View Full Version : Mine Pakkaner'e soralım 2010-12 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj)
Mine Pakkaner
11-05-2011, 15:42
Sevgili Mine Hanım,
Cevap için teşekkürler.Sizin yine o değerli tavsiyenize ihtiyacım olacak.Sorum şu;Evimin hiç güneş görmeyen ancak aydınlık (topraktan 1 metre yükseği sadece 16.00-17.00 arası güneş ışınları gelen) kuzey cephesinde ve yol seviyesinin 4 metre altındaki 25 metre kare bahçeme 2 yıl önce diktiğim limoni serviler saRarıp kurudular.Yine 2 yıl önce diktiğim adi kartoplarından sadece birisi gelişti ve 2 yıl sonra tepe noktası çiçek açtı diğerleri ise hala gelişemedi..Toprağın yapısı ise sert ve sürekli nemli..Bu bölgeye öyle bir bitki dikmeliyim ki(ortanca dışında) ortanca gibi doldursun o bölümü ve sık olsun..Aynı zamanda da yaz boyu çiçekli olsun..Aralarına da limoni servi dışında hangi süs bitkisini tavsiye edersiniz?
Limoni serviler yüksek ışık ihtiyacı olan bitkilerdir. Işıksızlık, süzek olmayan bir toprak bozulmalarına sebep olur. Hem bütün yaz yani enaz 3 ay çiçek açacak, hem güneş istemeyecek, gölgeye tamammül edecek, hem de sürekli nemli ve güzel olmayan bir toprağa tamammül edecek, hem da yerden dik ve dolgun dallanacak, hem de iliniz iklimine adapte olacak bir bitki aklıma gelmiyor. Ortanca olabilir ama onu da istemiyorsunuz, zaten de yaz boyu sürekli açmaz. Bakalım tabiat size uygun bir bitki yaratmış mı? :)
Şaka bir yana, bu görüntüyü tek bitkiyle sağlayamazsanız daha fazla türle kombinasyona gidersiniz.
Öncelikle o noktada toprağı iyileştirin. Sonra kamelya, gardenya da deneyin. Ege bölgesinde onları güneşte öldürmemek için neler yapıyoruz bilseniz. Ancak hem güneş hem sıcak bozulmalarına sebep oluyor. Orman gülleri de dikebilirsiniz. Çiçekleri geçince renksiz kalmayın diye diplerine de bol ve sık mevsimlik dikin, zaten ömürleri 1-2 ay geçtikçe yenilersiniz, renksiz de kalmazsınız. Hosta da bahçenizde mutlu olur. Yer örtücü bir çiçekli bitki isterseniz Ajuga yı öneririm.
Kerria kanarya gülü de çiçek açar ve gölgeye toleransı vardır, ama sizinki kadar karanlıkta denemedim.
Ancak toprağı hafif asidik hazırlayın. Bol organik malzeme katın. Dikim yapacağınız yerde 1 m2 lik bir alanı en az 0,5 cm derinliğinde güzelce ıslah edin.
Mine Pakkaner
11-05-2011, 15:47
Merhaba, foruma yeni katıldım bir konuda desteğe ihtiyacım olacak. Çekmeköyde oturuyorum ve gün içinde direkt güneş alan terasım mevcut. Buraya karşı apartmanlarla görüşü kapatacak ve terasımı güzelleştirecek yeşil bir çözüm arıyorum. Çiçekli bir sarmaşık işimi görür ancak şu anda yan yana çok fazla büyümeyen ve sık olan ağaçları kullanmayı planlıyorum.(En fazla 2,5 m)Tavsiyelerinizi dinlemek için sabırsızlanıyorum. Teşekkürler.
Kaplı fidanlar zaten yerdeki kadar çok fazla büyüyemeyeceği için endişe etmeden kullanabilirsiniz. Çiçekli sarmaşık dikecekseniz arkasına sardırmak için de bir panel yaptırmalısınız. Saksılarda boylu bambular işinizi görür. Özellikle siyah gövdeli olanlar şık duruyor. Yine alev çalısı Photinia sp.ve Viburnum lucidum kullanabileceğiniz çit yapacak boylu çalılar.
Mine Pakkaner
11-05-2011, 16:00
merhaba mine hanım,
benim sorum şu forumda da sormuştum ama sanırım doğru yer burası o yüzden tekrar soruyorum.Bahçemdeki üzerinde meyveleri olan küçük bir papaz erik ağacını 2 gün önde yol çalışmaları nedeniyle söküp başka bir yere taşıdım.Yeni taşıdığım yeri 1 hafta öncesinde 60x60 gibi kazmıştım.Fakat sökerken kökler biraz hasar gördü.Bu drumda erik ağacımın yaşama şansı nedir.Köklendirme hormonuyla sulasam olur mu.Ya da bana ne önerirsiniz.Cevap için şimdiden teşekkür ederim.Umarım ağacımı kurtarabilirim.
Şu aşamada hava da ısındığı, ağaç da çiçekli olduğu için sorun yaşarsınız. Hemen bütün dallarını budayın. Kesim yerlerine aşı macunu süürn. Özellikle üzerinde hiç meyve kalmamasına özen gösterin. Kök ne kadar kalmışsa o kadar dal kalsın. Hasar gören kökleri güzelce ve düzgün kesmeliydiniz. Kesim yerlerine köklendirme hormonu sürseydiniz iyi olurdu. Şu aşamada ben olsam çok acilen deniz yosunu ekstresi veririm. Şaşırtma şoklarını atlatmaya yardımcı oluyor.
Süpertonik, Atonik veya Koruma tonik gibi markalar altında bulabileceğiniz bir bitki gelişim düzenleyiciyi kullanmanızı da tavsiye ederim.
Mine Pakkaner
11-05-2011, 16:13
Mine Hanım
Çelikleri 1m . yüksekliğinde muşamba ile kaplı küçük bir seraya aldım. Topraklarını sürekli nemli tutuyorum. Yağmurlama şeklinde suluyorum. Çelikleri dikerken yapraklarından tamamen arındırmıştım çelikleri ve böylece dikmiştim. İnşallah tutarlar. Yani başarı şansım %10 bile olsa razıyım. Bu ağaç çok çcok hoşuma gidiyor ve evimin bahçesinde olmasını istiyorum mutlaka.
Gelişmeleri bekliyoruz.
Mine Pakkaner
11-05-2011, 16:28
Merhaba Mine Hanım, Geçen sene de bilginize başvurmuştum bu konuda; Bahçemde çok sevdiğim bir zeytin ağacım var. Geçen yaz size taze sürgünlerini yiyen yeşil kurtçukları sormuş ve uyarılarınız doğrultusunda bunun zeytin güvesine ait olduğunu öğrenmiştim. Bu yıl kış ılık geçtiği için belki, bu yeniklerin önünü birtürlü alamadım.Şimdilerde yeniden sürmeye başladığını görünce, bu hafta delfin WG ile ilaçladım (hatta yakınında 2 tane J. polyanthum var, konakçı olabileceğini okumuştum, onu da birlikte ilaçladım). Şimdi sormak istediğim ; bu ilaçlamayı ne sıklıkta ve ne kadar süre ile yapmam gerekir ?
Teşekkürler ;)
Delfin'i aksi bir ihtiyaç olmadıkça aylık uygulama ile verebilirsiniz. Ancak gözlem çok önemli unutmayın.
Mine Pakkaner
11-05-2011, 16:29
merhaba yardımınız gerek çok acil yasemin çiçeği bulmam gerek ama aramalarım sonuç vermedi yardımcı olabilirmisiniz? şimdiden teşekkürler.
Forumda fidan satışı yapan arkadaşlarımız var, onlarla konuştunuz mu? Mutlu Kutlu' ya sorarsanız yardımcı olacaktır.
Mine Pakkaner
11-05-2011, 16:30
Mine Hanım tınlı bahçe toprağı hazır alamazsam kendim hazırlayabilirmiyim acaba?
Maalesef bu sonradan yapılacak birşey değil, toprağın kendi bünyesi.
Eser İlhan
11-05-2011, 16:46
Delfin'i aksi bir ihtiyaç olmadıkça aylık uygulama ile verebilirsiniz. Ancak gözlem çok önemli unutmayın.
Teşekkürler Mine Hanım ;)
Mine Pakkaner
11-05-2011, 20:25
Nektarinde bulduğumuz bu kurtçuk nedir.Zararlı ise organik önlemi ne olabilir.
Teşekkürler.
Bu bir larva. Ne larvası olduğunu ise tanıyamadım. Zararlıyı tanıyan arkadaşlarımız varsa ondan sonra öneride bulunuruz. Bu arada siz de yardımcı olmak için kaç cm olduğunu, nektarinin neresinde bulduğunuzu ve varsa başka fotolarını da koyunuz. 3 çift göğüs bacağını gördüm ama başka bacak var mı seçemedim. Bunlar familyayı bulmamıza yardımcı olan veriler.
mustafacln
11-05-2011, 20:51
Mine Hanım toprağa ph dengelemek için kükürt uyguladım. Sebze fidelerini toprağa dikerken mikoriza uygulamak istiyorum. Acaba kükürtten dolayı mikoriza mantarları olumsuz etkilenirler mi? Teşekkürler.
Mine Pakkaner
11-05-2011, 21:42
Bir sorun olmaz. Mikorizayı hazırlayıp sebze köklerine uygulayın.
Mine Hanım,2 yıldır kırmızı örümcekle başım dertte.En güzel sardunya ve ipomea cinsi çiçeklerim temmuz ağustos olunca hastalanıyor.İlk yıl anlayamadım.İkinci yıl algamec kullandım ama çok da etkili olmadı.(bu arada neemazal da kulllandım)
Araştırmalarım sonucu Envidor sc 240, Neoron 500 ec ,Zoom isimli ilaçların etkili olduğunu öğrendim.Siz hangisini önerirsiniz. (Envidora sadece internetten ulaşabiliyorum.Zirai ilaç satan bayiler geçen senenin ilacı ise işe yaramayacağını söylüyorlar.Böyle birşey var mı?Sonuçta üstündeki son kullanma tarihi geçerli diye düşünüyorum)
Mine Pakkaner
11-05-2011, 23:10
Kimyasal mücadelede Neoron güçlü bir ilaç, ancak kırmızı örümcekle mücadelede kaplama ilaçlama önemli. Çünkü yaprak altında yaşıyorlar, yaprak altı ilaçlanmazsa etki olmuyor. Zoom' u hiç kullanmadım.
Envidor hem ergin hem nimf hem yumurta etkili bir ilaç, ancak süs bitkilerinde kullanımını bilmiyorum. Dozajı iyi ayarlamak gerek. İlaçların kullanımında son kullanım tarihi geçerlidir. Ancak ev kullanıcısı olarak bir ambalajı tüketmeniz çok zor, bu yüzden satın alırken tarihe dikkat ediniz.
Ev yapımı reçeteleri hiç denediniz mi? Evet çok sık kullanıyorsunuz ama evde daha güvenliler.
cukurovalı
12-05-2011, 08:14
Bu bir larva. Ne larvası olduğunu ise tanıyamadım. Zararlıyı tanıyan arkadaşlarımız varsa ondan sonra öneride bulunuruz. Bu arada siz de yardımcı olmak için kaç cm olduğunu, nektarinin neresinde bulduğunuzu ve varsa başka fotolarını da koyunuz. 3 çift göğüs bacağını gördüm ama başka bacak var mı seçemedim. Bunlar familyayı bulmamıza yardımcı olan veriler.
Teşekkürler Mine Hanım. Yağmurlardan fırsat bulursam tarlada kendi ortamında fotoğraflayayım.
Eser İlhan
12-05-2011, 09:26
Delfin'i aksi bir ihtiyaç olmadıkça aylık uygulama ile verebilirsiniz. Ancak gözlem çok önemli unutmayın.
Mine Hanım,aklıma sonradan takılan birkaç noktayı aydınlatmak üzere sizi tekrar rahatsız ediyorum.
Zeytine delfin uygulamasını aylık olarak sürdüreceğim, bu tamam. Ama ne zamana kadar yapmalıyım ? Kış başına kadar mı?
Bir de; her seferinde yaseminleri de delfinle muamele edeyim mi yoksa bu gereksiz bir uğraş mıdır?
Teşekkür ederim...
Sayın Mine Hanım,
Japon Gülüm kısa bir süre önce evin içindeydi.İçerdeyken yapraklarını dökmeye başladı.Dışarı çıkardıktan 2-3 gün sonrada yaprakları bir tuhaf oldu.Üst kısımlardan toprağını değiştirdim.Gübre şerbeti verdim.Sonuç ortada.Yardımınızı bekliyorum.Selamlar.
ttuzunalp
13-05-2011, 09:12
Merhaba Mine hnm,
Elimde bir adet 1 metre boyunda boyunda mavi ladin hopsi bulunmakta yalnız formu biraz bozuk V şeklinde form tutmuş ve sağ tarafa doğru yatmış şekilde.
Aldığım yerdeki ziraat mühendisi arkadaşlara sorduğumda budamayı sevmediğini o sebeple budamayın sadece düz sopaya bağlayın o düzelir dediler ancak forumlarda bir gövdeyi sopaya bağlayıp diğerini budayın ki bir dalı gövde olmak için odunlaşsın yazıyor sizce ne yapmam gerekir?
ilginiz için şimdiden teşekkürler .
Saygılarımla...
Kimyasal mücadelede Neoron güçlü bir ilaç, ancak kırmızı örümcekle mücadelede kaplama ilaçlama önemli. Çünkü yaprak altında yaşıyorlar, yaprak altı ilaçlanmazsa etki olmuyor. Zoom' u hiç kullanmadım.
Envidor hem ergin hem nimf hem yumurta etkili bir ilaç, ancak süs bitkilerinde kullanımını bilmiyorum. Dozajı iyi ayarlamak gerek. İlaçların kullanımında son kullanım tarihi geçerlidir. Ancak ev kullanıcısı olarak bir ambalajı tüketmeniz çok zor, bu yüzden satın alırken tarihe dikkat ediniz.
Ev yapımı reçeteleri hiç denediniz mi? Evet çok sık kullanıyorsunuz ama evde daha güvenliler.
Çok teşekkür ederim Mine Hanım.
Yazın işlerim yoğun olunca çiçeklerimi her seferinde ben sulamıyorum Bu arada hastalık başlarsa ben onları görene kadar 4-5 gün geçmiş olabiliyor.Bu aşamada da ev yapımı ilaçlar işe yaramıyor açıkçası.
Mine Pakkaner
14-05-2011, 10:53
...
Bir de; her seferinde yaseminleri de delfinle muamele edeyim mi yoksa bu gereksiz bir uğraş mıdır?
...
Yasemin konukçu olduğu için bu boş bir uğraş değildir. Ekim sonuna dek dikkatli olmalısınız. Yabancı ot mücadelesine de dikkat edin.
Mine Pakkaner
14-05-2011, 10:59
Sayın Mine Hanım,
Japon Gülüm kısa bir süre önce evin içindeydi.İçerdeyken yapraklarını dökmeye başladı.Dışarı çıkardıktan 2-3 gün sonrada yaprakları bir tuhaf oldu.Üst kısımlardan toprağını değiştirdim.Gübre şerbeti verdim.Sonuç ortada.Yardımınızı bekliyorum.Selamlar.
Makro odaklaması arka planda olduğu için yaprağın durumunu anlayamadım.
Benim bu tip bitkilerde uyguladığım yöntem hep aynıdır. hemen budar ve yaprak, sürgün miktarını bitkiyi yormayacak, rahat besleyebileceği düzeye indiririm, bu yenilenmeyi de teşvik eder. Ancak japon gülünde bu işlemi yaparsanız uzun süre çiçeksiz kalmayı da göze almanız gerek. Çünkü çiçekler taze sürgünlerin uçlarında oluşur.
Başka bir yöntem de kuytu, sıcka bir noktada suyunu düzgün verip izlemektir. Yer değişikli, içerde verdiği taze yaprağın dışmekan koşullarında ilk aşamada hırpalanması normaldir. Genel görünüşü hastaya benzemiyor. Fizyolojik bir sorun gibi. Bekleyelim ve durumu gözleyelim.
Mine Pakkaner
14-05-2011, 11:01
...
Elimde bir adet 1 metre boyunda boyunda mavi ladin hopsi bulunmakta yalnız formu biraz bozuk V şeklinde form tutmuş ve sağ tarafa doğru yatmış şekilde.
Aldığım yerdeki ziraat mühendisi arkadaşlara sorduğumda budamayı sevmediğini o sebeple budamayın sadece düz sopaya bağlayın o düzelir dediler ancak forumlarda bir gövdeyi sopaya bağlayıp diğerini budayın ki bir dalı gövde olmak için odunlaşsın yazıyor sizce ne yapmam gerekir?...
Fotoğraf yükler misiniz, görüp fikrimi söyleyeyim.
ciceksever70
16-05-2011, 13:01
Mine hanim iyi günler. Balkon ciceklerime vermek icin sivi gübre aldim, üzerinde yetistirdiginiz tüm bitkiler icin yaziyor. N7 K6 ve P5. Bu gübre sebzeler icin de uygun mudur acaba? Sevgiler.
Mine Hanım iyi günler,
Dün güllerimi külleme için Topas ile ilaçladım. İlaçlarken bir tanesinde karaleke olduğunu fark ettim. Captan ve Benlate'ı karıştırarak mantar için verdiğinizi okumuştum. Topas ile arasında süre bırakmalı mıyım? Hemen ilaçlayabilir miyim?
Mine Pakkaner
17-05-2011, 19:19
Mine hanim iyi günler. Balkon ciceklerime vermek icin sivi gübre aldim, üzerinde yetistirdiginiz tüm bitkiler icin yaziyor. N7 K6 ve P5. Bu gübre sebzeler icin de uygun mudur acaba? Sevgiler.
Gayet uygundur, kullanabilirsiniz.
Mine Pakkaner
17-05-2011, 19:20
Mine Hanım iyi günler,
Dün güllerimi külleme için Topas ile ilaçladım. İlaçlarken bir tanesinde karaleke olduğunu fark ettim. Captan ve Benlate'ı karıştırarak mantar için verdiğinizi okumuştum. Topas ile arasında süre bırakmalı mıyım? Hemen ilaçlayabilir miyim?
Hemen uygulayama yapabilirsiniz sakınca yok.
Kolay gelsin.
ciceksever70
17-05-2011, 20:29
Gayet uygundur, kullanabilirsiniz.
Cok tesekkür ederim Mine hanim.
_kevser_
17-05-2011, 21:21
sevgili mine hanım; balkonumdaki ve evimdeki bitkilerin bi kısmı çiçek vermemeye başladı. Sanırım besin kullanmam gerekiyor, forumda okuduğum bazı yazılara dayanarak saksı topraklarıma azot-fosfor-potasyum takviyesi yapmalıyım diye düşündüm..
eşim çiftçi olduğundan ona sordum kullanılan gübre takviyelerini.
o iki tür gübreden bahsetti.
taban gübresi- yaprak gübresi
(onlar mısır ve buğday tarımında kullanıyorlar)
ve ilk etapta yaprak gübresi önerdi ama ben emin olamadım taban gübresi daha mantıklı gibi geldi.
bu konuda ne yapmamı önerirsiniz?
Yapı marketlerdeki çiçek besinleri, gerçekten bi süre sonra bütçe zorlayıcı oluyorlar e hazır da varken, tarla tarımında kullanılan gübrelerden kullanmak istedim doğru oranlar nedir bilgilendirirseniz sevinirim :)
Mine Pakkaner
18-05-2011, 01:18
Eşinize taban gübresi olarak elinde ne var ve yaprak gübresinin NPK sı neymiş bir sorar mısınız? Bir de çiçekli hangi bitkileriniz var onu da söyler misiniz?
_kevser_
18-05-2011, 09:52
cam çiçeği , çilli begonya, gömeç çiçeği denilen ve sardunyaya benzeyen bir çiçek var, karanfil, çin karanfili ve farklı türde begonyalar var bi kaç tür sardunya ve adını bilmediğim yıldız şeklinde açan bir çiçek var onun haricinde çiçeksiz olarak salon tülü deve tabanını anımsatan salon bitkisi ve benjamin kauçuğu iki cins sukulent ve üç farklı kaktüs türü var
şöyle ki benim elimde azot oraı yüksek bir gübre var yani N .
benim amacım çiçeklenmeyi sağlamak ise fosfor oranını yüksek tutmalıyım galiba yani P .
gövde dayanıklılığı ve bitkilerdeki meyve gelişimi içinse sanırım potasyum kullanılıyor yani K
evet ben bitkilerimin çiçeklenmemesinden de şikayetçiyim ama topraklarıma besin takviyesi de yapmak istiyorum eşimdeki gübrenin oranı 20:20:20. çiçeklenme için uygun oran değil galiba :) daha fazla su ile karıştırıp seyrek bi çözelti elde edip kullanabilir miyim bu gübreyi
bu nazlı kızlar da çiçeklenmeyen güzellerim :)
Mine Pakkaner
19-05-2011, 22:00
20-20-20 Dengeli bir gübredir. Saksı harçlarına toprak değişimi zamanı katılır. Ancak özellikle çiçeklenmeyi teşvik etmez. Yeşil yapraklı salon bitkilerinizde de çiçekli bitkilerinizde de ilkbahar başı kullanabilirsiniz. Ancak çiçeklenmeyi teşvik için N oranı düşük P oranı yüksek bir gübre vermeniz gerekir. Eşiniz çiftçi olduğuna göre elinde böyle bir gübre de mevcut olabilir.
_kevser_
20-05-2011, 10:26
evet mine hanım teşekkür ederim söylediğiniz gibi yapıcam inşallah
Merhabalar,
Yaklaşık 1 sene kadar önce bir soru yöneltmiştim buarada.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=602943&postcount=30
Sağolsun Mine hanımın verdiği önerilerle drasenam kendine geldi. İlk geldiğinden beridir saksıda 3 kök vardı. Bir tanesi bayağı bir uzadı gitti. Kendini tartamıyor ve sağa sola eğiliyor. Bugün eşimle küçük olan 2 kökü aldık ve başka saksıya geçirdik. Uzun olan sopa gibi kaldı :) Aradaki yaprakları da olmadı için sopa gibi duruyor. Drasenayı kesmeyi düşünüyorum. Oğlumun doğumunda gelmişti ve o şimdi 2.5 yaşında. Bu yüzden çiçeğe bir şey olmasını istemiyorum :) Ancak neresinden ve nasıl yapacağımı bilmiyorum. Bir kaç sorum olacak:
- Renkli çizgilerle gösterdiğim yerlerin hangisinden keseyim acaba?
- Kestiğim yere bir şey sürmem gerekir mi? Mum gibi mesela
- Bir de kestikten sonra suya mı koymalıyım yoksa doğrudan toprağa mı dikmeliyim?
- Diğer 2 kökü de ayrı saksılara mı almam gerekir?
214697
214698
214699
214700
özlem demirel
22-05-2011, 10:45
Merhabalar;
Evimin ve bahcemin davetsiz misafirleri termitelar bu sene de ziyaretlerine başladı. Geçen sene kendilerine uçan karıncalar demiştim bu sene yaptığım araştırmalar sonucunda termite olduklarını öğrendim.
Binbir hevesle ektigim çim tohumlarını götürmelerine topragı delik deşik etmelerine ses çıkartmıyorum aslında -ne de olsa ben onların mekanında misafirim- ama evime girmeye başladıklarında istilaya ugramış gibi hissetmeye başladım.Bahcemdeki bitkilere ve agaclara zarar veririm korkusuyla ilaçlama yapamıyorum.
