PDA

View Full Version : Zeki Yağlı / Bahçem

Sayfalar : [1] 2 3 4

Zeki Yağlı
05-06-2010, 11:06
Bahçeme hoş geldiniz.

Uzun zamandır aklımdan geçen, bahçemi ziyarete açmak, düşüncemi gerçekleştirmek bugüne kısmetmiş.

Önce biraz kısa bilgiler:

Bahçem evin oturduğu alan dahil 590m2. 400m2 ye yakını bahçeye kalır.

1995 ten beri sürekli geliştirmeye çalışıyorum.

Bahçemde yalnız süs ağaçları, çalıları, çok yıılık ve yıllık bitkileri var. Sebze ve meyveye şimdilik bulaşmadım.

İyi bir çim yetiştirmek çok zor olduğu için yıllar önce çimle uğraşmayı bıraktım. Şu anda çim değil çayır. Yalnız sulayıp biçiyoruz.

Sayısı hiçbir zaman tam bilemedim ama 300ü aşkın tür bitkim var. Sayısını bilemiyorum çünkü sürekli yeni bitkiler yetiştirme gayretindeyim ve daha güzeller bazı kıdemlileri emekli ediyor. Bazıları da küsüp kendisi gidiyor. Yani envanteri tutturmak zor.

Çok yııllık bitkiler konusunda uzmanlaşmaya çalıştım. Çok zengin çeşitleri var ve eğer uygun bakım sağlanırsa her sene aynı mevsimde gelip bahçeyi şenlendiriyorlar.

Koleksiyonumu yurt dışında yurt içinde gittiğim her yerden, internetten bitki olarak ama daha çok tohum olarak temin ediyorum.

On yıla yakın zamandır Royal HorticUltural Society (RHS), beş yıla yakındır da North America Rock Garden Society (NARGS) üyesiyim. Muntazam dergileri gelir ve yıllık ücretsiz tohum dağıtım programları var. Buralarda üyelere piyasada pek bulunmayan nadide bitki tohumlarını ücretsiz dağıtıyorlar. Üye olmak için hiçbir şart yok. Aidat RHS, 49 GBP/yıl, NARGS 35 USD/yıl. Meraklılara hararetle tavsiye ederim.

Bahçe ziyaretine birkaç genel görüntü ile başlayıp daha sonra her dönemin güzel bitkileri devam edeceğim. Bazen de bitki grupları için özel başlıklar açacağım.

Sorularınıza da elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.

Haydi bahçeme hoşgeldinz!

Önce ön bahçede birkaç fotoğraf:

Dudi
05-06-2010, 11:10
Offf offf harika, Zeki bey bahçenize görmek beni çok mutlu etti. Devamını ve yenilikleri takip ediyor olacağım...

Zeki Yağlı
05-06-2010, 11:12
Bu görüntüler de arka bahçemden:

Dudi
05-06-2010, 11:16
Arka bahçede lpg tankı var sanırım :D

ankara
05-06-2010, 11:19
Sn.Zeki Yağlı bahçeniz çok hoş görünüyor,diğer fotoğrafları merakla bekliyorum.

Zeki Yağlı
05-06-2010, 11:35
Tabii kral Clematis viticella 'Etoile Violette', kraliçe 'Mme Julia Correvon', prenses de 'Princesse Diana'!

Clematis viticella 'Etoile Violette':

160230

Clematis viticella 'Mme. Julia Correvon':

160238

160239

Clematis texensis 'Princess Diana':

160240

160241

Zeki Yağlı
05-06-2010, 11:40
Güzellik kraliyet ailesi ile sınırlı değil!

Clematis 'Jackmanii':

160244

Clematis viticella 'Venosa Violacea':

160250

Clematis viticella 'Ville de Lyon':

160251

Clematis viticella ssp:

160247

Clematislerimin daha detaylı fotoğrafları için Yaban Asmaları konusunda şu başlıktan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=670059&postcount=1152) sonraki mesajlarıma bakabilirsiniz.

metafiz
05-06-2010, 11:48
Sayın Zeki Bey tek kelimeyle muhteşem,diğer fotoğrafları merakla bekliyorum.

Zeki Yağlı
05-06-2010, 11:49
ve diğerleri,

Zeki Yağlı
05-06-2010, 12:00
Alstroemeria, diğer adı Peru zambağı, küçük soğancıklı bir çok yıllık. Buradakiler Lightu hybrids. İlk onlar açtı. İlerideki günlerde üç türü daha açaçak.

Siz karar verin.

sevim4
05-06-2010, 12:13
Sayın zeki bey, bu negüzellik neredeydiniz siz? tek kelimeyle harika.
Clematislere nedemeli renk cümmüşü ellerinize sağlık.

senemr
05-06-2010, 12:20
masal gibi bir bahçe yaratmışsınız

Sebahattin Sargın
05-06-2010, 12:38
Sizden görkemli bir bahçe bekliyordum, ama itiraf edeyim bu kadarını beklemiyordum. Bu bahçede yılların emeği var, harika bir bahçe oluşturmuşsunuz. Sizi can-ı gönülden tebrik ederim Zeki Bey :)

Alstromeria bu sene çimlendirmekte zorlandığım türlerden oldu, diğer yolladığınız tohumlar genel olarak gayet iyi gelişti. Paylaşımınız için tekrardan teşekkür ediyoruz...

Güzel bahçenizden yeni kareleri merakla bekliyoruz =)

Sevgiler ;)

Zeki Yağlı
05-06-2010, 12:39
Bu görüntüde ön plandaki çalı Salvia greggii 'Dark Dancer', benim avatarım:

149855

Convulvulus sabatiuslar arasında Hakonecloa Macra 'Aureola'
149856

Karşık Coleus, yaprağı güzel çeşitleri

149857

Bir görüntü

149858

ve görüntünü ortasında muhteşem Geranium psilostemon, Ermeni turnagagası

149859

Zeki Yağlı
05-06-2010, 12:49
Rehmannia elata, Çin digitalisi:

149866

Bir görüntü:

149867

Penstemon heterophyllus:

149868

Bir görüntü:

149870

Bir görüntü, ön planda Dianthus Gratianopolis:

149869

Zeki Yağlı
05-06-2010, 12:58
Verbena rigida:

149877

Dianthus gratianoplois:

149878

Thymus serpyllus 'Magic Carpet':

149879

Salvia patens 'Cambridge Blue':

149880

Mavi ladin arasında Salvia neurapia:

149882

Orhan Özbilgiç
05-06-2010, 13:06
Zeki Bey Dostum!
Sizin bahçe fotoğraflarınız, bana eski bir gazino geleneğini hatırlattı. ''As solistler, en son sahne alır.'';)
Çoğunlukla, geç saatlere kadar beklediğimize değerdi.
Sizin bahçenizde beklediğimize değenlerden olduğunu, daha ilk kare fotoğraflarla kanıtladı.
Ellerinize sağlık. Ne iyi ettiniz de, bahçenizi bizimle paylaştınız.:)

Zeki Yağlı
05-06-2010, 13:07
Sardunyalarım,

149883

Hüsnüyusuflar

149884

'Ballerina' gülüm:

149885

Kalmia latifolia (Dağ defnesi) çalı ve çiçek yakın plan:

149886

149887

Zeki Yağlı
05-06-2010, 13:22
Taş bahçemden daha açmamış Gypsophilla repensler arasında Penstemon digitalis

149888

Taş bahçemden bir görüntü:

149889

Taş bahçemden Campanula takesimana, Kore campanulası:

149890

Anchusa caeruleum:

149891

Eschscholzia californica,

149892

Zeki Yağlı
05-06-2010, 13:34
Feijio sellowiana çalı ve çiçeği,

149896

149897

Gaura lindheimerii:

149898

ve tabii ki Oxalis tetraphylla, bahçemin uğuru:

149902

Zeki Yağlı
05-06-2010, 13:37
Sollya heterophylla bir Avustralya çalısı. Bizim İstanbulda kışın dışarıda dayanmıyor.

Ben de saksıya diktim, kışın içeriye alıyorum.

Bakalım beğenecek misiniz?

149903

149904

149905

149906

Zeki Yağlı
05-06-2010, 13:50
Sevgili Sebahattin,

Teşekkür ederim. Bugün itibarı ile güzeller bunlar. Mevsim başında gelip geçen çiçekler var belki oraya geri döneriz.

Gelecek günlerde de zaman zaman burada gösterilmeye değecekleri koymaya çalışacağım.

Tohum gönderdiklerim arasında en çok başarılı çimlendieren ve en çok geri dönen sendin. Kutlarım ve teşekkür ederim. Alstroemerilaların diğerlerini de gör, beğenirsen bu sene başarırsın.

Selam ve sevgiler.

Zeki Yağlı
05-06-2010, 13:57
Zeki Bey Dostum!
Sizin bahçe fotoğraflarınız, bana eski bir gazino geleneğini hatırlattı. ''As solistler, en son sahne alır.'';)
Çoğunlukla, geç saatlere kadar beklediğimize değerdi.
Sizin bahçenizde beklediğimize değenlerden olduğunu, daha ilk kare fotoğraflarla kanıtladı.
Ellerinize sağlık. Ne iyi ettiniz de, bahçenizi bizimle paylaştınız.:)

İlahi Orhan Bey!

Teveccühünüz. Teşekkür ederim.

Gecikmemin sebebi nereden başlayacağımı bilemediğimdendi. Şimdi başladık madem gerisi gelir umarım.

Benim bahçe as solist değil yalnız bir sahne. As solistler çiçeklerim.

Gene bekleriz, her mevsim başka as solistlerimiz var, sıkılmazsınız:)

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
05-06-2010, 14:09
Sayın Dudi, Sayın Ankara, Sayın Metafiz, Sayın Sevim4, Sayın Özger,

Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Tekrar ziyaretiniz beklerim.

Selamlar sevgiler

Bahar
05-06-2010, 14:20
Harika ötesi bahçeniz beni çok uzaklara, memleketimin yeşilliklerine
götürdü zeki bey.
kendimi karadenizde hissettim.
Bir okadar yeşil ve bol çiçekli, bol nefesli sağlık dolu günler..

Satı Uğurtan
05-06-2010, 16:13
Sayın Zeki bey, sağlıkla tadını çıkarın,çok canlı bir bahçe, çok canlı bitkiler, herşey çok çok güzel, elinize emeğinize sağlık saygılar.

sagdil
05-06-2010, 16:39
Zeki bey harika bir görsellik yaşattınız bize.
Ellerinize emeğinize sağlık.Ayrıca resimleri isimleriyle tanıtmanızda bizler için ayrı bir bilgi kaynağı.
İlgiyle bahçenizin yeni resimlerini bekliyorum.
Saygılar.

nurcanaybay
05-06-2010, 16:58
[QUOTE=Orhan Özbilgiç;652639]Zeki Bey Dostum!

Benim ki kıyı da köşe de kalmış küçücük bir bakkal dükkanı ,sizin ki de
çok yıldızlı devasa bir market.....baka kaldım.:))
Bu marketten öğrenceğimiz çok şey var diye başımı dik tutmaya çalışıyorum.:)
Artık bura dan ayrılmam ,sağlıkla emeklerinizin keyfini sürün.

Kiraz
05-06-2010, 18:21
Zeki Bey, hem muhteşem bir bahçeyi zevkle izleyeceğim, hem de merakla bir çok şey öğreneceğim. Bitkilerinize, düzenine ve uyumuna hayran kaldım, "çayırınız" da çok güzel, emeğinize sağlık. Toplantıda, bahçeme bahçenizden gelen bitkiler de ayrı sevinç kaynağı, özellikle sığır kuyruğunun büyümesini merakla bekliyorum.

fikreteren
05-06-2010, 18:23
Zeki bey tek kelime ile harika.Sanki bahçe show seyrettim. Büyük bir bahçe uğraşmasına değmiş.Gerçekten çok güzel harika.Değişik çicekleriniz var.Sefasın sürün...

günebakan
05-06-2010, 18:25
Sayın Zeki bey Orhan beyin söylediklerine ben de katılıyorum assolist gibi beklemeye değer muhteşem bir bahçe. Hepsi birbirinden güzel ama Kore campanulası,Penstemon heterophyllus, Rehmannia elata ve Alstroemeria çok hoşuma gitti:)

Güler
05-06-2010, 20:14
Sayın Zeki Yağlı, muhteşem bir bahçeniz var, ellerinize sağlık. Hep büyük ağaçlara özenmişimdir. Ulu ulu ağaçlarım olsun istemişimdir ama ne yazık ki yok.

Bu özlemimi sizin bahçenizdekileri seyrederek gidereceğim.
Çiçek çeşitleriniz de çok, Kiraz'ın dediği gibi sizden öğreneceğimiz çok şeyler olacak.

Bahçeniz adeta clematis cenneti, ne kadar güzel. Bu kadar sardırmak ne kadar zaman aldı?

Sağlıkla, huzurla tadını çıkartın ve bu güzellikleri bizlerle paylaşmayı da ihmal etmeyin lütfen.

tturt
05-06-2010, 21:11
Sayın Zeki Yağlı,

Öncelikle sayfanız hayırlı olsun.

Bahçenizi çok merak ediyordum. Bahçeniz çok güzel etkilenmemek hayran kalmamak mümkün değil. Dile kolay 15 yılın emeği var. Sayenizde bizlerinde bitki dağarcığı genişleyecek. Yeni fotoğraflarınızı bekliyoruz.

Allah sağlık içiersinde bahçenizin keyfini sürmeyi nasip etsin.

sedo
05-06-2010, 21:33
Harika bir bahçe.590 metrekareden çok daha büyük izlenimi veriyor.Benim bahçem de o kadar ama sizinki cook daha büyük izlenimi veriyor.İsmini bile duymadığım kimsede olmıyan birçok çiçek.Çok güzel Tebrikler.

Hhatice
05-06-2010, 21:37
Dondum kaldım nutkum tutuldu :)
Zeki bey ne iyi yaptınız .Gözümüz gönlümüz açıldı.Toplantıda sizden 3 fide almıştım gelincik çok zayıf bir fideydi sona kalmıştım bana o kalmış :).Malesef kaliforniya gelinciğini yaşatamadım .Salvia patens 'Cambridge Blue':sizinki mavi benim o gün aldığım pembe açtı çok güzel :)Diğer aldığım fide saksıyı sardı iri yapraklı bir bitki ama ismini yazmamışım şimdi sizin bahçenizde de göremedim çiçeği açarsa ismini sizden tekrar öğrenmek isterim .

acemifüsun
05-06-2010, 21:59
Zeki bey merakla beklediğim bahçe sahnede yerini aldı, bitkileriniz, çiçekleriniz gerçekten hepsi ayrı ayrı assolist:) Başka ne diyebilirim, bahçeniz muhteşem:) Bizimle paylaştığınız özel türler olan tohumlardan aşağı yukarı bahçenizi tahmin edebiliyordum. Ağaçlarınız, mavi ladinleriniz, clematisleriniz ve nadine çiçeklerinizle bu cennette aileniz ile sağlıklı, mutlu çok uzun yıllar diliyorum, keyfini yaşayın:)

Süs bezelyelerim çok yayıldı ve gelişti, yakında tomurcuklanırlar, Physostegia virginianaları (summer snow)şaşırttım, gölgede büyüyorlar, diğerlerini daha ekmedim,tekrar teşekkürler:)

dağ çiği
05-06-2010, 22:34
Sayın Zeki Yağlı muhteşem bir bahçeniz varmış.Anlatacak söz bulamıyorum ellerinize emeğinize sağlık bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.Bakmaya doyamadım.

Zeki Yağlı
05-06-2010, 22:47
Harika ötesi bahçeniz beni çok uzaklara, memleketimin yeşilliklerine
götürdü zeki bey.
kendimi karadenizde hissettim.
Bir okadar yeşil ve bol çiçekli, bol nefesli sağlık dolu günler..

Sayın Bahar,

İyi dilekleriniz için teşekkürler. Yine beklerim.
İki sene önce bir Doğu Karadeniz gezisinde, Macahel, Artvin, Karagöl, Kafkasör, Çamlıhemşini,.. gezmiştik. Gerçekten tabiat orada kendiliğinden harika. Alın size o zamandan iki fotoğraf:

Macahel boğazında Campanulalar:

150023

ve Atanur yaylasından Gentiyaneler, Ermeni turnagagaları ve Campanulalar:

150024

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
05-06-2010, 22:50
Sayın Zeki bey, sağlıkla tadını çıkarın,çok canlı bir bahçe, çok canlı bitkiler, herşey çok çok güzel, elinize emeğinize sağlık saygılar.

Satı hanım teşekkür ederim.
Yine beklerim.

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
05-06-2010, 22:53
Zeki bey harika bir görsellik yaşattınız bize.
Ellerinize emeğinize sağlık.Ayrıca resimleri isimleriyle tanıtmanızda bizler için ayrı bir bilgi kaynağı.
İlgiyle bahçenizin yeni resimlerini bekliyorum.
Saygılar.

Sayın sagdil teşekkür ederim.

Amaçlarımdan biri de değişik bitkilerin tanıtımı idi.

Vakit buldukça uğrayın başka güzellikler de göreceksiniz..

Selam ve sevgiler

Yılmaz Yalçın
05-06-2010, 22:53
Sevgili Zeki Bey,
Elinize,emeğinize sağlık..Özellikle MAŞALLAH demek istiyorum..Renk cümbüşü ile adeta cennetten bir köşe seyrettim..Sanırım bahçenizi uzun yıllar birikimi ile oluşturdunuz..Clematisleri ne zaman diktiniz ve bize clematislerle ilgili püf noktalarını anlatırsanız sevinirim.Sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim size..

