Hepinize bol çiçekli günler
Attığım mesaja pekçok kişiden beni gerçekten bilgilen mesajlar yağması beni çok memnun etti (!)
Sohbet arasında bana da zaman ayırdığınız için sağolun.
Evet tomurcuklarım kurudu,goncalarımdan da bir tane kaldı onunda sonu pek hayırlı görünmüyor,neyse..
Herşey için sağolun,oldukça faydalı bir forum oldu benim için (!)
Attığım mesaja pekçok kişiden beni gerçekten bilgilen mesajlar yağması beni çok memnun etti (!)
Sohbet arasında bana da zaman ayırdığınız için sağolun.
Evet tomurcuklarım kurudu,goncalarımdan da bir tane kaldı onunda sonu pek hayırlı görünmüyor,neyse..
Herşey için sağolun,oldukça faydalı bir forum oldu benim için (!)
Asabi olmak, tepki göstermek en kolayı. Bunun yerine biraz çaba göstermeniz daha faydalı olacaktır. İlk önce kendinizi http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 başlığında tanıtmalısınız. Cam güzeli konu başlığını tamamen okuyup yaşama koşulları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Ayrıca, mesajınızın gözden kaçmış olabileceğini dikkate alarak (ki durum tamamen budur) hatırlatma yapmalısınız.
Cam güzeline gelince, eğer bitkide bir sorun yoksa, sadece çiçek ve tomurcuk döktüyse üzülmeyin düzelir. Yalnız sabah 8-9 öğlen 1-2 güneşi cam güzeli için çok fazla. Gölgeyi sever, sabah güneşinden daha fazlasına pek tahamülü yok.
Sevgili Bambi,
Madem konu cam güzeli buraya geçelim :)
Bir süredir yapmadığım için gerçekten unuttum, sanırım aspirinli suda bekletip dikince oksijenli suyla sulamaktı yöntem. Ama dediğim gibi emin olamıyorum.
Yalnız ben de son bir aydır cam güzeli üretiyorum kafalarını kırarak. Onları sadece normal suya koyuyorum ve en geç ikinci haftada kökleniyorlar ve dikiyorum. 8 tane diktim böyle, 1 tanesi hariç tuttular. Hatta Sn.Ateş Öztan sanırım suya koymadan dikip toprakta köklendirdiğini yazmıştı.
İnşallah başarılı olursunuz. İlerki zamanlarda talip olmayı bile düşünüyordum ebrulilere :)
Elfogi' ciğim camgüzellerin nasıl canım? Kızımın fotoğraflarını çekip sizlerle paylaşmayı düşünürken benimkilerde bozuluyor, tıpkı seninkiler gibi. Tomurcuklarını döküyorlar. Çok üzülüyorum, elimden birşey gelmiyor. Ninelerimiz nasıl güzel yetiştiriyorlardı, hem de bizim kadar da ilgilenmiyorlardı. Of ya anlamadım. Aspirinli su verdim yinede kurtaramadım, 2 tanesi öldü. Dallarını suya koydum, bakalım köklenecekler mi? :( :( :(
Sorun aynı.Arapsabunu ile ilaçladım.Tüm yaprakları temizledim.Bir tanesisnin gövdesini yarıdan kestim.Yeniden filizlenme başladı.Kök sağlam dallarda ve yapraklarda böcekler var.Onlar kurutuyor.
Camgüzelini çok seviyorum ama bozulunca üzülüyorum.:((
camgüzeli
01-06-2007, 16:49
Asabi olmak, tepki göstermek en kolayı. Bunun yerine biraz çaba göstermeniz daha faydalı olacaktır. İlk önce kendinizi http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 başlığında tanıtmalısınız. Cam güzeli konu başlığını tamamen okuyup yaşama koşulları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Ayrıca, mesajınızın gözden kaçmış olabileceğini dikkate alarak (ki durum tamamen budur) hatırlatma yapmalısınız.
Cam güzeline gelince, eğer bitkide bir sorun yoksa, sadece çiçek ve tomurcuk döktüyse üzülmeyin düzelir. Yalnız sabah 8-9 öğlen 1-2 güneşi cam güzeli için çok fazla. Gölgeyi sever, sabah güneşinden daha fazlasına pek tahamülü yok.
verdiğiniz linkten kendimi tanıttım,sanırım artık tanındım :confused:
çiçeğim çok şükür sağlıklı ama tomurcuk ve goncalarının dökmesinin bir sebebi olmalı diye düşünüyorum,bu yüzden de benden bu konuda daha bilgili olan size danışmıştım :o güneş hakkında ki söylediklerinizi biliyorum çünkü bu çiçekle ilgili başlıktaki tüm mesajları noktasına kadar okudum merak etmeyin.
Tomurcuklarının dökülmesi konusunda bir bilgisi olan ve bu bilgiyi benimle paylaşabilecek bir arkadaş varsa kesinlikle dinlemeye hazırım.
Bol çiçekli günler
verdiğiniz linkten kendimi tanıttım,sanırım artık tanındım :confused:
çiçeğim çok şükür sağlıklı ama tomurcuk ve goncalarının dökmesinin bir sebebi olmalı diye düşünüyorum,bu yüzden de benden bu konuda daha bilgili olan size danışmıştım :o güneş hakkında ki söylediklerinizi biliyorum çünkü bu çiçekle ilgili başlıktaki tüm mesajları noktasına kadar okudum merak etmeyin.
Tomurcuklarının dökülmesi konusunda bir bilgisi olan ve bu bilgiyi benimle paylaşabilecek bir arkadaş varsa kesinlikle dinlemeye hazırım.
Bol çiçekli günler
Kendinizi tanıtmanızdan kastımız "Ben geldim" demek değildir. Meslek, bitkiler hakkındaki bilgi düzeyi, yaşanılan şehrin iklimin özellikleri, ev-bahçe vs. gibi size verilen cevapların daha işinize yarar olması için gerekli olabilecek bilgileri paylaşmanızdır. Yanlış anlaşılmış sanırım.
Bambi seninkilerde de böcek var mı?
Sn Camgüzeli, ne kadar suluyorsunuz ve de ortamın sıcaklığı ve rüzgar durumu nedir?
Bambi seninkilerde de böcek var mı?
Böceklenme yok, yapraklarda pörsüme ve tomurcuklarda açamadan dökülme var canım.:(
Böceklenme yok, yapraklarda pörsüme ve tomurcuklarda açamadan dökülme var canım.:(
Tomurcuk işine bir ara hep beraber el atalım diyorum, bu ortak bir sorun oldu.
Ama şimdilik bitkiyi kurtarmaya odaklanalım. Susuzluktan olabilir mi yapraklardaki pörsüme? Bende birkaç kez böyle olmuştu çünkü. Ne oldu acaba diye düşünürken toprağın kurumuş olduğunu farketmiştim, sulamıştım ve 3-5 saate yeniden dirilmişti yapraklar.
bengi_su
01-06-2007, 18:40
İşte buda şekerlememin yeni resmi;) merak ettim şimdi bilen varmı bu çicek begonya mı?
camgüzeli
01-06-2007, 19:01
Sn Camgüzeli, ne kadar suluyorsunuz ve de ortamın sıcaklığı ve rüzgar durumu nedir?
Toprağı kurudukça suluyorum,çok sulamamaya dikkat ediyorum,4 günde bir yarın su bardağı diyebilir ve daha çok akşam üzeri suluyorum.Oda sıcaklığı normal oda sıcaklığında,yalnız yeni başlamakla beraber klima da çalışmaya başladı ama ara ara çalıştırıyorum,sırf doğal havalanma olsun diye camı açıyorum.Rüzgar derseniz yok,klima da direk vurmuyo,zaten şuan konumunuda değiştirdim,biraz benden uzaklaştı ama daha iyi olacak inşallah.Büyük ve uçları kurumuş olan yaprakları budadım.Şu an tek goncam kaldı,tomurcuğum kalmadı diyebilirim.Ama yaprakları çok sağlıklı ve altlardan hep filizleniyor.Sanırım tek sorunum çiçek çıkmaması.
Ateş Öztan
01-06-2007, 19:42
Bence tomurcukları dökülen uçları kes. Alttaki sürgünlerin büyümesine izin ver.
Tomurcuğun dökülmesine sebep olan etki çok önce oluşmuş ve şu an bu etki olmasa bile tüm tomurcuklar dökülecektir.
Ayrıca, aşırı titizlenmeyin.
Benim cam güzellerimin tomurcukları da dökülüyor. Saplar o kadar ince ki sanki tomurcukları taşımıyor.
Ama o kadar çok tomurcuk var ki yine de çiçeklenenler oluyor.Bitki küçük olduğu için mi döklüyor acaba? Tomurcuklar fazla geliyor galiba. :)
İşte buda şekerlememin yeni resmi;) merak ettim şimdi bilen varmı bu çicek begonya mı?