Acaba doğal yollarla kendileriyle başa cıkmam mümkün mü?
İlginize şimdiden teşekkürler
Sevgiyle
Mine Hanım Merhaba
Bahçemin kenarına yaklaşık 90-100 cm boyunda alev ağacı fidanı diktim. Bunları fidanlıktan köklenmiş ve poşette satın aldım. Çit oluşturmak istiyorum. Bu mevsimde dikimden sonra kırmızı sürgünlerini budamam gerekirmi? Budamamın fidanlara bir zararı olurmu?
Şimdiden teşekkürler
Mine Pakkaner
23-05-2011, 20:26
...
- Renkli çizgilerle gösterdiğim yerlerin hangisinden keseyim acaba?
- Kestiğim yere bir şey sürmem gerekir mi? Mum gibi mesela
- Bir de kestikten sonra suya mı koymalıyım yoksa doğrudan toprağa mı dikmeliyim?
- Diğer 2 kökü de ayrı saksılara mı almam gerekir?
...
Mavi çizgiden kesin, üzerini mumlayın ve sıcak ortamda gövdeden yeniden sürmesini bekleyin, azotlu bir gübre verin.
Üstteki sürgünleri de yaprakların 5 cm altından kesin ve torfa dikip köklendirin. Suda da kökleniyorlar . Sonra yeni bir saksıya alırsınız.
Mine Pakkaner
23-05-2011, 21:11
...
Bahçemin kenarına yaklaşık 90-100 cm boyunda alev ağacı fidanı diktim. Bunları fidanlıktan köklenmiş ve poşette satın aldım. Çit oluşturmak istiyorum. Bu mevsimde dikimden sonra kırmızı sürgünlerini budamam gerekirmi? Budamamın fidanlara bir zararı olurmu?
...
Bu sizin ne boyda bir çit oluşturmak istediğiniz ve aldığınız fidanların formuyla ilgili.
Fidanlar zayıfsa bir şekil budaması yaparak bu sene vereceği yeni sürgünlerin kışa kadar pişkinleşmesini sağlayabilirsiniz. Fidanlar formluysa bırakın gelişsinler kış budaması yapar boylarsınız.
Mine Pakkaner
23-05-2011, 21:17
...Bahcemdeki bitkilere ve agaclara zarar veririm korkusuyla ilaçlama yapamıyorum.
Acaba doğal yollarla kendileriyle başa cıkmam mümkün mü?
..
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=23102&postcount=13 bu mesajımda ev yapımı ilaçlarla karınca mücadelesini göreceksiniz.
günebakan
24-05-2011, 12:14
Merhabalar Mine hanım bazı çiçeklerimin yapraklarında böyle izler var acaba neden ve ne yapabilirim. Teşekkürler:)
215856
Bu sizin ne boyda bir çit oluşturmak istediğiniz ve aldığınız fidanların formuyla ilgili.
Fidanlar zayıfsa bir şekil budaması yaparak bu sene vereceği yeni sürgünlerin kışa kadar pişkinleşmesini sağlayabilirsiniz. Fidanlar formluysa bırakın gelişsinler kış budaması yapar boylarsınız.
Yani bu ayda budama yapmamın bir sakıncası olmaz. ( **** ben öyle anladım)
Bir de Mine Hanım, budadığım çelikleri köklendirme yapabilirmiyim hormonla.
mine hanım
iyi günler
benim sorunum bahcemde son donemde olusan topraktaki yesil renk. yine bu sitede okudugum bilgilere gore bu asitlilik belirtisi. gecen yil yoktu. bu yil bahcedeki farekulaklarini soktum. guzelce tesviyesini yaptim. sonra da buffalo çim tohumu ektim. kapak olarak mil + cim kapak topragi karisimi kullandim. silindirle duzledim.
sonra da sabah aksam olmak uzere 2 kez sulamaya basladim. onceleri az simdi de oldukca fazla bir alanda toprak yesil renke donustu. ve elbette cim falanda olmadi daha dogrusu cimlenme orani oldukca dusuk.
topraktaki bu yesil renk nedir ? ve nasil mucadele edebilirim.
saygilarimla
Mine hanım,mandalina ağacımın sulamasını dün sabahtan bolca yaptım,fakat bugün yine bir değişiklik yok.Yapraklar ve dallar aynı durumda.Ağacın 1 metre kadar ilerisinde ortanca mevcut,onu hergün suluyorum.Acaba onu suyu mandalin ağacına ulaşıp,böyle birşeyemi sebep oluyor?
Mine Pakkaner
25-05-2011, 20:46
Merhabalar Mine hanım bazı çiçeklerimin yapraklarında böyle izler var acaba neden ve ne yapabilirim...
Keşke fotoğrafta görüntü net olsaydı, maalesef seçemedim.
Mine Pakkaner
25-05-2011, 20:49
Yani bu ayda budama yapmamın bir sakıncası olmaz. ( **** ben öyle anladım)
Bir de Mine Hanım, budadığım çelikleri köklendirme yapabilirmiyim hormonla.
Doğru anlamışsınız. Çelikleri sonbahar başı alın.
Mine Pakkaner
25-05-2011, 20:56
mine hanım
iyi günler
benim sorunum bahcemde son donemde olusan topraktaki yesil renk. yine bu sitede okudugum bilgilere gore bu asitlilik belirtisi. gecen yil yoktu. bu yil bahcedeki farekulaklarini soktum. guzelce tesviyesini yaptim. sonra da buffalo çim tohumu ektim. kapak olarak mil + cim kapak topragi karisimi kullandim. silindirle duzledim.
sonra da sabah aksam olmak uzere 2 kez sulamaya basladim. onceleri az simdi de oldukca fazla bir alanda toprak yesil renke donustu. ve elbette cim falanda olmadi daha dogrusu cimlenme orani oldukca dusuk.
topraktaki bu yesil renk nedir ? ve nasil mucadele edebilirim.
saygilarimla
Asitlikten başka toprakta çok su tutulduğunu, ayrıca muhtemelen bahçenin gölge olduğunu da anlarız bu renkten.
Assitlik çok yüksekse tarım kireci ile ıslah ederiz ama onu da toprağa karıştırmanız gerekirdi.
mine hanım
iyi günler,
sitede yaprak bitleri ve beyaz sinek mucadelesinde onerilen ilaclardan biri de , pelin otu + cok aci biber karisimi.. benim sorunum pelin otu ve biber taze mi olacak. herhangi birisi kuru olabilir mi? kuru olacaksa nasil karistirilacak ?
yardimlariniz icin tesekkurler
saygılarımla
mine hanım
bir bilene soralim denilince benim aklima siz geliyorsunuz..
gecen yıl yanlislıkla yaprak biti ilaci yerine yabanci ot ilaci atildi Japon güllerinin ustune.
aninda hepsi sararip soldular. bende daha fazla zarar gelmesin diye tum sararan yapraklari kopardim. o gun bugundur japon gulleri kendine gelemedi. bugunlerde kucuk kucuk yapraklar acmaya basladi. gelismelerine nasil katki da bulunabilirim.
ikinci sorunumda portakal agacim. 30 yaslarinda. bahceden söküm ile alinmis. saksida yesermis ve portakal meyveleri vermeye baslamisti. ben bu durumda iken satın aldim gecen yil eylul ayinda. bahceye diktiler. ustundeki meyveler tam olgunlasmadi. oldugu gibi kaldilar. dikildikten sonra tek bir yaprak bile acmadi. bu sene tum narenciye agaclari yapraklar acti cicekler acti. meyveler olusmaya basladi. ama benim portakalda herhangi bir gelisme yok. ziraat muhendisin onerisiyle humik asit ve azot-potasyum-fosfor + 2me iceren gubre verdim. gene herhangi bir hareket yok. mevcut dallari ust kesme yapmam gerektigi soylendi onu da yaptim.
mine hanım, portakalim icin ne yapabilirim.
saygılarımla
Mine Pakkaner
30-05-2011, 21:09
mine hanım
iyi günler,
sitede yaprak bitleri ve beyaz sinek mucadelesinde onerilen ilaclardan biri de , pelin otu + cok aci biber karisimi.. benim sorunum pelin otu ve biber taze mi olacak. herhangi birisi kuru olabilir mi? kuru olacaksa nasil karistirilacak ?
yardimlariniz icin tesekkurler
saygılarımla
Kuru olabilir sakınca yok, karışımı süzmeyi unutmayın.
Mine Pakkaner
30-05-2011, 21:18
mine hanım
bir bilene soralim denilince benim aklima siz geliyorsunuz..
gecen yıl yanlislıkla yaprak biti ilaci yerine yabanci ot ilaci atildi Japon güllerinin ustune.
aninda hepsi sararip soldular. bende daha fazla zarar gelmesin diye tum sararan yapraklari kopardim. o gun bugundur japon gulleri kendine gelemedi. bugunlerde kucuk kucuk yapraklar acmaya basladi. gelismelerine nasil katki da bulunabilirim.
ikinci sorunumda portakal agacim. 30 yaslarinda. bahceden söküm ile alinmis. saksida yesermis ve portakal meyveleri vermeye baslamisti. ben bu durumda iken satın aldim gecen yil eylul ayinda. bahceye diktiler. ustundeki meyveler tam olgunlasmadi. oldugu gibi kaldilar. dikildikten sonra tek bir yaprak bile acmadi. bu sene tum narenciye agaclari yapraklar acti cicekler acti. meyveler olusmaya basladi. ama benim portakalda herhangi bir gelisme yok. ziraat muhendisin onerisiyle humik asit ve azot-potasyum-fosfor + 2me iceren gubre verdim. gene herhangi bir hareket yok. mevcut dallari ust kesme yapmam gerektigi soylendi onu da yaptim.
mine hanım, portakalim icin ne yapabilirim.
saygılarımla
Talihsiz bir uygulama olmuş. Keşke demek için de çok geç. Japon gülleriniz için azotlu bir gübre ile destek verin sadece başka birşey de yapmayın.
Çok yaşlı ve şu anda belli ki ölüm kalım mücadelesi veriyor. Çiçek açmaması ve buna bağlı olarak meyve vermemesi güzel. Buna harcayacağı gücü kendini yaşatmaya harcasın. Ziraat mühendisiniz güzel bir tavsiyede bulunmuş. Ben ek olarak bir yosun gübresi dediğimiz preparatı da uygulamanızı tavsiye ederim. Maxi crop güzeldir örneğin. Sonra beklemeye devam...
solfejnur
31-05-2011, 15:02
mine hanım merhabalar... kurtköy de bir hobi bahçem var.elimizden geldiğince domates salatalık patlıcan biber ektik.fidelerimiz tuttu.çiçekler verdi .işin en zevkli tarafına geldik.ama bahçemizde kocaman bir ağaç var maalesef.bu hafta bahçeye gittiğimizde ağaçtan onlarca abartmıyorum tırtılın ağlarla aşagıya sallandığını gördük. hem sebzeleri yemeleri açısından hem de çocukların bahçeye girememesi açısından rahatsız olduk.kimyasal ilaçlama da yapamıyoruz bir çare lütfen...
Sayın Mine Pakkaner,
Sayın solfejnur un karşılaştığı durum ile geçtiğmiz hafta Riva dan itibaren Gebze kuzey bölümüne kadar birçok bahçe, tarla sahibinin karşılaştığını duydum. Duyumum Gebze köylerinden Molla Fenari deki ziraat odasındaki Ziraat Mühendisi bir bayandan idi.
Benim bahçemde de Sayın Çekirdeğin "Yeni Bir Yaşam Yine Yeniden" başlığındaki 100 nolu topiğinde yazdığı gibi yüzbinlercesi 1-2 gün içinde ağaç ve bitkilerime saldırdı. Ancak bizim buradakiler her tarafları siyah ve önce 4-5 mm uzunluğunda, 1mm kalınlığında idiler. Aynı durum komşularımda da mevcuttu. Hemen Delfin kullandım. Temas edenler etkilendiler ama daha az da olsa yenileri gelmeye birkaç gün devam ettiler. Bunun üzerine bahsettiğim ziraat mühendisi bayanın tavsiyesi ile sistemik bir ilacı alıp sebze meyvelerim dışındaki bitkilere uyguladım. Oldukça etkili oldu.
İnanilmaz şekilde bitki ve ağaç seçiyorlar. Örneğin ben sistemik ilacı uygulayana kadar artık ağaç olmuş Mor salkımımı dal ve sap haline getirdiler. Ayrıca sayın Solfejnur un söylediği gibi insanın üzerine gelip deri ile temas ettiğinde sivrisinek ısırığı gibi kabartıp allerji yapıyorlar. Sitemizdeki bir bayanın antihistamin almak zorunda kaldığını biliyorum.
Bu konuda daha yazabilirim ama sizin çok kıymetli vaktinizi almadan soruma geçmek istiyorum. Ayrıca resim çekmediğim için şimdi pişmanım.
Bizim bölgede yaşadığımız 12 yıldan bu yana ilk kez karşılaştığımız bu doğa olayını nasıl yorumlarsınız? Sayın Çekirdek gibi sizin bölgelerde de aynı durum oluyormu? Aradım ama ağaçlar.net de zararlılar arasında benzerlerine rastlamadım. Tabii her sene bu mevsimlerde çeşitli tırtıllara rastlıyorduk ama bu miktarda hiç olmamıştı.
Zahmetleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Herşey gönlünüzce olsun.
Mine hanım iyi günler.Yaklaşık 3 hafta önce bahçemde çim ekimi gerçekleştirdim ve fotoğraftaki boya ulaştılar.Forumdaki çimle ilgili konuları dolaştığımda turf-set ve map kullanımı çoğunlukla tavsiye edilmiş fakat ben bunu henüz çok genç olan çimlerimde kullanıp kullanmamakta kararsızım.Kullanmamı tavsiye edermisiniz ? Ayrıca diğer fotoğraftada gözüktüğü gibi toprağın bazı noktaları hafif karardı,bu yosunlaşmanın habercisi mi? Çok dikkat etmemiştim fakat sanırım bu durum geçen haftalarda bol yağıştan kaynaklanan göllenmelerden oldu.Bu durum için tavsiye edebileceğiniz birşey varmı? Daha önce mandalina ağacım için peras ve peras bakır tavsiye etmiştiniz,eğer kullanmam uygun olursa turf-set ve map'ı da İzmir'de(hatta mümkünse Karşıyakada) alabileceğim bir yer tavsiye edermisiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.
Samsunlu55
01-06-2011, 19:24
Mine Hanım merhabalar.
Benim sorum; alıç fidanına(siyah ve kırmızı), armut(deveci ve tozlayıcısı) aşılayabilir miyiz:confused: Aşılanabilir ise hangi aşıyı önerirsiniz:confused: Teşekkürler...
Yılmaz Yalçın
01-06-2011, 22:57
Merhaba Mine Hanım,
Öncelikle bir önceki sorumda vermiş olduğunuz tavsiyelerden ötürü çok teşekkür ediyorum.Geçen hafta Eminönü'nde zirai ilaç ve gübreler satan ve sahibinin de ziraat mühendisi olduğu dükkandan içinde doğal humik asit olduğu yazılı,ithal,beyaz renkte minik yuvarlak katı tanelerden oluşan gül coşturan aldım.5 yaş altı güllere bir çorba kaşığı(25 gram),5 yaş üstü güllere de en fazla 50 gr. güllerin dibine topragına karıştırarak verileceği ve 2 ayda bir kullanılacagı yazıyordu.Ziraat mühendisi beyefendi gül coşturanın potasyum ağırlıklı oldugundan çiçeklenmeyi teşvik edici olduğunu ve diğer süs bitkilerinde de rahatlıkla kullanabileceğimi söyleyince bende diğer süs bitkilerimin altına ki hepsi 5 yaşından küçük oldugundan hepsinin dibine 25 gram yani bir çorba kaşığı koydum.Ancak bazı bitkiler gül coşturandan olumsuz etkilendi.Mesela selluka fidelerimden birisinin gövdesi çürüdü,karardı ve öldü.Yine melisamın yaprakları kuruyuverdi.Birkaç dalı sağlam..Bu aşamada neler yapabilirim?Neden böyle bir sonuç ortaya çıktı?
Begonvil-71
02-06-2011, 10:48
Şu aşamada hava da ısındığı, ağaç da çiçekli olduğu için sorun yaşarsınız. Hemen bütün dallarını budayın. Kesim yerlerine aşı macunu süürn. Özellikle üzerinde hiç meyve kalmamasına özen gösterin. Kök ne kadar kalmışsa o kadar dal kalsın. Hasar gören kökleri güzelce ve düzgün kesmeliydiniz. Kesim yerlerine köklendirme hormonu sürseydiniz iyi olurdu. Şu aşamada ben olsam çok acilen deniz yosunu ekstresi veririm. Şaşırtma şoklarını atlatmaya yardımcı oluyor.
Süpertonik, Atonik veya Koruma tonik gibi markalar altında bulabileceğiniz bir bitki gelişim düzenleyiciyi kullanmanızı da tavsiye ederim.
Mine hanım erik ağacımı dediğiniz şekilde sadece 2 dal kalacak şekilde budadım, 2 gün köklendirme tozu karıştırılmış suyla suladım ve yaklaşek 1 haftadır ağacım tekrar yeşermeye başladı. Çok teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
02-06-2011, 15:01
mine hanım merhabalar... kurtköy de bir hobi bahçem var.elimizden geldiğince domates salatalık patlıcan biber ektik.fidelerimiz tuttu.çiçekler verdi .işin en zevkli tarafına geldik.ama bahçemizde kocaman bir ağaç var maalesef.bu hafta bahçeye gittiğimizde ağaçtan onlarca abartmıyorum tırtılın ağlarla aşagıya sallandığını gördük. hem sebzeleri yemeleri açısından hem de çocukların bahçeye girememesi açısından rahatsız olduk.kimyasal ilaçlama da yapamıyoruz bir çare lütfen...
Kimyasal ilaçlama yapmadan biyolojik bir ilaçlama ile çözüm bulmaya çalışabilirsiniz. Delfin WG kullanabilirsiniz. Bir de mekanik mücadele yapın Ağacınızdan inip toprak altına girecekler pupa olup yeniden ergin olacak ve yine yumurtlayıp larva yani tırtıl haline gelecekler. Ağacın kök boğazını hafifçe kazın. Naylon yerleştirin, içine su doldurun. Elinize eldive giyip atarsınız. Çıplak elle dokunmayın.
Mine Pakkaner
02-06-2011, 15:02
Sayın Mine Pakkaner,
Sayın solfejnur un karşılaştığı durum ile geçtiğmiz hafta Riva dan itibaren Gebze kuzey bölümüne kadar birçok bahçe, tarla sahibinin karşılaştığını duydum. Duyumum Gebze köylerinden Molla Fenari deki ziraat odasındaki Ziraat Mühendisi bir bayandan idi.
Benim bahçemde de Sayın Çekirdeğin "Yeni Bir Yaşam Yine Yeniden" başlığındaki 100 nolu topiğinde yazdığı gibi yüzbinlercesi 1-2 gün içinde ağaç ve bitkilerime saldırdı. Ancak bizim buradakiler her tarafları siyah ve önce 4-5 mm uzunluğunda, 1mm kalınlığında idiler. Aynı durum komşularımda da mevcuttu. Hemen Delfin kullandım. Temas edenler etkilendiler ama daha az da olsa yenileri gelmeye birkaç gün devam ettiler. Bunun üzerine bahsettiğim ziraat mühendisi bayanın tavsiyesi ile sistemik bir ilacı alıp sebze meyvelerim dışındaki bitkilere uyguladım. Oldukça etkili oldu.
İnanilmaz şekilde bitki ve ağaç seçiyorlar. Örneğin ben sistemik ilacı uygulayana kadar artık ağaç olmuş Mor salkımımı dal ve sap haline getirdiler. Ayrıca sayın Solfejnur un söylediği gibi insanın üzerine gelip deri ile temas ettiğinde sivrisinek ısırığı gibi kabartıp allerji yapıyorlar. Sitemizdeki bir bayanın antihistamin almak zorunda kaldığını biliyorum.
Bu konuda daha yazabilirim ama sizin çok kıymetli vaktinizi almadan soruma geçmek istiyorum. Ayrıca resim çekmediğim için şimdi pişmanım.
Bizim bölgede yaşadığımız 12 yıldan bu yana ilk kez karşılaştığımız bu doğa olayını nasıl yorumlarsınız? Sayın Çekirdek gibi sizin bölgelerde de aynı durum oluyormu? Aradım ama ağaçlar.net de zararlılar arasında benzerlerine rastlamadım. Tabii her sene bu mevsimlerde çeşitli tırtıllara rastlıyorduk ama bu miktarda hiç olmamıştı.
Zahmetleriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Herşey gönlünüzce olsun.
Bazı dönemlerde bazı zararlılar hızla artıyor, bunda iklim koşulları da etkin rol oynuyor. Salgınlar şeklinde zararlı fazlalaşıyor. Burada önemli olan o zararlının yumurta bırakarak bir yaşam döngüsü sonra çok daha fazla üreyebileceğini bilmek. Mekanik mücadele de bu noktada önemli. Eğer o tırtılları yok etmezseniz pupa ve sonra ergin olacak yeniden yumurtlayacaklar.
Toprağa inenlerle mücadelede toprak işleme önemli bir yardımcı. Bütün tırtıllar bütün bitkilerle beslenmez. Kimisinin besin kaynağı 2-3 le sınırlıyken kimi sadece bir bitkiye zarar yapar, bir diğeri ise polifagtır. Önüne ne gelirse yer. Eğer ergenler yumurta bırakmadan önce herhangi bir sebeple zararlanırlarsa veya yumurtalar zararlanırsa seneye bu kadar yoğun olmazlar. Ama koşullar çok uygun olursa, mücadele de olmazsa problemi artarak yaşarsınız.
Mine Pakkaner
02-06-2011, 15:07
Mine hanım iyi günler.Yaklaşık 3 hafta önce bahçemde çim ekimi gerçekleştirdim ve fotoğraftaki boya ulaştılar.Forumdaki çimle ilgili konuları dolaştığımda turf-set ve map kullanımı çoğunlukla tavsiye edilmiş fakat ben bunu henüz çok genç olan çimlerimde kullanıp kullanmamakta kararsızım.Kullanmamı tavsiye edermisiniz ? Ayrıca diğer fotoğraftada gözüktüğü gibi toprağın bazı noktaları hafif karardı,bu yosunlaşmanın habercisi mi? Çok dikkat etmemiştim fakat sanırım bu durum geçen haftalarda bol yağıştan kaynaklanan göllenmelerden oldu.Bu durum için tavsiye edebileceğiniz birşey varmı? Daha önce mandalina ağacım için peras ve peras bakır tavsiye etmiştiniz,eğer kullanmam uygun olursa turf-set ve map'ı da İzmir'de(hatta mümkünse Karşıyakada) alabileceğim bir yer tavsiye edermisiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.
Map' ı turfsetle birlikte çok az miktarda kullanıyorsunuz. Şu aşamada kullanabilirsiniz, çim aktivatörü hızlı kaplama ve kardeşlenme sağlar.
Göllenmelerin olmasından sonra kararmalar varsa akla gelen kök boğazı hastalıkları ve çökertenlerdir. Peras2 la çimdeki mantar hastalıklarında çok güzel sonuç alıyorum. Tavsiye ederim. Ben zirai malzemelerimi Kemeraltı'nda ilaççı ve tohumcuların olduğu sokaktan temin ediyorum. Doğa Tohumculuk' ta bulabiliyorum.
