PDA

View Full Version : PlentyPlant / kaktüs ve sukulentlerim

Sayfalar : 1 2 3 [4]

PlentyPlant
10-07-2011, 15:04
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim, Sayın Serilaa. Sayfanızı takip ederken, gönlünüzün ne kadar geniş ve sevgi dolu olduğunu fark etmemek olanaksızdı. Herşeyin sizin de gönlünüzce olmasını dilerim.

selenn
11-07-2011, 13:47
Hoşgeldiniz Sayın Selenn. Sizin de bildiğinizden eminim; Fredlerin çok farklı formları var. Aklımda olan iki-üç türün yanına Fred ekleyip, özel bir koleksiyona bile kalkışabilirim.

Viscosa'nın çiçeklerindeki kristalize detayı ise kırmızı örümcek aramada kullandığım büyüteçle incelerken tesadüfen gördüm. Normal gözle (en azından benimkiyle) seçmek zor. :) Göstermek lazımdı. Fotoğraf makinesi-Photoshop işbirliği, benim yerime halletti.

Elimde büyüteçle ben de unlu bit avındayım son zamanlarda ama çiçekleri yakından gözlemlemek aklıma gelmemişti. Hakikaten çok güzel bir ipucu oldu benim için. Teşekkür ederim.

Başlığınıza, bitkilerinize ve sunumunuza gösterdiğiniz titizlikle örnek bir başlık sizinkisi. Bizlere gösterdiğiniz tüm güzellikler için tekrar teşekkürler.

PlentyPlant
12-07-2011, 09:33
Elimde büyüteçle ben de unlu bit avındayım son zamanlarda ama çiçekleri yakından gözlemlemek aklıma gelmemişti. Hakikaten çok güzel bir ipucu oldu benim için. Teşekkür ederim.
Başlığınıza, bitkilerinize ve sunumunuza gösterdiğiniz titizlikle örnek bir başlık sizinkisi. Bizlere gösterdiğiniz tüm güzellikler için tekrar teşekkürler.

Sözlerinizle onurlandırıyorsunuz Sayın Selenn, asıl ben teşekkür ederim. Hepimiz birbirimizden birşeyler görüp öğreniyoruz. En azından, ben kendi adıma pek çok şey öğreniyorum.

Unlu bit avı deyince aklıma geldi. Biliyorsunuzdur; Neem Yağı diye bir ürün var. Organik tarımda da pek çok haşerat ile mücadele kullanılıyor. Son üç haftadır deniyorum. Melisa'nın tümü unlu bit ile kaplı. İlaç çare olmadı. Birer hafta arayla bu ürünü kullandım. Hala canlı bitler var ama bitki yapraklarının kuruyup dökülmesi durdu, aksine canlanma başladı. Bitlerin büyük çoğunluğu kuruyup öldüler. Önce bitkinin bünyesine, oradan da onunla beslenen canlının bünyesine geçiyor. Canlının beslenmesi kesiliyor, üremesi ve kabuk değiştirmesi duruyor ve beslenemeyen, üreyemeyen canlı ölüyor.

Birkaç bitki üzerinde deniyorum şimdilik. İlk sonuçlar olumlu görünüyor. Bu konuda bilginiz, deneyiminiz (veya bilgisi olan üye arkadaşımız) varsa, paylaşmanızı rica edeceğim. Önemli bir avantajı da hafif doz aşımlarında, diğer zehirler gibi bitkide yakıcı etki yapmıyor.

selenn
12-07-2011, 12:10
Sayın Plenty Plant, evet Neem Yağı'nı duydum ama bizzat tecrübem olmadı şimdiye kadar.
Unlu bit şuanda sadece Hoyamda mevcut. Diğerlerine geçmesinden endişe ettiğim için büyüteç elimde diğer kaktüs ve sukulentleri inceliyorum. Hoya'yı büyüteçle gördüğüm unlu bitlerden temizledim. İnanılmaz yaratıklar olgunlaşmış yapraklardan çok yeni filizlere üşüşüyorlar.

Bu ürünü burada temin etmeye çalışacağım. Bence en güzel özelliği hem organik olması hem de doz aşımında yanıklara sebebiyet vermemesiymiş. Zira diğer zehirli gruptan bir ilaç kuzenimin koca bir saksı Echeveria'sını yok etti.

İleriki dönemlerde tecrübelerinize yer verirseniz sevinirim.

gülsu
12-07-2011, 14:47
Sn PlentyPlant bu gerçek olamaz ne kadar çok çeşit var. Böyle bunları sergileyerek bırakamazsınız. Bence bizlere de göndermelisiniz. Bu kadar güzelliği tek başınıza yaşayamazsınız. Sanırım bir çok üyede benim gibi düşünüyordur. Lütfen onlardan bizlerede gönderin. Ben yeni bahçe kuruyorum. Onun için nerede güzel bir şey gördüm istiyorum. Ayrıca kaktüs ve suklulent grubu çok ilgimi çekiyor. 5-6 çeşit bende de var ama sizin çiçeklerin yanında hiç kalır. Saygılar sunuyorum.

PlentyPlant
12-07-2011, 20:05
Sn PlentyPlant bu gerçek olamaz ne kadar çok çeşit var. Böyle bunları sergileyerek bırakamazsınız. Bence bizlere de göndermelisiniz. Bu kadar güzelliği tek başınıza yaşayamazsınız. Sanırım bir çok üyede benim gibi düşünüyordur. Lütfen onlardan bizlerede gönderin. Ben yeni bahçe kuruyorum. Onun için nerede güzel bir şey gördüm istiyorum. Ayrıca kaktüs ve suklulent grubu çok ilgimi çekiyor. 5-6 çeşit bende de var ama sizin çiçeklerin yanında hiç kalır. Saygılar sunuyorum.

İlginiz için teşekkür ederim, Sayın Gülsu. Ciddi koleksiyoner üyelerimizin yanında, benimkilerin sözü bile edilmez. Kaktüs ve sukulent sayınızı artırmak istiyorsanız, www.kaktus.web.tr adresini ziyaret etmenizi öneririm. Çok değişik türleri resimlerini görerek seçebilir, çok uygun fiyatlarla alabilirsiniz. Sayın Taner Angay özenle paketleyip kargo ile de gönderiyor.

Karadeniz bölgesindeyseniz ve bahçeniz için düşünüyorsanız, kaktüslerden daha çok Sempervivum, Echeveria türü sukulentlere yoğunlaşmanızı önereceğim. "Üyelerin kaktüs ve sukulentleri" başlığı altında yer alan sayfalarda da çok güzel sukulent yerleşimleri, bahçe düzenlemeleri ve türleri göreceksiniz.

Güzel uğraşınızda kolaylıklar diliyorum.

zenfree
21-08-2011, 23:02
Sayın Plenty Plant, bu ara bitkilerinizi göremiyoruz. Nasıllar? :)

sevim.K
22-08-2011, 07:10
Neem Yağı notumu aldım sn PlentyPlant. Yaz başında kalanşomla başlayan unlu bit mücadelemiz zaman zaman diğer bitkilerde nüksederek devam ediyor.

yener.T
22-08-2011, 17:49
Sayın PlentyPlant neem yağı diye bahsi geçen ilaç Neemazan denen ilaçta da neemyağından
yapıldığı bahsedilmekte.acaba aynı etkiyi gösterir mi?

PlentyPlant
23-08-2011, 12:48
Sayın Serilaa, Sayın Sevim K!
Sözünü ettiğim Neem'i bir süredir kullanıyorum. NeemAzal da aynı amaçla üretilip satılıyor. Benim kullandığım da bu. (Saf Neem Yağı'nı bulmak hem çok zor, hem çok fazla pahalı)
Aldığım sonuçlar oldukça parlak diyebilirim. Her yıl sinek larvaları, geometrid larvalar ve unlu bitlerle kaplanan balkon çiçeklerimi hayatta tutabilmek için epey mücadele veriyordum.
Bu yıl tek tük olanların dışında, sorun olmaktan çıktılar. O kadar ki, Nepenthes keselerini aç bırakmayacak karasinek bile bulmak neredeyse imkansız hale geldi.

