PDA

View Full Version : Genel bonsai sorularınız




Sayfalar : 1 2 [3] 4

Lymyt
26-02-2011, 19:13
Benim bildiğim kök budaması baharda ilk sürgünler çıkmaya başlar başlamaz yapılmalı. Yani tomurcuklar tam şişmiş açılmak üzereyken. Nedeni ise şöyle:

Bildiğiniz gibi kökler fazla şekerin depolandığı yerdir. Baharda da bitki bu önceden biriktirdiği şeker rezervini kullanarak büyümeye başlayacaktır. Eğer biz bu kökleri büyüme başlamadan kışın kesersek içerisindeki şekeri de tamamıyle kaybetmiş oluruz. Ayrıca bitkinin şeker rezervi de azalmış olacağı için büyüme istenildiği kadar sağlılklı olmaz.

Ama bahar başında tomurcuklar açarken kesersek bu şekerin bir kısmı ilk büyümede kullanılacak ve ilk büyüme daha sağlıklı olacaktır. Ayrıca bahar başında yapılan kök budamalarında kökteki kesik yerlerinin iyileşmesi daha kolay oluyor. Kışın ise daha riskli; çünkü bitki dormant'ta olduğu için yaranın kapanması çok yavaş olacak ve dolayısıyla kesik olan yerden hastalık kapma riski var.

Saygılar..




Harun Parlak
26-02-2011, 20:42
Benim belirttiğim zaman dilimi. Tecrüblerimden ibarettir. Akedemik bilgisi olan arkadaşlar konuya açıklık getirir sanıyorum.
Sizin söylediğinize göre yılda 15-20 günlük bir zamanımız oluyor.
Buradaki bilgileri (http://translate.google.com.tr/translate?u=http%3A//www.evergreengardenworks.com/rootprun.htm&hl=tr&langpair=auto|tr&tbb=1&ie=ISO-8859-9)düzgün çeviri yapan arakdaşlarımız da olursa daha doğru bilgiler edinmiş oluruz.
Orjinal sayfa (http://www.evergreengardenworks.com/rootprun.htm)

memet
26-02-2011, 21:06
Bitki uyandıktan sonra saksı değişimi ve kök budaması yapmak uygun olmaz. Kışın uyuklama dönemi bu iş için en uygun dönem.
Uyanma başladığında yeni kılcal kökler de uyanacak, toprak değiştirilip budama yapıldığında bu oluşuma zarar verilmiş olacak,geç uygulama bitkinin topralanmasını zor olacağı bir durum yaratır. Kökler toparlanmaya, yeniden kılcal yapılar oluşturmaya çalışırken gövdeyi beslemesi kolay olmaz.

Ali H. ALI
27-02-2011, 10:13
Kok budamasi icin onerilen en uygun zaman, havalar isinmaya basladigi ve tomurcuklarin patlamak icin kabardigi bir zaman olan baharin ilk gunlerine denk gelen zamandir. Tomurcuklar patlayip acildiktan sonra kok budamasi yapilmamali.

Sonbaharin sonlarinda da kimi bonsaiciler kok budamasi yapsalar da bu zaman dilimi kok budamasi icin pek onerilmiyor. Nedeni de bitkinin buyumesini durdurup uykuya gectigi bir zaman oldugu icin koklerde yapilan budamalardaki acik yaralar onundeki kis surecinde hic bir gelisme gosterip kapanmiyacagindan kok curumesi ve diger hastaliklara acik kalmis bir risk kapisi olacagindandir. Oysa baharda(tomucuklar patlamadan) yapilan bir kok budamasinda agac buyume, gelisme mevsimine girdigi icin koklerde yapilan budamalardaki yaralar da cok cabuk kapanacak ve bunun yani sira da bircok kilcal kokler gelisecektir.

Unutulmamasi gereken bir diger nokta da kok budamasi yapilan agaclar 3-4 hafta dogrudan gunes goren bir yerde tutulmamali ve ayni zaman dilimi icerisinde gubre ve besin de verilmemeli.

Harun Parlak
27-02-2011, 17:48
Bu durumda riskli bölgelerde (Kış sert geçen don tehlikesi)olan yerlerde kök budaması uygun olmuyor.
Teşekkürler arkadaşlar. Bu bölgelerde olan Kök budaması yapacak arkadaşlar'ın fazla zamanı yok kendilerini ayarlayayıp tomurcuklar patlamadan işleriini bitirmesi gerekiyor demek ki.

bitkici_volkan
27-02-2011, 22:51
Merhabalar, benim 5 veya 6 tane süs narım var ve ben bunlardan bonsai yapmak istemekteyim. şuanda hepsi aynı saksıdalar ve daha çok küçükler. Önce onları ayıracağım ancak şuanda dinlenme peryodunda olduklarından acaba onları direk küçük ortamlaramı yerleştirsem ve o ortamlardamı büyütsem diye düşünüyorum. Sizce ne yapmam gerekir.

yeşilhayranı
28-02-2011, 01:08
Merhaba son 5,6aydır bonzaiye merak saldığım için forumun bonzai(BONSAI) ile ilgili mevcut bölümünü takip ediyorum. Genel tavsiye hazır almayıp fidandan bonzai(BONSAI) yapmak bunu anladım ancak Çatalca tarafında gezebildiğim fidancılarda buna uygun fidan bulamadım maalesef. Geçen hafta sonu bir marketten aldığım çok şirin bonzai(BONSAI) gördüğüm kadarıyla ölmek üzere ne yapmam gerek ona nasıl davranmam gerek bilmiyorum. Lütfen yardım edermisiniz? :-(
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=126576&d=1266831203

(buradaki ulmusun saksısına kadar aynısı ama ölmek üzere olanı)

Ali H. ALI
28-02-2011, 08:22
Bitkicivolkan iyi gunler.
Narlarinizi ayri saksilara almak icin sanirim oralarda en uygun zamandir. Nar fidanlarin buyukluklerine gore saksilar kullanin, saksilar ne cok buyuk ne de cok kucuk olsun. Gerekirse 1-2 yil sonra saksilari degistirip daha buyuk saksilar kullanabilirsiniz.

Narlarinizi saksilara dikerken onlari ileride nasil bir tarzda bonsai yapacaginizi planlayip oylece dikiniz.(ornegin supurge tarzi yapacaksaniz narinizi dik bir sekilde dikiniz. Egik tarz yapacaksaniz narinizi bir tarafa egik dikiniz.)

Kolay gelsin.

Yesilhayrani iyi gunler.
Fidancilardan bonsaiye uygun fidanlar bakarken bakacaginiz fidan bonsai olmamis fidandir. Onun dallarinina govdesine sekline bakip fidan bulacaksiniz ve onu evde siz sekillendireceksiniz.

Sagliksiz ve olmume adim atmis bir fidani kurtarma sansiniz ne kadar bilmiyorum.
Fidaninizin uzerinde ne kadar yaprak varsa budayiniz. Agacinizi dis mekanda ve dogrudan gunes almiyan bir yerde tutunuz. Sulamasina dikkat ediniz. Gubre ve besin vermeyiniz. Bahrda uzerinde yeni yapraklar gorurseniz onerilen miktarin yarisi kadar besin ve ya gubre vermiye basliyabilirsiniz. Agaciniza da size de bol sanslar.

Agacinizi kurtaramasaniz bile uzulmeyin sizin icin bir tecrube olur ve ayni zamanda elinizde bir bonsai saksisi olur. Fidancilarda surdureceginiz aramalarla da mutlaka bonsaiye uygun bir fidan bulup saksiniza dikersiniz.
Kolay gelsin.

GÖKMEN TUNA
30-03-2011, 14:59
Merhaba ali bey 35 yaşımdayım türkiye'de bonsai konusu çok az bilinirken ben yurtdışından bile bonsai satın aldım ve maalesef onları bile yaşatmayı başaramadım. Sanırım bu konuda çok bilgi eksikliğim var. Bu ay doğum günü münasebetiyle eşiminde bildiği merakımdan dolayı bana bir fıcus gınseng hediye etti ve ben de tekrar bu işe merakımı abarttım ve bir adet bonsai daha satın aldım ve bidiğim kadarıyla karaağaç cinsi ve ithaldir yani yerli değil. Evim kaloriferli ve çok çok güneş ışığı almamakta bu sebeple pencere kenarına koydum ağacımı. Ilk aldığımda çok sağlıklı ve güzel olan ağacımın yaprakları sararmaya başladı ve döküliorlar ve bir ip ucu olabilecek konu var sulama yapınca toprağından bir koku geliyor. Yani ağacımın ölmesini gerçekten istemiyorum ve bir yeni hayal kırıklığını yaşamak istemiyorum ne yapmam gerektiği konusunda bilgi verirseninz memnun olurum özellikle sulama ve mekan konusunda

saygılarımla
gökmen tuna

bonsaisan
30-03-2011, 15:28
Sayın GÖKMEN TUNA

Gİnseg ficusunuzu sulamasını toprak kurmaya başladığında yapınız.
Ulmus karaağaçınızda ki yaprak sararması sebebi az su **** fazla sudur.
Ulmuslar sulama hatalarını bu şekilde onun ile ilgilenen kişiye gösterirler.

Havalar artık ısındı ulmusunuzu pencere önüne değilde balkonda yarı gökge bir yerde havadar bir mekana alınız.

Çİn karaağaçları - 5 derecede dahi yaşamlarını sürdüre bilirler.Yaprak dökerek kışı geçirirler.İçmekanda ise kısmi yaprak dökerek yaşamlarına devam ederler.

Koku sebebi organik yapıdan olabilçeği gibi satın aldığını yerde yapılan yanlış sulmanın size yansımasıdır.

Bahar geldi.
Forumda yazan şekilde yeni toprakve kök budaması ile ağacınızın saksı değişimini yapınız.

Forumda belirtildiği toprak karışımı ile ona daha sağlıklı bir yaşam sağlayınız.
Yüksek drenajlı toprak karışımı ağaçınızn kökleri için gerekli hava ve su tutumunu sğlıyarak sulama problemlerinden kaynaklanan hataları tölare edeçektir.

Saygılar

Latif
31-03-2011, 12:49
İki sene önce çelikten ürettigim Leylak bir sene gelecekte tanuki düşündügüm için kuru dal içinde bekledi geçenlerde meraktan ve tekrar lime sulfur sürmek için çıkardım.Kuru dal içinde kalan kısmı soydugum için yaralı durumda burayı temizleyip Yerlşetirdigim kuru dala aşı macunu ile sabitlesem dogru olurmu?

sem_a
22-04-2011, 12:14
Merhabalar,
Ben bauhasustan zelkova türü bonsai almıştım. Bonsaimi eve götürdükten 2-3 gün sonra bonsaimin yaprakları kurudu, markette aşırı sulamışlardı sanırm çünkü fotoğrafını siteye yüklediğimde kök çürümesi teşhisi konulmuştu. malesef bonsaimi kurtaramadım ve o zamandan sonra bir daha bonsai yetiştirmemem gerektiğine karar vermiştim fakat geçenlerde tekrar bauhausa gittiğimde kamelya türü bir bonsai gördüm ve çok beğendim. Bir önceki deneyimim hüsranla sonuçlandığı için kendimi engelledim ve bonsaiyi almamalıyım dedim. Dayanamayıp 2-3 günde bir bauhausa beğendiğim bonsaiyi görmeye gittim kurudu mu ya da sağlıklı mı diye. Aradan 1-2 hafta geçtikten sonra sağlıklı olduğuna karar verdim ve bonsaiyi aldım. Sizden ricam bu aşamadan sonra nelere dikkat etmem gerektiğini öğrenmek ve budama konusunda ve diğer konularda yorumlarınızı almak. Bu arada 10 tane de bonsai adayı küçük kamelya fidanları da aldım. Büyüyüp şekil verilebilecek zamana geldiğinde onların fotoğraflarını da yüklerim.

sem_a
22-04-2011, 12:16
Kamelyamın fotoğrafı burada. Değerli yorumlarınızı bekliyorum.

Ali H. ALI
22-04-2011, 15:34
Latif bey sorunuzu simdi gordum. Hemen yanitliyorum.

Tanuki uzun bir surec gerektiren bir yontemdir. Yasiyan agac ile kuru govdenin kaynasmasi uzun bir zaman alir. Dogru bir uygulamadan sonra is beklemeye kaliyor. Asi macunu kullanmaiz dogru degildir, macun kuru dal ile yasiyan agacin kaynasmasini engelleyebilir ve ya daha cok geciktirebilir diye dusunuyorum.

Kolay gelsin.

Ali H. ALI
22-04-2011, 15:44
Sem a iyi gunler. Genelde herkes ilk bonsailerini kurutur, o yuzden bu sizi uzsede, bonsaiye ilgi duyuyorsaniz devam etmelisiniz ki siz de oyle yapmissiniz.

Kamelyaniz saglikli gorunuyor, once saksi altindaki, saksi altligi icerisinde su birikmesine izin vermeyiniz. Saksi altliginda surekli su olursa gacinizin sagligi olumsuz etkilenecektir. Balkonunuz varsa onu balkonda ve ya bahcede tutunuz haftanin bir iki gunu onu eve alabilirsiniz. Ev icerisinde sobaya ve ya diger isiticilara yakin bir yerde olmasin, Seklini korumak icin yeni surgunlerin uclarini surekli aliniz(yeni surgunlerin uzerinde bir cift yaprak kalacak sekilde) sulamasina dikkat ediniz topragi camurlasmasin ama nemli olsun.

Umarim bu yasatacaginiz, ilk agacinizdan sonra da bircok bonsainiz olur.
Kolay gelsin.

sem_a
25-04-2011, 08:47
Sayın Ali cevabınız için teşekkür ederim. Belki ben ilk bonsaimi almadan önce bu siteyi keşfetseydim ilk deneyimim daha güzel olurdu. En azından süpermarketten bonsai alırken nelere dikkat etmem gerektiğini daha iyi bilirdim.

Kamelyamı balkonda büyütüyorum, toprağın üst yüzeyi kurudukça spreyle (yarım bardak kadar) su ile nemlendiriyorum. O yüzden saksı altığı hiçbir zaman ıslanmıyorç Bazı arkadaşlar kovanın içine su koyup daldırma yöntemi ile suluyorlar bonsailerini. Bu yöntemi benim de kullanmam gerekir mi arada yoksa daldırma yöntemi sadece acil durumlarda mı kullanılıyor. Bir soru da bonsaimin şeklini korumak için elle uç alma yöntemi mi kullanmalıyım? Kamelya türü için bu budama şekli uygun mudur? Yani dediğiniz gibi yeni çıkan yaprakları bırakarak tam ucundan elle koparma yöntemi?
Değerli zamanınızı ayırdığınız için teşekkürler.

Ali H. ALI
25-04-2011, 11:14
Sayin sem_a Dusundugunuz gibi, elle uc alimi yapabilirsiniz, bu yontemle alacaginiz uclar genc ve taze olduklari icin, elle uc alirken bir sorun yasaycaginizi sanmiyorum.

Ozellikle sicak gunlerde agacinizi su dolu kovaya daldirip(Sadece saksi suya gomulecek bicimde) saksi icerisinden cikan hava kabarciklari bitene kadar bekletirseniz, saksinin her yerine su ulasmis olur ve sicak gunlerde, saksi icindeki agaciniz daha nemli bir ortamda olur. Bu islemi agacinizin suya ihtiyaci oldugunu dusundugunuz zamanlarda yapabilirsiniz.

Kolay gelsin.

Latif
25-04-2011, 16:05
Sayın ali hocam teşekkürler

h1fly
26-04-2011, 23:09
Herkese merhaba,
Foruma girdiğim zaman bonsai kısmını bulamadığım için soruyu yanlış bir yere sormuşum, sorum şu linkte: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=791471#post791471
cevaplayabilirseniz çok sevinirim.

kowboyy
30-05-2011, 20:43
ali bey merhabalar... aranıza yeni katıldım yıllardır bonsai leri cok severim ve bu işe baslamak istiyorum... bugun fidanlıga gidip acer baktım ancak 75 tl değince vazgectim ve babaneme gidip birkaç bitki aldım oncelikle bu birkinin ismi nedir yardımcı olurmusunuz bonsai yapımına uygunmudur? bi yol gosterirseniz sevinirim218506218507218508218510

kowboyy
30-05-2011, 20:44
218516

218517

Ali H. ALI
31-05-2011, 12:57
Kowboyy, iyi gunler.
Suda koklendirdiginiz bitki "Draceaena" dir Turkce ismini bilmiyorum. Bilen arkadaslar varsa onu da yazarlar.

Cok yaygin olmamakla birlikte bu bitkiden bonsai yapilabilecegini dusunuyorum. Belki cok daha uzun bir zaman gerekebilir.

Akcaagaclardan su an bonsai calismalari yapmayiniz. Cok duyarli agaclar olduklari icin istemediginiz sonuclarla karsilasabilirsiniz. Cevrenizdeki yerli agaclari ornek aliniz ve o agacin fidanlarindan birini, fidancilardan alip, uzerinde calismalar yapabilirsiniz. Deneyim ve bilgi sahibi oldugunuz zaman da akcaagaclar uzeinde deneyebilirsiniz.

kowboyy
31-05-2011, 14:11
Kowboyy, iyi gunler.
Suda koklendirdiginiz bitki "Draceaena" dir Turkce ismini bilmiyorum. Bilen arkadaslar varsa onu da yazarlar.

Cok yaygin olmamakla birlikte bu bitkiden bonsai yapilabilecegini dusunuyorum. Belki cok daha uzun bir zaman gerekebilir.

Akcaagaclardan su an bonsai calismalari yapmayiniz. Cok duyarli agaclar olduklari icin istemediginiz sonuclarla karsilasabilirsiniz. Cevrenizdeki yerli agaclari ornek aliniz ve o agacin fidanlarindan birini, fidancilardan alip, uzerinde calismalar yapabilirsiniz. Deneyim ve bilgi sahibi oldugunuz zaman da akcaagaclar uzeinde deneyebilirsiniz.

ilginiz için teşekkürler ali bey... o zaman Draceaena larımı saksıya diktim toprakta tutunup kuvvetlenmelirini bekleyeceğim... kök ve gövde gelişimi için yaprakları budamalımıyım ayrıca ne tur bir besin vermeliğim bitkime degerleri ne olmalı?

GÖKMEN TUNA
07-06-2011, 13:01
Merhaba ve cevabınız için teşekkürler. Maalesef ben hala hata yapıyorum sanırım. Budama ve toprak değişimini tavsiyeniz üzerine yaptım ve ağacım yeni bir çok yaprak çıkarmaya başladı ve artış her yerinden görülüyordu hatta sürgünlerde oluşmaya başladı. Sonra yine sulamada hata yaptım sanırım ve maalesef küçücük körpe yapraklar bile döküldü ve ne yapacağımı bilemedim. Eğer tavsiyeleriniz olursa sevinrim. tEKRARLAMAK İSTERİM AĞACIM ULMUS TUR.

Saygılarımla
Gökmen Tuna

Ali H. ALI
09-06-2011, 11:14
kök ve gövde gelişimi için yaprakları budamalımıyım ayrıca ne tur bir besin vermeliğim bitkime degerleri ne olmalı?

Bitkinizin govde gelisimi cok yavas olacaktir. Kok gelisimini icin yaprak budamasi yapmayiniz. Govde uzerindeki surgunler 5-10cm kadar olunca uclarini budayip daha fazla surgunler elde edebilirsiniz.

10-10-10 degerinde besin kullanabilirsiniz. Paket uzerinde yazan, vereceginiz besin miktarinin yarisini veriniz.

Ali H. ALI
09-06-2011, 11:25
Sayin Gokmen Tuna, Karaagaclar dis mekan agaclaridir. (iyi bir ortamda belki Cin karaagaclari ic mekanda yasiyabilir) ve sanirim siz agacinizi icerde tutuyorsunuz, bu da agacinizi olumsuz etkiliyor. bir de dusundugunuz gibi sulamada hata yapmissaniz, iki etken de birlesince agacinizin sagligi bozulmustur.

Balkonunuz varsa agacinizi oraya cikariniz. Temiz hava alsin, gok yuzunu gorsun, gunesi gorsun, onun tekrar yeni yapraklar cikaracagini goreceksiniz.

Kolay gelsin.

narhanımcık
03-08-2011, 10:37
Merhaba Ali Bey,

Birkaç hafta önce bauhaustan aldığım bonsaimin türünün Çin Kuş Eriği olduğunu öğrendim. Edindiğim bilgilere göre bir iç mekan bitkisiymiş ve kuraklığa karşı hassasmış. Bakımını bu bilgilere göre yapıyorum ancak geçenlerde havalardan dolayı toprağı biraz fazla süre nemli kaldı ve sanırım bu yüzden ağacın gövdesinin toprakla birleştiği yerde bir beyazlık oluştu. Kireç olduğunu düşünmüyorum çünkü içme suyuyla suluyorum. Bir de dallar biraz kuru görünüyor bana, sizce?

Öte yandan toprağına dikkatle bakınca üzerinde çok minik beyaz ve şeffafımsı böcekler görüyorum, hatta ilk baktığımda bir de mikroskobik beyaz solucan görmüştüm, larva gibi. Dün tarım ilaçları satan bir dükkana uğradım, oradaki beye derdimi anlatınca bana konsantre bir insektisit verdi, ürünün adı AYDIN DDVP 550 EC ; içeriği Dichlorvos diye bir madde ve üzerinde "çok zehirli" yazıyor. Sera ve ambar ilaçlaması için ölçüler verilmiş bir de. Adam bana bir litre suya bir-iki kapak atıp sulama ve yapraklara sprey yapın, ne var ne yoksa ölür, dedi ancak ben ondan bitkime zarar vermeyeceğine dair onay alsam da şu an bu ilacı kullanmaya cesaret edemiyorum. Ne dersiniz, sizce kullanmalı mıyım? Ya da başka önerileriniz var mıdır?

Bir de toprak değişimi meselesi var. Bonsaimin toprağı köklerle tamamen tutulmuş durumda olduğundan pek hava ve su geçirmiyor gibi. Sulamayı o yüzden birkaç seferde yapıyorum ama yine de toprak fazla sıkı görünüyor gözüme. Sizce değiştirmeli miyim?

Resimlerini eklersem daha sağlıklı olacak sanırım.

Bu ilk bonsaim ve ona biraz olsun zaman harcamadığım için ölmesini istemiyorum, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Teşekkürler.

Ali H. ALI
03-08-2011, 15:04
Narhanimcik iyi gunler.

Sorularinizi yanitlamaya calisayim.

Biitkiniz ic mekan bitkisi olsa bile uygun bir ortam istemektedir. isik alan, havali bir yerde olmasi bitkinizi daha saglikli yapacaktir.

Agaciniz uzerinde gordugunuz ve dusundugunuz gibi bircok kurumus dalcik var. Onlari keskin ve temiz bir makasla budayip temizlemeniz, hem agacin daha iyi hava almasini sagliyacak hem de hep yesil duran dallarla dah guzel bir gorunusu olacaktir. (Kurumus dallari budamaktan korkmayiniz, bunu istediginiz bir zamanda yapabilirsiniz)

Bence de size onerilen o kimyasal ilaci en son care olarak belki kullanmayi dusunebilirsiniz. O ilactan once, zararlilari agaciniz ve saksisindan toplayip uzaklastirmayi, ya da ev ilaclari basligi altindaki sayfalarda uygun bulacaginiz bir yontemi deneyebilirsiniz. Sunu da belirteyim ki fotograflardan agaciniz oldukca saglikli oldugu gorunuyor.

Su an oralarda yaz ve toprak degisiminden agaciniz olumsuz etkilenebilir. O yuzden toprak degisimi dusunuyorsaniz sonbahar ve ya kis sonu yapiniz. Bu arada toprak degisimi ve kok budama konularini da okuyup bilgilenmeniz size yararli lacaktir.

Icme suyunundaki(cesme suyu olabilirmi?) kirec zaman icerisinde birikip beyazimsi istenmiyen bir gorunum verebiliyor. Belki kullandiginiz suyu degistirip buna bir cozum bulabilirsiniz. Ya da beyazlik cogaldik sonra onu olustugu yerden temizlersiniz.

Bonsainizin daha size uzun yillar arkadaslik etmesini . Tek agacla kalmayip fidancilardan alacaginiz uygun fidanlarla da bonsai calismalarinizi surdurmenizi dilarim.

narhanımcık
03-08-2011, 15:26
Ali Bey, hızlı cevabınız için teşekkürler. Bonsaimin sağlıklı görünmesine sevindim. Önerilerinizi uygulayacağım, umarım dediğiniz gibi uzun süre yaşatabilirim onu. Sakarya'da fidanlıklar da bol, kim bilir belki kendime yeterince güvendiğim zaman bir fidanla da bonsai çalışmaları yapmayı denerim.