Evet canım, begonya. Çok güzel. Benimde vardı 2 sene önce, bozuldu, okadar aradım bulamadım. İnan benimde olmasını çok isterim canım. allah nazardan korusun.:) :)
Bence tomurcukları dökülen uçları kes. Alttaki sürgünlerin büyümesine izin ver.
Tomurcuğun dökülmesine sebep olan etki çok önce oluşmuş ve şu an bu etki olmasa bile tüm tomurcuklar dökülecektir.
Ayrıca, aşırı titizlenmeyin.
Çok doğru Ateş bey, üzerlerine titredikçe hasta oluyorlar. Çok nazlılar. Anneannemde çok vardı ve de hiç benim kadar titiz davranmazdı yine de çok güzel olurlardı.:(
Evet bu şeker begonya...
Çok şeker güle güle büyüt.Çoğalsın belki bizede verirsin.:))
Penelophe
03-06-2007, 09:04
Selamlar;
Cam güzelim sonunda açtı :)
Çok güzel görünüyor.
Maşallah çok güzel açmış Bol bol çiçeklenir inşallah. Malesef benimkiler vahim durumdalar.
clypnoclia
10-06-2007, 23:05
Bu forumda ilk karşılaştığım en çarpıcı bilgiyi bu başlıkta edindiğimi söylemeliyim. Yıllardır cam güzeli (impatiens walleriana) yetiştiririm, ilk defa aynı cam güzeli bitkisinin beş sene boyunca canlı tutulabildiği iddiasıyla karşılaşıyorum.
Cam güzeli tek yıllık bir bitkidir. Bir bahardan diğer bahara kadar topraktan alabildiği kadarını size yansıtır ve havalar soğuduğunda da size veda eder.
Fakat sezon sonunda veda eden tek yıllık bir bitkiden çelik alıp devam etmek...
Bunu hiç denemedim aslında, çünkü mantıksız geliyordu. Sonuçta bir bitkiden alınan çeliğin yaşı o bitkinin yaşını taşır; tıpkı o bitkinin tüm özelliklerini taşıması gibi.
Elbette bunu deneyeceğim. Geçen sene her biri farklı renk ve türde büyük bir koleksiyon hazırlamıştım, fakat sezon sonunda içlerinden sadece birkaçı tohum verebildiği için bütün koleksiyonumu kaybetmiştim.
Şimdi bu "çelik alıp devam etme" bilgisini tecrübe edeceğim. İşe yaramasını umuyorum, zira tohumla çoğaltma yöntemine güven olmuyor. Ayrıca bir sonraki dönemde piyasada aynı türleri bulabilmenin garantisi yok.
Cam güzeli gerçekten toprağın ve kapladığı alanın hakkını veren bir çiçek. Arkadaşların dediği gibi, üzerinden çiçeğini eksik etmiyor. Bence yarı gölge - gölge bahçelerin olmazsa olmazı.
Aynı sorunu bende yaşıyorum . Bir türlü yaşatamıyorum. Nerde hata yapıyorum bilmiyorum.Suya koydumköklenmedi, dalındankırıp ektim çürüdü.:((((
Ateş Öztan
11-06-2007, 20:55
Selamlar;
Cam güzelim sonunda açtı :)
Çok güzel görünüyor.
Rengi pembe mi?
Ateş Öztan
11-06-2007, 21:02
[QUOTE=clypnoclia;116062]Bu forumda ilk karşılaştığım en çarpıcı bilgiyi bu başlıkta edindiğimi söylemeliyim. Yıllardır cam güzeli (impatiens walleriana) yetiştiririm, ilk defa aynı cam güzeli bitkisinin beş sene boyunca canlı tutulabildiği iddiasıyla karşılaşıyorum. ...QUOTE]
Evet. Beş senedir aynı bitkiyi yaz kış açacak şekilde sürdürüyorum. Hatta, bir ay önce iki büyük saksı boş kalmıştı. Evdekilerden 10-12 çelik alıp doğrudan toprağa ektim. Hemen hemen hepsi tuttu. Ayrıca elfoginin verdiği cam güzelinden de çelik yaptım onlarda tuttu.
Sonuç; hemen dene sen de gör. :)
Hatta, bir yıl önce ektiğiniz mevsimlik begonyaları sökmez, üzerini torf veya yapraklarla örtenseniz seneye tekrar sürer ve çiçek açar.
Bu da yeni bir iddia :)))
Ateş Öztan
11-06-2007, 21:19
Aynı sorunu bende yaşıyorum . Bir türlü yaşatamıyorum. Nerde hata yapıyorum bilmiyorum.Suya koydumköklenmedi, dalındankırıp ektim çürüdü.:((((
Sorununuz için bir iki öneride bulunmak isterim.
Aldığınız çeliklerin tamamı çok yeni süren kısımdan olmasın. Bir miktar kartlaşmış gövde olmasında fayda var. Kartlaşmış derken çok eski olması gerekmiyor. Renginden anlarsınız.
15-20 cm uzunluğunda olabilir. Alttaki yaprakları koparaın. Ucunda çok az yaprak bırakın. Yapraklar büyükse ortadan kesip küçültün.
Alt ucu yaprak boğumunun hemen altından kesilmiş olsun. İki boğum ortasından kesmeyin. ( kesme işinde maket bıçağı veya keskin bir çakı, bıçak kullanıyorum. Etkisini bilemiyorum. Ayrıntıda ne yaptığımı atlamak istemedim.)
Köklendirme hormonuna batırın. İyi olur. Dibini biraz verev kesmekte faydalı oluyor mu? Bilmiyorum. Bir yerden sonra el alışkanlığı ile kesiyorsunuz.
Hazırladığınız, tercihan torflu toprağa gövdeyi kırmadan batırın. Toprağı sıkıştırın. Bolca sulayın.
Güneş, rüzgar almayan yarı gölge kuytu bir yere koyun ve 1-2 hafta unutun. Toprağı kurumasın. Eğer yaprakları pörsür sarkarsa çok yaprak bırakmışsınız demektir. Bunları kesin.
Tutup büyümeye başladığında, çiçek verme noktasına gelince ucunu koparın alttan dallansın. Bu şekilde kısa ve çek çiçekli dal olur.
Işığı iyi ayarlayın. Rengi çok açık ve yapraklar arası fazla büyüyorsa ışık az demektir. Daha aydınlık bir yere koyun.
Ben sadece bunları yapıyorum.
Kolay gelsin.
Cam güzeli mevsimlik bir çiçek yazılmış yukarda ama ben mevsimlik değil de kış soğuğuna dayanamadığı için dışarda ölüyor diye biliyorum. Yoksa evde yetiştirsem daha uzun yıllar yaşamaz mı? Bir süre sonra formu bozulur tabi ama ben bilgi olarak soruyorum. İlk sayfalarda da çok uzun bir cam güzeli resmi vardı, tek yıllık gibi değildi pek.
Sorununuz için bir iki öneride bulunmak isterim.
Aldığınız çeliklerin tamamı çok yeni süren kısımdan olmasın. Bir miktar kartlaşmış gövde olmasında fayda var. Kartlaşmış derken çok eski olması gerekmiyor. Renginden anlarsınız.
15-20 cm uzunluğunda olabilir. Alttaki yaprakları koparaın. Ucunda çok az yaprak bırakın. Yapraklar büyükse ortadan kesip küçültün.
Alt ucu yaprak boğumunun hemen altından kesilmiş olsun. İki boğum ortasından kesmeyin.
Köklendirme hormonuna batırın. İyi olur. Dibini biraz verev kesmekte faydalı oluyor mu? Bilmiyorum. Bir yerden sonra el alışkanlığı ile kesiyorsunuz.
Hazırladığınız, tercihan torflu toprağa gövdeyi kırmadan batırın. Toprağı sıkıştırın. Bolca sulayın.
Güneş, rüzgar almayan yarı gölge kuytu bir yere koyun ve 1-2 hafta unutun. Toprağı kurumasın. Eğer yaprakları pörsür sarkarsa çok yaprak bırakmışsınız demektir. Bunları kesin.
Tutup büyümeye başladığında, çiçek verme noktasına gelince ucunu koparın alttan dallansın. Bu şekilde kısa ve çek çiçekli dal olur.
Işığı iyi ayarlayın. Rengi çok açık ve yapraklar arası fazla büyüyorsa ışık az demektir. Daha aydınlık bir yere koyun.
Ben sadece bunları yapıyorum.
Kolay gelsin.
Ateş Bey fotoğraf bekliyoruz.Benimkilerin açması durdu.Bu küçük örümceklerle başım dertte.Sizinkiler nasıl.Ne ilacı veriyorsunuz.Son olarak ebruli bir cam güzeli buldum .Aldım.Fuşya-Beyaz.Çok güzel.Ama şu an açması durdu.Yeni tomurcuklar geliyor.Sizin kırmızıya örümcekler dadandı.Bütün yapraklar kuruyor.