PlentyPlant
23-08-2011, 12:51
Bitkilerimiz ve ben dinleniyoruz Sayın Zenfree. :)
Adana'nın yakıcı sıcağı ve nemi, kaktüs balkonunun ise yaz aylarında hiç güneş almayışı, buna karşın Ağustos sonundan Ocak'a kadar çok güzel güneşlenmesi, bitkilerin dinlenme ve çiçeklenme dönemlerini biraz saptırıyor.
Benim kaktüsler sonbahar ve kışı daha çok seviyorlar. :)

PlentyPlant
25-09-2011, 16:19
Gölgede 40 dereceyi bulan yaz sıcaklarında bitkileri koruma ve yaşatma savaşı büyük ölçüde sona erdi. Sayın Zenfree'ye cevap verdiğim mesajda "Benim kaktüsler sonbahar ve kışı daha çok seviyorlar." demiştim. Yaz sonu geldiğine göre, bir-iki bitkiyle tekrar başlayabiliriz.

PlentyPlant
25-09-2011, 16:23
247898

Huernia pillansii

Anavatanı Güney Afrika. Daha çok taşlık alanlarda ve çalımsı bitkilerin koruması altında yaşıyor.

Çok fazla geçirgen bir toprak karışımı kullanmakta fayda var. Bitki ve dalları unlu bit ve mantar sporlarının saldırısına karşı oldukça duyarlı. Bu nedenle, bitkinin sağlıklı olduğu dönemlerde tekrar üretmek için dal almak ve bitkiyi yedeklemek gerekebilir.

Bitkiyi çoğaltmak için sağlıklı bir dalı keskin bir aletle ayırıp 1-2 gün beklettikten sonra, bol drenaj özelliğine sahip toprağın üzerine yatırmak, pek çok bitkide olduğu gibi, toprağa dikmekten daha sağlıklı sonuç veriyor. Yatırılan gövdenin çeşitli yerlerinden toprağa daha rahat kök salabiliyor.

İlkbaharda büyümeye başlayan bitki, yaz sıcakları başladığında dinlenme dönemine giriyor. Bu, Akdeniz ve Ege gibi sıcak bölgelerde daha da önemli. Sıcağa dayanıklı olmakla birlikte, bu dönem içinde tül vb. malzemeler ile filtre edilmiş güneş alırsa veya yarı gölge bir yerde muhafaza edilirse, yaz sonunda ve sonbahar aylarında çiçeklenmesi daha da teşvik edilmiş olur. Güneş ve iklim koşullarına bağlı olmakla birlikte, çiçekleri 1-2 hafta kadar açık kalıyor.

Bahar aylarında aşırıya kaçmayan sulamada sorun olmayabilir ama çiçeklenme döneminde sulamanın ölçüsüne dikkat etmekte yarar var. Kış aylarında ise 5 dereceye kadar fazla sorun yaratmadan sağlığını korumak mümkün. Ancak, toprağını kuru tutmak ve bol ışık almasını sağlamak önemli.

Kaynaklar:
Cactuspedia (http://www.cactuspedia.info)
DESERT PLANTS (http://www.desert-plants.blogspot.com)

247899

247900

247901

247902

PlentyPlant
25-09-2011, 16:27
247903

247904

247905

Aşağıda yer alan fotoğraf, amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu.

247906

Alttaki fotoğraf ise, Huernia pillansii'nin doğadaki formlarından biri.

247907

Fotoğraf: Gerhard Marx Yer: Calitzdorp-Güney Afrika Kaynak: DESERT PLANTS (http://www.desert-plants.blogspot.com)

PlentyPlant
25-09-2011, 16:33
Avonia papyracea ssp. namaensis

247908

Anavatanı Namibia’nın güneyi ile Güney Afrika’nın batı ve kuzey bölgeleri. Doğal ortamı oldukça vahşi ve sert. (Dal yapısındaki farklılık tam da bu yüzden). Portulacaceae ailesinde olan bu türün isimlendirilmesi 1994 yılında Gordon Douglas Rowley tarafından yapılmış.

Oldukça yavaş büyüyen ve dalları en fazla 10-15 cm.ye ulaşabilen bir tür. Avonia türünün ortak özelliklerinden biri olarak, yeşil olan dalları ince bir zar halinde ve balık pulu yapısında beyaz yapraklarla kaplı. Bu pullar, aynı zamanda bitkinin doğal kalkanları. Yakıcı güneş altında (aşağıda verdiğim doğal ortamdaki fotoğrafında olduğu gibi) kalkanlarını kapatan bitki, güneşin zararlı ışınlarını yansıtarak bitkiyi koruyor. Bu pullar, böceklerin saldırısına karşı da işlev görüyor.

Minik, beyazımsı yeşil çiçekleri, dallarının ucunda ve bol ışık altında açıyor. Bol ışık, bitkinin sağlıklı gelişimi için de gerekiyor. Çiçeklerin ömürleri 1-2 saatten az.

Dallarından üretmesi biraz özen isteyen bu Avonia’nın toprağı çok geçirgen, çakıl vb. suyu tutmayan malzemeleri bolca içeren bir karışım olmalı. İki sulama arasında tamamen kuruması önemli. Toprak saksı, bu kurumayı desteklemesi nedeniyle tercih edilebilir. Derinliği az olan bir saksı daha iyi.
Kışın, toprağının kuru tutulması şartıyla, 0 ila -5 derece arasına dayanabiliyor. Gelişme dönemi olan bahar aylarıyla birlikte, normal sulama düzenine geçilebilir.

Not: Bu bitkinin, ev yapımı biranın daha çabuk mayalanmasını sağlamak amacıyla kullanıldığı da belirtilmiş ama başka kaynaklardan doğrulayamadığım için, sadece bir not olarak düşüyorum.

Kaynaklar:
www.cactuspedia.info
www.tropicos.org

247909

247910

Çiçekler kuruduktan sonra, aşağıda görülen iskelet formuna dönüşüyor.

247911

247912

PlentyPlant
25-09-2011, 16:38
247913

247914

Aşağıdaki fotoğraf, amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu.

247915

Alttaki fotoğraf ise Avonia papyracea ssp. namaensis'in doğadaki formlarından biri.

247916

Fotoğraf: I. Oncken, Yer: Eksteenfontein-Güney Afrika, Kaynak: www.southernafricanplants.net

sevim.K
25-09-2011, 18:07
Teşekkürler sn plentyPlant özlemiştik bitkilerinizi ve sizi:)

Huernia pillansii ve Avonia papyracea ssp. namaensis hem çok ilginç hemde çok güzeller. Daha çok doğadaki yerleşimleri ilgimi çekti benim. Doğada bulundukları ortamla çok uyumlular ve çok daha güzeller:)

Vildan Sönmez
25-09-2011, 19:28
Öyle özel bitkileri öyle güzel anlatıyorsunuz ki, teşekkürler.
Bir de, Avonia benim olsa, böyle güzel çiçekler açsa o kurumuş çiçekleri toplar minik bir şeffaf kapta saklardım biblo gibi.

PlentyPlant
25-09-2011, 19:43
Ben teşekkür ederim Sayın SevimK. Ben de bu sayfaları özlemişim. (Hoş, herkesin kaktüs ve sukulent sayfalarını büyük bir dikkatle izliyorum.)

İltifatınız için teşekkür ederim Sayın Vildan Sönmez. Bilgileri toplayıp üzerine kendi gözlemlerimi ekledikten sonra, dilim döndüğünce ve olabildiğince sade biçimde aktarmaya çalışıyorum. (Bu arada önerinizi kesinlikle değerlendireceğim. Belki başka bazıları için de...)

zenfree
25-09-2011, 21:01
Bitkileriniz ve siz hoşgeldiniz..) Yine çok özel bitkler ve bilgiler. Teşekkürler. Huernia'ları bu sayfalarda gördükçe ben de yetiştirmek istiyorum ama beğenilerin sonu gelmiyor ki.:)

PlentyPlant
26-09-2011, 08:23
Hoşbuldum Sayın Zenfree. Huerniaları beğendiğinize göre, bir sonraki bitkinin önceliğini de bir Huernia'ya vereyim. Ayrıca, en kısa zamanda sizi huernialandırmak gerekiyor.

nesli6
26-09-2011, 11:22
Sayın PlentyPlant, Bitkiler, fotoğraflar ve bilgilendirme ile sunum yine çok güzel, avonianın çiçeği de çok tatlı, ilginç bir bitki.

