Bağlan

View Full Version : selenn / Kaktüs ve Sukulentlerim

Sayfalar : [1] 2 3 4

selenn
06-10-2009, 00:36
Bir arkadaşım 2006 yılında bana aşılanmış bir kaktüs hediye etti ve ne olduysa o hediyeden sonra oldu.

Baktım ki çok nazlı değil, ışık görsün, belli aralıklarla sulansın yetiyor hadi dedim bir tane de ben alayım. Derken önce cam içleri doldu, sonra balkona raflar ilave edildi şimdi tabiri caizse hastalık haline dönüştü.

3 seneye yakın bir zamandır ilgimi çeken kaktüs ve sukulent türlerini toplamaya çalışıyorum, buna koleksiyon nedir mi şüpheli çünkü amatörce hala nerede, neyi, nasıl yapacağımı öğrenmeye devam ederek kimi zaman bitkiyi kaybederek, kimi zaman da olduğundan daha iyi hale getirerek devam ediyorum.

Bu siteden çok bilgi edindim, sizlerle bilgi alışverişinde bulunmaya devam ettikçe de öğrenmeye devam ediyorum.

Bu başlıkta sizlerle kaktüs ve sukulentlerime ait birkaç fotoğrafı paylaşmak istiyorum.

Fotoğrafını eklediğim bu kaktüs çok uzun zaman aradıktan sonra tesadüfen bir bitki fuarında karşıma çıktı. Satıcısı yüzümdeki sevinci görünce biraz garipseyince çok sevdiğim ve aradığım bir tür olduğunu izah etmek zorunda kaldım. Çok minik şuanda umarım ileride gelişip çiçeklendiğini görebilirim. İşte Mammillaria luethyii.

106473

Meksika kökenli, tek gövde olarak ya da kümeleşerek gelişen bir tür. Kümeleşirse genellikle 7 gövdeye ulaşabiliyor. Gövde renginin canlı yeşil kalması için aydınlık, bol ışık alan bir yerde konumlandırılması gerekli. Aksi taktirde rengi daha solgun oluyor.

Nisan ayı gibi eflatun tonlarında çiçekleniyor. Kolaylıkla tohumdan yetiştirilebileceği gibi aşı olarak da temin edilebiliyormuş. Daha ayrıntılı bilgiye buradan (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/26971.htm) ulaşılabilir.

selenn
06-10-2009, 00:51
Kalanchoe thyrsiflora

Güney Afrika kökenli ve Crassulaceae familyasına ait bir tür. Güneşli ve yarı gölge ortamlarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Kışın susuz ya da az miktarda sulanması gerekiyor.

Yaprakları grimsi yeşil üzeri pudralı gibi ve uçlarındaki kırmızı hat ile Kalanchoelar arasında dikkat çeken bir bitki.

Sonbahardan bahar sonuna kadar sarı açan çiçeklerini görmek mümkün. 1 metre civarında uzayan çiçek sapı çiçekleri geçtikten sonra kuruyor.

Üretimi tohumla ya da yaprak çelikleriyle yapılabilir.

106474

selenn
06-10-2009, 01:03
Sansevieria cylindrica

Sansevierialar çok sevdiğim türler. Bakımları oldukça zahmetsiz. Yarı gölge yerlerde çok rahat dibinden verdiği yavrularla çoğalıyorlar.

Bu cylindrica'ya yeni sahip oldum. Aldığım yerde biraz bakımsız kalmış ve fotoğrafta da görülebileceği gibi uçlarında kurumalar oluşmuş.

Yaprakları silindir şeklinde ve 1 metreye kadar ulaşabiliyor. Genellikle bu yaprakları örüp uçlarından tutturuyorlar. Aksi taktirde çevresine sert yaprakları ile çok fazla yayılma yapabiliyor.

Dipten çıkan ilk yaprak normal Sansevieria yaprağı gibi düz formda ikinci yapraktan itibaren silindir formuna kavuşuyor.

106476

selenn
06-10-2009, 01:23
Bursa'dan Almanya'ya taşınma durumumuz meydana çıktığında aklıma ilk gelen soru "kaktüslerim ne olacak" idi. Biraz sıkıntılı bir süreç oldu. 6 aylığına Bursa'daki bir yakınım kaktüslerimle ilgilendi ve sonrasında bir nakliye firması ile Almanya'ya bitkilerim geldiğinde birçoğunun durumu kötüydü.

Türkiye ve Almanya arasındaki iklim değişikliğinden henüz tam olarak toparlanmış da değiller. Bu süreçte bir de kırmızı örümcek ile savaş verdik. Neyse ki şimdilik örümcek derdimiz yok gibi. Burada ufak bir bahçemiz var ama kaktüsler için buradaki hava koşulları pek uygun değil. Birçoğu sürekli yağıştan olumsuz etkilendiğinden mecburen bazı türleri evde muhafaza ediyorum. Yer sıkıntısını engellemek için aynı türleri ve benzer istekteki bitkileri bir aranjmanda toplamakla çözüm buldum.

Echeverialardan oluşan bir aranjman...

106477

selenn
06-10-2009, 01:35
Bu ise eşimin bana süprizi olan Crassula Buddha's Temple. Aradığım bir tür olduğunu bildiğinden Haziran ayında düzenlenen kaktüs fuarından almış.

Formu çok hoşuma gidiyor. Güney Afrika kökenli ve Crassulaceae familyasından. Don olayına karşı hassas. Yarı gölge yerlerde gelişimi daha hızlı oluyor. Susuzluğa toleranslı fakat aşırı susuz dönemlerde yaprak dizilişlerindeki düzen bozulabiliyor. Yazın düzenli sulamak gerekli.

Yaprak çelikleri veya dipten gelen sürgünlerle ürüyor.

106480

106481

Güler
06-10-2009, 09:42
Sevgili selenn, kaktüsler ilgi alanımın dışında olmasına rağmen (esasında çok seviyorum ama baş edemeyeceğimi bildiğim için pek girmek istemiyorum) fotoğraflarını çok beğendim.

Mammilliaria luethyii diye dilinden düşmeyen demek bu, ama ben Kalanchhoe thyrsiflora'yı daha çok beğendim.

Ellerine sağlık.

Günüm
06-10-2009, 10:05
Sevgili selenn harika bir başlık olmuş. Lütfen altına ekleme yapmaya devam et. Bu türleri, hem resimlerden görüp hem de senin bilgilendirmelerin ile tanımış oluyoruz.

İlkin
06-10-2009, 10:17
Sevgili selenn elindeki türleri tanıtman çok hoş olmuş. Zevkle okuyorum devamını da getir mutlaka. ;) Bu arada Mammilliaria luethyii'yi bulmana inanılmaz sevindim. Ben de görsem seninle aynı tepkiyi kesin verir, satıcıyı şaşırtırdım. Crassula Buddha's Temple da çok güzelmiş. Tüm türlerine mutlu mutlu bakmanı dilerim. Sevgiler...

Sebahattin Sargın
06-10-2009, 10:38
Bu yazı dizisi gibi olmuş Sevgili Selen Hanım ;)

Çok güzel ve bilgilendirici, fotoğrafların çekim kalitesi ayrı bir güzel olmuş zaten. Yeni türlerinizi ve bilgilerinizi merakla bekliyoruz...

Sevgiler ;)

mehtap051
06-10-2009, 11:41
Selen kaktüs ve sukulentlerinin devamını bekliyorum.Çok güzeller.Açıklama ve resim de güzel bir düşünce.Bana göre sende daha çok kaktüs ve sukulent var.Bizleri bekletmeden onları da paylaşırsın sanırım.

selenn
06-10-2009, 11:50
kaktüsler ilgi alanımın dışında olmasına rağmen esasında çok seviyorum ama baş edemeyeceğimi bildiğim için pek girmek istemiyorum.

Teyzeciğim tüm ısrarlarıma rağmen bir türlü seni de kaktüslere bulaştıramadım. Nihayet "çok seviyorum" cümlesini duydum ya senden bu da benim için yeterli.

Adalet Yağcı
06-10-2009, 11:55
Sevgili Selenn, ben de teyzeniz gibi kaktüslerden uzak olmayı tercih ediyorum :(
Ama sizin yüklediğiniz fotoğraftakiler gerçekten çok güzeller ve ilginçler, bazı türleri ilk defa görüyorum sayenizde :)
Sanırım daha pek çok çeşidi sizinle birlikte öğreneceğiz, ellerinize emeğinize sağlık.

selenn
06-10-2009, 12:05
Sevgili arkadaşlar kaktüs ve sululentlerimi dolayısıyla da açtığım başlığı beğenmeniz beni çok sevindiriyor. Güzel mesajlarınız için teşekkür ederim.

Bitkilerle neredeyse ailece haşır neşir olmuş durumdayız. Bitkileri yetiştirmesi benden fotoğraflaması eşimden:) Bazı fotoğraflar gece çekildiği için biraz karanlık, aslında güneşli bir havada çekebilsek daha doğrusu güneş biraz yüzünü gösterse daha iyi olacak ama napalım...

Sevgili Günüm, Sebahattin Sargın, mehtap051 zamanla yeni resimler eklemeye devam edeceğim. Bilgilendirme konusunda genel birkaç şey yazıyorum. Sadece fotoğraf eklemek bana anlamsız geliyor. Aslında nerede neyi yanlış yaptığımızı da paylaşırsak hep birlikte doğruyu buluruz diye de düşünüyorum.

Sevgili İlkin Mammillaria luethyii'nin karşıma çıktığı yer bir bitki fuarıydı. Pek fazla kaktüs ve sukulent olmadığı için görünce çok şaşırdım. Tepkim galiba biraz fazla kaçtı ki satıcı yüzüme çok şaşırarak baktı. Çok sevdiğim ve istediğim bir tür olduğundan satıcının hakkımda ne düşündüğünü pek de umursamadım:)

selenn
06-10-2009, 12:07
Sevgili Selenn, ben de teyzeniz gibi kaktüslerden uzak olmayı tercih ediyorum :(
Ama sizin yüklediğiniz fotoğraftakiler gerçekten çok güzeller ve ilginçler, bazı türleri ilk defa görüyorum sayenizde :)
Sanırım daha pek çok çeşidi sizinle birlikte öğreneceğiz, ellerinize emeğinize sağlık.

Adalet Hanım kimbilir belki size de sevdirebilirim:)

selenn
06-10-2009, 16:54
Sedum burrito

Crassulaceae familyasından Meksika kökenli bir sukulent türü. Sarkıcı özelliği ile askılı saksılarda çok güzel duruyor.

Susuzluğa son derece dayanıklı. Güneşli yerlerde hızlı gelişebildiği gibi gölge ve yarı gölge ortamlarda da sorun yaşamıyor. Bol güneş alan bir yerde muhafaza edersek yaprakları yeşilden mavi tonlarına doğru dönüşebiliyor. Kapalı mekanlarda yetiştirmeye uygun. Gübreye çok fazla ihtiyaç duymuyor. Sorunsuz bir sukulent türü.

Sedumlara dokunmak biraz sıkıntılı çünkü üzüm tanesini andıran yaprakların gövdeden kopup düşmesi çok kolay oluyor. Fakat yaprak ya da gövde çelikleriyle üretimi çok kolay olduğundan kopan parçalardan hızla yeni bitki elde edilebilir.

Bahar aylarından itibaren pembe renkli çiçekleri ile daha gösterişli oluyormuş fakat ben henüz çiçeklenmesine şahit olamadım.

Biraz boy attıktan sonra asılabilecek bir saksıya taşımayı düşünüyorum.

106700

M.Sema
06-10-2009, 22:06
Sevgili Selenn, ellerine sağlık çok güzel bir başlık olmuş. Hem gözümüze hem de beynimize hitap etmişsin. Devamını sabırsızlıkla bekliyoruz.

Nejla K.
06-10-2009, 23:13
Sevgili Selen, çok sıcak bir şehirde yaz tatilinde iken bir sürü çiçeğini kaybetmiş biri olarak, birkaç aydan bu yana kaktüs ve sukulentlere merak sarmış biri olarak, sizinkileri çok beğeniyorum. Sizde gördüklerimi buralarda arama çalışmalarım sürüyor. O kadar güzeller ki size kaktüslerinizle mutlu bir hayat diliyorum.

selenn
06-10-2009, 23:34
Sayın M.Sema güzel sözleriniz için çok teşekkürler.

Nejla Hanım çiçeklerinizi kaybettiğinize üzüldüm ama eminim kaktüs ve sukulentleriniz Aydın'ın iklim şartlarında çok kolay gelişeceklerdir. Uzun bir müddet susuz kalsalar da bu onlar için çok sorun yaratmaz. Umarım beğendiğiniz türleri en kısa sürede temin edersiniz.

esen
07-10-2009, 17:27
Sevgili Selenn, fotoğraf makinenin markası ne? Macro modunda mı çekiyorsun?

selenn
07-10-2009, 18:02
Sevgili esen, evde herkesin kendine ait bir hobisi var. Benimkisi malum kaktüs ve sukulentler eşiminki ise fotoğraf çekmek. Üstteki mesajımda da yazdığım gibi bitkileri yetiştirmesi benden fotoğraflaması eşimden:))

Bu sayede o da bir şekilde bitkilerle haşır neşir oluyor. Çoğunlukla o fotoğraflarını çekiyor ama onun çekemeyeceği ortamlarda da ben fotoğraflıyorum.

Makinemizin markası ve modeli; Canon EOS 450D. Macro çekim yapıyoruz ve macro çekim için kullandığımız lens Sigma 18-50 mm F:2.8 Macro.

selenn
07-10-2009, 19:25
Peperomia caerata

Meksika kökenli ve Piperaceae familyasına ait bir tür. Kimi kaynaklarda Afrika kökenli olduğu da belirtiliyor.

Birkaç türü sukulent sınıfına girse de bu türlere seralarda rastlamak nadir bir durum.

Peperomialar arasında ev içerisinde sıklıkla yetiştirilen tür P.caerata. Kalın, koyu yeşil, kıvrımlı yaprak yapısı ile yapraklarının arasından çıkan çiçek sapı güzel bir renk farkı oluşturuyor.

Evimde cama yakın, aydınlık ama direkt güneş almayan bir yerde duruyor.
Yarı gölge ortamları seviyor.

Çok fazla suya da ihtiyaç duymuyor. Altında direnaj deliği olmayan seramik bir saksıda olduğundan su miktarına dikkat ederek suluyorum. Saksı harcının altına da iki sıra çakıl taşı yerleştirdim. Bu sayede kökleri fazla suya maruz kalmıyor.

Üretimi yaprak çelikleri ile yapılabiliyormuş fakat ben henüz üretmedim.

106931

Günüm
07-10-2009, 20:19
Buna bayıldım sevgili selenn.

Güler
07-10-2009, 20:19
Selen bana sorarsan ben buna, otostop çiçeği derdim. Sanki otostop yapan el gibi. :p

selenn
07-10-2009, 21:14
Teyze hiç bu açıdan bakmamıştım. Çok güldürdün beni.

Sevgili Günüm, Bauhaus'da bulabilirsiniz diye düşünüyorum. Ara sıra gittiğimde orada gördüğü hatırlıyorum.

selenn
08-10-2009, 19:04
Hoya compacta 'Regalis'

107111

Son olarak Grugapark'da düzenlenen bitki fuarından yaprak formunun güzelliğine kapılıp aldığım bu bitkiyi incelerken davetsiz bir misafirle karşılaştım.

Unlu bit!!! Şuanda çok fazla sarmış durumda değil ama yapraklarının kıvır kıvır ve sık halini göz önünde bulundurunca can sıkıcı. Muhtemelen bitkiyi satın alırken de bitliydi ama dikkat etmemişim. Bu da bir ders oldu.

Genelde Kalanchoe blossfeldianalarda ortaya çıkardı ve Mine Hanım'ın arap sabunlu, yağlı solüsyonu ile kontrole alıyordum.

