PDA

View Full Version : PlentyPlant / kaktüs ve sukulentlerim

Sayfalar : 1 [2] 3 4

günebakan
07-03-2010, 18:34
Bu kaktüsü ne zaman görsem kılıçlarını çekmiş biri geliyor gözümün önüne. Çok sevimli:)

Fatih
07-03-2010, 18:43
Muhteşemler ellerinize sağlık.
Bu kaktüsten Tephrocactus articulatus var. papyracanthus bende de var hala köklenmesini bekliyorum.Umuyorum ki baharla birlikte köklenecektir.Diğerleri gibi.

PlentyPlant
07-03-2010, 18:46
Muhteşemler ellerinize sağlık.
Bu kaktüsten Tephrocactus articulatus var. papyracanthus bende de var hala köklenmesini bekliyorum.Umuyorum ki baharla birlikte köklenecektir.Diğerleri gibi.
Çok teşekkür ederim Fatih Bey. Yapısı çabuk köklenmeye elverişli bir yapı aslında. Fotoğrafını gördüğünüzün kökleri, bitkinin boyundan daha derinde ama bazı türler gibi kalın kökten çok, saçaklı kök şeklinde. Dilerim en kısa zamanda kök salıp büyümeye başlar.

PlentyPlant
07-03-2010, 19:57
Bu da kırmızı dikenlerinden ötürü çok sevdiğim kaktüslerimden biri: Euphorbia Enopla.

128892

Hhatice
07-03-2010, 20:24
Hepsi çok güzeller hele son resim muhteşem :)

günebakan
07-03-2010, 20:27
Evet bence de sonda ki kaktüs çok hoşmuş:)

berduray
07-03-2010, 20:46
Tephrocactus articulatus'a dikkat.

Benimki hiçbir bozulma belirtisi göstermeden öldü...neden olduğunu anlayamadım.

PlentyPlant
07-03-2010, 20:58
Tephrocactus articulatus'a dikkat.

Benimki hiçbir bozulma belirtisi göstermeden öldü...neden olduğunu anlayamadım.

Gerçekten ilginç... hem de üzücü. Köklerini ve toprağını da incelemiş olmalısınız ki bu kadar net konuşmuşsunuz. Acaba ana köke sahip olmadan gelişen zayıf kılcal kökler, bitkiyi taşıyamamış, besleyememiş olabilir mi? (Sadece sesli düşündüm)

berduray
07-03-2010, 21:03
Hiçbir fikrim yok...ki yıllardır kaktüs ve sukulentlerle ilgilenirim.

Onların dilinden anlarım...Belki benim kötü tecrübem oldu... ama size de bir uyarı olsun diye söyledim.

PlentyPlant
07-03-2010, 21:08
Uyarınız için teşekkür ederim,Sayın Berduray. Bir yıla yakın süredir bir sorun gözlemedim ben de. Yabancı kaynaklardan da araştıracağım. Birşeye rastlarsam paylaşacağım.

berduray
07-03-2010, 21:10
Evet bu bilgi herkese ışık olur...

Teşekkürler.

PlentyPlant
15-03-2010, 13:09
Son resimdeki Euphorbia Enopla için unuttuğum bir notu eklemem gerekiyor:
Bilen üyelerimiz çoktur belki... Bu kaktüsün gövdesi küçük bir hasar gördüğünde kauçuk ağacının sıvısı gibi, lateks kıvamında bir süt salgılıyor. Daha sonra biraz katılaşan bu beyaz sıvı, oldukça yapışkan bir hale geliyor ve zehirli.
Evinizde bu kaktüsten varsa lütfen dikkat ediniz. Bir şekilde elinize bulaşsa bile gözlerinize ve ağzınıza temas etmemesine özen gösteriniz.

The Island
15-03-2010, 14:08
Bu da kırmızı dikenlerinden ötürü çok sevdiğim kaktüslerimden biri: Euphorbia Enopla.

128892

Sayın PlentyPlant;

Bu kaktüsden bende de var ancak gövdesinde sarı lekeler oluştu, nedeni hakkında bilginiz var mıdır acaba. Teşekkürler.

PlentyPlant
15-03-2010, 14:18
Sayın PletyPlant;

Bu kaktüsden bende de var ancak gövdesinde sarı lekeler oluştu, nedeni hakkında bilginiz var mıdır acaba. Teşekkürler.

Benimkinde de iki adet leke var Sayın Island. Benim gözlemlerime göre 3 nedeni var gibi. Birincisi asidik değeri yüksek torf. İkincisi, fazla su. Üçüncüsü doğrudan güneş. Ben de bu sorunu çözmeye çalışıyorum. Kesin sonuç aldığımda bilgilendirmeye çalışacağım.

k_donmez
15-03-2010, 15:28
Bu lithopslar çok güzeller. Hele sizin yazdıklarınızı okudukça, daha da lithopsçu olmaya başladım. Elinize sağlık. Hepsi de harika.

PlentyPlant
15-03-2010, 16:02
Bu lithopslar çok güzeller. Hele sizin yazdıklarınızı okudukça, daha da lithopsçu olmaya başladım. Elinize sağlık. Hepsi de harika.

İlginiz için teşekkür ederim Sayın Dönmez. Aslında bu konuda ben de cahilim ama elimden geldiğince araştırıyor, evde denemeler yapıyor, gözlemeye çalışıyorum ve bunları burada paylaşıyorum. Ben dahil, hep birlikte öğreniyoruz. :)

PlentyPlant
17-03-2010, 15:06
Dokuz-on günlük bir iş gezisinden sonra, yeni fotoğraf çekme imkanı bulabiliyorum. Kış mevsiminde ve yeni çekmeye başladığım için henüz çiçekleri yok. Yazın açacaklar umarım ve çiçekli hallerini de çekerim.

Aşağıdaki kaktüs mammillaria blossfeldiana.

130756

Bu da espostoa melanostele.

130757

günebakan
17-03-2010, 20:04
Espostoa melanostele çok güzel görünüyor pamuk şeker gibi:)

PlentyPlant
17-03-2010, 21:48
Bu kalancho da bilinen türlerden. İsmi Şeytan Omurgası (Devil's Backbone) olarak da biliniyor.
Günde birkaç saat doğrudan güneş ışığı istiyor. Sulama konusunda bir sıkıntı yok, düzenli sulama yapılabiliyor (Çok fazla olmamak şartıyla). Ancak, sulama konusunda ilginç bir tavsiye buldum yabancı bir sitede. 4-5 haftada bir, 1-2 bardak su ile bolca su verilmesini öneriyorlar.

130863

130864

PlentyPlant
17-03-2010, 22:24
Geometrid Larva.

Bir süre önce, geometrid tip larva konusuna değineceğimi belirtmiştim. Kalanchoe resmini koymuşken ve bahara girerken tam sırası. Aşağıda internetten bulduğum daha net iki fotoğrafı, onun altında da kalanchoe'lardan geçen yaz topladığım birkaçının resmini göreceksiniz.

130902

130903

Bu tip larvaya özellikle dikkat etmenizi öneririm. Pek çok larva gibi sürünerek değil, karışlayarak hareket eden ve beslenme sırasında ise tamamen hareketsiz duran bir larva türü. Kalanchoe ve sakız sardunyaları çok seviyorlar. İnce, kuru bir dal parçası kadar hareketsiz olduğu için ayırdetmek çok zor olabiliyor. Yaprağı tükettikçe gövde rengi yeşile dönüyor ve farketmek daha da zorlaşabiliyor. Küçükken çok ince ve kısa oluyorlar; görmek çok daha güç.
Zehir türlerine de oldukça dayanıklı. Sulandırarak kullanılan zehirlerin su oranını artırırsanız, yok etmek zor oluyor. Zehir oranı yüksek kalırsa, bitkinizin yapraklarının kavrulma ihtimali var.
Lütfen etli yapraklı bitkilerinizi arada bir kontrol edin. İncir çekirdeğinden daha küçük siyah ve küresel kalıntılar ve üzerinde delik olan yapraklar, en temel belirti.

PlentyPlant
18-03-2010, 22:06
131131

Gymnocalycium baldianum

131132

Echinopsis multiplex

131133

Myrtillocactus geometrizans

günebakan
18-03-2010, 22:24
Çiçekler muhteşem açmış:)

sevim.K
19-03-2010, 07:41
Eski fotoğraf değil değil mi:confused: Yeni çiçeklendi:eek:

PlentyPlant
20-03-2010, 18:29
Bir süre önce çizimini verdiğim kaktüs rafları projem, yapılmış olarak geldi nihayet. :)))
Taşlarını döşeyerek kabaca bir düzenleme yaptım. Daha az yer kaplayarak, daha çok çiçek koyabiliyorum. Galiba 2 tane daha sipariş etsem iyi olacak.

131348

131349

sevim.K
20-03-2010, 18:35
Raf kullanışlı olacağa benziyor hele içindekiler harika:)

Hhatice
20-03-2010, 18:43
Benimkinde de iki adet leke var Sayın Island. Benim gözlemlerime göre 3 nedeni var gibi. Birincisi asidik değeri yüksek torf. İkincisi, fazla su. Üçüncüsü doğrudan güneş. Ben de bu sorunu çözmeye çalışıyorum. Kesin sonuç aldığımda bilgilendirmeye çalışacağım.

Harika olmuş sevgili PlentyPlant hem derrli toplu olmuş hem de yerden kazanmışsınız güle güle kullanın :)
Benim de bazı kaktüslerimde leke oldu ama ben kesinlikle direk güneşten olduğunu tespit ettim çünkü birkaç gün öncesine kadar güneş yoktu ve lekeler güneşten sonra oldu :(

asumandilek
20-03-2010, 18:52
Gözlerim yuvalarından çıkacak...:eek: Kendime yasaklayacağım en sonunda bu foruma bakmayı. Göz sağlığım bir yana yüreğim dayanmıyor artık. :)) Çarpıntı geçiriyorum olmuyor amaa...

Engin
20-03-2010, 19:16
Gayet güzel olmuş.

Adananın güneşini biliyorum.Üst raf için Güney cephesi gölgeleme isteyebilir.

Hhatice
20-03-2010, 19:25
Gözlerim yuvalarından çıkacak...:eek: Kendime yasaklayacağım en sonunda bu foruma bakmayı. Göz sağlığım bir yana yüreğim dayanmıyor artık. :)) Çarpıntı geçiriyorum olmuyor amaa...

Aa çarpıntı filan geçirme biriciğim bütün kaktüsler feda olsun sana :)
gerçekten çok güzeller haklısın Asumanım bizim kaktüsler bu hale gelir mi bilmem ama sevgili kardeşim PlentyPlant gerçekten çok başarılı

günebakan
20-03-2010, 20:14
Çok güzel olmuş hepsi bir arada kaktüsler harika görünüyor:)

PlentyPlant
20-03-2010, 20:38
Gayet güzel olmuş.

Adananın güneşini biliyorum.Üst raf için Güney cephesi gölgeleme isteyebilir.

Teşekkür ederim, Sayın Engin. Güneş için haklısınız. Zaten, dört köşeden yükselen 40 cm.lik demirler bu iş için. 1-2 ay kadar sonra o demirler arasına yeşil, gölgelendirme tülü çekilecek. Soğuk kış geceleri ise asetat ile çevrilecek.
İlginiz için tekrar teşekkür ederim.

PlentyPlant
20-03-2010, 20:46

Biraz abartmışsınız Sayın Asumandilek ;) Alt tarafı çok amaçlı, tekerlekli bir raf. İlgi duyduğunuz alanlarda yaratıcılığınızı gösterdiğiniz ne kadar güzel şeyler vardır kimbilir. Ama iltifat olduğunu düşündüğüm abartılı cümlelerinizi seve seve kabul edip kaktüslerin yanına koyacağım. Teşekkür ederim. :o

ninina84
20-03-2010, 20:47
Geometrid Larva.

Lütfen etli yapraklı bitkilerinizi arada bir kontrol edin. İncir çekirdeğinden daha küçük siyah ve küresel kalıntılar ve üzerinde delik olan yapraklar, en temel belirti.

Merhaba; bu yazdığınız belirtilerden benim sakızlarımda ve yılbaşı çiçeğimde var maalesef. Bitkileri sürekli incelediğim halde herhangi bir yaşam belirtisine rastlamadım. Ama anlattığınız belirtiler tıpatıp uyuyor. Özellikle sakızlarımda ve yılbaşı çiçeğimde oldukça büyük delikler var. Siyah küresel kalıntılar sakızlar ve yılbaşılar hariç en çok mum çiçeğimin üzerinde var ama onda da delik yok. Mücadele için ne önerirsiniz? Gözle görmek zor olduğuna göre mekanik mücadele pek mümkün görünmüyor.

PlentyPlant
20-03-2010, 20:50
Aa çarpıntı filan geçirme biriciğim bütün kaktüsler feda olsun sana :)
gerçekten çok güzeller haklısın Asumanım bizim kaktüsler bu hale gelir mi bilmem ama sevgili kardeşim PlentyPlant gerçekten çok başarılı

Sizin kaktüslerinizin bunlardan çok daha iyi olacağından eminin Sayın Hatice. Hele benim, aslında hak ettiklerinden daha az zaman ayırdığımı düşünecek olursanız...

k_donmez
20-03-2010, 20:52
Sayın Plentyplant,
Tüm paylaşımlar çok güzel, lithopslara ayrı bir ilgim var zaten, o da sizin sayenizde, hepsinden ötesi sayfalarınız adeta bir okul gibi, çok şey ögreniliyor. Kutluyorum. Ellerinize sağlık.

