PDA

View Full Version : Genel bonsai sorularınız

Sayfalar : 1 [2] 3 4

Ali H. ALI
05-07-2007, 13:57
Koyu puntolarla yazdıklarınızda haklısınız bonsaisever. Ancak, daha önce forumlarda da söylemiştim. Böyle baktığında birbirine benzemeyen, doğanın acımasızlığının izleri üzerine sinmiş ve ona bir hareket katmış olan ağaçlar benim en sevdiğim ağaçlardır.

Filiz merhaba, yeni basliyanlar icin bonsaiye ulasmanin en hizli yollarindan biri fidancilardan alinacak uygun fidanlarla ise koyulmaktir. Dogada gordugunuz birbirine benzemiyen, cesitli tarz ve hareketlerle buyuyen agaclari ornek alip fidaniniza ayni sekilleri verebilirsiniz ve hem sevdiginiz sekilde bir agac elde etmis olursunuz hem de dogadaki agaclar yasamlarini surdurmeye devam ederler.

Agacin boyu senin verecegin karara gore olur. Yani istedigin ve uygun olan her boyda, bonsai yapabirsin.
Yapacagin bonsai calismalarinda, iyi bir bonsai yapman icin hepimizyardim ederiz. yeterki sen calismaya basla.

Filiz
05-07-2007, 19:01
Teşekkür ediyorum Sayın Ali,
Penelophecim doğruları söylediğin için teşekkürler sana da.. Sipariş ettiğim fidanlar gelince sizi çok yoracağım. İyi günler...

Penelophe
05-07-2007, 19:31
:) İnşallah kısa zamanda gelirde beraber büyütürüz.;)

bonsade
07-08-2007, 08:28
Selam Ali bey.Acil bir sorum var.İnternette Jasminum Sambac (FUL) bonsaisi ne rastlıyamadım . Bonsai si olmazmı acaba ? Ne gibi zorlukları var ?

Ali H. ALI
12-08-2007, 02:42
Sgorunus fuldan bonsai olabilir diye dusunuyorum. Yalniz bitkinin yapisindan, govde kalinlasmasi cok uzun bir zaman alabilir. Yere dikip, daha sonralari govde kalinlasmasi, yeterli duzeye geldigi zaman saksiya alirsaniz istediginiz sonuca daha hizli ulasirsiniz.

Ali H. ALI
18-08-2007, 13:30
Selam Ali bey.Acil bir sorum var.İnternette Jasminum Sambac (FUL) bonsaisi ne rastlıyamadım . Bonsai si olmazmı acaba ? Ne gibi zorlukları var ?

Sgorunus bu gun firsat bulup internete bir baktim fuldan yapilmis bonsai resmi sadece asagida ekledigim linkte bulabildim ve dusundugum gibi bunu da govdesi pek kalilasmamis bir agac. Senin yapacagin bonsai bundan cok daha guzel olacaktir.
Kolay gelsin.
http://www.bonsaiboy.com/catalog/product2763.html

tourkana
18-08-2007, 15:11
benim kitapta bir tane Şelale stilinde yapılmış jasminum bonsai var.Gövdesi çok kalın değildi,neredeyse linkteki kadardı.

n.emre
03-09-2007, 13:51
Sn. Ali Bey...
F.Benjamina bonsaisi yapmak istiyorum.Yeterince kalın gövde bulamadığım ve kalınlaştırmak için vakit kaybetmek istemediğim için şu yöntemi uygulamam doğru olur mu?
İnce çok sayıda gövdeyi bez şeritler ile sıkıca sarmak ve kaynaşıp kalın bir gövde elde etmek...
Ayrıca gövdenin hemen toprak üzerinde kalan 10 cm.lik kısmına havai köklendirme uygulayarak görsel bir zenginlik elde etmek...
Eğer bu iki fikirinde uygulanabilirliği varsa,(zamanlama,gövdeden kabuk soyma vb. gibi ) teknik bilgi verebilirseniz sevinirim.Saygılar...

Ali H. ALI
04-09-2007, 12:26
Sn. Ali Bey...
F.Benjamina bonsaisi yapmak istiyorum.Yeterince kalın gövde bulamadığım ve kalınlaştırmak için vakit kaybetmek istemediğim için şu yöntemi uygulamam doğru olur mu?
İnce çok sayıda gövdeyi bez şeritler ile sıkıca sarmak ve kaynaşıp kalın bir gövde elde etmek...
Ayrıca gövdenin hemen toprak üzerinde kalan 10 cm.lik kısmına havai köklendirme uygulayarak görsel bir zenginlik elde etmek...
Eğer bu iki fikirinde uygulanabilirliği varsa,(zamanlama,gövdeden kabuk soyma vb. gibi ) teknik bilgi verebilirseniz sevinirim.Saygılar...

Iyi gunler n. emre,
Bircok benjamina inciri birbirine sararak(sac orgusu gibi) kalin bir govde elde edebilirsiniz. Yine de govdelerin birbirine kaynasmasi zaman alir, bu yuzden bonsai ogrenirken sabretmesini de ogrenmelisiniz.

Benjamina incir bir tropik bitkidir ve dogal yasadigi tropik bolgelerde govdesinden ve dallarindan asagiya kokler sarkitir ki bu da agaci cekici ve heybetli gosteriyor. Yanlis anlamadiysam, siz de agacinizda boyle bir goruntu olusmasini istiyorsunuz. Eger dusundugum gibi ise, "yeni basliyanlar icin yardim" forumundaki
"Hava koku olusturma yontemi" basligi altinda verilen bilgiler sana yardimci olacaktir.

Sonbahar geldigi icin bircok bitkide oldugu gibi incirde de buyume yavaslayip duracaktir. Govdeleri simdi sarsan bile buyuk bir gelisme gosterecegini sanmiyorum bu islemi bahardan hemen once yapabilirsin. Incirleri bir birine sardiktan sonra govdeleri birbirleri ile temas ettikleri yerlerden keskin ve temiz bir bicakla cizerseniz daha cabuk kaynasacaklar.
Kolay gelsin.

jackbull
08-09-2007, 12:16
Merhaba Ali Abi,
mexican orange blossom türü bonsaim var..Evin içinde bakıyorum ona..Gündüzleri ev güneş aldığı için içerde tutuyorum onu fakat akşamüstü güneş gittikten sonra dışarı camın önüne çıkarıyorum..Bu şekilde yer değiştirmek bonsaime zarar verir mi?

ilsu
08-09-2007, 14:24
Merhaba Ali Bey,
Ben uzun süredir kendime uygun ve kapalı alanda yaşayacak bonzai arıyorum ve seçimimi hangi türden yana yapacağımı bilemiyorum. Açıkçası şimdiye kadar hiçbir bitki yetiştirmedim ve bu nedenlede bakımı en kolay olan bir bonzaiden başlamak istiyorum ve sizin önerilerinize ihtiyacım var. Hangi tür kapalı mekanda ve ışık alan sabit sıcaklıkta yaşamaya uygundur? Bakımı hakkında da bilgilendirirseniz sevinirim. Şimdiden çok teşekkürler ;)

Ali H. ALI
09-09-2007, 14:11
Merhaba Ali Abi,
mexican orange blossom türü bonsaim var..Evin içinde bakıyorum ona..Gündüzleri ev güneş aldığı için içerde tutuyorum onu fakat akşamüstü güneş gittikten sonra dışarı camın önüne çıkarıyorum..Bu şekilde yer değiştirmek bonsaime zarar verir mi?

Jackbull Bonsailer salon cicekleri gibi ic mekanlarda bakilirlarsa kisa zamanda sagliklari bozulur. Bazi tropik bitkilerden yapilan bonsailer ic mekanlarda yasaybiliyorsa da onlari bile zaman zaman disariya almakta fayda vardir. Cunku bonsailer temiz hava ister, nem ister, isik ister bunlari ozel bir sekilde icerdeki bonsainize sagliyabiliyorsaniz belki ic mekanda bakilabilir.
Imkaniniz varsa bonsainize niye disarda bakmiyorsunuz?

Cok dusuk derecedeki soguklardan mutlaka agaclarinizi korumaniz gerekiyor.
Su anda havalar soguk olmadigi icin, aksamlari cam onune cikardiginiz Mexican orange blossom bonsainiz yasamindan sikayet etmiyebilir ama havalar sogudugu zaman mutlaka onu don ve soguktan koruyunuz. Ozellikle de geceleyin isinin iyice dustugu gecelerde.
bol sanslar diliyorum.

Ali H. ALI
09-09-2007, 14:32
Ilsu merhaba aramiza hos geldin. Bitkiler uzerine hic bir deneyimin olmadigini soyluyorsun. Onemli degildir. Agclar.nette istedigin kadar bilgi vardir. Bu bilgilerden yararlanip yapacagin calismalrala da kendini gelistirebilirsin.

BONSAI guzel bir ugrastir, keyif alararak yapacagina inaniyorum.
Yukarida Jackbull icin yazdiklarima bir goz atabilirsiniz. Bonsailer genelde dis mekan bitkileridirler Bonsailerin sagliklarini etkileyip onlari olduren, az sulama, cok sulama ve uzun zaman ic mekanda tutma en onemli unsurlardir.
Yine de gerekli imkanlar saglandiki surece bazi tropik bitkilerden yapilan bonsailer ic mekanlarda yasiyabiliyorlar.

Imkaniniz yoksa ve ic mekanda yetistireceginiz bir bonsai yapacaksaniz. bu tropik incirlerden olabilir. Ornegin Ficus retusa, Ficus benjamina, Ficus macrophylla gibi.

Bu cesit incirleri marketlerden egilip bukulmus ve bonsai saksilarina dikilmis olarak bulabilirsiniz ama ben size, fidanlar bulup bonsaiyi deneyip, sizin yapmanizi oneriyorum. Bonsainizi yaparken de burdaki arkadaslar sizlere yardimci olacaklar bundan hic endiseniz olmasin.

Bu arada "uyeler tanisiyor" basligi altinda kendinizden bahsedip kendinizi tanitirsaniz seviniriz. Tekrar hos geldiniz.

jackbull
09-09-2007, 21:47
Tavsiyelerin için teşekkür ederim Ali abi..Aslında ananemin balkonu var üst katta oraya koysam ama bu seferde geceleri soğuk olacak artık onada bi çözüm bulacağım..Ali abi inanırmısın hala çiçek açıyor çok güzel ya onu kaybetmek istemiyorum o yüzden en iyisi onu balkona taşımak..Herşey için teşekkürler Ali abi..Seni Seviyoruz..

seckayn
30-10-2007, 12:19
Ali bey benim ihlamurum icin sizin gorusleriniz nelerdir rica etsem bir gozatabilirmisiniz.Tesekkurler.

bonsade
02-11-2007, 21:46
Merhaba Ali bey Yarışma ile ilgili şaşkınlığım geçti .Heyecanımı hoş gorün.İş ciddiye binince sorular çoğaldı .Morsalkımda yaprak küçültmede ki başarısızlığım nedendir ? Ağaç hatmide son andakı form değişikliği yarışma sonuçlarında etkili oldu . Eski forma mı dönmeliyim ? Hanım elinde ise -nasıl başladığımı belki hatırlarsınız - çelebi tarzına mı gitsem ? Mavi akasyayı kök kalınlaşması için toprağa diktim fakat kontrolu çok zor.Mini bonsi formunda kalması yeterlimi . Çok hızlı büyüyen bir ağaç. Ayrıca Oylamada işiniz zor . Başarılar dilerim.

Ali H. ALI
04-11-2007, 13:20
Sgorunus selamlar, Yarismaya kattiginiz agaclariniz hakkinda simdi yazmasam. yarisma sonuclandigi zaman katilan agaclar icin olumlu ve olumsuz elestiriler yazacagiz. O zaman yapilan elestiriler icerisinde istedigin cevaplari bulamazsaniz ben bu sorularinizi yanitlarim.

Mavi akasyanizi koku kalinlasmasi icin yere diktiginizi soyluyorsunuz ve kontrol etmekte zorlaniyorsunuz. Nesinini kontrol etmekte zorlandiginizi belirtmediniz.
Nazli buyuyor derken neyi anlatmak istediniz yavas mi buyuyor?
Agacinizi soyle bir bakiniz zaten o size hangi buyuklukte bir bonsai olmak istedigini fisildaycaktir siz de ona gore hareket edersiniz. Agaciniza iyice alici gozle baktiktan sonra hangi tarz ve hangi boyda bir bonsai olabilecegini gorebilirsiniz. Takildiginiz yerlerde ise bizler hep yaninizda olacagiz.

Keske yarismaya daha fazla katim olsaydi da beni oylamada bundan fazla zorlasaydi, Ikinci bonsai yarismasinin cok katilimli olacagina inaniyorum.

Senin ve sayin Parlagin belirtigi gibi Turkiyedeki bonsai atesini dusundugunuz gibi ben yakmadim. o ates yaniyordu ben sadece diger arkadaslarim gibi bu atese biraz ufledim ki sanirim bunu hepiniz sirasi geldikce yapacaksiniz ve Turkiyede, yureklerde yanan bonsai sevdasi hic sonmiyecek.

bonsaisever
04-11-2007, 22:56
sgörünüş;
Bu yarışmaya umduğunuz katılımcı sayısını bulamamış olmanız normal.
Çünkü biz de bulamadık :)
Şu an için Türkiyede kendi gayretiyle gerçek bir bonsaiye sahip hiç kimse bulunmuyor, veya ben görmedim.
Üyelerin bonsai çalışmaları başlığımızda bir sürü çalışma olmasına rağmen katılma cesaretini gösteren sizler oldunuz.
Şimdiye kadar bu konuda bir yarışma yapılmadığı için bu oylar veriliyor.
Böyle yarışmalar sayesinde; bonsai ile uğraşacak arkadaşlar yaptıkları veya yapacakları işlere kendileri not verebilecekler ve bu sanatın Türkiyede gelişmesine vesile olacaklardır.

Katılan tüm arkadaşları kutluyorum.

karaselvi
05-11-2007, 21:26
İsmi bodur akasyaymış yaprakları hoşuma gittiği için kış geliyordemeden birtane çimlendirdim. Acaba yeni başlayanlara da tavsite edebilirmiyiz. Yaprakları uygun boyuda ancak göğsüme geliyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=169851#post169851

Ali H. ALI
06-11-2007, 14:13
İsmi bodur akasyaymış yaprakları hoşuma gittiği için kış geliyordemeden birtane çimlendirdim. Acaba yeni başlayanlara da tavsite edebilirmiyiz. Yaprakları uygun boyuda ancak göğsüme geliyor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=169851#post169851

Akasyadan bonsai Yapilabilir. Yalniz tohumdan yetistirelacekse bonsai olma suresi uzun bir zaman alabilir. Bu yuzden yeni basliyanlar icin tohumdan yetistirmek yerine, bulabilirlerse hazir fidanlarla baslamalarini onermek daha dogru olur. Yine de tohumdan yapmak isteyenler deneyebilirler.

karaselvi
14-11-2007, 17:44
http://www.bihrmann.com/caudiciforms/subs/eup-cre-sub.asp
Bu bitki bonsai mi?

karaselvi
14-11-2007, 17:46
http://www.bihrmann.com/caudiciforms/subs/eup-pri-sub.asp
Örnekleri çok sitede.

karaselvi
14-11-2007, 17:47
http://www.bihrmann.com/caudiciforms/div/def.asp
http://www.bihrmann.com/caudiciforms/subs/eup-suz-sub.asp

bonsaisever
14-11-2007, 22:27
Bir ağacın bonsai olabilmesi için saksıda olma önceliği arasak da; tellenip şekillendirilmesi, yaprak küçültülmesi ve saksı seçimi gibi işlemlerden geçip bakıldığında bir ağacın küçük ölçekte görünümünün elde edilmesi gerekir.
Yoksa; saksıya koyduğumuz her fidana Bonsai deriz :)

uzman16
14-12-2007, 14:10
Ali Bey Merhaba,

Sitede yazdığınız ve resimlediğiniz tüm bilgilerin derlendiği bir kitap yazmayı düşünüyor musunuz? Bence çok faydalı bir kitap olur.

uzman16
14-12-2007, 14:12
Bir de merak ediyorum acaba hindistancevizi kabuğundan bonsai saksısı yapılabilir mi? Güzel durur mu? Şimdiden teşekkür ederim.

Ali H. ALI
15-12-2007, 12:53
Uzman 16, iyi gunler,
Bonsai hakkinda, agaclar.nete yazdiklarim ve diger arkadaslarin yazdiklari belki bir gun, agaclar.net'in hazirlaycagi bir kitab olabilir.

Hindistan cevizi kabugunu kullanip bonsai dikebilirmiyim sorunuza, yapacaginiz calismayi gormeden bir yorum yapamam siz calismanizi yapiniz resimleri bizimle paylasiniz, o zaman yalniz ben degil herkes goruslerini belirtecektir.

Yalniz biiniz ki, salyangoz kabugu, deniz urunleri kabuklari, kiremit,tas ve mermer uzerine dikilmis fidanlar gordum ve oldukca guzel duruyorlardi.

Koyu yeşil
31-12-2007, 11:55
Ali Hocam, yan bahçemde yaklaşık 30-35 yaş arasında olduğunu tahmin ettiğim bir hanımeli var. Gövde kalın, kıvrımlı ve kısa. Bu ağacı yamadori ile bir saksıya aktarmak istiyorum. Bu konuda birkaç sorum olacak: Mevsim şu an bu işlem için uygun diye biliyorum. Doğru mu?, Saksıya aldıktan sonra besin, gübre vs. eklemem gereken özel birşey var mıdır? Kök etrafındaki toprağın dağılmamasına ve kökün hava almamasına dikkat etmeli miyim yoksa hanımeli bu konuda töleranslı mıdır? Başka dikkat etmem gereken şeyler nelerdir? Bugün resim de eklemeye çalışacağım. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Ali H. ALI
31-12-2007, 12:52
Su an havalarin oralarda soguk(oysa burada yilin son gunu olan bu gun 42 derecelik bir sicak vardi her yer sicaktan kavruluyordu) ve belkide daha da soguyaycak. Hanimelini simdi sokerseniz soguktan kokleri olumsuz etkilenebilir diye dusunuyorum. Onu yerinden sokmek icin en uygun mevsim kis sonudur.

Hanimelini sokmeden once, onun buyuklugune gore, bir tahta kutu bulunuz, topragini hazilayiniz. Mumkun oldugu kadar onu yerinden, toprakli sokmeye ozen gosteriniz. Tahta kutuya dikmek icin kok budamasi yapmaniz gerekebilir, asagiya dik buyuyen koklerini budamaniz, onu ileride bonsai saksisina gecirmenizi kolaylastiracaktir.

Hanimelini tahta kutuya diktikten sonra golge bir yerde 4 hafta kadar tutunuz, Gubre ve ya besin vermeyiniz. Sulamasina dikkat ediniz, uzerinde yeni tomurcuklerin acildigini gordugunuz zaman az, az gubre verebilirsiniz.
Guzel bir hanimeli bonsai yapmanizi dilerim.

Koyu yeşil
02-01-2008, 08:54
Çok teşekkür ederim Ali Hocam. Kendi başlığımın altına (üyelerin çalışmaları kısmına) bu hanımelinin resimlerini de ekliyorum. Saygılar.

hicranciya
06-01-2008, 00:38
Bonsainin bodur bir ağaç olduğunu düşünürken bir sanat olduğunu öğrendim ve bu çok ilgimi çekti. Bunu denemeye kararlıyım. karışım yaptığımız toprağın içine gübre koyucakmıyız

hicranciya
06-01-2008, 00:40
Bonsainin bodur bir ağaç olduğunu düşünürken bir sanat olduğunu öğrendim ve bu çok ilgimi çekti. Bunu denemeye kararlıyım. karışım yaptığımız toprağın içine gübre koyucakmıyız

gorefast
06-01-2008, 12:13
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5126 buradan bulabilirsin gübre diye tabir edilen; en azından bu bonzai için bu sitede sıvı gübredirki toprak karışımına diğerini(klasik hayvan dışkısı) istenilen ölçülere yakın koymak zaten çok zor

Ali H. ALI
06-01-2008, 12:48
Hicranciya aramiza hos geldin, evet bonsai yeni ogrendigin gibi bir sanat dalidir ve ustelik Turkiyede hizla yayilan, sevilen bir sanat.
Dilerim ki senin bonsai merak ve ugrasin bir omur boyu sursun.