Bu arada içme suyu derken çeşme suyunu değil, satın aldığımız damacanalanmış kaynak sularını kastetmiştim, aslında ben forumlardan birinde o beyazlığın mantar olabileceğini okumuş ve bundan şüphelenmiştim, o yüzden sormuştum size ama resimlerden öyle bir durum söz konusu olmadığı anlaşılıyor sanırım...

Tekrardan çok teşekkür ederim, selamlar.

narhanımcık
03-08-2011, 15:58
Ali Bey, müsaadenizle bir sorum daha olacak, taksit taksit gibi oldu biraz ama şimdi aklıma geldi, kusuruma bakmayın.

Yabancı kaynaklarda Sageretiaları araştırırken hoş kokulu çiçekler açtıklarını ve meyve verdiklerini okudum, bu konuda bir bilginiz var mı? Şimdilik ağacımın sağlıklı olması bana yeter de artar bile, ancak hoş kokulu çiçekleri ve minik meyveleri düşününce ilerisi için hayal kurmadan da edemedim doğrusu :)

Charlaux
07-11-2011, 19:27
Merhaba Ali H. ALI,
Ben gliricidia sepium - madre de cacao olarak bilinen bir egzotik bitkinin tohumlarını çimlendirdim,yaklaşık 6sıda hayatta (2 Eylül'de çimlenmişlerdi) Hala küçük,yeşil ve bayağı da fazla oldukları için ben de birisini bonsai çalışmalarım için ayırmak istiyorum ancak nasıl bonsaileştirebileceğim hakkında hiçbir fikrim yok.Sadece yabancı kaynaklı hobi kitaplarını okudum ancak oradan da pek birşey anlayabilmiş değilim açıkçası.Yardım edebilirseniz çok memnun kalırım.
Saygılar

Charlaux
07-11-2011, 19:37
Ali Bey aklıma şimdi geldi,The Mini Merry Berry Bonsai Kit : Running Press, Robert King, Running Press : 9780762427086 (http://www.bookdepository.co.uk/Mini-Merry-Berry-Bonsai-Kit-Running-Press/9780762427086)
resimdeki bonsai hangi türdür acaba ? :)

jeomeo
07-11-2011, 21:25
Ateşdikeni. Pyracantha Coccinea.

Charlaux
07-11-2011, 21:38
Ateşdikeni. Pyracantha Coccinea.

Teşekkürler ;)

Ali H. ALI
08-11-2011, 09:18
Ben gliricidia sepium - madre de cacao olarak bilinen bir egzotik bitkinin tohumlarını çimlendirdim

Charlaux iyi gunler,

Tohumdan bonsai yapmak, en uzun surecli bir yontemdir. Cimlendirdiginiz Gliricidia septum tohumlari da bonsai olmak icin bu sureci tamamlamasi gerekiyor.

Fidelerinizin uzerinde iki cift yapraktan fazla yaprak olusmussa onlari bu kis sonu sasirtabilirsiniz. Her fideyi ayri saksilara sasirtp onlarin bakimini yapip belki 4-5 yil icerisinde bonsaiye uygun fidanlar haline getirebilirsiniz. Uygun fidanlari elde ettikten sonra da onlar uzerinde bonsai calismalari yapabilirsiniz.

Fidanlariniz buyurken, belki soz de fidancilari dolasip bonsaiye uygun fidanlar bakarsiniz!

esevetnov
30-11-2011, 12:30
hocam merhabalar. başka bir başlıktaki mesajım ve resimler;

http://www.agaclar.net/forum/883671-post811.htm

aslında aklımda bir sürü soru var. toprak değiştirmelimiyim, hangi toprak karışımını kullanmalıyım, nerden bulabilirim, budama yapmalımıyım, hangi dalı budamam gerektiğini nerden bileceğim vs vs. biraz yardımcı olursanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

alperenbey
09-12-2011, 18:41
258891

Bu da benim ilk bonsai adayı zeytinim. İnşallah bol dallanma olur. Şu an tek sıkıntı o...

memet
09-12-2011, 19:34
Bu kadar genç fidanlara kök budaması yapıp sığ saksılara dikmek gelişmesini engelliyor.. Derin saksılarda bakmak, gelişmesi bakımından daha uygun.

alperenbey
09-12-2011, 23:30
Bu kadar genç fidanlara kök budaması yapıp sığ saksılara dikmek gelişmesini engelliyor.. Derin saksılarda bakmak, gelişmesi bakımından daha uygun.

Bilgi için teşekkürler...

ozkan.ank
10-01-2012, 11:17
hocam merhabalar, sizin gibi bu konularda bilgi sahibi olan insanlarla görüşebilmek güzel, aksi halde satıcıların bilgilerine kalıyoruz.

yine bu güzel forumdan türünü öğrendiğim fukien tea ağacım bana hediye edildi, hazır satılanların zaten bir çok problemle geldiğini biliyorum, genelde herkes ilk bonsai'sini kurutur mu bilmem ama ben bunu yaşatabilmek istiyorum, dediğim gibi hediye.

satıcıdaki geçmişini bilemeyiz tabi, ne şartlarda bakıldı doğru sulandı mı, toprağı nasıl.. bu tip durumlarda ağacı yeni bir toprağa alıp olası riski en aza indirmek mi gerek? bu bana çok yabancı bir konu tabi toprağı değiştirmek gerekirse ağaca zarar vermeden bunu yapmayı nerede kimden öğrenebilirim? bunun için belli bir mevsim bekliyor muyuz?
son olarak merakımı mazur görün, ağaçta ne gibi şeyler görürsem paniğe kapılmalıyım?

örneğin yaprak sararması dökülmesi topraktaki değişiklikler vs.
bunu bilirsem en ufak normal değişiklikleri de olumsuz bir durummuş gibi değerlendirip kafanızı şişirmem :)

Ali H. ALI
10-01-2012, 13:06
Oskan bey iyi gunler.

Hediye gelen bir bonsai'yi hayatta tutabilmek icin elinizden geleni yapacaksiniz bundan hic kuskum yok. Yalniz aklinizin bir kosesinde olsun. o bonsai de yasiyan bir canli ve olmesi dogaldir yani agacinizi yasatamazsaniz bu sizin icin hayal kirikligi yaratmasin. Umarim oyle bir sonucla karsilasmaz ve hediye bonsainiz yillarca size arkadaslik eder.

Fukian tea (Cormona microphylla) her zaman yesil duran yapragini dokmiyen bir tropik bitki. Ithal edilen bonsailerde genelde toprak yapisi fazla miktarda killi olur. Bu ilk topragi, uygun bir bansai toprak karisimi ile uygun zamanda degistirmek iyi olur. En uygun zaman da baharin ilk haftalari olabilir. Toprak degisiminden sonra kesinlikle en az 4 hafta besin ve gubre verilmemeli.

Bonsai olumlerinin nedeni en fazla sulamadan kaynaklaniyor. Az sulama ve ya cok sulama agacin olumune neden olabiliyor. Fukian tea cok sulanirsa yapraklarinda sararmalar olabilir, topragin ust kismi kurumaya basladigi zaman ikinci bir sulamayi yapabilirsiniz.

Agaciniz bir tropik bitki oldugu icin ic mekenda tutmaniz dogru olur. Isik alan bir yerde ve gunde direk bir saatlik gunes isigi gorurse bu yeterli olur. Isik yaninda nemi de seven bir bitki, saksi yaninda bulunduracaginiz icerisinde su olan bir su kabi ve ya arada bir fis, fislaycaginiz su nemlilik sorununu cozebilir.

agaciniz saglikliysa her mevsim budama yapabilir ve agaciniza bir forum verebilirsiniz. Kimi zaman tel sarimlarina ihtiyac duymadan fukian tea sekillendirilebilir.

Yabanci oldugunu dusundugun konulara okumakla basliyabilirsin. Okuduklarini da uygulamaya baslayinca o konularda da yabancilik duymiyacaksin. Bonsai guzel bir ugras. Tek agacla kalma baskasinin baska agaclar hediye etmesini de bekleme. Kendine, daha kolay bakabilecegin yerli agac fidanlarindan bonsai adaylari sec ve onlar uzerinde calismalar yap. Umarim bonsai sizin icin uzun soluklu bir ugras olur.

Bana soracaginiz sorularla kafami sisireceginizi dusunmeyiniz. Soracaklariniza verecegim cevaplarin size yari olur da bonsaiyi ogranirseniz bu beni mutlu eder. Ilerki yillarda size sorulacak bonsai sorularindan sizin de kafanizin sismeycegini dusunuyorum!

ozkan.ank
11-01-2012, 13:29
hocam çok sağolun tavsiyelerinize elimden geldiğince uymaya çalışacağım.
ağacıma sulama dışında vitamin, gübre vs desteği vermeli miyim? internette araştırdığım kadarıyla sıvı gübre tavsiye ediliyor. ve de ağaç toprağına dikilen çubuk vitaminler var.

@ankaradaki arkadaşların bu tip alışverişler konusunda yardımını bekliyorum, benim bildiğim tek yer karşıyaka mezarlığının karşısındaki seracılar :)

volkan ozyesil
13-01-2012, 12:45
merhabalar.
ben bugün acer palmatum hazır ama genç bir bonsai almak istiyorum.
istanbul anadolu yakası için yer önerebilecekler var mıdır ?
sevgilerimle.

tourkana
13-01-2012, 12:55
Avrupa Yakası Sarıyer 'deki bonsai adayı fidanlara sahip bahçeye bir bakın isterseniz .
Ağaçların türleri ,sağlıkları ,yapıları ve de fiyatları çok uygun .
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/23481.htm

volkan ozyesil
13-01-2012, 13:16
Merhabalar.
fiyatları ile ilgili bilgi alabilir miyim ?

vulcano
10-03-2012, 02:10
Ali bey merhaba. bonsai yetirştirmek istiyorum, günlerdir resimlerine bakıyorum. hepsi birbirinden güzel ancak bulunduğum yerin doğa koşullarına uygun bir tür yetiştirmek istiyorum. Ayrıca bu konuda acemi bile sayılmam çünkü henüz başlamadım :)

Antalya'da yaşıyorum. burada yıl içinde güneşli gün sayısı çok fazla, ısı çok nadir olarak sıfırın altına düşüyor. Nem oranı özellikle yazın hissedilir derecede fazla.

Tohumdan yapmaya kalkınca çok uzun zaman aldığını söyleseler de çelikten değil tohumdan başlamak istiyorum. En azından 2-3 yıl içinde 20-25 cm yüksekliğe ulaşabilecek renkli bir tür olursa benim için çok daha iyi olur. Japon melezçamı, kırmızı akçaağaç ve japon kirazı (prunus serrulata sanırım) gibi adaylarım var ancak bunların hangisi bulunduğum ortama daha uygundur bilemedim. Sizin de bu konuda bir tavsiyeniz varsa sevinirim.

selamlar.

Ali H. ALI
10-03-2012, 12:58
Sayin Vulcano,
Teorik temel bilgilerle birlikte pratik calismalara da baslayip deneyimlerle kendinizi gelistiriniz. Okuduklarinizi uygulamaya basladiginiz zaman kendinizi bonsainin icerisinde bulacaksiniz.

Bonsaiye sorunsuz ya da daha az sorunlarla baslamaniz icin, bolgenizde sorunsuzca yetisen yerli agaclardan bonsai yapmiya baslarsaniz daha erken istediginiz sonucu alabilirsiniz.

Dogrudur tohumdan bonsai yapmak uzun bir zaman aliyor, ama siz yine de tohumdan bonsai yetistirmeyi dusunuyorsaniz ektiginiz tohum ve ya tohumlarla kalmayiniz. Onlarin yaninda celiklerle de uretim yapip daha hizli bir sekilde hatta fidancilari ziyarat edip bonsaiye uygun fidanlar ile, ise baslamanizi oneririm.

Sozunu ettiginiz fidanlarin iyice gelismelerini bekleyiniz. Bu arada yerli agaclarla yapacaginiz calismalardan elde edeceginiz deneyimlerle zor bir tur olan elinizdeki fidanlar uzerinde daha bir rahat calisabileceginizi dusunuyorum.

Size kolayliklar diliyorum.

vulcano
10-03-2012, 16:39
Tekrar merhaba Ali bey,

Bizim bu yörede limon, zeytin ve nar ağacı bol, bunlardan bonsai yapan arkadaşlar gördüm sitede. Sanırım dediğiniz gibi bakımı kolay ve yörede yetişen doğal türlerle adım adım başlamak en iyisi. Aksi takdirde tecrübesizlikten kaynaklanan acı bir deneyim hevesi de kırabilir. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

canemret
20-03-2012, 11:24
Merhaba,
Yaklaşık 4 ay önce bir bonsai aldım.Aldığım da bana devamlı sulamamı toprağını kuru bırakmamamı,serin bir yerde bakmamı söylediler.Bu sebepten kış ayında evin içinde bakamayacağımı anladım ve balkona koydum.Fakat 1 ay önce yaprak dökmeye başladı ve yaprakları eskisi kadar yeşil değil.Fotoğraf koymak istiyorum fakat nasıl yapacağım bilmiyorum.Bana yardım ederseniz çok sevinirim.
Saygılar..

canemret
20-03-2012, 11:30
http://img856.imageshack.us/img856/9651/0000189.jpg

olmadı galiba

topcuoglusel
20-03-2012, 19:25
Ali Bey Merhaba,

Bonsai yetiştirmek istiyorum ve 3 sene önce bonsai yapmak için limon çekirdeğinden ekmiş olduğum 3 tane fidanım var. Ekte fotoğraflarını bulabilirsiniz. (Büyük saksıda iki ayrı fidan var, belki dallardan anlaşılmayabilir, bir tanesi ince uzun bir şekilde büyümüş).
Ancak, bir türlü nereden başlayacağımı bilemiyorum ve bu konuda yardım almak istedim.
Ekte fidanlarımın fotoğrafları mevcut, acaba hangisi ile başlamalıyım ve hangi dalı budamalıyım? Bana izlemem gereken yol hakkında fikir verebilir misiniz lütfen?

Teşekkür ederim.

dogayasaygı
21-03-2012, 19:51
Ali Bey merhaba,
ben de bir bonsai almıştım ama sanırım bakmaya beceremedim bir kaç dalını suda bekleterek köklendirmiştim ve baya köklenince küçücük bir saksıya diktim ve camın önüne koydum, yalnız yaprakları resimdeki gibi içe kıvrıldı nedenini anlayamadım yardımcı olur musunuz ne yapmam gerekiyor, bu dalları yetiştirmek istiyorum...
http://imageshack.us/photo/my-images/215/img7099b.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/269/img7098la.jpg/

canemret
23-03-2012, 12:11
Ali bey merhaba,
Bonsai toprağı konusunda bir sorum olacak.Hazır bonsai toprağı mı almayı tercih edeyim yoksa karışımı kendimiz mi yapmalıyız.
Toprak karışımı konusunda bilgi verebilirmisiniz?
Ayrıca saksı değişimi için buzamanlar uygun mudur?
Saygılar..

dogayasaygı
24-03-2012, 10:20
çiçeğim ölmeden bilen biri 2 üstteki sorumu cevaplayabilir mi lütfen??

Ali H. ALI
24-03-2012, 12:37
Sayin topcuoglusel,
Bonsai calismalarinizda iyi ve cabuk bir sonuc alabilmeniz icin, bonsaiye uygun fidanlarla ise baslamaniz en dogru olanidir. Fidancilari gezerek uygun fidanlar bulabilirsiniz.

Limon cekirdeginden yetistirdiginiz fidanlar daha cok genc, govdeleri bonsai olabilecek kalinliga ulasmamis, belki iki yil daha bakip gelismelerini saglamak gerekecek ama ille de ben bunlar uzerinde calismak istiyorum diyorsaniz, ilk fotograftaki fidaninizin (uzerinde birsey bagli olan dal ve diger iki dal) dalari uzerinde iki tomurcuk kalacak sekilde budayiniz, yeni tomurcuklar acilip gelisince ayni sekilde onlari da budayiniz ve istediginiz kadar dalcik olusana kadar bu islemi surdurunuz, her sey iyi giderse kucuk bir bonsai elde edebilirsiniz. Kolay gelsin.

Ali H. ALI
24-03-2012, 12:48
Sayin dogayasaygi,
Agacinizin ne oldugunu belirtmediniz. Bu durumda o agac uzerinden celik alip suda koklendirdiginiz fidancigin da ne oldugunu bilmiyoruz. Belki bir incir cinsidir diye dusunuyorum.

Yapraklarini kontrol ediniz, yapraklar uzerinde bocek varmidir diye varsa onlari yapraklar uzerinden uzaklastiriniz.

Fidaninizi diktiginiz toprak suyu suzen bir toprak karisimi olmali, dusundugum gibi fidaniniz incir cinsi ise suyu sever ama camurlasmis bir toprak icerisinde kokleri curuyebilir. Ayni zamanda uzun bir sure susuz birakmamalisiniz. Toprak usten kuruduk sonra sulayip suyun suzulmesini gozleyiniz.

Iyice gelismemis bir fidan oldugundan belki pencere onunde dogrudan gordugu gunes isinleri varsa onu olumsuz etkilemis olabilir. Kolay gelsin.

Ali H. ALI
24-03-2012, 13:01
Sayin canemret,
Kendi karisiminizi yapana dek hazir bonsai topragi karisimi da kullanabilirsiniz. Deneyim kazandik sonra kendi karisiminizi yapip agaclariniza o karisimi kullanirsiniz.

Bonsai topragi hakkinda buradan http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/373.htm bircok bilgiye ulasabilirsiniz.

Saksi ve toprak degistirmek icin en uygun riski az olan zaman agac uzerindeki tomurcuklarin patlamaya hazir ama acilmamis olduklari kis sonu baharin ilk gunleridir. Kolay gelsin.

canemret
26-03-2012, 07:52
Çok teşekkür ederim Ali bey.

gap2010
30-03-2012, 14:21
Merhaba, ben bu aralar bonsailere merak saldım. Konuları okuyorum kimi diyor ki bir ağaç dalı ile çalışın, kimi de diyor ki fidan alın. Mesela bir sitede cryptomeria japonica - japon sediri fidanı 5-9 yaş bonsaiyi fidan şeklinde buldum, fiyatı ise 15,90 TL. Bu fiyat normal midir? Ucuz gibi geldi bana :S Nereden başlayacağımı bir türlü bilemedim. Kafam çok karıştı. Ayrıca tohumdan bonsai yetiştirmek çok mu zor?

Harun Parlak
30-03-2012, 14:40
Merhabalar gap2010. Aramıza hoşgeldiniz. Bonsaiye merak salmakla başlangıç yapmış oldunuz.
Bonsai konusunda bir çok bilgi ve aşamalı çalışmaları gösteren başlıklar var onları okuyarak deavam edebilirsiniz.
İstanbul bonsai atölye çalışmasına katılma şansınız olursa. Orada da görerek ve uygulayarak bonsai konusunda biraz aydınlanmış olursunuz.
http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/26690.htm

gap2010
30-03-2012, 14:45
Teşekkür ederim Tekin. O başlığı gördüm, hatta gördüğüm katılmayı çok istedim ama çalıştığım için malesef gidemiyorum :( buradan bilgileri okuyorum sürekli. Yorumlara tecrübelilere bakıyorum. İnşallah bir yerden adım atacağım.

Sakaki
30-03-2012, 22:09
Sn. gap2010,

Benim bonsaiye ilk adım attarken satın aldığım ağaçlardan birisi idi cryptomeria. Fiyatı da doğrudur fazla pahalı birşey değil.
Ancak zaman icinde öğrendim ki (eğer aynı tür ise ikisi de) bu türün ne dalı ne gövdesi ne yaparsanız yapın fazla kalınlaşmıyor. Çalı türü bir ağaç.
Ama önemli degil mini bonsai yapacam derseniz ideal bence.

Cizmeli Kedi
31-03-2012, 08:17
Merhaba,

Biz de eşimle bonsai sevdasına düştük. Marketten alınanların durumlarını görünce ve okuyunca limon çimlendirip yavaş yavaş büyütelim diye heveslendik. Bonsai halini görebilir miyiz orasını bilmiyoruz tabii ama ilk adımlar için bize yol gösterebilirseniz aydınlanmış oluruz.

"Çekirdekler çimlendikten sonra derin bir kaba ekin çünkü kazık kök yaptığından sığ saksılarda limonlar ölür" denildi. Bonsai olabilmesi için de sığ saksı gerekli. Biraz büyütüp öyle mi sığ kaba almalı yoksa limon bonsaisi için farklı bir yöntem mi izleniyor acaba? Ne yapmalıyız? Bize yol gösterirseniz çok sevineceğiz.
Teşekkürler.

Sakaki
31-03-2012, 10:40
Sn Cizmeli Kedi,

Sığ saksı en son iş. Yani bonsai adayınızı belirli bir seviyeye getirene kadar zaten sığ saksıya almamız ağacın ölmesine bile neden olabiliyor, orası doğru.
Benim adaylarımın çoğu şu anda 20 litrelik saksılarda.
Sadece ya doğası gereği zaten yapısı küçük olan ya da mini bonsai çalışacaklarım 10 litrelik saksılarda. Onlar da 5-10 tane zaten.
Bende bir tane mandalina var ve 20 litrelik saksıda. Siz de böyle başlayabilirsiniz.

Ali H. ALI
02-04-2012, 10:25
Herkese iyi gunler,

Bonsai yapmak icin bircok arkadas limonu seciyor, limon agacindan da bonsai olabiliyor ama bircok agaca gore daha zor bir agac secimi.

Fidancilarda bulacaginiz, cevrenizde yetisen yerli(endemik) agac turlerinin fidanlari ile ise baslamak, yeni basliyanlar icin uygun olur diye dusunuyorum.

Limon, tohumdan yetistirilip bonsai yapilmak istenince is daha da zorlasiyor. Yeni basliyan biri icin tohumdan bonsai yapmak uzunca bir zaman aliyor bu zaman suresinde de yeni basliyan bircok kisinin hevesi geciyor.

Mutlaka tohumdan bonsai yapilabiliyor ama bunu daha ilerki bir zamana birakabilirsiniz. Ilk calismalariniz satin alacaginiz uygun fidanlar uzerinde olsun. Tohum ekseniz bile tohumlara takilip kalmayiniz! baska fidanlar uzerinde calisirken birakin ektiginiz tohumlar buyuyup gelissin bonsaiye uygun fidanlar olsun..

bonsaikon
03-04-2012, 15:54
Selamlar,

Bahçemde bir fındık ocağı var. Nasıl gelmiş neden gelmiş orada ne işi var bilemiyorum ancak sanırım eski zamanda dikilmiş ve yerini sevmiş, bir hayli heybetli bir durumda. Fındıktan çelik, daldan toprakta köklendirme, daldırma vs. bir çok yöntemden bahsedilmiş ancak bonsai yapımı için havai köklendirme yapılıp yapılamayacağı veya daldan kesip saksıya dikerek köklendirme hormonuyla köklendirilip, yaşatılıp yaşatılamayacağı hakkında bir bilgi bulamadım. Daha önce böyle bir şey denemiş veya duymuş olan var mı acaba? Eğer ihtimal dahilindeyse gelişkin bir daldan saksıya alıp denemek istiyorum. Olmayacak bir işse cahilliğimin kusuruna bakmayın :)

Harun Parlak
03-04-2012, 17:37
Fındık genelde kök ayırma yöntemi ile üretilir. Tohumdan da üretmek mümkün çelik ile üretilemez değil ama zor.

Bonsai olurmu sorunuza da dünya da örnekleri var. ben de karadenizlilerden bekliyorum. Söküp yaktıkları fındıklardan yaparlar belki.:)
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRmO9m2CbjektK2M5qubg5c--HZB48rjinGnLpeEvlmn-_nhV4q7bsE7GNKLw

ozkan.ank
04-04-2012, 09:53
Oskan bey iyi gunler.

Hediye gelen bir bonsai'yi hayatta tutabilmek icin elinizden geleni yapacaksiniz bundan hic kuskum yok. Yalniz aklinizin bir kosesinde olsun. o bonsai de yasiyan bir canli ve olmesi dogaldir yani agacinizi yasatamazsaniz bu sizin icin hayal kirikligi yaratmasin. Umarim oyle bir sonucla karsilasmaz ve hediye bonsainiz yillarca size arkadaslik eder.

Fukian tea (Cormona microphylla) her zaman yesil duran yapragini dokmiyen bir tropik bitki. Ithal edilen bonsailerde genelde toprak yapisi fazla miktarda killi olur. Bu ilk topragi, uygun bir bansai toprak karisimi ile uygun zamanda degistirmek iyi olur. En uygun zaman da baharin ilk haftalari olabilir. Toprak degisiminden sonra kesinlikle en az 4 hafta besin ve gubre verilmemeli.

Bonsai olumlerinin nedeni en fazla sulamadan kaynaklaniyor. Az sulama ve ya cok sulama agacin olumune neden olabiliyor. Fukian tea cok sulanirsa yapraklarinda sararmalar olabilir, topragin ust kismi kurumaya basladigi zaman ikinci bir sulamayi yapabilirsiniz.

