View Full Version : Mine Pakkaner'e soralım 2010-12 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj)
halukunal
26-09-2010, 12:41
Merhaba Mine Hanım;
Bu forumda yeniyim ve size bazı sorular sormak istiyorum.
Limon yeşil toplanıp nasıl sarı limon haline getirilir?Yani erken olgunlaştırma.
Bu işlemin özel bir adı var mıdır?
oceanheart
27-09-2010, 08:17
Gübrenin besin değerinden gayri pH değerini bilmek gerek bu soruyu cevaplamak için ama zaten çok miktarda kullanmayacaksınız. Ekstrem bir alkalilik yoksa sorun olmaz.
Çok teşekkür ederim Mine Hanım,
Ambalajın üzerinde PH değerini yazıp yazmadığını kontrol edeceğim.
saygılar,
Wolf_Kanuni
01-10-2010, 12:24
Mine Hn. merhaba,
İzmir'de Güzelbahçe'deki evimin bahçesine boyları 1.5 -2 m. arasında değişen tam 7 adet Acer Palmatum dikeceğim (ağaçlar uykuya geçtikten sonra). Şu anda hepsi saksıdalar ve bu sıcak yazı atlattılar... Bahçenin bir kenarı, evin güney-doğu tarafı oluyor ve öğleden sonra gölge oluyor. Buraya, yan yana mümkün olan en ideal şekilde dikmek istiyorum. Bununla ilgili birkaç sorum olacak:
1. Her ağacın dikiminde çukurları genişçe kazacağım ve mümkün olan en uygun toprağı kullanmak istiyorum. Size göre en iyi karışım ne olmalıdır ve hangi oranda kullanılmalıdır? (Dere kumu ve humuslu toprak kullanılması gerektiğini okumuştum.)
2. Dikimden sonra toprağın nemini kaybetmemesi için dökülmüş çam iğneleri veya başka birşey eklemeli miyim?
3. Tavsiye ettiğiniz toprak türlerini İzmir'de nereden temin edebilirim? Dere kumu diye inşaat kumu almak istemiyorum da. :)
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba;
Böyle bir sos site için çok teşekkür ederim.
Benim çiçeklerimin bir sorunu var ama çözemiyorum ne olduğunu.Genellikle begonya,cam güzeli gibi hassas dallı çiçeklerde görüyorum.Önce dalların ana dalla birleşim yerlerinden çürümeler başlıyor.Yapraklar sağlıklıyken hatta çiçekliyken dal çürümeye başlıyor.Onu koparıp atıyorsunuz ama başka dallar çürümeye devam ediyor en son kök çürüyor.Bu beni üzüyor,nerde yanlış yaptığımı bilemiyorum.Bugün camgüzelimin sağlam dalı da gidince size yazmaya karar verdim.
Bu konuda bana bilgi verirseniz,yol gösterirseniz çok sevinirim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=701481#post701481
Merhaba Mine Hanım ; ekteki linkte Zoysia hakkında tecrübesi olanlardan bilgi sormuştum .Esas olarak öğrenmek istediğim
1. Ekim ayında fideler ekilirse , kış aylarında bozulma ,donma yaşanır mı ?
2. Zoysia'nın en büyük avantajı az su istemesi ancak dezavantajı da ekildikten sonra alanı 1 yılda ancak kapaması. Bahçede boşluk gözükmemesi açısından zoysia diktikten sonra aralara normal çim tohumu+kapak atsam ,zoysia’ya zararı olur mu ? İleride zoysiayı boğar mı ?
3. Sizin bildiğiniz başka dezavantajları var mı ?
4. İstanbul, Beykoz'daki mevcut alanımızda bakımı yapılmamış,kötü durumda bir çim var. Alanımız çok güneş alıyor.zoysia'ya alternatif az su isteyen ve güneşten çok zarar görmeyen başka hangi tür çim uygun olabilir ?
Bir peyzajcı arkadaş bize , kökleri 60-100 cm derine gidebilen mera çimi önermişti.
Bu konulardaki düşüncelerinizi öğrenebilirsem çok sevinirim.
Chotanaq
13-10-2010, 08:07
Merhaba Mine hanım, çok kısa ve sık karşılaşan bir durum için sorum olacak?
Bitkilerimin özellikle güzel kokan adaçayı bitkisinin ve diğer tüm bitkiler yapraklarında derin oyuklar oluştu. Sürekli tırtıl yenmesi gibi delikler ve çok hızlı bunu yapan kimse.
Böcekleri gözle de göremiyorum. Buna uygulayabileceğim ev yapımı ilaç ya da başka bir çözüm var mı? Tüm yaprakların iskeleti kaldı.
forumda aradım bu resimdeki gibi tüm bitkiler, ama hiç bir böcek göremedim.
topraktan mı çıkıyor acaba bunlar?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=57924&d=1231012493
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=57924&d=1231012493
Mine Pakkaner
13-10-2010, 14:30
Merhaba Mine Hanım;
Bu forumda yeniyim ve size bazı sorular sormak istiyorum.
Limon yeşil toplanıp nasıl sarı limon haline getirilir?Yani erken olgunlaştırma.
Bu işlemin özel bir adı var mıdır?
Ev koşullarında bu işlem için yeşil limonlarınızı kapaklı bir kutuya yanına ikiye bölünmüş kırmızı elma koyarak yapabilirsiniz. Kapalı bir ortamda elmanın sentezleyeceği etilen limonunuzun saramasını kolaylaştıracaktır.
Mine Pakkaner
13-10-2010, 14:32
Böceklerin beslenme saati ile sizin gözlem yapma saatiniz aynı değilse onları göremeyebilirsiniz. Örneğin çayır tırtılları gece saatlerinde beslenir. Maymuncuklar da. Ev yapımı ilaçlarda ısırıcı çiğneyici böcekler için olanlara bakabilirsiniz.
Mine Pakkaner
13-10-2010, 14:37
Mine Hn. merhaba,
İzmir'de Güzelbahçe'deki evimin bahçesine boyları 1.5 -2 m. arasında değişen tam 7 adet Acer Palmatum dikeceğim (ağaçlar uykuya geçtikten sonra). Şu anda hepsi saksıdalar ve bu sıcak yazı atlattılar... Bahçenin bir kenarı, evin güney-doğu tarafı oluyor ve öğleden sonra gölge oluyor. Buraya, yan yana mümkün olan en ideal şekilde dikmek istiyorum. Bununla ilgili birkaç sorum olacak:
1. Her ağacın dikiminde çukurları genişçe kazacağım ve mümkün olan en uygun toprağı kullanmak istiyorum. Size göre en iyi karışım ne olmalıdır ve hangi oranda kullanılmalıdır? (Dere kumu ve humuslu toprak kullanılması gerektiğini okumuştum.)
2. Dikimden sonra toprağın nemini kaybetmemesi için dökülmüş çam iğneleri veya başka birşey eklemeli miyim?
3. Tavsiye ettiğiniz toprak türlerini İzmir'de nereden temin edebilirim? Dere kumu diye inşaat kumu almak istemiyorum da. :)
Şimdiden teşekkürler.
İnanın cesaret ister İzmir' de Acer palmatum dikmek. :) Yan yana dikerseniz çok ideal olmaz, taç çaplarını hesap edip gerekli mesafeyi bırakmanız şart.
Fidan çukurlarına kompost, bahçe toprağı ve dere kumu koyunuz. İnşşat kumu da aslında satan adam dürüstse dere kumudur. Kompost büyükbaş gübresi kompostu olmalı. Konakta tohumcuların olduğu yerde Doğa Tohumculuk' tan alabilirsiniz. Çam ibrelerini kompostlamadan koymayın. Asitliği sağlamak için her fidan çukuruna kükürt karıştırabilirsiniz.
Mine Pakkaner
13-10-2010, 14:39
Merhaba;
Böyle bir sos site için çok teşekkür ederim.
Benim çiçeklerimin bir sorunu var ama çözemiyorum ne olduğunu. Genellikle begonya,cam güzeli gibi hassas dallı çiçeklerde görüyorum...
Bu konuda bana bilgi verirseniz,yol gösterirseniz çok sevinirim.
Keşke bir fotoğraf görebilseydik. Şimdi ne desem boş.
Genel birkaç önlem yazayım size bir daha böyle bir durum olursa hemen o dalı kesip yara yerine oksijenli su sürün. Bitkiye de oksijenli su solüsyonu püskürtün. Toprağını da yine aynı solüsyonla ve aspirinli su ile sulayın. Tarifleri ev yapımı bitki ilaçları bölümünde bulacaksınız.
Mine Pakkaner
13-10-2010, 14:50
.. Zoysia hakkında tecrübesi olanlardan bilgi sormuştum .Esas olarak öğrenmek istediğim
1. Ekim ayında fideler ekilirse , kış aylarında bozulma ,donma yaşanır mı ?
2. Zoysia'nın en büyük avantajı az su istemesi ancak dezavantajı da ekildikten sonra alanı 1 yılda ancak kapaması. Bahçede boşluk gözükmemesi açısından zoysia diktikten sonra aralara normal çim tohumu+kapak atsam ,zoysia’ya zararı olur mu ? İleride zoysiayı boğar mı ?
3. Sizin bildiğiniz başka dezavantajları var mı ?
4. İstanbul, Beykoz'daki mevcut alanımızda bakımı yapılmamış,kötü durumda bir çim var. Alanımız çok güneş alıyor.zoysia'ya alternatif az su isteyen ve güneşten çok zarar görmeyen başka hangi tür çim uygun olabilir ?
Bir peyzajcı arkadaş bize , kökleri 60-100 cm derine gidebilen mera çimi önermişti.
Bu konulardaki düşüncelerinizi öğrenebilirsem çok sevinirim.
Zoysia aslında bir sıcak iklim çimi. İstanbul' da nasıl bir sonuç verecek bilmiyorum. Kışınız sertse ve kar alıyorsanız sıkıntı olabilir. Bu yüzden dikmek istiyorsanız baharı beklemeniz gerek. Çünkü sıcak iklim çimleri kışın gelişmez. Zararlanır, yabancı otlar tarafından istila edilir.
Zoysia üstten başka çim tohumları ile tohumlanmaktan çok hoşlanmaz. Arasına ekim yapacaksınız lolyum perenne seçiniz ki boğmasın. Çim kaplayana kadar normal bakımı sürdürün. Az sulamaya sonra başlarsınız.
Toprağınızın organik maddesi yüksek olmalı ve iyi bir gelişim için hafif asidik bir yapıda olmalı.
Zoysia kışın sararıp kararacak bu görüntüyü sevecek misiniz?
Sıcak iklim çimleri daha az su isterler ama İstanbul' da nasıl olurlar? Uganda, bermuda gibi ayrık çeşitleri ve paspalum dayanıklıdır.
Sizin toprağınıza bol kompost, leonardit ve bir miktar da sututucu katmanızı tavsiye ederim, bu durumda çim verdiğiniz suyu daha uzun sürede kullanacaktır. Elbette drenaja dikkat.
Chotanaq
14-10-2010, 13:28
Mine hanım, teşekkür ederim.
Çok tatlı upuzun bir tırtıl yakaladım akşam vakti hava yeni kararmıştı. Görmek çok zor dikkat edince gördüm ki burnumun ucunda. Ayağı diğer yaprakta elleri diğer yaprakta gibi :) Resmen kocaman tırtılın balkonumda ne işi var anlamadım. Önce pislediği taneleri gördüm perlit büyüklüğünde. Suçluyu çok sonra gördüm. Ben 1 tane olduğuna ihtimal veriyorum o yüzden ilaç kullanmadım ama 3-4 bitkiye nasıl atladı onu bilmiyorum.
Eser İlhan
20-10-2010, 09:55
Sevgili Mine Hanım,
Çimlerimle ilgili birkaç sorum vardı. "Çim" başlığında sordum ama hiç cevap gelmedi, ilgili linki aşağıda vererek sorularımı size yöneltebilir miyim?
Teşekkürler :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=706144#post706144
Mine Pakkaner
20-10-2010, 21:22
Sorunuzu bulunduğu başlıkta cevapladım.
Eser İlhan
21-10-2010, 05:41
Sevgili Mine Hanım,sorumu bu kadar hızla cevapladığınız için size çok teşekkür ederim. Elimdeki çim gübresinin oranlarına hafta sonu bakıp size tekrar yazacağım. Bizleri bıkıp usanmadan desteklediğiniz için sağ olunuz :)))
Eser İlhan
24-10-2010, 16:44
Sevgili Mine Hanım, elimdeki çim gübresinin oranlarına baktım : 30-5-10+ME yazıyor üzerinde. Bu oranı herhalde kullanamam diye düşündüm,çünkü azotu çok yüksek. Bitkilerin dinlenmeye girdikleri bir dönemde bu kadar yüksek azot kullanılmazmış gibi geldi bana. Doğru mu düşündüm?
Kış gübrelerinde nasıl bir oran olmalı ? Hem çim hem de diğer bahçe bitkileri; örn. leylandiler,photinialar ve genel olarak kışa girerken nasıl bir gübre takviyesi yapmalı? Photiniaların altına leonardit yayarak çapaladım.Başka da birşey yapmadım.
Bir de geçen yıl diktiğim büyükçe bir manolyam var. Altını fıstık çamı dal ve yapraklarıyla malçladım.Başka bir gübreleme gerekir mi?
Teşekkürler:))
Wolf_Kanuni
26-10-2010, 22:53
İnanın cesaret ister İzmir' de Acer palmatum dikmek. :) Yan yana dikerseniz çok ideal olmaz, taç çaplarını hesap edip gerekli mesafeyi bırakmanız şart.
Fidan çukurlarına kompost, bahçe toprağı ve dere kumu koyunuz. İnşşat kumu da aslında satan adam dürüstse dere kumudur. Kompost büyükbaş gübresi kompostu olmalı. Konakta tohumcuların olduğu yerde Doğa Tohumculuk' tan alabilirsiniz. Çam ibrelerini kompostlamadan koymayın. Asitliği sağlamak için her fidan çukuruna kükürt karıştırabilirsiniz.
Çok teşekkürler Mine Hn. 2,5 m. mesafe bırakacağım aralarda, sanıyorum çok yakın olmaz değil mi?
Kompost, büyükbaş gübresi ve dere kumunu eşit oranlarda mı karıştırmamı önerirsiniz?
Bir de bu bahsettiğiniz Doğa Tohumculuk'ta, ihtiyacım olan ürünlerin hepsi (kompost, bahçe toprağı, dere kumu ve çam iğnesi) bulunur mu? Bulunmayanlar varsa, İzmir'de en güvenilir nereden temin edebilirim?
Tekrar teşekkürler.
Mine Pakkaner
27-10-2010, 00:13
Sevgili Mine Hanım, elimdeki çim gübresinin oranlarına baktım : 30-5-10+ME yazıyor üzerinde. Bu oranı herhalde kullanamam diye düşündüm,çünkü azotu çok yüksek. Bitkilerin dinlenmeye girdikleri bir dönemde bu kadar yüksek azot kullanılmazmış gibi geldi bana. Doğru mu düşündüm?
Kış gübrelerinde nasıl bir oran olmalı ? Hem çim hem de diğer bahçe bitkileri; örn. leylandiler,photinialar ve genel olarak kışa girerken nasıl bir gübre takviyesi yapmalı? Photiniaların altına leonardit yayarak çapaladım.Başka da birşey yapmadım.
Bir de geçen yıl diktiğim büyükçe bir manolyam var. Altını fıstık çamı dal ve yapraklarıyla malçladım.Başka bir gübreleme gerekir mi?
Teşekkürler:))
Elinizdeki gübre sizin de söylediğiniz gibi yüksek azot içeriği nedeniyle bahara ve yaza uygun.
Kışa girerken bitkilerinizi fosfor ve potasyumu yüksek bir gübreyle birlikte kompost verin ve bırakın. Başka birşeye gerek yok. Malçlamak gübreleme ile aynı şey değil. Manolyanızı da kış gübresi ile destekleyebilirsiniz.
Mine Pakkaner
27-10-2010, 00:18
Çok teşekkürler Mine Hn. 2,5 m. mesafe bırakacağım aralarda, sanıyorum çok yakın olmaz değil mi?
Kompost, büyükbaş gübresi ve dere kumunu eşit oranlarda mı karıştırmamı önerirsiniz?
Bir de bu bahsettiğiniz Doğa Tohumculuk'ta, ihtiyacım olan ürünlerin hepsi (kompost, bahçe toprağı, dere kumu ve çam iğnesi) bulunur mu? Bulunmayanlar varsa, İzmir'de en güvenilir nereden temin edebilirim?
Tekrar teşekkürler.
2,5 hatta 3 m olur. Nasıl bir görüntü yakalamk istediğiniz de önemli.
Doğa tohumculukta iyi kaliteli kompost bulursunuz ama dere kumu, toprak ve çam ibresi bulamazsınız.
Bunlar için de Narlıdere' de Mevsel' e bakın. Çam ibresinden vazgeçin. Kompostlanması çok uzun sürer. Onun yerine asitliği yüksek bir torf alın, harca katın. Baltık torflarının asitliği yüksektir. Gartengold marka iyidir. Netten de sipariş edip alabilirsiniz.
Eser İlhan
27-10-2010, 06:48
Teşekkürler Mİne Hanım, hemen bu hafta sonu dedğiniz gibi bir gübreleme yapacağım bahçeme :))
Wolf_Kanuni
27-10-2010, 14:52
Çok teşekkür ederim Mine Hn.
Merhaba Mine Hanım,
Türkmenistan'dan getirttiğim 2 çeşit kavun tohumu (Vaharman ve Gülabi) ile Aydın-Buharkent'te Menderes Ovasında sulamaksızın 7 dekar açık tarlada dikim yapmayı planlıyorum. Türkmenistan'da yetiştiği ortam; 50-60 derece ısıda, hafif tuzlu ve beyaza yakın bir toprak rengi olan arazilerde susuz yetiştiriliyormuş. 10-20 kg civarında, çok tatlı oluyormuş. Sizin bu konuda önerileriniz olabilir mi?
xtrouble
28-10-2010, 23:47
Merhabalar :)
Ben şu aralar yarışmaya katılmak için proje arayışı içerisindeyim. Aklıma bir şey geldi. Mesela bitkiler iyi ve kötü sözleri algılıyor, farklı müzik türlerine farklı tepkiler veriyor ya acaba diyorum Türkiyedeki adak ağaçlarının diğerlerine göre farklı bir yönü var mıdır? Kendim 2 ay içerisinde küçük fidanları adak ağacı şekline dönüştürerek herkese adak bağlaması için rica etsem örneğin 3 normal 3 adak fidanım olacak ve bunların özelliklerini inceleyeceğim... Sizce bir farkları olur mu?
Elimde birkaç proje var ve uygulanabilirliklerini araştırıyorum. Bu fikre uygun deney ortamı sağlayabilirim ama sonuçlar negatif olursa hayal kırıklığına uğrarım... Bana bir cevap verebilir misiniz?
Mine Pakkaner
30-10-2010, 11:38
Merhaba Mine Hanım,
Türkmenistan'dan getirttiğim 2 çeşit kavun tohumu (Vaharman ve Gülabi) ile Aydın-Buharkent'te Menderes Ovasında sulamaksızın 7 dekar açık tarlada dikim yapmayı planlıyorum. Türkmenistan'da yetiştiği ortam; 50-60 derece ısıda, hafif tuzlu ve beyaza yakın bir toprak rengi olan arazilerde susuz yetiştiriliyormuş. 10-20 kg civarında, çok tatlı oluyormuş. Sizin bu konuda önerileriniz olabilir mi?
Çeşidi tanımadığım için bu konuda size fikir yürütemeyeceğim, ancak 50- 60 derece sıcaklıktan emin misiniz? Aşkaabat'ın temmuz ayı sıcaklık ortalaması bile 30,9 derece.
Mesajınızı okuduktan sonra bir araştırma yaptım, tek bulduğum kavun şenliklerine ilişkin haber küpürü oldu.
Tanıdıklarınız varsa Türkmenistan' dan illgili tarım teşkilatından yetiştiricilik bilgisi de getirtmenizi tavsiye ederim.
Mine Pakkaner
30-10-2010, 11:43
Merhabalar :)
Ben şu aralar yarışmaya katılmak için proje arayışı içerisindeyim. Aklıma bir şey geldi. Mesela bitkiler iyi ve kötü sözleri algılıyor, farklı müzik türlerine farklı tepkiler veriyor ya acaba diyorum Türkiyedeki adak ağaçlarının diğerlerine göre farklı bir yönü var mıdır? Kendim 2 ay içerisinde küçük fidanları adak ağacı şekline dönüştürerek herkese adak bağlaması için rica etsem örneğin 3 normal 3 adak fidanım olacak ve bunların özelliklerini inceleyeceğim... Sizce bir farkları olur mu?
Elimde birkaç proje var ve uygulanabilirliklerini araştırıyorum. Bu fikre uygun deney ortamı sağlayabilirim ama sonuçlar negatif olursa hayal kırıklığına uğrarım... Bana bir cevap verebilir misiniz?
