View Full Version : selenn / Kaktüs ve Sukulentlerim
Graptoveria Fred Ives forma cristata .
SayınSelen şimdiye kadar gördügüm en güzel sukulent . Maşallah cok güzel.
Sayın tika sukulentleri okadar sıkmayın naylona sarmak iyi bir fikir degil bu aylarda .
günebakan
27-10-2012, 10:56
Teşekkür ederim Selen'ciğim saksı sende daha güzel sen dalları, yaprakları topla bana ben havalimanında yolunu keserim:))))))))
Graptoveria Fred Ives forma cristata harika ,yakın olsaydınız ufacık bir yavru yaprak isterdim sizden,,ne iyi olurdu:(
ipektuğçe
28-10-2012, 09:43
Sevgili selenn hanım,bizlere yine muhteşem kareler sunmuş sunuz,hepside birbirinden harika.Görüntülere bayıldım,benim minik sukulentlerin de ,sizdeki gibi coşması için daha 2 yıl var demek ki;)
Yeni aldığım Echeveria Black Prince nin yapraklarını beğenmemiştim,sizden aldığım güzel bilgilere inşallah istediğim görüntüye kavuşurlar.
Güzel görüntü ve bilgiler için teşekkür ederim,sevgiler...
Beğeni yorumlarınız için teşekkürler.
Sayın Tika, endişelenmeyin bitkilerinize 6 günde hiçbirşey olmaz. Bitkilerinizin naylon serada olduğunu yazmışsınız. Bildiğim kadarıyla havalar İstanbul'da hala güzel ve güneşli gidiyor. Geceleri ise sıcaklık düşse de sukulentlere zarar verecek derecelere kadar inmiyor. Bu nedenle naylon seraya almak için bitkilerinizi henüz erken diye düşünüyorum.
Güneşli günlerde naylonu açıp bitkilerin hava almasını sağlayın, eğer hava ısısı çok düşerse geceleri kapatıp gündüzleri tekrar açabilirsiniz.
Ben naylon kaplı raf sisteminde bitkileri 2 derece ısıya kadar bahçede beklettim ama ardından daha fazla riske atamadım, bitkilerimi kilere taşıdım. İyi ki de taşımışım dün gece -7 dereceydi ısı:)
Selen hanım merhaba ümitsiz açmıştım ama siteyi siz döneli baya olmuş hoş geldiniz sitenize bende hoş buldum yazınızı yeni okudum :))
ben 36 yaşıma kadar hiç çiçek bakmadım sevmezdim benim maceramda dükkanımın açılışında bana hediye gelen canlı çiçeklerle başladı sizlerle devam edecek sanırım bulaştı birkere :)
Denizardacan
03-11-2012, 19:27
Selen hanım merhaba,
Ben de sukulent hastalığına yakalandım, hem de çok fena.
Ellerinize sağlık o renkler muhteşem. Bakmaya doyamıyorum inanın, sonbaharı sukulentlerde ve yapraklarda çok seviyorum. Çok huzur dolu renkler, maşallah diyeyim sağlıkla iyi günlerde büyütün tüm bitkilerinizi.
Sevgili Denizardacan, madem bu meret size de bulaştı aramıza hoşgeldiniz:)
Doğanın sonbahar renkleri bana çok huzur verir, çok severim ama sukulentler sözkonusu olunca durum biraz daha farklı, onlar gözüme daha güzel gözüküyor:)
İyi dileklerinize teşekkür ederim, sevgiler.
Sevgili Selen çeşitlilik bir yana bakımları çok güzel ellerinize sağlık. İnsan keyifle dolaşıyor bütün sayfaları. Ne zamandır bakmamıştım. Baya zaman alacak tek tek sukulentlere bakmak, oldukça birikmiş. Sevgiler
Son olarak da Sukulentli Wuppertal manzarası...
335959
Manzara gibi değil de minyatür bahçe gibi :)
Ne kadar güzel.
Sevgili Selen çeşitlilik bir yana bakımları çok güzel ellerinize sağlık. İnsan leyifle dolaşıyor bütün sayfaları. Ne zamandır bakmamıştım. Baya zaman alacak tek tek sukulentlere bakmak, oldukça birikmiş. Sevgiler
Sevim Hanım teşekkürler, beğendiğinize sevindim. Bitkiler çoğaldılar, haklısınız. Bunu bahar ve yaz aylarında anlamıyordum. Onun yaprağına kıyama atma, daldır, bunun kökünü ayır bir saksı daha yedekle derken sonbahar gelince saksıları tek tek taşırken anladım ne kadar çoğaldıklarını.
Size keyifli izlemeler diliyorum. Ben de aynı keyifle sizin ve diğer üye arkadaşların kaktüs ve sukulent sayfalarını geziyorum, bazen defalarca foroğraflara baktığım oluyor:)
Manzara gibi değil de minyatür bahçe gibi :)
Ne kadar güzel.
Teşekkür ederim sevgili Tura. Camın önünde bitkileri görmek beni dinlendiriyor. Şimdi ise o minyatür bahçe malesef eve taşındı. Önümüzdeki bahara kadar kıştan korunuyorlar:)
Ben içeri dışarı derken birkaç kış kayıplar yaşadım. Şimdi kapalı balkondalar ve kış soğuğuna dayanabiliyorlar balkonda. Ben de rahatladım. Bir ara ağlamıştım çocuklar gibi kayıplar yüzünden.
Satı Uğurtan
05-11-2012, 00:13
Graptoveria Fred Ives forma cristata
Hızlı gelişen bir tür. Bitki yeni sürgünlerini cristat form oluşturuken arada normal rozetler de veriyor.
2009 yılındaki gövde oldukça ufakmış...
341407
2011 yılında büyümeye başlamış...
341408
Son hali...
341409
341410
Sevgili Selenn, inan bana gerçek olduğuna inanamadım resim gibi, çok güzeller sağlıkla büyüt sevgiler.
Sevgili Sevim Hanım, haklısınız kayıplar bir hayli sinir bozucu oluyor. Buraya taşındığımızda iklim farkından o kadar çok bitkimi kaybettim ki yaşadığım üzüntüyü anlatamam. Sonra yavaş yavaş ben de, bitkiler de buraya uyum sağlamaya başladık:)
Sevgili Satı Hanım teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim.
Sedum burritom uzun zamandır keyifsiz gözüküyordu. Önce yaprak renklerinde solgunluk başldadı, bunu yapraklarda büzülmeler takip etti. Sulama miktarını ve sıklığını arttırıp, saksısını direkt güneş alan cam önünden alıp aydınlık bir başka yere taşıdım.
Yeni sürgünler vermeye başladı, rengi canlandı ama tam sağlıklı haline bir türlü dönmedi. Saksı değişimini geçen bahar ertelemiştim. Ertelememdeki sebep de Sedumların en küçük saksı sallantısında yapraklarını dökmeleriydi. Bugün artık saksısını değiştirmeye karar verdim.
Yaprak büzüşmelerinin sebebi toprağın taş gibi sertleşmesiymiş. Kökler katılaşan toprakta sıkışıp kalmış, bitki yeterli nemi alamıyormuş meğer. Bir büyük boy saksıya kaktüs toprağı, seramis ve mineral içerikli volkanik taşlardan ilave edip tekrar saksıladım. Tabi bu arada bir sürü yaprak çeliği de elde edildi:) Kopan dallar da Echeveria pallida ve runyonii'ye komşu oldu.
343715
343716
343717
343718
Mammillaria luethyii'nin gövdesi uzadı ve yeni yavrular kendini göstermeye başladı.
343719
343720
Euphorbia obesa gittikçe tombullaşıyor:)
343721
Blossfeldia liliputana şu sıralar süpriz yapma hazırlığında. İlk kez çiçeklerini göreceğim için merakla bekliyorum:)
343722
Bir başka süpriz de Hoya kerrii'den bekliyorum. Umarım tomurcuktur bu uzantı:)
343723
Sevgili selenn hanim, bu basligi her gördügümde takilip kaliyorum, sayfa sayfa geziyorum ara sira, her defasinda hayranlikla izliyorum, fazla müsait olmadigim icin hep yarida kaliyor malesef.
Bastan sonra kadar incelemekten vaz gectim, cünkü masallah deste deste bak bak bitmez her biri ayri güzel, ben en iyisi son eklenenlerden devam edeyim.
Ayrica bitkilerinizin bir coguna bakimi ile ilgili yazdiginiz icin ayri tesekkür etmek isterim, benim gibi sukulent katillerine cok faydali bilgiler bunlar:), emeklerinize saglik, Sevgiler
selenn'im ne güzel fotoğraflar koymuşsun yine, çakıl taşlı yolun (!) da ne güzel olmuş.
Hoya kerrii 'nin çiçeğini ben de merak ediyorum.
günebakan
05-11-2012, 20:09
Selenciğim muhteşem görünüyorlar hele dökülen yaprakların yavrulamış hallerini hayal etmek bile muhteşem:)
Denizardacan
05-11-2012, 22:02
Selen hanım yine muhteşemler,
Ellerinize sağlık sizde görüp de çok beğendiğim bir kaktüs, Blossfeldia liliputana ,ben de meraktayım netten de bakmadım nasıl bir çiçeği var, Sizdeki açana kadar da bakmayacağım;)
Taşlı yolunuz da gerçekten müthiş. Tahminen 100 kadar taş döşemişsiniz.:D Şaka bir yana çok şirinler hem de çok.
Sevgili incii, güzel sözleriniz için teşekkürler.
