PDA

View Full Version : Çim




Sayfalar : 1 [2] 3 4

ayvacı
28-04-2010, 14:42
Bahçemdeki çimlerde iki yıldır aşırı yosunlama var, bunları tamamen yok etmek için çok acil yardıma ihtiyacım var, Lütfen acele cevap.Şimdiden çok teşekkürler.




metushaley
06-05-2010, 11:55
Merhaba,
Arkadaşlar bahçe toprağım aşırı killi ıslanınca yapışkan bir hal alıyor kuruyuncada taş gibi oluyor. Toplam 25mt2. Bir tane Çam 5 tane gül 2 adet şimşir var. Bu sene artık dayanamayıp üzerine 2 traktor toprak attım. Üst katman 10-15 cm tarla topragı ve alt kısımda agir killi katman var. Çim Ekmek istiyorum acaba bu alt kısımdaki killi katman ileride basıma dert acar mi? çim kökleri o katmana kadar ilerler mi. bahceye dün itibari ile yarım kilo BRİTİSH SEEDS 9-23-14 ÇİM BAŞLANGIÇ VE ÇİM BESLEME GÜBRESİ attım tırmıkla biraz karıstırıp suladim.


Pazar günü BRITISH SEEDS LIVERPOOL 7'li Karışım Çim Tohumu ile ekim yapmayı düşünüyorum. Eger bir hata yapıyorsam daha baslamadan bu hatadan donmem gerek. Yardımcı olabilcek arkadaslar varsa cok sevinirim.

Birde toprak attırmadan once yabani otlari el ile yoldum fakat büyük ihtimalle cogu kökten gelmedi acaba ilerde buda basima iş acar mi?

Evim kira ama bahcemin yesil ve güzel görünmesini sitiyorum çalıştıgım icinde maalesef cok fazla ilgilenemiyorum.

şimdiden herkese teşekkürler.

mqalqan
07-06-2010, 15:28
100 donumluk arazim uzerinde rulo cim uretimi yapmayi planliyorum. Rulo/Hazir cim uretiminde tecrubesi olan takim arkadaslari ariyoruz. ilgilenen arkadaslar lutfen mqalqan@hotmail.com adresine CV lerini biraksinlar.

Tesekkurler,

Güler
07-06-2010, 16:02
Sayın metushaley, toplam alanım 25 m² dediğiniz için ses çıkartmak istemedim.

Bahçemde çam ağacı var diyorsunuz, çamın altında çim olmaz onu baştan söylemek isterim.
Bu konu ile ilgili önceki yazılanları okuyamadınız galiba okumuş olsaydınız bu zamanda tohum ekerek çim yapmayı düşünmezdiniz. Şimdilerde rulo çim yapılabilir, tohum ekmek için geç kaldınız.

Allahtan alanınız dar yoksa bayağı bir iş aldınız üzerinize diyerek başlayacaktım sorunları sıralamaya.

Sizi tatmin eder mi pek bilmiyorum ama ben bildiklerimi sizinle paylaşayım.

Killi toprak bayağı dert oluyor ama siz üzerine 15 cm kadar yeni toprak attığınızı söylüyorsunuz bu iyi taraf, peki sulandığında toprak suyu emebiliyor mu? Drenajı iyi olmazsa çim kökleri bozulup, hastalanıyor.
Aşağı yukarı 25-30 cm kadar emilmesi gerekir ki çim kökleri bu kadar uzar.
Yabancı otları mutlaka yok etmeniz gerekir, ot öldürücü atmakta da geç kaldınız. O zaman çıkan otları mutlaka el ile toplamanız gerekir ki bunu kolaylıkla yapabilirsiniz.

Bu zamanda ekilen çimler genelde mantar hastalığına yakalanıyorlar. Bunu da göz önünde bulundurarak mutlaka sulamayı sabah erken saatlerde yapmanız gerekir.

M² ye 60-70 gr. tohum atmanız lâzım, karınca faktörünü unutmayın.

Tohum attıktan sonra üzerine ince bir tabaka halinde kapak toprağı serptikten sonra silindirleyin veya pat patlayın ki tohum iyice toprağa girsin.

Sulamayı yağmurlama şeklinde yaparsanız toprak oyulup da çukurlar meydana getirmez.

Umarım yardımcı olmuşumdur. Kolay gelsin.
,

FIRUZAN
29-06-2010, 12:19
Merhaba
Geçen yıl eylül ayında Burhaniye'de yazlığımıza çim ekildi ve biz yokken bakılıyor ağaçların yaprakları daha henüz büyümemişken(nisanda gitmiştim de) her yan yeşildi.Şimdilerde resimlerdeki kısımlar ağaçların gölge kısmına gelmekte.Ancak yinede altlar hafif sarımtrak görünüyor.Bu arada bahçeme bakan komşum belirli aralıklarla çimi sıfırlayıp şeker gübresi veriyor.Bu ne işe yarıyor başka bir gübre mi verelim ?Şeker gübresi ne işe yarıyor ?Bana güçlenmesi için diyor ama genelde kullandıkları belirli ilaçlar topazı herşeye kullanıyorlar mesala :rolleyes:
İlk çim ekilirken olan karınca yuvalarına toz serpmiştik fakat şimdi bazı yerleri tümsekleyip çıkmışlar gerçi çok önemli değil.Gördüğünüz gibi sararma ,bazı yerlerde hafif yosunlaşma çimin altları sarımsı ki böyle mi olur fazla bilmiyorum.
Formda okuduğum yazılan ilaçları bulup kullanmalı mıyım ? Resimler ceviz ,kayısı ve kirazın alt kısımlarına denk geliyor ama daha çok ceviz ve kayısının buralar yarı gölge durumundalar çünkü.
Çim alırken 7 çeşit olandan almıştık.Eğer ilaçlayıp geçmezse renk tonu benim için fazlaca önemli değil buralara gölge çimi ekmeli miyim ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Güler
30-06-2010, 09:49
Sevgili FIRUZAN, bu sorularınıza en doğru cevapları hocalarımız verir. Ben de çimlerim ile çok uğraşan biriyim, size bir miktar yardımcı olacağımı düşünüyorum.

Fotoğraflara bakınca çim boylarının uzun olduğunu gördüm. Böyle durumlarda çimlerinizin altı güneş görmediğinden sararma yapar.
Topraktaki yosunlaşma çimin hiç sevmediği bir durumdur, çok mu suluyorsunuz?
Sulamayı sabah ve erken saatlerde yapınız ki akşama toprak kuru girsin yoksa mantarı önleyemezsiniz.
Ağaç altları çim için pek elverişli olmuyor hele büyük ağaçlarsa gölge yaptığından pek gösterişli olmuyor çimler. Ayrıca çimler her gün sulandığı için ağaç da zahmetsiz gelen bu kadar suyu sevmiyor ve kökleri yüzeyde kalıyor. Yani ağacın kökleri suya ulaşmak için bir uğraş verip derinlere inmeye çalışmıyor.
Çim tohumlarınızın 7 veya 5 karışımlı olması pek mühim değil. Yeter ki kaliteli ve sizin iklime uygun olsun.

Sizin yerinizde olsam, uzun çimleri iki kademede keserim. Örneğim boyları 15cm ise ilk kesimde 5cm i, daha sonra yine 5 cm keserdim.
Toprağı dezenfekte ederdim. Bunun için Huwasan veya Peras kullandım ben.
Daha sonra toprağı havalandırın ya çatal şeklindeki diren ile veya havalandırma aletleri var aeratör gibi onlarla.
Yosunlaşma gidene kadar çimi sulamayın, toprak iyice kurusun. Nem mantarı arttırır.

Daha sonra çimi güçlendirmek için çeşitli gübreler var onu kullanırsınız. Çiminiz hasta ve toprağınız yosunlaşmaya başlamış ise verdiğiniz vitamin-gübre bir işe yaramaz. Önce hastalığı yok ediniz.

Benim yazacaklarım bunlar ama siz dediğim gibi yine de hocalarımıza danışın, çim sorunları başlığını bir kere daha baştan sona okuyun.

FIRUZAN
30-06-2010, 10:36
Güler hanım teşekkür ederim.Aslında çim bukadar uzun bırakılmıyor 3 numaralı biçiyoruz gübrelemek amacı ile uzatılmışmış.Örneğin dün akşam ne oldu ,Çimim sıfır olarak biçildi üzerine şeker gübresi atıldı ve akşam 20:00 itibariyle devamlı sulandı. Ben de dedim ki çünkü formda okuduğum için sabah erken saatlerde sulanması gerektiğini söyledim .Bana gübreyi akşam atıp suluyoruz toprak onu işlesin sabah yaparsak gübre aşağı inmez o zaman da üstünde kurur dedi, gece ıslak kalır gübrede aşağı inermiş.Hadi bunu yaptı şimdi ben Huwasan veya Perası alsam bu gübre işinden ne zaman sonra yapmalıyım ? havalandırma nasıl yapılıyor aletler ziraatçilerde satılıyor mu? Bu ilaçlamaları yaptıktan sonra şart değil mi? Teşekkürler

Güler
30-06-2010, 11:10
Siz siz olun çiminizi ama öyle ama böyle akşamları sulamayın. Isı farklılıkları malum.
Şeker gübresi konusunu hocalarımıza sorun o hususta bir fikir veremeyeceğim.

Çimi her defasında dipten kesmek de doğru olmayabilir. Ama şimdi sizin mutlaka bir dezenfektan yapmanız gerekiyor. Toprağınızı biraz ıslah edin. Hasta toprakta ne kadar gübre de verseniz çim ne yapsın. Önce hastalığı ortadan kaldırın sonra çimi takviye edersiniz.
Turfset+ MAP kullanıyorum ben.

Hani bir lâf vardır " imamın dediğini yap, yaptığını yapma" diye. Benimki de o misal. Benim çimlerimde sorun yok mu, hem de ne var.

Alanım geniş 1000 m², toprağım kaliteli değil ama oldukça düzelttim. Bu sene kar-yağmur toprak bir türlü kurumadı (killi) ancak sürdük, hazırladık ama tohum atmakta geçiktik. Bu durumda da yığınla sorun çıktı tabii. Ama nedenini niçinini bilince daha kolay halledilebiliyor insan.
Alanım yeşil olmasına yeşil de benim arzu ettiğim gibi değil. İnşallah sonbahara düzelteceğim.

Sizin alanınız ne kadar bilmiyorum, aeratör almak doğru olur mu? Ama çatallı direnle de havalandırabilirsiniz toprağı. Veya elle çekilen aeratör de var, Bahçe peyzaj başlığında Bahçe Ekipmanlarında var.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=296340&postcount=9

Siz Mine hanıma bir danışın derim.

FIRUZAN
30-06-2010, 13:32
Teşekkür ederim Güler Hanım değerli bilgileriniz için Mine Hanım'da resimlerime bakıp yorum yapacaktır ama ben eklemiş olduğunuz resimdeki aleti alabilirim zira bahçem 200 metrekare civarında.

worker
18-09-2010, 17:13
Yaklaşık 2500 metrekare çim alanımız var.Burada ani kurumalar meydana gelmişti.Bunun üzerine ben de bu forumdaki her bilgiyi okumuştum.Sonra edindiğim bilgiler ışığında kendime bir takvim hazırladım ve ilk partisini uyguladım.Çok iyi sonuç aldığım için,hem yardımcı olan arkadaşlara teşekkür etmek (Sn.Mine Hanım,Sn.Güler,Sn.Limon),çözüm arayanlara referans olmak ve bir ufak bilgi eklemek istiyorum.

Öncelikle iş işten geçmeden tedbirli davranmak en iyisi,bunu öğrendim.

Uygulamam şöyle oldu :

1-DURSBAN (Çayır tırtılı için) Gece 22:00 dan sonra atıldı.10 lt ye 30 cc

2-HUWASAN (Dezenfektan) Akşam saatleri atıldı.15 lt suya 35 cc (Eldiven kullanmak şart)

3-TAGİANT (Antifungus) 15 lt suya 20 cc

4-TURF SET (Aktivatör) 10 lt suya 10 cc ( MAP ekleyemedim,bulursanız ekleyin bence)

Bunları ikişer gün ara ile uygulattım.Tekrar bir doz daha yapılacak,ancak daha ilk seferde,inanılmaz bir başarı sağlandı.


Yabancı ot ilacı mücadelesinde kullandığım herbisitler :

1-Yonca için TORDON

2-Topalak ve su otu için İNPUL (Zor bulunuyor ama kesinlikle tavsiye ederim. Bir haftada kesin çözüm sağladı. Biraz pahalı ancak 15 lt suya 1,5 çay kaşığı şeklinde kullandım.15 litre 250 metrekareye yetiyor. Ancak ben 100 metrekareye kullandım.)

Çim alanım için çok üzülüyor ve umutsuz idim. Ama şimdi çok memnunum.Yardımcı olan arkadaşlara çok teşekkürler. Eğer istenirse, maliyet bilgisi de veririm. Çünkü,bizimki gibi geniş sahalarda pek dişe dokunmaz ama,küçük bahçelerde maliyet ağır olabiilir.

otoman
04-10-2010, 14:34
Merhaba Arkadaşlar ;

Zoysia hakkında forumu aradım,ancak çok az bilgi buldum. Amerika'daki web sitelerinden duyduğum kadarı ile çok az su isteyen ve toprağa tohum olarak değil de fideleme şeklinde ekilen bir çim . İstanbul'da alınan verim ve varsa tecrübesi olanlardan bilgi almak istiyorum.

unbrekable
07-10-2010, 10:29
Benim de çimlerle ilgili sıkıntım var bazı yerlerinde kelleşme ve sararma var okudugum kadarıyla sararma mantar nedeniyle oluyor herlade bana ne önerirsiniz neyi nasıl yapmam gerekiyor bu mevsimde birşeyler yapabilirmiyim teşekkürler ...

worker
10-10-2010, 17:44
Benim de çimlerle ilgili sıkıntım var bazı yerlerinde kelleşme ve sararma var okudugum kadarıyla sararma mantar nedeniyle oluyor herlade bana ne önerirsiniz neyi nasıl yapmam gerekiyor bu mevsimde birşeyler yapabilirmiyim teşekkürler ...

Merhaba,
Muhtemelen bahçeniz yazın böyle oldu.Kurt olduğunu düşünüyorum.Bir kaç mesaj yukarıda,uygulayıp başarılı olduğumuz yöntemleri anlatmıştım.Ancak Ankara soğuk bir iklim ve zaman açısından biraz geç kalınmış.Uzman arkadaşlar daha iyi yardımcı olabilir diye düşünüyorum.

Eser İlhan
18-10-2010, 10:59
Yaklaşık 250 m2 lik çim alanımın 1/3 ünde yama ekimi yaptım.Şu anda 3 -4 cm boyla geldiler.Sormak istediklerim:

- Bu yeni çimleri kışa girmeden biçmek gerekir mi yoksa böylece bırakıp ilk biçimi ilkbaharda mı yapmalıyım?

- Çim alanımı ilkbahar başında ve yaz ortasında olmak üzere iki kere gübreledim. Kışa girerken de aynı çim gübresini kullanabilir miyim? Bauhaus'da fosfat oranı yüksek kış gübresi satılıyor ve satıcı kışın bunun kullanılması gerektiğini söyledi, doğru mudur?

- Yeni ektiğim alanı da aynı şekilde gübrelemeli miyim ? O alana gelişmesi açısından yapmam gereken özel ve farklı birşey var mı?
Teşekkürler :)

worker
20-10-2010, 16:45
Yaklaşık 250 m2 lik çim alanımın 1/3 ünde yama ekimi yaptım.Şu anda 3 -4 cm boyla geldiler.Sormak istediklerim:
- Bu yeni çimleri kışa girmeden biçmek gerekir mi yoksa böylece bırakıp ilk biçimi ilkbaharda mı yapmalıyım?
- Çim alanımı ilkbahar başında ve yaz ortasında olmak üzere iki kere gübreledim. Kışa girerken de aynı çim gübresini kullanabilir miyim? Bauhaus'da fosfat oranı yüksek kış gübresi satılıyor ve satıcı kışın bunun kullanılması gerektiğini söyledi, doğru mudur?
- Yeni ektiğim alanı da aynı şekilde gübrelemeli miyim ? O alana gelişmesi açısından yapmam gereken özel ve farklı birşey var mı?
Teşekkürler :)

Merhaba,
Şu anda bulundukları boy biçilme için uygun değil gibi geldi bana..Bence uzamasını bekleyip,keskin bıçaklı bir makine ile biçin.
Kış için,yavaş salınımlı gübrelerden olan,Entec,ya da Magicolor 13-16-8 taban gübresi olabilir.Tüm alanlarınızı gübreleyiniz.
Not: Benim paylaşımlarım,tecrübe ederek sonuca vardıklarımdır.Konunun uzmanı değilim.Saygılarımla.....

Eser İlhan
20-10-2010, 17:16
Sn. worker cevabınız için teşekkürler. Bulundukları boyun biçime uygun olmadığını biliyorum ama, sormak istediğim kıştan önce biçilmeli mi? Yani örneğin bir ay sonra 10 cm boya gelseler içinde olduğumuz aya bakmadan biçmeli miyim,yoksa ince ve zayıf olduklarını düşünüp biçmeden bahara kadar bekletmeli miyim?

Mine Pakkaner
20-10-2010, 21:22
Yaklaşık 250 m2 lik çim alanımın 1/3 ünde yama ekimi yaptım.Şu anda 3 -4 cm boyla geldiler.Sormak istediklerim:
- Bu yeni çimleri kışa girmeden biçmek gerekir mi yoksa böylece bırakıp ilk biçimi ilkbaharda mı yapmalıyım?
- Çim alanımı ilkbahar başında ve yaz ortasında olmak üzere iki kere gübreledim. Kışa girerken de aynı çim gübresini kullanabilir miyim? Bauhaus'da fosfat oranı yüksek kış gübresi satılıyor ve satıcı kışın bunun kullanılması gerektiğini söyledi, doğru mudur?
- Yeni ektiğim alanı da aynı şekilde gübrelemeli miyim ? O alana gelişmesi açısından yapmam gereken özel ve farklı birşey var mı?
Teşekkürler :)

Biçime uygun yüksekliğe gelirse biçersiniz, ki mutlaka gelecektir. Acele etmeyin. Kış boyunca da uzarsa biçersiniz. Kışın çim biçilmez diye birşey yok. Hatta çim uzun bir durumdayken kar altında kalırsa canınız sıkılır. Yeni tesis edilen çim biçilmeden bırakılırsa gelişmez, kardeşlenip kaplaması zorlaşır, zayıflar.

İlk biçim sonrası silindirleme yapmayı unutmayın ancak alan nemliyken silindir sokmayın, tesviyeyi bozarsınız.

Yazın kullandığınız gübrenin oranlarını yazarsanız şimdi kullanıp kullanamayacağınızı söylerim. Üzerindeki NPK oranını yazmalısınız. worker 13-16-8 diye yazmış ya onun gibi bir rakam üçlüsü bulacaksınız pakette o değerleri vermenizi rica ederim. ( Hiç bilmediğinizi varsayarak açıkladım, bilginiz varsa kusuruma bakmayın.)

Gübreyi bütün alana verirsiniz. O alanın gelişmesi için deniz yosunu preparatları uygulayabilirsiniz. Çim aktivatörü turf set de işinize yarayacaktır. Nem ve serin hava bir araya gelince bazı mantari hastalıklar da ortaya çıkar, dikkatli olmalısınız. İlk biçimi yapana kadar yabancı otları sökmeyin, onların köküyle birlikte çimi de çekersiniz. Gerekliyse toprak hizasından keskin bir bıçakla kesin.

mira33
16-12-2010, 13:57
arkadaşlar benim çimler çıkmadı sanırım soğuktan etkilendiler ama kafama takılan bi yer var tohum geçen sene alınmıştı oda sebep olmuş olabilirmi

ecs
29-03-2011, 19:33
:) evimin bahçesinin toprak tasviye ve düzletme işlemleri bitti, yarın sabah işe gitmeden fotograflarını çekebilirsem yayınlamak istiyorum. bir kaç gün içinde tohumlar atılacak. İzmir için umarım geç kalmamışızdır... ve sonrasında heyecanla minik yeşilleri beklemeye başlayacağım....

cigdoos
30-03-2011, 23:45
Merhaba bende bugün ektim çim tohumlarımı köpeğim olduğu için oyun çimi aldım marketten
umarım güzel olur sadece renk versin istiyorum orta kısıma bende biraz çimlendiğinde fotoğralarını paylaşıcam

oznur
31-03-2011, 00:26
Merhaba bende bugün ektim çim tohumlarımı köpeğim olduğu için oyun çimi aldım marketten
umarım güzel olur sadece renk versin istiyorum orta kısıma bende biraz çimlendiğinde fotoğralarını paylaşıcam

Bende suan dusunme asamasindayim hala,bahceyi tasmi yaptirsam,cim mi diye dusunuyorum ,en yakin zamanda resim koymayi unutmazsaniz cok sevinirim sayin cigdoos

esra orge
31-03-2011, 18:28
bahçemde önceki sahipleri tarafından dikilmiş bozuk çimler var.ayrıca bazı değişik otlar,ayrık otları var.acaba bu eskileri sökmeden üzerini toprakla örterek yeni çimler ekebilirmiyim.kuyu suyum biraz tuzlu.bahçem günboyu güneş görüyor.bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

vedat-guler
31-03-2011, 22:03
Merhabalar

Esra Hanımın sorusuna benzer bir soruda benden olacaktı. Yeni aldığım evimin önünde yaklaşık 80m2 bahçe var. Bugün bahçeyi çimlemdirmek için biraz ön çalışma yaptım ancak bahçeyi belledikçe akla hayale sığmayacak kadar taş çıktı. Bunları temizlemek için oldukça uzun bir zamana ihtiyaç duyuluyor ne yazıkki o kadar çok vaktimde yok. Diğer komşularıma baktım kimler ne yapmış diye. Bir komşum bahçedeki mevcut yabani bitki ve çimlere hiç ellemeden bunların üstüne çim tohumu döküp üstünü yaklaşık 1cm kalınlığında toprak-gübre karışımıyla örtmüş. Toprakla örtme işlemini 10 gün aralıkla 2 kere daha yapmış. Ben bahçesini gördüm yemyeşildi ve çimleri çok sağlıklı görünüyordu. Eski yabani bitkiler hiç gözüme çarpmadı. Bu yöntem şu aşamada çok daha cazip geliyor bana. Ancak daha önce hiç tecrübe etmemiş birisi olarak yinede sizlere danışmak istedim. Tavsiye eder misiniz? Ayrıca toprak-gübre karışımının oranı nedir **** bunun için en uygun toprak hangisidir?
Bahçemin resminide ekliyorum.
Teşekkürler.;)
http://img811.imageshack.us/img811/5214/31032011012.jpg (http://img811.imageshack.us/i/31032011012.jpg/)

oznur
31-03-2011, 22:21
Evinizde gule gule oturun.Hayal ettimde bir an orayi off neler yapilir nelerr:))

kgursan
31-03-2011, 22:54
ooo., Bahar gelince Çim konusu ilerlemiş. Mesajlardan anladığım kadarıyla herkes çim tohumunu serpeyim yeşillensin olsun istiyor. Oysa Uzun ömürlü, güzel bir Çim alanı yapmak için EMEK vermek gerekir. Birkaç noktayı kısaca paylaşmak istiyorum:
1. Çim alan ya tohum ekerek, veya hazır (Rulo )çim ile kaplanarak yapılır. Hazır rulo çimde zemin sert olması istenir, Çim rulosu tesviye edilmiş bu sert zemine yayılır ve sulanır. Tohum ekecekseniz; Toprağı işleyip, kabartıp, tırmık ile tesviye edip düzeltmeniz gerekir.
2. Düzeltilmiş toprağın üzerinden merdane geçirilerek hafifce sertleştirilir, çim tohumları serpilir (genellikle 1 m2 alan için 50-70 gr. karışım tohum) üzerinden tekrar merdane geçirilir veya tokmakla dövülür ve 0,5 cm kadar kapak toprağı atılır veya kapak atmadan sulanır. İkisi de olur.
3. Çim ekme zamanı genelde sonbahardır, ancak Nisan sonuna kadar da ekilebilir.
4. Düzenli sulama yapılır ve 7-10 cm uzadığı zaman biçme yapılır.
5. Aşırı sulama çökerten zararına neden olur. Ancak tohumlar çıkana kadar da toprak nemli olmalıdır. Tohumlar çıktıktan sonra sulama azaltılır.
6. çim alan en iyi mil toprakta sağlanır. Çiftlik gübresi iyi yanmamış ise ot getirir.
7. Bahçedeki otların, ayrıkların arasına çim tohumu ekmek diye bir şey yoktur. Zemindeki otların, ayrıkların ve taşların temizlenmesi gerekir.

Kiraz
01-04-2011, 09:22
Merhabalar

Bir komşum bahçedeki mevcut yabani bitki ve çimlere hiç ellemeden bunların üstüne çim tohumu döküp üstünü yaklaşık 1cm kalınlığında toprak-gübre karışımıyla örtmüş. Toprakla örtme işlemini 10 gün aralıkla 2 kere daha yapmış. Ben bahçesini gördüm yemyeşildi ve çimleri çok sağlıklı görünüyordu. Eski yabani bitkiler hiç gözüme çarpmadı.

Çok yakında ısınan hava ile yabani otlar ortaya çıkar.

vedat-guler
02-04-2011, 21:50
Tekrar merhaba.

Öznur hanım iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Sevgili Kgursan ve Kiraz değerli yorumlarınız için sizede teşekkür ederim.
Daha öncede belirttiğim gibi bu konuda yeterli bilgi ve beceri seviyesine henüz ulaşmadığım için sizlerin tüm yorumları benim için çok önemli. Emek harcamadan bunun olmayacağının farkındayım ancak ne kadar sağlıklı olacağı hakkında net bir bilgiye sahip olmamakla beraber en azından bu sene için geçiçi çözüm olması açısından bir önceki mesajımda bahsettiğim bir komşumun mevcut bitki örtüsü üzerine çim tohumu döküp üstünü toprakla kapatması aklıma yatmıştı. Komşunun bahçesinin resminide ekliyorum. Bu yeşil görüntüyü görünce ister istemez heyecana kapılmış ve uygulama açısından daha kolay göründüğü için bende aynısını yapma kararı almıştım. Neyseki bu konuda daha bilgili olan siz değerli üyeler varki sonrasında daha büyük pişmanlıklar yaşamayacağım.
Teşekkürler

keremalmac
06-05-2011, 13:57
Merhaba, bu forumdaki ilk mesajım, ismim Kerem. İstanbul'da Sarıyerde yaşıyorum. Öncelikle forumdaki çok faydalı bilgi paylaşımları için hepinize teşekkürler.

Benimde bir sorum olacak, bahçemdeki çim alanın bir kısmında sararma oldu. Geçen hafta çimleri alttaki ölü tabakadan arındırmak için tırmıkladım ve daha sonra gübreledim. Suni bir gübre kullandım (granül). Ancak gübreden sonra hemen sulamadım çimi çünkü hava kapalıydı, yağmur yağar diye bekledim ama yağmur 3 gün sonra yağdı.

Şimdi sizce bu sararmanın sebebi herhangi bir hastalık olabilir mi?

Şimdiden çok teşekkürler yardımlarınız için. Aşağıda sararmaları gösteren bir fotoda bulabilirsiniz.

Mine Pakkaner
11-05-2011, 19:58
Gübre atınca hemen ve bol sulamazsanız çimi yakarsınız. 3 gün ciddi bir zaman. Allah'tan havalar çok sıcak değil. Yoksa bir zerre yeşil renk bulamazdınız.

Fotoğraftaki görüntü çayır tırtılı zararına benziyor. Akşam vakti sulayınca hiç tırtıl görüyor musunuz? Çim üzerinde yüzeye yakın boz renkli küçük kelebekler gördünüz mü? Üzerine kuşlar konuyor mu? Eğer bunlar varsa Delfin wg ile 150gr/da olmak üzere ilaçlayınız. İlaçlama akşam saatlerinde gün batımı sonrası yapılırsa etkili olur.

Eser İlhan
11-05-2011, 21:02
.............Fotoğraftaki görüntü çayır tırtılı zararına benziyor. Akşam vakti sulayınca hiç tırtıl görüyor musunuz? Çim üzerinde yüzeye yakın boz renkli küçük kelebekler gördünüz mü? Üzerine kuşlar konuyor mu? Eğer bunlar varsa Delfin wg ile 150gr/da olmak üzere ilaçlayınız. İlaçlama akşam saatlerinde gün batımı sonrası yapılırsa etkili olur.

Sevgili Mine Hanım,konu beni de çok ilgilendiriyor.Geçen sene benzer bir sararmayı ben de (biraz daha geç bir zamandı) yaşadım ve çayır tırtılı olduğunu düşündüm. Bu sene daha erken önlem almak istiyorum. Elimde de delfin wg var. Ama konsantrasyonu anlayamadım.Tekrar açıklayabilir misiniz ? Teşekkürler;)

Mine Pakkaner
11-05-2011, 21:11
Çiminiz kaç m2?

Eser İlhan
11-05-2011, 22:00
Çiminiz kaç m2?

Yaklaşık 200 -250 m2 kadar.

Mine Pakkaner
11-05-2011, 22:27
Vermeniz gereken miktar 35 gr. Bu miktarın hepsini suyla bahçeye dağıtacaksınız. Sırt tulumbaları 12 veya 16 lt lik.

Bakın bakalım bir tulumba ile ne kadar yer ilaçlayabiliyorsunuz. Bir tulumbaya su doldurun ve bahçenin ne kadarını her tarafı ıslatarak gezdiğinizi deneyerek bulun. Buradan kaç tulumba su kullanacağınızı bulun. Diyelim ki 3 tulumba su kullandınız. Vereceğiniz ilacı üçe bölüp her kısmını bir tulumbaya katın ve ilaçlamayı hemen yapın. İlacı bekletmeyin. İlaçlamayı akşam yapın. Zararlı akşam beslenmek için çıkıyor.

