PDA

View Full Version : Çim




Sayfalar : [1] 2 3 4

Mine Pakkaner
14-09-2006, 20:06
Çim hakkında sorularınız için...




oktars
14-10-2006, 19:33
Haddim olmayarak siteden öğrendiğim bilgilerle bir çim alan oluşturmaya çalıştım.
Bu sürecin her aşamasını fotoğrafladım dilimin döndüğünce sizlere anlatmaya çalışacağım.

İlk önce yaz başında toprağı derin bir şekilde belledim. Toprağın içindeki taşları ve ayrık otlarını ayıkladım. Bu şekilde eylül ayına kadar bırakıp toprağın dinlenmesini sağladım.

Eylül ayında toprağa yanmış koyun gübresi serip tekrar belledim.
4371

Toprakta eğri yer kalmaması için tesviye edip çim ekmeye hazır hale getirdim
4372

Hazır aldığım 6 karışımlı çim tohumunu m2'ye 70 gr gelecek şekilde serptim
4373

Çim tohumlarının üzerine daha önceden hazırladığım elenmiş yanık koyun gübresi ve toprak karışımını 0,5 cm kalınlığında yaydım.
4374

Toprağı yağmurlama yaparak ıslattım
4375

Bu şekilde çimler çıkana kadar sabah akşam suladım

oktars
14-10-2006, 19:38
Ve bir hafta sonra çıkmaya başladılar
4376
4378
4377
4379
Yaklaşık 9cm olduktan sonra 3/2 sini biçtim

Bundan sonra yaza kadar güçlenip gelişmesini bekleyeceğim

Todor
15-10-2006, 06:35
Bazı çim türleri

Festuca rubra (kırmızı yumak otu):
http://www.infojardin.com/fichas/foto-cesped/festuca-rubra-cesped.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/a0/Gewoon_roodzwenkgras_Festuca_rubra_var._commutata. jpg/300px-Gewoon_roodzwenkgras_Festuca_rubra_var._commutata. jpg

Festuca Ovina (koyun yumağı):
http://www.infojardin.com/fichas/foto-perennes-anuales/festuca-glauca.jpg

Festuca arundiniacea (kamışsı yumak):
http://turfgrassmanagement.psu.edu/Graphics/tallfescue.JPG http://www.turf.uiuc.edu/lawn_problem_solver/images/maintenance/tall_fescue2.jpg

Festuca Pratensis (çayır yumağı) :
http://www.dlf.com/upload/meadow-fescue-bred.jpg

Poa pratensis (çayır salkımotu):
http://www.infojardin.com/fichas/foto-cesped/poa-pratensis-hojas.jpg http://www.turf.uiuc.edu/lawn_problem_solver/images/maintenance/kbg1.jpg

Agrostis alba (Ak tavus otu):
http://www.tarleton.edu/~range/Grasslands/Introduced%20Forages/Grassland%20Slides_files/436.jpe

Cynodon Dactylon (bermuda çimi):
http://www.wildflower2.org/NPIN/Image_Archive/360x240/SS500/SS500_IMG0003.JPG http://www.aragriculture.org/Images/weed_id/bermudagrass.jpg

Zoysia matrella (japon çimi)
http://www.fao.org/ag/agp/agpc/doc/Gallery/thumb/zoymat_small.jpg http://biotech.tipo.gov.tw/plantjpg/Zoysia%20matrella-4_s.jpg
Zoysia tenufolia (japon tapınak otu):
http://kepu.itsc.cuhk.edu.hk/gb/lives/plant/images/dbzw002a.JPG

Lollium perenne (ingiliz çimi):
http://www.eurogreenturf.hu/images/fumagvak07.jpg

Todor
15-10-2006, 06:45
Sn Oktars,ben yanlış bilmiyorsam eğer, çimlerinizi bir miktar ezdiğinizde, kardeşlenmeyi teşfik edersiniz. Bunun için 20 lt.lik su damacanasını içi su veya kum doluyken yerde yuvarlayabilirsiniz. Böylece çimleriniz sıklaşacak ve daha güzel bir görüntü kazanacaktır.

facetoface
12-04-2007, 10:35
Çim tohumunu serpmeden önce tesviye edilen alt yüzeyi silindir **** benzeri aletlerle sıkıştırıp ondan çim atılmalı. Ayrıca tohumdan sonra atılan elenmiş toprak ve gübre karışımını da 2-3 cm kalınlığında serip ardından tekrar sıkıştırma yapılmalı. Çünkü çim tohumu sağlam zemin ister. Alt ve üst toprağı sıkıştırmanın gayesi çimin toprakta sulama nedeniyle yer değiştirmemesi, kaymaması, homojenlijini bozmaması, sabit tutunması, kuşların ve karıcaların müdahalesine karşı çimin korunmasını sağlamak ve azalmasını önlemektir.

Meksika
16-04-2007, 14:48
Geçen yıl Praktiker'den karton kutu içinde çim tohumu ve çim gübresi almıştık. Markasını hatırlayamamıyorum. Ancak zemini sıkılaştırmadığımız için çimlerimiz çıkarken toprağı da havaya kaldırdı. Sonra da egri büğrü bir zemin oldu. Ve artık adının bermuda olduğunu öğrendiğim çim tipi, çiçeklerin arasında hızla büyüyerek bizi ve kadifelerimizi yaz boyunca mahvetti. Paylaşılan bilgiler için çok teşekkürler. Acaba üzerine basmaya en dayanıklı çim tipi hangisidir, ve bu tohumu nereden almak daha uygun olur? Karışık olmayan (bermudasız) çim tohumu bulmak mümkün müdür? Hazır gübrelerin kullanılması daha mı iyi olur daha mı kötü?

Bugün yarın çim tohumlarını atacağız. Gelişmeleri ilgilenen tüm arkadaşlarla paylaşmaya çalışacağım.

Herkese neşeli günler diliyorum.

ziroo
19-04-2007, 11:47
Acaba üzerine basmaya en dayanıklı çim tipi hangisidir, ve bu tohumu nereden almak daha uygun olur? Karışık olmayan (bermudasız) çim tohumu bulmak mümkün müdür? Hazır gübrelerin kullanılması daha mı iyi olur daha mı kötü?

Merhaba. Üzerine basmaya en dayanıklı serin iklim çimi festuca arundinacea'dır.
Sıcak iklim çim bitkilerinde ise zaysia japonica'dır. Kemar altında karışım satıldığı gibi (3-4 -5 gibi) yalın olarak alıp sizde karışım yapabilirsiniz. Tür bazında 3-4 den daha fazla olan karışımları tavsiye etmiyorum. Eğer kullanım amacı, bahçenizin durumu hakkında bilgi verirseniz size türler (karışım) önerebilirim. Gübreyide bununla birlikte öneririm. Dar alanlarda belki çok önemli değil ama geniş alanlarda gübreleme sıkıntı yapacağından hazır gübre kullanmanız gerekir. İyi günler dilerim..

Meksika
20-04-2007, 10:44
Sayın Ziroo,

Ekte bahçenin 2 adet fotoğrafı var. Çimlenecek alan da ortada görünen alan. Bu yıl sebze ekmemeye karar verdiğim için taş yolun sağ tarafında tel örgüye kadar olan kısma da çim düşünüyorum. Karşıyaka Fidanlık'ta çalışan bahçıvanlardan biri bana Hisarönü'nden 6-7 karışım aldırdı, sadece 6 vardı, ben de ondan aldım. Bugün tohumlar atılacak. Hayvansal gübre kullanılmayacağını, bu gübrelerin böcek ve ota neden olduğunu, suni gübre kullanacağımızı, bu konuda da daha sonra beni yönlendireceğini söyledi. Geçen yıl aldığım kutu içindeki çim tohumunun da kalanını buldum, çim gübresinden de kalmış. Bugün bahçıvana gösterip değerlendirilebilir mi diye soracağım. Biraz geciktim sanırım çim ekimi için ama umarım sorun çıkmaz. Yanıtlarınız için çok sağolun, her gün yeni bir şeyler öğreniyorum, bu da beni çok mutlu ediyor. Kolay gelsin.

Mine Pakkaner
20-04-2007, 18:10
...Acaba üzerine basmaya en dayanıklı çim tipi hangisidir, ve bu tohumu nereden almak daha uygun olur? Karışık olmayan (bermudasız) çim tohumu bulmak mümkün müdür? Hazır gübrelerin kullanılması daha mı iyi olur daha mı kötü?

...

Üzerine basılmaya en dayanıklı çim türleri Lollium ve Festuca karışımlarıdır. Bermuda da çok dayanıklıdır ama siz istemiyorsunuz. Karışık çimlerin hepsinde Bermuda yoktur. Eğer karışımınızı kendiniz yaptıracaksanız içine koydurmazsınız. Festuca veya Lollium çeşitleri de çimlendirmede tek başına kullanılmaz. Karışıma giren türler ve çeşitler ihtiyaca ve yetişme koşuluna, iklime ve suya göre belirlenir.

Meksika
23-04-2007, 15:31
Çim alana sahip olabilmek için sulama ve bekleme aşamasına geldim nihayet. Evreleri özetleyecek olursam:
1- Çimlenecek alan temizlendi, bellendi, tırmıkla düzeltildi.
2- Hisarönü'nden 1 kg 6 karışım çim tohumu alındı.
3- Dikilecek çiçek ve ağaçlar dikildi.
4- Düzgün olmayan alan uzunca bir sopaya bağlı geniş bir tabla ile pat pat dövülerek düzeltildi ve sıkıştırıldı. Bu arada masa ve sandalye altlarına gelecek şekilde ortaya taş yerleştirildi. Alan biraz nemlendirildi. Kurudu ve yeniden pat patlandı.
5-40 lt torf alındı. Biraz bahçe toprağı ve biraz torf tohumlarla karıştırıldı. Eşit biçimde toprağa serpiştirilmeye çalışıldı. Üzerine biraz daha torf-toprak karışımı atıldı. Tekrar sıkıştırıldı.
6- Az miktar karınca ilacı (tohumları korumak amacıyla) eski bir ince çorap içinden karıncaların çok göründüğü bölgelere ve bahçenin geneline dağıtıldı.
7- Sabah akşam sulama ve bekleme evresine geçildi.

Görüşlerini ve bilgilerini esirgemeyen herkese çok teşekkür ediyorum. Eldeki olanaklarla ve biraz da acele ederek ancak bu kadar başarılı olabildik. Eğer bir haftada çıkacak olurlarsa önümüzdeki cumartesi daha yeşil görüntülü bir bahçemiz olacak.

Çimleri beklerken bahçenin görüntüsü ekteki gibi oldu.

Hergün neredeyse mikroskopik inceleme yapıyorum. Çok sabırsızım çok..:))

Meksika
01-05-2007, 15:13
Evet, çim tohumları toprağa salındığından bu yana 10 gün geçti. Elbette çimler boy göstermeye, bahçe de yeşillenmeye başladı. Ancaak, neden neden neden yeteri sıklıkta değiller? Tohum mu az geldi, yoksa çimlenme devam eder mi daha?

salvia
01-05-2007, 16:01
Acele etmeyin ilk çimlenen loliumdur sonrakiler için biraz daha zaman geçmeli.Bu arada sulama aralığına dikkat etmelisiniz artık...Kolay gelsin.

Meksika
01-05-2007, 16:06
Hemen cevapladığınız için çok teşekkür ederim. Sulama aralığı derken? Sabah akşam sulama yapıyordum ve "bir hayli" de suluyordum. Şimdi ne yapmalıyım?

Meksika
03-05-2007, 17:43
Bu başlık altında anlattığım evreleri geçiren çimlerin hali aşağıdadır. Umarım boşluklar da söylendiği gibi dolacak. Bekliyoruz bakalım. Gece suluyorum şimdi. Azıcık da sabahları..

sessizavukat
28-05-2007, 12:00
nerdeyse bir her türlü çiçek için başlık açılmış bulunmakta ama bahçelerin vazgeçilmezlerinden olan çim hakkında hiç bir açıklama **** başlığa ratlamadım belki de ben dikkatli bakmadığım için görmedim..
çim bahçedeki en önemli unsurlardan biridir ve tahminimce yetiştirilmesi en zor bitkilerdendir. tohum bulma süreci en zor şeylerden biridir çünkü ektiğin hiç bir tohum nedense bahsedilen tohum değildir **** senin istediğin çim değildir ( aynı yeri çimlendirmek için 5 kez farklı tohum ekmek zorunda kalan biri olarak yazıyorum)
hele en büyük sorun kesim gerektirmeyen ve yürüyen çim diye tabir edilebilen çim tohumu bulmaktır ve daha nice sorun ama istediğiniz tohumu bulup bahçenizi yeşerttikten sonra hem yalnız hem çiçeklerin uyumlu çok güzel bir bahçeye sahip olmuşsunuzdur demek.
umarım bu başlık altında çim konusunda herkes bilgisini ve tecrübelerini paylaşmak suretiyle daha güzel bahçelerin hazırlanmasına yardımcı olur.
belki de aradığımz tohumu bulmak için benim yaptığım gibi kimse iki yıl uğraşmaz artık..

Mine Pakkaner
28-05-2007, 12:07
Sessiz avukat kesim gerektirmeyen yürüyen çim diye bir çim yoktur. Bahsettiğiniz olsa olsa yer örtücüdür. Bütün çimler Biçim gerektirir. Çim karışımındaki tohumlar kullanım amacı, su durumu, iklim, toprak yapısı vs. unsurlar göz önüne alınarak hazırlanır.

Aynı yeri 5 kez neden çimlendirdiğinizi anlamadım. Başarısızlığın tek suçlusunun tohum olduğuna emin misiniz?

choroid
29-05-2007, 10:23
Sayın yöneticiler,

Çim bahçesi olan üyelerin en ortak yanı sanırım, öyle ya da böyle hepimizin çim ektiği bir alan var. Ayrıca çim konusunda bilinen, bilinmeyen ve yanlış bilinen bir çok nokta var. Bu nedenle çim ve çimle ilgili problemlerimizi tartışabileceğimiz bir başlık açılmasını öneriyorum.

Sevgiler.
:p

Mine Pakkaner
29-05-2007, 10:55
Bu başlık mevcut http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2090
sizin mesajınızı da oraya alıyorum.

berkakgun
31-05-2007, 19:30
merhaba

benim bilenlere danışmak istediğim bir konu var , yaklaşık 80 m2 neredeyse tamamı gölge bir bahçemiz var. evin konumu ve ağaclar nedeniyle bahçe yer yer çok az güneş alıyor ve oldukca fazla yaprak vs. dokulmesı oluyor.

bahçede 2 ay önce ekilmiş hazır çim ( rulo çim ) var. benim problemim sulama ile ilgili sanırım dengeyi tuturamıyorum.
bahcemiz sanki hiç kurumuyor gibi , çünkü çimlerin altındaki toprağı ellediğimde nemli oluyor, bu nedenle sulama sıklığını azalttım , çünkü toprağın nemli olması dışında yer yer düzensiz olarak bazı yerlerde 3-4 tane beraber olmak mantarlar oluşmaya başladı , fakat bu seferde çimlerde bazı bölgelerde ufak bölgeler halinde sararmalar başladı.bu iki olay arasında çimlerin yüksekliğini kısalttım , yaklaşık 3 cm olarak , suzuzluktan olduğunu düşündüğüm sararmalardandolayı tekrar sulama sıklığını arttırdım, bir öneri üzerine akşam yaptığım sulamayı sabah erken saatlerde yapmaya başladım. fakat yine mantarlar var.

acaba nerede yanlis yapıyorum. bahcemi ve cimlerimi seviyorum ve bu konuya bir cozum bulmak istiyorum .

ayrıca bu cıkan mantarları acaba temizlemek gerekli mi ? yoksa kendi hallerine mi bırakmalı ?

yaprak toplama makinasinin cimlere zararı olsabilir mi ? cünkü düsen yaprak vs. yüzünden yaklaşık 1 haftada bir yaprak toplama makinasi ile temizlik yapıyorum

konu hakkaında yorum yapabilecek arkadaslara simdiden tesekkür ediyorum.

Meksika
01-06-2007, 09:48
Aynı ara ara sararma problemi benim bahçemde de başgösterdi. Bugün biçim için bir bahçevan gelecek. Ona da sorup söylediklerini buraya yazacağım. Belki faydası olur.

Meksika
01-06-2007, 10:41
berkakgun, ağaç ve bitki hastalıkları ve tedavi yolları başlığında çim kuruması diye bir başlık buldum. Ziyaret etmenizi öneririm.

ceviz ağacı
01-06-2007, 11:24
Benim çimlerimde de yer yer sararmalar var .Bence güneş varken biçme yapılınca oluyor ya da biçim makinasının bıçağı körelmişse .

berkakgun
01-06-2007, 12:33
peki mantarlar hakkında ne dusunuyorsunuz ? bahcenin nemli kalmasindan , kurumamasindan baska bir sebep olabilir mi ?

Mine Pakkaner
02-06-2007, 21:47
Güneş varken biçim sararmaya neden olmaz, ancak hızlı biçim, kör bıçaklı biçim çimi bozar. Bıçak bozuksa çimin yüzeyi uzaktan bakıldığında beyazımsı gri olur. Bu hastalık görünümünden farklıdır. Yakından bakınca çimin yaprağında düzgün bir kesi değil de yırtık yoluk bir görüntü vardır. Bundan şiddetle sakının. Biçim öncesi ve sonrası kontrolü elden bırakmayın. Hasta olan çimi asla derin biçmeyin. Hastalanmış bir çimi biçtikten sonra makinenizin tekerleklerini ve bıçağını çamaşır suyuna batırılmış bir bezle silin. Biçim öncesi çimi sulamayın. Biçim sonrası su verin.

Mantarlar çiminizin kurumamasından ve güneş almamasından olur. Güneş görmeyen alanlarda çim bir süre sonra bozulmaya mahkumdur.

Çim alanlarınızın bozulan bölgelerinde sonbaharda ara ekim yapınız.

Mine Pakkaner
02-06-2007, 21:50
Çiminde sararma olanlar mutlaka gece sulamasını kesip mantar ilacı uygulasınlar.

gilan
03-06-2007, 15:23
Bahçedeki çimlerin açık yerlerini doldurmak istiyorum. Mevsim buna uygun mudur? Havaların sıcaklığından dolayı sulama ihtiyacı bayağı fazla olacak ama bundan başka bir engel var mı? Sıcaklık çimlenmeyi olumsuz etkiler mi?

Mine Pakkaner
04-06-2007, 13:17
Sonbaharı beklemenizi öneriririm.

torossediri
04-07-2007, 11:05
Çok üzücü bir durum ancak çim ekimi ile alakalı çok teferruatlı konu anlatımının yapıldığı bir internet kaynağı mevcut değil.

Ben çok aradığım halde fotoğraf ile konu anlatımı yapan yerli kaynak bulamadım.Nazari olarak verilen tariflerde ise her tohum firmasının farklı bir tarifi mevcut.

Şükür forumlar var ve konuya meraklı arkadaşlar edindikleri bilgileri paylaşıyorlar.

Geçmiş yıllarda hiçbir tarif almadan yaptığım bir kaç ekimden sonra çim alan tesis etmenin kolay ve eksik bilgi ile yapılamayacak bir iş olduğuna kanaat ettim.

Ancak üzülerek gördümki tarım faaliyetinde bulunacak bir insan ülkemiz şartlarında doğru ve sabit bir bilgiye ulaşmakta çok zorluk çekecektir.

Benim gözüme çarpan tezat ve eksik bilgiler:

-m2 ye atılacak tohum miktarı 40-100 gr./m2 arasında önerilen miktarlar var.Bu kadar fark olurmu?

-Tohum üzerine atılacak kapak malzemesi için genel öneri yanmış ve elenmiş koyun gübresi,ancak bazı yerlerde bunun kök dibi çürüğü yapacağı bunun hiç atılmaması gerektiği yazılı.

-İlk biçimden önce ve sonra silindir yapılması gerektiği kimi yerde önerilirken, kimi yerde kesinlikle yapılmaması gerektiği yazıyor.

-Silindir çim alanın tesviye başlangıcından itibaren sahada bulunması gereken bir edevat ancak bununda toplam ağırlığının ne olması gerektiği çok değişken.40-200 kg.arasında öneriler var.Çok muazzam bir fark bu.Bana göre net ağırlık tarifide hatalı bunun yerine silindirin 1 mtül ünün ağırlığı verilmeliki sabit bir basınç elde edilebilsin.

-Sulama için kimi yerde toprak yüzeyi hep nemli kalacak yazılı bunu uygulamak demek sahayı sürekli ıslatmak demekki buda hastalığı beraberinde getiriyor.

-İlk biçim için çimin ortalama 10 cm. olması gerektiği yazılı bir çok yerde bunda problem yok.Fakat çoğu çim biçme makinesi en yüksek 5.5 cm. yüksekten biçebiliyor buda bir defada 1/3 den fazla yüksek biçmeyin kuralına ters düşüyor.

Bunlar benim yaşadığım sıkıntılardı.Kısmet olursa ilk tesviyesinden ,silindirin nasıl çekileceğine ,tohumun ne şekilde atılacağına dair her anı fotoğraflarla aydınlatılmış bir çim ekim broşürü oluşturmaya niyetim var.

Mine Pakkaner
05-07-2007, 01:43
...

-m2 ye atılacak tohum miktarı 40-100 gr./m2 arasında önerilen miktarlar var.Bu kadar fark olurmu?
Bu ekilecek çeşidin bin dane ağırlığı, karışıma katılma payı, çimlenme yüzdesi ve tohumun el veya makine ile atılacağı ile ilgili bir konudur. Dolayısıyla geniş bir yelpazede oranlar belirlenir. Ama herhalükarda 100 gr çok. İşi garantiye almak için abartılmış bir rakam. En fazla 70 gr da miktar sınırlanır. m2' ye 3-5 gr atılan tohum bile vardır.

-Tohum üzerine atılacak kapak malzemesi için genel öneri yanmış ve elenmiş koyun gübresi,ancak bazı yerlerde bunun kök dibi çürüğü yapacağı bunun hiç atılmaması gerektiği yazılı.
Kapak malzemesi olarak yanık, elenmiş koyun veya keçi gübresi tek başına kullanılmaz, elenmiş toprak ile karıştırılır. (Hatta benim gibi huysuz uygulamacıya düşerseniz hiç kullanamazsınız, koyun gübresi ot yapar, keçi gübresi veya kompost diye vazgeçilmez kuralları vardır.) Kök boğazı çürüklüğüne gelince, bu gübrenin değil, topraktaki mantarların sebep olduğu bir hastalıktır.

-İlk biçimden önce ve sonra silindir yapılması gerektiği kimi yerde önerilirken, kimi yerde kesinlikle yapılmaması gerektiği yazıyor.
Silindirleme kardeşlenmeyi, yani çim bitkilerinin yayılıp çoğalmasını teşvik etmek için yapılır. çok güzel de sonuç alınır. Yapılmasa ne olur? Ev bahçelerinde şart olmayabilir, ama spor alanlarında şarttır. Killi, az geçirgen bir toprak varsa silindir çekmek istemeyiz çünkü toprakta sıkışma yapar (gerçi bu topraklarda çim tesis etmek de istemeyiz).

-Silindir çim alanın tesviye başlangıcından itibaren sahada bulunması gereken bir edevat ancak bununda toplam ağırlığının ne olması gerektiği çok değişken.40-200 kg.arasında öneriler var.Çok muazzam bir fark bu.Bana göre net ağırlık tarifide hatalı bunun yerine silindirin 1 mtül ünün ağırlığı verilmeliki sabit bir basınç elde edilebilsin.
Hayır efendim, sabit bir ağırlık veremeyiz. Çünkü çekeceğimiz silindirin ağırlığı değişkendir. Bu neye göre değişir, çimin kullanım alanına, toprağa, çim çeşidine...

Yeni ekilmiş bir çimde 50 kg ağırlık yeter. Olgun bir çimde bu etkili olmaz. 100- 150 kg silindir çekeriz. Spor alanlarında 200 kg silindirlerimiz vardır. Kumlu topraklar ağır silindirleri kaldırırken, ağır topraklar bunda sıkışır. Narin yapılı bir çime ağır bir silindir de çıkmaz, ama kaba yapılı bir çim ağır silindire sorun çıkarmaz.

-Sulama için kimi yerde toprak yüzeyi hep nemli kalacak yazılı bunu uygulamak demek sahayı sürekli ıslatmak demekki buda hastalığı beraberinde getiriyor.
Bu da ekim yaptığınız mevsime göre değişir, yaşlı çimden mi, yeni ekilen çimden mi bahsediyorsunuz buna göre değişir. Çim ilk çimlenirken yüzey hep nemli olur. Çimlenme ve ilk kotiledonlar sonrası sulama azaltılır. Sonra da sulama rejimini sürekli çimin ihtiyacına, mevsime, hastalıklara göre değiştirmekteyiz.

-İlk biçim için çimin ortalama 10 cm. olması gerektiği yazılı bir çok yerde bunda problem yok.Fakat çoğu çim biçme makinesi en yüksek 5.5 cm. yüksekten biçebiliyor buda bir defada 1/3 den fazla yüksek biçmeyin kuralına ters düşüyor.

10 cm.aklınıza bile gelmesin. İlk biçim makinenin en yüksek ayarında yapılır. Derin biçimler tercih edilmez. Senede bir veya iki kez, kontrollü olarak ve bir amaç için uygularız. Her çimin biçileceği yükseklik de farklıdır. Agrostis 2-2,5 cm'den, Lollium ise 5 cm den biçilir. Karışım çimlerde ise hakim orana bakılır. Tabii ki alan spor alanı mı, hangi spor, top zıplayacak mı gibi konular da var.