Sadece bitkinin resmini ve ismini paylaşmak bana biraz da "bakın bende daha neler var" demek gibi geliyor. Bu nedenle ilk kez eklediğim fotoğraflarında kaktüs ya da sukulent hakkında kendi tecrübelerime dayanan bilgi vermeye gayret ediyorum. Bu şekilde bitkinin fotoğrafının yanında bir iki cümle bilgi daha akılda kalıcı olduğuna inanıyorum:)
selenn'im ne güzel fotoğraflar koymuşsun yine, çakıl taşlı yolun (!) da ne güzel olmuş.
Hoya kerrii 'nin çiçeğini ben de merak ediyorum.
Yine yeni bir benzetme daha.:D:D:D Bayılıyorum bu isabetli benzetmelerine teyzem:)
Hoya kerrii umarım çiçekleniyordur. Tek yaprak olan kerrii senelerdir aynı ama bu bitkiden ümitliyim.
Selenciğim muhteşem görünüyorlar hele dökülen yaprakların yavrulamış hallerini hayal etmek bile muhteşem:)
Sevgili günebakan teşekkür ederim, yaprakları köklendirmek için toprağa dizerken kulaklarınızı çınlattım:)
Selen hanım yine muhteşemler,
Ellerinize sağlık sizde görüp de çok beğendiğim bir kaktüs, Blossfeldia liliputana ,ben de meraktayım netten de bakmadım nasıl bir çiçeği var, Sizdeki açana kadar da bakmayacağım;)
Taşlı yolunuz da gerçekten müthiş. Tahminen 100 kadar taş döşemişsiniz.:D Şaka bir yana çok şirinler hem de çok.
Ben de B.liliputana çiçeğini merakla bekliyorum. Evet bir hayli taş döşedim bugün:) Normalde düştüğü yerde kökleniyorlar Sedumlar, umarım bu sefer beni yanıltmazlar.
Sayın selenn,
Siz sukulent aranjmanları konusunda oldukça tecrübeye sahipsiniz.Rica etsem bizimle hangi türlerin bir araya ekilmesi,hangilerinin aynı saksıya ekilmemesi konusundaki tecrübelerinizi paylaşabilir misiniz?
Seve seve paylaşırım sevgili Tika:)
Önceleri açıkçası aranjman oluştururken sukulentlerin birarada nasıl güzel görüneceğine dikkat ediyordum. Birbirlerine uyumlarına da dikkat etmek gerektiğini sonradan farkettim.
Birbirlerine uyumlu türler derken hızlı ve yavaş gelişen türleri kastediyorum. Echeverialar, Graptolar, Haworthia ve Aloeler çok hızlı gelişiyor. Bu hızlı gelişenlerin yanına küçük ebatlı, yavaş gelişen türleri diktiğimde bu bitkiler hızlı gelişenlerin yanında sıkışıp kaldı. Bunu Echeveria minima'da yaşadım.
İlk önce kaktüs ve sukulentleri biraraya toplamamaya özen gösteriyorum çünkü bu iki grup farklı su ihtiyacına sahipler.
Sonra sukulentleri yazın ve kışın dinlenen türlere göre biraraya toplamaya dikkat ediyorum ki sulamayı rahat yapabileyim.
Gerisi görsel zevkinize kalmış. Mesela Crassula ovata ve hobbit boya gidiyor. Onlar uzarken altı boş kalmasın diye sarkıcı türlere de aynı saksıda yer verebilirsiniz. (Ceropegia, Sedum burrito, morganianum vb.)
Echeverilar birarada çok güzel gözüküyor. Özellikle sonbaharda rengarenk bir saksı Echeveria tam fotoğraflık oluyor.
Aloe ve Haworhialar benzer isteklere sahipler. Direkt güneş almayan bir yerde nispeten daha az su ile birarada hoş gözükürler.
Kalanchoelar kışın gelişen gruptalar. Kalanchoelarla Sedumları biraraya getirebilirsiniz. Mesea Kalanchoe longifolia yaprakları kızarır, Sedum nussbaumerianum limon sarısı renk alır. Ya da burada (http://www.agaclar.net/forum/566476-post146.htm) olduğu gibi farklı Kalanchoe türleri de birarada hoş gözüküyor.
Bunlar aklıma ilk gelenler. Elinizdeki sukulentlerin birbirlerine uyumu Dinlenme Dönemlerine Göre Sukulentlerin Sınıflandırılması (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/28908.htm#post1043989) başlığından kontrol edebilirsiniz. Kolay gelsin.
Blossfeldia liliputana bugün açtı:)
345363
Denizardacan
11-11-2012, 22:58
Aman Allahım bu nasıl bir güzellik, tıpatıp bir papatya Bir kaktüsten ilk defa böyle papatyaya benzeyen bir çiçek görüyorum. Çok güzel maşallah. Devamı da gelsin inşallah.
Kimbilir ne kadar mutlusunuzdur. Doya doya izleyin, kokuyor mu sevgili Selen hanım .
Ana gibi
12-11-2012, 08:36
Sevgili selenn, kaktüs ve sukulent türlerini bir iki bulundururdum. Şimdi sizlerin yüzünden bende başladım biriktirmeye, yapmayın böyle, ev dar sığmıyorum. Banada yazık değilmi.:o
Sizlere kızıp,:( bu kadar güzelliği sergilediğiniz için, beğen butonu na bile basmıyorum.:D
Sevgili Denizardacan, beğendiğinize sevindim.
Bu tür aldığım günden beri aynı şekilde duruyordu. Ne yavru verdi, ne de gövdesi irileşti. Bu nedenle tomurcuk verdiğini görünce hem şaşırdım, hem de sevindim. Kokusu yok çiçeklerin sadece göze hitap ediyor yani:)
Sevgili Ana gibi, haklısınız bana kızmakta, ben de olsam beğen butonuna basmazdım.
Düşüncesizlik edip de koyuyoruz fotoğrafları işte:) Ev darmış, yer yokmuş hiç düşünmüyoruz.
Bakmayın kusuruma artık:)
Alemsiniz sabah sabah güldürdünüz beni:))
Ana gibi
12-11-2012, 09:35
Sabah sabah yüzünüze ,küçükte olsa bir tebessüm getire bilmişsem ne mutlu bana.
Laf aramızda kendimi bazen sadece beğen butonu kullanan üye gibi gördüğüm için kendime dur demeye çalışıyorum. Elimde değil o kadar çok bitkiyi beğeniyor ve sözlere katılıyorum ki ister istemez butona basıyorum.
Bütün güzellikleriniz, mutluluğunuz mutluluğum oluyor, hep mutlu kalın. Sevgiler saygılar.
mmanager
12-11-2012, 11:31
Sayın Selenn hanım kaktüs ve sukkulentlerinizi gördükçe kıskanmadan edemedim açıkçası hem de evinizin bahçeli olması da çok güzel çiçeksever bir insan için.....Almanya da yaşamanız iklim ve çiçeklerin gelişimi açısından negatif bir etkiyken değişik türleri bulma ve temin etme imkanlarının çok olması da olumlu bir faktör sizin için.Bulunduğum şehirde yapı marketlere ve seracılara her hafta düzenli geziler düzenliyorum değişik türler bulabilmek için ama nafile.Ebay da ara sıra göz gezdiriyorum hemen Türkiye için nakliye mevcut değildir yazıyor.Hele ki bazen 1 eurodan satılan atlas çiçeği çeliklerini gördükçe içim gidiyor.Ben de çözümü değişik tohumlar bulup yetiştirmekte buldum.Bu konuda sizin de yardımınızla atlas çiçeği tohumlarını yeşertebildim.Diğer cinsler için ne derece başarılı olacağım merak ediyorum.Çiçekleriniz çok harika oğlunuza da sevdirmek ve sulama görevini vererek sorumluluk aşılamanız çok güzel.Aynı şeyi ben de kızım için uyguluyorum.Bol çiçekli günler dilerim...Saygılar....
Sayın mmanager, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Almanya'ya taşınmadan evvel Bursa'da yaşarken kaktüs ve sukulentlerin bakımı beni pek zorlamıyordu. Kış buradaki gibi uzun, hava bol yağışlı değilken bakım daha kolaydı. Daha çok güneşli, sıcak iklimi özlemiyor değilim.
Buraya taşınma kararı aldığımızda bitkilerimi ne yapacağım aklıma takılan soru oldu. Birçok insan dağıt bitkilerini, Almanya'ya kaktüs mü taşınır diye düşünürken teyzem sağolsun bana destek oldu. Çok emek verdin neden götürmeyesin diye beni yüreklendirdi ve yaklaşık 200 kadar saksıyı buraya naklettik. Bitkiler geldi gelmesine ama yavaş yavaş ölmeye başladılar, iklim değişikliği sebebiyle. Elbette benim de hatalarım oldu, çok bitki dondurdum mesela ilk kış. Sulamayı ayarlayamadım. Bitkilerimin yarısı ölünce karar aldım Türkiye'ye dönene kadar bitki almıyorum, sadece elimdekileri yaşatayım bana yeter dedim.
Karar aldım demekle de olmuyor, bu hastalık öyle bir illet ki yine insanın her gördüğü bitki gözüne takılıyor, çiçek tezgahlarının başına defalarca gidip geri döndüğüm çok olmuştur. Burada iklim ve yer sıkıntısı beni en çok zorlayan faktörler oldu. Tabi güzel yanları da yok değil. Mesela Mammillaria luethyii ve Hoya kerrii Türkiye'deyken sahip olmak istediğim ama bir türlü bulamadığım bitkilerdi. Burada onları bulunca çocuk gibi sevindim:)
3 senemizi doldurduk burada ve artık bitkiler de ben de buraya alıştık galiba. Kıskanmayın bitkiler gelişsin, Türkiye'ye dönelim nasıl olsa paylaşırız. Sadece fotoğraflamak olmuyor değil mi:)
selenncim başlığını bir daha dolaştım. Bitki çeşitlerin, fotoğrafların ve bilgilerine bir kez daha hayran oldum.