Burada arap sabunu bulmak biraz güç olduğundan sıvı bir sabunla deneyeceğim formülü. Kontrole almasına alırız ama diğerlerine de geçtiyse zor olacak. Bunu düşünmek bile keyfimin kaçmasına yetiyor.

selenn
08-10-2009, 19:07
Davetsiz misafirin kendisi ve marifetleri;

107114

107115

107117

samarra
08-10-2009, 19:13
hepsi çok güzel sağlıkla büyütün

ShiN3
08-10-2009, 19:23
gercekten cok güzel bir çalışma öncelikle eline saglık.
Kalanchoe thyrsiflora isimli çiçek gercekten muthiş bir bitki cok hosuma gitti alev topu gibi yaprak uçları ne güzel.

muhikan
08-10-2009, 21:37
İçten olduğu belli olan yazılarınız ve çiçeklerinin güzelliği için size teşekkürler, fotoğrafların güzelliği için de eşinize teşekküler..

kartalpin
08-10-2009, 22:06
Lütfen devam Selen hanım lütfen devam..

Arzu Kasapoğlu
08-10-2009, 22:42
Sevgili selenn, ne zamandır kaktüslerini merak ediyordum. Beklememize değmiş, çok güzeller :) Kaktüslerini hem resimleyip hem de onlar hakkında bilgi vererek hepimize de örnek oldun aslında, teşekkürler.

Bu arada eşinin de ellerine sağlık. Yenilerini dört gözle bekliyoruz.

Faruk
08-10-2009, 23:29
Selen hanım elinize emeğinize sağlık. Çok güzel kaktüsleriniz var...

selenn
09-10-2009, 14:40
Sayın ShiN3 öncelikle aramıza hoşgeldiniz. K.thyrsiflora'yı beğendiğinize sevindim. Yapraklarının kızarıklığı gerçekten alev topunu andırıyor. Güneş görmesi ile bağlantılı olarak daha da kızarıyor. Umarım siz de en yakın zamanda sahip olursunuz.

Sn. muhikan yazılarımı içten bulmuşsunuz, öyle olmaya çabalıyorum çünkü bu forumdaki ortamımız bunu gerektiyor. Bitkiler adı altında çok güzel dostluklar kurduğumuza ve paylaşımda bulunduğumuza inanıyorum.

Güzel mesaj ve yorumlarınız için çok teşekkürler.

selenn
09-10-2009, 14:44
Sayın kartalpin, bir gittiniz pir gittiniz. Üzdünüz bizi. Hazır sizi yakalamışken hoşgörünüze sığınıp biraz sitem edeyim dedim ama mesajınızı gördüğümdeki sevincimi de yazmadan geçemeyeceğim.

Umarım yine buralarda olursunuz ve bizi güzel hikayelerinizden mahrum bırakmazsınız.

selenn
09-10-2009, 14:49
Sayın Faruk çok teşekkürler. İnanıyorum ki paylaşımlarımızla beğenilerimiz oluşacak ve hepimizin zamanla kaktüs ve sukulent sayısı da artacak.

Sevgili Arzu Hanım, kaktüslerimi beğenmenize sevindim. Güzel yorumlarınız için çok teşekkürler.

denizkedisi
23-10-2009, 21:56
Sevgili selenn,çok güzel kaktüsleriniz var.İçim açıldı.Peki onların saksı büyüklükleri nedir?

selenn
23-10-2009, 23:02
Sevgili denizkedisi, teşekkürler.

Aranjman yaptığım saksıları genelde yayvan ve geniş boylarda seçiyorum ama tek bitki yetiştirdiğim saksıları bitkinin boyuna uygun ölçüde mümkün olduğunda küçük seçiyorum.

Mesela Kalanchoe thyrsiflora'nınki 10,5 cm.lik bir saksı iken 4 no'lu mesajımdaki Echeverialarımın bulunduğu saksı çapı 25 cm.

Bir de dikkatimi çeken Haworthia cymbiformisin sıkışık bir ortamda daha keyifli geliştiği. Yanlardan verdiği yavrularla çok güzel şekilde saksıyı dolduruyor. Bu durumda kökler saksıyı tamamen doldurduğunda ki Haworthiaların bazı türlerinde kök gövdeye oranla daha çok gelişmiş oluyor bir boy büyük sakıya bitkiyi aktarıyorum.

selenn
23-10-2009, 23:15
Bir önceki mesajımda bahsettiğim gibi Haworthialarda saksı değişimi yaparken köklerinin gelişim hızını ve büyüklüğünü dikkate alarak saksı boyu seçiyorum.

Bitkinin gövdesine göre saksı tercihi yaparsak yanlış yapmış oluyoruz mesela Haworthia maughanii'nin gövdesi çok ufakken köklerinin boyu gövdeden bir hayli büyük ve geniş.

109360

selenn
23-10-2009, 23:53
Kalanchoe tomentosa

Crassulaceae familyasından Doğu Afrika, Madagaskar kökenli bir tür.

Sıcak iklim koşullarında bol güneş alan ya da yarı gölge fakat aydınlık ortamlarda kolay gelişiyor. Ev içerisinde direkt güneş görmeyen fakat aydınlık bir yerde yetiştirilebilir. Fakat mümkünse balkon gibi açık havada dondan koruyarak konumlandırırsak daha uygun oluyor.

Kalanchoe tomentosamın bol yağıştan dolayı bahçede keyfinin pek de yerinde olmadığını gözlemlediğimden ev içerisinde bulunuyor. Tüylü yapraklarının uç kısınlarındaki koyu kahverengi hatlar çok hoşuma gidiyor.

Üretimi gövde ya da yaprak çelikleriyle yapılabilir. Yaprak çelikleri uygun koşullarda 4 hafta içerisinde yeni bitki oluşturabiliyormuş fakat ne kadar denediysem malesef yapraklar çürüdü. Toprağın nemli kalmasına dikkat edeyim derken herhalde suyunu biraz fazla verdim. Spreyleyerek nemli kalması sağlanabilir.

109377

Satı Uğurtan
23-10-2009, 23:56
Sevgili Selenn kaktüslerinize ve saksılarına bayıldım çok güzeller.

selenn
26-10-2009, 00:23
Teşekkürler Satı Hanım. Seramik saksıları çok seviyorum, değişik modelleri gördükçe almaya çalışıyorum.

Burada her hafta sonu kurulan bit pazarlarından buraya eklediklerim.

limon
26-10-2009, 10:19
Selenn, oradan doğa-köy-sera fotoğrafları da bekliyoruz. :) Özellikle sebze bahçesi uygulamaları görürsen fotoğraflarsan çok sevinirim.

Volare
29-10-2009, 16:22
selen hanım , harika bir koleksyonunuz olmuş , imrenmemek elde değil .
Çok farklı çeşitleri elde etme anlamında çok şanslısınız ,
bizim de şansımız bunları bizimle paylaşıyor olmanız .
Sevgiler .

selenn
29-10-2009, 22:55
Sevgili Limon, sebze bahçesi düzenlemelerine özellikle dikkat edeceğim, rastladığımda fotoğraf çekerim. Çektiğim fotoğrafları düzenleyip en kısa sürede yükleyeceğim.

Sevgili Volare, Almanya'da aslında belli türleri bulmak mümkün oluyor.

Soğuk hava şartları sebebiyle kışa dayanıklı olan Sempervivum, Opuntia ve Agave türleri çok fazla. Bu türleri temin etmekte pek sıkıntı yok ama diğer ilgilendiğim türleri malesef burada temin etmek zor oluyor. Echeveria ve Kalanchoe türleri yok denecek kadar az. Beğendiğim bitkiler kırk yılda bir karşıma çıktığında da kaçırmak istemiyorum.

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim.

Güler
30-10-2009, 09:01
Ama fotoğraf yüklemiyorsun.

selenn
04-11-2009, 13:20
Haklısın teyze biraz ihmal ettim galiba fakat inan fırsat bulup da akşamları bilgisayar başına oturamıyorum; yorgunluktan uyuyakalıyorum.

Artık sonbaharın sonlarına geliyoruz, bu güzel mevsimi biz burada bu şekilde seyrediyoruz, paylaşmak istedim.

112880

Güngör Salman
04-11-2009, 13:30
Sevgili Selenn kaktüsleri bende çok seviyorum. Sizinkiler çok güzel birde oralarda bol çeşit bulma imkanınız var. Daha çok fotoğraf ve bilgi bekliyoruz. :) sevgiler.

selenn
04-11-2009, 13:53
Crassula pyramidalis

Güney Afrika kökenli ve Crassulaceae familyasına ait bu türün gövdesindeki kat kat diziliş en çok dikkat çeken özelliği.

Bol güneşli yerleri seviyorlar. Fakat yazın direkt güneş ışığından korumak gerekli.

Yaz aylarında düzenli su ihtiyaçlarına rağmen sonbahar sonu ile soğuklar başlayında su miktarını ve sulama sıklığını azaltmak gerekiyor.

Bahar aylarında beyaz açan çiçeklerini görebilmek için aydınlık yerde bulundurulması gerekiyor.

Unlu bit bu bitkide çok sık görülen zararlılar arasında. Şu sıralar bazı bitkilerimde unlu bitle mücadele ediyoruz. Umarım pyramidalise de konuk olmazlar.

112888

selenn
04-11-2009, 13:54
Güngör Bey teşekkürler, daha sık resim yüklemeye özen göstereceğim.

Sevgilerimle...

selenn
04-11-2009, 14:04
Bu kareler de Münih'teki çiçek pazarından;

112889

112890

112891

selenn
04-11-2009, 14:18
112895

112896

112897

112898

112899

minka
04-11-2009, 14:39
Sevgili selenn merhaba,

Fotoğraflar ve verdiğin bilgilerle çok güzel bir sayfa oluşturmuşsun. Sonbaharı anlatan fotoğraf da bir şiir gibi... Sevgiler...

Ne içindeyim zamanın
Ne de büsbütün dışında;
Yekpare geniş bir anın
Parçalanmış akışında,
Bir garip rüya rengiyle
Uyumuş gibi her şekil,
Rüzgarda uçan tüy bile
Benim kadar hafif değil.

Ahmet Hamdi Tanpınar

esen
04-11-2009, 18:13
Of of of...Bu Almanların çiçek sevgisi ne hoş. Sevgili Selenn tam da yerine düşmüşsün:))

Mr_izmir
04-11-2009, 18:43
Selen Hanım fotoğrafçılıkla ilgileniyor benim gibi anlaşılan.Harika kareler,netlik ve ışık.Yanlız saksılarınıza bayıldım.Söylemeden edemicem.Güzel bir konu,takibe devam...

Güler
04-11-2009, 19:40
Çiçek deyince selenn'in aklına hemen kaktüs ve sukulentler geliyor.
Çektiği resimlerden de belli, neyse bir iki ortanca da koymuş, teşekkürler canım.

Satı Uğurtan
04-11-2009, 23:52
Sevgili selenn çektiğin kaktüs resimlerine bayıldım eline sağlık.

selenn
05-11-2009, 23:53
Sayın minka, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın şiiriyle bu başlığa renk katmışsınız, çok teşekkürler.

Sevgili esen, hakikaten Almanlar çiçeklere çok meraklı. Marketlerin girişlerinde bol miktarda kesme çiçekleri satılıyor. Hemen hemen her market arabasında satın alınmış bir demet çiçek görüyoruz.

Evimin bulunduğu sokaktaki hemen hemen her dairenin cam içlerini renk renk Phaller süslüyor. Sonbahar sebebiyle şu sıralar bahçeler biraz renksiz ama bahara doğru daha çok renk göreceğimize eminim. Fotoğraflamaya çalışırım.

Sayın Mr izmir, fotoğrafları beğenmenize sevindim, aslında fotoğraf konusunda eşimin öğrencisiyim. Onun bilgisinden faydalanarak fotoğraf çekmeye çalışıyorum. Laf aramızda ışığını beğendiğiniz net olan fotoğraflar da muhtemelen onun çektikleridir:)))

Saksılara gelince bitkiler kadar saksı merakı da başladı desem yeridir. Çömlek saksıları yapı marketlerden ya da çiçekçilerden satın alıyorum. Diğer saksılar ise bit pazarlarından satın aldıklarım.

Sevgili Satı Hanım, beğeni mesajınız için teşekkür ederim.

Teyzeciğim Ortancaları görünce kulaklarını çınlattık. Bu arada Suat ile "enginarın böyle çiçeği olur mu?" konulu kısa bir inatlaşma yaşadık. Bahçendeki enginar çiçeğine ait fotoğrafı gösterince ikna oldu. "Teyzeme söyleyelim de hepsini çiçeğe bıraksın, bu halleri çok güzel" diyor:)) Bak aslında bu fikir de hoş, ayıklama derdinden de kurtulmuş olursun, ne dersin?:))

Vildan Sönmez
06-11-2009, 00:12
Sevgili Selen senin kaktüslerinin farklılığını seviyorum. Artık yeni kaktüs almıyorum. Bakıyorum satıldığı yerlerde hemen hemen hepsi gördüğümüz türler.

Fotoğrafların da güzel. Enginarların altındaki pembe çiçeğin adını biliyor musun ?
Sukulent türü mü ? Çok güzelmiş...

selenn
06-11-2009, 00:15
Vildan Hanım teşekkür ederim, beğenmenize çok sevindim. Ben de sizdeki türlerin sağlıklı gelişmelerini, çiçeklerini keyifle takip ediyorum.

O bahsettiğiniz pembe çiçeğin ismini ben de bilemiyorum. Çok hoş değil mi? Tekrar görürsem ismine dikkat ederim. Soğanlı bir bitki diye tahmin ediyorum.

hozat
06-11-2009, 01:16
Sevgili selenn,

Bizlere o kadar güzellikler sunuyorsun ki..değişik türlerin dansını izler gibi oluyorum.

Ben eskiden kaktüsü biliyordum da sukulentin adını bilmiyor,yetiştirdğim bir iki türe "etli yaprak" diyordum.
Sitenin ,özellikle senin açıklamalarınla epeyce bilgi sahibi oldum.
Üstelik bilmeyenlere de bu bitkilerin adı "sukulent" diye bir de hava atıyorum.

Saksıların kaktüslerinin güzelliğine eşlik ediyor.Fotoğraflar bana ait değil diyorsun.
Vallahi" suç sahibinden korkarmış" söylemesen inanırdık. Çekenin ellerine sağlık.
Minka sana güzel bir şiir göndermiş. Ben de bir dötlükle sesleneyim.

Güler'in bahçesine(teyzene de) yazmıştım .Ben coşunca şarkı söylemek yerine dötlükler yazıyorum.

Kaktüsleri severdim,
Sukulenti bilmezdim,
Neyin ne olduğunu,
sayenizde öğrendim.

Saksının şekli güzel,
çiçeğin rengi güzel,
selen'in eli değmiş,
hepsi kendine özel.

Sevgilerimle..

Adalet Yağcı
06-11-2009, 09:54
Sevgili Selenn, ta uzaklardan bizlerin gözlerini şenlendirmişsiniz, o ne güzellikler öyle, yüklediğiniz ilk kaktüs fotoğrafı çok güzel, hani şu kat kat açan.

Çiçekçideki fotoğraflar da harika, güllere hasta oldum, onlar kesilmiş çiçekler mi yoksa saksıda mı açmışlar, saksıda iseler ben gül yetiştirmemişim hiç diye hayıflanacağım :(
Paylaşımınız için teşekkürler, bol fotoğraf bekliyoruz, gördüğünüz her güzelliği paylaşmanız dileği ile.

selenn
07-11-2009, 11:50
Sevgili hozat,

Şiirinize bayıldım, çok teşekkür ederim. Verdiğim bilgilerle faydalı olduğumu bilmek ve sizlerle paylaşımda bulunmak beni çok mutlu ediyor.

Sevgili Adalet Hanım,

Üzülmeyin güller saksıda değiller, kesme hepsi. Rengarenk görüntüleri çok cezbedici ama kokusu hiç yok. Sizlerin bahçelerinizdekiler gerek kokularıyla, gerekse gördükleri ilgiyle çok daha güzeller.

selenn
09-11-2009, 14:20
Uzun zamandır aralıksız yağan yağmurlar sebebiyle bahçedeki sukulentlerimden zarar görebilecek olanları daha fazla ilgilenebilmek için ev içerisine almıştım.