Sevgi Durul
05-06-2010, 22:56
Sayın Zeki Yağlı, böyle güzel çiçekleri olan bir bahçem olmasını isterdim. Emeklerinize sağlık, her şey çok güzel. Sağlıkla keyfini sürünüz.

feriha
05-06-2010, 22:57
Zeki Bey harika... Ellerinize sağlık. Nasıl da güzel birleşmiş, karışmış, her köşesinden başka bitki uzanmış.. Hayran kaldım. Devamını, detayları daha yakından görebileceğimiz resimleri paylaşmanızı bekliyorum.

Zeki Yağlı
05-06-2010, 22:57
[QUOTE=Orhan Özbilgiç;652639]Zeki Bey Dostum!

Benim ki kıyı da köşe de kalmış küçücük bir bakkal dükkanı ,sizin ki de
çok yıldızlı devasa bir market.....baka kaldım.:))
Bu marketten öğrenceğimiz çok şey var diye başımı dik tutmaya çalışıyorum.:)
Artık bura dan ayrılmam ,sağlıkla emeklerinizin keyfini sürün.

Nurcan hanım iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Yine beklerim.

Umarım bahçemde yararlanacak fikirler bulursunuz sizin bahçeniz de market olur:)

Selamlar ve sevgiler

Zeki Yağlı
05-06-2010, 23:01
Zeki Bey, hem muhteşem bir bahçeyi zevkle izleyeceğim, hem de merakla bir çok şey öğreneceğim. Bitkilerinize, düzenine ve uyumuna hayran kaldım, "çayırınız" da çok güzel, emeğinize sağlık. Toplantıda, bahçeme bahçenizden gelen bitkiler de ayrı sevinç kaynağı, özellikle sığır kuyruğunun büyümesini merakla bekliyorum.

Sevgili Kiraz hoş geldiniz.

Bahçem size yeni fikirler vermişse sevinirim.

Fırsat buldukça beklerim, her hafta değişik bitkiler görebilirsiniz.

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
05-06-2010, 23:02
Zeki bey tek kelime ile harika.Sanki bahçe show seyrettim. Büyük bir bahçe uğraşmasına değmiş.Gerçekten çok güzel harika.Değişik çicekleriniz var.Sefasın sürün...

Fikret bey selamlar,

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Yine beklerim.

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
05-06-2010, 23:05
Sayın Zeki bey Orhan beyin söylediklerine ben de katılıyorum assolist gibi beklemeye değer muhteşem bir bahçe. Hepsi birbirinden güzel ama Kore campanulası,Penstemon heterophyllus, Rehmannia elata ve Alstroemeria çok hoşuma gitti:)

Sevgili günebakan teşekkürler,

Yine uğrayın başka güzellikler de olacak.

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
05-06-2010, 23:16
Sayın Zeki Yağlı, muhteşem bir bahçeniz var, ellerinize sağlık. Hep büyük ağaçlara özenmişimdir. Ulu ulu ağaçlarım olsun istemişimdir ama ne yazık ki yok.

Bu özlemimi sizin bahçenizdekileri seyrederek gidereceğim.
Çiçek çeşitleriniz de çok, Kiraz'ın dediği gibi sizden öğreneceğimiz çok şeyler olacak.

Bahçeniz adeta clematis cenneti, ne kadar güzel. Bu kadar sardırmak ne kadar zaman aldı?

Sağlıkla, huzurla tadını çıkartın ve bu güzellikleri bizlerle paylaşmayı da ihmal etmeyin lütfen.

Güler hanım hoş geldiniz.

Samimi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Evet bahçemde güzel ağaçlarım var. Bazen fazla gölge oluyor diye alt dallarını kesiyorum. Bazen onlardan sızan ışığa uygun bitki bulmaya çalışıyorum. Ama hepsini çok seviyorum. Bir başka sefere sizlere onları tanıtacağım teker teker.

Benim birikimimden isteyen herkesin yararlanmasını çok arzu ederim. Bildiklerimi gruba vermekten mutluluk duyarım.

Clematis sınırım 5 yıllık. (Sonradan eski resimler baktım yaklaşık 10 yıllık olduğunu gördüm). Bazılarının yerlerini değiştirdim birkaç kez. O sene çok mutlu olmuyorlar ama ertesi seneden itibaren eski güzelliklerine kavuşuyorlar.

Fırsat buldukça beklerim. Vaktinizi kaybetmiş olmayacaksınız.

Selam ve sevgilerimle

ayvasıl
05-06-2010, 23:24
Sayın Zeki bey,hem muhteşem,hem de insana kendini bir doğal parkta hissettirecek kadar rahatlatıcı bahçenizde sağlık ve huzur içinde yaşamanızı dilerim.

Zeki Yağlı
06-06-2010, 06:39
Zeki bey günaydın.Bende sitedeki arkadaşlar imrendim.iki adet clemantis aldım.Şimdi bunları bahçeme dikmek istiyorum. sizden bilgi rica ediyorum.anadolu tohumcuğun toprağına koyun gübresi karıştırarak diksem olurmu.?yani yetiştirmem için ne yapmam gerekiyor.birde güzel bir renk daha vardı onunu üst dalları yeşil ve çicekli topraktan bir karış kısmı kurumuş cesaret edip alamadım.alırken nelere dikkat etmem lazım.

Fikret bey günaydın,

Sorunuza cevabından başkaları da faydalansın diye burada cevap veriyorum.
Clematis toprak yönünden çok müşkülpesent değil, ama zengin ve her bitki drenajı iyi toprak ister.

Bunun dışında kökü yaklaşık 50 cm kadar gölgede, başı güneşte olmasına dikkat edin. Çiçek mevsiminde 15 günde bir de gübre verin.

Clematis alırken tabii ki sağlıklı görünümlü olmasına dikkat etmek lazım, özellikle köklerinin yeterince gelişmiş olmasına.

Rengini sevdiğiniz ama dalı "topraktan bir karş kurumuş" dediğiniz clematis gerçekten kurumuş olduğuna emin misiniz? Clematislerin çoğunun bahsettiniz kısmı odunu olur. Kurumuş gibi görünür. Çok sevdi iseniz o clematisi bir daha inceleyin.

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
06-06-2010, 06:48
Sayın Zeki Yağlı,

Öncelikle sayfanız hayırlı olsun.

Bahçenizi çok merak ediyordum. Bahçeniz çok güzel etkilenmemek hayran kalmamak mümkün değil. Dile kolay 15 yılın emeği var. Sayenizde bizlerinde bitki dağarcığı genişleyecek. Yeni fotoğraflarınızı bekliyoruz.

Allah sağlık içiersinde bahçenizin keyfini sürmeyi nasip etsin.

Sevgili tturt, iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

Bahçemden bir şekilde faydalabilirseniz mutlu olurum.

Tekrar ziyaretinizi beklerim.

Selam ve sevgilerimle

Zeki Yağlı
06-06-2010, 06:51
Harika bir bahçe.590 metrekareden çok daha büyük izlenimi veriyor.Benim bahçem de o kadar ama sizinki cook daha büyük izlenimi veriyor.İsmini bile duymadığım kimsede olmıyan birçok çiçek.Çok güzel Tebrikler.

Sevgili sedo ziyaretin için teşekkürler.

Geniş açılı objektifle fotoğrafda daha geniş görünüyor bahçe. Den bak senin ki de büyük gelecek.

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
06-06-2010, 06:57
Dondum kaldım nutkum tutuldu :)
Zeki bey ne iyi yaptınız .Gözümüz gönlümüz açıldı.Toplantıda sizden 3 fide almıştım gelincik çok zayıf bir fideydi sona kalmıştım bana o kalmış :).Malesef kaliforniya gelinciğini yaşatamadım .Salvia patens 'Cambridge Blue':sizinki mavi benim o gün aldığım pembe açtı çok güzel :)Diğer aldığım fide saksıyı sardı iri yapraklı bir bitki ama ismini yazmamışım şimdi sizin bahçenizde de göremedim çiçeği açarsa ismini sizden tekrar öğrenmek isterim .

Sevgili hatice hanım, kaliforniya gelinciğini aslında doğrudan toprağa dikmek lazım.

Toplantıda dağıttığım salvia coccinea 'Coral Nymph' idi.

Diğer çiçek ise etli yapraklı ise Sedum spectabile 'Automn Joy' dur.

Yayılan yapraklı ise Verbascum phoeniceum dur.

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
06-06-2010, 07:05
Zeki bey merakla beklediğim bahçe sahnede yerini aldı, bitkileriniz, çiçekleriniz gerçekten hepsi ayrı ayrı assolist:) Başka ne diyebilirim, bahçeniz muhteşem:) Bizimle paylaştığınız özel türler olan tohumlardan aşağı yukarı bahçenizi tahmin edebiliyordum. Ağaçlarınız, mavi ladinleriniz, clematisleriniz ve nadine çiçeklerinizle bu cennette aileniz ile sağlıklı, mutlu çok uzun yıllar diliyorum, keyfini yaşayın:)

Süs bezelyelerim çok yayıldı ve gelişti, yakında tomurcuklanırlar, Physostegia virginianaları (summer snow)şaşırttım, gölgede büyüyorlar, diğerlerini daha ekmedim,tekrar teşekkürler:)

Sevgili Füsun hanım,

İyi dilekeriniz için çok teşekkür ederim.

Bezelyelerin fotoğraflarını beklerim.

Physostegia seneye açacak! Bu bitki hakkında yeni bir şey öğrendim. Bu bitki leyley gibi uzayıp gidiyor, askıya almak lazım falan. Amerikalılar bu bitkiye 'obedient plant= uysal, söz dinleyen bitki' diyorlar. Yani bitkinin sapının yarım tur bir tur ekseni etrafında çevirseniz, istediğini o konumda kalıyormuş.
Ne müthiş bir özellik değil mi?

Ben bu sen deneyeceğim, bakaılm doğru mu?

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
06-06-2010, 07:07
Sayın Zeki Yağlı muhteşem bir bahçeniz varmış.Anlatacak söz bulamıyorum ellerinize emeğinize sağlık bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler.Bakmaya doyamadım.

Çok teşekkür ederim sevgili dağ çiği, yine beklerim.

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
06-06-2010, 07:10
Sevgili Zeki Bey,
Elinize,emeğinize sağlık..Özellikle MAŞALLAH demek istiyorum..Renk cümbüşü ile adeta cennetten bir köşe seyrettim..Sanırım bahçenizi uzun yıllar birikimi ile oluşturdunuz..Clematisleri ne zaman diktiniz ve bize clematislerle ilgili püf noktalarını anlatırsanız sevinirim.Sağlık ve mutluluk dolu günler dilerim size..

Yılmaz bey dilekleriniz için teşekkür ederim.

Evet uzun yılların birikimi oldu umarım sizlerde yararlanırsınız.

Clematislerim yaklaşık beş yıllık (eski resimler bakıp yaklaşık 10 yıllık olduğunu gördüm) ama bazılar birkaç defa yer değiştirdi. Bir sen aksıyor sonra tekrar eski formuna geri dönüyor.

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
06-06-2010, 07:12
Sayın Zeki Yağlı, böyle güzel çiçekleri olan bir bahçem olmasını isterdim. Emeklerinize sağlık, her şey çok güzel. Sağlıkla keyfini sürünüz.

Sevgili SDurul iyi dilekleriniz için teşekkürler.

Güzel çiçekleri olan bir bahçe için yola çıkmışsınız. Azim , sabır ve gayretle mutlaka hedefinize ulaşacaksınız.

Selam ve sevgiler

Bahar
06-06-2010, 09:59
Sayın Bahar,

İyi dilekleriniz için teşekkürler. Yine beklerim.
İki sene önce bir Doğu Karadeniz gezisinde, Macahel, Artvin, Karagöl, Kafkasör, Çamlıhemşini,.. gezmiştik. Gerçekten tabiat orada kendiliğinden harika. Alın size o zamandan iki fotoğraf:

Macahel boğazında Campanulalar:

150023

ve Atanur yaylasından Gentiyaneler, Ermeni turnagagaları ve Campanulalar:

150024

Selam ve sevgiler

Teşekkürler zeki bey beni onurlandırdınız.:)

melikesarı
06-06-2010, 12:15
Sayın Zeki YAĞLI Tek kelimeyle muhteşem, insana huzur veren bir bahçeniz var. Hayranlıkla gezdim bahçenizi. Kapılarınızı açıp bu eşsiz güzellikleri sunduğunuz için çok teşekkür ederim.

yigit666
06-06-2010, 13:43
zeki bey; bahçeniz çok güzel. yabancı bahçe dergilerinde gördüğüm güzellikte. çok emek verdiğiniz belli. bitkileriniz zevk ve uyum içinde. yetiştirdiğiniz bitkilerde size tüm güzelliklerini sergilemişler. keyfini çıkarın...

hozat
06-06-2010, 16:42
Sn. Zeki Yağlı,

Sevgi yağmurları ile sulanmış,
Bilgi makasları ile budanmış,
Emek ve sabır ile boylanmış, bahçenizle tanıştım bu sabah.

Bir solukta bakıp geçmemek için en uygun zamanımı ayırarak dolaşıyorum çiçeklerin arasında.
Çünkü: "ayrıntı detaylarda gizlidir" cümlesinden yola çıkarak, bahçenizden olabildiğince yararlanmaya çalışacağım.

Bir kelebek uçsa,bir arı polen aramaya çıksa nerede neyi bulacağını bilerek uçacaktır bahçenizde emin olun. O kadar sistemli okadar uyumlu ki her köşe, ayak izlerinizi takip etmeye gerek kalmıyor.

Gözlem ve deyimleriniz bilgi ışığında harmanlanınca ortaya böyle bir eser çıkmış.
Doğa ve kendi adıma size teşekkür ediyorum.

Sizi Nisan ayında yapılan toplantıdan tanıyorum.
O gün paylaştığınız bitkilerden elime geçenler oldu.

Kailforniya gelinciği saksıda, tomurcuklandı açmaya çalışıyor.
Kuşkonmaz sanırım yerini beğenmedi, çok neşeli değil.
Birde adını bilmediğim iki bitki var, büyüme yolundalar.

Hafta içinde fotoğraflayıp, sizden bilgi alacağım.

İlginiz, paylaşımcılığınız ve bilgilendirme arzunuz için sizi tanımak bizler için kazanç oldu. teşekkürler Zeki Bey.

fatmadundar
06-06-2010, 18:26
Zeki Bey, burası bahçe değil, sanki kraliyet parkı. Çayır dediğiniz çimler bile harika. Çok bilmediğimiz, değişik çiçekler. Hepsi sadece güzel değil, çok da sağlıklılar. Peyzaj muhteşem.
Hele o klematislerin güzelliği herşeye değer.

Zeki Yağlı
06-06-2010, 19:30
Sayın Zeki bey,hem muhteşem,hem de insana kendini bir doğal parkta hissettirecek kadar rahatlatıcı bahçenizde sağlık ve huzur içinde yaşamanızı dilerim.

Sevgili ayvasıl, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Yine beklerim, dilerim bahçemi her ziyaterinizde aynı rahatlatıcı hissiyatı duyarsınız.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
06-06-2010, 19:32
Sayın Zeki YAĞLI Tek kelimeyle muhteşem, insana huzur veren bir bahçeniz var. Hayranlıkla gezdim bahçenizi. Kapılarınızı açıp bu eşsiz güzellikleri sunduğunuz için çok teşekkür ederim.

Sayın Melike hanım teşekkür ederim.

Yine beklerim.

Selamlar, sevgiler

hüzün
06-06-2010, 19:34
ayaklarımı yere vura vura ağlamak istiyorum afacan çocuklar gibi <ben de istiyorum <diyerek,
bahçeniz çok çok güzel sağlıkla keyfini sürün ve resimlerinizi paylaşın lütfen.

Zeki Yağlı
06-06-2010, 19:35
zeki bey; bahçeniz çok güzel. yabancı bahçe dergilerinde gördüğüm güzellikte. çok emek verdiğiniz belli. bitkileriniz zevk ve uyum içinde. yetiştirdiğiniz bitkilerde size tüm güzelliklerini sergilemişler. keyfini çıkarın...

Sevgili Yiğit,

Emek vermeden olmuyor tabii. Emeği gönüllü verirsen de bilgi de, güzellik de birikiyor. Daha sonraları daha kolay oluyor.

İyi dileklerin için teşekkür ederim, yine beklerim.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
06-06-2010, 19:44
Sn. Zeki Yağlı,

Sevgi yağmurları ile sulanmış,
Bilgi makasları ile budanmış,
Emek ve sabır ile boylanmış, bahçenizle tanıştım bu sabah.

Bir solukta bakıp geçmemek için en uygun zamanımı ayırarak dolaşıyorum çiçeklerin arasında.
Çünkü: "ayrıntı detaylarda gizlidir" cümlesinden yola çıkarak, bahçenizden olabildiğince yararlanmaya çalışacağım.

Bir kelebek uçsa,bir arı polen aramaya çıksa nerede neyi bulacağını bilerek uçacaktır bahçenizde emin olun. O kadar sistemli okadar uyumlu ki her köşe, ayak izlerinizi takip etmeye gerek kalmıyor.

Gözlem ve deyimleriniz bilgi ışığında harmanlanınca ortaya böyle bir eser çıkmış.
Doğa ve kendi adıma size teşekkür ediyorum.

Sizi Nisan ayında yapılan toplantıdan tanıyorum.
O gün paylaştığınız bitkilerden elime geçenler oldu.

Kailforniya gelinciği saksıda, tomurcuklandı açmaya çalışıyor.
Kuşkonmaz sanırım yerini beğenmedi, çok neşeli değil.
Birde adını bilmediğim iki bitki var, büyüme yolundalar.