AizoaceaeFAN
26-09-2011, 17:13
Sayın PlentyPlant, Huernia ve Avonia' nın resimlerle tanıtımı yine çok güzel olmuş. Bende de bir Huernia pillansii ve Avonia var. Bendeki huernianın çiçeği daha ince petalli, Avonia'nın çiçeğini ise hiç yakalayamamıştım çabuk açıp çabuk kuruduğundan. Siz yakalamışsınız tebrikler.

yener.T
26-09-2011, 17:22
Sayın PlentyPlant , Huernia pillansii ve Avonia papyracea ssp. namaensis i tanıtımınız için size çok teşekkür ederim.Bulamadığım bu türlerin fotoğrafları ile tanışmak bile ayrı bir duygu.Size bol çiçekli ve sağlıklı günler dilerim.

zenfree
26-09-2011, 22:02
Hoşbuldum Sayın Zenfree. Huerniaları beğendiğinize göre, bir sonraki bitkinin önceliğini de bir Huernia'ya vereyim. Ayrıca, en kısa zamanda sizi huernialandırmak gerekiyor.

En aznından bahara kadar uzak durmamda fayda var. Sizlerin sayfalarındakiler izlemek de çok çok keyifli.:)

PlentyPlant
26-09-2011, 22:28
Beğendiğiniz için teşekkür ederim Sayın Nesli6. Gerçekten herbirinin ayrı yeri var. En azından bende.

Sera gezinizin yer aldığı sayfalardaki fotoğrafları gördüm Sayın Serilaa. Sera biraz bakımsız ve pek zengin görünmedi gözüme. Ama hiç umulmadık yerlerden, umulmadık bitkiler çıkabiliyor karşınıza. 10 civarında nadir bitkimi de böyle bulmuştum. Beğeniniz için ayrıca teşekkür ederim.

Ziyaretiniz için teşekkür ederim, Sayın AizoaceaeFAN. Avonia'nın bu türüne sahip olduğunuzu sayfalarınızda görmüştüm. Çalışan biri için çiçeğini yakalamak neredeyse imkansız. Bir yıldan fazla bir süredir bekliyordum. Erken kalktığım bir sabah yakaladım. Başka kareler de çekmeye çalışırken kapanmıştı bile. Elimde 10 kare fotoğrafı var sadece.

PlentyPlant
26-09-2011, 22:29
Tamam Sayın Zenfree. Bahara kadar uzak durun. Önümüz kış. :)

mrmusti
27-09-2011, 00:12
Tamam işte, bayram geç de olsa geldi. Ama geldi sonunda.
Elimdeki çekilmiş asklepiadları bile yüklemedim yokluğunuzda.
Sevgili AizoaceaeFAN yok, siz yok. Takım tamamlanınca güzel oluyor.
Hoşgeldiniz mi diyeyim, nerelerdesiniz mi diyeyim, bilmiyorum artık.
Neyse hepbirlikte hoş geldiniz....

bettyycim
27-09-2011, 03:05
Oooo özlemiş sizi yoktunuz, bir döndünüz pir döndünüz sevgili PlentyPlant gözlerimiz bayram etti sayeniz de :D

PlentyPlant
27-09-2011, 14:21
Tekrar hoşbulduk Sayın Mrmusti. Daha önce de dediğim gibi, benimkiler yazın dinleniyor. Sonbahar ve kışı daha çok seviyorlar. Sizin fotoğraf yüklemelerinizi aksatmanıza üzüldüm. Bütün kaktüssever arkadaşların sayfalarını zevkle izledim bu zaman içinde, notlar aldım, herkesten birşeyler öğrendim.

Size de ayrıca teşekkür ederim, Sayın Bettyycim. Benim de gözlerim sizlerin sayfalarında bayram ediyordu.

Hatice Tarhan
27-09-2011, 22:55
Sizi tekrar aramız da görmek ne kadar güzel sayın PlentyPlant, kolleksiyona hangi türler eklendi?
Yavaş yavaş gözlerimiz bayram etmeye başlayacak, sabırsızlıkla görsellerin devamını bekliyoruz....

sariefe
28-09-2011, 10:46
Sayın PlentyPlant Huerniya da Avonia da çok güzeller. Fotoğrafları aşağıya doğru incelerken farkında olmadan bitkilerin doğadaki görüntülerine geçiyoruz. Öyle ki saksıda olmalarına rağmen mevcut taşlarla birlikte doğal ortamlarındaki görüntüleri yansıtıyorlar. Bu anlamda tebrik ediyorum. Huerniya' nın yanındaki termometre de gözümden kaçmadı bu arada :) Enteresan.

PlentyPlant
30-09-2011, 09:51
Sizi de sayfamda görmek güzel, Sayın Hatice Tarhan. Teşekkür ederim. Yavaş yavaş eklemeye çalışacağım. Bazen zaman alıyor.

Teşekkür ederim, Sayın Sarıefe. Zaten yetiştirirken de mümkün olduğunca doğadaki koşullarını vermeye çalışmıyor muyuz? Termometre masa köşesinin süsü. Gündüz pek çok çiçeği yakalayamadığım için, bazı fotoğrafları akşam, masa üzerinde çekiyorum. Arkada renkli bir fon olur diye de yerini değiştirmiyorum. :)

PlentyPlant
30-09-2011, 20:50
248928

Huernia macrocarpa v. cerasina

Huerniaların yaşam alanları daha çok Kuzeydoğu Afrika. Huernia macrocarpa yaygın olarak Etyopya ve Eritre’nin yüksek platolarında, kayalık alanlarda bulunuyor.

Macrocarpa ismi Yunanca’da “büyük meyveli” anlamına geliyor. Tür ismi 1892’de A. Richard tarafından kayıtlanmış. Huernialar hakkındaki bir makalede ise “cerasina” adının geçersizliği belirtiliyor.

Oldukça hızlı büyüyüp dallanan sukulent türlerinden biri. Ancak, bir o kadar da kök çürümelerine, unlu bit türü zararlılara ve özellikle mantar hastalıklarına karşı duyarlı. Dallarında veya bitkinin herhangi bir bölgesinde böyle bir oluşuma rastlanırsa, hastalık çok hızlı gelişebildiği için, bitkinin hasta bölümlerinin hemen tasfiye edilip, sağlıklı kalan bölümünün biraz kurutulmasından sonra, köklenmesi için yeniden saksılanması öneriliyor.

Çan biçimli çiçekleri, genellikle genç dalların dip taraflarından küçük bir grup olarak açıyor. (Benimkinde gelişim beşli ama tomurcuklar farklı zamanlarda çiçeklendiği için birlikte görüntüleyemedim.)

Yumuşak ve sürekli yeşil bir dal yapısına sahip. Dallarındaki dikensi uzantılar esnek ve yumuşak.

Yaz aylarında ve büyüme dönemlerinde düzenli olarak sulanabilir, tabii çürümeye dikkat etmek şartıyla.

Dallarından kolaylıkla üretmek mümkün. Dalın kesim yerinin kurumasından sonra (bir ila birkaç gün) çakıllı veya iri kum içeren, geçirgen bir karışımın üzerine yatırılması öneriliyor. (Deneme amacıyla dikme ve yatırma yöntemini iki dala uyguladım. Dikilen daha geç gerçekleşmesine rağmen, ikisinde de sorunsuz köklenme gözlemledim.)

Kış aylarında, kendi doğasında 0 dereceye kadar dayanıklı olmasına rağmen, saksı koşulları farklı olduğu için daha ılık ortamda tutulmasında yarar var.
Doğal ortamında bulabildiğim tek fotoğrafı, üzeri damgalı ve lisanslanmış olduğu için burada kullanamıyorum.

