PDA

View Full Version : PlentyPlant / kaktüs ve sukulentlerim

Sayfalar : 1 2 [3] 4

acemifüsun
15-10-2010, 23:35
Cumhur bey koleksiyon böyle bir şey, inanılmaz emek, çok güzeller:)

Cumhur Tonba
15-10-2010, 23:47
Zaten rüyalarıma girmeye başladılar. Geçen gün gördüğüm rüyada çöldeyim. Etraf çeşit çeşit kaktüs dolu. Ufak,büyük, dikenli, dikensiz(Bunu kimse görmemiştir diyorum rüyamda) meyveli olanlar, ne tarafa baksam kaktüs. Fakat hepside birbirinden harika. Yaaa. İşte böyle. Ne yapayım. Yazın uzun bir tur atıp kaktüs toplamaya başlıyacağım haberiniz olsun.

PlentyPlant
16-10-2010, 07:00
Sayın Acemifüsun, Sayın Cumhur Tonba! Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Ben kendimi henüz kaktüs koleksiyoncusu olarak görmüyorum maalesef. Olsa olsa "toplayıcı" sınıfına sokabiliyorum. :)
Örnek olsun diye söylüyorum: Her canlının ortalama bir yaşam süresi var. Henüz yeterli kaynaklara ulaşamadığım için, elimdeki türlerin yaşam sürelerini bilmiyorum, hangi türlerle tozlandırılabileceğini bilmiyorum, tür ailesinin en alt üyelerini bilmiyorum, vs. vs. Bunları da öğrendiğim gün kendimi koleksiyoncu gibi hissetmeye başlayacağım. :)

Jezebel
16-10-2010, 07:15
PlentyPlant ;)
Sadece bitkiler değil , verdiğiniz kıymetli bilgiler de çok önemli .
Doğru bilgiyi bulup , sindirip özümsemek ve sonra anlaşılır dille sunmak çok önemli .
Birçok bitki hakkında türkçe kaynak yok , olsa bile bazen şüpheyle bakıyorum çünkü başka yüzlerce türk sitesinde harfiyen aynı bilgi var belli ki kopya çekilmiş .
Sayın PlentyPlant' ın sunduğu bilgi doğru ve bizim anyacağımız dilde sunulmuş , o yüzden de bizim için çok kıymetli .

PlentyPlant
16-10-2010, 07:27
Maalesef, Türkçe kaynaklar konusunda haklısınız Sayın Jezebel. Biz, pek bilimsel çalışmalara zaman ayıramıyoruz galiba, hele konu kaktüs gibi "dikenli şeyler" ise. Belki anavatanları Türkiye olmadığı için ilgilenmiyoruz, belki de araştırmacılara yeterli kaynak ayrılmadığı için... Kimbilir, belki de araştırmayı fazla sevmiyoruz. :)
Yabancı kaynakların bazılarında da hatalı, çelişkili bilgi ve fotoğraflar olabiliyor. Elimden geldiğince fazla siteden kontrol edip, okuyanları sıkmayacak şekilde özetlemeye çalışıyorum. Yararlananlar oluyorsa, bu beni mutlu eder.

skaraca
16-10-2010, 08:58
Üç boyutlu fotoğraf ile agaçlar nette yeni bir dönemi başlattınız sayın PlentyPlant. O güzellikleri birde sayenizde 3D olarak görme imkanına kavuştuk.

dlk
16-10-2010, 09:07
çok güzeller.ben bunları nereden bulacağım şimdi.

sevim.K
16-10-2010, 09:45

Arıyacağız;):p

Emeklerinize sağlık sn PlentyPlant. Özellikle üç boyutlu görüntüler çok güzel. İnsanın elini uzatıp alası geliyor:)

hulyaa
16-10-2010, 10:00
bütün kaktüsler çok güzelmiş maşallah. bunlarda benim kaktüslerden birkaçı

hulyaa
16-10-2010, 10:06
son fotoğrafda Pachypodium lamerii.
bunun daha küçük boyu var evimde şu anda umarım bu boya ulaşır.

hulyaa
16-10-2010, 10:12
işte benim pachypodium

PlentyPlant
16-10-2010, 10:45
Birkaç yıllık bir sabırla o boya ulaşacağından eminim, Sayın Hülyaa. Bu biçimini görmemiştim. Çok görkemli.

PlentyPlant
16-10-2010, 10:58
Skaraca: Üç boyutlu fotoğraf ile agaçlar nette yeni bir dönemi başlattınız sayın PlentyPlant. O güzellikleri birde sayenizde 3D olarak görme imkanına kavuştuk.

Sevim.K: Emeklerinize sağlık sn PlentyPlant. Özellikle üç boyutlu görüntüler çok güzel. İnsanın elini uzatıp alası geliyor

Teşekkür ederim. Keşke kameram daha profesyonel olsa ve makaralı bir sistem yapabilsem, çok daha kaliteli sunma şansım olurdu. Bakalım. :)
Özet bilgiler, üç boyutlu fotoğraflar ve doğadaki halleri ile sahip oduğum kaktüsler hakkında daha derli toplu bir sunuş yapmaya çalışıyorum. Becerebiliyorsam mutluluk duyarım.

mrmusti
16-10-2010, 11:08
Sayın dlk,
www.kaktus.web.tr sitesinden alabilirsiniz. Çiçekli resimlerinden istediğinizi seçerek, evinize kadar teslim gönderiliyor.

dlk
16-10-2010, 14:12
sipariş vermeyi düşünüyorum.çevremdeki çiçekçilerde pek çeşit yok.birde üstlerine yapma çiçek yapıştırılmış.bu şekilde eksiklerimi tamamlamam imkansız.iyiki internet var.

acemifüsun
16-10-2010, 18:42
bütün kaktüsler çok güzelmiş maşallah. bunlarda benim kaktüslerden birkaçı

Sevgili hulyaa hoş geldiniz:) Kaktüsleriniz çok güzel ve değişik türleriniz de var:) İsterseniz diğer arkadaşlar gibi kaktüslerim diye bir başlık açın, bu eklediğiniz fotoğrafları oraya taşıyın, yeni cinslere sahip oldukça devam edersiniz, daha düzenli olur:) Ayrıca sayın PlentyPlant'in sayfası ile de karışmamış olur.

PlentyPlant
18-10-2010, 21:27
175790

175791

Mammillaria spinosissima var. rubrispina cristata

Anavatanı yok, sera üretimi...
Mammillaria Spinossima genellikle tek gövdeli, sütun tipli bir kaktüs. Fakat yaşlandıkça yavru verebiliyor. Meksika’nın farklı koşullara sahip pek çok yerinde yaygın olarak bulunan bu tür, yapı olarak çeşitlilikler gösteriyor. Diken renkleri kırmızı veya pas renginden beyaza kadar değişebiliyor.
Sert ve sağlıklı diken yapısı için, yanmaması kaydıyla, bol gün ışığı istiyor. Yazın düzenli olarak sulanabilir. Kışın ise kuru kalmasına dikkat edilmesi gerekiyor. Yaklaşık -4 dereceye kadar dayanıklı.

Tür adının uzantısı olan “cristata” kelimesi, bitki anadalının/sürgünün farklı bir gelişime tabi tutularak, yatayda büyüyecek şekilde deforme edilmesini ifade ediyor. (Kaynağını sorguç, ibik anlamına da gelen “crest” kelimesinden alıyor).
Bitkilerdeki sürgünlerin tepesinde, bitkinin yukarıya ve köklerin aşağıya doğru gelişimini sağlayacak olan hücreleri üreten tek bir büyüme noktası bulunuyor. Bu noktada oluşacak bir anormallik veya deformasyon, pek çok gövdenin ve sürgünün dikey simetri yerine, yatay simetride aynı anda büyümesine neden olabilir. Bazı tür kaktüslere ve özellikle damarlı bitkilere yapılan da bu.

Kırmızı+Cyan gözlük için 3B fotoğrafı:
175792

Amber+Mavi gözlük için gerçek renkli 3B fotoğrafı:
175793

dlk
18-10-2010, 23:10
çok ilginç bir görüntüsü var.

AizoaceaeFAN
19-10-2010, 13:04
Güzel bir cristat. Güle güle büyütün.

PlentyPlant
19-10-2010, 14:08
Teşekkür ederim. Sağlıklı kalmasına özen gösterilirse, 40-50 cm kadar büyüyebiliyormuş. Bakalım. :)

cenan
19-10-2010, 15:30
PlentyPlant, sayfana tekrar geri dönmene çok çok sevindim. Bilgine, emeğine ve çeşitlerine imreniyorum. Resimlere boyut katman zaten başlı başına bir emek ve azim işi. Yürekten kutluyorum.

PlentyPlant
19-10-2010, 15:45
PlentyPlant, sayfana tekrar geri dönmene çok çok sevindim. Bilgine, emeğine ve çeşitlerine imreniyorum. Resimlere boyut katman zaten başlı başına bir emek ve azim işi. Yürekten kutluyorum.

Teşekkür ederim Cenan. Hem daha da iyisini yapabilmek, hem de diğer işlerim için yeni bir kamera şart oldu. Ayrıca daha detaylı araştırmalar... :)
Ben de senin "kaktüsler" diye başlayıp bahçelere ve sahillere yayılan sevimli sayfalarını açtığına sevindim. İzliyorum ve sukulentindeki o yumuşamanın pek hayra alamet olmadığı konusunda uyarmak istiyorum.

cenan
19-10-2010, 15:50
Teşekkür ederim Cenan. Hem daha da iyisini yapabilmek, hem de diğer işlerim için yeni bir kamera şart oldu. Ayrıca daha detaylı araştırmalar... :)
Ben de senin "kaktüsler" diye başlayıp bahçelere ve sahillere yayılan sevimli sayfalarını açtığına sevindim. İzliyorum ve sukulentindeki o yumuşamanın pek hayra alamet olmadığı konusunda uyarmak istiyorum.

Ya acaba kaktüs ve sukulent başlığında gerçekten çok mu yayıldım acaba:( Sitenin kabahati benim değil valla! Azıcık kaktüsü ve küçücük bahçesi olan ne yapsın:p

Yumuşayan kaktüsün dibine baktım kökü çürümüş. Sağlam olan yere kadar gelip kestim ve tekrar diktim. Doğru mu yaptım? Hem niye çürüdü ki kökü durup dururken:mad:

PlentyPlant
20-10-2010, 20:56
Su vermezsen, doğru yapmışsın gibi görünüyor, Cenan. Dilerim yeniden kök salıp büyümeye devam eder.

PlentyPlant
31-10-2010, 22:13
Sinocrassula Yunnanensis.

301. mesajımda Yunnanensis'in çiçeksiz bir fotoğrafını koymuştum. Bu bitki hakkında çok özet bilgiler de yine aynı mesajda var.
Aşağıda çiçeklenmiş halini bulacaksınız.

177937

177938

177939

177940

PlentyPlant
31-10-2010, 22:18
Aşağıdaki, Yunnanensis'in değişik form kazanmış hallerinden biri
(Kaynak: www.lepetitpoucet.free.fr)

177942

Bu da doğadaki hali. (Kaynak: www.cactusosada.com)

177943

Aşağıdaki fotoğraflardan ilki kırmızı+cyan gözlükler için, ikincisi ise gerçek renkleri içeren ve amber+mavi gözlükler için 3B fotoğrafları

177944

177945

Vildan Sönmez
31-10-2010, 23:29
Hemen 301 nolu mesaja baktım, çiçeksiz hali bile çok güzel, çiçeklenince de muhteşem olmuş. Ne kadar yoğun açmış yapraklar görünmüyor. Kucak dolusu diyeceğim, yok saksı dolusu çiçek. Kutluyorum, maşallah.

sevim4
01-11-2010, 08:42
Muhteşem sevgili vildan hanımın dediği gibi çiçeksiz hali bile çok güzel.

cenan
01-11-2010, 14:24
Crassula Sinocrassula Yunnanensis... Nasıl bir güzelliksin sen???

mrmusti
01-11-2010, 15:17
Bir crassula bu kadar güzel mi olur... Hele 3B gözlükler ile...
Allah nazardan korusun...

aysahay
01-11-2010, 15:19
Crassulanızın güzelliğine fotoğraflarınızla güzellik katmışsınız. Tebrikler..

PlentyPlant
01-11-2010, 15:44
Herkesin övgülerine çok teşekkür ederim. Tümünü "Crassula" adına kabul ediyorum. :)
Bunu sağlayan o.

cenan
01-11-2010, 15:52
Herkesin övgülerine çok teşekkür ederim. Tümünü "Crassula" adına kabul ediyorum. :)
Bunu sağlayan o.

Bunu kabul etmiyorum. Doğadaki haline bak birde seninkine. Çok güzel bakılmış çok...

sevim.K
01-11-2010, 17:16
Bunu kabul etmiyorum. Doğadaki haline bak birde seninkine. Çok güzel bakılmış çok...

Haklısın cenan. Parmak ısırtıyor. Maşallah diyelim nazar değmesin:)

Ayşe Yıldız
01-11-2010, 17:50
Sevim Hanım siz maşallahı çekmişsiniz banada tü tü tüü demek kalmış gibi görünüyor. Tebrik ederim Sayın PlentyPlant.

PlentyPlant
01-11-2010, 19:34
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Bu kadar tü tü tü ve maşallah'tan sonra, benim de saksısını kaşımam farz oldu herhalde. :)

Ayşe Yıldız
01-11-2010, 21:45
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Bu kadar tü tü tü ve maşallah'tan sonra, benim de saksısını kaşımam farz oldu herhalde. :)

Güzel cevaptı; saksınızda çok sanırım hangi birini kaşıyacaksınz? :)))

acemifüsun
01-11-2010, 22:12
Sayın PlentyPlant crassulayı nasıl da çoşturmuşsunuz, ellerinize sağlık:) Teşekkürler.

cenan
01-11-2010, 22:13

Yahu espiri cuk oturdu. Çok yaşayın emi:))

skaraca
02-11-2010, 10:08
Hepsi güzeldi de sayın PlentyPlant,

Sinocrassula Yunnanensis bir başka güzelmiş. Sanırım bu türü ilk kez görüyorum. Açan çiçeklerden tohum oluşuyor mu acaba, tohumdan yetiştirilmesi mümkün mü? Yetiştirilebiliyor ve tohum oluşuyorsa dağıtım söz konusu olabilir mi?

Diye merak ediyorum açıkça...

PlentyPlant
02-11-2010, 14:02
Tohum konusunu bilmiyorum Sayın Skaraca. Çiçek açtığına göre, tozlama ve tohum alma mümkün olsa gerek ama ben denemedim. Ancak, diğer yapraklı sukulentlerde olduğu gibi, bu da minik yapraklarının toprağa yatırılması sonucu kök veriyor. Şu anda kök gösteren 3 adet yaprağın bitkiye dönüşmesini bekliyorum.