Aklıma takıldı, tohumdan yetiştirdiğin kaktüs yavruların (http://www.agaclar.net/forum/633663-post206.htm) ne durumdalar?
yamadorian
07-12-2012, 22:27
Blossfeldia liliputana bugün açtı:)
345363
Harika görünüyor.Başka bir kaktüse mi aşılı?
Nevsune Hanım çok teşekkür ederim :)
2010 yılında ektiğim tohumlar güzel çimlendi ama ardından mantar sebebiyle kaybettim. Bu yıl baharda tekrar tohumdan yetiştirmeyi denemek istedim. Yine güzel çimlendiler, bu sefer ölmediler ama gelişimleri oldukça yavaş. Yapay ışıkla aydınlatsam da Almanya'nın güneşsiz günleri onları büyütmeyecek:)
Bu son diyorum her seferinde tohumdan kaktüs yetiştirme işi bana göre değil. Sabır gerektiriyor, bense biran evvel büyümeleri için sabırsızlanıyorum.
Harika görünüyor.Başka bir kaktüse mi aşılı?
Teşekkürler sayın yamadorian, evet aşılı halde.
yamadorian
08-12-2012, 13:12
Peki hiç aşılı bir kaktüsü aşılı yerinden kesip köklendirmeyi denediniz mi?
Hayır denemedim galiba. Galiba dememdeki sebep de şu, kendi aşıladığım Opuntia üzerine Rebutia türünde aşıda sıkıntı yaşamıştım. Anaç olan Opuntia Rebutia'nın gelişimine göre yetersiz kaldı. Galiba Rebutia'yı aşıdan kesip kesi yerini kuruttuktan sonra tekrar dikmiştim ama o bitkilerden birkaçı Almanya'ya taşınırken kayboldu. O sebeple gelişimi hakkında bilgi veremiyorum.
Siz neden sormuştunuz? Bir ipucu veya pratik bir yöntem paylaşacaksanız öğrenmek isterim.
yamadorian
09-12-2012, 11:09
Bende denemedim ama teorik olarak olabileceğini düşünüyorum.Blossfeldia liliputana üzerinde denemek istiyorum ama cesaret edemiyorum.Önce iyi bir araştırma yapmak gerek.
Kış geldi mi sıkıntılı dönem başlıyor bizde. Yer sıkıntısı bir yandan, kışın çetin koşulları diğer yandan sonbahardan sonra her sene strese giriyorum. Tüm saksıları önce kilere taşıyorum, mümkün olduğunca aydınlık yerlere yerleştiriyorum bitkileri.
Kaktüslerin hemen hemen hepsi kilerdeler. Cam içlerinde, raflarda dinlenme dönemlerini geçiriyorlar. Eskiden yetersiz ışık aldıklarından formlarının bozulmasını dert ederdim ama geçen sene özellikle yazın bahçede hızla kendilerini toparladıklarını görünce artık dert etmez oldum.
Kışın kaktüs ve sukulent bakımı konusunda forumda son zamanlarda arkadaşların sorularını, çözüm yollarını okudukça ben de bizim kilerdeki durumu fotoğraflamak istedim.
Hava ısısı gece 2-3 derece olana kadar bahçedeydi kaktüs ve sukulentler ama 2 dereceye düştükten sonra hepsini kapalı mekana aldım.
Boyları uzuyor, form değiştiriyorlar ama dediğim gibi dert değil zira bahardan sonra daha aydınlık günlerde kendilerini besin takviyesi ile toparlarlar.
Bitkilerden bir kısmı :
355453
355454
355455
Gövdeleri incelip uzayanlar:
355456
355457
Kaktüslere kışın hiç su vermiyorum, tamamen kurular ama sukulentlere ayda bir kere çok az miktarda su veriyorum.
Kışa dayanıklı türler bahçedeler. Kar yağıp eridikten sonra Sempervivumlar yine ortaya çıktılar, gövdeleri küçüldü, kendilerini iyice toprağa çektiler ama baharda onlar da hızlı gelişecekler...
Bakımsız bahçenin bahardaki, yaz mevsimindeki halini gel de arama :)
355458
Bu sene Sedum lineare'nin kışa dayanıklılığını ölçmek için saksısından bir çelik alıp bahçede bırakmıştım, ana bitkiyi kilere yerleştirmiştim. Bahçedekinin donacağını düşünüyordum açıkçası. Fakat o beni şaşırttı. Kar altındaki son derece sağlıklı ama buna rağmen kilerdeki cansız, kuru.
Kar altındaki Sedum lineare
355459
Kar eridikten sonraki durumu
355460
Kilerdeki ana bitki
355461
Evdeki bitkiler genelde sukulentler ama kaktüsler de var. Bunlara mecburen kaloriferli ortamda olduklarından su veriyorum ama çok nadir ve azar azar.
Cereus hildmannianus subsp. uruguayanus
355462
Rhipsalis baccifera subsp. horrida normalde sarkan bir tür ama bendeki henüz küçük olduğundan sarkmaya başlamadı.
355463
Cereus peruvianus monstrose
355464
Echeveria runyoni cv. topsy Turvy f. cristata
355466
Agave quadricolor 3 sene sonra yavru verdi. Geçen baharda büyük boy saksıya almamdan ve toprağını değiştirmemden memnun kaldı sanırım.
355465
ipektuğçe
17-12-2012, 14:56
Ellerinize emeklerinize sağlık selenn hanım,bende form bozukluklarını hiç önemsemiyorum,baharda hepsi daha da güzelleşerek geri dönüyorlar.Sevgiler...
Vildan Sönmez
20-12-2012, 08:57
Sevgili Selen, Rhipsalis'in dal uzatıyor derken bir bakacaksın tomurcuğa dönecek. Benimki bu yıl ikinciye açmaya hazırlanıyor.......
sevgili selenn, 799 numaralı mesajınızdaki Cereus peruvianus monstrose isimli kaktüsten ben de edindim. hatta adını da burdan öğrendim şimdi sizin sayenizde. :) çok güzel görünüyor maşallah, acaba çiçek açıyor mu?
Sevgili ipektuğçe, teşekkür ederim. Ben daha evvel form bozukluklarından dolayı şikayetçiydim ama yapacak birşey yok.
Almanya' da zaten seran yoksa yeterince sıkıntılı oluyor bitki bakmak. İklim ve güneş yetersizliği şartları zorluyor ama bahardan sonra özellikle geçen sene hızla formları düzeldi. Herhalde ben de Almanya ikliminde bitki bakmaya alıştım, onlar da ellerinden geleni yapıyorlar :)
Sevgili Selen, Rhipsalis'in dal uzatıyor derken bir bakacaksın tomurcuğa dönecek. Benimki bu yıl ikinciye açmaya hazırlanıyor.......
Vildan Hanım dönsün tomurcuğa, memnuniyetle dal uzatmasına razıyım o halde :) Teşekkürler.
sevgili selenn, 799 numaralı mesajınızdaki Cereus peruvianus monstrose isimli kaktüsten ben de edindim. hatta adını da burdan öğrendim şimdi sizin sayenizde. :) çok güzel görünüyor maşallah, acaba çiçek açıyor mu?
Sevgili ilkenan, siz de güle güle yetiştirin Cereus'unuzu :)
Bu türe ben 2007'de ilk kez sahip oldum. Hızlı gelişti ama hiç çiçek açmadı. 2 kış evvel de malesef dondu. Bu öncekine göre oldukça ufak boyda ama gelişecektir. Bildiğim kadarıyla nadiren beyaz Epiphyllum çiçeklerine benzer irilikte çiçek açıyorlar. Bakalım açtırabilecek miyiz :o
Sevgili ilkenan, siz de güle güle yetiştirin Cereus'unuzu :)
Bu türe ben 2007'de ilk kez sahip oldum. Hızlı gelişti ama hiç çiçek açmadı. 2 kış evvel de malesef dondu. Bu öncekine göre oldukça ufak boyda ama gelişecektir. Bildiğim kadarıyla nadiren beyaz Epiphyllum çiçeklerine benzer irilikte çiçek açıyorlar. Bakalım açtırabilecek miyiz :o
teşekkürler :) bana da çoğu kişi açmaz dedi ama yine de umudum var. ;)
Nevin Marangoz
23-12-2012, 19:38
Selen Hanım merhaba!
Günlerdir kaktüs ve sukulentleriniz arasında geziyorum.Çok şey öğrendim.Yeni yeni kaktüsler, sukulentler tanıdım.Çok teşekkür ederim,bu fotoğraflar, bilgiler için.
Balkondaki çiçeğimin adını sizden öğrendim.Kalanchoe tubifloraymış. Şu anda tomurcuğu var.Nasıl açar,soğuk olursa açamaz mı?Bilmeden bekliyorum.Balkonumuz kapalı.Hava soğuyunca cam kenerından biraz içeri duvar kenerına çektim.Acaba daha sıcak bir ortama mi alsam.
Sayfalarınız arasında dolaşırken üç dört kaktüs ve sukulent aldım.Birisi Güler Hanım'ın çiçek çıkarmış çocuğa benzettiği,biriside tüylü yapraklı,yapraklarının kenarlarında koyu renkli noktacıklar var.Yıllar önce o sukulent vardı.Ceylan kulağı derdik.Latince isimlerini öğrenmek için sayfalarınızda tekrar dolaşacağım.Sevgiyle kalın.....
