Bağlan

View Full Version : Zeki Yağlı / Bahçem

Sayfalar : 1 [2] 3 4

qneremmi
22-07-2010, 19:22
merhaba
ellerinize sağlık zeki bey hem bol resimli hemde rengarenk bir tanıtım
bu arada kıskanmadımda değil yani
hele o clematisler yokmu adamı orta yerinden çatlatıyor valla
umarım bahçeniz her daim bu şekilde şenlikli ve güzel olur

Zeki Yağlı
22-07-2010, 19:50
Az olduğu için masada bir kaç kişiye verdiğim fideydi.

Son fotoğraflar harika, sağlıkla keyfini çıkarın. İlk karedeki bitkilerin isimlerini öğrenebilir miyim?

Ön soldakiler Artemisia 'Powis Castle' bir pelin çeşidi
Onun arkasındaki kırmızı yapraklılar Althernanthera dentata, bu sene ilk defa denedim, tohumdan çok güzel ve değişik bitkilerle uyumlu renkli yaprakları var.

Onun arkasındakiler Rudbeckia 'Cherry Brandy', bu tohum çok yeni geliştirilmiş. Bendeki brikaç tanesi hariç katalogundaki gibi çıkmadı.

Alternanthera'nın sağındakiler Penstemon x mexicale 'Sunburst Ruby'. O da umduğumdan farklı renkli geldi.

Arka sağdakiler ise Dahlia variabilis 'Figaro'

Vakit bulursam hepsinin yakın planını da koyacağım.

Selamlar

Zeki Yağlı
22-07-2010, 19:51
Sevgili zeki bey

Değerli bilgilerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum.

Ayrıca o kadar güzel resimler yüklemişsinizki ,bakmaya doyamıyorum .Bu nedenle sık sık bahçenizi ziyaret ediyorum .

Sevgiler.

Sık sık beklerim sevgili türkansultan.
Pişman olmazsınız:)

Selamlar

Zeki Yağlı
22-07-2010, 19:57
merhaba
ellerinize sağlık zeki bey hem bol resimli hemde rengarenk bir tanıtım
bu arada kıskanmadımda değil yani
hele o clematisler yokmu adamı orta yerinden çatlatıyor valla
umarım bahçeniz her daim bu şekilde şenlikli ve güzel olur

Sevgili qneremmi,

Bahçeme hoşgeldiniz.

"Kıskanmanınızı, çatlamanızı" çok sevdiğiniz anlamında alıyorum. Teşekkür ederim.

15 senelik uğraşım. Keyif larak yaptığım için böyle oldu.

Selamlar

nurcanaybay
22-07-2010, 20:43
Sayeniz de bir türlü ismini öğrenemediğim bitkilerimin Althernanthera
olduklarını öğrendim.Teşekkür ederim.

ciceksever70
22-07-2010, 21:03
Zeki bey iyi aksamlar. Müsadeniz olursa bir konuda fikrinizi almak istiyorum cünkü sizin bahce düzenlemedeki zevkinizi cok begeniyorum. Esimin kazara motorlu tirpanina kurban giden bir yayilici ardicim (juniperus horizontalis)var, bir de blue carpet denilen mavi cesidinden. Bunlarin ikisini yanyana diksem birbiriyle uyum saglar mi, mesafe birakirken ne kadar olmasina dikkat etmeliyim? Simdiden tesekkürler.

Zeki Yağlı
23-07-2010, 00:06
Sayeniz de bir türlü ismini öğrenemediğim bitkilerimin Althernanthera
olduklarını öğrendim.Teşekkür ederim.

Nurcan hanım şimdi bitkinizi bir başka seveceksiniz.

Ne de olsa artık daha iyi tanışıyorsunuz:).

Şaka bir tarafa, Althernanthera İzmir de kışın dışarıda kalabiliyor mu?

Selamlar

Zeki Yağlı
23-07-2010, 00:17
Zeki bey iyi aksamlar. Müsadeniz olursa bir konuda fikrinizi almak istiyorum cünkü sizin bahce düzenlemedeki zevkinizi cok begeniyorum. Esimin kazara motorlu tirpanina kurban giden bir yayilici ardicim (juniperus horizontalis)var, bir de blue carpet denilen mavi cesidinden. Bunlarin ikisini yanyana diksem birbiriyle uyum saglar mi, mesafe birakirken ne kadar olmasina dikkat etmeliyim? Simdiden tesekkürler.

Sevgili ciceksever70,

Juniperus horizontalis'in çapı 1,5 metreyi bulur.
İki tane 1,5 çap zaten çok olur. İkisini ayrı ayrı dikin hem renk olarak hem alan olarak bölmüş olursunuz

Sizin bahçe eğimli, yukarıdan aşağı doğru pek güzel yayılabilir.

Selamlar

Sevgi Durul
23-07-2010, 00:25
Sayın Zeki Yağlı, her zaman yazamasam da bahçeniz severek izlediğim bahçeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her şey çok güzel, temiz, tertipli ve bitki çeşitliliği bol. Emeklerinize sağlık.

Ben bir saksı rudbeckiayı seyretmeye doyamazken, sizinkileri görünce bu çiçeğe hayranlığım bir kat daha arttı. Bunları her yıl yeniden tohumdan mı yetiştiriyorsunuz, yoksa kendileri tekrar yeşeriyorlar mı?

Saygılar...

imgelem
23-07-2010, 01:01
Zeki bey;
İşlerimin yoğunluğu nedeniyle uzun bir zamandır siteye giremiyordum .Bu akşam fırsatını bulunca girdim ve çarpıldım.Dergilerde rastladığımız türden bir bahçe oluşturmuşsunuz.Yoğun bir emeğin ve ince bir zevkin ürünü olduğu her halinden belli.Bizim gibi emekleme aşamasında olanlar için de çok yol gösterici olacağı ve örnek alınacağı kesin..Kutluyorum ve bahçenizde keyifli günler diliyorum..

Zeki Yağlı
23-07-2010, 05:09
Sayın Zeki Yağlı, her zaman yazamasam da bahçeniz severek izlediğim bahçeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Her şey çok güzel, temiz, tertipli ve bitki çeşitliliği bol. Emeklerinize sağlık.

Ben bir saksı rudbeckiayı seyretmeye doyamazken, sizinkileri görünce bu çiçeğe hayranlığım bir kat daha arttı. Bunları her yıl yeniden tohumdan mı yetiştiriyorsunuz, yoksa kendileri tekrar yeşeriyorlar mı?

Saygılar...

Sevgili SDurul, hoş geldiniz. Sık sık buyrun sıkılmayacaksınız eminim.

Rudbeckia ların biri, Rudbeckia 'Goldsturm' hariç, diğerlerinin hepsi yıllık, yani her sene yeniden tohumdan yetiştiriyorum.

Daha memleketimizde seralarda çok sınırlı sayıda fide çeşidi satılıyor. Eğer kendiniz yetiştirmezseniz birkaç çeşide sıkışıp kalıyorsunuz, bir süre sonra da keyif almaz oluyorsunuz. Zaten ö kadar çeşşt satılsa da para yetiştiremezsiniz.

Eğer kendiniz yetiştirirseniz dünyanın her yerinde o kadar çok çeşit güzel bitki var ki, her sene değişik bir şeyler deneyip çok daha mutlu oluyorsunuz. Üstelik çok daha az para harcıyorsunuz.

Onun için herkesin kendi bitkisini kendisi, en azından bir kısmını, yetiştirmesi lazım.

Hem de kışın, içerde, ki yetişen fideleri havanın müsaade ettiği en erken zamanda dışarı dikip hem bitkinin tüm yaz gelişmesini sağlamak, hem de güzellliğinden tüm yaz faydalanmak için. Havalar ısındıktan sonra toprağa serpilen tohumlar çimlenip birşeye benzemeye başlayıncaya kadar, birçok bitki için, yaz geçiyor.

Tohumdan bitki yetiştirmek sanıldığından çok daha kolay ve çok heyecan verici.

Tavsiyem herkesin bu işe mutlaka bulaşması. O zaman farkı göreceksiniz.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
23-07-2010, 05:15
Zeki bey;
İşlerimin yoğunluğu nedeniyle uzun bir zamandır siteye giremiyordum .Bu akşam fırsatını bulunca girdim ve çarpıldım.Dergilerde rastladığımız türden bir bahçe oluşturmuşsunuz.Yoğun bir emeğin ve ince bir zevkin ürünü olduğu her halinden belli.Bizim gibi emekleme aşamasında olanlar için de çok yol gösterici olacağı ve örnek alınacağı kesin..Kutluyorum ve bahçenizde keyifli günler diliyorum..

Sevgili imgelem bahçeme hoşgeldiniz. Teşekkür ederim.

Her zaman uğrayın yararlanacağınız fikirler bilgiler bulacaksınız.

Bu arada açtığınız konularda Dichondra repens olduğunu gördüm. İlk fırsatta o konudada birkaç resim koyup düşüncelerimi yazacağım.

Selamlar

sevim.K
23-07-2010, 06:40
Tohumdan bitki yetiştirmeyi ben de sevdim. Tohumdan bitkinin çıkmaya başladığı anı görmek çok keyifli.:)Fide oluncaya kadar geçen zaman çok önemli. Sanırım orada bitkinin dilini anlamayı tam öğrenemedim.:o

Zeki Yağlı
23-07-2010, 09:20
Tohumdan bitki yetiştirmeyi ben de sevdim. Tohumdan bitkinin çıkmaya başladığı anı görmek çok keyifli.:)Fide oluncaya kadar geçen zaman çok önemli. Sanırım orada bitkinin dilini anlamayı tam öğrenemedim.:o

Sevim hanım size tamamen katılıyorum.
Ben 15 senedir bu işle uğraşıyorum. Çok fazla başarızılıklarım oldu. Fidelrime fazla su verdim çürüttüm, eksik su verdim kuruttum, çabuk büyüsünler diye gübre verdim yaktım, direkt güneşe bıraktım yaktım, ışıksız bıraktım solgun benizli uzayıp gittiler,.. liste çok uzun.

Şimdi başarı oranım bayağı arttı.

Bunun tek bir sırrı var. Hanımlar bunu çok daha iyi anlayacaklardır.

Tohumdan bitki yetiştirmek aynen çocuk doğurmak ve yetiştirmek gibi.

Doğurmak= Çimlendirmek,

Kırkını çıkarmak=Şaşırtmak,

Yürütmek=Fideyi toprağa dikmek.

Eğer hanımlar tohumlara ve fidelere, çocuklarına gösterdikleri gibi bilgi ile, sorarak, danışarak, öğrenerek, özenle, dikkatle yaklaşırlarsa, %100 başarı garanti.

Birini eksik yapanları bekleyen hüsran, üzüntü, bıkkınlık.

15 yıllık sırrın ne derseniz işte yukarıda özetlediğimdir.

Bunu sizler herhalde bu ifade ile anlarsınız.

Nasıl? Sırrına vakıf oldunuz mu?

Selamlar sevgiler

sevim4
23-07-2010, 09:49
Sevgili zeki bey,herşey muteşem sabah sabah içim açıldı.
Biz böyle bir bahçeye ruyada sahimp olaçağız galiba.

nurcanaybay
23-07-2010, 11:06
Nurcan hanım şimdi bitkinizi bir başka seveceksiniz.

Ne de olsa artık daha iyi tanışıyorsunuz:).

Şaka bir tarafa, Althernanthera İzmir de kışın dışarıda kalabiliyor mu?

Selamlar

Zeki bey ;
ben de size aynı soruyu soracaktım :). Yaprakları ile öne çıkan bitkiler
bu yıl dikkatimi çekmeye başladı ,üçünü de yaz başın da aldım.Bura da korunaklı bir yere alırsam yaşıyacağını düşünüyorum ,olmaz ise kapalı balkona alırım.Şu an yarı gölge de mutlular.

Zeki Yağlı
23-07-2010, 11:29
Sevgili zeki bey,herşey muteşem sabah sabah içim açıldı.
Biz böyle bir bahçeye ruyada sahimp olaçağız galiba.

Sevim hanım siz tuttuğunu koparan cinstensiniz biliyorum.

Geçen sen yaklaşık elli kişiye gönderdiğim 800 paket tohumdan çimlendirip yetiştiren ve fotoğrafını gösteren bir sen varsın bir de Sebahattin Sargın.

Onun için sen istersen herşeyi yaparsın, destek de bizden.

Kolay gelsin.

Selamlar

sevim.K
23-07-2010, 11:31
Nasıl sırrına vakıf oldunuz mu?

Harika:) Çok güzel bir ilişkilendirme:). Yıldan yıla aldığımız derslerden sonra hep bir sonraki yıl aynı yanlışı yapmamaya çalışıyoruz bu kez başka yanlışlarımız oluyor.Öğreniyoruz, öğrendikçe daha iyi sonuçlar alıyoruz.

Bu yıl da geçen yıldan daha iyi olacak:)

Sevgiler

Zeki Yağlı
23-07-2010, 11:43
Zeki bey ;
ben de size aynı soruyu soracaktım :). Yaprakları ile öne çıkan bitkiler
bu yıl dikkatimi çekmeye başladı ,üçünü de yaz başın da aldım.Bura da korunaklı bir yere alırsam yaşıyacağını düşünüyorum ,olmaz ise kapalı balkona alırım.Şu an yarı gölge de mutlular.

Althernanthera tohumu paketi üzerinde "güneşte yaprak renkleri daha güzel olur" yazıyordu. Ben öyle yaptım.

Bakın size bir yakın planını göstereyim:

162295

Selamlar

Adalet Yağcı
23-07-2010, 12:01
Zeki bey, clematisleriniz başta olmak üzere, tüm bahçenize hayran kaldım.
Bu kadar özel bitkiyi bir araya getirmek, her biri ile ayrı ayrı ilgilenmek, ve isimlerini hatırlamak kolay değildir.

Bahçe işlerinin ne kadar yorucu, zaman zaman da bezdirici olduğunu iyi biliyorum, hele tek başınıza uğraşıyorsanız toparlamak çok zor.
Siz zor olanı başarmışsınız, ellerinize sağlık, verdiğiniz bilgiler ve temiz sunumlarınız için.

günebakan
23-07-2010, 12:06
Sevim hanım size tamamen katılıyorum.
Ben 15 senedir bu işle uğraşıyorum. Çok fazla başarızılıklarım oldu. Fidelrime fazla su verdim çürüttüm, eksik su verdim kuruttum, çabuk büyüsünler diye gübre verdim yaktım, direkt güneşe bıraktım yaktım, ışıksız bıraktım solgun benizli uzayıp gittiler,.. liste çok uzun.

Şimdi başarı oranım bayağı arttı.

Bunun tek bir sırrı var. Hanımlar bunu çok daha iyi anlayacaklardır.

Tohumdan bitki yetiştirmek aynen çocuk doğurmak ve yetiştirmek gibi.

Doğurmak= Çimlendirmek,

Kırkını çıkarmak=Şaşırtmak,

Yürütmek=Fideyi toprağa dikmek.

Eğer hanımlar tohumlara ve fidelere, çocuklarına gösterdikleri gibi bilgi ile, sorarak, danışarak, öğrenerek, özenle, dikkatle yaklaşırlarsa, %100 başarı garanti.

Birini eksik yapanları bekleyen hüsran, üzüntü, bıkkınlık.

15 yıllık sırrın ne derseniz işte yukarıda özetlediğimdir.

Bunu sizler herhalde bu ifade ile anlarsınız.

Nasıl? Sırrına vakıf oldunuz mu?

Selamlar sevgiler

Bu anlattıklarınıza katılıyorum tohumdan bitki yetiştirmek gerçekten de aynen çocuk yetiştirmek gibi ve onun kadar mutluluk ve heyecan verici:)

ciceksever70
23-07-2010, 13:06
Sevgili ciceksever70,

Juniperus horizontalis'in çapı 1,5 metreyi bulur.
İki tane 1,5 çap zaten çok olur. İkisini ayrı ayrı dikin hem renk olarak hem alan olarak bölmüş olursunuz

Sizin bahçe eğimli, yukarıdan aşağı doğru pek güzel yayılabilir.

Selamlar

Zeki bey, zaman ayirip sorumu yanitladiginiz icin cok tesekkür ederim. Eger sayfaniza eklememde sakinca yoksa bir kac resim ekleyip fikrinizi almak isterdim. Ekmeyi düsündügüm ortanca alti ya da rhododendron alti acaba juniperus icin uygun mudur? Yoksa tamamen bagimsiz mi dikilmeli? Simdiden cok tesekkür ederim.

En son resim esimin motorlu tirpanina kurban giden zavalli juniperusum.

ciceksever70
23-07-2010, 13:08
Bu da leylagin altinda keyifli büyüyen blue carpet. Ona hic dokunmuyorum kistan beri iki kati kadar büyüdü.

Zeki Yağlı
23-07-2010, 14:44
Zeki bey, clematisleriniz başta olmak üzere, tüm bahçenize hayran kaldım.
Bu kadar özel bitkiyi bir araya getirmek, her biri ile ayrı ayrı ilgilenmek, ve isimlerini hatırlamak kolay değildir.