PlentyPlant
20-03-2010, 20:57
Merhaba; bu yazdığınız belirtilerden benim sakızlarımda ve yılbaşı çiçeğimde var maalesef. ...Mücadele için ne önerirsiniz? Gözle görmek zor olduğuna göre mekanik mücadele pek mümkün görünmüyor.

Ben 40'lık Basudin kullanıyorum Sayın Ninina. Ne kadar su ile karıştırmanız gerektiği zaten yazar üzerinde. Ama dikkatli olun lütfen; ilacı biraz yoğun kullanırsanız yapraklarını kavurabilirsiniz.
Ancak, anlattıklarınıza bakarak söylüyorum: Yapraklar delik değil ama siyah parçacıklar var ise, ya doğacak larvaların (bu bir kelebek bile olabilir :) ) işareti olabilir veya büyük kara sineklerden kalan artıklar. Görmeden birşey söylemek zor.

PlentyPlant
20-03-2010, 21:02
Raf kullanışlı olacağa benziyor hele içindekiler harika:)

Teşekkür ederim :) Evet, kullanışlı oldu galiba. Kışın arka iki direklerinin arasına güneş floresanı da çekince, yaz-kış kullanabileceğimi umuyorum. Daha önce koyduğum merdiven saksılığı da diğer balkona aldım. Rüzgara daha dirençli kaktüsler de o taraftalar.

PlentyPlant
20-03-2010, 21:05
Sayın Plentyplant,
Tüm paylaşımlar çok güzel, lithopslara ayrı bir ilgim var zaten, o da sizin sayenizde, hepsinden ötesi sayfalarınız adeta bir okul gibi, çok şey ögreniliyor. Kutluyorum. Ellerinize sağlık.

Rica ederim, Sayın Dönmez. Sadece "kaktüsler" konusunu dağıtmamaya çalışarak arada bir küçük gözlemlerimi aktarmaya çalışıyorum. Minicik de olsa, birşeylere katkıda bulunabildiysem, ancak mutlu olurum.
Güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Sizin lithopslarınızı en kısa zamanda görebilmek umuduyla... Sağlıcakla...

asumandilek
20-03-2010, 21:06
Biraz abartmışsınız Sayın Asumandilek ;) Alt tarafı çok amaçlı, tekerlekli bir raf. İlgi duyduğunuz alanlarda yaratıcılığınızı gösterdiğiniz ne kadar güzel şeyler vardır kimbilir. Ama iltifat olduğunu düşündüğüm abartılı cümlelerinizi seve seve kabul edip kaktüslerin yanına koyacağım. Teşekkür ederim. :o

:)) Raf elbette çok güzel, beni bunları yazmaya teşvik eden rafın içindekiler daha çok.. :)) Keşke etrafımda yaşayan insanlarda abarttığımı düşünseler sadece. :o

PlentyPlant
20-03-2010, 21:10
Çok güzel olmuş hepsi bir arada kaktüsler harika görünüyor:)

Teşekkür ederim Sayın Günebakan. Keşke kaktüslerin hepsi birarada olabilse.
Hala birçoğu başka yerlerde duruyor. O yüzden, iki adet daha yaptırıyorum, bir de raf projeleri yapıyorum ayrıca. :))

k_donmez
20-03-2010, 21:10
Sayın Plentyplant,
Birkaç kaktüs ve sukulentim var. Hepsi bir saksının içinde ve çelikten üremeye çalışıyorlar. Ancak henüz hiç lithopsum yok. Geçen gün Sayın Taner Angay'a mail atarak Ankara'da lithops bulabileceğim bir bayi aradım, fakat olmadığını öğrendim. Lithopsları görerek almak istiyorum. Kısmet artık ne zaman bulursam o zaman olacak. Ancak sizin gibi değerli üstatlardan öğrenmek de güzel oluyor. Selamlar.

ninina84
20-03-2010, 21:19
Ben 40'lık Basudin kullanıyorum Sayın Ninina. Ne kadar su ile karıştırmanız gerektiği zaten yazar üzerinde. Ama dikkatli olun lütfen; ilacı biraz yoğun kullanırsanız yapraklarını kavurabilirsiniz.
Ancak, anlattıklarınıza bakarak söylüyorum: Yapraklar delik değil ama siyah parçacıklar var ise, ya doğacak larvaların (bu bir kelebek bile olabilir :) ) işareti olabilir veya büyük kara sineklerden kalan artıklar. Görmeden birşey söylemek zor.

Basudin bende de var. Üzerindeki doza göre haırlayıp kullanayım o zaman. Mum çiçeğinde sadece lekeler var ama sakızlar ve yılbaşı çiçeklerinin yaprakları delik delik oldu. Ben ne olur ne olmaz ilaçlayayım. Yardımınız için teşekkürler.

PlentyPlant
20-03-2010, 21:24
Sayın Plentyplant,
Lithopsları görerek almak istiyorum. Kısmet artık ne zaman bulursam o zaman olacak.

Başta kendim olmak üzere, hiçkimseye umut vermek istemiyorum ama yaza girerken bir arkadaşımın Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gitme ihtimali var. Eh, herhalde lithops tohumu isteğimi geri çevirmeyecektir. :))) Gerçekleşirse, yukarıda alıntıladığım cümlelerinizi not alıyorum. Görmeden de olsa, tohumdan yetiştirmek belki daha keyifli olabilir, ne dersiniz? :)

PlentyPlant
20-03-2010, 21:29
Mum çiçeğinde sadece lekeler var ama sakızlar ve yılbaşı çiçeklerinin yaprakları delik delik oldu. Ben ne olur ne olmaz ilaçlayayım. Yardımınız için teşekkürler.

Rica ederim Sayın Ninina. Size tuhaf gelebilir ama ben geometrid larvaları görebilmek için hiçkimseye önermek istemeyeceğim bir yöntem uygulamıştım: Sigara dumanını yavaşça bitkiye üflediğimde (sigara kullanıyorum maalesef), rahatsız olan larvalar hareket belirtileri gösterdiler. Ben de (kullandığım resimdeki gibi) tek tek toplamıştım.

ninina84
20-03-2010, 23:29
Gerçekten değişik ama akıllıca bir fikirmiş. Sigara dumanlarımı faydalı bir iş için kullanma fırsatı çıktı en azından. Tekrar teşekkürler.

k_donmez
21-03-2010, 01:19
Görmeden de olsa, tohumdan yetiştirmek belki daha keyifli olabilir, ne dersiniz? :)

Halen bir miktar kaktüsü tohumdan yetiştiriyorum. "Tohumdan Kaktüs Üretimi" başlığında fotoğraflarını görebilirsiniz. Tabi lithops tohumu bulunabilirse yetiştirmek isterim. Eğer temin edebilirseniz dağıtım yaptığınız taktirde beni ilk sıraya yazabilirsiniz. İlginize teşekkürler.

PlentyPlant
28-03-2010, 09:54
Balkon temizliği ve ayıklaması başladı. Bu işlerle uğraşırken kalanchoeların renkleri en büyük destekçim oldu. :)
Dayanamayıp fotoğrafladım dün sabah.

132440

asumandilek
28-03-2010, 23:08
Çok güzel... Cümbüş gibi. :) Kopya çekeyim açık açık. Bu sene bende renk karışımı yapayım uzun bi saksıya. :) Her yandan bi renk fırlasın..:))

sevim.K
29-03-2010, 08:31
Haftasonu ben de balkon temizliği yaptım. Ne çok gereksiz şey birikmiş yine de istediğim gibi düzenleyemedim uğraştıracak beni. Balkonu kapatacağız bu da yer kaybına neden olacak itirazımı iletince eşim raf yaptırmayı teklif etti:). Memnuniyetle kabul ettim tabi. Hem saksı sayısını azaltacağım hem de çok çeşitli ve farklı bakımlar isteyen çok çeşit bulundurmayacağım artık:) Kaktüs ve sukulentlerime söz yok tabi;)

sevim.K
29-03-2010, 08:45
Başta kendim olmak üzere, hiçkimseye umut vermek istemiyorum ama yaza girerken bir arkadaşımın Güney Afrika Cumhuriyeti'ne gitme ihtimali var.

Sn PlentyPlant lithopslarla henüz sıcak bir muhabbet kuramadık:o ama kaktüs ve succulent derseniz ben sıraya girerim hemen;) tamam dediğiniz an tohum ücretini yollarım:)

PlentyPlant
09-05-2010, 00:53
Uzun zamandır üye arkadaşların kaktüslerini büyük bir keyifle izliyorum. Hem fotoğraf makinası sorunu yüzünden, hem de kaktüslerin tomurcuklarını açmasını beklediğim için bu sayfadan bir süre uzak kaldım.

142659

Yukarıdaki fotoğraf Crassula Sinocrassula Yunnanensis.
Anavatanı Çin ve özellikle Çin’in Yunnan bölgesi ile Kuzey Burma’nın yüksek bölgeleri. Bol ışıklı yerleri seviyor ve güneşe dayanıklı bir bitki. Ancak, biraz gölgeli alanlarda da sağlıklı biçimde yaşamını sürdürebiliyor ancak büyümesi daha yavaş gerçekleşiyor. Yapraklarında depolanan su yeterli olduğu için uzun süre susuzluğa dayanabiliyor. Pek çok sukulentte olduğu gibi, yapraklarından tekrar üretilebiliyor.

asumandilek
09-05-2010, 01:04
Çok güzel. Sevgiyle büyüsün... Bu kadar çok ara vermeyin ama. Gözümüz gönlümüz açılsın sayenizde.

PlentyPlant
09-05-2010, 08:47
Çok güzel. Sevgiyle büyüsün... Bu kadar çok ara vermeyin ama. Gözümüz gönlümüz açılsın sayenizde.

Güzel dileğiniz için teşekkür ederim Asuman Hanım. Elimden geldiğince sürdürmeye çalışacağım.

PlentyPlant
09-05-2010, 08:50
142663

Rebutia fiebrigii albipilosa
Anavatanı Kuzey Arjantin. Yumuşak dikenli bir tür. Dikenlerinin arasında ince, üzümsü meyve veriyor. Korunaklı bir alanda tutulmasında fayda var. Kışın kuru tutulması gerekiyor ve -4 derece civarına kadar dayanabiliyor. En az yüzde 50’si kum veya pomza olan çok geçirgen toprakları seviyor. Saksısını düzenli olarak değiştirmek, gövde ve çiçek sayısını artırıyor. Aşırı sıcak, gelişmesini olumsuz etkiliyor.

skaraca
09-05-2010, 10:33
Sayın PlentyPlant,

Kalanchoeler bir renk cümbüşü oluşturmuş. Turuncu açan kaktüsünüz ise güzel. Yani daha doğrusu güzelleştiren çiçeği, Crassula Sinocrassula Yunnanensis ise değişik bir sukulentmiş.

Güle güle büyüsünler.

eminetirsi
09-05-2010, 12:59
Sn plentyplant, yukarıdaki Crassula ya bayıldım. çok güze görünüyorlar.... güle güle büyütün...

PlentyPlant
09-05-2010, 18:47
Sayın PlentyPlant,

Kalanchoeler bir renk cümbüşü oluşturmuş. Turuncu açan kaktüsünüz ise güzel. Yani daha doğrusu güzelleştiren çiçeği, Crassula Sinocrassula Yunnanensis ise değişik bir sukulentmiş.

Güle güle büyüsünler.

Teşekkür ederim Sayın SKaraca. Kap yeterli büyüklükte olmadığı için diğerlerini bu renk cümbüşüne katamadım. Şu anda 9 ayrı renkte kalanchoe var. Gelecek bahara tümünü biraraya getirmeyi düşünüyorum. Yunnanensis gerçekten çok estetik bir sukkulent. Çiçek açmasını sabırla bekliyorum.
Nazik ilginiz için teşekkür ederim.

PlentyPlant
09-05-2010, 18:50
Sn plentyplant, yukarıdaki Crassula ya bayıldım. çok güze görünüyorlar.... güle güle büyütün...

Teşekkür ederim Sayın Eminetirsi. Benim de en sevdiklerim arasında. Başka yerde bir tek kez görmüştüm ve yaprakları çok koyu renkteydi. Belki de ışık koşulları fark yaratıyordur. Beğeniniz için tekrar teşekkür ederim.

Hhatice
09-05-2010, 19:45
Sn PlentyPlant lithopslarla henüz sıcak bir muhabbet kuramadık:o ama kaktüs ve succulent derseniz ben sıraya girerim hemen;) tamam dediğiniz an tohum ücretini yollarım:)

Ben de yollarım :)

günebakan
09-05-2010, 20:09
Sayın plentyplant crassula nın görüntüsü çok güzel gerçekten. Ayrıca çiçek açmış Rebutia fiebrigii albipilosa da muhteşem:) Güle güle büyütün.

PlentyPlant
09-05-2010, 20:58
Sayın plentyplant crassula nın görüntüsü çok güzel gerçekten. Ayrıca çiçek açmış Rebutia fiebrigii albipilosa da muhteşem:) Güle güle büyütün.

Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim Sayın Günebakan. Sizin sayfalarınızı da sessizce izliyorum. Kaktüslerinizin sayısındaki gelişimi ve türlerini de izleyeceğim. Kendinize ve kaktüslerinize iyi bakın lütfen.