Sayın Ateş Öztan, önce benim sorularıma devamlı cevaplar vererek gösterdiğiniz sabır için teşekkürler. Köklendirme hormonu almam gerekecek sanırım. Onun amatörler için olanının markasını ve nerden alabileceğimi yazarsanız sevinirim. Selamlar:)
Ateş Öztan
12-06-2007, 11:53
Fotoğraf eklemeye çalışacağım.
Örümcek konusunda bir sorun yaşamıyorum. Havasız ve nemli ortamda kalması yapabilir. Konumunu değiştirip havadar bir yere koysanız, nasıl olur acaba?
İlaç hiç yapmadığım için bu konuda öneride bulunamıyorum.
Sevgili Bambi, çiçekler için sıvı gübre satan her yerde bulabilirsiniz. Bulunması öyle zor bir şey değil. Büyük alışveriş merkezlerindeki çiçek bölümlerinde genellikle bulunuyor. Köklendirme hormonunun yardımı olduğu kesin, ancak, muhakkak kullanılması da gerekmiyor.
Fotoğraf eklemeye çalışacağım.
Örümcek konusunda bir sorun yaşamıyorum. Havasız ve nemli ortamda kalması yapabilir. Konumunu değiştirip havadar bir yere koysanız, nasıl olur acaba?
İlaç hiç yapmadığım için bu konuda öneride bulunamıyorum.
Sevgili Bambi, çiçekler için sıvı gübre satan her yerde bulabilirsiniz. Bulunması öyle zor bir şey değil. Büyük alışveriş merkezlerindeki çiçek bölümlerinde genellikle bulunuyor. Köklendirme hormonunun yardımı olduğu kesin, ancak, muhakkak kullanılması da gerekmiyor.
Teşekkür ederim.Camekanlı balkonda duruyor.Bir uygulayalım.:)
Cam Güzeli bakmak çok zormuş.:(
İlk annemin diktiği cam güzellerim önce tüm tomurcuklarını, akabinde tüm yapraklarını döküp sadece dal olarak kaldılar. Uçlarında 2-3 yaprak var.:( :( Forumda okuduklarımı uygulayarak sanırım kurtarmayı başaracağım. Dallar şu anda sağlıklı, kalan 2-3 yapraklar da canlı renk almaya başladılar.
Onları kurtarmaya çalışırken daha da merak saldım kendilerine..:p Bir tane daha aldım dayanamayıp. Bu kez pazardaki Sevgili Adabayrakoğlu'nun çiçekçisinden aldım. Fazla vitamin kullanmıyor anladığım kadarıyla.
Bu güzellikleri görüp başarmamam mümkün değil.:dilli: :dilli:
Azimliyim, yaşatacağım..:p :p
Sebahattin Sargın
15-06-2007, 16:06
Ben bir türlü beceremedim cam güzeli yetiştimeyi. Bu sene iki tane aldım, hep tomurcuklarını döktüler. Bir de ballıca denilen bir hastalık geldi. Anlıyacağınız bu senede cam güzeli yetiştiremedim :(. Hfz hanım sizinkiler sağlıklı gözüküyorlar. Umarım bol bol çiçek verip, sizi güldürürler :)
HALE DERHAN
15-06-2007, 19:00
Bende çok seviyorum cam güzelini salı günü aldım.lila renginde.Sitenize yeni girdim ama çok güsell.sizin cam güzellerinizde muhteşem.solucanların bitkiye saksıya yararı olduğunu biliyorum.toprağı havalandırıyor.doğru mudur?arkadaşım cam güzeline olumsuz etkisi olduğunu söylemiş de....
Penelophe
15-06-2007, 20:28
Yok yok böyle olmayacak, benim cam güzeli gene gidici:(
Ben beceremeyeceğim bu işi.
Daha geçen hafta çiçek açmıştı son 2 günde de bu hale geldi.
Çok hızlı ölüyor:(
Bende çok seviyorum cam güzelini salı günü aldım.lila renginde.Sitenize yeni girdim ama çok güsell.sizin cam güzellerinizde muhteşem.solucanların bitkiye saksıya yararı olduğunu biliyorum.toprağı havalandırıyor.doğru mudur?arkadaşım cam güzeline olumsuz etkisi olduğunu söylemiş de....
Solucanlar bahçede yararlıdırlar, toprağı havalandırırlar ama saksıdaysa bitkiyi kurutur. Sadece cam güzeli için de değil, her türlü bitki için saksıda zararlı.
Penelophe bence de kesin tepesini kırıp köklendir de en azından elinde kalması garanti olsun. Hem belki bu da alttan sürer.
Ben kırdıklarımı suda bekletiyorum, ortalama 2 haftada kökleniyor. Sonra da dikip, bir süre de toprağını nemli tutunca sorunsuz tutuyor.
Ama ne oldu da birden bozuldu acaba. Yer değişikliği falan yaptın mı?
Bu işi küçük yaratıklar yapıyor.Devamlı Arapsabunlu ilacı kullan.Belki yaşar.Hemen yaprakların hepsini uzaklaştır.
Ben bu cam güzelinin dış mekan çiçeği olduğuna karar vermek üzereyim. Benimkiler bahçeye diktiğimden beri bayağı iyileştiler çünkü. Öncesinde hep tomurcuk döküyorlardı ve de pek keyifsiz görünüyorlardı.
Evde sağlıklı bir şekilde cam güzeli yetiştiriyorum diyen var mı?
Yok...Sanırım dışarı atmak lazım..
yok *******...Benimkilerde şimdi tomurcuk döküyor.Dışarı koymayı düşünüyorum.Bu bitkiyi evde nasıl büyütüyorlar inanamıyorum...
Ateş Öztan
19-06-2007, 14:17
Ben bu cam güzelinin dış mekan çiçeği olduğuna karar vermek üzereyim. Benimkiler bahçeye diktiğimden beri bayağı iyileştiler çünkü. Öncesinde hep tomurcuk döküyorlardı ve de pek keyifsiz görünüyorlardı.
Evde sağlıklı bir şekilde cam güzeli yetiştiriyorum diyen var mı?
Büyük bir kısmını bahçeye çıkarsam da evde yetiştiriyorum.
Tek sorun hastalık olduğunda kurtarması neredeyse imkansız oluyor.
Şu an içeride cam güzelim var ve sorun yok.
Kışın se hiç bir sorun olmadan mükemmel yaşıyor. Üzerinden çiçek eksik olmuyor.
Ateş Öztan
19-06-2007, 14:23
Kışı evde geçiren cam güzeli.
Kışı evde geçiren cam güzeli.
Tek kelimeyle muhteşem.Maşallah.Ellerinize sağlık.Siz cam güzeli ustasısınız.
Benimkiler mefta olmak üzere.:(
Benimkilere küçük yaratıklar musallat oluyor.Ne yaptıysam başarılı olamadım.En çok sevdiğim çiçek.Köke yakın yerden budadım.Yeni sürgünleri bekliyorum.
Penelophe
19-06-2007, 20:08
Ateş Bey size diyecek sözüm yok :)
Koskoca forumda birtek sizin camgüzeliniz mutlu.
Ateş Öztan
19-06-2007, 22:46
Tek kelimeyle muhteşem.Maşallah.Ellerinize sağlık.Siz cam güzeli ustasısınız.
Benimkiler mefta olmak üzere.:(
Nazik iltifatınıza teşekkürler. Sadece bir amatörüm.
Sürekli tekrar etmek, bazı küçük noktalara dikkat etmek ve uygun ortama sahip olmak beni başarılı yapabiliyor.
Bir de aşırı titizlenmeden çiçekleri belli bir süre müdahale etmeden sakin bırakıyorum. Biraz da işim gereği oluyor.
Ateş Öztan
19-06-2007, 22:54
Ateş Bey size diyecek sözüm yok :)
Koskoca forumda birtek sizin camgüzeliniz mutlu.
Bu saksıyı her yıl yeniden yapıyorum Yani resimdekilerin hepsi kış başı ekilmiş genç çiçekler. Şimdi bahçedeler. Sonbaharda bunlardan yeni bir saksı yapıp bunları atacağım.
Benimkiler canlı olmasına canlılar da, üzerlerinde bu kadar çiçek görmek hayalden öte :)
Muhteşem olmuş Ateş Bey.
Ateş Öztan
20-06-2007, 11:05
Sİzi yanıltmış olmayayım.
Gördüğünüz saksıda 10 kök kadar çiçek var. Yoksa tek kökten bu kadar büyük olmuş değil.
Daha önce de yazdım. Çiçek vermeden önce uçlarını kırarsanız alttan dallanır. Bu şekilde kısa, çok dallı dolayısıyla çok çiçekli olur.
Bu benim çöpten bulup evlat edindiğim ve ilk zamanlar perişan bir halde olan yeni ginem :) Ana dalı çok kötü bir haldeydi, ben de kırmıştım, alttan dallandı. Rengini de öğrenmiş olduk :)
14537
Bugün belediye ekipleri gölge alanlara "yeni gine" türü cam güzeli dikimi yapıyor. Saksıda yetiştiren arkadaşlarımız problem yaşamışlardı. Çiçekleri takip edip size yazacağım.