Selen Hanım merhaba!
Günlerdir kaktüs ve sukulentleriniz arasında geziyorum.Çok şey öğrendim.Yeni yeni kaktüsler, sukulentler tanıdım.Çok teşekkür ederim,bu fotoğraflar, bilgiler için.
Balkondaki çiçeğimin adını sizden öğrendim.Kalanchoe tubifloraymış. Şu anda tomurcuğu var.Nasıl açar,soğuk olursa açamaz mı?Bilmeden bekliyorum.Balkonumuz kapalı.Hava soğuyunca cam kenerından biraz içeri duvar kenerına çektim.Acaba daha sıcak bir ortama mi alsam.
Sayfalarınız arasında dolaşırken üç dört kaktüs ve sukulent aldım.Birisi Güler Hanım'ın çiçek çıkarmış çocuğa benzettiği,biriside tüylü yapraklı,yapraklarının kenarlarında koyu renkli noktacıklar var.Yıllar önce o sukulent vardı.Ceylan kulağı derdik.Latince isimlerini öğrenmek için sayfalarınızda tekrar dolaşacağım.Sevgiyle kalın.....
Sevgili Nevin Hanım, rica ederim. Kalanchoe tubiflora bu sene bende de ilk kez çiçeklenmeye hazırlanıyor. Daha evvel hiç açmamıştı. Düşen gözyaşlarından o kadar hızlı ürüyor ki her yerden fışkırıyor fakat özellikle 3 saksı tomurcuklu. Biri evin içinde, biri apartman içinde, diğeri ise açık balkonda. Açık balkondaki henüz açmadı ama salondaki çiçeklerini bugün yarın gösterecek gibi. Apartman içindeki daha az ışık alıyor o nedenle tomurcuk gelişimi yavaş. Yarın fotoğraflamaya çalışırım.
Bahsettiğiniz sukulentleri çıkaramadım, foroğraflama imkanınız olursa isimleri konusunda yardımcı olabilirim.
Bu arada benzetmeler bizim ailede meşhur, teyzem gibi annem de kaktüs ve sukulentleri benzetmelerle tarif ediyor :) Hele bir seferinde annemle telefonda konuşurken bana kaktüslerimden birinin tomurcuk verdiğini anlatıyordu. Hangisi diye sordum, verdiği cevap "baston gibi, dikenli olan :) Ben anlamayınca da kızıyor, skype'dan saksısı ile gösteriyor:))
Aile geleneği bizde sukulentlere benzetme yapmak :D
sn.selenn sayfanızı dolaşırken çok çeşitli bol arajmanlı kaktüs ve sucullentler gördüm hatta bilmediğim türleri tanıma şansım oldu sayenizde. Bu da yurtdışında olmanın avantajları, dilerim Türkiye'de de bitkiler üzerine sizin de dediğiniz gibi fuarlar ve seralar açılır.
Bitkilerinize özenle baktığınız size gülümsemelerinden anlaşılıyor. Biz çiçekseverlere güzel kareler sunmuşsunuz. Ellerinize emeğinize sağlık :)
Sayın Bayçalı, teşekkür ederim. Yurtdışında olmam farklı türlere daha kolay ulaşmam açısından büyük kolaylık sağlıyor. Hava şartları, güneşli günlerin azlığı zorluyor biraz ama idare ediyor bitkiler.
Bizim ülkemizde de özellikle son birkaç yıldır kaktüs ve sukulentlere ilgi oldukça arttı. Yine de üretim malesef yok denecek kadar az. Yurtdışından sipariş ile bitki getiriliyor ama gönül ister ki yabancı ülkelerdeki gibi üretim yapılsın, farklı türlere ulaşma imkanı daha kolay olsun. Ben bu konulara girince lafın sonunu getiremiyorum :)
Bu arada benzetmeler bizim ailede meşhur, teyzem gibi annem de kaktüs ve sukulentleri benzetmelerle tarif ediyor :) Hele bir seferinde annemle telefonda konuşurken bana kaktüslerimden birinin tomurcuk verdiğini anlatıyordu. Hangisi diye sordum, verdiği cevap "baston gibi, dikenli olan :) Ben anlamayınca da kızıyor, skype'dan saksısı ile gösteriyor:))
Aile geleneği bizde sukulentlere benzetme yapmak :D
Ne yapalım selenn'im ablam da benim gibi, İspanyol asilzadelerine takılan isimler gibi olan o upuzun isimler aklımızda kalmıyor ki. ;)
almanyalı
11-01-2013, 00:00
merhaba,
Selenn hanım, sayfanızı defalarca gezdim, bugün bir daha gezdim,geliyorum gidiyorum bakıyorum,bilmediklerimin isimlerini öğreniyorum rica etsem 592 nolu mesajınızdaki ikinci resimdeki sukkulentın adını yazarmısınız?
bugün Peperomia optusifolia aldım,
saksının içinden aynı bu sukkulentin yaprağı çıktı.
diksem yavru verir mi bilmiyorum.
sevgilerimle
Sevgili almanyalı, sorduğunuz sukulent Crassula falcata. Yaprağı toprağın üzerine yatırın, toprak nemli olsun. Zamanla uç kısmından yavru verecektir. Bu (http://www.agaclar.net/forum/1069994-post10.htm) şekilde olacak.
Selenn hanım bitkileriniz çok güzel. Bütün sayfalara tek tek baktım. Hayran olmamak elde değil. Güle güle büyütmeniz dileğiyle :)
almanyalı
11-01-2013, 19:48
Graptoveria Fred Ives forma cristata
Hızlı gelişen bir tür. Bitki yeni sürgünlerini cristat form oluşturuken arada normal rozetler de veriyor.
2009 yılındaki gövde oldukça ufakmış...
341407
2011 yılında büyümeye başlamış...
341408
Son hali...
341409
341410
merhaba,
Selenn hanım, bunlar ne güzel böyle...bakıyorum bakıyorum gözlerimi alamıyorum..çok güzeller hale o gül gibi yokmu ona tutuldum kaldım..inanılmaz güzel bişey.
elinize sağlık.
şimdiden aranmaya başladım bile...
bulamazsam eğer ne yaparım bilemiyorum..
sevgilerimle
Sayın Erdogan çok teşekkür ederim. Beğendiğinize sevindim.
Sevgili almanyalı, teşekkürler :) Graptoveria Fred Ives cristat formda ama aradan çıkan bazı sürgünler geliştikçe normal rozet oluşturuyor. Kendiliğinden aranjman oldu yani:)
Sizin beğendiğiniz gül gibi olan sukulent ise Echeveria prolifica. Kolay bulunan bir tür. Umarım daha güzellerine sahip olursunuz. Bu arada kaktüs ve sukulentlere yavaş yavaş ilginiz artıyor galiba :)
Haklısın selenn, evvelce bu kadar kaktüs ve sukulentlerle ilgilenenler var mıydı?
Şimdi yeni üyelerin tanıtım mesajlarını okuyorum hep " .... kaktüsüm vardı, nasıl bakabilirim diye üye oldum" veya " kaktüs ve sukulentlerden çok hoşlandığım ve bilgi almak için üye oldum" diyen bir yığın üye var.
Siz kaktüs ve sukulentçiler hızla ürüyorsunuz, yayılıyorsunuz. ;)
Buna kendi adıma çok seviniyorum. Kaktüslere duyulan ilgi arttıkça bilgi de artıyor. Özellikle agaclar.net bu anlamda bizler için bulunmaz nimet.
En başta bilgi ediniyoruz ki malesef Türkçe kaktüs ve sukulentler hakkında bilgi kaynağı bulmak zor. Kaktüs ve sukulent türlerini, bakımlarını anlatan Türkçe kitap yok denecek karar azken agaclar.net sayesinde bu eksiğimizi tamamlıyor bir de üstüne güzel dostluklar kuruyoruz.
Her yeni gelen arkadaşın eklediği bir kaktüs fotoğrafı ve paylaştığı 1-2 satır bilgi bu nedenle bence çok kıymetli. Zamanla daha da artacak bence ilgi. Kimbilir birgün aramızda kitap yazacak kadar gönülverenler olur bu güzel bitkilere :)
almanyalı
11-01-2013, 23:35
merhaba,
Selenn hanım, kaktusleriniz çok güzel maşallah.
Ben pek kaktus bakmayı( sulamayı) becerebileceğime inanmadığım için ve evde kuzu beslediğim için...sukkulentlere daha düşkünüm.
Bilmediğim sukkulent isimlerini gelip sizin sayfanıza bakarak buluyorum, kaktus ve sukkulentlerinizi isimleri ile paylaşmanız çok güzel ( hem beğendiklerimi alınacaklar listeme eklemek için kolaylık oluyor).
O echeveria prolificia aklımdan çıkmıyor, şekli çok güzel gül gibi aynı..
isminide sayenizde öğrenmiş oldum teşekkürler.
sayfanıza geldikçe bitki sayım hızla artıyor...85 metrekare ev dar gelmeye başladı...ne yapacağım bilmiyorum.
sevgilerimle
merhaba,
Selenn hanım, bunlar ne güzel böyle...bakıyorum bakıyorum gözlerimi alamıyorum..çok güzeller hale o gül gibi yokmu ona tutuldum kaldım..inanılmaz güzel bişey.
elinize sağlık.