COYOTE
09-05-2010, 21:01
Hepsi çok güzeller...Bu aralar favorim Rebutialar sizdeki de çok güzel açmış. Ayrıca Crassula Sinocrassula Yunnanensis i de çok beğenip alınacaklar listeme ekledim.;)

PlentyPlant
09-05-2010, 21:01
Sayın Sevim K. ve Sayın Hhatice. Arkadaşım Güney Afrika'ya Eylül başında yaklaşık bir haftalığına gidecek. Ne getireceğini bilemem ama ne getirirse paylaşacağımdan emin olabilirsiniz. Not aldım çünkü. Ücret de hiç gerekmeyecek çünkü o da benden ücret istemeyecektir zaten. :)

PlentyPlant
09-05-2010, 21:13
Hepsi çok güzeller...Bu aralar favorim Rebutialar sizdeki de çok güzel açmış. Ayrıca Crassula Sinocrassula Yunnanensis i de çok beğenip alınacaklar listeme ekledim.;)

Gerçekten listeye eklenecek kadar hoş bir sukkulent, Sayın Coyote. Internette ararsanız, çok ilginç biçim verilerek gövdeli büyütülmüş fotoğrafa da rastlayabilirsiniz. Ben doğasındaki gibi büyümesini tercih ederim :)

PlentyPlant
09-05-2010, 21:17
Bu da Echeveria Pulvinata. Bazı ülkelerde "Peluş Çiçeği" de deniyormuş.

142799

142800

Anavatanı Güney Meksika. Güneşli ve yarı gölgeli yerlerde daha sağlıklı büyüyor ama dikkat; sıcak bölgeler yerine ılık havalardan hoşlanıyor.
Yaz aylarında bol su istiyor ama toprağı tamamen kuruyuncaya kadar su vermemek gerekiyor. Kışın ise sadece yapraklarını öldürmeyecek kadar…
Yapraktan ve gövdeden çoğaltılabiliyor. Yaprağını, örselemeden ve gövdesinden küçük bir parçacığı veya zarını taşıyacak şekilde ayırıp toprağa yatırdıktan bir-iki ay sonra köklenip sürgün veriyor.

sevim.K
09-05-2010, 21:28
Teşekkürler:) Merakla bekleyeceğim.

günebakan
09-05-2010, 21:30
Off bu echeveria dan koçtaş ta vardı. Ama alamadım ):

Hatice Tarhan
09-05-2010, 21:55
Sayın Plentyplant echeverya ya bayıldım ne güzel büyümüş bir başka türü de bende var.Hepsini güle güle büyütün bol bol çiçeklerini görün inşallah.

oki_1655
09-05-2010, 23:52
Sayın Plentplant Echeveria Pulvinata çok güzel bendeki nedense çiçek açmıyor daha.Siz yaprağından çoğaltmayı denediniz mi acaba ben denedim ama malesef başarılı olamadım.

asumandilek
10-05-2010, 00:10
Tek kelimeyle harika diyeceğim ama diğerlerini ayırmak istemiyorum hiç. O yüzden " yine " harika diyeyim. :) Echeveria Pulvinata gibi tüylü olan cinsler çok hoşuma gidiyor zaten. Müthiş ne denilebilir ki başka. Yüreğinize sağlık...

Vildan Sönmez
10-05-2010, 00:38
Yaa işte bu çiçekleri görünce gidip kendi kaktüslerime sitem ediyorum, hani sizin çiçekleriniz diye. Çok güzeller doğrusu.

PlentyPlant
10-05-2010, 09:13
Sayın Plentyplant carussula ya bayıldım ne güzel büyümüş bir başka türü de bende var.Hepsini güle güle büyütün bol bol çiçeklerini görün inşallah.

Sizdeki türünü de ben görmeyi çok isterdim. Paylaşabileceğiniz bir yol bulursanız (bu sayfa dahil) çok sevinirim.

PlentyPlant
10-05-2010, 09:16
Sayın Plentplant Echeveria Pulvinata çok güzel bendeki nedense çiçek açmıyor daha.Siz yaprağından çoğaltmayı denediniz mi acaba ben denedim ama malesef başarılı olamadım.

Şu anda iki adet daha köklendiriyorum Sayın Oki. Bir sorun yok gibi. Ancak, tüylü yaprakları olan sukkulentler ile yaptığım denemelerde birşeyi gözlemlemiştim (hiç bilimsel değil ama olsun ;) ) Yaprağı yatırdıktan sonra ara ara toprağı nemlendirmek gerekiyor ama yaprakları su ile temas edenlerin tümü çürümüştü. Ben de şırınga kullanıyorum artık.

PlentyPlant
10-05-2010, 09:19
Tek kelimeyle harika diyeceğim ama diğerlerini ayırmak istemiyorum hiç. O yüzden " yine " harika diyeyim. :) Echeveria Pulvinata gibi tüylü olan cinsler çok hoşuma gidiyor zaten. Müthiş ne denilebilir ki başka. Yüreğinize sağlık...

Teşekkür ederim Asuman Hanım. Sizin balkonunuz ve çiçekleriniz kadar olmasa da elimden gelen ilgiyi gösteriyorum. Sizin de ellerinize sağlık.

PlentyPlant
10-05-2010, 09:23
Yaa işte bu çiçekleri görünce gidip kendi kaktüslerime sitem ediyorum, hani sizin çiçekleriniz diye. Çok güzeller doğrusu.

Yılmaz Erdoğan'ın, Vizontele filminde takla atmayan güvercinlerine yaptığı konuşma benzeri bir konuşmaya ihtiyaçları olabilir. ;)
Şaka bir yana, biraz sabır istiyorlar galiba Vildan Hanım. Nasıl olsa açacaklar. Çiçeksiz bir ömür geçiremezler ya.

kırlangıç48
10-05-2010, 11:29
Sn.Plentyplant,
Uzun bir süredir kaktüs cennetinize uğramamıştım. Bugün ilk sayfadan itibaren ikinci kez gezdim. Gerçekten hepsi muhteşemler...Size, daha bol çeşit, daha çok çiçek, daha geniş balkon diliyorum.

Hhatice
10-05-2010, 11:51
Sevgili Plentyplant,evet çok güzeller ama bunda sizin hiç mi katkınız yok :))
Herşeyin başı sevgi ,sevgi ile çiçekte açar gelişirde yavrular da ürer de çünkü sevgi emektir.

PlentyPlant
10-05-2010, 12:16
Sn.Plentyplant,
Uzun bir süredir kaktüs cennetinize uğramamıştım. Bugün ilk sayfadan itibaren ikinci kez gezdim. Gerçekten hepsi muhteşemler...Size, daha bol çeşit, daha çok çiçek, daha geniş balkon diliyorum.

"Kaktüs cenneti" diyerek en azından benim hak etmediğim bir iltifatta bulunmuşsunuz, Sayın Kırlangıç. :o İlginize ve balkon başta olmak üzere, tüm dileklerinize bütün kalbimle teşekkür ederim.

Vildan Sönmez
10-05-2010, 12:20
:D:D:D:D:D

Takla atmayan güvercinler kendini keklik zannediyorsa, benim kaktüslerim kendilerini çam ağacı mı sanıyor dersiniz?

Yılmaz Erdoğan'ın, Vizontele filminde takla atmayan güvercinlerine yaptığı konuşma benzeri bir konuşmaya ihtiyaçları olabilir. ;)
Şaka bir yana, biraz sabır istiyorlar galiba Vildan Hanım. Nasıl olsa açacaklar. Çiçeksiz bir ömür geçiremezler ya.

PlentyPlant
10-05-2010, 14:11
:D:D:D:D:D

Takla atmayan güvercinler kendini keklik zannediyorsa, benim kaktüslerim kendilerini çam ağacı mı sanıyor dersiniz?

Eveeeeeet. Kesinlikle :D Kendini böyle zanneden kaktüsleri çam ağacı süsler gibi yapay çiçeklerle bunun için süslüyorlardır, kimbilir.

PlentyPlant
10-05-2010, 20:41
Echeveria Purpusorum ve çiçeği

143064

143065

Anavatanı Güney Meksika. Doğal ortam olarak çok sıcak ve kurak alanda yaşıyor. (Siteleri tararken Echeveria tür adının, 18. yüzyılda İspanyol botanikçi Atanasio Echeverria Codoy tarafından verildiği bilgisine rastladım.)
Gölgede de yaşayabilmesine rağmen, yaprakları gerçek rengine güneş alan yerlerde kavuşuyor. Kuraklığa dayanabilmesine rağmen, büyüme döneminde neme ihtiyacı var. Mantar gibi hastalık ve çeşitli zararlılara çok açık bir tür olduğu için hava sirkülasyonu olan yerlerde bulundurmak gerekiyor.
Çoğaltma genellikle tohumdan oluyor. En altta kalan yapraklardan da üretilebilmesine rağmen, bu diğer sukulentlere oranla daha zor bir yöntem. Yapraklarının çoğu kök salamadan ölüyor.

günebakan
10-05-2010, 22:18
Harika görünüyor Plentyplant:)

asumandilek
11-05-2010, 00:05
Echeveria Purpusorum ve çiçeği

143064

143065

Anavatanı Güney Meksika. Doğal ortam olarak çok sıcak ve kurak alanda yaşıyor. (Siteleri tararken Echeveria tür adının, 18. yüzyılda İspanyol botanikçi Atanasio Echeverria Codoy tarafından verildiği bilgisine rastladım.)
Gölgede de yaşayabilmesine rağmen, yaprakları gerçek rengine güneş alan yerlerde kavuşuyor. Kuraklığa dayanabilmesine rağmen, büyüme döneminde neme ihtiyacı var. Mantar gibi hastalık ve çeşitli zararlılara çok açık bir tür olduğu için hava sirkülasyonu olan yerlerde bulundurmak gerekiyor.
Çoğaltma genellikle tohumdan oluyor. En altta kalan yapraklardan da üretilebilmesine rağmen, bu diğer sukulentlere oranla daha zor bir yöntem. Yapraklarının çoğu kök salamadan ölüyor.

Çok güzel... Nasıl da her biri hayran bırakıyor kendilerine insanı. Kendisi de, çiçeği de muhteşem..

skaraca
11-05-2010, 08:30
Oldukça güzel çiçeklenmiş Echeverria'nız sayın PlentyPlant. Güle güle büyütünüz.

PlentyPlant
11-05-2010, 09:03
Sayın Günebakan, Asumandilek ve Skaraca. Echeverriama olan iltifatlarınızı ve güzel dileklerinizi kendisine ileteceğim. :) Dilinize sağlık. Bir de tozlandıracağım, bakayım tohum verecek mi. Verirse, sizi unutmayacağım.:)

Lale
11-05-2010, 09:12
echinopsis multiplexizie bayıldım. çok güzel:) ellerinize sağlık

skaraca
11-05-2010, 10:12
Sayın Günebakan, Asumandilek ve Skaraca. Echeverriama olan iltifatlarınızı ve güzel dileklerinizi kendisine ileteceğim. :) Dilinize sağlık. Bir de tozlandıracağım, bakayım tohum verecek mi. Verirse, sizi unutmayacağım.:)

Hiç öyle bir niyetimiz yoktu güzel dileklerimizi iletirken ama, siz kendiniz söz veriyorsunuz, hatırlatırız bir ara :p

PlentyPlant
11-05-2010, 10:42
Hiç öyle bir niyetimiz yoktu güzel dileklerimizi iletirken ama, siz kendiniz söz veriyorsunuz, hatırlatırız bir ara :p

Sözüm söz. :))))

PlentyPlant
11-05-2010, 10:45
echinopsis multiplexizie bayıldım. çok güzel:) ellerinize sağlık

Teşekkür ederim Sayın Lale. Onun yeri farklı, ilk göz ağrılarımdandır. Yaklaşık 15 yaşında. Küçük bir top olarak hediye edilmişti. Şimdi bir aile oldular. :)

PlentyPlant
11-05-2010, 12:28
Aşağıdaki resim ise Sedum Burrito.

143248

Anavatanı Meksika. Bazı ülkelerde "Sıpa Kuyruğu" adıyla da biliniyor. (Ben pek benzetemedim). Neon yeşili bir renge sahip ve yaz-kış bu rengi koruyor. Direkt ve yakıcı güneş zarar veriyor. Çok aydınlık ama doğrudan güneş almayan yerler ideal. Eksi 1 derece civarına dayanabiliyor ama kışın ışık gören bir pencere içine almakta fayda var.
Sapından üretilebildiği gibi, üzüm tanesi benzeri yapraklarından da köklendirerek üretilebiliyor. Çiçekleri pembe. Askılı saksılarda ve sarkan formda çok güzel büyüyebiliyor ve çok estetik duruyor.

PlentyPlant
12-05-2010, 10:37
Bu da sevdiğim Crassula cinsi sukulentlerimden Adromischus cooperi...

143570

Anavatanı Güney Afrika. Botanik adı dışında, yumurtanın şekli ve lekeleri nedeniyle "Yağmurkuşu Yumurtası" olarak da anılıyor. İç mekan ve seralar için çok uygun bir bitki. Eksi 5-6 dereceye kadar dayanabilmesine rağmen, istediği ideal sıcaklık 10-30 derece arası.
Doğrudan güneş ışığı yerine, yarı gölge veya çok aydınlık ortamları seviyor. Kalın etli yapısı nedeniyle hastalıklara çok açık. Gelişme döneminde, baharda bir ve yaz ortasında bir kez olmak üzere, iki kez besin ihtiyacı var.

sevim4
12-05-2010, 11:01
Sevgili plentyplant, çok güzel çeliklerinize talibim.