Hafta içinde fotoğraflayıp, sizden bilgi alacağım.

İlginiz, paylaşımcılığınız ve bilgilendirme arzunuz için sizi tanımak bizler için kazanç oldu. teşekkürler Zeki Bey.

Sevgili hozat, çok nazik ve kibarsınız.

Kelimelerin de ustası olduğunuz besbelli.

Çok teşekkür ederim.

Eğer birikimim ve tecrübem grubumuzdaki kişilere yeni ufuklar açar ve hedefler verirse buan çok ama çok sevinirim.

Bu yönde katkı yapmak için elimden geleni yaparım.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
06-06-2010, 19:50
Zeki Bey, burası bahçe değil, sanki kraliyet parkı. Çayır dediğiniz çimler bile harika. Çok bilmediğimiz, değişik çiçekler. Hepsi sadece güzel değil, çok da sağlıklılar. Peyzaj muhteşem.
Hele o klematislerin güzelliği herşeye değer.

Sevgili Fatma hanım teşekkürler.

Dilerim her uğradığınız zaman hoşunuza gidecek birşeyler daha bulursunuz.

Yine beklerim.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
06-06-2010, 19:54
ayaklarımı yere vura vura ağlamak istiyorum afacan çocuklar gibi <ben de istiyorum <diyerek,
bahçeniz çok çok güzel sağlıkla keyfini sürün ve resimlerinizi paylaşın lütfen.

Sevgili hüzün, ağlamayın, yeter ki isteyin, biraz da uğraşın mutlaka olur.

Yine beklerim.

Selamlar, sevgiler

Zafer İnandıklı
06-06-2010, 21:58
Bu muhteşem güzellikleri görünce hiç şaşırmadığımı belirtmek isterim. Bizlere 6 yıl toplantısında, güzel, değerli hediyeleri veren, sayın Zeki Yağlı nın, böyle bir şahaser meydana getireceğini tahmin etmek zor değil.

En derin saygılarımla...

Zeki Yağlı
07-06-2010, 16:16
Bu muhteşem güzellikleri görünce hiç şaşırmadığımı belirtmek isterim. Bizlere 6 yıl toplantısında, güzel, değerli hediyeleri veren, sayın Zeki Yağlı nın, böyle bir şahaser meydana getireceğini tahmin etmek zor değil.

En derin saygılarımla...

Teşekkürler Zafer Bey,

Yine beklerim.

Selamlar sevgiler

Vildan Sönmez
07-06-2010, 22:17
Zeki Bey, zevkle izleyeceğimiz bir bahçe yaratmışsınız. Başta clematisler olmak üzere. Bundan sonra sürekli takiptesiniz biliniz.

nkoksal
08-06-2010, 00:27
Zeki bey harika bir bahçe yaratmışsınız. Zevkle gezdim. Penstemon heterophyllusu feci biçimde kıskandığımı söylemek isterim. Benim zavallı küçücük saksıda 1 karış boyunda küçücük çiçekler açmaya çalışıyor, yarın ilk işim onu daha büyük ve derin bir saksıya almak olacak büyüyüp gelişsinde sizinkiler gibi çiçek açsın diye.

sevim.K
08-06-2010, 05:44
Zeki bey; müthiş bir emek ve çok güzel bir bahçe. Ağaçlar, bitkiler çok üstüste değil. Ne kadarlık bir alanı kaplıyor bahçeniz. Toplam büyüklüğü ne kadar. Çok daha fazla fotoğraflarını bekleriz o estetiği, zerafeti görmek için.:)

Zeki Yağlı
08-06-2010, 08:05
Zeki Bey, zevkle izleyeceğimiz bir bahçe yaratmışsınız. Başta clematisler olmak üzere. Bundan sonra sürekli takiptesiniz biliniz.

Vildan hanım teşekkür ederim. Her zaman beklerim. Her seferinde başka yenilikler bulma şansınız olabiilir.

Selamlar

Zeki Yağlı
08-06-2010, 08:19
Zeki bey harika bir bahçe yaratmışsınız. Zevkle gezdim. Penstemon heterophyllusu feci biçimde kıskandığımı söylemek isterim. Benim zavallı küçücük saksıda 1 karış boyunda küçücük çiçekler açmaya çalışıyor, yarın ilk işim onu daha büyük ve derin bir saksıya almak olacak büyüyüp gelişsinde sizinkiler gibi çiçek açsın diye.

Sayın nkoksal,

Bahçeme hoş geldiniz.
Penstemonun çok fazla çeşidi var, bazıları çok minyatür.
Ama genelde güneşi çok seviyorlar.
Ben penstemonu çok seviyroum. Bahçemde briçok türü var. Kısmet olursa açtıkça onların fotoğraflarını koyarım.
Yine beklerim.
Selamlar

Zeki Yağlı
08-06-2010, 08:21
Zeki bey; müthiş bir emek ve çok güzel bir bahçe. Ağaçlar, bitkiler çok üstüste değil. Ne kadarlık bir alanı kaplıyor bahçeniz. Toplam büyüklüğü ne kadar. Çok daha fazla fotoğraflarını bekleriz o estetiği, zerafeti görmek için.:)

Sevim hanım merhaba,
Bahçem 400 m2 kadar. Ama fotoğraflarda büyük görünüyor.

Yine beklerim.

Selamlar

limon
08-06-2010, 08:28
Zeki Bey, tüm arkadaşların yazılarına katılmamak mümkün değil.

Bahçeniz çok ince bir zevkin, bilgi ve birikimin, emeğin, titizliğin ve yılların bir araya gelmesiyle olağanüstü güzellikler sergiliyor. Her bir fotoğraf karesinden pek çok fikir alacağımız muhakkak. Emeğinize sağlık.

Vildan Sönmez
08-06-2010, 10:19
Eminim Zeki Bey, herşey o kadar güzel ve farklı ki, görüp öğreneceğimiz çok şey var. Sanırım şimdilik genel görüntüler var, bir de detaylara girince muhteşem olacak.

Vildan hanım teşekkür ederim. Her zaman beklerim. Her seferinde başka yenilikler bulma şansınız olabiilir.

Selamlar

Zeki Yağlı
08-06-2010, 14:02
Zeki Bey, tüm arkadaşların yazılarına katılmamak mümkün değil.

Bahçeniz çok ince bir zevkin, bilgi ve birikimin, emeğin, titizliğin ve yılların bir araya gelmesiyle olağanüstü güzellikler sergiliyor. Her bir fotoğraf karesinden pek çok fikir alacağımız muhakkak. Emeğinize sağlık.

Sevgili Limon iltifatlarınız için teşekkür ederim.

Birazı fotoğrafların güzelleştirmesi!

Bahçe ile uğraştığım zamandan beri hep gördüğüm "fotoğraflar ne kadar güzel, benimki neden bu kadar güzel olmuyor" diye hayıflanırdım.

Şimdi bakıyorum benim bahçe de fotoğraflarında olduğundan daha güzel görünüyor.

Ama evet doğru, çok zengin bir çiçek çeşidim oldu.

Amacım da bunları sizlerle önce görsel sonra imkanlar dahilinde bitki ve tohum olarak paylaşmak.

Bekleyelim bakalım neler olacak.

Tekrar beklerim.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
08-06-2010, 14:04
Eminim Zeki Bey, herşey o kadar güzel ve farklı ki, görüp öğreneceğimiz çok şey var. Sanırım şimdilik genel görüntüler var, bir de detaylara girince muhteşem olacak.

Evet Vildan hanım çok güzel detaylar var.

Fırsat buldukça, elim erdikçe, sorular oldukça onlara da değiniriz.

oceanheart
08-06-2010, 15:13
İnsan Birşeyi hayal eder de sonra birde bakar ki hayalettiği şeyin bir örneği karşısında duruyor.Zeki Bey sizin bahçeniz de bence tam da böyle bir yer.Sizi tebrik eder ve bahçenizi daha da geliştirmenizi dilerim. bu arada sizden öğreneceğimiz çok şeyin olduğu da bir gerçek.
Saygılar,

Zeki Yağlı
09-06-2010, 06:01
İnsan Birşeyi hayal eder de sonra birde bakar ki hayalettiği şeyin bir örneği karşısında duruyor.Zeki Bey sizin bahçeniz de bence tam da böyle bir yer.Sizi tebrik eder ve bahçenizi daha da geliştirmenizi dilerim. bu arada sizden öğreneceğimiz çok şeyin olduğu da bir gerçek.
Saygılar,

Sayın oceanheart çok teşekkür ederim.

Dünyada bu kadar çok güzel bitki varken gelişme umudu hiç bitmiyor.

Bir tohum dikiyorsunuz üç ay, üç mevsim, üç yıl sonra güzel bir çiçek açmasını umut ederek.

Hayat bundan güzel bir bağlılık, böyle bir mutluluk olabilir mi?

Bence bahçenin en güzel yönü de bu işte: yarına umutla bakma imkanı veriyor.

Yine beklerim.

Selamlar

Yılmaz Yalçın
09-06-2010, 09:13
Sayın oceanheart çok teşekkür ederim.

Dünyada bu kadar çok güzel bitki varken gelişme umudu hiç bitmiyor.

Bir tohum dikiyorsunuz üç ay, üç mevsim, üç yıl sonra güzel bir çiçek açmasını umut ederek.

Hayat bundan güzel bir bağlılık, böyle bir mutluluk olabilir mi?

Bence bahçenin en güzel yönü de bu işte: yarına umutla bakma imkanı veriyor.

Yine beklerim.

Selamlar

Zeki Bey,
Gerçekten de insan sabah işe gitmek için evden dışarı çıktığında onlarca hatta yüzlerce sorunlarla karşılaşıyor ve yoruluyor...Akşam eve geldiğinizde bahçeye çıkmak ve bitkilerle uğraşmak insana yaşama sevinci ve huzur veriyor..Bazen birşeye çok kızdığınızda ya da üzüldüğünüzde ektiğiniz bir tohumun yeşerme ya da bir bitkinizin çiçeklenme ihtimalini düşündüğünüzde gülümseyebiliyorsunuz...Siz hayalinizdeki bahçeyi oluşturmuşsunuz hayata daha umutlu bakabilirsiniz..Bahçenizde sağlık ve huzur dolu yıllar dilerim..

sevim.K
09-06-2010, 09:55
Sevim hanım merhaba,
Bahçem 400 m2 kadar. Ama fotoğraflarda büyük görünüyor.

Yine beklerim.

Selamlar

Sık sık ziyaret edeceğimden kuşkunuz olmasın:) Ben de aşağı yukarı o kadar tahmin etmiştim. Fotoğraf çekimi etkili oluyor daha büyük görünmesinde ama bir de sanırım çiçeklerin, bitkilerin yerleşim düzenleri. Bahçeye derinlik kazandıracak şekilde düzenleme yapılmış olması.

türkansultan
09-06-2010, 11:39
sevgili zeki yağlı sitede gördüğüm,nadir güzellikteki bahçelerden biri .emeğinize ve ellerinize sağlık.sağlık ve huzurla keyfini sürün inşallah

Zeki Yağlı
09-06-2010, 12:57
sevgili zeki yağlı sitede gördüğüm,nadir güzellikteki bahçelerden biri .emeğinize ve ellerinize sağlık.sağlık ve huzurla keyfini sürün inşallah

Çok teşekkür ederim türkansultan,

Yine beklerim

Güngör Salman
09-06-2010, 13:08
Sn Zeki Yağlı, bahçeniz güzel, tanıtım güzel, helede bitkileri isimleriyle tanıtımınız hepsinden güzel mümkünse bunu her bitkide yaparmısınız? Sevgiyle kalın.

fooflower
09-06-2010, 13:50
Ne diyeyim! Uzuun bir of çektim ilk karede.Şimdi de diyorum ki zeki bey ömür bitmez burda. Ah ah şimdi orda olmak vardı.Küçük bi bahçeyi adam etmeye çalışan acemi biri olarak sizi sorulara boğardım herhalde. Herşey çok güzel hele o ilk karenin yeşilliği ömre bedel.Emeğinize, elinize sağlık. Keyfini sürmeniz dileğiyle. Saygılar

nazlı06
09-06-2010, 14:47
Zeki Bey, ne desem bilmiyorum. Arkadaşlarım benim diyeceklerimden çoğunu söylemişler ben bahçenizi gördükten sonra cümle kurmakta zorlanıyorum. Yılların emeği boşa gitmemiş ne mutlu size karşılığını fazlasıyla almışsınız. Bizede ne mutlu gezecek bir bahçemiz oldu. Saygılar.

merbil
09-06-2010, 16:00
Sn.Zeki Yağlı,
bahçeniz bir harika belli ki çok emek vermiş ama karşılığını almışşınız,resimleri
isimleri ile yazmanız beni çok memnun etti,
darısı başımıza,yeni resimlerinizi merakla bekliyorum

fizban
09-06-2010, 16:31
Bu guzelim bahcenizin kapisini iyiki bizlere acmissiniz. Buyuk bir keyif ile saga sola bakinarak bu noktaya kadar yurudum.Golge sevenler, boyunu yukari uzatip gunes sevenler, calilarin altinda birbirleri ile keyif icinde birlikteliklerini surdurenler.. Hepsi dikkati gozlerden kacmiyor inanin.

On bahceden arka bahceye gecerken tum misafirlere eslik edisiniz, hepimizi sevgi ve bilgi dagarciginizla teker teker karsilayisiniz...

Bircogumuzun vakit ayirip birkac satirla dahi olsa bu guzelliginizi paylasabilmesi..

Hepimiz hep boyle keyifli yasamaya devam edelim demek istiyorum.

Adet yerini bulsun misali, bir minik tesekkur buketini, sizin bahce duvarinizin dibine biraktim giderken.

Izninizle.. Burada daha gidilecek, tesekkur buketi birakilacak o kadar cok bahce sahipleri var ki..

Tesekkurler Zeki Bey!

Minarislim
09-06-2010, 16:43
Zeki bey bahçeniz harika.Seyrine doyum olmuyor.Cennetten bir köşe adeta.Bahçenizi gezerken ruhum dinlendi,huzur doldu.Selamlar.

Zeki Yağlı
10-06-2010, 12:42
Sn Zeki Yağlı, bahçeniz güzel, tanıtım güzel, helede bitkileri isimleriyle tanıtımınız hepsinden güzel mümkünse bunu her bitkide yaparmısınız? Sevgiyle kalın.

Güngör Hanım teşekkürler,

Bitkilerin tanıtımını, yeri geldikçe, teker teker yapmayı hedefliyorum

Selamlar

Zeki Yağlı
10-06-2010, 12:46
Ne diyeyim! Uzuun bir of çektim ilk karede.Şimdi de diyorum ki zeki bey ömür bitmez burda. Ah ah şimdi orda olmak vardı.Küçük bi bahçeyi adam etmeye çalışan acemi biri olarak sizi sorulara boğardım herhalde. Herşey çok güzel hele o ilk karenin yeşilliği ömre bedel.Emeğinize, elinize sağlık. Keyfini sürmeniz dileğiyle. Saygılar

Sevgili fooflower teşekkür ederim.

Eğer yardımcı olabilirse sorularınıza buradan da cevap vermeye çalışırım.

Selamlar

Zeki Yağlı
10-06-2010, 12:53
Zeki Bey, ne desem bilmiyorum. Arkadaşlarım benim diyeceklerimden çoğunu söylemişler ben bahçenizi gördükten sonra cümle kurmakta zorlanıyorum. Yılların emeği boşa gitmemiş ne mutlu size karşılığını fazlasıyla almışsınız. Bizede ne mutlu gezecek bir bahçemiz oldu. Saygılar.

Nazlı hanım merhaba,

Gelişme/geliştirme heyecanı kayboldumu yandık gitti!
Çocuklarım benimle dalga geçiyorlar,vaktinde çok "kaizen, kaizen" diye öğütmüşüm diye! Olsuun!
Eğer "yarın biraz daha iyi yapabilirim/yapacağım" diyebiliyorsa insan herşey daha farklı oluyor.

Yani anlayacağınız daha çook yapacak var bahçede

Selamlar

Zeki Yağlı
10-06-2010, 12:56
Sn.Zeki Yağlı,
bahçeniz bir harika belli ki çok emek vermiş ama karşılığını almışşınız,resimleri
isimleri ile yazmanız beni çok memnun etti,
darısı başımıza,yeni resimlerinizi merakla bekliyorum

Sayın merbil,

Arasıra uğrayın bahçemden değişik bitkilerin resimlerini adları ile birlikte görme imkanınız olacak.

Selamlar

Zeki Yağlı
10-06-2010, 12:59
Bu guzelim bahcenizin kapisini iyiki bizlere acmissiniz. Buyuk bir keyif ile saga sola bakinarak bu noktaya kadar yurudum.Golge sevenler, boyunu yukari uzatip gunes sevenler, calilarin altinda birbirleri ile keyif icinde birlikteliklerini surdurenler.. Hepsi dikkati gozlerden kacmiyor inanin.

On bahceden arka bahceye gecerken tum misafirlere eslik edisiniz, hepimizi sevgi ve bilgi dagarciginizla teker teker karsilayisiniz...

Bircogumuzun vakit ayirip birkac satirla dahi olsa bu guzelliginizi paylasabilmesi..

Hepimiz hep boyle keyifli yasamaya devam edelim demek istiyorum.

Adet yerini bulsun misali, bir minik tesekkur buketini, sizin bahce duvarinizin dibine biraktim giderken.

Izninizle.. Burada daha gidilecek, tesekkur buketi birakilacak o kadar cok bahce sahipleri var ki..

Tesekkurler Zeki Bey!