Öncelikle profil bilgilerinizi düzeltemenizi rica edebilir miyim?
Her projede negatif sonuç almanız ihtimali var. Bu yüzden hayal kırıklığına uğrama ihtimaliniz de hep yanı başınızda. Üstelik sizinki gibi bir denemede sonuçları çok uzun sürede yıllar boyunca izleyerek, ölçerek kıyaslayarak alacaksınız. Bir deneğiniz olacak bir kontrolünüz. Bunların tekerrürleri de olacak ve siz izleyeceksiniz.
Uzun sürecek ama biz de sonuçları dinlemek için burada oluruz. Arada konuyu fotoğrafla da desteklerseniz takipçisi de oluruz.
Selamlar Mine Hanım,
''Türkmenistan akarsu yönünden fakirdir. Atrek ırmağının bir bölümü Türkmenistan'ın içinde yer almaktadır. Tecen ve Murgap adlı akarsuları Karakum çölü içinde kaybolmaktadır. Amu Derya ırmağının çok az bir kısmı Türkmenistan sınırları içinde yer alır. Bunun dışında önemli bir akarsuyu yoktur. Ancak su ihtiyacının karşılanması için 900 km uzunluğundaki Karakum kanalı yapılmıştır. Bu kanal güneydedir. Topraklarının beşte dördünü Karakum çölü kaplamaktadır. Güney kısmında Kopet dağ kütlesi ve yaylalar yer alır. Topraklarının % 3.5'i tarım alanı, % 17'si otlak, kalanı ya kısmen otlak olarak kullanılabilen çöl veya tamamen çöldür. Türkmenistan'a kurak ve sıcak bir iklim hâkimdir. Yaz aylarında sıcaklık bazen 50 dereceye kadar çıkar. Kış aylarında ise bazen -25 dereceye kadar düştüğü olur.'' ALINTIDIR..
Söz konusu kavunlar Tecen Şehri civarında yetiştirilmekte olup şehir Karakum Çölüne yakındır.
Benim asıl sormak istediğim susuz yetiştirmeye çalışacağım için topraktaki nemi 3 ay boyunca nasıl muhafaza ederim? (Toprak; humuslu+tınlı-kumlu)
Aşağıda izleyeceğim yöntemin teknik açıdan uygun olup olmayacağı konusunda yorumunuz ne olur acaba? Daha da önemlisi sizin organik tarıma dair görüşleriniz beni yönlendirecek.
1. Kasım sonu tarlada 1 mt.derinlikte dip kazan yapılması
2. Toprak tahlili ve sonuca göre organik gübre uygulaması ve toprağın sürülmesi (Yeşil gübre amaçlı bakla ekilmesi)
3.Nisan sonu tohumların viyollere dikimi ve tarlada 2. kez 1 mt derinlikte dip kazan yapılması
4. Mayıs ortası tarlanın sulanması ve tavı gelince tarlanın dikim için hazırlanması,
5. Viyoldeki fidelere mikoriza mantarı uygulaması, karık sabanı ile açılan karıklara fidelerin
1x2.5 ölçülerinde dikilmesi
6. Fide diplerinin doldurularak 3 kez çapalanması, aralarının traktörle işlenmesi, yaprak tahlili, budama, seyreltme (2-4 adet)
7. Temmuz başlarında sıcakların artmasıyla tarlanın yarısının file örtüsü (mevcut) ile örtülmesi, kalan yarısında kaolin kili uygulaması
8. Ağustos ortası- Eylül: hasat zamanı....
Yılmaz Yalçın
31-10-2010, 18:29
Sevgili Mine Pakkaner,
Kış mevsimi gelmek üzere ve malum gece ısıları düştü..Selluka ve Arap yasemini(grand duke)gibi düşük ısılara hassas bitkilerimi bahçede dikili olan yerlerinden çıkartıp saksıya dikmeyi ve sonrasında kapalı ortama almayı düşünüyorum.Bu noktada size 2 sorum olacak;
1-Bitkilerimi bahçedeki yerlerinden saksılara nakletme işlemini 10 Kasım gibi yapmayı düşünüyorum bu işlem için uygun bir dönemde miyiz?
2-Kış boyu bitkilerim saksıda kapalı ve ısı olarak yeterli bir yerde kalacak ancak çiçeklerimi koyacağım bölüm güneş ışığı hiç almıyor sorun olur mu?
Keşke bir fotoğraf görebilseydik. Şimdi ne desem boş.
Genel birkaç önlem yazayım size bir daha böyle bir durum olursa hemen o dalı kesip yara yerine oksijenli su sürün. Bitkiye de oksijenli su solüsyonu püskürtün. Toprağını da yine aynı solüsyonla ve aspirinli su ile sulayın. Tarifleri ev yapımı bitki ilaçları bölümünde bulacaksınız.
Yanıtınız için çok teşekkür ederim Mine hanım.Dediklerinizi harfiyen uygulayacağım ve eğer tekrar aynı çürüyen dal oluşursa resmini çekip ekleyeceğim.
Bir de konu dışı olacak ama çiçekleri aldığım çiçekçi bu sorunun çok sulamadan kaynaklandığını söylemişti.Böyle hassas kırılgan dallı yapılı çiçeklerde çok sulama çürüme etkisi olabilir mi?Çok sulamadan kasıt, toprak kuruduktan sonra sulamak mı yoksa bunun belli aralıkları mı var?
Mine Hanım ***...
Şuan Kıbrısta askerliğimi yapmaktayım kışla içerisinde limon ağaçları var. Limonların kabuklarında çatlamalar meydana geliyor bunun nedeni ne olabilir gece gündüz farkından olduğunu sanmıyorum besin eksikliği olabilir mi acaba ve oluyorsa nasıl bir gübreleme yapmalıyım bu konuda yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum şimdiden çok teşekkür ederim...
Mine Pakkaner
01-11-2010, 12:31
Selamlar Mine Hanım,
''Türkmenistan akarsu yönünden fakirdir. Atrek ırmağının bir bölümü Türkmenistan'ın içinde yer almaktadır. Tecen ve Murgap adlı akarsuları Karakum çölü içinde kaybolmaktadır. Amu Derya ırmağının çok az bir kısmı Türkmenistan sınırları içinde yer alır. Bunun dışında önemli bir akarsuyu yoktur. Ancak su ihtiyacının karşılanması için 900 km uzunluğundaki Karakum kanalı yapılmıştır. Bu kanal güneydedir. Topraklarının beşte dördünü Karakum çölü kaplamaktadır. Güney kısmında Kopet dağ kütlesi ve yaylalar yer alır. Topraklarının % 3.5'i tarım alanı, % 17'si otlak, kalanı ya kısmen otlak olarak kullanılabilen çöl veya tamamen çöldür. Türkmenistan'a kurak ve sıcak bir iklim hâkimdir. Yaz aylarında sıcaklık bazen 50 dereceye kadar çıkar. Kış aylarında ise bazen -25 dereceye kadar düştüğü olur.'' ALINTIDIR..
Söz konusu kavunlar Tecen Şehri civarında yetiştirilmekte olup şehir Karakum Çölüne yakındır.
Benim asıl sormak istediğim susuz yetiştirmeye çalışacağım için topraktaki nemi 3 ay boyunca nasıl muhafaza ederim? (Toprak; humuslu+tınlı-kumlu)
Aşağıda izleyeceğim yöntemin teknik açıdan uygun olup olmayacağı konusunda yorumunuz ne olur acaba? Daha da önemlisi sizin organik tarıma dair görüşleriniz beni yönlendirecek.
1. Kasım sonu tarlada 1 mt.derinlikte dip kazan yapılması
2. Toprak tahlili ve sonuca göre organik gübre uygulaması ve toprağın sürülmesi (Yeşil gübre amaçlı bakla ekilmesi)
3.Nisan sonu tohumların viyollere dikimi ve tarlada 2. kez 1 mt derinlikte dip kazan yapılması
4. Mayıs ortası tarlanın sulanması ve tavı gelince tarlanın dikim için hazırlanması,
5. Viyoldeki fidelere mikoriza mantarı uygulaması, karık sabanı ile açılan karıklara fidelerin
1x2.5 ölçülerinde dikilmesi
6. Fide diplerinin doldurularak 3 kez çapalanması, aralarının traktörle işlenmesi, yaprak tahlili, budama, seyreltme (2-4 adet)
7. Temmuz başlarında sıcakların artmasıyla tarlanın yarısının file örtüsü (mevcut) ile örtülmesi, kalan yarısında kaolin kili uygulaması
8. Ağustos ortası- Eylül: hasat zamanı....
Öncelikle şunu anlayayım, yetiştiriciliği organik mi yapacaksınız?
Analizleri hemen yaptırın. Kavun organik maddesi yüksek toprakları sever. Bu yüzden dip kazan çekiminden sonra toprağınıza gelen tavsiyeye de bakarak araziye kompost verin. Kompost verirseniz yeşil gübreleme yapmanıza gerek kalmaz. Böylece toprak işleme sayısını azaltmış olursunuz. 2. dipkazana da ihtiyaç yok.
Tohumları nisan ortası gibi ekin. Tarlanızı ekime hazırlarken analiz sonucu tavsiye edilen başka bir gübre varsa onu da verin.
Dikimi yaparken fidelere mikoriza ile birlikte yapraktan terlemeyi önleyici green miracle gibi bir ürün de uygularsanız kayıplarınız azalır. Fifan çukurlarına su tutucu bir malzeme koyarsanız susuz yetiştiricilikte çok işinize yarar.
Yaprak tahlilini bariz bir sorun görmezseniz yapmanıza gerek yok, zaten kısa süreli bir yetiştiricilik, toprak analizi yapılmış, kavunun tüketeceği besin de belli.
Uç almaya önem verin. Hastalık zararlı kontrolüne önem verin. Kavunda kaolin kullanımı konusunda bilgim yok. O kadar geniş bir yaprak yüzeyini kaplayıp fotosenteze engel olur mu bilemiyorum.
Mine Pakkaner
01-11-2010, 12:37
..Selluka ve Arap yasemini(grand duke)gibi düşük ısılara hassas bitkilerimi bahçede dikili olan yerlerinden çıkartıp saksıya dikmeyi ve sonrasında kapalı ortama almayı düşünüyorum...
1-Bitkilerimi bahçedeki yerlerinden saksılara nakletme işlemini 10 Kasım gibi yapmayı düşünüyorum bu işlem için uygun bir dönemde miyiz?
2-Kış boyu bitkilerim saksıda kapalı ve ısı olarak yeterli bir yerde kalacak ancak çiçeklerimi koyacağım bölüm güneş ışığı hiç almıyor sorun olur mu?
Her ikisini de geniş açıp almalısınız. Keşke bu fikrinizi daha önce söyleseydiniz. Fidanlarınızı yerindeyken söküme hazırlardık. HAvanın daha soğumasını bekleyin. Bitkiler uyuyunca geniş açarak sökün. Büyük birer plastik saksıya alın. Üst aksamı da uygun olarak budayın.
Bulunacakları yerde güneş almasalar da gün ışığını bol olarak alacaklardır diye düşünüyorum.
Sulamayı azaltın. Seneye yeniden yerlerinden sökerken sorun yaşamamaları için saksıyla dikim yapın. Saksının tabanını çıkarır dikersiniz.
Mine Pakkaner
01-11-2010, 12:41
... çiçekçi bu sorunun çok sulamadan kaynaklandığını söylemişti.Böyle hassas kırılgan dallı yapılı çiçeklerde çok sulama çürüme etkisi olabilir mi?Çok sulamadan kasıt, toprak kuruduktan sonra sulamak mı yoksa bunun belli aralıkları mı var?
Bazı çok su seven bitkilerin haricinde diğer bütün bitkiler aşırı sudan zarar görür, hatta kökleri suda boğulabilir.
Sulama aralığı bitki ihtiyacına göre tespit edilir. Genel kural iki sulama arası toprağın nemini kaybetmesine izin vermektir. Bunun için de toprak yüzeyine bakılmaz, o yanıltır. Parmağınızın bir boğumunu saksıya sokup kontrol ediniz veya şimdi bahçemarketlerin raflarında nem ölçerler bulmak mümkün, onlarla da bakabilirsiniz.
Mine Pakkaner
01-11-2010, 13:34
Mine Hanım ***...
Şuan Kıbrısta askerliğimi yapmaktayım kışla içerisinde limon ağaçları var. Limonların kabuklarında çatlamalar meydana geliyor bunun nedeni ne olabilir gece gündüz farkından olduğunu sanmıyorum besin eksikliği olabilir mi acaba ve oluyorsa nasıl bir gübreleme yapmalıyım bu konuda yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum şimdiden çok teşekkür ederim...
Turunçgillerde çatlamalar genel olarak fizyolojik sorunlar. Su çok azsa kabuk kurumaya meyleder çatlayabilir. Sulama sık veya yağış bolsa kabuk çatlar, yarılmış gibi olur, meyve eti görülür. Çeşit özelliği de buna etkendir. Böyle çeşitlerden aşı gözü almayız örneğin. Bunların yanısıra toprakta tuzluluk da meyvelerde çatlamalara sebep olabilir.
Potasyum, bor ve bakır eksiklikeri de çatlamaya yatkınlığı arttırır.
Ağaçlar kaç yaşında bilmiyorum ama yetişkin ağaç için bazı rakamlara verelim.
Öncelikle ağaç başına 4 çuval kompost verin (büyükbaş kompostu) Yoksa bir miktar gübre ve bahçe artığını kompostlayın.
Kimyasal gübre olarak da ağaç başına ocak şubat aylarında 4 kg amonyum sülfat ( 2kg da mayıs- haziranda), kasım aralıkta triple süperfosfat 800 gr ve potasyum sülfat 2kg olarak verilmeli. Ağaçlar gençse hesaplanan miktarlar yaş başına 1/ 10 oranında düşürülmeli.
Bir de yapraktan uygulanacak mikroelement vermenizi öneririm.
Bilgiler ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim. Organik yetiştiricilik yapmayı planlıyorum. Umarım başarılı olurum.
Eser İlhan
07-11-2010, 21:33
Sevgili Mne Hanım, yine yardımınıza başvurmak istiyorum : Çok sevdiğim için geçen yıl ekim ayında bahçeme (peyzaj amaçlı) bir zeytin ağacı diktim. Bu yıl ağustos ayında birdenbire -daha çok uç sürgünlerde olmak üzere- yapraklarında yenikler gözledim. Böcek olduğunu düşünerek insektisid (dedel) uyguladıım. Ağaç ilaç çözeltisiyle tamamen ıslanınca salgıladıkları iplikciklerle parlak yeşil renkli tırtılların (adeta komandolar gibi ) ağaçtan inerek kaçmaya çalıştıklarını gördüm. Onları toplayıp uzaklaştırdım. Daha sonra ağacı birkez daha ilaçladım.
Bu hafta yeniklerin sanki tekrar başladığını gördümse de emin olamadım.
Size bu tırtılların ve yaprak yeniklerinin resimlerini de ekliyorum. Bu nedir ve ağacımı bu tırtıllardan nasıl ve neler yaparak korumalıyım? Beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Ağacımı çok seviyorum ve ona en iyi şekilde bakabilmek istiyorum.
Çok teşekkürler :))
Mine Pakkaner
08-11-2010, 01:01
Zeytin hastalık ve zararlıları ile doğal mücadele (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14566) başlığını bilmem takip ediyor musunuz. İlginizi çekecektir.
Zararlıyla Delfin WG isimli ilacı kullanarak mücadele edebilirsiniz.
Eser İlhan
08-11-2010, 06:04
Teşekkürler Mine Hanım. Başlığı okumuştum ama yeniden okuyacağım. Forumda zeytine dair yazılan herşeyi okuyorum aslında. Hatta üreticilerin sorunları bile olsa :)
Tırtılların zeytin zararlısından çok bahçeye ait sıradan birşey olabileceğini düşünmüştüm aslında. Çünkü bahçem Istanbul - Sinanoba'da(Büyükçekmece) ve çevremde zeytinlik filan da yok. Ama sizin yazınızdan yanlış düşünmüş olabileceğimi anlıyorum şimdi. :)
alibumin
10-11-2010, 11:12
1. 2 adet 20 lt lik su bidonunun birbirine bağlanmasıyla oluşturulmuş bir sal üzerine ( sal yüzer halde olacak) 40 mss-3 m3/h verebilecek 1 santrifüj pompa kullanabilirsiniz.
2. 40mss-3m3/h verebilecek bir derin kuyu pompası kullanılabilir. Derin kuyu pompaları santrifüj pompalara göre biraz daha pahalı olmakla birlikte sistemin hava yapmaması ve daha az bakım gerektirmesi nedeniyle ideal çözümdür.
Mine Hanım Merhabalar,
İlginiz ve cevabınız için teşekkürler...Araştırmalarım sonucu 2. önerinizin bana daha uygun olduğunu anladım ve 40mss ye 8m3/h veren kademeli bir dalgıç pompa aldım...Bu durumdan çim alanım,süs ve meyve ağaçlarım,çiçeklerim,sebzelerim doğal olarak ben çok memnun kaldık..
Saygılarımı sunarım.
Merhaba Mine Hanım,
Aydın'da Türkmen kavunu yetiştirmek istediğim arazinin toprak analizini yaptırdım. Ancak PH 8.02 çıktı. Kavunun PH isteği 6,5 civarı imiş. Elimde 3000 Kg/dekar sığır gübresi ve 500 Kg/dekar kuru tavuk gübresi var. Mayıs ayında yapacağım dikime kadar PH'ı 6,5-7,0 aralığına indirebilmek için nasıl bir uygulama yapmalıyım?
Analiz değerleri (Analiz, İlçe Ziraat Odası Labaratuvarında 21.11.2010 tarihinde yapıldı.)
PH: 8,02
CaCO3 :%0,19 (Az Kireçli)
Organik Madde:%1,18 (az)
Bünye:% 48.84 Tınlı
Tuzluluk:%10.173 (Orta derecede tuzlu)
Azot:%0,06 (orta derecede azotlu)
Fosfor: 1,131 ppm (fakir)
potasyum 112,25 ppm (düşük)
Kalsiyum: 3572 mg/kg (zengin)
Magnezyum: 653,00 (iyi)
Demir :3,65 mg/kg (orta)
Çinko : 0,08 mg/kg (Fakir)
Mangan :2,72 mg/kg (yeterli)
Bakır : 1,53 mg/kg (yeterli)
Sodyum :14,75 mg/kg ( çok düşük)
DEĞERLENDİRME:
Amonyum sülfat (%21) :20 Kg/da dikim öncesi disgaro altına
Triple süper fosfat:20 Kg/da pulluk altına
Potasyum sülfat (%45-52) : 30 Kg/da Pulluk altına
Çinko sülfat : 5 Kg/da Ekim öncesi toprak altına
Toz Kükürt : 100 Kg/da Mart ayında toprağa karıştır.
Yukardaki önerilen miktarlarda sığır gübresi ve tavuk gübresi dikkate alınmamıştır.
Şimdiden teşekkürler.
facebook ta defalarca ekledim kabul etmedi :) 1 dönüme ne kadar (kıska) arpacık kırmızı soğanı ekilir ? Ekim ve Ekimden sonra yapılacak işlemler nelerdir ? yardımcı olursanız sevinirim ..
bizde cevabınızı bekliyoruz..
Mine Pakkaner
28-11-2010, 11:30
Merhaba Mine Hanım,
Aydın'da Türkmen kavunu yetiştirmek istediğim arazinin toprak analizini yaptırdım. Ancak PH 8.02 çıktı. Kavunun PH isteği 6,5 civarı imiş. Elimde 3000 Kg/dekar sığır gübresi ve 500 Kg/dekar kuru tavuk gübresi var. Mayıs ayında yapacağım dikime kadar PH'ı 6,5-7,0 aralığına indirebilmek için nasıl bir uygulama yapmalıyım?
Analiz değerleri (Analiz, İlçe Ziraat Odası Labaratuvarında 21.11.2010 tarihinde yapıldı.)
DEĞERLENDİRME:
Yukardaki önerilen miktarlarda sığır gübresi ve tavuk gübresi dikkate alınmamıştır.
Şimdiden teşekkürler.
Davut Bey size verilen öneriyi aynen uygulayabilirsiniz. Mart ayında vereceğiniz kükürdü hayvan gübresi ile karıştırıp uygularsınız. Zaten önerilen diğer gübreler de sülfat formunda yani kükürtlü. Ph nız düşecektir.
Yalnız elinizde toplam 3,5 ton/da hayvan gübresi var ve organik maddeniz az. 40 kg/ da leonardit de ilave edin. Ekim öncesi ocak veya karıklara verirsiniz. Leonarditin tuzlu topraklarda da olumlu etkisi var.
Mine Pakkaner
28-11-2010, 12:06
... 1 dönüme ne kadar (kıska) arpacık kırmızı soğanı ekilir ? Ekim ve Ekimden sonra yapılacak işlemler nelerdir ?...
