Bağlan

View Full Version : Çim




Sayfalar : 1 2 [3] 4

Güler
26-07-2015, 11:43
Koyu renk istiyorsanız Lolium, poa ve Festuca üzerinden gideceksiniz, bence fazla karışımlara gitmeyin üçlü bilemediniz beşli karışımlar işinizi rahatça görür.
Mine hocamızın Çim, çim sorunları başlıklarında pek çok mesajı var. Hatta arkadaşların bahçelerini çimlendirirken karşılaştıkları sorunları, bunlara verilen cevapları da (ben de dahil) bulabileceğiniz güzel bir kaynaktır agaclar.net'in çim başlıkları, yeter ki okumaya üşenmeyin.

Bu başlık ve aşağıdaki linke bakın
http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/4333.htm




Aytac Kececi
26-07-2015, 13:12
Cok tesekkur ederim.bu dediğiniz Lolium, poa ve festuca isimleriyle mi satılıyor yoksa üclü ve beşli karışım denildiğinde bunları kapsıyor?

Bir de gölge için bu söylediğimiz türler uygun mudur?

Asiii1
26-07-2015, 14:17
Merhaba
resim eklemeye calistim fakat sanirim bir sorun var sitede ios cihazlarda resim ekleme kismina bastigimda sayfadan komple atiyor ipad deniyim dedim ama
Ondada malesef ayni sanirim bilgisayar olmadan goruntu atamiyagiz yinede sormak istiyorum bahcemin cimlerinin genelinde bolgesel
Olarak sararmalar mevcut ve yesil renk cok solgun sulamayi gece yapiyorum acaba sorunun nedenini rahatsizligin tespiti icin yardimci olabilirmisiniz tesekkur ederim

Güler
26-07-2015, 15:06
Sayın Aytac Kececi, bu karışımlar üçlü de beşli karışımlarda da var ancak miktarı değişik. Tohumlar hakkında size yeterli bilgi veremeyeceğim ama başlıklarda bulursunuz.

Güler
26-07-2015, 15:13
Sayın Asiii1, fotoğraf olmadan fikir yürütmek kolay değil ancak bu aylar çimlerin pek de güzel görüntü vermeyen zamanlarıdır.

Hocalarımız der ki; çimi akşam yerine sabah erken saatlerde sulayın. Sulama da çimin köküne kadar ulaşabilsin. Akşam yapılan sulama çim hastalıklarına yol açar, çim sabah sulanırsa akşama kadar toprak kurur, geceyi kuru zeminde geçiren çim daha sağlıklı olur.

Bir de çim alana çok kuş inip çıkıyorsa dikkat edin, çiminiz kutlanmış olabilir, kuşlar bu yüzden geliyorlardır. Çim alanda ufak bir tabaka kaldırın, böylelikle kurtlanmayı görebilirsiniz.

Asiii1
26-07-2015, 15:23
Sayin guler tesekkur ederim verdiginiz bilgiler icin
Otomatik sulama sistemim var soylediginiz gibi sabah 8 gore ayarladim sulama zamanini koke kadar ulasabilsin kismini anliyamadim yani sulama suresini uzunmu tutmak gerekiyor acaba ortalama m2 sulama nekadar olmasi gerekir ve son olarak bu aylarda havalandirma yapilabilirmi bahcivanim yapilmaz dedi fakat cim diplerinde yogun sekilde kaplanma var sanki yosun demiyim ama siyah bi tabaka pamuk seklinde

Güler
26-07-2015, 15:35
Çimin kökü toprakta 25-30 cm uzar, yapılan sulama satıhta kalmamalı, içine işlemeli demek istemiştim.
Ben havalandırma işlemini erken baharda yapıyorum.
Drenaj iyi değil mi? Su birikintileri yosun yapmışsa bitki hava alamaz. Fotoğrafı görmeden fikir yürütmek kolay değil.

Asiii1
26-07-2015, 16:03
https://hizliresim.com/5k4OgR
https://hizliresim.com/kgAPbW
Ekleyebildimmi tam bilemiyorum android cihazdan ekledim resmi umarim olmustur yeni tasindigim icin havalandirma yapilmismidir acikcasi bilmiyorum

Güler
26-07-2015, 16:08
Sayın Asiii1, fotoğrafları Forumdan yüklerseniz rahat görebiliriz.

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm

Asiii1
26-07-2015, 16:41
Sanirim sonunda basardim telefon ve android cihazlardan yapmak baya zor oluyormus bu genel goruntusu tekrar kusura bakmayin
568123
568124

Güler
26-07-2015, 16:49
O sarı sarı yumak gibi olan yerlerdeki çimi elinizle çektiğinizde tomar gibi geliyor mu yani kopuyorlar mı?

Asiii1
26-07-2015, 16:52
Evet köküyle beraber geliyor yoğun sarı olan yerlerde

Asiii1
26-07-2015, 16:56
568125

Yoğun olmayan yerlerde kopuyor fakat yoğun olan yerlerde bu şekilde kökle birlikte geliyor

Güler
26-07-2015, 21:07
O zaman işiniz zor, hani diyordunuz ya havasız kaldı diye, köklerde çürüme olmuş demektir.
Peki bu tabaka yaygın halde mi yer yer mi görünüyor, biraz daha yakından fotoğraf çekebilir misiniz? Çim kısmı elinizle yan yatırarak kök kısmı ve toprağa yakın olan yeri bir fotoğraflasanız.
Eğer yer yer görünüyorsa o kısımlara sezon sonunda yeni tohum ekimi ile yama yapabilirsiniz, diğer kısımları da dezenfekte ederek belki kurtarabilirsiniz.

Elinizin avuç kısmını çimlere çok yaklaştırın, bir sıcaklık hissediyor musunuz?

Asiii1
27-07-2015, 10:26
Merhaba Sn Güler

Kökle Gelen Yerler Genelde Ağaçların Gölgesinin oldugu bölgeler Yani Özellikle Siz söyledikten Sonra dikkat ettim Diğer bölgelerdeki Sararan yerlerden Çektiğimde Kopmalar oluyor Ama ağaçların olduğu bölgelerde Tabaka şeklinde geliyor arada yeşillerde oluyor ama çok rahat geliyor Bikaç fotoğraf daha ekliyorum Yakından Fotografım yok ama Çekebilirim Sadece Tam olarak fotoğraf çekeceğim bölgeyi tam seçemiyorum..
Ekteki fotoğraflarda Örnekte kırmızıyla çizdiğim bölgedeki Çimlerden çektiğimde kökle gelmiyor yani kopuyor bunların diplerinde keza bahsettiğim şekilde baya kapalı gibi ben denemek için el havalandırma aletiyle biraz gurcaladım baya sararmış çim aldım aralarından, Daha önce bunun bilinçli şekilde yapıldığını duymuştum Acaba doğrumudur Çok güneş alan Bölgelerde Çim kesildikten sonra Torbaya Doldurulmayıp Diplerinde Kalması için Bilinçli yapılıyor Diye okumuştum Belkide yanlış okudum.
568285

568286

568287

568288

ozanemre
27-07-2015, 12:44
Sayın Asiii1 Merhaba,

Çimlerinizi yüksek sıcaklıkların olduğu bu dönemde 5 cm altında biçtirmeyin.
Akşam ya da gece sulamasını kesin.
Yazlık bakım gübresi (azot ve potasyum ağırlıklı) uygulaması yapın.
Sonbahar ile beraber havalandırma makinesi ile ölü çim dokuları temizlenmeli ve çıplak kalan alanlar ara ekim ile eski görünümüne kavuşturulmalıdır.

İyi çalışmalar.

Güler
27-07-2015, 14:09
Konu ile ilgilenen arkadaşlar da size yardımcı olmaya çalışıyorlar sağ olsunlar.
Ben çimleri kestikten sonra makinenin döktükleri olursa diye özellikle dolaşır toplarım. Çim üzerinde bırakıldıklarında mantar yaparlar, bırakma yoluna gitmeyin bence.

Asiii1
27-07-2015, 14:26
Sayın Asiii1 Merhaba,

Çimlerinizi yüksek sıcaklıkların olduğu bu dönemde 5 cm altında biçtirmeyin.
Akşam ya da gece sulamasını kesin.
Yazlık bakım gübresi (azot ve potasyum ağırlıklı) uygulaması yapın.
Sonbahar ile beraber havalandırma makinesi ile ölü çim dokuları temizlenmeli ve çıplak kalan alanlar ara ekim ile eski görünümüne kavuşturulmalıdır.

İyi çalışmalar.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Söylediğiniz gibi bundan sonra 5cm altında biçim yaptırmıycam.
Yazlık bakım gübresini bu zamanlarda uygulayabilirmiyiz? ve Nereden temin edebilirim Kendim uygulayabilirmiyim.
Ve ayrıca Yine bu zamanda Havalandırma Yapılabilirmi?

Asiii1
27-07-2015, 14:31
Konu ile ilgilenen arkadaşlar da size yardımcı olmaya çalışıyorlar sağ olsunlar.
Ben çimleri kestikten sonra makinenin döktükleri olursa diye özellikle dolaşır toplarım. Çim üzerinde bırakıldıklarında mantar yaparlar, bırakma yoluna gitmeyin bence.

Sn Güler
Çok enteresan

İnternetin Bu yüzünü gerçekten Hiç sevmiyorum Hastalıktada neyazıkki böyle İnsan baş ağrısı için Dr.google de arama yaptığında Beyindeki Tümöre kadar gidebiliyor bu çok acı.
Halbuki bahsi geçen kesilen çimlerin ben özellikle bırakıldığını okumuş idim.!
Bilgi kirliliği demekki. Yılın bu zamanında Sağlıklı olan Çim Nasıl anlaşılır? Ufak tefek sararmalar Normalmi karşılanır **** renkler hep canlımıdır ?

casstiel
27-07-2015, 22:26
Öncelikle bu değerli forumda sadece okuyucu olarak kalmamam gerektiğini düşünerek siz değerli üstadlarıma birkaç soru sormak istiyorum.

Bu sene aldığım evimizde 50 metrekarelik şirin bir bahçem var.. Biraz amatörce bahçemi çimlendirmeye çalışıyorum. Nispeten başarılı olsam da bahçemi ilk elden geçiren bahçıvan yüzünden biraz sıkıntılarım var. İlk biçme işlemini 2 hafta önce yaptım ve gübreleme yapmam gerektiğini daha 2 gün önce başka bir şahıstan öğrendim. Diğer büyük sorun ise eklediğim resimdeki bitki. Mantar gibi türüyor ve yoğun olduğu yerlerin anasını ağlatmış durumda. Benim bahçıvan zararsız diyerek bit gol daha atmış bana. Adını ve nasıl mücadele etmem gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz? Gübreleme ile ilgili de ufak bir yönlendirme yaparsanız sevinirim.

http://i.hizliresim.com/XoBXR3.jpg

ozanemre
28-07-2015, 08:31
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Söylediğiniz gibi bundan sonra 5cm altında biçim yaptırmıycam.
Yazlık bakım gübresini bu zamanlarda uygulayabilirmiyiz? ve Nereden temin edebilirim Kendim uygulayabilirmiyim.
Ve ayrıca Yine bu zamanda Havalandırma Yapılabilirmi?

Sayın Asiii1,

15-5-20+2MgO+0.5 Fe NPK aralığında kaplamalı çim gübresini zirai bayilerin çoğundan temin edebilirsiniz. Esasen aşırı sıcaklardan önce mutlaka çimin yıpranması ve stres koşullarının en aza indirgenmesi için uygulama yapmamız gerekirdi. Olsun geç değil.

Ekstra potasyum içeriği güçlü olan gübre önermemin sebebi çimin hücre duvarlarının bundan sonraki dönem için güçlenmesi ve su transferinin düzene girmesi içindir. MgO (magnezyum) ve Fe (demir) çimin renginin koyulaşmasına ve stres belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.

Önce çimi 5 cm düzeyinde biçin.
Kuru çim üzerine eşit oranda m2 35 gr serpin. Tek bir noktada, öbek şeklinde kompoze gübrenin düşmesine izin vermeyin.
Serpme işlemi sonrasında mutlaka hemen yoğun sulama yapmayı ihmal etmeyin.
İçeriğindeki demir oranı zamanla mermer ve taş yüzeylerde sararmaya sebebiyet verebilir.
Yavaş çözünen kaplama teknoloji gübrelerden olduğundan Haziran-Kasım ayları arasında 4 uygulama yapabilirsiniz.

Çimlerimizde bu stres koşulları sonrası mutlaka patojenlerin aktivitesi artar ve mantar miselleri çimde etkisini gösterir. Ancak önce beslenme koşullarını yerine getirerek zirai ilaçların olumsuz etkilerinden çevremizi korumuş oluruz. Pek tabi kompoze gübrelerin de zamanla çevreye zarar verdiğini hatırlatmak görevimizdir.

Esenlikler dilerim.

Güler
28-07-2015, 09:22
Sevgili Asiii1, arkadaşımız ozanemre size açıklamış, doğrudur. Ancak ben önce çimdeki hastalığı tesbit eder, bunu giderir sonra gübreleme işine giderdim. Hasta olan çime gübre verilmez. Siz daha evvel sararmış kısımları çektikçe öbek öbek geldiğinden bahsetmiştiniz, çim sağlıklı olsa bu durum gözükmezdi.

http://www.agaclar.net/forum/113844-post29.htm

Asiii1
28-07-2015, 09:44
Sayın Asiii1,

15-5-20+2MgO+0.5 Fe NPK aralığında kaplamalı çim gübresini zirai bayilerin çoğundan temin edebilirsiniz. Esasen aşırı sıcaklardan önce mutlaka çimin yıpranması ve stres koşullarının en aza indirgenmesi için uygulama yapmamız gerekirdi. Olsun geç değil.

Ekstra potasyum içeriği güçlü olan gübre önermemin sebebi çimin hücre duvarlarının bundan sonraki dönem için güçlenmesi ve su transferinin düzene girmesi içindir. MgO (magnezyum) ve Fe (demir) çimin renginin koyulaşmasına ve stres belirtilerinin azalmasına yardımcı olur.

Önce çimi 5 cm düzeyinde biçin.
Kuru çim üzerine eşit oranda m2 35 gr serpin. Tek bir noktada, öbek şeklinde kompoze gübrenin düşmesine izin vermeyin.
Serpme işlemi sonrasında mutlaka hemen yoğun sulama yapmayı ihmal etmeyin.
İçeriğindeki demir oranı zamanla mermer ve taş yüzeylerde sararmaya sebebiyet verebilir.
Yavaş çözünen kaplama teknoloji gübrelerden olduğundan Haziran-Kasım ayları arasında 4 uygulama yapabilirsiniz.

Çimlerimizde bu stres koşulları sonrası mutlaka patojenlerin aktivitesi artar ve mantar miselleri çimde etkisini gösterir. Ancak önce beslenme koşullarını yerine getirerek zirai ilaçların olumsuz etkilerinden çevremizi korumuş oluruz. Pek tabi kompoze gübrelerin de zamanla çevreye zarar verdiğini hatırlatmak görevimizdir.

Esenlikler dilerim.

Verdiğinin Bilgiler İçin tekrar Teşekkür ederim.
Söylediğiniz Gibi gübre uygulamasını en kısa zamanda yapacağım.

Tekrar Teşekkür Ederim Gelişmeleri Paylaşıcam

Asiii1
28-07-2015, 09:48
Sevgili Asiii1, arkadaşımız ozanemre size açıklamış, doğrudur. Ancak ben önce çimdeki hastalığı tesbit eder, bunu giderir sonra gübreleme işine giderdim. Hasta olan çime gübre verilmez. Siz daha evvel sararmış kısımları çektikçe öbek öbek geldiğinden bahsetmiştiniz, çim sağlıklı olsa bu durum gözükmezdi.

http://www.agaclar.net/forum/113844-post29.htm

Şimdi Bir Zirai gübre Satan firmayla görüştüm Aynı fotoğrafları Kendilerinede Ulaştırdım Fakat Bu gübrenin Şu aşamada Çimlere Faydadan Çok zararı olubiliceğini söyledi mantar ilaçlaması yapılması lazım dedi Açıkcası Kafam karıştı ne yapıcamı bilemiyorum..

Güler
28-07-2015, 09:54
Sayın casstiel, Forumumuza hoş geldiniz.

Önce buraya (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm)uğramanız gerekir ki üyelerimiz sizi tanısınlar. ;)

Mesajınızın bir kısmını okuyamadım, fotoğrafınız da çok büyük, Forumdan yüklemeniz gerekir.

Önce Forum Kullanma Kılavuzuna bir göz gezdirin bütün bu sorunlar böylece giderilecektir.

Gördüğüm kadarı ile su otları ile sorun yaşıyorsunuz . Büyük bir belâdır, bahçeye milli toprak mı getirttiniz? Genellikle böyle gelir.
20 senedir bahçe ile uğraşıyorum bu otlarla tanışmam da 15 sene önce oldu, bir hata yapıp dere kenarından milli toprak getirtmiştim. Anlayacağınız 15 senedir mücadele ediyorum ama hala başaramadım.

Seneler önce bu otla tanıştığımda Foruma yazdığım mesaj burada. (http://www.agaclar.net/forum/462456-post295.htm)

Sizin yüklediğiniz fotoğrafda gördüm ki bitkinin ana köküne inememişsiniz, zaten çektikçe bölüm bölüm koparak gelir ama mini bir el küreği ile toprakla beraber çıkarttığınızda kılcal köklerin uçlarında da yumrular görürsünüz. İşte çoğalmaları bu yumrular ile hızlanmakta.

Ben değişik ilaçlar kullandım, başarılı olamadım. Burada bu otların daha ziyade çeltik ekilen tarlalarda olduğu söylenir. Hocamız Mine Pakkaner bana Inpull (Impull da olabilir) önermişti ama bu ilacı bulamadım.

Size önerim Sitemizdeki Peyzaj bölümündeki çim ve çimlerdeki sorunlar başlığını dikkatlice okumanız olacaktır.

Güler
28-07-2015, 10:34
Sayın Asiii1, şu an bulunduğunuz durumu sizin gibi çoğumuz yaşadık, bir ikilem içinde kaldık, aklımız karıştı.
O yüzden deriz ki " Çimin mi var, derdin var"

Bakın ben 1 dönüm alanı kendi başıma çimledim. Arazi düz değildi, kepçe getirtip alanı düzlettik, tabanı hazırladık, drenaj olayını yarım yamalak da olsa hallettik sonra çimi ektik. İlk ektiğimiz çim rahatlıkla bizi 7-8 sene idare etti.
Daha sonra sanki belâmı aradım çimi yenilemek istedim. Eski çimi yok etmek için ot öldürücü Raundop star kullandık. Bu tesirli bir yabancı ot öldürücü. Alan içindeki bütün otlar çim de dahil hepsi kurudu ve 3 ay bekledik.
Sezon sonunda kuruyan otlar temizlendi, atıldı. Çim alanı tekrar sürüldü, düzlendi, silindirlendi. Metre karelere bölünerek çim tohumu atıldı. Hata da burada başladı. Çim üzerine kapak toprak için dere kenarından mil getirtim. Bu mili iyice eledik ve çim üzerine 1, - 1.5 cm kalınlığında serdik. Dert bu kapak toprağı ile başladı.
Sulama otomatik yapılıyordu, önceleri güzel yemyeşil çimler çıktı. Daha sonra bu su otları derdi yanında kaynaş otları başladı. Onları yolmak zordu, ancak o alanı iyice sulayarak kökünden çıkartabiliyordum. Elime hortumu alarak bu işe koyuldum, günlerce uğraştım. Yerli yersiz zamanda sulama yüzünden çimlerde mantari hastalıklar baş göstermeye başladı.
Sorunun cevabı yine sitedeki hocalarımızdan geldi.
Ben bütün bu başımdan geçenleri hem bahçemde hem de çim ve çim sorunları başlığında paylaştım.
Mine hocanın önerilerini okuyun.
Bana tavsiyesi önce hastalıkla mücadele oldu ben de öyle yaptım.
Önce dezenfektan kullandım, hastalığı bertaraf ettikten sonra çimi güçlendirme yoluna gittim. Gerçi su otlarının kökünü kazıyamadım ama yine bahçemde güzel bir yeşil alan var.

Aytac Kececi
28-07-2015, 11:25
Sn. Güler;
Ben çim ekilmeye hazır halde bulunan alanı hep nemli tutuyorum. Hem zemin kurumamasi için hem de nemli kalması için. Bunun artısı ya da eksisi olur mu acaba?

Asiii1
28-07-2015, 11:35
Sayın Asiii1, şu an bulunduğunuz durumu sizin gibi çoğumuz yaşadık, bir ikilem içinde kaldık, aklımız karıştı.
O yüzden deriz ki " Çimin mi var, derdin var"

Bakın ben 1 dönüm alanı kendi başıma çimledim. Arazi düz değildi, kepçe getirtip alanı düzlettik, tabanı hazırladık, drenaj olayını yarım yamalak da olsa hallettik sonra çimi ektik. İlk ektiğimiz çim rahatlıkla bizi 7-8 sene idare etti.
Daha sonra sanki belâmı aradım çimi yenilemek istedim. Eski çimi yok etmek için ot öldürücü Raundop star kullandık. Bu tesirli bir yabancı ot öldürücü. Alan içindeki bütün otlar çim de dahil hepsi kurudu ve 3 ay bekledik.
Sezon sonunda kuruyan otlar temizlendi, atıldı. Çim alanı tekrar sürüldü, düzlendi, silindirlendi. Metre karelere bölünerek çim tohumu atıldı. Hata da burada başladı. Çim üzerine kapak toprak için dere kenarından mil getirtim. Bu mili iyice eledik ve çim üzerine 1, - 1.5 cm kalınlığında serdik. Dert bu kapak toprağı ile başladı.
Sulama otomatik yapılıyordu, önceleri güzel yemyeşil çimler çıktı. Daha sonra bu su otları derdi yanında kaynaş otları başladı. Onları yolmak zordu, ancak o alanı iyice sulayarak kökünden çıkartabiliyordum. Elime hortumu alarak bu işe koyuldum, günlerce uğraştım. Yerli yersiz zamanda sulama yüzünden çimlerde mantari hastalıklar baş göstermeye başladı.
Sorunun cevabı yine sitedeki hocalarımızdan geldi.
Ben bütün bu başımdan geçenleri hem bahçemde hem de çim ve çim sorunları başlığında paylaştım.
Mine hocanın önerilerini okuyun.
Bana tavsiyesi önce hastalıkla mücadele oldu ben de öyle yaptım.
Önce dezenfektan kullandım, hastalığı bertaraf ettikten sonra çimi güçlendirme yoluna gittim. Gerçi su otlarının kökünü kazıyamadım ama yine bahçemde güzel bir yeşil alan var.

Her işin Tadında Bir Zorluk var Bu hayatımızın Her Noktasından Mevcut Darlık Olmadak Bolluk Olmaz Sözü Gelir Hep aklıma elbette Keyif Almak İçin uğraşmak Çabalamak Gerekir Bunu pekhala iyi biliyorum Hayatımda Çok çeşit hobilerle Uğraşmış biri olarak Hiç yılmadım Ama bazen Karamsarlığa Düşmediğim olmadı değil Herkezin iyi niyetle yaklaştığından Şüphem yok Emeği geçen herkeze müteşekkirim.

Ziraatçı Arkadaşın Yazdığı Email

Çimlerinizde ki hastalığın adı Brown patch (kahve rengi yapa hastalığı) etmeni Rhizoctonia solani

Kullanılması gereken ilaç adları;

Ridonet (25,00TL) ve Propacur (26,00 TL)

Bu iki ilaç karıştırılarak uygulanacak.

Sabah erken saatte sulama yapılacak,

Sulama sonrası ilaçlama yapılarak 36-48 saat arası sulama yapılmayacak,

15 günde bir, 3 tekerrür olmak sureti ile ilaçlama yapılacak.

2. ilaçlamada ilaçlamaya müteakip yarım saat sonra sulamalar 2dk kadar açılacak (ilacın topraktaki patojenleri öldürmesi için bu işlem yapılacak)

Bu ilaçlama erken ilk bahar ve sonbahar dönemlerinde önleyici olarak ta yapılmalıdır.

Ayrıca değişik mantari hastalıklar içinde ilaçlama yukarıda belirtilen ilaçlara ek olarak bu dönemlerde yapılmalıdır.



SULAMA KESİNLİKLE VE KESİNLİKLE SABAH ERKEN (06-07) SAATLERDE YAPILMALIDIR.

Mantari hastalıkların görüldüğü dönemlerde azotlu gübrelemeden kaçınılmalıdır.

Diye belirtmiş Sağolsun.

ozanemre
28-07-2015, 12:03
Şimdi Bir Zirai gübre Satan firmayla görüştüm Aynı fotoğrafları Kendilerinede Ulaştırdım Fakat Bu gübrenin Şu aşamada Çimlere Faydadan Çok zararı olubiliceğini söyledi mantar ilaçlaması yapılması lazım dedi Açıkcası Kafam karıştı ne yapıcamı bilemiyorum..

Sayın Asiii1,

Bilgi, uygulama ve yorum farklılıklarından ötürü aklınızın karışması normal.
İşin uzmanı olarak sizi en doğru şekilde yönlendirmeyi arzu ederim. Çimlerinizde fotoğraflar üzerinden gözlem ile teşhis koymamız doğru olmaz. Çimlerin üzerinde yürümemiz, elle dokunmamız mutlak şart. Ayrıca laboratuar analizleri neticesinde de hastalık etmenleri ayrıntılı şekilde tespit edilmelidir. Ancak bu değerli site ve forum üzerinden mümkün mertebe yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Pek tabi hastalık etmeni ve doğurduğu etkiler mevcut çimin gübrelenmeyeceği anlamına gelmez. Ziyadesi ile çimlerinizdeki yeşil dokular ve klorofil hali hazırda hâkim düzeyde. Önerilen gübre çeşitleri ve oranları yavaş salınımlı özel çim gübreleridir. Zaten teknolojik gübrelerin 1-3 aylık salınım sürecinde sanitasyon ve ilaçlama netice verecek, karşılıklı olumsuz bir etkileşim olmayacaktır. Büyük ihtimalle köklerin zayıfladığı bu dönemde çimlerinizde yoğun sıcaklık ve yüksek nemden dolayı çok az düzeyde Rhizoctonia solani fungusu mevcut. İleri derecelerinde halka bırakırlar. Bu dönem ki analizlerimde çok karşılaştım. Hızlı çözünen aşırı azotlu gübre kullanmayacağımız için uygulayacağınız ilacın etki sürecinde çimlerin direnci düşmeyecektir. Akşam sulamalarını mutlaka kesin.

Yukarıdaki bilgiler ışığında ilaç satışı yapan şirketlerin yönlendirmelerinin hangi düzeyde olduğuna dikkat etmenizi rica ederim.

Çim bitkisi diğer tüm bitkiler gibi büyümesi için gereken enerjiyi temel besin maddelerinden alır. Bu maddelerin kaynağı topraktaki çeşitli elementler, oksijen, su karbondioksit ve güneş ışınıdır. Bitki bu elementleri gübrelerden, organik maddelerden ve az miktarda da havadan elde eder. Çim, biçim, aşınma, yırtılma gibi işlemelerle ya da aşırı sıcak veya soğuk hava şartları altında, bir hastalık oluşumu sırasında stress altında olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kök sistemi bunlara karşı koymak ve kendini yenilmek amacıyla enerji kazanmak için toprakta bitki besin maddelerini arar.