PlentyPlant
12-05-2010, 13:01
Bu da Chamaecereus Silvestrii... Üzerinde iki tomurcuk daha var ama açmalarını bekleyemedim. Gündüz açıp, gece kapatıyorlar ve çiçeklerin ömürleri uzun değil. Çalıştığım için açmış hallereni bir daha göremem diye korktum :)

143589

Anavatanı Arjantin. Dallarının biçiminden dolayı “Fıstık Kaktüsü” olarak da adlandırılıyor. Yakıcı olmayan güneşi ve kum karışımlı toprakları seviyor. Eksi 7 dereceye kadar dayanabiliyor ama ideal sıcaklık isteği minimum 10 derece civarı. Bahar aylarından başlayarak nitrat içermeyen sıvı kaktüs gübresi ile beslenmesinde yarar var.

sevim.K
12-05-2010, 13:13
Çok güzel çiçeği var:). Karar verdim kaktüslerimin kulaklarını çekeceğim böyle güzel çiçek açmadıkları için:mad:

Hhatice
12-05-2010, 13:21
Rengi ne kadar güzel ,hepsinin aynı anda açtığını hayal ettim de muhteşem bir görüntü olur.
Adromischus cooperi de çok değişik çiçek açıyor mu acaba ? Bazı kaktüs türlerinin çiçeklenmediğini okumuştum .

PlentyPlant
12-05-2010, 14:24
Rengi ne kadar güzel ,hepsinin aynı anda açtığını hayal ettim de muhteşem bir görüntü olur.
Adromischus cooperi de çok değişik çiçek açıyor mu acaba ? Bazı kaktüs türlerinin çiçeklenmediğini okumuştum .

Gerçekten muhteşem oluyor Sayın Hhatice. Ama ne yazık ki ömürleri kısa. Cooperi de çiçek açıyor. Hem de çok güzel, uzun bir dal ucunda küçük, 8-10 tane pembe-beyaz çiçekler açıyor. Benimki de bu yaz açar diye umuyorum. Açarsa, onu da paylaşırım.

PlentyPlant
12-05-2010, 14:26
Çok güzel çiçeği var:). Karar verdim kaktüslerimin kulaklarını çekeceğim böyle güzel çiçek açmadıkları için:mad:

Sayın Vildan Sönmez'e önerdiğimi, size de önereceğim Sevim Hanım. :)) (Bknz: Vizontele'de Yılmaz Erdoğan'ın takla atmayan güvercinlerine yaptığı konuşma)

PlentyPlant
12-05-2010, 14:27
Sevgili plentyplant, çok güzel çeliklerinize talibim.

Elimden geldiğince Sayın Sevim4. :)

sevim4
12-05-2010, 14:41
Çok teşekkür ederim.

mrmusti
12-05-2010, 18:34
Sizin bitkilerinizin de benimkilerden bir farkı yok Sayın PlentyPlant.
Hepside şaheser. Hele bende olmayan Echeveria Purpuresum, Echeveria pulvinata, Crassula Sinocrassula Yunnanensis, ve Sedum burrito tek kelime ile muhteşemler..

Vildan Sönmez
12-05-2010, 21:10
Sayın plentyplant,
siz yazınca geçtim kaktüslerin karşısına
' bundan boyle takla atmayana yem de yok
- takla yok yem de yok' demedim tabi.

ama siz kaktüssünüz, sukulentsiniz, işte su, işte besin, nerde çiçek ? Kendinizi çam ağacı mı sanıyorsunuz? dedim. Anladılar galiba; mammilaryada tomurcuklar oluşuyor .
eminim, galiba, kesin yani herhalde..

PlentyPlant
12-05-2010, 22:34
Sayın plentyplant,

ama siz kaktüssünüz, sukulentsiniz, işte su, işte besin, nerde çiçek ? Kendinizi çam ağacı mı sanıyorsunuz? dedim. Anladılar galiba; mammilaryada tomurcuklar oluşuyor .

:)))))))) Harika. Bu mudur, budur.

asumandilek
12-05-2010, 23:15
Sayın plentyplant,

Sevgili Vildan bu fikri tuttum. :)) Açmayanlara uygulamak lazım mutlaka. Aklıma daha küçücükken anneme özenip makinaya oturup bişeyler dikmeye kalkıştığım günler geldi. Makina bana gelince hep huysuzluk çıkartırdı sanki.
( Tabi ben o zaman makina da buluyorum suçu. :) Yani benim becerememiş olmam diye bir şey söz konusu bile değil. ) Herneyse dikmeyince makinaya seni çöpe attıracam görürsün derdim. Yep yeni gıcır gıcır bir makina alacaz. Otomatik ahahaha. :) Makina sanki tıkır tıkır dikerdi. Şimdi de kaktüslere biraz cesaret verelim bakalım. Ama artık tehditle değil tabi. Güzel güzel. Biz güzellikle mayayı çalalım da tutar mı tutar. :)

sevim.K
13-05-2010, 08:11
Tamam Vildan hanımcım siz yeni taktikler geliştirip deneyin. Biz de izinizden gidelim;) Tutar mı tutar:p

Asumancım seninkiler söz dinliyor baksana pıtır pıtır:eek:

Vildan Sönmez
13-05-2010, 08:50
Arkadaşlar benimki 'Deli Emin' taktiği. Plenty plant yol gösterdi, işe yaradı.

Sonuçta hepimiz bir şekilde bitki delileriyiz ya, daha ne taktikler buluruz :D:D

a1919
13-05-2010, 09:12
O zaman bir taktikte benden :p
Forumda yazıyorsunuz "benim de aynı kaktüsten var. Hiç açmadı. Ne yapayım vs..." Hatta şikayet ediyorsunuz sağa sola kendisini. Sonra bir bakıyorsunuz üzerinde tomurcuklar :p

Artık bunu neye yorarsınız bilmem benimki aynen böyle oldu. Senelerdir açmayan kaktüsümde tomurcuklar var. Bekliyoruz bakalım açmasını :p

PlentyPlant
13-05-2010, 11:47
O zaman bir taktikte benden :p
Forumda yazıyorsunuz "benim de aynı kaktüsten var. Hiç açmadı. Ne yapayım vs..." Hatta şikayet ediyorsunuz sağa sola kendisini. Sonra bir bakıyorsunuz üzerinde tomurcuklar :p

Artık bunu neye yorarsınız bilmem benimki aynen böyle oldu. Senelerdir açmayan kaktüsümde tomurcuklar var. Bekliyoruz bakalım açmasını :p

Karşılıklı deneyimler ışığında, demek ki çözüm şu: Tatlı-sert ve şefkatli biçimde utandıracağız, gururlarını harekete geçirip onları bir onur savaşı vermeye sevkedeceğiz. Sonuç garanti (Galiba, kesin, herhalde...) ;)

PlentyPlant
13-05-2010, 11:50
143794

Bu da diğer Chamaecereus Silvestrii... Bunun rengi kış şartlarından dolayı daha bir kızarık. Diğer açan kardeşine bakıp utandı ve dün çiçeklerini açtı. Karşılıklı toz alışverişi yapıyorum kardeşler arasında. Umudum çok güzel tohumlar vermeleri.

PlentyPlant
13-05-2010, 21:55
Bu da, bu hafta çiçeklerini açan Mammillaria spinosissima "rubrispina" ve çiçek açmadan önceki tomurcuklu hali.

143913

143914

Anavatanı Meksika. Bu geniş bölgede, bulunduğu yerin toprak ve iklimine göre farklılıklar gösteriyor. Kızıl dikenlerinden dolayı "Kırmızı Kafalı İrlandalı" olarak da isimlendiriliyor. Bulunduğu bölgeye bağlı türlerinde bu kızıl dikenler, pas renginden kirli sarıya kadar değişebiliyor. Dikenlerinin olması gereken sertliğe ve rengine kavuşması için, yakıcı olmamak kaydıyla sürekli güneş istiyor. Yazın normal olarak sulanabiliyor.

PlentyPlant
13-05-2010, 22:25
Bu çok sevdiğim ve ilginç bulduğum sukulentimi de paylaşmak istedim: Crassula falcata.

143923

Anavatanı Güney Afrika’nın Doğu Cape bölgesi. Kullanılan diğer isimler ise “Pervane”, “Kırmızı Fırça” ve “Uçak.”
Gövdesi dalsız ve yaşlandıkça odunsulaşan bir cins. Parlak turuncu-kırmızı renkli çiçekleri, tomurcuklanmadan sonra çok yavaş gelişiyor ama açtıktan sonra yaklaşık bir ay kadar çiçekli kalıyor. Çok geçirgen toprak istiyor ama kış dönemi dışında nemli kalmaya ihtiyacı var. Yaz aylarında sıvı besin verilmesi, gelişimini olumlu etkiliyor. Birkaç yıl sonrasında iyice gelişen bitkiyi çok kısa budayıp, tekrar büyütmek gerekiyor.

COYOTE
13-05-2010, 22:35
Çok güzelmiş...Bunu da ekliyorum listeye....;)

PlentyPlant
13-05-2010, 22:40
Çok güzelmiş...Bunu da ekliyorum listeye....;)

Ekleyin Sayın Coyote ;) Karadeniz tarafının nemi, bence bu sukulente çok uygun.

günebakan
13-05-2010, 22:41
Evet bu crassula falcata çok ilginçmiş valla bütün ilginç sukulentler kaktüsler siz de heran kapıyı çalabilirim:)

PlentyPlant
13-05-2010, 22:47
Evet bu crassula falcata çok ilginçmiş valla bütün ilginç sukulentler kaktüsler siz de heran kapıyı çalabilirim:)

Ne zaman isterseniz Sayın Günebakan. Ama eli boş gelmeyeceksiniz, değil mi? :))))

günebakan
13-05-2010, 22:50
Taaaa burdan oraya gelirsem tabi boş gelmem Ne de olsa yolum oralara düşer sonuçta hemşeri sayılırız:)

COYOTE
13-05-2010, 22:56
Sn PlentyPlant siz nereden alıyorsunuz kaktüs ve sukkulentlerinizi sormadan edemeyeceğim:confused:

Bu arada ben de size naçizane Kalanchoe Thyrsiflora (http://www.kaktus.web.tr/default.asp?islem=urunler&id=948&catid=659&kaktus=Kalanchoe+Thyrsiflora) tavsiye ederim o da Adana'da çok güzel olacaktır eminim...Unlu unlu enteresan bir bitki.

asumandilek
14-05-2010, 00:24
Carasula falcata ha! Müthiş. :)) Nasıl bir hazineye sahipsiniz sevgili Plentyplant her gün daha çok merak eder hale geldim. :)) Muhteşem şeyler bunlar...

sevim.K
14-05-2010, 06:51
:p:p Asumancım benim gibi sukulent aşkın depreşti galiba

Hatice Tarhan
14-05-2010, 07:25
Bu nasıl bir güzelliktir, hayran oldum Crassula falcata ya şimdi ne yapacam nerden bulacam aranıp dururum artık. Adana Alanya yakın sayılır bende elleri kolları dolu olarak gelsem benide misafir edermisiniz.

sevim4
14-05-2010, 08:14
Deldi geçt beni of.

PlentyPlant
14-05-2010, 08:31
Sn PlentyPlant siz nereden alıyorsunuz kaktüs ve sukkulentlerinizi sormadan edemeyeceğim:confused:

Bu arada ben de size naçizane Kalanchoe Thyrsiflora (http://www.kaktus.web.tr/default.asp?islem=urunler&id=948&catid=659&kaktus=Kalanchoe+Thyrsiflora) tavsiye ederim o da Adana'da çok güzel olacaktır eminim...Unlu unlu enteresan bir bitki.

Sözünü ettiğiniz sukulent balkonumda var Sayın Coyote. Sadece fotoğraflanma sırası gelmemişti. :) Ama yeri geldikçe lütfen önermeye devam edin.
Aldığım belli bir yer yok. Ne zaman bir sera veya çiçekçi görsem, giriyorum. İyi bir izlenim almışsam belirli aralıkla ziyaret ediyorum.
Bir yıl önce, apartman bahçesine çiçek almak için sıradan, serada değil açıkta çiçek satan bir yere uğradım. "Aradığınız çalı, bizim öteki seramızda var" dediler. Toprak yoldan, arabayla çamura bata çıka salaş, bakımsız bir seraya ulaştım. Bitkilere bakarken girdiğim küçük bir serada gözlerime inanamadım. En az yüz çeşit kaktüs, üstelik ithal, karşımdaydı. Üç yıl önce Belçika'dan getirmişler ve hiçbirşey yapmamış, hiç satmamışlar. Teneke kapları bile çürümüş ve birbirine yapışmıştı. Teneke makasıyla ayırabildik. En son ziyaretimde, kalanların tümünün çürüdüğünü gördüm.
Özetlemek gerekirse, aramak gerekiyor. Biraz da şans belki :)

PlentyPlant
14-05-2010, 08:44
Carasula falcata ha! Müthiş. :)) Nasıl bir hazineye sahipsiniz sevgili Plentyplant her gün daha çok merak eder hale geldim. :)) Muhteşem şeyler bunlar...
Yok, henüz hazine denmeyi hak edecek durumda değiller, Sayın Asumandilek. Belki biraz şanslı olduğum için, değişik şeylere rastlıyor olabilirim.
Sayın Coyote'nin "nereden bulduğum" sorusuna cevap olarak bir olay anlatmıştım. Başınızı şişirmezsem başka bir olay anlatayım: Bir saksıda etiketini gördüğüm firmanın telefonlarına internette araya araya ulaştım. Amacım güzel süs bitkileri bakmaktı. "Perakende satmıyoruz, o nedenle de ziyaretçi kabul etmiyoruz" dediler. Bir hafta sonra gittim, almadılar. Yetkili birisi ile görüşmek istediğimi söyledim, mecbur kaldılar. "Ben bir çiçekseverim, etiketinizi gördüm, izin verirseniz görmek istiyorum" dedim, kıramadı. 5 futbol sahası kadar bir alana kurulu müthiş seralar ve sürprizzz. Bir seranın yarısı sadece kaktüs. Birkaç kadın silikon tabancayla Meksika şapkası ve yapay çiçek yapıştırıyorlar. :))) Birkaçını kurtardım. Müdürleri, "madem bu kadar çiçek seviyorsunuz, arada bir uğrayabilirsiniz" dedi. Galiba içeri girip çiçek alabilen tek perakendeci benim şimdi :))

PlentyPlant
14-05-2010, 08:56
Bu nasıl bir güzelliktir, hayran oldum Crassula falcata ya şimdi ne yapacam nerden bulacam aranıp dururum artık. Adana Alanya yakın sayılır bende elleri kolları dolu olarak gelsem benide misafir edermisiniz.

