View Full Version : Sevim K./ Kaktüs ve Sukulentlerim
Bazı sukulentlerimin kaplarını değiştirdim. Minicik üretim kaplarındaydılar. Bazıları misafir sayılır henüz. Geldiklerinde çok yorgundular ancak canlanmaya başladılar:)
Hoş gelmişler sizin eliniz değince yorkunlukları gider.
Güle güle büyütün.
çok hoş görünüyorlar..sağlıkla büyür ve kocaman olurlar inşallah
Yücel Canpolat
01-01-2011, 21:05
Sukulentler saksılar pek bi hoş sukulentlerin zemini bi başka hoş ellerinize sağlık:)
Sevgi Durul
01-01-2011, 21:13
Güle güle büyütün Öğretmenim. Mutlu yıllar...
Hoş gelmişler sizin eliniz değince yorkunlukları gider.
Güle güle büyütün.
Sevgili sevim4 teşekkürler. Elimdeğdiğinden mi bilemem ama yorgunlukları gitti, canlanmaya başladılar:)
Sevgili fund@ teşekkürler öncelikli hedefim bahara kadar kayıpsız büyümemiz. Tabi kocaman olduklarında çok mutlu olacağım:))
Yücel Bey teşekkürler. Saksılar karton bardaktır efendim.:) Bir arada bakımları daha kolay olur diye toparladım öyle;)
Güle güle büyütün Öğretmenim. Mutlu yıllar...
Teşekkür ediyorum:) Kocaman bir teşekkür ve aynı dileği paylaşıyorum sizlerle, sevgiler:)
Sevim öğretmenim görüntü harika ancak zamanla karton bozulmaya başlıyor ve hiç iyi bir görüntü ve saksı olmuyor.Bilginize...
Maşallah çok güzeller .
Güzeller değil mi:confused:;) Bir de büyüyebilseler:p
Chamaecereus silvestrii benim emektarlarımdan. Sanırım on beş yıl olmuştur Ayşe yengemden alalı. Bozulmaya başlamıştı bir yavrı alıp diktim geçen yıl. Ancak bu kadar büyüyebildi.
Aporocactusum Adanada yaşayan bir arkadaşımızın bahçesinde gördüğüm ve "gökte ararken yerde buldum" dediğim kaktüs. Tabi sağolsun arkadaşım "yerde gördüğünüz size kadar gelebilir dedi. Ben de sevinçle kabul ettim. Balkonumun yeni misafiri sayılır. Adananın sıcağından sonra bizim memlekete ancak alışacak:)
Yaşlı silvesriim. Artık bozulmaya başlamıştı:(
Sevim Hanım,
Siyah saksıdaki fotoğraf tam seçilemesede sanırım aporocactus.
Digeri sılvestrii.
Chamaecereus silvestrii benim emektarlarımdan. Sanırım on beş yıl olmuştur Ayşe yengemden alalı. Bozulmaya başlamıştı bir yavrı alıp diktim geçen yıl. Ancak bu kadar büyüyebildi.
Aporocactusum Adanada yaşayan bir arkadaşımızın bahçesinde gördüğüm ve "gökte ararken yerde buldum" dediğim kaktüs. Tabi sağolsun arkadaşım "yerde gördüğünüz size kadar gelebilir dedi. Ben de sevinçle kabul ettim. Balkonumun yeni misafiri sayılır. Adananın sıcağından sonra bizim memlekete ancak alışacak:)
Mustafa bey hoşgeldiniz. Teşekkür ediyorum:). Fotoğraf iyi çıkmadı evet. Ama ikisinin aynı karede olduğu fotoğrafta fark anlaşılıyor.
Yücel Canpolat
12-01-2011, 13:02
uzun kış günlerin de,yetiş ey imdade bahar esintisi;)(şair burada esinti kelimesini şiir anlamında kullanmış :rolleyes:)
Yücel bey yanıtlamamışım mesajınızı özür diliyorum. Şair hangi anlamda demiş bilemiyorum ama ben o şarkıyı çok severek dinliyorum.
Yücel Canpolat
19-01-2011, 22:59
Pillerin fazla şarj altında kalmasını tavsiye etmiyorum:)
Ne zamandır fotoğrafları ekleyeceğim bir türlü fırsatım olmadı. Taner beyden sipariş edip aldığım kaktüslerim:). Bir ara fırsat bulursam tek tek ve isimlerini yazarak fotoğraflarını ekleyeyim:)
bilge5130
23-01-2011, 21:36
Kampanya satışı ile mi aldınız acaba? Güle güle büyütün...
Teşekkür ediyorum:) Hayır kampanya satışıyla almadım. Hazırladığım bir liste vardı. Almayı istediğim kaktüsler listesi. O listeden şimdilik alabildiklerim:)
Gülelgüle büyütün hanımefendi
aman dikkat bazı aldıgıız bazı türler çok hashas onlara dikkat edin bol çiçekli bir yaz sizi bekliyor demek
İnşallah:) İki üç kaktüsümün dışında çiçekli görmekte fotoğraf çekmekte nasibolmadı. Bu yaz o açığı kapatabilirim umarım:)
bettyycim
24-01-2011, 13:04
Yeni bebişlerini çok güzeller, bol çiçeklerini görürsünüz umarım ;)
Çok güzeller Sevim hanım .
İsimleriyle tek tek fotoğraflarsanız daha faydalı olur.Bu arada geçmiş olsun nasıl oldunuz?
Sayın Sevimk. gok güzeller güle güle büyütün.
günebakan
24-01-2011, 14:57
Sevim hanım yeni kaktüsleriniz çok güzel güle güle büyütün:)
Sevgili bettyycim teşekkür ediyorum.
Sevgili nesli06 teşekkür ediyorum. İnşallah hep birlikte büyüyüp geliştiklerini de görebiliriz:)
Çok güzeller Sevim hanım .
İsimleriyle tek tek fotoğraflarsanız daha faydalı olur.Bu arada geçmiş olsun nasıl oldunuz?
Evet aslında tek tek fotoğraflasam güzel olacak benim sevgili kaktüslerimi.:)
En kısa zamanda tanıştırayım sizlerle;)
Teşekkürler sevgili günebakan. Güzeller ya;) Bol bol çiçeklerini de görürüz inşallah:)
Sevim hanım Kaktüs ve succulentleriniz göz kamaştırıyor.Sedumlarınızın çeşitliği ve çokluğuna diyecek yok.Ben son kaktüsleri ve saksıları bir yerden tanıyor gibiyim!!!!
Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.Selamlar.
Teşekkür ediyorum sn serilaaa:) Haklısınız bana da tanıdık geldiler;) Sizin sukulent ve kaktüsleriniz de azımsanmayacak kadar fazla, çeşitli ve güzel. Sağlıklı ve huzurlu günler size de, selamlarımla:)
Akşamüstü eve geldiğimde daha üzerimi değiştirmeden kaktüs ve sukulentlerimin olduğu odaya geçtim merhabalaşmak için. Teker teker inceledim ve "eyvah" sesi çıktı ağzımdan. Adromischus cooperim bozulmuş. Küçük bir parçasını olsun kurtarabilirmiyim diye baktım maalesef. Ne oldu, neden bozuldu anlayamadım o kadar güzel gelişiyordu.:( Üç dört yapraklı şey yavrularla on yaprağı geçmişti. Çokta sevdiğim bir sukulentti desenli yüzeyiyle büyüdükçe okşadığım güzellik:(
Hemen yan taraftaki kaktüslere baktım. Bir kısmı Taner Beyden gelen, bir kısmı Koçtaştan aldığım kaktüslerim. Cooperime üzülürken kaktüslerimden biri gülümsetti. Gymnocactus subterraneus zaragossa da çiçek tomurcuğu:)
Adramiscus cooperiye üzüldüm Sevim hocam. Benimki de birkaç günde ölmüştü. Ama birisi giderken kalan sizi tomurcuğu ile sevindirmiş.
Yenileri güle güle büyütün sayın hocam...
asumandilek
03-02-2011, 02:06
Aman da aman şenlenmiş buralar... :))
Hepsinin çiçeklerini görsem tam bir şölen olacak ama yavaş yavaş. Bu kaktüsler insana gerçek anlamda sabretmeyi öğretiyor.:)
günebakan
03-02-2011, 15:35
Pembe çiçeği çok güzelmiş gerçekten kaktüslerimizin çiçeklerini görmek sabreden derviş muradına ermiş gibi birşey:))
Tam olarak açarsa mutlu olacağım her gün bir kaç kez gidip kontrol ediyorum.:) Biraz daha açıldı çiçek tomurcuğu. Çok nazlı canım bekletecek beni;)
missmenas
04-02-2011, 23:24
Sevgili Sevim hanım,
kaktüsleriniz hepside birbirinden güzeller. Taner Angay beyin serasını keşke gelip görebilseniz, geçen hafta yine ziyaretine gittim. Taner beyin serasında 6 değişik atlas çiçekleri var bende onlardan rezerve yaptırdım bahara alabileceğim. Küçük kızım için 4 tane kaktüs seçip aldım. Hernekadarda kaktüsler ilgimi çekmese bile orda bulunmak gerçektende keyif verici oluyor elim boş dönemiyorum.
Kış ayı olmasına rağmen sera güzelliğinden birşey kaybetmemiş.
Sanırım kaktüsler yaşlandıkça güzelleşiyor. Şekil ve form itibariylen Yaşlı silvesri nizi, siyah saksıda olanı mesela çok hoşuma gitti, sanırım üzerindede çiçek oluşumu var gibi geldi bana. Kaktüslerde minnacık boylarına rağmen nerdeyse kendi büyüklükleri kadar çiçek açabilmeleri hayranlık verici.
