PDA

View Full Version : Mine Pakkaner'e soralım 2010-12 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj)

Sayfalar : [1] 2 3 4

malina
02-01-2010, 12:26
Arkadaşlar,
Yeni yılda biraz daha farklı bir uygulama yapalım.

Sorularınızı forumdaki ilgili başlıklar altında sorun.

Böylece konuyla ilgili diğer arkadaşlar da cevap verir.
Sorular olması gerektiği başlık altında sorulduğu için, daha sonra bulması kolay olur ve Mine Pakkaner'in verdiği cevaplardan daha çok kişi yararlanır...
Soru mesajlarının adreslerini buraya yazın

Malum forum epey büyük. Mine Pakkaner'in zamanı, tüm forumu okuyup soruları bulacak kadar müsait değil.
Verdiğiniz adreslere tıklayarak soruya ulaşması ona büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Cevabı da oraya yazacaktır.
Örnek :

Mine Pakkaner'e soralım 2010 başlığına böyle yazın (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=556892&postcount=2615)

Sorunuzu doğru yerde, konuyla ilgili başlık altında sorun (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=547572&postcount=44) ve uygun bir zamanda konuyla ilgili başlık altında cevabınızı alın (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=556523&postcount=45).

malina
02-01-2010, 12:26
Arkadaşlar,
Yeni yılda biraz daha farklı bir uygulama yapalım.

Sorularınızı forumdaki ilgili başlıklar altında sorun.

Böylece konuyla ilgili diğer arkadaşlar da cevap verir.
Sorular olması gerektiği başlık altında sorulduğu için, daha sonra bulması kolay olur ve Mine Pakkaner'in verdiği cevaplardan daha çok kişi yararlanır...
Soru mesajlarının adreslerini buraya yazın

Malum forum epey büyük. Mine Pakkaner'in zamanı, tüm forumu okuyup soruları bulacak kadar müsait değil.
Verdiğiniz adreslere tıklayarak soruya ulaşması ona büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Cevabı da oraya yazacaktır.
Örnek :

Mine Pakkaner'e soralım 2010 başlığına böyle yazın (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=556892&postcount=2615)

Sorunuzu doğru yerde, konuyla ilgili başlık altında sorun (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=547572&postcount=44) ve uygun bir zamanda konuyla ilgili başlık altında cevabınızı alın (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=556523&postcount=45).

Dağçileği
15-01-2010, 16:54
Merhabalar Mine Hanım,

Umarım sorum için doğru yerdeyim, forumu inceledim bir süre ama yazacağım yer için emin olamadım,yardımcı olabilir veya yönlendirebilirseniz çok sevinirim.
İstanbul'daki ofisimiz için zeytin ağacı arıyoruz.Yaklaşık 10-15 yaşında veya daha büyük olabilir ama içerde kalacak.
Yalova'da bir fidancıda bulduk ancak yaklaşık 400 TL istedi.Daha uygun fiyatlı olabilir mi diye sorunca da toprağından sökme olabileceği o zaman da saksıya konduğunda yaprak döküp 1-2 sene yapraksız kalacağını söylediler.Bu doğru mudur ?
Ayrıca İstanbul'da istediğimiz gibi bir zeytin ağacı nerede bulabiliriz ?

Şimdiden teşekkürler, yanlış yerde isem lütfen yönlendirebilir misiniz ?

Saygılarımla
Funda

Mine Pakkaner
18-01-2010, 21:09
...
İstanbul'daki ofisimiz için zeytin ağacı arıyoruz.Yaklaşık 10-15 yaşında veya daha büyük olabilir ama içerde kalacak.
...

Fiyatlar yaşa ve boyutlara göre değişir, bu yüzden nasıl bir ağaca nasıl fiyat verdiler değerlendiremem. Ama yaşlı yetişkin zeytinler ucuz değil. Söküm zeytinin en az 1 yıldır saksıda olmasına dikkat ediniz. Bu arada kök atar. Yeni sökülmüşü almayınız. Sökülen normal koşullarda ağaç yaprak dökmez, çünkü zaten hemen hemen bütün dalları kesilir, neredeyse sırf gövde kalır, yeniden saksıda sürgün verir.

İç mekanda yetiştirecekseniz zeytin hiç almayınız. Zeytin salon bitkisi gibi bakılamaz. 10-15 yaşında ağaca yazık olur. Başka bir bitki seçiniz.

emre82
04-02-2010, 21:22
MİNE HANIM SELAMLAR
Benim sorum N-P-Ki leonardit ve mikro element takviyesi hakk. saksıda 10 değişik ağacım var evimde ve bu ağaölara bu katkılardan verdim. ayrıca yarasa gübresi ve deniz yosunu tozu da verdim. Bu kimyasallar ağaçlarımdan alacağım meyvelerin sağlığa zararlı olmasına sebep olur mu yoksa bu katkı maddelerinin insan sağlığına zararı yok mudur. ?
Ağaçlarım organik olma sıfatlarını kayıp mı ettiler:(

Mine Pakkaner
04-02-2010, 22:30
Deniz yosunu, yarasa gübresi ve leonardit vermekle organik nitelik (bundan kastınız kimyasal gübre kullanmamış olmak sanırım) kaybolmaz. Verdiğiniz NPK lı gübreleri ve izelementleri organik yetiştiricilikte kullanmayız. Ağaçlarınızda sağlığa zararlı bir etki yaratmazlar. Aşırı azotlu gübreler özellikle yeşil yapraklı sebzelerin yapraklarında nitrat ve nitrit formlarında birikerek vücuda alınır ve zararlı etki yapabilirler.

emre82
05-02-2010, 09:18
mine hanım çok teşekkür ederim.
BEnim organiklikten kastım "3 ay sonra doğacak çocuğuma da iç rahatlığı ile NPK ve iz elementleri veya Demir sulfat verdiğim ağaçların meyvelerini yedirebilir miyim" di.
Sizden yanlış anlamadıtsam bu malzemeler aşırı kullanılmazsa sağlığa herhangi bir zararı olmaz. Kansorojen etkisi olmaz sanırım. Bildiğim kadarıyla NPK nın içindeki azot da üre şeklinde . kansorojen olanda N03 ve NO2 idi sanırım. En ufak zararı varsa vermeyeceğim.

Mine Pakkaner
05-02-2010, 12:41
... "3 ay sonra doğacak çocuğuma da iç rahatlığı ile NPK ve iz elementleri veya Demir sulfat verdiğim ağaçların meyvelerini yedirebilir miyim" di...

Emre Bey, azot hayatın yapıtaşlarından biri, hem hayvanlar için hem insanlar için hem de bitkiler için olmazsa olmaz. Ama herşeyin azı nasıl zararsa çoğu da zarar. Sizin gübrelemede ifrata kaçacağınızı asla sanmıyorum. İzelementler, demir, azot bunlar olmazsa ağacınız hasta olur, aç kalır meyve vermez. BU yüzden kontrollü yani zamanında, yani bitkinin kullanmaya ihtiyacı olduğunda ve dozunda verilen gübreler kesinlikle meyvede birikip toksik etki yapmaz.

Son dönemlerde sorun yeşil yapraklı sebzelerde görülmektedir. Aşırı azotlu gübrelemeden kaynaklanan sıkıntılar var.

Bu yüzden ne kadar gübre vereyim diyen ticari yetiştiricilere hep analiz yaptır ne gerekiyorsa onu ver diyorum. Ne toprağı kirletmeye, ne bitkiyi zehirlemeye, zorlamaya gerek yok.

Aklınızda olsun, bebeğiniz için organik sebze ve meyve bulamadığınızda iyi tarım uygulaması ile yetiştirilmiş olanları alın. İyi tarım uygulaması ile yetişen bir bitkide ilaç, hormon, gübre kalıntısı olmaz. GDO' lu tohum kullanılamaz. Yetiştiricilikte bütün analiz ve kontroller yaptırılır, paketin üzerinde bile kimin yetiştirdiği bellidir. Büyük hipermarketlar artık sadece iyi tarımla yetiştirirlmiş sebze meyve satmaktalar. Örneğin Migros kampanya ile bunu duyuruyor. Umarım yakında bütün heryerde yaygınlaşacak ve iyi tarım yapmayan yetiştirici kalmayacak.

verda
07-02-2010, 01:10
Bahçedeki iki demir ağacından biri rüzgarlı havalarda komşunun balkon demirine vura vura yara alıyor.Benimde her vuruşta içim sızlıyor. Buranın rüzgarı da hiç eksik olmaz.Bu yaralara nasıl engel olurum?.

Komşunun niyeti bu ağaçlar için baştan beri pek iyi değil. hem ağaçların dallarını biraz uzaklaştırmak için çelik halatlarla çektirmek istedim ama epey bir ücret istediler. Bu konuyu bir bilene sorayım dedim.

Sevgiyle kalın.

Güler
07-02-2010, 12:53
Sayın Mine Hanım, heuceralar ile sorunum var.
Almanya'dan geldiklerinde de pek keyifli olmasalar yine de bugünkü hallerinden daha iyi idi durumları.
Onları hemen marketlerde hazır satılan torfla karıştırdığım bahçe toprağı doldurduğum saksılara ektim. Önce can suyu verdim.
Suyu pek de seven bitkiler olmadığını düşündüğüm için sık sulama yapmıyorum. Ama gün geçtikçe, geldiğinde üzerinde olan yaprakları kurumaya başladı.
Bitkilerim kapalı balkonda ve ısı bahar havasında. Yer yer diplerinden yeni yapraklar çıkartıyor olsa da çok sağlıklı görünmüyor.
Bugün incelerken toprağından birkaç sinek uçtuğunu gördüm. Saksı toprağını kenarlara doğru hafifçe deştiğimde sanki toprak küf yapmış gibi. Oysa sık sulamıyorum.
Yeni bir toprak karışımı yapıp (yanmış hayvan gübresi var elimde) yeniden dezenfekte ettiğin saksılara yeni bir ekim yapsam kurulurlar mı yoksa daha başka bir öneriniz var mı?
Teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
10-02-2010, 14:58
Bahçedeki iki demir ağacından biri rüzgarlı havalarda komşunun balkon demirine vura vura yara alıyor.Benimde her vuruşta içim sızlıyor. Buranın rüzgarı da hiç eksik olmaz.Bu yaralara nasıl engel olurum?.

Komşunun niyeti bu ağaçlar için baştan beri pek iyi değil. hem ağaçların dallarını biraz uzaklaştırmak için çelik halatlarla çektirmek istedim ama epey bir ücret istediler. Bu konuyu bir bilene sorayım dedim.

Sevgiyle kalın.

Yaraya engel olmak için ağacın vuruşunu engellemeniz gerek. En basiti yara alan noktayla demir arasında tampon bölge yaratmak için ağaca birşey sarmanız. Çelik halatla çektirmek de doğru yöntem.

Komşunuz güvenlik açıısndan da haklı bir endişe duyuyor olabilir.

Yapabileceğiniz bir diğer uygulama ağacı derin kabaklamak. Uygun bir yerinden mesela yerden 1,5 2 m yüksekten kesin ve yarasını düzgün kapatın. Demir ağacı yeniden sürecektir, yeni çıkan dalları ona göre binadan uzaklaşacak şekilde yönlendirir, komşunuzu da mutlu edersiniz.

Mine Pakkaner
10-02-2010, 15:21
... heuceralar ile sorunum var.
...

Güler Hanım heuchera nemli topraklardan hoşlanır. Yani suyu sevmediği doğru değil. Ama dikkat edilmesi gereken ıslak topraklardan hoşlanmadığı, kumlu, süzek bir harç sayesinde nemli kalır. Tabakta su kalmaması da önemli. Bu genel bakım içindi :) Kışın suyu haftada 1 veya neme göre kontrol ederek 2 kez verirsiniz.

Şimdi sizinkilerin durumuna gelelim. Çok kuru bırakmayınız, saksı toprağını gerekirse değiştiriniz. Sinek olduğuna göre organik madde var ve bozunmamış demektir. Sineklerin larvaları köklere sıkıntı yaratabilir. Yanmış hayvan gübresi yerine kompostlanmışı tavsiye ederim, hem sinek böcek vs. sorun olmaz, hem de açıkta yanan hayvan gübresinin içindeki besinler yıkanır veya okside olur gider, edlinizde kaba organik madde kalır. Kepekte besin olmaz öyle düşünün, gıda unda. Kompostlanmış büyükbaş hayvan gübresini güvenle kullanın. İçine leonardit de karıştırabilirsiniz, torf ve bahçe toprağı da kattınız mı harika bir harç olur. Hem de süzek olur.

Elinizde çiminiz için aldığınız Huwasan veya Peras varsa kullanın. Yoksa oksijenli su solüsyonu verin. Deniz yosunu ile de takviye edin. Gölge sadece sabah güneşi gören bir yere alın.

oalpturk
08-03-2010, 06:58
Mine hanım, kaolin kilini nerden temin edebilirim?

ozdenarda
13-03-2010, 10:03
Bitkileri olarak dikim yeri olarak evin duvar kenarlarına bitki dikmenin bina sağlığı için tam dibine dikmenin zararlı olduğunu biliyorum .Acaba doğru mu biliyorum ?

verdoque
13-03-2010, 10:18
Mine Hanım merhaba,

Plumeriam ile ilgili sorularıma forumda cevap alamadım. Asıl sorun son mesajda ama plumeriamla ilgili mesajlarımı kronolojik sırada aşağıya topladım. Bu bir hastalık mıdır, ya da bitkide bir eksiklik mi var?

Biraz daha detay vereyim. Bitkiyi geçtiğimiz sonbahar Sn. muyurdakul'dan almıştım. Bitkiyi kargoyla topraksız olarak teslim aldım ve 10 litrelik saksıya marketten aldığım tavuk gübresini pakette belirtilen oranda torf ve perlitle karıştırarak oluşturduğum karışıma diktim. Pencere önünde kontrollü sulama yaparak baktım. Uyku döneminde bütün yapraklarını döktü, normal mi bilmiyorum ama uç sürgünü siyahlaşıp çürüdü. Fazla ışık almayacak bir yere çektim, yaklaşık 3 ay boyunca sadece 1-2 sefer çok az su verdim.

Şu anda yapraklar üzerinde herhangi bir zararlı yok. Kırmızı örümcekler bile uyandığından beri hiç görünmedi. Yakınlarında viyollerde çeşitli cins domatesler, şaşırttığım domates fidelerim, kendi yaptığım sera içinde nephentes ve her hafta yenisini aldığım kesme çiçekler (nergis, frezya vb) duruyor.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=542436&postcount=1026

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=556535&postcount=1035

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=583322&postcount=1037

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=589369&postcount=1039

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=591707&postcount=1081

Mine Pakkaner
16-03-2010, 12:24
...Plumeriam ile ilgili sorularıma forumda cevap alamadım. Asıl sorun son mesajda ama plumeriamla ilgili mesajlarımı kronolojik sırada aşağıya topladım. Bu bir hastalık mıdır, ya da bitkide bir eksiklik mi var?

...

Plumerialar kışın yaprak dökmekte bir endişeniz olmasın, benim ki de yaprak döktü. Hatta henüz uyanmadı. KIrmızı örümcekler plumeriayı çok seviyor. YAkınında domates fidesi bulundurmayın, domatesi de kırmızı örümcek sever, ona gelen plumeriaya da geçer.

Daha önce yaprak ucu niye kararmış olabilir diye fikir yürütmek zor sayısız nedeni olabilir, şu andaki deformasyonun ise şunların sonucu olabilir,

Yaprağın çıkışı esnasında taşıma veya şaşırtma hasarı,
Yapraklı olduğu dönemde sıcak havalarda yaptığınız sulama hatası ( su stresi),
Köklerde olabilecek hasar, kök kaybı, kök hastalıkları,
Kimyasal zararı,
Haşere zararı,
Herhangi bir stres, yer değiştirme, saksının devrilmesi vs.

Mine Pakkaner
16-03-2010, 12:29
Bitkileri olarak dikim yeri olarak evin duvar kenarlarına bitki dikmenin bina sağlığı için tam dibine dikmenin zararlı olduğunu biliyorum .Acaba doğru mu biliyorum ?

Binanın tam dibine diktiğiniz bitkinin ne olduğu ve binanın nasıl bir bina olduğu ile ilgili bu sorunuz. Okaliptusu binanın dibine dikerseniz canınız sıkılır, keza incir, hatta palmiye. Ağaçları binaya yaklaştırmamak gerek. Binaya sarmaşık sardıracaksanız vantuzlu olursa sıvayı söker, kiremiti kaldırır. Çalıların bodur olanları çok sorun yaratmaz ma yine de 30- 40 cm öne alınır.

Tek yıllık, iki yıllık ve çok yıllık otsu ve yarı odunsuları dikebilirsiniz. Ama su basmanı yoksa ve izolasyon da yapılmamışsa buradaki toprağın bitki sulamakiçin sürekli ıslak kalması rutubeti arttırır.

Mine Pakkaner
16-03-2010, 12:47
...kaolin kilini nerden temin edebilirim?

Bu adresten temin etmek mümkün ancak ambalaj boyutlarını bilmiyorum.
http://www.orfeteknik.com.tr/surround.htm

emre82
30-03-2010, 07:49
Benim saksıdaki kumkuat ve limon ağaçlarımın topraklarında gözle ancak fark edilebilen beyaz 0.3-0.4 mm boylarında beyaz kurtcuklar var bunlar nedir acaba . ve zararı varmıdır. varsa topraktan nasıl temizlenirler.

şimdiden çok teşekkürler.

AFRASYAB81
30-03-2010, 07:49
Sayın mine pakkaner;
ağaç VE fidan gövdelerine kireç uygulaması doğru bir uygulamamıdır? Doğru bir uygulama ise uygulama hakkında bilgi verirmisiniz?( uygulama zamanı,yoğunluğu,uygulama yaşı ve faydaları hakkında)

leobiz
31-03-2010, 22:44
Merhaba Mine Hanım,
İzmir Dikili'de 41 dönüm arazimizin 24 dönümünde yaklaşık 750 adet zeytin ağacımız var. Babamın büyük bir hevesle alıp ertesi gün vefat etmesi sebebi ile manevi olarak bağlandığım bu ağaçları büyütmek için uğraşıyorum ama İstanbul'da yaşıyorum. Arazinin tamamı yol altında düzlük ve killi toprağı var. Sulak da bir yer. Ayrıca yaptırdığım toprak analizinde Çinko, Bor, fosfor ve mangan yetersiz çıktı. Babamın satın aldığıtarihte 2 yaşında olan ve o güne kadar hatalı bakım sebebi ile (daha doğrusu sadece arsayı zeytinlik olarak gösterip birine satabilmek maksadı ile dikilmiş ve ilgilenilmediği için de gelişmemiş olan ağaçlarımızı 2 senedir işini bilen bir köylü amca sayesinde toparladık. Geçen sene toplam 700kg ürün aldık. 300kg zeytinden de 75 litre yağ aldık.
Benim sıkıntıya düştüğüm nokta, İstanbul'da yaşıyor olmam ve bu ağaçların hem bakım parası (senelik 6000TL ödüyorum) hem de hasat ettiğim zeytinlerin depolanması, kurulması, çevrilmesi ve müşteri bulup satılması gibi konularla ilgli maddi yükün hesabı yapıldığında bu işten bırakın kar etmeyi, kafa kafaya bile çıkamıyorum. Bu sebeple, kurma,depolama, satma sorunu olmayan NAR'a yönelmeyi düşünüyorum. Duyduğum kadarı ile bakımı da daha kolaymış. Sizden öğrenmek istediğim :
1. Arazida dikili olan zeytin ağaçlarım 4 yaşında ve oldukça sağlıklı duruma geldiğine göre bunların sökülerek talep eden birine satılması fiziken mümkün müdür? Bu konuda çalışan firmalar var mıdır? Olabilecek birşeyse adet fiyatı ne olabilir?
2. Zeytin ağaçlarına kıyıp sökmeden (6*6 aralıklı dikildiklerinden) aralarına ve arazinin geri kalanına NAR diksem birbirlerine olumsuz etki ederler mi?
3. Bu tarz bir toprak için NAR harici tavsiyeniz ne olabilir?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygılarımla

Samsunlu55
04-04-2010, 00:33
Mine hanım, bahçelerde toprağa azot bağlaması ve gübre görevi görmesi açısından önerilenler genelde baklagiller. Benimde aklıma takılmıştı akasyada baklagiller familyasında bulunuyor peki toprağa azot bağlıyor mu? Vikipedi'de (http://tr.wikipedia.org/wiki/Baklagiller) familyanın genel özelliği olarak şöyle birşey yazılmış:
"Kazık köklere sahiptirler. Ana kökün etrafında damarlanma gösteren ikinci kökler vardır. Rhizobium bakterileri tarafından havanın serbest azotunu bağlarlar."
Akasya havadaki azotu yonca gibi toprağa bağlıyor mu? Bahçemin bitiminde 20 metre kadar aniden yükselen kayalık var, bu kayalığın üst bitimine tek sıra beyaz çiçekli yalancı akasya ektim. O akasyaların yaprakları döküldüğünde doğal bir gübre görevi görür mü? İyi mi yaptım yoksa gübre amaçlı başka birşey mi düşünseymişim? Saygılarımla...

verdoque
05-04-2010, 10:36
Merhaba Mine Hanım,

Bu sefer de tohumdan yetiştirdiğim plumeriamla başım dertte. Yapraklarında sararma ve kahverengi lekeler olmuştu. Kalorifere yakın olduğu için sıcaktandır diye yerini değiştirdim. Yapraklarını kontrol edince yeşil, küçük, çekirgeye benzer, zıplayabilen böceklerin yaprak arkalarında gezindiğini gördüm. Derhal balkona atıp karantinaya aldım. Resimleri de en kısa zamanda ekleyeceğim.

Ev yapımı ilaçlardan hangisi bu böceklere etki eder? Kimyasallar artık reçeteli satıldığından kolay bulunmuyor, zaten kullanmak da istemiyorum.

berduray
05-04-2010, 11:18
Ben de yaşadım bu sorunu, fazla nemli saksılarda oluşuyor.

Yaprak piresi bunlar.

Acı biber ve tesbih ağacı tohumu suyunu karıştırıp sprey yaptım, hepsi öldü.

verdoque
05-04-2010, 12:25
Teşekkür ederim, adını öğrendiğim iyi oldu, hakikaten pire gibiler. Tespih ağacı tohumu bulmak benim için kolay değil, Neemazal alsam mı diye düşünüyordum, içinde aynı etkin madde vardı yanlış hatırlamıyorsam.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16055&highlight=yaprak+piresi

Bu bağlantıda sulu kükürt denmiş, ben de var akşam deneyim bari.

Mine Pakkaner
05-04-2010, 20:27
Benim saksıdaki kumkuat ve limon ağaçlarımın topraklarında gözle ancak fark edilebilen beyaz 0.3-0.4 mm boylarında beyaz kurtcuklar var bunlar nedir acaba . ve zararı varmıdır. varsa topraktan nasıl temizlenirler.

şimdiden çok teşekkürler.

Hiç olmazsa fotoğrafını görmeden neden bahsettiğinizi anlamam mümkün değil, makro çekim yaparsanız canlıya bakarız, bilgim dahilindeyse yardımcı olurum.