Bahçe işlerinin ne kadar yorucu, zaman zaman da bezdirici olduğunu iyi biliyorum, hele tek başınıza uğraşıyorsanız toparlamak çok zor.
Siz zor olanı başarmışsınız, ellerinize sağlık, verdiğiniz bilgiler ve temiz sunumlarınız için.

Çok teşekkür ederim Adalet hanım.

Ben çalışmaya devam ediyorum daha. Tek başıma bu bahçeyi çevirmem mümkün değil. Haftada iki gün gelen bir yardımcım var. Sağolsun becerikli ve epey şey öğrendi. Bana çok doğrudan el emği sarfettirmiyor.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
01-08-2010, 10:28
Epey bir aradan sonra bahçe günlüğüne devam edebiliriz.

Önce bu sabah çektiğim birkaç ön ve arka bahçe genel görüntüsü:

163638

163639

163640

163641

163642

Zeki Yağlı
01-08-2010, 10:33
Sonra daha önce gördüğünüz birkaç bitkinin bu sabahki durumu:

Yaprağı güzel tarhlarından örnekler:

163653

163654

163655

Taş bahçesi:

163656

sevim.K
01-08-2010, 10:51
Çok güzeller Zeki bey. Bu sıcağa dayanabildiklerine göre gölgelikleri fazla olmalı

Sevgi Durul
01-08-2010, 10:52
Kelimeler yetersiz kalıyor, bu güzellikler karşısında. Yüreğinize sağlık.
Bir saksı rudbeckiayı bahçeye mi götürsem ne. Ama bu sıcakta yer değiştirmek çiçeği öldürür mü? Bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılar...

Zeki Yağlı
01-08-2010, 10:56
Ve hala açmaya devam eden Clematis 'Jackmanii':

163667

ile kurumuş çiçekli Meşe yapraklı ortanca:

163669

163670

Zeki Yağlı
01-08-2010, 11:07
Bu mevsim öne çıkan bitkiler Rudbeckia'lar, Dahlia'lar, Salvia'lar.

Önce Rudbeckia' lardan başlayalım.

Rudbeckia hirta 'Prairie Sun' yıllardır bahçemden eksik etmedeğim, yıllık bir cins. Diğerlerinden farkı da göbeğinin yeşil olması.
Kolay yetişir. Ama erken ve uzun açabimesi için içerde çimlendirmekte yarar var.

163676

Yıllık rudbeckia lara bu sene Rudbeckia 'Cherry Brandy' yı ekledim. Ben daha vişne tonalrında olmasını bekliyordum. Vişneye çalanları az, daha kahve tonlarında geldi. Ama yine de güzeller:

163674

163675

Rudbeckia fulgida sullivantii 'Golstrum' çok yıllık bir Rudbeckia. Bu mevsimde başlıyor, soğuklara kadar açıyor. Hem tohumdan hem bölünerek kolay üretilebiliyor. Her bahçede olmasını önerdiğim çok kolay ve güzel ir çeşit:

163677

163678

sevim4
01-08-2010, 12:02
Çok güzel zeki bey.

ciceksever70
01-08-2010, 12:37
Bahcede yesil ve cicegin bir arada kullanimi gercekten zengin bir görüntü veriyor. Ben o kadar cok cicekli bitki ektim ki simdi onlari nasil yesillerle kombine ederim diye kara kara düsünüyorum. Bir kac yere simdir ve juniperus ektim. Zamanla arttirmayi planliyorum. Sizin bahce resimlerinize devamli bakip örnek almaya calisiyorum. Ne iyi ettiniz bahcenizi bizlerle paylasmakla. Sevgiyle kalin...

Benol Hazaroğlu
01-08-2010, 13:57
Sayın Zeki bey
Clematis sayfasından Clematislerinizi hayranlıkla takip ederken, esas Sayfanızı atlamışım.
Bahçe değil sizinki Botanik bahçesi. Gözümüze gönlümüze yaşattığınız bu güzellikler için teşekkür ederiz.
Bu güzellikler içinde sağlıklı yaşlanmalar dilerim.

Zeki Yağlı
01-08-2010, 13:59
Çok güzeller Zeki bey. Bu sıcağa dayanabildiklerine göre gölgelikleri fazla olmalı

Gölgeleri epey var Sevim hanım. Bahçemde çok ağaç var, çok büyüdüler.

Bitkilerimin çoğu yeterli güneş alamamaktan muzdarip.

Ben sürekli ağaçların ve çalıların fazla gördüğüm dallarını kesip daha fazla güneş gelmesini sağlamaya çalışıyorum.

Selamlar

Zeki Yağlı
01-08-2010, 14:04
Kelimeler yetersiz kalıyor, bu güzellikler karşısında. Yüreğinize sağlık.
Bir saksı rudbeckiayı bahçeye mi götürsem ne. Ama bu sıcakta yer değiştirmek çiçeği öldürür mü? Bilgilendirirseniz sevinirim. Saygılar...

Teşekkürler sevgili SDurul.

Bu sıcakta köklerin etrafındaki toprağı hiç oynatmadan saksıdan toprağa aktarmak mümkün. Ama çok dikkatli olmak lazım. Eğer kılcal kökleri topraktan ayrılırsa bitki beslenmekte zorlanır.

Daha önce böyle bir şey denemediyseniz bence yapmasanız daha iyi olur.

Selamlar

Zeki Yağlı
01-08-2010, 14:05
Çok güzel zeki bey.

Teşekkürler Sevim hanım

Zeki Yağlı
01-08-2010, 14:07
Bahcede yesil ve cicegin bir arada kullanimi gercekten zengin bir görüntü veriyor. Ben o kadar cok cicekli bitki ektim ki simdi onlari nasil yesillerle kombine ederim diye kara kara düsünüyorum. Bir kac yere simdir ve juniperus ektim. Zamanla arttirmayi planliyorum. Sizin bahce resimlerinize devamli bakip örnek almaya calisiyorum. Ne iyi ettiniz bahcenizi bizlerle paylasmakla. Sevgiyle kalin...

Teşekkür ederim ciceksever70.

Eğer bahçem size değişik fikirler veriyorsa çok sevinirim.

Selamlar

Zeki Yağlı
01-08-2010, 14:14
Sayın Zeki bey
Clematis sayfasından Clematislerinizi hayranlıkla takip ederken, esas Sayfanızı atlamışım.
Bahçe değil sizinki Botanik bahçesi. Gözümüze gönlümüze yaşattığınız bu güzellikler için teşekkür ederiz.
Bu güzellikler içinde sağlıklı yaşlanmalar dilerim.

Teşekkür ederim Benol hanım.
Evet benimki minik bir botanik bahçesi oldu.
Şimdiki amacım da ziyaret edenlere farklı bitkiler gösterip onların bahçelerinin de zenginleşmesine ön ayak olmak, zor olmadığını, biraz uğraşanın yapabileceğini göstermek, fikir vermek, sorulara cevap vermek,...

Sağlıklı yaşlanma dileğinizin "sağlıklı" kısmını şimdi kabul ediyorum, "yaşlanma" kısmını ileride kabul edececeğim:))

Ama her ikisi için de çok teşekkür ederim.

Selamlar

Zeki Yağlı
01-08-2010, 14:45
Dahlia lar biliyorsunuz çok zengin çeşitli.

Daha önce birkaç kez Dahlia 'Figaro':

163722

ve Dahlia 'Fireworks' den bahsetmiştim:

163723

163724

163725

Her ikisi de tohumdan kolayca yetiştirilebilen, Haziran başından itibaren açan, 35-40 cm bıyunda, yeşil yapraklı çeşitler.

fizban
01-08-2010, 14:56
Zeki Bey,

Ben şimdi çantamı alıp çıksam, bildiğim birkaç yerde "Rudbeckia fulgida" tohumu arasam; bulduğumuzu farzedersek çimlendirmeye başlasam..

Şimdiden, sonbahara ve sonrasına bu güzellikleri evimde misafir etme şansım sizce var mıdır?

Zeki Yağlı
01-08-2010, 14:59
Şimdi bahseceğim dahlia lar biraz daha farklı.

Bunlar, kırmızı, kırmızıya çalan yeşil yapraklı, soylu duruşlu, çiçek renkleri özel.

Bu özelliklerini koruyarak üretmek ancak çelik ve yumru bölme yöntemi ile mümkün olur. Kısmet olursa gelecek baharda onları da yakından göstereceğim.

Boyu yaklaşık 1,80metre.

Yaprak renkleri ve duruşları ile İngiliz bahçelerinde farklı bir yere sahipler.

Bir tanesi:

Dahlia 'David Howard':

163729

163727

163728

163726

163730

Zeki Yağlı
01-08-2010, 15:06
Kırmızı yapraklı dahlia lar serisinden Dahlia 'Moonfire', boyu 70-80cm, Haziran ortasından soğulara kadar açan bir cins:

163733

[163732

163734

163731

Zeki Yağlı
01-08-2010, 15:12
Zeki Bey,

Ben şimdi çantamı alıp çıksam, bildiğim birkaç yerde "Rudbeckia fulgida" tohumu arasam; bulduğumuzu farzedersek çimlendirmeye başlasam..

Şimdiden, sonbahara ve sonrasına bu güzellikleri evimde misafir etme şansım sizce var mıdır?

Sevgili fizban,

Bitkilerin çimlendirme+şaşıtma+çiçeğe geçme süresi en erken 3 ay, ortalama 4-5 aydır. Bu sonbahara yetişmez.

Bu işlere içeride başlama imkanınız varsa Şubat Mart, yoksa dışarıda son dondan sonra başlamak uygun olur.

Selamlar

Zeki Yağlı
01-08-2010, 15:21
Kırmızı yapraklı dahliaların en güzel örneklerinde bir tanesi Dahlia 'Bishop of Llandaff' dır. Kırmızı dantel gibi yaprakları, can alıcı kırmızı çiçeği ile yerini iyi bulurusa çok güzel görüntüler verir:

163736

163737

163735

Bu kategoriden bir dahlia çeşidim daha var. Kısmet olursa onu ileride ki haftalarda resimleyeceğim

Zeki Yağlı
01-08-2010, 15:42
Salvia ailesi çok kalabalık, çoğu bütün yaz boyunca açan çok çeşidi var, özellikle yaz sonu ve sonbahara sarkanlar o mevsimde bahçeye çok katkıda bulunuyorlar.

İşte bunlardan iki tanesi daha.

Salvia farinacea x longispicata 'Indigo Fire' , otsu çok yıllık, yaklaşık 1,8metre, 1,2 metre çapında çivit mavisi muhteşem bir cinsi:

163738

163739

Mavi- Lacivert sonbahar salvia ları içinde Salvia guaranatica önemli bir yer işgal eder. Bahçemdeki cinsi 'Blue Enigma'. Otsu bir çok yıllık

Bu sene yeni geldi ilk defa çiçek açıyor. Seneye daha genişleyip gösterişli hale gelmesini bekliyorum.

163740

163741

163742

Zeki Yağlı
01-08-2010, 15:50
Tabii Salvia microphylla 'hot Lips':

163746

163747

ve bu sene Nisan toplantısnda dağıttığım Salvia coccinea 'Coral Nymph' de açmaya devam ediyor:

163748

nkoksal
01-08-2010, 21:26
Zeki bey Rudbeckia'larınız çok güzel. Benim de çok sevdiğim ve yetiştirdiğim çiçeklerden biri. Terasda saksıda yetiştikleri için dayanıklı ve uzun süre çiçekli kalan bitkiler favorilerim, rudbeckialarda da bu özellikler fazlasıyla var. Cherry brandy çok sevdiğim (resimlerinden ) ve yetiştirmek istediğim türü rudbeckiaların, geçen sene karışık paket tohum almıştım hemen her türü çıktı birtek cherry brandy çimlenmedi, bu sene tek paket olarak cherry brandy alacağım sizde gördüğüm iyi oldu daha çok heveslendim.

Zeki Yağlı
08-08-2010, 10:47
Zeki bey Rudbeckia'larınız çok güzel. Benim de çok sevdiğim ve yetiştirdiğim çiçeklerden biri. Terasda saksıda yetiştikleri için dayanıklı ve uzun süre çiçekli kalan bitkiler favorilerim, rudbeckialarda da bu özellikler fazlasıyla var. Cherry brandy çok sevdiğim (resimlerinden ) ve yetiştirmek istediğim türü rudbeckiaların, geçen sene karışık paket tohum almıştım hemen her türü çıktı birtek cherry brandy çimlenmedi, bu sene tek paket olarak cherry brandy alacağım sizde gördüğüm iyi oldu daha çok heveslendim.

Sayın nkoksal,

Cevap vermekte geç kaldım, kusuruma bakmayın.
Rudbeckialar hem çok çeşitli, hem kolay, hem de mevsimi bayağı uzun.
Ben de seviyorum.
İnşallah sizin 'Cherry Brandy' ler tamamen vişne rengi olur paketin üzerindekiler gibi.

Selamlar

Zeki Yağlı
08-08-2010, 11:10
Bu haftaya sizlere haftanın güzelini tanıtmakla başlayayım:

Anemone japonica.

Anemone japonica, otsu bir çok yıllık. Çiçekleri ile beraber boyu 1-1,2m.

Güneşi ve yarı gölgeyi seviyor.

İlk baharda yaprakları çıkmaya başlıyor ve çiçeklerin başladığı Ağustos başına kadar yalnız yaprakları bile görsel bir tablo oluşturuyor.

Köklerinden kolayca bölünüyor. Toprak çimlendirmeye uygun ise kendi tohumlarından çimlendiği bile oluyor.

Ağustos başı başlayan çiçekler sonbaharda geç vakitlere kadar devam ediyor.

İşte bu güzelin birkaç fotoğrafı:

164870

164871

164872

164873

Yılmaz Yalçın
08-08-2010, 11:15

Anemone japonica.

İlk baharda yaprakları çıkmaya başlıyor ve çiçeklerin başladığı Ağustos başına kadar yalnız yaprakları bile görsel bir tablo oluşturuyor.

Köklerinden kolayca bölünüyor. Toprak çimlendirmeye uygun ise kendi tohumlarından çimlendiği bile oluyor.

164870

164871

164872

164873

Sevgili Zeki Bey,
Gerçekten görsel olarak mükemmel bir bitki,paylaşım için teşekkür ederim.Çiçeğinin rengi de güzelmiş..Kışa dayanıklı mıdır?

Zeki Yağlı
08-08-2010, 11:25
Bu hafta sizlere tanıştırmak istediğim ikinci güzel Browallia speciosa.

Otsu bir yıllık bitki. Gölgeyi tercih ediyor.

Yazın bahçe için Mart Nisan gibi çimlendirmek gerekiyor. Temmuz Ağustos gibi çimlendirilenler ise kışın ev içinde saksıda tüm kış açıyormuş. Ben kışın daha denemedim ama yazın bahçemden eksik etmemeye çalışıyorum.

25-35 cm boyunda, çok güzel yapraklı.

Çiçeği hakkında varın siz karar verin.

164887

164884

164885

164886

Zeki Yağlı
08-08-2010, 11:43
Sevgili Zeki Bey,
Gerçekten görsel olarak mükemmel bir bitki,paylaşım için teşekkür ederim.Çiçeğinin rengi de güzelmiş..Kışa dayanıklı mıdır?

Yılmaz Bey merhaba,

Her seferinde tekrar etmeyi unutuyorum.

Ben çok yıllık deyince hep "İstanbul ikliminde çok yıllık = Kışın toğrağın altında canlı baharda tekrar yaprak sürgün veren" olarak alın lütfen.

Selamlar

Adalet Yağcı
08-08-2010, 12:15
Zeki bey, Browallia speciosa çok güzel bir bitkiymiş, keşke çok yıllık olsaymış.
Tohumdan viyolden bıktık artık, çok yıllıklara teveccüh ediyoruz.

Anemone japonica da çok hoşmuş, çok yıllık olması cezbedici :)

Zeki Yağlı
08-08-2010, 12:31
Zeki bey, Browallia speciosa çok güzel bir bitkiymiş, keşke çok yıllık olsaymış.
Tohumdan viyolden bıktık artık, çok yıllıklara teveccüh ediyoruz.

Adalet hanım merhaba,

Sizin gibi tohumdan çimlendirmede bu kadar başarılı bir amatörün bıkkınlığı geçici ve seçici olur ancak.

Bildiğiniz gibi bahçe ağaç, çalı, soğan, yıılık, çok yıllık, sarmaşıklaların bir dengesi.

Çarşıda pazarda bulunanları, tabii bütçeye de uygunsa, tabii çimlendirmezsiniz.

Çok yıllıkları severek çimlendirirsiniz çünkü çok yıllık bitki her zaman emeğinin karşılığını veren iyi bir yatırım.

Ama pazarda bulamadığınız nadide yıllıkları da çimlendirmeye devam edeceksiniz.