Bakalım yerlerine uyum sağlayacak mı? Dikilen alan ağaçların altı. Koyu gölge. Gün boyu kesinlikle direk güneş almıyor.
Yukarıdaki mesajı yazalı 1 ay olmuş. Yeni gineler sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürüyorlar.
nartsawa
05-07-2007, 10:42
Merhaba, cam güzeli çiçeğimde ki problemi çözemiyorum. Yukarıda yazan mesajlardaki bilgileri okudum. Uyguladım. 4 ay önce aldığım pembe renkli ve katmersiz cam güzeli çiçeğim var aldığımdan bu güne gelişiminde bir problem yok ancak hala cam güzelimdeki şu problem sürüyor.
Çiçek çok sağlıklı görüntüde ve üzerinde çok miktarda tomurcuk varken tomurcuklar açmaya başlamadan 2 -3 gün gibi sürede üzerinde ölüyor ve tomurcuklarını ve yapraklarının büyük kısmını özellikle alt kısımlardaki ve daha büyükçe olanları döküyor. Sonra tekrar yaprak ardından da tomurcuk yapıyor ama yine aynı sorunla süreç devam ediyor.
Sorunu çözemiyorum, yardımcı olabilecek olan herkese şimdiden teşekkürler.
Ateş Öztan
05-07-2007, 12:32
toprak-sulama-ısı değişim- rüzgar; bu faktörlerden birisi etkilyor olabilir.
Sürekli açmaya çalışması sağlıklı olduğunu gösteriyor.
Bu nedenle ısı değişimi ve rüzgar aklıma geliyor. Kapı-cam yanı mı?
nartsawa
05-07-2007, 13:44
toprak-sulama-ısı değişim- rüzgar; bu faktörlerden birisi etkilyor olabilir.
Sürekli açmaya çalışması sağlıklı olduğunu gösteriyor.
Bu nedenle ısı değişimi ve rüzgar aklıma geliyor. Kapı-cam yanı mı?
Öncelikle çok teşekkür ederim.
Diğer faktörler değişmedi. Rüzgar veya ısı değişimi? Olabilir. İhtimallere göre yerini değiştirdim.Hava akımı fazla olmayan ve ısı değişiminin daha az olduğu bir yere aldım. Direkt güneş ışığı almıyor ama cam kenarı aydınlık bir yer, umarım düzelir.
Ateş Öztan
05-07-2007, 23:10
Uygunsa, bir iki dal kırıp güvenceye alsanız iyi olur.
Merhaba!!
Ben bir kaç hafta önce kırmızı bir cam güzeli aldım. Forumdan öğrendiğime göre Yeni Gine cinsindenmiş benim cam güzelim de. Son bir haftadır yaprağında çeşitli delikler oluşmaya başladı. Derken bu böcek herneyse tomurcukları da yemeye başladı; hemde hemen dibinden. Ve şimdi sadece bir tane çiçeği ve delik deşik bir sürü yaprağı var cam güzelimin. Dün gittiğim böcek ilaçları satan dükkandan bir ilaç aldım ve çiçeğime uyguladım. İşin en kötü yanı şu: Bu sırada böceğin diğer çiçeklerime de bulaşmış olduğunu fark ettim.
Bu dikkatsizlikten de anlayabileceğiniz gibi ben çiçek yetiştirme konusunda oldukça yeniyim ama cam çiçeğimi çok seviyorum ve kaybetmek istemiyorum. İlaçlamadan sonra ne yapmalıyım? Toprağını değiştirmek, zarar görmüş yaprakları koparmak... Önerilerinizi bekliyorum...
kalliste
18-07-2007, 19:37
Merhabalar...
Benimde kırmızı, pembe, beyaz renkli katmerli cam güzellerim var. Kırmızı ve pembe olan aynı saksıda, beyaz ise bir kaç kök bir arada aynı saksıda. Yerleri aynı konumda, kırmızı ve pembe olanın heryanından çiçek fışkırıyor ama beyaz olan bir sürü goncası olmasına rağmen goncaları üzerinde kuruyup dökülüyor sorunun ne olduğunu çözemedim.. Yerleri gölge ve rüzgar almıyor, fakat yapraklarında beyaz lekeler var sağlıklı olan saksıda olmayan saksıda aynı, yaprak altlarında böcek yok.. Resim ilemi göstersem daha iyi olur biri bir fikir verirse çok sevinirim. daps arkadaşım ile bekleyelim bakalım iki acemi :))
Hakan KINACI
23-07-2007, 09:06
aşağıdaki resimde güneşten yanan cam güzelimin kök kısmında böyle bir çiçek büyümeye başladı bu nedir?
http://img523.imageshack.us/img523/3865/dsc01226bd2.jpg
Penelophe
23-07-2007, 11:40
Hakan bey, misafir çiçeğinizin adı syngonium moss.
Fil kulağı diye de bilinir.:)
Hakankınacı, cam güzelinde bir sorun var,
Topraktan gördüğüm kadarıyla, suyun kirecinden kaynaklanıyor gibi.
Hakan KINACI
23-07-2007, 13:37
Hakankınacı, cam güzelinde bir sorun var,
Topraktan gördüğüm kadarıyla, suyun kirecinden kaynaklanıyor gibi.
Memet Bey,
Bir sorun değil yaşam mücadelesi veren ve bu mücadelede çok eziyetler çeken bir çiçektir. iş yerinde yetersiz bir toprak çok küçük bir saksı ve haftalarca yaşam mücadelesi verdi bende kıyamadım eve getirdim ilk iş saksıyı değiştirmek oldu ama o zaman maalesef yetersiz toprak olduğu için maalesef tamamlanamadı su kireçli değil saksının etrafı kirli olduğu için öyle görünüyor şimdi davetsiz bir misafirimiz daha oldu Burada Sn.Penelophe'ye Teşekkür ediyorum çiçeğin ismini bilmiyordum Fil kulağı olarak geçiyormuş :)
Şimdi yapılacak ilk iş yeni misafirimizi yeni saksısına katarmak ve cam güzelimin toprağını tamamlamak.
Tabii bu arada cam önünde sadece cam güzelim değil diğer çiçeklerimde öğleden sonra güneş batancaya kadar sürekli sıcak ve güneşe tabii oldukları için çoğu yandı İnşallah hepsi toplayacak, hepsini gölgeye alacağım...
Saygılar,
Merhabalar...
Benimde kırmızı, pembe, beyaz renkli katmerli cam güzellerim var. Kırmızı ve pembe olan aynı saksıda, beyaz ise bir kaç kök bir arada aynı saksıda. Yerleri aynı konumda, kırmızı ve pembe olanın heryanından çiçek fışkırıyor ama beyaz olan bir sürü goncası olmasına rağmen goncaları üzerinde kuruyup dökülüyor sorunun ne olduğunu çözemedim.. Yerleri gölge ve rüzgar almıyor, fakat yapraklarında beyaz lekeler var sağlıklı olan saksıda olmayan saksıda aynı, yaprak altlarında böcek yok.. Resim ilemi göstersem daha iyi olur biri bir fikir verirse çok sevinirim. daps arkadaşım ile bekleyelim bakalım iki acemi :))
Kalliste senin gibi benimde cam güzellerimden birinde beyaz lekeler oldu.Sanki toz gibi.Bütün goncaları kurudu daha sonrada yaprakları döküldü. Çok dikkatli bakınca böcekler olduğunu gördüm.O kadar ufaklar ki zor görebiliyorsun.Bütün dalları koparttım ve yeni çıkan bir dal bıraktım.Arap sabunlu karışımla ilaçladım ve balkona çıkardım.Şimdi daha iyi görünüyor.Umarım iyileşirler...Şimdi gözlerim hep onların üstünde.Arap sabunlu karışımı denemeni tavsiye ederim.En azından böcek varsa kurtulmuş olursun...
Merhabalar herkese,
Ben aslında Ateş beye bazı sorular sormak istiyorum.Sanırım cam güzeli hakkında en çok bilgi ve tecrübe sahibi kendisi.Burada onun ve herkesin cam güzeli hakkında yazdğı herşeyi dikkatle okudum.4-5 saksı katmerli cam güzeli aldım.Oldukça fazla güneş alan mutfağımın cam kenarında tülün arkasında bir masaya bu 5 saksıyı koydum.Bu arada Ateş beyin dediği gibi birkaç dalı kırıp bir bardakta köklendirdim.Onları da ayrı saksılara ektim.Ancak,aldığımda üstünde onlarca tomurcuk olan cam güzelleri daha açmadan tomurcuklarını dökmeye başladı.Çiçeklerden yaklaşık 2 metre uzakta devamlı açık bir cam var.Ama çok fazla da rüzgar girmiyor.Belki topraklarında solucan v.s vardır diye topraklarını değiştirip torfa tekrar ektim ve cama çok yakın olduklarını,çok sıcaktan belki rahatsız olabileceklerini düşünüp yaklaşık 1 metre geriye çektim.Torf su tutan bir yapıda olduğu için üstü kurumadan su vermiyorum.Köklerin çürümesinden korktuğum için.Yine de tomurcuklar dökülmeye devam ediyor.Hatta artık yaprakları da sanki suyu emilmiş gibi zayıflayıp düşüyor.Dökülmeyen yaprakları da son derece diri ve sağlıklı görünüyor.Ben nerede hata yapıyorum bilemedim.Yardımcı olursanız çok sevinirim.:o
Saygılar
Berke
Berke aynı sorun bendekilerde de oldu..