Kullanılan kıskanın iriliğine bağlı olarak, dönüme 35-40 kg kıska gider. Sıra arası 25, sıra üzeri 8 cm olacak şekilde dikim yapın. Sıravari dikim yapın toprak işleme hasat kolay olur. Saçayağı dikimde zorlanırsınız. Organik maddece zengin bir üst toprak hazırlayın. Toprak analizi yaptırın. 15- 20 cm derinliği organik maddeyle zenginleştirirseniz veriminiz yüksek olur. Ayrıca yüksek verim için inorganik gübre de destek olur.
Bu verdiğim bilgiler tamamen teorik bilgiler. Çünkü soğan yetiştiriciliğine dair şahsi uygulamam hiç olmadı.
Özellikle Marmara'da geniş plantasyonlar halinde yetiştiriciliği yapılmakta, yetiştiricilik yapılan bölgelerden tecrübeli arkadaşları da dinlemek isteriz.
Mine Pakkaner
28-11-2010, 12:10
bizde cevabınızı bekliyoruz..
Tuzzen bütün mesajlarınızı taradım ama bana sorduğunuz bir soru bulamadım. Hangi sorunuzdu lutfen linkini verir misiniz? Yalnız sayfa linkini değil soru linkini vermenizi rica edeceğim.
Merhaba Mine hm.
Bana 1.5yıl önce Dracena Massengena hediye geldi. Çok severek bakımını yapıyordum. Kısa zamanda serpilerek büyüdü. Geçen kış toprağı çatlamıştı ve saksısı küçük geliyordu.Bende saksı değişimi yaptım. Yine sorunsuz büyüyordu bitkim ama son 1 aydır küçük olanların yaprakları ve hatta yeni çıkan filizleri bile kurumaya başladı. Bana hediye geldiğinde 3 ağacı saran fileden yapılmış hediye paketi tarzı birşey vardı dolayısıyla hiç açıp bakmak aklıma gelmiyordu. 2hafta evvel onu sökütüğümde saksının içinde mantarlar türediğini gördüm. Bütün mantarları temizledim ama şimdi yine türediler. Bitkim her geçen gün kuruyup yapraklarını döküyor. Mantarlarla bir ilgisi var mıdır? Ve bitkimi kurtarmak için ne yapmalıyım.Acil yardımlarınızı bekliyorum.
Sevgiler.
Mine Pakkaner
29-11-2010, 15:01
İdyle acaba bir foto yükleme şansınız olmaz mıydı?
İdyle acaba bir foto yükleme şansınız olmaz mıydı?
Fotoğraf çektim yüklemeye çalışacağım..
Mine Pakkaner
29-11-2010, 19:12
İdyle, yüklediğiniz fotoğraf sadece mantarları gösteriyor. Ben bitkinizin durumunu görmek istiyorum.
Yalnız önce foruma nasıl foto yükleyeceğinize ilişkin şu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256) lütfen okuyun. Sizin yüklediğiniz fotoyu kaldırıp düzelttim ve yeniden yükledim.
Bu arada gövdeleri topraktan filizlerin çıktığı yere kadar elinişzle sıkarak yoklayın ve boşluk, kabukta gevşeklik, yumuşaklık var mı kontrol edin. Aynı şekilde odunların üst kısmındaki mumlu tabakayı da kontrol edin. Gövdeleri elinizle tutup hafifçe çeker gibi yapın, kökü gelen var mı bakın. Kökü çürüyen varsa yerinden çıkar.
182199
182226
182227
182228
182229
Öncelikle uyarınız ve yardımınız için teşekkür ederim. (Küçük bebeğim olduğu için hemen cevap yazamadım resmide çok acele yükledim kusura bakmayın)
Dediklerinizi tek tek yaptım. Resimde Büyük olan gövdenin yapraklarını çekmedim onlarda sorun yok gayet sağlıklı durumdalar. Hepsini dediğiniz gibi kontrol ettim. Küçük olan iki gövdede kabuklarda gevşeklik var ama gövdeler sert yani kabukla gövdenin arasında hava varmış gibi. (Umarım doğru anlatabilmişimdir).
Mumlu kısımlarda herhangi bir anormallik gözükmüyor. Gövdeleri topraktan çekince çıkacak gibi olmuyor ama sağa sola çok sallanıyorlar.
Merhaba Mine Hanım,
DEĞERLENDİRME:
Şimdiden teşekkürler.
Sayın Mine PARKER hanım son satırdaki sığır ve tavuk gübresi dikkate alınmamıştır ! deniliyor. dekara kilolarca ticari gübre uygulandığı halde neden ahır ve tavuk gübresi gözardı edilmiştir. 1 ton ahır gübresinde organik madde yanında azot fosfat potas gibi kilolar ifade eden elementler de var. Bunlarında mutlaka uygulama esnasında göz önünde bulundurulması gerekir diye düşünüyorum.
Mine Pakkaner
30-11-2010, 08:33
Çünkü ahır gübrelerinde zannettiğiniz kadar fazla azot fosfor potasyum yoktur. Üstelik analiz değerlendiren bu gübrelerin hangi durumda olduğunu bilemez. Yani gübrenin olgunluk derecesi nedir, kaç sene hangi koşullarda bekletilmiş, kompostlanmış mı kompostlanmamış mı? İçindeki NPK değerleri buna göre değişir. Tuz içeriği, pH sı belli değildir. Organik madde içeriği belli değildir. Üretici elindeki gübreyi de götürüp analiz ettirseydi bunlar da bilinirdi.
Peki ne yapılmakta? Ahır gübrelerinin ortalama besin değerleri hayvanların beslenme şartlarına göre değişmekle birlikte şöyle kabul edilmekte;
% N % P2 O5 % K20 % CaO
Sığır 0.29 0.17 0.10 0.34
Beygir 0.44 0.35 0.35 0.15
Koyun 0.55 0.31 0.15 0.46
Tavuk 1.70 1.40 0.90 2.0
Davut Bey'in elinde 3 ton sığır gübresi var. Azot içeriği sadece % 0, 29 olan bir gübreden bahsediyoruz. Kompost olsaydı buradaki azot %1 olacaktı. Fosfor ve potasyum değerleri ise çok daha düşük. Üstelik buradaki besinler organik kaynaklı yani kimyasallar gibi hızlı etkili olup o senenin ürününe çok hızlı etkili olmayacaklar. Çünkü yetiştiricilik süresi de kısa. İlkbaharda tohumları ektiniz, yazın hasat edeceksiniz. Azotu bu kadar seven kısa süreli bir üretim için kimyasal kullanacaksanız vereceğiniz gübredeki azot buna sadece destek olur. Fazla gelmez.
Kavun azotu çok seven bir meyve, yüksek organik madde de sever. Hatta besin maddelerince zengin ama organik maddece fakir toprakta ürün kalitesi organik maddece zengin toprağa göre daha düşük bile olur.
Gelelim üreticimizin durumuna, bu derece organik maddece fakir bir toprakta bir yeşil gübreleme yapsaydı çiftlik gübresini öyle kullansaydı çok daha iyi sonuç alırdı. Ancak buna zamanı da yok. Bu yüzden organik maddeyi hem ahır gübresi hem de leonardit kullanarak arttırmalı. Elindeki ahır gübresi de az çünkü. Leonardit ve ahır gübresi birlikte kullanılınca çok daha başarılı sonuçlar alınıyor. Tavsiyeye leonarditi de eklememin bir sebebi de buydu.
Mine Pakkaner
30-11-2010, 08:44
...Küçük olan iki gövdede kabuklarda gevşeklik var ama gövdeler sert yani kabukla gövdenin arasında hava varmış gibi. (Umarım doğru anlatabilmişimdir).
Mumlu kısımlarda herhangi bir anormallik gözükmüyor. Gövdeleri topraktan çekince çıkacak gibi olmuyor ama sağa sola çok sallanıyorlar.
İdyle, kabukla gövde arasında boşalma, hava varmış gibi bir durum olduğunda o bitkiyi kaybediyorsunuz demektir. Üzerinde büyük filiz varsa keserek alın ve yeniden köklendirin. Bir filiz drasenanız olur. İyice gelişince onu aynı saksıya, çıkardığınız odunun yerine dikersiniz. Aşağıda gelişerek boşluğu kapar.
Hemen sökmek durumunda değilsiniz odunları, izleyin. Filizlerde bozulma ve odunda boşalma sürerse alın ama filiz çok sararır, bozulursa köklenmez. Köklenmesi de kolay. Şişeye suya bile koysanız kökleniyor. Saksıdan çıkarırsanız toprağa forumda bulacağınız oksijenli su ve aspirinli su solüsyonlarını vermeyi ihmal etmeyin.
Mantara gelince, eğer miselleri saksı harcında olmasaydı asla gelişmezlerdi. Muhtemelen saksı harcında mantar kompostu kullanılmış olabilir. Endişe edeceğiniz bir durum yok. Saksıyı paketiyle tuttuğunuz için ortam karanlık ve nemli kalmış, mantarlar çıkmış. Temizleyin ve hafifçe üst yüzeyi tırmıkla gibi toprağı karıştırın yeter.
İdyle, kabukla gövde arasında boşalma, hava varmış gibi bir durum olduğunda o bitkiyi kaybediyorsunuz demektir. Üzerinde büyük filiz varsa keserek alın ve yeniden köklendirin. Bir filiz drasenanız olur. İyice gelişince onu aynı saksıya, çıkardığınız odunun yerine dikersiniz. Aşağıda gelişerek boşluğu kapar.
Hemen sökmek durumunda değilsiniz odunları, izleyin. Filizlerde bozulma ve odunda boşalma sürerse alın ama filiz çok sararır, bozulursa köklenmez. Köklenmesi de kolay. Şişeye suya bile koysanız kökleniyor. Saksıdan çıkarırsanız toprağa forumda bulacağınız oksijenli su ve aspirinli su solüsyonlarını vermeyi ihmal etmeyin.
Mantara gelince, eğer miselleri saksı harcında olmasaydı asla gelişmezlerdi. Muhtemelen saksı harcında mantar kompostu kullanılmış olabilir. Endişe edeceğiniz bir durum yok. Saksıyı paketiyle tuttuğunuz için ortam karanlık ve nemli kalmış, mantarlar çıkmış. Temizleyin ve hafifçe üst yüzeyi tırmıkla gibi toprağı karıştırın yeter.
Çok teşekkür ederim Mine hm.
Bir tane büyük yeşil filiz var ama onda çürümüş bir yaprak var :( (resimde görülüyor) Diğer filizlerde kurumuş durumda.
O filizi alıp köklendirmeyi deneyeyim ama nasıl kesmem gerekir tam bilemiyorum :(
Son bir sorumda bu çürümeye ne sebep olmuş olabilir sağlam kalan gövdede çüremesin diye soruyorum.
Bahsettiğiniz solüsyonu hemen yapıp uygulayacağım.
furkan yıldız
30-11-2010, 21:46
Merhaba Mine hanım
Ayrıklarla başımın dertte olduğunu bilen ve neler çektiğimi gören arkadaşım fusilade forte isimli bir ilaç verdi fakat dozaj ile ilgili bir bilgi yazmıyor. ilk etapta 25 30 m2'lik bir alanda kullanacağım. Yardımcı olabilir misiniz ?
Mine Pakkaner
30-11-2010, 23:04
100 ml/da dozunda ayrık için uygulanır. Geçmiş mesajlarınızı taradım boş arazide uygulayacaksınız diye okudum. Bahçeyi çapalayın. Ele gelen kökleri ayıklayın sonra ayrıklar sürmeye başlayınca 3-4 yaprak olduklarında ilaçlayın. Fusilade çok yaşlı kökenlerde çok etkili olmaz. Genç sürgünlere daha etkilidir. Bu yüzden önerdim. Biraz zor ama hiç ilaç kullanmayayım derzeniz ikinci mücadele yöntemi bahçenin 30 cm lik bir toprak tabakasını elettirmek. Ev ilaçları bahsinde ilaçsız mücadele var mı diye sormuşsunuz bu yüzden yazıyorum. Bir ev ilacı da mevcut yabancı otlar için, ama ayrıkta denemedim. Geniş yapraklılarda gayet etkili oluyor. Siz ayrkta deneyip bize sonuç yazarsanız bilgileniriz ama dediğim gibi taze sürgünlerde. Sirke. Keskin bir sirkeyi püskürtün. Sirke asetik asittir.
furkan yıldız
01-12-2010, 00:11
teşekkür ederim Mine Hanım verdiğiniz bilgiler için
Sirkeyi de yarın ilk iş olarak belli bir bölümde deneyerek sonucunu yazacağım. Toprağın bir bölümünü aşırı uğraşlar sonucu tertemiz hale getirdim o bölümlerde şuan için ot belirtisi görülmüyor sanki ilaçlanmışçasına. Geri kalan bölümüde sizlerden edindiğim bilgilerle bitirdiğimde bahçeme her baktığımda aklıma sizler geleceksiniz :)
Birol Ketenci
01-12-2010, 19:34
Mine Hanım limonlarda kırmızı örümcek mücadelesinde kükürt kullanımı hakkında bir sorum var.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=721727&postcount=40
Sevgili mine hanim merhabalar,
Ben yeni uye oldum foruma. Sizin engin bilgi ve tecrubelerinizi herkes ile paylasma arzunuzu takdir ediyorum. Sizden ricam burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=722155&postcount=1) linkini verdigim mesaja bakabilirseniz cok memnun olurum. Konu ciceklerin topragina bira verilmesi hakkinda. Cok tesekkurler...
Mine Pakkaner
02-12-2010, 21:01
Mine Hanım limonlarda kırmızı örümcek mücadelesinde kükürt kullanımı hakkında bir sorum var.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=721727&postcount=40
Sorduğunuz başlıkta cevapladım.
Mine Pakkaner
02-12-2010, 21:04
Sevgili mine hanim merhabalar,
Ben yeni uye oldum foruma. Sizin engin bilgi ve tecrubelerinizi herkes ile paylasma arzunuzu takdir ediyorum. Sizden ricam burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=722155&postcount=1) linkini verdigim mesaja bakabilirseniz cok memnun olurum. Konu ciceklerin topragina bira verilmesi hakkinda. Cok tesekkurler...
Başlığınızda sorunuzu cevapladım.
Başlığınızda sorunuzu cevapladım.
Cok tesekkurler ilginiz icin, tavsiyelerinizi dikkate alacagim.
mustafa2092
03-12-2010, 14:52
merhabalar mine hanım köyde dedemden bna arsalar kaldı ve ben arsalar boş kalacagına değerlendırmek ıstıyorum
ama arsalarımdan bır tanesınde dedem ortalama 40 -45 yıl önce çam ağaçları dıkmıs bır tanesıne ve bır yakınım bunların para ettigini söyledi
şimdi sorum şu
ben bu çam ağaaçlarını nasıl degerlendırebılırım yerıne zeytın ağacı dıkmeyı dusunuyorum ayrıca paraya da ıhtıyacım var çok ihtiyacım olacak
hiç bilginiz varmı acaba bu konuda
ve para edıyorsa 1 tanesı ortalama kaç para edıyor olabılırkı ?
ayrıca 700 rakımlı bır yerde
nasıl bır zeytın dıkmelıyım konu açamadıgım ıcın henuz buraya yazdım
Mine hanim tekrar merhaba,
Sizden bir sey daha rica etsem, musait oldugunuzda cevaplayabilir misiniz?
Gerbera ve minyatur gul ile ilgili sorulari kendi basliklarinda sordum ama henuz hic kimseden cevap alamadim. Ozellikle gerberanin durumu daha kotuye gittigi icin biraz aceleci davraniyorum, kusura bakmayin. Konu ile ilgili tavsiyelerinize ihtiyacim var. Cok tesekkur ederim.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=722079&postcount=34
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=722128&postcount=69
furkan yıldız
07-12-2010, 16:02
100 ml/da dozunda ayrık için uygulanır. Geçmiş mesajlarınızı taradım boş arazide uygulayacaksınız diye okudum. Bahçeyi çapalayın. Ele gelen kökleri ayıklayın sonra ayrıklar sürmeye başlayınca 3-4 yaprak olduklarında ilaçlayın. Fusilade çok yaşlı kökenlerde çok etkili olmaz. Genç sürgünlere daha etkilidir. Bu yüzden önerdim. Biraz zor ama hiç ilaç kullanmayayım derzeniz ikinci mücadele yöntemi bahçenin 30 cm lik bir toprak tabakasını elettirmek. Ev ilaçları bahsinde ilaçsız mücadele var mı diye sormuşsunuz bu yüzden yazıyorum. Bir ev ilacı da mevcut yabancı otlar için, ama ayrıkta denemedim. Geniş yapraklılarda gayet etkili oluyor. Siz ayrkta deneyip bize sonuç yazarsanız bilgileniriz ama dediğim gibi taze sürgünlerde. Sirke. Keskin bir sirkeyi püskürtün. Sirke asetik asittir.
Merhaba Mine hanım
Sirke kürümüz sonuçsuz kaldı malesef oysa çok medet ummuştum. Bazı bölümleri püskürtme bazı kesimleride resmen yıkama şeklinde sirkeledim fakat sonuç alamadım :(
Mine Hanım,
Rus Afrika Menekşesi yetiştiricilerinin sitelerinde suyun pH ını düşürmek için oksalik asit kullanımı öneriliyor.
Oturduğum apartmanın kullandığı su oldukca kireçli. pH stripleri ile test yaptığımda aldığım sonuç 7 civarında. Balkon saksılarımda çeşme suyu, menekşe ve hoyalarımda ise içme suyu kullanıyorum. Çeşme suyu kullandığım saksılardaki toprağın üst tabakası 3-4 ayda beyazlaşıyor.Bu nedenle arada limon tuzu eklediğim su ile sulama yapıyorum.
Menekşeler için önerilen pH 6.2-6.4 aralığı. İçme suyu kullanmak giderek çok maliyetli olmaya başladı. Düzenli olarak oksalit asit ya da fosforik asit kullanmamda sakınca var mı?
Not: Yeni öğrendiğim bilgiye göre fosforik asit de pH düşürmekte kullanılabiliyormuş. Menekşeler için daha uygun olduğu söyleniyor.
Yardımınızı rica ediyorum.
Sayın Mine Hanım, Gladiçya (yalancı keçiboynuzu) meyvesini toprak iyileştirmesinde (kompost içinde)kulanabilirmiyim?Gladiçya ağacının dikenlerinin zehirli olduğunu okudum, bu meyveleri içinde geçerli mi?Aşağıda anılan meyvelerin Net'ten alınmış bir fotoğrafı var.Cevabınız için teşekkürler.
Mine Pakkaner
22-12-2010, 10:39
Mine Hanım,
Rus Afrika Menekşesi yetiştiricilerinin sitelerinde suyun pH ını düşürmek için oksalik asit kullanımı öneriliyor.
Oturduğum apartmanın kullandığı su oldukca kireçli. pH stripleri ile test yaptığımda aldığım sonuç 7 civarında. Balkon saksılarımda çeşme suyu, menekşe ve hoyalarımda ise içme suyu kullanıyorum. Çeşme suyu kullandığım saksılardaki toprağın üst tabakası 3-4 ayda beyazlaşıyor.Bu nedenle arada limon tuzu eklediğim su ile sulama yapıyorum.
Menekşeler için önerilen pH 6.2-6.4 aralığı. İçme suyu kullanmak giderek çok maliyetli olmaya başladı. Düzenli olarak oksalit asit ya da fosforik asit kullanmamda sakınca var mı?
Not: Yeni öğrendiğim bilgiye göre fosforik asit de pH düşürmekte kullanılabiliyormuş. Menekşeler için daha uygun olduğu söyleniyor.
Yardımınızı rica ediyorum.
Fosforik asit kullanabilirsiniz. İçerisindeki fosfor çiçeklenme döneminde bitkinin faydalandığı bir elementtir.
Oksalik asiti bilmiyorum. Limon tuzu sitrik asittir ve o da güvenle kullanılır ve kolay ulaşılır.
Mine Pakkaner
22-12-2010, 10:54
Sayın Mine Hanım, Gladiçya (yalancı keçiboynuzu) meyvesini toprak iyileştirmesinde (kompost içinde)kulanabilirmiyim?Gladiçya ağacının dikenlerinin zehirli olduğunu okudum, bu meyveleri içinde geçerli mi?Aşağıda anılan meyvelerin Net'ten alınmış bir fotoğrafı var.Cevabınız için teşekkürler.
Gladiçyanın dikenleri zehirli değil. Ancak batarsa derinlere kadar saplandıkları için ağrı yapar. Şişer. hele li tozlu, kirli, böcek dışkısı vs. üzerinde olursa enfekte de olabilir. Aynı şey bahçe yukkasının yaprağı ve fönikslerin alt yaprakları için de geçerlidir. Şişlenmiş gibi olursunuz. Ben her üçünden de muzdarip oldum :)
Kompost konuusna gelince, baklalarını kompostta kullanmayın. Çünkü tohumlar çok kalın kabuklu, ev şartlarında açık sistemde kompostlamada tohumu öldürecek uygun sıcaklığı yakalayamazsanız bu mevcut çimlenme engelini kırabilir ve kompostunuzdan gladiçya çıkabilir.