Agaciniz bir tropik bitki oldugu icin ic mekenda tutmaniz dogru olur. Isik alan bir yerde ve gunde direk bir saatlik gunes isigi gorurse bu yeterli olur. Isik yaninda nemi de seven bir bitki, saksi yaninda bulunduracaginiz icerisinde su olan bir su kabi ve ya arada bir fis, fislaycaginiz su nemlilik sorununu cozebilir.

agaciniz saglikliysa her mevsim budama yapabilir ve agaciniza bir forum verebilirsiniz. Kimi zaman tel sarimlarina ihtiyac duymadan fukian tea sekillendirilebilir.

Yabanci oldugunu dusundugun konulara okumakla basliyabilirsin. Okuduklarini da uygulamaya baslayinca o konularda da yabancilik duymiyacaksin. Bonsai guzel bir ugras. Tek agacla kalma baskasinin baska agaclar hediye etmesini de bekleme. Kendine, daha kolay bakabilecegin yerli agac fidanlarindan bonsai adaylari sec ve onlar uzerinde calismalar yap. Umarim bonsai sizin icin uzun soluklu bir ugras olur.

Bana soracaginiz sorularla kafami sisireceginizi dusunmeyiniz. Soracaklariniza verecegim cevaplarin size yari olur da bonsaiyi ogranirseniz bu beni mutlu eder. Ilerki yillarda size sorulacak bonsai sorularindan sizin de kafanizin sismeycegini dusunuyorum!


Hocam tekrar merhabalar, tavsiyelerinize uydum ve 4 aydır bende olan ağacım gayet sağlıklı.. sanırım toprak değiştirme zamanım geldi, bu galiba çok riskli bir işlem,

- yanlış toprak karışımı uygulama ihtimali var
- doğru karşım olsa bile toprak değiştirirken bir hata yapma olasılığı var.

malum nisanın ilk haftasındayız, toprak değişimi için kaynaklar araştırmaya başladım, sizin de tavsiyelerinizi merakla bekliyorum.
Syg.

bonsaikon
04-04-2012, 10:15
Fındık genelde kök ayırma yöntemi ile üretilir. Tohumdan da üretmek mümkün çelik ile üretilemez değil ama zor.

Bonsai olurmu sorunuza da dünya da örnekleri var. ben de karadenizlilerden bekliyorum. Söküp yaktıkları fındıklardan yaparlar belki.:)
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRmO9m2CbjektK2M5qubg5c--HZB48rjinGnLpeEvlmn-_nhV4q7bsE7GNKLw

Tekin Bey merhaba, bu linkini verdiğiniz resimdeki sanırım süs fındığı, 2 gün önce bunlardan fidanlıkta gördüm, bunlar bonsaiye çok uygun yapıda fiziksel görünüm olarak. Ama benim bahçemdeki normal fındık, böyle kıvrımlı dallara sahip değil, düz ve kalın dalları var. Odunsu bir yapısı da olduğu için belki havai köklendirme veya çelik yapabilirim diye düşündüm. Aslında denemekten zarar gelmez. Madem deneyen de yok, karadenizli arkadaşlar da bu konuda çekimser kalmış, ben deneyeyim de merak edenler de cevap almış olur :) Bir havai köklendirme bir de çelik deniyorum bakalım ne olacak.

bonsaikon
04-04-2012, 12:10
Fındıktan çelik ve havai köklendirme denemelerimi http://www.agaclar.net/forum/diger-iller-bonsai-atolye-calismalari/21632-2.htm#post940487 linkinde görebilirsiniz.

Jaskulin
04-04-2012, 14:31
Merhaba ben Ligustrum bonsai sahibi yenilerdenim :) Bulunduğum oda aydınlık oluyor ama öyle güneş ışığı belli vakitlerde geliyor ne yapmam gerek bana yardım eder misniz ? Normal florasan ışığının hiçbir katkısı yoktur sanırım değil mi ? :( Odamdan dışarıda bi yerede koymak istemiyorum ne yapmam gerek ?

Jaskulin
04-04-2012, 14:51
Bir de fotoğraf paylaşayım belki türü hakkında yanlış bilgilendirildim :)

Sakaki
04-04-2012, 15:00
Bu fotoğraf daha iyi sn Jaskulin.
ve sanırım çin karaağacına benziyor yaprakları.
önceki mesaj attığınız başlıkta Ali H. Ali beyin çin ve japon karaağaçları ve yaprak farkları ile ilgili güzel anlatım ve görselleri mevcut.
Onları incelerseniz hangi tür olduğunu net anlarsınız.

ecem_
05-04-2012, 00:47
Merhaba,

Forumu baya karistirdim ancak kendi sorunuma benzer bir sey bulamadim.Bonsai mi yaklasik 1 hafta oldu alali. Dun cimenlerini kaldirdigimda altinda beyaz beyaz (sert,pamukcuk gibi degil) bir seyler farkettim.Ancak yapraklari temiz sadece cimenlerinin altinda topraginin icinde var.Bir de bocekler gordum ancak o kadar kucukler ki fotograflamam imkansiz gorunmuyorlar.Yuruyorlar ziplamiyor veya ucmuyorlar ve parlak siyah gibi renkleri var.Saksisinin altinda 2 deliik var ve altina henuz satin alamadigimdan bir tabak yerlestirdim.Gunde bir topragini ustten kontrol ederek yaprak ve govdesini islatarak yukaridan suluyorum.Pazar gunu sivi besin ve yaprak gubresi uyguladim.Bir sure yasadigi yere alismasi adina yaprak veya kok budamasi yapmamam gerektigini okudum o yuzden saksisini dahi degistirmedim ancak hata mi yaptim bilmiyorum.Bir kac resim ekliyorum daha fazlasi da var veya cekebilirim.Ozellikle buldugum bocek ve ne oldugunu anlamadigim beyaz seyler hakkinda yardimci olabilirseniz cok sevinirim..

Sakaki
05-04-2012, 08:49
Sn ecem

Beyaz, sert dediğiniz şeyler perlit ponza olabilir mi?

ecem_
05-04-2012, 13:20
Sn Sakaki ilginiz icin cok tesekkur ederim. Bir tane topraga iyice gomulmus buyuk buldum (genelde gorduklerim kucuktu) cikartip fotografladim.Bocekler cok hizli yuruyor ancak agacin yapraklarinda ciddi bir sararma ve dokulme gozlemlemedim.Aralarda 1-2 tane buluyorum onlari da elimle aliyorum hemen dusuyor kopartmama gerek kalmiyor zaten.Eger perlit ponza ise sanirim bu iyi haber? Cimenlerini kesip kisaltsam veya forumda okuduklarim kadariyla (yanlis olabilir cok yeniyim) deterjanli/sabunlu suya batirip boceklerin su yuzune cikmasini beklersem boceklerden arindirabilir miyim?Belki cimenleri uzun oldugu icin bocekler geliyordur diye dusundum ancak tamamen emin olmadan bir mudahalede bulunmak istemedim.

Sakaki
05-04-2012, 13:40
Sn ecem,

Fotoğraftan anlaşılmamakla birlikte sert dediğiniz için perlit/ponza olabilir dedim. Zira bonsai topraklarının gevşek ve geçirgen olması için kullanılan bir malzeme. Tırnakladığınızda ufalanıyor mu?
O çim dediğiniz de aslında yosun ve toprağın su kaybını önlemek için kullanılır ve böceğe belki o sebep oluyordur (tam bilgim yok doğrusu o böcek konusunda, zaten görülmüyor fotoğrafta da).
Böcek için bir ziraatçı arkadaşınız varsa gösterin derim ancak bitkinizi kesinlikle deterjanlı suya daldırmayın :)

ecem_
05-04-2012, 14:04
Sn ecem,

Fotoğraftan anlaşılmamakla birlikte sert dediğiniz için perlit/ponza olabilir dedim. Zira bonsai topraklarının gevşek ve geçirgen olması için kullanılan bir malzeme. Tırnakladığınızda ufalanıyor mu?
O çim dediğiniz de aslında yosun ve toprağın su kaybını önlemek için kullanılır ve böceğe belki o sebep oluyordur (tam bilgim yok doğrusu o böcek konusunda, zaten görülmüyor fotoğrafta da).
Böcek için bir ziraatçı arkadaşınız varsa gösterin derim ancak bitkinizi kesinlikle deterjanlı suya daldırmayın :)

Tirnakladigimda ufalanmiyor kalemle de ezmeyi denedim baya sert bir kaya parcasi gibi dediginiz gibi perlit ponza olacak heralde. Baktigim fotograflarda kimsenin bonsaisinde yosun ( :rolleyes: ) yoktu acaba kaldirmali miyim?

Boceklerin fotografi cekilemeyecek kadar kucuk. Ziraatci arkadasim yok hic bonsaisi olan arkadasim bile yok kafam o kadar karisti ki kac gundur okuyorum forumu hala kesin bir karara varip yapabilmis degilim. Saksidan kolayca cikiyorsa kokleri hastaliklidir diye okudum, benimki kolayca cikiyor, kokleri de hayli uzun topragi sarmis fotograftan gordugunuz gibi. Kok budamasi yapayim ilkbahar baslangicindayiz dedim, bir arkadas kok budamasi yapmis saglikli gorunen agac butun yapraklarini dokmus olmeye baslamis.

Toprak degistireyim dedim bitki soka girer uyku zamani beklenmeli diye okudum.Anlayacaginiz karman corman oldu her sey:( . Dedigim gibi Ziraatci arkadasim yok, Istanbul'da yasiyorum, bir fidanlik bulup oraya gitsem yardimci olabilirler mi bocek konusunda?

Jaskulin
05-04-2012, 20:01
Merhaba arkadaşlar bonsaimi aldığım yerden verilen saksıyı değiştirmek istiyordum. Onun altında delik vardı ben altında delik olmayan bir saksı aldım onu oraya direk koysam bir sorun olur mu ? O delik neden var bilgilendirir misiniz beni ?

Sakaki
05-04-2012, 21:10
Saksı altındaki delikler suyun drenajı içindir. Delik olmaması halinde su akıp gidemez ve saksı içinde kalır, dolayısıyla bitkinizin kökleri çürür.
Yeni saksınıza bir delik açın ve oradan toprağın akıp gitmemesi için bir sineklik teli gibi bir tel koyun deliğin üstüne, sonra bitkinizi yerleştirin.
Bu işlemi bonsai başlığı altında aratarak bulabilirsiniz.

Harun Parlak
05-04-2012, 21:44
Saksınız da dranaj deliği yoksa muhtemelen içi de sırlıdır. İçi sırlı saksılar da bonsainize zarar verebilir.

laraege
17-05-2012, 13:17
merhaba arkadaşlar ben yeni üye oldum forumunuzu çok beğendim banada yardımcı olursanız çok sevinirim benim bir bonsaim var cinsini bilmiyorum balkonum kapalı olduğu için iç mekanda fakat yaprakları sararıp dökülmeye başladı bana tavsiyeleriniz nelerdir şimdiden teşekkür ederim.

tourkana
17-05-2012, 19:22
Merhaba laraege,

Öncelikle ağacınızın bir fotoğrafını yayınlayın ki , türü konusunda bilgi sahibi olalım ve sonrasında bunun iç mekan-dış mekan - sulama sıklığı - ortam gibi konularda yardımcı olabilelim. Bonsai dünyasına hoşgeldiniz . :)

narayana09
19-05-2012, 20:06
iyi günler Pembe çiçekli Dogwood Cornus Bonsai tohumu aldım netten bana dikim için bilgi gönderilmiş fakat sonrası için hiçbir bilgim yok yardımcı olur musunuz?

memet
19-05-2012, 20:54
Aldığınız bonsai tohumu değil. Satıcılar malesef yanıltıcı biçimde bilgi veriyorlar.

Bu "bitkinin" tohumu. Bundan bonsai elde etmek tohumu çimlendirecek olanın fidan yeterli gelişime ulaştıktan sonra yapması gereken bir çalışma.

Elinizdeki tohumu çimlendirdikten sonra önce onun bir süre boyunca gelişmesini sağlamalısınız. Fidan yeterince geliştikten sonra , bu da duruma göre bir kaç yılı alacaktır. Onu bonsai olarak biçimlendirebilirsiniz.
Bekleyeceğiniz süre içinde iklime uygun olan, gövdesi yeterince gelişmiş fidanlardan alıp onlarla çalışabilirsiniz.

borsa trader
30-05-2012, 13:11
merhabalar, öncelikle ilginiz için şimdiden teşekkürler, iki hafta önce zelkova denen bi bonsai aldım, açıkçası hiç bir bilgim yok, araştırarak birşeyler yapmaya çalışıyorum, bonsai özel besini diye bir şey aldım, düşük nitrojenli diye ibare var üstünde, bir litre suya bir kapak karıştırılacak , ama elde ettiğim suyu normal sular gibi vereceğim ağaca, ne kadar miktarda yarım bardak vs gibimi? birde son günlerde yapraklarda sararmalar çoğaldı, açıkçası tam olarak ne yapacağımı bilemiyorum, kapalı bir ofiste bonsaim, bundanmıdır , sulama yanlışlığındanmıdır tam anlayamadım, sorun büyümeden size danışmak istedim, şimdiden teşekkürler..

memet
30-05-2012, 13:24
Kapalı ortam, yer değişikliği ve sulamadan olabilir sararmalar. Su miktarı saksının boyutuyla toprağın kuruma durumuna göre değişebilir.

borsa trader
30-05-2012, 13:42
Kapalı ortam, yer değişikliği ve sulamadan olabilir sararmalar. Su miktarı saksının boyutuyla toprağın kuruma durumuna göre değişebilir.
hocam cevabınız için teşekkürler, resim yüklemeye çalışacağım, ofis kapalı sadece floresan ışığı var, peki günde belli bi süre güneşemi bırakmalıyım, bir çözümü varmı bunun, çok sevdim bonsaimi , ciddi bi problem midir yaprak sararması

memet
30-05-2012, 14:23
Dışarıda durması iyi olur ama şimdi doğrudan güneşe çıkarırsanız bir sorun daha yaşayabilir.

Dışarıda gölgede ve serin bir ortamda yerine alışana kadar tutun. Bu sürede gübre vermeyin. Büyük olasılıkla yer değişikliği ve içerde durmasından sorun yaşadı.

borsa trader
30-05-2012, 14:27
Dışarıda durması iyi olur ama şimdi doğrudan güneşe çıkarırsanız bir sorun daha yaşayabilir.

Dışarıda gölgede ve serin bir ortamda yerine alışana kadar tutun. Bu sürede gübre vermeyin. Büyük olasılıkla yer değişikliği ve içerde durmasından sorun yaşadı.
ilginiz için çok teşekkürler,dediğinizi yapacağım..

swap
01-07-2012, 03:16
Merhabalar,

Ben foruma yeni katıldım. İnternette dolaşırken gördüğüm fotoğraflar sayesinde birkaç gündür bonsai heyecanı sardı. Her acemi gibi benim de kafam sorularla dolu.

İlk olarak salkım söğüt ağacı düşünüyorum stil olarak da informal upright düşündüm. Salkım söğüt başlamak için nasıldır? Bu stili uygulayabilir miyim? Önerileriniz var mı?
Şimdiden teşekkürler...

Ali H. ALI
01-07-2012, 05:12
Swap iyi gunler,
Kafandaki bonsai sorularina arstirarak cevaplar bulabilecegin gibi, bulamadiklarina da buradan arkadaslar mutlaka cevap vermeye calisacaktirlar.

Salkim sogutle bonsai yapilabilir, dusundugunuz tarzda ada olabilir ama bu sogudun yapisina uygun olarak dallari asagiya sarkik bir tarz yapmaniz belkide en guzeli olcak.

Sogut cok cabuk kok gelistiren bir bitkidir o yuzden belkide her yil sogudunuze kok budamasi yapmaniz gerekecektir..

Ankaranin iklimine uygun agac turleri ile baslarsaniz hedefe daha erken ulasma sansiniz var.

Size iyi bonsai calismalari dilerim..

swap
01-07-2012, 15:22
Peki tek bir fidanla mı başlamamı önerirsiniz yoksa 4-5 tane mi alayım en başta?

Sakaki
01-07-2012, 17:33
Sn swap

Ali beye katılıyorum, salkım söğüt için bence de en uygunu adında da yazılı olduğu gibi salkım tarzı.
Ayrıca birden fazla adayla başlamanız bence iyi fikir olacaktır. Pratik yapmak ve deneyim kazanmak için daha uygun olmasının yanı sıra illa ki başarısızlıklarınız da olacaktır ve bu durumda birden fazla adayınızın olması hevesinizin kırılmamasını sağlayacaktır.

Saygılarımla

swap
01-07-2012, 18:06
Sayın Sakaki ve Ali bey cevaplarınız için çok teşekkürler.

Almayı düşündüğüm salkım söğütü bahsettiğiniz tarzda yapmaya çalışacağım o zaman. Acaba başka önerdiğiniz ağaç türleri var mı deneyim kazanmak için tabi Ankara iklimine uygun olanlardan?

Sakaki
01-07-2012, 18:18
Bazı ağaçlardaki kendi deneyimlerimi esas alarak size ardıç, nar, zeytin gibi dayanıklı türler öneririm. Elbette önerecek çok ağaç var Ankara için ama başlangıç aşamasında hataları tolere edebilen cinsler olmasına da dikkat edin bence :)

swap
01-07-2012, 21:38
Hafta içi fidanlıkları dolaşayım o zaman ben bahsettiklerinizi arayım. Çok teşekkürler önerileriniz için.

Sakaki
01-07-2012, 21:47
Diğer ustalardan da Ankara için gelecek önerileri dikkate alın bence.
Ben Adana'da yaşıyorum ve bu saydıklarım benim bölgem için gayet uygun.

swap
01-07-2012, 23:39
Diğer ustalardan da Ankara için gelecek önerileri dikkate alın bence.


Peki o zaman Ankara için gelecek diğer önerileri bekleyeyim.

Idontme
13-08-2012, 20:52
Herkese selamlar aranıza yeni katılıyorum ve de bonsai tutkusu uzun zamandır var bende bi başlayamadım. Ama 1 hafta kadar süre icinde alıp başlayacagım. Acemiyim bakalım ne tür acı tecrübelerle karşılaşacağım .

Sakaki
13-08-2012, 21:49
Herkese selamlar aranıza yeni katılıyorum ve de bonsai tutkusu uzun zamandır var bende bi başlayamadım. Ama 1 hafta kadar süre icinde alıp başlayacagım. Acemiyim bakalım ne tür acı tecrübelerle karşılaşacağım .

Aramıza hoşgeldiniz sn Idontme.

Idontme
14-08-2012, 19:28
merak ettiğim bir soru var yeni yeni öğreniyorum tohum **** fide haricinde
Dalından koparılıp dikilse tutma ihtimali varmı acaba bonsainin ficus cinsi.

memet
14-08-2012, 20:11
Ficus ile kastınız benjamin mi?
Daldan çelik alınarak çelikleme ile çoğaltma mümkün olabilir.
Dalında havai köklenme yapmak da mümkün olur.

arıfy
20-09-2012, 23:25
bılgılerınız derya denız okumaya doyamıyorum elınıze emegınıze saglık

umutcelen34
31-10-2012, 16:36
*** arkadaşlar öncelikle forma yeni üye oldum ve bonsai olarak da ilk deneyimim olacak bu gün fidanlıktan 30 - 40 cm civarında bir zeytin fidanı aldım bu zeytin fidanının üstünde şuan bir çalışma yapmak doğrumudur telleme toprak değişimi vs. yardımlarınızı bekliyorum

Ali H. ALI
01-11-2012, 10:29
Umutcelen 34, iyi gunler.

Uzgunum ama bonsai icin elverisli bir fidan secmemisiniz! o yuzden bu fidanin sadece saksisinda dallanip budaklanmasini beklemenizden baska birsey su an yapilmamali diye dusunuyorum.

Asagidaki eklenti, fidancilerden nasil bir fidan almaniz konusunda size yardimci olur sanirim http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/11217.htm

size iyi calismalar diliyorum.

premature
26-02-2013, 16:04
merhaba;
ben sitede ve bonsai yetiştiriciliğinde yeniyim. yurt dışından bir süpermarketten 5 tl gibi ucuz bir fiyata bonsai aldım. fakat ne cinsini ne de nasıl bakılcağını biliorum. yaprakları susuzluktan aşağı doğru eğilmişti. bende almasaydım eminim ki o karanlık oramda ölürdü. fotorafını nasıl koyacağımı da bilemedim. bana yardımcı olun.

premature
26-02-2013, 16:10
http://i49.tinypic.com/2nlfko6.jpg

cancan1
04-03-2013, 21:34
Selam
Yalova-Çiftlikköy yakınlarında (Özdilek'İn yanında) bir Bonsai bahçesine girdim. Ancak ağaçların en küçüğü bir metre, fiyatları da 700-800 ytl civarıydı. Bu durum normal mi?

Sakaki
04-03-2013, 22:42
Sn cancan1

Bonsailer değişik boyutlara göre sınıflandırılmakta ve 3-5 cm boyunda bonsai olabildiği gibi 1 hatta 1,5 metre boyunda bonsailer de olabilmekte.
Ancak bir bonsainin değeri boyutuna göre değil, üzerinde harcanmış emeğe, yapılmış çalışmalara, harcanmış yıllara ve sabra, doğal bir ağaca benzeyip benzememesine, kurallara uygunluğuna/aykırılığına, vs. gibi kıstaslara göre belirleniyor.

Dolayısıyla ağacı görmeden normal veya değil demek çok yanlış.

Ali H. ALI
05-03-2013, 12:08
Ben gorene kadar Sakaki cevaplamis sagolsun. Onun yazdiklarina katiliyorum. Dikkatli olmalisiniz, o fiyata, saksidaki herhangi bir bitki degil, her seyi ile bir bonsai satin almalisiniz.

premature
07-03-2013, 02:11
http://i49.tinypic.com/2nlfko6.jpg

merhaba;
ben sitede ve bonsai yetiştiriciliğinde yeniyim. yurt dışından bir süpermarketten 5 tl gibi ucuz bir fiyata bonsai aldım. fakat ne cinsini ne de nasıl bakılcağını biliorum. bana yardımcı olun

Sakaki
07-03-2013, 18:16
merhaba;
ben sitede ve bonsai yetiştiriciliğinde yeniyim. yurt dışından bir süpermarketten 5 tl gibi ucuz bir fiyata bonsai aldım. fakat ne cinsini ne de nasıl bakılcağını biliorum. bana yardımcı olun

Aşağıdaki link sanırım size yardımcı olacaktır:

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/26052.htm

asmacı
21-04-2013, 11:25
393086

393087

393088

393089

Selamlar Ali bey
2 haftadan beri devamlı formu okuyorum sizin gibi bu sanatın ustadlarından bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum.Geçenlerde 1 adet şimşir fidanı aldım (yukarıda resimleri olan) resimlerden belli oluyormu bilmiyorum ama toprak seviyesinden 30cm boyunda gövde kalınlığı 1.5cm 2cm civarında bir kaç sorum olacak sırasıyla
1--Forumdan okuduğum kadarıyla bu zamanlarda fidanıma bir şey yapamıyacağım en uygun zaman ne zamandır ?
2--Daha büyük bir saksıya almam gerekirmi ? (şimdiki saksısının boyutları yük.20 cm çap.15cm civarında)
3--Tarz olarak süpürge tarzı düşünüyorum (başka tarz öneriniz varmıdır?)
fotograf makinasının tarihinde yanlışlık var doğru tarih 21-04-2013 :)

Ali H. ALI
21-04-2013, 12:01
Sayin Asmaci, iyi gunler.

Bonsai ogrenmek icin iyi bir yerdesiniz. ama yalniz okumakla kalmayiniz okuyup ogrendiklerinizi pratikte de uygulamalisiniz. forumda daha onceleri deginilmeyen konularda birseyler ogrenmek istiyorsaniz buradaki tum arkadaslarin size yardimci olacaginidan hic supheniz olmasin.

Sordugunuz sorulari cevaplamaya calisayim.
1- simirinize bu mevsim birsey yapmama dusunceniz tam olarak dogru degildir, bonsaide bahar ve yaz aylarinda da(buyume zamani) islemler yapilir. Ornegin uzayan surgunlerin uclari alinir, istenen dallarin gelismesi icin istenmiyen dallar budanabilir gibi. Toprak degisme ve kok budamasi ise dusundugunuz gibi bu mevsimde yapilmasi pek uygun degil(Deneyim kazandiktan ve uygun yer olduktan sonra belki bu mevsimlerde de kimi agaclara istediginiz uygulamalari yapabilirsiniz)

Dikkat ederseniz simsir bir cit bitkisi olarak kullanilmakta ve buyume mevsimlerinde surekli budanip citin duzgun olmasi saglanmatadir. Bundan yola cikarsak simsirinizi bu mevsimde budayabilirsiniz , budadiktan sonra yeni cikacak olan surgunlerin uclarini da cimcikleyip agacinizi sekillendirmeye basliyabilirsiniz.