şimdiden aranmaya başladım bile...
bulamazsam eğer ne yaparım bilemiyorum..
sevgilerimle
Sayın almanyalı nın,bu sukulentiniz konusundaki duygularına ortağım...Ben de uzuun zamandır bu türü arıyorum..Toplucamı alsak bulunca Sayın almanyalı,ne dersiniz?...Maşallah diyim de nazarım değmesin.
almanyalı
12-01-2013, 01:39
Bir maşallah da benden.
Sevgili farpali ben aramalara başladım bile,
sizin bitkiyi de buldum, önümüzdeki cumartesi bir serada orkide ve kaktus sergisi var,
oradan selenn hanımın sayfasında gördüklerimin büyük bir kısmını bulurum umarım..
Bulunca iki tane alırım, ben ona gül sukkulenti diyeceğim...ismi bile hazır..sıra kendini bulmakta.
Sağolsun selenn hanım sayesinde yeni bir türe daha dadandım..
Buradaki sukkulentlere baka baka doymuyor insan..
emeğine sağlık, selenn hanımın ki gibi gül buketi olması ne kadar sürer...öyle güzel canlanır mı bilmiyorum..ama çok istiyorum bi tane..
sevgilerimle
Off off ne hızlı geçti İstanbul'da zaman... Toplantıda değerli üyelerimizle birarada olmak, sohbet etmek çok güzeldi, aklım İstanbul'da kala kala geldim Almanya'ya ve kaldığımız yerden devam...
İstanbul'daki sukulentlerin fotoğraflarını yüklemeye fırsat bulamamıştım. Onlarla başlayayım...
Öncelikle Bilbergia nutans (Efe Püskülü) bana hoşgeldin dedi. Bu güzel bitki bana sayın Zafer İnandıklı'nın hediyesi. Kendisine ve değerli eşine toplantıda teşekkür etmiştim ama bir kez de bu vesile ile teşekkür ediyorum.
361872
361873
361874
Çiçeğinin güzel renklerini belli eden makro çekim birkaç kare de vardı ama fotoğraf makinemin azizliğine uğradım. En net fotoğraflar bunlar ama çiçeğinin güzelliğini malesef göstermiyor.
Kışı apartman içinde geçiren sukulentler apartmana girenlerin dikkatini çekiyormuş. Annemin bakımına emanet bitkilerim ve bazen kapı çalınıp apartmana girenler beğenilerini dile getiriyor, isim soruyorlarmış.
Genel görünüşleri;
361875
361876
361877
Kalanchoe tubiflora gözyaşlarından yetişti. Uzamaya devam ediyor ama ilk kez bu sene tomurcuk verdi. Daha evvel uzadıkça tepe kısmından kesip köklendiriyordum. Demek işin sırrı uzamasına müsade etmekmiş...
361878
Tomurcukları gördüm ama çiçeklerini göremeden döndüm...
361879
Haworthia cymbiformis sonbahardan itibaren kızarmaya başlıyor. Sıkışık ortamlarda daha mutu oluyor gözlemlediğim kadarıyla...
361880
Echeveria pulvinata da kızaran ve kızardıkça da güzelleşen sukulentlerden. Toplantıda bu bitkiden çelik alarak kuraya sokmuştuk. Hangi arkadaşımıza çıktı şimdi hatırlayamıyorum ama mümkün oldukça güneş almasını ve sonbahar sonuna kadar balkonda konumlandırmasını tavsiye ederim.
361881
Crassula ovata, Sedum nussbaumerianum ve Graptopetalum paraguayense...
361882
Haworthia viscosa yavru vermesi zor diye tanınan bir tür ama birkaç yıl geçtikten sonra bolca yavru vermeye başladı. Sanırım bitkiye ortamına alışması için zaman vermek gerekiyor. Spiral yaprak dizilişi ile beğeni kazanan bir tür.
361883
Senecio articulatus'un çiçekleri açmış, ben çiçeklerin sonuna yetişebildim. Arkadaki Echeveria da ,kendi tabiri ile "lahana", teyzemin bana hediyesi :)
361884
Schlumbergera'nın zamanlaması müthişti. Tam yılbaşı günü açmaya başladı...
361885
Kalanchoe daigremontiana ilk kez bu sene çiçeklendi.
361886
361887
361888
Son olarak Kalanchoelarda sıra...
Kalanchoe longiflora aranjmanlarda muhakkak kullanılmalı. Saksıya renk veriyor.
361889
Kalanchoe marmorata nihayet beneklendi...
361891
nurcanaybay
15-01-2013, 13:32
Selen hanım ,
kalanchoe longiflora'nın rengi mevsimden dolayımı bu kadar güzel yoksa herzamanki halimi :)
Annenize emanet ettiklerinizi zevkle inceledim , hepsi birbirinden güzel .
Bende ki sukkulentler hiç bu derece renk değiştirmiyor , sanırım buranın daha ılık olması etken.
Annenizin ellerine sağlık :)
Kalanchoe longiflora güneşte ve soğuklar başlayınca kızarıyor. Gölgede kaldığı zamanlarda yapraklar yeşil hale dönüyor.
Beğeniniz ve güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Selenn Hanım, senecio articulatusun çiçekleri kokulu mu acaba? Senecio herreanus bitkim bir tane açtığında bile çok hoş tarçınımsı bir kokusu vardı...
Ben bu seferki çiçeklerin sonuna yetiştiğim için kokusu yoktu ama daha evvelki senelerde açtığında kokusu yok diye aklımda kalmış.
S. rowleyanus'unki gibi karanfil benzeri kokusuna tüm Senecio çiçekleri sahip olacak sanırdım ama malesef koku yoktu sevgili Sakdag.
selenn'im hakikaten tatil çok hızlı geçti, olsun ama yine beraber olmak çok güzeldi.
En kısa zamanda , iyiliklerle buluşuruz inşallah.
Kaktüs ve sukulentlerini ablama gittiğimde hep görüyordum ama senin fotoğraflaman ve anlatımın bambaşka. Bambaşka da Allah aşkına Graptopetalum paraguayense... gel de bu ismi aklında tut... hiç bana göre değil dediğimde es geçme, aklımda kalmazsı mümkün değil. ;)
Sevgili Selenn, beni kaktüs ve sukulent sevdasına ittiniz. Topantıda gelen yavruya kardeş edinmem lazım. Hayırlısı...
PlentyPlant
15-01-2013, 19:34
Ne hoş sukulent manzaraları izlettiniz bize kışın ortasında Sayın Selenn. Astrolarla birlikte baktığınızda, dikkat çekmeyecek gibi mi? Herkesin imrenmesine şaşmamalı.
Graptopetalum paraguayense... gel de bu ismi aklında tut... hiç bana göre değil dediğimde es geçme, aklımda kalmazsı mümkün değil. ;)
Olsun teyze lahanagillerden işte :)
Sevgili Selenn, beni kaktüs ve sukulent sevdasına ittiniz. Topantıda gelen yavruya kardeş edinmem lazım. Hayırlısı...
Sevgili adacık toplantıda size mi çıkmıştı kurada Echeveria, o telaş anında kime hangi bitki çıktı hatırlayamadım, kusura bakmayın lütfen. Siz merak salmışsınız madem, eminim kardeşsiz kalmaz sukulentiniz;)
Güle güle yetiştirin.
Ne hoş sukulent manzaraları izlettiniz bize kışın ortasında Sayın Selenn. Astrolarla birlikte baktığınızda, dikkat çekmeyecek gibi mi? Herkesin imrenmesine şaşmamalı.
Sayın PlentyPlant, Astroların yanındaki 2 uzun kaktüs Euphorbia trigona rubra. Beğeni sözleriniz için teşekkür ederim ama kendinize haksızlık etmeyin lütfen:) Sizin sukulentlerinize de beğeni çok, takipçilerin başında gelenlerden biri de benim;)
PlentyPlant
15-01-2013, 21:03
Sayın PlentyPlant, Astroların yanındaki 2 uzun kaktüs Euphorbia trigona rubra. Beğeni sözleriniz için teşekkür ederim ama kendinize haksızlık etmeyin lütfen:) Sizin sukulentlerinize de beğeni çok, takipçilerin başında gelenlerden biri de benim;)
Hepsini tek tek görmediğimi düşünmediniz umarım Sayın Selenn. :) Sayfam açısından bu yılı kayıp yıl ilan ediyorum ben. Sizlerin sayfalarındaki güzelliklere gizlice, kapı aralığından bakıp kaçıyorum.
ipektuğçe
15-01-2013, 21:17
Sevgili selenn hanım,hepside birbirinden muhteşem, bayılarak izledim.Bu güzel görüntüler için teşekkür ediyorum.Sevgilerimle...
Güzel sözleriniz ve beğenileriniz için bir kez daha teşekkür ederim.
İstanbul'a gidip gelmeler sırasında Almanya'daki bitkiler ne durumda diye merak ettiğimden dönünce ilk işim bitkileri kontrol etmek oluyor. Bu sefer de aynı şeyi yaptım, çok bir zarar yok ama ölmesine en çok üzüleceğim bitkiyi kaybettim. Mammillaria luethyii. Susuzluktan belli ki ama bu mevsimde soğuk ev ortamında neden bu hale geldi aklım almıyor.
Ölen başka bitki olsa bu kadar üzülmezdim. Senelerdir ara, sonunda bul, tam gelişti; yavru verdi, belki çiçek de açar diye düşünürken gel de üzülme. Hakikaten can sıkıcı oldu bu şimdi...
362312
Bir kayıp daha... Hadi bu dipten çürümüş. Kurtarılma şansı var.
