Bağlan

View Full Version : Zeki Yağlı / Bahçem

Sayfalar : 1 2 [3] 4

Zeki Yağlı
23-01-2011, 20:42
Şimdi aynı Helleborus Orientalis'leri bugün 23 Ocak 2011 itibarı ile görelim.

Bugün hava yağmurlu idi, fotoğraflar Helleborus'lar kadar güzel olmadı.

189912

189915

189913

189911

ve tohumdan yetiştirdiğim Helleborus foetidus

189914

Zeki Yağlı
23-01-2011, 20:55
Arum italicum yaprak güzelliği için yetiştirilen bir bitki. Kışın Aralık-Nisan döneminde çok gösterişli yaprakları ile, dönem itibarı bahçelerde pek rekabet olmamasından yararlanıp gönülleri fethediyorlar.

marmorantum mermer görünümlü demek. Eskiler adıyla müsemma derlerdi.

30-40 cm yüksekliğinde, gölge, yarı gölge, serin yerlerde yetişiyor.

Çiçek ve daha sonra kırmızı meyveleri var ama yaprakları ayarında değil.

Tohumdan kolayca yetişiyor.

25 Aralık'tan:

189925

189926

23 Ocak 2011'den:

189927

189928

189929

nazlı06
23-01-2011, 21:09
bahçenizin yazı ayrı, kışı ayrı güzel

aygün
23-01-2011, 21:10
Merhaba sevgili dostlar,

Sevgili Kiraz'a söz vermiştim bahçenin bu mevsimdeki durumunu görüntülemeye.

Tabii yumuşak da geçse kış yine de kış!

Genel görüntülerle başlayalım.

189893

189894

189895

Yazın olduğu gibi renkli değil ama yazın neler olduğunu daha iyi canlandırabilirsiniz hayalinizde.

Belki sık uğrayanlar farketmiştir bahçenin dip tarafında bir limoni servi (cupressus macrocarpa 'Aurea') vardı. Onu kestim.

Bahçenin o sınırındaki duvar 4 metre düşüyor. Bakım yapamıyorduk, Amerikan sığlasının büyümesini engelliyordu ve en önemlisi o bölgenin güneşini çok kesiyor ve kullanılmaz hale getiriyordu.
Çok üzüldüm ama feda ettim. Bazen böyle zor kararlar almak gerekiyor.

Oraya başka taraflardan güzel çalılar aktardım.

Umarım onları da seveceksiniz.

Limoni servi...Çok severim, özellikle de kokusunu. Zorunluluktan saksıda gövdesini kalınlaştırmaya çalıştığım bir bonsai adayı fidem var. Gider gelir ellerime bulaştırırım kokusunu.

Kökünden söküp, başka bir yere dikilebilir miydi acaba diye düşündüm.
İçim acıdı doğrusu.

Zeki Yağlı
23-01-2011, 21:19
Anemathele lessoniana (Stipa arundinacea) çok yıllık bir saz türü.

Birkaç yıl önce tohumdan denemiş başaramamıştım. Bu sene başardım.

Bahçenin değişik yerlerine yerleştirdiklerim ilk sene çok gelişmedi. Ama bir tanesini emniyetli olsun diye saksıya diktim.

Neticesine siz karar verin. Bu sazı gelecek sene yılın diğer aylarında da takip edin.
Boyu 60-70 cm, eni biraz daha fazla olacak yazın.

Bu sazın ingilizce adı Pheasant's Tail Grass = Sülün kuyruğu sazı.

Fena tutturmamışlar değil mi:)

189934

Zeki Yağlı
23-01-2011, 21:27
Bahçemizde bir Camellia japonica'mız var.

Bir dostumuz on iki sene önce hediye ettiğinde 50-60 cm idi boyu.

Onu size ilerdeki günlerde etraflıca göstereceğim.

Bugünlük size açmış bir çiçeğini göstereyim yalnız.

Biraz merak edin:)

Zeki Yağlı
23-01-2011, 21:30
Nandina domestica her mevsimi çok güzel olan bir çalı.

23 Ocak'ta bu durumda idi.

Onun da türlü hallerini göreceğiz:

189936

Zeki Yağlı
23-01-2011, 21:40
Cyclamen hederifolium bu mevsimde satınalınabilecek güzel bitkilerden.

Gölge, serin yerlerde keyifle tüm yıl yaşayabiliyor.

Ben kışın saksılarda orta yerlerde duranları daha sonra gölge ağaç altlarına dikiyorum.

189938

189940

189939

Zeki Yağlı
23-01-2011, 21:42
bahçenizin yazı ayrı, kışı ayrı güzel

Zeki bey yine nefis görüntüler.Ellerinize sağlık.

Sevgili fikreteren, nazlı06,

Teşekkürler.

Zeki Yağlı
23-01-2011, 21:45
Limoni servi.
.
.
Kökünden söküp, başka bir yere dikilebilir miydi acaba diye düşündüm.
İçim acıdı doğrusu.

Sayın aygün,

Boyu altı metreyi geçmişti. Yerini değiştirmek mümkün değildi.

Dedim ya, bazen zor tercihleri yapmak lazım.

Umarım yerine koydulkarımı daha çok beğenirsiniz.

hozat
23-01-2011, 22:35
Sn. Zeki ağlı,

Bilgi ve görsellik paylışımında bu kadar cömert oluşunuz, bizlere çok şey kazandırıyor.

Teşekkür ederim

Zeki Yağlı
24-01-2011, 11:00
Sn. Zeki ağlı,

Bilgi ve görsellik paylışımında bu kadar cömert oluşunuz, bizlere çok şey kazandırıyor.

Teşekkür ederim

Sevgili hozat,

Eğer verdiğim bilgiler okuyanlara yeni ufuklar açıp, canlarını çektiriyor ve o bitkileri edinme, yetiştirme iştahı uyandıyorsa, amacıma ulaşıyorum demektir..

Bu dünyada çok farklı güzel bitkiler var. İmkan buldykça onları da denemek lazım.

Selamlar

furkan yıldız
24-01-2011, 11:12
Zeki abicim fazla merakta bırakma lütfen, kamelyayı bekliyorum :)

günebakan
24-01-2011, 15:05
Sn. Zeki bey helleborus yetiştirmek istediğim çiçeklerden biridir. Bulursam yetişrmeyi çok isterim. Ellerinize sağlık :)

Kiraz
24-01-2011, 18:44
Merhaba sevgili dostlar,

Sevgili Kiraz'a söz vermiştim bahçenin bu mevsimdeki durumunu görüntülemeye.

Tabii yumuşak da geçse kış yine de kış!

Genel görüntülerle başlayalım.

189894

Yazın olduğu gibi renkli değil ama .....

Haklısınız belki şimdi bahçeniz yazın olduğu gibi renkli değil ama fotoğrafta bile huzur verici sakin havası çook belli. Bütün kirini, makyajını temizlemiş, üstündekileri dökmüş, çıkarmış, yıkanmış. Sessizce dinlenirken, seneye renkli yaza hazırlanıyor. Ben fotoğrafına bakarken de çok keyif aldım, siz de sağlıkla keyfini sürün.

Amerikan sığla ağacınızın sonbahardaki halini ve yerini çok beğenmiştim. Şimdi çıplak hali kadar yerinin de çok güzel olduğunu bir kez daha görüyorum. İyice geliştikçe çıplak halinin çok daha güzel olacağını tahmin ediyorum.

Helleborus türleri ne güzelmiş.

dağ çiği
25-01-2011, 14:07
Bahçeniz her mevsim başka güzel.Helleborus çok güzelmiz,dağlarda görüp resmini çektiğim bir çiçeğe benzettim.
Tohumları ekip bizlerle paylaşıcak olmanıza çok sevindim.benim için çok faydalı olucak.

Zeki Yağlı
25-01-2011, 21:12
Zeki abicim fazla merakta bırakma lütfen, kamelyayı bekliyorum :)

Sevgili Furkan,

Bu biraz kamelyaya bağlı.
Havaların durumuna göre Şubat ortasından Mayısa kadar güzel kamelya görüntüleri olabilir.

Zeki Yağlı
25-01-2011, 21:19
Sn. Zeki bey helleborus yetiştirmek istediğim çiçeklerden biridir. Bulursam yetişrmeyi çok isterim. Ellerinize sağlık :)

Sevgili günebakan,
Ben sizi İzmirde biliyordum. Orada Helleborus yetişmez diyecektim meğer İstanbula taşınmışsınız.
İstanbula hoş geldiniz.

İstanbulda Helleborus tabii olur hem de daha kolay bulursunuz.

Yeterki yeri yarı gölge, aydınlık ve serşn olsun.

Selamlar

Zeki Yağlı
25-01-2011, 21:20
Haklısınız belki şimdi bahçeniz yazın olduğu gibi renkli değil ama fotoğrafta bile huzur verici sakin havası çook belli. Bütün kirini, makyajını temizlemiş, üstündekileri dökmüş, çıkarmış, yıkanmış. Sessizce dinlenirken, seneye renkli yaza hazırlanıyor. Ben fotoğrafına bakarken de çok keyif aldım, siz de sağlıkla keyfini sürün.

Amerikan sığla ağacınızın sonbahardaki halini ve yerini çok beğenmiştim. Şimdi çıplak hali kadar yerinin de çok güzel olduğunu bir kez daha görüyorum. İyice geliştikçe çıplak halinin çok daha güzel olacağını tahmin ediyorum.

Helleborus türleri ne güzelmiş.

Teşekkür sevgili kiraz.
Uğraşıyorum.
İyiki de öyle yapıyorum.

Selamlar

Zeki Yağlı
25-01-2011, 21:23
Bahçeniz her mevsim başka güzel.Helleborus çok güzelmiz,dağlarda görüp resmini çektiğim bir çiçeğe benzettim.
Tohumları ekip bizlerle paylaşıcak olmanıza çok sevindim.benim için çok faydalı olucak.

Sevgil dağ çiği,

Bu hafta sonu tohumlarımın ilk partisini ektim. Fotoğraflarını da çektim.
Ama buraya aktarmaya vaktim olmadı.

Kısmet olursa bu hafta sonu buraya koyacağım.

Selamlar

acemifüsun
25-01-2011, 21:33
Sevgili Zeki Yağlı,
Bahçeniz yazın ayrı, kışın ayrı güzel:) Bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler:)
Tohum çimlendirme fotoğraflarınızı, bu konuda değerli bilgi ve deneyimlerinizi aktarmanızı merakla bekleyeceğim. Saygılar.

Zeki Yağlı
06-02-2011, 16:01
Tohumdan üretim

Sevgili dostlar,

Daha önce açmaya söz verdiğim tohumdan üretim başlığını bugün açabiliyorum.

Tohumdan üretme hakkında ayrıntılı bilgiler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23363)

sevim.K
08-02-2011, 09:12
Zeki Bey Merhaba;

Bahçeniz kışında çok güzel, bakımlı. Marmorantumunuza bayıldım. Yaprak yapısı büyümüş gelişmiş hali çok güzel. Hele kamelyanız o güzelim kırmızı çiçeği harika emeğinize yüreğinize sağlık. Emek ve sevgi yüklü bahçeniz.:)

Tohumdan bitki yetiştirme konusundaki bilgilendirmeniz için teşekkürler. Bilgileriniz deneyimlerinizle harmanlanmış güzel bir kaynak bizim için.

Dikkatimi çeken bir cümlenizle ilgili bir sorum olacak size.

Hiçbir zaman üstten sulamayın, çünkü kuruyan torf suyu suyu tutmaz aşağıya akıp gider. Bu arada tohumları ve çimlenmeye başlayan fidelerin köklerini oynatır.
Mecbur kalıp sulayacaksanız çay kaşığı ile veya damlalıkla yapın.

Çok hafif ve çok az miktarda püskürtme yapılsa olmaz mı? O da zarar verirmi?

fatma sunay
08-02-2011, 18:55
Sayın Zeki bey bahçeniz kışında çok güzel çiçeklere bayıldım. Kendimi çiçeklerin içinde hissederek çayımı keyifle yudumluyorum. Tohum ekimini uygulamalı anlatımınız için teşekkür ederim çünkü benim eksik yaptığım işlemleri tamamlamış oldunuz. Baharda ki ekimlerimde sizin yöntemi takip ederek ugulayacağım.

Zeki Yağlı
13-02-2011, 18:46
Zeki Bey Merhaba;

Tohumdan bitki yetiştirme konusundaki bilgilendirmeniz için teşekkürler. Bilgileriniz deneyimlerinizle harmanlanmış güzel bir kaynak bizim için.

Dikkatimi çeken bir cümlenizle ilgili bir sorum olacak size.

Çok hafif ve çok az miktarda püskürtme yapılsa olmaz mı? O da zarar verirmi?

Sevim hanım merhaba,

Bizim başlığın tayini başka yerlere çıkmış:)

Onun için sorunuza orada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=754948&postcount=27) cevapladım.

Selamlar

Zeki Yağlı
13-02-2011, 18:49
Sayın Zeki bey bahçeniz kışında çok güzel çiçeklere bayıldım. Kendimi çiçeklerin içinde hissederek çayımı keyifle yudumluyorum. Tohum ekimini uygulamalı anlatımınız için teşekkür ederim çünkü benim eksik yaptığım işlemleri tamamlamış oldunuz. Baharda ki ekimlerimde sizin yöntemi takip ederek ugulayacağım.

Fatma hanım merhaba,

Umarım yazdıklarımdan faydalanırsınız.

Ek bilgi gerekirse bundan böyle buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23363) bakabilirsiniz.

Selamlar

Zeki Yağlı
13-02-2011, 19:24
Camelia japonica

Camelia japonica ile ben 15 sene önce Zekeriyaköy'deki Kirazlı bahçede tanıştım.

5-6 metre boyunda parlak yeşil yapraklı ağacın tümü göz alıcı kırmızı çiçeklerle donanmış muhteşem bir ağaç/çalı.

Nefesim kesilmişti güzelliği karşısında. Heyecanla eve koşup anlattım. Sonra hep beraber koşup seyrettiydik.

Niye daha önce böyle bir bitkiyi daha önce başka yerde görmemiştim acaba.

Belki de gördüm ama çiçek mevsimi dışındaydı pek o kadar dikkatimi çekmemişti

Ertesi yıl bir dostum 50-60 cm boyunda bir Camellia hediye etti.

Bu Camellia her sene Şubat- Mayıs açtı, büyüdü büyüdü 5 metreyi buldu.

Geçen seneki en çok çiçekli döneminde şöyle idi:

192503

Çok etkileyici değil mi?

Bu Camellia'm bu sene yeni yeni açmaya başlıyor. Şimdilik çiçekler yalnız yukarıda.

192502

İlerideki günlerde çiçeklendikçe sizleri sıkmadan arada sırada görüntüleri buraya koyacağım.

Bu sene evin kapısında çok büyümüş ve engelleyici olmaya başlamış alev ağacını kesip yerine bir Camellia daha aldım. 1 metre civarında.

O da ilk çiçeğini verdi. Seveceğinizi umuyorum:

192500

192501

günebakan
13-02-2011, 19:32
Gerçekten hayran olduğunuz kadar varmış Zeki bey yeşil üzerin de kırmızı muhteşem gerçekten:)

Zeki Yağlı
13-02-2011, 19:37
Sarcococca hookeriana var. humilis

Bu bitkiyi yıllar önce Amerika'dan bir dostumun gönderdiği tohumdan yetiştirdim.

100-120 cm boyu, 60-70 cm eni, herdem yeşil parlak, hafif dalgalı koyu yeil yaprakları ile kendi köşesinde kolay yetişen kolay bir çalı.

Yılın bu mevsiminde çok güzel kokulu güzel çiçekler açıyor, yakınında dolaşanları kokusu ile mest ediyor.

Buradan kokusunu koklatmam mümkün değil ama görüntülerini paylaşayım:

192511

192512

192513

Fotoğraflarda siyah meyveler de görünüyor.

Zeki Yağlı
13-02-2011, 19:44
Sarcococca hookeriana var. dygina

Bu Sarcococca'nın tohumları da aynı partide gelmişti.

Dygina daha bodur, 50-60 cm, daha dar, 30-40 cm, yaprakları daha açık ve sarımtırak ve dalgalı değil.

Yine bu dönemde aynı şekilde güzel kokulu çiçek açıyor.

192516

192515

Zeki Yağlı
13-02-2011, 19:50
Galanthus nivalis - Kardelen

Bahçem soğanlı bitkiler yönünden biraz zayıf.

Ama kardelenlerim var ve bu sene kar yok ama onlar gene bu mevsim buradalar:)

192517

192518

192519

192520

Sevgi Durul
13-02-2011, 19:50
Sayın Zeki Yağlı, bahçeniz ve bitkileriniz her zaman olduğu gibi çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Ve anladığım kadarıyla, soğuktan etkilenmeyen çok yıllık türler. Sağlıkla sefasını sürmeniz dileklerimle... Saygılar...