Eser İlhan
11-05-2011, 22:33
Tamam, anladım. Teşekkürler :)

keremalmac
23-05-2011, 08:50
Gübre atınca hemen ve bol sulamazsanız çimi yakarsınız. 3 gün ciddi bir zaman. Allah'tan havalar çok sıcak değil. Yoksa bir zerre yeşil renk bulamazdınız.

Fotoğraftaki görüntü çayır tırtılı zararına benziyor. Akşam vakti sulayınca hiç tırtıl görüyor musunuz? Çim üzerinde yüzeye yakın boz renkli küçük kelebekler gördünüz mü? Üzerine kuşlar konuyor mu? Eğer bunlar varsa Delfin wg ile 150gr/da olmak üzere ilaçlayınız. İlaçlama akşam saatlerinde gün batımı sonrası yapılırsa etkili olur.

Cevabınız için teşekkür ederim...

Bahçede çok solucan var ama kelebek yok diyebilirim. Dikkat çekecek oranda kuş konuyorda diyemem. Sanırım gübreden sonra bol sulama yapmamam ile ilgili bir sıkıntı oldu. Durumu kurtarmak için yapabileceğim birşey var mı sizce?

Eser İlhan
24-05-2011, 09:52
Vermeniz gereken miktar 35 gr. Bu miktarın hepsini suyla bahçeye dağıtacaksınız. Sırt tulumbaları 12 veya 16 lt lik.

Bakın bakalım bir tulumba ile ne kadar yer ilaçlayabiliyorsunuz. Bir tulumbaya su doldurun ve bahçenin ne kadarını her tarafı ıslatarak gezdiğinizi deneyerek bulun. Buradan kaç tulumba su kullanacağınızı bulun. Diyelim ki 3 tulumba su kullandınız. Vereceğiniz ilacı üçe bölüp her kısmını bir tulumbaya katın ve ilaçlamayı hemen yapın. İlacı bekletmeyin. İlaçlamayı akşam yapın. Zararlı akşam beslenmek için çıkıyor.

Mine Hanım,konuyla bağlantılı birşey daha sormak istiyorum size,çayır tırtılı ilaçlaması için Temmuz ayı söyleniyordu daha önceki konularda. Delfin uygulaması için beklemelimiyim yoksa hemen yapımalı mı? Bir de Delfini zeytindeki gibi her ay uygulamak gerekiyor mu çim için yoksa bir kez yeterli mi ?

Emine Akman
13-07-2011, 10:01
Merhaba ben Kocaeli'nde yaşıyorum ve bu yıl Kasım ayında rulo çimle 130 metrekare kadar bir alanı çimle kaplattım. Ancak insan ne kadar okursa okusun acemi olunca ille problem yaşıyor. Lafı çok uzatmak istemiyorum, çimlerde bölgesel sararmalar oldu ve sanırım sonbaharda overseeding yapmam gerekecek. Bahçede çok fazla yürünmüyor ve buranın sıcağı 3 ay yoğun geçiyor.Çim türleri hakkında elifi görse mertek sanır düzeyinde bilgim var.Koçtaş'ta 2 karışım buldum özellikle ikisinde de içerdiği türlerin mantari rahatsızlıklara karşı dayanıklı olduğu yazıyor. Karışımlardan birinin markası Grassamen Garten ve içeriği:
.% 20 Lolium perenne FANCY
• %20 Lolium perenne ENVY
• % 35 Festuca rubra rubra CORAIL
• % 20 Festuca rubra rubra REVERENT
• % 5 Poa pratensis EVORA
Diğer karışımın markası ise;British Seeds Liverpool 7M ve onun içeriği de: % 25 Lolium perenne HENRIETTA
%15 Lolium perenne TALGO
% 15 Festuca rubra rubra REVERENT
% 20 Festuca rubra comutata AIDA
% 10 Festuca arundinacea MUSTANG
% 10 Poa pratensis ENPRİMA
% 5 Agrostis capillaris HIGHL.BENT
Son olarak sıcak bölgeler için daha çok önerilen bermuda çimini önerirmisiniz?
Siz hangisini önerirsiniz?

eren9
20-07-2011, 12:43
sıcak bölgelerde Muğla merkez gibi yerlerde suyu fazla sevmeyen cim türleri varmıdır ve nereden bulabilirim ?

ozko
01-08-2011, 17:41
Merhabalar,

Konya Seydişehir'de bahçemiz var. Burada geniş bir alanı çimlendirmek istiyoruz.
-Toprağımız güzel verimli bir toprak, bir kısmı sebzelik olarak ekilecek.
-Burada kışlar çok sert (bol karlı) yazlar da çok sıcak geçer.
-Çim ekmek istediğimiz alanın üzerine sürekli değil ama belli aralıklarla araba çıkması gerekebilir, dolayısıyla sert, dayanıklı ve yayılıcı bir çim karışımına ihtiyacımız var. Çim karışımı için öneride bulunabilirseniz çok seviniriz.

Ekilecek yere kum serpip, silindirleyip, çim ekiminden sonra kum (%75)+ yanık gübre(%25) karışımından sonra tekrar silindirlemeyi düşünüyoruz.

Uygulama açısından düşüncede bir yanlışımız olup olmadığıyla ilgili bir yorum yapabilirseniz seviniriz.

Teşekkürler

hasekiküpelisi
23-08-2011, 13:46
Merhaba.Uzun zamandır evimin bahçesini çimlendirmek istiyorum.Daha önceleri işyerime rulo çim yaptırmıştım. Geçen zaman içerisinde çok da memnun kalmadım. Büyük bir alış veriş merkezinin çimleri dikkatimi çekti. Sanki pek büyümüyor ve fazla biçmek gerekmiyor gibi. Ama hangi marka ve tür çim kullanıyorlar bilemedim. Kısaca fazla sık biçmek gerekmeyen bir tür çim tohumu var mıdır? Nasıl bulabilirim ? Bana yardımcı olursanız sevinirim.Teşekkürler.

Güler
23-08-2011, 20:44
Sevgili arkadaşlar, farkettim ki gerek çim hakkında gerekse bitkileriniz ile ilgili sorularınız oluyor. Bazı arkadaşlar bana özel mesaj ile de soruyorlar.
Sizlerden rica ediyorum, ilgili başlıklardaki mesajları bir inceleyin, sorularınızın cevabı orada olabilir.
Sayın Mine Hanım rahatsızlığından dolayı siteye sık sık giremiyor, bizler de gerek Forum işleri ile gerekse kendi bahçe işlerimizde yoğunuz, sizlerin sorduğu her soruya anında cevap veremiyoruz.

Örneğin, Çim başlığında ve yine bu başlık içinde verilen linklere bakarsanız pek çok sorunuzun cevabını bulacaksınız.
Çiminizin neden sarardığı, neler yapılması gerekiyor, hocalarımız ve arkadaşlarımız anlatmışlar. Kesim istemeyen çim var mı yok mu yine bu başlıklarda anlatılmış.

Gönül ister ki anında cevap verelim ama şu ara buna imkân yok, bizler de bahçelerimizde çalışıyoruz ve 24 saat bilgisayar başında değiliz.

İnşallah en kısa zamanda yine eskisi gibi sizlere yardımcı olmaya çalışacağız.

oznur
28-08-2011, 16:30
Merhaba arkadaslar
dort ay once esimle bahce yapmaya karar verdik ve buyuk emek ve sabirla resimdeki gordugunuz hale geldi.oncesini ne siz sorun ne ben soyleyim(belgrad ormani gibiydi:p

Sorarak arastirarak kendimizce yaptik,herkes egimini cim alanina vermemizi soyledi,cim suyu cok severmis dediler.Bizde aynen uyguladik ama bugun cok asiri yagan yagmur sonrasi bu hale geldi.
Tam hersey bitti cim ekimi kaldi derken,yagmurun birikmesi cok moralimizi bozdu.Orayi guzelce belledik ve duzlemistik topragi dinlendirmeye birakmistik.Simdi biz cim yaparsak yine boyle olursa ne yapicaz? Olmamasi icin ne yapmaliyiz?

Bu ay sonu cim dusunuyoduk hala keyifle bir cay icemedik,kocaman bir yaz bahce isiyle gecti:o

oznur
08-09-2011, 16:03
Hala kimse yazmamis :S

kopshtar
08-09-2011, 16:10
Sn Öznur;
Yaz yağmurlarında suyun ortaya toplanması iyi olabilir ancak kışın yosun ve kök çürümesi gibi birçok sorun yaşarsınız. Su çabuk drene oluyorsa problem yok. Çimler çıkıp kardeşlenene kadar da üzerine naylon örterek hem nemli tutarsınız hemde yağmurun toprağı dağıtmasını engellemiş olursunuz. Aksi taktirde homojen bir sıklık sağlayamazsınız.
Saygılar...

Sudenur
17-04-2012, 00:43
Merhaba sayın üyeler,

Evimizin bahçesini yeniden kazdırıp çim ve gübre ekmeye karar verdik. Bu sayede hem toprağın altına gömülü inşaat atıklarından "Taş, moloz vs." hem de yabani ot istilasından kurtulmayı hedefliyoruz.

Belki çimlendirme için geç kaldık ama bu kararı almamızın en büyük sebebi yabani otların gün geçtikçe çoğalması, kel kel boşluklar oluşması toprakta. Sulama problemi yok, ona göre bir marka önerebilirsiniz.

2 çam ağacımız ve kenar bordüründe kullanılan mazılarımız mevcut, tabi bir de 10'a yakın gül ağacı, bir adet ters dut, defne, elma ve hanımeli ağaçları, 20-25 adette soğanlı mevsimlik çiçeğimiz var.

Yaklaşık 60 metrekarelik bir alan için ne kadar gübre alabiliriz sizce? Atık toprak olacağı için toprak ta almamız gerekiyor ama öyle poşetle torbayla olacak iş değil, kamyonla getirtmesi gerekiyor eşimin. Hangi marka çim ve gübre tavsiye edersiniz? Önerisi olan var mı?

Yanıt veren herkese şimdiden teşekkürler.. saygılar..

Ekrem Uslu
17-04-2012, 09:50
Merhaba Sn. sudenurnur.

Yapmanız gerekenleri ve maliyet hesabına kısaca deyineyim.

Bahçenize hafif bir tesviye yapıp, 20-25 cm kalınlığında yeni toprak takviyesi yapmanız gerekiyor.0.25 cm3*60 m2=15 m3 toprak yani ortalama bir kamyon toprak yapar.Bir harfiyatçıyla anlaşırsanız bir kamyon toprağı 150-200 tl civarı bir bedelle getirtebilirsiniz.

Gerekli toprak takviyesinden ve düzenlemeden(Düzenleme keyfe keder bir konu.Hafif tepecikler yapabilir,yeni bitkiler ekebilirsiniz) sonra toprağınıza (ham toprak olduğunuda göz önünde bulundurarak) 10 kğ dengeli gübre (20+20+20-ME) ve 20-25 kğ granül leonardit atıp tırmıkla 4-5 cm derinliğe karışacak şekilde karıştırın.

Sıra geldi çim tohumuna.Bu konuda bir peyzajcıya uğramanız gerekecek.4'lü karışım çim tohumundan(4 lü karışım çimlerinizin her mevsim yeşil ve canlı olması için) 1'er kğ alıp (4 kğ*15-20 tl=60-80 tl) bahçenize eşit miktarda serpiştirip tırmıkla 2cm civarı derinliğe karıştırıp sulamayıda yaptığınızda, şu mevsimde 10 gün gibi bir sürede bahçeniz yemyeşil olacaktır.

Kolay gelsin.

ulu şef
17-04-2012, 10:06
selamlar sudenurnur.ben size ankara için festuca rubra türü çim tohumu tavsiye ediyorum.
bence karışım kullanmayın tek tip çim yapın ayrıca çim alanını hazırlarken 3x15 kompoze gübre kullanın 60metrekareye 10 kg toprak altı.keçi gübresi 30 çuval(elenmiş)kapak toprağında elenmiş keçi gübresi,torf,mil karışımı yapın ankara için mayıs ayında atılan çim güzel çıkar.saygılar

Sudenur
17-04-2012, 12:40
Sayın adanatarımhane ve ulu şef, öneri ve açıklamalarınız için teşekkür ederim. Bugün eski toprak çapalanmaya başlanıyor, en az 4 el arabası işe yaramaz toprak atılır dedi anlaştığımız bahçevan. İki gün toprağı dinlendirmeye bırakıp hava almasını sağlamalıymışız. Yaptığım araştırmalarda üç gün boyunca ara ara sulama yapıp çıkan yabani otları temizlememizin iyi olacağını okudum. Toprak, çim ve gübreyi henüz almadık, yapımarketlerde mevcutmudur bu ürünler? Düzenlemeyi yapacak bahçevan toprak getirtmeye yardımcı oluyor ama gübre ve çim malzemelerine karışmıyor tercihi bize bırakıyor. Saygılar..

Deniz Yıldızı
23-04-2012, 17:24
Herkese Merhaba

Ben de bu sene bahçemdeki ayrıkotlarında kurtulmak için bellettim. Derinbir temizlik yaparak yazı bu şekilde geçirdikten sonra çim ekmeyi düşünüyorum. Ama çim alanlarıyla çiçek tarhlarını birbirinden net olarak ayırabilmek için seperatör görevi görecek bir malzeme arıyorum. Eğer ayrıktan tamamen kurtulamazsam, bu otların çiçek tarhlarındaki bitkilerin köklerini sarmasını istemiyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı acaba?

(Umarım soruyu yanlış yerde sormamışımdır)

perimar
25-04-2012, 20:28
1hafta önce rulo çim serdirdim.yaklaşık 30 m2 lik alan. 2 gün sonra gelip üzerine gübre ve tohum atacağız dediler .ama hala gelmediler. bu arada gün aşırı sulamaya devam ediyorum. ama yer yer yosunlanmalar oluştu çimlerimin üzerinde. ayrıca istediğimiz yeşillik düzeyine henüz sahip değil. 20 gün sonra kendini tam adapte edip yeşillenir dediler. çimden çok yabani ot karışımı yer yerde ayrık otları içeriyor. kafam karıştı. rulo çimler böylemi oluyor.

Nuri Murvet
25-04-2012, 20:42
1hafta önce rulo çim serdirdim.yaklaşık 30 m2 lik alan. 2 gün sonra gelip üzerine gübre ve tohum atacağız dediler .ama hala gelmediler. bu arada gün aşırı sulamaya devam ediyorum. ama yer yer yosunlanmalar oluştu çimlerimin üzerinde. ayrıca istediğimiz yeşillik düzeyine henüz sahip değil. 20 gün sonra kendini tam adapte edip yeşillenir dediler. çimden çok yabani ot karışımı yer yerde ayrık otları içeriyor. kafam karıştı. rulo çimler böylemi oluyor.

Merhaba sayın perimar

Yeni serilen rulo çime toprağı tutmadan gübre verilmez... Hazır çimin toprağa tutunma süresi 20-25 gündür, bu süreden sonra azot oranı düşük fosfor ve potas oranı yüksek kompoze gübre verilmelidir.

Sulama periyodunuz güzel, takip edin toprağınız killi ise suyu çok tutar. Sulama periyodunu azaltın veya böyle devam edin..

Kaliteli hazır rulo çimlerde ayrık ve yabani ot oluşumu olmamalıdır.

Güler
25-04-2012, 21:31
Herkese Merhaba

Ben de bu sene bahçemdeki ayrıkotlarında kurtulmak için bellettim. Derinbir temizlik yaparak yazı bu şekilde geçirdikten sonra çim ekmeyi düşünüyorum. Ama çim alanlarıyla çiçek tarhlarını birbirinden net olarak ayırabilmek için seperatör görevi görecek bir malzeme arıyorum. Eğer ayrıktan tamamen kurtulamazsam, bu otların çiçek tarhlarındaki bitkilerin köklerini sarmasını istemiyorum. Bu konuda bilgisi olan var mı acaba?

(Umarım soruyu yanlış yerde sormamışımdır)

Separe olarak bitki mi kullanacaksınız yoksa başka materyaller mi?

Deniz Yıldızı
25-04-2012, 22:01
Güler Hanım,

Ben Bahçıvanın El Kitabı isimli kitapta gördüğüm bir malzemeye benzer bir şey düşünüyorum. Orada ince oluklu metal plakaya benzer bir malzeme kullanmışlardı. Görüntüsü bazı evlerde çatılar için kullanılan aliminyum levhaları anımsatıyordu. Makasla kesilebildiğinden bahsediliyor kitapta. Umarım ne demek istediğimi anlatabilmişimdir. Malzemenin aynı şey olmasını beklemiyorum. Sadece aynı işlevi görsün yeterli benim için.

Güler
25-04-2012, 22:06
Sevgili Nuri Mürvet, perimar yosunlaşmanın başladığını yazmış, demek ki suyu ememiyor toprak.
Rulo çim kullanmadım hiç ama, 2 gün sonra ne tohumu atılacak ki rulo çime?

Bence bu yosunlaşma hiç de hayra alemet değil.

Güler
25-04-2012, 22:10
Sevgili DENİZ YILDIZI, bahsettiğiniz kitap İş Bankası yayını Peter McHOY'a ait olan ise kaçıncı sayfada?

Deniz Yıldızı
25-04-2012, 22:17
Kitap o. Fakat kitabım Ankara'da kaldı. Bu yüzden gelecek haftaya kadar sayfaya bakmam mümkün değil. Ama sınırları belirleme ile ilgili bölümdeydi. Yanılmıyorsam 100'lü sayfaların başlarındaydı.

Güler
25-04-2012, 22:34
Sınır çitlerine baktım ama öyle oluklu metal plâkaya benzer bir şey göremedim.
Aliminyum levhayı ben olsam tercih etmem, hem çok çabuk ısınıp bitkilere zarar verir, hem de pırıl pırıl parlaması pek hoş durmaz gibi geliyor bana. Güneş vurdukça yansır.

Deniz Yıldızı
25-04-2012, 22:44
Aslında ben söylemek istediğimi anlatamadım sanırım. Benim amacım bu malzemeyi toprağın içine gömüp çiçeklerin köklerini diğerlerinden ayırmak. Bahçemde ciddi bir ayrıkotu sorunu var. Şu an çim olması gereken alanın tamamını bellettim. Yarından itibaren elle ayrık temizleme çalışmasına başlayacağım. Ama bu siteden öğrendiğim kadarıyla ayrıktan kurtulmak pek de mümkün görünmüyor. Ben de ayrıktan kurtulmama ihtimalline karşı çiçeklerle çim alanının arasına set çekmeyi düşünüyorum.

Ankara'ya dönünce kitabın sayfa numarasına bakarım.

gilan
26-04-2012, 09:54
Sevgili DENİZ YILDIZI,

Ben bahsettiğiniz uygulamayı bir dergide okudum, buraya fotoğrafını çekip ekliyorum.


Plastik çözüm:

287155



Metal çözüm:

Aliminyum ya da hava koşullarına dayanıklı çelikten yapılıyormuş. Avantajı uzun ömürlü olması ve görünmemesi, dezavantajı ise kesmek için demir testeresi gerektirmesiymiş.


287156 287157

Deniz Yıldızı
26-04-2012, 15:22
Sayın gilan,

Teşekkürler. Bir de bu malzemeyi nereden alabileceğimi öğrenebilirsem. Bilen varsa burada paylaşırsa sevinirim.

limon
26-04-2012, 16:43
Google da "rulo galvanizli sac" olarak aratabilirsiniz. Ama galvanizli de olsa zamanla paslanacaktır. "rulo bakır" malzemeler de var ama bakır oldukça maliyetlidir sanıyorum. "paslanmaz çelik rulo" olarak ta aratabilirsiniz.

Güler
26-04-2012, 18:59
Ayrık otlarının kökü büyük bir ihtimal taşa sarılır. Siz önce taşları çıkarmaya bakın.

Deniz Yıldızı
26-04-2012, 21:17
Bugün itibariyle babamla beraber elle ayrık temizleme çalışmalarına başladım. Ama bir arpa boyu yol gidemedik. Bayağı zorlu bir süreç olacak. Umarım bu sene mücadelem başarılı olur ve seneye ben de çimlerime kavuşurum.

Nuri Murvet
28-04-2012, 21:43
Sevgili Nuri Mürvet, perimar yosunlaşmanın başladığını yazmış, demek ki suyu ememiyor toprak.
Rulo çim kullanmadım hiç ama, 2 gün sonra ne tohumu atılacak ki rulo çime?

Bence bu yosunlaşma hiç de hayra alemet değil.

Merhaba sayın Güler

Çim konusunda ne kadar deneyimli olduğunuzu iyi bilenlerdenim, tespitleriniz doğrudur.

Sayın perimar, konuyu anlatmak istemiş ama konular iç, içe girmiş ...

Rulo çim serilmiş, iki gün sonra niye tohum ve gübre atılacakmış anlayamadım..

Gün aşırı sulama periyodu iyi, bu sulama periyodu ile çimde yosunlaşma bir hafta içinde görülmesi imkansız...

İstediği yeşil dokuya ulamadığını belirtiyor, rolo çim serilirken zümrüt yeşilinde olması gerekir..

Serilen çimde, yabani ot oluşumu ve ayrık otu olduğunu belirtiyor....

Benimde kafam karıştı...

Rulo çim böyle olmuyor...

Bu başka bir şey...

Güler
28-04-2012, 21:55
Evet, madem rulo çim döşendi, her yerin yemyeşil olması gerekir. Bu yüzden değil midir ki insanlar bir an evvel yemyeşil görünsün diye rulo çimi tercih ediyorlar.

Rulo çim tohumu da sanırım karışık, pek de iyi değilmiş ki ayrıklar ve başka otlar olduğunu yazmış arkadaş.
Hadi diyelim taban toprağı iyi temizlenmedi ama bu kadar çabuk rulo çimi delip de yüzeye çıkamazlar ki.
Rulo çim hakkında pek bilgim yok, toprağa tutunma süresi 20-25 gün demişsiniz, eğer taban toprağında ayrık ve diğer yabani otlar varken çim serilmiş ise, hemen yüzeye çıkabilirler mi?

Nuri Murvet
28-04-2012, 22:51
Rulo çim hakkında pek bilgim yok, toprağa tutunma süresi 20-25 gün demişsiniz, eğer taban toprağında ayrık ve diğer yabani otlar varken çim serilmiş ise, hemen yüzeye çıkabilirler mi?

Sayın Güler

Rulo, hazır çim ekimi yapılmadan önce, aynı tohumdan çim ekimi gibi alt toprak hazırlığı yapılır.

Toprak, bel küreği veya çapa makinesi ile alt-üst edilir, temizliği yapılır, gerekiyorsa toprağı zenginleştirmek için humuslu toprak ilavesi yapılabilir, az miktarda taban gübresi 15-15-15 verilir, tesviyesi yapılır, silindirle sıkıştırılır.

Hazırlanmış toprak yüzeyine, bahçeye uygun hazır çim seçilir, seçilen rulo çim serilir, zemine iyice temas etsin diye silindir rulo çim üzerinde gezdirilir.

Alt toprağın yapısına ve bahçenin ışık durumuna göre sulama periyotları belirlenir ve sulaması yapılır.

Normal şartlarda çim 10-25 gün arasında toprağa tutunur. Bu zamandan sonra azot oranı az fosfor ve potas oranı fazla kompoze gübre verilerek bakımına devam edilir.

Rulo çim toprağa tutunmadan gübre verilirse, hele ki azotlu gübrelerin verilmesi kök sistemi oluşumu olmadığından çimlerin yanabilme olasılığı oldukça fazladır.

Bu işlemler yapılmadan rulo çim ekimi yapılmaz.

Bu işlemler yapılmadan ekim yapılmışsa, olmaz ama...

Biliyorsunuz, ayrık otuda çim ailesinden, bu kadar kısa sürede çıksa bile zeminde zor farkedilir.

Geniş yapraklıların üzerine serildi ise, bu süre içersinde yüzeye çıkması çok zordur, çoğu havasızlıktan ölür, rumex gibi kuvvetli geniş yapraklılar serilen çimi havaya kaldırabilir.

Buradaki sorun; Serilen çimin kalitesiz ve bozuk olduğunu gösteriyor...

Güler
29-04-2012, 09:03
Teşekkür ederim sevgili Nuri Mürvet.

Buradaki sorun; Serilen çimin kalitesiz ve bozuk olduğunu gösteriyor...
demişsiniz, ben de böyle düşünmüştüm.

ceyhun1295
01-05-2012, 13:31
arkadaşlar dün bahçeye çim ekimi yaptım tırmıkla karıştırmaya çalıştım fakat üzerine torf v.b. bişey atmadım bu gün tekrar baktığımda bazı tohumların toprak üstünde olduğunu farkettim acaba tekrar torf ile kapatsam kurtarabilirmiyim.

perimar
01-05-2012, 21:23
yorumlarınız için çok teşekkür ederim. sanırım ben bu işi kötü çalışan bir firmaya yaptırmışım. çünki çimden önce bahçedeki tüm taş ve ayrık otlarını tek tek temizledik. maalesef serilen çimin dokusu içinde ayrık otu fazla.:(

Güler
01-05-2012, 22:49
arkadaşlar dün bahçeye çim ekimi yaptım tırmıkla karıştırmaya çalıştım fakat üzerine torf v.b. bişey atmadım bu gün tekrar baktığımda bazı tohumların toprak üstünde olduğunu farkettim acaba tekrar torf ile kapatsam kurtarabilirmiyim.

Yaptığınız alan ne kadar bilmiyorum ama küçük alanlarda sizin gibi kapak yapmadan toprağı hafifçe tırmıklayarak çim ekenleri de biliyorum.
Yeni ektiğiniz yere basmamak gerekir, çok hafif olarak kapak toprağı atabilecekseniz atın, ama tohumun yarısı bile toprakla karışmış ise çim tohumu patlar. Yeter ki siz yağmurlama olarak sulamayı ihmal etmeyin.
Tohumlar patlayana kadar toprak nemli tutulmalı. Gözle göremeyebilirsiniz ama elinizi yavaşça alan üzerinde dolaştırın, avcunuzu gıdıklamaya başlar.

Güler
01-05-2012, 22:51
yorumlarınız için çok teşekkür ederim. sanırım ben bu işi kötü çalışan bir firmaya yaptırmışım. çünki çimden önce bahçedeki tüm taş ve ayrık otlarını tek tek temizledik. maalesef serilen çimin dokusu içinde ayrık otu fazla.:(

Çimin mi var, derdin var kulübüne hoş geldiniz. :p

eyakut
02-05-2012, 22:36
yorumlarınız için çok teşekkür ederim. sanırım ben bu işi kötü çalışan bir firmaya yaptırmışım. çünki çimden önce bahçedeki tüm taş ve ayrık otlarını tek tek temizledik. maalesef serilen çimin dokusu içinde ayrık otu fazla.:(

Sn perimar bende Samsunda yaşıyorum ve Çarşambada bulunan bir firmaya yaptırmıştım çimlerimi bendede çok fazla yabancı ot çıktı elle temizlemek zorunda kaldım ama hiç ayrık otu çıkmamıştı. Siz eminmisiniz mera çimi yaptırmadığınıza,mera çimi ve kültür çimi farklı şeylerdir.Mera çimi doğadan alınır yabanidir içinde hertürlü ot blunur,kültür çimi tohumdan yetiştirilir yabancı otlardan selektif ilaçlarla temizlenir ve daha sonra rulo şeklinde kesilip bahçelere uygulanır.Şu anda Bafra ilçesinde bu işi yapan bir firma var ve oldukça güzel bir çim yetiştirmişler uygulamalarını gördüm ve beğendim.Çim bakımı zor bir bitkidir ama uygulama doğru yapılırsa uğraşıda az olur.Bahçede bulunan toprağınızı ıslah edip çime uygun hale getirmeden asla çim yaptırmayın...

ceyhun1295
03-05-2012, 16:12
Sayın Güler ilginize teşekkür ederim.

30.04 2012 tarihinde yaklaşık 80 m2 alana 3 kg genta gölge alan çimi kullanıldı. fakat daha önce yazdığım gibi bölge bölge tohumlar toprak üstünde kalmış. sabah akşam hortuma takılan yağmurlama aparatı ile suluyorum. herhangi bir gübre v.s yapabileceğim bir şey varmı acaba ?290571

290572

m.demirtas93
08-05-2012, 13:46
Özür diliyerek konuya dalıyorum açıkcası pek bir bilgim vede çevrem olmadıgı ıcın sıze umut bagladım yazlık bahçemızde bir halı saha kadar alanı cımlendırmek ıstıyorum . üzerinde yeğenlerımın oynaması amacı ile dayanıklı bır cım turu arıyorum bakımı en kolay olan tür nedır ve antalyada nereden temın edebılırım ? kıs sararması sorun diğil yazın yayla olarak kullanıyoruz gecelerı soğuk gunduzlerı sıcak olur yazın uzun kollu gıyılır sıcaklıkta.

sedat38
09-05-2012, 08:18
arkadaşlar bende 10 gün önce çim ektim 150 m2 yere yeni çıkıyor çimler merak ediyorum ne zaman bu çimlerin üzerine basabiliriz

skynet
19-05-2012, 01:15
arkadaşlar ben geçtğimiz nisan ayında bahçeme işlemi gerçekleştirdim benim sıkıntım bahçemde seyrek çim çıkması yani orantısız şekilde çim çıktı yanlız bahçeyi çimleme işleminden hemen sonra sağanak yağmurlara maruz kaldı acaba tohumları sürüklemiş olabilirmi ne yapmam lazım fotoları göndericem ayrıva gerekli ilaçlamıyıda hemen yaptım ekim esnasında tohumlarım kalileti olduğunu belirterek halimdeki bahçeyi yapamadım ..

Güler
19-05-2012, 20:58
Fotoğraf yüklemeden sorular soruyorsunuz, nasıl cevap verelim ki?