Bu seferde oda ısısı ve nemli olan toprak sebebiyle saksı etrafında minik siyah sinekler uçuşmaya başladı. Zerre kadar ufaklar ama o kadar çoğaldılar ki rahatsız olmaya başladım. Ne yaptıysam sineklerden kurtulamadık.

Aslında bitkiye bir zararı yok ama oda içerisinde sineklerin uçuşması rahatsız ediyor.

Geçenlerde bir yapı marketin çiçek bölümünü dolaşırken bir ürün dikkatimi çekti. Sarı yapışkanlı etiketleri altındaki sivri olan bölümden saksı toprağına daldırdığınızda uçuşan sinekler bu banta geldiğinde yapışıp kalıyorlar. Biraz zalimce gibi ama sayıları gün geçtikçe arttıktan sonra yapacak pek birşey kalmadı.

1 yıl etkisini koruyabiliyor ama sinekler yapıştıktan sonraki görüntüsü pek iç açıcı olmadığından 1 yıl bu görüntüye herhalde tahammül edilemez...

Bu konunun hangi başlıkta konuşulduğunu bulamadım ama aynı sıkıntıyı yaşayan arkadaşlara bir fikir olsun diye paylaşmak istedim.

113467

113468

Sevgi Durul
09-11-2009, 14:50
Evdeki çiçek sayısı çok olunca zaman zaman bu sinekler rahatsızlık verici derecede artıyor sevgili Selen. Bu yapışkan bant çok iyi bir fikir. Türkiyede de bulunur mu acaba?

bahtiyar02
09-11-2009, 14:54
Yapışkan kağıt işlemini kendinizde yapabilirsiniz.
1 adet fare için kullanılan yapıştırıcı ve sarı ince karton.
saygılar

sabah
09-11-2009, 16:20
Kaktüslerinize bakarken ben de bu pembe çiçeği çok beğenmiştim. Adını buldum.:rolleyes:
113472
Curcuma alismatifolia

-Siyam (Tayland) lalesi, yaz lalesi-

http://davesgarden.com (http://davesgarden.com/guides/pf/go/706/)

selenn
10-11-2009, 13:27
Sayın SDurul, Türkiye'de belki yapı marketlerde bulunabilir ama internette araştırınca bu (http://www.kinetikmarket.com/pinfo.asp?pid=295) sitede satışı yapıldığını farkettim.

Ebat olarak benim kullandıklarımdan biraz büyük, kesilerek altına da saksıya saplanacak bir çubuk iliştirilip kullanılabilir. Ya da Bahtiyar Bey'in de önerdiği gibi kendimiz de hazırlayabiliriz.

selenn
10-11-2009, 13:29
Sayın sabah teşekkürler, artık ismini bildiğimize göre bu güzel bitkiyi bulmamız kolaylaşacak.

selenn
10-11-2009, 13:35
Sansevieria'lar...

En öndeki Sansevieria cylindirca'nın 3 numaralı mesajımda bahsettiğim örülmemiş hali.

113565

selenn
10-11-2009, 13:43
Kim demiş Echeverialar yeşil yapraklıdır diye... Düsseldorf'ta bir serada Echeveriaları bitki boyası ile renk renk boyamışlar.

Değişik gözüküyorlar ama ben boyasız hallerini tercih ederim.

Arkadaki Aloe snowflake'yi satın almadığıma pişman oldum. Benekli çok güzel yaprakları var.

113566

selenn
10-11-2009, 13:49
Almanya'da kışa dayanıklı kaktüs türleri arasında en çok Opuntia satışı yapılıyor. Meyveli halleri ile bir Opuntia görüntüsü paylaşmak istedim...

113571

selenn
10-11-2009, 14:00
Bonsai meraklıları için Düsseldorf'taki bir seradan fotoğraf çekmek isterken serada görevli fotoğraf çekmemen için uyarı yaptı. Alelacele birkaç fotoğraf çektim ama onlar da pek net çıkmamış.

Sukulent bonsai'si sevenler için ilk fotoğrafta Portulacaria afra ve ikinci fotoğrafta Crassula ovata örneği...

113572

113573

113574

113575

selenn
10-11-2009, 14:08
Geçenlerde yürüyüş yaparken kaldırım kenarında bu miniğe rastladım. Ona dokunmadım ama ikinci fotoğraftakilerin üzerine sigara izmaritlerinin atıldığını görünce gönlüm razı olmadı şimdi bahçemdeler.

113579

113580

zeynepdincer.k
11-11-2009, 10:19
Kim demiş Echeverialar yeşil yapraklıdır diye... Düsseldorf'ta bir serada Echeveriaları bitki boyası ile renk renk boyamışlar.

Değişik gözüküyorlar ama ben boyasız hallerini tercih ederim.

Arkadaki Aloe snowflake'yi satın almadığıma pişman oldum. Benekli çok güzel yaprakları var.

113566

Aşkolsuun:)

zeynepdincer.k
11-11-2009, 10:34
Geçenlerde yürüyüş yaparken kaldırım kenarında bu miniğe rastladım. Ona dokunmadım ama ikinci fotoğraftakilerin üzerine sigara izmaritlerinin atıldığını görünce gönlüm razı olmadı şimdi bahçemdeler.

113579

113580

Selencim, bahçeye yayıldıklarında ne kadar güzel bir görüntü oluşacak. Eline sağlık.

İlkin
11-11-2009, 10:54
Fotoğraflar harika sevgili Selen, ellerine sağlık... :)

selenn
11-11-2009, 14:03
Selencim, bahçeye yayıldıklarında ne kadar güzel bir görüntü oluşacak. Eline sağlık.

Kışa dayanıklı olacağını düşündüğümden bahçeye diktim ama umarım bol yağıştan zarar görmez. Snowflake'yi almadığıma pişman oldum ama burada bulabileceğim bir tür. Nasıl olsa tekrar karşıma çıkar.

Güngör Salman
11-11-2009, 17:12
Sevgili Selenn etkileneceğini sanmam ağustosta almanyadaydım her bahçede vardı. Hatta otopark çatılarında düzenlemeler yapmışlar çok fotoğraf çektim ama bilgisayara yüklerken yanlışlıkla sildim hepsini.:(

selenn
11-11-2009, 20:25
Tüh yazık olmuş fotoğraflara. Bir sonraki sefer belki tekrar fotoğraflama imkanınız olur...

Güngör Salman
11-11-2009, 20:31
Evet bende çok üzüldüm.

selenn
16-11-2009, 14:15
Crassula 'Moonglow'

Bu güzel bitkinin gelişmiş bir formuna sevgili COYOTE'nin Balkonunda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=452812&postcount=32) rastlaşmıştık. Yaprak dizilişi çok hoş; hafif tüylü, soluk yeşil renkli yapraklar kat kat karşılıklı dizilerek güzel bir form alıyor.

Crassula deceptor v. arta ve Crassula falcata'nın birleşiminden elde edilen bir tür olduğundan bahsediliyor.

Crassulaceae familyasına ait ve genelde kayalık alanlarda yetişiyor. Ev içerisinde, cam içinde ya da cama yakın aydınlık bir mekanda yetiştirilebileceği gibi kaya bahçesi olan arkadaşların da beğenebileceği bir tür.

Kış boyu ve bahar aylarında turuncu, narin çiçeklerini bize sunuyor. Ama aman dikkat unlu bitle mücadelesi biraz zahmetli. Yapraklar kat kat dizilirken o kadar sıkı bir yapısı var ki yaprağın gövdeye birleştiği yer unlu bitlerin sığınağı oluveriyor.

Bu fotoğrafları çektikten kısa bir süre sonra unlu bitle mücadelemiz başladı. Bir elimde kürdan, bir elimde Mine Hanım'ın solüsyonu hem temizledim hem spreyledim. Fakat yaprakların solüsyona çok iyi bulanması gerek. Yapraklar o kadar etliler ve sıkışıklar ki bir türlü solüsyon yaprak dibine ulaşmadı. Ben de daldırdım olduğu gibi bitkiyi yağlı, arapsabunlu karışıma.

Şimdi beklemediyiz. Yağla bitki parladı, arapsabunu da tertemiz yaptı. Biraz kurusun tekrar saksılayacağım. Sonuçları tekrar paylaşırım.

114368

114369

zeynepdincer.k
19-11-2009, 12:27
Sevgili kardeşim, yeni fotolarını merakla bekliyorum.

oki_1655
20-11-2009, 07:17
sevgili selen hanım çiçekleriniz mükemmel.bunları görünce kendimi çok şanssız hissettim.hiç almanyaya gitmek istemezdim bugüne kadar ama sadece bu çiçekler için gidilir taa oralara.anlayamadığım böyle çiçekler varken neden bizim üretimci arkadaşlarımız bunlardan türkiyeye getirtmiyo.siz almanyaya gitmeden önce bursadaymışsınız sanırım bende bursalıyım.acaba bursadada bunları bulabiliceğimiz çiçekçiler varda ben mi bilmiyorum.siz biliyosanız lütfen yardımcı olun nerde bulabilirim bunlardan ve bir sorum daha var acaba almanyadan buraya böyle çiçekler kargoyla gelebilir mi?ben 2 gün önce snowman isimli üyeden(yer örtücü ve sukulent satışı başlığı altında) 4 çeşit sukulent almıştım yalovadan buraya gelene kadar kargoda hepsi dağılmış nerdeyse.almanyadan buraya geliyosa öyle sorunlar olur mu ve ücreti çok mu fazla olur acaba lütfen yardımcı olun.umarım çiçeklerinizi sağlıklı büyütürsünüz çok güzeller ve paylaşımlarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum.

selenn
21-11-2009, 01:44
Sayın oki 1655, kaktüs ve sukulentlerimin birçoğuna Türkiye'deyken sahip oldum. Buradan aldıklarım da son zamanlarda miktarca biraz arttı ama Bursa'da bulmak hakikaten biraz zor. Arada Heykel'deki Çiçek Pazarına bakmanızı tavsiye edebilirim. Ya da İstanbul'a yolunuz düşerse Ünal Sera'da hoşunuza gidebilecek türlere rastlayabilirsiniz. İnternetten sipariş vermeyi düşünüyorsanız da Taner Angay'ın koleksiyonunu inceleyebilirsiniz.

Bu seraların adres bilgileri forumumuzda yer alıyor. Arama yaparsanız kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

Aslında Almanya'dan ya da farklı ülkelerden de getirtebilirsiniz. Nakliye masrafları satıcıdan satıcıya değişebiliyor. Ben Türkiye'deyken yurtdışından bitki almamıştım. Fakat birçok kişi satın alıyor ve güzel paketlendiği taktirde herhangi bir sorunla karşılaşmazsınız. Avrupa'da bulunan kaktüs ve sukulent sitelerini taratırsanız ilginizi çekebilecek çok fazla bitki göreceksinizdir. Dediğim gibi gönderim ücreti satıcıdan satıcıya değişebiliyor.

Nakliye bilgileri online satış yapan seraların internet sayfalarında yer alıyor. Bu şekilde bilgi sahibi olabilirsiniz. Bir de bazı seralar Türkiye'ye gönderim yapmıyor. Buna öncelikle dikkat ederseniz zaman kazanmış olursunuz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

selenn
22-11-2009, 02:26
Uhlig Kakteen Almanya'da en eski kaktüs üreticilerinden biri. Çok geniş kaktüs ve sukulent koleksiyonuna sahipler. Seraları da o kadar büyük ki dolaşmak ve bitkileri incelemek bir hayli zaman alır.

Malesef ben gidemedim ama eşim bir iş seyahati dönüşü uğradı ve sizinle çektiği fotoğrafları paylaşmak istiyorum.

Cennet gibi bir sera. Harika bitkileri var. Aslında gitmediğim bir bakımdan iyi oluyor. Bunları görünce insan yer sıkıntısını falan unutuyor. O da olsun, bu da güzelmiş derken ipin ucu kaçıyor.

En iyisi resimlerden izlemek bir süre...

114982

114983

114984

114985

114986

selenn
22-11-2009, 02:28
devam...

114987

114988

114989

114990

Güler
22-11-2009, 09:53
Selenn iyi ki gitmemişsin. Suat'ı da çıldırtırdın. :p

zeynepdincer.k
22-11-2009, 16:16
Selen Budha Temple'daki durumu fotoyu görünce anladım. Bunlar ne biçim satışçı anlamak güç. Bir saksı içinde bir taneden fazla olduğu halde satmayıp anaç demesi sanırım elinde yeteri kadar crassula türünü üretemiyor olmaktan kaynaklı. Ama yine de şu ana kadar fotoladıklarınız/gezdikleriniz içinde Almaya'daki en iyi üretici olmalı. Ayrıca Aeonium Sunburst Cristate'lara bayıldım (IMG_0265 foto).

turko-g
22-11-2009, 16:47
Sayın Selenn
Kaktüs ve sukkulentlerden pek haz etmesemde tüm mesajları bir çırpıda okudum. Meğerse ne çok kaktüs ve sukkulentler varmış, hemde güzel. Benim kalancoe çiçeğiminde sukkulent diye bir tür olduğunu bu site sayesinde öğrendim bende.;)
Neyse yeni kaktüs ve sukkulent resimlerini ben de merakla bekleyeceğim. (bende ufaktan ilgileniyormuyum neyim. Koca bir saksı dolusu kırmızı kaloncoe bana yıllardır çiçekleriyle eşlik ettiği için mi acaba:))

selenn
07-12-2009, 16:44
Bayramda uzun zamandır tanışmayı çok istediğim Hollandalı kaktüs ve sukulent koleksiyoneri Bay Cok ile tanışıp, harika serasını dolaşma imkanım oldu.

Cok ve eşi Ine 8000'den fazla çeşidin yer aldığı harika bir seraya sahipler. Serada kendilerine ait koleksiyonun yanısıra ürettikleri kaktüs ve sukulentlerin satışını yapıyorlar.

Hollanda'da serayı dolaştıktan sonra Amsterdam'da dolaşmaya vakit kalması için sabah erkenden yola çıktık. Saat 11 gibi seradaydık ama bitkiler arasında kendimizi kaybettik ve Amsterdam plandan vazgeçmek zorunda kaldık.

Benim için çok keyifli olan bu güne ait fotoğrafları umarım beğenirsiniz.

116745

116746

116747

Satış bölümündeki birkiler arasından seçim yapmak bir hayli zor oldu.

116748

Bay Cok; 9 yaşında kaktüs ve sukulentlerle ilgilenmeye ve biriktirmeye başlamış.

116749

selenn
07-12-2009, 16:46
116750

116751

Schlumbergera coşmuş;

116752

116753

116754

Güngör Salman
07-12-2009, 16:52
E sevgili selenn bu bize yapılırmı nereden bulacağız şimdi bunları. :))

selenn
07-12-2009, 17:28
Sedum burrito
116756

Gasterialar
116757

Haworthialar
116758

Echeveria
116759

Cotyleldon tomentosa var.
116760

sevim4
07-12-2009, 17:30
Oy oy sevgili güngörün dediyi gibi bu yapılırmı bıze.
Sevgili selenn harika ay çok güzel vallahi gözüm kaldı.

selenn
07-12-2009, 17:31
Kalanchoe tomentosa
116761

Aeonium
116762

Crassula barklyi (en beğendiklerimden)
116763

Haworthia turuncata var.
116764

Haworthia var.
116765

selenn
07-12-2009, 17:33
Renklerin güzellikleri,

116766

116767

116768

116769

116770

selenn
07-12-2009, 17:36
116771

116772

116773

116774

116775

selenn
07-12-2009, 17:37
çelikle üretim,

116776

116777

selenn
07-12-2009, 17:38
Çok güzeller değil mi? Ben de hangisine bakacağımı şaşırdım.

selenn
07-12-2009, 17:40

Yapılmaz ama...:)))

Güler
07-12-2009, 19:32
Sevgili selenn ellerine sağlık. Kaktüs ve sukulent seven dostlara çok güzel göz ziyafeti çektin.
Senin de tam bir hazine içine düştüğünü görür gibi oldum.
Crasula barklyi Brüksel lahanasına benzettim, ne komik. :p

Vildan Sönmez
07-12-2009, 20:26
Sevgili selenn,artık kaktüs veya sukulent almamaya kararlıyım. Yeteri kadar olduğunu düşünüyorum. Yine de yapı marketlerde şöyle bir bakıyorum, benzer türler değilde farklı bir şey varsa diye.
Örnek: 91. mesajda ikinci, 93. mesajda birinci, 95. mesajda üç ve dördüncü, 97. mesajda dördüncü gibi. Çok güzeller.

lale76
07-12-2009, 22:35
91 nolu mesajda 2. fotoğrafta ki ne ilginç. İyi bir göz ziyafeti çektiniz sevgili selenn. Ayrıca imrendirdiniz. Çiçekçiler hep aynı kaktüsleri getiriyorlar. Değişik bir şey bulamıyorum. Bunlar çok güzeller.
Crassula barklyi ben de bayıldım.

selenn
08-12-2009, 01:53
Sayın lale76 beğendiğinize sevindim. Barklyi benim de çok beğendiğim ve sahip olmayı çok istediğim bir türdü.