Kaynaklar:
- www.cactus-art.biz
- Makale: Huernia Macrocarpa ve Huernia Kennedyana, Yazar: Sue Brodie Kaynak: Google Books

248929

248930

248931

248932

PlentyPlant
30-09-2011, 20:53
248933

248934

Alttaki iki fotoğraf ise amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu.

248935

248936

AizoaceaeFAN
01-10-2011, 13:03
Sayın PlentyPlant, huernia çiçeği böyle alaca olunca pek bir güzel göründü gözüme. Diğer huernialar çok koyu renkli çiçek verdiklerinden içinin dokusu tam anlaşılmıyor ama bu güzel duruyor. Bu arada yeni bitkileriniz de yavaş yavaş görücüye çıkıyor. Ellerinize ve gönlünüze sağlık.

sariefe
01-10-2011, 15:40
Bu huernianızda çok güzelmiş sayın PlantyPlant. Özellikle çiçeğin rengi çok hoş. Sulu boya ile yapılmış gibi duruyor.

zenfree
01-10-2011, 22:22
Huernia büyüleyici görünüyor. Bitkinin formu, çiçeğin simetrisi ve rengi gözalıcı. Gerçekten çok beğendim. Teşekkürler.

PlentyPlant
02-10-2011, 20:20
Teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN. Gerçekten pek çok Huernia çiçeğini fotoğraflamak, bizim gibi amatörlerin işi değil. Bu açan, işi kolaylaştıracak kadar net ve dokusunu gösteriyor. Şimdiden diğerleri için yöntem düşünmeye başlıyorum.

Sayın Sariefe, Sayın Zenfree; beğendiğiniz için teşekkür ederim. Keşke biraz da çok çiçeklenebilseler, çiçekleri biraz daha uzun kalabilse...

PlentyPlant
05-10-2011, 19:39
Orbea woodii

(Bu bitkinin daha önce kullanılmış çiçek fotoğrafına ve özet bilgiye 17. sayfadan ulaşılabilir.)

249686

249687

249688

249689

249690

PlentyPlant
05-10-2011, 19:40
249691

249692

249693

249694

249695

PlentyPlant
05-10-2011, 19:42
Alttaki fotoğraf ise amber+mavi gözlükler için üç boyutlu.

249696

zafer1326
05-10-2011, 20:42
Bitkileriniz bir harika. Ama fotoğraflar onlardan harika. Çekimler birer sanat eseri kutluyorum sizi.Ellerinize sağlık.

PlentyPlant
06-10-2011, 19:29
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim Sayın Zafer1326. Sadece deklanşöre basıyorum, 30-40 fotoğraf arasından seçiyorum ve koyuyorum. Özel bir becerim yok doğrusu. :)

yener.T
07-10-2011, 08:06
Sayın PlentyPlant Orbea woodii nin çiçekleri bir harika tabii çekimlerin güzelliğide bu şölene renk katıyor.Ellerinize sağlık

zenfree
08-10-2011, 20:39
Çiçeklerin püsküleri inanılmaz. Sizin sayfalarınızda ilk gördüğümde alıncak listesine eklediklerimden.:) Çekimler de çok güzel. Flaşla mı çekiyorsunuz?

Sevgi Durul
08-10-2011, 22:15
Bitkiler de çekimler de çok güzeller. Elinize sağlık. Cehaletimi bağışlayın, huernialar stapeliaların bir türü mü?

PlentyPlant
08-10-2011, 22:41
Beğeniniz için teşekkür ederim Sayın Serilaa. Sizin sayfanızı ve bitkilerinizi de takip ediyorum. Sizin de ellerinize sağlık.

Çekimleri güzel bulduğunuz için teşekkür ederim Sayın Zenfree. Çekimlerde asla flaş kullanmıyorum. En azından yukarıda gördüklerinizin hiçbirinde flaş yok. Bir akrobat masa lambası ve zaman zaman ayna ve alüminyum folyo ile ek ışık yansıtması... Hepsi bu.

Beğendinize sevindim Sayın Sdurul. Cehalet ne kelime, hepimiz birbirimizden öğreniyoruz. Huernialar da oldukça geniş bir familya olan Asclepiad üyesi.

PlentyPlant
10-10-2011, 21:55
Stapelia glanduliflora

250696

Bu sukulent ile ilgili özet bilgilere, tekrar olmaması için değerli üye arkadaşımız Sayın İlkin'in (kendisinin hoşgörüsüne sığınarak) aşağıda linkini verdiğim sayfasından ulaşabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/22613.htm

S. glanduliflora'nın doğadaki yaşam süresinin ortalama 2-3 yıl olduğu, bu nedenle tohum üretebilmek için bol miktarda çiçeklendiği bilgisi var. Henüz başka kaynaklardan onaylayamadığım için, bir not olarak düşebiliyorum.

250697

250698

250699

250700

PlentyPlant
10-10-2011, 21:57
250701

250702

250703

250704

Aşağıdaki fotoğraf ise amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu.

250705

PlentyPlant
10-10-2011, 22:02
250706

Yukarıdaki fotoğraf ise Stapelia glanduliflora'nın doğadaki biçimlerinden biri.

Fotoğraf: Rob Nagel Yer: Clanwilliam/Güney Afrika Kaynak: www.stapeliads.info

jineop
11-10-2011, 12:08
Stapelia glanduliflora çok güzel, anlatımınız ve görüntüleriniz çok daha güzel. Ellerinize sağlık, keyifle büyütün.

sakdag
11-10-2011, 12:26
Bu türün çiçeğini ilk defa görüyorum, çok güzelmiş gerçekten.

PlentyPlant
11-10-2011, 21:23
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim Sayın Lir. Dilerim sağlıklı büyütürüm. Çok zor buldum çünkü.
Beğendiğinize memnun oldum Sayın Sakdag. Keşke makro bir objektifle detayı gösterebilseydim. Başka bir dünyaya aitmiş gibi güzel detayları var.

Oğuzhan
11-10-2011, 21:56
Nefes kesciler :) Muhteşem fotoğraflar.

yener.T
12-10-2011, 07:25
Sayın PlentyPlant bende de Stapelia glanduliflora var büyük boy yandan yavru verdi.Fakat ne yazıkki ne tomurcuk nede ilk defa gördüğüm böyle bir çiçek vermedi.Çekimler o kadar güzelki her türlü detayı yakalamışsınız.Ellerinize sağlık.Bende elimdeki bu türe daha bir özenle bakacağım.Selamlar.

mrmusti
12-10-2011, 10:58
Offf da offf, offfffff.....
Ne diyeyim ki bilmiyorum. Bu türler insanın aklını başından alıyor..
Ellerine sağlık kardeşim..

skaraca
12-10-2011, 11:57
Stapelia glanduliflora muhteşem... Maşallah. Güle güle büyütün. Boyuna bakmadan tomurcuk vermişte açmış birde.

PlentyPlant
12-10-2011, 15:11
İlginiz için teşekkür ederim Sayın Oğuzhan. İlk çiçeğini verdiğinde bir saat oturup seyrettim sadece. Detaylarındaki nefes kesici güzelliği, fotoğrafla bile vermek mümkün değil. Çıplak göz gerekiyor.

Bu bitkiye sahip olacak kadar şanslıysanız (ben kendimi öyle hissediyorum), çok daha özen göstermenizi rica edeceğim Sayın Serilaaa. Muhtemelen yandan verdiği yavrudan çiçek de verip sizi mutlu edecektir.

Sizin türlerinizin de bizim kaç kere aklımızı başımızdan aldığını unutmayın Sayın Mrmusti. Bu kez de sizin başınıza gelmiş olsun. :) Şaka bir yana, gerçekten enfes bir "yaratık" bu.