Derin biçim sonucu, sürekli azalan yeşil aksam ve büyüme noktalarının korunamaması, sıcağa ve kurağa dayanamama, strese hassasiyet, hastalık ve zararlılara zaafiyet gibi riskler meydana gelir. Sık sık biçimden kaçınmak için derin biçim yapmak başa dert olur.

Bunlar benim yaşadığım sıkıntılardı.Kısmet olursa ilk tesviyesinden ,silindirin nasıl çekileceğine ,tohumun ne şekilde atılacağına dair her anı fotoğraflarla aydınlatılmış bir çim ekim broşürü oluşturmaya niyetim var.
Bütün sorularınızın cevabını tam olarak öğrendiğiniz, tecrübeyle bilginizi pekiştirdiğiniz, başkalarının sorunlarına da çözüm bulduğunuz zaman niye olmasın.



Yukarıda sorularınızı kırmızı ile cevapladım.

torossediri
05-07-2007, 11:33
Cevaplar için teşekkürler.

Kafam yazdığım sebeplerden dolayı çok karıştığı için, en sonunda tohum distribütörü firmaya yazdım ve onların verdiği tarif ile çim alanımı tesis ettim.Sizin verdiğiniz cevaplar ile örtüşen bir tarif verdiler bana.

Fakat benim garibime giden, internet üzerinde çok muhtelif tariflerin olması.

10 cm.den biçim olayını yanlış anlatmışım.Benim demek istediğim çoğu yerde ilk biçim için çimin ortalama 10 cm.ye gelmiş olması yazıyor.Halbuki benim çim biçme makinem en fazla 55 mm.den biçim yapıyor(piyasada satılan çoğu cihaz en fazla 55 mm.den biçim yapıyor),dolayısı ile 1/3 den fazla biçim yapılmış oluyor.

Mine Pakkaner
05-07-2007, 21:09
İlk biçim için bitkinin boyunun 10 cm. kadar olması gerektiği de doğrudur. Bu boya kadar gelen bitkicik belli bir biçim olgunluğuna da erişmiş demektir. Daha erken bir biçim yeni tesis çimde zararlıdır. İlla 1/3'ten biçim yapılır diye bir şart yoktur.

cunz
13-07-2007, 12:37
En Az Su Isteyen Dayanikli çim Tohumu **** Toprak örtücü Hakkinda Bilgi Lütfen?

memet
13-07-2007, 12:44
Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4333&highlight=%E7im) çimlerle ilgili yazıları bir okuyun.

cunz
13-07-2007, 13:49
Hazir Rulo çim Tavsiye Edermisiniz? Sağlikli Olurmu?
Hangi çeşidini Almam Gerekir?

cunz
13-07-2007, 13:51
Kundura çimi Hakkinda Bilgisi Olan Varmi?

memet
13-07-2007, 13:57
Her sorunuz için bir başlık açmayın. Çimler hakkında olan başlıkta sorarsanız sorularınızı, hem sonra bulmanız hem başkalarının cevap vermesi daha uygun olur.

Selahattin Yılmaz
13-07-2007, 14:01
Hazır çim çeşidinde seçme şansınız azdır. Ancak mevsim itibariyle kesinlikle ekme çime göre evantajlı ve karlıdır üstelik çim firmaları tecrübeleri doğrultusunda kendilerine ve kullanana sorun çıkarmayacak çim çeşitlerini seçiyorlar. Bu mevsimde ektiğiniz çimden yetişme ve hastalıklar bakımından randıman alamazsınız. Rulo çimde bir günde yeşil alana kavuşursunuz ve 15 günde basılacak hale gelir. Çimi yerinde görmeniz yeşilliği ve basılabilirliğini terst etmeniz en iyisi. Bulamazsanız yardımcı olmaya çalışırım.

cunz
13-07-2007, 14:03
Teşekkür Ederim.

Selahattin Yılmaz
13-07-2007, 14:04
Bu çimin bildiğiniz özelliklerini söyleyin ki bizde bir şeye benzetelim de hangi çime kundura çimi deniyor bilelim yorum yapalım olur mu?

cunz
13-07-2007, 14:06
dicondra fare kulağı çimi ADINDATOPRAK ÖRTÜCÜ

Selahattin Yılmaz
13-07-2007, 14:10
Bazı kaynaklarda Dichondra micrantha olarak tanımlanır. Sarmaşıkgiller (Convolvulaceae) familyasına bağlı, sürünücü yapıda otsu ve çok yıllık bir bitkidir. 5-10 cm kadar boylanan bitki sülükleri ile oldukça hızlı yayılır.

Güneşli veya gölge şartlarda gelişebilir. Toprak seçiciliği yoktur. Ancak toprağın düzenli nemli olması gerekir. Soğuğa dayanımı zayıftır. 0C ' nin altındaki sıcaklıklardan çok zarar görür. Basılmaya ve çiğnemeye dayanımı da çok zayıftır. Ancak biçim istememesi, düzenli sulanan ve gübrelenen alanlarda çok iyi bir çim örtüsü oluşturması en önemli avantajlarıdır. Genellikle fazla biçim yapılmayan gölge ve yarı gölge alanlarda yetiştirilmesi önerilir.

Dichondra tohumla veya çelikle üretilebilir. Tohumlarının 1000 tane ağırlığı 0,5 g kadardır. Ekimde 1 m² alana 5 g tohum yeterlidir. Kısa sürede çim tesisi kurmak için iyi gelişmiş bitki örtüsünden alınan köklü bitkiler dikilebilir. Sık dikilen yerlerde dicondra hızla yayılır. Dikimden sonra 4-5 g/m² N gübrelemesi bitkilerin yayılmasına yardım eder.

Kaynak (http://www.cimteknik.com.tr/cim_detay.asp?CU_ID=52)

cunz
13-07-2007, 14:35
Teşekkürler

sabah
16-07-2007, 11:20
En Az Su Isteyen Dayanikli çim Tohumu **** Toprak örtücü Hakkinda Bilgi Lütfen?

Bahçe sahipleri için artık önemli konulardan biri susuzluğa dayanıklı yer örtücü konusu. Gözünüzden kaçtıysa diye aşağıdaki bağlantıları ekliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3681
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4225

çiçeğim
16-07-2007, 13:13
Arkadaşlar,bir süre önce çimler ve çamlar başlıklı konulara ,apartman bahçemizdeki sorunları anlatan resimler yollayıp yardım istemiştim fakat hiç bir cevap alamadım. Yardımlarınızı bekliyorum.

lonely
23-07-2007, 08:26
merhaba ,ben 2 yıl önce mustakil bahçeli bir eve taşındim.Buraya geldiğimde bahçe tam anlamıyla elden geçmeliydi.sonuçta bahçeyi kazdırdık, eşimle birlikte çim ektik ,gübreledik, hergün düzenli suladık.Fakat çimler bahçenin kimi yerlerinde çıkmadı ve yayılmadı şimdi bu sorunu nasıl çözebilirim bilmiyorum.bu sorunla ilk karşılaştığımızda boş kalan alanlara tekrar çim ektik ama sorunu çözemedik.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyorum.

Mine Pakkaner
23-07-2007, 13:57
Lonely merhaba, öncelikle bütün yeni gelen üyelerimizin yaptığı gibi, kendinizi bize kısaca yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtmanızı rica ederiz. Adresi imzamda bulabilirsiniz. Forum kullanma kılavuzu da sizi Türkçe konusundaki tavrımız, fotoğraf ekleme, forumu kullanma, sorularınıza cevap alma başlıklarınıa yönlendirecek.
Selamlar.

arg1
10-09-2007, 15:29
merhaba arkadaşlar ben apartman bahçesini çim yapmak istiyorum alan eğimli ve çok güneş görüyor çim tohumu olarak tavsiyeniz ne olur. ve tohum fiyatlarını biliyorsanız ve yazarsanız sevinirim.

Oyaman
11-09-2007, 12:09
Değerli arkadaşlarım;
Bahçeme çim ekimi yapmak için toprağımı hazırladım,ancak bir özentiyle ve futbola olan sevgimden dolayı Vilmorin markalı spor ve oyun alanı çimi aldım.
Davutlar/Kuşadasında oturuyorum.Uygun çim konusunu maalesef tohumları aldıktan sonra inceleyebildim.
Çimin karışımın yüzdeleri şöyle:
%30 Lollium Prenne Esquire
%60 A Grande
%10 PP Balın ve
biraz araştırdıktan ve Mine Hanımın yazmış olduğu bazı satırları okuduktan sonra tereddüte düştüm,ekimi yapıp emeklerimin ziyan olmasından korkuyorum.
İlgili arkadaşların yardımlarını bekliyorum.
Ayrıca Anadolu Tohumculuğada mesaj attım,cevap bekliyorum.

sukranayalp
11-09-2007, 12:36
Sn Deportivo, sulama konusunda ilerde problem çıkabilir mi? Bunu sormamın nedeni % 60 oranında Agrostis (doğru mu okudum?) kullanılmış olarak görüyorum.
Agrostis : Tavus otu Türkçe adı ile bilinir. Su isteği yüksektir.
Eğer sulama probleminiz olmayacaksa bu karışımı rahatlıkla uygulayabilirsiniz.

Oyaman
11-09-2007, 13:14
Şükran Hanım, ilginize çok teşekkür ederim.Toprak tesfiyemi bitirmiş
durumda iken şüphelerim sebebi ile beklemedeydim.Yanıtınızın hemen gelmesi beni mutlu etti.Akşam üzeri çim tohumlarını serperim artık.Alan 60 m2 su sorun olmayacak.
Size birşey daha sorsam:
Tohumu serpip üzerine sadece elenmiş gübreyi kapak olarak kullansam
olurmu acaba? Yoksa elenmiş toprak+gübre zorunlumudur?
İlginize tekrar çok teşekkür ederim.

sukranayalp
11-09-2007, 13:23
Toprak yapısını bilmiyorum. Elinizdeki killi toprak ise kesinlikle tavsiye etmem.
Nedeni de killi toprak sulandıkça sıkışır ve tohumun dengeli şekilde su ve hava almasını engeller. Başlangıçta tohumun bu ihtiyacını düşünmek gerekir.

Bunun yerine % 75 dere kumu + % 25 gübre kullansanız daha iyi olur.

Hatta gübreyi ahır gübresi yerine , çimler çıkmaya başladıktan itibaren özel çim gübreleri ile gübrelerseniz ve bu şekilde sadece dere kumu kullanırsanız bu bile olur.

Oyaman
11-09-2007, 13:28
Anlaşılmıştır ve uygulanacaktır,ilgi ve yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.

Lothlorein
13-09-2007, 08:17
arkadaşlar ben peyzaj mimarıyım ve bodrumda çalışıyorum. daha önce hiç çim alan uygulaması yapmadım ve 4000m2 lik bi alana çim uygulaması yapmam gerekiyor.alana bahçe topragını dışardan getirecegim.genel olarak teknik kısmını biliyorum ama yinede hangi gübreyi kulllanmalıyım,kapak topragını nasıl hazırlamalıyım gibi tedirginliklerim var. bu konuda bana acil yardım gerekiyor.şimdiden teşekkür ederim.

MehmetC
14-09-2007, 21:36
Merhabalar,

Çimimdeki mantar hastalığına bağlı (mantar için ilaç uygulaması yaptım) sararan ve yer yer kelleşen yerlere ara ekim yapmayı planlıyorum. Sararan yere tohum ekimi yapmadan "thatch" (Türkçe'sini bilmiyorum, tırmık benzeri bir alet ile sararan çimleri toplama) yapmak gerekir mi?

Teşekkürler,

Güler
15-09-2007, 19:33
Sayın MehmetC,
Merhaba, benim çimlerimde de mantar hastalığı görüldü, hocalarımızın tavsiyelerine uyarak ilaçlamayı yaptım, ama netice ne oldu henüz bilmiyorum. Sararan çimlerin temizlenmesi gerektiğini tahmin ederim. Ben her ilk baharda havalandırma aleti ile (airatör) ile sararmış çimleri hep toplarım. Sanırım sizin de ara ekim yapmadan evvel temizlemeniz gerekir. Mantarı tamamen önleyebildiniz mi? Eğer tam iyileşmemişlerse ara ekimi ilkbahara girerken yapmanız daha uygun olmaz mı?

MehmetC
15-09-2007, 23:30
Sn. Guler,

Sanıyorum mantarın yayılımı durdu. Agaclar.net formunda da önerildiği gibi ayrıca Turf-Set uygulaması da yaptım. Çimin genel görümünde iyileşme oldu ancak mantardan fazlaca etkilenen yerlerin kendi kendine toparlaması zor görünüyor, bu yüzden ara ekim yapmanın iyi olacağını düşündüm.

Ben çimimi bu sene Mayıs ayında serdiğimden sanıyorum genel bir havalandırma için henüz erken olacaktır.

Forumdaki diğer arkadaşlara da soralım: "Mantar hastalandığının önlendiği varsayımı ile hastalıktan etkilenen yerlere ara ekim tavsiye edilir mi?" Ediliyorsa nelere dikkat etmek gerekir?

Şimdiden teşekürler.

Güler
16-09-2007, 13:55
Sayın MehmetC,
Evet çiminiz çok yeni, havalandırma için erken olabilir. Siz iyisi mi hocalarımıza danışın. Kolay gelsin.

Mine Pakkaner
16-09-2007, 14:05
En son mantar ilacı uygulamasını ne zaman yaptınız? Hangi ilacı ne doz verdiniz?

MehmetC
22-09-2007, 21:08
En son mantar ilacı uygulamasını ne zaman yaptınız? Hangi ilacı ne doz verdiniz?

Mine Hanım, Selamlar.

İşlerimin yoğunluğu nedeniyle bir süredir forum'a giremiyordum. En son mantar uygulamasını 10 gün önce yaptım.

Teşekkürler,

MehmetC

Oyaman
02-11-2007, 00:36
Mine Hanım ve Şükran Hanım , sizlerden aldığım ön bilgi ve destekle bahçemi çimlendirdim.Doğa ile ilgili herşeyin ilkini yaşadığım bahçemde , ilk defa çim ekiminde de sizin sayesinde başarılı oldum.Çok teşekkürler ediyorum.
Çimlerim şimdilik iyi durumda görünüyor . Dünde kısa biçim yaptım ve halı gibi
oldu , yanlız biz keyfini sürmeden bazıları bu işten çok mutlu görünüyorlar değilmi?

sukranayalp
02-11-2007, 09:22
Biçim zamanı gelmiş.

Mine Pakkaner
08-11-2007, 18:11
Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını çimlerinizin üzerinde görmesine izin vermemenizi tavsiye ederim. Hayvanların dışkı ve idrarı çimde toksik etki yapmaktadır. Bunun dışında elinize sağlık. Fevkalade görünüyor.

Poyraz__2007
13-11-2007, 17:52
Mine hanım sözünü ettiğiniz bu durumla bizzat karşılaştım. Bahçemdeki güzelim çimlerde bölüm bölüm sararmalar olmaya başlamıştı. Bu durum koca bahçenin kötü görünmrsine neden oluyordu. Önceleri bunun nedenini anlayamamıştım. Daha sonra köpeğimden kaynaklandığını öğrendim. Ama şu an öyle bir durum yok çünkü köpeğimi bahçemin çimsiz bi yerine taşıdım. :))) Buradaki arkadaşımında önlemini almasını dilerim.

umutg
21-11-2007, 21:47
Rulo çim mi, tohum mu?

evimin bahçesinde 100 metrekarelik bir alan var. Burayı çim yapmak istiyorum. rulo çim mi döşetmeliyim, tohum mu ektirmeliyim, karar veremedim.. Yardımlarınızı bekliyorum.

cetvel
21-11-2007, 22:13
Rulo çim mi, tohum mu?

evimin bahçesinde 100 metrekarelik bir alan var. Burayı çim yapmak istiyorum. rulo çim mi döşetmeliyim, tohum mu ektirmeliyim, karar veremedim.. Yardımlarınızı bekliyorum.

rulo çim maliyet olarak oldukça fazla olacaktır diğer türe göre... ama uygulama yapıldıktan ortalama 1 ay sonra çimlerinizi tepe tepe kullanabilirsiniz. :D

umutg
22-11-2007, 10:02
rulo çim maliyet olarak oldukça fazla olacaktır diğer türe göre... ama uygulama yapıldıktan ortalama 1 ay sonra çimlerinizi tepe tepe kullanabilirsiniz. :D

Maliyetler konusunda biraz araştırma yaptım. Rulo çimin metresi 10 ytl civarı.. Kaliteli tohumla m2 maliyeti de 4 ytl.. Aynı sonuca ulaşacaksam tabi ki tohumu tercih ederim ama forumda fotoğraflarını gördüğüm tohumdan yapılan çim alanlar açıkcası gözümü korkuttu.

Mine Pakkaner
22-11-2007, 10:18
Bu arada Mersin'de hazır çim uygulayacaksanız karışıma konulan tohumların neler olduğunu, çimin sizin ikliminize uygun olup olmayacağını da araştırmalısınız. Hazır çimler hem sıcak iklim hem de soğuk iklim çimleri olmak üzere iki türlü de bulunabiliyor. Soğuk iklim çimleri Sn. Feyzan'ın dediği fiyatlarda, sıcak iklim çimleri de 8-10 YTL/ m2 fiyatlı. Bunlar yerinde fiyatlar. Siz bu bedele yukarıdaki mesajda yer alan unsurları da eklemelisiniz.
Buna nakliye, zeminin hazırlanması, toprak ilavesi, gübreleme, çimin montajı, ilaçlama vs gibi işleri de ayrıca eklemelisiniz.Bu arada mantari hastalıkların, zararlıların hazır çimi etkilememesi gibi bir durum yok. Bakım ve yetişme koşulları aynı, siz sadece ilk tesiste başınıza gelebilcek aksilikleri bertaraf etmiş olacaksınız, yama vs işlerle uğraşmayacaksınız, zamanı satın alacaksınız.

umutg
22-11-2007, 15:20
mersin için sanırım sakarya'da üretilen hazır çim uygun olmayacaktır. Kışın belki ama yaza doğru (bugun 19 derece) lolium dayanmaz.. St.Agustine, Paspalum ya da bermuda tipi çimleri mi tercih etmeliyim?

Mine Pakkaner
22-11-2007, 15:44
Lolium yani İngiliz çimi her halukarda dayanır, dayanmayacak olan Poa. Bu seçim için sizin kullanım koşullarınız, bahçenizin yer ve yapısı önemli. Ancak şu kadarını söyleyeyim. En ufak bir gölge alanınız varsa paspalum dikmeyiniz. Gölgeye dayanımı hiç yok. Tam güneş istiyor. Ancak harika bir doku oluşturduğu, susuzluğa tuza vs. dayanıklı olduğu da gerçek. Koşullarınızı değerlendirin. St. Agustine her yerde bulunmaz. Hatta İzmir'de yetiştiren yok. Üreticisinin iletişim bilgilerini yazarsanız sevinirim.

Bu arada biz sizin sorularınızı cevaplıyoruz, siz de bize kendinizi yeni gelen arkadaşlar başlığında tanıtmaya ne dersiniz?

umutg
23-11-2007, 13:59
St.Agustine ki bana kalırsa dokusu çok kaba yetiştirmek zor mu ki bulunmuyor. Ağaçsız dolayısıyla gölgesiz bahçe mi olur? Golf sahası ya da futbol sahası yapmıyouz paspalumu geçtik, o halde agustine mi, bermuda mı?

umutg
23-11-2007, 14:01
ben bu çim işine kafayı takmış bir adamım galiba

Oyaman
23-11-2007, 15:08
Köpeğinizin tuvalet ihtiyacını çimlerinizin üzerinde görmesine izin vermemenizi tavsiye ederim. Hayvanların dışkı ve idrarı çimde toksik etki yapmaktadır. Bunun dışında elinize sağlık. Fevkalade görünüyor.

Köpeğimin kulübesi arka tarafta , çimlerin üzerindeki tepkisini görmek için bahçeye aldım.Bir hoşuna gitti yattı , yuvarlandı pek mutlu oldu.
Oyundan sonra yerine gitti.Yanlız çimin kökleri henüz zayıf olduğundan önümüzdeki bahara kadar çime girmesini yasakladım.İlgilerinize tekrar teşekkür ederim , selamlar.

nurcem
24-11-2007, 19:35
Merhabalar..Çim hem çok güzel hem de çok zor bir iş maalesef..Bahçemizin büyük bir bölümü çim..her yıl bakım ve tamir yapılıyor..ama yaz sonunda maalesef kuruyan veya yosunlanan yerler oluyor..ne yapalım...gülü seven dikenine katlanır...uğraşmak gerek..herkese kolay gelsin....:))

imgelem
17-03-2008, 14:50
Merhaba Arkadaşlar;
Geçtiğimiz haziran ayında bahçeli bir eve tasındık.Geç kaldığımız için bahçe ile hiç uğraşmadık.Bu yıl bahçemi düzenlemek istiyorum ama susuzluk beni korkutuyor.Bu nedenle fazla sulama gerektirmeyen,üzerine basılabilen bir yeşil örtü oluşturmak için ne tür çalışma yapmalıyım.Bahçemiz Ayvalık'da..Sanırım toprak kışın fazla su tutuyor.drenaj problemli..Yazın ise toprak çok kuru..Ne tür bir bahçe düzenleme yapmalıyım.Bilgileri olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim..

Saimd
25-03-2008, 21:44
Merhabalar,

Emeği geçen herkese teşekkür ederim, çok güzel bir site olmuş. Malina hakikaten çok farklı bir zekaya sahip. Tebrik ederim.

Konumuza döneyim:

Ben, nihayet arzuladığım bir yerde bahçeli bir ev satın alabildim. Ev bir site içinde, yaklaşık 350 m2 kullanılabilir bahçeye sahip ve site Istranca ormanına bitişik. Yani sırtını ormana dayamış, muhtemelen eskiden ormanlık bir alanmış.

Sorunum şudur:

Bahçeyi çimlendirmek istiyorum. Doğal çimi var ama gerek görüntüsü gerekse bünyesi çok sağlıklı değil. Sorduğum kişiler, toprağın 40-50 cm derinine inince kireçli toprak olduğunu söylediler.

- Böyle bir yerde ne tür çim kullanmalıyım. Ben ingiliz çimlerinin rengine ve genel görünümüne hayranım. İngiliz çimi Çatalca'da yetişir mi?

- Toprak bellendikten sonra ilave toprakla zeminin toprağının yenilendiğini öğrendim. Bu toprağın herhangi bir toprak olmaması gerekir diye (Düz mantıkla) düşünüyorum. Ne tür bir toprak önerirsiniz?

- Bauhause'da bitki bölümünden öğrendiğim husus 10 kg' luk torbalarda satılan gübrelerin rahatlıkla kullanılabileceği, doğal gübrelerin yabanıl otların türemelerine neden olmaları itibariyle pek doğru olmayacağı şeklindedir. Bu doğru mudur?

Çok teşekkürler, başarılar.

lhazar
11-04-2008, 14:07
Merhabalar,ben lügen, istanbulda yaşıyorum ziraat mühendisiyim ama 3 yıldır çalışmıyorum,sizlere danışmak istediğim bir konu var,sitemizdeki çim alanlarda bulunan yabani otları öldürmek amacıyla yabani ot ilaçlaması yapıldı ve şu anda tüm çim alan bölge bölge sarardı kavruldu,ilaçtan dolayı olduğunu düşünüyorum,çünkü laçlamadan 3-5 gün sonra başladı şimdi tüm bahçe sapsarı.kurtarabilme imkanımız varmıdır,ne yapmamız gerekir.o kadar büyük bir alanki,sararmış bölgeleri sökmek gibi bir durum mümün değil.çok üzüldük,ben ilaçlamaya karşı çıkmıştım ama dinletemedim.Şimdi bi çare bekliyorlar,ne yapmamız doğru olur acaba çok teşekkürler.

gilan
15-04-2008, 18:30
Çimde kardeşlenmeyi teşvik etmek için ilk biçimden hem önce hem sonra mı silindirlemek gerekiyor, yoksa sadece biçimden sonra mı?

Eğer biçimden önce de silindirleme yapacaksak, çimler yere yatacaklardır, bu durumda biçim için bir kaç gün beklemek mi gerekecek?

Yardımlar için teşekkürler :)

Süleyman Koçak
16-04-2008, 17:19
Merhaba arkadaşlar.
Ben çalışmakta olduğum anaokulunun fotograftaki boş (yeşil görünen) alanını çimlendirmek istiyorum. Yer Yozgat. İklim oldukça sert. Buraya ekilecek çim aynı zamanda öğrencilerimin de üzerinde oynamalarına imkan verecek bir nitelikte olmalı. Hizmetlim tek olduğu için sulama ve bakım ihtiyacı az olan bir çeşit kullanmalıyım herhalde. Güneşlenme durumuna ise yarı gölge denebilir. Alanın doğusunda 4 katlı bir bina, batısında da yabani akasya ağaçları var.