Bu arada teyze Brüksel lahanası yakıştırmasına da çok güldüm:))

Vildan Hanım sormayın, ben de artık bu kadar yeter, artık almayacağım diyorum. Yok yer kalmadı. İklim de burada kaktüsleri ve sukulentleri çok memnun edecek gibi değil. Yağmur çok fazla bahçeye koysam olmuyor, eve alsam kaloriferli ortamda unlu bitle mücadelemizin sonu gelmiyor. Bir yandan da bizim ufaklığın herbiri ayrı ayrı ilgisini çeker oldu. Sözüm ona sevecek gibi yaklaşıp tuttuğu gibi çekip çıkarıyor bitkileri saksılarından.

Şimdi uzun dikdörtgen saksılara 25 bitkiden oluşan aranjmanlar yaptım. Cam dışında duruyorlar. Bir kısmı da kilerdeler. Bu seradaki bitkilerden dayanamayıp yine aldım ama bundan sonra çok beğendiğim türler karşıma çıkarsa almayı düşünüyorum. Seraları bundan sonra fotoğraf çekmek için dolaşmak gibi bir niyetim var, bakalım yapabilecek miyim?

Adalet Yağcı
08-12-2009, 08:14
Bu kadar sukkulent aşığı olup da sadece sera gezmekle yetineceğinizi mi sanıyorsunuz sevgili Selenn, tıpkı benim aldığım tohumlardan gına getirmiş eşime dediğim, "sadece bakacağım" cümlesi gibi :)
Her zaman alınacak yeni tohumlar ve de sukkulentler olacaktır, bu delilik hiç bitmez, bitmesin de zaten.
Paylaşım için teşekkürler, ellerinize sağlık.
Hepsi de çok güzel gerçekten.

nevsune
08-12-2009, 09:37
Selennciğim hangisine bakacağımı şaşırdım ve iyi ki orada değilim diye sevindim. İnsan aklını şaşırır bu gördükleriyle, ne bunlar küçük çapta bir cennet.

Valla sana kolaylıklar dileyebiliyorum sadece:)

günebakan
08-12-2009, 10:32
Sevgili Selen hepsi de müthiş görünüyor insan hepsini almak istiyor valla:)

hulyam
08-12-2009, 13:54
Selen Hanım, ağzımın suları akarak bakıyorum resimlere:)
Sizden bir konuda bilgi rica ediyorum , mümkünse tabi..Bendeki Crassula Cv.Moonglow'un alt tarafında yumuşamalar başladı.Sebebi ne olabilir?

cemo
08-12-2009, 14:46

Bu seraya, tur mu düzenlesek ne:confused:
:p

selenn
09-12-2009, 00:06
Adalet Hanım çok haklısınız herşey bir bakayımla başlıyor değil mi? Delilik bu hakikaten.

Nevsune Hanım ben de şaşırdım orada hangilerine bakacağımı, sera çok büyüktü. Saatin nasıl geçtiğini anlamadım. Birçok bitkiye bakmama fırsat kalmadı. Bir sonraki sefere diyerek avunuyorum.

Sevgili cemo'nun tur fikri çok güzel. Hep beraber bu cenneti dolaşmak ve sohbet etmek çok keyifli olurdu hakikaten.

Haklısınız sevgili günebakan, hepsine sahip olmak istiyor insan. Özellikle ben Haworthia turuncata variegataların renklerine bayıldım.

Yorumlarınız ve beğeni mesajlarınız için teşekkürler.

selenn
09-12-2009, 00:10
Sayın hulyam, Moonglow'u acaba fazla sulamış olabilir misiniz?

Alttan yumuşama genelde toprağın çok fazla nemli kalmasından kaynaklanıyor. Sulama sıklığını azaltırsanız bir de saksı altında tabak kullanıyorsanız tabakta su kalmamasına dikkat ederseniz bunun önüne geçmiş olursunuz.

Eğer gövdede yumuşama çok fazla ilerlememişse öncelikle bitkiyi saksıdan çıkartıp birkaç gün kuru biryerde muhafaza edip gözlemleyin. Baktınız ki yumuşama artıyor yumuşamanın üzerinden gövdeyi kesip kurumasını bekleyin. Ardından tekrar bir geçirgen nitelikli bir saksı harcında köklendirebilirsiniz.

Benim Moonglow malesef unlu bit kurbanı oldu. Umarım sizinki kurtulur.

Güngör Salman
09-12-2009, 00:34
Sevgili Cemo düzenleyelim ben çok isterim. :)

selenn
09-12-2009, 23:20
Randevu alması benden gelmesi sizden:)

Cumartesi günleri tüm dünyadan kaktüs ve sukulent meraklıları ile karşılaşma imkanı da oluyor.

Sadece kaktüs ve sukulentler ilgi çekmiyor, Bay Cok'un çok şirin bir köpeği de var. Bandit şirin olduğu kadar biraz cüsseli. Bizi yolculamak için geldiğinde hepimiz ona bayıldık ama en çok da bizim ufaklıkla haşır neşir oldular.

117178

Güngör Salman
09-12-2009, 23:33
Bandit cüsseli köpek değilde cüsseli kuzu sanki :p baksana ufaklık üstüne çıkmış oda halinden pek memnun ikiside çok şirin valla selenn çok teşekkürler.;)

Satı Uğurtan
09-12-2009, 23:44
Sevgili selenn harikasın o ne renkler öyle, resmen gökkuşağı bayıldım.Ellerine sağlık gözlerim bayram etti.

selenn
09-12-2009, 23:50
Rica ederim. Gördüklerimi sizinle paylaşmak çok keyifli. Umarım bitkiler sorunsuz büyür ve gelişirler de sadece fotoğrafları değil bitkileri de paylaşabilirim.

selenn
10-12-2009, 00:18
Crassula ovata

Crassulaceae familyasına ait bir tür. Elips şeklindeki yaprakları gövde üzerinde karşılıklı dizilir. 30-90 mm. boyundaki yapraklarının genişliği 18-40 mm. arasında değişebilir.

Crassula ovata en çok Crassula arborescens ile karıştırılıyor. Benzer yaprak dizilişi sanırım buna sebep oluyor. Aralarındaki fark aslında yaprak genişliğinden ve renginden belli oluyor. Crassula arborescens'in yaprakları daha iri ve soluk yeşil renkken Crassula ovata'nın hem yaprakları daha küçük hem de canlı yeşil tonuna sahip.

Her dem yeşil olan bu bitkiye sukulent tanımı yükleyen etli yaprakları. Bol güneşli bir yere konumlandırılması öneriliyor. Bu sayede yapraklar kızarıp, dikkat çekiyor. Fakat direkt güneş ışığı yaprak yanıklarına sebep oluyormuş.

Bu bitkiyi sevmemin başlıca sebeplerinden biri çok dayanıklı olması. Susuzluğa tahammülü çok yüksek. Soğuktan, rüzgardan çok fazla etkilenmiyor ama yine de dona karşı dikkat etmek gerekli.

Saksı içinde yetiştirilebileceği gibi kaya bahçelerine de uygun bir tür. İç mekanda yetiştirenler de mevcut.

Yazın haftada bir sulamaya dikkat ediyorum. Kışın ise genelde susuz kalması yönünde bir inanış var ama ben suluyorum. Şuanda camın dışında yağmur alabilen bir yerde ve yağmur suyundan memnun gözüküyor.

Yazın sulamanın yanısıra besin takviyesi de yapılırsa direnci artacaktır.

Almanya'da bazı sitelerden öğrendiğime göre domates besinleri sukulentlerde çok etkili oluyormuş. Ben denemedim, bu işle hobi amaçlı ilgilendiğimden ve bu konuda bir eğitimim olmadığından sebebini bilemiyorum. Belki açıklayacak bir arkadaşımız çıkar.

Para bitkisi yerel ismi ile de bilinen Crassula ovata'nın çiçeklenebilmesi için aydınlık bir pozisyonda konumlandırılması şart. Ben çiçeklendiğine henüz şahit olamadım. Umarım çiçeklendiğini de görebilirim.

117179

Vildan Sönmez
10-12-2009, 00:52
Cesur yürek, çok da ciddi. Tombiş yanaklarından öpün bizim için.

lale76
10-12-2009, 13:09
İkisini de kucaklayasım geldi, çok şirinler.
Crassula ovata nın yaprak rengi değişimi çok güzel duruyor.

selenn
11-12-2009, 14:03
Geçen sene Bursa'da yaşarken Almanya'dan eşimin bir arkadaşı bizi ziyarete gelmişti. Balkondaki kaktüs ve sukulentlerimi ilgiyle incelemişti.

10 gün evvel bizi tekrar ziyarete geldiğinde sukulentlere olan ilgimi unutmamış ve bana çok güzel bir Aloe hediye getirmiş.

Saksısı ve dibine döşenmiş taşlarla çok güzel gözüküyordu. Fakat bitkinin dibine konulan taşlar dökülmemesi için bitkinin kök ve toprağına yapıştırılmış. Yapışkan köklere de gitmiş olacak ki kökleri saksısından ayırmak bir hayli zor oldu.

Bu görünüşünü bozmak istemezdim fakat Aloe'nin bu şekilde uzun süre yaşamayacağını düşününce mecburen tekrar saksılamak zorunda kaldım.

Türü konusunda emin olmadığımdan şimdilik Aloe sp. olarak etiketledim. Bilen arkadaşlarımız yardımcı olursa sevinirim.

117469

selenn
11-12-2009, 14:05
İkisini de kucaklayasım geldi, çok şirinler.
Crassula ovata nın yaprak rengi değişimi çok güzel duruyor.

Lale Hanım teşekkürler. Ovata'nın güneş gördüğü zamanki yaprak rengi daha güzeldi. Baharla birlikte güneşlendikten sonraki halini tekrar fotoğraflar ve paylaşırım.

Güler
11-12-2009, 15:46
Sevgili selenn, Deniz'i çok özlemişim.
Bu serası olan bey aynı zamanda şişe mantarı kolleksiyonu da mı yapıyor?

COYOTE
11-12-2009, 22:30
Sevgili Selenn hepsine bayıldım ama en çok barklyi ye:Dha bir de 97 mesaj 4.resim onlar ne şirin şeyler öyle sedum mu ki?????

Tam görsel şölen, ama kıskanmadım desem:(yalan vallahi....

selenn
12-12-2009, 02:08
Sevgili selenn, Deniz'i çok özlemişim.
Bu serası olan bey aynı zamanda şişe mantarı kolleksiyonu da mı yapıyor?

Evet mantarlar benim de dikkatimi çekti. Şarap şişesi mantarları galiba:))

Az kaldı teyze, gün sayıyoruz son 5 gün...

selenn
12-12-2009, 02:14
Sevgili Selenn hepsine bayıldım ama en çok barklyi ye:Dha bir de 97 mesaj 4.resim onlar ne şirin şeyler öyle sedum mu ki?????

Tam görsel şölen, ama kıskanmadım desem:(yalan vallahi....

Sevgili Coyote,

Crassula Moonglow'un fotoğrafını yükleyip mesajımı yazarken kulaklarını çınlatmıştım. Sizin balkonunuzdaki harika Moonglow'un güzelliği aklıma gelmişti.

Barklyi'yi ben de çok seviyorum, umarım çoğalır, gelişir de paylaşabilirim.
97 no'lu mesajdaki 4. fotoğraftaki bitkinin cinsi ve türü Deuterocohna chloracantha. Çok büyük bir saksı içerisine öyle güzel yayılmıştı ki benim de çok beğendiğim türlerden biri oldu.

Biraz araştırdım ama internette bu türle ilgili bir bilgi bulamadım. İngiltere'de de yetiştiriliyormuş demek ki yağış alan iklimlere ve soğuğa dayanıklı bir tür.

COYOTE
13-12-2009, 00:24
Teşekkür ederim:))moonglow tam gaz büyüyor.

Hımmm acaba nasıl okunuyor, zor gibi Deuterocohna chloracantha:(tam Giresun'lukmuş bakalım o da gelir elbet bu taraflara bir gün.....resimsiz bırakma bizi:)))

COYOTE
15-12-2009, 23:38
Haber vermeden edemeyeceğim. Yakında bir barkyli'm ve bir buddha's temple'ım olacak:D:Dgelir gelmez fotoğraflayacağım.

agozce
16-12-2009, 00:05
Kaktüslerinize bakarken ben de bu pembe çiçeği çok beğenmiştim. Adını buldum.:rolleyes:
113472
Curcuma alismatifolia

-Siyam (Tayland) lalesi, yaz lalesi-

http://davesgarden.com (http://davesgarden.com/guides/pf/go/706/)

Merhaba, bu zerdecal değil mi? Ben kübadan getirmiştim. 2 tane yumru. Ankara havasında zor gibi . Çok sıcak ve nem istiyor. Yani bende var. Çoğalırsa size de verebilirim.( Fotosu- link yazamadım- Bu bitki-çiçeğin adı nedir bölümünde 1. sayfa 36 nolu mesajda var)

selenn
16-12-2009, 00:29
Haber vermeden edemeyeceğim. Yakında bir barkyli'm ve bir buddha's temple'ım olacak:D:Dgelir gelmez fotoğraflayacağım.

Gözün aydın sevgili Coyote, çok sevindim. Sipariş mi verdiniz? Ben ne zaman sipariş versem bitkiler gelene kadar sabırsızlanıyorum.:D Tahmin ediyorum ki siz de öylesinizdir. Eminim balkonunuzda çok keyifli gelişeceklerdir.

Fotoğrafları bekliyorum.

skaraca
16-12-2009, 08:58
Sayın Selenn

Gerçekten çok güzel bir paylaşım olmuş. Özellikle kaktüs çeşitlerinizin güzelliği göz dolduruyor. Tabi bunda eşinizin çekmiş olduğu fotoğrafların katkısını da belirtmek gerek.

selenn
16-12-2009, 14:44
Sayın skaraca, teşekkür ederim. Evet haklısınız eşim fotoğraflarıyla bana çok destek oluyor. Sera gezilerinde özellikle ben bitkilere bakarken, o da fotoğraf çekerken kendimizi kaybediyoruz.

esen
16-12-2009, 16:30
Sevgili Coyote nereden sipariş verdiniz?

oki_1655
16-12-2009, 17:55
Esen gibi bende merak ediyorum sayın Coyote. Mesaj atarakta sormuştum ama görmediniz sanırım..

hulyam
18-12-2009, 14:45
Sevgili Selen,kaktüslerinizden dolayı sizi çok kıskandım:)
Bendeki Crassula Moonglow'un dip tarafında yumuşamalar var, bunun sebebi ne olabilir sizce?

selenn
18-12-2009, 23:52
Sayın hulyam, Moonglow'u acaba fazla sulamış olabilir misiniz?

Alttan yumuşama genelde toprağın çok fazla nemli kalmasından kaynaklanıyor. Sulama sıklığını azaltırsanız bir de saksı altında tabak kullanıyorsanız tabakta su kalmamasına dikkat ederseniz bunun önüne geçmiş olursunuz.

Eğer gövdede yumuşama çok fazla ilerlememişse öncelikle bitkiyi saksıdan çıkartıp birkaç gün kuru biryerde muhafaza edip gözlemleyin. Baktınız ki yumuşama artıyor yumuşamanın üzerinden gövdeyi kesip kurumasını bekleyin. Ardından tekrar bir geçirgen nitelikli bir saksı harcında köklendirebilirsiniz.

