PDA

View Full Version : Kaolin (Kaolen) Kili

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6

soilless
01-05-2012, 21:54
Sn. Soilless,

Gerçi Sn. bahcedenn kastedileni anlayıp izah etmiş ama sanırım ben doğru anlatamadım. Yurdumuzda OMRI benzeri bir liste yok. Genellikle mahsullerin organik olup olmadığı ile ilgili setifika veren kuruluşlar var. Ancak bu organik mahsüllerin üretiminde kullanılan KAOKIL benzeri malzemelere uygunluk sertifikası vermiyorlar. Doğrusu da bu sertifikanın üretim esnasında denetlenerek alınması.
Bu nedenle üretici firmamız bu konuda çalışmalarını sürdürüyor.

Ürünün kimyasal ve ağır metal içermediğine ait raporlar doğal olarak mevcut. Sadece tane dağılımı farklı olan aynı yapıda bir kaolin ürünümüz yıllardır kozmetik sektöründe kullanılmaktadır. Sanırım bu bile organik tarıma uygunluk için yeterli kıstastır.

Saygılar,

Sn Sabry, tescil ve belgelendirme devam etmektedir demişsiniz? kastedilen değil devam eden tescil ve belgelendirme nedir?

Sabry
02-05-2012, 12:35
Sn Sabry, tescil ve belgelendirme devam etmektedir demişsiniz? kastedilen değil devam eden tescil ve belgelendirme nedir?

Organik tarımda kullanıma uygunluk sertifikası için başvuruları yapılmış işlemler devam etmektedir.

yalıçapkını
04-05-2012, 13:49
Geçen yıl 25 kg mı 35 tl idi sayın pria.

savagegarden
04-05-2012, 20:00
bugun bır seramık fabrıkasından kaolin kili getirdi bir arkadaşım.un gibi,ancak boyutunu bılemıyoruz.nasıl ogrenebilirim ve bu kullanılabılırmı?

Halil Önen
04-05-2012, 23:25
bugun bır seramık fabrıkasından kaolin kili getirdi bir arkadaşım.un gibi,ancak boyutunu bılemıyoruz.nasıl ogrenebilirim ve bu kullanılabılırmı?

Hayır kullanmamak gerek. Organik tarımda kullanıma uygun olursa daha iyi olur...

savagegarden
05-05-2012, 07:56
içerikleri açısından mı diyorsunuz yoksa partikül buyukluğu açısından mı?ne guzel bir an sevinmiştim ama:((((

Çamtepe
05-05-2012, 08:56
Bu başlığı baştan sona okumak çok zor, biliyorum ama parçacık büyüklüğü belli bir rakamın üzerindeki kaolin uygulamasının güneş ışınlarını yeterince içeri almaması ve fotosentezi teşvik etme yerine engellemesi gibi durumlar olduğunu görebilirsiniz.

Bunun dışında seramik fabrikasının kullandığı kaolinin kalsine olup olmaması da önemli bir kıstas.

Başlıkta tüm bilgiler, tartışmalar mevcut.

savagegarden
05-05-2012, 22:08
teşekkur ederim..

savagegarden
06-05-2012, 21:27
meyvelitepenın yazılarında bır yerde :::Kaolin ilk kez 1930 yılında tarımda denenmiş. Ancak o günün teknolojisi imkan vermediği için seramik sınıfı kaolin kullanılmış. Bu denemeler bitkilerde “fitotoksite” yarattığı, nisbeten büyük parçacıklar arasında zararlılar rahatlıkla manevra yapabildiği için başarılı olmamış...dıye bır not var,seramik kaolinin yarar değil dahada zararlı oldugu ortaya çıktığı anlaşılmış..

bahcedenn
06-05-2012, 21:59
Kaolin Kili + Halil Abi'nin Gülleci Bulamacı + EM + Emek Gübre

Nasıl bir ilaçlama olur? Aynı anda hepsini kullanabilir miyim? Birbirini etkileyen ya da tesirini azaltan bir karışım olur mu?

Saygılarımla...

Halil Önen
06-05-2012, 22:57
Kaolin Kili + Halil Abi'nin Gülleci Bulamacı + EM + Emek Gübre

Nasıl bir ilaçlama olur? Aynı anda hepsini kullanabilir miyim? Birbirini etkileyen ya da tesirini azaltan bir karışım olur mu?

Saygılarımla...

Valla EM hariç ben kullandım. Zarını görmedim.

Ama kaoline yapıştırıcısı dışanda bir şey_ özellikle par ışıklarını etkileyen_ karıştırılmaması taraftarıyım. Etkiliyor mu bilemem... Böyle bir şey tecrübe edilmiş mi biliyorum.

Ama kaolini, güneş ışıklarını yakıcı etkisini azaltmak için tek başına kullanılması daha iyi olur görüşündeyim...

malina
07-05-2012, 17:06
Yeni bir üye olsam ve bunca tartışma arasında kaolini nasıl kullanacağıma dair bilgi arasam eminim kafam çok karışırdı ve bir ihtimal vazgeçerdim :)

Tartışma faslı için burası kullanmaya devam edilebilir ama kaolinle ilgili toparlanmış ve kabul görmüş bilgilerin ayrı bir başlıkta yazılması (buradaki bazı mesajların kopyalanıp yapıştırılması) iyi olacak diye düşünüyorum.

Ne dersiniz?

demiştim...
Meyvelitepe o zamandan bu yana ancak bitirdi... Teşekkürler :)

Kaolin, Özellikleri, Faydaları ve Kullanımı (Parçacık Film Teknolojisi (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm)

Zeytinlibahçe
07-05-2012, 18:03
Derli toplu, bilgiye kolay ulaşılabilir, bir çok sorunun cevabına ışık tutabilecek güzel bir çalışma olmuş, sn Meyvelitepe yi kutluyorum.

Ellerine sağlık.

Odeh
07-05-2012, 20:33
...sonunda!

Sayın Meyvelitepe'nin çok önemli bir çalışmaya imza attığına inanıyorum. Kutlarım...

Halil Önen
08-05-2012, 00:31
Okudum, beğendim. Güzel çalişma olmuş...

Emeğinize sağlık Sn. Meyveli Tepe

Teşekkürler...

Çamtepe
08-05-2012, 02:43
Evet, tescillendi, Sn. Meyveli Tepe bu dünyadan değil :)

Teşekkürler, elinize sağlık..

yalıçapkını
08-05-2012, 12:44
... sözün bittiği yer.Mutlu son.
Bize çok şey öğrettin Sn. Meyvelitepe.Sonsuz teşekkürler.

denizakvaryumu
09-05-2012, 18:15
Sn.Meyvelitepe

Bu karışım beklenen formül mü?

organik sertifikalı, kükürt içerikli bir fungusitin markası nedir?

lime-sülfür (gülleci bulamacı) nın oranı 2 birim kükürt 1 birim sönmemiş kireç 10 birim su mu?

akışkan kontrolünü sağlayacak malzeme nedir?

pria
09-05-2012, 20:01
Kaolini sırt tulumbasıyla atmak biraz mümkün değil gibime geliyor..
Deneyimi olan var mı acaba?

MeyveliTepe
09-05-2012, 21:36

Atılabilir. Sırt tulumbasıya herhangi bir şey atıyorsanız kaolin de atabilirsiniz. Yalnız iyi kaplama yapabilmek için belki biraz özen göstermek gerekir.

Sebzelere genelde hep şarjlı bir sırt tulumbasıya atıyorum.

MeyveliTepe
09-05-2012, 21:45
Sn.Meyvelitepe

Bu karışım beklenen formül mü?

organik sertifikalı, kükürt içerikli bir fungusitin markası nedir?

lime-sülfür (gülleci bulamacı) nın oranı 2 birim kükürt 1 birim sönmemiş kireç 10 birim su mu?

akışkan kontrolünü sağlayacak malzeme nedir?

Sn.Denizakvaryumu, "beklenen" olup olmadığını bilmiyorum ama uygulama yazısında geçen akışkan kontrollü dediğim solusyon tipi uzun süre kalıcılık sağlayan ve tam, kesintisiz, istediğiniz kalınlıkta film oluşturan bir yöntemdir. Her zaman değil ama o tip bir ihtiyaç olduğunda kullanılabilir. Bunun için gereken malzemeyi kişisel olarak temin etmek şimdilik herkes için pek pratik değil. Bir kaç gün içinde temin edilebilir şekilde elde edilmesini sağlayabileceğimi umuyorum.

Konu o olmadığı için organik sertifikalı fungusit markası vermeyeyim isterseniz. Bahçemde ihtiyaç olduğunu düşündüğüm ve kaolin uygulamasında bir örnek teşkil edebileceği için bahsettim.

Lime-Sülfür/Gülleci bulamacını belirttiğiniz ölçülerle yapabilirsiniz. Halil bey bir kaç kere detaylı olarak tarif edip resimledi diye hatırlıyorum. Yanlız ben posa kısmını tam süzdürdüm, sadece vişne suyu rengindeki sıvıyı kullandım. Posa kısmını ayrıca kullanıyorum.

athena -asena
09-05-2012, 22:31

Sayın pria ; Ben dün 4 depo sırt tulumbasıyla fındık bahçesine attım.

60 lt tanka
80 gr etidot 67
1 lt gülleci bulamacı
1,5 kg sun shader'i karıştırıp attım tıkanma olmadı tankın dibi de tertemizdi.

Müjgan Yılmaz
09-05-2012, 22:33
Sayın MeyveliTepe,
Öncelikle bilgilendirici açıklamalarınız için çok teşekkür ederim.
Kaolini geçen yıl yalnız başına kullanmıştım,meyveler de çok farklı bir deneyim elde edemedim ama Asmalar da sorun yaşamadım,domatesi bölgemiz de ( yaprakta yanmayla başlıyor)mantari bir hastalık olan halk dilinde balsara dedikleri hastalıktan kurtardım.
kaolinin bitkilere faydası olduğuna inanıyorum.
Bu yıl Halil Bey in Gülleci bulamacını kariştırarak kullanacağım.
Bir konu da yardımcı olabilirmisiniz,akışkan kontrollü solüsyon dediğiniz yapıştırıcı özellik sağlıyan madde mi? Böyle bir maddeye ihtiyacım var piyasadaki hangi ürünü önerirsiniz?
Teşekkür ederim.

tufan
25-05-2012, 07:46
Sn.Denizakvaryumu, "beklenen" olup olmadığını bilmiyorum ama uygulama yazısında geçen akışkan kontrollü dediğim solusyon tipi uzun süre kalıcılık sağlayan ve tam, kesintisiz, istediğiniz kalınlıkta film oluşturan bir yöntemdir. Her zaman değil ama o tip bir ihtiyaç olduğunda kullanılabilir. Bunun için gereken malzemeyi kişisel olarak temin etmek şimdilik herkes için pek pratik değil. Bir kaç gün içinde temin edilebilir şekilde elde edilmesini sağlayabileceğimi umuyorum.

Sn. Meyvelitepe; ''beklenen'' derken Sn. Denizakvaryumu tam da doğru kelimeyi kullanmış bence. Şahsen, geçen Ağustos ayından beri bekliyorum. Geçen sene zeytinde, çiçek sonrası kullandığım kaolin+delfin+yayıcı yapıştırıcı formülü ile büyük başarı sağlamıştım sayenizde. Akışkan kontrollü ile kullanım sayısında azalma olacak diye düşünüyorum, çünki sağlam yağmurlarda kaolinin neredeyse tamamı yıkanıyordu. Bu sene de çiçek başladı başlayacak, gene çiçek sonrasına kalacağım gibi.. Demek istediğim neredeyse bir yıldır formülü ( tamamını ) bekliyorum :)...Saygılar...

MeyveliTepe
25-05-2012, 08:41
Gerek yukarıdaki mesajlarda gerek özel mesaj ve/veya e-mail ile ya da blogda yorumlarla sorulan sorulara bir yanıt olarak;

Kaolin uygulamalarında, ihtiyaç olan durumlarda suspansiyonda akışkanlık kontrolü sağlamak maksadıyla yapısal değişiklik yapmak konusunda öncelikle bu mesajın (http://www.agaclar.net/forum/955299-post28.htm) "Akışkanlık kontrolü ve suspansiyon yapısını değiştirme" bölümünün okunup çok iyi anlaşılmasını öneririm.

Söz konusu akışkanlık kontrolü herhangi bir kaolin markasına bağımlı değildir. M97 formülasyonu ve asgari de olsa kalitesine sahip tüm malzemelerle kullanılabilir.

Suspansiyonun yapısını değiştiren katkı maddeleri piyasada büyük ambalajlarda bulunabilmekte, bu yüzden de söz gelimi 100 dekarın üstünde bir arazinin tümünde kaolin uygulaması yapılmayacak ise bu malzemelerin temini çok pahalıya geliyor.

Malzemeleri herkesin bireysel olarak temin edip karışım hazırlayabilme olanağının bu sebepten kısıtlı olması beni tam formülasyon ilan etmekten alıkoyuyor. Çünkü, bireylerin kolayca elde edemeyecekleri bir formülasyonu bunu yapabilecek durumda olanların insafına terketmiş olurdum.

Bu sebeple bu malzemelerin uygun birileri tarafından temin edilip, standart bir suspansiyon miktarına göre (söz gelimi 100 litre) tartılıp karışımı sağlandıktan sonra ihtiyaç sahiplerine dağıtılması gerekir.

Malzemeyi topluca temin edip dağıtacak kişi(leri) bulma ve en azından başlangıç için iyi kötü organize edebilmek için bu zamana kadar bekledik.

Mantıken kaolin sağlayan firmaların bu malzemenin hazırlanması ve dağıtılmasını da üstlenebileceğini düşüdüm. Şu ana kadar AT-80 ve Kaokil markalarını sağlayan AVS Mineral'den ve Sunguard markasını sağlayan Orfe Teknik'ten rica ettim.

İçerik korunması ve malzeme + işçilik maliyeti dışında bu malzemelerden kâr edilmemesi şartlarıyla bu külfeti AVS Mineral kabul etti. Orfe Teknik henüz yanıt vermedi.

En az bir firmanın bu malzemenin hazırlanması ve dağıtımını kabul etmiş olması yeterli. Zaman içinde, istedikleri takdirde öncelike bu yazımda adı geçen ürünleri (http://blog.meyvelitepe.org/2011/12/02/04-01-20-parcacik-film-teknolojisi-piyasada-bulunabilir-malzemeler/) ithal edip doğrudan dağıtımını yapan firmalara şayet isterlerse aynı şartlarla (içerik koruma, kârsız satış) gereken knowhow'ı verebilirim.

AVS Mineral'e en son sorduğumda malzemeleri bu hafta itibarıyle temin etmiş olacaklarını, önümüzdeki hafta ortasından itibaren isteyenlere gönderebileceklerini söylediler. Hazırlığı 100 litrelik suspansiyon için yapacaklar.

100 dekar veya daha fazla arazinin tamamında kaolin uygulayacak ve akışkan kontrollü olmasını isteyenler varsa direk bana yazabilirler. Onların gereken malzemeleri kendilerinin temin etmesi daha pratik olabilir.

MeyveliTepe
02-06-2012, 20:38
Akışkan Kontrol katkı maddesinin hazırlanıp maliyetine isteyene dağıtılması konusunda Orfe Teknik yanıt verdi. Müşterisinin kafasını karıştırır gerekçesiyle yapamayacağını belirtti.

Avs Mineral malzemeyi dağıtmaya başladı. Hazırlanan paketler 100 litre suspansion için ve toplam 200gr kuru malzeme içeriyor.

Akışkan kontrollü suspansiyon hazırlamaya karar verdiniz ise ayrıca herhangi bir yayıcı yapıştırıcı kullanmamalısınız. Yayıcı yapıştırıcılar malzemenin etkisini azaltırlar.

Bu malzeme, sadece kaolinin yaprak ve meyveler üzerinde film oluşturabilmesi ve filmin kalıcılığının arttırılması içindir. Başka amaçlar için kullanılmamalıdır.

Bundan alıp sırt pompası gibi daha az hacimli bir uygulamada kullanmak isteyenler için bir kaç not;

Malzeme bir karışımdır. Her ne kadar karıştırılarak hazırlanmışsa da karışımın homejen olmama ihtimaline karşı kuru olarak siz de iyice karıştırın.

Söz gelimi:
- 17 litrelik sırt pompası için 34 gr,
- 25 litrelik sırt pompası için 50 gr,
tartıp kullanmalısınız. Oranlar önemlidir. Bu malzemenin daha çok su ile kullanması etkisini azaltır. Daha az suyla kullanılması ise suspansiyonu kullanılamaz duruma getirebilir.

Suspansiyonu hazırlarken kaolini suda iyice disperse ettikten (karıştırdıktan) sonra malzemeyi azar azar ekleyip 25 dakika boyunca yavaş ama sürekli karıştırmak gerekir. Ancak bu sürenin sonunda suspansiyon yapısı ve özellikleri beklendiği şekilde değişir.

Suspansiyona başka maddeler (gübre, ilaç vb.) ekleyecekseniz, kaolinden sonra fakat akışkan kontrol katkı maddesinden önce ekleyip iyice karıştırmalısınız. Bu katkı maddesi en son suspansiyona eklenmelidir.

Başka sorunuz olursa memnuniyetle yanıtlamaya çalışırım.

SZT
05-06-2012, 11:15
Sayın Meyvelitepe, öncelikle bu maddenin kullanıma sunulması konusunda sizin ve AVS Mineralin çabalarını takdirle karşılıyor ve teşekkür ediyorum. Bu karışımın saklanma koşulları nedir? Süresi var mıdır? Ben sipariş verdim kullanacağım ama ne kullandığımı nasıl bileceğim, biraz detay verecek misiniz?

MeyveliTepe
05-06-2012, 11:50
Sayın Meyvelitepe, öncelikle bu maddenin kullanıma sunulması konusunda sizin ve AVS Mineralin çabalarını takdirle karşılıyor ve teşekkür ediyorum. Bu karışımın saklanma koşulları nedir? Süresi var mıdır? Ben sipariş verdim kullanacağım ama ne kullandığımı nasıl bileceğim, biraz detay verecek misiniz?

Kuru, direk güneş almayan ve nem almayacak bir ortamda istediğiniz kadar saklanabilir.

idris şenol
18-06-2012, 20:50
sayın meyvelitepe elinize sağlık güzel hazırlamışınız
kaolinkili siperişini bu gün verdik
sizin yayıcı yapıştırıcınızı ilk defa denicem hayırlı olur inşallah

idris şenol
18-06-2012, 21:01
sayın meyvelitepenin bukadar samimi çalışması olmasa belkide uzun zaman kaolinkili ne soğuk bakacaktım
bugün kaolin kili ve meyvelitepenin bahsettiği yapıştırıcı maddeyi sipariş ettik
ceviz ve bahçede çalışmalarımız olacak inşallah iyi olur temenisiyle

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,
GULLECI BULAMACI NASIL YAPILIR..
3 Kg Toz kukurt
1,5 Kg sonmemis kirec
10 Lt su
Kukurt,kirec ve su buyuk bir tenekeye konur(ben peynir tenekesi kullandim)ve karistirilir,bu karisimi disarda kurdugumuz ates ustune koyarak kaynatalim,ve karistiralim,(karisimin tasmamasi icin atesimize dikkat edelim) kaynadikca kopurdemeye baslayacaktir,tahminen 1 veya 1,5 saat sonra uzerinde bir film tabakasi olusunca,indirip sogumaya aliyoruz, soguma olusunca,ustte kirmizi,bordo renginde bir sivi elde ediyoruz,tortuda altta kaliyor,bu bu karisimdan yaklasik 9 litre sivi elde ediyoruz,bu siviyi plastik petlere aktariyoruz,tortuyuda plastik bir kaba koymamiz gerekiyor,( tenekeyi delebiliyor,) elde ettigimiz siviyi,yaz kis demeden agac govde ve yapraklarina atabilir,damlamadanda topraga verebiliriz.100 lt suya 1 lt elde ettigimiz siviyi katabiliriz (ben 100 lt 2 lt denedim olumlu oldu,****** tercihe kalmis)

GULLECI BULAMACI;

inteksisit'tir Yani bocek vb oldurucudur.
Akarisit'tir Yani orumcek vb oldurucudur.
Fungisit'tir yani fundal mantar oldurucudur. Bu karisim DOMATES kulleme ve bakteriyel yaniklik,yaprak kufu ve kursuni kuf,ASMADA kulleme,olu kol hastaligi,tum kabuklu bitler, pamuk zararlilari,bagda mildiyo(pronoz) ELMADA kara leke.bag uyuzu,yukarida saydiklarim benim gibi kullananlar tarafindan bu hastaliklari onledigi belirtilmistir. iste bu doga dostu sivimizin(ilac demek istemiyorum) 9 lt lik maaliyeti
3 kg kukurt 3.00 tl
1,5 kg kirec 0,75 tl
10 lt su gölden
sevgili Halil önen saygılarımla

SZT
19-06-2012, 09:23
Ben "akışkan kontrol katkı" maddesini kullandım. Sırt tulumbası için 40 lt suya 2 kg kaolin+400 cc gülleci bulamacı+200 gr Etidot67+80 gr akışkan kontrol katkı maddesi'ni tarif edildiği şekilde ekleyerek süspansiyonu hazırladım. Bu madde süspansiyonun yapısını hakikaten değiştirdi. Sırt tulumbasıyla daha önceden az da olsa sisleme yapılabiliyordu. Ancak bu hazırladığım karışım için sırt tulumbasının basıncı yetmedi. Karışım sanki hortumdan çıkıyormuş gibiydi. Diğer taraftan bu karışımın yağmurla, rüzgarla filan bitkiden uzaklaşması çok zor. Karışımı hazırladığım kaplar ve sırt tulumbası yıkanmasına rağmen bembeyaz oldu. Bu anlamda malzeme çok başarılı.
Bu işin sorunlu kısmı ise şudur: Sayın Meyvelitepe'nin paylaşımlarını minnetle izleyen, olanaklar ölçüsünde uygulayan, hayata kendisiyle benzer pencerelerden bakan birisi olarak, kendimin ve çocuğumun yediği meyvelere ne sıktığımı bilmemek.

MeyveliTepe
19-06-2012, 12:53
Sn.SZT, teşekkür ederim. Akışkanlık kontrol katkı maddesinin FDA ve EPA notları aşağıdaki gibidir.

310378

Çok özetle yiyeceğe temas eden yüzeylerde kullanılabilir ve hasat öncesi bitkilere veya hasat sonrası ürüne püskürtülen sıvılarda bir inert (eylemsiz) içerik olarak kalintı analizinden muaftır.

idris şenol
07-07-2012, 21:52
cevizlerde kaolin uygulaması yapıldı ,

idris şenol
07-07-2012, 22:12
kaolin uygulaması

idris şenol
07-07-2012, 22:30
kaolin

idris şenol
07-07-2012, 22:56
kaolin

idris şenol
07-07-2012, 23:21
kaolin cevizlerde 1. uygulama başarıyla tamamlandı
umduğumuzdan kolay uygulama oldu
sırt pompasıyla biraz zaman aldı,

Halil Önen
08-07-2012, 12:31
kaolin cevizlerde 1. uygulama başarıyla tamamlandı
umduğumuzdan kolay uygulama oldu
sırt pompasıyla biraz zaman aldı,

Son resimde noktalar 'ceviz iç kurdu' vuruğu mu? İçine delfin ya da madex koysaydınız...

idris şenol
08-07-2012, 20:28
sayın hali bey ilginize teşekkür ederim
maalesef bu yıl ceviz kurdu ile mücadele edemedik ,kurt cevize girmiş bu saaten sonra mücadele zayıf kalır
cevizlerin bir kısmında kara leke ve kurt yeniğ imevcut ,fakat ortalama %80 gibi cevizlerin durumu iyi
kaolin kili ve yapıştırcı ,ile berağber güzel yayılım sağladı,2 . uygulama bu işi kemale erdireceğne inanıyorum
yeni bir şeyi insanalara anlatmak zor şimdilik köydekiler şaşkınlıklarını gizliyemiyorlar
gülece bulamacı akılarına yattı ,bakalım kaolin neticesini nasıl bulacaklar
ben kaolini atımda biraz geç kaldım haziran 20 bu işi için en uygun zaman en azından trakya için
sayın halil bey gülleci bulamacı tarkyada zor söyleniyor bu bakımdan güllece olarak trakyada deyişmiştir:))umarım kabul edersiniz

Lilium
08-07-2012, 23:18
Meyva tutumu da güzelmiş keşke biraz dikkat etseymişsiniz üzüldüm doğrusu.

Fotoğraflardan çok iyi göremedim, karaleke mi? antraknoz mu? kurt mu?

Umarım bunu tespit eder ve gelecek sene önlem alırsın.

Hayırlı bol hasatlar dilerim.

denizakvaryumu
09-07-2012, 07:44
Kaolin uygulamalarından sonra meyve ağaçlarına artık yaparaktan gübre atılamaz mı?

Başka bir anlatımla kaolin atılmasıyla artık yapraktan yapılacak tüm uygulamalar son mu buluyor?

MeyveliTepe
09-07-2012, 11:13
Kaolin uygulamalarından sonra meyve ağaçlarına artık yaparaktan gübre atılamaz mı?

Başka bir anlatımla kaolin atılmasıyla artık yapraktan yapılacak tüm uygulamalar son mu buluyor?