362313
Kalanchoe longiflora ise yüzümü güldürdü. Yeni çıkan yaprakları kalp şeklinde, Hoya kerrii taklidi yapıyorlar :)
362314
Sevgili adacık toplantıda size mi çıkmıştı kurada Echeveria, o telaş anında kime hangi bitki çıktı hatırlayamadım, kusura bakmayın lütfen. Siz merak salmışsınız madem, eminim kardeşsiz kalmaz sukulentiniz;)
Güle güle yetiştirin.
Evet bana çıkmıştı, ufak ufak edinmeye başladım. Fotograflayacağım. Teşekkürler
şenol dalkıran
17-01-2013, 20:00
Sayın selen Mammillaria luethyii'nin ölmesine üzüldüm,böyle aniden ölmeleri ben nazara bağlıyorum,bende tatil dönüşü elimde tek olan bir sukulenti kaybetmiştim,hepsi sağlam bir o ölmüş,üzerini titredikçe ters tepiyor sanki.Sizdeki luethyii aşılıydı galiba ,netten bakınca aşısız olanlar bana daha güzel göründü yenisini bulmanız dileğiyle.
Sayın Selenn emeğine sağlık.
Öncelikle yıllardır kaktüs denildiğinde gözümün önünde canlanan Western filmlerinden fırlayan o dikenli kaktüs görüntüsünü silip attığın için çok teşekkür ederim. :D
Kaktüs ve Sukulent başlığını inceledikten sonra ağaçların yanına yeni bir ilgim daha var sanırım. Çünkü fotoğrafları incelerken, evimde şunu şuraya bunu buraya koyarım gibisinden cümleler kuruyordum. Çok güzeller ve çok canlılar. Eğer o apartman girişinden ben geçsem incelemek için misafirlikten erken çıkardım :p
Tekrar emeğine sağlık Selenn.
Bu sayfanın artık bir takipçisi daha var.
PlentyPlant
17-01-2013, 21:28
Luethyii için çok üzüldüm Sayın Selen. Böyle bir tür için ve böyle ortamlarda insanın "başınız sağolsun" diyesi geliyor. İnanın kendiminkini kaybettiğimde ne kadar üzüldüysem, sizin emeklerinizi gördüğüm için daha çok üzüldüğümü söylemek istiyorum. Dilerim en kısa zamanda yeniden bularak tekrar moralinizi düzeltirsiniz.
Ah selenn, M. luethyii için ne kadar üzüldüm. Daha geçen gün Coyote ile senden sözedip, luethyii edinsek diye iç geçiriyorduk. Neyse canım geçmiş olsun. Olacakla öleceğin önüne geçilmiyor. Umarım yeni bir tane bulursun. Bazen oralarda kaktüs sergileri açılıyor.
Evin soğuklarından böyle etkilenmesine şaşırdım. Mammillarialar çok da öyle dayanıksız değiller diye biliyorum. Benim kapalı balkonda ısı, şu an 9-12 derecelerde geziniyor. Isıtılmayan odayı ölçtüm, 12 derece. Senin evin de daha soğuk olduğunu düşünmüyorum. Geçen kış aşırı soğuklarda kapalı balkon da mutlaka daha soğuk olmuştur, o zaman bile benim hiç kaktüs kaybım olmamıştı. Aşılı olduğu için mi beslenemedi ya da bu cins mi daha bir farklı bakım istiyor?
Çok teşekkür ederim mesajlarınız için. Kendi bitkim öldü üzüldüm evet ama sizin de canınızı sıkmak için yazmadım aslında. Hem üzüntümü paylaştım, hem de herşey bu başlıkta aslında bitkiler anlamında güllük gülistanlık gitmiyor demekti niyetim.
Her bitki kaybına üzülmemin yanısıra bir tecrübe oldu gözüyle bakmaya çalışıyorum ama bu sefer M.luethyii neden öldü ben de anlamadım.
Susuzluktan diyemiyorum çünkü aşılı haldeydi. Susuzluktan ilk etkilenen aşının anaç kısmı, alttaki kaktüs olurdu. O dipdiri duruyor. Üst kısımdaki luethyii kupkuru olmuş. Soğuk etkiledi desem o da değil, evin içinde ısıyı 10- 12 dereceye sabitledim Türkiye'ye giderken. Yazın bile bu hale gelmedi güneş gören cam önünde. Bir zararlı, böceklenme falan da yok. Ömrü bu kadarmış diyelim :)
Bahara başka luethyii arayışlarına devam...
Sayın Selenn emeğine sağlık.
Öncelikle yıllardır kaktüs denildiğinde gözümün önünde canlanan Western filmlerinden fırlayan o dikenli kaktüs görüntüsünü silip attığın için çok teşekkür ederim. :D
Kaktüs ve Sukulent başlığını inceledikten sonra ağaçların yanına yeni bir ilgim daha var sanırım. Çünkü fotoğrafları incelerken, evimde şunu şuraya bunu buraya koyarım gibisinden cümleler kuruyordum. Çok güzeller ve çok canlılar. Eğer o apartman girişinden ben geçsem incelemek için misafirlikten erken çıkardım :p
Tekrar emeğine sağlık Selenn.
Bu sayfanın artık bir takipçisi daha var.
Asıl ben teşekkür ederim size güzel sözleriniz için. Beğenmenizde ve kaktüs-sukulent dünyasına adım atmanızda ufak bir katkım olması beni mutlu eder.
Dilerim evinizde kaktüs ve sukulentlere yer verirsiniz ki zaten şimdiden planlamaya başlamışsınız :) Yakındır yer sıkıntısından da sözetmeniz :) Bu hobinin kaçınılmaz sonu yeni bitkileri koyacak yer bulamamak. Baştan söyleyeyim de sonra kızmayın neden söylemedin diye ;)
günebakan
18-01-2013, 15:32
Selenciğim bu güzelin adı hakkında bir bilgin varmı acaba?
362504
Dilerim evinizde kaktüs ve sukulentlere yer verirsiniz ki zaten şimdiden planlamaya başlamışsınız :) Yakındır yer sıkıntısından da sözetmeniz :) Bu hobinin kaçınılmaz sonu yeni bitkileri koyacak yer bulamamak. Baştan söyleyeyim de sonra kızmayın neden söylemedin diye ;)
Sevgili Selenn,
Arkadasi uyardiniz gibi beni neden uyarmadiniz zamaninda:))
Benim evde büyük bitkilerden yerim kalmadigi icin sizlerin ve diyer kaktüs sever arkadaslarin sayesinde ufaktan ufaktan kaktüslere merak salmistim.
Hem kücük hem ilginc bitkiler dedim cok fazla yerde almaz, yaz geldiginde de disariya dizerim diye düsündüm. Ama iste bunun sonu görünmüyormus:))). Allahtan hayirlisi bakalim, Sevgiler:)
Asıl ben teşekkür ederim size güzel sözleriniz için. Beğenmenizde ve kaktüs-sukulent dünyasına adım atmanızda ufak bir katkım olması beni mutlu eder.
Siz merak etmeyin evimde olmasınından zevk aldığım kadar çoğaltıp hediye etmeyi daha çok sevecek gibiyim. Nitekim şuanda elimde yavru 25-30 kadar mazı var onları bile belli büyüklüğe getirip hediye etmek istiyorum. Şuanda yaşadığım şehirden giderken büyümüş ağaçları okulumun ve oturduğum apartmanın bahçesine dikmek için yerleri bile belirlemiş durumdayım.
Selenciğim bu güzelin adı hakkında bir bilgin varmı acaba?
362504
Sevgili günebakan, güle güle yetiştirin toplantıya getirdiğim çelik demek sizin oldu, çok sevindim.
Güzel gelişiyor, rozetleri çok irileşmiyor ama yerine alıştıktan sonra bolca yavru veriyor. İsmi Graptosedum bronze.
Yapraktan da rahatlıkla üreyecektir. Umarım memnun kalırsınız.
günebakan
19-01-2013, 22:31
Çok teşekkürler senin yetiştirdiğin yavrulardan almak için yolunu kesecektim ya ondan vazgeçmem için bu çelik bana gelmiş demek:)))))))))))) Çok teşekkürler tekrar
Sayfamda malum uzun zamandır hareket yok, kış bu sene burada oldukça sert geçti. Baharı ben de kaktüsler ve sukulentler kadar sabırsızlıkla bekliyorum. Biran evvel bahar buraya da gelse de bitkiler, doğa canlansa diye sabırsızlanıyorum.
1 hafta evvel bahçede açmaya başlayan kardelen ve crocuslar yüzümüzü güldürdü, yaşasın bahar geliyor dedik...
377989
377990
377991
Dedik demesine ama hevesimiz kursağımızda kaldı yine başladı kar yağmaya.
Bugün bahçe bu halde...
377992
Yağan kara rağmen apartman içinde dinlenen sukulentlerde hareketlenmeler var...
377994
377995
Bu kış oldukça sert geçti ama beni sukulentler konusunda en zorlayan nokta biraz da kendi ihmalimden kaynaklandı. Unlu bit... Yeni edindiğim birkaç ufak çeliği ilaçlamadan diğer sukulentlerin yanına dikmek bana pahalıya patladı.
Bu da bana ders olsun... Bundan sonra yeni edinilen her bitkiye ilaçlama uygulayacağım.
Yeni bir bitki alındığında bazen unlu bit gözlemlenmiyor ama daha sonra yumurtadan çıkan unlu bitler hızla yayılmaya başlıyor. 3 bitki diktim bu şekilde zararı bütün saksıya oldu.
Havalar biraz daha ısınınca tüm bitkilerimi ilaçlamam gerek. Tabi kurtarılabilir mi orası da şüpheli.