Tek sakıncası bu olabilir ama denemediğim için sadece fikir yürütüyorum. Lütfen eğer kompostunuza gladiçya baklaları atarsanız (ki çok ufak parçalara bölmeniz gerektiğini unutmayın.) sonucu bizimle de paylaşın.
Mine Pakkaner
22-12-2010, 10:57
Merhaba Mine hanım
Sirke kürümüz sonuçsuz kaldı malesef oysa çok medet ummuştum. Bazı bölümleri püskürtme bazı kesimleride resmen yıkama şeklinde sirkeledim fakat sonuç alamadım :(
Sirke, sirke+ limon tuzu solüsyonu yurt dışında ot ilacı olarak satılmakta. Ben de keskin bir sirke ile tek yıllık geniş yapraklı otlarda dar alanda bir deneme yapıp sonuç aldım. Ama aklıma taktınız, ayrığa da farklı şartlarda deneyeceğim :)
Mine Pakkaner
22-12-2010, 11:46
...
2 ay önce aldığım orkidem ciçekli halde geldi bana. Fakat kısa bir süre sonra çiçeğin olduğu ve daha önce kırılmış olan her iki çiçek sopası (üzerinde çiçeklerin açtığı uzantı) yumuşadı ve bitkimin kökleri de çürümeye :( başladı. Mecburen saksı değişimi köklerin temizlenmesi ve çiçek sopalarını kesmek zorunda kaldı. Şimdi yeni yaprak çıkarıyor.
Sormak istediğim çiçek kesmek zorunda kaldığım çiçek sopalarından tekrar çıkarmı. Yani bu orkidemden çiçek alabilr miyim. Yoksa umudu keseyim mi?
Orkidenizin kök çürümesi durduysa ve sağlıklı gelişirse yeniden açar.
Mine Pakkaner
22-12-2010, 11:54
Sayın Mine Hanım;
Arkadaşlarla oturup sohbet ederken evde yetiştirdiğimiz bazı bitkilerin zehirli olduğunu ve evden uzaklaştırmak gerektiği öğrendik.Fakat çiçeklerede kıyamıyoruz.:)Çoçuklarımızada kıyamıyoruz.Uzun süredir siteyi takip ediyorum ve nette her okuduğuma inanmama gerektiğini biliyorum Bu konuda bize yardımcı olabilirmisiniz.Elimizdeki bitkiler "Spathiphyllum" ve "Dieffenbachia" .Şimdiden teşekkürler.
http://www.agaclar.net/dergi/agustos07.html adresinde e-dergimizin bir sayısında toksik saksı bitkilerini bulacaksınız.
Difenbahyayı çocuklarınızdan uzak tutun.
Gladiçyanın dikenleri zehirli değil. Ancak batarsa derinlere kadar saplandıkları için ağrı yapar. Şişer. hele li tozlu, kirli, böcek dışkısı vs. üzerinde olursa enfekte de olabilir. Aynı şey bahçe yukkasının yaprağı ve fönikslerin alt yaprakları için de geçerlidir. Şişlenmiş gibi olursunuz. Ben her üçünden de muzdarip oldum :)
Kompost konuusna gelince, baklalarını kompostta kullanmayın. Çünkü tohumlar çok kalın kabuklu, ev şartlarında açık sistemde kompostlamada tohumu öldürecek uygun sıcaklığı yakalayamazsanız bu mevcut çimlenme engelini kırabilir ve kompostunuzdan gladiçya çıkabilir.
Tek sakıncası bu olabilir ama denemediğim için sadece fikir yürütüyorum. Lütfen eğer kompostunuza gladiçya baklaları atarsanız (ki çok ufak parçalara bölmeniz gerektiğini unutmayın.) sonucu bizimle de paylaşın.
Cevabınız için teşekkürler, bende söylediğiniz gibi baklaları çok küçük parçalara ayırıp komposta karıştırmayı düşünüyorum.Tekrar teşekkürler, kolay gelsin.
RhododendronB
24-12-2010, 10:44
Mine hanım , dün bana bir bonsai hediye geldi ama hangi tür olduğuna dair hiç bir fikrim yok . Resmini çektim onu buraya nasıl yüklemem gerektiği hakkında da bir fikrim yok öğrenir öğrenmez resmini koyup göndereceğim size bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Teşekkürler .
RhododendronB
24-12-2010, 10:49
http://img109.imageshack.us/i/20101223175557.jpg/
Zoysia aslında bir sıcak iklim çimi. İstanbul' da nasıl bir sonuç verecek bilmiyorum. Kışınız sertse ve kar alıyorsanız sıkıntı olabilir. Bu yüzden dikmek istiyorsanız baharı beklemeniz gerek. Çünkü sıcak iklim çimleri kışın gelişmez. Zararlanır, yabancı otlar tarafından istila edilir.
Zoysia üstten başka çim tohumları ile tohumlanmaktan çok hoşlanmaz. Arasına ekim yapacaksınız lolyum perenne seçiniz ki boğmasın. Çim kaplayana kadar normal bakımı sürdürün. Az sulamaya sonra başlarsınız.
Toprağınızın organik maddesi yüksek olmalı ve iyi bir gelişim için hafif asidik bir yapıda olmalı.
Zoysia kışın sararıp kararacak bu görüntüyü sevecek misiniz?
Sıcak iklim çimleri daha az su isterler ama İstanbul' da nasıl olurlar? Uganda, bermuda gibi ayrık çeşitleri ve paspalum dayanıklıdır.
Sizin toprağınıza bol kompost, leonardit ve bir miktar da sututucu katmanızı tavsiye ederim, bu durumda çim verdiğiniz suyu daha uzun sürede kullanacaktır. Elbette drenaja dikkat.
Öncelikle mesajınızı epeyce geç okuduğum için ,ancak şimdi cevap yazabiliyorum. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Bir sorum daha olacak : Bir çim tohumu satan firma , bana zoysia alternatifi olarak kuraklığa dayanıklı SPARRING markalı tohum önermişti :
% 40 Festuca arundinacea FIRACES
% 40 Festuca arundinacea MERIDA
% 10 Poa pratensis BLUECHIP
% 10 Lolium perenne RINGLES
Kompozisyon hakkında fikir ,mümkünse alternatif kompozisyon önerisi alabilirmiyim sizden ?
Yılmaz Yalçın
10-01-2011, 09:39
Sevgili Mine Hanım,
Benim şöyle bir derdim var;Bahçemde acem borusu ile mor salkım arasında 15 cm mesafe var.Bahçem küçük olduğundan ve güneş alan bölge sadece o kısımda çok olduğundan acem borusu ile mor salkımı yanyana dikmek zorunda kaldım.İkiside 1,5 yıl önce dikildiler.Acem borusu epey gelişti ancak mor salkımın alt gövdesindeki sürgünleri acem borusunun yaprakları arasında kaldığından kurudu..Şimdi mor salkım gövdeden verdiği tek bir sürgünle yukarıya doğru 2-3 metre gelişti.Ancak sanki yine de gelişmesi az gibi ve alt sürgünler kurudu.Ben şimdi bu mevsimde mor salkımı topraktan çıkartıp başka bir yere diksem sorun olur mu yoksa bu şekilde bırakıp gelişmesini mi bekleyeyim?
Süha Şendoğan
14-01-2011, 15:32
Mine hanım iyi günler,
Cemal bey'in Sera'sında bulunan Limon fideleri yaprakları siyah siyah lekeler oluşmuş ve fideler zayıf kalmış bu nedenle ilaç atılması gerekiyor.
Hangi ilacı tavsiye edersiniz lekeler güve lekesi olabilirmi?
Eser İlhan
14-01-2011, 17:18
Merhaba Mine Hanım,
2 adet yaklaşık 50 cm boyundaki kısmet ağacı fidesinin yerini değiştirmek istemekteyim. Yapraklarını tamamen döküp uykuya girsinler diye bu zamana kadar bekledim. Bu hafta sonu yapmayı düşünüyordum. Fakat hava durumu öngörülerine göre Istanbul'a 20 Ocaktan sonra Sibirya üzerinden ciddi bir soğuk hava ve kar gelecekmiş. Acaba fidelerin yer değişimi için bu havanın gelip geçmesini beklemem daha mı doğru olur? Yer değişimini en geç ne zamana dek yapmam gerekir ?
Bir de bir fidanlık çalışanı 20.20.0 gübrenin 3-4 cm bitki tabanına yayılmasının bitkiyi soğuklara karşı koruyacağını idda etti. Bunu hiç duymamıştım ve pek de ihtimal vermedim. Ama yine de birkez de size sormak istedim. Var mıdır böyle birşey ??
Teşekkürler , ;)
Mine Pakkaner
14-01-2011, 19:54
.. bana zoysia alternatifi olarak kuraklığa dayanıklı SPARRING markalı tohum önermişti :
% 40 Festuca arundinacea FIRACES
% 40 Festuca arundinacea MERIDA
% 10 Poa pratensis BLUECHIP
% 10 Lolium perenne RINGLES
Kompozisyon hakkında fikir ,mümkünse alternatif kompozisyon önerisi alabilirmiyim sizden ?
Karışım İstanbul için uygun olmakla birlikte özel olarak kuraklığa dayanıklılık özelliği yoktur. Soğuk iklim çimleri içerisinde size özellikle kuraklığa dayanıklı diye bir karışım öneremeyeceğim, yalan olur.
Mine Pakkaner
14-01-2011, 19:56
..Bahçemde acem borusu ile mor salkım arasında 15 cm mesafe var.Bahçem küçük olduğundan ve güneş alan bölge sadece o kısımda çok olduğundan acem borusu ile mor salkımı yanyana dikmek zorunda kaldım...
Acem borusu çevresindeki hiçbirşeye hayat hakkı tanımaz. Morsalkımı hemen kurtarın, ya da iyisi mi geç olmadan bahçenizi acem borusundan kurtarın.
Mine Pakkaner
14-01-2011, 20:12
Mine hanım iyi günler,
Cemal bey'in Sera'sında bulunan Limon fideleri yaprakları siyah siyah lekeler oluşmuş ve fideler zayıf kalmış bu nedenle ilaç atılması gerekiyor.
Hangi ilacı tavsiye edersiniz lekeler güve lekesi olabilirmi?
Güve lekesi olduğunu düşünmüyorum, daha doğrusu güve lekesinden ne kastettiğinizi bilmiyorum.
Siyahlık aklıma hemen fumajini getiriyor. Yaprakların üzeri islenmiş gibi olur. Bazı zararlıların ergin, larva veya nimfleri yaprakta emgi yaptıkları sırada tatlımsı bir madde salgılarlar veya dışkılarlar, bunun üzerinde de mantarlar gelişir ve siyah bir is tabakası oluşur. Buna fumajin denir. Fumajin gelişen yapraklarda gözenekler tıkanır, yaprak fotosentez yapamaz, bitki zayıf düşer. Kontrolü için öncelikle zararlılarla mücadele etmek gerekir. Turunçgil beyaz sineği, koşnil vs. bu işin sebebi olabilir.
Mücadelede yazlık yağ kullanmanız gerekir. 700 gr/lt etkili maddeli yazlık yağdan 10 lt suya 20 ml vererek güzel bir ilaçlama yapın. Kaplama yapılması önemli, yaprak altları da iyice ıslansın. Bu arada bir kırmzı örümcek sorunu gelişirse kükürt kullanmayın. Yazlık yağ ve kükürt uygulamaları ard arda yapılmaz. Yazlık yağ uygulanmış bir bitkiye 1 ay kükürt vermeyiz.
Mine Pakkaner
14-01-2011, 20:18
Merhaba Mine Hanım,
2 adet yaklaşık 50 cm boyundaki kısmet ağacı fidesinin yerini değiştirmek istemekteyim. Yapraklarını tamamen döküp uykuya girsinler diye bu zamana kadar bekledim. Bu hafta sonu yapmayı düşünüyordum. Fakat hava durumu öngörülerine göre Istanbul'a 20 Ocaktan sonra Sibirya üzerinden ciddi bir soğuk hava ve kar gelecekmiş. Acaba fidelerin yer değişimi için bu havanın gelip geçmesini beklemem daha mı doğru olur? Yer değişimini en geç ne zamana dek yapmam gerekir ?
Bir de bir fidanlık çalışanı 20.20.0 gübrenin 3-4 cm bitki tabanına yayılmasının bitkiyi soğuklara karşı koruyacağını idda etti. Bunu hiç duymamıştım ve pek de ihtimal vermedim. Ama yine de birkez de size sormak istedim. Var mıdır böyle birşey ??
Teşekkürler , ;)
20.20 bitkiyi soğuktan korumaz.
KIsmet ağaçlarınızı güzelce sökün, köklerinde parçalı yaralı yerleri güzelce kesin. Fidan çukuruna kompost ve leonardit de katarak dikin. Can suyunu yosunlu bir preparat karıştırarak verin. Soğuktan korumak için kök boğazını malçlayabilirsiniz. Kompost, saman, çuval malç olarak kullanılabilir. Bitki gövdesinini de önce çuval sonra naylonla sararak korumanız mümkün.
Eser İlhan
14-01-2011, 20:24
Teşekkürler Mine Hanım. Sorduğum gün cevap almak benim için gerçek bir hediye oldu ;) ;)
Hemen yarın kısmet ağaçlarımın yerini değiştireceğim. Sağolun ;)
Mine Pakkaner
14-01-2011, 20:30
Rica ederim, yardımıma ihtiyacınız olursa buradayım :)
Yılmaz Yalçın
15-01-2011, 01:06
Acem borusu çevresindeki hiçbirşeye hayat hakkı tanımaz. Morsalkımı hemen kurtarın, ya da iyisi mi geç olmadan bahçenizi acem borusundan kurtarın.
Sevgil Mine Hanım,
Mor salkımı çıkarırken topraptan mecburen köklerini biraz tahrip etmiş olacağım:(Ya da en az hasarla nasıl köklerini zedelemeden yerini değiştirebilirim?
ıspanaktaki bu hastalık mildiyomü yoksa mantar mı??
Mine Pakkaner
16-01-2011, 12:06
Mildiyö de mantardır. Fotoğrafa bakılınca mildiyö sanırım.
Mine Pakkaner
16-01-2011, 12:09
Sevgil Mine Hanım,
Mor salkımı çıkarırken topraptan mecburen köklerini biraz tahrip etmiş olacağım:(Ya da en az hasarla nasıl köklerini zedelemeden yerini değiştirebilirim?
Maalesef tamamen becerinize kalıyor. Önce bel yardımıyla kökleri dik olarak kesin sonra bitkiyi çıkarın. Parçalanmış kökleri mutlaka kesin, düzgün kesi daha çabuk iyileşir. Deniz yosunlu bir preparat (ben maxicrop kullanıyorum) kullanın. Köklerin etrafını sarıp yeni kılcal kök oluşumunu destekler.
Yılmaz Yalçın
16-01-2011, 13:52
Maalesef tamamen becerinize kalıyor. Önce bel yardımıyla kökleri dik olarak kesin sonra bitkiyi çıkarın. Parçalanmış kökleri mutlaka kesin, düzgün kesi daha çabuk iyileşir. Deniz yosunlu bir preparat (ben maxicrop kullanıyorum) kullanın. Köklerin etrafını sarıp yeni kılcal kök oluşumunu destekler.
Sevgili Mine Hanım,
Cevaplarınız için teşekkür ederim.Acem borusunun köklerini bel yardımı ile dikey kestim ama köklerin bir kısmı epey gelişmiş ve oldukça derinlere ulaşmıştı bu nedenle bir türlü bitkiyi çıkaramadım.Bu yüzden gövdeden yukarı doğru sert bir şekilde çekerek çıkarabildim.Ana kökler sağlam geldi ve direk yeni yerine diktim.Diktiğim yer ile mor salkım arasında 5-6 metre mesafe var.Şimdi de mor salkım ile limoni servi arasında 25 cm mesafe var acaba limoni servide mor salkımın gelişmesini engeller mi?Limoni serviyi nakletme şansım yok çünkü komşunun bu bitki bu nedenle mor salkımın güzel gelişmesi için neler yapabilirim şuan?
Mildiyö de mantardır. Fotoğrafa bakılınca mildiyö sanırım.
teşekkürler.. menemen ovasındaki ıspanakların çoğu bu hastalığa yakalanmış durumda. hastalık girdiği tarlayı 3 günde tamamen istila ediyor. çok ilaç denenmesine rağmen kesin sonuç bulunmuş değil. quadris biraz etkili ama sistemik olduğu için atıldıktan sonra 25-30 gün beklemek zorunda kalınıyor. daha pratik bir çözümü acaba var mı..
Mine Pakkaner
16-01-2011, 18:26
Peras denediniz mi? Domateste mildiyöde 500ml/ 100lt su oaranında uyguluyoruz. Hıyarda mildiyöde ise 300 ml/ 100 lt su hesabıyla yapraktan veriyoruz. Kalıntı yok. Hıyar dozunu uygulayın. Uygulama sonrası hemen hasat yapabilirsiniz. Çünkü ürün aynı zamanda su ıslahında ve meyve sebze işleme tesislerinde yıkama suyunda da durulama gerekmeden kullanılıyor.
Tarım kredilerde satışı başlamıştı diye biliyorum. Orada ve zirai ilaç bayilerinde bulamazsanız internette Timsel Kimya diye bakın. Fabrikası İzmir' de oradan satış yapan bayi listesi bulabilirsiniz.
Acele edin. Üzüldüm.
Ancak sizin de dediğiniz gibi çok hızlı ilerliyor. Sizin de çok hızlı olmanız gerek.
mine hanım.. diktiğim endivyenlerden tohum almak istiyorum.bunları tozlayacak doğada yetişen aynı familyadan yabancı ot var mı. zira yabancı tozlaşma olmasını istemiyorum.
Mine Pakkaner
23-01-2011, 16:08
Hindibalar var. Ancak endivin döllenme biyolojisini bilmiyorum. Bu konuda E.Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü' nden bilgi alabilirsiniz. Sebze yetiştiriciliği ve ıslahı bölümünden Prof. Dr. Dursun Eşiyok endivle ilgili pek çok çalışma yaptı.
bernacyhn
24-01-2011, 19:40
Merhaba Mine Hanım. Babam az önce bir adet aşılanmış limon dalı getirdi. Bendeki limona aşılamak için. Getirmesini bir kaç ay önce söylemiştim ancak bugün getirebildi. Bu arada benim limonuma kabuklu bit sardı ve yaşayıp yaşamayacağı belli değil. Hem de babamın getirdiği dalın kalınlığı benim limonumun iki katı kadar. Benim sormak istediğim bu dalı köklendirip büyütmek, bir ağaca dönüştürmek mümkün müdür?
Mine Pakkaner
27-01-2011, 16:41
Limon çelikle de tutar ama kök verimi düşüştür.
bernacyhn
27-01-2011, 17:29
Teşekkürler, toprağa diktim. Umarım tutar.
Eser İlhan
28-01-2011, 10:24
Limon çelikle de tutar ama kök verimi düşüştür.
Sevgili Mine hanım, tam da aradığım cümleyi yazmışsınız. Bir süredir çelikten limon köklendirme için gerekli koşulları arıyordum. Acaba hangi ortam daha uygundur, doğrudan toprağa mı dikmeliyim yoksa perlitte köklendirmeyi denersem mi daha doğru olur? (veya başka bir yol?? )
bernacyhn
28-01-2011, 15:12
Ben aldığım özel karışımlı toprağa diktim biraz da can suyu verdim. Üstündeki yapraklardan biri sararmaya başladı ama nem kaybettiği için olduğunu düşünüyorum. Çünkü çeliğin alt ucundan kestikleri gibi üst ucundan da kesip vermişler. Toprağa dikene kadar su kaybetti. Toprağa diktikten sonra üst ucundaki kesiği bir pitke toprağı nemlendirip peçeteyle sardım. Bu su kaybını azaltır diye düşündüm. Umarım tutar, çok da sağlıklı bir çelik.
Acaba köklendirmek için kullanılan besinlerden kullansam mı diye düşünmekteyim.
vitaminzengini
29-01-2011, 11:39
Mine Hanım ve arkadaşlar, iki tane limonum var. Aralık ayında aldım. İkiside çiçeğe durdu şimdi. Ancak ben içeride bakmak için onları uzun buluyorum. Resimde gösterdiğim yerlerinden havai köklendirme yapmak istiyorum. Böylece hem oda için uygun boya gelmiş olacaklar hem de çoğalacaklar. Bunun için bir ilaç aldırdım, arkadaşa ATONİK vermişler ama nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Bu maksada uygunmudur? Nasıl kullanırım?