Mine Pakkaner
02-06-2011, 15:07
Mine hanım erik ağacımı dediğiniz şekilde sadece 2 dal kalacak şekilde budadım, 2 gün köklendirme tozu karıştırılmış suyla suladım ve yaklaşek 1 haftadır ağacım tekrar yeşermeye başladı. Çok teşekkür ederim.
Geçmiş olsun, ağacınız için sevindim.
Mine hanım Boludaki bahçemizde bulunan armut ağaçlarında aşağıdaki şekilde yanıklıklar oluşmuş. Acaba ne tür bir hastalık. Bilgi verebilirseniz sevinirim.http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=815273&postcount=12
Bunlarda yine bahçemdeki ve balkonumdaki elmalarda sanırım külleme hastalığı. Tedaviler konusunda neler yapılabilir. http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=815249&postcount=62
Lockhead
02-06-2011, 16:58
Merhaba Mine Hanım;
Daha önceki tavsiyelerinizle balkon ve salonda yaklaşık 15 adet sağlıklı bitkim oldu. Tek sorunum en çok sevdiğim 'begonyam'daki' bitler.
Aslında her şey 10 gün öncesine kadar gayet yolundaydı ancak 10 gün önce yapraklarında bit gördüm, hemen akşam Çiçek Coşturan yaprak temizleyici aldım ve uyguladım ertesi gün bir kaç ufak kalıntıya rastlayınca tekrar uyguladım ve bitler temizlendi. Ancak yaklaşık 5 gün önce tekrar bitlenme (ve daha yoğun şekilde) meydana geldi. Bu arada bazı yaprakları ve az miktarda çiçeği kaybettim.
Asıl olan ana bitkiyi kurtarmak diyerek; Kırmızı toz biberli tarifinizden 1/6 oranını uygulayarak bitkiyi temizledim. Bu işlemi Pazartesi günü yaptım, şu anda bit yok ancak bitki genel olarak sağlıklı görünmüyor, 2 veya 3 adet yaprağı kaldı. ayakta duramadığı için orkide çubukları ile destek verdim. Her akşam eve girer girmez kontrol ediyorum ama pek bir değişiklik yok. Öneriniz nedir, özellikle üzerindeki biber kalıntılarını temizlemeli miyim? Ekstra besin v.b vermeli miyim?
Saygılarımla,
Mine Hanım merhaba,
Isparta gülüm ile ilgili bazı bilgiler alabilirsem sevinirim
Saygılar.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=815747&postcount=37
bozo.0606
04-06-2011, 15:58
Sevgili Mine PAKKANER ;
Size sormak istediğim bir soru var ama doğru yer burasımı bilemedim ve soruyu nasıl anlatırım onuda bilemedim
Mine hanım ben bir internet sitesinden köklendirme tozu aldım. Alüminyum gri ambalajı vardı ve tozun rengi deve tüyü , pudra rengi gibi bir renkti. Ambalajda açıklama , kullanım talimatı namına bişey yoktu , bende bilir bilmez kullanıyorum. Hem kuru hem sulandırarak , ama tam olarak nasıl kullanabilirim , hangi bitkilerde kullanabilirim , mevsimi varmıdır , işte bunları bilemedim.
Birde sanki bu tozu kullandığım bazı bitkileri yaktığı hissine kapıldım.
SON SORU EN İYİ KÖKLEDİRME APARATLARI HANGİLERİ MARKALARI **** SATILDIĞI YERLEN NERELERDİR..
Yardımcı olabilirseniz sevinirim , sizi yorduysam da şimdiden özür dilerim..
Saygılarımla...
:D:o:confused:
Sayın Mine hanım, kabuklu yaprak bitleri için ne yapılabilir? Erik ve Kiraz ağaçlarının gövde ve dallarında bayağı var. Normal böcek ilaçları sanırım fayda etmez bunlara, hazır ilaçları kullanmak istemiyorum, elde yapılabilen etkili bir ilaç hazırlanabilir mi? Teşekkür ederim..
Arkadaşlar bonzaileştirdiğim 20 santim boyundaki 10 yıllık şimşir ağacım topragını kış tam bitmeden değiştirdikten sonra kurumaya başladı.şuan sadece dallarının ucundaki 1- (http://www.onlineterapiler.com)2 santimlik kısımlar yeşil kurtarmak için ne yapabilirim.Balkonda saksıda duruyor, (http://www.suluklugol.com)kısa süre güneş alıp geçecek balkon dibinde.
Mine hanım
iyi günler
marketler çim çosturan veya cicek costuran isimleri altinda bir suru solusyonlar satiliyor.
iceriklerine baktigimda suni gubre (azot fosfor potasyum) ve bir kaç iz elementten olusuyorlar. NPK oranlari degisebiliyor.
costurucu solusyonlari biz yapamaz miyiz ? nasilsa olsa hepimiz (hepimiz hatali olabilir cogumuz) suni gübre kullaniyoruz. bu gubreleri alip suda eriterek bitkilerimize costurucu olarak kullanabilir miyiz ? (elbette NPK oranlarini ayarlamak sartiyla)
neden suni gubreleri kati halde topraga atip sonra da erisinler diye bol bol suluyoruz. gubreleri once eritip eriyigi topraga versek olmaz mi?
saygilarimla
Emine Akman
07-06-2011, 23:18
Mine Hanım, keçi sakalı (spirea) üretimi ile ilgili internette biraz araştırma yapınca hep tekrarlanan şöyle biranlatım buldum:
...diğer bir çelikle üreiim yolu, Temmuz ayında o yılki sürgünlerden 5 - 7.5 cm uzunluğunda hazırlanan yeşil çeliklerle olmakladır. Hazırlanan çelikler, soğuk yastıklara dikilirler. Çeliklerin üzeri ayrıca naylonla örtülür. Dikimden takriben 5 halta sonra %100'e yakın oranda köklenme elde edilir. Çelikle üretimde üçüncü yol ise. çelikler Haziran ayında bir Önceki yöntemde anlatıldığı gibi hazırlanır. Hazırlanan çelikler alçak tünellere dikilirler.
Merak ettiğim soğuk yastıklara dikmek ne demektir bu sıcakta toprak ve soğuğu nasıl buluşturabilirm ki, ve alçak tünel nedir ki nasıl dikim yapılsın? Yani sözün özü, ben bu ayda veya Temmuz ayında alacağım çelikleri direk toprağa dikip, sulasam yeterli olmazmı?
Mine Pakkaner
08-06-2011, 07:21
Merhaba Mine Hanım;
Daha önceki tavsiyelerinizle balkon ve salonda yaklaşık 15 adet sağlıklı bitkim oldu. Tek sorunum en çok sevdiğim 'begonyam'daki' bitler.
Aslında her şey 10 gün öncesine kadar gayet yolundaydı ancak 10 gün önce yapraklarında bit gördüm, hemen akşam Çiçek Coşturan yaprak temizleyici aldım ve uyguladım ertesi gün bir kaç ufak kalıntıya rastlayınca tekrar uyguladım ve bitler temizlendi. Ancak yaklaşık 5 gün önce tekrar bitlenme (ve daha yoğun şekilde) meydana geldi. Bu arada bazı yaprakları ve az miktarda çiçeği kaybettim.
Asıl olan ana bitkiyi kurtarmak diyerek; Kırmızı toz biberli tarifinizden 1/6 oranını uygulayarak bitkiyi temizledim. Bu işlemi Pazartesi günü yaptım, şu anda bit yok ancak bitki genel olarak sağlıklı görünmüyor, 2 veya 3 adet yaprağı kaldı. ayakta duramadığı için orkide çubukları ile destek verdim. Her akşam eve girer girmez kontrol ediyorum ama pek bir değişiklik yok. Öneriniz nedir, özellikle üzerindeki biber kalıntılarını temizlemeli miyim? Ekstra besin v.b vermeli miyim?
Saygılarımla,
Biber kalıntısı bırakmamak için hazırladığınız karışımı süzerek kullanmanız gerekir. Şu aşamada ekstra besin vermeyin.
Mine Pakkaner
08-06-2011, 07:28
Arkadaşlar bonzaileştirdiğim 20 santim boyundaki 10 yıllık şimşir ağacım topragını kış tam bitmeden değiştirdikten sonra kurumaya başladı.şuan sadece dallarının ucundaki 1- (http://www.onlineterapiler.com)2 santimlik kısımlar yeşil kurtarmak için ne yapabilirim.Balkonda saksıda duruyor, (http://www.suluklugol.com)kısa süre güneş alıp geçecek balkon dibinde.
Güneş görmesin, balkonun ışıklı ama güneşsiz bir yerinde koruyun. Eğer bir hastalık yoksa topraktan deniz yosunlu bir preparat uygulayın.
Mine Pakkaner
08-06-2011, 07:32
Mine hanım
iyi günler
marketler çim çosturan veya cicek costuran isimleri altinda bir suru solusyonlar satiliyor.
iceriklerine baktigimda suni gubre (azot fosfor potasyum) ve bir kaç iz elementten olusuyorlar. NPK oranlari degisebiliyor.
costurucu solusyonlari biz yapamaz miyiz ? nasilsa olsa hepimiz (hepimiz hatali olabilir cogumuz) suni gübre kullaniyoruz. bu gubreleri alip suda eriterek bitkilerimize costurucu olarak kullanabilir miyiz ? (elbette NPK oranlarini ayarlamak sartiyla)
neden suni gubreleri kati halde topraga atip sonra da erisinler diye bol bol suluyoruz. gubreleri once eritip eriyigi topraga versek olmaz mi?
saygilarimla
Evde kullanılacak olanları sıvı formda kullanabilirsiniz. Uzun salınımlı gübreleri sıvı veremezsiniz. Evde gübre yapmaya çalışmak için topraksız tarım bölümünü takip ediniz. Hem dozaj ayarlamak, hem birbirine karışabilecek elementleri düzenlemek, hem de pH ve tuz kontrolü yapmak gerekir.
Gübreleri suda eritip kullanacağınıza sıvı gübre alın. Katı gübreleri toprak değiştirirken kullanacağınız harca katın. Toprak üzerine serilen gübreden fayda alamazsınız. Gübrelerin de alınım derinlikleri vardır.
Mine Pakkaner
08-06-2011, 07:35
Sayın Mine hanım, kabuklu yaprak bitleri için ne yapılabilir? Erik ve Kiraz ağaçlarının gövde ve dallarında bayağı var. Normal böcek ilaçları sanırım fayda etmez bunlara, hazır ilaçları kullanmak istemiyorum, elde yapılabilen etkili bir ilaç hazırlanabilir mi? Teşekkür ederim..
Kabuklu bitleri ev yapımı ilaçlarla engellemek çok kolay değil. Sıvı yağ ve arap sabunlu karışım hazırlayıp bütün gövdeye sürüp deneyebilirsiniz. Bir litre suya yarım litre sıvı yağ ve 2 çorba kaşığı arap sabunu ekleyip kullanın. Yoğun bir solüsyon olduğu için yapraklara değirmeyin.
Mine Pakkaner
08-06-2011, 07:42
Mine Hanım, keçi sakalı (spirea) üretimi ile ilgili internette biraz araştırma yapınca hep tekrarlanan şöyle biranlatım buldum:
...diğer bir çelikle üreiim yolu, Temmuz ayında o yılki sürgünlerden 5 - 7.5 cm uzunluğunda hazırlanan yeşil çeliklerle olmakladır. Hazırlanan çelikler, soğuk yastıklara dikilirler. Çeliklerin üzeri ayrıca naylonla örtülür. Dikimden takriben 5 halta sonra %100'e yakın oranda köklenme elde edilir. Çelikle üretimde üçüncü yol ise. çelikler Haziran ayında bir Önceki yöntemde anlatıldığı gibi hazırlanır. Hazırlanan çelikler alçak tünellere dikilirler.
Merak ettiğim soğuk yastıklara dikmek ne demektir bu sıcakta toprak ve soğuğu nasıl buluşturabilirm ki, ve alçak tünel nedir ki nasıl dikim yapılsın? Yani sözün özü, ben bu ayda veya Temmuz ayında alacağım çelikleri direk toprağa dikip, sulasam yeterli olmazmı?
Alçak tünel yere hazırlanan bir yetiştirme ortamıdır. Fotoğrafları şurada görebilirsiniz;
http://ciftci.ksu.edu.tr/dokumanlar/plastik_tunelde_turfanda_sebze.htm
Soğuk yastık ise şudur.
http://gardening.ygoy.com/wp-content/uploads/2009/11/cold-frame1.jpg
Soğuk kelimesi ısıtma yapılmadığı anlamına gelir. Toprağa doğrudan çelikleri dikebilirsiniz ancak kumdan bir ocak haazırlayıp oraya da çelik yapabilirsiniz. Ben sizin yerinizde olsam çeliklerimi tek tek plastik kola bardaklarına dikerim.
ttuzunalp
08-06-2011, 07:47
Merhaba Mine hanım,
Bahçemizdeki Göknar kurumaya başladı sizce neden olduğu konusunda yardımlarınızı rica edeceğim resim ektedir Saygılarımla.
Mine Pakkaner
08-06-2011, 07:48
Sevgili Mine PAKKANER ;
Size sormak istediğim bir soru var ama doğru yer burasımı bilemedim ve soruyu nasıl anlatırım onuda bilemedim
Mine hanım ben bir internet sitesinden köklendirme tozu aldım. Alüminyum gri ambalajı vardı ve tozun rengi deve tüyü , pudra rengi gibi bir renkti. Ambalajda açıklama , kullanım talimatı namına bişey yoktu , bende bilir bilmez kullanıyorum. Hem kuru hem sulandırarak , ama tam olarak nasıl kullanabilirim , hangi bitkilerde kullanabilirim , mevsimi varmıdır , işte bunları bilemedim.
Birde sanki bu tozu kullandığım bazı bitkileri yaktığı hissine kapıldım.
SON SORU EN İYİ KÖKLEDİRME APARATLARI HANGİLERİ MARKALARI **** SATILDIĞI YERLEN NERELERDİR..
Yardımcı olabilirseniz sevinirim , sizi yorduysam da şimdiden özür dilerim..
Saygılarımla...
:D:o:confused:
Ben hazır marka kullanmıyorum, kendim hazırlıyorum dolayısıyla marka ve satış yeri sorularınıza cevap veremem. Köklendirme hormonlarını çeliğin dibini batıp çıkarmak suretiyle kullanıyorsunuz. Çelik kuru ise nemlendirin, toza batırıp çıkarın ve fazlasını hafifçe silkeleyip dikim yapın.
Üzerinde içeriği yazmayan ürünleri almayın. İçeriğindeki dozajı nasıl bileceksiniz. Ya otsu çelikler için düşük dozlu bir karışımsa, odunsularda kullanır ve sonuç alamazsınız. Ya da odunsu çelikler için yüksek dozajlı bir üründür siz otsularda kullanıp sorun yaşarsınız. Yine aynı şekilde yarı odunsular için de olabilir.
Satılan hazır toz pudra gibi karışımlar olduğu gibi kullanılır, suyla veya başka bir sıvıya karışmaz. Kullanıma hazır üründürler.
Mine Pakkaner
08-06-2011, 07:51
Mine Hanım merhabalar.
Benim sorum; alıç fidanına(siyah ve kırmızı), armut(deveci ve tozlayıcısı) aşılayabilir miyiz:confused: Aşılanabilir ise hangi aşıyı önerirsiniz:confused: Teşekkürler...
Çevremde görmediğim bir uygulama, diğer arkadaşlarımıza da soralım. bilgisi olan varsa ben de öğrenmek isterim.
Mine Pakkaner
08-06-2011, 07:53
Merhaba Mine Hanım,
Öncelikle bir önceki sorumda vermiş olduğunuz tavsiyelerden ötürü çok teşekkür ediyorum.Geçen hafta Eminönü'nde zirai ilaç ve gübreler satan ve sahibinin de ziraat mühendisi olduğu dükkandan içinde doğal humik asit olduğu yazılı,ithal,beyaz renkte minik yuvarlak katı tanelerden oluşan gül coşturan aldım.5 yaş altı güllere bir çorba kaşığı(25 gram),5 yaş üstü güllere de en fazla 50 gr. güllerin dibine topragına karıştırarak verileceği ve 2 ayda bir kullanılacagı yazıyordu.Ziraat mühendisi beyefendi gül coşturanın potasyum ağırlıklı oldugundan çiçeklenmeyi teşvik edici olduğunu ve diğer süs bitkilerinde de rahatlıkla kullanabileceğimi söyleyince bende diğer süs bitkilerimin altına ki hepsi 5 yaşından küçük oldugundan hepsinin dibine 25 gram yani bir çorba kaşığı koydum.Ancak bazı bitkiler gül coşturandan olumsuz etkilendi.Mesela selluka fidelerimden birisinin gövdesi çürüdü,karardı ve öldü.Yine melisamın yaprakları kuruyuverdi.Birkaç dalı sağlam..Bu aşamada neler yapabilirim?Neden böyle bir sonuç ortaya çıktı?
Ürün hakkında hiç bilgim yok. Marka ve etiket bilgisi yazar mısınız? Araştırayım.
Mine Pakkaner
08-06-2011, 07:56
Merhaba Mine hanım,
Bahçemizdeki Göknar kurumaya başladı sizce neden olduğu konusunda yardımlarınızı rica edeceğim resim ektedir Saygılarımla.
Görüntü aklıma kök hastalıklarını getiriyor. Kök ve kök boğazı hastalıkları ile ilgili bir mücadele yapmanızda fayda var diye düşünüyorum.
ttuzunalp
08-06-2011, 08:03
Görüntü aklıma kök hastalıklarını getiriyor. Kök ve kök boğazı hastalıkları ile ilgili bir mücadele yapmanızda fayda var diye düşünüyorum.
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
çok sulamadan sebebiyle oluşan bir durum olabilirmi?
Eğer kök hastalıkları sebebiyle ise ne yapmamı önerirsiniz?
Kaybetmek istemiyorum İstanbul sarıyerdeyim tavsiye edeceğiniz bir ürün var ise hemen alıp uygulamak istiyorum.
Saygılarımla.
Mine Pakkaner
08-06-2011, 08:08
Çok sulama kök hastalıklarına davetiyedir. Hatta su altında kalırsa asfeksi dediğimiz boğulma olayı da yaşanır. Kökler oksijensiz kalır.
Su dediğinize göre böyle bir gözleminiz var, hemen suyu kesin. Peras veya Huwasan bulabilirseniz topraktan verin.
ttuzunalp
08-06-2011, 08:20
Çok sulama kök hastalıklarına davetiyedir. Hatta su altında kalırsa asfeksi dediğimiz boğulma olayı da yaşanır. Kökler oksijensiz kalır.
Su dediğinize göre böyle bir gözleminiz var, hemen suyu kesin. Peras veya Huwasan bulabilirseniz topraktan verin.
İlginiz ve yardımlarınız için minnetarım.
Saygılarımla.
bozo.0606
08-06-2011, 10:55
sevgili mine hanım;
sorumu cevapladığınız için onur duydum. çok teşekkür ederim.
kendi hazırladığınız köklendirme aparatını bizlerde hazırlayabilirmiyiz? hazırlayabilirsek tarifi verebilirmisiniz..
saygılar..
Mine hanım merhabalar. Armut dal yanıklığı fotoğraflarını yüklemeye çalıştım. Teşekkürler.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=818855&postcount=9
Sayın Mine hanım kabuklu yaprak bitleri ile ilgili verdiğiniz bikgiler için çok teşekkür ederim. Yazdığınız ev yapımı ilaç tarifini aynen uygulayacağım ve sonuçları burada paylaşacağım. Hoşca ve sağlıcakla kalın. Teşekkürler...
Mine Hanım merhaba,
Koca bir saksıyı tamamen kaplamış bir mercan çiçeğim(Russelia) var, kırmızı.
Aynı saksıda bir de japon gülü var, japon gülünü tek bırakmak istiyorum.Mercanı bu mevsimde parça parça kazıp söksem, başka saksılara alsam uygun olur mu, ne dersiniz?
Bir ay kadar önce çok derin budadım, şimdi yemyeşil ve üzeri çiçek dolu.
Teşekkürler.
mine hanım
iyi günler
emekli olduktan sonra kendime guzel hos bire bahce yapmaya ugrasiyorum. bodrumda yasiyorum. bahcemin gunes goren ve 30 cm lik duvar dibine sari mine (yer minesi) diktim gecen yil. bu yıl geldigimde bitkinin altina jut tabir edilen siyah bir silte serdim. ustune de dolomit taslarla doldurdum. ve 2-3 gunde bir bolca suluyordum. onceleri mineler costu. duvar boyunu gectiler ve cicekler actilar hemde oldukca bol sekilde.
uzerinde kelebekler ucmaya basladi. buraya kadar guzeldi. sonra birden bire 6 tanesi kurumaya basladi. yaklasik 30 tane minem var. 4 yanyana diger ikisi baska yerde olmak uzere kurumaya basladi. onlem olarak dallarini budadim. ve taslari kaldirdim. jütü ortusunu kaldirdim. bugun biri daha kurumaya baslayinca kurumuslarin kokune bakma geregi duydum. söktüm. tüm kökleri mantarlasmis, resmen erimislerdi. parmaklarimla sıktıgımda dagiliyordu. cok anlamam ama kökleri çürümüş gibi.
mine hanim minelerimi kurtarmak istiyorum. ne ve nasil yapacagim. neden boyle olmus olabilir. yardimlarinizi bekliyorum.
saygilarimla
efser
Sayın efser, agaclar.net'e hoş geldiniz.
Sorunuza sayın hocamız fırsat bulduğunda cevap verecektir.
(Dün bir vesile ile Mine Hanımla telefonda konuştum, kendileri iş teslimleri ile hem çok meşguller hem de bel rahatsızlığı nüksetmiş, hayli yorgundu. Site arkadaşlarımızın sorularını da yanıtlamak için sabah erken kalkıyorum dedi)
Minelerinizin altına neden jut koydunuz çok mu ot çıkıyordu?
Bana göre bitki kökleri havasız kaldı, ve bol sudan aşırı nem ortamı olunca mantarlaşma başladı.
Şimdi iyice çiçeklenmişlerdir, bu durumda sökmek ne kadar doğru olur tam bilemem ama sizin yerinizde olsam öyle de gittiler, böyle de giderlerse gitsinler diyerek hepsini sökerim.
Ekeceğim alanı güzelce çapalar, havalandırırım hatta toprağı ıslah etmeye gayret eder sonra temizlediğim, sağlam bitkileri yeniden ekerim. Hatta yeni bitkiler ile takviye ederim.
Mineler azgın bitkilerdir, çabuk tutunurlar. Ama belki hocamız size kökleri için de bir tavsiyede bulunur.
Çevremde görmediğim bir uygulama, diğer arkadaşlarımıza da soralım. bilgisi olan varsa ben de öğrenmek isterim.
Duyduğum kadarıyla alıça armut aşısı yapılabiliyormuş. Özellikle kurak yerler için uygulanması tavsiye ediliyor. Ancak denemedim ve uyuşmazlık (alıçla deveci armudu arasında) olup olmadığını araştırmak gerekir.
güler hanım
iyi gunler. cevabınız için tesekkürler.