Zeki Yağlı
13-02-2011, 19:56
Menekşeler:

192521

192522

Çuhalar:

192524

192525

ve rüzgarın dayağı yemeden kalan ve hala açmaya çalışan Salvia karvinskii:
192523

Zeki Yağlı
13-02-2011, 19:58
Gerçekten hayran olduğunuz kadar varmış Zeki bey yeşil üzerin de kırmızı muhteşem gerçekten:)

Her bahçeye lazım sevgili günebakan, her eve lazım:)

Zeki Yağlı
13-02-2011, 19:59
Sayın Zeki Yağlı, bahçeniz ve bitkileriniz her zaman olduğu gibi çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Ve anladığım kadarıyla, soğuktan etkilenmeyen çok yıllık türler. Sağlıkla sefasını sürmeniz dileklerimle... Saygılar...

Sevgili SDurul,

Evet her mevsimde açan bitkiler var. Kışın daha az, ama, var.

Amacım her mevsimde bahçemde birşeylerin açmasını sağlamak.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Selamlar

sevim4
14-02-2011, 08:37
Sayın zeki bey,çok güzel görünüyorlar insan özlüyor çiçekleri.

nurguldk
24-02-2011, 10:04
Zeki Bey,
Onca cins, tür birarada ve düzenli muhteşem bir bahçe..Hepsine ayrı ayrı hayran olmamak mümkün değil. Ancaaaak o Clematisler yok mu..Çok çok hayran kaldım :D İnşallah ben e bir gün bahçemi adam edebilirim (sizin bahçenin onda 1 i kadar ;))

nurguldk
24-02-2011, 12:35
Geçen hafta size Filipendula rubra 'Venusta' yı tanıtmıştım http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=667466&postcount=174 başlığında.

Şimdi size birkaç değişik fotoğrafını sunayım:

Peyzaj içindeki yeri:
159316

Solmaya başlamış bir dal:

159317

Yakın planlar:

159318

159319

Zeki Bey,

Bahçenizden ayrılamıyorum :) Ben bu çiçeğe hayran kaldım. İnternette araştırdım biraz, Türkiyede elde edebileceğim bir yer bulamadım.Nerede bulabileceğim konusunda yardımcı olursanız beni çok memnun edersiniz.

Teşekkürler şimdiden..

nergis06
26-02-2011, 10:07
Uzun zamandır yoktum.Bahçenizi tekrar gezdim gene bir sürü güzellikler yüklemişsiniz teşekkürler....

trilye
26-02-2011, 22:49
Sayın Zeki Yağlı kamelyanızın resimlerine bayıldım.Benimde bu sene edindiğim beş adet kamelya fidem var.Sizinkinin yanında çok çok minikler 20/30 cm civarında..
Kamelya bakımıyla alakalı deneyimlerinizi kısada olsa paylaşabilirseniz sevinirim.

Zeki Yağlı
27-02-2011, 07:42
Zeki Bey,

Bahçenizden ayrılamıyorum :) Ben bu çiçeğe hayran kaldım. İnternette araştırdım biraz, Türkiyede elde edebileceğim bir yer bulamadım.Nerede bulabileceğim konusunda yardımcı olursanız beni çok memnun edersiniz.

Teşekkürler şimdiden..

Sayın nurguldk,

Filipendula rubra'yı yıllar önce İstanbul'da Yeşil Vadi (http://www.yesilvadifidanligi.com/index.php) fidanlığından almıştım.
Otsu çok yıılık bitkileri pek bilen olamdığı için getirilmiyor. Çiçek dönemi dışında da gösterişli olmadıkları için alan olmuyor.
Başka nerede bulursunuz bilmem.

Ama boyunun 2-2,5 olduğuna dikkat edin. Ona göre yeriniz varsa arayın.

Selamlar

Zeki Yağlı
27-02-2011, 08:12
Uzun zamandır yoktum.Bahçenizi tekrar gezdim gene bir sürü güzellikler yüklemişsiniz teşekkürler....

Sayın nergis06,

Amacımız yıl oniki ay çiçek:)

Selamlar

Zeki Yağlı
27-02-2011, 08:33
Sayın Zeki Yağlı kamelyanızın resimlerine bayıldım.Benimde bu sene edindiğim beş adet kamelya fidem var.Sizinkinin yanında çok çok minikler 20/30 cm civarında..
Kamelya bakımıyla alakalı deneyimlerinizi kısada olsa paylaşabilirseniz sevinirim.

Sayın tirilye,

İlk kamelyam hediye olarak geldi. Aynı zamanlarda bölgemizde benimkinin şu halinden de büyük bir kamelya görmüştüm. Burada yetişeceğinden endişem yoktu.

Kitaplardan dikilecek uygun yerin , yarı gölge, kuzeyin dondurucu soğuklarına açık olmayan, toprağık ph ı 5,5-6,5 arasnda, bol humuslu olan bir yer olması gerektiğini öğrendim.

Evimin batısında kuytu bir duvar dibine diktim.

Özellikle genç iken, susuz kalmaması için dibini bolca malçlamak gerekiyor

Baharda ayda bir tercihen asidik, yoksa standart bir gübre serpiyorum taç altına.

Bizim buraların suyu kallavi (ph 7-7,5). Ph ı düşürmek için toz kükürt serpip toğrağa karıştırıyorum. Kükürt uzun bir sürede asit sülfüriğe dönüşüp ph ı biraz düşürüyor.

Bunun dışında ikiz tomurcukların tekini ele geldiğinde hemen koparıp kalanın dalına daha sağlam tutunmasını ve daha sağlıklı olmasını sağlıyorum.

Budama, yok denecek kadar az yapıyorum. İleriki yaşlarda estetik dengesi için bazı dalları kesiyorum.

Yukarıda yazdıklarım kamelya zor bitki anlamınına gelmesin.

Bence çok kolay. Belki yukarıdakileri yapılmasa da itiraz etmez bilemem.

Ama siz gene de yapın.

Selamlar

Yücel Canpolat
27-02-2011, 10:38
Sayın Hocam merhaba,her seferinde botanik bahçemizi büyük bir keyifle geziyor ve çok kıymetli bilgilerinizden yararlanmaya çalışıyoruz emeklerinize ellerinize sağlık,ben çok şanslıyım zira uhdem de baki kalan çok yıllık botanik bahçeye ulaşabilmem için önümüzde Zatıalilerinizin değerli bilgileriyle beraber botanik bahçeniz var, kıyaslamalı eğitim için çok faydalanıyoruz,tekrar teşekkür ediyor saygılar sunuyorum:)

nurguldk
27-02-2011, 18:25
Teşekkür ederim Zeki bey..Bulmayı deneyeceğim..

Uzaylı
28-02-2011, 10:15
Sayın Zeki Yağlı; Yazmadan edemedim. Kamelyada olduğu gibi bir çok konuda verdiğiniz bilgiler benim gibi henüz fazla bir şey bilmeyenler için çok değerli. Bahçeniz ve bilgileriniz benim için bir hazine gibi. Bitkilere sahip oldukça bahçe sayfanız bana rehber olacak.
Sayenizde cesaretim artıyor. Gerçekten çok çok teşekkürler.

Zeki Yağlı
28-02-2011, 13:07
Sayın Hocam merhaba,her seferinde botanik bahçemizi büyük bir keyifle geziyor ve çok kıymetli bilgilerinizden yararlanmaya çalışıyoruz emeklerinize ellerinize sağlık,ben çok şanslıyım zira uhdem de baki kalan çok yıllık botanik bahçeye ulaşabilmem için önümüzde Zatıalilerinizin değerli bilgileriyle beraber botanik bahçeniz var, kıyaslamalı eğitim için çok faydalanıyoruz,tekrar teşekkür ediyor saygılar sunuyorum:)

Sevgili Yücel Bey,

Bahçemi ziyaret etmen ve buradan yararlanacak birşeyler bulman beni çok mutlu etti.

Lütfen mütevazi olma! Senin giriştiğin Botanik bahçesi yanında benimkisi küçük bir tarh kalır.

Onbeş sene de epey bir tecrübe birikti.

Bu bilgi ve tecrübe yalnız bende kalırsa faydası yok.

Bahçemi bugünkü haline getirken edindiğim tecrübe konu ile ciddi olarak ilginenlerin işine yararsa, ufuklarını açar ve onlara daha ileriye gitme heyecanı verirse bana çok mutluluk verecek.

Bu mutluluğumu artırmak için uğraşıyorum.

Selam ve sevgilerimle

fikreteren
28-02-2011, 18:53
Sayın Zeki YAĞLI, bahçenizi her zaman gezmekten büyük haz alıyorum.Öğrenmenin yaşı yoktur derler ya ben de kendimi bilgili sanırdım ama çok eksiğimin olduğu sizlerin yazıların okuyunca anlıyorum.Hani bir reklam vardıya " çok çalışmak lazım çok." Ellerinize sağlık.

günebakan
02-03-2011, 21:13
Zeki bey Alstromeria ligtu tohumlarındamı yetiştirdiniz mi acaba? Yetiştirdiyseniz biraz bilgi verirseniz sevinirim:)

Zeki Yağlı
02-03-2011, 21:25
Sayın Zeki Yağlı; Yazmadan edemedim. Kamelyada olduğu gibi bir çok konuda verdiğiniz bilgiler benim gibi henüz fazla bir şey bilmeyenler için çok değerli. Bahçeniz ve bilgileriniz benim için bir hazine gibi. Bitkilere sahip oldukça bahçe sayfanız bana rehber olacak.
Sayenizde cesaretim artıyor. Gerçekten çok çok teşekkürler.

Sevgili uzaylı,

Bahçemde kendinizi geliştirecek birşeyler bulabiliyorsanız doğru yönde gidiyorum demektir.
Severek devam edeceğim.

Selamlar

Zeki Yağlı
02-03-2011, 21:29
Sayın Zeki YAĞLI, bahçenizi her zaman gezmekten büyük haz alıyorum.Öğrenmenin yaşı yoktur derler ya ben de kendimi bilgili sanırdım ama çok eksiğimin olduğu sizlerin yazıların okuyunca anlıyorum.Hani bir reklam vardıya " çok çalışmak lazım çok." Ellerinize sağlık.

Fikret Bey merhaba,

Hem çok çalışıp hem çok haz alıyorsak mutluluğun sırrının yarısını bulduk demektir:)

Ne dersiniz?

Zeki Yağlı
02-03-2011, 21:34
Zeki bey Alstromeria ligtu tohumlarındamı yetiştirdiniz mi acaba? Yetiştirdiyseniz biraz bilgi verirseniz sevinirim:)

Sayın günebakan,

Bahçemdeki Alstroemeria'ların tamamını tohumdan yetiştirdim.

Kitaplar soğuk katlama yapmayı tavsiye ediyorlarsa da ben ona ihtiyaç duymadan Tohumdan Üretim hakkında detaylı bilgiler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23363) başlığımda verdiğim bilgiler çerçevesinde ürettim.

Farklı hiçbir yöntem uygulamadım.

Selamlar

Yücel Canpolat
02-03-2011, 21:42
Sayın Zeki Yağlı Hocam tohumdan üretim başlığınızı dikkatle incelemem gerekecek,onca özenle hazırlayıp gönderdiğiniz tohumları aldım paylaşımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum Size zahmetler verdiğimi biliyorum ama açmış çiçekleri gördüğünüz de çok mutlu olacağınızı biliyorum buda beni çok sevindirecektir.Selamlar yolluyorum:)

günebakan
02-03-2011, 21:49
Teşekkür ederim Zeki bey bakalım ben de sizin kadar becerikli olacakmıyım:)

nariçi
02-03-2011, 22:00
Merhaba,
Bahçeyi biraz gezdim. Yoruldum daha sonra devam ederim.
Elinize emeğinize sağlık. Güle güle, mutlulukla yaşam diliyorum. Çok zengin bitki örtüsü var.

maguma
08-03-2011, 11:46
Nazar değmesin, kıskanmaktan başka ne denilebilir ki ?

Zekoş
10-03-2011, 18:18
Zeki bey tebrik ederim " vayyy bee" dedirtecek bir bahçeye sahipsiniz cennetten bir köşe demek daha doğru...tek kelimeyle bayıldım maşallah:)
merak ettiğim bahçıvan mı çalıştırıyorsunuz yoksa bizzat kendiniz mi?
Canım sıkıldıkça artık bahçenizde bir tur atarım:) izin var mı?

nuray
11-03-2011, 15:15
zeki bey bu bahçeyi bu hale getirmek kaç yılınızı aldı harika olmuş resimlere bakarken nefesimi tuttum diye bilirim elleriniz dert görmesin

Zeki Yağlı
13-03-2011, 09:05
Merhaba,
Bahçeyi biraz gezdim. Yoruldum daha sonra devam ederim.
Elinize emeğinize sağlık. Güle güle, mutlulukla yaşam diliyorum. Çok zengin bitki örtüsü var.

Sayın nariçi,

Sağolun teşekkür ederim.
Bir gündüz gözüyle gezin bahçemi:) Dinlenirsiniz.
Ben de herkese sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum.

Selamlar

Zeki Yağlı
13-03-2011, 09:07
Nazar değmesin, kıskanmaktan başka ne denilebilir ki ?

Sayın maguma,

Amacım kıskandırmak değil, ufuk açmak, cesaret vermek, teşvik etmek.

Bir de "ben de tamamını olmasa bile bir kısmını yaparım diye düşünün ve başlayın".

Nereye varacağınız hiç bell olmaz.

Selamlar

Zeki Yağlı
13-03-2011, 09:38
Zeki bey tebrik ederim " vayyy bee" dedirtecek bir bahçeye sahipsiniz cennetten bir köşe demek daha doğru...tek kelimeyle bayıldım maşallah:)
merak ettiğim bahçıvan mı çalıştırıyorsunuz yoksa bizzat kendiniz mi?
Canım sıkıldıkça artık bahçenizde bir tur atarım:) izin var mı?

Sevgili Zekoş,

Bahçemi merak eken baksın, incelesin, esinlensin diye ziyarete açtım. Tabii çiçeklere zarar vermemek kaydiyle:)

Ben 65 yaşına geldim ama hala hafta içi tam gün çalışmaya devam ediyorum.

Böyle bir bahçeye tek başına bakabilmem mümkün değil.

Muhammed, bahçedeki yardımcım. Sağolsun haftada iki gün gelip yardım ediyor.

196501

Ama böyle bir bahçenin işi haftada iki gün ile bitmiyor. Sürekli yakın takip edip, gözlemek, müdahale etmek gerekiyor.

Benim bilgi birikimim ve tecrübem, onun bilgi birikimi, emeği ve gayreti ile beraberce başarıyoruz.

fatma sunay
13-03-2011, 20:49
Zeki bey keşke yakın olsada hergün bahçenizeı gönüllü olarak gelip baksam. Bahçe cıvıl cıvıl olmuş hele menekşeleri görünce kendimi memlekette hisettim. Paylaşımınız için teşekkürler.

Zekoş
13-03-2011, 21:46
Zeki bey sadece bilgi ve tecrübe değil sevgiyle oluşmuş bir bahçe bence...Ellerinize sağlık diyorum...Bizim gibi yeni başlayanlara da ilham kaynağı:)

Periş
16-03-2011, 17:39
Zeki bey ellerinize saglık...

Zeynep Yılmaz
17-03-2011, 15:15
İşte hayalimdeki bahçe :)
Sizi tebrik ederim bu kadar güzel bir bahçe ortaya çıkardığınız için.

sevim.K
17-03-2011, 15:46
İlk kez uğradığımdan bu yana ilgiyle, merakla, sevgiyle izlediğim bir bahçe. Emeklerinize sağlık Bahar geldi Zeki bey yeni güzelliklerle capcanlı bir bahçede izlemeye devam edeceğiz sizi:) Eşinize ve size selamlar. İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyorum:)

Zeki Yağlı
20-03-2011, 10:07
Sayın fatma Sunay, Ayşe Yıdız, Burak Alkan, Zyenep Akdoğan,

Ziyaretleriniz için teşekkür ederim.

Bahçemde esinlenecek bir şeyler bulmanıza sevindim.

Yine uğrayın.

Selamlar

Zeki Yağlı
20-03-2011, 10:10
İlk kez uğradığımdan bu yana ilgiyle, merakla, sevgiyle izlediğim bir bahçe. Emeklerinize sağlık Bahar geldi Zeki bey yeni güzelliklerle capcanlı bir bahçede izlemeye devam edeceğiz sizi:) Eşinize ve size selamlar. İlginiz ve desteğiniz için teşekkür ediyorum:)

Sevim hocam,

Bahçeme hoş geldiniz.

Evet bahar geliyor, heyecanla bekliyoruz.

Umarım sizinkilerde istediğiniz gibi yetişir. Eke bilgi, destek gerekirse, çekinmeyin.

Yine beklerim.

Selamlar

Zeki Yağlı
20-03-2011, 10:28
Scillia bifolia

Scillia bifolia orman içlerindeki koruluklarda bu mevsimde görülen, 5-15 cm boyunda soğanlı bir bitki.

Birkaç yıl önce Belgrad ormanlarından toplamıştım. Benzer bir ortam kendiliğinden yayılıyor.

197561

197562

197563

Zeki Yağlı
20-03-2011, 10:36
İris reticulata - Minyatür zambak

İris reticulata, kış bitimi/bahar başlangıcında açan, 10-15 boyunda zambaklar.