Ne yani ben size bu sene Browallia tohumu göndereceğim de siz hayır artık bıktım mı diyeceksiniz yani!??

Sizin ki, olsa olsa, geçici ve seçici bir bıkkınlık.

Üstelik, ben size gizli bir misyon yükledim. Madem yeri geldi ifşa edeyim.

Bendeki bu özel bitki koleksiyonunu herkese dağıtmaya yetişemem/yetiştiremem. Aklımca "destek üretici birilikleri" kurmuştum. Bunların başında da sizi peylemiştim.

Yani işin özeti sizin çimlendirmekten bıkmanıza izin bıkmanıza izin vermeyeceğiz:)

Selamlar, sevgiler

Adalet Yağcı
08-08-2010, 12:38
Ne yani ben size bu sene Browallia tohumu göndereceğim de siz hayır artık bıktım mı diyeceksiniz yani!??

Aman Zeki bey, çok naziksiniz, çok teşekkür ederim.
Bu sene ben tohum çimlendirme konusunda ipin ucunu fena kaçırdım, neler çektiğimi özetle bu başlık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21862)ta anlattım.

Ama elbette sizin bu nazik teklifinizi geri çeviremem, üzerime düşen bir vazife varsa, elimden geldiğince gücümün yettiğince yerine getirmeye çalışırım, üstelik mavi tonlu çiçeklere de bayılırım :)

sevim.K
08-08-2010, 12:40
Brovilla çok güzelmiş maviş maviş. Boyunun fazla yüksek olmaması daha da güzel saksıda yetiştirilebilir. Dahliyalarınızın anemonun renkleri de çok hoş. Ama boyları bir metreden fazla oluyormuş. Ben bodur dahlia almıştım. Yetiştirmek mümkün olmadı. Bu yıl yeniden deneyeceğim.

Zeki Yağlı
08-08-2010, 12:50
Bugün size güzel bir çiçek çiçek daha tanıtmak istiyorum:

Helenium 'Rubinsweg'

Helenium lar, 60-80 cm boyunda, yazın ikinci yarısında, çiçeklerin azaldığı dönemde açan otsu çok yıllık bir bitki.

Helenium adı, efsaneye göre, Truvalı Helen'in gözyaşları ile sulandığı için verilmiş. Onun için görünümü biraz hüzünlü.

Çapraz döllenme ile elde edilmiş çok çeşidi var. Bazılarının adı tescil edilmiş 'Rubinsweg' gibi. Bunlar aynı özellikleri elde etmek için bölünerek veya çelikle üretiliyorlar.

İşte size Helenium 'Rubinsweg':

164912

164913

164914

164915

164916

sevim4
08-08-2010, 12:55
Zeki bey,çok güzel brovilla ellerinize sağlık.

Zeki Yağlı
08-08-2010, 13:27
Aman Zeki bey, çok naziksiniz, çok teşekkür ederim.
Bu sene ben tohum çimlendirme konusunda ipin ucunu fena kaçırdım, neler çektiğimi özetle bu başlık (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21862)ta anlattım.

Ama elbette sizin bu nazik teklifinizi geri çeviremem, üzerime düşen bir vazife varsa, elimden geldiğince gücümün yettiğince yerine getirmeye çalışırım, üstelik mavi tonlu çiçeklere de bayılırım :)

Neler çektiğinizi okudum ve o başlıkda cevap (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=681299#post681299)da verdim.

Anladığım kadarı ile sizinkisi bir tutku olmuş bile, çaresi olmayan bir dert:)

Tek çaresi daha değişik bitkiler üretmek:))

Selamlar

Sevgi Durul
08-08-2010, 13:42
Sayın Zeki Yağlı, son eklediğiniz Browallia Speciosa ve Helenium Rubinsweg hem görsellikleri, hem çok yıllık oluşlarıyla tercih edilebilecek çiçeklerden. Bizlere, önceden adını bile bilmediğimiz bu güzel bitkileri tanıttığınız için çok teşekkür ederim.

Eğer bu yıl da tohum dağıtımı yapacak olursanız, listenizde yer almak isterim. Saygilar...

ilknur aşık
20-08-2010, 21:50
Zeki bey sizin sayfanız artık üyelerin bahçesi kategorisinden çıkmalı bence. Sizin sayfanız artık botanik ve bitkiler hakkında bir okula dönüştü. Sayfanızda daha önce hiç görmediğim ve adını dahi bilmediğim bitkileri görüyor, aynı zamanda onlar hakkında bilgi sahibi oluyorum; bakımları, yetiştirilmeleri, üretilmeleri. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

yener.T
20-08-2010, 22:00
Sayın Zeki Yağlı Bahçenizi tekrar tekrar gezdim.Bazılarının isimlerini öğrendim.Bazılarının
ise benimkilerle ne kadar farklı olduğunu gördüm.Bu bahçedeki büyük emeğin ne kadar fazla olduğu fotoğraflardan belli olmakta ellerinize ve emeğinize sağlik diyerek,bahçenizde mutluluklar dilerim.Selamlar.

Satı Uğurtan
20-08-2010, 22:10
Sayın Zeki Yağlı, Helenium Rubinsweg, hüzünlüde olsa harika bir bitki ellerinize sağlık.

oceanheart
23-08-2010, 13:47

Anemone japonica.

164870

164871

164872

164873

Merhaba Zeki Bey,

Anemone japonicanız ve salvialarınız çok güzeller, zaten sahip olmayı hayal ettiğim **** sahip olupta çok sevdiğim bitkilerin hepsini sizde görüyorum.Aslında bu benim için bir şans zira dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda sizden yardım alabileceğimi düşünüyorum.Ben de birçok tohumla birlikte uzun zamandır sahip olmak istediğim anemone japonicanın tohumuundan da getirttim ama kışa girerken ekmeyi düşünüyorum sizin anemone japonica çimlendirme konusunda tecrübeniz olduğuna göre özellikle dikkat edilmesi gereken bir husus olup olmadığını zormak istiyorum.Sanırım benim aldığım tohumlar geçen senenin hasadından o nedenle belki çıkmayabilir diye sizin anemone japonica tohumlarından da edinmek isterim.Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

Yılmaz Yalçın
23-08-2010, 13:50
Zeki Bey,

Bahçenize hasret kaldık:)En kısa zamanda yeni görüntüler bekliyoruz.

Saygılar...

Zeki Yağlı
29-08-2010, 15:12
Biraz işlerim bir de on günlük tatil arasından sonra tekrar merhaba.

Tatil dönüşü, sıcak, mevsimin dönmüş olması ve biraz da bakımın gecikmesi dolayısyla bahçemi biraz keyifsiz buldum. Havaların biraz serinlemesi ile bahçem de mevsim normallerine dönecek ben de sizlere mevsimin güzel fotoğraflarını sunmaya devam edeceğim.

Bugünlük sıra gecikmiş cevapları yazmakta:)

Selamlar

Zeki Yağlı
29-08-2010, 15:14
Sayın Zeki Yağlı, son eklediğiniz Browallia Speciosa ve Helenium Rubinsweg hem görsellikleri, hem çok yıllık oluşlarıyla tercih edilebilecek çiçeklerden. Bizlere, önceden adını bile bilmediğimiz bu güzel bitkileri tanıttığınız için çok teşekkür ederim.

Eğer bu yıl da tohum dağıtımı yapacak olursanız, listenizde yer almak isterim. Saygilar...

Sayın SDurul,

Helenium çok yıllık ama Browallia yıllık.
Tohum konusunu yakında açacağım.
Bu sene nasıl yapacağımıza beraber karar vereceğiz.

Selamlar

Zeki Yağlı
29-08-2010, 15:31
Zeki bey sizin sayfanız artık üyelerin bahçesi kategorisinden çıkmalı bence. Sizin sayfanız artık botanik ve bitkiler hakkında bir okula dönüştü. Sayfanızda daha önce hiç görmediğim ve adını dahi bilmediğim bitkileri görüyor, aynı zamanda onlar hakkında bilgi sahibi oluyorum; bakımları, yetiştirilmeleri, üretilmeleri. Paylaşımlarınız için teşekkür ederim.

İlknur hanım,

İltifatınız için teşekkür ederim.

Benim hedefim tam da bu işte! Bahçe/bitkiseverlerin biraz ufkunu açmak, meraklıların alışılagelmiş birkaç çeşidin dışına bakmasını sağlamak ve ilerleyip daha çok keyif almalarına yardımcı olmak,..

Eğer bu yönde yararlı olduğum insanlar olursa mutlu ulaşmış olacağım.

Bahçemde yer verdiğim bitkiler batı Avrupa ve Kuzey Amerika ülkelerinde amatörlerin bahçelerini süsleyen bitkiler.

Oralardaki amatörler bunları yetiştirip veya satın alıp süslüyorlar bahçelerini. Bizim gibi forumlarda benzer bitkilerin özelliklerini tartışıyorlar.

Bugün imkanları ile bu bitkilerin hepsini Türkiyede bulmak mümkün değil ama çoğunun tohumunu getirtmek ve onlara öylece sahip omak mümkün.

Bunun için biraz merak, biraz gayret yetiyor.

Bu yönde cesaretlendirmeye çalışıyorum kendimce.

Olacak, olacak, eminim:)

Selamlar

Zeki Yağlı
29-08-2010, 15:33
Sayın Zeki Yağlı Bahçenizi tekrar tekrar gezdim.Bazılarının isimlerini öğrendim.Bazılarının
ise benimkilerle ne kadar farklı olduğunu gördüm.Bu bahçedeki büyük emeğin ne kadar fazla olduğu fotoğraflardan belli olmakta ellerinize ve emeğinize sağlik diyerek,bahçenizde mutluluklar dilerim.Selamlar.

Teşekkürler sevgili serilaaa,
Selamlar

Zeki Yağlı
29-08-2010, 15:35
Sayın Zeki Yağlı, Helenium Rubinsweg, hüzünlüde olsa harika bir bitki ellerinize sağlık.

Evet Satı hanım öyle,
Helenium'un çok çeşidi var ama Rubinsweg tohumdan aynısı gelmiyor.
Yine de tohumdan denemeye değer.

Selamlar

Zeki Yağlı
29-08-2010, 15:44
Merhaba Zeki Bey,

Anemone japonicanız ve salvialarınız çok güzeller, zaten sahip olmayı hayal ettiğim **** sahip olupta çok sevdiğim bitkilerin hepsini sizde görüyorum.Aslında bu benim için bir şans zira dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda sizden yardım alabileceğimi düşünüyorum.Ben de birçok tohumla birlikte uzun zamandır sahip olmak istediğim anemone japonicanın tohumuundan da getirttim ama kışa girerken ekmeyi düşünüyorum sizin anemone japonica çimlendirme konusunda tecrübeniz olduğuna göre özellikle dikkat edilmesi gereken bir husus olup olmadığını zormak istiyorum.Sanırım benim aldığım tohumlar geçen senenin hasadından o nedenle belki çıkmayabilir diye sizin anemone japonica tohumlarından da edinmek isterim.Yardımcı olursanız çok mutlu olurum.

Hamit bey merhaba,

Benzer bitkilere meraklı olduğumuzu ben de farkettim.
Gel bu mikrobu başkalarına da bulaştıralım:)

Bazı konularda yardımcı olabilirsem sevinirim.

Anemone japonica yı ben bir seyahatten minik saksıda getirmiştim. Kolay yetişip bölünebiliyorlar.
Hiç çimlendirmedim. Ama çimlendirme torfuna üstünü örtmeden yüzeysel ekip yeterli nem ve ışık ile kolay çimleneceğini düşünüyorum.

Bu seneki tohumlardan memnuniyetle tabii ki veririm.

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
29-08-2010, 15:45
Zeki Bey,

Bahçenize hasret kaldık:)En kısa zamanda yeni görüntüler bekliyoruz.

Saygılar...

Bu haftadan itibaren yayına devam ederiz Yılmaz Bey,

Selamlar sevgiler.

aygün
29-08-2010, 18:50
Çok doğal bir duruşu var bahçenizin. Her şey kendiliğinden oluşmuş sanki. Çok çeşitliliğin muhteşem uyumu. Yoldaki ahşap kısımlar bahçenin dokusunu perçinlemiş. Bir ruhu var bahçenizin, herşey uyum içinde. Dingin esintilerin yansıdığı bir orkestra gibi. Bir gün işte böyle bir bahçem olsun isterim. Yurekten kutluyorum emeğinizi ve tabi zevkinizi.

sempe
30-08-2010, 07:02
Ellerinize sağlık harika bir bahçe yapmışsınız. Adalet hanımın dediği gibi bahçem arap saçına döndükten sonra bıkkınlık geldi ve bu yıl bahçeyle hiç ilgilenmedim. Fotoğraflarınızı görünce içim açıldı ve sil baştan tekrar başlayacağım. Deneyimleriniz paylaştığınız için teşekkür ederim.

Adalet Yağcı
30-08-2010, 09:31
Çok haklısınız, bir kaç yılda bir bahçeye yeni ciciler gerek.
Hep aynı şeyler görmekten usandım, bir de üstüne kargaşa olunca işin içinden çıkılmıyor.
Eylül ayı sonunda yeni düzenleme başlıyor.

nazlı06
30-08-2010, 15:01
Zeki bey, bahçenize hoşgeldiniz inşallah sıcaktan bahçeniz zarar görmemiştir bizimkiler resmen kavruldu sayılır.

sevim.K
30-08-2010, 15:16
Bahçenizle ilgili düşüncemi daha bahçenize ve size ilk merhaba dediğimde yazmıştım. Çiçekleriniz, bitki seçimleriniz, ilginiz, bakımınız ve sunumlarınız çok güzel. Kuşkusuz göz okşayıcı ama aynı zamanda hem merak uyandıran, özendiren hem de öğretici bir sunumunuz var.

Sesiniz çıkmayınca sizi ve bahçenizi merak ediyoruz.:)

Zeki Yağlı
30-08-2010, 20:05
Çok doğal bir duruşu var bahçenizin. Her şey kendiliğinden oluşmuş sanki. Çok çeşitliliğin muhteşem uyumu. Yoldaki ahşap kısımlar bahçenin dokusunu perçinlemiş. Bir ruhu var bahçenizin, herşey uyum içinde. Dingin esintilerin yansıdığı bir orkestra gibi. Bir gün işte böyle bir bahçem olsun isterim. Yurekten kutluyorum emeğinizi ve tabi zevkinizi.

Aygün hanım bahçeme hoş geldiniz. Teşekkürler.

Çok bahçe gezdim, çok kitap edinip karıştırdım. Oralardan edindiğim bilgileri ve esintileri kendi bahçemde kendimce yorumluyorum.

Tavsiye ederim çok yurt dışı kaynaklı bahçe gezin internette çok kitap karıştırın. O zaman başka hedefler edineceksiniz eminim.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
30-08-2010, 20:14
Ellerinize sağlık harika bir bahçe yapmışsınız. Adalet hanımın dediği gibi bahçem arap saçına döndükten sonra bıkkınlık geldi ve bu yıl bahçeyle hiç ilgilenmedim. Fotoğraflarınızı görünce içim açıldı ve sil baştan tekrar başlayacağım. Deneyimleriniz paylaştığınız için teşekkür ederim.

Sevgili sempe,

Yorulmak, moral bozmak geçici olarak olabiliyor.

Her olaydan bir ders çıkararak devam etmek ve ilerlemek çok daha insani ve keyif verici.

O zaman bugün dünden daha ileri noktada olduğunuzu hissediyor, mutlu oluyor, yarına daha bir inançla bakabiliyorsunuz.

Ama önemli şart bilgiyi, tecrübeyi biriktirmek yani taşı taş üzerine koymak. Yoksa her olayda dayak yenirse moral bozulup gerilem başlıyor.

Ağaçlar.net bu konuda çok büyük bilgi kaynağı, faydalanmak lazım.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
30-08-2010, 20:26
Çok haklısınız, bir kaç yılda bir bahçeye yeni ciciler gerek.
Hep aynı şeyler görmekten usandım, bir de üstüne kargaşa olunca işin içinden çıkılmıyor.
Eylül ayı sonunda yeni düzenleme başlıyor.

Hah şöyle Adalet hanım,

Sizi daha önceki bir mailinizde bıkkın, yorgun, gelecek sene tekrar etmek istemez görmüştüm de bu grubun en başarılı bitki yetiştiricisinin bu şekilde düşünmesine üzülmüştüm.

Ben de epey ilerledim, özellikle tohumdan bitki yetiştirme konusunda.

Düşüncem bu sene sizinle el ele verip bu işe daha bulaş(a)mamış olanları teşvik edip onların birçoğunun da tohumdan bitki yetiştirme konusunda başarılı olup kendi bitkileri yetiştirmelerine yardımcı olmaktı.

Yoksa bu insanlara bitki vermeye yetişmek mümkün değil:)

Neyseki kural bozulmadı, bu işe bulaşan, eğer önemli bir gerekçesi yoksa bu işten kurtulamıyor.

İşte siz de yeni bir heyecanla planlamaya başladınız yeni yılı.