2-Agaciniz simdiki saksisinda oladukca rahat gorunuyor, bir saksi deyisme ihtiyaci oldugunu dusunmuyorum.

3- Dusundugunuz gibi, simsir en uygun supurge tarzi olur diye gorunuyor.

Size kolayliklar dilerim. Baska tarzlar icin de fidancilari dolasirken ilginizi ceken fidanlar uzerinde durun. Ozellikle yerli agaclardan bonsai yapmak hem sizin icin hem de agac icin zor olmiyacak..

Rajien
22-04-2013, 18:29
Merhaba Ali Bey,

bahçe çiçekçiliğinden sonra bu yıl bonsai ile ilgilenmeye basladım...baslangıc olarak 1 adet hazır bonsai ve ilk gelişiminde bilgi sahibi olabilmek için küçük bir şimşir aldım.forumdaki bilgileri okuyarak ihtiyacım olan aletleride öğrenmeye çalışıyorum..sizce başlangıc olarak

*CBG, Bonsai, Bonsai-Werkzeug-Profi-Set im Koffer, 10-teilig, P2, | eBay (http://www.ebay.de/itm/CBG-Bonsai-Bonsai-Werkzeug-Profi-Set-im-Koffer-10-teilig-P2-/310656045177?pt=DE_Haus_Garten_Garten_Hand_Garteng er%C3%A4te&hash=item48548b1079)

linkteki set yeterli mi? Yaprak kesimi için makas göremedim başka eksikleri var mı?

Teşekkürler.

themarmara44
22-04-2013, 19:09
merhaba arkadaşlar. acer palmatum fidanını uygun bulabileceğim bir yer varmı istanbulda

Sakaki
23-04-2013, 09:19
merhaba arkadaşlar. acer palmatum fidanını uygun bulabileceğim bir yer varmı istanbulda

http://www.agaclar.net/forum/fide-fidan-celik-saksili-bitki-kesme-cicek-kaktus-sukulent-satis/29223.htm

Size yardımcı olacaktır :)

asmacı
23-04-2013, 13:30
Sayin Asmaci, iyi gunler.

Bonsai ogrenmek icin iyi bir yerdesiniz. ama yalniz okumakla kalmayiniz okuyup ogrendiklerinizi pratikte de uygulamalisiniz. forumda daha onceleri deginilmeyen konularda birseyler ogrenmek istiyorsaniz buradaki tum arkadaslarin size yardimci olacaginidan hic supheniz olmasin.

Sordugunuz sorulari cevaplamaya calisayim.
1- simirinize bu mevsim birsey yapmama dusunceniz tam olarak dogru degildir, bonsaide bahar ve yaz aylarinda da(buyume zamani) islemler yapilir. Ornegin uzayan surgunlerin uclari alinir, istenen dallarin gelismesi icin istenmiyen dallar budanabilir gibi. Toprak degisme ve kok budamasi ise dusundugunuz gibi bu mevsimde yapilmasi pek uygun degil(Deneyim kazandiktan ve uygun yer olduktan sonra belki bu mevsimlerde de kimi agaclara istediginiz uygulamalari yapabilirsiniz)

Dikkat ederseniz simsir bir cit bitkisi olarak kullanilmakta ve buyume mevsimlerinde surekli budanip citin duzgun olmasi saglanmatadir. Bundan yola cikarsak simsirinizi bu mevsimde budayabilirsiniz , budadiktan sonra yeni cikacak olan surgunlerin uclarini da cimcikleyip agacinizi sekillendirmeye basliyabilirsiniz.

2-Agaciniz simdiki saksisinda oladukca rahat gorunuyor, bir saksi deyisme ihtiyaci oldugunu dusunmuyorum.

3- Dusundugunuz gibi, simsir en uygun supurge tarzi olur diye gorunuyor.

Size kolayliklar dilerim. Baska tarzlar icin de fidancilari dolasirken ilginizi ceken fidanlar uzerinde durun. Ozellikle yerli agaclardan bonsai yapmak hem sizin icin hem de agac icin zor olmiyacak..
Ali bey yine ben :)
şimşirime gövde kalınlaştırması yapmak istiyorum bu mevsimde olurmu formda bir kaç teknik okumuştum telle gövdeden boğmak, gövdeyi keskin bir bıçakla çizmek ve fazla sert olmamakla birlikte gövdeye plastik bir çekiçle vurmak bunları yapmamda bir sakınca varmıdır cevap için şimdiden teşekkürler

abaydar
23-04-2013, 23:18
bütün doğaseverlere selamlar aranıza yeni katıldım en büyük zevkim güller saksıda yetiştirmeye çalıştığım bir yediverenim var güller hakkında araştırma yaparken bu siteyi buldum ve bonsaiyle tanıştım

şimdi sorum şu balkonu ve bahçesi olmayan vede en önemlisi bonsai hususunda hiçbir bilgisi olmayan bana tavsiyeniz nedir

Ali H. ALI
24-04-2013, 12:12
Rajien iyi gunler,
Umarim, bonsai hevesiniz surekli olur, cunku buyuk bir olasilikla ilk bonsailer kaybediliyor ve bu da moral bozup heves kiriyor. Oysa baslsngic doneminde herkesin basina gelebilecek bir durum.

Linkini verdiginiz bonsai aletleri, bonsaiye baslamak icin yeterlidir. Benzer bonsai aletleri olmiyanlar(ya da alamiyanlar) normal budama makasi ile de bir sure budama yapabilirler.

Yaprak budamasi icin her hangi keskin bir makas kullanip yapraklari, yaprak diplerinin( dalciklarinin) 1cm kadar dal uzerinde kalmak uzere budayabilirsiniz( burada tekrar belirteyim yaprak budama daha cok yaprak kucultmek icin yapilan bir islemdir ve bu islemi, tarz uzerinde artik her sey istediginiz gibi oldugu zaman yapilacak son islemdir. Ayni zamanda agaciniz bu islem yapilirken saglikli olmali. Bu islem igne yapraklilarda uygulanmaz)

Yeni bonsai tutkunuz devamli olsun.

Ali H. ALI
24-04-2013, 12:21
Sayin asmaci, simsirinizin govdesini kalinlastirmak istiyorsaniz, oralarda bitkilerin aktif oldugu zaman simdi! govde kalinlastirma islemleriniden birini yapacaksaniz bu mevsim uygulayabilirsiniz.

Iyi calismalar.

Ali H. ALI
24-04-2013, 12:52
Aybadar iyi gunler.

Balkon ve ya bahcenizin olmayisi bonsai icin hic de iyi olmiyan bir durum.
Ayni durumun guller icin de gecerli oldugunu dusunuyorum. Yadiveren gulunuz sorun yasiyorsa nedeni bu olabilir.

Her neyse ic mekanda belki bir tropikal incir cinsi yetistirebilirsiniz ornegin Ficus microcarpa, Ficus benjamina, Ficus retusa, Ficus ginseng gibi. ( konu acilmisken sunu da yazayim, nerdeyse dunyada 850 cesit incir var, bildiginiz gibi incirin ingilizcesi "FIG" Latincesi de "FICUS" Hangi cins incir oldugunu belirtmek icin bilimsel ismi olan Latinceyi kullanmak onemlidir de, cogu yerde Turkce yazilar icerisinde INCIR yerine "FICUS" kullaniliyor, yani baska bir dilin inciri oysa Turkcedeki incir sadece oralarda yetisen meyvesini yedigimiz incirin adi degildir Turkcedeki incir de diger dillerdeki incir gibi tum incirlerin genel adidir diye dusunuyorum.)

Aybadar, bonsaiyi hic bilmiyen biri once onune cikan bilgilerden olabildigince ogrenmeye calismali. baslamak icin bu bilgiler su an bana yeter diye dusundugunuz zaman da isi pratige dokup agaclar uzerinde calismalar yapmalisiniz. Agaclar. net'te istediginiz bonsai bilgilerine ulasabilirsiniz.

Kolay gelsin.

themarmara44
25-04-2013, 14:57
arkadaşlar toprak ile ilgili karasız kaldım. forumdada genelde farklı tavsyelerde bulunulmuş. şuan bonsai adaylarım normal saksılarda ve fazla bir işlem yapmıyorum. toprak olarak sadece alt kısmına çakıl kaya koyarak üstünede sadece torf kullandım. fideyi aldığım kişi ormandan toprak alıp torfla karıştırırsam iyi sonuç alacağımı söyledi. siz ne tavsiye edersiniz

derya d.
26-04-2013, 14:09
http://www.agaclar.net/forum/attachments/yeni-baslayanlar-icin-yardim/394772d1366807154-dsc_0094gggg.jpg
merhabalar. sorumu "hazır bonsai alanların soruları" kısmında da sormuştum ancak cevap alamadığım için burada da soruyorum. yanlış yere yazıyorsam kusura bakmayın.mesajımı değiştirmeden kopyalıyorum;
yaklaşık 1buçuk ay önce marketten almış olduğum fukien tea ağacım var. yaprakları gayet canlı ve yeşil, aldığım gibi toprağını da değiştirdim. üst kısımdaki yapraklarının bir kısmını döktü ama gövdeden çok sayıda yeni filiz veriyor. sulamasını da sisteme oturttum, bir sıkıntısı yok diye düşünüyorum. ancak 3-4 sefer toprağında fotoğraftaki mantar benzeri şeyin çıktığını gördüm. devamlı tam olarak aynı noktadan çıkıyor, ben de koparıyorum. bu nedir, neden çıkar, zararı var mıdır, nasıl önleyebilirim? cevaplarsanız çok sevinirim.

Ali H. ALI
26-04-2013, 15:31
Iyi gunler Derya D.

Fotografini eklediginiz mantarin bonsainize bir zarari yoktur. Mevsim ve sicaklik ile nem uygun oldugu icin siz sokuyorsunuz o tekrar cikiyor. Birakin 2-3 mantar ayni yerde cikip bir sure orad dursun bu agaciniza ayri bir estetik getirecektir, mantarlar etrefina birz da yosun yerlestirirseniz guzel bir konpozisyon yakalayabilirsiniz..

Tek agacla kalmayin fidancilari dolasip bonsaiye uygun fidanlara bakip kendi bonsainizi de yapmaya calisin. Kolay gelsin..

Ali H. ALI
26-04-2013, 15:42
Themarmara 44 iyi gunler..

Bonsai topragi konusunda yazilan bilgiler ilk anda sizi kararsiz birakmis olabilir. Cunku her bonsaici deneyimlerinden elde ettigi toprak karisimini kullanmayi tercih ediyor o yuzden degisik toprak karisimlarina rastladiniz.

Suyu suzen bir toprak karisimini tercih edip agaclarinizi o toprak karisimini kullanarak tekrar saksilara dikebilirsiniz. Su an agaclariniz aktiv(buyume mevsimi) oldugu icin, simdiki saksilarinda birakin onlari, rahatsiz etmeyiniz, ust tarafinda, buyume gosteren agac, toprak altinda da ayni sekilde gelisir. Oyle bir zamanda toprak degisimi kokleri olumsuz etkileyebilir.

Kolay gelsin..

abaydar
28-04-2013, 23:07
Aybadar iyi gunler.

Balkon ve ya bahcenizin olmayisi bonsai icin hic de iyi olmiyan bir durum.
Ayni durumun guller icin de gecerli oldugunu dusunuyorum. Yadiveren gulunuz sorun yasiyorsa nedeni bu olabilir.

Her neyse ic mekanda belki bir tropikal incir cinsi yetistirebilirsiniz ornegin Ficus microcarpa, Ficus benjamina, Ficus retusa, Ficus ginseng gibi. ( konu acilmisken sunu da yazayim, nerdeyse dunyada 850 cesit incir var, bildiginiz gibi incirin ingilizcesi "FIG" Latincesi de "FICUS" Hangi cins incir oldugunu belirtmek icin bilimsel ismi olan Latinceyi kullanmak onemlidir de, cogu yerde Turkce yazilar icerisinde INCIR yerine "FICUS" kullaniliyor, yani baska bir dilin inciri oysa Turkcedeki incir sadece oralarda yetisen meyvesini yedigimiz incirin adi degildir Turkcedeki incir de diger dillerdeki incir gibi tum incirlerin genel adidir diye dusunuyorum.)

Aybadar, bonsaiyi hic bilmiyen biri once onune cikan bilgilerden olabildigince ogrenmeye calismali. baslamak icin bu bilgiler su an bana yeter diye dusundugunuz zaman da isi pratige dokup agaclar uzerinde calismalar yapmalisiniz. Agaclar. net'te istediginiz bonsai bilgilerine ulasabilirsiniz.

Kolay gelsin.


verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim alibey

topitop
03-05-2013, 23:51
Merhabalar, aranıza yeni katılıyorum, sorumu umarım doğru yere yazmışımdır.

Bonsaiye yeni gönül verdim sayılır, yaklaşık 3 aydır ikeadan alınmış bir çin karaağacım var ve şimdilik gayet sağlıklı, bu yüzden böceklerle ilgili bilgi sahibi olamadım henüz. Sanırım bonsaiyle ilgilenmeye başlayınca bir taneyle yetinmiyor insan. Bugün bir çiçekçiden 125 liraya 15 yaşında olduğu söylenen bir karaağaç aldım, çiçekçi bonsaimi paketlemişti. Eve gelip açtığımda bir anda içinden bir sürü minik siyah sinek çıktı. Belki havasızlıktan olmuştur diye düşündüm ama üzerinden saatler geçti hala yaprakların etrafında dolanan, gövdeye konan minik sinekler var. Gövdede de kabuklu salgangoz biçimli parlak siyah bir haşere buldum ve ne olduğuna dair hiçbir fikrim yok. (alıp fotoğrafını çektim) bu sorunlar doğal mıdır ilaçlayıp çözmeye mi çalışayım? Yoksa bana satılan hastalıklı bir bonsai mi götürüp değiştirmeli miyim? Cevap vermeden önce belki fotoğraflarını görmek istersiniz diye eklemeye çalışacağım.

themarmara44
05-05-2013, 10:12
399728
merhaba arkadaşlar. 15 gün önce aldığım acer fidanımın yaprakları soluyor. yanlış yaptığım bişeymi var. acaba acer stresemi girdi yer değişikliğinden dolayı. balkonda yarı gölge bir yerde tutuyorum. öğleyin 1-2 saat güneş görüyor. acer fidanımı baya beğenerek almıştım. inşallah kaybetmem. aldığım sıvı bonsai gübresini uygulasam fayda eder mi acaba

Ali H. ALI
06-05-2013, 14:03
Themarmara44 iyi gunler

Japon akcaagaclari sicaktan, gunesten kolayca olumsuz etkilenen bir bitki. Sicak esen bir ruzgardan bile yapraklari kuruyabilir.
Sizin akcaagaciniz da belki, balkondaki sicakliktan etkilenmis olabilir. onun sadece golgede olmasi saglikli bir yasam surdurmesi icin yeterli olmayabilir. Yine de size, onu yasatmaniz icin sanslar diliyorum.

Sagligi bozuk olan bir bitkiye, ozellikle cabuk bir sekilde ozumseyip alabilecegi(sivi besin ve ya gubre) bir besini verme sadece onun yasamini bitirmesini hizlandirir. O yuzden akcaagaciniza su anda bir gubre vermenizin sakincali oldugunu dusunuyorum. Sulamasina dikkat edip serin bir ortamda tutmaya calisin(tabii imkaniniz varsa)

Kolay gelsin..

themarmara44
07-05-2013, 21:06
çok teşekkür ederim ali bey.

Akhilleus
18-05-2013, 13:08
Hocam merhabalar;
Bende bu sevdada yeniyim ve bi ateş dikeni edindim. Fotoğraflarını ekleyeceğim bonsai adayımda neler yapabilirim. Aklıma takılanlar
1) Telleme yapmalımıyım şuanda.
2) Nerelerden budama yapayım.
3) Informal upright tarz düşünüyorum uygunmudur.
Ve başka neler yapmalıyım lütfen bilgi verin hocam.

themarmara44
21-05-2013, 19:09
Merhaba Ali bey. Fidanlıktan bugün bir porsuk fidanı aldım. zehirli olduğuna dair forumda bi kaç şey okudum. Bu fidandan vazgeçmeme sebebp olacak kadar tehlikeli bir durum mu. Aşağıya resimlerini yükledim. baya beğenerekte aldım. üzerinde ne tür işlemler yapabilirim şuan. şimdiden teşekkür ederim
407921

407922

407923

Ali H. ALI
22-05-2013, 12:40
Akhilleus iyi gunler, sorduklarini cevaplamaya calisayim.

Yapmayi dusundugunuz tarz uygundur, once agacinizin on yuzunu belirleyiniz. Sonra gacinizin olmasini istediginiz boyunda bir karar verip govdeyi kucultunuz.

Bir fotografa bakip bire bir nerelerden budama yapacaginizi
soylemek kolay degildir. Buna okudugunuz ogrendiginiz bilgiler isiginda kendiniz karar vereceksiniz. Ama unutmayin budadiginiz dal artik budanmistir o yuzden bir pismanlik duymamak icin agacinizn seklini kafanizda iyice tasarlayiniz dal dizimini de ona gore yapiniz, istemediginiz dallari da budayiniz.

Agaciniza sekil vermek icin telleme yapabilirsiniz, ama oralarda bitkilerin buyume mevsimi oldugundan agacinizi her ay kontrol edip, tellenen yerlerde agacin teli icine almasina izin vermeyiniz.

Koayliklar diliyorum.

Ali H. ALI
22-05-2013, 12:47
Themarmara44 iyi gunler.
porsuk (Takus) okudugunuz gibi zehirlidir, ama bu ondan bonsai yapamazsiniz anlamina gelmiyor bircok insan porsukla calisip bonsai yapiyor. Belki agac uzerinde calisirken eldiven kullanabilirsiniz ve her calismadan sonra ellerinizi yikarsiniz.

Agacinizi hangi tarzda bicimlendireceginize karar vermelisiniz, agacinizin on yuzunu belirlemelisin, Sonra da ogrendigin bilgilerden yola cikip, telleme ve budama yapabilirsin.

Kolay gelsin..

Kaddy
23-05-2013, 12:48
Merhaba,bir senedir gözüm gibi baktığım ficus ginsengimin artık saksısını değiştirme vaktimin geldiğine inanıyorum.Bu konu hakkında çok araştırma yaptım ama nereden başlamam gerektiği konusunda hala tereddütlerim var,aslında biraz çekiniyorum ağacıma zarar vermekten.
Ağacımı geçen sene Mayıs ayında aldım,bonsai saksısına geçirmedim çünkü bakabileceğimden emin değildim,şu durumda gayet iyi bir iş çıkardığımı düşünüyorum. ^^ Öncelikle nasıl bir saksı önerirsiniz,toprak karışımı yapmalı mıyım, yoksa biraz daha ertelemeli miyim ya da nasıl bir toprak karışımı önerirsiniz,bu konuda bilgi sahibi olmadığım için önerilerinize ve tavsiyelerinize ihtiyacım var.Şimdiden teşekkür ederim. =)

Ali H. ALI
25-05-2013, 12:32
Iyi gunler Kaddy,

Ginseng(benzer govdeli, Ginseng incirle iliskisi olmiyan baska bir bitkidir. Bu turun kok ve govde yapisi o bitkiye benzedigi icin, Ginseng Inciri deniyor)) Incirinize, sig toprak rengi bir saksi bakmiya basliyabilirsiniz. (2-3 yil oncesine kiyasla artik oralarda da bonsai saksisi bulmak zor bir is olmaktan cikti diye dusunuyorum)

Kok budamasi yapip saksi degistirmek icin en uygun mevsim kis sonudur. Su anda oralarda baharin sonu ve yaz girecek, bitkiler buyume mevsiminde. Boyle bir mevsimde kok budamasi yapmaniz, ve saksi degistirmeniz sakincali olabilir gorusundeyim.

Toprakla ilgili bircok bilgiyi asagidaki baglantidan elde edebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/bonsai-malzemeleri-ve-aletler/373.htm

Kolay gelsin..

Kaddy
25-05-2013, 21:29
Yardımınız için teşekkür ederim =)

Akhilleus
26-05-2013, 14:34
Akhilleus iyi gunler, sorduklarini cevaplamaya calisayim.

Yapmayi dusundugunuz tarz uygundur, once agacinizin on yuzunu belirleyiniz. Sonra gacinizin olmasini istediginiz boyunda bir karar verip govdeyi kucultunuz.

Bir fotografa bakip bire bir nerelerden budama yapacaginizi
soylemek kolay degildir. Buna okudugunuz ogrendiginiz bilgiler isiginda kendiniz karar vereceksiniz. Ama unutmayin budadiginiz dal artik budanmistir o yuzden bir pismanlik duymamak icin agacinizn seklini kafanizda iyice tasarlayiniz dal dizimini de ona gore yapiniz, istemediginiz dallari da budayiniz.

Agaciniza sekil vermek icin telleme yapabilirsiniz, ama oralarda bitkilerin buyume mevsimi oldugundan agacinizi her ay kontrol edip, tellenen yerlerde agacin teli icine almasina izin vermeyiniz.

Koayliklar diliyorum.


Hocam çok teşekkürler yardımınız için. El becerisi geliştirmek için bazı denemeler yapmaya başladım ortaya birşeyler çıksın tekrar paylaşırım.

İyi günler...

nullreference
29-05-2013, 22:47
bonsai ye başlamak için elwoodi ağacı uygun mudur sizce? Fidan almayı düşünüyorum

Ali H. ALI
30-05-2013, 13:27
Nullreference,iyi gunler.
Yalanci selviden(Ellwoodii chamaecyrais) bonsai yapabilirsiniz uygun bir agac turudur.

Asagidaki eklentiye goz atrasaniz, bonsai icin nasil bir fidan secmeniz konusunda bircok bilgiye ulasabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/11217.htm

Kolay gelsin.

nullreference
30-05-2013, 23:44
yardımınız için teşekkür ederim. linki inceleyeceğim.

kubiii
10-06-2013, 19:39
Merhaba

Ben yeni aranıza katıldım. Ficus Ginseng bakıyorum, aldığımdan bu yana bayağı topladı ve de gelişti, fakat budama hakkında hiçbir fikrim yok, sadece dalları yönlendirebiliyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Dalların yeni filizleri çok dışarı doğru saçılıyordu, para lastikleriyle tutturup biraz odunlaşana kadar bekledikten sonra, yukarı doğru yönlendirdim ama 3 tane uzun dal var, deli gibi uzuyorlar ve yapraklar giderek büyümeye başladı. Yaprakların nasıl küçük çıkmasını sağlayabilirim? Lastikleri çıkartıp ayrıntılı fotoğraf çekeyim mi?
Şimdiden tesekkürler.

Not: Satın aldığımdan 2 gün sonra kökünün bir kısmının boş olduğu farkettim ve daha büyük bir kısmının da kök çürümesi olduğunu sandım, sağlıksız koyulaşmış kök içini oydum, yerine cam macunu doldurdum, yaklaşık 3 hafta sonrada macunları çıkarttım ve sorun çözüldü (Acaba doğru teşhis mi koydum?). Bu gelişen yapraklar ameliyattan sonraki haftalarda gelişti. Bitkinin yaşayıp toplama döneminde sıkıntı yok, o aşamaları geçti domuz gibi şu an. Bonsai konusunda oldukça cahilim, tamamen doğaçlama yürüyor olaylar :)

http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/1669.htm

416241

Ali H. ALI
11-06-2013, 12:43
Kubiii iyi gunler.
Ginseng inciriniz uzerinde calisip sekil vermek icin pek seceneginiz yok. istemediginiz dallari budayip, dallari seyreklestiriniz, diger kalan dallari da budayip tepede iyi bir forum yakalamaya calisin. Istediginiz forumu yakaladiginiz zaman da cikan surgun uclarini, surekli alip agacinizin formunu surekli koruyunuz.

Asagidaki baglantiya goz atarsaniz budama hakkinda(yaprak kucultme) bircok bilgiye ulasabilirsiniz.

Agacinizin saglik durumu iyi olduguna gore curuk teshisi koyup uyguladiginiz yontem de iyi olmus demek ki!

Size guzel calismalar diliyorum.

http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/1339.htm

kubiii
11-06-2013, 16:14
ilginiz ve yardımınız için teşekkür ediyorum.

alican01
11-06-2013, 18:07
Ali Bey Merhaba,
Benim de size bir kaç sorum olacak.

10 gündür baktığım bir Ficus Retusa'm var ve bu ilk ağacım. Başka bir başlıkta büyük yapraklı dalların şekil korumak amaçlı budanması gerektiği söylenmişti. Nasıl budamam gerektiğini net olarak bilmiyorum ve budama başlığında bir çok budama yönteminden bahsettiği için tam karar veremedim. Siz de bir bakıp yardımcı olursanız yanlış yapmadan ve gecikmeden budama işlemini gerçekleştireyim. Kırmızı çizgiler uygun mudur acaba? Budama ve yaprak küçültme başlığındaki 2 numaralı şeklinde mi yapmak lazım?