Benim Moonglow malesef unlu bit kurbanı oldu. Umarım sizinki kurtulur.

Sayın hulyam sanırım daha evvel yazmış olduğum mesajımı görmediniz. Umarım yardımcı olabilirim size.

hulyam
22-12-2009, 09:50
Sayın Selen,
Sanırım 2.söylediğinizi uygulamam gerekecek çünkü sık sulama yapmıyorum hatta son 3-4 haftadır hiç sulanmadı.
İlginiz için teşekkür ederim...

hulyam
22-12-2009, 09:55
Selen Hanım , önceki mesajı atlamışım, kusuruma bakmayın..tekrar teşekkür ederim:)

Bahar...
31-12-2009, 00:11
Sevgili Selenn ,

Tebrikler kaktüsleriniz çok güzel görünüyorlar...
Paylaşımnız için teşekkürler...

Barçman
31-12-2009, 09:44
Bitkiler muşteşem
sizin ufaklık hepsinden muşteşem
Ona kocamaan bir maşallah Allah bağışlasın
Bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için çok teşekkürler Sevgiler

selenn
05-01-2010, 14:32
Sevgili hulyam rica ederim. Umarım bitkiniz kısa sürede düzelir.

Sayın Bahar ve Barçman beğeni mesajlarınız için çok teşekkürler.

Güngör Salman
11-01-2010, 21:18
Sevgili Selenn, Kaktüslerin devamını bekliyoruz. :)

kartalpin
12-01-2010, 21:47
Sevgili Selen,
Sayfalarınız gittikçe zenginleşiyor. Aslında Ağaçlar net te bir sukulent ansiklopedisi gibi bir bölüm oluştursanız, Her bölümde bir sukulentin fotoğraf, isim ve bakımları hakkında detay bilgiler bulunan zengin bir Türkçe kaynak oluştursanız diyorum. Siz ve Zeynepdinçer kardeşimiz çok şey öğrendiğim Sukulent üstadları oldunuz, İkiniz böyle bir çalışmayı çok güzel yapabilirsiniz diye düşünmekteyim. C.Ovata hakkında yazdığınızı okuyunca ve güzel fotoğrafı da görünce böyle bir fikir uyandı. Tabi diğer bir çok sukulent kaktüs seven ağaçlar net üyesi de sayfaların altına katkılarda bulunurlar değişik kaynaklardan yapılan çeviriler ile... Niye olmasın ?..
Sevgili Selen düşünürmüsünüz böyle bir Net-ansiklopedi oluşturmayı? Böyle bir hayal kurdum anlayacağınız...Sevgiyle kalın

Güler
13-01-2010, 12:38
Selenn daha İstanbul'da sanırım Almanya'ya döndüğünde güzel fotoğrafları sizinle paylaşır.

Güngör Salman
13-01-2010, 14:01
Sn Güler hanım, doğrusu istanbulda olduğunu bilmediğim için selen'i merakta etmiştim cevap yazmanız iyi oldu, Teşekkürler.

selenn
19-01-2010, 15:02
1 aydır İstanbul'daydım ve açıkçası bana ilaç gibi geldi orada olmak. Meğer ne çok özlemişim. Tatil bitti, ailemden ayrılmak yine çok zor geldi ve döndük yine Almanya'ya.

Bu zaman zarfında siteden biraz uzak kaldım. Mesajlarınızı sağolsun teyzem bana iletti fakat cevap veremedim. Artık paylaşımlara devam edebilirim.

Sevgili kartalpin, öncelikle mesajınız beni çok mutlu etti ve gururlandırdı. Bu başlığı takip ettiğinizi ve beğendiğinizi biliyordum. Çok teşekkürler.

Daha evvel de bahsettiğim gibi kaktüs ve sukulentlere ilgim tamamen amatörce. Günden güne ne isterler, ne istemezler ama yanlış yaparak ama doğru yaparak doğruyu bulmaya çalışıyorum. Net ansiklopedi fikri çok güzel. Bahsettiğiniz paylaşımları sitemizin bitki veri tabanı olan agaclar.org adresinde yapabiliriz. Elimdeki kaynaklar doğrultusunda edindiğim bilgileri kaktüs ve sukulent türleri için bitki veri tabanımızda paylaşacağım. Şuana kadar malesef koşturmacalardan çok fazla ilgilenemedim fakat bundan sonra daha çok türe ait bilgileri paylaşmaya özen göstereceğim. Çok güzel bir veri tabanına sahibiz ve günden güne daha fazla bitki türüne ait bilgiye sahip olacağız.

Güzel sözleriniz ve beğeniniz için tekrar teşekkür ederim.

Sevgili Güngör Hanım merak mesajınızı okuyunca mutlu oldum. İstanbul'da siteye pek fazla giremedim ama boş da durmadım. Annemdeki sukulentlerim coşmuşlar. Onların fotoğraflarıyla geri döndüm. Yani fotoğraflara devam edebiliriz. ;)

selenn
19-01-2010, 15:11
Kalanchoe aranjmanı

Bu Kalanchoe'leri geçtiğimiz yaz Haziran ayında çelikle üretmiştim. 6 ay sonraki halleri ile ne kadar güzel geliştiklerini gözlemlemek çok keyif veriyor. Kalanchoe longifolia'nın bu kızarmış halini çok beğeniyorum. Kalanchoe blossfeldiana'da tomurcuktaydı. Bir tek Kalanchoe marmorata'nın benekleri kaybolmuş, benekli halini daha çok beğeniyorum.

Buraya gelirken bazı sukulentlerimi anneme bırakmıştım. Annem onlara sanırım benden daha güzel bakıyor, baksanıza ne güzel gelişmişler:)

6 Haziran 2009'daki durum;

122458

13 Ocak 2010;

122459

selenn
19-01-2010, 15:17
Kalanchoe tubiflora;

Sevgili Ferda Hanım'ın hediyesi olan Kalanchoe tubiflora da inanılmaz boylanmış. Gözyaşları döküldükleri yerlerde köklenmiş ve yeni bitkiler de hızla büyüyor. O kadar güzel gözüküyordu ki minik bir çam ağacını anımsattı bana...

27 Haziran 2009;

122460

13 Ocak 2009;

122461

selenn
19-01-2010, 15:30
Crassula perforata ve Sedum palmeri;

4 Temmuz 2009 ve 18 Ocak 2010 arasında bir hayli değişim olmuş. Sedum palmeri sarı çiçeklerine ait tomurcukalara bürünmüştü fakat çiçeklerini görmek kısmet olmadı...

122463

122464

selenn
19-01-2010, 15:38
Kalanchoe blossfeldiana,

Hala balkondalar tabi İstanbul'un iklim şartlarında. Sanırım bahardan kalma günlerde gördükleri güneş ve aydınlık onları çok mutlu etmiş olacak ki üstleri tomurcuk dolu.

Almanya'da balkonda kalsalar çoktan ölmüşlerdi... Burası her ne kadar da sukulentleri memnun edecek bir iklime sahip olmasa da yine inatla çabalıyorum bakalım sonumuz ne olacak:))

122465

selenn
19-01-2010, 15:41
Echeverialar ve Kaktüs ve Sukulent Yarışmasına katıldığım aranjmanımın son halleri;

122466

122467

122468

günebakan
19-01-2010, 18:09
Hepsi de birbirinden güzel ama kalanşo arajmanındaki kırmızı yapraklı kalanşoya bayıldım süper görünüyor. Güle güle büyütün:)

Güngör Salman
19-01-2010, 22:33
Sevgili Selenn, Hoşgeldin.Kalanchoe marmorata'nın yeni çıkan yaprakları beneksiz çıkıp sonra benekleniyormuş gibi geldi bana, Kalanchoe tubiflora ise en beğendiklerimden.

selenn
19-01-2010, 23:26
Sevgili günebakan, Kalanchoe longifolia güneşte ve soğukta çok güzel bir renk alıyor. Bu kırmızı-yeşil halini çok seviyorum.

Sevgili Güngör Hanım, haklısınız; marmorata'nın yeni çıkan yaprakları beneksiz çıkıyor. Güneşle beneklenmeye başlıyor. Yazın çektiğim fotoğrafındaki hali benekliydi. Soluk yeşil üzerindeki koyu benekleri çok güzel gözüküyordu. Yaza tekrar beneklenir umarım.

kartalpin
21-01-2010, 22:38
"1 aydır İstanbul'daydım ve açıkçası bana ilaç gibi geldi orada olmak. Meğer ne çok özlemişim. Tatil bitti, ailemden ayrılmak yine çok zor geldi ve döndük yine Almanya'ya.

Bu zaman zarfında siteden biraz uzak kaldım. Mesajlarınızı sağolsun teyzem bana iletti fakat cevap veremedim. Artık paylaşımlara devam edebilirim.

Sevgili kartalpin, öncelikle mesajınız beni çok mutlu etti ve gururlandırdı. Bu başlığı takip ettiğinizi ve beğendiğinizi biliyordum. Çok teşekkürler.

Daha evvel de bahsettiğim gibi kaktüs ve sukulentlere ilgim tamamen amatörce. Günden güne ne isterler, ne istemezler ama yanlış yaparak ama doğru yaparak doğruyu bulmaya çalışıyorum. Net ansiklopedi fikri çok güzel. Bahsettiğiniz paylaşımları sitemizin bitki veri tabanı olan agaclar.org adresinde yapabiliriz. Elimdeki kaynaklar doğrultusunda edindiğim bilgileri kaktüs ve sukulent türleri için bitki veri tabanımızda paylaşacağım. Şuana kadar malesef koşturmacalardan çok fazla ilgilenemedim fakat bundan sonra daha çok türe ait bilgileri paylaşmaya özen göstereceğim. Çok güzel bir veri tabanına sahibiz ve günden güne daha fazla bitki türüne ait bilgiye sahip olacağız."

Sevgili Selen Üstadım.
O halde siz benim teklifim için bir sayfa düzeni tasarımı düşünün :). İlginizi amatörce olarak yorumlamışsınız ve ben iyi ki amatörce diyorum. Amatörce yapılan her iş kötü demek değildir. Tam tersi amatörce yapılan iş *gönül* ile "yürek" ile yapılır. Profesyonel-ce yapılan iş ise ticari kaygılar taşıdığı için satışa yönelik göz boyamaca eserleri oluyor.

Piyasada kaktüs ve sukulentler hakkında Türkçe eser malesef yok gibi.. Var olanlar da ilk okul seviyesinde bile değil. Diğer dillerde bol resimli kuşe baskılı eserler de epeyce pahallı oluyor. Bu açığı da sukulentlere gönlünü adayan, siz ve Z.dinçer gibi bilgi birikimine sahip üstadların kapatmasını diliyorum.

Bilirsiniz ben kaktüslerimin ansklopedik bilgileri ile ilgilenmem. Onlara verdiğim isimler ile bilirim onları. Ancak kaktüslerime douknmayı ve onların muhteşem mimarisini incelemeyi çok seviyorum. Bazen elimde büyültecim ile dakikalarca inceleyerek derin düşüncelere dalmayı hayal kurmayı seviyorum. Bu esnada birbirlerine benzeyen mimariler, ortak yanlar, dikenlerdeki benzerlikler, bazen "akaraba evliliği" izlenimini veren deformasyonlara da kafa yoruyorum. O zaman da alyor bir merak beni :) Bu sefer bilgisayarımın yanına koyduğum birkaç kaktüs ya da sukulenti yabancı sitelerdeki resimler ile karşılaştırarak merakımı yenmeye çalışıyorum.

Sevgili Üstadım, bu sitedeki sayflarda gerek siz, gerekse Sevgili Z. Dinçer den merakımı gidermek adına çok yararlandım. Sizlerin resimli sorular karşısında verdiğiniz sukulent isimlerini nette araştırarak bendekiler ile kıyaslayarak merakımı giderdiğim çok oldu. Özellikle sizln ve eşinizin çektiği kaliteli fotoğraflar da bir çeşit "bonus" oldu benim için (ki herkes aynı fikirdedir).

Bu sitede türkçe detay bilgiler(habitat, hastalık, bakım, üretme teknikleri vb) ve kaliteli fotoğraflar eşliğinde bir veri tabanı oluşturularak. Kaktüs ve Sukulent ansiklopedisi yapılması aklıma geldi. Eminim çok da ilgi görür. Ağaçlar netin sevgili yöneticileri de buna sıcak bakacaktır eminim.

Ama buna heves, yürek koymak ve Aşk gerek. Sizlerin de Sevgi dolu kocaman yüreği olduğu aşikar.

Bu digital ortamda hiç bir şey yok olmuyor. Sadece bizlerin değil torunlarımızın da yararlanabileceği bir sukulent-kaktüs hazinesi niye bırakmayasınız ?.. Bilgi ve Aşk kelimeleri yanyana gelince "imkansız" kelimesi sözlüklerde yer bulamaz.
Benimkisi nacizane teklif... Sevgiyle kalın

selenn
27-01-2010, 02:05
Sevgili kartalpin,

Tekrar övgüleriniz için teşekkür ederim. Bitki veri tabanımızda yakın zamanda daha çok tür hakkında araştırma yapıp, bilgi paylaşacağım.

Haklısınız malesef ülkemizde kaynak sıkıntısı yaşıyoruz. Yabancı kaynakların sayısını ve niteliğini görünce de üzülmemek elde değil. Malesef kendi kaynaklarımın arasında sadece bir tane Türkçe yayın var, diğerleri yabancı kaynaklar. Umarım yakın zamanda kitaplıklarımızda kaktüs ve sukulentlerle ilgili daha bol kaynağa yer ayırma imkanımız olur.

Bitki veri tabanında en kısa zamanda kendi kitaplarımdan elde ettiğim bilgileri paylaşmaya özen göstereceğim.

Bu başlığı açarken amacım bende bu da var, şu da vardan öte birkaç bilgi verebilmek bunun yanısıra da fotoğraflar sayesinde kaktüs ve sukulentlerin aklımızın bir yerinde kalmasını sağlamaktı. Mesajınızla amacıma ulaştığımı görüyorum ve çok da mutlu olduğumu belirtmek istiyorum.

Öneriniz ve beğeni mesajlarınız için sonsuz teşekkürler.

günebakan
27-01-2010, 18:06
Sevgili Selen acaba sizin oralarda bu kaktüsten bulunurmu:)
Echinocereus triglochidiatus

Güngör Salman
27-01-2010, 18:12
Sevgili selenn, burdaki bilgiler düşündüğünüzden fazla amacına ulaşıyor kendi adıma. Sevgiler.

Güler
28-01-2010, 12:24
Ben de Selenn'deki bu kaktüs ve sukulent sevdasının ne derecede ileri olduğuna şahidim.
Her yeni bir şey bulduğunda yüzündeki sevinci görmelisiniz. Evlilik yıl dönümünde eşi tarafından hediye olarak kaktüs alıp da bu kadar sevinen bir kadın az olur tahminimce.
Ufak bebeğinden onları korumak için baş vurduğu yollar insanı şaşırtıyor. Canı sıkıldığında onu mutlu etmek kolay, hemen bir kaktüs satıcısına götürün, dünyayı unutur.
Benim kaktüsler ile pek ilgim yok ama zaman zaman onu memnun etmek için "aaa bu ne güzel bir şeymiş" dediğimde bana başlıyor bir yığın lâtince adlar saymaya (meğer onların hepsi bir kaktüse aitmiş) sonra da nasıl bakılır, üretilir anlatıyor da anlatıyor. O an o kadar mutlu oluyor ki tasavvur edemezsiniz.
Zaman zaman şöyle düşünüyorum " Selen narin, yumuşak sevecen çok cici bir kızdır, nasıl oluyor da bu dikenli ele batınca can yakan ve saatlerce iğnelertini çıkartmaya uğraştığınız bitkilerden bu kadar zevk alıyor?" (Şimdi bütün kaktüsçüler beni topa tutacak biliyorum ama lâtife yaptığımı da ilave edeyim de gönlünüz kırılmasın)
Ben sizleri; kaktüsçüleri, bonsaicileri de hepinizi çok seviyorum.

