View Full Version : Genel bonsai sorularınız
Ali H. ALI Melbourne'de yaşıyor.
Geçen hafta bir mail aldım kendisinden
26 yildir bonsai ile ugrasiyorum ordaki arkadaslarin bonsaiye olan ilgileri beni duygulandirdi onlarla bildiklerimi ve deneyimlerimi paylasmak istiyorum tabii ki onlar da istiyorlarsa
Ne kadar sevindiğimi anlatamam :) Eminim siz de öyle...
Mine gibi Ali'ye de özel bir bölüm açmanın iyi olacağını düşündüm. Sorularınızı burada sorabilirsiniz.
Genel bir bilgi sahibi olun diye, son gelen mailden bazı bölümleri alıntılama gereği hissediyorum:
Genelde yazacagim cevaplar gun sonunda iş paydosundan sonra olacak, aramizda 7 saatlik bir fark var. Bizler yeni gune sizlerden 7 saat once basliyoruz. Mevsimler de oyle... Burada simdi kışı yasiyoruz, disarıda 6 derecelik bir soguk var. Agaclarimin çoğu yapraklarini döktü.
.....
Siz sorularinizi sorun ben de cevaplamaya calisayim. Kisa bir zaman sonra umarim ordaki bonsai seven arkadaslara az da osa bir katkida bulunur, onlari cesaretlendirir ve teoriden pratige gecmelerini saglarsam sevinirim
Evet, sorularınız bekleniyor :)
Hoşgeldin Ali :)
Benim ilk merak ettiğim, ilk yıllarınızdaki bonsailerinizden yaşayanlar var mı? 25-26 yıllık yani...
Öncelikle hoşgeldiniz Ali H. ALI :)
Benim ilk merak ettiğim konu sizin bu siteyi nasıl bulduğunuz!
Bonsai ile ilgili sorularım da olacak ama ilk gün için bu kadar.
Mine hanım'a da bir soruyla başlamıştım ama şimdi benden
kurtulamıyor. :))
Bu arada arkadaşlarımızın stillerle ilgili
Türkçe ad bulma çalışmalarını inceler ve
katkıda bulunursanız çok makbule geçer.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=1235
Hoşgeldiniz Ali H. ALI . Sizin gibi bu sanata yıllarını vermiş birisiyle tanışmak gerçekten mutluluk verici. Sorularımız ve sıkıntılarımız çok nereden ve nasıl başlayacağımı bilemiyorum umarım başınızı ağırtmayız.
Benim öncelikle sormak istediğim toprak konusu. Dışarıda bu akadama ile çözülmüş fakat ülkemizde ne yazıkki bulunmadığı için çeşitli karışımlar deniyoruz siz ne tavsiye edersiniz?
bonsaireef
09-06-2006, 22:12
Hoşgeldiniz Ali H. ALI .Sizi aramızda görebilecek olmak beni çok heyecanlandırdı.Yardım teklifiniz için size çok teşekkür ediyoruz.Buna gerçekten çok ihtiyacımız var.
Benim merak ettiğim siz kendinizi geliştirmek için kurslara katıldınız mı? Malesef Türkiyede böyle bir şansımız yok ve bonsaiyi kendi çabalarımızla öğrenmeye çalışıyoruz.Bu soruyu sorma amacım acaba kendi başımıza bunu halledebilirmiyiz yoksa illa usta çırak ilişkisi gerekli mi?
Soracak çok şey var ama sizide sıkmak istemiyorum.Tekrar teşekkür ediyorum.
Ali H. ALI
10-06-2006, 18:58
merhaba
deneyimsizdim ve herkes gibi bende ilk bonsailermi yasatamadim iki tane scots pine[Pinus sylvestris]iki uc seneden sonra oldu[ben oldurdum sicak bir gunde gubre koydum koymamam gerekiyordu ve yeterince su vermeddim]ve ben cok uzulmustum.
Su an bonsa olmada onceki yaslarini da katarsak 30 yasini gecmis agaclarim var . Sirasi gelmisken yalniz sunuda soyliyeyim bonsaide yas faktori yalniz basina o kadar onemli deyildir bonsaide oncelikle aranan bir estetik guzelliktir estetik guzelligi olmayan 100 yasida bir agacin bonsai saksisinda durmasi belki ona yasindan dolayi sevgi ile bakilir guzel bir bonsai oldugu icin deyil .bazi teknik yontemlerle genc bir bonsaie yasliymis goruntusu verilebilir ama iledde estetik guzuzellik. Batida yeni yeni dir sanat dali kabul edilen bonsai uzak doguda yuz yillardir suren bir sanattir yalniz resim ve heykel gibi diger sanat dallarindan bir farki var bonsai yasayan bir sanat dalidir ressam eserini bitirdigi zaman fircasini birakir heykeltiras da oyle cekic ve keskisini birakir cunku yaptiklari bitmistir ama bonsai sanatci makasini birakamaz cunku bonsai bir omur boyu bitmez.
hepinize kolay gelsin en iyi gunler sizlerin olsun
Ali
Su an bonsa olmada onceki yaslarini da katarsak 30 yasini gecmis agaclarim var
Bu daha önce düşünmediğim bir konuydu. Bonsai'nin yaşı, dikildiği zaman mı başlar, yoksa bonsai biçimine dönüştürülmeye başlandığında mı?
Ali H. ALI
10-06-2006, 19:13
bir gun internette turkce gazeteleri okurken merak ettim Turkiyede bonsai yapan varmi diye sonra sizin[bizim] siteye girdim birde baktimki epey meraklisi var benim de katkim olsun deddim ve iletisim kurdum.Umarim sizlerin bildiklerine birseyler katarim
Stillere turkce ad bulma calimalariza bakacagim benimde ogreneceklerim vardir
iyi gunler
Ali
Ali H. ALI
10-06-2006, 19:35
inanin insanin basi hic bir zaman bonsaiden agrimaz eger basiniz agriyorsa bonsainizi alin yapilacak olan birsey varsa onlari yapin yoksa onu seyredin saksisini temizleyin onun gelecegi icin hayali dallar yerlestirin govdesinin istediginiz yerine bir de bakmissiniz ki basinizda agri diye birsey kalmadi
ben size yillar var kullandigim topragin karisimini vereyim yalniz her bonsai yapan zaman icerisindde agaclarina uygun topragi kendi deneyimleri ile bulur sizlerin de bulacagi karisim benim kullandigimdan farkli olabilir
%30 bahce topragi[bahceden alinmis tobrak]
%30 cicek tobragi[cicekler icin kullanilan toprak]
%30 dere kumu[insaat kumu deyil]
bonsaiden yana sansiniz bol olsun
Ali
Bahçe toprağını sterilize ediyor musunuz? Yabani ot konusunu nasıl çözüyorsunuz?
bonsaisever
10-06-2006, 19:46
Aramıza hoşgeldiniz :)
Ali H. ALI
10-06-2006, 20:28
Bir ustayi calisirken gozleyip de ogrenmeken iyisi ama boyle bir imkan yoksa ogrenilmez diye bir kural yok belki ddaha uzun zaman ve deneyim ister okadar
Kendimi gelistirmek icin ne yaptim
ciceklere agaclara ilgim vardi sonra birgun bir bonsai gelip gozlerime gozlerimden de yuregime girdi, bir cinlinin dukkaninin sokaga bakan camligindan bana bakiyordu daha dogrusu ben ona bakiyordum sonra satilik olmadigini ogrendim zaten olsa bile alamazdim. ben bonsai yaparim dedim ve iki cam agaci bulup basladim ama olmuyordu sonra kitaplar buldum onlardan cicekcilerde gordugum bonsaileri inceleyerek ve kendi deneyimlerimle bir 18 sene gecirdim sora kaldigimiz bolgedeki waverly garden club,in bonsai gurubuna uye oldum ve hala uyeyim 18 senede ogrendiklerim kadar belkide daha fazla uye oldugum kulubde ogrendim. Ben baslarken yalnizdim sizin bir avantajiniz var gurupsunuz deneyimlerinizi paylasin birbirinizin agaclarini gorun guzel agclari ornek alarak onlar gibi agaclar yapmaya calisin resim he heykelde oldugu gibi bonsaide kopyalamak ayip ve yasak deyildir zaten hicbirzaman aynisini yapamazsiniz.
cok zefkli hic bitmeyen bir ugrasin icindesiniz bir omur boyu surecek ve omrunuzun bitigi yerde biraktiginiz agaclar
baska ustalara arkadaslik edecek .
Agacli gununuz bol olsun
Ali
Bonsailerinizden örnek fotoğraflar koymanızı bekliyoruz :)
bonsaireef
10-06-2006, 21:26
Usta çırak ilişkisinin önemi yazdıklarınızı okuyunca daha iyi anlaşılıyor.Şimdilik görerek değilde okuyarak ve deneyerek öğrenmek durumundayız.Hani olurya ilerde bir hoca Türkiyeye gelip bizleri bir club çatısı altında toplarsa durum farklı. :)
Yazılarınızı okumak büyük zevk.Bilen bir kişinin gözüyle bonsaiye bakmak çok farklıymış.
Bonsailerinizin fotoğraflarını dört gözle bekliyoruz.
Ali H. ALI
11-06-2006, 14:23
Iyi bir pazar gunu dilegi ile herhaba.
Bahce topragini stralize etmiyorum,kimi bonsai yapanlar ediyor kisiye ve deneyimlere kalmis birsey. Stralize edildigi zaman yabani tohumlarla birlikte butun organik canli da oluyor, organik canliar bonsai icin gerekli diye dusunuyorum, bu gune kadarda bir sorun yasamadim.
Bahce topragini yuzeyden deyil de 10cm kadar derinden aliyorum, cikan bir iki yabani otu da saksidan almak zor olmuyor[otun saksida buyumesine izin vermeyin,kucukken sokun]
Yakin bir zamanda resim de gonderecegim. Ozellikle gormek istediginiz bir tarz veya bir agac varmidir? eger istediginiz benim agaclarimin icinde yoksa kulup arkadaslarimin agaclarindan resim alip gonderebilirim
saglicakla kalin
Not: keyboard igilizce harflerden oldugu icin harflerin uzerine ve altina isaretleri koyamiyorum. Kucuk imla hatalarim da olursa bagislayin.
Ali
Ali H. ALI
11-06-2006, 15:17
Bir agacin yasi bagimsiz yasamaya basladigindan sonra hesaplanir diye dusunuyorum. Ana agactan alinan bir air layering[onerdigim turkce sozcuk:HAVA DALDIRMASI] veya bir ground layering[onerdigim turkce sozcuk TOPRAK DALDIRMASI] kok salip ana agactan ayrildiktan sonra yasi hesaplanmali. Yalniz bir ayirim yapilabilir, ornek: "agacim 50 yasindadir yasaminin son 10 yilini bonsai olarak surduruyor" 40 yillik bir yasami yok sayamassiniz[uzun zaman bahcede toprakta yasam suren agaclardan da bonsai yapilabilir
sevgiler
Ali
Ali H. ALI
12-06-2006, 07:26
Selamlar sizlere dort resim gonderiyorum ikisi Crassula arborescens:yesim agaclari, gurup olarak ekilmis, yas 7 ile 15, boy 85cm genislik 80cm dogal mermer uzerine ekilmistir
ikinci iki resim ise Fraxsinus exselsior: Disbudak Root over rock style:Koklerin kaya uzerine sarilmasi tarzinda yapilmistir. yas 20 boy 45cm .Baharda yapraklandigi zamanda bir resim gonderirim
selamlar
Ali
23904
23905
23906
Elinize sağlık gerçekten çok güzeller. Sizden öğreneceğimiz çok şey var.
Size bir sorum daha olacak. Bonsai adayı meşe ve incir fidanım var yaprakları büyük olduğu için hoş durmuyor sizin yaprak küçültme ile ilgili çalışmalarınız varmı fikirlerinizi bekliyorum selamlar.
dort resim gonderiyorum ikisi Crassula arbarescens:yesim agaclari
"Crassula arbarescens" olarak google'da arattım ama bulunamadı.
"Crassula argentea" fotoğraftaki ağaçlara benziyor. Bu konuda bizi aydınlatır mısınız?
http://www.collectorscorner.com.au/Cacti/Landscaping%20Pictures/JCPFS118.JPG
Ayrıca fotoğraflarınız çok büyük. Foruma ekleyebilmek için 70 K dan büyük olmaması gerektiği için sıkıştırmak zorunda kalmışsınız.
Oysa bu kadar çok sıkıştırmak yerine, fotoğrafın genişliğini küçültmeniz gerekiyor. 600 piksel yapabilirsiniz mesela...
Hangi imaj işleme programını kullanıyorsunuz?
1794
Sıkıştırmanın sonuçları
Ali H. ALI
13-06-2006, 11:26
iyi gunler
mesajiniz, gonderdigim resimdeki agaclar icin tekrar kucuk bir arastirma yapmama sebeb oldu. Buldugum sonuclar THE COMPLETE BOOK OF BONSAI yazan Harry Tomlinson 1990 Australi yayimli sayfa 114 deki resim ve isim Crassula arborescens diye geciyor bende onu referans aldim. Baska kitaplari arastirica C. arborescens in yapraklarinin daha gumusumsu oldugunu ogrendim .Senin verdigin isim ve C. ovata ayni bitki ve resimde oldugu gibi benim agaclara daha cok benziyor. bir iki yere daha bakayim emin olduktan sonra ismi deyistirecegim uyarilarin icin tesekurler.
en iyi gunler sizlerin olsun
Sizin ilk yazdıklarınızda harf hatası olmuş o harfi yerine a harfi koyymuşsunuz. Olması gereken Crassula Arborescens ( Jade Tree) Türkçesi yeşim ağacı
Merhaba Ali bey.
Burada saat 01.30. Malum yarın işe
gidilecek. Sitede olduğunuzu görünce
yatmadan hal hatır sormak istedim.
Nasılsınız?
Ali H. ALI
14-06-2006, 05:06
Sizde cecenin 1.30 u bizde sabah 8.30 ben sabah 4te ise basliyorum ara sira firsat bulunca soyle bir bakiyorum simdi de ogle paydosu sizlere sabahleyin hayirli isler
Ise donmem gerekiyor.
ali
Verdiğiniz bilgiler çok değerli fotoğrafları merakla bekliyorum selamlar
Selahattin Yılmaz
14-06-2006, 09:21
Sabırısız birisiyim, bonzainin aldığı zamanı düşününce hiç bitmeyecekmiş gibi geliyor. Oysa bir çiçekte de ateş yüreğe düştümü tut tutabilirsen. Bonzai yi ilgiyle izliyorum bakalım bana sevdirecek bir cümle bir kelime **** bir ses olacakmı? Zaten insanların bonzaide bulabildiklerini bende buldummu iş bitmiştir.
İlgiyle izliyorum, ama sizde biraz insanı tetikleyin canıııım.
Ali H. ALI
14-06-2006, 13:28
Merhaba sabirsiz arkadas nasilsin iyimisin?
Bonsai[bonazi diyenler de var da dogrusu bonsai olandir] ile sabirsizlik ters dusuyor. once buna bir care bulalim sonra sen ektigin agaclari yavas buyuyor diye tutar sokersin. Seni tetiklemek icin birseyler bekliyorsun ben gordum ki senin icindeki heves tetiklenmisdir bonsai dunyasina hos geldin bir omur boyu seninle yasaycak bir urgasin icindesin, sen olup gittikten sonra bile onlar
sevdiklerinin yaninda yasamaya devam eadecekler hem de kim bilir kac yil SABIRLA seni tekrar gormeyi beklicekler..
En guzel gunler sizlerin olsun
ALI
Selahattin Yılmaz
14-06-2006, 13:57
İlginize teşekkürler, iyiyim hamdolsun, esas sizleri sormalı gurbette olan sizlersiniz?
Sabırsız olduğum kadar sabretmesini de bilen birisiyim tek sorunum sabretmem gereken zaman içerisinde sabır zamanımı başka bir uğraşla doldurabilmek, doldurmuşsam sorun yok yani aksi halde insan can sıkıntısından kendini meşgul eden şey ile uğraşıyor. :)
Neyse, maddeli olarak yukardaki sorularıma cevap verirseniz memnun olurum. Zira yeni bilgiler verdiğiniz halde hala nerden ve nasıl başlayacağımı bilmiyorum. Haydi bakalım madem bonsai öğretmenimizsiniz bize yol gösterin :p . İsterseniz başladığım noktada karşılaştığım veya karşılaşacağım sorunları ben ileteyim sizde sorularıma ek olarak istediğiniz bilgileri bana verin. Yeterki başlangıç seviyeme uygun cevaplar alabileyim. :)
Sorularım tekrar:
1-Elimde çelikten üretilmiş halen perlit içerisinde bulunan köklenmiş incir fidanları var bunlardan hangi özelliğe sahip olanları kullanmalıyım(Boy, kök vs.) (Bu arada zayi riskine karşı 3-4 tekerrür denemeyi düşünüyorum ) **** bu çelikten üretilmiş fidanları kullanabilirmiyim? Kullanamazsam boy v.s tercihime ne tavsiye edersiniz?
2-Toprak tercihi ne olmalı
3-Nasıl bir toprak-saksı kullanmalıyım
4-Başlangıç olarak karşılaşacağımı düşündüğünüz sorunlar neler olabilir ve ne gibi tedbirler almalıyım?
berayatalay
30-08-2006, 12:46
abi çınrı nasıl sulamalı yeni dikilen çeliği ne zaman tellemeli nezaman budamalıyım
Ali H. ALI
31-08-2006, 00:25
Selamlar Berayatalay.
Cinarin ne kadar buyuk ? saksidami yerdemi ekilidir? Yoksa oda celikmi? Egaer yeni ekilmis celikse topraginin kurumamasina surekli nemli kalmasina dikkat et.
Yeni diktigin celikleri tellemek icin cok erken. Birak once bir guzel koklenip budaklansinlar, sonra yapacagin tarza karar verip agacini teller ve budarsin.
Bu arada forumdaki telleme ve budama ile ilgili bilgileri okumayi ihmal etme.
takildigin konular olursa bizlere sorabilirsin.
Kolay gelsin der yapacagin bonsailerde basarilar dilerim.
berayatalay
31-08-2006, 13:34
Ben kastamonuluyum lise öğrencisiyim.Abi limonun (bonsai olmasına daha çook var) meyve vermesi için (yemek için değil) aşı yapmak gerekir mi? şimdiden teşekkürler :)
Ali H. ALI
01-09-2006, 15:48
Iyi gunler Berayatalay.
Limon agacini bonsai yapacaksin ? yoksa bahceye mi dikeceksin?