PlentyPlant
18-11-2010, 23:26
STAPELIA VARIEGATA

Stapelia, yaygın olarak “Afrika Denizyıldızı Çiçeği”, yerel olarak da “Leş Çiçeği” olarak adlandırılan ve Apocynaceae (Asclepiadaceae) ailesine ait bir tür. Yaygın olarak bulundukları bölgeler Afrika’nın güneyindeki kurak bölgeler, Botswana, Zimbabwe ve özellikle 45 civarı türü barındıran Namibia ve Güney Afrika. Bugün bazı türleri tehdit altında bulunuyor. Örneğin, Stapelia Pearsonii bugün Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) tehlike altındaki türleri tanımlayan listeler arasında, Kırmızı Liste’de yer alıyor.

180429

180430

Tüycükleri, renkleri ve özellikle sıcak havalarda yaydığı çürük et kokusuyla sinekleri kendine çekiyor ve tozlaşmayı sağlıyor. (S. Erectiflora ve S. Flavopurpurea gibi, çok nadir olarak tatlı koku yayan alt türleri de mevcut). Çiçeklerin erkek ve dişi organlarının yapısı, zar ve kesecikleri çok karmaşık bir yapı oluşturdukları için, bazen sineklerin ağız veya başlarının sıkışmasına neden oluyor ve kurtulma mücadelesi, tozlaşmayı da büyük ölçüde garantiliyor.

Yaygın isminden de anlaşılacağı gibi, yıldız biçiminde çiçek veriyorlar. Çiçek yapısı büyük olanlar genellikle çiçeklerini gövde dibinden veya dibe yakın bölgeden açarken, küçük olanlar saplarının herhangi bir yerinden veya sap dibinden açıyorlar.

Dallarından kolaylıkla yeniden üretilebilen Stapelialar, doğal ortamlarında, doğrudan güneş alan bölgelerden daha çok, yarı gölge yerlerde yaşıyor. Nispeten kara iklimi sayılabilecek bölgelerde güneş ışığına daha çok ihtiyaç duyarken, sıcak bölgelerde yarı gölgeli veya aydınlık yerlerde bulundurmak, bitki ve çiçek gelişimini daha olumlu etkiliyor. Özellikle sıcak bölgelerde düzenli sulanması gerekiyor. Ancak iki sulama arasında, toprağın yaklaşık olarak bir hafta kuru kalmasında yarar var. Belirli aralıklarla (gelişimine bağlı olarak yılda bir bile olabilir) saksısını değiştirmek de büyümeye katkıda buluyor.

Önceden Stapelialar ile birleştirilmiş olan Orbea ailesi, 1975’te Leach tarafından yeniden ayrıldı. Stapelia ismi ise, bu türe Johannes Bodaeus Stapelius’un (Van Stapel) onuruna veriliyor. Amsterdam/Hollanda doğumlu olan Stapelius, bir fizikçi ve botanik konusunda derin araştırmalara sahip. Çok genç yaşta (1602-1636) dünyadan ayrılan Stapelius, M.Ö. 370-287 yılları arasında yaşamış olan Theophrastus’un botanik çalışmalarını daha da geliştirerek toplu bir eser oluşturmaya çalıştı. Erken gelen ölümü nedeniyle, çalışmaları ancak babası tarafından daha sonra basılabildi.

Kaynaklar:
- S.P. Bester (www.plantzafrica.com)
- Richard Hodgkiss (www.succulent-plant.com)
- Amerika Kaktüs ve Sukulent Derneği (www.cssainc.org)

Alttaki iki fotoğraf, kahverengi (amber)+mavi gözlükler için 3 boyutlu...

180431

180433

Alttaki fotoğraf ise magenta (kırmızı)+mavi gözlükler için 3 boyutlu

180432

PlentyPlant
18-11-2010, 23:29
Aşağıdaki fotoğraflar ise, Stapeliaların doğal ortamlarından iki kesit.

180434

180435

Fotoğraflar: Martin Heigan – Anysberg/Güney Afrika (www.flickr.com)

PlentyPlant
21-11-2010, 00:11
LOPHOPHORA WILLIAMSII v. TEXENSIS

Lophophora’nın anavatanı, Kuzey Amerika’nın güney kesimleri. Lophophora türleri, Teksas’ın Rio Grande bölgesinden Chihuahuan Çölü’ne ve Meksika’nın güneyine varıncaya kadar oldukça geniş bir alana yayılmış durumda.

180814

180815

180816

Sınıflandırmalar yüzeyindeki küresel odacıklara, üzerindeki çentiklere, renk ve çiçek rengine, diken yapısına, tüycüklerinin miktarı ve yapısına, vs. göre değişiyor. Lophophora konusunda araştırmalarıyla bilinen Edward Anderson tarafından yakın zamana kadar iki temel tür tanımlanmış: Lophophora Williamsii ve Lophophora Diffusa. Ancak, bu konuda ekleme yapılmış sınıflandırmalar da var.

L. Williamsii, (L. Diffusa’dan farklı olarak) Ariocarpus Fissuratus, Mammillaria Bocasana, Strombcactus Disciformis, Turbinicarpus Pseudomacrochele, Astrophytum Asterias, Epithelantha Micromeris gibi türlerle tozlanabiliyor.

Doğada 1 metre çapa kadar ulaşan Lophophora, oldukça yavaş büyüyen bir tür. Etli kök yapısı nedeniyle kök çürümelerine oldukça hassas. Yüksek geçirgenliğe sahip bir toprak karışımına ekilmesi ve çok dikkatli sulanması gerekiyor. Sulama miktarının doğru ayarlanması, anormal gelişmeler gösterip doğal yapısının bozulmaması ve yüzey çatlamalarına yol açmamak açısından da önemli. Kışın tamamen kuru ve serin tutulmasında yarar var. Çok kısa süreli olmak şartıyla, yaklaşık -5 dereceye kadar dayanabiliyor.

Yararlanılan kaynaklar:
-www.magicactus.com
-www.cactus-art.biz
-www.cactiguide.com

Önemli not: Göz attığım kaynaklar arasında L. Williamsii için 13 odacığa kadar ulaşan gövde yapısından söz edilirken, bu rakam L. Diffusa için 21 olarak veriliyor. Bu bilgiden hareketle, adlandırmada bir yanlışlık yaptıysam ve üye arkadaşlarımız beni düzeltirlerse çok memnun olurum.

Mavi(Cyan)+Kırmızı gözlükler için 3 boyutlu fotoğraf:

180817

Kahverengi (Amber)+Mavi gözlükler için gerçek renkli 3 boyutlu fotoğraf:

180818

PlentyPlant
21-11-2010, 00:15
Doğadan Lophophora Wiilliamsii fotoğrafları:

180819
Fotoğraf: Martin Tvrdik, Huizache-Meksika (www.cact.cz )

180820
Fotoğraf: Kauderwelsch, San Luis Potosi-Meksika (commons.wikimedia.org)

umutyolcusu
21-11-2010, 00:19
Bu kaktüsün doğadaki haline hayran kaldım.Nasılda çoğalmış,harika!
Paylaşım için teşekkürler...

Vildan Sönmez
21-11-2010, 01:27
Doğadaki Lophophora Wiilliamsii herhalde oldukça yaşlanmış hali ve harika görünüyor.
Sizin çiçekli de öyle..

yağ-mur
21-11-2010, 01:38
3 boyutlu fotoğraflar için teşekkürler sanki elini uzatınca tutulacak gibi...

PlentyPlant
21-11-2010, 09:02
Gerçekten söylediğiniz gibi Sayın Vildan Sönmez, Sayın Umutyolcusu... Doğa muhteşem. Biz onları, doğanın sunduklarını taklit ederek evlerimizde yaşatmaya çalışıyoruz. Tıpkı hayvanat bahçelerine kapatılmış canlılar gibi...

PlentyPlant
21-11-2010, 09:04
Olabildiğince benim gördüğüm gibi görebilmeniz için 3 boyutlu fotoğraflarını da koymaya çalışıyorum. Amatör makinem ve "el-göz kararım" elverdiğince...

sevim.K
21-11-2010, 09:43
Anlaşıldı sukulent ailesini kendi doğal ortamlarında görmek lazım. Önce o güzelliği çıplak gözle yaşamak lazım. Fotoğraflar çok güzel, teşekkürler:)

Jezebel
22-11-2010, 12:12
Araştırmacı ruhunuz ve azminizden dolayı kutlarım .
Çok küçük ayrıntılarla resimden bir bitkiyi tanımak çok zor .
Başarılarınızın devamını ...

bıcırık
22-11-2010, 15:25
Hemen 301 nolu mesaja baktım, çiçeksiz hali bile çok güzel, çiçeklenince de muhteşem olmuş. Ne kadar yoğun açmış yapraklar görünmüyor. Kucak dolusu diyeceğim, yok saksı dolusu çiçek. Kutluyorum, maşallah.

Bende vildan hanım gibi hemen 301 e gittim...bence çiçeksiz halide muhteşem...bakmaya doyamadım...ellerinize sağlık sevgilerimle...

acemifüsun
22-11-2010, 16:21
Kaktüsünüzün çiçekli fotoğrafları çok güzel; doğadakiler ise harika:) Kaya görünsünü de çağrıştırıyorlar. Sn. PlentyPlant ellerinize sağlık, teşekkür ederiz:)

PlentyPlant
22-11-2010, 21:24
Teşekkür ederim, Sayın Bıcırık. C. Yunnanensis çiçeksiz haliyle de çok güzel bir sukulent. Çiçekli fotoğrafını daha önce görmüştüm ama canlısının bu kadar güzel olabileceğini düşünmemiştim.

PlentyPlant
22-11-2010, 21:28
Sayın Sevim K. ve Sayın Acemifüsun. Doğanın kendisi muhteşem. Bir an hayal edin lütfen: İdeal yetiştirme ortamını korudunuz ve neye ihtiyacı varsa sundunuz. Yıllarca emek verip 1 metrelik çapa ulaştırabilir misiniz?

PlentyPlant
22-11-2010, 21:32
İltifatınız için teşekkür ederim Sayın Jezebel. Elindekinin ne olduğunu bilince, daha çok sevip bağlanıyor insan. Hem öğrenmeye hem de paylaşmaya çalışıyorum zamanım elverdikçe.

L. Williamsi örneğindeki takıntım da odacık sayısı oldu. :) Her özelliği Texensis'e uyuyor ama odacık sayısı 20. Çözeceğimi umuyorum. :)

PlentyPlant
24-11-2010, 14:04
DÜZELTME
543 no'lu mesajdaki bitkinin (Stapelia Variegata) isminde Sayın Mrmusti'nin uyarısı üzerine değişiklik yaptım.
Kendisine ilgisi ve uyarısı nedeniyle teşekkür ederim. Yanlış isim girişi yaptığım için de tüm üye arkadaşlardan özür diliyorum.

mrmusti
24-11-2010, 17:03
Ne demek Sayın PlentyPlant, Hepimiz karıştırıyoruz isimler ve etiketleri. Bu güzellikleri görmemizi sağlamanız herşeye değer. Unutun gitsin....

DÜZELTME
543 no'lu mesajdaki bitkinin (Stapelia Variegata) isminde Sayın Mrmusti'nin uyarısı üzerine değişiklik yaptım.
Kendisine ilgisi ve uyarısı nedeniyle teşekkür ederim. Yanlış isim girişi yaptığım için de tüm üye arkadaşlardan özür diliyorum.

skaraca
25-11-2010, 09:17
işte benim pachypodium (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=705486&postcount=512)

Bayram nedeniyle gittiğim Samsun ilinde bulunan Baumaxx isimli yapı marketin bitki bölümünde gördüklerim bu olabilir mi acaba?

Palmiye olarak satıyorlardı ama görsel olarak oldukça benziyorlar. 19.90 TL idi. Boy olarakta aynı sayılır. Fotoğraf çekme imkanım olmadı, almayı düşünmüştüm ama gezerken unuttum öyle kaldı.

Samsun veya civarında arkadaş varsa bu görsel ile Baumaxx ta palmiye olarak satılan bitkiyi karşılaştırabilirler mi? Aynı bitki ise almak isterdim.

aysahay
11-12-2010, 22:22
Sayın Plentyplant, bayadır sayfanıza uğramıyorsunuz. Umarım sadece bitkilerinizde değişiklik olmadığı içindir, yani bir sorun yoktur. Yoksa siz bizi güzel çiçeklerden mahrum bırakmazdınız. Sağlıkla kalın..

PlentyPlant
12-12-2010, 09:00
Hayır Sayın Aysahay, herhangi bir sorun yok. Balkonun kışa hazırlanması, raf yapımı, bitkilerin taşınması derken, biraz zaman geçti. Bitkilerdeki değişiklik konusundaki kastınız çiçeklenmesi ise, üç değişiklik oldu. Hazırlayıp en kısa süre içinde koyacağım.
İlginiz için çok teşekkür ederim.

Sayın Plentyplant, baydır sayfanıza uğramıyorsunuz. Umarım sadece bitkilerinizde değişiklik olmadığı içindir, yani bir sorun yoktur. Yoksa siz bizi güzel çiçeklerden mahrum bırakmazdınız. Sağlıkla kalın..

acemifüsun
12-12-2010, 16:06
Heyecanla bekliyoruz sayın PlentyPlant, saygılar:)

aysahay
12-12-2010, 17:23
Heyecanla bekliyoruz o zaman. Hemen cevap yazdığınız için teşekkürler.

PlentyPlant
19-12-2010, 21:41
ARALIK 2010 ÇİÇEKLERİ

Lithops Meyeri (Bu türün uzmanları sayfalarda hepimizi fazlasıyla bilgilendirdikleri için, ben sadece çiçek açmış halini paylaşmayı uygun buluyorum)

184962

184963

Alttaki fotoğraf ise Amber+Mavi gözlükler için 3 boyutlu...

184964

PlentyPlant
19-12-2010, 21:52
ARALIK AYI ÇİÇEKLERİ 2

Gymnocalycium Mihanovichii v. Stenogonum

(497 No'lu mesajda Gym. Mihanovichii resimleri ile birlikte çok özet bilgiler aktarıldığı için, tekrar ederek zamanınızı almak istemedim.)

184968

184969

Alttaki fotoğraf Kırmızı+Cyan gözlükler için 3 boyutlu...

184970

Bu da Amber+Mavi gözlükler için 3 boyutlu fotoğraf.

184971

Hatice Tarhan
20-12-2010, 08:13
Muhteşem güzelliklerle geldiniz sayın PlentyPlant,lithops taki buruşmanın sebebi mevsim dolayısıyle sulanmamasındanmı kaynaklanıyor.

sevim4
20-12-2010, 09:53
Sayın plentyplant,çok güzeller harika.