Rica ederim, kapımız her zaman açık Sayın Cennetbahçesi. Aslında burada size birşey itiraf edeyim. Bazı değişik kaktüs ve sukulentlere rastladığımda birkaç tane alıp, gerçekten kaktüssever üyelere gönderebilmeyi çok düşündüm. Ancak buna bütçem yetmez. Ayrıca, para ile almak isteyen üyelerimiz çıkabilir ama ben para ilişkilerinden çok hoşlanmıyorum ve beceremem de. Bu nedenle, en doğrusu paylaşabileceklerimiz olursa paylaşmak ve üşenmeden, sabırla aramak galiba.

COYOTE
14-05-2010, 09:37
Aramaya devam o zaman....;)
Bir şey daha sormak isterim Mammilaria Luethyi de var mı sizde?Varsa resmini görmek isterim doğrusu....

PlentyPlant
14-05-2010, 09:43
Bir şey daha sormak isterim Mammilaria Luethyi de var mı sizde?Varsa resmini görmek isterim doğrusu....

Maalesef yok Sayın Coyote. Buralarda da hiç rastlamadım.

COYOTE
14-05-2010, 09:50
;)Listeye eklenecek cevherlere devam etmenizi bekliyoruz...

Hatice Tarhan
14-05-2010, 12:19
Elimde ki bütün çeşitleri paylaşmaya hazırım.

mrmusti
14-05-2010, 12:57
Antalyada Serada çekilen fotoğrafı.
Mammillaria luethyi
144014

PlentyPlant
14-05-2010, 14:11
Sukulent sevdasına dalıp, dikenlileri ihmal etmeyelim. :)
Bu da Mammillaria backebergiana ernestii. Çiçeklerinin tümü kapanıp iki tanesi kalınca çekmeye fırsat bulabildim.

144025

Anavatanı Mexico eyaleti ve yüksek bölgeleri. Ilıman iklimden ve çok aydınlık ama doğrudan güneş almayan yerlerden hoşlanıyor. İdeal ortamı 15-20 derece civarı. Kışın eksi 2 dereceye kadar dayanabiliyor. Toprak konusunda çok seçici değil ama geçirgenlik önemli.

PlentyPlant
16-05-2010, 11:52
Buda Julius Caesar'ım: Mammillaria albilanata...

Önce böyleydi...
144464

Böyle açtı.
144465

144466

Anavatanı Meksika. Kızgın çöllerde yaşamını sürdüren bir tür. Sürekli güneş istiyor.

Vildan Sönmez
16-05-2010, 20:06
Sezar çok güzelmiş doğrusu, ilk fotoğraftakiler tohum kesesi sanırım, eskiler dururken yeni çiçek açması da dikkatimi çekti.

PlentyPlant
16-05-2010, 20:12
Sezar çok güzelmiş doğrusu, ilk fotoğraftakiler tohum kesesi sanırım, eskiler dururken yeni çiçek açması da dikkatimi çekti.

Henüz bilmiyorum Sayın Vildan Sönmez. Önce yeşil, uzun baloncuklar halinde, meyve gibi bu uzantıları verdi. Daha sonra keseler kururken, tomurcuklar belirdi ve çiçek açtı. Çiçekler arasında tozlama yaptım. Bir süre sonra keseleri ve kuruyan çiçeklerin içini kontrol edeceğim. Bakalım neler çıkacak. :)

günebakan
16-05-2010, 20:21
Bu mamillariaların hepsi ayrı bir güzel çiçekleri açınca çelenkler takmışlar saçlarına gibi görünüyorlar:)

PlentyPlant
16-05-2010, 20:29
Bu mamillariaların hepsi ayrı bir güzel çiçekleri açınca çelenkler takmışlar saçlarına gibi görünüyorlar:)

Aynen, Sayın Günebakan. Bir de Brutus var :)) Onun da çiçeklenmesini bekliyorum. Bu mamillarialar yüzünden bir Roma Senatosu kuracağım yakında.

günebakan
16-05-2010, 20:43
Zaten mamillarialar o kadar çok çeşit ki senato kurulur artar bile bence:)))

Vildan Sönmez
16-05-2010, 21:42
Cleopatra vardı da ben mi kaçırdım ?

Aynen, Sayın Günebakan. Bir de Brutus var :)) Onun da çiçeklenmesini bekliyorum. Bu mamillarialar yüzünden bir Roma Senatosu kuracağım yakında.

PlentyPlant
17-05-2010, 08:09
Cleopatra vardı da ben mi kaçırdım ?

O da var Sayın Vildan Sönmez. Ama henüz taçlanmadığı için kaçırmadınız. :)

Fatih
17-05-2010, 08:36
Sevgili PlentyPlant maşallah nede güzel çiçeklenmişler.Julius Caesar'ın tohumlarını toplasanız çiçeklerede biraz daha enerji gitse olmazmı?sadece kuruyan meyveleri toplayıp içlerini boşaltın.Daha sonra tohumları kurutun.Eğer meyveler hala yumuşaksa.Daha sonrada ekmeye hazır;)

PlentyPlant
17-05-2010, 10:24
Sevgili PlentyPlant maşallah nede güzel çiçeklenmişler.Julius Caesar'ın tohumlarını toplasanız çiçeklerede biraz daha enerji gitse olmazmı?sadece kuruyan meyveleri toplayıp içlerini boşaltın.Daha sonra tohumları kurutun.Eğer meyveler hala yumuşaksa.Daha sonrada ekmeye hazır;)

Yapacağım Fatih Bey.:) Bu tohum işine taktım zaten. Çiçek verenlerin tümünden tohum almak için çabalarım sürüyor. Sukulent yapraklarından ve tohumlardan üretmeye başladıklarım da var. Onları da burada paylaşırım.

oki_1655
17-05-2010, 14:53
Peki Sayın PlentyPlant bana da gönderebileceğiniz fazla tohumunuz var mı acaba.Öyle çok istemiyorum gönlünüzden koptuğu kadar.Bende başladım çünkü artık tohumdan yetiştirmeye..

PlentyPlant
17-05-2010, 15:08
Peki Sayın PlentyPlant bana da gönderebileceğiniz fazla tohumunuz var mı acaba.Öyle çok istemiyorum gönlünüzden koptuğu kadar.Bende başladım çünkü artık tohumdan yetiştirmeye..

Memnuniyetle gönderirim sayın Oki. Şu ana kadar tek kaktüsümden tohum alabildim. Bir de önceden elimde bulunan birkaç tohum vardı ama onlardan ne çıkacağını bilemem. :) Adresinizi özel mesaj olarak yazarsanız, elimde olanlardan ve olacaklardan ara ara gönderirim.

asumandilek
21-05-2010, 01:57
Sayın PlentyPlant; benim bu kaktüsüm açtı açmasına da şimdi havalar biraz bulutlandı 2 - 3 gündür güneş yok öylece kaldı yavrucuk. Acaba güneş alamadığı için mi açamıyor. Ve merak ediyorum o halde tam açamadan ömrünü doldurup solar mı? Çok mu evhamlıyım yoksa. :))

145874

PlentyPlant
21-05-2010, 08:52
Sayın PlentyPlant; benim bu kaktüsüm açtı açmasına da şimdi havalar biraz bulutlandı 2 - 3 gündür güneş yok öylece kaldı yavrucuk. Acaba güneş alamadığı için mi açamıyor. Ve merak ediyorum o halde tam açamadan ömrünü doldurup solar mı? Çok mu evhamlıyım yoksa. :))

145874

Bence evham yapmayın Sayın Asumandilek. Açmadan öleceklerini sanmıyorum, çok sağlıklı görünüyorlar. Güneş ışığı büyümelerini ve açmalarını hızlandırıyor elbette. Benim de tomurcukta olan birkaç kaktüsüm var. Açsınlar da resimlerini koyayım diye bekliyordum, ancak parçalı bulutlu geçen günler yüzünden yavaşladılar. Bence şu sıralar su vermeden bekleyelim. :)

ide
21-05-2010, 09:55
Sevgili PlentyPlant
bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler, sabah sabah içim açıldı;)

asumandilek
21-05-2010, 17:08
Bence evham yapmayın Sayın Asumandilek. Açmadan öleceklerini sanmıyorum, çok sağlıklı görünüyorlar. Güneş ışığı büyümelerini ve açmalarını hızlandırıyor elbette. Benim de tomurcukta olan birkaç kaktüsüm var. Açsınlar da resimlerini koyayım diye bekliyordum, ancak parçalı bulutlu geçen günler yüzünden yavaşladılar. Bence şu sıralar su vermeden bekleyelim. :)

Bunu öğrendiğim iyi oldu. Su vermiyoruz o zaman. :)) Çok teşekkür ederim.

PlentyPlant
21-05-2010, 20:49
Sevgili PlentyPlant
bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler, sabah sabah içim açıldı;)

Hoşunuza giden, içinizi açan birşey sunabildiysem ne mutlu bana Sayın İde. Özellikle haftasonları sabah erkenden kaktüs balkonuma çıktığımda, benim de içimi açıyorlar.
İlginiz ve güzel sözleriniz için teşekkür ederim.

PlentyPlant
21-05-2010, 20:56
PARODIA CHRYSACANTHION
(Düzeltmesi için Sayın Mrmusti'ye teşekkür ederim)

Bu da son iki aydır sürekli açan Mammillaria. M. Marksiana'ya benziyor ama emin olamadım. Çünkü diken yapısı biraz farklı. Zaten bu mammillaria ailesi beni çok yıpratıyor. :)

146094

146095

PlentyPlant
21-05-2010, 20:59
Aşağıdaki, daha önce fotoğrafını koyduğum Rebutia fiebrigii albipilosa. Şimdi o kadar çiçeklendi ki, "keşke bu halini bekleyip koysaydım" diye düşündüm. İşte son hali. Toplam 15 çiçek verdi. Kapananların içinden tohum alabilme umudumu koruyorum. :)

146096

PlentyPlant
21-05-2010, 21:07
Bu kaktüsüm de Euphorbia greenwayii... Bende var diye söylemiyorum ama gerçekten nadir türler arasında. :) (Öyle yazıyor yurtdışı sitelerinde)

146099

Anavatanı Tanzanya ve Doğu Afrika'nın tropik bölgeleri. Maviye çalan açık yeşil ve dört köşeli gövdeleri, kırmızı dikenleri belirgin özellikleri arasında.

Kaktüslerin genel özellikleri ile kıyaslandığında güneşi çok sevmiyor. Aydınlık ve yarı gölge yerlerde rengini ve yapısını daha iyi koruyor. Bu, aynı zamanda bir dezavantaj. Çünkü mantar hastalıklarına daha açık. (Yaklaşık 30 santimlik ve düzensiz dağılan bu kaktüsüm hastalığa yakalandı. Dallarından birinden yeniden ürettim. Diğer bir dalın ise tedavisi tamamlandı ve ekilmeye hazır)

sevim.K
22-05-2010, 15:03
Oooo diye başlayıp güle güle büyütün, bol bol çiçeklerini görün diye tamamlayayım artık;) Sn plantyPlent gerçekten çok güzeller, emeklerinize sağlık:)

mrmusti
22-05-2010, 16:11
Sayın PlentyPlant Mammillaria marksiana değil bu, PARODİA CHRYSACANTHİON olacak.

Bu da son iki aydır sürekli açan Mammillaria. M. Marksiana'ya benziyor ama emin olamadım. Çünkü diken yapısı biraz farklı. Zaten bu mammillaria ailesi beni çok yıpratıyor. :)

146094

146095

PlentyPlant
22-05-2010, 16:35
Sayın PlentyPlant Mammillaria marksiana değil bu, PARODİA CHRYSACANTHİON olacak.

Evet, tam da o. Çok teşekkür ederim Sayın Mrmusti. Hemen not ediyorum.

PlentyPlant
22-05-2010, 16:37
Oooo diye başlayıp güle güle büyütün, bol bol içeklerini görün diye tamamlayayım artık;) Sn plantyPlent gerçekten çok güzeller, emeklerinize sağlık:)

Teşekkür ederim Sevim Hanım. Sizin de güle güle büyüteceğiniz şeyler olacak. :)

sevim.K
22-05-2010, 20:49
Galiba bu güzel bir müjdeye benziyor:o;):p

Vildan Sönmez
22-05-2010, 21:00
Adları ne olursa olsun şahaneler. Rebutia fiebrigii albipilosa Şimdi ben bunu nasıl ezberliyeyim ?