Sevgili ceyhun1295, fotoğraflara baktım. Size kendi fikrimi yazıyorum ama siz yine de hocalarımıza sorun.

Alanınızda zemin pek düzgün görünmedi gözüme, ayrıca sanki taşları da toplamamış gibisiniz. Çimlerinizi biçerken bu taşlar makineniz için sorun yaratmayacak mı?

Çim ekiminden sonra da silindir çekmemiş gibisiniz.

Tohumlarınızın yarısı toprakta değil de tamamı toprak üstünde gibi görünüyor.
Şubat-mart ayında m² ye 50 gr. tohum yeterli gelebilir ama nisan-mayıs aylarında yapılan ekim için genelde 60-70 gr. olarak hesabederiz.
Bu durumda sizin kullandığınız miktar az değil mi?

Şu anda ne gibi bir gübre vermeyi düşünüyorsunuz ve nedeni ne?

Güler
19-05-2012, 21:00
Sevgili skynet, mümkünse bir fotoğraf yükleyin de yorum yapalım.

Orantısız çim çıktı diyorsunuz, ya siz tohumu orantısız attınız veya dediğiniz gibi yağmur tohumları sürükledi. Karınca faktörünü de unutmayın.

Güler
19-05-2012, 21:01
Sevgili sedat38, ilk biçmeyi yapın sonra basabilirsiniz.

Antiocos
29-05-2012, 10:54
Merhaba
Kırklareli'de yapımına başladığımız 1000 metrekarelik bahçemizde yaklaşık 300 metrekare çim alan planlamaktayız. Kırklareli kışları soğuk bir iklime sahiptir. Bahçenin sulama ve güneş açısından bir sorunu olmayacak. Bu şartlara uygun çim türleri konusunda yardımlarınızı bekliyorum. saygılarımla

worker
30-05-2012, 00:44
Özür diliyerek konuya dalıyorum açıkcası pek bir bilgim vede çevrem olmadıgı ıcın sıze umut bagladım yazlık bahçemızde bir halı saha kadar alanı cımlendırmek ıstıyorum . üzerinde yeğenlerımın oynaması amacı ile dayanıklı bır cım turu arıyorum bakımı en kolay olan tür nedır ve antalyada nereden temın edebılırım ? kıs sararması sorun diğil yazın yayla olarak kullanıyoruz gecelerı soğuk gunduzlerı sıcak olur yazın uzun kollu gıyılır sıcaklıkta.

m.demirtas93 arkadaşım,arzu ettiğiniz çim çeşidi olarak Pennisetum clandestinum (kikuyu ) öneririm.Ama uzmanlar yorum yaparsa daha iyi olur.Bu çim yayılıcı ama çok dayanıklıdır.

alidogan
08-07-2012, 20:17
çim taşına en sağlıklı vekolay nasıl çim ekilir?bir bilene sorulur.

Benol Hazaroğlu
04-11-2012, 09:36
Orman toprağına çim ekebilirmiyiz? 5 çuval orman toprağına 1çuval tof karıştırsm nasıl olur?
Her sene öbek öbek yanan çimlere yama yapmaktan usandım.
Kuyu suyu kullanıyorum ve deniz kenarındayım bu çimlerin bozulmasına sebep olabilir mi?

Güler
04-11-2012, 10:32
çim taşına en sağlıklı vekolay nasıl çim ekilir?bir bilene sorulur.

Profil bilgilerinizden mesleğinizin bahçıvanlık olduğunu okudum.

Ben de bunun eğitimini almadım ama Silivri'de yazlığımızın yürüme yolu çimtaşı ve içine de ben ektim çimleri.

Tabii kullanacağınız alanın büyüklüğüne bağlı olur. Ama yerinizde olsam, alan küçükse el ile deliklere biraz taban toparağı koyar sonra biraz çim attıktan sonra yine üzerine 2-3 cm kadar toprak kapatırdım.

Yok alan büyükse, taban toprağı olarak getireceğim toprağı el arabası ile çim taşlarının üzerine boşaltarak deliklerin 1/3 ü dolana kadar toprak doldururdum yani öbek öbek döktüğüm toprağı süpürerek delikleri doldururdum.
Sonra el yardımı ile tohum serper yine üzerlerine ilk yaptığım gibi kapak toprağını süpürerek doldururdum.

Ben böyle yapardım ama belki hocalarımızın bildiği daha kolay bir yol vardır, siz iyisimi onlara sorun. :)

Güler
04-11-2012, 10:58
Orman toprağına çim ekebilirmiyiz? 5 çuval orman toprağına 1çuval tof karıştırsm nasıl olur?
Her sene öbek öbek yanan çimlere yama yapmaktan usandım.
Kuyu suyu kullanıyorum ve deniz kenarındayım bu çimlerin bozulmasına sebep olabilir mi?

Sevgili Benol Hazaroğlu, Orman toprağından kastın funda toprağı mı, yani çürümüş ağaçların karışımı toprak.
Yerinde olsan böyle bir toprağa bir torba biofarm katarım. Çimento torbaları gibi ve fiyatı da 15.00 tl. cıvarında.

Denize yakınız ve kuyu suyu kullanıyorum sulamada dediğinizde, acaba su tuzlu mu geliyor diye düşündüm, hiç tahlil yaptırdınız mı?

Benol Hazaroğlu
04-11-2012, 14:04
Sevgili Güler hanım,

tahlil yaptırmadık ama muhtemelen su tuzlu geliyor.

osman ateş
05-11-2012, 07:30
merhaba ,

benimde bir sorum olacak bahçemde 20 metrekare bir alanı yaklaşık 4. kezdir çimlendirmeye çalışıyorum. herseferinde çimlenme oluyor.biraz büyüyor ve yere yapışıyor çimler capcanlı çıkmasına rağmen 3-4 hafta içinde zayıf ve cansız bir hale geliyor. ilaçlama gübreleme herşeyi denedim ve 4. kezdir hüsran.. bana nerde yanlış yaptığımı söylemeniz mümkün olurmu. bahçem kuzeye bakıyor çok fazla olmasada güneş görüyor. damlama yağmurlama sulama var drenajı iyi ama çimlerim neden büyümeden zayıflıyor ve ölüyor çeşitli peyzajcı arkadaşların önerileriyle çeşitli çim türleri ve karışımları denedik. bahçe fazla güneş almadığından olduğuğnu düşünüyoruz. gölgede yetişebilecek sağlıklı yetişeilecek çim türü hakkında birşeyler söylemeniz mümkünmüdür ? basılmaya dayanıklı ve arsız bir tür isteğim ana henüz başaramadım :) teşekkürler :)

osman ateş
05-11-2012, 07:35
343613

bahçem..ve birtülü büyümeyen çimlerim

osman ateş
05-11-2012, 07:37
343614

343615

seracı_06
11-12-2012, 23:53
En canlı,renkli görünen çim tohumu hangisidir ? m2 elle savurarak ne kadar atılmalıdır ?

s.serdar
12-12-2012, 02:19
En canlı,renkli görünen çim tohumu hangisidir ? m2 elle savurarak ne kadar atılmalıdır ?

Bir ziraat teknikerine, pek yakışmayan bir soru.

Hani soran bir ev hanımı, avukat ya da devlet memuru veya benzer meslek ve uğraşı konumundan olsaydı, bazı sorular da sorarak çim konusunda az da olsa deneyimli bir üye olarak, konuya bir yanıt veya bir katkı sağlamaya çalışırdım.

Sanırım bu haliyle benim boyutumu aşıyor bu konu. Soruyu anlayıp, özümseyebilen uzmanların vereceği yanıt ve açıklamaları bende merak ediyorum.

kgursan
29-01-2013, 18:35
Bir ziraat teknikerine, pek yakışmayan bir soru.

Hani soran bir ev hanımı, avukat ya da devlet memuru veya benzer meslek ve uğraşı konumundan olsaydı, bazı sorular da sorarak çim konusunda az da olsa deneyimli bir üye olarak, konuya bir yanıt veya bir katkı sağlamaya çalışırdım.

Sanırım bu haliyle benim boyutumu aşıyor bu konu. Soruyu anlayıp, özümseyebilen uzmanların vereceği yanıt ve açıklamaları bende merak ediyorum.

Sn S.serdar., Sanırım yanılıyorsunuz!. Bir ziraat teknikeri veya mühendisi olmak, Bütün zirai konulardan anlıyor demek değildir ki... Kaldı ki Çim gibi çok özel bir konuyu herkes bilemez. Ziraatçı da bilemiyebilir. Lütfen yadırgamayınız..

Sn seracı-06 Arkadaşımın sorusu el ile serpme yöntemine göre 1m 2 ye 50-60 Gr. Karışım çim tohumu atılır. Önce 50-60 Gr. lık birkaç adet çim tohumu hazırlarsınız, sonra sahada 1 m2 lik. bir alan belirlersiniz, belirlediğiniz alana 50-60 gr. tohumu serpersiniz. o yoğunluğu göz önüne alarak sahaya tohum ekimi yaparsınız. Eğer büyük saha ise, sahayı 10-50-100 m2 vb. bölümler, sonra da tohumları bölümler (örneğin 10 m2 için 500 gr, 100 m2 için 5000 gr tohumu) o alamna serpersiniz.

Diğer taraftan çim alanlarına genellikle tek bir çim çeşidi değil, karışım çim ekilir. Alt çim ve üst çim gibi bazı türler bir araya getirilir. Bunlar birbirlerini tamamlar.

Kolay gelsin..

kgursan
29-01-2013, 18:45
343613

bahçem..ve birtülü büyümeyen çimlerim

Sn Osman bey., Çimlerde büyüme derken neyi kastettiğinizi fotolardan pek anlayamadım. Eğer uzamıyor diyorsanız çok normaldir ki çimler uzamaz. Uzamadan BİÇİLİR. Biçme sonrası kökler kuvvetlenir ve kardeşlenir. Çimlerde uzama pek istenmez. Yavaş büyüyen türler makbuldür.

Belki anlayamadım ama çimlerinizde pek sorun görünmüyor!!. Sadece 5-8 cm yüksekliğe gelince biçin. alttan kök geliştikçe kuvvetlenir ve canlanır.

Kolay gelsin.

Fagus Sylvatica
29-01-2013, 19:14
merhaba ,

benimde bir sorum olacak bahçemde 20 metrekare bir alanı yaklaşık 4. kezdir çimlendirmeye çalışıyorum. herseferinde çimlenme oluyor.biraz büyüyor ve yere yapışıyor çimler capcanlı çıkmasına rağmen 3-4 hafta içinde zayıf ve cansız bir hale geliyor. ilaçlama gübreleme herşeyi denedim ve 4. kezdir hüsran.. bana nerde yanlış yaptığımı söylemeniz mümkün olurmu. bahçem kuzeye bakıyor çok fazla olmasada güneş görüyor. damlama yağmurlama sulama var drenajı iyi ama çimlerim neden büyümeden zayıflıyor ve ölüyor çeşitli peyzajcı arkadaşların önerileriyle çeşitli çim türleri ve karışımları denedik. bahçe fazla güneş almadığından olduğuğnu düşünüyoruz. gölgede yetişebilecek sağlıklı yetişeilecek çim türü hakkında birşeyler söylemeniz mümkünmüdür ? basılmaya dayanıklı ve arsız bir tür isteğim ana henüz başaramadım :) teşekkürler :)

Acaba gölge alan karışımlarını denediniz mi? Bana da pek sorunları yokmuş gibi geldi ama belki yardımcı olmuş olurum. Bir de ne zaman ekiyorsunuz çimlerinizi? İlkbahardaysa yeterince gelişemeden Antalya sıcağında strese giriyor olabilirler. Bir de eğer serin iklim çimi kullanıyorsanız yazın uykuya yatıyor olabilirler. Bir yerde Akdenizin serin iklim çimlerine uygun olmadığını okumuştum. Yani ekimlerinizi sonbaharda yapmaya, gölge alan karışımları kullanmaya veya sıcak iklim çimleri ekmeye dikkat edin. Sorun bunlardan birisi olabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

aercan
07-02-2013, 16:41
Arkadaşlar benim bir sorum olacak.Belki dahaönce cevaplandı fakat ben göremedim.Çim ekmek istediğim yerde kanyaşı dediğimiz bitki var geçen yaz ilaçladım ,önüne geçemedim ,nisan ayında çim ekeceğim .çimbu bitkiyi yenebilirmi yoksa toprağı 10-15 cm kaldırıp altına mukavva (oluklu mukavva ) serip elenip temizlenmiş toprağa çimmi ekeyim ?

Nazlı N92
28-02-2013, 08:33
Arkadaşlar merhaba
şanlıurfa nın bir ilçesinde park ve bahçe işlerine bakıyorum.
bizim buradaki pakların çimlerinde yer yer kurumalar meydana gelmiştir,özellikle çoçuk oyun alanlarının yakının da bu bunun için ÇİM ONARIM tohumlarının olduğunu duydum ve bunun işe yarayıp yaramadığını öğrenmek istiyorum.
ve bu çimleri kendilerine getirmem için yapılabilir bir şey varsa yazabilir misiniz?
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. saygılarıma sunarım

Çim yonca tohumu basılmaya ve kuraklığa dayanıklı acaba onun tohumunu kurumuş yerlere eksem sorun olur mu ??

ziraatteknikeri
28-02-2013, 08:39
Orman toprağına çim ekebilirmiyiz? 5 çuval orman toprağına 1çuval tof karıştırsm nasıl olur?
Her sene öbek öbek yanan çimlere yama yapmaktan usandım.
Kuyu suyu kullanıyorum ve deniz kenarındayım bu çimlerin bozulmasına sebep olabilir mi?

Orman toprağı başta fusaryum olmak üzere birçok mantari hastalığı da üzerinde bulunur eğer iyi yanmış ve steril edilmemişse. onun yerine iyi yanmış ahır gübresi tercih edilmeli mümkün değilse sadece 03 yıkanmış elenmiş kumla o da mümkün değilse toprakla bile ekebilirsiniz.

Güler
28-02-2013, 18:08
Sevgili Benol Hazaroğlu, kuyu suyunuzu bir tahlil ettirin, tuz oranına bakılmalı sanki.

kalabak peyzaj
01-03-2013, 20:55
Sevgili Güler hanım,

tahlil yaptırmadık ama muhtemelen su tuzlu geliyor.

Arkadaşım su tuzluysa hele tuz miktarı yüksekse çim olmaz boşuna emek vermiş olursunuz.Tuzlu suya dayanıklı çim çeşitleri var. Örneğin: arabıa, cayenne, merida, regetta gibi çeşitleri denemeni tavsiye ederim.Ayrıca tahlil yaptırmani öneririm.Tahlil sonuçlarını yazarsanız size yardımcı oluruz.

kalabak peyzaj
01-03-2013, 21:01
Arkadaşlar merhaba
şanlıurfa nın bir ilçesinde park ve bahçe işlerine bakıyorum.
bizim buradaki pakların çimlerinde yer yer kurumalar meydana gelmiştir,özellikle çoçuk oyun alanlarının yakının da bu bunun için ÇİM ONARIM tohumlarının olduğunu duydum ve bunun işe yarayıp yaramadığını öğrenmek istiyorum.
ve bu çimleri kendilerine getirmem için yapılabilir bir şey varsa yazabilir misiniz?
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. saygılarıma sunarım

Çim yonca tohumu basılmaya ve kuraklığa dayanıklı acaba onun tohumunu kurumuş yerlere eksem sorun olur mu ??
Arkadaşım öncelikle çimlerin neden kuruduğunu araştırmanızı öneririm.Çim hastalıkları veya fazla basıldığındanmı ona göre önlem alıp bir daha bu kurumaların veya hastalıkların önüne geçmiş olursunuz.Kuruyan yerlere ara ekim yaparak (yama) sorunu gidere bilirsiniz.

Fagus Sylvatica
01-03-2013, 21:13
Arkadaşlar merhaba
şanlıurfa nın bir ilçesinde park ve bahçe işlerine bakıyorum.
bizim buradaki pakların çimlerinde yer yer kurumalar meydana gelmiştir,özellikle çoçuk oyun alanlarının yakının da bu bunun için ÇİM ONARIM tohumlarının olduğunu duydum ve bunun işe yarayıp yaramadığını öğrenmek istiyorum.
ve bu çimleri kendilerine getirmem için yapılabilir bir şey varsa yazabilir misiniz?
yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. saygılarıma sunarım

Çim yonca tohumu basılmaya ve kuraklığa dayanıklı acaba onun tohumunu kurumuş yerlere eksem sorun olur mu ??


Acaba buralarda bermuda çimi ekili olabilir mi? İsterseniz ilkbaharı bekleyin. Eğer yeşermezse o zaman müdahale edersiniz. Ama bermuda çimiyse bu doğal bir durumdur ve kış biter bitmez yeşerecektir

kalabak peyzaj
01-03-2013, 21:14
Arkadaşlar benim bir sorum olacak.Belki dahaönce cevaplandı fakat ben göremedim.Çim ekmek istediğim yerde kanyaşı dediğimiz bitki var geçen yaz ilaçladım ,önüne geçemedim ,nisan ayında çim ekeceğim .çimbu bitkiyi yenebilirmi yoksa toprağı 10-15 cm kaldırıp altına mukavva (oluklu mukavva ) serip elenip temizlenmiş toprağa çimmi ekeyim ?
Arkadaşım alanın ne kadar büyüklüğü olduğunu bilemiyorum ama kanyaş otu tam bir baş belasıdır hem tohum hemde kökle yayılıyor.kanyaş ve ayrık otu kurutan özel yabani ot öldürücü ilaçlar var.İlacı attıktan 21 gün sonra 215 veya 20cm çapaladıktan sonra tırmıkla ölü kökleri bahçeden uzaklaştırın ondan sonra yalancı ekim yapın tekrardan kanyaş ve ayrıklar çıktıktan sonra tekrar aynı işlemleri uygulayın sanırım kanyaş ve ayrıklardan kurtulmuş olursunuz.Biraz zahmetli ve sabır gerektirecek bir işlem ama kurtulmanın tek yolu sanırım.Size kolay gelsin.

kalabak peyzaj
01-03-2013, 21:17
Acaba buralarda bermuda çimi ekili olabilir mi? İsterseniz ilkbaharı bekleyin. Eğer yeşermezse o zaman müdahale edersiniz. Ama bermuda çimiyse bu doğal bir durumdur ve kış biter bitmez yeşerecektir

Size katılıyorum haklısınız bermuda 15 derecenin altına hava sıcaklığı düştüğü zaman sararmaya başlıyor sıcaklık artıgı zaman yeşerir.

xar
06-03-2013, 17:54
arkadaşlar merhaba..ben çim alan oluşturulurken zeolit kullanımını soracaktım.Netten biraz araştırma yaptım kabaca özetlemem gerekirse önce gübra ve zeolit toprak alana konuluyor.Sonra yaklaşık 10-15 cm derinliği olacak şekilde belleme yapılarak iyice karıştırılıyor.Sonra tesfiye yapılıyor.Silindirle ezildikten sonra çim tohumu ekiliyor üzerine yapay gübre konuyor silindirle eziliyor ve sulama başlıyor..Doğru mudur yanlış varsa beni düzeltirmisiniz?Zeolit miktarı ne olmalıdır mesela metrekareye kaç kg?Son bir soru daha ankara için en iyi çim türü hangisidir?Marka söyleyebilirseniz çok sevinirim..Bahçe alanı yaklaşık 850 metrekare ve çok iyi güneş alıyor hatta fazla bile güneş alıyor bile diyebiliriz.saat 9-10 dan sonra güneş batana kadar tüm bahçe güneş görüyor.

Talha DEMİROK
10-03-2013, 20:56
Öncelikle bu şekilde forumlar açtığınız, bizlerle tüm teorik ve pratik bilgilerinizi hiçbir kaygı gözetmeden paylaştığınız için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim.Bizler için bu kadar yararlı olmasına rağmen daha önceden aralıklı zamanlarda takip ettiğim sitenize yeni üye oldum.Forumlarda vermiş olduğunuz bilgileri gördükten sonra her gün düzenli olarak takip edeceğime eminim.Tekrardan teşekkür ederim.İyi akşamlar, mutlu haftalar...

aercan
13-03-2013, 14:51
teşekkür ekerim kalabak peyzaj yaklaşık 250m2 civarı İlaç markası Superpam Fluıd olabilirmi? Buralarda tütün fidesi için ekimden 15 gün önce bu ilaçla ilaçlama yapıyorlar.

xar
20-04-2013, 11:40
herkese merhaba
Ankarada çayyolunda yaşıyorum. 10 gün içerisinde bahçemi çimleyeceğim.Regina marka 6 lı karışımın iyi olduğunu söylediler.Tecrübeli arkadaşların da fikrini almak istedim.Bu markayı duyan var mı veya ankara için önerebileceğiniz başka marka veya karışım çim tohumu var mı?Bu arada bahçe yaklaşık 750 metrekare,çok büyük kısmı hemen hemen tüm gün olmak üzere fazlaca güneş alıyor.
Şimdiden teşekkürler...

sguven
24-04-2013, 20:05
Merhabalar
Doğru yere yazdığımı umarak bir soru sormak istiyorum .bahçemizin büyük kısmı çimle kaplı Aralık'tan beri evimizdeyiz dolayısıyla ilk kışımız geçti ilk yazımız başlıyor .okuyor araştırmaya çalışıyorum sizlere danışmak istedim verandadan hemen sonra çimler başlıyor bir seviye farkı yok bu alanı düzgünce kesip çıkartıp sanki halı gibi kesilmiş gibi gördüğüm görseller var o şekilde oralara mevsimlik çiçek tarhı yapmak istiyorum. Acaba geç mi kaldım o kadar düzgün bel ile çıkartamıyorum eğri büğrü oluyor. Bastan mı ayırmalıyım yoksa bunu kalıp gibi kesen aletler var mı çok teşekkür ederim şimdiden...

ceydaguneral
07-05-2013, 09:55
Merhabalar,
Bahçeme çim ekmek istiyorum, genel olarak yazıları okudum. Beylikdüzünde oturuyorum ama hangi çim karışımından ekmem gerektiğine karar veremedim. Yapılacaklar konusunda sıralamayı aşağıdaki şekilde anladım;
-Toprak 15-20 cm derinliğinde bellenecek.
-Silindir yapılacak (bunun için damacana kullanmayı düşünüyorum).
-Tohum serpilecek (50-100 gr arası).
-Karınca ilacı serpilecek mi emin değilim, ayrıca gübre konusunda da kararsızım çünü bu konuda çok farklı fikirler okudum.
-Üzerine hafif toprak atılacak (1 - 2 cm kalınlığında).
-Son olarak tekrardan silindir yapılacak mı onu da anlamadım:(

Yardımlarınız şimdiden teşekkür ederim

birtanecik
24-05-2013, 08:27
arkadaşlar merhaba,
Ben Balıkesir Akçay'dan yazıyorum. 60 m2 bahçem var. sıcaklık şu anda burada 32 derece civarı. Bahçeme çim ekmek istiyorum. Çim konusunu baştan sona okudum. Sanırım sıcaklık uygun değil ama ben yine bir ümit soruyorum.

Şu an otlu durumda. Peyzaj yapan firma hazıran 15 e kadar olur dedi ama. Kafam karıştı.

Alttan da otamatik sulama düşünüyorum. Bahçenin kenarlarında gül fideleri ortalarda da meyva ağaçları 5 adet var. Nasıl bir çim olmalı.

Suyumuz kireçli fazlaca. Denize çok yakınız ve yazın gündüz sıcak ve nemsiz .Kışları eksi 1, 2 olabiliyor. İlk heves çok heyecanlıyım. Firma anahtar teslimi çim ekiyor. Yani yabancı otu temizliyor ıslah ediyor ekiyor .
Çok soru sordum biliyorum ama heyecanlı ve tıfıl bir dpğaseverim ne yapiyim?

Güler
24-05-2013, 11:18
Sayın birtanecik, bütün olumsuzlukları saymışsınız.

Eğer tohumdan çim ekmek istiyorsanız bu mevsimde olmaz, çok geç kaldınız. Hazır rulo çim olabilir.
Çim alanda meyve ağaçlarım var, etrafında da güller, demişsiniz.
Çim, her gün su ister, bu durumda ağaçlarınızın durumunu siz düşünün. En kısa zamanda çürürler.
Otomatik sulama demişsiniz, kenardaki gül yaprakları ıslanınca ki bu her gün olacak demektir. Gülleri mantardan ve hastalıktan kurtaramazsınız.
Suyumuz tuzlu ve kireçli demişsiniz, bu suyla mı sulayacaksınız çimleri?

İyisi mi siz bana sormamış olun... derim. Hocalarımıza sorun. ;)

Moralinizi bozmak istemezdim ama harcayacağınız parayı düşündüm de yazdım.

uetekin
24-05-2013, 22:47
Merhabalar

Ben istanbul büyükçekmecede 90 metrekare alana sahip bahçe işlerini aileden öğrenmiş biriyim. mayısın 12sinde 90 metrekarelik alanımıza bahaustan aldığım 10kg çimi ektik. sıkıntımız şu oldu **** su an bize sıkıntı gibi görünüyor. alanımızın çoğu alanında çim çıktı lakin orta kısımında çimler cıkmadı biz orta kısmına fazla kapak toprak atmıştık çukur ve göllenme olmasın diye acaba o yüzden mi kapak topragı fazla attığımız alanlarda çim çıkmadı. korkumuz şu çıkmayınca topragın içinde bozulur mu? Valla o kadar emek verdik ki ev halkı olarak her türlü ihtimali düşünüyoruz yardımcı olursanız sevinirim.

Güler
24-05-2013, 22:56
Kapak toprağı çok ince atılır, hele bazı yerlerde kapak toprağı atmazlar, tohum attıktan sonra tırmıkla hafifçe karıştırılar. Bu durumda tohumun yarısı toprakta, yarısı dışarıda kalır.

Ben bahçemde tohumdan çim ektiğimde üzerine 1- 1.5 cm kalınlığında kapak toprağı atarım.

Siz orta kısma attığımız kapak toprağı kalın oldu diye yazmışsınız, Mayıs 12 ekim tarihi ise biraz daha bekleyin muhtemelen patlayacaktır.

birtanecik
25-05-2013, 22:23
Sayın birtanecik, bütün olumsuzlukları saymışsınız.

Eğer tohumdan çim ekmek istiyorsanız bu mevsimde olmaz, çok geç kaldınız. Hazır rulo çim olabilir.
Çim alanda meyve ağaçlarım var, etrafında da güller, demişsiniz.
Çim, her gün su ister, bu durumda ağaçlarınızın durumunu siz düşünün. En kısa zamanda çürürler.
Otomatik sulama demişsiniz, kenardaki gül yaprakları ıslanınca ki bu her gün olacak demektir. Gülleri mantardan ve hastalıktan kurtaramazsınız.
Suyumuz tuzlu ve kireçli demişsiniz, bu suyla mı sulayacaksınız çimleri?

İyisi mi siz bana sormamış olun... derim. Hocalarımıza sorun. ;)

Moralinizi bozmak istemezdim ama harcayacağınız parayı düşündüm de yazdım.

sevgili Güler,
Ben ne yapmam gerekir. Şu an çökmüş durumdayım. Çimsiz bahçe çok kötü gözüküyor . Rulo çim çok maliyetli sordum:((
Oysaki ne hayaller kurmuştum

uetekin
25-05-2013, 23:58
öncelikle yardımınız için teşekkürler

biz orta kısımda çim çıkmayınca acaba fazla kalın kapak topragı attık bu yüzden mi çim çıkmıyor diye düşünerek bu kısımı tırmıkla karıştırdık, karıştırdığımız kısımda patlamış tohum yoktu yani kanımızca daha altındaydı tohumlar bugün hem tırmıkladığımız hemde tırmıklamadığımız diğer alanlarda ufak ufak çimler göründü korkumuz karıştırarak tohumların yapısını bozmuş mu olduk.

Güler
26-05-2013, 00:35
Ufak ufak çimlenme göründüyse korkmayın, yavaşça toprağı bastırın ki kökler çok oynamadan iyice toprağa tutunsunlar.

Güler
26-05-2013, 00:41
Sayın birtanecik, Temmuz ortasından sonra Ağustos ayı da dahil çim alanların pek de güzel görünmediği zamandır.
Siz mutlaka çim ile mi yeşertmeyi düşünüyorsunuz, eğer tohumdan çim yapmak istiyorsanız Ekim ayını bekleyin derim. O zamana kadar altyapıyı hazırlayın, drenaj ve sulama işini halledin, toprağınızı yabancı otlardan barındırın, ekim için sağlıklı ve güzel bir toprak hazırlayarak serin ve silindirleyin.

birtanecik
26-05-2013, 08:27
Sayın birtanecik, Temmuz ortasından sonra Ağustos ayı da dahil çim alanların pek de güzel görünmediği zamandır.
Siz mutlaka çim ile mi yeşertmeyi düşünüyorsunuz, eğer tohumdan çim yapmak istiyorsanız Ekim ayını bekleyin derim. O zamana kadar altyapıyı hazırlayın, drenaj ve sulama işini halledin, toprağınızı yabancı otlardan barındırın, ekim için sağlıklı ve güzel bir toprak hazırlayarak serin ve silindirleyin.

Sevgili Güler ,
Size katılıyorum. Bu dönem çim işini askıya aldım. Ya ilkbahar ya da sizin dediğiniz gibi ekim ayına inşallah. Otlar vardı papatya filan. Onları orakla kestim. Şimdi sulayıp çapalayacağım. Meyve ağaçlarının olması çim işiyle ters gibi duruyor ama bahçelerde çok örnek görüyorum ne sorun yaşıyolar bilemiyorum ama deneyeceğim. Bir fikrim var bahçenizi gezdim süperötesi olmuş. Siz tecrübeniz dağları aşmış benim tıfıl bahçe sizin sizn bahçe de benim olsun. Sorun biter. sevgiler emeklerinize ve ellerinize sağlık.