Limon agacin cekirdekten yetitirilmis ise ve limon vermesini istiyorsan bildigin iyi bir limon agacindan ona asi yapmalisin [asilanacak agacinen az 2-3 yasinda olmasi gerekir] asi yapmazsan yine meyve verir ve bu zaman alir, bir de varecegi meyvenin nasil olacagi belli deyildir, belki de meyve turunc olur, limon olmaz.
Diger bir soruna da burda cevap vereyim. Limon agacindan mini bonsai olmaz yapisi uygun degildir.
hosca kal.
berayatalay
03-09-2006, 18:30
Abi çok teşekkür ederim(limonu bonsai yapmaya çalışacam ve tohumdu cevabımı aldım yani) son bir sorum daha olacak izninle ;
Abi, bu köklendirme hormonu yerine (onun kadar etkili olmasada) bir öneriniz var mı? Yaşadığım yerde bu tip şeyleri bulamamda. :)
Bir de mini bonsai için ne tip ağaçlar gerekir ? ( yerim müsait olmadığı için sık sık mini bonsai soruları soruyorum ) :) :)
Abi bu arada çınarım çelikti yani cevabımı verdin tekrar çok teşekkür ederim.
Ali H. ALI
04-09-2006, 04:27
Iyi gunler Berayatalay.
Koklendirme tozu bulamiyorsan, koklendirme tozu yerine baska birsey koyman gerekmiyor. Bu durumda belki koklenme daha gec olacaktir.
Mini bonsailerin bakimi diger bonsailerden daha zordur.Senin
icin belki ortaboy bonsailerle baslaman daha iyi olur diye dusunuyorum.Ben yaparim diyorsan, kucuk yaprakli agaclari secmelisin ornegin simsir, nar, hanim eli,[Lonicera nitida] kolay gelsin.
berayatalay
04-09-2006, 11:18
Teşekkürler abi.(Şimşir bulabilirim sanırım , en azından büyük mini bonsai yapmaya çalışırım :) :) )
Ali Bey merhaba!
Bu bilgiler (Sonbaharda 2-3 çift yaprak kalacak şekilde derin budama) bütün türler için geçerli mi ,yoksa yasemine has bir budama şekli mi?
Örneğin daha önce albizanın bonsai denemeleri sayfasına da yüklemiş oduğum aşağıdaki resimdeki leylağın sürgününü nerden budamalıyım.(Gövde deki yanlış budamayıda düzelteceğim.Budama sırasında ön yüzünü gözönünde bulundurarak bir budama yapmamıştım.Uyarı için teşekkürler.
4048)
Ali H. ALI
30-09-2006, 13:30
Iyi gunler Albiza.
Agaclarimdan ornekler formunda yazdiklarim, yaseminler icindi, cunku yaseminler icin sordugunu dusunmustum.
Leylaginiz guzel bir surgun verdi. Su an o surgune birsey yapmayin, birakin buyusun[belki 10cm kadar veya agacinizin daha boylu olmasini istiyorsaniz surgunun daha fazla uzamasina izin verin] sonra surgunun ucunu alin, yan taraflardan atacagi yeni surgunleri degerlendirip nasil bir tarz yapacaginiza karar verip yeni cikan surgunlerle dal dizimini yaparsiniz.
Tum agaclarin diledigin gibi olsun
Ali hocam merhaba
Benim öğrenmek istediğim ibreli ağaçların ibre boylarını nasıl küçültüyorlar.Bu konuda bilgilerinizi bizimle paylaşırsanız çok seviniriz.Teşekkürler
acerpalmatum
02-10-2006, 22:59
Ali Hocam
Dikenli ağaçlardan bonsai çalışması yapılması konusunda sizler ne düşünüyorsunuz. Bu konuda genelin benimsediği bir tercih varmıdır ? Yoksa bu konu tamamen kişisel bir tercih olarak mı düşünülmeli ? Bu soruyu daha önce başka bir sayfada size sormuştum buraya taşıdım. Fakat gördümki Sayın Albizanın sorusu daha önemli bir konu konudan konuya atlamamak ve için Albizanın sorusuna öncelik vermenizi rica edebilirmiyim. Bu konu benimde çok ilgimi çekiyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=42613#post42613
Teşkkür ederim.
Uğur KANLI
ANKARA
söz dikenden açılmışken ben de bir soru sorayım istedim
ateş dikeninden bonsai yapma aşamalarınsa dikenlerini kesmemizin bir zararı olur mu? (olmayacağı kanısındayım ama yine de danışmadan birşey yapmak istemedim. tabii bu soru diğer dikenli türler için de geçerli)
Ali Hocam
Dikenli ağaçlardan bonsai çalışması yapılması konusunda sizler ne düşünüyorsunuz. Bu konuda genelin benimsediği bir tercih varmıdır ? Yoksa bu konu tamamen kişisel bir tercih olarak mı düşünülmeli ? Bu soruyu daha önce başka bir sayfada size sormuştum buraya taşıdım. Fakat gördümki Sayın Albizanın sorusu daha önemli bir konu konudan konuya atlamamak ve için Albizanın sorusuna öncelik vermenizi rica edebilirmiyim. Bu konu benimde çok ilgimi çekiyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=42613#post42613
Teşkkür ederim.
Uğur KANLI
ANKARA
Ben olabileceğini düşünüyorum. Hatta kafamda iki tür var birisi Karaçalı (Paliurus spina-christii) diğeride Çakal eriği ( prunus spinosa ) . İkiside bir çalı türü ve bunlara her yerde rastlamak mümkün. Söküm zamanı geldiğinde bunlarla ilgili çalışma yapmak istiyorum.
musubeyd
03-10-2006, 21:14
Dikenli türler denilince çok geniş bir yelpaze açılıyor.İçine akasyadan, ateşdikenine kadar pek çok tür giriyor.Bunların bir çoğu da zaten bonsai için kullanılıyor.Acerpalmatum galiba özellikle dikenli çalıları kasdetti bilemiyorum.dikenli ve de çalı denilince benim de aklıma hemen Karaçalı geldi.Geçen baharda bir kır gezisinde kayada çok hoş bir karaçalı görmüş ve resimlemiştim.Dallanması zarifti.Hazır,güzel bir bonsaiydi.Denemeye değer.
4157
Ali H. ALI
04-10-2006, 13:27
Herkese iyi gunler.
Islerimin yogunlugu nedeni ile bir iki gun foruma ugrayamadim, sorularinizi ancak simdi cevapliyabildim, kusura bakmayin.
Arkadaslar, daha once kimsenin bonsai yapmadigi bir agac turu bonsai olamaz diye bir kural yoktur. Kaldiki zaman, zaman kisisel gorusler bir kural gibi algilanir.[benim ,genis, buyuk yaprakli agaclarla ilgili okuduklarim, yapraklari cok buyuktur boyle bir agactan bonsai olsa bile yapraklari ile agac arasinda bir denge kurlamiyacaktir. sonra bir gun incirden bonsai denemeye kalktim ve oldu]
Calidan, cicekten, dikenli agactan,dikensiz agactan ve dusunebileceginiz diger agac cesitlerinden bonsai denemenizin hicbir sakincasi yoktur diye dusunuyorum. Olsa, olsa daha onceleri baskasi yapmadigi icin biraz zorlanmis olursunuz. Bu da yapacaginiz hic denenmemis bonsai icin deger diye dusunuyorum .
Dikenli agaclarin dikenlerini budarsaniz ona bir zarar vereceginizi dusunmuyorum
Ornegin alic agaci ve gelin duvagi dikenli bir cins olmalarina ragmen dikenleri budandigi zaman agaclar olumsuz etkilenmiyor.
Hepinize bonsai yapacaginiz yeni agac turlarinde basarilar diler, kolay gelsin derim[yapacaginiz bonsai resimlerini ve deneyimlerinizi forumda paylasmayi unutmayiniz]
Ali H. ALI
04-10-2006, 15:09
Igne yaprakli agaclarda, igne yapraklari kucultmek, genis yaprakli ve yapraklarini doken agaclardan daha zordur. Sabir ve deneyim isteyen bir calismadir igne yapraklari kucultmek.
Once camlardan basliyayim, camlar uzerinde fazla deneyimim olmasada sizlere arkadaslarimdan, gorduklerimi ogrendiklerimi aktarayim, mutlaka yarari olacaktir.
Japon kara cami[Pinus thunbergii], kizil cam ve diger iki igne yaprakli camlarda yaprak kucultmeyi, ornek vererek soyle anlatayim, onunuzdeki yil agacta yeni cikacak surgunleri, "kandil" durumundan kurtulup[camlarda kandil, yeni cikan surgunlerde, tum igne yapraklarin toplu halde bir birine yapisik gibi, surgunun uzerinde bir zaman durur. Sonra igne yapraklar bir birinden ayrilip acilir, ingilizcede cam surgunlerinin acilmadan onceki durumuna "candle" deniyor o durumdaki surgunlere turkcede ne dendigini bilmiyorum, ben de ingilizcede oldugu gibi, tukcede ne dendigini ogrenene kadar kandil deyimini kullanmayi uygun gordum] tamamen acildiktan sonra. Yaz ortalarina dogru, keskin temiz bir makasla cikan tum surgunleri , dallarin uzerindeki cikis yerlerinden[surgunun dibinden az yukarisi] budayiniz. [dal uzerindde genelde iki ,uc surgun ayni yerden cikar bu surgunlerin bir tanesi diger birlikte oldugu surgunlerden daha hizli buyur.Once yavas buyuyen surgunleri budayin, bir hafta kadar sonra da hizli buyuyen surgunu budayin. bu bir hafta bile yavas buyuyen surgunlerin kesildigi yerler diger hizli buyuyenden once kasildikleri icin yeni cikacak surguncukler hep ayni hizla buyuyeycekler]Surgunleri budadiginiz yerlerden yeni surgunler cikacaktir, bu surgunler budadiklarinizdan hem igne yapraklari daha kucuk hem de surgunler daha kisa olacaktir. Bu yeni cikan surgunlerden hepsini agacinizda birakmayiniz, iki uc tanasini birlikte ciktigi yerde, hangi yone buyltmek isterseniz bir ikisini secip digerlerini , cimcik budama ile[isaret ve bas parmaklarinizla cimcikler gibi surgunu tutup koparmak] agacinizdan aliniz.
Sonbaharda yeni surgunlerin ciktigi dallarin uzerinde kalmis bir iki yilik igne yapraklari cekip agacin uzerinden sokunuz.[yeni surgunlerdeki yapraklari sokup almayiniz] bu islem agacinizin sonbahar ve kista dallarinin daha fazla isik gormesini saglaycagi gibi agaciniz uzun yapraklardan da kurtulmus olacaktir.
Agaciniz birakacaginiz surgunlerle istediginiz sekle geldikten sonra surekli cimcik alimla yeni surgunlerin uclarini alip agacinizi ayni sekilde tutmaya calismalisiniz surgunlerinizin uclarini cimcik alimla budayiniz, makas kullanirsaniz kestiginiz yer kahve rengi olacak ve uzun zaman agacinizin uzerinde oylece kalacak. Igne yapraklari yaridan kesip kisaltmayiniz kestiginiz yerlerden kaverengi kesik uclari hep gorunecek.
Bes igne yaprakli camlarda yaprak kisaltma islemi biraz daha deyisik bir yontemle yapilmaktadir. Bes igne yapraklilada yapraklar iki igne yapraklilardan daha kisadir bu yuzden kimi bonsai yapacaklar bes igne yapraklilari, bonsai yapimina daha uygun buluyor.[Japon beyaz cami, Pinus parviflora]
Bes igne yaprakli camlarda surgunler kandil seklinden kurtulup acilmaya basladiklari zaman tum surgunlerin, ucte biri, cimcik alimla uclari budanir.
Burdaki budama iki igne yapraklilarnin tersi olur once birlikte buyuyen surgunlerden en hizli buyuyenin ucu alinir bir hafta kadar sonra da yavas buyuyen surgunlerun uclari ilk budanan surgunun boyunda budanir. budanan surgunlerin uzerinde bir yil sonra cikacak olan surgunler daha kisa yaprakli surgunler olarak cikacaktir .Sonbaharda eski igne yapraklar, cekilerek agac uzerinden iki yaprakli camlarda oldugu gibi alinir. Ayni sekilde cimcik alimla yeni cikacak surgunlerin ucleri surekli alinarak agacin sekli korunur.
Diger igne yapraklilara daha sonra devam edecegim. Gec oldu saat 11 gece ve yarin erkenden ise gitmem gerekiyor.
Herkese kucuk igne yaprakli bonsailer yaparken basarilar dilerim.
Ali hocam merhaba!
Bilgiler için çok teşekkürler ,merakla diğer yazınızı bekliyorum.Sevgilerle.
Ali Hocam! Bizim bir şeyler öğrenmemiz adına bıkmadan bildiklerinizi aktarıyorsunuz, gerçekten size ne kadar teşekkür etsek azdır. Çok şey mi istemiş olacağız bilmiyorum ama; bu iğne yapraklılardaki yaprak küçültmeyi resim aracılığıyla ya da uygulamalı olarak gösterme imkanınız var mı? Sanki iğne yapraklılarda yaprak küçültme işlemini ilk defa duyuyor gibiyim.
Ali abi çok teşekkürler. Eğer zor olmayacaksa bende sule gibi resim olsa daha kolay anlayacağım diye düşünüyorum. Emeğinize sağlık.
Ali H. ALI
05-10-2006, 15:29
Herkese selamlar.
Bu gun geriye kalmis igne yapraklilarin , yapraklarini kisaltip kucultmeye devam ediyorum. Bu igne yapraklilar camlara gore biraz daha kolay gibi gorunuyor, yalniz camlarda oldugu gibi bunlarda da zamanlama cok onemlidir.
Ladinlerde, daha sertlesmemis, yumusak olan yeni surgunler 2cm kadar olunca, ucundan cimcik alimla yumusakca, kivrilarak 1cm kadar alinip budanir.
agacin uzerinde yapilan bu uygulamaya, 4 hafta kadar devam edilir. Bu 4 hafta sirasinda zamana yayilip buyuyeycek olan surgunler, hep budanir.
Agacinizin uzerinde ince dallar varsa ve o dallarin kalinlasmasini istiyorsaniz o dallar uzerindeki surgunleri budamayiniz.
Bu 4 haftalik budama suresi icerisinde agacinizin uzerine zaman, zaman su puskurtup onu yari golge bir yere aliniz. Agaciniz istediginiz sekli almissa bu cimcik budamayi surekli olarak her sene yapmalisiniz ki toplu ve istediginiz sekilde kalsin. Agaciniz uzerinde bu calismalari yaparken, agacinizin yapraklarinin kuculdugunu goreceksiniz.
Ardic, Japon sediri, Sedir,Porsuk ve Goknar:
Bu agaclardayeni surgunler acilmaya baslarken[1-2cm olduklari zaman] cimcik alimla surgunlerin boylarinin yarisi budanir.Yine ladinler gibi uzerlerine zaman zaman su puskurtulup yari gaolge bir yere alinir.
Ardiclarda kalin dallar uzerinde ve govdede istenmiyen surgunler cikarsa buyumelerini beklemeden budayiniz.
Cin ardici, yalanci selvi ve selviler:
Bu agaclar genelde kisa surgunlerle buyurler, bu surgunler buyurken surekli cimcik alima budanmali, bu budama ilk bahardan, son bahara kadar devam etmeli, sonbahara yaklasirken, budamayi daha seyrek zamanlarda yapiniz bu, budamanin azaltilmasi, agacin dogru zamanda, soguklar gelmeden, buyumesini durdurmasini sagliyacaktir.
Igne yapraklilarda verebilecegim bilgiler simdilik bunardir. Zaman icerisinde ogrennecegim baska bilgiler olursa ,yine sizlerle paylasirim.
Resimlerle anlatmam mutlaka daha iyi anlamaniza yardimci olacaktir. Bunun icin kesin soz vermiyeyim[daha once resimlerle anlatacagim diye soz verdigim bazi konulari bile daha yerine getiremedim]ileride belki resimlerle de bir eklenti yaparak anlatmaya calisirim.
Her sey dilediginizce olsun.
Sağol Ali abi. Resimler içinde kendini sıkıntıya sokma sakın, zaten yeterince uğraşıyorsun bizimle.
bonsaisan
06-10-2006, 10:51
4193
Sanırım bu görüntü Sayın Ali beyin anlatmak istediği konuya ait kısımlardan birini görüntüsüdür.Umarım beyenirsiniz ve yararlı olur.
Bonsaisan ve Ali Hoca'ya emekleri için teşekkür ederim.
Ali Hocam verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Bonsaisan resimler için teşekkürler.
Ali H. ALI
07-10-2006, 10:51
Herkese iyi gunler .
Cimcik alimla budamayi gosteren resimleri[bu gun budama yapacaktim resim cekip sizlerle paylasmadan edemedim, umarim faydali olur] bonsaide budama ve yaprak kucultme formuna ekledim.
Herkese iyi hafta sonu tatilleri.
Bonsaisan ekledigin resimler icin tesekurler, mutlaka igne yapraklilari budamada herkese yardimci olacaktir.
Emek harcayanlara çok teşekkürler.
Merhabalar Ali abi ;
Sorum , açaba bonsaimizi bir taşa/kayaya/kütüğe sarılı/yapışık nasıl büyüteceğiz ? hangi zaman aralığında ve yaş aralığında ne yapmak lazım...
Ayrıca özel msj attım bakarsanız sevinirim ...
Teşekkürler
Ali abi bu konuları görüntülü olarak açıklamıştı daha önce forumlarda gerekli bilgileri bulabilirsin...
O konuda sadece gövde kalınlaştırma anlatılıo,örnek olarakta taş üzerinde kök salmış bir fidan kullanılıo...Nasıl yapıldıgında dair bilgi yok :(
bonsaisever
11-10-2006, 02:03
Bir sorunuz veya sorununuz varsa genele yazın ki herkes bundan faydalanabilsin.
Özel mesajlarla gelen sorulara cevap verilmiyor.
Kişisel soruları genele yazmayı uygun bulmamaktayım.Forum ortamının korunması ve chat odasına dönmemesi için.
Ali H. ALI
11-10-2006, 12:53
Herkese selamlar.
Tanus, koklerin kaya uzerine sarilmasi tarzini, Memedin dedigi gibi daha once bahsettim bu bilgileri "agaclarimdan ornekler" formunda, 81 (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=32071&postcount=81)ve 82. (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=32074&postcount=82) mesajlarda bulabilirsin. ilk firsatta resimlerle de anlatmaya calisacagim.
sevgi ile kaliniz.