Tabii ki başka uygalamalar gerekiyorsa yapılabilir. Kaolin uygulamasında akışkan kontrol maddesi kullanıldıysa sonraki yaprak gübresi vs. uygulaması kaplamaya pek zarar veremez. Kullanılmadıysa yaprak gübresi uygulamasında suspansiyona yarım doz kaolin de katılırsa hem kaplamayı sağlamlaştırır hem de yaprak gübresi atılmış olur. Her durumda kaolin kaplaması üzerine yeni bir uygulama yaparken düşük doz kaolin katılmasını öneririm.

idris şenol
01-08-2012, 23:20
ben kaolini sırt pompası ile atmak zorunda kaldım,vakti olanlar için uğraşabilir ama bizim gibi az zamanda çok iş yapmak isteyenler için baya baya zor ve zaman kaybı,
ya kuyruk milinle tarktör uygulamalı normal ilaçlama makinasını hortum ve hormon tabancasıyla uygulama yapmak veya,benzinli ,elektirikli yüksek basınçlı 75 ,,,200 litra arası bir pompa almak tüm ilaçlama ,kaolin vs uygulama işlerini itina ile kısa zamanda bitirir kantindeyim
o işte sayın meyvelitepe cihazını gösterirse sevinirim

Zeytinlibahçe
01-08-2012, 23:37
Traktör kuyruk milinden tahrikli 400 lt taralımız olmasına rağmen traktörden uygulama yapmak yinede istenen sonucu tam olarak vermiyor.

Bir kaç gün önce 1 mm meme ucuyla sisleme şeklinde, tek başıma yaklaşık 200 ağaca, etraflarında semazen gibi döne döne elle atmak tam 4 saatimi aldı. En güzel uygulama bu şekilde oldu.

İş bittiğinde ben dönmeye devam ediyordum :)

ciroz
08-08-2012, 02:36
Sevgili meyvelitepe,

uzun yıllardır, kendi içinizde yaptığınız deneyleri, neredeyse doktara seviyesinde - ki incelike döşenmiş bu araştımanızı- diğer bir sürü konuda tecrübelerinizi, en son ALG yetiştirme deneylerinizi ve kendi blogunuzda bütün yasadiginiz deneyimleri paylaşmanızdan cesaretle size sormadan,

kendi içinde çelişkileri olduğuna inandığım permakültür uygulamalarıyla ilgili bir konu da, bilgiyi satma ( workshop) satmama üzerine gelişen bir yazışma sonucu sizin bu paylaşımızı link olarak verdiğimi bilmenizi isterim.

soilless
25-08-2012, 00:00
Hasat zamanı ve/veya yaklaşılan dönemlerdeyiz. Net bir sorum var.
Önce net bilgileri vermek istiyorum.

Komşum Ispartalı. Öğretmen. Memleketinden ve tatilinden yeni döndü. (Yaklaşık 15 aydır komşuyuz. Bu nedenle ilk kez bu sene elma bahçesi konuşuldu). Babasının 7.5 dönüm yetişkin elma, yaklaşık 8 dönüm yetişmekte olan genç yarı bodur elma bahçesi var.

7.5 dönüm yetişkin elma bahçesinden periyodize ortalaması 50-55 ton elma (starking ve golden). Üretici satış 1. sınıf / kg ortalama 1 tl.

Masraf 10.000-15.000 tl. Masrafın çoğunluğu zirai ilaç. Kooperatifleri ve de ortak soğuk hava deposu var. Babasının ve bölgedeki insanların fideden, elma cinsine, bakımdan, satışa kadar yılların verdiği tecrübeden ve tecrübenin verdiği hasat ve satış fiyatı belirlemeye (satış stratejisi diyelim) kadar potansiyelden bahsetti.

Bu muhabbetten çok ilginç 2 sonuç çıktı.

Bunlar net anlatılanlar. Doğrudur. Neden detay anlattım;

- hem doğal üretime ilgi duyanlar için,
- hem doğal üretime ilgi duyup kapama bahçede üretim/hasılat/karı (asıl olan da bu ilgi bence) merak edenler için,
- ve de verdiği çok ilginç bir hediyeyi sizlerle de paylaşmak için. (hediye benim için çok süpriz idi. Umarım sizler için de süpriz olur)

Komşum nettir. Hasat miktarı, satış bedeli / dönüm miktarı çok ilgimi çekti.

Kendisine kaolin kilinden, güneş yanıklığına karşı etkisinden, elma iç kurdundan, fotosentez vs etkisinden, donma etkisine direncinden hatta tam kanıtlanamasa da hasat sonrası potansiyel depolama ömrü uzatımından bahsettim.

Zirai ilaçların etkisinden ve de masrafından kurtulma nedeniyle ve de ağacın bakım ve korunması etkisinden dolayı Çok etkileyici buldu, çok heyecanlandı. Depolama ömrü uzatımını bonus olarak görse de ben soru işareti koymasını belirttim.

soilless
25-08-2012, 00:25
Sonuçlar;

bölge çok net elmaya uygun bölge. bahçecilik çok yaygın. (o bölgede arazim yoktur :)))

Şimdi net sorum;

- hasatta ticari olarak bu sorunu yaşayan var mıdır? (zararı olmadığına inandığım için ticari olarak sorunu soruyorum)
- meyvede net bir şekilde bu beyazlığı ya da komşumun öğrendiği tabirle matlığı gideren ve böylece meyve ticari sınıf kaybı yaşamayan üreticilerimizin tecrübesi nedir?

Sonuçta üret, koru ama gelir kaybı yaşama. Önemli olan ve bekledikleri yanıt bence bu.

Lütfen yanıtlarsanız sevinirim.
.

Lilium
25-08-2012, 20:08
Kaolin kilini tüketicilere iyice anlatamadığımız biliçlendiremediğimiz sürece tüketici bu kalıntının ilaç (zehir) düşüncesini kırmak çok zor.

Örneğin ben cevizde faydalarını görürken atılmayan bahçelerde zararlarını çok iyi görebiliyorum, (bunu yarın resimlerim) bizim ne gördüğümüz konusunda eminiz, fakat tüketicininde gördüğünden emin olması gerekir, işte bu noktada yol alınması gereken yerler var.

Lilium
26-08-2012, 19:51
(Resimler her iki bahçeden de bugün çekildi)

Kaolin kili uygulanmamış bahçe

327421

327422

327423

Kaolin uygulanmış bahçe

327424

327425

kaminari
27-08-2012, 00:09
1400 adet hicaz narı ağacım var.kaolin kullanmayı düşünüyorum.çünkü meyvelerde güneş yanıkları olmaya başladı.yanlız 1-1,5 ay sonra narlar hasat olacak.meyvelerin üzerindeki beyazlık o zamana kadar geçermi.eğer geçmezse ihracatcının meyveyi alacagını hiç zannetmiyorum

MeyveliTepe
27-08-2012, 09:10
1400 adet hicaz narı ağacım var.kaolin kullanmayı düşünüyorum.çünkü meyvelerde güneş yanıkları olmaya başladı.yanlız 1-1,5 ay sonra narlar hasat olacak.meyvelerin üzerindeki beyazlık o zamana kadar geçermi.eğer geçmezse ihracatcının meyveyi alacagını hiç zannetmiyorum

Hiç bir yapıştııcı kullanmazsanız 1 - 1,5 ay içinde hava durumuna da bağlı olarak epey azalmış olur ama büyük ihtimal yine de meyve üzerlerinde, sap ve dip taraflarında beyaz kalıntı kendi kendine geçmez. Önce ihracatçınız ile görüşün daha iyi.

ntosun
27-08-2012, 10:10
Mudanya'da 6.5 dönüm zeytinliğim/meyvalığım var. Doğaya ve benim şahsıma olan zararları nedeniyle artık kimyasal zehir kullanmak istemiyorum. Kimyasal zehir yerine kaolin kil kullanmak istiyorum. İnternet üzerinde yaptığım araştırmalarda kaolin kilin ithal edildiğini ve fahiş fiaytlarla satıldığını öğrenmiş oldum. Tarımda kullanılabilen ve fiyatı da uygun olan yerli kaolin kili nerden bulabilirim? Forumdaki mesajlardan anladığıma göre Ensar bey tarımda kullanılabilecek kaolin kili kendisi üretmiş. Ama ne yazıkki kendisi Şubat ayından beri foruma girmemiş ve benim mesajlarımda kendisine ulaşmıyor. Yardımcı olursanız memnun olurum.

Safranlı
27-08-2012, 12:19
Sayfada uygulama resimlerinde alabileceginiz marka görünüyor...

Halil Önen
27-08-2012, 12:56
Mudanya'da 6.5 dönüm zeytinliğim/meyvalığım var. Doğaya ve benim şahsıma olan zararları nedeniyle artık kimyasal zehir kullanmak istemiyorum. Kimyasal zehir yerine kaolin kil kullanmak istiyorum. İnternet üzerinde yaptığım araştırmalarda kaolin kilin ithal edildiğini ve fahiş fiaytlarla satıldığını öğrenmiş oldum. Tarımda kullanılabilen ve fiyatı da uygun olan yerli kaolin kili nerden bulabilirim? Forumdaki mesajlardan anladığıma göre Ensar bey tarımda kullanılabilecek kaolin kili kendisi üretmiş. Ama ne yazıkki kendisi Şubat ayından beri foruma girmemiş ve benim mesajlarımda kendisine ulaşmıyor. Yardımcı olursanız memnun olurum.

Buna çok sevindik Necdet bey, aramıza hoş geldiniz...

Tel ile de görüştüğümüz gibi;

zeytin pamuklu bitine kaolin kili, gülleci bulamacı ve Delfin iyi gelmiyor... Nimsk, nem azal gibi ilaçlar kullanmak mümkün...

Kış aylarında bir defa kabuklu bit ilacı atılırsa pamuklu bit olmuyor... İlçe tarım uygun kabuklu bit ilacı tavsiye ediyor, kontrollü tarım da uygulanan...

Piyasada mevcut kaolin killerinin kaliteleri birbirine benzer, fiyat konusunu araştırmak da gerekir...

Toprağı, ağacı, meyveyi ve kendimizi zehirlemeden seçtiğiniz yol için her zaman yardıma hazırız.

Kolay gelsin...

MeyveliTepe
27-08-2012, 16:25

Bu adreste (http://blog.meyvelitepe.org/2011/12/02/04-01-20-parcacik-film-teknolojisi-piyasada-bulunabilir-malzemeler/) paketin içindekinin bildirilen speklere uygun olacağından kuşku duymadığım tarımda kullanılabilir M97 speklerine uygun piyasada bulunan malzemeler var.

İçlerinde birim fiyat olarak pahalısı da var, ucuzu da. Amerikan kaynaklı olanların fiyatı daha yüksek, Çin kaynaklıların fiyatı epey daha uygun. Parçacık Film Teknolojisi speklerine ve yüzlerce bilimsel saha deneyinde kullanılan speklere uygun yerli üretim en azından henüz mevcut değil.

Konu ile ilgili daha fazla bilgiyi;

1) Bu adresteki (http://blog.meyvelitepe.org/organik-bahcecilik/) Kaolin - Parçacık Film Teknolojisi altındaki otuz küsür yazıda, veya

2) Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm) bulabilirsiniz.

Bahçenizde kaolin kullanmak niyetinde iseniz bunları okumanız yararınıza olur.

bahcedenn
27-08-2012, 16:53
Toprağı, ağacı, meyveyi ve kendimizi zehirlemeden seçtiğiniz yol için her zaman yardıma hazırız.

Çok güzel içerikli bir cümle. Böyle düşünen ve uygulamada bulunan yetiştiricelerimizin daha da çoğalmasını umuyorum...

ntosun
29-08-2012, 08:57
Sn MeyveliTepe ve Sn Halil Önen, verdiğiniz bilgi ve yönlendirmeler için çok çok teşekkür ederim.

soilless
29-08-2012, 19:59
1044 no.lu mesajıma yanıt alamasam da Önce mesajımdaki hediyeyi açıklayayım. Sonra konuya döneceğim.

soilless
29-08-2012, 20:09
Yassı olana Domates şeftalisi diyorlarmış o yörede.

Şimdiye kadar ne duydum ne gördüm. Çevremdeki sorduğum hiç kimse bilmiyor. Tadı harika. Çok tatlı ama baymayan, tıkamayan bir tatlı. Bu şeftaliyi yedikten sonra Üzerine yine aynı yörenin resimdeki bildiğimiz şeftaliyi yediğimde, tatsız bir şeftali gibi oluyor.

Domates şeftalisini gören bilen var mı?

soilless
29-08-2012, 21:27
Şimdi konumuza dönelim;

Forumda takip eden üyelerimiz arasında Kaolin kilini kullanıp, hasat sonrası pazara satışa götüren üreticimiz yok sanırım. Böyle bir tecrübe yaşanmamış herhalde.

Sn lilium tüketicinin bilinçli olmasından bahsetti. Haklıdır irdeleyelim.

- forumda bu konu benim tahminim 3 yıldır konuşuluyor olmasına rağmen hiçbir bilinen örnek pazar tecrübesi ya da hasat sonrası kendi tecrübesi paylaşılamıyor,

- daha çok yakın zamanda gazete haberlerinde greenpeace'in Almanya'da yaptığı tahlillerde Türkiye'den giden meyve sebzelerdeki zirai ilaç kalıntısı diğer ülkelerdekinden 3,4,5 kat fazla bulunuyor,

- bu haberleri okuyan tüketici (en azından gazete okuyarak nispeten bilinçli olan ) ve okuduğu bu haberlerin etkisi ile başka satınalma alternatifinin olmadığı şehir pazarlarında üzerinde beyazlık ya da matlık olan meyve sebzeyi nasıl değerlendirir,

- Hiç okumayan ama bilinen meyvelerdeki matlık ya da yöre diliyle pusluk ya da puğuluğu (erik gibi) kabul eden bir tüketici başka meyvedeki bilmediği matlığı nasıl kabul eder,

- 1044 ve 1045 no.lu mesajlarımda belirttiğim bilinçli bir üretici ve tüketici olan ve kaolin konusunda benden öğrendikleri ile çok hevesli ve heycanla yaklaşan öğretmen komşum, nasıl olacak da büyük bir potansiyel üretici bölgesinde örnek uygulama yapmaya kendi babası, kardeşi başta diğer üreticileri ikna edecek,

Yukarıdaki basit ve özet değerlendirmenin ışığında demek ki önümüzde 2 seçenek var;

- Ya hasat sonrası beyazlığın ya da matlığın giderilmesi hususunda net açıklayıcı bilgileri ve yöntemleri paylaşacağız, sunacağız, örneklendireceğiz, (Önceki tüm mesajlarda paylaşıldı mı? ben mi atladım? Kendi kendimizi bilinçlendirmek için detaylarla çok mu haşır neşir olduk?)

- Ya da tüketicinin bir gün bir şekilde bilinçlenmesini bekleyeceğiz,

Yoksa mikron size, formülasyon, standart, uluslararası bilimsel araştırmalar, sonuçları, patentler v.s pazarda tezgaha gelmiyor. Gelmeyince de kar olmuyor. Kar olmayınca da hiç olmuyor. Hiç olmayınca da ne üretici ne de tüketici bilinçleniyor.

Benim iş tecrübeme göre üretim ve satış prensibi şudur;

Pazarın beklentisini satış, üretime bildirir. Üretim buna göre şekillenir, bu şekil en az satınalma maliyeti ve dolayısıyle üretim maliyetiyle pazara sunulursa pazarın beklentisi karşılanır dolayısıyle satış olur, dolayısıyle kar olur, dolayısıyle üretim devam eder.

Komşumun vasıtasıyla yaptığım bir saha örneklemesiydi. Gerçekti. Beklentiliydi.

Bu beklentiyi yanıtlayalım.

Bilmediğim, atladığım yanıtlar varsa paylaşalım, yoksa asıl bu konuyu gündeme alalım, irdeleyelim.

MeyveliTepe
04-09-2012, 00:00
Havalar nisbeten serinledi, zeytin taneleri irileşti ve yağlanmaya başladı. Zeytin sineğinin saldırı vaktidir.

329371

Temmuz ilk yarısında yaptığımız kaolin uygulamasının son hali böyle. Bir kaç kuvvetli yağış ve fırtınalı döneme rağmen koruyucu kaplamanın durumu fena değil ama yine de güçlü bir sinek saldırısında zaiyat verir.

Rüzgarın dindiği ilk gün Hasata kadar tam koruma sağlayacak tek bir uygulama yapmak emniyetli bir tedbir olacak.

Lonicera
04-09-2012, 15:34
Yassı olana Domates şeftalisi diyorlarmış o yörede.

Şimdiye kadar ne duydum ne gördüm. Çevremdeki sorduğum hiç kimse bilmiyor. Tadı harika. Çok tatlı ama baymayan, tıkamayan bir tatlı. Bu şeftaliyi yedikten sonra Üzerine yine aynı yörenin resimdeki bildiğimiz şeftaliyi yediğimde, tatsız bir şeftali gibi oluyor.

Domates şeftalisini gören bilen var mı?

Sn soilless, bahsettiğiniz şeftali için epey araştırmalarımız olmuştu. Şeftali başlığında bahsedilmişti. Bizim buralarda Domat şeftali olarak geçiyor. Bazı yörelerde Deve Bastı Şeftali de deniyor. Sizin de dediğiniz gibi bu şeftali bambaşka bir lezzet. Yiyen bir daha iflah olmaz:))

Konu kaolin başlığında yer aldığı için dilerseniz mesajlarımızı karşılıklı silelim ya da moderatör arkadaşlardan şeftali başlığına taşımalarını rica edelim.

http://www.agaclar.net/forum/sert-cekirdekli-meyveler/910-3.htm

soilless
04-09-2012, 20:15
Sn Lonicera,

Gerçekten müthiş bir lezzet. Komşumun beni şaşırtan bir hediyesiydi. Şu an elimde 5 adet çekirdek var. 3 tanesi şimdiden gerçek sahiplerine rezerve edildi. bir tane de bende geriye bir adet kaldı.

Bu şeftali çeşidi üzerine yazışmak, yorumlamak, konuyu detaylı paylaşmak düşüncem yok. Bu nedenle komşumun hediyesi olan şeftali burda 2 mesaj ile kalsın. Silmeye veya taşımaya niyetim yok. 2 mesaj fazladan sıkıntı yaratmaz. Asıl sıkıntı, komşumun beklentisine yanıt alamıyorum. İlginç!!!!

soilless
04-09-2012, 20:25
Bu vesile ile tekrar sormak istiyorum;

7 dönüm, 10 dönüm 15-20 dönüm veya daha fazlası elma bahçesi olup, kaolin kili kullanıp, üretimini pazarlayan üyemiz var mı? varsa kaolin kilini hasat sonrası nasıl temizledi, yıkadı, giderdi ve sattı. pratik ve teorik tüm paylaşımlar büyük ve önemli bir üretici bölgesi için net bir başlangıç olacaktır. Nihayetinde beklenti de budur sanırım.

soilless
12-09-2012, 21:25
Bu vesile ile tekrar sormak istiyorum;

7 dönüm, 10 dönüm 15-20 dönüm veya daha fazlası elma bahçesi olup, kaolin kili kullanıp, üretimini pazarlayan üyemiz var mı? varsa kaolin kilini hasat sonrası nasıl temizledi, yıkadı, giderdi ve sattı. pratik ve teorik tüm paylaşımlar büyük ve önemli bir üretici bölgesi için net bir başlangıç olacaktır. Nihayetinde beklenti de budur sanırım.

Kaolin kilinin hasat sonrası nasıl temizlendiğine ve pazara sunulduğuna ilişkin bir meyve üreticisi tecrübesi olup olmadığını ya da teorik bilgi olup olmadığını 3 kez sordum ama yanıt alamadım.

Yok herhal pratik tecrübe veya teorik bilgi, deney, tez, araştırma.

Sanırım kolları sıvamak gerekiyor komşum için.

Biraz zaman alacak ama buluruz illaki olumlu veya olumsuz bir sonuç.

Paylaşmak üzere.;)

MeyveliTepe
13-09-2012, 00:09
Dün hala sert esen rüzgara rağmen zeytinlerde bu yılın ikinci ve son kaolin uygulamasını yaptık.

331222

Bu yıl iklim yine bir tuhaf.

Geçen yıl her şey yaklaşık bir ay geriye kaymıştı. Bu yıl, en azından bizim bölgede bir çok şey 20 gün kadar önde. Bazı zeytin tanelerinin rengi dönmeye başladı. Genelde problemli tanelerin rengi erken kararır. 5-6 taneyi kontrol ettim, herhangi bir problem yok. Önemli bir fark, taneler önceki yıllarda hasat sırasında olduğundan bile daha yağlı.

Park halindeki araçlara yakın olan bir ağaca hiç bir şey atmıyorum. O ağaçtaki taneleri kontrol ettiğimde 3-5 tane zeytin sineği hasarı gördüm. Bu yıl sinek erken saldırmış anlaşılan. Neyseki diğer ağaçlarda Temmuzdaki uygulama önleyiciliğini devam ettirmiş. Egedeki durum hakkında bilgi alabilirsek makbule geçer.

Yoksa mikron size, formülasyon, standart, uluslararası bilimsel araştırmalar, sonuçları, patentler v.s pazarda tezgaha gelmiyor.
gibi söylemlerle komşunun kaolin kaplı elmaları pazarda ne olacak sorusu için, şayet okursa mikron size, formülasyon vs. ile birlikte komşu ihtiyaç duyduğu gereken bilgiyi de edinebilir diyebilirim.

Tarımdaki muhtelif uygulamalar muhakkak bir literatür ile bağlantılıdır. Ancak uygulamalar bütününün tamamı neticede bir pratiktir ve bitkinin gelişimi, diğer uygulamalar, zamanlama, pazar kısıtları vb. pek çok şey çiftçinin kendi deneyimi ile şekillenir, neyi, ne zaman, nasıl yapması gerektiğini kendince belirler. Meraklı ve öğrenmek isteyenler de bulabildikleri kaynaklarda başkaları ne yapmış, nasıl yapmış anlamaya, kendi deneyimleriyle ilişkilendirmeye çalışırlar. Her neyse, komşu en azından 04.01.08.11 madde 3'de, 04.01.16'da ve diğer yazılarda işine yarayacak bir şeyler bulabilir.

malina
24-10-2012, 15:52
13 eylülden bu yana yazışmalar başka bir mecraya döküldü...

Durumu değiştirmek için başka çare kalmadı... soilless'in yazılarını ve ona verilen cevapları ayrı bir konu olarak taşıdım:
soilless (http://www.agaclar.net/forum/oneri-yorum-ve-sorunlariniz/28796.htm)

soilless'in üyeliğini de esas amacının ne olduğunu anlayıncaya kadar kapattım.

Kaolin Kili konusuna dönebilirsiniz...

baymetin
04-11-2012, 23:46
Kaolin kilinin hasat sonrası nasıl temizlendiğine ve pazara sunulduğuna ilişkin bir meyve üreticisi tecrübesi olup olmadığını ya da teorik bilgi olup olmadığını 3 kez sordum ama yanıt alamadım.

Yok herhal pratik tecrübe veya teorik bilgi, deney, tez, araştırma.

Sanırım kolları sıvamak gerekiyor komşum için.

Biraz zaman alacak ama buluruz illaki olumlu veya olumsuz bir sonuç.

Paylaşmak üzere.;)

Sn soilless,kaolin kilini narda güneş yanıklığına karşı geçen yıl ben denemiştim.ABD menşeili di.Uygulamaya Haziranın ilk yarısında başladım ve dört defa tekrarladım.İkisi %5 tam doz ikiside%2.5 yarım doz.Sonuç benim açımdan hüsrandı.Narda yanıklık gene oldu,toplama sezonu geldi meyveden beyazlık geçmedi.Üstüne üstlük kırmızı örümcek istilasına uğramış farketmadim.Bir haftada meyvenin %30-35ni halletmiş.Meğer kırmızı örümcek tozlu ortamı çok severmiş.Bizim nar nar suyu fabrikasına gitti.Onca yaptığım masraf yanımıza kar kaldı yani.Her sene alan tüccar almasaydı oda elimizde kalacaktı.Bir daha kaolin kullanmamı söyleyerek sezonu kapattmıştık.

malina
05-11-2012, 11:41
baymetin, mesajınızın bir üstündeki metinde ne yazıyor?

Sadece soilless ile yazışmak istiyorsanız cevap alamazsınız. Çünkü genele sormadığınız için diğer arkadaşlar cevap yazmaya istekli olmayacaklardır.

abay54
17-11-2012, 08:57
fındıkta kaokil kullanan ve sonuçları hakkında bilgi varmı ..

abay54
20-11-2012, 10:03
Kaokil kullanan arkadaştan gerekli bilgiyi aldım üstteki msj dikkate almamanızı istiyorum herkese ******..

yasarugur
03-12-2012, 13:59
Sn.MeyveliTepe 'den kaolin kilinin varlığını öğrendikten sonra Sn.Ensar, bana Sun Shader adlı ürününden göndermişti.2012 baharında bahçede bir kez zeytin uç tırtılı için kimyasal, bir kez de Sun Shader adlı kaolin kili uygulaması yapabilme fırsatım olmuştu.2 Aralık 2012 de iki ağaçtan 120 kg yağlık ,diğer minik fidanlardan da bir kovaya yakın gemlik zeytin topladık.İçlerinde bir tek kurtlu tane yoktu.Zeytinleri evde bir kere daha elden geçirirken bu durum yılların çiftçisi kayınvalidemin dikkatini de çekti."Etraf bahçe sahiplerinin zeytinleri hep kurtlu,bizim bahçede uç tırtılının da zararı daha az .dedi"Bu vesile ile MeyveliTepeye ve Sn, Ensar'a teşekkür ediyorum sağolsunlar ,varolsunlar.

ismail gökkaya
22-05-2013, 09:31
kaolin kilini elmada kullanan,elma pazarlamasında türkiyede ilk sıralarda yer alan firmalar var.
hasat sonrasında nasıl uygulamalar yapıldığını veya ürünün üzerinde beyazlık kalırsa sorun yaşanır mı gibi durumlarda kendileri ile irtibata geçebilirim..

hatipali74
22-05-2013, 22:33
Bugün Kaokil siparişi verdim. 25 kglık paket bana baya bir fazla gelecek. isteyen arkadaşlarla ücreti mukabili paylaşabilirim.

yağmur
23-05-2013, 08:25
Merhaba,
İnternette aradım ama kaolin kilinin fiyatı nedir bulamadım.Ama sanıyorum hem pahalı hemde çok büyük paketlerde satılıyor.Ben 20-25 m2 küçük sebze bahçemde kullanmak istiyorum ama nasıl temin edebilirim bilmiyorum.Ensar beyin üretmiş olduğu kaolinden almak için acaba büyük üretici mi olmak lazım, yoksa ben 5 kg gibi küçük bir miktarı alabilir miyim?cevaplarsanız gerçekten çok sevirim.iyi günler.