Uygulanacak gübrenin şeklini zamanını süresini ve miktarını tayin edebilmek için, toprakta mevcut elementlerin miktarının ve çeşitlerinin uygulanan gübredeki elementleri ile uyumunun sağlanması gerekir. Bunun yanında çimin ve toprağın fiziksel özellikleri, sulama şekli, toprak sıcaklığına (genel olarak toprak sıcaklığı 6° C düşük olmamalı) dikkat edilmelidir. Bu dönemde yapmış olduğum yoğun çim çalışmalarından dolayı bazı hususlarda net konuşabilmekteyim.

Eylül-Ekim ayı itibari ile çim yüzey alanının direnlenmesi işlemi sonrası, çim kısa biçilir, verticut aleti ile thatch dediğimiz ölü dokular çim içinden alınır, ara ekim ile çiminiz gençleştirilir. Uzman kişilerin önerileri ile ilaçlama işlemleri yapılır (doğal ilaçlar önerilmektedir). Ancak sonbahar mevsimine kadar yeşil bir alana bakmak istiyorsanız yelpaze tırmığınız ile yüzeysel temizlik yapın, gübreleme ve sulama düzenine uyarak (arzu ederseniz önerilen ilaçları da kullanarak ki sadece hastalığı baskılayabilirler) mevcut çimlerinizi korumaya çalışın.

Esenlikler dilerim.

Asiii1
28-07-2015, 12:54
Sayın Asiii1,

Bilgi, uygulama ve yorum farklılıklarından ötürü aklınızın karışması normal.
İşin uzmanı olarak sizi en doğru şekilde yönlendirmeyi arzu ederim. Çimlerinizde fotoğraflar üzerinden gözlem ile teşhis koymamız doğru olmaz. Çimlerin üzerinde yürümemiz, elle dokunmamız mutlak şart. Ayrıca laboratuar analizleri neticesinde de hastalık etmenleri ayrıntılı şekilde tespit edilmelidir. Ancak bu değerli site ve forum üzerinden mümkün mertebe yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Pek tabi hastalık etmeni ve doğurduğu etkiler mevcut çimin gübrelenmeyeceği anlamına gelmez. Ziyadesi ile çimlerinizdeki yeşil dokular ve klorofil hali hazırda hâkim düzeyde. Önerilen gübre çeşitleri ve oranları yavaş salınımlı özel çim gübreleridir. Zaten teknolojik gübrelerin 1-3 aylık salınım sürecinde sanitasyon ve ilaçlama netice verecek, karşılıklı olumsuz bir etkileşim olmayacaktır. Büyük ihtimalle köklerin zayıfladığı bu dönemde çimlerinizde yoğun sıcaklık ve yüksek nemden dolayı çok az düzeyde Rhizoctonia solani fungusu mevcut. İleri derecelerinde halka bırakırlar. Bu dönem ki analizlerimde çok karşılaştım. Hızlı çözünen aşırı azotlu gübre kullanmayacağımız için uygulayacağınız ilacın etki sürecinde çimlerin direnci düşmeyecektir. Akşam sulamalarını mutlaka kesin.

Yukarıdaki bilgiler ışığında ilaç satışı yapan şirketlerin yönlendirmelerinin hangi düzeyde olduğuna dikkat etmenizi rica ederim.

Çim bitkisi diğer tüm bitkiler gibi büyümesi için gereken enerjiyi temel besin maddelerinden alır. Bu maddelerin kaynağı topraktaki çeşitli elementler, oksijen, su karbondioksit ve güneş ışınıdır. Bitki bu elementleri gübrelerden, organik maddelerden ve az miktarda da havadan elde eder. Çim, biçim, aşınma, yırtılma gibi işlemelerle ya da aşırı sıcak veya soğuk hava şartları altında, bir hastalık oluşumu sırasında stress altında olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kök sistemi bunlara karşı koymak ve kendini yenilmek amacıyla enerji kazanmak için toprakta bitki besin maddelerini arar.

Uygulanacak gübrenin şeklini zamanını süresini ve miktarını tayin edebilmek için, toprakta mevcut elementlerin miktarının ve çeşitlerinin uygulanan gübredeki elementleri ile uyumunun sağlanması gerekir. Bunun yanında çimin ve toprağın fiziksel özellikleri, sulama şekli, toprak sıcaklığına (genel olarak toprak sıcaklığı 6° C düşük olmamalı) dikkat edilmelidir. Bu dönemde yapmış olduğum yoğun çim çalışmalarından dolayı bazı hususlarda net konuşabilmekteyim.

Eylül-Ekim ayı itibari ile çim yüzey alanının direnlenmesi işlemi sonrası, çim kısa biçilir, verticut aleti ile thatch dediğimiz ölü dokular çim içinden alınır, ara ekim ile çiminiz gençleştirilir. Uzman kişilerin önerileri ile ilaçlama işlemleri yapılır (doğal ilaçlar önerilmektedir). Ancak sonbahar mevsimine kadar yeşil bir alana bakmak istiyorsanız yelpaze tırmığınız ile yüzeysel temizlik yapın, gübreleme ve sulama düzenine uyarak (arzu ederseniz önerilen ilaçları da kullanarak ki sadece hastalığı baskılayabilirler) mevcut çimlerinizi korumaya çalışın.

Esenlikler dilerim.

Verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim tekrar
Dediginiz gibi
Ilac uygulamasini yapar yapmaz sizin bahsettiginiz gubreyi uygulamaya sokacagim umarim sonuca ulasabilirim.

Er-Ba
31-07-2015, 10:49
Çimleri kurta ve mantara karşı ilaçlayacağım Siperkor,Durspan 4 ve Pomarsol bu ilaçları iki senedir kullanıyorum,hep ayrı ayrı kullandım,
1- Hepsini karıştırarak kullanmamda bir sakınca varmı?
2- İlaç yapmadan önce veya sonra sulamamın hangisi daha iyi olur? Ben mantıken sonrayı düşünüp öylede yapıyordum.

Yapacağınız bilgilendirmeler için şimdiden teşekkür ederim.

Er-Ba
31-07-2015, 11:33
Begonvilin uzayıp etrafı sarmaması ve Bodur kalması için ne yapmam lazım,bir türlü bulamadım,bir çözüm söylerseniz çok memnun olacağım.

ozanemre
31-07-2015, 12:35
Çimleri kurta ve mantara karşı ilaçlayacağım Siperkor,Durspan 4 ve Pomarsol bu ilaçları iki senedir kullanıyorum,hep ayrı ayrı kullandım,
1- Hepsini karıştırarak kullanmamda bir sakınca varmı?
2- İlaç yapmadan önce veya sonra sulamamın hangisi daha iyi olur? Ben mantıken sonrayı düşünüp öylede yapıyordum.

Yapacağınız bilgilendirmeler için şimdiden teşekkür ederim.

İlaçlama işlemine mutlaka uzman bir kişi karar vermeli ve ehil biri uygulamalıdır. Bahçeniz yoğun olarak çocuk ve diğer canlıların oyun alanı ise ilaçlamadan kesinlikle sakınmanız önemlidir. Önceliğiniz çevre ve insan sağlı olmalıdır. Mutlaka patentli doğal ilaçlara yönelmenizi rica ederim.

Şayet elinizdeki ilaçları değerlendirmek zorunda kalırsanız bu dönem sadece Pomarsol kullanabilirsiniz. Daha önceki yıllarda aynı etken maddeli ilaç ile uygulama yaptırdıysanız muadil etken maddeli ilaçlara geçiş yapınız. İlaçları karıştırarak uygulama hususunda alana dokunan, gözlemleyen teknik bilgisi olan yetkili kişilere danışmanızı arzu ederim.

Akşam serinliğinde, rüzgarsız bir havada motorlu pülverizatör ile ilaçlama yaptırınız. İlacı çim yüzey alan ve yaprak alt yüzeylerine yedirecek düzeyde uygulama yaptırınız.
İlaçlama öncesi ve sonrasında çimler 3 gün içinde biçilmemiş olmalı.
İlaçlamadan 12 saat önce yoğun sulama yapınız.
İlaçlama sonrası şayet otomatik sulama sisteminiz var ise 30 sn sulama sistemini açık tutun. Daha sonra 36 saat alan sulanmayacak.

Begovil ise uygun kollardan budanarak istenen noktada tutulabilir.
Sonbahara bırakınız.


Esenlikler dilerim.

Er-Ba
02-08-2015, 16:25
Sayın Ozanemre,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür eder,esenlikler dilerim.

Ange
23-08-2015, 23:29
Merhaba. Bozcaada gibi sert ve kuru iklime sahip bölgede çim ekimi yapılabilir mi? Eğer ekilebilirse hangi karisimi onerirsiniz ?

ozanemre
24-08-2015, 11:19
Merhaba. Bozcaada gibi sert ve kuru iklime sahip bölgede çim ekimi yapılabilir mi? Eğer ekilebilirse hangi karisimi onerirsiniz ?

Sayın Ange Merhaba,

Şayet alan büyük ise öncelikle çim ekimi yapılacak noktada toprak yapısı, toprak pH derecesi, drenaj koşulları, denize yakınlık, su kalitesi, güneş ve gölge oranı, rüzgar yöneyi, nem oranı, suyunuzun analiz değerleri tespit edilmelidir. Ada’nın rüzgara açık kısımlarında bitki örtüsü yoğunluğunun azaldığı bilinmektedir. Her ne kadar Ada, Akdeniz iklim kuşağı özelliklerini taşısa da kuzey rüzgârının güney rüzgârına göre yıl boyunca hâkim olması ve mevcut bitki örtüsü üzerinde de rüzgârın önemli bir etken oynadığını düşünerek çim açısından aşağıdaki karışımı önermek istedim.

Ancak en sağlıklı ölçü bölgede çim ekimi çalışmaları yapmış kişilerin tecrübelerine ulaşmak olacaktır.

Çimin kullanım amacı standart koşullarda ise yani bahçe tesisinde düşünülüyor ise temin edeceğiniz çim karışımında mutlaka sırasıyla oran olarak % 30 Festuca rubra rubra+% 20 Festuca rubra commutata+20 Festuca arundinacea +% 20 Lollium perene+% 10 Poa Pratensis çim çeşitleri yer almalıdır. İlk yıla deneme yılı olarak mutlaka tolerans tanınmalıdır. Ara ekimler ile çim alan zamanla oturtulabilir.

Çim tesis edeceğiniz alan kıraç bir alansa bu dönemde mutlaka mikro elementler ile zenginleştirilmiş organik gübre ve potasyum oranı yüksek gübreler temin etmeniz gerekebilir. Çim tesis edeceğiniz toprak katmanına yedirerek bu kaynakları kullanın.

Tohum ekimi için sonbahar en iyi dönemdir; toprak daha sıcak olduğundan çimlenme daha hızlı gerçekleşir ve sonbahar yağmurları gereken nem ihtiyacını karşılar. Bu sayede çiminiz yabani otlarla daha rahat mücadele edebilir. Bu arada yaz mevsimine kadar köklerin daha fazla derinleşebilmesi, çimin ani kuraklığa ve sıcak rüzgârlara karşı daha etkin şekilde korunabilmesi anlamına gelmektedir.

İyi çalışmalar.

captainmemo
30-08-2015, 11:32
Değerli arkadaşlar, Çim konusunda yazılmış konuları tek tek okudum, resimleri gördüm. Ancak sanki dikim yapılarak tesis edilenler biraz seyrek oluyor da hazır rulo çimler daha sıkı bir görünüm veriyor. Hazır rulo çimlerin ömrü de 4-5 yıl ile sınırlı diyorlar.
Ben yaklaşık 70 m2 bir alana çim ekimi yapmak için hazırlıklara başladım. Deneyimlerinize göre yapmamı tavsiye edeceğiniz altın kurallar var mi? Yani çoğunlukla şöyle yapın denilen ama uygulamada sorun çıkaran konular varsa lütfen bilgi paylaşımı yaparsanız çok memnun olurum. Başarısız olmak istemiyorum.
Bana göre Çim aslında bir sonuç; o noktaya gelinceye kadar verilen emek, zaman ve maddi harcamaların sonucu hüsran olması üzeceği kanısındayım.

bu nedenle altın önerilerinizi bekliyorum. saygılar :confused:

Güler
30-08-2015, 12:06
Sayın captainmemo, 70 metre karelik alanınız için hazır rulo çim kullanın, eğer kaliteli iyi tohumlardan hazırlanmış ise size pek zorluk çıkarmaz. Beş sene devam eder mi bilemem ama küçük alanlarda neden olmasın diye düşünüyorum.

Hazır çim için ne uğraşı yapacaksınız ki? Tabanı çimi döşeyecek firma hazırlamıyor mu, sulamayı da sanırım el hortumu ile yapacaksınız.

oguzhancanoglu
31-08-2015, 15:23
Arkadaşlar merhaba ben Aydın'dan yazıyorum. Müstakil evimin bahçesine ekmek için hangi çim türünü kullanmam gerekir tavsiyeniz nedir? Zaman zaman üzerinde gezip oturacağız. Bahçenin bazı kısımları gölgede kalıyor bazı kısımları güneşte. Bermuda (Köpek dişi ayrığı) düşünüyorum siz ne dersiniz? Bazıları karışım çim önermiş kararsız kaldım. Bahçenin drenajı ve toprak tesviyesi yapıldı.
Zoysia Japonica var bide o nasıldır?

oguzhancanoglu
07-09-2015, 09:15
Yok mu tavsiyesi olan arkadaşlar?

s.serdar
08-09-2015, 04:23
Tek tür çim ekimi kesinlikle tavsiye edilmez. 4 lü 5li hazır karışımları kullanmanız daha iyi olur.

onur şengün
09-09-2015, 08:25
Arkadaşlar merhaba ben Aydın'dan yazıyorum. Müstakil evimin bahçesine ekmek için hangi çim türünü kullanmam gerekir tavsiyeniz nedir? Zaman zaman üzerinde gezip oturacağız. Bahçenin bazı kısımları gölgede kalıyor bazı kısımları güneşte. Bermuda (Köpek dişi ayrığı) düşünüyorum siz ne dersiniz? Bazıları karışım çim önermiş kararsız kaldım. Bahçenin drenajı ve toprak tesviyesi yapıldı.
Zoysia Japonica var bide o nasıldır?

Sayın oguzhancanoglu,
Açık tohumu deneyip, pişman olmuş birisi olarak, karışım çim yapmayı düşünüyorsanız kapalı sertifikalı tohum almanızı tavsiye ederim.
Bermudanın güneşe uygun bir cins olduğunu biliyorum, komşumuzun bahçesinde gölgelik alanda kalan kısımdaki bermudalar çok cılız oluyorlar.
Zoysia Japonica'yı ben de çok araştırmıştım. Antalya'da bir firma var özellikle bu konuda internette aratırsanız bulabilirsiniz, firmadan numune isteyip görebilirsiniz.

oguzhancanoglu
11-09-2015, 22:49
O firma ile görüştüm tohumu yokmuş öbek öbek satıyorlar oda çok pahalıya geliyor. Zoysia japonica bermudanın aksine gölgede de canlı oluyormuş. Tohumu yurtdışında var ama pahalı tane hesabı satıyorlar. Aliexpress sitesinden aldım bekliyorum sonucu yazarım.

ceydoruk
13-11-2015, 15:25
Merhaba Arkadaşlar

Yeni evimizin küçük bir bahçesi var ve tabii ki çim ekmek bahçe kenarlarına ise güzel çiçekler ekmeyi hayal ediyorum. Sıfır inşaat olarak aldığımız evin bahçesinde toprak var ama sanırım bahçe toprağı vs. ilave etmem gerekiyor. Önümüzdeki hafta bahçe ile ilgilenmeye başlamak istiyorum. Bahçeyi hazırlamak için neler yapmam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz lütfen. Bu arada Bodrum'dayız.

Güler
13-11-2015, 16:26
Merhaba Arkadaşlar

Yeni evimizin küçük bir bahçesi var ve tabii ki çim ekmek bahçe kenarlarına ise güzel çiçekler ekmeyi hayal ediyorum. Sıfır inşaat olarak aldığımız evin bahçesinde toprak var ama sanırım bahçe toprağı vs. ilave etmem gerekiyor. Önümüzdeki hafta bahçe ile ilgilenmeye başlamak istiyorum. Bahçeyi hazırlamak için neler yapmam gerektiği konusunda yardımcı olur musunuz lütfen. Bu arada Bodrum'dayız.

Size tavsiyem çim başlığını bir güzel okuyun, takıldığınız hususları not edin, onları bize yazarsanız ben de arkadaşlarımız da yardımcı olmaya gayret ederiz.
Siz önce ne yapmak istediğinize bir karar verin.

gunes tor
20-04-2016, 11:19
Merhaba arkadaslar,

Ben Nevşehir Avanos'da oturmaktayım.. İç anadolu bolgesı oldugundan dolayı karasal ıklım mevcut ve kışın soguklar bu sene - 14.ü gördü :( 150m2 çim yapılacak bahcemızde toprak düzenlemesini(leonardit, solucan gübresi) yaptık sıra geldi çim ekimine. Ancak ben pek de hazır çim tohumu almayı düşünmüyorum..Kendımız karışım hazırlayalım dedik..Lolium perenne, Festuca rubra rubra, Festuca rubra comutate, festuca arundinacea ve poa düşünüyorum ancak yuzdelerınde karar veremedim bu konuda yardımcı olabilcek biri var mı acaba? Veya bu iklime giden ithal çim tohumu markası söyleyebilecek biri olursa çok memnun olurum..

Sevgiler.

s.serdar
22-04-2016, 03:43
Hazır çim tohumlarını üreten firmaların üstünde mi görüyorsunuz kendinizi?

gunes tor
22-04-2016, 12:47
Hazır çim tohumlarını üreten firmaların üstünde mi görüyorsunuz kendinizi?

Sizde kötü uyandınız, çatacak yer mi arıyorsunuz da benı sectınız? Kendimi üstün görsem buraya birseyler danısmak ıcın yazı yazmam.. Bu basit mantıgı kurmanız zor olmasa gerek degil mi..

s.serdar
25-04-2016, 16:55
Sizde kötü uyandınız, çatacak yer mi arıyorsunuz da benı sectınız? Kendimi üstün görsem buraya birseyler danısmak ıcın yazı yazmam.. Bu basit mantıgı kurmanız zor olmasa gerek degil mi..

Yanlış anlamışsınız beni. Kimseye çatmak ve akıl vermek gibi bir niyetim yoktu.

Çim işinin önemli olduğunu, deneme yanılma yöntemlerine pek açık olmadığını, çim tohumu ve karışım hazırlama ile rulo çim yetiştiriciliğinin bir sektör haline geldiği, buna eğilen firmaların, uzun test ve denemeler ile çok paralar harcayarak bilgi, deneyim ve tecrübe kazandıkları ve geniş bir veri ortamına sahip oldukları ortadadır.

Bu birikimlerini, ticari faaliyet alanına aktararak, çok geniş bir tüketici kitlesine sunup çim sektöründe marka haline gelmeleri, biz tüketiciler için en etkin garantidir.

Hal böyle olduğundan, denenmiş, test edilmiş, başarı sağlanmış karışım cins ve oranları, bizler için birer sertifika haline gelmişken, emek ve masraf gerektiren çim işinin kişisel tercih ve verilere dayandırılması ciddi bir risktir.

Konu bundan ibaret olup, yine de illa karşımı ben kendi bildiğimce hazırlayacağım diye düşünüyorsanız, taktir sizin tabi.

gilan
26-04-2016, 22:02
Çim türleri hakkında özel bir bilgim yok. Onu baştan söyleyeyim.

Ama sonuçta bu işle ilgilenen firmalar her bahçede işe yarayacak formüller bulmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla konuyla yeterince ilgili bir insan bence kendi bahçe koşullarına daha uygun kişiselleştirilmiş bir karışım hazırlayabilir.

Ama sorunuz çok tecrübe ve teknik bilgi gerektiriyor. Burada cevap bulabilir misiniz emin değilim. Yeterli donanıma sahip kişi de muhtemelen ”önce toprak yapısını, gölge güneş durumunu, sulama sistemini, vs” görmem lazım diyecektir. Profesyonel yardım almanız gerekebilir.

gunes tor
27-04-2016, 09:49
Çim türleri hakkında özel bir bilgim yok. Onu baştan söyleyeyim.

Ama sonuçta bu işle ilgilenen firmalar her bahçede işe yarayacak formüller bulmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla konuyla yeterince ilgili bir insan bence kendi bahçe koşullarına daha uygun kişiselleştirilmiş bir karışım hazırlayabilir.

Ama sorunuz çok tecrübe ve teknik bilgi gerektiriyor. Burada cevap bulabilir misiniz emin değilim. Yeterli donanıma sahip kişi de muhtemelen ”önce toprak yapısını, gölge güneş durumunu, sulama sistemini, vs” görmem lazım diyecektir. Profesyonel yardım almanız gerekebilir.

Merhaba Gilan,
İlginize teşekkürler..Özel karışımların zor olduğunu duymuştum..Hazır karışımlarla buralarda pek bir verim alınamadıgını gördük(toprak verimsizliği, ağır gecen kış ayları, cok kuru ve sıcak gecen yakıcı güneşler vs), diğer komşu bahcelere baktıgımızda..Bu nedenle böyle bir yol denemeyi düşünmüştük..Ancak bunun da üstesinden gelemeyeceğimizi anladık..O kadar peyzaj firmasıyla görüştüğümüz halde bu karışımı yapamayacaklarını söylediler..Bizde artık ithal bir firmayla anlaştık görüştük ayrıntıları..Onlar bize karışımlarını gönderdiler bakalım yarın başlanıcak..Heyacanlıyız ,umutluyuz :cool:

Replikans
27-04-2016, 12:01
Merhaba, tam 10 gün önce çim ekimi yaptım. Yardım almadan netteki araştırmalarıma göre kendim yapmak istedim.
Tohum olarak Genta marka 1 kg ege ve akdeniz sahil kuşağı ve Gentat marka Spor alanı çim tohumu. Bu ikisini karıştırıp bahçeme verdim. 10 gün sonunda çimler belirginleşti. Ancak seyrek görünüyorlar. Bazı kesimler çok güzel bazı yerler çok seyrek. Bunun nedeni karışımdaki tohumlar olabilir mi? Bildiğim kadarıyla ilk çıkan Lolium Perenne. Ortaya çıkan bu çimler lolium mudur? Karışımda ki en fazla tohum Festuca arundinacea. Bu tohumlar daha sonra mı çime dönüşecekler?

Yardımlarınızı bekliyorum, teşekkürler.

Güler
28-04-2016, 00:43
Çim yaptığınız alan ne kadar?

gunes tor
29-04-2016, 13:00
Tekrar merhaba arkadaşlar,

Bahcemıze sulama sistemını kurduk, cım tohumlarımızı ektık beklemedeyiz.. Bugun ılk sulamamı yaptıgım zaman kafama dank eden bir konu oldu.. Şımdı bahcemız kısım kısım. 80m2 bir alan var burasının tamamı çim ve ortasında 12 tane daha fide olan güllerimiz var..Şımdı bız çimleri sabah aksam sularken güllerde doğal olarak sureklı ıslanıyor yapraklarına kadar..Pekı bu gullerde mantar hastalıgı felan yapmaz mı? herhangı bır sorun teşkıl eder mi acaba? Hele bir yerde de oya agacı fidanım var artık o tek olduğu ıcın sulama sırasında etrafını kapatıyorum şımdılık küllenmeye cok meyıllıymıs ama gullerı ne yapıcam sorun olur mu bilemedim şimdi :(

Güler
29-04-2016, 23:04
Sayın gunes tor, çok zararı olur. Gülleri ne küllemeden ne de karaleke ve pastan kurtarabilirsiniz.
Oya ağacı belki bir müddet dayanır.

gunes tor
30-04-2016, 21:39
Sayın gunes tor, çok zararı olur. Gülleri ne küllemeden ne de karaleke ve pastan kurtarabilirsiniz.
Oya ağacı belki bir müddet dayanır.

Yaktınız beni Güler Hanım :( Ne yapıcaz ne edicez bilemiyorum ama artık tek güvencem hava akımının güllerin orda çok olması..esintili bir yer nem de yok..Bekleyip görücez artık..Deneme yanılma oluyla anlıcaz.Cunku ne sulama sistemini iptal edebilirim ne çimleri nede gülleri :( off off

Güler
30-04-2016, 22:40
Aşağı yukarı bir senedir üyemiz olmuşsunuz, neden çim başlığını, neden güllerle ilgili başlıkları okumadınız ki?

Sizi ben değil, Forumumuzda bu konular hakkında hazine değerinde güzel bilgiler varken sizin bunları okumadan işe girişmeniz yaktı.

Çim alan içine ağaç da ekilmez, gül de ekilmez. Çim alanları her gün bazen bir kez bazen de iki kez suladığımız olur. Aşırı su bu tür bitkileri bozar.

Güllerin yaprakları ıslandığında külleme de pas hastalığı da kaçınılmaz olur. Islak yaprakların üzerindeki su damlacıkları güneşin vurması ile yapraklarda yanma yapar, lekeler oluşur. Yaprakları sağlıklı olmayan güllerin de yaşamaları zordur.
En kısa zamanda gülleri sulama sisteminin dışına çekmelisiniz.

Bahçemdeki çim sulaması böyle, (http://www.agaclar.net/forum/107528-post4.htm) eğer sizinki de buna benzer ise çim ortasına ekilen bitkilerin ıslanmaması diye bir konuyu konuşamayız, mutlaka ıslanırlar.

Serbelyum
30-04-2016, 23:14
Merhaba.bende bir doğa aşığiyim ama tecrubesizim.bahçede çim yapmak istiyorum. Sağlam olmasını istiyorum.karasal iklim.güneş alan bir alan.çim tohumunun markası miktarı karışımını yazarmisiniz.

Güler
30-04-2016, 23:43
Sayın Serbeltyum, sitemize hoş geldiniz.
Size de önerim çim başlığını ve çimlerde yaşanan sorunları dikkatlice okumanız olacaktır.

Bahçelerine çim yapmak isteyen pek çok arkadaşımızın karşılaştığı olaylara hem hocalarımız hem de konu ile yakından ilgilenen arkadaşlarımız yardımcı olmuşlardır.

Ben konu hakkında eğitim almadım ama bahçemdeki 1000 metrekarelik alanı hocalarımızdan aldığım bilgi sayesinde tek başıma (eşimle beraber) gayet güzel çimlendirdim. 7-8 sene sonra çimi yine eşimle beraber yeniledik.

Karşılaştığımız her soruna sitemizde cevap bulduk, değerli bilgiler edindik ve bunları çimlerle ilgili başlıklarda paylaştık.

Size şu veya bu tohumu kullanın diyemem ama ben bahçemde 4 ve 5 li karışım kullanmıştım.
Çim alanı sonbaharda tesis edecekseniz metrekareye 50-60 gr. tohum yeterli olabilir, yok mart sonu nisan ayına sarkacaksa bu miktarı arttırmanız gerekebilir zira karıncaların tohum taşıma olasılığını da düşünmeniz gerekecektir.,

Size dediğim gibi siz önce bahsi geçen başlıkları iyice bir inceleyin sonra ona göre sorularınızı yazarsınız, konu ile ilgilenen arkadaşlarımız da size yardımcı olmaya gayret ederler.