Bir kere başladımı kurtarak zor.Tüm yapraklar dökülüyor.Bendekini yarıdan budamıştım.Sadece dallar kaldı.Şimdi yeni filizler veriyor.Sanırım fazla sıcak etkiliyor.
Berke aynı sorun bendekilerde de oldu..
Bir kere başladımı kurtarak zor.Tüm yapraklar dökülüyor.Bendekini yarıdan budamıştım.Sadece dallar kaldı.Şimdi yeni filizler veriyor.Sanırım fazla sıcak etkiliyor.
Merhaba Elfogi,
Cevap verdiğin için teşekkür ederim.Ben bugün saksılarımı fazla güneş almayan balkonuma çıkarıp masanın üzerine koydum.Budarsam hepten kaybederim diye korkuyorum.Havalar soğuyana kadar balkonda kalsınlar.Tabii ölmezlerse:( Eğer bir düzelme olursa ,enazından kalan tomurcuklar açarsa çok sevineceğim.
Sevgiler
nartsawa
01-08-2007, 09:40
Merhaba,
Benim cam güzelim de benzer sorunları yaşadı. :( Sayın Ateş Öztan yardımcı olmak için öneriler yazdı ben de uyguladım, ama yinede malesef cam güzelimi kurtaramadım. Isı ışık toprak rüzgar sulama dışında başka bir sebeple kaybetmiş olabilirmiyim diye düşündüm ve bir nevi basit dedektiflik :) yaptım toprağında yaptığım görsel inceleme ile çok ince solucanlar gördüm. Acaba bu solucanlar köklerine zarar vermiş ve bitkinin ölümüne sebep olmuş olabilirler mi ? sorusu da aklıma takılıyor. Umarım sizler cam güzellerinizi kurtarabilirsiniz.
Ben topraklarını değiştirdim.Sadece bir saksıda o ince kurtçuklardan çıktı.Ancak benim cam güzellerinin yapraklarının dal ile birleştiği yerlerde toz şekeri zerreciği gibi şeffaf,yapışkan birşeyler var.Ben onları çiçeğin bir salgısı sanıyordum.Acaba bir hastalıkmı?Eğer bir hastalık veya parazitse ki parazit hiç görmedim,nasıl müdahale ederim?:(
Resim olsa daha yiyi olur.Pamuklu bit olabilir.
Pamuklu biti tanıyorum.Bu daha çok (bitki zararlıları ve hastalıkları tedavi) bölümündeki 309 no'lu mesajdaki Amerikan sarmaşığı resmindekine benziyor.Mine hanım bunun bitkinin doğal yapısı olduğunu söylemiş.Acaba cam güzeli için de söz konusu olabilirmi?
Arzu Kasapoğlu
02-08-2007, 19:21
Merhaba,
Cam güzeli çiçeğimdeki kırmızı örümceklere karşı dün arap sabunu karışımı uyguladım.İki-üç saat sonra yaprakları ve tomurcukları dökülmeye başladı.Sorun halen devam etmekte.Bu karışımı cam güzelinde deneyen var mı?
Nasıl bir sonuç aldınız?
cerrahnuray
02-08-2007, 20:20
Merhabalar,
Benim cam güzelimde de aynı şey oldu. :( Yazın başında çok güzel yaprakları ve tomurcukları vardı. 2 tane çiçekten sonra tomurcuklarını dökmeye başladı. Sıcaktan olabilir diye daha az güneş alan bir yere koydum bu seferde yapraklarını dökmeye başladı.Şimdi üstünde hiç yaprak kalmadı. En sonda dalları uçlarından başlayarak kurumaya başladı. Bütün uç dallarını kestim. Yeni çıkmaya çalışan yaprakcıklarda 2 -3 gün içerisinde kuruyorlar.
2 gündür yeniginemde de aynı şeyler olmaya başladı.Şimdi içerde daha yeni aldığım bir saksı cam güzeli var . Onunda alt yapraklarda sararma başladı. Bizim ev biraz nemli belkide ondan oluyordur. :confused: Eğer o da yaşamazsa artık cam güzeli yetiştirmeyeceğim zira ölüyorlar.
Arapsabunu işe yaramıyor.Bu kırmızı örümcekler hiç aldırmıyor.
Benim cam güzellerinin topraklarını değiştirmem,onları balkona çıkartmam onlar için pek birşey ifade etmedi anlaşılan.Bu sabah yine tomurcuk ve yaprak dökmeye devam etmişler.Ateş beyin dediği gibi fazla üstlerine düşmeyeyim diyorum ama ölecekler diye de korkuyorum.:(
Arzu Kasapoğlu
03-08-2007, 18:38
17690
Arzu Kasapoğlu
03-08-2007, 18:42
Arkadaşlar,ilk defa resim gönderiyorum.Pnolophe'nin yazılarını okurken resmin nasıl küçültüleceğini öğrendim.Acemilikten resme bir yazı ekleyemedim.Kusura bakmayın.
Pnolophe çok teşekkürler.
Ateş Öztan
03-08-2007, 20:44
Sevilay kardeşim,
Geç yazabildiğim için kusura bakma. Yurtdışındaydım. Dönünce de işlerim vardı.
Beni uzman görmenize teşekkür ederim. Fakat, ben de sizler gibi amatörüm.
Cam güzeline üzüldüm. Alır almaz köklendirmen iyi. Emniyet oluyor.
Benim kanaatim; uygun olacağını yazdığım şartlarda çok karışmadan çiçeği uzun bir süre bırakmak. Sonuçta her hareketiniz sonunda kendini tekrara tekrar toplamaya çalışıyor. Böceklenme yoksa yarı gölge bir yerde aşırı olmayan bir sulama yapın ve bekleyin.
Elfogi'nin yolladığı cam güzeli geldiğinde perişandı. Ektim, 5-6 ay bekledim. yavaş yavaş kendini topladı. Güçlendiği an bir iki alıp bıraktım. Şimdi, aynı küçük saksıda kocaman oldu.
Siz de dışarıdan aldığınız cam güzelini ışık ve güneş alan bir cam önüne koyduğunuz için doğal olarak eski ortamından daha farklı bir etki yapmış oldunuz. O da tomurcuklarını döktü. Bıraksaydınız bir kaç hafta sonra kendini toplayabilirdi.
Souç, cam güzeli yıllık bitki sayılır. Sürekli çelik alıp bir yandan yenileyin.
Penelophe
03-08-2007, 21:51
Rica ederim Arzu hanım, ben farkında bile olmadan öğrenmişsiniz, çok memnun oldum;)
Çiçeklerinizin maşallahı var.:)
Ben de camgüzelini bir türlü yaşatmayı beceremeyenlerdenim.:(
Bir kaç tane öldürdükten sonra kendime cam güzeli konusunda zaman tanımaya karar verdim.:D
Arzu Kasapoğlu
03-08-2007, 22:07
Cam güzelinin en büyük düşmanı kırmızı örümcek.Eğer bundan kurtulmanın yolunu bulabilirsek ne yaprak nede tomurcukların dökülmesi gibi bir sorunumuz kalacak.
Sevilay kardeşim,
Geç yazabildiğim için kusura bakma. Yurtdışındaydım. Dönünce de işlerim vardı.
Beni uzman görmenize teşekkür ederim. Fakat, ben de sizler gibi amatörüm.
Cam güzeline üzüldüm. Alır almaz köklendirmen iyi. Emniyet oluyor.
Benim kanaatim; uygun olacağını yazdığım şartlarda çok karışmadan çiçeği uzun bir süre bırakmak. Sonuçta her hareketiniz sonunda kendini tekrara tekrar toplamaya çalışıyor. Böceklenme yoksa yarı gölge bir yerde aşırı olmayan bir sulama yapın ve bekleyin.
Elfogi'nin yolladığı cam güzeli geldiğinde perişandı. Ektim, 5-6 ay bekledim. yavaş yavaş kendini topladı. Güçlendiği an bir iki alıp bıraktım. Şimdi, aynı küçük saksıda kocaman oldu.
Siz de dışarıdan aldığınız cam güzelini ışık ve güneş alan bir cam önüne koyduğunuz için doğal olarak eski ortamından daha farklı bir etki yapmış oldunuz. O da tomurcuklarını döktü. Bıraksaydınız bir kaç hafta sonra kendini toplayabilirdi.