O zaman var mısınız bu milleti seferber edip sizin gibi bitki yetiştirme konusunda başarı sağlayıp mutlu olma yolunda önlerini açmaya?

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
30-08-2010, 20:31
Zeki bey, bahçenize hoşgeldiniz inşallah sıcaktan bahçeniz zarar görmemiştir bizimkiler resmen kavruldu sayılır.

Merhaba Nazlı hanım,

Sıcak ve aşırı rutubet briçik şeyin keyfini kaçırmış tabii.
Ama bunun kızılacak, üzülenecek bir tarafı yok.
Havaların serinlemesini bekleyip sonbaharı güzel yaşamayı bekleyeceğiz elbette.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
30-08-2010, 20:36
Bahçenizle ilgili düşüncemi daha bahçenize ve size ilk merhaba dediğimde yazmıştım. Çiçekleriniz, bitki seçimleriniz, ilginiz, bakımınız ve sunumlarınız çok güzel. Kuşkusuz göz okşayıcı ama aynı zamanda hem merak uyandıran, özendiren hem de öğretici bir sunumunuz var.

Sesiniz çıkmayınca sizi ve bahçenizi merak ediyoruz.:)

Teşekkürler Sevim hanım,

Yazdıklarımın, sunduklarımın yararlı olduğunu hissettiğim sürece yazmaya sunmaya çalışacağım.

Selamlar, sevgiler.

Hhatice
30-08-2010, 21:21
Yine çok keyifle gezdim .Düzenine ,çeşitlerine hayran kaldığım ender bahçelerden sizin bahçeniz :)Helenium 'Rubinsweg,Browallia speciosa her ikisi de çok güzel ,ada çayı tekrar çiçeklendi .kuşkonmaz sanki çok keyifli değil ,bir yerde bir yanlış var ama nerde hatalıyım bilemedim .

oceanheart
31-08-2010, 16:29
Hamit bey merhaba,

Benzer bitkilere meraklı olduğumuzu ben de farkettim.
Gel bu mikrobu başkalarına da bulaştıralım:)

Bazı konularda yardımcı olabilirsem sevinirim.

Anemone japonica yı ben bir seyahatten minik saksıda getirmiştim. Kolay yetişip bölünebiliyorlar.
Hiç çimlendirmedim. Ama çimlendirme torfuna üstünü örtmeden yüzeysel ekip yeterli nem ve ışık ile kolay çimleneceğini düşünüyorum.

Bu seneki tohumlardan memnuniyetle tabii ki veririm.

Selam ve sevgiler

Çok teşekkür ederim nazik cevabınız için, hayranlıkla sizi izlemeye devam ediyorum.Bu arada sizin sayenizde öğrendiğim jelitto dan pulsatilla tohumları getirtip hemen ektim, çok taze olmasalar da bu senenin ürünü oldukları için çimleneceklerini düşünüyorum

saygılar,

Zeki Yağlı
31-08-2010, 16:34
Yine çok keyifle gezdim .Düzenine ,çeşitlerine hayran kaldığım ender bahçelerden sizin bahçeniz :)Helenium 'Rubinsweg,Browallia speciosa her ikisi de çok güzel ,ada çayı tekrar çiçeklendi .kuşkonmaz sanki çok keyifli değil ,bir yerde bir yanlış var ama nerde hatalıyım bilemedim .

Teşekkür ederim Hatice hanım,

Kuşkonmazın bu mevsimde keyifli olmaması normal.
Bir sorum var sizin bahçe başlığınız var mı? Göremedim de

Selamlar

Zeki Yağlı
31-08-2010, 16:40
jelitto dan pulsatilla tohumları getirtip hemen ektim, çok taze olmasalar da bu senenin ürünü oldukları için çimleneceklerini düşünüyorum

Ben de geçen sene getirttim. Çimlendirmesi fena olmadı özellikle halleri nin renkleri dolayısıyla çok umutlu idim. Ama hiçbirini açtıramadım.

Sanıyorum sebebi, yeterli kök geliştirmeden, çok küçük olarak bahçeye dikmem idi. Tavsiyem bu mevsimde çimlendirilenleri bu sene kışı içeride geçirtin.

Jelitto tohumları bol veriyor, tohumların yarısını sakladım belki bu sene bir daha denerim.

Başka neler getirtirttiniz bakalım:)

Selamlar, sevgiler.

oceanheart
31-08-2010, 16:52
Ben de geçen sene getirttim. Çimlendirmesi fena olmadı özellikle halleri nin renkleri dolayısıyla çok umutlu idim. Ama hiçbirini açtıramadım.

Sanıyorum sebebi, yeterli kök geliştirmeden, çok küçük olarak bahçeye dikmem idi. Tavsiyem bu mevsimde çimlendirilenleri bu sene kışı içeride geçirtin.

Jelitto tohumları bol veriyor, tohumların yarısını sakladım belki bu sene bir daha denerim.

Başka neler getirtirttiniz bakalım:)

Selamlar, sevgiler.

Zeki Bey ben de geçen sene başka birsiteden aldığım pulsatillları soğuk katlama vs yaptım ama çimlendiremedim.Bu sene Büyük Çamlıca fidablığından bordo bir pulsatilla almıştım onun tohumları oluşunca ektim ve hemen çimlendiler, yani beklemiş tohumlar çimlenmiyor o nedenle ben hepsini ektim zaten bendekiler çimlenirse ben size veririm.Pulsatillalar haricinde anemonopsis, anemonella, penia hybrid getirttim.Anemonella ve anemonopsisleri paylaşaabilirim sizinle böylece başarma şansımızı artırmış oluruz.

saygı ve selamlar

Zeki Yağlı
31-08-2010, 17:09
... zaten bendekiler çimlenirse ben size veririm.Pulsatillalar haricinde anemonopsis, anemonella, penia hybrid getirttim.Anemonella ve anemonopsisleri paylaşaabilirim sizinle böylece başarma şansımızı artırmış oluruz.

Çok teşekkür ederim.
Anemonopsis ve anemonella ikisi de güzel. Siz deneyin ama mümkünse yarısını en azından bahara bırakın.
Penia hybrid nedir bulamadım

Selamlar

Zeki Yağlı
05-09-2010, 17:28
Sıcakların geçmesi ile bahçe biraz toparlandı.
Artık sonbaharın renklerini dinginliği beklemenin zamanı geldi.
Tabii güzelliğini yitiren, mevsimi geçtiği için sökülüp atılan, boşalan yerler var. Oraları dinlenip gelecek seneyi bekliyorlar.

Bunca sıcaktan ve rutubetten sonra bahçamein genel durumu şu hale geldi:

169400

169401

169402

169403

169404

ciceksever70
05-09-2010, 17:35
Zeki bey sizin bahceniz her mevsim güzel. Sonbahar resimlerini de lütfen bizlerden esirgemeyin olur mu? Sevgiler.

Zeki Yağlı
05-09-2010, 18:25
Anemone Japonica lar çok güzel oldular. Eğer geçen çiçekleri muntazam olarak koparılırsa Ekim ortasına kadar bahçeyi şenlendirmeye devam edecekler. Sonra gelecek sene bahardan itibaren çoşkulu dolgun yapraları ile bahçeyi süslemeye devam edecekler. Bu arada bölüp çoğaltabilinecek.

Ne güzel özellikler değil mi?

169438

169434

169435

169436

169437

Zeki Yağlı
05-09-2010, 18:44
Çiçeği devam edenlere bir göz atalım:

Cam güzelleri coşkulu bir şekilde devam ediyor. Haa unutmadan söyleyeyim bunlar bizim bahçenin ürünü. Hepsini ya geçen senenin tohumlarından içeride çimlendirdik, ya yerinde yere dökülen tohumlardan kendileri çimlendiler.

169439

Bahçenin bu köşesindeki Monarda didyma lar, kendilerine uygun bir mikro iklim buldular ki hala açmaya devam ediyorlar. Halbuki daha çok güneş alan bölgesinde çoktaaan geçtiler:

169441

Salvia greggii 'Dark Dancer', yazın sıcağında çiçeklenmeyi durdurmuştu, şimdi sonbaharın serinliği ile tekrar çoşkulu haline dönüyor:

169442

Alternenthara dentata'nın kızıl yaprakları ile Artemisia 'Powis castle' ın gri yaprakları ağrıbaşlı renk uyumları ile pek mutlular:

169443

Salvia 'Indigo Spires' ın heybetli gövdesini binlerce mavi çiçeği süslemeye devam ediyor.

169444

Zeki Yağlı
05-09-2010, 19:00
Biraz da özelliklerini güzelliklerini yeni sunan bitkilerimize göz atalım.

Cleome Hasslerina, bir zamanlar bahçemde çok yer verdiğim,çeşitli renklileri olan bir çiçek idi. Sonra çok boylu ve biraz işgalci olmaları dolayısıyla gözden düştüler. Ama yine de bahçede kalan tohumlardan kendileri çimlenirler. Ben de yerin ve mevsimin müsaitliğine göre bazılarının kalmasına izin veririim. Yani anlayacağınız bedavadan çiçek. Denemeye değer tavsiye ederim:

169445

Sedum spectabile 'Autumn Joy' kızarmaya başladı. Sizlere onun daha çook güzel fotoğraflarını göstereceğim

169446

Salvia guaranitica 'Blue Enigma' bu sene ilk senesi olmasına rağmen verimli ve mutlu bir şekilde açmaya devam ediyor:

169449

Baharda açamayan bir Delphiniım açığını sonbaharda kapatmaya çalışıyor ama biraz zayıf:

169448

Ve tabii Oyaların da mevsimi geldi:

169447

Zeki Yağlı
05-09-2010, 19:08
Solenostemon, Yaprağı güzellerden bir köşe

169450

Salvia Coccinea 'Coral Nymph', bahçen eksik edilmemesi gereken, kolay bir yıllık:

169452

169451

Ve iki Penstemon çeşidi, tabii ikisi de çok yıllık, yani bir sefer yetiştirdin mi veya satın alıp diktin mi her sene bahçeyi süslemeye gelecek güzeller:

169453

169454

Adalet Yağcı
05-09-2010, 19:11
Çok beğendim, Anemone Japonicalar harika, çok yıllık olmaları bir kat daha arttırıyor değerini.
Ellerinize sağlık Zeki bey.

cemo
05-09-2010, 19:14
Zeki bey
Bahcenizden sunduğunuz her kare, mest olmama yetiyor. Acaba diyorum, benim bahcem bunun yarısı kadar ne zaman olacak.

Yanlış hatırlamıyorsam toplantıda Sedum spectabile 'Autumn Joy' paylaşmıştınız. Bir saksıda bende de var. Henüz cicekleri tam acılmadı. Siz bahceye dikmişsiniz, kışa dayanıyor mu acaba.

Kuşkonmazı bahceye dikmiştim, pek keyifli büyüyor. Umarım kışın donmaz.

Güzel bahcenizde sağlıkla, mutlulukla yaşayın.

Güngör Salman
05-09-2010, 19:26
Anemone Japonica tohum veriyormu?

nurcanaybay
05-09-2010, 19:32
Bahçenizin 400 metrekare olduğuna inanamıyorum ,bu kadar mı güzel düzenlenir.....
ilk fotoğrafa dönüp dönüp bakıyorum :)

Çokk uzun yıllar sağlıkla tadını çıkarın.

Hhatice
05-09-2010, 19:54
Benim salvia da çok güzel tüm yaz boyu açtı .Çok teşekkür ederim Zeki bey

Zeki Yağlı
05-09-2010, 19:58
Çok beğendim, Anemone Japonicalar harika, çok yıllık olmaları bir kat daha arttırıyor değerini.
Ellerinize sağlık Zeki bey.

Teşekkürler Adalet hanım,

Anemone jaopnica ların her bahçeye çok yakışacağına inanıyorum

Selamlar

Zeki Yağlı
05-09-2010, 20:01
Zeki bey
Bahcenizden sunduğunuz her kare, mest olmama yetiyor. Acaba diyorum, benim bahcem bunun yarısı kadar ne zaman olacak.

Yanlış hatırlamıyorsam toplantıda Sedum spectabile 'Autumn Joy' paylaşmıştınız. Bir saksıda bende de var. Henüz cicekleri tam acılmadı. Siz bahceye dikmişsiniz, kışa dayanıyor mu acaba.

Kuşkonmazı bahceye dikmiştim, pek keyifli büyüyor. Umarım kışın donmaz.

Güzel bahcenizde sağlıkla, mutlulukla yaşayın.

Ne demişler "evin yenisi bahçenin eskisi". Sabır Cemo sabır.

Sedum spectabile kışa dayanıklı bahçeye güneşe dikebilirsin. Ama önce snbahar renkelrini izle sarsılmadan.

Kışkunmaz da kışın donmaz.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
05-09-2010, 20:03
Anemone Japonica tohum veriyormu?

Tohum veriyor Güngör hanım.

Bu seneye kadar tohumdan denemedim, bölerek çoğalttım. Ama tohumdan da kolay yetişeceğini sanıyorum.
Bu sene tohum toplayayım da hep beraber deneyelim.

Zeki Yağlı
05-09-2010, 20:05
Bahçenizin 400 metrekare olduğuna inanamıyorum ,bu kadar mı güzel düzenlenir.....
ilk fotoğrafa dönüp dönüp bakıyorum :)

Çokk uzun yıllar sağlıkla tadını çıkarın.

Tabii 400 m2 değil 600m2! 100m2 sine ev oturuyor:)

Geniş açı hilesi Nurcan hanım geniş açı hilesi:)

Dilekleriniz için teşekkür ederim.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
05-09-2010, 20:06
Benim salvia da çok güzel tüm yaz boyu açtı .Çok teşekkür ederim Zeki bey

Tohumların topluyorsunuz değil mi?

aygün
05-09-2010, 20:13
339 no lu mesajdaki ilk karede daldım gittim. Dinlendiren, huzur veren bir köşesi, bahçenizin...
Cleome Hasslerina... Çok zarif bir duruşu var. Sizce de öyle değil mi. Balerinin dans ederkenki zarafetini anımsattı. En azından çekim başarınızın bir sonucu da olsa.

Güngör Salman
05-09-2010, 20:42
Tohum veriyor Güngör hanım.

Bu seneye kadar tohumdan denemedim, bölerek çoğalttım. Ama tohumdan da kolay yetişeceğini sanıyorum.
Bu sene tohum toplayayım da hep beraber deneyelim.

Tohumdan denemeyi çok isterim, teşekkürler.

Hhatice
05-09-2010, 20:54
Tohumların topluyorsunuz değil mi?

Topluyorum tabii .Çok güzel bir bitki adaçayı :) yaprakları çay yapılıp içilir mi?)

Zeki Yağlı
05-09-2010, 20:55
339 no lu mesajdaki ilk karede daldım gittim. Dinlendiren, huzur veren bir köşesi, bahçenizin...
Cleome Hasslerina... Çok zarif bir duruşu var. Sizce de öyle değil mi. Balerinin dans ederkenki zarafetini anımsattı. En azından çekim başarınızın bir sonucu da olsa.

Teşekkürler Aygün hanım,

Cleome güzeldir tabii. Çiçeğinin tomurcuğundan itibaren açılması da çok etkileyicidir.
Belki bir müddet sonra sıkılabilirsiniz.

O da aslında her bitki ile olabilir

Zeki Yağlı
05-09-2010, 21:01
Topluyorum tabii .Çok güzel bir bitki adaçayı :) yaprakları çay yapılıp içilir mi?)

Birçok adaçayı çeşidi tıpta ve mutfakta kullanılıyor ama kitapta bu cinsinin kullanıldığına dair bir şey bulamadım.

Satı Uğurtan
05-09-2010, 21:02
Anemone Japonica lar çok güzel oldular. Eğer geçen çiçekleri muntazam olarak koparılırsa Ekim ortasına kadar bahçeyi şenlendirmeye devam edecekler. Sonra gelecek sene bahardan itibaren çoşkulu dolgun yapraları ile bahçeyi süslemeye devam edecekler. Bu arada bölüp çoğaltabilinecek.

Ne güzel özellikler değil mi?

169438

169434

169435

169436

169437
Sayın Zeki bey, anemonun bu rengini iki yıl önce gördüğümde hayran kalmıştım, harika galiba çiçeklerin kraliçesi bu olsa gerek saygılar.

cemo
05-09-2010, 21:03
Zeki bey, şimdi benim bu sedum Autumn Joy ne renk acacak acaba. Yine sabırsızlandım işte:)))

Zeki Yağlı
05-09-2010, 21:06
İşte size yeni bir güzel!
Diascia interimma. Yıllık, 30-35 cm boyunda. yazın iyi netice vermedi. meğer serin havayı tercih edermiş.

Sonbaharı beklemeye değdi:

169470

Satı Uğurtan
05-09-2010, 21:08
Sayın Zeki bey, bahçenizi her gün sessizce gezip çıkıyordum, ama bu gün bu güzellikleri sergiledikçe galiba çıkamayacağım saygılar.

ciceksever70
05-09-2010, 21:37
Zeki bey siz cok yasayin ! Uzun zamandir cleome hassleriana nin adini ariyordum tohum ya da fidan alabilmek icin. Seralarda da görememistim. Simdi adiyla arayip bulmam daha kolay olacak.