Mine Pakkaner
05-04-2010, 20:37
Sayın mine pakkaner;
ağaç VE fidan gövdelerine kireç uygulaması doğru bir uygulamamıdır? Doğru bir uygulama ise uygulama hakkında bilgi verirmisiniz?( uygulama zamanı,yoğunluğu,uygulama yaşı ve faydaları hakkında)

Fidanlarda yanmış kireçle badanalama güneş yanığını önler, bir de gövdede çatlak ve yarıklarda böceklerin yumurta paketi varsa çıkışı da engeller. Ancak son senelerde kireç yerine hava alabilen su bazlı plastik boyalar kullanılması yaygınlaşmaktadır. Yaz sacakları başlamadan önce uygulanır, özellikle genç fidanlarda ilk budama sonrası gövde fazla açılmışsa yanma olmasın diye kullanılan bir metottur.

Ancak bizde suyu çıkarılmış durumdadır, palmiyelerin bile gövdesine sürüldüğünü gördüm.

Mine Pakkaner
05-04-2010, 20:57
Merhaba Mine Hanım,
İzmir Dikili'de 41 dönüm arazimizin 24 dönümünde yaklaşık 750 adet zeytin ağacımız var. Babamın büyük bir hevesle alıp ertesi gün vefat etmesi sebebi ile manevi olarak bağlandığım bu ağaçları büyütmek için uğraşıyorum ama İstanbul'da yaşıyorum. Arazinin tamamı yol altında düzlük ve killi toprağı var. Sulak da bir yer. Ayrıca yaptırdığım toprak analizinde Çinko, Bor, fosfor ve mangan yetersiz çıktı. Babamın satın aldığı tarihte 2 yaşında olan ve o güne kadar hatalı bakım sebebi ile (daha doğrusu sadece arsayı zeytinlik olarak gösterip birine satabilmek maksadı ile dikilmiş ve ilgilenilmediği için de gelişmemiş olan ağaçlarımızı 2 senedir işini bilen bir köylü amca sayesinde toparladık. Geçen sene toplam 700kg ürün aldık. 300kg zeytinden de 75 litre yağ aldık.

Benim sıkıntıya düştüğüm nokta, İstanbul'da yaşıyor olmam ve bu ağaçların hem bakım parası (senelik 6000TL ödüyorum) hem de hasat ettiğim zeytinlerin depolanması, kurulması, çevrilmesi ve müşteri bulup satılması gibi konularla ilgli maddi yükün hesabı yapıldığında bu işten bırakın kar etmeyi, kafa kafaya bile çıkamıyorum.

Bu sebeple, kurma,depolama, satma sorunu olmayan NAR'a yönelmeyi düşünüyorum. Duyduğum kadarı ile bakımı da daha kolaymış.

Sizden öğrenmek istediğim :
1. Arazida dikili olan zeytin ağaçlarım 4 yaşında ve oldukça sağlıklı duruma geldiğine göre bunların sökülerek talep eden birine satılması fiziken mümkün müdür? Bu konuda çalışan firmalar var mıdır? Olabilecek birşeyse adet fiyatı ne olabilir?
2. Zeytin ağaçlarına kıyıp sökmeden (6*6 aralıklı dikildiklerinden) aralarına ve arazinin geri kalanına NAR diksem birbirlerine olumsuz etki ederler mi?
3. Bu tarz bir toprak için NAR harici tavsiyeniz ne olabilir?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygılarımla

Leobiz, seçim sizin, ben nar gibi artık furyaya gelmiş bir meyve için zeytinliğimi bozmam.Zeytini sofralık satmayın, o zaman bu dedikleriniz olur. Tamamen sıktırın, yağı sıkımhaneye bile satarsınız. Ben sorularımıza cevap vereyim;

*4 yaşındaki söküm zeytin ağacını güzel bir fiyata satamazsınız. Zeytin fidancısı zaten almaz. Peyzaj fidanlığı alabilir. Onlar da usulune uygun söküm ve saksılama yapacaklar, ciddi masrafları olacak, size ne kadar teklif ederler bilemiyorum. Kış mevsiminde söküm yapılacak, hasat sonrası söktürürsünüz. Fiyat hakkında fikir yürütemiyorum.

* Zeytin ve narı birarada düşünmeyin.

*Başlangıç için neden 41 da arazinin zeytin dışında kalan 17da alanına nar tesis etmiyorsunuz, 2-3 yaşında nar verime yatmaya başlıyor, bu arada bakımı vs. koşulları size uygun geliyor mu denemiş olursunuz.

Mine Pakkaner
05-04-2010, 21:07
Mine Hanım ,bu çiçeği seradan aldım,ancak ismini ve bakım şartlarını bilmiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim,teşekkürler.Saygı ve sevgiyle esen kalın.

Bu bir Euphorbia milli. Dikenli sütleğen.

Mine Pakkaner
05-04-2010, 21:13
Mine hanım, bahçelerde toprağa azot bağlaması ve gübre görevi görmesi açısından önerilenler genelde baklagiller. Benimde aklıma takılmıştı akasyada baklagiller familyasında bulunuyor peki toprağa azot bağlıyor mu? Vikipedi'de (http://tr.wikipedia.org/wiki/Baklagiller) familyanın genel özelliği olarak şöyle birşey yazılmış:
"Kazık köklere sahiptirler. Ana kökün etrafında damarlanma gösteren ikinci kökler vardır. Rhizobium bakterileri tarafından havanın serbest azotunu bağlarlar."
Akasya havadaki azotu yonca gibi toprağa bağlıyor mu? Bahçemin bitiminde 20 metre kadar aniden yükselen kayalık var, bu kayalığın üst bitimine tek sıra beyaz çiçekli yalancı akasya ektim. O akasyaların yaprakları döküldüğünde doğal bir gübre görevi görür mü? İyi mi yaptım yoksa gübre amaçlı başka birşey mi düşünseymişim? Saygılarımla...

Baklagiller azot bağlar doğru, akasya da azot bağlar ama otsu baklagiller kadar değil. Azotu bağlayan kökleridir. Bağlanan azot gübrelemeye yeterli değildir. Sadece toprağı bir miktar zenginleştirir. Akasya çiçekleri dökülünce gübreleme yapılmış sayılmaz. Örneğin biz tarlaya yeşil gübreleme yapmak amacıyla baklagil diktiğimizde de 1/3 oranında çiçeklenince sürer toprağa kariştırırız. Çünkü o aşamadan sonra bitki bağladığı azotu kendi kullanmaya başlıyor.

Didem
06-04-2010, 11:08
Mine hanım merhaba,

Bizim sorular bitmez, kusura bakmayın..

Ben bahçemde bir sebze adası hazırladım, henüz toprak karışımını tamamlamadım, bahçe toprağı halinde duruyor. Bu arada siteyi kırmızı örümcekler bastığı için 1-2 güne zirai ilaçlama yapacaklarmış. Dolayısıyla benim organik sebze bahçesi hayallerim bitti sanırsam öyle değil mi?

Ne yapmamı önerirsiniz, daha en az varolan bahçe toprağı kadar coco-peat, kompostlu toprak, leonardit vs. karşımı katacağım, biraz olsun zehiri azaltmış olur muyum. Ya da adanın üzerini mi örtsem veya 1 hafta bekleyip öyle mi karıştırsam..?

Zirai ilaçlardan kaçış yokmuş..

Sevgiler,
Didem

serdarca06
06-04-2010, 11:31
mine hanım özelden bi soru sormuştum size. cevaplarsanız sevinirim. sanırım uzun zamndır siteye giremiyorsunuz

kalambaklı
06-04-2010, 12:42
Sayın Mine Pakkaner, bonsai adaylarımın saksılarında fazlaca karınca bulunuyor, sirke- acıbiber ile pek başarılı oldum sayılamaz. Sizden ricam, borik asit' i kendi başına kullanabilirmiyim, ayrıca gövde ve yapraklarına da püskürtebilirmiyim?. Ya da şeker+borik asit+ su karışımını yaprak, gövdelerde de kullanabilirmiyim?.
Saygılar,

limon
06-04-2010, 14:04
Sn.Kalambaklı, biz yukarıda yazdığınız borik asit, şeker, su karışımını pamuk parçalarına iyice emdirip, karıncaların çıktığı bölümlere bırakıyoruz. 2 gün karıncalar pek yanına uğramaz görünseler de bir hafta içinde yok oluyorlar. (Kuruyan pamuğu yeniden aynı karışımla ıslatıyoruz.) Bitkiye püskürtmeden belki denemek isteyebilirsiniz diye yazmak istedim. Selamlar,

Didem
06-04-2010, 14:34
Sn.Kalambaklı, biz yukarıda yazdığınız borik asit, şeker, su karışımını pamuk parçalarına iyice emdirip, karıncaların çıktığı bölümlere bırakıyoruz. 2 gün karıncalar pek yanına uğramaz görünseler de bir hafta içinde yok oluyorlar. (Kuruyan pamuğu yeniden aynı karışımla ıslatıyoruz.) Bitkiye püskürtmeden belki denemek isteyebilirsiniz diye yazmak istedim. Selamlar,

Çok kullanışlı bir bilgiymiş sevgili Limon, karıncalarla başı dertte olmayan pek yok çünkü... Karışımın oranlarını da yazar mısınız?

Mine Pakkaner
06-04-2010, 18:11
mine hanım özelden bi soru sormuştum size. cevaplarsanız sevinirim. sanırım uzun zamndır siteye giremiyorsunuz

Serdar Bey özelden sorulan sorulara cevap veremiyorum, burada sormanızı rica ederim.

Mine Pakkaner
06-04-2010, 18:14
Çok kullanışlı bir bilgiymiş sevgili Limon, karıncalarla başı dertte olmayan pek yok çünkü... Karışımın oranlarını da yazar mısınız?

Bu tarifi şu mesajda vermiştim, siz de oradan alabilirsiniz Didem, ayrıca bu başlıkta daha pek çok tarifimi bulacaksınız.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23102&postcount=13

Mine Pakkaner
06-04-2010, 18:18
Sayın Mine Pakkaner, bonsai adaylarımın saksılarında fazlaca karınca bulunuyor, sirke- acıbiber ile pek başarılı oldum sayılamaz. Sizden ricam, borik asit' i kendi başına kullanabilirmiyim, ayrıca gövde ve yapraklarına da püskürtebilirmiyim?. Ya da şeker+borik asit+ su karışımını yaprak, gövdelerde de kullanabilirmiyim?.
Saygılar,

Borik asiti tarifte olduğu gibi pamuklara emdirip kullanın. Saksı toprağına uygularsanız minicik bonsai adaylarının toprağında bor fazlasının oluşmasına ve toksik etkiye sebep olur. Borik asiti sadece bor eksikliğinde yapraktan verirsiniz, bu da nadiren görülen bir durumdur. Gövdede de olsa bunu uygulamayın.

Aklınızda olsun, daha önce de pekçok kez izah ettiğim gibi, bir saksıda bitki üzerinde bir dolu karınca varsa, kısa sürede yaprak biti de arayın.

Mine Pakkaner
06-04-2010, 18:25
Mine hanım merhaba,

Bizim sorular bitmez, kusura bakmayın..

Ben bahçemde bir sebze adası hazırladım, henüz toprak karışımını tamamlamadım, bahçe toprağı halinde duruyor. Bu arada siteyi kırmızı örümcekler bastığı için 1-2 güne zirai ilaçlama yapacaklarmış. Dolayısıyla benim organik sebze bahçesi hayallerim bitti sanırsam öyle değil mi?

Ne yapmamı önerirsiniz, daha en az varolan bahçe toprağı kadar coco-peat, kompostlu toprak, leonardit vs. karşımı katacağım, biraz olsun zehiri azaltmış olur muyum. Ya da adanın üzerini mi örtsem veya 1 hafta bekleyip öyle mi karıştırsam..?

Zirai ilaçlardan kaçış yokmuş..

Sevgiler,
Didem

Bahsettiğiniz kompost, leonardit vs. toprak üzerine kaplamanın uygulanacak ilaçla hiç alakası olmaz. Çünkü kırmızı örümcek ilaçları toprağa değil, yaprak ve gövdeye uygulanır. Bitkileriniz ilaçlanmasın istiyorsanız sebzeliğinizin üzerini bir naylon tünelle kaplayın. İlaçlama sonrası hemen açıp yeniden işlemlere başlayabilirsiniz. Ancak çevrede yoğun bulaşma kaynakları varsa sizin ilaç atmadığınız minik sebzeliğinize bütün zararlılar sığınacaktır. Ev yapımı ilaçları elinizin altında çekmeyiniz.

kalambaklı
06-04-2010, 21:15
Sayın Mİne Pakkaner, bilgilerinizi bizlerle paşlaştığınız için teşekkür ederim.
İyi akşamlar diliyorum.

Samsunlu55
06-04-2010, 23:32
Baklagiller azot bağlar doğru, akasya da azot bağlar ama otsu baklagiller kadar değil. Azotu bağlayan kökleridir. Bağlanan azot gübrelemeye yeterli değildir. Sadece toprağı bir miktar zenginleştirir. Akasya çiçekleri dökülünce gübreleme yapılmış sayılmaz. Örneğin biz tarlaya yeşil gübreleme yapmak amacıyla baklagil diktiğimizde de 1/3 oranında çiçeklenince sürer toprağa kariştırırız. Çünkü o aşamadan sonra bitki bağladığı azotu kendi kullanmaya başlıyor.

Cevaplandırdığınız için teşekkürler, ben yoncanın topladığı azotu üzerinde bulundurarak çürüdüğünde toprağa kazandırdığını sanıyordum burdan çıkarak akasyada yapraklarında azot bulundurur yaprak döküldüğündede toprağa azot kazandırmış olur diye düşünmüştüm.

Didem
07-04-2010, 08:18
Mine hanım çok teşekkürler. Siz olmasanız biz ne yaparız.. :)

USKA
08-04-2010, 11:48
Sayın Mine Pakkaner
"ağaçlar dış mekanlar ve süs bitkileri" isimli kitapta mavi servi ve türlerinin çeliğinin ağustos-eylül aylarında yarı odunsu genç sürgünlerinin çelik olarak alındıktan sonra ters çevrilerek başaşağı dikilmesi gerektiğini yazıyor. Bu bilgi doğru mudur? Ben birkaç deneme yaptım olacak gibi duruyor.
Teşekkürler

Mine Pakkaner
08-04-2010, 15:07
Sayın Uska, çeliklerin alınma zamanı ve materyal özelliğine diyecek birşeyim yok ama, baş aşağı dikilmesi söylemi hayret verici. Şunu merak ettim, acaba çeliği bitkinin neresinden aldınız, uç çeliği midir yoksa ara çelik mi aldınız, üzerinde hiç yaprak bırakmadınız mı ki baş aşağı dikim yaptınız?

Siz nasıl yapardınız diye sorarsanız, o senenin sürgünü, hafifçe odunlaşmış bir ökçeli uç çeliği alır, yaprakları inceltir, azaltır ve çeliği köklendirmehormonu ile muamele edip düz dikerdim.

USKA
15-04-2010, 16:11
Sayın Uska, çeliklerin alınma zamanı ve materyal özelliğine diyecek birşeyim yok ama, baş aşağı dikilmesi söylemi hayret verici. Şunu merak ettim, acaba çeliği bitkinin neresinden aldınız, uç çeliği midir yoksa ara çelik mi aldınız, üzerinde hiç yaprak bırakmadınız mı ki baş aşağı dikim yaptınız?

Siz nasıl yapardınız diye sorarsanız, o senenin sürgünü, hafifçe odunlaşmış bir ökçeli uç çeliği alır, yaprakları inceltir, azaltır ve çeliği köklendirmehormonu ile muamele edip düz dikerdim.

Sayın Mine Hanım cevabınız için teşekkür ederim. Bahsettiğim kitap http://www.agaclar.net/?t=13307&id=showthread linkinde tanıtımı yapılan kitaptır. Bu kitaptan öğrendiğime göre mavi servinin yan dallarından çelik alıp taze sürgünlerini ters çevirip diktim. Zaten bu kitapta düz klasik çelik olmaz diyor.

cigdemb
15-04-2010, 22:15
Bu yasemin sarılıcı formda olsun diye yetiştirilmiş. 2-3 karıştan kesilince çalı formunda gelişir. Şu anda budayabilirsiniz ancak, üzerindeki göz yapısını görmediğim için yerini söyleyemiyorum. Gövdedeki gözler körleşmişse sürgün patlatması zorlaşır. Bunu da sarılıcı formda yetiştirseniz olmaz mı? Ya da yüksekten taçlandırın, şöyle ki;
http://www.tradeaplant.com/PlantLibrary/OTHER%5Cstarjasm.jpg

Mine hanım cevabınız için çok çok çok teşekkür ederim. Budasam bodur bir yasemin elde edebileceksem söylediginiz gb 2-3 karıştan budamak isterim :( Bitkiyi daha net bir şekilde görebilmeniz ve bahsettiginiz gövdedeki gözlerin durumunu ben anlayamadığımdan yorumlayabilmeniz için resimlerini şu mesajda http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=618100&postcount=623 ekledim.

Form verme konusunda yönlendirmenize ihtiyacım var, çok teşekkür ederim.

üzüm
16-04-2010, 14:14
Sayın Mine Pakkaner,

İngilizcesi 'runner bean', latincesi 'Phaseolus coccineus' olan fasulye türünün acaba türkçe literatürdeki karşılığı nedir. Elimdeki kaynaklarda bulamadım, internetde 'ateş, bombay, çalı' fasulyesi gibi adlandırmalara ulaştım; acaba hangisi doğrudur. Türkiye'de bu türün üretimi yapılıyor mu?

Teşekkür ederim.

Yılmaz Yalçın
16-04-2010, 15:37
Sayın Mine Pakkaner,

Benim evimde salonda bodur palmiye var 3 yaşında şuanda.20 litrelik saksıda yetiştiriyorum.Ayda bir kez b5A organik sıvı gübre veriyorum toprağına..2 gün öncede uygun dozda yani 2,5 litre suya 2,5 cc karıştırarak verdim.Yalnız su ile sıvı gübre karışımını topraga verirken palmiyenin yelpaze yapraklarının birliştiği gövdesine de (tüylü kahverengi gövdeye)dökmüştüm..Sabah baktımki saksının tabagında epey su birikmiş onu hemen boşalttım ve 2 gündürde suyunu çektyi tabakta kuru ama palmiyenin yelpaze yaprakları kendini salmış yere yığılmış ve gövdesi yumuşamış durumda şuan..hatta yelpaze yapraklar uçlardan kurumaya başladı bazı yapraklar ise tamamen kurudu.Daha önce çok sağlıklı idi ve yeni yapraklar veriyordu ne olduysa b5A uyguladıktan sonra oldu..Şuan ortadan çıkan yeni yelpaze yaprak sadece sağlam diğerleri kurudu ve gövdede şuan yumuşak halde.. eskiden sert tüylü gövdesi vardı.Sizce palmıyem öldümü ne yapmalıyım?

Mine Pakkaner
16-04-2010, 20:18
Mine Hanım fotoğrafta görünen iki çiçeğin isimlerini öğrenmek istiyorum.Sizi sabrınız ve aydınlatıcı bilgi paylaşımınızdan dolayı yürekten kutluyorum.saygıyla esen kalın.;)

Sarkıcı olan kalp kalbe karşı, Ceropegia sp. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5539)

Diğeri ise bir Peperomia polybotrya.

Mine Pakkaner
16-04-2010, 20:27
Sayın Mine Hanım cevabınız için teşekkür ederim. Bahsettiğim kitap http://www.agaclar.net/?t=13307&id=showthread linkinde tanıtımı yapılan kitaptır. Bu kitaptan öğrendiğime göre mavi servinin yan dallarından çelik alıp taze sürgünlerini ters çevirip diktim. Zaten bu kitapta düz klasik çelik olmaz diyor.

Sayın Uska, bahsettiğiniz kitap kütüphanemde de mevcut. Hemen baktım, haklısınız öyle bir bilgi veriyor.

Ancak ben yazarın bilfiil hiçbir yetiştiricilik tecrübesi olmadığına da neredeyse eminim. Zaten kitap da malumunuz bir üretim tekniği kitabı değil, bir bitki tanıtım kitabı.

Servilerin hepsi için bu yetiştiriciliği öneriyor. Hem de yapraklı halde ters dikim çelik. Bu durumda biz senelerdir yanlış yapıyor oluruz. Köklenmez de demiyorum, çünkü hiç denemedim ama konifer çelikleri genelde tepe çeliğidir, bu durumda siz büyüme noktasını da yani apikal tomurcuğu da toprağa gömeceksiniz.

Koniferlerin yan dallardan alınan çeliklerinden yetişen fidanlar bile dik gidemez, yayılıcı gibi yan gider, peki bunlar acaba nasıl olur? :) Bilmiyorum sonucu izlemek eğlenceli olacaktır, lütfen gelişmeleri bizimle paylaşmaya devam ediniz.

Mine Pakkaner
16-04-2010, 20:43
Sayın Mine Pakkaner,

İngilizcesi 'runner bean', latincesi 'Phaseolus coccineus' olan fasulye türünün acaba türkçe literatürdeki karşılığı nedir. Elimdeki kaynaklarda bulamadım, internetde 'ateş, bombay, çalı' fasulyesi gibi adlandırmalara ulaştım; acaba hangisi doğrudur. Türkiye'de bu türün üretimi yapılıyor mu?

Teşekkür ederim.

İspanyol fasulyesi olarak da tanınıyor, çalı fasulyesi çeşidi,yetiştiriciliği yapılıyor ancak bölgelere göre yaygınlık derecesini bilmiyorum, örneğin bizim burada Gina daha yaygın.

Mine Pakkaner
16-04-2010, 20:51
Sayın Mine Pakkaner,

Benim evimde salonda bodur palmiye var 3 yaşında şuanda.20 litrelik saksıda yetiştiriyorum.Ayda bir kez b5A organik sıvı gübre veriyorum toprağına..2 gün öncede uygun dozda yani 2,5 litre suya 2,5 cc karıştırarak verdim.Yalnız su ile sıvı gübre karışımını topraga verirken palmiyenin yelpaze yapraklarının birliştiği gövdesine de (tüylü kahverengi gövdeye)dökmüştüm..Sabah baktımki saksının tabagında epey su birikmiş onu hemen boşalttım ve 2 gündürde suyunu çektyi tabakta kuru ama palmiyenin yelpaze yaprakları kendini salmış yere yığılmış ve gövdesi yumuşamış durumda şuan..hatta yelpaze yapraklar uçlardan kurumaya başladı bazı yapraklar ise tamamen kurudu.Daha önce çok sağlıklı idi ve yeni yapraklar veriyordu ne olduysa b5A uyguladıktan sonra oldu..Şuan ortadan çıkan yeni yelpaze yaprak sadece sağlam diğerleri kurudu ve gövdede şuan yumuşak halde.. eskiden sert tüylü gövdesi vardı.Sizce palmıyem öldümü ne yapmalıyım?

Gövde yumuşamışsa üzüldüm, inşallah ölmez. Sadece b5a yı sorumlu tutmak da doğru olmaz. Başka bir patojen de olabilir. Bekleyin, bekleyin, bekleyin...

Mine Pakkaner
16-04-2010, 20:53
Mine hn, merhaba.

Organik tarımı amaçlayarak bir elma bahçesi kurdum ve devam ettiriyorum. Sorunum; bitkileri ne kadar anlamaya çalışsam da bir apartman insanı olarak pek anlamadığım. Bir organik tarım danışmanına ihtiyacım var. Çanakkale, Bayramiç bölgesine yakın düşen bir bildiğiniz var mı? Ben bu bölgede konvansiyonel tarım dışında bilgisi olan bulamadım. Ve biliyorum çok farklı bir talep oldu. Mecbur kaldım...