Ağacın üst tarafında daha önceden budanmış 1-2 cm civarında küçük dallar mevcut. Etrafından yeni dallar çıkmıyor ve dallar arasında kalabalık yapıyor. Onların o o şekilde kalması mı gerekiyor yoksa budamakta fayda var mıdır?

Ayrıca tellemeye bir ihtiyacı var mı sizce?

Şimdiden çok teşekkür ederim

http://www.agaclar.net/forum/attachments/bakim-ve-tedaviler/415585d1370776475-photo-1_p.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachments/bakim-ve-tedaviler/415065d1370627762-photo-2-1-.jpg

Ali H. ALI
12-06-2013, 12:21
Alican01 iyi gunler.
Bonsaide 10 gun cok kisa bir zaman! retusa inciriniz uzerinde bircok sey ogrenip, deneyimler elde edip, ileride baska agaclar uzerinde yapacaginiz calismalarda da bu deneyimlerinizden yararlanacaginizi dusunnuyorum.

Incir agacinizin govdesindeki, sol ve sagdaki ilk iki dali govdeden kaldirirsaniz(budarsaniz) agaciniz daha iyi bir gorunum kazanacaktir. Diger dallari kirmizi ile isaretlediginiz yerlerden budayabilirsiniz.

Sozunu ettiginiz iki numarali sekildeki gibi hemen iki yaprak ustunden yapacaginiz bir budamadan sonra, yapraklarin dalcik koklerindeki tomurcuklara yonelecek enerji onlarin acilip yeni surgunler olusmasini sagliyacaktir. Surgun belirtisi olmiyan bir yerden budanan dallar, yine agacinizin ust taraflarinda oldugunu belirtiginiz o 1-2 cm. goruntuyu bozan, budamadan geriye kalmis dal kokleri oylece bir ise yaramadan kalir. Onlari oradan budayabilirsiniz. (Kimi calismalarda benzer dal, budamalari daha uzun olmak kaydi ile 5-10 cm. birakilip kurumus dal gorunumu verilebilir).

Telleme agacin dallarinin istenen yerlere egilip bukulmesi icin yapilan bir islemdir. Agaciniz uzerinde ters yone ya da istemediginiz bir yone buyuyup sekil bozan bir dal varsa telleyebilirsiniz. Agaciniza bakip buna karar vermeden once, tarzlar, dal dizimleri ve tel sarmasi uzerine yazilmis yazilari okuyup bilginizi artiriniz sonra da ogrendiklerinizi uygulayiniz.

Bonsai tutkunuzun surekli olmasini ve hep keyifli bonsai calismalari yapmanizi dilerim..

alican01
14-06-2013, 19:50
Ali Bey Merhaba,

Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim.

Elimden geldiğince budamaya çalıştım büyük yaprakları. Aşağıda önden ve sağ taraftan fotoğraflarını ekledim. Başka bir tavsiyeniz var mı acaba? Ön yüzde dik bakan dalı telleyip yana doğru eğmeyi düşünüyorum. Çok sık budama yapmamak için size tekrardan danışmak istedim. Biraz daha budamama gerek var mı yoksa bu hali iyi mi?

Bir de genel olarak saksılar benim ağacımın saksısından daha küçük. Saksı sizce büyük mü? Küçültmeye gerek var mı acaba?

Saygılarımla,

emreavci
21-06-2013, 19:21
Ali beyede sormakta fayda olduğunu düşünüyorum.

İnternetten aldığım şimşir çalı türü bitkim var ne tür bir bakım sulama budama önerirsiniz. şimdiden teşekkürler

http://www.agaclar.net/forum/attachments/bicim-verme-teknikleri/419791d1371834208-bonsaaa.jpg

mss2013
23-06-2013, 21:52
Merhabalar Ali Bey,
Size bir kaç soru sormak istiyorum...
Benim güzel bonsaim bu :

bonsaime sizce ne kadar düzgün bakıyorum? neye ihtiyacı var şuan?

sanırım cinsi Fukien Tea değil mi?
bu tür sizce direk güneş ışığını seviyor mu şuan bitkim masamda duruyor kroki olarak şöyle diyebiliriz (ekte) :


eğer direk güneş ışı sıkıntı yaratmazsa penceremin önünde tutabilrim ama özellikle yaz günlerinde öğlene kadar direk güneş alıyor ve bizde ofisin store perdelerini çekiyoruz perdeler beyaz ve arkasına ısı geçiriyor.. ısı sorun değilse orada tutabilrim?

üzerine normal torflu hazır bitki toprağı ile desteklemek istiyorum toprağı fotolarda göründüğü gibi azaldı..

sizce neler yapmalıyım yardımlarınızı bekliyorm.. saygılarımla

emreavci
24-06-2013, 02:48
foto silinmiş sanırım. Ne yapmam gerekiyor sırası ile gerek biçimlendirme gerek bakım yardımcı olursanız sevinirim.

mss2013
24-06-2013, 22:00
Merhabalar Ali Bey,
Size bir kaç soru sormak istiyorum...
Benim güzel bonsaim bu :

bonsaime sizce ne kadar düzgün bakıyorum? neye ihtiyacı var şuan?

sanırım cinsi Fukien Tea değil mi?
bu tür sizce direk güneş ışığını seviyor mu şuan bitkim masamda duruyor kroki olarak şöyle diyebiliriz (ekte) :


eğer direk güneş ışı sıkıntı yaratmazsa penceremin önünde tutabilrim ama özellikle yaz günlerinde öğlene kadar direk güneş alıyor ve bizde ofisin store perdelerini çekiyoruz perdeler beyaz ve arkasına ısı geçiriyor.. ısı sorun değilse orada tutabilrim?

üzerine normal torflu hazır bitki toprağı ile desteklemek istiyorum toprağı fotolarda göründüğü gibi azaldı..

sizce neler yapmalıyım yardımlarınızı bekliyorm.. saygılarımla


Merabalar bugün biraz daha kaliteli fotoğraf çekebildim :

mss2013
24-06-2013, 22:01
son fotoğraflarım

Ali H. ALI
27-06-2013, 13:22
Alican01 iyi gunler.
Incir agacinizin en altaki 3 dalini budarsaniz daha iyi bir forum alacagini dusunuyorum.

Saksiniz buyuk bir asksi degildir kucultmenize gerek yok. Yalniz saksi uzerinde o etiket duruyorsa onu oradan cikarirsaniz iyi olacak!

Kolay gelsin..

Ali H. ALI
27-06-2013, 13:42
Emreavci iyi gunler.

Simsiriniz fotografta pek saglikli gorunmuyor. Ic mekandami tutuyorsunuz? gerci Tastan yapilmis saksi icerisinde olusu, oyle bir saksinin da disarda olamasi gerekiyor ama sanki ic mekandaymis gibi duruyor eger oyleyse simsirinizin biraz sararip solmasi ondan olabilir.

Simsirden guzel bonsailer yapilabilir! onemli olan bonsaiye uygun bir fidan secebilmekte ve sececeginiz fidan, uzerinde uygulamak istediginiz tarza uygun bir yapida olamasidir.

Bu simsiriniz uzerinde calisip onu bonsai yapabilirsiniz ama, derin bir budama ve zamana ihtiyaciniz oldu kadar deneyimlere de ihtiyaciniz olacak. O yuzden bence fidancilara ugrayip hayalinizdaeki bonsai tarzina uygun bir fidan secip onunla bonsaiye baslayiniz. Ileriki yillarda da simsiriniz uzerinde calisirsiniz. su an simsirinizin saglikli bir yasama donmesini saglamaya bakiniz.

Tekrar belirtmekte fayda var. Bonsailer ic mekan bitkileri degildirler(Kimi tropik bitkiler(Bonsailer) ic mekanda bakilsa bile uygun ortam yaratilmazsa onlarin da sagligi bozulur). Bonsainizi ic mekanda 3-4 gunden fazla tutmamalisiniz. Bansai yasayabilmek icin, yagmur Gunes, soguk sicak ve gece gok yuzunde yildiz gormelidir!

Forumda bonsai icin nasil fidan secilir diye bircok bilgiye ulasabilirsiniz. O bilgilerden yola cikip sececeginiz bir fidan ile bonsaiye baslarken fidaninizin fotograflarini paylasip yardim, gorus ve oneriler alabilirsiniz. Bu konuda herkes size yardimci olacaktir. Simdiden size guzel calismalar diliyorum.

Ali H. ALI
27-06-2013, 14:01
Mss2013 iyi gunler.

Sordugunuz sorulari cevaplamaya calisayim.

Bonsainize duzgun ya da yan bakmaniz! onu guzel bonsai yapmiyor! uzerinde cirkin duran teller var onlari cikartmakla ise basliyabilirsiniz. (tel sarimlari icin bircok bilgi var forumda onlara bir goz atip nasil bir tel sarimi yapmaniz gerektigini ogrenebilirsiniz. Tel sarimlari agacin dallarini ve ya govdesini istenilen bicime ve yone bukmek icin sarilir.) Agaciniz uzerinde kurumus dallari ve govde uzerindeki alt dalari budarsaniz agaciniz daha iyi gorunecek diye dusunuyorum.

Belki bir saksi ve toprak degistirme zamani da gelmistir ama simdi mevsimi degil onun icin boyle bir islem yapmayiniz. Baharian ilk gunlerini bekleyiniz ya da kisin son gunleri, saksi ve toprak degismek icin uygun bir zamandir.

Fukien tea dogruden gunes isinlarini sevmiyor, ozellikle de sabah ve aksam uzeri direk gelen isinlari, buna karsilik bol isik alan mekani sever.

Nemli bir ortam yaratabilirseniz agaciniz o ortami da sevecek.

Agaciniza toprak destegi yapabilirsiniz bir sakincasi yok ama mevsiminde toprak degisimi yapmayi ihmal etmeyiniz.

Size guzel calismalar diliyorum.

mss2013
02-07-2013, 20:49
Mss2013 iyi gunler.

Sordugunuz sorulari cevaplamaya calisayim.

Bonsainize duzgun ya da yan bakmaniz! onu guzel bonsai yapmiyor! uzerinde cirkin duran teller var onlari cikartmakla ise basliyabilirsiniz. (tel sarimlari icin bircok bilgi var forumda onlara bir goz atip nasil bir tel sarimi yapmaniz gerektigini ogrenebilirsiniz. Tel sarimlari agacin dallarini ve ya govdesini istenilen bicime ve yone bukmek icin sarilir.) Agaciniz uzerinde kurumus dallari ve govde uzerindeki alt dalari budarsaniz agaciniz daha iyi gorunecek diye dusunuyorum.

Belki bir saksi ve toprak degistirme zamani da gelmistir ama simdi mevsimi degil onun icin boyle bir islem yapmayiniz. Baharian ilk gunlerini bekleyiniz ya da kisin son gunleri, saksi ve toprak degismek icin uygun bir zamandir.

Fukien tea dogruden gunes isinlarini sevmiyor, ozellikle de sabah ve aksam uzeri direk gelen isinlari, buna karsilik bol isik alan mekani sever.

Nemli bir ortam yaratabilirseniz agaciniz o ortami da sevecek.

Agaciniza toprak destegi yapabilirsiniz bir sakincasi yok ama mevsiminde toprak degisimi yapmayi ihmal etmeyiniz.

Size guzel calismalar diliyorum.

Merhabalar Hocam,
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim.. Anladığım kadarıyla şu sıralar ağacın kuru dallarını kesmemde bir sakınca yok? o halde tellerden kurtulup kuru dalları kesiyorum..
Bu arada benimde tellemedeki amacım zaten dalları şekillendirmekti... tam olarak neyi yanlış yaptığımı anlayamadım o noktada (bunu affınıza sığınarak öğrenmek amaçlı soruyorum)

onun dışında güneş ışığını direk sevmiyor ama aydınlığı seviyorsa şuan yeri gayet iyi diyebilirim.. nem olayında ise şöyle bir yol izledim umarım doğru düşünmüşümdür:

park ve bahçelerde süsleme için kullanılan doğal taş görünümlü kesme taşlar var maksimum çapı 1cm geneli 0,5-0,75cm arası ebatlarında şuan ki saksısının altındaki seramik alt tabağının iç yüzeyini tamamen bu taşlarla kapladım ve saksının ayak altlarınada ilaveten 6şar tane daha yükseltmek amaçlı koydum.. böylece direk suya sürekli basmayacak.. hergün en alttaki ilk sıranın tamamen üzerine çıkacak şekilde su dolduruyorum artık gözlemlediğim eskisine göre toprağı artık tıkır tıkır kurumuyor bir gün sulamayınca.. ve yaklaşık günde bir kere fıs fıs iel suluyorum toprağını.. suyunada çiçek çoşturanın " bonsailer için besin" olarak satılan ek besininden koyuyorum azot vs ihtiyacı için..

bunun dışında ise toprağına normal torf karışımlı çiçek toprağı ile ilave yaptım köklerini falan kapattım... 1-2 büyük dışardaki kökü hariç..

bu şekilde bir bakım yaptım kuru dallarıda keser isem ve eğer telleride çıkartın diyorsanız sanırım bakımım en azından şimdilik tamamlanmış olacak değil mi?

mss2013
02-07-2013, 21:09
Hocam birde sizin Air Layering yazınızdan sonra büyüklerimin bahçesinde bu yöntemi denemeye çalıştım öneri yorum ve eleştirilerinizi bekliyorum:

mss2013
02-07-2013, 21:10
Birde bu resimler var:

merlict
04-07-2013, 04:46
Birde sardığınız naylon poşetler siyah renk olaydı, size kazanç sağlardı sayın mss2013

Ali H. ALI
04-07-2013, 13:29
mss2013 iyi gunler.

"Bu arada benimde tellemedeki amacım zaten dalları şekillendirmekti... tam olarak neyi yanlış yaptığımı anlayamadım o noktada (bunu affınıza sığınarak öğrenmek amaçlı soruyorum)"

Belki o amacla agacinizi telemissiniz! ama tel sarimlariniz yanlis. Tel sarimlari onemlidir. Yanils sarilan tellerle dallari istediginiz yere , yone bukemediginiz gibi bukerken dallarin kirilmasina da neden olursunuz.

Biliyorum belki uygun kalinlikta tel bulmada zorlaniyorsunuz ama dalin esnekligini durdurup tutabilecek kalinlikta bir telle ve uygun bir acida (45 derece ve ya ona yakin) sarilmamis telerle istenilen sonuc alinamaz. Teller guzel ve ozenle sarilmalidir agacin dallarina yon vermek icin sarilan teller agacin estetigini de bozmamali. Tel sarimlari icin gerekli bilgileri forumdan okuyabilirsiniz.

Kuru dallari budadiktan, forumda okuyup ogreneceginiz tel sarimlari bilgisinden sonra da uygun tellerle, ogrendiginiz yontemle agacinizi telleyebilirsini ve dallarini dusundugunuz yerlere egip bukebilirsiniz.

Havai koklendirme de kullandiginiz siyahimsi macun(bulamac) nedir? Koklendirme hormonu kullanabilirsiniz o yoksa hicbirsey kullanmasaniz da olur belki daha uzun bir zaman alir kok salmasi icin. Posetlerle sarili olan yerin surekli nemli olmasina dikkat ediniz(Posetin ust tarafindan gerektiginde su verebilirsiniz)

Sayin Merlict'in siyah poset dusuncesini bir deneyiniz. (kullandiginiz acik renkli posetlerin uzerinden koyu renkli poset sarabilirsiniz) Acik renkli posetin tek avantaji poseti acmadan koklerin ne kadar olustugunu gorebilirsiniz. acik renkli posetin uzerine koyu renkli poset sararsaniz, yine gerektiginde yalniz siyah poseti cikarip altaki posettenin icerisinde olulusan kokleri gorebilirsiniz.

size iyi calismalar diliyorum.

erdem akkul
05-07-2013, 10:19
selamlar herkese gününüz aydın olsun!!
bir sorum var.. yaklaşık iki hafta önce wisteria tohumları ekmiştim.. üç gün önce birkaç tanesi yeşerdi ancak bu seviyede kaldılar ve sanki büyümüyorlar.. bu durum normal mi yoksa bana mı öyle geliyor? tohumlar bozulmuş mudur? yoksa bu tohumlar böyle mi gelişiyorlar?
cevaplarınız için teşekkür ederim şimdiden...

hakanersoz
05-07-2013, 10:41
Buda 1 yıllık yeşim ağacım.

Sakaki
06-07-2013, 22:43
selamlar herkese gününüz aydın olsun!!
bir sorum var.. yaklaşık iki hafta önce wisteria tohumları ekmiştim.. üç gün önce birkaç tanesi yeşerdi ancak bu seviyede kaldılar ve sanki büyümüyorlar.. bu durum normal mi yoksa bana mı öyle geliyor? tohumlar bozulmuş mudur? yoksa bu tohumlar böyle mi gelişiyorlar?
cevaplarınız için teşekkür ederim şimdiden...

Merhaba sn erdem akkul,

Forumumuzda wisteria için açılmış bir başlık var, size bitkinizin fotoğrafını çekip yükleyerek o başlıkta sormanızı tavsiye ederim, mutlaka daha doğru bilgiler alırsınız:

http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/6747.htm

emreaktas
25-07-2013, 11:29
Merhabalar bonsai'ye yeni başlıyorum. Fotoğraflarınız beni baya heyecanlandırdı. Daha önce bitki bakmama rağmen ağaç olarak ilk defa bakacağım. Dün fidancıdan şimşir zeytin ve karaçam fidanları aldım. forumu 3 gündür incelememe rağmen sanki tüm okuduklarım birbirine karıştı. bu ağaçlar ile ilgili sorularıma yanıt verirseniz çok sevinirim.
1- Şimşirin budama mevsimi var mı? (kök ve dal için). her mevsim budanabilir saksısı değiştirilebilir diye bir şey okudum doğru mudur?
2- Zeytin ağacı daha önce 2 kez budanmış. bu ağacın budama mevsimi ne zaman? (yine kök ve dal)
3- 4 adet fidancı gezdim. Hepsi karaçam budanmaz dediler. Ne kadar doğru? Budanırsa yine mevsimi nedir? İğne boyutlarını nasıl küçültebilirim?

Ali H. ALI
09-08-2013, 13:03
Simsir, zeytin ve karacam hakkinda sordugunuz sorularin ve budama hakkinda kafanizi karistiran, bir birine karisan bilgileri, asagidaki eklentiyi okuyunca belki kafaniza takilan o sorular netlesir.

Yeterli deneyiminiz, bitki hakkinda yeterli bilginiz ve Uygun bir ortaminiz varsa! her mevsim budama yapilabilir! Bu imkanlara sahip degilseniz en dogru budama zamani kis sonu, baharin gelmesinden oncedir. (surgunler, tomurcuklar patlamadan once)

http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/1339.htm

bir_bonsai_sahibi
12-08-2013, 15:42
Merhaba bonsailerim hakkında sizlerden fikir almak istiyorum.
Ağacım 3 yıl önce kurumaya başlaması sebebiyle gövdesini canlı yerine kadar kesmiştim.
Daha sonra dibinden sürgün vermişti. Buralardan ağacın durumu ile fotoğrafları görebilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/market-bonsaileri/18790.htm
http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/19815.htm

Aradan geçen süre içerisinde dipten veren sürgünler büyüdü ve ben bir tane bırakarak diğerlerini kestim ve suda köklendirdim. Köklenen sürgünleri toprağa diktim. Ana gövdedeki ve üç tanesi 30cm bir tanesi 20cm boyuna ulaştı. Bu süreden sonra ana gövdedeki sürgün ve diğer küçük ağaçların gelişimi ve şekillendirilmesi için tavsiyelerinizi almak istiyorum. Teşekkürler.

Ali H. ALI
16-08-2013, 13:40
Bir bonsai sahibi, iyi gunler.

Incir fidanlariniz icin su an yapilacak birsey yok oldukca zayif govdeleri var o yuzden, onlari belki daha buyuk normal saksilara alip daha hizli gelismelerini sagliyabilirsiniz.

Bir de yapmak istediginiz tarzi belirleyip govdelere tel sarip govdeleri sekillendirebilirsiniz(incir fidanlariniz ozellikle bu yaz mevsiminde gelisme gosterecegi icin telleri surekli kontrol etmelisiniz ve govdelerin telleri icine almasina izin vermemelisiniz. oyle bir durumda telleri cikarip gerekirse tekrar sarmalisiniz)

Suzen bir toprak karisimi kullanmaya ozen gosteriniz. Camurlasan bir toprakta incirlerin koklerinin curume riski yuksektir!

Size iyi calismalar diliyorum, "Bir bonsai sahibi" rumuz'unuz bir gun "Bin bonsai sahibi" olsun!

bir_bonsai_sahibi
19-08-2013, 19:18
Bir bonsai sahibi, iyi gunler.

Incir fidanlariniz icin su an yapilacak birsey yok oldukca zayif govdeleri var o yuzden, onlari belki daha buyuk normal saksilara alip daha hizli gelismelerini sagliyabilirsiniz.

Bir de yapmak istediginiz tarzi belirleyip govdelere tel sarip govdeleri sekillendirebilirsiniz(incir fidanlariniz ozellikle bu yaz mevsiminde gelisme gosterecegi icin telleri surekli kontrol etmelisiniz ve govdelerin telleri icine almasina izin vermemelisiniz. oyle bir durumda telleri cikarip gerekirse tekrar sarmalisiniz)

Suzen bir toprak karisimi kullanmaya ozen gosteriniz. Camurlasan bir toprakta incirlerin koklerinin curume riski yuksektir!

Size iyi calismalar diliyorum, "Bir bonsai sahibi" rumuz'unuz bir gun "Bin bonsai sahibi" olsun!

Cevabınız ve dileğiniz için teşekkür ederim. Tavsiyelerinize uyacağım. İyi günler

ahmetmelek
23-09-2013, 17:24
sayın ali bey iyi günler merhaba ben ahmet bonsaiye yeni merak sarmış biriyim nerden başlayacağımı bilmiyorum 10 tane fidanım var sedir ardıç kızıl çam fıstıkçamı boyları 1 m kimiside 50,40,30 cm arası ben bunların kök ve dal budamasını ne zaman yapmam gerekiyor fidanlarım naylon torbalar içinde devlet fidanlığından aldım mersin de ikamet etmekteyim saksılara geçireyimmi yardımlarınız için teşekkür ederim selamlar

Ali H. ALI
24-09-2013, 12:44
Iyi gunler Ahmet.
Bonsai dunyasina hos geldin. nerden basliyacagimi bilemiyorum diyorsun ya, baslamak icin en dogru yol okumak ve bol bol bonsai fotogrflarina bakmak. Cevrendeki agaclari gozlemek, Cevrende hangi agaclar iklime kolaylikla uyum saglayip sorunsuzca yasam surduruyor bunu ogrenmek baslamak icin atilacak guzel adimlardir.

Bitkiler hakkinda genel bilgileri ogrenmeniz de zorunlu cunku BONSAI 'nin ana malzemesi yasayan canli olan bitkilerdir. Bunlara baslayin diger ayrintilari zaman icerisinde ogrenirsiniz..

Bonsai uzun soluklu bir ugrastir, birdenbire bonsai yapilmasi pek mumkun degildir, bonsai icin zamana ihtiyac vardir. Bonsai hevesinizi usulca yasaminizin icine yayiniz, okuyup ogrendik sonra ogrendiklerinizi deneyip kendinizi gelistiriniz elbecerileriniz gelistikce bonsaiyi daha cok seveceksiniz. (Uzgunum ama oralarda ogrenmek icin simdilik en iyi yol okuyup ogrenmek ve ogrendiklerinizi uygulamaktir. Belki ileriki gunlerde bonsai kulubleri kurulur onlara uye olup usta cirak ilskisi ile de ogrenirsiniz.)

Elinizde bulunan 10 fidana gelince, onlari gormeden soyle yap boyle yap demek pek dogru olmaz.. belki bonsaiye uygun fidanlardir ya da degillerdir! Belki fidanlarinin fotograflarini zaman icerisine yayarak tek tek paylasir ve diger arkadaslarin dusuncelerini alirsin ona gore de hareket edersin.