PlentyPlant
20-12-2010, 10:39
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim Sayın Hatice Tarhan, Sayın Sevim4. Buruşmanın farkındayım ama su-güneş dengesi mi, sadece su sorunu mu, tam bilemedim. Az miktarda su verdim, şimdi daha iyi gibi.

sevim.K
20-12-2010, 10:50
Merak etmeye başlamıştık:) Çok güzel bir dönüş olmuş.

mrmusti
20-12-2010, 11:13
Teşekkürler Sayın PlentyPlant, Gynocalcyum, her zaman favorilerimdendir. Çok güzel renkleri var.
Çiçek daha tam açmamış, açıldıktan sonraki yeni resimlerini de ekliyebilirmisiniz?

acemifüsun
20-12-2010, 14:49
Nazar değmesin, Aralık ayı sonunda bile kaktüslerinize çiçek açtırıyorsunuz , kutluyorum:) Paylaşımlarınız için teşekkür ederim:)

Hatice Tarhan
20-12-2010, 16:47
İki adet lithopsumu bu şekilde kaybettim, önce buruştu sonra tamamen çürüdü çok su vermediğim halde içinden bol miktarda su çıktı siz tecrübelisinizdir fakat yinede dikkatli olmanızı tavsiye ederim zira çiçekleri muhteşem.

Ayşe Yıldız
20-12-2010, 17:50
Son baharda böyle buruşuyorlar mı yoksa çiçeklenmeden kaynaklanan bir buruşukluk mu bu?

aysahay
20-12-2010, 20:52
Çiçekler harika. Takipteyiz..

Vildan Sönmez
20-12-2010, 21:01
Hatice Hanım gibi ben de geçen aylarda Taner Bey'den aldığım iki lithopsu kaybettim. Fazla sulamadan kaybettiğimi düşünüyorum. Üç tane daha aldım. Bu kez daha az suluyorum hatta sulamıyorum. Bu sefer de kurutmaktan körkuyorum.

bettyycim
20-12-2010, 21:19
Vildan Hanım çok uzman değilim ama Lithopslara Ekim ayından Mart ayına kadar hiç su verilmediği, 1 damla verilirse bile çiçeğin ölümüne yol açtığıdır.

PlentyPlant
20-12-2010, 21:29
Lithopslar konusunda çok acemiyim. Belki fotoğrafın arkaplanında görmüşsünüzdür, pekçoğu yavru halde ve büyütmeye çalışıyorum. Yüzeyi buruşan bir tek bu oldu. Her gün gözlüyorum durumunu. Belki de yeterli sıcaklık ve güneş alamamıştır.

PlentyPlant
20-12-2010, 21:33
Tüm güzel mesajlarınız ve ilginiz için teşekkür ederim. Aralık ayında çiçek vermeleri beni de keyiflendiriyor. Ancak son bir haftadır bulutlu ve yağmurlu olduğu için, pek çok tomurcuk henüz açılamadılar.
Sayın Mrmusti. Gymno'nun tam açmış halini maalesef ben de yakalayamadım. Akşam işten geldiğimde kapanmış oluyordu ve bir hafta böyle geçtikten sonra çiçeğini döktü. Sayfaya koyduğum fotoğraf ise önceki haftasonu, açmaya başladığı gün yakalayabildiğim durumu.

PlentyPlant
20-12-2010, 21:49
ARALIK AYI ÇİÇEKLERİ / DEVAM...

Mammillaria Compressa ssp Compressa

185061

185062

İlk sınıflaması 1828 yılında yapılmış. Yaygın olarak –nasıl çeviri yapmak isterseniz- “Yüzlerin Anası” veya “Yüzlercenin Anası” (Mother of Hundreds) adıyla biliniyor. Anavatanı Meksika’nın Hidalgo bölgesinin yüksek rakımlı bölgeleri.

Başlangıçta tek bir gövde olarak büyümeye başlayan M. Compressa, daha sonra 1 metrekarelik alana yayılabilen kümesel bir bitki haline dönüşüyor. Bu gelişim, diğer Mammillaria türlerine oranla oldukça hızlı. Dolayısıyla, bu bitkiyi sağlıklı biçimde yetiştirmek isteyenlerin oldukça geniş bir alana ihtiyaçları olacak.

Birbirine bitişik, yumuşak kenar açılı tüplerden oluşan bir gövde yapısına sahip. Birleşim yerlerinde yünsü doku ve çok kısa tüycükler bulunuyor. Sayıları 4 ila 6 arasında değişen, kırık beyaz (tebeşir beyazı) renkte, merkezi dikene sahip olmayan bir diken yapısı var.

Çan biçiminde, eflatuna çalar pembe (magenta) renkli çiçek veriyor. Özel bir bakım ihtiyacı yok. Tamamen kuru tutulması halinde, -5 ila -12 derece arasındaki kısa süreli soğuklara dayanıklı.

Tohumdan veya ayırma ile üretilebiliyor.

Kaynaklar:
Mammillarias.net
www.cactus-art.biz

Aşağıda yer alan fotoğraf, kırmızı+cyan gözlükler için 3 boyutlu.

185063

Alttaki de amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu.

185064

PlentyPlant
20-12-2010, 21:53
Aşağıda yer alan fotoğraflar ise Mammillaria Compressa'nın doğadaki formları.

185065

Fotoğraf: Michel Lacoste Kaynak: mammillarias.net
(Bu fotoğrafı M. Polythele fotoğrafı olan sayfada da kullanmıştım)

185066

Fotoğraf: Deiv Freeman Yer: Huntington Kütüphanesi Bahçesi , San Marino/CA Kaynak: cactiguide.com

Ayşe Yıldız
20-12-2010, 21:56
Hayret! Resmen taşların üzerinde yaşıyor.

PlentyPlant
20-12-2010, 22:01
Hayret! Resmen taşların üzerinde yaşıyor.

Bir yanıyla doğru Sayın Ayşe Afyonlu. Ancak taşların arasından köklerinin uzandığı toprak alan var. Bu tür de, pek çok kaktüs türü gibi, fakir ama geçirgen topraklarda yaşayabiliyor.

Ayşe Yıldız
20-12-2010, 22:04
Yaşama azimleri hayret verici, büyüleyici....
Ellerinize sağlık paylaşımlar için kutlarım.

nesli6
20-12-2010, 22:13
Kaktüsleriniz çok güzel açmış maşallah doğadaki resimdekilerde çok güzel yayılmışlar çok güzel.

AizoaceaeFAN
21-12-2010, 11:45
Sayın plentyplant fotoğrafın arkasındaki lithopslar gayet sağlıklı görünüyor. Yavrular birbirlerini sıkıştırmaya başlamışlar bile. Yazın ayırmanız gerekebilir. Çiçeği açan ise Lithops meyeri, orası hala sıcak olduğundan açması biraz gecikmiş. Memleketinizde havaların sıcak olması sebebiyle sulama şekliniz değişiklik gösterebilir. Ancak ben yetişkin lithopsların kasımda suyunu kesiyorum siz de aralıkta kesebilirsiniz, çünkü hava sıcaklığı çok farklı. Lithops yetiştirme çalışmalarınızda başarılar dilerim.

PlentyPlant
21-12-2010, 14:04
Verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN.
Özel mesaj gönderebilseydim, size iki hafta kadar önce danışmayı planlıyordum. Ziyaretiniz, bu sorunu büyük oranda çözdü. Önerilerinizi uygulayacağım.

Hhatice
21-12-2010, 20:56
Tek kelimeyle muhteşem .Verdiğiniz bilgiler ,doğadaki doğal halleri ve Aralık ayında çiçeklenen kaktüsler herşey o kadar güzelki ,elinize emeğinize sağlık.

PlentyPlant
23-12-2010, 12:10
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim, Sayın Hhatice. Elimden geldiği kadar, zaman ayırabildiğim kadar... :)

Fatih
23-12-2010, 18:32
Ellerinize sağlık sevgili PlentyPlant.Bütün çiçekler harika...

PlentyPlant
23-12-2010, 19:13
Teşekkür ederim Sayın Fatih. Uzun süredir rastlayamamıştım size, gördüğüme sevindim.

PlentyPlant
23-12-2010, 19:18
EUPHORBIA MAMMILLARIS v. VARIEGATA

185428

185429

185430

185431

Anavatanı Güney Afrika ve özellikle Cape bölgesi. Yaygın olarak Mısır Koçanı (Corncob) veya Zigzag Kaktüs isimleriyle de biliniyor. Nesli tehlikede olan canlılar sınıflamasında, ikinci listede (CITES List2) yer alıyor.

Oldukça hızlı büyüyen, yetiştirilmesi kolay, iç mekanlara ve seralara uygun bir tür. Sıcaklık isteği 15-30 derece arası. Doğrudan güneş ışığı yerine, fazlasıyla aydınlık ama dolaylı ışık alan mekanlarda daha sağlıklı oluyor. Su geçirgenliği fazla karışımlardan oluşan toprakları seviyor. İlkbahardan başlayarak sonbahar sonuna kadar su verilebilir. Pek çok bitkide olduğu gibi, ılık su verilmesi daha iyi.

Daha çok kış sonu ve ilkbaharda çiçekleniyor. Çiçeklenme sonrasında, dökülen ve kuruyan parçalarının temizlenmesinde ve ortamının havadar tutulmasında yarar var. Genç dalların uç kısımlarına yakın yerde ve pembeden mat yeşile dönüşen yaprakçıklar yer alıyor. Ancak bu yapraklar geçici. İlkbahar ve yaza girerken olmak üzere, yılda sadece iki kez besinli su verilmesi öneriliyor.

Çok açık krem ve mat buz yeşili ve beyaz içeren gövde rengi , diğer benzer türlerden ayırdedilmesini kolaylaştıran özelliği. Sağlıklı bir gelişim göstermesi için, kış aylarında serin tutulması gerekiyor. Bu dönemde, türün bir başka özelliği de kendini gösteriyor. Soğuk geçen dönemde gövde rengi kızıllaşıp, bordolaşıyor.

Tohumlarından da üretilen bu bitkiyi dallarını ayırıp üretmek oldukça kolay. Gövdeye bitiştiği noktadan ayrılan dal, yapışkan ve süt rengi sıvısı tamamen kuruyuncaya kadar (yaklaşık 1-2 hafta) bekletildikten sonra uygun bir toprak karışımına dikilebilir. İçerdiği bu sıvı hassas ciltlerde tahriş yaratabilecek, özellikle ev hayvanlarına zehir etkisi yapacak özellikte. Göz ve ağız ile temasından da kaçınılması gerekiyor.

Kaynaklar:
www.plantcare.com
www.cactuspedia.info

PlentyPlant
23-12-2010, 19:26
Alttaki fotoğraf Kırmızı+Cyan gözlükler için 3 boyutlu...

185432

Bu da Amber+Mavi gözlükler için 3 boyutlu fotoğraf.

185433

Doğada Euphorbia Mammillaris ve E. M. Variegata...

185434
Fotoğraf: Jesús León Garrido ( Paloma Parkı - Benalmádena)
Kaynak: www.suculentas.es

Alttaki fotoğraf Euphorbia Caput Medusae... Tehdit altında olan türler için, hayvanların yeme veya üzerine basılması ihtimaline karşı bitkiler kendi doğalarında kafes ile koruma altına alınıyor.

185435

mrmusti
24-12-2010, 11:42
Sayın PlentyPlant, Balkonu kapatmanın faydaları şimdi meydana çıkıyor. Baharda açamayanlar, serpilmeye başladı..
Biz güneşi zor görüyoruz maalesef, baharı beklemek zorundayız.

PlentyPlant
24-12-2010, 15:30
Çok doğru söylüyorsunuz Sayın Mrmusti. Ancak, buranın kötü bir yanı var: Çocukcağızlar kışlayamayacaklar ve bir türlü derin uykuya yatamayacaklar. Balkon güneş alıyor ve sıcağı da tutuyor. 2 gün önce, saat 17:00 sularında (güneş çekildikten sonra bile) balkon termometresi 29 dereceyi gösteriyordu. Bu da çok iyi birşey değil.

fund@
24-12-2010, 18:32
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler..büyük ilgi ile takip ediyorum..çok faydalı oluyor

acemifüsun
24-12-2010, 18:47
Benim üç beş çocuk da ne yazık ki kışlayamıyorlar sn. PlentyPalant. Seneye kısmetse açık balkonda seralayıp, kışlatmaya çalışacağım, hem böyle çok zor oluyor, saksılardan içerisi doldu, taştı:)

Ayşe Yıldız
24-12-2010, 19:19
Çok doğru söylüyorsunuz Sayın Mrmusti. Ancak, buranın kötü bir yanı var: Çocukcağızlar kışlayamayacaklar ve bir türlü derin uykuya yatamayacaklar. Balkon güneş alıyor ve sıcağı da tutuyor. 2 gün önce, saat 17:00 sularında (güneş çekildikten sonra bile) balkon termometresi 29 dereceyi gösteriyordu. Bu da çok iyi birşey değil.

Ne tuhaf, yurdumun her yeri nasılda farklı. Siz balkonun 29derece olduğunu söylüyorsunuz. Benim güneş gören mutfağımın içerisi 10 derece civarında. Balkonunuz kapalı balkon muydu acaba?

sevim.K
24-12-2010, 19:26
Benim üç beş çocuk da ne yazık ki kışlayamıyorlar sn. PlentyPalant. Seneye kısmetse açık balkonda seralayıp, kışlatmaya çalışacağım, hem böyle çok zor oluyor, saksılardan içerisi doldu, taştı:)

Aynı sıkıntıyı ben yaşıyorum. Ön balkonu kapattık alan daraldı. Ortalık saksı dolu. Saksılarda da iki üç bitki kardeş kardeş. Bir türlü ayırıp hepsini düzgünce yerleştiremiyorum.

Sn plentyPlant; benim kaktüs ve sukulentler kapalı balkonda şu serin havalarda üşümüyor sayılırlar. Yani onlarda henüz tam soğukları göremedikleri için kışlayamadılar. Yılbaşından sonra uyuyabilecekler ancak bu durumda

Hhatice
24-12-2010, 19:38

Aynı sorun bende de var malesef bu gün dışarıda 22 dereceydi .Birde üstüne kaloriferi yakmış apt görevlisi üstelik güneş içeriden eksik değil nasıl kışlayacaklar şaşırdım kaldım .

Ayşe Yıldız
24-12-2010, 19:42
:D:D:D Kış tatilinde bana gönderin sizde. Vallaha burası çok soğuk benimkiler tadildeler. Güneşte olsa evin içi dışarıdan daha soğuk nerdeyse.