Güler
26-05-2013, 09:26
Madem bu dönem çim işini askıya aldınız, eğer ileride çim yapmayı düşünüyorsanız yabancı otla mücadele etmenin tam zamanıdır. Onu bir düşünün. Bu konuda sitemizde çok faydalı bilgiler bulacaksınız, vakit ayırıp bol bol okuyun çim başlığını-çimlerde yaşanan sorunları.

birtanecik
26-05-2013, 11:13
hemen hemen her bölümü okumaya çalışıyorum. gözler gitdi gidecek ama olsun. Zararlı otlara ilaç atamamı tavsiye eder misiniz. Bahçede meyve ağaçları da var. Meyvelere sirayet eder mi? Sevgiler....

Güler
26-05-2013, 13:43
Zararlı ot ilacı atabilirsiniz ama bunu atarken rüzgarsız bir havayı seçmeniz gerekir, ilacı mümkün olduğunca yerden atmaya çalışın ki zerreleri sıçramasın. Ağaçların köklerine pek yanaşmayın. İlaçlama yaptıktan sonra da sulama yapmayacaksınız bir müddet ki ilaç otların yapraklarından köklerine doğru ilerlesin.

Benim ilaç yaptığım alanlarda 3 tane Oya ağacı var, bir de armut ağacı onlara yaklaşmadan ilaç atıyordum. Otlar 5-6 gün içinde başlıyordu iyice sararmaya, yere yapıştıklarında tırmık ile torluyordum.

Bakın bunlar benim bahçemde tatbik ettiklerim, siz yine de hocalarımıza sorun. Güvendiğiniz bir ziraatçı varsa danışın derim.

İlacı hazırlarken de mutlaka üzerindeki ölçeği iyice okuyun.

birtanecik
27-05-2013, 12:24
Sevgili Güler
yardımve paylaşımlarınız için teşekkürler.

sickboy
27-05-2013, 23:19
Merhaba. Çam ağaçlarından düşen sedir iğnelerini düzenli toplarsak, yine de çimi kurutur mu?

birtanecik
28-05-2013, 22:06
Sevgili Sevgi,
İyiakşamlar. Bugün Akçay daki bahçeme rulo çim yaptırma kararı verdim. Bir hafta içinde döşenecek. 60 m2 yerim. Dikdörtgen bir bahçe . Kenarlarda 14 adet gül bir yıllık yasemin begonvil ve melissam var. Ayrıca da çelik olarak 7 adet begonvil. Ama tutup tutmadığını bilmiyorum. Sorum şu. Kenarlara çim döşetmek isyemiyorum sadece toprak ve güller gözüksün. Bahçenin ortasındada 5 adet meyve ağacı var. Siz olsanız ne yaparsınız. Tecrübeleriniz doğrultusunda yardım lütfen

Sevgi
29-05-2013, 21:56
Sevgili birtanecik, rulo çim fikri güzel. Kenarları bence de bitkileriniz için boş bırakırsanız daha iyi olur. Orta kısım da meyva ağaçlarımız var demişsin, ağaçlar çok büyük mü? Ileriki zamanlarda ağaçlar büyüyünce gölgelik yapar mı? Bunlarıda hesaba katmak lazım.
Çim alanı yapacağınız yer gölgelik ise gölge alan çimi tercih edebilirsiniz.
Bende çok tecrübeli değilim ama naçizane tavsiyem bunlar olabilir.

Sevgilerimle, kolay gelsin.

birtanecik
30-05-2013, 21:03
Sevgili birtanecik, rulo çim fikri güzel. Kenarları bence de bitkileriniz için boş bırakırsanız daha iyi olur. Orta kısım da meyva ağaçlarımız var demişsin, ağaçlar çok büyük mü? Ileriki zamanlarda ağaçlar büyüyünce gölgelik yapar mı? Bunlarıda hesaba katmak lazım.
Çim alanı yapacağınız yer gölgelik ise gölge alan çimi tercih edebilirsiniz.
Bende çok tecrübeli değilim ama naçizane tavsiyem bunlar olabilir.

Sevgilerimle, kolay gelsin.

İyiakşamlar Sevgili Sevgi. Meyva fidanları geçen yıl dikmiştim. Bu yıl meyva verdi kiraz ve kayısı.
Dediğiniz gibi kenarları boş bırakacağım. Rulo çim bakımıda diğer çimler gibi sanırım. Uzatmıyacağız çok. Gece sulamıyoruz. Gerçi çim yapan sula bişey olmaz diyor ama ben sizi dinleyeceğim. Gölge için rulo çim yok diyor.Bakalım bakalım nasıl olur.:p

sickboy
07-06-2013, 11:09
Merhaba, size Ankara'dan yazıyorum. yaklaşık bir buçuk ay önce bahçeme çim ektim ve kısmen bazı yerlerde bu çim çıktı. Çimler iki kez biçildi. Ancak bu son hafta içinde, aşağıdaki fotoğraflarda göreceğiniz gibi bir sararma problemi ile karşılaştım. Yapay gübre kullanmadım, sadece ekerken doğal gübre kullandım. evcil hayvanım yok sadece etrafta kediler dolaşıyor. Çevremdeki evlerin çimlerinde bir sorun gözükmüyor. Sizce bu neden olmuş olabilir?

414801

414802

414803

414804

Nazlı N92
25-07-2013, 14:19
Arkadaşlar merhaba çim bitkisinin gübrelenmesi hakkında sormak istediğim bir soru var. internet te gübreleme hakkında bazı araştırmalar yaptım ve kullanım miktarı olarak Metrekareye 25gr gübre atıldığını öğrendim. metrekareye 25 gr ise bizim 8 dönümlük yeşil alana sahip parkımız için ne kadar sipariş vermem gerek? onun hespalmasını yapamadım çözümlü bir şekilde yardımcı olursanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.(şuanda kullanabileceğimiz bir çim gübresi var ise önerirseniz sevinirim(sadece beslemek amaçlı), çimin türü güneşe dayanıklı çim bitkisi))

Güler
25-07-2013, 21:12
Sayın sickboy, kedi, köpek gibi hayvanların idrarları çimi yakmiş olabilir. O bölümleri sık sık sulayın.

Çimlerinizde sorunlar varsa çim sorunları başlığında paylaşın lütfen.

http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/4333.htm

s.serdar
27-07-2013, 02:21
Merhaba, size Ankara'dan yazıyorum. yaklaşık bir buçuk ay önce bahçeme çim ektim ve kısmen bazı yerlerde bu çim çıktı. Çimler iki kez biçildi. Ancak bu son hafta içinde, aşağıdaki fotoğraflarda göreceğiniz gibi bir sararma problemi ile karşılaştım. Yapay gübre kullanmadım, sadece ekerken doğal gübre kullandım. evcil hayvanım yok sadece etrafta kediler dolaşıyor. Çevremdeki evlerin çimlerinde bir sorun gözükmüyor. Sizce bu neden olmuş olabilir?



Bu tür lokal sararmaları çok problem etmeyiniz. Sararan bu kısmı ortamdan uzaklaştırarak, boşalan alanı toprakla kapatın.

Benim bahçede bu tür sararmaların altından mutlaka solucan çıkıyor. Bu elemanlar çim kökü ile toprak arasını boşalttıklarından, elimle tuttuğum sararmış çimler genellikle elimde kalıyor. Durum yaygınlık kazanırsa toprak altı zararlılar için ilaç kullanmanın yarar sağlayacağını söyleyebilirim.

cumbur
19-08-2013, 14:00
Herkese Merhaba,

iki gün önce bahçemize rulo çim uygulaması yaptırdık. Ancak çok kaliteli diye bize belirtilen çimde görsel bir renk uyumu ve canlılık yok. Halbuki rulo çim sermemizin amacı anında hazır ve güzel çimlere kavuşmak değil midir?
Bana göre çimde bir sorun var ama uygulamacı arkadaşlar ise çimin kalın yapraklı ve dayanıklı olduğunu uzun yıllar kullanacağımızı söylüyorlar ama ben iki gündür çime bakmamaya çalışıyorum, moralim bozuluyor. REsimlere bakıp bilgisi olan arkadaşlar yorumlarını yazabilirler mi acaba?

Şimdiden teşekkürler,

s.serdar
20-08-2013, 02:26
Herkese Merhaba,

iki gün önce bahçemize rulo çim uygulaması yaptırdık. Ancak çok kaliteli diye bize belirtilen çimde görsel bir renk uyumu ve canlılık yok. Halbuki rulo çim sermemizin amacı anında hazır ve güzel çimlere kavuşmak değil midir?
Bana göre çimde bir sorun var ama uygulamacı arkadaşlar ise çimin kalın yapraklı ve dayanıklı olduğunu uzun yıllar kullanacağımızı söylüyorlar ama ben iki gündür çime bakmamaya çalışıyorum, moralim bozuluyor. REsimlere bakıp bilgisi olan arkadaşlar yorumlarını yazabilirler mi acaba?

Şimdiden teşekkürler,

Sayın cumbur

Rulo çim uygulaması hakkında çok bir bilgim yok. Ancak canınızı hemen sıkmayın derim. Yer ve ortam değiştiren tüm bitkiler gibi çimin de bir süre sersemlik yaşamasını son derece doğal buluyorum. Resimlerinizden pek endişe verici bir durum göremedim. Hatta 2 günlük bir uygulama için oldukça iyi bulduğumu söyleyebilirim. Sulamanızı titizlikle yaparsanız hatta suyunu olduğundan biraz fazla verirseniz 7-10 gün içinde güzel bir çiminizin olacağını düşünüyorum. Uygulamadan sonra fenni gübre tatbik edildi mi? bilemiyorum ama edildi ise çok güzel. Edilmedi ise firmayı arayıp gübreleme gerekip gerekmediği hususunda bilgi istemenizin yararlı olacağını düşünüyorum. Kalın yapraklı çim oldukça dayanıklı ve arsızdır. Ancak tek olumsuzluğu kış aylarında biraz fazla sararma göstermesidir. Ancak İstanbul ortamında bunun da çok fazla sorun yaratacağını ummuyorum.

Saygılarımla.

s.serdar
20-08-2013, 02:49
Arkadaşlar merhaba çim bitkisinin gübrelenmesi hakkında sormak istediğim bir soru var. internet te gübreleme hakkında bazı araştırmalar yaptım ve kullanım miktarı olarak Metrekareye 25gr gübre atıldığını öğrendim. metrekareye 25 gr ise bizim 8 dönümlük yeşil alana sahip parkımız için ne kadar sipariş vermem gerek? onun hespalmasını yapamadım çözümlü bir şekilde yardımcı olursanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.(şuanda kullanabileceğimiz bir çim gübresi var ise önerirseniz sevinirim(sadece beslemek amaçlı), çimin türü güneşe dayanıklı çim bitkisi))

Sayın Nazlı N92.

Tavsiyem çim için özel üretilmiş yavaş yarayışlı gübre kullanmanız. Bu tür gübrelerin paket ve kutularında zaten m2 tatbik edilecek gübre miktarını yazılı olması gerekir. Bulunduğunuz ortamda temin edebileceğiniz bu tür gübrelerin fiyat performans kıyaslamasını yapıp tercihinizi belirlemeniz yerinde olacaktır. Çimin senede en az 3 defa gübrelenmesi gerekir. Birincisi sonbahar sonu kış dönemine hazırlık olarak, ikincisi bahar başlangıçında, üçüncüsü ise yaz aylarının ortalarında.

Kendi kullandığım özel çim gübreleri genellikle m2 ye 40 gr. kadar ön görülmekte. Dolayısı ile senede m2 ye 120 gram üzerinden bahçeniz için 960 kg. gübre gerekir. Benim kullandığım gübrelerin 25 kilo fiyatı 110.- TL civarında olduğuna göre yıllık 4.500.- TL ye yakın gübre masrafınız olacaktır diye düşünüyorum.

Saygılarımla.

Nazlı N92
21-08-2013, 07:26
öncelikle teşekkür ederim sn s.serdar. peki ismi nedir kullandığınız gübrenin?

gogo
21-08-2013, 14:26
çimlerinizdeki problem mantari hastalıktır.

önlem almadığınız taktirde tüm çim alanınıza yayılır.

önlem olarak fungusitlerle ilaçlama yapmanız

genel olarak bilinenin aksine suyu kesmeyiniz fakat düzenli sulama yapınız aşırı sulamadan kaçınınız.

son olarak bu hastalık yayılabildiği için çim makinalarınızı ve alana girerken kullandığınız ayakkabıların altlarınıda ilaçlamayı unutmayın.

saygılar.


Merhaba, size Ankara'dan yazıyorum. yaklaşık bir buçuk ay önce bahçeme çim ektim ve kısmen bazı yerlerde bu çim çıktı. Çimler iki kez biçildi. Ancak bu son hafta içinde, aşağıdaki fotoğraflarda göreceğiniz gibi bir sararma problemi ile karşılaştım. Yapay gübre kullanmadım, sadece ekerken doğal gübre kullandım. evcil hayvanım yok sadece etrafta kediler dolaşıyor. Çevremdeki evlerin çimlerinde bir sorun gözükmüyor. Sizce bu neden olmuş olabilir?

414801

414802

414803

414804

gogo
21-08-2013, 14:28
serdar bey.
bahsettiğiniz zararlılar solucan değil halk arasında manas diye geçen melolontha melolontha zararlısı veya dana burnudur ikiside çim alanlar için çok tehlikeli zararlılardır önlem almadığınız taktirde tüm çim alanı bitirir.

saygılarımla..

Bu tür lokal sararmaları çok problem etmeyiniz. Sararan bu kısmı ortamdan uzaklaştırarak, boşalan alanı toprakla kapatın.

Benim bahçede bu tür sararmaların altından mutlaka solucan çıkıyor. Bu elemanlar çim kökü ile toprak arasını boşalttıklarından, elimle tuttuğum sararmış çimler genellikle elimde kalıyor. Durum yaygınlık kazanırsa toprak altı zararlılar için ilaç kullanmanın yarar sağlayacağını söyleyebilirim.

gogo
21-08-2013, 14:33
sayın cumbur

rulo çimlerde bu tarz sıkıntılar normal sonuçta çim size gelmeden önce kesiliyor ve ticari sebeplerden ötürü çok az bir derinlikten bu işlem yapılıyor. öncelikle çimlerinizi kısa biçip altta bulunan ölü örtüyü tırmıklatmanızı tavsiye ederim daha sonra ise öncelikli işimiz kök sistemini geliştirip ruloların toprağa tutunmasını sağlamaktır ruloların bir ucundan kaldırıp altlarına baktığınızda beyaz taze kökler var ise doğru yoldasınız sıkıntı yok demektir.

saygılar...

Herkese Merhaba,

iki gün önce bahçemize rulo çim uygulaması yaptırdık. Ancak çok kaliteli diye bize belirtilen çimde görsel bir renk uyumu ve canlılık yok. Halbuki rulo çim sermemizin amacı anında hazır ve güzel çimlere kavuşmak değil midir?
Bana göre çimde bir sorun var ama uygulamacı arkadaşlar ise çimin kalın yapraklı ve dayanıklı olduğunu uzun yıllar kullanacağımızı söylüyorlar ama ben iki gündür çime bakmamaya çalışıyorum, moralim bozuluyor. REsimlere bakıp bilgisi olan arkadaşlar yorumlarını yazabilirler mi acaba?

Şimdiden teşekkürler,

mutualist
21-08-2013, 23:41
Çim hakkında sorularınız için...

bizim şirkette bahçemiz var. yazın 3-4 ay açıkta. müşterilere açık bir yer. fakar tek sorunu çim. geçen yıl rulo çim ektik. ondan önceki yıl kendimiz ektik fakat yeri açtığımızda en geç 1 ay içinde bazı bölgelerde çimler kaybolmaya başlıyor 3. ayın sonunda bahçe kuma dönüşüyor. bunun nedeni ne olabilir? veya dayanıklı bir çim önerebilir misiniz?

yazın açık olan bir yer. 8 ay kapalı 4 ay açık. bir günde en az 100-200 kişi gelip gidiyor. bazı günler gelip giden kişi saysı 1000 aşabiliyor. ne yapmalıyım?:confused:

Güler
22-08-2013, 08:46
yazın açık olan bir yer. 8 ay kapalı 4 ay açık. bir günde en az 100-200 kişi gelip gidiyor. bazı günler gelip giden kişi saysı 1000 aşabiliyor. ne yapmalıyım?:confused:


Sayın mutualist, üstteki yazınızı okuyunca bu kişilerin çim alan üzerinde oturdukları veya yürüdükleri fikri uyandı bende, yanılıyor muyum?

gogo
22-08-2013, 10:01
sayın mutualist

öncelikle çiminde bir canlı olduğunu bu kadar yoğun tempoya dayanmasının çok zor olduğunu hatırlatmak isterim.

lakin bu yoğun kullanımda çim alanın sadece yıpranma süresini geciktirebilirsiniz sonuç yine aynı olur yani 1 ayda değil 3. ayın sonunda çim alanınız yıpranır

ayrıca bu kadar yoğun kullanılan alanda şu gübreyi atın bu çimi dikin sıkıntı yaşamazsınız demek çok yanlış olur.

nacizane 1-2 önerim şunlar olur.
öncelikle bu tarz alanlarda Saint Agustine grass - zoysia japonica - zoysia zenith veya kikiyu grass kullanırsanız eminim mevcuttaki çim türlerinden sizi bir adım öne geçirecektir. bunları bulamadığınız taktirde bermuda 419 kullanabilirsiniz.

diğer bir püf noktasıda gübreleme. sanılanın aksine bu konu bence çok derindir ve çim alan gübrelemesi başlı başına ayrı bir özen ister. bu konudada verebileceğim tavsiyeler yavaş salınımlı gübreler kullanın (piyasada bu gübrelerde ne olduğu belirsiz çok ürün var bence marka tercih edin) bunun yanında toprak yapısını düzenlemesi için hümik asitler deniz yosunlarıyla takviye yapın. bitki için ise mikro element ve amino asitleride eksik etmeyin derim.

ama tabi bunları arazinizin çim alan için fiziksel şartları sağladığını varsayarak yazıyorum. dolayısıyla zemininizde bir sıkışıklık sulama suyunuzda tuzluluk ve güneş alma sürelerinde sıkıntı varsa zaten zor olan arazinizde dahada zorlanmaya başlarsınız.

saygılar..


bizim şirkette bahçemiz var. yazın 3-4 ay açıkta. müşterilere açık bir yer. fakar tek sorunu çim. geçen yıl rulo çim ektik. ondan önceki yıl kendimiz ektik fakat yeri açtığımızda en geç 1 ay içinde bazı bölgelerde çimler kaybolmaya başlıyor 3. ayın sonunda bahçe kuma dönüşüyor. bunun nedeni ne olabilir? veya dayanıklı bir çim önerebilir misiniz?

yazın açık olan bir yer. 8 ay kapalı 4 ay açık. bir günde en az 100-200 kişi gelip gidiyor. bazı günler gelip giden kişi saysı 1000 aşabiliyor. ne yapmalıyım?:confused:

s.serdar
22-08-2013, 11:25
öncelikle teşekkür ederim sn s.serdar. peki ismi nedir kullandığınız gübrenin?

Sayın Nazlı N92

10 yıl süresince Çim Teknik firmasının 12-12-12 formunda demir, çinko mangan da içeren Lawncare gübresini büyük bir memnuniyetle kulladım. Ancak son bir yıldır bu gübreyi bulamıyorum. Doğru ise firması iflas etmiş.

Onu yerine Biocomp isimli 12-12.12 formundaki humus, demir, mangan ve çinko da içeren kompoze gübresini denedim. İşimi fazlası ile gördü.

Şu anda ise Compo Novatec Suprem isimli 21-5-10-3- TE formundaki yine çinko, demir, mağnezyum, bor da içeren gübresini kullanıyorum.

Hepsi de yavaş yarayışlı olduklarından senede 3 sefer gübrelemek yeterli oluyor.

Mutlaka benzer türden çok çeşitli isim ve marka altında değişik gübreler vardır. Ancak benim bildiğim ve deneyimlediklerim bunlarla sınırlı.

s.serdar
22-08-2013, 12:04
Sayın sickboy, kedi, köpek gibi hayvanların idrarları çimi yakmiş olabilir. O bölümleri sık sık sulayın.




http://www.agaclar.net/forum/attachments/peyzaj-bahce-duzenleme/414802d1370596087-2013-06-07-07.54.48.jpg

Sayın Güler'in yukarıdaki soruna son derece isabetli tavsiyesine, bende bir katkıda bulunmak isterim.

Resimdeki sararmaya neden olacak bir diğer durumda; çimin üzerine bir kaç damla dahi benzin dökülüp sıçraması olabilir. Bu bakımdan benzin motorlu makinalarınıza çim üzerinde benzin ikmali yapmamanız, benzin depo kapaklarının sıkı sıkıya kapalı olduğunu kontrol etmeniz yerinde olacaktır.

mutualist
22-08-2013, 12:54
Sayın mutualist, üstteki yazınızı okuyunca bu kişilerin çim alan üzerinde oturdukları veya yürüdükleri fikri uyandı bende, yanılıyor muyum?

çim üzerinde masalar ve sandalyeler var.

Güler
23-08-2013, 07:32
çim üzerinde masalar ve sandalyeler var.

O zaman sizin, basılmaya dayanıklı, rizom yapısı sık olan türleri seçmeniz gerekir. Bu tür tohumlarda kardeşlenme bildiğim kadarı ile çabuk olur, sık dokuludur.

Hurci
03-09-2013, 15:54
merhaba sayın üstadlar ve arkadaşlar bahçem 25m2 bir kısmını oturma alanı olarak belirledim ve 15m2 bir alanı çimlendiricem bahçemi size kısaca anlatıp yardım ve desteklerinzi bekliyorum. Bahçemde su gideri olmadığından daha önce çim çalışmalarım hüsranla sonuçlandı ve ilkbaharda bahçede belli aralıklarla 5m uzuluğunda 50cm derinliğinde kazarak içinede tabana mıcır üstüne drenaj boruları döşeyip belirlediğim yere toplama kanalı yapıp boruların üstünüde mıcırla kapadım mıcırın üstündeki toprak katmanı malesef kiili toprak ama onun üzerine 2 çuval leonardit atıp onunda üzerine 1,5m3 bahçe toprağı attım ama garanti olması açısından yakın zamanda 1,5m3 daha toprak atıcam. Size sorum buradki problemleri okudum ve başka yerlerdede araştırdım sanırım bu tür toprakalrda en iyi rustik yani akdeniz çimi gelişim gösteriyor vilmorinin bu konuda iyi olduğunu duydum ancak benim bahçem için bu karışım iyimidir içeriklerini bilemiyorum. Eğerki bu anlattıklarıma göre bana bir karışım önerebilirmisiniz hisarönünden onu yaptırayım şimdiden yardım destek ve görüşleriniz için teşekkürler keyifli hobiler. NOT: Bahçe GÜNÜN %70i güneşlidir.

gogo
04-09-2013, 11:24
hurci bey öncelikle gayet profesyonel bi alt yapı hazırlamışsınız tebrikler

kullanacağınız çim konusuna gelincede forumda okuduklarım kadarıyla hemen hemen herkez 3' lü 5' li karışımlar kullanmakta. Şunu iyi bilmekte fayda var türkiyenin neresine giderseniz gidin yazın yeşil olan çimi kışın yeşil , kışın yeşil olan çimide yazın yeşil tutamazsınız bunun sebebi ya dormancy dediğimiz bermuda tarzı türlerde olan uyku dönemidir **** lollium veya poa türlerindeki gibi sıcağa dayanımın düşük olması sebebiyle hepsinin **** zaman geçtikçe büyük bir bölümünün ölmesidir. bunun yanı sıra alacağınız karışımın içerisinde sizi yazın idare edecek bermuda ya yoktur **** %10 civarlarındadır aksi taktirde fiyat olarak zaten çok yüksek olur. yapılan uygulamalar sonrası çimlerim ölüyor serzenişleride kullanılan karışımdaki sıcağa dayanmayan türlerin ölmesi yüzündendir :)
Nacizane tavsiyeme gelincede karışımdan uzak durun. sadece bermuda tohumu alıp bahçenizi çimlendirin (buna alternatif zoysia kikiyu vs. olabilir.) kış döneminde bermudanız uykuya girdiğinde m2 ye 40-50 gr gelecek şekilde lollium atın yaz kış bahçeniz yemyeşil kalsın. zemin sıkıntınıza gelince zaten elinizden geleni yapmışsınız bu aşamadan sonra tohumu atarken torf vb. malzemeden ziyade sıfır kum kullanırsanız drenaj konusunda daha az sıkıntı yaşarsınız.

benden bu kadar umarım yardımcı olabilmişimdir.

saygılar...

merhaba sayın üstadlar ve arkadaşlar bahçem 25m2 bir kısmını oturma alanı olarak belirledim ve 15m2 bir alanı çimlendiricem bahçemi size kısaca anlatıp yardım ve desteklerinzi bekliyorum. Bahçemde su gideri olmadığından daha önce çim çalışmalarım hüsranla sonuçlandı ve ilkbaharda bahçede belli aralıklarla 5m uzuluğunda 50cm derinliğinde kazarak içinede tabana mıcır üstüne drenaj boruları döşeyip belirlediğim yere toplama kanalı yapıp boruların üstünüde mıcırla kapadım mıcırın üstündeki toprak katmanı malesef kiili toprak ama onun üzerine 2 çuval leonardit atıp onunda üzerine 1,5m3 bahçe toprağı attım ama garanti olması açısından yakın zamanda 1,5m3 daha toprak atıcam. Size sorum buradki problemleri okudum ve başka yerlerdede araştırdım sanırım bu tür toprakalrda en iyi rustik yani akdeniz çimi gelişim gösteriyor vilmorinin bu konuda iyi olduğunu duydum ancak benim bahçem için bu karışım iyimidir içeriklerini bilemiyorum. Eğerki bu anlattıklarıma göre bana bir karışım önerebilirmisiniz hisarönünden onu yaptırayım şimdiden yardım destek ve görüşleriniz için teşekkürler keyifli hobiler. NOT: Bahçe GÜNÜN %70i güneşlidir.

Hurci
04-09-2013, 15:09
değerli bilgiler için teşekkürler değerlendiricem muahakak diğer arkadaşlrada ayzarsa bir ortasını bulucazz inşallah :)

Hurci
07-09-2013, 23:40
yokmu başka karışım önercek arkadaşlar veya başka fikri olan arkadaşlar??

Hurci
12-09-2013, 14:42
Destek ve bilgileriniz benim için çok önemli

s.serdar
26-01-2014, 20:17
Çim işine girişecek olanlar için oldukça yararlı olacağını sanıyorum. Teşekkürler.

Ayrıntısına değinemediğim konularda, ilgilenen arkadaşlara yardımcı olabilirim.

ALİZ
26-01-2014, 20:38
Bahçemin 50 m2.lik bölümü için çim ekmek düşüncesiyle bir çok sitede bulabildiğim faydalı yazıları okudum ve okuduklarımı imkanlarım dahilinde hayata geçirmek için kolları sıvadım. Yaklaşık 4 ay oldu ve çimler harika gidiyor. Bu süre zarfında tam beş kez biçmeyi gerektirecek duruma geldiler. Yaptıklarımı yazılı hale getirdim ve okuyucularıma sundum. Şimdi de bu yazımı de burada paylaşmak istiyorum.


Çim ekmek istiyorsunuz, ama endişeleriniz var: Ya yanlış olursa, ya güzel olmazsa, ya boşluklar kalırsa, ya emeklerim boşa giderse…
Endişelerinizde haklısınız. Her gün çim ekemezsiniz ya...

Sevgili okuyucularım, bu yazımda sizlere çim ekimi hakkında bilinenleri ve bilinmeyenleri, edindiğim tecrübeler doğrultusunda aktarmaya çalışacağım.
Gerçi günümüzde bilgiye ulaşmak zor değil. İnternet vasıtasıyla aradığınız birçok konu hakkında kısa sürede bilgi sahibi olabilmeniz mümkün.
Çim işini amatörce, hobi olarak yapmak yerine, profesyonel peyzaj firmalarına yaptırmak ta bir tercih meselesi. Ya da hazır rulo çim tercihini de yapabilirsiniz. Bu tür tercihler imkânlarınız dâhilinde yapılabilir. Zaman kazanırsınız, kısa sürede çimlere kavuşabilirsiniz. Ancak aşağıda yazılanları okuduğunuzda, tercihinizin ne olacağına daha doğru karar verebilirsiniz.
Ben amatörce kendim yapmaya karar verdim ve değişik sitelerde bu konuda yazılmış ne kadar yazı varsa okudum. Bulabildiğim forumları da okudum. Sonrada işe koyuldum.

1. Öncelikle çim ekilecek alanı belirlemenizde fayda var. Bu alan “bakabileceğiniz kadar” bir alan olmalı. Sırf yeşillik olsun diye her alana ekeceğiniz çim, hedeflediğiniz ana çim alanının da görselliğini olumsuz etkileyebilir. Çünkü çimin bakımı demek sadece sulamak demek değil. Sulayabileceğiniz ve zahmetsizce biçebileceğiniz bir alanı seçmenizde fayda var.

Benim çim için seçtiğim bölgenin işlenmemiş ilk hali böyleydi:

466933

466935

466936

2. Çimden beklentiniz nedir? Güzel görüntü mü, spor alanı mı, üzerinde çoluk-çocuk gezinilebilmesi mi, evcil hayvanlarınız için mekân mı? vs.vs.
Bu ve benzeri sorulara vereceğiniz cevap, alacağınız çim tohumunun cinsini belirlemenize yardımcı olacaktır. Kullanma amacınıza göre uygun çim tohumu edinmenizde fayda var. Ayrıca çimlendireceğiniz alanın güneş-gölge olması da yine çim tohumu seçiminize etki edecektir. Toprağınızın yapasında bulunan kireç, tuz, kil, vb. özellikleri de dikkate almalısınız. Bulunduğunuz yerin iklimi(soğuk, sıcak, sahil şeridi) ayrı bir konu. Bütün bunları belirledikten sonra, tohum seçiminizi yapabilirsiniz. Piyasada 6-7 TL ye de, 25-30 TL.ye de tohum bulmak mümkün. Ortalama 15 TL.bir fiyata uygun tohum alabilirsiniz. Ama tercihiniz ucuzdan değil, amacınıza uygun tohumdan yana olmalı. Bilinen bir yerden almanızda fayda var.