Kaktüslerinizin hepside birbirinden güzeller ve sağlılıklılar, hepsininde sağlıcakla büyütün ve çiçeklerini görmenizi dilerim.
Teşekkürler paylaşım için
Sevgili missmenas mesajınızı okuduğumda keşke Antalyaya ve Taner beyin serasına gidebilsem dedim, çok arzu ederim çıkmak istemem sanırım:) Kızım bazan niye çiçeklerle uğraşırken hiç yorulmuyor ve hastalanmıyorsun şaşıp kalıyorum diyor en ufak bir şeyde alerjik reaksiyonlar oluştuğunu görünce.:)
Kendimce bir liste yapmıştım o listenin içinde şimdilik alabildiklerimi aldım Taner beyden. Zaman içinde daha da çeşitlenecektir biliyorum tutamam kendimi. Belli türlerde daha fazla yoğunlaşmak istiyorum kısmet olursa:)
"Altı değişik atlas" tırnak içine alındı. Bende sadece truncu çiçek açan atlas var Güler hanım çeliğini yollamıştı. Bu sıralar kaktüs ön plana geçti sukulentleri de ihmal etmemem gerekiyor:) Hoya kerri istiyorum farklı olarak. Hoya cornosam var. Bir de echeveriaları çeşitlendireceğim bu yaz imkanım olursa:)
Ben teşekkür ediyorum size, sevgilerimle:)
Astrophiytumları yüzeylerine, dokularına bayılmıştım hala çok sevdiğim bir tür keşke bütün bulabildiklerimi alabilsem.
Asrophiytumlardan biri daha:)
Bir güzel astrophiytum daha:)
Sevgili sevim hanım,çok güzeller güle güle büyütün.
Sevim hanım,
Yeni kaktüslerinizi güle güle büyütün.
Tomurcuk ise sanırım bu hafta sonuna doğru açar.
Sevgili sevim4 teşekkür ediyorum.
Süleyman bey teşekkürler. Biraz daha açtı. Tam açmış yakalayıp fotoğraflamak istiyorum. İnşallah bu hafta içinde olacak. Pembe beyaz çiçek:)
Bir iki tane daha astrophiytum olacaktı fotoğraflarını bulamadım
Ancistrocactus uncinatus
Gymnocalyciumlardan seçtim bir iki tane de:)
Gymnocalycium baldianum
Sevgi Durul
07-02-2011, 20:09
Öğretmenim, kolleksiyonunuz gün geçtikçe zenginleşiyor. Güle güle büyütünüz bebeklerinizi. Çiçeklerini hep birlikte görmek dileğiyle... Sevgiler...
Öğretmenim, kolleksiyonunuz gün geçtikçe zenginleşiyor. Güle güle büyütünüz bebeklerinizi. Çiçeklerini hep birlikte görmek dileğiyle... Sevgiler...
Teşekkür ediyorum sevgili öğretmenim:) Bir kısmı daha önceden aldığım ama fotoğraflayamadığım kaktüsler.İnşallah en kısa sürede çiçeklerini de görürüz. Sukulentler biraz üzdü bu kış. Umarım zararsız hasarsız atlatırız.:)
Sayın Sevim.K özellikle Astrophiytumları çok beğendim ben hepsi birbirinden güzeller güle güle büyütün.
Sevgili nesli astrophiytumları bende beğeniyorum. İmkanım olsa bulabildiğim tüm astrophiytum türlerini alırdım.
Sayın sevim.K ne diyeceğimi bilemiyorum.Hepsi çok güzeller.:)Özellikle 136 nolu mesajdakini görünce gözlerime inanamadım.:eek: Ne kadar güzel bir çiçektir o,resmen deniz yıldızını taklit etmiş.:D
Güle güle büyütmenizi,böyle güzel çiçeklerini bolca görmenizi dilerim.Bize de siz resimlerini paylaştıkça hayran kalmak düşer.:)
Sevgilerle...
Sevgili DilSe teşekkür ediyorum:) 136. mesajda stapelia var. Stapeliaları seviyorum kokularına rağmen. Çiçekleri çok hoş. Elimde ancak dört beş tür var. O kadar geniş bir aileye mensuplarki Asclepiads ailesinde sahip olmak istediğim onlarca bitki vardır. Kimbilir belki zamanla;)
Stapelia villetiae, Caralluma burchardtii aklıma ilk gelenler. Hani bir bulabilsem:))))
Bir süredir usta gelecek diye bekliyorum bir türlü sıra gelmedi. Bisküvi, şeker gibi ürünleri üreten firmaların küçük rafları var marketlere veriyorlar. Onlardan buldum metal oldukça güzel fakat rafların düzenlenmesi lazım eğri duruyorlar. Okulda bekleyip duruyordu demirciye gidecek düzeltme yapılacak. Türkçe öğretmenimiz el koydu kütüphanede çok işimize yarar diye verdim çaresiz :)
Balkonum hala raf bekliyor.
Gymnocalcium damsi rotundulum:)
Aslında gymnocalciumlardan sırada olanlar var almak istediklerim ama
pelecyphora valdezianalar da güzel:)
Bu da Pelecyphora valdeziana albiflora:)
Ayşe Yıldız
17-02-2011, 07:07
Sanırım tomurcuğuda var. İnşallah çiçeğinide görürüz.
Pelecyphora valdeziana albiflora sürpriz yapacak gibi bir hal takınmış:D
Umarım çiçeklerinide görürssün ablacım.
Sevgili Ayşe Yıldız, sevgili Fatih inşallah sürpriz yapar birlikte görürüz çiçekleri. Benim diğer tomurcuk öyle yarım kaldı tam açmadı:(
Vildan Sönmez
17-02-2011, 12:21
Açar açar Sevim Hanımcım, benimki geçen yıl güzel bir pembe açmıştı.
Kış geldi geleli hasret kaldım kaktüs çiçeklerine Vildan hanımcım:). Hele bir havalar ısınsın çiçeklenmezlerse cezalandıracağım minişleri:)
İzmit'e gittiğimizde koçtaşa uğradık ben çiçek reyonuna eşim ve kızım ihtiyaçlara bakmaya yöneldik. Onlar benim yanıma geldiklerinde ben çiçeklerin arasında dolaşıyordum. Kaktüslerin başına çöktüm kızımda benimle beraber. Birkaç tane seçtik:)
Etiketleri olmadığı için isimlerini bilemiyorum:o
Bir iki tane daha. Aslında aşılı kaktüsleri pek sevmiyorum. Yukardakini kızım seçti. Onun için aldım:)
Bir iki tane daha. İsimlerini bilmiyorum:o
loveflower
01-04-2011, 22:28
Tam olarak açarsa mutlu olacağım her gün bir kaç kez gidip kontrol ediyorum.:) Biraz daha açıldı çiçek tomurcuğu. Çok nazlı canım bekletecek beni;)
Sevgili Sevim hanım kaktüsleriniz çok güzel,çok sağlıklı gözüküyor,elinize sağlık
Teşekkür ediyorum sevgili loveflower kaktüsleri seviyorum. Henüz sayıları az ve çok küçükler:). Eski kaktüslerim yani benim yol arkadaşlarımın bir çoğunu değişik nedenlerle kaybettim maalesef.:(
loveflower
02-04-2011, 08:42
Teşekkür ediyorum sevgili loveflower kaktüsleri seviyorum. Henüz sayıları az ve çok küçükler:). Eski kaktüslerim yani benim yol arkadaşlarımın bir çoğunu değişik nedenlerle kaybettim maalesef.:(
Üzülmeyin eminim büyüyüp çoğalacaklardır,bir de nazlı kaktüsünüzün güzel çiçeği yüzünü gösterdi mi,bizimle paylaşırsanız çok sevinirim
Kaktüs ve sukulentler kapalı balkonda duruyorlardı. Kışın en şiddetli döneminde daha küçükler soğuğa dayanamazlar diye içeri aldım sukulentlerin küçük, gelişmemiş olanlarını. Ama balkondaki serin nemli ortamdan kalorifer sıcağına girince saklamak zorlaştı. Bir kısmını içerde durdukları zaman kaybettim. Bir kısmını da havalar açıp balkona çıkardıktan sonra:(.
Kaktüslerimden kayıp oldu. Eşim topraklarını kuru görünce su vermiş, suyu hem fazla kaçırmış hem de gövdelerini ıslatmış:(.
O kadar üzgünüm ki bir süre ne kaktüs ne sukulent adı duymak istemiyorum:(:(
Sevim Hanım üzülmeyin lütfen. Yine çok güzel bitkileriniz olacağına eminim.
loveflower
02-04-2011, 15:06
Kaktüs ve sukulentler kapalı balkonda duruyorlardı. Kışın en şiddetli döneminde daha küçükler soğuğa dayanamazlar diye içeri aldım sukulentlerin küçük, gelişmemiş olanlarını. Ama balkondaki serin nemli ortamdan kalorifer sıcağına girince saklamak zorlaştı. Bir kısmını içerde durdukları zaman kaybettim. Bir kısmını da havalar açıp balkona çıkardıktan sonra:(.
Kaktüslerimden kayıp oldu. Eşim topraklarını kuru görünce su vermiş, suyu hem fazla kaçırmış hem de gövdelerini ıslatmış:(.