PlentyPlant
25-12-2010, 14:55
Teşekkür ederim Sayın fund@. Zamanım elverdikçe sunmaya çalışıyorum. Yararlı olabiliyorsa mutluluk duyarım.
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler..büyük ilgi ile takip ediyorum..çok faydalı oluyor

PlentyPlant
25-12-2010, 15:00
Ne tuhaf, yurdumun her yeri nasılda farklı. Siz balkonun 29derece olduğunu söylüyorsunuz. Benim güneş gören mutfağımın içerisi 10 derece civarında. Balkonunuz kapalı balkon muydu acaba?

Kapalı balkon değil ama cam balkon Sayın ayse_afyonlu. Hava dolaşımı için arada bir kanatlardan birini açıyorum ama yeterli olmuyor. Akdeniz'in güneşi, kışın bile değdiği yeri ısıtıyor.
Kış tatiline size gönderilmesi konusundaki -herkese yaptığınız- teklifi, pek manidar buldum. :D :D Tatile çıkan Ayşegüller dönmeyebilirlermiş gibi geldi bana.

PlentyPlant
25-12-2010, 15:03
Aynı sorun bende de var malesef bu gün dışarıda 22 dereceydi .Birde üstüne kaloriferi yakmış apt görevlisi üstelik güneş içeriden eksik değil nasıl kışlayacaklar şaşırdım kaldım .

Bulunduğunuz iklim kış uykusu için yeterince soğuk olabilecek bir yer Sayın Hhatice. Kalorifer sıcağından uzak durmaları bile yetebilir. Mevsim yeterince kışlamadı daha. Ocak ayında soğukların geri geleceğini umuyorum.

Ayşe Yıldız
25-12-2010, 15:47
Kapalı balkon değil ama cam balkon Sayın ayse_afyonlu. Hava dolaşımı için arada bir kanatlardan birini açıyorum ama yeterli olmuyor. Akdeniz'in güneşi, kışın bile değdiği yeri ısıtıyor.
Kış tatiline size gönderilmesi konusundaki -herkese yaptığınız- teklifi, pek manidar buldum. :D :D Tatile çıkan Ayşegüller dönmeyebilirlermiş gibi geldi bana.

Yok canım neden göndermeyeyim geri:D:D:D Bende olan türlerden varsa onları gönderirim :o

sevim.K
25-12-2010, 15:52
Bulunduğunuz iklim kış uykusu için yeterince soğuk olabilecek bir yer Sayın Hhatice. Kalorifer sıcağından uzak durmaları bile yetebilir. Mevsim yeterince kışlamadı daha. Ocak ayında soğukların geri geleceğini umuyorum.

Nihayet beklenen yağmur başladı. Salı gününden itibaren havaların soğuyacağı söyleniyor. Şimdilik beklemedeyim ama soğuklar başlayınca kapalı balkon yetmeyebilir içeri alsam mı diye de düşünüyorum bazan

PlentyPlant
25-12-2010, 19:13
Sıfır dereceye düşmedikçe, kapalı balkonda ciddi bir sorun olacağını sanmıyorum Sayın Sevim.K. Siz yine de bana güvenmeyin, balkonunuza bir termometre koyup takip edin. :)

PlentyPlant
04-01-2011, 21:53
FEROCACTUS LATISPINUS

187406

187407

Ferocactus Latispinus, “fıçı kaktüs” (barrel cactus) olarak adlandırılan kaktüs sınıfında yer alıyor. Yaygın olarak kullanılan diğer isimleri ise Karga Pençesi (Crow’s Claw), Şeytan Dili Fıçısı (Devil's Tongue Barrel) ve Şeker Kaktüsü.

İlk isimlendirme 1824 yılında İngiliz doğabilimci Adrian Hardy Haworth tarafından Cactus Latispinus olarak yapılıyor. Ferocactus türünün belirlenmesi ile Amerikalı botanikçiler Britton ve Rose, Ferocactus Latispinus adıyla kayda geçiriyor (1922). Tür adı, Latince’de Latus (Geniş) ve Spinus (Diken) sözcüklerinin birleştirilmesinden oluşuyor.

Bu türün benzeri olan Ferocactus Recurvus’un, (Edward F. Anderson’un yazdığı Kaktüs Ailesi kitabına atıfta bulunularak) kabul edilmeyen bir tür adı olduğuna işaret edilmiş.

Anavatanı, Coahuila ve Nuevo Leon başta olmak üzere, Meksika’nın orta ve güney bölgeleri. Bu tür, nesli tehdit altındaki türlerle ilgili Uluslararası Ticaret Konvansiyonu’nun (CITES) 2. listesinde.

F. Latispinus yavru vermeyen, küresel tek gövde olarak büyüyen bir tür. Gövde çapı 30-40 cm.’ye ulaşabiliyor. Tohumdan üretiliyor. Yassı meyveleri ve eflatun ve sarımtrak renkteki çiçekleri arılar ve kuşlar için oldukça çekici. Kirli beyaz ve kırmızı dikenleri sert bir kemiksi yapıya sahip ve çıplak elle tutulması halinde ciddi yaralanmalara yol açabiliyor.

- 4 dereceye kadar dayanabilen bu tür, bazı kaktüs türlerine göre serinliği biraz daha fazla seviyor. Doğal ortamında genellikle sonbahar sonunda çiçekleniyor. Çiçeklenmesi için güneşli ve nispeten ılık bir hava olması gerekli. Geçirgenliği yüksek olan bir karışım isteyen F. Latispinus, kuraklığa uzun süre dayanabiliyor ama aşırıya kaçmadan ve mevsim şartları gözetilerek düzenli bir sulama yapılabilir. Sulama yaparken gövdesinin ıslatılmamasına dikkat etmekte yarar var.

Kaynaklar:
en.wikipedia.org
cactus.art.biz

187408

187409
Üstteki fotoğraf aynı zamanda amber+mavi gözlükler için üç boyutlu

Alttaki ise cyan+kırmızı gözlükler için üç boyutlu. Ancak kırmızı rengi almak mümkün değil.
187410

PlentyPlant
04-01-2011, 21:59
Alttaki fotoğraf F. Latispinus'un doğada çekilmiş hali.

187412

Foto: Kauderwelsch (Wikimedia Commons) Yer: Oaxaca, Meksika Kaynak:(lophophora.blogspot.com

cenan
05-01-2011, 09:46
Sevgili PlentyPlant, FEROCACTUS LATISPINUS' a hayran kalmamak elde değil. Şu yeşil ve kırmızının bitkilerdeki uyumu beni mahvediyor:cool:

sevim.K
05-01-2011, 10:01
Teşekkürler sn plentyPlant çok güzel. Bu kadar mı güzel diken olur bir bitkide. Renk güzel, biçim güzel, hele o kaktüsü kavrayışı.:)

PlentyPlant
05-01-2011, 10:16
Hakikaten, çiçeksiz haliyle bile ihtişamlılar Sayın Sevim K., Sevgili Cenan. Yeşil, sarı ve kırmızı gibi renkleri en çok doğa yakıştırıyor kendisine. Buradaki tonlarıyla, kırmızı bir ceket ve yeşil bir etek/pantolon giydiğimizi düşünün. Ne kadar şık (!) olurdu, değil mi? :)

sevim.K
05-01-2011, 10:38
Derisinin, yüzeyinin güzelliğine bakın. Ne kadar güzel dikenleri var. Kürk manto gibi tüyleri benzetmeleriyle kaktüs sevmek bana özgü birşey galiba diyordum neyse rahatladım.:p

mrmusti
05-01-2011, 11:39
Hangisinin dikenleri güzel değil ki? Kitap gibi çevir çevir oku.
Ne bakmaktan ne de çevirmekten usanıyor insan. Hele o dikenlerin arasından çıkıveren çiçekler.....

PlentyPlant
05-01-2011, 13:21
Hoşgeldiniz Sayın Mrmusti. Hakikaten güzeller, en azından bizim için. "Kış mevsimi nedeniyle çiçeklenme yoksa da, güzellikleri de mi yok" dedim. Bir miktar sessizliğe gömülen kaktüs sayfalarını canlandırmak lazım. Önemli olan türlerimizi paylaşmak değil mi? Çiçek verdiklerinde de o hallerini paylaşırız.

PlentyPlant
05-01-2011, 15:51
Teşekkür ederim Sayın Ayşe Afyonlu. Şimdi kış ortasında açmasını umduğum bir-iki tür var. Bekliyorum. Ama çiçekli-çiçeksiz güzeller zaten.

Vildan Sönmez
05-01-2011, 16:23
Çok doğru düşünmüşsünüz. Ben de saklı lithopslarımı ekliyeyim hemen. Çiçek zamanı zaten hepimiz anında paylaşıyoruz gelişmeleri.
Latispinus'unuzun dikenleri çiçekleri aratmıyacak kadar güzel.
Bir de üstüne çiçek açıyor mu ?
"Kış mevsimi nedeniyle çiçeklenme yoksa da, güzellikleri de mi yok" dedim. Bir miktar sessizliğe gömülen kaktüs sayfalarını canlandırmak lazım. Önemli olan türlerimizi paylaşmak değil mi? Çiçek verdiklerinde de o hallerini paylaşırız.

acemifüsun
07-01-2011, 17:25
Ne kadar güzel dikenler, ellerinize sağlık:) Paylaşımınız için teşekkürler sayın PlentyPlant.

PlentyPlant
07-01-2011, 21:48
Ne kadar güzel dikenler, ellerinize sağlık:) Paylaşımınız için teşekkürler sayın PlentyPlant.

Ben teşekkür ederim, Sayın Acemifüsun. Bazen elimizin altında bile olsalar, birbirimize bu güzel detayları göstermedikçe farkedemeyebiliyoruz. "Çiçek yoksa, detay var" dedim ben de. :)

Can Dostum
07-01-2011, 21:59
bende de benzer türü var :eek:

Hhatice
08-01-2011, 09:01
bende de benzer türü var :eek:

Bunu bende çok seviyorum .Malesef bu yaz kaybettim .Anlamadığım bir nedenden birçok kaktüsüm bu yaz öldü.Sonra bir daha almayacağım dedim .
Ben ve kaktüs almamak :).

PlentyPlant
08-01-2011, 10:11
Kayıplarınız için üzüldüm, Sayın Hhatice. Ama önemli olan neden kaybettiğinizi bulmak. Kaybettiğiniz kaktüslerinizi detaylı olarak incelemenizi öneririm. Gövde yumuşaması, kahverengi lekeler, yüzeyde oluşan delikler, şekil bozuklukları, belirtilerin tepeden mi yoksa kök tarafından mı başladığı, kullandığınız toprak vb. pek çok işaret, aslında size nedenlerini gösterecektir.

Ayşe Yıldız
10-01-2011, 10:06
Bu da en nazik sukkulentlerimden biri:
Crassula pellucida marginalis rubra variegata.

125119

Bir türlü dallarını kalınlaştırmayı beceremedim. Umudum yaza... Çıtır çıtır kırılıyor dalları. Dökülenleri toprağa sokuşturup köklendirmekten, birkaç ay içinde 7-8 saksı olacaklar gibi görünüyor.

Bugün kaktüslerinize baktım ve bu sukkulentiniz hızlı büyüyen bir tür mü acaba?

PlentyPlant
10-01-2011, 13:41
Hayır, Sayın Ayşe Afyonlu; o kadar hızlı büyümüyor. Şimdiki hali biraz yorgun ve yene dallar vermeye çalışıyor. Mantara yakalandı ve gerekli ilaçlamaları yapmama rağmen kurtaramadım. Ayırarak dezenfekte ettiğim dallardan yeniden büyümeye çalışıyor.

Güzin Çakar
13-03-2011, 07:44
Sayın PlentyPlant harika sayfalarınızı başından sonuna dek tek tek okudum,seyrettim,yeni şeyler öğrendim.Emek ve paylaşımınız için çok teşekkürler.Elleriniz dert görmesin.Bitkileriniz her daim sağlıklı,mutlu,çiçekli olsun.

PlentyPlant
14-03-2011, 16:18
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim, Sayın GÇakar. Hepimizin bitkileri için ben de aynı şeyleri diliyorum.

Sayın PlentyPlant harika sayfalarınızı başından sonuna dek tek tek okudum,seyrettim,yeni şeyler öğrendim.Emek ve paylaşımınız için çok teşekkürler.Elleriniz dert görmesin.Bitkileriniz her daim sağlıklı,mutlu,çiçekli olsun.

PlentyPlant
15-04-2011, 13:36
203384

203385

Stenocactus (Echinofossulocactus) ????????

Ön Açıklama: Elimdeki bu cinsin alt türünden emin olamadım. İki isim üzerinde kararlıyım ama aynı ad altında çok farklı resimler var. Yanlış isim vermemek için boş bırakmayı tercih ettim.

Okuduğum yabancı kaynaklardan birinde, bir stenocactus için özetle şu cümle yer alıyordu: “Önceden ayrı türler olarak tanımlanmış ve birinden diğerine geçişen o kadar çeşitli biçimlere sahiptir ki, sınıflandırılmaları tam bir kabusa dönüşür.”

Echinofossulocactus, bir tür olarak 1841’de G. Lawrence tarafından tanımlanıyor. Yunanca Echinos (Kirpi) ve Latince Fossula (Küçük hendek/çukur) sözcüklerinin bileşiminden oluşuyor. Daha sonra Schuman, bu sınıfa ait bazı türleri Stenocactus adı ile Echinocactus’ün alt türü olarak sınıflandırıyor. Berger ise yaklaşık 10 kadar türü Ferocactus ile akraba olan Stenocactus’ü bağımsız bir tür olarak ilan ediyor. (Şimdi, Hertrichocereus ve Echinofossulocactus’u içinde barındırıyor)

Gövde boyunca dikine uzanan ve sayıları 30 ila 100 arasında değişen kıvrımlı tepe ve çukurlar, Stenocactus’ün hemen hemen tüm alt türlerinin en tipik özelliği. Bu çok sayıda kıvrımlı yapısı nedeniyle Beyin Kaktüs olarak da adlandırılıyor.

Anavatanı Orta ve Kuzeybatı Meksika ve özellikle 2000 metre civarındaki yüksek bölgeleri. Taşlık veya çölleşmiş alanlarda yetişebildiği gibi, yamaçlardaki yeşil çayırlar da sorunsuz yaşabiliyor.

Sayıları 4-20 arasında değişen dairesel dikenlerin merkezinde, yine sayıları 1 ila 4 arasında değişen ana dikenler yer alıyor. Bu merkez dikenler çeşitli uzunluklarda ve gövdeye dik olabildiği gibi, yay şeklinde veya yukarı doğru da uzayabiliyor. Ancak, asla balık kancası biçiminde olmuyor.

203386

Çiçekleri biraz huniye benzer biçimde ve renkleri beyaz-krem arası tonlardan, magenta, pembe ve mora kadar değişiyor. Çiçeğin yapraklarının ortasında ise koyu tonda bir çizgisel alan var.