Ali H. ALI
11-10-2006, 13:17
Mustafa selamlar , aramiza hos geldin. Bonsai ile ilgilenen senin gibi genc arkadaslari aramizda gormek ne guzel. Yalniz unutma senin oncelik verecegin ilk sey derslerin olmali. Onlari aksatmadigin surece bonsai yasamina renk katacaktir.
Sordugun sorunun cevabini, "Bonsaide toprak ortu turleri" (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1620)formunda cevapliyorum.
Her sey gonlunce olsun.
Herkese selamlar.
Tanus, koklerin kaya uzerine sarilmasi tarzini, Memedin dedigi gibi daha once bahsettim bu bilgileri "agaclarimdan ornekler" formunda, 134 ve 135. mesajlarda bulabilirsin. ilk firsatta resimlerle de anlatmaya calisacagim.
sevgi ile kaliniz.
Ali Bey mesaj numaralarında yanlışlık olabilir mi?
Ali H. ALI
11-10-2006, 14:24
Iyi gunler Aybala.
Uyardigin icin sag ol evet yanlislik var. 81 ve 82. mesajlar olacakti.
Tekrar tesekurler.
Teşekkürler ayrıca bişey merak ediyorum,bizim kullandığımız aliminyum ve bakır teller ile yurt dışında satılan bonsai teli altındaki tellerin yapı ve madde olarak farkı nedır ? ve son olarak bonsai yaprakları budama yöntemlerinle ufaltılabilmekte peki bazı ağaçlarda olan çiçek/meyve/tomurcukları ufaltmanın yöntemi varmı ?
Tanus belliki sana bonsai aşkı bulaştı.. artık kurtuluş yok bundan... benim tavsiyem bonsai forularındaki mesajları baştan başlayıp okuman...
ve soru sormaya devam etmen.. okudukça ve sordukça bilgin artacak...
Teşekkürler ayrıca bişey merak ediyorum,bizim kullandığımız aliminyum ve bakır teller ile yurt dışında satılan bonsai teli altındaki tellerin yapı ve madde olarak farkı nedır ? ve son olarak bonsai yaprakları budama yöntemlerinle ufaltılabilmekte peki bazı ağaçlarda olan çiçek/meyve/tomurcukları ufaltmanın yöntemi varmı ?
sevgili Tanus forum sayfalarını baştan sona okursan sorduğun soruların cevapları da aslında bir yerlerde var. Ama Ali Hocamın da izniyle sorularını ben cevaplayayım.
Yanlış bilmiyorsam yurt dışında kullanılan teller zaten alümünyum tel. biz bakır telleri Alüminyumlara alternatif olarak Türkiye'de kullanmaktayız. Ali Hocanın bakır tellerin daha kullanışlı hale getirilmesi ile ilgili ısıtıp soğutma yöntemini forumlarda bulabilirsin. Bu şekilde aradaki fark ortadan kalkıyor gibi. Bakır tellerin Alüminyum tellerden farklı, daha sertler ve şekillendirmede bize zorluk çıkarıyorlar. Ama ısıtılıp soğutuldukları zaman daha rahat çalışmamıza olanak sağlıyorlar.
ikinci soruna gelince bonsaide çiçek ve meyva küçültülemez diye bilinir.bunu internette resimle ararsan kendin görebilirsin. Çünkü çiçek ve meyveler ağacın neslini devam ettirebilmesi için gereklidir. ağaç zor koşullarda her türlü adaptasyonu gerçekleştirecektir (yani dalından yaprağından boyundan feragat edebilir ama çiçek ve meyvelerinden edemez. yoksa nesli tükenecektir. bu doğanın bir kanunu) yanlız az da olsa küçültmek mümkün. Ama bu dallara ve yapraklara oranla daha az bir küçülmedir. yani orantısızlık her zaman olacaktır.
bunu ben sardunyalarda ve güllerde tecrübe ediyorum. sık dallı budanmamış iyi bakımı olmayan bitkilerin çiçekleri de daha küçük oluyor. bunu sen de gözlemleyebilirsin. (gerçi burada şöyle bir çelişki de var güller budanırsa çiçek sayısı azalırken boyutlar büyüyor. 5 çiçek veriyor ama kocaman oluyorlar. budamazsan 30 tane küçük çiçeğin oluyor. Yani doğanın farklı bir adaptasyonu daha tecellli ediyor.)
örneğin yaprağı 10 da bir oranında küçültebilirken çiçekler ve meyveler 10 da 7 gibi bir oranla küçültülebilir. Bu oran ağaçtaki dallanma arttıkça belki biraz daha küçülebilir.
Ali Hocam izniniz olmadan buraya yazdım.Lakin Tanusun beklemesine gönlüm razı olmadı.lütfen yanlışım olduysa düzeltin.
Tamam forumları komple okuyacagım gözden kaçırıdm sanırım kusra bakmayın.
Ayrıca Gallus çok teşekkür ederim açıklaman için =)
Ali H. ALI
12-10-2006, 14:19
Tanus benim teller hakkinda yazacaklarimi Gallus sag olsun bir cirpida siralayiverdi. bir iki kucuk ayrinti ekliyeyim. Kullanilan alumunyum teller[bonsaide kullanmak icin satilanlar] ozel bir islemle parlak renkleri boyanip bakir rengi bir gorunum veriliyor. [ben tel sarimlarini gostermek icin bircok yerde parlak alumunyum kullandim, telin nasil sarildigini daha iyi gorebilmeniz icin]
Burada ben ve bircok bonsai yapan bakir tel de kullaniyor hem daha ucuz elde ediliyor hem de dali oldugu yerde daha iyi tutuyor, buna karsilik alumunyum telle calismak Gallusun belirtigi gibi daha rahat oluyor.
Cicek ve meyve kucultmeye, gallusun yazdiklarina ekliyecek baska birsey yok.
Hosca kalin.
Tekrar Merhaba ;
Arama'da bakındım ama istediğim cevapları bulamadım ondan soruyorum eğer yazılmışsa kusra bakmayın.
Çam ağaçlarında dal budandığı zaman neden uzaması/büyümesi durmakta (budanan dalın)? ve dal/dallar haricinde gövdesinin en üst kısmında budanma olsa uzama/büyüme ordadamı durur ?
Teşekkürler
bonsaisever
15-10-2006, 00:32
Büyümenin durması diye bir şey olmaz.
Tabii iğne yapraklarını bıraktıysan.
Bu yaprakların olduğu kısımdan yeni sürgünler vererek tepe ve dallar oluşturur.
Selam , bir sorum daha var ;
Mini bonsailer ve hayvan şekilli bonsailerin yapımı hakkında biraz bilgi verirmisiniz.Özellikle hayvan şekilli bonsailerde,kalıpların içindemi gövdeyi büyütüyorlar ?
ben gövdeyi heykel gibi yontuyorlar diye düşünüştüm.
O zaman çok kalın bir gövdeli bonsai bulup onu dallanmalara yakın bir yerden yontup,ardındanda hemen altına air layering yapıp yontulmuş kısmı gövde yapıo olabilir ? :) komplo teorisi gibi oldu hehe
bu mesajı nereye yazdığımı unuttum epey aradım..
ölü gövde stili gibi de olabilir .önce kuru gövdeye şekil verilir. sonra bunun canlı gövdeyle birleşmesi sağlanır
Ali hocam unuttunuz bizi galiba :P
Merak ettiklerimi soruyorum , umarım sıkmıyorumdur..
Acaba hayvan biçimli bonsailerin yapılışı hakkında ve tanuki bonsai'nin tam olarak ne olduğunu anlatabilirmisiniz veya biraz bahsedermisiniz ?
Son olarak mesela ufak bir fidandan 4-5 cm uzunluğunda,güzel kalın bir kök kopardık bunu ters olarak diktik,köklendirme hormonu uyguladık ve bi şekilde topragın içinde olan kısmı kök verdi,ardından toprak üstündeki gövdeden filiz verecekmidir , mini bonsailerde bu tarz teknikler kullanılırmı ,mantıklımıdır =) biraz film senaryosu gibi oldu ama napalım araştıra araştıra ve sora sore öğrenicez ..
Teşekkürler
Ali H. ALI
30-10-2006, 11:30
Herkese iyi gunler, Tanus sizleri unutmus deyilim, siz bonsai ogrenene kadar da hep yaninizdayim.[ ve ogrendikten sonrada] Belki sorulariniza, islerimin yogunlugundan dolayi gec cevap verebilirim. Yalniz cok gec olursa beni uyarin gozumden kacmis olabilir.
Hayvan sekilli bonsailer hakkindda pek bilgim yok, ama deneyimlerime dayanarak bir iki sey soyliyebilirim. Ornegin kalin govdeli bir agacin govdesinin bir tarafini soyup kurumus govde gorunumu yapip sonrada o kismi oyarak herhengi bir hayvan sekline sokabilrsin. Ya da agac gencken govdeyi telleyip bukerek kivirarak bir sekle benzetebilirsin. bu konuda birsey ogrenirsem sizlerle de paylasirim.
Tanuki nedir?
Genc yasiyan bir agaci, yasli ve olu bir agac govdesi uzerine sabitleyip, yasiyan agacin yasli olu govde uzerinine yapisarak, sarilarak buyumesi ve zaman icerisinde tek bir agacmis gibi olan bonsai tarzina Japonda tanuki denir.[yasiyan agacin olu agac uzerine asilanmasi]
Tanuki Japon dilinde, dilnci anlamindadir. Bonsaide ondan da ote bir anlam tasir.
Japon folklorunda budist rahip kiligina giren ve hic de hakki olmadan insanlardan para ve yiyecek topliyan karakterin adi tanukidir. bu yuzden Japonyada bu tarzda yapilan bonsailere tanuki deniyor.Yani bonsai olan agac japonlara gore hakki ile bonsai olmamistir. Buna ragmen Japonyada da bu tarzda bonsai yapiliyor yalniz bu tarz bonsailere sahte bonsai gozu ile bakiliyor.
Batida ise bu yontemle bonsai yapma yaygindir ve Japonyadaki gibi bu tarzda yapilan bonsailer sahte deyil, diger tarzlar gibi ayni bonsai degerdedir.
Ustelik ismi de cogu zaman Tanuki deyil PHOENIX GRAFT dir.
Yunan mitolojisindeki olumsuz kus Phoenix den esinlenerek verilmis bir isim.
Mitolojiye gore phoenix yanip olurken kulleri icinden tekrar dogup yasamini surdurmeye baslamis.
Daha onceleri Denizakvaryumuna bu tarzi sevebilmesi icin yazmistim. orda da dedigim gibi bu tarzda bir aldadmaca yok [Japonlar var gozu ile baksada]
Yapilan tarzda bir incelik bir eastetik bir guzellik varsa ve o tarzda yapilan bonsai bakanlara parmak isirtiyorsa bence diger tarzlarda yapilan bonsailerden pek farki yoktur. olsa olsa tek farki zaman kazanmadir.
Umarim tanuki hakkinda verdigim bilgiler sizlere yararli olur
Ali H. ALI
30-10-2006, 11:36
Tanus, bazi agaclardan budadigin kokleri ekip yeni fidanlar elde edebilirsin, ornegin su an aklima gelenler ingiliz karaagaci, cin karaagaci, disbudak gibi.
guzel kivrimli koklerden daha cabuk bonsailer yapabilirsin.
Butun bonsaileriniz dilediginiz gibi olsun
Bende tanuki ve yamadoriye yöneleceğim zaten bu fidanlar büyüye dursun. Ben biraz hızlanayım. Bilgiler için sağol Ali abi
Cevaplar için çok teşekkür ederim.
Ateş Öztan
19-11-2006, 15:37
Merhaba,
Saksıda bir meşem var. Formu biraz garip, bu nedenle ne yapabilirim? Karar veremiyorum. Resimler belki yardımcı olur.
2 yıldır bu saksıda duruyor. Bu yaz bir seyahatim sırasında kuru gibi oldu. Yeniden canlandı.
Ateş Öztan
19-11-2006, 15:38
Saksı ve kök durumu.
Ateş Öztan
19-11-2006, 15:40
Dip kısmının durumu
bonsaireef
19-11-2006, 17:50
Ali hocamıza sormuşsunuz ama ben de fikrimi belirtmek istedim. Bence 2. sürgünden sonrasını keser ve sonrasında çıkan dallarla bir şeyler yaparsanız daha iyi olur gibi. Malum boyu çok uzun.
Evet boyu çok uzun ve yazık olacak gerisine. Böyle bir fırsat geçmişken elime sorayım hemen. Defaatle aklıma geldi hep dal üstünde yaptığımız havada köklendirme işlemi gövde üzerinde de işe yararmı. Eğer böyle bir şey yapılabiliyorsa boyu uzun ağaçların böyle köklendirilmesi daha iyi olur. Böylece koca fidana yazık olmaz.
Ali H. ALI
20-11-2006, 10:31
Herkese iyi gunler, Ates bey, meseniz massallah, saglikli gorunuyor. Onu bonsai yapmiya karar vermisseniz, Bonsaireef'in dusuncelerine katiliyorum.
Agacinizdan esinlenerek karaladigim resimlerle anlatmiya calistim. Ilk resimde oldugu gibi budanmis tarafi agacin arkasina gelecek sekilde 45 derecelik bir aci ile budarsaniz[bonsaireef'in de belirtigi gibi budaycagin yerdeki dalciklar kalsin.
Agac yapraklarini doktukten sonra ortadaki resim gibi olacak. seneye baharda uzerindeki iki daldan gayri bircok dalcigin olusacagini dusunuyorum. Sagdaki resimde cizdigim cizgi seviyesine kadar toprak doldurup agacin koklerini ort[su an kok dudamasi yapmana gerek yok]Baharda agaci gubreleyip cikan dallari ellemeyip buyumeye birak. Agac tekrar yapraklarini doktukten sonra[budamadan sonraki baharda yapraklar acilacak ve yazdan sonra gelecek olan sonbahari anlatmak itedim]Kis sonu tomurcuklar acilmadan once agaci saksidan cikarip kok budamasi yapabilirsin. bu arada tekrar agaci dikerken de kokleri saksida istedigin yonlere dizersin[agacin on kismindan cikan kok olmamali] Dallari da hafifce budadiktan sonra agaci bir yil daha buyumeye birak ve ikinci yildan sonra agacin cikan dallarini degerlendirip dal dizimini yaparsin. iki, uc yil sonra uzerinde surekli calisacagin bir bonsain olur.
Bir ikinci secenek de Murare'nin dedigi gibi agaci budamayip gavdanin uzerinda
Hava koklendirmesi yapabilirsin, Usteki govde koklendigi zaman onu kesip alirsin
[ne kadar bir surede koklenecegini bilmiyorum]
sonra kalan govdeye yukarida yazdiklarimi uygularsin.
simdiden kolay gelsin.
5388
Ali hocam o çizim sizinse öncelikle bunun için tebrik edeyim. Satırlar arsında önden kök çıkmamalı demişsiniz. Budamı kural dal için okumuştum ama kök için böyle bir şey okumamıştım arşivimde yanımda olmadığından şu anda resimlere bakamıyorum ama sanki çıkıyor gibi geldi bana, yoksa kökü dışarda yaptığımız stiller farklımı oluyor.
bonsaireef
20-11-2006, 12:18
Önden dal çıkmadığı gibi kökte çıkmıyor murare. Bu da bir kural. Kökü dışarda olsa da bize bakan kökü olmuyor dikkat et. Çıplak kök stili ayrı.
Ali H. ALI
20-11-2006, 12:21
Selam murare, evet bonsaide kuraldir agacin on tarafindan gorunen kok olmamali[koklerin kaya uzerine sarilmasi ve ciplak kok tarzi bu kuralin disindadir]
Kokler yanlara ve geriye yayilmali.
Cizimleri ben yaptim ve abartilacak bir sey deyil kolayca herkesin cizebilecegi besit cizgiler.
Saglicakla ve bonsailerinle ic, ice kal.
Ateş Öztan
20-11-2006, 19:42
Ali bey, bonsaireef, murare yardımınıza teşekkürler,
yeni sorularım;
* Budamayı baharda mı yapayım?
* Çiziminizdeki gibi kesersem, bu 45 derecelik kesim arkaya gelirse en üst dal bize doğru bakmaz mı? Bu kesimi en üst dalı solda bırakacak şekilde arkaya doru mu kesmeliyim.
* Hava köklendirmesini denemek, baharda bir hareket olmazsa budama yapmayı düşünüyorum. Ne dersiniz?
* Kök budaması yapmasam da saksıyı büyüteyim mi? Böyle mi kalsın?
acerpalmatum
20-11-2006, 21:13
Ali hocam geçtiğimiz cumartesi seralarda rutin gezintimi yaparken poşete dikilmiş fakat poşeti yırtıldığı için köklerinin büyük bir kısmı dışarıda kalmış (üzerindeki otlara bakılırsa uzun bir süredir bu durumda) kenara atılmış bir ıhlamur dikkatimi çekti köklere biraz daha dikkatli bakınca ağacın beni al ve bir kaya üstüne dik diye bağırdığını farkettim. Hemen bir kaya buldum ağacın ana kökünü kestim. Ağacın köklerini çıplak hale getirdim. ana gövdenin kestiğim köküne (yaklaşık 3 cm çapında) budama macunu sürdüm macunuda kayaya sabitlerken zamk gibi kullandım. tellerlede bağlayınca kaya üzerine baya sağlam oturdu. Bu işlemler sırasında yanımda makina olmadığı için resim çekemedim.
Eve dönünce internetten bu tekniği araştırdım. gördüğüm kadarı ile bu konudaki bütün çalışmalarda kökler kayaya sarıldıktan sonra naylon gibi bir şeyle sarılmış. Ben kayayı ve kökleri tamamen toprak altında kalacak şekilde gömdüm fakat bir bez veya naylonla sarmadım. Yeterlimi ? Bu teknikte köklerin bir şeyle sarılması önemlimi ? Örneğin aklıma şimdi gelen köklerin dışa bakan yüzü bir naylona veya beze temas ettiği için bu bölgelerden kök çıkması engelleniyor olabilir
Merhaba Acerpalmatum!
Ihlamur söküme hassas bir tür.Özelliklede kök çevresindeki toprak dağıldığı zaman (çıplak köklü kaldığında) tutma şansı çok düşüyor.Umarım senin fidanın bunu aksi olur ve tutar.
bonsaireef
20-11-2006, 22:00
Acerpalmatum naylon sarma işlemi kökler eğer saksının direk içine gömülmeyecekse kökler kurumasın diye bir miktar toprakla yapılyor. Eğer direk toprağa gömülecekse bence naylon sarmaya gerek yok. Ama bir şey sarmak gerekiyor ki kökler kayaya yapışsın kayanın şeklini alsın. Yoksa kökler olduğu gibi büyümeye devam edecek kaya girintilerine uymayan bir şekilde kalınlaşacak. Sonrasında ise kaya oraya sonradan konmuş gibi bir görüntüsü olacak.