Kayıp listesi çıkarabildiğim kadar çıkardım. Bir kısmı arkadaşlardan gelen sukulentler ve kaktüslerdi. Bir kısmı beni satın aldıklarım. O kadar üzgünüm o kadar üzgünüm ki ne kadar boş kap varsa attım balkondan temizlik yaptım. Sipariş listeleri hazırlamıştım kendime. Onları sildim. Bir avuç şey kaldı elimde.
Kayıplarımdan tespit edebildiklerim
Aeonium Arboreum
Aeonium Haworthii
Aeonium Sedifolium
Adromischus Cooperi,
Adromischus Grandiflorus
Adromischus Mammillaris V.Filicaulis
Adromischus Cristatus
Adromischus Hemisphaericus
Caralluma Lutea
Cotyledon Tomentosa
Crassula Perforata
Echeveria shaviana
Echeveria Topsy -Turvy
Haworthia Attenuata
Haworthia Reinwardtii
Kalanchoe Thyrsiflora
Sempervivum. Yeşil ve kırmızı ( Ayselcim çok üzgünüm)
Senecio Rowleyanus
Ancistrocactus uncinatus
Astrophytum capricorne minor
Astrophytum ornatum
Astrophytum asterias
Astrophytum myriostigma
Lobivia Hertrichiana
Matucana madisoniorum
Üzülmeyin lütfen eminim daha güzelleri olacaktır.
Ayşe Yıldız
02-04-2011, 15:10
Bazen kötü tecrübelerle öğreniyoruz Sevim Hanım. Üzülmeyin tekrar edinirsiniz.
Eğer sevdiğinizi kaybederseniz çok üzülürsünüz. Üzülmenin ötesinde acı duyarsınız. Ama hayat devam eder. Sizin hayatınız da. Bir süre almaya cesaret edebileceğimi sanmıyorum.
Sevim Hanım gerçekten de kaybınız çok fazla olmuş.Yerinizde olsam ben de çok üzülürdüm :( ama önemli olan içinizdeki kaktüs ve sukulent sevgisini kaybetmemeniz.Umarım elinizde kalanlar çabucak büyüyüp, bol çiçeklenip kayıplarınızı unutturur.
Üzülmenin faydası yok hocam, benim 2 yıl önceki kışta 130 cins kaktüs ve asclepiadım gitti, yenilerine sağlık dedim, tekrar tamamlandı şükürler olsun. Sıkmayın canınızı, hayat devam ediyor. Nasılsa tamamlanır.
Kayıp listesi çıkarabildiğim kadar çıkardım. Bir kısmı arkadaşlardan gelen sukulentler ve kaktüslerdi. Bir kısmı beni satın aldıklarım. O kadar üzgünüm o kadar üzgünüm ki ne kadar boş kap varsa attım balkondan temizlik yaptım. Sipariş listeleri hazırlamıştım kendime. Onları sildim. Bir avuç şey kaldı elimde.
Kayıplarımdan tespit edebildiklerim
Aeonium Arboreum
Aeonium Haworthii
Aeonium Sedifolium
Adromischus Cooperi,
Adromischus Grandiflorus
Adromischus Mammillaris V.Filicaulis
Adromischus Cristatus
Adromischus Hemisphaericus
Caralluma Lutea
Cotyledon Tomentosa
Crassula Perforata
Echeveria shaviana
Echeveria Topsy -Turvy
Haworthia Attenuata
Haworthia Reinwardtii
Kalanchoe Thyrsiflora
Sempervivum. Yeşil ve kırmızı ( Ayselcim çok üzgünüm)
Senecio Rowleyanus
Ancistrocactus uncinatus
Astrophytum capricorne minor
Astrophytum ornatum
Astrophytum asterias
Astrophytum myriostigma
Lobivia Hertrichiana
Matucana madisoniorum
Sevimcim üzülme el birliğiyle kaktüs sukulent çeşitlerini çoğaltırız bizler ne güne duruyoruz.
Geçen senede benim komşum sağolsun fazla sulamadan çok kayııpp vermiştim.
Sevim Hanım üzülmeyin lütfen. Yine çok güzel bitkileriniz olacağına eminim.
Üzülmeyin lütfen eminim daha güzelleri olacaktır.
Sevgili zanfree sevgili loveflower teşekkür ediyorum ilginiz için. Eğer bir gün yine almaya karar verirsem aldıklarım kendi yerlerini dolduracaklar. Hiç bir şey başka bir şeyin yerini doldurmuyor. Herşey kendi yerini dolduuryor. Gidenin yeri hep boş kalıyor.
Sevgi Durul
02-04-2011, 21:20
Sevgili öğretmenim, üzülmeyiniz lütfen. Yeter ki sağlık olsun. Aynıları olmasa da, yenileri gönlünüzü alacaktır. Elimizden gelecek bir şey olursa yazmanız yeter. Sevgiler...
Üzülmenin faydası yok hocam, benim 2 yıl önceki kışta 130 cins kaktüs ve asclepiadım gitti, yenilerine sağlık dedim, tekrar tamamlandı şükürler olsun. Sıkmayın canınızı, hayat devam ediyor. Nasılsa tamamlanır.
Mustafa bey beni bu kayıplar konusunda en iyi anlayabileceklerden biri de sizsiniz. Yukarıya yazdıklarım isim kartı olanlar ya da ismini bildiklerim. Bir o kadar da ismini bilmediklerim var. Sanki çok çabuk yayılan bulaşıcı bir hastalık ne varsa götürdü gibi. Toplasanız on beş yirmi tane sukulentim kaldı mustafa bey:( Allahtan kaktüslerimde fazla kayıp yok. Ama astrophiytumlarım gitti. İmkanlarımla bulabildiğim tüm türlerini alacağım dediğim o güzel derili adtrophittumlar. En son aldığım iki üç tanesi var.. Siz var olan kaktüs ve sukulentlerin yüz otuz tanesini kaybettiğinizi yazıyorsunuz. Benim zaten hepsi yüz elli yüz altmış taneydi. Bu adeta yeniden başlamak gibi bir şey. Yoruldum
Vildan Sönmez
02-04-2011, 21:26
Sevim Hanım'cım, kim üzülmez ki. Ama sağlık oldukça yenilerini yetiştirirsiniz, elbirliği ile sayılarını arttırırız.
Listeniz hayli kabarık, bunu görünce aman ha dedim kendi kendime, sakın böyle bir liste hazırlamaya kalkma, kimbilir daha uzun olabilir.
Sevimcim üzülme el birliğiyle kaktüs sukulent çeşitlerini çoğaltırız bizler ne güne duruyoruz.
Geçen senede benim komşum sağolsun fazla sulamadan çok kayııpp vermiştim.
Sevgili öğretmenim, üzülmeyiniz lütfen. Yeter ki sağlık olsun. Aynıları olmasa da, yenileri gönlünüzü alacaktır. Elimizden gelecek bir şey olursa yazmanız yeter. Sevgiler...
Sevgili MİRBE, sevgili SDurul teşekkür ediyorum sağolasınız.
Üzülmeyin Sevim K. hanım sağlık olsun, hepimizin kayıpları oluyor, sizi çok iyi anlıyoruz, neyseki sukulentler kolay tutuyor ve çabuk büyüyorlar bir süre sonra gidenlerin yerini yenileri almaya başlıycaktır.
Hatice Tarhan
03-04-2011, 14:02
Üzülmeyin Sevim K.el birliği ile eksilenlerin yerini doldururuz.
Şu günlerde kaktüslerden sukulentlerden uzak duruyorum Bir türlü sindiremiyorum içime o kayıpları. Balkon kapısının önüne gidip gidip geri döndüm kaç gün. Sonra dayanamadım başka bitkiler var, bakım ister, ilgi ister.:(
Bugün bir arkadaşımdan kargo aldım. Bana söz verdiği bazı çelikler vardı göndermiş.Ah benim sevgili arkadaşım bu bana yapılır mı? Plastik bardağın içinde minik birşeyler bana bakıyor.
- "A benim minişlerim. Ne kadarda küçükmüşler. Ne kadarda güzelmişler. Ah ne güzel şeylersiniz siz. Beni üzmezsini değil mi büyürsünüz hepiniz"
İnanmıyorum dedim dalgınlığımdan sıyrılıp kendi sesimi duyunca. Bardağın içinde sukulentler var ve ben onlarla konuşuyorum:eek:
Sevgili arkadaşım yine depreşti hastalık dedim gülümseyerek;) Ne yapsam acaba bu gidişle mendil açacağım öyle bir sıralama yapmışımki hızıma kendim yetişemem :eek::p
acemifüsun
13-04-2011, 17:26
Sevgili arkadaşım güle güle büyütün:) Sizin elinizde o minişler kısa zamanda hızla , gelişip, serpilecekler:)
missmenas
13-04-2011, 19:10
Sevgili Sevim hanım,
kayıplar maalesef çok üzücü oluyor. her yıl menekşe alıp öldürmekten artık menekşe almıyordum, bu yıl 6 yıl aradan sonra yine aldım. Belli bir süre sonra, emin olunki kayıpların yerlerini dolduran kaktüsleriniz ve sukulentleriniz daha güzel olacaktır.