Mine Hanıma geçmiş olsun dileklerimi iletiniz lütfen. umarım bel ağrılarından tez zamanda kurtulur. bende yıllardır boğusup duruyorum.
jütü serme nedenim amatörce hos bir görüntü elde etmeye yönelikti. şöyle düşünün yemyeşil çim, altinda beyaz taslar doldurulmuş mineler... güzel oldu da. ama hemen hem jütü hemde taşları kaldırdım.
güler hanım, söktügüm minelerde kök diye bir şey kalmamişti. hepsi mantarlaşmişti.
hani 1,2 kök saglam olsaydi digerleri kesip tekrar dikecektim. ama kökler gidince bende söktüklerimi attim. şu anda sulamayı kestim. ve bekleyecegim. eger 1-2 kuruma daha olursa o zaman sizin onerinizi yapmayi planliyorum.
yine sitemizde kök çürüklüğü hakkında yazılanları okudum. söküm yaptıgım alanları iyice actim. kalan tum kokleri temizledim. toprak islahı yapabilir diye yazmissiniz. toprak ıslahını nasıl yapabilirim. neler yapmam gerekiyor. aydınlatirsaniz sevinirim.
saygılarımla
shapsough
12-06-2011, 01:59
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=39802
Yukarda ki ağacın Mavi Atlas Sediri olup olmadığını merak ediyorum..
http://www.agaclar.net/galeri/displayimage.php?imageid=39801
Yaklaşık 1 ay önce çimlenmiş Taxus Baccata tohumlarının poşete alınmasında bir sıkıntı olur mu! Şimdiden teşekkürler
Ben toprağı ıslah ederken hayvan gübresi kullanıyorum. Yanık hayvan gübresini yayıyorum, üzerine biraz toprak atıp çapalıyorum. Gübre iyice toprakla kaynaşıyor. Sonra biraz sulayın ki gübrenin şerbeti toprağa geçsin. Güzelce tırmıklayıp bitkilerinizi ekin.
Emine Akman
12-06-2011, 17:16
Mine Hanım,geçmiş olsun. Güler Hanım sayesinde rahatsızlığınızı öğrendik. Hasta ve meşgul halinizle bile sorularımıza yetişiyor,derdimize derman oluyorsunuz. Size söyleyecek söz bulamıyorum çünkü ne desem basma kalıp sözlerdenmiş gibi olacak ama yeni bir bahçe edindiğim şu bir kaç ayda rahatlıkla soru sorabileceğim ve içtenlikle, ilgiyle cevap alabileceğimden emin olduğum bir insanın arka plandaki bu özverisi için çok çok teşekkür ederim.
Aslında bu sayfaya ben de size soru sormaya gelmiştim. eçmiş olsun dedikten sonra soru sorma ayıp olmazsa sorumu sorsam mı? Hadi sorayım.
Size köklendirme hormonu ile ilgili sorulan bir soruda köklendirme hormonunu ben hazırlıyorum demişsiniz, bir sitede bununla ilgili şöyle bir yazı buldum: "100-150 gr talk pudrası, 10 adet cocuk aspırını, 8 adet dogum kontrol hapı.Aspırın ve dkontrol hapları iyice ezilip toz haline getirilip talkla karıstırılır.celiklemede celik,yanlzca ekılecek yuzeyi hafifce hormona daldırıldıktan sonra topraga gomulur.
-cıcek,yaprak costurma da ise 1 lt suya 1/4 cay kasıgı hormon ilave edilerek sulama yapılır.(en azla haftada 2 kez). Sizin kullandığınız yöntem bu mu? Sizin yönteminiz bizim de uygulayabileceğimiz bir yöntemimdir?
Bu arada ben yüz bulunca astarını da isteyen gillerdenimdir.
İkinci ve son sorum da şu: Yukarda sayın Ttuzunalp'in göknarı ile ilgili yaşadığı sorunu farklı ağaçlarda ben de yaşıyorum.
Önce bahçemdeki bir kamelyamın yaprakları sararıp dökülmeye ve çiçeklerini üzerinde tutamamaya başladı aynı zamanda bir limoni servim de sararınca sitede yaptığım araştırma sonucu demir eksikliği olabileceğini düşündüm, burdaki Tarım Kooperatifi'ne bitkilerimin resimlerini çekip, makinayı da yanımda götürdüm, sağolsunlar onlar da ben ne dediysem onu tekrarladılar yani soru sorsam da cevabı yine ben verdim. Bitkilerime demir takviyesini yaptım, kamelya düzeldi ama limoni servi düzelmediği gibi yanındaki limoni serviye ve bir leylandiye de yoğun biçimde sararma ve kuruma sıçradı, aynı hizadaki 7leylandi de içten yavaş yavaş sararmaya başlayıca ağaçlarımı adığım fidanlık sahibini aradım, ağacın kökünü topraktan çıkarıp kökün nasıl göründüğünü söylememi istedi. Köklerin bir kısmı siyahlaşmış, bir kısmı açık kahverengi bi kısmı da daha beyazdı, bunun üzerine bana Cupravit adlı ilacı, ilacın üzerindeki talimatlara göre tüm bahçeye uygulamamı söyledi. İlacı 2 hafta önce yapraktan tüm bahçeye verdim çimler de dahil olmak üzere çünkü sararan ağaçların olduğu bölgedeki çimlerde de az da olsa sararma ve ölüm vardı. Şu an sararma ve ölümler, diğer ağaçlara sıçramalar bitti, aynı ilacı tekrarlamalımıyım veya tekrarlarsam da köklerine vermem gerekirmi,? Benim de sorunum kök boğazı çürüklüğü mü? Kuruyan dallar kendini toplar mı, toplaması için ağacıma nasıl yardımcı olmalıyım?
Mine hanıma büyük geçmiş olsun...Kısa sürede sağlığına kavuşup aramıza dönmesini temenni ederim...Döndüğü zaman ilgileneceğini düşünerekten sorunumla ilgili linki ekliyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=820673#post820673
serkanhoca
13-06-2011, 21:04
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=822045&postcount=37
Toprak analiz sonuçlarım konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var. Teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
16-06-2011, 20:13
Mine Hanım merhaba,
Koca bir saksıyı tamamen kaplamış bir mercan çiçeğim(Russelia) var, kırmızı.
Aynı saksıda bir de japon gülü var, japon gülünü tek bırakmak istiyorum.Mercanı bu mevsimde parça parça kazıp söksem, başka saksılara alsam uygun olur mu, ne dersiniz?
Bir ay kadar önce çok derin budadım, şimdi yemyeşil ve üzeri çiçek dolu.
Teşekkürler.
MSaygın aslında geç kalmışsınız. Yine derin budar ve yeni saksısını gölgede, nispeten serin bir yerde ve toprak nemini kaybetmeden muhafaza ederseniz yaşatabilirsiniz. Başkası olsa sakın ellemeyin derim ama siz tecrübeli ve bilgilisiniz bence başarılı olursunuz. Mercan da güçlü bir bitki. Kökleri mikoriza ile muamele edip deniz yosunu da uygulayın.
Bütün tedbirinize ilaveten bir parçayı saksıda bırakın. Eğer yeni parçalar tutmazsa kışın onu ayırırsınız ve çoğaltırsınız.
Mine Pakkaner
16-06-2011, 20:24
mine hanım
iyi günler
emekli olduktan sonra kendime guzel hos bire bahce yapmaya ugrasiyorum. bodrumda yasiyorum. bahcemin gunes goren ve 30 cm lik duvar dibine sari mine (yer minesi) diktim gecen yil. bu yıl geldigimde bitkinin altina jut tabir edilen siyah bir silte serdim. ustune de dolomit taslarla doldurdum. ve 2-3 gunde bir bolca suluyordum. onceleri mineler costu. duvar boyunu gectiler ve cicekler actilar hemde oldukca bol sekilde.
uzerinde kelebekler ucmaya basladi. buraya kadar guzeldi. sonra birden bire 6 tanesi kurumaya basladi. yaklasik 30 tane minem var. 4 yanyana diger ikisi baska yerde olmak uzere kurumaya basladi. onlem olarak dallarini budadim. ve taslari kaldirdim. jütü ortusunu kaldirdim. bugun biri daha kurumaya baslayinca kurumuslarin kokune bakma geregi duydum. söktüm. tüm kökleri mantarlasmis, resmen erimislerdi. parmaklarimla sıktıgımda dagiliyordu. cok anlamam ama kökleri çürümüş gibi.
mine hanim minelerimi kurtarmak istiyorum. ne ve nasil yapacagim. neden boyle olmus olabilir. yardimlarinizi bekliyorum.
saygilarimla
efser
Hemen suyu kesin. Zemin tekstili ve üzerine serdiğiniz taşlar suyun toprakta daha uzun süre kalmasını sağlar. Eğer kontrollü sulama yapmaz ve bol sulamaya devam ederseniz sizinki gibi kök çürümeleri ile karşılaşırsınız. Hemen suyu kesin. Güler Hanım son derece radikal bir tedbir önermiş ama denemeye değer. Ben de olsam bu şekilde yaparım.
Bunun öneriye cesaret edemezseniz şöyle yapabilirsiniz, tekstili kaldırınca bozuk bitkileri temizleyin. Ardından Peras veya Huwasan ile etiket dozunda alanı ilaçlayın. Bitkileri budayın. İki sulama arasında toprak kurusun. Kökünde çürüme olmayanlar yaşayacaktır.
Toprağı ilaçladıktan sonra kompostla karıştırıp iyileştirebilirsiniz. Süzek bir toprak değilse sulamada özellikle dikkat ediniz.
Mine Pakkaner
16-06-2011, 20:33
....
Yukarda ki ağacın Mavi Atlas Sediri olup olmadığını merak ediyorum..
.....
Yaklaşık 1 ay önce çimlenmiş Taxus Baccata tohumlarının poşete alınmasında bir sıkıntı olur mu! Şimdiden teşekkürler
Yaprak rengi bu görüntüde çok net değil ama bence mavi atlas sediri.
Porsuklarınızı poşete alabilirsiniz ancak kökleri dikkatle ve topraklı çıkarın.
Mine Pakkaner
16-06-2011, 21:13
....
Size köklendirme hormonu ile ilgili sorulan bir soruda köklendirme hormonunu ben hazırlıyorum demişsiniz, bir sitede bununla ilgili şöyle bir yazı buldum: "100-150 gr talk pudrası, 10 adet cocuk aspırını, 8 adet dogum kontrol hapı.Aspırın ve dkontrol hapları iyice ezilip toz haline getirilip talkla karıstırılır.celiklemede celik,yanlzca ekılecek yuzeyi hafifce hormona daldırıldıktan sonra topraga gomulur.
-cıcek,yaprak costurma da ise 1 lt suya 1/4 cay kasıgı hormon ilave edilerek sulama yapılır.(en azla haftada 2 kez). Sizin kullandığınız yöntem bu mu? Sizin yönteminiz bizim de uygulayabileceğimiz bir yöntemimdir?
Bu arada ben yüz bulunca astarını da isteyen gillerdenimdir.
İkinci ve son sorum da şu: Yukarda sayın Ttuzunalp'in göknarı ile ilgili yaşadığı sorunu farklı ağaçlarda ben de yaşıyorum.
Önce bahçemdeki bir kamelyamın yaprakları sararıp dökülmeye ve çiçeklerini üzerinde tutamamaya başladı aynı zamanda bir limoni servim de sararınca sitede yaptığım araştırma sonucu demir eksikliği olabileceğini düşündüm, burdaki Tarım Kooperatifi'ne bitkilerimin resimlerini çekip, makinayı da yanımda götürdüm, sağolsunlar onlar da ben ne dediysem onu tekrarladılar yani soru sorsam da cevabı yine ben verdim. Bitkilerime demir takviyesini yaptım, kamelya düzeldi ama limoni servi düzelmediği gibi yanındaki limoni serviye ve bir leylandiye de yoğun biçimde sararma ve kuruma sıçradı, aynı hizadaki 7leylandi de içten yavaş yavaş sararmaya başlayıca ağaçlarımı adığım fidanlık sahibini aradım, ağacın kökünü topraktan çıkarıp kökün nasıl göründüğünü söylememi istedi. Köklerin bir kısmı siyahlaşmış, bir kısmı açık kahverengi bi kısmı da daha beyazdı, bunun üzerine bana Cupravit adlı ilacı, ilacın üzerindeki talimatlara göre tüm bahçeye uygulamamı söyledi. İlacı 2 hafta önce yapraktan tüm bahçeye verdim çimler de dahil olmak üzere çünkü sararan ağaçların olduğu bölgedeki çimlerde de az da olsa sararma ve ölüm vardı. Şu an sararma ve ölümler, diğer ağaçlara sıçramalar bitti, aynı ilacı tekrarlamalımıyım veya tekrarlarsam da köklerine vermem gerekirmi,? Benim de sorunum kök boğazı çürüklüğü mü? Kuruyan dallar kendini toplar mı, toplaması için ağacıma nasıl yardımcı olmalıyım?
Öncelikle köklendirme hormonu sorusuna yanıt vereyim, ben gerekince profesyonel hormon kullanıyorum. Solüsyon olarak hazırlıyorum. Otsu odunsu ve yarı odunsu çelikler için ayrı dozajda hazırlanıyor. Örneğin otsu bitkiler için 2000 ppm lik bir solüsyonu şöyle hazırlarsınız;
2 gr. IBA saf halde alınır.
500 cc %98 lik etil alkolde iyice eritilir
Üzerine 500 ml saf su eklenir
İyice karıştırılır koyu renkli bir şişede ağzı kapalı, buzdolabında saklanır.
Kullanılacak miktar kadar bir kaba alınır ve çeliğin dibi 1 cm hormona batırılıp birkaç saniye sonra çıkarılır.
Yarı odunsu çelikler için 4000 ppm lik solüsyon hazırlanır ve bu sefer 4 gr Iba konulur.
Toz hormon hazırlanacaksa su konmaz ve hazırlanan solüsyon talka emdirilip alkolü uçurulunca kullanılır.
Diğer konuya gelince;
Tarım kooperatifinde çalışan arkadaşlarımız muhtemelen süs bitkileri ile hiç karşılaşmamıştır, yine muhtemelen uzmanlık alanları da farklıdır.
Kamelyanızın sorununun çözülmesine sevindim.
Demir eksikliği genç yapraklarda başlar ve damarlar arası sararma ile kendini gösterir. Damarlar yeşildir. Sararma yaşlı yapraklardaysa bu azot eksikliğini gösterir. Fizyolojik hastalıklar, bitki besin eksiklikleri başlıklarında detaylı bitki bulursunuz.
İbrelilerinizde ise kök çürüklüğü olduğu görülüyor. Maalesef son senelerde özellikle limon serviler bu hastalıkltan çok etkileniyor. Ölü ağaçları sökün, yeniden yeşermezler. Kuruyan dallar kendisini nadiren toplar.
Cupravit bakırlı bir ilaçtır. İbrelilerde bu hastalıkta etkili olduğu görüldü. Çimlerdeki sararmalar farklı nedenlerle de olabilir. Sebep sadece hastalık olmaz, beazen zararlılar da çimde sararma yapar. Dikkatle gözleyin. Ağaçlarınıza 15 gün ara ile iki ilaçlı uygulama yapın.
Mine Pakkaner
16-06-2011, 21:16
Mine hanıma büyük geçmiş olsun...Kısa sürede sağlığına kavuşup aramıza dönmesini temenni ederim...Döndüğü zaman ilgileneceğini düşünerekten sorunumla ilgili linki ekliyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=820673#post820673
Sorunuzu başlığında cevapladım.
Mine Pakkaner
16-06-2011, 22:11
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=822045&postcount=37
Toprak analiz sonuçlarım konusunda yardımlarınıza ihtiyacım var. Teşekkür ederim.
Görüşlerimi başlığınızda yazdım.
Mine Pakkaner
16-06-2011, 22:26
Sağlığımla ilgili olumlu dilekleriniz ve sorularınıza verdiğim cevaplardaki gecikmelere gösterdiğiniz anlayış için teşekkür ederim.
shapsough
16-06-2011, 23:04
Çok teşekkür eder sağlıklı bir yaşam dilerim..
Çok teşekkür ederim Mine Hanım. Bu durumda ben sonbahara bırakayım bu işi çünkü çok sıcaklar başlıyor, biz de düzenli olarak evde olamayacağız, gereken ilgiyi gösteremeyebilirim, iyi ki sormuşum size.
En kısa zamanda tüm sağlık sorunlarınızdan kurtulup, keyifli günlerinize dönmenizi umut ediyorum, saygılarımla.
Emine Akman
17-06-2011, 10:17
Mine Hanım, hasta halinizle bile bizlere cevap verecek kadar özverili olmanıza hayran kaldım, çok teşekkür ederim Mine Hanım.
Eser İlhan
18-06-2011, 17:29
Merhaba Mine Hanım,
Bahçemde peyzaj amaçlı baktığım zeytin ağacımda bu yıl halkalı leke hastalığı oldu. Fazla yaygın değil ve ağaç da oldukca güzel yeni sürgünler veriyor. Hasta yaprakları elimden geldiğince toplayıp uzaklaştırmaya çalışıyorum. Konunun başlığında konuştuğum arkadaşlar şu sıra çiçek açma dönemi olduğu için antifungal kullanmamamı öğütlediler. Ama benim için ağacın sağlığı ürün almakdan daha önemli olduğu için bir de size sormak istedim. Şu sıralar bir antifungal yapsam ( Örn. sistemik etkili olmasından dolayı Bemsol ) doğru olur mu? Bana ne önerirsiniz?
Yılmaz Yalçın
18-06-2011, 22:49
Sevgili Mine Hanım,
Bitkilerimi yakan ve kurutan Gül coşturan mercimek kadar beyaz taneli ve markası ''flower Garden-Oganik katkılı besin takviseyi-gül coşturan-doğal humik asit bulunur''şeklinde.
merichan
21-06-2011, 23:16
Mine Hanim merhabalar,
Oncelikle gecmis olsun diyorum, umarim en kisa zamanda sagliginiza kavusursunuz. Ben Atina'da yasayan acemi bir cicek severim. Oldukca genis bir balkonum var, ben de bir kac aydir yavas yavas balkonumu yesillendirmeye basladim ancak daha ilk aylardan gozum korkmus durumda. 1 ay kadar once pazardan uc dal domates fidesi almistim, fidelerimi aslinda cok da genis olmayan bir saksiya diktim. Onceleri her sey cok iyi gidiyordu ancak yaklasik 15 gundur fidelerimin alttaki dallari ve yapraklari sararip kurumaya basladi ben de forumlardan takip ettigim kadari ile bu dallari koparip attim ancak her gun yeni bir yaprak sararmaya ve durum gittikce vahim olmaya basladi. Bir kac gundur evde yoktuk, bu sabah geldigimde gordum ki bu sararmalar iyice artmis, bazi dallarda kurumaya donmus ve ne yazik ki diger bitkilerime de bulasmis. Bu arada havalar birdenbire cok fazla isindi bunun etkisi olur mu bilmiyorum. Asagida oncelikle domatesimin ardinda da sardunyamin ve gladyol bitkisinin fotograflarini bilgilerinize sunuyorum. Sanirim acilen bir cozume ihtiyacim var, ne yapmaliyim. Ev tipi ilaclar cozum olabilir mi? ya da kimyasal bir ilaca mi ihtiyacim var? Cozum onerilerinizi bekliyorum.
Simdiden cok tesekkurler.
bettyycim
23-06-2011, 09:08
Selam, benim de Ranunculus, Gül ve Karanfillerimde beyazlaşma oluyor tomurcuklar açamıyorlar, ddvp ile ilaçlama da yaptım ama bir faydası olması nedir bu hastalık forumlarada baktım ama pek bişet bulamadım. Teşekkürler
Emre İlhan
23-06-2011, 09:26
Sevgili Mine Hanım;
Size bir sorum olacak. Çay demlerken kullandığımız poşet çayları doğrudan kompost yapımında kullanabilir miyiz? Acaba poşet çayların poşetinin ne tür bir maddeden yapıldığı hakkında bilginiz var mı? :)
Mine Hanım, kamkatımı nasıl kurtarabilirim sizlerden yardım istiyorum,varolan yaprakları sertleşip dökülüyor yeni yaprak ve sürgün vermedi. Kurumasından korkuyorum,sizce ne yapabilirim.
Saygılar
Eser İlhan
24-06-2011, 17:14
Mine Hanım,yeniden merhaba ;)
Sanırım mevsim dolayısıyla oldukça yoğunsunuz ama size bir sorum daha var, umarım sizi fazla zorlamış olmam..
Bahçemde büyükçe bir erguvan ağacım var. Üç yıl önce nisan ayında bahçe düzenlenirken ilave toprak serildi ve erguvan da yaklaşık 20 cm kadar toprağa gömüldü. Hafifçe de budandı. O ilk yıl çok güzel ve sık yapraklandı. Geçen yıl sanki biraz daha seyrek bir yapraklanma yaşadık. Bu yılsa oldukça seyrek ve nisbeten küçük yapraklandı. Dal uçlarında da kurumalar ve yapraksız bölgeler var. Acaba ağacı bir miktar gömmek zarar mı verdi.
Bahçe gün aşırı sabah saat 5.de 5 istasyon halinde 10 ar dk. sulanıyor. Erguvanın olduğu bölge pek de aşırı sulanmıyor ama yine de bu su fazla mı geliyor veya başka ne sebep olabilir?
Ağacım çok güzel, onu kaybetmek istemiyorum.
Teşekkürler ;)
Mine Pakkaner
24-06-2011, 21:49
Merhaba Mine Hanım,
Bahçemde peyzaj amaçlı baktığım zeytin ağacımda bu yıl halkalı leke hastalığı oldu. Fazla yaygın değil ve ağaç da oldukca güzel yeni sürgünler veriyor. Hasta yaprakları elimden geldiğince toplayıp uzaklaştırmaya çalışıyorum. Konunun başlığında konuştuğum arkadaşlar şu sıra çiçek açma dönemi olduğu için antifungal kullanmamamı öğütlediler. Ama benim için ağacın sağlığı ürün almakdan daha önemli olduğu için bir de size sormak istedim. Şu sıralar bir antifungal yapsam ( Örn. sistematik etkili olmasından dolayı Bemsol ) doğru olur mu? Bana ne önerirsiniz?
Halkalı leke mücadelesi için geç kaldınız. Lekeli yapraklar dökülecektir. Bemsol halkalı lekede kullanılmaz. Bakırlı preparatlarla mücadele edilir. İlk ilaçlama sürgün vermeden önce ikinci ilaçlama ise çiçek açmadan öncedir. Bölgelere göre zamanı ve ilaçlama sayııs da değişebilir. Şu anda artık bir ilaçlama yapmanızın anlamı yok. Dökülen yaprakları toplayıp atın. Aşırı sulamadan kaçının, zayıf ve kuru dalları temizleyin.
Mine Pakkaner
24-06-2011, 21:50
Selam, benim de Ranunculus, Gül ve Karanfillerimde beyazlaşma oluyor tomurcuklar açamıyorlar, ddvp ile ilaçlama da yaptım ama bir faydası olması nedir bu hastalık forumlarada baktım ama pek bişet bulamadım. Teşekkürler
DDVP bir böcek ilacı oysa sizin bitkilerinizde mantar hastalığı var. Külleme hastalığı bu şekilde ararsanız pek çok bilgiye ulaşacaksınız. Hele güllerde külleme ile mücadele konusunda çok ciddi bilgiler var. http://www.agaclar.net/dergi/ocak07.html e-derginin bu sayısında Öğretim üyesi Fatih Tok' un bu konudaki makalesini de bulacaksınız.
Mine Pakkaner
24-06-2011, 21:56
Sevgili Mine Hanım;
Size bir sorum olacak. Çay demlerken kullandığımız poşet çayları doğrudan kompost yapımında kullanabilir miyiz? Acaba poşet çayların poşetinin ne tür bir maddeden yapıldığı hakkında bilginiz var mı? :)
Kompost yapımında poşet çayı kullanabilirsiniz ancak normalde dal ve parkaları bile parçalamayı öngrüyoruz, çay poşetlerini de parçalayıp küçültün.