Kaya ile kökler bir bütün halinde olması için sarılması lazım. Direk toprağa gömülecekse de naylonlanmasa daha iyi olur diye düşünüyorum.
Herkese merhaba. Bu konuda yani ıhlamurun hassaslığı konusunda bir küçük hatıramı aktarmak istiyorum. Pazar kurulan bir yere yakın olan bir çiçekçi-fidancı vardı. Bahar ayında kaç kere uğradığımı bile hatırlamıyorum. Günlerden bir gün çok güzel bir fidan gördüm. İnanılmaz ancak gövde kalınlığı ve dalların dizilişi ile daha ilk bakışta ağaç görünümündeydi. Dalları uçlarından kestiğinizde ve kökleri budayıp saksıya oturttuğunuzda çok az bir işlemle bonsai olurdu. Fiyatı da çok iyiydi. Maalesef taşıma sorunu olduğu için alamadım. Satıcı amca bana bunu teneke ile birlikte toprağa gömmen gerekli demişti. Ben o zaman buna anlam verememiştim (Tabii tenekeylekoyunca kökler nasıldağılacak o da ayrı mevzu, burada bireksiklik var gibi. Yine de amcanın söylediği buydu.) . Şimdi anlıyorum ki ıhlamur sökmeye pek dayanamıyor. Yine de umudu yitirmemek lazım. Bitkiler hem narin hem de çok dayanıklı olabiliyorlar.
Ali H. ALI
21-11-2006, 07:04
Iyi gunler sayin Ates,
budamayi bahara birakmayin, kis sonu bahar gelmeden yapiniz.
45 derecelik govde kesiminde kesilen yer agacin arkasinda olursa karsidan bakildigi zaman gorunmiyecek. ucta kalan dal one bakiyorsa tellenip yukari kaldirilip agacin yeni zirvesi olusturulacak.
Hava koklendirmesi icin havalarin soguk olacagini dusunursek. Kok elde etmek, onumuzdeki bahardan da uzun bir zaman alacagini dusunuyorum.
Agaci daha buyuk bir saksiya almanda bence bir sakinca yoktur.
Gunleriniz, bol agacli ve sevgi ile dolu olsun.
Ali H. ALI
21-11-2006, 07:11
Iyi gunler acerpalmatum,
Ihlamur agaclari ile bir calisma yapmadigim icin bir bilgi veremiyecegim, agacinizin yasayip yesil, yesil size bakmasini dilerim.
Bonsaireefe katiliyorum agacin koklerini kaya uzerine istediginiz yerlere koyduktan sonra, seritler halinde kestiginiz bez parcalari ile sardiktan sonra topraga dikip kayayi toprak ile ortersenin kaya uzerindeki kokler kayaya daha guzel sarilacaktir.
sevgi ile kaliniz.
acerpalmatum
22-11-2006, 20:51
Ihlamurun kök budamaya karşı bu kadar hassas olduğunu bilmiyordum Uyarılarınız için teşekkür ederim arkadaşlar.
Açıkçası şimdiye kadar hiç bir ağaca bu kadar kötü davranmadım diyebilirim. Hiç bu kadar derin kök budaması yapmamıştım. Ağaç hala sağlıklı görünüyor ama gerçekler bahar gelince belli olacak açıkçası ben umutluyum. En azından bundan sonra ıhlamurla çalışacak arkadaşlara bu vesileyle önerileriniz faydalı olacaktır.
Tabii bana da :)
Ali hocam tanukide ölü ağaçla canlı fidanı birleştirirken limesülfür uygulamasını nasıl yapıyoruz. Heralde bu daha önce anlatılmadı anlatıldıysada ben bulamadım. Ağaçların birleşeceğe yere sürmüyoruz herhalde bu konu hakkında bilgi verirseniz sevinirim.
Ali H. ALI
28-11-2006, 12:03
iyi gunler Murare, Fotograf makinem yok deyip buralara calismalarini hic eklemiyorsun, kim bilir sesiz sessiz ne calismalar yapiyorsun ve bir gun hepsini birden onumuze koyup, iste calismalarim , hanimlar, beyler deyip hepimizi sasknlik icerisinde birakacagini biliyorum ya , bekliyelim bakalim.
Zumrud-u anka [tanuki] tarzinda kurumus dal secilirken kuru dalin dayanikli sert bir dal olmasina dikkat edilir, Lime sulfur surmedeki amaclardan biri de dalin curumesini onlemektir. Bu yuzden canli agaci, kuru agacin uzerine yerlestirmeden once lime sulfur surulmelidir, kuru govde ve yasiyan govdenin birlestigi yerde ilme sulfur olmasi yasiyan agaci olumsuz etkilemez.
Hosca kal der iyi gunler dilerim.
[QUOTE=yasiyan govdenin birlestigi yerde ilme sulfur olmasi yasiyan agaci olumsuz etkilemez.
[/QUOTE]
Sağolun ali hocam öğrenmek istediğim bu idi.
iyi gunler Murare, Fotograf makinem yok deyip buralara calismalarini hic eklemiyorsun, kim bilir sesiz sessiz ne calismalar yapiyorsun ve bir gun hepsini birden onumuze koyup, iste calismalarim , hanimlar, beyler deyip hepimizi sasknlik icerisinde birakacagini biliyorum ya , bekliyelim bakalim..
Hocam umarım resimleri eklediğimde sizi hayal kırıklığına uğratmam:o
tourkana
02-12-2006, 22:22
ali bey, 5 gündür iyice tiryakisi olduğum ağaçlar.net 'i ve yazılarınızı okudukça kendi yetiştirdiğim bir bonsai'ye sahip olmak için sabırsızlanıyorum.
iki sorum var ,
1. olarak bonsai yapmaya çam ağacı ile mi,diğer akçaağaç,karaağaç,alıç,geyik dikeni gibi ya da diğer tavsiye edebileceğiniz ağaçlarla mı başlamalıyız?
2. olarak ,gönlümden geçen akçaağaçlar ve geyik dikeni ,bu ayarda ağaçlara sizce nasıl bir yöntem uygulanmalı?pratik olarak fidandan mı büyütmeliyiz,çelikleme ya da air layering mi yapmalıyız?
Azalea için de aynı soruya cevap almak isterim,bugün aldığım açelya kısa gövdeli ve kısa gövedisinin üzerinde bir çok dala sahip..ve hiç şekil oluşturamıyorum zihnimde.
Teşekkür eder,iyi çalışmalar dilerim.
Ali H. ALI
05-12-2006, 08:10
Iyi gunler Tourkana, Buraya yazdigini ancak sen uyardiktan sonra gordum, bazan islerimin yogunlugundan burdaki her seyi hizla bir gozden geciriyorum. Bu ara senin yazdiklarin gozumden kacmis, gec verdigim cevap icin kusura bakma olurmu?
Ilk denemelerinizi karaagactan yapabilirsiniz. Bu ingiliz veya cin karaagaci olabilir. Alic da ilk bonsai denemeleri icin uygun bir agac.
Gonlunuzdeki agaclar olan, akcaagac ve geyik dikeni[alic] fidanlari elinizde yoksa, bonsaiye en cabuk ulasabileceginiz yontem bir fidancidan 3 ve yukari yaslarda fidan almaktir.[Fidan alirken nelere dikkat etmeniz gerektigi bu forumlarda yazilmistir okursaniz yardimi olur diye dusunuyorum.]
Celikleme ve air layering yapabilecek ana agaclariniz varsa, mutlaka deneyiniz.
Azalea bonsai, guzel oldugu kadar, zor bir bitki turu. Govdesi saksi icerisinde pek kalinlasmiyor, **** cok uzun yillar gerektiriyor. Tellenen dallari bukulurken cok kolay kiriliyor. Azaleani imkanin varsa yari golge bir yere dikip, onun yerde iki, uc yil buyumesine izin ver. Bu zaman suresinde sen de kendini bonsai konusunda iyice gelistirmis olursun, sonra azaleani topraktan cikarip istedigin sekli verir bonsai saksisina alirsin.
Bonsai bir omur surecek bir ugrastir,heyecan ve sabirsizligini anliyorum da ben yine, bu yolda yavas, yavas, emin adimlarla yurumeni diliyorum.
autostriker
10-12-2006, 18:17
Merhaba Ali Bey,
Yaklasik bir ay once ilk bonzailerimi (iki adet) bir yüpermarketten alarak bu ise adim attim. Yalniz acemiligimden dolayi cinslerini bir türlü ögrenemedim, üzerlerinde de yazmiyordu. Agaclarima gereken ilgiyi gösterebilmek icin öncelikle türlülerini bilmem gerektigini dusunuyorum. O yüzden bonzailerin fotoraflarini da mesajima ilave ediyorum. Ne tür olduklarini fotoraflardan cikarabilirseniz bana söyleyebilir misiniz? Gerekirse farkli acilardan cekilmis bir kac fotograf daha gönderebilirim.
Not: Özür dilerim ancak yüklemek istedigim fotoraflarin boyutu buraya eklenebilmek icin cok büyükmüs. E mail adresinize göndersem olur mu? Benim e -mail adresim autostriker@yahoo.com
Simdiden tesekkürler.
merhaba autostiker, aramıza hoşgeldin.. boyutları küçültsen de hepimiz görsek bonsailerini.
yeni gelen (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595&page=61)arkadaşlar bölümünde bir kendini tanıtsan...
Ali H. ALI
11-12-2006, 07:36
Iyi gunler autostriker, aramiza hos geldin, BONSAI ogrenmek icin tam yerindesin. Yaliniz memedin soylediklerine katiliyorum, once yeni gelen arkadaslar bolumunde kendini tanitirsan, tum arkadaslar kim oldugunu ogrenir.
Soracaklarini da burdan sorabilirsin, verilecek cevaplardan herkes yararlanir birde cevap alma sansin daha cok olur, soruyu herkes gorecegi icin mutlaka arkadaslardan biri cevapliyacaktir.
Her sey dilediginiz gibi olsun, hosca kaliniz.
Merhaba Arkadaşlar.2 gün önce bir botanik serasından bir bonzai satın aldım.Fakat aldığım yerdeki çalışanlar ilk defa bonsai getirdiklerini ve cinsini bilmediklerini söylediler.Öncelikle bonsai min resmini sizlerle paylaşmak istiyorum...
http://img243.imageshack.us/img243/6310/bonsai1gw8.jpg (http://imageshack.us)
http://img243.imageshack.us/img243/8614/bonsai2ko5.jpg (http://imageshack.us)
Öncelikle merak ettiklerim..?
1. Satın aldığım bonsai sağlıklı görünüyormu.
2. Bonsai nin cinsi
3. Bonsai me ev içindemi balkondamı bakmalıyım.Direkt güneş ışı alan veya güneş görmeyen yerdemi durmalı.
4. Gübreleme kaç haftada bir yapılmalı ve ne gibi gübre kullana bilirim.
5. Sulama yaptıktan sonra yapraklarına su püskürtmem gerekirmi...
Yani kısacası bonsai min daha sağlıklı olabilmesi için neler yapmalıyım arkadaşlar...
k-maro hoşgeldin.. bonsai forumlarını okuyunca, sorularının çoğuna cevap bulacaksın..
Buna rağmen aklına takılan sorulara arkadaşlar seve seve cevap vereceklerdir.
Ben de K Maro' ya bir soru sorayım. Kaç liraya aldınız acaba? Sakarya dan mı aldınız? Ayrıca benim görüşüm bu bir ulmus cinsidir.
Ben de K Maro' ya bir soru sorayım. Kaç liraya aldınız acaba? Sakarya dan mı aldınız? Ayrıca benim görüşüm bu bir ulmus cinsidir.
Evet Turunc Sakarya dan aldım...30 ytl ye aldım :) Bikaç tane daha almayı düşünüyorum ama aldığım yerde sadece bu cins kalmıştı.Sakarya daki cicekçilerde başka cinsinden bula bilirsem 3 veya 4 cins almayı düşünüyorum :rolleyes:
Almadan önce elindekini yaşatmaya çalış. Bu konuda bilgin var mı? Yoksa önce ağaç bakımı ve bonsai bakımıyla ilgili biraz bilgi edinmeni tavsiye ederim. Bu tür hazır satılanların yaşama şansı düşük oluyor. Daha önceki yazıları okursan ne demek istediğimi daha iyi anlarsın:) İşin zor çümkü nazlı bir kız sahibi oldun. Kolay gelsin...
Ali H. ALI
13-12-2006, 13:04
Iyi gunler Kmaro, aramiza hos geldiniz, dilerimki bu bonsai sevginiz bir omur boyu devam etsin.
Resmini eklediginiz agaciniz cin karaagacina [Ulmus parvifolia] benziyor [resim pek temiz deyil umarim yailmiyorum]
Agaciniz saglikli gorunuyor, yapraklarinin bir kismini veya hepsini bu mevsim dokebilir, endise etmeyin.
Cin karaagaclari dis mekan bitkileridir, bolkonunda gunes alan biryerde durmasi bence daha uygundur.
Su an gubreleme yapmana gerek yok, bu mevsim agacin buyumesi duracaktir.
Sulamayi sabahleyin erken saatlerde veya aksam uzeri yapabilirsiniz. Aksam uzeri sulamasinda yapraklarina su puskurtebilirsiniz.
Aldiginiz agacinizin fiyati 30ytl demissiniz ve 3-4 tane daha, deyisik cinslerden almayi dusunuyorsunuz. Bence bir fidanliga gidip 30ytl ile 4-5 fidan alip kendi bonsailerinizi yapmaya baslamalisiniz. burada bonsai yapmaniz icin yeterli bilgiler vardir is sizin bu bilgileri ogrendikten sonra pratige dokup beceri kazanmanizdir. Mademki bonsai isine sevdalandiniz bunu eninde sonunda ogrenmek zorundasiniz, pratige ne kadar erken baslarsaniz o kadar tez ve cabuk bonsaileriniz olur.
Gonlunuzdeki bonsailerinizin, gerceklesmesini dilerim.
Turunc öncelikle teşekkür ederim yardımın için.Bonsai min cinsinin ulmus olduğunun kesin kanaatine vardım sayende.Bonsai hakkında pek bilgim yoktu ama şu 1 haftada inan burdaki yazıları okuyarak çok bilgi edindim ve tamamını uyguladımda.henüz bonsai alalı bir hafta olmasına rağmen bu sabah kalktığım da yeni yapraklar verdiğini ve dibinde yemyeşil yosun oluşmaya başladığını gördüm ve çok sevindim :)
Fakat bir sorum olcak.Bonsai lerin kışın 4-6 haftalık bi dinlenme süresi olmasdı gerekiyormuş ama ben evde baktığım ve henüz yeni aldığım için bonsai yi dışarı koymaya korkuyorum.uyku dönemine girmesi için birdahaki seneyi beklemelimiyim yoksa şimdi bolkona koyup uyku dönemini geçirmesini beklemelimiyim....
daha önce incirinin uykuya yatmasına engel olan arkadaşımızın yazısını bulup okuyunca bunun sonucunu öğreneceksin...
ağaçların kışın soğuklaması şart.. çok sert soğuklar dışında balkonda durmasının bir zararı olmaz.. sonuçta ağaçlar dış mekan bitkileri.. ev içinde yaşamaya uygun değiller ..bonsailer içinde aynı şey geçerli...
gönül rahatlığıyla balkona çıkarabilirsin..
******* memetin dediği gibi yap. Balkona koy korkma üşümez. Sadece çok sert soğuklarda korumaya alırsın. Ama korumaya derken içeriye koy anlamında değil. Zaten içeride kış şartlarında hava kuru oluyor ısıtıcılar yüzünden ki senin bonsai bunu hiç beğenmeyecektir ve yapraklarını dökerek sana kızgınlığını belli edecektir.
Benim tek sorunum balkonumdaki bitkilerimi rahat bırakmayan kargalar. Bu karga milleti istanbulun göbeğinde başka uğraşacak birşey bulamadılar benim bonsai adaylarımın nazik topraklarını didikliyorlar. Bununla da yetinmeyip yeni çıkan tohumları koparıyorlar. Arapsacını ben ekiyorum onlar yoluyor.. Çiçek açan ne varsa tüm çiçekler haşince tek tek koparılıyor. Buna bir çare bulmak lazım ama ne?...
fikir fırtınası:
kargalar için daha fazla ilgisini çekecek bir şeyler koysan...yiyecek birşeyler..mısır gibi..parlak bir kaç şey, özellikle mavi olanlardan...
(hoş karglar çok kurnazdır, eğlence olsun diye yapmaya devam ederler yolmayı)
bu forumun bir yerlerinde kuşları kaçıran elektronik cihazlardan sözedildiğini hatırlıyorum.. nette satışı vardı..
Araştırayım bakalım forumda bu konuda neler yazılmış..
Ayrıca o kargaları annem geldiğinde bir kere kovalamıştı. O gün bugün kargalar musallat oldu başıma.
sen saksılarla uğraşırken ilerden izliyorlardır...en ilgi gösterdiğinle onlar da ilgileniyordur..yaz başında kuş kaçırıcı cihazlarla ilgili konuşmalar olduğunu hatırlıyorum ama nerde dersen, o kadarını hatırlamam zor..Sanıırım Malina nette cihazla ilgili sayfalar bulup eklemişti..Googlede bir bak...
Yaklasik bir ay once ilk bonzailerimi (iki adet) bir yüpermarketten alarak bu ise adim attim. Yalniz acemiligimden dolayi cinslerini bir türlü ögrenemedim,
Merhaba autostriker sende hoş geldin. Eğer Türkiye'deki bir süper marketten almış olsaydın kesin ulmustur derdim ama sanırım Almanya'dan almışsın. Umarım oralarda farklı çeşitler mevcuttur.;)
Bir hoşgeldinde Kmaro ya gitsin. Umarım tüm bonsailerin dilediğin gibi olur.
Benim tek sorunum balkonumdaki bitkilerimi rahat bırakmayan kargalar. ...
Turunccum işine yararmı bilmem ama kuşlardan kurtulmak için annannem iplere siyah poşet asardı, korkuluk mahiyetinde. **** küçük bir zil taksan hani şu koyunların boynuna asılan çanlardan çamaşır ipine as rüzgarda sallanır engel olur belki.