Kolaylıklar dilerken " çimin mi var derdin var" grubuna hoş geldiniz derim.;)


Not: Sitemize yeni üye olan arkadaşlarımız genellikle ilk mesajlarını burada (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) yazarak kısaca kendilerini tanıtırlar, sizden de rica edeceğim.

s.serdar
02-05-2016, 02:16
Kolaylıklar dilerken " çimin mi var derdin var" grubuna hoş geldiniz derim.;)
.
Çim aynen metres gibidir. Hem zaman, hem emek hem de para harcamayı gerektirir.

İlginizi bir an çekseniz, küser, alınır...

Güler
02-05-2016, 14:20
Sevgili s.serdar ben derim ki " çimin kadife gibi güzelliğini seyretmek herkesin hoşuna gider ve yapmak isterler. Paran varsa, vaktin ve sabrın varsa yapmalısınız.

s.serdar
03-05-2016, 03:48
Sevgili s.serdar ben derim ki " çimin kadife gibi güzelliğini seyretmek herkesin hoşuna gider ve yapmak isterler. Paran varsa, vaktin ve sabrın varsa yapmalısınız.

Bende sizinle aynı görüşteyim.

Replikans
06-05-2016, 20:51
Çim yaptığınız alan ne kadar?

50 metrekare kadar.

gunes tor
15-05-2016, 20:36
Güler hanım valla çok sey beklediniz benden .. Biri 3 yasında bırı 7 aylık biride 30 yaşında 3 bebekle tek basıma ancak bu kadarını halledebiliyorum;) Son 2-3 ay dısında da zaten aktıf kullanıcı değildim. Nayse,sizin uzun yıllar hem bahce hem de çim konusundaki tecrubenızı dikkate alarak bir iki sorum olacaktı..Diğer arkadaslar da yardımcı olursa sevınırım..Bu arada sprey sprinklerin atış mesafesını değiştirerek gullerın ıslanmamasını çözmeyi umuyoruz bakalım.

Bu çim konusunda artık bir sürü sey okumaktan inanın kafam allak bullak, bazen pes edesim geliyor:) elbette birçok sey oturdu kafamda kı keske cok daha onceden öğrenebilseydim bunları daha temiz iş yapardım..Neyse sorularıma geleyim.

1) Şimdi şu gübreleme işi..Bir çok görüş var bu konuda. Bazıları çok sık gübreleme yapmayın diyor bir kısmı kı bunlar bahar girişi yaz girişi ve sonbahar girişi yapın diyenler.
Bir kısmı 2 ayda bir yapın diyor ki ben granül uzun vadeli olanlardan kullanmak istiyorum sizce hangi yontem daha dogru olur?

2) Yıne gubre cesıdınde ayrılıklar var..Bir kısmı ilk baharda NPK, sonbaharda PK agırlık yapın.Diğer görüş ise ilkbahar ve yazın amanyum nitrat, sonbaharda NPK, kışın fosfor agırlıklı gübreleme taraftarı..Sizce hangı uygulama daha dogru olur?

3)NPK konusunda da ayrışma söz konusu..Bazıları 15 15 15 bazıları 23 5 5 **** baska formulasyonlar verıyorlar..Tabı aslında en dogrusu toprak analızı belkıde ama sımdılık bu ımkansıza yakın benım ıcın..

4) Ya da bunları hiç kullanmayıp tam organik solucan gübresi kullansam yeterli olur mu?

4) Bu çim havalandırma işinde elektrikli makina alacak gücüm yok şu anda..kazma çatal ya da ayakkabı ile yapmayı düşünüyorum..aslında burda kafamı karıstıran kısım bu havalandırma makınaları dıye satılanlar sankı topraga 10 cm gıbı demır gırmıyorda daha cok sıkısan çimleri kesiyor havaya kaldırıyor vs gıbı degısık bırsey yapıyor bir de bu topragı 10 cm derınlıgınde 5 cm genıslıgınde delıkler acarak koklerın hava gubre almasını saglayan durum var bu iki şey farklı durumlar mı çözemedim pek..
612248
612249

şimdilik sorularım bunlar yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler;)

Güler
15-05-2016, 21:51
50 metrekare kadar.

metrekareye en az 50 gr. tohum atmanız gerekir, hele ekimi ilkbahara bırakırsanız bu miktar daha da artar 70-80 gr. olmalıdır, zira karıncalar tohumu taşırlar.

Çim yaptığınız alan 50 metrekare ise sizin en az 3-3.5kg. çim tohumu kullanmanız gerekirdi.

Güler
15-05-2016, 21:55
Sayın gunes tor, konu ile ilgili arkadaşlar size yardımcı olurlar ben de yardım etmek isterim ancak şu an evimde 8 kişi misafirim var Foruma bile giremiyorum. En kısa zamanda sorularınızı cevaplarız inşallah.

Replikans
24-05-2016, 21:45
metrekareye en az 50 gr. tohum atmanız gerekir, hele ekimi ilkbahara bırakırsanız bu miktar daha da artar 70-80 gr. olmalıdır, zira karıncalar tohumu taşırlar.

Çim yaptığınız alan 50 metrekare ise sizin en az 3-3.5kg. çim tohumu kullanmanız gerekirdi.

Keşke daha erken davransaydım :( Artık ekim işini hallettim hatta çimler uzadı ilk biçimi mi de yaptım. Ancak seyrek yerler var hayli. Bunlara daha sonradan çim tohumu ekebilir miyim? Evet ise doğru yöntemi nasıl biraz bahsedebilir misiniz? Bir de bazı yerlerde ayrık çok fazla çıkmış elle başa çıkamıyorum, herbist ilacım var kullanmalı mıyım sizce?

Yardımlarınız için çok teşekkürler.

Güler
24-05-2016, 22:58
Keşke daha erken davransaydım :( Artık ekim işini hallettim hatta çimler uzadı ilk biçimi mi de yaptım. Ancak seyrek yerler var hayli. Bunlara daha sonradan çim tohumu ekebilir miyim? Evet ise doğru yöntemi nasıl biraz bahsedebilir misiniz? Bir de bazı yerlerde ayrık çok fazla çıkmış elle başa çıkamıyorum, herbist ilacım var kullanmalı mıyım sizce?

Yardımlarınız için çok teşekkürler.

Yapmayın Allahaşkına 50 metre karelik alanda çıkan ayrılarla elle başedemiyorum demeyin. En güzel baş etme yolu elle olur, herbisit ile ayrıklarla mücadele pek başarılı olmuyor, veya yabani otları öldüreyim derken çime de zarar verebilirsiniz.

Alanda seyrek çıkan veya hiç çim çıkmayan yerlere yama yapabilirsiniz ancak dikkat edeceğiniz nokta yeni ekilecek yerle eski çim alanın seviyesinin aynı olmasına özen göstermelisiniz ki biçme anında zorluk çekmeyin.
Bunun için ya ekeceğiniz alanı biraz traşlamanız gerekecek veya çim tohumunu başka yerle çimlendirip rulo çim gibi bu alana sermeniz gerekecek.

Güler
24-05-2016, 23:49
Sayın gunes tor, size demiştim ya " çimin mi var derdin var" kulübüne hoş geldiniz diye, işte dertler böyle başlar, kimi zaman sizi üzer-yorar ama bir de çıplak ayaklarınızla kadife gibi zümrüt yeşili çim üzerinde yürüdükçe duyduğunuz haz da sizi çok mutlu eder.

Bildiğim ve bahçemde yaptıklarımı sizinle paylaşayım.
Ben çimlerime sonbaharda 3 x 20 (20.20.20) atıyorum. Uzun sürede çözülen bir gübre diye biliyorum bu yüzden bütün kış yağmur ve kar ile yavaş yavaş bitkiye yarar verir.

Mart sonu nisan başı da kullandığım gübre 3 x 15 (15.15.15)

Çim sık sık biçildiği için ara gübresi de verirseniz iyi olur, bitkinin Azot -Fosfor ve Potasyum + Magnezyuma ihtiyacı vardır.
Gübreyi ya akşam üzeri ya da sabah erken saatlerde ve bitkinin kuru olduğu zamanda vermeniz gerekir, akabinde iyi bir sulama yapmalısınız.
Bitkinizde hastalık varsa bu hastalığı gidermeden gübre vermeyin.

Ben solucan gübresi kullanmadım, bir fikrim yok.

Çimlerime de senede bir defa aeratör çekerek (bence çimde en zor iş) havalandırma yapıyorum. Çimin tabanındaki ölü bitkileri, yosunlanma varsa onları temizliyor ve bitkinin köklerinin daha rahat hava almasını sağlıyorum.
Eğer çimi yeni ekmişseniz aeratörü çekmeyin, kökleri oynatırsınız yok çiminiz birkaç senelik ise çekmekte fayda vardır. Yine de köklerin oynadığını düşünürseniz hafifçe silindirlemekte fayda vardır.

Fotoğraflarınızda çimi havalandırmak için 5cm genişliğinde delikler açtığınızı gördüm. Ben topraktan böyle parçacıklar çıkarmıyor zaman zaman dirgen ile delikler açıyorum böylelikle suyun daha iyi toprağa geçmesini sağlıyoruz.

Sizin yaptığınızın daha genişini yabancı bir çim dergisinde okumuştum ancak onlar bu deliklere dere kumu dolduruyorlar böylece kumun geçirgenliğinden faydalanarak toprağı daha nemli tuttuklarını yazıyorlardı.

Replikans
26-05-2016, 12:06
Yapmayın Allahaşkına 50 metre karelik alanda çıkan ayrılarla elle başedemiyorum demeyin. En güzel baş etme yolu elle olur, herbisit ile ayrıklarla mücadele pek başarılı olmuyor, veya yabani otları öldüreyim derken çime de zarar verebilirsiniz.

Alanda seyrek çıkan veya hiç çim çıkmayan yerlere yama yapabilirsiniz ancak dikkat edeceğiniz nokta yeni ekilecek yerle eski çim alanın seviyesinin aynı olmasına özen göstermelisiniz ki biçme anında zorluk çekmeyin.
Bunun için ya ekeceğiniz alanı biraz traşlamanız gerekecek veya çim tohumunu başka yerle çimlendirip rulo çim gibi bu alana sermeniz gerekecek.

Cevabınız ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

gilan
26-05-2016, 23:40
İş yerimin kampüsündeki çok geniş çim alanlarda bu havalandırma işlemini yapıyorlar. Bir aletle aynı fotoğraftaki gibi silindirik delikler açıp parçalar çıkarıyorlar. Deliklere bir şey doldurmuyorlar. Çıkan bu parçaları da toplamıyorlar. Bir kaç hafta kötü görünüyor ama sonra parçalanıp dağılarak kayboluyor.

Güler
27-05-2016, 10:44
Çimleri havalandırmak için aldığım aeratör Gardena marka. Beraberinde verdikleri kullanım kılavuzunda " Çim alanların havalandırılması " altında şöyle bir makale vardı:

Çimler çoğunlukla yeterince kumlu olmayan topraklarda bulunduğundan, soluması gereken köklere gerekenden çok az hava ulaşır. Bunun sonucu olarak toprak çok yapışkandır ve çimenliğin büyümesine engel olur. Havalandırmanın (hava katma) yardımı olabilir. Çimde delikler açmak için özel bahçecilik ve çevre düzenleme aletleri kullanılır. Bu delikler daha sonra çamurlu hale gelmemeleri için iri kumla doldurulur. Artık, yüzey suları daha iyi akar ve çim kökleri daha fazla hava alır ve böylece çimenlerin daha iyi büyümesi sağlanır.

Ferrosanal
29-05-2016, 16:43
Mine Hanım ve/veya bilgili diğer yetkililer merhaba,

Muğla Bodrum ilçesinde 50 m2 lik bahçeme hazır rulo paspalum çim serdireli 10 gün oldu. Ancak altına herhangi bir gübreleme veya mil toprak serilmedi yalnızca bellenip temizlenmiş toprağın üzerine uygulama yapıldı.İlk seferde gölleyene kadar sulamam sonra 10 gün sabah akşam bolca sulamaya devam etmem konusunda da uyarıldım. Bende öyle yaptım. Yalnıca 3 gün önce yani çimler 1 haftalıkken yavaş salınımlı tohum şeklinde bir gübre attım üzerlerine.
Çim yetiştirmenin zorluklarını duyduğum için sizin ve diğer bilgili arkadaşların buradaki yorumlarını da okumuştum ve Huwasan isimli dezenfektanı tedarik etmiştim geçen hafta.. Aslına bakarsanız çimlerin iyiyce köklemesini bekliyordum uygulama yapmak için ancak 2 adet sorunla karşı karşıya kaldım..
İlk olarak bugün akşam üzeri sulama yaparken çimlerin arasında 3 adet küçücük mantar gördüm.
İkinci sorunun ise alttan geniş yapraklı kökü turpa benzeyen bir bitki çimlerin olur olmaz yerinden çıkmaya başlamış ve hatta bazı bölgelerde çimi havaya kaldırıyor..
Fotorafları ilişikte yollamaya çalışacağım .Yardımlarınızı rica ederim..( sanırım akıllı telefonlardan yollanmıyor:(

Ferrosanal
29-05-2016, 17:24
1tane yuklemeyı başardım:)

Ferrosanal
29-05-2016, 18:56
Xxxxx

gunes tor
29-05-2016, 20:33
Merhaba güler hanım,
Yardımlarınız için çok teşekkürler..Serdar bey ve sizin bilgilerinizin derlemesi bir gübreleme yapmayı düşünüyorum artık bende..sadece yerli marka gübreler cok farklı yabancı firmaların gübreleri cok farklı hemde cook farklı (fiyat olarak) bakalım butcemıze uygun bir marka kullanmaya calısıcaz. Dediğiniz gibi aeratörler şimdilik bizde gerekli değil çim cok yenı belkı seneye dipleri havalandırmaya ihtiyaç duyar diye düşünüyorum..bu dirgen gibi aletlerle topragı havalandırmak ıse bızım sanırım en cok ıhtıyac duyacagımız sey cunku topragımız kıllı ve sıkısmaya cok meğilli..topraga senede bir kere kı sonbahar en ıyisi diyorlar, kum ve gubre karısımı vermek gerekıyormus..Tabı burda da aklıma takılmıyor değil yıllar gectıkce, kum vere vere kumlu topraga cevırmeyelım sonra :) Amann pek bi zormuş bu iş..bende de bıraz mukemmellıyetcılık var herseyın en dogrusunu yapmaya calısırım , ama ordan oku burdan arastır kafa dayanmıyor bir süre sonra ..hele siz 1000m2 alan, çim valla helal olsun :)

gunes tor
29-05-2016, 20:36
Xxxxx

Valla bence siz bahceyı cok sulamıssınız..mantar baska neden olur kı? :( en ıyısı sulamayı azaltmak ve aksam sulamaktan kacınmak..sabah erken saatte sulayıp ıyı sulamak yeterlı dıye dusunuyorum . Ki bence hıç bır sulama gece yapılmamalı mantar hastalık vs olmasın dıye gerek sebze gerek agac gul cımen..

Ferrosanal
30-05-2016, 08:08
Akşam sulamayı kestim bu sabah az miktarda suladım. Yine o çıkan mantarları ve aralardan çıkan geniş yapraklı bitkileri görüp canım sıkıldı.
Akşam tarife göre Huwasan uygulayacağım... Huwasan uyguladıktan sonra ertesi sabah sulama yapılıyor mu?
Mantar ilacını da bu uygulamanın peşine yine akşam saatlerinde mi yapmalıyım?

Güler
30-05-2016, 20:52
Sayın Ferrosanal, mantar dediğimiz bitki mantar değil hastalık türüdür. Aşırı sulamadan dolayı fotoğrafladığınız mantarlar çıkmış. Huwasan kullanacağım demişsiniz, neden?
Huwasan bir dezenfektandır.

Rulo çimin taban toprağı ile buluşması, taban toprağına tutunması 20-25 günde olur, siz daha on gün oldu diyorsunuz.
Evet rulo çim döşendiğinde sabah akşam bol bol sulama yapılır, toprağı kontrol eder istenilen nem elde edilirse akşam sulamaları kesilir, ancak bu sulama mantarî hastalıklara yol açmasın diye ilaçlama yapılır.
Rulo çim 20 gün sonra taban toprağına tutunmuş ise gübreleme yapılır bu daha ziyade forfor ve potasyumlu gübre olmalıdır.

Rulo çim altı toprak iyi temizlenmemiş ise veya rulo çim tohumları pek kaliteli değil ise geniş yapraklı otlar çıkar, rumexler çimi de havaya kaldırırlar.

Bunlarla şimdilik çimleriniz tutunana kadar elle mücadele etmeye çalışın, daha sonra çim iyice yerleştiğinde geniş yapraklı ot mücadelesi için Tordon veya benzeri bir ilaç kullanabilirsiniz.

Bu arada çiminizin boyunu 5-6 cm den daha kısa kesmeyin.

Güler
30-05-2016, 20:58
Merhaba güler hanım,
Yardımlarınız için çok teşekkürler..Serdar bey ve sizin bilgilerinizin derlemesi bir gübreleme yapmayı düşünüyorum artık bende..sadece yerli marka gübreler cok farklı yabancı firmaların gübreleri cok farklı hemde cook farklı (fiyat olarak) bakalım butcemıze uygun bir marka kullanmaya calısıcaz. Dediğiniz gibi aeratörler şimdilik bizde gerekli değil çim cok yenı belkı seneye dipleri havalandırmaya ihtiyaç duyar diye düşünüyorum..bu dirgen gibi aletlerle topragı havalandırmak ıse bızım sanırım en cok ıhtıyac duyacagımız sey cunku topragımız kıllı ve sıkısmaya cok meğilli..topraga senede bir kere kı sonbahar en ıyisi diyorlar, kum ve gubre karısımı vermek gerekıyormus..Tabı burda da aklıma takılmıyor değil yıllar gectıkce, kum vere vere kumlu topraga cevırmeyelım sonra :) Amann pek bi zormuş bu iş..bende de bıraz mukemmellıyetcılık var herseyın en dogrusunu yapmaya calısırım , ama ordan oku burdan arastır kafa dayanmıyor bir süre sonra ..hele siz 1000m2 alan, çim valla helal olsun :)

Siz de her seferinde kum koymazsınız....;)

Ferrosanal
01-06-2016, 07:27
Güler Hanım merhaba,
Yanıtınız için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi mantar konusunda cehaletime verin ancak şu an aynı zamanda küçük kelebek gibi bir şeyler de uçuşuyor diye huwasan uyguladım ve yer yer çim dokusu çürümüş gibi ele geliyor..Topraga çubuk sapladığımda çok derin olmamakla beraber 2 cm kadar nemli ve çim çoğu yerde tutmuş.
Yalnız o bahsettiğim geniş yapraklıların çıktığı alanlar ve bir noktada da karıncılar çimi bozuyor.
Ancak dediğim gibi özellikle bir çok birleşim noktasında ve bazı noktalarda çim diplerden kararmış ve ele geliyor...
Acaba mantar ilacı uygulaması da yapmalımıyım yoksa hala dediğiniz gibi erken mi?

Güler
01-06-2016, 14:12
Kelebeklerin uçuşması pek hayra alemet değildir, hafifçe çim tabakasını biraz kaldırın, çiminiz kurtlanmış mı bir bakın.

Toprağın nemi 15-20 cm kadar olmalı

Sanırım kaliteli tohumdan hazırlanmamış bir rulo çim döşemişsiniz.

Ferrosanal
10-06-2016, 19:09
Tekrar merhaba,

Bugun cimlerimi kestim ve ortaya cikan manzara malum:((

5 gun once 10 litrelik suzgu ile bayer in fungusitini uygulamistim ... Az once de cimleri kestikten sonra Durbsan uyguladim 10 lt de 20 cc.

Durumu duzeltmek adina baska yapabilecegim bir sey var mi ? Veya ne yapmaliyim bundan sonra ?

Simdiden tesekkur ederim...

Ferrosanal
10-06-2016, 19:11
Maalesef her yer bu sekilde sararma sanki dipler curumus gibi...

Ferrosanal
11-06-2016, 07:25
Bu acaba benim erken atmis oldugum yavas yarayisli gubrenin sonucu olabilir mi ?

Güler
11-06-2016, 11:32
Sayın Ferrosanal pek emin olmamakla beraber " çimlerde sararma var sanki çürümüşler gibi" demenize bakakarak yerinizde olsam dezenfektana baş vururdum yoksa hızla yayılma başlayabilir. Gübrelemeden evvel hastalığı teşhis etmeli derim.

Rulo çim, taban toprağı ile buluşabildi mi yani rulo çimdeki kökler taban toprağına işlemeye başladılar mı?

Rulo çimi döşeyen firma bu iş için ne demekte?

gunes tor
17-06-2016, 15:29
Gecenlerde çimleri biçerken aklıma bir soru takıldı..Eskiden park bahcelerde çimler biçildiğinde nefis bir koku çıkardı..koklamaya doyamazdım..ama benım çimler biçildiğinde hiç koku moku yok..Acaba benımkının cinsinde mı bırsey var? Sizlerin bahcesi nasıl?

Güler
18-06-2016, 15:34
Serin zamanda biçilirse yine ot kokusu gelir.

gunes tor
19-06-2016, 21:36
Bugün çimler, güller, çalılarım için aldığım NPK gübrem elime ulaştı..Araştırmalarım sonucunda fiyatı da düşünerek, Ünaldı Gübrenin Biocomp Organomineral(NPK ve humus) 12.12.12 ve kış için 7.18.20 gübresinden aldım..Pek bi heyacanlı ve ümitliyim..Bugün güllerime verdim ve saat başı manyak gibi güllerime bakmaya gittim, sanki bir mucize olacak ve çiçekler sırayla mısır gıbı patlayacak hayalıyle :) Gübre arayışında olanlar bir bakmalarını tavsiye derim..Turkıye.de hızlı buyuyen şirketler arasında olan bir İzmir firmasıymış..Organomineral olması cok hoşuma gitti(%20 Humus %80 kimyevi oluyormuş)..
Benım aldıgım ürünler aşağıdakiler aldığım site de budur..Tabi hayaller umutlar iyi güzel de, sonuçları biraz bekleyerek görücez.

Biocomp 12-12-12 Organomineral Gübre 25 Kg - n11.com (http://urun.n11.com/gubre/biocomp-12-12-12-organomineral-gubre-25-kg-P67728171)
Biocomp 7-18-20 Organomineral Gübre 25 Kg - n11.com (http://urun.n11.com/gubre/biocomp-7-18-20-organomineral-gubre-25-kg-P67737276)

The_Composer
15-07-2016, 12:47
Merhaba arkadaşlar;

Yaklaşık 2 ay önce İstanbul'dan İzmir'e temelli oturmak maksadıyla taşındım ve şu an bahçeli bir evde oturmaktayım. Hiç bahçe deneyimim olmadı, ömrüm hep apartman dairelerinde geçti ve şükür ki artık umduğuma kavuştum. Lâkin bir sorunum var. İnternette bu sorunumla ilgili o kadar araştırma yapmama rağmen tutarlı bir sonuca ulaşamadım ve kafam gerçekten iyice karıştı. Sonra sitenizle tanışarak gerçekten bilgi alabileceğimi düşündüm ve hemen alelacele sitenize üye oldum. Pek fazla vaktim olmadığı içindir ki forumunuzda sorunumla ilgili yazıları fazla okumaya fırsat bulamadım ve bu yüzden hemen sorumu sorma ihtiyacı hissettim. Eğer daha önce cevaplanmış bir husus olmuşsa da kusuruma bakmayın.

http://www.directupload.net/file/d/4417/fmbep2rl_jpg.htm

http://www.directupload.net/file/d/4417/ak68w3ys_jpg.htm

http://www.directupload.net/file/d/4417/isccqtlo_jpg.htm

http://www.directupload.net/file/d/4417/2kc26xel_jpg.htm

http://www.directupload.net/file/d/4417/36snbf6n_jpg.htm

http://www.directupload.net/file/d/4417/mdmhcggq_jpg.htm

Yukardaki resimlerden anlaşılacağı üzere 225 m2 bahçemin neredeyse tamamı böyle bu tür boşluklarla dolu ve özellikle son bir iki haftadır çok dikkat ederek düzenli olarak sabah erken vakitlerde sulamama rağmen ara ara çok seyrek grup grup çimlerde dirilme olsa da ekseriyeti bu durumda kalmaya devam ediyor maalesef. Bahçemde yağmurlama sulama sistemi mevcuttur ve hep bu sistemle sulanmıştır. Ayrıca belirtmemde fayda var: Bahçe çimleri rulo çimdir.

Bahçenin genel görünümü:

http://www.directupload.net/file/d/4417/dhhviu7b_jpg.htm

Acaba bu sorunu nasıl düzeltebilirim? Bilemiyorum ama çimlerde hastalık olduğuna dair şüphelerim var. Şimdiden yardımlarınız ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

İyi günler...

Aytac Kececi
20-07-2016, 11:21
Bahceme hazır çim yaptım. Bahcem %60 gölge. Daha ekeli 23 gün oldu. Böyle bir sorunla karşı karşıyayız. Otomatik yağmurlama var. İlk zamanlar sabah 20 akşam 20 dk suladim. Su çok geldi dedik sonra günde bir kereye 15 dk dusurdum. Sonra hala devam edince günde 5 dakikaya dusurdum. Şimdide sağlıklı olan yerlerde bu tur sorunlar görülmeye başladı. Bu hastalık nedir neden olur çaresi var mıdır. Yardım ederseniz çok sevinirim.
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160720/2b412046e781e3d5cf929c937f109d40.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160720/0b21423d28d74892e6e727ff62a16f91.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160720/09297d506a41ba093d808081e87b26a5.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160720/58723d43a14767424919023e486e4fb4.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160720/b4e842ec417197f9eeae70831244516f.jpg

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160720/c5ee719d2d88082b9a9e076ce44963c9.jpg

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Aytac Kececi
20-07-2016, 19:11
Bilgisi olan bana yardim ederse çok sevinirim

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Güler
22-07-2016, 17:48
Sayın Aytaç Kececi, sizinle daha evvel de çim konusunda yazışmıştık sanırım. Son yüklediğiniz fotoğraflara baktığımda gözüme ilk çarpan çim biçme makinenizin bıçağının keskin olmadığı. Bu yüzden çimlerinizi kesmemiş koparmış olduğu. Çim uçları tırtık tırtık.
Bazı cins tohumlar kuruma veya çürüme yapmış, bunları aralarda görüyoruz. Hastalık olmuş olsa geniş dairesel dairesel olurdu.
Hazır rulo kullandım diyorsunuz, rulo çim içindeki tohumlar acaba ne kadar kaliteli?