1.Resim:Aldığım zamanki hali
2.Resim: Şimdiki hali
3-4. Resim:Şimdiki halinin yakın çekimleri.
vitaminzengini
29-01-2011, 20:06
Vede besin olarak ATONİK nasıl kullanılır? Ne sıklıkta verilir. Eğer kullanırsam limonlarım hormonlumu olur? Şimdiden teşekkürler.
mustafaazizoglu
03-02-2011, 14:28
Merhaba Mine Hanim, Istanbul'da ya da kargoyla en ucuz ve güvenilir bitki tohumlari ya da soganlarini kimden-nerden bulabiliriz acaba? Bahçe büyük bütçe küçük :)
Mine Pakkaner
04-02-2011, 14:20
Sevgili Mine hanım, tam da aradığım cümleyi yazmışsınız. Bir süredir çelikten limon köklendirme için gerekli koşulları arıyordum. Acaba hangi ortam daha uygundur, doğrudan toprağa mı dikmeliyim yoksa perlitte köklendirmeyi denersem mi daha doğru olur? (veya başka bir yol?? )
Perlit veya kuma dikerseniz daha doğru olur, ancak kök verimi yüksek değildir.
Mine Pakkaner
04-02-2011, 14:23
Mine Hanım ve arkadaşlar, iki tane limonum var. Aralık ayında aldım. İkiside çiçeğe durdu şimdi. Ancak ben içeride bakmak için onları uzun buluyorum. Resimde gösterdiğim yerlerinden havai köklendirme yapmak istiyorum. Böylece hem oda için uygun boya gelmiş olacaklar hem de çoğalacaklar. Bunun için bir ilaç aldırdım, arkadaşa ATONİK vermişler ama nasıl kullanacağımı bilmiyorum. Bu maksada uygunmudur? Nasıl kullanırım?
1.Resim:Aldığım zamanki hali
2.Resim: Şimdiki hali
3-4. Resim:Şimdiki halinin yakın çekimleri.
Atonik köklendirme uyarıcı ve çimlenme hızlandırıcı olarak kullanılan bir büyüme regülatörü. Limonda havai köklendirme hiç denemedim, Atoniği de bu yönüyle denemedim, ne desem boş. Sonucu bize de yazın.
Vede besin olarak ATONİK nasıl kullanılır? Ne sıklıkta verilir. Eğer kullanırsam limonlarım hormonlumu olur? Şimdiden teşekkürler. demişşsiniz.
Atonik bir bitki besini değildir. Besin olarak kullanılmaz.
Mine Pakkaner
04-02-2011, 14:26
Merhaba Mine Hanim, Istanbul'da ya da kargoyla en ucuz ve güvenilir bitki tohumlari ya da soganlarini kimden-nerden bulabiliriz acaba? Bahçe büyük bütçe küçük :)
Maalesef bu konuda yardımcı olamayacağım. Forumda ücretsiz tohum paylaşımı yapan arkadaşlarımızdan da bir miktar beğendiniz tohum varsa yardım isteyebilirsiniz.
İzmir' de olsanız en uygun fiyatla Ödemiş ve Bayındır' dan temin edersiniz diyeceğim ama İstanbul' u bilmiyorum. Yalova önemli bir merkez ve üreticiler var. Fiyatlar daha ekonomiktir diye düşünüyorum.
mustafaazizoglu
04-02-2011, 14:48
Çok teşekkürler Mine Hanım. Belki yolumuz Ödemiş ya da Bayındır'a düşer :)
vitaminzengini
04-02-2011, 22:20
Cevap için teşekkürler. Deneyeceğim. Sonucunu yazarım.
Eser İlhan
10-02-2011, 16:42
Perlit veya kuma dikerseniz daha doğru olur, ancak kök verimi yüksek değildir.
Teşekkürler Mine Hanım. Bir tepe çeliğini perlite diktim. Bakalım sonuç ne olacak ??
mustafaazizoglu
10-02-2011, 18:32
Evdeki seflera'yi bir ara bahceye cikarmistik. Sanirim bahcedeki Defne agacinda bulunan bir hastalik bizim sefleraya ondan da gardenyaya bulasti. Birinci ve ikinci resimler seflera ucuncu resim gardenya tomurcugundan. Eminonu'ndeki cicek pazarinda bir tane ziraat muhendisinin islettigi ilac satan bir dukkan var. Bu resimleri gosterdigimde bunlarin bit ve kirmizi orumcek oldugunu soyledi ve insektisid (Didifos 55 ec) verdi. Ben de su dolu fıs fısa bir kac damla koyup evdeki tum bitkileri iyice spreyledim. Sizce bu yararli olur ve hastaligi tamamen kaldirir mi yoksa baska seyler mi yapmak lazim? Ayrica bahcedeki defne agacina ne yapabilirim? Bayagi buyuk ve tamamini spreylemek imkansiz gibi.
Bu arada buyuk resimlerin icinde minicik bitler ne kadar devasa ve korkunc canavarlar gibi gorunuyor di mi? :(:eek:
Mine Pakkaner
11-02-2011, 20:36
...Bu resimleri gosterdigimde bunlarin bit ve kirmizi orumcek oldugunu soyledi ve insektisid (Didifos 55 ec) verdi...
Bahsettiğiniz ilaç güçlü bir kimyasal. Kırmızı örümcek ve yaprak bitlerine etkili. Ancak kontak etkili yani değdiği zararlıya etki eder. Defnenin tamamını ilaçlamazsanız sorununuzu çözemezsiniz.
mustafaazizoglu
12-02-2011, 12:32
Çok teşekkürler Mine Hanım.
serkanhoca
20-02-2011, 20:47
Ben meyve ağaçlarının çeliklerinden yeni meyveler oluşturmak istiyorum. (zeytin,erik,şeftali,kayısı....) Amacım hoşuma giden meyveleri bulduğumda fidan olarak kullanabilmek. Ticari bir amacım yok.
Bunu yaparken IBA kullanmak yerine söğüt suyu ya da ASpirin kullansam olur mu?
Yoksa mutlaka IBA mı olmak zorunda?
Bunlardan herhangi birisini kullandığım zaman % kaç başarı elde ederim?
Söğüt suyunu tarlaya yeni dikmiş olduğum zeytinlere can suyu olarak versem nasıl sonuç alırım? Eylül-Ekim aylarında?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler...
Zeytin agaci
26-02-2011, 21:30
Merhaba Mine Pakkaner
Yasadigim yerde (rakim 500 m.) toprak cok sert, yani suyu yüzeyde uzun süre tutuyor. Yagmur yagdiktan sonra fidanlara cok üzülüyorum. Yazin ne kadar kuraksa, kisin da o kadar bol yagmurlu. Iki agac fidani (sedir ve keci boynuzu, zannedersem bu yüzden kurudu) Halbuki daha yolun basindayim. Baska meyve fidanlari ve Yediveren gülleri de dikmek istiyorum. Bu durumda fidanlarin/bitkilerin köklerinin cürümesini önlemek icin ne yapmami tavsiye edersiniz? Toprak ayni zamanda cok tasli.
Simdiden cok tesekkürler.
Sevgiyle kalin.
Başka bir başlıkta sorulmuş:
9a bölgesinde (Mugla) kayisi, kiraz, seftali, sedir, fistik cami, keci boynuzu, badem, zeytin agaclari ve Yediveren sarmasik gülleri dikmek istiyorum. Seftali ve bademde tereddütüm var, fakat denemek istiyorum.
Benim ilk etapta haftalardir internet üzerinden ögrenmeye calistigim konu su: Sözkonusu agaclarin duvara, binaya, havuza zarar vermemesi icin uzaklik ne kadar olmali?
Ilce Tarim Müdürlükleri sertifikali bitki satiyor mu?
Simdiden cok tesekkürler.
Sevgiyle kalin.
Mine Pakkaner
28-02-2011, 17:38
Ben meyve ağaçlarının çeliklerinden yeni meyveler oluşturmak istiyorum. (zeytin,erik,şeftali,kayısı....) Amacım hoşuma giden meyveleri bulduğumda fidan olarak kullanabilmek. Ticari bir amacım yok.
Bunu yaparken IBA kullanmak yerine söğüt suyu ya da ASpirin kullansam olur mu?
Yoksa mutlaka IBA mı olmak zorunda?
Bunlardan herhangi birisini kullandığım zaman % kaç başarı elde ederim?
Söğüt suyunu tarlaya yeni dikmiş olduğum zeytinlere can suyu olarak versem nasıl sonuç alırım? Eylül-Ekim aylarında?
Cevaplar için şimdiden teşekkürler...
Söğüt suyu ve aspirinin köklenme üzerine etkisi var ancak otsu bitkilerde daha güzel sonuç alırsınız. Odunsu çeliklerde fazla bir yarar göreceğinizi düşünmüyorum. Mutlaka hormon kullanmak zorunda değilsiniz ama kullanırsanız köklenmiş çelik miktarınız artar. Zeytin çelikleri ise zaten çok kolay köklenmez. Köklenmeleri için hormondan başka ısıtmalı ve sislemeli tavalara ihtiyaç duyulur.
Söğüt suyunun can suyu olarak vermeyiniz. Can suyunu verip toprağı doyurun sonra söğüt suyu verirsiniz.
Mine Pakkaner
28-02-2011, 17:50
Merhaba Mine Pakkaner
Yasadigim yerde (rakim 500 m.) toprak cok sert, yani suyu yüzeyde uzun süre tutuyor. Yagmur yagdiktan sonra fidanlara cok üzülüyorum. Yazin ne kadar kuraksa, kisin da o kadar bol yagmurlu. Iki agac fidani (sedir ve keci boynuzu, zannedersem bu yüzden kurudu) Halbuki daha yolun basindayim. Baska meyve fidanlari ve Yediveren gülleri de dikmek istiyorum. Bu durumda fidanlarin/bitkilerin köklerinin cürümesini önlemek icin ne yapmami tavsiye edersiniz? Toprak ayni zamanda cok tasli.
...
Toprağınızı ıslah etmezseniz sorununuz devam edecek. Öncelikle fidan çukurlarınızı geniş açın. İki katı - 3 katı büyüklüğünde olsun. Çıkan toprağın 1/3lük miktarını alın 1/3 oranında dişli dere kumu ve 1/ 3 oranında kompost ile karıştırın. Karışıma kompostun yarısı kadar da leonardit ekleyin. hepsini güzelce harmanlayın. Fidanları dikin. Asla derin dikmeyin. Kök boğazı derine kaçmasın hatta biraz yüksekte olsun. Harcı tepeleyerek boğaza getirirsiniz. Bu gibi durumlarda böyle sırta dikim iyi sonuç verir. Taşları toplamayın. Gül dikim çukurunda çok irileri kalmasın yeter.
Mine Pakkaner
28-02-2011, 17:57
Orjinal Mesaj Sahibi Zeytin agaci http://www.agaclar.net/forum/images/buttons/viewpost.gif (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=760939#post760939)
9a bölgesinde (Mugla) kayisi, kiraz, seftali, sedir, fistik cami, keci boynuzu, badem, zeytin agaclari ve Yediveren sarmasik gülleri dikmek istiyorum. Seftali ve bademde tereddütüm var, fakat denemek istiyorum.
Benim ilk etapta haftalardir internet üzerinden ögrenmeye calistigim konu su: Sözkonusu agaclarin duvara, binaya, havuza zarar vermemesi icin uzaklik ne kadar olmali?
Ilce Tarim Müdürlükleri sertifikali bitki satiyor mu?
...
İlçe tarım müdürlükleri fidan satmıyor. İstisnası var mı bilmiyorum, çünkü devlette çalışmıyorum.
Sarmaşık güllerini bina dibine dikebilirsiniz. Duvardan 440 cm açığa almanız yeter.
Meyve ağaçlarını binadan en az 3-4 m. uzakta dikerseniz güzel sonuç alırsınız.
Fıtık çamı ve sedirse en az 6 m. mesafede olursa daha estetik olur. Kökleri binaya zarar vermez. Aynı mesafeler havuz için de geçerli.
Zeytin agaci
28-02-2011, 19:56
Toprağınızı ıslah etmezseniz sorununuz devam edecek. Öncelikle fidan çukurlarınızı geniş açın. İki katı - 3 katı büyüklüğünde olsun. Çıkan toprağın 1/3lük miktarını alın 1/3 oranında dişli dere kumu ve 1/ 3 oranında kompost ile karıştırın. Karışıma kompostun yarısı kadar da leonardit ekleyin. hepsini güzelce harmanlayın. Fidanları dikin. Asla derin dikmeyin. Kök boğazı derine kaçmasın hatta biraz yüksekte olsun. Harcı tepeleyerek boğaza getirirsiniz. Bu gibi durumlarda böyle sırta dikim iyi sonuç verir. Taşları toplamayın. Gül dikim çukurunda çok irileri kalmasın yeter.
Cok tesekkür ederim Mine Hanim.
Zeytin agaci
28-02-2011, 20:02
İlçe tarım müdürlükleri fidan satmıyor. İstisnası var mı bilmiyorum, çünkü devlette çalışmıyorum.
Sarmaşık güllerini bina dibine dikebilirsiniz. Duvardan 440 cm açığa almanız yeter.
Meyve ağaçlarını binadan en az 3-4 m. uzakta dikerseniz güzel sonuç alırsınız.
Fıtık çamı ve sedirse en az 6 m. mesafede olursa daha estetik olur. Kökleri binaya zarar vermez. Aynı mesafeler havuz için de geçerli.
Sayin Mine Pakkaner
Verdiginiz bilgiler icin icten tesekkürler.
Sevgiyle kalin.
Zeytin agaci
28-02-2011, 20:55
Cok tesekkür ederim Mine Hanim.
Sayin Mine Pakkaner
Kompost ve Leonardit'i cicekcilerde bulabilir miyim? Bulamazsam alternatif olarak ne önerir siniz?
Cok tesekkürler.
Zeytin agaci
28-02-2011, 21:06
Mine Hanim
Meyve fidaninin (kayisi, elma, kiraz, armut, limon, portakal, zeytin, nar, dut) ileride meyve vermesi icin cifter mi dikmem gerekiyor? 100 m/1 km mesafede dikili olan meyve agaclarindan bahceme birer tane dikmem, ileride meyve vermeleri icin yeterli mi?
Cok tesekkürler.
Sevgiyle kalin.
serkanhoca
01-03-2011, 10:55
Çok Teşekkürler Mine Hanım verdiğiniz bilgiler için.
Zeytin agaci
01-03-2011, 13:41
Mine Hanim
Gecen sene Ekim ayinda diktigim 3 yasindaki zeytin fidani, sürekli yagan yagmurlardan ve toprak da suyu cok gec asagi tabakalara gecirdigi icin, sagligini kaybetmek üzere oldugunu yapraklarindan farkettim. Fidani kurtarmak icin yerinden cikarip, yeni yerini sizin önerdiginiz sekilde hazirlayip oraya dikmek istiyorum. Yeni yerdeki topragi diz seviyesi derinlikte gevsetmem/hazirlamam yeterli mi?
Cok tesekkürler.
Sevgiyle kaliniz.
Mine Pakkaner
02-03-2011, 00:55
Sayin Mine Pakkaner
Kompost ve Leonardit'i cicekcilerde bulabilir miyim? ...
Çiçekçilerden ziyade zirai malzeme satan dükkanlarda bulursunuz. Gübrecilerden alabilirsiniz. Fidanlıklarda da olabilir.
Mine Pakkaner
02-03-2011, 01:03
Mine Hanim
Meyve fidaninin (kayisi, elma, kiraz, armut, limon, portakal, zeytin, nar, dut) ileride meyve vermesi icin cifter mi dikmem gerekiyor? 100 m/1 km mesafede dikili olan meyve agaclarindan bahceme birer tane dikmem, ileride meyve vermeleri icin yeterli mi?
Cok tesekkürler.
Sevgiyle kalin.
Elma ve kiraz serin iklim meyvesi, limon, portakal subtropik meyveler. Aynı bahçede nasıl olacaklar. Elma ve kiraz meyve vermek için belli saat soğuklama ister. O soğuklama limon ve hele hele portakala öldürücü gelir. Muğla' da limon portakal nar dut zeytin armut kayısı olur, elma ise daha fazla rakım ve serinlik ister.
Dikmek istediğiniz çeşidin kendine verimliliğine bakmanız gerek meyve tutumu için.
Kendine verimli olmayan çeşitlerin de dölleyicisini dikmek gerek. 100m mesafe de zaten çok uzak. 100 m/ 1km ile ne demek istediğinizi anlamdım. Ancak 100m den bir arı, böcek, sinek veya rüzgar vasıtasıyla polenin gelip sizin ağacınızı döllemesi mi kolay 5-10 metreden mi?
Fidanlarınızı sertifikalı ve ismine doğru alın.
Mine Pakkaner
02-03-2011, 01:10
...Fidani kurtarmak icin yerinden cikarip, yeni yerini sizin önerdiginiz sekilde hazirlayip oraya dikmek istiyorum. Yeni yerdeki topragi diz seviyesi derinlikte gevsetmem/hazirlamam yeterli mi?
...
80 x 80 bir çukur hazırlayın.
Maalesef bu konuda yardımcı olamayacağım. Forumda ücretsiz tohum paylaşımı yapan arkadaşlarımızdan da bir miktar beğendiniz tohum varsa yardım isteyebilirsiniz.
İzmir' de olsanız en uygun fiyatla Ödemiş ve Bayındır' dan temin edersiniz diyeceğim ama İstanbul' u bilmiyorum. Yalova önemli bir merkez ve üreticiler var. Fiyatlar daha ekonomiktir diye düşünüyorum.
yalovada vsb var onlar rizom-soğan üzerine çok ciddi yatırım yaptılar ihracat yapıyorlar onlardan temin edilebilir
mine hanım benim sorum evin önünde çok büyük ceviz ağacı var bu ağac meyve vermemesi lazım nasıl bir yol izleyelim
Mine Pakkaner
02-03-2011, 12:14
Merhaba Mine hnm
Picea pungens ağacı küçük saksıdan büyük saksıya alıken gördüm ki kuş yuvasına benze bir kök yapmış sonra büyükçe bir saksıya aldım ancak dediğiniz gibi ilerleyen dönemlerde kök yağısı sebebiyle herhangi bir kuruma söz konusu olur mu yardımlarınızı rica edeceğim. Saygılarımla...:(
Kuş yuvası kök oluşumu ciddi sorundur. Fidanın kurumasına sebep olabilir. Hafifçe dağıtmak ve kesi işlemi yapmak gerekir.
Mine Pakkaner
02-03-2011, 12:34
Mine Hanım benim sorum evin önünde çok büyük ceviz ağacı var. Bu ağacın meyve vermemesi lazım, nasıl bir yol izleyelim?
Şimdiye dek hiç böyle bir soru gelmemişti Açıkçası biz hep meyveyi teşvik ettik. Meyve vermemeyi özel olarak yetişkin bir ağaçta döllenmeyi veya meyve tutumunu engelleyerek yapabilirsiniz.
Ağacınız şimdiyek dek düzenli meyve veriyorsa ya kendini iyi döllüyordur veya yakında başka bir dölleyici mevcut. Cevizde dişi ve erkek çiçekler aynı ağaç üzerinde farklı yerlerde olur. Erkek çiçekler püskül gibidir. Bunları olgunlaşıp polen bırakmadan kesebilirsiniz. Ancak rüzgarla tozlaştığı için yakınlardaki başka bir ağaçtan da polen alabilir.
Bir de aklıma gelen dişi çiçekler açtığında ve üzerine yazlık yağ atmak böylece polen girişi engellenebilir diye düşünüyorum.
dev bir ceviz ağacı var üzerine çıkılacak gibi değil elektrik direği de yok yakınında belediye kesmiyor :) ve hakikaten haddinden fazla düzenli verimli sitede kura da cevizin altı bana çıktı arabamı oraya park etmeliyim fakat zevk için veya yemek için kuşlar meyveleri arabamın üzerinde kırıyor ve ağaç kesilemez site sakinleri kutsamış beni linç ederler. mine hanım çok teşekkür ederim yalnız yazlık yağ nedir yanık motor yağımı pulverizatör ile atabilirim
Zeytin agaci
05-03-2011, 17:58
dev bir ceviz ağacı var üzerine çıkılacak gibi değil elektrik direği de yok yakınında belediye kesmiyor :) ve hakikaten haddinden fazla düzenli verimli sitede kura da cevizin altı bana çıktı arabamı oraya park etmeliyim fakat zevk için veya yemek için kuşlar meyveleri arabamın üzerinde kırıyor ve ağaç kesilemez site sakinleri kutsamış beni linç ederler. mine hanım çok teşekkür ederim yalnız yazlık yağ nedir yanık motor yağımı pulverizatör ile atabilirim
Sayin Maybach
Agacin dallarinin altina, basit bir ifadeyle, dört direk cakip, direklerin üstünü örttügünüz zaman hem arabanizi korumus hem de cok kiymetli cevizden faydalanmis olursunuz.
jüt çekiyorum tedbir olarak fakat mevzu bir tek benim arabam değil çevreye de zarar veriyor hani ağacın kendisine zarar vermeden bir çözüm varsa diyerek bir umut danıştım
ogunasena
06-03-2011, 13:58
Sayın Mine hanım http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17088&page=2 34 numarada bir bitki sordum.Fakat yanıt gelmedi.Sizinde işlerinizden dolayı forumun tüm sayfalarını okuyamayacağınızdan dolayı buradan bu çok sevdiğim bitkinin adını ve nasıl bakımı olacağını size sormak gereğini hissettim.Yardımınız için şimdiden çok teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarımla.