Ali H. ALI
15-12-2006, 12:45
Herkese iyi gunler, Turunc kargalari kacirman icin bir oneri de benden:
Balik tutmak icin ucuna olta baglanan cok ince, gorunmez gibi olan naylon sicimler var ya [ ismini balikci memet soylesin ben hatirlayamadim] onlari balkonuna gerersen[ asagilara gerip uzerine sizler takilmayin:) ] Kargalar, balkona konmak icin indiginde kanatlarina birseyin carptigini hissedecek ve carpan seyin ne oldugunu gormeden hemen geri ucacak. Belki bir iki denemeden sonra da bir daha gelmiyecekler cunku kanatlarina carpan seyin ne oldugunu ogrenemedikleri icin, senin balkonunu buyulu, sihirli bir yer diye dusunecekler.
Hepiniz hosca kaliniz.
Çok mersi hocam.. Sayın Mahmut Leventoğlu da aynısını önermişti ve hatta denemişti. Bugün yine balkona dadanmışlar ve yılbaşı çiçeğimi kökünden yolup atmışlar...
kargaların kovalandıkları için kasten yaptıklarını düşünüyorum..
misina işini bir an evvel denemelisin..
acerpalmatum
05-01-2007, 23:26
Ali Hocam öncelikle geçmiş bayramınız kutlu olsun ve nice yıllar sağlıkla hep yanımızda olun...
Bayramda hazır fırsat bulunca dağ bayır dolaşayım dedim...bir kaç güzel kare yakaldım. Ama konu çam olunca açıkçası sökmeye de kıyamadım. Kendimi o kadar tecrübeli hissetmiyorum. Birde çamların henüz tam olarak uykuda olmadıklarını düşündüm.
Açıkçası ağaçlar çok güzel bence ama nasıl bonsai olur bilemiyorum. Sİzin fikrinizi alayım dedim...
acerpalmatum
05-01-2007, 23:34
Çamlara ne yapacağımı bilmediğim için kıyamadım ama ne yapabileceğimi bilmediğim halde bu ağacı söktüm. Belki şu an için çok erken ama bu ağacın ön yüzüne karar veremiyorum... Bir fikir veririseniz sevinirim...
Doğadaki hali
acerpalmatum
05-01-2007, 23:35
3 saat sonraki durumu ;)
kalın dal tarafından farklı bir açıdan
acerpalmatum
05-01-2007, 23:38
Farklı bir açıdan
Yanımda keser ve destereden başka alet olmadığı için kabaca da olsa bir budama yapamadım.
acerpalmatum
06-01-2007, 00:24
Ali hocam ilgimi çeken ağaçlardan bir tanesi de bu. Sol taraftaki dal tamamen kuru. Resimdeki ağacın sadece sağ taraftaki dalında canlı ibreler var ve yere kadar deyiyor. Doğa bu ağaca bir form vermiş. Fakat sadece uç alınarak veya başka bir metodla çok seyrek olan uzun sürgünlerine bir şekil verilebilinir mi ?
Bu seyrek sürgünlerin daha kompakt bir yapıya gelmesi zaman içinde mümkün olabilirmi ?
Ek bilgi olarak belirmek istedim ağacın boyu 100 cm - 120 cm civarında.
Çok fazla soru sorduğumun farkındayım. Kusuruma bakmayın. Sabrınız, saygınız ve esirgemediğiniz bilgileriniz için tekrar teşekkürler...
Arkadaşlar yanlış anlaşılmasın bu işi bilinçli yapan arkadaşlar her ağacı sökmez. Bonsai adayı bodur kalmış gelişimini tamamlayamamış ağaçlardan seçilir. Ben inanıyorum ki her bonsaici aldığından fazlasını tabiata verir. Çünkü daha önceki yazışmalarda bundan bahsetmiştik. Bu amaçla tohumdan yetiştirdiğim çam ve meşe fidanlarını zamanı geldiği zaman dikiyorum arkadaşlarında bu şekilde yapmasını tavsiye ediyorum.
İlk resimdekini çok beğendim çok güzel bir tarzı var hazır bonsai :) Yalnız kullandığın saksılar bana çok sığ geldi. Bunlara iki sene ellemeyeceğini düşünürsek daha derin saksılara alsaydın daha iyi olur diye düşünüyorum Ali Hocam ne düşünür bu konuda?
acerpalmatum
06-01-2007, 11:14
Sayın oktars
Saksı konusunda bende çok düşündüm. Bu yamadori biraz büyük olduğu için belkide sana öyle geldi. Bu yıl bütün ağaçlarımı yana kök gelişimini teşvik etmek amacıyla bu tür daha yayvan saksılarla değiştiriyorum. İyi bir konuya değindin. Senin de dediğin gibi Ali hocamın fikirlerini bekleyelim.
Ali H. ALI
06-01-2007, 12:16
Herkese selamlar, Acerpalmatum seninde, Bayramin guzel gecmistir [dag bayir dolstigin icin guzel gectigine karar verdim] Yeni yilinin da gonlundeki gibi olmasini dilerim. Ne guzel Bayram ve yilbasi tatilinde bos durmamissin, Tesbit ettigin agaclar guzel.
Once ilk resimdeki cam agacindan basliyalim, hangi tarza uygun oldugunu belirleyebilmek icin agaca dort bir tarafindan bakmak lazim, bu gorunen acidan sanirim kivrimli dik tarz uygun. Altaki kalin dali kesip anun uzerindeki kivrimin dis tarafinda olan dali ilk dal yapabilirsin, sonra saga dogru uzanan govdenin uzerindeki dallari tel sararak belki istedigin yerlere cevirebilirsin. Unutma agaci dogadan sokup aldiktan sonra bir iki yil uzerinde calisma yapmiyacaksin, ilk hedef agaci yasatma, sonra sekil verme.
Camlar genelde eski dal ve govdeleri uzerinde yeni surgunler vermiyorlar, belki dogadan daha iyi bir ortami bulunca zor yerlerinden de surgunler verebilir diye dusunuyorum [bahceden agac sokup bonsai yaptigim oldu da dogadan hic deneyimim yok ]
Dogadan sokecegin agacin kilcal koklerinin yuzeysel olmasi onemli, agacin kokleri derinlere iniyorsa kilcal kokleri de derinlerdedir. Bu durumda agaci iki asamada sokebilirsin, agacin govdesinin cevresindeki topragi kazip , govdenin koklere yakin yerlerinideki topragi alip gorunen koklerin uzerinde keskin temiz bir bicakla agac kabuklarini azacik kesip, evden goturecegin, guzel verimli bir topragi, oraya korsaniz, bir iki yil icerisinde bicakla kestiginiz yerlerden kilcal kokler cikabilir ve oyle olunca agacinizin tutma sansi yuselir. [diger yandan agac dogada oldugu icin baskasi gelip sokume hazirladiginiz agaci goturebilir de]
Ikinci cam agacina sanirim yapilacak fazla birsey yok senin de belirtigin gibi agacin dallari cok seyrek ve camlarda yapraklarini doken agaclar gibi olmuyor budandigi zaman eski dallar uzerinde yeni surgunler olusmuyor. Belki onu da celebi tarzi yapabilirsin.
Soktugun agac yabani zeytine benziyor, yoksa yaniliyormuyum?
sanirim onu cok govdeli bir tarz yapabilirsin iki govdeli [gelin kaynana] veya uc govdeli [baba, anne ve ogul] Agacin boyuna karar vedikten sonra govdeleri budayabilirsin
budadigin govdenin kesik yuzu agaca onden bakildigi zaman gorunmeycek bir sekilde agacin arkasinda olmasina dikkat et, agacin govdelerinin ic taraflarindaki dalciklari budamalisin . sonra bircok surgunler verecektir onlardan istediklerini secer digerlerini budarsin. bu yukarida yazdiklarim, agacin zeytin ise gecerlidir zeytin deyil de baska bir agacsa tekrar bana yazabilirsin.
Kolay gelsin ve yapacagin bonsailer hep istedigin gibi olsun.
Sayın acerpalmatum; seçtiğin ağaçlar gerçekten çok güzelmiş. Seni tebrik ederim, söktüğün ağaçların yüzlerce misli kadar ağacı tekrar doğaya vermen örnek bir davranış.
Bonsaiye bu siteye rastladığım gün, aranızdaki yazışmaları okuyarak merak saldım. Henüz çok yeniyim. Bonsainin B' sini öğrenmekteyim. Diğer yandan bir ziraat mühendisi olarak ağaçlar üzerinde bir çok arkadaşımızdan daha bilgili ve deneyimli olduğumu düşünüyorum. Tek eksiğim çamlar. Umarım başladığın işte başarılı olursun. Sanıyorum ki; çamlar da gerekli bakım ve gübreleme ile serpilerek büyüyecektir. Bu tüm ağaçlar için geçerlidir.
Yamadori, her zaman aklımın bir köşesinde yapabileceğimi düşündüğüm bir işlem. Ama tecrübe gerekiyor. Şimdilik sizin yaptıklarınız bizim için örnek oluyor. Saygılar...
Bir sorum olacak. Benim, nar bonsaim var ve 3 yıldır onunla ilgileniyorum. Ama geçen yaz biraz kurudu sanki. Yazın haftada 3 kez suluyorum. Ne çok fazla yaprak verdi ne de meyve.. Çiçek açtı ve hepsini döktü. Geçen yıl budama yapmadım bu yüzden olabilir mi ? Kışın haftada bir kez suluyorum. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. :(
Ali H. ALI
18-01-2007, 03:22
Iyi gunler Devrim, nar agacim biraz kurudu gibi diyorsun, agacin kucuk bir saksida ise, yaz aylarinda 1-2 gun susuz kalmissa bu agaci etkileyebilir, bilhassa sicak ruzgarli gunlerde. Bu uc yil icerisinde agacina hic gubre verdinmi? vermemissen az yaprak acmasi ondan olabilir. Cok su ve susuzluk ikiside yaprak ve cicek dokulmesine sebeb olabilir, Bu olumsuzluklar agacini budamadigin icin oldugunu dusunmuyorum.
Narinin onumuzdeki baharda sana kirmizi cicekleri ile gulumsemesini ve uzun omurlu olmasini dilerim.
Ali H. ALI
18-01-2007, 03:24
Narinin resmini buraya ekleyebilirmisin?
Ali H.ALI kamerayla çekip yüklemeye çalışırım. Evet, geçen yaz çok suladım. gübre de vermedim. :( Anlaşıldı şimdi sanırım. Akşam narımın fotoğrafını eklerim.
Mustafa_
26-01-2007, 19:58
benim bir sorum var:
acaba bütün dış mekan bonsaileri kış uykusunaihtiyaç duyarmı?
Benim ulmus parvifoliam var ve aldığımdan beri hiç yaprak açmıyor.Yeni çıkan filizlerde cok soluk renkli.Bir türlü yaprak çıkartamadım...
tourkana
27-01-2007, 10:59
o soruyu ben İç mekan bitkileri için de sormak istiyorum...
Ali H. ALI
27-01-2007, 12:47
Herkese iyi gunler, Mustafa bazi tropik bitkiler disinda bonsailer dis mekan bitkileridir, daha oncede soyledim yine soylememde fayda var, bonsai olumlerindeki 3 buyuk neden:
1- cok sulama
2- yeterli sulamama
3- uzun sure ic mekanda tutma
Cin karaagaci[Ulmus parvifolia] sanildigi gibi soguktan olumsuz etkilenen bir agac deyildir. Kuzey Cin, Japonya ve Kore yerli agaci olan cin karaagaci, yapragini doken bir agac olmasina ragmen ilik ve sicak ortamlarda yapragini dokmez veya kismen doker. Mustafa buyuk bir olasilikla senin agacin da ic mekanin ilik havasi ile tomurcuk ve sagliksiz yapraklarini uzerinde tutmaya calisiyor. Imkanin varsa onu disariya al bir zaman disarida kalsin, simdi kis oldugu icin yaprak ve tomurcuklarinda bir gelisme olmiyacaktir. Bahar geldigi zaman bir cok saglikli yaprak verecegini dusunuyorum. Sana kolay gelsin, agacina da bol sanslar diliyorum.
Ali H. ALI
27-01-2007, 13:15
Iyi gunler Tourkana, Ic mekan bitkileri derken, icerde tutulan bonsailermi soruyorsun? Bazi tropik bitkiler[ ornegin incirlerden, Ficus benjzmina, F. mikrocarpa]disinda bonsailer surekli ic mekanda tutulmamali, tutulursa agacin sagligi olumsuz etkilenecektir. Soguk ortamlarda bitkiler buyumelerni yavaslatir veya tamamen durdurur, yani uyumaya, dinlenmeye cekilirler ic mekan bitkilerde de de bu durgunluk ve uyku zamani, soguk kis aylarinda gorulur. Sonra bahar gelip her yer isinmaya her yer daha fazla ve daha uzun zaman isik almaya baslayinca bitkilerde takrar bir canlilik bir hareketlik gozlenir.
Not: Bonsailerinize ve diger bitkilere kis aylarindaki uyku doneminde gubre vermeyiniz.
Satan kişi bana bunun adını Nanolina dedi fakat internette öyle bir isim bulamadım ya da satan kişi bunun adını yanlış biliyor ben bunu bonsai olarak yapmak istiyorum.Gövdesini kalınlaştırmam için toprağa dikmeli miyim yoksa sizce gövdenin kalınlığı bonsai için yeterli mi ? Nasıl budalamalıyım?
http://img406.imageshack.us/img406/8048/hpim4481qc1.jpg
daha büyük bir gövde elde etmek için saksı değiştirebilirsin bence, bu şekliyle çelebi tarzı da düşünülebilir. Ama önce bitkinin ne kadar ve nasıl büyüdüğünü bilmek yaralı olur.. Bakalım adını bilen arkadaşlar var mı..
Mine Pakkaner
10-02-2007, 00:32
Sgörünüş bitkinizin adı Bodur Bambu- Kutsal Bambu Nandina domestica. Forumda ve galeride pek çok kez konuşuldu. Son derece güzel bir çalıdır. Kışın kızıl olan yaprakları , baharda taze sürmüş pembe yaprakları, yine kışın parlak kırmızı meyveleri ve pembe-beyaz çiçekleri ile herdem süslü ve gösterişlidir.
Aşağıda birkaç nandina bonsaisi örneği var, bakalım nasıl bulacaksınız?
http://www.bonsaiweb.com/show/data/2/3tree_2267.jpghttp://www.celestialbonsai.com/Indoor/dwfbmb3.jpghttp://www.bonsai4me.com/Images/SGimages/nandina_domestica_winter2003.jpg http://www.agaclar.net/forum/../foto-bonsais/nandina-domestica-bonsai.jpg
Sayın Pakkaner site sahipsiz değil.Çok güzel.Yıldırım gibisiniz.Teşekkür ederim.
Ali abi'nin budamayla ilgili bilgileri var..Budamayı ağacın karşıdan görünüşüne göre yapmak gerekiyor. Dalı geriye doğru uygun bir açıyla kesip budanmış yerin görünüşünü gizlemelisin.. Ayrıntılı açıklamaları var Ali abinin.
Bence budamalardan sonra hemen alma küçük saksıya..daha sonraki budamada şeklini iyice ortaya çıkardığın anı bekle..
Tarz olarak düşündüğün bir şey var mı?
Ali H. ALI
10-02-2007, 13:36
Iyi gunler sayin Sgorunus, bodur bambunuzun govdesini ne bogarak nede cekicleyerek kalinlastiramazsiniz. Bu bitki, Mine hanimin da dedigi gibi bir cali formundadir ve dogal olarak govdesi[cogu zaman kume halinde bircok govde birlikte buyur] kalinlasmiyor. Toprak altinda kalan kok kismi uzun bir zamandan sonra[5-10 yil] kalinlasiyor ve topraktan cikarip bonsai saksisina o gelisen kokler gorunur bir sekilde dikildigi zaman guzel bir bonsai olur. Bodur bambunuzun kalin kok yapmasini istiyorsaniz ve imkaniniz varsa onu topraga dikiniz. **** onu Memedin dedigi gibi celebi tarzi yapabilirsiniz.
Gelinduvagi ciceginiz ise sanirim govde kismi yeterince kalin isterseniz bonsai saksisina alabilirsiniz. Bunu havalar isinmaya baslarken ve tomurcuklar acilmadan once yapabilirsiniz. Budama icin Memedin onerdigi yerlere bakabilirsin.
Bonsaili gunleriniz bol olsun.
Sayın memet:
Çalıştığım tarzın dışında Begonvilin doğal haline yakın bir form düşünüyorum.Sayın Ali beyin önerdiği gibi tomurcuklar açmadan küçük saksıya aktarmamız lazım.Sence fotoğraf makinalı saksılar çokmu büyük. zor zahmet deldim.Göstereceğim başka saksılar da var.İşi fazla abartmamak için resmini göndermedim.
Üzerinde çalışırken upright style düşünmüştüm.Önerileriniz doğrultusunda başka forma dönüşür herhalde.
Bana mı öyle geliyor saksıların içi de sırlı mı..Eğer içide sırlıysa saksı olarak kullanman çok uygun olmayabilir.
Sarmaşık olduğu için sık sık budayacaksın.. formunda da değişikliğe gidebilirsin zamanla..
Çiçekleri açınca eminim güzel görünecek
Ali hocam bende bi soru soracağım forumu epeyce araştırdım ama bilgi bulamadım -belki de böyle bişi yoktur- bir sorayım dedim.. elimde serissa türü bir bonsai var ve biliyorsunuz ki gövdesi sürekli parça parça kabuk döken bir tür benim sorunum bununla ilgili değil ama şöyle ki ağacın bir dalı çatallaşıp ikiye ayrılmış fakat sanırım dışarıdan bir darbe aldıgından dolayı bu çatalda bir çatlak oluşup aşağı doğru ilerleyerek ana dalın bir kısmını ikiye ayırmış üstteki dallar hala sağlıklı görünüyor fakat bu durum benim pek içime sinmiyor acaba bunu onarmanın bir yöntemi var mı diye merak ediyorum yoksa kendiliğinden bi şekilde ağaç onarabilir mi? cevaplayan arkadaslara şimdiden tesekkur ediyorum.. ;)
Ali H. ALI
11-02-2007, 20:37
Iyi gunler Lymyt, catal yerden yirtilan agacinizi, seritler halinde keseceginiz bez parcalari ile sarip,[sicimle sarilmamali,sicim sarilan yeri zaman icerisinde kesebilir] yirtilan yeri bir birine iyice yapistirin.
Bunu yirtilmanin hemen oldugu an yapmis olsaniz agac kendini daha cabuk iyilestirirdi.[kimi bonsai ustalari kirilan veya catlayan yerleri sarmadan once yaraya yumurta beyazi koyduklarini okumustum ama hic denemedim, onun icin ne kadar yarari oldugunu bilmiyorum.]