Aytac Kececi
23-07-2016, 04:40
Sayın Aytaç Kececi, sizinle daha evvel de çim konusunda yazışmıştık sanırım. Son yüklediğiniz fotoğraflara baktığımda gözüme ilk çarpan çim biçme makinenizin bıçağının keskin olmadığı. Bu yüzden çimlerinizi kesmemiş koparmış olduğu. Çim uçları tırtık tırtık.
Bazı cins tohumlar kuruma veya çürüme yapmış, bunları aralarda görüyoruz. Hastalık olmuş olsa geniş dairesel dairesel olurdu.
Hazır rulo kullandım diyorsunuz, rulo çim içindeki tohumlar acaba ne kadar kaliteli?
Evet. Daha önce de sagolun bilgi alışverişi yapmıştık. İlk bicmemi makinenin en üst seviyesinde kesmistim ikinci bicmemi de ikinci kademe. Bir daha ki kesisimde makinenin bıçaklarını keskinlestiririm. Bu cinlerin arasındaki kararmalar hastalık değilse eğer iyi haber. Sulamayı her sabah (6:00) 20 dk olarak değiştirdim. Diğer sararmalar da ayın 5 inde 3.15 gübre aticam belki onlarda kuvvetlenir. Cim kalitesi bir muamma. ama benim bahcemde ne yazıkki çoğu golge :( Verdiğiniz bilgi ve ilgiden ötürü size çok teşekkür ederim.

Discovery cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Dj.M
25-08-2016, 15:45
Merhaba agaclar.net ailesi.Siteye henuz yeni uye oldum.30 m2 kadar kucuk bir alani cimlendirdigimden dolayi haliyle yardima gerek duymaya basladim.Tecrubeli arkadaslara sormak istedigim bi kac bi sey var.Cimler tahmin ettigimden cok daha hizli, 3-4 gun icinde cikmaya basladilar ve bugun ekeli 10 gun oluyor.Su an boylari 9-11 cm arasinda.Sorum şu: cimleri su an bicmeli miyim ? Ancak cimler su an cok ince ve cılız, yani ustune bastigimda topraga yapisiyor ve duzelmiyor ki ben bicerken cimlerin ustunde gezinirsem hepsi yere yapisacak.Yapisal olarak da genis yaprak seklinde degiller, igne yaprak durumundalar.Bunlar, su an icin normal mi yoksa cimin cinsinden mi kaynaklaniyor? Bir de silindir cekilmesi tavsiye ediliyor.Bi de onu yapsam nolur dusunemiyorum.Cimler bir kagit tabakasina donusecek sanirim.Oldugum yerde net cok zor cekiyor, fotograf yukleyemedim.

Güler
25-08-2016, 17:10
Sayın DJ.M, agaclar.net'e hoş geldiniz.

Yeni üyelerimiz genellikle ilk mesajlarını buraya (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) yazarak kısaca kendilerini tanıtırlar, sizden de rica edeceğim.

Bahçenize çim dikimini yanlış bir zamanda yapmışsınız, sıcakların tesiri ile de tohumlar erken patlamış. Zayıf olmalarının bir sebebi iyi köklenmemiş olması da olabilir, seçtiğiniz tohum türünden de olabilir.

On gün içinde boylarının 9-11 cm olması da normal değil. Size " yaprakları çok cılız ise biraz daha bekleyin biçme için" desem, boyları daha da uzayınca güneş almayan diplerde sararma başlayacak.

Yok şu aşamada silindirlemeyi unutun. Çimlerin topraktan çıkışı yoğun mu, yani biraz daha beklerseniz çok sık olur da kökleri güneşi alamayacak duruma gelir mi?

Boyları uzadığında ilk seferde derin biçme yapmayın, yani demek istediğim örneğin çim boyu 15 cm olmuş ise önce 1/3 nü yani 5 cm.i kesin, bir iki gün sonra da kalan 1o cm in 1/3 nü biçin.
Bahçeye iyice tutunmuş, yerleşmiş çimleri yaz aylarında çok derin kesmeyiz. Normal bir çimin boyu 3.5 - 4 cm. olabilir.

İlk biçimi madem ki çimleriniz çok cılız el makası ile yapsanız çok iyi olur, hem bu arada köklerini de çok oynatmamış olursunuz. Zaten alanınız küçük, rahatlıkla yapabilirsiniz.

Önerim bu başlığı vaktiniz oldukça okumaya çalışın, çok faydalanacaksınız.

tamerbozkaya
26-08-2016, 12:34
merhaba kandıra bölgesinde 1 dönüm yerim var fidanları 5 ay önce ektim burayı yeşillendirmek istiyorum ne yapabilirim. Eğimi yok etmek için 4 ay önce biraz maloz ve üzerine tarla toprağı çektirdim. Fakat yağmur yağınca çamur oluyor ve balçık gibi ayağa yapışıyor yürüyemiyorsunuz. Bu konuda bilgisi olan yardımcı olursa çok sevinirim teşekkürler.

gunes tor
13-09-2016, 20:48
merhaba kandıra bölgesinde 1 dönüm yerim var fidanları 5 ay önce ektim burayı yeşillendirmek istiyorum ne yapabilirim. Eğimi yok etmek için 4 ay önce biraz maloz ve üzerine tarla toprağı çektirdim. Fakat yağmur yağınca çamur oluyor ve balçık gibi ayağa yapışıyor yürüyemiyorsunuz. Bu konuda bilgisi olan yardımcı olursa çok sevinirim teşekkürler.

Tamer bey merhaba,
Sanırım topragınız killi toprak..Kuruduğunda çatlıyor yarıklar oluşturuyorsa kesin öyledir..Dokturdugunuz toprak kalınlıgı ne kadar bilemiyorum ancak, bız de toprak sorununu yıkanmıs ponza tası ve kaliteli leonardit ile karıstıp topraga vererek cozduk..sımdı ne camurlasma oluyor ne de ayaga yapısma..bıtkıler ıcınde mucıze bırsey ıkısı..Ama 1 dönüm bu işlemler için ne kadar tutar orasını bılemıyorum..ponza pahalı degıl ancak leonardit bırazcık tutabılır ancak bır kere yapıyorsunuz derdınız bıtıyor;)

iTsUp2u
15-10-2016, 10:55
Çim konusunda çelişkiler içinde olduğum konuları sormak istiyorum, uzman görüşlerinize gerçekten ihtiyacım var

Ben Alemdağ / İstanbul da yaşıyorum, evimin bahçesini bir türlü istediğim gibi yapmayı başaramadım, önce evi tarif edeyim

Evin bahçesi hafif meyilli , eve yakın kısmı düz, ileriye doğru meyilli, bahçede büyük Çınar, at kestanesi, elma ağacı ve bir tanede adını bilmediğim bir ağaç var
Öğlene kadar gölge , öğleden sonra %65 falan güneş alıyor
Otomatik sulamamız var
Bölge ormanlık alan, sitede yakın evlerde ot var sadece, çim falan yok

3 yıl önce rulo çim yaptırdım, sahtekar bir adama denk geldik, çimleri serdi ama meyili hesaplamadığı için rulolar ayrıldı, araları boş oldu, iki gün serdikten sonra bir daha ses alamadık, bizde bilmediğimiz için bütün çimler gitti, sadece toprak kaldı

Bu baharda sitenin çakma bahçevanına ekim çim yaptırdık, nasıl bir tohum ise artık üstüne bir kere basıldıktan sonra kayboldular resmen ve bahçede çim falan kalmadı, artık Afrika çimi yaptırdık diye dalga geçiyoruz

Şimdi ise yine Allah'ın hakkı üçtür diyerek biraz da kaşındığımızdan olsa gerek çim yaptırsak mı diye düşünüyoruz. Korkularım olduğu için üfleyerek hareket ediyorum

*Böyle ortamda çim olmaz , hiç uğraşmamalımıyım, siz olsanız ne yapardınız?
*Bahçede masa ve salıncak var, çocuklar var ve üstüne sürekli basılacak, dayanıklı çim olması gerekiyor, ne önerirsiniz, rulo mu yoksa ekim mi?
*Burada bir peyzaj firması ile görüştüm, dayanıklı olduğunu söylediği ZÜMRÜT ÇİM yapacağız demektedir. Markamı yoksa çim cinsimi bilmiyorum, dediğim özelliklere uygunmudur bu çim??
* Bir arkadaşım hiç uğraşma FARE KULAĞI yap, dertsiz istediğin gibi üstünde oyna diyor, siz ne dersiniz

Bu bahtsiza yardım ederseniz sevinirim
İyi Günler
İbrahim

Güler
15-10-2016, 19:07
"Çiminiz mi var derdiniz var" kulübüne yani aramıza hoş geldiniz sayın iTsUp2u.

Ben de bahçemin 1000 metrekarelik alanını kendi başıma çimledim. Önce alanı düz haline getirdik, sonra çıkması muhtemel sorunları burada hocalarımıza ve konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımıza danışarak yaptık. Çok uğraştık, masraf ettik, yorulduk ama 6-7 sene kadife gibi güzel çimlerin üzerinde koşuşturduk, oturduk.

Daha sonraki çimlendirme işlerinde başıma gelmeyen kalmadı ama kabahatin büyük bir kısmı bana ait, bahçeye serdiğim milli toprağın içinden çıkan yabanî otlar beni çok bunalttı.

Zamanla sık sık biçme sayesinde yabani otlar daha tohum yapmadan ve ilaçlama ile otların büyük bir kısmı önlendi, şu anda çok kadife gibi olmasa da yalın ayak rahatça dolaştığımız ve görüntüsü nisbeten güzel olan bir çimimiz var.

Rulo çim hiç yapmadım düşünmüyorum da. Rulo çim yapan arkadaşların şikâyetlerini burada hep okuyoruz. Tercihim hep tohumdan yana olmuştur, tohumu da seçerken renk faktörünü öne mi alırsınız bilemem ama kardeşlenmesi daha kolay ve hastalığa daha dayanıklı olanları seçmek doğrudur diye düşünürüm.

Altılı yedili karışımlardan daha ziyade 4-5 li karışımları tercih ettim hep. Çim alanın fıstık yeşili renginde olması veya daha koyu yeşilde olması seçtiğiniz tohum türüne bağlı olur, yani karışımda o tohum miktarı daha fazladır.

Araziniz çok mu meyilli, drenaj sisteminiz var mı? Kaç metrekare alan çim?
Bahçede büyük ağaçlar var demişsiniz, onların altında çim alan yapmak zordur. Çim alan her gün sulandığından bu ağaçlar zarar görmeyecekler mi?

Dichondra repens minik kalp şeklinde yaprakları ile güzel görüntü sağlasa da çimde aradığınız güzelliği onda pek bulamazsınız, kol ata ata çabuk da yayılsa çim başka o başkadır benim için. Sanmayın ki onun üzerinde de istediğiniz gibi koşup oynayacaksınız.

Eğer sabrınız varsa, paranız varsa ve uğraşmaya üşenmezseniz alanınız da çok büyük değilse siz gelin alanınızı kendiniz çimleyin. Tabii önerim önce burada yazılan çim hakkındaki bütün mesajları bir okuyun, aklınızın takıldığı yerleri de hiç çekinmeden yazın, ben de konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız da size yardımcı olmaya gayret ederler.
Sanmayın ki ben bu işin eğitimini aldım ama çimlerimle öyle haşır neşir oldum öyle çok boğuştum ki yirmi sene içinde 1000 metrekare alanımı dört defa çimledim. Yani bire bir uğraştığım için konu hakkında oldukça bilgilendim diyebilirim.

iTsUp2u
20-10-2016, 08:04
"Çiminiz mi var derdiniz var" kulübüne yani aramıza hoş geldiniz sayın iTsUp2u.

Ben de bahçemin 1000 metrekarelik alanını kendi başıma çimledim. Önce alanı düz haline getirdik, sonra çıkması muhtemel sorunları burada hocalarımıza ve konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımıza danışarak yaptık. Çok uğraştık, masraf ettik, yorulduk ama 6-7 sene kadife gibi güzel çimlerin üzerinde koşuşturduk, oturduk.

Daha sonraki çimlendirme işlerinde başıma gelmeyen kalmadı ama kabahatin büyük bir kısmı bana ait, bahçeye serdiğim milli toprağın içinden çıkan yabanî otlar beni çok bunalttı.

Zamanla sık sık biçme sayesinde yabani otlar daha tohum yapmadan ve ilaçlama ile otların büyük bir kısmı önlendi, şu anda çok kadife gibi olmasa da yalın ayak rahatça dolaştığımız ve görüntüsü nisbeten güzel olan bir çimimiz var.

Rulo çim hiç yapmadım düşünmüyorum da. Rulo çim yapan arkadaşların şikâyetlerini burada hep okuyoruz. Tercihim hep tohumdan yana olmuştur, tohumu da seçerken renk faktörünü öne mi alırsınız bilemem ama kardeşlenmesi daha kolay ve hastalığa daha dayanıklı olanları seçmek doğrudur diye düşünürüm.

Altılı yedili karışımlardan daha ziyade 4-5 li karışımları tercih ettim hep. Çim alanın fıstık yeşili renginde olması veya daha koyu yeşilde olması seçtiğiniz tohum türüne bağlı olur, yani karışımda o tohum miktarı daha fazladır.

Araziniz çok mu meyilli, drenaj sisteminiz var mı? Kaç metrekare alan çim?
Bahçede büyük ağaçlar var demişsiniz, onların altında çim alan yapmak zordur. Çim alan her gün sulandığından bu ağaçlar zarar görmeyecekler mi?

Dichondra repens minik kalp şeklinde yaprakları ile güzel görüntü sağlasa da çimde aradığınız güzelliği onda pek bulamazsınız, kol ata ata çabuk da yayılsa çim başka o başkadır benim için. Sanmayın ki onun üzerinde de istediğiniz gibi koşup oynayacaksınız.

Eğer sabrınız varsa, paranız varsa ve uğraşmaya üşenmezseniz alanınız da çok büyük değilse siz gelin alanınızı kendiniz çimleyin. Tabii önerim önce burada yazılan çim hakkındaki bütün mesajları bir okuyun, aklınızın takıldığı yerleri de hiç çekinmeden yazın, ben de konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız da size yardımcı olmaya gayret ederler.
Sanmayın ki ben bu işin eğitimini aldım ama çimlerimle öyle haşır neşir oldum öyle çok boğuştum ki yirmi sene içinde 1000 metrekare alanımı dört defa çimledim. Yani bire bir uğraştığım için konu hakkında oldukça bilgilendim diyebilirim.

Güler ilgin ve açıklamaların için teşekkür ederim

Aklımda hiç ekim aslında yoktu , babamın evinde rulo çim var, halı gibi, her hafta üstünde yatıyoruz ama hiç bir sıkıntı yaşamıyoruz diye rulo düşünüyordum, şimdi siz böyle gaz verince "Kendi kendime yazabilirmiyim " düşünmeye başladım

Düşüncelerimi ve sorularınızın cevabını yazayım

Öncelikle renge önem veriyorum, o bahsettiğiniz fıstık yeşili olması, halı gibi olması tek isteğim, üstünde yuvarlansın çocuklar, muhtemelen herkesin istediği bu

Drenaj YÖK
Bir kısmı çok meyilli ama evin tam ön kısmı düz, %7-8 meyil vardır, sonra %20 i bulur meyil, resimlerde görebilirsiniz
Resimlerden bahçeyi daha iyi anlarsınız, biraz çim olan kısım benim, hiç çim olmayan kısım abimin evi

Ekim için burada aradım ama tam anlamıyla çim ile ilgili bu konu dışında bir konu bulamadım, ekim için ne yapmam lazım? Yönlendirecek bir konu var mı?
Tohum için 4-5 karışım desem bulur muyum? Yoksa önereceğiniz bir tohum var mı?
Rulo her zaman yapılabiliyor, şimdi ekiyim baharda baktım olmadı rulo yaparım diye düşünüyorum, o yüzden hızlıca ekim işine girmek istiyorum

iTsUp2u
20-10-2016, 08:28
"Çiminiz mi var derdiniz var" kulübüne yani aramıza hoş geldiniz sayın iTsUp2u.

Ben de bahçemin 1000 metrekarelik alanını kendi başıma çimledim. Önce alanı düz haline getirdik, sonra çıkması muhtemel sorunları burada hocalarımıza ve konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımıza danışarak yaptık. Çok uğraştık, masraf ettik, yorulduk ama 6-7 sene kadife gibi güzel çimlerin üzerinde koşuşturduk, oturduk.

Daha sonraki çimlendirme işlerinde başıma gelmeyen kalmadı ama kabahatin büyük bir kısmı bana ait, bahçeye serdiğim milli toprağın içinden çıkan yabanî otlar beni çok bunalttı.

Zamanla sık sık biçme sayesinde yabani otlar daha tohum yapmadan ve ilaçlama ile otların büyük bir kısmı önlendi, şu anda çok kadife gibi olmasa da yalın ayak rahatça dolaştığımız ve görüntüsü nisbeten güzel olan bir çimimiz var.

Rulo çim hiç yapmadım düşünmüyorum da. Rulo çim yapan arkadaşların şikâyetlerini burada hep okuyoruz. Tercihim hep tohumdan yana olmuştur, tohumu da seçerken renk faktörünü öne mi alırsınız bilemem ama kardeşlenmesi daha kolay ve hastalığa daha dayanıklı olanları seçmek doğrudur diye düşünürüm.

Altılı yedili karışımlardan daha ziyade 4-5 li karışımları tercih ettim hep. Çim alanın fıstık yeşili renginde olması veya daha koyu yeşilde olması seçtiğiniz tohum türüne bağlı olur, yani karışımda o tohum miktarı daha fazladır.

Araziniz çok mu meyilli, drenaj sisteminiz var mı? Kaç metrekare alan çim?
Bahçede büyük ağaçlar var demişsiniz, onların altında çim alan yapmak zordur. Çim alan her gün sulandığından bu ağaçlar zarar görmeyecekler mi?

Dichondra repens minik kalp şeklinde yaprakları ile güzel görüntü sağlasa da çimde aradığınız güzelliği onda pek bulamazsınız, kol ata ata çabuk da yayılsa çim başka o başkadır benim için. Sanmayın ki onun üzerinde de istediğiniz gibi koşup oynayacaksınız.

Eğer sabrınız varsa, paranız varsa ve uğraşmaya üşenmezseniz alanınız da çok büyük değilse siz gelin alanınızı kendiniz çimleyin. Tabii önerim önce burada yazılan çim hakkındaki bütün mesajları bir okuyun, aklınızın takıldığı yerleri de hiç çekinmeden yazın, ben de konu hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız da size yardımcı olmaya gayret ederler.
Sanmayın ki ben bu işin eğitimini aldım ama çimlerimle öyle haşır neşir oldum öyle çok boğuştum ki yirmi sene içinde 1000 metrekare alanımı dört defa çimledim. Yani bire bir uğraştığım için konu hakkında oldukça bilgilendim diyebilirim.

Güler ilgin ve açıklamaların için teşekkür ederim

Aklımda hiç ekim aslında yoktu , babamın evinde rulo çim var, halı gibi, her hafta üstünde yatıyoruz ama hiç bir sıkıntı yaşamıyoruz diye rulo düşünüyordum, şimdi siz böyle gaz verince "Kendi kendime yazabilirmiyim " düşünmeye başladım

Düşüncelerimi ve sorularınızın cevabını yazayım

Öncelikle renge önem veriyorum, o bahsettiğiniz fıstık yeşili olması, halı gibi olması tek isteğim, üstünde yuvarlansın çocuklar, muhtemelen herkesin istediği bu

Drenaj YÖK
Bir kısmı çok meyilli ama evin tam ön kısmı düz, %7-8 meyil vardır, sonra %20 i bulur meyil, resimlerde görebilirsiniz
Resimlerden bahçeyi daha iyi anlarsınız, biraz çim olan kısım benim, hiç çim olmayan kısım abimin evi

Ekim için burada aradım ama tam anlamıyla çim ile ilgili bu konu dışında bir konu bulamadım, ekim için ne yapmam lazım? Yönlendirecek bir konu var mı?
Tohum için 4-5 karışım desem bulur muyum? Yoksa önereceğiniz bir tohum var mı?
Rulo her zaman yapılabiliyor, şimdi ekiyim baharda baktım olmadı rulo yaparım diye düşünüyorum, o yüzden hızlıca ekim işine girmek istiyorum

iTsUp2u
20-10-2016, 08:31
Resimleri yollamak beni bitirdi:)
Normal yüklenmiyor link koymayı denedim umarım olur

https://www.dropbox.com/s/2akfr5wl33yx8z9/%C4%B1bo2.jpg?dl=0


https://www.dropbox.com/s/mscrv78b54aljk4/%C4%B1bo3.jpg?dl=0


https://www.dropbox.com/s/tkyrdjv62eq32cf/%C4%B1bo4.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/6vbs4y2vfu2fj3i/%C4%B1bo5.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/i24cdm3ha756g1d/%C4%B1bo111.jpg?dl=0

gunes tor
25-10-2016, 11:28
Resimleri yollamak beni bitirdi:)
Normal yüklenmiyor link koymayı denedim umarım olur

https://www.dropbox.com/s/2akfr5wl33yx8z9/%C4%B1bo2.jpg?dl=0


https://www.dropbox.com/s/mscrv78b54aljk4/%C4%B1bo3.jpg?dl=0


https://www.dropbox.com/s/tkyrdjv62eq32cf/%C4%B1bo4.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/6vbs4y2vfu2fj3i/%C4%B1bo5.jpg?dl=0

https://www.dropbox.com/s/i24cdm3ha756g1d/%C4%B1bo111.jpg?dl=0
Merhaba, bu konuda ne kadar butcenız var bılmıyorum ancak benım peyzaj fırmasının soyledıgı egımler herzaman buyuk sorun oldugunu soylemıstı..evın onunde duzlukten sonra ılk egımı basamak yaparak asagıda tekrar ıkıncı bır duzluk yapsanız nasıl olur? hem kademelı hos bır bahce olur hemde eğim sorunu cozulur..ayrıca bence hıc rulo yapmayın..en ıyısı ekme cım bence karısımı da arttırın 6.lı yapın..yarı golge ıcın ozel cım karısımı da satıyorlar..bahsettıgım egımler ibo3.dekı agacın arkasındakı kucuk egım https://www.dropbox.com/s/mscrv78b54aljk4/%C4%B1bo3.jpg?dl=0
ve ıbo111 dekı uzun egımlı yer https://www.dropbox.com/s/i24cdm3ha756g1d/%C4%B1bo111.jpg?dl=0

Güler
25-10-2016, 12:08
Sayın iTsUp2u,

Yüklediğiniz fotoğraflar pek güzel değil, neden forumdan yükleme yapmıyorsunuz?

agaclar.net - Forum Yardım: Mesajlarla İlgili Bilgiler (http://www.agaclar.net/forum/faq.php?faq=vb_faq#faq_777)

Ben bu fotoğraflarda çim göremedim dersem kızar mısınız?
Bahçelerine çim yapan arkadaşların gönderdiği fotoğraflara baktınız mı?
Toplam kaç metrekare alan çimlenecek?

Arkadaşımız gunes tor da eğilim için fikir vermiş, gerçi eğilim çok fazla değilse pek sorun yaşamazsınız ama drenajın olmaması bence sorun olabilir, suyun fasfiyesi için eğime mi güveniyorsunuz?

Hazır çim tohumu satan yerlerde istediğiniz karışımı bulabileceğinizi düşünüyorum.
Ben İstanbul Tohum'dan tedarik etmiştim hatta istediğim renk olması için başka bir poşetten de ilave ettirmiştim karışımıma.

Taban toprağını güzelce hazırlamalısınız. Kaliteli tohum seçmeli, metrekareye ne kadar tohum atacağınızı hesapladıktan sonra tohum ekme anında tohumu karıncaların taşımaması için de ekerken tohuma karınca ilacı da karıştırdığınızda sanırım iyi sonuç alırsınız.
En iyi doğru ve güzel kaynak da sitemizdeki çim başlığı ve çim sorunları başlıklarıdır, lütfen iyice okuyun.

gunes tor
25-10-2016, 17:02
Arkadaslar çimlerinizin en son kış bakımını ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz..yaşadığım yer nevşehir karasal ıklım yagmur kar gelmeden kasımın ılk haftası baslasam dıyorum..Once kısa bir biçme sonra tırmıkla ölü çimleri temızlemeyı sonra dirgenle topragı delmeyı sonra ınce ırmak kumu serpmeyı ve ustune npk serpıp işi noktalamayı düşünüyorum..kışa girmeden cok uzarsa tekrar bır bıcme yeterlı olur dıye dusundum..Sizler neler yapıyorsunuz ve ne zaman?

Mine Pakkaner
26-10-2016, 12:28
Arkadaslar çimlerinizin en son kış bakımını ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz...Sizler neler yapıyorsunuz ve ne zaman?

Bahçelerde kış bakımı (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/40193.htm) yazısında çime kış için nasıl üst giydirme yapacağınız yazıyor. Bu arada giydirme öncesi vertikut veya aeratör çekmenizde fayda var. Kolay gelsin.

iTsUp2u
27-10-2016, 22:06
@Gunes Tor
Fikir için teşekkür ederim, eğimin bu kadar sorun yaratacağını düşünmemiştim. İki tane peyzaj firması getirdiğimde bir tanesi drenaj dedi, diğeri sakın yaptırmayın burada eğimden su zaten atılır dedi, bende drenajı hiç düşünmemiştim açıkçası
Yani bütçeden ziyade 2 defa yaptırdıktan sonra 3. Yü doğru hareket etmek istiyorum.
Ekim için gaz oldum ama vaktim pek yok
Rulo yaparsam da yine aynı kötü sonla karşılaşırmıyım diye düşünüyorum

@Güler
Resim ebadı 70kb ile sınırlı olduğu için foruma yükleyemedim. Son çare link vermek zorunda kaldım. Hosting maliyeti ile düşünülmesine okey ama en kötü telefonda bile çekilen resimin3-4mb olduğu dönemde 70kb çok acımasızca olmuş.


Kızmam zaten ben dalga geçiyorum bu bahçe ile
Zaten sorun olduğu için ve burada çözüm ve fikir alacağımı düşündüğüm için paylaştım.
Başka arkadaşların bahçesine bakmadım çünkü ben kafada ne yapacağıma bile karar vermedim, onun için uğraşıyorum

Yaklaşık 500 m2 çim alan yapılacak

gunes tor
29-10-2016, 11:06
Oncelıkle resımlerınız sılınmıs..yuklemek ıstedıgınız resımlerı boyutlarını kucultmek ıcın bır program kullanırsanız siteden yukleyebılırsınız..bıraz zahmetlı :(

Sizin ıcın bır kac resım buldum..sahsen benım bahcem eğimli olsaydı kesınlıkle bu yontemı denerdım..sızın egım cok fazla olmadıgından daha da kolay olacaktır..resımler tabıkı sızlere tam uymayacaktır fıkır vermesı amaclı yukledım..emın olun egımlı bır arazıden cok daha gösterişli duruyor..;)Benim sizin bahçenizde düşündüğüm ise 3 ve 4. resimler aslında..