Tohum seçimi ve bakımı konusunda yardımcı olabilecek herkese, Okul Öncesi Eğitiminin kalitesinin artırılmasına yönelik katkılarından dolayı minnettar kalacağımı ACİLEN bildiririm:)

maverich2005
25-04-2008, 02:29
Herkese selamlar,
En sonunda, Allah kısmet ederse , mayıs ayı ortasında bahçemize kavuşacağız ve dolayısıyla yeni bir bahçe kurmaya da başlayacağız. Bahçe 300 m2(killi toprak) ve çim ile kaplamayı düşündüğüm alan 200 m2 kadar. Araştırmalarıma göre hydroseeding oldukça mantıklı ve rulo çim gibi her mevsim uygulaması yapılabilen bir çimlendirme sistemi(yanılıyorsam lütfen söyleyiniz). Yine öğrendiğime göre çim ekimi için en uygun mevsim ekim ayı ama benim mayıs ayı içinde çim ve bahçe peyzaj işlerini bitirmem gerekiyor. Sizin tavsiyelerinize ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler. Saygılarımla.

sukranayalp
25-04-2008, 09:43
Sn Maverich,
Hydrosseding, bozuk sahalrın acil olarak çimlendirilmesinde kullanılan yeni geliştirilmiş uygulamalardan biri. Ancak Rulo çim gibi her mevsim uygulanabilecek bir çalışma değil. Nedenine gelince; tohumun çimlenebilmesi için gereken ortam sıcaklıkları değerleri vardır. 18-25 derece arasında yeşeren çim tohumları için, İstanbul şartlarında bu sıcaklığı sağlayan aylarımız ilkbaharda Nisan ayına, sonbaharda ise Eylül-Ekim ayına tekabül eder. Bu ayların dışına çıkarak yapacağınıuz uygulamalarda ancak koruyucu önlem alarak tohumdan yeşertme yapabilirsiniz. Örneğin bahçeye gölgeleyici file gererek, basınçlı su püskürtme yolu ile açık alanların sıcaklığını düşürerek... Ancak bu yaptığınız her takviye uygulama maliyetleri gereksiz yere arttırmış olur.
Bu nedenle siz hydroseeding yerine rulo çim kullanın.

sukranayalp
25-04-2008, 09:51
Sn Süleyman Koçak,
Öncü çim olarak Lolium perenne ile birlikte kalıcı çim olarak da Festuca arundinace ve Festuca rubra karışımlarını kullanmanızı öneririm. Festuca arundinace, kanaatkar, soğuğa ve kuraklığa diğer türlere nazaran daha dayanıklı, kökü toprağın içine 45 cm. inebilen, bu nedenle bir kere tuttuktan sonra da ortamı kolay kolay bırakmayan bir çim tohumu.

Yüksek lisans tezimi okul bahçeleri konusunda vardiğim için bu konuda duyarlıyım. Bitki seçiminde de gerekirse size tavsiyelerde bulunabilirim.

sukranayalp
25-04-2008, 09:54
Sn Gilan ,
Önce biçin, aradan 1-2 gün geçtikten sonra silindirleme yapın.

sukranayalp
25-04-2008, 09:57
Sn Ihazar,
Alanın bir kısmında örnek bir çalışma yapın.
Yanıklığın kökü etkileyip etkilemediğini bilmiyorum. Bu nedenle yaklaşık 1 m2 lik alanda sıkı bir biçim yapın ve bir hafta içinde burda yeşerme olacak mı? Bunu gözlemleyin. Yeşerme olmazsa alanı komple yeniden bozup çimlendirmeniz gerekecek.

sukranayalp
25-04-2008, 13:13
Sn Saimd,
İngiliz çiminden kastınız sanırım Lolium perenne. Litaratürde böyle geçer.
Yağışlı ve serin bir bölgede oturuyosunuz.
Size önereceğim türler: Poa pratensis, Festuca rubra, Lolium perenne. Yaklaşık % 35-%35-%30 oranlarında oluşturacağınız karışımla bahçenizde sorunsuz bir çim elde edebilirsiniz. Poa kireçli topraklara dayanıklı bir türdür.

İlave topraktan kastınız sanırım kapak harcı dediğimiz tohum üstüne serilen topraktır.
Öncelikle bahçenizi belleyin, çapalayın, toprak keseklerini ufaltın, tesviye yapın, silindirden geçirin, kapak harcı için hazırladığınız toprağı sahaya yayın, m2'ye 60-70 gr. gelecek şekilde tohum ekin, kapak harcı serin, tekrar silindirden geçirin ve sulayın.
Kapak harcı : 0,5/3 torf veya dere kumu + 0,5/3 yanmış gübre + 2/3 bahçe veya funda toprağı. Bu karşımı eleyerek kullanmanız gerekir.
Yapı marketlerde satılan gübreleri kullansanız da toprakta mevcut olan veya rüzgarla uçarak gelen yabani otlardan kendinizi koruyamazsınız.

Süleyman Koçak
25-04-2008, 13:22
Sayın sukranayalp,
*Çimlendireceğim yer okul bahçesi olmasına rağmen, biraz taşlıca bir alan. Ayrıca kısmen tesviyeye de ihtiyacı var. Taşları ayıklattırıyorum. Ancak tesviye işi elle yapılabildiği kadarıyla kalacak. Bu durumun çimlendirme başarısına etkisi nedir?
*Bana gelecek (hîbe) tohumlar,10 kg paket halinde satılan 4-5 karışımlı bir ürün.(%40 lolium prenne %10 loliumun başka bir türü % 50 lik diğer üç karışımın isimlerini hatırlayamadım, gelince etikete bakmam lazım:) bu karışımı önerir misiniz? (Önermeseniz bile inşallah şiddetle karşı çıkmazsınız:))
*Yerini hazırlarken tohumları serpmeden önce bu aşamada herhangi bir gübrelemeye (sunî veya tabiî) ihtiyaç varmı?
*Tohumları ekerken en homojen dağılımı nasıl sağlayabilirim?(Elle ekilecek)
*Aklıma şu an gelmeyen konuyla ilgili başka sorular geldiğinde de size sorabilir miyim?

sukranayalp
25-04-2008, 13:30
Sn Süleyman Bey,
çim tohumunun yeşereceği en azından 15 cmlik kök kısmında taş bulunmaması gerekir. İlave toprak hetirme imkanınız var mı? Varsa 10 cm. kadar toprak ekleyin. Aksi halde tohumların büyük bir kısmı, kökleri taşa rastladığı yerlerde besinsiz kalacak ve siz boş yere çırpınmış olacaksınız.

Lolium multiflorum mu acaba? Tek yıllık çim tohumudur.

Tohumları serpmeden önce gübre vermenize gerek yoktur.
Toprak serimi + tohum atımı + kapak harcı atımından sonra gübre atın.
Gübre bitkinin başlangıçta kök faaliyetine geçmesi için önemlidir. Start gübre olarak satılırlar. Bunlardan kullanabilirsinzi Am aherşeyden önce yaptığınız işin boşa gitmemsi için topraktan geçecek bakteri-virüs ve mantar hastalıklarına karşı koruyucu önlem almanız gerekmektedir. Bunu da çim tohumu, üzerine kapak harcı attıktan sonra yapabilirsiniz.

Elle serpmede homojenizasyonu sağlamak için kolunuzu dirsekten kırarak hızlı bir yatay yay şeklinde dışa dıoğru açtığınz anda fırlatarak yapmanız gerekmekte. Bşka nasıl tasvir edebilirim bilemiyorum.

Bir de pratik olmayan ekim yöntemi var. Sahayı m2'lere bölün. Her metrekareye kullanacağını karışıma göre 60 mı yoksa 75 grammı gelecek, buna uygun bir ölçü kabı bulun. Kireçle metrekarelere böldüğünüz her sahaya bu kabın tamamını fırlatın.

Bu konuda pratikliğiniz olmadığı için bunu önerdim.
Çim tohumu atımını asla rüzgarlı havada yapmayın, ellerinizdekiler atmak istediğiniz yerlerden farklı yerlere giderler.

cengos
26-04-2008, 16:53
Merhaba. Forum'un yeni üyelerindenim.

Çim ile kaplı bahçemizde yer yer yoğun olmak üzere "yonca" istilası ile karşılaşmış durumdayız. Ziraat ilaçları satan bir arkadaşımdan "Tardon" isimli ilacın uygulanması durumunda sonuç alabileceğimi öğrendim.

- "Yonca" ile mücadele hakkında yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
- "Tardon" isimli ilacı kullanmam uygun olur mu ? (Çimlere zarar vermesinden endişe ediyorum)
- Bu ilacı en verimli bir şekilde nasıl kullanabilirim.

Saygılarımla.

COYOTE
26-04-2008, 17:19
Yazmadan edemedim. Geçen gün T.V de Prof. Dr. Erkan Topuz çim alanlarda kullanılan bu istenmeyen otları öldüren kimyasal ilaçların zararlı olduğunu belirtti. Bilgilerinize..
Tardonu bilemiyorum tabi.

ayberkimi
26-04-2008, 21:43
arkadaşlar benim evin bahçesindede çimlerde yuvarlak veya elips şeklinde kurumalar oldu yer yer mantarlarda çıkıyor. kuruma işlemi mantardanmı yoksa çevredeki bol miktarda olan kedilerdenmi olmaktadır.yardımlarınız iin teşekkürler

cengos
27-04-2008, 16:12
arkadaşlar benim evin bahçesindede çimlerde yuvarlak veya elips şeklinde kurumalar oldu yer yer mantarlarda çıkıyor. kuruma işlemi mantardanmı yoksa çevredeki bol miktarda olan kedilerdenmi olmaktadır.yardımlarınız iin teşekkürler

Bu işin uzmanı olmamama rağmen sorunuza kendi edindiğim tecrübelere dayanarak cevap vermek istiyorum. Ben de benzer sorunlarla karşılaştım. Gümreleme esnasında homojen olmayan gübre dağlımı **** yanlış sulamadan kaynaklanabilir. Ayrıca bahsettiğim yonca istilası nedeniyle de yer yer cim bölgeler yoncaların kesilmesinden sonra kelleşti.:(

ayberkimi
28-04-2008, 17:54
şu ana kadar 1 kez gübre verdim sararmalar başladıktan sonra bir kezde mantar ilacı attım ama çoğu sararan yer de değşim yok.normal bildiğimiz mantarlardan bolca çıkıyor sebebi nedir bilen varmı acaba. ve çime ne gibi bir zarar verir.

ayberkimi
30-04-2008, 11:43
arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum.son yağan yağmurdan sonra mantar sayısında artış oldu. kurumalar devam ediyor.

Süleyman Koçak
01-05-2008, 08:40
Sn Süleyman Bey,
Ama herşeyden önce yaptığınız işin boşa gitmemesi için topraktan geçecek bakteri-virüs ve mantar hastalıklarına karşı koruyucu önlem almanız gerekmektedir. Bunu da çim tohumu, üzerine kapak harcı attıktan sonra yapabilirsiniz.


Sayın sukranayalp;
Bu işlem için tavsiye edebileceğiniz bir ilac ismi var mı?

akinal33
07-05-2008, 23:18
Mine hanım sözünü ettiğiniz bu durumla bizzat karşılaştım. Bahçemdeki güzelim çimlerde bölüm bölüm sararmalar olmaya başlamıştı. Bu durum koca bahçenin kötü görünmrsine neden oluyordu. Önceleri bunun nedenini anlayamamıştım. Daha sonra köpeğimden kaynaklandığını öğrendim. Ama şu an öyle bir durum yok çünkü köpeğimi bahçemin çimsiz bi yerine taşıdım. :))) Buradaki arkadaşımında önlemini almasını dilerim.
over seeding(üstten tohumlama) yaparsanız düzelir

akinal33
07-05-2008, 23:28
Sayın sukranayalp,
*Çimlendireceğim yer okul bahçesi olmasına rağmen, biraz taşlıca bir alan. Ayrıca kısmen tesviyeye de ihtiyacı var. Taşları ayıklattırıyorum. Ancak tesviye işi elle yapılabildiği kadarıyla kalacak. Bu durumun çimlendirme başarısına etkisi nedir?
*Bana gelecek (hîbe) tohumlar,10 kg paket halinde satılan 4-5 karışımlı bir ürün.(%40 lolium prenne %10 loliumun başka bir türü % 50 lik diğer üç karışımın isimlerini hatırlayamadım, gelince etikete bakmam lazım:) bu karışımı önerir misiniz? (Önermeseniz bile inşallah şiddetle karşı çıkmazsınız:))
*Yerini hazırlarken tohumları serpmeden önce bu aşamada herhangi bir gübrelemeye (sunî veya tabiî) ihtiyaç varmı?
*Tohumları ekerken en homojen dağılımı nasıl sağlayabilirim?(Elle ekilecek)
*Aklıma şu an gelmeyen konuyla ilgili başka sorular geldiğinde de size sorabilir miyim?
sayın süleyman bey bir yeşil alancı olmaya çalışan biri olarak size bir iki öneride bulunmak isterim öncelikle toprağı belleme durumunuz varsa onu yapın ardından tırmık yardımı ile topragın içindeki taşları yabancı otları temizleyin sonra hafif bi tesviye verin ardından mil ile tesviye verin ardından toprağı ilaçlarsanız iyi olur ama ilaçlamasanızda olur ardından silindir yardımı ile toprağı şıkıştırıp metre kareye 20 gram olmak üzere tohumları azar azar serpin ardından üzerini mil+kil ve az kum karışımı ile örtün silindir ile kapağı sıkıştırıp yağmurlama sulama ile sulayın ardından bekleyin çimler çıktıktan sonrailk biçim için biraz bekleyin çim türüne göre yükseklik değişmekle beraber agrostisler için 0,5cm ile 1,5 cm kadar biçin yapılmakla beraber loliumlar için 4,5-5,5 cm arası biçim yapmanız önerilir aksi halde çimlerde keçeleşme veya sararmalar olabilir tesviyeye çok dikkat edin mümkünse şap dökerken ustaların kullandığı yöntemi denemenizi tavsiye ederim her neyse eger tesviyeyi iyi veremezseniz zeminde biriken sular hastalık mantar ve zararlılar için iyi bir yuva olabilir saygılar

akinal33
07-05-2008, 23:30
şu ana kadar 1 kez gübre verdim sararmalar başladıktan sonra bir kezde mantar ilacı attım ama çoğu sararan yer de değşim yok.normal bildiğimiz mantarlardan bolca çıkıyor sebebi nedir bilen varmı acaba. ve çime ne gibi bir zarar verir.
size tavsiyem yaz da geldi ama siz c4 dediğimiz türden ve tohumları büyük olan türlerl ile over-seeding yapmanız yeterli olacaktır

Süleyman Koçak
08-05-2008, 09:32
Merhaba Sayın akinal33.
Evvelâ değerli tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Sahayı önce -dar olduğu için-yanaşabildiği yerlere kadar traktörle sürdürdüm. Daha sonra büyük kesekleri kürekle kırdırıp dağıttırdım. Üzerine bir miktar daha toprak getirip serdirdim. Şu an koyun gübresinin gelmesini bekliyoruz. O gelince hemen tohumu atıp kum+gübre karışımını üzerine atacağım.Lolium ağırlıklı 5-6 karışım tohum için metre kareye 20 gr az değil mi? Zira 60 - 70 gr tavsiye ediliyor genelde. Kapak harcının kalınlığı hakkında tavsiyeniz olacak mı?Tohum atmadan zeminde ilaçlama yapabilirim. Bir marka tavsiyeniz olursa memnun olurum. Ayrıca tohumları mantarî hastalıklardan korumak için de ilaç ismi verebilir misiniz? (Burada bu işler yaygın olmadığı için her ilaç bulunamayabiliyor.)
Ayrıca siz silindirin tohum atmadan çekilmesini tavsiye etmişsiniz. Burada da çelişkiye düştüm. Kapak harcından sonra yapılmayacak mı sıkıştırma?
Selamlar..

akinal33
14-05-2008, 00:14
ben agrostisler için vermiştim karışımlarda karışımın türüne göre 50 ile 70 arası yanlız size tavsiyem koyun gübresi eklemeyin eklyecekisenizde fermantasyona girmiş gübre kullanmanız zira içinde yabancı ot tohumları olabilir ayrıyetende silindirin mutlaka tohum atılmadan önce yapılması gerek çünkü zeminin sıkışmış olması gerek kapak kalınlığı 0,5 cm olsa yeter mantar oluşumuna en büyük engel kusursuz tesviye ve kökleri 15-25 arası derinliklere inen graminea familyası için yeterli sulamadır ve en uygun biçim yüksekliğinin seçilmesidir ilaç olayına girince benim ilaç derken demek istediğim total herbisit ve toprak fumigasyonu uygulamanız toprak fumigasyonu 15-20 cm ye kadar toprağın içine kalsiyum siyanamid, metil brommit,formaldehit v.b. Gibi zehirli gazlardan enjekte edip üzerinin hava almasının engellenip toprak içinde ki tüm canlıları öldürmeye yönelik sistemi kullanabilirsiniz yanlız burada seçeceğiniz madde toprakta uzun süre kalan maddeler olmamalı aksi taktirde çim tohumları da çimlenmez bu arada toprağın tesfiyesini düzgün verir ve sulamayı fazla yapmassanız mantar sorunu olacagını zannetmiyorum bu arada yeşil alanı ne için kullanacağınızı söylerseniz size bir kaç karışım önerebilirim

Mine Pakkaner
14-05-2008, 23:00
Ben agrostisler için vermiştim, karışımlarda karışımın türüne göre 50 ile 70 arası,yanlız size tavsiyem koyun gübresi eklemeyin, eklyecekiseniz-de fermantasyona girmiş gübre kullanmanız. Zira içinde yabancı ot tohumları olabilir. Ayrıyeten- de silindirin mutlaka tohum atılmadan önce yapılması gerek, çünkü zeminin sıkışmış olması gerek. Kapak kalınlığı 0,5 cm olsa yeter. Mantar oluşumuna en büyük engel kusursuz tesviye ve kökleri 15-25 arası derinliklere inen graminea familyası için yeterli sulamadır ve en uygun biçim yüksekliğinin seçilmesidir.

İlaç olayına girince benim ilaç derken demek istediğim total herbisit ve toprak fumigasyonu uygulamanız. Toprak fumigasyonu 15-20 cm ye kadar toprağın içine kalsiyum siyanamid, metil brommit,formaldehit v.b. Gibi zehirli gazlardan enjekte edip, üzerinin hava almasının engellenip, toprak içindeki tüm canlıları öldürmeye yönelik sistemi kullanabilirsiniz, yanlız burada seçeceğiniz madde toprakta uzun süre kalan maddeler olmamalı. Aksi taktirde çim tohumları da çimlenmez bu arada toprağın tesfiyesini düzgün verir ve sulamayı fazla yapmassanız mantar sorunu olacagını zannetmiyorum. Bu arada yeşil alanı ne için kullanacağınızı söylerseniz size bir kaç karışım önerebilirim

Akinal dili düzgün kullanmanız, mesajlarınızda temel yazım kurallarını uygulamanız forumumuzun temel kurallarındandır.

Şimdi önerilerinize gelelim. Öncelikle fumigasyon tavsiyenize bakalım. Fumigasyonu uygulamak için bakanlıkça yetkili fumigasyon operatörü belgeli bir ziraat mühendisi olmak veya bulmak gerekir. Metil bromit yasaklanmış bir kimyasaldır. Bütün dünyada fumigasyonun tehlikeleri tespit edilmişken ve özellikle metil bromit alternatifi çözümler aranıyorken basit bir çim saha tesisinde böyle bir ürün kullanılması zaten önerilemez. Günümüzde fumigasyonun en önemli alternatifi solarizasyondur. Fumigasyon ile topraktaki bütün biyolojik aktivite yok edilmektedir. Oysa şimdi topraktaki biyolojik aktiviteyi yeniden sağlamak için çalışmalar yapılmakta, mikorizasından, mikrobiyal gübresine çimde dahi kullanılması çalışmaları yapılmaktadır. Hatta yurtdışında yaygın kullanılan çim için mikoriza ülkemizde de yakında mutlaka kullanılacaktır.

Çok otlu bir alanı çimlendirme çalışması başında ot ilaçları ile muamele etmek doğru olur ancak yeşil aksama etkili olan ilaçların tohumları öldürmeyeceği unutulmamalıdır.

Toprakta çok düzgün bir tesviye yaparsanız silindir çekmeniz gerekmez, tam aksi çok sıkışmış bir toprakta çimlenme zor olur. Tesviyeyi desteklemek için çekilecek silindirin ağırlığı bu yüzden çok önemli. 0,5 cm kapağı zavallı tohum kaldıramaz bile. Atılacak kapağın kalınlığı tohumun kalınlığının ortalama iki katı olur. Yani 2-3 mm kapak atarız. Agrostis gibi çok ince tohumlara ise kapak atılmaz. Kapak atıldıktan sonra üstten sarpilir ve silindirlenir.

Toprakta mantari hastalık etmenleri varsa bunu tesviye ile önleyemezsiniz. Elbette düzgün tesviye ve ayarlı sulama hastalığın ilerlemesini yavaşlatır ancak engellemez. Sulamanın az yapılması durumunda, özellikle tohum cücüklendiği dönemde suyu azaltırsanız hemen ölür. Gün içerisinde toprak yüzeyini nemli tutup geceye kuru girmesi sağlanmalıdır. Çim ilk iki yaprağı verince su hafifçe azaltılır.

Hastalıklara önemi bir çare de çim saha tesisinde geç kalmamaktır. Mevsim ortasına yani ilkbahar sonu, yaz başına kalan ekimlerden sonra toprak kaynaklı hastalıklar çok görülecek ve çimlenme sonrası kök boğazı hasalıklar ve hızlı ölümler olacaktır. Bunu en aza indirmek için tohum ilaçlaması yapmak yerindedir.

Biçim yüksekliği, çim için son derece önemli olsa da, ilk tesiste mantari hastalık açısından hiç önem arzetmez. Çünkü doğru tesis edilemezse ve gereken önlemler alınmazsa çim daha biçilemeden ölür.

Süleyman Koçak
15-05-2008, 08:12
Merhaba arkadaşlar.
Kolay bakılan, kanaatkâr, biçim ihtiyacı en az olan, çiğnenmeye, ağır kış şartlarına dayanıklı, ve kolay bulabileceğim çim tohumu önerisi bekliyorum.
Elimde
%40 lolium prenne
%20 festuca rubra rubra,
%20 festuca ovina,
%20 poa pretensis
4 lü karışım var.
Ayrıca bu tohumlar geçen seneden kalmış. Paketi açılmamış. Bunu ekersem çimlenmede sıkıntı olur mu?

akinal33
23-05-2008, 01:29
Mine hanım öncelikle tecrübelerinizle beni düzelttiğiniz için teşekkür ederim; ben bilgileri buraya kafam'dan uydurarak yazmadım. Prof. Dr. Rıza AVCIOĞLU nun yazdığı yeşil alan bitkileri kitabından aldığım ve bizim deneme parsellerinde uyguladığımız yöntemlere göre yazdım. Toprak fumigasyonu şu anda bir çok çim tesisinde yapılmaktadır, bunda metil bromit yerine toprak'ta çabuk çözünen magnezyum fostit kullanabilirsiniz ve metil bromilin yasaklandığından haberim yok zira fideliklerde bile kullanılmakta. 2. konuya gelince de eger siz toprağı silindirlemesseniz tohumlar düzgün bir formallik kazanmadan çıkarlar ve istediğimiz yeşil alan güzelliğini yakalamamıza izin vermezler. Solarizasyona gelince solarizasyon sonucunda hastalık etmenlerinden kesin kurtulanılacak diye bi şey yoktur zira toprak altındaki mikro organizmalar ortamın nem seviyesinin artması sonucunda topragın alt katmanlarına doğru yönelir'ler ekim zamanına gelince ilkbahar da bölge şartlarına göre c4 bitkilerinin dikimi yapılabilir ayrıca biçim fungal hastalıklar konusunda çok önemlidir . Mikoriza olayına gelince mikorizayı genelde bakteriler ve nematodlara karşı savaşta kullanımını biliyorum fungal hastalıklarda ne amaçla kullanıldığını bilmiyorum beni bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim.
Süleyman bey size önerim lolium ve poa dan yüzde kırkar festucalardan da yüzde 10 ar koymanız zira festuca rubra rubra rizomlu yapısı nedeniyle tesisde kısa sürede diğer türlerle rekabete girip diğer türleri kötü etkileyebilir.

Mine Pakkaner
25-05-2008, 14:16
Akinal33 ben sizin bilgilerinizi uydurduğunuzu söylemedim, teorik bilgileri tecrübe ile birleştirmeden kitabi olarak yazılmış çözümleri iletiyorsunuz. Sayın Rıza Avcıoğlu'nun 27 sene önce öğrencisi oldum, her zaman da bilgilerinden faydalanırım, karşılaştığımızda da mesleki konuları görüşürüz. Bu arada eğer edinmediyseniz kendisinin 1997 de çıkardığı Çim Tekniği kitabını da edinmenizi öneririm.

Toprak fümigasyonu çim saha tesisi gibi bir işlem için uygulanmamaktadır, uygulanmamalıdır da. Okuldaki deneme parselleri dışında ne kadar çim saha tesis ediyorsunuz bilemem ama ben ve ekibim her yıl dönümlerce ekiyoruz. Piyasada da profesyonel olarak bu konuda çalışıyorum. Çim tohumu satıcısı arkadaşlarımla da heran iş gereği görüşmekteyim, şükürler olsun ki çim saha için arazi fumige eden kimseyi duymadım. Bu uygulama bazı yabancı ülkelerde golf sahalarında yapılmaktadır. Çim ekeceğiz diye doğayı bu derece tahrip etmenin gereği var mı? Zaten dönümlerce çim saha tesis edilip tonlarca gübre, ilaç gibi kimyevi madde toprağa ve yeraltı sularına karışıyor ve yine tonlarca su bunun için kullanılıyor derken bir de fumigasyon üzüntüsü yaşamayalım.
Ayrıca bunun maliyeti çok yüksek bir uygulama olduğunu da değerlendirmek gerek. Para bir yana o son planda, fumigantlar çevre kirliliği konusunda da önemli. Fumigantların hepsi hocamızın da hep dediği gibi çok çok zehirli ve benim de daha önce söylediğim gibi uygulaması sadece profesyonellerce yapılabilir (fumigasyon operatörü ziraat mühendisleri). Rıza Hocamız da herzaman söyler, özellikle yoğun kullanılan yeşil alanlarda, okul, ev bahçesinde, parklarda fumigant uygulamamak gerekir.
Toprak fumigasyonu şu anda bir çok çim tesisinde yapılmaktadır demişsiniz, profilinizden aynı şehirde olduğumuzu görüyorum, bir söyleyin rica ederim kim bu işi yapıyor? Ve gerçekten varsa hemen elbirliği ile bakanlığa ihbar edelim, bu uygulamayı engelliyelim.