Sana bol okumalar, ogrenmeler ve ogrendiklerini de kolayca uygulamani dilerim..

kar çiçeğim
25-10-2013, 10:07
Merhaba Ali hocam...
Bizler için altın gibisiniz sizin gibi ustalara denk gelmek ve tecrübelerinizden faydalanmak büyük şans yazılarınızı hiç sıkılmadan büyük bir zekle okuyorum, okurken adeta beynime masaj yapıldığı hissine varıyorum...
Benimde içime bonsai ateşi düştü , bu güne kadar salon süs bitkileri ve balkon sebzeciliği ile uğraşıyordum fakat bonsai çok daha farklı birşey ve durmadan bu konu hakkında her fırsatta okumaya çalışıyorum ...
Bonsai fikrine çok sevdiğim biricik kızıma ileride manevi değeri büyük olan çalışmalarımı bırakmak düşünceside eklenince bunu kutsal bir görev olarak benimsedim dersem umarım abartmış olmam...
Benim ilk adımım ise yerim müsait olmasada 10 a yakın genç fidan olarak başlamak ( oya ağacı,erguvan,çınar ağacı,acer palmatun,mabet ağacı,süs narı,çınar yapraklı acer palmatun,bengovil) bu fidanlar kar çiçeğime özel fakat bunlar bi yana baharın başlaması ile sizin yazılarınızdan aklıma kazınan havai kökendirme ile elde edinmek ve bonsaiye bu şekilde bir giriş yapmak istiyorum sizce sayın hocam izlemiş olduğum yol doğrumudur **** farklı bir yolmu izlemem gerekir ...
Şimdiden saygı ve teşekkürlerimi iletirim allaha emanet olun.

troyadabiradam
09-11-2013, 17:09
Merhaba Ali Hocam bugün bir fidalnlığa giderek hayatımın ilk fidanlarını aldım, bonsai dünyasına adım atmak istiyorum, değerli yardımlarınızı rica ederim...

asya-
10-11-2013, 12:45
merhaba bonsai alıp yetiştirmek istiyorum.Bir sitede japon elması ve bahar dalı bonsai gördüm bakımları zormudur hangisini almamı tavsiye edersiniz?

emaema
18-12-2013, 11:33
Merhaba Bonsai severler,

Bonsai'nin adını bile bilmezken kuzenim sayesinde bu bitkiden haberdar oldum. Sonra kendimizi elimizde bonsailerle yapı marketten çıkarken bulduk. Alırken bu kadar titiz bakım isteyeceğini bilmiyordum. Aldığımda yaprakları yemyeşildi ama sonraları büzülmeye başladı. Akabinde bunu yaprakların sararması izledi. Baktım gidişat iyi değil bonsailerle ilgili hızlı bir araştırma yaptım. Mağaza görevlisi sulama ve bakım konusunda yetersizdi. Doğru bilgileri edinene kadar bitkim zayıf düştü sanırım. Bildiklerimi burada toparlayıp bonsaimin fotoğrafını koyacağım. Sonra birkaç sorum olacak sizlere.

- Sularken yağmurlama sistemini tercih ediyorum. İlk sulamadan sonra 10-15 dk bekleyip ikinci sulamayı yapıyorum ve direnajdan su çıkışını gözlemliyorum. Toprak hafif kurumaya başlayınca bu işlemi tekrarlıyorum. Bu da bir günlük bekleyip bir gün sulama şeklinde oluyor.
- Yapraklarına su püskürtüyorum
- Soğuk hava akımlarından korunan ve güneş alan bir yerde duruyor.
- Sulama suyumda bonsai besini var. 1 lt suya 1 kapak koyuyorum.
- Fotoğrafta da görüldüğü üzere budanmaya ihtiyacı var ama henüz kıyamadım.



Sorularım şu şekilde;

- Bonsaiyi aldıktan bir süre sonra yaprakları büzülmüştü. Sorun sulamadan kaynaklıydı. Onu çözünce yapraklar eski formuna döndü. Sararma konusu ise benden mi kaynaklı yoksa normal bir durum mu acaba?
- Saksısını büyütmeli miyim? Altında ince çakıl koymayı düşünüyorum saksı değişiminde.
- Su püskürtme olayı çok önemli mi, her gün mü yapmalıyım?
- Bonsaimin türü nedir? Bilmeden aldım. Sizce Ankara şartlarında iyi bir seçim mi?
- Toprağının üstünün yosunla kaplanmasını istiyorum. Nasıl başarabilirim? Nelere dikkat etmeliyim?

Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Yardımcı olursanız sevinirim.

tourkana
20-12-2013, 14:11
Merhaba Bonsai severler,

Bonsai'nin adını bile bilmezken kuzenim sayesinde bu bitkiden haberdar oldum. Sonra kendimizi elimizde bonsailerle yapı marketten çıkarken bulduk. Alırken bu kadar titiz bakım isteyeceğini bilmiyordum. Aldığımda yaprakları yemyeşildi ama sonraları büzülmeye başladı. Akabinde bunu yaprakların sararması izledi. Baktım gidişat iyi değil bonsailerle ilgili hızlı bir araştırma yaptım. Mağaza görevlisi sulama ve bakım konusunda yetersizdi. Doğru bilgileri edinene kadar bitkim zayıf düştü sanırım. Bildiklerimi burada toparlayıp bonsaimin fotoğrafını koyacağım. Sonra birkaç sorum olacak sizlere.

- Sularken yağmurlama sistemini tercih ediyorum. İlk sulamadan sonra 10-15 dk bekleyip ikinci sulamayı yapıyorum ve direnajdan su çıkışını gözlemliyorum. Toprak hafif kurumaya başlayınca bu işlemi tekrarlıyorum. Bu da bir günlük bekleyip bir gün sulama şeklinde oluyor.
- Yapraklarına su püskürtüyorum
- Soğuk hava akımlarından korunan ve güneş alan bir yerde duruyor.
- Sulama suyumda bonsai besini var. 1 lt suya 1 kapak koyuyorum.
- Fotoğrafta da görüldüğü üzere budanmaya ihtiyacı var ama henüz kıyamadım.


Sorularım şu şekilde;

- Bonsaiyi aldıktan bir süre sonra yaprakları büzülmüştü. Sorun sulamadan kaynaklıydı. Onu çözünce yapraklar eski formuna döndü. Sararma konusu ise benden mi kaynaklı yoksa normal bir durum mu acaba?
- Saksısını büyütmeli miyim? Altında ince çakıl koymayı düşünüyorum saksı değişiminde.
- Su püskürtme olayı çok önemli mi, her gün mü yapmalıyım?
- Bonsaimin türü nedir? Bilmeden aldım. Sizce Ankara şartlarında iyi bir seçim mi?
- Toprağının üstünün yosunla kaplanmasını istiyorum. Nasıl başarabilirim? Nelere dikkat etmeliyim?

Aklıma gelenler şimdilik bunlar. Yardımcı olursanız sevinirim.

Sn.emaema,
Sorunuzda yer alan ağaç fotoğrafınız sitemizin kuralları doğrultusunda forum üzerinden yüklenmesi gerekiyor, bunu sizin yerinize ben yaptım ama bundan sonraki paylaşımlarınızda dikkat etmenizi rica ederim.

Sorunuza gelince, sulama düzeniniz gayet güzel, fakat sadece toprağın üzerinden sulayın,yapraklara su değmemesi daha sağlıklı olur.
Yaprakların sararmasına aldırış etmeyin, mevsim normali ama sizin yerinizde olsam ağacın toprağını ve saksısını daha genişiyle değiştirip ağacı dışarda tutarım.
Tercihen gündüz sulamayı tercih edin, bahar aylarından önce sulama suyuna gübre karıştırmayın.
Ağacınızın uzun dallarını da budarsanız güzel formlu ağacınız daha estetik görünüme kavuşur.
Başarılar.

ozdemirozgr
27-12-2013, 21:28
Merhaba arkadaşlar. Bir süredir bonsai'ye sardım, bahar geldiğinde tohumdan büyütmeyi düşünüyorum fakat önce biraz bilgi sahibi olmak istedim. Aklımdaki ilk bonsai erguvandı ancak sanırım erguvan iç mekanda yaşamıyormuş. İlk sorum, Ankara soğuğunda veya iç mekanda sağlıklı bir erguvan yetiştirebilir miyim?
Erguvan harici diğer türlerden karaçam, fıstık çamı veya gingko düşünüyorum, bunlardan herhangi birini iç mekanda yetiştirebilir miyim?
Bir de, yılda bir kez şehirlerarası yolculuk yapmam gerekiyor, şehir değiştirmek ağacımın psikolojisini bozar mı, yeni yerine alışamayıp ölme riski var mıdır?
Şimdiden teşekkürler.

pelin_oğuz
29-12-2013, 18:42
Ali Bey Merhaba,
Öncelikle heyecanımı mazur görmenizi rica ediyorum. Eşim iki gün önce bana iki minik bonsai almış boyları 12-15 cm civarında, gövdeleri ise çok ince. Kutunun üzerinde juniperus yazıyordu ancak ben forumda incelediğim fotoğraflardan yola çıkarak mazıya daha çok benzediği kanısına vardım ama emin olamadım maalesef. Bana bu bonsailerin türü hakkında bilgi vermenizi rica ediyorum ve bir kaç sorum daha olacak.

1) Sanırım şelale tarzında biçimlendirilmişler, ben başka bir şekil verebilir miyim?
2) Gövdelerini kalınlaştırmak istiyorum, forumda okuduklarımdan yola çıkarak budama yapmam gerektiği sonucuna vardım ancak nereden başlamam gerektiğini bilmiyorum.
3) İğnelerin rengi kahverengine dönük, bu bonsaimin sağlıksız olduğu anlamına mı geliyor?
4) Ağaç türünden emin olamadığım için, bakımıyla ilgili kuşkularım var iç mekanda bakarsam ağacım ölür mü?
462490

462491

462492

462493

Harun Parlak
29-12-2013, 19:07
Merhaba Pelin Hanım. Ağcınız üzerinde yazdığı gibi juniperus dış mekan bitkisidir. Yaprakları soğuk yerde kaldığından rengi kararmış normalde yeşil renktedir.
Havalar ısınmaya başlayınca rengi düzelecektir.

Bu aylarda toprağı kurumadan su vermeyin besin de vermeyin. Kışın besini kullanmaz suyu da çok çok az kullanır.
İtsanbulda yapacağımız bonsai atölye çalışmasına getirme şansınız olursa üstünde konuşuruz.
Bonsainizi dışarıda rüzgar almayan bir yerde muhafaza etmeye çalışın. Kolay gelsin.

pelin_oğuz
29-12-2013, 19:29
Tekin Bey,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Atölye çalışmasına katılıp deneyimlerinizden faydalanmayı çok isterim. Tarihleri takip edeceğim. Tekrar çok teşekkürler.

ozdemirozgr
30-12-2013, 12:10
Merhaba arkadaşlar. Bir süredir bonsai'ye sardım, bahar geldiğinde tohumdan büyütmeyi düşünüyorum fakat önce biraz bilgi sahibi olmak istedim. Aklımdaki ilk bonsai erguvandı ancak sanırım erguvan iç mekanda yaşamıyormuş. İlk sorum, Ankara soğuğunda veya iç mekanda sağlıklı bir erguvan yetiştirebilir miyim?
Erguvan harici diğer türlerden karaçam, fıstık çamı veya gingko düşünüyorum, bunlardan herhangi birini iç mekanda yetiştirebilir miyim?
Bir de, yılda bir kez şehirlerarası yolculuk yapmam gerekiyor, şehir değiştirmek ağacımın psikolojisini bozar mı, yeni yerine alışamayıp ölme riski var mıdır?
Şimdiden teşekkürler.
arkada kalmasın.

Harun Parlak
30-12-2013, 13:09
Merhaba arkadaşlar. Bir süredir bonsai'ye sardım, bahar geldiğinde tohumdan büyütmeyi düşünüyorum fakat önce biraz bilgi sahibi olmak istedim. Aklımdaki ilk bonsai erguvandı ancak sanırım erguvan iç mekanda yaşamıyormuş. İlk sorum, Ankara soğuğunda veya iç mekanda sağlıklı bir erguvan yetiştirebilir miyim?
Erguvan harici diğer türlerden karaçam, fıstık çamı veya gingko düşünüyorum, bunlardan herhangi birini iç mekanda yetiştirebilir miyim?
Bir de, yılda bir kez şehirlerarası yolculuk yapmam gerekiyor, şehir değiştirmek ağacımın psikolojisini bozar mı, yeni yerine alışamayıp ölme riski var mıdır?
Şimdiden teşekkürler.

Bilgi edinmek için doğru yerdesin. Sanırım forumu okumaya başlamış olmalısın. Tohumları çimlendirinceye kadar okumaya devam ederseniz sorduğunuz soruların daha fazlasına ulaşacaksınız. Kolay gel.
sin

TCM
13-03-2014, 15:57
Bonsai ye merak sarıp forum sayfalarını okumaya başlayanlardanım. Epey başlık bitirdim. Okuduğum yerlerden kendimce alıntılar yapıp 'word' sayfasına kopyalıyorum. Bu başlığı ise iki günde bitirdim. @Ali H. ALI ye üslubundan dolayı haddim olmadığını düşünmeme rağmen teşekkür etmek isterim. Hiçbir yazısında aşağılama, küçük görme, terslemeyi bırakın buna imaya bile rastlamadım. Bıkmadan yıllarca forum severlere yardım etmeye uğraşmış. Pek çoğunun bir kaç ay sonra uğramayacağını bildiği halde.
Kendi adıma fidan seçme aşamasındayım. Hafta sonu kestiğim söğüt dalını (1 m.x 4 cm.= ikiye bölüp kullanmayı düşünüyordum) dümdüz olması sebebiyle sanırım kullanmayacağım. Dört gündür ıslatıyordum, köklenirse bir yerlere dikeriz artık nasip olursa. İzmir in fidancılığıyla ünlü çevre ilçelerinden birinde oturuyorum...

insupinar
30-03-2014, 23:44
Aranıza yeni katılıyorum fırsat buldukça bonsai hakkında birşeyler öğrenmeye çalışıyor araştırmalar yapıyorum ama gerçekten zor sanat.Öncelikle marmariste bana yardımcı olabilecek bir bonsai sever var mıdır acaba? İnşallah bulurum birini.Fidanlıktan 1-2 fidan aldım diktim ve biraz budadım.Fikirlerinize ve bana yön vermenize ihtiyacım var.Fidanlarımı bonsaiye yeni başlayanlara koydum tekrar burayada koymama gerek var mı acaba?Sorun olmayacaksa burayada resimleri ekleyebilirim

Ali H. ALI
31-03-2014, 12:59
Kendi adıma fidan seçme aşamasındayım. Hafta sonu kestiğim söğüt dalını (1 m.x 4 cm.= ikiye bölüp kullanmayı düşünüyordum) dümdüz olması sebebiyle sanırım kullanmayacağım. Dört gündür ıslatıyordum, köklenirse bir yerlere dikeriz artık nasip olursa. İzmir in fidancılığıyla ünlü çevre ilçelerinden birinde oturuyorum...

Iyi gunler sayin TCM, ayni mesajinizda, hakkimda yazdiginiz iyi dusuncelerinize tesekkur ederim. Okumaya devam ederseniz benim gibi olan bircok arkadasi gorebilirsiniz bu sayfalarda, onlar da ozveri ile sadece bonsaiyi ogratmeye calisiyorlar...

Fidan secme asamasinda oldugunuza inaniyorsaniz, fidanliklari gezip dusundugunuz bonsaiye uygun fidanlar edinmeye bakiniz.. Sogut bonsai olabiliyor cok da rahat koklenir duz dallar yerine sogut agacindan sececeginiz kivrimli ve ilgin dallarla istediginize cabukca ulasabilirsiniz.. Sogut bonsailer bonsai saksisina alindiktan sonra nerdeyse her yil saksisindan cikarilip kok budamasi yapilmali nedeni de sogut koklerinin cok hizli gelismesidir.

Umarim sizin bonsai merakiniz bir tutkuya donusur ve iyi bir bonsai yapan olursunuz.. Bonsai hakkinda bu sayfalarda istediginiz bilgiye ulasabilirsiniz. Akliniza takilan sorular da olursa uygun yerelerde sordugunuz zaman mutlaka cevap verecek arkadaslar olacaktir..

Size guzel bonsai calismalari diliyorum..

Ali H. ALI
31-03-2014, 13:19
Aranıza yeni katılıyorum fırsat buldukça bonsai hakkında birşeyler öğrenmeye çalışıyor araştırmalar yapıyorum ama gerçekten zor sanat.Öncelikle marmariste bana yardımcı olabilecek bir bonsai sever var mıdır acaba? İnşallah bulurum birini.Fidanlıktan 1-2 fidan aldım diktim ve biraz budadım.Fikirlerinize ve bana yön vermenize ihtiyacım var.Fidanlarımı bonsaiye yeni başlayanlara koydum tekrar burayada koymama gerek var mı acaba?Sorun olmayacaksa burayada resimleri ekleyebilirim

Iyi gunler sayin insupinar.
Her sanatin kendine gore zorluklari var ama inan ki zorluktan cok da, keyifli taraflari var, her sanat calismasinin. Bonsai de oyledir, onceleri zor gorunur ama yapmaya basladiktan sonra birikim ve deneyimleriniz, ustalasan elleriniz size bu sanatta buyuk bir keyif verdirecektir, bundan supheniz olmasin.

Turkiyede bonsai belki diger ulkelere kiyasla biraz daha zordur, cunku bonsai Turkiyede cok yeni bir sanat dalidir o yuzden oralarda bonsai ogreneceklerin daha bir ozverili calismalari gerekiyor diye dusunuyorum.
Belki sizin kaldiginiz sehirde, bonsai ile ugrasan ve size bire bir bildiklerini aktaracak birini bulamazsiniz.. Iste o yuzden zordur oralarda bonsai ogrenmek! ama ogrenilemez diye de bir duyguya kapilmayin bu sayfalarda ornekleri cok vardir. Turkiyede bonsai ogrenenler hep sizin gibiydi kendi cabalari ile ogrenebildiler.. Siz de onlardan biri olabilirsiniz.. Sizlerden sonra Turkiyede bonsai ogrenecekler de sizlere kiyasla sansli olacaklar cunku onlara bonsaiyi ogratebilecek birileri olacak yanlarinda..

Yeni aldiginiz fidanlariniza bakip dusuncelerimi orada yazacagim tekrar buraya eklemenize gerek yok..

Size uzun soluklu bonsai calismalari diliyorum..

insupinar
31-03-2014, 15:55
Teşekkür ederim Ali H AlI bey;
Bana verdiğiniz cesaret ve öneriler için.İyiki varsınız.Umarım hep beraber uzun soluklu bir bonsai arkadaşlığı kurmuş oluruz.Tekrar teşekkürler

kral_beyaz
07-04-2014, 12:11
11. ay da bir bonzai aldım ve iş yerimde bakıyorum.bakıyordum. saatlerdir bu siteyi araştırıyorum. yaprakları dökülmeye başlayınca eve götürdüm. bonzainin türünün zelkova olduğunu biraz önce diğer bonzai severlerin paylaştığı fotoğraflardan öğrendim.
eve götürdüğümde bonzai biraz kendine geldi ve sürüm vermeye başladı bende sevindim dolayısıyla ama aldığım gün var olan dallardaki bütün yapraklar döküldü.sadece sürümlerde yaprak kaldı. ben bahar başlarken budamayı düşünüyordum.nedense öyle bir fikrim vardı.
ama dallar aşırı uzamaya başladı. ve yapraklar büyümeye başladı. şu anda budamamın bir sakıncası varmı? ve aldığımda toprağında yosun vardı ve hoş bir görüntüsü vardı. ama o yosunlarıda kuruttum maalesef. suyu az verdiğim içinmi oldu bilemiyorum. sizden tavsiye istiyorum. ve yapraklarını ıslatarak sulama yapıyorum. ilk aldığımda yaptığım araştırmalarda hep öyle yapılması iyidir yazıyordu. ama sayın toukana bir arkadaşa cevap verirken yapraklarını sulamayın demiş. iyice kafam karıştı.

Ali H. ALI
07-04-2014, 14:26
Kral_ Beyaz, iyi gunler.
Kasim ayinda aldiginiz ve zelkova oldugunu dusundugunuz agaciniz eger zelkova ya da cin karaagaci ise bu agaclar dis mekan bitkileridir! bunu bilmenizde fayda var..

Yapragini da doken bitkilerdir. Kasim ayinda da yapraklarini dokmesi gerekirdi tabii ki normal sartlari olan bir yerde bakiliyorsaydi..

Imkaniniz varsa en azindan agacinizi balkona aliniz(bahceniz varsa o daha uygun olur) Uzayan dallari kisiltmalisiniz(budamalisiniz) dal uzamalari ile agacinizin seklinin bozulmasina izin vermeyiniz. Agacinizin tum enerjisi uzayan dallara gidiyor budama yaparsaniz geride kalmis gozlerden de surgunler acilabilir.

Agacinizin saksidaki topragi yosunla kapliydi ve simdi onlar kurudu diyorsunuz ya bu da normaldir havalar isindikca yosunlar da kurumaya baslar.. ancak olmezler.. tekrar havalar serinlemeye basladigi zaman, uygun nem ortamini da bulurkenden tekrar yesillenirler, ayni dogada oldugu gibi!

Yapraklari sularsaniz ozellikle sicak ve gunes goren bir yerdeyse yapraklar uzerinde yanmalar olusabilir. Usten yapraklari sulamakla koklere su ulesmamis oluyor bu da agacin susuz kalmasi demektir.. Bir kova icerisine su koyunuz, sonra saksi ve icindeki toprak suyun altinda kalacak sekilde agacinizi kovaya daldiriniz, hava kabarciklari bitene kadar bekleyiniz ve agacinizi kovadan cikartiniz, ozellikle yazda en etkili sulama yontemidir.

Size ve agaciniza guzel gunler diliyorum..

Not: Bilmenizi istedim, "Bonzai" degil BONSAI dir dogrusu...

kral_beyaz
07-04-2014, 17:04
cevaplarınız için çok müteşekkirim. google a da her yazdığımda bonzai diye bonsai diye düzeltiyor fakat biraz inatçılık yapıyorum bu konuda ama artık kesinlikle bonzai demicem. kışın ortasında sürgün vermesini biraz garipsemiştim açıkçası. o nedenle hemen kesmelimiyim yoksa baharı mı beklemeliyim bilemiyordum. bonsai evde olduğu için resmini koyamadım ama yarın resmini koyacağım kesinlikle. tam olarak zelkova olup olmadığını bilmek istiyorum.
ayrıca sıfırdan bonsai dikmeyi(yetiştirmeyi) düşünüyorum. benim her tatilim köyümde geçiyor. köydeki ağaçlardan bir şeyler denemek istiyorum. ilk aklıma çınar geldi.ama çınardan bonsai olurmu olursa ağaçtan nasıl fide alacağım bilmiyorum. fındıkçıyız o nedenle fındık fidelerinin nasıl alındığını biliyorum. ama fındık kolay. topraktan çıkan yeni filizlerin köklü olanlarını alıp dikiyoruzda. çınar koskoca ağaç. onun neresinden fide alıp nasıl köklendirebilirim orasını bilmiyorum.
çok sıkmadıysam yardımlarınızı bekliyorum.

Sakaki
08-04-2014, 10:31
Merhaba sn kral beyaz

Bonsaiye hataları tolere etme kapasitesi yüksek ağaç türleriyle, bölgenizdeki endemik türlerle ve/veya iyi tanıdığınız ve tecrübeli olduğunuz ağaç türleriyle başlamak en mantıklı yöntemdir. Bunun yanı sıra bonsaiye uygunluğu, yaprak küçültmeye tepkisi, yetiştirme koşullarınıza uygunluğu gibi diğer kriterleri de göz önünde bulundurmak gerekir.

Palmiye ve hindistan cevizi gibi bonsaisini yapmanın zor olduğu türlerden bile bonsai deneyenler var, dolayısıyla çınardan olmaz diye birşey elbette denemez. Sn Harun Parlak'ın bir çınar denemesi vardı, ona da bakabilirsiniz. Ama dediğim gibi öncelikle bulunduğunuz ortama uygun, hataları kapatabilecek, dayanıklı türleri tercih etmeniz sizin bonsaide daha hızlı ilerlemenizi sağlayacaktır.

Başarılar diliyorum ve aramıza hoş geldiniz diyorum :)

dican
12-04-2014, 23:31
Merhabalar, agaclar.net üyeleri ile 2009 **** 2010 yılı idi sanıyorum bir bonsai toplantısı yapılmıştı. Zamanım müsaitti ben de katılmıştım. O zamandan beri kendime güvenemedim. Dün gittiğim fidanlıktan 5 yapraklı bir akçaağaç aldım. Çok sevdiğim bu ağacı bonsai haline getirebilir miyim diye düşünüyorum. Ama bazı kusurları olabilir. Örneğin ana gövdesi tepesinden kesilmiş ve yanlardan 2 dal vermiş ayrıca biraz daha aşağıda bir dal daha var. Forumlarda okuduğum kadarı ile 3 gövdeli bir şekil verebilirim belki siz ne dersiniz? Fidan genç görünüyor ama yılını sormayı düşünmemiştim. Bir de en önemlisi şimdilik normal bir saksıya dikip onun kalınlaşmasını ve form verebilecek duruma kadar büyümesini mi beklemeliyim? Fidanın ana gövdesi 1,5-2 cm çapında, yan dallar çok ince 0,5 cm ancak vardır. Boyu ise 1 m civarı. Ne yapsam bu ağaççık acaba bir bonsai haline dönüşebilir mi?

tourkana
18-04-2014, 17:14
Güzel bir aday,türü Acer Palmatum (Japon Akçaağacı) ama yaşadığınız yer olan Muğla'da bu ağaca bakmak biraz zor olacak. Mümkünse öğlene 10-11 e kadar güneş alan ve serin bir yerde tutmaya çalışın. Sadece toprağını sulayın, yapraklarına su değmesin ,kuruma yapabilir.