Souç, cam güzeli yıllık bitki sayılır. Sürekli çelik alıp bir yandan yenileyin.
Ateş bey inanın sizden ümidimi kesmiştim.Ama cam güzeli hakkında yazdığınız herşeyi kaydedip çıktısını aldım.Sürekli elimde bir kaç sayfa kağıt cam güzellerinin yanında (hastanın yanındaki refakatçi gibi) dolanıyorum.Onları balkona çıkartmiştım.Bu gün ''bir yere alışmaları gerekiyorsa eski yerlerine alışsınlar''dedim ve fazla aydınlık olan eski cam önündeki yerlerine koydum.Bir de zannediyorum ki şöyle bir hata yaptım;Tomurcukları da dahil her tarafına su püskürtüyordum.Belki de ondan bu kaprisleri yaptı bana.Şimdi su püskürtmek yok,toprağı kurumadan sulamak yok.Bakalım ne olacak?Bir tek şeyi sizden tam öğrenedim.Cam güzeli yıllık bir bitki ise biz dallarını kırıp köklendirdikçe yani yeniledikçe dallarını aldığımız anne bir müddet sonra ölüyormu?Yani yenilesek de yenilemesek de bu bitkinin belli bir ömrü mü var?Biliryor musunuz bu cehaleti 7 yıl önce afrika menekşelerinde yaşamıştım.Bir kaç afrika menekşesi katlettikten sonra 3-4 yıldır hiç sorun yaşamıyorum.Sayenizde cam güzelini de öğreneceği umarım.;)
Ateş Öztan
05-08-2007, 00:05
Cam güzeli bir kaç yıl yaşayabiliyor. Fakat, dalları aşırı uzarsa çok kötü görünüyor. Ben her yıl yeni bir kaç tane yapıp anacı bir kenara bırakıyorum. Yenileri sağlıklı büyüyorsa anacı atıyorum. Yeni sürmeye başladığında sağlıklı ve güçü ise çiçeklenmeden önce ucunu koparaıp kısa ve çok dallı olmasını sağlıyorum. Bu şekilde kısa ve çok çüçekli oluyor.
Daah önce de yazdığım gibi uygun bir yerde ise aşırı oynamadan kendi haline bırakın.Sulama için de yeni kararınız doğru.
Esasında "sırasını kapmak" denilen şeye ulaşılınca arkası geliyor. Bende de he zaman mükemmel olmuyor. Bilhassa seyahatler uzun olunca sorun çıkıyor.
Ateş bey çok teşekkür ederim.Bana moral ve umut verdiniz.Bekleyelim bakalım bunlar toparlayacaklar mı?
Adının Yeni Gine olduğunu forumda öğrendiğim çiçeği senelerce hep iç mekan bitkisi diye yetiştirmeye çalışmıştım. Her seferinde evde en fazla iki hafta yaşatabilmiştim.
Seçim günü seraya gittiğimde 400 YKR'den 5 kök aldım ve dışarıda bolca güneş gören bir saksıya diktim. Satıcı arkadaş bu cam güzeli diye bilinir ve gölge sever sanılır ama bu cam güzeli çiçeği değil ve güneşi sever demişti. Dinledim ve çiçeklerim coştu. Saksıdakileri 5 YTL'ye satıyordu pahalı geldi ben poşette küçücük fidelerden aldım. Seneye güneş alan her yere Yeni Gine dikmek istiyorum çok sevdim :)
18596
Fatma E.
13-08-2007, 16:02
Bu çiçekten bende de var ama ben adını rozet çiçeği diye biliyordum. Bu arada çok fazla tohum oluşturuyor. Saksıya dökülenler çıkmaya başladı. Tohumlarını sakla seneye dikersin. Ben toplamaya başladım bile :)
Fatma E.
14-08-2007, 10:31
İşaretli yerler tohum oluşturuyor. Ama çok sıkı takip gerekiyor, çünkü açılıp toprağına dökülüyor tohumları. Saksıda birsürü yeni bitkiler çıktı.
Ukalalık olarak algılamayın ama işaretlediğiniz yerler tomurcuk oluşumu bence Bahar hanım. Açmaya hazırlanan tomurcuklar. Tohumun tepedeki açmış çiçeğin hemen altındaki kesede olması gerek.
Fatma E.
14-08-2007, 12:16
Tohumları topladığım kısımlar bunlar. Belki fotoğraftan tomurcuk gibi görünüyor olabilir ama çiçek düştükten sonra bu tohum kesecikleri oluşuyor.
Cevabınız için çok teşekkürler cicekci :))
Cevabınız için çok teşekkürler cicekci :)) Tohumu almak için iyice dalında kurumasını bekliyor sunuz?
Fatma E.
14-08-2007, 13:38
Dalında kurumadan belki olgunlaşmaz diye almıyorum. Bu kesecikler kuruyup kesenin ağzını açmışken yakaladım her seferinde :)
Sağol çiçekçi :) Hemen bakmaya gidiyorum. Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim.:))))
Arzu Kasapoğlu
17-08-2007, 23:34
Merhaba arkadaşlar,üç hafta önce cam güzelimdeki kırmızı örümcekler için arap sabunu karışımı uyguladığımı ve yaprakların ve tomurcukların döküldüğünü yazmıştım.Bir haftadır cam güzelimde gözle görülür bir değişme var beyaz lekeler koyboldu.Yeni yapraklar ve tomurcuklar vermeye başladı.:p İşinize yarayabilir diye paşlaşmak istedim.;)
imperium
18-08-2007, 08:48
Merhaba,
2 hafta once apartman girişinde, hava alamayan bir bölgeden saksı içerisinde bir camgüzelini, çiçek açamadığı için balkona çıkardık. Sabah erken saatler hariç doğrudan güneş almayan ancak oldukca aydınlık bir balkonda duruyor. Sanırım hasta. Üzerinde pek çok tomurcuk olmasına ve tam açılma evrelerine kadar çok sağlıklı görünmelerine rağmen tomurcuklar açılmıyor, kurumaya başlıyor ve dökülüyor. Yapraklarında, özellikle yaprağın uç kısmına doğru (yaprak sapının tersi yönünde) buruşukluklar var. Bazı yapraklarda, özellikle bitkinin alt kısımlarına doğru olanlarda kuruma oluyor ama bu durum çok az. Ayrıca yaprakların alt yüzünde kahverengi lekeler var (daha önce cam güzeli yetiştirmediğimden bunların doğal olup olmadığını bilmiyorum). Birkaç fotoğrafı siteme koyup adresi aşağıya ekledim. Yardımcı olabilirseniz çok sevineceğim.
Not: Bitkiyi yakından inceliyoruz. Herhangi bir parazit böcek görmedik. Mantar olabilir mi ya da bakteri/virüs? Solucanlar bu tip bir soruna yol açmaz sanırım.
Fotograflar:http://scriptrunner.googlepages.com
Saygılarımla,
:.imperium::
Merhaba İmperium
Resimler çok net.Bitkiniz sanırım akarların saldırısına uğramış.Akarlar çıplak gözle o kadar seçilmiyor.En üst resimdeki yaprak üstü onu belirtiyor.Bitkiyi tümden ele geçirmeden.Arapsabunlu karışım bir uygulayın.Cam güzeli çok hassas bir bitki.Bir kere hastalığa yakalandımı bir daha telafisi zor oluyor.Umarım hastanız düzelir.Geçmiş olsun:)
Arzu Kasapoğlu
18-08-2007, 13:56
Sayın imperium,yaprağın altındaki lekeler çiçeğin kendi yapısından kaynaklanıyor.Çiçeğiniz tarif ettiğiniz yerde durmaya devam etsin.Sayın elfoginin söylediği gibi arap sabunu karışımı uygulayın.Cam güzeli nemsiz ve kuru ortamlarda bu tür haslalığa yakalanıyor.Çiçeğinize arasıra bir sipreyle su püskürtün.
Cam güzelimin fazla uzayan dallarını kırıp kırıp suya koymuştum. Üç günde köklenmişler. Hemen diktim bugün. Tutacak mı bakalım :)
Arzu Kasapoğlu
18-08-2007, 20:29
Tomurcuklanıp açılmayan cam güzellerinden, dal alıp suda köklendirip dikerseniz
tekrar çiçeklenmesini sağlarsınız.
Fatma E.
31-08-2007, 14:45
Ben de bu yıl üç tane yeni gine almıştım. 2'si çok kısa bir süre içinde Penelophe'nin 113. mesajındaki gineleriyle aynı duruma geldiler. Ne yaptıysan kurtaramadım malesef. Diğeri bir ay kadar daha uzun yaşadı, ama bu sırada ne çiçeklendi ne de yeni yaprak çıkardı. Sürekli var olan tomurcuklar kuruyup dökülüyordu. O da bir hafta önce öldü malesef.