631415
631416
631417
631418

Agaclık alanınız varsa cok golge oluyorsa cım yerıne dichondra deneyebılırsınız..hatta az kullandıgınız ama golgesı cok alanlara bıle kullanabılırsınız..bıraz resımlerıne bakın bence farklı, doğal ve guzel olur..:cool: evınızın onu cım ,sonra agaclık olan yer dichondra.. cımın zorlugundan da bıraz olsun kurtulmus olursunuz..
Kolay gelsin.

iTsUp2u
29-10-2016, 16:12
Güneş Tor 3. Resime bayıldım, bu fikir için cidden teşekkür ederim
Bu şekilde yapmam durumunda drenaja ihtiyaç duyulacakmı?
Bir de bizim evin sağında ve solundaki evlerle kot farkları var, sağ önemli değil komşu, fakat diğer taraf abimin evi ve ayrı bir yer değil, beraberiz
Bizim ön tarafta hem öne meyil var hem de sola doğru, yani abimin evi bizden kotu düşük
Tam anlatabildimmi bilemedim
Ön tarafı bu şekilde yaparım ama sol tarafta nasıl bir çözm bulurum bilemedim

belkibirgun54
16-11-2016, 08:04
merhaba
pazartesi günü evimim bahçesine 300m2 çim ekildi yapılan işlemler. traktör ile sürülüp tırmıklandı. ekmeden öncede traktör ile tırmıklandı hafif kezekli kaldı ve üzerine 4 karışımlı ulusoy çim fidanı serpildi 2 gündür yavaş yavaş yağmur yağışı var.
ilk defa çim ektiğimden dolayı herhangi bir işlem yapmama gerek var mı

Güler
16-11-2016, 14:52
merhaba
pazartesi günü evimim bahçesine 300m2 çim ekildi yapılan işlemler. traktör ile sürülüp tırmıklandı. ekmeden öncede traktör ile tırmıklandı hafif kezekli kaldı ve üzerine 4 karışımlı ulusoy çim fidanı serpildi 2 gündür yavaş yavaş yağmur yağışı var.
ilk defa çim ektiğimden dolayı herhangi bir işlem yapmama gerek var mı

Çimi ekmeden önce alanı silindirle düzeltmeniz gerekirdi, keşke çim başlığını bir okusaydınız.
4 karışımlı çim fidanı demişsiniz sanırım tohumu diyecektiniz.:confused:

belkibirgun54
12-12-2016, 15:43
Çimi ekmeden önce alanı silindirle düzeltmeniz gerekirdi, keşke çim başlığını bir okusaydınız.
4 karışımlı çim fidanı demişsiniz sanırım tohumu diyecektiniz.:confused:

merhaba
çim bitmeye başladı fakat gec kalindigindan donlara yakalandığı icin biraz zarar görüyor. Umuyorum ki ilk baharda toparlar kendini. Silindirle düzeltme işlemi yapmadım el tirmigi ile bir miktar kapattitildi. ilkbaharda veya havalar guzel olunca yapilabilirmi kezeklerin gitmesi icin Simdi cim icin yapabilecegim birsey varmi.

Güler
12-12-2016, 16:24
Sayın belkibirgun54, artık çimlerin uyku zamanı başlar, yani bundan sonra pek uzama yapmazlar.
Ben kasım ayı içinde çimi biçtim, üzerinde düşen yaprakları filan tırmıkladım ki mantarî hastalık olmasın.
Daha sonra da 3 x 15 gübresini de verip iyice suladım ve artık çim üzerinden elimi eteğimi çektim. Taa ki Mart ayı ortalarına kadar, ondan sonra durumuna bakarak yine devam diyeceğiz inşallah.

Sorularınız olduğunda hocamız Mine Pakkaner'e danışın.

http://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/40371.htm

s.serdar
10-02-2017, 02:18
638550

638551


Nerede ise 16 senedir çim biçiyorum, böyle şekil ve çizgi oluşturmayı bir türlü başaramadım. Kimi çimin boyu ile ilintili, kimi kesme yönü ile ilişkili, kimi çimin çeşidi ile alakalı diyorsa da, hiç biri doğru değil. Çim çeşidi hariç akla gelen her yöntemi denedim olmuyor, olmuyor.

Vardığım tek sonuç, kesme makinasından kaynaklanan bir özellik olması.

Bu konuda tecrübe ve deneyimi olan var mı?

Özge
10-02-2017, 07:14
Bu konuda hiç tecrübem yok ama hafta sonu maç izlerken ben de aynı şeyi merak etmiştim.

İnternetten araştırdığıma göre; çizgileri oluşturan çimin biçilme yönü. Şöyle ki; çim biçme makinelerinin arka tarafında genellikle silindir gibi bir parça oluyor. Bu silindir çimin üzerinde dönerek çimi makinenin ilerlediği yöne doğru eğiyor. Yani çimler yatmış, eğilmiş oluyor. Işığın yansıma prensibine göre, durduğunuz noktadan size doğru eğilmiş çimleri koyu renk, ters yöne eğilmiş olanları ise açık renk görüyorsunuz. Diğer bir deyişle, makinenin size doğru hareket ederek biçtiği yerleri koyu, sizden uzaklaşarak biçtiği yerleri açık renk görüyorsunuz.

Tabii çizgilerin belirgin bir şekilde ortaya çıkmasında etkili olan birkaç nokta daha var:

Çim biçme makinesinde çimleri eğen silindirin ağır olması. Silindirden farklı bir mekanizma varsa yine aynı şekilde onun da çimleri yeterince eğecek, yatıracak özellikte olması.
Çimlerin yeterince uzun olması. Uzun biçilen çimler daha kolay eğileceği için ışığı yansıtmasındaki farklılık da daha belirgin oluyor.
Çim biçme makinesinin bıçağı, makinenin hareket yönünde dönerse çimleri aynı yönde kestiğinden çimler aynı yönde yatma eğiliminde oluyor. Bu durumda çizgiler daha iyi ortaya çıkıyor. Dairesel dönen bıçaklarda ise çimler bıçak yönüne göre yönleniyor. Ardından silindirle ezilseler dahi ancak belli bir dereceye kadar aynı yönde yatıyorlar. Dolayısıyla çizgiler daha az belirgin oluyor.

Güler
10-02-2017, 08:48
Ben de çim makinesinden kaynaklandığını okumuştum bir yerde.

escogs
10-02-2017, 12:44
arkadaşlar selam,
çimle içli dışlı olmam bir seneyi geçti. 1000 m2 alanımı rulo çimle kapladım. geçen yaz her ay novatek classic gümre ile çimleri gübreliyordum. çimler müthiş yemyeşil oluyordu. sizlere bir kaç sorum olacak. cevarplarsanız çok sevinirim.

1. sorum bu gübreyi her ay vermekle iyimi yapıyorum? vermeye devam edeyimmi?
2.sorum bahçeyle ilgilenen arkadaş sıvı dozajlama makinası bağlıyalım sıvı gübre verelim daha iyi verim alacağımızı söyledi. sizler ne düşünürsünüz?
3.sorum şubat mart aylarında çimlere herhangi bir katı gübre girilmelimidir?

s.serdar
10-02-2017, 15:49
arkadaşlar selam,
çimle içli dışlı olmam bir seneyi geçti. 1000 m2 alanımı rulo çimle kapladım. geçen yaz her ay novatek classic gümre ile çimleri gübreliyordum. çimler müthiş yemyeşil oluyordu. sizlere bir kaç sorum olacak. cevarplarsanız çok sevinirim.

1. sorum bu gübreyi her ay vermekle iyimi yapıyorum? vermeye devam edeyimmi?
2.sorum bahçeyle ilgilenen arkadaş sıvı dozajlama makinası bağlıyalım sıvı gübre verelim daha iyi verim alacağımızı söyledi. sizler ne düşünürsünüz?
3.sorum şubat mart aylarında çimlere herhangi bir katı gübre girilmelimidir?


Ben de bir dönem NovaTec Supreme'yi kullanmıştım. Oldukça kaliteli denebilir. Ancak biraz pahalı idi. 2 yıldır As Power isimli gübre kullanıyorum. Yöremde bulabildiğim en iyisi ve oldukça memnunum.

638604

638605


Çime her ay gübre vermenin doğru olduğunu düşünmüyorum. Kulladığınız o gübrede yavaş yarayışlı olduğu için yılda normal olarak 3, bilemediniz en fazla 4 kere kullanmanız yeterli olacaktır.

İlk bahara girerken NovaTec'i kullanmanız gerekli olacaktır.

Diye düşünüyorum.

tiryakki
12-02-2017, 12:37
gübretaş sıvı 868 (http://gubretasbahcem.com.tr/yesil-cim-5-lt) veya gübretaş granül 23.5.12 (http://gubretasbahcem.com.tr/yesil-cim-bakim-4-kg) kullanmayı düşünüyorum, tecrübesi olan?

Eyong
27-02-2017, 11:46
Merhaba Sayın Forum Üyeleri,

Foruma 5 yıl önce üye olmuştum ve o sıralar yapmak istediğim kuluçka makinesi için epeyce bilgi toplamıştım, 5 senedir suskun olsam da sık sık siteyi ziyaret edip gerekli okumalarımı yaparım.

İnşaallah bundan sonra takıldığım ve yardıma muhtaç olduğum konularda sık sık siz Sayın Forum Üyelerine başvuracağım.

Çünkü gençliğimden beri hayalim olan müstakil ve bahçeli evimi nihayet tamamlamak üzereyim.

Girişte sizi sıktıysam özür dilerim, gelelim Çim ile ilgili konumuza.

Efendim evim Şile'de, ön bahçem yaklaşık 100 m2 ve burayı kendim çimlendirmek istiyorum. Hazır rulo çimin maliyeti hem yüksek olduğu için, hem de başlığı okuduğum kadarıyla başarabilirsek tohum ile çimlendirmenin daha iyi olduğunu anladım.

Bütün başlığı 3-4 gün içinde fırsat buldukça okuyup bitirdim, çok fazla teknik terim ve bilgi okuduğum için ve konuya çok uzak olduğum için gübreleme ve ilaçlama konularında kafam karıştı maalesef.

Kafamda oluşturduğum ve yapmam gereken sıralamayı şöyle anladım;

1. Bahçeyi belletip, taşı pisliği inşaat atıklarını tırmık ile uzaklaştıracağım.

2. Yaklaşık 10 cm yükseklik oluşturacak kadar bahçe toprağı satın alıp bunu yayacak ve tesviye edeceğim. Tesviye edilen toprağı silindir veya benzeri bir yöntem ile ezip sıkıştıracağım

3. Bilindik ve güvenilir bir markanın kapalı paket 4-5 karışım tohumunu alıp çırpi ipi (inşaat kalıp ipi) ile birer m2 alanlara böldüğüm bahçeye her m2'ye yaklaşık 50 gr serpeceğim.

4. Tohumların üzerini kapak örtüsü denen bir karışım ile örteceğim, tohumların üzeri tamamen örtülecek fakat çok fazla kalınlık olmayacak kadar serpeceğim. Sonra tekrar silindir ile sıkıştıracağım.

5. Yağmurlama sulama sistemi kurup, çimenlerin çıkmasını bekleyeceğim. Belli bir boya geldiğinde (tekrar başlığa bakıp ölçüyü öğreneceğim) çimleri silindir ile ezip kardeşlenmeyi sağlayacağım. Sonra tekrar belli bir boya geldiğinde ilk biçimi yapacağım, biçim makinesinin bıçaklarının keskin olmasına dikkat edeceğim.

Buraya kadar anladığım ve yapmayı planladıklarım bunlar, fakat anlamadıklarım;

1. aşamadan sonra bahçenin eski toprağı üzerine bir ilaçlama yapmam gerekecek mi?

2. aşamadan sonra yeni toprağın üzerine bir ilaçlama ya da gübreleme yapmam gerekecek mi?

4. aşamadan sonra kapak örtüsü üzerine bir ilaçlama yapmam gerekecek mi?

4. aşamadan sonra gübreleme yapmam gerekecek biliyorum, fakat suni mi doğal mı hangisi?


Satın alacağım yaklaşık bir kamyon bahçe toprağını o bölgeden hazır alırım diye düşünüyorum, başlıkta şu kadar bundan bu kadar şundan gibi karışım örnekleri verilmiş. Fakat tahminim o bölgeye göre hazır satılan toprağı alır kullanırsam bir sorun yaşamam inşaallah. Yine kapak örtücüyü de ya toprakcıdan (varsa) ya da ziraat ürünleri satan bir yerden paket halinde alıp kullanacağım. Onu da çim için alırsam sorun yaşamam inşaallah.

Buraya kadar okuduğunuz için sağolun, zamanınızı aldığım için de kusura bakmayın.

Saygılar.

s.serdar
05-06-2017, 19:47
Sorunun üzerinden uzun zaman geçmiş ama belki yeni başlayacaklar için yararlı olabilir düşüncesi ile cevaplamaya çalıştım.


1. aşamadan sonra bahçenin eski toprağı üzerine bir ilaçlama yapmam gerekecek mi?

2. aşamadan sonra yeni toprağın üzerine bir ilaçlama ya da gübreleme yapmam gerekecek mi?

4. aşamadan sonra kapak örtüsü üzerine bir ilaçlama yapmam gerekecek mi?

4. aşamadan sonra gübreleme yapmam gerekecek biliyorum, fakat suni mi doğal mı hangisi?





1. Aşamadan sonra yabani ot ilacı kullanmanızda yarar var.

2. Aşama tamamlanınca sizin yerinizde olsam, bolca sular 2-3 hafta bekletir ve çıkacak yabani otlar için yine herbisit kullanır ve sonrasında tohum ekimine geçerdim.

3. Kapak toprağına kesinlikle hayvan gübresi katılmamasını öneriyorum. Elenmiş bahçe toprağına kimyasal gübre katarak oluşan karışımı kapak toprağı olarak kullanmak en akıllıca olanı. (Tabi bana göre...)

4. Ben çimlerime 15 senedir kesinlikle hayvan gübresi vermiyorum. Sürekli yavaş yarayışlı çim gübresi kullanıyor ve yabani ot derdi yaşamıyorum.


Her zaman söylüyorum ve bir kere daha tekrar ediyorum. Çim metres gibidir. Hem zaman ayırmayı, hemde para harcamayı gerektirir. :D

Kolaylıklar dilerim.

incirli
20-07-2017, 08:19
Merhaba
Ankaradaki çiftliğimizde yaklaşık 200 m2 çim alanımız var
Ve bu alanı hortuma bağlanan sulama aparatı ile suluyor bizimkiler,
fakat sürekli değiştir, ileriye koy vs derken çok zaman kaybı oluyor
Otomatik bir sulama sistemi yapmak istiyoruz
Toprak altından hortumu çekip toprak üstünde birkaç yere sulama aparatı koyup musluğu açtığımızda döne döne her tarafı sulayacak bir düzenek arıyorum.
Bazı belediyeler parklara koyuyorlar. Umarım anlatabilmişimdir.
Önerisi olan var mı bu konuda?

Güler
20-07-2017, 18:43
Merhaba
Ankaradaki çiftliğimizde yaklaşık 200 m2 çim alanımız var
Ve bu alanı hortuma bağlanan sulama aparatı ile suluyor bizimkiler,
fakat sürekli değiştir, ileriye koy vs derken çok zaman kaybı oluyor
Otomatik bir sulama sistemi yapmak istiyoruz
Toprak altından hortumu çekip toprak üstünde birkaç yere sulama aparatı koyup musluğu açtığımızda döne döne her tarafı sulayacak bir düzenek arıyorum.
Bazı belediyeler parklara koyuyorlar. Umarım anlatabilmişimdir.
Önerisi olan var mı bu konuda?

Oooo sevgili incirli öneri mi dedin tabi ki var.

Önce su yeterli tazzikli mi? Su çıkışında motor var mı?
Tek hat üzerinde mi sulama yapılacak? Fıskiyeler sulama bitince aşağı doğru yerine mi oturacak yoksa devamlı dışarıda kalacak şekilde mi olacak?
Kaç fıskıye kullanmayı düşünüyorsun?
Sistemi bilgisayar mı idare edecek yoksa siz mi istediğiniz saatte sulayacaksınız?

İsterseniz bunlara cevap yazın, isterseniz beni arayın konuşalım
0532 297 9465

incirli
21-07-2017, 09:11
Oooo sevgili incirli öneri mi dedin tabi ki var.

Önce su yeterli tazzikli mi? Su çıkışında motor var mı?
Tek hat üzerinde mi sulama yapılacak? Fıskiyeler sulama bitince aşağı doğru yerine mi oturacak yoksa devamlı dışarıda kalacak şekilde mi olacak?
Kaç fıskıye kullanmayı düşünüyorsun?
Sistemi bilgisayar mı idare edecek yoksa siz mi istediğiniz saatte sulayacaksınız?

İsterseniz bunlara cevap yazın, isterseniz beni arayın konuşalım
0532 297 9465


aslında ben otomatik bir düzenek olsun istiyorum
saatlerce hortumla sulamak gereksiz bir zaman alıyor ve yorgunluk da cabası
ve il dışına çıktıklarında da ayrı problem

Güler
21-07-2017, 18:35
Sevgili incirli o zaman zaman ayarlı otomatik sulama yapmalısınız.
Önce Rain Bird veya Hunter'ı bir inceleyin. Biz Rain Bird'i kullanıyoruz, programlaması çok basit.
Sulama için ayrı bir depo yapacak mısınız, şehir suyu direkt mi basacak, suyunuzun tazziği yeterli olmalı.
Siz düşündüklerinizi ve kafanızda canlandırdıklarınızı yazın ki yardımcı olabilelim.

incirli
24-07-2017, 09:13
güler abla su deposu var sondajla dolu.şimdilik su sıkıntısı yok. hortumdan da gayet basınçlı su geliyor. seneye sebzeler için damla sulamaya geçmeyi düşünüyor babam. ama en acili çim için bu düzenek. şu parklarda gördüğüm demirler var. 360 derece su veriyor. öyle bir şey olabilir. sulama olmadığı zaman da üstünü bir şekilde kapatırız ufaklıklar takılıp düşmesin diye :)
diye düşünüyorum ne dersin?

incirli
24-07-2017, 09:21
hmm şimdi biraz baktım da şöyle bir şey oluştu kafamda
eylül ve ufaklıklar için çimin ortasında bu muslukların durması sorun olabilir.
karşılıklı olarak diplere köşelere birer tane koyup yağmurlama ile tüm çim sulanabilir
karşılıklı iki tanesi bu işi görür sanırım
evin arkası dar 1 tane yeter oraya
dur bakalım biraz daha okuyayım

badabat
21-09-2017, 16:23
Merhaba Arkadaşlar ekim başında bahçeme çim ekimi yapmak istiyorum. Bu tarih uygun mudur **** önümüzdeki nisan ayını mı bekliyim. Diğer sorum çim ekimi yaptıktan sonra torf, toprak, gübre karışımını kapak olarak çimin üzerine dökeceğim. Bu karışım ne kadar olmalı. 5cm yüksekliği yeterli olur mu?

Tribes41
21-09-2017, 21:39
Merhaba, siteye yeni üyeyim ancak bir yıldan fazla zamandır ara ara dikkatimi çeken konuları okurum. Sizlere çim konusunda bir sorum olacak. 200 m2 Bahçeme iki yıl önce serme çim yapıldı. Bu yaz drenaj yaptırdığımdan bazı bölgelerde sararma ve çökmeler oldu. Tekrar çim ektirmek istiyorum. Peyzaj firması mevcut çimlerin üzerine önce toprak kaplayıp tesviye yaptıktan sonra ekme çim yapabileceğini söyledi sizce bu sağlıklı olur mu?

s.serdar
26-09-2017, 02:01
Tekrar çim ektirmek istiyorum. Peyzaj firması mevcut çimlerin üzerine önce toprak kaplayıp tesviye yaptıktan sonra ekme çim yapabileceğini söyledi sizce bu sağlıklı olur mu?

Fazla ticari, ve kolayında kaçılan bir yöntem.

kk35
14-02-2018, 20:05
Merhaba, Mine hanıma da sordum ama buradan da bilgili arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum:
izmir-Urla'da sahile yakın oturuyorum, 70 m2 bir alanı çimlendireceğim, sulama problemim yok (şehir suyu kullanacağım), güneşim bol, toprağım killi bir toprak ama sitede yazılan usüllerle (kum-gübre-leonardit vb.) 4-5 aydır ekime hazır hale getirdiğimi düşünüyorum. Malum birçok tohum çeşidinden nasıl bir karışım kullanmalıyım? Mesela bermuda çeşidini istemiyorum, üzerine basılacak, sahil ve çevre şartlarına dayanıklı nasıl bir karışım kullanmalıyım?

kk35
17-02-2018, 18:53
Merhaba, Mine hanıma da sordum ama buradan da bilgili arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum:
izmir-Urla'da sahile yakın oturuyorum, 70 m2 bir alanı çimlendireceğim, sulama problemim yok (şehir suyu kullanacağım), güneşim bol, toprağım killi bir toprak ama sitede yazılan usüllerle (kum-gübre-leonardit vb.) 4-5 aydır ekime hazır hale getirdiğimi düşünüyorum. Malum birçok tohum çeşidinden nasıl bir karışım kullanmalıyım? Mesela bermuda çeşidini istemiyorum, üzerine basılacak, sahil ve çevre şartlarına dayanıklı nasıl bir karışım kullanmalıyım?

Arkadaşlar, yok mu yardımcı olacak birisi? İzmir sahil bölgesi için çim tohumu karışımı tavsiyesi bekliyorum!

ogunduz06
19-02-2018, 07:49
Arkadaşlar, yok mu yardımcı olacak birisi? İzmir sahil bölgesi için çim tohumu karışımı tavsiyesi bekliyorum!

Bu sorunun cevabını ben de merak ediyorum.
Köyceğiz'deki bahçemize çim ekmeyi düşünüyorum ama tohum konusunda kararsız kalmış durumdayım. Bermuda'da kışın sararıyor ve hiç gölge istemiyor.

Bu konu hakkında bize yardımcı olursanız çok sevinirim.
İyi günler.

Güler
19-02-2018, 10:09
Çim tohumları hakkında bilgim olsaydı severek paylaşırdım.
Kendi bahçeme çim ekeceğim zaman İstanbul Tohumculuğun görsellik açısından parsel parsel hazırladığı çim alanları gezdim.
Çim renkleri ve basılmaya dayanıklı olanlardan seçtiğim parseldeki tohum karışımlarından satın aldım.
Aldığım çim tohum karışımında ne kadarı Poa, ne kadarı Lollium perenne, ne kadarı festuka olduğu hakkında bir bilgim yok. Ancak İngiliz çimi diye tabir edilen Lollıum perenne ve festukanın basılmaya dayanıklı tür olduğunu, soğuğa ve kuraklığa nisbeten dayanıklı tür olduğunu okumuştum.

kk35
19-02-2018, 18:57
Teşekkür ederim Güler Hanım, inanın bu sorunun cevabını bulabilmek için bu ve diğer çim başlığını sonuna kadar okudum, poanın İzmir için uyumsuz olduğu, lollium cinslerinin sıcağa çok gelmediği ama karışımda bir miktar olması gerektiği vb. birçok şeyi öğrendim, ama maalesef bu sorumun cevabını bulamadım. Bu arada kesinlikle evet, çimin var mı derdin var.

Styric
15-03-2018, 13:50
Merhaba, daha 2 yıl bile olmadan yalan olan çimler.. Bu çim işi beni çok sıkıntıya sokuyor. Çimin mi var, derdin var lafı harbiden doğru.

Rainbird sulama sistemi var, Konya merkezde bulunuyor. Çok fazla güneş alıyor her yer. Dün birisi ile görüştüm 1500 TL gibi bir rakam istedi bakımları için. Ufak bir apartman bütçemiz biraz sıkıntılı. Kendimiz neler yapabiliriz ? Bahçe konusunda da gerçekten kötüyüm hiç bir bilgim yok. Gübretaşın sıvı gübresi ile her biçimde uygulama yapsak ? bu arada geçen sene mantar vardı. Ama şuan bir şey yok. Yalnız ciddi derece kellik, çökme, zayıflık renk değişikliği var. Kullanmam gereken ürünler için yardımcı olabilir misiniz ? canlandıralım biraz kurtaralım istiyorum. Teşekkürler ediyorum.

Not: 450 m2 gibi bir çim alanı var, 150 - 200 civarı da ağaç mevcut.

https://i.hizliresim.com/nOa99R.jpg
https://i.hizliresim.com/vjlAAp.jpg
https://i.hizliresim.com/1J3aaG.jpg
https://i.hizliresim.com/LbX88b.jpg

Güler
15-03-2018, 16:25
Sayın Styric, verdiğibniz linkler bahçe fotoğrafları ise Forumdan yüklemediğiniz için açılmıyor, yani göremiyoruz.

Bu 150-200 ağaç çim alanın içinde mi?
Çimi tohumdan mı ekildi, hazır çim mi döşendi?
Çökme var demişsiniz, çimi döşemeden evvel veya çim tohumu atılmadan evvel tabana silindir çekmediniz mi?
Rainbird sulama ile her taraf sulanabiliyor mu, ne kadar süre sulama yapıyorsunuz yani yaptığınız sulama ile toprak en az 20-25 cm kadar derinlikte ıslanıyor mu?

Siz bahçe fotoğraflarını Forumdan yükleyin, yakın çekim de yapın fikir yürütelim, yardımcı olmaya çalışalım.

Styric
16-03-2018, 06:39
Sayın Styric, verdiğibniz linkler bahçe fotoğrafları ise Forumdan yüklemediğiniz için açılmıyor, yani göremiyoruz.

Bu 150-200 ağaç çim alanın içinde mi?
Çimi tohumdan mı ekildi, hazır çim mi döşendi?
Çökme var demişsiniz, çimi döşemeden evvel veya çim tohumu atılmadan evvel tabana silindir çekmediniz mi?
Rainbird sulama ile her taraf sulanabiliyor mu, ne kadar süre sulama yapıyorsunuz yani yaptığınız sulama ile toprak en az 20-25 cm kadar derinlikte ıslanıyor mu?

Siz bahçe fotoğraflarını Forumdan yükleyin, yakın çekim de yapın fikir yürütelim, yardımcı olmaya çalışalım.

Evet bu ağaçlar duvar dipleri ve yer yer ortalarda da mevcut. Tohum olarak ekildi.
Çim ekim işini inşaat firması üstlendi yapımı sırasında yoktum. Nasıl ne gibi işlemler yapıldı hiç bilmiyorum. Evet her yer çok iyi şekilde sulanabiliyor. Yönetici olarak kışın atandım, Yazın burada değildim ama öğrendiğim kadarı ile geceleri en sıcak dönemde 30 dakika sulanıyordu.

https://i.hizliresim.com/1J3aaG.jpg

Güler
16-03-2018, 16:10
Sayın Styric, malina mesajınızdaki yazıları ve fotoğrafı toparlamış, aksi takdirde ne mesajını okuyabildim ne de fotoğrafları net görebildim.

Ağaçların bahçe duvarları önünde olması iyi aksi takdirde çimin sık ve bol sulanmasından rahatsız olurlardı.
Sanırım çim alanını hazırlarken silindir çekilmemiş, oysa çim tohumu atılmadan evvel alan iyice temizlenir, taş, inşaat artıkları atılır, çim taban toprağı atıldıktan sonra hem toprağı düzleştirme hem de biraz sıkılaştırmak için silindir çekilir. Çimler sulanırken toprak yumuşayıp çöküntü yapmaması için de iyidir silindir çekmek.