Bonsaiyi dikecegin toprak karisimina gubre koyman gerekmiyor. Yeni dikilen agaclar bir sok gecirir, o yuzden gubre vermek onu olumsuz etkileyebilir.

Yeni dikimden agaclar 4 hafta kadar golge bir yerde tutulduktan sonra yeni tomurcuklar yeni surgunler vermiye baslayinca o zaman agaciniza gubre vermiye basliayabilirsiniz.
Kolay gelsin.

tourkana
06-01-2008, 14:51
Ali bey, duyduk ki orda hava şartları epey olumsuzmuş birkaç gündür.Sel baskınları falan olmuş, sizin oraları etkilememiştir umarım.

Ali H. ALI
28-01-2008, 13:45
Tourkana sorunu ancak simdi gordum, gec cevap verdigim icin kusura bakma.

Sel felaketi Queensland eyaletinde oldu. Bizim eyaleti etkilemedi. Burada sicaklik daha 35-40 dereceler arasinda ve susuzluk var, yagmur dusmuyor.
Sevgiler.

vyssera
04-02-2008, 23:42
Ali Hocam merhaba, Sizin ve Uzman16'nın birbirine dolanmış çalı türü bitkilerden yapmış olduğunuz çalışmalar var, aklıma takılan, eğer bunu gövdesi gelişmeye müsait bir ağaç türü ile yapsak, gövdeler zaman içinde birbirini boğup, zarar mı görür, yoksa kaynaşıp estetik ve karmaşık bir yapı mı oluşur? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim, saygılar sevgiler hocam.

Ali H. ALI
05-02-2008, 12:38
Emre merhaba, sac orgusu yapar gibi birkac agac govdesini sarmakla dusundugun gibi zaman icerisinde estetik bir guzzellik yakalaycaksin.
Bu yontemle disbudak, Incir, nar uzerinde de calismalarim vardir govdeler birbirini kesmek yerine birbirleri ile kaynasiyorlar.
Bu yontemle de basarili calismalar yapacagina inaniyorum. Kolay gelsin.

vyssera
05-02-2008, 12:40
Hocam verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim, bunu duyduğuma mutlu oldum, aklımda bir çalışma var. Görüşmek üzere, saygılar.

selmasecer
06-02-2008, 12:19
Uzun zamandır bonsai yetiştirme adına deneme yapmak istiyorum ama bir türlü cesaret edip başlayamadım.Şimdi bu konuda yardımcı olabilecek,sorularıma aşama aşama cevap alabileceğim konunun uzmanını da bulmuşken cesaretimi toplamak zamanıdır diyorum.Muğla-Ortaca'da yaşıyorum.Zeytin,kızılçam,servi,turunçgiller,catal pa,acer,demir ağacı,jakaranda gibi ağaçlar için iklim uygun.Ayrıca skulent lerdende bulabilirim.Doğada kendi koşullarında bonsai oluşumuna uygun ağaçlarda bulmak mümkün.Ağaç seçimi konusunda bana ne önerebilirsiniz.Teşekkür ederim.

nkoksal
06-02-2008, 17:20
Ali Bey cevabiniz icin tesekkurler.Soylediginiz gibi elmami ellemiyecegim,elm agacinida daha genis bir kaba alacagim.Bundan sonraki gelismeleri asama asama fotograflayip foruma koyarim.Elm'in budamaya geldigini duymak cok sevindirici oldu.
Saygilar

Ali H. ALI
07-02-2008, 12:13
Ssecer merhaba, bonsai denemeleri yapmiya karar vermeniz ne guzel.
Bonsai sadece bilgileri ogrenmekle olmuyor. Ogrendiklerinizi pratikte uygulayip kendinizi gelistirmeniz gerekiyor.

Guzel bonsailer yapmaniz icin buradaki tum arkadasqlar size yardimci olacaktir bundan hic kuskunuz olmasin.

Yasadiginiz yerin doga ile ic ice oldugunu saniyorum.(yazinizin bir yerinde dogadan da agac bulabieceginizden bahsediyorsunuz dogadaki bitkileri ellemeden once YAMADORI basligi altinda yazilanlari okurmusunuz?)

Benim size onerim bir zeytin fidani(delice) ile bonsaiye baslamanizdir. Incir de olabilir.
Jakarandayi daha sonralari denersiniz. Sari cami da sonraya birakiniz, ondan once selviyi(servi) deneyebilirsiniz.

Yapmayi dusundugunuz tum bonsailer gercek olsun.

Ali H. ALI
07-02-2008, 12:19
Nkoksal iyi gunler, cin karaagacinizi budamadan once uzerinde havai koklendirme yapmayi unutmayiniz.

Bu arada fidancilari, gezmeyi de bir aliskanlik yapiniz. Hic ummadiginiz bir fidancida bonsaiye uygun agaclar bulmaniz hictendir.

Size guzel bonsai calismalari dilerim.

jonturk
22-02-2008, 13:07
Merhaba Ali Bey

Bende bir adet Fukien Tea, bir adet Ligustrum ve bir adetde Microcarpa/Ficus Retusa
bulunmaktadır. Toprak seçimine önem vermediğimden dolayı, yaklaşık 1 senedir birliklikte olduğum Fukien Tea'mi kaybetmekle yüzyüzeyim. Yaprakları sarardı ve %70'i döküldü. Ligustrumunda durumu çok içler açıcıcı değil açıkcası ( en yakın zamanda resimlerini aktarmaya çalışıcam ).

Kendimle ilgili bu bilgileri verdikten sonra, açıklama ve sorumu içeren yazıma geçelim;

Her bonsainin toprak ihtiyacının farklı olduğunu unutmamak kaydıyla,
iyi bir toprak oluşturmak için organik ve inorganik maddelerden oluşan bir karışım hazırlamamız gerekmektedir.

Torf, doğal organik bir maddedir. Ama çok fazla sus tuttuğundan dolayı, başta kök çürümesine sebep olmakta, ayrıca içerisinde bulunabilecek olan böcek/solucan vs. de bitkimize zarar verecektir.

Perlit, Volkanik taşlar, Volkanik tüfler, dere kumu, çakıllar vs. ise inorganik maddelerdir. Bu malzemeler yabancı otların tohumlarını ve hastalık taşımazlar. Toprağın havalanmasını sağladıkları gibi drenajında düzgün bir şekilde gerçekleşmesini sağlarlar. Perlit ve volkanik tüfleri su tutma kapasiteleri yüksektir. 2mm 'nin altındaki dere kumu ve çakılların çokluğu drenajı ve havalandırmayı güçleştirdiğinden dolayı, 2 mm'nin altındakilerin elekten geçirilerek ayrılması gerekmektedir. Ayrıca keskin köşeli çakılların bitki gövdelerine zarar vermesinden korkulduğundan dolayı kullanılmalarından kaçınılır.

Eğer bu yazdıklarımda bir yanlışlığım varsa düzeltilmesini rica ederim.
( Doğru olarak diğer arkadaşlarada aktarmamda yukarıdaki bilgilerin doğruluğuna ihtiyacım bulunmaktadır ).

Şimdi gelelim aklımdaki soruya;

1) "Kedi Kumu" , volkanik kökenli çakıl **** toprak bulamadığımız zaman devreye sokabileceğimiz bir öneri midir? Bu durumda, 2 Torf + 1 Kedi kumu karışımı ile 2 Torf + 1 Dere Kumu **** 2 Torf + 1 Volkanik çakıl karışımları arasındaki fark nedir?

2) Torf çok fazla su tuttuğundan dolayı, dere kumu-volkanik çakıl-volkanik tüf ile karıştırıp, toprağın havalandırılmasını ve sağlıklı bir drenajın sağlanmasına mı çalışıyoruz?

3) 2 Torf + 1 Dere Kumu ( **** Volkanik çakıl ) karışımı uygun mudur? Yoksa kum fazla olucağından torfu arttırmalı **** 1 ölçek de bahçe kumu mu karıştırmamız uygun olucaktır?

E aklıma daha yeni sorular gelirse burada sorarım. Ama her yeni başlayanın aklını kurcalayan bir konu olduğunu düşünüyorum.
Sabırsılıkla cevaplarınızıda bekliyorum
Mümkünse maddelere, maddelerle cevap verirseniz çok sevinirim :D

memet
22-02-2008, 16:47
Arkadaşlar, her üyemiz bonsaileri için kendi başlığını açabiliyor. Böylece çalışmasının bir başlık altında nasıl ilerlediği de anlaşılabiliyor.

Kendi çalışmalarınız için başlıklarınızı açabilirsiniz. Ben daha sonra buradaki mesajları oraya taşırım.

Ali H. ALI
24-02-2008, 10:57
Merhaba Ali Bey

Bende bir adet Fukien Tea, bir adet Ligustrum ve bir adetde Microcarpa/Ficus Retusa
bulunmaktadır. Toprak seçimine önem vermediğimden dolayı, yaklaşık 1 senedir birliklikte olduğum Fukien Tea'mi kaybetmekle yüzyüzeyim. Yaprakları sarardı ve %70'i döküldü. Ligustrumunda durumu çok içler açıcıcı değil açıkcası ( en yakın zamanda resimlerini aktarmaya çalışıcam ).

Kendimle ilgili bu bilgileri verdikten sonra, açıklama ve sorumu içeren yazıma geçelim;

Her bonsainin toprak ihtiyacının farklı olduğunu unutmamak kaydıyla,
iyi bir toprak oluşturmak için organik ve inorganik maddelerden oluşan bir karışım hazırlamamız gerekmektedir.

Torf, doğal organik bir maddedir. Ama çok fazla sus tuttuğundan dolayı, başta kök çürümesine sebep olmakta, ayrıca içerisinde bulunabilecek olan böcek/solucan vs. de bitkimize zarar verecektir.

Perlit, Volkanik taşlar, Volkanik tüfler, dere kumu, çakıllar vs. ise inorganik maddelerdir. Bu malzemeler yabancı otların tohumlarını ve hastalık taşımazlar. Toprağın havalanmasını sağladıkları gibi drenajında düzgün bir şekilde gerçekleşmesini sağlarlar. Perlit ve volkanik tüfleri su tutma kapasiteleri yüksektir. 2mm 'nin altındaki dere kumu ve çakılların çokluğu drenajı ve havalandırmayı güçleştirdiğinden dolayı, 2 mm'nin altındakilerin elekten geçirilerek ayrılması gerekmektedir. Ayrıca keskin köşeli çakılların bitki gövdelerine zarar vermesinden korkulduğundan dolayı kullanılmalarından kaçınılır.

Eğer bu yazdıklarımda bir yanlışlığım varsa düzeltilmesini rica ederim.
( Doğru olarak diğer arkadaşlarada aktarmamda yukarıdaki bilgilerin doğruluğuna ihtiyacım bulunmaktadır ).

Şimdi gelelim aklımdaki soruya;

1) "Kedi Kumu" , volkanik kökenli çakıl **** toprak bulamadığımız zaman devreye sokabileceğimiz bir öneri midir? Bu durumda, 2 Torf + 1 Kedi kumu karışımı ile 2 Torf + 1 Dere Kumu **** 2 Torf + 1 Volkanik çakıl karışımları arasındaki fark nedir?

2) Torf çok fazla su tuttuğundan dolayı, dere kumu-volkanik çakıl-volkanik tüf ile karıştırıp, toprağın havalandırılmasını ve sağlıklı bir drenajın sağlanmasına mı çalışıyoruz?

3) 2 Torf + 1 Dere Kumu ( **** Volkanik çakıl ) karışımı uygun mudur? Yoksa kum fazla olucağından torfu arttırmalı **** 1 ölçek de bahçe kumu mu karıştırmamız uygun olucaktır?

E aklıma daha yeni sorular gelirse burada sorarım. Ama her yeni başlayanın aklını kurcalayan bir konu olduğunu düşünüyorum.
Sabırsılıkla cevaplarınızıda bekliyorum
Mümkünse maddelere, maddelerle cevap verirseniz çok sevinirim :D

Jonturk selamlar.
1/ Volkanok cakil ve ya dere kumu yerine yerine torfa kedi kumu karistirmamalisiniz cunku genelde kedi kumlari da su tutma ozelligine sahip oldugu icin karisima dikeceginiz agacinizin kok curume olasiligi cok yuksek olacaktir.

2/ Bu soruda sorduklariniz icin dusundukleriniz dogrudur.

3/ "Bahce kumu" demekle bahce topragini anlatmak istemisseniz, bahceden alacaginiz bir olcek topragi veya satilan cicek topragindan bir olcek kullanmaniz uygundur.

Bonsai topraginda suyun suzulmesi onemlidir. agaclarinizi suladiktan sonra suyun cikmasi gereken saksi altindaki deliklere dikkat ediniz su disariya cikmiyorsa ya toprak karisimizda **** agacin kolerinin cok buyuyup saksi deliklerini kapattigindan agacinizda kok curumeleri olabilir. Nedenini bulup hemen onlem almalisiniz.
Sizlere guzel bonsai calismalari diliyorum.

Eaglion
25-02-2008, 10:33
[QUOTE=Ali H. ALI;207490]1/ Volkanok cakil ve ya dere kumu yerine yerine torfa kedi kumu karistirmamalisiniz cunku genelde kedi kumlari da su tutma ozelligine sahip oldugu icin karisima dikeceginiz agacinizin kok curume olasiligi cok yuksek olacaktir.QUOTE]

Merhabalar Ali Bey,

Yukarıda yazmış olduğunuz mesajda kedi kumuyla ilgi bir bilgi vermişsiniz. Biraz açıklamanıza ihtiyacımım var.

Ben aşağıdaki bilgilere dayanarak, dere kumu vb taşları bulamadığım ve akvaryum çakıllarının da maliyetinin yüksek olması nedeniyle son saksı değişiminde büyük saksılardaki karışımlarıma 1/3 oranında kedi kumu eklemiştim.

Kedi kumu hakkında bilgiler

İngiliz bonsaiciler de bizim gibi Akadama bulamama ve maliyet problemleri yaşadıklarından alternatif arayışlarında kedi kumunu bulmuşlar. Bizim de forumlarımızda benzer denemeler yapıldı.

Kedi kumlarının bazıları fırınlanmış kil, diomit (perlit ve vermiculit benzeri bir taş) bazıları da silica içeriyor. Bunlardan fırınlanmış kil ve diomit olanların deodorantsız olanlarını uygun olarak öneriyorlar. Bunlarında uygunluğunu test etmek için su testlerin yapılmasını öneriyorlar.

1. Kedi kumu, 1 gün suda bekletilecek.
2. Suda beklemiş olan kum ve ayrıca kuru kum kapalı buzdolabı poşetlerine konacak.
3. Her iki poşette en az bir gün derin dondurucuda saklanacak.
4.Posetten çıkarılan kumların, her ikisi de; elle ufalanamamalı ve kırılamamalı. Yoksa zamanla çamurlaşma olabilir.

Benim denemelerim

Ben de bu bilgilere dayanarak daha önce forumda önerilmiş Çarli Kedi Kumu'nu bu teste tabii tuttum. Her hangibir ufalanma, kırılma olmadı.

Bu kumu, şu şekilde kullandım.
1. Saksının altına ince bir tabaka sadece bundan örtüm. Su çekme özelliği nedeniyle, üstüne koyduğum karışımdaki fazla suyun aşağıya çekilmesini kolaytıracağını umuyorum.

2. Ağaçlara göre karışım oranları değişmekle beraber ortalama 1/3'er porsiyon torf, akvuryum çakılı ve kedi kumu kullandım.

Şu ana kadar kurumama sorunu gözlemlemedim. Ancak saksıların normalden biraz daha fazla sulanmak istediği açık. Bana sizin söylediğinizin aksine, su miktarını artırmak değil de, sanki; karışımdaki kedi kumu dışındaki bölümlerde su miktarının azalmasına neden oluyor gibi geldi. Bu nedenle de ilk saksıdan sonra daha güvenle kullanmaya başlamıştım.

Lütfen, Bu konudaki yanlışları açıklar mısınız? Biraz daha ucuz olsun diye riske girmek istemem. Daha değiştirilecek çok saksı var. Hatanın neresinden dönülse kardır.

Şimdiden teşekkürler.

memet
25-02-2008, 10:47
İzmir'de perlit ve ponza taşını seralardan buluyorum ben. Sanırım İstanbul'da da bulmak mümkün olur. Üstelik gide gele tanışlık olduğumuz için, ücret de almıyorlar.
Seralarda bu malzemeyi bulup, garantili olanı kullanması, bence daha uygun.

Eaglion
25-02-2008, 11:11
Merhaba Mehmet Bey,

İzmir ne güzel meleket. Orada 17 yıl yaşadım. İnsanlar hem modern hem de hala amatör ruhla dayanışma içinde. Eğer daha önce gönderdiğim şu konuyu okumuşsanız, İstanbul'da güvenilir bir sera bulmaktaki sıkıntımı sanırım hatırlarsınız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7455

Bir kaç ay önce, İstanbul'da ve Gebze'de inşaatçılar için perlit üreten bir kaç firma ile irtibata geçtim. Bunlar 100'er kg'lık ambajlarla ve toptan satıyorlarmış. Genel de de direkt inşaatlara yolluyorlarmış. Tüm yalvarmalarıma rağmen bana bir torba (100 kg'a bile razıydım) satmadılar. :(

Perakendecisini de henüz bulamadım.

Ama eylemlerim devam edecek.

memet
25-02-2008, 11:33
Sanırım inşaat için kullanılan perlitle seracıların kullandıkları arasında farklar var. İlk bulduğumuz perlitte de aynı sorunu yaşadık. Koca bir çuval, parmak ucuyla kaldırılabiliyor ama. yüzlerce saksıya kullanılır.Bbiraz daha uğraştıktan sonra açık olarak başka biryerde bulduk. Biraz şansa kalmış bir iş. Ponzayı da öyle bulduk. Ben bulmak için kıvranırken, fazlasını yerlere dökmüşlerdi bir serada.

Ali H. ALI
25-02-2008, 11:45
Eaglion iyi gunler, mesajinizda Yazdiginiz denemelerden sonra kedi kumu camurlasmiyorsa yapacaginiz toprak karisimi icerisine ekliyebilirsiniz. Bunda bir sakinca yoktur. Karisim icerisine seyrekce karismis olan kedi kumu icerisinde tutacagi nem ve su ile bitkiye yardimci olacaktir.
Benim o yazimda anlatmak istedigim, karisima eklenecek olan (suyu suzmek icin) kum ve ya cakil yerine kedi kumu kullanmanin yanlis olacagi idi cunku torf da kedi kumu da su tutma ozelligine sahip maddelerdir. Saksi icerisinde torfun ve kedi kumunun tutgu su suzulup disariya cikamadigi icin camurlasmis toprakta kok curumesi olacagini dusunuyorum.

Eaglion
25-02-2008, 12:24
Teşekkürler Ali Bey,

Biraz rahatladım. Her halikarda ben kedi kumunu biraz azaltayım.

Eaglion
25-02-2008, 13:29
Hoşgeldiniz İzzet Bey,

Hobiniz hayırlı olsun, nice güzel bonsailer yapın.

Eğer bu sayfaya ulaşabildiyseniz, kendinize bir bölüm de yapabilirsiniz. Korkulacak birşey yok.

Öncelikle aşağıda verdiğim linki açıp o sayfayı da favorilerinize ekleyin.
http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=73

Burası "üyelerin bonsai çalışmaları" forum alt başlığı. Bu sayfada konu listelerinin olduğu tablonun bittiği yerde sol alt köşede " Yeni konu aç" düğmesini tıklayın. Karşınıza normal mesaj yazma sayfası gelecek.

Başlık olarak "izzeterisen / X.... X.... (eklediğiniz ağaç türünün ismi)" yazın. Ağacınızla ilgili kısa bilgi girdikten sonra ağacınızın resmini ekleyebilirsiniz.

Mesaj yazma kutusunun üstündeki düğmelerden sarı çerçeve içerisinde dağ manzarası gibi görünen düğme, resim eklemek içindir. Buna tıkladığınızda yeni bir sayfa açılır. Buradan sisteme resimlerin yükleneceği yeri gösterebilirsiniz.

Kolay gelsin. hayırlı olsun.

memet
25-02-2008, 23:22
buraya tıklarsanız. (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102) ulaşacağınız forum kullanma klavuzu size yararlı olacak.