3. En önemli konulardan birisi çimlendireceğiniz alanın toprak yapısıdır. Toprağınızın yapısını bilmeden sakın işe başlamayın derim. Toprak yapınız uygun değilse çimleriniz pek uzun ömürlü olmayacaktır. Bir çok bitkide olduğu gibi, çim de suyu geçiren su tutan toprağı sever. Bahçenizin en az 20 cm. derinliğindeki yüzey toprağını bu kalitedeki toprak şeklinde düzenlemelisiniz. Hazır rulo çim yaptırsanız da, toprağınız altta kalan yapısı amaca uygun düzenlenmelidir. Benim toprağım killi idi ve kuruduğu zaman zeminde çatlaklar oluşuyordu. Sulama yaptığımda sadece toprağın yüzeyde kalan 2-3 santimlik kısmı ıslanıyor, alt tarafı ise tamamen kuru kalıyordu. Kuruyan killi toprak taş gibi sertleştiğinden, yapısında bitki kökünün gelişmesine imkân vermiyordu.

Uygun özellikte, yüzeyi 20 cm. kadar kaplayacak toprak taşıma imkanınız yoksa, o zaman toprağınızın yapısını değiştirmenize yardımcı olacak bir yöntem var. Leonardit cinsi doğal gübre, killi toprak yapısını düzenlemenize yardımcı olabilir. 20-30 cm. derinlikte belleyeceğiniz taprağın metrekaresine yarım kg. kadar serpiştireceğiniz Leonardit, hem alt gübre görevini yapacak, hem de bir süre sonra killi toprağınızı düzenleyecektir. Leonardit hakkında bilgileri internetten öğrenmeniz mümkün.

466939

Sizin toprağınız ihtiyacınızı karşılıyorsa, bu sefer yapmanız gereken başka hazırlıklar da var:
a. Toprakta taş, cam kırıkları vb.atıklar var ise temizlenmelidir

b. Çimlenecek alanın çevresinde sarmaşık vb. tür bitkiler var ise bunlar uzaklaştırılmalıdır. Çimlenecek alanınız, toprak altına kadar uzanabilen ve ilerde çim alanının değişik noktalarından yüzeye çıkabilecek bitki köklerinden arındırılmalıdır.

466945

c. Çim alanda en çok sorun olan konulardan birisi de yabani otlardır. Bu otlarla etkili biçimde mücadele etmek, ilerde çimlerinizin görselliğine güzellik katacaktır. Ya mücadele nasıl olmalı? İki yol var: Birincisi adına herbisit denilen zirai ilaç türlerinin kullanılması. İkincisi ise fiziki mücadeledir. Herbisitler dikkatli kullanılması gereken ilaçlardır. Bahçenizdeki diğer bitkilerinde zarar görmesi muhtemeldir. Ayrıca bölgenizdeki bitki türlerine göre uygun herbisiti bulmanız lazım. İlaçlama zamanlaması da önemli. Ayrıca tek sefer ilaçlama kâfi gelmeyecektir. Bitkilerin aylara göre filizlendiği dönemler var. Topraktan 12 ay boyunca değişik türde bitkiler fışkırıyor. Ben, herbisit denemesinin ardından fiziki mücadeleyi seçtim. Çim alanımı yukarıdaki esaslara göre temizledikten sonra tırmıkla kaba tesviyesini yaptım ve ihtiyaç duydukça suladım. İlkbahar ve yaz dönemini toprağı otlardan temizlemekle geçirdim. Köklerinden çekmek suretiyle aylar boyunca yüzlerce ot temizledim, sabırla. Bu işlemler sonbahara kadar sürdü. Hedefim eylül-ekim aylarında çimi ekmekti.(İstanbul için bu aylar tavsiye ediliyor. Sizin bulunduğunuz bölgede daha erken olabilir). Sonbaharda çim ekimi, ilkbahara göre daha çok tavsiye ediliyor.

d. Toprak işleme esnasında ya da çim ekimi öncesinde çiftlik gübresi kullanmamanızı öneririm. Köklerin gelişmesi ve tutunması için taban gübresi denilen hazır gübre kullanılabilir.

4. Toprak hazırlığı tamam, yabani otlarla mücadele tamam. Uygun tohum seçimini de yaptınız. Sıra geldi ekim işlemine. Ekimden önce tedbir almanız gereken konulardan birisi de karıncalar. Yakın konumda karınca yuvaları var ise bu konuda tedbir almalısınız. Ne alakası var derseniz, şöyle cevap vereyim. Çim ekiminin hemen ardından tam da çimlerin orta kısmında tesviye edilmiş toprağın kabardığını görebilirsiniz. Aslında sonbahar ekimi bu yönden de avantajlı. Karıncalara bu dönemde biraz daha az rastlanıyor. İkinci neden, ekeceğiniz tohumların karınca istilasından sonra yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmasıdır. Tuz veya DDT veya karınca ilaçları bir çözüm.

5. Çim alanını işleme tabi tuttuysanız, tırmık yardımıyla tesviyesini yaptıktan sonra, bolca sulamak suretiyle toprağın iyice oturmasını sağlamalısınız. Bu işlemi silindirle de desteklemek, ilerde oluşabilecek çökmelere karşı iyi bir önlem olacaktır.

6. Çim ekimini yağmursuz ve rüzgarsız bir havada yapmak önemli.

7. M2 ye ekilecek çim miktarı 50-70 gr.

8. Çim ekilecek alanı birer metrelik karelere bölmek, her kareye ekeceğiniz çim miktarını tartmak suretiyle belirlemek(bir su bardağı dolusu çim gibi) ekim işinizi kolaylaştıracaktır.

9. Tohumları serpmeden önce toprağı çamur olmayacak kadar sulamanız, hem karıncaların işini zorlaştıracak, hem de tohumun toprağa tutunmasını kolaylaştıracaktır.

10. Tohum serpme işlemini prova etmenizde fayda var. Dengeli dağılım için bu gerekli. Yere yakın seviyeden serpmek, havada uçuşmaları önler.
11. Tohumların üzerini 1-2 mm. örtecek kadar, içinde tohum barındırmayan, tercihen elenmiş yeterli kapak toprağını hazır bulundurmalısınız.

12. Kapak toprağını ekimin sonunda sermek yerine, kareler şeklinde böldüğünüz alanın ekimi tamamlanan her 2-3 metrekaresinde bir toprakla kapatma işlemini uygularsanız, olası bir esintide tohumların uçuşmasını önlemiş olursunuz.

13. Çimler ekildi, kapak toprağı serpildi, sıra geldi silindirle sıkıştırma işlemine. Silindirle son kez kapak toprağı üzerinden geçilmesi, tohumların toprağa tutunmasını pekiştirecek ve tohum dağılımını dengeleyecektir.

14. Sıra geldi sulamaya. Sulama esnasında ve çimlenme sürecinde çim alanına artık girme şansınız pek yok. Sulama tedbirlerinizi buna göre almış olmanız lazım. Çim alanının her alanına ulaşabilecek şekilde bir sulama imkânınız olmalı. Sulamayı özenle yapmanız lazım. Şiddetli olmayan yağmurlama sulama idealdir. Sularken tohumları yerinden etmemeli ve kapak toprağını bozmamak gerekir. İlk sulamayı abartmamak gerekir. Çimlendirme alanınız meyilli bir zemine sahipse daha dikkatli olmanız lazım. Ekim sonrasında yağmur yağması ihtimalini de göz önünde bulundurmalısınız.

15. Bu çabalarınızın sonucunu 8-10 gün içinde alacaksınız. Bu süre zarfında havanın durumunu da dikkate alarak toprağı sürekli nemli bulundurmanızda fayda var. Günde 2-3 kez sulama gerekebilir.


16. Takriben bir ay sonra çimleriniz biçilecek boya gelecektir. Takriben 10 cm boyda biçebileceğiniz çiminizin, ilk seferinde 1/ üç kadarını biçmeniz uygun olur. Sonraki biçmelerde kademeli olarak 2-3 cm. kadar kısalığa geçebilirsiniz.

17. Çim bitilince iş bitmiyor. Biçilen alandaki çim kalıntılarını tercihen plastik bir tırmıkla aldıktan sonra, yeniden bir silindir çalışması yapılmalı. Silindiri düz ve çapraz yönlü olmak üzere, biçilen çimin üzerinde gezdirerek çimlerin çoğalmasına imkân sağlamış oluyoruz.

18. Biçme ve silindirleme işleminin ardından sulama işlemini itinalı biçimde yapmamız gerekiyor. Yüzeysel sulamalardan kaçınıyoruz. Toprağın suya doyması gerekir. Az sulamak, hiç sulamamaktan daha kötüdür. Başlangıçta sulama ihtiyacı az olabilir, ancak ilerleyen zamanlarda kökler derine indikçe, sulama suyu da derinlere kadar ulaşabilmelidir. Aşırı sulama ise bitkilerin hızlı fakat zayıf gelişmelerine sebep olur bu yüzden aşırı sulamadan da kaçınılmalıdır. Çim alanlarında su göllenmeleri bitkiler boğar öldürür. Çim bitkilerinin çoğu saçak köklüdür ve kökleri 15-20 cm derinliklere kadar inmektedir. Yağışsız geçen yaz aylarında mutlaka sulama isterler. Ortalama üç günde 8 kg/m2 yağış gerekir. Sulama işleri yaz boyunca devam etmelidir. Her sulamada köklerinin dağıldığı 15-20 cm’lik toprak tabakasının ıslanması sağlanmalıdır. Sık sulamaya değil, iyi sulamaya özen göstermelidir. Özellikle sulamanın gecikmesi sararıp kurumaya yol açabilir.

19. “Çimimi ektim, sularım biçerim, biçerim sularım, keyfime bakarım” demek yanılgı olur. Mart ayından başlamak üzere, iki ayda bir ve yılda 3-4 kez olmak üzere gübrelemek, hem çimlerinizin daha doğal ve güzel görünmesini, hem de daha sağlıklı gelişmesini ve uzun ömürlü olmasını sağlayacaktır. Her gübrelemeden sonra bol su ile bitkilerin yanması engellenmelidir. Yeterli mi? Hayır bitmedi. Hastalık ve zararlılara karşı çim alanızı ara sıra yakından gözlemlemenizde ve zamanında gereken tedbirleri almanızda fayda var.Isınmış su veya hastalıklar alanda boşluklar oluşturabilir. Çimlerde en çok Phytium sp. ( Çökerten ) Rhızoctoma sp. ( Kökboğaz, hastalığı ) ve Fusarium sp ( Solgunluk ) hastalıkları görülür.

20. Çim üzerinde zaman zaman biriken yaprak, ot vb. maddeleri çimlerin üzerinden uzaklaştırmakta fayda var.
Alt tarafı bir çim, bu kadar ayrıntıya gerek var mı? derseniz; eeee orası zevkinize kalmış. Ne demişler; “güzellikler ayrıntılarda gizlidir”

Çim ekimi: Doğrular, yanlışlar, püf noktaları / Ev / Bahçe / Milliyet Blog (http://blog.milliyet.com.tr/cim-ekimi--dogrular--yanlislar--puf-noktalari/Blog/?BlogNo=443384)

("Galerilerim" bölümü, "Çim" başlığı altındaki fotoğraflar)


*Ayrıntısına değinemediğim konularda, ilgilenen arkadaşlara yardımcı olabilirim.
*Ekim aşaması ile ilgili resimler, yukarıda linki bulunan sayfadan görülebilir.
*İlerleyen zamanlarda bahçenin gelişen halini de resimleyerek paylaşmaya sunacağım.

ALİZ
26-01-2014, 20:59
Düzenleme işlemi tamamlanmış alan:
Üstteki fotoğraflarda görülen kocaman şimşiri, 13-14 yaşlarında olup, palmiye ağacına çok yakın olan kiraz ağacını ve duvarların üzerini kaplamış olan, kökleri çim alanın ortasını saran sarmaşıkları ortadan kaldırdım. Çim alanda çok yapraklı bitkilerin sonbaharda sıkıntı yaratacağını unutmayalım. Ayrıca peyzaj düzenlemesinde güllerimi çim alan dışına yerleştirdim. Resimde şu an görüntü dışında kalan bölgelere de soğanlı tür çiçeklerimi(lilyum, gladiol, lale, sümbül, nergis, çiğdem gibi) yerleştirdim. Çünkü bu tür bitkilerin fazla suya ihtiyacı yok. Yeni meyve ağaçlarımı çim alan dışına yerleştirdim.

metulen
04-02-2014, 21:46
Merhaba. Yazlıktaki bahçemdeki çimenlerle sorun yaşıyorum. Bu nedenle bir kaç sorum olacak, ayrıca tavsiyelere de ihtiyacım var.

Öncelikle bahçenin bulunduğu yer istanbul - şile. Tipik karadeniz iklimi diyebilirim. Bahçemiz müstakil ve U şeklinde. Yani ön, arka ve yan. Ön ve yan kısımda çimen bulunuyor. 2013 baharında otomatik sulama ve hazır rulo çim kullanılarak bahçeyi çimenlendirdik. Gerek bilgisizlikten, gerekse peyzaj firmasının özensiz işinden ötürü çimenler çok yıprandı. L şeklinde olan çimenlik alanın ön kısmı ev nedeniyle çok az güneş alıyor. Yan kısmının bir bölümü ise istimlak duvarı nedeniyle yarı gölgede kalıyor. Toprak direnajı da iyi olmadığından bazı bölümlerde çim kaybı yaşandı ve bolca yosunlanma oldu. Ara ara ekimler yaptıksa da kısmi olarak bu bahsettiğim alanlarda boşluklar ve yosunlanmalar devam ediyor.

Baharda ara ekim yaparak ve yosun ilacı kullanarak bahçeyi çimin serildiği ilk haline çevirmeye çalışcam. Fakat oldukça zor gibi duruyor. Çünkü toprak direnajı iyi değil ve geçirgenlik az. Geçirgenlik için toprağa ara ara kalem büyüklüğünde delikler açıp içlerine kum doldurmayı planlıyorum. Böylelikle suyu daha alt kısımlara iletebilirim diye düşünüyorum. Ayrıca eğim nedeniyle hafif çukur olan bölgeye direnaj kanalı açıp içini çakılla doldurmayı düşünüyorum. Böylelikle biriken fazla suyu bahçe dışına atmayı planlıyorum.

Çimdeki yosun sorunu ve seyrek form içinse öncelikle yosun ilacı ve ara ekim için çim tohumu karışımı tavsiyesine ihtiyacım var. Bahçenin son halini ve rulo çimin serildiği ilk halinin fotoğraflarını paylaşarak durumu daha anlaşılır kılmaya çalışcam.

Konuya hakim kişilerden tavsiyelerini bekliyorum. Şimdiden teşekkürler.

Evi satın aldığımızdaki bahçenin ilk halleri:
468143
468144
468145

Rulo çim öncesinde firma tarafından bahçenin sulama sistemi yapılmış ve yeni toprak serilmiş hali:
468146
468147

metulen
04-02-2014, 21:49
Bunlarda bahçenin son hali. Mümkün olduğunca çimenlerin son halini gösteren fotoğraf eklemeye çalıştım. Çünkü doğrudan çimenlerin son halini çektiğim fotoğraflar yok.

468148
468151
468150
468149

Çimenleri kurtarabilmem ve güzelleştirebilmem için yardımlarınızı bekliyorum;)

ALİZ
08-02-2014, 12:10
Sayın Metulen, öncelikle hayırlı olsun, güle güle oturun diyorum.
Ben de sizin gibi evimi yakınlarda aldım ve evin bahçesinde çim adına bir şey kalmamıştı. Böyle bir bahçede zaten sağlıklı çim olamazdı. Çim adına yaptığım ne varsa yukarıda dilim döndüğünce yazmaya çalıştım. Bahçemin son halini yazımın altında bulunan linki tıkladığınızda görebilirsiniz. Bu işe çok emek verdim ve bizzat yaptım. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla, siz de oldukça uğraşmış ve çaba göstermişsiniz. Yaşadığınız sıkıntıların nedenlerini zaten kısmen kendiniz sıralamışsınız. Benim değerlendirmem şöyle olacak:Toprak yapınızı düzenlemediğiniz takdirde, rulo çimin kralını döşetseniz nafile. Bahsettiğinize göre, bahçeniz kısmen gölge, kısmen güneş. Uygulanan rulo çim bu ihtiyacı karşılıyor muydu? Bence alt yapıyı düzeltmeden yapılan rulo çim uygulaması pek sağlıklı sonuç vermez. Muhtelif delikler açıp içine kum doldurma fikri pek sonuç vermez kanaatindeyim. Toprağın su tutan ve suyu geçirecek malzeme ile harmanlanması gerekir. Aksi taktirde bölgesel sorunlar devam eder. Bir an önce çimlere kavuşmak düşüncesi sizi hazır rulo çim işine sevk etmiş. Yeterli zamanınızın olmaması da belki bu karar da etkili oldu. Ayrıca fatoğraflarda gördüğüm kadarıyla çim alanda rastgele dikilmiş fazla sayıda ağaç görüyorum. Bu ağaçların kenarlarda toplanmasında fayda var. Taşıyabildiklerinizi taşıyın, taşıyamadıklarınızı gözden çıkarın derim. Özellikle meyve ağaçları çim alanda pek uygun olmaz, çimlerin gereksinimi olan su, onlara fazla gelir. Yer yer yapacağınız ekimler için, "yama çimi" tabir edilen çim tohumları satılıyor. Internetten de bulabilirsiniz, Eminönü'nde de var. Ama yamama işleminin görsel anlamda pek başarılı olacağını düşünmüyorum. Son olarak mevcut durum için tavsiyem, belki kızacaksınız bana ama, sil baştan yapmanız...Buna karar verirseniz tekrar görüşebiliriz. İyi günler, kolay gelsin.

metulen
09-02-2014, 00:09
Sayın Metulen, öncelikle hayırlı olsun, güle güle oturun diyorum.
Ben de sizin gibi evimi yakınlarda aldım ve evin bahçesinde çim adına bir şey kalmamıştı. Böyle bir bahçede zaten sağlıklı çim olamazdı. Çim adına yaptığım ne varsa yukarıda dilim döndüğünce yazmaya çalıştım. Bahçemin son halini yazımın altında bulunan linki tıkladığınızda görebilirsiniz. Bu işe çok emek verdim ve bizzat yaptım. Fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla, siz de oldukça uğraşmış ve çaba göstermişsiniz. Yaşadığınız sıkıntıların nedenlerini zaten kısmen kendiniz sıralamışsınız. Benim değerlendirmem şöyle olacak:Toprak yapınızı düzenlemediğiniz takdirde, rulo çimin kralını döşetseniz nafile. Bahsettiğinize göre, bahçeniz kısmen gölge, kısmen güneş. Uygulanan rulo çim bu ihtiyacı karşılıyor muydu? Bence alt yapıyı düzeltmeden yapılan rulo çim uygulaması pek sağlıklı sonuç vermez. Muhtelif delikler açıp içine kum doldurma fikri pek sonuç vermez kanaatindeyim. Toprağın su tutan ve suyu geçirecek malzeme ile harmanlanması gerekir. Aksi taktirde bölgesel sorunlar devam eder. Bir an önce çimlere kavuşmak düşüncesi sizi hazır rulo çim işine sevk etmiş. Yeterli zamanınızın olmaması da belki bu karar da etkili oldu. Ayrıca fatoğraflarda gördüğüm kadarıyla çim alanda rastgele dikilmiş fazla sayıda ağaç görüyorum. Bu ağaçların kenarlarda toplanmasında fayda var. Taşıyabildiklerinizi taşıyın, taşıyamadıklarınızı gözden çıkarın derim. Özellikle meyve ağaçları çim alanda pek uygun olmaz, çimlerin gereksinimi olan su, onlara fazla gelir. Yer yer yapacağınız ekimler için, "yama çimi" tabir edilen çim tohumları satılıyor. Internetten de bulabilirsiniz, Eminönü'nde de var. Ama yamama işleminin görsel anlamda pek başarılı olacağını düşünmüyorum. Son olarak mevcut durum için tavsiyem, belki kızacaksınız bana ama, sil baştan yapmanız...Buna karar verirseniz tekrar görüşebiliriz. İyi günler, kolay gelsin.

Öncelikle yorumlarınız ve değerlendirmeniz için teşekkür ederim. Bu yorumunuzdan sonra paylaşımlarını tekrar ve dikkatle okudum. Özellikle bahçenin son halini çok beğendiğimi söyleyebilirim. Duruma hakim biri olduğunuz için kendi durumumu daha ayrıntılı açıklamak istiyorum.

Fotoğraflarını paylaştığım bahçe yazlığımızın bahçesi. Babam öğretmen olduğundan yazın 2 ay boyunca annemle orada kalıyorlar. Ben genelde yazları her hafta sonu, kışları ise ailecek 2 haftada bir hafta sonları gidiyoruz. Yani anlaşılacağı üzere yazlıkta sürekli kalınmıyor. Bu nedenle çimlerin yaşayabilmesi için kendi kendine bakabiliyor olması yani otomatik sulaması olması gerekiyordu. Bu nedenle çimden önce bahçede sulama tesisatı gerekliydi. Bunun maliyeti ise, selenoid vanalar, zamanlayıcı kontrol ünitesi, fıskiyeler ve tesisat ile birlikte 1250 - 1500tl arası idi. Bir çok yerden fiyat aldık ve bu rakamlarda sabitlendi. Tesisat işi zor olduğundan işi bilen birine yaptırmak gerekiyordu. Zamanlayıcı ünite ve selenoid vanaların karaköy piyasasındaki maliyeti ise 400-500tl arasındaydı. Geri kalan borular, ekleme ürünleri ve fıskiyeler ile maliyet oldukça yükseliyordu. Bu nedenle sistemi komple işi bilene yaptırmaya karar verdik. Sulamanın şile şartları için öneminden bahsetmek gerekirse, elle sulama ile çok su harcanıyordu ve şuan suyun metreküpü 4,5tl. Elle sulanan önceki çimenli bahçemiz için yaz aylarında 200-250tl su parası veriyorduk. Geçen yaz en fazla 140tl ödedik. Yani otomatik sulama kendini amorti etti edecek. Ayrıca yazları oldukça sert geçiyor, sıcak ve kuraklık olabiliyor.

Neden rulo çimi tercih ettiğimize gelirse, tohumdan çimlendirmede oldukça seyrek bir yapı oluyor ve çok çabuk sorun yaşanıyor. Sitede bu tarz uygulamaların hepsi hüsran oldu. Bir kaçı ise gerçekten bu tohumdan çimlendirme için ciddi efor sarf ettiler ve profesyonel yardım aldılar. Ama dediğim gibi hepsi rulo çime döndü.

Ayrıca bahçe toprağı çok kötü olduğundan yeni çimlendirme için bahçenin toprağının düzenlenmesi ve yenilenmesi gerekiyordu. Bunun için yüzeyden en az 20cm toprak atılıp yeni toprak serilmesi gerekiyordu. İnanır mısınız bunun bile maliyeti 600tl leri buluyordu. Bizim kendi başımıza 100 metre kare bahçeyi yüzeyden 20cm temizlememiz mümkün değildi. Sonrasında ise kalan toprağın havalandırılması yani çapalanması gerekiyordu. Elle yapılacak işler değil bunlar. Makine gerekli. Bir peyzajcıdan önce şöyle bir fiyat aldık; sulama sistemi olmadan, 20cm toprağın yüzeyden uzaklaştırılıp atılması, bahçenin çapalanması ve taşların ayıklanması, 20cm yükseklikte elenmiş ve gübreli toprağın serilmesi (sanırım 20metreküp), çim tohumu, elenmiş kapak toprağı (2 metreküp) hepsi için 950tl. Sulama olmadan yapılan bu işlem kafadan çöpe gidecekti. Düzenli sulanmayan bir bahçede çim gelişimi pek mümkün değil malum. Sitemizde bunun örneklerini bizzat gördük, dostlarımızda bu yönde çok uyarıda bulundu. Bu nedenle çimi tohumdan elde etmekten ve sulama sistemi olmadan çimlendirme yapmaktan vazgeçtik. Rulo çimi tercih ettik. Çünkü rulo çimde çimler kök gelişimini sağlamış yapıda geliyor ve toprağa tutunması daha kolay oluyor.

Tüm bu durumları gözeterek 2500tl maliyetle rainbird marka zamanlayıcı ünite ve gene aynı markanın 3 adet selenoid vanası, 17 adet fiskiyesi ek olarak 20cm toprağın bahçeden uzaklaştırılması dahil bahçeyi çimlendirdik.

Bahçenin bu hale gelmesindeki sebep ise peyzajnının gamsız olmasıydı. Çimenlerde bozulmalar başladığında kendisini uyardık, oda "çimin tarlası bende siz endişelenmeyin, bahçe otursun, sorun olursa yenileriz" dedi. Ama malum kötü esnaf mantığı ilgilenmedi. Bizde adam ilgilenecek diye sallamadık. Gübre gerektiğini bile sonradan öğrendik. Yosunlanma başladığında önlem almadık, oluşan boşluklara ara ekim yapmadık. Hatta inanırmısınız 2 adet fıskiye toprağın altında kalmış ve o bölgedeki çimleri çürütmüş. Yüzeyden sadece bozulmaları gördük, sonradan kendim far kettim fıskiyelerin toprak altında kaldığını. Hatta fıskiyenin biri yürüme yolunun başındaki taşın altında kaldığından sorumlu olduğu alanı sulamadı bu nedenle oradaki çimlerde yanma yaşandı. Biz eksik fıskiye koymuş diye hayıflanıp elle sulamaya çalışsak ta bir süre bu zarara engel olamadık. Sonradan bunu düzeltince o bölgedeki çimler toparladı. Ama diğer toprağın altında kalan maalesef o bölgedeki çimlere çok zarar verdi. Evin kenarında olduğundan az güneş alıyor ve toparlanması için ciddi bir ara ekim gerekiyor.

Bu özensizliğimize karşın eğer rulo çim olmasaydı bahçe çoktan çorak olurdu. Ayrıca son yaptığımız saçmalıktan bahsedeyim, aralık ortası bahçeye kış gübresi attık, sonra havalar soğuk don olacak sulamayın dediler ve çimenlerde kısmi yanıklar oldu :D o gördüğünüz resimler o darbeden sonra oluştu. Ocak ortası yağan yağmurlarla ve bizim ara sulamalarımızla gübre ancak etkisini gösterebildi ve bahçe kısmen toparladı.

Çimen işi gerçekten zor, hele hele bizim gibi vurdum duymazlar için. Artık bu konu için sürekli bir şeyler araştırıp daha bilgili olarak yaklaşıyorum. Annemin kafasına göre müdahale etmesine izin vermiyorum. Onun mantığı bol gübre iyidir. Ama bir çok alanda yanıklar oldu bu nedenle. Hatta elle attığı için bazı bölgelere direk avuç avuç öbekler halinde atmış. Tüm bu bilgisizliklerin sonucudur bu bahçe.

Bizim sitede aynı firmaya düzenleme yaptırılmış başka bahçeler var. İnanın durumları çok iyi. Bu saatten sonra sil baştan başlamak gibi bir şey söz konusu değil. Çünkü ilk başta yapılacak her düzenleme yapılmıştı. Aynı mantık devam ettiği sürece 3 ayda bir yeni rulo çim sermek gerekir :D Bu nedenle bahçeyi sil baştan yapmaktansa önce mantığı değiştirip durumu kurtarmaya çalışcam.

sındırgılı
10-02-2014, 21:18
Cim alanda yabani sarimsaktan kurtulamiyorum. Soganina kadar sokup almak gerekli ama, 50 m2 alani yeni bastan kirizma yapip kokleri almak, topragi elekten gecirmek dusuncesi bile tuylerimi diken diken ediyor. Hele, gelecek olan malzemenin deniz yolu ile maliyeti yuksek bir sekilde eve varmasi ise isin tuzu biberi..
Bana bir akil.......:mad:

ALİZ
10-02-2014, 22:53
Sayın Metulen, Murphy Kanunlarına göre" bir şey ters giderse hep ters gider" miş. Sulama sorununuz yok anladığım kadarıyla, gerekenleri yapmışsınız. Bütün bitkilerde olduğu gibi, çim de özenli bakım istiyor. Hatta çim daha çok ilgi gerektiriyor. Bundan sonra mevcut olanları korumak, geliştirmek ve iyi duruma getirmekte kararlı görünüyorsunuz. O halde sulama sisteminizi sürekli kontrol etmeniz, gübrelemeyi daha çok bahar ve yaz aylarında yapmanız(mart,mayıs,temmuz,eylül), gübreden sonra mutlaka sulamaya önem göstermeniz, gübrelemeyi tercihen biçim yaptıktan sonra uygulamanız, gübre m2 ye 20 gr. kadar dengeli dağılımla tatbik etmeniz, bozulan yerler için tohum ekmek yerine, bölgesel rulo monte ettirmeniz(Peyzajcınızın kulağından çekip getirmek pahasına) uygun olur kanaatindeyim. İyi günler.