Metil bromit şu anda kaçak kullanılmakta, kim kullanıyor onu da haber verirseniz sevinirim. Anladığım kadarıyla ileride meslektaşımız olacaksınız, bu konuda hassas olmanızı ve çok iyi teknik bilgilenmenizi tavsiye ederim.

Tesviyeyi düzgün yaparsanız silindir çekmenize ve toprağı baştan sıkıştırmanıza gerek kalmaz diye yineliyorum. Öbür türlüsü amatör ve uyduruk iş olur. Düzgün tesviye yapma, silindir çekip düzlemeye çalış, peki çukurlar ne olacak? Böyle iş yapan bir çalışanım olsa anında işten çıkarırım.

Solarizasyon veya fumigasyon uygulanmış alanlarda eğer kontaminasyonu engellemezseniz hastalık, zararlı vs size kat kat artarak geri döner. Hele ki açık alanlarda bu konu çok ciddi bir sorundur.

Biçim fungal hastalıklar konusunda elbette çok çok önemlidir. Ancak önceki mesajınızda ifade ettiğiniz "biçim yüksekliği mantar olumunu engeller" bilgisi yanlış. Mantar oluşmuşsa biçim yüksekliği buna ne yapsın? Veya mantar hiç yok, siz yüksek veya derin biçtiniz, bu fizyolojik sorunlara sebep olur ama fungal hastalığa sebep olmaz.

akinal33
25-05-2008, 18:46
Yani demek istediğiniz fumigasyon yapılmaması gereken bir şey ve yasak peki bize neden öğretiyorlar birde tesviyesi düzgün yapılmış yere silindir çekmeme olayını anlamadım neden bastır ek bastır sistemini kullanıyoruz . bide siz yıllardır tesis kuruyorum dediniz ben daha hayatım da ilk defa çapayı bu sene aldım ve hak vermeniz gerekir ki kitaptaki bilgiler le sizlerin verdiği bilgiler çakışınca kime inanacağımızı şaşırıyoruz .

Mine Pakkaner
25-05-2008, 20:33
İyi de niye şaşıyorsunuz, siz bilgi almaya çalışmıyorsunuz ki sadece yarım yamalak ve tecrübeye dayanmayan bilgiler veriyorsunuz. Bu arada verdiğim bilgiler teorikle asla çakışmıyor. Açın bakalım Sayın Avcıoğlu'nun Çim Tekniği kitabını (sanırım ders kitabı olarak da okuyorsunuzdur), bendeki 1997 basımı sayfa 60'a bakın, Hoca ne diyor fumigasyon konusunda okuyun. Bazı gelişmiş ülkelerde uygulanıyor olsa bile kesinlikle yapılmamaması gerektiğini anlatıyor. Fumigant olarak neler kullanılabileceğini de teknik olarak söylüyor. Çünkü sizin bir mühendis adayı olarak bunları bilmeniz gerekir. Ne yani, bu konuda kullanılabilecek fümigant nedir, neler kullanılanılır, formasyonu nedir dendiğinde bir ziraat mühendisi olarak cevabınız olmasın mı? Sonra fumigasyonu bilmeniz (ki uygulamayı bilemezsiniz zaten) uygulayabilmeniz anlamına da gelmez, bunun için bakanlıktan özel eğitim ve belge almanız gerekir. Bundan sonra da düzenli olarak her ay yetkili makamlara bu ay fumigasyon yaptım şunu kullandım diye de rapor verirsiniz.

Fumigasyonun kullanıldığı pek çok alan var ancak bitkisel üretimde ve peyzaj alanlarında kullanılması sakıncalı. Sebepleri de ortada.

Bastır-ek-bastır ise genelde makinalı ekimde uygulanır. Çünkü eğer toprağı iyi oturtmamışsanız içine makine sokarsanız tesviyeyi bozarsınız. Makineli ekimde bunu yapmak elbette şart ama siz elle ekilecek basit bir küçük bahçe için bunu öneriyorsunuz.

Ben size asla silindir çekmeyiniz demiyorum, dikkatli okursanız düzgün tesviye yaparsanız silindir çekmenize gerek kalmaz diyorum. İşçilik maliyetini niye arttıracaksınız? Şimdi düşünelim, araziyi bellediniz, çapaladınız, sonra kotlarınızı aldınız, tesviye iplerini çektiniz, tırmık vasıtasıyla araziyi ipine getirdiniz, piyasa ağzı ile jilet gibi oldu. Niye silindir çekiyorsunuz bana izah eder misiniz? Tohumu ve kapağı atarsınız sonra silindirlersiniz. (Aklınızda olsun tesviye tırmığı dik çekilir, sanki çalı süpürge ile yol süpürür gibi...)

Bir de şunu unutmayınız, arazideki deneme parsellerinde ekim yapmak başkadır, profesyonel olarak çalışmak başka. Özümsemediğiniz bilgiyi öneri olarak vermek ise bambaşkadır. Sorumluluk ister.

Oyaman
25-05-2008, 21:40
Sayın Mine Hanım , çimdeki mantar oluşumları için daha evvelki yazılarınızda
Peras marka dezenfektan kullanımından iyi sonuç alıyoruz demiştiniz ve önermiştiniz . Bu kış Davutlar iyi yağmur aldı , bahçemde drenaj olmadığından
çimlerimde bazı noktalarda sararmalar oldu .Hemen Peras alıp 2 sefer uygulama yaptım sonuç çok iyi oldu .Arkadanda fungusit uygulaması yapacağım .
Çimlerdeki mantar oluşumundan ve çimlerimi kaybetmekten bayağı korkar olmuştum .Biliyorsunuz sizlerin verdiği ön bilgiler sayesinde bahçemi kendim çimlendirdim ve tüm komşularımın takdir ettiği ve beğendiği bir çime sahip oldum ama artık korkmuyorum ve ne yapacağımı sayenizde öğrendim . Kış sonu problem olsun olmasın mutlaka dezenektan uygulaması yaparak çimlerimi koruyacağım .
Verdiğiniz doğru ve güzel bilgiler için ne kadar teşekkür etsek azdır , sevgi ve saygılarımla .

Mine Pakkaner
25-05-2008, 22:26
Çok memnun oldum Sayın Oyaman. Yaz ortasından başlayarak çayır tırtılına karşı da dikkatli olunuz. Verdiği zararı tanımayanlar bazen mantar hastalığı zararı ile karşılaştırıyor. Çimleri hastalıktan öldü sanıyorlar.

Oyaman
26-05-2008, 14:20
İkazınız ve hatırlatmanız için tekrar teşekkür ederim Mine Hanım .Sevgilerimle .

akinal33
26-05-2008, 18:15
Tamam da neden sinirlendiniz şimdi ben onu anlamadım . bu arada yarım yamalak hiç bir iş yapmam ben yanlış hiç bir şey söylemedim neyse sizinle tartışmaya gidemem siz her şeyin en iyisini bilirsiniz saygılar.

Mine Pakkaner
26-05-2008, 21:38
Akinal33 bütün yazışmalarımızı yeniden okumanızı öneririm.

Eksik ve hatalı bilgi verdiğiniz mesajları belki farkedersiniz. Benimle tartışmaya girme konusuna gelince, bu sizi bilgi açısından güçlendirecektir. Rekabet niyetiyle değil, öğrenmek için yapınız. Tereddüt ettiklerinizi sorunuz. Meslekte sizin yaşınızdan çok emeği olan kişilerin tecrübelerinden faydalanmak sizi zenginleştirir. Benim de bilmediğim bir konu varsa sizden öğrenirim.

Ancak verdiğiniz hatalı bilgi için Sayın Prof. Dr. Rıza Avcıoğlu kitabında tavsiye ediyor derseniz ve pek çok kişi uyguluyor derseniz ben de sizi çürütür ve ispata davet ederim elbette. Çünkü bu sayede üyelerimiz yanlış bilgilenmezler. Bu bizlerin sosyal sorumluluğudur. Hoca özellikle bir okul bahçesi için, kitabını okuyan bir öğrencinin fümigasyon tavsiye ettiğini duyunca şok geçirecek.

Düşünün sizin mesajınızı okuyanlar tavsiyenizle çimde kullanmak için fellik fellik fumigant arıyor. Kim söyledi, bir ziraat mühendisi adayı, nerede okudunuz "agaclar.net" te. Bizler mesleğimize hakettiği saygınlığı kazandırmak için uğraşıyorken bu derece vahim hataları görmezden gelemeyiz.

Herşeyin en iyisini bilmek imkansız. Doğrusunu da. Ama öğrenme gayretimiz hiç eksik olmamalı.

akinal33
27-05-2008, 00:26
Evet haklısınız ama fumigasyon dışında yanlışım yok hatta fumigasyon konusunda da yanlışım yok ama zararlı bir şey olduğu için hatta 1 molekül metil bromit 100,000 O3 (ozon) molekülünü parçalayabiliyormuş diğer bir konuya gelince sizlerden daha iyi bilmem mümkün değil ama genede yarım yamalak bir şey yapmıyorum kısmetse bende okulu bitirip askerden döndükten sonra çim işi ile uğraşmayı düşünüyorum ukalık olarak algılamayın bende burada insanlara bir şekilde faydalı olmak istiyorum sonuçta geçtiğimiz yazdan beri siteye ilgi duyuyorum hatta öğrendiğim bir çok şeyi bu sitedeki büyüklerimden öğrendim ve uyguladım dediğim gibi ben hayatımda ilk defa çapayı bu sene eline almış biri olarak her zaman gelen yeni bilgilere açığımdır saygılar . Sonucta bende doğanın tahribatından şikayetçi birisi olarak fumigasyonu önerdim ama tabi ki hata şurada sadece kitaptaki bilgilere dayanarak verdim ve mantığını düşünmedim sonuç olarak fumigant madde kullanımı 24/08/2005 tarihli resmi gazetede açıklandığı üzere karantina il müdürlüklerinden alınacak sertifika ile yapılabilir siz sakın yapmayın :D

NİDA
02-06-2008, 15:43
Merhaba, bir iki arkadaş sormuş ama gördüğüm kadarıyla cevap alamamış. Bende aynı sorundan müzdaribim. Çimlerimin içinde yoncalar ve yabancı otlar iyice arttı. Ve ben bunları ilaçlamak istiyorum. Çünkü bir süre sonra çimlerimi tamamıyla sökmek durumunda kalacağıma inanıyorum ve gerekli önlemi almak istiyorum.Hangi ilacı, nasıl, ne zaman kullanabiliriz.Lütfen, beni ve aynı konuda sorun yaşayan arkadaşları bilgilendirebilirseniz sevinirim.Teşekkür ederim.

sparkysisters
03-06-2008, 15:37
Merhabalar , 7om2 büyüklüğündeki bahçemize yaklaşık bir ay önce çim ektik , birinci biçimden sonra bazı bölümlerde ezilme akabinde çürüme ve saramayla birlikte kurumalar oldu , bahçenin ayrı küçük bir bölümünde ektiğimiz alanda da ayni durum söz konusu.Çim ekilmeden önce yıllarca bahçede köpek beslendi , acaba bu açılmaların nedeni olabilirmi . Bu konuda beni aydınlatmanızı rica ediyorum, saygılar.

Mine Pakkaner
04-06-2008, 15:19
Merhaba, bir iki arkadaş sormuş ama gördüğüm kadarıyla cevap alamamış. Bende aynı sorundan müzdaribim. Çimlerimin içinde yoncalar ve yabancı otlar iyice arttı. Ve ben bunları ilaçlamak istiyorum. Çünkü bir süre sonra çimlerimi tamamıyla sökmek durumunda kalacağıma inanıyorum ve gerekli önlemi almak istiyorum.Hangi ilacı, nasıl, ne zaman kullanabiliriz.Lütfen, beni ve aynı konuda sorun yaşayan arkadaşları bilgilendirebilirseniz sevinirim.Teşekkür ederim.

Geniş yapraklı otlarla mücadelede selektif bir herbisit kullanabilirsiniz, ancak çimde dar yapraklı otlarla ilaçlı mücadele yapamazsınız. Mekanik mücadeleye devam edeceksiniz. Seçeceğiniz ilaç için ilinizdeki zirai ilaç bayisindeki ziraat mühendisi ile görüşünüz.

Mine Pakkaner
04-06-2008, 15:22
Merhabalar , 7om2 büyüklüğündeki bahçemize yaklaşık bir ay önce çim ektik , birinci biçimden sonra bazı bölümlerde ezilme akabinde çürüme ve saramayla birlikte kurumalar oldu , bahçenin ayrı küçük bir bölümünde ektiğimiz alanda da ayni durum söz konusu.Çim ekilmeden önce yıllarca bahçede köpek beslendi , acaba bu açılmaların nedeni olabilirmi . Bu konuda beni aydınlatmanızı rica ediyorum, saygılar.

Köpek idarı ve dışkısı yanmaya sebep olur ama bu görülen mantari hastalık gibi. Konuyla ilgili pek çok reçete vermiş bulunuyoruz. Bunları okuyup acil uygulayınız.

schiba31
04-06-2008, 22:34
Burada bilgilerini ve tecrübelerini paylaşan başta Mine ve Şükran Hanım olmak üzere herkese
teşekkürler.Muğla-Fethiye'de otelcilik yapmaktayım.150 m2 bir alanı çimlendirmek istiyordum,bu işi yapan 2-3 kişiden çelişen ifadeler alınca kendim incelemeye karar verdim.Bu konuda oldukça kısıtlı bilgi bulmakla beraber en pratiklerine de burada rastladım.Affınıza sığınaak ben de vak'a mı anlatayım,vaktiniz olursa bi fikir verirsiniz.
150 m2 alanın 100 m2 si saat 11:00 den sonra bina gölgesinde kalıyor,kalan 50 m2 tam gün güneş altında. Toprakda kıştan kalan otlar yolundu,bellendi,çapalandı,2 hafta bekletildi,tekrar 3-4 gün sulandı ve şu anda yabani ot çıkımı henüz yok( tabii bundan sonra olur mu bilemiyorum) Toprak için tam bahçe toprağı denemez,2- 3 yıl beklemiş hafriyat toprağı;dişli ve su tutucu,taşları her ne kadar ayıklatmış olsak da hala tırmık arası geçecek parçalar mevcut. Fethiye de çim tohumu ,ziraatçi 2-3 dükkanda açık çuvallarda satılıyor ve genelde "Akdeniz karışım" dedikleri kg ı 10 ytl olan ürün satılıyor.Hani Fethiye'de çok güzel çim uygulamaları pek görmediğimden bu tohumlaa da şüpheyle bakıyorum.
Benim planım:
Toprağı bir kez daha ince tesviye yaptırıp,
üzerine 3-5 cm elenmemiş koyun-keçi karışık sönmüş gübre serdirmek (sadece keçi gübresi atmak daha ideal anladığım kadarıyla ama bulması zor)
sonra tohum aşaması (hangi tohum? günün çoğu gölgede kalan alana ayrı güneş alan yere ayrı tohum mu kullanmalı ?
Gölge için internetten bulduğum Wolf Supra getirtmeye değer mi ;Supra hakikaten kutunun üzerinde dediği gibi 1 kg ile 50 m2 örter mi?(1 kg paket 50 ytl)
Kapak: mil kumu ve elenmiş keçi gübresi karışımı ile 0,5 cm kalınlığında mı atılmalı yoksa
kapak olarak sadece torf mu atmalı ; gibi bolca soru işaretim var.Şimdiden teşekkür ederim faydasını esirgemeyenlere.

Selahattin Yılmaz
04-06-2008, 23:26
Çevrede satılan çim tohumları her zaman daha avantajlıdır ve genelde ve büyük ihtimalle çimleri kötü görmeniz bakımlarının iyi yapılmamasından kaynaklanmaktadır zira sizin için de ilerde çimler masraflı olmaya başladığında belirli masraflardan kaçınmak için çimi masraf kısılacak kalemlerden görmeye başlayabilirsiniz.

tesviyede: Çimi ekmeden önce güzel bir bahçe toprağından mutlaka 5 cm kadar tesviye payı ve çim için idel gelişme alanı oluşturmalısınız bu bile az ancak başlangıç için daha ekonomik olur.

Ekim öncesi: Otomatik veya manuel sulama sistemi yaptıracaksanız mutlaka ekim öncesi o işlemlerin yapılmasını sağlamalısınız her ne kadar masraflı da olsa bir otel için işgücü kazanımı bakımından ve çimlerdeki kontrol bakımından sulama sistemini iyi düşünmelisiniz ve mümkünse çim bakımı için sulama sistemine gübre tankı veya siseme gübre verebilecek bir ventilasyon sistemi monte ettirmelisiniz. Ekim öncesi çalışma kontrolleri yapılıp ekime öyle geçilmelidir.

Ekimde: Eğer ot çıkmıyorsa daha fazla geçikmeyin tesviyeyi hemen yaptırıp ekimi yaptırın. Ekimde eğer ekimi yapan kişinin el alışkanlığı varsa sorun yok eğer ekim için el alışkanlığı yoksa bir metrekarelik hazırlayacağınız bir çerçeveye daha önceden tartarak serpebileceğiniz gramajlarda (40-70 gr arası) denelemer yapın. Ekimde ilk metrekarelerde her metrekareye gelmesi gereken çim tohumu miktarının yarısı homojen olmasına gayret edilerek ekim yapılmalı sonrasında seyrek görülen alanlara tekar kalan gramaj serilmeli ve el alışkanlığı kazanmalıdır bu şekilde ekim homojenliğide sağlanmış olmalıdır. Ekim yaparken çim her alınışta yeniden karıştırılmalı rüzgarlı havalarda ekim yapılmamalıdır aksi halde çimler çıkşta çim çeşitlerini alanda görebilrisiniz zira rüzgarda yapılan ekimle ve karıştırılmadan yapılan ekimle tohum büyüklüklerijne göre ekim yapılmış olur.

Ekim sonrası: Ekimi birer metrekarelik şeritler halinde uzun kenar boyunca yapabileceğiniz gibi ekimin tamamını yapıp kapak güresi serme işlemine geçebilirsiniz. Kapak gübresi bahsettiğiniz şekilde 1/2 mil+1/2 keçi gübresi karışımı olmalıdır. kapak gübresi olarak sadece torf kullanırsanız rüzgarın torfu uöçurma ihtimali yüksektir. Ekimin üzreine çim sererken homeojen kalınlıkta serilmeli ve 1 cm geçmemelidir. Serpme işlemi eğer ön alıştırma işlemi yapılarak el alışkanlığı kazandırılabilirse kürekle değilse elle çimlerin üzerine serperek yapılmalıdır. Unutmayın kalınlık homojen olmalıdır ki çimlenme de aynı zamanda olsun. kapatma işlemiyle birlikte toprağınızın üst yüzeyini bolca sulayın ve artık hiç kurtmayın.

Çimlenme: Çimlenmede kullandığınız çim karşımına göre önce ingiliz çimi çimlenir bu çimin çıkışına göre homojen serpilmişmi göz kestirebilirsiniz daha sonradan sırasıyla çimlenme süresine göre diğer çeşitlerde çimlenecektir. Alacağınız çim çeşidi yarı gölge çimi olmaldır. Gölge çimi kullanırsanız saat 8 den 11'e kadarki zamanda gölge isteyen çim çeşitleri ölecektir. Genelde istediğiniz karışımlar festuca türleri yoğun karışımlar olmalıdır.

Bakım: Çimleriniz çimlendiğinde yaz ekimi yaptığınız için kök çürüklüklerine ve diğer mantari hastalıklara karşı ilaçlamalısınız en iyisi Mine hanımın tavsiye ettiği Peras veya Huwasandır. İlk biçimden sonra mutlaka silindir geçirmelisiniz ve yavaş salınımlı gübrelerle gübreleme yapmalısınız veya eğer sulama sisteminize gübreleme mekanizması taktırırsanız sulama suyuna katılan gübrelerden kullanınız veya usta peyzajcıların tavsiyeleri doğrultusunda sulama suytuna katabileceğiniz daha hesaplı gübrelrden de kullanabilirsiniz. Çimlerinizi erken kalınlaştırmak isterseniz ilk biçimden sonra Turf-set+MAP uygulaması yapmanızı tavsiye ederim ancak o zamanda ilaçlamaya son vermelisiniz.

schiba31
06-06-2008, 00:19
çok tşekkürler Selahattin Bey vakit ayırıp yanıtladığınız için.Faydalanacağım işallah

rybczynski
23-06-2008, 00:14
Herkese merhaba.

Binbir emekle tam 350m2'de 5 yaşına getirdiğim bermuda çimlerimi, geçen yaz askerde olmam sebebiyle babama emanet etmiştim.Bildiğiniz gibi bermuda kışın uykuda olduğu için bakım istemiyor bu sebeple nisan ayına kadar bir bakımda yapmadım. Nisan ayı itibariyle önce yoncaların sardığı yaklaşık 50m2 lik alanı temizleyip hazır çimle kapadım daha sonra yaklaşık 25m2 lik bir koyun gübresi karışmış alanıislah etmeden düzleyip bermuda çimi ektim . Çimlerim çıktı fakat çim kadarda topalak denen insanın akli dengesini kaybetirecek seviyede sinir bozan yabani otda çıktı. Neyse yahu nasıl olsa 25m2 lik bir yer söke söke bitiririm derken. Bir bahçevanın 'bu toprak 5 senedir çiminizi besliyor. Vitamini, minerali eksilmiştir buna toprak düzenleyici at demesiyle 150m2 lik alana delta org. toprak düzenleyici (gübre) attım atmaz olaydım. Bugun itibariyle 150m2'lik güzelim bermudalarımın arasına dağılmış topalaklarım var bu 1. sorunum.

2.sorunum ise nerden geldiğini bilmediğim 1 senede nasıl bu kadar yayıldığını merak ettiğim çimmi yabani otmu olduğunu anlayamadığım bir ot hali gibi yayılan bermudalarımın arasında yer yer çıkmışlar.



Bu resimdeki ot veya çim herneyse adi nedir? İlacı varmıdır? Eğer çim ise neye dayanıksızdır. Bermudalarımı öldürmeden bu iletten nasıl kurtulabilirim?

Not: İnternette topalaklara karşı 1-2 ilaç buldum lakin bu ilaçlar çimide öldürüyormuş. Bu ilaçları enjektör yardımıyla bu topalak köklerine tek tek enjekte etsem bir sonuç alabilirmiyim?

Şimdiden teşekkür ederim.


Forum kurallarına uymadığı için resim silinmiştir. Lütfen resim yüklerken imagehack gib sitelere değil, direkt foruma yükleyiniz. Resimlerin uygun ölçülerde olmasına özen gösteriniz. Her çeşit bilgi FORUM KULLANMA KILAVUZU (http://agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102) 'nda mevcuttur.

Selahattin Yılmaz
23-06-2008, 00:29
Bu çimler festuca arundinace ye benziyor yani koyun yumağı. Bu bir çim türüdür ve üstelik çiğnenmeye dayanıklı bir çim türüdür. Ancak bence berenuda çimi diye aldığınız çim karışımını bir kontrol edin içerisinde bu tür varmıymış. Gerçi o olsada olmasada artık çimlenmiş yapacak çokta bir şey yok yerinide sevmiş görünüyor. Ben eğer bermudalar için o çimi ekmediğinizi bilmesem bermudaları öldürün heryere bu çimden ekin diyeceğim. Biraz sert bir çimdir ama koyu yeşil, çiğnenmeye dayanıklı ve iyi bir yer örtücüdür.

bturan
12-07-2008, 19:14
Sevgili dostum :10 günlük çim yererince sık görünmez nedeni ise çimin içinde değişik türlerden oluşan karışım bulunur. Bunlarında çimlenme günleri farklıdır. (3-5 ) (12-15) (18-21) gibi yeterli sıklığğa ulaşılması için en az 3 hafta geçmelidir.

a320p
15-07-2008, 19:39
50m2 alanik cim bahcemiz var. Hazirandan bu yana cimlerin arasinda otlar türdi. Ayrik otu diye nitelendirlildi. Kendi arastirmalarima göre (internetdeki resimlere bakarak ) Bermudagras Cynodon dactylon oldugun gördüm. Bahcemizin tümünü sarmis vaziyetde ve cimlerimiz cok kötü duruma geldi. Kimya kullanarakta cok fayda olmayacagani okudum. Herbizidlere direnc gösterdiginide okudum. Mekanik olarak bütün cimi kaldirmayi düsünüyoruz ama togum biraktiklari zamanda cimi kaldirildiginda daha facia duruma geliyormus. Bu konuda bilgisi olan varmi? En iyi zaman ne zamandir?

zeynep0224
16-07-2008, 02:02
yaklasık 30 metre kare alanı çimle kaplayacağım bunun etrafına cit bitkisi olarak limon camı denilen bitkilerden ekmek istiyorum ilk sorum limon camını budasam sorun yasar mıyım
ikinci sorumsa bu çiit bitkisinin dibini çimlerden arındırmalımıyım yoksa çimlerle bir arada olmasının mahsuru yok mu

Mine Pakkaner
16-07-2008, 13:59
Zeynep Hanım, öncelikle konu üzerine açılmış bir başlık (Çim (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2090)) var, açtığınız bu başlığı siz okuyunca o konu ile birleştirceğim. "Çim konusunda" diye bir başlık siz de takdir edersiniz ki hiç aydınlatıcı değil. Çimin neyi konusunda?