Açtığında güzel renkleri ile baharı müjdeliyorlar.

Yalnız çiçekleri pek nahif, en küçük rüzgarda dökülüyorlar.

Ama her yıl sabırla, aynı mevsim, yine açıyorlar.

197569

Zeki Yağlı
20-03-2011, 10:48
Kardelenlerin daha önceki yarım açmış fotoğrafını sunmuştum.

Hala ediyor, ve pek güzeller.

Şimdi de tam açmış fotoğraflarını sunuyorum:

197573

197574

fatma sunay
20-03-2011, 20:39
Kardelen çiçeği çok güzel açmış emeğinize sağlık.

Emre Kuzu
14-04-2011, 14:48
Zeki bey bahçeniz çok güzel. Şimdiye kadar paylaştığınız ibreli ağaçlarınız bu kadarmı?

Güler
14-04-2011, 17:29
Sayın Zeki Yağlı,
Yağışlı hava sabah sabah içimi daraltmıştı. Ama büyük zahmetlere girerek taa evime kadar getirdiğiniz koca bir koli dolusu harika bitkiler beni hemen olumlu yönde etkiledi ve çok mutlu oldum.
Binlerce kez teşekkür ederim. Sağ olun. Hepsi harika şeyler.

Yılmaz Yalçın
14-04-2011, 20:52
Sevgili Zeki Bey,
Bahçenize uzun zamandır bakamamıştım ama şöyle bir gezdim de doğada ve özellikle Karadeniz'in yaylaların da kendiliğinden yetişen çeşitli çiçekleri(kardelen ve diğer bazı soğanlı çiçekler)görünce çocukluğuma,geçmişe döndürdünüz beni.Bahçenizde umarım birgün çay içeriz ve tohumdan bitki yetiştirme konsunu karşılıklı konuşuruz:)

Zeki Yağlı
15-04-2011, 11:34
Sayın Zeki Yağlı hayranlıkla izledim. Buraya sadece bahçe demek olmaz. Burası "botanik bahçesi". Ayakta alkışlanacak kadar güzel. Maşallah! Sizin tohumdan bitki yetiştirmekle ilgili verdiğiniz değerli bilgilerinizi okurken burayı gördüm. Gözden kaçırmışım işte. Umarım hep burda olursunuz çünkü sizin gibi değerli insanlar sayesinde biz amatörler çok şey öğreniyoruz. Sonsuz teşekkürler.

Sevgili cellin

Biraz tutku, biraz emek ile bahçem çok yıllık ağırlıklı mink bir botanik bahçesi haline geldi.

Ama her yıl değişik bitkilerle geliştimeye çalışıyorum.

Bu çerçevede doğanın bize verdiği bu bitki zenginliğini bir kısmını başkaları da fark etsin, bunları yetiştirip bakmanın, birazcık meraklı, herkesin imkanları dahilinde olduğunu anlayıp inansın ve bilgilensin ve bu bitkileri edinme gayreti içine girsin diye gayret ediyorum.

Ülkemizde bu yönde atılması gereken çooook adımlar var.

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
15-04-2011, 11:48
Zeki bey bahçeniz çok güzel. Şimdiye kadar paylaştığınız ibreli ağaçlarınız bu kadarmı?

Sevgili kalyon,

Bahçemde Sequoia sempervirens ve Cedrus deodora 'Aurea' dan başka şu iğne yapraklılar var.

Cupressus sempervirens ler
Picea conica
Juneperus horizontalis
Juniperus media 'Old Gold'
Juniperus squamata 'Blue Star'
Taxus baccata pyramidalis
Taxus baccata fastigiata

İki tanede Pinus mugo çeşidim ile Picea pungens compactum um çeşitli sebeplerden öldü.

İğne yapraklılar sahnenin sabit dekoru olarak farkedilmiyorlar.

Çiçek açan yıllıklar, çok yıllıklar arasında kaybolup gidiyorlar.

Belki benim vurgulalamam lazım.

Selamlar sevgiler.

Zeki Yağlı
15-04-2011, 11:54
Sayın Zeki Yağlı,
Yağışlı hava sabah sabah içimi daraltmıştı. Ama büyük zahmetlere girerek taa evime kadar getirdiğiniz koca bir koli dolusu harika bitkiler beni hemen olumlu yönde etkiledi ve çok mutlu oldum.
Binlerce kez teşekkür ederim. Sağ olun. Hepsi harika şeyler.

Sevgili Güler Hanım,

O bitkileri size vermek benim için bir zevk idi.

Bu bitkilerin bahçenizde güzel yerler bulup boy pos atacağına inanıyorum.

Dileğim bu bitkilerin sizin bahçenizi şenlendirmesi, size mutluluk ve bahçenizin ziyaretçilerine de yeni fikirler vermesi.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
15-04-2011, 11:58
Sevgili Zeki Bey,
Bahçenize uzun zamandır bakamamıştım ama şöyle bir gezdim de doğada ve özellikle Karadeniz'in yaylaların da kendiliğinden yetişen çeşitli çiçekleri(kardelen ve diğer bazı soğanlı çiçekler)görünce çocukluğuma,geçmişe döndürdünüz beni.Bahçenizde umarım birgün çay içeriz ve tohumdan bitki yetiştirme konsunu karşılıklı konuşuruz:)

Sevgili Yılmaz Bey,

Zekeriyaköye yolunuz düşerse beklerim.

Ama Tohumdan bitki yetiştirme konusunda detaylı bilgiler (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23363) başlığında verdiğim bilgileri iyi çalışın. Oradan sorular sorabilirim:)

Selamlar, sevgiler

Emre Kuzu
15-04-2011, 13:28
İbrelileriniz güzelmiş geneldesi yavaş büyüyor topluca bir kaya bahçesi dikimi için uygunlar yani açıkçası ben listedekileri böyle yapardım. Tek tek fotoğrafları görmemiz mümkünmü?

ligustrum
15-04-2011, 21:23
Bu sene arılar nedense çook az. Çiçeklerde tohum geçen senelere oranla bayağı az.

İnşallah bu sene, geçen seneyi aratmaz.
Sağlıklı günler dilerim.

Zeki Yağlı
16-04-2011, 11:07
İnşallah bu sene, geçen seneyi aratmaz.
Sağlıklı günler dilerim.

İnşallah ligustrum,

Cümlemize sağlıklı günler olsun.

Zeki Yağlı
16-04-2011, 11:19
Bahçeye bahar gelmeye başladı:)

Japon baharını (Chaenomeles japonica) yeniden yerleştirdim bu sene:

203524

203523

Forsythia x intermedia (Altın çanak) göz alıyor:

203525

203526

203527

Zeki Yağlı
16-04-2011, 11:40
Iberis sempervirens, herdem yeşi yapraklı bir bodur çalı, bembeyaz çiçekleri ile hep baharın öncüsü olmuştur.

AGM (Award of Garden Merit) ödüllüdür.

30 cm boyunda, 50 cm varan eni ile çiçek mevsimi dışında koyu yeşil yaprakları ile bahçeyi süsler.

Güneşte, her türlü toprakta çoşku ile yetişir.

203528

203529

Bu çuha yerli (Primula vulgaris): Tanrı misafiri; kendiliğinden geldi yerleşti:

203530

203532

Bu çuhayı (Primula Auricula)tohumdan yetiştirdim:

203531

bozo.0606
16-04-2011, 12:01
zeki bey siz buna bahçemi diyorsunuz ben cennet derdim gerçekten tebrikler harika görünüyor aman nazar değmesin.. :))

Yılmaz Yalçın
16-04-2011, 13:42
Zeki Bey,
Elinize emeğinize sağlık gözlerim bayram etti:)

yeşil melek_p
16-04-2011, 18:25
doğal euonymus lar hakkında bi4r bilginiz varsa paylasırsanız sevinirm

yeşil melek_p
16-04-2011, 18:27
Bahçeye bahar gelmeye başladı:)

Japon baharını (Chaenomeles japonica) yeniden yerleştirdim bu sene:

203524

203523

Forsythia interimma göz alıyor:

203525

203526

203527

forsythia X intermedia olması lazım sizin paylaştığınız resimdeki..altın çanak türkçesi

Zeki Yağlı
16-04-2011, 19:17
doğal euonymus lar hakkında bi4r bilginiz varsa paylasırsanız sevinirm

Hayır maalesef bir bilgim yok.

Zeki Yağlı
16-04-2011, 19:19
forsythia X intermedia olması lazım sizin paylaştığınız resimdeki..altın çanak türkçesi

Doğrudur.

Hemen düzeltiyorum.

Teşekkür ederim.

Zeki Yağlı
16-04-2011, 19:27
zeki bey siz buna bahçemi diyorsunuz ben cennet derdim gerçekten tebrikler harika görünüyor aman nazar değmesin.. :))

Teşekkürler bozo.0606,
Cenneti çok değişik bitki var anlamında söylüyorsanız, doğru!

Zeki Yağlı
16-04-2011, 19:28
Zeki Bey,
Elinize emeğinize sağlık gözlerim bayram etti:)

Teşekkürler Yılmaz Bey

Zeki Yağlı
16-04-2011, 19:58
Aubrieta deltoidea

Aubrieta onaltı yıl önce ilk kurduğumdan beri bahçemi süsleyen çok yıllık bir bitki.

Yakın yıllara kadar bahçemde baharın gelişinin ilk ve tek müjdecisi oldu.

Daha kışın tam bitmediği, ortalıkta pek birşeyin açmadığı dönemde bu kadar çoşkulu renklerle bahçeyi süslemesini hep heyecanla bekledim.

Her koşula uyan kalender bir bitkidir.

Yazın görüntüsü biraz kuruca ama 5-10 cm bıyunda olduğu için kolayca komşu bitkilerin altına gizlenebiliyor.

İşte size bahçemden çok eski bir fotoğrafı:

203666

Bunlar da onaltı senedir, tabii birçok kere yer değiştirerek ve bölünerek bahçemi süsleyenler:

203667

203668

Bu aubrietaları iki sene önce tohumdan yetiştirdim. Daha mor. Taş duvarın en küçük yarığına bile yerleşip mutlu ve çoşkulu açıyor.

Bu ikisinin bir hafta sonra daha gelişmiş hallerini göstermem gerekiyor:

203669

203670

fikreteren
16-04-2011, 21:52
Zeki bey, hayranlıkla izlediğim bir bahçeniz var.

Adalet Yağcı
16-04-2011, 22:41
En kıskandığım bahçelerden biri, baştan sona emekle işlenmiş gerçek bir cennet.

Aubrietalar harika açmışlar, ben onların sarkıcı olduğunu sanıyordum, bendekiler de yayılma eğilimindeler.
Sanırım şaşırtma sonunda esas yerlerine dikerken güneşli bölgeleri seçmekle hata yapmışım, yerlerini değiştirsem olur mu acaba?

Keyifli bir yaz geçirmenizi diliyorum, bahçenizin güzellikleri daim olsun.

Zeki Yağlı
17-04-2011, 09:14
Zeki bey, hayranlıkla izlediğim bir bahçeniz var.

Hoşgeldiniz Fikret Bey,

Dergiden yararlanmaya başladınız mı?

Selamlar

Zeki Yağlı
17-04-2011, 09:18
En kıskandığım bahçelerden biri, baştan sona emekle işlenmiş gerçek bir cennet.

Aubrietalar harika açmışlar, ben onların sarkıcı olduğunu sanıyordum, bendekiler de yayılma eğilimindeler.
Sanırım şaşırtma sonunda esas yerlerine dikerken güneşli bölgeleri seçmekle hata yapmışım, yerlerini değiştirsem olur mu acaba?

Keyifli bir yaz geçirmenizi diliyorum, bahçenizin güzellikleri daim olsun.

Hoş geldiniz Adalet hanım,

Hiç kıskanmayın ben birçoğunuzdan biraz daha önce başladım. Hele siz bahçenin başına geçin neler yaratacaksınız!

Aubrieta 60-70 cm ye kadar yayılıyor. Düz alanda ona tek başına o kadar yer vermek tabii doğru değil. Başka bitkilerle payşatırıyorsanız tabii olabilir.

Doğrusu en güzel de taş duvardan sarkanı oluyor. Gri taş üzerinde çok zengin bir tablo gibi duruyor.

Selamlar

Zeki Yağlı
17-04-2011, 09:27
Bu sene kış yumuşak geçti.

Kamelya önce açtı. Sonra havalar soğudu durdu.

Şimdi tekrar güzel açmaya başladı.

Gerçi üzerinde solmaya yüz tutmuş geçen çiçekler de var ama yine de müthiş.

203765

203766

203764]

203763

203762

Zeki Yağlı
17-04-2011, 09:32
Camellia japonica'nın bizim buralarda iyi olduğunu farkedince bu sene bir tane daha edindik. Şimdilik daha küçük.

Bunun çiçeği farklı:

203767

203768

203769

203770

203771

sevim.K
17-04-2011, 11:09
Aubrietaların beton yarığındaki görünüşü çok hoş. Çok güzel bir yer örtücü:)

acemifüsun
17-04-2011, 13:14
Zeki bey bahçenizdeki tüm bitkiler çok güzel, fakat Camellia müthiş:) Nazarlardan saklasın, bahçenizi hayranlıkla izliyoruz:) Teşekkürler.

gaffur2000
17-04-2011, 20:43
harika bir bahçe yaratmışsınız elinize emeğinize sağlık.

Zeki Yağlı
17-04-2011, 20:53
Geranium maderense - Madeira turnagagası

Geranium maderense'den başlık #104 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=657582&postcount=104) de bahsetmiştim.

Bu turnagagası, ikinci yıl çiçek açıyor.

Bizim buraların soğuğuna pek dayanıklı olmadığı için kışın seraya alıyorum.

İlk sene dantel gibi işlenmiş kocaman yaprakları güzel bir görüntü veriyordu.

Ama Geranium maderense nin esas güzelliği bu mevsimde açan çiçeği.

Tabii AGM ödüllü.

Büyük bir saksının içinde 1 metre en 1 metre boya varan boyutları yüzünden yalnız iki tanesini seraya alabildim.

Beğeneceğinizi umuyorum.

203931

203930

203929

203927

203928

Önümüzdeki günlerde Geranium maderense'nin başka güzel fotoğraflarında buraya koyacağımı sanıyorum.

Kiraz
17-04-2011, 20:59

Beğeneceğinizi umuyorum.

Beğenilmeyecek gibi değil, çiçeksiz hali bile çok güzel. Üzerinde bir çok tomurcuk var, çok daha renklenecek gibi.

yeşil melek_p
17-04-2011, 21:07
Doğrudur.

Hemen düzeltiyorum.

Teşekkür ederim.

Rica ederim.Doğru olduğuna eminim melez bir tür Forsythia X intermedia..Yapraklanmadan çiçeklenen bir tür.Baharın 3.müjdecilerinden:rolleyes:

yener.T
18-04-2011, 17:09
Sayın Zeki Yağlı iyi günler dilerim.Sizden bir istirhamım var.6.ci Geleneksel toplantısında dağıtmış olduğunuz Asparagus Argenteuil-Kuşkonmaz çeliğini
bu seneye kadar çok güzel yetiştirdim.Fakat bu sene nedense kaybettim.Sizden eğer gönderebilirseniz bir kaç çelik rica edeceğim.Adresimi özelinize gönderiyorum.
Mümkün olursa tabii teşekkür ederim.selamlar

Zeki Yağlı
19-04-2011, 10:41
Sayın Zeki Yağlı iyi günler dilerim.Sizden bir istirhamım var.6.ci Geleneksel toplantısında dağıtmış olduğunuz Asparagus Argenteuil-Kuşkonmaz çeliğini
bu seneye kadar çok güzel yetiştirdim.Fakat bu sene nedense kaybettim.Sizden eğer gönderebilirseniz bir kaç çelik rica edeceğim.Adresimi özelinize gönderiyorum.
Mümkün olursa tabii teşekkür ederim.selamlar

Sayın serilaaa,

Asparagus'u bir dostum için çimlendirmiştim. Kendi bahçeme dikmedim.
Fidelerden kalan olduğunu sanmıyorum.

Ortalık biaz yeşersin kontrol edeceğim.

Kalmışsa memnuniyetle gönderirim.

Selamlar

Zeki Yağlı
19-04-2011, 10:43
Beğenilmeyecek gibi değil, çiçeksiz hali bile çok güzel. Üzerinde bir çok tomurcuk var, çok daha renklenecek gibi.

Sevgili kiraz,

Geranium maderense'lerin birini içeride birini dışarıda tutuyorum.

İzlemeye devam edeceğiz

trida
19-04-2011, 12:07
Zeki bey merhabalar.

Uzun süredir siteyi ziyaret edememiştim, başta sevgili Güler hn. olmak üzere sevgili ağaçlar.net üyeleri ile yaptığımız Yalova fuar ziyareti sonrası Sn.Kgursan bey'in eşliğinde ve evsahipliğinde gezdiğimiz lisianthus seralarından sonra bu çiçeğin sevdasıyla edindiğim 70 adet fidenin bir tanesi bile başarıya ulaşamayınca (ki sanırım bunda dikilen toprağın ve annemin verdiği gübrenin de etkisi var:() hevesim ve cesaretim kırılmıştı.