Agacinizdaki iyilesme bir yil kadar bir zaman alabilir.
agaciniza gecmis olsun size de kolay gelsin.
Ali H. ALI
11-02-2007, 20:43
Iyi gunler Sgorunus, oralarda bonsai saksisi, sorununuz oldugunu bilyorum. Ama, ici sirli saksilara, yine de bonsai koyma. Agac saksilarin, altini delip kucuk bonsailer dikebilirsiniz. Saksi yerine ikinci bir seceneginiz de Duz tas olabilir, duz tas uzerine dikilen agaclar daha bir dogal gorunur. Hem diger arkadaslara da ornek olan bir calisma yapmis olursunuz.
Bonsaili gunleriniz bol, calismalariniz kolay olsun.
Günaydın Ali bey.sabah ilk işim saksılar için önerilerinize bakmak oldu.Kayrak taşı öneriizi hemen işleme koyacağım.Elimde üzeri fosilli olan kayrak taşlarından bol miktarda var.Saksıları veya bonsai kaplarının büyüklüğünü seçerken neyi ölçü alıyorsunuz.Begonvilin gövdesi oldukça kalındı çukur ve büyük saksıları seçtim.Sonradan pişman oldum.Sonbaharda saksısını hazırlar tekrar değiştiririm.Saksıların altı dar olduğu için yerleştriken kökler epeyce zarar gördü.Bende üzerine sera etkisi için naylon torba geçirdim.Mine çiçeği daha kalın.Ölçü olarak nasıl bir saksı kullanayım bilmiyorum.Begovile saksı seçerken ağacın saksı içine uzanan gövdesnii hiç düşünmemiştim.Acemilik işte.ÖNERİLERİNİZİ BEKLİYORUM.selamlar.
Dibe yakın yerden çıkan dalı budamalısın.
Ali H. ALI
12-02-2007, 12:27
Iyi gunler sgorunus, bonsai saksisi, icindeki agacla uyum halinde olmalidir. Ordaki bonsai saksisi sorunu, bunu yapmaniza engel gibi gorunsede, ileride bu sorunu cozeceginizi goz onunde tutarak, simdiden saksilar hakkinda, ara, sira konussak iyi olacak.
Dikeceginiz agac saksi icerisinde saksi ile bir uyum halinde olmali. Saksi ne gereginden buyuk olup agaci yutmali. ne de cok kucuk, dar olup, sanki agac saksi icerisinde hapsolmus gibi durmamamalidir. Genelde saksinin genisligi, agacin yayilisinin [dallarinin genisligi] ucte ikisi kadar olur. Saksinin uzunlugu ise, saga veya sola dogru uzanan dallarla uyum icerisinde olur. Ornegin saksinin icerisinde, ortanin sol tarafina, dikilen bir agacin dallari, sag tarafa dogru bir uzanis gosterir ve dallarin uzantisi, saksinin boyu ile uyum icerisindedir.
Saksinin derinligi ise agactan agaca deyismektedir, ornegin kalin govdeli bir cam agaci veya meyve veren bir agac sig saksilar yerine daha derince saksilara dikilir.
Not: gelin duvagi uzerine Memedin soyledigi dali kesmeyi unutma.
Cok derin saksilara ise yalniz sarkik ve selale tarzi dikilir.
Yapraklarini dokmiyen ve igne yaprakli agaclar genelde toprak renkli boyasis saksilara dikilir.
Yapraklarini doken agaclar ise genelde renli saksilara dikilir.
Gelin duvagi icin, sig saksidan daha derince yuvarlak veya dikdortgen, cicek rengine uygun bir saksinin guzel duracagini dusunuyorum.
Duz tas uzerindeki calismalarini burada paylasmayi unutma.
Kolay gelsin.
Aslında verdiğiniz bilgiler cesaret verici.Ben saksı işini verdiğiniz bu güzel önerilerle çözerim inşallah.Çünkü bunlar çok değerli bilgiler.Seramik yapma imkanım var.Fakat benim mizacım değişik sanaat dallarında farklı çözümlere ulaşmak.Ağaç kütüğü saksılarda olduğu gibi .Şekillendirip gösterdiğiniz taş üzerine muhteşem çalışmayı Fosilli kayrak taşı üzerine uygulayacağım.Yontulabilen sütbeyaz mermere benzer taşlarım var.Restore etmiye çalıştığım evin balkon dubalarını ondan yaptırmıştım.Tabi bazı aletler lazım.Ev tamamlanmadı bahçe ve ev bana boş zaman bırakmıyor.Şimdiyekadar bir bahçem olmamıştı.Şimdi bir dönüm içersinde narencıye ağaçları ve eski taş evli bir bahçem oldu Allahaşükür..İstersen bahçeli evin resmini gönderebilirim.Antalyada olmasına rağmen soğuktan bütün tropikal ağaçlar zarar gördü.Artık bir sera yapmaktan başkaçarem kalmadı.
Dibe yakın yerden çıkan dalı budamalısın.
Tavsiyene uyacağım Sayın memet.
Tekrar günaydın. Sayın Ali bey.Sizin orada saat kaç bilmem ama burada sabah erken selam vereyim dedim.Hazır satılan saksıları soracaktım.Small,medium,Large en boy derinlikleri nedir standartmı ?Teşekkürler hayırlı günler.Bahsedilen dalı keseceğim.
Ali H. ALI
13-02-2007, 08:21
Iyi gunler sgorunus, aramizda 9 saatlik bir fark var oralardan 9 saat ondeyiz su an bizde saat 6:10[18:10] sizde ise sabah 9:10 olmali. Yalniz saat farki deyil mevsim farkida var, siz kis sonuna giderken biz de yaz sonuna dogru gidiyoruz.
Bahcenizin resimlerini paylasabilirsiniz, bu bahceye bansailariniz icin de yer ayirmayi unutmayiniz. Ev isleriniz bittigi zaman bonsailer uzerinde calisacaginiz bol vaktiniz olacak ve bonsailar genelde dis mekan bitkileridirldir unutmayin.
Saksi sekilleri, buyuklukleri, ve derinlikleri cesitlidir. Bulabildiginiz bonsai saksilarini, sekil buyukluk ve kucukluklerine bakmadan almanizi oneririm. Bonsai saksisi Turkiyede kiymetli, elinde saksi olsun nasil olsa ileride kucuklu buyuklu bircok bonsai yapacaksiniz. Bonsai calismalarinizda kolayliklar dilerim.
acemi çiçekçi
13-02-2007, 14:08
Ali bey merhaba, dun emniyetin bahçesinden mor salkım çeliği aldım. Gövdesi duz ama çok güzel yaşlı görünüyor. şekli Y harfi gibi
1-köklenmesi için ne yapmalıyım, şuanda suda.
2- gövde işaret parmağım kalınlığında, bu nasıl sarılır kırılır mı yoksa öyle düz mü bırakmalıyım.
VE tarımcıdan dün 5 ytl ye kızılcık fidanı aldım. Çok ince bir dal, acaba işe yarar mı? çabuk kalınlaşır mı?
Her ikisi için de ne yapmalıyım yardım edrmisiniz?
köklendirme hormonu bulabiliyorsan mor salkımda faydası olabilir..üretim teknikleri başlığında, çelik nasıl köklendirilir bilgilerinin yararını göreceksin.
kızılcık fiadnının fotoğrafını yükleyebilirsen, hem tarz konusunda da tartışırız üstünde..
acemi çiçekçi
13-02-2007, 14:56
Köklendirme hormonu 50 GRM 10 ytl uygunmu fiyatı yoksa adam beni vazgeçirmek için fazla mı söyledi. Mor salkımı suda ne kadar tutmalıyım.
Kızılcığı da daha eve getirmedim. siz uygundur derseniz gidip getireceğim.boyu 3 karış kadar ve serçe parmağımdan ince.Çok ince derseniz adama vazgeçtiğimi söyleyeceğim.
Ayrıca bu kadar çabuk cevapladığınız için teşekkürler..
Mine Pakkaner
13-02-2007, 15:04
Bu hormonun içeriği ne, % kaçlık, toz mu, sıvı mı? Bütün bu bilgiler olmadan sorunuz çok havada kalıyor.
Saksi sekilleri, buyuklukleri, ve derinlikleri cesitlidir. Bulabildiginiz bonsai saksilarini, sekil buyukluk ve kucukluklerine bakmadan almanizi oneririm. Bonsai saksisi Turkiyede kiymetli, elinde saksi olsun nasil olsa ileride kucuklu buyuklu bircok bonsai yapacaksiniz. Bonsai calismalarinizda kolayliklar dilerim.
Aradaki saat farkını anlıyorum,Teksasda bulundum saat mesafesi oldukca yakın.Avusturalya yı çok istemiştim nasip olmadı.Saksıları topluyorum.Taş üzeri bonsai ile ilgili taş resimlerini size göstermek için yanlışlıkla -yeni başlıyanlar için yardım- bölümüne atmışım.İyi günler hoşca kalın.
selam arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım bir elma fidanı alacamda bonzai yapmak için 2 yaşındamı alsam 3 yaşındamı sizce farkedermi
selam arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım bir elma fidanı alacamda bonzai yapmak için 2 yaşındamı alsam 3 yaşındamı sizce farkedermi
Çiçekciden alınan saksılardaki fidanlarda sorun yaşayacaksın.Alırken saksı boyunu hesap etmek lazım.Kökler çoğunlukta saksının en altında.Bonsaide saksı ve oranlara uymuyor.Yani bitkinin saksı içine uzanan boy ve kökünü iyi hesap etmen lazım.
ee bunun için ağacı nerden almam lazım tohumdan kendimmi yetiştireyim
kök budama ile onu düzenleyememmi
yani 1 veya 2 sene içinde
Vatan hoşgeldin..Seni yeni gelen arkadaşların kendini tanıttığı bölümde görmeyi isteriz..
Bonsai için fidanın yaşından çok, yapmak istediğin bonsaiyi düşün ona göre seç.
Bonsai başlıklarını gözden geçir.. Biraz bilgini arttır..tohumdan bekleme süren artar, fidan daha uygun.
Bir başlangıç olsun diye hanımelini seçtim.Begonvildeki hata kabul edilmezdi.Sayın memet istersen saksıya sende bir bak yeterli görünüyorsa Tepe homun bütün şubelerinde olduğunu öğrendim.Bulamazsan bende senin adına alabilirim.
* Ali bey sadece çalışma amacı ile hanımelini bonsai saksısına aldım.Gerçekten insan yaptıkca hatalarını görüyor.Yardımların için çok teşekkür ederim.Biz sizden şanslıyız sayenizde bosai yapmak için 8-10 sene beklemiyeceğiz.Aldığımız bilgilern yardımı ile oluverdi işte.Alttan çıkan sürgünü teşvik edeceğim.Onu uzadıkca gövdeye saracağım.
Ali H. ALI
16-02-2007, 11:39
Merhaba Sgorunus, guzel bir baslangic oldu, eline saglik.
Musade edersen bazi onerilerde bulunacdagim.
Herhangi bir agaca budama yaparken, kesilen taraf agacin arkasinda kalirsa budanan yer karsidan bakildigi zaman pek farkedilmez, ornegin hanimelinde yaptigin budama da, kesik taraf onde oldugu icin, bakarken goze batiyor.
hanimeli uzerinde buyumeye basliyan, en usteki surgunun 1-2cm uzerinden, kesik tarafi agacin gerisinde ve 45derecelik bir aci ile budarsan, budadigin yer, hem onden gorunmeycek, hem de budanan yer, erken bir sekilde kapanacak.
Biliyorum oralarda tel ve saksi sorununuz var, yinede dogru tel sarmanizi oneririm, telleme ile ilgili bolumlere bir daha bakabilirsiniz.
Bonsai ogrenmeniz icin elimden geleni yaparim[bildiklerimi paylasmak benim icin keyiftir] ve inaniyorum ki bir gun sizler de,ogrendiklerinizi, deneyimlerinizi bonsaiye yeni baslayanlarla paylasip, Turkiye de bonsainin daha cok kimseler tarafindan bilinmesine ve yapilmasina katkida bulunacaksiniz.
Gonlundeki tum bonsailerin gercek olmasini dilerim.
Merhaba Alibey .Bütün olumsuzluklara rağmen yaptım işte.Doğru sarmayı denedin mevcut teli sardığımda bu şekli veremedim .Budama ve gövde uzunluğu nu sona bıraktım. Üsteki kıvrım fazla görünmiyecek dallar .Biraz örtülecek yani.üst kıvrımdan dallar aşağı sarkacak.Budama işinde tavsiyelerine harfiyen uyacağım.Şu hayvan gübresi işini düşündümde.Hemen yakınımda kurban bayramında kalma gübrelerden topladım yanmamamış olabilirlermi üzerine epey yağmur yağdı.Kullanmadan önce sorayım dedim.
ee bunun için ağacı nerden almam lazım tohumdan kendimmi yetiştireyim
kök budama ile onu düzenleyememmi
yani 1 veya 2 sene içindeDalda köklendirme usulü ile bonsaiye uygun dalı şekillendir ve kesip saksıya al.ALİ H.Ali üstadımız bizi buralara kadar getirdi.Bütün yazılarını oku Ağaçlar nete hoş geldin.Formda kendini tanıt.Başarılar dilerim.
Ali hocam saygılar.
geçen gün poşetin içine bir parça toprakla birlikte koyduğum palmatum tohumu bir baktım köklenmiş :D sevindik haliyle, hemen ardından genişçe bir kap hazırlayıp bir kısmı toprak altında kalacak şekilde ektim
ama birtürlü kafasını yukarı kaldırmadı ölmesinden korkuyorum size resmini yolluyorum;
http://img108.imageshack.us/img108/8065/dsc01024jn6.jpg
bundan sonra yapmamız gerekenler nedir? gübre verilmelimi acaba?
kolaygelsin...
Ali H. ALI
02-03-2007, 13:01
Merhaba chad, palmut bebek saglikli gorunuyor. Su an gubre verme. Toprak nemli olsun, ama dikkat et cok su ile kokleri curutebilirsin. Palamut basini kaldirim yukselecek, belki havalarin biraz daha isinmasini bekliyordur.
Calismalarinda kolayliklar diliyorum.
Merhaba chad, palmut bebek saglikli gorunuyor. Su an gubre verme. Toprak nemli olsun, ama dikkat et cok su ile kokleri curutebilirsin. Palamut basini kaldirim yukselecek, belki havalarin biraz daha isinmasini bekliyordur.
Calismalarinda kolayliklar diliyorum.
teşekkürederim Ali hocam
bu sabah birde baktımki kafayı kaldırmış bile ve hızlada uzuyor kerata :D
Ali hocam tekarar selam
en son filizlenen acerim hızla büyüyor şimdi iki yaprak arasından yeni bir tomurcuk vermeye başladı :D
sorunum ise bu filizlenen tohumun diğer arkadaşlarıyla birlikte aynı ortam ve aynı koşullarda(2 gün suda bekletilip ekildi ve 40 gün kadar balkonda durduktan sonra içeri aldım ve bu tohumda 5 6 günde kök çıkardı) olmasına rağmen diğerlerinde hala hiçbir hareket yok acaba kabın içinde buzdolabına koyup bi miktar bekletip tekrarmı çıkarmalıyım? ne dersiniz?
kolaygelsin....
nemesisx
07-03-2007, 21:19
Ali hocam;
bonsainin ne demek oldugunu uzun yıllardır bilmeme rağmen ilk kez bu kadar şevkle işe kalkıştım.daha fidanım yok acele etmiyorum.öncelikle buradaki yazılarınızı ve diğer arkadaşlarımı dikkatle takip etmem gerek.sizi ilerleyen günlerde sorularımla bunaltırsam kızmayın.saygılar
Ali hocam tekarar selam
en son filizlenen acerim hızla büyüyor şimdi iki yaprak arasından yeni bir tomurcuk vermeye başladı :D
sorunum ise bu filizlenen tohumun diğer arkadaşlarıyla birlikte aynı ortam ve aynı koşullarda(2 gün suda bekletilip ekildi ve 40 gün kadar balkonda durduktan sonra içeri aldım ve bu tohumda 5 6 günde kök çıkardı) olmasına rağmen diğerlerinde hala hiçbir hareket yok acaba kabın içinde buzdolabına koyup bi miktar bekletip tekrarmı çıkarmalıyım? ne dersiniz?
kolaygelsin....
benim acer tohumlarımda önce 2 gün ılık suda bekledi..sonra oda sıcaklığında 4 hafta ve daha sonra da buzdolabında yaklaşık 8 hafta...şimdi dışarı çıkardım ve camın önündeler ama hala tık yook...:(
ben nerde yanlış yaptıım:confused:
tourkana
08-03-2007, 06:33
acerler 24 saat çeşme suyunda,30 gün buzdolabında naylon poşette torf içinde bekletsen sonra da toprağa dikseydin olurdu bence ...bendeki tohumların paketi üzerinde öyle yazıyor....8 hafta uzun bir zaman (genelde Çam tohumları için 60 gün bekleniliyor)....
acerler 24 saat çeşme suyunda,30 gün buzdolabında naylon poşette torf içinde bekletsen sonra da toprağa dikseydin olurdu bence ...bendeki tohumların paketi üzerinde öyle yazıyor....8 hafta uzun bir zaman (genelde Çam tohumları için 60 gün bekleniliyor)....
Tourkana senin tohumlar çimlendimi??
Ali H. ALI
08-03-2007, 13:21
Nemesisx merhaba, bonsaiye okumakla baslamak iyi de yeterli deyildir. Okuduklarinizi uygulayip, pratikte deyimlerinizi artirmalisiniz.
Agaclar.nette bonsai sorulariniza cevap bulamadiginiz zaman takildiginiz her hangi bir konuda, ben ve diger arkadaslar her zaman size yardimci olmaya calisacagiz. Yapacaginiz calismalari burada gormeyi bekliyoruz. Hosca kaliniz.
Ali H. ALI
08-03-2007, 13:33
Iyi gunler Chad ve Yasemin, tohumdan akcaagac yetistirme deneyimim yok bu konuda size yardim edemiyecegim icin uzgunum.
Bildigim, akcaagacin tohumdan uretilmesinin zor oldugudur, bundan da zaten, "uretim teknikleri " bolumundeki "tohumdan acer palmatum uretimi" forumunda uzun uzun bahsedilmis.