Güngör Salman
28-01-2010, 13:47
Sn Güler Hanım, mesajınız içimi ısıttı bu karda kışta. :) Bizde sizi seviyoruz.

İlkin
28-01-2010, 14:38
Gerçekten de bu kaktüs sukkulent sevgisi bambaşka. Ben de öyle hiç bir şeyle kıyaslayamam bu güzel şeyleri. Eşim çok aradığım bir türü bulsa hediye etse, tüm altınlardan pırlantalardan daha değerli olur benim için de. ;) Hele hele o çok sevdiğim türler çiçek açsa işte o an dünyanın en zengin insanı beni olurum... Halden anlar vaziyetinde hepinizi çok iyi anlıyorum... :)

Zühre Demir
28-01-2010, 15:25
Bitkileriniz gerçekten mükemmel. Özellikle Sedum burrito'ya bayıldım. Ellerinize ve yüreğinize sağlık...

kartalpin
28-01-2010, 22:11
Güler hanıma;
Evlilik yıldönümünde eşine kaktüs hediye eden bir erkek, yüreğinde eşine karşı çok ama çok büyük bir aşk taşıyor demektir. Bu hediyeyi baş tacı eden kadın da sevdadan anlıyor demektir. Allah en az yüz yıl daha Selen kardeşime eşinden evlilik yıldönümlerinde kaktüs hediye almak nasip etsin..

selenn
28-01-2010, 23:21
Sevgili Selen acaba sizin oralarda bu kaktüsten bulunurmu:)
Echinocereus triglochidiatus

Evet sevgili günebakan var:)))

Echinocereuslar arasında kıymetli bir tür. Kışa da oldukça dayanıklı olduğundan bahsediliyor ama bu hava şartlarında riske atmazdım. Bende yok ama kaktüs satışı yapan seralarda bulunabilir.

selenn
28-01-2010, 23:22
Sevgili selenn, burdaki bilgiler düşündüğünüzden fazla amacına ulaşıyor kendi adıma. Sevgiler.

Çok teşekkürler. Bu da beni çok mutlu ediyor.

selenn
28-01-2010, 23:26
Ben de Selenn'deki bu kaktüs ve sukulent sevdasının ne derecede ileri olduğuna şahidim.
Her yeni bir şey bulduğunda yüzündeki sevinci görmelisiniz. Evlilik yıl dönümünde eşi tarafından hediye olarak kaktüs alıp da bu kadar sevinen bir kadın az olur tahminimce.
Ufak bebeğinden onları korumak için baş vurduğu yollar insanı şaşırtıyor. Canı sıkıldığında onu mutlu etmek kolay, hemen bir kaktüs satıcısına götürün, dünyayı unutur.
Benim kaktüsler ile pek ilgim yok ama zaman zaman onu memnun etmek için "aaa bu ne güzel bir şeymiş" dediğimde bana başlıyor bir yığın lâtince adlar saymaya (meğer onların hepsi bir kaktüse aitmiş) sonra da nasıl bakılır, üretilir anlatıyor da anlatıyor. O an o kadar mutlu oluyor ki tasavvur edemezsiniz.
Zaman zaman şöyle düşünüyorum " Selen narin, yumuşak sevecen çok cici bir kızdır, nasıl oluyor da bu dikenli ele batınca can yakan ve saatlerce iğnelertini çıkartmaya uğraştığınız bitkilerden bu kadar zevk alıyor?" (Şimdi bütün kaktüsçüler beni topa tutacak biliyorum ama lâtife yaptığımı da ilave edeyim de gönlünüz kırılmasın)
Ben sizleri; kaktüsçüleri, bonsaicileri de hepinizi çok seviyorum.

Ama neden böyle duygusal mesajlar yazıyorsun ki teyze:))) Bak ağlayacağım şimdi, zaten çok uzaklardayım yapma bana bunu:)))

Şaka bir yana adam ne yapsın? Karısı kaktüs delisi olunca hediye sıkıntısı da kalmıyor. Alıyor bir dikenli geliyor eve. Bu da sanırım onun işine geliyor. Hediye seçme derdi de yok:)))
Hakkını yemeyeyim, Suat az uğraşmıyor benim kaktüslerimle. Toprak taşı, saksı al, saatlerce seralarda bekle. Bir de üstüne fotoğraf çek... (Sanırım onun halinden en iyi Oğuzcuğum anlar:))

Sayın zuhredemir çok teşekkür ederim.

Sevgili İlkin'in de dediği gibi hakikaten ne pırlanta ne de başka birşey... En özeli benim için alınmış bir kaktüs ya da sukulent. Aynen mesajına katılıyorum sevgili İlkin.

selenn
28-01-2010, 23:28
Güler hanıma;
Evlilik yıldönümünde eşine kaktüs hediye eden bir erkek, yüreğinde eşine karşı çok ama çok büyük bir aşk taşıyor demektir. Bu hediyeyi baş tacı eden kadın da sevdadan anlıyor demektir. Allah en az yüz yıl daha Selen kardeşime eşinden evlilik yıldönümlerinde kaktüs hediye almak nasip etsin..

Çok teşekkürler sevgili kartalpin. İnşallah hepimiz sevdiklerimizle beraber uzun yıllar birarada oluruz.

Güler
29-01-2010, 06:55
Selenn, annene bıraktığın kaktüsler çok güzeller sen hiç merak etme.
Arkadaşlar, Selenn Almanya'ya taşınırken kaktüslerinin çoğunu özel olarak taşıttı bayağı da yüklü bir taşıma parası ödedi. Ama bazı cinsleri o iklimin soğuğuna dayanamamış, burada kalanlar memnun mesut hayatlarını devam ettiriyorlar.
Annesi de kızının çiçekleri diye ne kadar yorgun olsa onları hiç ihmal etmiyor. Ablamın kaktüs sevdiğini hiç bilmezdim ama sanki selenn'i seviyormuş gibi neredeyse okşayacak onları.

selenn
29-01-2010, 15:02
2 gündür aralıksız kar yapıyor burada. Penceden gördüğüm manzarayı sizlerle paylaşmak istedim.

123504

123505

123506

selenn
29-01-2010, 15:26
Böyle bir havada Aloe dumetorum'un çiçeği insanın içini ısıtıyor.

Türkiye'den döndüğümde bu Aloe beni çiçek tomurcuğuyla karşılamıştı. Tam açmasını bekleyemedim, güzel rengini paylaşmak istedim.

Aloe türüne ait 400'den fazla cins bulunuyor. Aloeler dona son derece duyarlılar. Bu sebeple şimdilik ev içerisindeler. Haworthialara nazaran Aloe türü daha bol güneş seviyor. Aydınlık bir yerde çok keyifli gelişip, yanlardan verdiği yavrularla ürüyor.

Yaz aylarında sulama düzenli iken kışın su konusunda biraz dikkatli olmak gerekli. Yaz aylarında bellii aralıklarla kaktüs besini takviyesi gelişmelerine destek oluyor.

İyi direnajlı toprak tüm sukulentlerde olduğu gibi dikkat edilmesi gereken bir husus.

Sıcak iklimlerde bahçede direkt toprağa dikilip yetiştirildiği gibi bizim iklimimiz için en uygunu saksıda yetiştirmek. Yazın bol güneş alan bir noktada bahçede de saksı ile hoş durabilir.

Aloe dumetorum'un yapraklarındaki beyaz lekeler oldukça dikkat çekici. Güneş görmesine bağlı olarak da yaprak renkleri kahverengileşebiliyor. Yayvan rozetleri ile Aloe'nin güzel bir cinsi...

123514

123515

günebakan
29-01-2010, 18:24
Hepsi de çok güzel görünüyor :). Güle güle büyüt sevgili Selen.

skaraca
29-01-2010, 18:50
Ben bunları görmemişim, ne zaman eklediniz selen hanım?

Tabii ya! Saat 16.00 Almanya saati ise, mesai sonrası eve dönüş yolunda idim. Öyle dimi selen hanım. Almanya saati olmalı. Yoksa kaçırmamam gerekiyordu. Çünkü Türkiye saati ile 17.00 a kadar fırsat buldukça kaktüs ve sukulentler sayfasında gezinti yapıyordum.

İkinci fotoğrafta yanında minicik yavrusu olan alacalı sukulent (aloe ... olabilir) güzelmiş. Yani hepsi güzelde ben daha çok onu beğendim. Bence çiçek açanın çiçeği; kendisinden daha güzel.

lale76
29-01-2010, 23:48
selenn Aloe dumetorum'un çiçeği çok güzel. Arajman da çok hoş olmuş.
Kar manzarası çok güzel. Buralar da kara hasret kaldık. Kar tatili için bebeklerimin biraz daha büyümesini bekliyorum. Çok özlemişim.

selenn
30-01-2010, 00:32
Sevgili lale76,
Kar manzarası hakikaten çok güzel. Benim de oğlum 2 yaşında mümkün olduğunca dışarı çıkıyoruz. Ufakken sanırım çok koruyucu davrandım baktım ki çok sık hastalanıyor şimdi biraz daha rahatım. Her duruma alışması anlamında biraz rahat olmaya çalışıyorum. Sizin de bebekleriniz sağlıkla büyüsünler eminim karın keyfini doya doya yaşarsınız.

Sevgilerimle.

selenn
30-01-2010, 00:35
Teşekkürler günebakan.

Sevgili skaraca,

Aslında bir saat geriyiz biz Türkiye saatinden fakat mesajım Türkiye saatiyle zamanlandırılıyor forumda. O minik Aloe planifolia. Alacalı hali çok hoş değil mi? Çok ufak şimdilik, bakalım ne zaman gelişmeye başlayacak...

selenn
30-01-2010, 01:36
Echeveria Perle von Nürnberg - Sedum pilosum;

Kaktüs ve sukulentlerimi yetiştirirken onları geliştirip büyüttüğüm gibi kimi zaman da kayıplar verebiliyorum. Elbette kaybettiğimde çok üzülüyorum fakat bunların hepsi birer tecrübe aslında. Nerede neyi yanlış yaptığımın farkına varmam açısından yararlı da oluyor diyebilirim.

Bu iki türü aynı saksı içerisinde iken kaybettim. Hatam ise sanırım kullandığım hazır kaktüs karışımının kalitesiz olmasından kaynaklanıyor. Aslında bilinen ve çiçek satışı yapan marketlerde sık kullanılan bir ürün olmasına karşın ben memnun kalmadım. Toprağın kalitesi ve direnajı çok önemli bir husus hakikaten. Bu bahsettiğim toprakta ilk gözlemlediğim sorun suyu alta iletmemesi oldu. Sulamanın ardından suyu direnaj deliklerinden süzdürmeyen bir yapısı vardı. İçine bir miktar da çakıl taşı kattıysam da bitkiye zarar vermesine engel olamadım.

Sonuç 2 kayıp bitki oldu. Şimdi mümkün olduğunca hazır kaktüs topraklarından kaçınıyorum...

Echeveria Perle von Nürnberg'in lila-mor rengi benim en çok hoşuma giden özelliği. Bol güneşli yerlerde çok keyifli yetişiyor. Direkt güneşten korumak gerek fakat aydınlık bir mekan olmazsa olmazları.

Crassulaceae familyasından ve Meksika kökenli bir tür. Çiçeklenme zamanı yaz ayları ve lilaya çalan pembe tonlarındaki çiçeğinin merkezi sarı renkli.

Dona karşı toleranslı, su ihtiyacı kışın oldukça az ve yaz aylarında hava sıcaklığıyla orantılı olarak su miktarını arttırmak gerekiyor.

Echeveria Perle von Nürnberg; Echeveria gibbiflora 'Metalica' ve Echeveria elegans'ın çaprazlamasından oluşan hibrit bir tür.

123543

123544

Cumhur Tonba
30-01-2010, 02:22
Merhaba selenn,
Almanya'd da kaktüs ve sulukentlerinizi konuşturuyorsunuz. Pencereden görülen manzaranız hiçte fena değil. Nasılsınız? Herhalde oralara yavaş yavaş alışmışsınızdır.
Tabii ki biraz da Güler abla zorluk çekiyor. Daha sizler gelmeden torunu beklemeye başlıyordu.
Hepinize iyi günler, mutluluklar ve sağlık diliyorum. Kendinize iyi bakın. Eşinize de sevgi ve saygılarımı iletin lütfen.

Güler
30-01-2010, 06:04
Echeveria Perle von Nürnberg , ben size demedim mi?
Selenn'e bu ne diye sorduğumda bir yığın isim sayıyor diye. İşte bu da bir çiçek adı. ;)

selenn
31-01-2010, 00:23
Cumhur Bey merhaba,

Artık alıştım fakat teyzeme olduğu kadar bana da çok zor geliyor uzakta olmak. İşte kaktüs ve sukulentlerle avunup duruyorum:))

Teyze ama adı bu ne yapayım:))

mrmusti
31-01-2010, 02:50
Sayın selenn,
Sizin bitkilerinizinde ne kadar güzel olduğunu görmekten mutlu oluyorum. Bu zevk hiçbir şeye benzemez değil mi?

Echeverialar ve Kaktüs ve Sukulent Yarışmasına katıldığım aranjmanımın son halleri;

122466

122467

122468

lale76
31-01-2010, 14:28
Sevgili selenn; Allah bağışlasın. Rahat olma konusunda çok haklısın.

selenn
03-02-2010, 00:18
Sayın selenn,
Sizin bitkilerinizinde ne kadar güzel olduğunu görmekten mutlu oluyorum. Bu zevk hiçbir şeye benzemez değil mi?

Genel anlamda bitkilerle, çiçeklerle uğraşmak bana terapi gibi geliyor fakat kaktüsler ve sukulentler de baştacım.

Haklısınız onlara emek vermek ve sonunda güzel çiçeklerini görmek çok keyif verici.

selenn
03-02-2010, 00:36
Haworthialar

Haworthialar Almanya ikliminde diğer sukulentlere nazaran daha rahat yetiştirilebiliyor. Bana göre en dayanıklı türlerden biri Haworthialar. Sanırım diğer sukulentlere nazaran daha az güneş talep ettiklerinden ve gölgede de keyifli olduklarından burada mutlular. Su ihtiyaçları da oldukça az.

Baharla birlikte ilk birkaç sulamanın ardından kaktüslere uygun sıvı besinle Haworthiaları da takviye ediyorum.

Almanya'ya bitkilerim nakledildikten sonra ortam değişikliğinden biraz yıprandılar, hastalıklar peşpeşe geldi fakat Haworthialar bu anlamda da daha dirençliler.

Şimdi ev içerisindeler. Bu aranjmandaki Haworthia viscosa en sevdiğim türlerden birisi. Spiral şekilde dönerek boylanması ile diğer Haworthialardan farklı bir cins. Yanlardan bir hayli zor yavru veriyor. 3 sene sonra ilk kez dibinden minik bir yavru görünce çok sevindim.
Ferda Hanım'a tekrar teşekkür ediyorum viscosalar için.

Haworthia turuncata da çok güzel. Kesilmiş gibi görünen uç kısımları çok hoşuma gidiyor.
123942

PlentyPlant
03-02-2010, 08:31
Ne kadar sevimli bir aranjman olmuş Sayın Selenn. Bir önceki de öyleydi. Neden bilmiyorum, ben hepsini tek tek saksılarda yetiştiriyorum. Galiba çabuk büyüyeceklerini düşünüyorum ve sürekli kaplarını değiştirip rahatsız olmalarını istemiyorum. Biraz seracı gibi davranıyorum galiba. Varsa, yanlışım bu olabilir. :)

Vildan Sönmez
03-02-2010, 11:58
Sevgili Selenn
Haworthialar herbiri ayrı güzel, hepsi birarada ayrı güzel. Eline sağlık.

selenn
03-02-2010, 23:56
Sayın PlentyPlant tek tek saksılarda bitkileri yetiştirmek, her bir saksıyı etiketleyip koleksiyon oluşturmak çok güzel fakat yer sıkıntısı nedeniyle aranjmanlar çok iyi oluyor. Yeterli derinlikteki bir saksıda birlikte de çok keyifli büyüyebiliyorlar.