Birkaç çeşidi dışında, pek yavrulayan bir tür olmadığı için genellikle tohumdan üretiliyor.

Geçirgenliği yüksek, klasik bir kaktüs toprağında sağlıklı olarak büyütülebiliyor. Güneşi çok sevmesine rağmen, yeterince aydınlık olması şartıyla, yarı-gölge alanları da sevebiliyor.

Kaynaklar:
- Stenocactus (Sheree Tierney) - Queensland Kaktüs ve Sukulent Derneği
- www.desert-tropicals.com
- www.cactus-art.biz
- www.cactiguide.com

PlentyPlant
15-04-2011, 13:40
Alttaki resim, klasik Cyan+Kırmızı gözlükler için 3 boyutlu fotoğraf. (Kırmızı renkleri eflatun tonlarında görebileceksiniz)

203387

Yine altta yer alan resim ise, Amber+Mavi gözlükler için gerçek renklerinde 3 boyutlu fotoğraf.

203388

PlentyPlant
15-04-2011, 13:44
Altta yer alan resimlerde ise, Stenocactus'ün doğadan alınmış fotoğraflarını bulacaksınız.

203389

Fotoğraf: www.drpez.net

203390

Fotoğraf: Jaroslav Šnicer (www.cact.cz)

203391

Fotoğraf: Daiv Freeman
Yer: Huntington Kütüphanesi Bahçesi, San Marino, CA

PlentyPlant
15-04-2011, 13:52
203392

Mammillaria Backebergiana ssp Ernestii. (Benim ikizlerim)

203393

203394

Mammillaria Backebergiana ssp Ernestii, M.B.’nin bir alt türü olarak 1997’de D. R. Hunt tarafından tanımlanmış. Anavatanı Meksika.

M. Backebergiana silindirik yapıda, yaklaşık 30 cm yüksekliğe ve 6 cm çapa ulaşıyor. (Ssp. Ernestii, biraz daha küçük yapıda olabiliyor.) 10-12 arası dairesel dikenlere ve 1-3 arası merkez dikene sahip. Diken yapısı düz ve dikiş iğnesi biçiminde. Çiçekleri eflatunumsu kırmızı ile magenta tonları arasında değişiyor.

M.B. Ernestii ise bir adet merkez dikene sahip olması, daha koyu yeşil gövdeli oluşu ve Meksika-Tonatico’ya has biçimde genellikle daha koyu renk dikenleri ile ayırdediliyor.

Geçirgenliği yüksek (klasik kaktüs toprağı) toprak istiyor. Toprağı kuru olmak şartıyla, yaklaşık -2 dereceye dayanabiliyor. Yarı gölge ve aydınlık bölgeleri, uzun süreli doğrudan güneş ışığına göre daha çok seviyor.

203395

Üstteki fotoğraf cyan+kırmızı gözlükler için 3 boyutlu fotoğraf.

203396

Bu ise amber+mavi gözlükler için, gerçek renkli 3 boyutlu fotoğraf.

zenfree
15-04-2011, 15:06
Stenocactus'un çiçekleri çok gösterişli. İki renkli olması sanki onları daha da özel yapıyor. Mammillarialara da haksızlık etmeyelim. Çok zarif çiçekler. Hemen bir gözlük edinip üç boyutlu fotograflara bakmalıyım.

Bu arada Sayın mrmusti ve sizin sayfalarınızı baştan sona iki kez okudum. Yazdığınız bilgileri, bakım önerilerini ve hastalıklara karşı uyguladığınız yöntemleri daha kolay ulaşmak için word dosyasına kaydettim. :) Sayenizde çok güzel türlerle tanıştım. Bilgilerinizi ve deneyimlerinizi paylaştığınız için size teşekkür etmek istiyorum.

nesli6
15-04-2011, 15:27
Sayın PlentyPlant özellikle Stenocactus güzel çiçeklenmiş ayrıca bilgilendirici paylaşım için teşekkürler.

PlentyPlant
15-04-2011, 16:04
Sayın Zenfree ve Sayın Nesli6.
Güzel sözleriniz ve iltifatlarınız için teşekkür ederim. Ben de sizin sayfalarınızdaki güzellikleri hiç kaçırmadan takip ediyorum.
Üç boyutlu fotoğraf ise bir başka gösteriyor. Daha önce de yazdığım gibi, keşke profesyonel bir düzeneğim ve makinem olsa da, çok daha kaliteli sunabilsem sizlere ve Ağaçlar'a.

acemifüsun
15-04-2011, 21:10
Bir kaç gündür, kaktüs ve sukulent sayfalarına baktıkça; Sayın PlentyPlant'in de güzelleri açmaya başlamıştır diye düşünüyordum:) Her eklediğiniz fotoğraf çok güzel, doğadakiler de başka güzel:) Tüm paylaşımlarınız için teşekkürler.

Vildan Sönmez
15-04-2011, 22:34
Tıpkı insanların ikizlerinin aynı duyguları hissetmesi gibi kardeş kardeş birlikte açmışlar. Çok güzeller doğrusu...

PlentyPlant
16-04-2011, 07:27
Doğru düşünmüşsünüz Sayın Acemifüsun. Açmaya başladılar artık. Hatta bir ay önce açanlar da var ama bazı işlerin yoğunluğundan, sayfa için hazırlayamadım. Doğadakilerin muhteşemliği karşısında, bizimkiler birer komik taklit gibi kalıyor ama başka yol yok. (Meksika, L. Amerika ülkeleri veya Güney Afrika'da bahçeli bir eviniz yoksa tabii.)

PlentyPlant
16-04-2011, 07:31
Belki ben yanılıyorumdur ama bitkiler birarada olduklarında daha mutlu ve sağlıklı büyüyorlarmış gibi hissediyorum, Sayın Vildan Sönmez. Bu ikizlerin biri, iki ayrı dönemde unlu bit ve örümcek yüzünden hayatını kaybediyordu. Kurtardım ve diğerlerinin yanına getirdim. Gelişerek ikizine yetişti. :)

PlentyPlant
17-04-2011, 13:52
Dillerini öğrenmeye çalıştığım ve kaktüslerin olduğu balkona renk kattıkları için çok sevdiğim lithopslar... (Sayın AizoaceaeFAN, Aralık ayında bir kaktüs fotoğrafının arkaplanında gördüğü lithopslarımın sıkışık durduklarına işaret etmiş ve ayırmamı önermişti.) Mart ayının başında ayrıldılar. Aşağıda "ayrılık" fotoğraflarını koyuyorum ve Sayın AizoaceaeFAN'a tekrar teşekkür ediyorum.

203816

203817

203818

203819

203820

PlentyPlant
17-04-2011, 13:55
203821

203822

Bu da en sevdiğim lithopslarımdan biri: Lithops Optica v Rubra

sevim.K
17-04-2011, 13:58
Sn PlentyPlant saksılarda toprak olarak ne var. Ya da nasıl bir karışım kullandınız.

PlentyPlant
17-04-2011, 14:26
Yüzeyde gördüğünüz taşlardan kızıl olanı lava, lithopsların birkaçında gördüğünüz ise tatlısu akvaryumlarında kullanılan dere çakılı, Sayın Sevim K. Hem sularken bitkilerin gövdelerine su sıçramasına engel oluyorlar, hem de ıslak toprağın gövdeyle uzun süre temas etmesine engel olarak, mantar oluşumu ihtimalini azaltıyorlar.
Toprak karışımında ise ithal torf, tozu elenmiş ince lava ve tarım perliti (veya bulabilirsem 1-2 mm çaplı pumice) karışımı kullanıyorum. İthal torfun markasını vermeyeceğim ama yerli malı ucuz torf asla kullanmıyorum. Çünkü, hangi markayı alsam steril değildi ve her türlü ot yetişiyordu. Fırında sterilize etme çabalarım da çok işe yaramadı.

Vildan Sönmez
17-04-2011, 21:04
Sayın plantyplant ben asla böyle bir şeye cesaret edemem. İlk 2 kaktüsümü fazla sulamaktan çürüttüm. 2. turdakiler çok şükür yeni yapraklar veriyor, sadece birinde hafif buruşma gibi bir şey var, gidip bakıyorum ikide bir.

PlentyPlant
17-04-2011, 21:47
Bence edebilirsiniz Sayın Vildan Sönmez. Başka türlü öğrenilmiyor. Yeni saksılarına geçeli birbuçuk ay kadar oldu ve gayet sağlıklılar. Yeni gövdelerini de vermeye başladılar.
Fazla sulama ile çürütme konusu, sanıyorum kaktüs yetiştirenlerin en çok düştüğü hata. Susuz kalınca işkence ediliyormuş gibi bir hisse kapılıyoruz galiba.
Bazı toprak yapıları suyu uzun süre bünyesinde tutuyor. İstediğim yapıda lava'ya ulaşıncaya kadar, geçen yıllarda kullandığım bazı toprak karışımları böyleydi. Hepsini tek tek topraklarından arındırdım, köklerini yıkadım ve birkaç gün dışarıda bekletip, lavalı yeni karışımlarına ektim. İnanın, çok mutlu oluyorlar. Siz yeter ki cesaret edin. :)

mandalinci
18-04-2011, 06:17
203392

203393

203394

Mammillaria Backebergiana ssp Ernestii, M.B.’nin bir alt türü olarak 1997’de D. R. Hunt tarafından tanımlanmış. Anavatanı Meksika.

M. Backebergiana silindirik yapıda, yaklaşık 30 cm yüksekliğe ve 6 cm çapa ulaşıyor. (Ssp. Ernestii, biraz daha küçük yapıda olabiliyor.) 10-12 arası dairesel dikenlere ve 1-3 arası merkez dikene sahip. Diken yapısı düz ve dikiş iğnesi biçiminde. Çiçekleri eflatunumsu kırmızı ile magenta tonları arasında değişiyor.

M.B. Ernestii ise bir adet merkez dikene sahip olması, daha koyu yeşil gövdeli oluşu ve Meksika-Tonatico’ya has biçimde genellikle daha koyu renk dikenleri ile ayırdediliyor.

Geçirgenliği yüksek (klasik kaktüs toprağı) toprak istiyor. Toprağı kuru olmak şartıyla, yaklaşık -2 dereceye dayanabiliyor. Yarı gölge ve aydınlık bölgeleri, uzun süreli doğrudan güneş ışığına göre daha çok seviyor.

203395

Üstteki fotoğraf cyan+kırmızı gözlükler için 3 boyutlu fotoğraf.

203396

Bu ise amber+mavi gözlükler için, gerçek renkli 3 boyutlu fotoğraf.

Sn.PlentyPlant,

Bugüne kadar kaktüslerle mesafeli bir ilişkim vardı. Sayenizde ilgim epey arttı. Ellerinize sağlık, ne kadar güzeller. Ve ne kadar emek istiyorlar.

PlentyPlant
18-04-2011, 07:45
Sayın Mandalinci. Bir kaktüssever olarak, ilginizi artırmaya minicik de olsa katkım olabildiyse, bundan ancak mutluluk duyarım.
Ağaçlar'da küçük bir araştırma yaparsanız, bu ilginizi benden daha çok artıracak bazı üye arkadaşların sayfaları ile de tanışacaksınız.
Güzel sözleriniz için tekrar teşekkür ederim.

Sn.PlentyPlant,

Bugüne kadar kaktüslerle mesafeli bir ilişkim vardı. Sayenizde ilgim epey arttı. Ellerinize sağlık, ne kadar güzeller. Ve ne kadar emek istiyorlar.

Ayşe Yıldız
18-04-2011, 07:57
Lithopslarınız çok güzel. Dikkatimi köklerinin çok küçük olması çekti ve hayret edilecek birşey. İncecik kök yapısının üzerinde muazzam bir güzellik. Sulamaya başladınız mı? Bendeki hala buruşuk bir vaziyette duruyor. Aralık ayında almıştım ilk ve tek Lithopsum. Merak ettiğim soğuk bir ortamda mı daha çabuk yenileniyor yoksa daha ılık bir yerde mi? Hala sabırsızlıkla bekliyorum. O yenilenme anına şahit olmak için geç mi kaldı acaba?

Hatice Tarhan
18-04-2011, 08:04
Fazla sulamadan ölen lithops larım,dan sonra sizlerin lithopslarını sağlıklı görmek büyük keyif veriyor hepsi birbirinden güzel, bol çiçeklerini de görürsünüz inşallah.

PlentyPlant
18-04-2011, 11:27
İlgi ve beğeniniz için çok teşekkür ederim Sayın Ayşe Yıldız, Sayın Hatice Tarhan.
Aslında lithopslar ile ilgili soruları Sayın AizoaceaeFAN'a sormanız halinde, doğru cevaplar alabilirsiniz.
Ben ancak benimkilere yaptığımdan söz edebilirim. Evet, Mart başında sulamaya başladım ama ölçülü tutmak için enjektör kullanıyorum. Çoğalma sırasında, dış gövde kurumadan su vermiyorum. Bildiğim kadarıyla, lithopsların 10 derecenin altına düşen sıcaklıklarda tutulması pek sağlıklı değil. Afyon gibi karasal iklime yatkın olan bölgelerde havalar yeterince ısınmamış olabilir. Tabii, aldığı (ışık)(güneş) miktarı da önemli.

AizoaceaeFAN
18-04-2011, 14:09
Sayın PlentyPlant, epey bir ara verdikten sonra sizin sayfanızın canlandığını görmek güzel. Stenocactuslerin çiçekleriyle sayfanızı şenlendirmeniz daha bir güzel. Lithopsları ayırıp daha aralıklı dikmeniz çok isabetli olmuş. Boyutu fasulye tanesine kadar olanları yaz-kış sulayabilirsiniz az olmak kaydıyla. Daha büyüklerini ise mevsim isterse ilkbahar olsun, eski yaprak açılıp ve tamamen çekilip kurumadan lithopslarınıza su vermeyin. Yoksa eski yaprağın tekrar su çekip şişmesine, bitkinin büyüme dengesizliği yaşamasına ve şekil bozukluğuyla başlayıp bitkiyi kaybetmenize kadar giden bir süreci tetiklemiş olmanıza sebep olur. Her lithops türü aynı zamanda yaprak değiştirmez, sabırlı olup kendi fizyolojik döngüsünü tamamlamasını beklemelisiniz yoksa malesef su yüzünden kaybedebilirsiniz. Bitkiyi her sene aynı zamanlarda sulayıp ve aynı zamanlarda susuzluğa terk etmek gerekiyor ki adaptasyon sağlayıp sağlıklı büyüme göstersin ve sonbahar da da çiçeklerini bol bol versin. Sizin sayfanız vasıtasıyla sorulan soruları da yanıtlamış oldum. Tebrik ediyorum ve bol çiçekli günler diliyorum.