Mine Pakkaner
24-06-2011, 22:08
Sevgili Mine Hanım,
Bitkilerimi yakan ve kurutan Gül coşturan mercimek kadar beyaz taneli ve markası ''flower Garden-Oganik katkılı besin takviseyi-gül coşturan-doğal humik asit bulunur''şeklinde.Ürünle ilgili bilgi bulamadım. Maalesef tarımdaki pazar payları, çiftçinin ve süs bahçesi sahiplerininyeni ürünleri kullanmaya açık oluşu, her türlü ürüne ruhsat ve tescil zorunluluğu olmaması bu gibi pek çok ama pekçok içeriği belli olamayan, denemeleri yapılmamış ürünün piyasaya dolmasına sebep oldu. Kaybınız için üzgünüm. Çok bol su verip yıkama yapmaya çalışın.
smarty17
24-06-2011, 23:12
Sevgili Mine Hanım,
Forumda tartışıyoruz Türkiye'de kan tozu fabrikası kurulsa pazarlanabilir mi ? Verimi nasıl ? Türkiye'de kullanılıyor mu ?
yaprak 92
27-06-2011, 19:49
Arkadaşlar Yardınımızı rica ediyorum.
Bahçemde 3 yıl önce diktiğim ve sedir oldugunu düşündüğüm iğne yapraklı agacım bir haftadır ortadan sararmaya başlamış durumda ne yapmalıyım o kadar da sağlıklı yeni sürgünler vermişti ki ama şu anda çok üzüyor bu hali,ne yapmalı nasıl müdahale etmeliyim?Teşekkürler...
http://agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=228736&stc=1&d=1309196932
Aziz Fayda
28-06-2011, 07:58
Mine Hanım,
Yardımlarınız ve yönlendirmeleriniz için şimdiden size çok teşekkür ederim.
selamlar
Aziz Fayda
28-06-2011, 07:58
Linki koymayı unutmuşum.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=862&page=3
Aziz FAYDA
Mine Hanım merhaba,
Ben terasta bir düzenlemeye giriştim yine ama bu sefer tek başıma halledebileceğim gibi görünmüyor :) Hiç acelesi yok, kendinizi iyi hissettiğiniz bir dönem bir kaç fikir verebilirseniz biz düzenlemeyi o fikirler üzerine kurmaktan mutlu oluruz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=829884
Selamlar,
verdoque
01-07-2011, 14:06
Mine Hanım merhaba,
Bir arkadaşımın kalanchoe'sunda aşağıdaki gibi oluşumlar varmış. Resimler çok net değil ama bir fikir verebilir. Zararlı olup olmadığına karar veremedik. Hareket etmiyorlarmış. Üfleyince bazen uçuşan böcekler oluyormuş.
Ne tavsiye edersiniz?
Teşekkürler şimdiden...
Mine hanım merhaba,bahçemizde poyraz gören bir bölüm var 1,5 metre istinat duvarı üzerinde buraya rüzgarı kesmek için hangi bitkiyi dikmemi önerirsiniz.Önerileriniz için şimdiden teşekkür eder sağlıklı günler dilerim.
Mine Pakkaner
06-07-2011, 09:49
Sevgili Mine Hanım,
Forumda tartışıyoruz Türkiye'de kan tozu fabrikası kurulsa pazarlanabilir mi ? Verimi nasıl ? Türkiye'de kullanılıyor mu ?
Üretici olumlu sonuçlarını görürse, çalışmalar üniversite raporlarıyla desteklenirse elbette pazarlanır. Şu anda böyle bir ticari ürüne ben rastlamadım.
Mine Pakkaner
06-07-2011, 09:59
Mine hanım merhaba,bahçemizde poyraz gören bir bölüm var 1,5 metre istinat duvarı üzerinde buraya rüzgarı kesmek için hangi bitkiyi dikmemi önerirsiniz.Önerileriniz için şimdiden teşekkür eder sağlıklı günler dilerim.
Leylandi servisi ve kara servi güzel çözümler. Mavi servi de olabilir. Rüzgarkıranların kendi yüksekliklerinin ikibuçuk katı kadar alanı rüzgardan koruduğunu unutmayın.
Mine Pakkaner
06-07-2011, 10:19
Mine Hanım merhaba,
Bir arkadaşımın kalanchoe'sunda aşağıdaki gibi oluşumlar varmış. Resimler çok net değil ama bir fikir verebilir. Zararlı olup olmadığına karar veremedik. Hareket etmiyorlarmış. Üfleyince bazen uçuşan böcekler oluyormuş.
Ne tavsiye edersiniz?
Teşekkürler şimdiden...
Bu durumda bir insektisit uygulamak gerek. Öncelikle ev yapımı reçeteleri deneyin. Forumda yazdığım tarifleri bulacaksınız. Ancak 5 gün ara ile iki ilaçlama yapın.
Mine Pakkaner
06-07-2011, 10:40
Arkadaşlar Yardınımızı rica ediyorum.
Bahçemde 3 yıl önce diktiğim ve sedir oldugunu düşündüğüm iğne yapraklı agacım bir haftadır ortadan sararmaya başlamış durumda ne yapmalıyım o kadar da sağlıklı yeni sürgünler vermişti ki ama şu anda çok üzüyor bu hali,ne yapmalı nasıl müdahale etmeliyim?Teşekkürler...
http://agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=228736&stc=1&d=1309196932
Ağacınız mavi ladin. Hem topraktan hem yapraktan Cupravit gibi bir bakırlı ilaç uygulamanızı öneririm.
Mine Pakkaner
06-07-2011, 10:43
Mine Hanım, kamkatımı nasıl kurtarabilirim sizlerden yardım istiyorum,varolan yaprakları sertleşip dökülüyor yeni yaprak ve sürgün vermedi. Kurumasından korkuyorum,sizce ne yapabilirim.
Saygılar
Ankara' lı bir üyemizsiniz, kamkatı Ankara' da bahçeye dikmediğinizi umuyorum. Yüksek sıcaklıkları seven bu narin turunçgili geçen haftaların düşük gece sıcaklarında içeride tutmuşsunuzdur umarım. Azotlu bir gübre verin ve sıcakta bekleyin. B12 vitamini ve deniz yosunu ile de destekleyebilirsiniz.
mine hanım
iyi günler,
nutri-kelp marka ascophyllum nodosum icerikli deniz yosunu gübrem var. deniz yosununu ögrenmek amacıyla okuyorum. meyveli agaclar ve sebzelerde kullanımı konusunda bilgiler var. acaba ben deniz yosunu gübresini, çiceklerde (ortanca, mine, kadife, vapur dumanı, gazanya, dahlia, yasemin) ve de limoni çamlarda kullanabilirmiyim ?
bu mesajla bir deneyimimi paylasmak istiyorum. bahcemde yediveren tabir edilen bir limon agacim var. actigi ciceklerin bir kismini doker bir kismini da meyve olusurken dokerdi. deniz yosunu kullandiktan sonra henuz tek cicek veya limon dokulmedi.
saygılarımla
efser
merhaba,
size bazı sorularım var, cevaplarsanız çok sevinirim.
3 bitkim var, benjamin, kentia ve drecana...
Benjamimin üzerinde küçük beyaz tüfler oluyor, sanki bir böcek larvası gibi... ayrıca bazı yapraklarının üzeri yapış yapış. toprağı da bir değişti ,böyle açık sarı- kahve renginde sert şeyler var toprağının üzerinde. 2 yıldır sadece su veriyorum, hiç takviye yapmadım, cam kenarında güneş alabiliyor doğrudan.
kentianın bazı dalları komple sararıyor, bazı yaprakları ise uçtan sararıyor. saksısı dar gelmeye başladı değişemedim bi türlü. güneş alabiliyor o da 2 yıllık.
draecenanın pek problemi yok ama alt yapraklarında yumuşama var. o da 2 yıllık, benjaminle aynı odada güneş alabiliyor.
hiçbirine takviye besin vermedim, işin açığı çalıştığım için çok sık da sulayamıyorum, kışın haftada 1, yazın 1-2...
bana öneride bulunurmusunuz, teşekkürler.
Aziz Fayda
07-07-2011, 12:11
Sayın Mine Pakkaner,
Çok teşekkür ederim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=862&highlight=lale+a%F0ac%FD&page=3
mavikartal5
08-07-2011, 20:58
sayın mine hanım,
biliyorsunuz ben sizin gibi üstad takımından değilim, sadece amatör liginde mücadele ediyorum. bu soruları bugüne kadar bekletmemin nedeni ise arazi temini konusuydu. artık araziyi temin ettiğime göre rahat rahat sorabilirim.
tohumculuk, tohumları alıp ıslah ediyorlar ve verimlerini arttırıyorlar. takiben
1. fidenin erken filizleşmesi (söğüt suyu veya aspirin suyu),
2. köklenmesi,
3. dallanması,
4. çiçeklenmesi,
5. çiçeklerin tutturalması,
6. çiçeklerin meyveye dönüşmesi,
7. meyvelerin tutunması ve irileşmesi,
8. tohumlukların daha sağlıklı olması
konularında evsel olarak neler yapılabilir?
ayrıca;
9. tohumların verimli bir şekilde saklanması (ne bileyim, kabakların yaprakları çok kısa sürede büyüyor acaba kurutulmuş kabak yapraklarımı desem, ya da kurutulmuş kabakların kabuklarımı desem)
yukarıdaki konularda BİRBİLEN olarak aydınlatırsanız sevinirim.
eşiniz dahil saygılar
Eser İlhan
08-07-2011, 21:57
Merhaba Mine Hanım, aşağıda alıntıladığım erguvan ağacım ile ilgili sorunumu anlatan mesajı size 24 Haziranda yazmıştım. Herhalde dikkatinizden kaçtı :) Bu arada ben de erguvan hastalıklarını araştırdım, mantari bir hastalık olabileceği endişesindeyim. Sitede "labicuper" isimli sistemik etkide ve organik olduğu söylenen bakırlı bir antifungalden bahsedildiğini okudum. Acaba erguvanda kullanılır mı, ya da ne yapmalıyım ki ağacım ölmesin ?
Labicuper'i ayrıca zeytin ağacımdaki halkalı leke için de bitkiye destek ve hastalığı yavaşlatmak amacı ile kullanabilir miyim?
Eğer kullanmayı öneriyorsanız kullanım şekli kökten mi yapraktan mı olmalı?
Birkaç şeyi bir arada sordum, ama sizi tekrarlayan sorularla rahatsız etmek istemiyorum :)
Bunca işinizin arasında bizlere de yardımcı olmaya çalıştığınız için çok teşekkürler :)
Mine Hanım,yeniden merhaba ;)
Sanırım mevsim dolayısıyla oldukça yoğunsunuz ama size bir sorum daha var, umarım sizi fazla zorlamış olmam..
Bahçemde büyükçe bir erguvan ağacım var. Üç yıl önce nisan ayında bahçe düzenlenirken ilave toprak serildi ve erguvan da yaklaşık 20 cm kadar toprağa gömüldü. Hafifçe de budandı. O ilk yıl çok güzel ve sık yapraklandı. Geçen yıl sanki biraz daha seyrek bir yapraklanma yaşadık. Bu yılsa oldukça seyrek ve nisbeten küçük yapraklandı. Dal uçlarında da kurumalar ve yapraksız bölgeler var. Acaba ağacı bir miktar gömmek zarar mı verdi.
Bahçe gün aşırı sabah saat 5.de 5 istasyon halinde 10 ar dk. sulanıyor. Erguvanın olduğu bölge pek de aşırı sulanmıyor ama yine de bu su fazla mı geliyor veya başka ne sebep olabilir?
Ağacım çok güzel, onu kaybetmek istemiyorum.
Teşekkürler ;)
Ekte resimleri bulunan ağaç acaba ne ağacı.
Emine Akman
14-07-2011, 17:58
Merhaba Mine Hanım,
Sonbaharda bahçemde ara çim ekimi yapmam gerekecek gibi gözüküyor. Çim türleri hakkında elifi görse mertek sanır düzeyinde bilgim var.
Soruların konu ile alakalı bölümlerde sorulmasını istiyorsunuz, haklı olduğunuzu da biliyorum ama yaz sezonunda da forumun tüm kısımlarına bakacak vaktinizin olacağını düşünmenin de iyimserlik olabileceğini zannediyorum. O yüzden affınıza sığınıyorum.
Bahçede çok fazla yürünmüyor ve buranın sıcağı 3 ay yoğun geçiyor.Koçtaş'ta 2 karışım buldum özellikle ikisinde de içerdiği türlerin mantari rahatsızlıklara karşı dayanıklı olduğu yazıyor. Karışımlardan birinin markası Grassamen Garten ve içeriği:
.% 20 Lolium perenne FANCY
• %20 Lolium perenne ENVY
• % 35 Festuca rubra rubra CORAIL
• % 20 Festuca rubra rubra REVERENT
• % 5 Poa pratensis EVORA
Diğer karışımın markası ise;British Seeds Liverpool 7M ve onun içeriği de: % 25 Lolium perenne HENRIETTA
%15 Lolium perenne TALGO
% 15 Festuca rubra rubra REVERENT
% 20 Festuca rubra comutata AIDA
% 10 Festuca arundinacea MUSTANG
% 10 Poa pratensis ENPRİMA
% 5 Agrostis capillaris HIGHL.BENT
Son olarak sıcak bölgeler için daha çok önerilen bermuda çimini (burdaki paketlerde mediterennian olarak geçiyor) önerirmisiniz? Hangi çeşit sizce hem susuzluğa (susuzluğa derken 2 günde 1 sulayabilirmiyim bu türleri veya bunlardan hangisin?) hem de mantari hastalıklara dayanıklıdır? Siz hangisini önerirsiniz? Sanki sihirli bir formül istiyormuşum gibi oldu ama siz acemiliğime ve bilgisizliğime verin lütfen.
Sevgi Durul
15-07-2011, 22:44
Sayın Mine Pakkaner, gülümün yeni yaprakları çok açık renkte çıkıyor. Hastalık ya da besin eksikliği midir? Diğer güllerim normal, sadece bir gülde bu var. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
234297
Zeytinlibahçe
28-07-2011, 22:51
Labicuper'i ayrıca zeytin ağacımdaki halkalı leke için de bitkiye destek ve hastalığı yavaşlatmak amacı ile kullanabilir miyim?
Eğer kullanmayı öneriyorsanız kullanım şekli kökten mi yapraktan mı olmalı?
Sn Eser İlhan Mine Pakkaner hanımefendi size en kısa zamanda detaylı bir açıklama yapacaktır.
-Organik tarımda da kullanılabilen sistemik bakır olan lubicuperi zeytinde ve diğer tüm bitkilerde mantarların neden olduğu hastalıklarda koruyucu ve tedavi edici olarak '' yapraktan'' kullanabilirsiniz.
-Zeytinde ''halkalı leke'' ye karşı kullanıldığı gibi, özellikle budama sonrası, kış başlangıcı ve ilkbaharda tüm fungal hastalıklar için kullanmanızı tavsiye ederim.
-Uygulamayı sabah çok erken veya güneş etkisini kaybetmeye başladığı akşam üstü saatlerinde yapmalısınız.
alacakaranlik
30-07-2011, 09:14
sayın feyzon. resimdeki bitki malta eriğidir
alacakaranlik
30-07-2011, 09:17
sayın SDurul. bitkinizin yeni sürgünlerinde oluşan açıklık azot eskiskliğinden kaynaklanıyor olma ihtimali yüksek
Selahattin Yılmaz
01-08-2011, 09:27
Sayın Mine Pakkaner, gülümün yeni yaprakları çok açık renkte çıkıyor. Hastalık ya da besin eksikliği midir? Diğer güllerim normal, sadece bir gülde bu var. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.
234297
Sevgili SDurul, sanırım iz element noksanlığı var gülünüzde, kükürt ile çinko noksanlığı arasında kaldım net bir şey diyemiyorum. Toprağınıza saçı kıbrıs ve şeker gübresinden birisinin ilavesi ve iz elemt gübresini birlikte kullanın. Normalde toprağı asidik hale getirdiğinizde bir çok sorun gider ancak iz element takviyeside yapınki ana sorun gürbeyle kökünden çözülsün.
sayın SDurul. bitkinizin yeni sürgünlerinde oluşan açıklık azot eskiskliğinden kaynaklanıyor olma ihtimali yüksek
Azot eksikliğinde belirti kendisini yaşlı yapraklarda göstermiyor muydu ?
Selahattin Yılmaz
01-08-2011, 13:35
Azot eksikliği yaşlı yapraklarda görülür evet, ayrıca azot noksanlığı olan yerde sürgün gelişiminden söz edilemez.
Sevgi Durul
01-08-2011, 13:39
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Sayın Selahattin Yılmaz, saçı kıbrıs ve şeker gübresi, ikisi de mevcut. Dönüşümlü olarak vermem uygun olur mu?
merhaba;
foruma yeni üye oldum. Şu ana kadar bahçeyle hiç uğraşmadım fakat yeni bahçem sayesinde aranıza katıldım :) Aşağıda fotoğrafı olan ağacın adını sormak istiyorum.
Teşekkürler...
http://imageshack.us/photo/my-images/233/s6000312.jpg/
Ben oya ağacının çiçeğine benzettim.
Fotoğrafları forumdan yükleseniz iyi olur. İmagesshack'dan yüklenen fotoğraflar bir müddet sonra silinebiliniyor.
Ben de yeni üye olduğum zaman imagesshack kullanıyordum ama bir müddet sonra baktım benim fotoğrafım yerine kocaman bir kurbağa fotoğrafı görünüyor, hemen hepsini yeniden forumdan yükledim.
çok çabuk cevap verdiğiniz için teşekkür ederim...
bundan sonraki fotoğrafları dediğiniz gibi forumdan yüklerim.
Selahattin Yılmaz
01-08-2011, 18:53
Teşekkür derim arkadaşlar.
Sayın Selahattin Yılmaz, saçı kıbrıs ve şeker gübresi, ikisi de mevcut. Dönüşümlü olarak vermem uygun olur mu?
Evet olur ancak iz element takviyeside yapmanız gerekli. Para vermek istemiyorsanız fidan etrafına 10 litreye 1kg kadar odun külü sulandırıp deneyin ancak işe yaramazsa iz element gübresi atmanız gerekebilir.
Selahattin Yılmaz
01-08-2011, 18:55
çok çabuk cevap verdiğiniz için teşekkür ederim...
bundan sonraki fotoğrafları dediğiniz gibi forumdan yüklerim.
Sevgili sennna bu çiçekli bitkiniz bir oya ağacı (http://www.google.com.tr/search?hl=tr&client=firefox-a&hs=vhw&rls=org.mozilla:tr:official&sa=X&ei=Kto2TqvaNIXHswbD4dC5Ag&ved=0CBkQvwUoAQ&q=lagerstroemia+indica&spell=1&biw=1024&bih=607) latimmnce adıyla lagerstroemia indica.
sayın feyzon. resimdeki bitki malta eriğidir
sayın alacakaranlık, yaprakları malta eriğine çok benziyor ama 2. resimde görüldüğü üzere meyveleri nerdeyse pirinç kadar. Zaten bahçe sahibi de pirinçin içinden çıkan tohumlardan yetiştiğini söylüyor. Ama malta eriğinin başka bir varyasyonu ise onu bilemem. Selamlar.
alptunga
06-08-2011, 11:44
Mine Hanım,
Müsait vaktinizde bizlere yardımcı olabilirseniz minnettar olacağız.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=25074
İyi çalışmalar,
selamlar minehanım, geçen yıl ceviz bahçesi kurdum. sulama için damlama sistemi yaptım .ıslanan topragın 4 günde kurudugunu farketim, bende iki kat kagıdı kök bölgesine gerdim nemli kalsın diye 1 haftadan beri hala nemli sizce bir sakıncası varmı agacın köklerine. yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
Sayın ceviz59, Damlama sistemi kurduysanız, nemli kağıtla daha fazla nemli tutmaya neden gerek gördünüz anlayamadım, gerek yok, daha fazla nemli tutarak fidanların oksijen almasını engellersiniz, bu da fidanın mantari hastalıklara yakalanmasına ya da ölmesine davetiye çıkarmış olursunuz.
Zaman zaman bırakın biraz kurusun, oksijen alsınlar, yeni ektiyseniz suladıktan sonra çapa yapınız hem oksijen almaya devam ederler hem yeri çatlatmamış olursunuz. Üç dört senelikse fidanlarınız toprağın az çatlaması zararlı değil aksine faydalı, Sürekli ıslak nemli toprak, hastalık demektir.
Bazı su sıkıntısı çekenlere suyu az olanlara şunu öneriyoruz.
Suladıktan sonra sulanan yeri otla samanla örtünüz ki, daha fazla nemini koruyabilsin. Ama bu kağıt ya da benzeri şeylerle malçlama gibi değil, bu tür şeyler fidanın oksijenini keser, iyi yapayım derken daha kötü yapmış olursunuz.
Selahattin Yılmaz
08-08-2011, 11:07
selamlar minehanım, geçen yıl ceviz bahçesi kurdum. sulama için damlama sistemi yaptım .ıslanan topragın 4 günde kurudugunu farketim, bende iki kat kagıdı kök bölgesine gerdim nemli kalsın diye 1 haftadan beri hala nemli sizce bir sakıncası varmı agacın köklerine. yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
Sevgili ceviz59 malçlama yapmışsınız, hiç bir mahsuru yok aksine avantajları vardır.
Halil Önen
08-08-2011, 11:35
selamlar minehanım, geçen yıl ceviz bahçesi kurdum. sulama için damlama sistemi yaptım .ıslanan topragın 4 günde kurudugunu farketim, bende iki kat kagıdı kök bölgesine gerdim nemli kalsın diye 1 haftadan beri hala nemli sizce bir sakıncası varmı agacın köklerine. yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler.
Ceviz kazık köklüdür en az 4 saat damlamaların çalışması gerekir, suyun aşağılara inmesi için...
4 gün sonra toprağın yüzeyinin kuruması normaldir. Ceviziniz su istiyor mu buna bakmalısınız.
Neden toprak yüzeyinin hep nemli _ yaş_ kalmasını istiyorsunuz? Devamlı ıslak_ yaş_ toprak Sn. Lilium' un dediği gibi, iyi değildir.
Sizin yaptığınız ve Selahattin hocanın dediği gibi malç yapılır, ama malç yapsanız bile 4 gün toprak yaş kalmaz, kalmamalı.
Yardımcı olabilirseniz sevinirim, yanlış zaman budaması mıdır bilmiyorum ama çok da sık budamıyorum.
Aşağıda eklediğim abelyanın durumu, filbahride de aynı. Dalların çoğu 130 cm civarındayken, yeni dallar 200 cm'e yaklaştı, eski dallar kahverengi ve normal kalınlıktayken, yeni dallar yeşil, daha kalın, yapraklar daha büyük.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=845092&postcount=31
Bu dallara müdahale edeyim mi, sonbaharı mı bekleyeyim?
Selahattin Yılmaz
08-08-2011, 22:32
Sevgili Kiraz, güncel bir resim olsaydı daha net yardımcı olabilirdim ama budamada genel olarak şunu söyleyebilirim ki bitki, gelişme döneminde budandığında gelişme devam edeceğinden kesilen yerin öncesinden besleyebileceği kadar sürgün sürer, sürgün istemediğiniz zaman budamayı bitkinin gelişme olmadığı eylül-mart ayları aralığında yaparsanız sürgün gelişimi rahatsız edecek düzeyde olmayacaktır, üstelik şekil budamanızı bu dönemde yapabilirsinizde.