Haworthiaların kökleri son derece kalın ve gelişmiş olduğundan bu aranjmanda bir hayli derin bir saksıya yerleştirdim bitkileri. Bu şekilde de rahat büyüyebiliyorlar. Şimdilik benim yer sıkıntım olduğundan böyle bir çözüm buldum ama sizin raf sisteminiz de çok güzel bir çözüm olacak:)

Örnek olarak Haworthia maughanii'nin köklerin kalınlığından bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=516147&postcount=38) mesajımda bahsetmiştim.

selenn
03-02-2010, 23:57
Teşekkürler Vildan Hanım.

Sebahattin Sargın
03-02-2010, 23:59
Bu başlığa girip türleri incelemek, bilmediklerimi öğrenmek ve aranjmanlarınıza bakmak çok güzel Selen Hanım ;) Arada birde Denizimizi gördüğümüzde ise yüzümüz gülüyor ;)

Bu aralar bende sukulent koleksiyonu yapmaya başladım, bu başlık bizim için çok öğretici. Özellikle Sedum türleri çok hoşuma gidiyor. Çalışmalarınızın ve yazılarının devamı dileği ile...

Sevgiler ;)

selenn
04-02-2010, 00:05
Sevgili Sebahattin Sargın, sukulent koleksiyonu yapmaya başlamana eyvah diyorum:))

Bir bulaşmaya gör hastalık çok hızlı ilerliyor. Hastalık mı demeliyim yoksa delilik mi bilemedim ama çok keyifli birşey olduğu kesin. Umarım aradığın her türe sahip olur ve koleksiyonuna yeni türler ekler, fotoğraflarını bizimle de paylaşırsın.

Güzel sözlerin için çok teşekkürler.

skaraca
04-02-2010, 09:01
Sayın selenn,

Hawortia'larınızdan güzel bir demet daha sunmuşsunuz. Haworthia turuncata gerçekten ilginçmiş. İlk fotoğrafa bakmış ve sanırım başına bir haller gelmiş diye düşünmüştüm.

Güle güle büyütünüz.

sevim.K
04-02-2010, 09:53
Sevgili Selen; kaktüs ve sukulent dünyası müthiş zengin. Olağanüstü güzel çeşitler var mümkün değil tabi ne kadar zengin koleksiyon olursa olsun hepsine sahip olabilmek.

Sunduklarınızın da ötesinde çeşitleriniz olduğu sanısına neden vardım bilmiyorum ama sunumlarınız çok güzel. Bitkiyle ilgili kısa sıkmayacak bir bilimsel açıklama ve kendi hikayeniz. Teşekkürler. Çok güzel:) Sunumlarınızı ilgiyle izliyorum:)

PlentyPlant
04-02-2010, 12:25
Sayın PlentyPlant tek tek saksılarda bitkileri yetiştirmek, her bir saksıyı etiketleyip koleksiyon oluşturmak çok güzel fakat yer sıkıntısı nedeniyle aranjmanlar çok iyi oluyor. Yeterli derinlikteki bir saksıda birlikte de çok keyifli büyüyebiliyorlar.

Haworthiaların kökleri son derece kalın ve gelişmiş olduğundan bu aranjmanda bir hayli derin bir saksıya yerleştirdim bitkileri. Bu şekilde de rahat büyüyebiliyorlar. Şimdilik benim yer sıkıntım olduğundan böyle bir çözüm buldum ama sizin raf sisteminiz de çok güzel bir çözüm olacak:)

Örnek olarak Haworthia maughanii'nin köklerin kalınlığından bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=516147&postcount=38) mesajımda bahsetmiştim.

Görmüştüm Sayın Selenn. Aranjmanınız yukarıdan çekildiği için, derinliği algılamamıştım. Doğru söylüyorsunuz, bu şartlarda gayet güzel büyüyebilirler. Sizinki hem sevgi, hem estetik. Böyle daha güzel. :)

selenn
04-02-2010, 22:16
Sevgili Selen; kaktüs ve sukulent dünyası müthiş zengin. Olağanüstü güzel çeşitler var mümkün değil tabi ne kadar zengin koleksiyon olursa olsun hepsine sahip olabilmek.

Sunduklarınızın da ötesinde çeşitleriniz olduğu sanısına neden vardım bilmiyorum ama sunumlarınız çok güzel. Bitkiyle ilgili kısa sıkmayacak bir bilimsel açıklama ve kendi hikayeniz. Teşekkürler. Çok güzel:) Sunumlarınızı ilgiyle izliyorum:)

Çok teşekkürler sayın sevim.K.

Güngör Salman
21-04-2010, 20:23
Sevgili Selenn, 2 ay olmuş uğramayalı özledik sizi umarım herşey yolundadır sevgiler.

Güler
21-04-2010, 20:38
Selenn Almanya'ya gitmeden önce burada özel olarak Almanca dersi aldı. Gittiğinde de gayet güzel anlıyor ama rahat konuşamıyordu. Orada bulunan yabancıları konuşamadıkları takdirde mutlaka kursa tâbi tutuyorlarmış.
Selenn de mecbur oldu ve kursa başladı hergün sabah 8-13 arası kursa devam ediyor. Sanırım üçüncü kurda şimdi. Hem birinci kurda hem de ikinci kurda sınıf birincisi olmuş.

Kurstan sonra eve gelince de ancak ev işleri ve çocuğu ile meşgul olduğu için siteye girmeye vakti olmuyor, site haberlerini de bana telefon ettikçe öğreniyor.

Bu pazar bahçesini tanzim etmiş, clematislerini ekmiş. Birkaç gündür de Bursa'dan misafirleri vardı.
Hepinize selamları var.

Güngör Salman
21-04-2010, 20:50
Güler hanım, teşekkür ederiz selamını aldık hepsi iyi haber benim güzel arkadaşıma bizdende selamlar sevgiler.

günebakan
21-04-2010, 21:53
Güler ablacığım siz de Selen'e selamlarımızı iletin lütfen. Çok teşekkürler:)

selenn
26-04-2010, 00:29
İlginize çok teşekkürler. Teyzem bana sizlerin selamlarını iletti. Bu aralar biraz vakitsizlikten sıkıntım var. Ufaklık büyüdükçe istekleri ve koşturmacası da arttı. Kurstan arta kalan zamanın nasıl bu kadar hızlı geçtiğini anlamıyorum. Saat gece yarısı olunca oturmaya vakit ancak bulabiliyorum. O zaman da sabah altıda kalma mecburiyeti devreye giriyor. Umarım zamanla Deniz büyüdükçe kendime ayıracağım vakit miktarı da artar. (Aman yok artmaz demeyin çok bozuluyorum:)

Bütün bunların yanısıra kaktüs ve Sukulentler de son derece moralsizler. Almanya'yı hiç sevmediler. Yaklaşık 8 aydır inatla Almanya ikliminde de kaktüs yetiştirilebilir diye çaba sarfediyorum ama sonuç malesef benim inandığımın tam aksi.

Bundan sonra Türkiye'ye dönene kadar yeni bitki almamaya karar verdim. Her bitki kaybında çok üzülüyorum. Kaktüslerin ve sukulentlerin bu cansız halleri de biraz başlığa yazmama mani oldu galiba. Bu zaman zarfında Türkiye'ye dönene kadar yeni bitki almak yerine bilgi edinmek sanırım daha mantıklı olacak.

Yine de Sempervivumlar, Agave'ler ve Haworthia, Gasteria türleri Almanya iklimi için uygun olan türler. Bunlarla yola devam şimdilik. Kendimi ve bitkilerimi biraz toparladıktan sonra resimleri paylaşmak üzere... Sevgiler.

selenn
29-04-2010, 01:04
İstanbul'a geldiğimde annemdeki sukulentlerimi gözlemlemek çok keyifli oluyor.
Birkaç ayda ne kadar hızlı geliştiklerinin farkına varıyorum. Havaalanından eve gelir gelmez odama girince ilk işim camdan dışarı kafamı uzatıp balkondaki emanetlerimi incelemek oluyor.

Annem sağolsun onlara çok güzel bakmış. Bu resim geçen yıl Kaktüs - Sukulent Düzenleme Yarışmasına katıldığım 1 numaralı aranjmanın bugünkü hali. Temmuz 2009'dan bu yana bir hayli gelişmiş bitkiler. Opuntia microdasys'in gövdesi kalınlaşmış, boğumları büyümüş.

Rebutia pygmea 1 sene evvelki haline nazaran daha da tombikleşmiş. Ama en büyük gelişimi Stapelia grandiflora göstermiş. Hem tombikleşmiş hem de gövde sayısı artmış. Saksının genel görünüşü eskisine nazaran daha dolu olmuş.

Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=469197&postcount=1) da yarışmanın düzenlendiği tarihteki hali.

Önümüzdeki bahar saksı değişimi yapmak bitkiler için daha faydalı olacak gibi gözüküyor.

139786

selenn
29-04-2010, 01:12
Echeveria'nın yaprak uçları çok hoşuma gidiyor.

139787

köknar
29-04-2010, 01:16
Çok güzel görünüyor. Tüm kaktüs ve sukulentleriniz çok güzel. Echeveira' ları çok beğeniyorum. Asil bitkiler.

selenn
29-04-2010, 01:17
Annem telefonda konuştuğumuzda en son Kalanchoe'nun çiçekleri çok güzel açtı ama göremeyeceksin diye hayıflanmıştı. Süpriz yapıp İstanbul'a geldiğimizde Kalanchoe blossfeldiana'nın çiçekleri geçmeye yüz tutmuştu ama katmerli çiçeklerini görebildim.

Kalanchoe longifolia ise çok güzel kızarmış. Biraz yaprak biti istilasına uğramışlar ama üstesinden geliriz.

139788

selenn
29-04-2010, 01:18
Ben de Echeveria'ları çok seviyorum sayın köknar. Fakat Almanya'da çok zorlanıyorlar. İstanbul'dakinin bu canlı halini görmek bana moral oldu.

köknar
29-04-2010, 01:20
Yokluğunuzda güzel bakılmışlar belli ki :)

selenn
07-05-2010, 15:26
Türkiye dönüşü her zamanki gibi önce Deniz sonra ben grip olduk. 2 gündür evde bir Deniz öksürüyor, bir ben. Bu sabah kalkınca baktım çok kötüyüm, kursa gitmeme kararı aldım.

"Gözüm yatakta" tabiri tam durumumu anlatıyor ama sürekli ilgi bekleyen bir ufaklıkla malesef yatılamıyor. Baktım biraz gözüm açıldı uzun zamandır kilerde bekleyen 2 saksı sukulenti alıp eve çıktım. Kışın soğuktan etkilenen bitkileri temizlemekti niyetim ama normal olarak onunla kalmadım. Saksıları birleştirip yer kazanmak için geçen sonbahar 2 uzun dikdörtgen saksı almıştım. 40'a yakın türü topralayabilmiştim bu iki saksıda.

Evdekilerden boş kalan yerlere takviye yaptım. Biraz toprak ilavesi ile 2 saksıyı camın dışına yerleştirdim. Hava hala yağmurlu, güneş hala yok ortalıkta ama kilerdeki yetersiz ışıktan daha iyidir.

İşte camdan sukulent ve çevrenin manzarası;

142126

selenn
07-05-2010, 15:28
Saksıların diğer tarafı;

142129

selenn
07-05-2010, 15:35
Geçen sonbaharda kendi kaktüsümden (yanılmıyorsam Mammillaria'dandı) aldığım tohumlar çimlendiler. Bebekler hemen camın iç tarafında mümkün olduğunca aydınlık bir yerdeler.

142133

skaraca
07-05-2010, 15:48
Sayın selenn,

Sukulent düzenlemeleri güzel olmuş. Bebekler ise... evet mammillaria. Bende çimlendirmiştim tohumdan. Ama benimkiler henüz minikler, sizinkiler geçen yıldan kalma oldukları için sanırım büyükler.

a1919
07-05-2010, 15:56
Ben o minişleri yerim yaa... Çooook tatlılar güle güle büyütün.
Bu arada geçmiş olsun :)

selenn
07-05-2010, 15:57
Sayın skaraca, Mammillaria tohumları kolay çimleniyor ama büyümeleri bir hayli zaman alıyor. Aslında çok da büyük değiller. Makro çekimden dolayı biraz büyük gözüküyorlar. Bebek büyütür gibi emek vereceğiz artık:)

günebakan
07-05-2010, 16:24
Sevgili Selenn sukulentler harika görünüyor echeveria ve sukulent çeşitlerini ben de çok seviyorum.Cam kenarı sukulent bahçen çok hoşuma gitti Bebeleri de güle güle büyüt:)

selenn
07-05-2010, 16:32
Sevgili günebakan, buraya taşındıktan sonra burada Echeveria Perle von Nürnberg ve Echeveria agavoides'ten başka Echeveria çeşidi olmadığını farkettim. Meğer iklimden kaynaklanıyormuş Echeveria sıkıntısı. Malesef bu Echeverialar elimde son kalan türler. Cristatlar diğerlerine nazaran daha keyifliler. Umarım bunları koruyabilirim.

Çatı katında oturduğumdan evdeki tek düz camı değerlendirmek istedim. Beğendiğinize sevindim. Sevgiler.

Hhatice
09-06-2010, 18:44
Sevgili Selen hanım yeni düzenlemeniz çok güzel olmuş.Ben cam içini sizin gibi değerlendirmeyi düşünüyordum ama malum kaktüs ve sukulentler suyu sevmiyor yağmur yağdığı zaman nasıl korumayı düşünüyorsunuz? Panjur olmadığı için cesaret edemedim .

selenn
17-07-2010, 12:24
Sevgili Hhatice,

Saksıların bulunduğu cam içine çok fazla yağmur gelmiyor. Çatı bu alana yağmur gelmesine engel oluyor. Bahar sonu yaz mevsimi gibi sıcaklar bastırdığında yağan yaz yağmurlarının sukulentlere güzel bir etkisi oluyor. Yağmur suyu sulama suyu olarak kullanılabilir. Tabi son zamanlarda mevsimler de oldukça dengesizleşti. Yaz yağmuru yerine sellere bırakınca sizin de düşündüğünüz gibi dikkat etmek gerekli.

Belki aşırı yağan yağmurlarda koruyacak bir sistem oluştursanız cam içinizi de değerlendirmiş olabilirsiniz.

kartalpin
16-08-2010, 20:08
Sevgili Selen kardeşimiz,
Uzun zamandır sukulentlerinizi göremiyoruz, sağlığınız yerindedir inşallah. Sağlık ve mutluluk sizinle olsun

Güler
17-08-2010, 10:56
Sayın kaltanpin, selenn İstanbul'da. Yoğun günler geçiriyor, Allaha şükür sağlığı iyi.

Ay sonunda Almanya'ya dönecek, umarım siteye girmeye vakit bulduğunda size cevap verecektir.

(Ben selen'in teyzesiyim)

kartalpin
17-08-2010, 20:51
Teşekkür ederim Güler hanım. Selen kardeşimizin teyzesi olduğunuzu biliyorum. Tüm ailenizin, Sukulent ve kaktüslere düşkünlüğünü, bilgi birikimini de bilmekteyim. Sizlerden bu ortamda sukulentler hakkında çok şey öğrendim. Ne mutlu sizlerin elindeki kaktüslere ve sukulentlere.

Ailenizin tümüne saygılar sevgiler.

zenfree
15-12-2010, 21:25
Sevgili Selen bitkilerin harika. Kutluyorum seni. Bilgiler için ayrıca teşekkürler.

selenn
07-01-2011, 23:09
Sevgili zenfree,

Çok teşekkürler. Siteden çok uzun zamandır uzak kaldım, dolayısıyla da başlığımı epeydir ihmal ettim. Yeni türleri ve bilgilerini paylaşmaya bundan sonra devam edeceğim. Almanya'daki yoğun kış bu sene bizi bir hayli zorladı ama baharda umarım az zararla bitkilerim tekrar uyanmaya başlarlar.