Eaglion
26-02-2008, 08:35
Mehmet Bey,

Ben de sizin verdiğiniz linkli verecektim ama ilk günden İzzet Bey'in gözünü korkutmaktan çekindim. Maksat ayak alışsın :D

izzeterisen
29-02-2008, 22:28
Teşekkürler
Ben artık burda yokum
Mersin sayfamı açtım
ve orda önerilerinizi bekliyorum,
hatalarımı doğrularımı bilmek istiyorum.

Eaglion
29-02-2008, 22:43
Ben de biraz önce farkettim. Tebrikler.

tijeen
03-03-2008, 03:16
Saat sabahın 4'ü ve ben hala bonsai için hangi fidanı almalıyım karar veremedim.Dış mekan için Şimşir(şekil vermek daha kolaymış :) edindiğim bilgilere dayanaray yazıyorum). İç mekan için Ficus retusa, Ficus benjamina.Sorum ise şu ;ilk defa bonsai çalışması yapacağım için bu bitkiler uygunmudur? ilginize şimdiden tşklerr

Eaglion
03-03-2008, 08:39
Sayın Tijeen Hoşgeldiniz,

Eğer sorunuz bakımı kolay olması ise, ficus retusa oldukça kolay. Şimşir için de öyle olduğu söyleniyor. Ben yeni iki tane aldım. Bakım durumunu göreceğim.

Eğer kastınız şekil vermekse, yeni başlayanlar için ikisinin de zorlayıcı yanları var. İkisi de hata affeden ağaçlar ololmaları, onları mükemmel öğrenme ağaçları yapıyor. Kolay şekillenen ama bakımı zor olanlardansa bence bu türler daha cazip.

Zorlayıcı yanları şunlar olabilir.

Ficus retusa:

Eğer ilk aldığınızda ağaç klasik tarzlardan birine uygun ise sorun yok. Şekillendirme ve müdahalelere iyi yanıt veriyor. Bununla birlikte, piyasada satılanların çoğu büyük bir kök gövdenin üzerinde ponpon gibi şekillendirilmiş oluyor. Bunu başka bir tarza çevirmek zaman alıyor.

Şimşir:
Düşündüğümden çok daha yapraklı. Bir uzun dal üzerinde dizi dizi yapraklar var. Tropik ficuslar gibi pekçek dal oluşturmuş. İlk başta tarzı hayal edip sert budama yapıp, daha sonra düzenli düzelme yapmak gerekiyor gibi. İşin en zor yanı, ilk defa tarza karar vermek ve ilk budama için cesraret toplamak. Bu belki yeni başladığınızda biraz gözünüzü korkutabilir. Ancak, okuduğum kadarıyla bu aşamadan sonrası kolay devam ediyor.

Sonuç; her iki tür de yeni bonsaiciler için tercih edilen türler. Ağacı alırken şekillendirmenize uygun olanı seçerseniz. Daha kolay olacaktır. Ağaç(lar)ınızı aldığınızda bir işlem yapmadan önce resimlerini buraya gönderirseniz size tarz konusunda yardımcı olanlar çıkacaktır.

Başarılı bonsailer dilerim.

Eaglion
03-03-2008, 09:54
Tekrar merhaba Tijeen,

Ekte şimşirde yeni dal gelişiminin nasıl sağlandığını gösteren bir çizim ekledim. Biraz sabır gösterdiğinizde ne kadar kolay şekil verebileceğinizin bir kanıtı.

tijeen
03-03-2008, 13:59
Sn Eaglion ilginiz için ******.Sanırım bitki seçiminde doğru kararı vermişim cebanınızdan bunu anladım.Sıradaki hedef; fidanlığa gitmekk :))

tijeen
03-03-2008, 14:03
özür dilerim türkçeyi katletiğim için :(

Eaglion
03-03-2008, 14:37
Sayın Tijeen,

Bir mesajınıza bakarken farkettim ki; bir önceki mesajımda resimler eksik yüklenmiş. Tekrar bakarsanız şimdi daha anlamlı oldu. Özür dilerim.

Bu arada, Ali Bey sizin ağacınızı öldürmekten korktuğunuzu söylemiş. Bu yenilerden tecrübelilere kadar herkesin başına gelebiliyor. Maalesef çaresi yok. Bu bakımdan ağaçlar üçe ayrılıyor.
1.Ne yaparsanız yapın yaşayacaklar.
2.Ne yaparsanız yapın ölecekler.
3.Bizim öldürdüklerimiz.

Bizim amacımız üçüncü grubu en azda tutmak. Bunun için bol bol okumak ve pratik yapmak gerekiyor.

Ben de yeni başladım sayılır. 10 ay oldu. İlk bir kaç ay sizin gibi çekindim ve sadece iki üç tane ve zaten ölme potansiyeli yüksek olan ağaçlarla vakit geçirdim. Biri hariç, hepsi idare ediyor gibi. Şimdi şimdi daha korkusuzca kesip biçebiliyorum.

Bunun için, yeriniz el verdiğince, kendinize bir değil birkaç tane fidan alın. Bir önceki mesajda da belirtiğim gibi; halihazırda standart formlardan birine uygun görünsün ve biraz da irice olsun. Ne de olsa siz küçükteceksiniz. Pay kalsın.:p. Yaptığınız işlemler sonrasında ölmediklerini gördüğünüzde cesaretimiz artacaktır. Ayrıca irilerin birinci grupta olma olasılığı daha yüksek.

Bir de şimdilik şunu aklınızda tutun. Her ne kadar, bonsai sanatı, sanatçısı dense de, bizim gibi yeniler için bir sanat değil, hele modern sanat hiç değil. Ağaç, oyun hamuru gibi sizin istediğiniz şekli değil, kendi kabul ettiği şekli alıyor. Sanat, agaçın istediği şekli bulmakta. Bu da zaman alacak. Ama olacak. Vaz geçmemek lazım.

Fidan(lar)ınızı almadan önce şu üç konuyu okuyup anladığınızdan emin olmun. Seçiminiz açısından yararınıza olacaktır.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1413

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=569

Eğer bir fidanlıktan alacaksanız, aşağıdaki konuyla ne hedeflediğimizi bilip, ona göre seçme şansınız olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=558

Kolay gelsin, iyi alışverişler.

Eaglion
03-03-2008, 14:55
Haddim olmadan, " Ali H. Ali bonsai sorularınızı cevaplıyor" başlığında yanıt yazdım. Üstelik bu ikinci olmuş. Genelde, birkaç başlık birden açtığım için, yazdıktan sonra hatamı farkettim. Şimdi de mecburen burada devam ettim.

tijeen
04-03-2008, 11:27
Sayın Eaglion bilgiler için tşklerr. Verdiğiniz linkleri inceliyorum.Bir şey sormayı unutmuşum daha doğrusu gözümü korkutan bir sorunum var.Temmuz ve Ağustos ayları şehir dışında olacağım ve balkona koymam gereken şimşiri ev içinde bıraksam sorun olurmu?
Bir an önce fidan alıp yerine uyum sağlamasını da istiyorum.Ne dersiniz son baharamı bıraksam bu işi?

Eaglion
04-03-2008, 12:50
Tijeen Hanım,

Dal ve kök budaması yapmak için artık zon zamanlar. Yakında tomurcuklar patladığında yapacağınız işlemler ağacı daha kötü etkileyecektir. Hem ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olur.

Sulama problemi hepimizin derdi. Çeşitli alternatifler daha önce forumda farklı yerlerde tartışıldı. Onlara bir göz gezirdikten sonra size en uygun olanını seçmeniz gerekecek. Ama sakın ev içinde bırakmayın. Yazın camlarda kapalıyken ev içi sıcaklık çok yükseliyor. Geçen yaz bizim evde akşam eve döndüğümüzde 50 dereciyi geçtiği oldu. Kimbilir gündüz kaçtı. Dışarıda gölgede en iyisi. Böyle dönemlerde günde 2-3 sulama ve 2-3 spreyleme gerekiyor. Bu nedenle, size en uygun gelen ve en güvenilir yöntemi kendiniz bulmanız gerekiyor.

Ben sürekli seyahat ettiğim için,otomatik mikro damla sistemi yaptım. Sistem elektrik kesintisi dışında hiçbir şeyden etkilenmiyor. Benim için en güvenli yol bu. Sulama görevini verebileceğim kimse yok çünkü.

bepsi
04-03-2008, 15:43
Merhaba Ali Bey. Biraz önce bir hata yaptım dün aldığım şimşir ağacımı tellemek istedim. Ama tellerken bir dalım kırıldı. Yapraklarını kopartırken bu kadar üzülmemiştim çünkü ayırdığım o dal o kadar güzel bir yerdeydi ki ne yapacağımı bilmiyorum. Galiba böyle kazalar sizinde başınıza gelmiştir. Birdaha yapmamam gerekiyor. Çünkü bir anda bütün dünyam karardı :(

EZGİSU
05-03-2008, 11:05
Merhaba sayın Ali H.Ali bey sal stili bonsai denemesi yapmak istiyorum .Bunun için en uygun ağaç türü hangisidir? Sitede araştırdım bu çalışma hakkında fazla bir bilgi bulamadım yardımcı olursanız sevinirim

Ali H. ALI
05-03-2008, 11:54
Bepsi iyi gunler, evet dusundugunuz gibi buna benzer olaylar yalniz sizin basiniza gelmiyor. benim de istemeden kirdigim dallar olmustur.
Kimi agac cinsleri, bukme, egmelere karsi direniyor ve istenmiyen kirilmlar oluyor.
Simsir de bu cinsler arasindadir dallari bukerken zorluklar yasanabilir.
Dallari telleyip bukmeden once agaci bir iki gun susuz birakirsaniz kirilma sansini en aza indirirsiniz. Ayrica dal bukme bircok deneyimden sonra elde edeceginiz bir beceridir, bu beceriden sonra dallarin ne zaman kirilma noktasina yakin oldugunu anliyabileceksiniz.

Kirdiginiz dal sizi bonsai calismalarindan geri birakmasin. Siz en guzel bonsailer yapmayi basarmak icin calismalariniza devam ediniz. Dali kirilan agaciniz uzerinde daha cok guzellikler oldugunu dusunuyorum ve kirilan dal olmadan da agacinizi iyi bir bonsai yapabilirsiniz.
Size iyi bonsai calismalari diliyorum.

Ali H. ALI
05-03-2008, 12:05
Ezgisu merhaba, sal tarzi bir bonsai yapmak icin cok seceneginiz var. Ben size ilk denemenizi yapragini doken agaclardan yapmanizi oneriyorum. Ornegin akcaagac, karaagac, sogut,mese,gibi agaclardan. Bunlari onermemin nedeni de igne yaprakli agaclarda her dalcik altinda olusacak olan koklenmenin uzun bir zaman almasindan(1-2 yil) oturudur.
Yapragini doken agaclarda ise bu koklenme daha cabuk olabiliyor(2-6 ay)
Yapacaginiz calismalari isminize acacaginiz bir baslik altinda paylasmayi unutmayiniz kolay gelsin.

Ali H. ALI
05-03-2008, 12:12
Haddim olmadan, " Ali H. Ali bonsai sorularınızı cevaplıyor" başlığında yanıt yazdım. Üstelik bu ikinci olmuş. Genelde, birkaç başlık birden açtığım için, yazdıktan sonra hatamı farkettim. Şimdi de mecburen burada devam ettim.

Eaglion, Tijeen hanimla bilgilerinizi paylasmis, benim isimi de hafifletmis oldunuz:)
Iyi gunler.

izzeterisen
08-03-2008, 16:26
İyi günler Ali Bey,
Burda limondan bonsai olmayacağını yazmışsınız.
Benim bahçemde bir kamkat var, onu çalışmalar bölümüne zamanı gelince ekleyeceğim.
Diğer narenciye türleri için ne dersiniz. özellikle turunçtan bonsai olur mu ?
Kamkat aşılamak için yere diktiğim 40 kadar, 7-8 kadar da halen torbada var. Torbadakiler 1 yaşında (geçen yıl tohum ekmiştim)
Turunç toplu gelişen bir ağaç, siz bilirsiniz, ne de olsa Akdenizliyiz.
Tekrar teşekkürler

Eaglion
12-03-2008, 09:50
Merhabalar Ali Bey,

Hanım çok sevdiği için, iki hafta önce Tekin Bey'le gittiğimiz fidanlıktan, iki adet de mor salkım aldım. Boyları 2 metreye yakın olduğundan arabama sığmayacaktı. Biz de gövdeleri 20-30'ar cm'lik parçalara böldük. Eve döndüğümde 4-5 saat kadar IBA'lı suda beklettikten sonra yine IBA toza batırıp ektim. Daha on gün dolmadan tomurcukları patladı ve sanki köklenmiş gibi de toprağa tutunmaya başladı.

İki ay kadar daha bekledikten sonra 3-4 tanesini birleştirip birbirlerinin etrafında dönen bir gövde yapayım diyorum. Salkımların açık arazide düz, sopa gibi birşey bulduklarında ise onun çevresine sarıldıklarını doğal olarak biliriz. İş şekillendirmeye gelince, bunun mekanizması ve fizyolojisi de gerekli oldu.

Sorularım şunlar;
1. Salkım neden sarıyor?
2. Çevresinde sopa olduğunu nasıl hissediyor ve boyutunu nasıl anlıyor?
3. Daha önce düz olan gövde, sopayı bulduğunda kendiliğinde sarabiliyor mu? Yoksa sadece yeni uzayan bölümler mi sarıyor?

Bu soruların yanıtları benim için önemli. Elimdeki parçaların çoğu düz. Her ne kadar gövdeleri yumuşak olduğu için telle kolay şekil verile bilse de, bir kaç gövde kaynaştırmak istendiğinde bu teller zorluk çıkarabilir. Gövdeleri birbirine sardırırken istediğim sarılmayı sağlamak için her aşamasına müdahale edip etmemem gerektiğini bilmem gerekiyor.

Şimdiden teşekkürler.

Ali H. ALI
12-03-2008, 12:12
Izeeterisen iyi gunler, Turuncgilerden bonsai yapilabiliyor. uygun agaclar buldugunuz zaman mutlaka deneyiniz. Bir yerlerde limondan bonsai olmazmi demisim, hatirlamiyorum ama yazmis olabilirim, belki konusu gecen limon fidani icin o agaca, bonsai olmaz demis olabilirim.( bir yerlerde limondan bonsai olmaz demissem ozur dilerim) Her neyse limondan da bonsai yapilabilir. Bonsaiseverin guzel bir limon calismasi var.

Ali H. ALI
12-03-2008, 12:31
Eaglion selamlar.

Mor salkim da diger sarilicilar gibi herhangi bir seye sarilarak tutunarak buyuyen bir bitki turu. Bunu da sanirim cenetik yapisi ile basariyor. Nasilki bir calinin cenetik yapisi onun bir agac gibi govde yapmasina elvermiyorsa . sarilicilar da kendine ozel sarilarak buyuyorlar. Kimi sarilicilar sarildiklari tutunduklari yere kokcukler salip tunuyor. Kimileri de dikenlerini kullanip yukseliyor kimileri de morsalkim gibi sarilarak.

Odunlasmis, kalinlasmis dallar kendi basina sarilamiyor. duz govdelerin sarilmasini istiyorsaniz govdeleri siz saracaksiniz. duz govde uzerinden cikan yeni surgunler ortam buldugu zaman sarilip yukselecektir.

Bonsaide her hangi bir bitki agac forumuna sokuldugu icin, sarilicilarda istenilen govde elde edildikten sonra yeni surgunler degerlendirilip agac formuna sokulur surekli budandigi icin de sarilma firsati bulmaz.

Morsakimlariniz bol cicekli olsun.

Eaglion
12-03-2008, 12:58
Odunlasmis, kalinlasmis dallar kendi basina sarilamiyor. duz govdelerin sarilmasini istiyorsaniz govdeleri siz saracaksiniz. duz govde uzerinden cikan yeni surgunler ortam buldugu zaman sarilip yukselecektir.

Teşekkürler Ali Bey, öğrenmek istediğim buydu.

Morsakimlariniz bol cicekli olsun.

Aldığımı fidanlığın bakıcısı 10 yaşından yaşlı olduğunu ve çiçek verdiğini söyledi. Göreceğiz. Okuduğum kadarıyla ana gövde çiçek veriyorsa, buradan alınan çeliklerde veriyormuş. Tüm balkon mosmor olabilir.

sasahin
19-03-2008, 12:29
Ali H. ALI bey;
şu adresteki ligustrum'a bakma fırsatınız olur ve fikrinizi söyleyebilirseniz müteşekkir olurum...
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7990

ReD-BaRoN
27-03-2008, 03:38
Sayın Ali H. ALI ; Geçen hafta aldığım Japon karaağacı türündeki bonsaimin yaprakları ve dalları kurumaya başladı.Aldığım günden beri herhangi bir müdahalede bulunmadım. Sadece bugün su dolu bir kovada 10 dk beklettim.Biraz hava kabarcığı çıktı ve toprak yumuşadı. Sulamadan önce toprak kuru ve çok sertti.Ağacın gövdesinden tutup havaya kaldırmıştım hatta kolaylıkla saksının şeklini almış bir şekilde saksıdan çıktı.Yakın bir yerde sera var,toptan çiçek satışı yapıyorlar.Oraya götürüp toprağını değiştirtmeyi düşünüyordum, ilk seferde işi bilenlere yaptırıp tecrübe sahibi olmak istemiştim ama maalesef kısa sürede böyle bir talihsizlik başıma geldi.Acaba bu sulamamın faydası olurmu yoksa ağacım kurumaya devam edecekmi?Götüreceğim sera bonsai konusunda bilgilimidir güvenebilirmiyim bilmiyorum ama elimden gelen en iyi şey şimdilik bu olur. Sizin tavsiyeleriniz varmı acaba . Acilen yapmam gereken bir müdahale gibi?

memet
27-03-2008, 09:01
Seracıların bonsai konusunda bilgisi olacağını beklemeyin. Ağaç, siz alana kadar uygunsuz şartlarda beklediği için, sonra da yer değiştirdiği için, kurumalar olmuş olabilir.
Bir süre uygun biçimde sulayıp, gelişmeyi beklemeli. Daha sonra, karışımları forumda olduğu gibi toprağı değiştirirsiniz.

Ali H. ALI
27-03-2008, 09:22
Red baron iyi gunler, seracilar icin Memet bildiklerini soylemis, ben uzaklarda oldugum icin bu konuda Memet benden bilgili ve deneyimlidir.

Agaciniz ic mekanda ise disariya cikariniz balkon da olabilir. Uzerindeki kurumus ve yari kurumus tum yapraklari budayiniz, Topragini surekli kontrol edip topragin kurumasina izin vermeyiniz. Saksi altinda altlik varsa su toplanmamasi icin altligi kaldir. Su an agacina hicbir gubre ve besin verme.

Bol sanslar.

dentist48
27-03-2008, 19:10
Seracıların **** çiçekcilerin çoğu bırakın bonsai hakkında bilgiyi adını bile duymamışlardır...

ReD-BaRoN
28-03-2008, 02:45
Red baron iyi gunler, seracilar icin Memet bildiklerini soylemis, ben uzaklarda oldugum icin bu konuda Memet benden bilgili ve deneyimlidir.

Agaciniz ic mekanda ise disariya cikariniz balkon da olabilir. Uzerindeki kurumus ve yari kurumus tum yapraklari budayiniz, Topragini surekli kontrol edip topragin kurumasina izin vermeyiniz. Saksi altinda altlik varsa su toplanmamasi icin altligi kaldir. Su an agacina hicbir gubre ve besin verme.

Bol sanslar.

Şuan günlük olarak sulama işlemini yapıyorum ve bitkimi dışarda tutuyorum artık. İnşallah kısa zamanda sağlığına kavuşur. Birde dikkatimi çeken diğer bir hususta toprağını hafif kazıp havalanmasını sağlamak istedim ancak o kadar çok kök varki ince ince toprakla bütün olmuşlar.Hiç bir şekilde toprağa müdahale edemiyorum. Bunun bir zararı olurmu..