Çok teşekkür ederim sevgili fizban,

Bahçem bana çok mutluluk veriyor. Sizlere verdiyse sık sık uğrayın, başka güzellikler de görme fırsatınız olacak.

Çiçek buketiniz de pek makbule geçti:)

Selamlar

Zeki Yağlı
10-06-2010, 13:01
Zeki bey bahçeniz harika.Seyrine doyum olmuyor.Cennetten bir köşe adeta.Bahçenizi gezerken ruhum dinlendi,huzur doldu.Selamlar.

Merhaba Sevgili Minarislim,

Bahçemin size de huzur ve mutluluk vermesine sevindim.

Sık sık uğrayın, beklerim.

Selamlar

umıt79
10-06-2010, 22:49
Sevgili Zeki Bey ,
sayfanız hayırlı olsun . Sizin bahçenizi görmeyi gerçekten çok arzu ediyordum.
Ne kadar zarif , benzersiz güzellikler katmışsınız hayatınızın en orta yerine.
Çok dar bir zamanda incelemek fırsatı buluyorum .
Ama biliyorum ki daha çok çok ziyaretim olacak.
Bir çoğumuzun hayali olan nefes alma alanını kendinize yaratmışsınız .
Her köşeden emek ,bilgi ve keyfin renkleri yansıyor.
Büyük heyecanla bekliyoruz sizden ve bahçenizden ufkumuza yansıyacak serapları...

Sevgi ve saygılarımla...

Zeki Yağlı
13-06-2010, 06:52
Sevgili Zeki Bey ,
sayfanız hayırlı olsun . Sizin bahçenizi görmeyi gerçekten çok arzu ediyordum.
Ne kadar zarif , benzersiz güzellikler katmışsınız hayatınızın en orta yerine.
Çok dar bir zamanda incelemek fırsatı buluyorum .
Ama biliyorum ki daha çok çok ziyaretim olacak.
Bir çoğumuzun hayali olan nefes alma alanını kendinize yaratmışsınız .
Her köşeden emek ,bilgi ve keyfin renkleri yansıyor.
Büyük heyecanla bekliyoruz sizden ve bahçenizden ufkumuza yansıyacak serapları...

Sevgi ve saygılarımla...

Sevgili Ümit. iyi dileklerin için teşşekür ederim. Her zaman beklerim.
Sana gönderdiğim tohumları ne yaptın? Bir netice var mı?

Selam ve sevgiler

Yılmaz Yalçın
13-06-2010, 10:10
Sevgili Zeki Bey,
Hediyeniz olan çiçekleri bahçede bol güneş alan yerlerine diktim.Misafirperverliğiniz ve güzel sohbetiniz için çok teşekkür ediyorum yeniden:)

umıt79
13-06-2010, 11:23
Sevgili Zeki Bey , geç mi kaldım acaba ama benim tohumlarım henüz çimleniyor. Geçen ayın sonuna kadar ektiklerimde pek sonuç alamadım. Biraz da sanırım tecrübesizlik bende ki .Hepsini bir seferde ekmek yerine hepsinden azar azar çimlendirdim.

Zeki Yağlı
13-06-2010, 13:17
Geraniumlar benim önemsediğim bir çok yıllık familyasıdır.

Çoğu bodur, 30-45 cm boy ve eninde, çok güzel çiçekli ve çok güzel yapraklı bitkilerdir. Çiçek dönemi bazılarında 2-3 hafta bazılarında 2-3 ay sürer. Çiçek dönemi dışında yaprakları kendi başlarına seyredilmeye değer.

Tabiatta bulunan saf türleri zaten çok fazla sayıdadır. Bu türlerden çapraz döllenme ile sayısız alt türler üretilmiştir. Adlandırmada karışıklık olmasın diye türler bir yerde tescil ettirilirler.

Şimdi bunlardan bahçemde açan bazılarını tanıtacağım.

Geranium dalmaticum - Dalmaçya geraniumu: rizomları ile hızlı yayılan yazın çok uzun süre açan 20-25 cm yüksekliğinde cir tür:
152373

Geranium endressii, rizomlu çok güzel bir yer örtücü
152375
152374

Geranium maderense, İspanyanın Atlantik ortasındaki Madeira adalarından, 1 metre boyunda, kışın içeri almak gereken çok güzel bir iki yıllık. gelecek sene çiçek bekliyorum bakalım:
152376

Zeki Yağlı
13-06-2010, 13:25
Geranium psilostemon - Ermeni turnagagası, bizim Doğu Anadolunun ve Kafkasların tabii bir çiçeği. Ben çok seviyorum, 1 metre boyunda ve eninde, çok güzel yapraklı, yapraklı sonbaharda kızarıyor:
152385
152384

Geranium pyrenaicum albiflorum, Pirenelerden, sabahalrı muhteşem bir çiçek açıyor, öğle sıcağında çiçekler kapanıyor biraz çirkinleşiyor. 60cm x 60 cm ebatlarında:
152386

Geranium sanguinem 'Max Frei', bodur, 25 cm, en çok baharda ama daha sonra bakımı yapılırsa btüm mevsim çiçek açıyor.

152388
152387

Zeki Yağlı
13-06-2010, 14:19
Melez geraniumlar arasında Geranium x oxonianum un önemli bir yeri vardır ve çok çeşidi vardır. Boyutları yaklaşık 50 cm civarındadır.
İşte bunlardan iki tanesi:

Geranium x oxonianum 'Hollywood':
152401
152400
152399

Geranium x oxonianum 'Katherine Adele':
152402
152403

Zeki Yağlı
13-06-2010, 14:28
Geranium x oxonianum 'Southcombe Star':
152405
152404

Geraniumlar çeşitleri hakkında daha fazla bilgi ve satın almak için şu siteyi tavsiye ederim:

http://geraniaceae.com/bin/welcome.cgi

Aslında Türkiyemiz de Geranium lar Turnagagaları yönünden çok çok zengin. Ama maalesef bunları derleyip toparlayıp tanıtan ve satan bir kişi, kuruluş bilmiyorum.

Eğer siz biliyorsanız lütfen söyleyin yararlanalım.

Evimin hemen yanındaki yeşil alanda en az üç dört çeşit var.

İşte bunlardan bir tanesi, tam adını bilmiyorum:
152406

Güngör Salman
13-06-2010, 14:39
Geranium endressii, bende tohumdan yetiştirdim, tohumunu almanyadan getirmiştim.

Zeki Yağlı
13-06-2010, 15:02
Geranium endressii, bende tohumdan yetiştirdim, tohumunu almanyadan getirmiştim.

Demek siz de geranium meraklısısınız. Çok memnun oldum.
Yalnız bildiğiniz gibi melez çiçekler tohumdan üretilince tam aynısı olmuyor. Tam aynısı olması için vejetatif, çelik, daldırma, aşı,... olarak üretmek gerekiyor

Selamlar

Zeki Yağlı
13-06-2010, 15:16
Salvia latince salvare = tedavi etmek iyileştirmek ten geliyor. İnsanlar tarih boyunca salvia ları tedavi amacı ile ve mutfakta kullanmışlar.
Ilıman ve tropikal iklimlerde yetişir. Yıllık, çok yıllık, yaprağını döken ve herdem yeşil çalı formunda çok sayıda cinsi vardır.

Ben salvia ların tıbbi ve mutfaktaki kullanımları ile daha ilgilenmeye vakit bulamadım. Ama görsel güzellikleri ile hayran olduğum bir bitki türü.
Yaz mevsiminin tamamını kapsayan çeşitleri vardır.

Şimdi bahçemdeki salviaların kısmını tanıtacağım. Daha ileride ki günlerde de yeni açanları peyderpey tanıtmayı planlıyorum.

Önce avatar olarak seçtiğim Salvia greggii 'Dark Dancer'. 70-80 cm yüksekliğinde çalı. Bizim burada yaprağını döküyor, biraz daha sıcak yerlerde herem yeşil. Yaprakları biraz ağır ama çok güzel kokulu:
152415
152416
152417

Salvia patens 'Royal Blue': Otsu çok yıllık, yaklaşık 50 cm:
152419

Salvia patens 'Cambridge Blue'. Otsu çok yıllık, yaklaşık 50 cm:
152418

Zeki Yağlı
13-06-2010, 15:33
Salvia microphylla 'Hot Lips' = Ateşli Dudaklar. adı kendini anlatıyor başka lafa gerek yok. yaklaşık 70 cm çalı. Bizim buralarda yaprağını döküyor. Biraz daha güneyde herdem yeşil kalabilir. Tüm yaz duraksamadan ateşli dudaklı çiçek açıyor:
152420
152422
152421

Salvia buchananii, kışın içeri alınması gereken herdem yeşil bir çalı. Çok güzel parlak renkli yaprakları ve çok göz alıcı çiçeği var: yaklaşık 50 cm:
152423
152424

Zeki Yağlı
13-06-2010, 15:41
Salvia barrelierii, otsu, yaklaşık 1 metre, açık mavi bir adaçayı. Çiçek fotoğrafında bir adaçayı çiçeğinin yer yönden görünümü var:
152425
152426

Salvia karvinskii, Ekim ayında çiçek açıyor ve fırsatını bulursa taa Şubat ayına kadar sürüyor. Yaklaşık 2,5 metre boyunda otsu çok yıllık. Çok az çiçeğin kaldığı dönemde bahçemde çok renk katıyor:
152427
152428

Salvialar hakkında daha çoook söylenecekler var. İnşallah ilerideki günlerde.

Zeki Yağlı
13-06-2010, 17:26
Alstroemeria 'Dandy Candy', 20 cm bodur, bu sene çimlendirdim, açmasını beklemiyordum:
152437

Campanula ssp. Bizim burada yol kenarından topladığım tohumlardan, yaklaşık 1m:
152438

Himalaya sedirim, Cedrus deodora 'Aurea', artık 15 metreye yaklaştı:
152439

Convulvulus sabatius detayı, sabahları güneşle beraber çok güzel açıyor. Öğleden sonra daha az güzel:
152440

Fuschia riccartonii, kışın soğuğa dayanıklı, yaklaşık 80 cm:
152441

Zeki Yağlı
13-06-2010, 17:34
Bugün güzel gördüğüm ve paylaşmak istediğim diğerleri II

Fuschia ssp, 40cm, biraz koruma ile kışa dayanıyor:
152442

Hemerocallis ssp, gün güzeli, ama bodur 40 50 cm:
152443

Meşe yapraklı ortanca, Hydrangea quercifolia, 1,5 m çalı, müthiş güzel çiçeleri var ve yaprakları sonbaharda çok etkileyici kızıl tonlarında gösteri sunuyor:
152444
152446
152445

Zeki Yağlı
13-06-2010, 17:38
Bugün güzel gördüğüm ve paylaşmak istediğim diğerleri III

Hosta ssp çiçekte:
152447

İmperata cylindrica:
152448

Potentilla ssp, beş parmak otu:
152449
152450

Sedum ellacombianum, bir damkoruğu cinsi, çiçekte:
152451

Zeki Yağlı
13-06-2010, 17:50
Sequoia 15 metreyi geçti, eve biraz fazla yakın ama şimdilikm idare ediyoruz:
152452

Sedum spectabile 'Automn Joy', damkoruğu cinsi. Siz onu bir de sonbaharda görün:
152453

Streptocarpus jasminoides, yalancı yasemin:
152454

Verbascum phoeniceum 'Magic Candles', sığır kuyruğu, iki yıllık, toplantıda dağıttığım:
152455

Solenostemon scutelleroides, yaprağı güzeller, hepsi tohumdan:
152456

günebakan
13-06-2010, 18:04
Bunlar muhteşem Ama meşe ağacı yapraklı ortanca ile Salvia microphylla 'Hot Lips' Ateşli Dudaklar' bayıldım:)

sevim4
13-06-2010, 23:20
Syın zeki bey yıne harika resimler bayıldım küçük güpe çiçeyi harika.

acemifüsun
13-06-2010, 23:26
Sevgili Zeki bey hepsi çok güzel de meşe yapraklı ortanca ve Himalaya sediri muhteşem:) Bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için sonsuz teşekkürler:) Sevgi ve saygılar.

Zeki Yağlı
14-06-2010, 12:52
Sevgili günebakan, sevim4, acemifüsun,

Teşekkürler, yine beklerim

nurcanaybay
14-06-2010, 12:55
Zeki bey ;
Geranium Dalmaticum beni çok cezbetti , müsait olduğunuz da daha yakın dan çekebilirmisiniz...

Hemoracallis'lerin etrafın da hangi bitkileri kullandığınızı da öğrenmeyi çok isterim :)
Ellerinize sağlık.

Zeki Yağlı
14-06-2010, 13:20
Sevgili Zeki Bey , geç mi kaldım acaba ama benim tohumlarım henüz çimleniyor. Geçen ayın sonuna kadar ektiklerimde pek sonuç alamadım. Biraz da sanırım tecrübesizlik bende ki .Hepsini bir seferde ekmek yerine hepsinden azar azar çimlendirdim.

Ümit Bey, tohumlarınızın çimlenmemiş olmasına üzüldüm.
Neler ekmiştiniz?
Tecrübesizlik diyorsunuz. Tabii önemli ama eksiklik kapatılır?
Neyi nasıl yaptığınızı anlatırsanız, yardımcı olmaya çalışırım.

Selamlar

sabah
14-06-2010, 14:34
Çok güzel bir bahçe... Fotoğraflara bakması bile keyifli.:rolleyes:

Bitki çeşidi bu kadar çokken aynı zamanda düzenli, ferah, estetik bir bahçe kurmayı başarmışsınız. Darısı bize...

Fotoğraflar, latince adlar ve açıklamalar için çok teşekkürler. Bizim için çok yararlı olacak.

Zeki Yağlı
14-06-2010, 22:11
Çok güzel bir bahçe... Fotoğraflara bakması bile keyifli.:rolleyes:

Bitki çeşidi bu kadar çokken aynı zamanda düzenli, ferah, estetik bir bahçe kurmayı başarmışsınız. Darısı bize...

Fotoğraflar, latince adlar ve açıklamalar için çok teşekkürler. Bizim için çok yararlı olacak.

Çok teşekkürler Sayın sabah,

Eminim başına geçseniz siz daha iyisini yaparsınız.

Mevsim ilerledikçe ö dnemin güzel bitkilerinin fotoğraflarını koymaya çalışacağım.

Yine beklerim.

Selamlar

dağ çiği
14-06-2010, 22:41
Çok güzeller Zeki bey,Baktıkça içim içim açılıyor ama ben latince isimleri hiç aklımda tutamıyorum.Ne büyük bir zevk ne büyük bir incelik.Ahh baktıkça belki bişeler öğrenirim sizdem.

Kekik
14-06-2010, 23:27
İçinde gezindikçe insanı ferahlatan güzel bir bahçe.Emeğinize,ellerinize sağlık.

Zeki Yağlı
15-06-2010, 06:16
Zeki bey ;
Geranium Dalmaticum beni çok cezbetti , müsait olduğunuz da daha yakın dan çekebilirmisiniz...

Hemoracallis'lerin etrafın da hangi bitkileri kullandığınızı da öğrenmeyi çok isterim :)
Ellerinize sağlık.

Nurcan hanım,
İşte Geranium dalmaticum, dalmaçya turnagagasının, yakın planı:
152928
İlk bahardaki yoğun çiçeklen döneminden sonra daha az ama sürekli açar. Yaprakları da çok güzeldir.

Hemerocallis'i bu sene bir arkadaşım hediye etti. Ben de normal bir güngüzeli boyludur diye arka taraflarda bir yere diktim. Meğer bodurmuş, çok daha sevdim. Yer değiştirdim ve şimdilik boş bir diktim. Etrafında, sedum spectabile, epilobium cana, achillea millifolia var. Seneye orada kalır mı bilmem.

Selamlar

Zeki Yağlı
15-06-2010, 06:21
Çok güzeller Zeki bey,Baktıkça içim içim açılıyor ama ben latince isimleri hiç aklımda tutamıyorum.Ne büyük bir zevk ne büyük bir incelik.Ahh baktıkça belki bişeler öğrenirim sizdem.

Sevgili dağ çiği, türkçe adı aynı olan o kadar çok ve değişik bitki var ki ne olduğunu anlatmak mümkün olmuyor. Latincesi ise tam o bitki anlatıyor. Yoksa bilgiçlikten değil:)
Ama biraz gayret et, yavaş yavaş sen de öğrenirsin.

Zeki Yağlı
15-06-2010, 06:22
İçinde gezindikçe insanı ferahlatan güzel bir bahçe.Emeğinize,ellerinize sağlık.

Teşekkürler sayın kekik,

Yine beklerim.

Selamlar

Minarislim
15-06-2010, 08:12
Nurcan hanım,
İşte Geranium dalmaticum, dalmaçya turnagagasının, yakın planı:
152928
İlk bahardaki yoğun çiçeklen döneminden sonra daha az ama sürekli açar. Yaprakları da çok güzeldir.

Hemerocallis'i bu sene bir arkadaşım hediye etti. Ben de normal bir güngüzeli boyludur diye arka taraflarda bir yere diktim. Meğer bodurmuş, çok daha sevdim. Yer değiştirdim ve şimdilik boş bir diktim. Etrafında, sedum spectabile, epilobium cana, achillea millifolia var. Seneye orada kalır mı bilmem.

Selamlar

Zeki bey;Bahçenizde keyifli bir gezinti yaptım.Herşey çok güzel,yerli yerinde.Uyum çok güzel.Elinize sağlık.Teşekkür ederim.Görsel bir şölen syrettim.''Geranium dalmaticum, dalmaçya turnagagası''.Bu çiçekten galiba bende'de var. Yapraklarına parmaklarınızın arasında sütdüğünüzde hoş bir koku algılıyorsunuz.doğru değilmi?

nurcanaybay
15-06-2010, 10:38
Zeki bey ;
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim ,turnagagası'nı araştıracağım.Ben de 30'a yakın
hemoracallis var ,çeşitlerini arttırmaya çalışıyorum.Sık dikmeme rağmen görsel olarak bir yoğunluk oluşturmuyor.Bunun için, birlikte geçinebileceği bitkileri araştırıyorum.