Yetismis bir Japon akcaagaci altinda bir kac tohumun cimlenip ciktigini gordum[akcaagac benim agacim deyil, baska birinin bahcesindeki agacti] agactan dokulen yuzlerce tohumdan sadece birkac tanesi cimlenmis. Melbourne'un kista sicakligi 5-6 derecenin altina dusmuyor.
Bu konuda agaclar nette yazilanlardan, daha deyisik bir bilgi ogrenirsem, sizlerle payalsacagim.
Akcaagac yetistirme calismalarinizda size, bol sanslar dilerim.
tourkana
08-03-2007, 15:21
Tourkana senin tohumlar çimlendimi??
buzdolabında bekliyorlar hala...15 gün oldu daha koyalı...inşallah çimlenirler...ama ben asıl Çamları merak ediyorum....
buzdolabında bekliyorlar hala...15 gün oldu daha koyalı...inşallah çimlenirler...ama ben asıl Çamları merak ediyorum....
umarım çimlenirler... ve belki çilmelenlerden banada verirsin :rolleyes:
Ali Bey teşekkürler...tohumdan yetiştirme konusunu defalarca okudum, bi heves acaba çıkarlarmı diye bekliyorum...bakalım hangimiz daha inatçı çıkacak.
Iyi gunler Chad ve Yasemin, tohumdan akcaagac yetistirme deneyimim yok bu konuda size yardim edemiyecegim icin uzgunum.
Ali hocam saygılar
eğer tohumların acer değilde başka bir tür olduğunu düşünürsek siz ne yapardınız?
bu arada,
aşağıya devamlı sararan ağacımın birkaç yaprağının resmini ekledim bu resimlere bakarak sizce şüphelenebileceğimiz birşeyler varmı?
http://img183.imageshack.us/img183/2638/29567103zr5.jpg
Ali H. ALI
16-03-2007, 12:16
Iyi gunler Chad, Her agac tohumunun kendine ozgu bir tetikleme ozelligi var. Benim ektigim disbudak tohumlari, hic bir isleme tutulmadan, dogrudan topraga ekilip cimleniyor. ayni sekilde cin karaagaci tohumlarini eksem cimlenme sansi yok gibidir onlari sogukta katlamam gerekiyor, onun icin akcaagac deyil de baska tohum olsa boyle ekerdim demem senin akcagac tohumlarini ekmane bir faydasi olmiyacak.
Diger sorunu ise, Gubre ve yaprak sararmasi forumunda cevaplamaya calistim.
hosca kal.
Ali hocam saygılar. Birşey danışmak istiyorum. Elimde ardıç bir bonsai var. Buna şekil vermek istiyorum sizce en güzel hangi stile uyar ve hangi dalları ne yapmam gerektiği konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
Şu haliyle oldukça iyi bir yarı sarkık (semi cascade) şekli vermişsin zaten.
Biraz tellemeyle sarkan dalı şekillendirmek istiyor.
tourkana
18-03-2007, 10:39
bence 194. mesajdaki 3. resme bakarak, uzun sarkık dalı tam şelale stiline uygun olarak sarkıtmanı( 60-70 derece oranında),üstteki gövdeyi de upright stilinde yapmanı öneririm...
bu arada benim çalışmalarımda Ardıçla ilgili tam şelale stilinde bir kaç örnek resim bulman mümkün...
yalnız saksıların tamamen seramik ve içi de sırlı sanırım.bu ilerde bir sorun oluşturabilir..
Ali H. ALI
18-03-2007, 12:04
Seckayn iyi pazarlar, ardicinin 3 numarali resmine bakarak, Memedin onerdigi sarkik tarzi veya Tourkana nin onerdigi selale tarzini yapabilirsin.
tel sarma ile ilgili yazilari okuduktan sonra, agacina tel sarip, ucuncu resimdeki, yukariya cikan daldan hemen sonra agacini, asagiya kivirmaya calis.[telleme yapmadan once agacina 2-3 gun sulamazsan agacini daha kolay egip bukebileceksin] Asagiya dogru sarkan govde uzerinde kivrimlar olacaksa, dallarin kivrimlarin dis tarafinda olmasina dikkat etmelisin. Asagiya dogru inen govdeden, cikan ilk dal agacin gerisine cikmali. Agacin govdesinin alt tarafindan[yere bakan yuzunde]dal olmamali.
Yukariya dogru yukselen dali ise, agacin zirvesini olusturan ve ikinci bir agaccikmis gibi gorunen, kivrimli bir dik tarz olusturmalisin. Yukariya yukselen bu agaccigin ilk dali, asagiya dogru uzanan govdenin ters yonunde olmalidir.
sarkik ve selale tarzlarinda kulanilan saksilar derin saksilar olmalidir.
Guzel bir bonsai yapacagina inaniyorum kolay gelsin.
Ali hocam cok tesekkur ederim. Yardimlarinizla guzel bir bonsai yaparim umarim.
Iyi gunler Chad, Her agac tohumunun kendine ozgu bir tetikleme ozelligi var. Benim ektigim disbudak tohumlari, hic bir isleme tutulmadan, dogrudan topraga ekilip cimleniyor. ayni sekilde cin karaagaci tohumlarini eksem cimlenme sansi yok gibidir onlari sogukta katlamam gerekiyor, onun icin akcaagac deyil de baska tohum olsa boyle ekerdim demem senin akcagac tohumlarini ekmane bir faydasi olmiyacak.
Diger sorunu ise, Gubre ve yaprak sararmasi forumunda cevaplamaya calistim.
hosca kal.
Ali hocam teşekkürederim
Bir tohumu daha filizlemeyi başardım. Bu seferkinde dış kabuklarını soyup devamlı ıslak toprağın içine ekmemle 2 3 günde çimlendi.şimdi diğerlerinede sırayla aynı işlemi uygulayacağım
kolaygelsin....
Ali hocam dediğiniz gibi gövdeyi büktüm fakat bükülen dal çok sertti hiçbir telin o dalı tutacağını sanmıyorum.Bende başka bir formül buldum. Bakın bakalım güzel olmuşmu.(görüntüsü iyi değil güzel iş gördü bence) 1 yıl kalmasını düşünüyorum bu tellerin. Sizce uygunmudur? Birde ağacı fazla zorlamamak için diğer dalların tellenme işini birdahaki yıla bıraktım iyi etmişimdir umarım.Yorumlarınızı bekliyorum:)
Buluş çok iyi..
Bir sene tut, ama unutma zaman zaman telleri sökmek gerekecek, gövdede iz bırakmasına engel olmak için. İstediğin biçimi almamışsa, farklı yerlerden tekrar tellersin.
Şelale ya da, yarı sarkık tarzda yukarı doğru duran tek dal bırakmak daha uygun olur. Köke yakın olan dalı yukarı doğru bırakıp, ikinci dalı ya aşağı doğru tellemeli daha sonra, ya da budamalı uygun duracaksa.
Memet bey sagolun.Koke yakin dali birakicam otekinide saga dogru tellicem ama bu yil yapmak istemedim agaci epey bi zorladim zaten.
Teller hic agaca degmiyor.Koke yakin kisimda plastik bir koruma var.Diger uca ise bir tahta parcasi koydum,tel iz yaparsa bu tahta parcasina yapicak ama yuzey genis oldugu icin agac hemen hemen hic zarar gormicek.(nede olsa agac agaca zarar vermez):)
Tesekkurler yardiminiz icin.
Ali hocam birşey sormak istiyorum(ben sürekli birşey sormak istiyorum zaten:D)
Ardıç için mükemmel toprak karışımını söyleyebilirmisiniz acaba. Mesela %20 kil,%40 torf, %40 dere kumu gibi.
Toros ladini olsa gerek.Hiç bir dalını budamadım.Bir kaç dalı ve gövdeyi telledim.Aii hocam yardıma ihtiyaç olacak.Büyuk düz saksıya bağladım.Şekillenip geliştikce ve kök kalınlığı 2.5 cm bukunca istediğim saksıya almam kolay olacak.Diğer 14 ü üzerinde çalışıyorum.İstediğim büyüklük te saksıları buldum.Üzerlerinde yapay bonsaileer var.Fiatı çok geldi.İthalatcı yı bulmaya çalışacağım. fotoğraflarını çekeceğim.
ladin son dallarda uç almam gerekirmi.
Ali H. ALI
23-03-2007, 14:48
Selamlar Seckayn, bonsai yapan herhes deyisik toprak karisimlari kullaniyor onun icin sizin verdiginiz olculerin veya baska karisimlarin ne kadar mukemmel oldugu kisye kalmis birseydir zamanla deneyimlerinizle sizler de kendi karisimlarinizi bulacaksiniz.
Ben kil kullanmiyorum ve ya cok az kullaniyorum % 30 luk bir kilin karisimda cok olacagini dusunuyorum Bunu %10 indirirseniz % 30 sar da torf, dere kumu ve bahce topragi karisimi benim yaptigim karisima yakin bir karisim olur, bonsaide topragin suyu suzmesi onemlidir, nemlilik de onemli ama topragin surekli camur gibi olmamasi gerekir.
Iyi calismalar.
Ali H. ALI
23-03-2007, 14:56
Sgorunus merhabalar, Masallah kisa zamanda bircok agacin oldu. Yerin de uygun ee.. vaktin de uygun sen bu agaclardan cok guzel bonsailer yaparsin.
Bonsaide one cikan en enomli unsur agacin govdesidir, agaclarinin govdelerinin kalinlasmasini istiyorsan hic bir budama , uc alma yapma, birak alabildigince buyusunler hatta imkanin varsa onlari yere dikersen bu govde kalinlastirmayi bir olcude hizlandirirsin . Govde istedigin kalinliga gelince agacin dal dizimine basliyabilirsin.
Sana kolayliklar ve basarilar diliyorum.
Saksı oldukca büyük bakımı daha kolay diye düşündüm.Sonra ince uzun büyüyorlar Sanki boya gitmemeleri için uç almam gerekiyor gibi.Tabi benim düşüncelereim her yeni başlayanın hatalarından birisi olabilir.
Halit Togay
25-03-2007, 12:21
Toros ladini olsa gerek..
Sedir olması lazım.
tourkana
25-03-2007, 17:34
evet cedrus deodora gibi...mavi olanından..
cüce nar
26-03-2007, 13:13
Ali üstadım,Şimşirle ilgili denememi konular dağılmasın diye http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3570&highlight=%FEim%FEir .......sayfasına yükledim.Fotoğraflara bakarak konuyla ilgili sorularımı yanıtlarsanız çok sevineceğim.Teşekkürler
Sedir olması lazım.
Evet sedir olması lazım.Ladin ile sediri hep karıştırıyorum.
beonedge
28-03-2007, 22:14
Merhaba Ali Bey,
Gruba yeni üye oldum. Fakat size ait olan konunun tamamını en başından aitibaren okudum. yardımlarınız için çok teşekkürler. bende diğer arkadaşlar gibi grossmarketten bir tane hazır bonsai aldım. türü ve üzerindeki yapılması gerekenler konusunda yardımınıza ihtiyacım var. en kısa zamanda resmini göndereceğim.
saygılar
Ali H. ALI
29-03-2007, 13:34
Beonedge, iyi gunler aramiza hos geldiniz. Yeni aldiginiz bonsainizin resimlerini bekliyoruz. Bu arada uyeler tanisiyor forumuna girip kendinizi tanitirsaniz seviniriz. Hazir aldiginiz ilk bonsainizden sonra, kendinizin de emek vererek yapacaginiz bircok bonsainiz olacak simdiden kolay gelsin.
beonedge
31-03-2007, 17:44
hoş bulduk Ali H.Ali. ekte resimlerini gönderiyorum. merak ettiğim bazı sorularım var. 2. resimde de gözüktüğü gibi üstteki dal aşağıya eğilmiş ve alttaki dalı görüntü olarak kesiyor ve nerdeyse yaprakları birbirine değecek. üstteki dalı kessem mi **** telle yukarı doğru düzeltsemmi diye düşünüyorum? 3. resimde de saksının köşesinde gözüken kök uçları var. bunlarıda kesmem gerekirmi veya neyapayım?birde marketten aldıktan sonra 6 .redimde gözüktüğü gibi uzun sürgünler ile yaprak açma eğiliminde. ayrıca yeni çıkan yapraklar varolanlardan daha büyük oluyor. bonsai mi 2 haftaiçerde baktım. ama artık balkonda bakıyorum. bonsaimde birkaç düzeltme yapmak istiyorum. bunlardan ilki, dalların gövdeye yakın yerlerinde çıkan dal ve yaprakları kesmek. birde bonsainin tepesine doğru dalların boyunu alttaki dallardan küçük olacak şekilde kesmek. öncelikle ilk yazımda sorduğum gibi türünü öğrenirsem sevinirim. :)
beonedge
31-03-2007, 17:59
Tekrar merhaba :)
Soracağım bir kaç konu daha aklıma geldi. dediğiniz gibi kendi bonsaimi yapmakla ilgili çalışmalara hemen başladım. Öncelikle ıhlamur ağacından bir tane yapmak istiyorum. merak ettiğim zamanı gelince çicek açarmı?
Girişimim olarak bir ıhlamur ağacının 1 metre uzunluğundaki dalını kesip suya koydum ve 2 günde bir suyunu değiştiriyorum. Bu şekilde kök salması mümkün mü?. Köklendirme tozu için arayış içindeyim. Henüz temin edemedim. Sudan nezaman çıkarmam gerekli bilemiyorum.
Teşekkürler
Üçüncü fotoğraftaki, gövdeden uzakta duran açıktaki kökleri toprakla örtsen iyi olur. Bütün bonsailer gerçek boyuttaki ağaçlar gibi, uygun şartlar oluşunca çiçeklenebilir ve meyve de verebilir.
[QUOTE=beonedge;90523]hoş bulduk Ali H.Ali. ekte resimlerini gönderiyorum.
Sayın Beonedge Kullandığın saksıyı merak ettim.
beonedge
01-04-2007, 11:20
Selam sgörünüş, bonsai hazır bu şekilde satılıyordu, sakısısı ve altlığı ile.
ek bilgi olarak alt tarafa su koydum, ortamı nemlendirsin diye. tüm suyu delik olmamasına rağmen altına geçirdi.
Ucuzsa kendi yetiştireceğin bonsailer için saksılarını alabilirsin.Satışta ölen bonsaileri belki indirimli verirler.Böyle saksıları bulmak zor.
Ali H. ALI
01-04-2007, 13:37
Iyi gunler Boenedge, resimlerini ekledigin agacin resimleri pek net deyil. Sanirim agacin bir incir agaci.
Kivrimli dik tarzda da bircok diger tarzlarda oldugu gibi govde uzerindeki dallar yuariya ciktik sonra dal boylari ve dallar arasindaki mesafe kisalmalidir.
senin agacindaki dallarin nerdeyse hepsi ayni boyda. onlari hem budayip, hem de telleyip tekrar forumunu vermelisin.
Agacinin gorunen koklerini, toprak ekleyip ortebiliesin. daha sonra kendini kok budamasina hazir oldugunu dusundugun bir zaman kok budamasi yapmalisin.
Agacinin saksi altinda duran, su toplamaya yariyan altligi kaldirmalisin. Agacini suladiktan sonra su suzulup akmali, kokleri surekli su icerisinde duran agacin sagligi bozulacak ve yapraklarini sararip dokulecek.
Ihlamur agaci celikle uretilebilirmi bilmiyorum. Yalniz 1metre kadar kestiginiz celik cok uzun 15- 20cm lik celikler en uygun boy orani. celikle uretime bir bakmalisin.
Basarilar dilerim.
Hocam benim de bir sorum olacak forumu epeyce araştırmıştım ama net bi cevap bulamadım. Sorun şöyle: serissamın yeni cıkan yapraklarında bölge bölge sarılıklar var sanki yaprak bir puzzle ve bazı parçaları sarımsı yeşilmiş gibi görünüyor. Resim eklemek istiyordum ama o boyuttan küçük yaprakları çok net çeken bi fotograf makinem yok. Forumlardan ögrendiğim ve daha önceki birikimlerden dolayı demir eksikliğinin olduğunu düşünüyorum sizce de öyle olabilir mi? +sıvı gübre kullanıyorum ve başka bonsailerim de var onlarda herhengi bir bozulma yok yani gübrenin zarar vermiş olacağını düşünmüyorum.
Eğer sorun demir eksikliği ise nasıl giderebileceğimi anlatabilirseniz çok mutlu olurum.. demir eksikliğini gidermenin gübreleme dışında başka yolunu bulamadım forumda.. var da gözümden kaçtıysa affola.. şimdiden teşekkurler..;)
taskıslalı
05-04-2007, 17:35
Selamlar ben bir şey soracağım.. Mesela bir fidan diktiğimizde ortalama 30 cm lik bir bonzai yapmak istiyorsak bu fidanın boyunu 60 cm ye getirdikten sonra kısaltmak mı daha iyidir yoksa sürekli 30 cm de tutmak mı?
Tabi ana gövdeyi olduğu gibi budamaktan bahsetmiyorum 60 cm den 30 cm ye indirirken.. Düzenli bir şekilde bonzai halini düşünerek biraz daha bitkiye töleranslı davranmak onun dal ve gövde gelişimine katkıda bulunmamızı sağlamaz mı? Dalları önceden budamak yerine genç dalların yaşlı dalları kalınlaştırmasına izin verip daha sonra genç dalları budamak..
Mesela benim söğüt ve iğde fidanlarım var.. Bunları 1 sene hiç ellemeden gelişmelerini istiyorum.. Hatta 2 sene de olabilir..
Aslında demir eksikliği ile ilgili Mine hanımın önerileri var forumda.
Boyacılardan alacağınız kara boyayı bir litreye bir kaşık sulandırın. Bitkiyi bunla sulayın. Onbeş gün sonra tekrarlayın. Suyun kireçli olması demir eksikliğine neden oluyor.
Taşkışlalı aslında yapmak istediğiniz tarza göre söylediklerinizin hepsi ayrı ayrı geçerli olabilir.