377999
378000
378001
Bunlar sadece birkaçı koca bir saksı Stapelia tamamen kurumuş, olduğu gibi çöpe gitti.
Sevgili Selenn, gözümüz gibi baktığımız bitkilerimizin bir zararlı böcek tarafından bu hale getirilmesi insanı çok üzüyor, sizi çok iyi anlayabiliyorum. :(Keşke hiç olmasalar hayatımızda ama bir şeklide bulaşıp kalıyorlar. Umarım ilaçlama çözüm olur da bitkilerin kurtulur. Unlu bitle tanışmadım hiç ama ben de bitki bitleri ve kaktüslerde kırmızı örümceğin oluşturduğu zararlardan muzdaribim. Can sıkıyorlar doğrusu.:mad:
Öte yandan crocus ve kardelen görüntüleri çok güzel. Soğanlı bitkilere de meraklıyım aslında ama balkona sıkışıp kalmak elimi kolumu bağlıyor. Yıllar yıllar önceden soğanlı koleksiyonum annemlerin bahçesinde hala canlılığını koruyor. Eski aşkımın depreşmesinden korkuyorum, çok güzel görüntüler eklemişsin. ;)
Ayrıca bu yıl burada kar göremeyen biri olarak kar görüntülerini de kıskandım... ;)
Sevgili sakdag istediğin kar görüntüsü olsun ben bolca yüklerim :) Hiç bitmiyor ki burada kar.
Soğanlı bitkiler gerçekten çok güzeller. Ben de çok seviyorum ama kaktüs ve sukulentlerden sonra başka bir grup bitkiye açıkçası kapılmaktan korktuğumdan uzak duruyorum :) Malum bitki hastalığı unlu bitten daha tehlikeli :)
Unlu bitle aman tanışma, her sene oluyor ama bu kadar yoğun ilk kez bu sene gördüm. Havalar genelde ısınınca meydana çıkarlardı, şimdi hava -3 derece ve soğuktan da etkilenmiyor meretler.
Kırmızı örümcek ilk kez geçen sene sonbaharda bir iki kaktüste ufak tefek bereler oluşturdu, başında ilaçlama yapınca sanırım atlattık ama yine ilaçlamayı tekrarlamam gerekecek. Evde yapamıyorum ilacı. Bu nedenle havaların ısınmasını bekliyorum.
Sevgilerimle...
Selen, kayıpların için üzüldüm canım.
Bir çömlek sukulentim öldü benimde. Neyseki aynılarından vardı da, teselli oldum biraz.
Kaktüslerden vazgectim artık ben. elimde olanları dağıttım, 2 saksı kalmış duvar dibinde unutmuşum onlarıda. Sadece sukulentler kalsın istiyorum. Hepsi ile uğraşamıyorum artık.
Kardelen ve çiğdem görüntüleri süper. Ama soğanlılardan da bıktım. Unutup soğanları parçalıyorum hep.:(
Tez zamanda size de bahar gelmesi dileğiyle, öpüyorum.
Kayıplar hakikaten can sıkıcı sevgili Cemo. Alıştım artık ama bu sene en sevdiğim birkaç nadir bulunan tür ölünce çok üzüldüm, nerede hata yaptım bilsem en azından ders oluyor.
Mammillaria luethyii sebepsiz öldü, aşılı halde satılan kaktüslerden artık uzak duruyorum.
Ev içerisinde bir daha mümkün olduğunca bitkiyi kışlatmama kararı aldım, kaloriferli ortamda aşılı kaktüslerde düzen sağlamak, sulamayı ayarlamak zor oluyor.
Unlu bitler şimdi 1-0 galipler ama baharda canlarına okuyacağım ilaçlarla:)
Senin sukulentlerin coşmuşlar bahçede, baktıkça bakasım geliyor. Renklerin güzelliği kadar yapraklar da tombullaşmış. Ellerine sağlık.
Ayşe Yıldız
15-03-2013, 13:21
Unlu bitlerle kök bitleri aynı şeyler mi acaba?
Aynı derecede zararlılar Ayşe Hanım. Yaprak ve gövdede yaşayan unlu bitler (http://www.agaclar.net/forum/947036-post5.htm) ve kökte yaşayan unlu bitler (http://www.agaclar.net/forum/947037-post6.htm) aynı şekilde yapışkan, beyaz un gibi salgıları ile bitkinin özsuyunu emerek gelişiyorlar.
Kök bitleri gövdede olan unlu bitlere göre bana kalırsa gözlenme güçlüğü sebebiyle daha sinsiler:)
Bitkideki bozulmanın sebebini merak edip kökünü incelersek kendilerinin farkına varabiliyoruz. Bir bakıyoruz ki köklere yerleşmişler, sarmışlar...
Senin sukulentlerin coşmuşlar bahçede, baktıkça bakasım geliyor. Renklerin güzelliği kadar yapraklar da tombullaşmış. Ellerine sağlık.
Bahcede daha da geliştiklerini gözlemdim. Renkler daha güzel, yapraklar daha etli dediğin gibi.
Balkonda duranlar ise ışığa karşı uzayıp gidiyor, şekilleri bozuluyor.
Hepsine kış günü nereden güneş bulayım:(
Aşılı türler çok hoş ancak, ben aldıklarımı öldürdüm. Artık almak istemiyorum.
2 gün önce tüm sukulentleri dışarı cıkardım. Balkon aralandı, bugün hava felaket. Yağmur,rüzgar arkadan kar diyormuş meteoroloji. Tekrar içeri alamıyacağım. Allaha emanet diyerek bırakıyorum dışarıda.
Kaktüs türlerini sende izleyeceğim artık. Havaların açmasını dört gözle bekliyorum. Güzellerini görmek için.
Sevgilerimle;)
mandalinleerik
29-03-2013, 08:37
Merhaba Sn Selenn bahçeniz, çiçekleriniz, sukulentleriniz, kaktüsleriniz harika. Her yönüyle bu bitkilere gönül verdiğiniz bitkilerinizden ve yardım severliğinizden belli. Emeğiniz ve katkılarınızdan dolayı size çok teşekkür ederim. Takipçinizim, paylaşımlarınız bekliyorum.
loveflower
20-07-2013, 08:56
Merhaba sevgili selenn :) Ocaktaki toplantıda hediye ettiğin sukulent. Bir yaprağı toprağa düşmüş ve ondan bir tane daha üremiş ve ben yeni fark ettim minicik güzelliği. 2. fotoğrafta iki sukulentin arasında. Teşekkür ederim.
427802
427803
Sevgili loveflower, ben teşekkür ederim paylaştığın için. Çok güzel gözüküyor hem kendisi, hem de yapraktan üreyen Graptopetalumun. Düşen yaprakları saksının içine bırakırsan kolaylıkla yavru verecek ve saksıyı dolduracaktır. Tekrar güle güle büyütmen dileğiyle...
astrophytum35
10-12-2013, 18:17
Merhaba selen hanım uzun zamandır sayfanızı ziyaret etmiyordum. Her zamanki gibi şahane resimler paylaşıyorsunuz. Emeğinize sağlık. saygılar.
3 senelik bir aradan sonra tekrar merhaba...
Çok uzun zaman oldu foruma girmeyeli ve kaktüslerimi paylaşmayalı. 3 kişi olarak gittiğimiz Almanya'dan kızımızı da alıp 4 kişi olarak geri döndük. Kaktüs ve sukulent sevdasına devam ediyorum tek farkı ortam değişti.
Almanya'dan dönerken tıpkı buradan giderken olduğu gibi bitkileri nakletmek üzere hazırlamak, nakledilmesi oldukça sıkıntılıydı. Yolculukları sırasında tırda havasız, sıcak ortamdan oldukça olumsuz etkilendiler. Uzun bir müddet depoda beklediler ve bana ulaştıklarında üçte birini kaybetmiş olduğu farkettim. Üstüne evde tadilat olması sebebiyle sitenin bahçesinde beklediler tadilatın bitmesini ve sanırım konu komşunun dikkatini çokça çektiler ki izinsiz alanlar olmuş, kökleri ile saksılarından çıkarıp. Diyecek söz bulamıyorum...
2014 yılında taşınmaya hazırlık ve kaktüslerin toparlanması...
619767
619768
619769
619770
619771
Taşınma esnasında koşturmacadan diğer bitki fotoğraflarını çekmemişim. Bunlar bir kısmı kaktüs ve sukulentlerin.
619772
619773
619774
619775
619776
Bursa'da ilk açan sukulent Epiphyllum anguliger oldu. Almanya'da bir parmak olarak aldığım çelik ancak bir karış haline gelebildi zar zor. Baktım ki gelişmiyor teyzeme getirdim Türkiye'ye ve buraya döndükten sonra teyzem o bir karış bitkiyi bana geri getirdiğinde gözlerime inanamadım. Koca bir saksı olmuş ve sarkan formuna ulaşmış. Teyzeme tekrar teşekkür ederim.
İlk kez 2014'de açtı ve bir sonraki sene tekrar güzelliğini sergiledi. Çiçekleri diğer Epiphyllumlardan farksız, hatta daha az gösterişli diyebilirim ama bütün evi saran bir limon kokusunda sahip.
Gece açmaya başlıyor ve gün içerisinde tomurcukları cansızlaşmaya başlıyor.
619777
619778
619779
619780
Cactaceae familyasından oldukça ufak gövdeye sahip bir tür. Maximum 15 cm. boylanıyor. Koyu kahverengi gövdesi ile gösterişsiz bir tür. Geçirgen topraklarda yaşamaya elverişli, aydınlık mekan istiyor.