Sevgili Kiraz, güncel bir resim olsaydı daha net yardımcı olabilirdim ama budamada genel olarak şunu söyleyebilirim ki bitki, gelişme döneminde budandığında gelişme devam edeceğinden kesilen yerin öncesinden besleyebileceği kadar sürgün sürer, sürgün istemediğiniz zaman budamayı bitkinin gelişme olmadığı eylül-mart ayları aralığında yaparsanız sürgün gelişimi rahatsız edecek düzeyde olmayacaktır, üstelik şekil budamanızı bu dönemde yapabilirsinizde.
Selahattin Bey,haklısınız, en kısa zamanda bir fotoğraf ekleyeceğim. Budamayı genelde kasım-mart arasında yapıyorum ama bu obur dallar çok uzayınca yapmak zorunda kalabiliyorum.
selahattin bey,haklısınız, en kısa zamanda bir fotoğraf ekleyeceğim. Budamayı genelde kasım-mart arasında yapıyorum ama bu obur dallar çok uzayınca yapmak zorunda kalabiliyorum.
Eski ve yeni dal bir arada.
239489
Budama konusunda haklısınız, geçen seneden çıkan bazı (bu tür) dallarını çiçeklenmenin hemen arkasından budamıştım.
239490
Bu tür dallara hiç ellemeyip sonbaharı mı beklemem gerekir?
Selahattin Yılmaz
10-08-2011, 20:40
Elbette, özellkle de yeniden sürmesini istemiyorsanız.
Bildiğim kadarıyla Abelya budamaya az ihtiyaç duyan bir bitki. Eğer budanacaksa, budanacak dal ana daldan çıkış noktasından ya da en dipden budanıyor.
Budama kışları sert geçen yerlerde baharda uyanmadan hemen önce yapılırken kışları yumuşak geçen yerlerde geç sonbaharda da yapılabilir.
narhanımcık
17-08-2011, 15:03
Merhaba Mine Hanım,
Kroton bitkisiyle ilgili sorum şu sayfada:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2182&highlight=kroton&page=4
Cevabınızı rica ediyorum, şimdiden teşekkürler.
brahmbal
17-08-2011, 19:09
merhaba bu sayfayı yeni gördüm, bonsaimin toprağında karşılaştığım küçük böceklerle ilgili sorum şu sayfada... http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062&page=20 ilginiz için teşekkür ederim.
Selahattin Yılmaz
18-08-2011, 01:03
Sevgili brahmbal ve narhanımcık cevaplarınızı ilgili linklerde verdim.
saradogan
20-08-2011, 23:17
Merhabalar,ben foruma yeni üye oldum,iyi ki varsınız,lütfen bana da cevap verir misiniz!
Ağaçlara çok meraklıyım,her ağacı evimde-balkonda yetiştirmeya kalkıyorum,en son Rize den mimoza,kivi,kumkuat,mandalina,manolya fidesi aldım..kışa kadar dayanırlar mı bilmiyorum,bencillik ediyorum ama ne yapayım çok seviyorum ağaçları..
Şimdi mimozam bir hayli büyüdü,Erzincan da oturduğum için kışın çok soğuk olacak acaba eve alsam birşey olur mu(donmaması için)?
Öncelikle forumumuza hoşgeldiniz sayın saradoğan.
Aşağıdaki bitki isimlerine tıklayınca o bitkiye özel olarak açılmış başlıklardan, detay bilgi edinebilir ve deneyimli arkadaşlardan yardım alabilirsini.
Mimoza (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3290&highlight=mimoza)
Kivi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1362&highlight=kivi)
Kumkuat (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2151&highlight=kamkat)
Manolya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1991&highlight=manolya)
saradogan
21-08-2011, 11:52
maki01 çok teşekkür ederim,hoş buldum.Biraz tembellik biraz da buradan daha hızlı olur diye yazmıştım..bu arada ne kadar çok çiçek yetiştrdim ama bir türlü afrika menekşesini yaşatamadım,bunun başka bir el-dil gerektirdiğini düşünmeye başladım,ne dersiniz?
Başka bir el, dil gerektirmediğini söyleyerek yine başlığımıza davet ederim sizi sevgili saradogan :)
Afrika Menekşesi (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=850637#post850637)
Charlaux
31-08-2011, 12:29
Merhaba filizin sağlıklı olması için bir soru sordum.Umarım yanıtlarsınız,iyi bayramlar.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?p=854247#post854247
Maliyeci-38
01-09-2011, 22:17
Merhaba Mine Hanım. Ben 2.5 aydır meyve yaprağından çimlendirdiğim ananasımı yetiştirmekteyim. Bu gün toprağının yüzeyini karıştırınca ince yarım santim uzunluğunda beyaz kurtçuklara rastladım birden fazlalardı. Çok endişeliyim. Saksının tabağına biriken suda da bir tane aynı kurttan rastladım. Ananasıma bir zararı olur diye çok tedirginim ve ne yapacağımı bilmiyorum. Özenle yetiştirdiğim ananasımın başına böyle bir şeyin gelmesi beni çok üzüyor. Bilgisi olan arkadaşlarım yardım ederseniz çok sevinirim. Acaba çok mu abartıyorum yoksa zararı olmaz mı bilmiyorum ama bu kurtçuklar bana hiç de normalmiş gibi gelmedi. Ne yapacağımı bilmiyorum. Yardımlarınız için tekrar teşekkürler sağlıcakla kalın Saygılarımla... (not kurtlar hafif şeffafımsı ve saç telinden çok az kalınlardır.)
Samet.
Selahattin Yılmaz
01-09-2011, 22:44
Sevgili Maliyeci-38, toprağınızda kurtcuklar olabilir bunlar solucan ise endişe etmeyiniz ancak solucandan farklı bir mahlukat ise ve bunlardan endişeleriniz varsa saksının dip kısmındaki delikleri tıkayın ve saksıyı su taşana kadar doldurun, havasız kalan kurtcuklar ya da canlılar su üstüne çıkacaktır bunları uzaklaştırdığınızda mekanik olarak onlardan kurtulmuş olacaksınız.
sahinonur
02-09-2011, 03:07
Merhaba Mine hanım;
Öncelikle kendimi tanıtayım.Ben Onur ŞAHİN Sivas lıyım.Üniversite öğrencisiyim.Ben ve bir arkadaşım topraksız tarım konusunda çalışmalar yapmak istiyoruz.Düşüncemiz 'A' profilde çilek yetiştirmek fakat bir uzman yardımına ihtiyacımız var.Öncelikle sera tipi tünel olarak düşünüyoruz çünkü Sivas kar yağışlı bir memleket ve sıyırma konusunda felan bize avantaj sağlayacağını düşünüyoruz sizce seçimimiz doğrumudur? Diğer bir konu ise bitki seçimimiz... Çilek sizce iklimimize uygunmudur?Sivas sert karasal iklim görülen bir il ve -40 derecelere varabilen sıcaklıklar meydana gelmektedir.Ve 'A' profil durgun su üretiminde uygun bir seçimmidir?Kullanılacak alan 1000metrekare şimdiden teşekkürler.İyi çalışmalar....
Maliyeci-38
02-09-2011, 14:04
Sevgili Maliyeci-38, toprağınızda kurtcuklar olabilir bunlar solucan ise endişe etmeyiniz ancak solucandan farklı bir mahlukat ise ve bunlardan endişeleriniz varsa saksının dip kısmındaki delikleri tıkayın ve saksıyı su taşana kadar doldurun, havasız kalan kurtcuklar ya da canlılar su üstüne çıkacaktır bunları uzaklaştırdığınızda mekanik olarak onlardan kurtulmuş olacaksınız.
Sevgili Selahattin Yılmaz, yardımınız için çok teşekkür ederim. Peki bu kurtçukların solucan olup olmadıklarını nasıl anlayabilirim? 3 gün önce çatıdan topladığım güvercin gübresini ananasımın toprağının yüzeyine karıştırmıştım. güvercin gübresi çok kuru ve sertti iyice parçalayarak toprağa karıştırdım ve bundan şüphelenmekteyim çünkü gübrenin yanıp yanmadığını tam bilmiyorum. Eğer bu kurtçuklar solucan değilse ananasıma nasıl zarar verirler? yardımınız için tekrar teşekkür ederim sağlıcakla kalın saygılarımla...
Selahattin Yılmaz
03-09-2011, 06:03
Bahsettiğiniz böceklere ait buraya resim çekip koymanız yeterli olacaktır diye düşünüorum.
Maliyeci-38
04-09-2011, 02:25
Sayın Selahattin Bey yardımlarınız için teşekkür ederim. daha önce de buraya resim koymaya çalıştım ama hata verdi ve yüklenmedi bir den fazla denedim ama yine olmadı. sizin dediğiniz gibi saksının alt deliklerini kapattım ve su doldurarak 18 saat beklettim kurtçuklar net görülmüyordu ama suyun biraz altında varlardı bende tamamen kökü suya daldırarak kurtlu topraktan arındırdım tabi öncesinde kurtlu yüzeyi aldım ama emin olmak için iyice kökleri temizlemeye çalıştım. ve şimdi yeni torf toprak aldım ve içine perlit karıştırarak ananası diktim şimdilik bir sorun yok gibi inşaallah olmaz tabi bir daha çatıdan güvercin gübresi toplayım atmayacağım bu bana ders oldu :D sağlıcakla kalın saygılarımla ...
Wolf_Kanuni
04-09-2011, 23:10
Mine Hn. merhaba,
Bermuda çimimin senenin 6-7 ayında kahverengi görünmesinden bıkmış biri olarak, bu sene sonbaharda üst ekim yapmak için Lolium Perenne (çok yıllık) veya Lolium Multiflorum (tek yıllık) satın almak istiyorum. Bu konuyla ilgili bazı sorularım var:
1. Lolium Perenne veya Multiflorum'dan hangisini tavsiye edersiniz? Perenne olursa sanıyorum Bermuda'yı zayıflatma şansı varmış ancak İzmir şartlarında yeterince sulama ile eğer yaz ayında bile birincil çim türüm Lolium Perenne olabilecekse benim için sorun değil. (Tamam Bermuda çimi yazın sık ve güzel oluyor ama senenin çoğunda kahverengi olması beni bezdirdi). Bu türlerden birini tavsiye ederken, alt tür tavsiyesi de yapabilirseniz çok sevinirim.
2. Bu üst ekimi yapmam için en uygun zaman ne zaman? Bermuda'nın uykuya geçmesini mi beklemem gerekiyor?
3. Sanıyorum "kış çimi" olarak düşündüğüm için karışımdan ziyade bu türlerden birini saf olarak satın almam gerekiyor. İzmir'de bu çimlerin tohumlarını nereden bulabilirim?
Teşekkürler & iyi çalışmalar.
Mine Pakkaner
05-09-2011, 01:40
Bermuda'nın uykuya geçiş dönemini beklemeniz gerek. Çünkü bermuda uzun gün bitkisidir. Siz üsten tohumlama için derin biçip tohum ve kapak atacaksınız, o zaman da ışık almak üzere gövdesini kaldıracak. İyi bir sonuç almazsınız.
Ben bermudaya üstten tohumlamada Lolium perenne veya Festuca tercih ediyorum. İzmir' de tohumu Kemeraltı' nda Doğa Tohumculuk' tan tedarik ediyorum. Mete Bey' le görüşün, selamlarımı iletin, size varyete konusunda da yardımcı olurlar.
Wolf_Kanuni
05-09-2011, 11:47
Çok teşekkür ederim.
Bu bitkiyi ege bölgesinde gördüm adının porselen gülü olduğu söylendi ama internette hiç bir bilgi bulamadım. Lütfen yardımcı olun
http://imageshack.us/photo/my-images/6/51764910p1013322.jpg/
Selahattin Yılmaz
07-09-2011, 22:09
Resimden çok bir şey anlayamadım eğer daha büyük ve çeşitli resimlere yönlendirirseniz net bir şeyler söylenir ama ben daha çok bir sukkulente benzettim.
Benim Mine Hanım'a bir sorum olacak. Mine Hanım, bazı bahcelerde tek gövde üzerinde değişik renkte çiçekler görüyorum. Örneğin aşağıdaki fotoğrafta bir gül ağacı gövdesinde aynı anda hem sarı hem kırmızı hem de karışık renkli güller var. Acaba kökleri farklı mı diye baktım ama aynı gövdedeler ve aşı maşı yok. Bu mümkün değil.
Aynı şekilde begonvil çiçeğinde de aynı dalın üzerinde hem beyaz hem kırmızı çiçek var. Bunlar genetik bozukluk mudur?
Diğer çiçekte ise aynı çiçeğin sol tarafı beyaz sağı karışık renkte ???
Mine Pakkaner
09-09-2011, 07:18
Bu bitkiyi ege bölgesinde gördüm adının porselen gülü olduğu söylendi ama internette hiç bir bilgi bulamadım. Lütfen yardımcı olun
http://imageshack.us/photo/my-images/6/51764910p1013322.jpg/
Selahattin Bey'in söylediği gibi bu bir gül değil. Resimden yaprak dizilimi net anlaşılmıyor ama Echeveria olabilir. Bitki teşhisleriniz için forumdaki bu bitkinin adı nedir (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=408) başlığını kullanabilirsiniz.
Mine Pakkaner
09-09-2011, 07:36
....
Diğer çiçekte ise aynı çiçeğin sol tarafı beyaz sağı karışık renkte ???
Bu bir genetik özelliktir, çok renkli bitkiler melezleme yoluyla elde ediliğ daha sonra bu özelliği devam etttirmeleri için çelik ve aşı ile üretilmeye devam ederler. Bazıları tohumla da yetiştirileince alacalışığını sürdürür ancak çevresel özelliklere göre açılım da gösterebilir. İki renkli bir begonvil bir yıl tamamen beyaz açabilir.
Mine Pakkaner
09-09-2011, 07:47
Merhaba Arkadaşlar bitkilerimin hepsi saksıda torf toprakta dikilidir. benim sorum torf toprağın meyve fidelerimin ( Ananas, hurma, yer kirazı vb ) meyve vermesine ( kaliteli meyve) engel olur mu bu konuda torf toprağın zararı nedir? acaba torf toprakta meyve alabilmek için neler yapmam gerekir? yardımcı olursanız çok sevinirim teşekkürler ....
Maliyeci bu konuda daha önce de pek çok kez görüş bildirdik, forumdabir arama yaparsanız sonuçlara ulaşırsınız. Ben size kısaca şunu izah edeyim torf besin değeri taşımayan, suyunu kaybedince çok zor alan çok hafif bir yetiştirme ortamı. Torf bir toprak değildir. Ancak yetiştirme harçlarının karışımına girer. Saksı bitkilerinde, tohum çimlendirmede ve çelik köklendirmede yalnız başına kullanılır. Fide veya fidan döneminden sonra kullanılması doğru değildir. Hele ki hurme gibi güçlü bir ağacı zaten taşımaz. Dediğim gibi beslemez de. Çok ciddi bir beslenme programı uygulamanız gerekmektedir.
Eser İlhan
09-09-2011, 12:19
Sevgili Mine Hanım, 698 no.lu mesajda size iletmeğe çalıştığım erguvan ağacımla ilgili sorun halen devam etmektedir.(Mesaj sizin uzunca bir ara verdiğiniz zamana denk düşerek gözünüzden kaçtı sanırım)
Ağacın gövdesinde çiçeklenme ve sürgün uçları oluşuyor ama uç dallar çok kuru.Tam teşhis koyamadığım için hiçbir ilaç uygulaması yapmadım. Sadece bulunduğu bölgeyi sulayan springleri olabildiğince kıstım. Bahara kadar böyle bekleyip baharda oldukça derin budasam diyorum. Sizin öneriniz ne olabilir? Teşekkürler...
Mine Pakkaner
09-09-2011, 13:16
Bu konudaki mesajlarınızı okudum. Keşke o 20 cm kaplamayı yapmasaydınız. Ağaçlar derinde gömülmeyi sevmez. Sorun hastalıktan mı kaynaklanıyor tam bilmeden ilaçlama yapmak doğru değil. Bu aşamada forumda da tanıtımları yapılan mikrobiyal gübrelerden birini kulanın. Kış sonu gözler uyanmadan budayın ve bakırlı bir ilaç verin.
Eser İlhan
09-09-2011, 17:48
Cevap için teşekkkürler. Çim sulamasının (gün aşırı sabah 5.00 de 10 dk.) bu olaya katkısı olabilir mi? Erguvana zarar vermeden nasıl sulama yapmalıyım(veya o alanı sulamamalı mıyım) ayrıca mikrobiyal gübre olarak sizin önerebileceğiniz bir ürün var mı?
Mine Pakkaner
09-09-2011, 18:28
Erguvan kurağa dayanıklı bir bitki ama çim alanlar içinde de sorunsuz yaşıyor. Bu mevsimden sonra suyu da azaltacaksınız nasıl olsa. Benim özellikle önereceğim bir marka yok, ruhsat ve tescilli ürün olmasına dikkat edin sadece.
Eser İlhan
11-09-2011, 09:07
Yardımlarınız için çok teşekkürler :) Siteyi tarayarak uygun olduğunu düşündüğüm bir mikrobiyal sıvı gübre buldum,bu hafta sipariş edeceğim. Hemen kullanmaya başlayabilir miyim yoksa baharda budama sonrası zaman daha mı uygun olur?
Mine Pakkaner
11-09-2011, 16:42
Hemen bir uygulama yapınız. baharda bakırlı uygulamadan 10 gün sonra yeniden verirsiniz.
Eser İlhan
11-09-2011, 16:45
Çok teşekkürler ;)
Eser İlhan
14-09-2011, 13:35
Sevgili Mine Hanım, aşağıdaki başlığa yüklediğim erguvan ağacı resimlerine bir göz atıp konuyla ilgili fikrinizi söyleyebilir misiniz? Gömülmeden sonra geçen üç yıl sonunda yapılacak bir girişim sonucu değiştirebilir mi?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=859156#post859156
Teşekkürler ;)
Maliyeci-38
15-09-2011, 21:36
Maliyeci bu konuda daha önce de pek çok kez görüş bildirdik, forumdabir arama yaparsanız sonuçlara ulaşırsınız. Ben size kısaca şunu izah edeyim torf besin değeri taşımayan, suyunu kaybedince çok zor alan çok hafif bir yetiştirme ortamı. Torf bir toprak değildir. Ancak yetiştirme harçlarının karışımına girer. Saksı bitkilerinde, tohum çimlendirmede ve çelik köklendirmede yalnız başına kullanılır. Fide veya fidan döneminden sonra kullanılması doğru değildir. Hele ki hurme gibi güçlü bir ağacı zaten taşımaz. Dediğim gibi beslemez de. Çok ciddi bir beslenme programı uygulamanız gerekmektedir.
Merhaba Mine Hanım. Öncelikle yardımınız için çok teşekkür ederim. Torfu toprakla karıştırılmış odun çürüğü zannederdim ancak verdiğiniz bilgi beni aydınlattı. Tabi torfun büyük pazar payı olduğu bir gerçek. Ne yazık ki elimdeki bahçe toprağına dikili bütün bitkilerimi (köklerini topraktan suyla arındırarak) saksı açarken torfa geçirdim bunun için çok pişmanım ama bitkilerimi daha fazla örselememek için ki annemin kanaati de bu geri normal toprağa geçiremedim çok üzgünüm. Bu konuda forumda uygun başlık altında bildirdiğiniz görüşleri araştırıp okuma imkanım olmadı bu yüzden bu başlık altında sorduğum için lütfen kusura bakmayın. Bitkilerim için endişemi mazur görün. Şimdi bitkilerime azot potasyum magnezyum içeren sıvı besin verdim sonra ise siyah boncuk gibi olan organik gübreden her birine bir çorba kaşığı verdim. Sayın Mine Hanım şimdiden sonra bana ne önerirsiniz yardımınıza çok ihtiyacım var. Teşekkürler...
narhanımcık
17-09-2011, 20:46
Merhaba Mine Hanım,
Daha önce http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=839216#post839216 linkinde orkidemle ilgili fikir almaya çalışmıştım ama sanırım uzman görüşü gerekiyor, orkidem ne yaparsam yapayım günden güne köklerini kaybetmeye devam ediyor ne yazık ki. En son baktığımda birkaç çürük daha vardı. Artık bunun ıslak bırakmaktan kaynaklandığını düşünmüyorum, bu konuda çok dikkatliyim çünkü.
Öte yandan minicik yeni bir kök çıkararak beni sevindirdi ama bu yeni kökün başına da eskilere gelenin gelmesinden korkuyorum, onu korumanın ve güçlendirmenin bir yolu var mıdır? Zavallıcık inatla direniyor, bir iki tane sağlam köküyle bir de yaprak çıkarmaya çalışıyor, ölmesini hiç istemiyorum, yardımcı olmanızı rica ediyorum, şimdiden teşekkürler.
Mine Pakkaner
18-09-2011, 15:37
Merhaba Mine Hanım. Öncelikle yardımınız için çok teşekkür ederim. Torfu toprakla karıştırılmış odun çürüğü zannederdim ancak verdiğiniz bilgi beni aydınlattı. Tabi torfun büyük pazar payı olduğu bir gerçek. Ne yazık ki elimdeki bahçe toprağına dikili bütün bitkilerimi (köklerini topraktan suyla arındırarak) saksı açarken torfa geçirdim bunun için çok pişmanım ama bitkilerimi daha fazla örselememek için ki annemin kanaati de bu geri normal toprağa geçiremedim çok üzgünüm. Bu konuda forumda uygun başlık altında bildirdiğiniz görüşleri araştırıp okuma imkanım olmadı bu yüzden bu başlık altında sorduğum için lütfen kusura bakmayın. Bitkilerim için endişemi mazur görün. Şimdi bitkilerime azot potasyum magnezyum içeren sıvı besin verdim sonra ise siyah boncuk gibi olan organik gübreden her birine bir çorba kaşığı verdim. Sayın Mine Hanım şimdiden sonra bana ne önerirsiniz yardımınıza çok ihtiyacım var. Teşekkürler...
Bitkilerinizin hepsi saksıda mı şimdi? Saksıdalarsa kış sonu saksı değiştitin ve onları yeni hazırlayacağanız saksı harcına dikin ama bu arada kökleri torftan temizlemeyin. Olduğu gibi dikim yapın.
Mine Pakkaner
18-09-2011, 16:05
Sevgili Mine Hanım, aşağıdaki başlığa yüklediğim erguvan ağacı resimlerine bir göz atıp konuyla ilgili fikrinizi söyleyebilir misiniz? Gömülmeden sonra geçen üç yıl sonunda yapılacak bir girişim sonucu değiştirebilir mi?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=859156#post859156
Teşekkürler ;)
Şu aşamada bile kök boğazına kadar açtırmak iyi olacaktır. Ondan sonra da önerilerimi uygulayın. İyi sonuçlar almanızı dilerim.
Mine Pakkaner
18-09-2011, 16:20
Merhaba Mine Hanım,
Daha önce http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=839216#post839216 linkinde orkidemle ilgili fikir almaya çalışmıştım ama sanırım uzman görüşü gerekiyor, orkidem ne yaparsam yapayım günden güne köklerini kaybetmeye devam ediyor ne yazık ki. En son baktığımda birkaç çürük daha vardı. Artık bunun ıslak bırakmaktan kaynaklandığını düşünmüyorum, bu konuda çok dikkatliyim çünkü.
Öte yandan minicik yeni bir kök çıkararak beni sevindirdi ama bu yeni kökün başına da eskilere gelenin gelmesinden korkuyorum, onu korumanın ve güçlendirmenin bir yolu var mıdır? Zavallıcık inatla direniyor, bir iki tane sağlam köküyle bir de yaprak çıkarmaya çalışıyor, ölmesini hiç istemiyorum, yardımcı olmanızı rica ediyorum, şimdiden teşekkürler.