Mine Pakkaner
07-03-2011, 22:10
...yalnız yazlık yağ nedir...
Yazlık yağ tarımda insektisit oalrak kullanılan mineral bir yağdır.
Mine Pakkaner
07-03-2011, 22:34
Sayın Mine hanım http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17088&page=2 34 numarada bir bitki sordum.Fakat yanıt gelmedi.Sizinde işlerinizden dolayı forumun tüm sayfalarını okuyamayacağınızdan dolayı buradan bu çok sevdiğim bitkinin adını ve nasıl bakımı olacağını size sormak gereğini hissettim.Yardımınız için şimdiden çok teşekkür ederim.Sevgi ve saygılarımla.
Bitkiniz Dracaena deremensis "Compacta" . Ananas drasenası.
Doğrudan güneş ışığını sevmez. Aydınlık yerleri sever. Karanlıkta bırakmayın.
Son derece dayanıklı bir bitkidir, ömrünü daha da uzatmak ve sağlıklı yaşamasını sağlamak isterseniz, çeşme suyu vermeyin. Çünkü içindeki kireç bir süre sonra toprak pH sını çok yükseltebilir ve demir eksikliği gözleyebilirsiniz.
Kabuklu ve pamuklu bite hassastır. Sulama sonra tabağında biriken suyu dökün. 2 senede bir saksı değiştirin. Bir numara büyük saksıya alın.
13 derecenin altında zarar görür. İdeal yaşama sıcaklığı 16- 24 dereceler. Çok sıcak günlerde yapraklara kireçsiz su püskürtebilirsiniz. Kışın kalorifer peteği veya klimadan uzak olsun.
Bahardan kışa dek yapraklı bitkiler için olan saksı bitkisi besinini etiket dozunda verin.
ttuzunalp
08-03-2011, 14:14
Merhaba Mine hnm
Picea pungens ağacı küçük saksıdan büyük saksıya alıken gördüm ki kuş yuvasına benze bir kök yapmış sonra büyükçe bir saksıya aldım ancak dediğiniz gibi ilerleyen dönemlerde kök yağısı sebebiyle herhangi bir kuruma söz konusu olur mu yardımlarınızı rica edeceğim. Saygılarımla...
ciceksever70
22-03-2011, 16:15
Mine hanim iyi günler. Gül bahcesi yaptigimiz bölüme cakil taslari döktük ve aralardan cikan ayrik otlarini bir sekilde yok etmek istiyoruz. Piyasada satilan ayrik otu yok eden ilaclardan kullansak güllere bir zarari olur mu acaba? Amazon sitesinde Bayer´in bir ürününü gördüm icerigi : 70 g/l 2,4-D + 70 g/l MCPA + 20 g/l Dicamba + 42 g/l Mecoprop-P . Sevgiler.
Mine Pakkaner
22-03-2011, 17:52
Mine hanim iyi günler. Gül bahcesi yaptigimiz bölüme cakil taslari döktük ve aralardan cikan ayrik otlarini bir sekilde yok etmek istiyoruz. Piyasada satilan ayrik otu yok eden ilaclardan kullansak güllere bir zarari olur mu acaba? Amazon sitesinde Bayer´in bir ürününü gördüm icerigi : 70 g/l 2,4-D + 70 g/l MCPA + 20 g/l Dicamba + 42 g/l Mecoprop-P . Sevgiler.
Söz konusu ilaç geniş yapraklı yabancı otlar için. Ayrığı öldürmez. Dar yapraklı otlar için bir ilaç alın ve yabancı ot ilacı atmakta kullanılan özel başlıklarla güllere hiç değirmeden neredeyse yere sıfır ilaçlama yapın.
İlaç kullanacaksanız başka yolu yok. Bu tür uygulamalarda çakıl yaymadan önce yere zemin örtüsü yayar ve çakılı üzerine dökerseniz ot sorununuz olmaz. Profesyonel uygulamalar bu şekilde.
Mine Pakkaner
22-03-2011, 17:58
Merhaba Mine hnm
Picea pungens ağacı küçük saksıdan büyük saksıya alıken gördüm ki kuş yuvasına benze bir kök yapmış sonra büyükçe bir saksıya aldım ancak dediğiniz gibi ilerleyen dönemlerde kök yağısı sebebiyle herhangi bir kuruma söz konusu olur mu yardımlarınızı rica edeceğim. Saygılarımla...
Kuş yuvası kök yapısını bozmadan dikim yaparsanız fidanınız zarar görür. http://www.agaclar.net/dergi/mart07.html e-dergimizin bu sayısında sayfa 24 de nasıl uygulama yaptığımızın bir fotoğrafını göreceksiniz.
ciceksever70
22-03-2011, 20:01
Söz konusu ilaç geniş yapraklı yabancı otlar için. Ayrığı öldürmez. Dar yapraklı otlar için bir ilaç alın ve yabancı ot ilacı atmakta kullanılan özel başlıklarla güllere hiç değirmeden neredeyse yere sıfır ilaçlama yapın.
İlaç kullanacaksanız başka yolu yok. Bu tür uygulamalarda çakıl yaymadan önce yere zemin örtüsü yayar ve çakılı üzerine dökerseniz ot sorununuz olmaz. Profesyonel uygulamalar bu şekilde.
Tesekkür ederim Mine hanim. Bizdekiler de genisce yapragi olan bitkiler ve cimin daha kalini gibi uzayan otlarla karisik. Kisin cakillari atmadan hepsini iyice yolduk ama ilkbaharla yine cikanlar oldu.
Suryanarayana
23-03-2011, 11:32
Merhaba Mine hanim
Aşagidaki linkteki 1126 nolu mesajima cevap verebilirseniz sevinirim. Teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=772713#post772713
nurguldk
23-03-2011, 12:35
Mine Hanım Merhaba;
Aşağıdaki linkte 3 numaralı mesajıma cevap verebilir misiniz..Sevgilerimle..
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=772087#post772087
Mine Pakkaner
24-03-2011, 22:35
Suryana ve Nurgulduk sorularınız başlıklarında cevapladım.
Mete Tiren
27-03-2011, 21:14
Iceberg marulun İzmir'de verim alınma şansı nedir? Ova veya rakımın yüksek olduğu yerlere ihtiyaç olduğunu biliyorum fakat düşük rakımda ya da daha sıcak bölgelerde yetişitirilip verim alma şansı ne olacaktır? Saygılar
morçiğdem
01-04-2011, 22:58
merhaba....epeydir yazışmaları ilgiyle takip ediyorum....becerebilirsem bu, siteye attığım ilk mesajım olacak....daha tam olarak sitenin kullanımını çözebilmiş değilm zaten :)
sevgili Mine Hm. ben İstanbul Çatalca'ya bağlı bir köyde oturuyorum (3 yıl)...doğa ve toprak aşığıyım... bulunduğum yerde kışlar soğok geçiyor, erken don yaşanıyor ve meyve ağaçları bundan etkileniyor...çok arzu etmeme rağmen bahçemde bir türlü kayısı yetiştiremedim...ağaçlar çiçek açsa da meyve yapmıyorlar...acaba bana tavsiye edebileceğiniz bir metod veya bu iklime uygun birr kayısı türü var mı?
sevgi ve ışıkla kalın..
Mine Pakkaner
02-04-2011, 08:34
merhaba....epeydir yazışmaları ilgiyle takip ediyorum....becerebilirsem bu, siteye attığım ilk mesajım olacak....daha tam olarak sitenin kullanımını çözebilmiş değilm zaten :)
sevgili Mine Hm. ben İstanbul Çatalca'ya bağlı bir köyde oturuyorum (3 yıl)...doğa ve toprak aşığıyım... bulunduğum yerde kışlar soğok geçiyor, erken don yaşanıyor ve meyve ağaçları bundan etkileniyor...çok arzu etmeme rağmen bahçemde bir türlü kayısı yetiştiremedim...ağaçlar çiçek açsa da meyve yapmıyorlar...acaba bana tavsiye edebileceğiniz bir metod veya bu iklime uygun birr kayısı türü var mı?
sevgi ve ışıkla kalın..
Aramıza hoşgeldiniz morçiğdem. Forumumuzdan yaralanmanızı umarım. Bu arada siz de hem bitkisel hem hayvansal yetiştiricilikle ilgili bilgilerinizi ve tecrübelerinizi aktarmaktan, bildiğiniz soruları cevaplamaktan, görüşünüzü yazmaktan çekinmeyiniz.
Kayısı yetiştiriciliğinde bölgeye adapte olmuş çeşit seçimi önemli. Erkenci çeşit alırsanız geç donlardan zarar görür, çok geççi çeşitler için soğuklama ihtiyacı yetmeyebilir, bu durumda ağaç çiçek silker.
Eğer bahçenizde bir iki ağaç yetiştirecekseniz çevrenizde verimi ve lezzetini beğendiğiniz bir ağaçtan aşı kalemi alın. Bir çöğüre aşılayın. Hazır fidan alacaksanız şekerpare, Ethembey, Karacabey, Marmara Bölgesi' ne uygun çeşitlerdir.
Mine Pakkaner
02-04-2011, 09:16
Iceberg marulun İzmir'de verim alınma şansı nedir? Ova veya rakımın yüksek olduğu yerlere ihtiyaç olduğunu biliyorum fakat düşük rakımda ya da daha sıcak bölgelerde yetişitirilip verim alma şansı ne olacaktır? Saygılar
İzmir' de yayla yetiştiriciliği daha başarılı çünkü daha serin oluyor. Ilık ve yağışsız bir havada yetişen bitki yeşil aksamı geliştirmeyi bırakır çiçeğe kalkar, acılaşır, pazar değeri azalır. Hele bir de kış kurak ve sıcak geçerse emek de para da zayi olur.
Güzel Ülke'm
02-04-2011, 20:26
Mine hanım merhaba,
Az önce sorumu yazdım ama sanırım yanlış yerde sordum yineleyeyim.
Kompost için marangozdan talaş istedim,''MDF talaşı var.'' dediler.Olur mu? Bu maddeyi üretirken zararlı kimyasallar kullanıyorlardır herhalde...Siz ne dersiniz?
Selamlar
Zeytin agaci
03-04-2011, 12:47
Merhaba Mine Hanim
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23965 adresinde, topragin derin katmanlarinda su gecirgenligi ile ilgili bir soru sordum.
Desteginiz icin simdiden cok tesekkürler.
Sevgiler, selamlar.
Mine Pakkaner
03-04-2011, 16:25
Mine hanım merhaba,
Az önce sorumu yazdım ama sanırım yanlış yerde sordum yineleyeyim.
Kompost için marangozdan talaş istedim,''MDF talaşı var.'' dediler.Olur mu? Bu maddeyi üretirken zararlı kimyasallar kullanıyorlardır herhalde...Siz ne dersiniz?
Selamlar
Güzel Ülke' m MDF imalatında yongaların yapıştırılmasında sentetik yapıştırıcılar kullanılıyor. Kısaca MDF talaşı komposta kesinlikle girmez. Önereceğim talaş çeşidi kavak talaşıdır. Diğerleri daha geç bozunur.
Kolay gelsin.
Bu istek yine göz ardı ediliyor:
Arkadaşlar,
Yeni yılda biraz daha farklı bir uygulama yapalım.
Sorularınızı forumdaki ilgili başlıklar altında sorun.
Böylece konuyla ilgili diğer arkadaşlar da cevap verir.
Sorular olması gerektiği başlık altında sorulduğu için, daha sonra bulması kolay olur ve Mine Pakkaner'in verdiği cevaplardan daha çok kişi yararlanır...
Soru mesajlarının adreslerini buraya yazın
Malum forum epey büyük. Mine Pakkaner'in zamanı, tüm forumu okuyup soruları bulacak kadar müsait değil.
Verdiğiniz adreslere tıklayarak soruya ulaşması ona büyük bir kolaylık sağlayacaktır. Cevabı da oraya yazacaktır.
Örnek :
Mine Pakkaner'e soralım 2010 başlığına böyle yazın (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=556892&postcount=2615)
Sorunuzu doğru yerde, konuyla ilgili başlık altında sorun (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=547572&postcount=44) ve uygun bir zamanda konuyla ilgili başlık altında cevabınızı alın (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=556523&postcount=45).
Allelopatik etkiler
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4911&page=2
mandalinci
04-04-2011, 17:24
Sn. Mine Pakkaner,
[URL="http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=776035#post776035page2"] 44 no.lu mesaj. Geniş alanlarda karınca mücadelesi.
Adresi doğru yazabildim mi bilmiyorum, şimdiden teşekkür ederim
Merhaba Mine Hanım,
Çilek Yetiştiriciliği başlığında bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=777985&postcount=834) soruyu sordum ama henüz cevap gelmedi. Sizin önerebileceğiniz cinsler var mı acaba? (Bulunduğum yerin iklimi yazları çok sıcak ve nem oranı düşük.)
Teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
08-04-2011, 12:07
Üzüm çilek yetiştiriciliğiyle çok uzun süredir ilgilenmedim. Bu yüzden piyasadaki çeşitlere de uzağım. Sorunuzu Selahattin Yılmaz veya Todor çok daha iyi yanıtlayabilir.
Teşekkür ederim. Todor yeşillikler ile uğraşıyor galiba; Selahattin Bey'in Aromas satışı var, ondan bilgi isteyeyim.
Mine Pakkaner
08-04-2011, 13:13
Todor geçen sene çilek yetiştiriciliği yaptı. Çok uzun süre de bu konu ile ilgili araştırmaları oldu. Kendisinin tecrübesinden de faydalanabilirsiniz.
Mesaj kutumu boşalttım ve sorunuzu bilebildiğim kadarı ile cevaplamaya çalıştım.
Selahattin Bey'in Aromas satışı var, ondan bilgi isteyeyim.
Diğer çeşitlere de Selahattin Yılmaz aracılığı ile ulaşabilirsiniz.
Sayın Todor yardımınıza teşekkür ederim.
Murat Uysal
08-04-2011, 22:17
Mine Hanım merhabalar. Saman Kompostu cocopeat gibi görev görürmü? Bahçe yapımı ve çiçek tarhları hazırlamada bahçe geçirgenliğine faydası nasıldır? Sebzeleri ve çiçekleri besleyici özelliği var mıdır? Kullanımı nasıl olmalıdır?
Sebze ve çiçek üretiminde içine perlit, leonardit, kemik tozu, Hayvan gübresi ...vb. karıştırmam gerekir mi?
Saygılar.
1 kamyon (13 ton) almayı düşünüyorum.
MeyveliTepe
08-04-2011, 22:36
Murat bey, "saman kompostu" derken, mantar üretimi için hazırlanmış komposttan mı söz ediyorsunuz?
Murat Uysal
08-04-2011, 23:22
Sayın Meyveli Tepe. Evet ondan bahsediyorum.
MeyveliTepe
08-04-2011, 23:33
Atık mantar kompostu 2 yıl açık havada bekletildikten sonra, açık ya da örtü altı tarımında, diğer malzemeler ile belli bir oranda karıştırılarak kullanılıyor. Önemli ölçüde besin de içeriyor. Tek problemi tuzluluğun biraz fazla olması, ancak karışım halinde kullanıldığı için fazla mahzuru görülmüyor.
Bu konuda yapılmış araştırmalar var. "Mantar kompostu" diye aratırsanız bazılarına rastlarsınız.
Dolayısı ile, bekletilmiş atık mantar kompostunu coco-peat yerine kullanabilirsiniz. %100 organik malzeme, drenajı vb. oldukça iyi olmalı. Fazladan besin içerir ama takviye yapmalısınız.
Fakat en önemlisi, iki yıl beklemişini bulmak olmalı.
Mine Pakkaner
08-04-2011, 23:39
Mantar kompostu olsa gerek Meyvelitepe, mantar kompostunun tamamı neredeyse saman ve torf.
Mantar işletmelerinden atık mantar kompostu temin edilebiliyor. Tarımsal üretimde de kullanılıyor. Ancak burada dikkat edilmesi gereken tek önemli konu var. Atık kompostta tuz oranı ve kalsiyum oranı yüksek olur. Taze atık mantar kompostu amonyum içeriyor olabilir.
Hem süs bitkisi yetiştiriciliğinde hem çim alan tesisinde kullandım. Bekletilmiş ve bekletilmemiş arasında tohumun çimlenmesinde de fark gördüm. Üretimden hemen çıkmış taze kompostu değil de, bekletilmiş olanı alıp kullanmak daha uygun. Bekletilince ve yıkanınca sorunlar giderilebilir. Dışarıda yağmurda bekletilenler tercih edilir. Bir de üretim atığı olduğu için hastalıklara dikkat etmeniz gerek.
Yetiştirme ortamı olarak sebzede de kullanabilirsiniz. Özellikle potasyumca zengindir. Yıkanmamış halde kullanırsanız tuz bitki gelişimini durdurur ve hatta geriletir.
Sebze ve çiçek tarhlarında en fazla 1/4 oranında kullanabilirsiniz. Toprakla karıştırın. Leonardit her durumda faydalı, ben olsam kullanırım. Hümik asit ayrıca tuzun da kompanze edilmesini sağlıyor.
Mine Pakkaner
08-04-2011, 23:40
Yazdığınızı fark etmeden ben de cevapladım. Murat Bey detaylı cevap almış oldunuz. :)
Murat Uysal
08-04-2011, 23:46
Ben kullanılmamış olandan almayı düşünüyorum. Firmayla tekrar görüşürüm. Ama zannetmiyorum dışarıda beklettiklerini. Çünkü mantar üretimi için kompost üretiyorlar.
Sezona yetiştirmek için (yani 20 gün içinde) bahsetmiş olduğunuz zararları engellemek için (Fazla tuz oranı ve kalsiyum oranı) neler yapmamı tavsiye edersiniz?
13 ton komposta hangi miktarda diğer ürünlerden kullanmam gerekir? ( 4 tonunu sebze üretiminde diğerlerini bahçe ve çiçek düzenlemesinde kullanmayı düşünüyorum.)
Murat Uysal
08-04-2011, 23:51
Önemli ölçüde besin de içeriyor. Tek problemi tuzluluğun biraz fazla olması, ancak karışım halinde kullanıldığı için fazla mahzuru görülmüyor.
Sayın Meyveli Tepe karışım oranı ne olmalıdır?
Dolayısı ile, bekletilmiş atık mantar kompostunu coco-peat yerine kullanabilirsiniz. %100 organik malzeme, drenajı vb. oldukça iyi olmalı. Fazladan besin içerir ama takviye yapmalısınız.
İşte bu beni çok sevindirdi. Ancak ne tür besin katkıları yapmamı tavsiye edersiniz?
Fakat en önemlisi, iki yıl beklemişini bulmak olmalı.
Yeni üretim kullanacağım büyük ihtimalle? Ne yapmalıyım. Çok zor iki yıllık bulmam.
Mine Pakkaner
08-04-2011, 23:57
Yıkayabilirsiniz ya da bekletirsiniz. Yukarıda da yazdığım gibi 1/4 oranında kullanın.
MeyveliTepe
09-04-2011, 00:14
Kullanılmamış olan, mantar miselleri içereceğinden, önce karanlık ılık ve nemli bir yerde tavalara koyup bir güzel mantar üretimi yapabilirsiniz :)
Açıkçası, kullanılmamış ve açıkta uzun süre bekletilmemişi sebze üretiminde kullanırsanız sonuç düşündüğünüz gibi olmayabilir.
Mine hanımın söylediği gibi bol suyla iyice yıkanırsa belki kullanılır duruma gelir, ama kendi adıma sonuç ne olur pek kestiremiyorum.
Mine Pakkaner
09-04-2011, 00:17
Yıkamak kısmen iyileşme sağlıyor Sn. Meyvelitepe, ama bekletmek çok daha iyi. Dediğim gibi ben her türlüsünü de kullandım. Bekletilmiş, yıkanmış ve yıkanmamış. Arada çok çok fark var.
Murat Uysal
09-04-2011, 00:24
Bana miselsiz olduğunu söylediler... Miselli ise bodrumda bi kaç çuvalda mantar üretiriz işte demi ama.. :)
Murat Uysal
09-04-2011, 00:30
Firmaya miselsiz mi diye sormuştum. Miselsiz de olduğunu söylediler. Belki de şartları iyidir. En iyisi yarın Zonguldak/Devrek ilçesine giderek (35 km) gözlerimle görmek.
Teşekkürler.
MeyveliTepe
09-04-2011, 00:43
Mine hanımın ve benim bahsettiğimiz sakıncalar miselden kaynaklanmıyor. Saman ile yapılan kompostta, mantar yetişmesine uygun ortam olmak üzere yüksek amonyak içeren (at idrarı ve gübresi - eskiden öyleydi şimdi nedir bilmiyorum) katkılar oluyor. problem de buradan geliyor.
En iyisi nasıl yaptıklarına bir bakmak tabii. Böyle yapmadılarsa olabilir.