Eaglion
28-03-2008, 08:03
Sayın Red Baron,

Aramıza hoş geldiniz. Geçen gün yazma fırsatı bulamadım. Marketlerde satılan bonsailerde toprak özellikle kil ağırlıklı olduğu için uygun değil. Esasında toprak değişimi ve biraz kök budaması yapsanız iyi olur. Yaklaşık 1/3 oranında kökü budayıp daha sonra karışıklıkları açıp tekrar saksıya yerleştirdiğinizde agacınız daha rahat edecek ve daha sağlıklı olacaktır.

minka
29-03-2008, 02:03
Merhaba arkadaşlar,
Sayın Red Baron, yazdıklarınızı okuyunca ben de yaşadığı birşeyi paylaşmak istedim. Umarım faydası olur. Sitedeki bilgiler ışığında tabii...
Benim de, önceki yıl aldığım,Ligustrum türü bir bonsaim var. Ben aldığımda bol yapraklı ve sağlıklı olan bonsaim sonradan sararmaya ve hızlı bir şekilde yapraklarını dökmeye başladı. Kuruma belirtileri gösterdi. Çok endişelendim, panikledim ve o durumda sulama, budama hepsi karıştı birbirine. Daha sonra kök budamaya kadar gitti. Ağacımda hiçbir düzelme olmuyordu. Önce kaybettim dedim, çok üzüldüm ama sonra ağacı yeterince tanımadığımı düşündüm. Ağaç hakkında daha çok araştırma yaptım, buradaki ustaların yazdıklarını okudum. Bonsai saksısı bu durumda ağaca uygun olmuyordu. Çünkü ağaç derine doğru kökleniyormuş. Ben de derin bir saksıya aldım. Hava şartlarına rağmen hep dışarıda tuttum. Düzenli suladım. Hatta bir kere devrildi ve tekrar saksıladım.
Bakın, 3 aya yakın bir zaman ağaç ölü gibiydi. Ben vazgeçmedim. Çevremdekiler bile atmamı söylediler. Sonunda bahar gelince :) o da yapraklarını tekrar gösterdi. Ne kadar mutlu olduğumu tahmin edersiniz... Daha sonra sağlığına kavuştu. Bonsai görüntüsü pek kalmadı ama yaşaması daha önemliydi. Bir süre daha hiçbirşey yapmamaya karar verdim. Yaprak ve kök gelişimi olsun diye. Şimdi hala öyle duruyor. Siz de umudunuzu kaybetmeyin derim.:) Biraz uzun oldu ama... Gökten üç bonsai düşmüş biri anlatana, biri dinleyene, diğeri de uygulayana...:)Saygılar.

Ali H. ALI
29-03-2008, 10:41
Minka iyi gunler, ne guzel bir zamanlar masal sonunda, gokten dusen uc elmalar simdilerde bonsai olmus.

Anlatanin bonsaisi gokten coktan dusmus ve zaman icerisinde bonsai olma niteligini kaybetmeye baslamis. Onu tekrar geri bonsai formuna getirmek isteycegini dusuyorum. Boyle bir karar aldigin gun agacinin fotograflarini eklersen buradaki tum arkadaslar sana yardimci olacaktir.

Not: Kurtbagri bir dis mekan bitkisi oldugu icin, agacinizi disariya almaniz onun tekrar hayata donmesinde en buyuk etken olmustur. Bir de sizin sevginiz:)

minka
29-03-2008, 18:29
Merhaba Sayın Ali H.ALI,

Bonsai gerçekten çok özel bir uğraş...Bonsai konusunda biraz cesaretim azaldı diyebilirim. Ağaçlarım ve düşüncelerim var; bir ardıç, 9 fıstık çamı ( küçükler daha ) onlardan orman tarzı olabilir belki, 5 keçi boynuzu ( bunlarda küçük )...Her şeyi ağaç olarak görmeye başladım nerdeyse...
Bu ağaçlarla çalışmak güzel olur. Bir tane şimşir var. Ağaçları tanımak daha önemliymiş onu çok iyi anladım. Öldürmekten korkarak da birşey yapamam tabii. Malzeme sıkıntısı da var bir de.

Buradaki arkadaşları çok takdir ediyorum. Uygulamaya geçiyorlar ve harika işler çıkarıyorlar. Siz de bir rehber olarak yol gösteriyorsunuz, yaptığınız bonsailer gerçekten çok güzel. Ben de aranıza katılmaktan ve öğrenmekten mutlu olurum. Sevgi dolu, bol yeşilli günler dilerim.

papatya2
30-04-2008, 21:28
Merhaba Ali Bey; nasılsınız?
Ali bey dört ay önce hediye aldığım bonsaim ( kurtbağrı) gayet sağlıklı bu güne kadar gelmişti. Hatta sizin sulama ve bakım konusunda yönlendirmelerinizi dinleyerek son derece canlı bir bonsaim vardı. Vardı diyorum çünkü, artık o güzel yapraklardan eser kalmadı:( bonsaim yapraklarını bir bir döküyor. Sulama konusunda bir hata yaptığımı düşünmüyorum aynı sizin yönlendirdiğiniz şekilde sulama yapıyorum. Öğrenmek istediğim şu; kurtbağrının yaprak döküm zamanı mı? Eğer değilse ne yapmam gerekiyor:( Kuruyan dalları budamalımıyım? Bu konuda bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum.Şimdiden teşekkürler.
Saygılar

Ali H. ALI
01-05-2008, 00:25
Kurtbagri yaprak doken bir cins degildir. Yapraklarini dokuyorsa sorunu vardir.
Agac susuzlugun yani sira cok sulamadan da ayni sorunlari yasayabilir.

Surekli ic mekanda tutuyorsaniz ondan da olabilir, tropik bitkiler disinda bonsailer dis mekanda olmali. Sogugu, sicagi, gunesi, nemi, havayi yeterince yasiyan agac daha saglikli olacaktir.

Agaciniza gecmis olsun imkaniniz varsa ve onu disariya alirsiniz belki sagligi duzelir su an ona gubre vermeyiniz.
Iyi gunler.

papatya2
07-05-2008, 14:52
İyi günler Ali Bey;
Vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bonsaim şuan balkonda duruyor umarım en kısa zamanda kendini toparlar. Yaprak dökmüş cılız dalları budamalı mıyım yoksa oldukları gibi dursunlar mı?(Aynı yerden sürgün verme ihtimali varmıdır?)

Ali H. ALI
08-05-2008, 11:21
Iyi gunler Papatya2, kurtbagri uzerindeki yapraklari dokulmus ince dalciklar kurumus ise onlari budayabilirsin. Kuruyup kurumadigini anlamak icin kabugu biraz kaziyiniz kazidiginiz yerin alti kahverengi ise dalcik kurumustur. Kahverengi degil de kazidiginiz yer yesilse dalciklari budamayiniz onlarin uzerindeki tomucuklar tekrar acilacaktir.
Kolay gelsin.

KucukveYaşlı
08-07-2008, 16:17
Ali Bey ve arkadaşlar merhaba,

Ben ilk defa bonsai yapacağım. Yaklaşık son bir aydır sadece okuyarak kendimi geliştirmeye çalıştım. Bir kaç kez fidanlık ziyareti yaptım ve kendime ağaç belirlemeye çalıştım. Şuanda söğüt çeliklerim ve simşirim var. Ancak bir de meyveli bir ağaç almak istiyorum. Fidanlıkta armut,şeftali ve erik ağaçları gördüm. Boyları yaklaşık 150-180 cm, gövde kalınlıkları 2-2.5 cm, sağlıklı görünüyorlar. Dallanma üstteki yarım metrelik kısımda mevcut. En alttan 15-20 cm yukarıda aşıları var. Bu aşı düz çıkan alt kısmı köşesi belli olacak şekilde kıvırmış. Resim koyamıyorum ancak tecrubeli olduğunuz için sanırım gözünüzde canlamıştır.

Şimdi gelelim sorularıma:
1-) Bu fidanlardan "informal upright" şekilli bonsai çalışması yapabilirmiyim?
2-) Hangi ağaç Ankara iklimine daha uygun olacaktır?
3-) Belirli bir süre serbest büyüme ve alışma evresinden sonra fidanı kısaltıp bonsai saksısına alacağım zaman "informal upright" sitili için aşının neresinden kesmeliyim?

Şimdiden teşekkürler..

memet
08-07-2008, 18:04
Sözettiğiniz boy çalışmak için oldukça uzun. Budamalarla alt dallar çıkmasını teşvik etmek denenebilir. Fakat aşının altından çıkacak dallar. eğer böyle bir dallanma olursa, kıvrımlı dik, moyogi tarzını deneyebilirsiniz.

Fidanlıklardan aldığıınz fidanlar iklime uygun olacaktır. Ankara'ya uyan fidanları satıyor olduklarını genel olarak düşünebiliriz.

Aşının neresinden kesmek gerekeceğine, eğer budamalarla dallanma sağlayabilirsek, o durumda nasıl olduğuna göre karar vermek en iyisi.

KucukveYaşlı
08-07-2008, 22:49
Yani boyu daha kısa olan fidanlar aramaya devam mı etmeliyim?
İki fidanlık gezdim govdesi 2cm olanların boyları hep 1.5 m civarındaydı. Galiba, daha kısası olmuyor diye düşünmeye başlamıştım.

Yani yeni başlayacak biri için söğüt ve şimşirin deneme tahtası olduğu düşünülürse armut,elma ve erikten hangisi daha uygun olacaktır?
Yoksa bu meyve sevdasından vazgeçmemi ve başka bir şeyler üzerinde çalışmamımı önerirsiniz?

Lymyt
08-07-2008, 23:44
İlla da meyve olsun diyorsanız cüce nar deneyebilirsiniz. Hem doğal olarak bodur bir yapıları var.

bonsaisan
09-07-2008, 00:02
Sayın KucukveYaşlı

İlkbaşlanğıç olarak önerileçek türlerin başında kışın yapraklarını döken ve dayanıklı türlerin seçilmesi daha mantıklıdır.

Örnek olarak verilen fidanlar ile çalışmak zorunda değilsiniz.

Fakat temelde dayanıklı türler ile çalışma size pratik bir takım kazançlar sağlayaçakdır.

Çiçekli **** meyveli **** çam gibi ibreli türlerde bir takım özel uygulamalar gerekir.

Çiçekli ve meyveli türlerde budama sulama ve gübreleme işlemleri diğer türlere oranla daha farklı zaman aralıkları içinde yapıldığı gibi bu türlerin hastalık ve zarar vericiler konusnda daha hassas bir yapısı vardır.

İlaçlamaları beslenmeleri diğer türlere oranla özen istediği ayrıcada budama konsunda tecrübe istediği kesindir yanlış yapılan bir budama bu türlerde çiçeklenmenin olmaması **** geç çiçeklenme gibi sorunlar doğura bileçekdir.

Diğer sorunuzuda cevaplıyalım.

Bir fidançıya gittinzi ve gövde çapı 3 ila 5 cm bir fidan aldınız ama boyu 1.5 ila 3 metre olsun.

Üzerinde aşı olan bir fidan ise aşıın üzerinde bir budamaya yapıçaksınız bunu unutmayın.

Gövdeti köklere yakın bir mesafeden cap olarak ölçün ve bunu 6 ile çarpın .....

örnek gövde çapı 5 cm olan bir fidanımız var diyelim.
5x6=30cm gibi bir sayı elde ettiğimizde 1.5 cm fidanımı 30 cm kadar kısaltırız.
Bu sayede ağaçı 1/3 indirğemiş oluçaz bu kısalık sayesnde fidanımızıda yeni saksına dikerken köklerinide bu oranda azalta bilir yani budaya biliriz.

Şimdi bu fidanımızı yeni saksısına dikelim ama geniş ve sığ bir saksı olsun.
bol drenaj deliği olan ve drenajı yüksek bir toprak karışımı ile ağaçımızı gelişme döneminde 20 günde bir yani nisan ayından ekim sonuna kadar gübreliyoruz bu sırada budana yerin yanında bir çok yeni sürgün oluşaçak ve bu sürügnler uzamaya başlıyaçakdır.

Özelikle meyve fidanlarında bu uzayan sürgünlerden sadece biri tepe nıoktasında lider dal oalrak seçeriz diğerlerini budarız bu işlem sonucunda gövde üzerinde farklı noktalardan sürügnler çıkaçak bu sürgünleri uygun olanı seçip diğerleri uzaklaştırarak ağaçın 1 yılık gelişme süreçini tamamlarız.

Lider dal tepe kısmını oluşturaçak burada ki yara zamanla kapanaçak ve ağaçımız 35 ial 40 cm yükseklikde tepe noktası oluşan bodur bir fidanımız olaçakdır.

Erik ve elma tavsiye edeceğim türlerdir.
Saygılar.

KucukveYaşlı
09-07-2008, 08:25
Gövdeti köklere yakın bir mesafeden cap olarak ölçün ve bunu 6 ile çarpın .....

örnek gövde çapı 5 cm olan bir fidanımız var diyelim.
5x6=30cm gibi bir sayı elde ettiğimizde 1.5 cm fidanımı 30 cm kadar kısaltırız.
Bu sayede ağaçı 1/3 indirğemiş oluçaz bu kısalık sayesnde fidanımızıda yeni saksına dikerken köklerinide bu oranda azalta bilir yani budaya biliriz.

Saygılar.

bonsaisan detaylı açıklama için çok teşekkürler. Ancak üstteki kısımda sayısal bazı tutarsızlıklar var. gövde kalınlığının 6 katı kadar boyu olacak şekilde mi budayacağım fidanı? eğer oyleyse 1/3 değeri tam olarak ne oluyor? Birimlerde uyumsuz.. Mühendis olduğum çok mu belli oldu :(

Aslında ayrıntıları fidanı aldıktan sonrada görsellerle konuşabilirz. Şu an ki asıl problem gövde çapı 2-2.5 cm, boyu 1.5m olan alttan 15-20 cm yukarıda aşı yeri bulunan fidanın, aşıyerinin görsel olarak bir yamukluk yaratması ve boyu nedeniyle bonsai için pek uygun olmayabileceğini düşünüyorum. böyle bir fidan adam edilebilir mi?

Aytaç Eroğlu
09-07-2008, 09:25
Sayın küçük ve yaşlı madem meyve ağacı diyorsunuz. özel bir meyveniz yoksa ben de size incir alın diyeceğim hem ufak boyda hemde kalın olarak elde etmek çok kolay nasılmı ? hemen uygun bir dala havai köklendirme yapın göreceksinizki çok kısa sürede köklendirme olmuş ve elinizde istediğiniz ölçülerde bir ağaçcık duruyor. sayın bonsai sanın dediği gib dayanıklı bir tür sayılır.

vyssera
09-07-2008, 16:04
Yeterince sabrınız varsa birçok uzun boylu ağaçtan da bonsai yapabilirsiniz, ama şansınız varsa karşınıza uygun küçük ağaçlar da çıkacaktır. Meyveli bonsai olarak, Kalamondin ve Cüce nar tavsiye ederim. Aşı izi sorunu yok, çok küçükken dahi meyve veriyorlar. Kumkat da güzel bir ağaç ama hepsi aşılı olduğu için aşı izi belli oluyor. Bodur elma bu yıl diktiğim ama verim alamadığım bir ağaç, seneye elma vermesini umut ediyorum.

vyssera
09-07-2008, 16:09
Aşı demişken aşı yerinin altından budarsanız elde ettiğiniz ağaç farklı bir tür olacaktır. Zira ağaçlar farklı türler ya da ırklar üzerine aşılanıyor. Örnek olarak limonu aşı yerinin altından budarsanız turunç ağacı elde edersiniz. Aşı izi en az belli olan bir meyve ağacı alın, ya da uygun bir ağaca havai köklendirme yaparak da bonsai elde edebilirsiniz, böylece yine aşı izi sorunu ortadan kalkar. Bunlar size karmaşık gelebilir, lütfen hevesinizi yitirmeyin. Sevgiler.

KucukveYaşlı
10-07-2008, 10:39
Merhaba,

Tavsiyenize uyarak uzun boylu meyve fidanlarındansa bodur bir incir aldım. Bunun yanında iki adet yayılıcı ardıç ve adını satıcının "Lüks Dürüm" olarak söylediği bir ağaç aldım.(Sanırım bu ismi kendi uydurmuş çünkü nette oyle bir bitki bulamadım.) Bunların fotograflarını birkaç güne kendi çalışmalarım kısmına ekleyeceğim.

Şimdiki sorum şu; ben toprak olarak torf aldım ve inşaat kumu buldum. kumu herhangi bir işlemden geçirmelimiyim torfla karıştırmadan once? ne biliyim yıkamak **** elemek gibi..
Birde hangi oranlarda karışımlar yapmamı önerirsiniz?

Ali H. ALI
10-07-2008, 11:02
Kucukveyasli merhaba aramiza hos geldin.
Aldiginiz agaclarin uzerinde bir calisma yapmadan once resimlerini acacaginiz kendi sayfaniza eklerseniz bircok arkadasin gorus ve onerilerini alabilirsiniz.

Insaat kumu denizden alinan kum ise kullanmaniz dogru olmaz, cunku kum icerisindeki tuz bitkilerinizi olumsuz etkileycektir. Bulursaniz dere kumu kullaniniz. Esit olculerde Torf, dere kumu ve bahce topragi kullanip bir karisim yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

vyssera
10-07-2008, 13:37
Bunun yanında iki adet yayılıcı ardıç ve adını satıcının "Lüks Dürüm" olarak söylediği bir ağaç aldım.(Sanırım bu ismi kendi uydurmuş çünkü nette oyle bir bitki bulamadım.)

Lüksdürüm dediği ağaç, Ligustrum yani kurtbağrı olsa gerek. Ağaçlarınız hayırlı olsun.

Aytaç Eroğlu
10-07-2008, 13:41
Lüksdürüm dediği ağaç, Ligustrum yani kurtbağrı olsa gerek. Ağaçlarınız hayırlı olsun.

eh karadenizli hemen açıklık getirdi. Daha ne diyeyim.

KucukveYaşlı
10-07-2008, 17:05
Merhaba,

Gerçekten çok güldüm, demek ligustrum olmuş "Lüks Dürüm"... neyse cok güzel bir ağaç umarım ona en iyi şekilde bakabilirim.

Ali Bey dediğiniz gibi deniz kumu kullanımı tuz nedeniyle zararlı olabilir. Ben bu kumu beton harcı için kullanan inşaat işçilerinden aldım.. İşçiler deniz kumu olmadığını söylediler.
Aklıma dere kumunu nasıl deniz kumundan ayırt edebilirim diye bir düşünce geldi.(bunu eminim elektronik bir alet bir şekilde ölçüyordur ama el yöntemleri hakkında biraz beyin cimnastiği yapalım.)

Şuan inşaatla ilgilenmesem de İnşaat Müh. mezunuyum. Ders kitaplarımıza baktığımda kumla ilgili olarak kesinlikle deniz kumunu harç yapımında kullanmamamız belirtilmiş.

Öncelikle deniz kumunun içerisinde deniz kabukları ve tuz kristalleri göze çarpar. Avcunuza alıp bastırarak ovalayınca iğne iğne batar ve avcunuzu çizebilir. Ancak dere kumu daha yuvarlak hatlara sahiptir. Avcunuzda yuvarlandıklarını hissedersiniz. Deniz kumu ıslak iken avcunuza alıp topak yaptığınızda genellikle topak olarak kalmaya çalışır. Her tipi değil ****** ama çoğunluğu diyelim. Dere kumu dağılma eğilimindedir.

Belki uçtuğumu düşünebilirsiniz ancak bilen bilir annelerimiz turşu suyunun belli bir tuz oranına ulaşıp ulaşmadığını anlamak için içine yumurta atar. Eğer yumurta suyun üstüne çıkarsa tuzu yeterlidir derlerdi. Buna benzer bir metodla tuzluluk oranı(aslında yoğunluk buradaki ama anlaşılır olsun diye öyle diyelim.) karşılaştırılabilir veya basitçene dilinizi de değdirebilirsiniz :)

Kumla ilgili bir test daha anlatalım. Kumum içerisindeki toz haline gelmiş taneciklerin (burada kasıt emin değilim ama 0.1mm civarı olabilir) miktarının toplam kum miktara oranının %5 ten fazla olmaması gerekir çünkü bu küçük tanecikler su tutarak betonun priz almasına engel olurlar. ****** aderansı da düşürüyorlar.

Bu durumun bitki toprağı için de analojisini yaparsak toz halindeki tanecikler suyu tutacak ve aslında bizim kumu karışıma dahil etme nedenimiz olan "geçirgenliği arttırma" ortadan kalkmış olacak.