Hoşgeldiniz Sayın Skaraca. Uzun süredir göremedim sizi. Glanduliflora konusunda haklısınız. Bu kadar erken çiçek vereceğinden benim de kuşkularım vardı. Toplam 8-10 cm'lik bir anadal, 3 cm'lik sürgün ve dibinden gelen 5 çiçek.

asumandilek
12-10-2011, 15:24
Ben böyle açıyorum bu sayfaları bakıyorum, tekrar bakıyorum, bir müddet izliyorum tek tek bütün fotoğrafları sonra tam bişeyler yazacam diyorum ki ne yazacaksın. Muhteşem desem kaç kere demişsindir şimdiye kadar daha üstü nedir ki bunun. :) Afallayıp kalıyorum ekranın karşısında. Bazen böyle kilitlenince derin bir poffff çekip çıkıyorum. Glanduliflora ya ne diyeyim ben şimdi. Muhteşem işte. :)

PlentyPlant
12-10-2011, 18:18
Evet, bence de muhteşem Sayın Asumandilek. Ama Veysel'in söylediği gibi "Güzelliğin on para etmez, bu bendeki aşk olmasa." Onları böyle güzel gören, sizin gibi, bu sitedeki doğasever üyelerin gözleri. Hepimizin gözleri, hep güzelliklerin üzerinde olsun...

Jezebel
12-10-2011, 20:09
Muhteşem kareler ;)
Teşekkürler paylaşılarınız için.

PlentyPlant
13-10-2011, 19:31
Ben de beğendiğiniz için teşekkür ederim Sayın Jezebel.
Ben de sizin kıyıdan köşeden bulup tohumunu, soğanını getirttiğiniz "acaip" ve güzel bitkilerinizi haz alarak izliyorum. Bir şey yazmadığıma da bakmayın. O bitkiler konusundaki cehaletimden.

sevim.K
14-10-2011, 06:37
Uzun tüylü peluşlar gibi, hani ufacık tefecik ama yüreğini ısıtıyor insanın;) O ne muhteşem görünüm. Hayretler içerisinde kalıyorum stapeliaları sevmediğini yazan insanlara nasıl gözlerini kapatıyorlar bu güzelliklere ve çeşitliliğe.

Emeklerinize sağlık sn PlentyPlant. Teşekkürler bu güzellikleri tanıttığınız için:)

zenfree
14-10-2011, 15:01
Stapelia glandulifloranın çiçek formu çok güzel. Sanırım daha önce İlkin Hanım'ın sayfalarında görmüştüm. İtina edilmesi gereken bir tür diye hatırlıyorum. Çok sağlıklı ve güzel görünüyor, küçücük haliye açmış. Tebrikler.

nesli6
14-10-2011, 20:46
Glandulifloranın çiçeklerini çok beğeniyorum, çok güzel açmış minicik haline aldırmadan:) oldukça nadir bulununan bir tür, çiçeğini fotoğraflarda anemonlara benzetiyorum, acaba yakından gerçek görüntüsü nasıl. Sağlıkla büyütmenizi diliyorum.

PlentyPlant
14-10-2011, 20:56
Teşekkür ederim Sayın SevimK. Herkesin bazı türlere özel bir düşkünlüğü veya antipatisi olabiliyor. Bir arkadaşım dikeni olmayan kaktüslere (nudum türler) takıldı ama sanıyorum koleksiyon seviyesine çıkartamadı. :)

Ben de fotoğrafları yerleştirmeden önce Sayın İlkin'in sayfasına giden bir link koymuştum, Sayın Zenfree. Bilemiyorum ama Ağaçlar'a ilk koyan kişi de kendisi olabilir.

Gerçekten nadir bir tür ve bitkinin görüntüsü ne kadar sıradansa, çiçeğinin canlı görüntüsü de o kadar güzel, Sayın Nesli6. Benimki henüz 3-4 aylık olduğu için çok küçük. Geliştikçe, daha da hoş olacaktır.

jineop
15-10-2011, 10:31
Hepsi çok hoş, sevginiz yansımış çiçeklerinize, kullanıcı adınızı prettyplant yapmak lazım:D

AizoaceaeFAN
15-10-2011, 10:41
Sayın PlentyPlant işte site için harika bir bitki daha Stapelia glanduliflora. Tanıtımı ve çiçeği çok çok güzel. Ellerinize sağlık.

PlentyPlant
15-10-2011, 17:49
Çiçekler için belki ama yaşım ve tipim olarak baktığımda "******" pek naif bir isim olurdu, Sayın Lir. :)

Sizin bu siteye kattıklarınızın yanında hiç mi hiç lafı edilmez ama beğeniniz için teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN. Beni mutlu etti.

PlentyPlant
03-12-2011, 21:22
Stapelia gigantea

258137

Bu güzel bitkiyi geçen yıl bana hediye eden değerli üye dostumuza çok teşekkür ederim.

Dallanarak büyüyen bir sukulent türü. Yaygın olarak Güney Afrika ve Zambia’da bulunmasına rağmen, çeşitli formlar halinde Mozambik, Zimbabwe ve Zambia coğrafyalarında da mevcut ve Giant Zulu (Zulu Devi) adıyla da biliniyor.

Dört köşeli ve kadifemsi dallarının bitimine yakın yerinden sürgün vererek, genellikle sonbaharda çiçek açıyor. Çiçeklerinin çapı 10-40 cm arasında olabiliyor ve yüzeyleri yumuşak tüycüklerle kaplı. (Çok kötü kokusundan dolayı kapalı mekanda açmasına izin vermenizi önermem).

Doğal ortamında, 1-2 metre çapında yığınlar oluşturarak ve yayılarak büyüyor.
Keserek 1-2 hafta kadar kuruttuğunuz dallardan üretmek oldukça kolay. Büyüme döneminde ise bir-iki kez dengeli bir sıvı gübre vermekte yarar var.

Kaynaklar:
www.plantzafrica.com
www.cactus-art.biz

258138

258139

258140

258141

PlentyPlant
03-12-2011, 21:25
258142

Alttaki fotoğraf amber+mavi gözlükler için üç boyutlu.

258143

Aşağıda yer alan fotoğraf, Stapelia gigantea'nın doğadaki formlarından biri.

258144

Fotoğraf kaynağı: Ecosystems Management Creating and Managing Urban Wildlife Habitat (http://www.ecoman.co.za)

zenfree
03-12-2011, 21:37
Ne kadar da göz alıcı. Bu güzelliği görünce koku önemini yitirir diye düşünüyorum. :)

gülenmelek
04-12-2011, 00:14
Sayın PlentyPlant;

Şimdiye kadar mesaj yazmasam da sayfalarınızı ilgiyle, bitkilerinizi sevgi ve merakla takip ediyorum. Verdiğiniz bilgilerden fazlasıyla yararlanmaya da çalışıyorum. Fotoğrafını paylaştığınız bitki hakkında bilgi verip kaynak da göstermeniz ayrıca hoşuma gidiyor. Bundan sonra da sıkı bir takipçiniz olacağımı da belirtmek istiyorum ;) Her şey istediğiniz gibi olsun. Saygılarımla.

Hazır gelmişken türünü ayırdedemediğim bir kaktüsü izninizle size sormak isterim. Konuyu bölmemek adına fotoğraf değil de link olarak vermek istiyorum.

Sizdeki bitkinin adını mammillaria blossfeldiana olarak vermişsiniz. (1. fotoğraf)
http://www.agaclar.net/forum/598684-post267.htm

Bu da bendeki ama ben Mammillaria bombycina'ya benzettim. Acaba bendeki kaktüs sizdeki ile aynımıdır ve Mammillaria blossfeldiana ile Mammillaria bombycina arasındaki fark sizce nedir. Birbirlerine oldukça benziyorlar. ;)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/3/mammillariabombycina.jpg/)

PlentyPlant
04-12-2011, 07:21
Bunun kokusu, önemini yitirtmeyecek kadar baskın Sayın Zenfree. Emin olabiirsiniz. Hele, birkaçının birarada olduğunu düşünmek bile istemem. :)

İlginiz ve uyarınız için teşekkür ederim Sayın Gülenmelek. Bildiğim kadarıyla, ikisinin arasındaki temel farklar merkez dikenleri çevreleyen dairesel diken sayısı, memeciklerinin yapısı ve yaşlandıkça değişkenleşebilen gövde yapıları. Bağlantılarını verdiğiniz fotoğraflara baktım. Siz haklı görünüyorsunuz. Görüntü arşivime ismi yanlış girmiş olabilirim. Tekrar kontrol edeceğim.