Bu süreçte Uç alımı konusunda öğrendiklerinizi uygulayıp seneye sonbahar sonu gibi budama ve dilerseniz( hedeflediğiniz form için bu kalınlık yeterliyse, benim önerim mini bir bonsai yapmanız yönünde) yeni saksıya alabilirsiniz.
Ama cesur davranıp havai köklendirme yaparım derseniz, bu yöntem ile ağacınızdan 2 ayrı gövde daha köklendirip ,çoğaltabilirsiniz.

Alttaki yarım daire çizgi mini bonsai için sınırı, diğer çizgiler ise köklendirme için uygun yerler konusunda tavsiyemdir.

Bir diğer tavsiyem de bonsai çalışmalarınız için yörenizde bolca olan Sığla (günlük) ağaçları edinmenizdir.

Başarılar.

dican
01-05-2014, 14:41
Sayın tourkana,

cevabınız için teşekkür ederim. Cevabınızı okudum ama yazmaya vakit bulamadım kusura bakmayın. İlk olarak söylemek isterim ki Muğla merkezde yaşıyorum ve fidanı burda bulunan belediye fidanlığından aldım. 650 m yüksekte yaşıyoruz. Kışları don oluyor, temmuz dışında çok kurak geçmiyor. Yayla denilen bölgede yaşıyorum akşamları da serin oluyor. Güneş alması için tavsiyenize uyuyorum, çok güneş almıyor. Şimdiye kadar da yapraklarında bir sıkıntı oluşmadı. Ama uç almaya ya da budamaya da geçemedim. Mini bonsai fikrinize uymayı düşünüyorum. Eğer fidanımı burda dışarıda yaşatamayacaksam, iç mekan için bonsai yapabilir miyim? Havai köklendirme için deneme yapmak istiyorum, bir siteden IBA siparişi verdim. Başka türlü denemeye cesaret edemem :) Anlamadığım kısım budamalar için seneye sonbahar sonu demişsiniz havai köklendirmeyi de o zaman mı yapacağım? Şimdiden teşekkür ederim.

Ali H. ALI
14-05-2014, 13:48
Dican iyi gunler, Tourkana'nin cok yogun oldugunu saniyorum, o yuzden mesajinizi gormemis olabilir.

sordugunuz sorulari ben yanitlamaya calisayim.

Uc alma disinda, yapragini doken agaclari sonbaharda ya da kis sonu bahar geleden once budama yapabilirsiniz.

havai koklendirme islemini de ilkbaharin ilk ayindan yazin ikinci ayina kadarki zaman icerisinde yapabilirsiniz, bu zaman dilimi icerisinde yapacaginiz havai koklendirmden cabuk bir sonuc alabilirsiniz.
Japon akcaagaclari nazik bir turdur belki sorun yasayabilirsiniz, ama oralarda sigla agaci sorunsuz yasiyorsa, Tourkna'nin dusuncesine katiliyorum, sigladan guzel bonsai yapabilirsiniz ve sonbahada siglanin yaprak rengi nerdeyse, Japon akcaagac yaprak rengini aratmaz.

Bonsai bir salon bitkisi degildir! ic mekan derken ev icini kastediyorsaniz sorun yasayabilirsiniz.. Ozel bir ic mekan hazirlarsaniz agacin ihtiyacina gore (isik, nem, hava) o zaman oyle bir mekanda bakabilirsiniz agaciniza..

Size iyi bonsai calismalari diliyorum..

ademcc
09-06-2014, 05:53
Sayın Ali hocam ben de bonsai ye başlamak istiyorum fakat tohumdan başlamak beni yıldıracağı için fidandan başlamak istiyorum. Bolu'da yaşıyorum ve ormandan uygun boyutlarda bir fidan sökersem sonrada saksıya diksem saksıya alışır mı yoksa ölür mü?
Ormanda yabani fındık meşe kızılcık yabani elma köknar çınar yabani erik karaçam ladin ve türünü bilmediğim yaprak döken ağaçlar var. Bunlardan hangisi uygun olur sizce?
Son olarak da eğer sökeceğim ağaç saksıya uyum sağlar derseniz bu fidanı dikmeden önce kök budaması yapmalı mıyım?

badrobot
09-06-2014, 09:53
Sn.ademcc.
Bazı sorularınıza bende bir yanıt vermek istedim, eğer Sn.Ali H. ALI izni olursa...
Sn.Ali H. ALI'de benzer şeyleri söyleyeceğine eminim.
Öncelikle foruma hoşgeldiniz.
-Hemen uyarayım; doğadan, ormandan ağaç sökmek kesinlikle yasaktır. Çok büyük cezası vardır. Fakat ağaç sökeceğiniz arazi, tarla vb. özel şahsa aitse ve o şahıs size izin veriyorsa ozaman problem yok. Fakat yinede çam ağaçlarını sökmek devletin iznine tabiidir.
-Ağaç sökme zamanı geçti; ağaçları uyku dönemlerinde sökmelisiniz. Ağaçlara su yürüdüğü, uyanık olduğu bu dönemde söktüğünüz hiç bir ağaç yaşamayacaktır. Bu iş için en uygun dönem Şubat ve Mart aylarıdır.
-Ağaçları sökerken ağaç sökmeyle ilgili internette ve forumda bir çok yönerge var bunları uygulayın. Ağacın köküne en az zarar vererek çıkarmalısınızki ağaç saksıya çabuk uyum sağlasın ve yaşamaya devam etsin. Fakat ne kadar çıkarma yönergelerini uygulasanızda ağaç çıkarılırken yinede köklerinin bazılarını kaybedecektir. Buda ağacı sarsacaktır tabii. Yamadori (Doğadan Sökülmüş) yapılmış ağacı saksıya almadan önce siz yinede kazık kökünün düz, temiz kesilmiş ve macunla kapatılmış, mühürlenmiş olmasını sağlamalısınız.
İyi çalışmalar dilerim.

kamalakci
29-07-2014, 14:47
Bende bu işe merak saldim bu nasıl bir illettir arkadaş gördüğüm fidan a bonsai olurmu , her ağaca bonsai olsa nasıl olurdu gözüyle bakmaya başladım :) başlangıç olarak 2 Ladin edindim küçük bonsai olarak yetiştirmek istiyorum .doğru tercih mi acaba . Boyları küçük taze fileler tel sarma uç meristem Budama yapsam uygun mu

badrobot
29-07-2014, 15:20
Sn.kamalakci.
İbreli türler bana her zaman dah zor gelmiştir. Çünki yaprak dökenlere göre kullanılan teknik çok farklıdır. Ağaçta geri budama değilde, enerji dengelemesi gibi yön verme teknikleri kullanılıyor. Bunlarla ilgili konular forumda yüklü.
Ağaçlarınızın fotoğraflarını çekip Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/) bölümüne eklerseniz size tüm üyeler daha yardımcı olacaklardır.

bahceseven
01-08-2014, 22:54
İyi günler kafama takılan sorular var limon bonsai yapmak istiyorum limon bonsainin kazık kök yaptığı ve saksısının çok derin olması gerektiği bu forumda söyleniyor ama internette gördüğüm resimlerde saksılar gayet yayvan sorum şu kazık kök sistemini nasıl saçak köke çevirebilirim internette bir kaç forumda kazık kök sisteminin bitkide besin açısından hiçbir işe yaramadığını ve kök budamanın en kalın köklerden itibaren budanması gerektiği söyleniyor bunu yaparsam bitkiyi kaybedermiyim ayrıca yine bloglarda bonsai toprağı diye bir karışımdan bahsediliyor böyle kahverengi boncuk boncuk bir toprak o nedir nasıl bir toprak türkiyede bulabilirmiyim torf tan daha mı iyidir o toprak ben limon yapmak istiyorum ama yayvan bir saksıda yapmak isiyorum lütfen yardımlarınızı bekliyorum en azından hangi konulara göz atmalıyım söylerseniz çok mutlu olurum saygılar.

bahceseven
01-08-2014, 22:57
İyi günler kafama takılan sorular var limon bonsai yapmak istiyorum limon bonsainin kazık kök yaptığı ve saksısının çok derin olması gerektiği bu forumda söyleniyor ama internette gördüğüm resimlerde saksılar gayet yayvan sorum şu kazık kök sistemini nasıl saçak köke çevirebilirim internette bir kaç forumda kazık kök sisteminin bitkide besin açısından hiçbir işe yaramadığını ve kök budamanın en kalın köklerden itibaren budanması gerektiği söyleniyor bunu yaparsam bitkiyi kaybedermiyim ayrıca yine bloglarda bonsai toprağı diye bir karışımdan bahsediliyor böyle kahverengi boncuk boncuk bir toprak o nedir nasıl bir toprak türkiyede bulabilirmiyim torf tan daha mı iyidir o toprak ben limon yapmak istiyorum ama yayvan bir saksıda yapmak isiyorum lütfen yardımlarınızı bekliyorum en azından hangi konulara göz atmalıyım söylerseniz çok mutlu olurum saygılar.

badrobot
02-08-2014, 00:30
Sn.bahceseven.
-Toprağın 30cm'den sonrasında canlı organizma pek rastlanılan bir şey değildir. Bu nedenle bitki esas besinini toprak yüzeyine yakın yerlerden alır. Bahçeye ekili bir ağacın kazık kökününse toprakğa bağlanması ilk görevidir. Çünki o koca ve ağır bedeni toprağa çivi gibi saplayıp dik durmasının başka bir yolu yoktur. Fakat kazık kökün başka bir işlevi daha vardır; daha derinlerdeki suyu bulmak ve toprak altındaki minaralleri emmek. Çünki ağacın suya ve minarellerede ihtiyacı vardır.
Siz kazık kökü Mart ayında kesin, ağacınız ölmez. Ama sığ saksıya aldığınızda ağacınızı saksıya saçak köklerile saksıya bir tel yardımıyla sabitlemeyi unutmayın. Mineralleride kimyasal gübrelerle verebilirsiniz.
-Bonsai toprağı diye bir şey yok. İşin mantığı şu; kök sistemleri kısmen budanmış ve sığ bir saksıda az toprakta yaşamaya başlayan ağaç bu durumda her türlü enfeksiyona, mantarlara ve hastalıklara karşı hassaslaşıyor. Bu durumda Organik maddeler içeren toprak kullanmak son derece riskli. Bu riskleri azaltmak için İnorganik maddeler içeren topraklar tercih edilir. İçinde taş, volkan curufu gibi malzemeler sizin işinizi görecektir. Yani içinde ağacın hiç bir besin bulamayacağı bir örtü oluyor. Peki ağaç nasıl beslenecek. Bu durumda biz ağacımıza 10 günde bir kimyasal gübrelemeyle destek olacağız.

Yalnız unutmadan; ağacınız gelişmiş ve kalın bedenli bir ağaçsa yukarıdaki yazdıklarımı uygulayın. Çünki kazık kökü budanmış ve sığ saksıya alınmış her ağacın gelişim hızı önemli ölçüde yavaşlar. Bu nedenle çoğu kişi ağaçlarını önce olabildiğince büyük saksılar içinde eğitir, ardından ağacın kök budaması yapar ve sığ saksıya alır. Yani formunu ve şeklini bulmuş ağaçlar için en son yapılan işlemlerdir.

bahceseven
02-08-2014, 17:23
Öğrenmek istediğim herşeyi öğrendim çok teşekkürler syn badrobot

benibenanlarim
04-08-2014, 20:10
https://scontent-a-vie.xx.fbcdn.net/hphotos-xfp1/t1.0-9/10306552_10152578780034244_8152428787771231763_n.j pg

Sayin arkadaşlar, ben bir adet serissa foetida aldim yurtdışından bu türün bakımı için yardımci olacak olan var mi? Ne kadar sulamaliyim, nasil bir havada kalmali?

Sakaki
05-08-2014, 16:44
İyi günler kafama takılan sorular var limon bonsai yapmak istiyorum limon bonsainin kazık kök yaptığı ve saksısının çok derin olması gerektiği bu forumda söyleniyor ama internette gördüğüm resimlerde saksılar gayet yayvan sorum şu kazık kök sistemini nasıl saçak köke çevirebilirim internette bir kaç forumda kazık kök sisteminin bitkide besin açısından hiçbir işe yaramadığını ve kök budamanın en kalın köklerden itibaren budanması gerektiği söyleniyor bunu yaparsam bitkiyi kaybedermiyim

Merhaba sn bahceseven,

Kök budamasını doğru dönemde (gölgeye göre değişiklik göstermekle birlikte tercihen şubat-mart aylarında, bitki uyanmadan hemen önce) yapıldığı sürece kazık kökün alınması bitkiye hiçbir zarar vermez. Kazık kökün en önemli görevi bitkinin dengesini sağlamaktır. Yüzey ve yanal kökleri geliştirmeyi başardığınız sürece kazık kökün olmaması hiçbir şeyi değiştirmez. Bu konuda gerekli bilgileri bonsai bölümümüzde, biçim verme teknikleri başlığı altında bulabilirsiniz.

ayrıca yine bloglarda bonsai toprağı diye bir karışımdan bahsediliyor böyle kahverengi boncuk boncuk bir toprak o nedir nasıl bir toprak türkiyede bulabilirmiyim torf tan daha mı iyidir o toprak

Bahsettiğiniz şey muhtemelen akadama veya kanuma dediğimiz kilden bir toprak türü, genelde japonlar çok tercih ediyor. Ancak ille de bunu kullanmanız gerekmez. Tercih edeceğiniz toprağın/toprak karışımının en önemli özellikleri: bitkiye uygun olması, suyu hızlı tahliye edebiliyor olması, bitki için yeterince nem tutuyor olmasıdır.

ben limon yapmak istiyorum ama yayvan bir saksıda yapmak isiyorum lütfen yardımlarınızı bekliyorum en azından hangi konulara göz atmalıyım söylerseniz çok mutlu olurum saygılar.

:)
Bonsai bölümümüzdeki her konu inanın bana çok önemli ve faydalı. Konu ayrımı yapmadan hepsine göz atmanızı tavsiye ederim.
İşe, yayvan bir eğitim saksısı kullanmakla başlayabilirsiniz ama saksı ve toprak değişimi için yukarıda da değindiğim gibi Şubat ayını beklemeniz gerekir.

Başarılar....

Sbakar
19-08-2014, 23:16
Arkadaşlar merhaba. İsmim Semih, toprakla ilgili her şeye merakı olan Ankara'da yaşayan bir İzmir'liyim. Çok zamandır evde kendi kendime birşeyler yetiştirmeye çalışıyor ve kendimi avutmaya çalışıyordum fakat nane, kekik, reyhan, ufak çiçekler vb.'den öteye geçemedim. İzmir'deki evin bahçesinde kendi ellerimle fidandan dikip yetiştirdiğim ağaçlarım var fakat ev ortamı ve özellikle bonsai yapımı konusunda çok fazla eksiğim var.

Birkaç gün önce bu cahilliğimin üstüne gitmek ve kendi bonsailerime başlangıç yapabilmek adına, Ankara Behiçbey orman fidanlığından iki tane fide alıp geldim. Birinin ladin olduğundan emin olmakla birlikte diğer güzelliğin ardıç olduğunu sanıyorum. Ankara şartlarına uyum sağlayabileceklerini düşündüğüm ve çamları gerçekten çok sevdiğim için bu türleri tercih ettim.

Buraya kadar herşey tamam fakat bundan sonraki sürece nerden ve nasıl başlamam gerektiği konusunda yardımlarınızı rica ediyorum. Ağaçları saksıya aktarma ve zamanlaması, toprak seçimi, budama gereksinimi, gübreleme ve sulama gibi konularda bilgisi olan büyüklerim yol gösterebilirler mi?

Şimdiden çok ama çok teşekkür ediyorum.

nicholai hel
20-08-2014, 11:17
Merhabalar Sn. Sbakar, aramıza hoşgeldiniz.

Sezon itibariyle birçok temel işlem için uygun olmayan bir dönemdeyiz. Kesinlikle saksı/toprak değişimi, sert budama gibi işlemler yapmayınız. Ağaçlarınız için şu anda tek yapabileceğiniz onları doğru aralıklarla ve doğru şekilde sulamak. Tabii bir de kesinlikle ağaçlarınıza ev içinde bakmaya çalışmamak, onları açık havada, balkonda tutmak.

Yapılabilecek birçok müdahale için en doğru zaman, sizin ikliminizde mart sonu, nisan başı gibi olacaktır. Bu döneme kadar da hayli vaktiniz var, araştırıp okumak için güzel bir fırsat yani.:) Sadece sitemizdeki bilgileri okuyarak o döneme kadar birçok konuyu kafanızda çözümlemiş olmanız mümkün olacaktır. Eğer hala merak ettiğiniz konular olursa bizler elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışırız.

Okuyacaklarınız ise temel bilgiler (http://www.agaclar.net/forum/yeni-baslayanlar-icin-yardim/), bakım (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/), makaleler (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-ile-ilgili-makaleler/) ve vaktiniz oldukça okuyacağınız tüm genel konular (http://www.agaclar.net/forum/#bonsai).

Tekrar hoşgeldiniz. Yeni hobinizin bir ömür sürmesi dileğiyle.:)

Sbakar
20-08-2014, 14:09
Nicholai nazik karşılaman ve hızlı cevabın için çok teşekkür ederim.

Son birkaç haftadır bulabildiğim bütün kaynakları okuyup depolamaya çalışıyorum ama pratikle harmanlayamadıktan sonra herşey teorik olarak kalıyor maalesef. Ama okumaya devam... :)

Bu aşamada, benim için en elzem olan güzellerimi herhangi bir saksıya aktarıp aktarmamam gerektiği konusundaki bilgi. Aşağıdaki resimde göreceğiniz gibi güzellerim (umarım doğru şekilde görüntülenebilir) hala fidanlıktan aldığım halde plastik muhafaza içinde duruyorlar. Bu şekilde bırakmalıyım?

https://www.dropbox.com/s/sag8gpc1lvhb17i/g%C3%BCzeller.jpg

Şimdiden teşekkür ediyorum.

Saygılar, selamlar

Semih

nicholai hel
20-08-2014, 16:39
Fotoğrafı bir akıllı telefon uygulaması üzerinden link alarak verdiğiniz için forumda görüntülenemiyor.:) Şu konuları incelersiniz bundan sonra problem yaşamazsınız.

Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm)

Dikkat: Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz? (http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6257.htm)

Elbette pratik olmadan ne kadar teorik bilgi alırsanız alın bazı taşlar yerine oturmuyor, fakat bu hobide unutmamamız gereken en önemli kural ağaçların da canlı oldukları ve her sene belirli bir döngü içinde bir önceki senenin üzerine koyarak yavaş yavaş geliştikleri gerçeği. Bazı uygulamalar için teorik bilginiz en üst seviyede bile olsa uygulamayı gerçekleştirmek için ağacın en az beş sene gelişmesi gerekiyor olabilir, örneklerini zamanla mutlaka göreceksinizdir.:)

İçinde bulunduğumuz yüksek sıcaklıkların sürdüğü dönem her türlü ağacın köklerine müdahale etmek için yanlış bir zaman. Bazı türler bu işlemi atlatabilecek yapıda olsalar da sizin ağaçlarınız gibi ibreli türler için bu dönemde kökleri açığa çıkaracak bir müdahale daima risk taşır.

Fakat ağaçlarınızın şimdiye kadar düşündüğüm şekilde plastik yetiştirme saksılarında değil, siyah tüp fidan poşetlerinde olduğunu görüyorum. Bu şekilde onlara sağlıklı bakabilmeniz ve doğru sulama yapabilmeniz pek kolay olmaz.

Derinliği o poşetler kadar fakat genişliği çok daha fazla olacak şekilde yeni saksılar alıp geçirgenliği yüksek (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-ile-ilgili-makaleler/29657.htm) bir toprak karışımını önceden hazırlayıp ağaçlarınızı saksıya almanız iyi olacaktır. Fakat bunu yaparken o poşetleri dikkatlice kesip ağacın kökleriyle birlikte tüm toprağını hiç dağıtmamaya büyük özen gösterin. Yardım almanız iyi olacaktır. Mevcut toprak bütünlüğünü ne kadar koruyabilirseniz bu işlemi o kadar hasarsız atlatırsınız.

Bir diğer tavsiyem, ağaç çeşitlerinize yaprak döken türleri de eklemeniz. Ankara'nın iklimi birçok yaprak döken tür için uygundur. İbrelilere göre çok daha hızlı geliştiklerinden öğrendiğiniz işlemleri uygulamak için size daha çabuk cevap vereceklerdir.

Sbakar
20-08-2014, 18:01
Yardımlarınız için çok ama çok teşekkür ediyorum. Hemen uygun bir saksı ve toprak karışımı için çalışmalara başlayacağım.

Ankara'dan saygı ve selamlar,

Semih

Sbakar
30-08-2014, 21:43
Arkadaslar merhaba,

Bonsai olarak yetistirmek uzere yeni saksi ve topraklarinda dinmeye biraktigim ardic ve sari cam fidelerimi eve gelen temizlikci balkona koymus :( iki agacin da onceden yesil olan igneleri su an icin (buyuk oranla) kahverengiye donmus yani sanirim sicaktan yanmis. Ne yapabilirim yardimci olabilir misiniz?

Olmalari gerektigi yere geri yerlestirdim ama sulama veya ozel bir bakim konularinda nasil bir yol izlemeliyim?

Simdiden tesekkurler!

Semih

badrobot
30-08-2014, 22:13
Sn.Sbakar.
Bunu anlamadım. Yani ağaçlarınızı bulundukları saksı veya torbadan çıkarıp topraklarını dağıtıp hatta köklerini yıkayıp toprak değişimi yaptınızmı?

Sbakar
31-08-2014, 01:19
Sayın Badrobot,

Fidanlarımı nicholai hel arkadaşımın tavsiyesine uyarak torbalarından çıkarmış, uygun boyda saksılara yaklaşık iki hafta önce yerleştirmiştim. İki gün öncesine kadar herşey sorunsuz giderken şimdi bu aşırı sıcaktan kuruma/yanma durumu ile karşı karşıya kaldım.

badrobot
31-08-2014, 10:47
Semih bey.
Benim nicholai hel'in tavsiyesine ve sizin uygulamanıza itirazım yok.
Saksı değişiminde ağaçlarınızın topraklarını dağıttınızmı? yoksa torbayı özenle keserek ve toprağı kalıp gibi tutarak, bir bütün halinde yeni saksıya aktardınızmı?
Size yardımcı olabilmem için önce bunu öğrenmem gerek.

Sbakar
31-08-2014, 20:44
Sevgili Badrobot,

Saksı değişiminde ağaçların var olan köklerini olabildiğince koruyabilmek adına topraklarına herhangi bir dağıtma ya da yıkama işlemii yapmadım. Torbalarından çıkarır çıkarmaz saksılarına yerleştirip boşlukları dolduracak şekilde toprak + torf + perlit (çok su tutabileceğini tahmin ettiğim için perliti olabildiğince az ekledim) karışımı ile kapattım. Umarım sorunuza yanıt verebilmişimdir.

badrobot
31-08-2014, 21:03
Semih bey.
Ayrıntılı sormamın nedeni size daha net bir cevap verebilmek içindi. Kendi adıma bir beklentim yok. Sanırım küçük bir yanlış anlaşılma oldu. Neyse üzerinde durulmayacak birşey.
Yanıtınıza dayanarak; her hangi hatalı durum görünmüyor. Kök sistemleri açılmadan, toprağıyla yapılan saksı değişimlerinden ağaçlar fazla rahatsız olmazlar. 1-2 Hafta önce bende 6-7 ağacımı daha büyük saksılara almak için saksı değişimleri yapmıştım, yeni sürgünlerini vermişler bile.
Gelelim yine sizin probleminize; aklıma gelen en önemli hatalardan birini sormak istıyorum. Ağaçlarınızın yaprak ve bedenine su değdiriyor hatta yıkama yapıyormusunuz. Güneş ışığıyla birlikte yapraklarda kavurucu bir etki yaratır. Hatta bazı türlerde tüm yapraklar kahve rengiye döner.