PlentyPlant
18-04-2011, 15:00
Katkınız için tekrar teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN. Lithopslar ile ilgili birçok şeyi, hem okuyarak, hem de sizin sayfalarınızdan öğrendim. Arasıra bu hatırlatmalarınız da hepimiz için yararlı oluyor. İlginizi eksik bırakmayın lütfen.

mrmusti
19-04-2011, 11:02
Eline, emeğine sağlık, Teşekkürler Sayın PlentyPlant.

PlentyPlant
19-04-2011, 20:23
Sizin emekleriniz yanında, benimkiler biraz sönük ama "elimden ve zamanımdan geleni yapmaya çalışıyorum" diyeyim Sayın MrMusti.

skaraca
20-04-2011, 15:40
Lithopslarla ilgili olarak görüntülerle de desteklenen saksı değişimi bilgileri için teşekkürler. Şu anda elimde lithops yok ama ileride olursa bilgiler kaynak olarak yararlanılacak nitelikte.

Son olarak eklediğiniz çiçek fotoğraflarıda güzel. Yine 3D ile normal fotoğraf birlikte yayınlamaya devam etmenizde takdire değer.

PlentyPlant
20-04-2011, 16:16
Sözleriniz için teşekkür ederim Sayın Skaraca. Sizi de lithopslandıralım isterseniz. :) Zenginlik katıyorlar kaktüslere.
3 boyutlu fotoğrafları ise her zaman istediğim gibi yakalayamıyorum maalesef.

PlentyPlant
20-04-2011, 19:47
204713

MAMMILLARIA REKOI ssp LEPTACANTHA

Ön not: Bir ay kadar önce çiçeklenmesini bitiren bu kaktüsümü, gündüzleri işte olduğum için tam çiçekli halini yakalamam mümkün olmadı. Hoş, pekçoğu için olmuyor ama... :)

Mammillaria Leptacantha’nın anavatanı Meksika. Özellikle, Oaxaca’nın 700-800 metre rakıma sahip bölgeleri…

Leptacantha’nın benzeri olan tür Mammillaria Rekoi ise bugün temel olarak üç alt türde tanımlanıyor: Rekoi, Aureispina ve Leptacantha…

204714

Mammillaria Rekoi ssp Leptacantha, 27-30 arası dairesel ince dikenlerin ortasında 4-6 arası kavisli ve ucu kanca biçimli merkez dikene sahip bir tür.
Yakıcı olmamak kaydıyla bol güneşli veya çok aydınlık ortamları seviyor.
Sağlıklı büyüme göstermesi için çok geçirgen bir toprakta olması ve gövdesine uygun olmak kaydıyla, 2-3 yılda bir saksının değiştirilmesi yararlı.

Pek çok kaktüs-sukulent türündeki gibi, gelişme döneminde toprağını fosfor ve potasyum bakımından zengin, nitrojence daha fakir sıvı besinle takviye edilmesi gerekiyor.

Çiçeklenme dönemi ilkbahar ve yaz başları. Eflatun-koyu pembe arası çiçek rengine sahip.

Kışın dondan korumak gerekiyor ama toprağı kuru olmak kaydıyla -5 derece civarına dayanıklı.

Tohumdan veya yavrularından üretilebiliyor.

Kaynaklar: www.cactus-art.biz ve www.mammillarias.net

Aşağıdaki fotoğraf ise amber+mavi gözlükler için üç boyutlu.

204715

skaraca
20-04-2011, 20:43
O kadar dikenin arasından minicik bir tomurcuk başını uzatıyor ve o güzel çiçeğe dönüyor. Bunu da dikenden gövdenin görünmediği bir ortamda yapıyor. Gerçekten güzel bir görünüm.

selenn
21-04-2011, 01:09
Bir süredir siteye giremedim ama baktım ki bu süre zarfında hem üyelerimizin kaktüs ve sukulent fotoğrafları artmış hem de siz yine harika fotoğraflarla ve bilgilerle başlığınızı şenlendirmişsiniz.

Bitkilerinizi bilgi içerikli mesajlarınızla ve güzel fotoğraflarınızla tanımak çok keyifli. Baharla birlilkte bitkiler de uyanmaya başladı eminim sizden çok güzel kaktüs çiçekleri fotoğrafları göreceğiz bu bahar.

PlentyPlant
21-04-2011, 07:53
Benim de umudum bu Sayın Selenn. Ancak, sadece çiçekli olanlarla yetinmemek gibi bir düşüncem var. Çiçeksiz olsalar da güzel onlar.
Baharla birlikte, özellikle Almanya'da oluşunuzu gözeterek, harika sukulentlerinizi de biz izlemeye devam edeceğiz gibi geliyor bana.

Periş
22-04-2011, 15:24
Sevgili Plentyplant kaktüsler ve sukulentler çok güzel ellerinize saglık

PlentyPlant
30-04-2011, 18:31
Teşekkür ederim Sayın Burak Alkan. Sizinkilerin de hep sağlıklı ve güzel olmalarını yürekten dilerim.

Ayşe Yıldız
30-04-2011, 20:31
Hayret!... Okadar dikenin arasından ipek gibi nasılda görünmüş. Ellerinize sağlık Sayın PlantyPlant.

PlentyPlant
13-05-2011, 23:27
Euphorbia Greenwayii çiçekleri

Greenwayii'nin ilk haline şu linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=643106&postcount=399

211914

211915

211916

Dikenlerin rengi ve simetrisi...

211917

211918

PlentyPlant
13-05-2011, 23:37
Eriosyce Subgibbosa var. Subgibbosa (Sinonimi: Neoporteria Subgibbosa)

211919

211920

211921

Eriosyce subgibbosa çok değişken türlere ve pek çok sinonimi Kattermann tarafından verilen isimlere sahip bir tür. Anavatanı Şili.

Gövde çıkıntılarını neredeyse tamamen örten dairesel dikenlere sahip ama bu görüntü değişkenlik gösterebiliyor. 8 ila 30 arasında değişen dairesel dikenlerin ortasında 4 veya daha fazla, sert yapılı, düz veya kavisli olan merkez dikenler yer alıyor. Diken renkleri sarıdan kahverengi ve siyaha doğru evrilebiliyor.

Küçükken küresel bir yapı gösterirken, ilerleyen yıllarda sütun biçiminde büyüyor ve yüksekliği yaklaşık 1 metreye ulaşabiliyor.

Kış sonu ve baharın ilk döneminde açan çiçekleri magenta, pembe, beyaza çalar krem renklerde.

Toprağının çok fazla geçirgen ve çabuk kuruyabilen bir karışım olması gerekiyor. Ayrıca, hava dolaşımı olan bir yerde bulundurmak da (pek çok kaktüs türü için olduğu gibi) çok önemli.

Güneşli ve aydınlık konumları seviyor. Yakıcı olmamak kaydıyla, sıcağa dayanıklı. Kış aylarında ise kuru ortamda ve kuru toprakta -4 ve kısa süreli olmak üzere -10 dereceye kadar dayanabiliyor.

Tohumdan üretiliyor. Eğer verirse, nadiren yavrularından da üretmek mümkün.

Kaynaklar:
1.The Cactus Family, Yazar: Edward F. Anderson (Google Books)
2. www.cactus-art.biz

Alttaki fotoğraf, amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu.

211922

Bu ise, Eriosyce Subgibbosa'nın doğadaki hali.
211923

Fotoğraf: Juan P. Acosta (blog.spiniflores.com)

selenn
13-05-2011, 23:44
Ne muhteşem bir görüntü öyle sayın PlentyPlant. Euphorbia Greenwayii'den söz ediyorum.
Gövde rengi, diken rengi ve en sonunda çiçek rengi. Harika. Ellerinize sağlık, ilk hallerinden bu son haline kadar yaklaşık 1 senede ne kadar güzel geliştirmişsiniz. Daha nice nadir türlere sahip olmanızı dilerim.

PlentyPlant
13-05-2011, 23:45
AVONIA QUINARIA ssp ALSTONII

211924

211925

211926

Türünün en küçük ve bitkisi. Keşfedildiği yer, Güney Afrika’nın Namaqualand ve Bushmanland bölgesi.

Gövdeli sukulent tiplerinden. 2-3 cm. büyüklüğünde bir ana gövdeye ve 10 cm.’ye kadar büyüyen dallara sahip. Bu dallar, kışın dinlenme dönemlerinde dökülüyor.

A. Quinaria’nın çiçekleri pembe ama Avonia Quinaria ssp Alstonii’nin beyaz çiçekleri var. Sadece güneşli günlerde açıyor. Tek gün açık kalan çiçek kapandıktan sonra, çiçek veren dal da düşüyor.

Türün en önemli özelliklerinden biri de, kendi kendini dölleyebilmesi. Yani, tohum alabilmek için, ikinci bir bitkiye ihtiyaç yok. Açmış tek bir çiçek yeterli.

Gerçek formu ve rengini çok aydınlık ortamlarda buluyor. Toprağının geçirgen olması ve etli gövdesinin çürümemesi için nem tutmayan özelliğe sahip olması şart.

Kaynak:
1. www.tucson-gardener.com
2. greenhobbies.blogspot.com

Aşağıdaki fotoğraf, amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu.

211927

Alttaki ise, doğadaki biçimlerinden biri.

211928

Fotoğraf: Francois Hoes (users.skynet.be/fhoes/rsasucculents/)

selenn
13-05-2011, 23:53
Ah şu doğal ortamları yok mu:)) Gidip kendi ortamında gözlemleyebilmeyi çok isterdim. Kendini dölleyebilmesi özelliğini bilmiyordum. Çok güzel bir bitki daha... Bu akşam üst üste güzellikleri sergiliyorsunuz.

PlentyPlant
14-05-2011, 20:35
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim Sayın Selenn. Keşke mümkün olabilse de bu tür safarilere çıkılabilse. Riski de şu ki, belki evimizdekilere eski aşkla bakamaz olabiliriz. :)

selenn
14-05-2011, 23:02
Haklısınız ama bence riske atmaya değerdi sayın PlentyPlant.

fund@
15-05-2011, 12:06
Sayın PlentyPlant sayfanız şenlenmiş yine. ilginç türleriniz ve verdiğiniz bilgilerle sayfanızda gezmek çok hoşuma gidiyor.Euphorbia Greenwayii gerçekten muhteşem. nadir tür dedinizde merak ettim yurtdışından mı sipariş ediyorsunuz?

PlentyPlant
15-05-2011, 15:17
İltifatınız için teşekkür ederim Sayın Fund@. İşlerim yoğunlaştığı için, araştırma ve çeviriye zaman bulamayabiliyorum, bazen ara açılıyor.
Araştırdıklarımdan biri de türler. Zaman zaman yurtdışından alıyorum. Greenwayii de önceki yıl gelenlerden biri.

İlkin
15-05-2011, 21:32
Sayın PlentyPlant, çiçekler, fotoğraf çekimleri ve bilgiler çok güzel. Ellerinize emeklerinize sağlık. Selamlar. :)

nesli6
15-05-2011, 21:59
Avonia çok değişik ve güzel bir bitki ben de arıyorum fakat bulmak pek kolay değil gibi.

PlentyPlant
16-05-2011, 15:14
Ziyaretinizden çok mutlu oldum; teşekkür ederim Sayın İlkin.
Biraz daha iyice bir amatör fotoğraf makinası alınca, görüntüler de biraz düzeldi. Yani, "alet işler, el övünür" gibi oldu :)

PlentyPlant
16-05-2011, 15:19
Değişik olduğu doğru Sayın Nesli6. Bana ABD'den gelmişti ama bu bitkiye sahip olan başka üye arkadaşlar da var. Arattırırsanız, ulaşabileceğinizi sanıyorum.

PlentyPlant
16-05-2011, 22:30
MAMMILLARIA NANA ssp NANA
Sinonimleri: M. monancistracantha , M. Trichacantha.

213070

213071

Öncelikle, bu güzel Mammillaria’yı hediye etme cömertliği gösteren dostumuza teşekkür ederim.

Anavatanı Meksika. Özellikle Guanajuato, Querétaro ve San Luis Potosí bölgelerinin 1600-2000 metre rakımlı bölgelerinde yaygın olarak bulunuyor. Doğal ortamı, karasal iklimin hakim olduğu yarı çöl veya volkanik kayalı alanlar.

Türün ilk tanımlanması Backeberg tarafından 1963’te yapılmış.

213073

25-35 arasında ince ve beyaz dairesel dikenlerin ortasında, ilk başta görünmeyen ama daha sonra gelişen 1 veya 2 adet, kanca biçimli merkez dikenlere sahip. Merkez diken renkleri sarı-kahverengi karışımı tonlarda.

213072

İlkbahar ile birlikte bolca çiçeklenebilen bir tür. Çiçekleri, ortasında pembemsi soluk bir çizgi olacak şekilde, mat krem, mat sarı ve beyaz renklerde. Meyve rengi kırmızı.

Karasal iklim bitkisi olduğu için, sulamasının dikkatle yapılması gerekiyor.

Kaynaklar:
www.iucnredlist.org
www.mammilarias.net

PlentyPlant
16-05-2011, 22:36
Aşağıdaki fotoğraf amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu.

213077

Bu fotoğraf ise Mammillari Nana'nın doğadaki biçimlerinden biri.

213078

Fotoğraf: Michel Lacoste (www.mammillarias.net)

cartel
16-05-2011, 23:25
plentyplant çok güzel resimler .. paylaşım için teşşekürler.

zenfree
16-05-2011, 23:48
Euphorbia Greenwayii'nin çiçekleri çok zarif. Avonia Quinaria ssp Alstonii de çok güzel bir türmüş. Sayenizde tanımış olduk. İnşallah beyaz çiçeklerini de görürüz.

Bilgiler için ayrıca teşekkürler.

PlentyPlant
17-05-2011, 19:17
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim Sayın Cartel ve Sayın Zenfree.
Alstonii gerçekten çok küçük ve güzel bir bitki. Çiçeklerinin güzelliği ve büyüklüğü ise bu bitkiden beklenmeyecek kadar fazla görünüyor. Dilerim, bu yaz açtırabilirim ve güzelliğini hep beraber seyredebiliriz.

sariefe
18-05-2011, 02:25
Sayın PlentyPlant avoniayı ilk gördüğümde hayran kalmıştım. Şimdi ikinci defa sizde görüyorum. Sizinkinin formuda muhteşemmiş. Gördüğüm ilk fotoğrafı izninizle eklemek istiyorum. Bu fotoğraftan nasıl bir bitkiye sahip olduğunuz daha iyi anlaşılır diye düşünüyorum. Sağlıkla büyütün ve çiçeklerini görün inşallah.