ALİZ
10-02-2014, 23:02
Merhaba Sındırgılı. Her güzelliğin bir bedeli var. Ne demişler "gülü seven dikenine katlanır" Çim olacaksa, engeller ortadan kaldırılmalı. Zamanınız var sanıyorum. Sabırla, bir çatal kanca ile soğanlı kökleri tek tek çıkarmaktan başka çareniz yok bence. Ya da; bahçeyi komple belleyip, bu suretle toprakta çıkmış, ya da çıkacak otların kurumasını sağlayıp, tercihen bahardan sonbaharın sonlarına kadar bu mücadeleye devam edip, toprakta potansiyel halde bulunan kök ve otları bertaraf etmek. Böylece toprağınız da havalanıp ekime hazır hale gelmiş olur. Bu işi temiz yaparsanız, ekim ayı içinde gönül rahatlığıyla çimlerinizi ekebilirsiniz. İyi günler.

sındırgılı
11-02-2014, 06:08
Cevabiniz icin tesekkurler.
Cim alanda 2 senede gelisen bir olgu. Bunlarin soganlari 25-40 cm asagida oldugu icin catal bel ile almak gerekiyor.Yine de bunlar ile bas etmenin zor oldugunu dusunuyorum.Gecen sene, tohumlarini sacmasini bir nebze onledigimi dusunurken boyle genislemesi cok azimli bir bitki oldugunu gosteriyor.Adada her yeri istila etmis vaziyette.
Dediginiz gibi alani komple belleyip, soganlari imha etmekten baska kesin cozumum yok. 1 yaz boyle bombalanmis bir alanin karsisinda oturmak ta pek ic acici degil.Belki, malc malzemesi ile topragin ustunu kapatip (altini iyice tirmikla duzeltip ) bu goruntunun onunede gecmis olurum.:mad:

metulen
11-02-2014, 19:49
Sayın Metulen, Murphy Kanunlarına göre" bir şey ters giderse hep ters gider" miş. Sulama sorununuz yok anladığım kadarıyla, gerekenleri yapmışsınız. Bütün bitkilerde olduğu gibi, çim de özenli bakım istiyor. Hatta çim daha çok ilgi gerektiriyor. Bundan sonra mevcut olanları korumak, geliştirmek ve iyi duruma getirmekte kararlı görünüyorsunuz. O halde sulama sisteminizi sürekli kontrol etmeniz, gübrelemeyi daha çok bahar ve yaz aylarında yapmanız(mart,mayıs,temmuz,eylül), gübreden sonra mutlaka sulamaya önem göstermeniz, gübrelemeyi tercihen biçim yaptıktan sonra uygulamanız, gübre m2 ye 20 gr. kadar dengeli dağılımla tatbik etmeniz, bozulan yerler için tohum ekmek yerine, bölgesel rulo monte ettirmeniz(Peyzajcınızın kulağından çekip getirmek pahasına) uygun olur kanaatindeyim. İyi günler.

Sayın Aliz, teşekkürler cevabınız için. Evet şuan yaklaşık 17 ayarlanır fıskiye ile homojen sulama yapabiliyorum. Sulamayı yaz aylarında sabah 5e kuruyorum. Sulama uzunluğunu ise iklime göre değiştirebiliyorum. Biz olsak ta olmasak ta bahçe sulanıyor. Bu konuda sıkıntım yok artık. Bazı kısımlara özellikle duvar ve evin olduğu tarafa rulo çim ile ekleme mantıklı. Diğer alanlara ise ara ekim yeterli olacak. Çünkü genelde seyrelmeler çok ince oluyor. Daha önce yaptığımız ara ekimlerde renk farkı oldu ama boşluklar kapandı. Artık gübrelemeye daha önem veriyorum. Hatta leonardit diye bir doğal gübreden haberim oldu. Ondan bir kaç çuval alıp çimlere de belirli bir miktarda vermek istiyorum. Leonardit'in yapısı okuduğum kadarıyla mucizevi :D
Ayrıca baharda yosuna karşı da mücadeleye girişmeyi planlıyorum. Sağlıcakla kalın.

vetman996
11-02-2014, 20:00
.... Hatta leonardit diye bir doğal gübreden haberim oldu. Ondan bir kaç çuval alıp çimlere de belirli bir miktarda vermek istiyorum. Leonardit'in yapısı okuduğum kadarıyla mucizevi :D
Ayrıca baharda yosuna karşı da mücadeleye girişmeyi planlıyorum. Sağlıcakla kalın.
Sayın Metulen merhaba.

Leonardit konusunda size katılıyorum.

Ünlü kimyacı Dr. Boris Levinsky bir yazısında leonardit için şöyle diyor: "Dünyanın bütün kimyacıları birleşsek bu inanılmaz ve eşsiz maddeyi oluşturabilmemiz mümkün değildir. Bu tabiat ananın bize bir armağanıdır."

Özel mesajınızı yeni gördüm ve cevabımı yazdım. Her şey gönlünüzce olsun.

Selamlar... Saygılar...

metulen
12-02-2014, 08:41
Sayın Metulen merhaba.

Leonardit konusunda size katılıyorum.

Ünlü kimyacı Dr. Boris Levinsky bir yazısında leonardit için şöyle diyor: "Dünyanın bütün kimyacıları birleşsek bu inanılmaz ve eşsiz maddeyi oluşturabilmemiz mümkün değildir. Bu tabiat ananın bize bir armağanıdır."

Özel mesajınızı yeni gördüm ve cevabımı yazdım. Her şey gönlünüzce olsun.

Selamlar... Saygılar...

Merhabalar tekrardan. Sizden almayı düşündüğüm leonardit'in bir kullanım alanı da bahçemdeki çimler olacak:) Yeterli besini alamadıklarını düşünüyorum. Bu nedenle normal kimyasal gübreye ilave leonardit kullanıcam. Ayrıca hobi bahçeme ekeceğim sebzelere, çiçeklere ve meyve ağaçlarına da kullanıcam. Umarım bu gün şu nakliye sorununu aşarız. :rolleyes:

vetman996
12-02-2014, 16:49
Merhabalar tekrardan. Sizden almayı düşündüğüm leonardit'in bir kullanım alanı da bahçemdeki çimler olacak:) Yeterli besini alamadıklarını düşünüyorum. Bu nedenle normal kimyasal gübreye ilave leonardit kullanıcam. Ayrıca hobi bahçeme ekeceğim sebzelere, çiçeklere ve meyve ağaçlarına da kullanıcam. Umarım bu gün şu nakliye sorununu aşarız. :rolleyes:
Sayın Metulen merhaba.
Çim ile ilgili çalışmalarınızı ilgiyle takip edeceğim. Konuyu fazla dağıtmadan belirtmeliyim:
25 kg.lık çuvallarda 5 çuval Charisma leonarditiniz ambara verildi. İnanıyorum ki çok memnun kalacaksınız. Özel mesajda da belirttiğim gibi iki ay sonra hediye sıvı solucan gübremizi istemeyi unutmayın.

Hobi bahçenizdeki sebze ve meyvelere de leonardit çok iyi olacaktır. Ama benim önerim sebze ve meyvelerde katı solucan gübresi. İnanın damak çatlatan lezzeti solucan gübresinde bulacaksınız. İstanbul'da solucan gübresi üreten firma da var. Onlardan da alabilirsiniz. Tamamında kullanmayacak olsanız bile bir kısmında deneyin. Kullandıktan sonra göreceksiniz ki siz de solucan gübresinin müdavimi olacaksınız.

Biz ilk solucan gübresi hasadımızı Sayın Meyvelitepe üstada vereceğiz. Bundan da onur duyuyoruz. Bu konularda da fazla yazmak istemiyorum. Sanki reklam yapıyorum sanılacak. Ama bizim gayemiz dostların kimyasaldan mümkün olduğunca uzaklaşarak doğal ürünleri kullanmasına aracılık edebilmek, eski çileklerin kokusunu tekrar geri getirebilmek, doğal meyve sebze tatlarını dostların tadabilmesini sağlamak. Zaman içinde bizim ne yapmak istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...

horka
13-02-2014, 07:45
merhaba arkadaşlar bahçeme yaz kış çim istiyorum bir türlü bulamadım üstüne basılabilir olması şart bahçede köpek besliyorum çimlenmeya kadar köpeğimi uzak tutabilirim daha sonra devamlı üstünde gezecek yardımcı olursanız sevinirim

metulen
13-02-2014, 19:59
merhaba arkadaşlar bahçeme yaz kış çim istiyorum bir türlü bulamadım üstüne basılabilir olması şart bahçede köpek besliyorum çimlenmeya kadar köpeğimi uzak tutabilirim daha sonra devamlı üstünde gezecek yardımcı olursanız sevinirim

Spor alanları için olan çim tohumu size uygun olur diye düşünüyorum. Genel olarak basmaya karşı dayanıklıdır. Ama köpeğinizin çimlere çişini yapması ister istemez her çime zarar verecektir. Bunun önüne geçme şansınız yok. Ancak ve ancak köpeğinize tuvalet alışkanlığı kazandırarak önleyebilirsiniz diye düşünüyorum. Ayrıca bahçenin güneş alma durumu, mevsimsel durumlar da çim tercihinde önemli faktörlerdir. Bahçenin durumunu daha detaylı olarak analiz ederseniz işiniz kolaylaşır.

Eğer ki rulo çim yaptıracaksanız çim dayanımı ve sıklığı olarak avantaj sağlayabilirsiniz. Ama benim görüştüğüm peyzajcılar genelde tek tip genel kullanım çim'i yetiştiriyorlar. Bu da özel durumlar için (gölge, kuraklık vs gibi) çimi zorlayabilir.

ALİZ
14-02-2014, 14:07
Merhaba. Leonardit i çime nasıl uygulamayı düşünüyorsunuz? Ben de leonardit kullandım, ama çimi ekmeden önce toprak ile karıştırmak suretiyle kullandım. M2 ye yarım kg. kadar leonarditi, çim öncesi toprağı bellerken kullandım. Amacım toprak yapısını düzenlemekti. Tabi ki gübre etkisi de var. Ama ekilmiş çime uygulamasını ben bilmiyorum, çünkü kömür gibi bir madde o...?

metulen
14-02-2014, 15:50
Merhaba. Leonardit i çime nasıl uygulamayı düşünüyorsunuz? Ben de leonardit kullandım, ama çimi ekmeden önce toprak ile karıştırmak suretiyle kullandım. M2 ye yarım kg. kadar leonarditi, çim öncesi toprağı bellerken kullandım. Amacım toprak yapısını düzenlemekti. Tabi ki gübre etkisi de var. Ama ekilmiş çime uygulamasını ben bilmiyorum, çünkü kömür gibi bir madde o...?

Ürünü sulandırarak sulama şeklinde kullanmayı planlıyorum.

metulen
14-02-2014, 15:51
Sayın Metulen merhaba.
Çim ile ilgili çalışmalarınızı ilgiyle takip edeceğim. Konuyu fazla dağıtmadan belirtmeliyim:
25 kg.lık çuvallarda 5 çuval Charisma leonarditiniz ambara verildi. İnanıyorum ki çok memnun kalacaksınız. Özel mesajda da belirttiğim gibi iki ay sonra hediye sıvı solucan gübremizi istemeyi unutmayın.

Hobi bahçenizdeki sebze ve meyvelere de leonardit çok iyi olacaktır. Ama benim önerim sebze ve meyvelerde katı solucan gübresi. İnanın damak çatlatan lezzeti solucan gübresinde bulacaksınız. İstanbul'da solucan gübresi üreten firma da var. Onlardan da alabilirsiniz. Tamamında kullanmayacak olsanız bile bir kısmında deneyin. Kullandıktan sonra göreceksiniz ki siz de solucan gübresinin müdavimi olacaksınız.

Biz ilk solucan gübresi hasadımızı Sayın Meyvelitepe üstada vereceğiz. Bundan da onur duyuyoruz. Bu konularda da fazla yazmak istemiyorum. Sanki reklam yapıyorum sanılacak. Ama bizim gayemiz dostların kimyasaldan mümkün olduğunca uzaklaşarak doğal ürünleri kullanmasına aracılık edebilmek, eski çileklerin kokusunu tekrar geri getirebilmek, doğal meyve sebze tatlarını dostların tadabilmesini sağlamak. Zaman içinde bizim ne yapmak istediğimiz daha iyi anlaşılacaktır.

Her şey gönlünüzce olsun. Selamlar... Saygılar...

5 çuval x 25kg leonarditi sorunsuz teslim aldık. Kullandıkça deneyimlerimi buradan paylaşırım. Çok güzel bir alışveriş oldu. Tekrardan teşekkürler.

ALİZ
14-02-2014, 20:16
Leonardit kullanımını tekrar gözden geçirin derim. Israrlıysanız, dikkatli kullanın. Sonucu ben de takip edeceğim, merak ettim.

ALİZ
14-02-2014, 21:16
Bahçemin 10 Şubat tarihli durumu

metulen
14-02-2014, 23:36
Leonardit kullanımını tekrar gözden geçirin derim. Israrlıysanız, dikkatli kullanın. Sonucu ben de takip edeceğim, merak ettim.

Yapısı gereği toprağa zararlı bir madde barındırmadığını okudum. Ayrıca gübre gibi fazla kullanıldığında bitkiyi yakma gibi bir durum söz konusu değil. Peyzajcı rulo çim öncesi toprağa leonardit adı altında siyah bir toz atmıştı ama bence çoğunluğu kömür tozuydu. Bu ürünü ise araştırıp aldım. Toprağa zararsız diyerek bol bol kullanacak değilim. Sebze bahçeleri ve meyve ağaçları için kullanım miktarını öğrendim zaten. Çimenler için ne kadar gerektiğini araştırdıktan sonra baharda kullanmayı düşünüyorum.

Uyarınızı gene de dikkate alıcam. Kullandıktan sonra yorumlarımı buradan paylaşırım.

ahmetdemirkan
27-03-2014, 09:05
Öncelikle merhabalar aranıza yeni katıldım. Çim hakkın da pek bilgiye sahip değilim yanlışımız olursa affola benim bi sorum olacak kayınpederim bahçe işlerine çok meraklıdır geçen sene yaklaşık 30 metre kare alanı çimlendirmek istemiş fakat işçilerin hiç bilgisi olmadığı için tohumu fasülye gibi sıraya ekmişler aralarda 3 er cm boşluk var ve çok kötü bi görüntü var şu an bahçede bi kaç biçimden sonra ara ekimde yapıldı ama durum hala kötü. önerileriniz nelerdir acaba nasıl düzeltebiliriz bu bahçeyi ?

seabird65
31-03-2014, 13:01
Merhabalar, aranıza yeni katılan üyelerdenim forumları dikkatle okuduktan sonra 2 hafta önce bahçemi çimlendirdim. Sorum şu, Ankarada gece sıcaklıkları 0 derece ve -1, -2 gibi gidiyor, yeni yeni çıkmaya başlayan çimleri akşam sulamaktan çekiniyorum. Henüz tamamı çıkmadığı için sulamayada devam etmem lazım. Günde bir kez sulama yeterli olurmu? Akşam sularsam gece soğuğunda zarar verirmiyim? Saygılarımla.

In God We Trust
31-03-2014, 14:17
Verandanın önünde 20 m2 kadar bir alan vardı 1 ay önce çim ekmiştim hiç çimlenme olmamıştı ben de bayat sandım tohumları dün baktığımda hepsi çimlenmeye başlamıştı :D

irfanguder
05-04-2014, 17:56
İlkbaharın artık iyice yaklaştığı bugünlerde çim bakımı için yapılabilecekleri araştırırken forumda yazılanlardan toparladığım aşağıdaki gibi bir ilaç/gübre kombinasyonu oluşturdum. Geçen yıl bahçemde karşılaştığım kurt/kelebek sorununa da daha erken müdahale etmek için iyi olacağını düşünüyorum.
Sizlerin yorumunuz nedir? Bu kombinasyonun uygulanması uygun mudur sizce? Eğer öyleyse ne şekilde uygulamalıyım? Ayrıca bunları İzmir'de nereden temin edebilirim ya da bu tip malzemeler satan bir internet sitesi mevcut mudur?
Yardımlarınız ve yorumlarınız için çok teşekkürler. Herkese yemyeşil bir ilkbahar dileklerimle.

Kelebek ve kurtlar için : Dursban (Korban) 4 / 25 W
Dezanfektan: Huwasan
Gübre : MAP
Çim aktivatör : Green-Set

mavisedir
07-04-2014, 15:03
Benim de elimde üre gübresi var, bunu şuan çime uygulayabilir miyim? Sonbaharda veriliyor die biliyorum ama bi zararı olmazsa vermek istiyorum. Köklerinin gelişmesi açısından.

vetman996
07-04-2014, 16:29
Benim de elimde üre gübresi var, bunu şuan çime uygulayabilir miyim? Sonbaharda veriliyor die biliyorum ama bi zararı olmazsa vermek istiyorum. Köklerinin gelişmesi açısından.
Sayın Mavisedir merhaba.

Üre gübresi şuan çime uygulanamaz. Çimi yakabilir. Bu günlerde Amonyum Nitrat gübresi kullanabilirsiniz. Selamlar...

vetman996
07-04-2014, 16:32
İlkbaharın artık iyice yaklaştığı bugünlerde çim bakımı için yapılabilecekleri araştırırken forumda yazılanlardan toparladığım aşağıdaki gibi bir ilaç/gübre kombinasyonu oluşturdum. Geçen yıl bahçemde karşılaştığım kurt/kelebek sorununa da daha erken müdahale etmek için iyi olacağını düşünüyorum.
Sizlerin yorumunuz nedir? Bu kombinasyonun uygulanması uygun mudur sizce? Eğer öyleyse ne şekilde uygulamalıyım? Ayrıca bunları İzmir'de nereden temin edebilirim ya da bu tip malzemeler satan bir internet sitesi mevcut mudur?
Yardımlarınız ve yorumlarınız için çok teşekkürler. Herkese yemyeşil bir ilkbahar dileklerimle.

Kelebek ve kurtlar için : Dursban (Korban) 4 / 25 W
Dezanfektan: Huwasan
Gübre : MAP
Çim aktivatör : Green-Set
Sayın İrfanguder merhaba.

Huwasan ve MAP gübresini sitemizden ( http://www.madrasol.com/kategori/gubreler/kimyasal-gubreler.aspx ) temin edebilirsiniz. Selamlar...

merihozer
28-04-2014, 20:07
Cumartesi gunu 50 metre kare bahceme çim ekildi ama dun ve ozellikle bugun cok yagmur yagiyor bi zarari olur mu lutfen bilhisi olanlat yardim etsin ne yapmaliyim

seabird65
01-05-2014, 08:52
Henüz acemiyim ama cevaplayayım. Tohumları altüst edecek kadar yağmadıysa hiç sıkıntısı yok.

ALİZ
01-05-2014, 21:29
Cumartesi gunu 50 metre kare bahceme çim ekildi ama dun ve ozellikle bugun cok yagmur yagiyor bi zarari olur mu lutfen bilhisi olanlat yardim etsin ne yapmaliyim

Sayın merihözer; bahçenizin eğimi yoksa ve fazla yağmur yağmadı ise, sorun olmaz. Aksi ise, tohumlarınızın yer değiştirmiş olması kaçınılmazdır. Tohumlar suyun akıntı istikametinde yer değiştirirler. Benzer bir durum benim de başıma geldi. Yağmur değil de, benim evin çatısından hacimli olarak akan birikmiş yağmur suları, bir kısım çim alanımda tahribata neden oldu. Yağmur sonrasında o kısmı yeniden tesviye ettim ve tohum takviyesi yaptım. Sonucu "çim ekimi"başlıklı yazımda görebilirsiniz. Kolay gelsin, iyi günler.

ALİZ
01-05-2014, 21:44
Öncelikle merhabalar aranıza yeni katıldım. Çim hakkın da pek bilgiye sahip değilim yanlışımız olursa affola benim bi sorum olacak kayınpederim bahçe işlerine çok meraklıdır geçen sene yaklaşık 30 metre kare alanı çimlendirmek istemiş fakat işçilerin hiç bilgisi olmadığı için tohumu fasülye gibi sıraya ekmişler aralarda 3 er cm boşluk var ve çok kötü bi görüntü var şu an bahçede bi kaç biçimden sonra ara ekimde yapıldı ama durum hala kötü. önerileriniz nelerdir acaba nasıl düzeltebiliriz bu bahçeyi ?

Ahmet Bey merhaba. 3 cm aralıkların geçen seneden bu zamana kadar dolmuş olması gerekirdi. Ekimden sonra çimlerin üzerinde silindir gezdirmek, çimlerin çoğalmasını(kardeşlenmesini) sağlıyor. Anladığım kadarıyla bu işlem de yapılmamış. Çimler hala zayıf ise, biçim sonrasında silidir vb, ile çimleri güzel bir ezin. Sonra da uygun oranda çim gübresi kullanarak güzelce sulayın. Bu işlemi yaz sonuna kadar 3-4 kez tekrarlayın. Kolay gelsin.

sirius50
12-06-2014, 15:23
sayın vetman996
size özelden yazımaya çalıştım ancak mesajımı gönderemedim.
sayın metulen in başına gelenlerin benzeri de benim başımda geçen sene aptmanımızın 900 m2 lik bahçe peysaj, toprakk altı su deposu ve otomatik sulama sistemi işini yaptırdık. işinin ehli olmayan bir ziraat müh.sine denk geldik ve şu an mahkemelik durumdayız. su deposunu yeteri kadar derine gömmediğinden depo üstündeki çim için kalan toprak kalınlığı 10 cm civarında her biçimde gübre takviyesi yapmak zorunda kalıyoruz yoksa sararıp kuruyor. toprağı yeteri kadar ıslah etmediğinden diğer yerlerde pek iç açıcı değil.yaklaşık bir haftadır web sayfalarında leonadit ve hümikk asit araştırması yapıyorum. 70-80 kadar üreticisi olduğunu öğrendiğim bu ürünlerden her üretici kendisinin ürününü göklere çıkarıp diğerlerini yerin dibine batırıyor.
iyi bir leonarditte hümik asit oranının %65-85 PH ın da 4-5 arasında olması gerektiğini öğrendim. (hümik asit hammaddesi olduğuna göre doğrudur)bazı tanımlamalara göre:
"Bazı kaynaklara göre leonardit linyit kömürüdür. Başka bazı kaynaklara göre ise; leonardit torfdur (turbadır), gidyadır, olgunlaşmamış kömürdür, yeşil renkli tatlı su çamurudur veya kimyasal işlemler sonucu elde edilmiş bir kimyasal maddedir. Bir başka deyişle, içeriğinde az veya çok hümik asit bulunan tüm maden veya maden benzeri kaynaklar leonardit olarak da adlandırılıyor gibi gözükmektedir. Gerçekte, leonardit yukarda sıralı olanların hiçbirisi değildir. Leonardit; oluşumu, jeolojisi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile diğerlerinin hepsinden farklı olan başka bir madendir.

Devamını oku: http://leonardit.webnode.com.tr/news/leonardit-nedir-/" şeklinde ifade edilmektedir.
sizden bazı sorularıma yanıt rica edecektim.
1.sizin ürünümüz (charisma) bu tanımlardan hangi grub ta yer alıyor.
2. tetra hümik adlı ürününüz ün PH değeri tanımlanan leonardit ph ına uygun görünüyor.
3.yetişmiş çime leonardit uygulaması yapılabilirmi dozaj ne olmalıdır.
4.ankarada saksıda yetiştirmeye çalıştığım ortanca, mayer limon, kamkuat, begonvil vb gibi saksı bitkilerime hümik asit vermeyi düşünüyorum. bu uygunmudur.?
ilginize şimdiden teşekkürler
saygılarımla
turgay

622ali
12-06-2014, 18:58
Oncelikle forum da bilgi ve tecrubelerini benim gibi acemi olan insanlarla paylasan ustadlara tesekkurlerimi sunuyorum. Forum sayesinde bircok bilgiyi ogrenmis olduk. Ve simdi is basa dustu ve yaklasik 600m2 olan evimin bahcesini yapmaya geldi. Ilk is de cim :)

Oncelikle adam boyu olan bahcedeki otlari Rounup isimli ilac ile ilacladim ve 4 gun sonunda bitkilerde goz ile gorulur olmeler basladi. Resimleri sizlerle paylasiyorum.

Yabanci otlar tamamen oldukten sonra yapmayi dusundugum ilk is bir makine yardimiyla topragi cevirmek. Buraya kadar herhangi bir yanlisim olursa bilgi sahibi kisilerin duzeltmesini isterim...

http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/06/12/20140606_120531e578b.jpg
http://www.hizliresimyukle.com/images/2014/06/12/20140612_18444379721.jpg

vetman996
14-06-2014, 12:02
sayın vetman996
size özelden yazımaya çalıştım ancak mesajımı gönderemedim.
sayın metulen in başına gelenlerin benzeri de benim başımda geçen sene aptmanımızın 900 m2 lik bahçe peysaj, toprakk altı su deposu ve otomatik sulama sistemi işini yaptırdık. işinin ehli olmayan bir ziraat müh.sine denk geldik ve şu an mahkemelik durumdayız. su deposunu yeteri kadar derine gömmediğinden depo üstündeki çim için kalan toprak kalınlığı 10 cm civarında her biçimde gübre takviyesi yapmak zorunda kalıyoruz yoksa sararıp kuruyor. toprağı yeteri kadar ıslah etmediğinden diğer yerlerde pek iç açıcı değil.yaklaşık bir haftadır web sayfalarında leonadit ve hümikk asit araştırması yapıyorum. 70-80 kadar üreticisi olduğunu öğrendiğim bu ürünlerden her üretici kendisinin ürününü göklere çıkarıp diğerlerini yerin dibine batırıyor.
iyi bir leonarditte hümik asit oranının %65-85 PH ın da 4-5 arasında olması gerektiğini öğrendim. (hümik asit hammaddesi olduğuna göre doğrudur)bazı tanımlamalara göre:
"Bazı kaynaklara göre leonardit linyit kömürüdür. Başka bazı kaynaklara göre ise; leonardit torfdur (turbadır), gidyadır, olgunlaşmamış kömürdür, yeşil renkli tatlı su çamurudur veya kimyasal işlemler sonucu elde edilmiş bir kimyasal maddedir. Bir başka deyişle, içeriğinde az veya çok hümik asit bulunan tüm maden veya maden benzeri kaynaklar leonardit olarak da adlandırılıyor gibi gözükmektedir. Gerçekte, leonardit yukarda sıralı olanların hiçbirisi değildir. Leonardit; oluşumu, jeolojisi, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile diğerlerinin hepsinden farklı olan başka bir madendir.

Devamını oku: http://leonardit.webnode.com.tr/news/leonardit-nedir-/" şeklinde ifade edilmektedir.
sizden bazı sorularıma yanıt rica edecektim.
1.sizin ürünümüz (charisma) bu tanımlardan hangi grub ta yer alıyor.
2. tetra hümik adlı ürününüz ün PH değeri tanımlanan leonardit ph ına uygun görünüyor.
3.yetişmiş çime leonardit uygulaması yapılabilirmi dozaj ne olmalıdır.
4.ankarada saksıda yetiştirmeye çalıştığım ortanca, mayer limon, kamkuat, begonvil vb gibi saksı bitkilerime hümik asit vermeyi düşünüyorum. bu uygunmudur.?
ilginize şimdiden teşekkürler
saygılarımla
turgay
Sayın Turgay Bey merhaba.

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum bahçeniz için. Umarım en kısa zamanda bu problemin üstesinden gelirsiniz.

Türkiye'de Leonardit üreten bir çok firma var. Biz Charisma leonarditin üreticisi değiliz. Bayisiyiz. Bayiliğe karar verirken bir çok leonardit firmasının numunelerini analiz ettirdik. Bazı leonarditler ise sadece kömür tozu çıktı Charisma leonarditi kullananlarla da birebir görüştük. Charisma leonarditte karar kıldık. Charisma leonarditin içinde humik fulvik asit miktarı oldukça yüksektir. Ben size sitemizden link vereyim: leonardit (http://www.madrasol.com/urun/charizm...hil-_1412.aspx)

Biz Solucan Gübresi üreticisiyiz. Elimizde katı solucan gübresi olduğu gibi sıvı solucan gübresi de mevcut. Ayrıca bitkisel menşeili humik fulvik asit de mevcut. (Humax Power sıvı hümik asit satışı (http://www.madrasol.com/urun/humax-power-5-lt_1569.aspx) ) Sıvı leonardit direk çimlere uygulandığında yer yer çimlerde siyah lekeler bırakabilir ama bitkisel kökenli bu üründe bu problem yaşanmaz. Bu ürünü bize Sıvı Solucan Gübresi yapımı için danışmanlık aldığımız değerli hocamız yapıverdi. İçeriğinde Humik Asit ve Fulvik Asit miktarı yüksektir.

Biz çimler için özellikle sıvı solucan gübresinin kullanılmasını öneriyoruz. Sizin çimlerinizin toprağında problem olduğu için toz leonardit kullanıldıktan sonra sıvı solucan gübresinin kullanılması daha yararlı olacaktır. Solucan gübresini biz arpa çimlendirme de kullanıyoruz ve oldukça iyi sonuç alıyoruz. Solucan gübresi üreten dost bir firma futbol sahaları için kullandılar ve çok iyi sonuç aldılar. Şuan futbol sahalarının çimleri için solucan gübresi katı ve sıvı kombinesi en ideal ürün olarak kullanılmaktadır.

Anladığım kadarıyla toprağınız çok kötü. Bunun ıslah edilebilmesi için toz leonardit kullanılması gerekmektedir. Ama çim ekilmezden önce kullanılsaydı daha iyi sonuç alınırdı. Şuan yetişmiş çime biraz toz leonardit (900 metrekare için 5 çuval) ile birlikte solucan gübresi kullanılmasının daha uygun olacağını düşünmekteyim. Bu günler için sıvı solucan gübresinin kullanılması daha iyi sonuç verecektir. Sulama suyu ile sıvı solucan gübresi (bizde NPK katkılı solucan gübresi de var, bu daha iyi sonuç verecektir.) verebilirseniz çok iyi sonuç alacağınızı düşünmekteyim. sıvı solucan gübremiz 10 lt (http://www.madrasol.com/urun/sivi-so...0-lt_1572.aspx) 900 metrekare için 15 günde bir 3 litre olarak üç defa kullanmanızı öneririm.