Sizin verdiğiniz listeyi inceleyeceğim,teşekkürler.

tamaşa
15-06-2010, 12:12
Zeki bey,bahçenizi az önce gezdim nasıl ve ne yazacağımı şaşırdım,nasıl bir sevginin,emeğin ürünleri olduğu o kadar belliki bahçeniz harika görünüyor ellerinize sağlık,büyük bir sabırsızlıkla yeni resimleri takip edecegim.

Paylaştıgınız tohumlar da başarılı olduğum söylenemez birkısmını çimlendirmeyi başaramadım kimide hala o kadar minik ki( tohumları ekmekte elimde olmayan nedenlerden geç kalmam etkili diye düşünüyorum) yaşamayı başarırlar mı bilmiyorum:(en büyük tesellim tohumların bir kısmını ekmemiş olmam önümüzdeki yıl sizden rica edecegim daha fazla yardımla inşallah daha sağlıklı bitkiler yetiştirmeyi istiyorum.Birkez daha paylaştıgınız tohumlar,bahçeniz ve bilgileriniz için çok teşekkürler.

Zeki Yağlı
16-06-2010, 13:15
Zeki bey;Bahçenizde keyifli bir gezinti yaptım.Herşey çok güzel,yerli yerinde.Uyum çok güzel.Elinize sağlık.Teşekkür ederim.Görsel bir şölen syrettim.''Geranium dalmaticum, dalmaçya turnagagası''.Bu çiçekten galiba bende'de var. Yapraklarına parmaklarınızın arasında sütdüğünüzde hoş bir koku algılıyorsunuz.doğru değilmi?

Sevgili minarislim,
Dün aşkam özellikle yapraklarının baktım. Benimkilerin yaprağı hiç kokmuyor.
Belki bir akrabasıdır. Resmini gönderirseniz belki daha fazla yorum yapabilirim.

Selamlar

Kiraz
16-06-2010, 16:12
Zeki Bey himalaya sediriniz çok güzel ve yerine çok yakışmış . Altında oturmanın keyfi de eminim bir o kadar güzeldir.

Sayenizde salvia çeşitlerinin ne kadar çok olduğunu ve bahçelere ne kadar yakıştığını da görmüş oluyorum.

Toplantıda dağıttığınız "Magic Candles" sığır kuyruğunun, toprağa geçirdikten sonra yaprakları iyice gelişti ama henüz boy atamadı. İlk sene çiçek açması mı gerekiyordu, yanlış mı hatırlıyorum.

Zeki Yağlı
16-06-2010, 16:52
Zeki bey,bahçenizi az önce gezdim nasıl ve ne yazacağımı şaşırdım,nasıl bir sevginin,emeğin ürünleri olduğu o kadar belliki bahçeniz harika görünüyor ellerinize sağlık,büyük bir sabırsızlıkla yeni resimleri takip edecegim.

Paylaştıgınız tohumlar da başarılı olduğum söylenemez birkısmını çimlendirmeyi başaramadım kimide hala o kadar minik ki( tohumları ekmekte elimde olmayan nedenlerden geç kalmam etkili diye düşünüyorum) yaşamayı başarırlar mı bilmiyorum:(en büyük tesellim tohumların bir kısmını ekmemiş olmam önümüzdeki yıl sizden rica edecegim daha fazla yardımla inşallah daha sağlıklı bitkiler yetiştirmeyi istiyorum.Birkez daha paylaştıgınız tohumlar,bahçeniz ve bilgileriniz için çok teşekkürler.

Teşekkürler tamaşa,
Tohum çimlendirme başlangıçta biraz zor ama hep aynı hatalar yapılıyor.
Çimlendikten sonra sakın çok su verme, torf "sıkılmış sünger" gibi olsun nemli ama ıslak değil ve gözenekli. Ayrıca bol ışık almalı ama sitrekt güneş ışığı değil.
Olduğu yerde yerde resim gönderirsen daha fazla şey söyleyebilirim.

Selamlar

Zeki Yağlı
16-06-2010, 17:05
Zeki Bey himalaya sediriniz çok güzel ve yerine çok yakışmış . Altında oturmanın keyfide eminim bir o kadar güzeldir.

Sayenizde salvia çeşitlerinin ne kadar çok olduğunu ve bahçelere ne kadar yakıştığını da görmüş oluyorum.

Toplantıda dağıttığınız "Magic Candles" sığır kuyruğunun, toprağa geçirdikten sonra yaprakları iyice gelişti ama henüz boy atamadı. İlk sene çiçek açması mı gerekiyordu, yanlış mı hatırlıyorum.

Sevgili kiraz,
Himalaya sedirini çok seviyorum altında oturmak da çok güzel ama esas Sequoia'nın altı çok koyu gölge oluyor. Yazın sıcağında çok makbule geçiyor.

Salvia ların hakikaten çok çeşidi var ve çok güzeller. Yaz boyunca daha başkarını da koyacağım buraya. Maalesef biz de daha çok tanınmıyor ve kullanılmıyor.
Belki bunları gördükten sonra başka meraklıları çıkar.

Benim Magic Candles lar açtı geçiyorlar. Yerine bağlı. Gölgede ise gecikebilirler veya bu sen hiç açmaıp gelecek seneyi bekleyebilirler.

Selamlar

Zeki Yağlı
22-06-2010, 15:32
İşlerim dolayısıyla bir süredir sizlere bahçemden görüntüler veremedim.
Bu açığın bir kısmını bugün kapatmaya çalışacağım.

Bu hafta yeni açan ve görmenizi istediğim güzeller:

Alstroemeria (Peru zambağı) ların bu hafta iki yeni cinsi:

Alstromeria aurea (Altuni):
155087

155089

ve Alstromeria 'Dandy Candy'. Bu cins diğerlerinin aksine bodur, yaklaşık 20 cm ve tüm yaz açacak(mış). Bu sene ilk defa yetiştirdim bakalım göreceğiz ne kadar sürecek ve başka ne renkleri var:
155088

Dianthus 'Arctic Fire', mevsimi biraz geçti ama çiçeğini tanımanızı istedim:
155090

Fuschia riccartonii, Istanbul da kışa dayanıklı bir fuschia cinsi. Yerini severse 1,5 metreye kadar çıkabiliyor.
155091

Zeki Yağlı
22-06-2010, 15:43
Daha önce görüntülediğim clematis lere ek olarak iki cleamtisim daha var.

Bunlardan birini yerini değiştirdim bu sene onun için biraz geç kaldı. Ama beğeneceksiniz:

Clematis texensis 'Gravety Beauty':
155096
155097

Diğeri ise büyüyen bir ağacın altında çok gölgede kaldığı için hayatından çok memnun değil. Onun da seneye yerini değiştimem gerekecek:

Clematis 'Pagoda'
155095

Geranium x oxonianum çiçeği yakın planı: küçük ama çok sevimli:
155098

Taş bahçesindeki Fuschia ve önündeki çiçek açmış Hosta:
155099

Zeki Yağlı
22-06-2010, 15:54
Dahlia açmaya başladı!

Önce sizlere üç tane Dahlia 'Fireworks' görüntüsü. Boyları 35-40 cm kadar.
155103

155101

155102

ve Dahlia 'Moonfire', yaklaşık 50 cm yaprakları kızıl kahverengi. Gelecek haftalarda başka fotoğraflarını koyacağım:
155100

Yılmaz Yalçın
22-06-2010, 16:06
Sevgili Zeki Bey,
Elinize,emeğinize sağlık..Bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için sağolun:)Devamını bekleriz.

günebakan
22-06-2010, 16:08
Zeki bey hepsi de çok güzel özellikle Fuschia riccartonii çok hoşmuş. Elinize emeğinize sağlık:)

Hhatice
22-06-2010, 16:11
Salvia barrelierii, otsu, yaklaşık 1 metre, açık mavi bir adaçayı. Çiçek fotoğrafında bir adaçayı çiçeğinin yer yönden görünümü var:
152425
152426

Salvia karvinskii, Ekim ayında çiçek açıyor ve fırsatını bulursa taa Şubat ayına kadar sürüyor. Yaklaşık 2,5 metre boyunda otsu çok yıllık. Çok az çiçeğin kaldığı dönemde bahçemde çok renk katıyor:
152427
152428

Salvialar hakkında daha çoook söylenecekler var. İnşallah ilerideki günlerde.

Benim toplantıda dağıttığınız salvia coksinia pembe açtı.Ama tohum yapmadı :(
sığır kuyruğu da yeni açtı gündüz açan çiçekleri gece kapanıyor.Pembe çok güzel çiçeği var .

Sevgili Zeki bey meşe yapraklı ortanca, Hydrangea quercifolia ve Alstroemeria 'Dandy Candy çok yıllık mı ? tohumdan mı yetiştirdiniz.?Tohum ekmek için geç mi? tohumları nereden temin edebilirim ?

Zeki Yağlı
22-06-2010, 16:21
Bahçenin bu haftaki genel görünümü hakkında bir bilgi versin diye aşağıdaki fotoğrafı koyuyorum:
155104

Tekrar olduğunu biliyorum ama Hydrangea quercifolia (Meşe yapraklı ortanca) yı yine koyuyorum. İleride iki defa daha göstermeyi umuyorum işler iyi giderse:
155105

155108

155107

Ve Lythrum salicaria:
155106

sevim4
22-06-2010, 16:22
Zeki bey harika harika.

Zeki Yağlı
22-06-2010, 16:37
Penstemon, çok yıllık, yaz başından yaz sonuna kadar açan otsu bir bitki.
Çok değişik boylu, yaprak şekilli, renkli çeşitleri var. Ayrıca kolayca melez türler üretibiliyor. Yani bir yaz penstemonla geçer mi derseniz geçer derim.
Bu hafta size iki değişik tip penstemon tanıtacağım:

Penstemon 'Firebird' (Schoenholzeri) (Ateş kuşu):
155109

Penstemon 'Burgundy' (Bordo):
155110

İlerideki haftalarda başka penstemon fotoğrafları da yükleyeceğim.

Platycodon grandiflorus (Balon çiçeği) her zamanki güzelliği ve etkileyiciliğinde:
155111

Bunu bir de bodur cinsi var. Tohumunu elde ettim amam bu sene denemeye fırsat olmadı.

Zeki Yağlı
22-06-2010, 16:43
Salvia'lar (adaçayları) çok çeşitli biliyorsunuz. Salvia Cohalulensis de bunlardan minyatür bir örneği:
155112

Sollya heterophylla tekrar görülmeye değer:

155113

ve zengin Veronica familyasından Veronica gentianoides:
155114

Zeki Yağlı
22-06-2010, 16:51
Bu haftayı belki merak edersiniz diye Clematis lerden örneklerle tamamlamak istiyorum:

Clematis 'Blekitny Aniol' (mavi melek):
155122

Clematis texensis 'Princess Diana':
155123

Clematis viticella 'Etoile Violette':
155124

Clematis viticella 'Jackmanii':
155125

Clematis viticella 'Mme. Julia Correvon':
155126

Zeki Yağlı
22-06-2010, 17:07
Sayın Yılmaz Yalçın, günebakan, sevim4,

teşekkür ederim, tekrar beklerim

cemo
22-06-2010, 17:09
Zeki bey

Clamatisleriniz dudak ucuklatıyor. Benimkileri bu durumda görmeye sanırım ömrüm yetmez:((( Sizin clematislere bakıp ahh çekmekteyim:)))

Toplantıda dağıttığınız bitkiler gayet güzel gelişmekte ancak tohumlarda başarılı olduğum söylenemez:( Bu yıl bahcede iş coktu yetişemedim herşeye doğrusu. Ehh bizim bahce bebek daha:))

Bahcenizde, nadide bitkilerinizle ,sağlıklı ve keyifli bir yaşam diliyorum size.

Sevgiler, saygılar

Zeki Yağlı
22-06-2010, 17:18
Benim toplantıda dağıttığınız salvia coksinia pembe açtı.Ama tohum yapmadı :(
sığır kuyruğu da yeni açtı gündüz açan çiçekleri gece kapanıyor.Pembe çok güzel çiçeği var .

Sevgili Zeki bey meşe yapraklı ortanca, Hydrangea quercifolia ve Alstroemeria 'Dandy Candy çok yıllık mı ? tohumdan mı yetiştirdiniz.?Tohum ekmek için geç mi? tohumları nereden temin edebilirim ?

Hatice hanım merhaba,

Salvia coccinea çok kolay tohum yapar merak etmeyin, yalnız tozlanması lazım. Arıların ve böceklerin çok dolaştığı bir yerde olsaydı keşke. Gelecek sene bahçede dökülen tohumlardan bile çıkar.

Meşe yapraklı ortanca 1,5 en ve boya ulaşan bir çalı. Ben Yalova dan Karaca arboretumundan almıştım. Bu sene çelik yaptım olmadı. Halbuki çelikten de tohumdan da kolay olması lazım. Yalnız büyümesi 5*6 yıl alır.

Alstroemeria 'Dandy Candy'yi diğer alstroemerialar gibi tohumdan yetiştirdim. Bu sene açmazlar veya tek tük açarlar diyordum ama sanki hepsi açmaya niyetli.

Çok yıllık tohumlarını https://www.jelitto.com/haupt_en.html dan temin ediyorum. Her zaman iyi ve kaliteli tohumlar geliyor.

Kısmet olursa bu sene de tohum toplayıp dağıtmayı planlıyorum ama geçen seneden biraz farklı olacak. Belki o zaman size de gönderebilirim.

Selamlar

Zeki Yağlı
22-06-2010, 17:20
Zeki bey

Clamatisleriniz dudak ucuklatıyor. Benimkileri bu durumda görmeye sanırım ömrüm yetmez:((( Sizin clematislere bakıp ahh çekmekteyim:)))

Toplantıda dağıttığınız bitkiler gayet güzel gelişmekte ancak tohumlarda başarılı olduğum söylenemez:( Bu yıl bahcede iş coktu yetişemedim herşeye doğrusu. Ehh bizim bahce bebek daha:))

Bahcenizde, nadide bitkilerinizle ,sağlıklı ve keyifli bir yaşam diliyorum size.

Sevgiler, saygılar

Çok teşekkürler cemo,

Başarmak için biraz ısrarcı olmak ve sabretmek gerekiyor.

Gerisi kolay:)

Hhatice
22-06-2010, 17:27
O zaman tohumlar için şimdiden teşekkür ederim. Ben de bir kaç gün önce Clemantis ektim .Tohumlar geç çimleniyor diye okumuştum .Merakla başında bekliyorum .Fide olarak aldığım Clemantislerden budak kırıp toprağa ektim 20 gün oldu çok canlılar tuttuklarını düşünüyorum. Sizin Clemantislarınız da çok çok güzeller maşallah ,bahçenizde sağlık ve mutluluklar dilerim .

cemo
22-06-2010, 17:36
Çok teşekkürler cemo,

Başarmak için biraz ısrarcı olmak ve sabretmek gerekiyor.

Gerisi kolay:)

Israr varda, sabır pek az ben de. Neredeyse, bugün dikeyim yarın açsın diyeceğim:p

Yolladığınız tohumlardan cıkan birkaç fidenin gözüne bakmaktayım. Sanırım sabrımı deniyorlar:)

Sevgiler

Kiraz
22-06-2010, 17:51
Bahçenin bu haftaki genel görünümü hakkında bir bilgi versin diye aşağıdaki fortoğrafı koyuyorum:
155104

Zeki Bey, arkada gözüken mor çiçekli nedir? Çok dikkat çekici. Bu karenin tamamını çok beğendim, emeğinize sağlık.

Zeki Yağlı
22-06-2010, 20:17
Zeki Bey, arkada gözüken mor çiçekli nedir? Çok dikkat çekici. Bu karenin tamamını çok beğendim, emeğinize sağlık.

Teşekkür ederim sevgili kiraz,

Önde görünen Clematis viticella 'Venosa Violacea' (Mor damarlı diye tercüme edilebilir) en arkadaki yine bir Clematis ama türünü bilmiyorum.

Zeki Yağlı
22-06-2010, 20:20
Israr varda, sabır pek az ben de. Neredeyse, bugün dikeyim yarın açsın diyeceğim:p

Yolladığınız tohumlardan cıkan birkaç fidenin gözüne bakmaktayım. Sanırım sabrımı deniyorlar:)

Sevgiler

Anlaşıldı:)
Sanıyorum sen kaktüs uzmanısın, ama tüm çiçekler kaktüs gibi değil horlanmaya hırpalanmaya gelmez. Sakın sabrını onlar üzerinde deneme:)

Çok sevgiler

fizban
22-06-2010, 22:45
Güzelliklerden başım mı döndü yoksa bana mı öyle geldi?!
Bilmediğim ne çok bitki varmış meğerse..

Heveslenmemek ne mümkün! Güvenilir tohum adresi için teşekkürler.

.

zeynep dila
22-06-2010, 23:31
Sayın Zeki Yağlı,
Meşe yapraklı ortancanıza bakmaya doyamadım. İki defa değil defalarca fotoğrafını koysanız bu güzelliğe değer. Bizim buralarda bulabileceğimi sanmıyorum ama ilk defa gördüğüm bu güzelliği hemen Bandırma ve civarında aramaya başlıyacağım.

fmerry
23-06-2010, 08:31
Çok güzel bunlar ,harika
Bahçem yok hepsinden canım çekiyor terasımdaki çiçekler bir büyüdümü saracak heryeri.Ben sizin bahçelere baktıkça içim gidiyor bütünrenkler birarada

woltran25
23-06-2010, 10:14
Azizim çok güzel bahçe yapmışsınız, kutlarım.