PlentyPlant
22-05-2010, 23:36
Adları ne olursa olsun şahaneler. Rebutia fiebrigii albipilosa Şimdi ben bunu nasıl ezberliyeyim ?

Hiç gereği de yok bence Vildan Hanım. Nasıl rengine, yaprağına, çiçeğine bakmadan hepsine "sardunya" deyip geçiyorsak, siz de "kaktüs" veya "sukulent" deyip geçersiniz. ;)
Örneğin, benim bu detaylı isimleri öğrenmem ve not almamın iki nedeni var sadece: Birincisi "ağaçlar" ciddi bir site ve birileri bir tür veya resim ararlarsa bulmaları kolaylaşsın; ikincisi ise, çiçek açanlardan tohum elde etmeye çalışıyorum. Hangi tohumdan ne çıkacak, ileride bilebileyim diye. Hepsi bu. :)

cenan
24-05-2010, 13:31
Hepsi birbirinden güzel, sevilerek bakıldıkları belli. Hele başına taç takmış bahar güzeli bir harika;)

COYOTE
23-07-2010, 00:49
Sn PlentyPlant çoktandır yazmamışsınız, ne alemdeler sizin kaktüsler? eminim bol çiçek vardır, bekliyoruz resimleri...

sevim.K
23-07-2010, 06:50
O kadar uzun süre sessiz kaldınız ki sayın PlentyPlant kesinlikle yeni güzellerle tanışacağız demektir bu;):)

oki_1655
23-07-2010, 07:20
Vallahi ne yalan söyliyeyim ben de özledim fotoğrafları ama yayınlayıp yayınlamamak saygı değer abime kalmış artık...

PlentyPlant
23-07-2010, 16:41
Sayın Coyote, Sevim K. ve Oki... İlginiz için teşekkür ederim. Doğru, bir süredir hiçbir şey yazıp, fotoğraf da koymadım. Kaktüsler iyiler. :) Çiçek de veriyorlar yeterince. Sayıları da arttı ve yenileri eklendi.
Birkaç üye arkadaşımızla özel mesaj aracılığıyla düşüncelerimi ara ara paylaştım. Biraz ara vermek iyidir belki de. Veya fotoğrafları artık buraya değil, sadece galeriye de koyabilirim. Kaktüslerim, sukulentlerim ve ben şimdilik düşünüyoruz. :)
Nazik ilgileriniz için tekrar çok teşekkür ederim.
Not: Hepinizin ve yeniler de dahil tüm kaktüsseverlerin sayfalarını sürekli, ilgiyle izliyorum. Bundan hiç kuşkunuz olmasın lütfen. :)

cenan
23-07-2010, 16:50
Üstü kapalı, bu sayfaya bir veda yazısı bu:mad:

oki_1655
23-07-2010, 19:00
Abi galeriye de eklesen takip edilecektir eminim... ;)

bıcırık
04-08-2010, 11:16
Sevgili plentyPlant size cevap yazabilmek için sayfanıza girmiştim ama kaktüsleriniz o kadar güzel ve inanılmazlarki saatlerdir onları seyrediyorum...Kendimi sizin sayfanızdan ayırıp kendi sayfama geçirmeyi başaramadım...Tebrik ediyorum sevgili PlentyPlant sözün bittigi yerdeyim...ellerinize sağlık...Sevgilerimle...

PlentyPlant
04-09-2010, 18:05
Nazik iltifatlarınız için teşekkür ederim Sayın Bıcırık. Uzun süredir sayfama girmek yerine, sizlerin sayfalarınızı izlediğim için cevap biraz gecikmeli oldu, özür dilerim.

PlentyPlant
04-09-2010, 18:10
Kaktüs patlar mı?
Evet, patlar. Daha önce iki kişiden dinlemiştim ama hiç başıma gelmediği için biraz abartılıyor diye düşünmüştüm. Ben yanılmışım.

169252

Bu kaktüsün bir gövdesi, gölgede olduğu halde 45 derecelik sıcaklığa dayanamadı, gövdesindeki su genleşerek patladı. 2 metre yükseklikteki raftan, 60 cm. uzağa kadar fırladı. Birlikte görünsünler diye yanyana fotoğrafladım.
Akdeniz Bölgesi'nde kaktüs yetiştiren arkadaşların kulağına küpe olsun. :)

aysahay
04-09-2010, 21:44
Çok ilginç yaa. İlk defa duyuyorum... Geçmiş olsun sayın plentyplant...

PlentyPlant
04-09-2010, 23:01
Çok ilginç yaa. İlk defa duyuyorum... Geçmiş olsun sayın plentyplant...

Teşekkür ederim Sayın Aysahay. Kaktüsün içi yerine, benim içimden birşey kopmuş gibi oldu.

Vildan Sönmez
04-09-2010, 23:22
Bende çürümeden kuruyup boş balon gibi kalan olmuştu, patlayanı ilk kez görüyorum.

sevim.K
05-09-2010, 06:32
Evet içi boşalan kaktüsüm benim de oldu. Patlama hiç hatırlamıyorum. Geçmiş olsun sn PlantyPlent

PlentyPlant
05-09-2010, 07:35
Sayın Vildan Sönmez ve Sayın SevimK, haklısınız. Şaka gibi. Su verdikten 3 gün sonra yaşandı bu. Kalın dere kumu ve ince çakıl ağırlıklı toprakta ekili ve su asla saksıda kalmamıştı. Adana sıcağını (üstelik gölgede) siz tahmin edin artık.
Bu olay bana şunu öğretti: Aşırı sıcakların olduğu günlerde, yumru gövdeli kaktüsler sulanmayacak! :))

sevim.K
05-09-2010, 08:30
O zamanbilmeden doğruyu mu yaptım acaba. Öldüreceksin kaktüsleri bu sıcaklarda diye kendimi azarlamıştım çünkü:o

aysahay
05-09-2010, 12:59
Sayın plentyplant siz daha iyi bilirsiniz ama resimden sanki önce çürümüş de ondan sonra patlamış gibi görünüyor. Ama resme bakarak söylüyorum bunu. Hani çürüyüp içinde asit vb. gibi maddeler artar da patlar gibi düşündüm. Çürümüşmüydü acaba?

PlentyPlant
05-09-2010, 18:32
Sayın plentyplant siz daha iyi bilirsiniz ama resimden sanki önce çürümüş de ondan sonra patlamış gibi görünüyor. Hani çürüyüp içinde asit vb. gibi maddeler artar da patlar gibi düşündüm. Çürümüşmüydü acaba?

Hayır Sayın Aysahay, çürümemişti. Emin olmamın nedeni, patlamadan 4 gün önce bakımını yapmış, fırçayla tozunu almış, arada bir yaptığım gibi gövdesinde yumuşama ve çürük var mı diye kontrol etmiş olmamdı. Aynı kökten gelen diğer yumruda en ufak bir sorun olmaması da ikinci bir gösterge benim için.

Hhatice
05-09-2010, 18:39
Geçmiş olsun ,gerçekten ilginç bir durum .Ben de bu sıcaklarda birçok kaktüsümü kaybettim :(Ama bu şekilde patlama ilk duyuyorum .

aysahay
06-09-2010, 11:11
Anladım sayın plentyplant, tekrar geçmiş olsun. Bu da bizim kulağımıza küpe olsun..

COYOTE
06-09-2010, 11:25
Yazık olmuş kaktüse, ama neyseki zarar gören olmamış;). Kaktüslerle pek haşır neşir olmama ve deli gibi sulamama rağmen patlayanına hiç denk gelmedim hatta ilk defa duyuyorum ilginç gerçekten.

mrmusti
06-09-2010, 11:40
Sıcaklardan biz bir şekilde kaçabiliyoruz da, bu gariplerim ne yapsınlar; çiçek açsınlar diye birde güneşin alnına, sıcağa bırakıyoruz. Neyse yanında bir yavrusu varmış, ona zarar gelmemiş en azından. Notocactus scopa'ya benzettim.

sevim.K
11-09-2010, 09:32
Sevgili PlentyPlant umarım balkon ziyaretleriniz sıklaşır ve biz yeniden güzel kaktüs ve sukulentlerinizle birlikte oluruz, iyi bayramlar:)

tiya
11-09-2010, 17:29
Evet, patlar. 1992'de Çukurova'da kış çok soğuk geçmişti. Leş Kaktüsüm patlayıp yemyeşil bir su bırakmıştı. Korku filmi gibi. Bitkiyi bütünüyle kaybetmiştim.

cenan
20-09-2010, 16:55
Sn Plentyplant arkadaşım. Sayfanızda tekrar güzelliklerinizi bizimle paylaşmanızı rica etmek için yazıyorum. Görsel ve sözel olarak içeriği dolu sayfanızı lütfen tekrar hareketlendirin. Çünkü sizin sayfanız boş bir sayfa değildi. Bunun içinde size sizden bana gelen hediye kaktüsünüzün çiçeğini hediye ediyorum. Bana bu güzelliği yaşattığınız için tekrar teşekkür ediyorum. Saygılar:rolleyes:

dlk
20-09-2010, 21:02
harika görünüyor.bende istiyorum.nasıl alabilirim.

dlk
20-09-2010, 21:08
çok sevinirim...

PlentyPlant
21-09-2010, 08:10
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim Sayın Cenan. Gerçekten o muhteşem çiçek benim size gönderdiğim kaktüsün mü? Öyleyse çok memnun oldum. Ama asıl size teşekkür etmek lazım bu kadar güzel baktığınız için.

Ayşe Yıldız
22-09-2010, 22:05
Sn Plentyplant arkadaşım. Sayfanızda tekrar güzelliklerinizi bizimle paylaşmanızı rica etmek için yazıyorum. Görsel ve sözel olarak içeriği dolu sayfanızı lütfen tekrar hareketlendirin. Çünkü sizin sayfanız boş bir sayfa değildi. Bunun içinde size sizden bana gelen hediye kaktüsünüzün çiçeğini hediye ediyorum. Bana bu güzelliği yaşattığınız için tekrar teşekkür ediyorum. Saygılar:rolleyes:

Maşallah saksıyı kaplamış.

sevim.K
22-09-2010, 23:25
Aaa inanamıyorum cenan. O ne güzellik öyle:)

furkyt
23-09-2010, 00:29
Bu kaktüs ne kaktüsü acaba :D

cenan
29-09-2010, 10:52
PlentyPlant, evet sizin bana gönderdiğiniz kaktüs. Üstelik bir sürü de yavruları oldu;)
Sn Aysel hanım, evet cüssesinden büyük çiçek açtı:rolleyes:
Sevim hocam teşekkür ederim:rolleyes:
Furkyt, yerel ismi kaynana topuzu;)

sevim.K
29-09-2010, 17:15
Aa ama bende de var ondan. Cenan o kocaman çiçek için ne yaptın:eek: Benim çiçekler öyle kocaman olmadı.

acemifüsun
30-09-2010, 01:30
Sayın PlentyPlant başlığınızı baştan sona nefesimi tutarak inceledim, gerçekten kaktüs cenneti:) Bitkilerinizi , bilgilerinizi, deneyimlerinizi bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler, ayrıca sizleri bu değerli koleksiyonunuz için kutlarım, saygılar:)

PlentyPlant
30-09-2010, 15:05
Sözleriniz ve ilginiz için teşekkür ederim Sayın Acemifüsun. Her ne kadar sayfamdakiler elimdekilerin çok küçük bir bölümü de olsa, övgünüzü biraz abartmışsınız. :)
Çok güzel kaktüsleri ve çok geniş koleksiyonları olan üyelerimiz var bu sitede. Onlarınkini de baştan sona incelemeye zaman ayırabilirseniz, nefesinizi kesecek şeylerle karşılaşacaksınız.
Kaktüslere olan ilginizin hep sürmesi dileklerimle...

acemifüsun
30-09-2010, 15:52
Gördüklerim çok küçük bir bölümü ise; diğer sahip olduklarınızı da bizimle paylaşmanızı merakla bekliyoruz ve rica ediyoruz:)

umutyolcusu
30-09-2010, 16:04
Diğer bölümünü ben de merak ettim şimdi.Madem söylediniz bizi bu koleksiyondan mahrum etmeyin lütfen!:))

oki_1655
30-09-2010, 16:27
Sevgili abim gördüğün gibi yoğun istek var fotoğrafları paylaşman için.Arada bir de olsa 1-2 fotoğraf yayınla hiç olmazsa:)

cenan
30-09-2010, 16:29
Yok anam yok inadın biri işte:p İmzamı toplayalım sayın PlentyPlant:cool:

acemifüsun
30-09-2010, 16:37
Birileri sizi üzmüş herhalde. Biz bitki delileri adı üstünde, çok normal davranışlar da beklemeyin:) Saygılar.

cenan
30-09-2010, 16:40
Sen çok yaşa acemifüsün, nede güzel özetledin durumu bravo doğrusu;)

dlk
30-09-2010, 21:37
kaynanalarla ilgili ne kadar çok çiçek var.ben de ilk kaktüslerimi diktim.sağolsun arkadaşlar köklü verdi.kaynana dili ve papyon kaktüsüm var artık.umarım doğru öğreniyorumdur.yakında fotoğraflarını yaynlarım.kurutmazsam tabi.