Peki bu uygunluğu nasıl test edebilirz? Bir avuç kumu alın bir bardağa koyun ve bardağı suyla doldurun. Ardından bir cisimle güzelce karıştırın ve dinlenmeye bırakın. Dinlenme sonrasında kum parçalarının çöktüğünü ve bu çökeltinin üzerinde bir miktar da toz(veya mil) oturduğunu göreceksiniz. Tozun derinliğinin geri kalan kum malzemesinin derinliğine oranı 1/20 den fazla ise kumu elekten geçirebiliriz ve hatta müsaitse yıkayabiliriz. Böylece tozdan kurtuluruz.

Deniz kumunu kaynatarak yıkarsanız da işimize yarar bir kum elde edebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak iyisimi riske girmeyin basitçene yukarıda belirtilen yöntemlerde hoşunuza gitmeyen kumu kullanmayın.

Herkese kolay gelsin

vyssera
10-07-2008, 18:42
Her meslek grubunun bonsai çalışmalarımıza değişik katkıları oluyor, teşekkürler Küçük ve yaşlı :)

cüce nar
10-07-2008, 20:43
Sevgili KüçükveYaşlı,inşaattan aldığın kumu kesinlikle kullanma derim.İlk acemilik dönemimde aynı hatayı yaptım.İnşaat kumu sıva için kullanılan kumdur (İnşaat mühendisine yazdığıma bak) ve bonsaide kullanım için uygun değil.Dere kumundan;suyun drenajı için 3 mm lik küçük taşlar kastediliyor.senin inşşattan aldığın kum ise daha ince ve suyu tahliye (drene) etmediği gibi aksine suyu büsbütün tutuyor(Tecrübeyle sabit) ve bu da kök çürümesine sebep oluyor.

KucukveYaşlı
10-07-2008, 22:55
Sayın cüce_nar tavsiyeler için çok teşekkürler, kumun dere kumu olduğundan neredeyse eminim ancak dediğiniz gibi asıl cevabı ağaçlar vericek :)

Lymyt
23-07-2008, 15:45
Bir sorum olacaktı. Taş üzeri kök uygulaması yapmayı düşündüğüm bir bonsai adayım var ve bu aday için güzel taş arıyordum. Geçenlerde çok güzel bordo renkli ve parlak bir taş buldum. Bu taşı kullanmayı planlıyordum ama kafama bir soru takıldı. Bu taşı koklayınca kükürt kokusu geliyor yıkamama rağmen geçmedi. Büyük ihtimal kükürt içeren bir taş, sizce bu taşın içerdiği kükürt nedeniyle bitkiye bir zararı olur mu?

Saygılar..

Ali H. ALI
24-07-2008, 13:54
Tasi, bir iki gun su dolu bir kovanin icerisinde birakirsaniz tas uzerinde kukurt varsa suya karisacagini dusunuyorum. Tasin icerisinde kukurt varsa tas kirilmadigi surece kukurt orda kalacaktir.

Yine de icinizde kusku varsa baska bir tas bulup calismanizi onununla yapiniz.

Kolay gelsin.

Lymyt
24-07-2008, 15:39
Cevap için tesekkürler Ali Bey.

chad
06-08-2008, 18:41
Selamlar Ali Hocam yaklaşık 2 sene kadar önce tohumdan yeşerttiğim acer fidemle ilgili birkaç soru sormak istiyorum.

Geçtiğimiz değil ondan önceki kış evin içinde bir bardakta filizlendi ve yaz gelince daha büyük bir saksıya alıp balkonda direk gün ışığı almayacak bir köşeye yerleştirdim geçen sene hiçbir sorun yoktu. Sonbaharda yapraklarını döktü ve kışın ardından bu bahar tekrar yapraklanmaya başladı birçok dal verdi ve geçen seneye göre daha çok büyüdü. fakat bu yaz yapraklarını dökmeye başladı hatta yazın ortası gibi bütün yaprakları döküldü tam ölüyo derken tekrar yeşerdi ve daha çok yaprak çıkardı ama aynı şekilde kuruma yaprak uçlarından başlayarak tekrar ortaya çıkmaya başladı ve sanırımda yine bütün yapraklarını dökcek. ayrıca verilen sudan sonra 1 hafta 10 gün kadar altındaki toprak kurumuyor devamlı nemli kalıyor sanırım bu gidişle çürüyecek zavallı bitki. gübreleme konusunda ise sıvı bonsai gübresi kullandım ve en fazla 3 kere vermişimdir oda önerilen dozdan daha fazla olmadı. Şu anda direk güneş ışğında değil. Resimleri aşağıya ekliyorum ve tavsiyelerinizi bekliyorum, acaba daha küçük bir saksıya alıp birazda kök temizlemesi yapmalımıyım. mevsim uygunmudur bilemiyorum saygılar...

http://img381.imageshack.us/img381/4451/25245855qx9.jpg
http://img381.imageshack.us/img381/3166/74910855st6.jpg
http://img253.imageshack.us/img253/2747/42471428ll0.jpg

memet
06-08-2008, 19:05
Sıcaktan zarar görmüş gibi, sanırım demir yetersizliği de var.

bonsaisan
06-08-2008, 19:24
Sayın chad

Acerlerde ki ne yazıkki en büyük problem bu.
Aşırı sıcak uygun olmayan toprak ve nem sonuçunda acerlerde mantar oluşuyor.
Canlı ve güçlü gelen sürügünler acılıp yaprak oldukdan sonra bir anda kuruyorlar.
Ne az suyu nede fazla suyu sevmiyorlar.
Nerede ise her 20 günde bir mantar için ilaçlama yapsamda aynı şelikde devam ediyor.
Saygılar.

chad
07-08-2008, 22:06
cevap için teşekkürederim memet ve bonsaisan.
sıcaktan zarar görmesi mümkün olabilir nekaddar güneşte kalmasada havalar epeyce sıcak. Peki küçük bir saksıya almak için uygun bi dönemmi acaba?

bonsaisan
08-08-2008, 14:09
Sayın Chad

Acerler özelikle palmatum ve özeliklede kırmızı yapraklı olan türler çok hassaslar.

Biirncisi gelişme dönemi olan mart ayından kasım ayına kadar süren süreçde kesinlikle dalarının budanmaması gerekir çünkü acerler kanayan tür denilen ve budamada kesilen yerden inanılmaz orada su kaybı yaşına ve bu açığı macunla bile kapatsanız.Aşırı derecede geriye doğru o dala kuryana kadar ilerleyen bir kuruma serglerler.

Bu yüzden dal budamalarının şubar mart döneminde yapılması mantıklıdır.

Kök budaması ve bir boy büüyk saksıya **** ufak saksıya aktarım işlemide aynı şekilde şubat mart aylarında **** martın son hafdalarında tomurcuklar patlamadan önce gerçekleşmelidir.

Yok sa ağaç zarar görebilir **** ölebilir.

Şu anda köklerin içinde bulunduğu toprağa dokunmak demek fidanınızı kaybetmeniz demek olabilir.

BU yüzden ufak bir saksıya alamayı denemeyin.

chad
08-08-2008, 15:16
teşekkürler sevgili bonsaisan. marta kadar hiçbirşekilde dokunmuyorum fideye ozaman ama yinede durumu pek ümitli verici değil. kolaygelsin...

bonsaisan
08-08-2008, 16:08
Şİmdi ümit verici oomayan yeni çıkan sürügünler açıp kuruyorise eğer çok çabuk soluyorsa büüyk ihtimal ile köklerde sorun var demekdir mantar olaması olası.
Bu yüzed kontak etkili bir mantar ileçı kulalanmanız gereke bilir amam neyazıkki bu ilaçlar 500 gr **** 1 kilo olarak satılır ve 10 ytl ve üzerei şeklindedir.
Genede biz bonsai dostları bu ilaçın 20 gr kadar bir miktarını kulanırız ki ben genelde 10 lt suya 6 gr kadar verilen tarife göre kulanıp 30 adet ağacımda kulanıyorum.
Şu anda kadar kulandığım ilacın toplamı 30 gr kadar kulandım 1 kg ialçdan artık siz düşününü ne kadar az bu yüzden maliyetli geleçekdir.

Tavsiyem bu tür mantar ialçı kulanan bir seraçıdan alaçağınız 1 litre taze hazırlanmı ilaçı ağaçınızda kulanamanız **** forumda bu konu hakkında yazılar var ev yapımı ilaçlar kısmında kök çürümesi başlığı altında buradan ev yapımı bir ilaç formülü de kulna bilirsiniz.

Saygılar.

chad
14-08-2008, 08:45
teşekkürler bonsaisan...

Eaglion
14-08-2008, 15:31
...ayrıca verilen sudan sonra 1 hafta 10 gün kadar altındaki toprak kurumuyor devamlı nemli kalıyor sanırım bu gidişle çürüyecek zavallı bitki...

Sayın Chad,

Bu hiç normal değil. Kullandığınız kapta yeterli miktarda delik olduğuna inanıyorsanız verdiğiniz su miktar çok fazla demektir. Görüntüden, toprak karışımınızın da, su tutan (torf ağırlıklı galiba) bir hali var. Şu an uyguladığınız sulama yöntemini bırakıp, saksıyı bir sprey yardımıyla nemlendirin. Başlangıç olarak 4-5 fıs deneyin. Bir gün sonra, en kötü iki gün sonra saksınızın kurumuş olması gerek. Eğer kurumuyorsa daha az, çabuk kuruyorsa daha fazla fıs yaparak ideal miktarı bulmaya çalışın. Yoksa bonsaisanın belirttiği gibi sorundan kurtulmanız mümkün değil.

Bir de, gölgede tutmak güneş yanıklarını azaltacaktır. Sizin yapraklarınız yanık değil, dıştan kurumuş gibi. Rüzgara maruz kalmadığına da emin olun. Rüzgar acerlarda en az sıcak kadar su kaybına ve kurumaya neden oluyor.

chad
23-08-2008, 14:12
öneriler için sağolun fakat 1 hafta önce gittiğim tatilden döndüğümde agac tamamen kurumuştu bazı yaprakları hala yeşil fakat kuru gibi aşağı sarkık bütün yeşil dallar kahverengi olmuş ama kupkuru değil bükünce kırılmıyor eğiliyor. sanırım artık onu kurtarmak için yapılabilecek bişey kalmadı??

Ali H. ALI
23-08-2008, 15:21
Iyi gunler, onu saksisindan cikariniz. Curuyen kokler varsa keskin ve temiz bir makasla temizlediktan sonra, suyu suzen bir toprak karisimi kullanip saksiya dikin,(ayni saksiyi kullanacaksaniz saksiyi iyice yikayiniz icinde hic eski toprak kalmasin.) dal uzerinde sadece 1cm lik bir yaprak dalcigi kalacak sekilde, uzerindeki yapraklarin hepsini budayiniz.

Yaliniz sulamasina ozen gosterip onu golge bir yerde tutunuz. Saksinin altinda da suyu toplamak icin baska bir kap olmasin agacinizi suladiktan sonra fazla su suzulup disari ciksin.

Bol sanslar.

Ayseloge
25-08-2008, 19:09
Sayın Ali H. Ali;
Belki hatırlarsınız iki tür bonsai almıştım dükkanımda satmak için.(zelkova ve gingseng) Zelkovanın yaprakları dökülünce endişelenip size sormuştum.Baharda yapraklanacağını söyleyerek beni rahatlatmıştınız.Şu ana kadar çok sorun yaşamadık aşırı sıcakların dışında.Şu sıralar taze yapraklar geliyor ama yinede pek keyifli görünmüyor. Yaprakları sıklaşmadı. Sık sık suladım ve toprak aşındı.Toprak ilave edeyim mi? Ya da saksısını mı değiştirmeliyim? Ayrıca canlanmasını sağlamak için ne yapmalıyım?
Şu anda fotoğraf yükleyemiyorum mutlaka sonra tekrar deneyeceğim.

memet
25-08-2008, 20:00
Aşırı sıcaklar bütün bitkileiri zorluyor, bitkinin keyifsizliği bu nedenden kaynaklanıyor olabilir. Gerekli gübreleri vermeye devam edin.

aliş
26-08-2008, 06:13
Sayın Ali H. ALI,
orkide ağacından ve bodur akasya ağacından bonsai olurmu?Eğer çok saçma bir soruysa affedin basaiyi yeni tanımaya başlıyorum.

Ali H. ALI
26-08-2008, 10:12
Ayseloge iyi gunler. Sanirim su an oralarda sicaklar devam ediyor o yuzden, Dusundugunuz saksi degisimini onunuzdeki kis sonuna birakiniz. Saksi degismisken ona kok budamasi da yaparsiniz. Onunuzdeki bahara da istediginiz gibi dallanip budaklanir. Su an saksiya toprak ekliyebilirsiniz bunun bir sakincasi yoktur.

Az miktarda besin veya gubre verebilirsin, sonbaharda artik gubre ve besini kesmelisin, cunku agacin yapraklarini dokup uykuya yatacaktir.

Ekleycegin resimlere bakip daha fazlayardimci olmiya calisacagim.
Kolay gelsin.

Ali H. ALI
26-08-2008, 10:29
Iyi gunler Alis, orkide agaci derken orkideleri degil de agacini(Bauhinia) soruyorsun degilmi? orkidelerden bonsai olmaz ama orkide agacindan(Bauhinia) olmamasi icin bir neden yok. Yalniz ilk deneyceginiz agaclarin cevrenizde buyuyen yerli agaclardan olmasini oneririm.

Bodur akasyadan da bonsai yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

bonsaisan
26-08-2008, 10:37
Sayın Ayseloge
ağaclarınızı aşırı sulamayın.
Bu kökleri için sorun oluşturur.
Su yaprakları geliştireçek diye birşey yok.
Aşırı sıcaklık saksı içinde yogun bir nem oluşturaçakdır.Bu ağaçı rahasız edecekdir.
Birde bol suladığınızda toprakda ki toprak ahvası yerinde toprak suyu yogun olaçağı için ağaçın kökleri hava alamaz ve çürüme başlar.
Ağaçı serin bir yere alın.Gübrelemeyi kesin.
Yogun gübre köklerde aynı sorunu tetikler.
Saygılar.

Ali H. ALI
26-08-2008, 13:00
Sayın Ayseloge
ağaclarınızı aşırı sulamayın.
Bu kökleri için sorun oluşturur.
Su yaprakları geliştireçek diye birşey yok.
Aşırı sıcaklık saksı içinde yogun bir nem oluşturaçakdır.Bu ağaçı rahasız edecekdir.
Birde bol suladığınızda toprakda ki toprak ahvası yerinde toprak suyu yogun olaçağı için ağaçın kökleri hava alamaz ve çürüme başlar.
Ağaçı serin bir yere alın.Gübrelemeyi kesin.
Yogun gübre köklerde aynı sorunu tetikler.
Saygılar.

Ayseloge, benim yazdiklarim ve bonsaisanin yazdiklari arasinda celiski varmis gibi gorunuyor, bir karisikligi onlemek icin asagidakileri belirtmek geregini duydum.

Ben uzakta oldugum icin mevsimin nasil oldugunu tahmin ediyorum ve havalarin daha sicak oldugundan yola cikarak agacinin uyku donemine girmesine daha zaman var dusuncesi ile agacina az gubre verebilirsin dedim.
Bonsaisan daha yakinlarda oldugu icin ve oradaki mevsimi daha iyi bildigi icin gubreyi kesmenizi onermis(ya da agacinizin asiri sulamadan, sagliginin cok kotu oldugunu dusunerek gubre vermemenizi onermis) olabilir.

Hosca kalin.

Ali H. ALI
26-08-2008, 13:06
Keci boynuzu, sogudunuzu su an bonsai saksina dikmeyi dusunmeyiniz. Onun genis bir saksida ve ya yerde iyice gelisip buyumesini, guzel bir govde gelistirmesini saglayiniz.

Biliyorsunuz oralarda bonsai saksilari her aradiginizda bulunmuyor, oyuzden bir yerlerde bonsai saksisi gorurseniz alip agaclariniz icin saklayain zamani gelince agaclarinizi bonsai saksilarina dikersiniz.

Kolay gelsin.

bonsaisan
26-08-2008, 15:18
Sayın keci boynuzu

Çelikle üretim olsun havai köklendirme olsun.
Gövde altında yetişen kökler kahverengi ve en az 1mm daha kalın bir görünüşe sahip olmadan içinde bulunduğu toprakdan alınıp saksılanmamalılar.

Çünkü henüz güçlenmeyen kökler bu işlem sırasında hasar görürler ve kırılgan olurlar.

Size tavsiyem ki Sayın Ali hocamda bu tavsiyede bulunmuş ağaçın gelişimine bu saksıda devam ediniz.

Saksı derin ve toprak karışımınız eğer su tutan bir cins ise ağacın sulamasına dikkat ediniz.

Saygılar.

cemboa
27-08-2008, 01:38
Aynı türden bende var.Size tavsiyem hiçbir şekillendirme yapmadan mümkün olan en büyük saksıya ekip bir süre gövde ve dallarda gelişme sağlamanızdır.

Ayseloge
01-09-2008, 11:00
Cevaplarınız için ayrı ayrı teşekkürler.
Ben hala fotoğraf yükleyemiyorum.Tavsiyelerinize uyacağım, umarım canlanır bonsaim.

Ayseloge
05-09-2008, 14:50
Bonsaimin son durumu...46481

bonsaisan
05-09-2008, 15:59
Sayın Ayseloge

Bonsai hiç bir şey yok sağlık açısında sadece uygun zamanda uygun budama yapmadığınız için yukarı doğru sürügn vemiş okadar .Bonsai düzenli budama şarttır bu onun daha sağlıklı ve daha sıkı sürügnler vermesini sağlar Doğru budama yapılmadığı takdirde elinde düzensi ve şekilsiz bir ağaç olur.
Saygılar.

Ali H. ALI
06-09-2008, 13:56
Sayin Ayseloge'nin fotografini ekledigi bonsaisinin durumu sizlere ornek olmali. Bonsai hazir alinsa bile, Bonsaisanin belirtigi gibi bonsai uzerinde surekli budama gerekiyor. Zamanda yapilmiyan budamalar, agac uzerindeki dallarin uzayip agacin formunu bozarken bu olumsuzluga, bircok surgunun gelismesi de eklenince nerdeyse agac artik bir bonsai olamktan cikiyor.

Agaclariniz uzerinde yapacaginiz budamalarla onlara istediginiz forumu verdikten sonra, yeni cikacak surgunler uzerinde 1-2 cift yaprak birakarak cimcik alimla yeni surgunlerin uclarini budarsaniz, hem agacin bos yere enerji harcamasini onlersiniz, hem de agcinizin daha fazla kucuk dalciklar cikarip onun saglikli ve guzel bir agac olmasini saglarsiniz.

Dogru zamanda yapilacak bir budamadan cekinmemelisiniz. Budama yapmadan bonsai yapamazsiniz bunu unutmayiniz.

erdem_
17-06-2009, 21:33
merhabalar Ali bey,

bir arkadaşımın geçen yıl almış olduğu bu ağaç saksını değiştirdikten sonra yapraklarını dökmeye başlamış ölmek üzere iken bana verdi ilk işim saksıyı değiştirmek oldu, o saksının su tahliye deliği küçüktü yaklaşık 1 aydır resimdeki saksıda şuanda durumu düzeliyor yeni filizler veriyor fakat bazı dalları kurumuş ve kırılmış dalları var, o kuru dalları budamalımıyım yoksa kendilerini toparlayabilirlermi ? önerilerinizi bekliyorum şimdiden çok teşekkürler...

http://xs940.xs.to/xs940/09251/photo-0045407.jpg (http://xs.to)

http://xs940.xs.to/xs940/09251/photo-0047977.jpg (http://xs.to)

http://xs940.xs.to/xs940/09251/photo-0046244.jpg (http://xs.to)

zm_sayhan
03-07-2009, 13:10
Öncelikler herkese selamlar; Ben daha önceden arkadaşıma sipariş vermiştim. Elime yeni ulaştı. Bu yüzden siteye yükleme fırsatını yeni bulabildim..:confused::confused::confused: Eğer bonsaiyi yapmamda bana yardım ederseniz beni çok sevindirirsiniz..;););) Şimdiden teşekkürler.. Bu arada yeni aldığım fidem kamkat. Daha önceden elimde olan fidemse limon. Kamkatımın boyu yaklaşık olarak 50-55 cm. Limonumun boyu ise 1 m'den fazla.

zm_sayhan
03-07-2009, 13:12
Bu da limonum :p:p:p Boyu 1m'den fazla sanırım..

izzeterisen
07-07-2009, 16:52
Bu limon değil turunç sanki. Turunç filizi limonun gelişmesini durdurmuş, limon hiç farkedilmiyor bile.Turuncun aşı yerinin altından çıkan ve boylanan filizini kesin ki limon ortaya çıksın.