Paul beyden epiphyllium lar gelsin ben size 12 çeşit epiphyllium ekeceğim. çiçek renkleri artık süpriz olacaktır her 2 mizede şimdiden yerlerini belirleyin bence. her kayıp yerini başka bir güzelle doldurur bunu aklınızdan çıkarmayın lütfen. Hernekardar çok zor olsada boşalan saksıları yerlerinden almak. Sizi çok iyi anlıyorum. Üzüntünüzü bir nebzede olsa hafifletebilir umarım epiphylliumlar. Kaktüs çeşitim maalesef fazla yok ama sukulent çeşitlerimdende ilave gönderirim. Siz yeterki boş yer var deyin. Boş yer kelimesini duyan bir çok Arkadaş başlamışlar bile elbirliğiyle boş saksıları neyle dolduralım diye düşünmeye, lütfen teklifleri geri çevirmeyin. Mayısın ilk haftasında benimkiler elinize geçer. 1 tanede bir gecelik gelin ekiyorum size.
Sevgilerimle.
Sevgili missmenas önce bir posta ağladım mesajınızı okurken daha sonra gözyaşlarımı silip bir daha okudum:) Epiphylliumlar için yer hazırlamaz olur muyum. Onlar şimdiden yüreğimde yerlerini aldılar, saksıları da var üstelik:) Sürpriz paketten sipariş edeyim demiştim araya kayıplar girince vazgeçtim sonra sitede baktım çiçeklerine kendimce seçimler yapıp niye almadım diye kızdım. Şimdi benimde olacak hemde on iki çeşit. Müthiş:)
Sukulentlere de yer var olmaz mı:) Sevgili missmenas; "Boş yer kelimesini duyan bir çok Arkadaş başlamışlar bile elbirliğiyle boş saksıları neyle dolduralım diye düşünmeye, lütfen teklifleri geri çevirmeyin". cümlesini okuyup mutlu olmamak elde değil. Beni gülümsetmek isteyen o sevgili insanlara teşekkürler şimdiden istemiyecekleri kadar boş saksı var:) Bir süre "sukulent kaktüs sözü duymak istemiyorum dedim çünkü bazı kimselere abartı gibi gelse de çok üzüldüm ve çok ağladım o nedenle yeni bir başlangıç yapmak istemedim. Buraya kayıpları yazmadan çok öncesi kayıplar olmuştu önüne geçemedim bir türlü mesaj bir patlamaydı. Size bu mesajı yazarkende gözlerimin dolu dolu olduğunu yazabilirim. Tekrar teşekkür ediyorum. Öpüyorum sizi, sevgiyle:)
AizoaceaeFAN
14-04-2011, 08:57
Sayın sevim.K, bitkileri kaybetmenin nasıl bir üzüntü verdiğini bilenlerdenim. Tecrübe kazanmak malesef çoğu zaman onları kaybetmekle mümkün oluyor. Yeniden başlamanız ve pes etmemeniz takdire şayan. Hayırlı uğurlu olsun yeni bitkileriniz.
Ayşe Yıldız
14-04-2011, 10:10
Sevim Hanım, hatanızı söylemeden edemeyeceğim (Affınıza sığınarak. Umarım beni yanlış anlamazsınız). Kayıplar çok önce başladı demişsiniz. Bu sitede size yardımcı olabilecek beş on kaktüs kolleksiyoncusu var. Neden kaktüslerinizde bir farklılık olduğu zaman yardım istemediniz. Ya da burda durumlarını yazmadınız belki içinden kurtarabildikleriniz olurdu. Kurtulmasalar dahi bilgi aktarımı olurdu mutlaka.
Üzüntünüzü çok iyi anlayabiliyorum.
Sn AizoaceaeFAN teşekkür ediyorum:) İnsan, kayıplarını gerekli dersleri aldığı zaman kazanç hanesine yazabiliyor. Umarım benimde kayıplarım kazançlarım olur aynı zamanda:)
Ayşe hanım teşekkür ediyorum. Lütfen rahat olun ortada yanlış anlaşılacak birşey yok:) Paylaşmaya gelince eğer bir hastalık olsaydı "şöyle bir değişiklik var neden olmuş olabilir" diye sorardım ama yazdım sebebini sanırım dikkatinizden kaçmış. Eşim bana iyilik olsun diye su vermiş. Su verirken gövdelerini de ıslatmış. Kapalı balkonda serin rahat bir ortamda uykudaydılar. Suya ihtiyaçları yoktu. İçeriye aldım. Bir kısmı toparlandı ama bir kısmını kaybettim. Bu kezde kaloriferli odada gerekli nemi sağlayamadığım için olumsuz etkilendiler.
Ben ilk dersimi bir kenara not aldım. Benim dışımda hiç kimsenin sukulentlerin bakımıyla ilgilenmelerine izin vermeyeceğim;)
Hocam üzüntünüzü bende paylaşıyorum. Geçmiş olsun ve sizin canınız sağolsun. Elbet kayıpların yeri dolacaktır. Hatta yeni yeni yerler gerekecektir. Ama en önemlisi, dediğiniz gibi kayıpların getireceği kazançlar daha önemli olacaktır. Bence de buna odaklanın ;)
Sevgiler...
Efecim teşekkür ediyorum desteğin için:)
Bugün küçücük bir atlas çeliğim oldu:)
Sukulentlerimi kışın az az suladım ben hic sorun yaşamadım. Sadece 3 seferdir arayıp bulup aldıgım kobra kaktüsü yaşatamıyorum . aldıgımda cok seviniyorum öldügünde hayal kırıklıgı :( . gecmiş olsun Sevim hanım . kaktüsle ilgili her konuyu her detayı okuyorum . sanırım bir gün kobrayı yaşata bilecegim ..
"Sukulentlerimi kışın az az suladım ben hic sorun yaşamadım" işte sihirli cümle bu. Bizim aile fertleride tansiyonumu oynatacak vücudumun şeker dengesini bozacak ve her balkona baktığımda ağlamama yol açacak kadar üzüleceğimi düşünebilselerdi değil az su vermek ellerini su kabına değdirmezlerdi sanırım.
Sevgili iris41 fotoğraf eklemediğiniz için yaşatamadığınız kaktüsünüz hakkında birşey söyleyemeyeceğim. Kobra kaktüsü diye baktım ama maalesef bulamadım. Eğer bir fotoğraf eklerseniz arkadaşlarda ben de size yardımcı olmaya çalışırız.
Vildan Sönmez
15-04-2011, 22:43
Sevim Hanımcım, ne kadar üzüldüğünüzü biliyoruz. Ben kaktüslere bu kadar sardırmadığım yıllarda sahip olduğum 3- 5 saksıyı hala unutamıyorum. Şu anda bile o kadar büyük ve gelişmiş kaktüsüm yok. Keşke şimdi yaşasalardı diyorum.
Siz kaktüslerinize aileniz de sizin üzüntünüzü gördükçe size üzülüyordur. Elbirliğiyle yeniden başlarız tasa etmeyin.
Bizim aile fertleride tansiyonumu oynatacak vücudumun şeker dengesini bozacak ve her balkona baktığımda ağlamama yol açacak kadar üzüleceğimi düşünebilselerdi ......
Teşekkür ediyorum Vildan hanımcım sağolun:) Üzüntümü paylaşan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.. Ben mümkün olduğunca bu konuda yazmak istemiyorum artık. Bu sayfaları daha fazla kayıplarla meşgul etmek istemiyorum. Bana söyleyecek sözü olan arkadaşlar özel mesajla iletirler mesajlarını. Ben artık inşallah hem alışveriş yapma imkanım hem de fırsatım olursa "işte yeni güzelim" diye fotoğraf ekleyerek sevincimi yazmak istiyorum. Yoruldum. Sevgiler:)
Sevim hanım . işte bu güzelim bu gün yine aldım bu kobra3 oldu ::D aldıgım yer ısrarla kobra diyor . sevdiginiz kaktüsleri kaybettigimizde icimiz acısada yenisini almak hoş bir duygu ;) .........cristata
Sevgili sevim K. üzüntünüzü anlayabiliyorum bende çok üzüldüm sizin için can yoldaşıydılar ama yinede daha güzellerinin sizin olmasını dilerim saygılar...
Teşekkür ediyorum sevgili Burak Alkan:). Kaybettiklerim isteyerek sahip olduklarımdı. Onları yerine koymak zaman alacak. Daha güzellerini ancak daha sonra düşünebilirim. Sağlık olsun yeterki zamanla herşey olur mu demek lazım bu durumda:)
Sevim Hanım ,
Gidenlerin yeri dolduralamaz ama üzülmeyin bu sizi yıkmasın , yaşanılan herşey bir tecrübedir.Bazı tecübeler çok canımızı yaksada geleceğe umutla bakmanızı engellemesin.Umarım elinize daha güzelleri en nadide olanları geçer.
Sevgili mutama teşekkürler. Bütün kalbimle bu güzel dileğinizi destekliyorum :)
Sevgili Sevim.K arkadaş,sizi aramaktan parmaklarım yoruldu,meğer siz kaktüsçü bir arkadaşımmışsınız.Kaktüslerinize hayran oldum ,sizi belki acıtacak bu sözlerim ama ,söylemeden edemeyeceğim, koyu bordo ve sarı kahverengi benekli olan kaktüsleriniz inşallah onları kurtarmışsınızdır.Keyifle sahifeleri dolaşırken,zayiat verdiğinizi ve çok üzüldüğünüzü okuyunca inanın donup kaldım,kalbim acıdı.üzülmeyin.Benim bahçedeki sukulentlere göz kırptığınızı şimdi daha iyi anlıyorum.Bende üç çeşit var size nekadar isterseniz yollarım.Üzülmeyin arkadaşım canınız sağolsun ,daha güzellerini yetiştirirsiniz ,yeterki içinizdeki aşk ölmesin.Görüşmek üzere sevgiler.