Avonia quinaria alstonii
213437

Hatice Tarhan
18-05-2011, 08:13
Muhteşem güzellikler dikenleri ayrı güzel çiçek başka güzel ellerinize yüreğinize sağlık.Avonia daha bir güzel, bol çiçeklerini görürsünüz inşallah.

skaraca
18-05-2011, 10:26
Muhteşem güzellikler yine sahnede yer almış sayın PlentyPlant sayesinde.

Teşekkürler güzel fotoğraflar için...

PlentyPlant
18-05-2011, 19:10
Güzel sözleriniz ve dilekleriniz için teşekkür ederim Sayın Sarıefe, Sayın Hatice Tarhan, Sayın Skaraca.
Sayın Sarıefe'nin koyduğu fotoğraftaki saksı çapını bilemiyorum ama evet, bitkiyi çok güzel yansıtıyor. Biraz yaşlanınca gövdesi böyle kalınlaşıp adeta bir bonzaiye dönüşecek ve çiçekleri de çok güzel.

bettyycim
18-05-2011, 20:46
Avonia Quinaria ne kadar da güzelmiş sizin bitkinizin de çiçeklerini görürüz umarım, sizde ki ne renk acaba Sayın PlentyPlant ;)

PlentyPlant
19-05-2011, 08:17
Satıcının tür adı kaydına göre, beyaz çiçekli Sayın Bettycim. Tıpkı Sayın Sarıefe'nin koyduğu resimdeki gibi. Pembe açarsa hep birlikte gülümseriz. :)

bettyycim
19-05-2011, 08:19
Bence açsında ister beyaz, ister pembe açsın :D

İlkin
19-05-2011, 09:37
AVONIA QUINARIA ssp ALSTONII gerçekten de muhteşem ve hayranlık uyandıracak bir güzelliğe sahip. Sahip olduğunuz için çok şanslınız, güle güle bakın ona ve bol bol çiçeklerini görmenizi diliyorum... :)

PlentyPlant
22-05-2011, 21:13
662. mesajdaki Euphorbia Greenwayii'nin çiçeklerinde son durum

215022

215023

Gündüzleri çalıştığım için, ancak akşamları veya hafta sonlarında ne yakalayabilirsem... Pekçok kaktüsün çiçeklerini açmış olarak seyretme şansım bile olamıyor maalesef. Bu nedenle, hoşgörünüze sığınarak, parçalı koymak zorunda kalıyorum.

PlentyPlant
22-05-2011, 21:17
REBUTIA PYGMAEA v. ORURENSIS

215024

Anavatanı Bolivya ve Kuzey Arjantin. Aylostera, Mediolobivia, Rebutia, Sulcorebuti ve Weingartia’lar yakın zamanda Rebutia tür adı altında birleştirilmiş durumda. Bu tür, ismini 19. Yüzyılda Fransız kaktüs araştırmacısı ve satıcısı Pierre Rebut’tan alıyor. Pygmaea ise Latince’de pigme, cüce anlamına geliyor. Rebutia Pygmaea’nin bugün yaklaşık olarak 60 sinonimi bulunuyor.

215025

215026

Genellikle küresel gövde şeklinde büyüyen Rebutialar kolay ve bol çiçekleniyor. Çiçek renkleri bazı türlerde beyaz olabilirken, genellikle oksit sarı, turuncu ve kırmızı ağırlıklı.

Bakımı türlere göre değişiklik gösterebilirken, ortak özellikleri geçirgenliği yüksek klasik kaktüs toprağı ve bolca ışık. Ancak, güneşin yakıcı, doğrudan ışığına bırakmamak uygun olur.

Baharda havaların ısınmasından yaz sonuna kadar düzenli olarak sulanabilir. İki sulama arasında toprağı bir süre kuru bırakmak önemli. Kış aylarında (kısa süreli olmak şartıyla) -8 derece civarına dayanıklı.

215027

Tohumdan veya yavrularından kolayca üretilebiliyor.

Kaynaklar:
- www.cactiguide.com

Alttaki fotoğraf, amber+mavi gözlükler için üç boyutlu.

215028

Rebutia pygmaea’nın doğadaki halini gösteren 3 fotoğrafa aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Tüm haklarının saklı olduğu belirtildiği için, buraya alamıyorum.

http://www.inspiracio.com/cacti/arg2001/img/carret14/24a.jpg

sevim.K
23-05-2011, 05:21
Benim gözlerimde aklımda euphorbia greenwayii de kaldı o nedenle daha sonraki güzelliklere bakamıyorum henüz. Şimdi o zarif görünüşlü şeyin güzelliğini sindireyim daha sonra bir görsel şölen daha sunarım kendime;)

Sevgili PlentyPlant emeklerinize sağlık, ne kadar güzeller:)

AizoaceaeFAN
23-05-2011, 11:03
Sayın plentyplant euphorbia gerçekten çok güzel bir bitkiymiş. Sizde çok iyi bakılacağına eminim. Rebutia nın çiçeklerinin rengini ise ben hiçbir çiçeğe değişmem. Her ikisi de maşallah çok güzeller.

PlentyPlant
23-05-2011, 11:31
Güzel sözleriniz ve dilekleriniz için teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN, Sayın SevimK.
Gerçekten de Greenwayii çok zarif ve renk dokusu güzel bir Euphorbia. Tüm kaktüsler ve sukulentler için geçerli ama, Greenwayii gibi birkaçının gönlümdeki yeri başka.
Rebutia çiçeklerinin renk tonu ise adlandırmaya gelmiyor. Belki asıl güzelliği, gövde renkleri ile uyumunun fazla oluşudur.

skaraca
23-05-2011, 14:27
Sanırım Euphorbia greenwayii bugün bir site üyemizin göndermiş olduğu çelikle benim kolleksiyonuma da katıldı. Bir kaç gün sonra isim araştırmasını yapar ve fotoğraflarını siteye yüklerim. Çiçekleri çok güzelmiş.

Rebutia bende yok ama çiçekleri çok güzel.

Güle güle büyütün.

PlentyPlant
23-05-2011, 19:34
Sizin adınıza çok sevindim Sayın Skaraca. Gerçekten, Greenwayii sahip olunması gereken türler arasında. İsim araştırması yaparken, biraz derinleşmenizi öneririm. Buna benzeyen iki Euphorbia cinsi daha var. Örneğin, birinin tek farkı, bendekinin mavimsi rengine karşılık, dalının yeşil olması. Ama hepsi de, çok rastlanmayacak türler.

günebakan
23-05-2011, 20:08
Hepsi de biribirinden güzel ama Euphorbia Greenwayii,Avonia Quinaria bayıldım muhteşemler kaktüs severlerde olması gereken çeşitler ama nerden bulamalıki. Güle güle büyütün:)

sariefe
24-05-2011, 00:18
Sayın PlentyPlant euphorbianız çok güzel çiçeklenmiş. Renklerde ve çekiminizde çok güzel. İyi günlerde yetiştirin.

PlentyPlant
24-05-2011, 07:36
İltifatlarınızı, kaktüslerim adına kabul ediyorum Sayın Günebakan, Sayın Sarıefe.
Bazı türleri bulmak gerçekten zor olabiliyor. Örneğin, aradığınız bitkiyi ve satıcısını bulmak için Google üzerinde 100. sayfaya kadar tek tek bakacak ve bunu sıkça yapacak sabır da gerekiyor. :)

zenfree
26-05-2011, 23:29
Rebutia'nın rengini çok güzelmiş. -8 dereceye dayanıklı olması iyi, ancak kısa süreden kasıt nedir acaba? Bir de kaktüslerin doğadaki halini görünce, bakımı konusunda biraz abartılı davrandığımızı düşünmeden edemiyorum.:)

PlentyPlant
27-05-2011, 07:59
Rebutia'nın rengini çok güzelmiş. -8 dereceye dayanıklı olması iyi, ancak kısa süreden kasıt nedir acaba?
Bu süre, bitkinin gövde ve kök yapısına, tuttuğu su miktarına ve kuru ayaz olup olmamasına göre değişiyor, Sayın Zenfree.
Ama bendeki Rebutia'dan söz edersek, kendisi 12.000 metrede seyreden bir uçağın kargosunda (Aralık ayı) 6 saat geçirdi. Ertesi gün karton kutuda bana ulaştığında, hala buz gibiydi ve hafifçe yumuşamıştı. Kurtardım. :)

İlkin
27-05-2011, 13:58
Euphorbia Greenwayii'niz çok güzelmiş gerçekten de, ellerinize emeklerine sağlık. Özellikle çiçekleri çok güzel. Bu türden bende de var ama bir türlü çiçek açtıramadım. Büyük ihtimalle ilkbahar'da suyu ve gübreyi yeterli vermiyorum ondan kaynaklı olarak da çiçeklerini göremiyorum. :) Tebrikler size...

PlentyPlant
27-05-2011, 19:51
Teşekkür ederim İlkin Hanım. Doğrusunu isterseniz, şu ana kadar hiç vitamin vermedim kendisine. Hatta çiçek açmış olana o kadar az su verdim ki, toprağı hep kuruydu ve zaman zaman kendimi, onu ihmal ediyormuş gibi hissettim.
Doğrudan güneşi pek sevmiyor. Çok aydınlık ama hiç güneş değmeyen yerde daha mutlu görünüyor. Kışı da açık balkonda ama kuytu, doğrudan rüzgar almayan bir yerde geçirdi. "Yerini sevdi" diyelim isterseniz. :)

İlkin
27-05-2011, 22:17
Yerini sevdiği kesin. Zira ben de aynı şekilde bakıyorum tek fark bendeki saat 15:00 - 16:00'dan sonra güneş alıyor. Ellerinize sağlık tekrar ve de tebrikler. :)

PlentyPlant
29-05-2011, 19:48
EUPHORBIA SPIRALIS

218058

Anavatanı Yemen’in Socotra Adası. Sinonimi E. Septumsulcata. Ancak, neredeyse tamamen aynısı olduğu için, birlikte ele alınıyor.

Büyüme zamanı ilkbahar sonu ile kış arası. Organik maddeler açısından fakir ve geçirgenliği yüksek toprakları seviyor. Kış aylarında su konusunda çok cimri olunmalı.

Ev içinde de yetiştirilebilen E. Spiralis’i, hava dolaşımının bol olduğu bir pozisyona yerleştirmekte fayda var. Çok bol ışık, hatta yakıcı olmayan doğrudan güneşi seviyor. Soğuğa dayanıklı sayılmaz. Özellikle dondan korumak gerekiyor.

Dalları kuruduktan sonra odunsu bir yapıya bürünüyor. Gövdeye birleştiği yeri zedelemeden kırmak kolay değil. Kuru dallı halini çekici bulmazsanız, küçük ve çok keskin bir aletle, gövde dibinden kesilebilir.

Pek çok Euphorbia ve bazı sütleğen bitki türlerinde olduğu gibi, Spiralis’in de tümü beyaz, zehirli bir sıvıya sahip. Elinize bulaşması halinde, özellikle göz, ağız ve buruna dokunmamak gerekiyor.

Kaynak: www.iucnredlist.org ve birkaç satıcı ve forum sitesi.

218059

Elimde olmayan nedenlerle, çiçekleri geçmek üzereyken fotoğraflayabildim.

218060

218061

PlentyPlant
29-05-2011, 19:51
Alttaki fotoğraf Magenta+Mavi gözlükler için üç boyutlu.

En alttaki fotoğraf ise Amber+Mavi gözlükler için gerçek renkli üç boyutlu.

218065

218066

PlentyPlant
29-05-2011, 19:53
Alttaki fotoğrafta ise Euphorbia Spiralis'in doğadaki halini bulacaksınız.
(Yer: Yemen)

218068

Soldaki fotoğraf: www.yemen.way-nifty.com
Sağdaki fotoğraf: Norbert Rebmann (www.plantes-succulentes.fr)

PlentyPlant
05-06-2011, 12:28
balkondan çeşitli renkler: Echeveria çiçekleri

220567

220568

220569

220570

PlentyPlant
05-06-2011, 12:31
220571

220572

220573

Alttaki fotoğraf Amber+Mavi renkli gözlükler için üç boyutlu.

220574

PlentyPlant
05-06-2011, 12:46
Balkon Renkleri: Euphorbia Çiçekleri

220575

220576

220577

PlentyPlant
05-06-2011, 14:21
BALKON RENKLERİ: Astrophytum Çiçekleri

220604

220605

220606

Alttaki fotoğraf Amber+Mavi gözlükler için üç boyutludur.

220607

zenfree
05-06-2011, 22:50
Çok güzeller. Özellikle euphorbia milii'nin rengi çok güzel.

mrmusti
06-06-2011, 10:46
Gözlerimiz bayram etti. Sağolasın...

nesli6
06-06-2011, 11:07
Echeveria çiçeklerini çok güzel fotoğraflamışsınız, Astrophytumların çiçekleride ayrı bir güzel.

Ayşe Yıldız
06-06-2011, 11:10
Bakım güzel olunca bitkilerde güzel, çiçekleride,...
Çiçekler güzel olunca, renkleride güzel, resimleride.

Oğuzhan
06-06-2011, 21:50
Echeveria çiçekleri çok güzel.Şeker gibiler.
Hepsi birbirinde güzel kareler .

kaktüssevdası
07-06-2011, 22:38
tek kelime...KISKANDIMMMM

PlentyPlant
07-06-2011, 22:57
Çiçekler ve fotoğraflar için güzel cümleleriyle beni mutlu eden tüm üye dostlarıma içtenlikle teşekkür ederim.
Çiçeklerin açışındaki marifet belki biraz bana aittir ama fotoğraflar, kısa süre önce 130 TL'ye aldığım amatör fotoğraf makinesinin marifeti. Yakın çekimi eskisinden biraz daha iyi yapıyor. :)

zenfree
07-06-2011, 23:06
130 TL 'ye çok iyi bir performans. Yoksa sıfırın bir tanesini yazmayı unuttunuz mu? :)

bettyycim
08-06-2011, 07:36
130 TL.ye ha merak ettim markasını, modelini ;)

PlentyPlant
08-06-2011, 08:32
130 TL 'ye çok iyi bir performans. Yoksa sıfırın bir tanesini yazmayı unuttunuz mu? :)

Hayır Sayın Zenfree, unutmadım. Rakam doğru. Ama doğrusunu söylemek gerekirse, performansı beni de şaşırtıyor. :)

Ayşe Yıldız
08-06-2011, 08:35
Burdan şunu mu çıkartıyoruz: pahalı ürün her zaman kaliteli olmayabilir. Ya da ucuz etin suyu her zaman kara çıkmaz. :))

PlentyPlant
08-06-2011, 08:42
Burdan şunu mu çıkartıyoruz: pahalı ürün her zaman kaliteli olmayabilir. Ya da ucuz etin suyu her zaman kara çıkmaz. :))

Kısmen, Sayın Ayşe Yıldız. Pahalı ürün büyük oranda kalitelidir, haksızlık etmeyelim. Et suyu ise, etin suyunu nerede kullanacağınıza bağlı büyük ölçüde. Pilava biraz lezzet katsın diyorsanız, benimki bu iş için yeterli görünüyor. :)

Hoş... İşyerimizde 4.000 TL'lik makine ile ancak cep telefonu kalitesinde fotoğraf çekebilen çok yetenekli bir arkadaşımız var. Halbuki, makineyi kendi haline bıraksa, çok daha iyi çekecek. :)

AizoaceaeFAN
08-06-2011, 12:31
Sayın PlentyPlant, E.miliniz çok büyük ve gösterişli. Maşallah nazarım değmesin de. O kadar çaprazlama yapılmış renkte çiçekli olanları var ki internette, insan hangi birini alacağını şaşırıyor. Ben pek E.mililere ısınamadım, sadece çiçeklerini seviyorum. Çiçeksizken çok hoşuma gitmiyor nedense. Yeni bitkilerinizin resimlerini de merakla bekliyorum.