PlentyPlant
01-10-2010, 10:10
Güzel mesajlarınız için hepinize teşekkür ederim. Sayın Acemifüsun'un çiçekseverler için söylediği gibi, ben de pek normal değilim galiba. :)))

Bu yaz 50'yı bulan sıcaklarda özellikle sukulentler yaşama savaşı verdiler. Bazıları sakatlandı, 4 tanesi sizlere ömür. Belki bu havaların etkisiyle (belki de benim sıvı gübre şeyleri pek kullanmamam nedeniyle) pek çiçek veremediler. Buraların sonbaharının "normal" yazdan pek farklı olmaması nedeniyle, belki de şimdi çiçeklenecekler. (Bazı türlerde tohum keseleri oluştu) Bu nedenlerle sadece türlerimi gösterebileceğim size. Açtıkça da, çiçekli hallerini...

Bundan sonra koymaya çalışacağım fotoğraflar biraz değişik olacak. :)

cenan
01-10-2010, 10:12
Oooh be! Değişik ne olabilir ki merak ettim şimdi:cool:

acemifüsun
01-10-2010, 10:24
Sayın PlentyPlant ne yazık ki; 130 yılın en sıcak yazını yaşadık ve sukulentler hatta kaktüsler bile etkilendi. Kayıplarınıza üzüldüm, geçmiş olsun.
Merakla değişik fotoğraflarınızı ve bilgilerinizi bekliyoruz, teşekkürler:)

PlentyPlant
04-10-2010, 23:35
Ferocactus hamatacanthus

Çiçek açmadan önceki hali

173778

173779

173780

Bu tür, yaygın olarak Meyveli Meksika Kaktüsü veya Türk Kafası isimleriyle biliniyor. (Türk Kafası, Türk Fesi gibi isimlendirmeler bazı türlerde de karşımıza çıkacak.)
Anavatanı ABD, özellikle New Mexico ve Güneybatı Texas ile Meksika’nın kuzey bölgeleri.
Günde birkaç saat güneş ışığını seviyor. Güney ve Ege bölgelerimizde saksı ortamında pek tavsiye edilecek bir durum değil. Kış koşullarında (kendi doğasında) -18 dereceye kadar dayanabiliyor ama yıl ortalaması +10 derece sıcaklığa sahip iklimlerde daha rahat büyüme gösteriyor. Yeşil renkli meyveleri etli ve yenilebilir özelliğe sahip.

173781

Doğal ortamında (Texas) Ferocactus hamatacanthus. (Fotoğraf: Peter Breslin; Kaynak: www.cactiguide.com)

Sol göz kırmızı, sağ göz cyan (Camgöbeği mavisi) 3 boyut gözlüklerinden elinizde varsa veya temin edebiliyorsanız (renkli şeffaf jelatinlerle kendiniz de yapabilirsiniz) yine alttaki fotoğrafı 3 boyutlu derinlikte görebilirsiniz.
Fotoğrafını çekerken, benim gördüğüme en yakın haliyle görebilmenizi istedim. Bundan sonraki kaktüs fotoğraflarını da aynı biçimde sunmaya çalışacağım.

dlk
05-10-2010, 06:23
maşallah.

Engin
05-10-2010, 07:01
Bende de var bu kaktüsten. Kaktüsün ilginç bir özelliği de dikenlerin diplerinden bal gibi bir öz çıkması (son derece tatlı) Sanırım tozlaştırma için böcekleri çekebilmek için yapıyor.

mrmusti
05-10-2010, 09:40
Nihayet balkonunuzdaki güzellerinizi görmeye başladık. Teşekkürler Sayın Plentyplant...

sevim4
05-10-2010, 09:53
Çok güzel sevgili PlentyPlant,vermiş olduğun kaynak için çok teşekkür ederim.

PlentyPlant
05-10-2010, 10:24
dlk maşallah.
mrmusti Nihayet balkonunuzdaki güzellerinizi görmeye başladık. Teşekkürler Sayın Plentyplant...
sevim4 Çok güzel sevgili PlentyPlant,vermiş olduğun kaynak için çok teşekkür ederim.

İltifatlarınız için asıl ben teşekkür ederim. Elimden geldiğince, tür hakkındaki bilgileri, doğadaki hallerini ve 3 boyutlu fotoğraflarını paylaşmaya çalışacağım. Ayrıca, ilgili kaynakları da vermeyi sürdüreceğim. Türler hakkında bilgi edinmek ve fotoğraf araştırmak isteyen üye arkadaşlarımıza katkım olabilecekse sevinirim.

PlentyPlant
05-10-2010, 10:26
Bende de var bu kaktüsten. Kaktüsün ilginç bir özelliği de dikenlerin diplerinden bal gibi bir öz çıkması (son derece tatlı) Sanırım tozlaştırma için böcekleri çekebilmek için yapıyor.

Muhtemelen öyledir Sayın Engin. Fotoğraf çekimlerini yaparken böyle bir sıvıya rastlamadım ama tekrar daha dikkatli kontrol edeceğim.

cenan
05-10-2010, 10:41
Teşekkür ederiz, yine bekleriz:p

sevim.K
05-10-2010, 12:45
Evett. Özledik değil mi çiçek çiçek kaktüsleri, sukulentleri:)

acemifüsun
05-10-2010, 20:01
Bitkileriniz kadar , fotoğraf çekimleriniz de çok güzel ve özel, bunları bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler:) Sizin, mrmustinin ve bazı arkadaşların fotoğraflarını gördükçe; siteye yüklediğim fotoğraflardan utanıyorum:)

PlentyPlant
05-10-2010, 20:46
Bitkileriniz kadar , fotoğraf çekimleriniz de çok güzel ve özel, bunları bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler:) Sizin, mrmustinin ve bazı arkadaşların fotoğraflarını gördükçe; siteye yüklediğim fotoğraflardan utanıyorum:)

Hiç öyle düşünmeyin Sayın Acemifüsun! Benim kameram amatör birşey ve son resimdeki kaliteli görünüş, biraz da ışığın zarif oyunu olabilir.
Daha da önemlisi, ben Sayın Mrmusti'nin, Sayın Aizoaceaefan'ın, Sayın Engin'in, Sayın Karaca'nın ve isimlerini sayamayacağım daha birkaç üye arkadaşın çiçeklerine ve fotoğraflarına bakınca utanacağım, siz ise benim ve başka birkaç arkadaşınkine bakınca utanacaksınız... Eee, bu zincirin sonu yok. :)
Belki biraz özenli olmak, biraz sayfamıza bakanların gözüyle görmeye çalışmak, biraz kendimizden birşeyler katabilmek yeterli olur diye düşünüyorum.

Hatice Tarhan
05-10-2010, 23:16
Yeni çiçeklenen güzellerle gözlerimiz bayram ediyor. Dört gözle devamını bekliyoruz.Ellerinize yüreğinize sağlık.

mrmusti
06-10-2010, 10:35
Sayın PlentyPlant,
Sıcaklardan pek kaybınız olmamasına rağmen üzücü ama benim en az 30 cins kaybım var. Hele hele Astrophytum Ornatum' um 15 yıllıktı ve 40 cm boyunda, 30 cm çapında devasa bir kaktüs kurudu gitti. Ne yapalım yenisine sağlık.
Ne kadar korusakta oluyor böyle kayıplar. Yeni gelinin dediği gibi hem ağlarım hem giderim. Bizde hem ağlarız hem yenilerine bakarız.

Güzel mesajlarınız için hepinize teşekkür ederim. Sayın Acemifüsun'un çiçekseverler için söylediği gibi, ben de pek normal değilim galiba. :)))

Bu yaz 50'yı bulan sıcaklarda özellikle sukulentler yaşama savaşı verdiler. Bazıları sakatlandı, 4 tanesi sizlere ömür. Belki bu havaların etkisiyle (belki de benim sıvı gübre şeyleri pek kullanmamam nedeniyle) pek çiçek veremediler. Buraların sonbaharının "normal" yazdan pek farklı olmaması nedeniyle, belki de şimdi çiçeklenecekler. (Bazı türlerde tohum keseleri oluştu) Bu nedenlerle sadece türlerimi gösterebileceğim size. Açtıkça da, çiçekli hallerini...

Bundan sonra koymaya çalışacağım fotoğraflar biraz değişik olacak. :)

AizoaceaeFAN
06-10-2010, 11:38
Sayın plentyplant azımsanmayacak kadar bitkiniz var, kayıplarınız için üzüldüm ama şöyle düşünün yenilerine yer açılmıştır şimdi. ( Benim de kayıplarım oluyor arada bir, Mustafa beyin ve hatta Taner beyin serasında bile kayıpları var.) Tekrar o boşlukları doldurma vaktidir bence. Hiç eksiltmeden artırmak lazım :) Bu arada ferocactus çiçeklenmiş gözünüz aydın.

bıcırık
06-10-2010, 14:29
çok çok güzeller...ellerinize ve yüreğinize sağlık...

PlentyPlant
06-10-2010, 14:57
Sayın mrmusti!
Bu kadar kaybınız olduğunu duyunca çok üzüldüm. Hele 15 yıllık Astrophytum'a... Birkaçını bile kaybettiğimde yüreğim sızlıyor, bu kadarına dayanmak çok zor gelirdi bana. Ne diyelim, canımız sağolsun. Bir şekilde yenileriz.
Sayın AizoaceaeFAN!
Kayıplar doğru ama bazen öyle türler kaybediyoruz ki, yurtiçinde bulmak çok zor hatta imkansız gibi. Benim kayıplarımın büyük bölümü (patlayan kaktüsüm hariç :) sıcak ve neme bağlı mantar oluşumundan. Kayıpların tümüne yakınının sukulent oluşu da bundan dolayı. Ama gelecek ay cam balkona çeviriyorum ve balkonu tümüyle dezenfekte ediyorum. En azından, sıcak ve soğuk yüzünden kaybetmek yok artık. :)

PlentyPlant
06-10-2010, 14:59
Sayın Bıcırık, Sayın Tarhan!
İltifatlarınız için teşekkür ederim. Sizin sayfalarınızı da izliyorum. Sizlerin de ellerine ve yüreklerinize sağlık.

sevim.K
06-10-2010, 15:23
Mustafa bey çok üzüldüm kayıplarınız için. Sayın PlentyPlant sizin kayıplarınıza da. O kadar emekle bir araya getir. O kadar özenerek bak ama yine de yok olup gitsinler. Üzücü, çok üzücü:(

PlentyPlant
06-10-2010, 23:10
174040

Melocactus curvispinus ssp. obtusipetalus

Melokaktüslerin, çoğu tükenme tehlikesi altında olan 40 civarında alt türü bulunuyor. Üretilmeleri hemen hemen sadece tohumdan gerçekleştirilebiliyor. Orta ve Güney Amerika, Meksika ve Karayip Adaları’nda yaygın olarak bulunuyor.

Tohumdan büyüyen melokaktüsler, yetişkin hallerinde olduğu gibi, diğer kaktüslere oranla daha tropikal ve nemli bir ortamı seviyor. Gelişme döneminde hasar görmezse, düzgün bir küresel yapıda büyüme gerçekleşiyor.

Erişkinliğe kadar geçen dönem içinde sıradan ve tipik bir kaktüs görüntüsü veren melokaktüslerin büyüleyici yapısı, ergenliğe ulaştıktan sonra oluşuyor. Gövde büyümesi dururken, kürenin üst merkezinde yoğun tüycük benzeri dikenli yapısıyla bir taç gelişiyor ve büyüme bu tacın uzaması ile devam ediyor. Bu taç nedeniyle, melokaktüsler Türk Fesi (Turk’s Cap) olarak da adlandırılıyor. Meyve, çiçek ve tohumları bu yapı veriyor. Pembe tonlarından kırmızıya olan renk yelpazesinde açan çiçekler o kadar küçük oluyorlar ki, bazen çiçek açtıkları bile farkedilmeyebiliyor. (Benim amatör makinem bunu nasıl görüntüleyecek acaba?)

Sağlıklı gelişim için çok olmamak kaydıyla düzenli sulama, sığ bir kap ve drenajı iyi bir toprak karışımı öneriliyor. Çok sınırlı ve ölçülü olmak kaydıyla, kış aylarında da (bulunduğu iklim koşullarına bağlı olarak) düzenli sulanması gerekebiliyor. 2-3 yılda bir ilkbaharda saksının değiştirilmesi yararlı. Soğuğa pek dayanıklı bir tür değil.

Melokaktüsler hakkında bir bilgiye daha rastladım. Tür adlandırması en zor olan kaktüs gruplarından biriymiş. Taç oluşturuncaya kadar, bazı türlerin isimleri üzerinde bile tartışma var. Hatta, bulunduğu doğal ortama göre adlandırmada farklılıklar yaşanıyormuş.

174041

174042

174043

174044

PlentyPlant
06-10-2010, 23:23
174051

Kırmızı-Mavi gözlük için 3 boyutlu melokaktüs.

174052
Bunlar da tohumdan üretmeye çalıştığım melocuklarım.

174053
Doğal ortamında melokaktüsler
(Fotoğraf: Joop Dobber Kaynak: www.panoramio.com)

174054
Doğal ortamında melokaktüsler (Kaynak: www.cactuspro.com)

Vildan Sönmez
06-10-2010, 23:32
Sizin melonuz da çok güzel olmuş, ama doğada kalabalık halleri çok etkileyici, hele bazıları yumru üstüne yumru ve birde taç yapmışlar.