Saygılar.

Sn. Bayindirmevki, o bölgede bir uzman tanımıyorum, yakın olsa ben geleyim diyeceğim ama uzun vadede aksar, aklımdasınız, bir gelişme olursa hemen size ulaşacağım.

Mine Pakkaner
16-04-2010, 20:55
Sevgili Mime Hanım,
Başkalarına da gerekir diye , araması kolay olsun diye (Ben aradım bulamadım.) Erik ağaçlarında yaprak sürgün kıvrıklığı başlığı açtım yanıt veren olmadı. Sorunuyla nasıl mücadele edeceğiz. Arap sabunu suyu attım faydası olmadı kırmızı örümcek ilacı da fayda etmiyor. Saygılar.

Önce kıvırcıklığın sebebini tespit etmek gerek. Lütfen makro fotolar yollayınız, yaprakların altını da görelim, kıvrıkların içini açıp foto da çeker misiniz rica etsem, sonra değerlendirelim.

Güler
17-04-2010, 22:23
Sayın Mine Hanım, çim alanda kullanmak üzere aldığım Maxi Crop'u (bir dönüm için 400grlık 3 kutu aldım) çim tohumunu atmadan önce mi (zemin toprağa) yoksa tohum atıp kapak toprağı yaptıktan sonra mı kullanmam gerekiyor?
Sulandırıp, pompa ile kullanacağım.

Cumhur Tonba
17-04-2010, 23:48
Sayın Mine Hanım, çim alanda kullanmak üzere aldığım Maxi Crop'u (bir dönüm için 400grlık 3 kutu aldım) çim tohumunu atmadan önce mi (zemin toprağa) yoksa tohum atıp kapak toprağı yaptıktan sonra mı kullanmam gerekiyor?

http://www.agaclar.net/forum/archive/index.php/t-1405.html
Burada Maxi Crop ile ilgili bazı bilgiler var.

Linkten Alıntı>Bu arada sizin bahsettiğiniz deniz yosunundan yapılmış
organik MaxiCrop ürünün temin ettim 1 ay önce aradım
ellerinde yoktu 10 gün önce elime geçti.Fakat içeriğini
şurdaki gibi bekliyordum http://www.drtarsa.com/fertilizer.asp#Organik
bana biraz yetersiz geldi.
Üzerindeki bir bilgiyide paylaşmak istiyorum
"TOHUMDA UYGULAMA Hızlı tohum çimlendirme ve erken çıkış için
sera bitkileri tohumları 10 lt suya 50-100 gr maxicrop
karıştırılmış suda 1-2 saat bekletilir"

Mine Pakkaner
18-04-2010, 00:08

Zemine püskürtüp üzerine tohumu atınız Güler Hanım, bu sayede tohum doğrudan yosuna temas edecektir. Cumhur Bey' in bahsettiği şekilde tohumu maxi croplu suda bekletip uygulamanız da mümkün ama ev koşullarında ve büyük alanlarda hiç kolay olmamakta. İşlem şu şekilde oluyor;
Suda yeterli süre bırakıp sonra süzmek, havalandırıp nemini aldırmak ama asla kurutmamak ve atılabilir neme gelince hemen toprağa ekmek.
Saygılar.

Mine Pakkaner
18-04-2010, 01:18
Merhaba Mine Hanım,
Çim başlığı altında iki sorum var, cevaplayabilirseniz çok sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=608057&postcount=237
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=608745&postcount=239
Saygılarımla,
Özge
Sorduğunuz başlıkta sorularınızı cevapladım.

cigdemb
18-04-2010, 12:18
Teşekkürler Mine Hanım. Herkese tek tek cevap veriyorsunuz ne kadar emek veriyorsunuz tekrar teşekkürler.

Son olarak Gözler kör mü değil mi anlayacak bilgim yok ne yazık ki :(...resimden göründüğü kadarıyla sizce kör değil canlı mı o gözler?

İyi akşamlar

Merhaba Mine Hanım, çok ısrarcı ve laftan anlamaz olduğumu düşünmüyorsunuzdur umarım, ama sanırım gözden kaçtım son mesajıma bir cevap alamadım. Budama yapacağım ama gözlerin canlı olup olmadıgını bilmeden budayıp yaseminimi kaybetmek istemiyorum.

Kusuruma bakmayın, acemiliğime verin lütfen :(

Mine Pakkaner
18-04-2010, 17:28
Gözler yani yeni sürgünlerin çıkacağı eski yaprakların izleri çok az belirginse ve kurumuşsa körleşmiş olabilir. Hafif kabarıksa, üzeri artık iyice odun gibi değilse, belirginse göz canlıdır. KÖk boğazına yaklaştıkça gözlerin körleşmiş olması ihtimali daha fazladır. Fotoğraflarınızdan kesmek istediğiniz yükseklikteki gözleri seçemediğim için size şuradan kesin diyemedim.

Güler
18-04-2010, 17:38
Teşekkür ederim Mine Hanım.

cigdemb
18-04-2010, 18:06
;) anladım mine hanım :)

umudum gözlerin kör olmadığı şeklinde ama bilemiyorum. Yakından fotoğraflarını ekliyorum.

Vaktinizi aldığım için kusuruma bakmayın, yardımınız için teşekkür ederim. Hızla yaz geliyor budama zamanı geçerse diye endişelendiğim için böyle ısrarcı oldum :o yanlış anlamayın :)

aysebereket
19-04-2010, 11:51
demir sülfat-aluminyum sülfat uygulaması

Merhaba Mine Hanım,

Bu soruyu Ortanca başlığı altında sormuştum ancak oradan size danışmamı önerdiler. Ortanca başlığının 22 sayfasını da okudum, harika bilgiler edindim hepinize çok teşekkürler. Geçen yıl kocaman top çiçekli bir mavi ortanca aldım, muhtemelen ithaldir çünkü alışana kadar beni çok uğraştırdı. Şartlar da esasında çok elverişli değildi

Hisar'da, çok uzun saatler güneş alan ve dolayısıyla ne kadar esse de sıcak, yarı kapalı (yani üstü kapalı, iki tarafı camlı, ön tarafı da açık bir balkonda. Çok sık sulamaktan da küllenme oldu. Ama ikimiz de inat ettik ve şu anda çok sağlıklı yaprakları var.

Su çok kireçli (artık kaynatılıp soğutulmuş su ya da en azından 12 saat dinlendirilmiş su kullanacağım) ve toprağın ph'ı da şu anda 8'ye yakın. Dolayısıyla limontuzlu sulama ve iki gün sonra da demir sülfatlı su uygulaması yapacağım. Mavi rengi için de 15 günde bir, sadece 2 kere sanırım, aluminyüm sülfatlı sulama yapacağım (paslı çivi, gazete kağıdı, narenciye kabuğunu da toprağa ekleyeceğim.)

Sorum şu: demir sülfatlı sulama ve aluminyum sülfatlı sulama arasında kaç gün olmalı? Biribirlerini etkililerler ya da bitkiye zarar vermelerinden korkuyorum. Cevap verirseniz çok sevinirim. Çok teşekkürler.

Not: Bu arada İstanbul'da bu taraflarda oturanlar için: demir sülfatı Ortaköy fidanlığından 1 kg/5TL ve aluminyum sülfatı da Resitpaşa Fidanlığı'ndan aynı fiyata aldım.

GLCN
19-04-2010, 14:50
Arkadaşlar burdaki sorunumun cevabını bilen varmı noluır yardım edin..
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19968&highlight=mavi+yasemin

verdoque
19-04-2010, 14:54
Arkadaşlar burdaki sorunumun cevabını bilen varmı noluır yardım edin..
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=19968&highlight=mavi+yasemin

Resim eklerseniz daha iyi yardım alırsınız.

GLCN
19-04-2010, 15:10
154teki mesajımın resimleri umarım yeterli olur çünkü daha net çıkmıyorlar..:(

Mine Pakkaner
19-04-2010, 21:10
GLCN maalesef fotoğraf hiçbir şey anlatmıyor. Keşke düzgün bir makro fotoğraf görebilsek. Bursa' da size en yakın ziraat teşkilatına veya tarım ilacı bayisine numune gösterirseniz size fikir vereceklerdir.

GLCN
19-04-2010, 22:10
Teşekkür ederim Mine hanım. Daha net bir fotO ne yazıkki olmuyor ama resmen tuz dökülmüş gibi ancak onu diyebilirim..

bloodflower
20-04-2010, 03:49
Sayın Mine Pakkaner,

Sitemizde, Dua çiçeği (Maranta sp.) hakkında fazla bilgi bulunmadığından sorumu burda sormak istiyorum.

2, 3 hafta kadar önce arkadaşımdan gelen dua çiçeği çeliğini diktim. Şu ana kadar gelişme yaşanmasa da gerileme de yok. Ancak yapraklarında bazı lekeler oluştu ve araştırmam sonucunda bu bilgiye ulaştım;

En önemli zararlısı Kırmızı Örümcekler’dir. Kırmızı Örümcekler, Akar adı ile tanınırlar. Çıplak gözle zor fark edilirler. Vücutları oval yumuşak ve yapılı, üzerlerinde seyrek uzun kıllar bulunur. Akarlar, bitkilerin yapraklarının özellikle alt kısmını sokup bitki öz suyunu emerler. Ayrıca emme sırasında salgıladıkları zehirli maddelerden dolayı yapraklarda beyaz, sarı ve kahverengimsi lekeler oluşur. Bitkinin yapraklarının tümünü kurutabilir.

Kaynak: http://www.bahcenet.com/dua-cicegi-maranta-leuconeura.html

Sormak istediğim gerçekten bunun sebebi bir zararlı mıdır? Ve eğer zararlıysa,
yeni bir toprağa diktiğim için bitkiyle beraber geldiğini düşünmekteyim, bu doğru mudur?

Saygılar.

kumyaka2010
20-04-2010, 15:42
Sayın Mine hanım!
Bugun bahcede erik agacını resimlemek istedim.Bazı şişkinlikler eriklerin arasında peyda olmuş.( sol ust koşede) Bu bir zararlımı? Ne tavsiye edersiniz? Selamlar.

Yılmaz Yalçın
21-04-2010, 19:42
Sevgili Mine Pakkaner,

Bahçemde dikili güllerim epey sürgün verdiler ancak bazı güllerimin yapraklarında fotoğraflardaki gibi lekeler ve sararmalar görmeye başladım.Hangi ilacı önerirsiniz çünkü 30 adet gülüm var ve diğerlerine geçmesinden korkuyorum.
İlk fotoğraf yaprağın ön tarafından çekilmiş diğer fotoğraf ise yaprağın arka profilidir.

Mine Pakkaner
21-04-2010, 20:47
Sayın Mine hanım!
Bugun bahcede erik agacını resimlemek istedim.Bazı şişkinlikler eriklerin arasında peyda olmuş.( sol ust koşede) Bu bir zararlımı? Ne tavsiye edersiniz? Selamlar.

Sayın Kumyaka, inanın hiç seçemedim. Sadece o bahsettiğiniz şişkinliğin net bir fotoğrafını istiyorum.

Mine Pakkaner
21-04-2010, 20:51
Sayın Mine Pakkaner,

Sitemizde, Dua çiçeği (Maranta sp.) hakkında fazla bilgi bulunmadığından sorumu burda sormak istiyorum.

2, 3 hafta kadar önce arkadaşımdan gelen dua çiçeği çeliğini diktim. Şu ana kadar gelişme yaşanmasa da gerileme de yok. Ancak yapraklarında bazı lekeler oluştu ve araştırmam sonucunda bu bilgiye ulaştım;

Sormak istediğim gerçekten bunun sebebi bir zararlı mıdır? Ve eğer zararlıysa,
yeni bir toprağa diktiğim için bitkiyle beraber geldiğini düşünmekteyim, bu doğru mudur?

Saygılar.

Sayın Bloodflower,
Çeliklerin tutması zaman alır, bu arada daldaki yapraklarda bu gibi sorunlar oluşabilir. Kırmızı örümcek varsa öncelikle yaprağın arkasında olur. Yaprağın arkasına bir büyüteçle bakarsanız ( hatta alışık bir göz büyüteçsiz de tanır) hızla hareket eden mini mini canlıları görürsünüz.

Kırmızı örümcek çelikle gelebileceği gibi sizdeki başka bir bitkiden bulaşmış da olabilir. Yeni toprakla da gelebilir.

Mine Pakkaner
21-04-2010, 21:46
Sevgili Mine Pakkaner,

Bahçemde dikili güllerim epey sürgün verdiler ancak bazı güllerimin yapraklarında fotoğraflardaki gibi lekeler ve sararmalar görmeye başladım.Hangi ilacı önerirsiniz çünkü 30 adet gülüm var ve diğerlerine geçmesinden korkuyorum.
İlk fotoğraf yaprağın ön tarafından çekilmiş diğer fotoğraf ise yaprağın arka profilidir.

Bu karaleke hastalığı, bulaşıcıdır ama bitkinin ölümüne nadiren sebep olur. Hastalıklı yaprakları toplayınız. Bu hastalığa ruhsatlı bir ilaç yok. Mancozeb li ilaçların fayda sağladığını söyleyebiliriz. Sularken yapraklarını ıslatmayınız. Gece sulamayınız.

Yılmaz Yalçın
21-04-2010, 21:59
Mine Hanım çok teşekkür ediyorum cevap için...

gilan
22-04-2010, 13:10
Mine Hanım,

Sizden ricam lütfen bize petunya bakımını öğretin. :o

Yıllardır petunya alır dikerim, başlarda çok güzel gelişirler, kokularına bayılırım ama derken en güzel zamanlarında bir günde ölürler. Bir sonraki sene yine dayanamam yine alırım. Forumda petunya başlığında neredeyse herkesin aynı durumda olduğunu, kimilerinin artık tümden vazgeçtiğini fark ettim. Şöyle ağız tadıyla petunya yetiştirdim diyene pek rastlamadım.

- Petunyalarda bu en güzel zamanındayken bir ya da iki gün içinde ölme durumu doğal bir durum mu? İmkansızı mı istiyoruz? :)

- Bozulmadan kısa önce genelde petunyalarda bir yapışkanlık başlıyor. Genelde gözle görülen bir zararlı fark edilemiyor ama forumda çeşitli yerlerde insektisit kullanmak gerektiği belirtilmiş. Bu durum tam olarak nedir?

- Genelde üyeler tam güneş yerine yarı gölgede petunyaların daha uzun süre sağlıklı kaldığını gözlemlemiş. Siz ne dersiniz?

- Ben hep "Sularken yapraklara su gelmemesine dikkat edin." şeklinde uyarılar okuyorum. Ama sarkan petunyalar gördüğümüz üzere Avrupa'da sokaklarda cıvıl cıvıl yetişiyorlar ve bir gün olmasa diğer gün üstlerine yağmur yağıyor. Acaba biz nem oranını mı tutturamıyoruz?

- Petunyanın özel bir toprak isteği var mı? Acaba o konuda mı yanılıyoruz?

Bunlar benim aklıma takılanlar. En son da sizden genel olarak petunya yetiştirmenin inceliklerini rica ediyorum. :)

Daha sonra mesajınızı Petunya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3442) başlığının ilk mesajına eklemesini sanırım malina'dan rica edebiliriz.

Şimdiden çok çok teşekkürler. :)

Yılmaz Yalçın
22-04-2010, 17:16
Mine Hanım,
Çok soru sordum farkındayım:)Bahçemdeki bir kaç süs bitkisinin kuru dal olarak hala sürgün vermemesine kuşku ile yaklaşıyorum.Bir bitkinin kuruyup kurumadığını anlamanın pratik bir yolu varmıdır?(sürgün vermesini beklemek dışında)

hozat
22-04-2010, 18:33
Mine Hanım,

Aşağıdaki fotoğraf komşu bahçemizden bir defne.

Tüm yaprakları kızamık dökmüş gibi,gördükçe içim sızlıyor.

Acaba bu bir zararlı mı, yoksa hastalık mıdır?

İlginiz için şimdiden teşekkürler.

138053

aysebereket
22-04-2010, 23:47
Mine Hanım,

Yukarıda da yazmıştım ama sanırım yanlış formatta sormuşum, kusura bakmayın. :) Ortanca için demir sülfat ve alüminyum sülfat kullanımı arasındaki süre hakkındaki sorum aşağıdadır. Çok teşekkürler şimdiden.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=615085&postcount=650

bloodflower
23-04-2010, 02:10
Sayın Bloodflower,
Çeliklerin tutması zaman alır, bu arada daldaki yapraklarda bu gibi sorunlar oluşabilir. Kırmızı örümcek varsa öncelikle yaprağın arkasında olur. Yaprağın arkasına bir büyüteçle bakarsanız ( hatta alışık bir göz büyüteçsiz de tanır) hızla hareket eden mini mini canlıları görürsünüz.

Kırmızı örümcek çelikle gelebileceği gibi sizdeki başka bir bitkiden bulaşmış da olabilir. Yeni toprakla da gelebilir.

Cevabınız ve yardımlarınızdan dolayı teşekkür ederim Sayın Mine Pakkaner.

Yaprakların arkasını dikkatle inceledim ve kırmızı örümcek göremedim. Sanırım çeliklerin tutmasıyla ilgili bir sorunmuş, zira tuttuğunu belli edecek yeni yaprak oluşumları var.

Mine Pakkaner
23-04-2010, 16:13
Mine Hanım,

Sizden ricam lütfen bize petunya bakımını öğretin. :o

Petunyanın en güzel zamanında öldüğü doğru. Çünkü zaten mevsimlik bir çiçek ömrü yetişme süresi de dahil iki ay, sizde en fazla 1 ay bilemediniz 2 ay konuk olur (hava çok sıcak gitmezse ve deli gibi güneş almazsa).

Tam güneşi sever ama hava ısındıkça çok güneş rahatsız edici olur(ideal yetişme sıcaklığı 19-22 derece). Bol çiçeklenmesi için bol güneş ister, zaten uzun gün bitkisidir.

Yapraklarına su gelmesinde sorun yok ama hastalıkların artmasına sebep oluyor. Bir de yurt dışında bozulan bitkiyi yerinde tutmuyorlar, hemen değiştiriyorlar :)

Geçirgen, hafif kumlu, organik maddece zengin toprağı sever. Toprak hafif asidik olmalı. Bizin topraklarımız genelde kireçli olduğu için yapraklarda damar araları sararabilir. Bu yüzden gübrelemesinde amonyum sülfat kullanılabilir.

Ömrünü uzatmak istiyorsanız sık sık budayacaksınız. O çiçekli dalların fazla uzamasına izin vermeyip kıyıp keseceksiniz, hem dallanır, hem tazelenir. 1/ 3 yükseklikten budayın.

Bu ani yapışkanlaşma ve ölümler birincisi toprak mantarları ikincisi zaralılar sebebiyle oluyor. Beyaz sinek ve yaprak bitlerine karşı dikkatli olun. İki sulama arası hafifçe kurumaya izin verin. Sıcaklarda özellikle rizoktonyadan aniden ölüyorlar, birden suyu çekilmiş gibi oluyorlar.

Evde oksijenli su solüsyonunu deneyin.

Mine Pakkaner
23-04-2010, 16:16
Mine Hanım,
Çok soru sordum farkındayım:)Bahçemdeki bir kaç süs bitkisinin kuru dal olarak hala sürgün vermemesine kuşku ile yaklaşıyorum.Bir bitkinin kuruyup kurumadığını anlamanın pratik bir yolu varmıdır?(sürgün vermesini beklemek dışında)

KÖk boğazına yakın bir yerden tırnağınızla kabuğu yaralayın. Yeşilse sorun yok canlı. Kuruysa işleme bıçakla daha derin devam edin. Canlı doku yoksa biraz daha aşağıya inin. Yine yoksa, hafifçe toprağı açıp kök boğazına bakın, yine canlı doku yoksa kurumuş demektir.

Mine Pakkaner
23-04-2010, 16:23
Mine Hanım,

Aşağıdaki fotoğraf komşu bahçemizden bir defne.

Tüm yaprakları kızamık dökmüş gibi,gördükçe içim sızlıyor.

Acaba bu bir zararlı mı, yoksa hastalık mıdır?

138053

Yapraklarda görülen kahverengi noktalar delik mi, yaprak arkası görüntüsü nasıl acaba?

Mine Pakkaner
23-04-2010, 16:24
Mine Hanım,

Yukarıda da yazmıştım ama sanırım yanlış formatta sormuşum, kusura bakmayın. :) Ortanca için demir sülfat ve alüminyum sülfat kullanımı arasındaki süre hakkındaki sorum aşağıdadır. Çok teşekkürler şimdiden.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=615085&postcount=650

Sorduğunuz başlıkta cevapladım Ayşe Hanım.

acemifüsun
23-04-2010, 17:42
Petunyanın en güzel zamanında öldüğü doğru. Çünkü zaten mevsimlik bir çiçek ömrü yetişme süresi de dahil iki ay, sizde en fazla 1 ay bilemediniz 2 ay konuk olur (hava çok sıcak gitmezse ve deli gibi güneş almazsa).

Tam güneşi sever ama hava ısındıkça çok güneş rahatsız edici olur(ideal yetişme sıcaklığı 19-22 derece). Bol çiçeklenmesi için bol güneş ister, zaten uzun gün bitkisidir.

Yapraklarına su gelmesinde sorun yok ama hastalıkların artmasına sebep oluyor. Bir de yurt dışında bozulan bitkiyi yerinde tutmuyorlar, hemen değiştiriyorlar :)

Geçirgen, hafif kumlu, organik maddece zengin toprağı sever. Toprak hafif asidik olmalı. Bizin topraklarımız genelde kireçli olduğu için yapraklarda damar araları sararabilir. Bu yüzden gübrelemesinde amonyum sülfat kullanılabilir.

Ömrünü uzatmak istiyorsanız sık sık budayacaksınız. O çiçekli dalların fazla uzamasına izin vermeyip kıyıp keseceksiniz, hem dallanır, hem tazelenir. 1/ 3 yükseklikten budayın.

Bu ani yapışkanlaşma ve ölümler birincisi toprak mantarları ikincisi zaralılar sebebiyle oluyor. Beyaz sinek ve yaprak bitlerine karşı dikkatli olun. İki sulama arası hafifçe kurumaya izin verin. Sıcaklarda özellikle rizoktonyadan aniden ölüyorlar, birden suyu çekilmiş gibi oluyorlar.

Evde oksijenli su solüsyonunu deneyin.

Bu değerli bilgiler için çok teşekkürler Sevgili Mine Hanım.

Yöneticilerimizden rica etsek bu bilgileri petunya başlığına taşıyabilirler mi?

aysebereket
24-04-2010, 04:58
Sorduğunuz başlıkta cevapladım Ayşe Hanım.

Mine Hanım, çok teşekkürler. 5-6 aydır neredeyse bütün yazılarınızı okuyan ve dediklerinizi uygulamaya çalışan biri olarak, yani bir çeşit "fan"iniz olarak :), sizden cevap almak çok hoşuma gitti, belirtmeden edemedim. Bilginize, ayırdığınız zamana ve yüreğinize sağlık.

gilan
28-04-2010, 09:25
Petunyanın en güzel zamanında öldüğü doğru.