MeyveliTepe
23-05-2013, 09:35
Merhaba,
İnternette aradım ama kaolin kilinin fiyatı nedir bulamadım.Ama sanıyorum hem pahalı hemde çok büyük paketlerde satılıyor.Ben 20-25 m2 küçük sebze bahçemde kullanmak istiyorum ama nasıl temin edebilirim bilmiyorum.Ensar beyin üretmiş olduğu kaolinden almak için acaba büyük üretici mi olmak lazım, yoksa ben 5 kg gibi küçük bir miktarı alabilir miyim?cevaplarsanız gerçekten çok sevirim.iyi günler.

Foruma bugün üye olmuşsunuz ve dakikalar içinde ilk mesajınızı bu başlığa yazmışsınız :) İsterseniz önce bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595-417.htm) ziyaret edip kendinizi tanıtın.

Bahsettiğiniz miktar kaolin kili kolay, Karamürsele yakınsanız uğrayın geçen seneden elimdeki muhtelif iyi markalardan istediğiniz kadar bedelsiz olarak vereyim.

yağmur
23-05-2013, 11:57
Foruma bugün üye olmuşsunuz ve dakikalar içinde ilk mesajınızı bu başlığa yazmışsınız :) İsterseniz önce bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595-417.htm) ziyaret edip kendinizi tanıtın.

haklısınız uğradım, kendimi tanıttım.sanıyorum biz yeni üyelerin bunu es geçme sebebimiz,uzun zamandır "okuyucu" olarak forumda dolanınca sanki tanışma faslı geçmiş gibi geliyor insana ama aslında öyle değil tabi.

gelebilsek çok güzel olurdu gerçekten.hemde sebzelerinizi dünya gözüyle görme şansım olurdu belki :)

MeyveliTepe
23-05-2013, 12:26
Gebzedeymişsiniz ama bizim burası yol üstü sayılır, siz ya da bir tanıdığınız bu civardan geçerse seve seve size yetecek kadar malzeme veririm.

ayhan halil
28-05-2013, 12:24
Selamlar, uygulama sonucu ne oldu belirtirseniz seviniriz.

Sabry
28-05-2013, 14:50
Merhaba,

Sn. Yagmurr,

Şekerpınar daki depomuza uğrayabilirseniz ufak tefek hasarlar yüzünden satışa sunamadığımız KAOKİL torbalarından dilediğiniz miktarda ücretsiz KAOKİL verebiliriz.

Selamlar

hatipali74
01-06-2013, 23:51
Çeşitli ağaç cinslerinden oluşan bahçemde sırt tulumbası ile bugün kaolin(kaokil) kullandım. 1 kg kaokil beraberinde 25 gr delfin ve 200 ml gülleci bulamacı da karışıma eklendi. Herhangi bir yapıştırıcı kullanmadım.

Elle iyi karıştırmama rağmen bazen tıkanmalar oldu belki daha fazla karıştırmam gerekiyordu. Ağaçlarımın çoğunda herhangi bir hastalık yoktu. Daha önce gülleci bulamacı atmıştım. Yalnız elmalarda galiba yaprak biti ve eriklerde yaprak kıvırcıklığı başlamıştı. İnşallah onlara iyi gelir. Aşağıdaki resimlere bakarak eleştirilerinizi bekliyorum...

412930

412931

412932
Yapraklardaki sarılığın rengine olabilir?

412933

412934

Lilium
02-06-2013, 02:34
Elle iyi karıştırmama rağmen bazen tıkanmalar oldu belki daha fazla karıştırmam gerekiyordu.

Sayın hatipali74, kullandığınız kaolinin markası nedir. Nereden aldınız.

hatipali74
02-06-2013, 21:04
Sayın hatipali74, kullandığınız kaolinin markası nedir. Nereden aldınız.

Kaokil Sayın Lilium. İnternet sitesi yoluyla iletişim telefonla sipariş verdim. 3 gün içinde sürat kargo aracılığıyla geldi.

MeyveliTepe
02-06-2013, 21:45
Çeşitli ağaç cinslerinden oluşan bahçemde sırt tulumbası ile bugün kaolin(kaokil) kullandım. 1 kg kaokil beraberinde 25 gr delfin ve 200 ml gülleci bulamacı da karışıma eklendi. Herhangi bir yapıştırıcı kullanmadım.

Elle iyi karıştırmama rağmen bazen tıkanmalar oldu belki daha fazla karıştırmam gerekiyordu. Ağaçlarımın çoğunda herhangi bir hastalık yoktu. Daha önce gülleci bulamacı atmıştım. Yalnız elmalarda galiba yaprak biti ve eriklerde yaprak kıvırcıklığı başlamıştı. İnşallah onlara iyi gelir. Aşağıdaki resimlere bakarak eleştirilerinizi bekliyorum...

Sn.hatipali74,

Kaolin, ortalama 1 mikrondan daha küçük parçacıklardan oluşur. Sizin gözle görebildiğiniz en küçük parçacık en az 50-60 parçacığın bir araya gelmiş halidir.

İyi bir uygulama yapmak için parçacıkları suda disperse edebilmek (her bir parçacığın biribirinden ayrılarak suda dağılması) gerekir.

Bunu yaparken, bilhassa sırt tipi tulumba ile uygulama yapılacak ise, önce kovada disperse edip oradan tulumbaya aktarmak, gerekiyorsa su ilave edip tekrar karıştırmak gerekir.

Kovada solusyon hazırlarken önce su konmalı, sonra kaolin yavaş yavaş kovaya dökülürken de bir yandan karıştırılmalıdır.

Önce kaolin koyup sonra su ilave etmek sıklıkla yapılabilen bir hatadır. Kuru kaolinin üzerine dökülen su büyük kümelerin etrafını ıslatır ama içlerindeki parçacıklar kuru kalır. Bahsettiğiniz durumun sebebi genellikle budur.

413156

Malzeme hazırlığı ile ilgili detaya buradan (http://www.agaclar.net/forum/955299-post28.htm)erişebilirsiniz.

hatipali74
02-06-2013, 22:33
sayın Meyvelitepe, öncelikle teşekkür ediyorum.Yazdıklarınızı okuyunca uygulama aşamalarımı göz önüne alınca haklısınız. İkinci tulumba için
önce kaolin sonra su koymuştum. Dipte tortu oluşmuştu. Pekala bu şekilde iyi disperse edilmemiş kaolin uygulamasının zararı var mıdır?
Sizce frenk elmasının yapraklarının sarı olmasının sebebi nedir?

MeyveliTepe
02-06-2013, 22:55
Bahsettiğiniz sarılık lime-sulfur (gülleci bulamacı) sebebiyledir. Hazırladığınız solusyonda rengi sarı olan ve tek aktif kimyasal budur. Oran olarak %0,5 (yüzde yarım)'den daha fazla kullanılmamalıdır.

Uygulamanızın bir zararı olmaz ancak solusyonun iyi disperse olmamış olması, yapraklarda ince ama kesintisiz bir kaplama olmasını engellemiş olabilir.

Sabry
03-06-2013, 15:46
Kaokil Sayın Lilium. İnternet sitesi yoluyla iletişim telefonla sipariş verdim. 3 gün içinde sürat kargo aracılığıyla geldi.

Sn. Hatipali,

KAOKİL 0,6 mikron ortalama tane dağılımına sahiptir. Çok kolay disperse olur. İyi hazırlanmış ise her hangi bir tıkanma yapmaz. Aksine bulutumsu bir püskürtme sağlayabilemniz için mümkün olan en küçük püskürtme ucu önerilir.

Web sitemizde de bulunan hazırlama şekli aşağıdaki gibidir. Küçük sırt pompaları için sn. meyvelitepe nin belirttiği gibi önceden bir kovada iyice karıştırıp eklemek daha faydalı olacaktır.

Saygılarımızla,

Hazırlama
Tankın yarısına kadar su ile doldurup karıştırıcısını açınız. Suyu doldurmaya devam ederken tam doz uygulama için % 5, 100 litre suya 5 KG Kaokil, yarım dozuygulama için % 2,5, 100 litre suya 2,5 KG Kaokil yavaş yavaş karıştırılarak eklenir. Tam olarak dağılım sağlanana kadar karıştırılır. Karıştırıcılı tanklarda malzeme tamamı ile püskürtülene kadar karıştırıcıyı kapamayınız. Uygulama sonunda ekipman içinde kalan tüm malzemeyi püskürtüp sistemden temiz su geçirerek ekipmanı yıkayınız.

hatipali74
03-06-2013, 18:55
Bahsettiğiniz sarılık lime-sulfur (gülleci bulamacı) sebebiyledir. Hazırladığınız solusyonda rengi sarı olan ve tek aktif kimyasal budur. Oran olarak %0,5 (yüzde yarım)'den daha fazla kullanılmamalıdır.

Uygulamanızın bir zararı olmaz ancak solusyonun iyi disperse olmamış olması, yapraklarda ince ama kesintisiz bir kaplama olmasını engellemiş olabilir.

Sayın Meyvelitepe, bahsettiğim 3. resimdeki frenk elmasının yapraklarındaki sarılık... Gülleci bulamacı kullanmadan önce resmi çektim. Topraktaki herhangi bir madde eksikliğinden şüpheleniyorum. Tahmininiz var mı?

MeyveliTepe
03-06-2013, 20:09
Demir eksikliğine benziyor. Damarlar yeşil diğer yerler sararmış.

Toprak PH'ı yüksek ise bitki topraktan demir alamaz. Böyle bir durum da olmuş olabilir.

tasci
06-06-2013, 22:44
Sayın Meyvelitepe,

Yapmış olduğunuz çalışmayla bizi bilgilendirdiğiniz, teşekkür ederim. Konunun başından itibaren dört gündür okuyorum. Sanırım son sayfaları okumak yeterliymiş :)

Özellikle Ağaçlar Net ten bahçe işlerini öğreniyorum. Ben klasik işlemleri, yenilikçilere göre tercih ederim. Fakat sizin çalışmanızı okuyunca büyük bir hevesle kaolin uygulamsını yapmaya karar verdim.

Saygılarımla.

MeyveliTepe
06-06-2013, 22:59
Sn.tasci, Kaolin, özellikleri, faydaları ve kullanımı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm) isimli başlığı okursanız ihtiyaç duyacağınız bilgiyi büyük ölçüde bulabilirsiniz.

tasci
06-06-2013, 23:02
Ağaç dostları merhaba,

Benim bahçemde 36 ağaç 9 yaşında ceviz ve 60 ağaç 6 yaşında gemlik zeytini var. Birkaç elma, birkaç armut birazda üzüm var. Ağaçların büyüklüğü yaşına göre normal.

Anladığım kadarıyla, kaolin karışımıyla ağacın yapraklarını iyice yıkamak gerekiyor. Bahsettiğim ağaçlar için ilk %5 lik uygulamada ne kadar kaolin ihtiyacım olur?

Saygılamla.

MeyveliTepe
06-06-2013, 23:11
400 litrelik suspansiyon (dolayısıyla 20 kilo kaolin) yeter gibi görünüyor.

tasci
11-06-2013, 19:08
Ağaç Dostları Merhaba,

Bugün sipariş ettiğim kaolin geldi.

Kaokil marka ürünü internetten sipariş ettim. Meyvelitepe'nin belirttiği akışkan kontrol maddesi firmanın internet sayfalarında görünmüyor. Bunu ayrıca mesaj içinde belirtmek gerekiyor.

Halil Bey'in bildirdiği Gülleci bulamacını kullanmak istiyorum. Anladığım kadarıyla kaolin süspansiyon içine Gülleci bulamacını ekleyeceğim. Daha sonra akışkan kontrol maddesini ekleyeceğim.

Acemilik olunca işleri zamanında yapamıyorum. Umarım bu uygulamada fayda görürüm.

MeyveliTepe
11-06-2013, 20:33
Ağaç Dostları Merhaba,

Bugün sipariş ettiğim kaolin geldi.

Kaokil marka ürünü internetten sipariş ettim. Meyvelitepe'nin belirttiği akışkan kontrol maddesi firmanın internet sayfalarında görünmüyor. Bunu ayrıca mesaj içinde belirtmek gerekiyor.

Halil Bey'in bildirdiği Gülleci bulamacını kullanmak istiyorum. Anladığım kadarıyla kaolin süspansiyon içine Gülleci bulamacını ekleyeceğim. Daha sonra akışkan kontrol maddesini ekleyeceğim.

Acemilik olunca işleri zamanında yapamıyorum. Umarım bu uygulamada fayda görürüm.

Akışkanlık kontrol maddesini en son, azar azar ekleyip 25 dakika sürekli karıştırmanız gerekiyor, aman unutmayın.

ezo
12-06-2013, 12:48
Bu sene (Bilecik) şubat ayında 7 dönüm arazime ceviz ağırlıklı çeşitli meyva fidanı diktim. Tarlanın yanında çam ağaçları mevcut. 10 gün önce gittiğimde ağaçlarda tırtıllar vardı ve maalesef kimyasal olarak ilaçlamak zorunda kaldık. Ama ilaçlamadan bir kaç gün sonra tırtıllar tekrar geliyor. Sorum şu ki kaolin bütün yaprakları kapladığından tırtılların zarar vermesini engeller mi sizce? Bu sorunu nasıl çözücem bilmiyorum. Kocaman bir çam ormanını ilaçlayamam ki...

tasci
13-06-2013, 08:20
Sayın Meyvelitepe,

Malzeme hazırlığı ile ilgili bölümü okudum. Benim ilaç atma depom 50 litre. Bu deponun içinde malzemeyi karıştıramam, ancak deponun ağzı kapalı şekilde çalkalama yapabilirim.

Suspansiyonu, 15 litrelik kova içinde, Depo için oranlama yaparak hazırlamak bayağı zahmetli olacak ( 1 depo için yaklaşık 3 defa 25 dakika akışkan maddeyi karıştırmak).

Tavsiyeniz nedir?

Ayrıca bir şey daha sormak istiyorum, suspansiyon hazırlandıktan sonra hemen atılamadığı durumlarda ne yapılabilir, suspansiyon ne kadar bekler?

Saygılarımla.

MeyveliTepe
13-06-2013, 10:50
Akışkanlık kontrol maddesini çalkalayarak çözemezsiniz. Bu malzemenin şekerin suda eridiği gibi çözünmesi gerekir ki ancak o zaman suspansiyonun yapısı değişiyor. Karıştırabilme sorunu varsa hiç kullanmayın daha iyi.

Hemen atılamamakla bir kaç saati kastediyorsanız sorun yok. Tekrar iyice karıştırıp atabilirsiniz. Fakat günler sonrasını kastediyorsanız pek uygun olmayabilir.

MeyveliTepe
13-06-2013, 10:55
Bu sene (Bilecik) şubat ayında 7 dönüm arazime ceviz ağırlıklı çeşitli meyva fidanı diktim. Tarlanın yanında çam ağaçları mevcut. 10 gün önce gittiğimde ağaçlarda tırtıllar vardı ve maalesef kimyasal olarak ilaçlamak zorunda kaldık. Ama ilaçlamadan bir kaç gün sonra tırtıllar tekrar geliyor. Sorum şu ki kaolin bütün yaprakları kapladığından tırtılların zarar vermesini engeller mi sizce? Bu sorunu nasıl çözücem bilmiyorum. Kocaman bir çam ormanını ilaçlayamam ki...

Tırtıl olduğundan emin misiniz? Yakın çekim bir resmini koymanız mümkün mü?

Kaolin tek başına tırtıla bir çare değildir. Tırtılın hoşlanmadığı bir ortam oluşturur ama tırtıl kelebek yumurtasından çıkar. Yumurta orada zaten varsa tırtılın kaçabileceği bir yer yoktur, orada kalır ve yine de zarar yapar.

Zararlı gerçekten tırtıl ise Delfin isimli biyolojik ve organik bir ilaçla kaolini birlikte uygulayarak büyük başarı elde edersiniz.

ezo
13-06-2013, 12:24
Sayın Meyvelitepe önerileriniz için çok teşekkürler. Resim koyma imkanım maalesef şu anda yok. Ama öğrendiğim kadarı ile çam kese tırtılına benziyor. Bu tarihlerde koza yapıcaklarmış artık zarar veremezler ama kaolinsiz olarak Delfini önümüzdeki günlerde uygulayacağım. Kaolini alsam kalanını seneyede uygulayabilirmiyim?

MeyveliTepe
13-06-2013, 12:34
Kuru ve karanlık bir yere koyarsanız senelerce saklayabilirsiniz.

Delfin tırtıla karşı herhangi bir zehirli ilaçtan daha etkilidir. Tırtılın bulunduğu yere kısmi olarak uygulanabilir. Tırtıl zararı hızlı gelişir bu yüzden hızlı müdahale önemlidir. Bu yüzden delfin ilacını el altında hızlı müdahalede bulunabilmek üzere az miktarda da olsa bulundurmakta fayda var.

yağmur
27-06-2013, 11:49
@Sabry Bey'in yardımıyla temin ettiğim kaokil'i henüz bahçeme uygulamadım.zamanından emin olamıyorum.aklıma takılan bazı sorular var;

örneğin; domateslerim genel olarak 3-5 çiçek açtı.ama açmayanlarda var.biber ve patlıcanlarım ise henüz çiçeklenmedi.çiçek açan domateslerime uygulama yapabilir miyim?(domateslerimde kırmızı yaprak biti gördüm az sayıda.)fasulye ve salatalığa uygulama yapılıyor mu?birde yapışkan olması için kesme şeker kullananlar var kesme şekeri kaokil suda çözündükten sonra mı karışıma eklemeliyim?

çok uzun oldu kusuruma bakmayın.

MeyveliTepe
27-06-2013, 12:20
Sebzelere kaolin uygularken herhangi bir yapıştırıcı uygulamanıza gerek yok.

Bahsettiğiniz domatesteki kırmızı yaprak bitleri taze yapraklarda bulunur. Kaolin uygulaması bu bitlerin ölmesini sağlamaz. Özellikle domates bir gecede yeni taze yapraklar verir ve bitler bu yapraklara geçer. Kırmızı bitler mozaik virüsü gibi hastalıkların taşıyıcısıdır. Bu yüzden öncelikle neemazal vb. bir ilaçla bitlerden acilen kurtulmanızı ve sürekli göz altında tutmanızı tavsiye ederim.

Bunun dışında domates, fasulye, salatalık ve biber gibi sebzelere kaolin uygulaması istediğiniz zaman yapabilirsiniz. Başka bir hastalık taşıyıcı olan trips'lerin uzaklaşmasını sağlar, fazla güneş ışınımından korur.

Dikkat etmeniz gereken önemli bir şey, salatalık ve fasulye kırmızı örümceğin bayıldığı ortamlardır. Kaolin kaplaması kırmızı örümcek belirtilerini gözlemlemenizi zorlaştırabilir, özellikle dikkat etmelisiniz. Kaolinin kırmızı örümceği engelleyemediğini de belirtmeliyim.

Sebzelerde kaolin dozunu %2 civarında tutmanız yeterlidir.

yağmur
27-06-2013, 16:11
cevabınız için çok teşekkür ederim.hemen dediğiniz ilacı araştırıp bulayım.salatalık ve fasulyeler için uyarınıza ayrıca teşekkürler.hiç bir bilgim yoktu kırmızı örümceğin bu bitkileri sevdiğiyle ilgili.şimdi sürekli kontrol ederim.

tasci
30-06-2013, 23:00
Ağaç Dostları Merhaba,

İlk defa kaolin uygulamasını yaptım. Deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.

Bahçeme 25 kilo kaolin yetti. Bu iş benim için bayağı zaman alıcı oldu. Benim ilaç atma pompam 50 lt. Kaolini 60 lt, bidon içinde 50 lt olarak hazırladım. Her seferinde karıştırmak için harcanan süre 40 dakikayı buldu. Yapıştırıcı için 25 dakika karıştırmak bayağı zahmetli. Deponuz büyükse sorun yok.

Kaolini ağaçlara atarken yine en azından 40 dakika zaman harcadım. Sonra işi 2 kişi yapmaya başladık. Ben ilaç atarken diğer kişi karıştırma işini yapıyordu. Böylece süreyi kısalttım.

Ağaçların üst kısmında yeterince başarılı olamadım. Pompa gerekli yüksekliğe atmasına rağmen, büyük ağaçların üst kısmı yeşil kaldı.

Sonunda bahçem karla kaplanmış gibi oldu. Bana göre ağaçlar daha bakımlı oldu.

422284

422285

422286

422287

422288

huzeyfe_talha
11-07-2013, 11:23
arkadaşlar kaolin kili tarımsal kaplama olarak türkiyede üreten ve satan bir firma daha var.. manas madencilik üretiyor pardus de Sun shield markası ile satıyor..

bilgi için aşağıdaki linki tıklayın
SUN SHIELD (http://sunshieldclay.com/tanitim.html)

huzeyfe_talha
11-07-2013, 11:25
bu adresi de ziyaret edin..

MeyveliTepe
11-07-2013, 13:56
arkadaşlar kaolin kili tarımsal kaplama olarak türkiyede üreten ve satan bir firma daha var.. manas madencilik üretiyor pardus de Sun shield markası ile satıyor..

bilgi için aşağıdaki linki tıklayın

Bu ürün le ilgili geçtiğimiz Mart ayında bilgi istemiştim. Gönderdikleri bilgide özellikle sormama rağmen malzemenin rafinasyon ve kalsinasyon bilgisi yer almıyordu. Firma temel olarak kauçuk vb. endüstrisi için malzeme üretiyor.

Parçacık büyüklüğü olarak da 5 mikron ve 100 bilgisi vermişlerdi. Gönderdikleri dökümanda ürünün serbest silis içerdiği yazılı idi. Bu da rafine edilmeden kuru öğütmeye tabi tutulduğu anlamına geliyor.

Vesile ile bugün tekrar sordum. Bir görevli geri aradı. Rafinasyon, kalsinasyon, tanecik büyüklüğü ve serbest yoğunluk sorularımı tekrarladım. Yanıt olarak "tabi, uygundur" gibi bir şey söyledi. Analiz raporlarını gönderecekler. Gönderecekleri bilgi sorularımın cevabını içeriyor ve uygun aralıklar içinde görünüyor ise bir torba satın alıp çeşitli kontrol noktaları açısından durumuna bakabilirim.

hatipali74
11-08-2013, 22:40
Kaolin kullanımı sırasında kullanılan yapıştırıcı madde kullanmamıştım. Ağustos ayı içerisinde bir uygulama daha yapmak istiyorum. Yapıştırıcı olarak pekmez kullansam ağaçlara bir zararı olur mu?

MeyveliTepe
11-08-2013, 23:11
Neden pekmez? Tatlı olduğu için kaolin parçacıklarını yapıştırır diye mi düşündünüz?

hatipali74
12-08-2013, 21:17
Geçen sene yaptığımız pekmezli bal kabağı reçelinin pekmezi kaldı. Pekmezin aroması biraz bozuk. Yapıştırıcı kullanmadan yaptığım kaolin uygulamaları kalıcı olmadı. Yapıştırıcı olarak bu pekmezi kullansam dedim. Yapıştırıcı olarak ne kullanmamı tavsiye edersiniz?

MeyveliTepe
29-09-2013, 23:26
Yukarıdaki mesajınızı görmemişim. Yapıştırıcı konusunda hangi bitkiye ne zaman uygulama yaptığınıza bağlı olarak çeşitli seçenekleriniz var. Şayet meyve kabukları soyulan (ceviz, fındık vb. gibi) bitkilere uygulama yapmıyorsanız hasat zamanına yaklaştıkça daha zayıf yapıştırıcılar kullanmalısınız.

Reçine esaslı yapıştırıcılar iyi bir genel yayıcı/yapıştırıcı ajanı olarak kullanılabilir. Dozaja bağlı olarak güçlü veya zayıf olarak ayarlamak mümkün. NU-FILM-17 en bilinen reçine esaslı ürün. Son zamanlarda başka ürünler de gördüm ama denemedim.

Organo-silikon bazlı yayıcıları kullanmanızı önermem çünkü yüzey gerilimini çok düşürerek akışkanlığı fazlasıyla arttırıp suspansiyonun yaprak stoma'larını tıkamasına sebep olabilir. Zaten bu yüzden daha çok herbisit uygulamalarında kullanılıyor.

Çok güçlü bir kaplama yapmak isterseniz akışkan-kontrollü bir ajan kullanabilirsiniz. ancak sadece kaplama kalıntısının sorun olmadığı durumlarda kullanılmalı.

Bu adreste (http://blog.meyvelitepe.org/2011/12/01/04-01-13-01-parcacik-film-teknolojisi-%E2%80%93-suspansiyon-hazirlama/) daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

MeyveliTepe
30-09-2013, 00:00
Bu ürün le ilgili geçtiğimiz Mart ayında bilgi istemiştim. Gönderdikleri bilgide özellikle sormama rağmen malzemenin rafinasyon ve kalsinasyon bilgisi yer almıyordu. Firma temel olarak kauçuk vb. endüstrisi için malzeme üretiyor.