COYOTE
06-10-2010, 23:42
Sn PlentyPlant ne iyi oldu, tekrar görüyoruz o güzelim bitkileri;) emeğinize sağlık, (3D gözlük edinmem lazım ama.)
Kapalı balkon iyi gelecektir sanırım, en azından bir içeri bir dışarı taşıma derdi olmuyor..

Hatice Tarhan
07-10-2010, 08:59
Doğadaki halleri başka ihtişamlı oturup yanlarına uzun uzun seyre dalmak isterdim.Hepsinde ayrı bir güzellik var.Teşekkürler paylaşım için ellerinize sağlık.

PlentyPlant
07-10-2010, 12:52
Sn PlentyPlant ne iyi oldu, tekrar görüyoruz o güzelim bitkileri;) emeğinize sağlık, (3D gözlük edinmem lazım ama.)
Kapalı balkon iyi gelecektir sanırım, en azından bir içeri bir dışarı taşıma derdi olmuyor..

Teşekkür ederim, Sayın Coyote. 3 boyutlu gözlüğü edinmek veya evde yapmak, aslında çok kolay. 3D gözlük diye aratırsanız, epeyce malzeme bulabilirsiniz. Olmadı, ben gönderirim :)

PlentyPlant
07-10-2010, 12:54
Sayın Sönmez, Sayın Tarhan!
Hakikaten doğadaki hallerinin ihtişamı insanı büyülüyor. Çeşitli araştırmalar yaparken öyle güzel şeylerle karşılaşıyorum ki, sayfanın konusu dışında kaldığı için paylaşamıyorum.

acemifüsun
07-10-2010, 14:34
Gerçekten doğadaki halleri çok güzel, teşekkür ederiz:)

aysahay
07-10-2010, 22:11
Kaktüsünüz çok etkileyici sayın P.P. Doğadaki halleri de oldukça güzel. Resimlerden anladığıma göre nemli bir ortamda çekilmişler, çöl gibi bir yer değil... Kışın su istemesi normal demekki..

PlentyPlant
07-10-2010, 22:33
Büyük oranda doğru Sayın Aysahay. En azından Karayip Adaları olduğunu düşünürsek...

PlentyPlant
07-10-2010, 22:42
174190

Mammillaria Polythele ssp Polythele

Anavatanı Meksika’nın 1700-2200 rakıma sahip olan Hidalgo, Guanajuato ve Queretaro bölgeleri. Tür olarak ilk kez 1832 yılında Martius tarafından tanımlanmış.
Tüylü bir tepe yapısına sahip bu kaktüsler, tohumdan üretiliyor. Ortalama olarak 60 cm yüksekliğe erişebilen M. Polythele, aydınlık ama kısmen gölgeli alanları seviyor.
Toprağının iyi bir drenaj özelliğine sahip olması ve suyunun kontrollü ve az verilmesi gerekiyor.

174191

174192

174193

Alttaki fotoğraf ise 3 boyutlu gözlük için.

174194

PlentyPlant
07-10-2010, 22:44
Aşağıdaki fotoğraf da Mammillaria Polythele ssp Polythele'nin doğal ortamındaki hali.

174195

(Fotoğraf: Michel Lacoste Kaynak: www.mammilarias.net)

PlentyPlant
09-10-2010, 00:08
174275

174276

174277

174278

ORBEA WOODII

Herşeyden önce, beni bu güzelikle buluşturan, dostluğundan zevk duyduğum ağabeyime teşekkür ederim.

O. Woodii, doğal ortam olarak Güney Afrika’da bulunan Tugela Nehri’nin oluşturduğu vadinin taşlı yamaçlarında, otlar arasında yaşayan bir tür. İlk olarak John Medley Wood tarafından 1890 yılında Tugela Vadisi’nden toplanmış.

174279

Doğal ortamında O. Woodii

(Fotoğraf: Martin Heigan Yer: Krugersdorp-G. Afrika Kaynak: flickr.com)

Dallarından kolayca köklendirilerek üretilebilen O. Woodii, kendi ortamında bahar yağmurları ile birlikte çiçek vermeye başlıyor. Aydınlık ve güneşli ortamları sevmesine rağmen, yakıcı güneşe fazla dayanıklı değil. Ayrıca, 8-10 derecenin altına düşen kış ortamında korumaya almakta yarar var.

sevim.K
09-10-2010, 06:35
Bende de var galiba. Güzel çiçek:p

sevim4
09-10-2010, 09:15
Çok güzel.

AizoaceaeFAN
09-10-2010, 17:23
Sayın plentyplant bitkileriniz çok hoş ve resim çekimleriniz gayet başarılı ancak asıl değinmek istediğim; bu foruma bence kaktüs ve diğer sukulentlerle ilgili 3 boyutlu resim eklemeniz yeni bir boyut kazandırdı. Sizi tebrik ediyorum.

PlentyPlant
09-10-2010, 19:38
Sayın plentyplant bitkileriniz çok hoş ve resim çekimleriniz gayet başarılı ancak asıl değinmek istediğim; bu foruma bence kaktüs ve diğer sukulentlerle ilgili 3 boyutlu resim eklemeniz yeni bir boyut kazandırdı. Sizi tebrik ediyorum.

İlginize ve iltifatınıza teşekkür ederim Sayın AizoaceaeFAN. Üç boyutlu görmek (hele tam ekran) çok güzel oluyor, yanındaymışsınız gibi...
Muhtemelen biliyorsunuzdur, kırmızı+mavi gözlük için hazırlıyorum bunları ama çiçek rengi kırmızı ve tonları olan kaktüslerde elbette çiçek farklı renkte görünüyor.
Bir başka teknik daha var: Amber rengi + Mavi gözlüklerle renkler de olduğu gibi görünüyor ama bu gözlük siparişim henüz elime ulaşmadığı için ekrandaki çalışmalarımın sonuçlarını test edemedim. O nedenle de Woodii'nin fotoğrafını üç boyutlu koymadım.

MİRBE
09-10-2010, 20:05
Oy oy bunlar nasıl güzelliklerdir böyle...

Ellerinize emeğinize sağlık..

Darısı benim kaktüscüklerime...

PlentyPlant
11-10-2010, 19:59
Teşekkür ederim, Sayın Mirbe! Yeterince sevgi, fazlaca özen ve biraz sabır ile daha da iyisi oluyor, inanın. Darısı sizinkilere.

PlentyPlant
11-10-2010, 21:07
Öncelikle bu lithops çiçeği için Sayın Aizoaceaefan ve sayfasını izleyenlerin hoşgörüsüne sığınıyorum. :) Lithops mazim sadece birbuçuk yıllık ve bu çiçek veren ilk lithopsum. Araya bir renk olsun diye koyuyorum.

174626

174627

174628

Aşağıdaki ise kırmızı+mavi 3D gözlükler için üç boyutlu fotoğraf.

174629

dlk
11-10-2010, 21:15
çiçek açtıklarını bilmiyordum.öğrenmem gereken çok şey var.gerçekten çok güzeller.bakmaya doyamıyorum.

AizoaceaeFAN
12-10-2010, 12:30
[QUOTE=PlentyPlant;703907]Öncelikle bu lithops çiçeği için Sayın Aizoaceaefan ve sayfasını izleyenlerin hoşgörüsüne sığınıyorum. :) Lithops mazim sadece birbuçuk yıllık ve bu çiçek veren ilk lithopsum. Araya bir renk olsun diye koyuyorum.

Sayın plentyplant gayet sağlıklı bir şekilde lithops yetiştiriyorsunuz. Hem çiçeğini açması da bunu gösteriyor. Çiçek açan büyük ihtimalle Lithops karasmontana ssp. eberlanzii. Diğer lithopsların eski kurumuş yapraklarını temizlerseniz mantar oluşumunu en aza indirgemiş olursunuz, bunu da bir dip not olarak söyleyeyim dedim:)

PlentyPlant
12-10-2010, 13:13
Teşekkür ederim Sayın Aizoaceaefan. İncitirim korkusuyla zorlamak istememiştim. Bugün temizliyorum. :)

Jezebel
12-10-2010, 13:14
Sn . PlentyPlant ,
gerek bilgi paylaşımı , gerekse kaliteli resimlerde gördüğüm güzellikler bana :
"evet sevgili acemifüsun haklıymış " dedirtti .
Eski kaktüs sukulent aşkım depreşmemesi için bu başlıklara hiç uğramıyordum .
Sayfanızın takipçisiyim , yeni güzellikleri ve değerli ipuçları bizlerle paylaşmaya devam etmenizi diliyorum .
Saygılar .

PlentyPlant
12-10-2010, 16:02
Çok teşekkür ederim Sayın Jezebel. Sayın Acemifüsun size her ne söylediyse, gözatmanızı sağladığı için kendisine de teşekkür ederim. :)
Elimden geldiğince çeşitli kaynaklardan derlediğim bilgileri de çok özet biçimde aktarmaya çalışıyorum. Elimden geldiğince de devam edeceğim.

PlentyPlant
15-10-2010, 21:54
Kaktüs fotoğraflarını koyarken, bir süredir 3 boyutlu olarak da kullanıyordum. Çok eski bir teknik olan KIRMIZI+CYAN gözlükler için koyduğum fotoğraflar, renkleri (özellikle kırmızı) doğru göstermekten uzak olduğu gibi, görüntü bulanıklığı da daha fazla.
Bundan sonra AMBER+MAVİ gözlükler için hazırlanmış 3 boyutlu fotoğrafları da koyacağım. Bu 3D tekniğinin en büyük avantajı, renkleri çok daha doğru görmeyi sağlaması ve çıplak gözü fazla rahatsız etmemesi.
Her iki tip gözlüğü de bulmak çok kolay. Oldukça uygun fiyatlarla (tüm gözlük çeşitlerini içeren setler 8-25 TL arasında) internetteki alışveriş sitelerinde artık var.
175251

175252

PlentyPlant
15-10-2010, 22:00
175254

Gymnocalycium mihanovichii var. friedrichii

Kökeni Güney ve Kuzeybatı Paraguay. Doğal ortamı, bodur bitkilerin yaygın olduğu yüksek rakımlı savanlar. Bol güneşli ortamları sevmekle birlikte, aydınlık gölgeli alanlarda da oldukça sağlıklı yetişebiliyor. Toprağının kuru olması şartıyla, kışın -10 dereceye kadar dayanıklı bir tür. (Saksıda ve balkon ortamında bu pek geçerli olmayabilir) Güney Amerika’da yaygın biçimde ev bitkisi olarak yetiştiriliyor. Çene kaktüsü (chin cactus) olarak da adlandırılıyor.

Gymnocalycium friedrichii ve Gymnocalycium Stenopleurum bazen Gymnocalycium Mihanovichii ile çiftleştirilerek veya ayrı türler olarak üretiliyor.

Gymnocalycium mihanovichii’nin en yaygın olarak üretilen çeşitleri, fotosentez yapma ve dolayısıyla kendini besleme yeteneğinden yoksun mutantlar. Çokça kırmızı, turuncu ve sarı renkteler. (Çok az miktarda olsa da, beyaz türü de var.) Fotosentez yapmadan yaşayamayacaklarından dolayı, besininden yararlanması için normal klorofil yapısına sahip bir başka türe aşılanması gerekiyor. (Hepimizin sıkça rastladığı örneklerden biri aşağıda.)

175255

175268

Yukarıdaki fotoğrafta Gymnocalycium Mihanovichii’nin doğadaki hali (Yer: Paraguay, Kaynak: www.richtstatt.de )
Aşağıdaki fotoğraf kırmızı+cyan klasik gözlükler için 3B fotoğraf.
175256

Alttaki ise gerçek renklerle görebilmeyi sağlayan amber+mavi gözlükler için 3B fotoğraf.
175257

Cumhur Tonba
15-10-2010, 22:15
Sayın PlentyPlant,
Sen artık çok oluyorsun. Bu kaktüsler canlı mı? Yoksa yağlı boya tablo mu? Olmaz ki, böyle de yapılmaz ki. Hiç kaktüsüm yok ama, kaktüs manyağı oldum. Ne yapacağım ben?
Not. Fotoğrafları çekerken ışıklandırma yapıyormusunuz?

acemifüsun
15-10-2010, 23:02
Sayın PlentyPlant,
Siz ve sayın mrmusti, AizoaceaeFAN bizi gerçekten kaktüs, sukulent manyağı yapıyorsunuz:)
Bu hafta kaktüs çiftliğine gittik, çok güzeldi, fakat; siz üç değerli arkadaşımızın elinde olan çeşitler kadar zenginlik yoktu.
Teşekkürler:)

PlentyPlant
15-10-2010, 23:19
Teşekkür ederim, Sayın Cumhur Tonba. Kaktüsler başka bir dünya ve manyağı olmanıza hiç itirazım olmaz. :)
Fotoğrafları iki türlü çekiyorum. Birincisi balkondaki kendi yerlerinde. Diğeri ise bilgisayar masamın bir köşesinde minik bir masa lambası ışığı altında... Bunun dışında hiçbir özel teknik ve ışıklandırma yapmıyorum. Hatta, bana sorarsanız, makinem çok amatör olduğu için yeterince güzel ve detaylı çekemediğim için üzülüyorum.

Cumhur Tonba
15-10-2010, 23:32
sayın PlenntyPlant. Aman üzülmeyin. Biz üzülmüyoruz. Bir de elinizde profesyonel kişilerin kullandığı fotoğraf makinesi olsa yandık biz. Ne olacağı belli değil. (Acemifüsun, sen iki arkadaşımızın ismini daha yazmışsın. Şimdi ben birde onlara baktım mı vay başıma geleceklere)