Bir süredir tekrar aktif üyeyim ama bahçenizi ancak bugün gördüm.:o Tabi ki ilk tepkim, "ben bu bahçeyi nasıl kaçırdım?" oldu.

Yılların emeği, özeni, sevgisi bahçenizin her köşesine yansımış ve yine sizin nazik paylaşımınızla bizlere ulaşmış. Gerçekten tüm arkadaşların söylediği güzel sözleri fazlasıyla hak ediyorsunuz, siz ve bahçeniz.

Emeğinize sağlık. Dilerim, sevdiklerinizle uzun yıllar bu bahçede mutluluklarınız artarak devam eder.

Benim gibi yolun çok çok başında olanlar için güzel bir hedef. Ama gerçekten yüksek bir hedef. Nereden başlasam ne yapsam, o kadar zor geliyorki. Saatlerce siteden çıkamıyorum. Bahçemizi bir an önce renklendirebilmek için çok heyecanlıyım ama tecrübesizliğim ve bilgi eksikliğim ile zaman ve bitki kaybetmek istemiyorum.

Müsait olduğunuz zaman kolay yetişen ve çoğalan bitkiler hakkında önerebileceğiniz, paylaşabileceğiniz türler olursa çok memnun olurum. Bu mevsimde ne ekebilirim, ne dikebilirim?

Şimdiden çok teşekkürler.

ciceksever70
19-04-2011, 13:41
Zeki bey her yeni mesajda bahcenize ugruyorum ancak sürekli ayni mesajlari yazmamis olmak icin yazmiyorum. Bize degisik türleri tanittiginiz icin tesekkür ederim. Bu yil sizin tohumdan bitki yetistirme bölümünüzden cok faydalandim. Tüm önerileri birebir uygulayamasam da yapabildigim kadari bile simdiye kadar bana 100% basari sagladi. Simdi heyecanla cimlenen ciceklerimin büyümesini bekliyorum. Selamlar.

Zeki Yağlı
19-04-2011, 15:56
.
Yılların emeği, özeni, sevgisi bahçenizin her köşesine yansımış ve yine sizin nazik paylaşımınızla bizlere ulaşmış..
.
Nereden başlasam ne yapsam, o kadar zor geliyorki.

Müsait olduğunuz zaman kolay yetişen ve çoğalan bitkiler hakkında önerebileceğiniz, paylaşabileceğiniz türler olursa çok memnun olurum.

Bu mevsimde ne ekebilirim, ne dikebilirim?

Sevgili trida,

Nazik sözleriniz için teşekkür ederim.

Sorularınızdan güzel bir bahçeniz olmasını çok istediğinizi ama bunun çabuk ve kolay olmasını arzuladığınızı anlıyorum.

Bu mevsimde ne ekebilirim ne dikebilirim sorunuz çok arzu ettiğiniz bu konuya yeterli vakit ayıramadığınız hissini uyandırıyor.

Yanılmıyorsam siz İstanbul'da bahçeniz Kastamonu'dasınız. Uzaktan bu işi yürütmek çok zor.

Bahçecilik ve bitki yetiştiriciliğinde neredeyse bahçede bitkilerle yatıp kalkmak onları gözlemek dertlerini anlamak ve başlarına birşey gelmeden çaresine bakmakla oluyor.

Daha doğrusu ben öyle yapmaya gayret ediyorum.

Benim önerim en yakın fidancıdan en çok seveceğiniz iki-üç çeşit çiçek fidanından azar miktarda alın, onların sürekli oturduğunuz evin balkonunda büyütün. Adlarını, bakımlarını öğrenin, uygulayın. Onlarla yaşayın. Başarıyı tadın.

O zaman bu işe nereden başlamanız gereketiğini, bu işe ne kadar vakit ayırmanız gerektiğine daha iyi karar verebilirsiniz.

Benim şimdilik size tavsiye edebileceğim bunlar.

Kolay gelsin, başarılar.

Zeki Yağlı
19-04-2011, 16:08
Zeki bey her yeni mesajda bahcenize ugruyorum ancak sürekli ayni mesajlari yazmamis olmak icin yazmiyorum. Bize degisik türleri tanittiginiz icin tesekkür ederim. Bu yil sizin tohumdan bitki yetistirme bölümünüzden cok faydalandim. Tüm önerileri birebir uygulayamasam da yapabildigim kadari bile simdiye kadar bana 100% basari sagladi. Simdi heyecanla cimlenen ciceklerimin büyümesini bekliyorum. Selamlar.

Sevgili ciceksever70, bahçeme hoş geldiniz.

Burada bitkiler hakkında verdiğim bilgilerden yararlanımış olmanıza çok sevindim. Tabii Graz'da benim burada tanıttığım bitkileri görebiliyor ve kolayca ulaşabiliyorsunuzdur. Ben ise Ağaçlar.Net üyelerine onları tanıtmaya çalışıyorum.

Türkiye her konuda olduğu gibi bu konuda da hızla gelişiyor. Dileğim bu bitkilerin de kısa zamanda burada kolayca bulunabilir olması.

Tohumdan bitki yetiştirme (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23363) başlığında verdiğim bilgilerden de yararlanmış olmanıza ayrıca sevindim.

Bitkinin kendisine ulaşmak bazen daha zor. Eğer tohumdan yetiştirmeyi biraz becerebiliyorsanız hem bitkilere ulaşmak daha kolaylaşıyor, hem de daha keyif verici bir uğraş haline geliyor.

Selamlar, sevgiler.

trida
19-04-2011, 16:16
Sevgili trida,

Sorularınızdan güzel bir bahçeniz olmasını çok istediğinizi ama bunun çabuk ve kolay olmasını arzuladığınızı anlıyorum.

Bu mevsimde ne ekebilirim ne dikebilirim sorunuz çok arzu ettiğiniz bu konuya yeterli vakit ayıramadığınız hissini uyandırıyor.

Yanılmıyorsam siz İstanbul'da bahçeniz Kastamonu'dasınız. Uzaktan bu işi yürütmek çok zor.

Benim şimdilik size tavsiye edebileceğim bunlar.

Kolay gelsin, başarılar.

Zeki bey, cevabınız için teşekkür ederim.

Bu işin çabuk olamayacağını ve hiç de kolay olmadığını biliyorum. Ancak kendimi tam ifade edemedim sanırım. Şu anda gördüğünüz gibi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17508) bahçe sadece topraktan oluştuğundan, bu sene az da olsa gözümüzü renklendirecek, ilerideki düzenlemeler için de belki bir altyapı oluşturabilecek bitkileri seçmeye çalışıyorum.

Evet bahçemiz Kastamonu'da. Ben İstanbul'da yaşıyorum ama annem ve babam yılın 8-9 ayını orada geçiriyorlar Nisan-Kasım arası. Ben de tatilimin büyük bir kısmında yanlarına katılabiliyorum. Onlara yardımcı olmak, yönlendirmek ve birlikte keyfini çıkartabilmek için çabam, araştırmalarım.

Araştırma yaparkende bitkilerin içinde kayboluyorum maalesef. O kadar güzeller ki, daldan dala atlıyorum ve kafam iyice karışıyor.

Tavsiyeniz için teşekkürler.

Zeki Yağlı
23-04-2011, 11:36
Gelin hala güzel çiçek açıyorken Camellia japonica'ya bir göz atarak başlayalım bu haftaki resimlere:

205426

205427

205428

205429

205430

Adalet Yağcı
23-04-2011, 17:16
Kamelyanız muhteşem olmuş, bu hale gelebilmesi için epeyce emek vermiş olmalısınız.

sevim4
23-04-2011, 18:02
Sevgili zeki abim,kamelya muhteşem görünüyor birkez daha hayran kaldım.

Zeki Yağlı
24-04-2011, 20:49
Amelanchier lamarckii(?)

Amelanchier bir Kuzey Amerika çalısı.

İlk baharda erkenden gelen bembeyaz çiçekleri,

Yazın lezzetli güzel mevyeleri,

Sonbaharda ise çok güzel renklenen yaprakları ile çok güzel bir çalı.

Bahçeme on altı sene önce taa başında diktik.

Bu sene 4 metre boyunda 2 metre boyunda.

İşte ilkbahar görüntüleri:

205659

205656

205657

205658

Zeki Yağlı
24-04-2011, 21:01
Geranium macrorhizum

Geranium macrorhizum gölgeyi seven, derin loblu yaprakları herdem yeşil, etli rizom kökleri ile yavaş da olsa yayılan ve bölünerek üretilebilen, ilk baharda çiçek açan bir turmagagası türü.

Bahçdem iki türü var. Her ikisi de AGM ödüllü

Pembe çiçekli 'Bevan's Variety'

205661

Ve beyaz çiçekli 'Inwersen Variety'

205662

ciceksever70
24-04-2011, 21:23
Zeki bey kamelyaniz basdöndürücü bir güzellikte...

günebakan
25-04-2011, 13:47
Zeki bey kamelyanız çok güzel ayrıca Amelanchier lamarckii de gelin gibi harikalar:)

cetasule
25-04-2011, 15:24
Gelin hala güzel çiçek açıyorken Camellia japonica'ya bir göz atarak başlayalım bu haftaki resimlere:

205426

205427

205428

205429

205430

Tek kelimeyle M U H T E Ş E M ......

fikreteren
25-04-2011, 16:05
Sevgili Zeki bey gönderdiğiniz tohumların bir kısmı çimlendi.
salvia coccinea
salvia turkistanica
bractea bracteantha
dianthus deltopdes
ekinezya

ayırca bendeki acelya fuji açtı.

Periş
25-04-2011, 16:36
Zeki bey ellerinize saglık hepsi birbirinden güzel kamelya çok güzel gelişmiş maşallah

gilan
25-04-2011, 17:48
Zeki Bey,

Bahçenizi yeni fark ettim. Yirmi bir sayfanın üzerinden geçtim ve hayran kaldım. :)
Bu kadar ilgi, bu kadar emek, bu kadar değişik bitki türü... Bir nevi botanik bahçesi.

Bu aralar ileride büyük bir bahçe alma fikrini kafama taktım. İnsanın yeterince isterse pek çok şeyi yapabileceğini düşünüyorum. Bir yandan da aklımda planlar yapıyorum; nereye ne dikilir, hangi bitkileri yetiştirmek isterim, hangi bitki hangi mevsim daha gösterişli oluyor, neyle neyi bir araya dikmek lazım... Bahçenizden bu konularda pek çok fikir aldım.

Yetişmiş ağaçlarınız da çok çok güzel. Böyle ağaçlar bahçeyi dış dünyadan ayırıp, saklı bir cennet yaratıyor. Umarım benim bir gün alacağım bahçemde de birkaç tane yetişmiş ağaç olur. :)

Clematislerle bizden çok önce tanışmışsınız. Çok güzel gelişip çiçeklenmişler, bayıldım. Meşe yapraklı ortanca favori bitkiler listeme girdi. Osmanthus heterophyllus (http://davesgarden.com/guides/pf/go/80801/)'un, Sarcococca hookeriana var. humilis (http://www.google.com/search?q=Sarcococca+hookeriana+var.+humilis&hl=en&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=dHe1Tf79HNHBtAaC9fziCw&ved=0CB4QsAQ&biw=1280&bih=860)'in ve Sarcococca hookeriana var. digyna (http://www.google.com/search?q=Sarcococca+hookeriana+var.+digyna&hl=en&sa=X&prmd=ivns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&ei=Mni1TZKAPcPLswaRx4HIAw&ved=0CEIQsAQ&biw=1280&bih=860)'nın kokulu çiçeklerini, yaprak dökmemelerini ve -17'lere kadar dayanmalarını da çok sevdim.

Tohumdan üretim (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23363) başlığı ise bambaşka. Geçen sene ilk defa denediğim tohumdan bitki yetiştirme maceram sonrası konuya küsmek üzereydim ki verdiğiniz bilgilerle ufkum açıldı.

Profilinize baktığımda aynı zamanda meslektaş da olduğumuzu görüyorum. Umarım bir gün sizinle (ve belki bahçenizle de) tanışma fırsatım olur. :)

Keyifli ve yemyeşil günler dilerim. :)

Zeki Yağlı
26-04-2011, 10:48
Kamelyanız muhteşem olmuş, bu hale gelebilmesi için epeyce emek vermiş olmalısınız.

Adalet hanım merhaba,

Bu kamelyam 14 senedir bahçemde.

Bir dostum hediye etmişti. Geldiğinde 75 cm civarında idi.

Camellia'ya fazlaca özen gördeğimi söyleyemem.

Ama kuzey rüzgarından korumalı bir yerde.

İlk birkaç sene hep duvarın gölgesinde kaldı.

Camellia asitli toprağı sever.

Bizim buraların suyu da çok kallavi (pH=8,5). pH ı düşürmek için toprağa kükürt karıştırdım.

Kükürt yavaş yavaş sülfirik aside dönüşüp suyun pH ını dengeliyor.

Camellia lar biliyorsunuz memleketleri Japonyada bizim zakkumlar veya ormangülleri tabiatta kendileri yetişiyor.

Pek fazla özen istemiyor.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
26-04-2011, 10:56
Zeki bey kamelyaniz basdöndürücü bir güzellikte...

Sevgili çiçeksever70,
Sevgili Sevim4,
Sevgili günebakan,
Sevgili cetasule,
Sevgili Burak Alkan,

Kamelyam ellerinizden öper.

Sırrı biraz sabır. 14 senedir büyüyor. Geldiğinde 75 cm idi.

Camellia, Kamelyalı Kadun dışında:), bizim memleketimizde bilinmiyordu. Onun içn görülmüyordu.

Şimdi bolca getiriliyor. Yerlisi de yetiştiriliyor mu bilmiyorum ama her keseye uygun olanı bulunabiliyor artık.

Beş on sene sonra bahçelerde gelişen birçok güzel örneğini göreceğimizden eminim.

Selamlar sevgiler.

Zeki Yağlı
26-04-2011, 11:06
Zeki Bey,

Bahçenizi yeni fark ettim. Yirmi bir sayfanın üzerinden geçtim ve hayran kaldım. :)
.
.
Tohumdan üretim (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23363) başlığı ise bambaşka. Geçen sene ilk defa denediğim tohumdan bitki yetiştirme maceram sonrası konuya küsmek üzereydim ki verdiğiniz bilgilerle ufkum açıldı.

Profilinize baktığımda aynı zamanda meslektaş da olduğumuzu görüyorum. Umarım bir gün sizinle (ve belki bahçenizle de) tanışma fırsatım olur. :)

Keyifli ve yemyeşil günler dilerim. :)

Sevgili gilan,

Bahçeme hoş geldiniz.
bahçem hakkında düşünceleriniz için çok teşekkür ederim.
Derler ya ' Evin yenisi, Bahçenin eskisi'.
Benim bahçemin kıdemi çok.
Bahçemden esintiler edinmenize ayrıca sevindim.
Dilerim onları istediğiniz büyüklükte bir bahçede değerlendirme imkanı bulursunuz.

Meslektaş olmamıza yarıca sevindim.

Ne zaman uygun görürseniz bahçeme beklerim.

Selam ve sevgiler

Zeki Yağlı
26-04-2011, 11:11
Sevgili Zeki bey gönderdiğiniz tohumların bir kısmı çimlendi.
salvia coccinea
salvia turkistanica
bractea bracteantha
dianthus deltopdes
ekinezya

ayırca bendeki acelya fuji açtı.

Sevgili Fikret Bey,

Gönderdiğim tohumlardan çimlendirdiğiniz fidelerin fotoğrafları için çok teşekkür ederim.

Maaşallah çimlenme oranı bayağı iyi.

Eğer gündüleri daha aydınlık bir yerde tutabilirseniz daha iyi olur. Hatta üzerlerine bir fluoresan lamba koyabilir de geceleri hava karadıktan sonra 24 e kadar ve sabahları da saat 04 ten ortaık aydınlanıncaya kadar yakabilirseniz,
daha bodur, daha canlı, daha koyu yeşil fideleriniz olur.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
26-04-2011, 16:32
Bergenia cordifolia 'Abendglut' - Kış Ortancası

Kış ortencası bu sene açmakta biraz gecikti gibi.

Ama yine de güzel açtı:

206265

206266

Erodium pelargonifolium - Sardunya yapraklı Erodium

Bu bitki turnagagasıgillerden.

Geçen sene tohumdan yetiştirdim. Bu sene ilk defa açıyor.

40 cm eninde 30 cm boyunda çok yıllık. İddia ediliyor ki bu mevsimden taaa Aralık ayına kadar açıyormuş. Bakalım göreceğiz:)

206264

nurcanaybay
26-04-2011, 18:19
Bahçenize her girdiğim de, keşke bu sevdaya yıllar önce tutulsaydım diyorum.Her köşe
göz dolduruyor.Siz den çok şey öğreniyoruz ,teşekkür ederim.

Geçen yıl bana ,İzmir de kolyoz'lar kışa dayanabiliyorlar mı diye sormuştunuz.Çelikten
üretip bahçeye diktiklerimin hepsi kurudu.Saksıda olanları kapalı balkona almıştım ,şu an sağlıksız görünselerde düzeleceklerini düşünüyorum.