Benim bahçedeki sukulentlere göz kırptığınızı şimdi daha iyi anlıyorum.Bende üç çeşit var size nekadar isterseniz yollarım.Üzülmeyin arkadaşım canınız sağolsun ,daha güzellerini yetiştirirsiniz ,yeterki içinizdeki aşk ölmesin.Görüşmek üzere sevgiler.
:p Sevgili Berrin hanımcım teşekkür ediyorum dikkatiniz, hassasiyetiniz için dervişin fikri neyse zikride odur derler halk arasında. Bitkileri seviyorum sevmesine, çiçekleri. Ama sukulentleri, kaktüsleri bir başka seviyorum o nedenle balkon, bahçe sayfalarını dolaşırken önce onlar dikkatimi çekiyor. Sizin bahçenizde de "bu ne güzellik böyle" diyeceğim onlarca bitki var aslında "onlardan özür diliyorum adlarını anmadığım için :))
Sözünü ettiğiniz kaktüslerim sanırım stapelia türlerinden olanlar. Birde şu isimleri aklımda tutabilsem:o Onlarsa iyiler çok şükür onlara birşey olmadı:)
Dün balkonda ne var ne yoksa elden geçirdim yine. Elimden geldiğince düzene sokmaya çalıştım yana yakıla. Fotoğraflar iyi çıkmadı güzel çekememişim. Benim varlıklarım
Yılbaşı çiçeğimin yaprakları yanmış. Geçen kışta öyle olmuştu baharda düzeldi. Yine düzelir galiba. Olmazsa ciddi bir budama yapmam gerekecek.
AizoaceaeFAN
02-05-2011, 11:16
Sayın sevim.K maşaallah diyeyim, Zamanla pencere önleri dolacaktır inşaallah.
Güle güle büyütün.
Teşekkür ediyorum sn AizoaceaeFAN. Ölenle ölünmüyor, hayat devam ediyor dedik gözyaşlarımızı silip elimizdekilerde teselliyi aramaya başladık:)
Sevim hocam,
Fotoğraflardan görebildiğim kadarıyla yılbaşı kaktüsü (schlumbergera) da sorun var gibi. İki yıl öncesi bendekilerde aynı şekilde kızarmıştı. Toprak altındaki bölümü kontrol ettiğimde köklerde çürüme olduğunu gördüm ve sağlam olan kısımları alarak yeniden diktim. Ancak öyle kurtarabildim.
Bence sizde yılbaşında bir kök kontrolü yapın. Çürüme emaresi olabilir o kızarıklıklar.
Aklıma gelmedi değil ama sıra gelmedi ona. Pazar günü saksı toprak değişimiyle uğraştım. Bu akşam ona da bakarım Süleyman bey. Hatırlatma için teşekkürler:)
PlentyPlant
02-05-2011, 20:47
Yavaş yavaş önce pencere önleriniz, daha sonra da boş bulduğunuz her yer dolacak sanıyorum, Sayın SevimK.
Tekrar aynı üzüntüyü yaşamamanız için, hepimizin dikkati çektiğiniz fotoğraflarda olacak galiba. Kuşku duyulacak herhangi birşey göründüğünde de uyarılar geleceğini sanıyorum. :)
Kayıpsız bir yıl geçirmenizi dilerim.
Teşekkür ediyorum sn PlentyPlant toparlanma sürecine girdim sayıkır. Galiba bir yandan var olanların bakımlarıyla ilgilenirken bir yandanda boşlukları doldurmam gerekecek. Kocaman ve sinir edici bir boşluk var, Dolacak gibi değil
Pencere önündeki varlıklarınız çok güzel sevgili sevim boşluklarda zamanla dolar inşallah...
O köşeyi bende çok seviyorum:)
Nihayet bir kaktüste çiçek yakaladım.;)
Sevgili Sevim.K elde kalan kaktüsleriniz de çok keyifli görünüyorlar.maşallah epey kaktüsünüz sağlam kalmış, üstteki resimdeki kaç yıllık çok hoş görünüyor.Bende gittiğim marketlerde değişik türler bakar oldum.Birde kaktüs vitamini aldım,yararı oluyormu? Görüşmek üzere.Selamlar.
Sevgili berrin hanım mesajınızı hemen yanıtlayamadım mevsim rahatsızlığıyla boğuştum iki üç gündür hastanedeydim bu nedenle foruma girmedim. Elde kalan kaktüslerim orada görülenden daha fazla. Sukulentlerde büyük kayıp yaşadım. Olanlar göze fazla görünebilir tabi o görünenlere bir o kadar daha eklenebilirdi kayıplar olmasaydı sağlık olsun. Zamanla yine eklenmeler olacaktır:)
Doğrusu o çiçeklenen kaktüs kaç yıllık hatırlamıyorum epey zamandır bende. Bir arkadaşım vermişti. En az on yıl olmuştur. Çok daha dolgun olabilirdi saksıda bir kaç arkadaşıma yavrularından vermiştim.
Oy oy ne güzel bu kalanlar içimizi açtı şeneltti maşallah hepsine:)
Benimkiler de bu sene soğuğu yiyince hepsi sırayla çiçeklendi balkonum renklendi.
Sana da geçmiş olsun aynı dert bende de var mevsim gribi mahvoldum. Kendine iyi bak.
Oy oy ne güzel bu kalanlar içimizi açtı şeneltti maşallah hepsine:)
Sevgili MİRBE teşekkürler:) Her ne kadar tümüyle atmamış olsamda üzüntüleri bu güzel cümleler beni neşelendiriyor. O çiçeklenen sukulentlerini görmek isterim merak etmeye başladım artık:)
Mayıs ayı zor geçer dedi doktorum polenler nedeniyle dikkatli olmam gerekiyor. En iyisi maske takmak ama ben arabayla gidip geldiğim için fazla etkilenmiyorum
Sayın sevim.K sayfanızı bir daha dolaştım.Kaybettiklerinizin yanında kalanların güzelliğine
diyecek lafım yok.Hepsi çok güzeller mutlu günlerde çiçeklerini görünüz.
Sn serilaaa teşekkür ediyorum inşallah sağlıklı ve güzel bir yaz geçiririz bitkilerim ve ben. Ölen sukulentlerim ve az miktarda kaktüsüm için ağladığımda var olanları yok saymadım aksine onlarla avundum. Ama bu hem emek verdiğim hem maddi olarak harcama yaptığım ve özenle seçerek aldığım sukulentlerimi kaktüslerimi özlememi onlar için üzülmemi engellemiyor.
Yüzlerce kaktüs sahibi olmak gibi bir düşüncem yok. Koleksiyon için belli türlerde yoğunlaşmakta emek ve para istiyor kaldı ki koleksiyoner olma çabasında da olmadım bu nedenlerle. Sadece ulaşabildiğim kadarına sahip oldum ve onları çok sevdim. Güzellikleri ondandır, sevgiden:)
kaktüssevdası
09-06-2011, 15:14
sevim hanım, sayfanızı baştan sona okuyordum, açık kalan ağzımı kapatıp tamda maşallah negüzel ya diyecektimki; kaktüslerinizi kaybettiğinizi okudum. üzüldüm ve üzüntünüzüde çok iyi anlayabiliyorum aynı şey benimde başımdan geçti. evlendikten sonra annem hepsine kış günü sulamış ( hatta 1 ay annemle konuşmamıştım:)
leş kaktüslerinizin formları özellikle renkleri çok güzel maşallah...
Kayıpları isteğimiz dışında hep yaşayabiliyoruz. Üzüldüğüm doğru ama üzülüp küsmekle olmuyor. Bir süredir ihmal ettim doğru dürüst ilgilenemedim. Onlarda bende toparlanalım. Hele bir çiçeklensinler daha güzel olacaklar.;)
Lava taşı istiyordum ne zamandır. Bugün kargoyla istediğim miktarda lava taşı geldi. Diğer ihtiyaçlarıda temin edeyim. Bazı kaktüslerde saksı değişimi yapmam lazım. Sukulentlerimin bakıma ihtiyacı var.
Sevgi Durul
09-06-2011, 15:35
Sevgili Öğretmenim, lava taşı:confused: Benim sukulentler de birer birer bozuluyorlar.:( Biraz açıklar mısınız? :pSevgiler...
Sevgili Öğretmenim, lava taşı:confused: Benim sukulentler de birer birer bozuluyorlar.:( Biraz açıklar mısınız? :pSevgiler...
Lava taşı kaktüs toprağı hazırlanırken içine konuyor ama o bir zorunluluk değil sevgili SDurul öğretmenim. Ponza daha kolay temin edilebiliyor. Torf, dere kumu, perlit, işlenmiş bulursanız bir parça funda toprağı karışımına bir miktarda lava veya ponza taşı koyuyorsunuz geçirgenliğini arttırmak için. Onların olmayışı sukulentlerin ölme nedeni değil. Daha önce ponzasız karışım hazırlıyordum ben pekala büyüyorlardı. Önemli olan geçirgen bir toprak.