Benim çim alanım 1000 metrekare; hem forumdan okuduklarım hem de buradaki hocalarımızın tavsiyesine uyarak sulamayı hiç gece yapmam. Onlar çim alanın geceye kuru toprakla girmesini tavsiye ederler ki mantarî hastalık oluşmasın.
Genelde sabah çok erken saatlerde başlar otomatik sulama, eğer hava aşırı sıcak ise ikinci sulama daha az süre ile saat 17:00 den sonra yapılır ama çim geceye kuru toprakla girer yine.

Yukarıdaki fotoğrafta çimleriniz fena görünmüyor.
Sıcaklar başlayınca mantar belli olur, siz hiç ilaçlama yapmadan mı geçti hastalık?
Zaman zaman kellikler olur ama kardeşleme ile örtülür o kel alanlar.
Çimin boyunu uzun tutmayın, makine ile kesiyorsunuz sanırım. Biçme yaparken de ilk kesimde en fazla 1/3 kesin ikinci kesimle boyunu ayarlarsınız.
Yani demek istediğim çim boyu 15 cm olmuş ise ilk kesimde 5 cm keserek 10 cm.e daha sonra da yine 5-6 cm keserek istenilen boya getirin. 15 cm lik çimi ilk kesimde birden bire 5-6 cm e düşürmeyin. Bir de mutlaka çim bıçağı keskin olsun yoksa kesme yerine koparır ve çim üzerleri tırtıklı beyaz püskül gibi görünür.

Şimdilik size yazacaklarım bunlar sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

Styric
19-03-2018, 08:59
Sayın Styric, malina mesajınızdaki yazıları ve fotoğrafı toparlamış, aksi takdirde ne mesajını okuyabildim ne de fotoğrafları net görebildim.

Ağaçların bahçe duvarları önünde olması iyi aksi takdirde çimin sık ve bol sulanmasından rahatsız olurlardı.
Sanırım çim alanını hazırlarken silindir çekilmemiş, oysa çim tohumu atılmadan evvel alan iyice temizlenir, taş, inşaat artıkları atılır, çim taban toprağı atıldıktan sonra hem toprağı düzleştirme hem de biraz sıkılaştırmak için silindir çekilir. Çimler sulanırken toprak yumuşayıp çöküntü yapmaması için de iyidir silindir çekmek.

Benim çim alanım 1000 metrekare; hem forumdan okuduklarım hem de buradaki hocalarımızın tavsiyesine uyarak sulamayı hiç gece yapmam. Onlar çim alanın geceye kuru toprakla girmesini tavsiye ederler ki mantarî hastalık oluşmasın.
Genelde sabah çok erken saatlerde başlar otomatik sulama, eğer hava aşırı sıcak ise ikinci sulama daha az süre ile saat 17:00 den sonra yapılır ama çim geceye kuru toprakla girer yine.

Yukarıdaki fotoğrafta çimleriniz fena görünmüyor.
Sıcaklar başlayınca mantar belli olur, siz hiç ilaçlama yapmadan mı geçti hastalık?
Zaman zaman kellikler olur ama kardeşleme ile örtülür o kel alanlar.
Çimin boyunu uzun tutmayın, makine ile kesiyorsunuz sanırım. Biçme yaparken de ilk kesimde en fazla 1/3 kesin ikinci kesimle boyunu ayarlarsınız.
Yani demek istediğim çim boyu 15 cm olmuş ise ilk kesimde 5 cm keserek 10 cm.e daha sonra da yine 5-6 cm keserek istenilen boya getirin. 15 cm lik çimi ilk kesimde birden bire 5-6 cm e düşürmeyin. Bir de mutlaka çim bıçağı keskin olsun yoksa kesme yerine koparır ve çim üzerleri tırtıklı beyaz püskül gibi görünür.

Şimdilik size yazacaklarım bunlar sorularınız olursa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.

Büyük ihtimalle silindir çekilmemiş, ciddi çökmeler mevcut bunları artık ilerleyen zamanda düzeltmeye çalışacağım. Dün bahçede gezdim avuç içi kadar mantar çıkmış bir yerde.

Eski yönetici hep gece yapmış sulamayı 23 ile 01 arası. Benim planım ise öğlen 11 ile 13 arası sulama yapmak. Gerekirse akşam 17 gibi tekrar kısa süreli bir sulama yapmak.

Hiç bir ilaçlama yapılmadı. Sadece boncuk boncuk gübre almışlar. 1 kere onu atmışlar o kadar. Mantar ilacı tavsiyeniz nedir ? bu mantar ilacını leylandi ağacına da atabilir miyiz ? meyve ağaçları vs. Tüm bahçeyi ilaçlayalım diyorum. Ayrıca çim için gübretaş sıvı çim gübresini kullanayım diyorum. 15 günde bir atmalık. Birde bol miktarda ortanca alıp dikeceğim. Bu gübre ortanca için sakıncalı olur mu ? değerlerini kıyasladım da yakın sayılır. Yoksa direk ortanca sıvı gübresi mi alayım.

Çim boyuna ve bıçağın keskinliğine dikkat edeceğim,

Verdiğiniz değerli bilgi ve yardımınız için teşekkür ederim saygılar.

Güler
20-03-2018, 08:03
Vaktiniz olduğunda bu başlığa bir bakın lütfen

http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/4333.htm

Styric
20-03-2018, 12:05
Vaktiniz olduğunda bu başlığa bir bakın lütfen

http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/4333.htm

Tek tek okuyup bilgilenmeye çalışacağım, teşekkür ederim.

Son olarak, Aydınlatma armatürleri yüzünden beton döktük çimin bir kısmını kazdık falan öldürdüğümüz alanlar oldu. Armatörün dibine çim ekmek istiyorumda. Hazır torf alıp çim tohumu atıp karıştırıp yerleştirsem tutma durumu olur mu ?

Güler
20-03-2018, 16:08
Olur, başka alanlardan bel küreği ile de biraz derince alıp yama yapabilirsiniz.

Havalar ısınınca tohumları karıncaların taşıma ihtimalini göz önüne alarak biraz daha fazla atın veya tohum ve kumu bir leğen içindeki az bir suda çimlendirerek de yama yapabilirsiniz.

bahcekurdu
01-06-2018, 23:20
bende bahçemin bir kısmına çim ekmek istiyorum. zoysia diye bir tür ilgimi çekti. ama satın alacağım bir yer bulamadım. yardımcı olur musunuz

Güler
02-06-2018, 10:03
İstanbul'da olsa bir iki yer adı verebilirdim ama siz yine çim tohumu satan yerleri araştırın.

Naci
12-06-2018, 05:21
Beni de bu çim cez betti gozum hep çimlere kayıyor var bir hayır insaallah

mertburgaz
07-08-2018, 12:47
Merhabalar aranızda yeniyim. 5 gün önce sitemizin bahçesine çim ektim. Şuan 3-4 mm civarındalar. Bahçede azda olsa salyangoz var. Yeni çıkan çimlerime zararları olur mu?

MehmetS03
23-09-2018, 19:00
Herkese merhaba. Öncelikle forumda yeniyim, konu kirliliği yaratmamak adına buradan sormak istedim.

Afyonkarahisar bölgesi için ev önündeki bahçeye önerebileceğiniz çim tohumu var mıdır? Nereden temin edebilirim?

Bir de çimi ekmeden önce bahçede nasıl bir hazırlık yapmalı? Şimdiden çok teşekkür ederim. Kolay gelsin.

latif.07
24-09-2018, 22:05
Herkese merhaba. Öncelikle forumda yeniyim, konu kirliliği yaratmamak adına buradan sormak istedim.

Afyonkarahisar bölgesi için ev önündeki bahçeye önerebileceğiniz çim tohumu var mıdır? Nereden temin edebilirim?

Bir de çimi ekmeden önce bahçede nasıl bir hazırlık yapmalı? Şimdiden çok teşekkür ederim. Kolay gelsin.

Merhaba, çim tohumlarını bölgenizdeki zirai ilaç dükkanından temin edebilirsiniz. Size tavsiyem en az 5 çeşit karışık çim tomundan almanızdır ama varsa eğer 7 çeşit karışık çim tohumu alırsanız daha iyi olur. Tek çeşit çim tohumu almayın.

Çim tohumu atılmadan önce toprağı tava getirip çapa makinesi ile çapalamanız sonrasında fıskiye ya da sulama tesisatını çekmeniz en sonunda da tohumları atıp tırmıkla tohumları toprağa karıştırmanız gerekir.

TCM
25-09-2018, 09:10
Ekeceğiniz yerde su birikmemesi önemli (ymiş). Benim de tecrübem yok ancak niyetim olduğu için epey araştırdım. Bunu sağlamak için de altına drenaj yapılabilir ancak zahmetli ve paralı iş. Daha basit yöntem ise ekeceğiniz yere % 2 gibi düzgün bir eğim vermek. Tohumları ektikten sonra üzerine tahta-su bidonu vs. ile bastırırsanız iyi olur.

Ruberto
03-11-2018, 10:00
Arkadaşiar herkese iyi günler. 150 m2 lik bahçeme 4 gün önce çim ektim. Öncesinde killi sert olan toprağamıza bir miktar mil toprak ve keçi gübresi ile karıştırdık ve tesviyesini yapıp silindirledim. Bundan sonra sağlıklı çimlerim olması için ne gibi uygulamalar yapabilirim.

Replikans
02-05-2019, 15:58
Merhaba.
Bu 3. Denemem olacak. Bahçeme daha önce 2 kez denedim. Herşey güzel başlıyor ama birkaç ay sonra sararmalar ve aşırı çıkan yabani ottan dolayı tüm çimler yok oluyor.

Bu yıl bir kez daha deneyeceğim ama geç mi kaldım bilmiyorum. Muğla gökova da yaşıyorum bu iklime göre tohum tavsiyesi almak istiyorum.

Bahçe çok taşlı, çapa makinesiyle çapalandıktan sonra 3 gün dinlendirip temizleme başladım ama bir türlü bitmiyor o küçük taşlar.

Gene bu forumda okumuştum. Toprağın üzerine gazete serip tekrar toprak atarak çim ekimi yapılmış. Bunun yararı olur mu? Olursa gazetenin üstüne yeni temiz toprak mı atmalıyız

Styric
02-05-2019, 16:05
Merhaba.
Bu 3. Denemem olacak. Bahçeme daha önce 2 kez denedim. Herşey güzel başlıyor ama birkaç ay sonra sararmalar ve aşırı çıkan yabani ottan dolayı tüm çimler yok oluyor.

Bu yıl bir kez daha deneyeceğim ama geç mi kaldım bilmiyorum. Muğla gökova da yaşıyorum bu iklime göre tohum tavsiyesi almak istiyorum.

Bahçe çok taşlı, çapa makinesiyle çapalandıktan sonra 3 gün dinlendirip temizleme başladım ama bir türlü bitmiyor o küçük taşlar.

Gene bu forumda okumuştum. Toprağın üzerine gazete serip tekrar toprak atarak çim ekimi yapılmış. Bunun yararı olur mu? Olursa gazetenin üstüne yeni temiz toprak mı atmalıyız

Merhaba

Muğlada yaşıyor iseniz bence zoysia'yı araştırın derim. Bereket tvnin bu çim türü ile ilgili uzun uzun videoları mevcut. Ben bir kaç ay önce fiyat aldım fide başı 70-75 kuruş istiyorlar. 1 m2 yere de 16 adet dikimi uygundur dendi. Bana 8000 adet fide ihtiyaç olduğu için oldukça yüksek fiyat çıktı. Ama yeriniz ufak ise düşünmenizi tavsiye ederim. Su ihtiyacı neredeyse 7 de 1, ilaç hiç yok. biçim çok çok az. Yabancı ota müsaadesi yok. Tohumdan değil fide şeklinde dikimi şekilde ekimi yapıldığını da belirtmek isterim. Saygılar.

Not: Normal tohumdan ekim için sıcak iklim bölgesine göre biraz geç kalmışınız gibi.

Replikans
02-05-2019, 20:14
Merhaba

Muğlada yaşıyor iseniz bence zoysia'yı araştırın derim. Bereket tvnin bu çim türü ile ilgili uzun uzun videoları mevcut. Ben bir kaç ay önce fiyat aldım fide başı 70-75 kuruş istiyorlar. 1 m2 yere de 16 adet dikimi uygundur dendi. Bana 8000 adet fide ihtiyaç olduğu için oldukça yüksek fiyat çıktı. Ama yeriniz ufak ise düşünmenizi tavsiye ederim. Su ihtiyacı neredeyse 7 de 1, ilaç hiç yok. biçim çok çok az. Yabancı ota müsaadesi yok. Tohumdan değil fide şeklinde dikimi şekilde ekimi yapıldığını da belirtmek isterim. Saygılar.

Not: Normal tohumdan ekim için sıcak iklim bölgesine göre biraz geç kalmışınız gibi.

Cevabınız için teşekkür ederim zoysia'yı araştıracağım..

Peki bu ürünü internetten alabileceğimiz bi site mevcut mudur

Styric
03-05-2019, 12:45
Cevabınız için teşekkür ederim zoysia'yı araştıracağım..

Peki bu ürünü internetten alabileceğimiz bi site mevcut mudur

zoysianında bir kaç türü var. Size uygun olanı zoysia japonica Türkiye'ye bu türü getiren gülgün peyzaj ahmet agabeydir. GÜLGÜN PEYZAJ ÇİM ÇÖZÜMLERİ ÜRETİR (http://www.anazoy.com) iletişim kurarsanız sizi aydınlatacaktır.

Ahmetglryz
05-06-2019, 17:14
Merhaba
250 mt2 yakın bahçem var tamamını çimlendirmek için 1 ay önce çalışmalara başladım inşaat alanı olduğu için öncesinde temizleme yapıldı daha sonra Toprak getirildi sorunum burada başlıyor sanırım getirilen Toprak sorunlu öncesinde dümdüz pürüzsüz bir yüzey iken daha sonraki Çim tohumunu attıktan bir iki hafta sonra ayrık otu çıkmaya başladı beraberinde Çimler Bazı yerlerde çıktı Bazı yerlerde çıkmadı bölge bölge sararma oldu çimler 2 3 santim iken torf serpiştirdim şu anki sıkıntım ayrık otu gerçekten çok fazla mekanik olarak kaldırdıkça Otlar kopuyor kökü kalıyor Normalde Şeker gübresi atmam gerekiyor sırf otlar yüzünden atmadım ne yapacağımı bilmiyorum

Ahmetglryz
05-06-2019, 17:27
10 gün oldu ekeli durum bu

Resurrection
06-06-2019, 12:26
Dostlar Herkeze Merhaba,

Yaklaşık 15m2 bir bahçem var. Çim ekmek istiyorum hazır evdeyken bahçeyle uğraşayım diyorum fakat sanırım bu aylar da çim ekilmiyor eylülü beklemem gerekecek.

Sizce bu ay çim eksem başarılı bir sonuç alır mıyım ? Yoksa emeğine yazık Eylül ayını mı bekler dersiniz ?

Bahçeye uzunca yıldır bir şey ekilmedi o yüzden baya çapalayıp uğraşmam gerekecek.

Ayrıca kçşelere bitki veya çok büyümeyen max 1 2 metre boyu olan bitçi/ağaç da dikmek istiyorum tavsiyelerinizi bekliyorum:

alihaydar622
08-06-2019, 06:14
Yaklaşık 4 yıl önce bahçeme İngiliz çimi (ya da ben ismini yanlış biliyorum)denilen bir çim ekmiştim. Çimi satın alırken üzerinde gezmeye çok dayanıklı olmadığını, çok sıcaklara dayanmadığını ve çok su ihtiyacı olduğunu bile bile sırf görsel açıdan çok güzel diye almıştım.

Fakat zaman geçtikçe bu çimin bahçeme göre olmadığını ya da bana göre olmadığını anladım ve pişmanım.

Şimdi bu çimi kaldırıp yerine daha az bakım ihtiyacı olan, daha az su isteyen ve daha dayanıklı bir çim ekmek istiyorum. Fakat çimi nasıl kaldirabilecegim ya da nasıl yok edeceğim konusunda bir tecrübem yok.

Aklımdan çimleri çok kısa kesip daha sonra roundup ile yok etme fikri var. Basit olduğu için ilk bunu düşünüyorum. Arkasından toprağı makineyle hafif belleyip çimi ekmeyi düşünüyorum.

Sizce bu yöntem başarılı olur mu? Eğer olmaz ise sizin bu konuda fikirleriniz ne olur?

trakyali77
14-06-2019, 00:30
10 gün oldu ekeli durum bu
Ayrık otuna bir çare buldunuz mu ?
Benimde getirdiğim mil dendir5 herhalde her yeri ot la kaplı

Ahmetglryz
29-06-2019, 08:50
Ayrık otuna bir çare buldunuz mu ?
Benimde getirdiğim mil dendir5 herhalde her yeri ot la kaplı

İlaçlama yapıldı kurudu fakat çimlerde zarar gördü o yeşilliğini kaybetti

TCM
17-07-2019, 00:14
% 20 lolium perenne + % 35 festuca arundinacea + % 30 Festuca rubra commutata + % 15 poa pratensis karışımlı üzerinde gölge çim tohumu yazan neredeyse 10 yıldır poşeti açılmamış paket verdi arkadaş. Geçen yıl denemişler ayrı bir paketi açarak sorunsuz çimlenmiş. Almayayım diyemedim, az daha geçerse yabana gidecek dedi. Çimlenme yeteneğini ve çeşitlerin özelliklerini değerlendirebilecek var mı aramızda?

TCM
25-07-2019, 22:49
Üstte bahsettiğim çimi ektim ve üçüncü günde tek tük çıkmaya başladılar. Şimdi bir 50 m. kare yere daha ekesim var ancak yaylada ekimde kırağı yağıyor ve ben iki haftaya kadar ancak ekerim. Bu durumda yaklaşık iki ayım var, bu süre yeterli olur mu çimin kışa sağlıklı girip çıkabilmesi için.

Güler
26-07-2019, 12:16
Bence iki ay kısa bir zaman genelde 45 günlük çim için bile yeni çim tabiri kullanılır ve " yeni çime üre vermeyiniz" denir.
Eğer mutlaka yapmanız gerekiyorsa kışa girerken çözümü geç olan bir gübre ile takviye edebilirsiniz.

TCM
26-07-2019, 19:07
Bence iki ay kısa bir zaman genelde 45 günlük çim için bile yeni çim tabiri kullanılır ve " yeni çime üre vermeyiniz" denir.
Eğer mutlaka yapmanız gerekiyorsa kışa girerken çözümü geç olan bir gübre ile takviye edebilirsiniz.

Sevgili büyüğüm, sanırım yanlış anladınız; Bahçede 30 m.kare yere çimi ektim, bu mevsimde ekilmez diyebilirsiniz ancak bulunduğumuz yer yayla olduğu için sıkıntı yaratmaz diye düşünüyorum. Ve bir 20 m.kare daha yere ekmeyi düşünüyorum ancak ekim ayıyla birlikte don - kırağı olma yağma riski ortaya çıkıyor. Ben ağustosun 10 una doğru eksem kırağıya kadar yaklaşık iki ay var, ekeceğim çim bu kırağıdan olumsuz etkilenir mi, en geç ne zamana kadar ekmeliyim, yoksa seneye mi bırakayım. Bir de hazır sizi bulmuşken ikinci sorum, çim ile ilgili epey bilgi edindim (Mine Hn. ve sizin bunda payınız büyük, sevgi,saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum) arabanın sürekli durduğu yere ve orman masasının bulunduğu yere basmaya dayanıklı çim eksem olur mu, yoksa kilit taş mı döşemeliyim.

akasyapeyzajyal
26-07-2019, 20:46
Sıcak Aylarda ( Haziran Temmuz Ağustos ) bölgesel olarak Mayıs Ve Eylül aylarında gübreleme yapılacaksa Dengeli ve Yavaş salınımlı İz Elementli gübreler (içeriğinde Çinko,Mangan, Demir ,Bor, Bakır,Magnezyum bulunan ) tercih edilmelidir. Gübreleme Sabah erken saatlerde yapılıp ardından bolca su verilmelidir.
Bu aylarda sulama Sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Öğle zamanı yapılan sulama çimlerde yanmaya ve verimsiz bir sulamaya sebep olur ancak yeni teisi edilen ekme çim ve hazır çim uygulanmış alanlarda çimin köklenmesini kolaylaştırmak ve yüksek sıcaklıklardan etkilenmemesi için öğle zamanı sulama yapılabilir.
Sıcak Aylarda Akşam saatlerinde yapılan sulama çimlerde mantari hastalık oluşumunu tetikler.
Peyzaj (https://akasyapeyzaj.com) Uygulaması yapılan alanlarda Sulama Sistemi varsa sabah 4 ile 7 arasında zamanlaması yapılmalıdır.

TCM
28-07-2019, 22:45
Arkadaşlar sorularıma cevap vermezseniz seneye çim ekimi üzerinize kalabilir ona göre.

TCM
24-08-2019, 01:05
Sevgili büyüğüm, sanırım yanlış anladınız; Bahçede 30 m.kare yere çimi ektim, bu mevsimde ekilmez diyebilirsiniz ancak bulunduğumuz yer yayla olduğu için sıkıntı yaratmaz diye düşünüyorum. Ve bir 20 m.kare daha yere ekmeyi düşünüyorum ancak ekim ayıyla birlikte don - kırağı olma yağma riski ortaya çıkıyor. Ben ağustosun 10 una doğru eksem kırağıya kadar yaklaşık iki ay var, ekeceğim çim bu kırağıdan olumsuz etkilenir mi, en geç ne zamana kadar ekmeliyim, yoksa seneye mi bırakayım. Bir de hazır sizi bulmuşken ikinci sorum, çim ile ilgili epey bilgi edindim (Mine Hn. ve sizin bunda payınız büyük, sevgi,saygı ve teşekkürlerimi sunuyorum) arabanın sürekli durduğu yere ve orman masasının bulunduğu yere basmaya dayanıklı çim eksem olur mu, yoksa kilit taş mı döşemeliyim.

Soruya cevap gelmeyince dün ikinci kısım çim ekimini de tamamladım, soğuktan zarar görürlerse ben yapacağımı bilirim, hadi bakalım.

Şimdi bir sorum daha var; ilk kısım çim ekileli bir ay oldu, şu ana kadar üç kez biçtim. Yan komşuda 10 yıllık çim var o daha bir kez biçti. İlk kesimde 10 cm. i bekleyip kesmiştik, sonrakilerde sanırım beklemeye gerek yok, uzayınca biçelim.

Esas sorum; içerisinde yabancı otlar var, elimle yoluyorum ancak kimi yerlerde öbek öbek toplanmışlar, bunlara karşı ot ilacı atmayı da düşünüyorum en azından yoğun olan yerlere, peki bu ilacı şimdi mi atsam daha uygun olur yoksa daha büyümelerini beklemeli miyim?

Güler
24-08-2019, 15:06
Çim içindeki yabani otlar geniş yapraklı ise Tordon kullanabilirsiniz.
İnce yapraklı olanlar için mümkünse ilaç kullanmayın elle sökmeyi deneyin.
Genelde yayılan yanık hayvan gübresinde çok ot çıkar ama bazen tohumlara da karışmış oluyor.
Çimleri biçerken 1/3 olarak kesilmesine dikkat edeceğiniz gibi boylarını da fazla uzun tutmayın ki alt kısımlarda sararma yapmasın.

Ben arabayı park ettiğimiz yere kilit taş döşeyip oyuk kısımlarına çim tohumu atmıştım. Çimler iyice büyüyüp yayılınca taş olduğu bile fark edilmiyordu.
(Silivri'deki yazlılıkta)

esrafiliz
15-09-2019, 20:20
Nisan ayında daha önce cim yetistirdigim bahçeye cim tohumu ektim ancak bir türlü tam gelişme saglayamadim. Cimler çıktıktan bir süre sonra kurumaya başladılar.Sonrasında bahcemi tamamen ayrık otu kapladı.Şimdi bütün yabani otlari temizledim.Ağustosun son haftasında yeniden çim ektim. İlk bicmeyi bu hafta sonu yaptım.Şimdi ne zaman gubrelemek gerekir ve ne tür bir gübre kullanmalıyım.Bundan 5 yıl öncede aynı bahçede cim yetistirmistim ama bu yıl ugrastigim gibi hiç zorlanmamistim.Bu arada ektigim çim spor alan cimi.Daha dayanıklı olduğunu söylediler.Düzcede yaşıyorum kışlar biraz sert ve kar yağışlı geçiyor.

ilhan3535
21-10-2019, 21:40
Merhaba.

Forumda arama yaptım ama aradığım cevabı bulamadığım için buradan sormak istiyorum.

Yaklaşık 150 m2 alanı çimlendirmeyi düşünüyorum.
1.Çim tohumlarını toprağa ektikten sonra üzerine milli toprak ile örtmek istiyorum?
2. Bahçemde kullandığım zaman ayarlı damla sulama sistemim var. Damla sulama borularına çim sulama nozullarını bağlayıp aynı anda her iki sistemide kullanabilir miyim?

TCM
05-11-2019, 09:19
Yayladan ineli iki ay oldu, bu arada gittiğimde çimleri biçiyorum ancak arayı açtığımızda oldu. Ne çabuk büyüyor bunlar arkadaş.

Geçen hafta gittiğimde 10 cm. i geçmişti, üçte birini al ile uğraşamadım artık ve yarısını aldım makine ile ve şöyle görüntü oluştu.

700460

Sanki bıçaklar körelmiş ve keserken çimleri asılarak uzatmış, inceltmiş gibi hal aldılar. Ancak makineyi bu yıl aldım daha, çimler yeni ve toplasak 10-15 kere ancak kullanılmıştır, bu kadar kısa sürede köreleceğini sanmıyorum.

Bu da ilk kesimden iki gün sonra en kısa ayarda kesince oluşan durum, daha iyi gibi duruyor.

700461

Ve önceki gün çekilmiş, hafif yağan kırağı sonrası son hali, yani son kesimden beş gün sonraki hali;

700462

Bir de çimleri biçerken haznesi dolmadan arkada küçük yumaklar halinde kesilmiş çimleri atıyor. İşlem bitince hepsini toparlıyorum. Makinenin bakımında eksik yaptığım bir şey mi var ki; işlem sonrası altını çevirip gördüğüm yerde sağa sola yapışmış çimleri temizliyorum güzelce..

Kozanli
05-11-2019, 10:53
Sayın TCM, çimler çok uzamış uzayan çimleri biçerken yaşadığınız hoş görmediğiniz olay gayet normal bana göre.
Uzayan çimi makineyi yüksek ayara ayarlasaydınız çok daha güzel olacaktı.
Ve size ikinci bir kez daha küçük ayarda biçmeniz gerekecekti.
Çim makinesinin altına sıkışan ot defalarca bıçak darbelerine maruz kalıyor.
Yapışma ise gayet normal.
Ben baharın çim ekimi yapmıştım görünen alana, ekilen tohumu karıncalar topladı on gün önce tekrar ektim ve şu saatte alan güvenlik kamerasından böyle gözüküyor.
Çekim ise 2500 km uzaktan Viyana'dan.
Saldım çayıra mevlam kayıra" misali, umarım sizin çim kadar büyümesi.

TCM
05-11-2019, 13:05
Sayın TCM, çimler çok uzamış uzayan çimleri biçerken yaşadığınız hoş görmediğiniz olay gayet normal bana göre.
Uzayan çimi makineyi yüksek ayara ayarlasaydınız çok daha güzel olacaktı.
Ve size ikinci bir kez daha küçük ayarda biçmeniz gerekecekti.
...