Parçacık büyüklüğü olarak da 5 mikron ve 100 bilgisi vermişlerdi. Gönderdikleri dökümanda ürünün serbest silis içerdiği yazılı idi. Bu da rafine edilmeden kuru öğütmeye tabi tutulduğu anlamına geliyor.

Vesile ile bugün tekrar sordum. Bir görevli geri aradı. Rafinasyon, kalsinasyon, tanecik büyüklüğü ve serbest yoğunluk sorularımı tekrarladım. Yanıt olarak "tabi, uygundur" gibi bir şey söyledi. Analiz raporlarını gönderecekler. Gönderecekleri bilgi sorularımın cevabını içeriyor ve uygun aralıklar içinde görünüyor ise bir torba satın alıp çeşitli kontrol noktaları açısından durumuna bakabilirim.

Sn.huzeyfe_talha 11 Temmuzda yazdığı mesajdan sonra bir daha foruma girmemiş ama bu konu açık kalmasın, Temmuz'dan bu yana olan gelişmeleri özetliyeyim.

Firma ile irtibata geçtim ve ürünlerinin özelliklerini istedim.

İstediklerim; ürünün rafine edilip edilmediği, tane büyüklüğü dağılım raporu, beyazlık ve parlaklık oranları ve serbest yoğunluğu idi.

Tarımda kullanılabilir kaolin için elzem olan bu bilgileri vermekten kaçındılar ve "gizlidir" dediler.

Bunun yerine, sitelerinde de yayınlanan "organik sertifikası"nı gönderdiler.

Bitkilerde püskürtülmek suretiyle kaplama yapmak üzere kaolin kullanımı henüz bakanlığın ilgili organik girdiler listesinde bulunmadığından verilen sertifikaya şaşırdım. Firmaya sordum ama açıklayıcı bir yanıt vermediler.

Bunun üzerine sertifikayı sağlayan kuruma sordum, bakanlık listesinde bitkilere püskürtülmek üzere girdi listesinde olmayan bir malzemeye neye istinaden sertifika verildi diye.

Kurumun konu ile ilgili Prof.'u ile bir kaç kez yazıştık. Sonunda, bakanlık listesinde toprak katkısı olarak "killer" bulunduğu, kaolinin de bir kil olması sebebiyle sertifikanın verildiği, sertifikalanmış ürünün toprak katkısı olarak değil de bitkilere püskürtülmesinin onların sorunu olmadığı, organik yetiştiricilerin denetim şirketlerinin sorunu olduğu yanıtı geldi.

Buradan çıkacak sonuç, firma başka bir amaç için verilmiş belgeyi yetiştiricileri yanıltacak şekilde kullanıyor. Bu sebeple yetiştiricilerin başı denetim kurumlarıyla derde girebilir.

Malzeme spekleri gizlidir diye verilmediği için ücreti karşılığı numune talep ettim. Geçerken uğrar getiririz dediler, gelmediler, başka bir yolla da göndermemeyi tercih ettiler. Torba sipariş etmeyi de ben tercih etmedim çünkü sonradan imhası ciddi sorun oluyor.

Sonra firmanın facebook hesabı da olduğunu keşfettim. Burada bir çok yazı yayınlanmış durumda. Yazılar içinde kendi yazımı da kaynak dahi belirtilmemiş bir şekilde gördüğümde maalesef bu ürünün ve firma yaklaşımının dürüst ve umut verecek durumda olmadığı izlenimini edindim. Malum yurdum satıcısı görünümü veriyor.

Facebook'da yayınlanan yazılar ve resimlerin tamamına yakın bölümü başka yerlerden izinsiz apartılmış. Öyle ki, bazıları başka kaolin satıcısı firmaların sitelerinden alınmış, ürün adını değiştirip aynen koymuşlar. İmla yanlışları bile aynen duruyor :) Ağaçlar.Net'den kopyalanmış yazı ve resimler de mevcut.

Firma yetkilisine bu facebook hesabının firmalarına ait olup olmadığını da sordum, kendilerine ait olduğunu teyid ettiler.

Not: Bu ürünün torbalarında "sera gölgeleme tozu" yazıyor. Buna göre bitkilere doğrudan püskürtülmek için değil de sera naylonlarının dış yüzeylerine ışığı kırmak için kullanılıyor olması gerekir. Ancak firma tozu doğrudan bitkilere püskürtülmek için satıyor.

cenazem
04-10-2013, 18:47
arkadaşlar bu kil'i bitkiler için ne amaçla kullanıyorsunuz? sözlük anlamına baktım şöyle: 'ıslandığı zaman kolayca biçimlendirilebilen yumuşak ve yağlı toprak' (kaynak: Kil - Nedir Sözlük (http://www.nedirsozluk.com/kil) ) normal topraktan farkını anlamadım açıkçası.

daha önce cilt bakım ürünlerinde kil'i duymuştum. bitkiler için normal topraktan farkı nedir acaba?

MeyveliTepe
04-10-2013, 22:20
arkadaşlar bu kil'i bitkiler için ne amaçla kullanıyorsunuz? sözlük anlamına baktım şöyle: 'ıslandığı zaman kolayca biçimlendirilebilen yumuşak ve yağlı toprak' (kaynak: Kil - Nedir Sözlük (http://www.nedirsozluk.com/kil) ) normal topraktan farkını anlamadım açıkçası.

daha önce cilt bakım ürünlerinde kil'i duymuştum. bitkiler için normal topraktan farkı nedir acaba?

Bu başlığa (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm)bakarsanız nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır bulabilirsiniz.

fındıkçı74
28-05-2014, 11:37
İyi günler kaolin hazırlarken içine yaprak gübreleri mikro elementler vs katılabilirmi kaıtırsa sıralama nasıl olmalı?

MeyveliTepe
28-05-2014, 13:58
İyi günler kaolin hazırlarken içine yaprak gübreleri mikro elementler vs katılabilirmi kaıtırsa sıralama nasıl olmalı?

Kullanılabilir. İlgili başlıktaki 28 (http://www.agaclar.net/forum/955299-post28.htm), 29 (http://www.agaclar.net/forum/958518-post29.htm) ve 30 (http://www.agaclar.net/forum/958519-post30.htm) nolu mesajlar suspansiyon hazırlamada size yardımcı olur.

fındıkçı74
29-05-2014, 11:24
Teşekkürler fındık ceviz çeşitli meyve ve sebzelerde kaolin uygulamasını yapmak istiyorum haziran ayının ilk haftası uygun olur galiba.

MeyveliTepe
30-05-2014, 00:00
Teşekkürler fındık ceviz çeşitli meyve ve sebzelerde kaolin uygulamasını yapmak istiyorum haziran ayının ilk haftası uygun olur galiba.

Olur tabii

tarık01
01-06-2014, 22:00
Iyi geceler;; elma fidanlarıma kaokil uygulamaya karar verdim. Şimdi . yapıştırıcıyı. bayiye gittiğimde bulabirim değilmi? Fidan olduklarından dolayı şimdi bu şekilde denemeler yapıyorum. Enzimde yaptım onuda bir sırada deniyorum. Hayırlısı , bu sitenin sıkı takipçisiyim. Ha bu arada toprağım kireçli bu uygulamanın bir alakası olmaz değilmi?

MeyveliTepe
01-06-2014, 23:10
Kullanılabilir birden fazla yapıştırıcı türü var. Bu yazıya (http://www.agaclar.net/forum/955299-post28.htm) bir göz atın. Yazıda bahsi geçen "akışkan kontrollü" malzemeyi bayilerde bulamazsınız. Kaokil satan firmaya 2 sene önce temin ettirmiştim. Ellerinde hala var mı bilmiyorum. Bulamazsanız reçine esaslı bir yapıştırıcıyı bayilerden temin edip kullanabilirsiniz, bir-iki yağmuru atlatmaya yeter.

Not: Kaolinin kireçle bir alakası yoktur. Inert bir malzeme olduğu için yaprakta ve toprakta kimyasal bir etki yapmaz.

hatipali74
11-06-2014, 21:18
Sayın Meyvelitepe, öncelikle teşekkür ediyorum.
Kaokil kullanırken bahçemde elektrik olmadığı için mecburen elle karıştırıyorum. Ama iyi disperse olmadığı için tulumbanın dibine çöküyor. Daha farklı ne yapabilirim?

MeyveliTepe
11-06-2014, 21:29
Nasıl bir depo kullanıyorsunuz? Şarjlı tornavida cihazına karıştırıcı takabilirsiniz.

Bir de önce suyu koyup kaolini azar azar koymanız ve bir yandan karıştırmanız gerek. Aksi halde dışı ıslanıp içinde kuru parçacıklar kalan toplar oluşur.

Sabry
12-06-2014, 13:16
Sayın Meyvelitepe, öncelikle teşekkür ediyorum.
Kaokil kullanırken bahçemde elektrik olmadığı için mecburen elle karıştırıyorum. Ama iyi disperse olmadığı için tulumbanın dibine çöküyor. Daha farklı ne yapabilirim?

Sn. Hatipali74

Kaokil (http://www.kaokil.com) bizim ürünümüzdür. Sn. Meyvelitepe nin de belirttiği gibi önce tankınızı yarıya kadar su ile doldurup kalanını doldururken Kaokil i karıştırarak ekleyiniz. Elle karıştırıyorsanız 15-20 dk yeterli olacaktır. Karıştırıcısı olmayan bir tankta 7-8 saatten fazla kullanmadan bekletirseniz kullanım öncesi tekrar karıştırmanızı tavsiye ederiz.

Sabry
12-06-2014, 13:18
Kullanılabilir birden fazla yapıştırıcı türü var. Bu yazıya (http://www.agaclar.net/forum/955299-post28.htm) bir göz atın. Yazıda bahsi geçen "akışkan kontrollü" malzemeyi bayilerde bulamazsınız. Kaokil satan firmaya 2 sene önce temin ettirmiştim. Ellerinde hala var mı bilmiyorum. Bulamazsanız reçine esaslı bir yapıştırıcıyı bayilerden temin edip kullanabilirsiniz, bir-iki yağmuru atlatmaya yeter.

Not: Kaolinin kireçle bir alakası yoktur. Inert bir malzeme olduğu için yaprakta ve toprakta kimyasal bir etki yapmaz.

Sn.Meyvelitepe,

Akışkan kontrol malzemesini 1-2 defa daha alıp hazırlayarak bazı özel müşterilerimize sunduk. Son kalanlar da 2 hafta önce tükendi. Maalesef şu an elimizde hiç kalmadı.

hatipali74
14-06-2014, 21:46
Mekanik 20 litrelik Sırt İlaçlama Pompası Mekanik Oregon (http://www.tarimmakinasi.com/sirt-ilaclama-pompasi-mekanik-oregon) bu resimdeki gibi bir tulumba ile atıyorum.Elle uzun süre bahsedildiği gibi önce su sonra azar azar katarak hazırlıyorum. Biraz daha fazla karıştırmaya çalışacağım. Ayrıca bulabilirsem reçine bazlı bir yapıştırıcı kullanmayı düşünüyorum.

Birde kaolin karışımını hazırladıktan sonra delfin ve gülleci bulamacı ekliyordum.Uygulamadan sonra sebzelerin çiçekleri döküldü. Gülleci bulamacı sebeb oldu diye tahmin ettim, sizin görüşünüz nedir?

MeyveliTepe
14-06-2014, 23:12
Kireç-kükürt sebep olmuş olabilir. Ne miktarda kullanmıştınız? 20 litrelik depoda 100 cc (bir litrenin onda biri) oranını geçmemeli ve sıcakta uygulanmamalı.

Sebzelerde hiç bir yapıştırıcı kullanmanıza gerek yok.

20 litrelik depoda 0,5kg-1kg arası kaolin kullanmanz gerekiyor. Depoda karıştırmak zor olduğu için büyücek bir kovaya önce suyu koyup kaolini azar azar ilave ederek karıştırmak, iyice karıştıktan sonra depoya döküp gerekiyorsa üzerini tamamlamak daha pratik olur.

hatipali74
16-06-2014, 15:30
Kireç-kükürt sebep olmuş olabilir. Ne miktarda kullanmıştınız? 20 litrelik depoda 100 cc (bir litrenin onda biri) oranını geçmemeli ve sıcakta uygulanmamalı.

Sebzelerde hiç bir yapıştırıcı kullanmanıza gerek yok.

20 litrelik depoda 0,5kg-1kg arası kaolin kullanmanz gerekiyor. Depoda karıştırmak zor olduğu için büyücek bir kovaya önce suyu koyup kaolini azar azar ilave ederek karıştırmak, iyice karıştıktan sonra depoya döküp gerekiyorsa üzerini tamamlamak daha pratik olur.

Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.Galiba biraz fazla oranda gülleci bulamacı kullanmışım.Tavsiyelerinizi dikkatle uygulayacağım...

hatipali74
19-06-2014, 10:59
NU Film-17 yi bulamadım. Onun yerine yine reçine bazlı UNIKIM firmasının Unı PH Film adlı yapıştırıcı aldım. Bu hafta sonu ilk kaokil uygulamasını yapacağım....

fındıkçı74
19-06-2014, 11:39
sn.Meyvelitepe 200 litrelik benzinli kendi karıştırıcısı olan ilaçlama makinamla kaolin uygulaması yapmak istiyorum tam olarak karıştırma yapmam için nasıl uygulama yapmam lazım bu makinanın karıştırıcısı pervane gibi değil suyu sürekli devir daim yapan cinsten bu makinayla iyi bir karışım yapabilirmiyim bu arada kaolin uygulaması yaparken ilaçlama tabancasına kaç mm lik plaket (pul)takmalıyım saygılar selamlar.

MeyveliTepe
19-06-2014, 12:21
Pulverizatörlerin karıştırma sistemleri zaten basınçlı devri-daimdir ve gayet güzel karıştırırlar. Şayet elinizde varsa 0,8 mm'lik pulu deneyin.

fındıkçı74
19-06-2014, 14:02
Pulverizatörlerin karıştırma sistemleri zaten basınçlı devri-daimdir ve gayet güzel karıştırırlar. Şayet elinizde varsa 0,8 mm'lik pulu deneyin.

Teşekkürler sn.Meyvelitepe elimde 0.8mmlik pul yok ama bulmaya çalışırım saygılar selamlar.

musculus
25-09-2014, 19:34
SunShader Kaolin Kili Uretimi ve Satisi
Burada okuduğum kadarıyla kaolin uygulamasından sonra ağacın hissettiği sıcaklığı 8-12 santigrat derece azalttığını söylüyor. Peki bu kaolin uygulamasını ilkbaharda ağaçlara uygulasak 25 derece olan hava sıcaklığını 13 dereceye düşererek ağacın daha geç uyanmasını sağlamazmı? Bu konu hakkında tecrübesi olan varmı?

MeyveliTepe
25-09-2014, 20:14
Burada okuduğum kadarıyla kaolin uygulamasından sonra ağacın hissettiği sıcaklığı 8-12 santigrat derece azalttığını söylüyor. Peki bu kaolin uygulamasını ilkbaharda ağaçlara uygulasak 25 derece olan hava sıcaklığını 13 dereceye düşererek ağacın daha geç uyanmasını sağlamazmı? Bu konu hakkında tecrübesi olan varmı?

Okuduğunuz yere sorsanız daha iyi.

musculus
26-09-2014, 18:42
Sordum. Faydası olmaz dediler.

MeyveliTepe
09-12-2014, 21:36
Sordum. Faydası olmaz dediler.

Meyve ve yapraklardaki kaolin kaplaması büyük ölçüde UV ışınlarını, kısmen de PAR ışınımlarını geri yansıtır. Güneş yanıkları yazın dik açıyla gelen UV ışınımları sebebiyle gerçekleşir. Kaolin öyle buzdolabı gibi bir soğutucu değil, o anlama gelecek şeyler yazmak da yanlış ve yanıltıcı. Bitkinin etrafındaki havanın ısısı ne ise bitki de o dereceye kadar ısınır, bunda kaolinin hiç bir etkisi olmaz.

Yazın güçlü UV ışınımları sırasında bitki ve meyve yüzeyindeki ısı, etrafındaki hava ısısının çok üzerine çıkar, kaolin burada reflektif özellik göstererek ışınım sebebiyle yüzey ısınmasını azaltır.

ciftligim7
07-03-2015, 17:34
Sevgili arkadaşlar, kaolin kili tarımda özelikle ağaçlar da ve kısmende olsa sebzelerde kullanılması gerekli organik bir ürün.
kaolin kili nerden nasıl temin ettiğinizi yazarsanız hem yeni kullanıcı arkadaşlar
yardımcı oluruz hem de kullanımı ile ilgili ne gibi avantajlar sağladığnı hep beraber öğreniriz.

Bu güne kadar kaolin kili ile yaptığım araştırmalar, çok dağınık bilgiler, bir kaç yazışmayı buraya ekledim, af buyurun bundan sonra bu başlıkta yazarsak yurdum insanına daha fazla yardımıcı olacağımız kantindeyim :)
saygılarımla

Zeytin (Olea) - Page 45 - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=634792)
Organik tarımda kullanılması onaylanmış zirai ilaçlar ve bioinsektisitler - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17772)
Meyvelitepe: Yaz ortasında nasıl kar yağar? (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/06/yaz-ortasinda-kar.html)
Meyvelitepe: Organik Bahçe - Nasıl Yapmalı -2 (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/2009/06/organik-bahce-nasil-yapmali-2.html)
Şenol Bey, Zeytinde kullanılırken bir ağaç zeytine ne kadar kaolin kullanılıyor?

ciftligim7
07-03-2015, 17:35
Şenol Bey, Zeytinde kullanılırken bir ağaç zeytine ne kadar kaolin kullanılıyor?

ciftligim7
07-03-2015, 17:36
rijinal Mesaj Sahibi musculus Mesajı Göster

Demekki bu kadar düşüyor

MeyveliTepe
07-03-2015, 17:52
rijinal Mesaj Sahibi musculus Mesajı Göster

Demekki bu kadar düşüyor

Sattıkları ürün kerameti kendinden menkul buzdolabı gibi bir şey değil ise öyle bir şey olmaz.

Dört mesaj önceki yazıya bakın, yeterince açıklayıcı değil ise yeniden yazayım.

Silifkel
08-04-2015, 09:15
Sayın forum üyeleri, herkese merhaba Ben Silifkede oturuyorum burda hertaraf tarım alanı hemen hemen herkes çiftçilikle uğraşıyor bende heves edip çiftçiliğe başladım küçük bir zeytin bahçesi kurdum bütün boş zamanımı orda geçiriyorum çok hoşuma gitti inşallah pişman olmam bende kimyasal ilaç ve gübreden nefret ediyor ve korkuyorum burdaki çiftçiler bahçelerini, ürünlerini zehir tabir ettikleri ilaçlarla resmen yıkıyorlar ama ben bahçeme hiçbirini sokmuyacam yalnız benim tek sıkıntım forumlarda yazan başta kaolin olmak üzere organik ilaç ve gübreleri burda bulamamam (delfin,bor) gibi ziraatcilerin bile kaolinden haberi yok,bana bu konuda yardımcı olurmusunuz benim kargo yoluyla temin edebileceğim hesaplı yerler varmı.Şimdiden teşekürler.

Sabry
08-04-2015, 13:48
Sayın forum üyeleri, herkese merhaba Ben Silifkede oturuyorum burda hertaraf tarım alanı hemen hemen herkes çiftçilikle uğraşıyor bende heves edip çiftçiliğe başladım küçük bir zeytin bahçesi kurdum bütün boş zamanımı orda geçiriyorum çok hoşuma gitti inşallah pişman olmam bende kimyasal ilaç ve gübreden nefret ediyor ve korkuyorum burdaki çiftçiler bahçelerini, ürünlerini zehir tabir ettikleri ilaçlarla resmen yıkıyorlar ama ben bahçeme hiçbirini sokmuyacam yalnız benim tek sıkıntım forumlarda yazan başta kaolin olmak üzere organik ilaç ve gübreleri burda bulamamam (delfin,bor) gibi ziraatcilerin bile kaolinden haberi yok,bana bu konuda yardımcı olurmusunuz benim kargo yoluyla temin edebileceğim hesaplı yerler varmı.Şimdiden teşekürler.
Sayın Silifkel

Kaokil ® Tarımsal Kaplama Kaolini (http://www.kaokil.com) sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Orada aradığınızı bulacaksınız.

Saygılar

kerkenez
20-04-2015, 13:47
Sayın Silifkel

Kaokil ® Tarımsal Kaplama Kaolini (http://www.kaokil.com) sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Orada aradığınızı bulacaksınız.

Saygılar

Merhaba,

Bu ürün için yapıştırıcı nereden bulabiliriz. İnternet sitesinde yok çünkü.

MuglaCevizlik
18-05-2015, 16:15
Merhabalar,

Kasım ayında kurmuş olduğum 650 fidanlık ceviz bahçemede fidanların gövdelerine Kasım da kış soğuğundan ve tamamen kaybolmuş olmasından dolayı tekrar Mayıs ayında yaz sıcağından korumak amacıyla plastik boya uyguladım.

Bu ilk yılında fidanlar bir kaç tane meyve verdi. Şuanda fidanların gövdeleri yeterince korumalı (boya mevcut) ama yeni çıkan yapraklara ve meyvelere kaolin kili uygulamam faydalı olur mu?

Bahçem Muğlada ve yazın çok sıcak geçmektedir. Yardımlarınız için teşekkür ederim.

Çamtepe
18-05-2015, 19:03
Elbette faydalı olur.. Boyayı yapraklara ve meyvaya uygulayamazsınız ama bütün ağacı kaolin ile kaplayabilirsiniz. Kaolin sayesinde hem iç kurdundan korunursunuz hem de ağacın daha uzun süreler fotosentez yapabilmesinin önünü açarsınız.

ilahi morluk
27-05-2015, 22:00
Önceki sayfalarda adı geçen yayıcı yapıştırıcıları piyasada bulamadım.

Bu ürünü alacağım sizce uygun mudur? ROSE FİLM PH DÜŞÜRÜCÜ YAYICI YAPIŞTIRICI ETKİ UZATICI (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/rose-film-ph-dusurucu-yayici-yapistirici-1-litre-156737757?gclid=CMu_xa3z4cUCFezMtAodzHgACg&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0)

MeyveliTepe
27-05-2015, 22:49
Önceki sayfalarda adı geçen yayıcı yapıştırıcıları piyasada bulamadım.

Bu ürünü alacağım sizce uygun mudur? ROSE FİLM PH DÜŞÜRÜCÜ YAYICI YAPIŞTIRICI ETKİ UZATICI (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/rose-film-ph-dusurucu-yayici-yapistirici-1-litre-156737757?gclid=CMu_xa3z4cUCFezMtAodzHgACg&mpch=ads&scxid=14489-145818-2357-0)

Bu ürünün içeriğinin ne olduğu verdiğiniz linkten belli olmuyor.

Kaolin uygulamasında amaç kaolinin yaprak stomalarının içine girmesini sağlamak değil, aksine yapraklar ve meyveler üzerinde gözenekli ve kalıcı bir tabaka oluşturmasıdır. Bu konuda detaylı bilgiye buradan (http://www.agaclar.net/forum/955299-post28.htm)ulaşabilirsiniz.

Hangi bitkilere ne maksatla uygulama yaptığınıza bağlı olarak farklı yayıcı yapıştıcılar kullanmak mümkün ama yüzey gerilimini çok düşürerek uygulanan suspansiyonu bitkinin içine sokmak amaçlılar dışındaki ürünler kullanılabilir. Piyasada bulunabilirliğine bakılarak en azından reçine esaslı bir ürün kullanmanızı salık veririm. Piyasada birden fazla böyle ürün var.

birnefestoprak
30-05-2015, 07:42
Bu urun yerli mi? Bir de "ortalama 0.6 mikron" derken ne demek istiyorsunuz? Parcaciklarin yuzde kaci 0.6 mikron seviyesinde?

Sayın Silifkel

Saygılar

Sabry
02-06-2015, 12:42
Ürün yerli değil Çin menşeilidir. Mikronize ürünlerde tane dağılımının tek bir boyutta olması mümkün değildir. İçinde 0,1 mikron ile 10 mikron arasında değişik büyüklüklerde parçacıklar olur. Bunların ortalaması 0,6 mikrona denk gelmektedir. Şöyle ifade edersek % 82 si 2 mikrondan, %73 ü 1 mikrondan küçüktür.

birnefestoprak
15-06-2015, 06:25
Nasil ortaliyorsunuz? Geometrik ortalama mi kullaniyorsunuz?

Ürün yerli değil Çin menşeilidir. Mikronize ürünlerde tane dağılımının tek bir boyutta olması mümkün değildir. İçinde 0,1 mikron ile 10 mikron arasında değişik büyüklüklerde parçacıklar olur. Bunların ortalaması 0,6 mikrona denk gelmektedir. Şöyle ifade edersek % 82 si 2 mikrondan, %73 ü 1 mikrondan küçüktür.

fetihakgul
23-06-2015, 19:48
Nar için kullanmayı düşünüyorum, ilk defa kullanacağım . Sunguard 90 ve Sunguard WP gibi firma isimleri var. Konu hakkında bilgisi olan yazabilir mi ?

fetihakgul
23-06-2015, 20:01
Güvenilir kaolin markası önerebilecek birileri var mı ?

MeyveliTepe
23-06-2015, 22:59
Güvenilir kaolin markası önerebilecek birileri var mı ?