Zeki Yağlı
05-09-2010, 22:00
Sayın Zeki bey, bahçenizi her gün sessizce gezip çıkıyordum, ama bu gün bu güzellikleri sergiledikçe galiba çıkamayacağım saygılar.

Satı hanım her zaman beklerim.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
05-09-2010, 22:02
Zeki bey siz cok yasayin ! Uzun zamandir cleome hassleriana nin adini ariyordum tohum ya da fidan alabilmek icin. Seralarda da görememistim. Simdi adiyla arayip bulmam daha kolay olacak.

Siz de çok yaşayın sevgili ciceksever70.
Tohumunu bulursunuz. İki üç rengi var.
Ama herhalde fidesini satmazlar:)

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
05-09-2010, 22:11
Sizlere mevsim başından beri tanıtmak istediğim bir bitki var.

Gypsophylla repens.

Tüm yaz sürekli açtı. 20-25cm boyundan 40-50 cm eninde sürekli minik pembe beyaz çiçekler açan çok yıllık. Bence her bahçeye lazım:

169473

169472

Fuschia lar arasında Browallia speciosa:

169474

Fuschia, Erigeron karvinskii ve Imperata cylindrica 'Red baron':

169475

Ve bugün için son olarak adını bilmediğim bir kelebek:

169476

günebakan
05-09-2010, 22:21
Her köşe ayrı bir güzel her çiçek ayrı güzel harika bir bahçe Zeki bey elinize sağlık. Bu kadar büyük olmasa da Allah hepimize böyle bir bahçe nasip etsin:)

sevim4
06-09-2010, 17:25
Amin güne bakancım,bayıldım pempişe diyerleri harika benim böyle bir bahçem olsaydı.
Herhalde yatak döşek bahçede yatardım emeklerine sağlık zeki bey.

aygün
06-09-2010, 22:11
Küpeler iyi dayanmış sıcaklara.
Üç saksım da kurudu fakat, şimdilerde yeni filizler atmaya başladılar.

Güngör Salman
06-09-2010, 22:57
Sayın Zeki Yağlı, fuschia Fotoğrafları yeni mi çekildi?

Cumhur Tonba
07-09-2010, 01:16
Zeki Bey,
Genellikle bahçedeki fotoğraflara bakarken, ağaç, çiçeçek vs, gözlerim hep bir canlı arar. Bu bahçelerde bir kuş, bir kelebek, bir böcek ya da ne bileyim bahçe sahibinin beslediği bir kedi köpek varmı diye.

367 nolu mesajınızdaki kelebek bir harika. Teşekkürler. Yaşayan bir bahçe.

Zeki Yağlı
07-09-2010, 20:59
Her köşe ayrı bir güzel her çiçek ayrı güzel harika bir bahçe Zeki bey elinize sağlık. Bu kadar büyük olmasa da Allah hepimize böyle bir bahçe nasip etsin:)

Teşekkürler günebakan.
Dilerim inşallah sizin de olur

Zeki Yağlı
07-09-2010, 21:00
Amin güne bakancım,bayıldım pempişe diyerleri harika benim böyle bir bahçem olsaydı.
Herhalde yatak döşek bahçede yatardım emeklerine sağlık zeki bey.

Teşekkürler sevim4:)

Zeki Yağlı
07-09-2010, 21:01
Küpeler iyi dayanmış sıcaklara.
Üç saksım da kurudu fakat, şimdilerde yeni filizler atmaya başladılar.

Maalesef kuruyanlar da var.
Kalanlardan yeniden devam edeceğiz

Zeki Yağlı
07-09-2010, 21:03
Sayın Zeki Yağlı, fuschia Fotoğrafları yeni mi çekildi?

Evet bu cumartesi Göngör hanım.

Ama maalesef en gözde Fuschia Riccartonii nin durumu hiç parlak değil.

Kurumadı ama çook sarsıldı

Zeki Yağlı
07-09-2010, 21:06
Zeki Bey,
Genellikle bahçedeki fotoğraflara bakarken, ağaç, çiçeçek vs, gözlerim hep bir canlı arar. Bu bahçelerde bir kuş, bir kelebek, bir böcek ya da ne bileyim bahçe sahibinin beslediği bir kedi köpek varmı diye.

367 nolu mesajınızdaki kelebek bir harika. Teşekkürler. Yaşayan bir bahçe.

Bir sokak köpeğimiz var ama belirli zamanlarda girebilir bahçeye.
Kedimiz vardı bütün kertenkeleler onundu. Öldü yerine koymadık.

Kuş böcek eksik değil ama ben buraya çiçek fotoğraflarımı koyuyorum.

Bu sene arılar nedense çook az. Çiçeklerde tohum geçen senelere oranla bayağı az.

Selamlar

Güngör Salman
07-09-2010, 22:11
Evet bu cumartesi Göngör hanım.

Aama maalesef en gözde Fuschia Riccartonii nin durumu hiç parlak değil.

Kurumadı ama çook sarsıldı

Umarım düzelir.

limon
07-09-2010, 22:11
Her yıl Ağustos ayı ortalarından sonra çok fazla arı olurdu, (geçen gün bizim de ilgimizi çekmişti bu durum) bu sene hemen hiç arı yok. Ama hiç görmediğimiz kadar çok çeşit çeşit Kelebek gördük.

Zeki Bey, bahçenizdeki bitkiler birbirinden güzel. Sayenizde ilk kez tanıdığım 'Diascia interimma' nın çiçek rengi ve formu çok hoş.

nkoksal
07-09-2010, 22:40
Zeki bey çok hoş bir kelebek resmi koymuşsunuz. Kelebeğinizin adı Atalanta Kelebeği. Pek güzel de poz vermiş

Yücel Canpolat
07-09-2010, 23:36
Zeki Bey her şey harika emeklerinize sağlık siz de arılar az olabilir ama ben de çok geçen hafta dört petek bal aldım biraz ballarını vermemek için direndiler ama sonun da anlaştık tavsiye ederin tozlaşma için.Selamlar.

Cumhur Tonba
08-09-2010, 01:04
Bir sokak köpeğimiz var ama belirli zamanlarda girebilir bahçeye.
Kedimiz vardı bütün kertenkeleler onundu. Öldü yerine koymadık.

Kuş böcek eksik değil ama ben buraya çiçek fotoğraflarımı koyuyorum.

Bu sene arılar nedense çook az. Çiçeklerde tohum geçen senelere oranla bayağı az.

Selamlar

Ben de zaten fotoğraflarda tesadüfen görülebilecek, özel olarak çekilmemiş hayvan varmı diye bakıyorum.

Zeki Yağlı
08-09-2010, 11:14
Her yıl Ağustos ayı ortalarından sonra çok fazla arı olurdu, (geçen gün bizim de ilgimizi çekmişti bu durum) bu sene hemen hiç arı yok. Ama hiç görmediğimiz kadar çok çeşit çeşit Kelebek gördük.

Zeki Bey, bahçenizdeki bitkiler birbirinden güzel. Sayenizde ilk kez tanıdığım 'Diascia interimma' nın çiçek rengi ve formu çok hoş.

Sevgili limon,

Arılar bizim bahçeye mi gelmiyorlar diye endişeleniyordum.
Halbuki hiç ilaç kullanmıyorum desem yeri var.
Demek ki size de uğramıyorlar
Arıların azlığı iyi değil, Allahtan hayırlısı

Selamlar

Zeki Yağlı
08-09-2010, 11:17
Zeki bey çok hoş bir kelebek resmi koymuşsunuz. Kelebeğinizin adı Atalanta Kelebeği. Pek güzel de poz vermiş

Adı için eşekür ederim sayın nkoksal.

Poz güzeldi ama epey uzaktan sehpasız zumladım biraz netliği az.

Selamlar

Zeki Yağlı
08-09-2010, 11:19
Zeki Bey her şey harika emeklerinize sağlık siz de arılar az olabilir ama ben de çok geçen hafta dört petek bal aldım biraz ballarını vermemek için direndiler ama sonun da anlaştık tavsiye ederin tozlaşma için.Selamlar.

Yücel Bey ben de bu kadar çiçek varken bir de kovan koyayım mı diye aklımdan geçirmiyor değilim ama ,

Neyse şimdilik kendimi tutuyorum.

Size afiyet bal olsun:)

Selamlar sevgiler

ciceksever70
08-09-2010, 11:57
Bu yil da bizde asiri bir ari dalgasi oldu. Sürekli yanimda ari sokmasina karsi bir seyler tasimak zorunda kaldim cocuklar icin. Ikisi de bol bol nasibini aldi cünkü. Beni bile hayatimda ilk kez ari soktu.

sevim.K
11-09-2010, 08:59
Zeki bey; estetik, zerafet ve güzelliği yeşille bütünleştiren size ve desteğiniz sevgili eşinize iyi bayramlar:) Sevgilerimle

Zeki Yağlı
11-09-2010, 13:32
Zeki bey; estetik, zerafet ve güzelliği yeşille bütünleştiren size ve desteğiniz sevgili eşinize iyi bayramlar:) Sevgilerimle

Çok naziksiz Sevim hanım,

Eşim Nilgün ve ben de sizin ve tüm doğasever dostların bayramınızı kutlar sağlıklı günler dileriz.

Selam ve Sevgilerimizle

Zeki Yağlı
12-09-2010, 12:25
Dün akşam evimizde dostlarımız hem yemek yedik hem maçı Basketbol maçını seyrettik.

Ne heyecan, ne gerilim ve sonunda sevinç.

İnşallah bu akşam o kadar sıkıntı çekmeden kazanırız.

Vakit akşam olunca bahçemin tüm detayları görünmez diye ilk defa çiçekleden aranjmanlar yapayım dedim.

Fena olmadı. Bakalım sizler de beğenecek misiniz?

Alternanthara dentata yaprakları üzerinde Sedum Spectabile 'Automn Joy':

170081

Yaprağı güzel (Solenostemon 'Coral Sunrise') yaprakları üzerinde Sedum Spectabile 'Automn Joy':

170082

Anemone japonica:

170083

ve 'Karmakarışık' aranjmandan iki ayrı görüntü. Tanımaya çalışın bakalım çiçekleri tayınabilecek misiniz?

170084

170085

Selamlar sevgiler

Güngör Salman
12-09-2010, 14:43
Rehmannia elata, Çin digitalisi:
Salvia patens 'Cambridge Blue':
Gaura lindheimerii:
Campanula ssp
Salvia greggii 'Dark Dancer'
Salvia patens 'Royal Blue'
Salvia barrelierii,
Dahlia 'David Howard':
Dahlia 'Moonfire',
Althernanthera
Salvia lar - Adaçayları IV
Bunlara benzettim;)

Zeki Yağlı
12-09-2010, 16:22
Rehmannia elata, Çin digitalisi:
Salvia patens 'Cambridge Blue':
Gaura lindheimerii:
Campanula ssp
Salvia greggii 'Dark Dancer'
Salvia patens 'Royal Blue'
Salvia barrelierii,
Dahlia 'David Howard':
Dahlia 'Moonfire',
Althernanthera
Salvia lar - Adaçayları IV
Bunlara benzettim;)

Güngör hanım,

Bu kadar karmaşık bir fotoğraftan seçmek için uğraşmanıza ve bu kadar çoğunu bilmenize hayran oldum.

Birkaç düzeltme:

Rehmannia eleta, Gaura lendheimerii ve Salvia patens ler yok.

Salvialar - Adaçayları ndan

Salvia guaranatica 'Blue enigma', Salvia Salvia farinacea x longispicata 'Indigo Fire' , Salvia coccinea 'Coral nymph' var.

Katılımınız için teşekkür ederim.

Güngör Salman
12-09-2010, 16:28
O zaman çok azını bilmişim, bu güzellikler için ben teşekkür ederim.

Zeki Yağlı
12-09-2010, 16:35
Hava çook yağmurlu.

Allahtan fotoğraflarımı dün çekmiştim.

İşte size haftanın yeni güzelleri:

Begonia grandis ssp. evansiana. Bu begonianın özelliği çok yıllık olması. Çok şaşırtıcı değil mi? Her sene baharda tekrar geri gelecek.
İşte ben de bunun için bu sene ilk defa tohumdan yetiştirdim.
50-60 cm boyunda, gölgeyi seven, yaz ortasından sonbahara kadar çiçek açan yumrulu bir bitki. Kendi kendine tohumdan çimlenip etrafı işgal ettiği söylentisi var ama bazıları için bu avantaj bile olabilir:

170151

170152

170153

Zeki Yağlı
12-09-2010, 16:54
Aconitum carmichaelii güzel, tıbbi kullanımı olan ama, biz amatörler için zehirli sınıfında bir bitki.

Bu özelliği dolayısıyla bitkiyi elledikten sonra mutlaka elleri yıkamak gerekli yoksa bitkinin herhangi bir parçasını yemedikçe fazlaca bir zararı yok.

Bu özelliğinden ötürü bizim bahçede biraz horlanıyor, bahçenin en fazla gölge yerlerine sürülüyor ve hakettiği bakımı görmüyor. Bunun için de biraz şekilsiz gelişiyor. Fotoğrafını çekmek için elle düzeltmeye çalıştım. Onun için çiçeğin yönü sizi şaşırtmasın:)

Aconitum, gölgeyi seven, yumrulu, 1,5 metreye yaklaşan boylu aslında çok güzel bir bitki:

170154

170155

170156

Siz karar verin:)

Zeki Yağlı
12-09-2010, 17:13
Alstroemeria pscittacina sonbaharda açan bir cins.

Çok farklı ve güzel renkleri var. Ama bahçedeki yeri fazla gölge ve kalabalık.

Onun için bu Alstromeria biraz cılız, çelimsiz. Sonbaharda yeri değiştirilecekler arasında o da var.

Alstroemeria pscittacia (=papağan gibi):

170160

170161

Eğer başarılı olursam size gelecek sene size daha güzel fotoğraflarını gösterebileceğimi sanıyorum:)

Zeki Yağlı
12-09-2010, 17:28
Çok yıllık bitkiler genelde bahar belli bir süre açarlar ve sonra bitki geçer.

Ama bazı bitkiler iyice geçmeden, solan çiçekleri budanırsa sonbaharda biraz daha küçük, biraz daha az ama yine de çoşku verecek şekilde açarlar.

İşte birkaç örnek:

Solidago ssp, minik bir kelebek ziyaretçisi ile:

170162

Platycodon grandiflorus:

170164

Dianthus graetianopolis:

170163

Helenium 'Rubinsweg':

170165

170166

Anlayacağınız çok yıllıklara bakmak faydalı bir şeyler:)

nazlı06
13-09-2010, 12:05
Haklısınız nasılsa seneye açacak deyip kenarda bırakmamalıyız. Sizinkiler çok güzel olmuş

Kiraz
13-09-2010, 19:27
Zeki Bey, güzel fotoğraflar yanında bilgilerini de almak faydalı oluyor, çok güzel bitkilerle tanışıyoruz.

Zeki Bey, verbana rigida çiçeğinden toplantıda alamamıştım ama favorilerim arasına girdi.

Toplantıda getirdiğim altın başak (Solidago virgaurea)'ları dikebildiniz mi? Belki biliyorsunuz ama ben bu sene öğrendim, sonraki seneye inanılmaz yayılıyorlar, sökülmesi de biraz zor oluyor. Her ne kadar sebze bahçeme taşıdıysam da, eski yerinde yine çok var. Bana geldiğinde üç köktü, bir senede onlarca oldu, kökün sürgünlerinden mi, dökülen tohumlardan mı çoğaldığına emin olamadım.
Mesajımda bahsettiğim çiçek; son mesajınızdaki solidago (altınbaşak otu) sanırım sizde daha önce de vardı. Yayılması tohumla mı, kökten mi oluyor geçen sene anlayamadım. Bir çoğunu taşıdığım halde yine de eski yerinde çok miktarda çıktı, kökü de kolay sökülmüyor. Gözleminizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Zeki Yağlı
13-09-2010, 21:09
Zeki Bey, güzel fotoğraflar yanında bilgilerini de almak faydalı oluyor, çok güzel bitkilerle tanışıyoruz.

Mesajımda bahsettiğim çiçek; son mesajınızdaki solidago (altınbaşak otu) sanırım sizde daha önce de vardı. Yayılması tohumla mı, kökten mi oluyor geçen sene anlayamadım. Bir çoğunu taşıdığım halde yine de eski yerinde çok miktarda çıktı, kökü de kolay sökülmüyor. Gözleminizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Hoşgeldiniz sevgili Kiraz,

Üretmek için çok gayret sarfetmedim. Birkaç tane bölerek ürettim.

Galiba çelikle de kolay üretilibiliyor.

Şöyle bir belge (http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/solidago_yetistiriciligi.pdf)buldum. Belki faydalanabilirsiniz.