PlentyPlant
04-12-2011, 19:12
Duvalia polita

258224

Anavatanı Afrika. Angola, Güney Afrika, Namibya, Mozambik, Zimbabwe, Malawi ve Zambia’yı da kapsayan geniş bir coğrafyada rastlamak mümkün. Bu nedenle de renkleri ve çiçek yapısı, bulunduğu coğrafyaya bağlı olarak farklılıklar gösteriyor.

Daha çok çalılık ve ağaçlık alanlarda, kumlu-taşlı topraklarda bulunuyor. Polita (Polita: Cilalı) adı, çiçek yapraklarının parlaklığından geliyor.

Altı yumuşak köşeli ve dik veya yatay dallarında, dikenimsi ama ince etli uzantılar bulunuyor. Üretimi ve bakımı, diğer benzer sukulentler gibi yapılabilir.

Kaynaklar:
www.zimbabweflora.co.zw
www.asclepiad-exhibition.org

258225

258226

258227

258228

PlentyPlant
04-12-2011, 19:15
258230

258231

Yukarıda yer alan fotoğraf, amber+mavi gözlükler için üç boyutlu.

Alttaki fotoğraf ise Duvalia polita'nın doğasından...

Fotoğraf kaynağı: Flora of Zimbabwe: Home page (http://www.zimbabweflora.co.zw) Yer: Mwenezi, Zimbabwe Fotoğraf: M. Harvey

sevim4
04-12-2011, 19:34
Bir oya gibi çok güzel.

PlentyPlant
04-12-2011, 21:51
258253

Not: Bir üstteki mesajın devamındaki fotoğraf.

zafer1326
05-12-2011, 12:04
Tebrikler sevgili PlentyPlant. Tek kelime ile muhteşem bitkiler ve çekimler. Bu güzellikleri bizlere sunduğunuz için teşekkür ediyorum.

mrmusti
05-12-2011, 16:31
Nihayet yaa. Zorlamasak güzellikleri kendine saklıyacaktın. Uyanık seni.
Gösterki tembel olmadıklarını söylesinler.. Sağolasın kardeşim. Emeklerine, ellerine sağlık.

PlentyPlant
05-12-2011, 21:32
Ziyaretiniz için teşekkür ederim Sayın Sevim4. Üzerindeki desenlerin yanında, plastik veya parafinden yapılmış gibi duran parlak yüzeyi, ayrı da bir güzellik katıyor.

Asıl ben teşekkür ederim Sayın Zafer. Çekimlerin ise biraz karanlık olup olmadığından endişe ediyorum doğrusu. Ekran kalibrasyonları çok farklı olabiliyor. Dilerim, karşıdan güzel görünüyordur.

Kızlarıma "tembel" dedirtmem Sayın Mrmusti, tembellik babalarında... :) Son zamanlardaki biraz beden ve kafa yorgunluğu diyelim. Ekim-Kasım'da çiçeklenen birkaç taneyi daha paylaşmak için zaman ayırmaya çalışacağım. Sizin de güzel sözlerinize sağlık.

PlentyPlant
15-12-2011, 22:17
Duvalia parviflora

259663

İnternette yeterli İngilizce kaynak bulamadığım için, rastladığım kısa notları aktarmaya çalışacağım.
Bu minik Duvalia türünün anavatanı Güney Afrika. İlk kez, Eustace Pillans tarafından 1906 yılında yol kenarında tespit edilmiş. Bugün de Western Cape’deki Little Karoo vadisinin belirli bölgelerinde bulunuyor.

Çiçekleri çok küçük ve 1-1,5 cm arasında değişiyor.

Fazla sulanmaya karşı hassas olan Duvalia parviflora, çalılık altlarında büyüdüğü doğal ortamı gibi, doğrudan güneş yerine yarı aydınlık bir ortamda daha sağlıklı gelişiyor.

Doğal ortamında çekilmiş sağlıklı bir fotoğrafa rastlayamadığım için, aktaramıyorum.

259664

259665

259666

259667

PlentyPlant
15-12-2011, 22:18
259668

Alttaki fotoğraf, amber+mavi gözlükler için üç boyutlu.

259669

Ayşe Yıldız
16-12-2011, 08:01
Sayın PlentyPlant, stepelıalarınız gerçekten çok güzeller. Ben bu sene sadece bir tanesinin çiçeğini görebildim. Diğerleri tomurcuk oluşturdu fakat gelişemeden döküldüler. Acaba tomurcuk oluştuktan, sonra sulama da mı bir yanlışlık yaptım bilemedim.

PlentyPlant
16-12-2011, 08:47
Tomurcukların dökülmesinde çok farklı etkenler olabiliyor Sayın Ayşe Yıldız. Sulama düzeni, pozisyon değişikliği, o an ihtiyaç duyduğu besin miktarı, bir veya iki çiçeği yaşatmak için bitkinin kendi tavrı, vs... Sadece gözlemlerime dayanarak söyleyebilirim ki, bitkinin pozisyonunu değiştirmeyin ve toprağın nemini (sulamadan farklı birşey) eksik etmeyin.
İlginiz için teşekkür ederim.

sakdag
16-12-2011, 08:55
Merhaba PlentyPlant sayfalarınızı baştan sona gezdim, bütün bitkileriniz çok güzeller...
Hele en son yayınladığınız Duvaila Polita ve Duvalia Parviflora'da pek bir güzel. D.Polita'yı başka arkadaşlarda da görmüştüm yapay çiçek gibi duruyor, insanı güzelliğiyle büyülüyor. D.Parviflora'yı ilk kez sizde gördüm, çok mini mini ,narin bir çiçek. Oya gibi maşallah...

Hhatice
16-12-2011, 10:30
Bakmaya doyamadığım sayfalar bunlar . Emeğinize sağlık paylaştığınız için teşekkür ederim . Gözlerim şenlendi .

mrmusti
16-12-2011, 10:58
Duvaliaların güzelliğide bir başka. Teşekkürler kardeşim...

AizoaceaeFAN
21-12-2011, 20:59
Sayın Plentyplant, her iki duvalia'nıza da bayıldım. Ama parvifloranın çiçeği çok narin ve hiçbir bitki çiçeğine benzemiyor. O bambaşka. Bu güzel türleri edinip, bizlere tanıttığınız için teşekkürler. Güle güle büyütün inşaallah.

musbet
23-12-2011, 21:28
Sayın PlentyPlant bitkileriniz çok güzeller, harika çiçeklenmişler, çok iyi baktığınız her hallerinden belli.
Ben bitkilerimi kare saksılara geçirmek istiyorum kaç cmlik saksı tavsiye edersiniz, 7cmlik saksı yeterlimidir sizce,birde kare saksılarınızı nereden temin ettiğinizi öğrenebilirmiyim, yardımcı olursanız çok sevinirim.

PlentyPlant
23-12-2011, 21:39
İlginiz için teşekkür ederim Sayın Sakdag. Duvalia çiçeklerinin yeri gerçekten bir başka oluyor. Bu arada, sizin sayfanızı da izliyorum. Son aldıklarınızla birlikte, sizin de koleksiyonunuz oldukça zenginleşmiş görünüyor.
Teşekkür ederim Sayın Hhatice. Ziyaretiniz ve güzel sözleriniz beni mutlu etti.
Seyahatinizden yeni bitkilerle döndüğünüzü okudum ama hala bizimle paylaşmadınız, Sayın MrMusti. Gözüm sayfalarınızda...
Sizi tekrar görmek çok güzel Sayın AizoaceaeFAN. Parviflora çiçeği o kadar küçük ve narin ki, incitmemek için doğru dürüst fotoğraflayamadım bile.