Saksıda yetiştirmeye çalıştığınız bitkileriniz için Humax Power ile birlikte Dengeli NPK'lı (4-4-4) Madrasol Solucan Gübresi kullanmanız çok iyi sonuç verecektir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Her şey gönlünüzce olsun.

Selamlar... Saygılar...

s.serdar
17-06-2014, 08:51
437, 439 ve 440 sayılı mesaj ve resimler ile Çim konulu bu sayfa arasında bir ilinti kuramadım.

nothing
17-06-2014, 14:14
437, 439 ve 440 sayılı mesaj ve resimler ile Çim konulu bu sayfa arasında bir ilinti kuramadım.

:) yanlış bölüme yükledim sanki :)

DMGURSOY
21-06-2014, 00:26
Mine Hanım, selamlar.
Ben siteye yeni üye oldum ama epey zamandır hariçten forumlardaki bilgileri takip ediyordum. Benim Şile'de 200 m2 kadar çim alanımda sararmalar olunca;
1) Huwasan TR 50
2) Ardından (1 gün sonra) SPOTLIGHT (prochloraz)+CONRAD ( AZOXYSTROBIN)-not benomyl bulunmuyor ben yerine conrad kullandım. sizin daha iyi bir öneriniz var mı?
3) Ardından (2 gün sonra) green set + map (dün yaptım)
uyguladım.
1 hafta sonra greense + map'ı tekrarlayacağım ve 2 gün sonra da tekrar fungusit atacağım.
Sorum şu; bu uygulamalar arasında sulamayı nasıl yapalım. Malum bu işlemin ilk bacağı 1 hafta sürüyor. Arada hiç mi sulama yapmayalım?

Mesela ben gece huwasan yapınca sabah sulama yaptım. fungusiti atınca sulamayı 2 gün kapattım. akşam 1 dakka hafif sulama yapıp aynı gece greenset+map uyguladım. sulamayı 2 gün kapattım yarın sabah ilk sulamayı yapacağım. Uygulama doğru mudur?
cevaplarsanız sevinirim.

DMGURSOY
21-06-2014, 00:34
Mine Hanım,
çok basit bir sorunun cevabını maalesef internette uzun aramalar sonucu NET ! bir şekilde bulamadum. Sizin yardımlarınızı bekliyorum.
Çimde basit bir tablo halinde aylar bazında bir gübreleme takvimi (basit bir tablo) arıyorum. örneğin ilk Nisan'da Azot ağırlıklı bir gübre olmalı... mayısta azot takviyesi yapılmalı bunu öğrendim. (ama azottan başka p ve k da olmalı mı? veya iz elementler vs)
yaz gübrelemesi nasıl ve hangi aylarda olmalı NPK 'da ağırlık ne olmalı ?
aynı şekilde son baharda ?...
sıvı ve katı gübrelemennin avanataj ve dezavanatajları nedir ?
bu gibi soruların cevabını net olarak bulamadım. çare sizde biliyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.
saygılarımla
Deniz Gürsoy

ozanemre
21-06-2014, 12:30
Mine Hanım,
çok basit bir sorunun cevabını maalesef internette uzun aramalar sonucu NET ! bir şekilde bulamadum. Sizin yardımlarınızı bekliyorum.
Çimde basit bir tablo halinde aylar bazında bir gübreleme takvimi (basit bir tablo) arıyorum. örneğin ilk Nisan'da Azot ağırlıklı bir gübre olmalı... mayısta azot takviyesi yapılmalı bunu öğrendim. (ama azottan başka p ve k da olmalı mı? veya iz elementler vs)
yaz gübrelemesi nasıl ve hangi aylarda olmalı NPK 'da ağırlık ne olmalı ?
aynı şekilde son baharda ?...
sıvı ve katı gübrelemennin avanataj ve dezavanatajları nedir ?
bu gibi soruların cevabını net olarak bulamadım. çare sizde biliyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.
saygılarımla
Deniz Gürsoy


Sayın DMGURSOY,

Ben de Şile'deyim, memnun oldum. Öncelikle öğrenmek istediğiniz detayların cevaplarının çok basit olmadığını belirtmek isterim. Kendi bilgi, uzmanlık alanım çerçevesinde sorularınıza cevap vermeyi ve yorum getirmeyi arzu ederim. Şayet yorum, bilgi ve üslupta bir hatam olur ise sizin ve değerli hocalarımın yüksek anlayışına sığınırım.

Çimde devamlı olarak biçim işlemi yaptığımız için azot ihtiyacı üst noktada olmaktadır. Azot bileşikli gübrelerin kullanımında toprak pH çok önemli bir rol oynamaktadır. Mutlaka toprak analizi çim ekim dönemi öncesinde yaptırılmalı ve toprağımızla ilgili veriler bilinmelidir. Erken bahardan (Mart-Nisan), sonbahar sonuna dek (Ekim) 15 günde bir gübre uygulaması büyük önem arz etmektedir. Kışları çok sert geçen bölgelerde sonbaharda aşırı azotlu gübre uygulamasından kaçınmamız gerekmektedir. Buna karşılık kışları ılık geçen, düzenli yağış alan bölgelerde verilecek azot miktarı yüksek tutulmaktadır. Şile Bölgesinde bahçeniz şayet denize yakın bir alanda ise azotlu gübre uygulamasını Mayıs ayına taşımalı, çimi yüzeysel biçtirmeli, sulamayı mutlaka sabah saat 7 de yapmalısınız. Yüksek nemden dolayı da patojenler hızlı yayıldığından mutlaka koruma amaçlı fungusitleri günü günü uygulamanız gerekmektedir. Genel kabulle çim alanlarda erken ilkbaharda kaplama özelliği olan m2 ye 10-30 g arasında 2:1:1 oranında ya da 4:1:2 oranında azotlu kompoze gübre uygulamaları yapılmaktadır. Aşırı azot uygulaması kök gelişimini zayıflatacağından hastalıklara da zemin hazırlayacaktır. Gübre uygulamalarını biçme işleminden sonra, toprak ısısının en düşük olduğu sabah saatlerinde yapınız. Islak çim üzerine gübre uygulaması yapmayınız. Gübreleme sonrası mutlaka sulama işlemi uygulamanız gerekir. Gübreleme, çim havalandırma işleminden hemen sonra yapıldığında besin maddelerini alımı daha da kolaylaşabilmektedir. Gübre oranı topraktaki bitki besin maddesi oranlarına, uygulama zamanlarına, iklimsel koşullara, kullanılan çim karışımlarına, çim alanlarının kullanım şartlarına ve toprak pH na göre değişebilmektedir. Asla buzlu, karlı ve soğuk (toprak sıcaklığının 10 C altında olduğu) havalarda gübre uygulamaları yapmayınız.

Mart ayı sonu itibari ile kireç ve pH optimum olduğu koşullarda ucuz bir yöntem olduğu için genel itibari ile amonyum nitrat (sülfat bileşiminin çimde kullanılmasından yana değilim) içerikli gübreler kullanılabilmektedir. Çim buğdaygil familyasında yer alan yüzlerce cinsi ve binlerce türü olan geniş bir aile olmasına rağmen ülkemizde piyasada yayılıcı ot olarak muamele görmekten ileriye gidememiştir. Dünyada ise kullanım şekli tamamen görselliğe dayalı bir ürün haline gelmiştir.

Bu nedenle aşağıda günümüzde profesyonel alanlarda kullanılan uygulama ve gübre oranlarını sizin kullanabileceğiniz oranlara indirgeyerek konuyu özetleyebileceğim.

1.Farklı aralıklardaki toprak pH değerlerinin yaşattığı sorunları nitrat ve sülfat bileşikli azotlu gübre uygulamalarından ziyade yavaş çözünen, hümik asit ve mineral katkılı katı organamineral toprak düzenleyicileri ile çözülmesi taraftarıyım. Çünkü Nisan ayı itibari ile çim 6 aylık aktif bir yaşamsal döneme girecektir. Bu nedenle çimin bu periyotta besin ihtiyacına cevap verecek kontrollü salınan katı hümik asit katkılı organamineral toprak düzenleyicilerine ihtiyacı olacaktır. Mevcut çim alanlarda m2 ye 30-50 g şeklinde tek başına ve diğer kompoze gübrelerle karıştırılarak uygulanabilmektedirler.

2.Nisan ayı ile kardeşlenmeyi teşvik eden ve iyi bir kök gelişimi sağlayan fosfor takviyesi için 18-22-5 oranında çim başlangıç gübresi m2 ye 15 g 15 gün ara ile 2 uygulama. (Eylül ayına kadar ara ekim yaparsanız mevcut yerlere tekrar uygulama yapmalısınız)

3.Mayıs-Ağustos ayları arası azot takviyesi çimin gelişmesi ve besin desteği takviyesi için 22-5-11+MgO+TE (Mayıs-Ağustos ayları arasında uygula) ve 28-5-5+Fe (Mayıs-Haziran aylarında uygula) m2 ye 20 g 20 gün ara ile 3 uygulama.

4.Haziran-Eylül ayları arası potasyum takviyesi, çimin güçlenmesi ve sıcaklık değişimlerinde kuruluktan koruma için 12-0-12 + MgO + Fe m2 ye 20 g 20 gün ara ile 3 uygulama.

5.Eylül-Mart ayları arası düşük azot ve yüksek potasyum takviyesi, çimin korunması ve dayanımı için 6-5-10+6 Fe m2 ye 20 g 30 gün ara ile 5 uygulama. (Yüksek demir oranı ile yosun kontrolünü sağlamak istiyoruz)
Yukarıdaki gübreleme programı genel hatları ile paylaşılmıştır. Gözleme, tecrübeye, analize dayalı olarak çimdeki hastalık ve besin elementi noksanlıklarının iyi belirlenmesi önem arz etmektedir.

Bu kısa bilgiler çerçevesinde sektörde yer alan ileri teknoloji ile üretilmiş birçok marka ürünün üzerinde araştırma yapmanızı, forumda yer alan hocalarımızın önerileri ile zenginleşmiş “ ÇİM “ başlıklı konuları güncel halleri ile ayrıntılı incelemenizi ve uzman kişilerden bilgi edinmenizi piyasadaki bilgi kirliliğinden dolayı âcizane rica ederim. İhtiyacınıza göre temin edeceğiniz 5-10-20 kg üstten serpme ve sulama suyu ile uygulanan kompoze gübre paketlerinin, bölgede yaşayan biri olarak uzun bir dönem size görsellik adına fazlasıyla yeterli desteği vereceğini umut ediyorum.

Esen kalın.

DMGURSOY
22-06-2014, 22:45
Sayın ozanemre,
Öncelikle Şile'den bir dostla iletişime geçmek bana gerçekten keyif verdi. Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Şile bölgesinde maalesef ne yeterli bilgi ne de yeterli malzeme var. Zaten bilinen birkaç "fidancı" veya "bahçevan" ın kulaktan dolma ve basmakalıp yönlendirmeleriyle hareket etmek zorunda kalıyoruz. Ziraat ilaçları ise malum tek satıcı ne getirirse onunla sınırlı. Ben geçen yıla kadar bahçemin bakımını çeşitli "fidancılara" ve bahçevanlara verdim ama iyi sonuçlar alamadım. kendim bakmaya başlayınca hem bu işten keyif almaya hem de daha iyi sonuçlar almaya başladım. Değerli dostum tekrar teşekkürler ve iletişimi koparmamak dileğiyle....
saygı ve sevgilerimle

DMGURSOY
22-06-2014, 22:58
Sayın ozanemre,
bu arada bazı sorularım olacak "hümik asit ve mineral katkılı katı organamineral toprak düzenleyicileri" olarak neleri anlamalıyım... bana birkaç örnek ürün adı verebilirimisiniz lütfen...
Bir de sizce iz elementleri özellikle sıcak yaz aylarında sıvı formunda vermek daha iyi olabilirmi (mantar oluşumu açısından)
saygı ve sevgiler..

ozanemre
22-06-2014, 22:59
Sayın ozanemre,
Öncelikle Şile'den bir dostla iletişime geçmek bana gerçekten keyif verdi. Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim. Şile bölgesinde maalesef ne yeterli bilgi ne de yeterli malzeme var. Zaten bilinen birkaç "fidancı" veya "bahçevan" ın kulaktan dolma ve basmakalıp yönlendirmeleriyle hareket etmek zorunda kalıyoruz. Ziraat ilaçları ise malum tek satıcı ne getirirse onunla sınırlı. Ben geçen yıla kadar bahçemin bakımını çeşitli "fidancılara" ve bahçevanlara verdim ama iyi sonuçlar alamadım. kendim bakmaya başlayınca hem bu işten keyif almaya hem de daha iyi sonuçlar almaya başladım. Değerli dostum tekrar teşekkürler ve iletişimi koparmamak dileğiyle....
saygı ve sevgilerimle

Elimden geldiğince destek vermeye hazırım.
Teşekkür ederim.

Saygılarımla.

ozanemre
23-06-2014, 08:27
Sayın ozanemre,
bu arada bazı sorularım olacak "hümik asit ve mineral katkılı katı organamineral toprak düzenleyicileri" olarak neleri anlamalıyım... bana birkaç örnek ürün adı verebilirimisiniz lütfen...
Bir de sizce iz elementleri özellikle sıcak yaz aylarında sıvı formunda vermek daha iyi olabilirmi (mantar oluşumu açısından)
saygı ve sevgiler..

Sayın DMGURSOY,

Özelden ileti ile bilgileri paylaştım.

Esen kalın.

DMGURSOY
26-06-2014, 11:17
çok teşekkürler....

mavisedir
28-06-2014, 00:22
Bahar sonu çime %26 azot verdim. Bu gübreyi açık olarak alıyoruz, uyguladıktan sonra çimlerde gözle görülür bir değişiklik oluyor. Koyu yeşil oluyor rengi çok güzelleşiyor. Yukarıda hangi ayda çime nasıl bakılacağı gübreleme şekli söylenmiş fakat ben anlayamadım. Haziran ayı potasyum takviyesi 12-0-12+MgO+Fe yazıyor. Bunu nasıl temin edeceğiz? Ziraate gidip bu oranı söylediğimizde bulabilir miyiz?

ozanemre
28-06-2014, 10:19
Bahar sonu çime %26 azot verdim. Bu gübreyi açık olarak alıyoruz, uyguladıktan sonra çimlerde gözle görülür bir değişiklik oluyor. Koyu yeşil oluyor rengi çok güzelleşiyor. Yukarıda hangi ayda çime nasıl bakılacağı gübreleme şekli söylenmiş fakat ben anlayamadım. Haziran ayı potasyum takviyesi 12-0-12+MgO+Fe yazıyor. Bunu nasıl temin edeceğiz? Ziraate gidip bu oranı söylediğimizde bulabilir miyiz?

Sayın mavisedir,

Çimlerde analiz, kişisel tecrübe ve sektörde özelde yer alan uzman önerileri olmadan %26 azot gibi tek tip tarım gübrelerinin kullanılmasından yana değilim. Yukarıda yer alan paylaşmış olduğum formüller çim için özel geliştirilmiş gübre oranlarıdır ve piyasada belirli markalar altında yer almaktadır. Ancak özel firmalarda bulabilirsiniz. Sizden ricam internetten araştırma yapmanız ve tarım fuarlarını takip etmenizdir.
Zirai işletmeler ve kamu kurumları bu konularda sizi birkaç eski isim dışında doğru yönlendiremez. Kamuda elle tutulur şekilde peyzaj ürünleri ve çim sektöründe yerli ıslah çalışmaları olmamasından, yerli besin takviyelerinin üretilmemesinden, yerli mekanizasyon teknolojilerinin geliştirilmemesinden ve uzman yetiştirilmemesinden dolayı profesyonel bilgilerin olmadığını düşünüyor, onları domates, hıyar, biber, patlıcan, kıvırcık, elma, armut uzmanlığı ile sıcak ve demli çaylarını yudumladıkları klimalı odalarında baş başa bırakıyorum. (13 yıl önceki kadroları tenzih ederim) Hangi alanda olursa olsun size bilgi ve ürün veren kişilerin araştırma geliştirme-üretim geliştirme, uygulama ve deneme yapan kişi ve kurumlar olmasına dikkat edin.

Yetersiz bir gübreleme ya da besin takviyesi çimde istenmeyen sonuçlar doğurabildiği gibi, aşırı ve bilinçsiz (tarım gübresi önerileri) bir gübreleme de kaynak israfına, toprağımızda ve çevremizde ileri derecede zararlara yol açabilmektedir. Aşağıda yer alan basit sorular çoğaltılabildiği ve cevaplanabildiği sürece yapmış olduğumuz uygulamalar yerinde olacaktır.

1.Çim çeşidi ve çoklu ise karışım oranı nedir?
2.Çimin ekiliş yılı ve ayı nedir?
3.Günlük olarak ne kadar sürede sulama uygulaması yapmaktasınız?
4.Geçmişte kullandığınız ve kullanmakta olduğunuz gübreler neler?
5.Kullandığınız ilaçlar neler?
6.Biçim aralığınız ve biçme şekliniz nedir?
7.Temel toprak yapısını, hazırladığınız taban karışımınızı ve uygulamalarını tarif ediniz.
8.Bahçenin günlük güneşlenme süresi nedir?
9.Çim alanın çevresindeki bitkiler nelerdir?
10.Çimleri bakımsız bıraktığınız mevsimler var ise paylaşınız.
11.Sulama sisteminiz ve kullandığınız su kaynağı nedir?
12.Bölgenize ait mevsimsel bilgiler nelerdir?
13.Çim alanınızda organamineral gübre ve besin uygulamaları yaptınız mı?

Çim de üretkenliğin ve yenilenme periyodunun devamlı kılınması adına gübreleme anahtarları ile çalışma yürütülmektedir. Büyük alanlar için üretilen mevcut gübreleme formülleri yukarıdaki sorulara ve analizlere göre değişkenlik göstermektedir. Şahsen ben küçük ölçekli alanlarda da yukarıda yer alan sorulara cevap arıyor, gözlem, analiz ve tecrübelerime göre az oranda besin takviyesi uyguluyorum. Mevcut kompoze gübre uygulamaları için dikkat ederseniz yukarıdaki cevaplarda aylar içinde belirli aralıklar vermekteyim. (Haziran-Eylül ayları arası gibi…).

Her an analiz yapamadığımız ve çevre koşullarını yönetemediğimiz için çeşitli yollarla topraktan uzaklaşan bitki besin maddelerinin toprağa ilavesini gözleme ve tecrübeye dayalı olarak yapmaktayız. Organik ve mineral kaynaklı gübreler ile toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini düzeltmekteyiz. Topraktaki besin dengesini yeniden sağlamaya çalışmaktayız. Çim gibi doğal koşullara bağlı olarak yetişemeyecek bir ürünü dışarıdan desteklemekteyiz.

Biz hangi çeşit gübreden ne oranda uygularsak uygulayalım, bitki tarafından ne kadarının alındığının önemi vardır. Önce çim çeşidimizi ve çimin isteklerini tanımamız çok önemli. Çimde bitki besin elementleri hareketliliği bariz farklılıklar göstermez. Ancak bir çok bitkide olduğu gibi çim de topraktan sırasıyla azot, potasyum ve fosfor koparma eğilimindedir.

Yaz boyunca potasyum+MgO+Fe ağırlıklı kompoze çim gübreleri, sonbahar-ilkbahar periyodunda ise 1-1-2+ Fe oranlarını yakalayabileceğiniz kompoze çim gübreleri temin etmeye çalışmalı ve forumlarda ÇİM başlıklarında yer alan değerli hocalarımıza, uzmanlarımıza ait önerileri uygulamanızı rica ederim. Yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevaplar ile birlikte mevcut firmalarda yer alan sadece çim alanında uzmanlaşmış kişilere danışarak yıllık yetiştiricilik takviminizi hazırlayabilirsiniz. Güzel bir bahçe ve çevre sadece sizin gayretlerinize bağlı.

Esen kalın.

yavuzsc
01-07-2014, 22:23
Değerli arkadaşlar;
Bir yıldır müstakil eve taşındığım için bahçe işleri ile ilgileniyorum. evimin yaklaşık 150 m2 çim ekili bahçesi bulunmakta ev bahçesi düzenlenirken drenajı iyi yapılmamış. geçen yıl çimlerde yer yer yosunlar oluşmuş. Bauhaustan aldığım yosun önleyici gübre kullanmıştım. bu sene yosun alanları çoğaldı ve çimlerin dibinde siyah petrole benzer bir katman oluştu ve bahçenin neredeyse yarısına yayıldı nasıl başa çıkacağımı bilemedim 2 kez daha genta marka gübreyi attım ancak hiçbir işe yaramadı. Önerilerinizi bekliyorum.
Teşekkürler..

botanikerdi
02-07-2014, 19:40
lollium perenne ve poa pratensis çim tohumlarını karıştırıp eksem nasıl olur

tanaro
09-07-2014, 17:31
Tekrar merhabalar çimler hakkındada çok yzınızı okudum fakat yine teşhis sorunu kök çürüğümü mantarmı 3 gün önce gece sulamasını kestim yazılanlara istinaden çimlerimdede bana yardımcı olursanız minnettar kalıcam.Şimdiden teşekkür ederim.


507829

507830

622ali
28-08-2014, 17:51
Bahceme ingiliz cimi dedikleri cimi ekmek istiyorum. Artik zamani geldi sayilir, yaklasik 500 m2 lik bir alan olacak. karisimi asagida yazdim:

40% RGA LR , 20% FRG LR , 20% FRT LR , 20% FR 1/2T LR

Degerli ustadlar nasil yorumlarsiniz? estetik olarak guzel fakat uzerinde yurumeye pek dayanikli degil diye okudum. Birde cok cabuk uzadigi soyleniyor.

Bununla birlikte dayanikliligi, bakimi ve diger konular (goruntu, uzerinde gezinme vb.) hakkindaki gorusleriniz ne olur?

Simdiden tesekkurler, saygilar.....

metulen
16-09-2014, 13:07
Merhaba. Sonbaharda Şile bölgesi gibi sert bir iklime sahip bölgede çim ekimi yapılabilir mi? Eğer ekilebilirse gölge alanlar için hangi karışımı önerirsiniz?

ozanemre
16-09-2014, 20:58
Merhaba. Sonbaharda Şile bölgesi gibi sert bir iklime sahip bölgede çim ekimi yapılabilir mi? Eğer ekilebilirse gölge alanlar için hangi karışımı önerirsiniz?


Sayın metulen,

Ben de Şile deyim.
Şile için 5 li karışım öneririm. Dikim için ideal koşullar Ekim ayı.
Bölgede iklim sürecini ve gölge alanı dikkate almayarak size hazır rulo çim satışı yapmak isteyen kişileri de ciddiye almayın. Adapte etmedikleri ürünlerin pazarlamasını yapmaktadırlar. Alanınız geniş ise mutlaka drenaj ve sulama sistemi tesis edin ve kapak toprağında dişli dere kumu kullanın.

Karışımımız;

% 25 Festuca rubra comutata-aida
% 25 Festuca rubra rubra-reverent
% 20 Agrostis capillaris-highland bent
% 10 Festuca rubra rubra-roland
% 5 Festuca ovina-bornito

Esen kalın.

ALİZ
28-09-2014, 21:54
Değerli arkadaşlar;
Bir yıldır müstakil eve taşındığım için bahçe işleri ile ilgileniyorum. evimin yaklaşık 150 m2 çim ekili bahçesi bulunmakta ev bahçesi düzenlenirken drenajı iyi yapılmamış. geçen yıl çimlerde yer yer yosunlar oluşmuş. Bauhaustan aldığım yosun önleyici gübre kullanmıştım. bu sene yosun alanları çoğaldı ve çimlerin dibinde siyah petrole benzer bir katman oluştu ve bahçenin neredeyse yarısına yayıldı nasıl başa çıkacağımı bilemedim 2 kez daha genta marka gübreyi attım ancak hiçbir işe yaramadı. Önerilerinizi bekliyorum.
Teşekkürler..

Merhaba Yavuz Bey. Soruna çare buldunuz mu? Çünkü ben bilgiyi henüz okudum. Sanırım mevcut çim sizden önce tesis edilmiş. Bu durumda çimin uygun özellikte olup olmadığını bilmeniz mümkün değil. Mevcut olanın üzerinde çalışmanın, sizi pek doğru yola çıkarmayacağı kanaatindeyim. Çim alanınızın direnajının uygun olmadığını ya da yeterince güneş almadığını tahmin ediyorum. Çalışmanızı bu alanda yoğunlaştırırsanız sanırım sizin için daha faydalı olur. İyi günler.

metulen
09-10-2014, 08:58
Sayın metulen,

Ben de Şile deyim.
Şile için 5 li karışım öneririm. Dikim için ideal koşullar Ekim ayı.
Bölgede iklim sürecini ve gölge alanı dikkate almayarak size hazır rulo çim satışı yapmak isteyen kişileri de ciddiye almayın. Adapte etmedikleri ürünlerin pazarlamasını yapmaktadırlar. Alanınız geniş ise mutlaka drenaj ve sulama sistemi tesis edin ve kapak toprağında dişli dere kumu kullanın.

Karışımımız;

% 25 Festuca rubra comutata-aida
% 25 Festuca rubra rubra-reverent
% 20 Agrostis capillaris-highland bent
% 10 Festuca rubra rubra-roland
% 5 Festuca ovina-bornito

Esen kalın.

Merhabalar. tavsiyeniz için teşekkür ediyorum. Aynen dediğiniz gibi standart rulo çim uygulandı, sonuç hüsran. Direnajı çok iyi olmamakla birlikte bahçede otomatik sulama var. Şuan bahçedeki çimlerin durumu içler acısı. Bir an önce bakım ve ara ekim şart oldu. Bahsettiğiniz karışıma en yakın alttaki ürünü buldum.

BRITISH SEEDS SHADY PLACE 5 (http://www.tarimtedarik.com/urun/british-seeds-shady-place-5%E2%80%99-ii-karisim-golge-alan-icin-cim-tohumu.aspx)

Sanırım bu karışımdan satın alıp tam kış gelmeden ekim yapacağım. Bu arada şiledeki yeriniz müstakil ev midir yoksa site mi?

mokur
21-10-2014, 10:20
Zoysia Grass tohumu nereden bulabiliriz?

MSaygin
07-11-2014, 10:33
Merhaba,

250m2 kadar bir alanı çimlendireceğiz. Okuduğum kadarıyla çim ekimi için hava sıcaklığını 18 derece civarı olması gerekiyormuş. Babam çiftçi olduğundan, buğdaygiller sıfır derecede çimlenir düşüncesinde, bu aralar çimi ekmek istiyor :)

Çimlendi ,çimlenecek derken Aralık başını bulacak, ne yapmamızı önerirsiniz. Bu zaman Adana'da çim ekimi için uygun mudur? Eksek, ne gibi dezavantajımız olur?

h_dogan
07-11-2014, 15:28
Sn. MSaygin çim buğdaygillerden ama her buğdaygil soğuğu sevmez. Örneğin mısır, ayrık da buğdaygillerden ama sıcak havadan hoşlanırlar.

MSaygin
07-11-2014, 15:32
Çok teşekkür ederim h_dogan.

Peki diyelim ki yine de ektik, sonbahar ekimleri Ekim sonuna kadar yapılabilir deniliyor.

Bu durumda yaşayacağımız dezavantajlar neler olacak acaba? Çimlenme oranı mı düşecek, kök yapısı mı yeterli gelişmeyecek, vs? Bizi bekleyen tehlike nedir? :D

h_dogan
08-11-2014, 09:27
Ekim ayı geçti. :)

Çimlenme iyi olmaz, gelişim de kışa giriş zamanında yavaş olacaktır. Bence subat-mart ayı daha uygun. İlkbaharda gelişim daha hızlı olacaktır.

MSaygin
08-11-2014, 09:54
Doğru, adı üstünde :)

s.serdar
15-11-2014, 16:25
Biz Ankara'da Eylül'de Ekim'de çim ekip son derece iyi randıman alabiliyoruz. Bana göre Adana ikliminde sorun olmaz diye düşünüyorum.

Güler
16-11-2014, 08:53
Pek fikir yürütemeyeceğim ama Irak'tan gelen bir komşu, ekim için geç kaldığında (kasım ayında) çim tohumlarını önce çok az bir kum koyduğu leğen içinde tohumları ıslatarak hafifçe patlattıktan sonra bahçesine sıralar halinde un serper gibi serpe serpe hiç kapak toprağı kullanmadan dikmişti. On-onbeş gün sonra da çok hafif bir şekilde tohumların ancak yarısını örter bir biçimde kapak toprağı atmış ve başarılı olmuştu.
Sanırım bahçesi de 100 metre kare filândı.

MSaygin
17-11-2014, 10:34
Teşekkürler, büyük bir alan olduğundan tam olsun, sonra yamayla, eksikle gedikle uğraşmayalım diye Şubat'a bıraktık. Bir de sanırım önce peyzajı tam oturtmak gerekiyor ki, sulama sistemi de ona göre yerleştirilsin.

Güler
17-11-2014, 11:13
Başlığınıza tam bakamadım ama drenaj çok mühim, onu ihmal etmeyin.

MSaygin
17-11-2014, 11:18
Teşekkürler Güler Hanım, drenaj konusunda sıkıntımız yok, sulama başlıkları ve borular da profesyonel bir ekibin yardımıyla yapılacak. Eksiğimiz sizin peyzaj konusundaki önerileriniz :) Yıllarca terasta, saksıda bitki yetiştirdiğimden, çim, çiçekler, çok yıllıklar, mevsimlikler, yer örtücüler nasıl birleştirilecek, çok karmaşık görünüyor gözüme :)

Güler
17-11-2014, 11:54
Köşe bucaklara çalı türü bitkiler dikmek isterseniz iri çiçekli abelia her daim yeşilliği ve uzun süreli güzel kokulu çiçekleri ile güzel bir bitkidir. Bahçemde olmazsa olmazlardandır.