PlentyPlant
09-06-2011, 16:05
Fazla çaprazlanan bitkileri biriktirmenin de sonu yok, Sayın AizoaceaeFAN. Milii'lerin pek çoğu fazla büyüyüp yer de kaplıyorlar. Ama "dikenli" familyaları sevenler için yine de bulunması lazım diyerek dört adet bulunduruyorum. İki tanesi henüz yavru olduğu için, renklerini ben de bilmiyorum. Çiçekli halleri ise, dediğiniz gibi, gerçekten hoş oluyor.

aysahay
09-06-2011, 21:39
Şenlik vaaaaar...

PlentyPlant
17-06-2011, 22:26
Kristal gibi Haworthia Viscosa çiçekleri...
Bu güzel bitkiyi hediye eden değerli "dost"a teşekkürlerim ve saygılarımla...

225817

225818

225819

225820

225821

PlentyPlant
17-06-2011, 22:31
Akşam çökerken, COTYLEDON çiçekleri...

225822

225823

225824

225825

225826

PlentyPlant
17-06-2011, 22:33
Alttaki fotoğraf ise amber+mavi gözlükler için üç boyutlu.

225827

sevim.K
18-06-2011, 11:17
Bayıldım haworthia viscosanın çiçeklerine. Coytledonun çiçeklerinin tam açılmışıda çok hoş:p

Sn plentyPlant;hem çok güzel, çok sağlıklı ve bakımlı kaktüsler, sukulentler. Hem olağanüstü güzel çiçekler ve hemde bilgilendirme:) Teşekkürler

zenfree
18-06-2011, 22:04
Cotyledonun çiçekleri ne kadar güzelmiş. Viscosanın kristal görünümünü çok güzel görüntülemişsiniz. Ancak orada bir nokta dikkatimi çekti. Unlu bite benzettim. İnşallah değildir. Kendi bitkilerimi kontrol etmekten galiba ne görsem böcek sanıyorum.:)

PlentyPlant
18-06-2011, 22:07
Hayır, Sayın Zenfree. Unlu bit değil. :) Çiçeğin yaprağının kıvrımındaki boşluktan, arkadakinin pembe çizgili parçası görünüyor.

PlentyPlant
18-06-2011, 22:08
Teşekkür ederim Sayın Sevim K. Viscosa'nın çiçek dokusu çok güzel. İç dokusu, minik buz parçacıklarını bir araya getirmişsiniz gibi.

mrmusti
19-06-2011, 15:27
COTYLEDON çiçeklerine bayıldım. Çok güzelde fotoğraflamışsın, ellerine sağlık.

asumandilek
20-06-2011, 16:27
Sırf bu fotoğraflar yüzünden mavi gözlük edineceğim. :)) Bir de üç boyutlu hallerini göreyim de tam tımarhanelik olayım. Bakırköye kaktüs serası edindirmek lazım. :)

PlentyPlant
20-06-2011, 21:52
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim Sayın MrMusti, Sayın Asuman Dilek! Üç boyutlu fotoğraflar gerçekten daha etkileyici görünüyor. Ama ben henüz istediğim düzeyde çekimler yapmakta zorluk çekiyorum. Milimetrik hesaplar ve açılar önemli. Çıplak elle bu kadar oluyor. :)

Oğuzhan
21-06-2011, 22:31
COTYLEDON çiçeklerine bayıldım. Çok değişik.Şeker gibi.Çok güzelde fotoğraflamışsın, ellerine sağlık.

PlentyPlant
26-06-2011, 20:29
Teşekkür ederim Sayın Oğuzhan. Onlar bizim çocuklarımız sayılır. Hepsi ayrı güzel görünüyor bana. :)

PlentyPlant
26-06-2011, 20:32
MAMMILLARIA BOCASANA “FRED”LER…

228384

Fredler, mutasyona uğramış türler içinde belki de en bilineni ve ilginç olanları.
Bu türün anası Mammillaria Bocasana. Ancak, böyle bir gelişimi nasıl gösterdiği konusunda çeşitli fikirler var. M. Bocasana’nın doğada değişime uğramış bir parçasının alınarak üretildiği, bunlardan biri. Bir diğeri ise, bir serada belki de tesadüfen yetiştirilip, kendi kökleri üzerinden değişime uğramış haliyle büyüyebildiğinin keşfedilmesi... Bu türü yetiştiren/keşfeden kişinin kendi adını verdiği, bu nedenle Fred adını aldığı da, varsayımlar arasında. (Bu konuda tatmin edici bir kaynağa ulaşabilen üyemiz olursa ve bizimle paylaşırsa memnun olurum.)

Daha çok tümörü andıran, kauçuğa benzer yapıda, yeşilden kırmızıya kadar değişken bir dokusu var. Yavru öbeklerinden veya kesilmiş uzantılarından tekrar köklendiriliyor. Ancak bu, biraz özen istiyor. Tıpkı kaktüslerde olduğu gibi, kesilmiş parçası 1-2 hafta kadar kurumaya bırakıldıktan sonra ekilmeli. Köklendirilen her yeni bitki ise bir diğerinden çok az da olsa farklılıklar gösterebiliyor.

Fredler’i canlı tutmak çok özen isteyen bir uğraş. Çok havadar ve çok aydınlık bir ortama ihtiyaçları var. Fazla soğuğa ve don tehlikesine karşı hassas. Güneş aldığında renkleri kızarabiliyor. Ayrıca sulamanın dikkatli yapılması ve bulunduğu toprağın steril tutulması çok önemli. Genellikle kök çürümesi ile ölüyorlar.
Gelişim sırasında normal dikenler verebildiği gibi, sürpriz biçimde çiçek de açıyorlar. Hatta, bitkinin bir bölümü aslına dönüşerek, normal bir M. Bocasana gibi büyüme gösteriyor.

Kısacası, zor ama bir o kadar da eğlenceye ve sürprizlere açık bir tür.

Kaynaklar:
- www.cactus-art.biz
- www.fredgrower.com

228385

228386

228387

228388

PlentyPlant
26-06-2011, 20:37
M. BOCASANA FRED (Tuberculate Form)

228391

228392

228393

Alttaki fotoğraflar ise amber+mavi gözlükler için 3 boyutlu

228394

228395

PlentyPlant
26-06-2011, 20:50
SULCOREBUTIA ARENACEA
(Sinonimi: Rebutia arenacea)

228404

228405

228406

Anavatanı Bolivya dağları. Hafif basık küresel gövdeli bu tür, belli bir yaşa ve büyüklüğe ulaşınca yavru yumrular vermeye başlıyor. Gövdeye paralel, simetrik ve tarak biçimli diken yapısına sahip.

Fazla sulamaya karşı oldukça duyarlı. Özellikle kış ayları olan dinlenme döneminde, kuru tutmak çok daha önemli. Kazık tipi kök yapısına sahip olduğu için, kök çürümesine karşı önlem olarak, saksıya ekerken kök boğazını iri tanecikli kum, çakıl vb. su tutmayan veya çabuk kuruyan bir yüzey malzemesi ile çevrelemekte yarar var. Yine aynı nedenle aşılama yoluna da gidilebiliyor.

Dağlık alan türü olduğu için, parçacık yapılı mineral toprakları seviyor. İyi bir drenaj ve hava sirkülasyonu önemli.

Yazın sarımtrak turuncu çiçekler veriyor. Çiçeğin tam açması için güneş alması önemli. Açışını tamamladıktan sonra ömrü bir gün kadar. Bu güzel çiçekleri görmek için, dinlenme dönemi olan kış aylarında 4-5 derece civarı, donma tehlikesi olmayan ama soğuk bir yerde bekletmek gerekiyor. Ilık veya sıcak sayılabilecek bir yerde tutulursa yaz aylarında tomurcuk, dolayısıyla çiçek vermeyebiliyor.

Tohumdan ve yumrulardan tekrar üretmek mümkün.

Kaynaklar:
[I]- www.cactusedintorni.com

228407

228408

PlentyPlant
26-06-2011, 20:52
228410

228411

Alttaki fotoğraf amber+mavi gözlükler için üç boyutlu.

228412

PlentyPlant
26-06-2011, 21:01
FAUCARIA TIGRINA
(Sinonimi: Mesembryanthemum tigrinum)

228413

Aizoaceae ailesine ait bir sukulent. Anavatanı Güney Afrika.

Yapısından dolayı Kaplan Çenesi ve Köpekbalığı Çenesi isimleriyle de anılıyor. (Bende Piranha çağrışımı yapmıştı.)

Öbek olarak büyüyen ve zamanla zemine yayılabilen bir cins. Üçgen yapıda, etli yapraklarının içbükey yüzeye sahip bölümünün kenarlarında, dişe benzer uzantılar yer alıyor. Ancak bunlar oldukça yumuşak.

Bitkinin gövdesi yok ama yaşlandıkça çık kısa ve kalın bir gövde oluşumu gerçekleşiyor.

Yaz ayları dinlenme dönemi. İlkbaharda ve yaz sonunda belirli aralıklara sulanabilir ama toprağının kurumasına izin vermek gerekiyor. Bu dönemde aydınlık ama hafif serin bir yerde tutulursa iyi olur. Ayrıca sulamayı da, yapraklarının buruşmasını önleyecek kadar az ve kontrollü yapmak gerekiyor.

Büyüme dönemi olan yaz sonundan kışa kadar besin katılmış su vermekte yarar var. Büyük, papatyayı andıran sarı çiçeklerini de bu dönemde açıyor. Kış boyunca dondan korumak ve doğrudan güneş alan bir yerde tutmak, bitkinin sağlığı açısından gerekli. Organik yönden fakir, hatta pumice, çakıl, perlit gibi geçirgenliği artıran içeriğe sahip topraklarda daha sağlıklı büyütülebilinir.

Kaynaklar:
- www.etsy.com

228414

228415

228416

PlentyPlant
26-06-2011, 21:04
228420

Üstteki fotoğraf amber+mavi gözlükler için üç boyutlu.
Alttaki fotoğraf ise F. Tigrina'nın doğadaki biçimlerinden biri.

(Fotoğraf kaynağı: http://www.infojardin.com/foro/showthread.php?t=60038&page=23

228421

zenfree
09-07-2011, 13:30
Mammillaria Bocasana, çok hayret uyandırıcı bir tür. Tanıttığınız için teşekkürler.
Köpek balığını o kadar güzel fotograflamışsınız ki isimin neden verildiği hemen anlaşılıyor.

Sulcorebutia'yı, benim rebutia olarak bildiğim kaktüsüme çok benzettim. Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=802357&postcount=226)ikinci fotograf. Bendeki Rebutia arenacea olabilir mi acaba?

mrmusti
09-07-2011, 17:01
Faucaria çok güzelleşmiş, ustanın elinde olduğunu biliyor demekki, mahcup etmiyeyim demiş.

skaraca
09-07-2011, 20:17
Tamam diğerleride güzel ama, ben FAUCARIA TIGRINA (Sinonimi: Mesembryanthemum tigrinum) yı daha çok beğendim. Belki de ilginç ve özel yapısından dolayıdır. Bende de sizin gibi ilk anda pranha yı çağrıştırdı. Hatta üstten çekim fotoğraflarda bu daha da belirgin. Nereden köpekbalığına benzettilerse.

selenn
09-07-2011, 22:58
Harika kareler ve bilgiler yine. Mammillaria bocasana çok güzel ve değişik formda. Haworthia viscosa'nın çiçeklerini bende daha evvel gördüm ama sayenizde güzel fotoğraflamanız neticesinde bu çiçek bana ayrı bir güzel gözüktü. Ellerinize sağlık.

yener.T
10-07-2011, 07:32
Sayın PlentyPlant bu fotoğrafları gördükten ve açıklamaları da okuduktan sonra benim sanki başka bir Kaktüs dünyasında gezintide olduğumu hissettirdiniz.Fotoğraflardaki canlılık için ellerinize sağlık diyorum.Bu işler ancak gönül vererek ve sevgi ile yapılacak işlerdir.
Allah gönlünüze göre versin.Selamlar.

PlentyPlant
10-07-2011, 14:42
Mammillaria Bocasana, çok hayret uyandırıcı bir tür. Tanıttığınız için teşekkürler.
Köpek balığını o kadar güzel fotograflamışsınız ki isimin neden verildiği hemen anlaşılıyor.

Sulcorebutia'yı, benim rebutia olarak bildiğim kaktüsüme çok benzettim. Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=802357&postcount=226)ikinci fotograf. Bendeki Rebutia arenacea olabilir mi acaba?

Teşekkür ederim, Sayın Zenfree. Bağlantısını verdiğiniz fotoğrafa baktım. Hayır, aynı tür değil. Alttakini (turuncu çiçekli) Rebutia Pulvinosa'ya benzettim ama bakmam lazım. Ben de merak ettim şimdi. :)

PlentyPlant
10-07-2011, 14:51
Piranhama (veya köpekbalğı) olan ilginiz için teşekkür ederim Sayın Mrmusti, Sayın Skaraca. Ama "ustalık" epeyce abartılı bir tanımlama olmuş Sayın Mrmusti. Yılların bir miktar daha geçmesi gerekiyor. "Özenli olmaya çalışan bir kaktüssever" diyelim. :)

PlentyPlant
10-07-2011, 15:00
Hoşgeldiniz Sayın Selenn. Sizin de bildiğinizden eminim; Fredlerin çok farklı formları var. Aklımda olan iki-üç türün yanına Fred ekleyip, özel bir koleksiyona bile kalkışabilirim.

Viscosa'nın çiçeklerindeki kristalize detayı ise kırmızı örümcek aramada kullandığım büyüteçle incelerken tesadüfen gördüm. Normal gözle (en azından benimkiyle) seçmek zor. :) Göstermek lazımdı. Fotoğraf makinesi-Photoshop işbirliği, benim yerime halletti.