Murat Uysal
09-04-2011, 00:47
Verdiğiniz bilgiler gayet doyurucu. Bana ayrıdığınız vakit için teşekkür ederim.
Merhaba Mine Hanım,
1300 rakımlı, kışları 3-4 ay kadar kar tabakası ile kaplı, kış sıcaklığı -15 ºC'yi görebilen, nem oranı yüksek olan bir yerdeki bahçede hangi süs bitkilerinin kullanılması uygun olur?
Ağaç, çalılar,sarıcılılar vb.
Yardımcı olursanız sevinirim.saygılarımla...
Mine Pakkaner
09-04-2011, 15:50
Yeriniz müsaitse ladin, göknar, ıhlamur, akçaağaç kulanabileceğiniz ağaçlar.
Çalılarsa; orman gülü, inci çalısı, kış tatlısı, kızılcık ( kırmızı gövdeli ve sarı gövdeli kızılcıkların kış görüntüleri çok etkileyici), gül , yayılıcı ardıç çeşitleri, leylak, berberis, şimşir, kelebek çalısı, ispirya, süs iğdesi, süs elması, süs kirazı, altın çanak, mürver ve japon ayvası da kullanabileceğiniz çalılar.
Sarılıcılar ise hanımeli ve sarmaşık gülü.
Mine Hanım,
yukarıda sıralamış olduğunuz türlere göre düzenleme yapacağım.İlginiz için teşekkür ederim.
Yılmaz Yalçın
10-04-2011, 16:23
Sevgili Mine Hanım,
Üzerinde yapraktan verilmesi önerilen 20-20-20 sıvı gübrenin yapraktan değil de suya karıştırmak suretiyle kökten verilmesi sorun oluşturur mu?Ya da yararı olur mu?Çünkü yapraktan sprey gibi püskürterek vermem gerekiyor ama bitki çok yükseklerde o yüzden bunu yapamayacağım.
cukurovalı
14-04-2011, 09:03
Yanlış yerdemi sordum bilmiyorum.
Burada (www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=784757#post784757) sormuştum.
Yardımcı olursanız sevinirim.
maktas61
14-04-2011, 10:03
Sayın Mine Hanım,
Bende saksıda 3-4 yıllık Pervane Çiçekli Yasemin mevcut, her yıl saksısını büyütüyorum. Bu mart ayında yapraklarının üzeri kahverengileşti ve hemen hemen hepsi döküldü. Dallarının ucundan yeni yaprak açacak gibi. Yani tamamen kurumadı. Sebebi ne olabilir. Cevaplarsanız sevinirim
ayazkentli
14-04-2011, 13:45
Mine hanım, iyi günler.
Benim'de bu bölüm'de bir sorum var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9695
Murat Uysal
15-04-2011, 00:29
Mine Hanım. Mantar kompostunu sorduk. karışımında tavuk gübresi, alçı, tavuk yemi gbi bileşikler var. At gübresi yok. 2 yıllık beklemiş atık kompost. PH: 6,5 -7,5 arası. Ne dersiniz iyi midir?
metreküpü 25 tl. 1 kamyon 15 metreküp alıyormuş. 125 tl. de nakliye ücreti istiyor. 70 km. yola.
Mine Pakkaner
15-04-2011, 01:44
Sevgili Mine Hanım,
Üzerinde yapraktan verilmesi önerilen 20-20-20 sıvı gübrenin yapraktan değil de suya karıştırmak suretiyle kökten verilmesi sorun oluşturur mu?Ya da yararı olur mu?Çünkü yapraktan sprey gibi püskürterek vermem gerekiyor ama bitki çok yükseklerde o yüzden bunu yapamayacağım.
Yılmaz Bey, yapraktan alınabilen formdaki besinler topraktan da alınır. Kullanmanızda hiç sakınca yok.
Kolay gelsin.
Mine Pakkaner
15-04-2011, 01:52
Yanlış yerdemi sordum bilmiyorum.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=784757#post784757) sormuştum.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Başlıkta cevapladım.
Mine Pakkaner
15-04-2011, 01:52
Mine hanım, iyi günler.
Benim'de bu bölüm'de bir sorum var.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9695
Başlıkta cevapladım.
Mine Pakkaner
15-04-2011, 02:01
Mine Hanım. Mantar kompostunu sorduk. karışımında tavuk gübresi, alçı, tavuk yemi gbi bileşikler var. At gübresi yok. 2 yıllık beklemiş atık kompost. PH: 6,5 -7,5 arası. Ne dersiniz iyi midir?
metreküpü 25 tl. 1 kamyon 15 metreküp alıyormuş. 125 tl. de nakliye ücreti istiyor. 70 km. yola.
Murat Bey, uzun yıllardır at gübresi kolay temin edilemediği için mantarcılar tavuk gübresi kullanmaya başladı. Bu yüzden de gübrede tuz artıyor.
Alçı konmasının sebebi ph dengelemek. pH güzel, tuz da iyidir umarım. 2 yıl beklediyse kullanabilirsiniz. Fiyat da ugun.
Kullanmadan önce eletmenizi tavsiye ederim.
Mine Pakkaner
15-04-2011, 02:06
Sayın Mine Hanım,
Bende saksıda 3-4 yıllık Pervane Çiçekli Yasemin mevcut, her yıl saksısını büyütüyorum. Bu mart ayında yapraklarının üzeri kahverengileşti ve hemen hemen hepsi döküldü. Dallarının ucundan yeni yaprak açacak gibi. Yani tamamen kurumadı. Sebebi ne olabilir. Cevaplarsanız sevinirim
Pek çok sebebi olabilir, hastalık da olabilir, soğuk vurması da fizyolojik başka bir problem de... Bir foto işimize yarardı. Şu anda eğer dallar hala canlıysa bir budama yapmanızı öneririm. Yosunlu bir gübre verin. Ilık bir yerede alın, izleyelim.
Mine hanim benimde saksida pervane yaseminim var.1ay once azot gubre verdim simdi dallarda yeni surgunleri var yalniz 2-3cm oldugunda kuruyor surgunleri.yasemin nemi sever diye su pispisliyordum ondan olabilirmi.
Mine Pakkaner
15-04-2011, 17:24
Nemi çok da sevmez. Özellikle geceleri hava gündüze göre daha serinken bitkimizin ıslak olmasını istemeyiz. Ama sorun sadece bu olmasa gerek.
Bir başka hastalık veya zararlı emaresi görülmüyorsa saksı değiştirip toprağı yenileyin ve bir budama yapıp durumu izleyin.
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler,dediğini yapıcam
verdoque
17-04-2011, 21:50
Merhaba Mine Hanım,
Forumda nereye yazacağımı bilemedim, size buradan sorayım dedim. Ay sonu Amerika'ya (New York - Long Island) gidiyorum, tatil amaçlı. Dayım yıllardır orada yaşıyor, bana papaz eriği ısmarladı, orada pek bulunmuyormuş. Benim de aklıma meyvesi ile beraber küçük (?) bir çelik götürmek geldi. Mümkün olur mu bilmiyorum ama bavula sarıp koysam, götürsem kanuni açıdan suç teşkil eder mi? Konuyla ilgili (paketleme, çeşit vs.) bir yorumunuz olur mu?
Mine Pakkaner
19-04-2011, 01:40
Köklü bir çeliği sokabileceğinizi sanmıyorum. Karantina kuralları çok sıkı diye biliyorum.
verdoque
19-04-2011, 08:13
Köklü bir çeliği sokabileceğinizi sanmıyorum. Karantina kuralları çok sıkı diye biliyorum.
Teşekkürler Mine Hanım. Meyvesi ile yetineceğiz o zaman. Gerçi o da çekirdeğini ekecem demişti, bir bildiği varmış :)
Acer campestre, ova akçaağacı. Geçen yaz aldım. İlk kez yapraklanıyor bende. Sanki yaprakları sorunlu gibi geliyor.
Beslenemiyormuş gibi. Neden olabilir yapraklardaki bu durum.
kalambaklı
22-04-2011, 18:13
Sayın Mine hanım, mehmet ile aramızda 10 km'den fazla uzaklık olmasına rağmen bendeki yapraklardaki sorun Mehmet'i ova akçaağacı'ndan daha fazla, yapraklar sanki susuzluktan kavrulmuş gibi ve dokunursan düşecekler, acaba neden kaynaklanıyor, ben de merak ediyorum.
Mine hanım ağaç yetiştirmek istiyorum bana nasıl bir toprak karışımı önerirsiniz acaba?
Mine Pakkaner
23-04-2011, 01:25
Acer campestre, ova akçaağacı. Geçen yaz aldım. İlk kez yapraklanıyor bende. Sanki yaprakları sorunlu gibi geliyor.
Beslenemiyormuş gibi. Neden olabilir yapraklardaki bu durum.
Memet, ova akçaağaçlarının genç yaprakları böyle pembeli olabilir normal. Bu besin eksikliği değil. Bana kötü görünmedi fotoğrafta. Ama bitki senin karşında duruyor ve izliyorsun. Durumunda bir gerileme görürsen konuşalım. Bir ara geçerken uğrayayım bakalım olmazsa.
Tedbiren kök hastalıklarına karşı koruyucu bir uygulama yap istersen.
Mine Pakkaner
23-04-2011, 01:26
Sayın Mine hanım, mehmet ile aramızda 10 km'den fazla uzaklık olmasına rağmen bendeki yapraklardaki sorun Mehmet'i ova akçaağacı'ndan daha fazla, yapraklar sanki susuzluktan kavrulmuş gibi ve dokunursan düşecekler, acaba neden kaynaklanıyor, ben de merak ediyorum.
Bir fotoğraf görsek daha iyi olacak.
Mine Pakkaner
23-04-2011, 01:28
Mine hanım ağaç yetiştirmek istiyorum bana nasıl bir toprak karışımı önerirsiniz acaba?
Ne ağacı yetiştirmek istiyorsunuz, kapta mı yetiştireceksiniz yoksa yerde mi? Bu sorulara vereceğiniz cevaba göre size bir karışım önereyim.
kalambaklı
23-04-2011, 10:44
Mine hanım, bu da benim ova akçaağın durumu.
205419
Diğer ağaçlar gibi yapraklanması devam ediyor. Az rüzgar alan kuytu bir yere alacağım. izleyelim biraz.
Mine hanım bakanlıktan temin ettiğim 2+0 toros sedirlerini daha büyük saksılarda yetiştirmek istiyorum fidanlar şu an tüp poşetlerde ve tahmini boyları 20 cm civarında.
Mine Pakkaner
27-04-2011, 12:29
4 ölçek tınlı bahçe toprağına iki ölçek iri dişli kum, iki ölçek kompost karıştırın. Toros sediri süzek topraktan hoşlanır.
Lockhead
28-04-2011, 09:14
Merhaba Mine Hanım;
Öncelikle iyi günler dilerim. Yaklaşık 5 gün önce yapı marketten; 2 adet begonya, 1 adet sardunya ve kaktüse benzeyen bir bitki alarak işyerimdeki (Ankara, Batı penceresi) penceremin önüne koydum. Pencere öğleden sonra çok güneş alır (14.00 - 16.00 arası) Ayrıca klimatik bir ortam. Yaklaşık 22 derece, olabildiğince pencereyi açarak hava almalarını sağlamaya çalışıyorum, ancak ana yoldan gelen gürültü nedeniyle bunu en fazla yarım saat yapabiliyorum.
Aynı çiçeklerden eve de almıştım, evdeki begonya ve sardunya sağlıklı bir şekilde kaldıkları yerden yaşamlarına devam ederken (evdekilere topraklarının üzerine torf ve organik köpek mamasına benzeyen minik gübre ilavesi yaptım. Ayrıca besin olarak biofol npk 8-8-8 yapraktan püskürtme yöntemi ile gübre vermiştim) İşyerimdeki begonyanın çiçeklerinde bozulma, sardunya'da ise alt yapraklarda sararmalar meydana geldi.Aşırı sulama ya da susuz kalmaları söz konusu değil, su olarak da oda sıcaklığında içme suyu verdim.
İşyerimde iş stresinden bir nebze olsun uzaklaşmamı sağlayan bu anbiansın devam etmesi için ne yapmalıyım.
Şimdiden çok teşekkürler,
Saygılarımla.
Emine Akman
28-04-2011, 09:53
Merhaba geçenlerde 3 adet limoni servi fidanı aldım ama yağmurlar yüzünden bahçeye sonra ekerim diye balkonumda beklettim fidanları 1 hafta boyunca. Ancak fidanların olduğu saksıdan balkonuma bir karınca istilası başladı. Dalları kontrol ettiğimde karıncalarla işbirilği yapabilecek herhangi bir zararlı da görmedim, demek ki karıncaların yuvası saksının içinde yani köklerde veya köklere yakın bir yerde. Karıncalar fidanlara veya köklerine zarar verirler mi onlardan nasıl kurtulabilirim? Forumda önerilen ev türü ilaçlar genelde yapraklar, bitkinin üst bölümü içindi, köklere ne yapılabilir?
Wolf_Kanuni
29-04-2011, 01:58
Mine Hn. merhaba,
Geçtiğimiz dönemde likapa (blueberry) dikimi yaptım, fakat toprağımın ph seviyesini bir türlü istediğim seviyeye getiremedim. (kükürt satın aldığım zirai ilaç bayii, elementel kükürt yerine granül verdi ve bunun da ph'ı düşüreceğini söyledi, fakat granül kükürt maalesef bir işe yaramamış gibi gözüküyor.)
Acaba İzmir'de veya online olarak elementel kükürt bulabileceğim bir yer önerebilir misiniz?
Teşekkürler.
serkanhoca
29-04-2011, 15:58
Merhabalar
Sayın Mine Hanım,
Sorunum burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=794598&postcount=1), yardımcı olursanız sevinirim.
Güzel Ülke'm
30-04-2011, 20:07
Mine Hanım merhaba,
Benim sorum diğerlerinin yanında çok cahilce kalacak ama... Yaz sebzeleri için tohumdan üretmede geç mi kaldım? (Mersin'de hava şu anda 25-26 derece)
Teşekkürler
Mine Pakkaner
01-05-2011, 11:13
Merhaba Mine Hanım;
Öncelikle iyi günler dilerim. Yaklaşık 5 gün önce yapı marketten; 2 adet begonya, 1 adet sardunya ve kaktüse benzeyen bir bitki alarak işyerimdeki (Ankara, Batı penceresi) penceremin önüne koydum. Pencere öğleden sonra çok güneş alır (14.00 - 16.00 arası) Ayrıca klimatik bir ortam. Yaklaşık 22 derece, olabildiğince pencereyi açarak hava almalarını sağlamaya çalışıyorum, ancak ana yoldan gelen gürültü nedeniyle bunu en fazla yarım saat yapabiliyorum.
Aynı çiçeklerden eve de almıştım, evdeki begonya ve sardunya sağlıklı bir şekilde kaldıkları yerden yaşamlarına devam ederken (evdekilere topraklarının üzerine torf ve organik köpek mamasına benzeyen minik gübre ilavesi yaptım. Ayrıca besin olarak biofol npk 8-8-8 yapraktan püskürtme yöntemi ile gübre vermiştim) İşyerimdeki begonyanın çiçeklerinde bozulma, sardunya'da ise alt yapraklarda sararmalar meydana geldi.Aşırı sulama ya da susuz kalmaları söz konusu değil, su olarak da oda sıcaklığında içme suyu verdim.
İşyerimde iş stresinden bir nebze olsun uzaklaşmamı sağlayan bu anbiansın devam etmesi için ne yapmalıyım.
Şimdiden çok teşekkürler,
Saygılarımla.
Hipermarketlerden alınan bitkiler yeni bir mekana gelince böyle adaptasyon sorunları yaşanabiliyor. Eve daha önce aldınız sanıyorum.
Yapı marketlerde bitkiler seri halde satılıyor ve kötü bakılıyor. Düzgün bakılmıyor, yetersiz ışık koşullarında bekliyor ve strese giriyor. Sralardan çok iyi koşullarda bakılarak çıkıyorlar, düzgün sulanıp gübreleniyorlar ve birden kötü koşullarda market şokuna giriyorlar. Aynı şey çiçekçilerdeki iç mekan bitkileri için de geçerli.
Alt yapraklarda sararma çok önemli bir sorun değil. Şu aşamada hemen bir besin eksikliği görülmez. Bozulan yaprakları alın, klima esintisi üzerlerine vurmasın. geçen çiçekleri de kesin. Yapı marketten çiçekli bitkiler için olan fosfor ve potasyumu yüksek besinlerden alın her 15 günde bir ekleyin.
Pencere denizliğindeki mermer çok ısınıp ısıyı da yansıtıyorsa bitkileriniz ısı şoku da yaşar haberiniz olsun. Begonya serin sever, sardunya sıcak sever. Begonya yarı gölge sever, sardunya güneş sever.
Begonyanın bozulan ve geçen çiçeklerini temizleyin, çiçekliyken üzerine yaprak gübresi, su vs. püskürtmeyin. Bozulmalara sebep olur.
Mine Pakkaner
01-05-2011, 11:24
Merhaba geçenlerde 3 adet limoni servi fidanı aldım ama yağmurlar yüzünden bahçeye sonra ekerim diye balkonumda beklettim fidanları 1 hafta boyunca. Ancak fidanların olduğu saksıdan balkonuma bir karınca istilası başladı. Dalları kontrol ettiğimde karıncalarla işbirilği yapabilecek herhangi bir zararlı da görmedim, demek ki karıncaların yuvası saksının içinde yani köklerde veya köklere yakın bir yerde. Karıncalar fidanlara veya köklerine zarar verirler mi onlardan nasıl kurtulabilirim? Forumda önerilen ev türü ilaçlar genelde yapraklar, bitkinin üst bölümü içindi, köklere ne yapılabilir?
Karıca bitkilerinize yaprak bitleri taşıyarak zarar verir. Mutlaka sizin bahçenizde de vardır. Göz göre göre daha fazlasını bahçeye sokmanın gereği yok.
Dikmeden önce saksı boyları uygunsa bir kovaya sokun ve su doldurun. Su toprak hizasını geçsin, yarım saat bekleyin. Bir litre suya bir kahve fincanı da sirke katın. Su toprağın her yerine işlemeye başlayınca karıncalar dışarı çıkacaklar ve su yüzünde toplanacaklar. Temizleyin, fidanları sudan çıkarın iyice süzülsün, tavlansın, yerine dikersiniz.
Mine Pakkaner
01-05-2011, 11:26
Mine Hanım merhaba,
Benim sorum diğerlerinin yanında çok cahilce kalacak ama... Yaz sebzeleri için tohumdan üretmede geç mi kaldım? (Mersin'de hava şu anda 25-26 derece)
Teşekkürler
Şu anda fideleri dikiliyor veya dikildiler. Tohumdan yetiştiricilik için geç oldu. Ama dert etmeyin, siz de kış sebzelerini yetiştirirsiniz.
Mine Pakkaner
01-05-2011, 11:28
Mine Hn. merhaba,
Geçtiğimiz dönemde likapa (blueberry) dikimi yaptım, fakat toprağımın ph seviyesini bir türlü istediğim seviyeye getiremedim. (kükürt satın aldığım zirai ilaç bayii, elementel kükürt yerine granül verdi ve bunun da ph'ı düşüreceğini söyledi, fakat granül kükürt maalesef bir işe yaramamış gibi gözüküyor.)
Acaba İzmir'de veya online olarak elementel kükürt bulabileceğim bir yer önerebilir misiniz?
Teşekkürler.
Toz kükürt konusunda haklısınız. Kükürdün toprak pH sını düşürmesi kükürt bakterilerinin enzimleri sayesinde gerçekleiyor. Kükürt ne kadar mikronize ise bakteriler tarafından işlenmesi de o kadar kolay olur. Toprak sıcaklığı düşükken de bu bakteriler açlışmaz.
Biz mikronize toz kükürdü kompost ile karıştırıp veriyoruz. Etki daha da hızlı oluyor. Kükürdü tek başına toprak üzerine verirseniz, güneşle birlikte kükürt dioksit gazı oluşuyor. Kompost bulamazsanız iyi yanmış, güzel elenmiş hayvan gübresi ile karıştırıp öyle verin.
Bu sene hiç almadım, satışını sizin için sorayım. Kükürt dışında karaboya diye bilinen demir sülfat ta, MAP gübresi de kullanabilirsiniz, kısmen asitliği arttırır.
Emine Akman
02-05-2011, 22:12
İlginiz için çok teşekkür ederim Mine Hanım,çok yardımcı oldunuz.
mavikartal5
02-05-2011, 22:50
sayın mine hanım, yardımınıza ihtiyacım var.
rokamda garip bir görüntü var. yıllardır roka ekerim ama böyle görüntü ilk kez oluyorresimleri bu sayfaya ekleyemedim ama aşağıdaki linkte mevcut
3 ncü sayfa 70 nci mesajda mevcut.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=23201&page=3
saygılar
mine hanım saksıdaki gülümün yapraklarında bir tuhaflık var. geçen gün yanındaki diğer gülün 3 yaprağında da bu lekelerden olduğunu farkettim. ne yapacağımı bilemiyorum ve çok üzülüyorum, yardımcı olursanız sevinirim.