Selamlar

Zeki Yağlı
13-09-2010, 21:11
Haklısınız nasılsa seneye açacak deyip kenarda bırakmamalıyız. Sizinkiler çok güzel olmuş

İlk baharda açan çok yıllıkların sonbaharda kendilerini toparlayıp canlanmaları ve ertesi sene için umut vermeleri heyecan veriyor bana.

Selamlar

Kiraz
14-09-2010, 11:54
Hoşgeldiniz sevgili Kiraz,

Üretmek için çok gayret sarfetmedim. Birkaç tane bölerek ürettim.

Galiba çelikle de kolay üretilibiliyor.

Şöyle bir belge (http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/solidago_yetistiriciligi.pdf)buldum. Belki faydalanabilirsiniz.

Selamlar

Belge için teşekkürler.

Belgeden bir not:
"Ülkemizde ve dünyada solidago çok eskiden beri bilinmekle birlikte kesme çiçek
olarak kullanımı yenidir. Solidago kesme çiçek olarak daha çok diğer çiçeklerle birlikte
dolgu maddesi denen yeşillik olarak kullanılır. Aranjmanların değişmez kesme
yeşilliklerindendir."

Sizin aranjmanınızı da çok beğendim.

NazMurat
19-09-2010, 17:23
ellerinize yüreğinize sağlık. verdiğiniz emekler boşa çıkmamış ve bahçenize girdiğimizde Amaaan Allaaahııııım dedirtiyor güzellikler. hepsi de bir harika ayrıca ihtiyaç fazlası tohum paylaşımları ile bu güzellikleri türkiyenin dört bir yanına eriştirmenizde takdireşayan.
paylaşımlarınız (resimler ve tohumlar) için sonsuz teşekkürler.

Zeki Yağlı
03-10-2010, 11:56
Sonbahar geldi!
Sıcaklarla keyifisiz birçok bitki kendi toparladı, güzelleşti.

İşte bahçeden birkaç genel görünüm:

173562

173563

173564

173565

173566

Zeki Yağlı
03-10-2010, 12:01
Sıcaklardan en çok zarar gören Dahlia 'Bishop Landaff' ve Dahlia 'Bishop of Canterburry' nihayet güzel çiçekler açmaya başladılar. İlaçlamadığım için biraz bolca külleme var ama olsun:)

173567

173568

173569

Zeki Yağlı
03-10-2010, 12:13
Sonbahar Salvia'lar için en güzel mevsim.

İşte size birkaç örnek:

Minyatür Salvia Coahuliensis:

173570

173571

Salvia greggii 'Dark Dancer':

173572

Salvia coccinea 'Coral Nymph'

173573

Salvia 'Indigo Spires' ve sağında 'Coral Nymph'

173574

ciceksever70
03-10-2010, 13:28
Zeki bey yine tablo gibi görüntüler paylastiniz, elinize saglik.

acemifüsun
03-10-2010, 21:40
Zeki bey değişik ve çok güzel çiçeklerinizi bizimle paylaştığınız için tekrar teşekkürler:)Saygılar.

Kiraz
04-10-2010, 10:49
Her mevsim yaşayan bahçenizde, sayenizde salvia tutkunu olacağım. Emeğinize sağlık.

Peynirçiçeği
04-10-2010, 12:03
Zeki Bey emeğinize ve tükenmez sabrınıza hayran kaldım. Sizin bu muhteşem uğraşınızı görünce kendi birkaç çiçeğime daha bi şevkle bakmaya başladım.Paylaşımlarınız için çok teşekkürler. Sitedeki diğer yazılarınızı da bulmaya çalışıyorum umarım bitkilerin bakımı hakkında da bilgilerinizi paylaşmışsınızdır.

günebakan
04-10-2010, 13:19
Sonbaharın en güzel görüntüleri. Çok teşekkürler bizimle paylaştığınız için:)

Zeki Yağlı
04-10-2010, 17:33
Dün bir ara resim yükleyemedim. sebebini bilmiyorum.
Bu hafta sonu kalanlardan birkaç güzel fotoğraf daha yüklüyorum:

Cleome hassleriana'nın, kendiliğinden geçen sene dökülen tohumlardan çıkıyor.
Bazen gelişi güzel çıkan tohumlar boşluğu iyi dolduruyor. Birçok çiçek geçtikten sonra hala canlı renkleri ile makbule geçiyor:

173714

Aconitum charmichaelii yi daha önce formunu düzeltip resmini koymuştum. Pek güzel durmuyordu. Şimdi artık şakulünü buldu. Gerçek güzelliğini şimdi seyredebilirsiniz.

Taze Nandina domestica yaprağı altında:

173715

ve komple güzel bir salkım:

173716

Sedum spectabile 'Autumn Joy' sonbahar rengini aldı. Yalnız gariban arkasındaki Salvia'nın gölgesinde kaldı. Bu sebepten yeterince kızaramadı. Bir de salvia'nın çiçekleri sürekli üzerine dökülüyor, o yüzden biraz kirli yüzlü.
Ama yine de fena değil!

173717

Begonia grandis = Çok yıllık begonya. Bu sene tohumdan çimlendirdim. Şu anda çok iyi görünüyor. Aynı görüntünün gelecek sene kendiliğinden yine gelecek olmasını düşünmek hoşuna gidiyor insanın. Ama bakalım bekleyip görelim başkaca bir sorun çıkaracak mı?

173718

Zeki Yağlı
04-10-2010, 17:35
Anemone jaopnica ların bu haftaki keyifleri de yerinde:)

173724

173723

173722

Zeki Yağlı
04-10-2010, 17:41
Hydrangea quercifolia= Meşe yapraklı Ortanca'nın yaprakları kızarmaya başladı.

Gelecek haftalarda daha güzel fotoğraflarını gösterebilmeyi umuyorum.

173725

173726

sevim.K
04-10-2010, 18:14
Harika, çok güzel. Hem bitkiler hem de fotoğraflar. 395. mesajda ikinci fotoğraf çok ilginç bir bitki:)

aygün
09-10-2010, 20:33
Merhaba Zeki bey,
Bahçenize daldım gittim yine. Hani "şarap gibi" deyimi vardır...Bahçeniz bunu anımsattı. Sonbaharın da dinginliği ayrı bir hava katmış.

Zeki Yağlı
10-10-2010, 11:57
Bahçemi ziyaret edip görüş bildiren dostlara teker teker cevap yazmakta gecikiyorum.

Zaten amaç da herkesin kendine göre keyif alıp mutluluk duyması ve bahçe konusunda kendisine yeni bir hedef koymaya yardımcı olması.

Umarım bahçem bu amaca hizmet ediyordur.

Tüm dostlara teşekkür ederim.

Selamlar sevgiler.

Zeki Yağlı
10-10-2010, 11:59
Her mevsim yaşayan bahçenizde, sayenizde salvia tutkunu olacağım. Emeğinize sağlık.

İnşallah olursunuz:)

Pişman olmazsınız:)

Güngör Salman
10-10-2010, 12:28
Nandina domestica, sevdiğim bitkilerden biri, tohumdan 3-4 tane yetiştirdim şu an boyları 10 cm.

Ayşe Yıldız
10-10-2010, 13:38
Sayfanızı izlemeye başlarken çok rahattım bitirdiğim zaman ağzımı zor topladım epeyce açılmış :) ne kadar çok çeşit böyle bazılarını yeni görüyorum. emeklerinize sağlık güzel seyirlik bir bahçeniz var.

Kiraz
12-11-2010, 15:37
Zeki Bey, bütün yapraklar dökülmeden, sonbahar renklerini tekrar bahçenizde görebilecek miyiz?

Asiye
12-11-2010, 20:40
Şimdi bayılacağım. Bu ne güzellik Zeki bey ellerinize gönlünüze sağlık.

Satı Uğurtan
13-11-2010, 23:53
Anemone jaopnica ların bu haftaki keyifleri de yerinde:)

173724

173723

173722
Sayın Zeki Yağlı, tüm bahçeyi gezdim, fakat anemonun başından ayrılamadım:)

Zeki Yağlı
14-11-2010, 10:59
Baktım bir ayı devirmişim yazmayalı.
Hafta içinde işimden hafta sonunda da her seferinde başka bir sebepten geciktim.
Aslında arada sırada fotoğraflar çektim ama bir sürü derleyip siteye fırsatım olmadı.
Allah'tan sevgili kiraz hatırlattı (fırça attı diye de anlayabilirsiniz) da bahçemde geçmekte olan sonbahar görüntülerini koymaya vakit ayırmaya karar verdim.

Bayram tatili uzun. Yavaş yavaş çektiğim resimleri koymaya çalışacağım.

Bu arada daha önce cevap veremediğim sayın ayşe_afyonlu, asiye ye selamlar. İzlemeye devam etsinler. Her zaman yararlanacakları birşeyler bulacaklar.

Satı hanım, anemone ları sevdiğinizi not ettim. Umarım sizin de olur:)

Şimdi gelelim bahçemin sonbahar hallerine!

Zeki Yağlı
14-11-2010, 11:52
Önce ön bahçemin sonbahardaki genel görünümünden görüntüler verelim.

Sonbahar havası çöktü. Geçenler geçti, gelecek seneyi bekliyor.

Herdem yeşiller meydanı boş buldu kendilerini daha çok gösteriyorlar.

Ama kendini en çok gösteren sonbahar kızıllığına bürünmüş Liquidambar styraciflua = Amerikan sığlası

Genel görüntülerden sonra Liquidambar'ın çok değişik fotoğraflarını göstereceğim.

179867

179868

179869

179870

Hey gidi uzun tarh hey, sonbahar sana da gelmiş ama hala güzelsin!

179871

Zeki Yağlı
14-11-2010, 12:08
Arka bahçemin ve taş bahçesinin durumu ise şöyle:

Burada kızarıp kendini gösterenler, Acer palmatum 'Heptalobum', Hydrangea quercifolia, Euonymus europeus, Euonymus alatus compactum.

Bunları da ilerideki başlıklarda yakından göreceğiz.

179874

179875

179876

179877

Zeki Yağlı
14-11-2010, 12:36
Sonbaharda yaprağını döken ağaçların yaprakları önce sararır sonra düşerler.

Sarı renk tüm yaz boyunca zaten yaprak içinde vardır ancak klorofil'in yeşil rengi üstün gelir. Sonbaharda bitkinin klorofil üretimi durunca sarı renk ön plana çıkar.

Bazı ağaç ve çalıların yaprakları ise sonbaharda kızarır.

Bunların kısa listesini ileride bir yerde vereceğim.

Kızarma, turuncunun değişik tonlarından, kızılın ve vişnenin değişik tonlarına uzanır.

Yaprakların kızıla bürünmesi klorofilin kesilmesinden sonra yapraklar içindeki bazı maddelerin ayrı renk veren başka maddelere dönüşmesinden olur.

Bu dönüşümler gece ile gündüz ısılarının farkı ne kadar yüksek ise o kadar çok olur.

Yani bitkinin cinsinin yaprağı kızaran cins olması yetmez ayrıca gündüzleri bol güneşli, ama geceleri ayaz geçen bölgelerde bulunması gerekir.

Tabii ayrıca yaprağı dökecek şiddette sonbahar rüzgarlarının olmaması lazım.

Özetle aynı bitki her sene farklı kızarır, her sene aynı güzellikte olmayabilir.

Yaprağı kızaran bitkilerin kızarma özelliğini elde etmek için gece gündüz farkı ve yukarıda söylediğim noktalar önemlidir.

Zeki Yağlı
14-11-2010, 13:10
Liquidambar styraciflua = Amerikan sığlası, boyu 25 metreyi eni 12 metreyi bulabilen görkemli bir ağaçtır.

Benim bahçemdekinin boyu 12, eni 5 metreyi buldu.

Yazın canlı yeşil yaprakları, o sene o bölgedeki gece gündüz sıcaklık farkları ne kadar çok ise o kadar güzel olmak üzere, kızarır.

Gövdesi ve dallarının etkileyeci kanatları vardır:

Bahçe içinde konumu:

179882

Genel sonbahar görünümü:

179883

Gövdesi:

179884

Dalı:

179885

Dal yakın planı:

179886

Bundan sonraki görünümleri ile de bu ağacı seveceğinizi umuyorum.

Zeki Yağlı
14-11-2010, 13:31
Şimdi bu güzel ağaçtan çeşitli sonbahar renkleri:

179889

179892

179890

179893

179894

Zeki Yağlı
14-11-2010, 13:44
Birkaç Liquidambar sonbahar renkleri fotoğrafı daha:

179895

179896

179899

179897

179898

Zeki Yağlı
14-11-2010, 15:14
Acer palmatum 'Heptalobum' eni ve boyu 5 metreyi bulan, yetiştirmesi kolay bir japon akçaağacı. Heptalobum, yedi loblu (=parmaklı) demek.

Bahçemdeki 4 metreyi buldu.

Heptalobum hızlı ve kolay büyüyor. İstenmeyen yönlere giden dalları cesurca kesilip kısa sürede istenilen şekil verilebilir.

Kışın dökülen yaprakları yazın güzel bir açık yeşil rengidir.

Sonbaharda, eğer gece ve gündüz ısı farkları yeterince fazla ise, yaprakları sarı, turuncu, kırmızı ve kızılın çeşitli tonlarında bir renk cümbüşüne döner.

Bu seneki cümbüş şöyle oldu:

179908

179909

179910

179911

179912

Zeki Yağlı
14-11-2010, 15:22
Hydrangea quercifolia = Meşe yapraklı ortancadan umarım sıkılmamışsınızdır:)

Sonbahar renkleri bir başka güzel.

Siz karar verin:

179913

179914

179915

179916

179917

Zeki Yağlı
14-11-2010, 15:37
Euonymus alatus compactum 1 metre boyunda 3 metreye varan eninde, gövdesi ve dalları kanatlı, yazın mavi-yeşil olan yaprakları dökülmeden önce cart bir pembe kırmızı renge bürünen bir çalıdır.
Kolay bir bitkidir.

Eğer gece gündüz sıcaklıkları yeterli miktarda fazla ve o sene böcekler fazla hırpalamamışlarsa sonbaharda şu hale geliyorlar:

İyi güneş almış olan:

179921

179922

Daha az güneş alıp biraz geç kalmış olan:

179923

Zeki Yağlı
14-11-2010, 15:52
Euonymus europaeus 3 metre boyunda ve 2 metre eninde koyu parlak yeşil yaprakları dökülmeden önce koyu kırmızı olan, aynı zamanda çiçek de açan bir çalı/ağaç.

Bu mevsimde aşağıdaki gibi oluyor:

179930

179929

179927

179928

ciceksever70
14-11-2010, 16:03
Euonymuslar nefis Zeki Bey. Kisin yaprak döküyorlar mi?

Güler
14-11-2010, 16:17
Sayın Zeki Yağlı, ben Sonbaharı Emirgân Korusu yerine sizin bahçede dolaşmaya karar verdim.
Herşey o kadar güzel ve dinlendirici ki. Renk cümbüşü bambaşka.
Ellerinize sağlık, gönlünüze bereket.

epsody
14-11-2010, 17:47
Liquidambar styraciflua = Amerikan sığlası, boyu 25 metreyi eni 12 metreyi bulabilen görkemli bir ağaçtır.

Benim bahçemdekinin boyu 12, eni 5 metreyi buldu.

Yazın canlı yeşil yaprakları, o sene o bölgedeki gece gündüz sıcaklık farkları ne kadar çok ise o kadar güzel olmak üzere, kızarır.

Gövdesi ve dallarının etkileyeci kanatları vardır:

Bahçe içinde konumu:

179882

Genel sonbahar görünümü:

179883

Gövdesi:

179884

Dalı:

179885

Dal yakın planı:

179886

Bundan sonraki görünümleri ile de bu ağacı seveceğinizi umuyorum.

Sayın Zeki Yağlı;Bahçenizde bir gezinti yaptığım sizin gerçek bir doğa dostuna yakışır çalışmalarla ağaç sevginizin boyutlarını gördüm, dünyada adete yalancı bir cennet yaratmışınız sizi bu çalışmalarınızdan ötürü kutlarım.

Yetiştirmiş olduğunuz ağaçlar topraklarınızın ve bitkilerinizin ihtiyacı oldukları besin maddelerini kendileri sağlamanın yanında sizlerede küçük bitki ve sebzelerinize besin sağlıyacak artık maddeler (yapraklar dal ve budama artıkları) ile sizi dışardan organik bitki besini sağlamanın külfetinden kurtarmış olmalılar.

Size sormak istediğim nokta bahçenizin bu artıkları nasıl bir değerlendirme yaptığınızdır., sevgilerimle hoşça kalın.

dlk
14-11-2010, 18:18
Mükemmel....

acemifüsun
14-11-2010, 18:33
Zeki bey bahçenizde sonbaharın muhteşem renklerini bize izlettiğiniz ve değerli bilgileriniz için sonsuz teşekkürler:)

Zeki Yağlı
14-11-2010, 19:57
Euonymuslar nefis Zeki Bey. Kisin yaprak döküyorlar mi?