Komşuların söktüğü bir mazıyı saksıya aldım, boyu iki metreydi önce bir metreye şimdi istediğim boya kısalttım. ölügövde tarzına çevireceğim.
barisotazca
06-04-2007, 15:35
Merhaba Ali Bey, ihlamurdan çelik ve genel çelik alma konusuna değinmek istiyorum, çelik alma çoğu bitkide uğlanmaktadır ve hemen hemen çoğu bitkidede olumlu sonuç alınmaktadır. Bilimsel önerilerde en fazla 20-30 cm lik cubuklar alınıp çelik yapılır diye söylenmiştir, doğrusuda budur " istisna olarak ben bazen 1mt, lik çelikler almışımdır oda benim sırrım :)" zaten. Alınan çeliklerin taban kısmı yatay şekilde kesilir ve cubuk boyunun 3 te 2 si toprak ya da "hazırlanan karşıma göre değişir" pomzalı karşıma batırılır. Pomza karşımı ise tabana mil serilir " çok başarılı sonuç için tabana ısıtıcı bile konulabilir " %50 dir bu, üst kısma ise %50 karışım yapılmış pomza serilir. ortamın ise nemli ılıman olması sizin yararınıza olacaktır. Dönem ise kasım-şubat aylarıdır en uygun... ama her dönem deneyebilirsiniz.
barisotazca
06-04-2007, 15:38
Birde ona daha sonra değinmek istiyorum, dalı köklendirip kesme yöntemi var onun için resimli anlatım yapmam gerek eğer bir yerden scan yapabilirsem anlatacağım en kısa sürede. bonsai severler için harika bir çalışma olacağına inanıyorum. harika diyorum.... iyi günler diliyorum
barisotazca
06-04-2007, 15:45
Hocam benim de bir sorum olacak forumu epeyce araştırmıştım ama net bi cevap bulamadım. Sorun şöyle: serissamın yeni cıkan yapraklarında bölge bölge sarılıklar var sanki yaprak bir puzzle ve bazı parçaları sarımsı yeşilmiş gibi görünüyor. Resim eklemek istiyordum ama o boyuttan küçük yaprakları çok net çeken bi fotograf makinem yok. Forumlardan ögrendiğim ve daha önceki birikimlerden dolayı demir eksikliğinin olduğunu düşünüyorum sizce de öyle olabilir mi? +sıvı gübre kullanıyorum ve başka bonsailerim de var onlarda herhengi bir bozulma yok yani gübrenin zarar vermiş olacağını düşünmüyorum.
Eğer sorun demir eksikliği ise nasıl giderebileceğimi anlatabilirseniz çok mutlu olurum.. demir eksikliğini gidermenin gübreleme dışında başka yolunu bulamadım forumda.. var da gözümden kaçtıysa affola.. şimdiden teşekkurler..;)
Merhaba Arkadaşım, demir eksikliği konusunda bitkinden yaprak örneği al ve bir ziraatçıya götür onlar sana gerekli mineral takvisesini sağlıyacaklardır hem bu arada yeni şeyler öğrenmiş olursun. bir de sana tavsiyem serissalar hassas bitkilerdir ve sulama konusunda çok dikkatli olman gerekli, diğer ağaçların için küçük zararlar serissalar için büyük kayıp anlamına gelebilir bilgin olsun. iyi gunler diliyorum
barisotazca
06-04-2007, 16:00
Birde bonsai severler için pek hoş olmayan bir açıklamam olacak, marketlerde ve büyük seralarda satılan bonsailerin genelde, aslında tamamı çelik alma yöntemiyle yapılmıştır. bunun sebebid siz amatörlerin ucuz bonsailere sahip olması ve üreticiler içinde kısa sürede kapitale dönüştürülmesi işte buradaki olayın aslı budur. yani satıcıların sizlere " -bu ağaç 50 yaşında " dedeğinde aslında ağacınızın 3 yaşında olma sansı çok yüksek " ben tuhumlama yöntemi ile yapiyorum ama malesef bunları sizler göremiyorsunuz tamamı ihrac oluyor" , aslında kötüde değil bence sizler 30-40 cm boyunda çelikleme yöntemiyle yapılmış bir ağacı 50-100 ytl civarında alıyor iseniz, aynı boyutlardaki tohumdan yapılmış olan başka bonsaiyi ise 750-1000 ytl civarında alacaktınız. ve sizlerle abimin japonyada kendi objektifer aldığı resimleri göstermek istiyorum. bu arada yengem japon' dur, işte bonsai sevgisi insana herşeyi yaptırıyor :)
Ali H. ALI
07-04-2007, 16:58
Herkese selamlar, Taskislali agacinin govde kalinligi istedigin gibi olana kadar agacinin buyumesine izin verebilirsin. dal kalinlasmasi icin de dalin uzamasina izin verip istedigin kalinliga gelince istedigin yerden budayabilirsin
Govde uzerinde, govdenin genelde gerisinden cikan bir dalin, gelisip buyumesine izin verirsen, bu dal govdenin kalinlasmasina yardim edecektir. Bu dala bonsaide kurbanlik dal deniyor. agac govdesi kalinlastiktan sonra bu dal kesiliyor geride olmasinin nedeni de kesik izinin arkada kalip gorunmemesi icindir.
Sogut ve igde fidanlarin istedigin kalinliga gelene kadar budama yapmiyabilirsin. Kolay gelsin.
Ali H. ALI
07-04-2007, 17:08
Selamlar lymyt, agacinin yaprak resimlerini gormeden bir cevap vermek pek saglikli bir cevap olmiyacak.
Demir eksikligi olduguna inaniyorsan, Memedin verdigi Mine hanimin tarifini uygulayabilirsin.
Agacin ic mekandami yasiyor? saksinin altinda su toplamak icin surekli altlik varmidir? yeni yapraklarin durumu nasildir?
Iyi gunler.
Ali H. ALI
07-04-2007, 17:29
Baris bey verdiginiz bilgiler icin tesekurler. Bu forumlarda uyelere bonsai satin almak yerine kendi yapacaklari bonsailerle baslamalarini oneriyoruz. Nedeni de deneyimlerini artirmak icin, daha iyi bir bonsai sahibi olmak icin, ve bonsai diye alacaklari saksidaki agacin o kadar bir parayi etmedigini dusundugumuz icin.
Tohumdan bonsai yetistirmek zaman istiyen[10-15yil]bir yontem o yuzden de uyelerin 4-5 yasindaki fidanlarla, kendi yetistirecekleri celiklerle veya bahceden sokecekleri agaclarla bonsai yaparlarsa sonuca daha cabuk ulasacaklarini belirtiyoruz. Tohumdan da bonsai yetistirmek baska bir keyif ama ilk deneyenler tohumla ise baslamamali. Cunku tohum yetisip da bonsai olana kadar bekleyemeyceklerini dusunuyorum.
Elinizdeki calismalardan ornek resimler eklerseniz, uyeler uzerinde, Japonyada cekilen resimlerden daha etkili olacagini dusunuyorum. Kendi iclerinden birinin bonsai resimlerini gormek onlara cesaret ve kendi bonsailerini yapabilaceklerine
olan inanclarinin guclenecegine inaniyorum.
Sevgi ve saygi ile kaliniz.
İMDAT!
Ali Bey merhaba,
Bonsai çalışmamla ilgili açtığım başlğı açamıyorum şuan, internetle ilgilibir sorun var sanırım.
Bu başlık açıldı, buraya yazayım dedim.
Hani bir mazı fidanım var demiştim, bonsai olacak inşallah.Ama bir sorun var, sanki fidanın üzerine şerbet dökülmüş gibi yapış yapış olmuş:( Bir de küçük böcekler var, ne yapacağım şimdi?
Ali H. ALI
08-04-2007, 13:16
Merdiye selamlar, mazinin uzerindeki bocekler uyuz veya bit[Aphid, turkcesini tam olarak bilmiyorum] Bu bocekler sekerli bir sivi uretir, karincalar da sekere gelir uyuzlari da agacin her yanina bulastirirlar. Igne yapraklilarda genelde pamuklu bit[woolyapid] gorulur. Senin agacini siyah veya yesil bitler istila etmis olabilir[resim gonderirsen diger arkadaslara dafaydasi olur diye dusunuyorum] Agacinin buyuk olmadigini dusunuyorum. o yuzden basincli su ile agaci yikayip bitleri dusurebilirsin. Tarim ilaci satilan yerlerden de ilac alip
tarif edildigi sekilde kullanabilirsin. gecmis olsun, kolay gelsin.
demir eksikliği hakkında sorumu yanıtlayan tum dostlara tesekkur ediyorum.. Ali hocam elimde olsa ****** fotograf koymak isterim ama çekmeye çalıştım yapraklar çok küçük olduğu için resim net çıkmıyor. Yeni yaprakları sormuşsunuz onların bir kısmında belirttiğim gibi sarı lekeler mevcut diğer kısımları yeşil bence kesinlikle demir sorunu gibi gözüküyor +saksının altında su toplamak için altlık var içinde de bir miktar taş var yani toprak su ile temas etmiyor nem ihtiyacını karşılamak için kullanıyorum altlığı +bitki suan iç mekanda yani ev içinde tropikla ağaç olduğu için havalar ısınana kadar ev içinde kalması tavsiye ediliyor sanırım size göre de öyledir ışık ihtiyacını karşılamak içinde floresan lamba kullanıryorum zaten bir miktar ışık alıyor oda ışık konusunda hiç sorun yok yanındaki diğer bitkiler oldukça sağlıklı ve hızlı büyüyor. (evde bonsai yetiştirenlere florasan lambayı öneririm ;) )+yarın Mine hanımın bahsettiği demirsülfattan alıp belirtilen ölçülerde kullanmayı düşünüyorum bir iki hafta içinde de bitkiden cevap alabiliriz sanırım.. Saksı altlığıyla alakalı yaptığım bi yanlışlık varsa uyarırsanız sevinirim.. :rolleyes:
beonedge
15-04-2007, 00:45
merhaba ali bey,
umarım görüşmiyeli iyisinizdir. bazı sorularım olacak. öncelikle ulmus bonsaim ile ilgili önerilerinizi uygulayacağım. ıhlamur çeliğimi kesip boyunu kısalttım ve tofun içine soktum. şuan yaprak açmış durumda. nezaman bursan çıkarıp büyükçene bir saksıya almalıyım.
bunun dışında fidan almak için gezdim ve erik, armut ve incir fidanları buldum. sizce hangisini almalıyım. gövde çapları yaklaşık 3 cm, boyları 2m civarında. merak ettiğim hepsiinin dal ve yaprakları üst kısımda. gövdeyi direk 40 cm den kessem yeni tomurcuk verirlermi acaba? nasıl boyutunu küçülteceğimi bilemiyorum. teşekkürler
Ali H. ALI
15-04-2007, 13:39
Iyi gunler Beonedge, kayboldun ortaliklarda yoktun, ben de o guzel bir bonsai calismasi ile karsimiza cikacak diye dusunuyordum. neyse yine bos durmamissin en azindan fidanlara baktin ve onlarin hangisinden bonsai yapacagina karar veremedin.
Erik, incir, ve armut ucunden de bonsai olabilir. imkanin varsa ucunuden de al, yoksa, erigi dene. Genelde meyve agaclari asili [s nin altinda nokta var] olur senin alacaklarin da asili ise, asilarin farkedilir bir sekilde olmamasina dikkat et.
Fidanlarin 1 metre kadar boyu oldugunu soyluyorsun asi yapilan yerler cok yukarilarda ise sorun olabilir agaci kisaltirken asidan asagi budamak zorunda kalabilirsin, onun icin dikkat et.
Boylarini kisaltma sorun deyildir. budanan taraf agacin arkasinda kalacak sekilde 45 derecelik bir aci ile istedigin yerlerden budayabilirsin[govde kalinligi sence yeterli deyilse govde kalinligi istedigin kalinliga gelene kadar agaclarinina budama yapmamalisin] yeni cikacak surgunleri degerlendirip dal dizimi yaparsin.
Simdiden kolay gelsin.
beonedge
15-04-2007, 22:39
Selamlar Ali hocam,
boş durmadım ******, okuma ile geçti. bonsaimin üst dallarını kısalttım. biraz bekliyorum kendini toparlasın diye. tomurcuk vermeye devamediyor buarada. 2-3 hafta sonra telleyecem.
Aşılı fidanda aşının altıdan budamanın sakıncası nedir. erik ağacının şuanki ekim biçiminde bile torbanın içiinde 3-4 tane kök gövdenin yanında toprağa giriyordu. çok hoş duruyordu. onun ve incir arasında kaldım. incirde düz 1m yukarı doğru uzamış formda. tepede yaprakları var. hepsini alamıyacağım. birde çamdan çelik alıp yapmak istiyorum bu mümkünmüdür.
teşekkürler
Ali H. ALI
16-04-2007, 12:12
Beonedge selamlar, asi altindan budamanin, tek sakincasi iyi meyve veren bir asinin budanip zay olmasi. Asiyi budamayip, fidan uzerinde tutmak istiyorsan ve asi yukarilarda olursa, bonsaiye uygun olmiyabilr. Bir de asi yeri goze carpacak sekilde yara gibi gorunuyorsa bu gibi fidanlar bonsaide pek kullanilmaz.
Asili agaclar, belki daha da pahali olabilir. Asili fidani alip asi altindan kesmek yerine asisiz agaclar almak, ve ya bonsaiye uygun bicimde asilanmis agaclar alip denemek daha uygun olur sanirim.
Camlardan celikle uretim yapilabilecegini sanmiyorum, camlar uzerine asi yapilabilir, Uzun bir zaman icerisinde[6ay ve 1 yil icerisinde] hava koklendirmesi ile cam uretilebildigini bazi kitaplardan okudum, benim deneyimim yok.
Kolay gelsin deken guzel bonsailer yapmani dilerim.
beonedge
28-04-2007, 23:22
Selamlar Ali Hocam,
ekte almayı düşündüğüm fidanların resmini çektim. biri akçağaç diğeride elma ağacı. elma aşılı ama çok belirgin değil. her ikisindede boyları çok uzun bunları budamam gerekecek. bunlar uygunmudur sence. birde iğne yapraklılar çok uygun duruyor. ardıç, göknar gibi. gövde kalınlıkları tam istediğim gibi üstelik boylarıda kısa. göknar alsam zormu olur? teşekkürler
Ali H. ALI
29-04-2007, 13:28
Iyi pazarlar Beonedge, resimlerini ekledigin agaclar bonsaiye uygun deyildir. Boylari kisa ve cok dalli agaclar secmelisin.
Goknarlarin boylari kiasa ve cok dalli iseler onlardan bir tane alip resmini ekle. Tum arkadaslar bonsai yapmanda sana yardimci olacaklardir.
Diledigin tum bonsailer gercek olsun.
beonedge
29-04-2007, 17:28
iyi pazarlar sizede,
dediğiniz gibi bodur ve dallı 2 tane ardıç aldım. bunları üyelerin çalışması bölümüne koyacam. teşekkürler
caploonba
09-06-2007, 12:28
İyi günler herkese.
Ali abi mum çiçeğinden hiç bonsai yapmaya çalıştın mı?
Ya da mum çiçeğinden bonsai olur mu diye mi sormalıyım?
Çok merak ediyorum nasıl olur.
fikir ilginç ama, mum çiçeği dalları odunsulaşmıyor. Bu bir sorun yaratabilir diye düşündüm.
caploonba
09-06-2007, 13:19
Çok güzel olur bence.
Ali H. ALI
11-06-2007, 03:49
selamlar Caploonba, mum ciceginden bonsai denemedim. Memedin dedigi gibi mum ciceginde odunsu bir govde elde edemiyeceksin. Istedigin sekli de veremiyeceksin. Saksi icerisinde asagiya salkan guzel bir cicek elde edebilirsin ama bu bonsai deyildir.
Cevrendeki fidancilardan alacagin fidanlar ile bonsai denemeleri yapabilirsin.
Mum cicegini de guzel bir saksiya alip daha guzel gorunmesini sagliyabilirsin.
Kolay gelsin.
Merhabalar Ali Bey
Ben hala fidan derdindeyim. Selahattin Bey'in sattığı fidanların içinde Osmantus adlı fidanın yapraklarını çok sevdim, meyvesi de varmış. Ne dersiniz acaba bonsai için uygun olur mu?
İyi günler dilerim.
Ali H. ALI
04-07-2007, 15:00
Iyi gunler Nevsune. Osmantus zeytinle ayni aileden bir bitki. Bonsai olmamasi icin bir neden yok. Osmantusdan guzel bir bonsai yapacagina inaniyorum. calismalarinda takildigin yerler olursa, ben ve diger arkadaslar sana yardimci oluruz.
Kolay gelsin.
Ali Bey ama hiç zeytin yaprağına benzemiyor bu. Siz olur diyorsanız siparişimi veriyorum. Yalnız iki hafta sonra getirteceğim. Gelince önce bilgileri bir okur, sonra size danışmaya başlarım.
Bir de herkesin çok sevdiği acer palmatumu veya liquidambar stryraciflua dan birini istiyorum. Kolay olanla başlasam iyi olur diye düşünüyorum. Ne dersiniz?
Destekleriniz için tekrar, tekrar teşekkür ederim.
Merhabalar,
Bir süredir okumayı bitiremediğim bonsai sayfalarından ve sevgili Penelophenin desteğiyle, kendime ait bir bonsaim olsun diye çalışmalara başladım. Doğadan toplamak benim karakterime en uygun olanıydı... İşe giderken gözüme kestirdiğim yaklaşık 40 cm boylarındaki badem ağacını akşam alacaktım ve başlayacaktım çalışmalara.. Ancak, badem ağacının kökü gövdeyle yaklaşık 85-90 derece açı yapmıştı.. Bir dijital makinem olsaydı resmini koyacaktım. Ve kök böylesine açılı olduğu için (ve bu olasılığı tahmin etmediğim için) meristeme zarar verdim istemeyerek :( ve hiç saçak kökü olmayan bu bademciği tekrar yerine götürüp suladım inşallah tutar. Daha sonra yine sevgili Penelophenin tavsiyesiyle acemi olduğum için tüpte bulunan fidanlarla işe başlamam gerektiğine karar verdim (verdik) :D Ama sorum şu: bu fidanların boyu ne kadar olmalı ve gerçekten doğadan fidan toplamak bu kadar zor mu ilk denemem mi başarısızlıkla sonuçlandı. Saygılar...
Penelophe
04-07-2007, 20:51
Sonunda. :D
Hadi ilk adımı attın(k).
Gerisi gelir artık.:)
bonsaisever
04-07-2007, 21:13
Filiz,
Fidancılarda şahene filizlenmiş, yerini benimsemiş, sağlıklı ve bonsaiye uygun finedeler varken, neden doğadan ağaç toplamayı düşünüyorsunuz?
Doğadan toplamak yerine, doğaya vermeye ne dersiniz? :)
Koyu puntolarla yazdıklarınızda haklısınız bonsaisever. Ancak, daha önce forumlarda da söylemiştim. Böyle baktığında birbirine benzemeyen, doğanın acımasızlığının izleri üzerine sinmiş ve ona bir hareket katmış olan ağaçlar benim en sevdiğim ağaçlardır.
Penelophe
04-07-2007, 21:33
Ve Fidancı o ağaçları genellikle katleder.
Köklerini felan kökkünden keser. :D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.