Bu sırada ben bir ihtimal yaşatırım düşüncesiyle bir tane daha almıştım. (Bauhaus'da o kadar güzel görünüyorlar ki dayanamadım işte.) Ama bu sefer de pek iyiye gitmiyordu, üzerinde birsürü tomurcuk olmasına rağmen neredeyse hepsi kurudu.
Ben de sonunda onu fazla güneş almayan mutfak penceresine koydum.
Veeee anladım ki gineler sıcaktan hoşlanmıyorlar. Burada yaprakları güzelleşti, ve yeni tomurcuk bile çıkarmaya başladı. Sanırım bu sefer yaşatacağım ginemi :)
Bu çiçeğe sahip olan ya da yeni alacak arkadaşlara önerim gölge bir yere koysunlar. Her ne kadar cam güzeli diye satılsalar da güneş bu çiçeklere göre değil!
Fatma E.
31-08-2007, 14:46
Bu da fotoğrafı
Fatma Hanım benim yeni ginem ise güneşi çok sevdi :) Öğle saatinden akşama kadar güneş görüyor. Dışarıda büyükçe bir saksıda ve çok keyifliler. Bu çiçeğin neyi seveceği belli olmuyor sanırım ;)
Bu arada sizin yazınızdan sonra inceledim tomurcuk oluşumu sandığım yerler gerçekten de tohum keseleriymiş :) Teşekkür ediyorum bilgilendirdiğiniz için.
İremsıla
01-09-2007, 09:30
Merhaba arkadaşlar,ben dün 2 tane yeni cam güzeli diktim.Biri kırmızı katmerli,
diğeri de pembe renkti.inşallah tutarlar, ben de bura da resimlerini sizinle paylaşırım.
Fatma E.
01-09-2007, 11:01
Sevgili limon, sizin bahsettiğiniz gine ile bu farklı cinsler. Ben de o sizin gine dediğiniz, benim rozet diye bildiğim, saksıda ise vinca yazan çiçeği güneşte yetiştiriyorum. O çiçek güneşi seviyor.
Bir yanlışlık olmasın diye bulduğum bir bağlantıyı buraya ekliyorum. Vinca ya da rozet ya da pervane çiçeği deniyormuş ona.
http://www.istanbultohumculuk.com.tr/CicekTohumlariDetay.asp?ID=115&kID=1
Teşekkür ederim. Ben aynı sanmıştım ikisini. :)
Herkese merhaba...
Ben yeni üye oldum ama Zeyneple uzun zamandır takip ediyorum. Bende çok fazla bilgisizim çiçekler konusunda ama onları çokkk seviyorummmm.
Arkadaşlarrrr, ablalar, abiler yardım edin bana
cam güzelim var benim impatiens Yeni Gine türü ilk aldığımda çok güzeldi bir bakan birdaha bakıyordu, ama önce yapraklarını döktü sonra beyaz beyaz çok küçük böcekler oluştu örümcek gibi ağlı bende yapraklarını hergün yıkadım baktım olmuyor zeyneple bütüm yapralarını dallarını kestimsadece ortadaki büyük gövdesi kaldı. :( Hergün yapraklar açan aşkım güzelim şimdi hiç açmıyor 2 ay oldu hiç ilerleme yok.
Çok sulama değil kesinlikle benimki o böceklerle gece gündüz savaştım. Kazandımda ama acaba çiçeğim çin çokmu geç, yardım ederseniz çok sevinirim.:confused:
Fatma E.
25-09-2007, 12:36
Benim yukarıdaki fotoğrafta görülen yeni ginem de aynı sizin dediğiniz gibi böceklendi. Benimkinde beyaz böceklerin dışında minik siyah böcekler de vardı. Malesef artık ne yaprak çıkarıyor, ne tomurcuk. Günden güne kötüleşiyor. Yapraklarının neredeyse tamamını kaybetti.
Benim bu 4. yeni ginem olduğu için artık pes ettim :( Bundan sonra yeni gine almak yok !!! Ben yeni gineye bakamıyorum :(
Teşekkü ederim bilgi için.
Bende artık pes ettim, zaten tamamen öldü bir tek kökü kalmıştı, onu da eşim atmış kopuyormuş tek tek.
Benimki ilk hastalandığında yapraklarını kopramıştım ve bol bol yıkadım, böceklerden kurtuldum ama ölmesini engelliyemedim.
En son geçen hafta bir çiçek dükkanı olan bir ablaya anlattım ve bana dediği şuydu;
Arkadaşım dönem dönem oluyor, ama sen ilk hastalanmaya başladığında saksıdan çıkar kökü ile sonra suyun altında yıka tamamen temizle sonra bir gün boyunca suda beklet, tekrar yeni bir saksıya ve yeni bir toprağa dik. oksijen sulu aspirin ver çok az su ver.
Hasta iken su çekmiyor kökler dikkat et toprağı hep yaş.
Bence bir daha denerseniz yetiştirmeyi hastaladığı zaman bunu deneyin.
İyi günler:p
Hemen hemen tüm çiçeklerim gibi cam güzelim de coştu :)
22145
merhaba tüm yazılanları okudum ancak kafama takılan bazı şeyler var çoğaltmak için dal kırıp suda köklendirip dikim yapmak gerekiyor sanıyorum .Doğrumu?
doğruysa ne zaman bu işlemi yapmak gerek
Ben de 4-5 gün önce bahçeden rengarenk cam güzellerini topladım ve hepsini suya koydum. Nasıl da köklenmişler. !! Bugün ektim. Bakalım nasıl gelişecekler.
herbokolog
04-11-2007, 13:22
merhabalar,benim cam güzelimin topragında solucan var ve bundan kurtulmak için ilaç kullanmamı yoksa topragını degiştirmem mi daha iyi olur ? lütfen bana yardımcı olur musunuz.
menekşemehtap
07-11-2007, 11:06
Arkadaşlar merhaba benimde cam güzeli türünün bir cinsi olan gine çiçeğim var ve gözlemlerime göre çok hassas.Çiçeğimi kaybetmek istemiyorum ve dalından köklendirmek istiyorum. efsung arkadaşımızın sorusuna cevap gelmemiş henüz bilen birileri varsa bilgilendirebilir mi acaba?
menekşemehtap
08-11-2007, 16:29
Cam güzeli çiçeğinin bir türü olan gine çiçeği dalından köklendirilebilir mi?.Daha önce bu işlemi yapmış olan arkadaşlarımız varsa bu konuda bize bilgi verebilirler mi acaba?
Mucip Gürbüz
08-11-2007, 19:05
Cam güzeli çiçeğinin bir türü olan gine çiçeği dalından köklendirilebilir mi?.Daha önce bu işlemi yapmış olan arkadaşlarımız varsa bu konuda bize bilgi verebilirler mi acaba?
Evet Menekşemehtap hanım çeliklede, tohumla da yetiştirilir. 7- 10 cm boyunda çelikler alın, suda veya torf ta köklendirebilirsiniz. evde yapacaksanız sıcaklık uygunsa şimdi de yapabilirsiniz.
Mucip bey,ben yazın başında bir kaç saksı katmerli cam güzeli almıştım.
Cam güzelleri sürekli çiçek ve tomurcuk dökmeye başlamışlardı.
Belki toprağı iyi değil diye topraklarını da değiştirmiştim.
Ayrıca bir kaç çelik alıp,köklendirip dikmiştim.
Zaman içinde diktiklerim de dahil,cam güzelleri inanılmaz gelişti,yaprakları güzelleşti ve yeni tomurcuklar vermeye başladı.
Ancak yine tam açmaya yakın pat diye düşüyorlar.
Daha tam açmış cam güzeli görmedim evde valla.
Bunlarda açmaz yine tomurcuklarının hepsini dökerse ben de onları denize dökeceğim.Çünkü nedenini anlamadım.
Haa bir ara NPK gübre de vermiştim.
Sizce bir yerde hata mı yapıyorum?
Mucip Gürbüz
08-11-2007, 20:03
Sevilay hanım, sulamayı azalt veya çok kuru tutuyorsan dengele, serin bir yere al 15-18 C derece, azot sakın vermeyin, fosfat eksikliği hatta potasyum birlikte verin umarım düzelir. Sevgilerle.
Zaten şu anda camlı balkondalar Mucip bey.
O kadar canlılar ki.Suyunu ayarlıyorum.Üstleri tomurcuk dolu.
6 ayda bu hale geldiler.Ancak dediğim gibi hala yeni oluşan tomurcukları döküyorlar.
Bende 20-20-0 gübre vardı.
İçeriğini bilmiyorum.Fosfat ve potasyum eksikliği için bunları kullanabilir miyim?
Mucip Gürbüz
08-11-2007, 20:13
Hayır bu gubre olmaz, örnek verirsem 0.20.20 gibi olacak yan fosfat ve potas olacak.
menekşemehtap
08-11-2007, 20:31
Cevap için çok teşekkür ederim.Evim sobalı ama bütün ev ılık sıcaklık çok normal yani.Çeliklerimin boyu biraz daha gelişince köklendiririm şuan belirttiğiniz boyda değiller.Tekrar teşekkür ederim.