Saygılar

Zeki Yağlı
27-04-2011, 06:20
Bahçenize her girdiğim de, keşke bu sevdaya yıllar önce tutulsaydım diyorum.Her köşe
göz dolduruyor.Siz den çok şey öğreniyoruz ,teşekkür ederim.

Geçen yıl bana ,İzmir de kolyoz'lar kışa dayanabiliyorlar mı diye sormuştunuz.Çelikten
üretip bahçeye diktiklerimin hepsi kurudu.Saksıda olanları kapalı balkona almıştım ,şu an sağlıksız görünselerde düzeleceklerini düşünüyorum.

Saygılar

Hoşgeldiniz Nurcan hanım,
Yakında bu başlığı açalı bir yıl olacak. Bahçede yıl tamamlanmış olacak yani.
Ondan sonra biraz tekrar gelebilir.
Ama her yıl birçok yeni bitkiler deniyorum ve iyi netice aldıklarımı burada paylaşıyorum.
İlginç bulacağınız şeyler şeyler olabilir.

Kolyozların birkaçını bu sene ben de 7-8 derecenin altına düşmeyen seraya aldım. Orada da olmadılar.

Anlaşılan her sene sıfırdan başlamak lazım. O a başka bir heyecan.

Selamlar

sevim.K
27-04-2011, 08:07
Günaydın Zeki bey; güzel bir gün diliyorum size ve eşinize. Kamelya tüm bahçe dostlarından hakettiği övgüyü almış bende paylaşıyorum ama ben geraniuma da bayıldım. Özellikle ilk eklediğiniz Geranium maderenseye. Hem yaprakları hem de çiçeği. İnşallah tohumu oluyordur.

limon_sever
03-05-2011, 12:41

Geranium maderense'den başlık #104 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=657582&postcount=104) de bahsetmiştim.

Bu turnagagası, ikinci yıl çiçek açıyor.

Bizim buraların soğuğuna pek dayanıklı olmadığı için kışın seraya alıyorum.

İlk sene dantel gibi işlenmiş kocaman yaprakları güzel bir görüntü veriyordu.

Ama Geranium maderense nin esas güzelliği bu mevsimde açan çiçeği.

Tabii AGM ödüllü.

Büyük bir saksının içinde 1 metre en 1 metre boya varan boyutları yüzünden yalnız iki tanesini seraya alabildim.

Beğeneceğinizi umuyorum.

203931

203930

203929

203927

203928

Önümüzdeki günlerde Geranium maderense'nin başka güzel fotoğraflarında buraya koyacağımı sanıyorum.

Zeki Bey, bahçeniz muhteşem her bir noktası ayrı bir güzellik. Ellerinize sağlık. Bahçede bu mevsimde bir çok yabani çiçek açıyor. Ben bu çiçeği turnagagasına çok benzettim. Acaba turnagagası mıdır?

208456

nuribulduk
03-05-2011, 12:47
zeki bey gerçekten harika çok ustaca yapılmış bir bahçe

Zeki Yağlı
03-05-2011, 12:57
Zeki Bey, bahçeniz muhteşem her bir noktası ayrı bir güzellik. Ellerinize sağlık. Bahçede bu mevsimde bir çok yabani çiçek açıyor. Ben bu çiçeği turnagagasına çok benzettim. Acaba turnagagası mıdır?

208456

Sayın limon_sever,

Turnagagası ailesinde (Geraniaceae) Erodium diye bir tür var o ailedenmiş gibi.

Türkçe Turnagagası adı da tohum kapsülünün tam turna gagasına benzediği için konulmuş olmalı.

Tohum kapsülünün genel görünümü şöyle:

208462

Sizin bitkinin tohumlarını gözleyin buna benziyorsa turnagagası ailesindendir.

Yaprak, çiçek, tohum kapsülünü içeren bir fotoğraf gönderirseniz tam adını bulmaya çalışırız.

Selamlar

Zeki Yağlı
03-05-2011, 12:59
zeki bey gerçekten harika çok ustaca yapılmış bir bahçe

Hoşgeldiniz nuribulduk,

teşekkür ederim

Zeki Yağlı
03-05-2011, 13:01
Günaydın Zeki bey; güzel bir gün diliyorum size ve eşinize. Kamelya tüm bahçe dostlarından hakettiği övgüyü almış bende paylaşıyorum ama ben geraniuma da bayıldım. Özellikle ilk eklediğiniz Geranium maderenseye. Hem yaprakları hem de çiçeği. İnşallah tohumu oluyordur.

Merhaba Sevim hanım,

Geranium maderense tohumdan oluyor.

Ortalıkta şimdilik arı, böcek yok. Tohum verecek mi bende çok merak ediyorum.

Selamlar

hozat
03-05-2011, 13:32
Sn. Zeki Bey,

AGM ödüllü ve pembe çiçekli turnangagsına sahip olduğum için çok mutluyum.
7. yıl toplantısında sizden almıştım, tuttu ve neşeli bir durumdaydı.

Haziran ayında son halini görüp size fotoğrafını göndereceğim, emin ellere teslim edip geldim.

Yakup Ünal
03-05-2011, 14:47
Maşallah
o kadar güzel bahçeki sadece maşallah nazar değmesin

Yakup Ünal
03-05-2011, 14:49
Maşallah

Kiraz
04-05-2011, 10:10
Zeki Bey, bahçenizin bahar görüntülerini ne zaman paylaşabileceksiniz? Her dönem yaşayan bir bahçede bu hareketi görmek keyifli oluyor.

Zeki Yağlı
04-05-2011, 15:20
Sn. Zeki Bey,

AGM ödüllü ve pembe çiçekli turnangagsına sahip olduğum için çok mutluyum.
7. yıl toplantısında sizden almıştım, tuttu ve neşeli bir durumdaydı.

Haziran ayında son halini görüp size fotoğrafını göndereceğim, emin ellere teslim edip geldim.

Sevgili hozat,

Bebelerimin emin ellerde olmasını bilmek ve kendilerinden haber almak hoşuma gidiyor.

Böylece çoğalıp yayılacaklarını umuyorum:)

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
04-05-2011, 15:21
Maşallah

Amiin Yakup Bey,

Yine beklerim.

Selamlar

Yakup Ünal
04-05-2011, 15:27
Amiin Yakup Bey,

Yine beklerim.

Selamlar

işallah boş kaldıkca güzel bahçenizi ziyaret ederim
ancak goji berry takınrım var zamanımın çoğunu bu konuda bilgi arayarak geçiriyorum

Zeki Yağlı
04-05-2011, 15:30
Zeki Bey, bahçenizin bahar görüntülerini ne zaman paylaşabileceksiniz? Her dönem yaşayan bir bahçede bu hareketi görmek keyifli oluyor.

Sevgili kiraz,

Havalar çok kötü gidiyor. Bakım ve dikim yapamıyorum.

Işık çok kötü güzel fotoğraf çekemedim.

Bu Cumartesinden ayın 20 sine kadar seyahatlerim var.

Ben de istiyordum size bu dönemi göstermek ama biraz zor olacak.

Yine de görmenizi istediğim bir kaç bitki/ağaç var. Onları mutlaka göstermeye çalışacağım size.

Gene de mevcut durumdan birşeyler sunayım:

Genel görünüm:

208915

208916

208917

Zeki Yağlı
04-05-2011, 15:45
Dicentra Spectabilis - yeni adı Lamprocapnos spectabilis- Kanayan Kalpler

Dicentra, ormalık alanlarda yetişen, 40-50 boy ve eninde rizomlu bir bitkidir.

AGM ödüllü dür.

Bu mevsimde yay şeklindeki dalıdan sıralı sarkan "Ağlayan-kanayan" kalpler şeklide çiçekleri vardır.

Çiçek mevsiminden bir süre sonra yaprakları çirkinleşir. O zaman yapraklarını kesip köklerine civarında zarar vermeden başka bitkiler yetiştrebilirsiniz.

Dicentra güzel gösterisini bitirip ertesi seneye kadar uykuya yatmıştır:

208918

208919

208920

sevim4
04-05-2011, 16:52
Sevgili zeki abim,genel görünümde çok güzel alayan kalp ne hoş açmış.

Zeki Yağlı
04-05-2011, 17:01
Geranium x oxonianum "Kathereine Adele'

Ben Geranium - Turnagagası ailesini çok seviyorum.

Dantel gibi yaprakları, her biri ayrı incelikteki çiçekleri ile, doğru yere konulmuşlarsa, uzun süre bahçeyi süslüyorlar.

'Katherine Adele' yaklaşık 40 cm en ve boyunda, çok görkemli çikolata benekli yapraklı, Mayıs Temmuz arasında açan bir çok yıllık.

Umarım siz de beğenirsiniz:

208932

208933

nurcanaybay
04-05-2011, 18:23
Zeki bey ;
ilk mesajda ki ilk fotoğrafı arşive ekledim , eninde sonunda bir gün taklit edeceğim :)

Bahsettiğim fotoğrafta ki ,saksı içinde leylak renkli bitki dikkatimi çekti.Ne olduğunu
öğrenebilirmiyim ?

Zeki Yağlı
04-05-2011, 22:00
Zeki bey ;
ilk mesajda ki ilk fotoğrafı arşive ekledim , eninde sonunda bir gün taklit edeceğim :)

Bahsettiğim fotoğrafta ki ,saksı içinde leylak renkli bitki dikkatimi çekti.Ne olduğunu
öğrenebilirmiyim ?

Nurcan hanım,

Başına geçerseniz çok daha iyisini yapacağınıza inanıyorum.

Siz hele bir planlarınızı uygulamaya koymaya başlayın:)

Bahsettiğiniz bitki Geranium maderense.

Şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=787624&postcount=603)bahsetmiştim.

Bizim buralarda seraya almak gerekiyor. İzmirde gerekmeyebilir.

Selamlar, sevgiler

Sevgi Durul
04-05-2011, 23:06
[QUOTE=Zeki Yağlı;797909]

Genel görünüm:

208915

Tablo gibi...Emeklerinize sağlık.

Kiraz
05-05-2011, 10:46
Bir saksıcık geranium maderense, bütün görüntüyü çok güzel tamamlamış, renk katmış.

Periş
06-05-2011, 13:22
Sevgili Zeki bey aglayan kalp çiçegi harika görünüyor elinize saglık...

fatma sunay
06-05-2011, 21:49
Zeki bey ağlayan kalpler çiçeği gerçekten çok güzelmiş. İnci gibi dizilmişler.

ergun35
19-05-2011, 22:19
aman allahım , burası neresi böyle ben nerdeyim kendime gelemiyorum :(

ustam ellerinden öperim hayranlıkla bahçenizi gezdim hayal edemiyecegim bir güzellilkte şimdi sizi daha iyi anlıyorum neden domates ,biber yetiştirmediğinizi :D

kendi payıma hipermarketin kapısının tokmağı bile değilim, çiçege bakış açımı değiştirdiniz emekli olduktan sonra en güzel meşgale balık tutmak ve çiçek ve zerzevat yetiştirmek olarak düşünmüştüm ama şunu anladım geçmiş yıllarımı hayatın ağır çarklarında ezildikçe bu güzellikleri görememişim.inşallah sayenizde mütevazi balkonlarımda bu güzelliklerin bir kısmını yaşarız sağlıcakla kalın..

Zeki Yağlı
28-05-2011, 17:32
İşlerim, seyahatler derken bahçenin baharını kaçıracağım diye endişeleniyordum.
Allahtan bu sene yağışlı ve serin mevsim dolayısıyla bahar biraz gecikti.
Bahçe işleri de dikimler de gecikti.
Pek birşey kaçırmadınız yani.

Bu mevsimin genel görüntülerinden başlayalım:

217691

217693

217694

217695

217692

Zeki Yağlı
28-05-2011, 17:36
aman allahım , burası neresi böyle ben nerdeyim kendime gelemiyorum :(

ustam ellerinden öperim hayranlıkla bahçenizi gezdim hayal edemiyecegim bir güzellilkte şimdi sizi daha iyi anlıyorum neden domates ,biber yetiştirmediğinizi :D

kendi payıma hipermarketin kapısının tokmağı bile değilim, çiçege bakış açımı değiştirdiniz emekli olduktan sonra en güzel meşgale balık tutmak ve çiçek ve zerzevat yetiştirmek olarak düşünmüştüm ama şunu anladım geçmiş yıllarımı hayatın ağır çarklarında ezildikçe bu güzellikleri görememişim.inşallah sayenizde mütevazi balkonlarımda bu güzelliklerin bir kısmını yaşarız sağlıcakla kalın..

Sevgili ergun,

Sen tohum çimlendirme işinin esasını öğrendin.
Sebze ile yetinmem mümkün değil. Eminim çiçek yetiştirmek için gerekli imkanları yaratacaksın.

Artık seni hiç kimse durduramaz.

Kolay gelsin.

Cumhur Tonba
28-05-2011, 17:41
Bakarsınız o bahçede bir çay içmek nasip olur. Harikasınız Zeki Bey.

sevim4
28-05-2011, 17:46
Sevgili zeki abim,bu bahar geç geldi görüntü çok güzel.

Zeki Yağlı
29-05-2011, 21:03
Bakarsınız o bahçede bir çay içmek nasip olur. Harikasınız Zeki Bey.

Cumhur Bey bizim bahçede sanal çay demlenmiyor:)
Yolunuz düşerse memnun olurum gerçek çay içmeye beklerim.

Selamlar

Zeki Yağlı
29-05-2011, 21:05
Sevgili zeki abim,bu bahar geç geldi görüntü çok güzel.

Evet Sevim hanım,

Bugün bu sene yetiştirdiklerimizin dikimini tamamladık sayılır.

Gözlerinin içine bakıp bekleyeceğiz.

Selamlar

Zeki Yağlı
29-05-2011, 21:36
Crataegus laevigata 'Paul's Scalet' - Pembe çiçekli Alıç

On altı yıl önce bahçemi oluşturmak için kitapları karıştırırken bu alıç ağacını gördüm ve vuruldum.

Crataegus laevigata 'Paul's Scalet' - Pembe çiçekli Alıç AGM (Awards of garden Merit) ödüllü.

Boyu 5-6 metre varan bir alıç ağacı.

Baharın geldiğinin simgelerinden biridir.

Mayıs ortasından Haziran ortasına yaklaşık bir ay boyunca katmerli pembe çiçekleri, çıkmaya başlayan yapraklarla beraber tüm ağacı kaplar, kocamaaan bir pembe top olur.

Crataegus'un açmasını her sene heyecanla bekleriz:

218111

218109

218110

218112

218113

Zeki Yağlı
29-05-2011, 21:47
Kolkwitzia amabilis 'Pink Cloud'

Kolkwitzia amabilis de bizim bahçede baharın çoşkulu müjdelerinden biridir.

Boyu ve eni 3 metreyi bulan, yaprağını döken bir çalıdır.

AGM (Awards of garden Merit) ödüllüdür.

Bahar çan şeklindeki pembe beyaz çiçekleri tamamını kaplar ve çok güzel bir görüntü verir:

218125

218126

218127

Adalet Yağcı
29-05-2011, 21:55
Güzel fotoğraflar gelmiş, gerçekten tablo gibi güzellikler yaratmışsınız, ellerinize sağlık Zeki bey.
Kolkwitzia amabilis ve pembe çiçekli alıç müthiş, ödülü hak etmişler doğrusu.

Clematisleriniz açmadı mı?

Zeki Yağlı
29-05-2011, 22:08
Güzel fotoğraflar gelmiş, gerçekten tablo gibi güzellikler yaratmışsınız, ellerinize sağlık Zeki bey.
Kolkwitzia amabilis ve pembe çiçekli alıç müthiş, ödülü hak etmişler doğrusu.

Clematisleriniz açmadı mı?

Adalet hanım teşekkür ederim.

Bu sene mevsim onbeş gün kadar geç kaldı.

Clematis de tomurcukta. Herhalde gelecek hafta ilk çiçekler açar.

Ben de işlerim dolayısyla biraz geç kaldım.

Bakalım bundan sonra tefrikayı aksatmadan sürdürebilecek miyim:)

Kiraz
30-05-2011, 08:50
217692

Zeki Bey, yerdeki beyaz çiçekler nedir?

Kolkwitzia amabilis çok güzel, çoğu bahar çiçeği gibi güzel kokulu mu?

Pembe çiçekli alıç, çok dikkat çekici, beklemeye değiyormuş.

Zeki Yağlı
30-05-2011, 09:56
Zeki Bey, yerdeki beyaz çiçekler nedir?

Kolkwitzia amabilis çok güzel, çoğu bahar çiçeği gibi güzel kokulu mu?

Pembe çiçekli alıç, çok dikkat çekici, beklemeye değiyormuş.

Sevgili kiraz,

Yerdeki beyz çiçekler bildiğimiz menekşe. Mor beyaz karışık.

O kadar coştular ki atmaya kıyamadım.

Kolkwitzia maalesef kokmuyor.

Görüntüsü yetiyor.

S

gülsu
30-05-2011, 10:40
Sn Zeki bey cehaletimi bağışlayın AGM Ödüllü bitkiler nedir. Bu konu ile ilgili ufak bir bilgi **** kaynak verirmisiniz.Zamanınızı aldığım için şimdiden özür dilerim. Hürmetler.