Veya turunç daha toplu ve sorunsuz gelişiyor. Turuncu bırakın isterseniz.

arsenik
07-07-2009, 23:43
merabalar benim bonsaimin altında bi tutam yosun var gelişsinler diye sık sık spreyle nemlendiriyorum bonsaiye bi etksi olurmu nemlendirmemin

memet
08-07-2009, 08:15
Bonsailerin altına yosun konulur sıkça. Eğer yosunu nemlendirmek için sulamayı abartmaz kök çürümesine neden olmazsanız sorun yaşamazsınız.

zm_sayhan
09-07-2009, 18:14
Ben sanırım bi hata yaptım. Ya da bana öyle geliyor
Aşı noktasının üzerinden limonu kestim. Turuncun da tepesini aldım, fazla boylanmaması için. Bilmiyorum doğrumu yaptım.

isolet
19-07-2009, 14:36
Ben bonsai için Red Marple tohumu aldım ve onu şu an soğuk bekletmede tutuyorum dolapta. 2 ay oldu tam olarak dolapta duralı, ben o tohumları alıp şimdi eksem olur mu? Bana satan adam 3 ay beklemesi lazım demişti. Birde ıslak ortamda duruyor tohumlar. Bir zararı olur mu.?

memet
19-07-2009, 19:50
Eğer size tavsiye edilen süre 3 aysa, buna uyun. Tohumların hangi ortamda tutulacağını tarif etmiş miydi tohumu satan?

isolet
19-07-2009, 21:06
Evet demişti. Vermulitli topark içinde buzdolabında 3 ay bekletin. Toprak nemli olsun ıslak olamasın dedi. Bende o ortamı sağladm ama dolapta kendi kendine iyice ıslak bir ortam oluştu ama tohumlara bişe olmadı hatta büyüdüler. Tohumlar patlıcak gibi duruyor. Sizce beklemem lazım demekki bekleyelim bizde o zaman.

Ali H. ALI
22-07-2009, 10:35
Isolet asagidaki linkte, Japon akcaagaci tohumu cimlendirmek icin bilgiler bulabilirsin.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=758

isolet
22-07-2009, 16:31
Çok teşşekkür ederim sayın ali. Çok yaralı oldu bilgiler. Orada 2-3 ay arası yazıyordu. Benim 2 ayı geçti. Bira dahaki hafta sonu ekmeyi planlıyorum tohumlarımı. İnşallah başarılı olurum ve resimlerini sizlerle paylaşabilirim.

Büke
01-09-2009, 01:55
Ali bey merhaba;
Türünü bilemediğim bi bonsaim var. Hazır olarak almıştım fakat aldı başını gidiyor. Çalı desem değil garip bir biçimlenmesi var, budamak istiyorum ama zamanı mı değilmi bilemiyorum? Fikrinizi almak istedim.
Teşekkürler..

Ali H. ALI
01-09-2009, 11:11
Iyi gunler Buke, agacinizin ne oldugunu bilmiyorsunuz, keske bir fotografini ekleseydiniz.

Bonsaide budama esastir. Budanmiyan bir agac kisa bir sure sonra bonsai olmaktan cikacaktir. Onu gereken forumda tutabilmek icin surekli budamaniz gerekiyor. Derin budamalar disinda yeni surgunlerin uclari her zaman budanabilir. Agacinizin basini alip gitmesine izin vermeyiniz. onu uygun bir sekilde duzeltip yola koyunuz.
Kolay gelsin.

Büke
02-09-2009, 00:48
Ali bey,
aslında sürgünleri sık sık çimdikleme yöntemiyle buduyorum ama şekil vermek için budamak istiyorum çünkü şeklini beğenmiyorum. Bir sürü dal iç içe girmiş karmaşık görünüyor.
Bitkimin fotoğrafını aslında daha önce foruma koymuştum ama yine de öğrenememiştim cinsini.[IMG]http://img42.imageshack.us/img42/872/dsc05522.jpg

Ali H. ALI
02-09-2009, 11:57
Agacinin cinsi pek secilmiyor. Budama yaparken kesilen yerlerden sut gibi bir sivi akiyorsa bir incir cinsi olabilir.

Birbirine girmis dallari ya telleyip istediginiz yerlere bukersiniz ya da dusundugunuz gibi bir birlerini capraz kesen dallardan istemediklerinizi budarsiniz. Bu ara agacinizin uzerinde kurumus dallar da var onlari da budayip temizlemelisiniz.

Kolay gelsin.

mgt500
02-09-2009, 19:43
Ali bey,
hediye gelen bir bonsai sahibiyim. fakat biraz sorun yaşıyorum.
bonsai nin yapraklarında kararmalar başladı. kararmalar yaprak üstünde madeni para boyutlarında. ölecek diye endişeleniyorum.
ne yapabilirim bana bilgi verirseniz çok mutlu olucam.

şimdiden teşekkürler. çalışmalarınızda başarılar.

Büke
04-09-2009, 00:17
Ali bey,
yaprakları veya dalları kopardığımda süt çıkmıyor.ağacım gittikçe kuruyor, ya da bana öyle geliyor.tavsiye ettiğiniz gibi öncelikle kurumuş dalları budayacağım.
Buda yapraklara yakın çekim
Türü hakkında bi fikriniz olursa diye..
http://img39.imageshack.us/img39/8766/dsc05525e.jpg (http://img39.imageshack.us/i/dsc05525e.jpg/)
Bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler..

Ali H. ALI
04-09-2009, 14:21
Buke agaciniz saglikli gorunuyor. Kuruyor diye endiselenmeniz gerekmiyor. Gerekli budamalari yaptiginiz zaman agaciniz daha da iyi olacak.

Agacinizin cinsi benim bildigim bir cesit degil. Internette buldugum bilgiler agacinizin yapraklari SAGERETIA yapraklarina benziyor yine de emin degilim Sageretia turkce ne dendigini de bilmiyorum asagidaki linke bakip agacinla karsilastirabilirsin.
http://en.wikipedia.org/wiki/Sageretia

Aslinda herkesin buyuk supermarketlerden ve fidancilardan fidan ve agac alirken israrla aldiklarinin ne oldugunu ogrenmek istemeleri gerekir ki bu israrlar bitki satanlari yonlendirip sattiklari bitkilerin uzerine mutlaka isimlerini yazip etiketlemeri gerektigini ogrensinler.

Ali H. ALI
04-09-2009, 14:32
Sayin mgt500 iyi gunler aramiza hos geldiniz.
Inciriniz uzerinde olusan lekeler buyuk bir olasilikla suladiktan sonra gunes altinda kalmasindan oturu olusan yaniklar oldugunu dusunuyorum.

Inciriniz o siyah lekelerden olmez ama o siyah lekeler de yaprak uzerinden kaybolmaz. O lekeler agacinizin goruntusunu bozup sizi rahatsiz ediyorsa yanik yapraklari budayip agactan aliniz budadiginiz yapraklarin yerine yenileri cikacaktir.

Simdi oralarda sonbahar geliyor inciriniz buyumesini yavaslatacaktir. Baharda ise dallarin uclarindan yeni surgunler verip buyumege baslaycak bu yeni surgunleri cimcikleyerek alirsaniz agaciniz, dalarin gerisinden yeni surgunler verip daha toplu ve daga guzel gorunecektir

Kendinizin yapacagi daha bircok bonsainiz olsun.

mgt500
04-09-2009, 14:55
çok teşekkür ederim ilginiz için.

şuanda da sürgün veriyor bitki.
ben budamasını yaparım.

ilginize emeğinize sağlık
iyi günler çalışmalarınızda başarılar.

afitap
24-09-2009, 13:24
merhabalar,

Bonsaimi haftasonu marketten aldım fakat üzerinde cinsi yazmıyordu.Cinsinin ne oldugunu ögrenebilirmiyim?

Ayrıca kökünün bir kısmı dışarıdaymış gibi duruyor bu normalmidir?

Ali H. ALI
24-09-2009, 14:17
Agaciniz bir incir cinsi "Ficus retusa" kok yapisi ginseng bitkisine benzedigi icin
"Ficus ginseng" de deniyor(Ginseng inciri)

Koklerinin disarda olmasi bu incir cinsinin ozelligidir. Yani koklerinin gorunur olmasi normaldir.

Bu incir bonsai ile kalmayiniz. Kendinizin yapacagi bonsailer bu agactan daha guzel olacaktir:).

Size bonsaide kolayliklar diliyorum.

afitap
24-09-2009, 14:41
Henuz bonsai yapabilecek durumda oldugumu sanmıyorum :D Ben bonsainin tam olarak ne oldugunu bile bilmiyordum.Bodur agacların tümü bonsai oluyor yanlış anlamadıysam. Bu durumda benim kumkuat agacımda bir bonsaimi?

Onu gecen sene aldım bu yaz tam ciceklendiginde yapraklarının ve dallarının bir kısmını çekirge yediŞuan yenmiş yerlerden yaprak cıkmıyor kel kaldı agacım.nasıl budayacagım konusunda fikir verirseniz sevinirim.

Teşekkurler

Ali H. ALI
25-09-2009, 12:21
Henuz bonsai yapabilecek durumda oldugumu sanmıyorum :D Ben bonsainin tam olarak ne oldugunu bile bilmiyordum.Bodur agacların tümü bonsai oluyor yanlış anlamadıysam.

Afitap su an belki bonsai yapacak kadar bilgi sahibi degilsiniz. Ama buradaki bilgileri okumakla ise baslayip, kendinizi bonsai hakkinda yeterli bilgileri ogrendiginiz zaman pratik deneyimlerle de kendinizi gelistirip guzel bonsailer yapabilirsiniz.

Saksidaki her bodur agac bonsai degildir. Okuduk sonra bonsainin ne oldugunu daha iyi anliyacaksiniz.

Kolay gelsin.

MENOGUZ
01-10-2009, 14:26
sevgili ALİ H ALİ kızılçam ağacından bir dal kesip ondan bonsai yapabilirmiyim...

Ali H. ALI
01-10-2009, 14:37
Menoguz, iyi gunler, aramiza hos geldin.
Bonsai yapmak icin yeterli bilgiler forumda vardir. Okuyarak bonsainin ne oldugunu, nasil yapildigini, hangi teknikler kullanildigini teorik olarak ogrenebilirsiniz. Sonra da ogrendiklerinizi pratikte uygularsiniz.

Cam cesitlerini celikten uretmek zordur. Kizil cami da celikten uretemiyeceginizi dusunuyorum. En iyisi siz okuduktan sonra bir fidanciya ugrayip guzel bir fidanla bonsaiye baslayiniz.

Kolay gelsin.

Ali H. ALI
01-03-2010, 08:07
"Ali Bey Merhaba,

forumun bu kısmını düzenli olarak takip ediyorum. Ama artık sadece takip etmek yetmemeye başladı, ucundan kıyısından başlıyayım istiyorum. Hatta sırf bu iş için geçen yaz bir ayva tohumu köklendirip büyütmeye başladım, şu an boyu 30 santime yaklaşmış ve kış ayında olduğumuz için yapraklarını dökmüş durumda. Malum önümüz bahar ayva fidanım yeşermeye başlayacak ama o yeşermeden önce bir kaç şeyi cevaplayabileceğinizi umarak size danışmak istiyorum:

1-fidanım henüz geçen sene yeşerdi ve şu an daha bir yaşında. Şimdiden bonsai yapmak için budamaya başlamalı mıyım, yoksa bir kaç sene daha büyümesine izin vereyim mi? Eğer bir kaç sene daha büyümesine izin vermeliysem bu süre içinde budama vs. anlamında neler yapmalıyım? Normal bir ağacın bakımı haricinde yapılması gereken bir şey var mı?

2-Eğer budamaya başlamam gerekiyorsa bunu yeşerdikten sonra mı yoksa yeşermeden mi yapmalıyım? budamadan sonra uygun bir bonsai saksısına geçireyim mi Yoksa bi süre daha bu kapta dursun mu?

3-Budamayı hangi seviyeden yapmam gerekiyor. aslına bakarsanız budama yapılıp yapılmayacağı konusunda da tereddütlüyüm çünkü tek bir dal var. Eğer bu dalı da budayabilirim diyorsanız kaçta kaçnı budamalıyım?)

Sorularımı cevaplayabilirseniz çok memnun olacağım. Bu ilk denemem olacağından sorduğum sorular belki gereksiz ya da saçma olabilir bunun için şimdiden kusuruma bakmayın. Bu soruların cevabı haricinde tohumdan bonsai yetiştirilmasine ilişkin başka bir takım tavsiyelerinizi de paylaşırsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

İyi günler."

rain_man aramiza hos geldin sorularini burada cevaplamaya calisacagim.

1/ Bir yasindaki bir fidana, bonsai adina pek birsey yapilmiyor.
Once nasil bir tarz yapacaginiza karar verirseniz fidaninizi o yonde buyumek icin yonlendirebilirsiniz. Ornegin supurge tarzi yapmak istiyorsaniz. Govdenin dik ve dogru durmasini saglamak icin, govde yanina dikeceginiz bir cubukla destekleyebilir govden ucunu da budayip ust taraftan dallarin gelismesini saglarken alt taraflarda cikacak olan dallari da budarsiniz.

2/ budama yapacaksaniz surgunler acilmadan once fidaninizi istediginiz boydan budayabilirsiniz(once nasil bir tarz yapmaya karar verip budamalari da ona gore yapmalisiniz) Fidaninizin govdesini gelistirmesini istiyorsaniz hic bir budama yapmamalisiniz. Gelisen dallar govdeyi de gelistirecektir.

Fidaniniz iyi bir bonsai gorunumu almadan bonsai saksisina almaniza gerek yok. genis bir saksida daha iyi gelisecektir.

3/Agacinizin boyunun ne kadar yuksek olmasini istiyorsaniz, o seviyeden budayiniz. Yukarida da soyledigim gibi fidaninizin govdesinin gelismesini istiyorsaniz budama yapmayiniz.

4/ Sorulariniz sacma degildir. Bir seyi ogrenmek icin mutlaka kafaniza takilanlari sormaniz gerekirdi ve sordunuz.

Tohumdan fidan yetistirip bonsai yapma konusu daha once de tartisilmistir. Yeni basliyanlara tavsiye edilmiyen bir yontem, nedeni ise tohumdan bonsai bir 5-6 yildan sonra ortaya cikar ki bu surede yeni basliyan biri beklemekten usanip bonsaiden vazgecebilir.(Sizin ayvanizin da bonsai gorunumunde bir agac olmak icin 5-6 yila gereksinimi var)

O yuzden zaman, zaman fidancilari dolasip yapacaginiz tarza uygun agaclara bakarsaniz daha erken bonsai sahibi olursunuz. Demem su ki ayvaniz buyurken siz de fidancilara bakip bonsai calismasi yapabileceginiz fidanlara bakiniz.
Kolay gelsin.

kirangokhan
09-06-2010, 17:40
Merhabalar Ali Bey,

2005 yılının Şubat ayında İstanbul'daki bir yapı marketten aldığım Zelkovam var. O zamandan bu zamana yaşatabilmekten başka fazla birşey yapmadım. Şuanda Kayseri'de yaşıyorum. (Biraz çoğrafya bilgisi gibi olacak ama Kayseri iklim olarak yazları sıcak ve kurak kışlarada özelliklede akşamları eksi derecelerin altında soğuk oluyor.) Sanırım artık bu bonsainin **** bilmiyorum bitkini üzerinde çalışabilirim. Gövde çapı 2,5cm uzuluğu 21cm. Tavsiyelerinizi bekliyorum.

Bunun dışında yaklaşık 1 ay kadar once gelen hediye gelen bir incirim var. Acaba bu iklimdeki bir şehirde yetişmesi zor olabilir mi?

Ayrıca bağımızda otların arasında çıkan bir kaç tane ceviz var. Yaprakları büyük olduğu için bonsai yapmaya pek uygun olmadığını ve yamodorinin de kolay olmadığını biliyorum lakin eğer ben bu ağaçları bir türlü kurtaramazsam bunların büyümelerine izin verilmiyecek. Yine bunun hakkında da yardımlarınızı bekliyorum.

bonsaisan
09-06-2010, 20:41
Sayın kirangokhan

Ağaçınız zelkova değil.
Çİn karaağaçı.Ulmus

Bu tür kışın -5 dereceye kadar dayanıklıdır.
Ama kışı evde 20 derece ısılarda geçirdiğinde yapraklarını dökmez.
Lakin kış uykusuna yatması için kışın serin bir odada tutarak yapraklarını döküp uyumasını sağlıya bilirsiniz.

Ağaçınızn toprak özeliği bozulmuş.
Bu gelişmesini etkiliyor.

Geleçek bahar ayında kök budaması yaparak yeni torpak karışımı hazırlamalısınız.

Şİmdi ise yapmanız gereken.Ağaçı torpak bütünşlüğü bozulmadan köklerine dokunmadan saksıdan çıkarın zaten toprağı ile beraber saksıdan çıkaçaktır.

Sonra forumda yazılan torpak karışımı hazırlayın.
Daha sonra plastik ince delikli makarna süzgeci gibi bir malzeme bulun hazırladığını torpak karışımını bu süsgecin tabanını 2 cm örtaçek kadar toprağı serpin.
Sonra ağaçınızı bu toprağn üzerine koyun ve etrafını hazırladığınız toprak ile doldurun.

Toprağı sıkıştırmayın fazla.
Sonrada sulamasını yapın.

NOT:BU işlemi yapmadan önce ağaçınız toprağının biraz kurumasını bekleyin.
Sonra değim işlemi yapın.

kirangokhan
10-06-2010, 09:01
Teşekkür ederim Bonsaisan,

Öncelikle bunca yıldır zelkova sandığım için biraz utanıyorum. Halbuki dünden beri forumda gezinti yaparken daha öncede bunun hakkında yazı yazmışsınız. Bu arada sanırım ulmusum için gereki olan toprak türü 2 ölçü toprak 1 ölçü torf ve 1 ölçüde derekumu, değil mi? Peki ulmusumu ne kadar süre bu süçgeçin içinde tutmam gerekecektir? Bu arada resimlerden pek belli değil sanırım, ulmusum küçük tomurcuklara sahip.

Bu arada sanırım cevizler için en iyisi birşekilde en azından bir kaç sene daha kendi yerlerinde kalmasını sağlamak için savaş vermek ve yeterli gövde gelişimi beklemek olacaktır sanırım, değilmi?

Ali H. ALI
10-06-2010, 10:57
Kirangokhan iyi gunler.
Bonsaisan gereken bilgileri yazmis. Cinkaraagaci ve zelkova birbirlerine benziyen turler, bircok insan bu turleri karistirabiliyor. O yuzden uzulmeyin.

Ceviz agacindan bonsai belki yapilabilir ama zor oldugunu dusunuyorum. Cevizleri sokup atacaklarsa, onlari kurtarip bonsai yapmayi deneyebilirsiniz.

kolay gelsin.

kirangokhan
10-06-2010, 12:38
Bir kaç gündür forumun çeşitli yerlerini okuyorum. Sabırla ve defalarca aynı sorulara cevap veren sevgili üstatlara teşekkür etmek istiyorum. Cidden çok yardımcı oluyorsunuz.

Evet malasef büyümelerini izin verilmeyecek ağaçlar, resimde görünmüyor ama bu ağaçcık ana ağaçtan 1-2 mt uzaklıkta.

Bir başka sormak istediğim şey ise; benim ulmusumun S şeklinde kıvrımlı gövdesi belli bir bonsai stili olarak adlandırılıp adlandırılmadığı. Genel stiller arasında göremedim. Yoksa biraz dahamı araştırma yapmam gerekiyor:o

jeomeo
10-06-2010, 23:57
S stili diye bir stil yok. Kıvrımlı dik tarza bir göz atın isterseniz, ağacınızın en yakın olduğu tarz kıvrımlı dik tarz(informal upright).

bonsaisan
12-06-2010, 10:37
Sayın kirangokhan

"S" formu bonsaisde eski klasik çin dayanır.
Avrupa ve japonyada rabet görmeyen bu form sıradışı yapısı ile göze çarpar bu form doğada çok ender olarak gözlene bilir.