Selim-i Ahir
23-06-2010, 10:23
Bu güzel göz ziyafeti için çok teşekkürer Zeki Bey.
Harika bir bahçe olmuş; elleriniz dert görmesin.

Zeki Yağlı
23-06-2010, 10:34
Güzelliklerden başım mı döndü yoksa bana mı öyle geldi?!
Bilmediğim ne çok bitki varmış meğerse..

Heveslenmemek ne mümkün! Güvenilir tohum adresi için teşekkürler.

.

Herşey bir hevesle başlıyor işte! Hevesiniz eksilmesin hiç!

#150 de verdiğim adres çok yıllık (=perennial) ları temin ettiğim adres.

Yıllık bitkilerde ise eskiden şu adresi tercih ediyordum: http://www.thompson-morgan.com/.

İki senedir de şu adresi tercih ediyorum:http://www.swallowtailgardenseeds.com/index.html

Kolay gelsin:)

Zeki Yağlı
23-06-2010, 10:45
Sayın Zeki Yağlı,
Meşe yapraklı ortancanıza bakmaya doyamadım. İki defa değil defalarca fotoğrafını koysanız bu güzelliğe değer. Bizim buralarda bulabileceğimi sanmıyorum ama ilk defa gördüğüm bu güzelliği hemen Bandırma ve civarında aramaya başlıyacağım.

Meşe yapraklı ortanca gerçekten güzel ama aldanmayın çiçekler yalnız 3 hafta sürer, sonra 2 hafta kadar da kuru çiçekler.

Ondan sonra eğer yapraklar sıcaktan kavrulmaz, böcekler yemezse ve bulunduğu yerde gece ve gündüz sıcaklık farklı yüksekse çok güzel sonbahar yaprağı rengi verir.

O da şöyle bir şey olur:

155307

Özetle tüm mevsim değişik yönleri ön plana çıkar.

Selamlar

Zeki Yağlı
23-06-2010, 10:49
Sevgili fmerry, woltran25, Selim-i Ahir,

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Ara sıra uğrarsanız başka güzellikler de görme fırsatı olabilir.

Selamlar

hozat
23-06-2010, 11:08
Zeki Bey,

Size,ağaçlar.net 6. yıl toplantısından bir kare sunmak istedim.

Elinizdeki tüm fide ve tohumları paylaştıktan sonra, yüreğinizden yüzünüze yansıyan mutlu ifade gözlerden kaçacak gibi değildi.

Ayrıca o gün, sizden aldığım Kaliforniya Gelinciği bol çiçek açarak beni çok mutlu etti.

155309

155310

Yılmaz Yalçın
23-06-2010, 11:26
Her ne kadar toplantıya katılamamışsam da Zeki Bey'le tanışma fırsatım oldu.Gerçekten de kendisi çok mütevazi,paylaşmayı seven ve altın kalpli birisi.

Zeki Yağlı
23-06-2010, 11:48
Zeki Bey,

Size,ağaçlar.net 6. yıl toplantısından bir kare sunmak istedim.

Elinizdeki tüm fide ve tohumları paylaştıktan sonra, yüreğinizden yüzünüze yansıyan mutlu ifade gözlerden kaçacak gibi değildi.

Ogün, sizden aldığım Kaliforniya Gelinciği bol çiçek açarak beni çok mutlu etti.

155309

155310

Sevgili hozat,

Çok düşüncelisiniz, hassassınız. Teşekkür ederim.

Teşhisiniz doğru. Sizlerle tanışmaktan ve o mevsimde elimde olanları paylaşmaktan gerçekten mutlu oldum.

Bir düşüncemi açıkça ifade etmek istiyorum. Çiçek ve bahçe konularında diğer ülkelerden çok geriyiz.
Bu açığın kapanması lazım. Bunun mümkün olduğunu düşünüyorum.
Eğer insanlara güzel bitki örnekleri, güzel bahçe örnekleri gösterilirse, referans değişir, çıta yükselir. Samimi olarak inanıyorum ki herkes bugünkünlerden çok daha ileri bahçeler peşinde koşar.

Bir örnek vereyim. Eskiden futbol sahalarında çim olmazdı, durmazdı. Futbol toz toprak, veya bataklık çamur içinde oynanırdı. Sonra Özal zamanında ölçüt değişti. Bugün en mütevazi yerlerde bile düzgün çim yapılmaya çalışılıyor ve başarılıyor.

Bunun gibi örnekleri çoğaltmak mümkün.

Bu çerçeve içinde kendi bilgi ve tecrübemi bu işe samimi olarak gönül veren kişilerle paylaşarak referansın, ölçütün değişmesine katkıda bulunmak istiyorum.

Başarabilirsem esas o zaman mutlu olacağım.

Selamlar sevgiler.

Hhatice
23-06-2010, 16:12
Meşe yapraklı ortanca gerçekten güzel ama aldanmayın çiçekler yalnız 3 hafta sürer, sonra 2 hafta kadar da kuru çiçekler.

Ondan sonra eğer yapraklar sıcaktan kavrulmaz, böcekler yemezse ve bulunduğu yerde gece ve gündüz sıcaklık farklı yüksekse çok güzel sonbahar yaprağı rengi verir.

O da şöyle bir şey olur:

155307

Özetle tüm mevsim değişik yönleri ön plana çıkar.

Selamlar

Zeki bey benim balkonuma çay içmeye davet ediyorum sizi.Zeynep'le azıcık kulaklarınızı çınlattık .Okursanız anlayacaksınız :)
Sevgiler

Hhatice
23-06-2010, 16:13
Her ne kadar toplantıya katılamamışsam da Zeki Bey'le tanışma fırsatım oldu.Gerçekten de kendisi çok mütevazi,paylaşmayı seven ve altın kalpli birisi.

Kesinlikle çok haklısın Yılmaz'cım.

Zeki Yağlı
03-07-2010, 12:38
Geçen hafta (27 Haziran) sizlere bahçenin durumu hakkında fotoğraflar sunamadım.

Önce bir kaç genel bahçe görüntüsü!

Ön bahçe balkondan:

157530

Ön bahçe iki derinlik:

157529

157531

sevim.K
03-07-2010, 13:20
Yine beklerim.

Selamlar

Uğranmazmı hiç:). Her uğradığımızda aynı hayranlık ifadelerini sunacağız sanırım. Emeklerinize sağlık. Allah sağlıkla keyifle oturmayı, sefasını sürmeyi nasibetsin.:)

Zeki Yağlı
03-07-2010, 13:22
Bildiğiniz gibi bitkiler belli bir dönemde çiçek açıyorlar.

Örneğin Aubrieta(obrezyalar) lar ve arabis (kaya teresi) ler erken baharda.
Dianthus (Karanfiller) daha sonra, Geranium (Turna gagaları) daha sonra, gibi.

Clematislerin bir çok çeşidi var ama esas olarak erken bahar ve yazın açanlar diyebiliriz.

Ama hepsinin çiçek açma süreleri tüm yaz mevsimi değil. Bazıları 15 gün bazıları 1 ay en kabadayıları 2 ay çiçek veriyorlar. Eee tabiat ana onlara çiçekten sonra tohum yapıp kış donlarına kalmadan nesillerini sürdürme görevi vermiş.

Böyle olunca bitkinin çiçeğinin geçip arkasından görüntüsü her zaman güzel olmayan çiçeği geçmiş bitkiye bakmaktan kurtulmak için çözüm, yan yana veya üst üste, birbirini arkasından dönem dönem açan bitkiler yerleştirip böylece, biri bitince diğerinin açması ile bahçenin sürekli renkli, canlı, ilgi çekici olarak kalmasını sağlamaya çalışmak.

Tabii çiçek açma veya ilgi çekici diğer dönemlerini, boylarını, renklerini, güneş, ışık, nem ihtiyaçalarını tutturmak bayağı zor.

Elinde çok bitki bulundurmak, bunların huyunu suyunu okuyarak öğrenmeye çalışmak ve kitaplardan öğrendiklerinizin de bizim iklimimize ve bahçemizdeki mikro ortama nasıl uyduğunu da ayrıca deneyerek keşfetmek gerekitiriyor.

Bu da zamanla yılmadan uğraşarak, deneyerek, yanılarak oluyor.

Bahçemde bu uygulamayı tarhlarımda yapmaya çalışıyorum.

Onun için dikkatle bakarsanız aynı çerçeve içinde değişik zamanlarda farklı güzellikler bulabilirsiniz. Bazı karelerde önemli bitkilerin yakın planlarını da vermeye çalışacağım.

Soracağınız sorulara da elimden geldiğince cevap vermeye çalışırım.

Şimdi birkaç tarh:

Agapanthus lar açmaya başladı. Geçmeye başlayan turuncu Alstroemeria aurea ile bir görüntüsü:
157534

Aşağıdaki fotoğraflar uzun tarhın. Yaklaşık 12 metre uzunluğunda, eni ise 3 ila 4 metre arasında değişiyor. Doğuya, biraz kuzeye bakıyor.

157536

157537

157538

Zeki Yağlı
03-07-2010, 13:33
Uğranmazmı hiç:). Her uğradığımızda aynı hayranlık ifadelerini sunacağız sanırım. Emeklerinize sağlık. Allah sağlıkla keyifle oturmayı, sefasını sürmeyi nasibetsin.:)

Teşekkür ederim Sevim hanım,

İyi dileklerinizin cümlemize nasip olsun:)

Zeki Yağlı
03-07-2010, 13:44
Uzun tarh da geçen hafta, daha önce açmış olan, Clematisler, Geranium psilostemon, vs lere ek olarak 27 Haziran haftasında açan,

Flipendula rubra 'Venusta'. Ondan bir görüntü vereyim, gerisini 3 Temmuz haftası fotoğrafları araında vereyim de zaman sırası bozulmasın:

2,5 metre boyunda otsu bir çok yıllık. Çiçeği de ne kadar pamuk helvasına benziyor değil mi?

157546

acemifüsun
03-07-2010, 13:47
Zeki bey gerçekten çok güzel, aynı pamuk helva:) Bu güzelleri bize tanıttığınız için çok teşekkürler:)

Zeki Yağlı
03-07-2010, 13:48
Sollya heterophylla yı daha önce tanıtmıştım.

1,5 metre boyunda Avustralya kökenli. Soğuğa dayanıklı olmadığı için saksıya dikmek lazım. Geçen sene dağıttığım tohumlardan hiçbir haber alamadım.

Ben çok seviyorum. Size şimdiki halini göstereyim:

157547

157548

Zeki Yağlı
03-07-2010, 14:09
Geçen Dahlia 'Fireworks' ün kırçıl renklerini pek beğenmemiştim. Dahlia 'Figaro' nun düz renklerini daha çok seviyordum.

Bu sene sanki rüzgar döndü gibi. Bakalım siz hangisini daha çok seveceksiniz?

Dahlia variabilis 'Fireworks':

Dikkat! ön tarafta "çömelen" güzel Alstromeria 'Dandy Candy'

157550

157552

Dahlia variabilis 'Figaro':

157551

Güngör Salman
03-07-2010, 14:12
Sollya heterophylla, çok güzel.

Zeki Yağlı
03-07-2010, 14:19
Zeki bey gerçekten çok güzel, aynı pamuk helva:) Bu güzelleri bize tanıttığınız için çok teşekkürler:)

Merhaba Füsun hanım,

Bu hafta daha güzel fotoğraflarını çektim onları da ilk fırsatta koyacağım.

Selamlar

Zeki Yağlı
03-07-2010, 14:23
Sollya heterophylla, çok güzel.

Güngör hanım merhaba,

Bu bitkinin yere, hem mahzun, hem neşeli bakan, sevimli çiçekleri bana müthiş mutluluk veriyor.

Bence çok güzel bir iç mekan bitkisi de olabilir, mesela herkesin artık bıktığı benjamin yerine. Ama bahçesi olmayanlar yazın balkona, güneşe çıkarırlarsa çok daha mutlu olur.

Selamlar

nurcanaybay
03-07-2010, 16:42
[QUOTE=Zeki Yağlı;667456]Bildiğiniz gibi bitkiler belli bir dönemde çiçek açıyorlar.

birbirini arkasından dönem dönem açan bitkiler yerleştirip böylece, biri bitince diğerinin açması ile bahçenin sürekli renkli, canlı, ilgi çekici olarak kalmasını sağlamaya çalışmak.

Tabii çiçek açma veya ilgi çekici diğer dönemlerini, boylarını, renklerini, güneş, ışık, nem ihtiyaçalarını tutturmak bayağı zor.

Özellikle soğanlı bitkiler de, bu konu üzerin de çok kafa yoruyorum.
Her şeyi not alıyorum ( ilk yaprak ne zaman görüldü ,çiçeklenme ve süresi
vs. ) o kadar detaylı bir konu ki hata yapa yapa yıllar geçiyor , her şey şöyle yerli yerine oturuvermiyor :)

Suyunu ,güneşini ,yer kaplıyacağı alanı düşün yine yetmiyor ..bu sefer de
renk karmaşası olmasın diyorsun .Çok zor bir zevk bu çook zor Zeki bey ,bu öğrenime ilk öğretim dönemin de başlamak lazım ,hatta zorunlu dersler den biri
olmalı :)

Kiraz
03-07-2010, 16:46
Zeki Bey, her eklenen fotoğrafta hayranlığım daha da artıyor.

"...Böyle olunca bitkinin çiçeğinin geçip arkasından görüntüsü her zaman güzel olmayan çiçeği geçmiş bitkiye bakmaktan kurtulmak için çözüm, yan yana veya üst üste, birbirini arkasından dönem dönem açan bitkiler yerleştirip böylece, biri bitince diğerinin açması ile bahçenin sürekli renkli, canlı, ilgi çekici olarak kalmasını sağlamaya çalışmak..." demişsiniz ya, gayretim de bu ama biraz da olsa bunun sağlamanın bile yıllarımı alacağını biliyorum. Bu nedenle bahçenizi daha çok seviyorum, çok emek verilmiş, çok iyi izlenmiş- dinlenmiş, çok araştırma yapılmış ve en güzeli bunları bahçede yaşayan siz, bahçede yaşayan bitkilerle karşılıklı alış verişle yapmışsınız.

Bahçenizin kenarlarındaki hatlar (kıvrımlar) da beni etkileyen noktalardan.

Bitkilerden henüz söz edemiyorum, çoğunu daha önce hiç görmemiştim, tanımıyorum, izleme safhasındayım. Sollya heterophylla beğenilmeyecek gibi değil.

cemo
03-07-2010, 16:58
Birgün, sizin kadar bu işin piri olurmuyuz acaba;)

Bu bahçe, insanı mest ediyor. Sevgiyle, sağlıkla yaşayın.

Zeki Yağlı
03-07-2010, 22:48
[QUOTE=Zeki Yağlı;667456]Bildiğiniz gibi bitkiler belli bir dönemde çiçek açıyorlar.

birbirini arkasından dönem dönem açan bitkiler yerleştirip böylece, biri bitince diğerinin açması ile bahçenin sürekli renkli, canlı, ilgi çekici olarak kalmasını sağlamaya çalışmak.

Özellikle soğanlı bitkiler de, bu konu üzerin de çok kafa yoruyorum.
Her şeyi not alıyorum ( ilk yaprak ne zaman görüldü ,çiçeklenme ve süresi
vs. ) o kadar detaylı bir konu ki hata yapa yapa yıllar geçiyor , her şey şöyle yerli yerine oturuvermiyor :)

Suyunu ,güneşini ,yer kaplıyacağı alanı düşün yine yetmiyor ..bu sefer de
renk karmaşası olmasın diyorsun .Çok zor bir zevk bu çook zor Zeki bey ,bu öğrenime ilk öğretim dönemin de başlamak lazım ,hatta zorunlu dersler den biri
olmalı :)

Nurcan hanım, bence başkalarının yaptıklarından, tecrübelerinden yararlanmak lazım.
Bunun bir yöntemi güzel kitaplar. Ben yararlanmaya çalışıyorum.

Çocuklara bunları öğretmeye başlatmak fikrine katılıyorum. Bence bu yavaş yavaş olacak. Onlar önlerinde güzel örnekleri gördükçe ölçütleri değişecek.
Şimdilerde belediyeler birşeyler yapıyor, kuruluşlar yapıyor, şahışlar yapıyor. Bakın ağaçlar.net gibi bir paylaşım ortamı var.

Olacak olacak biraz daha sabır ve gayret:)

Yılmaz Yalçın
03-07-2010, 22:57
Bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum.

nkoksal
03-07-2010, 22:58
Zeki bey bende sizin gibi Penstemonları çok seviyorum. Bütün yaz çiçek açtıklarını söylemişsiniz bunu sağlamak için ne yapıyorsunuz? Benimkiler bir defa açıyor ve geçiyor.

Zeki Yağlı
03-07-2010, 23:03
Zeki Bey, her eklenen fotoğrafta hayranlığım daha da artıyor.

"...Böyle olunca bitkinin çiçeğinin geçip arkasından görüntüsü her zaman güzel olmayan çiçeği geçmiş bitkiye bakmaktan kurtulmak için çözüm, yan yana veya üst üste, birbirini arkasından dönem dönem açan bitkiler yerleştirip böylece, biri bitince diğerinin açması ile bahçenin sürekli renkli, canlı, ilgi çekici olarak kalmasını sağlamaya çalışmak..." demişsiniz ya, gayretim de bu ama biraz da olsa bunun sağlamanın bile yıllarımı alacağını biliyorum. Bu nedenle bahçenizi daha çok seviyorum, çok emek verilmiş, çok iyi izlenmiş- dinlenmiş, çok araştırma yapılmış ve en güzeli bunları bahçede yaşayan siz, bahçede yaşayan bitkilerle karşılıklı alış verişle yapmışsınız.