Cumhur Tonba
30-05-2011, 12:17
İngiltere bahçecilik ödüllü Award of Garden Merit (AGM).
(Bahçe başarı ödülü)

Zeki Bey daha detaylı bir açıklama yapar herhalde.

Zeki Yağlı
30-05-2011, 13:59
AGM ödülü= Award of Garden Merit

AGM ödülü İngiltere Royal Horticultural Society'nin (Kraliyet Bahçecilik Derneği) bahçeler için en uygun olan bitkilere amatör bahçecilerin seçimlerini kolaylaştırmak için verdiği bir ödüldür.

Ödül ve ödülün veriliş hakkında detaylı bilgiyi İngilizce olarak bu linkte (http://www.rhs.org.uk/Plants/Plant-trials-and-awards/Plant-awards/Award-of-Garden-Merit-(AGM)) bulabilirsiniz.

Aşağıda bu sayfanın Seçim Kriterleri kısmının tercümesini sunuyorum.

Seçim kriterleri

AGM amatör bahçeciye pratik bir fayda sağlamak amaçlar. Bunun için aşağıdaki kriterlere uyan bitkiler verilir:
• Normal bir bahçe kullanımı veya süslemesi için üstün mükemmellikte olmalıdır
• Piyasada bulunabilmelidir
• İyi bir yapıda olmalıdır
• Çok özel uzman yetiştirme ve bakım koşulları gerektirmemelidir
• Bir hastalık veya zararlıya özellikle duyalı olmamalıdır
• Bitkisel ve çiçek özellikleri makulü aşan derecede bozulmaya eğilimli olmamalıdır

Meyve ve sebzeler dahil tüm bitkiler AGM ödülüne aday olabilir. AGM ödüllü bir bitki kullanım veya süs için yetiştirilebilir. İngiliz adalarında kışa dayanıklı veya yalnız ısıtılmış cam seralarda yetiştirmeye uygun olabilir. Boyut mertebesi Sequoiadendron giganteum‘den Cornus canadensis‘e kadar geniş olabilir. Yetiştirme şartları ve bitki cinsleri farklı olabilir ancak ödülün amacı hep aynıdır: amatör bahçeciye bulabilen en iyi bitkileri vurgulamak.

Seçim özel uzmanlardan oluşan komitelerce RHS bahçelerinde uzun denemelerden sonra yapılmaktadır.

AGM ödülü alan bitkileri üretenler bitkinin tanıtımında AGM logusunu kullanabilirler.

Şubat 2011 e kadar aşağıdaki logo kullanıldı:

218298

Şubat 2011 den beri yeni logu aşağıki:

218299

218300

Bugüne kadar AGM ödülü almış tüm bitkileri listesini bu linkte (http://www.rhs.org.uk/Plants/Plant-trials-and-awards/Plant-awards/AGM-plants/AGMPlainText)bulabilirsiniz.

Ben seçim imkanım olduğunda hep AGM ödüllü bitkileri tercih ettim.

Sizlere de hararetle tavsiye ederim.

gülsu
30-05-2011, 15:38
Sn Zeki bey hocam AGM ile verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Size sorduktan sonra bende araştırdım ama ingilizce açıklamalar ile karşılaştım. Sizin anlatımınız daha aydınlatıcı oldu. Bu ödüllü bitkileri doğrusu merak ettim. Sitenizden isimlerini alarak araştıracağım. Bahçembe özel çiçeklerin olması beni çok memnun edecek. Sayenizde araştıracak bir konu daha buldum. Aslında imkanım olsada bir botanik bahçesi kursam içinde dünyadaki bütün bitkileri yaşatabilsem ama tabii bu bir hayal ben şimdilik küçük bahçembe idare edeceğim. Hayallerim çok büyük ama elimden bu kadar geliyor. İlginiz için çok teşekkür ederim. Hürmetler.Sağlıcakla kalın.

gülsu
30-05-2011, 15:40
Sn Cumhur Tonba açıklamanız için çok teşekkür ederim.

sevim.K
30-05-2011, 16:26
Özlemişim bu bahçeyi ne zamandır dolaşamamıştım. Genel görünüm ne kadar güzel. Pembe beyaz çiçeklere bayıldım. Emeklerinize sağlık Zeki bey:)

loveflower
30-05-2011, 19:11
Sevgili Zeki Yağlı,tohumdan bitki yetiştimeye çabalarken, tohumdan bitki yetiştirme konu başlığı altında sorularıma verdiğiniz cevaplar ile bilgilerinizden faydanlandım.Teşekkür ederim.Ne zamandır bahçe sayfanızı gezmek istiyordum ama öyle üstün körü olsun istemediğim için,geniş bir zaman ayırmak istiyordum.Bugün işe gidemedim,raporluyum,evde dinlen dedi eşim=doktorum.Yatıyormuyum diye her saat başı kontrol edince (kendimi balkona atıp bütün günü bitkilerimle geçirebildiğimi gördüğünden ve bildiğinden) ben de Ağaçlar nette geçirdim zamanımı.Sizin bahçenizi de uzun uzun gezme fırsatı oldu benim için.

Bahçenizin ve sizin hakettiğiniz herşey söylenmiş,arkadaşların ifade ettikleri her söze katılmamak mümkün değil.Bahçenizi her mevsim yaşatıyorsunuz,her mevsim ayrı güzel.Verdiğiniz özene,emeğe,bilgiye hayran kalmamak elde değil.Sayenizde bizler de bu güzellikleri görmeye nail olduk.Maşallah ve ellerinize,emeğinize,sevginize sağlık:)

Ve bahçeniz bizleri sadece görsel şölen ile karşılamıyor aynı zamanda her bitkiyi tanıtıp bizleri bilgilendiriyorsunuz.Kitap okur gibi okudum yazdıklarınızı.Burda hazine saklı gerçekten,tüm bu bilgiler ve bilgiler ışığında ortaya çıkarılmış güzellikler.Başucu kitabı gibi dönüp dönüp okunacak:) Ve endişe buyurmayın ki verdiğiniz bilgiler okuyanlara yeni ufuklar açıp o bitkileri edinme, yetiştirme isteği uyandıyor.Ve bunun anlamı da; paylaşımcı yüreğiniz amacına ulaşıyor demektir.Henüz bahçem yok ama ileride hayal ettiğim bahçe için daha şimdiden notlarımı aldım bile.

Yaşamınız güzelliklerle coşsun:)Sevdiklerinizle beraber sevgiyle kalın.

Zeki Yağlı
01-06-2011, 12:22
Özlemişim bu bahçeyi ne zamandır dolaşamamıştım. Genel görünüm ne kadar güzel. Pembe beyaz çiçeklere bayıldım. Emeklerinize sağlık Zeki bey:)

Hoşgeldiniz Sevim hanım

Vakit bulabildikçe o dönemin ilginç görüntülerini sunuyor, farklı bitkileri tanıtmaya çalışıyorum.

Zeki Yağlı
01-06-2011, 12:26
Sevgili Zeki Yağlı,tohumdan bitki yetiştimeye çabalarken, tohumdan bitki yetiştirme konu başlığı altında sorularıma verdiğiniz cevaplar ile bilgilerinizden faydanlandım.Teşekkür ederim.Ne zamandır bahçe sayfanızı gezmek istiyordum ama öyle üstün körü olsun istemediğim için,geniş bir zaman ayırmak istiyordum.Bugün işe gidemedim,raporluyum,evde dinlen dedi eşim=doktorum.Yatıyormuyum diye her saat başı kontrol edince (kendimi balkona atıp bütün günü bitkilerimle geçirebildiğimi gördüğünden ve bildiğinden) ben de Ağaçlar nette geçirdim zamanımı.Sizin bahçenizi de uzun uzun gezme fırsatı oldu benim için.

Bahçenizin ve sizin hakettiğiniz herşey söylenmiş,arkadaşların ifade ettikleri her söze katılmamak mümkün değil.Bahçenizi her mevsim yaşatıyorsunuz,her mevsim ayrı güzel.Verdiğiniz özene,emeğe,bilgiye hayran kalmamak elde değil.Sayenizde bizler de bu güzellikleri görmeye nail olduk.Maşallah ve ellerinize,emeğinize,sevginize sağlık:)

Ve bahçeniz bizleri sadece görsel şölen ile karşılamıyor aynı zamanda her bitkiyi tanıtıp bizleri bilgilendiriyorsunuz.Kitap okur gibi okudum yazdıklarınızı.Burda hazine saklı gerçekten,tüm bu bilgiler ve bilgiler ışığında ortaya çıkarılmış güzellikler.Başucu kitabı gibi dönüp dönüp okunacak:) Ve endişe buyurmayın ki verdiğiniz bilgiler okuyanlara yeni ufuklar açıp o bitkileri edinme, yetiştirme isteği uyandıyor.Ve bunun anlamı da; paylaşımcı yüreğiniz amacına ulaşıyor demektir.Henüz bahçem yok ama ileride hayal ettiğim bahçe için daha şimdiden notlarımı aldım bile.

Yaşamınız güzelliklerle coşsun:)Sevdiklerinizle beraber sevgiyle kalın.

İfadenizdeki özen, samimiyet ve coşku için teşekkür ederim.

Aynı özen ve coşkuyu balkonunuz/bahçeniz için de göstermek için vakşt ayırabilirseniz çok güzel neticeler alacağınızdan hiç kuşkum yok.

Bu hedef doğrultusunda bir katkıda bulunabilirsem mutlu olurum.

Selamlar

Zeki Yağlı
01-06-2011, 12:53
Geum chiloense 'Blazing Sunset' - Kırmızı karanfil otu

Geum chiloense bu mevsimde yaklaşık 3-4 hafta süre ile açan bir çok yıllık.
Adından kökeninin Şili olduğu anlaşılıyor.

50-60 boyunda, 30-40 cm eninde güneş isteyen bir bitki.

Turuncuya çalan kırmızı ve sarı göbekli karanfil benzeri çiçek veriyor:

Bu sene yerlerini değiştirdiğim için gereçk coşkulu halinde değiller. O hallerini görün diye eski yerlerindeki bir görünümüde alta koydum:

219249

219242

219243

Yer değiştirmeden önceki ve muhtemelen gelecek seneki hali:

219252

Zeki Yağlı
01-06-2011, 13:03
Veronica teucrium 'Royal Blue' - Yavşan Otu cinsi

Veronica teucrium 'Royal Blue' AGM ödüllü 'Kral mavisi' çok yıllık bitki.

Yaklaşık 40 cm oyunda 50-60 eninde mavi çiçekleri var.

Güneş ve yarı gölgede yetişiyor.

219253

219254

219255

nurcanaybay
01-06-2011, 13:22
Zeki bey ;

Royal Blue çok güzelmiş ,çiçeklenme dönemini de öğrenebilirmiyim .

Zeki Yağlı
01-06-2011, 13:26
Zeki bey ;

Royal Blue çok güzelmiş ,çiçeklenme dönemini de öğrenebilirmiyim .

Bu mevsim, 3-4 hafta.
Maalesef, birçok çok yıllık gibi:(

nurcanaybay
01-06-2011, 13:43
Üzüldüm ,belirttiğiniz gibi beğendiğimiz pek çok bitki kısa süreli çiçekleniyor.
Teşekkür ederim.

loveflower
02-06-2011, 08:15
Bahçem yok fakat balkonuma sizin ve diğer üye arkadaşların bilgilerinden faydalanarak özen ve coşkuyla koşuyorum.Tohumdan yetştirdiğim karanfil,sardunya,biber,domates,fesleğen,yıldız çadırı,sabah sefasının gelişimleri çok güzel,teşekkür ederim.Balkonum küçük,fazla gelen fideleri eşe dosta hediye ettim.Bir büyük gül(fide halinde dikmiştim 2 sene önce) bir bodur gülüm ,iki kırmızı sardunya bir pembe sakız sardunya,kokulu bordo karanfilim var.10 tane ceylan sardunya çeliği ,maviş,diktim,umarım tutarlar.Ektiğim frezya soğanlarım gelişti tomurcuk verdiler:)Lilium casblancalar gelişiyor.Kır çiçekleri ekmiştim büyükçe saksıya,çok güzel geliştiler.Geçen yıldan sadece büyük gülüm, kırmızı sardunyam ve salon çiçeklerim vardı.Diğer bitkilerin hepsini bu yıl ektim,diktim.Aslında balkonum daha çok seneye baharda renklenecek .Ağaçlar net ve sizin bilgi ve tecrübelerinizden çok faydalandım.Bu bağlamda hiç şüphesiz ki katkı
nız çok büyük bana ve ağaçlar neti okuyan herkese.Umarım ben de hedefim doğrultusunda gerekli özen ve coşkuyu gösterebilmek için yeterince vakit ayırabilmişimdir küçük balkonumu süsleyen bitkilerime.
Sevgiyle kalın.

fatma sunay
02-06-2011, 20:13
Zeki bey yavşan otu çok güzel görünüyor. Vapur dumanı çiçeğinin renginden...

Yaylacı
02-06-2011, 21:40
Zeki bey, çok mükemmel bir bahçeniz ve özenle seçilmiş bitkileriniz var. Bahçe dizaynı, bitkilerin uyumu özenle yapılmış. Çok emek verdiğiniz belli, benimde hayalimde bir botanik bahçesi düşüncesi yer alıyor fakat önce sizin ve diğer değerli üyelerin bilgilerini iyici özümlemem gerekiyor. Elinize sağlık...

gtatas
10-06-2011, 17:55
Zeki abi bahçeniz süper ötesi tebrikler elinize sağlık.

nurcanaybay
11-07-2011, 11:06
Zeki bey ,

salvia'larımla ilgili sorun yaşıyorum .Alt yaprakları sararıp dökülüyor ,yaprak üzerin de siyah noktalar görünce kırmızı örümcekten şüphelenip ilaçlamıştım.Bugün üzerinde açık toprak renginde böceklere rastladım ve tekrar ilaçladım.Ama bu böcekler belkide yararlı olanlardandır, bilmiyorum.

Bu konuda bir bilginiz var mı ?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar.

Zeki Yağlı
11-07-2011, 11:24
Zeki bey ,

salvia'larımla ilgili sorun yaşıyorum .Alt yaprakları sararıp dökülüyor ,yaprak üzerin de siyah noktalar görünce kırmızı örümcekten şüphelenip ilaçlamıştım.Bugün üzerinde açık toprak renginde böceklere rastladım ve tekrar ilaçladım.Ama bu böcekler belkide yararlı olanlardandır, bilmiyorum.

Bu konuda bir bilginiz var mı ?
Yardımcı olursanız sevinirim.
Saygılar.

Nurcan hanım merhaba,

Salvia'lar da ben oek soruna rastlamadım.
Bir fotoğraf gönderiri misiniz? Hem genel hem de alt yapraklar ve kök tarafı yakın plan olursa belki bir fikir yürütebilirim.

Selamlar

cemo
11-07-2011, 11:37
Zeki bey, sizden bahceme gelen hızla büyüyen, iki güzel.
Çok teşekkür ediyorum.
İsimler yine karıştı tabiii;):p

günebakan
11-07-2011, 11:58
Bunlar da benden olsun rudberica ve careopsis'ler careopsislerin çiçekleri çok küçük belki saksı da oldukları içindir ama her zaman çiçekli:) Çok teşekkürler

233084

233085

Zeki Yağlı
11-07-2011, 12:23
Zeki bey, sizden bahceme gelen hızla büyüyen, iki güzel.
Çok teşekkür ediyorum.
İsimler yine karıştı tabiii;):p

Sevgili cemo,

Üstteki Rehmannia elata = Çin digitalisi
Tohumdan çok kolay ürer, döküldüğü yerden bile ertesi sene çıkar

Alttaki Verbena rigida=???
Tohumdan çok kolay ürer, kök sürgünleri ile yayılır

İkisi de AGM ödüllü.

Ben bahçemde ikisinden de vazgeçemiyorum.

Senin de seveceğini umuyorum.

Selamlar

Zeki Yağlı
11-07-2011, 12:29
Bunlar da benden olsun rudberica ve careopsis'ler careopsislerin çiçekleri çok küçük belki saksı da oldukları içindir ama her zaman çiçekli:) Çok teşekkürler

233084

233085

Sevgili günebakan,

Coreopsis'in tam adı Coreopsis tinctoria 'Mahagony Midget'

'Maun Cüce' Boyacı coreopsis'i.

Bahçede biraz daha büyük olabilir ama sürekli çiçek açması çok daha önemli

cemo
11-07-2011, 13:16
Alttaki Verbena rigida=???
Tohumdan çok kolay ürer, kök sürgünleri ile yayılır
Verbena rigida öyle bir yayıldı ki, 2 mt lik alanı kapladı. Sanırım seneye müdahale gerekecek:)

Zeki Yağlı
11-07-2011, 13:53
Zeki bey ;
bu kadar kısa sürede ilgi gösterdiğiniz için teşekkür ederim.

Salvia'lar 2 ayrı saksıda .Topak saksıda olanlar daha iyi gibi ,sepette ki ise
dik durmakta bile zorlanıyor.