Sbakar
31-08-2014, 21:16
Sulamayı doğrudan toprağa yapıyorum, yapraklarla herhangi bir temasım olmadı henüz. Bu arada, iki çamın da iğneleri kahverengi renkte (oldukça büyük bir kısmı) ve dokunduğum zaman dökülüyor.

aliriza24
04-06-2015, 17:32
Merhabalar
Ben bonsai ağacım olarak çınar ağacını seçtim.Fidanı çıkarırken uzamış olan kalın kökün saçak köklerin birçoğu koptu.Bende kalan bölgenin 1-2 parmak üstünden bir bölgenin kabuğunu soydum ve toprağa diktim acaba tutar mı ?

sagol
04-06-2015, 21:36
Sayın alirıza24,

Bu mevsimde ağacın yeri değiştirilmez, saçak kökleri kopmasaydı bile yaşaması mucize olurdu. Bahçeden sökmek veya saksı değiştirmek için ağacın uyku mevsimini bekliyoruz yani kışın veya ağaç uyanmadan ilkbaharda olabilir.

İyi çalışmalar dilerim.

Merhabalar
Ben bonsai ağacım olarak çınar ağacını seçtim.Fidanı çıkarırken uzamış olan kalın kökün saçak köklerin birçoğu koptu.Bende kalan bölgenin 1-2 parmak üstünden bir bölgenin kabuğunu soydum ve toprağa diktim acaba tutar mı ?

fatix54
18-06-2015, 12:33
Merhabalar; Uzun süredir bonsaiye olan merakım ve hazır bonsailerle uğraşma sonunda biraz tepeden inme şeklinde 2 adet acer palmutum 1 adette mugo çamı siparişi verdim. Ağaçları balkonun gölge yerine yerleştirdim sormak istediğim gelen fidanların saksıları biraz küçük geldi büyük saksıya almayı düşünüyorum. Akağaç ve mugo çamını bu mevsimde büyük saksıya geçirsem sorun olurmu ayrıca acerlerin boyu oldukça uzun havai köklendirme yapmayı düşünüyorum bunun için ilk baharımı beklemem gerekir?
http://s4.postimg.org/lgs9p3ki5/ccc.jpg
http://s4.postimg.org/eeuc2wgwd/vvv.jpg

sagol
18-06-2015, 13:52
Sayın fatix54,

Forumumuza hoş geldiniz. Acer ve Mugo başlangıç için zor türlerden. Ligustrum başlangıç için daha uygun olur. Mevsim saksı değiştirmek için uygun değil şubat mart aylarını beklemeniz iyi olur. Havai köklendirmeyi şimdi de yapabilirsiniz.

Kolay gelsin...

Merhabalar; Uzun süredir bonsaiye olan merakım ve hazır bonsailerle uğraşma sonunda biraz tepeden inme şeklinde 2 adet acer palmutum 1 adette mugo çamı siparişi verdim. Ağaçları balkonun gölge yerine yerleştirdim sormak istediğim gelen fidanların saksıları biraz küçük geldi büyük saksıya almayı düşünüyorum. Akağaç ve mugo çamını bu mevsimde büyük saksıya geçirsem sorun olurmu ayrıca acerlerin boyu oldukça uzun havai köklendirme yapmayı düşünüyorum bunun için ilk baharımı beklemem gerekir?
http://s4.postimg.org/lgs9p3ki5/ccc.jpg
http://s4.postimg.org/eeuc2wgwd/vvv.jpg

therman
28-06-2015, 23:52
Merak ettigim bi soru olucak ??? Forumda çınar bonsai hic yok ya da ben görmedim ... Acaba zor bi ağacmı ugraşmakmı istenmiyor yoksa tarz olmuyormu ?

badrobot
29-06-2015, 00:01
Çınar aslında hızlı gelişmesi ve çok uzun ömürlü bir ağaç olması ilk anda çekici gelebilir. Bir ara bende merak sarmadım değil hani. Fakat tüylü yaprak yapısı yapraklarının yaz dönemlerinde ıslanması halinde mantar enfeksiyonuna kapılmasına ve yanmasına neden olmakta. Üstelik yamadori sonrası veya saksı değişimindeki kök budamalarında sorun çıkarmakta. Saksı gibi; hele sığ saksıda su isteği çok yüksek olan bu ağacı suya doyurmak oldukça büyük sıkıntı. Esas en büyük sıkıntısı; büyük yaprakları küçültmeye çalıştığınızda çok inatçı bir ağaçla karşılaşıyorsunuz.
Problemleri yazarken ben yoruldum gerisini siz düşünün.
Denemekten zarar gelmez derseniz zorlu bir deneyim elde edebilirsiniz elbete. Ama yukarıda saydığım problemleri göz önünde bulundurmakta fayda var.

sagol
29-06-2015, 08:26
Sayın Therman,

Önceki yıllarda Sayın Hazeyn bir çınar paylaşmıştı. Harun Parlak'ın da Çınarı var. Ben de de daha başlangıç aşamasında olan 2 tane var, biraz ilerlesinler paylaşırım. Biraz zor bir tür ama elinizde fidan varsa denemeye değer. Yeni alacaksanız onun yerine ligustrum (kurtbağrı) daha kolay ve çabuk sonuç verir.

Kolay gelsin...

therman
29-06-2015, 11:39
Hawai köklendirme yaptıgım bir çalısmam var cok iyi sonuc aldım dün saksıya aldım insallah tutar. Resimleri paylasirim yakinda

fukien bonsai
11-09-2015, 10:11
Arkadaşlar iki hafta önce eşimin hediyesi Fukien cinsi bonsai sahibi oldum fakat yapraklarını dökmeye başladı. Tek tek düşüyor bu mevsimde olur mu hiçbir tecrübem yok yardımcı olur musunuz? Bakımı benim için çok önemli zarar vermek istemiyorum. :(

nicholai hel
14-09-2015, 10:35
arkadaşlar iki hafta önce eşimin hediyesi fukien cinsi bonsai sahibi oldum fakat yapraklarını dökmeye başladı .tektek düşüyor bu mevsimde olur mu hiçbir tecrübem yok yardımcı olur musun?bakıumı benim için çok önemli zarar vermek istemiyorum :(


Sn. fukien bonsai, şu konuyu bir okuyun, muhtemelen problemi kendiniz bulacaksınızdır;
http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/26052.htm

Fukien tea ağacı normal şartlarda yaprak dökmez. Fakat stres yaşadığı ortamlarda tepkisini yaprak döken türler gibi gösterir. Ağacınız iki hafta önce yer değişikliği yaşamış, eski ve yeni yeri arasında şartlar çok farklıysa stres yaşaması normaldir. Fakat başka bir problemi varsa bunu düzeltmeniz gerekir. Konuyu bir inceleyin, yardımı olacaktır.

badrobot
14-09-2015, 12:57
Sn.fukien bonsai.
Ben de sizin gibi Manisa'dayım, isterseniz ağacınızı bahçeme getirirseniz inceleyebilir ve yardımcı olmaya çalışırım.

ufukarikaya
28-09-2015, 09:10
iç mekan bonsaileri budama saksı değişimi istenildiği zaman yapılabilirmi yoksa şubat mart mı beklenilmeli

nicholai hel
28-09-2015, 09:35
iç mekan bonsaileri budama saksı değişimi istenildiği zaman yapılabilirmi yoksa şubat mart mı beklenilmeli


Genel olarak belirli bir uyku dönemleri olmayan tropikal türler oldukları için diğer türlere göre daha toleranslı olurlar saksı değişimine. Fakat iç mekan derken hangi türü kastettiğiniz de önemli.

Ağacın gelişmeyi sürdürdüğü dönemde saksı değişimi, kök budaması gibi işlemleri bilinçli şekilde yaptığınız sürece sorun olmayacaktır.

reguler
28-09-2015, 12:03
iç mekan bonsaileri budama saksı değişimi istenildiği zaman yapılabilirmi yoksa şubat mart mı beklenilmeli
Yok yapilmiyor . Ağaçlarda yeni gozeler patlamadan hemen önce islemleri yapmak lazım.

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

ufukarikaya
28-09-2015, 12:26
teşekkürler cevaplar için ağacım ligustrum iç mekanda yetiştiriyorum kış uykusuna yatıcakmı bu ağaç onun için biraz daha soğuk ortam sağlamalıyım zamanı geldiğinde

badrobot
28-09-2015, 12:44
Yok yapilmiyor . Ağaçlarda yeni gozeler patlamadan hemen önce islemleri yapmak lazım.

Sn.reguler.
Dediğiniz saksı degişim donemi genel olarak yaprak dökenler ve uykuya dalanlar için çok doğru. Fakat iş tropik ve subtropik türlere gelince farklılıklar var. Onlarda da tam olarak standart bir sey soylemek zor. Ama yinede diger turler gibi ağacın uykuda degilde tam olarak aktif olduğu dönemler diyebiliriz.
Hemen bir kaç örnek verelim:

Skulentlerde kış dönemi haricinde her donem saksı değişimi oluyor.
Begonvilerde yine aynı gibi ama en mükemmel zaman; gelişme döneminin en azgın olduğu Nisan ayı.
Ficus turleri icinde Nisan başı en guzel ay. Gerci ben bir tane agustosun 40 derece sicağında değiştirdim ve sorun çıkmadı.

reguler
28-09-2015, 12:46
Bende yazdıkca eksiklerimi öğreniyorum . Sağolun tamamladiginiz icin

GT-N7100 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

bistritz
26-10-2015, 20:19
Merhaba,
Geçen günlerde hediye olarak Ardıç ağacı bonsai geldi. Aylardır bir bonsai istiyordum ama yeterli bilgiyi alamadan gelen bonsaim ile baş başa kaldım. Fotoğrafını ekte gönderiyorum. Normalde balkonda foto için içeri almıştım.

Çiçekçi ile görüştüğümde saksının altında drenaj için taş olduğunu ve toprağın ise iç mekan toprağı olduğunu söyledi. ilk sorum burada sizce toprağını değiştirmeli miyim? Toprağın üstünde beyaz pamuksu dokular oluşmaya başladı bile 2 günde :(

ikincisi ağaç çok dağınık gözüktü gözüme, zamanı geldiğinde budama yapmalıyım sizce yoksa bu halini korumalı mıyım? Bu şekilde geniş bir ağaçcık olması hoşuma gitti ama ağacın sağlığı için yapmalıysam tabi ki öncelik onun sağlığı.

son sorumda; fazla olmadıysam eğer; çiçekçi direk toprağına suyu eşit olacak şekilde yayarak sulamamı söyledi ama internette yağmurlama şeklinde sulayın deniyor. sizce hangisi daha uygundur?

şimdiden çok teşekkürler.

bistritz
01-11-2015, 00:30
Ardıç Bonsaim konusunda yardımcı olacak birileri var mıdır acaba :)

ecemmm
04-11-2015, 12:12
merhaba, fotoğraflarını gönderdiğim cinsinin sitede okuduklarıma göre ficus ginseng olduğunu tahmin ettiğim çiçeğimin yeşermesi için ne yapabilirim? çok fazla yaprak dökmüştü ana dallarının üst kısımları tamamen kuruduğu için budamak zorunda kaldım. yapabileceğim bir şey varsa önerirseniz çok sevinirim.

sagol
04-11-2015, 15:07
Sayın ecemmm,

Ficus, çiçek değil de bir ağaç türü. Ginsenge aşılanmış gibi görünmüyor, ficustan yetişmiş gibi. Yer değiştirme, çok sulama, az sulama yaprak dökmesine neden olabilir.

Kolay gelsin...

merhaba, fotoğraflarını gönderdiğim cinsinin sitede okuduklarıma göre ficus ginseng olduğunu tahmin ettiğim çiçeğimin yeşermesi için ne yapabilirim? çok fazla yaprak dökmüştü ana dallarının üst kısımları tamamen kuruduğu için budamak zorunda kaldım. yapabileceğim bir şey varsa önerirseniz çok sevinirim.

mfyconqueror
20-11-2015, 10:23
1 haftadır forumu takip ediyorum hepsi çok güzel paylaşımlar teşekkür ederiz. Bende bu işe merak saldım. Hemen gittim fidanlıktan ateş dikeni ve ligustrum aldım. Ama kesip biçerek hata yapmak istemiyorum şuan. O yuzden sorma gereği hissettim. Kasım ayındayız şuan ağaçlardaki ufak budamalar uygun mudur? Uygunsa bu 2 örneğe neler yapabileceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim:)
586138

586139

Sakaki
20-11-2015, 11:47
1 haftadır forumu takip ediyorum hepsi çok güzel paylaşımlar teşekkür ederiz. Bende bu işe merak saldım. Hemen gittim fidanlıktan ateş dikeni ve ligustrum aldım. Ama kesip biçerek hata yapmak istemiyorum şuan. O yuzden sorma gereği hissettim. Kasım ayındayız şuan ağaçlardaki ufak budamalar uygun mudur? Uygunsa bu 2 örneğe neler yapabileceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim:)
586138

586139

Şu anda budama yapmasanız daha iyi. Bunun için ilkbahar başını bekleyiniz.
Adaylarınız genç olduğu için şu anda mümkün olduğunca geniş saksılarda (mümkümkünse toprakta/bahçede) hızlı büyümesini sağlayın ve bunu yaparken de ana gövdeye seçeceğiniz tarza göre yönlendirmeler yapabilirsiniz. Örn. "cut & grow" tekniği uygulayabilirsiniz.

Bu teknikler ve bonsai tarzları konusunda bonsai bölümümüzde yeterince bilgi var, okumanızı öneririm.

Bol şans & hoş geldiniz.

bistritz
22-11-2015, 07:10
Merhaba,
Geçen günlerde hediye olarak Ardıç ağacı bonsai geldi. Aylardır bir bonsai istiyordum ama yeterli bilgiyi alamadan gelen bonsaim ile baş başa kaldım. Fotoğrafını ekte gönderiyorum. Normalde balkonda foto için içeri almıştım.

Çiçekçi ile görüştüğümde saksının altında drenaj için taş olduğunu ve toprağın ise iç mekan toprağı olduğunu söyledi. ilk sorum burada sizce toprağını değiştirmeli miyim? Toprağın üstünde beyaz pamuksu dokular oluşmaya başladı bile 2 günde :(

ikincisi ağaç çok dağınık gözüktü gözüme, zamanı geldiğinde budama yapmalıyım sizce yoksa bu halini korumalı mıyım? Bu şekilde geniş bir ağaçcık olması hoşuma gitti ama ağacın sağlığı için yapmalıysam tabi ki öncelik onun sağlığı.

son sorumda; fazla olmadıysam eğer; çiçekçi direk toprağına suyu eşit olacak şekilde yayarak sulamamı söyledi ama internette yağmurlama şeklinde sulayın deniyor. sizce hangisi daha uygundur?

şimdiden çok teşekkürler.


merhabalar tekrar,

Bonsai'im ya da inceliğine bakarsak adayımın yaprak dipleri kurumaya başladı ama bir yandan da yeni sürgünler çıkıyor diğer dallardan. fotoğrafta çok anlaşılmıyor öncelerde açık kahve iken şuan siyaha yakın yaprak dipleri.

Sizce budama yapmalımıyım ya da saksı değiştirmelimiyim? Budama yapılacak ise öneriler nedir? Bu konuda benden tecrubeli arkadaşlardan yanıt bekliyorum. (bende tecrube sıfır olduğundan 1 tık bilgisi olan herkes ustamdır)

herkese mutlu pazarlar.

sagol
22-11-2015, 09:23
Sayın bistritz,

Hayırlı olsun formu güzel ama daha bonsai olması için çoz zaman ve emek gerekiyor. Ağacınız çok ince o nedenle en iyi yol bir süre dokunmadan gelişmeye bırakmak, ne kadar yeşillik varsa gövde ve dallarda o kadar kalınlaşma olur. Bu türde güneş görmeyen kısımlarda sararıp dökülme normal. Yenileri çıktığına göre sağlığı iyi. Beyaz pamukcuklar oluşması hava sirkülasyonunun tam sağlanamadığı durumlarda çok olur, balkonda yerdeyse yüksek bir sehpanın üzerine koyun. Beyaz pamukcukları ya elle ya bir mendili ıslatarak almaya çalışın, çok artarsa ilaçlamak gerekir. Bu mevsimde toprak değiştirmek olmaz, mart ayında değiştiriyoruz ama yaprak dökmeyenlerde toprağın hepsi bir seferde değiştirilmez, her değiştirmede bir bölümünü bırakıyoruz. Bu mevsimde yağmurlama gerekmez, yazın çok sıcaklarda yapıyoruz, toprak çok sıkıysa suyunu alamaz o durumlarda bir leğende daldırma şeklinde suluyoruz.

Kolay gelsin....

merhabalar tekrar,

Bonsai'im ya da inceliğine bakarsak adayımın yaprak dipleri kurumaya başladı ama bir yandan da yeni sürgünler çıkıyor diğer dallardan. fotoğrafta çok anlaşılmıyor öncelerde açık kahve iken şuan siyaha yakın yaprak dipleri.

Sizce budama yapmalımıyım ya da saksı değiştirmelimiyim? Budama yapılacak ise öneriler nedir? Bu konuda benden tecrubeli arkadaşlardan yanıt bekliyorum. (bende tecrube sıfır olduğundan 1 tık bilgisi olan herkes ustamdır)

herkese mutlu pazarlar.

mfyconqueror
22-11-2015, 11:05
Şu anda budama yapmasanız daha iyi. Bunun için ilkbahar başını bekleyiniz.
Adaylarınız genç olduğu için şu anda mümkün olduğunca geniş saksılarda (mümkümkünse toprakta/bahçede) hızlı büyümesini sağlayın ve bunu yaparken de ana gövdeye seçeceğiniz tarza göre yönlendirmeler yapabilirsiniz. Örn. "cut & grow" tekniği uygulayabilirsiniz.

Bu teknikler ve bonsai tarzları konusunda bonsai bölümümüzde yeterince bilgi var, okumanızı öneririm.

Bol şans & hoş geldiniz.

Sn. Sakaki
Cut&grow yöntemine göre gövdenin 2 katı olan bi yerden kesin diyor. Bunu şuan yapmam uygun mudur acaba? Yoksa bahara kadar bekleyeyim mi? Yani şuan çok uğraşmak geliyor içimden daha ilkbahara 3 aydan fazla var nasıl beklicem diye düşünüyorum Suan yapabileceğim bişey varsa benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

bistritz
22-11-2015, 12:24
Sayın bistritz,

Hayırlı olsun formu güzel ama daha bonsai olması için çoz zaman ve emek gerekiyor. Ağacınız çok ince o nedenle en iyi yol bir süre dokunmadan gelişmeye bırakmak, ne kadar yeşillik varsa gövde ve dallarda o kadar kalınlaşma olur. Bu türde güneş görmeyen kısımlarda sararıp dökülme normal. Yenileri çıktığına göre sağlığı iyi. Beyaz pamukcuklar oluşması hava sirkülasyonunun tam sağlanamadığı durumlarda çok olur, balkonda yerdeyse yüksek bir sehpanın üzerine koyun. Beyaz pamukcukları ya elle ya bir mendili ıslatarak almaya çalışın, çok artarsa ilaçlamak gerekir. Bu mevsimde toprak değiştirmek olmaz, mart ayında değiştiriyoruz ama yaprak dökmeyenlerde toprağın hepsi bir seferde değiştirilmez, her değiştirmede bir bölümünü bırakıyoruz. Bu mevsimde yağmurlama gerekmez, yazın çok sıcaklarda yapıyoruz, toprak çok sıkıysa suyunu alamaz o durumlarda bir leğende daldırma şeklinde suluyoruz.

Kolay gelsin....

Merhaba,

Değerli bilgileriniz için çok teşekkürler. Tavsiyelerinize uyacağım. Bu durumda Mart ayı gelene kadar araştırmaya devam.

Pamukçuklar dışarı alınca gitti. Balkonda masa üstünde direk güneş alan bir yerde hava alıyor. :)

bu güzel güneşli günden selamlar.

therman
27-11-2015, 21:11
Herkeze iyi çalışmalar alman bonsaici Walter Pall'ın sitesinde dolasirken kullandıgı topragı gördüm Maxit / Fibotherm diye bi ürün bunu temin edebilecegimiz biyer varmı türkiyede bilgisi olan varsa yardımcı olursa sevinirim..

rainbowx
18-12-2015, 17:03
iyi günler herkese, bu işe yeni merak salanlardanım :)

1 yıllık fidan bonsai hediye olarak geldi. Bununla ilgili olarak gövdesi şu an için çok cılız nasıl bir yöntem izlemeliyim acaba ?

salimoglu
07-03-2016, 15:44
rain arkdaş gibi bende merak saldım uzun zamandır, yaklaşık 3 yıl okuyorum ve takip ediyorum sadece. fakat uzun yıllar isteyen bir uğraş olduğu için takibi zor. neyse sorum arkadaş gibi cılız bir nar ağacı fidem var(van da yaşadığım için iran yöresine uygun soğuğa ve bir çok olumsuz koşullara uygun bir tür olsun istedim araştırıp bunu buldum) şimdi bu fidemin gövdesini ne kadar kalınlıkta eğitmeliyim, ve daha bu kadar körpe iken budama yapmalımıyım?

Berat Aktan
05-04-2016, 15:21
Merhaba arkadaşlar, henüz birkaç gün önce bu ağacı edindim , biraz okudum forumu lakin acil müdahale gerektiğini farkedince direk soru sormam gerekti, çünkü yaprakları dökülmeye başladı ve ne yapacağım hakkında hiç bir fikrim yok :)

O yüzden ilk müdahaleyi yapabilmem için şu soruları sorayım sizlere;
1-Ağacımın türü nedir?
2-Açık havada mı durmalı, evin içinde mi, yoksa balkonun bi köşesi gibi bir yere mi koymalıyım ( Ankara'da yaşıyorum) ?
3-Direk güneş görmemeli diye bir sonuç çıkardım şimdiye kadar okuduklarımdan doğru mudur?
4-Bonsai sulama ile ilgili yazılan bilgilendirme yazılarını okudum , yapraklarını düzenli fısfıslayıp bir kaç günde bir su vermem gerekiyor sanırım , doğru mudur?
5-Yaprak dökülmesi ağacın kuruyacağı ve öleceği anlamına mı geliyor ? Geri dönüş için ne yapmam lazım :(
6-Ağacı burada yerel bir çiçekçiye getirttik , resimlerde göreceğiniz üzere tellemesi yapılmış lakin , anlayamadım ne yapmaya çalıştıklarını , forumdaki modellere hiç benzemiyor :) Nisan ayı içerisinde yapılması gerektiren bakımı vs var mı bu bonsainin?
7-Saksının altında bir ufak delik var yeterli midir? Toprağının doğru toprak olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Teşekkür ederim şimdiden. Umarım cevap bulurum.

603712
603713
603714

sagol
08-04-2016, 08:48
Sayın Berat Aktan,

Ağacınız Çin karaağacı, bonsaiye uygun güzel bir tür. Şpiral şekli verilmeye çalışılmış, çoğunlukla Çin Malsai'lerinde(Marketlerde satılan bonsailere verilen ad) olduğu gibi. Yer değiştirmeyle yaprak dökmesi normal. Her ne kadar iç mekan bonsaisi diye satsalarda, çin karaağaçları dış mekan bitkisidir ama kışın -10 derecede donar. Balkonda veya açık pencere önünde bakabilirsiniz. Ankarada kışın korumalısınız. Tüm ithal market bonsailerinde olduğu gibi toprağında yosun fazladır o nedenle fazla sudan öldürmeyin, arada sprey yapmanız iyi olur.

Kolay gelsin....


Merhaba arkadaşlar, henüz birkaç gün önce bu ağacı edindim , biraz okudum forumu lakin acil müdahale gerektiğini farkedince direk soru sormam gerekti, çünkü yaprakları dökülmeye başladı ve ne yapacağım hakkında hiç bir fikrim yok :)

O yüzden ilk müdahaleyi yapabilmem için şu soruları sorayım sizlere;
1-Ağacımın türü nedir?
2-Açık havada mı durmalı, evin içinde mi, yoksa balkonun bi köşesi gibi bir yere mi koymalıyım ( Ankara'da yaşıyorum) ?
3-Direk güneş görmemeli diye bir sonuç çıkardım şimdiye kadar okuduklarımdan doğru mudur?
4-Bonsai sulama ile ilgili yazılan bilgilendirme yazılarını okudum , yapraklarını düzenli fısfıslayıp bir kaç günde bir su vermem gerekiyor sanırım , doğru mudur?
5-Yaprak dökülmesi ağacın kuruyacağı ve öleceği anlamına mı geliyor ? Geri dönüş için ne yapmam lazım :(
6-Ağacı burada yerel bir çiçekçiye getirttik , resimlerde göreceğiniz üzere tellemesi yapılmış lakin , anlayamadım ne yapmaya çalıştıklarını , forumdaki modellere hiç benzemiyor :) Nisan ayı içerisinde yapılması gerektiren bakımı vs var mı bu bonsainin?
7-Saksının altında bir ufak delik var yeterli midir? Toprağının doğru toprak olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Teşekkür ederim şimdiden. Umarım cevap bulurum.

603712
603713
603714