Ayrıca yazım kurallarına uymanızı ve FORUM KULLANMA KILAVUZU (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102)'nu okumanızı rica edeceğim.

lucky1
17-10-2008, 22:37
Hepinize Merhabalar,
geçen hafta, bahçemdeki çim yerine çıkan otların yerine çim ekimi yaptım. (yaklaşık 20 m2 )Forumda yazıldığı gibi önce tırmıkladım sonra üzerine ince bir toprak( Eski çim ile aynı seviyeye gelmesi için) sonra silindir ile ezdim,tohumu eşit olarak serpip sonrasında üzerine kapak olarak koyun gübresi ve elenmiş toprakla örtüp tekrar silindir ile ezdim. Hergün birkaç defa toprağın nemli kalması amacı ile yağmurlama ile suluıyorum. Bu arada tohumu serpmeden önce karıncaların yememesi için tohumu karınca toz ilacı ile karıştırmıştım. Bugüne kadar herşey normal giderken bugün sulama için bahçeme indiğimde kapak toprağının birkaç yerinden kabardığını gördüm. Sanıyorum bu kabartının sebebi danaburnu. Bilmiyorum o da tohum yer mi? Siz tecrubesi olan arkadaşlara ve forum yöneticilerine sormak istiyorum;
Bu danaburnunun bozduğu zemini ne zaman silindir ile tekrar düzeltebilirim?. Yani çimin çıkıp gürleşmesini mi beklemeliyim? Yoksa şimdi çim çıkmadan bu işlemi yapabilirmiyim?
Hepinize sevgiler, saygılar

limon
18-10-2008, 15:48
Bence, kabarmanın sebebi büyük ihtimalle çimlenen tohumların toprağı kaldırmasıdır. Bir iki güne kadar çimler ortaya çıkacaklardır. Kabartılanın birini ince bir sopayla hafifçe eşeleyin bakın çimlenmiş tohumları göreceksiniz.

lucky1
18-10-2008, 17:17
tohumlardan da olabilir ama danaburnu düzgün yüzeyi fena halde bozmuş. Bugün sabah çimlerin çıktığını gördüm. Biraz şöyle 5cm uzadıktan sonra silindir ile düzeltmek istiyorum. İnşaallah doğru yapmış olurum. Sayın Limon ilginiz için size teşekkür ederim.
Saygılarımla

limon
19-10-2008, 22:03
Bence kesinlikle bu kabartıların sebebi çimlenmeye başlayan tohumlar. Hem danaburnu yüzeyi bozmaz ki sadece 3-4 cm çapta delikler açar. Güzelce yağacak bir sonbahar yağmurundan sonra, yüzeyin düzeleceğini düşünüyorum.

Güler
19-10-2008, 22:26
Bence, kapak yaptığınız toprağa hayvan gübresi karıştırmanız hataydı, ama olan olmuş bir kere. Bu gübre ile bir kısın yabani ot tohumları da gelebilir. Ama bunları daha ileride yapacağınız geniş yapraklı ot ilacı ile halledebilirsiniz.
Yüzeydeki, kabarmalar çimlerin çıkmasından da olur, dana burnu veya başka solucan gibi haşerelerden de olabilir. Danaburnu, yüzeyde uzunlamasına, dügün olmayan kabartı yapar, bu kabartının başlangıcında da bitimindede delikler görebilirsiniz. Ama tohum yemezler, danaburunları, fideleri ve kökleri keserler.

Güler
19-10-2008, 22:28
Bence siz bu saatten sonra silindiri dolaştırmak yerine, kabaran yerleri el ile hafifçe bastırarak yerleştirin.

lucky1
21-10-2008, 14:48
Sayın Limon ve Güler her ikinize de teşekkür ederim. Silindirle geçtik artık. Ama korktuğum başıma gelmedi. Çimler tekrar dikleştiler. Bugün danıştığım bir ziraat mühendisi de Sayın Güler'i doğruladı. Kapağın üzerine koyun gübresi atmak yabani otlarıda beraberinde getirebiliyormuş. Hatta danaburnu ve diğer canlıları da getirebiliyormuş. Biraz deneme ,yanılma oldu. Bundan sonra hata yapmamaya çalışacağız. Boyları yaklaşık 10 cm ye gelince biçim yapılmalı ve kışa doğru 15.15.15 gübresi ile takviye yapılmalıymış.
Saygılarımla

Güler
21-10-2008, 15:40
Sevgili lucky1, hepimiz, zaman zaman hata yapıyoruz, üzülmeyin. Size naçizane tavsiyem, eğer bahçeniz küçük ise, ilk çim biçmeyi el makası ile yapmanızdır. Bu durumda yeni yeni tutunmaya çalışan köklerde oynama olmaz. Daha sonraki biçmeleri makine ile yapabilirsiniz. Bu durumda da dikkat etmeniz gereken, biçerken makineyı hep aynı yönde kullanmanızdır. Yani, makinenızın yönünü hep aynı dikeyde tutmanız, bir dahaki seferde de tam tersi makinenin yönü bir evvelki kesimin tersi yatay yönde olmalıdır ki kardeşlenme hasır gibi olsun. Bilemiyorum tarif edebildim mi?
Kışa doğru atacağınız 3X15 gübre takviyesi çok güzel sonuç veriyor. Karla, yağmurla toprak iyice emiyor. Aman sakın, gübreyi atar atmaz sulamayı unutmayınız.
Sevgiler.

Kiraz
21-10-2008, 16:03
Bahçem, duvar inşaatından dolayı tamamen bozulacak. İnşaatı site yönetimi yaptırıyor ve çimi de kendilerinin yenileyeceklerini söylediler. Rulo çim kullanabilirlermiş.

Aklıma takılan bazı noktalar var:

Açılacak çukurlar 2- 3 m derinliğinde olacak. Burası doldurulduktan sonra, mevsimi de dikkate alarak, toprağın oturması için ne yapabiliriz. Geçen seneki çukurlar için iki hafta beklenmiş, bol miktarda da sulanmıştı ama seviye bahçeden biraz farklı olmuştu.


Rulo çim seçiminde nelere dikkat edilmesi gerekir?
Bahçem kışın hiç güneş almıyor, yazın duvara yakın yerler az güneşli, diğer yerler yarı gölge ve bol güneşli.

Döşemeden önce, yapılacak işlemler nelerdir?

Mevsim farkeder mi?

Çimi yeniden tohumla yapmak, kalite ve yetişmesi açısından ruloya göre daha iyiyse, rulodan vazgeçebilirim. Tohumla çimi biz yaparsak, en son veya baharda ilk hangi ayda yapmak mümkün olur. İnşaat henüz başlamadı, tahminim Kasım sonu biter (Toprağın oturmasını beklememiz gerekirse bu tarih kışa gelecek).

Bu konularda taleplerimi söylemesem, uygulamanın kalitesinden problem yaşayacağıma eminim.

Güler
21-10-2008, 16:19
Sevgili Nurbahar, benim rulo çimler hakkında hiçbir fikrim yok. Bu yüzden size iyi veya kötü diye birşey söyleyebilme şansım yok. Ama zeminin düz olmasına dikkat etmeniz gerekir, alanı önceden bol bol sulayarak çöküntülerin neticesini beklemeli ve silindirle düz bir satıh elde etmeniz gerekir. Hazır bahçeyi yeniden tanzim ediyorsunuz, sulama işini yeraltından düşünür müsünüz, yoksa bahçe büyüklüğünüze göre masraflı mı olur? Drenaj işini nasıl yapmayı plânlıyorsunuz? Tam bilemiyorum, bahçeniz ne kadar büyük. Belki de bunlara hiç gerek de olmayabilir.
Ben, her zaman tohumdan çim ekimi yapıyor ve genelde beşli karışım kullanıyorum. Çim ekimi için hemen hemen bu son ay (İstanbul için) daha sonra geç olur, veya Şubat sonu Mart başı diyebilirim. Ama genelde ekenler, Ekim ayını tercih ederler ki, baharda daha güzel yerleşmiş olsunlar. Bir de bu mevsimde çim ekerseniz m2 ye daha az miktarda tohum atarsınız, bahara kalınırsa daha fazla miktarda tohum kullanılır (hernekadar karınca ilacı da yapsanız yine de taşırlar)
Benim bildiklerim ve bahçemde tatbik ettiklerim bunlar, ama siz arzu ederseniz, sitemizdeki hocalarımıza danışın derim.

Kiraz
21-10-2008, 16:40
Teşekkürler Güler hanım.

Sulamayı yeraltından düşünmüyorum, oturma yerimiz ya da yan bahçeleri ıslatmadan sulamak biraz zor olabilir. Çim alanım, 70-80 m2 civarında, L şeklinde. Çok pratik bir sulama aletim var, suyu istediğim açıda, istediğim uzaklığa göre ayarlayabiliyorum.

Bahçe ilk yapılırken drenaj için, bahçenin kenar ve köşelerinden, ortadaki kanalizasyon çukuruna doğru kanallar açıldı, içine çakıl ve drenaj için boru döşendi. Bu işe yarar bir uygulama mıdır, açıkçası hep şüphe duydum. İyi bir drenaj nasıl yapılır bu konuyu araştırmam gerekecek, siz de fikrinizi yazarsanız sevinirim. Çok yağmurda bile bahçede göllenme olmuyor ama sanırım güneşin yetersizliğinden çok mantar çıkıyor ve yosun oluyor, bunu engellemem için bir şey yapmam gerekebilir.

Rulo çim kalite açısından problem çıkarmıyorsa, kışı çamur içinde geçirmemek için tercih edeceğim, çünkü tohum için baharı beklemek gerekecek. Bir de etrafta çok kedi var, çimi biz yaparsak rahat bırakacaklarını sanmıyorum, zira şu anda gazanyalarımın ortasına (üstüne) bile tuvaletini yapan kedi var:)

Güler
21-10-2008, 17:01
Sevgili Nurbahar, su birikmiyorsa drenaj mutlaka işe yarmıştır. Güneş almayan yerlerde ve ağaç altlarında çim işi biraz zor. Mantar ve yosun, rutubetten oluyordur kanımca. Ben, yeni tohum ektiğim zaman, bahçeyi boydan boya uçurtma kuyruğu ile donatıyorum, bu işi eski kaset bantlarıyle de yapabilirsin. Kuşlardan tohumları korumak için.
Kediler ve köpekler, hakikaten dert oluyor, hem toprağı eşmeleri hem de idrarlarının çimi yakmalarıyle baş etmek hayli zor.

Kiraz
21-10-2008, 17:23
Teşekkürler Güler Hanım.
Umarım ruloyu destekleyici yazılar alırım, bahara çimlere basarak girerim.

limon
21-10-2008, 21:25
Nurbahar Hanım bu ayın başında yakınımdaki bir bahçede rulo çim kullandılar. İki kez biçim yapıldı, şu anda çok sağlıklı ve halı gibi duruyor çimleri. Bugün yan komşum püskürtme diye ilk kez gördüğüm bir yöntemle ekim yaptırdı. Dediklerine göre bir haftada çok güçlü çim çıkacakmış. (bakalım göreceğiz) Bildiğimiz tohum atmada uzun süre bahçeye basamayacaksınız, bence site nasıl olsa karşılıyormuş, rulo çim döşetin, çamurla toz toprakla uğraşmayın.

Belediye yıkıp, yeşil alan yaptığı yerlere geçen ilkbaharda halı çim döşemişti, şu an çok güzel ve keyifli görünüyor.

Kiraz
21-10-2008, 22:16
Teşekkürler Limon, içim biraz daha rahat şimdi.

nariçi
03-11-2008, 17:20
Çimi ektim bir hafta sonra çıktı bir hafta sonra biçtim. Bir ay oldu, beş defa biçtiğimi hatırlıyorum, üst toprak da ekmemiştim. Ancak çim içinden sanki solucan çıkrması gibi saf çamur renginde kıvrımlı küçük çamurcuklar çıkıyor. Solucanlar mı yapıyor acaba? diğer taraftan bir tarafta hafif zayıflama görüyorum. Hayvan gübresi atmamıştım mineral toprağa ektim kimyasal olarak hangi gübreyi atmalıyım?

Mine Pakkaner
04-11-2008, 11:20
Solucan da olabilir, drenaj problemi de, bu şekilde anlamanın imkanı yok. Çamur çıkışının olduğu yeri inceleyin, çimi sökün bakın, solucan var mı görürsünüz. Drenaj sorunu olması muhtemel gibi duruyor. Sulama aralarını iyice açın. Kapak toprağını keşke atsaydınız. Mineral toprağa ektim derken acaba ne kastediyorsunuz? Şu dönemde artık kimyasal gübre vermeyiniz. Dinlenmeye alınız.

nariçi
04-11-2008, 17:07
Mineral topraktan maksat organik katkı olmayan kazıdan çıkan, bu killi kumlu, ektiğim tohumlar iyi çimlenip büyüyor. Oysa mevcut toprak kireçli kumlu az killi. Yazın suyu çok çabuk kaybediyor, direnaj özelliği çok fazla. Bu üst toprağı bu nedenlerle kaplayarak çimi ektim. 12,5 m2 ye 1 kg. attım kg fiyatı 13.00 YTL ancak çim şu an çok iyi ve sık, kışın burası don kaplı oluyor, satanlar kışında yeşil kalıyor dediler.

kkardes
09-03-2009, 01:28
herkese selamlar, sitenizin yeni bir uyesi olarak oncelikle bu yazdıklarım okudugunuz icin tesekkurler .
benim sıkıntım bu konuda acemi olmama ragmen cok biliyormus gibi hareket etmem.
yeni yer kiraladım yaklasık 80m2 bahcesi var.yarısını sebze icin ayırdım.sebzede simdilik sorun yok ,sitenizdeki tavsiyelere uyarak tohumları fide haline gelmesi icin kapalı alanda kucuk kaplara ektim ve uzerlerini orttum.onları b eklicez artık.
bahcemin diger bolumu cim le kaplamak istedim.simdi yaptıklarımı kısaca yazmak istiyorum.
once yabancı otları temizledim, belledim, sonra tırmıkla duzelttim.bir alısveriz merkezinden 5 kg cim tohumu ve birazda gubre aldım.once topraga az miktarda gubre attım, sonra cim tohumlarını attım.uzerini kum ve toprak karısımı ile ince bir tabaka seklinde orttum(cimi bana satan kisinin tavsiyesiydi bu).istanbulda son gunlerde devamlı yagmur yagdıgından sulama yapmadım.toprak hep ıslaktı.tum bu islemleri 24/02/09 tarihinde yaptım.ve bugune kadar TIK yok.:) ben nerde yanlıs yaptımmm:) rica etsem bana bir akıl verirmisiniz.. daha beklemem mi lazım yoksa bu islemleri tekrar yapayımmı??
bu arada guldugunuzu hissediyorum suan..:))bari az gulun arkadaslar.
Saygılarımla

fixture
09-03-2009, 17:47
Profesyonel arkadaşlardan bir şu konu için görüşlerini rica ediyorum; Yaklaşık 650-700 m2 bahçem var. Üzerindeki çimler artık ömrünü yitirdi ( 12-13 senelik). Bu sene bölüm bölüm veya tamamen çimi yenilemek istiyorum. Herhalde günlük işçi bulup toprağı yaklaşık 15-20santim derinlikte bellemek gerek, bu da zahmetli ve masraflı bir iş. Aklıma çiftçilerin kullandığı çapa makinası kullanmak geliyor. Hem hızlı hem de iş daha ucuza çıkar diye düşünüyorum. Sizce sağlıklı bir yöntemmi ? Başka bir öneriniz olabilirmi?

sukranayalp
09-03-2009, 18:28
Sn kkardeş, tohumların çimlenmesi için hava sıcaklığının yaklaşık 18 dereceyi bulması gerekir. 22 derecenin üzerinde olursa, mantar riski devreye girer.
İstanbul'da, ilkbahar döneminde en uygun zaman 15 Nisan-15 Haziran'dır.
Sonbahar döneminde ise 15 Eylül-15 Ekim'dir.

Her ihtimale karşı, küresel ısınma neticesinde hava sıcaklıklarının 2-3 derece arttığını gözönünde bulundurarak günlük hava raporlarının gidişatından bu bilgilere göre uygun zamanı tahmin edebilirsiniz.

sukranayalp
09-03-2009, 18:29
Sn Fixture bu uygulamayı rahatlıkla yapabilirsiniz. En pratik ve hızlı olanı.

fixture
10-03-2009, 13:29
Sn Fixture bu uygulamayı rahatlıkla yapabilirsiniz. En pratik ve hızlı olanı.


Çok teşekkür ediyorum. Kiralık bir çapa makinası arayacağız galiba.

fixture
20-03-2009, 17:10
Sn. Sukranayalp ve Mine Hnm; netten takip edebildiğim kadarıyla geniş alanları çimlemek için pratik ve ekonomik hydroseeding uygulamaları var. Bu yöntemi evin bahçesi için tavsiye edermisiniz? sitelerde hep avantajları belirtilmiş. Acaba öbür bilinen yöntemlere (tohum+hazır rulo çim) göre dezavantajı varmı? uzun ömürlümüdür?

Mine Pakkaner
20-03-2009, 20:38
Ömür olarak diğer çimlerle hiç bir farkı yoktur. Sadece bir uygulama yöntemidir. Tohumu elle de ekebilirsiniz, hidroseeding yöntemi ile su ve malzeme ile karıştırıp püskürtebilirsiniz de. Ev bahçesinde uygulama biraz daha zor olabilir. Ama bu tamamen bahçenizin büyüklüğü ve düzenlemesi ile de bağlantılı.

Bitki bordürlerine, duvar diplerine, yürüme yolu kenarlarına uygulamak çok kolay olmuyor ve özellikle çalıları korumak gerek, yoksa harç onlara da bulaşıyor. Geniş ve araç girebilen alanlarda ise müthiş kolaylık sağlıyor.

fixture
23-03-2009, 12:23
Ömür olarak diğer çimlerle hiç bir farkı yoktur. Sadece bir uygulama yöntemidir. Tohumu elle de ekebilirsiniz, hidroseeding yöntemi ile su ve malzeme ile karıştırıp püskürtebilirsiniz de. Ev bahçesinde uygulama biraz daha zor olabilir. Ama bu tamamen bahçenizin büyüklüğü ve düzenlemesi ile de bağlantılı.

Bitki bordürlerine, duvar diplerine, yürüme yolu kenarlarına uygulamak çok kolay olmuyor ve özellikle çalıları korumak gerek, yoksa harç onlara da bulaşıyor. Geniş ve araç girebilen alanlarda ise müthiş kolaylık sağlıyor.


Çok teşekkür ederim. O zaman geniş alanlar için son derece pratik ve ekonomik bir yöntem. Ama diğer bitkilerin ektilenme olasılığı düşündürüyor.

osmann
25-03-2009, 17:12
Arkadaşlar biz çevre kolu etkinlikleri çerçevesinde bahçe düzenlemesi yapıyoruz. Çok ihmal edilmiş bir bahçemiz vardı. Basılmaktan taşlaşmış bir toprağı vardı. Önce kazdırıp bellettim. Ardından bol bol sulattım. Zaten hemen ardından şiddetli yağmurlar da başladı. Çimlendirmek niyetindeyiz fakat toprak feci, imkanlar çok kısıtlı. Toprak son derece yağlı, ağır ve sarı bir toprak. Çevrede nakil yapabileceğimiz güzel bir toprak da yok. Toprağı koca koca parçalar olmaktan kurtaramıyoruz. Kürek büyüklüğünde yağlı toprak parçaları mevcut. Kürekle parçalamaya çalışıyoruz küreğe yapışıyor. Böyle bir toprağı adam etmek ve çimlendirmek mümkün müdür? Mümkünse neler yapılabilir? Bir miktar kumumuz var. Karıştırsak işe yarar mı? Yardımcı olursanız teşekkür ederim.

Güler
25-03-2009, 17:52
Bu başlığı ilk sayfadan itibaren okumanızı tavsiye edeceğim.
Arkadaşımız bahçesini nasıl çimlendirmiş, safhalarıyle açık açık yazmış.
Çim alanın zemininde bir miktar yıkanmış dere kumu kullanıyoruz.

osmann
26-03-2009, 17:57
Bugün oldukça fazla kum karıştırdık ama toprak çok ağır ve topak topak görüntüsü devam ediyor. Yağlı çamur benzeri bir toprak olduğu için kum da işe yaradı denilemez. Acaba bu tipte bir toprakta çim tutma ihtimali olabilir mi? İlla dışarıdan gübre ya da toprak ilavesi şart mıdır? Çünkü bütçemiz çok sınırlı. Başlıktaki tüm yazıları okudum ama çok çeşitli uygulamalar var. Ve bizim toprak sorunumuza benzeyen bir soruna cevap yazılmamış. Ya da ben göremedim. Yardım ederseniz çok sevinirim.

Mine Pakkaner
28-03-2009, 21:03
Böyle bir toprakta çim tesis etmeyin. Başınıza dert alırsınız. Yanık hayvan gübresi, dişli dere kumu karıştırarak sorunu çözersiniz ama maliyet artar.

osmann
28-03-2009, 22:54
Teşekkür ederim Mine Hanım.

fixture
30-03-2009, 13:15
Mine Hanım, bahçemde geçen sonbaharda belletip bu ilkbaharda çim atılmak üzere hazırlattığım bölüm kesif bir yabani ot işgaline uğramış. Yeniden çapalamak mı gerek yoksa yabani ot ilaçlaması kurtarırmı, önerdiğiniz bir ilaç adı varmı?

schiba
04-04-2009, 22:07
tesviyede: Çimi ekmeden önce güzel bir bahçe toprağından mutlaka 5 cm kadar tesviye payı ve çim için idel gelişme alanı oluşturmalısınız bu bile az ancak başlangıç için daha ekonomik olur.

Ekim öncesi: Otomatik veya manuel sulama sistemi yaptıracaksanız mutlaka ekim öncesi o işlemlerin yapılmasını sağlamalısınız her ne kadar masraflı da olsa bir otel için işgücü kazanımı bakımından ve çimlerdeki kontrol bakımından sulama sistemini iyi düşünmelisiniz ve mümkünse çim bakımı için sulama sistemine gübre tankı veya siseme gübre verebilecek bir ventilasyon sistemi monte ettirmelisiniz. Ekim öncesi çalışma kontrolleri yapılıp ekime öyle geçilmelidir.

Ekimde: Eğer ot çıkmıyorsa daha fazla geçikmeyin tesviyeyi hemen yaptırıp ekimi yaptırın. Ekimde eğer ekimi yapan kişinin el alışkanlığı varsa sorun yok eğer ekim için el alışkanlığı yoksa bir metrekarelik hazırlayacağınız bir çerçeveye daha önceden tartarak serpebileceğiniz gramajlarda (40-70 gr arası) denelemer yapın. Ekimde ilk metrekarelerde her metrekareye gelmesi gereken çim tohumu miktarının yarısı homojen olmasına gayret edilerek ekim yapılmalı sonrasında seyrek görülen alanlara tekar kalan gramaj serilmeli ve el alışkanlığı kazanmalıdır bu şekilde ekim homojenliğide sağlanmış olmalıdır. Ekim yaparken çim her alınışta yeniden karıştırılmalı rüzgarlı havalarda ekim yapılmamalıdır aksi halde çimler çıkşta çim çeşitlerini alanda görebilrisiniz zira rüzgarda yapılan ekimle ve karıştırılmadan yapılan ekimle tohum büyüklüklerijne göre ekim yapılmış olur.

Ekim sonrası: Ekimi birer metrekarelik şeritler halinde uzun kenar boyunca yapabileceğiniz gibi ekimin tamamını yapıp kapak güresi serme işlemine geçebilirsiniz. Kapak gübresi bahsettiğiniz şekilde 1/2 mil+1/2 keçi gübresi karışımı olmalıdır. kapak gübresi olarak sadece torf kullanırsanız rüzgarın torfu uöçurma ihtimali yüksektir. Ekimin üzreine çim sererken homeojen kalınlıkta serilmeli ve 1 cm geçmemelidir. Serpme işlemi eğer ön alıştırma işlemi yapılarak el alışkanlığı kazandırılabilirse kürekle değilse elle çimlerin üzerine serperek yapılmalıdır. Unutmayın kalınlık homojen olmalıdır ki çimlenme de aynı zamanda olsun. kapatma işlemiyle birlikte toprağınızın üst yüzeyini bolca sulayın ve artık hiç kurtmayın.

Çimlenme: Çimlenmede kullandığınız çim karşımına göre önce ingiliz çimi çimlenir bu çimin çıkışına göre homojen serpilmişmi göz kestirebilirsiniz daha sonradan sırasıyla çimlenme süresine göre diğer çeşitlerde çimlenecektir. Alacağınız çim çeşidi yarı gölge çimi olmaldır. Gölge çimi kullanırsanız saat 8 den 11'e kadarki zamanda gölge isteyen çim çeşitleri ölecektir. Genelde istediğiniz karışımlar festuca türleri yoğun karışımlar olmalıdır.