Çok teşekkürler Mine Hanım. :)
Verdiğiniz bilgiler çok önemli, özellikle de ani ölümlerin genelde rizoktonyadan olduğu bilgisi. Bu sene bir de buna dikkat edelim bakalım. :rolleyes:

Yılmaz Yalçın
28-04-2010, 17:19
Sayın Mine Pakkaner,

Şubattaki dondan etkilenen ve henüz uyanmayan Akdeniz yaseminimi derin budamıştım.
Yukarıda anlattıklarınıza göre budamadığımı farkettim Şuanda toprak hizasından yukarıda 10 cm gövde kaldı.Gözlerin kör olup olmadıgına bakmadan budamıştım
Yani şimdi baktığımda gözlerin kör olduğunu anladım.Sizce kör gözlü 10 cm uzunluğundaki gövde uyanır mı?Kör gözleri bırakmam ne gibi sorun oluşturur?

kumyaka2010
28-04-2010, 17:25
Sayın Mine Pakaner!
Bugun erik agacındaki parazit olan uzantıları resmini çektim. Zararlı olup olmadıgını, bu gune kadar boyle bir uzantının olmadıgı için merak ediyorum.Selamlar.

habibe
29-04-2010, 09:43
Sn Kumkaya bu oluşumlardan 3-4 tane de benim erik ağacında var. Parazitten çok tuhaf gelişmiş erik gibi. Ebat olarak, sağlıklı eriklerin 2 katı büyüklüğündeydi.

Yılmaz Yalçın
29-04-2010, 13:43
Arkadaşlar,
Çoçukken memleketimdeki erik ağaçlarında bu nesnelerden görürdük,büyüklerimiz sert geçen kış mevsimlerinden sonra bu oluşumların meydana geldiğini söylerlerdi o zamanlar.

Mine Pakkaner
30-04-2010, 00:31
Sayın Mine Pakaner!
Bugun erik agacındaki parazit olan uzantıları resmini çektim. Zararlı olup olmadıgını, bu gune kadar boyle bir uzantının olmadıgı için merak ediyorum.Selamlar.

Ağacınızda parazit yok, ağacınız hasta. "Erik cep hastalığı"na yakalanmış. Ya da bilimsel adıyla Taphrina pruni .

Koruma kontrol genel müdürlüğünün bu konudaki mücadele teknik talimatnamesine (http://www.kkgm.gov.tr/birim/bitkikoruma/teknik_talimat/meyve_hast_zar/eriklerde_cep_hast.pdf) göre davranınız.

Sayın Yalçın'ın söylemi de doğru. Çünkü kurak ve sıcak geçen senelerde hastalık gözükmez.

Mine Pakkaner
30-04-2010, 00:33
Sayın Mine Pakkaner,

Şubattaki dondan etkilenen ve henüz uyanmayan Akdeniz yaseminimi derin budamıştım.
Yukarıda anlattıklarınıza göre budamadığımı farkettim Şuanda toprak hizasından yukarıda 10 cm gövde kaldı.Gözlerin kör olup olmadıgına bakmadan budamıştım
Yani şimdi baktığımda gözlerin kör olduğunu anladım.Sizce kör gözlü 10 cm uzunluğundaki gövde uyanır mı?Kör gözleri bırakmam ne gibi sorun oluşturur?

Kör gözün uyanması zor bir ihtimal ancak yasemin kök sürgünü verebilir.

berduray
30-04-2010, 11:31
Şuradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=624417&postcount=98) minik erguvanım hakkında tespit yapabilir misiniz Mine Hanım.

Ev yapımı ilaç yaptım , toprağını değiştirdim ama bu tuhaf yapraklardan kurtulamadım.

Bir ilaç kullanmalı mıyım?

Sevgi Durul
30-04-2010, 22:38
Sayın Mine hanım, kışın içerde olan atlasımı havalar ısınınca balkona çıkardım. Atlasımın balkonda yaprakları leke leke oldu. Aşırı güneş altında değildi. Bu lekeli yerler çok sert, birde ince kabuk gibi dışı ayrılıyor. Bu bir hastalık mıdır? Lekeli yaprakları koparayım mı?
140462
140463

Mine Pakkaner
02-05-2010, 13:35
Şuradaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=624417&postcount=98) minik erguvanım hakkında tespit yapabilir misiniz Mine Hanım.

Ev yapımı ilaç yaptım , toprağını değiştirdim ama bu tuhaf yapraklardan kurtulamadım.

Bir ilaç kullanmalı mıyım?
Başlıkta sorduğum soruyu cevaplarsanız daha fazla yardım edebilirim Berduray.

üzüm
02-05-2010, 20:49
Mine Hanım,
Kardeş Bitkiler konusunda yabancı kaynaklarda geçen bir domates zararlısını sordum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=630211&postcount=71

Teşekkür ederim.

mutoss
03-05-2010, 19:34
Mine Hanım,
Magnolia (Manolya) Başlığında bir soru sordum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=629368&postcount=246

Eğer cevaplayabilirseniz çok sevinirim. Tesekkur ederim.

Mine Pakkaner
07-05-2010, 21:51
Mine Hanım,
Kardeş Bitkiler konusunda yabancı kaynaklarda geçen bir domates zararlısını sordum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=630211&postcount=71

Teşekkür ederim.

Başlığında cevapladım Sayın Üzüm.

Mine Pakkaner
07-05-2010, 22:23
Mine Hanım,
Magnolia (Manolya) Başlığında bir soru sordum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=629368&postcount=246

Soruyu sorduğunuz başlıkta cevapladım Sayın Mutoss.

Emre İlhan
08-05-2010, 09:53
:oSayın Mine Hanım,Öncelikle ilginize teşekkür ederim.Ben yaklaşık 1 ay önce bahçeme asma fidanı diktim.Üzerinde küçük siyah sinek ve yeşil böcekler var sizin ev yapımı ilaçlardan arap sabunlu olanı kullanabilirmiyim?Asmada bir sorun olurmu yapraklarda falan.Forumda yaptığım araştırmalarda bitkimiz hassassa dikkat etmemiz gerektiği yazıyor.Asma bu konuda hassasmıdır?

hbayraktar
08-05-2010, 11:51
Merhaba Mine Hanım,

Nar ağacımız bu sene ilk defa bu seneki kadar çiçeklendi, fakat tüm çiçekler dökülüyor, bir kaç hafta önce üzerinde kırmızı örümcekler vardı, hemen kükürlü su püskürttüm, ardından beyaz bit dalları sardı, arkasından da yeşil bit, dün akşam ev yapımı ilaçlardan arapsabunu-sarmısak-yağ karışımını spreyledim üzerine hatta kalanıda gövdeye sıktım, bu sabah ilk iş yanına koştum, şimdide gövdede kökten gelip yukarı doğru hızla hareket eden bu yaratıklar peyda oldu :( doya doya nar yiyemeyeceğiz anlaşılan

aytul73
08-05-2010, 19:51
Sn Mine hn.
domates ve salatalık fidelerimi sinekler sardı forumda araştırdım çokta önemli olmadığı verimi pek etkilemediğini öğrendim ama ortalık sinek kaynıyor her geçen gün yapraklar üzerindeki sayıları artıyor fesleğen kokusundan hoşlanmadıkları yazıyordu hatta pek bazı arkadaşlar çok sayıda fesleğen ekiyormuş sinekleri uzak tutmak için arap sabunlu karışımı uyguladım ama fayda etmedi bahçemde sadece 1 adet fesleğen var acaba kekikle hazırladığımız ev yapımı ilacı fesleğenle hazırlasam fidelerimi nasıl etkiler sorumu yanıtlarsanız çok mutlu olucam hiç olmazsa 1 soruma cevap almış olmanın mutluluğunu yaşarım şimdiden çok teşekkür ederim

Eser İlhan
10-05-2010, 09:48
Sevgili Mine Hanım, yeni aldığım leylak fidelerinden birinde yaprak dibinde köpüksü bir oluşum var. Uzaklaştıramıyorum.Silsem de yeniden oluyor. Leylak başlığına yazdım ve resim de koydum. Linki ekliyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=635388#post635388
Bana yardım edebilirseniz çok sevinirim.Teşekkürler :)

13.05.2010
Sevgili Mine Hanım, gecen süre içinde leylağımı dikkatle kontrol etmeye devam ettim. O köpükleri birkaç kez daha temizledim, üzerinde zararlı açısından şüpheli olabilecek yaprakları (bazı yenikler vardı) ve küçük bir dalı uzaklaştırdım ve fidenin toprak üstü kısmını dikkatle suyla yıkadım ve havlu kağıtla kuruladım. Köpük oluşumu durmuş gözüküyor. Fide de oldukça yeşil ve sağlıklı gibi. Bu hafta sonu bahçeye dikmeyi düşünüyorum.
Fideleri Yalovadan kargoyla getirtmiştim. Belki de stres veya gözle göremediğim küçük bir yaralanma bu olaya yolaçmış olabilir diye düşünüyorum. Başka da bir açıklama bulamıyorum :))
Selam ve sevgilerimle.

Yılmaz Yalçın
10-05-2010, 10:33
Sevgili Mine Pakkaner,

1. sorum;Ben yasemini biraz derin dikmiştim yani gövdenin bir kısmı toprak altında kalmıştı bu yüzden kök sürgünü vermesi zor mu olur?Yani kök kısmına doğru toprağın yüksekliğini azaltayım mı?

2.sorum;''Azotun fazla olduğu topraklarda vejetatif (sürgün) büyüme tetiklenip çiçek oluşumu olumsuz etkilenir ve bitki sürekli sürgün verme eğilimindedir.''Bu teoriye göre;
Benim güllerim haddinden fazla sürgün verip duruyor hatta bir tanesi sarmaşık gül gibi uzayıp durdu 2 metreyi de geçti her yerden sürgün veriyor ama hala tomurcuğu yokNe yapmalıyım?

syuksek
10-05-2010, 14:02
Mine Hanım merhaba,
Elma ağacım ile ilgili problemi aşağıdaki linkte #142 nolu cevap ile sormuş bulunmaktayım. Öneri ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Sema Yüksek

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10806&highlight=elma&page=5

hartoka
10-05-2010, 23:15
Sayın Pakkaner,
Çam ağacı kurumasıyla ilgili bir sorum var size
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20310
Ekli linke göz atarsanız çıok sevinirim

çilekçi_eren
16-05-2010, 10:45
hepinize merhaba sorum şu;
bundan 3 gün önce eminönünden açık olarak satılan toz şekere benzeyen bir verim gübresi diye satılan bir ilaç aldım her çiçeğime hanımelime gülüme ve çamlarıma döktüm ve döktükten iki gün sonra hepsi kurumaya ve solmaya başladı hepsinin kurumasını istemiyorum lütfen bana yardım edin

habibe
19-05-2010, 11:50
Sevgili Mine hanım merhaba,
Bahçemde ki Isparta gülünün çiçekleri gonca olarak kalıyor, bir türlü açamıyor. Diğer güllerde böyle bir problem hiç olmadı.
(her sene -kök çevresine yakın topraktan sürekli yeni sürgünler çıkıyor ve ben bunları kesiyorum.)
Yanıtınız için teşekkürler.

Mine Pakkaner
19-05-2010, 21:11
:oSayın Mine Hanım,Öncelikle ilginize teşekkür ederim.Ben yaklaşık 1 ay önce bahçeme asma fidanı diktim.Üzerinde küçük siyah sinek ve yeşil böcekler var sizin ev yapımı ilaçlardan arap sabunlu olanı kullanabilirmiyim?Asmada bir sorun olurmu yapraklarda falan.Forumda yaptığım araştırmalarda bitkimiz hassassa dikkat etmemiz gerektiği yazıyor.Asma bu konuda hassasmıdır?

Arap sabunlu zeytinyağlı karışımı kullanabilirsiniz, hangi bitki olursa olsun, önce bir deneme yapın.

Mine Pakkaner
19-05-2010, 21:13
Merhaba Mine Hanım,

Nar ağacımız bu sene ilk defa bu seneki kadar çiçeklendi, fakat tüm çiçekler dökülüyor, bir kaç hafta önce üzerinde kırmızı örümcekler vardı, hemen kükürlü su püskürttüm, ardından beyaz bit dalları sardı, arkasından da yeşil bit, dün akşam ev yapımı ilaçlardan arapsabunu-sarmısak-yağ karışımını spreyledim üzerine hatta kalanıda gövdeye sıktım, bu sabah ilk iş yanına koştum, şimdide gövdede kökten gelip yukarı doğru hızla hareket eden bu yaratıklar peyda oldu :( doya doya nar yiyemeyeceğiz anlaşılan
Anlaşılan ev yapımı ilaçlarla mücadele sizi zorlayacak. Bu durumda bir bioinsektisit olan Delfin WG yi kullanın. Organik tarımda da kullanılan bir bakteri preparatıdır.

Mine Pakkaner
19-05-2010, 21:15
Sn Mine hn.
domates ve salatalık fidelerimi sinekler sardı forumda araştırdım çokta önemli olmadığı verimi pek etkilemediğini öğrendim ama ortalık sinek kaynıyor her geçen gün yapraklar üzerindeki sayıları artıyor fesleğen kokusundan hoşlanmadıkları yazıyordu hatta pek bazı arkadaşlar çok sayıda fesleğen ekiyormuş sinekleri uzak tutmak için arap sabunlu karışımı uyguladım ama fayda etmedi bahçemde sadece 1 adet fesleğen var acaba kekikle hazırladığımız ev yapımı ilacı fesleğenle hazırlasam fidelerimi nasıl etkiler sorumu yanıtlarsanız çok mutlu olucam hiç olmazsa 1 soruma cevap almış olmanın mutluluğunu yaşarım şimdiden çok teşekkür ederim

Aytül Hanım aromatik bitkilerden fesleğenin ev ilaçlarındaki etkilerini bilmiyorum. Araştırdım, bir deneme de bulamadım. Kekik ve adaçayı etkili, fesleğeni de siz denerdeniz lütfen sonucu bizimle paylaşın.

Mine Pakkaner
19-05-2010, 21:24
...gecen süre içinde leylağımı dikkatle kontrol etmeye devam ettim. O köpükleri birkaç kez daha temizledim, üzerinde zararlı açısından şüpheli olabilecek yaprakları (bazı yenikler vardı) ve küçük bir dalı uzaklaştırdım ve fidenin toprak üstü kısmını dikkatle suyla yıkadım ve havlu kağıtla kuruladım. Köpük oluşumu durmuş gözüküyor. Fide de oldukça yeşil ve sağlıklı gibi. Bu hafta sonu bahçeye dikmeyi düşünüyorum.
Fideleri Yalovadan kargoyla getirtmiştim. Belki de stres veya gözle göremediğim küçük bir yaralanma bu olaya yolaçmış olabilir diye düşünüyorum. Başka da bir açıklama bulamıyorum :))
...

Leylağınızın sağlıklı oluşuna çok sevindim. bahsettiğiniz durumu tanımıyorum. İç güdüsel olarak son derece doğru hareket etmişsiniz ben de aynı şeyleri yapardım.

Bu arada bu durumun sebebini bilimsel olarak yorumlayabilecek arkadaşlarımızın açıklamalarını dinlemek isterim.

Mine Pakkaner
19-05-2010, 21:28
Sevgili Mine Pakkaner,

1. sorum;Ben yasemini biraz derin dikmiştim yani gövdenin bir kısmı toprak altında kalmıştı bu yüzden kök sürgünü vermesi zor mu olur?Yani kök kısmına doğru toprağın yüksekliğini azaltayım mı?

2.sorum;''Azotun fazla olduğu topraklarda vejetatif (sürgün) büyüme tetiklenip çiçek oluşumu olumsuz etkilenir ve bitki sürekli sürgün verme eğilimindedir.''Bu teoriye göre;
Benim güllerim haddinden fazla sürgün verip duruyor hatta bir tanesi sarmaşık gül gibi uzayıp durdu 2 metreyi de geçti her yerden sürgün veriyor ama hala tomurcuğu yokNe yapmalıyım?

1. Hayır Yılmaz Bey, kök boğazını açığa çıkarmayın.

2. Hemen budayıp sürgünün büyümesini durdurun. Azotlu gübre vermeyin.

Mine Pakkaner
19-05-2010, 21:42
Mine Hanım merhaba,
Elma ağacım ile ilgili problemi aşağıdaki linkte #142 nolu cevap ile sormuş bulunmaktayım. Öneri ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Sema Yüksek

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=10806&highlight=elma&page=5

Elmanızda elma gri yaprak biti var. Ev ilaçlarından tespih ağacından yapılan formül etkili. Ticari ilaçlardan da neem oil bu zararlıya etkili bitkisel hammaddeli bir ilaç. Tespih ağacından yapacağınız ev ilacında da aynı etkili madde bulunmakta.

Mine Pakkaner
19-05-2010, 21:44
hepinize merhaba sorum şu;
bundan 3 gün önce eminönünden açık olarak satılan toz şekere benzeyen bir verim gübresi diye satılan bir ilaç aldım her çiçeğime hanımelime gülüme ve çamlarıma döktüm ve döktükten iki gün sonra hepsi kurumaya ve solmaya başladı hepsinin kurumasını istemiyorum lütfen bana yardım edin

Çok ama çok acil bol su ile toprağı yıkayın. Bir daha etiketsiz açıkta satılan ne olduğu belirsiz ürünü almayın. Satıcıyı açık ürün sattığı için tarım il müdürlüğüne şikayet edin.

Lütfen mesaj yazarken noktalama işaretlerine de dikkat edin :)

Mine Pakkaner
19-05-2010, 21:48
Sayın Pakkaner,
Çam ağacı kurumasıyla ilgili bir sorum var size
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20310
Ekli linke göz atarsanız çıok sevinirim

Son senelerde ibrelilerde böyle sorunlar görünmekte. Bir çitin içinden 2 tek ağaç gidiyor örneğin. Biz topraktan ISR 2000 uygulayarak durdurmayı başardık.

Emre İlhan
19-05-2010, 22:02
Sayın, Mine Hanım.Bu Başlığa bakıp yorum yaparsanız çok sevinirim.Bu konuda diğer arkadaşlar gibi kafam karıştıda.Sizce Kahve Telvesinin İçeriği nedir?,Ne kadar kullanmalıyız,Sizce ne gibi sorunlara yol açabilir? İlginize teşekkürler.(Soruyu size buradan sormalıydım kusura bakmayınız.:o)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7612

hartoka
19-05-2010, 22:35
İlginiz için çok teşekkürler Mine Hn.
Söz konusu ilacı hemen uygulamaya başlamalı mıyım yoksa belli bir mevsimi var mı?
Ayrıca zirai ilaç satan her yerden temin edilebilir mi? (gördüğüm kadarı ile siz de İzmir lisiniz tavsiye edebileceğiniz bir yer var mı?)

Mine Pakkaner
19-05-2010, 22:38
Sevgili Mine hanım merhaba,
Bahçemde ki Isparta gülünün çiçekleri gonca olarak kalıyor, bir türlü açamıyor. Diğer güllerde böyle bir problem hiç olmadı.
(her sene -kök çevresine yakın topraktan sürekli yeni sürgünler çıkıyor ve ben bunları kesiyorum.)
Yanıtınız için teşekkürler.

Bu sürgünleri kesmekle doğru yapıyorsunuz. Çiçeklenme zamanı fosforlu bir gübre vermeyi denediniz mi?

habibe
20-05-2010, 09:38
Bu sürgünleri kesmekle doğru yapıyorsunuz. Çiçeklenme zamanı fosforlu bir gübre vermeyi denediniz mi?

Hayır. Sadece yanmış koyun gübresi verdim. Fosforlu gübre vermek için geç mi kaldım?. Şimdi versem olur mu?.

Yılmaz Yalçın
20-05-2010, 10:35
Teşekkürler Mine Hanım:)

koliva
23-05-2010, 15:45
Merhaba,

Benim yaklasik 175 metre kare bahcem var. Tamami cimen kapli ancak cimenler pek saglikli gorunmuyor. Aralarinda yosun (moss) ve bazen de yonca ve diger karisik bitkilerden var. Ben tamamen yemyesil cimen olsun istiyorum. Bu sebeple dun bahcedeki cimenleri 2 cm uzunlugunda kestim. Biraz zor oldu. 2-3 kademede ancak kesebildim. Cim kesme makinesi yer yer cok zorlandi. Daha sonra bugun Empress 600 adli moss gidericiden kullandim http://www.bioservice.be/nl-be/empress-600-215.htm Sanirim 1 haftaya butun moss'lar olmus olacaklar. Daha sonra tirmik yardimi ile oluleri toplayacagim. Ilk sorum, bu bir hafta suresi boyunca bahceyi sulamam gerekir mi? Yoksa birakayim 1 hafta oyle kalsin mi?
Bunun yaninda, diger karisik bitkileri oldurmek icin Bayer'den bir urun aldim. Bunu da uygulayacagim ancak ne zaman uygulayacagim konusunda suphelerim var. Daha bugun diger ilaci uyguladim moss'lar icin. Sizce bayeri uygulamak icin ne kadar sure beklemeliyim. Yarin uygulayabilir miyim?

Simdiden cok tesekkurler.

nuzel
24-05-2010, 11:30
Mine Hanım kiraz hastalık ve zaralıları başlığında bir soru sordum. Yardımcı olursanız sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15222&page=3

Mine Pakkaner
25-05-2010, 09:25
Merhaba,

Benim yaklasik 175 metre kare bahcem var. Tamami cimen kapli ancak cimenler pek saglikli gorunmuyor. Aralarinda yosun (moss) ve bazen de yonca ve diger karisik bitkilerden var. Ben tamamen yemyesil cimen olsun istiyorum. Bu sebeple dun bahcedeki cimenleri 2 cm uzunlugunda kestim. Biraz zor oldu. 2-3 kademede ancak kesebildim. Cim kesme makinesi yer yer cok zorlandi. Daha sonra bugun Empress 600 adli moss gidericiden kullandim http://www.bioservice.be/nl-be/empress-600-215.htm Sanirim 1 haftaya butun moss'lar olmus olacaklar. Daha sonra tirmik yardimi ile oluleri toplayacagim. Ilk sorum, bu bir hafta suresi boyunca bahceyi sulamam gerekir mi? Yoksa birakayim 1 hafta oyle kalsin mi?
Bunun yaninda, diger karisik bitkileri oldurmek icin Bayer'den bir urun aldim. Bunu da uygulayacagim ancak ne zaman uygulayacagim konusunda suphelerim var. Daha bugun diger ilaci uyguladim moss'lar icin. Sizce bayeri uygulamak icin ne kadar sure beklemeliyim. Yarin uygulayabilir miyim?

Simdiden cok tesekkurler.

Sayın Koliva aldığınız kimyasalların içeriğinin ne olduğunu bilmeden size yardımcı olmam mümkün değil. Etkili maddelerini söylemeniz gerekmekte. Yosun gidericiyi etikette belirtilen uygulama şekline tamamen uyarak kullanınız.

Mine Pakkaner
25-05-2010, 09:27
Mine Hanım kiraz hastalık ve zaralıları başlığında bir soru sordum. Yardımcı olursanız sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15222&page=3

Aynı başlığa bir de foto yüklerseniz fikir yürütmem daha kolay olur Sayın Nuzel.

koliva
25-05-2010, 15:41
Sayın Koliva aldığınız kimyasalların içeriğinin ne olduğunu bilmeden size yardımcı olmam mümkün değil. Etkili maddelerini söylemeniz gerekmekte. Yosun gidericiyi etikette belirtilen uygulama şekline tamamen uyarak kullanınız.