Kökleri hastalıklı kısımlarından kesip 15 günde bir 1 lt suya bir çay kaşığı hesabıyla Benomyl etkili maddeli sistemik ilaçtan verin (Örneğin Benlate). Önce ilaca çok az su katıp eritin sonra suyun miktarını tamamlarsınız.
narhanımcık
19-09-2011, 08:51
Kökleri hastalıklı kısımlarından kesip 15 günde bir 1 lt suya bir çay kaşığı hesabıyla Benomyl etkili maddeli sistemik ilaçtan verin (Örneğin Benlate). Önce ilaca çok az su katıp eritin sonra suyun miktarını tamamlarsınız.
Çok teşekkürler Mine Hanım, saygılar, sevgiler.
Maliyeci-38
19-09-2011, 19:37
Bitkilerinizin hepsi saksıda mı şimdi? Saksıdalarsa kış sonu saksı değiştitin ve onları yeni hazırlayacağanız saksı harcına dikin ama bu arada kökleri torftan temizlemeyin. Olduğu gibi dikim yapın.
Yardımınız için çok teşekkür ederim Mine Hanım evet şimdi bütün bitkilerim yeni saksıda ve torfta ( 2 tane hurma, limon,ortanca, küpe ) dikeli 15 gün oldu. saksı harcını nasıl hazırlayabilirim ? bir de torf aldığım çiçekçi torfla normal bahçe toprağının karışımı halinde bitkinin köklerinde kurtlanma olur demişti acaba doğruluğu var mıdır ? teşekkür ederim Saygılarımla...
Mine Pakkaner
19-09-2011, 20:38
Yardımınız için çok teşekkür ederim Mine Hanım evet şimdi bütün bitkilerim yeni saksıda ve torfta ( 2 tane hurma, limon,ortanca, küpe ) dikeli 15 gün oldu. saksı harcını nasıl hazırlayabilirim ? bir de torf aldığım çiçekçi torfla normal bahçe toprağının karışımı halinde bitkinin köklerinde kurtlanma olur demişti acaba doğruluğu var mıdır ? teşekkür ederim Saygılarımla...
Saksı harcını kaliteli bir kompostu tınlı bahçe toprağı ile karıştırarak hazırlarsınız. Hurmanız için karışıma kum da koyabilirsiniz. Karışıma leonardit ve zeolit de katabilirsiniz. İzmir de olsaydınız önümüzdeki sonunda tarım fuarı var, ben orada size kendi hazırladğımdan bir miktar verebilirdim.
Kurtlanma eğer kullandığınız toprakta veya torfta zararlıların yumurtaları, larvaları ya da kendisi varsa söz konusu olur. Torf ve toprağı karıştırdığınız için olmaz.
Maliyeci-38
20-09-2011, 00:14
Saksı harcını kaliteli bir kompostu tınlı bahçe toprağı ile karıştırarak hazırlarsınız. Hurmanız için karışıma kum da koyabilirsiniz. Karışıma leonardit ve zeolit de katabilirsiniz. İzmir de olsaydınız önümüzdeki sonunda tarım fuarı var, ben orada size kendi hazırladğımdan bir miktar verebilirdim.
Kurtlanma eğer kullandığınız toprakta veya torfta zararlıların yumurtaları, larvaları ya da kendisi varsa söz konusu olur. Torf ve toprağı karıştırdığınız için olmaz.
Sayın Mine Hanım yardımınız için çok teşekkür ederim. Hurmalarım ve limonum 5 senedir bahçemizin toprağına dikiliydi. Toprak kumlu ve çakıllı yapıda bunun için verimi düşük olduğu kanısındaydım. Bu yüzden iyi olur zannederek hepsini topraktan arındırarak torfa dikmiştim. Ama bundan sonra aynı hatayı yapacağımı sanmıyorum. Saksı harcını mutlaka yapacağım ya da en azından yapmaya çalışacağım çünkü uzun zamandır verimli toprak arayışındaydım . Kompostu yeni yeni öğrendim ancak tınlı bahçe toprağını tam bilmiyorum normal bahçe toprağı da olabilir mi ?leonardit ile zeoliti de bilmiyordum ama elimde perlit var acaba perlit bu ikisinin yerini tutar mı ? Keşke İzmir de olsaydım Kayseri de fuarlara ve çiçek seralarına rastlayamadım çiçek satan esnaflara gübre sorarken güvercin gübresini çatılardan temin edebileceğimi söylediler güvercin gübresi de tüm bitkilerimde kurtlanma yaptı, özenle büyüttüğüm ananasım öldü bu yüzden çok kötü günler geçirdim yani Kayseri de rahatlıkla bilgi edinebileceğim bir yer yok. İyi ki sitenizle tanışmış ve foruma üye olmuşum sizlere tekrar teşekkür ederim Saygılarımla...
Mine hanım merhaba ben aranıza yeni katıldım.Temmuz ayında diktiğim ahşap saksıların içinde hederalarım var.Bunlar yavaş yavaş kurumaya başladılar toprak üst kısmında bir zararlı görünmüyor. Altında da olduğunu sanmıyorum ama önce gövdesi canlılığını kaybetti sonra yapraklar pörsüyüp buruşmaya başladı.Yan saksılarda elwoodii var onların kökünde önce karınca ilaçladıktan sonra üst kısımda unlu bite benzer zararlıılar olmaya başladı.İlaçlayınca onlardanda kurtuldum ama şimdi hederalarımda sorun var Neyapmalıyım yerlerine yenilerini dikicem ama acaba topraklarda mı bir sorun var diye düşünüyorum saksılarımda büyük hepsinin toprağını değiştirmem çok zor olacak neyapmalıyım toprağa huwasan kullansam yeterli olurmu
Mine Pakkaner
26-09-2011, 19:47
Mine hanım merhaba ben aranıza yeni katıldım.Temmuz ayında diktiğim ahşap saksıların içinde hederalarım var.Bunlar yavaş yavaş kurumaya başladılar toprak üst kısmında bir zararlı görünmüyor. Altında da olduğunu sanmıyorum ama önce gövdesi canlılığını kaybetti sonra yapraklar pörsüyüp buruşmaya başladı.Yan saksılarda elwoodii var onların kökünde önce karınca ilaçladıktan sonra üst kısımda unlu bite benzer zararlıılar olmaya başladı.İlaçlayınca onlardanda kurtuldum ama şimdi hederalarımda sorun var Neyapmalıyım yerlerine yenilerini dikicem ama acaba topraklarda mı bir sorun var diye düşünüyorum saksılarımda büyük hepsinin toprağını değiştirmem çok zor olacak neyapmalıyım toprağa huwasan kullansam yeterli olurmu
Sebebin ne olduğunu tam anlayamadan çözüm önermek güç oluyor. Gövde canlılığını kaybettiyse muhtemelen kök boğazı veya kök çürüklüğü ile karşı karşıya olabiliriz. Canlılıklarını kaybetmeyip tamamen ölmedilerse topraktan 5-10 cm yukarıdan kesip bekleyin. Ahşap saksınızda drenaj deliği var diye düşünüyorum. Yoksa hemen açın.
Öldülerse söküp atın toprağı Huwasan' la muamele edebilirsiniz, elinizde mevcut sanıyorum. Ertesi gün de Stubble aid gibi toprak uygulamalarına özel bir aktivatör mikrobiyal ile muamele edin. Yeni dikimlerinizi onsan sonra yapın.
Çok teşekkür ederim ilgi ve alakanıza dediklerinizi yapacağım
ceylin61
27-09-2011, 12:15
çok teşekkür ederim mine hanım iyi günler...
Merhaba Mine hanım
ev yapımı ilaçlar sayfasındaki gibi tesbih ağacı tohumlarını ezdim belirttiğiniz oranlarda hazırladım 3 gün oldu ama yoğurt gibi bir karışım oldu sulandırayım mı biraz pompa ile püskürtmem zor olacak aslında sulandırma zorunlu olacak ama etkisi ne kadar azalır ayrıca hem yaprak hem de kök kısmına da biraz versem sorun olur mu sadece yapraklarına mı vereyim teşekkürler iyi günler
Süleyman Koçak
28-09-2011, 15:21
Merhabalar Mine Hanım.
Çiçekçiden aldığımız hemen her tür bitki (özellikle benjamin, margarita v.b. yeşil yapraklı olanlar) çiçekçide iken çok gösterişli ve iri yapraklara sahip iken, evimize aldığımızda-bütün ihtiyaçlarını karşılamamıza rağmen- aynı gösterişli ve iri yaprakları çıkarmıyorlar. Öncekilere göre daha küçük ve cılız yapraklar görüyoruz. Örneğin difenbahyam bana geldiğindeki yaprakları ile sonradan çıkarmış olduğu yaprakların büyüklüğü arasında iki kat fark var. Bu birçok bitki severin de ortak derdidir kanaatimce. Yeşil yapraklı bitkiler için suyla karıştırılıp toprağa verilen bitki besinlerinden de kullandım. Sonuç pek değişmedi.
Biz de iri ve parlak yapraklı, gösterişli bitkiler yetiştirmek istiyoruz. Ama kimyasal formüller yerine daha ev işi çözümler bekliyoruz. :p
Bir sorum da şu: Difenbahyam iyice büyüdü. Bulunduğumuz mevsim itibarı ile gövdeden kesip köklendirme yapmam uygun olur mu? Olursa ne önerirsiniz?
Son olarak; orman altı ibreli yaprak çürüntüleri ile biraz perlit ve yanmış koyun gübresinden oluşan saksı harcımı bitkilere uyguladım. İlk sulamamda drenaj suyu demli çay renginde kahverengi kırmızı olarak aktı. Bu durum normal mi?
Selamlar...
Mine Pakkaner
29-09-2011, 20:29
Merhaba Mine hanım
ev yapımı ilaçlar sayfasındaki gibi tesbih ağacı tohumlarını ezdim belirttiğiniz oranlarda hazırladım 3 gün oldu ama yoğurt gibi bir karışım oldu sulandırayım mı biraz pompa ile püskürtmem zor olacak aslında sulandırma zorunlu olacak ama etkisi ne kadar azalır ayrıca hem yaprak hem de kök kısmına da biraz versem sorun olur mu sadece yapraklarına mı vereyim teşekkürler iyi günler
Solüsyonu sulandırarak kullanabilirsiniz. Bir hafta sonra yeniden uygularsınız. Hangi sorun için kullanacaksınız bunu bilmeden hem yaprak hem toprak uygulaması önermem mümkün değil ama genel uygulama yapraktandır.
selamlar herkese bir sorum olacaktı şarap fabrikasından fire çıkan üzüm salkımlarını fidanlarımda kompost olarak nasıl degerlendire bilirim , bir zararı olurmu, kompost yapımında neler yapmalıyım teşekkürler.
Mine Pakkaner
29-09-2011, 20:49
Merhabalar Mine Hanım.
Çiçekçiden aldığımız hemen her tür bitki (özellikle benjamin, margarita v.b. yeşil yapraklı olanlar) çiçekçide iken çok gösterişli ve iri yapraklara sahip iken, evimize aldığımızda-bütün ihtiyaçlarını karşılamamıza rağmen- aynı gösterişli ve iri yaprakları çıkarmıyorlar. Öncekilere göre daha küçük ve cılız yapraklar görüyoruz. Örneğin difenbahyam bana geldiğindeki yaprakları ile sonradan çıkarmış olduğu yaprakların büyüklüğü arasında iki kat fark var. Bu birçok bitki severin de ortak derdidir kanaatimce. Yeşil yapraklı bitkiler için suyla karıştırılıp toprağa verilen bitki besinlerinden de kullandım. Sonuç pek değişmedi.
Biz de iri ve parlak yapraklı, gösterişli bitkiler yetiştirmek istiyoruz. Ama kimyasal formüller yerine daha ev işi çözümler bekliyoruz. :p
Bir sorum da şu: Difenbahyam iyice büyüdü. Bulunduğumuz mevsim itibarı ile gövdeden kesip köklendirme yapmam uygun olur mu? Olursa ne önerirsiniz?
Son olarak; orman altı ibreli yaprak çürüntüleri ile biraz perlit ve yanmış koyun gübresinden oluşan saksı harcımı bitkilere uyguladım. İlk sulamamda drenaj suyu demli çay renginde kahverengi kırmızı olarak aktı. Bu durum normal mi?
Selamlar...
Bu hep rastladığımız bir sorun maalesef.
Çiçekçiden satın aldığınız bitkiler fidanlıklardan yeni gelmiş oluyorlar. Seralarda da kontrollü ortamda yetiştiriliyorlar. Torfta yetiştiriliyorlar. Torf besin içermediği için sera içinde çok ciddi ve düzenli bir beslenme programı, nemlendirme, ısıtma gerekirse soğutma, hastalık ve zararlılara engel olmak için de çok yoğun ilaçlama yapılıyor. Gerekirse büyüme düzenleyiciler de kullanılıyor, bodurlaştırıcı, yaprak veya çiçek verdirici vs. gibi. Işık koşullarına da azami dikkat ediliyor.
Satışa çıkan bitkinin azami güzelliğini sergilemesi gerek. Yoksa satın almazsınız. Yaprakları harikulade olacak, çiçekleri gonca olacak, dallanmış ve güre olacak gibi. Bunun için de gerekli bütün ortam sağlanıyor.
Bitkiler eve gelince müsait yere konuyor ve azami şartlarda bakılıyor. Sadece torfa dikili olmaları bile başlı başına sorun. Saksı değişme zamanı kaçırılmamalı, ışık ihtiyacı sağlanmalı, düzgün iklimlendirilmeli ve beslenmeli. Bunlar yeterli olmazsa da bitki kendini yeni koşullara adapta etmeye çalışıyor.
Sizin difenbahyanıza gelince tropic snow varyetesi. Size gelen pek genç bir bitki. Gençken yaprakları daha küçük olur, yaşlandıkça yeni verdiği yapraklar büyür. Yaşlandıkça alt yapraklarını döker, bu yüzden daha genç ve farklı boyda birkaç bitki birlikte dikilirse daha şık görüntü sergiler.
Kullandığınız harçta demirli bileşikler fazla ise çıkan su kırmızımsı olabilir.
Ben de Mine Hanım'a bir soru soracağım. Bahçede bir saksının altıdan yumurtaya benzer şeyler çıktı. Bu bir zararlı yumurtası mıdır?
Mine Pakkaner
02-10-2011, 23:55
Salyangoz veya sümüklü böcek yumurtaları. Toprak yüzeyinden temizlemezseniz canınız sıkılabilir.
Mine hanım çınar yapraklı akçaağacını tohumdan nasıl yetiştirebilirim, soğuk katlama ya da başka bir işlem gerektirirmi? Saygılarımla
Mine Pakkaner
03-10-2011, 22:06
Yapılan araştırmalar 48 saat oda sıcaklığında suda bekletilip hemen ardından 90 gün soğuk katlamaya tabi tutulan tohumlarda çimlenme engelinin daha yüksek yüzdede aşıldığını göstermekte. Kolay gelsin.
İlginiz için teşekkür ederim Mine hanım ben ağaç yetiştirmek derin pet bardaklardan aldım bu tohumları direk pet bardaklara ekip dışarda bıraksam soğuk katlama işlemine tutulmuş olacak değil mi?
cevikarslan
08-10-2011, 09:57
Mine hanım yaklaşık 2 ay önce evimize taşındık. Apartmanımızın önü arkası açık oldukça büyük bir bahçesi var bahçede sanırım daha 1-2 yaşında nar, zeytin ve mandalin, Büyük yetişkin ayva, kayısı, erik ve incir ağaçları var. Ama apartmanda kimse doğru düzgün ilgilenmemiş. nar ve zeytin ağaçları hiç büyüyememiş ben taşındığımızdan beri suluyorum ama daha başka neler yapmam gerektiğini pek bilmiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim.
1) Bu ağaçları ne zaman ve nasıl budamalıyım?
2) Ağaçlara gübre veya ilaç atmam gerekirmi? Gerekirse hangi gübreden nasıl atmalıyım?
Bu konularda bana yardımcı olursanız çok sevinirim.. Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim...
Mine hanım ağaçların resimlerini çektim belki görürseniz daha iyi olur diye düşündüm..
NAR Ağaçlarım...
http://img846.imageshack.us/img846/9230/05102011183.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/846/05102011183.jpg/)
[/URL]
http://img840.imageshack.us/img840/9892/05102011186.jpg (http://imageshack.us)
Bunu Tam anlayamadım ama nar galiba;
http://img72.imageshack.us/img72/9555/05102011187.jpg (http://imageshack.us)
Bunlarda zeytinler;
(http://imageshack.us)
http://img200.imageshack.us/img200/3227/05102011184.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/200/05102011184.jpg/)
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/824/05102011185.jpg/]http://img824.imageshack.us/img824/2545/05102011185.jpg (http://imageshack.us)
Mine Hn. Merhaba,
Bahçeme yeni aldığım Clematis Texensis spp. ve yine aynı türün melezi olan diğer bir bitkide beyaz pamuksu bir tozlanma oldu. Kitaplarda Texensis türlerinin Powdery Mildew diye bir hastalığa çok açık oldukları yazıyor. Sanırım bu bizim külleme dediğimiz problem. Mücadele için tavsiyenizi almak istedim.
Saygılarımla...
neslihan@
09-10-2011, 20:47
Sizce petunyalarımı budasam baharda yeniden sürermi ???
Mine Pakkaner
10-10-2011, 19:55
İlginiz için teşekkür ederim Mine hanım ben ağaç yetiştirmek derin pet bardaklardan aldım bu tohumları direk pet bardaklara ekip dışarda bıraksam soğuk katlama işlemine tutulmuş olacak değil mi?
Eğer dışarıda uygun ısı ve nem koşullarında kalırsa neden olmasın. Örneğn İzmir' de bunu asla sağlayamazsınız.
Mine Pakkaner
10-10-2011, 20:10
...
1) Bu ağaçları ne zaman ve nasıl budamalıyım?
2) Ağaçlara gübre veya ilaç atmam gerekirmi? Gerekirse hangi gübreden nasıl atmalıyım?
...
Çevikarslan yeni evinizde güle güle oturun, keyfini sürün.
Zeytin ve narınız henüz budanacak formda değiller. Bırakın biraz gelişip dallasınlar, güçlensinler. Fidanlar büyürken başka ağaçların taç izdüşümü altında kalırsa ışık eksikliğinden zayıf kalır, gelişmez.
Şu mevsimde bir gübre atmayın. Kış sonu organik gübre (kompost) verin. Bir miktar kompoze gübre de verebilirsiniz.
Ağaçlarınıza yapraklarını döktükten sonra bir bakırlı ilaç uygulaması yapabilirsiniz. Bu mantari ve bakteriyel hastalıklara karşı önlem de olacaktır.
Ayva erik ve incirin budamaya ihtiyacı varsa yaparsınız, obur dalları, dip sürgünleri temizleyin. Zayıf ve kuru dalları, sıkışık ve çok dar açı ile ilerleyenleri temizleyin.
Mine Pakkaner
10-10-2011, 20:48
... Mücadele için tavsiyenizi almak istedim.
...
Öncelikle bitkinin güzel havalanmasını sağlayın. Nem, gölge, yetersiz havalandırma ve asitli topraklar hastalığı şiddetlendirir. Bu ortamda yetişmeye de klematis bayılır. Aşırı yağışlı ve ılık havalarda da hastalık artar.
Mücadelesi zor değil, kimyasal olarak ruhsatlı pekçok ilaç mevcut onlardan birini kullanabilirsiniz. Ev ilaçlarını denemek isterseniz http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm başlığında bilgi bulabilirsiniz.
Mine Pakkaner
10-10-2011, 20:50
Sizce petunyalarımı budasam baharda yeniden sürermi ???
Petunyalar tek yıllık bitkilerdir. Nadiren aynı köken ertesi seneye kalır. Ama budamanız uzun süre ve bol çiçeklenmesini sağlar.
sardunyalar
11-10-2011, 20:48
Merhabalar Mine hanım;
Bu siteye üye olmadan öncede başka konularda netteki araştırmalarımda hep isminize rastladım ve bir bilene sormanın en doğrusu olduğunu düşündüğüm için şimdi burdayım.
Umarım yanlış yerde sormuyorumdur sorumu ?
Biz Ankara Eryamanda bir sitede oturuyoruz 15 20 yıllık bir site burası ve zamanında peyzaj için bir çok yere süs eriği ekilmiş.
Yalnız geçen hafta içinde köklerinin ağ gibi dolandığını ve kanalizasyonu tıkadığı gerekçesiyle 2 adet yetişmiş süs eriğini kestiler ve bu gerekçe doğrultusunda da diğerlerini de kesmeyi düşünüyorlar.Nette böyle bir bilgiye rastlayamadım ben.. Gerçekten böyle bir tehlike arz eder mi bu ağaçlar ( ki Ankara nın pek çok yerinde kullanılır bu ağaç bilirsiniz ) ve ne yapmak gerekir yerine önerebileceğiniz başka çözüm yolları varmı ( mesela çam ağacı ekilmesi önerisi gelmiş diğer sakinlerden ) ne önerirsiniz ? Ağaçların göz göre göre kesilmesine hiç gönlümüz el vermiyor..
Şimdiden çok teşekkür ederim verebileceğiniz bilgiler için..
Kolaylıklar iyi akşamlar..
Mine Pakkaner
12-10-2011, 15:46
Sitenin peyzajı zamanında yanlış, alt yapı gözetilmeden yapıldıysa bu gibi sorunlar yaşanabilir. Süs eriğini çok severim. Aslında süs eriği okaliptus gibi değildir, özel olarak gidip tesisatı tıkamaz, kök basıncı da boruları kırıp içine girecek güçte değildir, şaşırdım, üzüldüm. Sanıyorum yanlış yerlere dikilmişler. Yazık.
Bu ağaçların yerine yeni dikilecek ağaç da aynı sorunu yaşatır. Hazır ağaçlar kesilmişken kanalizasyon borularının tamirinin yaptırtılması gerek. Yoksa kırık, patlak veya aralık yerlerden yeniden kökler girecektir. Alt yapıdan mümkün olduğunca uzağa dikim yaptırın. Çam niye, bahçede çok geniş bir alanı gölgeleyecek ve altında başka bir şey de pek yetişmeyecek. İbreleri sürekli dökülecek. Çim varsa onu da gözden çıkarın.
Çevrenizde profesyonel hizmet alacağınız bir firmadan da yardım isteyebilirsiniz.
sardunyalar
12-10-2011, 17:27
Çok haklısınız Mine hanım ; maalesef dediklerinizin hepsi gerçekleşmiş zamanında.. Olan canım 2 süs eriğine oldu.Diğerlerini kurtarmanın yollarını arıyorum şimdi.. Koca site yönetimine laf anlatmak yeterince zor tahmin edersiniz ki. Gerekli tadilatlar yapıldı (göreceli )bakalım göreceğiz ileri zamanlarda ..
Sanırım şimşir ailesinin üyelerinden yardım isteyeceğiz mahsun kalan alanlarımız için öyle görünüyor :)
İnşallah yeni dikilmiş ağaçlarımızla bir fotoğrafını paylaşırım ileri ki zamanlarda Ankara 'da yağmur izin verirse tabi :)
Çok teşekkür ederim ilginize ve verdiğiniz bilgilere..
Esenlikler dilerim.
grandrose
13-10-2011, 12:31
mine hanım.iba ile hangi meyve fidanlarını köklendirebilirim. ayni ürünü alabilirmiyim.yoksa delicemi olur.ençok kirazı merak ediyorum.zamanlaması nasıl.emeğinize saygılar.