Bakım: Çimleriniz çimlendiğinde yaz ekimi yaptığınız için kök çürüklüklerine ve diğer mantari hastalıklara karşı ilaçlamalısınız en iyisi Mine hanımın tavsiye ettiği Peras veya Huwasandır. İlk biçimden sonra mutlaka silindir geçirmelisiniz ve yavaş salınımlı gübrelerle gübreleme yapmalısınız veya eğer sulama sisteminize gübreleme mekanizması taktırırsanız sulama suyuna katılan gübrelerden kullanınız veya usta peyzajcıların tavsiyeleri doğrultusunda sulama suytuna katabileceğiniz daha hesaplı gübrelrden de kullanabilirsiniz. Çimlerinizi erken kalınlaştırmak isterseniz ilk biçimden sonra Turf-set+MAP uygulaması yapmanızı tavsiye ederim ancak o zamanda ilaçlamaya son vermelisiniz.


Aradan 6 ay geçti ama sonunda bugün çim tohumlarını toprağa attım. m2 ye yaklaşık 50 gr gelecek kadar Bauhaus dan 6 ay evvel almış oldığum Vilmorin Akdeniz Rustic tohumlarından attım.Üzerini sadece torf-mil karışımı ile kapattım.Silindir geçirmek istedim ama baktım ki torf silindire yapışıyor (hafif nemli olduğundan) vazgeçtim.Sonuçta kapak hiç ezilmemiş oldu.Tohumu attıktan,kapak toprağını serdikten sonra karıncaların tohumları taşıdığına gözlerimle ve hayretle şahit oldum.Hemen toz halinde karınca ilacı aldım ziraatçiden ve tulumbada suda eriterek 2-3 tur yeni ekilmiş alanı ilaçlattım.(Bu ilaçlama şekli ekimi yapan işçinin önerisi, artısı eksisi ne olur bilemiyorum.
Kapağı attıktan sonra silindir çekmekteki gaye nedir? bilgilendirirseniz sevinirim.

Mine Pakkaner
05-04-2009, 14:50
Tohum attıktan sonra silindir çektiğinizde tohum ve toprağın tam temasını sağlarsınız. Bu yalnız çim için değil, ne tohumu ekerseniz ekin geçerli. Çiçek tohumu da ekseniz sebze tohumu da ekseniz ekim sonrası kapak attığınızda baskı uygularsınız.

Ancak sizin artık geçti. Sulamadan sonra bunu yapmanız uygun olmaz.

schiba
05-04-2009, 20:23
tşkürler Mine Hanım.Silindir çekmeme hatasını telafi için (sabah yine denedim,olmadı dediğiniz gibi) yeni beton dökümünde işçilerin tesviyede kullandıkları uyduruk tahta kürek ile tohumladığım tüm alanı sıkıştırdım,umarım faydası olur.Ama bahçenin özellikle bir blgesinde resmen karınca saldırısı var .Dün sıktığımız Fulban2 isimli toz ilaçla resmen dalga geçtiler.Tozu üzerine atıyorum,karınca götürdüğü tohumu bırakmaya bile zahmet etmedi,durmak yok yola devam dedi.Sizin bir yerde önerdiğiniz sirke püskürtme operasyonunu yapacaktım,komşu sirkenin asidi tohumu bozar gibi bir fikir beyan etti,
karıncaya ve salyangoza karşı zirai bir ilaç öneriniz olur mu acaba

Gülüm
08-04-2009, 23:45
Merhabalar; çim ekili bir alanın içine çiçek düzenlemesi yapılabilir mi acaba? Bi zamanlar bir kaç çiçek dikmiştim ve tam randıman alamadım. Çiçekler,çiçek vermeden yoz bi şekilde ne öldüler,ne de dirildiler. Çim köklerinin çiçeklere baskı uygulayıp geliştirmediğini düşünüyorum. Bu konuda bilgisi ve tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim.

schiba
14-04-2009, 13:49
üstte de bahsettiğim üzere çim ekimini 9 gün önce yaptım.çimler şu anda 4-5 cm yüksekliğe erişti.Tabanda 5 cm bahçe toprağı vardı.Kapak olarak da torf-mil karışımı attım.Hiç hayvansal gübre kullanmadım şu ana kadar. komşum köklerin güçlenmesi için 15-15-15 gübre atarsam iyi olacağını söyledi.Torfun besleyici bir özelliği yoktur,dedi.Doğru mu?15-15 gübre atayım mı şu anda?

Remzi Sarıoğlu
14-04-2009, 14:56
Kimyasal gübrelerin hem faydası ve hemde zararı var. Hayvan gübreleri çok ot yapıyor. Çimin güzelliğini bozuyor. Rulo çim üretimi yapılan 5000 dönüm arazide 8 km çimin içinde arabayla yol aldım. Bütün gün sulama yapıyorlardı. Bana gündüz sıcakta sulama yapılmaz çimi yakar demişlerdi. Oradaki Ziraat Mühendisi devamlı sulanınca bir mahsuru olmadığını söyledi. Bunun dışında ilk biçmeyi çim 14 cm olunca yaptıklarını kademeli olarak 4,5 cm ye kadar indirdiklerini söyledi.

junior55
14-04-2009, 18:58
üstadlar,
kastamonu yaşamaktayım 200 m2 bi alanı çimlendirmek istiyorum yanlız hangi tür çim tohumunun veya karışımın kastamonu şartlarına uygun olacağını bilmiyorum. çim ekilecek alan tamamiyle güneş görmektedir.

syg.

kkardes
14-04-2009, 22:03
Bundan yaklasık 1,5 ay once bahceme cim tohumu attım ve burada okuduklarımı uyguladım.Sonuc tamamen husran.30 m2 bahcede toplam 1 m2 yer cimlendi:)) Ama sanırım bunun sebebi tohumları zamansız atmam oldu. Bugun aynı islemi tekrar yaptım.Topragı tırmıkla duzelttim.Uzerinden silindirle gectim.Tohumları attım, uzerinede 2-3 milim kadar torf denen ve 20lt olarak marketlerde satılan karısımdan kapak yaptım.Ve sonra suladım.sabah aksam sulayaagım.Bakalım ne olacak.yine cıkmazsa bahceye tamamen taze sogan ekicem:)) en kolay o yetisiyor...

schiba
17-04-2009, 07:15
nedense bu kadar genel bir problem iken en az ilgi gören başlıklardan biri???

schiba
21-04-2009, 10:44
turfset+m.a.p. uygulaması hakkında; sn.Şükran hanımın da yardımıyla öğreniyorum ki
Turfset 200 ml ticari satış şekli bulunan bir çim aktivatörü.Çim sorunları ile ilgili diğer bir başlıkta bahsi geçen Pendik teki firmayı arayıp öğrendim ki 35 lr imiş 200 ml .
Mine Hanım bahsetmiş yine bir yerde sırt tulumbasıyla uygulanabilir imiş.Uygulama şekli hakkında bilgi verebilir misiniz? kaç m2 ye kaç ml?
M.A.P. (Mono amonyum fosfat) bunu da öğrendik ,anladığım kadarıyla granül şeklinde ve suda eriyebiliyor.(12/61/0) Yeni çıkmakta olan çime (4-5 cm.,ilk biçim yapılmamış henüz) nasıl bir uygulama yapılmalı? kaç gr/m2 .
ticari satım şekli nedir acaba ,nerede bulunur.Bunu sormamın sebebi daha önce Güler hnm galiba bulamadığını yazmış
ilgilenirseniz *** ederim.

ayvacı
21-04-2009, 21:34
Bahçemdeki çimlerin bir kısmı yosun tutuyor,bulara pratikerden toz ilaç alıp atıyorum yosunlar siyahlaşıyor, 2 ay sonra tekrarlıyor,bunlarla baş edemiyorum.Bu yosunlarla baş etmek için en etkili ilaç nedir.?Şimdiden teşekkürler.

schiba
22-04-2009, 15:19
bu Turf-set hakkında niye neredeyse hiç bir bilgi yok acaba bu internet dünyasında.en çok adının geçtiği yer bu forum.burada mı üretilir ithal mi edilir nerede satılır gizem içinde.yine sağolsun 1-2 arkadaş söylemiş,pendik ve izmirde adresler vermiş ama birinin elinde yok 25 lr şişesi,pendik' tekinde var 35 lr. bauhaus vs yapı marketlerde yok zaten.forumda da herkes yapın diyor ama nerden bulup yapacağız söylemiyor.Peyzajcılar arasında bir giz...

Remzi Sarıoğlu
22-04-2009, 15:47
Karaköy yeraltı geçidinde Hedef İthalat karşısındaki dükkanda çime faydalı yosunu yok eden avrupa gübre var isteyen arkadaşlar gidip bilgi alabilirler.

salserol
23-04-2009, 21:30
Selamlar..
3 senelik inatlaşmadan sonra, en sonunda 350m2 olan bahçeme çim ektim. İnatlaşma diyorum, çünkü eşim sürekli çim ekmem hususunda beni sıkıştırıyordu. Bende küresel ısınmayı bahane ederek, bu isteğini geri çeviriyordum. Geçen sene "corbubrotus edulis" (buz çiceği, hatta burlarda katır tırnağı diye adlandırılır ) diktim. Sukulent olması nedeni ile az su ve bakım istemesi ile tercih ettim. Fakat üstüne basılamaması, yılanlara yuva oluşturması ve üstüne üstlük %50 kadar fire vermesi beni bu bitkiden soğuttu.
Kışın bunları söktükten sonra, bahçemi belledim ve Starbuks'dan aldığım kahve telveleri ile az miktarlarda zenginleştirmeye çalıştım. Biliyorum ki kahve ve çay telveleri asitli olması nedeni ile belki bazı bitkilere zararlı olabilirdi ve onun için telve miktarını abartmamaya çalıştım.
15 gün evvel 2 eleman tutup bahçeye çapa yaptırdım ve yabani ot temizlendi.
Arkasından tesviyesi yapılıp, biophos marka n-p ihtiva eden organik kompostun 15 kg lik paketini 350m2 dağıtıp, tırmık ile yedirildi. 3 gün toprak yanmaya bırakıldı.
%20 lolium perenne- %20 festuca rubra rubra- %30 festuca arundinacea- %30 cynodon dactylon ihtiva eden Akdeniz karışımını kullandım. 350m2 ye 10-12 kg yeter diyen satıcıya güvenip, 12 kg satın alındı ve sarban2 isimli toz ilaçla karıştırıldı. Bahçeye silindir çekildi, tohumlar atıldı ve 50 çuval torf kapak olarak kullanıldı. Tekrar silindir çekildi ve yerleri bilinen karınca yuvalarına sarban2 döküldü.
1 hafta sulandıktan sonra, tam umudumu kesmişken çimler çıkmaya başladılar. En büyük sorunum, 2-3 seneden beridir bahçemizde beslediğimiz kedilerin umumi hela olarak kullandıkları 2-3 yer sürekli olarak eşeleniyor. Kedilerin de üstüne sarban 2 dökemeyeceğime göre :D , daha sonra oralara ilave ekimler yaparak bir tel kafes ile muhafazaya almak. Komşum bana kükürt dök diyor, ama kediler veya çimlere zararı olabilir diye korkuyorum.
Çimler ekileli 11 gün oldu ve boyları 3-4 cm boyunda. Sulama yaparken akrobatlar gibi ordan oraya zıplıyorum..:rolleyes: . Acaba çimlerimin üzerine ne zaman basabileceğim? Cynodon dactylon (bermuda çimi) 21-27 günde çimlendiğini okumuştum. Yani 11 gün sonra %30 ilave yeni çimler çıkacaktır.

Mine Pakkaner
27-04-2009, 23:43
turfset+m.a.p. uygulaması hakkında; ... kaç m2 ye kaç ml?
M.A.P. (Mono amonyum fosfat) bunu da öğrendik ,anladığım kadarıyla granül şeklinde ve suda eriyebiliyor.(12/61/0) Yeni çıkmakta olan çime (4-5 cm.,ilk biçim yapılmamış henüz) nasıl bir uygulama yapılmalı? kaç gr/m2 .
ticari satım şekli nedir acaba ,nerede bulunur.Bunu sormamın sebebi daha önce Güler hnm galiba bulamadığını yazmış
...

MAP ayrıca uygulanmayacak. Turfset ile beraber aynı anda uygulanacak. Turfseti etiket dozunda, MAP ı da 10 lt suya otuz gr tulumbaya katıp ikisini birlikte karıştırın ve sulama sonrası çime verin. Burada amaç MAP vermek değil. Turfset vermek. MAP, Turfset' in etkinliğini arttırıyor diye düşünün, bu arada da kısmen besliyor. Dozajı düşük zaten.

Mine Pakkaner
27-04-2009, 23:44
Bahçemdeki çimlerin bir kısmı yosun tutuyor,bulara pratikerden toz ilaç alıp atıyorum yosunlar siyahlaşıyor, 2 ay sonra tekrarlıyor,bunlarla baş edemiyorum.Bu yosunlarla baş etmek için en etkili ilaç nedir.?Şimdiden teşekkürler.

Siz koşulları değiştirip yosun oluşmasını önlemedikten sonra ilaç kulanmaktan başka çareniz yok. Ya çok gölge alan, ya suyu fazla tutuyor, ya da çok asitli.

Mine Pakkaner
27-04-2009, 23:54
bu Turf-set hakkında niye neredeyse hiç bir bilgi yok acaba bu internet dünyasında.en çok adının geçtiği yer bu forum.burada mı üretilir ithal mi edilir nerede satılır gizem içinde.yine sağolsun 1-2 arkadaş söylemiş,pendik ve izmirde adresler vermiş ama birinin elinde yok 25 lr şişesi,pendik' tekinde var 35 lr. bauhaus vs yapı marketlerde yok zaten.forumda da herkes yapın diyor ama nerden bulup yapacağız söylemiyor.Peyzajcılar arasında bir giz...

İnanın çoğu peyzajcının üründen haberi bile yok, burada benden duyuyorlar. Ürün ithal. Burada şişeleniyor. Yapı marketlerde satılan amatör bir ürün değil. Biz profesyonelerin kullandığı ürünler yapı marketlerde satılmaz genelde.

Ben Doğa Tohumculuk'tan alıyorum, şu anda stoklarında var mı bilemem, burada telefonları dahil iletişim bilgilerini verdim.

Elbette mesleki tecrübeyi ve akademik bilgiyi aktarmak imkansız ama profesyonel yetiştiricilik ve bakım bilgileri de veriyoruz, adresler de. Daha ne diyelim ki giz saymayın :)

Mine Pakkaner
28-04-2009, 00:01
...
Çimler ekileli 11 gün oldu ve boyları 3-4 cm boyunda. Sulama yaparken akrobatlar gibi ordan oraya zıplıyorum..:rolleyes: . Acaba çimlerimin üzerine ne zaman basabileceğim? Cynodon dactylon (bermuda çimi) 21-27 günde çimlendiğini okumuştum. Yani 11 gün sonra %30 ilave yeni çimler çıkacaktır.

Çimlerinize ilk kez biçerken basın. 10 cm olunca biçin ve sonra siindirleyin. Şu aşamada mantari hastalıklara dikat edin. Kedi dışkısı olan noktalarda çimden kesinlikle hayır beklemeyin. Çıkış tamamlanınca o bölgeleri çok bol suyla güzelce yıkayın sonrasında ekim yaparsınız.

Mine Pakkaner
28-04-2009, 00:08
üstte de bahsettiğim üzere çim ekimini 9 gün önce yaptım.çimler şu anda 4-5 cm yüksekliğe erişti.Tabanda 5 cm bahçe toprağı vardı.Kapak olarak da torf-mil karışımı attım.Hiç hayvansal gübre kullanmadım şu ana kadar. komşum köklerin güçlenmesi için 15-15-15 gübre atarsam iyi olacağını söyledi.Torfun besleyici bir özelliği yoktur,dedi.Doğru mu?15-15 gübre atayım mı şu anda?

Torf zerrece beslemez komşunuz haklı. Hayvan gübresini de keşke katsaydınız. Amaç sadece beslemek değil, iyi bir yapı oluşturmaktır. İlk çıkışta kökün güçlenmesi için fosforu yüksek bir gübre tercih edilir. Bu yüzden fosforlu bir taban gübrelemesi yapmalıydınız.

Çiminizi biçip silindirledikten sonra ayda bir kez azotu bol gübre veriniz.

Mine Pakkaner
28-04-2009, 00:11
üstadlar,
kastamonu yaşamaktayım 200 m2 bi alanı çimlendirmek istiyorum yanlız hangi tür çim tohumunun veya karışımın kastamonu şartlarına uygun olacağını bilmiyorum. çim ekilecek alan tamamiyle güneş görmektedir.

syg.

% 30 Lollium perenne, % 30 Festuca arundinacea, % 10 Festuca rubra commutata, % 20 Poa pratensis

junior55
28-04-2009, 00:37
teşekkürler üstad

murtan
28-04-2009, 14:55
Bu mevsimde çim ekecekler karınca faktörünü gözardı etmesinler,benim tohumlara yaptıklarına bakın...

schiba
28-04-2009, 23:50
Mine Hanım hoşgeldiniz ,sefalar getirdiniz.Elinize sağlık bilgiler için.

ÖzgünVadi
03-06-2009, 12:38
Merhabalar,
"Kendinizi Tanıtın" bölümünde bahçeme çim uygulamak istediğimden kısaca bahsetmiştim.

Detaylar için : http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=255

Fakat inanın benim bu konu ile ilgili hiç tecrübem veya bilgi birikimim yok.
Dolayısıyla ilk aşamada forumda "Çim" ile ilgili pek çok faydalı bilgiye ulaştım. Ekim zamanları, toprağın önemi, kapak toprağının önemi, sulama ayrıntıları, ilk biçim, ..vs.

Bu bilgilerden yola çıkarak çim ekimini kendim yapmaya, tecrübe oluşturmaya karar verdim. Okuduklarım doğrultusunda ekimi Eylül ayı içinde en elverişli havayı yakaladığım an yapmayı düşünüyorum.

Tabi ilave olarak öğrendim ki, o vakte kadar toprağımı belleyip tesviyelemem, ayrık otlarından ve de özellikle taşlardan (kimisi abartmıyorum kafam kadar) temizlemem gerekecek. Fakat toprağım çim ekimi için uygun mu değil mi, toprağı değiştirmem gerekir mi, yoksa gübre takviyesi yeterli olur mu, bilmiyorum. Bu konuyu sizlere danışmak istedim. Toprağı tasvir etmesi için de şu fotoğrafları ekliyorum :

İlave olarak, ufak bir deneme için 1kg'lık çim tohumu (7 karışım, British Seeds Liverpool) ve çim gübresi edinmiştim. Sezon uygun değil ama belki sıcaklıkların Haziran ayı içinde bir ara düşme ihtimali var, mevcut toprağa ufak bir bölüme (4 - 5 m2) deneme ekimi yapmaya da hevesliyim.

Değerli yorumlarınızı paylaşmanız dileğiyle, sevgiler.

Murat

ÖzgünVadi
07-06-2009, 19:53
Tekrar merhaba,

Çok sabırsızım bu konuda biliyorum, ama ne yapayım...
Bir önceki mesajımda belirttiğim deneme ekimi için daha fazla bekleyemedim ve yaklaşık 1 m2 alanda kendimce bir hazırlık yaptım, ardından da 1 avuç tohum ektim. Üstünü de sadece torf ile kapadım.

2 gündür gece 23'ten sonra yaklaşık 5 dakika suluyorum.

Bugün tohumların yüzeyde görülebilir şekilde olduklarını farkettim. Kapak örtüsü çok ince kaldı diye düşünüp ilave torf ile açık tohumların üstünü kapattım.

Deneme alanım sabah saat 10:30 - 11'den sonra gölge. Bu aralar hava da sıcak gidiyor ama, her şeye rağmen sonucu merakla bekliyorum.

Yarın bahçenin toprak tesviyesi yapılacak. (Çapa motoru ve tırmıklama işlemi).
Ekim öncesi hazırlık için Eylül ayı sonuna kadar zamanım olacak. O zamana kadar toprağa ne gibi ilave işlemler gerekiyor, onu öğrenmeye çalışacağım.
Her türlü yardım, görüş ve öneriye açığım :rolleyes:

Yukarıda anlattığım sürecin fotoğrafları :

mcbush
07-06-2009, 20:33
Arkadaşlar çimlediğim alanın tamamı çıkmadı çok yer kel kaldı.Yama yöntemiyle yeniden çim sezonunda kel kalan yerleri çimledim.Çıkmaya başladılar ama sanırım yine boşluklar kalıcak nasıl çözebilirim bu durumu bilen varsa ltf bilgi aktarsın bana .Sevgilerimle...

ÖzgünVadi
10-06-2009, 08:13
Merhaba,

Deneme ekimimin süreç adımlarını sizlerle paylaşmaya devam ediyorum.

Bugün 6. gün.
Yavaş yavaş bir hareketlilik başladı.
Sulamaya sabah akşam devam ediyorum.

Çimlenme tamamlanana kadar etkin sulamaya devam etmeli miyim :confused:

Lithi-um
10-06-2009, 09:24
En kısa zmanda bende ekecem sizlerle paylaşırım. Biraz Geç çıkıyor sanırım sizin çimleriniz. diğer üyelerin fotoğraflarında 6 günlük çimler, daha uzun.. Ben dayanamam. Gece gündüz gider bakarım :)
Sulama hakkında bişey diyemiyorum.bilmiyorum bende. ama Yukardaki yazıları okursanız güçlenene kadar etkin bi sulama yapılıyordu sanırım..

ÖzgünVadi
10-06-2009, 21:00
Merhaba Lithi-um,

Cevabın için teşekkürler. Sanırım büyümeleri hızlandı, akşam eve geldiğimde fotoğraftakinden bambaşka bir görüntüyle karşılaştım :)

Vakit buldukça bu konuyu derinlemesine okuyorum, ve kendimce notlar alıyorum. Eylül ayına kadar çim ile ilgili öğrenebileceğim ne varsa öğrenmeye çalışıyorum. Bahçeme Eylül ayında çim ekimi yapma isteğim var. Gerçekten bilgilerini paylaşan insanlara ne kadar teşekkür etsem az. Şu kısa sürede o kadar çok şey öğrendim ki..

Bu başlık altında kendimce "çim ekme denemesi" deneyimimi paylaşmak istedim. Kim bilir, birisinin işine yarar belki.

nazmibal
13-06-2009, 23:38
Ya ne kadar güzel bir forum sitesi ne kadar düzeyli insanlar bir arada.
Ben Düzce de 4 katlı binanın bahça katını aldı yeni taşındık bahçe nerdey se bana ait diyebilirim hergün bahçeyle uğraşıyorum artık ve bundan inanılmaz keyif alıyorum!
Ama bu konuda biraz acemiyim sizden çok şey öğreneceğim:)
sizinle tanışmak çok keyifli yeşil dostları!!!!

nazmibal
13-06-2009, 23:45
Bu arada değerli arkadaşlar, bahçemde çimlendirme çalışması yaptım ama çok başarılı olduğum söylenemez malesef
1-İkinci denemem olacak yine şimdi ekmelimiyim yoksa sabır edip sonbaharımı beklemiliyim?
2-Çim arasında yonca güzel oluyo siz tavsiye edermisiniz?
3-Düzce de ikamet ediyorum karadeniz iklimi diyebilirim. bahçe çok güzeş alıyor bena tavsiye edebileceğiniz bir çim varmı?
şimdiden teşekkürler...

echnaton
21-06-2009, 01:38
nazmi bey;
yılın sıcak ve soğuk dönemlerinde çimlendirme çalışmaları başarılı sonuçlar vermemektedir,çim ekimi işini sonbahara bırakmanız çok uygun olacaktır, bu süre zarfında da toprağınızın kalitesini yükselterek ve çim için toprağı uygun bir yapıya ulaştırarak, uzun ömürlü bir çim alanın ilk şartı olan toprak konusunuda halletmiş olursunuz. çime yonca karıştırmak ise pek yaygın bir yöntem olmasa da sizin tercihinizdir. sulamada probleminiz yok ise genelde 6 karışımdan oluşan ve rustik adıyla anılan çim karışımlarını tercih etmek doğru olur. sadece sıcak ve güneşli alanlarda değil kışın çok soğuk olan alanlarda da iyi bir tercih olur rustik çimler. estetik açıdan en iyi karışımlardan olmasalar bile dayanıklılık ve toprağa tutunma açısından son derece kuvvetli olan rustik çimler yazı kadar kışı da çetin geçen düzce için doğru bir seçim olur.

Güler
21-06-2009, 19:55
Sevgili arkadaşlar.
Okudum ki çim alan yapmak istiyorsunuz.
Önce size bir soru sormak istiyorum:
Çim alan için gerekli harcamayı yapabilecek misiniz, zamanınız ve sabrınız var mı?

Eğer bu sorularıma cevabınız evet ise buyrun.
Önce benim bir sloganım var onu da belirtmeden geçemiyeceğim, "çimin mi var, derdin var."

Bu aylar çim ekimi için son derece elverişsiz bir zaman.
Isı çok fazla, gece gündüz sularız diyorsunuz ama çimde gece sulaması tavsiye edilmiyor, mantar türüyor (mantar hastalığı)
Sabahın erken saatlerinde sulamanız gerekiyor.

Metre kareye, Mart-Nisan ayında 60-70 gr çim tohumu ekersiniz ama daha sonraya kaldığınızda bu miktar 100 gramı aşar, zira karınca faktörü var. Bu da ayrı bir masraf.

Çim alanlarda hayvan gübresi pek tavsiye edilmez, zira çok ot basar. Gerçi geniş yapraklı ot ilacı ile bunu temizlersiniz ama , yeni çıkmış taze çimlere bu biraz sıkıntı verebilir.