Vildan Sönmez
07-01-2011, 23:18
Merhaba Sevgili Selen. Sizden haber almak ne güzel. Merakla bekliyorum şahsen.

betito
08-01-2011, 01:02
Selen Hanım, konuya eklediğiniz ilk fotoğraftaki bitkiyi çok ilgi çekici buldum. Acaba buralarda var mıdır? :)
Hoş konunuza eklediğiniz bütün fotoğraflardaki bitkiler çok değişik.

cey
08-01-2011, 10:08
Sevgili Selen Hanım,
İnsan hiç tanımadığı biriyle dost olabileceğini düşünür mü, işte sizin sayfanızdakileri okuduğumda ben düşündüm. Sizdeki çeşitliliği görünce o etli yapraklarıyla yumuk yumuk duran sukulentlere bir imrendim hemen Ankara'daki çiçekçileri gezesim geldi :) Sanırsam bugün eşim işten geldiğinde onu bir sürpriz bekliyor olacak, hadi çiçekçileri gezelim diye tutturacağım:))Konunuzun insanlara etkisi:)

selenn
09-01-2011, 09:08
Sayın betito,

İlk fotoğraftaki bitki Mammillaria luethyii, Türkiye'de malesef kolay bulunmuyor. Ben Almanya'dan almıştım. Nadir bulunan bir tür ama hakikaten benim de en sevdiklerimden, sahip olunası bir cazibesi var:))

Sayın cey,

Çok teşekkürler duygu ve düşünceleriniz için. Siteye ilk üye olduğum günden beri sizin eşinizi bekleyen o süpriz benim eşimi de çok bekledi:)) Sağolsun her seferinde yorgun bile olsa elinden geldiğince benimle birlikte kaktüs ve sukulent peşine düştü. Ve süprizlere alışıyorlar zamanlar:))

Dilerim beğendiğiniz her türe ulaşma imkanınız olur.

betito
09-01-2011, 09:15
Selen Hanım, o zaman Almanya'daki tanıdıkları ikna etmek gerekiyor, teşekkürler. :)

Adalet Yağcı
09-01-2011, 17:21
Sevgili Selenn, uzunca bir süredir uğramamıştım buraya, sayfaları tekrar gezerken 198. mesajı uzun uzun inceledim.

Bu güne kadar hiç kaktüs almadım ama o fotoğrafı görünce böyle bir aranjmanın beni mutlu edeceğine karar verdim.

İlk fırsatta böyle bir aranjman saksım olacak.
Sevgiler.

limon
09-01-2011, 17:53
Adalet hanım, Martta gelince Ünal Kaktüse götüreyim sizi. Başka yerden almayın sakın, o kadar bol çeşit var ki... Bende de Kaktüs ve Sukulent merakı başladı, bir kaç çeşit aldım ama devamı gelecek gibi.

Adalet Yağcı
09-01-2011, 18:06
Memnun olurum Limon, ama saksıyı Mersin'e taşımak gerekecek.

Kiraz
09-01-2011, 18:09
Ben de bulaşıyorum yavaş yavaş :) Yalan değil, Selenn'in kaktüs ve sukulente ilgisinden de etkilendim.

Adalet Hanım saksıyı siz düşünmeyin, güzelce paketleriz, dayanıklı oluyorlar.

Limon, bu gidişle bir toplantı da Ünal Kaktüs'te yapacağız.

cemo
09-01-2011, 18:25
Bir bulaşırsanız kurtulamazsınız, ona göre:) Selenn e teşekkür borc oldu, sizleri de aramıza kattığı için. Hoşgeldiniz...

limon
09-01-2011, 19:18
Adalet hanım, güzelce koliler, kargoyla göndeririz. Zaten toprakları kupkuru, dağılmıyor. Yanınızda taşıyıp yorulmazsınız.

Kiraz, hiç fena fikir değil. :)

Selenn, arayıp bulamadığın veya çok istediğin bir çeşit varsa, bakacağım senin için.

selenn
09-01-2011, 21:08
Çok mutlu oldum mesajlarınıza. Sevgili Adalet Hanım, sevgili Kiraz sizlerin de bu bitkilere merak salmanız beni çok mutlu etti.

Sevgili Limon teklifiniz için çok teşekkür ederim. Muhakkak aradığım bir tür olduğunda size haber veririm. Benim için bir iki kere Ünal Sera'yı gezerseniz bir sonraki toplantıda sizin kaktüslerinizden konuşmayı garantileyebiliriz:))

Adalet Hanım siz merak etmeyin aslında nakilleri hiç problem değil. Benimkiler Bursa'dan Almanya'ya gittiler ve çok da zarar görmediler. Düzgün paketlemeleri yeterli oluyor.

Uğraşıp didiniyorum ama bir türlü teyzeme bulaştıramıyorum bu merakı, ne yapsak acaba?

Adalet Yağcı
09-01-2011, 22:00
Uğraşıp didiniyorum ama bir türlü teyzeme bulaştıramıyorum bu merakı, ne yapsak acaba?

Daha çok fotoğraf iyi bir fikir olabilir.

bilge5130
09-01-2011, 22:29
Adalet hanım, Martta gelince Ünal Kaktüse götüreyim sizi. Başka yerden almayın sakın, o kadar bol çeşit var ki... Bende de Kaktüs ve Sukulent merakı başladı, bir kaç çeşit aldım ama devamı gelecek gibi.

Sevgili Limon ünal kaktüs'ün internet üzerinden kaktüs satışı var mı?

Güler
10-01-2011, 00:54
Başımı kaşıyacak zamanım yok diyorum bana kaktüs hastalığını da bulaştırmaya çalışıyorsunuz. Nefis çiçeklerini görünce nasıl zor dayandığımı bir Allah bilir.

Sevmiyorum sanmayın, büyük marketlere gittiğimde kaktüslere iğne ile soktukları o yapay çiçekleri kimse görmeden birer birer temizliyorum. İçim sıslıyor berelenmelerine.

Cumhur Tonba
10-01-2011, 02:28
Memnun olurum Limon, ama saksıyı Mersin'e taşımak gerekecek.

Otomobile kimseyi almazsınız olur biter. Şindi üstteki mesaj sahibide kıs kıs gülecek. Akıl da verebilir size. Fakat kendiside kaktüslere alışırsa debriyaj ve fren patelinin önüne kaktüsü nasıl koyacak bilemem.

Güler
10-01-2011, 02:53
Ben de zaten bunu düşünüyorum, her yerime kaktüs dikenleri batar. Bir daha aynı serüveni yaşamak istemem. :D

limon
10-01-2011, 09:51
Sevgili Limon ünal kaktüs'ün internet üzerinden kaktüs satışı var mı?

Bilge hanım, internet üzerinden var mı bilmiyorum ama internet sitesi şurası. (http://www.unalsusbitkileri.com/)

sariefe
11-01-2011, 02:14
Sevgili selenn; İstanbul buluşmasında sizinle sukulentler hakkında sohbet edemediğimiz için o kadar üzülmüştüm ki bu üzüntümü bir nebze de olsa sayfanızı gezerek gidermek istedim. Gezimi az önce bitirdim. Sunumunuz ve bitkileriniz o kadar güzel ki ne kaçırdığımı düşününce üzüntüm azalmadığı gibi daha da arttı.

Diğer yandan bu bitkilerle alakalı aynı duygulara sahip olduğumuzu gördüğüm için çok mutlu oldum. Ayrıca kelimelere döktüğünüz sevgi ve heyecanın benzerlerine sahip olduğum için yazdıklarınızı okurken hiç yabancılık çekmedim. Keşke okumakla kalmayıp sizden de dinleme şansım olsaydı diyorum ama inşallah başka bir zaman.

Kısa süren diyaloğumuzda bile gerek ses tonunuz, gerekse gülümsemeniz ince ruhunuzun ve iç güzelliğinizin aynası gibiydi. Sizi tanıdığım için onur duydum. Paylaşımlarınızın takipçisi olacağım. Bu anlamda size ve resimler için eşinize teşekkür ederim. Sevgili Deniz' e de selamlar ;)

Saygılar....

selenn
11-01-2011, 23:10
Sayın sariefe,

Ben de sizinle toplantıda bitkilerimiz konusunda sohbet etmeyi çok istedim ama inanın zamanın nasıl hızla akıp gittiğinin farkına bile varmadan toplantının sonuna geldik. Sizin de bahsettiğiniz gibi başlıklarımızı aynı zamanlarda incelemiş ve benzer cümleler sarfetmişiz.

Bitkilerimi ve sunumumu beğenmeniz beni mutlu etti, teşekkürler. Sukulentler ve kaktüsleri çok sevmeme rağmen uzun bir süredir yeni bitki edinmek konusunda kendimi engelliyorum. Bunun aslında en önemli sebebi Almanya'nın iklim şartları. Bursa gibi kaktüs ve sukulent yetiştirmeye son derece elverişli bir iklimden sonra zavallılar ilk yıl Almanya'da çok bocaladılar. Kayıplarım da istemediğim kadar oldu malesef. Tabi ki hala gözüm seralarda ya da internette satış yapan firmalarda ama bir süre bu şekilde olanlarla yetinme niyetindeyim.

Umarım bir başka toplantıda sizinle sohbet etme fırsatımız olur.

Hhatice
11-01-2011, 23:44
Sevgili selenn bakmaya doyamadığım bir kaktüs kolleksiyonun var .Ben en çok ilk mesajın ilk çiçeğini beğeniyorum .Mammillaria luethyii Hiç rastlamadım seralarda çok değişik çok güzel .
Seni tanıdığıma çok memnun oldum .

selenn
12-01-2011, 00:13
Ben de sizi tanıdığıma memnun oldum sevgili Hhatice. Mammillaria luethyii'yi o kadar uzun zaman aradıktan sonra hiç ummadığım bir yerde bulunca hemen almışstım. Nasıl sevindiğimi gören satıcının surat ifadesini unutamam.
Sevgiler.

günebakan
12-01-2011, 12:49
Selenn'ciğim seninle tanışmak güzeldi. O güzel kaktüslerinin kayıplarına üzüldüm ama senin yeni güzellikler edineceğine eminim her ne kadar kendini engellesende. Yeni bir tane görünce insan dayanamıyor:)

selenn
16-01-2011, 22:45
Thillandsia ionantha

Uzun zamandır başlığıma fotoğraf ekleyememiştim. Forumda dolaşırken bu türe ait bir başlık açıldığını görünce bendeki Thillandsia'nın fotoğrafını paylaşmak istedim.

Aslında benim sukulentlerden sonra en beğendiğim türler Thillandsialar. En çok ilgimi çeken özelliği ise gelişiminde toprağa ihtiyaç duymaması. Herhangi bir zemin üzerinde havadan aldığı nemle yaşamını sürdürüyor. Çok da dekoratif uygulamalar yapılıyor Thillandsialarla. Özellikle ağaç, mantar ve tahta yüzeylere iliştirilmiş halde sergileniyorlar.

Bendeki bu türün ismi Thillandsia ionantha. Bromeliaceae familyasından ve kökeni Güney Amerika.
Sukulentlere en benzeyen özelliği aydınlık mekanlara ve güneşli ortamlara bayılmaları. Fakat yaz aylarında direkt güneş ışığından korunması gerekli.

Su ve neme oldukça ihtiyaç duyuyorlar. Normalde haftada en az 2 kere yapraklarının spreylenmesi gerekli dense de gözlemlediğim kadarıyla bu yetersiz oluyor. Yaprak uçlarında kurumalar oluşuyor. Ben sulamayı geceden su dolu bir kaba bitkiyi iliştirilmiş olduğu mantarla atıyorum. Yaprakların tamamen suya batmış olmasına dikkat ediyorum. Sabah da sudan alıyorum. Bu sulama yöntemi ile çok da diri yaprakları oluyor. Bu işlemi haftada bir ya da iki kez yapıyorum, günlük olarak da spreyle nemlendiriyorum.

Aşağıda eklediğim ilk resim bitkinin çiçeklenme dönemi öncesi hali. İkinci resim ise sonbahar sonundaki çiçeklendiği zamanki durumu. Özellikle yaprakların renk değişimi ve çiçek renginin güzelliği sebebiyle bu bitkiyi paylaşmadan edemedim.

189025

189026

sariefe
17-01-2011, 00:52
Sevgili selenn sizde kim bilir daha neler var! Bu muhteşem bir bitki. İlk defa gördüm ve çok beğendim. Karakteri, renk değişimi, çiçeği ilgi çekici. Dayım Almanya' ya çağırıp dururdu. Bense hep üşenirdim gitmeye. Son günlerde sürekli sebep vermeye başladınız bana. Sonu hayrola ;)

AizoaceaeFAN
17-01-2011, 10:42
Sayın selenn, ilginç bitkiler Thillandsia lar. Özellikle çiçekleri muhteşem. Büyütme şekli çok hoş. Duvara bir aksesuar gibi asılmaları dekor olarak çok şık bence.. Güle güle büyütün.

Ayşe Yıldız
17-01-2011, 10:51
Kökleri dışardan bakıldığında görünüyor mu yoksa üzerinde durduğu şeyin içine doğru mu büyüyor? Ben merak ettim şimdi.

günebakan
17-01-2011, 13:47
Thillandsia lar harika görünüyor Selen'ciğim özellikle de ikinci resimdeki çiçek ve yaprak rengi çok güzelmiş. Yaprak rengi kırmızı mı yoksa çiçeklenirken mi bu rengi alıyor acaba?

Güler
17-01-2011, 15:39
Selen dün Almanya'ya döndü. Vakit bulduğunda siteye girer ve sorularınıza cevap verir.

cey
17-01-2011, 16:12
Selen hanım bayıldım son eklediğiniz çiçeğe, en son size yazdıktan sonra Ankara'da sera sera gezdim birkaç çeşit sukulent ve kaktüs aldım:) Aldıkça alasım geliyor da evde o kadar yer yok:) Ama buna bayıldım doğrusu, duvarlar müsait ne de olsa, birde Türkiye'de satan bir yer bulursam tabii:D

selenn
17-01-2011, 16:45
Sevgili sariefe, üşenmeyin gelin Almanya'ya ama bu mevsimi tercih etmeyin. Seralar nisan sonu mayıs başı gibi şenleniyor:)) En iyisi yaz aylarında. Bildiğim birkaç sera var, yazın tüm haftasonları dolu. Yurtdışından turlar düzenleniyor bitki almak için. Eee şaşırmıyorum bu duruma, bu hastalık bulaştı mı sonu deliliğe varıyor:))

Sayın AizoaceaeFAN, çok ilginçler gerçekten. Dekoratif olarak o kadar güzel örnekleri var ki her gördüğümde hayran hayran inceliyorum. Eşim Paristeki bir tekstil fuarında bir standda görmüş. Standı süslemek için ağaç gövdesine yerleştirilmiş haldelermiş. Fotoğraflayamadığı için hala hayıflanıyor.

Sayın ayse afyonlu, kökleri çok ince ve mantara sarılmış haldeler. Yeni kök gelişimi bendekilerde pek olmadı. Ama zamanla olur diye tahmin ediyorum. Dekoratif olarak üreticiler bitkiyi bir tel ya da silikonla zemine sabitliyorlar ama doğal ortamlarında agaca kökler varsıtasıyla sarıldığını okumuştum.

Sevgili günebakan, yaprak rengi çiçeksiz halinde ilk resimdeki gibi yeşil. Çiçeklenmeden önce kızardı ve sonra da tomurcuk meydana çıktı. Yazık olan şu ki çiçeklerin ömrü çok kısa. Tormurcuğun tam açmış hali sadece 1 gün devam ediyor.

Sayın cey teşekkür ederim yorumlarınıza. Yeni bitki alma isteği malesef hiç bitmiyor. Ben kendimi zor da olsa bir süreliğine engelliyorum. Yer sıkıntısına çözümü ben aranjman olarak bitkileri saksılamakta bulmuştum. Kare saksılar da çözüm olabilir. Bu bitkiye Türkiye'de hiç rastlamadım ama "Air Plant" olarak da biliniyorlar. Umarım bulabilirsiniz.

bıcırık
17-01-2011, 17:14
Sevgili Selenn sukullent ve kaktüsleri çok sevdiğin onların bakımına gösterdiğin özenden belli...Ama sevgin karşılıksız değil,onlarda seni çok seviyor ve sana en güzel hallerini sunuyorlar...Bu güzelliği ve görselligi görmek herkese nasip olmaz...Bizimle paylaştığın için çok teşekkürler....Sevgilerimle...