Yine Chimonanthus praecox harika bir çalı veya mini ağaç türüdür. agaclar.net Dergi'de detaylarını bulabilirsiniz.

Uzun sapları üzerinde iri ortanca gibi mor mor açan agapanthus, toplu ekildiğinde çok güzel bir manzara sergiler.

Ben biraz bahçenizi inceleyim aklım yettiğince size bitki adı veririm.

MSaygin
17-11-2014, 13:09
Bunları kendi başlığıma kopyalıyorum Güler Hanım, dönüp dönüp okumam kolay olsun :)

Necihi
25-11-2014, 12:34
İyi günler.
Geçen perşembe günü Edirne'deki bahçeme hazır çim uygulaması yapıldı. Aynı gün iş biter bitmez oldukça iyi yağmur yağdı. O günden beri bir gün arayla çimi suluyorum fakat daha henüz toprağa tutunma olmamış. Ayrıca çok az da olsa bazı parçalar diğerlerinden daha açık bir renk aldı.
Acaba sulama periyodunda mı bir sıkıntı var? Bu mevsimde yeni serilen çimi ne sıklıkta sulamak gerekir?

onur şengün
20-12-2014, 16:54
Merhaba, 250 mt2, öğlenden sonra yarı gölge olan bahçemi yeşillendirmek istiyorum. Bu konuda tecrübem yok. Çim mi yoksa daha kolay başka bir yer örtücü mü tavsiye edersiniz ? Çim ise, izmir Urla için hangi karşımı tavsiye edersiniz?

onur şengün
27-12-2014, 20:51
Neden kimse cevap vermiyor !!!

hilalcim
04-01-2015, 21:14
Merhaba onur bey sizin söylediğiniz bölgenin sıcaklık oranı yüksek ise burası için en uygun çim Bermuda Çimi daha fazla bilgi için http://www.hilalpeyzaj.com.tr/bermuda-cim.htm http://dogalhazirrulocim.blogspot.com/2015/01/bermuda-cimbermuda-cim-ortalama-yllk.html

onur şengün
06-01-2015, 15:53
Merhaba onur bey sizin söylediğiniz bölgenin sıcaklık oranı yüksek ise burası için en uygun çim Bermuda Çimi daha fazla bilgi için Bermuda Çim (http://www.hilalpeyzaj.com.tr/bermuda-cim.htm) Doğal Çim: Bermuda Çim (http://dogalhazirrulocim.blogspot.com/2015/01/bermuda-cimbermuda-cim-ortalama-yllk.html)

Sayun Hilalcim merhaba, cevabınız için çok teşekkür ederim.
Bu yeri daha yeni aldığım için, tam bir yaz geçirmedim. Ama yönlere göre sabahtan güneş öğleden sonra yarı gölgede kalacak sanıyorum.

hilalcim
07-01-2015, 14:50
Merhaba onur gün boyu güneş almasada yarım gün almasıda yeterlidir dikkat etmeniz gereken sulama süresi ve miktarıdır bu durumda hergün değilde iki gunde bir sulama yapmanız gerekebilir. Neticede bunun uygulama noktası sizin gözlemleriniz neticesinde gerçekleşecektir. Saygılarımızla
Rulo çim üretimi, Rulo çim fiyatları, Çim fiyatı, Rulo çim, Çim üretimi, Sulama Sistemleri, hazır çim, doğal çim, peyzaj, çevre düzenleme, otomatik sulama, bahçe bakımı, park ve bahçe, ağaçlandırma, yer örtücü (http://www.hilalcim.com)

metulen
10-02-2015, 17:48
Tekrardan merhaba. Youtube dan çim bakımı ile ilgili videoları izlerken şöyle bir alet gördüm. Rittenhouse Grass Stitcher Tool - Sears | Sears Canada (http://www.sears.ca/product/rittenhouse-grass-stitcher-tool/661-000661561-17119)

Zarar gören çim alanları için ara ekim yapılmasını kolaylaştırıyor. Aslında tasarım basit. Etrafı çivili bir merdane ama Türkiye'de bu aleti bulamıyorum. Bir sürü tanımla arattım ama bulamadım. Buna benzer bir aleti satan yer bilen var mı?

ozanemre
23-02-2015, 15:07
Herkese merhabalar,
Saatlerdir forumları okuyorum ve giderek kafam karışıyor ne yazık ki.
200m2 kadar bahçem var, istanbul sarıyer'deyim. Geçen yaz taşındık buraya ve yaz döneminde bahçede tadilata girmek istemedim. Gölge ve yosunlanma problemleri, ayrıca halihazırda etrafta var olan çeşitli geniş yapraklılar ve ayrık otu nedeniyle çim ekmek ciddi bir işçilik gerektiriyor.
Acaba doğrudan ayrık otu eksem mi diye düşünüyorum. Sorum şu: Bu otu şimdi ekersem Mayıs-Haziran ayına kadar zemini kapatacak güzel bir doku elde eder miyim?

Ayrık otundan yapılmış bahçe resmi bulamadım hiç, bağlantı veya resim paylaşabilir misiniz?
Yardımlar için teşekkür ederim, cidden çok faydalandım, bazı fikirlerim tamamen değişti burayı okuyunca.


Sayın levo_redkid,

Öncelikle hiçbir yabani otun işlevsiz olmadığını hatırlatarak kısaca konuya giriş yapmayı arzu ederim. Toprak ile karşılıklı iletişim halinde olan bütün canlılara ehemmiyet vermekte tereddüt etmemekle birlikte görselliği uzun tutması ve işçiliğinin az olması nedeniyle peyzaj niteliğindeki alanlarda ayrık otu popülasyonunu arttırmanızı pek uygun bulmadığımı belirtmek isterim.

Toprak besin elementlerini tutma savaşı verirken, toprak üstündeki bütün bitki popülasyonu da topraktan besin elementi koparmanın savaşını vermektedir. Tabi ki her iki tarafında birbirini dengede tuttukları egemen yönleri mevcuttur. Konuya farklı bir açıdan bakmamızı isterim. Bir büyüğüm benimde ısrarım üzerine çim alan ekimi öncesinde örnek bir bahçe parselinde Arıotu (Hydrophyllaceae) yetiştirerek aynı ot ile toprağa yeşil gübreleme yaptı. Arıotu çok iyi bir yeşil gübre olmasının yanı sıra dölleyici böceklere yaşam alanı sağlaması, ayrıkotu (Agropyrum repens) gibi yabancı otları baskılaması özelliklerine sahip olması nedeniyle deneme alanında çim ekimi yapılan noktadan galip çıktı. Ancak nihai sonuç açsısından denememiz tekerrürlü olmadığından belirli bir doğruluk yüzdesi vermem uygun olmayacaktır.

Yabancı otlarla mücadelede (ben rekabette diyorum) toprakta doğal rekabeti geliştirmek en doğru bakış açısı olacaktır. Çim karışımları içerisinde az oranda trifolium (süs yoncası-aküçgül) çeşitleri zaten mevcuttur. Yabani ayrık otlarını baskı altında tutmada bir nebze etkili ve dayanıklı oldukları için tercih edilirler. Yeşil alan tesisinde karışımda ak üçgül tohum oranı arttırıldığı vakit stolonları ile hızla yayılacağından egemen tür olma hususunda üstüne rakip tanımayacaktır. Üçgülün nem isteği yüksek, sıcağa dayanma gücü azdır.

Yabancı otları kısmen baskı altında tutabilecek diğer çim çeşitlerimiz ise festuca (yumak) ve poa (çayır salkım otu) türleridir. Bu çimlerin basıma, gölge alanlara dayanımı yüksek olan sık dokulu çeşitleri de mevcuttur. Ancak bütün çim tesisi sadece doğru uygulamalarımız sonucunda gerçek kullanım işlevini kazanabilir ve rekabeti kazanabilir.

Bahçesinde sadece çim alanı görmek isteyen bir kişi yabani ota asla taviz vermemesi gerektiğini düşünmekte ancak çim alanı içinde yabancı otların sorun teşkil etmesinin çim bitkisinin zayıf gelişmesiyle doğru orantılı olduğunu ve yabani otun varlığının buradaki temel sorun olmadığını görememektedir. Şayet çim tesis ettiğimiz toprak yüzeyindeki boşluklar fazla oranda ise mutlaka yabani ot bu alanlarda hakim yani baskın çıkacaktır. Yani ekimlerimizi doğru karışımlı bir yetiştirme ortamında, bölgeye adapte olabilecek çim tohumları ile sık ve hatasız yapmamız en önemli ayrıntıyı teşkil etmektedir.

Çim tesis edilecek alanda yapılan en büyük yanlışlardan biri yüzeysel çapalama ve dolgu toprağında menşei bilinmeyen elenmiş hayvan gübresi karışımlarının kullanılmasıdır. Yüzeysel çapalama ile baskın halde olmayan yabancı ot rizomları daha geniş bir alana taşınmakta, gübre, toprak ve suyun etkisi ile daha güçlü bir halde bir sonraki dönem sahaya hakim karakterde yayılım göstermektedir. Bu uygulamaların üzerine de kulaktan dolma bilgilerle yapılan kompoze gübre uygulamaları (Amonyum Sülfat ve 20.20.20 vb.) neticesinde azot çözünürlüğünden çok iyi faydalanan yabani otlarımız daha da güçlenerek toprağa kalıcı olarak yerleşmektedirler.

Çimlerde hatalı biçme işlemi ise yere yatık gelişen ve rozet formundaki yabancı otlara karşı avantaj yaratmaktadır. Ben biçim işlemleri sırasında yabani otların yaygın olduğu noktalarda makinemi asla dolaştırmam. Ayrık otlarının tohumlarını ve yayılıcı dokularını kendi hatalı uygulamalarımız ile diğer çim alanına taşımamız kendi kalemize gol atmak olacaktır. Bu durumda küçük alanlarda ayrık otlarını elle kök dokularından sökerek çıkarmak ve kaynağında müdahale etmek en önemli işlemlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çim alanınızın drenajı mutlaka sağlanmalıdır. Aksi takdirde belirli dönemlerde çimin üstünde göllenecek olan su çimin havasız kalmasına, zayıflamasına, doku kaybetmesine ve sararmasına neden olacaktır. Doğal denge bozulacağından o alanlara suyu seven yabancı ot türleri hakim olacak ve bahçeyi ele geçireceklerdir.....

Mart-Nisan arası yapacağınız bütün tohum ekimleri (doğru uygulamalar yapılması şartı ile) Mayıs-Haziran aylarında bahçenize güzel bir yeşil doku katacaktır.

Esen kalın.

gerr67
23-02-2015, 22:54
ayvalıkta güneş alan 200 m2 bahçem için bermuda grass veya uganda çimi (caynadon transvalensisi) düşünüyorum.artezyen suyu biraz tuzlu,bu nedenle belirtiğim çim çeşitlerini seçtim. sorum şu;görüntü olarak her iki çeşidi de gözümle görmedim. onun için sizlerden yardım rica ediyorum.

1-görüntü olarak hangisi güzel
2-iki çeşitte eşit oranda karıştırılıp ekilebilirmi,
3-bu çeşitlerin tohumunu izmir de nerden temin edebilirim.
4-uganda daha koyu yeşil ve daha ince telli diye biliyorum
-bermudanın açık yeşil kalın telli dediler doğrumu,
Not: ustat mine pakkaner hanım izmir de bildiğim kadarı ile yardımcı olursanız sevinirim. şimdiden yardımcı olan tüm doğa severlere ***.:

Okyay
25-02-2015, 14:52
Merhabalar,
Aranıza yeni katıldım. Müstakil evimin bahçe içersinde bulunan 50m2 lik bir alanı çim alan olarak düzenlemeyi planlıyorum. Evim İzmir Selçukta, çimlemeyi düşündüğüm alan batıya bakıyor ve yaz aylarında öğleden sonra güneş alıyor. Çimlemeyi düşündüğüm alanın fotoğrafını çekerek ekleyeceğim.
Birkaç sorum olacak:
-güzel bi görüntü için kaç karışımlı çim seçmeliyim( alan kış aylarında daha az güneş görüyor )
-bu dönemde ( mart ) çim ekimi yapmamda bi sakınca var mı?

Şimdiden teşekkürler

-

Okyay
25-02-2015, 15:18
Bir önceki mesajımda belirttiğim üzere çimlemeyi düşündüğüm alanın iki fotoğrafını sizlerle paylaşıyorum. Görüş ve tecrübelerinizi paylaşırsanız çok sevineceğim.

Teşekkürler

622ali
03-05-2015, 19:47
Daha onceden cim ekili olan bahcemde yaklasik 40-50 cm lik bir alani, ciceklendirmek icin cimlerden arindirmak istiyorum. Fakat cimler oyle bir kok salip topraga yayilmis ki, biraz umutsuzum.

Cim ekili alani hem belleyip hemde roundup ile ilacladim fakat tekrardan yesillenmelerinden korkuyorum. Bu konuda onerisi fikri ya da tecrubesi olan kisilerden yardim bekliyorum.


http://i.hizliresim.com/1yrpzN.jpg (http://hizliresim.com/1yrpzN)

MSaygin
04-05-2015, 09:43
622ali, bir süre sonra aynı dert benim de başıma gelecek, çiçeklenecek alanları da çimlendirdik. Bu sebeple sorunuzun cevaplarını takip ediyor olacağım.

MSaygin
05-05-2015, 10:46
Fazla sulama ve göllenmeden ötürü bir cins çim çürümeye başladı :(
Çimler çok uzamıştı, biçmeye geciktik. Fazla da tohum atmışız muhtemelen, çok sıklar. Bir de üztüne fazla sulamadan göllendi, faciaya davetiye çıkardık.

550733

Bu sabah çim biçme makinası aldık, akşam üzeri kuruyunca, iyice biçeceğiz, bir havalanmış olacak. Gece sulamayı da kestik.
Hava güneşli kendi kendine toparlar mı, ayrıca bir tedavi gerekir mi sizce?

s.serdar
06-05-2015, 16:05
Daha onceden cim ekili olan bahcemde yaklasik 40-50 cm lik bir alani, ciceklendirmek icin cimlerden arindirmak istiyorum. Fakat cimler oyle bir kok salip topraga yayilmis ki, biraz umutsuzum.

Cim ekili alani hem belleyip hemde roundup ile ilacladim fakat tekrardan yesillenmelerinden korkuyorum. Bu konuda onerisi fikri ya da tecrubesi olan kisilerden yardim bekliyorum.




Önce Roundup kullanıp 10 gün bekledikten sonra belletseydiniz kesinlikle yeniden yeşillenme olmazdı. Ancak bakımlı çim oldukça arsızdır. Çiçek için boşalttığınız alanlara kökten yayılma yapar. Bu nedenle çim ve çiçek alanı arasında 15 cm derinlikte bariyer oluşturmanızda yarar olacaktır.

s.serdar
06-05-2015, 16:11
Fazla sulama ve göllenmeden ötürü bir cins çim çürümeye başladı :(
Çimler çok uzamıştı, biçmeye geciktik. Fazla da tohum atmışız muhtemelen, çok sıklar. Bir de üztüne fazla sulamadan göllendi, faciaya davetiye çıkardık.

Bu sabah çim biçme makinası aldık, akşam üzeri kuruyunca, iyice biçeceğiz, bir havalanmış olacak. Gece sulamayı da kestik.
Hava güneşli kendi kendine toparlar mı, ayrıca bir tedavi gerekir mi sizce?

Çim boylarını kısa tutun, hafta da bir biçin, sanırım toparlar. Sararan çimleri ortamdan uzaklaştırmak ve sıklığını azaltmak için elektrikli ya da benzinli çim havalandırma tırmığı kullanmanızda yarar olacaktır.

Seyyah88
09-07-2015, 00:22
Merhaba.. Yaklaşık 2 ay önce bahçemize rulo çim ektik. İlk başta çimler sarıydı fakat daha sonra yeşerdi ve güzelleşti. Yaklaşık 1 ay önce çimlerde yer yer açılmalar ve kurumalar başladı. Bugün bir ziraatçıya sorduk o da bize çimlerin mantar hastalığı kaptığını söyledi ve bize mantar ilacı verdi. Verdiği ilacın resmini de bahçedeki çimlerin şuan ki halinin resmini de aşağıda paylaştım. İlk defa çim ekiyoruz ve ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Lütfen yardımcı olur musunuz?

622ali
09-07-2015, 02:12
Sayin seyyah88 ilaci ne kadara satin aldiniz acaba ?

seabird65
09-07-2015, 09:37
İki yıldır çimle uğraşan bir acemi olarak cevap yazayım, ilacı uygulamadan bir gün önce sulamayı kesin, uygun dozda ilacı yaptıktan sonraki gün sulamaya başlayabilirsiniz. Yalnız çimleriniz geceye ıslak girmesin, onun için akşam sulamasını zorda kalmadıkça yapmayın lütfen. Eylül sonu Ekim gibi boşluklara yeniden ekim yapabilirsiniz.Bu çimlerin gece kuru kalması çok sıcak dönemler hariç alışkanlığınız olsun. Bu arada bahçede beslenen evcil hayvan dışkı ve idrarı benzer soruna neden olur. Saygılarımla.

ozanemre
09-07-2015, 10:26
Merhaba.. Yaklaşık 2 ay önce bahçemize rulo çim ektik. İlk başta çimler sarıydı fakat daha sonra yeşerdi ve güzelleşti. Yaklaşık 1 ay önce çimlerde yer yer açılmalar ve kurumalar başladı. Bugün bir ziraatçıya sorduk o da bize çimlerin mantar hastalığı kaptığını söyledi ve bize mantar ilacı verdi. Verdiği ilacın resmini de bahçedeki çimlerin şuan ki halinin resmini de aşağıda paylaştım. İlk defa çim ekiyoruz ve ne yapmamız gerektiğini bilmiyoruz. Lütfen yardımcı olur musunuz?

Sayın Seyyah88,

Gördüğüm kadarı ile sulama sisteminiz döner başlıklı hortumlu yüzey sistem.
Şayet alan büyük ise mutlaka yüzey altı otomatik sulama sistemi kurdurmanız gerekmektedir. Sulama periyotu her gün değişkenlik gösterir.

Hazır rulo çimin adaptasyon koşulları ve bakım şartları farklılık gösterir.

1.Rulo çim serme işlemi öncesinde zemin tesviye işleminin çok muhkem yapılması gerekir.
2.Rulo çim seren kişinin serme işlemi sırasında çaprazlama kuralına uyması ve kaynak noktalarına çok iyi sabitlemesi gerekir.
3.Serme işlemi sonrası mutlaka 3-4 gün silindirleme işlemi yapılmalı
4.Çim 2 ay önce sahaya serildiğinden, o dönemde 15 gün boyunca yoğun vahşi sulama yapılması gerekmekteydi.(Umarım yapılmıştır)
5.Mantar hastalıklarına ve çeşitli patojenlerin yayılma dönemine denk gelen bu süreçte mutlaka baskılama amaçlı doğal ilaçlamalar yapılmalıydı. Bir de aynı dönemde bilinçsiz bir şekilde aşırı azotlu gübre kullanıldı ise hastalıkların yayılması için uygun şartlar yaratılmış olma ihtimali var.

Şayet çim serdirdiğiniz alanda bu tarz ölü dokular 1 m2 lik yüzeylerde görüldü ise yaz döneminde ince kesimden (çim üreticisi hatası) kaynaklanan hata neticesinde çim mevcut yüzeye 1 aylık periyot sonunda tutunamamış ve zayıf düşmüştür. Ayrıca çim üretildiği sahadan da hastalık kalıntıları ile gelmiş olabilir.

Elbet daha bir çok etmen mevcut. Ancak alanın geneli ve çim kök dokuları bizzat dokunularak gözlemlenebilir.

Önerim alanda küçük noktalarda kuruma ve ölü dokular var ise o alanları kazıyıp alın, yerine sağlıklı rulo çim yerleştirin ve yukarıdaki özet hususları göz önünde bulundurun. En azından kimyasal ilaçlamalardan çevremizi tenzih etmiş oluruz.

Mutlaka çimin gübrelenmesi de çok önemlidir.

Esen kalın.

Seyyah88
09-07-2015, 12:13
seabird65 ve ozanemre Yardımlarınız için teşekkür ederim. 622ali ilacı 25 tl ye almıştık.
Çimleri ektirdiğimizde çimlerin arasında mantarlar çıkıyordu. Serme işlemi sonrası 1 kez silindirleme işleme yapıldı. Çimi ilk ektirdiğimizde 20 gün sabah akşam suladık. Çimde ilk seyrekleşmeler başladığında çimi eken kişilerin verdiği gübreyi kullanmıştık. Sulamayı da çimi eken kişiler bize akşam 6 gibi sulamamızı önerdiğinden şimdiye kadar o şekilde sulamıştık.

ozanemre
09-07-2015, 13:50
seabird65 ve ozanemre Yardımlarınız için teşekkür ederim. 622ali ilacı 25 tl ye almıştık.
Çimleri ektirdiğimizde çimlerin arasında mantarlar çıkıyordu. Serme işlemi sonrası 1 kez silindirleme işleme yapıldı. Çimi ilk ektirdiğimizde 20 gün sabah akşam suladık. Çimde ilk seyrekleşmeler başladığında çimi eken kişilerin verdiği gübreyi kullanmıştık. Sulamayı da çimi eken kişiler bize akşam 6 gibi sulamamızı önerdiğinden şimdiye kadar o şekilde sulamıştık.

Sağlıklı çim koşulları için havaların aşırı sıcak gittiği şu günlerde sulamayı sabah saat 6:30-akşam 19:30 olmak üzere toprak tekstürü ve çim türüne göre 5-10 dk arasında 2 sefer uygulayın.(Mutlaka toprak nemini elle kontrol edin. Nemli bir yüzey alanı var ise akşam sulamalarını kesin)
20 gün ara ile yazlık bakım gübrelerinden kullanın ve çimleri 5 cm altında biçmeyin.

Yeşile bakmanız dileğiyle.

Aytac Kececi
24-07-2015, 00:01
Cümleten merhaba.
Çim ıle birkaç defa deneyimin olmuştu. Şuanki bahçemin bir bölümüne 5-6 yıl önce çim ekmiştim. Amatörce ve ılk kez yapmama rağmen tatminkar olmuştu. Daha sonra ılgisizlik, tavuklarimin ara sıra bahçeye girmesiyle 2 sene de çimlere elveda demek zorunda kaldım. Daha sonra aynı bölgeye fare kulağı dikmeye karar verdim ve onda da başarılı oldum ve şuan hala eltigim fare kulaği duruyor.
Bunlar sadece bilgi amaçlı anlatmak ıstediklerimdi.

Asıl sorum şu;
Bahçemin diğer bölümüne ıse yine çim ekmeyi planlıyorum. Ama diğer ektiğim öncekiler gibi bahçeyi belleyip hemen ardından islah edip çim ekmek değil. Bahçeyi yazın başında güzelce beledim. İcinde ne kadar yabancı cisim ot taş vs temizledim ve düzleştirme ışlemine geçtim. 1 Aydır zemin düz halde duruyor ve hemen hemen her akşam o zemini sularım ki zemin taş gibi olmasın.

Sorum şu; önceden bellenmiş, düzleştirilmiş ama nemli toprağa ekilen çimin ne eksisi ne artısı olur. Çim konusunda deneyimli dostların engin bilgilerine ıhtiyacım var.

Şimdiden teşekkürler.

Güler
24-07-2015, 23:27
Aytac Kececi


Ziraatçı değilim ama bahçemde 1000 metrekarelik alanı eşimle beraber çimledik. Yirmi sene içinde üç defa yaptık, bunu da buradaki hocalarımızın ve konu ile ilgili olan arkadaşların yardımı ile başardık. Çok okuyup, çim hakkında hayli bilgi topladım yani biraz konu hakkında fikir yürütebileceğim.

Sorunuz; nemli toprağa çim ekmenin ne eksisi veya ne artısı... pek de bir şey ifade etmez bence. Mühim olan ekilecek alandaki taban toprağı nasıl, kafi derecede drenaj yapabilecek mi? Çim kökleri toprakta 25-30 cm kadar uzar, buna müsait mi?
Toprağınız çimin istediği besinleri ihtiva ediyor mu?

Çim ve çimlerdeki sorunlar başlığını iyice okuyun, çok faydalanacağınıza eminim.

Aytac Kececi
25-07-2015, 22:44
Ozaman pek sıkıntı yasamam gibi geliyor. Teşekkürler. Bu arada bahçeden bir kaç görüntü.

Fare kulağı ekili alan.

Aytac Kececi
25-07-2015, 22:46
Normal çim ekecegim alan.http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/251a0777a0d38c4ac33805022c73d578.jpg

http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/f34fc3a0e05670580f31692f6dff8de1.jpg

http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/43d34705971aa780cfdc67a7d4b22264.jpg

http://images.tapatalk-cdn.com/15/07/25/c4157313bb96d44b9fb30a15b9f30cb7.jpg

Güler
26-07-2015, 08:34
Günaydın, iyi ki fotoğrafladınız.
Fare kulağı ekili alan dediğinizde ben de yayılıcı tür fare kulağı (yaz karı)nı aradım beyaz beyaz çiçek açanı. Meğer siz Dichondra ekmişsiniz.

494 numaralı mesajınızda fotoğrafladığınız alana kaçlı tohum ekeceksiniz? Sanırım daha tohum almış değilsiniz. Bazı önerilerim olacak; bahçenizde gölge alanlar mevcut, ağaç altları gibi. Tohum karışımı seçerken yarı gölge alanlardan hoşlanan türleri de düşünün.
Çimler her gün sulanacak, bahçedeki ağaçlardan biri ya kurumuş ya da yeni budanmış tam da seçemedim, peki bu hergün sulama o ağaçlara zarar vermeyecek mi? Örneğin ayva ağacınıza.
Ağaç gölgelerinde kalan çimler pek de sağlıklı yetişmeyebilir.
Bütün bunları düşünerek, danışarak özellikle tohum seçme aşamasında, karar verirseniz umarım daha başarılı olursunuz.

Aytac Kececi
26-07-2015, 08:56
Günaydın, iyi ki fotoğrafladınız.
Fare kulağı ekili alan dediğinizde ben de yayılıcı tür fare kulağı (yaz karı)nı aradım beyaz beyaz çiçek açanı. Meğer siz Dichondra ekmişsiniz.

494 numaralı mesajınızda fotoğrafladığınız alana kaçlı tohum ekeceksiniz? Sanırım daha tohum almış değilsiniz. Bazı önerilerim olacak; bahçenizde gölge alanlar mevcut, ağaç altları gibi. Tohum karışımı seçerken yarı gölge alanlardan hoşlanan türleri de düşünün.
Çimler her gün sulanacak, bahçedeki ağaçlardan biri ya kurumuş ya da yeni budanmış tam da seçemedim, peki bu hergün sulama o ağaçlara zarar vermeyecek mi? Örneğin ayva ağacınıza.
Ağaç gölgelerinde kalan çimler pek de sağlıklı yetişmeyebilir.
Bütün bunları düşünerek, danışarak özellikle tohum seçme aşamasında, karar verirseniz umarım daha başarılı olursunuz.
Günaydın.
Evet, çim ekeceğim alanın %80 i gölge.

Son resimdeki budanmis olan agac turnç ve limon karışımı bir ağaç. O ağacın yerini değiştirdik bu bahar. O yüzden gücünü hafifletmek için üst kısmı kestik. Kuru mu yaş mı bilmiyorum. Bahar ayında anlıyacagız.

Fazla suyun ağaçlara zarar vereceğini hiç düşünmedim :(

Çim daha almadim. Sizlerin bilgi yardımlarını beklicem.

Güler
26-07-2015, 09:51
Bahçemde 1000 metrekarelik alan çim. Dikdörtgen şeklinde uzanıyor. Önceleri bu alan içinde güzel bir erguvan ve üç tane oya ağacı bir de güzel bir orak armudu vardı vardı.
Çim alan normalde günde bir kere ama aşırı sıcaklarda iki defa sulanıyordu, bu sulamaya dayanamayan erguvan daha sonra da iki oya ağacı kurudu.
Çimi daha sonra yenilerken, alana önce ot öldürücü ilaç attım ve üç ay bekledik. Daha sonra armut ağacının etrafına taşlardan 50 cm yükseklikte yuvarlak bir çember ördük, içini doldurup armudun altına ortancalar diktik, görselliği de güzel oldu.
Otomatik sulama 20 dakika çalışmakta bu durumda armudun köküne fazla su gelmiyor, 5o cm kalınlıktaki toprak suyu bu kadar çabuk zamanda ememiyor.
Oya ağaçları da nisbeten çim kıyılarında, onlar da böylece fazla sudan kendilerini korumuş oluyorlar. Yani çim alanımızda hemen hemen ağaç yok gibi.

Çim tohumu seçiminde titiz olun. Koyu renk mi seversiniz yoksa fıstık yeşili mi bilemiyorum. Size yedili karışım diye kakalamaya kalkarlar, kanmayın. Dörtlü bilemediniz beşli karışımları inceleyin.
İzmir'lisiniz, o yöreye uygun türleri inceleyin. Hocamız Mine Pakkaner'in konu hakkındaki mesajlarını dikkatlice okuyun çok faydalanacaksınız.

(Çimin mi var, derdin var kulübüne hoş geldiniz):D

Aytac Kececi
26-07-2015, 10:22
Fazla sudan zarar göreceği hiç aklıma gelmezdi :( şaşkınlık icerisindeyim.

Ben köyü yeşil çimi severim. Bu konuda nasıl bir yol izlenen gerekiyor.

Alacağım çimin aradığım özelliklere ve bahceme uyum sağlayıp sağlamayacağını nasıl bilicem :(

Sn. Mine hanımın konusu nerede? Ya da benim soruna yazacağı mesajları mi kastettiniz!?

Aytac Kececi
26-07-2015, 10:29
(Çimin mi var, derdin var kulübüne hoş geldiniz):D
Tesekkurler :) :)