Dediğim gibi yayladan göçünce erişim kısıtlandı, üçte birini kessem üçüncü kez gelmem gerekecek ve şu anki boya erişmesi daha da gecikecek soğuklara çok kısa girecekti. Hiç olmazsa böyle olsun dedim. :)

s.serdar
12-11-2019, 03:17
Çim metres gibidir.
Hem zaman, hem para harcamak gerektirir.
Saldım çayıra, Mevlam kayıra hesabı ile çim işine girişmeyin derim.:D

Kozanli
13-11-2019, 12:22
Çim metres gibidir.
Hem zaman, hem para harcamak gerektirir.
Saldım çayıra, Mevlam kayıra hesabı ile çim işine girişmeyin derim.:D

Doğru söylüyorsunuz, yapacak bir şey yok.
Mayıs 15 -2020 tarihine kadar mecburen yurtdışında kalmam gerekiyor.
Komşularımdan yine olumsuz haberler aldım.
Karıncalar öbek öbek tohumları toplamışlar...

s.serdar
14-11-2019, 16:37
Komşularımdan yine olumsuz haberler aldım.
Karıncalar öbek öbek tohumları toplamışlar...

Tohumları wp türü tarım ilacı ile ilaçlarsanız karıncalar yanaşmaz.

Kozanli
15-11-2019, 09:35
Tohumları wp türü tarım ilacı ile ilaçlarsanız karıncalar yanaşmaz.

Mayıs 2020 yi bekleyeceğim artık.
Çim tohumunuda yaşadığım ülkeden götüreceğim.

rivbir786
02-02-2020, 16:54
Internette arama yaparken burayi buldum, benim evimin bahcesinde cocuklarim icin cim yaptim ancak saniyorum ki cimlerin icerisi tamamen ayrik otuyla dolu.
Bu ayrik otlari cimlerin icerisinde oldugunda yesillenmesine sorun yaratirmi acaba?
Sizlere yarin resimli bir sekilde detay vericem ve umarim bi sonuc elde edebiliriz.

Yakup Arslan
05-04-2020, 09:53
Merhabalar. Açıkcası bu formu bulduğuma çok sevindim. Aşağıdaki fotoğraflarda da görüldüğü bahçeyi 30.03.2020 tarihinde rulo çim ( fespuka, lolyum ve pua) yapıp, kenarlara limoni servi ve yasemin ile hanım eli sarmaşıklar diktik. İlerleyen süreçlerde sıkıntı yaşamamak adına bakımını eksiksiz ve düzenli yapmak istiyorum. Pop up otomatik sulama sistemi var. Her sabah saat 05:00 da 15 dk suluyorum. Ayrıca rulo çimde aşağıda resimde bulunan yabani ot çıktı. Gördüğüm zaman küçük bıçak yardımıyla kökünü keserek alıyorum. Sormak istediğim bazı şeyler var. Yardımcı olursanız sevinirim. 1) Sulama sıklığım normal mi? Hergün saat 05:00 uygun mudur? 2) Çimi şuan gübrelememeye ihtiyaç var mı? Var ise hangi gübreyi kullanmalıyım? 3) Bu yabani ot için ilaç olarak ne kullanmalıyım? Ne zaman yapmalıyım?

Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Kusura bakmayın. Forma resim yüklenmediği için link okarak yükledim.

Güler
05-04-2020, 12:06
Bu fotoğraflardan bir şey anlamak mümkün değil.

Yakup Arslan
07-04-2020, 17:08
Umarım fotoğraflar doğru yükleyebilmişimdir.

Güler
08-04-2020, 12:33
Evet şimdi daha net seçebiliyoruz.

Rulo çim hakkında pek bilgim yok ama yine de sorularınıza yanıt vermeye çalışayım.
Ruloların arasındaki işaretler yani ruloların bitiştirilmişlikleri kardeşlenme sayesinde hızla kapanır ve çim daha güzel görünüm sağlar.

Rulo çim tohumları arasına sanırım bazı istenmeyen ot tohumları karışmış ki bunlar da yeşermeye başlamış ya da bahçede daha evvelce kalmış otlar aralardan çıkıyordur.
Mümkün olduğunca bunları kökleri ile almaya gayret edin bıçakla kesiyorsunuz ama kökler kaldıkça yine çıkacaklar. Baktınız ki baş edemiyorsunuz bunlar için geniş yapraklı ot öldürücü ilaçlar vardır, onları kullanabilirsiniz çime zarar vermezler. Fotoğrafladığınız yonca bunlardan biri bırakırsanız hızla yayılırlar.

15 dakika suluyorum diye yazmışsınız, miktarı bilemiyorum ama çimin kökü 25 cm kadar derine gider, istenilen de toprağın buna yakın yani bu derinliğe kadar su almasını temin edebilmektir.
Erken saatte sulamak iyidir, yöreniz sıcak olduğu için çimin geceye kuru girmesi ile sorununuz olmaz. Bizler çim geceye kuru girmeli ki hastalık olmasın diye düşünürüz, hocalarımızdan böyle öğrendik.

Çim alan içinde ağaç pek tavsiye edilmez. Zira çim her gün sulanma ister ki bu sulama ağaçlara zarar verebilir.
Çit bitkisi ektiğiniz yerlerin; limonî selvilerin altı güneş göremiyeceği için o kısımdaki çimler bozulacaktır. Bu bozulma mantarî bir hastalık şeklinde olursa yayılma yapabilir. Yerinizde olsam selvilerden eve doğru 30-35 cm bir alanı da içine alarak duvar kısmını toprak bırakırım yani boydanboya toprak bir alan oluşturmak gerekebilir zira selviler büyüdükçe aralarındaki boşluğu da kapatacaklardır.

Gübreleme hakkında bilgi veremeyeceğim çünkü çiminiz daha çok yeni. Önerim başlığı tekrar tekrar okuyun çok faydalanacaksınız, her okuyuşunuzda aklınızdaki sorulara cevap bulacaksınız.

Kolay gelsin... ve çiminiz mi var derdiniz var kulübüne hoş geldiniz.

TCM
08-04-2020, 23:21
... bunlar için geniş yapraklı ot öldürücü ilaçlar vardır, onları kullanabilirsiniz çime zarar vermezler...

İsim veya içerik verebilceniz mi?

Güler
09-04-2020, 09:10
İsim veya içerik verebilceniz mi?

Ben bahçemdeki çim alan için Tordon kullanıyorum, çok da faydasını gördüm.

http://www.agaclar.net/forum/1326070-post770.htm

ozgurbakacak
09-04-2020, 12:40
Herkese selamlar ortalama 500m2 lik bir bahçenin çimlerini koruyup yabancı otlardan kurtulmak için yardım öneri bekliyorum.Elimde EKIPP isimli ilaç var.sadece bunu kullanmak yeterlı olur mu ? ayrıca henüz patlamamış tohumlar için tohum ilacı kullanmak da gerekiyor mu ? (Sanırım Beststok gibi bir ilaç duymuştum.) Çok acemiyim bu konuda tüm önerilere açığım. :))

Güler
09-04-2020, 17:21
Sayın ozgurbakacak, size ilaç tavsiye edecek durumda değilim, önerim çim ve çimlerde sorun adlı başlıklara göz atın eminim çok faydalanacaksınız.

Ben kendi çimlerimde geniş yapraklı otlar için Tordon kullanıyorum.

TCM
10-04-2020, 23:19
Ben bahçemdeki çim alan için Tordon kullanıyorum, çok da faydasını gördüm.

http://www.agaclar.net/forum/1326070-post770.htm

Sevgili büyüğüm, geçen sene okumuştum orayı, tordon vb. amin içeren herbisitler yasaklanmış. Pek çok yeri dolaştım elinde kalan var mı diye ama yok. Aynı firma 'trevistar' üretiyormuş yerine ve 100 tl. civarında. Bir kaç ilaç daha söylediler yarın alıp atacaktım ama sokağa çıkma yasağı ilan edildi, artık haftaya, ayrıntıları bildiririm ilaç ile ilgili.

Güler
11-04-2020, 21:25
Sevgili büyüğüm, geçen sene okumuştum orayı, tordon vb. amin içeren herbisitler yasaklanmış. Pek çok yeri dolaştım elinde kalan var mı diye ama yok. Aynı firma 'trevistar' üretiyormuş yerine ve 100 tl. civarında. Bir kaç ilaç daha söylediler yarın alıp atacaktım ama sokağa çıkma yasağı ilan edildi, artık haftaya, ayrıntıları bildiririm ilaç ile ilgili.

Pazartesi günü ben de bir araştırayım.

Güler
16-04-2020, 11:11
Sayın TCM, Tordon Bandırma AS TARIM' da varmış, ama sahibi 65 yaşa takıldığından dışarı çıkamıyor.

Erdek de bahsettiğiniz 'trevistar" var, Tordon pahallı diye getirmiyoruz dediler ama bahsettikleri ÇİM YABANCI OT İLACI TREVISTAR 22EC 500 ML de 149.-tl dediler.

Ali Emrah
16-04-2020, 19:46
Merhaba,

Kızlarım için arka bahçede bir oyun alanı oluşturmak istiyorum. Önce bahçeye beton döküp tartan park zemini yapmayı düşünüyordum ama komşum çim yapmamı önerince bana daha mantıklı geldi. Doğal olması ve çimin yumuşacık dokusu eminim kızlarımın da hoşuna gidecektir.

Tabi işi hızlandırmak için kolaya kaçıp hazır çim kullanacağım. Kızlarımın biri 7 yaşında biride 1,5 yaşında hazırlayacağım alan aşağı yukarı 15 metrekare.

Bir konuda fikrinizi almak isterim. Çim içinde zararlı böcekler olur mu? Daha dorusu hani arı gelir sokar, çekirge ısırır gibi değil de, zehirli çiyan vs. gibi böcekler. Kızlarım şehir içinde parklarda çim üstünde çok dolaştı, emekledi daha önce bir problem görmedim ama şimdi uygulama yapacağım yer kırsal bir alanda.

1,5 yaşındaki çocuğa zarar verecek bir böcek olur mu ve eğer olursa bununla ilgili ne yapmalıyım. Nasıl bir uygulama yolu izlemeliyim. Bir ilacı ya da bu iş için özel üretilmiş bir çeşit çim varmıdır? çimden vazmı geçmeliyim?

TCM
16-04-2020, 22:00
Sayın TCM, Tordon Bandırma AS TARIM' da varmış, ama sahibi 65 yaşa takıldığından dışarı çıkamıyor.

Erdek de bahsettiğiniz 'trevistar" var, Tordon pahallı diye getirmiyoruz dediler ama bahsettikleri ÇİM YABANCI OT İLACI TREVISTAR 22EC 500 ML de 149.-tl dediler.

İçinde 'amin' olan farklı bir ilaç verdi bulunduğum yerdeki arkadaş, geniş yapraklılar için yeterli dedi, salı günü atmıştık bakalım nasıl olacak, güzel sonuç alırsam yazayım, halen satılan ilaç ve 30 tl.

Güler
17-04-2020, 10:07
İçinde 'amin' olan farklı bir ilaç verdi bulunduğum yerdeki arkadaş, geniş yapraklılar için yeterli dedi, salı günü atmıştık bakalım nasıl olacak, güzel sonuç alırsam yazayım, halen satılan ilaç ve 30 tl.

Amin'i ben de duydum ama çim alanda kullanılıyor mu bilmiyorum.
Erdek de var, amin.

TCM
17-04-2020, 10:52
Amin'i ben de duydum ama çim alanda kullanılıyor mu bilmiyorum.
Erdek de var, amin.

'Amin çimde kullanılıyor mu' deyince telaşlandım :p . Tordon da bir 'amin' grubu ama artısı eksisi neyse artık yasaklanmış. Çimde kullanılacak daha çok geniş yapraklı deyince iki farklı arkadaş bunu önerdi. Keşke şişenin resmini çekseymişim. Önümüzdeki günlerde belli olacak artık çimde kullanılıyor mu kullanılmıyor mu.. :D

Güler
17-04-2020, 21:23
Ben tordon'u çim alanda senelerdir kullanıyorum. Yoncaları, diğer geniş yapraklı otları öldürürken ince çime zarar vermiyor.
İlk kullandığımda otlar sararıp cılızlaşıyor tam verim alamamış olmamın sebebi çimin sulanması ama ikinci ilaçı yaptığımda netice veriyor.
İlacı yaptığımın ertesi günü çimi sulamamaya gayret ediyorum ama bir sonraki gün sulamam gerekiyor. İlk ilaçlamada neticeyi tam alamamamın sevbebi bu.

guvercin73
25-04-2020, 21:44
Merhaba arkadaşlar küçük bir bahçem var 20gun evvel rulo çim dosedim ilk biçimini yaptım lakin sararmalar başladı sebebi ne olabilir birde sararan yerlerden yeni filizler geliyo mantar ola bilirmi

TCM
03-05-2020, 17:51
İlacın resmini çekebildim. 30 tl. çime zararı olmadı ilk ilaçlamada.

707260

İkinci ilaçlamayı geçen hafta yaptım ve iki gün sonra da suladım. Yarın beşinci gün görmeyeli bakalım nasıl olacak. İlk ilaçlamadan sonra sulamamıştım ve durum aşağıdaki gibiydi.

707261

İkinci ilaçlamadan sonra sulamadan önce çimleri orta ayarda ikinci kez biçtim. Yarın dip kademeye alıp biçmeyi düşünüyorum.

Biçerken özellikle yoğun çim olan yerlerde çimlerin kesilmediğini adeta esnetilerek sündürüldüğünü gördüm. İlk biçerken de öyle olmuştu ancak hafif nemli olduğundan kaynaklandığını düşünmüştüm. Bıçaklar körelmiş olamaz aleti daha geçen sezon sonu aldım ve çok az kullandım.

Komşunun çim biçme makinesini de aldım bakalım onda nasıl olacak diye ki o biraz daha ağır ve güçlü gibi ama onda da aynısı oldu. Üstelik alet yoğun yere gelince durdu :D Sanırım ekerken tohumu biraz fazla kullanmışım da sorunun bu olacağını da pek sanmıyorum. Fikri olan var ise memnun olurum.

Yusuf55555
07-05-2020, 21:02
Ben bahçeye çim tohumu ektim ama çok yavaş büyüyor acaba çok mu su vermem gerekir

OSMAN45
07-05-2020, 22:36
Biçerken özellikle yoğun çim olan yerlerde çimlerin kesilmediğini adeta esnetilerek sündürüldüğünü gördüm. İlk biçerken de öyle olmuştu ancak hafif nemli olduğundan kaynaklandığını düşünmüştüm. Bıçaklar körelmiş olamaz aleti daha geçen sezon sonu aldım ve çok az kullandım.

Komşunun çim biçme makinesini de aldım bakalım onda nasıl olacak diye ki o biraz daha ağır ve güçlü gibi ama onda da aynısı oldu. Üstelik alet yoğun yere gelince durdu :D Sanırım ekerken tohumu biraz fazla kullanmışım da sorunun bu olacağını da pek sanmıyorum. Fikri olan var ise memnun olurum.

Sayın doktor, fikir ve bilgi daha tecrübeli olan Güler hanımdan gelecektir ama başımdan geçenleri paylaşırsam belki bir faydasi olur.

-1000-1200-1600 Wattlık üç biçme makinası eskittim.

-üçünün de bıçakları hiç keskin değildi ben biledim. Her mevsimde en az iki sefer bilemem gerekirdi.

-Güçleri az olan makinalar ilk biçmede, çim nemli olduğunda ve aşırı uzun olduğunda ısınıp dururlardı.

-Ve her biçme sonrası makinanın altını üstüne yapışan çim parçalarını, bıçağın motora bağlantı bölgesini güzelce yıkardım. (bunu iki makinayı kısa sürede elden çıkardıktan sonra yapmaya başladım. Üçüncüsü halen faal)

-Çimlerimde ilk yildan bu yana uzun zamandır herbisid kullanmıyorum. Zaten artık çim değil çayır oldular. Bu arada biraz uzakta çocuklarımın bahçeli evindeyim. Buradaki evlerin büyük bahçeleri de benim bahçem gibi çayır. Çim çok az.

Bu günlerin zor şartlarında umarım sağlıkla işinize devam edersiniz.

Herşey gönlünüzce olsun.

TCM
07-05-2020, 23:18
...
-üçünün de bıçakları hiç keskin değildi ben biledim. Her mevsimde en az iki sefer bilemem gerekirdi. ...

İyi dilekleriniz için çok sağolun Osman Bey, önceki gün son biçim (en dipten) yayladaydım. Bu kez iyice tiftif gibi yaptı, yine komşunun makinesi ile devam ettim, onda da yolundu ama benimki gibi değildi ve onun makinesiyle tamamladım. Makineyi alıp aşağı getirdim, servisin telefonunu buldum, sonra yan tarafımızdaki bu işlerle uğraşan arkadaşa anlattım. Her ikisinin ve sizin de dediğiniz gibi sorun muhtemelen bıçaklarda, benim için biletecek bıçakları, bakalım nasıl olacak.

richirich2
08-05-2020, 11:49
Osmanlı çimi (tam bodur)

Güler
12-05-2020, 23:39
Osmanlı çimi (tam bodur)

Gül öbeği gibi duruşu güzel de rengi çok koyu yeşil değil mi?

duman67
17-05-2020, 23:38
Arkadaşlar merhaba,
Karadenizde sahil kenarında bahçeye çim almak istiyorum ama hangi çimi alacağımı bilemedim.
Geçtiğimiz sene ektiğimiz çimler malesef seyrek çıktı ve bahçenin çökmesiyle yeniden alanı düzenledik.
Tekrar çim seçimi yapacağız ama okadar çok fark varki neyi seçeceğimizi bilemedik.
Örnek bir tohum linki:
https://urun.n11.com/tohum/4m-special-cim-tohumu1-kg-ithal-cim-tohumukuraga-soguga-dayanim-P313673759

Örnek iki:
https://www.hepsiburada.com/plantistanbul-tamir-cimi-cim-tohumu-1kg-p-HRFID222?magaza=agrogold

Burası için su sitede kuponda https://indirimkuponum.net/ var ama biraz bu kısım daha pahalı geldi.
4m 7m gibi ifadelerde eklemeye başlamışlar.
Geçtiğimiz sene sarı toprak ile alanı doldurduk ve kötü olldu bu sene kara toprak ile alanı tekrar doldurduk ve düzgün devam etmek istiyorum.
Ekim yapılacak alan burası:

https://www.resimag.com/p1/176a7453271.png

Deniz kenarı için uygun çim öneriniz hangisidir
Şimdiden teşekkürler.

duman67
18-05-2020, 00:36
Vilmorin Spor Alanı Çim Tohumu 5 Kg 250 tl civarı bu çim nasıldır acaba böyle bir ürün buldum ?

duman67
18-05-2020, 14:05
varmı fikri olan bu son çimle ilgili.

mutlus
21-05-2020, 14:30
Merhaba, 50 m2 olan bahçemizin toprağını belledik havalandırdık, toprağını tırmıkla düz hale getirdik kısaca çim ekmek için tüm hazırlıklarımızı tamamladık ancak ekmeği düşündüğümüz alanın yarısı neredeyse tamamen gölge. bu alana uygun çim tohumu araştırırken gölge alan çim tohumu olduğunu gördüm. 1. sorum gölge alan çim tohumu tavsiye eder misiniz? 2. Tavsiye ederseniz marka tercihi konusunda yardımcı olur musunuz? şimdiden teşekkürler

Güler
21-05-2020, 22:20
Çim tohumları hakkında pek bilgim yok, renk tonunu nasıl seviyorsunuz, üstünde gezeceğiniz bir tür mü istiyorsunuz ona göre seçim yapmalısınız.

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yazarlar diyeceğim ama herkes meşgul. Yerinizde olsan başlıklara bir göz atardım mutlaka işinize yarayacak bilgiler bulacaksınız.

Ysbozok
14-06-2020, 10:00
Merhaba bahçeçe 5 gün önce çim ekimi yaptım fakat kapak topragı tam anlamıyla yapamadım sanırım bazı tohumlar topragın üstünde kalmıs günde iki kez suluyorum filizlenme bile olmadı kapak topragı tam anlamıyla yapılamadığı için mi çıkmıyor yardım eder msniz

Yakup Arslan
14-06-2020, 19:18
Merhabalar. Daha önceden sizin verdiğiniz önerilerle çimimdeki yabani otlardan kurtuldum. Teşekkür ederim.
Şimdi başka bir sorum olacaktı. Çimin belli bir yerinde renkte değişim var. Ayrıca va çim alanın diğer yerleri hızlı uzarken bu alan uzamıyor gibi diyebilirim. Dibini kontrol ettiğimde o alanda karınca olduğunu fark ettim. Diğer alanlarda yok gibi. Bu bir hastalık mıdır anlamadım. Fungust olabilir gibi düşündürüyor fakat emin olamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Yakup Arslan
14-06-2020, 19:22
varmı fikri olan bu son çimle ilgili.

Yaşadığınız bölgeye, sıcaklığa, gölge alanına, ağaçlandırma olup olmamasına vb gibi durumlar çim seçimini etkiler. Buna göre bir araştırma yapmanız daha iyi olacağını düşünüyorum.

Yakup Arslan
14-06-2020, 19:24
Merhaba bahçeçe 5 gün önce çim ekimi yaptım fakat kapak topragı tam anlamıyla yapamadım sanırım bazı tohumlar topragın üstünde kalmıs günde iki kez suluyorum filizlenme bile olmadı kapak topragı tam anlamıyla yapılamadığı için mi çıkmıyor yardım eder msniz

Ben de çim ekimi yaptım. Kapak yoprağı olmayan yerde bile çimler filizlendi. Ekim yaptığınız alanda karınca durumu nedir? Karıncalar tohumları almış olabilir mi?

Ysbozok
14-06-2020, 23:51
Evet karıncalanma var ama çok küçük bir bölgede tohumlar topragın üzerinde ama filizlenme dahi yok

Yakup Arslan
15-06-2020, 14:36
Tohumun üstüne biraz kapak toprağı atıp silindirlemeyi dene. Kapak toprağı 1-2 cm yükseklikte olsun. Sulamayı da filizlenene kadar aynı şekilde devam etmeni tavsiye ederim.

Yakup Arslan
15-06-2020, 14:37
Merhabalar. Daha önceden sizin verdiğiniz önerilerle çimimdeki yabani otlardan kurtuldum. Teşekkür ederim.
Şimdi başka bir sorum olacaktı. Çimin belli bir yerinde renkte değişim var. Ayrıca va çim alanın diğer yerleri hızlı uzarken bu alan uzamıyor gibi diyebilirim. Dibini kontrol ettiğimde o alanda karınca olduğunu fark ettim. Diğer alanlarda yok gibi. Bu bir hastalık mıdır anlamadım. Fungust olabilir gibi düşündürüyor fakat emin olamadım. Yardımcı olursanız sevinirim.

Peki bana yardımcı olabilecek kimse yok mu?

Dj.M
20-06-2020, 23:08
15-20 gun once fare kulagi ekerken topraga hayvan gubresi karistirdik ve ekim yaptik.Nedendir bilmem tohumlar filizlenmedi ve yoğun otlanma oluştu.Bunun uzerine cim ekmeye karar verdik.Otlari temizledik ve çapalıcaz.Merak ettigim simdi cim ekerken gubre kullanmali miyiz, evetse hangi aşamada kullanmaliyiz ve isim olarak hangi gübre?

Güler
21-06-2020, 11:52
Peki bana yardımcı olabilecek kimse yok mu?

Yakup Arslan, tam inceleyemedim ama bu alan bir öbek gibi değil de sanki bir şerit gibi geldi bana. Toprağın bu kısmında kum daha mı fazla acaba?
Yönereniz sıcak, bu sıcaklarda kum daha fazla kızar ve çimleri yakabilir o bölümde çimler daha kısa olur, daha seyrekleşir.

Çimleri kestiğiniz makinenin de bıçaklarını kontrol edin pek keskin değil, kesilen çimlerin ucu sanki yolunmuş gibi beyaz ve püskül püskül gibi.

Güler
21-06-2020, 11:56
[QUOTE=Dj.M;1591370]15-20 gun once fare kulagi ekerken topraga hayvan gubresi karistirdik ve ekim yaptik.Nedendir bilmem tohumlar filizlenmedi ve yoğun otlanma oluştu.Bunun uzerine cim ekmeye karar verdik.Otlari temizledik ve çapalıcaz.Merak ettigim simdi cim ekerken gubre kullanmali miyiz, evetse hangi aşamada kullanmaliyiz ve isim olarak hangi gübre?[/QUOTE

Sayın Dj.M, Genelde hayvan gübresi çok otlanma yapar, çim de yapsanız bu otlanma yine olacaktır ve siz çim ekmekte oldukça geç kaldınız, çok istiyorsanız hazır rulo çimleri araştırın.

Güler
21-06-2020, 12:00
Sayın Ysbozok, çim ekmekte oldukça geç kalmışınız, kapak toprağı yapmamışsınız, metrekareye ne kadar tohum attınız bilmiyorum ama sanırım bu tohumların büyük bir kısmını da karıncalar taşımıştır.

Ysbozok
23-06-2020, 19:27
Merhaba bahçeme tekrardan cim ekimi uyguladım 1.hafta oldu gayet güzel yeşerdi ama bazı bölgeler kel kaldı ne yapmam gerekiyor, bırde sabah ve akşam suluyorum ne kadar daha günde iki kez sulama yapmalıyım

Güler
23-06-2020, 19:46
Ysbozok, eğer kel olan yerler çok fazla değil ise kardeşleme ile kapanır, yok çok fazla ise o bölümdeki tohumlar ya karıncalar tarafından taşınmıştır ya da o kısma tohum eşit olarak gelmemiştir. Bu durumda yama yapmanız gerekir.

Denizli'de hava sıcaklığı nasıl fikrim yok, çok sıcak değil ise sabah erken saatlerde sulamanız yeterli olabilir. Çıkan çim boyları da önemli tabii.

Ysbozok
23-06-2020, 23:18
Nasıl yama yapabilirim pek bilgim yok maalesef yardımcı olursanız sevinirim

Güler
24-06-2020, 11:17
Nasıl yama yapabilirim pek bilgim yok maalesef yardımcı olursanız sevinirim

Yama için ya tohumları bir leğen içinde hafifçe çimlendirip; yani tohumları bir leğen içinde çok az su ile şişirip çatlamasını hafifçe uçlanmasını sağlayarak yaparsınız ve bunları kel yerlere az bir toprak eşliğinde serpiştirirsiniz. Ya da kel yerleri hafifçe tırmıkla toprağı oynatarak yeni tohum atarak kapakla kapatabilirsiniz. Bu durumda tohumlara biraz toz ilaç karıştırın ki karıncalar taşımasın veya o bölümü sık sık ıslat tutun ki karıncalar gelmesin.
Bazı arkadaşlar karıncaları uzak tutmak için toz tarçın serperler, tohumlara biraz karıştırıbilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/28259.htm

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/44049.htm#post1591616

akaco
07-07-2020, 12:31
Merhabalar,

Çim ve çim sorunları konularını inceledim ancak bir çoğunda fotoğraf olmadığından bu soruna çözüm bulamadım.
Açıkçası çim bakımı zor olduğu için yanlış bir şey yapıp elimdeki çimden de olmak istemiyorum.