Çim alanın alt yapısı çok önemlidir. Hem toprak yönünden hem de drenaj bakımından. Bu hususu mutlaka önemsemeniz gerekir. Toprağınız kötü ise daha önceden bunu yanmış hayvan gübresi ile ıslah edebilirsiniz.

Toprağın yabancı otlardan ve fındık kadar da olsa taşlardan temizlenmesi gerekir. Biçim anında bu taşlar, makinenizin bıçağına zarar verdiği gibi, toprakta bırakılan taşlar, büyük dert olan ayrık otlarının tutunması için güzel bir kaynak oluşturur. Genelde ayrık otlarının kökleri bir taşa tutunur.

Bütün bu anlattıklarım daha başlangıç. Esas iş bundan sonra başlıyor.......
Ne dersiniz devam edelim mi?

Lithi-um
21-06-2009, 22:39
Bende çalışmamı sizlerle paylaşmak istedim

Lithi-um
21-06-2009, 22:41
devamı

Lithi-um
21-06-2009, 22:46
Çimlerim 4 günde bu boyuta geldi aklıma geldikçe suladım ::) çok fazla özenmedim ama güzel oldular :) demekki özenince olmuyor. yukarıda çok seyrek çıkıyor yazısını görünce bende tuhumu çok fazla kullandım. hemen hemen 8-9 m2 yere 750 gram tohum attım ve çimlerim normal sıklıkta çıktı tohumların yarısını karıncalar götürüyordu :) olsun yazık onlara:)
gün geçtikçe fotoğrafları eklerim. (resimlerin altına yazı eklemeyi bilmediğim için. bu şekilde oldu :( özür dilerim)

Ağaçlardan Dökülen yaprakları nasıl engelliyebilirim bilmiyorum ama çok kötü gözüküyorlar. zeytin , nar , ve ayva ağacı var. ayva sorun olmuyor ama nar ve zeytinden dökülen yaprak vs çimlerin içine giriyor. :(

habitad
21-06-2009, 23:10
Merhaba arkadaşlar çim konusunda bende yazdıklarınzadan faydalanmak için paylaşılanları okuyacagım.Emeği geçenlere şimdiden teşekkürler

sabah
22-06-2009, 14:34
..Bütün bu anlattıklarım daha başlangıç. Esas iş bundan sonra başlıyor.......
Ne dersiniz devam edelim mi?

Deneyiminizi yazdığınız için teşekkürler. Lütfen devam edin de sonrasını da bilelim.

Ona göre bu yola çıkalım ya da çıkmayalım :rolleyes:

Lithi-um
22-06-2009, 15:17
günde 1-2 cm uzuyorlar şaşırdım bende

bu günkü fotolar

birden çıktılar birden büyüdüler anlamadım :)

denizakvaryumu
23-06-2009, 16:30
http://www.kazaktarim.com.tr/cimtohumkarisimlari.asp

Çim severlerin linke göz atmasında fayda var.

Lithi-um
23-06-2009, 20:01
Çimlerimi uzun bölge olduğu için sulamam sorun oluyordu.Aklınızda bir düşünce olarak kalsın diye paylaşmak istedim. kullanmadığım hortum vardı s şeklince çimlerin üzerine sererek onlarca delik açtım ve hortumun bir ucunu kapatıp içersinde basınç oluşmasını sağladım. şimdilik çok harika çalışıyor ilerde sorun olurmu bilmiyorum.. görsel olarakta hoş gözüküyor.

ÖzgünVadi
23-06-2009, 20:17
Tekrar merhaba,

Bugün 19. günü bitirdim. Deneme ekimimde ilk biçim zamanının geldiğini düşünüyorum.
Bu noktada ekteki fotoğrafları ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim:

Fotğraflardan da çok net anlaşılacağı gibi, kel kalan çok bölge oldu.

Sanıyorum bunun birkaç sebebi var:

1) Ekim zamanı (kanımca en önemli etken) : Haziran ayında ekim yapıldı. Hemen arkasından, malumunuz havalar çok sıcak gitti bayağı bir süre.
2) Gölge : Ekim yaptığım alan neredeyse hiç güneş görmüyor. Ben de gölge çimi kullanmadım.
3) Tohum ekim metodu : Ekimi ben şahsen, ve hayatımda ilk kez yaptım. Her ne kadar okuduklarımı uygulamaya çalıştıysam da, homojen bir dağılım sağlayamadığım ortada.
4) Sulama düzeni : Otomatik sulamamız sitede henüz çalışmadığı için (sulanacak alan yok), sulamasını yine ben, ve de sadece geceleri yapabildim.
5) Toprak tesisi : Mevcut toprağın sadece taşlarını ayıkladım. Gübreleme yapmadım. Kapak olarak da sadece torf kullandım.

Bu çalışmadan çıkardığım sonuç : Çim tesisi gerçekten iyi bir bilgi (altyapı), biraz tectübe, ve bol sabır gerektiriyor.

Umarım bu Eylül'de tüm bahçeme uygulamayı düşündüğüm çim tesisinde daha başarılı bir sonuç alırım. Evet, öğrendiğim çok şey var, ama öğreneceğim daha da çok :o

Bana ve burada yazdıklarıma gösterdiğiniz sabır için teşekkür ederim. ;)

Sağlıklı günler dileklerimle...

Lithi-um
24-06-2009, 01:08
bizim çimlerimiz neden sadece I şeklinde çıkıyor ki ? Diğer çimlere bakıyorum çatal olarak uzuyorlar. acaba yeni diye mi ? bu arada benim çimlerim 1 hafta oldu ekeli sizinkileri geçecek sanırım :) yarışıyorlar

ÖzgünVadi
24-06-2009, 15:27
bizim çimlerimiz neden sadece I şeklinde çıkıyor ki ? Diğer çimlere bakıyorum çatal olarak uzuyorlar. acaba yeni diye mi ? bu arada benim çimlerim 1 hafta oldu ekeli sizinkileri geçecek sanırım :) yarışıyorlar

Valla o zaman benim 1. maddedeki teorim biraz çürüyor :) Başarısızlığımın ekim zamanıyla pek ilgisi yok gibi.. Galiba tohum ekim biçimim ve sulama tekniğim çimlenme yüzdesinin düşük kalmasına daha çok sebep oldu.

Öte yandan, peyzaj işiyle uğraşan biri, çim ithalatçılarının piyasadaki ithal çim tohum karışımlarına, burada paketlenmeden önce yerli tohum karıştırdıklarını iddia etti. Hatta karıştırılan bu bazı tohumların boş tohum (yani çimlenmeyen) olabileceğinden bahsetti.

Bu doğru olabilir mi? Ve sebeplerden biri olabilir mi?

Lithi-um
24-06-2009, 16:07
Sayın Özgünvadi Başarısızlığınız topraktan kaynaklanıyor olabilir. ya da sulama sorunu gibi gözüküyor. Ben tohumları 13 tl ye aldım 1 kilogram 6 çeşit tohum karışımı var dediler. Bende ilk defa ekiyorum. yukarda gördüğüm seyreklik yüzünden tohumları çok sık ektim. yoğurdu üfleyerek yedim gibi bişey :). ve sulama yaparken köklerin derinleri inmesini sağlamak için. çimlerim 1-2 cm olduğunda toprağı balçık yapana kadar suladım. ektiğim yer gölge. sulama saatim akşam üzeri güneş batmasına yakın suladım.

Güler
24-06-2009, 20:59
Sevgili Lithi-um, çim ekimi ile yazdığınızı okudum. Önce karışmayayım dedimse de benim huyumdur, duramadım.
Kusura bakmayın ama bence yaptıklarınızda hata zinciri oluşmuş.

Birincisi, ekim zamanınız yanlış. Tohum için söylüyorum. Rulo çimde problem yok, ne zaman isterseniz döşeyin.

İkincisi, metrekareye normal gramın üzerinde çim tohumu atarsanız, daha ileride kardeşlenmesine fırsat vermemiş olursunuz. Daha da ileri safhalarda havalandırma sorunlarınız başlar.

Üçüncüsü, tohumlar çıkarken toprak çok sulanır, ama çimler çıktıktan sonra aşırı su, hele gece sulamaları, hastalığa tam davetiye çıkarmaktır.

Ben kendi deneyimlerimi size yazdım. Nereden baksanız yirmibeş senedir bu çim derdi ile uğraşıyorum.
Ama siz yine de hocalarımıza sorun derim. Bana çok yardımcı oldular.

Lithi-um
24-06-2009, 21:13
Sevgili güler hanım.
öncelikle keşke karışsaydınız :) ektiğim çim bölgesi çok ufak olduğundan çok fazla araştırma yapmadım. aslında deneme ekimi gibi bir yer oldu benim için. bahçenin tamamını inşaat işleri bittikten sonra çim yapıcam. yukarıda seyrek çıktığını görünce doğal olarak sık ektim:) sulama konusunda bu gün çok az suladım.sabahları suluyacağım bundan sonra. Ben de içimden "aa ne güzel oldu sık ekince " diyordum :) bütün bahçeyi öyle ekecektim. söylediğiniz iyi oldu hava alma konusunu hiç düşünmemiştim. olsun başarıya ulaşana kadar tekrar tekrar ekerim :) teşekkür eerim deneyimlerinizi paylaştığınız için.

Güler
24-06-2009, 21:34
Bugün çok az suladım demişsiniz, bu da doğru değil.
Çim kökü 20-25 kadar için su arar. Yani sulama yaptığınızda, toprak 25cm kadar suyu emmeli. Bunu ince bir çubukla da anlayabilirsiniz.

celalsungur
24-06-2009, 21:38
"çimin mi var, derdin var."



Kış aylarında da yeşil olsun demezseniz, uganda çok dertsiz çim.

Güler
24-06-2009, 22:16
Çim olur da dertsiz olur mu sevgili celal?

Bu çim de soğuğa karşı hassastır. Bir de çok ince yapılı ve narindir.

Lithi-um
24-06-2009, 22:37
Saydıklarınıza karşı ben bu çimi yaşatırsam. büyük cesaret yaratacak bu bende sanırım :)
Sonrasında neler ekmem ki ben :)

celalsungur
24-06-2009, 22:49
Çim olur da dertsiz olur mu sevgili celal?

Bu çim de soğuğa karşı hassastır. Bir de çok ince yapılı ve narindir.

Soğuğa karşı o kadar da hassas değil. Dikili kışın çok soğuk ve kuzey rüzgarına açıktır.
Nisan sonunda benim çim perişandı, yer yer kelleşmişti, şimdi yemyeşil ve kelleşen yerler de kapandı.
Lithi-um'un bahçe Akhisar'da galiba, orada yetişir.

Güler
24-06-2009, 23:38
Sevgili Lithi-um, ektiğiniz alan çok küçük. Yaşamasına yaşar da sizi ne kadar tatmin eder onu bilemem.
Sizi uyarmamdaki sebep, daha sonra yapmayı plânladığınız alan içindi.

oyucel
25-06-2009, 14:28
arkadaşlar bir sorum olacak,

kktc'de ikamet ediyorum. 15-20m2'lik bir alanım var. etrafında çiçekler olacak orta alanı da kikuyu çimi ile döşemek için tohumlarını aldım. alan çok fazla güneş görüyor. sizce kikuyu tohumu alarak doğru seçim mi yaptım?

Güler
25-06-2009, 17:56
Bir bilene soralım başlığında hocamıza sormalısınız.

Lithi-um
25-06-2009, 19:17
Lithi-um'un bahçe Akhisar'da galiba, orada yetişir.

Evet bahçem akhisarda, Kışın öyle çok fazla soğuk olmuyor. Bakalım bitki yetiştirmeye çimlerden başlıyorum. :)
Sanırım Güler hanım hava şartlarını bilmediği için herşeyi gözden geçiriyor. Güler hanımın söylediklerini duyunca bir an çekindim doğrusu :) inşallah beceririm :)

oyucel
26-06-2009, 11:56
Bir bilene soralım başlığında hocamıza sormalısınız.

teşekkürler güler hanım

oyucel
26-06-2009, 22:00
teşekkürler güler hanım

yine buraya yönlendirildim :(

eyakut
30-06-2009, 12:00
Çim için kullanılan Turf-set'in etkinliğini arttırmak için kullanılan MAP'ı Ankarada Karşıyakadaki fidecilerde bulamadım.Ankarada temin edebileceğim firma-adres bilen varsa ve paylaşırsa çok sevinirim...teşekkürler

Remzi Sarıoğlu
30-06-2009, 13:07
Evet bahçem akhisarda, Kışın öyle çok fazla soğuk olmuyor. Bakalım bitki yetiştirmeye çimlerden başlıyorum. :)
Sanırım Güler hanım hava şartlarını bilmediği için herşeyi gözden geçiriyor. Güler hanımın söylediklerini duyunca bir an çekindim doğrusu :) inşallah beceririm :)

Ben sizin yerinizde olsam kaliteli bir leonardit kullanırdım.
LEONARTİD (içinde hiçbir katkı maddesi bulunmaya toprak düzenleyici)
Doğal maddelerden üretildiği için bünyesinde toksit seviyesinde kimyasal madde ve ağır metal bulunmaz
Toprak pH'sını düzenler
Toprağı organik ve mineral maddece zenginleştirir.
Organik ve minerolojik içeriği nedeniyle bitkilerde kaliteyi arttırır.
Bitkilerin ekolojik streslere karşı korunmasını arttırır.
Toprağın su tutma kapasitesini arttırır.
Bitki enzimlerini aktif hale getirir.
Fotosentezi teşvik eder.
Bitki hücrelerinin geçirgenliğini arttırır.
Toprağın tavlı kalmasını sağlar
Çimlenme gücünü ve hızını arttırır.
Toprağın hava kapasitesini ve havalanmasını arttırır.
Toprakta ısınmayı arttırır.
Toprak havasındaki bileşimi zenginleştirir
Topraktaki biyolojik aktiviteyi arttırır.
Kök solunumunu teşvik eder.
Toprağın katyon değişim kapasitesini arttırır.
Toprakların sıkışması veya kaymak tabakası oluşumunu engeller.
Suda çözünülebilir besin maddelerinin topraktan yıkanmasını engeller.
Üretimde kullanılan maddelerin yüksek su tutma özelliği nedeniyle sulama suyundan tasarruf sağlar, kurak dönemlerde bitki su tüketimini karşılar ve bitki kök bölgesini nemli ve serin tutar.

sabah
30-06-2009, 13:25
arkadaşlar bir sorum olacak,

KKTC'de ikamet ediyorum. 15-20m2'lik bir alanım var. Etrafında çiçekler olacak orta alanı da kikuyu çimi ile döşemek için tohumlarını aldım. Alan çok fazla güneş görüyor. Sizce kikuyu tohumu alarak doğru seçim mi yaptım?

www.greenfield.de (http://www.greenfield.de/tr/tuer-tan-mlamalar-.html)'de denenler:

Kikuyu Çimi / Penisetum claudestimum

Kikuyu çimi köken olarak Kenya’dan gelen, güçlü rizomlar oluşturan ve aşırı sıcaklıkla kuraklığa karşı dayanıklı olan bir çimdir.
Kök salabilmesi için, toprak sıcaklığı tıpkı Bermuda çiminde olduğu gibi 16°C olmalıdır. Özellikle kuru ve sıcak yaz dönemlerinde nadiren sulanabilen çim alanları için, bu tohum idealdir.
Hızla gelişir, sade/doğal bir görünüm sergiler ve dirençlidir.
Kışa dayanamaz ve ilk don olayında tamamen donup ölür.
Esas olarak yalnız başına ekilmelidir, zira çok saldırgan bir çimdir ve karışım oluşturulması halinde diğer bileşenlere hemen hemen hiç şans tanımaz.
Pek bakım gerektirmez ve nazlı değildir.

oyucel
01-07-2009, 16:59
çok teşekkür ederim sn. sabah. çim tohumlarını ektim. torf altında kalanlar çıkmaya başladı ancak direk toprak yüzeyinde duran veya toprağın alt kısmına karışanlar çıkmadı diyebilirim.

ÖzgünVadi
24-07-2009, 09:20
Selamlar,

Her gün burada yeni bir bilgi öğrendiğim "Çim ekimi" ile ilgili, sizlerle son çalışmamı paylaşmak istedim.

Alanım yaklaşık 9 m2. Günün büyük bir kısmında gölge kalıyor. Bu alanı önce ot ve taşlardan temizledim. Sonra bir güzel çapaladım ve tırmıkla tesviyesini yaptım. Sonra alana m2'ye 20gr gelecek şekilde başlangıç gübresi (9-23-14; tohum ile aynı markanın ürünü) uyguladım ve tekrar tırmıklayıp suladım.
Ertesi akşamüstü, m2'ye 70gr olacak şekilde (en azından öyle yapmak için gayret gösterdim, ama daha çok homojen dağılıma özen gösterdim diyebilirim. Gramaj artmış da olabilir. Ama 80 olmamıştır.) 7'li karışım "Liverpool" tohum ektim. Ekmeden önce toprağı son kez tırmıklayıp kare düz bir aparatla pat-pat vurarak sıkıştırdım. Tojumu serptikten sonra da üstünü torf ve gübreli bahçe toprağı karışımıyla kapattım. Sonra tekrar pat-pat sıkıştırdım.
Ekimi Temmuz başında yaptım. Tam ekim zamanında birkaç günlük sıcaklık düşüşü ve ara ara yağan yağmur şansıma oldu açıkçası ;)

Karışım bilgileri:

L.Perenne BARTWINGO 15%
L.Perenne BARMINTON 25%
F.Rubra Rubra BARUSTIC 15%
F.Rubra Commutata OLIVIA 20%
F.Arundinacea BARLEXAS II 10%
Poa Pratensis BARON 10%
Agrostis capillaris HIGHL.BENT 5%

Çimlenme süresi boyunca (düne kadar) toprak sıcaklığını ölçtüm. Gündüz ortalama 22-23°C civarında seyrederken, en yüksek 25°C seviyelerine ulaştı. Gece de 19°C civarı seyretti.

Ben de uygun çimlenme ortamına yardımcı olmak için, toprak sıcaklığını düşürmek amacıyla, ilk 3 gün bölgeyi kısa ve sık yağmurlama ile suladım. Böylelikle sıcaklığı 23°C seviyelerinde tuttum. Olası mantar oluşumunu önlemek için de PERAS uygulaması yaptım (teşekkürler Mine hanım).

İlk 5 gün sabah akşam suladım, Çimlenme 6.gün itibariyle başladı, ben de akşam sulamasını bıraktım. Yalnız son 4 gündür sabah sulama yapamadığımdan, akşam güneş kaybolduktan hemen sonra sulama yaptım. Zaten sabah yoğun nemden ötürü çim üstünde çiğ oluyordu.

Sulama ilgili şöyle bir data var elimde : Alana 40-50lt su verdiğimde hafif hafif gölleşmeler başlıyor. O yüzden ben de sulamaya 5 dk ara verip 2 parti şeklinde toplamda 80 lt su veriyorum. Çok da vermek istemiyorum, çünkü alanım günün büyük bir kısmında gölge.

Çalışmamın sonucu ekteki fotoğraflarda. Yorum ve eleştirilerinizi paylaşabilirseniz sevinirim. Benim bir tane var mesela, bu alana gölge karışımı kullanmalıydım diye düşünüyorum.

Bu akşam Turf-set uygulayacağım.

Sağlıklı günler dileklerimle,

limon
24-07-2009, 13:57
1-Çim ekilecek toprak nasıl hazırlanmalı?
2.Çim alan nasıl oluşturulur?
3.Ekme çim nasıl sulanır?
4.Ekme çim nasıl biçilir?
5.Ekme çimin sararmaması için nelere dikkat etmeliyiz?
6.Çim için doğru tohum tercihi nasıl yapılır?
7.Çimi ne zaman ekmeliyiz?

ile ilgili çok güzel videolar buldum.
http://www.uzmantv.com/cim-ekilecek-toprak-nasil-hazirlanmali

semracevik
21-09-2009, 21:15
LEONARTİD'i nereden temin edebilirim?


Ben sizin yerinizde olsam kaliteli bir leonardit kullanırdım.
LEONARTİD (içinde hiçbir katkı maddesi bulunmaya toprak düzenleyici)
Doğal maddelerden üretildiği için bünyesinde toksit seviyesinde kimyasal madde ve ağır metal bulunmaz
Toprak pH'sını düzenler
Toprağı organik ve mineral maddece zenginleştirir.
Organik ve minerolojik içeriği nedeniyle bitkilerde kaliteyi arttırır.
Bitkilerin ekolojik streslere karşı korunmasını arttırır.
Toprağın su tutma kapasitesini arttırır.
Bitki enzimlerini aktif hale getirir.
Fotosentezi teşvik eder.
Bitki hücrelerinin geçirgenliğini arttırır.
Toprağın tavlı kalmasını sağlar
Çimlenme gücünü ve hızını arttırır.
Toprağın hava kapasitesini ve havalanmasını arttırır.
Toprakta ısınmayı arttırır.
Toprak havasındaki bileşimi zenginleştirir
Topraktaki biyolojik aktiviteyi arttırır.
Kök solunumunu teşvik eder.
Toprağın katyon değişim kapasitesini arttırır.
Toprakların sıkışması veya kaymak tabakası oluşumunu engeller.
Suda çözünülebilir besin maddelerinin topraktan yıkanmasını engeller.
Üretimde kullanılan maddelerin yüksek su tutma özelliği nedeniyle sulama suyundan tasarruf sağlar, kurak dönemlerde bitki su tüketimini karşılar ve bitki kök bölgesini nemli ve serin tutar.

durusu
23-10-2009, 13:05
http://mikorizal.blogspot.com dan alınmıştır ...

MykoApply, bitki besin elementlerinin alınmasını sağlayan mikorizal mantar diye adlandırılan ve teşhisi mikroskop altında yapılan, çok miktarda hif üreten mantar türleri içeren bir üründür.
Mikorizal mantarlar çok miktarda hif üreterek bitki kök yüzey alanını arttırmakta ve kökten çok uzak bölgelerdeki besin elementlerini söz konusu hifleri aracılığı ile alabilmektedir.
Mikoriza, çimlerin gelişimini ve büyümesini hızlandırır, su ve gübre tüketiminin azalmasını sağlar ve hastalıklara ve kuraklığa karşı dayanımını artırır.
Bu konuda gerçekleştirilen sayısız araştırma çalışmalarının tümü mikoriza mantarlarının çim gelişme süresini hızlandırdığını, kuraklığa ve hastalıklara karşı dayanımını artırdığını, kök derinliğini artırdığını, toprakta mevcut olan fakat çim tarafından alınamayan besinlerin alınmasını sağladığını, gübre tüketiminde tasarruflar sağladığını ortaya koymaktadır.

Araştırmalar göstermektedir ki Mikorizanın uygulanması, tüm çim türlerinin büyüme hızını çok büyük oranda artırmaktadır.
Oregon ve Kaliforniya’da yapılan deneme çalışmaları, ekim safhasında Mikoriza uygulanmasının erken safhalarda çimin kaplama alanının 2 kat daha fazla olduğunu göstermektedir.

Özetle MykoApply’ın çim sahalardaki faydaları:

 Su Tüketimini %35 - % 50 oranında azaltır.
 Kuraklığa karşı dayanımını artırır. 175 mm derinliğe ulaşan kökler sayesinde daha az suya gereksinim duyar.
 Hastalıklara ve Nematodlara karşı olan dayanıklığı artırır.
 % 100 organik bir üründür.
 Gübre kullanımını azaltır.
 Büyüme hızını ~ % 40 artırır.
 Daha derin bir kök sistemi oluşumunu sağlar. (Kökler 175 mm derinliğe kadar ulaşmaktadır.)
 %50 oranında daha fazla yeni filiz gelişimini sağlar.
 Mikoriza sayesinde daha kalın ve güçlü bir yapıya sahip olan çim alanında, yabani ot gelişimi çok azalmaktadır.
 Güneş ışınlarına karşı ve yüksek ısıya olan dayanımı artırır. Güneşte ve gölgede eşit büyüme gerçekleşir.
 Daha yeşil ve güçlü görünüm elde edilebilmektedir.

Neslihan11
24-11-2009, 13:29
çimlerin arasında çok buyuk mantarlar oluşuyor(ayı mantarı)diyorlar ne yapmalıyım?

goncaozyazici
22-12-2009, 08:52
merhaba; geçen sene bahçeye çim ektik, fakat istediğimiz sıklığa ulaşamdık. cim seyrek ve zayıf duruyor. belki tohum seçimimzle ilgilidir, bilmiyorum. bu sene yeniden denemek için ne yapmalıyım. çim tamamen bozup sıfırdan mı başlamam gerekir, yoksa ekili alan üzerine uygun karışım tohumumu ekmeliyim. gerçi daha önceki mesajlarda biölgelere göre uygun karışım tarifleri veriyordu ama bahçe kayseride 1300m 'de. nasıl bir yol izlemem gerektiği konusunda bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler

barisbolat
18-01-2010, 17:46
LEONARTİD'in ton fiyatı 1.100 TL+KDV civarı ben rulo çim uygulaması yaptığım alanlarda 100 metrekare ye 50 kg civarı kullanıyorum.(toz olanı tercih ediyorum)
Ancak yanmış büyükbaş gübresini hiçbir maddeye değişmem

Mine Pakkaner
26-01-2010, 21:33
Çok haklısınız Barış Bey, ben de kendi uygulamalarımda yaptığım denemelerde, tohumdan veya hazır çim tesis ederken kompostlanmış büyükbaş gübresinden daha iyi sonuç veren hiçbir madde olmadığını tespit ettim.