Sukulentlerin bozulma nedeni daha farklıdır. Fotoğraflarını eklersen arkadaşlarda bakar anlamaya çalışırız nedenlerini, sevgiler öğretmenim.:)
Sevgi Durul
09-06-2011, 16:11
Sevim Öğretmenim, bozulma nedenleri, sanırım çok sulamak. Çok sulamadığımı sanıyorum, ama yine de çok suluyorum galiba. Güzelim kalanchoelerden eser kalmadı. Benim çelik verdiğim, komşumun kalanchoelerini bir görseniz, bozuluyorum inanın.
kaktüssevdası
10-06-2011, 00:43
ooof ooof lava taşı, pomza, torf, perlit, dere kumu vs... bende bunların hiçbiri yok kiii :( anacağızımın ağaç köklerinden kazdığı toprak, büyükbaş hayvanlarımızın çürümüş gübreleri,,, benim olan bitenim bu :( ondanmı açamıyoki acaba benim garipler ???
ooof ooof lava taşı, pomza, torf, perlit, dere kumu vs... bende bunların hiçbiri yok kiii :( anacağızımın ağaç köklerinden kazdığı toprak, büyükbaş hayvanlarımızın çürümüş gübreleri,,, benim olan bitenim bu :( ondanmı açamıyoki acaba benim garipler ???
Bende anacağızınızın ağaç köklerinden kazdığı o verimli funda toprağından bulamıyorum;) Ormana gitmem lazım, bir fundalığa. Etrafım dolu ama gidemiyorum istediğimce
Sevim Öğretmenim, bozulma nedenleri, sanırım çok sulamak. Çok sulamadığımı sanıyorum, ama yine de çok suluyorum galiba. Güzelim kalanchoelerden eser kalmadı. Benim çelik verdiğim, komşumun kalanchoelerini bir görseniz, bozuluyorum inanın.
Sevgi öğretmenim bu sabah bende kaktüslerimi kontrol ettim. Hiç ummadığım bir tanesi bozulmuş. Çok üzüldüm. Ben öyle fazla suda vermem üstelik. Havadaki nem etkilemediyse bilemiyeceğim artık.
Dün kargo geldiğinde personelden iki kişi odamdaydı bazı işler için. Kargoyu görünce merak ettiler içinde ne var diye. Açın kutuyu bende göreyim dedim. Açtılar
Merakla üstte sarılı paketleri açmaya başladılar.
Taşları gördüklerinde önce kocaman bir şaşkınlık vardı yüzlerinde görmeliydiniz. Daha sonra gülmeye başladılar bir yandan bunlar ne olacak diye sorarken:D.
Oyuklar istediğim derinlikte değil düzeltmelere ihtiyaçları var. Ama aklım sevgili zenfreenin mini kaya bahçesinde hala. Seminerleri bekliyorum şöyle rahatlamış bir halde düzenleme yapmak için;)
kaktüssevdası
10-06-2011, 13:39
ee kadınlar haklı n'olcak şimdi bunlar :)
Mukavva kutunun içinde istediğim lava taşı var bir paket. Onlar üç minik taş. üzerindeki oyuklar biraz derinleştirilecek. Becerebildiğim kadar şekil vereceğim. Üç küçük kaya bahçesi olacak:p
Taşları gördüklerinde önce kocaman bir şaşkınlık vardı yüzlerinde görmeliydiniz. Daha sonra gülmeye başladılar bir yandan bunlar ne olacak diye sorarken:D.
Oyuklar istediğim derinlikte değil düzeltmelere ihtiyaçları var. Ama aklım sevgili zenfreenin mini kaya bahçesinde hala. Seminerleri bekliyorum şöyle rahatlamış bir halde düzenleme yapmak için;)
Sevim Hanım merakla bekliyorum.:) Çok güzel bir düzenleme göreceğimizi düşünüyorum.
İnşallah sevgili zenfree:) Taşlar istediğimden daha küçük. Minik sukulentler kullanmam gerekiyor. Büyüdükçe doldururlar. Oyuklar biraz derinleştirilecek. İstediğim şekli vermek için maske takıp düzenlemeliyim oyukları toz almamam gerekiyor. O da beni yavaşlatacak ama sonuçta bir çalışmanın ucundan tutmuş olacağım. O da bir başlangıç;)
İki üç tane sepetim var bekliyor. Onlarla bir düzenleme yapmak istiyorum. Sıraya konmuş birkaç iş var. Hamlaşmışım:o
Taşları merakla bekliyoruz. :)
Oğuzhan bende bekliyorum:) Bu hafta karne haftası işler yoğun o nedenle evde ancak zorunlu işlerimle ilgileniyorum ve dinleniyorum. Hala eve getirmedim üç tane küçük taş halbuki. Bazı sukulentlerim okulda. Toparlanması gereken şeyler çok. Yavaş yavaş eve taşıyacağım. Hergün bir küçük parça taş veya saksı.... Eşim isyan etti zaten sakinleşmesi lazım;)
Sayın SevimK iyi günler dilerim.Kaya bahçesine merak saldığınızı görüyorum.Sedumlarla çok güzel oluyor.Fakat minik sedumları bulmak zor.Sizde olduğunu görüyorum.Başarılar dilerim.Sağlıklı ve mutlu günler sizin olsun.Selamlar.
Yener bey teşekkür ediyorum. Doğrusu öyle çeşitli sedumum yok, yerörtücülerim maalesef:( Elimde olan ne varsa bir iki deneme yapmak istedim zamansızlıktan el süremedim henüz.
Acemi çalışmalar güzel olursa daha farklı şeyler denerim artık. Hele kendimde bir görebileyim;)
Soğanı saksılardan birine dikmiştim acaba neredeydi derken minik scillamı buldum
Sukulentlerin olduğu uzun balkon saksımda bu minik toplar dökülüp durdu. Bende almadım. Yavaş yavaş köklenmeye ve yavrulamaya başladı bazıları
Euphorbia milli. Büyük olan kırmızı çiçek açıyor. Sn Ayhan Moran göndermişti. Önde küçük bir tane daha var tek dal çelik gözüne bakıyorum büyüsün diye çok sevgili arkadaşıma sözüm var minikte olsa bir dal versin göndereceğim;)
Kenarda bir çelik daha var onunda rengini bilmiyorum. İnşallah aradığım renklerden biridir. Tepesinde minicik yapraklar çıkacak galiba tutuyor.
Aloeler. En sondaki Vildan hanımın iki minik yavrusu var çoğalmaya niyetlendi nihayet:) İki yanda crassula ovatalar
Bodur kılıç, echinopsis, yılbaşı çiçeği. Echinopsisimde unlu bit olmuştu. Zor temizledim. Zaman zaman yine kontrol ediyorum tekrarlamasın diye. Aşırı yağmurlu dönemde sardı. Nemli havaların etkisi oluyor sanırım unlu bitte.
Arkadaki yılbaşım kışı balkonda geçirirken yaprakları kızarmıştı. Sn karacanın uyarısı üzerine kök kontrolü yaptım çürüme yoktu. Yeniden diktim. Yavaş yavaş yeşile dönüyor yapraklar. Doğrusu bozulsa üzülürdüm oldukça gelişmiş bir bitki çünkü. Küçük saksıdaki yılbaşılar üç dört kök. Çelikten köklendirdiklerim. Onları bu sonbaharda daha büyük saksıya alacağım.
Bugün minicik bir atlasım daha oldu. Okulumuzdan çiçekleri çok sevdiğini bildiğim bir arkadaşıma evdeki sakız ve top sardunyalarımdan götürmüştüm. Kocaman olmuş, köklü ve rek renk çelikleri görünce mutluluğunu görmeliydiniz:).
Ertesi gün okula elinde bir poşetle geldi. Bir iki çeliğin yanında birde pembe çiçekli atlas. Canım benim rengini göreyim diye dökülmüş çiçeğide saksıya koymuş. Saksıyı görünce nasıl gösterdiysem sevincimi oda şaşırdı. Sesimi duymadıklarına şükretim delirmiş bu diyebilirlerdi doğrusu:o:p
Oldum olası mesafeli duruyordum aşılı kaktüslere. Pazara çıktığımda dayanamadım aldım.
Sedumu bulduğunuza çok sevindim. İyi bakın zira çok zarif bir bitki.
Nasıl iyi bakmam Mustafa bey. Hani sütten ağzı yanan yoğurdu üfleyerek yermiş ya bende öyle oldum neredeyse;)
Vildan hanımcığım sedefle birlikte alışveriş yaptığınızda benim içinde alıp gönderdiğiniz sarkıcı yeşllik yanına tradescantia çeliği dikmiştim. Çok güzel büyüdü.
Bunlarda büyütmeye çalıştığım minikler
Vildan Sönmez
01-07-2011, 00:29
Sevim Hanım Bu günlerde foruma sadece söyle bir bakıp, çıkıyorum.
Tradescantianın böyle güzel büyümesine çok sevindim, sizi çok sevmiş anlaşılan.. O alışverişimizden bende sadece kalp kalbe karşı yaşıyor. Diğerleri hep bozuldu.
Vildan hanımcığım sedefle birlikte alışveriş yaptığınızda benim içinde alıp gönderdiğiniz sarkıcı yeşllik yanına tradescantia çeliği dikmiştim. Çok güzel büyüdü.
Daha öncede söylemiştim Vildan hanım ne zaman isterseniz saksı sizin. Aloe nin yavrusula birlikte:)
Euphorbia millim ilk çiçeğini açtı
Çiçek:) Ah birde adını bilebilsem:o
İki üç minik kaktüs ve el emeği minicik bebeğim:p
PlentyPlant
27-07-2011, 09:20
Çiçeğiniz, bildiğim kadarıyla Stapelia Asterias, Sayın Sevim K. Sukulentleriniz çok sağlıklı ve epeyce gelişmiş görünüyorlar. Ellerinize sağlık.