Mine Hanim,

Elimden geldigince cevirmeye calisayim.
14,5 % disodyum-EDTA,
10% anhidrit demir sulfat .

Bu urunu coktan uyguladim bahceme. Su anda butun bahce yer yer koyu bir renk aldi. Aslinda normal cimenler de karardi. Muhtemelen yosunlar oldu ve bunlar artiklari. Bir sekilde bunlari toplamam gerek. Sanirim tirmik yardimi ile halledebilirim. Bundan sonraki asamada yardimlariniza cok ihtiyacim var. Simdi ben bu bahceyi her gun sulamalimiyim yeni cim cikmasi icin? Ekstra cimen tohumu atmayi dusunuyorum ancak bu konuda da pek bir fikrim yok dogrusu. Yani tohumlari dagittiktan sonra ne kadar sulamaliyim. Ekecegim tohumlarin uzerini toprakla kapamalimiyim. Bu cok zor olur benim icin zira yerde az da olsa cimenler var nasil olacak bu. Eger toprak eklemezsem ustlerine, cimlenirler mi?

Yani kisacasi bana siz deyin ki soyle yapin ben oyle yapayim. Su anda butun yosunlar oldu ve toplayacagim. Dusunun ki elinizde boyle bir bahce var, ne onerirsiniz?

cukurovalı
28-05-2010, 09:52
Maydanozun yapraklarındaki beyaz lekeler ne olabilir acaba.
Saygılarımla.

acemifüsun
30-05-2010, 20:58
Sevgili Mine Hanım epeyce keyfi kaçan clematisin köke yakın toprağında toplu iğne başından büyük, krem rengi, içi su dolu yumurtacıklar buldum. Bunlar nedir, bitkiye zararı olur mu? Gerçi resim cep telefonu ile çekildiği için pek net değil. Yardımlarınız için teşekkür ederim:)

syıldıran
31-05-2010, 07:48
Sn. Mine Hanım ,
Bu forumdaki yazılarınızdan çok şey öğrendim , çok faydalandım. Öncelikle teşekkürlerimi arz ederim. Araştırdığım , öğrenmek istediğim bir konu var , ihtisas gerektiği için doğrudan size sormamın daha uygun olacağını düşündüm. Zaman ayırıp cevaplarsanız , beni aydınlatmış olursunuz. Daha önce forumdaki mesajlarımda da bahsetmiştim. 3 yıl önce çıkan bir orman yangının sirayet etmesi nedeniyle dağdaki zeytin ağaçlarımın çok büyük çoğunluğu yanmışlardı. Sonra diplerinden delice olarak yeni sürgünler verdiler , onlara bir çocuk gibi baktım. Bu geçen nisan ayı ikinci yarısında aşılattım. Yapılan aşılar çok büyük oranda tuttu. Buna çok sevindim. Bu hafta sonu duruma bir bakayım diye incelemeye gittim. Aşı gözlerinden patlayan sürgünlerin bazılarında bir zararlanma var. Nasıl tarif edeceğimi tam bilemiyorum. Sanki yenme değilde emilme sonucu uçta bir büzülme veya benzeri bir durum , tek tük bazılarında örümcek ağına benzer iplikçikler var. Aşı gözlerinden çıkan sürgünleri zararlı saldırısına karşı korumak için ilaçlama yapmayı düşünüyorum. Asıl merak ettiğim de bu konuda. Aşı gözlerinden patlamış yeni sürgünler benim için yeni doğmuş bebek gibi. Onları koruyayım derken zarar vermekte istemiyorum. Bu nedenle bitki ile uyumlu (Özellikle zeytin) , fitotoksik etkisi olmıyan bir veya birkaç ilaç önerisinde bulunabilirmisiniz. Saygı ve selamlarımla . .

MSaygin
31-05-2010, 09:07
merhaba Mine Hanım,

Teras güzel bir sezon geçiriyor derken sıcaklarla birlikte sıkıntılar başladı yine.

Daha önce ismi nedir diye konuştuğumuz Tatlı kartopu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=541548&postcount=95), sıcaklar başlayınca çöktü, suyu eksik olmasa bile bitki sürekli olarak yılgın bir şekilde yapraklarını indirmiş halde duruyor, tüm canlılığını yitirdi.
Yapraklarında kahverengi lekeler oluşuyor ve çiçekler mildiyö gelmiş kabaklar gibi kararıp çürüyor.

148355
148354
148353

Bitkinin etrafındaki diğer bitkiler de yavaş yavaş aynı belirtileri göstermeye başladı.

Muhtemelen yine mantar problemi var, ne düşünüyorsunuz, ne önerirsiniz?

Teşekkür ederim.

İlkin
31-05-2010, 11:38
Mine Hanım Merhaba,

Çok severek baktığım Hoya Cornosa'nın yapraklarında bu sabah koyu yeşil lekeler gördüm. Acaba mantar mı diye düşündüm ama mantar lekesine de benzetemedim. Bitkim kuzey cepheye bakıyor. Bol ışık var ama güneş gelmiyor hiç. Ama ona rağmen yaprakların rengi açık biraz ve bazı yerler sanki güneş yanığı almış gibi yapraklar hafif açık kahverengi.

Sulamayı da topraktaki nem bittiği zaman yapıyorum. Hazır içme suyu veriyorum. Ayda bir kere de o bazen haşlanmış yumurta suyu veriyorum. Yapraklara su fısfıslamıyorum. Yaprak dökülmesi de yok hiç. Acaba bu lekeler neden olmuş olabilir? Sabah bu şekilde görünce çok korktuğum için baya lekeli olan yaprakları kestim ve captan yaptım. Bir de açan çiçeklerden bol bol şekerli su damlıyor bu da sebep olmuş olabilir mi? Ya da vitamin eksikliği mi var? Bitkim yaklaşık 2,5m. boyunda. Alt bölgede yaklaşık 1m. kadar olan yerdeki yaprakların birçoğu böyle lekeli. Yukarı kısımdakilerde birşey yok hiç. Yardımcı olabilirseniz çok mutlu olacağım. :( Teşekkür ederim.

148399

148400

nariçi
31-05-2010, 21:02
Mine Hanım merhaba,
Trabzon hurmasında ki yaprak hastalığını;
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=648077#post648077
Linkte yazdım ama yardımcı olan olmadı, sizin yardımınız olursa sevinirim.

Mine Pakkaner
03-06-2010, 13:07
Mine Hanim,

Elimden geldigince cevirmeye calisayim.
14,5 % disodyum-EDTA,
10% anhidrit demir sulfat .

Bu urunu coktan uyguladim bahceme. Su anda butun bahce yer yer koyu bir renk aldi. Aslinda normal cimenler de karardi. Muhtemelen yosunlar oldu ve bunlar artiklari. Bir sekilde bunlari toplamam gerek. Sanirim tirmik yardimi ile halledebilirim. Bundan sonraki asamada yardimlariniza cok ihtiyacim var. Simdi ben bu bahceyi her gun sulamalimiyim yeni cim cikmasi icin? Ekstra cimen tohumu atmayi dusunuyorum ancak bu konuda da pek bir fikrim yok dogrusu. Yani tohumlari dagittiktan sonra ne kadar sulamaliyim. Ekecegim tohumlarin uzerini toprakla kapamalimiyim. Bu cok zor olur benim icin zira yerde az da olsa cimenler var nasil olacak bu. Eger toprak eklemezsem ustlerine, cimlenirler mi?

Yani kisacasi bana siz deyin ki soyle yapin ben oyle yapayim. Su anda butun yosunlar oldu ve toplayacagim. Dusunun ki elinizde boyle bir bahce var, ne onerirsiniz?

Elimde sizinki gibi bir bahçe olsa önce toprak analizi yaptırır ve hiç olmazsa pH değerini öğrenirim ki kireç uygulaması yapıp yapmayacağıma karar vereyim, toprak yapısına barım, killi mi, süzek mi öğrenirim. Hatta suyun pH sına dabakarım. Ya toprağınız asidik ya da drenajınız kötü ki yosun sorunu yaşıyorsunuz.

Sorunu çözmeden ekim yaparsanız muhtemelen aynı problem sürecek.

Ölü yosunları dediğiniz gibi tırmık vasıtasıyla toplayın, yeni çim çıkması için tohum ekmöeniz gerek. Ektiyseniz çimlenme tamamlanana kadar kontrollü sulayın.

Mevcut çimi kısa biçin. Toprak alanlara hafifçe tırmık çekip kazıyın. Tohumu ekin, üzerinde de ince bir kapak atın, silindir çekip sulayın.

Mine Pakkaner
03-06-2010, 13:39
Maydanozun yapraklarındaki beyaz lekeler ne olabilir acaba.
Saygılarımla.

Maydonoz yaprak lekesi veya yaprak yanıklığı hastalığı olması muhtemeldir

Mine Pakkaner
03-06-2010, 13:41
Sevgili Mine Hanım epeyce keyfi kaçan clematisin köke yakın toprağında toplu iğne başından büyük, krem rengi, içi su dolu yumurtacıklar buldum. Bunlar nedir, bitkiye zararı olur mu? Gerçi resim cep telefonu ile çekildiği için pek net değil. Yardımlarınız için teşekkür ederim:)

Gördüğüm foto bana hiçbirşey anlatmadı buyüzden yardımcı olamayacağım, üzgünüm.

Mine Pakkaner
03-06-2010, 13:45
Sn. Mine Hanım ,
Bu forumdaki yazılarınızdan çok şey öğrendim , çok faydalandım. Öncelikle teşekkürlerimi arz ederim. Araştırdığım , öğrenmek istediğim bir konu var , ihtisas gerektiği için doğrudan size sormamın daha uygun olacağını düşündüm. Zaman ayırıp cevaplarsanız , beni aydınlatmış olursunuz. Daha önce forumdaki mesajlarımda da bahsetmiştim. 3 yıl önce çıkan bir orman yangının sirayet etmesi nedeniyle dağdaki zeytin ağaçlarımın çok büyük çoğunluğu yanmışlardı. Sonra diplerinden delice olarak yeni sürgünler verdiler , onlara bir çocuk gibi baktım. Bu geçen nisan ayı ikinci yarısında aşılattım. Yapılan aşılar çok büyük oranda tuttu. Buna çok sevindim. Bu hafta sonu duruma bir bakayım diye incelemeye gittim. Aşı gözlerinden patlayan sürgünlerin bazılarında bir zararlanma var. Nasıl tarif edeceğimi tam bilemiyorum. Sanki yenme değilde emilme sonucu uçta bir büzülme veya benzeri bir durum , tek tük bazılarında örümcek ağına benzer iplikçikler var. Aşı gözlerinden çıkan sürgünleri zararlı saldırısına karşı korumak için ilaçlama yapmayı düşünüyorum. Asıl merak ettiğim de bu konuda. Aşı gözlerinden patlamış yeni sürgünler benim için yeni doğmuş bebek gibi. Onları koruyayım derken zarar vermekte istemiyorum. Bu nedenle bitki ile uyumlu (Özellikle zeytin) , fitotoksik etkisi olmıyan bir veya birkaç ilaç önerisinde bulunabilirmisiniz. Saygı ve selamlarımla . .

Bir bioinsektisit olan Delfin wg kullanılabilir. Neemoil da kullanabileceğiniz biyolojik ürünlerden.

Mine Pakkaner
03-06-2010, 14:35
...sıcaklar başlayınca çöktü, suyu eksik olmasa bile bitki sürekli olarak yılgın bir şekilde yapraklarını indirmiş halde duruyor, tüm canlılığını yitirdi.
Yapraklarında kahverengi lekeler oluşuyor ve çiçekler mildiyö gelmiş kabaklar gibi kararıp çürüyor.
...
Bitkinin etrafındaki diğer bitkiler de yavaş yavaş aynı belirtileri göstermeye başladı.

Muhtemelen yine mantar problemi var, ne düşünüyorsunuz, ne önerirsiniz?

Çok haklısınız mantar problemi var. Kartopunuz yaprak yanıklığı hastalığı olmuş, etmeni bir toprak mantarı. Çiçekler, sürgünler de etkileniyor, bazen çabuk atlatıp kurtulabilseler de ölümcül de olabiliyor. Benim kartopum olsa radikal bir karar alır ve sert budar yükünü hafifletirim, hemen de ilaçlarım. Yine benim olsa hemen Peras, Huwasan, Oxy gibi hidrojen peroksit bazlı bir dezenfeksiyon uygulaması ile hastalığı kontrol altına almaya çalışırım. Fosetyl-AL ve metalaxyl etkili maddeleri de hastalığı kontrol edebiliyor

Mine Pakkaner
03-06-2010, 14:40
...
Çok severek baktığım Hoya Cornosa'nın yapraklarında bu sabah koyu yeşil lekeler gördüm. Acaba mantar mı diye düşündüm ama mantar lekesine de benzetemedim...
... Alt bölgede yaklaşık 1m. kadar olan yerdeki yaprakların birçoğu böyle lekeli. Yukarı kısımdakilerde birşey yok hiç...

Sizin de dediğiniz gibi şu anda bir hastalık etmenine benzemiyor. Fizyolojik bir durum olabilir. Sadece alt yapraklarda olması damlayan usarenin etkisini de akla getiriyor. Şimdilik hiçbir müdahale yapmayı, izlemeye devam edelim, gelişmeler bizi yönlendirir.

Beslenmesi için azotlu bir gübreleme ile birlikte elinizde mevcutsa humik asit ve deniz yosunu da verin.

Mine Pakkaner
03-06-2010, 15:58
Mine Hanım merhaba,
Trabzon hurmasında ki yaprak hastalığını;
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=648077#post648077
Linkte yazdım ama yardımcı olan olmadı, sizin yardımınız olursa sevinirim.

Nariçi ben de tanıyamadım. Arkadaşlarıma bir sorayım, öğrenirsem paylaşırım.

MSaygin
03-06-2010, 15:59
Çok haklısınız mantar problemi var. Kartopunuz yaprak yanıklığı hastalığı olmuş, etmeni bir toprak mantarı. Çiçekler, sürgünler de etkileniyor, bazen çabuk atlatıp kurtulabilseler de ölümcül de olabiliyor. Benim kartopum olsa radikal bir karar alır ve sert budar yükünü hafifletirim, hemen de ilaçlarım. Yine benim olsa hemen Peras, Huwasan, Oxy gibi hidrojen peroksit bazlı bir dezenfeksiyon uygulaması ile hastalığı kontrol altına almaya çalışırım. Fosetyl-AL ve metalaxyl etkili maddeleri de hastalığı kontrol edebiliyor

Çok teşekkür ederim Mine Hanım, hep destek oluyorsunuz.

Huwasan ve Oxy gibi dezenfektanlar hem çok pahalı hem de bulması zor burada.
Bu durumda metalaxyl içeren ManpowerMZ var evde, ortancalar için de önermiştiniz eskiden.Aynı sıkıntı ortancalarda da var yine, onu deneyeyim.

Bir de CabrioTR var, tanımıyorum demiştiniz bu ilacı, onda da erken yaprak yanıklığı için yazıyor, ikisini karıştırıp uygulayayım.
CabrioTR'nin bilgileri şurada var. (http://www.agro.basf.com.tr/tr/deploy/media/productfiles/labels/Cabrio_TR_250_GR_1.pdf)

Tekrar teşekkürler.

berduray
03-06-2010, 18:59

Bence salyangoz, sümüklüböcek yumurtası olabilir.

Tarifinizden onu anladım.

Hemen imha edin.

acemifüsun
04-06-2010, 08:57
Teşekkür ederim sevgili berduray hepsini temizledim, tüm toprakları ayıkladım, kökü yıkadım, steril torfa diktim, oksijenli su veriyorum.

İlkin
07-06-2010, 10:07
Teşekkürler Mine hanım cevabınız için. Uygun iki gübre aldım Mutlu Bey'den uygulayacağım bugün onları...

sancak76
07-06-2010, 13:17
Mine Hanım, ben sorumu ilgili bölüme sordum ama cevap alamadığım için size sormak durumunda kaldım.
Herkese merhaba, bende aranıza yeni katıldım.
Benim sorunum, 3 ay önce aldığım 2-2,5m boyundaki limon servilerim aşağıdan yukarıya doğru kurumaya başladılar. İlk başta fazla suladığım için zannettiğimden sulamayı azalttım ancak kuruma devam ediyor.
Ağaçlar ilk geldiğinde kökleri plastik, kenarları delikli, saksılardaydı biz büyümesini engellemesin diye saksıların tabanını keserek ektik. Acaba kurumanın sebebi bu olabilirmi?
Şimdi bu 20 servi ağacıma nasıl bir bakım uygulamalıyım?
Beni bilgilendirirseniz sevinirim.

Mine Pakkaner
07-06-2010, 19:51
Mine Hanım, ben sorumu ilgili bölüme sordum ama cevap alamadığım için size sormak durumunda kaldım.
...
Sorunuzu başlığında cevapladım.

Mine Pakkaner
07-06-2010, 19:54
Mine Hanım, melisamın uçlarında özellikle yeni açan yaprak kısımlarında (diplerde yok) çok küçük açık yeşil renkli sanırım bit var. Acaba ilaçlama yapmama gerek var mı?

Bu arada melisayı alalı 2 ay kadar oldu yaprakları arttı, boyu uzadı ancak çiçek açmadı, acaba çiçek açması ne kadar zaman alır?

Şimdiden çok teşekkürler

Bit varsa elbette hemen ilaçlamalısınız, ev yapımı terkiplerimizi forumdan kolayca b ulur ve kullanırsınız. Aldığınız melisa bu senenin çeliğiyse biraz geç açar, daha erken, güneşli bir yere koyun ve endişelenmeyin.

Mine Pakkaner
07-06-2010, 19:57
... yapraklarını incelerken benjaminimin bazı yapraklarında siyahımsı üstü altı kabukumsu oluşumlar gördüm. Umursamadım ama bunun kabuklu bit olduğunu öğrendim burdan.

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=33604&stc=1&d=1206970411

Aynı üstteki resim gibi

Zirai ilaç bölümünü, ev ilaçları bölümünü okudum tek tek ama sıhhatli bir çözüme ulaşamadım. İlaç var fakat beni korkuttu. Sonuçta yaprağa yapışık ilaçlasamda kötü görünecekti.

Bende bu şekilde bitlenmiş yaprakların tümünü kestim. 15-20 yaprak. Bu şekilde ilaçlamadan bitlenen yaprakları keserek önüne geçebilir miyim? Yok etme yöntemi olabilir mi?
...

Kabuklu bitli yaprakları uzaklaştırmakla iyi yapmışsınız, buna mekanik mücadele diyoruz. En yakın ziraatçiden bir miktar yazlık yağ alıp kullanırsanız bu zararlının önüne geçebilirsiniz.

sosyalci
08-06-2010, 09:36
Selamlar Mine Hanım kusura bakmayın biraz uzun bir soru olacak,yaklaşık 2 ay önce beyaz renkli bir ortancaya sahip oldum ve hemen ortancaların isteklerini araştırıp odamın en güzel yerine koydum aydınlık ve güneşi doğrudan almayan bir yer ve su ihtiyacı doğrultusunda hareket ettim ancak yaklaşık 1-2 hafta içinde tüm çiçekleri ve yaprakları sararıp solmaya başladı, bunun üzerine çiçekçiden sıvı gübre alarak hemen uyguladım ancak herhangi bir işe yaramadı, toprağı uygun değildir diyerek toprağını ve saksısını değiştirdim hatta az miktardada güvercin gübresi koydum ancak sonuç yine aynı, bunun üzerine belki faydası olur diye düşünerek bitkiyi epeyce budadım tabi yeni gözlere dikkat ederek birazda güneşlendirdim 2-3 saat kadar, ne yazık ki bununda faydası olmadı yeni gözlerde, dallarda kurudu, bu haftasonu toprağından iyice ayırdım köklerini yıkadım, köklerden sanırım gübre idi küçük küçük renkli renkli mercimek gibi toplar vardı onlarıda çıkardım ve yeni saksı ve toprağa tekrar diktim, yine bol miktarda suluyorum ancak hiçbir hayat belirtisi yok, acaba tamamen öldümü çiçeğim eğer böyle ise çok üzülürüm çünkü bu çiçek biricik kızımdan hediye gelmişti, yardımcı olursanız çok sevinirim.

Hhatice
08-06-2010, 09:40
Bir şeyi merak ettim .O minik toplar mavi ve beyazmıydı? Sıkınca patlıyormuydu?
Satın alınan bazı bitkilerin toprağında rastladığım ,Buradan başka arkadaşlarında merak edip sorduğu bir şey bu ,daha çok yumurtaya benziyor .Bitkiyi kurutuyor.

Cumhur Tonba
08-06-2010, 10:52
Sayın Sulman,
Mine Hanım'ın tavsiye ettiği yazlık yağı nasıl kullanacağınhız hakkında kısaca bilgilendirmek istedim.
Bir litre suya 12-15 ml. ilaç (Yazlık Yağ) kulanabilirsiniz.
İlaç bir kapta bir miktar su ile karıştırılıp daha önce ilaçlama aletinin deposuna yarısına kadar doldurulan suya ilave edilir. Güzelce çalkalanıp su tamamlanır. 1 litre suya 12-15 ml. ilaç gelecek şekilde. Püskürtme esnasında bitkinin bilhassa iç kısımları ve uçları tamamen ıslanmalıdır. İlaçlamadan önce bitkiyi sulamanızda iyi olur.

sosyalci
08-06-2010, 11:59
Bir şeyi merak ettim .O minik toplar mavi ve beyazmıydı? Sıkınca patlıyormuydu?
Satın alınan bazı bitkilerin toprağında rastladığım ,Buradan başka arkadaşlarında merak edip sorduğu bir şey bu ,daha çok yumurtaya benziyor .Bitkiyi kurutuyor.

Evet sarı, beyaz ve mavi renkte sıkınca içinden su çıkıyor, bende bunları hormon **** gübredir diye düşünmüştüm malum çiçekler sera malı olduğu için.

Sulman
08-06-2010, 23:12
Mine Hanım ve Cumhur Bey çok teşekkürler. Sayenizde artık bilinçli bir şekilde mücadele edeceğim.

Saygılar.

Yılmaz Yalçın
11-06-2010, 00:44
Sevgili Mine Pakkaner,
Bahçemdeki bitkilerin yenilmiş olduğunu görüyorum.Bugün de meleklerin boruları çiçeğimin yapraklarının delik delik olduğunu gördüm.Fotoğraftaki yaprakları yiyen zararlı ne olabilir ve hangi ilacı önerirsiniz?

Nurdan Öz
11-06-2010, 17:47
Sayın Mine Hanım,
Aşağıdaki adreste bulunan sorumu cevaplarsanız çok memnun olurum.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=656801#post656801

Bu arada belirteyim, dahlia'larım saksıda. Bunun bir etkisi olabilir mi?

fahriyee
12-06-2010, 17:49
Merhabalar Mine Hanım.Salon çiçekleri ve özellikle de menekşeye çok meraklıyım.Aldığım bazı ürünlerin kullanımı hakkında net bir bilgiye sahip olamadım.Sizden yardımcı olmanızı rica ediyorum.Charisma plus doğal leonardit organik toprak düzenleyici(ph=6-7,organik madde=%45,humik+fulvik asit=%40,nem%25,organik azot=%1.5-2.4).Net ziraat tarım üretmiş.Ayrıca humik asit ve şeker gübresi(kalın granüllü)aldım.

hbayraktar
13-06-2010, 13:17
Anlaşılan ev yapımı ilaçlarla mücadele sizi zorlayacak. Bu durumda bir bioinsektisit olan Delfin WG yi kullanın. Organik tarımda da kullanılan bir bakteri preparatıdır.