Ben de anladım aslında 0-20-20 gibi olacağını da belki arada kaynatırım diyordum.;)
Adı üstünde NPK değilde NP bendeki herhalde?
Yok valla bir tane daha gübre almam.Ev dükkana döndü.
Ben bunları denize dökeyim en iyisi.:mad:
Mucip Gürbüz
08-11-2007, 21:26
Denize dökmeyin de bir zahmet içinden (N) azotu ayıklayıverin kullanın.:D
10 gün önce ektiğim cam güzellerinin hepsi tuttu. Ancak hepsi aynı saksıda.
Bir müddet birarada tutup sanırım sonra ayırmalıyım.
Kaç ay sonra ayırmalıyım acaba?
Sayın uzman16, bu sorunuzun cevabı ilk sayfalarda var. Ateş Bey ayrıntılarıyla anlatmıştı.
http://img46.imageshack.us/img46/6646/baheresimleri193cm4.jpg (http://imageshack.us)
Bahçemdeki cam güzelleri.
Sevgili arkadaşlar,
Biraz keyifsiz olduğum için evden dışarı çıkamayınca sitemizde dolaştım. Cam güzelleri ile ılgili bütün yazıları tek tek okudum. Sayın Ateş Bey'e çok teşekkür ederim, yazılarından çok faydalandım uzun uzun da notlar aldım.
Ben iki senede bir çiçekçimden 150 kök camgüzeli alıyorum (bir kasa 45 adet 6-7 YTL den) bunları evimizin giriş kapısının her iki tarafına yirmibeşerlik üçer sıra halinde ekiyorum. Çiçeklendiklerinde hem çok güzel bir görünüm sağlıyorlar hem de uzun bir müddet dayanıyorlar. 4-5 yapraklı fideleri ekmeden önce ekilecek toprağı iyice belleyip yanmış hayvan gübresi atıyor ve 4-5 gün her akşam bol bol suluyorum. Daha sonra toprağı iyice bir karıştırıp danaburnu ilacı hazırlıyorum. 2 gün de öyle bekliyor, sonra her fideyi sıvı kök gübresine batırıp sıra sıra ekiyorum. Böyle ektiğim bütün fideler hep iyi netice verdiler.
Size resmini yüklediğim cam güzelleri bu sezon söküldüler. Bu sene yerlerine Şeker begonyalarını ekeceğim. Hatırladığım kadarı ile her sene aynı yere aynı bitki ekilmemesi daha uygunmuş. Aynı bitki topraktaki aynı vitamini çekermiş. Bu yüzden ben bir sene cam güzeli diğer sene şekerbegonyası ekiyorum. Ama Ateş beyden öğrendiklerimi de bu sene deneyeceğim. Tekrar teşekkür ederim.
Güler Hanım güzel bir görüntü.:)Bu kış gününde renkler çok güzel.Bende çok seviyorum.Özellikle katmerli olanları.Ama kırmızı örümceklerden bu sene pek hevesimi alamadım.
Sevgili elfogi, benim bahçeye ektiklerim hep yalın, katmerli değil. Katmerli saksıda olarak bir tek kırmızı var, onu da balkonda tutuyorum.
Sn. Zenfree hemen bulup okuyacağım.
Güler hanım , çiçekler öyle güzel ki ellerinize sağlık. Bilgiler için de teşekkürler.
Bunlar da çam ağaçlarının altına cam güzeli uygulaması.
Ağaçların altında direk güneş almadan uzun süre kalıyorlar.
Evet sevgili uzman16, ben de çok yerde bunları gördüm. Bu sene kendim de tatbik etmek istiyorum. Bir de ben ne yaptım biliyormusun? Geçen sene ilkbaharda bir arkadaşımızın Tuzla'daki yazlığına uğramıştık, bahçıvanı da cam güzellerini ekmekle meşguldü. Ekim sonrası elinde 20 adet kadar çiçek arttı, baktım sıraları bozup onları da sıkıştıracak 'ver bana onları' dedim. Bahçenin bir köşesinde kocaman bir Palmiye ağacı var. Gövdesindeki dalları keserken biraz uzun bırakmışlar, yani çanak-çanak duruyor. Hemen o çanakların içlerine toprak doldurup, çiçekleri palmiyenin gövdesine aşağılı yukarılı ektim. Arkadaşım daha sonra bana resmini gönderdi, çok güzel bir görüntü olmuş.
Şimdi her sene kendisi yapıyor.
Dalları dediğim yapraklarıydı.
Peki o çanaklar toprağı nasıl tutuyor? İçleri iyice çukur gibi mi acaba ? Yani toprağın dökülmemesi ve orada çiçek yetişmesi için derince bir yer omalı. Resmini tarayıp yükleyebilirseniz memnun olurum. Merak ettim ve çok hoş olduğunu tahmin ediyorum.
Sevgili uzman16, gövdeden çıkan yapraklar kesilirken 20-25 cm kadar sap kalmış, dolayısıyla bir kaşık gibi olmuşlar. Gövde ile çanak arasına 2-3 avuç dolusu toprak koyunca çok rahat ektim. Bir kök camgüzeline de bu kadar toprak çok bile. Hakikaten çok güzel bir görüntü vermişlerdi. Düşünsene koca palmiyenin gövdesinde sağlı sollu renk renk cam güzelleri. Resimlerimi karıştırayım bulursam hemen yollarım.
Çok güzel bir uygulama .:)
menekşemehtap
14-11-2007, 14:52
İşte benim ginem sanırım mutsuz ılık bir odadaydı şimdi normal ama biraz soğuk bir odaya aldım .Yaprakları sürekli pörsüyor ne yapacağımı bilemiyorum su verdiğim anda suyu hemen tabağına çıkıyor sanırım toprağıyla problemi var.Ne dersiniz?
celalsungur
15-11-2007, 10:33
Sevgili uzman16, gövdeden çıkan yapraklar kesilirken 20-25 cm kadar sap kalmış, dolayısıyla bir kaşık gibi olmuşlar. Gövde ile çanak arasına 2-3 avuç dolusu toprak koyunca çok rahat ektim. Bir kök camgüzeline de bu kadar toprak çok bile. Hakikaten çok güzel bir görüntü vermişlerdi. Düşünsene koca palmiyenin gövdesinde sağlı sollu renk renk cam güzelleri. Resimlerimi karıştırayım bulursam hemen yollarım.Güler Hanım, dün Sarıyer' gittim yol kenarında direklerin üstüne yükseğe sakız sardunyaları dikmişler, kulağınızı çınlattım. Nasıl suluyorlar acaba dedim, sonra aklıma
geldi ki, mevsim nedeniyle Rabbim suluyor.
İyi akşamlar celal sungur, nasılsınız?
Ben de dün Tarabya'dan eve doğru gelirken sahil yolunda gördüm. Yeniköy civarında da harıl harıl çuha ve hercai menekşeler ekiyorlardı, ee bu mevsimin çiçekleri tabii. Çok da güzel görüntü oluyor.
Harun Parlak
15-11-2007, 17:27
O sardunyalar bahardan beri oradalar itfaiye ile suluyorlardır sanırım.
menekşemehtap
16-11-2007, 12:37
ginemin sorunu ne olabilir sizce arkadaşlar yaprakları hep buruşuk.
Dün ilginç bir şey yaşadım ve yeni bir şey daha öğrendim :)
Cam güzellerimin bir çok tohum kesesi yaptığını gördüm ve koparıp içindeki tohumların nasıl olduğuna bakmak istedim. Tohum kesesine dokunur dokunmaz kese patlayıp, aynen bir tırtıl gibi kıvrıldı. Ben tohum kesesi diye tırtıla mı değdim diye paniklerken, baktım çiçekte bir çok tohum kesesi var. Hangisine dokunsam patlayıp çok ilginç bir şekilde kıvrılıyorlar.
Bu arada tohumu aynı petunya tohumu gibi incecik ve siyah :) Ama nasıl toplanır bilmiyorum dokunur dokunmaz patlayıp etrafa saçılıyor ;)
Sevgili Limon, ben onları toplarken elime bir ufak boy piknik poşetlerinden alıyorumiçine doğru koyduğumda olmuş tohumlar patlasa da poşet içinde kalıyorlar. Sonra onları bir gazete kağıdına seriyorum ki daha iyi kurusunlar.
Mesut Şen
16-11-2007, 21:15
Yaklaşık 20 kere bu bitkiden kesit aldım ama doğrusu ilk defa tamamını burda görüyorum. Impatiens'in yaprak sapı ve gövdesinde ergastik maddelerden kalsiyum oksalat bileşiminde iğne şeklinde rafit kristalleri var. İğne şeklinde kristal oluşturabilmesi gerçekten ilginç.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.