Teşekkür ediyorum sn PlentyPlant:) Elimden geldiğince hem bakmaya hem toparlamaya çalışıyorum. Henüz gidenlerin çok küçük bir kısmını temin edebildim. Ama yenilerde katıldı aramıza. Ayrıca isim içinde teşekkürler,:)
Bütün el emekleriniz harika. Elinize sağlık.
Bu yıl ısrarla çiçeklenmiyor kaktüslerim olsun dedik çiçeklenmedikleri için sevmekten vazgeçmeyiz değil mi;) Bildikleri birşey vardır diyoruz artık. Ya da istedikleri ve henüz bizim çözemediğimiz şeyler:)
Ailemizin yeni üyeleri
umutyolcusu
01-08-2011, 21:27
Hepsini yeni mi aldınız yoksa,ben bir kerede en fazla 3-4 tane alabiliyorum,demekki ağır hasta değilim:D
Güle güle büyütün hepsini.
Evet yeni aldım umutyolcusu:D. Daha üzerlerindeki toprakları tam temizleyemedim zarar görmesinler diye:)
Aslında bende ağır hasta değilim. Sitedeki ağır hastalar düşünüldüğünde;)
Sevgili Sevim hepsi çok güzeller maşallah güle güle büyütün inşallah çiçeklerinide görürüz sevgiler...
Teşekkür ediyorum sevgili Periş:) İnşallah
Satı Uğurtan
02-08-2011, 14:03
Çiçek:) Ah birde adını bilebilsem:o
Sevgili sevim hanım, harika görünüyor adını bilmesenizde:)
Diğer kaktüs ve sukulentlerde oldukça canlı ve yeşil, çok emek verip çok iyi baktığınız belli oluyor, sağlıkla keyfini sürün sevgiler.
:)Teşekkür ediyorum sevgili Satı. Gerçekten büyük emekler var onlarda, inşallah şanssız bir kayıp daha yaşamam
Miniklerde çok şekermiş maşallah...
Sevgi Durul
03-08-2011, 11:42
Minikler güle güle büyüsün, Sevim Öğretmenim.
Miniklerde çok şekermiş maşallah...
Şekerlr değilmi sevgili periş;)
Teşekkür ediyorum sevgili öğretmenim:) Büyüsünler evet, Bizde çiçeklendiklerini görelim:)
mandalinleerik
06-08-2011, 23:10
Kaktüslerinizin her biri birbirinden güzel. Emeğinize sağlık.
Teşekkür ediyorum sevgili mandalinleerik:) Daha güzelleri sizin olsun.
Bir arkadaşımın kırılan Euphorbia millisinden bana kalan köklü ve sadece bir santimetre cıvarındaki minicik çelik nihayet filizlendi. Hemde iki ayrı yerden filiz büyüyecek:p
Çok sevindim, çok mutlu oldum.
mavikartal5
07-08-2011, 21:54
sayın sevim.k
bu akşam size uğramıştım karnımı doyurmak için elimde ekmek ve tuzumla. kaktüslerinize bayıldım, zira kaktüs seven/yetiştiren insandan bir kötülük gelmez diye bir inancım var. ama bahçenizde yiyecek birşeyler bulamadım. domates ve süs biberlerine dahi razıydım oysa.
neyse, belki bir dahaki ziyaretimde yiyecek birşeyler bulmak umuduyla,
saygılar
Vildan Sönmez
07-08-2011, 22:34
Euphorbia millii benim de çok sevdiğim bir çiçek. Ta yeni evliyken çok büyümüş bir saksım vardı. Sonra kaybettim onu. Bir kaç yıl önce diktiğim bir çelik var şimdi. Neredeyse 10 cm, daha fazla da büyümüyor. Şimdi sizinkini merakla izleyeceğim, dilerim sizinki çebuk gelişir birlikte seviniriz.
sayın sevim.k
bu akşam size uğramıştım karnımı doyurmak için elimde ekmek ve tuzumla. kaktüslerinize bayıldım, zira kaktüs seven/yetiştiren insandan bir kötülük gelmez diye bir inancım var. ama bahçenizde yiyecek birşeyler bulamadım. domates ve süs biberlerine dahi razıydım oysa.
neyse, belki bir dahaki ziyaretimde yiyecek birşeyler bulmak umuduyla,
saygılar
Sn mavikartal5, ziyaretiniz için teşekkür ediyorum. Uğradığınız başlık genel balkon ya da bahçe başlığı değil. Kaktüs ve sukulentler. O nedenle burada süs biberi bile bulamamış olmanız çok normal.
Siz yine kaktüs yetiştiren insandan zarar gelmeyeceği inancınızı sürdürün ama kaktüs bahçesinde de domates aramayın, saygılar:)
Vildan hanımcım yetişkin Euphorbia millim var, kırmızı çiçekli:) Bu farklı bir renk. İnşallah çabuk büyür birlikte seviniriz. Euphorbia Milli benim çok sevdiğim bir bitki. Her renk çiçeklilerden büyütmek isterdim:) Beyaz, sarı ve pembe çiçekli Euphorbia Milli bulursam çok mutlu olacağım:)
Sayın Hocam. Yeni miliiniz kendini kurtarmış. Güneşe koyun iyice serpilsin.
Güle güle büyütün..
Sevgili Sevim milliler çok güzel çiçekler inşallah büyümesini çiçeklerinide görürüz sevgiler...
Sevgili periş Euphorbia milliyi seviyorum. Bende merakla minik bitkilerin çiçeklenmesini bekliyorum farklı renklerde çiçek açsın diye. Etrafımızda seralar var ama ne yazık ki yalnız gidemiyorum. Her zaman aile fertleri benim isteklerime yanıt veremiyorlar. Birilerine bağımlı olmak çok rahatsız edici olabiliyor bazan. O yüzden birçok isteğimi yerine getiremiyorum. Ancak genel alışverişler için AVM lere gittiğimizde bakabiliyorum veya uygun olup ailece çıktığımızda hemen bir sera önünde konaklıyabiliyorum.
Bir tane iki tane derken okulda yirmi saksı olmuşlar kaktüs ve sukulentler. Kaktüslerimi okul müdürü arkadaşımızın hepsini götürme karşı çıkışlarına rağmen eve getirdim. :) Getirmesem el koyulabilirdi;)
Bugünde minik minik sukulent saksılarım var. Onları eve getireceğim:)
günebakan
20-08-2011, 16:26
Maşallah ne kadar çok tomurcuğu var çok güzel Sevim hanım:)
Sevgili Sevim maşallah çiçek tomurcuğu çok kibar görünüyor çiçekleri ellerinize sağlık sevgiler...
Çok güzel açmış.Benimkide açtı müthiş bir koku yayıyor. :(
Ben niye koku almadım. Stapelia grandiflora kokuyor evet ama bunda koku almadım ben.
Günebakancım, sevgili periş teşekkür ediyorum. Bu yıl az çiçek gördül o nedenle minik bir tomurcuk bile çok değerli bizim için:)
Vildan Sönmez
22-08-2011, 20:47
Sürüyle tomurcuk var Sevim Hanım, dilerim hepsi de çiçek açar, gözünüz aydın...
Günebakancım, sevgili periş teşekkür ediyorum. Bu yıl az çiçek gördül o nedenle minik bir tomurcuk bile çok değerli bizim için:)
Çok güzel bir tür. Çiçekleri de öyle. Sevim Hanım, maşallah çok tomurcuk var. Uzun süre sizi mutlu edeceğe benziyor.
Maşallah hocam. Çok güzel bir çiçeği var. Bir de tüm tomurcuklar açınca görmek lazım. Ne güzel bir görüntüsü olur kimbilir ;)
Sürüyle tomurcuk var Sevim Hanım, dilerim hepsi de çiçek açar, gözünüz aydın...
Çok güzel bir tür. Çiçekleri de öyle. Sevim Hanım, maşallah çok tomurcuk var. Uzun süre sizi mutlu edeceğe benziyor.
Maşallah hocam. Çok güzel bir çiçeği var. Bir de tüm tomurcuklar açınca görmek lazım. Ne güzel bir görüntüsü olur kimbilir ;)
Vildan hanımcım, sevgili zenfree, efecim sormayın mutluluğumu. Her gün bir posta tomurcuklara bakıyorum. Bu yıl çiçeklenme az diyordum tomurcuklar teselli oldu:)
Kaktüsümde çiçek tomurcuğu yakaladım. Ne kadar takibettiysemde tam açılmış halini fotoğraflayamadım. Bu kadarla idare edeyim artık;):p
"Bir çiçek gördüm sanki :))" dedim sukulentlere bakarken. Yanılmamışım;)
Sevgili Sevim ögretmenim mükemmel görünüyor hepsi ellerinize sağlık sevgiler...
Hocam, sabrın sonu güzellikleri görmekmiş. İşte açtılar ve sizi mutlu ettiler.
Güzelliklerini doya doya seyredin artık.
Sevgili Periş teşekkür ediyorum. Çocuk gibi seviniyor insan geliştiklerini gördükçe:))
Sevgi Durul
07-09-2011, 11:04
Sevim öğretmenim, açan stapelia değil mi? Çok güzel rengi. Bendeki de açacaktı, ama olmadı. Keyifli seyirler...
Evet stapelialardan ama tam adını bilemiyorum ustalar bilir. Ben çiçeklerine seviniyorum;)
Stapelia grandiflora da üç çiçek gördüm:) Açmaya hazır ikide tomurcuk:)
Bu günün sürprizleri
Sevim hanım gözünüz aydın stapelia grandiflora'nın çiçeklerini en nihayet yakalamışsınız.
MaşaAllah çok güzeller.