Merhaba Mine Hanım,

Daha önce nar ağacımla ilgili soruya cevap vermiştiniz, aynı sorunla karşılaşacaklar için gelişmeleri bildireyim ilk önce. Çevresini sebze bahçesi yaptığm için ağaca bir uygulama yapmadım, şimdilik beyaz yaratıklar kayboldu, bit yok fakat bol karınca var, yapay tatlandırıcı'nın zararlı olmayacağını umarak devamlı kahve telvesi döküyorum çevresine.

Şimdilerde Selluka ile dargınız, buradaki konuları okuyunca benzer sorunu daha önce Güler hn. da yaşadığını gördüm:

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=656794&postcount=4402
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=656794&postcount=4404

aynı lekeler yeni çıkan maydanozlarımda da başladı sanırım. Çok ta kesin bir çözüm olmayacağını biliyorum fakat şimdilik lekeli yaprakları budayarak kendimce bir önlem aldım.:confused:

nariçi
13-06-2010, 14:57
Kivano, pepino ve kutret narı sürgünleri 30-40 cm boylanınca 15-20 cm tepeye yakın yerden kopup düşmüş oluyor. Bir haşerat bunları kesiyor:(, ne yapmayım.:confused:

emre82
14-06-2010, 11:38
benim saksılara toprak eklemiştim eklediğim toprakda hamam böceği yumurtaları varmış galiba balkonda hamam böceği görmeye başladım. bunları nasıl engelleyebilirim. ( ağaçlara zarrrar vermeden :))
yardımcı olursanız çook mutlu olurum

Mine Pakkaner
16-06-2010, 22:31
...meleklerin boruları çiçeğimin yapraklarının delik delik olduğunu gördüm.Fotoğraftaki yaprakları yiyen zararlı ne olabilir ve hangi ilacı önerirsiniz?

Yaprakları yiyen çekirgeden tutun da tırtıllara kadarpek çok zararlı olabilir. Evde sarımsak ve acı biber terkipli karışımlar kaçırıcı olarak kullanılabilir.

Mine Pakkaner
16-06-2010, 22:46
Sayın Mine Hanım,
Aşağıdaki adreste bulunan sorumu cevaplarsanız çok memnun olurum.
...

Sorunuz başlığında cevaplandı.

Mine Pakkaner
16-06-2010, 22:49
...Aldığım bazı ürünlerin kullanımı hakkında net bir bilgiye sahip olamadım.Sizden yardımcı olmanızı rica ediyorum.Charisma plus doğal leonardit organik toprak düzenleyici(ph=6-7,organik madde=%45,humik+fulvik asit=%40,nem%25,organik azot=%1.5-2.4).Net ziraat tarım üretmiş.Ayrıca humik asit ve şeker gübresi(kalın granüllü)aldım.

Leonarditi saksı değiştirirken yeni saksı harcına 1/5 oranında katın. Humik asiti yarım lt suya 2 çarba kaşığı ilave edip kullanın. Şeker gübresini de 1 lt suya 1 tatlı kaşığı eriterek menekşelerinize verebilirsiniz. YAlnız çiçekteyken şeker gübresi vermeyin. Çiçeği durdurup yaprağa yöneltir.

Mine Pakkaner
16-06-2010, 22:58
...
Şimdilerde Selluka ile dargınız, buradaki konuları okuyunca benzer sorunu daha önce Güler hn. da yaşadığını gördüm:

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=656794&postcount=4402
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=656794&postcount=4404

aynı lekeler yeni çıkan maydanozlarımda da başladı sanırım. Çok ta kesin bir çözüm olmayacağını biliyorum fakat şimdilik lekeli yaprakları budayarak kendimce bir önlem aldım.:confused:

Bir zararlı emgisi olabilir. Yeni çıkan yapraklarda yok gibi. Gözleyin. Yaprak altlarını düzenli kontrol edin.

Mine Pakkaner
16-06-2010, 23:09
Kivano, pepino ve kutret narı sürgünleri 30-40 cm boylanınca 15-20 cm tepeye yakın yerden kopup düşmüş oluyor. Bir haşerat bunları kesiyor:(, ne yapmayım.:confused:

Keşke haşeratı görebilmiş olsanız neyle savaşacağımızı bilirdik. Bu arada siz de tedbiren Yılmaz Bey' e tavsiye ettiğim gibi sarımsak ve acı biberli bir sprey yapar mısınız kaçırıcı olarak? Bir hafta bunu bir haftada kekik yağı terkibini uygulayın. 1 lt suya 1 tatlı kaşığı kekik yağı karıştırıp püskürtün. Bunlar zararlıları genelde kaçırıyor.

Mine Pakkaner
16-06-2010, 23:13
... toprakda hamam böceği yumurtaları varmış galiba balkonda hamam böceği görmeye başladım. bunları nasıl engelleyebilirim...

Acaba dışarıdan gelmediğine emin misiniz? Halk sağlığı ilaçlaması yapan bir firmadan tarımsal olmayan yumurtaya da etkili ilaçtan alıp toprak yüzüne püskürtün. Bitkiye değdirmeyin. Eğer saksıdan çıkıyorlarsa her gördüğünüzü imha etmek de bir mekanik mücadele yöntemi.

Sevimsiz bir durum, kolay gelsin.

Mine Pakkaner
16-06-2010, 23:24
Mine hanım siteden IBA aldım, Yıldız çiçeklerinden çelik almak için; Daha önce çelik aldım tutturamadım bir türlü. Satıcının notunda gönderdigi ürünün saf olmadıgını alkol ve su kullanıma gerek kalmadıgını yazmış aklım karıştı konsantrasyon yapmayacaksam nasıl kulllanacagım?

SATICININ NOTU:Elinizdeki ürün saf olmadığı için alkol ve su kullanımına ihtiyacınız yoktur, saf haldeki IBA larda karışım oluşturulabilmektedir, belirtmiş olduğunuz ürünlerde kullanabileceğiniz bir üründür. % 7 lik bir IBA içermektedir.

Saf ürünü siz ya toz ya da sıvı preparat şeklinde hazırlayarak kullanırsınız. Bu sizin aldığınız kullanıma hazır bir karışımmış. Elinizdeki karışımı saf haliyle kullanacaksınız. Çeliğinizin dibini hormona batırın fazlasını silkeleyin ve dikin. Silkelemeyi ihmal etmeyin çünkü verdiğiniz oran otsu çeliklere kuvvetli.

Mine Pakkaner
16-06-2010, 23:45
... dracenamın toprağında çok küçük beyaz bit gibi bakteriler var ve çok hızlı hareket ediyorlar nasıl kurtulabilirim...

Bakteri olamazlar, çünkü bakteriler mikroskobik canlılardır, bu yüzden endişeniz olmasın. Bir toprak zararlısı. Saksıyı bir kova suya oturtun suyun üzerine çıkanları temizleyin. Bir saksı bitki için ilaç almanızı istemiyorum, tesbip ağacı tohumu bulursanız ev yapımı ilaçlardan ilgili tarifi de sulama suyuyla uygulayın.

sosyalci
17-06-2010, 09:42
Mine Hanım size bir soru sormuştum ama cevaplamadınız?Görmediniz mi acaba?
(Selamlar Mine Hanım kusura bakmayın biraz uzun bir soru olacak,yaklaşık 2 ay önce beyaz renkli bir ortancaya sahip oldum ve hemen ortancaların isteklerini araştırıp odamın en güzel yerine koydum aydınlık ve güneşi doğrudan almayan bir yer ve su ihtiyacı doğrultusunda hareket ettim ancak yaklaşık 1-2 hafta içinde tüm çiçekleri ve yaprakları sararıp solmaya başladı, bunun üzerine çiçekçiden sıvı gübre alarak hemen uyguladım ancak herhangi bir işe yaramadı, toprağı uygun değildir diyerek toprağını ve saksısını değiştirdim hatta az miktardada güvercin gübresi koydum ancak sonuç yine aynı, bunun üzerine belki faydası olur diye düşünerek bitkiyi epeyce budadım tabi yeni gözlere dikkat ederek birazda güneşlendirdim 2-3 saat kadar, ne yazık ki bununda faydası olmadı yeni gözlerde, dallarda kurudu, bu haftasonu toprağından iyice ayırdım köklerini yıkadım, köklerden sanırım gübre idi küçük küçük renkli renkli mercimek gibi toplar vardı onlarıda çıkardım ve yeni saksı ve toprağa tekrar diktim, yine bol miktarda suluyorum ancak hiçbir hayat belirtisi yok, acaba tamamen öldümü çiçeğim eğer böyle ise çok üzülürüm çünkü bu çiçek biricik kızımdan hediye gelmişti, yardımcı olursanız çok sevinirim.)

Coskun4216
17-06-2010, 10:24
Mine hanım merhaba

Saksıda bulunan mavi yemişin (patriotun) yapraklarında bir haftadır resimlerde görülen izler oldu. Soldaki koyu renkli yaprak yeni filizden, diğer açık renkliler meyveli dalda olan yapraklar.

İnternette araştırdğımız da buna benzer rahatsızlığın sebebini potasyum eksikliğine benzettik.

Sizce de gübre eksikliği mi ?

Gübreden sebep ise, gübreleme konusunda tavsiyelerinizi bekleriz.

Satış kısmında satılan ec eriyiğinden kullansak nasıl olur ?

İçinde her türlü element mevcut gibi, sadece potasyum ihtiva eden bir gübremi kullanılsa daha iyi olur ?

Teşekkür ederim.

fahriyee
17-06-2010, 14:52
Çok teşekkür ediyorum Mine Hanım.Leonarditi sadece saksı değişiminde kullanayım o zaman.Şeker gübresi ve humic asidi bütün salon çiçeklerimde(menekşe dahil) ayda bir dönüşümlü olarak kullanayım mı?Ya da nasıl bir uygulama yapayım?(Bu konuda uzman biri olarak siz ne derseniz o şekilde uygulamak istiyorum)

Yılmaz Yalçın
17-06-2010, 15:30
Yaprakları yiyen çekirgeden tutun da tırtıllara kadarpek çok zararlı olabilir. Evde sarımsak ve acı biber terkipli karışımlar kaçırıcı olarak kullanılabilir.

Teşekkür ediyorum Mine Hanım..

fahriyee
19-06-2010, 11:28
Sayın Emre 82 hamam böceği bence yeni alınan topraktan değil, bina eski ise dış kısımlardaki çatlaklardan veya buna benzer yollardan hamam böceği geliyormuş(15 gün kadar önce balkon çiçeklerimi sularken ben de görmüştüm.Tabi ışığı açınca kaçtılar,ama o dönem evde de vardı,yeni toprak ta almamıştım).Sadece fikir paylaşımı açısından belirtmek istedim.

ÖzgünVadi
20-06-2010, 20:36
Mine Hanım merhaba,

"Çimlerde yaşanan sorunlar" başlığında üyelere önerdiğiniz Huwa-san uygulamasını bugün çim alanıma yaptım.

Ve 5 dakika sonra aniden çok şiddetli bir sağanak yağmur başladı. Yarım saat kadar da sürdü. Anlayacağınız Huwa-san'ın üstüne ciddi miktarda su gelmiş oldu.

Ben şahsen, hemen yağan bu yağmurun benim Huwa-san uygulamamı tamamen etkisiz hale getirdiğini düşündüm.

Sizin görüşünüz nedir? Uygulamayı baştan yapmalı mıyım? Eğer yapmalı isem hemen yarın yapabilir miyim mesela? Yoksa tekrar uygulamaya gerek yok mu?

Bir de, çim biçme ile ilgili ilkbahardan beridir şöyle bir ikilem yaşıyorum:

1) Aralıklarla yağmur yağıyor, alanım sürekli ıslak oluyor. Ben de çimi ıslakken biçmek istemiyorum (zararlı diye düşündüğüm için).
2) Bu sefer de çim çok fazla uzuyor. Biçmediğimden, çimin gövdesi epey kalınlaşıyor. Dipleri de sarı, hatta koyu kahverengi bir renk alıyor. Biçince de alanın büyük bir bölümünde bu renkler hakim oluyor. Aslına bakarsanız çimin boyunu bu noktaya getirmemem gerektiğini de biliyorum. Ama dediğim gibi, ikilemde kalıyorum.

Bu iki durumdan hangisi tercih edilmeli?

Şimdiden teşekkür ederim.

iris41
20-06-2010, 22:40
mine hanım . fulümde ilk filizi 1 santimi gectiginde kuruyup kararıyor .yapraklardada kıvrılıp dökülüyor
farklı zamanlarda arapsabunu ve kükürt uyguladım kırmızı örümcege karşın fakat netice alamıyorum .
kanaryalarım oldugundan kimyasal kulanamıyorum ne önerirsiniz

finduk52
26-06-2010, 09:37
Sevgili Mine Hanım,

Bahçemdeki Liliumları yiyen birşeyle ilgili soru sordum resimlerini ekledim. Linki burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=663988&postcount=448) ..

Çok Teşekkür ediyorum şimdiden.. Sevgiler ..

emrebakan
26-06-2010, 15:27
Merhaba Mine hanım,
Güvercin gübresiyle ilgili bir sorum olacak. Gerçi forumda bu konuyla ilgili bir başlık da buldum. Ancak bekleme süresi bana biraz uzun geldi. Bu gün komşumdan bir torba yani yaklaşık 5 kg ham güvercin dışkısı geldi. Kendi başlığı altındaki yazıda toprakla karşıtırıp, sulayıp, üzerini naylonla örtmemiz ve bir sene kadar beklememiz söylenmiş. Bu süre mutlaka uygulanmalı mıdır? Diğer bir arkadaş suya atıp çalkalamış ve 1-2 gün beklemiş. Bunu kullanarak başarılı olmuş. Siz ne dersiniz?

nariçi
27-06-2010, 15:20
Keşke haşeratı görebilmiş olsanız neyle savaşacağımızı bilirdik. Bu arada siz de tedbiren Yılmaz Bey' e tavsiye ettiğim gibi sarımsak ve acı biberli bir sprey yapar mısınız kaçırıcı olarak? Bir hafta bunu bir haftada kekik yağı terkibini uygulayın. 1 lt suya 1 tatlı kaşığı kekik yağı karıştırıp püskürtün. Bunlar zararlıları genelde kaçırıyor.

Tepe sürgünlerini kesen böcek 'ÇEKİRGE', her bitkinin kendine göre çekirgesi var. Önerileriniz için teşekkürler. Bu durumda önlem formülleri değişir mi?

Diğer bir sorum da sera plastik örtüsü konusu. Sera örtülerinin piyasadaki plastik örtülerden farkı var mı?

Yılmaz Yalçın
28-06-2010, 15:03
Sevgili Mine Pakkaner,

İlk sorum;Bahçemde birçok bitkimin yapraklarını yiyen ve delikler oluşturan fotosunu eklediğim bu zararlıyı dün gece clematisimin yaprağının üzerinde yakaladım. Ezince yerde boya gibi yeşil bir iz bıraktı.Tırtıl mıdır bu zararlı ve mücadele etmek için hangi ilacı tavsiye edersiniz?(sarımsak ve baharatlı karışım kaçırmadı) Ayrıca gül yaprağının üzerinde de yeşil minik tırtıl gördüm.Baş kısmı koyu renkti.

2.sorum ise;Bahçem İstanbul'da nispeten yüksek bi semtte.Komşumun bahçesindeki 10 yıllık acem borusu benim bahçemdeki 3 yaşındaki acem borusuna göre erken açtı ve bol çiçekli şuanda.Ancak benim acem borusunda daha tomurcuk oluşumu yeni başladı ve diğer süs bitkilerimde aynı şekilde komşu bahçelere göre daha geç çiçekleniyor..Bunun nedeni ne olabilir acaba?Komşumun acem borusu ve diğer süs bitkileri sabah güneşi alıyor..Benimkiler ise öğleden sonra güneş alıyor.Bahçemdeki süs bitkilerinin çiçek sayısı da komşu bitkilere göre az.Komşum hiçbir gübre kullanmıyor..Ben ise B5A Uygulaması da yapıyorum 6 aydır kök ve yapraktan 30 günde bir düzenli olarak.Bu sorunumla ilgili çözüm önerinizi bekliyorum..Bana (özelden de yazabilirsiniz )bir sıvı gübre tavsiyeniz olabilir mi?Şimdiden teşekkür ediyorum size.

MSaygin
29-06-2010, 15:10
Mine Hanım,

Sonunda Huwasan edindim, sözünüzü geç dinlemiş oldum ama geçen yıl çok pahalıydı, bu yıl ucuzlamış.

1. Tüm saksılı bitkiler için yapraktan ve topraktan temizleme için düzenli bir takvim ve oran önerebilir misiniz?

2. 14 litrelik omuz pompası kullanıyorum, ne oranda karıştırıp yapraklara ne sıklıkta püskürtmeliyim?

3. Saksıda bitki köklerine ve saksı harcına kovayla dökerken ne oranda karıştırmalıyım, ne sıklıkta dökmeliyim?

Üçü de aynı soru oldu aslında :D
İlginiz için çok teşekkür ederim.

verdoque
29-06-2010, 16:18
Evde bir sürü dolu saksı ve fide poşeti var, toprakları ya temizleyeceğim ya atacağım. Fırınlama vs benim için zor. Leğene doldurup solarizasyon mu yapsam diye düşünüyordum. (Olur mu emin değilim.)

Bu ürün (Huwasan) ekolojik dezenfektanmış, kullanılmış saksı topraklarının dezenfekte edilmesinde kullanılabiliyor mu? İlk defa duydum, cevabı merak ediyorum.

nalan
29-06-2010, 18:01
Mine Hanım,
Clematislerimin diplerini kökleri fazla güneşten korumak için dekoratif ponza taşı ile kaplayıp onun üstüne de kuru yaprak koymuştum.Farkettim ki ponza taşı zamanla toz halinde toprağın üst tabakasına dökülüyor.Bu ponza taşı tozları bir süre sonra toprağın alkalileşmesine sebep olarak (veya başka bir sebepten) clematislerime zarar verir mi?

Bazen saksıların en altına elimde çakıl taşı vs yoksa gene ponza taşı koyuyorum.Bunun bir zararı olur mu?

zulu
04-07-2010, 23:25
Merhaba Mine Hanım,

Seleginella bakımı hakkında ilgili başlıkta sorduğum sorularım vardı, cevaplayabilirseniz sevinirim :

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=667849&postcount=24

Teşekkürler

Mine Pakkaner
06-07-2010, 12:30
mine hanım . fulümde ilk filizi 1 santimi gectiginde kuruyup kararıyor .yapraklardada kıvrılıp dökülüyor
farklı zamanlarda arapsabunu ve kükürt uyguladım kırmızı örümcege karşın fakat netice alamıyorum .
kanaryalarım oldugundan kimyasal kulanamıyorum ne önerirsiniz

Kırmızı örümcekle daha farklı mücadele için akarisit kullanmaka şart oluyor maalesef. Arap sabunlu uygulamayı haftada bir yapabilirsiniz. Püf noktası ise yaprak altlarının boşluk kalmadan ıslanması.

Mine Pakkaner
06-07-2010, 12:35
Merhaba Mine hanım,
Güvercin gübresiyle ilgili bir sorum olacak. Gerçi forumda bu konuyla ilgili bir başlık da buldum. Ancak bekleme süresi bana biraz uzun geldi. Bu gün komşumdan bir torba yani yaklaşık 5 kg ham güvercin dışkısı geldi. Kendi başlığı altındaki yazıda toprakla karşıtırıp, sulayıp, üzerini naylonla örtmemiz ve bir sene kadar beklememiz söylenmiş. Bu süre mutlaka uygulanmalı mıdır? Diğer bir arkadaş suya atıp çalkalamış ve 1-2 gün beklemiş. Bunu kullanarak başarılı olmuş. Siz ne dersiniz?

Güvercin gübresinin kullanılmadan önce olgunlaştırılması gerekir. Bunun için üzerini kapayıp bekletmek doğru yöntem. Kompost başlığını da okuyunuz. Suya karıştırınca şerbet elde ediyorsunuz.Be olsam olgunlaştırırım. Yoksa yakar. Üstelik ham yani yaş gübre bir sürü zararlı mikroorganizma içerir, kompostlayarak bunu da bertaraf edersiniz.

EM kullanarak süreyi kısaltabilirsiniz.

Mine Pakkaner
06-07-2010, 12:37
Sevgili Mine Hanım,

Bahçemdeki Liliumları yiyen birşeyle ilgili soru sordum resimlerini ekledim. Linki burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=663988&postcount=448) ..

Çok Teşekkür ediyorum şimdiden.. Sevgiler ..

Gönderdiğiniz foto zaralıyı teşhiste benim için çok aydınlatıcı değil. Ancak ısırıcı kemirici bir zararlı olduğunu görüyorum. Sarımsaklı ve acı biberli bir terkip kullanarak tiksindirip kaçırmaya çalışmanızı tavsiye ederim.

serpil özdemir
06-07-2010, 12:46
merhabalar mine hnm .ev yapımı ilaçlar bölümünde bir sorum olmuştu sanırım görmediniz .hergün merakla açıp yanıt bekliyorum .bu gün burda olduğunuzu görünce birde burdan denemek istedim .umarım yanlış bir şey yapmıyorum.sorunum leylak saksımdaki karıncalar sirke ve acı biberli reçeteyi saksımın toprağına uygulayabilirmiyim çiçeğim zarar görürmü sevgiler .

Mine Pakkaner
06-07-2010, 12:51
Evde bir sürü dolu saksı ve fide poşeti var, toprakları ya temizleyeceğim ya atacağım. Fırınlama vs benim için zor. Leğene doldurup solarizasyon mu yapsam diye düşünüyordum. (Olur mu emin değilim.)

Bu ürün (Huwasan) ekolojik dezenfektanmış, kullanılmış saksı topraklarının dezenfekte edilmesinde kullanılabiliyor mu? İlk defa duydum, cevabı merak ediyorum.

Leğende solarizasyonu yapabilirsiniz. Huwasan veya Peras' ı güvenle kullanabilirisniz. Peras dezenfektan olmakla birlikte ayrıca ruhsatlı bir fungusittir.

Mine Pakkaner
06-07-2010, 13:01
Tepe sürgünlerini kesen böcek 'ÇEKİRGE', her bitkinin kendine göre çekirgesi var. Önerileriniz için teşekkürler. Bu durumda önlem formülleri değişir mi?

Diğer bir sorum da sera plastik örtüsü konusu. Sera örtülerinin piyasadaki plastik örtülerden farkı var mı?

Terkipte değişiklik yok .

Sera örtüleri firmasına göre değişmekle birlikte uv katkılı oluyor, bunları tercih edin.

Mine Pakkaner
06-07-2010, 13:02
Mine Hanım,
Clematislerimin diplerini kökleri fazla güneşten korumak için dekoratif ponza taşı ile kaplayıp onun üstüne de kuru yaprak koymuştum.Farkettim ki ponza taşı zamanla toz halinde toprağın üst tabakasına dökülüyor.Bu ponza taşı tozları bir süre sonra toprağın alkalileşmesine sebep olarak (veya başka bir sebepten) clematislerime zarar verir mi?

Bazen saksıların en altına elimde çakıl taşı vs yoksa gene ponza taşı koyuyorum.Bunun bir zararı olur mu?