208382
Wolf_Kanuni
04-05-2011, 16:52
Teşekkür ederim Mine Hn.
goekmavi
04-05-2011, 17:31
Mine Hanim Merhaba,
Asagida linkini verdigim fotografta görülen agaclarin türü biliyor musunuz?
Cok tesekkürler.
http://imageshack.us/f/144/normalakhisaregemenlikmyq1.jpg/
Mine hanım,ceylan sardunyalarımın çiçeklerinin taç yaprakları giderek küçülmeye ve rengi de açılmaya başladı.örneğin bordo renkli ceylan sardunyada pembe-mor çiçekler oluştu.ne yapabilirim?önerileriniz için şimdiden teşekkürler
selamlar
Nisan ayının 2.haftasında Acer Palmatumdan aldığım yumuşak odun ve odunsu çelikleri üzerlerinde 4 göz kalacak şekilde, diplerini yine sürgün yerlerinden 45 derecelik açıyla keserek çelikleri hazırladım. Çelikleri 1 akşam nemli bir beze sarılı bekletmek zorunda kaldım. Yaklaşık 10 adet çeliği sadece mile TOZ IBA ile diktim. 5 tane çeliği Torf+mile karıştırıp fide poşetlerine TOZ IBA ile diktim. 5 tane daha bahçe toprağı+mil+yanmış hayvan gübresi ile hazırladğım karışıma TOZ IBA ile diktim. Diktiğim çelikleri yaklaşık 1 metre yüksekliğinde hazırlamış olduğum küçük sera **** (tünelmi demek lazım) oraya yerleştirdim. Nemini sürekli kontrol ediyorum. Ayrıca havalandırmasını yapıyorum.
İnşallah iyi sonuç alırım. (fotoğraf çekip ekleyecem yakında)
Sizce yanlış yaptığım ya da eksik yaptığım bir uygulama varmı? (Aldığım çelikler yaklaşık 0,5cm. ile 1 cm arasında çelikler.)
Mine Pakkaner
06-05-2011, 11:42
sayın mine hanım, yardımınıza ihtiyacım var.
rokamda garip bir görüntü var. yıllardır roka ekerim ama böyle görüntü ilk kez oluyorresimleri bu sayfaya ekleyemedim ama aşağıdaki linkte mevcut
3 ncü sayfa 70 nci mesajda mevcut.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=23201&page=3
saygılar
Rokanızı zamanında biçmediğiniz için çiçeğe kalkmış. Bir de geçen haftalarda ani sıcaklık artışı olmuştu o da etken. Tohum bağlamasına izin vermezseniz çok uzun süre hasat edersiniz.
Mine Pakkaner
06-05-2011, 11:45
mine hanım saksıdaki gülümün yapraklarında bir tuhaflık var. geçen gün yanındaki diğer gülün 3 yaprağında da bu lekelerden olduğunu farkettim. ne yapacağımı bilemiyorum ve çok üzülüyorum, yardımcı olursanız sevinirim.
Bozulan yaprakları toplayıp atınız. Ev yapımı ilaçlar terkibinden oksijenli su solüsyonunu bulup yapraklara püskürtünüz. Bir hafta sonra da aspirinli su solüsyonu verirsiniz.
Mine Pakkaner
06-05-2011, 11:48
Mine Hanim Merhaba,
Asagida linkini verdigim fotografta görülen agaclarin türü biliyor musunuz?
Cok tesekkürler.
http://imageshack.us/f/144/normalakhisaregemenlikmyq1.jpg/
Çok uzaktan çekilmiş bir topiary budama. Doğal formunda olmadığı için ne olduğunu anlamaya imkan yok. Bu formda budana pek çok ağaç ve çalı var. Belki Akhisar' dan bir üyemiz yakından fotoğraflar.
Mine Pakkaner
06-05-2011, 11:50
Mine hanım,ceylan sardunyalarımın çiçeklerinin taç yaprakları giderek küçülmeye ve rengi de açılmaya başladı.örneğin bordo renkli ceylan sardunyada pembe-mor çiçekler oluştu.ne yapabilirim?önerileriniz için şimdiden teşekkürler
Bu durumda hemen besin takviyesi yapmanız gerekir. Fosforu yüksek, çiçekli bitkiler için olan bir besin kullanın. Deniz yosunu ekstresi verin.
Mine Pakkaner
06-05-2011, 11:54
selamlar
Nisan ayının 2.haftasında Acer Palmatumdan aldığım yumuşak odun ve odunsu çelikleri üzerlerinde 4 göz kalacak şekilde, diplerini yine sürgün yerlerinden 45 derecelik açıyla keserek çelikleri hazırladım. Çelikleri 1 akşam nemli bir beze sarılı bekletmek zorunda kaldım. Yaklaşık 10 adet çeliği sadece mile TOZ IBA ile diktim. 5 tane çeliği Torf+mile karıştırıp fide poşetlerine TOZ IBA ile diktim. 5 tane daha bahçe toprağı+mil+yanmış hayvan gübresi ile hazırladğım karışıma TOZ IBA ile diktim. Diktiğim çelikleri yaklaşık 1 metre yüksekliğinde hazırlamış olduğum küçük sera **** (tünelmi demek lazım) oraya yerleştirdim. Nemini sürekli kontrol ediyorum. Ayrıca havalandırmasını yapıyorum.
İnşallah iyi sonuç alırım. (fotoğraf çekip ekleyecem yakında)
Sizce yanlış yaptığım ya da eksik yaptığım bir uygulama varmı? (Aldığım çelikler yaklaşık 0,5cm. ile 1 cm arasında çelikler.)
Sadece mil konusunda teredütüm var, dişli kum bile daha iyi olurdu.
Elinize sağlık. Gelişmeleri benim kadar bonsaici bütün arkadaşlarımız da ilgi ile izleyecekler.
Kolay gelsin.
Yılmaz Yalçın
06-05-2011, 13:55
Sevgili Mine Hanım,
3 yaşındaki mor salkımın bahçemdeki 2. yılı..Geçen yıl en az 15 tane çiçek açmıştı.Bu yıl ise hiç çiçek açmadığı gibi alt dalları kurudu.Hemen 25 cm yanında acem borusu vardı gerçi acem borusunu Aralık ayında sökerek bahçenin en dış köşesine taşıdım..Sizce neden mor salkımın bazı dalları kurumuş olabilir.20-20-20 sıvı gübreyi 15 günde bir veriyorum.Neler yapabilirim?
Mine Pakkaner
06-05-2011, 15:46
...Sizce neden mor salkımın bazı dalları kurumuş olabilir...
Bitkiyi görmeden ve maruz kaldığı yaşam koşullarını, varsa hastalık zararlılarını bilmeden bu cevabı vermem güç. Acem borusunu taşırken mor salkımın kökleri zarar görmüş de olabilir. Kuruyan dalları kesin, kesmeden önce hastalık zararlı belirtileri var mı kontrol edin. Buna göre bakalım.
mavikartal5
06-05-2011, 19:13
sayın mine hanım,
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler ve saygılar
turgutozcan
07-05-2011, 00:08
merhaba ismim turgut.amatör olarak çeliklendirme yapmak istedim zirai ilaçlar satan bir yere gittim dedim ki böle böle köklendirme sıvısı veya tozu bana birtane verildi ismi--enka crop; organik fertilizer seaweed extrakt.içeriği--organik madde %45--stokinin&gibereline 600 ppm--alginlik asit %5--suda çözünür k3o %18 --ph 9-11..çelikleri kestim buna batırdımm (toz halinde) torfa koydumm çelikler 20 santim 8 santimini torfta kalacak şekilde normal bir suladım üzerini sera gibi kapattım.acaba bu yaptıklarım doğrumu .kullandıgım urun nekadar dogru sizlere bir danışmak istedim bilgilendirirseniz sevinirim çeliklendirme yaptıklarım ----limon---üzüm--çiçek-(benjamin)
turgutozcan
07-05-2011, 00:10
mine hanım sizden rica ediyorum beni bilgilendirin ...!
Yılmaz Yalçın
07-05-2011, 00:13
Bitkiyi görmeden ve maruz kaldığı yaşam koşullarını, varsa hastalık zararlılarını bilmeden bu cevabı vermem güç. Acem borusunu taşırken mor salkımın kökleri zarar görmüş de olabilir. Kuruyan dalları kesin, kesmeden önce hastalık zararlı belirtileri var mı kontrol edin. Buna göre bakalım.
Sevgili Mine Hanım,
Mor salkımda herhangi bir zararlı yok.Gövde ve köklerde zarar da yok.Acem borusunu sökerken özellikle dikkat ettim mor salkımın köklerine bir zararı olmadı.Sadece geçen yıl acem borusunun yaprakları mor salkımın kuruyan dallarını iyice kapatmış ve gölgelemişti..Benim tahminim acaba acem borusu kökleriyle veya gölgelemesi ile zarar vermiş olabilir mi mor salkıma?
_kevser_
07-05-2011, 13:09
sevgili mine hanım,
Adana'da yaşıyorum malum Adana iklimi kışlar ılık, yazlar da bi hayli sıcak geçer.
Evimin güney ve batı cephesinde 20-25 metrekarelik bir terasım var. Sabah 9 dan sonra gün bitene kadar güneş alıyor, çevrede yakınlarda yüksek bir bina da olmayınca oldukça rüzgar alıyor. Ben kendi çapımda saksılarda bazı çiçekler yetiştiriyorum, ancak yazın güneşten bi çoğunu içeri kaçırmaya çalışıyorum ve pek tabiii balkonumun tadını çıkarramıyorum. Size sorum; güneşe ve rüzgara dayanıklı bir sarılıcı bitki ile balkonumdaki güneşibir miktar ignore edebileceğim bir bitki var mı? var ise adı nedir ve güneş seven çiçek türleri nelerdir?
yardmcı olursanız çok mutlu olurum
iyi günler dilerim
Mine Pakkaner
07-05-2011, 21:23
merhaba ismim turgut.amatör olarak çeliklendirme yapmak istedim zirai ilaçlar satan bir yere gittim dedim ki böle böle köklendirme sıvısı veya tozu bana birtane verildi ismi--enka crop; organik fertilizer seaweed extrakt.içeriği--organik madde %45--stokinin&gibereline 600 ppm--alginlik asit %5--suda çözünür k3o %18 --ph 9-11..çelikleri kestim buna batırdımm (toz halinde) torfa koydumm çelikler 20 santim 8 santimini torfta kalacak şekilde normal bir suladım üzerini sera gibi kapattım.acaba bu yaptıklarım doğrumu .kullandıgım urun nekadar dogru sizlere bir danışmak istedim bilgilendirirseniz sevinirim çeliklendirme yaptıklarım ----limon---üzüm--çiçek-(benjamin)
Bahsettiğiniz ürün bir köklendirme hormonu değil. Köklenmiş çeliklerin kök gelişimine kullanmanız daha etkili sonuç verecektir. pH sı o kadar yüksek ki saf halde bu ürüne batırmak doğru olmaz. Bol sulamışsınızdır umarım.
Çeliklerin köklenmesi için torfa gömülü kısımlarının uzunluğu değil, boğum sayısı önemli. Örneğin asmada boğum arası uzun olur, benjaminde kısa. Çeliklerin en az 2 boğumu dikili olsun.
Mine Pakkaner
07-05-2011, 21:42
Sevgili Mine Hanım,
Mor salkımda herhangi bir zararlı yok.Gövde ve köklerde zarar da yok.Acem borusunu sökerken özellikle dikkat ettim mor salkımın köklerine bir zararı olmadı.Sadece geçen yıl acem borusunun yaprakları mor salkımın kuruyan dallarını iyice kapatmış ve gölgelemişti..Benim tahminim acaba acem borusu kökleriyle veya gölgelemesi ile zarar vermiş olabilir mi mor salkıma?
Güzel bir gözlem yapmışsınız gölgeleme konusunda. Kuruyan dalların gölgelenenler olduğunu farketmişsiniz. Acam borusu çok agresif bir sarılıcı. Köklerinin ve toprak altı sürgünlerinin taş duvarların arasından çıktığını çok izledik. Hastalık ve zararlı yoksa mor salkımınızın sorununun ne olduğu konusunda bu sizin benden daha çok tahmininiz olacaktır. Çünkü yaşam ve bakım koşullarına siz hakimsiniz. Ancak acem boruusnu çıkarmasaydınız morsalkımı tamamen kaybedebilirdiniz. Çok iyi yaptınız. Kuru dalları kesip biraz besin yönünden destekleyin.
Mine Pakkaner
07-05-2011, 21:51
sevgili mine hanım,
Adana'da yaşıyorum malum Adana iklimi kışlar ılık, yazlar da bi hayli sıcak geçer.
Evimin güney ve batı cephesinde 20-25 metrekarelik bir terasım var. Sabah 9 dan sonra gün bitene kadar güneş alıyor, çevrede yakınlarda yüksek bir bina da olmayınca oldukça rüzgar alıyor. Ben kendi çapımda saksılarda bazı çiçekler yetiştiriyorum, ancak yazın güneşten bi çoğunu içeri kaçırmaya çalışıyorum ve pek tabiii balkonumun tadını çıkarramıyorum. Size sorum; güneşe ve rüzgara dayanıklı bir sarılıcı bitki ile balkonumdaki güneşibir miktar ignore edebileceğim bir bitki var mı? var ise adı nedir ve güneş seven çiçek türleri nelerdir?
yardmcı olursanız çok mutlu olurum
iyi günler dilerim
Terasınızda mor begonvil ve hanımeli sarılıcı olarak kullanılabilir. Yine çalı begonvil, ada mercanı, zakkum (tijli zakkumlar saksı içinde şık duruyor), Japon gülü de güneşe çok dayanıklı biliyorsunuz. Yine çalı mine bütün yaz sizi şenlendirir.
Terasınızın rüzgarı çok alan yönüne manzarayı kesmezse saksıda boylu bitkileri çit şeklinde koyup bir rüzgarkıran da yapabilirsiniz.
Yılmaz Yalçın
07-05-2011, 23:05
Sevgili Mine Hanım,
Cevap için teşekkürler.Sizin yine o değerli tavsiyenize ihtiyacım olacak.Sorum şu;Evimin hiç güneş görmeyen ancak aydınlık (topraktan 1 metre yükseği sadece 16.00-17.00 arası güneş ışınları gelen) kuzey cephesinde ve yol seviyesinin 4 metre altındaki 25 metre kare bahçeme 2 yıl önce diktiğim limoni serviler saRarıp kurudular.Yine 2 yıl önce diktiğim adi kartoplarından sadece birisi gelişti ve 2 yıl sonra tepe noktası çiçek açtı diğerleri ise hala gelişemedi..Toprağın yapısı ise sert ve sürekli nemli..Bu bölgeye öyle bir bitki dikmeliyim ki(ortanca dışında) ortanca gibi doldursun o bölümü ve sık olsun..Aynı zamanda da yaz boyu çiçekli olsun..Aralarına da limoni servi dışında hangi süs bitkisini tavsiye edersiniz?
turgutozcan
08-05-2011, 11:47
peki şimdi ne yapmalıyımm bennn bol su mu veriyim bu durumda kurtarabilirmiyiz dikilileri
hakanseckin
08-05-2011, 12:40
Merhaba, foruma yeni katıldım bir konuda desteğe ihtiyacım olacak. Çekmeköyde oturuyorum ve gün içinde direkt güneş alan terasım mevcut. Buraya karşı apartmanlarla görüşü kapatacak ve terasımı güzelleştirecek yeşil bir çözüm arıyorum. Çiçekli bir sarmaşık işimi görür ancak şu anda yan yana çok fazla büyümeyen ve sık olan ağaçları kullanmayı planlıyorum.(En fazla 2,5 m)Tavsiyelerinizi dinlemek için sabırsızlanıyorum. Teşekkürler.
_kevser_
08-05-2011, 12:45
mine hanım teşekkür ederim cevabınız için söylediğiniz bitkilerle ilgili bi araştırmadan sonra en kısa zamanda edinip işe koyulmayı düşünüyorum
turgutozcan
08-05-2011, 15:34
mine hanım merhaba bugun yeni bir ürün aldım ismi flortis (fe chelato )5 milim kadar bişeysiyah renkte ilaç kapsülü gibi1 litre suya karıştır çelikleri içine koy dediler suda beklet dediler veya suya batır torfa koy dediler ama içim yine rahat diil içeriği üzerinde yazmıyo bana yardım cı olurmusunuz
goekmavi
09-05-2011, 01:09
Mine Hanim, Cevabiniz icin cok tesekkürler.
Akhisar'da kamu alanlarinda cok sik kullanilan bir agac. 2.5-3 metre civarinda oluyor. Genis yaprakli ve yapraklari defne'nin biraz daha genisi. Akhisar'a ugradigimda daha yakindan bir fotografini cekerim.
Çok uzaktan çekilmiş bir topiary budama. Doğal formunda olmadığı için ne olduğunu anlamaya imkan yok. Bu formda budana pek çok ağaç ve çalı var. Belki Akhisar' dan bir üyemiz yakından fotoğraflar.
Begonvil-71
09-05-2011, 08:50
merhaba mine hanım,
benim sorum şu forumda da sormuştum ama sanırım doğru yer burası o yüzden tekrar soruyorum.Bahçemdeki üzerinde meyveleri olan küçük bir papaz erik ağacını 2 gün önde yol çalışmaları nedeniyle söküp başka bir yere taşıdım.Yeni taşıdığım yeri 1 hafta öncesinde 60x60 gibi kazmıştım.Fakat sökerken kökler biraz hasar gördü.Bu drumda erik ağacımın yaşama şansı nedir.Köklendirme hormonuyla sulasam olur mu.Ya da bana ne önerirsiniz.Cevap için şimdiden teşekkür ederim.Umarım ağacımı kurtarabilirim.
ttuzunalp
09-05-2011, 10:13
Mine hanım merhaba;
Konuyu cevaplamanızı rica edebilirmiyiz?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=770604#post770604
Saygılarımla...
cukurovalı
09-05-2011, 10:45
Nektarinde bulduğumuz bu kurtçuk nedir.Zararlı ise organik önlemi ne olabilir.
Teşekkürler.
Sadece mil konusunda teredütüm var, dişli kum bile daha iyi olurdu.
Elinize sağlık. Gelişmeleri benim kadar bonsaici bütün arkadaşlarımız da ilgi ile izleyecekler.
Kolay gelsin.
Mine Hanım
Çelikleri 1m . yüksekliğinde muşamba ile kaplı küçük bir seraya aldım. Topraklarını sürekli nemli tutuyorum. Yağmurlama şeklinde suluyorum. Çelikleri dikerken yapraklarından tamamen arındırmıştım çelikleri ve böylece dikmiştim. İnşallah tutarlar. Yani başarı şansım %10 bile olsa razıyım. Bu ağaç çok çcok hoşuma gidiyor ve evimin bahçesinde olmasını istiyorum mutlaka.
keremalmac
09-05-2011, 14:17
Mine Hanım merhaba,
Sorum burada;
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=799262&postcount=282
Şimdiden teşekkürler...
Eser İlhan
09-05-2011, 17:23
Merhaba Mine Hanım, Geçen sene de bilginize başvurmuştum bu konuda; Bahçemde çok sevdiğim bir zeytin ağacım var. Geçen yaz size taze sürgünlerini yiyen yeşil kurtçukları sormuş ve uyarılarınız doğrultusunda bunun zeytin güvesine ait olduğunu öğrenmiştim. Bu yıl kış ılık geçtiği için belki, bu yeniklerin önünü birtürlü alamadım.Şimdilerde yeniden sürmeye başladığını görünce, bu hafta delfin WG ile ilaçladım (hatta yakınında 2 tane J. polyanthum var, konakçı olabileceğini okumuştum, onu da birlikte ilaçladım). Şimdi sormak istediğim ; bu ilaçlamayı ne sıklıkta ve ne kadar süre ile yapmam gerekir ?
Teşekkürler ;)
merhaba yardımınız gerek çok acil yasemin çiçeği bulmam gerek ama aramalarım sonuç vermedi yardımcı olabilirmisiniz? şimdiden teşekkürler.
Mine Hanım tınlı bahçe toprağı hazır alamazsam kendim hazırlayabilirmiyim acaba?
Mine Pakkaner
11-05-2011, 15:07
mine hanım merhaba bugun yeni bir ürün aldım ismi flortis (fe chelato )5 milim kadar bişeysiyah renkte ilaç kapsülü gibi1 litre suya karıştır çelikleri içine koy dediler suda beklet dediler veya suya batır torfa koy dediler ama içim yine rahat diil içeriği üzerinde yazmıyo bana yardım cı olurmusunuz
Bahsetitiğiniz ürün şelatlanmış demir, bir miktar da magnezyum içeriyor. Köklenmeye hiçbir katkısı olmaz. Bu ürünleri ve tavsiyeleri nereden aldığınızı bilmiyorum ancak üzerinde içerik etkili madde, kullanım şekli vs. yazmayan ürünleri almayınız.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.