Size yazmadan kısa bir süre önce ilaçlamıştım ,o yüzden gölgeye aldım.

Daha sonra bu mesajı silerim.

Nurcan hanım,

İnternette "Salvia nemerosa leaf yellowing" diye sorguladım.
Rhizoctania solani, diye bir patates/domates çökertenine rastladım.
Sizin belirtilere çok benziyor.

Kontrolü için sorguladığımda ise aşağıda linke ulaştım:

http://www.bitkisagligi.net/Marul/ozellik.asp?patlatin=Rhizoctonia%20solani (http://www.bitkisagligi.net/Marul/ozellik.asp?patlatin=Rhizoctonia%20solani)

Siz ila olarak ne kullanmıştınız?

Burada önerilen mantar ilaçlarından kullabilirsiniz.

Bu arada bence suyu iyice azaltın.

Umarım faydalı olur.

Selamlar

Zeki Yağlı
11-07-2011, 13:59
Verbena rigida öyle bir yayıldı ki, 2 mt lik alanı kapladı. Sanırım seneye müdahale gerekecek:)

Gerekebilir:)

Daha güzel ve sağlıklı görünmesi için geçen çiçek kafalarını hep bir aşağıdaki sürgünün hemem üstünden kesmek gerekiyor.

Bütün çiçekler gibi

acemifüsun
11-07-2011, 14:11
Zeki bey bahçe sayfanıza eklediğiniz güzellerle ve değerli bilgilerle hem ufkumuz genişliyor, hem de görsel bir şölen yaşıyoruz:) Gerek bilgi, gerek fotoğraf paylaşımlarınız için sonsuz teşekkürler:) Selamlar.

nurcanaybay
11-07-2011, 15:15
Zeki bey ;
araştırmışsınız teşekkür ederim.Ben Basudin kullanmıştım.Dediğiniz gibi suyu keseceğim,
daha havadar bir bölüme çekip gözlemeye devam edeceğim.
Umarım yaşatabilirim ,sizi de bilgilendiririm.

Tekrar teşekkür ederim.

Zeki Yağlı
11-07-2011, 15:27
Zeki bey bahçe sayfanıza eklediğiniz güzellerle ve değerli bilgilerle hem ufkumuz genişliyor, hem de görsel bir şölen yaşıyoruz:) Gerek bilgi, gerek fotoğraf paylaşımlarınız için sonsuz teşekkürler:) Selamlar.

Selam acemifüsun,

Bir süredir aksattım. Yeni şeyleri yayınlamaya fırsatım olmadı.
Yaratmaya çalışacağım.

Zeki Yağlı
11-07-2011, 15:28
Zeki bey ;
araştırmışsınız teşekkür ederim.Ben Basudin kullanmıştım.Dediğiniz gibi suyu keseceğim,
daha havadar bir bölüme çekip gözlemeye devam edeceğim.
Umarım yaşatabilirim ,sizi de bilgilendiririm.

Tekrar teşekkür ederim.

Hastalık bir çeşit çökerten, mantar.
Mutlaka listedeki ilaçlardan deneyin.
Kolay gelsin

Orhan Özbilgiç
14-07-2011, 14:22
Sevgili Dostum;
Artık senin bahçeyi bıraktım, bana verdiğin fide ve tohumların şu andaaki durumlarını göstermeye geldim. Peşinen çok ama çok teşekkürler. Bahçemi çevremdeki bahçelerden özgün kılan nadide bitkiler bunlar.;)

Rengarenk Helichrysum' ları büyük bir saksıda topladım. Birbuçuk aydır çiçekteler.

234046

Rudbekya' lar yeni açmaya başladı.

234047

Dianthus' larda çok güzel renk ve desendeler.

234048

Üç farklı Penstemon çıktı. Hepsi ayrı güzel.

234049

234050

Orhan Özbilgiç
14-07-2011, 14:28
Bordo Penstemon.

234051

Salvia' lar marul gibi oldu ama hala çiçeklenmediler.:p Bunların cinsini bilemiyorum.:confused:

234052

234053

Sevgi, saygı ve selamlarımla.

Zeki Yağlı
14-07-2011, 15:06
Sevgili Dostum;
Artık senin bahçeyi bıraktım, bana verdiğin fide ve tohumların şu andaaki durumlarını göstermeye geldim. Peşinen çok ama çok teşekkürler. Bahçemi çevremdeki bahçelerden özgün kılan nadide bitkiler bunlar.;)

Orhan Beyciğim,

Bahçemi süsleyen çiçeklerin başka dostların bahçelerinde de açması ve beğenilmesi beni mutlu ediyor.

Tohumdan yetiştirme işi de verimli geçmişe benziyor:)
Zaten ustadan ne beklenir ki:)

Maşallah hepsi çok sağlıklı görünüyorlar.

Fotoğraflar için çok teşekkür ederim.

Salvia'nın adı Salvia turkestanica alba: Beyaz Türkistan adaçayı. Çok yıllık. Bu sene açmayacak, gelecek sene baharda açacak. Beğeneceğinizi umuyorum.
Beklemeye değer.

Selamlar, sağlıkla kalın.

Orhan Özbilgiç
14-07-2011, 17:29
Salvia' ya baktım. Gerçekten beklemeye değecek bir güzellik. Tabiiki bekleyeceğim.
Bilgilendirdiğiniz için ayrıca teşekkür ederim.

ustaeller
23-08-2011, 23:25
zeki bey süper olmuş bahçeniz.

kocasinan
25-08-2011, 09:13
Sayın Zeki Bey, çiçekleriniz çok güzel, Maşaallah.

fatıh58
26-08-2011, 08:13
şimdiye kadar gördüklerim arasında en masalımsı olanı, sanki bahçenin oluşturulmasında doğa üstü bir güç var, bu bahçe herşeyden önce gerçekten ince bir ruh yapısının ürünü, gerçekten imrendim, benim bahçem yok, ama balkonum var, bende bu bahçenin esamesi kadar bir balkon bahçesi yapabilmeyi ne kadar çok isterdim, paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim

gtatas
27-08-2011, 21:05
Zeki abi tohumlarının bazılarını anca canlandırabildim.Babam rahatsızlandı ben çalışıyorum fırsat yok.İlgisiz de olmuyor , bazılarını tam çimlendirdim sıcaktan kuruttum babamın rahatsızlığı sırasında.Ama şimdi bazılarını çiçek açmış görünce çok mutlu oluyorum.Çok teşekkürler iyi bayramlar.

arzuakyurek
09-09-2011, 23:04
Zeki bey; bahçenizi gezdim, rüya gibiydi. Emeğinize yüreğinize sağlık.
Sevgiyle kalın.

ilknurberil
29-09-2011, 11:21
Zeki bey,
Ben sitenin yeni üyelerindenim bahçeniz çok çok güzel, rüya gibi. Ne kadar emek verildiği ortada ve karşılığında bu doyumsuz güzellik... Ne mutlu size, darısı başımıza, saygılar...

semfeybey
29-09-2011, 11:28
Muhteşem bir bahçe. Kendini nasıl eğittiniz, bu nasıl bir meraktır.Tebrik ediyorum sizi.

loveflower
20-11-2011, 16:56
Zeki Bey, ne zamandır bahçenizde göremiyoruz sizi. Merak ettim sizi, inşallah her şey yolundadır.
Saygılar.

Zeki Yağlı
22-11-2011, 14:39
Zeki Bey, ne zamandır bahçenizde göremiyoruz sizi. Merak ettim sizi, inşallah her şey yolundadır.
Saygılar.

Sevgili loveflower,

Haklısınız!
Allaha şükür herşey yolunda!
Biraz işler, biraz seyahatlar, biraz kendini fazlaca tekrarlıyor olma duygusu,... bir süredir bahçemden haberler vermeye ara verdim.

Bu dönemde cevaplayamadığım tüm arkadaşlardan özür diliyorum.

Bu arada bahçem ile ilgim aynı heyecanla devam ediyor. Hatta bu sonbaharda birçok köşesini tamamen söktüm, iyi bir toprak bakım yaptım ve bitki yerleşimlerini yeniden tasarlayıp dikmeye başladım.

Kısmet olursa seneye farklı bir yerleşim gösterebileceğim.

O zamanı beklerken size bu mevsimden pazar günü çektiğim birkaç fotoğraf sunayım. Hoşunuza gideceğini umuyorum.

Selamlar, sevgiler.

Genel görüntü

256524

Liquidambar stracyflua

256525

Parrotia persica

256526

Geranium sanguinem 'Max Frei'

256523

Zeki Yağlı
22-11-2011, 14:51
Bu resimler de arka bahçemden!

Acer heptalobum

256529

Camellia japonica + Acer heptalobum+ Hydrangea quercifolia

256527

Viburnum opulus

256528

Euonymus europeaus + Euonymus alata 'Compacta'

256530

Kiraz
22-11-2011, 15:55
Bahçeniz renk cümbüşü içinde, ne güzel. Ben ilk başta çiçek açanlara yönelmiştim ama sonbaharda kızaran, sararan yaprakların da bahçemde mutlaka olması gerektiğini sonradan anladım.

Sizin salvia karvinskii de açmıştır şimdi, bana verdiğiniz geç mi açtı bilmiyorum ama uçları tomurcuk dolu, çiçek sapları uzamaya başladı, çiçekler çok büyük olacağa benziyor.

Zeki Yağlı
22-11-2011, 16:47
Bahçeniz renk cümbüşü içinde, ne güzel. Ben ilk başta çiçek açanlara yönelmiştim ama sonbaharda kızaran, sararan yaprakların da bahçemde mutlaka olması gerektiğini sonradan anladım.

Sizin salvia karvinskii de açmıştır şimdi, bana verdiğiniz geç mi açtı bilmiyorum ama uçları tomurcuk dolu, çiçek sapları uzamaya başladı, çiçekler çok büyük olacağa benziyor.

Sevgili kiraz,

Bahçenin her mevsiminden, her anından başka bir keyif almak için sürekli geliştirmek gerekiyor. Birşeyler dik sonra kulağının üstüne yat yok:)

Benim Salvia karvinskii onbeş gündür açıyor. Güneye batıya bakan korumalı bir cephede. Umarım seninki çok rüzgar almayan bir yerdedir de çiçekleri soğuğa rağmen uzun sürer.

Selamlar

Kiraz
22-11-2011, 16:54
Rüzgara karşı korumam gerektiğini söylediğiniz için kuytu bir yere diktim ama bulunduğu alan yaz sonuyla beraber az güneş almaya başlıyor, sanırım bu nedenle çiçekleri geç açacak, yine de tomurcuğu çok. Dalından kolay tutuyor, denemek için başka bir yere daha dikmeyi düşünüyorum.

cemo
22-11-2011, 17:22
Birşeyler dik sonra kulağının üstüne yat yok.
2 yıldır ne kulağımın üstüne, ne de sırtım üstüne yatamadım. Hala arapsaçı bir bahçem var offf:mad::mad::mad:

Sabır diyeceksiniz de, ben sabırsızım işte:mad:

Sonbahar renkleri harika görünüyor hocam. Bu kadar ara vermeyin, ben 3-5 bitkiyi döndürüp dolandırıp fotoğraflıyorum hala bahçemde. Oysa sizde derya deniz olmuş çalılar, ağaçlar ve çiçekler. Darısı başıma, sabırla inşallahhhh;)

günebakan
22-11-2011, 21:28
Cemoya katılıyorum bu kadar ara vermeyin bizi bu güzelliklerden mahrum bırakmayın:)

loveflower
22-11-2011, 21:30
Sevgili Zeki Bey sizi bahçenizde gördüğüme ve iyi olmanıza çok sevindim.
Ahh o sonbahar renkleri harika görünüyor, elinize sağlık. Ayrı bir güzelliği var sonbaharın.

Eminim yeni yerleşim de çok güzel olacaktır. Kim bilir ne güzellikler göreceğiz.
Saygılar.

Zeki Yağlı
23-11-2011, 13:00
2 yıldır ne kulağımın üstüne, ne de sırtım üstüne yatamadım. Hala arapsaçı bir bahçem var offf:mad::mad::mad:

Sabır diyeceksiniz de, ben sabırsızım işte:mad:

Sonbahar renkleri harika görünüyor hocam. Bu kadar ara vermeyin, ben 3-5 bitkiyi döndürüp dolandırıp fotoğraflıyorum hala bahçemde. Oysa sizde derya deniz olmuş çalılar, ağaçlar ve çiçekler. Darısı başıma, sabırla inşallahhhh;)

Sevgili Cemo,

Sen bahçe ve bitkilerin hem güzelliğinden, hem de sende yarattığı "yapma/yaratma heyecanından" yararlanıyorsun. Senden çift tarife almak lazım:)

Ama ne güzel! Yaşam bu heyecan değil mi? Yorgunluk geçer.

Senin bahçen de nerelere geldi, şöyle dışarıdan bir bak:)

Selamlar sevgiler

Zeki Yağlı
23-11-2011, 13:02
Sevgili günebakan, sevgili loveflower,

Elimden geldikçe aksatmamaya, yeni (veya yenice) ve faydalı olacağını düşündüğüm görüntüleri buraya koymaya çalışacağım.

Selamlar, sevgiler

tabus
19-01-2012, 11:45
'Durur menatıki duşizeyi tahayyül' denilen bu olsa gerek.Benim tahayyülümün ötesinde. Yalnızca koku ve renk cümbüşü için kurulmuş bir bahçe olduğunu gördüm ya, artık gam yemem. Ellerinize sağlık. Dilerim sağlıkla ve uzun yıllar keyfini çıkarırsınız.
Bizimle paylaştığınız için sonsuz teşekkürler.

jineop
27-02-2012, 12:02
Sayın Zeki Yağlı, emeklerinize seneler ne güzel karşılık vermişler. Bahçenizden çok şey öğrendim. Geraniumlarınızın ve clematislerinizin hepsine hayran kaldım.
Ama özellikle,
Sollya heterophylla
Campanula takesimana, Penstemon Petroraghia, Kalmia latifolia, Fuschia riccartonii, Hydrangea quercifolia ve Browallia speciosa muhteşem.
Ellerinize sağlık. Sağlıkla, mutlulukla uzun yıllar keyfini sürmenizi dilerim.

sevim.K
27-02-2012, 12:19
Sanırım kış mevsimi ara verdirmiş fotoğraflarınıza. Çok keyifle, çok severek izlediğim bir bahçe sn Zeki Yağlı. Çalıların birbirine geçmiş görüntülerinde renkler arasındaki uyum. Daha küçük bitkilerdeki canlılık, renklilik, çeşitlilik...

Ben bu bahçeyi seviyorum:))

Adalet Yağcı
14-04-2012, 17:55
Bu güzel bahçe ne zaman açılış yapacak?

Merhaba Zeki bey, uzun kışı bitirdik çok şükür, ellerimiz toprakla tohumla kavuştu.

Gönderdiğiniz tohumları 25 gün önce ektim, en acelecisi rudberkhialardı, çok güzel çimlendiler.
Geraniumda henüz ses yok, ama bahçeye diktiklerim minik yapraklar vermeye başlamış, biraz daha gösterişli hale geldiklerinde fotoğraflarını paylaşacağım.

Dostlarımdan gelen her bir bitki, her bir tohum benim için çok değerli, onlara çok iyi bakacağım inşallah.

Bahçenizdeki güzellikleri görmeyi bekliyorum, sağlıklı ve bereketli bir sezon diliyorum size.
Sevgiler.

Adalet Yağcı
14-04-2012, 20:14
İlk sayfadan başladım, saatlerdir bahçeyi geziyorum, olağanüstü bir emek, pırıl pırıl fotoğraflar, eksiksiz bilgiler.

Tekrar incelediğimde, tüm arazinin 590 m² olduğunu yazmışsınız, oysa baktığımda en az 2-3 dönüm gibi görünüyor.
Anladım ki geniş görünmesi için plânlamalar yapılmış, ağaçlar, çalılar çok yerli yerinde, ayrıca yumuşak kavislerle yaptığınız yollar ve bordürler bu etkiyi güçlendirmiş.

Hepsinin üzerine bitkileri öyle seçmişsiniz ki, aynı boyda bitkiler kümeler halinde, yani 80 cm. uzayan bitkinin yanına tutup da 20cm. bitkiler dikmemişsiniz, renk uyumları harika.

Evet, bence bu bahçe kitap gibi, tekrar tekrar okunmalı, öğrenecek çok şey var.

Zeki Yağlı
14-04-2012, 21:31
Adalet hanım,

İltifatınız için çok teşekkür ederim.

Söylediklerinizden sonra tekrar makineyi elime almam gerekecek anlaşılan:)

Yarından tezi yok bahsetmeye değer bulduklarımı yayınlamaya çalışacağım.

Selamlar, sevgiler

Zeki Yağlı
15-04-2012, 07:52
Adalet hanıma söz verdim, anlaşılan beklenti de var, kolları sıvayalım bakalım:)

Önce bahçenin bu sabahki durumundan görüntüler sunayım.
Bahar yeni uyanıyor. Ortalıkta daha gösterişli pek bir şey yok.
Ama bahçem yavaş yavaş uyanıyor.