Poza veya tüfü güvenle kullanın, endişe etmeyin Nalan Hanım..

Mine Pakkaner
06-07-2010, 14:51
Sevgili Mine Pakkaner,

İlk sorum;Bahçemde birçok bitkimin yapraklarını yiyen ve delikler oluşturan fotosunu eklediğim bu zararlıyı dün gece clematisimin yaprağının üzerinde yakaladım. Ezince yerde boya gibi yeşil bir iz bıraktı.Tırtıl mıdır bu zararlı ve mücadele etmek için hangi ilacı tavsiye edersiniz?(sarımsak ve baharatlı karışım kaçırmadı) Ayrıca gül yaprağının üzerinde de yeşil minik tırtıl gördüm.Baş kısmı koyu renkti.

2.sorum ise;Bahçem İstanbul'da nispeten yüksek bi semtte.Komşumun bahçesindeki 10 yıllık acem borusu benim bahçemdeki 3 yaşındaki acem borusuna göre erken açtı ve bol çiçekli şuanda.Ancak benim acem borusunda daha tomurcuk oluşumu yeni başladı ve diğer süs bitkilerimde aynı şekilde komşu bahçelere göre daha geç çiçekleniyor..Bunun nedeni ne olabilir acaba?Komşumun acem borusu ve diğer süs bitkileri sabah güneşi alıyor..Benimkiler ise öğleden sonra güneş alıyor.Bahçemdeki süs bitkilerinin çiçek sayısı da komşu bitkilere göre az.Komşum hiçbir gübre kullanmıyor..Ben ise B5A Uygulaması da yapıyorum 6 aydır kök ve yapraktan 30 günde bir düzenli olarak.Bu sorunumla ilgili çözüm önerinizi bekliyorum..Bana (özelden de yazabilirsiniz )bir sıvı gübre tavsiyeniz olabilir mi?Şimdiden teşekkür ediyorum size.

Ev yapımı terkipler sonuç vermeyince kimyasalları kullanmak durumundasınız. Malathion kullanabilirsiniz.

Ben B5A yı bu konularda denemediğim için sonuçlarını bilmiyorum. 3 yaşında bir bitki gençtir, 10 yaşında bir bitkiye göre daha az çiçek açması da son derece normaldir. Bazı bitkiler gençlik kısırlığı yaşar ve belli bir yaşa, olgunluğa gelmeden çiçek açmaz, meyve vermez, ya da tek tük çiçeklenir meyvelenirler. Yerini sevmesi, yönü, hakim rüzgar, ışıklanma, toprak vs. koşullar çiçeklenmeyi etkiler.

Marka vermeye gerek yok, bitkilerinize çiçeklenmeyi teşvik için fosfor ağırlıklı bir gübre veriniz.

Sorularınızı burada cevaplamayı sürdüreceğim, çünkü özelden sorulan soruları da cevaplamıyorum.

Yılmaz Yalçın
06-07-2010, 16:20
Ev yapımı terkipler sonuç vermeyince kimyasalları kullanmak durumundasınız. Malathion kullanabilirsiniz.

Ben B5A yı bu konularda denemediğim için sonuçlarını bilmiyorum. 3 yaşında bir bitki gençtir, 10 yaşında bir bitkiye göre daha az çiçek açması da son derece normaldir. Bazı bitkiler gençlik kısırlığı yaşar ve belli bir yaşa, olgunluğa gelmeden çiçek açmaz, meyve vermez, ya da tek tük çiçeklenir meyvelenirler. Yerini sevmesi, yönü, hakim rüzgar, ışıklanma, toprak vs. koşullar çiçeklenmeyi etkiler.

Marka vermeye gerek yok, bitkilerinize çiçeklenmeyi teşvik için fosfor ağırlıklı bir gübre veriniz.

Sorularınızı burada cevaplamayı sürdüreceğim, çünkü özelden sorulan soruları da cevaplamıyorum.

Çok teşekkür ediyorum..Sizin sayenizde çok şey öğreniyoruz..

MSaygin
07-07-2010, 09:44
Mine Hanım benim sorum gözünüzden kaçtı sanırım ya da aynı soruyu her sene yeniden soruyorum diye usandınız benden :D

Mine Hanım,

Sonunda Huwasan edindim, sözünüzü geç dinlemiş oldum ama geçen yıl çok pahalıydı, bu yıl ucuzlamış.

1. Tüm saksılı bitkiler için yapraktan ve topraktan temizleme için düzenli bir takvim ve oran önerebilir misiniz?

2. 14 litrelik omuz pompası kullanıyorum, ne oranda karıştırıp yapraklara ne sıklıkta püskürtmeliyim?

3. Saksıda bitki köklerine ve saksı harcına kovayla dökerken ne oranda karıştırmalıyım, ne sıklıkta dökmeliyim?

Üçü de aynı soru oldu aslında :D
İlginiz için çok teşekkür ederim.

iris41
07-07-2010, 21:09
mine hanım teşekkürler iyiki varsınız.
arap sabunu sarımsak biraz zeytin yagı iyice karıştırdım . her gün sabah ve akşam fısfıslıyorum son cıkan tomurcuklar iyi kuru dal kalan fulüm 4 göz vererek beni cok mutlu etti sanırım sık sık fısfıslamak daha etkili
saygılarımla

Mine Pakkaner
08-07-2010, 11:45
Mine Hanım benim sorum gözünüzden kaçtı sanırım ya da aynı soruyu her sene yeniden soruyorum diye usandınız benden :D
Rica ederim Mehmet Bey, kusura bakmayın soruları toplu cevaplarken alıntılayarak bir sürü ekran açıyorum, bazen cevapladım sanıp atladıklarım veya unuttuklarım oluyor.

Hem yapraktan hem topraktan 20cc/ lt dozunda uygulayabilirsiniz. Düzenli kullanmanıza gerek yok, belirti gördüğünüz anda kullanın.

MSaygin
08-07-2010, 14:06
Çok teşekkür ederim Mine Hanım :)

zulu
08-07-2010, 15:10
Merhaba Mine Hanım,

Seleginella bakımı hakkında ilgili başlıkta sorduğum sorularım vardı, cevaplayabilirseniz sevinirim :

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=667849&postcount=24

Teşekkürler

Mine Hanım, özür dileyerek tekrar sormak istedim, pazar günü yazmıştım ilgili konu altında. Oradan okuduklarımı uyguladım, gölge bir yere aldım, günde 1-2 defa su ile fısfıs yapıyorum, tabağındaki suyu eksik etmiyorum, kuru olan kısımları da temizledim, sanki daha da bi küçüldü kayboldu, biraz olsun toparlansın istiyordum ama olmayacak sanırım, bir de emanet çiçek benim elimde ölürse kötü olacak. Konuda yazdıklarınızdan başka bir öneriniz var mı acaba?

Teşekkürler

serpil özdemir
08-07-2010, 16:11
Merhaba Mine hanım bende gözünüzden kaçıp merakla cevap bekleyenlerdenim .sevgiler

cemustun
11-07-2010, 12:22
Mine Hnm. kolay gelsin, soyle bi sorum olucakti cevaplarsaniz sevinirim

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=670968&postcount=352

Mine Pakkaner
11-07-2010, 18:01
Merhaba Mine hanım bende gözünüzden kaçıp merakla cevap bekleyenlerdenim .sevgiler

Eyvah özür dilerim :) Hemen ev yapımı ilaçlar başlığında cevapladım sorunuzu, geçmiş olsun.

Mine Pakkaner
11-07-2010, 18:33
Mine Hnm. kolay gelsin, soyle bi sorum olucakti cevaplarsaniz sevinirim

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=670968&postcount=352

Sorunuzu başlığında cevapladım Cem Bey.

Mine Pakkaner
11-07-2010, 18:35
Mine Hanım, özür dileyerek tekrar sormak istedim, pazar günü yazmıştım ilgili konu altında. Oradan okuduklarımı uyguladım, gölge bir yere aldım, günde 1-2 defa su ile fısfıs yapıyorum, tabağındaki suyu eksik etmiyorum, kuru olan kısımları da temizledim, sanki daha da bi küçüldü kayboldu, biraz olsun toparlansın istiyordum ama olmayacak sanırım, bir de emanet çiçek benim elimde ölürse kötü olacak. Konuda yazdıklarınızdan başka bir öneriniz var mı acaba?

Teşekkürler

Bitki sarsılmış, birden toplanması zor. Ev yapımı terkiplerden önce oksijenli su sonra aspirinli suyu uygulayın. Kireçli su vermeyin.

serpil özdemir
12-07-2010, 08:57
Teşekkür ederim Mine hanım.
Özür dilemenize gerek yok ,okadar çok soru varki bize yetişmeye çalışmanız büyük incelik.
Helede çok çok acemi olan benim soracaklarım öyle çokki.Sizi bunaltmadan sormaya çalışacağım,balkonumda çiçek yetiştirmeye başlarken toprak konusunda çok zorlandım her bitkiye uygun toprak bulmak imkansız İstanbul Şirinevler de,en yakın koçtaş var ondada torftan başka bişey yok ,ordan burdan temin etmeye çalıştım.Soruma gelince ,bitkilerim fena büyümüyorlar ama nerdeyse hepsininde yapraklarında sararıklık var .balkonum aşırı güneş alıyor genelde güneş seven bitkiler seçiyorum .Sorun sadece güneş olabilirmi yoksa topraktanmı kaynaklanıyor en çok sararanın resmini yükledim

Terra
14-07-2010, 21:03
Çok ilgisiz olacak sanırım ama, bir arkadaşım yana yana Türkiye'de Euonymus Alatus alabileceği bir yer arıyor. Tavsiyeniz olabilir mi acaba?

Yılmaz Yalçın
18-07-2010, 19:46
Sevgili Mine Pakkaner,
İlk sorum;Güllerimdeki kara leke ilerledi,tüm yaprakları döküldü ve güllerim çıplak kaldı:(Tavsiyeniz üzerine ben de Fumazin M-45 isimli fungusiti aldım ve içeriğinde;%80 mancozep,%62 Ethlene hisditocarbanote,%16 manganez ve %2 çinko var.Üzerinde sebze ve meyvelerde kullanıldığı yazıyor ama güldeki kara leke hastalığında kullanılabileceğine dair bir bilgi yok.Satan kişi gülde de kullanılır dedi.Sizce kullanayım mı ve hastalığın mücadelesinde geç kalmış olabilir miyim?Çünkü tüm yapraklar döküldü.

Son sorum ise;Bahçemdeki bitkiler oldukça geç ve az çiçek verdiğinden Eminönü'nden tavsiye üzerine ithal, Agrofill marka,Fill 20-20-20 Hu complex toz şeklinde gübre aldım.Ancak üzerinde sadece yapraktan püskürtme şeklinde haftada bir uygulanacağı yazıyor.Benim de bitkilerim epey yüksekte ve yapraktan uygulamam çok zor olacak o yüzden kökten su ile karıştırarak versem olur mu?

cybl
19-07-2010, 12:09
Merhaba Mine Hanım
Küpe çiçeklerime bulaşan zararlı hakkında yardımcı olabilir misiniz? Sorumu aşağıdaki linkte sormuştum çok teşekkür ederim.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=673955&postcount=1789

Hacer
20-07-2010, 00:18
Mine hanım merhaba;

Menekşelerimin yaprakları günden güne artarak sararmakta. Bunun bir zararlı tarafından olduğunu düşünmüyorum. Çünkü iç içe duran diğer bütün anaç menekşelerimi de etkilerdi bu durum. Sanırım toprakta ki ismini bilmediğim bazı element eksikliklerinden kaynaklanıyor inancındayım. Mine hanım bu durumdan kurtulmak ve bol, ergin, sağlıklı yeşil yapraklara sahip olmak için menekşelerin topraklarına ne takviyesi yapmalıyım? Yardım edip bilgilendirirseniz çok sevinirim...

ciceksever70
20-07-2010, 14:13
Mine hanim iyi günler. Lavantalarimin yerini degistirip güllerin tam dibine ekmek istiyorum. Gidecekleri yer simdi olduklari yerin neredeyse yarim metre üst tarafi. Simdi degistirmek icin uygun zaman midir? Lavantalar iki yillik. Tesekkürler.

Mine Pakkaner
20-07-2010, 21:32
....bitkilerim fena büyümüyorlar ama nerdeyse hepsininde yapraklarında sararıklık var .balkonum aşırı güneş alıyor genelde güneş seven bitkiler seçiyorum .Sorun sadece güneş olabilirmi yoksa topraktanmı kaynaklanıyor en çok sararanın resmini yükledim

Fotoğrafınız net değil hiç fikir vermiyor. Sararma besin eksikliğinden, fazlalığından, çok sudan, az sudan, hastalıktan, zararlıdan, çok güneşten, az güneşten yani pek çok sebepten olabilir, daha net bir foto fikir yürütmemi kolaylaştırır Serpil Hanım.

Mine Pakkaner
20-07-2010, 21:41
... Simdi degistirmek icin uygun zaman midir? Lavantalar iki yillik.

Sonbahar sonu veya ilkbahar başı uygun olacaktır.

Mine Pakkaner
20-07-2010, 21:50
İlk sorum...Üzerinde sebze ve meyvelerde kullanıldığı yazıyor ama güldeki kara leke hastalığında kullanılabileceğine dair bir bilgi yok.Satan kişi gülde de kullanılır dedi.Sizce kullanayım mı ve hastalığın mücadelesinde geç kalmış olabilir miyim?Çünkü tüm yapraklar döküldü.

Son sorum ise.. bitkiler oldukça geç ve az çiçek verdiğinden Eminönü'nden tavsiye üzerine ithal, Agrofill marka,Fill 20-20-20 Hu complex toz şeklinde gübre aldım.Ancak üzerinde sadece yapraktan püskürtme şeklinde haftada bir uygulanacağı yazıyor...kökten su ile karıştırarak versem olur mu?
1. Şu anda bir ilaçlama yapın, ilacınız güllere de fayda sağlayacaktır. Yeni yapraklar sürer sürmez tekrar ilaçlayın.

2. Yapraktan alınmasını tavsiye ediyorsa öyle vermeniz gerek. Kökten de kısmen alınır ama aynı etkiyi görmezsiniz. Sırt tulumbası gibi bir alet kullanırsanız yukarıya püskürtürsünüz. Bir de 20-20-20 formülasyonu çiçeklenmeyi teşvik edecek bir terkip değildir. Bu benim ilkbaharda kullanacağım bir gübre olurdu. Amaç sadece çiçeklenme değilse kullanın elbette, dengeli bir gübre.

Mine Pakkaner
20-07-2010, 21:55
Mine hanım merhaba;

Menekşelerimin yaprakları günden güne artarak sararmakta. Bunun bir zararlı tarafından olduğunu düşünmüyorum. Çünkü iç içe duran diğer bütün anaç menekşelerimi de etkilerdi bu durum. Sanırım toprakta ki ismini bilmediğim bazı element eksikliklerinden kaynaklanıyor inancındayım. Mine hanım bu durumdan kurtulmak ve bol, ergin, sağlıklı yeşil yapraklara sahip olmak için menekşelerin topraklarına ne takviyesi yapmalıyım? Yardım edip bilgilendirirseniz çok sevinirim...

Azot takviyeli bir besin verirseniz bol ve yeşil yapraklarınız olur, deniz yosunu gübresi de kullanın (Örneğin Maxi crop). Yine hümik asit size fayda sağlar.

Ancak sararmaları sadece zararlılar yapmaz hastalık da sebep olabilir. Diğerlerine bulaşmadan tek bir bitki hastalanabilir, bunu da göz ardı etmeyin.

ciceksever70
20-07-2010, 21:56
Sonbahar sonu veya ilkbahar başı uygun olacaktır.

Cok tesekkür ederim Mine hanim.

Mine Pakkaner
20-07-2010, 22:05
Merhaba Mine Hanım
Küpe çiçeklerime bulaşan zararlı hakkında yardımcı olabilir misiniz? Sorumu aşağıdaki linkte sormuştum çok teşekkür ederim.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=673955&postcount=1789

İlgili başlıkta görüşlerimi yazdım.

alibumin
21-07-2010, 10:41
Merhabalar,

24 metre derinlikte ,15 metresi su ile dolu , 1m çapındaki bir kuyudan bahçe sulaması yapmak istiyorum.Suyun gideceği en uzak mesafe kuyudan 30 metre uzaklıkta...Bu kuyu suyu ile hem 200 metre karelik çim alanımı 3 fıskiye ile sulamak,hem de çiçek ve sebzelerimi sulamak istiyorum.Hangi tip ve özellikte pompa kullanmamı önerirsiniz.Bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
Saygı ve Sevgilerimle.

cybl
22-07-2010, 12:09
Teşekkürler Mine hanım.

Mine Pakkaner
22-07-2010, 17:45
Merhabalar,

24 metre derinlikte ,15 metresi su ile dolu , 1m çapındaki bir kuyudan bahçe sulaması yapmak istiyorum.Suyun gideceği en uzak mesafe kuyudan 30 metre uzaklıkta...Bu kuyu suyu ile hem 200 metre karelik çim alanımı 3 fıskiye ile sulamak,hem de çiçek ve sebzelerimi sulamak istiyorum.Hangi tip ve özellikte pompa kullanmamı önerirsiniz.Bilgilendirmeleriniz için şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
Saygı ve Sevgilerimle.

1. 2 adet 20 lt lik su bidonunun birbirine bağlanmasıyla oluşturulmuş bir sal üzerine ( sal yüzer halde olacak) 40 mss-3 m3/h verebilecek 1 santrifüj pompa kullanabilirsiniz.

2. 40mss-3m3/h verebilecek bir derin kuyu pompası kullanılabilir. Derin kuyu pompaları santrifüj pompalara göre biraz daha pahalı olmakla birlikte sistemin hava yapmaması ve daha az bakım gerektirmesi nedeniyle ideal çözümdür.

nkoksal
24-07-2010, 22:43
Mine Hanım kolay gelsin, Aşağıdaki linkte belirttiğim bir sorunum var ilgilenip bir cevap verebilirseniz çok memnun olacağım. Şimdiden teşekkür ederim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=21741

verda
29-07-2010, 14:59
İyi günler Mine Hanım,

Simaroubaceae familyasındanmış kokar ağaç, bahçemde ve çevrede epey var, bunları herhangi bir meyve ağacı ile aşalamam mümkünmü?

Birde bu sıralar ekilebilecek sebze tohumları neler olabilir?

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

Gül Batur
30-07-2010, 00:04
Merhaba Mine Hanım,

Kızımın Doktora tez konusu Çivit otu , Türkiye 'de çivit otu tarımı yapan bölgeleri, merkezleri araştırıyor. Acaba bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?
Sevgiler.....

zeynep dila
09-08-2010, 19:03
Merhaba Sayın PAKKANER,
Bandırma'da bahçeli bir evde oturmaktayım.
Çevremdeki bütün bahçesi olan komşularımın tüm ektikleri şeyler olmasına rağmen, ben bahçeme hangi çiçeği ekersem ekeyim hiç bir gelişme kaydedemiyorum.
Bahçe ile bu kadar uğraşmam dört yıllık bir süreç. Örnegin ektiğim hiçbir gülü büyütemedim. Ya tamamen odun gibi olup ölüp gidiyor ya da aynı boyda kalıp, çıkan her yeşil yaprak kuruyor sonra yine yenisi çıkıyor. O da kuruyor. Bu böyle devam eden bir kısır döngü.(Yani ne ölüyor ne de oluyor.)

Ne ortanca, ne sardunya, ne yıldız çiçeği, ne kirli hanım.....Bütün çiçeklerin akıbeti aynı. Ektiğim boyda kalıp (eğer hemen ölmezlerse) çıkan yaprakların kavrulmuş susuz kalmış gibi kuruması.

Bu uğurda yıllardır duyduğum herşeyi yaptım. Geçen yıl dere boyundan bir traktör toprak ilavesi, taze olmayan eski hayvan gübresi...Kireç dök dediler döktüm. Yumurta kabuğu at dediler yüzlerce attım. Tornacıdan demir tozları aldım toprağa karıştırdım. Sonuç hiç değişmedi. Sağımdaki, solumdaki, arkamdaki kısacası çevremdeki bahçelerle aynı havayı soluyup, aynı suyu kullanıyoruz bir tek benim bahçem problemli. Artık, ben mi yapamıyorum şüphesini ortadan kaldırmak için; komşularım kendilerine ne yaparlarsa , ne ekerlerse benim bahçeme de yapıp hatta sulamasını bile elbirliği ile yapar hale geldiler ama bir arpa boyu yol kat edemedik.

Bunca şeye rağmen olmayınca acaba sudan mı diye düşündüm.(Çünkü sulama için bahçemdeki kuyu suyunu kullanıyordum. Aslında buna ihtimal veremiyorum; çünkü üç komşum da bahçesini benim kuyu suyumla suluyor ve hiçbir problemleri yok.) Yine de bu sene bir kere bile kuyu suyunu kullanmadan tamamen şebeke suyu kullandım sonuç yine aynı.

En son son toprak analizi yaptırmaya karar verdim. Bundan çok ümitliydim. Sandım ki bahçenizde şu sorun var şu şekilde giderebilirsiniz diye bir çözümle karşılaşacağım. Ama sonuçtan ya ben bir şey anlamadım ya da toprak analizinde benim sandığım gibi çözüm bulunmuyor.

Bu nedenle analiz sonucunu size yazmaya karar verdim. Bana önerebileceğiniz bir şeyler olursa çok memnun olacağım. Şimdiden teşekkür ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Sevgiyle kalın.

YAPILAN ANALİZLER ANALİZ METODU SONUÇ DEĞERLENDİRME

PH saturasyon 7,3 hafif alkali

TOPLAM TUZ aletin önerdiği metod 1,36mmhos/cm tuzsuz

%org.madde modifiyewalkley-black-yaş yakma 2,60 orta

P2 O5(kg/dekar) sodyum bikarbonat metodu 49.1159 çokfazla

K(mg/kg) AAS 1024.9 çokfazla

Ca(mg/kg) AAS 6430.0 fazla

Mg(mg/kg) AAS 457.3 yeterli

Cu(mg/kg) TS ISO 14870 5.7 yeterli

Mn(mg/kg) TS ISO 14870 6.1 yeterli

Fe(mg/kg) TS ISO 14870 10.7 fazla

Zn(mg/kg) TS ISO 14870 5.0 fazla

NOT: Toprak analizinin yanı sıra sulama suyunun da kriterleri bitki gelişiminde önem arz eder bu sebeple sulama suyunun da analiz edilmesinde yaray vardır.

Yapılan analizler sonrasında gübreleme tavsiyesi istenmemektedir.

Laboratuar sorumlusu
Ziraat Mühendisi
......................

ciceksever70
09-08-2010, 19:22
Mine hanim iyi günler. Bahcemdeki yaklasik 1m boyundaki berberisin yerini degistirdim. Bir süre sonra tüm yapraklarini döktü. Boyunu kisaltayim mi yoksa hic dokunmadan öylece kalsin mi? Yeniden yapraklanmasi ilkbaharda mi olur? Tesekkürler.

Güler
09-08-2010, 21:57
Sevgili zeynep dila, Mine Hanım vakit bulduğunda sorunuza cevap verecektir.