Japonların form ları kural olarak değer gördüğünden bu sitli görmek zordur.

Bu stlin adı "NNEJKAN ya da Nejikan" olarak bilinir.

kirangokhan
12-06-2010, 10:44
Teşekkür ederim bir an bonsaimin stilsiz olduğunu düşünmüştüm :) Bu sevinçli haberi hemen kendisi ile paylaşacağım :)

memet
12-06-2010, 22:06
Sizin ulmus en çok Tachiki forumuna yakın. eğer "s" ile açıklayacaksak, bu tarzda bir "s" görebiliriz az çok.
Nejikan bir s çizmekten çok, burgu yapar. (Twisted) Bu tarza semazen adını önerdik bir Türkçe'de.
Tourkana bir yerlerde böyle bir zeytin ağacını fotoğrafını eklemişti foruma.

Tachiki forumunu, kıvrımlı dik tarz, inceleyerek ağacınızın budamalarını buna göre yapabilirsiniz.

bonsaisan
12-06-2010, 23:17
Mehmet "TACHIKI" ve " MOYOGI " her iki formda kıvrımlı dik tarzdır.
Aralarında ki fark ise TACHIKI:kıvrımlı diktarz.
Moyogi ise gayri kıvrımlı dik tarz olup kökllerden yukarı çıkan ağaç sipiral formda döner bu dönüşlerde dalar dışa doğrudur ve bu tepede sonlanır.
tachiki ve moyogi bu yöleri ile kendi içinde ayrılır.

Nejkan sert burguları olan bir form.Bu burguda ki sebeb iletim demetlerini zadelemeden ağaç geç iken yapılan bir döngü hareketidir.

Tachiki ve moyogide bu sert burgu hareketi kabul görmez.
Ve şu anda ülkemizde satılan bonsailerin geneli Çİn itali olduğu içinde hemen hemen her ticari bonsaide bu sert kıvrım burgu hareketi mevcudur.

cod123
24-06-2010, 08:39
gercekten güzel çalışma

YeşilSeven
14-07-2010, 12:54
Ali bey merhaba,

Diğer bonsai aday adayı fidelerim ektedir. İlk foto tohumdan çıkma 2 yaşında, ağacın karaselvi olduğunu düşünüyorum. Diğeri ise yine tohumdan yetiştirme japon kara çamı 1 yaşında. Bunlarla ilgili olarak japon çamını, meşe filizi gibi yine küçüp seramik mini kupaya alacağım.
Karaselviyi ise uygun bir yatay saksı bulduğumda oraya alacağım. Öncesinde telleme işlemine başlamam gerekli diye düşünüyorum. Bunlar ilk denemelerim olduğu için kara selvi olduğunu düşündüğüme telleme ile formal upright ya da wind-swept tarzının uygun olacağını düşünüyorum. Gerek meşe filizi gerekse bu ektekiler için sizin gibi üstadlarımızın fikirlerini bekliyoruz. Şimdiden teşekkürler.

memet
14-07-2010, 14:40
Fidanlarınız üzerinde çalışma yapmak için çok küçük ve ince. Bunlara bakmayı sürdürüp, gövde kalınlığı daha uygun fidanlarla çalışmanız daha uygun olur. Bu incelikte fidanın üzerinde çalışılabilmesi için bir kaç yıla daha ihtiyacı olur. İkinci fotoğraftaki fidan ise bundan çok daha fazla bir zaman isteyecek.

kalambaklı
15-07-2010, 16:08
Sevgili Ali abi, ağaçların köklerine telleme yapıldığını bir yerde okudum ve ne derecede doğru olduğunu sana sormak istedim, böyle bir şey varsa tellemenin amacı nedir?.
Sevgilerimle,

jeomeo
15-07-2010, 21:45
Kalın kokleri yatayda tutmak ve nebariyi düzenlemek için telleme yapılıyor. Başka bir sebebi yok sanırım, ya da varsa ben de merak ediyorum.

kalambaklı
17-07-2010, 08:59
Sayın jeomeo, başka bir amacın olduğunu düşünüyorum, sanki kök üstü bölgeyi kalınlaştırmak için gibi.
Tabii ki bize en doğru cevabı Ali abi verecektir.

Ali H. ALI
17-07-2010, 14:29
Agaci saksiya sabitlemek icin, saksi altindaki deliklerden gecirilen teller koklerin icerisinden gecirilip agac iyice saksi icerisine sabitlenir. Bu yontem hemen hemen her bonsai saksisina dikilen agacta uygulanir. Saksi degisimlerinde de de teller kesilip agac saksi icerisinden cikarilir, kok budamasindan sonra da ayni sekilde yeni tellerle tekrar saksiya sabitlenir. Koklerin icerisinden gecirilip baglanan tellerin koklere bir zarari yotur.

Bir de Jeomeo'nun anlatigi, agacin koklerin basladigi yerden agacin govdesine yuzuk gibi sarilan telle govdeyi bogarak telin ust kisminde kalan govde kisminin kalinlasmasini saglamak yontemi var.

Sakaki
17-07-2010, 22:30
Sn Ali bey,

Yeri gelmisken bir soru da ben sorayim size: ben bu bogma isini tam anlamadim. Telle sıkarak boguyoruz bir sekilde onu anladim (:D) ama teli ne tarafa dogru sararsak hangi kisim boguluyor veya hangi kisim kalinlasiyor tam anlayamadim. Ayrica bogdugumuz yerde izi kalacak bu kotu bir sey degilmi?
Bir resimle gostermek mumkun olur mu acaba?

memet
18-07-2010, 07:36
Kalın bir tel, kökün başladığı yerde, toprak altında kalacak biçimde yüzük gibi takılıyor. Bu telin üst kısmında gövdenin kalınlaşmasına neden oluyor. Toprak altında kaldığı için telin izi görünmüyor.

jeomeo
18-07-2010, 12:28
Yakın zamanda konuyla alakalı bir fotoğraf çekmiştim fakat makinem şu anda bende olmadığı için ekleyemiyorum, en yakında eklemeye çalışırım. Eğer doğada kaya içerisinden bir çatlaktan çıkmış ağaçları gözlemlerseniz, kayanın hemen üzerinde gövdeye nazaran çok daha kalın bir bölüm vardır. Burada kayanın yaptığı sıkıştırma işlemini biz bir parça tel ile yaparak gövdede kalınlaşma sağlamaya çalışıyoruz. Kalınlaştırma için bir diğer yöntem olan ağacı çekiçle dövme yönteminin bir benzerini de sopa ile vurularak meyveleri toplanan ağaçların yamuk yumuk şişliklerle dolu gövdelerinde görebilirsiniz.

Sakaki
18-07-2010, 22:22
Cok tesekkur ederim memet abi ve sn jeomeo. Simdi daha iyi anladim.
Peki bu bogma yonteminde teli cok sıkmıyoruz degil mi? Sadece sardığımız bölgeye tam oturacak sekilde mi ayarlayacagiz?

tuncayberk
11-08-2010, 16:05
Merhabalar Fukien Tea(Carmona) cinsi bir bonsai aldim fakat aldigim yerden sulamayi 2 gunde bir bir kaba daldirma seklinde sulamam gerektigi soylendi ve baska hicbirseye gerek duymadigi soylendi fakat gubrelenme konusunda hicbir bilgi verilmedi sivi gubre kullanmayi tercih ediyorum ne marka ve nasil bir urun onerirsiniz ve topraginida degistirmek istiyorum fakat nasil bir toprak kullanicagimida bilmiyorum.
Simdiden tesekkurler.

tuncayberk
11-08-2010, 17:49
Ayrica az once topragina yakindan baktigimda 2 tane sumuklu bocek yavrusu gordum ve birde toprak solucani yavrusu vardi aldim ama icinde kimbilir kac tane vardir

envor
11-08-2010, 22:56
Ali hocam merhaba, benim size ginko biloba ağacı hakkında sorum olacak, geçenlerde bir arkadaşım hediye olarak bu ağacı istanbuldan getirdi, arabaya sığmayınca 30 santimden kesip öyle getirmiş, iki hafta geçti ama hiç bir filiz patlatmadı, bende aşı yapmak istedim ve kargo ile bir kaç dal gönderdiler ve bu mevsimde göz aşısı yaptım, zamanımıdır tam emin değilim, bu konuda tecrübelerinizi, yorum ve önerilerinizi paylaşırsanız memnun olurum. Saygılarımla...

165800

bonsaisan
11-08-2010, 22:58
Sayın tuncayberk

Toprak içinde hayatı barındıran bir ev dir.
Toprakda yararlı organzimalar dışında zararlı organzimalardan vardır.
Öenmli olan bunların dengeli bir biçimde toprakda ulunmasıdır.
Birini fazlalaşması diğerini etkiler

Bonsai sulama toprakda daki bir denge dir.

Su ile hava toprak içinde dengeli olmalıdır eğer biri fazla olur ise bu bikiyi etkiler.

Zararlılar ile fizksel mücadeliyi ilk başda yapmışsınız.
Buna devam ediniz.
İlaç son çağredir.
Bazen gerek bile kalmaz.

Sula işlemi kimi zaman daldırma yötemi kimi zaman toprağın üstende sulanması kimi zamanda spreyleme ile yapılır.

Öenmli olan ağaçın sağlıklı bir şekilde toprağın tüm katmamlarında orantılı nem ve havanın bulunmasıdır.

bonsaisan
11-08-2010, 23:02
Güzel bir soru güzel bir deneysel çalışma olumuş.
Ortam ısı nem değerleri etkili ise sonuç vereçektir.
Bazı türlere göz aşısı temmuz ayında yapılıyor ginko konusnda bir aratırmak yapmak lazım.
Ali hocamında fikrini almak lazım.
Bir diğer konu ana gövde üzeridne göz yok **** gözler aktif değil ise hızlı şekilde sürgün vermekde zorlanmasında dolayı sorun olmuş olabilri.

Bende 3 adet ginko var bende derin budama yapmıştım.
Ama gerideki gözler aktifdi ve hemen tepki vermişlerdi.

tuncayberk
11-08-2010, 23:23
Oncelikle tesekkurler bonsaisan fakat ben yolda tasirken ayrica arabada cok sallandigindan bonsai toprak icinde cok fazla saga sola oynuyor ve sakisyla toprak arasinda bosluk var ve bazi yerlerden kokler disari cikmaya baslamis topragi yenilemeyi ve guzel bir toprak almak istiyorum durum kotu gibi fakat bu donemde toprak degisimi yapmamam gerekiyor galiba.Hala uzerinde yeni yeni cicekler aciyor ama saksiyada sigmiyor tekrar yardimci olursaniz sevinirim.Iyi geceler.

Ali H. ALI
12-08-2010, 11:26
Tuncayberk, aramiza hos geldiniz.
Fukien tea hakkinda arkadaslar gereken bilgileri vermisler.

Su an havalar sicak oldugu icin agaciniz toprak ve saksi degisiminden olumsuz etkilenebilir, o yuzden toprak degistirme yerine, saksiya yeni toprak ekleyip bir cubukla topragin bos yerlere iyice yerlesmesini saglayiniz.

Kis sonu da toprak ve saksi degisimi yaparsiniz.
Kolay gelsin.

Ali H. ALI
12-08-2010, 11:34
Envor iyi gunler.

Mabed agacinin uzerine yaptigin asilar goz asisi icin gec olmadigini ve acilirlar diye dusunuyorum.
Anac uzerinde de baska gozler varsa onlar da acilir, guclu bir govde ve kokyapisi var gibi gorunuyor bu da yasamini surdurmesi icin yeterli nedendir.

Sana guzel bonsai calismalari diliyorum.

Ali H. ALI
16-08-2010, 12:00
Merhaba Ali bey;

Dün, bir bonsai almıştım. Ficus ama hangisi olduğu hakkında bir bilgim yok. Tahminen Macrophylla diye düşünüyorum. Akşam saatlerinde, gelir gelmez onu bir kaba, kabın içine de su koydum, dibindeki delik kısmını da kapatacak şekilde bir sıkı kumaş parçası hazırladım, ama yapmamam gereken birşey oldğunu sabah anladım.(Aldığım yerde de su dolu bir yere konduğu için böyle olabileceğini düşnmüştüm) Yaklaşık 9 saat kadar bu şekilde kaldı. Sabah baktığımda açık yeşile dönmeye başlayan yapraklar olduğunu gördüm. Görünce kaptaki tüm suyu döktüm ve saksının deliğine değen kumaş tabakayı çıkardım. Açık yeşile dönen yapraklardan çok korkuyorum. Ben bunu hediye diye almıştım, teslim edemeden başına birşey gelecek... Saat itibariyle fotoğraflayabilem zor. Daha sararan bir yaprak olmadı ama açk yeşile dönenlerin sararması kesin midir? Yapabileceğim birşey var mı?

Aramiza yeni katilan arkadasimizin sorularini buradan yanitliyorum.
Bonsai aldiginiz kimi yerlerde de bonsainin nasil sulanacagini bilmemis olabilirler. Oysa bonsaide sulama en onomli konulardan biridir. Dogru sekilde yapilmayan bir sulama her zaman agaclar icin olumsuz durumlar yaratabiliyor.

Bonsai saksisi su dolu bir kovaya daldirilarak bir sulama yapilacaksa, bonsai saksisi su icerisine gomulmusken topraktan su uzerine cikan hava kabarciklari bittigi zaman(1-2 dakika kadar) saksi sudan cikarilip fazla suyun da saksidaki su suzme deliklerinden cikmasi gerekir. Yukaridaki alintida yazilanlar, saksinin uzun bir sure su icerisinde kalmasi bir yana suyun suzulup cikacagi delikler de tikanmis. Suyun suzulup cikacagi deliklerin surekli acik ve fazla suyun disariya cikmasi gerekiyor.

Agacin baska bir sorunu yoksa bu olumsuz durumu atlatacagini dusunuyorum. Yapraklar sararip dokulse bile dogru bakilip sulandigi surece yeni yapraklar cikaracaktir.

Ikinci bir sulamayi saksidaki toprak yuzeyi kurumaya basladigi bir zamanda yapiniz. Topragin ne cok kurumasina ne de cok sudan camurlasmasina izin vermeyiniz.

Kolay gelsin.

mavisedir
04-09-2010, 07:46
Sayın Ali bey, bonsaim ficus türlerinden, sanırım 'ficus microcarpa'.Fotoğraf yükleyemiyorum yanılıyor olabilirim ficusun hangi türü olduğu konusunda ama, ficus olduğu kesin. Bu ara yapraklarında kararıp dökülme sorunu vardı, sulamayla alakalı olduğunu öğrendim. Sıcaklarda fazla sulamışım sanırım. Bonsaiye yaklaşık 1 senedir bakıyorum ve üzerinde hiçbir uygulama yapmadım.Yapraklarının boyutu büyüdü dalları uzadı.Size sorum; hangi mevsimde nasıl bir uygulama yapacağım? Birde Hindistan cevizi torfu bonsai için uygun olur mu?

Ali H. ALI
04-09-2010, 14:38
Iyi gunler sayin mavisedir.

Bir incir agaci oldugunu dusundugunuz, agacinizin fotgrafini ekleme imkaniniz olsaydi size daha faydali bilgiler verebilirdik.

Yapraklarindaki kararma ve dokulmeler dusundugunuz gibi sulamadan olusan bir sorun olabilir.

Bonsaide budama cok onemlidir, agacinizi gerektigi gibi budamazsaniz, kisa bir sure sonra bonsai olmaktan cikar, saksi icerisinde dikili her hangi bir bitki olur.

Su an oralarda sonbahar oluyor. Budama yaparsaniz(yaprak budamasi da) inciriniz havalarin sogumasi ile belki yeni surgunler cikarmayabilir. En iyisi budama ve telleme konularini iyice okuyup, incirinizi onunuzdeki baharda budamaniz dogru olur diye dusunuyorum.

Hindistancevizi torfu yalniz basina bonsai icin pek uygun degildir. %50 dere kumu ile karistirirsaniz iyi bir karisim elde edebilirsiniz.

Kolay gelsin.

mavisedir
05-09-2010, 17:11
Yardımcı olduğunuz için teşekkürler Ali Bey, kısa zamanda fotoğraf sorununu halledip, fotoğraf yükleyeceğim inşallah.

bonsaisan
05-09-2010, 21:26
SAyın mavisedir

Ali hocam gerekli açıklamaları yapmış.
Gerektiğinde forum içinde bu tür ile yapılan çalışmalara ulaşabilir.
Elinzide tüürn bakımı ve diğer konuları üzerinde çalışmaları kendinzide yapabilirsiniz.

Saygılar.

gülağacı
05-10-2010, 09:06
merhaba ,ikişer adet keçi boynuzu ve akçaağaç olduğunu tahmin ettiğim ,bonsai adaylarım var,sivasta yaşıyorum dışarda bakmam riskli soğuk yüzünden,pvc kaplı balkonda büyür mü bunlar ?ben aslında tesadüfen başladım,maksadım saksıdan bahçeye almaktı sonra bonsai yapmaya karar verdim:p

Ali H. ALI
07-10-2010, 12:14
Sayin gulagaci aramiza hos geldiniz.
Keciboynuzu da akcaagac da dis mekan bitkileridir. Fidanlariniz genc ise onlari kisin soguktan korumaniz gerekiyor. Sivasin kis iklimi de sanirim oldukca soguk geciyordur. O yuzden kisin fidanlari kapali balkonunuza almakla iyi etmissiniz. Yalniz kis oldugu icin ve gelismelerini durdurduklari icin, fidanlariniz gelisme gostermiyecektir. Sadece soguk kisi zarar gormeden atlatacaklardir.

Havalar isindigi zaman(bahar da) onlari bahcenize cikarabilirsiniz. Soguktan etkilenmiyecek kadar gelistikleri (6-7 yaslarinda) zaman disarda bahcede de birakabilirsiniz ve bahcede onlari soguktan korumak icin onlemler alirsiniz.

Agaclarinizi fotograflayip adiniza bir sayfa acarsaniz bircok arkadas size yapmaniz gerekenleri, agaclarinizin fotograflarina bakip soyliyecektir, siz de dusunce ve onerileri degerlendirip ne yapacaginiza karar verirsiniz.

Size guzel bonsai calismalari diliyorum.

gülağacı
09-10-2010, 14:12
teşekkür ederim,en kısa zamanda fotoğraf yükleyip önerilerinizi almaya çalışacağım..

Emre Kuzu
10-10-2010, 12:45
Ali hocam (Lagarostrobos franklinii - huon pine) bu ağaç türüyle bonsai yaptınız mı ?

Ali H. ALI
12-10-2010, 12:42
Kalyon iyi gunler.
Bir Australia(Tasmania adasi) yerli bitkisi olan, Huon pine'den bonsai calismalarim yok. Bitki satilan yerlerde(Melbourne) rastlamadim. Cok yavas buyuyen bir tur olmasina ragmen bulursam bonsai olarak uzerinde calismak isterim. Eger bu gerceklesirse sizlerle de paylasirim.