PlentyPlant
23-12-2011, 21:44
Ziyaretiniz için teşekkür ederim Sayın Musbet. Kare saksının büyüklüğü, bitkinizin kök yapısı ve gövde yüksekliği ile de ilgili bir konu. Benim kullandıklarımın çoğu 7'lik, 8'lik ve 10'luk. İlk parti saksıyı İstanbul İstoç'ta, Tanrıverdi Plastik isimli bir firmadan aldırmıştım. Aslında toptan satış yapan bir firma ama gidince yardımcı oluyorlar. (www.tanrıverdiplastik.com.tr)

PlentyPlant
23-12-2011, 22:48
260987

Piaranthus geminatus

Elimdeki bu bitkinin alt tür ismi, melez olup olmadığı konusunda net bir sonuca ulaşmak mümkün olmadı. Doğru isim konusunda uyararak, aramama yardımcı olan (ismini izinsiz anmama kızmaz herhalde) Sayın Taner Angay’a çok teşekkür ederim.

Anavatanı Güney Afrika. Piaranthuslar yaygın bir coğrafyada, birbirine çok yakın formlarda ve bir arada yetiştikleri için, uzman botanikçiler tarafından bile ayırt edilmesi ve sınıflandırılması çok zor bulunan türler arasında sayılıyor.

Toprak üzerinde yayılarak öbek oluşturan bir tür. Türüne göre az ya da çok belirgin olan 4 köşeli gövdelerinde, yumuşak tırnaksı çıkıntılar yer aıyor.

Yıldız biçimindeki çiçekleri, yine türüne bağlı olarak az veya çok tüylü olabiliyor ve kadifemsi bir dokuya sahip. Renkleri ise beyazdan, sarı, turuncu, kırmızı ve kahverengiye kadar çok çeşitlilik gösteriyor ve çizgisel veya noktasal desenlere sahip. Çiçeklenme, genellikle Ekim ayında gerçekleşiyor.

Büyüme döneminde düzenli sulama ve sıvı besin ihtiyacı duyan Piaranthus, özellikle sıcak aylarda çürütmeyecek kadar bol miktarda sulanabiliyor. (En azından, gövdesinin şişkinliğini ve tokluğunu koruyacak kadar…) Soğuk aylarda, çok dikkatli olmak kaydıyla ve gerektikçe, toprağı çok az miktarda nemlendirilebilir.

Dallarından kolayca üretmek mümkün. Kesilen dalı bir süre kurumaya bıraktıktan sonra, geçirgen bir toprak karışımının üstüne yatırmak (gömmeden) köklenmesi için yeterli olacaktır.

Yararlanılan kaynaklar:
www.stapeliads.info
www.cactus-art.biz

260988

260989

260990

260991

PlentyPlant
23-12-2011, 22:50
260992

260993

Alttaki fotoğraf, amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu

260994

Not: Fotoğraf için izin talebime henüz yazılı bir cevap alamadığım için, doğadaki haliyle fotoğrafını burada kullanamıyorum. Görmek ve diğer türlere de gözatmak isteyen üyelerimiz, “africanbulbs” web sitesini ziyaret edebilirler.

sevim4
24-12-2011, 10:18
Sn.plentyplant,bir sukulent bu kadarmı al benili olur çok güzel.

sevim.K
24-12-2011, 12:03
Harika, çok güzel:)

zenfree
24-12-2011, 16:12
Çok zarif, çok güzel. Detaylı fotograflar ve bilgiler için teşekkürler.

mrmusti
24-12-2011, 17:02
Felsin güzeller, gelsinki gözlerimiz bayram etsin. Sağolasın kardeşim.

PlentyPlant
25-12-2011, 21:08
İltifatlarınız için çok teşekkür ederim Sayın Sevim4, SevimK, Zenfree ve Sayın MrMusti. Tümünü, Piaranthusum adına kabul ediyorum. Güzellik, onun güzelliği.

selenn
12-11-2012, 11:12
Sevgili Plenty Plant nerelerdesiniz? Bize en son Piaranthus geminatus'u tanıtmıştınız, üstünden de bir hayli zaman geçti. Güzel fotoğraflarınızı ve faydalı bilgilerinizi bekliyorum:)

sevim.K
12-11-2012, 12:23
Neredeyse bir yıl olmuş sn PlentyPlant yoksunuz. Gerçi ben de zaman zaman ara veriyorum bazı zorunlu nedenlerle ama lütfen, sizi merak ettik.

Denizardacan
17-11-2012, 23:54
Sn Plentyplant merhabalar,
Tam bir yıl olmuş uğramamışsınız sayfanıza, umarım iyisinizdir.
Bitkileriniz çok sağlıklı ve çeşitliler maşallah. Sayfanızda hem görsellik hem de bakım bilgileri yanısıra benim en çok beğendiğim ve takdir ettiğim nokta da bitkilerin doğal ortamlarındaki fotoğraflarını eklemeniz oldu. Bazen o kadar aynı ortamı yaratmışsınız ki hangisi saksı hangisi doğal ortam ayırtetmekte zorlandım doğrusu.
Kaktüs ve sukulent severlere çok faydalı olduğunuz kesin, umarım bilgilerinizden ve tecrübelerinizden yararlanma fırsatı bize de kısmet olur.Sizi tekrar bu sayfada görebilmek umuduyla.;)

Papağan
18-11-2012, 00:33
Kesinlikle çok eğlenceli ve bir o kadar da bilgi dolu sayfalardı, emeğinize, ilginize sabrınıza sağlık..

Ben de yeni fotoğraflar ve birbirinden güzel paylaşımlarla sizi tekrar görmek isterim

yener.T
18-11-2012, 10:43
Sayın PlentyPlant yalnız beğen tuşları ile beğenmekten öte bu bilgiler ve görüntüler.Bir sukulentin bu kadar güzel olabileceğini sizin sayfalarınızdan görüp öğrenebilmekteyim.
Fotoğraflar ve bilgiler için ellerinize sağlık,kendi adıma çok teşekkür ederim.

selcuk44
19-11-2012, 23:43
Sayın PlentyPlant,gecenin bu saatine kadar 29 sayfanızı tek tek inceledim hakkını teslim etmek gerekir ki hakikatten kaktüs çeşitleriniz çok güzel ve sağlıklı belliki çok büyük emek veriyorsunuz ve engin deneyimleriniz var.

Ancak ilk sayfalarda sanırım bir defa resimlediğiniz Crassula ovata goolum'un hiç resmini bir daha göremedim.Ben Hem crassula ovata hemde Crassula ovata gollum hastası oldum, küçük goollum larım da var ama büyük ve gövdesi muhteşem gelişmiş Crassula gollum lardan da 4 adete sahibim ama sahip olduğum bu çinsler küçük boyda olanlar küçük kaldı büyük olanlarda fazla bir gelişme göstermedi,kaktüs sıvı besini de kullanıyorum ama nafile .

Gollum ların büyüme konusunda bir deneyiminiz varsa bilgilerinizi aktarmanızı rica edecektim Sahip olduğum Crassula Ovata ve Crassula Ovata gollum ların resimlerini bir kaç gün içinde''Selcuk44 Balkon seram sayfamda '' yayınlıyacak ve önerilerinizi bekliyeceğim.

Teşekkür eder iyi geceler dilerim.

PlentyPlant
21-11-2012, 08:49
Sayın Selenn, Sayın Sevim K., Sayın Denizardacan, Sayın Papağan, Sayın Yener T.
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Biraz uzun süren sıkıntılı bir dönem, taşınma vb. nedenler yüzünden çok uzun süre Ağaçlar'a ve sizlerin sayfalarına ilgi gösteremedim. Herkesin hoşgörüsüne sığınıyorum.
Tekrar görüşmeyi ve sayfalarımızı paylaşmayı ben de çok istiyorum. "Yakında" diyelim.

PlentyPlant
21-11-2012, 08:52
Crassula Gollum hala bitkilerimin arasındaki yerini koruyor Sayın Selçuk. Olağandışı bir gelişme olmadığı için fotoğrafı tekrar koymayı, tekrara düşmek olacağı gerekçesiyle düşünmedim. Bu tür üzerinde özel bir deneyime sahip değilim. En kesin bildiğim şey ise mantar gibi hastalıklara karşı çok hassas olduğu.
Sayfanızı takip edeceğim. Şimdilik sağlıcakla kalın.

zafer1326
21-11-2012, 11:51
Dönüşünüzü sabırsızlıkla bekler olduk sevgili PlentyPlant.