04.01.20 Parçacık Film Teknolojisi – Piyasada Bulunabilir Malzemeler

M97 hidrofilik kaolin formülasyonuna uygun, bu güne kadar numunesi ve analiz raporları elime geçen, kullanılabilirlik deneyi yapma fırsatı bulduğum ve ambalajların içinden çıkacak malzemenin hep aynı efsafta ve önceden bildirilen özelliklerine uyumlu olacağından emin olduğum malzemelerin bazı temel fiziksel özellikleriyle birlikte yayını (http://blog.meyvelitepe.org/2011/12/02/04-01-20-parcacik-film-teknolojisi-piyasada-bulunabilir-malzemeler/).

birnefestoprak
25-06-2015, 07:02
Yukarda yuzde agirlikli ortalama diyecekken geometrik ortalama demisim. Parcacik buyuklugunun ortalamasi boyle mi hesaplaniyor yoksa baska bir yontem mi var? Bu duruma gore, Kaokil, Surround'tan daha kucuk parcacik boyutlarina mi sahip yoksa bana mi oyle geliyor?

Sabry
29-06-2015, 13:27
Yukarda yuzde agirlikli ortalama diyecekken geometrik ortalama demisim. Parcacik buyuklugunun ortalamasi boyle mi hesaplaniyor yoksa baska bir yontem mi var? Bu duruma gore, Kaokil, Surround'tan daha kucuk parcacik boyutlarina mi sahip yoksa bana mi oyle geliyor?

Parçaçık boyutu dediğimiz zaman iş biraz farklılaşıyor. Aslında burada bizlerin kullandığı teknik terim tane dağılımıdır. Kıyaslanması gereken de tana dağılımı analizi olmalıdır. Aslında her iki ürün de birbirlerine oldukça yakın tane dağılımına sahiptir. Farklı test methodları veya test makineleri farklı sonuçlar verebilir.

Önemli olan sulu suspansiyon yüzey üzerinde kuruduğunda mümkün olduğunca homojen bir kaplama sağlamasıdır. Bugüne kadar kaokilde herhangi bir şikayet olmamıştır.

ezo
04-07-2015, 14:43
Sayın meyvelitepe geçen sene tırtıl zararlısına karşı sizin tavsiyenizle kaolin kilini ceviz ağaçlarına uyguladım ve iyi sonuç aldım bu sene de ağaçlarımdaki potasyum eksikliğine karşı kaolin kili ile birlikte miller nutriplant marka (9-15-30+15 SO3+ME) gübreyi yapraktan vermek istiyorum. Ayrıca içine yapıştırıcı ve cok az humik asit eklemeyi düşünuyorum. Sizce doğru yapmış olurmuyum? Miller gübreyi suyla çözüp toprağa vermem dahamı uygun olur?

MeyveliTepe
04-07-2015, 15:52
Sayın meyvelitepe geçen sene tırtıl zararlısına karşı sizin tavsiyenizle kaolin kilini ceviz ağaçlarına uyguladım ve iyi sonuç aldım bu sene de ağaçlarımdaki potasyum eksikliğine karşı kaolin kili ile birlikte miller nutriplant marka (9-15-30+15 SO3+ME) gübreyi yapraktan vermek istiyorum. Ayrıca içine yapıştırıcı ve cok az humik asit eklemeyi düşünuyorum. Sizce doğru yapmış olurmuyum? Miller gübreyi suyla çözüp toprağa vermem dahamı uygun olur?

Humik asit eklemeyin, kaplamayı simsiyah boyar. Oysa beyaz ve parlak kalmasını istiyoruz. Gübreyi yapraktan verebilirsiniz, tabii gübre yapraktan vermek için uygun ise, bunun için aldığınız ürünün talimatlarına bakınız.

ezo
05-07-2015, 01:20
Çok teşekkürler. Gübreyi alırken yapraktan vericem diye almıştım uygun olduğunu düşünüyorum. Evet humik asit konusunda haklısınız benim boyuyacağı hiç aklıma gelmedi. İyi geceler.

tiryaki
06-07-2015, 20:40
Genelde hava sıcaklığı 35 dereceyi bulduğunda uygulayın diyor broşürler. 30 derecede uygulamak uygun mudur?

MeyveliTepe
06-07-2015, 22:55
Genelde hava sıcaklığı 35 dereceyi bulduğunda uygulayın diyor broşürler. 30 derecede uygulamak uygun mudur?

Hangi broşür 35 derecede uygulayın diyor? 30'da da olur, 20'de de olur, hatta 15'de de :)

Lilium
07-07-2015, 01:00

Kaolin kilinden bahsediyorsan hava ısısı bu derecelerdeyken yani güneşin etkilemeye başladığı sıcaklarda kullanmak en doğrusu, broşürün ifade etmeye çalıştığı bu sanırım.
Amaç güneş yanığından korumaksa
Daha düşük derecelerdede kullanılır hiç bir zararı olmaz çok bir faydasıda olmaz bu arada bir de yağmur yağarsa bir daha tekrarlamanız demek biraz daha masraf ve emek demek.

Bende daha cevizlere kaolin uygulamasını yapmadım, Metoroloji hava ısısının yükseleceğini söylüyor Yarın ilk öbürgün de ikinci uygulamayı yapacağım, Yapmamış olanlarda bu ısınmayı dikkate alsınlar.

MeyveliTepe
07-07-2015, 14:42
Hangi broşür 35 derecede uygulayın diyor? 30'da da olur, 20'de de olur, hatta 15'de de :)

Klavuzu sahtekar saksağan olanın kafası karışıklıktan kurtulmazmış :)

Geçenlerde de bir üye "ilkbaharda uygulasam ağaçları soğutup geç uyanmasını sağlayabilir miyim" diye sorduydu. Öyle anlamış bir broşür veya satıcı sitesinden.

Bitkilerde sıcaklık stresi başka bir şey, güneş yanığı başka.

Kaolin kaplamasının güneş yanıklığını engelleme veya azaltma etkisi var, ama bu etkiyi iyi anlamak için güneş yanığının nasıl olduğunu anlamak gerekir.

Güneşin yakıcı etkileri 40nm-400nm arasındaki dalga boyuna sahip ışınımlarla (UV) ve 700nm-1mm arasındaki ışınımlar (IR) ile oluyor. Bu dalga boyuna sahip ışınımlar gözle görülemiyor. Güneş yanığına sebep olan ışınımlar da bu dalga boyları arasındakiler. Aradaki 400nm-700nm dalga boyu arasındakiler de bildiğimiz ışık ve fotosentez için gerekli (PAR).

Zararlı ışınımlardan UV dalga boyunda olanlar temas ettikleri canlı yüzeylerde tahribat yapıyorlar, DNA değişmesine bile sebep oluyorlar. IR dalga boyundaki ışınımlar ise temas ettikleri yüzey ısısını yükseltiyorlar (ufo sobaları gibi).

Rafine edililerek kalsine edilip optik özellikleri değiştirilmiş kaolin, çok küçük parçacıklarla bir tabaka oluşturduğunda UV ve IR ışınımlarının büyük bölümünü geri yansıtırken PAR ışınımlarının az bir bölümünü geri yansıtıyor. Güneş yanığını engelleme veya azaltma mekanizması da budur.

Yani, hava sıcaksa bitkinin yaprak ve meyveleri de sıcaktır ve kaolin kaplamasının buna hiç bir etkisi olmaz. Kaplama, ışınımların varlığı ile etkin olur ve ışınımların varlığı da her zaman havanın sıcak olmasını gerektirmeyebilir.

Yanlış hatırlamıyorsam, siz kaolini ceviz ağaçlarında kullanıyordunuz. Bu konuda yapılmış araştırmalar var. Bir kaçından kısaca bahsedeyim, bir fikir oluşturulmasına yardımcı olur.

Bir araştırmada (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2803543/), kaolin kaplamasının ceviz ağaçlarındaki sıcaklık stresine etkisi araştırılmış, dikkate değer ölçüde bir etkisinin olmadığı saptanmış.

Buna karşın başka bir araştırmada (http://ucanr.edu/repositoryfiles/2006_309_ocr.pdf-154436.pdf) kaolin kaplamasının cevizlerde güneş yanığına etkisi araştırılmış. Sonucunda güneş yanığını azalttığı ama maliyeti ile kıyas edildiğinde sadece güneş yanığı için uygulanmasının ekonomik olmadığı, diğer etkileri ve zararlı mücadelesindeki fonksiyonları da dikkate alındığında ekonomik olabileceği saptaması yapılmış.

Yani "çok bir faydası olmaz" ise güneş yanığı konusu da tek başına kurtarmıyormuş :)

Biz yine de bakalım başka faydaları var mıymış.

Akademik bir konferansta sunulan bir bildiride (http://hortsci.ashspublications.org/content/40/4/1142.2?related-urls=yes&legid=hortsci;40/4/1142-a) yapılan bir araştırma anlatılarak kaolin kaplamasının güneş yanığı, zararlı hasarı, üretilen yenilebilir miktar ve pound başına fiyatı olmak üzere kalite parametrelerinde artış sağladığı özetlenmiş.

Kaolin kaplaması ceviz kabuk sineğinin (http://cru.cahe.wsu.edu/CEPublications/FS039E/FS039E.pdf) (Rhagoletis completa) yumurta bırakmasını önleyici bir etkiye sahip. Yani cevizlere kaolin uyguluyor iseniz bir yaprağa sinek kondu diye zehire davranmak gerekli değil. Bu konuda başka araştırmalar (http://ucanr.edu/repositoryfiles/2002_375_ocr.pdf-154297.pdf) da var.

Cevizin başka bir zararlısı da iç kurdu yapan güve (Cydia pomonella (http://www.groworganic.com/organic-gardening/articles/organic-control-of-codling-moths)). Aslında elma iç kurdunu yapan da bu güve ve çoğu zaman elma iç kurdu diye anılıyor. Kaolin kaplamasının güvenin yumurta bırakmasını kabul edilebilir" ölçüde engellediği de muhtelif (http://www.ext.colostate.edu/pubs/insect/05613.html)dokümanlarda (http://www.bountifulgardencenter.com/pdfs/home-orchard-guide.pdf)ve saygın yayınlarda (http://extension.usu.edu/files/publications/factsheet/codling-moths06.pdf)belirtilmiş.

Sonuçta bir bahçede kaolin uygulanacak ise zamanlaması ve şeklinin sezon boyunca elde edilecek topyekün faydaya göre planlanması gerekir.

Ceviz çiçekten hasata süresi orta seviyede, meyveleri çiçekten sonra çok hızlı büyüyüp zamanının çoğunu zaten büyümüş kabuğun için doldurmakla geçiren bir bitki. Bu bakımdan çiçekten hasata süresi uzun olan ve yavaş yavaş büyüyen başka meyvelere göre önemli avantajları var. Tam zamanında yapılmış tek (ama iyi) bir uygulama ile sezonu kurtarmak mümkün.

Cevizde kalıntı problem olmadığından yağmura dayanıklı zırh gibi bir uygulama ağustosa kadar gayet iyi idare edebilir.

Başta ceviz, zeytin gibi ağaçlar olmak üzere ilk uygulamada solusyona mineral yağ katılmasının kış sonu kabuklarda, çatlaklarda gizlenip havaların ısınmasıyla larvalarını dallara salan sert ve yumuşak kabuklu bitlerin kontrol altına alınmasında önemli katkı sağlar.

tiryaki
07-07-2015, 15:43
Geçmişte bu konuda okuduğum dokümanlardan aklımda bir şekilde 35 C derece kalmıştı daha sonra https://www.google.com.tr/search?q=kaolin+kili+hava+sıcaklık diye aratıp aklımda kalan bilgiyi "teyit" ettim ama yine de emin olamadım. İyi ki de sormuşum.
Detaylı bilgi için teşekkürler. Mineral yağ için DNOC içermeyen yağ kullanacağım, bakın o konuyu doğru hatırlıyorum galiba :) http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/30341.htm

Lilium
07-07-2015, 19:13
Sevgili tiryaki, doğru bilgiye ulaşmak için dökümanlarıda araştırmalarıda incelemekte tabi ki fayda var sonuç olarak bu yaştan sonra bilim adamı da olacak değiliz, üreticiyiz, araştıracağız ve sorunumuzu çözen ürünü kullanacağız, muş mış değil, bakalım bakalım kaolin güneş yanığından kurtarmış mı kurtarmamış mı.

Aynı tarihte çekilen fotoğraflar

Kaolin uygulaması yapılanlar

564671

564672

564673

564674

564685

Lilium
07-07-2015, 19:19
Kaolin uygulaması yapılmayanlar

564680

564681

Beş gün sonra

564682

564683

564684

birnefestoprak
07-07-2015, 20:36
Ayrıca içine yapıştırıcı ve cok az humik asit eklemeyi düşünuyorum.

Ben neden yapistirici eklemek istediginizi anlamadim. Kisitli gozlemime gore, yapistiriciya gerek olmadan da oldukca etkili ve bitkiyi kaplayip kalici olacak sekilde uygulanabiliyor. Eger akip gidiyorsa, Kaolin miktarini arttirmaniz gerekebilir. Bir de uygulamanin yapildigi puskurtucu ne kadar kaliteli olursa o kadar iyi. Tatmin edici bir uygulama icin, puskurtme deliklerinin yeteri kadar kucuk olmasinda yarar var. Illa ki bir kaplayici gerekiyorsa, seyrelterek Sulfursuz melas kullanilmasi ise yarar mi bilmiyorum (gubreleme/fungisit uygulamalarinda etkili ama bu konuda nasil sonuc verir; seyreltmeye ragmen renkte bozulmalara neden olup urunu amacindan uzaklastirir mi denemeden bilemiyorum).

Bir de Sn MeyveliTepe yukarda urunun faydasiyla ilgili konulara deginmis. Ilginctir, ABD'de USDA laboratuvarlarinda doktorali bilimadamlari (bildigim kadariyla uretenlerin hepsi erkek) tarafindan uretilen ve diger butun mikronize Kaolin kili urunlerine referans olan Surround WP'nin ABD'de tek basina "gunesin etkilerinden koruyucu" olarak pazarlandigini hic gormedim. Daha ilginc olani da, urunu satan sirketlerin urunu ya sadece "zararlilara karsi koruyucu/zararli etkisini dusurucu" olarak pazarlamasi ya da zararliya karsi koruma ozelligini birincil seviyede vurgulamasi. Surekli alisveris yaptigim birkac kaynaktan ornekler:

Kaynak 1
A special formulation of Kaolin clay that forms an effective film barrier, protecting plants from pests by repelling them, causing irritation and confusion, and preventing feeding and egg-laying. Also protects against sun damage and reduces heat stress, cooling plants by 10-15° F.

Bitkileri zararlilardan, onlari kacirmak, rahatsiz etmek, davranis sekillerinin isleyisini sekteye ugratmak, bitkiden beslenmelerinin ve bitki ustune yumurtlamalarinin onune gecmek yoluyla korumak uzere etkin bir film tabakasi olusturan, Kaolin kilinin ozel bir formulu. Ayrica bitkiyi, bitki ortusunun sicakligini 5-10F (bunu ozellikle C'ye cevirmedim) kadar dusurerek gunes zararindan da korur ve isidan kaynaklanan stresi azaltir.

Kaynak 2
It is labeled to control insect pests and disease, while protecting against sunburn and heat stress.

Zararlilari ve hastaliklari (hastaliktan bahsedilirken dolayli bir etkiden bahsedildigi anlasiliyor) kontrol altinda tutarken gunes yanigi ve isi kaynakli stres icin de koruma saglamak uzere etiketlenmistir.

Kaynak 3
Made from Kaolin clay, this white coating for plant surfaces suppresses pests and reduces harmful solar effects.

Kaolin kilinden yapilmis bu urunun olusturdugu beyaz tabaka, zararlilari kontrol altinda tutar ve gunesin zararli etkilerini azaltir.

Sonuc olarak, Surround WP'yi ureten USDA'li bilimadamlarinin laboratuvarda arastirma/uretim asamalarinda kafalarina taktiklari esas konu, ureticinin (ve tuketicinin) zararini en aza indirmek. Calisma teorik degil, dogrudan arazide kullanilmak uzere tasarlanmis ve arastirma icin fon ayrilmis. Cikis noktasi da 1985'te Amerikan Kongresi'nde, USDA'in (halkin vergileriyle finanse edilen federal bir kurulustur) tarimda kimyasal pestisitlere dusuk riskli alternatifler olusturmak uzere calismalar yapmasi yonunde alinan bir karardir.

MeyveliTepe
07-07-2015, 21:37
Sevgili tiryaki, doğru bilgiye ulaşmak için dökümanlarıda araştırmalarıda incelemekte tabi ki fayda var sonuç olarak bu yaştan sonra bilim adamı da olacak değiliz, üreticiyiz, araştıracağız ve sorunumuzu çözen ürünü kullanacağız, muş mış değil, bakalım bakalım kaolin güneş yanığından kurtarmış mı kurtarmamış mı.

Bu muş mış lafına çok güldüm. Vatandaş başka kaynaklardan alınan bilgiyi aktarırken aktaranın sanki kendi ürettiği bir bilgi gibi aktarmasına alışmış, şayet başka biri etiğine uygun olarak kaynağını belirtip şöyle bir araştırma yapılmış, şu sonuçlar alınmış derse bu muş, mış oluyormuş :)

Bir de sanki kaolin güneş yanıklığını önlemez denmiş gibi ispata çıkılmış, anlaşılan dedeleri de öyle yapıyormuş :) bu iş, muş mış ile olmazmış.

Dedeleri de sıcak hava dalgası geliyor diye acele kaolin uyguluyorlardı galiba.

İşin gerçeği, sıcak hava dalgasında kaolin kaplamasının bir işe yaramadığı, aslolan güneş ışınımların dik geldiği, havanın da açık olduğu dönemde sıcak hava dalgası olsa da olmasada, hava 35 derece de olsa 20 derece de olsa güneş yanığının meydana gelebileceği ve speklere uygun kaolinin bu yanıkları büyük ölçüde önleyebileceği (böyle yazayım da resimler bir daha gelmesin :)

- Ha, bu arada oportünist biri güneş yanığı olmayan, kaolin de uygulanmamış pırıl pırıl bir ceviz resmi koyabilirdi, ki benim ağaçlar çok yüksek kaolin atamıyorum ama cevizler çok büyük bir çoğunlukla güneş yanığı da olmuyor :) -

Bu mevsimde poyraz sebebiyle serin havada güneş yanığı olmaz diye bir şey yok yani.

Okuyup anlayana, bir dolu para ve zaman harcanıp yapılan araştırmalarda (bu arada araştırma ne demek, nasıl yapılır, şartları nedir, ne işe yarar, sonuçları nasıl yayınlanır vs. bilindiği kanısında da değilim) cevizde sadece güneş yanığını önlemek üzere yapılan kaolin uygulamasının maliyeti kurtarmadığını, topyekün faydayı, özellikle zararlı etkileri de göz önüne alınarak kaolin uygulaması planlandığında ceviz için ekonomik (sağlanan fayda yapılan masraftan - malzeme, işçilik enerji, zaman vs - parasal olarak büyük) olabileceğini söylüyor.

Yani, "mış muş" araştırmasında sadece güneş yanığına takma, güveyi, sineği, fotosentez sebebiyle meyve kalitesini de hesaba kat, planlamayı da buna göre yap, daha çok fayda sağlarsın, maliyetini de epeyce geçersin, dedenin yaptığı gibisi eksik kalır diyor :)

MeyveliTepe
07-07-2015, 23:29
...
Bir de Sn MeyveliTepe yukarda urunun faydasiyla ilgili konulara deginmis. Ilginctir, ABD'de USDA laboratuvarlarinda doktorali bilimadamlari (bildigim kadariyla uretenlerin hepsi erkek) tarafindan uretilen ve diger butun mikronize Kaolin kili urunlerine referans olan Surround WP'nin ABD'de tek basina "gunesin etkilerinden koruyucu" olarak pazarlandigini hic gormedim. Daha ilginc olani da, urunu satan sirketlerin urunu ya sadece "zararlilara karsi koruyucu/zararli etkisini dusurucu" olarak pazarlamasi ya da zararliya karsi koruma ozelligini birincil seviyede vurgulamasi. Surekli alisveris yaptigim birkac kaynaktan ornekler:

...

Particle Film teknolojisi yazdığınız gibi kongrenin pestisit kullanımının azaltılması hedefinden yola çıkıldığı için ARS ekibinin çalışmaları sonucu ortaya çıkan spekler ve bu speklere sahip kaolinin markalaştırılması sonrası zararlı mücadelesinde öne çıkması normal.

Nitekim ortaya çıktığı 2000 yılından bu güne kadar bu speklerdeki kaolin ile dünyanın pek çok yerinde yapılan çok sayıdaki yeni araştırmalar ezici çoğunlukla zararlılar üzerindeki etkileri ile ilgili.

Güneş yanıklarıyla ilgili yeni araştırma yapmaya pek de gerek görülmüyor sanırım çünkü ARS ekibi yaptıkları lab ve saha deneylerinde bunu çok net olarak ortaya çıkardılar zaten.

Esasen, bitkilerin üzerine kısmen veya tamamen reflekte edici ne kaplanırsa kaplansın güneş yanıklığını önler. Burada sorun, güneş yanıklığını engellerken bitkinin fizyolojisinin olumsuz etkilenmemesi olsa gerek. Yaptıkları ölçümlerde kalsine edilmiş kaolinin yapısının ve optik özelliklerinin değişmesi ile bu sorunu halletmiş görünüyorlar.

2009 yılından bu yana hiç kesintisiz zeytin ağaçlarında uyguladığım bu teknik ile güneş yanıklığı yanıklığı olmadığı gibi, ağaçlarda bu sebeple fizyolojik bir problem de görmedim. Bu bakımdan ARS işi bir defada bitirmiş görünüyor.

Fakat bu 7 senede esas amaç güneş yanıklığı değil zaten, büyük ölçüde zehir kullanmadan zararlı mücadelesi.

Türkiyede kaolin resmen tarım uygulamalarının bir parçası değil ve kaolin satıcılarına zararlılara etkileri ile ilgili beyanda bulunmalarına izin verilmiyor.

Bu durumu 2009 yılında da tesbit etmiş, Ortada böylesine bir zehir tekeli varken bu iznin kolay kolay verilmeyeceği tahmininde bulunmuştum :) Öyle de oldu.

Burada konuyu tüm boyutlarıyla bilen ve bilinçli üreticilerin varlığı çok önem kazanıyor. Resmen zararlı için önerilen bir içerik olmadığından insanların zararlılara etkileri hakkında doğru bilgi edinmesi son derece güçleşiyor.

Her gün yeni araştırmaların yayınlandığı bir dünyada işin mühendisleri bile yayın takip etmezken (veya edemezken) üreticinin çoğu zaman gerçeğinden uzaklaşmış tevatürlere kalmasını normal karşılamak garabetliğinden başka bir şey kalmıyor.

Başka bir handikap da malzemenin yerel resmi standardı olmadığı için beyaz tozu torbaya dolduran satmaya başladı. Bu da bu teknolojinin ülkemizde kısa sürede tamamen batmasına sebep olabilecek bir durum.

Lilium
08-07-2015, 01:27
anlaşılan dedeleri de öyle yapıyormuş :)

Bir moderatöre yakışmayan hakaret vari küçük düşürücü cümleler olmuş,

Sizin seviyenize inmeyeceğim, başka kapıya.

MeyveliTepe
08-07-2015, 10:42
Bir moderatöre yakışmayan hakaret vari küçük düşürücü cümleler olmuş,

Sizin seviyenize inmeyeceğim, başka kapıya.

Bir bilimsel yayının kaynak belirtilerek nakledilmesini "muş mış" diye niteleyip aklınca küçümseyip değersizleştirmeye çalışan şahsa bu bilimsel yayınlar "muş mış" ise "sen bunu dedelerinden mi öğrendiydin" denir.

Yok dedelerinden öğrenmedi ise, itiraf etmesi çok güç olacak ama yine "muş mış" bilimsel yayınları aktaranlardan duydun ve öğrendin.

Keşke iyice doğrusunu öğrense idi sonra da gelip "muş mış" demeyip "yahu ne deniyor" diyebilecek insani kaabiliyete sahip olsaydı, ne diyelim :)

Seviye deyince inilir mi, yoksa çıkılır mı bilmem ama en azından ne yazıldığını okuyup anlayabilecek durumda olmanın gerekliliği var.

"Kaolin güneş yanıklığını önler" diyene, "bak bakalım kaolin güneş yanıklığını önlüyormuymuş işte resimleri, nasıl da önlemiş" deme komikliğini göstermezdi. İşte bu yüzden seviye farklılığı gerçekten de su götürmez.

Ama bir forumda tek iletişim sadece yazılanı okumak olduğunda da en azından yazılan bir şeyi anlayabilmek gerekli bir seviye oluyor.

oguz006
09-07-2015, 15:54
Peki bu kaolin kilini kavun sineğine karşı kullanabilirmiyiz. **** kavun sineğine karşı organik bir çözüm yolu varmıdır.

MeyveliTepe
09-07-2015, 18:00
Peki bu kaolin kilini kavun sineğine karşı kullanabilirmiyiz. **** kavun sineğine karşı organik bir çözüm yolu varmıdır.

Kaolinin meyveye yumurta bırakan meyve sineklerini uzaklaştırıcı etkisi var. Kavun sineğinin yumurta bırakmasını engellemesi kuvvetle muhtemel.

kerkenez
09-07-2015, 20:59
Delfin ve gülleci bulamacı yanında neemezal' da ilave edilebilir mi? Bu hafta sonu artık rüzgar olmazsa uygulama yapmayı istiyorum.

MeyveliTepe
09-07-2015, 21:50
Evet, edilebir.

MeyveliTepe
10-07-2015, 02:44
Kaolinin meyveye yumurta bırakan meyve sineklerini uzaklaştırıcı etkisi var. Kavun sineğinin yumurta bırakmasını engellemesi kuvvetle muhtemel.