PlentyPlant
13-09-2011, 20:53
Açan tüm güzel çiçekleriniz için kutlarım Sayın SevimK. Paylaştığınız sevincinize ortak olmak güzel.
Hocam, sabrın sonu güzellikleri görmekmiş.
Ne demezsiniz Mustafa bey çocuklar gibi sevinip mutlu oluyor insan:p
Sevgili periş, sn serilaaa teşekkürler. Çok güzel sevinçler bunlar;) Stapelia grandifloranın çiçeklerini yalalıyorum her yıl çünkü çok çiçekleniyorlar. Fotoğrafladığımın dışında dört beş tomurcuk daha vardı.
Ben caralluma hesperidumun tüm tomurcukları dökülmeden çiçeklensin isterdim. Olağanüstü güzel bir görüntü olurdu;)
Açan tüm güzel çiçekleriniz için kutlarım Sayın SevimK. Paylaştığınız sevincinize ortak olmak güzel.
Teşekkür ediyorum sn PlentyPlant:) Stapeliadslarınızda dahil olmak üzere sukulentlerinizle, kaktüslerinizle yarışamam ama minik mutluluklar yaşıyorum işte:)
AizoaceaeFAN
01-10-2011, 12:59
Sayın Sevim.K, stapelianız bayağı koyu renkli çiçeğiyle çok güzel görünüyor. Bende de bir kaç türü var ama bu koyulukta bir çiçek açmamışlardı. Kokusu da olmasaydı keşke. Elinize sağlık.
Teşekkür ediyorum sn AizoaceaeFAN, sizden övgü almak sukulentlerim adına güzel bir olay:))
İlginçtir bu yıl kaç çiçek açtı öyle ağır koku almadım sıcağa rağmen.
Rengi koyu evet, bordo gibi. Bende fotoğraflarda kırmızı çiçek görüyorum merak ediyorum bende de olsa diye. Çiçeklenmeyenlerde denk gelirse mutlu olacağım:)
Stapelia grandiflora da üç çiçek gördüm:) Açmaya hazır ikide tomurcuk:)
Bu günün sürprizleri
Çok güzelmiş, çok beğendim. ;)
Bende çok beğendim lirim:)) Kocaman kocaman çiçekler açtı:) Göndereyim sana istersen..
Opuntiaları bir saksıda topladım.
Hadi başlamışken diyerek bazı sukulentleride bir saksıda topladım
Sevim hanım hayırlı günler.Opuntiaların ve sukulentlerin fotoğrafları nerede,bir görseydik kopya çekmek güzel olurdu.Selamlar
Selehattin 67
24-10-2011, 11:33
Sevim hanım gerçekten güzel çalışmalar fotoğraflarda güzel çıkmış
Hepside çok güzeller maşallah öğretmenim..
Bir ara bana da gelsen hem kahve içsek hem saksıları halletsek olmamı:))
Sevim hanım hayırlı günler.Opuntiaların ve sukulentlerin fotoğrafları nerede,bir görseydik kopya çekmek güzel olurdu.Selamlar
Yener bey sormayın. Akşam bir hevesle mesajları yazdım fotoğrafları yükledim. Geri dönüp kontrol ettim fotoğraflar yok. Düzenleyeyim yeniden dedim bilgisayarım hata verdi, kaldı:o
Düzeltim;)
Yener bey öyle özel düzenlemeler değil. Eşim balkon biraz ferahlasın yakınmalarına başlayınca saksı sayısını azaltayım dedim. Yaptığım aynı veya yakın türleri elden geldiğince uzun balkon saksılarında toparlamaya çalışmak:)
Hepside çok güzeller maşallah ellerinize sağlık Sevgiler...
Aman yarabbi,bu ne çeşit,maşallah.
Sevim hanım,sayfanızı yenı görüyorum.Sadece üyelerin bahçeleri kısmını ziyaret ettiğim için kusuruma bakmayın.İlk sayfadan itibaren inceledim kaktüs ve sukulentleri.çiçekleri çok güzel yapay gibi duruyor.Ellerinize sağlık
Sevgiler.....
Sevim hanım iyi akşamlar,sayfanızı görünce ilkten bende şaşırdım,acaba başka yere mi yazdım diye düşündüm.Çook güzel olmuş uzun saksılarda bilhassa sukulentler daha azametli görünüyorlar.
Ellerinize sağlık.Benimkileri küçük saksılarda raflara yerleştirmekle uğraşıyorum.Sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.
Sevgili Selehattin 67 teşekkür ediyorum. Aslında daha iyi çalışmaları hakediyorlar kaktüs ve sukulentlerim;)
MİRBEcim teşekkür ediyorum. Niye gelmeyeyim benim gelmemle mutlu olacaksa sukulentlerin. Benim yaptığım bir parça balkona nefes aldırmaya çalışmak.;)
Sevgili hanndan ne demek kusura bakmak. Olur mu öyle şey:)) Ustalarımızla kıyaslanmayacak sayıda ve güzellikteler benim miniklerim. Beni mutlu ediyorlar zaman zaman çiçeklenerek. Bazan küsüp ölebiliyorlar o zamanda çok üzülüyorum böylece anlaşıp gidiyoruz:)
Yener bey bu kez güzellik arka planda kaldı doğrusu. Gelecek sukulentler var. Kış bastırmadan küçük saksılarından almam gereken kaktüsler var. Boş balkon saksılarım vardı bir kaç tane haftasonları fırsat buldukça onları bir araya toplayıp saksı kalabalığını azaltacağım kış çıkıncaya kadar.
İşin estetik boyutunu yaza düşünebileceğim ancak. Çünkü yaza kadar kendime ve bitkilerime ayıracak çok az zamanım olacak. İnşallah sağlık içinde bu zamanları geçirebilirim:)
Satı Uğurtan
25-10-2011, 22:55
Sevgili sevim hanım, eline koluna sağlık kaktüslerine hayran kaldım, çok güzel çiçek açmışlar, benimkilerdede tomurcuk var umarım düşmeden açar, sevgiler saygılar.
Selehattin 67
26-10-2011, 11:09
Sevim hanım yapacağınız çalışmalarında güzel olacağını şimdiden biliyorum bu arada kendinizede zaman ayırın sağlık çok önemli
Sevgili sevim.K,kaktüslerinizi çok iyi gördüm, helede o bordo ve mavi çiçek açanlar...İlk defa böyle değişik çiçek açanı görüyorum...Benim yazlıkta aldıklarım açtılar ,fakat şimdi onları İst. getirmeyi düşünüyorum..Herhalde bahçede kalamazlar değilmi.??..Bakımını pek bilmediğim için inşallah seneye sağ çıkarlar diyorum:)) Selamlar sevgiler:)
Berrin hanım merhaba; bordo çiçek açan stapelia ama maviyi bilemedim:o
Benim bitkilerim kapalı balkonda duruyor içeri almıyorum. Balkon çift cam. Bozulmadan kışı geçiriyorlar tabi başkası müdahale etmezse.
Kaktüsler kışa dayanıklı oluyorlar genellikle. Ama don yememesine dikkat etmek lazım san ırım. Sukulentlerin bir kısmı soğuğa dayanıklı. Bir kısmı dayanıksız. Bakmak lazım soğuğa dayanıklılık derecelerine..
Seraliliput çok güzel tablolar hazırlamış bilgilendirme maksatlı. Hem sitesinde hem facede takibetme imkanı var.
Hepsi birbirinden güzel. Döktürmüşsünüz. :)
Ne zamandır ihmal etmişim sayfamı:o Daha fazla üzmeyelim değil mi;)
Sayın Sevim öğretmenim beni mahvettiniz echeverialar bu kadar güzel olabilirler mi ? Harika,fotoğraflar için teşekkürler.
491 e bayıldım ayılmam için tez vakitte bulmam lazım:))
MİRBE' cim o henüz çok küçük. Benimde çok hoşuma gitti. Ben yetiştiririm dersen alttan küçük bir yaprak senin için koparır gönderirim. Ben yapraktan çoğaltmada başarısız oldum çünkü kendim yetiştiremem. Yok çok acele edersen onu seraliliputtan aldım. Kaynak orası yani;)
Sevgili Nilgün Doğan teşekkür ediyorum. Çok güzeller. Çok sevdim bende inşallah sağlıkla büyütüp çoğaltabilirim:)
Sevimcim ben daha yeni sipariş verdim Sera liliputtan ama bu üretimde görünüyordu sen yinede kenara koy bir yaprak..
Sitesinde kaç no?
Evet üretimde görünüyor. Echeveria sunumlarında KOD: 026
Yerine alışsın bir yaprak koyarım kenara:p
fikreteren
30-11-2011, 20:57
Sayın Sevim K.kaktüslerinizi baştan sona kadar gezdim..Çok güzelller görmediğim kaktüsleri gördüm.Ellerinize sağlık .Tekrar geçmiş olsun Allah iyilik ve şifa versin.
Sayın Sevim K.kaktüslerinizi baştan sona kadar gezdim..Çok güzelller görmediğim kaktüsleri gördüm.Ellerinize sağlık .Tekrar geçmiş olsun Allah iyilik ve şifa versin.
Fikret bey teşekkür ediyorum. Kaktüsleri ve sukulentleri seviyorum. Kaprisli değiller o nedenle daha rahat bakabiliyorum ve beni mutlu ediyorlar.
Sağlık konusunda iyi dileklerinizi paylaşıyorum. Sağlık hepimiz için çok önemli. Şifa dilekleriniz hepimiz için olsun:))
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.