Bahçenizin kenarlarındaki hatlar (kıvrımlar) da beni etkileyen noktalardan.

Bitkilerden henüz söz edemiyorum, çoğunu daha önce hiç görmemiştim, tanımıyorum, izleme safhasındayım. Sollya heterophylla beğenilmeyecek gibi değil.

Sevgili kiraz,

Benim bu konuda bir düşüncem var: çiçeklerin latince adını öğrenin!.

O zaman herşey çok değişiyor. Nasıl kalabalık bir caddede, örneğin İstanbulda İstiklal caddesinde yürürken tanıdık, bildik bir dosta rastlayıınca insan seviniyor, o kadar yabancı arasında kendini daha mutlu hissediyorsa, karışık, değişik bir bahçede, ormanda, adını bildiğiniz bir bitki, aynı duyguyu veriyor.

Aaa, bir dost diyorsun!

Ondan sonra latince adını bildiğin bu dostun yazılışını da biliyorsan internette sonsuz bilgilere, bahçelere ulaşabiliyorsun.

Artık bugün Google (Türkçeye) Çevir kolaylığı ile ben yabancı dil bilmiyorum bahanesi de kalmıyor.

Al sana ilerlemek için önemli bir tavsiye:)

Ondan sonra, dostlar çemberi genişliyor. İstiklal caddesinde tanıdıkların sayısı artıyor, özgüven geliyor insana.

Tanımadığına da çekinmeden "Hey sen kimsin?" diye sorabiliyorsun.

Durma çık yola, umduğundan daha kolay!

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
03-07-2010, 23:05
Birgün, sizin kadar bu işin piri olurmuyuz acaba;)

Bu bahçe, insanı mest ediyor. Sevgiyle, sağlıkla yaşayın.

Olursun cemo olursun.

Formülün bir kısmını kiraza yukarıda çıtlattım:)

Sen de uygula, farkını göreceksin:)

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
03-07-2010, 23:06
Bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için teşekkür ediyorum.

Sağolasın Yılmaz Bey,

Rudbeckia'lar nasıl gidiyor?

Selamlar

Zeki Yağlı
03-07-2010, 23:19
Zeki bey bende sizin gibi Penstemonları çok seviyorum. Bütün yaz çiçek açtıklarını söylemişsiniz bunu sağlamak için ne yapıyorsunuz? Benimkiler bir defa açıyor ve geçiyor.

Sayın nkoksal,

"Bütün yaz çiçek açıyor"u şöyle anlamak lazım.

Tabii hepsinin bir esas, yoğun çiçeklenme dönemi var.

Bunu dışında daha az miktarlarda ama uzun süre ile çiçek almak mümkün.

Bunun için şunları deneyin:

Bitki güneşte olmalı ama öğleden sonra güneşinden korumalı bir yerde olsun. Sabah, öğleye kadar güneşli bir yer gibi.

Bu dönemde ihtiyaca yetecek kadar çiçeği tohuma bırakıp, diğer geçmeye yüz tutan çiçekleri, hemen bir alt yaprak üstünden kopartıp, bitkinin enerjisini korumak yararlı.

Çiçek gübresi, domates gübresi bir gübreler ile 15 günde bir beslemek.

Bir de bazı türler, daha uzun süre çiçek açabiliyor.

Tüm yaz açan çiçeği bu anlamda anlıyorum ben.

Umarım yukarıdaki bilgiler faydalı olur.

Selamlar

nkoksal
04-07-2010, 21:42
Bilgiler için teşekkür ederim Zeki bey, birde sizin önerdiğiniz gibi deneyeyim. Teşekkürler

Satı Uğurtan
05-07-2010, 00:54
Geçen hafta (27 Haziran) sizlere bahçenin durumu hakkında fotoğraflar sunamadım.

Önce bir kaç genel bahçe görüntüsü!

Ön bahçe balkondan:

157530

Ön bahçe iki derinlik:

157529

157531
Sevgili Zeki Yağlı, bahçenizi gezmek bana huzur ve mutluluk veriyor, beni resmen dinlendiriyor, elinize emeğinize sağlık sevgiler.

Orhan Özbilgiç
05-07-2010, 03:08
[QUOTE=Kiraz;667553]Zeki Bey, her eklenen fotoğrafta hayranlığım daha da artıyor.

Bahçenizin kenarlarındaki hatlar (kıvrımlar) da beni etkileyen noktalardan...

Zeki Bey;
Bende o kıvrımlara meftun olanlardanım. Ama geç kalmış sayılmam! Kolaylıkla, üstelik hiçbir bitkiyi yerinden oynatmadan, yapabileceğimi sanıyorum.

Birde; henüz 2-2,5 metre boyundaki Himalya Sedirimin 10-15 yıl sonraki halini sizin bahçenizdekine bakarak tahayyül ediyorum.:rolleyes:

Selamlar.

Yılmaz Yalçın
05-07-2010, 09:18
Sağolasın Yılmaz Bey,

Rudbeckia'lar nasıl gidiyor?

Selamlar

Sevgili Zeki Bey,

Rudbeckia'ları bol güneş alan bir yere dikmiştim bahçede ancak bir kısmı geçen haftaki aşırı yağışlardan sonra çürüdü ve kayboldu..Sanırım fazla suyu sevmiyorlar.Kalanların dibini çapaladım biraz keyifsizler.

Zeki Yağlı
05-07-2010, 14:44
Sevgili Zeki Yağlı, bahçenizi gezmek bana huzur ve mutluluk veriyor, beni resmen dinlendiriyor, elinize emeğinize sağlık sevgiler.

Satı hanım,

Böyle bir his edindiğiniz için çok memnun oldum.

Her zaman yeni fotoğraflar koyacağım.

Yine beklerim.

Selamlar

Zeki Yağlı
05-07-2010, 14:57
[QUOTE=Kiraz;667553]Zeki Bey, her eklenen fotoğrafta hayranlığım daha da artıyor.

Bahçenizin kenarlarındaki hatlar (kıvrımlar) da beni etkileyen noktalardan...

Zeki Bey;
Bende o kıvrımlara meftun olanlardanım. Ama geç kalmış sayılmam! Kolaylıkla, üstelik hiçbir bitkiyi yerinden oynatmadan, yapabileceğimi sanıyorum.

Birde; henüz 2-2,5 metre boyundaki Himalya Sedirimin 10-15 yıl sonraki halini sizin bahçenizdekine bakarak tahayyül ediyorum.:rolleyes:

Selamlar.

Orhan Bey merhaba,

Tarh bodürlerinin yapılması bahçenin çehresini bayağı değiştiriyor.
Toprağı biraz yükseltmiş oluyorsunz. Bu vesile ile biraz daha iyi toprak ve/veya organik madde ekliyorsunuz. İnanın çiçekler de çok mutlu oluyor buna ve kat kat geri ödüyorlar.

Evet sedirim 15 sene de bu duruma geldi. Sizin de o günlere sağlıkla ulaşmanızı dilerim.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
05-07-2010, 15:00
Sevgili Zeki Bey,

Rudbeckia'ları bol güneş alan bir yere dikmiştim bahçede ancak bir kısmı geçen haftaki aşırı yağışlardan sonra çürüdü ve kayboldu..Sanırım fazla suyu sevmiyorlar.Kalanların dibini çapaladım biraz keyifsizler.

Yılmaz bey sağlık olsun.

Çok yıllık olan Rudbeckia h. sullvantii 'Goldsturm' biraz arsızdır.
Kendisini kurtaracağını sanıyorum.

Yoksa telafi ederiz.

Selamlar

Satı Uğurtan
05-07-2010, 15:10
Satı hanım,

Böyle bir his edindiğiniz için çok memnun oldum.

Her zaman yeni fotoğraflar koyacağım.

Yine beklerim.

Selamlar
Sevgili Zeki Yağlı, davetinize teşekkürler ben zaten hep geziyorum:)
Çünki gerçekten beni dinlendiriyor, çok zevkli yerleştirilmiş çok uyumlu dizayn edilmiş, oldukça dinlendirici, elerinize sağlık.

Yılmaz Yalçın
05-07-2010, 15:17
Yılmaz bey sağlık olsun.

Çok yıllık olan Rudbeckia h. sullvantii 'Goldsturm' biraz arsızdır.
Kendisini kurtaracağını sanıyorum.

Yoksa telafi ederiz.

Selamlar

Çok teşekkür ediyorum Zeki Bey umarım kurtarırım da çiçeklerini görürüm:)Elimden geleni yapacağım..Suyu çok sevmiyor sanırım.Ya da sizin bahçenin bol vitaminli toprağından benim sıkı,killi bahçe toprağına geçince uyum sağlamakta sorun yaşamış olabilirler.

oceanheart
05-07-2010, 16:54
Merhaba Zeki Bey,

Bahçenizi hayranlıkla izlemeye devam ediyorum.Açıkçası Sollya heterophylla yı tohumdan mı yetiştirdiniz bilemiyorum ben defalarca internetten tohum alıp denedim ama başaramadım acaba tohumlar henüz çok tazeyken mi ekilmesi gerekiyor bilemiyorum.Bu sene sonu tohum dağıtımınız olursa sollya ve salvia patens tohumlarınıza talibim ben de bahçenize yakışacağını düşündüğüm bazı eğreltilerden **** havuzunuz varsa tropikal nilüfer verebilirim size.Tabi sizin gibi bir üstada birşey teklif ederken sizin zaten sahip olduğunuz **** bahçenizdeki elemeye girememiş bitki olmasından da çekinmiyor değilim.

saygılar,

ciceksever70
05-07-2010, 17:09
Zeki bey, nefesim kesilerek gezdim bahcenizi. Yesilin tonlari ve bollugu, clematisler... Hangi birinden bahsetmeli bahcenizin peyzaji mükemmel. Lütfen bol bol resim ekleyin. Bizim gibi bu ise birkac yil önce baslayan bahcivanlarin sizden ögrenecegi cok sey var. Saygilar.

Zeki Yağlı
05-07-2010, 17:28
Merhaba Zeki Bey,

Bahçenizi hayranlıkla izlemeye devam ediyorum.Açıkçası Sollya heterophylla yı tohumdan mı yetiştirdiniz bilemiyorum ben defalarca internetten tohum alıp denedim ama başaramadım acaba tohumlar henüz çok tazeyken mi ekilmesi gerekiyor bilemiyorum.Bu sene sonu tohum dağıtımınız olursa sollya ve salvia patens tohumlarınıza talibim ben de bahçenize yakışacağını düşündüğüm bazı eğreltilerden **** havuzunuz varsa tropikal nilüfer verebilirim size.Tabi sizin gibi bir üstada birşey teklif ederken sizin zaten sahip olduğunuz **** bahçenizdeki elemeye girememiş bitki olmasından da çekinmiyor değilim.

saygılar,

Hamit Bey merhaba,

Sollya yı tohumdan yetiştirdim. Bitkiyi RHS'ın aylık dergisi the Garden'da tanımıştım. Tohumlarını da RHS'ın yıllık tohum dağıtımından temin ettim.
Bazen bazı şeyler denk de geliyor demek ki.

Size bu seneki sollya ve salvia patens tohumlarından mutlaka göndereceğim.

Bazı bitkilerden bıkıp vazgeçtiğim oldu ama sizde olan, bahçemde olmayan bitkilerden mutlaka isterim. Havuzum yok onun için çok sevmeme rağmen nilüfer istemeyeceğim ama hiç eğreltim yok.

Bahçenizi bir de o gözle gezeceğim.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
05-07-2010, 17:32
Zeki bey, nefesim kesilerek gezdim bahcenizi. Yesilin tonlari ve bollugu, clematisler... Hangi birinden bahsetmeli bahcenizin peyzaji mükemmel. Lütfen bol bol resim ekleyin. Bizim gibi bu ise birkac yil önce baslayan bahcivanlarin sizden ögrenecegi cok sey var. Saygilar.

Sevgili ciceksever70,

Teşekkür ederim.
Anladığım kadarı ile siz Graz'da oturuyorsunuz. Oralarda daha neler vardır kimbilir?
Yine de arasıra uğrayın, her zaman değişik brişeyler bulabilrisiniz.

Selamlar, sevgiler

cetasule
05-07-2010, 18:04
Sayın Zeki Bey

Bahçeniz Çok ama çok güzel

Sevdiklerinizle birlikte sağlık ve mutluluklar dilerim

ciceksever70
05-07-2010, 19:08
Sevgili ciceksever70,

Teşekkür ederim.
Anladığım kadarı ile siz Graz'da oturuyorsunuz. Oralarda daha neler vardır kimbilir?
Yine de arasıra uğrayın, her zaman değişik brişeyler bulabilrisiniz.

Selamlar, sevgiler

Haklisiniz Zeki bey buralarda bahcivanlik insanlarin baslica hobisi, halk sporumuz diyorlar. Daginik, bakimsiz bahce göremezsiniz. Oldukca yüksek oranda yagan yagmurlar da dogayi yemyesil tutuyor. Daglik bir ülke olmasindan dolayi bahceler hep yamaclarda bicmek cok zor oluyor ama ugrasiyoruz sevdigimiz icin.
Cennet kösesi bahcenize ugrayacagimdan emin olabilirsiniz. Baktigim resimlerin tadini cikarmak icin tekrar tekrar gezmem gerekecek.

oceanheart
06-07-2010, 07:58
Anlayışınıza çok teşekkür ederim Zeki Bey,

Bende sanırım 15 çeşitin üzerinde eğrelti mevcut bu çeşitlerin çoğu İzmirde, İstanbulda 5-6 çeeşit mevcut ama şu anda İzmirdeyim ve İstanbula dönerken saksıda fazla olanlardan size getireceğim.Özelden adres ve tel numarası verebilirseniz hiç arabadan indirip hırpalamadan direk size de getirebilirim.

saygılar

oceanheart
06-07-2010, 07:58
Zeki Bey bahçenizde monarda da göremedim dilerseniz ondan da getirebilirim.

Zeki Yağlı
06-07-2010, 10:16
Anlayışınıza çok teşekkür ederim Zeki Bey,

Bende sanırım 15 çeşitin üzerinde eğrelti mevcut bu çeşitlerin çoğu İzmirde, İstanbulda 5-6 çeeşit mevcut ama şu anda İzmirdeyim ve İstanbula dönerken saksıda fazla olanlardan size getireceğim.Özelden adres ve tel numarası verebilirseniz hiç arabadan indirip hırpalamadan direk size de getirebilirim.

saygılar

Çok teşekkür ederim. Telefonumu özel mesajla gönderdim.

Selamlar

Zeki Yağlı
06-07-2010, 10:34
Zeki Bey bahçenizde monarda da göremedim dilerseniz ondan da getirebilirim.

Monarda Didyma 'Cambridge Scarlet' im var. Onlar bu haftaki fotoğraflar arasına girecekti:)

158128

Çok teşekkür ederim.

Selamlar

oceanheart
09-07-2010, 09:22
Söyledim ya zaten Zeki Bey sizin yanınızda bitkilerden bahsederken ihtiyatlı olmak lazım diye.Eğer beyaz **** koyu mor-bordo arası arkadaşları yoksa monardalarınızın yardımcı olabilirim.

Zeki Yağlı
09-07-2010, 09:57
Söyledim ya zaten Zeki Bey sizin yanınızda bitkilerden bahsederken ihtiyatlı olmak lazım diye.Eğer beyaz **** koyu mor-bordo arası arkadaşları yoksa monardalarınızın yardımcı olabilirim.

Sevgili oceanheart, dilinize düşmekten korkuyorum:)

'Cambridge Scarlet' dışındakilerden memnuniyetle bahçeme koyarım.
Şimdiden teşekkür ederim.
Selamlar

ROSE1000
09-07-2010, 10:56
Sizi tebrik ediyorum...adeta cennetten bir köşe olmuş...)))

Kiraz
09-07-2010, 11:09
Monarda Didyma 'Cambridge Scarlet' im var. Onlar bu haftaki fotoğraflar arasına girecekti:)

158128

Çok teşekkür ederim.

Selamlar

Zeki Bey, bu çiçekten bir kök de bende var, tek çiçek ammasına rağmen çok sevdim ama gelişmiş halini merak ediyordum. Bahçenizde dikili olduğu ortam nasıl, ne kadar zamanda bu kadar gürleşti, hangi aylarda çiçekli oluyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

nazlı06
09-07-2010, 12:15
Huzur dolu bir bahçe bir bardak çay eşliğinde gezinmek çok güzel. yetiştirip büyütenlerin ellerine sağlık.

Zeki Yağlı
09-07-2010, 12:35
Zeki Bey, bu çiçekten bir kök de bende var, tek çiçek ammasına rağmen çok sevdim ama gelişmiş halini merak ediyordum. Bahçenizde dikili olduğu ortam nasıl, ne kadar zamanda bu kadar gürleşti, hangi aylarda çiçekli oluyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

Sevgili kiraz,

Monarda didyma, otsu bir çok yıllık. Her sene kışın toprak üstünde kısım kuruyor ertesi sene tekrar çıkıyor. Köklerden hızlı yayılıyor. Her sene bölüp birçok bitki elde edebilirsiniz.

Tek istediği güneş. Ben birkaç sene daha gölge bir yerde denedim çok iyi olmadı. Bu sene tam güneşe çıkardım. Çok memnun oldular.