Kaliforniya Üniversitesi, Davis (ucdavis)'in yayınladığı bu adresteki (http://fruitsandnuts.ucdavis.edu/files/74141.pdf) dökümanında, zeytin sineği, akdeniz meyve sineği, oriental meyve sineği, ceviz kabuk sineği ve kavun sineği (ki bunların hepsi bactrocera ailesinden meyve sinekleridir), zeytin sineği örnek alınarak detaylı bir şekilde anlatılıyor.

Kaolin kaplamasının yumurta bırakmayı önleme mekanizmasıyla kontrol sağlayan yöntemlerden biri olduğu belirtilmiş.

Bunun yanısıra uygulanabilir başka bir kontrol mekanizması, sinekler için zehirli olan bir yemin kısmi ilaçlama yöntemiyle uygulanması.

Zehirli içerik olarak spinosad (bir toprak bakterisinden elde edilen ve böcekler için zehirli olan doğal bir madde) kullanılıyor.

Hem yemi hem de spinosad'ı birlikte içeren hazır preperat Türkiyede de bir süredir satılmaya başladı.

Bu malzeme kavun tarlasına kaplama atılmıyor. Söz gelimi her 10 metrekarelik alanın 1 metrekaresine iri damlalar halinde atılıyor, yeme gelen sinek beslendiği zaman ölüyor.

Sinek baskısının çok fazla olduğu dönemlerde hem kaolin kaplaması, hem de bu ilacın kısmi uygulaması birlikte uygulanabilir ve ayrı ayrı elde edilebilecek kontrol seviyesinin çok üzerinde kontrol sağlanabilir.

birnefestoprak
10-07-2015, 03:02
Sinek baskısının çok fazla olduğu dönemlerde hem kaolin kaplaması, hem de bu ilacın kısmi uygulaması birlikte uygulanabilir ve ayrı ayrı elde edilebilecek kontrol seviyesinin çok üzerinde kontrol sağlanabilir.

Kaolin kili+Spinosad+Potasyum bikarbonat karisimini kavunlar ustunde duzenli araliklarla ve siddetli yagmurlardan sonra kullandim. Normalde kavunlardan kurdumuz eksik olmaz; bu uygulamayla bu sene tek bir sorun yasamadik.

Spinosad ozellikle seyreltildiginde iyice saydamlasacagi icin kil kaplamasini boyamak gibi bir sorun da olmuyor. Karisimla hem kaplama yapilmis oluyor hem de kurtlar icin onlem alinmis oluyor. (Sn kerkenez) mantiken, eger Spinosad katilmayacaksa, kaplamanin yumurtlama donemlerinden once yapilmasi iyi olur. Onemli olan, yumurtlayacak zararlinin yaprak algisini bozup baska yere gitmesini saglamak.

Potasyum bikarbonati da kavunlarda ozellikle mildiyoye onlem/etki azaltici/yayilmayi yavaslatici olarak uyguladim. Bu da cok basarili sonuclar verdi.

oguz006
10-07-2015, 09:06
Kaolin kili+Spinosad+Potasyum bikarbonat karisimini kavunlar ustunde duzenli araliklarla ve siddetli yagmurlardan sonra kullandim. Normalde kavunlardan kurdumuz eksik olmaz; bu uygulamayla bu sene tek bir sorun yasamadik.

Spinosad ozellikle seyreltildiginde iyice saydamlasacagi icin kil kaplamasini boyamak gibi bir sorun da olmuyor. Karisimla hem kaplama yapilmis oluyor hem de kurtlar icin onlem alinmis oluyor. (Sn kerkenez) mantiken, eger Spinosad katilmayacaksa, kaplamanin yumurtlama donemlerinden once yapilmasi iyi olur. Onemli olan, yumurtlayacak zararlinin yaprak algisini bozup baska yere gitmesini saglamak.

Potasyum bikarbonati da kavunlarda ozellikle mildiyoye onlem/etki azaltici/yayilmayi yavaslatici olarak uyguladim. Bu da cok basarili sonuclar verdi.

Şimdi bu kavun sineği zararlısını zehir atmadan engeleyebiliyoruz. Peki bu ürünleri Ankara da bulabileceğim bir yer varmıdır. Kavunlar çiçek açmak üzere çiçekte iken yapıyım diyorum. **** bu karışımın uygulama zamanları nelerdir.

oguz006
10-07-2015, 10:17
kaolin kilini 10 kg 60 tl ye satıyorlarmış biraz pahalı gibi ama zehir yemektense vermek en iyisi.

MeyveliTepe
10-07-2015, 11:40
kaolin kilini 10 kg 60 tl ye satıyorlarmış biraz pahalı gibi ama zehir yemektense vermek en iyisi.

Buraya bir bakın (http://blog.meyvelitepe.org/2011/12/02/04-01-20-parcacik-film-teknolojisi-piyasada-bulunabilir-malzemeler/), speklere uygun ve kalitesi önceden ilan edilenden farklılık göstermeyecek güvenilirlikte alternatifleri bulabilir, bütçenize göre karar verebilirsiniz.

MeyveliTepe
10-07-2015, 11:48
Spinosad için tam kaplama ilaçlama yerine zehirli yem kısmi ilaçlama uygulaması yapacaksanız "Success 0.24 CB" isimli ilacı tavsiye ederim.

Spinosad doğal kaynaklardan elde edilmesi, memeliler ve kuşlarda zehirli olmaması, kalıntı bırakmaması, sistemik olmaması, suya karışmaması vb. iyi özelliklerinin yanısıra faydalı böcekleri de öldürür, ıslakken arılara zehirlidir.

Adını andığım ilaç sinekler için yem de içerir, her 10 metrekarede 1 metrekarelik bir alana iri damlalı tek atış sinekler için bir tuzak olarak işlevi görür ve hayli etkili olduğu bildiriliyor.

Uygulama için önce kaolin kaplaması yapılmalı, sonra (söz gelimi ertesi gün), akşam üzeri arılar kovanlara çekildikten sonra bir sırt tulumbası ile kısmi ilaçlama yapılmalı. Sinek baskısının devam ettiği sürede kısmi ilaçlamayı her 10-12 günde bir tekrar etmek gerekiyor.

oguz006
10-07-2015, 14:16
Spinosad için tam kaplama ilaçlama yerine zehirli yem kısmi ilaçlama uygulaması yapacaksanız "Success 0.24 CB" isimli ilacı tavsiye ederim.

Spinosad doğal kaynaklardan elde edilmesi, memeliler ve kuşlarda zehirli olmaması, kalıntı bırakmaması, sistemik olmaması, suya karışmaması vb. iyi özelliklerinin yanısıra faydalı böcekleri de öldürür, ıslakken arılara zehirlidir.

Adını andığım ilaç sinekler için yem de içerir, her 10 metrekarede 1 metrekarelik bir alana iri damlalı tek atış sinekler için bir tuzak olarak işlevi görür ve hayli etkili olduğu bildiriliyor.

Uygulama için önce kaolin kaplaması yapılmalı, sonra (söz gelimi ertesi gün), akşam üzeri arılar kovanlara çekildikten sonra bir sırt tulumbası ile kısmi ilaçlama yapılmalı. Sinek baskısının devam ettiği sürede kısmi ilaçlamayı her 10-12 günde bir tekrar etmek gerekiyor.

Sayın MeyveliTepe yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Sırt tulumbası ile kısmi ilaçlama dediğiniz, önerdiğiniz ilacı kavun fidelerinin üzerine gelecek şekilde yapıcaz değilmi. Birde 10 m2 lik alanda 1m2 toprak üzerine olacak şekildemi yapcaz. Bu işlerde acemiyim kusura bakmayın yanlış bişey yapmak istemiyorum.

MeyveliTepe
10-07-2015, 14:39
Sayın MeyveliTepe yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Sırt tulumbası ile kısmi ilaçlama dediğiniz, önerdiğiniz ilacı kavun fidelerinin üzerine gelecek şekilde yapıcaz değilmi. Birde 10 m2 lik alanda 1m2 toprak üzerine olacak şekildemi yapcaz. Bu işlerde acemiyim kusura bakmayın yanlış bişey yapmak istemiyorum.

Kısmi ilaçlamayı tarlada kabaca her 10 metrekarelik bir alanın bir metrekare kadarlık bir bölümüne tulumbanın iri damla püskürten ayarıyla bir kere sıkıp bırakıyorsunuz. Damlalar kavun yapraklarının üzerine gelsin, çiçeklerin üzerine gelmesine gerek yok. Toprağa gelen damlalar büyük ihtimal işe yaramayacaktır.

Öncesinde kaolin kaplaması da yapacağınızdan kısmi ilaçlama ile beraber bu illetten zehirsiz, kalıntısız yüksek oranda kurtulmanız gerek.

Kavun çiçeklerinde arı çok olur, bu yüzden ilaçlama sırasında arıların çekilmiş olmasına azami dikkat. İlaç yapraklarda kuruduktan sonra arılar bundan etkilenmeyecektir.

oguz006
10-07-2015, 15:12
Kısmi ilaçlamayı tarlada kabaca her 10 metrekarelik bir alanın bir metrekare kadarlık bir bölümüne tulumbanın iri damla püskürten ayarıyla bir kere sıkıp bırakıyorsunuz. Damlalar kavun yapraklarının üzerine gelsin, çiçeklerin üzerine gelmesine gerek yok. Toprağa gelen damlalar büyük ihtimal işe yaramayacaktır.

Öncesinde kaolin kaplaması da yapacağınızdan kısmi ilaçlama ile beraber bu illetten zehirsiz, kalıntısız yüksek oranda kurtulmanız gerek.

Kavun çiçeklerinde arı çok olur, bu yüzden ilaçlama sırasında arıların çekilmiş olmasına azami dikkat. İlaç yapraklarda kuruduktan sonra arılar bundan etkilenmeyecektir.

biraz önce zirai ilaç bayisine telefon ettim bana Success 0.24 CB nin olmadığını Ankara da zor bulacağımı söyledi ama bayerin movento isimli (etken madde :Spirotetramat) ilacını önerdi.Bu ilaçta kalıntı riski varmıdır. Vallahi ne yapacağımı şaşırdım artık kaolin kilini bir şekilde temin edebiliyorum ama diğer organik ilaçlar Ankara da bulunmuyor. Her ziraatçi ayrı bşey söylüyor köyden bu işlerden anlayan biriyle görüştüm kavun için herkesin bayerin movento veya proteus (kavun sineği için ruhsatlıymış) kullandığını söyledi. ama bunlarda kalıntı riski vardı galiba dedi.

MeyveliTepe
10-07-2015, 15:57
Önerdikleri ilaçlar sentetik toksinler. Yani başından beri kaçınmaya çalıştığınız şeyler. İnternetten kargo ile isteyebileceğiniz bir yere ulaşabilirsiniz.

kerkenez
10-07-2015, 16:04
Maalesef organik ilaçları edinmek çok zor. Örneğin gidin Eminönüne, bir yığın ilaç satan var hiçbirinde bulamazsınız hemen yerine bir zehir öneriyorlar. Bulmanın en kolay yolu ilacın dağıtıcısı firmayı arayın, bölge yetkilisinin telefonunu veriyor, o da satan bir bayinin telefonunu veriyor. Ondan kargo ödemeli falan alırsınız. Ben Delfin' i ancak öyle bulabilmiştim.

birnefestoprak
10-07-2015, 20:11

Niye ayri ayri uygulama tavsiye ediyorsunuz? Karisimlari mumkun oldugu kadar konsolide etmek daha iyi degil mi?

MeyveliTepe
10-07-2015, 20:31
Sebepleri şöyle;
Kaolin kaplaması bitkide daha uzun süre kalacak ve kaplama şeklinde uygulanacak.

Bu yöntemde spinosad kaplama şeklinde uygulanmayacak, cezbedici yem ile tuzağa çekilen sineklerin öldürülmesi işlevini üstlenecek. Adını verdiğim preperat buna göre hazırlanmış ve içinde meyve sineklerini cezbeden bir yem konstantre olarak bulunuyor. Yani spinosad zararlıya doğrudan temas ettirilme amacı taşımıyor.

Tuzak olarak kısmi yapılan ilaçlamadaki spinosad 10-12 gün içinde etkisizleşiyor. Bu durumda sinek baskısı devam ediyor ise, yeni bir kaplama kapmaya gerek kalmadan kısmi ilaçlama kolayca tekrarlanabilir.

Bunun ABD'deki karşılığı galiba GF-120 idi.

Yem içermeyen spinosad ile kaplama ilaç yapmak da mümkündü ama bunun iki mahzuru var. Birincisi, kavun tarlasında 10-12 gün sonra tekrar kaplama ilaçlama gerekebilir. İkincisi, spinosad hedef gözetmeyen bir içerik ve tam kaplama olarak uygulanmasını ekolojik olarak çok doğru bulmuyorum.

Taşlıbahçe
10-07-2015, 21:41
Bugünlerde bahçedeki domateslerden çiçekburnu çürüklüğüne hassas üç çeşitte bu hastalığın emareleri görünmeye başladı. Aynı zamanda güneş yanıklığı görünen domatesler de oldu.

Siparişini verdiğim kaolini ve çiçekburnu çürüklüğüne karşı uygulanan kalsiyumlu bir çözeltiyi ne şekilde uygulayabiliriz? Çözeltinin kalsiyum haricindeki içeriği (Piyasada bulunan ürünler veya ev yapımı sirkeli bir karışım vb.) birlikte kullanma yöntemini değiştirir mi?

MeyveliTepe
10-07-2015, 21:52
Çiçek burnu çürüklüğü çoğu zaman toprakta kalsiyum olmadığı için değil, bitki kalsiyumu alamadığı için oluyor. Yapraktan verildiğinde da kalsiyum emilimi hayli düşük diye biliyorum. Her durumda kaolin ile birlikte verebilirsiniz, ayrıca kökten de verilebilir. Fakat, bitkilerin sulama düzenini de gözden geçirmekte fayda var. Söz gelimi iki günde bir suluyorsanız miktarı ikiye bölerek her gün aynı saatte sulamak daha iyi olabilir.

Taşlıbahçe
10-07-2015, 22:13
Çiçekburnu çürüklüğü bizde havaların sıcaklığına bağlı görünüyor veya kayboluyor. Bu yüzden toprak yerine yapraktan vermeyi tercih ediyorum. Gerçi bu yolla emilimi bence de az; 10 gün önce yaptığım bir uygulama tam olarak işe yaramadı. Bu uygulamaya ek olarak, dediğiniz gibi, sulamayı sıklaştırmak uygun görünüyor.

Kaolin ve kalsiyumlu çözeltiyi birlikte kullanabiliyoruz, fakat sizce kalsiyumlu çözeltiyi ikinci kez yalnız başına uygulamak istediğimizde alttaki kaolin kaplamasının çözeltinin emilimine bir zararı olur mu, veya çözeltinin kaolin kaplamasına bir zararı olur mu?

MeyveliTepe
10-07-2015, 23:22
İkinci defa uygularken de solusyona %2,5 kaolin karıştırın, eskisini yıkamamış olursunuz.

birnefestoprak
10-07-2015, 23:30
Kalsiyumu yapraktan verecekseniz, emilimi arttirmak icin yaprak altlarindan vermeyi deneyin. Cicek burnu curuklugu, hakkinda bildiklerimize (duzensiz sulama, toprakta Kalsiyum eksikligi ve/veya bitkinin alamamasi gibi) karsin fenomen olarak degerlendiriliyor (bulgular ve nedenler belli ama mekanizma tam cozulebilmis degil). Kalsiyum, dogrudan hucre duvarlarinin yapisina katildigi icin, genelde bu fenomen kalsiyumla iliskilendiriliyor.

Bu sene ayni sartlar altinda yetistirdigim ve hepsine ayni gubreyi/mineral destegini verdigim (ana Kalsiyum kaynagi olarak her bitkide karides besini kullanildi ki bu bence muthis bir malzeme) 50 kadar farkli cesit domatesten yalnizca San Marzano'da bu sorun olustu. Biraz da cesidin kabuk yapisiyla ilgili. Bazi cesitler, bu soruna daha duyarli gozukuyor.

Bir de topragin pH'siyle ilgili bir sorun varsa, yukseltmek icin dolomit kullanilabilir (toprakta Kalsiyum olsa bile fazla asidik toprakta bitki Kalsiyum'u alabiliyor olabilir) ama uygulamayi dikkatli yapmak lazim yoksa geri dondurmesi zor olabilir (domatesler icin genelde 5.5-6 ve ustu asidik degerler ideal). Ayrica genelde cicek burnu curuklugu sorununda Magnezyum goz ardi edilir ki bu bakimdan da bir sorun olabilir. Bunun icin de topragin pH'sine etkisi olmayan Epsom tuzu kullanabilirsiniz (yapraktan ya da kokten, fideler dikilmeden de fide cukuruna birakilacak sekilde).

birnefestoprak
10-07-2015, 23:56
Yem içermeyen spinosad ile kaplama ilaç yapmak da mümkündü ama bunun iki mahzuru var. Birincisi, kavun tarlasında 10-12 gün sonra tekrar kaplama ilaçlama gerekebilir. İkincisi, spinosad hedef gözetmeyen bir içerik ve tam kaplama olarak uygulanmasını ekolojik olarak çok doğru bulmuyorum.

Tuzak icerenlerini hic duymamistim. GF-120 gozukuyor evet (yanilmiyorsam Amerika'da uretilen Spinosad icerikli 100'e yakin urun olmasi lazim). Bazilarinin icinde bir de soya yagi oluyor sanirim (akiskanligi dusurmek icin cesitli ek maddeler kullaniyorlar). Bu tip iceriklere dikkat etmek lazim.

Aktif olabilmesi icin dogrudan bocek tarafindan absorbe edilmesi lazim ki bu da Spinosad kuruduktan sonra/kuru donem boyunca mumkun degil gibi. Sizin soylediginiz durum, Kaolin'in etkili uygulandiginda ve cok siddetli bir yagmur olmadikca yikanmasinin zor olmasiyla mi ilgili? Yikanma zor oldugu zaman da kaplama altinda kalan Spinosad, ornegin hafif bir yagmurda damlalarla birlikte tekrar zararlilar/yararlilar tarafindan aktif sekilde alinabilir duruma gelir mi demek istiyorsunuz? Ornegin arilar yapraklari yemiyor ama yaprak ustunden su icebilirler, o durumu mu diyorsunuz?

MeyveliTepe
11-07-2015, 10:17
Bu yazışmalar kaolin konusunun biraz dışına çıkıyor, daha sonra spinosad ile ilgili bir başlık açılır ise oraya taşırız.

Sizin soylediginiz durum, Kaolin'in etkili uygulandiginda ve cok siddetli bir yagmur olmadikca yikanmasinin zor olmasiyla mi ilgili? Yikanma zor oldugu zaman da kaplama altinda kalan Spinosad, ornegin hafif bir yagmurda damlalarla birlikte tekrar zararlilar/yararlilar tarafindan aktif sekilde alinabilir duruma gelir mi demek istiyorsunuz? Ornegin arilar yapraklari yemiyor ama yaprak ustunden su icebilirler, o durumu mu diyorsunuz?

Hayır, o kadar karmaşık bir şey düşünmedim. Bütün tarlaya kaolin ile birlikte spinosad kaplandığında (ki burada hayli pahalı bir ilaç), kaplama sırasında temas etki ile faydalı zararlı böceklerin bir çoğunu öldürür, buna parazitleyiciler de dahil.

Bir an için buna önem vermediğimizi düşünelim, kuruduktan sonra etki süresi 10-12 gün, o da zararlı tüketirse. Sineklerin durup dururken yapraktaki kurumuş spinosad'ı yemeye kalkışması düşük bir ihtimal. Bunu ancak sevdiği bir yem varsa yapacaklardır. Bunun dışında hasar oluşturan faaliyetleri yumurta bırakmak. Kaolin kaplaması büyük ölçüde bu faaliyeti engelleyecek. Fakat az da olsa yine de bazı kavunlarda bunu yapacak.

Bunları yan yana koyduğumuzda kaolini spinosad ile beraber tüm tarlaya kaplama yapmak yerine, önce kaolin kaplaması (mildiyö önlemi olarak potasyum bikarbonat karıştırılabilir) yapıp, sonra da cezbedici yem içeren spinosad ile kısmi ilaçlama yapmak bana daha etkili ve pratik geliyor. Böylece ilaç kuruduktan sonra da civardaki sinekleri beslenmek maksadıyla çekecek ve yemi yediklerinde ölecekler. Bu etki 12 gün boyunca devam edecek.

Kısmi ilaçlama, kaplama uygulamaya göre çok basit. Tarlanın toplam alanının onda birine, hayli basit ve çok uğraşmadan yapılabilen bir şey. Kullanılan malzeme de bu durumda epey az oluyor.

Kısmi ilaçlamanın esas uygulaması meyve sineklerine karşı ağaçlarda yapılıyor. Ağaçlara güney yönünden iri damlalı tek bir atış ile uygulanıyor. Hatta büyük bahçelerde bir sıraya kısmi uygulama yapılırken bir sırayı boş bırakıyorlar.

Sonuçta, zehirli yem kısmi ilaçlama meyve sineklerine karşı etkili. Kaolin de diğer faydalarının yanısıra meyve sineklerine etkili. İkisinin birlikte uygulanması ise sonucun başarı oranını çok yükseltecek bir durum.

Rayz
21-07-2015, 10:14
Kaolin kilinin zararsız olduğunu kanıtlayan herhangi bilimsel bir inceleme veya herhangi bir kanıt var mı? Deneyimlerinizi yazarsanız sevinirim arkadaşlar, teşekkürler.

MeyveliTepe
21-07-2015, 11:39
Kaolin kilinin zararsız olduğunu kanıtlayan herhangi bilimsel bir inceleme veya herhangi bir kanıt var mı? Deneyimlerinizi yazarsanız sevinirim arkadaşlar, teşekkürler.

Kaolin, özellikleri, faydaları ve kullanımı (Parçacık Film Teknolojisi) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm)başlığındaki yazılara bakın, çok sayıda bilimsel yayına atıf bulacaksınız. İncelemenizden sonra sorunuz olur ise burada sorabilirsiniz, başka bilimsel yayınlardan da yararlanarak yanıtları bulmaya çalışırız.

polatak
18-09-2015, 09:51
İyi günler dilerim
Bu zamana kadar çok şükür zeytin sineği daha görülmedi biz yine de kaolin kaplaması yaptık sn MeyveliTepe size bir sorum olacak mayıs ayında zeytin çiçeği yanığı çok fazla oluyor bizim bölgemizde, acaba çiçekler patlamadan ilk %5 lik kaolin uygulaması yapsak çiçek yanıklığını azaltabilir miyiz, çiçeklerin döllenmesine bir zararı olur mu?

MeyveliTepe
18-09-2015, 12:29
Çiçekler tomurcuktayken, patlamadan hemen önce atacak uygun hava yakalayabilirseniz bir zararı olmaz, aksine çok faydası olur. Bu uygulamada bacillus thuringiensis içerikli bir biyolojik ilaç da kullanırsanız zeytin güvesinin çiçek nesline karşı önemli bir önlem almış olursunuz.

polatak
19-09-2015, 13:15
Birçok konuda bizleri aydınlattığınız için çok teşekkür ederim MeyveliTepe, bu arada Erdek'te zeytin sineği görülmeye başlanmış.

Hüseyin A
08-01-2016, 22:42
Merhaba ,

Bursa'da kiraz - elma ve şeftali bahçem var, ticari üretim yapıyorum.

Özellikle elmada güneş yanığını (güneşe bağlı renk bozulması) engellemek için kaolin kullanmayı düşünüyorum. Kaolini ve bu başlığı yeni keşfettim. Her mesajı okumaya çalışıyorum en başından ama oldukça uzun zaman alacak zira 40 sayfa olmuş başlık.
Son bölümleri okusam en son kullanım tecrübelerini ve doğru bilgiyi almış olur muyum yoksa en baştan okumak daha faydalı olur mu ? Özellikle konunun başından beri takip eden ve uygulama yapanlar yardımcı olursa sevinirim.

MeyveliTepe
08-01-2016, 23:03
Merhaba ,

Bursa'da kiraz - elma ve şeftali bahçem var, ticari üretim yapıyorum.

Özellikle elmada güneş yanığını (güneşe bağlı renk bozulması) engellemek için kaolin kullanmayı düşünüyorum. Kaolini ve bu başlığı yeni keşfettim. Her mesajı okumaya çalışıyorum en başından ama oldukça uzun zaman alacak zira 40 sayfa olmuş başlık.
Son bölümleri okusam en son kullanım tecrübelerini ve doğru bilgiyi almış olur muyum yoksa en baştan okumak daha faydalı olur mu ? Özellikle konunun başından beri takip eden ve uygulama yapanlar yardımcı olursa sevinirim.

Önce bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm) okursanız daha özet olabilir.

Hüseyin A
09-01-2016, 22:11
Önce bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm) okursanız daha özet olabilir.