Analiz neticesini de yazmışsınız ama ben pek anlamam.
Benim başımdan buna benzer bir olay geçmişti. Bahçenin bir bölümünde ne ekersem ekeyim kuruyordu. Toprak ilave ettim, gübre koydum sonuç aynı çıkınca o kısmı kepçe ile kazdırdım. Meğer çok evvelden orada bir kireç kuyusu açmışlar, kireçleri söndürme işlemleri yapılıyormuş. Kepçe ile dört metre derine inerek temizlettik. Şimdi sorun yok.

Sevgili ciceksever70,
bence erken davranmışsın. Yerinde olsam gençleştirme budaması yapar, biraz da gübre ile takviye ederdim. Seneye baharda kırmızı kırmızı yapraklarını verir.

Bahçemdeki berberislerin yakın bir fotoğrafını bulamadım ama senin bahçene bir fotoğraf gönderiyorum.

ciceksever70
10-08-2010, 07:51
Sevgili zeynep dila, Mine Hanım vakit bulduğunda sorunuza cevap verecektir.

Analiz neticesini de yazmışsınız ama ben pek anlamam.
Benim başımdan buna benzer bir olay geçmişti. Bahçenin bir bölümünde ne ekersem ekeyim kuruyordu. Toprak ilave ettim, gübre koydum sonuç aynı çıkınca o kısmı kepçe ile kazdırdım. Meğer çok evvelden orada bir kireç kuyusu açmışlar, kireçleri söndürme işlemleri yapılıyormuş. Kepçe ile dört metre derine inerek temizlettik. Şimdi sorun yok.

Sevgili ciceksever70,
bence erken davranmışsın. Yerinde olsam gençleştirme budaması yapar, biraz da gübre ile takviye ederdim. Seneye baharda kırmızı kırmızı yapraklarını verir.

Bahçemdeki berberislerin yakın bir fotoğrafını bulamadım ama senin bahçene bir fotoğraf gönderiyorum.

Cok tesekkür ederim Güler ablacigim.

Süleyman Koçak
10-08-2010, 14:32
Merhaba Mine Hanım.
Salon bitkilerimin (torf+yanmış koyun gübresi+ perlitten oluşan) toprak harçlarını biraz daha zenginleştirmek için tarım ilaçları satan bir yerden litresi 7 (yedi) Liraya 1 lt humik asit aldım. Satıcının tarifi üzerine saksı başına 1 fincan humik asidi 1 bardak suyla karıştırarak verdim. Satıcı ısrarla doz aşımının bir sakıncasının olmayacağını söylemesine rağmen, ben bitkilerimin çok neşeli olmadıklarını düşünüyorum. Sanki bu humik asidi fazla sevmemişler gibi geldi.
Acaba kısa ve uzun vadede bitkilere herhangi bir zararı olur mu? Toprak düzenleyici olarak kullandığımız bu sıvı toprağın ve bitkilerimin yapısını bozar mı?
Yapmam gereken birşeyler var mı?
Selamlar.

fixture
12-08-2010, 16:00
Merhaba Mine Hanım,
Bahçemdeki yaklaşık 13 yıllık huş ağacı ve kiraz ağacı bu yaz başlangıcından itibaren yavaş yavaş en tepeden aşağıya doğru kurumaya başladı. Yaprakları da cansız, keyifsiz. Önce suyu az alıyor sandım, suladım ama fayda etmedi. Acaba bu bir hastalık türü mü ve ağaçları kurtarma şansımız varmı ? teşekkürler..

Güler
12-08-2010, 22:00
Sevgili arkadaşlar, Mine Hanım'ın bilgisayarında sorun olduğunu öğrendim. İşleri de çok yoğun olduğu için sorularınıza cevap vermesi biraz zaman alıyor.

Bilmenizi istedim.

memet
15-08-2010, 10:02
Mine hanım, bu Arum maculatum mu? Yoksa, yoksa Arum italikum mu?

alba
02-09-2010, 22:30
sayın Pakkaner Datça da 6,5 dönüm araziye kurulu küçük bir otelimiz var otel ve havuz fazla yer tutmuyor kalan bahçe çim ekili üstünde zeytin,narenciye,üzüm,dut,palmiye,hurma ağacı,küçük bahçe bitkileri ve bir bölümde sebze bahçesi var.Bahçe iyi sulanıyor(artezyenden suluyoruz oldukça kireçli bir su)buranın iklimi kışın çok yağışlı ılık,yazın kurak aşırı rüzgarlı , nem çok düşük ve sıcak.Bu bitkilerden;üzüm,dut,gül,palmiye,hurma,zeytin ve sebzeler çok güzel gelişiyor(özellikle üzüm) ancak çim,begonvil,karabiber ağacı,narenciye ya sağlıklı büyümüyor **** bir anda bozulup ölüyor.Özellikle çim konusunda denemediğimiz yol kalmadı.Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz acaba .Saygılar

bengu2007
07-09-2010, 16:12
Mine Hanım merhabalar,
Çim alanımda oxalis corniculata hızla yayılıyor, çimlerime zarar vermeden bu turden nasıl kurtulabilirim. tesekkür ederim.

Mine Pakkaner
14-09-2010, 21:28
Mine Hanım merhabalar,
Çim alanımda oxalis corniculata hızla yayılıyor, çimlerime zarar vermeden bu turden nasıl kurtulabilirim. tesekkür ederim.

Geniş yapraklılar için seçici bir yabancı ot ilacı atabilirsiniz. Elle mücadele çok kolay olmuyor.

Mine Pakkaner
14-09-2010, 21:31
Mine hanım, bu Arum maculatum mu? Yoksa, yoksa Arum italikum mu?
Arum maculatum sanırım. Herbaryum size daha net bir cevap verebilir.

Mine Pakkaner
14-09-2010, 21:35
sayın Pakkaner Datça da 6,5 dönüm araziye kurulu küçük bir otelimiz var otel ve havuz fazla yer tutmuyor kalan bahçe çim ekili üstünde zeytin,narenciye,üzüm,dut,palmiye,hurma ağacı,küçük bahçe bitkileri ve bir bölümde sebze bahçesi var.Bahçe iyi sulanıyor(artezyenden suluyoruz oldukça kireçli bir su)buranın iklimi kışın çok yağışlı ılık,yazın kurak aşırı rüzgarlı , nem çok düşük ve sıcak.Bu bitkilerden;üzüm,dut,gül,palmiye,hurma,zeytin ve sebzeler çok güzel gelişiyor(özellikle üzüm) ancak çim,begonvil,karabiber ağacı,narenciye ya sağlıklı büyümüyor **** bir anda bozulup ölüyor.Özellikle çim konusunda denemediğimiz yol kalmadı.Bu konuda yardımcı olabilirmisiniz acaba .Saygılar

Çimin sağlıklı yetişmemesi bir çok sebepten olabilir. Keza diğer bitkilerin de. Her birinin ihtiyacı farklı. Size sadece bu bilgilere bakıp cevap vermeme imkan yok. Etrafınızdaki bir uzmandan profesyonel destek almanızı tavsiye ederim. Ancak şunu belirteyim ki, karabiber güzel gelişmiyor diye hiç dert etmeyin. Bir otel bahçesinde en istenmeyecek, en kullanılmaması gereken ağaçlardan biridir.

Kolay gelsin.

Mine Pakkaner
14-09-2010, 21:38
Merhaba Mine Hanım,
Bahçemdeki yaklaşık 13 yıllık huş ağacı ve kiraz ağacı bu yaz başlangıcından itibaren yavaş yavaş en tepeden aşağıya doğru kurumaya başladı. Yaprakları da cansız, keyifsiz. Önce suyu az alıyor sandım, suladım ama fayda etmedi. Acaba bu bir hastalık türü mü ve ağaçları kurtarma şansımız varmı ? teşekkürler..

Bahsettiğiniz şekilde bir bozulma hastalığı düşündürüyor. Ancak bu kadar bir bilgi teşhis ve tedavi önerisi için yeterli değil. Daha detaylı ve açıklayıcı anlatırsanız, örneğin fotoğraflarsanız yardımcı olma şansım artar.

Mine Pakkaner
14-09-2010, 21:41
Merhaba Mine Hanım.
Salon bitkilerimin (torf+yanmış koyun gübresi+ perlitten oluşan) toprak harçlarını biraz daha zenginleştirmek için tarım ilaçları satan bir yerden litresi 7 (yedi) Liraya 1 lt humik asit aldım. Satıcının tarifi üzerine saksı başına 1 fincan humik asidi 1 bardak suyla karıştırarak verdim. Satıcı ısrarla doz aşımının bir sakıncasının olmayacağını söylemesine rağmen, ben bitkilerimin çok neşeli olmadıklarını düşünüyorum. Sanki bu humik asidi fazla sevmemişler gibi geldi.
Acaba kısa ve uzun vadede bitkilere herhangi bir zararı olur mu? Toprak düzenleyici olarak kullandığımız bu sıvı toprağın ve bitkilerimin yapısını bozar mı?
Yapmam gereken birşeyler var mı?
Selamlar.

İyi kaliteli bir humik asit açık satılmaz. Markalı ve ruhsatlırı,i böyle bir ürünü aldığınızı umarım.

Gerçek humik asit zararlı olmaz. Yine de bu gibi durumlarda saksı toprağını bol suyla yıkayın.

Mine Pakkaner
14-09-2010, 21:43
Mine hanim iyi günler. Bahcemdeki yaklasik 1m boyundaki berberisin yerini degistirdim. Bir süre sonra tüm yapraklarini döktü. Boyunu kisaltayim mi yoksa hic dokunmadan öylece kalsin mi? Yeniden yapraklanmasi ilkbaharda mi olur? Tesekkürler.

Ağustos ayı bu işlem için uygun değil. Keşke kışa bıraksaydınız. Umarım hala yaşıyordur. Bu gibi durumlarda boyunu mümkün olduğunca kısaltın, köklenmeyi teşvik etmek için de deniz yosunu kullanın.

Mine Pakkaner
14-09-2010, 21:57
Merhaba Sayın PAKKANER,
Bandırma'da bahçeli bir evde oturmaktayım.
Çevremdeki bütün bahçesi olan komşularımın tüm ektikleri şeyler olmasına rağmen, ben bahçeme hangi çiçeği ekersem ekeyim hiç bir gelişme kaydedemiyorum.
Bahçe ile bu kadar uğraşmam dört yıllık bir süreç. Örnegin ektiğim hiçbir gülü büyütemedim. Ya tamamen odun gibi olup ölüp gidiyor ya da aynı boyda kalıp, çıkan her yeşil yaprak kuruyor sonra yine yenisi çıkıyor. O da kuruyor. Bu böyle devam eden bir kısır döngü.(Yani ne ölüyor ne de oluyor.)

Ne ortanca, ne sardunya, ne yıldız çiçeği, ne kirli hanım.....Bütün çiçeklerin akıbeti aynı. Ektiğim boyda kalıp (eğer hemen ölmezlerse) çıkan yaprakların kavrulmuş susuz kalmış gibi kuruması.

Bu uğurda yıllardır duyduğum herşeyi yaptım. Geçen yıl dere boyundan bir traktör toprak ilavesi, taze olmayan eski hayvan gübresi...Kireç dök dediler döktüm. Yumurta kabuğu at dediler yüzlerce attım. Tornacıdan demir tozları aldım toprağa karıştırdım. Sonuç hiç değişmedi. Sağımdaki, solumdaki, arkamdaki kısacası çevremdeki bahçelerle aynı havayı soluyup, aynı suyu kullanıyoruz bir tek benim bahçem problemli. Artık, ben mi yapamıyorum şüphesini ortadan kaldırmak için; komşularım kendilerine ne yaparlarsa , ne ekerlerse benim bahçeme de yapıp hatta sulamasını bile elbirliği ile yapar hale geldiler ama bir arpa boyu yol kat edemedik.

Bunca şeye rağmen olmayınca acaba sudan mı diye düşündüm.(Çünkü sulama için bahçemdeki kuyu suyunu kullanıyordum. Aslında buna ihtimal veremiyorum; çünkü üç komşum da bahçesini benim kuyu suyumla suluyor ve hiçbir problemleri yok.) Yine de bu sene bir kere bile kuyu suyunu kullanmadan tamamen şebeke suyu kullandım sonuç yine aynı.

En son son toprak analizi yaptırmaya karar verdim. Bundan çok ümitliydim. Sandım ki bahçenizde şu sorun var şu şekilde giderebilirsiniz diye bir çözümle karşılaşacağım. Ama sonuçtan ya ben bir şey anlamadım ya da toprak analizinde benim sandığım gibi çözüm bulunmuyor.

Bu nedenle analiz sonucunu size yazmaya karar verdim. Bana önerebileceğiniz bir şeyler olursa çok memnun olacağım. Şimdiden teşekkür ediyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Sevgiyle kalın.

YAPILAN ANALİZLER ANALİZ METODU SONUÇ DEĞERLENDİRME

PH saturasyon 7,3 hafif alkali

TOPLAM TUZ aletin önerdiği metod 1,36mmhos/cm tuzsuz

%org.madde modifiyewalkley-black-yaş yakma 2,60 orta

P2 O5(kg/dekar) sodyum bikarbonat metodu 49.1159 çokfazla

K(mg/kg) AAS 1024.9 çokfazla

Ca(mg/kg) AAS 6430.0 fazla

Mg(mg/kg) AAS 457.3 yeterli

Cu(mg/kg) TS ISO 14870 5.7 yeterli

Mn(mg/kg) TS ISO 14870 6.1 yeterli

Fe(mg/kg) TS ISO 14870 10.7 fazla

Zn(mg/kg) TS ISO 14870 5.0 fazla

NOT: Toprak analizinin yanı sıra sulama suyunun da kriterleri bitki gelişiminde önem arz eder bu sebeple sulama suyunun da analiz edilmesinde yaray vardır.

Yapılan analizler sonrasında gübreleme tavsiyesi istenmemektedir.

Laboratuar sorumlusu
Ziraat Mühendisi
......................

Analize göre eksik bir madde yok. Besin maddelerinin fazlası da zararlı. Bazı besin maddeleri arasında ters etkileşim olur. Örneğin kalsiyum çoksa demir alınamaz. Demirin fazla olması birşey ifade etmez. Aşırı fosfor ve potasyum bitkinin güzel ve bol sürgün vermesini yeşilk aksam gelişmesini yavaşlatır. Fosfor fazlalığı demir, çinko ve bakır alımını engeller. Potasyum fazla olursa magnezyum ve kalsiyum toprakta hazır bulunsa bile bitki tarafından alınamayabilir.

Kısaca bitkilerde beslenme bir denge işidir. Aynen insanlarda olduğu gibi. Bahçenizde Güler Hanım' ın dediği gibi bir toprak tazelemesine gidebilirsiniz. Suyunuzu da analiz ettirmenizde fayda var.

Mine Pakkaner
14-09-2010, 22:01
Merhaba Mine Hanım,

Kızımın Doktora tez konusu Çivit otu , Türkiye 'de çivit otu tarımı yapan bölgeleri, merkezleri araştırıyor. Acaba bu konuda yardımcı olabilir misiniz ?
Sevgiler.....

Maalesef bu konuda hiç bilgim yok. Acaba kızınız bu konuda bizimle de bilgisini paylaşır mı? :)

Mine Pakkaner
14-09-2010, 22:08
İyi günler Mine Hanım,

Simaroubaceae familyasındanmış kokar ağaç, bahçemde ve çevrede epey var, bunları herhangi bir meyve ağacı ile aşalamam mümkünmü?

Birde bu sıralar ekilebilecek sebze tohumları neler olabilir?

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim.

Temmuz ayında tohumunu ekebileceğiniz sebzelerin şimdi fidesini satın alabiliyorsunuzdur. Kışlık sebzlerin fideleri ağustos gibi yapılmaya başlanır.

Kokarağaç üzerine meyve aşılamanız mümkün değil. Kokar ağaçlar uygun ortamda istilacı tür olarak nitelendirilir. Bir bahçeye girerse ve ortam bulursa ağaç kovuğunda, kaldırım aralığında bile tohumu çimlenir gelişir.

Yılmaz Yalçın
15-09-2010, 12:41
Sevgili Mine Hanım,

Yasemin başlığı altında(en altta linkini veriyorum)756. mesajımda fotoğraflarını eklediğim yasemin 30 yaşında ve Memleketim Samsun/Alaçam'da bulunmakta.Hazirandan Kasıma kadar bol çiçek açıyor.Bulunduğu konum itibarıyle yüksek bir tepede ve İstanbul gibi sert kışlar görülebiliyor.(Hatta biraz daha fazla soğuk oluyor)Mesela geçen yıl -9,-11 leri gördü 4-5 gün de sürdü bu don olayları.Buna rağmen 30 yıldır hiçbir şey olmuyormuş.Ben komşuya sorduğumda ismini gerçek yasemin dedi.Nette araştırdım biraz onunla çok benzer ''hakiki yasemin''tıbbi yasemin''olarak bir tür buldum;çayı ağrılara iyi geliyormuş. Acaba hakiki yasemin olabilir mi?Eğer öyle ise bu tür Akdeniz yasemini ile aynı özellikte beyaz ve büyük çiçekli çok hoş kokulu ve en önemli özelliği ise soğukla çok dirençli...Forumdaki arkadaşların bir kısmı da Akdeniz yasemini olduğunu söyledi ancak Akdeniz yasemininin yaprakları daha parlak ve yaprak kenarları daha yuvarlak hatlı,memleketimdeki yaseminin yaprakları ise daha belirgin sivri uçlu ve rengi de mat ve yaprakları kalın..Akdeniz yaseminin çiçekleri ise daha büyük benim bahsettiğim yasemine göre.En önemli farkı ise;Tecrübemden biliyorum Akdeniz yasemini -5 de donuyor ve ölüyor.Geçen kış bahçemdekiler dondu..Ama bu bahsettiğim yasemin -9 larda bile donmuyor.Sizce bu kışa dayanıklı güzel kokan beyaz yaseminin türü nedir?

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1728&page=26

ankara
16-09-2010, 13:48
Merhaba Mine hanım sorumu burdamı sormam gerekiyor bilemedim yardımcı olursanız çok sevinirim.Bu bahar diktiğimiz kirazımız son bi ayda böyle bi görüntü aldı,o zamana kadar gayet sağlıklıydı hatta bir kaç meyvede vermişti.Acaba bu hastalığın adı ne,nasıl kurtulabilirz?
171643

mcfikret
17-09-2010, 18:20
Merhabalar.
Sorum sera ısıtmaları ile ilgili. ilk defa bir seram oldu, yaklaşık 15 dönüm, bu serayı ısıtmak istiyorum ancak uçuk hesaplar ve maliyetler ile teklifler alıyorum. Topraksız tarım yapmak istiyorum bu sebeple bir sera ısıtmak için gerekli hesaplama bilgileri nelerdir. En ucuz en verimli şekilde seramı nasıl ısıtabilirim. Ne gibi noktalara dikkat etmem gerekir. Lokasyon Antalya İlginize teşekkürler.

cihanyıldırım
23-09-2010, 11:53
ıyı gunler sayın mıne hanım ;
oncelıkle bahceme Lolium perenne ile süslemek ıstıyorum nereden temın edebılırım ?

bernacyhn
24-09-2010, 00:30
Merhaba Mine Hn. öncelikle sabırla herkese cevap verdiğiniz için çok teşekkürler. Yerinizi kimse dolduramaz iyiki varsınız :) benim sorum şu ki limon fidanıma kabuklu bit sardı. Tavsiyeler üzerine aşağıdaki linkte göreceğiniz böcek ilacını aldım. Şimdilik suya koymadan üzerine serptim biraz da ovdum. Acaba ne kadar suya ne kadar ilaç koymam gerekir? Şimdiden teşekkür ederim. Kendinize iyi bakın.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=698222&postcount=652

oceanheart
24-09-2010, 08:00
Merhaba Mine hanım,

Ormangülleri ve açelyalar için düşük PH lı torf aldım ve saksılarda yanmış koyun veya keçi gübresi kullanımından canım çok yandığından dolayı bu torfu yavaş salınımlı bitki besini ile karıştırarak kullanmayı düşünüyorum (orjinal ambalajında dengeli bir besin olup 13,13,13 olduğunu belirttiler-sizin de bildiğiniz gibi ithal bitkilerin hemen hepsinin harcında küçük topçuklar halinde bu besinlere rastlıyoruz).Benim sorum acaba bu besini kullanmam durumunda satınalmış olduğum düşük PH lı torfun PH ında bir yükselme olup olmayacağı konusunda.

şimdiden teşekkür ederim, saygılar

Mine Pakkaner
24-09-2010, 11:34
Merhaba Mine hanım sorumu burdamı sormam gerekiyor bilemedim yardımcı olursanız çok sevinirim.Bu bahar diktiğimiz kirazımız son bi ayda böyle bi görüntü aldı,o zamana kadar gayet sağlıklıydı hatta bir kaç meyvede vermişti.Acaba bu hastalığın adı ne,nasıl kurtulabilirz?
171643

Bu yapraklarda hastalık etkisinden ziyade zararlı etkisi göze çarpıyor. Isırıcı kemiricilerden birisi etkin olmuş. şu anda üzerinde zararlı yoksa sorun etmeyin.

Mine Pakkaner
24-09-2010, 11:36
...Benim sorum acaba bu besini kullanmam durumunda satınalmış olduğum düşük PH lı torfun PH ında bir yükselme olup olmayacağı konusunda.

şimdiden teşekkür ederim, saygılar

Gübrenin besin değerinden gayri pH değerini bilmek gerek bu soruyu cevaplamak için ama zaten çok miktarda kullanmayacaksınız. Ekstrem bir alkalilik yoksa sorun olmaz.

ankara
24-09-2010, 13:05
Bu yapraklarda hastalık etkisinden ziyade zararlı etkisi göze çarpıyor. Isırıcı kemiricilerden birisi etkin olmuş. şu anda üzerinde zararlı yoksa sorun etmeyin.

Üzerinde bir şeye rastlamadık şimdilik.Teşekkür ediyorum.

Mine Pakkaner
24-09-2010, 15:21
ıyı gunler sayın mıne hanım ;
oncelıkle bahceme Lolium perenne ile süslemek ıstıyorum nereden temın edebılırım ?
Lollium perenne çim olarak kullanılır. Çim tohumu satılan bütün firmalarda pek çok varyetesini bulabilirsiniz.

Mine Pakkaner
24-09-2010, 15:29
Merhaba Mine Hn. öncelikle sabırla herkese cevap verdiğiniz için çok teşekkürler. Yerinizi kimse dolduramaz iyiki varsınız :) benim sorum şu ki limon fidanıma kabuklu bit sardı. Tavsiyeler üzerine aşağıdaki linkte göreceğiniz böcek ilacını aldım. Şimdilik suya koymadan üzerine serptim biraz da ovdum. Acaba ne kadar suya ne kadar ilaç koymam gerekir? Şimdiden teşekkür ederim. Kendinize iyi bakın.

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=698222&postcount=652

Hay Allah, keşke almadan sorsaydınız. Bu formu tohum ilacı tohuma veya kepeğe karıştırılarak toprak zararlıları ile mücadelede kullanılıyor. Megaban4 var sıvı onunla kabuklu bit mücadelesi yapabilirdiniz. Ama yine de ben olsam size yazlık yağ verirdim...

bernacyhn
24-09-2010, 23:41
Aslında komşudan ödünç aldım bu ilacı denemek için. Yarın çıkıp ziraatten alırım önerdiğiniz ilacı. Yazlık yağ dediğiniz nedir acaba? Vakit ayırdığınız için çok teşekkür ederim Mine Hn. sağlıcakla kalın