Papağan
21-12-2012, 18:44
Merhabalar
yine arayı açtınız;) Güzel dilekleriniz ve değerli önerilerinizle sizi tekrar görmek isteriz

Benim kaktüslerim sanırım tuttu:p beyaz beyaz kökler uzatmışlar toprağa sıkı sıkı tutunmak için, nasıl mutlu oldum, beni nasıl da içten gülümsettiler tarif etmeme olanak yok,ben size bir kez daha teşekkür etmek istiyorum, elinize emeğinize sağlık, ilk sürgünlerinde fotoğraflarını sizinle paylaşmak istiyorum

Sevgi ve saygılarımla

Sudenur
11-01-2013, 01:25
Sayın PlentyPlant, üç saati aşkın süredir sayfanızdaydım. Tıkandım şu an inanın, kifayetsiz kalacağını düşünmekteyim, kuracağım cümlelerin.

Nasıl güzel, nasıl iştah kabartıcı ve özendirici bir sayfadır burası böyle, kaktüs- sukulent cenneti mevcutmuş ta haberim yokmuş.. :o

Özendim, imrendim, bir sayfa dolusu notlar kopyaladım, helal ediniz hakkınızı. Üç beş kaktüsüm vardı adını bilmeden yetiştirdiğim, etiketleri olacak sayenizde.. :o

Kutluyorum sizi sayın PlentPlant, http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/124312d1265412040-balkon1.jpg şu sayfayı görünce davetsiz misafiriniz olmak geçti içimden, keyifle çıkarmanızı diliyorum bu güzelliklerin tadını. Sağlıcakla kalınız.. :))

PlentyPlant
12-01-2013, 14:05
Rica ederim Sayın Sudenur. Bazı üyelerin koleksiyonları ve sayfaları yanında benimkinin lafı mı olur? Yine de güzel sözleriniz için teşekkür ederim. İstediğiniz herşeyi de dilediğiniz gibi kopyalayabilir, sormadan kullanabilirsiniz.

ipektuğçe
12-01-2013, 14:13
Sn.PlentyPlant,o güzel bitkilerinizin yeni hallerini çok merak ediyorum.Fotoğraflarınız da bitkileriniz de şahane,lütfen devam edin.;)
Özellikle 3 boyutlu görüntülere bayıldım,gözlükleri yanıma sıralayıp tek tek sayfalarınızı büyük bir heyecanla gezdim.Devamını da sabırsızlıkla bekliyorum.
Saygılarımla...

başkabahar
12-01-2013, 23:42
Sn. PlentyPlant, haftasonu izin günümde sondan başa doğru tüm sayfalarınıza baktım ve bu saatte ancak bitti:) Bir bölümünü daha önce de okuduğumu hatırlıyorum ama bu güzellikleri fazladan izlemenin zararı yok:) Yeni aldığım ve ismini aradığım bir kaktüse de (gymnocalcycium stenogonum) rastladım, ismini öğrenmiş oldum. Bitkileriniz de buradaki sunumunuz da çok güzel, elinize sağlık.

PlentyPlant
13-01-2013, 16:20
İlginiz ve güzel sözleriniz için teşekkür ederim Sayın İpektuğçe, Sayın Başkabahar.
Ayırdığınız vakitlere değdiyse, ancak mutluluk duyarım.

adneser
30-01-2013, 21:45
Sayın PlentyPlant

Kaktüs ve sukulentlerinizi bütün sayfalarnı hayranlıkla gezdim ve bu hastalığa tutulmuş biri olarak, yeni yeni narkoz alırken sizin kaktüslerinizin güzelliği, çeşitliliği ve çiçekleri beni komaya soktu, verdiğiniz detaylı bilgileride okudukça sayenizde bu işi ne kadar ciddi yapılması gerektiğini görmüş oldum.

Bir kez daha Teşekkürler PlentyPlant elinize emeğinize sağlık.

Sayfanızı yakın takibe aldım bilesiniz ;)

PlentyPlant
01-02-2013, 21:05
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Tutulduğunuz yeni merakınıza (sizin deyiminizle hastalığınıza) minicik de olsa katkıda bulunabildiysem, mutluluk duyarım Sayın Adneser.
Siz de sayfalarınızı izlediğimi ve izlemeye de devam edeceğimi bilin.

ilkazra
01-02-2013, 21:12
Sayın PlentyPlant sayfanız çiçekleriniz harika..Yalnız çooookk kıskandığımı itiraf etmeliyim.Bırakın çelikten çiçek yetiştirmeyi aldıklarım bile ölüyor.Sabrınıza emeğinize hayran kaldım .Ellerinize sağlık

sevim.K
29-06-2013, 06:55
Sn PlentyPlant; beğen butonum çalışmıyor bilgisayarımın elden geçmesi gerekiyor sanırım ya da başka bir problem. Kısacası sayfanızı ilgiyle takibediyorum ve her defasında teşekkür ediyorum size sunduğunuz güzellikler için. :)

cenan
30-04-2014, 17:36
Ben de uzun zamandır siteye girmedim. Şimdi gözlerim eski dostları arıyor. Sayın PlentyPlant nerelerdesiniz?:(

PlentyPlant
15-05-2014, 07:32
Uzun zamandır siteye uğramadım ne yazık ki, Sayın Cenan. Kısa bir süredir bakıştırıyorum. Ne çok başlık açılmış, ne kadar çok mesaj birikmiş. Bu arada, yurtiçi ve yurtdışında pek çok koleksiyoner ve satıcının artık facebook'ta olması sebebiyle -hiç sevmediğim halde- onları keşfedilmek için ben de bir sayfa açmak zorunda hissettim. Bir süre bakıp, çıkacağım muhtemelen.
En çok üzüldüğüm de, kayıplarımız. Yaşamını kaybeden tüm arkadaşlarımızın sevenlerine, dostlarına, hepimize en derin üzüntülerimle başsağlığı diliyorum.

PlentyPlant
06-07-2016, 09:48
Toprak seviyesinden çürümüş 3 metrelik Ceropegia stapeliformis, şişebilen hidrojel polimer boncuk ve su ile yeniden köklendirildi ve kurtarıldı. Kurumaya yüz tutmuş en uç dallarına kadar…
Bir yıla yakındır suda kaldıktan sonra ilk çiçeklerini ve çiçeklere suluboya fırçası ile müdahaleden sonra da ilk tohum kesesini verdi. Hala suda...

Güler
06-07-2016, 23:01
Ne güzel bir paylaşım, ellerinize sağlık ve teşekkür ederim.

PlentyPlant
07-07-2016, 08:29
Ben teşekkür ederim Sayın Güler.

tapi
03-12-2016, 14:59
Sayın PlentyPlant bu başlık tam belgesel tadında olmuş. Elinize sağlık. Teşekkürler.

yardimcierhan
01-04-2017, 01:12
Kendinize ilk sayfalarda ''amatör'' demişsiniz.
Siz amatör iseniz, biz neyiz bilmiyorum. : ' )
Elinize sağlık, hepsi olağanüstü!

evandevan5
19-09-2019, 09:19
Bu da sevdiğim Crassula cinsi sukulentlerimden Adromischus cooperi...

143570

Anavatanı Güney Afrika. Botanik adı dışında, yumurtanın şekli ve lekeleri nedeniyle "Yağmurkuşu Yumurtası" olarak da anılıyor. İç mekan ve seralar için çok uygun bir bitki. Eksi 5-6 dereceye kadar dayanabilmesine rağmen, istediği ideal sıcaklık 10-30 derece arası.
Doğrudan güneş ışığı yerine, yarı gölge veya çok aydınlık ortamları seviyor. Kalın etli yapısı nedeniyle hastalıklara çok açık. Gelişme döneminde, baharda bir ve yaz ortasında bir kez olmak üzere, iki kez besin ihtiyacı var.

bu adromiscus cooperi çoğaltmak için ne yapmak lazım benim bitkinin gövdeden bir kaçı koptu.