Teşekkürler

putko
29-01-2016, 15:17
Forumda bugüne kadar yazılmış başlıkları sıra ile okuyorum. Tam sıra bu başlığa gelmişti ki, aklıma çocukluk arkadaşımızın maden ocağında kaolin çıkarıldığı geldi. Yalnız aklıma takılan bir şey var. 4 farklı ürün sunuyorlar. Kimyasal formülleri aşağıdaki gibi. Acaba tarımsal kullanıma uygunlar mı? Ya da bir tanesinin bir diğerine üstünlüğü var mı? Mesela biri zeytin'de biri sebzelerde iyi gibi. Başlıktaki formüllerle kıyasladığımda bayağı bir farklılık olduğunu gözlemledim. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Ürün 1
SiO2 % 62,70
MgO % 0,35
Al2O3 % 24,50
Na2O % 1,46
Fe2O3 % 0,64
K2O % 3,21
TiO2 % 1,10
P2O5 % 0,74
CaO % 0,20
L.O.I. % 6,70

Ürün 2
SiO2 % 54,80
MgO % 0,53
Al2O3 % 28,40
Na2O % 1,66
Fe2O3 % 1,62
K2O % 3,54
TiO2 % 1,47
P2O5 % 0,74
CaO % 0,20
L.O.I. % 6,70

Ürün 3
SiO2 % 61,49
N2O % 0,79
Al2O3 % 24,74
K2O % 3,38
Fe2O3 % 0,69
SO3 % 0,04
TiO2 % 1,12
P2O5 % 0,24
CaO % 0,19
L.O.I. % 6,93
MgO % 0,35

Ürün 4
SiO2 % 60,15
Na2O % 1,20
Al2O3 % 25,22
K2O % 3,19
Fe2O3 % 0,76
Cr2O3 % 0,20
TiO2 % 1,26
P2O5 % 0,22
CaO % 0,22
L.O.I. % 7,2
MgO % 0,38

MeyveliTepe
29-01-2016, 19:04
Ülkemizden çıkarılan kaolin genelde dolgu malzemesi olarak kullanılıyor. Silisyumu yüksek ve içinde demir gibi safsızlıklar içeriyor. Bu yüzden kaolin işleme tesisleri de kurulmamış. Genelde kuru bir şekilde öğütülüp endüstride dolgu maddesi olarak değerlendiriliyor.

Tarımda kullanılacak kaolinin kimyasal özelliklerinden çok fiziksel özelliklerinin ne olduğu önemli.

Tarımda başarılı kaolin kullanımıyla ilgili yüzlerce bilimsel araştırma yapılmış. Bunlardan bir kısmı doğru kaolin özelliklerinin ne olduğunu tesbit için, büyük çoğunluğu ise özellikleri tesbit edilmiş malzemenin bitkiler ve zararlılar üzerindeki etkilerini araştırmak için.

Dolayısıyla bu araştırlamalarda sözü edilen etkileri kendi uygulamalarımızda da bekleyebilmemiz için bu araştırmalara baz olan özelliklere sahip malzemeleri kullanmamız gerekir.

Parçacık film teknolojisi adı verilen malzeme + uygulama silsilesinde belirtilen kaolinin özellikleri özetle;

Her şeyden önce rafine edilerek içindeki serbest silika (kum)'un arındırılmış olması önemli. Silika solunduğunda kanserojen bir maddedir, ayrıca başka akciğer hastalıklarına sebep olur. Bunu yanısıra hem silika hem de diğer ağır metaller kaoliin gereken fiziksel özelliklere sahip olmasına bir engeldir.

Kaolinin 1100 derecede kalsine edilmiş olması gerekir. Bu şekilde yapısı değişen malzeme içine su emmez olup (dışı ıslanır), optik özellikleri değişerek beyazlık ve parlaklık seviyesi yükselir.

Bu şekildeki kaolinin tanecik sayısının %90'ının 2 mikron altı, ortalama tanecik büyüklüğünün de 1 mikron altı olması gerekir.

Dolayısı ile kimyasal içeriklerini verdiğiniz malzemelerin rafine edilip edilmediği, kalsine edilip edilmediği, ortalama taneceik boyutunun ne olduğu literatürdeki speklere uygunluğu bakımından ölçüdür. Bu malzemeler belirtilen özelliklerde değil ise kullanıp kullanmama durumu sizin riskinizdir ve kaolin ile ilgili bilimsel araştırmalarla ilişkilendirilemez.

Daha detaylı bilgi için bu mesaja (http://www.agaclar.net/forum/937476-post4.htm) bakabilirsiniz. Bu başlık (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm) ise tüm yönleri ile yardımcı olur.

Sabry
02-02-2016, 14:28
Sn. Putko,

Belirttiğiniz 4 ürün de gerçek anlamda kaolin yapısında değildir. Öncelikle doğal, işlenmemiş bir kaolinin % 13-14 civarına L.O.I yani ateş zaiyatı içermesi gerekir. Kaolin yapı olarak aluminyum silikattır. Serbest silis içeriğini rafinasyon ile atmadan ve kalsine ederek ateş zaiyatını % 0,5 seviyelerine düşürmeden tarımsal kullanımda gerekli olan yüksek yansıtıcılık ve fotosentez için gerekli geçirgenlik (su buharı, gaz) özelliklerini sağlayamazsınız. Amacı dışında, zararlı bir kullanım olur.

putko
04-02-2016, 09:21
Teşekkürler Sn. MeyveliTepe, Sn. Sabry, ben de tanecik büyüklüğünü bilgilerini bekliyordum. Durum cevaplarınız sayesinde netleşti. Artık başka şekilde kil temin edeceğim temin edeceğim. Tekrar teşekkür ederim.

yahyag18
07-08-2016, 17:17
Arkadaşlar hiç belirtilmemiş ama bu kaolin kilinin ağaçlarda baharda olan soğuklarada faydası varmıdır bilen varsa lütfen yazsın teşekkürler

MeyveliTepe
07-08-2016, 20:44
Arkadaşlar hiç belirtilmemiş ama bu kaolin kilinin ağaçlarda baharda olan soğuklarada faydası varmıdır bilen varsa lütfen yazsın teşekkürler

Bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm) okuyun, sorunuzun cevabı var.

neyapsak
17-08-2016, 20:33
sayın meyvelitepe ve diğer arkadaşlar..

mesaiden geldikden sonra 4 günde 41 sayfayı okudum okumaya çalıştım..

çok güzel konularda güzel paylaşımlar yapılmış..

elinize beyninize sağlık..

konuyu okurken sormak istediğim çok şey vardı ama şimdi aklımda pek bir şey kalmadı..

yinde konuya girmişken bir şey sormak isterim..

1-)kaolinin meyve çiçekdeyken atılmasının zararı varmı..eğer yoksa gülleci bulamacı ile karıştırılırsa çiçeklenme döneminde zararı olurmu..

2-)gülleci bulamacının (tek başına atılmasında) çiçek döneminde atılmasının zararı varmıdır(her ne kadar konusu değilsede sık sık adı geçtiği için sormak istedim)

vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim..

MeyveliTepe
17-08-2016, 20:46
Tozlaşmayı etkileme olasılığına karşı ağaçlar çiçekteyken ne kaolin, ne de başka bir şey atılmamalı.

neyapsak
17-08-2016, 20:56
teşekkür ederim

neyapsak
18-08-2016, 18:32
surround fiyatı sordum..12 kiloydu galiba..fiyatını 100 tl dediler..

normalmidir bu fiyat..

MeyveliTepe
18-08-2016, 20:02
surround fiyatı sordum..12 kiloydu galiba..fiyatını 100 tl dediler..

normalmidir bu fiyat..

Bu malzeme Amerikadan ithalat orijinal markalı, kaolin ile ilgili tüm araştırma ve ilgili makalalerde doğrudan kullanılan ve speklere tam uygun bir malzeme. ABD'deki fiyatı daha az değil.

Yine Amerikadan ithalat ve speklere tam uygun yerli marka saf rafine-kalsine kaolin SunGuard (http://turcantarim.com.tr/sunguard.htm)var, onun da fiyatı biraz yüksek olabilir (en son kaçadır bilmiyorum). Bir de Çinden ithal speklere uygun ve fiyatı oldukça hesaplı kaokil (http://www.kaokilsatis.com/kaokil%20tar%C4%B1msal%20%20kaolin)var.

Bunlar halihazırda tarımda kullanım ve speklere uygunluk bakımından garantili sayılabilecek malzemeler. Öte yandan, piyasada satılan başka bir çok malzeme de var. Kimi ham kaolin, kimi içinde kum bulunan kuru öğütme, kimi kireç karışımı, kimi de ne dediğinden çok torbaya ne doldurduğu şüpheli satıcıların sattıkları bir takım malzemeler.

birnefestoprak
20-08-2016, 15:15
Simdi baktim, benim aldigim yerde Surround'in 1 kg'si 3.28 ABD dolarina denk geliyor (nakliye haric).

neyapsak
30-08-2016, 13:01
merhaba..

surround merkezle görüştüm..ellerinde kalmamış ve nezaman geleceğide belli değilmiş..fiyat 100 tl..12.5 kg

sunguard 10 kiloluk paketler halinde satıyorlarmış..ama tek olarak göndermiyorlar..mecburen 2 paket yani 20 kg istiyorsunuz..10 kg 60 tl iki paket 120 tl oda 20 kg..kargo hariç

kaokil 25 kg 60 tl..bana kdv kargo toplam 85 tl ye mal oldu..yani bunu aldım..

ayrıca delfin wg ve yayıcı yapıştırıcı nu-fılm -17 aradım..

antalyada neredeyse bulamıyordum..zar zor birini bir yerde diğerini başka yerde bularak aldım..

nu fılm 17 75tl,delfin 40 tl idi..

niye yok diye sorduğumda zirai bayiler kaliteli ürünler ama talep eden yok diye cevapladılar..

nu fılm'i aldığım yer siperiş üzerine getirttiğini sipariş verenin gelmediği için birini bana verdiğini söyledi..

ayrıca pazar günü gülleci bulamacını yaptım..yaklşık 3 lt ilaç çıktı..çamur kısmı çok kaldı..

kaolini gülleciyi,delfini ve yayıcıyı karıştırarak eğlence-hobi bahçemdeki 54 4 yaşındaki ağaçlarımı ilaçladım..

ilaçlamam akşam 8 gibi bittiği için foto çekemedim..

çekebilirsem ki 25 km uzakda ve dolmuş yok burada yayınlamayı isterim..

herkese iyi günler.

birnefestoprak
31-08-2016, 01:12
surround merkezle görüştüm..ellerinde kalmamış ve nezaman geleceğide belli değilmiş..fiyat 100 tl..12.5 kg

Fiyatı çok iyi.

Taşlıbahçe
31-08-2016, 12:56
merhaba..

sunguard 10 kiloluk paketler halinde satıyorlarmış..ama tek olarak göndermiyorlar..mecburen 2 paket yani 20 kg istiyorsunuz..10 kg 60 tl iki paket 120 tl oda 20 kg..kargo hariç

kaokil 25 kg 60 tl..bana kdv kargo toplam 85 tl ye mal oldu..yani bunu aldım..

ayrıca delfin wg ve yayıcı yapıştırıcı nu-fılm -17 aradım..

antalyada neredeyse bulamıyordum..zar zor birini bir yerde diğerini başka yerde bularak aldım..

nu fılm 17 75tl,delfin 40 tl idi..

niye yok diye sorduğumda zirai bayiler kaliteli ürünler ama talep eden yok diye cevapladılar..

nu fılm'i aldığım yer siperiş üzerine getirttiğini sipariş verenin gelmediği için birini bana verdiğini söyledi..

ayrıca pazar günü gülleci bulamacını yaptım..yaklşık 3 lt ilaç çıktı..çamur kısmı çok kaldı..

kaolini gülleciyi,delfini ve yayıcıyı karıştırarak eğlence-hobi bahçemdeki 54 4 yaşındaki ağaçlarımı ilaçladım..

ilaçlamam akşam 8 gibi bittiği için foto çekemedim..

çekebilirsem ki 25 km uzakda ve dolmuş yok burada yayınlamayı isterim..

herkese iyi günler.

Kaolini gülleci bulamacıyla hangi oranlarda karıştırdınız bilmiyorum ama karışımın PH'ı Delfin WG içerisindeki B.T. bakterileri için uygun sınırları aşmış olmalı.

neyapsak
01-09-2016, 12:38
Kaolini gülleci bulamacıyla hangi oranlarda karıştırdınız bilmiyorum ama karışımın PH'ı Delfin WG içerisindeki B.T. bakterileri için uygun sınırları aşmış olmalı.

sanki bu sayfada bir yerde okumuşdum..ona istinaden karıştırdım..

yanlışmı yaptım acaba..

şimdi içimde kuşku oluşdu..

Taşlıbahçe
06-09-2016, 19:32
sanki bu sayfada bir yerde okumuşdum..ona istinaden karıştırdım..

yanlışmı yaptım acaba..

şimdi içimde kuşku oluşdu..

Kaolin ve gülleci bulamacı veya kaolin ve Delfin WG karışımlarını bu sayfalarda bulmuş olabilirsiniz ama Gülleci Bulamacı ve Delfin WG'nin birlikte önerildiğini sanmam.

Gülleci bulamacı her nekadar kükürt ihtiva etse de içerikteki kireç ortaya çıkan solüsyonu oldukça alkali hale getiriyor. Kullandığınız suyun miktarı ve diğer katkılar solüsyonun orijinal PH'ını tabiiki düşürecektir ama kanımca yeterli olmayacaktır ki gülleci bulamacı pek çok kullanım alanının yanında bakterilere karşı da kullanlılıyor. Yani yalnızca alkali özelliği değil, içerisindeki kimya da bence uygun değil ama yine de konuya vakıf üyelerden kesin bilgiler gelebilir, takipte kalmanızı öneririm.

beşiktaşlı
03-11-2016, 20:46
gülleci bulamacı bir yakınım uyguladı pek memnun kalmadı

civanmukti
05-04-2017, 10:14
merhaba,

uzun süredir bu konuda yazışma olmamış. ben de bulunduğum yerde yetiştirmek istediğim sebzelerde güneş yanığını önlemek ve lojman içindeki bazı zeytin ağaçlarında (ilaçlama olmadığı için çok fazla kurt oluyor) denemek üzere kolin kili kullanmak istiyorum. internetten satışı yapılan kaokil kargo dahil 95 TL. bu ürün 25 kg ve sanırım benim çapımdaki bahçesinde sebze yetiştirmeye çalışan biri için oldukça fazla. yine internette satışı yapılan utelka madenciliğin bir ürünü var. bu ürünle ilgili fazla bilgi bulamayınca kendilerini aradım ve direkt şirket sahibi çıktı. uzunca anlattı ürünü. ama yine de teknik özelliklerine ulaşamıyorum. bu ürünü kullanan var mıdır aranızda?
yukarıda sevgili meyvelitepenin 1204 nolu yazısında bahsettiği üzere bu kil bazı kimyasallar bulundurabiliyor. utelka ile ilgili de ürün sahibi hiçbir kimyasal katkı olmadığını belirtti. şu anda kafam fazlasıyla karışık. yardımlarınız çok değerli olacak benim için. şimdiden teşekkürler.

MeyveliTepe
05-04-2017, 11:35
merhaba,

... internette satışı yapılan utelka madenciliğin bir ürünü var. bu ürünle ilgili fazla bilgi bulamayınca kendilerini aradım ve direkt şirket sahibi çıktı. uzunca anlattı ürünü. ama yine de teknik özelliklerine ulaşamıyorum. bu ürünü kullanan var mıdır aranızda?
yukarıda sevgili meyvelitepenin 1204 nolu yazısında bahsettiği üzere bu kil bazı kimyasallar bulundurabiliyor. utelka ile ilgili de ürün sahibi hiçbir kimyasal katkı olmadığını belirtti. şu anda kafam fazlasıyla karışık. yardımlarınız çok değerli olacak benim için. şimdiden teşekkürler.

Bu malzemenin kaolin kalitesini geçiyorum, imalat sürecinde;

1. Rafine edilerek içindeki kum vb. safsızlıklardan arındırılmış,
2. Kalsine edilerek yapısının ıslanır ama su emmez duruma getirilmesi, yeterli beyazlık ve parlaklık kazanması,
3. Tane boyutu %90 iki mikron altında olacak şekilde öğütülmüş olması gerekir.

Bir litre hacimdeki malzemenin ağırlığından birinci maddenin durumunu anlayabilirsiniz. Rafine malzeme çok hafiftir, bir litresi en fazla 350 gr gelir. Gülle gibi ağırsa yarısı kumdur.

Renk ve parlaklığı da kendiniz gözlemleyebilirsiniz. Çok beyaz ve parlak olmalı. Rengi hafif gri gibiyse kalsine edilmemiştir.

Tane boyutunu duyumsamanız zor. Unun tane boyutunun 80-90 mikron olduğu düşünülürse dokunarak anlayamazsınız, tane dağılım raporu olmalı.

Utelka dediğiniz malzemeye baktım. Bunlarla ilgili hiç bir bilgi yok. Büyük ihtimal kalitesiz kaolenin rafine edilmeden ve kalsine edilmeden kuru bir şekilde öğütülmüş hali. Bir yerde (https://www.facebook.com/utelka.maden) içinde alkali K2O olduğundan bahsediyor. Potasyum Oksit (K2O) su ile reaksiyona girerek Potasyum Hidroksit'e dönüşür, kuvvetli alkali bir kimyasaldır.

Oysa saf kaolin suda çözünmez ve normal koşullarda herhangi bir reaksiyona girmez. Tarımda kullanılacak kaolinin de böyle olması lazım. Bence uzak durun.

civanmukti
05-04-2017, 12:40
Bu malzemenin kaolin kalitesini geçiyorum, imalat sürecinde;

1. Rafine edilerek içindeki kum vb. safsızlıklardan arındırılmış,
2. Kalsine edilerek yapısının ıslanır ama su emmez duruma getirilmesi, yeterli beyazlık ve parlaklık kazanması,
3. Tane boyutu %90 iki mikron altında olacak şekilde öğütülmüş olması gerekir.

Bir litre hacimdeki malzemenin ağırlığından birinci maddenin durumunu anlayabilirsiniz. Rafine malzeme çok hafiftir, bir litresi en fazla 350 gr gelir. Gülle gibi ağırsa yarısı kumdur.

Renk ve parlaklığı da kendiniz gözlemleyebilirsiniz. Çok beyaz ve parlak olmalı. Rengi hafif gri gibiyse kalsine edilmemiştir.

Tane boyutunu duyumsamanız zor. Unun tane boyutunun 80-90 mikron olduğu düşünülürse dokunarak anlayamazsınız, tane dağılım raporu olmalı.

Utelka dediğiniz malzemeye baktım. Bunlarla ilgili hiç bir bilgi yok. Büyük ihtimal kalitesiz kaolenin rafine edilmeden ve kalsine edilmeden kuru bir şekilde öğütülmüş hali. Bir yerde (https://www.facebook.com/utelka.maden) içinde alkali K2O olduğundan bahsediyor. Potasyum Oksit (K2O) su ile reaksiyona girerek Potasyum Hidroksit'e dönüşür, kuvvetli alkali bir kimyasaldır.

Oysa saf kaolin suda çözünmez ve normal koşullarda herhangi bir reaksiyona girmez. Tarımda kullanılacak kaolinin de böyle olması lazım. Bence uzak durun.

çok teşekkürler. şu durumda kaokil kullanmaya karar verdim. selamlar.

tarku
05-04-2017, 17:46
Konuyu baştan başlayarak okumak istedim. Böylelikle ihtiyaç duyduğum bilgiyi belki bulurum dedim ama bir baktım 3 sayfa boyunca tartışmadan başka bir şey yok. Sen onu neden dedin? ben onu demedim vs tarzında tartışmalar. Bence, bu tarz tartışmaları konunun sayfalarını çoğaltıyor ve kimseye okuma imkanı vermiyor.

Öğrenmek istediğim sorumu yazayım, zaten bu bilgiler konunun içinde var denirse vaz geçeyim. Kaolin kili kullanırsak, renklenme sorunu yaşayan bir meyvede (örneğin fuji elma), bu sorunu arttırır mı?

MeyveliTepe
05-04-2017, 18:39
Konuyu baştan başlayarak okumak istedim. Böylelikle ihtiyaç duyduğum bilgiyi belki bulurum dedim ama bir baktım 3 sayfa boyunca tartışmadan başka bir şey yok. Sen onu neden dedin? ben onu demedim vs tarzında tartışmalar. Bence, bu tarz tartışmaları konunun sayfalarını çoğaltıyor ve kimseye okuma imkanı vermiyor.

Öğrenmek istediğim sorumu yazayım, zaten bu bilgiler konunun içinde var denirse vaz geçeyim. Kaolin kili kullanırsak, renklenme sorunu yaşayan bir meyvede (örneğin fuji elma), bu sorunu arttırır mı?

Evet, bu başlık bilgi edinmek için rafine değil. Bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm)görmüş müydünüz? Sorunuzun cevabı o başlıktaki #8 nolu mesajda var. Ayrıca sorunuz ile ilgili referans verilen bilimsel araştırma da orada belirtilmiş, istenirse incelenebilir. Çok özetle bulunduğunuz bölge ve uygulama zamanlarınız önemli olacaktır.

Not: Bahsedilen araştırma raporunun detaylı hali burada (https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj8wP_M5Y3TAhWDkCwKHRxTBeEQFggwMAQ&url=http%3A%2F%2Fnyshs.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F10%2FEffect-of-Surround-Particle-Film-on-Fruit-Sunburn-Maturity-and-Quality-of-Fuji-and-Honeycrisp-Apples.pdf&usg=AFQjCNFDuDEbHSqbf6HmVKElqyzfBZYPaA&sig2=zJrHf-6LbCQGgESh-rPkGw).

tarku
05-04-2017, 19:57
Evet, bu başlık bilgi edinmek için rafine değil. Bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm)görmüş müydünüz? Sorunuzun cevabı o başlıktaki #8 nolu mesajda var. Ayrıca sorunuz ile ilgili referans verilen bilimsel araştırma da orada belirtilmiş, istenirse incelenebilir. Çok özetle bulunduğunuz bölge ve uygulama zamanlarınız önemli olacaktır.

Not: Bahsedilen araştırma raporunun detaylı hali burada (https://www.google.com.tr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwj8wP_M5Y3TAhWDkCwKHRxTBeEQFggwMAQ&url=http%3A%2F%2Fnyshs.org%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F10%2FEffect-of-Surround-Particle-Film-on-Fruit-Sunburn-Maturity-and-Quality-of-Fuji-and-Honeycrisp-Apples.pdf&usg=AFQjCNFDuDEbHSqbf6HmVKElqyzfBZYPaA&sig2=zJrHf-6LbCQGgESh-rPkGw).
Anladığım kadarıyla meyvelerin büyüme devresinde atılması renklenmede bir sorun yaratmıyor. Olgunlaşma döneminde atıldığında renk sorunu çıkıyor. Teşekkürler.

MeyveliTepe
05-04-2017, 23:19
O araştırma NewYork bölgesi için. Sizin konumunuzda bir ay kadar daha tölerans olabileceğini düşünüyorum.

Poyrazs
17-05-2017, 14:30
Selamlar; UTelka isimli kaolin kili digerlerine gore daha ucuz, 60 tl arti kargo fiyat verdiler 25 kg icin. Turkiye uretimi oldugunu soylediler acikcasi yerli urun olmasi bende pozitif bir izlenim birakti ama yukaridaki yorumlari okuyunca supheye dusuyor insan. Kaokilden aldigim fiyatsa 78 tl tuzla istanbul teslim fiyati. Bu firmanın sahibi daha önce bu konuda yazıları olan Sn. Sabry sanırım verdiği telefondan Kaokil firmasına ulaştım.
Yani aman aman bir fiyat farkı yok onemli olan guvenilir urun hangisi onu secmek.

Utelkanin bir iki videosunu izledim, teknik veriler yok. Ureticiyle konustum 100% kaolindir hicbir ek katki yoktur tarzi bir yorumda bulundu. Daha sonra kendisinden analiz raporlarını istedim bu akşam yollayacağını söyledi, son konuşmamızda çekincelerimi belirttim numune vereyim o ürünleri de deneyin benimkileri de deneyin dedi, ilgili birisine benziyor. Benim arazime henüz su indiremediğim için tek depoda işi bitirmem gerekli o sebeple bir kaç ürün deneme şansım yok. Bilemiyorum bir yandan yerli uretici kazansin istiyorum diger yandan risk almak mantikli gelmiyor. Asagida tanitim videolari var.
https://youtu.be/q2U_Ep4Chr0
https://youtu.be/NqldZsMSMr8

Birde sormak istedigim zeytinlerim icin 2,5% kaolin ve delfin wg mi kullanayim yoksa kaolin gulleci bulamacimi. Cicek oncesi kullanim olacak. Guve, sinek gibi zararlilara karsi dogal onlem almak istiyorum.

Ayrıca delfinwg için agrikem yetkilisi ile görüştüm kaolinin uygulamasının zor olduğunu o yüzden başka bir ilaç önerdiklerini söyledi ismi : photon 50sg imiş. araştırdım ama internette bir veri bulamadım. Yalova bayii ile görüştüm 40 mg ının 250 tl olduğunu iletti 1000lt de kullanılıyormuş, oldukça pahalı bir ürün; sanırım zoe bile olsa kaolin tercih edeceğim, üstelik edindiğim kanıya göre, bu ürün sadece güneş yanıkları için gibi geldi.
Sevgiler.

Sabry
18-05-2017, 12:36
Sayın Payrazs, konu ile ilgili sayın Meyvelitepenin yukarıdaki #1222 no.lu mesajını okumanızı tavsiye ederim.

Poyrazs
18-05-2017, 21:27
Merhaba, bütün yazılanları okumadan yazmamaya gayret gösteriyorum. Sn meyvelitepenin yazısı olmasaydı ucuz diye o ürünü alırdım fakat emin olmak için analiz raporlarını istedim utelka firmasından dün yollamaları gerekiyordu yollamadılar!
Sizin yazılarınızıda okudum ürün hakkında artık bilgi sahibiyim, yarın sipariş ödeme işlemlerini tamamlayacağım haliyle. Umarım bu serinliklerin sayesinde çiçek açmadan yetiştirebilirim pazartesi veya salıya.