Döküyorlar sevgili çiceksever70

Zeki Yağlı
14-11-2010, 20:01
Sayın Zeki Yağlı, ben Sonbaharı Emirgân Korusu yerine sizin bahçede dolaşmaya karar verdim.
Herşey o kadar güzel ve dinlendirici ki. Renk cümbüşü bambaşka.
Ellerinize sağlık, gönlünüze bereket.

Güler hanım, Emirgan korusunu yıllardır gezmedim.
Orada muhtemelen bu kızaran bitkiler yok.
Olsa da koru Güneye bakıyor ve korumalı, muhtemelen gece gündüz ısı farkı yeterli olmaz.

Bahçeme her zaman beklerim.

Selamlr sevgiler

Zeki Yağlı
14-11-2010, 20:10
Sayın Zeki Yağlı;Bahçenizde bir gezinti yaptığım sizin gerçek bir doğa dostuna yakışır çalışmalarla ağaç sevginizin boyutlarını gördüm, dünyada adete yalancı bir cennet yaratmışınız sizi bu çalışmalarınızdan ötürü kutlarım.

Yetiştirmiş olduğunuz ağaçlar topraklarınızın ve bitkilerinizin ihtiyacı oldukları besin maddelerini kendileri sağlamanın yanında sizlerede küçük bitki ve sebzelerinize besin sağlıyacak artık maddeler (yapraklar dal ve budama artıkları) ile sizi dışardan organik bitki besini sağlamanın külfetinden kurtarmış olmalılar.

Size sormak istediğim nokta bahçenizin bu artıkları nasıl bir değerlendirme yaptığınızdır., sevgilerimle hoşça kalın.

Teşekkürler sevgili epsody,

Bahçemin artıklarını kompost yapıyorum.
Hem atmak için sıkıntıya girmiyorum, hem de ciddi organik madde sağlıyorum.
Kompost yapmak için düzenim pek mükemmel değil. Kümes telinden 1,5x1,5x1,5 boyutlarında. Normal yazlarda nemini kaybediyor onun için çabuk çürümüyor. Ama bulunduğumuz bölgede bir kompost merkezi kurulmasına önayak oldum. Yaklaşık 550 bahçenin atığını parçalayıp kompost yapıyoruz. Bir mevsimde çok güzel oluyor.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
14-11-2010, 20:11
Mükemmel....

Teşekkürler sevgili dlk,

Zeki Yağlı
14-11-2010, 20:12
Zeki bey bahçenizde sonbaharın muhteşem renklerini bize izlettiğiniz ve değerli bilgileriniz için sonsuz teşekkürler:)

Teşekkürler sevgili acemifüsun,
Yine beklerim

epsody
14-11-2010, 20:38
Teşekkürler sevgili epsody,

Ama bulunduğumuz bölgede bir kompost merkezi kurulmasına önayak oldum. Yaklaşık 550 bahçenin atığını parçalayıp kompost yapıyoruz. Bir mevsimde çok güzel oluyor.

Selamlar, sevgiler

Kurulan bu merkez nerede ve buradaki çalışmaların ayrıntıları hakkında paylaşımlarınızı merakla bekliyorum sevgilerimle.

Satı Uğurtan
14-11-2010, 20:38
Sayın Zeki Yağlı, sonbahar resimleri muhteşem, resmen tablo gibi.
Anemon için sonsuz teşekkürler saygılar.

Zeki Yağlı
14-11-2010, 20:42
Gingko biloba 30 metreyi bulan, dünyayın bilinen en kıdemli ağacı.

Uzak doğun kökenli. Örneğin Tokyo caddelerini, çınarların bizim caddelerimizi süslediği gibi, görkemli bir şekilde süsler.

Tıptaki faydaları pek çok.

Benim yanımızdaki yeşil alana diktiğim çok yavaş büyüyor. 10 senede 5 metreye ancak geldi.

Yaprakları dökülmeden önce de çok güzel ama sonbaharda muhteşem sarı bir renge bürünür.

Gingko biloba yazın yeşil yaprakları ile:

179975

179977

Gingko biloba sonbaharda sarı yaprakları ile. Bu sene sıcak yaz ve aşırı lodos dolayısıyla yapraklar lekelendi ve daha erken döküldü.

Yoksa bu sonbahar görüntülerinin çok daha lekesiz açık sarı olması gerekiyordu.

179978

179979

179980

Zeki Yağlı
15-11-2010, 06:04
Bahçede yalnız yaprağını döken ağaç ve çalılar yok.

İğneli yapraklı olarak Sequoia sempervirens (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=678883&postcount=302)(= Sahil sekoyası)['lerim ve Sequoiadendron giganteum (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=678886&postcount=303)(= Mamut ağacı)'un hikayelerini bu konu ile ilgili başlıklarda yukarıdaki ağaçların adlarını tıklayarak görebilirsiniz.

Aslında tüm ağaçlar yapraklarını döküp değiştirir. Sequioa sempervirens Temmuz ayında bir dönemde yoğun bir şekilde döker yapraklarını. Sürekli temizlemek isterseniz altını biraz zahmetlidir ama güzel yaprak dökümü manzaraları verir. Tıklayın (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=678889&postcount=304) bakın görün.

Yeşil alandaki sequoia'ları çalı formundan biraz ağaç formuna dönsün diye birkaç hafta önce birinin dört gövdeden ikisini, diğerinin üç gövdeden birini kestim ve alt dallarını budadım. Çok daha güzel görkemli görünüyorlar şimdi.

179998

179999

Zeki Yağlı
15-11-2010, 08:48
Ağaçlardan bahsederken Himalaya sedirimden bahsetmeden olmaz.
1995te diktiğimde çapı 10-12cm boyu da herhalde 2,5 metre kadardı.

Bugün boyu 15 metreyi buldu, muhteşem oldu.

Küçük bahçelerde büyük ağaçların gölgesi sorun yaratıyor. Bahçedeki güneşli alan ve güneş miktarı azalıyor.
Ben çözümü ağaçlarımın alt dallarını kesmekte buluyorum. Tabii ki ağacın estetiğinden birşeyler gidiyor. Ama aksi takdirde bahçede bir şey yetiştirmek mümkün olmuyor.

İşte Cedrus deodora 'Aurea' nın son hali:

180018

ve arka planda Sequoia sempervirens'ler ile:

180019

Kiraz
18-11-2010, 11:11
Allah'tan sevgili kiraz hatırlattı (fırça attı diye de anlayabilirsiniz) da bahçemde geçmekte olan sonbahar görüntülerini koymaya vakit ayırmaya karar verdim.

İyi ki de yapmışım :) Zeki Bey, bu mevsimin fotoğraflarını kaçırırsam yazık olacakmış. En az ilkbahar kadar sonbaharı ve renklerini de seviyorum. Bahçeniz de bunun için şölen yeri.

Kızım iki yaşındayken sonbaharın kırmızı-sarı-mor yapraklarını toplayıp demet halinde vazoya koymuştuk ki, bütün kış bakalım diye. O ağacın çınar yapraklı akçaağaç olduğunu sanıyorum. Bahçenizdeki amerikan sığla ağacına bakarken o yaprakları hatırladım. Amerikan sığla ağacının sonbahar renkleri yanında dallarının da çok güzel olduğunu sizin fotoğrafınızda gördüm. Ayrıca ağacın bulunduğu yer de çok güzel, bütün çarpıcılığı ile dikkatleri topluyor.

Siz bahçede çok daha iyi hissetmişsinizdir, bu sene son günlerin uzun süreli lodosu, yaprakları iyice kuruttu ve ufacık bir rüzgarla bile yere dökülürken çıkardıkları ses çok güzel. Sokağımızdaki küçük huş ağacı, hafif bir rüzgarla yapraklarını dökerken köpeğim bile sese heyecanlandı, ben de bu sesi ilk defa bu kadar duydum.

Meşe yapraklı ortanca da neredeyse bütün sene seyirlikmiş.

zenfree
18-11-2010, 22:47
Bahçeniz gerçekten çok güzel. Sanki bahçeniz tuval, siz de bitkilerle bir sanat eseri yaratmışsınız. Tebrikler. Sayfaları tekrar tekrar dolaşıyorum. Her baktığımda yanı keyifi alıyorum. Bu güzellikler için teşekkürler.:)

Zeki Yağlı
19-11-2010, 09:05
İyi ki de yapmışım :) Zeki Bey, bu mevsimin fotoğraflarını kaçırırsam yazık olacakmış. En az ilkbahar kadar sonbaharı ve renklerini de seviyorum. Bahçeniz de bunun için şölen yeri.

Yapılacak daha çok var da, hani derler ya yerim dar!:)

Zeki Yağlı
19-11-2010, 09:12
Bahçeniz gerçekten çok güzel. Sanki bahçeniz tuval, siz de bitkilerle bir sanat eseri yaratmışsınız. Tebrikler. Sayfaları tekrar tekrar dolaşıyorum. Her baktığımda yanı keyifi alıyorum. Bu güzellikler için teşekkürler.:)

Teşekkürler sevgili zenfree, cesaret veriyorsunuz. Aslında sanatçı yönüm zayıftır, ama bitkileri ihtiyaçlarına göre yerleştirince, biraz renk uyumuna dikkat edince güzel görüntüler ortaya çıkıyor.
Ah bir de sizin kadar üretken olabilsem:)

Selehattin 67
19-11-2010, 10:56
çok güzel bir bahçe olmuş zeki bey ellerinize emeklerinize sağlık

karalale
19-11-2010, 12:59
Bahçeniz cennet gibi Zeki bey, muhteşem. Elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık. Bayramınızda mübarek olsun, hayırlı bayramlar.

Zeki Yağlı
20-11-2010, 03:41
Teşekkürler selehattin 67 ve karalale, Yine beklerim

Zeki Yağlı
20-11-2010, 04:22
Sonbahar her bitkinin mevsiminin sonu değil!

Evimizin girişini yaz kış süsleyen yaprağını dökmeyen güzel bir çalı var: Osmanthus heterophyllus.

3 metre boyunda, enini 1,5 civarında tutmaya çalışıyorum.

Sonbaharda bu Osmanthus minik beyaz çiçeklerle donanıyor. Öyle güzel kokuyorlar ki girip çıkarken şöyle bir güzel içime çekip mutlu oluyorum.

Resimler üç hafta öncesinden, 31 Ekimden, ama bugün hala tek tük çiçekleri var.

Osmanthus heterophyllus:

180557

180558

180559

Zeki Yağlı
20-11-2010, 04:43
Sonbahar birçok Salvia (=Adaçayı) cinsinin en güzel mevsimi!

İşte tanıdık salviaların sonbahardan görüntüleri:

Salvia guaranatica 'Blue Enigma':

180560

Salvia greggii 'Dark Dancer':

180561

Salvia coccinea 'Coral Nymph' :

180562

ve tabii Salvia coccinea 'Hot Lips' = Ateşli Dudaklar:

180563

180564

Zeki Yağlı
20-11-2010, 04:52
Salvia coccinea 'Coral Nymph' in dökülen tohumları bahçeye serpiliyor ve ertesi sene bulundukları yerlerden hoş bir şekilde çıkabiliyor.

Bunu isterseniz normal üretim şekli olarak da kullanabilirsiniz ama kendiliğinden beklenmedik bir yerde çıkıp, orayı doldurması hoş bir sürpriz de olabiliyor. Siz yine de isterseniz söküp başka bir yere dikebilirsiniz:

180572

180573

180574

Zeki Yağlı
20-11-2010, 05:10
Salvia'ların sonbahar görüntülerine devam:

Salvia neurapia:

180575

Salvia 'Blue Enigma' nın başka bir güzel görüntüsü:

180576

Salvia 'Indigo Spires' Ekim ayındaki kuvvetli rüzgarlarda biraz hırpalandı heybetli dalları kırıldı. Kalanları güzel açmaya devam ediyor:

180577

180578

Zeki Yağlı
20-11-2010, 16:20
Salvia'lar genel olarak baharda, yazın açmaya başlıyorlar.

Bir tanesi var ki tam bu mevsimde açıyor ve eğer rüzgar izin verirse Şubat ayına kadar açıyor.

Bu salvia'nın adı Salva karvinskii. Üç metre boyunda, bir buçuk metre eninde, çok yıllık otsu. Baharda yerden sürgünleri çıkmaya başlıyor, boyları 3 metreye kadar uzuyor ve Kasım ortasında çiçek vermeye başlıyor.

Bence her mevsim göz alıcı ama bu mevsimde canlılık ve bu çiçek rengi kendini farkettiriyor.

Salvia karvinskii genel görünüm.

Bu resim çok güzel değil, tam olarak çiçeklenmedi daha, ayrıca gün ışığı da güzel fotoğraf için uygun değildi. İleride daha güzel genel fotoğraflarını koyacağım:

180628

Çiçek salkımları:

180629

180630

180631

ve tomurcuk:

180632

Nasıl?

Kiraz
20-11-2010, 17:45
Zeki Bey çok güzelmiş, daha sonra dipten mi buduyorsunuz? Ne zaman budamak gerekiyor?

Zeki Yağlı
21-11-2010, 17:33
Zeki Bey çok güzelmiş, daha sonra dipten mi buduyorsunuz? Ne zaman budamak gerekiyor?

Sevgili kiraz,
Çiçek geçince dallar kuruyor, toprak seviyesinden heprsini kesiyorum.
Zamanı biraz kışın şiddetine bağlı. Şubata kadar süreblir.

fikreteren
22-11-2010, 17:56
Zeki bey çicekleriniz be bahçeniz harika.Söyleyecek kelime bulamıyorum.

Benol Hazaroğlu
23-11-2010, 16:09
Her gün merakla bekliyorum Zeki bey bu gün ne muhteşem görüntüler sergileyecek bize diye.
Gözlerimize çektiğiniz bu güzellikler için çok teşekkürler.

Zeki Yağlı
23-11-2010, 17:19
Zeki bey çicekleriniz be bahçeniz harika.Söyleyecek kelime bulamıyorum.

Teşekkür ederim Fikret Bey çok naziksiniz.
Ben ise fırsat bulup dolaşamıyorum bahçeleri:(

Zeki Yağlı
23-11-2010, 17:26
Her gün merakla bekliyorum Zeki bey bu gün ne muhteşem görüntüler sergileyecek bize diye.
Gözlerimize çektiğiniz bu güzellikler için çok teşekkürler.

Benol hanım teşekkür ederim.

Beni cesaretlendiriyorsunuz ama ben hem biraz yetişemiyorum, hem de bir ansiklopedi gibi sıkıcı olmaktan korkuyorum:)

Selamlar sevgiler

Sevgi Durul
23-11-2010, 17:45
Hem de bir ansiklopedi gibi sıkıcı olmaktan korkuyorum:)

Sayın Zeki Yağlı, hem bahçeniz, bitkileriniz çok güzeller, hem onlarla ilgili bilgileri okumak, öğrenmekten kendi adıma ben memnunum. Diğer arkadaşların da sıkılacaklarını sanmıyorum. Paylaşımlarınızın devamı dileğiyle, saygılar...

Orhan Özbilgiç
23-11-2010, 17:52
Zeki bey;
Benden 15 yıl önde olduğunuzu, Osmantus' u görünce iyice anladım. Zira ben daha bu gelişimde diktim. Ben diyeyim 25 cm. Siz deyin 30. demekki birkaç metre olması için 15 sene gerekiyor.
Ben beklemek isterim dee..:p

Bu Salvia' ları sanırım çok kişiye siz bulaştırdınız. Tabii şükranla anacaklardır. Harika çeşitleri varmış.;)
Sağlıkla keyfini sürün. :)

Zeki Yağlı
24-11-2010, 16:25
Sayın Zeki Yağlı, hem bahçeniz, bitkileriniz çok güzeller, hem onlarla ilgili bilgileri okumak, öğrenmekten kendi adıma ben memnunum. Diğer arkadaşların da sıkılacaklarını sanmıyorum. Paylaşımlarınızın devamı dileğiyle, saygılar...

Teşekkürler sevgili SDurul,

Elimden geldiğince ilgi çekebileceğini düşündüğüm konuları aktarmaya devam edeceğim.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
24-11-2010, 16:31
Zeki bey;
Ben beklemek isterim dee..:p

Orhan beyciğim,

Allah hepimize yaptıklarımızın keyfini sürme imkanı versin.

Bu Salvia' ları sanırım çok kişiye siz bulaştırdınız. Tabii şükranla anacaklardır. Harika çeşitleri varmış.;)

Salvia sevdasına tutulmanıza sevindim.