Emre Kuzu
14-10-2011, 15:13
Mine hanım kozalaklı bitkilerde ahır gübresi kullanabilir miyim? Kullanılacaksa saksı için uygun miktar ne olabilir ufalayıp kullanmak niyetindeyim.
Mine Pakkaner
15-10-2011, 20:54
Mine hanım kozalaklı bitkilerde ahır gübresi kullanabilir miyim? Kullanılacaksa saksı için uygun miktar ne olabilir ufalayıp kullanmak niyetindeyim.
Elbette kullanabilirsiniz Emre. Kompostlanmış gübre kullanın. Harcın 1/3 üne karıştırın.
Kompostlanmamış gübre kullanmayın.
Mine Pakkaner
15-10-2011, 21:54
mine hanım.iba ile hangi meyve fidanlarını köklendirebilirim. ayni ürünü alabilirmiyim.yoksa delicemi olur.ençok kirazı merak ediyorum.zamanlaması nasıl.emeğinize saygılar.
Grandrose bu üzümsüler, asma, dut, nar, zeytin, incir dışında pek kullanılan bir yöntem değil. Ben de denemedim. Delisini değil, çelik aldığınız bitkinin ta kendisini üretirsiniz. Bazı erik ve şeftali çelikleri de köklenmekte. Kirazı bilmiyorum. İba kesinlikle işe yarar.
Meyve ağaçlarının çeliklerinin mayıs- ağustos arası daha iyi köklendikleri tespit edilmiş.
Emre Kuzu
15-10-2011, 22:21
Elbette kullanabilirsiniz Emre. Kompostlanmış gübre kullanın. Harcın 1/3 üne karıştırın.
Kompostlanmamış gübre kullanmayın.
Tamam, teşekkür ederim.
mdidinir
16-10-2011, 11:00
Mine Hanım Merhaba,
Fotoğraflarını gönderdiğim incir ağacım bu sene 3. yaşında ilk 2 sene Haziran'da verdiği incirleri döktü bir daha vermedi. Bu sene Haziran meyvelerinden sonra Eylül sonunda ilk kez meyve oluşmaya başladı Ekim başındaki meyve durumlarının fotolarını ekledim. İncirimin cinsi ile ilgili yorumda bulunabilirmisiniz. Ağacım İstanbul, Silivri'de 170 mt. rakımda. Bu sene Ağustos'ta sürekli serin poyraz esti. Böğürtlenlerim bile olgunlaşmadı.
Mine hanım sadece çam ibresi ve yaprakları çürüterek humus oluşturabilirmiyim? Ayrıca çimensiz kompost tam kompost olmazmı. Saygılarımla Nezih.
Mine Pakkaner
27-10-2011, 16:24
Mine Hanım Merhaba,
Fotoğraflarını gönderdiğim incir ağacım bu sene 3. yaşında ilk 2 sene Haziran'da verdiği incirleri döktü bir daha vermedi. Bu sene Haziran meyvelerinden sonra Eylül sonunda ilk kez meyve oluşmaya başladı Ekim başındaki meyve durumlarının fotolarını ekledim. İncirimin cinsi ile ilgili yorumda bulunabilirmisiniz. Ağacım İstanbul, Silivri'de 170 mt. rakımda. Bu sene Ağustos'ta sürekli serin poyraz esti. Böğürtlenlerim bile olgunlaşmadı.
İncir yüksek rakım ve soğuk hava sevmiyor. Akdeniz'in Ege' nin hatta Kuzey Afrika' nın ağacı. Ancak bazı çeşitler soğuk iklime de adapte oluyor. Meyve vermemesi soğuk vs. iklimsel koşullardan olabileceği gibi döllenmemesinden de kaynaklanabilir. İncir bir çeşit arı olan incir sineği veya ilek sineği denilen canlı vasıtasıyla döllenir. Eğer etrafta mevcut değilse meyveler dölenmez, dökülür.
Çeşidinize gelince fotoğraftan tanımlayamadım. Geççi çeşitlerden bir olduğu belli. Ancak siz kesin tanımlamayı
http://www.agaclar.net/forum/subtropikal-iklim-meyveleri/1181-2.htm
başlığımızdaki çeşit kataloğundan veya İncir Çeşit Kataloğu | İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (http://www.erbeyliincir.gov.tr/node/21) adresinde Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü çeşit kataloğundan yapabilirsiniz.
Mine Pakkaner
27-10-2011, 16:27
Mine hanım sadece çam ibresi ve yaprakları çürüterek humus oluşturabilirmiyim? Ayrıca çimensiz kompost tam kompost olmazmı. Saygılarımla Nezih.
Kompost yapımında önemli olan azot ve karbon oranı. Çam ibresi karbon onu azotla dengelemeniz gerekir. Çimen önemli bir azot kaynağı. Çimen bulamazsanız taze yapraklar, otsu bitkiler, yeşil sebzeler ve artıklarını da kullanırsınız.
Mine hanım öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Mavi ladinimin dibinde çürüttüğüm ibrelerin orda geçenlerde solucan olduğunu tespit ettim sizce bu iyi bir gelişmemi?
Mine Pakkaner
27-10-2011, 20:06
Elbette güzel bir gelişme. Solucanlar da hızlı bir kompostlaşma sağlayacaklar. Zengin bir besin olacak.
gülenmelek
28-10-2011, 21:44
Merhabalar Mine Hanım,
Forumda bir çok kişinin de problemi olan küçük siyah sineklerle başım yaklaşık 1 haftadır fena halde dertte :( Farklı öneriler içeren konular var. Okudum, uygulamaya çalışıyorum. Kendimce çözümler de ürettim ve sonuç alıyorum da. Ama bir türlü tamamen kurtulamadık.
Sorum şu: Basudin adlı ilaç elimde var. (Bir arkadaşım verdi, orjinal kutusunda olmadığı için, kullanma talimatını ve hangi oranlarla karışım yapılacağını bilmiyorum) Bitkilerimin ekili olduğu topraklara bunu uygulamak istiyorum.
Ölçüsü ne olmalı ? Mesela 1 litreye ne kadar ilave edip bunu uygulamalıyım?
Bu ilacı toprağa uyguladığım zaman bitkiler zarar görür mü?
Bir de bu ilacı toprak tamamen ıslanana kadar mı uygulamalıyım, yoksa toprak yüzeyine püskürtsem yeterli olur mu?
2 gecede 2 şer saatten toplam 4 saatte yaklaşık 250-300 sinek tuzağıma yakalandıysa halimizi düşünün :( Yemeği beraber yiyoruz, odaları beraber geziyoruz onlarla....
narhanımcık
30-10-2011, 12:15
Merhaba Mine Hanım,
Gardenyamın yapraklarında bir süre önce etrafı sarı haleli kahverengi lekeler oluşmuştu, forumdaki bilgilere uyup oksijenli su püskürtmüş ve aspirinli suyla sulamıştım. Onlar azaldı şimdi ama bu seferde alttaki yapraklar resimdeki gibi sararıp dökülüyor ve birkaçının da uçları kahverengileşip çürümüş. Önceden de alttaki yapraklarda tek tük sararma oluyordu ancak bugünlerde çok fazla olmuş, yakın zamanda saksısından çıkarıp alttaki toprağını havalandırmıştım, üstede yeni toprak eklemiştim. Yaz boyunca ara ara sıvı gübre verdim, son zamanda pek vermiyorum. Havalar kapatınca aldığı güneş büyük oranda azaldı, sararmalar ondan olabilir mi? Üstten yaprak vermeye devam ediyor bu arada. Ama tomurcuk gelişimi çok yavaş, üstündekiler uzun süredir minicik duruyor. Yazınki kadar çok sulamamaya da dikkat ediyorum ama bu sefer üstteki toprağı kuruyor, bitki susuz kalıyor gibi geliyor bana. Kalorifere yakın duruyor ama saksı altındaki çakıl taşlarını hep ıslak tutuyorum.
Siz ne dersiniz, mevsim değişikliğinden midir, hastalık mı? Şimdiden teşekkürler.
Mine Pakkaner
03-11-2011, 11:01
Merhabalar Mine Hanım,
Forumda bir çok kişinin de problemi olan küçük siyah sineklerle başım yaklaşık 1 haftadır fena halde dertte :( Farklı öneriler içeren konular var. Okudum, uygulamaya çalışıyorum. Kendimce çözümler de ürettim ve sonuç alıyorum da. Ama bir türlü tamamen kurtulamadık.
Sorum şu: Basudin adlı ilaç elimde var. (Bir arkadaşım verdi, orjinal kutusunda olmadığı için, kullanma talimatını ve hangi oranlarla karışım yapılacağını bilmiyorum) Bitkilerimin ekili olduğu topraklara bunu uygulamak istiyorum.
Ölçüsü ne olmalı ? Mesela 1 litreye ne kadar ilave edip bunu uygulamalıyım?
Bu ilacı toprağa uyguladığım zaman bitkiler zarar görür mü?
Bir de bu ilacı toprak tamamen ıslanana kadar mı uygulamalıyım, yoksa toprak yüzeyine püskürtsem yeterli olur mu?
2 gecede 2 şer saatten toplam 4 saatte yaklaşık 250-300 sinek tuzağıma yakalandıysa halimizi düşünün :( Yemeği beraber yiyoruz, odaları beraber geziyoruz onlarla....
Acaba elinizdeki basudin kaçlık? Basudin 20 EM ise 2ml / 1 lt su, yok 60 EM ise 1ml / su oranında toprak yüzeyine püskürtebilirsiniz. Toprak yüzeyini 0,5 cm kadar ıslatacak miktar yeter.
Mine Pakkaner
03-11-2011, 11:06
Merhaba Mine Hanım,
Gardenyamın yapraklarında bir süre önce etrafı sarı haleli kahverengi lekeler oluşmuştu, forumdaki bilgilere uyup oksijenli su püskürtmüş ve aspirinli suyla sulamıştım. Onlar azaldı şimdi ama bu seferde alttaki yapraklar resimdeki gibi sararıp dökülüyor ve birkaçının da uçları kahverengileşip çürümüş. Önceden de alttaki yapraklarda tek tük sararma oluyordu ancak bugünlerde çok fazla olmuş, yakın zamanda saksısından çıkarıp alttaki toprağını havalandırmıştım, üstede yeni toprak eklemiştim. Yaz boyunca ara ara sıvı gübre verdim, son zamanda pek vermiyorum. Havalar kapatınca aldığı güneş büyük oranda azaldı, sararmalar ondan olabilir mi? Üstten yaprak vermeye devam ediyor bu arada. Ama tomurcuk gelişimi çok yavaş, üstündekiler uzun süredir minicik duruyor. Yazınki kadar çok sulamamaya da dikkat ediyorum ama bu sefer üstteki toprağı kuruyor, bitki susuz kalıyor gibi geliyor bana. Kalorifere yakın duruyor ama saksı altındaki çakıl taşlarını hep ıslak tutuyorum.
Siz ne dersiniz, mevsim değişikliğinden midir, hastalık mı? Şimdiden teşekkürler.
Hastalık değil ama fizyolojik bir sorun var. Öncelikle kalorifer peteğinden uzaklaştırın. Üst toprağı çok kuruyorsa nemli tutacak gibi sulayın. Gardenyaya çiçek açtığı sürece besin vermek şart. Çiçekli bitkiler için olandan tercih edin. Bazen saksı değiştirmelerde sorun yaşarlar ama sizin yaprak ve goncalar sürüyorsa bununla ilgili problem yok demektir. Kışın ışık, nem ve ısı koşullarına bağlı olarak gelişim yavaşlaması normaldir. Alt yapraklar yaşlanınca sararır ve dökülür dert etmeyiniz. Ama azot eksikliği var mı diye dikkatiniiz ayırmayın.
Yaprak uçlarındaki kuruma ısı, nem vs. fizyolojik koşullardan olmuş gibi.
gülenmelek
03-11-2011, 16:18
Cevabınız için çok teşekkür ediyorum Mine Hanım. Kaçlık olduğunu bilmediğim için ve bitkilere zararı olmasın diye önce 1 litreye 1ml olarak uygulayayım.
serkanhoca
28-11-2011, 22:26
Merhaba Mine Hanım
Zeytin bahçemde kimyevi gübreleme yapmak istiyorum. Azot-fosfor-potasyum-bor ve çinko gübrelerini topraktan uygulamak istiyorum. Azot konusunda sülfat ve nitrat formlarının olduğunu ve toprak üstü kolayca uygulanabildiğini öğrendim.
Kafama takılan 15-15-15 ya da 20-20-20 gibi önerilen kompoze gübreler taban gübresi diye geçiyor sanırım. Bu nedenle toprağa karıştırmak için derin sürmek lazım galiba.
Bu da ağaçların köklerine zarar vermez mi? Bunların yerine azot gübrelerinde olduğu gibi toprak üstü fosfor ve potasyum gübreleri var mı?
Toprağın ph değeri 7.94, bu seviyeyi aşağıya çekmeye çalışmak için dekara 50 kg kadar kükürt atmayı düşünüyorum. Sizce zeytinler için faydalı olur mu? Neler önerirsiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.
Maliyeci-38
29-11-2011, 13:46
Merhaba Mine Hanım, bir süre önce görünüşlerine aldanarak gelecekteki sorunlarını bilmeden 30 adet civarı limon çamı, açelya çeşitleri, sıklamen çeşitleri, begonya satın aldım. Kayseri de oturmaktayım. Çiçekler eve geldikten bir süre sonra, kaloriferli ve güney cephe bol ışık alan evde oturmama rağmen yapraklarında sararmalar kurumalar ve dökülmeler başladı. Edindiğim bilgilerle bakımlarını ve sulamalarını düzenli olarak yapıyordum ama durumları düzelmedi ve Açelyalarımın yaprakları tamamen dökülmeye devam etti ve sıklamenlerimin yaprakları ise sararıp buruşmaya, sarkmaya devam etti. Düzelir umuduyla çiçek coşturucuları denedim, saksılarını açtım ve topraklarını kök sistemlerine zarar vermeden değiştirdim ama durum hala düzelmedi ve gitgide kötüye gidiyor. Yapmış olduğum diğer uygulamalar ise; Açelyalarımın kuruyan ve dökülen yapraklarını temizledim ve kuruyan çiçek tomurcuklarını temizleyerek kuruyan dallarını düzenli ve yeşil dallar kalacak şekilde budadım şimdi açelyaların bazılarında hiç yaprak yok bazılarında ise çok az ve zayıf yapraklar bulunmaktadır. Sıklamenlerimin ise sararan ve buruşan yapraklarını temizlemekteyim ama durumu daha da kötüleşiyor. Çiçek ve doğa sever olarak güzelliklerine dayanamayarak satın aldığım çiçeklerimin adetlerinin fazla olması ve bakımlarında gereken özeni göstermeme rağmen durumlarının düzelmiyor olması beni çok üzmektedir. Bu konuda yardımlarınıza çok ihtiyacım var. Bu aşamadan sonra çiçeklerimin düzelmesi için ne yapmalıyım. Çiçeklerimin fotoğraflarını devamında yüklemeye çalışacağım. Yardım ederseniz çok sevinirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla
Özür diliyorum ama konu açma yetkim olmadığı için boş msjlarlada bu sınırı doldurmak istemedim. Benim bir çiçeğim vardı öğrenciyken kirada oturduğum ev sahibi ister atın ister bakın demişti bende sadece sulamıştım kışın hiç açmamıştı meraklandım ******. Sonra evime götürdüm yazın birden balkonda coşmuştu. Çiçeğin türünü bilmiyordum ama biraz araştırdım bulduğum sonuç isim yabancı yani latince tür ismi sanırım.
http://www.infojardin.net/galerias/albums/userpics/plantas%20003~1.jpg
çiçeğim malesef babannemin kanser tedavisinde koştururken balkonda alıp soğuk hava nedeniyle malesef kurudu dondu ÖLDÜ. Üzüldüm bende tabi. Aynısından bulmaya çalışıyorum. yohum dal, budak ne olursa bulmaya çalışıyorum nasıl temin edebilirim.
Mine Pakkaner
30-11-2011, 10:34
...
Kafama takılan 15-15-15 ya da 20-20-20 gibi önerilen kompoze gübreler taban gübresi diye geçiyor sanırım. Bu nedenle toprağa karıştırmak için derin sürmek lazım galiba.
Bu da ağaçların köklerine zarar vermez mi? Bunların yerine azot gübrelerinde olduğu gibi toprak üstü fosfor ve potasyum gübreleri var mı?
Toprağın ph değeri 7.94, bu seviyeyi aşağıya çekmeye çalışmak için dekara 50 kg kadar kükürt atmayı düşünüyorum. Sizce zeytinler için faydalı olur mu? Neler önerirsiniz?
Fosfor ve potasymlu gübreleri topraktan verdiğinizde mutlaka karıştırmanız gerekir. Ağacın taç iz düşümüne 15 cm bir hendek açıp gübre verip tekrar kaparsanız kökler de zarar görmez.
Bu miktar kükürt uygulaması ile pH yı neredeyse 1 birim düşürürsünüz. Sizin için çok mu elzem nerdesiniz, hayır. pH 7,94 zeytin yetiştiriciliğinde uygun sınırlar içinde. 8' in üzerine çıkarsa bir miktar düşürürsünüz. Ama şimdiden bir miktar düşüreyim derseniz toz kükürdü kompost ile karıştırıp kullanın. Kükürt toprakta bakteri faaliyeti sonucu pH düşürür. Kompost bakteri faaliyetini arttırır, destekler. pH sı yüksek topraklarda mikrobiyal faaliyet de azdır.
Mine Pakkaner
30-11-2011, 10:43
Merhaba Mine Hanım, bir süre önce görünüşlerine aldanarak gelecekteki sorunlarını bilmeden 30 adet civarı limon çamı, açelya çeşitleri, sıklamen çeşitleri, begonya satın aldım. Kayseri de oturmaktayım. Çiçekler eve geldikten bir süre sonra, kaloriferli ve güney cephe bol ışık alan evde oturmama rağmen yapraklarında sararmalar kurumalar ve dökülmeler başladı. Edindiğim bilgilerle bakımlarını ve sulamalarını düzenli olarak yapıyordum ama durumları düzelmedi ve Açelyalarımın yaprakları tamamen dökülmeye devam etti ve sıklamenlerimin yaprakları ise sararıp buruşmaya, sarkmaya devam etti. Düzelir umuduyla çiçek coşturucuları denedim, saksılarını açtım ve topraklarını kök sistemlerine zarar vermeden değiştirdim ama durum hala düzelmedi ve gitgide kötüye gidiyor. Yapmış olduğum diğer uygulamalar ise; Açelyalarımın kuruyan ve dökülen yapraklarını temizledim ve kuruyan çiçek tomurcuklarını temizleyerek kuruyan dallarını düzenli ve yeşil dallar kalacak şekilde budadım şimdi açelyaların bazılarında hiç yaprak yok bazılarında ise çok az ve zayıf yapraklar bulunmaktadır. Sıklamenlerimin ise sararan ve buruşan yapraklarını temizlemekteyim ama durumu daha da kötüleşiyor. Çiçek ve doğa sever olarak güzelliklerine dayanamayarak satın aldığım çiçeklerimin adetlerinin fazla olması ve bakımlarında gereken özeni göstermeme rağmen durumlarının düzelmiyor olması beni çok üzmektedir. Bu konuda yardımlarınıza çok ihtiyacım var. Bu aşamadan sonra çiçeklerimin düzelmesi için ne yapmalıyım. Çiçeklerimin fotoğraflarını devamında yüklemeye çalışacağım. Yardım ederseniz çok sevinirim. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Saygılarımla
Eyvah eyvah. Siklamen ve açelya serin yer severler. Muhafazalı bir balkonunuz, ısınmayan bir odanız varsa hemen oraya alın. Açelya ışıklı ama doğrudan güneş almayan bir yerde dursun. Sabah güneşi olabilir.
Şimdi yapacağınız şey birincisi çok çok bol sulamak, hatta altında su çıksa da tabak koyun ve tabakta su kalsın birkaç saat sonra dökersiniz, ikincisi de bitkilerinizi hemen serine çıkarmak ve kaloriferden uzak tutmak. Geçmiş olsun.
Sayın Mine hanım merhaba
İstanbul seminerinde söylemiş olduğunuz bir şey,kafama takıldı,renkli yapraklı bitkiler(Sarı,yeşil yapraklılar) eğer yeşil yaprak çıkarıyorsa,bu yapralları çıkaran dalları bitki gövdesinden ayırın demiştiniz.
Bende bulunan ''Hoya carnosa tricolor'' bitkisinden aldığım,iki ayrı çeliği köklendirdim fakat biri tamamen yeşil yapraklı,diğeri,yeşi,l sarı yapraklı,yeşil yapraklı olan yeni yapraklar vermeye başladı fakat, yeşil,acaba gelişimini tamamladıkdan sonra,o da renkli yaprak verir mi?
257610
257611
257612
Alıntı: H.Carnosa tricolor'un orjinali bu.
Mine Pakkaner
01-12-2011, 20:47
Ne kadar güzel ve sağlıklıymış bitkiniz. Düz yeşili hemen ayırmakla çok doğru yapmışsınız. Çok sık olmasa da bazen renkli sürgün verdiği de olabiliyor, ama yeşil sürgünlü bir bitki olacak.
serkanhoca
01-12-2011, 21:47
Ayrıntılı bilgi için teşekkürler Mine Hanım.
Bilgilendirmeniz için, teşekkür ederim, Mine hanım.
Sevgili Mine Hanım
iki konuda yardımınızı rica ediyorum;
1- (İstanbul için) sebzelerin viyollere tohum ekme zamanı (bir çok tarım takvimi var, kararsız kaldım, hep ekmede geç kalıyorum)
2- 2 yıllık meyve ağaçların nasıl gübrelenmesi gerektiği
Saygılar
Mine Pakkaner
06-12-2011, 21:43
Sevgili Mine Hanım
iki konuda yardımınızı rica ediyorum;
1- (İstanbul için) sebzelerin viyollere tohum ekme zamanı (bir çok tarım takvimi var, kararsız kaldım, hep ekmede geç kalıyorum)
2- 2 yıllık meyve ağaçların nasıl gübrelenmesi gerektiği
Saygılar
Kışlık ve yazlık sebzelerin tohum ekim zamanları farklı, yetiştiricilik yapacağınız yerin iklimine göre de bu değişir. Hep geç kalıyorsanız tohum ektiğiniz tarihleri 15-30 gün öne çekmeniz gerek demektir.
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/5367.htm başlığını da okursanız yazlık ve kışlık yetiştiricilik konusunda bilgi bulursunuz.
Yaşa göre azot gübrelemesini burada bulacaksınız. http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/2147.htm
Henüz iki yaşında olan bir fidana taban gübrelemesi ile fosfor ve potasyum verdiyseniz yeni uygulama yapmanıza gerek yok.
Mine hanım cevabınız için teşekkür ederim. Ancak bu gardenyaya yaşlı bir teyzemiz bakıyor, resim çekemez. Gidip ben çekecektim ancak bütün hasta yaprakları koparmış. Garibim kel kaldı. Ben taşlı sistem yaptırmıştım saksı tabağına, nem sağlasın diye. Perde arkasına aldırmış, damacana suyu vermesini söylemiştim. Sıvı gübre verilmiyor, saksı harcında kum bahçe toprağı ve hayvan gübresi var.(Bitki alınanı 7 ay oluyor). Ortam oda sıcaklığında.
Dalları kırdığımızda içleri yeşil, saksıda solucan vs de yok. Acaba mantari bir hastalık olabilir mi?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.