2019 sonunda yaklaşık 80m2 bahçeme rulo çim yaptım , rulo çimi kendim serdim.
Çimin altına yavaş yarayışlı gübre kullandım.
Çimleri her gün sabah (8-9 civarı) ve akşam (6-7 civarı) otomatik sulama ile 10-15 dakika suluyorum.

Ancak fotoğraflarda görüldüğü gibi bahçenin sol kısmında sararma , bazı yerlerde kelleşme ve rulo çimlerin aralarında açılmalar başladı.

Yaklaşık 1,5 ay önce bu sararmaların önüne geçmek için tüm bahçeye %46 lık Azot gübre uygulaması yaptım ve bolca suladım.

Sararmalar azalmıştı ancak sıcak hava ile yeniden arttı.

Bu sararmalar ve kelleşmelerin nedeni nedir ?
Kelleşen yerlere çim tohumu atıp üzerine kapak toprağı ile yeniden dikim yapsam sorun olur mu ?
Genel bakım için önerileriniz nelerdir ?

Şimdiden teşekkürler.

TCM
07-07-2020, 14:28
@ akaco, 15 er dakika sulama bence yetmez..

gıynas
07-07-2020, 22:43
Çiminizin cinsi nedir acaba birde sararmalar gölge olan yerdemi.Ayrıca bu sıcak havalarda sabah daha erken saatte sulamak gerekir diye biliyorum ki benim çimim Bermuda 10 yıldır hiç bozulmadı sulamayı sabah en geç 7.5 da bitiririm Haziran Temmuz ve Ağustos aylarında mutlaka kurt ilacı atarım çim boyunuzda biraz uzun gibi daha kısa boyda olursa daha sağlıklı olur. İki veya üç biçim sonrası biraz gübreyi bol suyla verirseniz çok sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

akaco
08-07-2020, 09:27
gıynas ; Çim 6lı karışım ancak içeriğini tam olarak bilemiyorum.
Bahçenin bu kısmı en çok güneşi alan kısım.
Kurt ilacı olarak bahsettiğiniz ilaç nedir ?
Gübre olarak ne kullanmalıyım ?
Elimdeki %46lık Azot gübresini sulama suyuma karıştırıp bahçeyi sulasam faydası olur mu ?

akaco
08-07-2020, 09:28
TCM; sizce bu sararmalar az sulamadan mı ?
Yani bir hastalık veya başka bir durum olabilir mi ?

gıynas
08-07-2020, 10:08
Sayın Akaco 6 lı karışım hakkında bilgim yok benimki yaz çimi bermuda kışın uykuya girer sararır ilk baharda yeşermeye başlar ozaman 26 azot karışımlı ilk gübresini veririm.ÇİM başlığını baştan sona dikkatlice okumanızı tavsiye ederim.

Styric
10-07-2020, 14:37
Merhabalar,

Çim ve çim sorunları konularını inceledim ancak bir çoğunda fotoğraf olmadığından bu soruna çözüm bulamadım.
Açıkçası çim bakımı zor olduğu için yanlış bir şey yapıp elimdeki çimden de olmak istemiyorum.

2019 sonunda yaklaşık 80m2 bahçeme rulo çim yaptım , rulo çimi kendim serdim.
Çimin altına yavaş yarayışlı gübre kullandım.
Çimleri her gün sabah (8-9 civarı) ve akşam (6-7 civarı) otomatik sulama ile 10-15 dakika suluyorum.

Ancak fotoğraflarda görüldüğü gibi bahçenin sol kısmında sararma , bazı yerlerde kelleşme ve rulo çimlerin aralarında açılmalar başladı.

Yaklaşık 1,5 ay önce bu sararmaların önüne geçmek için tüm bahçeye %46 lık Azot gübre uygulaması yaptım ve bolca suladım.

Sararmalar azalmıştı ancak sıcak hava ile yeniden arttı.

Bu sararmalar ve kelleşmelerin nedeni nedir ?
Kelleşen yerlere çim tohumu atıp üzerine kapak toprağı ile yeniden dikim yapsam sorun olur mu ?
Genel bakım için önerileriniz nelerdir ?

Şimdiden teşekkürler.

Merhaba, otomatik sulamanız varsa öncelikle akşam saatleri sulamayı tamamen kesin sabah 6 gibi mümkünse tabi daha erkende olabilir 5'de Suyun ne kadar harcandığı da bilmek gerek ama 4 bölgeyi 15'er dakika sulayarak ben 3 ton su harcıyorum. en sıcak aylarda zaman 15-20 dakika bir fıskiye ile atmak yeterlidir.

Zemine elinizi yaklaştırın sıcaklık geliyor mu, çimi asılın kökünden mi geliyor yoksa kopuyor mu

Şahsen 3 yıldır nisan ayından eylüle kadar bahçeyi 15 günde bir dezenfekten sonra ki günde 200g Azoxystrobin + 125g Difenoconazole ilaç atarım.

Bu benim şahsi programım tabi ki çünkü hastalık geldiği zaman kurtulması çok zor gelmeden önlem almak en güzeli. Rulo çimlerle ilgili çok bilgim yok lakin gördüğüm kadarı ile kök çürümesi var zaten.

Çiminde gübreye ihtiyacı var, toprağınızın analizi olmadan bir şey söylemek zor ama sadece azot ve su vererek güzel bir çim yetiştirmek mümkün değil.

sağlıklı ve güzel bir çim için ciddi gübreleme ve ilaçlama gerek. Ekipman gerekli. Herkes çim yetiştire bilir ama üzerinde yürümeye doyum olmaz çimi herkes yetiştiremez. Size şöyle izah edeyim 500 m2 den daha az bir çim alan için yıllık 3 bin tl civarı gübre ilaç ekipman masrafı oluyor. Ciddi de bir su masrafı tabi.

Gönlünüzce olsun

https://i.hizliresim.com/AKpRSV.jpg

Dj.M
10-07-2020, 23:09
Merhabalar.Bazi yerlerde ilk cim biciminden once topragin silindirlenmesi ve 2 gun beklenip bicilmesi gerektigi yaziyor.Bu silindirleme islemi gercekten gerekiyor mu anlayamadim.Cimler zarar gormez mi ? Ve hatta ilk bicimden sonra yine silindir gerekiyormuş.Bu konuda beni aydınlatirsaniz cok sevinirim.

TCM
11-07-2020, 23:22
İki saatte çim ile ilgili 60 sayfalık iki konuyu bitirdim tekrar. İki sorumun cevabını bulamadım. Sorularımdan önce üstte eksik kalan bir konumu sonlandırayım, çim biçme makinesinin (bosch) bıçaklarını alır almaz biletin, üstte 'yeni alınan makinenin bıçağı kör olur mu' demiştim oluyormuş :) Herhalde güvenlik sebebiyle fazla keskinleştirmiyorlar ve müşteriye bırakıyorlar.

Gelelim cevapsız sorulara, bir hafta önce 100 m.kare kadar ilave çim ektim. Yeri hazırlarken çapa makinesi ile iki ayrı günde iki kez çapaladım, zaman sıkıntısı ve yorgunluk sebebiyle bir hafta içinde tesviyesini ve taşları toplamayı anca yapabildik. Hatamız ilk önce sulayıp yabancı otların çıkmasını sağlayarak herbisit ile kökten yok etmek olmalıydı. Biz tohumları atarken önceden ortam hazırlanan yabani otlar ki çoğunluk geniş yapraklı şu (http://www.agaclar.net/forum/37694-post4.htm) arkadaş topraktan çıkmaya başlamışlardı.

Şu an ekim yapılan yerin yarısının büyük bir kısmını bu arkadaşlar ele geçirmiş durumda ve öyleki daha erken çıkıp büyüdükleri için kimi yerde çim gözükmüyor. Ekim yeri yayla, yani 'niye bu mevsimde ektin' demeyin diye yazıyorum. Çimlerin boyu 5-6 cm. bir kaç sayfa önce yazdığım amin grubu ilacın çime zarar vermediğini yazmıştım. Peki bu geniş yapraklar için olan herbisiti ilk çıkan çimlere ne zamandan itibaren verebilirim. 10 günlük çime versem olur mu; dozu dekara 250 cc. yazıyor. Yarına kadar sizlerden cevap gelmezse 10 m.kare kadar yerde deneme yapacağım. Sabah sulayıp sonra ilaçlıyayım diyorum herbisitin etki göstermesi için 24 saat sulanmasa iyi olurmuş. 5-6 gün biçilmeyecek (yeşil aksamdan alınan ilacın bitkide etkisini daha iyi göstermesi için) ki o zamana kadar çimin boyu ilk biçilme boyu olan 10 cm.e de gelmiş olur. Soruyu tekrarlarsam herbisitleri yeni ekilen çimlerde en erken ne zaman kullanabilirim.

İkinci sorum; sulamayı sabah yapalım çimler geceye kuru girsin ama yaylada neredeyse her sabah çiy var, bu durumda güneş te tam etkisini göstermeden saat 10 gibi mi sulamalıyım.

Güler
13-07-2020, 15:33
Başlığa yazılan mesajlara bakmaya pek vaktim olmuyor hem ilaçlar hakkında da çok paylaşım yapamıyorum çünkü bilgim yok. Paylaştıklarım kendi kullandıklarım oluyor.

Burada Manyas'da da sabahları çiy oluyor. Biz erken saatte suluyoruz, erken saatte sulama daha verimli oluyor. Çiy yaprakta fazla olur tamam oradan toprağada işler ama çim kökü 25-30 cm kadar iner. Sabah erken saatlerde yaptığımızda buharlaşma da olmuyor.

Güler
13-07-2020, 15:35
Bu arada bahçe sayfamda bir arama yaparken bir arkadaşımızın gönderdiği mesaj gözüme çarptı, belki okumak isteyenleriniz olur.

http://www.agaclar.net/forum/635141-post1.htm

Güler
13-07-2020, 15:56
Gelelim cevapsız sorulara, bir hafta önce 100 m.kare kadar ilave çim ektim. Yeri hazırlarken çapa makinesi ile iki ayrı günde iki kez çapaladım, zaman sıkıntısı ve yorgunluk sebebiyle bir hafta içinde tesviyesini ve taşları toplamayı anca yapabildik. Hatamız ilk önce sulayıp yabancı otların çıkmasını sağlayarak herbisit ile kökten yok etmek olmalıydı. Biz tohumları atarken önceden ortam hazırlanan yabani otlar ki çoğunluk geniş yapraklı şu (http://www.agaclar.net/forum/37694-post4.htm) arkadaş topraktan çıkmaya başlamışlardı.

Şu an ekim yapılan yerin yarısının büyük bir kısmını bu arkadaşlar ele geçirmiş durumda ve öyleki daha erken çıkıp büyüdükleri için kimi yerde çim gözükmüyor.

İkinci sorum; sulamayı sabah yapalım çimler geceye kuru girsin ama yaylada neredeyse her sabah çiy var, bu durumda güneş te tam etkisini göstermeden saat 10 gibi mi sulamalıyım.

Benim başıma gelmedi mi sanıyorsunuz?

http://www.agaclar.net/forum/654913-post3753.htm

TCM
16-08-2020, 19:15
Sayın büyüğüm Güler Hn. daha önce pek çok kez çimi bozup yenilediğiniz için sanırım sizin yardımınız daha çok olacak. Resmin alt tarafında görüldüğü üzere bu yıl ektiğim kısmın çoğunu bu ahtapot gibi her tarafı saran ot bastı. Resmin orta kısmındaki az bir kısımda ise ne varsa kurudu, resmin üst kısmındaki bölümde ise yabani ot çıkışı çok az olduğu için durum fena değil.

712157

Ahtapotlar bunlar, tohumlanmaya bile başladılar artık. Çim ile birlikte biçsek te hatta en dipten kesmeme rağmen yere yapışan ahtapotların tohumlu kısımlarının hepsini alamadım. Bunlardan düşen otlar az da olsa seneye yine can yakacak gibi duruyor. Resimde görüldüğü üzre otların arasında büyümeye çalışan çimler çok az. Bu şekilde bıraksam ahtapotlar ölecek, seneye topraktan söktüğümüzde bu seneden çim kalmayacak gibi.

712158

Bu anlattığım mevsim salatası gibi karışık hikayeden bir şey anlayabildiyseniz ben şimdi ne yapayım. Komple ot ilacı ile ne var ne yok götüreyim (sanırım bir haftada tamamlanır) tekrar çapa makinesi ile süreyim (bu sefer topraktan önceden bekleyen tohumları tekrar mı canlandırırım) tüm işlemleri baştan mı yapayım. Yoksa ot ilacı atmadan çapa makinesi ile toprağı süreyim (daha tohumlarını dökmeden)... Veya böylece seneye mi bırakayım, seneye kalırsa nasıl işlem uygulamam gerek.

Sevgi Durul
16-08-2020, 20:09
Sayın TCM, çimden hiç anlamam ama bu ahtapotlar ayrık otu olabilir mi diye düşündüm.

Belki çok alakasız bir şey yazmışımdır. Güler hanım'ın yanıtından sonra bu mesajımı silerim. :)

TCM
16-08-2020, 21:38
Sayın TCM, çimden hiç anlamam ama bu ahtapotlar ayrık otu olabilir mi diye düşündüm.

Belki çok alakasız bir şey yazmışımdır. Güler hanım'ın yanıtından sonra bu mesajımı silerim. :)

Değil Sn. Sevgi Durul, ayrıkla da ilişkimiz, bu yıl azalsa da devam ediyor, irtibatı tamamen koparmadık. Bu ahtapotlar ayrık gibi değil tek kök halinde, kol atmıyor, tek yıllık ve biraz zor olsa da asılınca toprakla beraber kökü ele geliyor.

OSMAN45
17-08-2020, 14:07
İlgisi olmayabilir ama son çim fotonuzu görünce karşılaştığım durum aklıma geldi. Acemilik dönemlerimde makinanın bıçaklarını bileyip tekrar takarak biçme yaptığımda makinenin biçilmişleri etrafa saçtığını torbasını doldurmadığını gördüm. Bir sonraki biçme öncesi o foto ya benzer bir görüntü ile karşılaştım. Etrafa saçılan biçilmişler çimin altında toprak üzerinde kurumuş olarak duruyordu. Birkaç defa aynı tarzda biçme yaptım. Makinayı temizlemek ve bıçağı bilemek için altına baktığımda deneme amaçlı bıçağı ters takıp biçme yaptım. Bu defa torbanın dolduğunu etrafa saçılmanın olmadığını görünce jetonum düştü:)

Güler hanımın birçok kere söylediği gibi. "Çimin var mı derdin var" Bende ilk çim ektiğimde çok uğraştım. Önce çim içinde çıkan geniş yapraklıları oturup ailece elle sökmek (400 m2), baş edemeyince elimize fırça alıp her birine seçimli herbisit sürmek, nokta atışı yapan spreyle herbisiti her birine sıkarak yok etmeye çalışmak, fungusid uygulamak, havalandırmak, gübrelemek, her kış başlangıcında yeni tohum atıp yorgan toprağını döküp silindirlemek gibi işleri artık yapmıyorum yapamıyorum. Çok şükür derdim bitti:) Ancak bahçem yine de yeşil. Bahçemi ayrık otlarına ve diğer yabani otlara terk ettim. İlkbaharda renkli yabani çiçekleri, papatyaları, gelincikleri ve komşunun ektiği kalanşo çiçeğinin rüzgarla gelen tohumlarının verdiği çiçekleri, yazın ortasına doğru hindibağların sarı çiçeklerini görmekten daha mutlu oluyorum ve karsinojen özellikleri olan pestisitlerden kurtuldum. Torunlarım artık daha doğal bahçede oynuyorlar.

İşlerinizde kolaylıklar dilerim.

Güler
18-08-2020, 15:01
Sevgili TCM, ben de Sevgi gibi düşünüyorum ayrık türü. Benim çim alanda değil de arkada ot olan kısımda ki zaman zaman aynen çim gibi oluyor, o bölümde çok var. Ana gövdeden yakalıp çekiyorum ahtapot kolların kimisinin boyu bir metreden uzun çıkıyor.
Genelde festuca cinslerde çok oluyor. Bir de çim ekimi sırasında hayvan gübresi kullanılmışsa bu gibi otlanmalar aşırı oluyor.
Tohumlarının bir fotoğrafını göndermek mümkün mü.

Bu tohuma benziyor mu

712169

Güler
18-08-2020, 15:10
" Bu ahtapotlar ayrık gibi değil tek kök halinde, kol atmıyor, tek yıllık ve biraz zor olsa da asılınca toprakla beraber kökü ele geliyor." demişsiniz Festuca türlerinde kamışsı yumağı andırıyor.

712170

712171

TCM
18-08-2020, 20:07
Güler Hanım nette iki gündür dolaşıyorum bende çıkan ot hakkında bilgi bulamadım, bir kaç resim var o kadar. Altta yazacaklarımdan sonra lüzum eder derseniz tek halde söker resmini eklerim.

Bu klasik bildiğimiz ayrık değil ama belki çim gibi o da bir ayrık çeşididir.

Bahçeye solucan gübresi-leonardit hariç gübre atmadım, üzerine de odun talaşı-cocopeat-kompost karışımı attım, önceki yıllardan kalan yabani tohumlar diye düşünüyorum.

Aslında yabani otun ne olduğundan ziyade sorun şimdi ne yapayım; siz neler yapmıştınız dört beş kez bozup tekrar baştan yaptım demiştiniz. Bu yıl böyle bırakayım desem seneye yabani otlar kurumuş olacak, geride seyrek te olsak çim kalırsa boşlukları mı doldursam. Yoksa şimdiden çapa makinesiyle gireyim sıfırdan ekeyim mi; bunu yaparsam aynı otlar muhtemelen ama çok daha az çıkacak diye düşünüyorum, veya çapaladığım için yeni tohumlar yüzeye çıkacağından yine en baştaki gibi mi olur..

Aşağıdaki resimdeki bölge geçen sene ilk ektiğim yer, burada şimdiki gibi olmasa da ot çoktu ve şimdi aşağıdaki gibi oldu. Boşluklara çim tohumu atıcam ancak şu anda basıldığı için uygun değil, küçük gözlü viyollere çim tohumlarını ekip buralara saç eker gibi diksem saçma mı olur. ;)

Güler
18-08-2020, 21:55
MerhabaTCM, bir iki sorum olacak; çim alanınız kaç metre kare? Tohum karışımını hatırlıyor musunuz?
Seyrek alanı gördüğümde acaba o kısımlarda daha çok lolium perenne mi vardı da dayanamadı diye düşündüm.

" Bu yıl böyle bırakayım desem seneye yabani otlar kurumuş olacak, geride seyrek te olsak çim kalırsa boşlukları mı doldursam." demişsiniz, yabani otların seneye çıkmama garantisi var mı? Onlar da mutlaka tohum dökmüşlerdir.
" Boşluklara çim tohumu atıcam ancak şu anda basıldığı için uygun değil, küçük gözlü viyollere çim tohumlarını ekip buralara saç eker gibi diksem saçma mı olur. "

Eğer yeniden ekim düşünmüyor da tamirat yapmak istiyorsanız yerinizde olsam boşluklara ve şu andaki çim olan yerler de dahil ince bir toprak serer silindirledikten sonra tohum atar ve yine ince bir kapakla kapatırım.

Yok yeniden ekim yapayım (kaç metre kare diye bu yüzden sordum) diyorsanız size elimdeki kitaptan bir makale aktarayım siz karar verin.

EKİM ÖNCESİ YABANCI OT KONTROLÜ

Yabancı ot, çim ekim alanlarında önemli bir sorundur. Toprak ekime hazırlanmadan önce yabancı otlar ile mutlaka mücadele edilmelidir.
Özellikle çok yıllık, köksap veya sülüklerle yayılan tarla ayrığı (Agropyron repens), köpek dişi (Cynodon dactylon), kanyaş (Sorghum halepense) gibi yabancı otlarla mücadeleye özel önem verilmelidir.
Çim ekilecek alanlarda yabancı ot kontrolü değişik yöntemlerle yapılabilir. Küçük ev bahçeleri veya parklarda yabancı otlar çapalanır veya değişik aletlerle sökülür.Toprak işleme sırasında ortaya çıkan bitkisel parçalar da toplanarak çim alanı dışına çıkartılır.
Derin alan işleme yabancı otlarla mücadelede iyi bir yöntemdir.
Sürümden sonra bir müddet benlenilir bitki parçalarının kuruması ve yabani tohumların çimlenmesi sonrası hemen yeni bir sürüm yapılarak yabancı ot kontrolünün etkinliği arttırılır.
denilmektedir.

ÇİM ALANLAR
Yapım ve Bakım Tekniği
Prof.Dr.Esvet Açıkgöz

TCM
20-08-2020, 00:22
712188

712189

Yabaniler bunlar, kimi tarafta o kadar çok ve yüzeyi kapatıyorlardı ki acaba bunlar da bir çeşit çim tohumu ve ben çimlerimi söküyorum dedim :)

Seyrek olan kısımdaki tohumları bir arkadaş vermişti, 10 yıllık tohumdu ve gölge alan diye yazıyordu. Ben buralara minik gözlü viyollerde ekeceğim tohumları göçüreyim istiyorum, acaba çimde mi sorun var bunu da öğrenmiş olurum, zaten burada kalacağımız en fazla üç hafta daha. Bu seyrek olan kısım 50 m.kare kadardı ancak seyrekleşen kısım yarıdan azdır. Bahçenin bu yıl ektiğim çok bozuk olan kısmı 70 m. kare, nispeten güzel olan kısım 40 toplamda 70+40 bu seneden 50+30 geçen seneden toplam 160 m.kare kadar çim ekili yerim var.

Bu arada ilave ve muhtemel yeni ekim için hangi çeşit önerirsiniz. Yer 1.000 rakım kışları -20 don-buz ve eskisi kadar olmasa da kar var. Geçen sene ikinci ektiğim 30 m.karelik en güzel kısıma koyu renkli çim tohumu ekmiştim. (%35 Festuca arundinacea- %35 Lolium perenne l.- %15 Lolium perenne j.- %10 Festuca rubra rubra- % 5 Poa pratensis)

Kötü olan yere ise spor alanı çimi ektim (%25 Lolium perenne j.- %25 Festuca rubra rubra- %20 Festuca arundinacea- %20 Festuca rubra commutata - %10 Poa pratensis)

Geçen sene kullandığım üstteki karışım bana daha iyi gibi geldi ama bu senekinden randıman alamadık tabi tam. Burada en fazla masa sandalye takımı konup arada oturulacak, daha çok geçiş bölgesi olacak.

TCM
21-08-2020, 19:20
Yeni veriler geldi :) aşağıdaki arabanın üzerinde yatan resmi PlantNet aplikasyon programına sordum ve gelen yanıt: Echinochloa colona hızlı büyüyen bir yaz çimidir ancak kuraklığa tolerans göstermez. Kurak bölgelerde nemli yerlerde kalır ve kuraklık meydana geldikçe ölür... şeklinde geldi. Çim tohumumuş mu şimdi bu çözemedim.

Diğer konu sizin ilk resimde sorduğunuz arkadaştan da varmış meğer, biz iki otu da aynı sanıyorduk. Onun adı da Digitaria Sanguinalis (tüylü Şeytan Otu, Çatal Otu) imiş :) Bu durumda yeni önerileriniz olursa seve seve değerlendiririz..

Güler
22-08-2020, 11:02
Sevgili TCM, inanın mesajınızı okuduktan ve eklediğiniz fotıoğrafları inceledikten sonra size nasıl yardımcı olabilirim düşüncesiyle elimdeki Alan Titchmarsh'ın ve diğer çim hakkındaki kitapları adeta hatmetmeğe başladım.
Biliyorsunuz ben bu işin eğitimini almış biri değilim, kendi bahçemde deneme yanılma neticesinde ve okudum onca kitap sayesinde öğrendiklerimle yapıyorum. O yüzden size şunu şöyle ya da böyle yapın deme cesaretim yok. Kendi bahçemde yaparım da bir başkasına önerirken dikkat etmek gerekir.

The Lawn Expert - Dr.D.G.Hessayon'ın güzel bir kitabı var isterseniz adresinizi yazın size göndereyim sanırım yardımcı olabilir, inceledikten sonra iade edersiniz. Nasılsa önünüzde zaman var, iki hafta sonra ayrılıyoruz buradan demişsiniz, iyice inceler karar verirsiniz.

Bu arada bu konuda bilgisine güvendiğim bir iki arkadaşa da size yardımcı olması için ulaşmaya gayret ediyorum.

Okuduklarımdan yüklediğiniz fotoğrafın bir tür çim türü olduğunu ben de okudum. :)

Cumhur Tonba
22-08-2020, 14:24
Sizin yan masa'da güzelmiş.

newin
01-09-2020, 15:28
Hazır rulo çim (https://www.cimsas.com.tr) almak istiyorum, bakımı biraz gözümü korkutsa da...

https://www.cimsas.com.tr/urunlerimiz/ adresindeki rolu çimlere baktım, çok güzel gözüküyorlar.

Hazır rulo çim döşetenlerin deneyimlerini öğrenmek isterim.

mtyilmaz
19-09-2020, 22:45
Merhabalar,

Yeni bir eve taşındım bahçesi 40 m2 kadar, öncesinde osmanlı çimi ekilmiş fakat son iki yıldır bakımları düzenli yapılmamış ve bahçenin yarısı kel durumda. Ayrıca toprak görünen kısımdaki toprak da çok sert ve erozyona uğramış gibi duruyor. Bu kısımdaki toprağın ilk 5-10 cm lik kısmını kaldırıp daha verimli bir toprak serpmek istiyorum. Diğer problemim ise çimin hala sık ve sağlıklı olduğu kısımda dahi toprak sert ve çimlerin sadece ince kökleri toprağa bağlı, resmen bir peruk hissi andırıyor.

Şimdi sorularım şu şekilde;

1-Halihazırda bulunan ama kökleri toprağa tam tutunmayan çim fidelerini viyollere alıp,bütn bahçenin toprağını mı değiştirmeliyim yoksa sadece kel kısma mı müdahele etmeliyim?
2- Nasıl bir toprak karışımı hazırlamalıyım?
3- Bahçem hiçbir zaman tam güneş almıyor ama karanlık da sayılmaz. Nasıl bir gübreleme ve sulama rutinim olmalı?
4-Güvenilir bir satıcı biliyor musunuz?
5-Bu çim türünün en verimli ekim mevsimi nedir?

bahçem İstanbul'da, yarın günışığında fotoğraf yükleyeceğim eğer bu sorulardan bir ya da bir kaçına cevap verirseniz memnun olurum şimdiden teşekkürler.

mtyilmaz
20-09-2020, 14:23
https://imagizer.imageshack.com/v2/800x600q90/924/oHFVIj.jpg

https://imagizer.imageshack.com/v2/1024x768q90/924/PYKT4W.jpg

https://imagizer.imageshack.com/v2/800x600q90/923/RNHUul.jpg

Bahçenin hali bu, bütün tavsiyelere açığım. esasında ben çiftçilik yaptım ama buğday nohut ayçiçeği üzerine hep. Çim, süs bahçe bitkisinden anlamam.