Sevda'nız karşılıksız kalmayacak, bunu bilin:)

Selamlar sevgiler

nergis06
24-11-2010, 17:09
Zeki Bey, Bahçenizi demin inceleme fırsatım oldu.İlk resmi açar açmaz şoka uğradım, keskin bir ıslık çalmışım farkında olmadan.Böylesine güzel bir bahçeyi kartpostallarda bile görmemiştim.Bu güzellikleri yaşatıp bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Herşey gönlünüze göre olsun.

neslihan@
24-11-2010, 17:33
Zeki bey merhaba
Ağaçlar.net sayfasına çok eski üye olmama rağmen uzun bir süre ilgilenemedim..Bahçemi büyütüp yeniden düzenlemek gerekliliği oluşunca yeniden sayfaya başvurdum..Sizin harika bahçenizle tanıştım...Ellerinize yüreğinize sağlık..Hayalimdeki bahçeyi oluşturmuşsunuz..
Eğer kabul ederseniz bahçemi düzenlerken sizin fikrinizi almak isterim..Teşekkür ederim...

bettyycim
24-11-2010, 19:44
Merhabalar Zeki bey, bahçeniz muhteşem demekten başka bir şey yok :p (aslında burada kıskançlıktan çatırdama sesleri geliyor benden, ama allahtan duaymıyorsunuz :D) benim size soracağım şudur ki ben GENTIANA ACAULIS çimlendirmeye çalışıyorum, bu tohumu denediniz mi hiç, denediyseniz deneyimleriniz benimle paylaşırmısınız :confused:

Zeki Yağlı
24-11-2010, 20:01
Zeki Bey, Bahçenizi demin inceleme fırsatım oldu.İlk resmi açar açmaz şoka uğradım, keskin bir ıslık çalmışım farkında olmadan.Böylesine güzel bir bahçeyi kartpostallarda bile görmemiştim.Bu güzellikleri yaşatıp bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler. Herşey gönlünüze göre olsun.

Teşekkür ederim nergis06.
Sizin de herşey gönlünüzce olsun.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
24-11-2010, 20:03
Zeki bey merhaba
Eğer kabul ederseniz bahçemi düzenlerken sizin fikrinizi almak isterim..Teşekkür ederim...

Sevgili nesihan@
Uzaktan yardım etmek çok zor.
Ama yine de düşündüklerimi elimden geldiğince söylerim.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
24-11-2010, 20:28
Merhabalar Zeki bey, bahçeniz muhteşem demekten başka bir şey yok :p (aslında burada kıskançlıktan çatırdama sesleri geliyor benden, ama allahtan duaymıyorsunuz :D) benim size soracağım şudur ki ben GENTIANA ACAULIS çimlendirmeye çalışıyorum, bu tohumu denediniz mi hiç, denediyseniz deneyimleriniz benimle paylaşırmısınız :confused:

Sevgili bettycim.
İltifatınıza teşekkür ederim.
Gentiana acaulis çimlendirmeye soyunduğunuza göre siz bu işte yakında herkesi kıskandıracak duruma geleceksiniz:)

Ben Gentiana sınıfından iki çeşit tohumu çimlendirmeye kalktım geçmişte, ikisinde de beceremedim.

Kitap çimlendirme şartları için şunları söylüyor.

Tohumları nemli bir şekilde üç ay 5 derecede (buzdolabı sebzelik) sonra üç ay 20 derecede ( normal oda sıcaklığı) ondan sonraki üç ay da tekrar 5 derecede tutarsanız çimlenmeye başlıyor. Ve %25-30 civarında tohum çimleniyor.

Tohumları nemli tutmak için şu yolları deneyebilirsiniz.
1) Bir naylon torba içine çok ince ıslak kum ile karıştırıp torbanın ağzını sıkıca kapatarak
2) kağıt havluyu ıslatıp katlayıp iki kat arasına tohumları serpiştirip sonra bir naylon torba içine koyup ağzını iyice kaparatak
3) çok kumlu bir harca tohumları yüzeysel olarak ekip ağzını bir naylon torbanın içine koyup ağzını iyice kapatarak.

Tabii bir iki haftada bir kontrol etmek gerekiyor.

Bu çevrim bu bitkinin natürel yaşama alanı olan yüksek irtifalı dağların benzeri ortamı iklimi yaratmak için yapılıyor.

Ben niye mi başaramadım?

Yukarıdakileri harfiyen yapmadığım için:)

Kolay gelsin!

Selamlar sevgiler

bettyycim
24-11-2010, 20:39
Çok teşekkür ederim Zafer bey, bana gelen kullanma talimatında ise 4- 6 hafta 5 derecede buzdolabında bekletin sonra direkt güneş almayan bir yere çıkarın yazıyordu, bunları yaptım şuanda bir tane çimlenmiş 2 cm kadar bir Gentianam var, benim derdim bunu öldürmeden kurtarabilirmiyim ki diye hevesim kursağımda kalmasın istiyorum da ;)

Sevgiler bizden efendim :)

dağ çiği
24-11-2010, 23:07
Zeki bey bahçenizi her gezişimdi azım açık hayranlıkla izliyorum.Yazı başka güzel sonbaharı başka.O kadar doğal o kadar ince bir zevk gizliyorki için de.

maktas61
25-11-2010, 15:35
Zeki Bey; bahçeniz, daha doğrusu botanik bahçeniz mükemmel. Bu sitede sadece sizin bahçenizde Osmanthus heterophyllus rastladım (diğer üyelerde varsa kusura bakmasınlar ben atlamışımdır) Bu ağacın turuncu renkte açanını (Osmanthus fragrans) yakınen tanıdım.
gerçekten güzel kokuyor. Bu iki türün fidesine sahip olmak istesem nereden bulabilirim .Yardımcı olursanız sevinirim

nergis06
25-11-2010, 18:58
Merhaba Zeki bey, Bende bahçenizin müdavimlerinden oldum.Bugün detaylı inceleyeyim derken dergilerle ilgili önerilerinizi gördüm.Bu dergiler sayesinde hem bitkiler konusunda bilgilenirim hemde ingilizcemi ilerletirim diye düşündüm.Yeni yıldan itibaren North America Rock Garden Society (NARGS) üyesi olmaya karar verdim.İnternettenmi üye oldunuz? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Not:35 dolar yıllık ücretmi?

Zeki Yağlı
25-11-2010, 22:51
Zeki bey bahçenizi her gezişimdi azım açık hayranlıkla izliyorum.Yazı başka güzel sonbaharı başka.O kadar doğal o kadar ince bir zevk gizliyorki için de.

Teşekkürler dağ çiçeği,
Yine beklerim.

Zeki Yağlı
25-11-2010, 23:01
Zeki Bey; bahçeniz, daha doğrusu botanik bahçeniz mükemmel. Bu sitede sadece sizin bahçenizde Osmanthus heterophyllus rastladım (diğer üyelerde varsa kusura bakmasınlar ben atlamışımdır) Bu ağacın turuncu renkte açanını (Osmanthus fragrans) yakınen tanıdım.
gerçekten güzel kokuyor. Bu iki türün fidesine sahip olmak istesem nereden bulabilirim .Yardımcı olursanız sevinirim

Sevgili maktas61, teşekkür edrim.
Osmanthus'u ben 15 sene önce almıştım.
Orhan Özbilgiç Bey #468 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=718282&postcount=468) de hemen yeni diktiğini söylüyor. En yeni bilgileri ondan öğrenmek mümkün.

Şimdi nerede bulurum derseniz İstanbul Kısıklı'da Demir Fidancılık'a (http://www.demirfidancilik.com/) bakın derim.
Yalnız buradakiler fide değil bayağı çalı olabilir.
Eminim başka yerlerde de (Yalova Karaca Arboretum'u fidanlığı gibi) olabilir.

Umarım istediğiniz gibi bir şey bulursunuz.

Selamlar

Zeki Yağlı
25-11-2010, 23:16
Merhaba Zeki bey, Bende bahçenizin müdavimlerinden oldum.Bugün detaylı inceleyeyim derken dergilerle ilgili önerilerinizi gördüm.Bu dergiler sayesinde hem bitkiler konusunda bilgilenirim hemde ingilizcemi ilerletirim diye düşündüm.Yeni yıldan itibaren North America Rock Garden Society (NARGS) üyesi olmaya karar verdim.İnternettenmi üye oldunuz? Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.
Not:35 dolar yıllık ücretmi?

Sevgili nergis06, NARGS'ın dergisi yılda üç ayda bir çıkıyor. Yalnız kaya bahçesi bitkileri konusunda uzman, çok az resimli. Çok faydalanamayabilirsiniz.
Ben daha çok her yıl dağıttıkları piyasada bulunmayan özel tohumları için üyeliğimi sürdürüyorum.

Royal Horticultural Society (RHS) dergisi The Garden (http://www.rhs.org.uk/Plants/RHS-Publications/Journals/The-Garden)ise her ay çıkıyor. Her türlü bitki tanıtımı, bakımı, hastalıkları konusunda çok öğretici bilgil ve resimlerin yayınlandığı çok güzel bir dergi.

Ayrıca RHS den yıllık 20 çeşit bedava tohum alabiliyorsunuz.

Eğer bu konuda para harcamaya karar verdiyseniz, biraz daha pahalı ama, bundan başlamak daha doğru. Şu anda 15 sayısı 12 si fiyatına diye bir kampanya var sanıyorum. İnternetten yapabilirsiniz.

Selamlar

nergis06
26-11-2010, 21:54
Zeki bey.Dediğiniz gibi Royal Horticultural Society (RHS) daha çok işime yarar.İnternetten araştırayım.Değerli zamanınızı ayırıp bana fikir verdiniz için sonsuz teşekkürler.

Zeki Yağlı
08-12-2010, 13:50
Salvia karvinskii den size çok söz ettim.

Umarım sizi sıkmamışımdır.

Ama Allah aşkına bu mevsimde böyle bir güzellik olabilir mi!

Sabahları evden çıkamadan önce, günüm iyi geçsin diye, önünde saygıyla, sevgiyle eğiliyorum.

Siz karar verin:)

183484

183485

183486

183487

183488

Zeki Yağlı
08-12-2010, 14:00
Bu sabahtan bir sonbahar görüntüsü:

Solda Cupressus sempervirens=Kara servi, arkada ortada yaprakları dökülmüş Liquisambar styraciflus=Amerikan sığlası, ortada Mischantus sinensis, sağda Taxus baccata fastigiata= kolon porsuk ve önde değişik çalılar, çok yıllıklar:

183489

Biraz daha yakın plan:

183490

hozat
31-12-2010, 23:39
Sn. Zeki Yağlı,

En iyi dileklerimle, bahçemin mütevazi çiçeklerini ailenize sunmak istedim.

186737

186738

Zeki Yağlı
01-01-2011, 18:39
Sn. Zeki Yağlı,

En iyi dileklerimle, bahçemin mütevazi çiçeklerini ailenize sunmak istedim.

Sevgili Hozat,

Ben de size 2011 in sağlıklı, mutlu ve çok güzel çiçeklerle bezenmiş günler getirmesini dilerim.

Selamlar

sevim.K
01-01-2011, 20:28
Bahçeniz aralık ayında da güzellikler sunuyor ne güzel:) Emeklerinize sağlık.

Kiraz
19-01-2011, 18:30
Zeki Bey, kış ortasında tüm güzelliğini sergileyen bitki fotoğraflarınız varsa, çiçeklere hasret günlerimizde bahçenizden bakardık, eminim bahçe şimdi de çok güzeldir.

Verdiğiniz althernanthera dentatanın kırılınca saksıya diktiğim dalı, pek küçük ama çok sağlıklı, beyaz çiçekler açtı. Bahçede de yazın çiçek açıyor mu?

N.Cebeci
19-01-2011, 19:13
Sayın Zeki Yağlı, evet çok güzel bir bahçe yapmışsınız ellerinize, emeğinize sağlık; bizlerle paylaştınız, içimizi ısıttınız tekrardan teşekkürler bahçeniz için. Hem ne bahçe Cennetten bir bahçe gibi.
Allah nazardan saklasın.

zeynim
19-01-2011, 19:48
Sayın Zeki bey bahçeniz bir cennet çok çok güzel. elleriz dert görmesin.

Suna
19-01-2011, 20:46
Ellerinize sağlık Zeki bey başroldeki çiçekleriniz çok güzel ama sahne de çok güzel, çok zevkli. hiç planımda yokken tohum ektim biraz erken oldu ama çıkmazsa sorumlusu bahçenizin güzelliği.:p

Zeki Yağlı
20-01-2011, 15:26
Zeki Bey, kış ortasında tüm güzelliğini sergileyen bitki fotoğraflarınız varsa, çiçeklere hasret günlerimizde bahçenizden bakardık, eminim bahçe şimdi de çok güzeldir.

Verdiğiniz althernanthera dentatanın kırılınca saksıya diktiğim dalı, pek küçük ama çok sağlıklı, beyaz çiçekler açtı. Bahçede de yazın çiçek açıyor mu?

Sevgili kiraz,

Siteyi epeydir ihmal ettiğim doğru. Kısmet olursa bu hafta sonu vakit ayıracağım. Bakalım neler varmış bu mevsimde gösterilmeye değer.

Yine bu hafta sonu tohumlarımı ekmeye başlayacağım.Niyetim nasıl yaptığımı da fotoğraflayıp siteye yerleştirmek. Merak edenlere balkş faydası olur.

Alternanthera'yı bek ilk sene yetiştirdim. Yazın bahçede çiçek açıp tohum vermedi. Onun için kendimi "nasıl oluyor bu iş?" diye sorguluyordum.
Onun için çelik aldım. Benim çelikler de çiçek açtı. Şimdi merakla bekliyorum tohum verecekler mi diye.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
20-01-2011, 15:32
Sevgili N.Cebeci, Zeynim, Suna

Ziyaretiniz için ve temennileriniz için teşekkür ederim.
Bahardan itibaren arada sırada uğrayın, ilginç şeyler görebilirsiniz.

Selamlar

furkan yıldız
20-01-2011, 16:00
Zeki bey, bahçeniz hakkındaki yorumlarımı pek ifade edebileceğimi sanmıyorum. Photoshop programı ile oluşturulmuş sandım özellikle ilk resimleri. Heralde ileride böyle bir bahçe yapmayı planlıyorlardır dedim :p Sonradan anladım ki o plan yapılmışlığın belgesiymiş. Bütün sayfaları gezdim fakat hiç gül göremedim. Güllerle aranız pek iyi değil heralde :(

Zeki Yağlı
20-01-2011, 21:54
Zeki bey, bahçeniz hakkındaki yorumlarımı pek ifade edebileceğimi sanmıyorum. Photoshop programı ile oluşturulmuş sandım özellikle ilk resimleri. Heralde ileride böyle bir bahçe yapmayı planlıyorlardır dedim :p Sonradan anladım ki o plan yapılmışlığın belgesiymiş. Bütün sayfaları gezdim fakat hiç gül göremedim. Güllerle aranız pek iyi değil heralde :(

Sevgili furkan yıldız,

:)

Çok teşekkür ederim.
Beğendiysen gideceğin bir yön var demektir. Durma çık yola. Amatör bahçesi yol aldıkça gelişir.
Rahmetli kayınpederim "evin yenisi, bahçesin eskisi" derdi.
Sabır ve gayretle photoshop'a gerek kalmaz:)

Yine beklerim.

Zeki Yağlı
23-01-2011, 20:13
Merhaba sevgili dostlar,

Sevgili Kiraz'a söz vermiştim bahçenin bu mevsimdeki durumunu görüntülemeye.

Tabii yumuşak da geçse kış yine de kış!

Genel görüntülerle başlayalım.

189893

189894

189895

Yazın olduğu gibi renkli değil ama yazın neler olduğunu daha iyi canlandırabilirsiniz hayalinizde.

Belki sık uğrayanlar farketmiştir bahçenin dip tarafında bir limoni servi (cupressus macrocarpa 'Aurea') vardı. Onu kestim.

Bahçenin o sınırındaki duvar 4 metre düşüyor. Bakım yapamıyorduk, Amerikan sığlasının büyümesini engelliyordu ve en önemlisi o bölgenin güneşini çok kesiyor ve kullanılmaz hale getiriyordu.
Çok üzüldüm ama feda ettim. Bazen böyle zor kararlar almak gerekiyor.

Oraya başka taraflardan güzel çalılar aktardım.

Umarım onları da seveceksiniz.

fikreteren
23-01-2011, 20:16
Zeki bey yine nefis görüntüler.Ellerinize sağlık.

Zeki Yağlı
23-01-2011, 20:28
Bahçenin bu mevsimdeki en gösterişli yerleşik çok yıllığı Helleborus Orientalis.

Belgrad ormanlardan! Bütün Karadeniz kıyısındaki ormanlarda bolca bulunuyor.

Helleborus Aralık-Mart arasında, hiçbirşeyin olmadığı dönemde açıyor. Ağaç altlarında gölge, yarı gölge, serin yerlerde yetişiyor.

Boyu 40-50 cm.

Çiçek dönemi dışında, kısa bir dönem hariç, canlı güzel yaprakları bulunduğu yeri güzel dolduruyor.

Önce 25 Aralık 2010 dan birkaç fotoğraf:

189897

En arkadaki Helleborus Foetidus!. Boyu 70-80 cm.

189898

189899

189900

189901