Emre Kuzu
12-10-2010, 16:42
Tamam Hocam ben de çok sevinirim :)

asya-
15-10-2010, 10:10
Merhabalar
Banada bu incir bonsai hediye geldi ve bende bu siteyi takip etmeye başladım. Bonsaimin yaprakları oldukça çok döüklmeye ve yapraklar kararmaya başlayınca bende budamaya karar verdim özellikle yaprakların küçülmesini istiyorum. Bu sebeple tüm yaprakları budadım, kurumuş dallarıda budadım ve uç sürgünleride aldım. Cahil cesaretiylemi yaptım bilmiyorum işlem sonunda yanlış mı yaptım diye panik olmuş durumdayım.Resimlerini yükledim lütfen fikirlerinizi benimle paylaşırmısınız?

bonsaisan
15-10-2010, 14:12
Sayın asya-

Ağaçınız saksı içinde saksı da duruyor gibi geldi bana yanlışsam düzeltinzi.
Eğer durum böyle ise saksının altını kontrol edizi delikler olması lazım delik yok ise su sulama sonrası saksıdan tahliye olmaz bu durumu kontro edinzi.
Saygılar

asya-
16-10-2010, 11:59
Sn.bonsaisan
Sizinde söylediğiniz gibi saksı içinde saksı şeklinde geldi bana, iç saksının delikleri var buna dikkat etmiştim. Baharda saksı değişimi yaparım diye düşünmüştüm birde budama yapınca saksı işini erteledim ama önerilerinizide bekliyorum.Birde yaptığım budama konusunda ne düşünüyorsunuz? Saygılar

AgacSevdalisi
25-10-2010, 09:45
Merhaba arkadaşlar; ben bonsai'ye yeni başlayan ve çok hevesli olan bir arkadaşınızım.Çalışmalrınızı takip ediyorum ve hayranlıkla izliyorum.Bende bi kaç çeşit bonsai yapmayı düşündüşüm fidan var.tecrübeli arkadaşların yardımlarını bekliyorum.Fidanlara nasıl şekil vermem hakkında bana yardımcı olursanız çok sevinirim.Resimleri sırasıyla ekliyorum.
1-Mayer Limon
2-Kamkat
3-Frenk Üzümü
4-Josta Üzümü

AgacSevdalisi
25-10-2010, 09:53
1-Mayer Limon

AgacSevdalisi
25-10-2010, 10:01
2-Kamkat

bonsaisan
25-10-2010, 10:14
Sayın AgacSevdalisi

AĞaçlarınız çok genç bonsai olmaları için onlara zaman tanımalısınız.Gelişimeleri için fırsat vermeli özenle bakmalısınız

AgacSevdalisi
25-10-2010, 10:16
3-Frenk Üzümü

AgacSevdalisi
25-10-2010, 10:18
4-Josta Üzümü

AgacSevdalisi
25-10-2010, 10:19
sayın bonsaisan teşekkür ederim. Peki Frenk üzümü ve josta üzümü için neler yapabilirim?Sanırım onlar bonsai çalışması yapmak için uygunlar.

AgacSevdalisi
25-10-2010, 10:21
sayın bonsaisan mayer limon ve kamkat'a nasıl bir budama yapmamı tavsiye edersiniz?yoksa budama için çokmu erken.

Ali H. ALI
25-10-2010, 13:34
Sayin AgacSevdalisi bonsai dunyasina hos geldiniz.
Ogreneceginiz bonsai bilgilerini deneyimlerinizle birlestirince, mutlaka guzel bonsailer yapacaksiniz. Her sey sevmekle baslar, sizin gonlunuz de bonsai icin atmiya baslamistir ya, iyi bonsailer yapmaniz icin bu en guzel ilk adimdir.

Fotograflarini eklediginiz fidanladiniz, Bonsaisan'in da soyledigi gibi su an bonsaiye uygun fidanlar degildirler. Asagidaki baglantida, nasil fidanlar sececeginize dair bilgiler var. Onu okuyarak ise basliyabilirsiniz.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=11217

Bonsaiye uygun iyi secilmis bir fidanla ise baslarsaniz, hedefinize umdugunuzdan da cabuk ulasirsiniz.

Bonsai sevdanizin bir omur surmesini ve duslediginiz bonsaileri elde etmenizi dilerim.

AgacSevdalisi
25-10-2010, 15:51
çok teşekkür ederim ilginizden dolayı sayın ali bey.inşallah bende sizler gibi profesyonel bir bonsai sever olabilirim.

Emre Kuzu
02-11-2010, 20:09
Kalyon iyi gunler.
Bir Australia(Tasmania adasi) yerli bitkisi olan, Huon pine'den bonsai calismalarim yok. Bitki satilan yerlerde(Melbourne) rastlamadim. Cok yavas buyuyen bir tur olmasina ragmen bulursam bonsai olarak uzerinde calismak isterim. Eger bu gerceklesirse sizlerle de paylasirim.

Ali Hocam ben bu ağacın tohumlarından edineceğim ebay avustralya da satılıyor.
Eğer sizde düşünürseniz diye linkini veriyorum.

http://cgi.ebay.com.au/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=220675243407

Ali H. ALI
04-12-2010, 07:27
Kalyon, verdigin link icin tesekkurler.

Ali H. ALI
04-12-2010, 08:46
güpreleme

--------------------------------------------------------------------------------

"ali hocam ben yeni bonzai(BONSAI) başlayanlardanım tam olarak ne yapacağımı bilemediğim için sizin yazılarınızı takip ediyorum cok faydalı önce teşekkür ediyorum bende ulmus karaağacı var yeni aldım zirai alac satan yerden bana gübre vermelerini istedim ne için istediğimide belirttim ama bana sıvı hümik taprak düzenleyici asit verildi sizin yazilarinizdan sonra bunun bana faydalı birşey olmadığı kanaati geldi doğrumudur? ilk baharda verileceğini sizden öğrendim şu anda aralıktayız ağacım cok sağlıklı(yaprak dökme bu ayda nasıl yapmalıyım yaza sağlıklı cıkartabilirmiyim) bu ayda toprağını değiştirsem olurmu teşekkürler iyi çalışmalar..."

Sayin seyduna05'in sorduklarini cevaplamaya calisayim.
Seyduna yalniz benim degil diger uyelerin de deneyim ve calismalarini izlerseniz cok daha fazla seyler ogrenirsiniz.

Cin karaagacinizi su an gubrelemeniz gerekmiyor. Baharda agaciniz uzerinde yeni yapraklar ve yeni surgnler gordugunuz zaman gubreleme yapmiya basliyabilirsiniz.(unutmayiniz saksisini ve topragini yeni degistirdiginiz agaclariniza en az 4 hafta sonra gubre veriniz. Sagliksiz agaclara gubre vermeyiniz, saglik sorunlarini duzeltikten sonra gubre vermeye baslayiniz.) kati gubreleri ayda bir verebilirken, sivi gubreleri iki haftada bir veriniz. Gubre kutusu uzerinde belirtilenmiktarin yarisini uygulayiniz.(cok verilmis bir gubreden agacinizi kaybedebilirsiniz ama az verilmis bir gubreden agacinizi kaybetme olasiligi yok gibidir)

Humik asit'i yardimci gubre olarak kullanabilirsiniz. N.P.K'si esit duzenlenmis(N20-P20- K20'den yuksek olmiyan) sivi veya kati gubreler kullanabilirsiniz.

Yaprak dokme mevsiminde agaciniz yapraklarini kendi dokecektir. Sizin birsey yapmaniz gerekmiyor. Agaciniz ic mekanda ise yapraklarini dokmiyebilir. yine de bahar gelene kadar ona gubre vermeyiniz.

Toprak ve saksi degismek icin en iyi zaman kis sonudur.

Size kolayliklar diliyorum.

seyduna05
04-12-2010, 13:45
ali hocam çok teşekkür ederim saygılar iyi calışmalar...

palaimon
07-12-2010, 21:32
öncelikle bizleri aydınlattığınız için teşekkürler hocam yardım için konu açmıştım ama pek fazla cevap alamdım.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=723161&posted=1#post723161

bu liknkten konuma bakar beni aydınlatırsanız senirim.

Ali H. ALI
08-12-2010, 11:11
Iyi gunler palaimon.
Verdiginiz link'teki mesajiniza Memet ilgilenip cevap yazmis. diger arkadaslarin ve benin konuya deginmememizin nedeni de Memet"in belirtigi gibi hazir aldiginiz bu agacin tarzini degistirmek icin seceneklerinizin pek olmadigi icindi. Duz cikan o govdeyi kivirip istediginiz bir sekle sokmaniz cok zor. en iyisi supurge tarzi yapmaktir(dusundugunuz gibi bahar geldiginde yeni tomurcuklar acilmadan once uygulama yapabilirsiniz) Ya da govdeyi koklerin basladigi yerin hemen uzerinden kesersiniz, kesilen yerden cikacak olan yeni surgunlerle cok govdeli bir tarz yaparsiniz(govdeyi kesebileceginizi sanmiyorum, imkaniniz varsa agaci yere bahceye dikiniz bir bahce agaci olarak buyusun. Bir iki yil sonra agac uzerinde bonsaiye uygun dallar uzerinde havai koklendirme yapip yeni agaclar elde edebilir ve o agaclari istediginiz gibi sekillendirebilirsiniz)

Ama benim sorunum şu bu haliyle ulmus bana çok biçimsiz ve estetikten uzak duruyo ona nasıl bir şekil vermemi önerirsiniz fikirlerinizi bekliyorum.

Bonsai diye, marketlerden hazir alinan agaclarin bir cogu sizin agaciniz gibi estetikten uzaktir ve bu sorunu da cozmek zordur. O yuzden marketlerde satilan agaclar(bonsai) yerine, fidancilardan bonsaiye uygun, istediginiz tarzda uzerinde calisacaginiz agac ve fidanlar almak, en dogru secim olur diye dusunuyorum.
Bonsai calismalarinizda kolayliklar diliyorum.

Ali H. ALI
16-12-2010, 08:54
ykolko arkadsimizin sordugu soruyu yanitlamaya calisayim.

"Sayın Ali H. ALI Merhaba...
Elime Sophora japonica,tohumu geçti,bu ağaç hakkında fazla bilgi yok ama resimlerini gördüğüm kadarı ile güzel bir ağaç,benim sorum evde ve saksıda bu ağaç tohumdan yetiştirilebilir mi, bilginiz var mı?bu ağaç bonzai(BONSAI) için uygun mu?"

Sayin ykolko, iyi gunler. Sophora Japonica'dan bonsai denemelerim olmasa da, bonsai yapilabilecegini dusunuyorum. Tohumdan uretilebilen bir agac. Evde derken ic mekan anlaminda kullanmadiniz degilmi? Cunku sophora bir dis mekan bitkisidir. Disarda bakilacaksa saksida da yetistirilebilir. Belki 2-4 yilda bir bonsailerde oldugu gibi saksisindan cikarip koklerini budamak gerekebilir.

Bir de tohumdan bonsai yetistirmek keyfli bir is olsa da yeni basliyanlara pek onerilen bir yontem degildir. Yeni baslaycak olanlar icin en dogrusu fidancilardan alacaklari bonsaiye uygun bir fidanla baslamak.

Umarim Sophora vesile olur ve sizi de bonsai calisanlari arasinda goruruz.
Kolay gelsin.

ykolko
16-12-2010, 09:04
Sayın Ali H. ALI bilgiler için teşekkür ederim.

AgacSevdalisi
01-01-2011, 15:49
merhaba sayın ali H.ali; bonsai ye olan merakım gün geçtikçe artmakata.Bu doğrultuda bugün ormana giderek bir kaç fidan söktüm.Şayet yaşatabilirsem şekil verme, budama, hakkında tavsiyelerinizi bekliyorum.Resimlerini ekliyorum.Bir çam türü ama ismini bilmiyorum.sanırım ağaçların altında kaldığı için fazla büyüyememiş bodurlaşmış.tam bonsai gibi olmuş.ama çok dallı dalları budamam lazım sanırım. Resmin kalitesinden dolayı özür dilerim fotoğraf makinesi arızalı olduğu için webcam ile çektim.önümüzdeki günlerde daha kaliteli resim yüklemeyi deneyeceğim.Bu çamın cinsini söyleyebilirmisiniz.tabi ben iğne yapraklarını kestikten sonra tanıyabilirseniz:)Teşekkür ederim.

AgacSevdalisi
01-01-2011, 15:50
Sanırım bu fidan 3-4 yaşlarında ben ufak bir budama yaptım.

AgacSevdalisi
01-01-2011, 15:52
keçi boynuzu resimlerine devam ediyorum.

AgacSevdalisi
01-01-2011, 15:54
İsmini bilmediğim ama şekil ve yaprak olarak çok hoş görünen,tahminime göre güzel bir bonsai olabilecek bir ağaçcık.Üzerinde çiçek tomurcukları var.İsmini biliyorsanız öğrenmek istiyorum.

AgacSevdalisi
01-01-2011, 15:55
devam

AgacSevdalisi
01-01-2011, 17:17
Konu hakkında tecrübesi ve bilgisi olan diğer arkadaşlarında tavsiyelerini beklerim.selamlar

Harun Parlak
01-01-2011, 17:49
Sayın AgacSevdalisi aramıza hoşgeldiniz. Adaylarınız çok güzel. Doğadan sökülen ağaçlar ilk yıl kesinlikle sığ kaplara almaması gerekli. İlk yıl büyükce saksılarda hazırlamalısınız. Ayrıca şahsa ait olmayan yerlerden fidan sökmek yasaktır.
Fidanlarınızı bol topraklı kaplara dikip bu yaz sadece uç almalar yapın seneye üzerinde çalışmak için hem tecrübeniz artacak hem ağaçlarınız kendisini toparlayacak. Anlayacağın her iki tarafa da şans tanıyın.
Kolay gelsin.

AgacSevdalisi
01-01-2011, 18:16
çok teşekkür ederim tekin bey sizin çalışmalrınızı ilgiyle izliyorum.İsmi bilinmeyen diye yazdığım ağacın ismi nedir biliyormusunuz? o ağaca en azından bahar ayında herhangi bir budama şekil budaması istermi? aynı şey keçi boynuzu içinde geçerli.teşekkür ederim.

Harun Parlak
01-01-2011, 18:21
Gövde ve yapraklardan net fotoğraf çekebilirseniz türünü belirleyen arkadaşlar olacaktır. Bu hali ile anlayamadım ben.

AgacSevdalisi
01-01-2011, 18:33
tamam çok teşekkür ederim tekin bey.ben fidanları dikerken saksının altına 4-5 cm kadar çakıl ve talaş koydum kazık kök gelişimi fazla olmasın diye.doğrumu yaptım bilmiyorum.bu arada sizinle adaşız benimde ismim tekin.

memet
01-01-2011, 18:51
Saksılarınızda talaş kullanmayın. Zamanla çürüyecek ve toprakta oksijen tüketecek, çürüme köklerde de zararlı sonuçlar yaratabilir.
Kazık kök budama ile kontrol edilebir daha sonra.

msgurkan
01-01-2011, 19:01
Sayın AgacSevdalisi üçüncüsünü tanıyamadım ancak çam ve harup ağaçlarının sökülmesi konusunda çok deneyimli olmak gerekiyor.

Yaşama şansları çok zayıf. Umarım yaşarlar.

Bu ağaçlara hiç işlem yapmayın, aşırı sulamayın, sadece hayatta kalmaları önemli.

AgacSevdalisi
01-01-2011, 20:08
anladım arkadaşlar inşallah fidanları tuttururum. çamdan fazla umudum yok ama inşallah harnup tutar.Talaşı çok az bi miktar koydum. asitliği düzenlesin diye çam talaşı bilmem yanlışmı yaptım.Şayet yanlış yaptıysam saksılardan çıkarıp tekrar dikmem gerekiyor sanırım.

Ali H. ALI
02-01-2011, 13:07
Sayin agac sevdalisi, yapman gerekenleri arkadaslar yazmislar.
Benim ekliyecegim pek birsey yok. Yalniz asagidaki linki okursaniz, Yamadori konusunda size(ve yamadori ile ilgilenen diger arkadaslara) yardimci olur diye dusunuyorum.

http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=2975

AgacSevdalisi
02-01-2011, 19:35
teşekkür ederim sayın Ali H.Ali bey.tavsiyelerinize uyarak bu sene gözüm gibi bakacağım.İnşallah hepside sağlıklı bir şekilde büyürler.Büyüdükten sonra sizlerin tavsiyelerine çok ihtiyacım olacak.

Emre Kuzu
13-02-2011, 14:51
Sayın hocam belirttiğim gibi 10 adet huon pine tohumundan aldım yakında ekeceğim..

avtaha
15-02-2011, 13:47
herkese merhaba, daha önceden 1 kez güngören kültür merkezinde yapılan çalışmaya katılmıştım, o tarihten sonra katılma fırsatı bulamadım.
ali beye forumda böyle bir başlık açarak ilgililere yardım ettiği için teşekkürler.tekin beye de ilgilendiği için ayrıca teşekkürler.
üstatlardan ricam resimlerini eklediğim bonzailerime nasıl daha güzel bir şekil verebilirim konusunda fikir almak. ikisinde de seyreltme yapmak gerektiğini düşünüyorum ancak yanlış şeyler yapmaktan korkuyorum.teşekkür ederim

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=192766&stc=1&d=1297775984

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=192767&stc=1&d=1297775984

memet
15-02-2011, 16:02
Güzel fidanlarınız var. Be nbonsaisaksısına alamk konusunda biraz daha yavaş davranırdım. Kökleri erken budamak gövdenin kalınlaşamsını yavaşlatan bir etmen.
Ortada duran ağaç nedir? Süpürge trazında sanırım. Çok belirgin değil ama görüntü, bu aralar budama yapmak gerekir ona.
Çamlarda telleme ve uç alımları yapmak gerek. Çamlarda tereddüt yaşıyorsanız bir süre daha bekleyin. Yavaş dallanıp yapraklanacağı için hataların telafisi de vakit alır.

yeşillim
15-02-2011, 17:02
Oğlumda bonsai ye karşı merak uyandı ve bir ev ziyaretinde durgunluk gösteren bonsai yi
ben bakarım diyerek eline geçirdi. Forumda aynı bilgisayardan üye kaydı yapamayacağından dolayı değerli bilgilerinize ve bitki sağlığı için neler yapılabileceği hakkında katkıda bulunmanızı istiyorum.

Yaprakları dökülüyor toprağı saksısı uygun mudur? bir yapı marketten alınmış.
Ağacının adını merak ediyorum. Lütfen bilgilendirir misiniz?

memet
15-02-2011, 17:16
Aynı bilgisayardan üye olabilir. Bir aksaklık olursa yönetime bir mesaj atarsınız.
Üzerindeki örtüyü alın. Gölgede kaldığı için ince uzun dallanmış gibi duruyor. Yer değişiklikleri etkilediği için yaprak döküyor olaiblir. Soba kalorifer gibi ısıtıcılardan uzakta, ısıtılmayan ama korunaklı bir ortamda ışık alsın. Toprağı kurumaya başladıkça azar azar sulayın.
Ficus ginseng.
Canlı kalmaya devam ederse budama ihtiyacı olur.

Mehmet.B
17-02-2011, 18:55
merhaba bir sorum olacak :

haya carnosa'dan bonsai ye başlasam acaba nasıl olur...

memet
17-02-2011, 19:08
Hoya gövdesi kalınlaşmayan, odunsulaşmayan bir sarmaşık, biraz zor olacak bu bitkiyle bonsai yapması.

Ali H. ALI
18-02-2011, 10:52
Avtaha aramiza hos geldin. Memet'in de belirtigi gibi agaclarinizin budanip tellenmesi gerekiyor. Asagidaki link bu konuda size yardimci olur diye dusunuyorum. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1339

Yesilim siz de hos geldiniz. Umarim oglunuz bu agacla bonsaiye gonul dusurur ve bu sevda bir omur devam eder.

Memet'in yazdiklarina ekliyecegim. Saksi altinda altlik varsa orada su birikmesine izin vermeyiniz. Biriken su, agacin icinde dikili olan saksidaki topragi da etkileyceginden, buyuk bir olasilikla kok curumesi olabilir.

Mehmet B. size de iyi gunler, hos geldiniz.
Mehmet'in yazdigi gibi mum ciceginden bonsai yapmaniz zor. Ama cevrenizde yetisen agaclardan bonsailer yapmaniz mumkundur. Fidanliklardan bonsaiye uygun bir agac alip calisma yapmaniz en iyi yontemdir.

Hepinize kolay gelsin.

kirangokhan
26-02-2011, 15:40
Merhabalar,

Kök budaması ile ilgili bir sorum olacaktı. Kök budamasını bildiğim kadarıyla kökler soğuk almasın diye bahar ayının başlangıcında yapıyoruz. Peki ağacın yapraklanma durumu için önemli midir? Yani kök budaması zamanında ağacın yapraklarının nasıl olması gerekir? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler

Harun Parlak
26-02-2011, 15:48
Kök budamasını kesinlikle bitkiler uykuya geçtikten sonra yapmalısınız.
Uyanmış yaprak açmaya hazırlanmış ağaçlarda kök budaması riskli olacaktır.
Sonbaharda yapraklar döküldükten sonra Mart başına kadar kök budaması yapabilirsiniz.
Havalar soğuk olursa bitkiler uyanmamış ise belki Nisan başlarına kayabilir.

kirangokhan
26-02-2011, 15:53
Teşekkür ederim Tekin Bey