%4-5 kaolin
500 gr delfin wg
Uygulaması yapacağım bunun haricinde ekleyebileceğim doğal besin,koruyucu, bakteri önerisi olan varsa ve yazarsa müteşekkir olurum. Sevgiler

MeyveliTepe
19-05-2017, 00:22
Merhaba, bütün yazılanları okumadan yazmamaya gayret gösteriyorum. Sn meyvelitepenin yazısı olmasaydı ucuz diye o ürünü alırdım fakat emin olmak için analiz raporlarını istedim utelka firmasından dün yollamaları gerekiyordu yollamadılar!
Sizin yazılarınızıda okudum ürün hakkında artık bilgi sahibiyim, yarın sipariş ödeme işlemlerini tamamlayacağım haliyle. Umarım bu serinliklerin sayesinde çiçek açmadan yetiştirebilirim pazartesi veya salıya.

%4-5 kaolin
500 gr delfin wg
Uygulaması yapacağım bunun haricinde ekleyebileceğim doğal besin,koruyucu, bakteri önerisi olan varsa ve yazarsa müteşekkir olurum. Sevgiler

Forumda sorulmasından sonra adı geçen ürün ile ilgili detaylı bilgi edinmek üzere firma ile irtibata geçtim. Karşılıklı 18 mesaj ve uzun bir telefon görüşmesi ile haberleştik. Kıssadan hissesi şudur; ürün ham kaolinin kuru bir şekilde öğütülmesiyle elde edilmiştir. Ürünün yarıya yakın kısmı kum. Kalsine de edilmemiştir, tane dağılımı da belli değildir.

Bu haliyle zaten speklerin fazlasıyla dışında.

Bunu bir kenara bırakıp sadece fiyat bakımından karşılaştırsak ucuz değil, %168 daha pahalı.

Nasıl mı?

Sahibi, ürünün serbest yoğunluğunu 571gr olarak bildirdi. Yani bir litresi 571 gr geliyor. Olması gereken 300-350 gr aralığı. Aradaki fark kumdan geliyor. Bir an için tane dağılımını ve kalsine edilmemiş olduğunu da boş verelim. Birim ağırlıkta iş yapacak olan kaolin miktarı rafine kaoline göre çok daha az. Bu da ürünü %168 daha pahalı yapıyor.

Poyrazs
19-05-2017, 11:07
Sn. Meyvelitepe, dünden beri bu 41 sayfayı okuyup bitirebilmek için büyük mücadele verdim. Öncelikle şahsınıza bu ürün başta olmak üzere araştırmalarınız ve yazılarınızla bilgi birikim tecrübelerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Bu forum olmasaydı ben zeytinlik almaya cesaret edemezdim çünkü hiçbir şey bilmiyordum. Sürekli araştırararak öğreniyorum burada yardımlarını esirgemeyen herkeze tekrar tekrar teşekkür ederim.
Sayenizde gençlik hayallerimin sağlam bir temelde hayata geçmesinde tarifi mümkün olmayan yardımlarınız oldu.

İkazlarınızı dikkate alarak konuyu inceleyip ismi geçen firmanın ürününden vazgeçmiştim zaten. Kaokilden sipariş vereceğim bugün. Fayda fiyat ve güvenirlik olarak yaptığım inceleme ve görüşmelerden bu sonuca vardım.

Kaolin uygulaması ve özellikleri hakkında tüm yazıları okudum. Neyi nasıl yapacağımı biliyorum artık, yalnız bu konunun ticari amaçlar doğrultusunda ne denli çarpıtıldığını da üzülerek okudum. Aklı selim olan ve konuyu başından takip eden herkez de ne denli haklı olduğunuzu zaten görecektir. Ama takdir edersinizki 42 sayfa okuması çok zor özellikle 35 -37 arası son yazılarınız ve başlardaki kaolini keşif ve denemeleriniz olayın özüyle ilgili tatmin edici bilgiler vermektedir. Konuya ilgi duyan ve bilgilenmek isteyen üyelerin sıkılmadan ve hızlıca etkili bilgiye ulaşabilmeleri için. Eğer yapılabilirse, her sayfanın en üstünde çıkacak şekilde kaolin hakkındaki geçmiş sayfalarda bulunan linklerinizi adapte edebilirseniz ekstra bir fayda olur sanırım. Bu sayede hem isteyenler tüm sayfaları okuyabilirken hemde isteyenler güvenilir firmalara, kaolin teknik analizlerine, uygulama oran bilgilerine, neylerle nasıl ne oranda karıştırılabileceğine; hangi sayfaya girerse girsin hemen ulaşabilir.

Konuyu tamamen okumamla soracak bir şeyim kalmadı. Uzun yazı için kusurabakmayın. Sevgiler.

MeyveliTepe
19-05-2017, 12:20
Bu başlık bilgi edinmek maksadıyla okumak için oldukça dağınık.

Kaolin konusunda toparlanmış, dağılmadan ve referanslarıyla beraber bilgi edinmek maksadıyla öncelikle;

Kaolin, Özellikleri, Faydaları ve Kullanımı (Parçacık Film Teknolojisi) (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm)

başlığının okunmasını tavsiye ederim.

Poyrazs
24-05-2017, 10:38
Merhaba, yarın kısmetse kaolin+delfin wg uygulamasını gerçekleştireceğim.

Akışkan kontrol maddesi olarak çam reçineli yapıştırıcı yayıcı kullanacağım. Buradan edindiğim bilgilerde nu film 17 markasının kullanıldığını, etkili olduğunu okudum. Orhangazi de bu ürünü bulamadık, yalova da buldum litresi 88 tl 2 ton suya uygulamak mümkünmüş. Haliyle oldukça maliyetli bür ürün.

Başka bir ürün buldum wett (firma ismi:ekolojik tarım) diye bir marka 1 tona uygulanacak kadarı 10 tl fiyatı makul, satacak kişi organik olduğunu çam reçinesinden yapıldığını iletti. İnternette marka ve ürün hakkında bir bilgiye ulaşamadım.

Hangisini kullansam bilemedim akşama doğru bir karar vereceğim. Ürünlerin güncel fiyat ve kalite bilgilerine vakıf olan varsa ve yazarsa iyi olur benim gibi ikilemde kalanlar için ilerde bir fayda sağlar diye düşünüyorum.

Sevgiler.

Dila71
25-05-2017, 12:33
Sayin Ensar;
2 yıldır Şarköy un Çınar li köyünde zeytincilik yapmaya çalışıyoruz. Ancak amacımız ilaç ve kimyasal Gübreden elimizden geldiğince uzak durmak.Sizde Tekirdağ da oldugunuz için ağaçlara kullandığınız kil hakkında bize yardımcı olmanızı rica edecektim.Eger mümkün olursa sizden zeytin ağacımız için kil istesek yardimci olurmusunuz?Bu aylarda sanırım uygulamak gerekli.

Poyrazs
25-05-2017, 17:14
Merhaba, uygulamayi yaptik ama basarili olamadik; aniden patlak veren yagmur bizi bahcede agaclarimizi yikarken yakaladi.

Oyle yikanmaz boyle yikanir dedi ve kaolin+ delfin+ nu film 17 karisimimizi birkac dakika icerisinde yere serdi. Bizde nasibimizi aldik tabi sirilsiklam olduk.

Cumartesiye kadar yagmayacak diye dun bahceye geldim, bu bana aci bir tecrube oldu, hava durumunu anlik takip edecegim artik.

Kimse bir sey yazmadigindan akiskan kontrol maddesi olarak nu film 17 tercih ettim 500 litre suya 200cc koyduk 17 tl gibi bir maliyeti oldu. Wett marka cam recinesini tecrube eden yok sanirim onu kullansaydik 5 tl ye gelecekti.

Birde foto yukleyebilseydim caresizligimizin not dusumu olacakti. Sevgiler..

Poyrazs
25-05-2017, 17:19
Ayrica uygulama oldukca kolay hazirlaniyor, yagmurdan once uygulama yaparken agaclardaki dagilim gayet basariliydi. Suyla karistirirken hic problem yasamadik. Traktorcu abimiz malzemeyi ilk gordugunde "bu bizim aleti tikamasin" dedi, fakat kolayca karistirdik depoya.

Deponun karistiricisi vardi ama ben yinede bir kapta karistirip depoya bosalttim. Bir 25 kg daha var elimde bakalim cicek oncesi yakalamak kismet olacak mi.

yalıçapkını
20-06-2017, 19:16
Sağolsun meyvelitepe sayesinde 5 yıldır kaolin kili kullanıyorum.Geçen gurubun birinde ceviz uygulamamı paylaştım.Uygulama sırasında kaolin,maneb 80 ve iz element gübreyi karıştırarak uyguladım.Bir z. mühendisi arkadaş yanlış yaptığımı kaolinin iz elementleri bağladığını başka ilaçlarla karıştırılmaması gerektiğini söyledi.
Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

yalıçapkını
20-06-2017, 19:26
İkinci sorumda sun shild isimli bir ürün çok ucuz fiyata (20 kg 25+kargo) ürün satıyor bu ürün kafamı karıştırdı.Bu arada 35 bin üyeli ceviz yetiştiricileri grubu bu markayla anlaştı ordaki yönetimde çok kaliteli ve bilgili insanlar.NİSSERT sertifikası almış bir ürün ama satış fiyatı ve sitesindeki doyurucu bilgi eksikliği beni tatmin etmedi.Bu sertifakayı almak sizce yeterlimi rengide gri bir kaolin???

MeyveliTepe
20-06-2017, 23:29
İkinci sorumda sun shild isimli bir ürün çok ucuz fiyata (20 kg 25+kargo) ürün satıyor bu ürün kafamı karıştırdı.Bu arada 35 bin üyeli ceviz yetiştiricileri grubu bu markayla anlaştı ordaki yönetimde çok kaliteli ve bilgili insanlar.NİSSERT sertifikası almış bir ürün ama satış fiyatı ve sitesindeki doyurucu bilgi eksikliği beni tatmin etmedi.Bu sertifakayı almak sizce yeterlimi rengide gri bir kaolin???

Bu firma ile 2013 yılında epeyce yazışmışım. Burada (http://www.agaclar.net/forum/1204262-post1113.htm)da not düşmüşüm. Ürünleri ham kaolinin içindeki kum ile birlikte öylece öğütülmesinden ibaret. O zamanki internet siteleri sağdan soldan çalıntı yazılarla doluydu. Nissert sertifikası da bir düzmeceden ibaret. Şöyle ki; halihazırda kaolinin ağaçlara püskürtülmek suretiyle uygulaması ülkemiz organik tarım standartlarının içinde değil. Sadece bir yerde toprak katkısı olarak "kil"den bahsedilir. Kaolin de bir kil türü olduğu için buna dayanarak sertifika almışlar (ya da nasıl vermişlerse vermişler). Neticesi, büyük çoğunluğu kum, kalsine edilmemiş, parçacık boyutu belirsiz bir malzeme. İlginç olan da pazarlamak için Parçacık Film Teknolojisini refere ediyor olmaları. Seneler önce olacağını söylediğim gibi, beyaz tozu torbaya dolduran satıyor :)

MeyveliTepe
20-06-2017, 23:31
Sağolsun meyvelitepe sayesinde 5 yıldır kaolin kili kullanıyorum.Geçen gurubun birinde ceviz uygulamamı paylaştım.Uygulama sırasında kaolin,maneb 80 ve iz element gübreyi karıştırarak uyguladım.Bir z. mühendisi arkadaş yanlış yaptığımı kaolinin iz elementleri bağladığını başka ilaçlarla karıştırılmaması gerektiğini söyledi.
Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Kalsine kaolin kullanımında böyle bir şey ne kimyasal ne de fiziksel olarak olmaz.

MeyveliTepe
02-07-2017, 13:59
Yukarıda #1231 nolu mesajda bahsettiğim ürün ile ilgili yeni bir gelişme var.

Birkaç gün önce whatsapp mesajı ile bir video göndermişler. Videoda adamın biri tarlanın ortasında veryansın ediyor, sağa sola ürünlerini püskürtüyor. Ben de gayrı ihtiyari "iyi de bunun içinde kum vardır, sağlığa etkisi iyi değildir, ham kaolin de nem tutar, mantar hastalığı yapar" deme gafletinde bulundum.

Nisan ayındaki mesajlaşmada ürünün içinde K2O (potasyum oksit) ve SO3 (sülfür trioksit) bulunduğunu ve bunların bitki besleyici olduğunu yazmıştı. Benim bildiğim K2O suyla temas edince reaksiyona girer ve kostik KOH'a dönüşür. SO3 de suyla temas edince reaksiyona girer ve sülfirik asite dönüşür. İlaçlama tankı aynı zamanda hem kostik hem de asit üreten bir reaksiyon kazanına dönüyor yani :) O zaman bunu yazdım geçtim. Deveye sormuşlar boynun eğri misali, nesini soracaksınız daha fazla.

Peşinden bir mesaj daha geldi. Bir youtube videosu. Çitfçitv'den 1 saat 15 dakikalık program satın almışlar, sahibi, yanında bir hee hee deyici bir de ondan aşağı kalmayan moderatör konuşuyorlar. İlk 30 dakika sabredip izledim.

Sahibi konuşuyor; Amerikada Almanyada görmüş, burada da kendi ocaklarından çıkan malzeme ile başlamışlar (buraya kadar iyi), bunun iyi olması için ocaktan çıktığı gibi, hiç işlem görmeden ağaçlara atılması, içindeki "organik" maddelerin uçmaması için asla kalsine filan edilmemesi lazımmış, içindeki sodyum, potasyum gibi şeyler aynı zamanda yaprak gübresi imiş, (Ayhan bey buralara uğruyor mu bilmem) bir kaç dakika Ayhan beyin ve eşinin seneler önce ilk kaolin uygulamasından sonra yerel gazeteye söylediklerini (kaolin buradan abd'ye gidip işlenip geri geliyor sözü) bol bol isimlerini de anarak adeta konuşmasının temel direği yaptı (oysa buradan abd'ye gidip işlenip geri gelen bir kaolin yok).

Daha sonra kendini daha da aşarak kalsine edilmiş kaolinin zaten tarımda zararlı olduğunu gönül rahatlığı içinde söyledi. El netice, Parçacık Film Teknolojisinde belirtilen speklerdeki kaolinin (rafine, kalsine, %90 <2 mikron) sağladığını duyduğu tüm faydaları biraz da abartarak saydı ama kendi rafine edilmeden kuru öğütülmüş ham kaolinine mal ederek. Bunu yaparken de speklerdeki kaolinin zararlı olduğunu belirtmeyi ihmal etmedi.

Peşinden, "iyi güzel söylemişsiniz de, bu söylediklerinizin bilimsel bir temeli var mı?" diye sorum. "Var" diye cevap verdi. İki gün bekledim, yine sordum, "var dediydiniz, iki gündür bekliyorum, bir şey de göndermediniz" diye bir daha sordum.

Sonrasında ipler koptu :) Bir kaç mesaj, 2 telefon görüşmesi, tamamen çirkinleşti.

"Çok kuvvetli iddialarınız var, tersine en az bin araştırma var, siz bir tane sizin iddialarınızı destekleyen bir şey verin" diyorum, bana "sen viagrayı biliyormusun diyor", "duydum ama bilmiyorum" diyorum, "olur mu viagrayı bilmeyen kişi kendine aydın diyemez" diyor, tüh aydın da değilmişiz mahcubiyetinden, mevzu da tarım olduğu için "viagrayı bilmem ama bak konu tarım, round-up konuşalım madem" diyorum, "hayır ille de viagra diyor" (ne çeşit bir fantezisi varsa artık).

"Sen ocak gördün mü ocak?" diye tutturdu. "gördüm ama ocak görmekle kaolinin tarımda kullanımı vahiy olunmuyor" diyalogu konu ile en alakalı olandı. Sonrasında, "nedir bu yabancı hayranlığı"na uzandı diyalog (bu konudaki bilimsel araştırmaların çoğunlukla yurt dışında yapılmış olmasından herhalde - bir not:Türk üniversitelerinde yapılan bazı araştırmaların yayınları İngilizce olduğu için onların farkında değil). "bilgi ürettin de tü-kaka mı dedik" mertebesinden sonra beklediğim gibi kişisel saldırı ve hakaret ile noktalandı.

Rezilliğin son perdesi yani :)

Zeytinlibahçe
10-07-2017, 23:37
Agaclar.net olmadan olmaz Sn. Meyvelitepe :) elbette ugruyorum.

Bu roportajı hatırladım, benim olmadıgım bir ortamda verilmisti ve dikkatimi cekmisti fakat duzeltmemiştimde, sanırım arkadaslardan birinin bildigi bir seyler vardır diye dusunmustum.

Bugun geldigimiz bilgi ısıgında ulkemizden Amerikaya gidip, islem goren bir kaolin urunune hic rastlamadım, keske olsaydı :)

Bahcemizde bugune kadar hic ara vermeden kaolini basarıyla kullanıyoruz, tercih ettigimiz urun KAOKIL, fiyatını ve kalitesini kıyasladıgımızda kullanılabilecek en iyi markalardan biri olduguna inanıyoruz ve bu yılda basarıyla uyguladık.

devrann
29-08-2017, 12:53
İçerisinde çok fazla miktarda Al2o3 var %30-35 ,bu ağaç yaprak ve meyvelerin üstünde birikip insan sağlığına zararlı olabilir,hoş bitki üzeri satılan kaolin ürünü bu metalden arındırılmıştır mutlaka.

MeyveliTepe
29-08-2017, 13:16
İçerisinde çok fazla miktarda Al2o3 var %30-35 ,bu ağaç yaprak ve meyvelerin üstünde birikip insan sağlığına zararlı olabilir,hoş bitki üzeri satılan kaolin ürünü bu metalden arındırılmıştır mutlaka.

Kaolindeki alüminyum iyonları kaoline bağlıdır, serbest değildir ve ne bitkiye ne de insanlara herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.

Aksine, alüminyumdan değil, silisyum'dan korkmak gerekir. Silisyum bağlanacak miktarda alüminyum bulamamışsa, bağlanamayanları serbest kalır ve solunduğunda kanser dahil akciğer hastalıklarına sebep olur. Bu sebeple önce yıkanarak serbest kalmış silisyum ayrılıp uzaklaştırılmalıdır.

bahcecik
13-04-2018, 13:57
1-2 kg'lik kaolin kili almak mumkun mu?

feast3874
25-04-2018, 14:25
forumu başından beri okumaya çalıştım. atışmalara sahne olan gereksiz cümle sarfiyatlarına şahit olduk. burası insanların birbirine ücretsiz bilgi sunduğu bir mekan olmaktan çıkmamalı diye düşünüyorum. Ben kimya veya ziraat mühendisi değilim. Onun için teorik olarak bilgi gerektiren konulara biraz yabancı kalıyorum. benim gibi olan arkadaşlara da yardımcı olması açısından; kullanacağımız kaolinin ne gibi özelliklere sahip olması gerektiği, kullandıktan sonra bitki üzerinde nasıl durması, bitkiye uyguladıktan sonra meyve ve sebze üzerinde insan sağlığına zararlı kalıntıların kalıp kalmayacağı konusu daha çok ön plana çıkmalı. Mesela ben şimdi nohuta uygulamayı düşünüyorum. su stresini ve güneşin etkisini azaltır düşüncesi ile. Yıllardır bu konuyu tecrübe etmiş üstatlardan hangi marka kaolin kilini kullanırsak fiyat-performans sağlanmış olur. Yeni çıkan bir ürün var. sanırım türk yapımı. KAOKİL. Ürün hakkında pek bir bilgi yok. ürünün 0,6 mikron da sabitlendiğini yazıyor ama onun dışında hiçbir bilgi ve belge görünmüyor. Bu ürün hakkında bilgisi olan kullanan var mı? Fiyatı 25 kg 70 tl.
http://www.kaokilsatis.com/kaokil-tarimsal-kaplama-kaolini-25-kg

MeyveliTepe
25-04-2018, 15:22
forumu başından beri okumaya çalıştım. atışmalara sahne olan gereksiz cümle sarfiyatlarına şahit olduk. burası insanların birbirine ücretsiz bilgi sunduğu bir mekan olmaktan çıkmamalı diye düşünüyorum. Ben kimya veya ziraat mühendisi değilim. Onun için teorik olarak bilgi gerektiren konulara biraz yabancı kalıyorum. benim gibi olan arkadaşlara da yardımcı olması açısından; kullanacağımız kaolinin ne gibi özelliklere sahip olması gerektiği, kullandıktan sonra bitki üzerinde nasıl durması, bitkiye uyguladıktan sonra meyve ve sebze üzerinde insan sağlığına zararlı kalıntıların kalıp kalmayacağı konusu daha çok ön plana çıkmalı. Mesela ben şimdi nohuta uygulamayı düşünüyorum. su stresini ve güneşin etkisini azaltır düşüncesi ile. Yıllardır bu konuyu tecrübe etmiş üstatlardan hangi marka kaolin kilini kullanırsak fiyat-performans sağlanmış olur. Yeni çıkan bir ürün var. sanırım türk yapımı. KAOKİL. Ürün hakkında pek bir bilgi yok. ürünün 0,6 mikron da sabitlendiğini yazıyor ama onun dışında hiçbir bilgi ve belge görünmüyor. Bu ürün hakkında bilgisi olan kullanan var mı? Fiyatı 25 kg 70 tl.
http://www.kaokilsatis.com/kaokil-tarimsal-kaplama-kaolini-25-kg

Bu başlığı başından sonuna kadar okuduysanız yorucu olmuş olmalı.

Kaolin, Özellikleri, Faydaları ve Kullanımı (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/24481.htm) başlığında ihtiyaç duyacağınız rafine ve bilimsel araştırmalara dayalı bilgiyi bulabilirsiniz.

Tarımda kullanım için bilimsel çalışmalar sonucunda belirlenmiş speklere göre kaolinin;
1. Yıkanarak içindeki sertbest silisten (kum) kurtulmuş olması,
2. 1100 derecede fırınlanarak kalsine edilmiş olması
3. Ortalama tanecik boyutunun 1 mikronun altına indirilmiş olması lazım.

Bahsettiğiniz markayı son 6-7 senedir kullanıyoruz. Speklere uygundur. Türk malı değil, Türk markasıdır. Bildiğim kadarıyla Çinde özel olarak imal ettiriliyor.

estikey
25-04-2018, 22:55
Meyvelitepe değerli bilgiler için teşekkürler,
Samsun'daki armut bahçem için güneşle ilgili pek sorun olmasa da( malum Karadeniz iklimi) kaolini özellikle başımın belası psilla mücadelesi için kullanmak istiyorum. Hava koşullarına göre değişmekle birlikte mayıs ayından kasım ayına kadar olan süreçte psilla yumurta atıp çoğalabilmekte. Özellikle sıcaklıkların yüksek olduğu temmuz ağutos ayı tam bir psilla savaşına giriyorum. Çok fazla da insektisin kullanmak istemiyorum ki çoğu zaman onlar da fumajin den ötürü bir işe yaramıyor.
Bahçemde hem santa maria hemde deveciler var. Bildiğin üzere Santa maria ağustos başı deveciler de ekim ortası gibi hasat ediliyor. Hasat tarihlerini ve psillanın da yoğun olduğu ayları da dikkate alarak bana nasıl bir uygulama zamanı ve aralığı önerirsin. Vereceğin bilgiler benim için çok kıymetli. Şimdiden teşekkürler...

MeyveliTepe
26-04-2018, 18:57
Meyvelitepe değerli bilgiler için teşekkürler,
Samsun'daki armut bahçem için güneşle ilgili pek sorun olmasa da( malum Karadeniz iklimi) kaolini özellikle başımın belası psilla mücadelesi için kullanmak istiyorum. Hava koşullarına göre değişmekle birlikte mayıs ayından kasım ayına kadar olan süreçte psilla yumurta atıp çoğalabilmekte. Özellikle sıcaklıkların yüksek olduğu temmuz ağutos ayı tam bir psilla savaşına giriyorum. Çok fazla da insektisin kullanmak istemiyorum ki çoğu zaman onlar da fumajin den ötürü bir işe yaramıyor.
Bahçemde hem santa maria hemde deveciler var. Bildiğin üzere Santa maria ağustos başı deveciler de ekim ortası gibi hasat ediliyor. Hasat tarihlerini ve psillanın da yoğun olduğu ayları da dikkate alarak bana nasıl bir uygulama zamanı ve aralığı önerirsin. Vereceğin bilgiler benim için çok kıymetli. Şimdiden teşekkürler...

Kaolinin armut pysila'sına karşı koruyucu etkisinin etkinliği hakkında çok araştırma var. Hepsinde de çok başarılı olmuş.

Uygulama zamanlarına geçmeden önce zararlının hayat döngüsünü bilmek gerek. Kışı geçiren erginlerin erken ilkbaharda yumurtladıkları biliniyor. Esas zararı yapanlar ise ikinci döl denilen, geç ilkbaharda yumurta bırakanlar. Fakat, birinci dölün engellenmesi durumunda ikincisi çok zayıflatılıyor.

Sizin için bir kaç araştırmaya baktığımda, Martın ilk yarısında yapılan uygulama (daha ortada yapraklar yokken) sezon boyunca işi çok kolaylaştırıyor. Üst üste iki yıl tekrarlanan bir araştırmada Mayıs ortası, Haziran ortası ve Temmuz ortasında yapılan Surround WP uygulamalarının çok başarılı sonuçlar verdiği bildiriliyor.

Washington Eyalet Üniversitesinin farklı malzemelerle armut pysila'sı için yapılan bir çalışmasında (http://treefruit.wsu.edu/article/repellent-materials-bioassay-for-winterform-pear-psylla/) da çok çarpıcı sonuçlara ulaşıldığı bildiriliyor.

Not:Psyla'nın sentetik insektisitlere karşı çok kolay direnç geliştirdiği de araştırmalarda belirtilmiş. Bu yüzden mümkün mertebe ilaçsız bir koruma programı uygulamakta fayda var.