Eser İlhan
21-03-2010, 18:44
Geçtiğimiz sene,ektiğimiz çimlerde mantar sorunlarıyla uğraştık durduk. Bu yıl mantarla zamanında mücadele edebilmek için "Çimlerde yaşanan sorunlar" başlığında anlatıldığı üzere dezenfektan/fungusit uygulaması yapmak istiyorum.Ayrıca seyrek olan kısımlara da yama ekimi yapacağım. Sıralama konusunda emin değilim.
Gübrelemeyi yaptım. Şimdi dezenfektan ile mi devam etmeliyim,yoksa gec kalmadan yama mı yapayım?:confused:

fakben
22-03-2010, 07:54
Ankara'da bahçemi yeşil bir örtücü ile örtmek istiyorum.
Zemin toprağı yüksek oranda killi ve krireçlidir. Arazide su yoktur. Şehir şebekesi de pahalı olduğundan, az su isteyen örtücüye (çim veya yonca türü) ihtiyaç vardır.
Arazi ve su durumuna uygun ne tavsiye edersiniz ?
İlginize şimdiden teşekker ederim

fakben
22-03-2010, 08:05
Merhaba,

Ankara'daki bahçemin bulunduğu yerin rakımı yüksek olduğundan iklimide çok soğuktur. Her zaman şehirden 3-4 derece ısısı daha düşüktür. Özetle; killi ve kireçi yoğun olan toprağa uYgun, soğuga ve susuzluğa dayanaklı olan örtücü bitki (çim veya yonca) türü nedir?

barisbolat
25-03-2010, 22:32
size bir uyarıda bulunmak istiyorum güney marmara bölgesi bu sene aşırı yağış aldı.çim gübrelemesi yaparken azot,fosfor,potasyum'la beraber mikrobesin elementi takviyesi yapmayı unutmayın.genelde yoğun demir eksikliği gözlüyorum.

Eser İlhan
26-03-2010, 13:30
size bir uyarıda bulunmak istiyorum güney marmara bölgesi bu sene aşırı yağış aldı.çim gübrelemesi yaparken azot,fosfor,potasyum'la beraber mikrobesin elementi takviyesi yapmayı unutmayın.genelde yoğun demir eksikliği gözlüyorum.

Demir eksikliği belirtisi nedir? Yeşil renkte bozulma mı? Gübreyle birlikte toz demirsülfat vermek sorunu çözer mi? Miktar ne olmalı? Teşekkürler.

naturela
01-04-2010, 14:17
Merhaba Arkadaşlar,
İzmir'de, bornova'da oturuyorum. 40m2 kadar bir bahçemiz var. Benim de daha önce başarısılıkla sonuçlanmış 3 çimlendirme denemem var. :o
Konuyu başından sonuna kadar okudum, şimdi düşünüyorum da ne cüret??? Hiç bir şey bilmeden tamamen kulaktan dolma bilgilerle yapılabilecek bir şey değil kesinlikle.
Ama kararlıyım inşallah bu defa başarırım. Kolaya kaçıp rulo çim de kullanabilirim diye düşünüyorum. Sanırım biraz da ekim zamanını kaçırıyorum. Karıncalar çıktı ve ben hala yabancı otlarla ilgili bir şey yapamadım. :( Evimizde süregelen bir tadilat var ve elim kolum bağlandı.
Bahçemiz güney cephede ve akşam saatlarine kadar güneş alıyor, Sulama problemimiz yok. Üzerine basabileceğim, akşamdan akşama oturup keyif yapabileceğim bir bahçe hayal ediyorum, ama yine de (olabildiği kadar) halı gibi, kadife gibi bir dokusu olursa çok mutlu olurum. :) olabilir mi?
Soru 1: Hangi çim tohumları karışımını kullanmam uygun olur? İzmir'de bu tip tohumlarla rulo çim üreten tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı?

Şu ana kadar başarısızlığımızın sebebinin sertleşen killi toprak olduğunu düşünüyorum. Toprağımızın 20 cm'lik üst kısmını uzaklaştırdık (tadilattan dolayı mecburen oldu ama iyi de oldu). Üzerine uygun bir çim toprağı sermek istiyorum.
Soru 2:Bu toprağın kum, toprak, torf, gübre karışım oranı nasıl olmalıdır?

Şimdi bir diğer problemim de ayrık ve istenmeyen bitkiler. Uzun tırtıklı yeşil yapraklı ve kökleri beyaz ve 1m kadar derinlere inen ayrık, Semizotu, Turp otu, Roka gibi otlar vardı tesviye yapmadan önce bahçede. Sanırım bunları yetiştirmek istesem bu kadar başarılı olamazdım. :)
Soru 3: Bunları yok etmek için , toprağı gübreleyip (örneğin şeker gübresi), ayrıkların tekrar filizlenmesini sağlayıp yapraklarına Roundup, herbisit döksem, bir sonuç elde edebilir miyim? Sizin daha etkili olacağını düşündüğünüz bir öneriniz var mı?
Soru 4: Böyle bir uygulamanın ardından tohumları ekmek ya da rulo çimi sermek için ne kadar beklemek gerekir?
Bir de son olarak İzmir'de bu işi profesyonel olarak yapabilecek kişiler tavsiye edebilirseniz sevinirim. Eğer aradaki fark makul olursa, sanırım hırsı bir kenara bırakıp işi profesyonellere de emanet edebilirim. :)
Hocalarımıza ve bu noktaya kadar bilgisini ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkürler,
Saygılar

Güler
01-04-2010, 16:06
Mine Hanıma müracaat derim.

naturela
02-04-2010, 12:06
Merhaba Arkadaşlar,
İzmir'de, bornova'da oturuyorum. 40m2 kadar bir bahçemiz var. Benim de daha önce başarısılıkla sonuçlanmış 3 çimlendirme denemem var. :o
Konuyu başından sonuna kadar okudum, şimdi düşünüyorum da ne cüret??? Hiç bir şey bilmeden tamamen kulaktan dolma bilgilerle yapılabilecek bir şey değil kesinlikle.
Ama kararlıyım inşallah bu defa başarırım. Kolaya kaçıp rulo çim de kullanabilirim diye düşünüyorum. Sanırım biraz da ekim zamanını kaçırıyorum. Karıncalar çıktı ve ben hala yabancı otlarla ilgili bir şey yapamadım. :( Evimizde süregelen bir tadilat var ve elim kolum bağlandı.
Bahçemiz güney cephede ve akşam saatlarine kadar güneş alıyor, Sulama problemimiz yok. Üzerine basabileceğim, akşamdan akşama oturup keyif yapabileceğim bir bahçe hayal ediyorum, ama yine de (olabildiği kadar) halı gibi, kadife gibi bir dokusu olursa çok mutlu olurum. :) olabilir mi?
Soru 1: Hangi çim tohumları karışımını kullanmam uygun olur? İzmir'de bu tip tohumlarla rulo çim üreten tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı?

Şu ana kadar başarısızlığımızın sebebinin sertleşen killi toprak olduğunu düşünüyorum. Toprağımızın 20 cm'lik üst kısmını uzaklaştırdık (tadilattan dolayı mecburen oldu ama iyi de oldu). Üzerine uygun bir çim toprağı sermek istiyorum.
Soru 2:Bu toprağın kum, toprak, torf, gübre karışım oranı nasıl olmalıdır?

Şimdi bir diğer problemim de ayrık ve istenmeyen bitkiler. Uzun tırtıklı yeşil yapraklı ve kökleri beyaz ve 1m kadar derinlere inen ayrık, Semizotu, Turp otu, Roka gibi otlar vardı tesviye yapmadan önce bahçede. Sanırım bunları yetiştirmek istesem bu kadar başarılı olamazdım. :)
Soru 3: Bunları yok etmek için , toprağı gübreleyip (örneğin şeker gübresi), ayrıkların tekrar filizlenmesini sağlayıp yapraklarına Roundup, herbisit döksem, bir sonuç elde edebilir miyim? Sizin daha etkili olacağını düşündüğünüz bir öneriniz var mı?
Soru 4: Böyle bir uygulamanın ardından tohumları ekmek ya da rulo çimi sermek için ne kadar beklemek gerekir?
Bir de son olarak İzmir'de bu işi profesyonel olarak yapabilecek kişiler tavsiye edebilirseniz sevinirim. Eğer aradaki fark makul olursa, sanırım hırsı bir kenara bırakıp işi profesyonellere de emanet edebilirim. :)
Hocalarımıza ve bu noktaya kadar bilgisini ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkürler,
Saygılar



Merhaba,
Yukarıda yazıdığım sorularımla bağlantılı olarak bugün bir kişiden bana şöyle bir öneri geldi.
"Madem 20 cm toprak sereceksiniz, ayrıkla mücadele için kimyasal zehirler kullanmak yerine sera taban örtüsü kullanabilirsiniz. Sera taban örtüsü suyun alta geçmesine izin verir fakat bitkilerin yukarıya çıkmasına izin vermez. Üzerini 20 cm toprakla örterseniz Çimin yaşamasına uygun bir toprak katmanı da oluşturmuş olursunuz"
Ne dersininiz?? Bunun başka kötü yan etkileri olabilir mi? (örtünün altında mantar vs hastalıklar oluşması gibi???)
Bilgiler için çok teşekkürler,
Saygılar,

Özden
06-04-2010, 20:37
merhaba;
ben de çim alan içinde gittikçe büyümeye devam eden bu yonca adalarını ne yapmam gerekiyor bilemiyorum. yardımcı olursanız sevinirim.

Özden
08-04-2010, 19:11
Çimle ilgili atladığım başka bir forum var mı acaba?

Güler
08-04-2010, 19:21
Sayın dr-ozden bu linke de bakın.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4333&highlight=%C7imlerde+ya%FEanan+sorunlar

Eser İlhan
09-04-2010, 10:25
Merhaba, geçen yıl bahçeye çim ektik. Sonbaharda da çıkmayan yerler için ikinci bir yama ekimi yaptık. Bu bahar bahçe çok güzel yeşil :))
(Yer yer yabani otlar olsa da artık onları da bahçe florasından saymaya karar verdim :)) Çimlerin bu güzel halini koruyabilmek için bir çim havalandırma makinası almak istiyorum. Çim alanımız yaklaşık 250 m2.
Yapı marketlerde biraz araştırdım.Gardena ve Bosch markalar var. Gardenanın dişleri havalandırma tırmıklarına benziyor. Boschta ise daha farklı, yaylanan bir sistem var. (Fiatları da 350-450 TL aralığında) Eşim daha ucuz alternatif olan havalandırma tırmıklarıyla da işimizi görebileceğimizi düşünüyor. Bense bu işi manuel yollarla yapmaya çalışmanın çok yorucu olabileceği görüşündeyim.
Elektrikli ve /veya manuel,bu aletleri kullananlar fikirleriyle bana yol gösterirlerse çok sevineceğim :))

naturela
12-04-2010, 09:10
Agaclar net'teki ilk forum tecrubem pek hoş olmadı ne yazık ki... sanırım bu kadar çok soru soramayacak kadar yeniyim.. :)
herkese tesekkurler..

sabah
12-04-2010, 11:01
... sanırım bu kadar çok soru soramayacak kadar yeniyim....

Detaylı cevap gelmemesinin nedeni sizin yeni üye olmanız değil.

Forumda amatörler çoğunlukta. Çimlerle ilgili sorularınızı okuyan arkadaşlar eminim eksik ya da yanlış bilgi vememek adına cevap yazmamışlardır. Yoksa bilgi ve deneyimimizi paylaşmak için buradayız.

Bizim bahçeyi çim yaparken yaşadıklarımız:
- Çim karışımları için iklim ve basım isteğine seçim yapılıyor ve genelde uygulayıcılar o bölgeler için uygun karışımları öneriyorlar.

- Bizim bahçenin toprağı da ağırdı. Kum ve gübre ile iyileştirdik. Kullanılan oranları söyleyemeyeceğim, çünkü biraz bahçenin büyüklüğünden biraz da riske girmemek için işi profesyonele havale ettik.

- Yabani otlar için ilaç kullanmamayı tercih ettik. Çapa ve el ile söküm ile azaltmıştık.

Forumdaki profesyonellerin de bu ara iş yoğunlukları nedeniyle foruma zaman ayırmaları doğal olarak zor olabiliyor.

İsterseniz Mine Pakkaner 'e soralım 2010 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18646)başlığından Mine Hanıma sorunuz. Zaman bulup foruma bakabildiğinde cevaplar.

Umarım bahçenizi gönlünüzce kurarsınız ve deneyimlerinizi, gelişmeleri bizimle paylaşırsınız. :rolleyes:

naturela
17-04-2010, 20:00
İsterseniz Mine Pakkaner 'e soralım 2010 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18646)başlığından Mine Hanıma sorunuz. Zaman bulup foruma bakabildiğinde cevaplar.

Umarım bahçenizi gönlünüzce kurarsınız ve deneyimlerinizi, gelişmeleri bizimle paylaşırsınız. :rolleyes:


Nazik cevabınız için teşekkürler sabah, söylediginiz şekilde de yapacagim.
Henüz bahçeye başlayamadık. Tadilatlar bitmiyor. Sanırım rulo çim olasılığım giderek artıyor.
Bahçe için %25 gübre, %25 torf, %25 mil, %25 mevcut toprağımdan oluşan bir karışım toprak kullanmayı düşünüyorum.
Kapak için de %40 mil, %30 Torf, %30 toprak oranlarında bir karışım kullanmayı düşünüyorum. (Eğer tohum olarak ekmek için geç kalmazsam)
Çim türüne karar veremedim. Hiç bir fikrim yok. Sanırım biraz daha araştırma yapmam gerekiyor.
Ben de naçizane deneyimlerimi paylaşmaya çalışacağım. Umarım kimseyi yanıltmam, mahçup olmam.
Saygılar,

Güler
17-04-2010, 21:49
Sevgili iel77, çim alanın senede iki defa havalandırılması gerekiyor diye biliyorum. Bunu bir defa sonbaharda bir defa da ilkbaharda yapıyoruz.
Benim çim alanım bir dönüm (şimdi yeniden tesis edtmeye çalışıyorum). Sizin alanınızın 250 metre kare olduğunu yazmışsınız. Bunu aşağıdaki havalandırma ile de yapabilirsiniz.
Ben bu sene benzinli havalandırma kullanacağım.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=296340&postcount=9

Güler
17-04-2010, 22:07
Sayın dr-ozden, çim alandaki bu yonca adaları hızla büyür, benim bahçemde böyle oldu. Roundupu fırça ile sadece bu bitkiye sürmeme rağmen baş edemedim. Mecburen bel küreği ile bu adacıkları kaldırıp o kısımlara yeniden tohum atarak çim ektim. Ama bu arada yaptığım hata bütün çimi bozmama sebep oldu.
Hatam yama çimi yaparken kapak olarak kullandığım mil toprak karışımında çok miktarda su otu tohumunun bulunmasıydı. Bu su otları sadece yama alanlarda kalmadı bütün bahçeyi istilâ etti. Ben de bu yüzden bütün çim alanı ot ilacı ile öldürdüm. Şimdi yeniden hazırlamakla meşgulüm.

Özden
17-04-2010, 22:31
Sn. Güler, teşekkür ederim ilginiz için.
Ben de ne yapacağım konusunda kararsızım. Bizim çimimiz rulo çimdi. 2 sene boyunca bir sorun olmadı. Aradaki tek tük yabancı otları temizleyerek devam ediyorduk. Bir anda neden yoncalar çoğaldı bilmiyorum. Sizin de söylediğiniz gibi bu bölgeleri kaldırıp tekrar çim tohumu atsam diğer bölgelerle uyumu olur mu? Seviye farkı gelişir mi? Yine rulo çimle yama mı yapmak gerekir? Yoksa kendi haline mi bıraksam, ne de olsa yonca da bir çim çeşidi galiba?

Gün boyu kafamda olasılıkları düşünüp duruyorum. Okuduklarımdan gördüğüm kadarıyla siz de oldukça zor bir karar verme döneminden geçmişsiniz, kolaylıklar diliyorum.

Güler
17-04-2010, 22:53
Tohum ilavesi ile düzeltmek isterseniz tabanı aynı seviyeye getirmeniz gerekebilir, suladıkça toprak çökecek yerleşecektir, bunu göz önüne alın.
Yok sadece yeşil alan görünsün derseniz o zaman bu yoncaları (burada tilfir diyorlar) bırakın ama emin olun çok hızla yayılacaklardır.
Hadi sırf yeşil kalsalar iyi de bir de mini mini çiçek açmaları yok mu o zaman göze güzel görünmüyorlar bence.

Mine Pakkaner
18-04-2010, 00:29
Merhaba,
Yukarıda yazıdığım sorularımla bağlantılı olarak bugün bir kişiden bana şöyle bir öneri geldi.
"Madem 20 cm toprak sereceksiniz, ayrıkla mücadele için kimyasal zehirler kullanmak yerine sera taban örtüsü kullanabilirsiniz. Sera taban örtüsü suyun alta geçmesine izin verir fakat bitkilerin yukarıya çıkmasına izin vermez. Üzerini 20 cm toprakla örterseniz Çimin yaşamasına uygun bir toprak katmanı da oluşturmuş olursunuz"
Ne dersininiz?? Bunun başka kötü yan etkileri olabilir mi? (örtünün altında mantar vs hastalıklar oluşması gibi???)
Bilgiler için çok teşekkürler,
Saygılar,

Peki örtü üzerine yaydığınız toprakta yabancı ot çıkmayacağı garantisi var mı? Bu toprağı fümige mi edeceksiniz de içinde ot çıkmayacak... İçinde minicik bir parça bile kalsa ayrık alır başını yürür. Üstelik de mil ve gübre de kullanacaksınız.

Sonradan rüzgar, vs. ile gelen tohumlardan çıkanlar da olacak, onları ne yapacaksınız?

Ottan tamamen ari bir çim yetiştiremezsiniz. Tabiatın yapısına aykırı bu. Sürekli mücadeleyi elden bırakmayacaksınız, ister mekanik veya isterseniz kimyasal.

Bu arada yanık da olsa işlenmemiş hayvan gübresi kullanmak yerine kompost kullanınız. Makroorganik veya Biofarm tercih edin. Kompostlanmış gübredir, pastörize olduğu için ot tohumu, hastalık ve zararlı etmenleri barındırmaz.

Mil yerine de tınlı toprağı tercih edin. Mil çimi sıkar, çim mili hiç sevmez, ayrıca mille çok fazla ot tohumu ve hatta topalak taşırsınız bahçeye. Getirdiğiniz malzemeyi eletin.

Mine Pakkaner
18-04-2010, 01:09
Merhaba Arkadaşlar,
İzmir'de, bornova'da oturuyorum. 40m2 kadar bir bahçemiz var. Benim de daha önce başarısılıkla sonuçlanmış 3 çimlendirme denemem var. :o
Konuyu başından sonuna kadar okudum, şimdi düşünüyorum da ne cüret??? Hiç bir şey bilmeden tamamen kulaktan dolma bilgilerle yapılabilecek bir şey değil kesinlikle.
Ama kararlıyım inşallah bu defa başarırım. Kolaya kaçıp rulo çim de kullanabilirim diye düşünüyorum. Sanırım biraz da ekim zamanını kaçırıyorum. Karıncalar çıktı ve ben hala yabancı otlarla ilgili bir şey yapamadım. :( Evimizde süregelen bir tadilat var ve elim kolum bağlandı.
Bahçemiz güney cephede ve akşam saatlarine kadar güneş alıyor, Sulama problemimiz yok. Üzerine basabileceğim, akşamdan akşama oturup keyif yapabileceğim bir bahçe hayal ediyorum, ama yine de (olabildiği kadar) halı gibi, kadife gibi bir dokusu olursa çok mutlu olurum. :) olabilir mi?
Soru 1: Hangi çim tohumları karışımını kullanmam uygun olur? İzmir'de bu tip tohumlarla rulo çim üreten tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı?

Şu ana kadar başarısızlığımızın sebebinin sertleşen killi toprak olduğunu düşünüyorum. Toprağımızın 20 cm'lik üst kısmını uzaklaştırdık (tadilattan dolayı mecburen oldu ama iyi de oldu). Üzerine uygun bir çim toprağı sermek istiyorum.
Soru 2:Bu toprağın kum, toprak, torf, gübre karışım oranı nasıl olmalıdır?

Şimdi bir diğer problemim de ayrık ve istenmeyen bitkiler. Uzun tırtıklı yeşil yapraklı ve kökleri beyaz ve 1m kadar derinlere inen ayrık, Semizotu, Turp otu, Roka gibi otlar vardı tesviye yapmadan önce bahçede. Sanırım bunları yetiştirmek istesem bu kadar başarılı olamazdım. :)
Soru 3: Bunları yok etmek için , toprağı gübreleyip (örneğin şeker gübresi), ayrıkların tekrar filizlenmesini sağlayıp yapraklarına Roundup, herbisit döksem, bir sonuç elde edebilir miyim? Sizin daha etkili olacağını düşündüğünüz bir öneriniz var mı?
Soru 4: Böyle bir uygulamanın ardından tohumları ekmek ya da rulo çimi sermek için ne kadar beklemek gerekir?
Bir de son olarak İzmir'de bu işi profesyonel olarak yapabilecek kişiler tavsiye edebilirseniz sevinirim. Eğer aradaki fark makul olursa, sanırım hırsı bir kenara bırakıp işi profesyonellere de emanet edebilirim. :)
Hocalarımıza ve bu noktaya kadar bilgisini ve tecrübelerini paylaşan herkese teşekkürler,
Saygılar

Çimi ekmek için geç kalıyorsunuz, hava ısındı toprak mantarları ani bir saldırıyla harekete geçti bile.

Bahçenizdeki yabancı otların hepsini istediğiniz kadar ilaçlayın öldüremezsiniz. Öyle olsa tarım dünyasında bu konuda bir branş ve sektör oluşmazdı inanın.

Tabiat öyle bir düzen kurmuş ki, bir otun tohumunun çimlenmesini senelere yaymış, hatta çok uzun senelere... Ne demek mi istedim,

Bir kuzu kulağı bitkisi senede yaklaşık 3.000- 4.000 tohum verir ve bu tohumlar toprakta 70 yıla kadar yaşar. Parti parti çimlenir. Köygöçüren tohumları 20 yıl sürede toprakta çimlenir. Çoban çantasında her bitki 2.000- 40.000 tohum verir, çimlenme özelliğini toprakta 16- 35 yıl korur. Papatya 500 tohum verir, 11 yıldan fazla süre çimlenir.

Ayrık tohumları hem sonbaharda hem ilkbaharda çimlenir, tohumdan başka rizom dediğimiz toprakaltı organlarıyla da, kök sürgünleriyle de ürer.

İzmir' de her bahçede çıkan yabani hardalın bitki başına verdiği tohum yaklaşık 1000, tohumun toprakta yaşama süresi 35 yıldan fazla, çimlenme ısısı ise 2- 25 derece arasında. Semizotu ise 5000-10000 tohum verir.

Şimdi sulayıp gübreleyip otları çıkarsam diyorsunuz, gördüğünüz gibi bu da çok imkanlı değil.

Evinizde yaz-kış oturacaksanız yine yaz kış yeşil bir çim seçiniz. İçinde lolyum ve festukası bol olsun. Poa olmasın, bermuda olmasın.

Bu arada yalnız ot değil, hastalık zararlı etmenlerini de gözardı etmeyin. Elinizi çabuk tutun.

Toprağınıza 1/3 oranında kompost karıştırın. Tınlı bir toprak olsun. Torfu da 40 m2 bahçe için 1 m3 ilave ettirseniz yeter. Toprak ağır değilse kum gerekmez.

Getirteceğiniz toprağı yayıp sulayıp çıkışı beklemek, sonra ilaçlamak, sonra ekim yapmak çok uzun soluklu bir iş, bu sezonu kaçırırsınız. Zaten İzmir' de neredeyse baharın sonuna geldik diye bakın.

Mine Pakkaner
18-04-2010, 01:14
Sn. Güler, teşekkür ederim ilginiz için.
Ben de ne yapacağım konusunda kararsızım. Bizim çimimiz rulo çimdi. 2 sene boyunca bir sorun olmadı. Aradaki tek tük yabancı otları temizleyerek devam ediyorduk. Bir anda neden yoncalar çoğaldı bilmiyorum. Sizin de söylediğiniz gibi bu bölgeleri kaldırıp tekrar çim tohumu atsam diğer bölgelerle uyumu olur mu? Seviye farkı gelişir mi? Yine rulo çimle yama mı yapmak gerekir? Yoksa kendi haline mi bıraksam, ne de olsa yonca da bir çim çeşidi galiba?

Gün boyu kafamda olasılıkları düşünüp duruyorum. Okuduklarımdan gördüğüm kadarıyla siz de oldukça zor bir karar verme döneminden geçmişsiniz, kolaylıklar diliyorum.

Yonca için geniş yapraklı yabancı otları öldüren selektif bir ilaç kullanınız. TORDON gibi. İlacı birkaç kez atmanız gerekebilir. Bölgeyi kaldırıp yeniden ekerseniz tesviyeyi tutturamama şansınız çok yüksek. Yonca çim çeşidi değildir. Yeni yeni büyürken de sık sık kontrol edip bıçakla sökünüz. Fotoğraflardaki gibi büyümesine izin vermeyiniz.

Özden
19-04-2010, 08:23
Mine Hanım kararsızlığımı sonlandırdığınız için teşekkür ederim. Sonuçları tekrar paylaşacağım, umarım başarılı olur.

naturela
20-04-2010, 07:36
Mine hanım,
Öncelikle cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Profesyonel yardıma ihtiyacım olduğunu düşünüyorum. Sizin e-mail ya da telefonunuza nasıl ulaşabilirim?
Saygılar,
Naturela