Selamlar

Zeki Yağlı
09-07-2010, 12:37
Sayın ROSE1000, sayın nazlı06,

Çok teşekkkür edrim.

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
10-07-2010, 10:16
Geçen hafta size Filipendula rubra 'Venusta' yı tanıtmıştım http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=667466&postcount=174 başlığında.

Şimdi size birkaç değişik fotoğrafını sunayım:

Peyzaj içindeki yeri:
159316

Solmaya başlamış bir dal:

159317

Yakın planlar:

159318

159319

Yücel Canpolat
10-07-2010, 10:39
Sayın Zeki Bey bahçenize konuk oldum, konuk olduğum için çok mutlu oldum.ellerinize yüreğinize emeklerinize sağlık,Zeki Ağabey:)

Zeki Yağlı
10-07-2010, 10:49
İki senedir bahçemde Yaprağı Güzellere çok yer veriyorum.

Latince adı Solenostemon scutellarioides. Ingilizce de genel olarak Coleus deniliyor.

Yaprağı güzeller bildiğiniz gibi soğuğa dayanıklı değiller. Onun için ben yıllık olarak yetiştiriyorum. Tohumlarını geçen sene http://www.swallowtailgardenseeds.com/annuals/coleus.html den getirtmiştim.

Yaprağı güzel, direkt güneş almayan, gölge ama ışıklı yerleri seviyor. Birçok bitkinin nazlandığı ağaç altlarını o çok seviyor.

Bu sene bahçeden topladığımız tohumlardan yetiştirdik. Çaprak döllenme ile çok daha karışık renk tonları çıktı. Fideler belli bir boya gelince eşim onları renk tonu uyumuna göre bahçeye yerleştirdi.

Bakın ortaya neler çıktı. Önce bir kaç genel görünüm:

159327

159331

159328

159329

159330

Zeki Yağlı
10-07-2010, 10:52
Sonra yakın planlar:

159332

159333

159334

159335

159336

Zeki Yağlı
10-07-2010, 10:56
Yakın planlara devam:

159337

159338

159339

159340

Zeki Yağlı
10-07-2010, 10:59
Yakın planlara devam:

159344

159341

159342

159343

sevim.K
10-07-2010, 11:02
Aman allahım. Ben bu güzellere hayran kaldım:eek: Zeki bey tohumlarını almaya devam ediyor musunuz:confused:

günebakan
10-07-2010, 11:09
Zeki bey bunlar harika görünüyor çok güzeller birşey sormak istiyorum koyu renk olan yaprağı güzellerin rengi güneş görmesi ile değişiyormu acaba yoksa aynı mı kalıyor?

Zeki Yağlı
10-07-2010, 12:00
Sayın Zeki Bey bahçenize konuk oldum, konuk olduğum için çok mutlu oldum.ellerinize yüreğinize emeklerinize sağlık,Zeki Ağabey:)

Hoş geldiniz Yücel Bey kardeşim, şeref verdiniz!

Gezmesi kolay küçük bir bahçe yien beklerim.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
10-07-2010, 12:01
Aman allahım. Ben bu güzellere hayran kaldım:eek: Zeki bey tohumlarını almaya devam ediyor musunuz:confused:

Sevim hanım,

Yeni çiçek açmaya başladılar. Ağustos sonu olgulaşırlar.

İsteyenlere memnuniyetle dağıtacağım tabii.

Selamlar

sevim4
10-07-2010, 12:03
Ay allahım bune güzellik bol tohumu olur işallah.

Zeki Yağlı
10-07-2010, 12:03
Zeki bey bunlar harika görünüyor çok güzeller birşey sormak istiyorum koyu renk olan yaprağı güzellerin rengi güneş görmesi ile değişiyormu acaba yoksa aynı mı kalıyor?

Güneşte yaprakları buruşuyor, solgun görünüyor.

Bu fotoğraflar yağmurdan biraz sonra ve güneş yükselmeden çekilmişti.

Renklerin canlılığı ondan biraz.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
10-07-2010, 12:05
Ay allahım bune güzellik bol tohumu olur işallah.

Olur olur sevim hanım.

Herkese de yeter:)

cemo
11-07-2010, 08:17
Zeki bey

Bizim bahceden, sizin bahceye günaydınlar;)
Teşekkürler sunuyoruz.

Saygılar, sevgiler

yağ-mur
12-07-2010, 00:28
çocukluğumun çiçeğidir tohum dağıtımında benide görürseniz sevinirim:o

Zeki Yağlı
12-07-2010, 14:36
Zeki bey

Bizim bahceden, sizin bahceye günaydınlar;)
Teşekkürler sunuyoruz.

Saygılar, sevgiler

Sağolasın Cemo,

Fotoğraflar için teşekkürler.

verdiğim bitki ve tohumların bir işe yaradığını görmek beni mutlu ediyor.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
12-07-2010, 14:37
çocukluğumun çiçeğidir tohum dağıtımında benide görürseniz sevinirim:o

Sayın yağ-mur,

Dağıtım için kayıt tutmuyorum.

Eylül ekim gibi takip edin.

Selamlar

Zeki Yağlı
12-07-2010, 15:15
Ekinazyalar yazın açan, yaklaşık 1,5 metre boyunda, çok yıllık bitkiler.

Soğuğa dayanıklıkları gayet iyi. Tohumdan ve bölünerek kolayca üretilir.

Tıbbi olarak bir kullanımı da var ama ben neresi nasıl kullanılır diye araştırmadım.

Bu sene de sahnedeki yerlerini aldılar.

Bu hafta çiçeklerin fotoğraflarnı yükleyeyim ileri bir tarihte tohum kafalarını da yüklerim. Onlar da görülmeye değer.

Önce bahçemde 'Magnus' alt türünden bir ekinazya'nın üç sene önce biraz özenerek çektiğim bir yakın planı:

159797

Sonra bahçemden bu seneki görüntüler:

159800

159799

159801

Yılmaz Yalçın
12-07-2010, 15:57
Ekinazyalar yazın açan, yaklaşık 1,5 metre boyunda, çok yıllık bitkiler.

Soğuğa dayanıklıkları gayet iyi. Tohumdan ve bölünerek kolayca üretilir.

Tıbbi olarak bir kullanımı da var ama ben neresi nasıl kullanılır diye araştırmadım.

Bu sene de sahnedeki yerlerini aldılar.

Bu hafta çiçeklerin fotoğraflarnı yükleyeyim ileri bir tarihte tohum kafalarını da yüklerim. Onlar da görülmeye değer.

Önce bahçemde 'Magnus' alt türünden bir ekinazya'nın üç sene önce biraz özenerek çektiğim bir yakın planı:

159797

Sonra bahçemden bu seneki görüntüler:

159800

159799

159801

Ekinezya (Koni Çiçeği) (Echinacea purpurea),

Soğuk algınlığı, grip, enfeksiyon, zayıf bağışıklık sistemi ve kanserden korunma gibi durumlarda dünyanın en önemli şifalı bitkilerinden olup; kuru toprak ve ovalar ile seyrek ormanlık arazilerde doğal olarak yetişen çok yıllık bir bitkidir. Uygar dünya bu bitkinin iyileştirici özelliklerini Kuzey Amerika yerli halkından (Kızılderililer) öğrenmiştir. Onlar bitkinin kökünü ve yapraklarını her tür yaranın tedavisinde, enfeksiyon ve iltihaplanmalarda, zehirli böcek ve yılan sokmasına, boğaz ve diş ağrısına, kabakulak, çiçek hastalığı ve kızamığa karşı başarıyla kullanıyorlardı. Bitki Amerika’ ya yerleşen ilk göçmenler tarafından da enfeksiyonlara karşı sık olarak kullanılmıştır. Bu özel tedavi biçimleri bilimsel araştırmalara konu oldu ve 1950’den beri yapılan araştırmalara göre, bitkide bakteri, mikrop ve virüslere karşı oldukça etkili olan maddeler bulundu. Bu maddelerin başlıcaları; echinacoside, poli-sakkaritler (polysaccharides), poli-asetilenler (polyacetylenes), gliko-proteinler (glycoproteins), kafeik asit türevleri (Cichoric Acid), tri-glikosid (triglycoside), betain, seskiterenler (sesguiterpenes), karyofilen (caryophylene) dir. Bitki bu maddelere ek olarak bakır ve demir mineralleri ile tanenler, protein, yağ asitleri ve A, C, E vitaminleri de içermektedir.

Güngör Salman
12-07-2010, 17:18
Yaprağı güzeller - Solenostemon scutellarioides - COLEUS IV
Kışı dışardamı geçiriyorlar?

Zeki Yağlı
12-07-2010, 19:44
Yaprağı güzeller - Solenostemon scutellarioides - COLEUS IV
Kışı dışardamı geçiriyorlar?

Dışarıda bırakıyorum ama tabii ölüyorlar.

Her sene tohumdan yeniden başlıyorum.

Kışa girmeden saksılara alınsa kışın içerde yaşar mı denemedim.

Selamlar

cemo
12-07-2010, 22:07
Sizin yaydığınız mutluluk için, ben teşekkür ediyorum.

Acem lalesi ve kuşkonmaz resimlerini çekmeyi unutmuşum.:(Kuşkonmaz aldı başını gitmekte.

Tohumdan cıkan birkaç çeşidin çiçek acmasını bekliyorum. Umarım, açarlar da bahcenizde resimlerim.

O güzel bahcenizde, sağlık ve mutlulukla yaşayın.

Sevgiler, saygılar.

limon
21-07-2010, 15:26
Zeki Bey, siz bahçenin çimle değil çayırla kaplı olduğunu yazmıştınız. Ben de 2 senedir çok iri yapraklılar dışında yabani otları, yoncaları sökmüyorum. Ancak bol yağan yağmurlardan sonra zemini ayrık otları yoğun olarak kapladı. Siz ayrıkları da bırakıyor musunuz? Evet derseniz biçip geçeceğim, hayır derseniz işim zor. :)

Zeki Yağlı
21-07-2010, 15:39
Zeki Bey, siz bahçenin çimle değil çayırla kaplı olduğunu yazmıştınız. Ben de 2 senedir çok iri yapraklılar dışında yabani otları, yoncaları sökmüyorum. Ancak bol yağan yağmurlardan sonra zemini ayrık otları yoğun olarak kapladı. Siz ayrıkları da bırakıyor musunuz? Evet derseniz biçip geçeceğim, hayır derseniz işim zor. :)

Sevgili limon,

Ben de ayrık çok yok. Onları da ayıklamıyorum.
Ayrık olduğundan emin misin? Ayrık o kadar hızlı sarar mı bilmiyorum.

Ben de çim içinde hızlı saran "su otu" dedikleri, başka adını bilmiyorum bir çim türü var. Çok güzel değil ama bırakıp biçiyorum.

Kolaysa bir fotoğraf yollarsanız belki başka bir şey söyleyebilirim.

Aslında ayrık ise, tarhlara atlamasını önlemek kaydıyla, bırakmak lazım, tam çayır olur.

Selamlar

Müjgan Yılmaz
21-07-2010, 16:57
Sevgili Zeki Yağlı,

Hergün bahçemde dolaşırken,sizi şükranla anıyorum,toplantı da bizlere getirdiğiniz fidecikler ,bakın ne muhteşem oldular;Bu keyfi sizinle paylaşmasam olmazdı.Verbana rıgıda ve kuşkonmazlar ...

161956ATTACH]161957[/ATTACH][

Zeki Yağlı
21-07-2010, 17:10
Sevgili Zeki Yağlı,

Hergün bahçemde dolaşırken,sizi şükranla anıyorum,toplantı da bizlere getirdiğiniz fidecikler ,bakın ne muhteşem oldular;Bu keyfi sizinle paylaşmasam olmazdı.Verbana rıgıda ve kuşkonmazlar ...

161956ATTACH]161957[/ATTACH][

Şükran hanım çok memnun oldum, teşekkür ederim.

Verbena rigida yı çok seveceksiniz.

Hem rengi çok güzel, hem uzun bir mevsim taa kış soğuğuna kadar açıyor, hem de kolay bir bitki.
İstanbulda çok yıllık gibi davranıyor. Köklerinden ertesi sene gene geliyor.
Bahçeye saçılan kendi tohumlarından da kolay çimleniyor.

Keyfini sürün.

Selamlar

türkansultan
22-07-2010, 09:25
Sevgili zeki bey bahçenizi gezerken ,yaprağı güzelleri görünce ,çok eskilere taa çocukluğuma gittim.İnanın çok duygulandım ,o zamanlar yaprak güzeli ve çilli begonya olmayan ev yok gibiydi.Şimdilerde bu çiçekleri göremiyorum .Sizde görünce eskiyi yaşatmak adına ,yaprak güzellerinden bir arajman yapıcam ,****** ne kadar çeşit bulabilirsem ,o kadar güzel olur.Zeki bey tohumdanmı fide olarakmı yetiştirdiniz merak ediyorum ,bilgilendirirseniz çok sevinirim .Ellerinize emeğinize sağlık.Birde küçük bir not ben balkonumda yetiştireceğim ,kışın içeri almam gerekirmi ,kusura bakmayın fazla vaktinizi aldım sağlıcakla kalın.

Kiraz
22-07-2010, 09:49
Zeki Bey, verbana rigida çiçeğinden toplantıda alamamıştım ama favorilerim arasına girdi.

Toplantıda getirdiğim altın başak (Solidago virgaurea)'ları dikebildiniz mi? Belki biliyorsunuz ama ben bu sene öğrendim, sonraki seneye inanılmaz yayılıyorlar, sökülmesi de biraz zor oluyor. Her ne kadar sebze bahçeme taşıdıysam da, eski yerinde yine çok var. Bana geldiğinde üç köktü, bir senede onlarca oldu, kökün sürgünlerinden mi, dökülen tohumlardan mı çoğaldığına emin olamadım.

Zeki Yağlı
22-07-2010, 13:41
Sevgili zeki bey bahçenizi gezerken ,yaprağı güzelleri görünce ,çok eskilere taa çocukluğuma gittim.İnanın çok duygulandım ,o zamanlar yaprak güzeli ve çilli begonya olmayan ev yok gibiydi.Şimdilerde bu çiçekleri göremiyorum .Sizde görünce eskiyi yaşatmak adına ,yaprak güzellerinden bir arajman yapıcam ,****** ne kadar çeşit bulabilirsem ,o kadar güzel olur.Zeki bey tohumdanmı fide olarakmı yetiştirdiniz merak ediyorum ,bilgilendirirseniz çok sevinirim .Ellerinize emeğinize sağlık.Birde küçük bir not ben balkonumda yetiştireceğim ,kışın içeri almam gerekirmi ,kusura bakmayın fazla vaktinizi aldım sağlıcakla kalın.

Sevgili türkansultan,

Yaprağı güzeller dışarıda soğuğa dayanmazlar. Onun için de hep saksılarda yetiştirilip kışın içeri alınırdı.
Ben hepsini tohumdan yetiştiriyorum. Anaçları içeride besleyip çelik yapmak da mümkün tabii.

Selamlar

Zeki Yağlı
22-07-2010, 13:44
Zeki Bey, verbana rigida çiçeğinden toplantıda alamamıştım ama favorilerim arasına girdi.

Toplantıda getirdiğim altın başak (Solidago virgaurea)'ları dikebildiniz mi? Belki biliyorsunuz ama ben bu sene öğrendim, sonraki seneye inanılmaz yayılıyorlar, sökülmesi de biraz zor oluyor. Her ne kadar sebze bahçeme taşıdıysam da, eski yerinde yine çok var. Bana geldiğinde üç köktü, bir senede onlarca oldu, kökün sürgünlerinden mi, dökülen tohumlardan mı çoğaldığına emin olamadım.

Sevgili kiraz,

Verbena rigida nın yüzü kolay kolay eskimez.

Toplantıda Solidago virgua aldığımı hatırlamıyorum. Tohum mu fide mi idi?
Dolayısyla dikmedim.

Yeni bitki denemek uğruna maalesef hepimiz böyle işgal edeci bitkiye bulaşıyoruz.
Tecrübelerimiz paylaşıp hasarı minimuma indirmeliyiz.

Selamlar

Zeki Yağlı
22-07-2010, 14:05
İşlerimin yoğunluğu dolayısıyla iki haftadır bahçedeki güzel zamanı gelen bitkilerimden bahsedemiyorum.
Biraz rahatlayınca çektiğim fotoğraflardan ilginç bulacaklarınızı yayınlayacağım.

Bu arada sizlere bu hafta sonundan birkaç genel görüntü sunayım:

Selamlar

Yılmaz Yalçın
22-07-2010, 15:25
Sevgili Zeki Bey,
Yine çok hoş görüntüler baktıkça içimiz açılıyor:)Devamını bekliyoruz.

Kiraz
22-07-2010, 16:18
Sevgili kiraz,

Verbena rigida nın yüzü kolay kolay eskimez.

Toplantıda Solidago virgua aldığımı hatırlamıyorum. Tohum mu fide mi idi?
Dolayısyla dikmedim.

Yeni bitki denemek uğruna maalesef hepimiz böyle işgal edeci bitkiye bulaşıyoruz.
Tecrübelerimiz paylaşıp hasarı minimuma indirmeliyiz.

Selamlar

Az olduğu için masada bir kaç kişiye verdiğim fideydi.

Son fotoğraflar harika, sağlıkla keyfini çıkarın. İlk karedeki bitkilerin isimlerini öğrenebilir miyim?

türkansultan
22-07-2010, 18:37
Sevgili zeki bey

Değerli bilgilerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum.

Ayrıca o kadar güzel resimler yüklemişsinizki ,bakmaya doyamıyorum .Bu nedenle sık sık bahçenizi ziyaret ediyorum .

Sevgiler.