283129

283130

283131

283132

283133

Zeki Yağlı
15-04-2012, 08:07
Ortalıkta görünmediğim zamanlarda yan gelip yattığımı sanmayın:)
Bu kış bahçemde epey değişiklikler yaptım.

Ön bahçenin toprağı fazla killi idi. Yazın öğleden sonrası güneşinin altında taş kesiliyordu. Bunu fırsat bilip tüm ön alt bahçemdeki çok yıllık bitkileri söktüm. Toprağa bol torf ve epey de kum katarak iki kere derin bellettim. Galiba toprak gönlümce oldu.
Bu vesile ile bitkileri de bir güzel yeniden yerleştirdim.
Bakalım hep beraber göreceğiz neticeyi.

283137

283134

283135

283136

Zeki Yağlı
15-04-2012, 09:08
Ama esas büyük değişikliği arka bahçemde yaptım.

Orası daha önce Kasım 2010 yılında böyle idi:

283142

Arka plandaki çalıların arkasında depo gibi kullandığım aslında hiçbir şeye yaramaya geniş bir alan vardı. Hem onu kazanmak hem de daha farklı bir düzenlemek yapmak için orasını bu hale getirdim:

283143

Tabii mevsim aynı değil, tam olarak karşılaştırmak için biraz beklemek lazım.
Dolgu olarak da çok kumlu bir malzeme kullandım.
Ve bitkilerimi de yerleştirmeye başladım.

Bakalım, göreceğiz:)

ciceksever70
15-04-2012, 09:27
Zeki bey yeni resimlerinizi uzun zamandir bekliyordum. Lütfen cicekler acinca da resim eklemeye devam edin. Sizden cok sey ögreniyoruz. Tohum basliginiz acildigindan beri tohum cimlendirme oranim %90 lari buldu diyebilirim. Cok az kaybim oluyor o da kizilcanak gibi sert tohumlu bitkilerde. Size bir sorum olacak danaburnu sorunu bahcenizde oluyor mu buna karsi aldiginiz bize de örnek olacak bir önlem var mi? Sevgiler.

Adalet Yağcı
15-04-2012, 10:06
Yeni fotoğraflar gelmiş, yeni fikirlerle birlikte :)

Zeki bey, önce bu yoğun çalışmalarınıza kolay gelsin, hiç birimiz sizin yan gelip yatacağınızı düşünmüyoruz zaten.

Benim de bir sorum olacak izninizle.
Yıllardır sebze bahçemi damlama sistemi ile suluyorum, şebeke suyu kullandığımız için hem zahmetsiz hem de fazla tüketimi önlemek açısından çok iyi bir çözüm.

Süs bitkilerimi yetiştirdiğim giriş kısmına da damlama döşetmiştim, ama hiç bir zaman kullanmadım, sebebi ise; ya yeterince sulanmazlarsa endişesi.

Sizin döşediğiniz damlamalara baktım, göz kararı 60-70 cm. mesafelerde döşemişsiniz, damlamaların arası kaç cm. bilemiyorum ama 20 cm. olduğunu düşünüyorum.

Siz bitki kümeleri yapıyorsunuz, bu yoğun dikimde damlamanın suyu yeterli oluyor mu?
Haftada kaç kez ve kaç dakika açıyorsunuz damlamayı.

Yeni damlama hortumu aldım, eskileri söküp, yıprandılar çünkü, yenisini döşetmek istiyorum.
Bu konuda önerilerinizi alabilirsem çok sevinirim.

Bahçenin hazırlanma aşamasındaki fotoğraflarınız çok fikir veriyor bizlere.
Her şey için teşekkürler.
Kolay gelsin.

Zeki Yağlı
15-04-2012, 17:43
Zeki bey yeni resimlerinizi uzun zamandir bekliyordum. Lütfen cicekler acinca da resim eklemeye devam edin. Sizden cok sey ögreniyoruz. Tohum basliginiz acildigindan beri tohum cimlendirme oranim %90 lari buldu diyebilirim. Cok az kaybim oluyor o da kizilcanak gibi sert tohumlu bitkilerde. Size bir sorum olacak danaburnu sorunu bahcenizde oluyor mu buna karsi aldiginiz bize de örnek olacak bir önlem var mi? Sevgiler.

Sevgili ciceksever70,

Yayınladıklarımın işe yaramasına memnun oluyorum.
Elimden geldiğince deneyimlerimi aktarmaya ve yeni bitkilerimi tanıtmaya çalışacağım.

Bahçeye ilk başladığım dönemde, 16 yıl önce, dana burnu oluyordu.
Dana burnu için özel bir zehirli ilacı kepek ile topak yapıp gezindiği yerlere koydum.
O dönem evcil hayvan yoktu çekinmedim. Ama daha sonra kedimiz dolayısıyla korkarak yaptım. Bir süre sonra da kesildi.

Sizin orada ilaç kullanma kuralları daha sıkıdır. Ama herşeyin de bir çaresi vardır. En iyisi bir gartenzentrum'a danışın.

Kolay gelsin.

Zeki Yağlı
15-04-2012, 17:55
Yeni fotoğraflar gelmiş, yeni fikirlerle birlikte :)

Zeki bey, önce bu yoğun çalışmalarınıza kolay gelsin, hiç birimiz sizin yan gelip yatacağınızı düşünmüyoruz zaten.

Benim de bir sorum olacak izninizle.
Yıllardır sebze bahçemi damlama sistemi ile suluyorum, şebeke suyu kullandığımız için hem zahmetsiz hem de fazla tüketimi önlemek açısından çok iyi bir çözüm.

Süs bitkilerimi yetiştirdiğim giriş kısmına da damlama döşetmiştim, ama hiç bir zaman kullanmadım, sebebi ise; ya yeterince sulanmazlarsa endişesi.

Sizin döşediğiniz damlamalara baktım, göz kararı 60-70 cm. mesafelerde döşemişsiniz, damlamaların arası kaç cm. bilemiyorum ama 20 cm. olduğunu düşünüyorum.

Siz bitki kümeleri yapıyorsunuz, bu yoğun dikimde damlamanın suyu yeterli oluyor mu?
Haftada kaç kez ve kaç dakika açıyorsunuz damlamayı.

Yeni damlama hortumu aldım, eskileri söküp, yıprandılar çünkü, yenisini döşetmek istiyorum.
Bu konuda önerilerinizi alabilirsem çok sevinirim.

Bahçenin hazırlanma aşamasındaki fotoğraflarınız çok fikir veriyor bizlere.
Her şey için teşekkürler.
Kolay gelsin.

Adalet hanım ben 2004 ten beri damlama kullanıyorum.

Tabii burasının su ihtiyacı sizin oraya göre farklı olabilir ama büyük kolaylık, üstten sulamaya göre daha doğru ve suyun doğru kullanılmasını sağlıyor.

Ben damlıklık aralıkları 30 cm olan hortum kullanıyorum.

Hortumların arasını da 30 ila 40 cm yapmaya çalışıyorum.

Hafta iki kere, pazartesi ve perşembe sabahları saat 5 te otomatik olarak çalışıyor.

En sıcak ve kuru dönemlerde iki saat süre ile.

15 Ağustostan sonra da giderek süreyi azaltıyorum.

Tabii yağmur yağacağı/yağdığı zamanlarda da sulamayı kapatıyorum.

Bence tereddüt etmeden kullanın.

Suyun eksik geldiği yerler olursa biraz elle takviye yaparsınız.

Kolay gelsin.

Zeki Yağlı
15-04-2012, 18:31
Günü hem maç seyredip hem de günün birkaç güzel bitki fotoğrafını ekleyerek kapatalım.

Erysimum cheirii iki aydan fazla süredir açıyor.
Bu mevsimde açan pek birşey yokken yeterince kullanmadığımızı düşünüyorum.
Seneye bundan daha geniş alanlara ekeceğim.

Bitki ikinci yıl açtığı için Temmuz Ağustos gibi ekmek gerekecek.

283229

Dicentra spectabilis'i tanıtmaya gerek yok. Bu mevsimin en güzellerinden:

283230

283231

283232

Pulmonaria officinalis bahçemin bu seneki yeni misafirlerinden.

15 cm yüksekliğinde orman alanı bitkilerinden. On beş gündür açıyor.

Bir de mavi renkli kardeşi vardı. Ama onun çiçeği erken geçti.

283233

Zeki Yağlı
15-04-2012, 18:48
Bu Erysimum cheirii alanı önünde Fritillaria imperialis var.

283241

283238

Fritillaria persica 'Adıyaman' daha yeni açıyor:

283236

ve Iberis sempervirens. Bu sene taşınmalarla çok hırpalanadı ama seneye toparlanır. Herdem yeşil, her bahçede bulunmalı:

283237

Zeki Yağlı
15-04-2012, 18:53
Ve tabii Camellia japonicalarım.
İki aydır açıyorlar desem ihtişamı daha iyi anlarsınız:

283243

283244

283245

283246

283247

ciceksever70
15-04-2012, 19:16
Sevgili ciceksever70,

Yayınladıklarımın işe yaramasına memnun oluyorum.
Elimden geldiğince deneyimlerimi aktarmaya ve yeni bitkilerimi tanıtmaya çalışacağım.

Bahçeye ilk başladığım dönemde, 16 yıl önce, dana burnu oluyordu.
Dana burnu için özel bir zehirli ilacı kepek ile topak yapıp gezindiği yerlere koydum.
O dönem evcil hayvan yoktu çekinmedim. Ama daha sonra kedimiz dolayısıyla korkarak yaptım. Bir süre sonra da kesildi.

Sizin orada ilaç kullanma kuralları daha sıkıdır. Ama herşeyin de bir çaresi vardır. En iyisi bir gartenzentrum'a danışın.

Kolay gelsin.

Tesekkür ederim Zeki bey ancak simdi farkettim soruyu yanlis sormusum kadi lokmasi yerine dana burnu yazmisim. Ilaclar konusunda haklisiniz. Zehirli ilaclar siki denetimlerle satiliyor. Nematod öneriliyor bunlara karsi ama onlar da cok pahali satiliyor. Simdilik saksidakileri toplayip imha ettim. Umarim bahcede yoktur. Sevgiler.

Benol Hazaroğlu
15-04-2012, 19:19
Sayın Zeki bey,

Kamelyalarınız yağmurdan etkilenmiyor mu? Benim de bahçede 2 kamelyam var Yağmurlarda tomurcuklar açılmadan paslanmış gibi olup dökülüyor.
Güzel çiçeklerini çok az açmış görebiliyorum.

Zeki Yağlı
15-04-2012, 20:12
Sayın Zeki bey,

Kamelyalarınız yağmurdan etkilenmiyor mu? Benim de bahçede 2 kamelyam var Yağmurlarda tomurcuklar açılmadan paslanmış gibi olup dökülüyor.
Güzel çiçeklerini çok az açmış görebiliyorum.

Benol hanım,

Bugüne kadar böyle bir sorunla karşılaşmadım.

Mutlaka bir sebebi olmalı.

Biraz araştırdım. Sizin oraya uyabilecek sebep fazla su.

Yağmuru engellemek mümkün değil ama iyi bir drenaj ile suyun etkisini azaltmak mümkün.

Bir de, çok önemli, bu durumda tomurcukları seyreltmek, genellikle çift olan tomurcuklardan birini, ele geldiği zaman, sonbaharda almak lazım.

Mail ile birkaç fotoğraf gönderirseniz belki başka birşey de aklıma gelir.

Selamlar

fikreteren
15-04-2012, 20:18
Zeki bey muhteşem.Yine bayram ettik.Ellerinize sağlık.

Benol Hazaroğlu
15-04-2012, 21:05
Tomurcukları 4 den 2 ye indiriyorum. Resim göndereceğim.
Teşekkürler.

neslihan0602
14-05-2012, 23:40
Zeki bey bayıldım bahçenize. Kalemle çi<zilmiş gibi simetrik veya çok düzenli peyzajları sevmiyorum,doğanın ahengine uyum sağlayan irili ufaklı bitkileri birarada görmek daha güzel..zoraki bir sırayla dizilmiş gibi duran şehir peyzajlarını da sevmiyorum..Sizin bahçeniz, İngiltere de gördüğüm bahçelere benziyor;Hiçbir bitki eğreti durmuyor ,çok ahenkli,yerlerinden ve sahiplerinden memnunlar anlaşılan:) Emek verilmiş ama asla yapmacık değil..Sizi kutlarım

Adalet Yağcı
15-05-2012, 09:45
Günü hem maç seyredip hem de günün birkaç güzel bitki fotoğrafını ekleyerek kapatalım.

Erysimum cheirii iki aydan fazla süredir açıyor.
Bu mevsimde açan pek birşey yokken yeterince kullanmadığımızı düşünüyorum.
Seneye bundan daha geniş alanlara ekeceğim.

Bitki ikinci yıl açtığı için Temmuz Ağustos gibi ekmek gerekecek.

283229

Dicentra spectabilis'i tanıtmaya gerek yok. Bu mevsimin en güzellerinden:

283230

283231

283232

Pulmonaria officinalis bahçemin bu seneki yeni misafirlerinden.

15 cm yüksekliğinde orman alanı bitkilerinden. On beş gündür açıyor.

Bir de mavi renkli kardeşi vardı. Ama onun çiçeği erken geçti.

283233

Sayın Zeki Yağlı;

İlgili başlıkta sorduğum bu bitkim (http://www.agaclar.net/forum/965107-post205.htm) sizin bahçenizdeki Dicantraya çok benziyor, henüz açmadığı için emin olamadım, sizce bu bitkim Dicantra olabilir mi?

Bitki Jineop'tan gelmişti, haseki küpesi olarak, Jineop'un bahçesinde de Dicandra olduğu için, inşallah öyledir diyorum :)

Bana bu müjdeyi verirseniz çok sevineceğim.
Sevgiler.

SAVAŞYASEMİN
15-05-2012, 09:56
bahçe çok güzel , çok beğendim ben böle bi bahçeye pek rastlamadım harika olmuş.

ilksenozturk
15-05-2012, 11:13
zeki bey;
bahçenize ilk defa yazıyorum.
bol bol çiçek, bol bol renk de güzel ama sonbaharda da albenisi olan bahçeleri daha bir beğenirim ben. sizinkisi 'hüznü de güzel olan' bahçelerden sanki.
ellerinize sağlık.

Zeki Yağlı
15-05-2012, 14:25
Sayın Zeki Yağlı;

İlgili başlıkta sorduğum bu bitkim (http://www.agaclar.net/forum/965107-post205.htm) sizin bahçenizdeki Dicantraya çok benziyor, henüz açmadığı için emin olamadım, sizce bu bitkim Dicantra olabilir mi?

Bitki Jineop'tan gelmişti, haseki küpesi olarak, Jineop'un bahçesinde de Dicandra olduğu için, inşallah öyledir diyorum :)

Bana bu müjdeyi verirseniz çok sevineceğim.
Sevgiler.

Sevgili Adalet hanım,

Sanki müjdeli haber vermeyeceğim: bitkiniz bence Dicentra sepctabilis değil.

Yaprakları Thalictrum minus'e benziyor.

Bırakın çiçek açsın. Belki güzel bir şeydir.

Selamlar

Zeki Yağlı
15-05-2012, 14:30
Zeki bey bayıldım bahçenize. Kalemle çi<zilmiş gibi simetrik veya çok düzenli peyzajları sevmiyorum,doğanın ahengine uyum sağlayan irili ufaklı bitkileri birarada görmek daha güzel..zoraki bir sırayla dizilmiş gibi duran şehir peyzajlarını da sevmiyorum..Sizin bahçeniz, İngiltere de gördüğüm bahçelere benziyor;Hiçbir bitki eğreti durmuyor ,çok ahenkli,yerlerinden ve sahiplerinden memnunlar anlaşılan:) Emek verilmiş ama asla yapmacık değil..Sizi kutlarım

Neslihan hanım teşekkür ederim.

Behçemi her geçen gün geliştirmeye çalışıyorum.

Ama her mevsim yeni değişik bitkiler denemeyi seviyorum.

Yerleştirmeler konusunda da "hep daha güzeli" arıyorum. Üşenmiyorum.

Sonsuz, ama çok hoşuma giden bir döngü.

Selamlar

Zeki Yağlı
15-05-2012, 14:31
bahçe çok güzel , çok beğendim ben böle bi bahçeye pek rastlamadım harika olmuş.

Teşekkürler Savaş Bey,

Zeki Yağlı
15-05-2012, 14:35
zeki bey;
bahçenize ilk defa yazıyorum.
bol bol çiçek, bol bol renk de güzel ama sonbaharda da albenisi olan bahçeleri daha bir beğenirim ben. sizinkisi 'hüznü de güzel olan' bahçelerden sanki.
ellerinize sağlık.

İlksen hanım merhaba,

Demek bahçemi gizli gizli gezenlerdensiniz:)

Bahçemi her mevsime uygun, kendi güzelliğinde tutmya çalışıyorum.

Teşekkür ederim.

Selamlar

smnunal
15-05-2012, 14:49
Sayın Zeki bey,
bahçeniz çok güzel gezdikçe insana huzur veriyor. Sevdiklerinizle beraber yeşili bol sağlıklı günler temennisiyle selamlar.