Bu türü özel kılan gece açan çiçekleri. Çiçekleri yasemini andıran bir kokuya sahip. Gece saat 22:00 sıralarında açtığında başından ayrılamadım. Çiçekleri sabahın ilk ışıkları ile geçiyor ve ben tohum elde etmek için tozlaştırma yapmadığıma pişman oldum. Sonradan öğrendiğime göre tohumdan kolay üretilebiliyormuş.
619781
619782
619783
Crassulaceae familyasına ait, Güney Afrika kökenli bir tür. 40 cm.'e kadar boylanıyor, gövdesi dallanarak gelişiyor. Yapraklar kenarları aldığı güneşle orantılı olarak kızarırken alt yapraklar kahverengileşmeye başlıyor.
200'den fazla alttüre sahip Crassulalar geçirgen topraklarda mutlu oluyorlar. Bol ışık ihtiyacına sahipler. Sulama konusunda dikkatli olmak, toprak kurudukça su vermek gerek.
Bu sene ilk kez açan Crassula coccinea çelikle üretilebilen bir tür. Aynı zamanda kelebekleri çeken ve bu sayede tozlaşma sağlanıp tohumla üretilebilecek bir tür.
619784
Cactaceae familyasına ait Notocactus werneri geçirgen topraklarda yetiştirmeye uygun bir tür. Hafif gölge ortamlarda mutlu olan bu türün kökeni Brezilya'ya dayanıyor.
Kışın -4 dereceye dayandığı belirtilmiş kaynaklarda fakat ben test etmeye cesaret edemedim. Yazın düzenli ve tamamen kurudukça, kışın ise köklerin devamı için nadiren su vermek gerekiyor.
Notocactuslar artık Parodia sınıfı içerisine taşındığı için bu türün yeni ismi Parodia werneri ssp. werneri olarak değişti. Fakat eski kaktüs meraklıları arasında ısrarla Notocactus olarak isimlendirenler mevcut. Bu sebeple her iki isimle kaynaklara rastlamak mümkün.
619785
beşiktaşlı
25-06-2016, 01:50
elinze emeğinize sağlık
Sevgi Durul
25-06-2016, 12:00
Sevgili selenn, paylaşımlarınıza devam etmenize çok sevindim. Zira forumda yokluğunuzu her daim hissetmişimdir.:)
Bitkilere gelince her zamanki gibi güzel ve özeller.:cool:
Hep düşünmüşümdür, bir gün taşınmak zorunda kalsam bu kadar bitkiyle ne yaparım. Taa Almanya'lardan bu kadar bitkiyi sağ salim getirebilmeniz, demek ki olabiliyormuş, dedirtti. Ellerinize emeklerinize sağlık.:)
Devamını diliyorum. Sevgiyle...
Sevgili SDurul ben de sizleri çok özledim, güzel sözleriniz için ayrıca teşekkür ederim. Taşınma esnasında inanın ülke değiştirmek, çocuklarla toparlanmak bitkileri buraya getirtmek kadar zor gelmedi. Anlaştığımız nakliye firması başta birkaç bitki var zannederek sorun olmaz nakliyeleri dediler fakat eve gelip de kaktüs ve sukulentleri gördüklerinde "eşyadan fazla bitki var, biz birkaç bitki taşıdık ama bu kadar bitkiyi ilk kez taşıyacağız" diye biraz tereddüte düştüler.
Ben tüm saksıları önceden suladım, sabitledim topraklarını düzenledim onlara hazır hale getirdim. Nakliye firması ağzı açık kolilere yerleştirdiler. Tırın içi yolculuk esnasında oldukça sıcak oluyor diye koliler kapatılmadı. Türkiye'de depoda yaklaşık 2 hafta kaldı bitkiler. Nadir türlerden birçoğu yolculuğu kaldıramadı. En çok da Greenovia'yı kaybetmek üzdü beni. Çok uzun yıllardır aradığım bir türdü ve bir daha nerede rastlarım bilemiyorum.
Bursa'ya geldiklerinde evde tadilat olması sebebiyle eve sokamadım. Sitenin bahçesinde de bir süre beklediler, beklerlerken de aradan aşırılanlar bol miktarda oldu.
Bir seneden uzun sürdü ortama tekrar uyum sağlamaları. Taşınma konusunda evet emek istiyor, zor oluyor ama yapacak bir şey yok. Onlarsız olmuyor. Biz nereye onlar oraya;)
Sizi uzuuuun bir aradan sonra paylaşımlarınızla görmek beni de çok mutlu etti Sevgili Selenn. Gerçekten özlemiştik sizi. Bitkilerinizin en son hallerini çok merak etmekteyim.
Balık kılçığının pembe bordo renklisi açtı bende bu yıl, koku muhteşemdi. beyazından da var bende ancak açmadı. Bu iki tür arasında koku kıyaslaması yapmayı çok isterim.
Setiechinopsis'te benim favori türlerim arasından, geçen yıl açmadı benim bitkim. Bu yılda henüz açmadı. Evvelsi sene açmasını beklerken kaşla göz arasında açıp solmuştu. İçeride olmasına rağmen ve tozlaşma yapmamama rağmen tohum yapmıştı. Tohumları ektim hemen hemen hepsi çıktılar, aradan iki yıl geçti şu an bir tane yavru var elimde. çiçeklerine bayılıyorum... ;)
sevgihoca
25-06-2016, 12:36
Hoşgeldiniz Sevgili Selen.Yeni evinizde,çocuklarınızla,çiçeklerinizle mutluluklar dilerim.
Sevgili Sakdag ben de özledim sizi, teşekkür ederim. Bitkilerimin zamanla fotoğraflarını paylaşacağım.
Balıkkılçığı'nın bende sadece beyaz rengi var ve 2014'den beri açıyor. İlk kez açtığında tohum kapsülü elde ettim ama meyvenin olgunlaşması ve kuruması oldukça uzun sürdü.
Beyazın limonu andıran çok hoş bir kokusu var. Umarım sizinki de açar da kıyaslama şansını elde edersiniz.
Setiechinopsis'te çiçek sapı kurudu, az evvel sizin mesajınız üzerine baktım hala sap duruyor, hoş tombullaşma yok ama bir ümit belki kendi kendini polenlemiştir :)
Sizin yavruyu paylaşırsanız sevinirim. Sevgiler...
Sevgili sevgihoca çok teşekkür ederim, hep beraber mutlu olalım inşallah...
Her ne kadar sukulentler yaprak veya gövde çelikleri ile kolay üretilebilse de bazı türlerde -ki benim için özellikle Kalanchoe thyrsiflora bu bitki- denemelerim başarısız oluyor. Çok çeşitli malzemelerde de denedim ama sonuç alamadım.
Hollanda'da Cok'un serasını dolaşırken onun çelikle üretimde kullandığı malzemeyi sorduğumda bana vermiküliti önerdi. Özellikle zor üretilebilen türlerde başarı elde edersin dedi. Ben sukulent toprağına da bir miktar karıştırıyorum. Çelikle üretimde de sırf vermiküliti kullandığımda çok olumlu sonuçlar aldım. Aynı bitkileri torfta veya perlitte de üretmek mümkün ama kanımca vermükilitte daha hızlı sonuç alıyorum ve oluşan rozetler daha güzel forma sahip oluyorlar.
Bu fotoğraftaki bitkiler yaprak çeliklerinden vermikülitte ürettiğim bitkiler. Birkaç yaprak olduktan sonra kök çevresindeki vermükilitle birlikte toprağa alıp saksılıyorum.
619823
Bazen yaprak köklense de yeni bitki oluşumu başlamıyor, yaprak vermeyebiliyor. Bunun için yaprağın verdiği köklerin bir kısmını kopartıp tekrar köklenmesi için yaprağı aynı ortama yatırırsak yaprak oluşumu başlıyormuş. Bunu da bir kitapta okumuştum. Paylaşmak istedim.
Hoyalara bulaşmamak için elimden geleni yaptım ve 2 türle kendimi kısıtladım.Onların da sukulentler gibi bir tutku olmasından korktum.
2011 yılında bir arkadaşımdan ilk Hoya carnosa çeliğini aldığımda suda köklendirip, seramisle saksıladım.
619827
Hoya kerrii variegata orkide toprağı ile karışık bir saksı harcındaydı aldığımda.
2011 yılındaki hali;
619828
Hoya carnosa'da defalarca unlu bitle mücadele ettim, geçen sene bir çelik alıp geri kalan tüm bitkiyi atmak zorunda kaldım. Temizlenmesi mümkün değildi. Aldığım çelik hızla büyüdü. Bu sene tekrar çiçek vermeye başladı.
Hoya kerrii variegata yaprak dökmeye başladı, saksı ve toprak değişimi istiyor. Fakat uygun toprak karışımını nedense vakit bulup da hazırlayamadım. Gelişimi durdu, yaprak dökmüyor ama ilgi bekliyor.
619829
619830
619831
Güler Atlas'ı coştu bu bahar. Peş peşe açtı. Senelerce gözlerinin içine bak, saksıyı orası aydınlık, burası korunaklı diye taşı dur, besle hiç büyüteme ve ardından teyzemden aldığım atlaslar coşsunlar:) Diyorum teyze sen bunlara ne yapıyorsun da böyle güzel oluyorlar diye ama söylemiyor :dilli: Şaka bir yana Almanya'da hiç geliştiremediğim ama burada iklimin de etkisi ile coşan türlerden Epiphyllumlar...
619842
619843
619844
Echinopsis variegata 3 senedir açıyor ve her sene verdiği tomurcuk sayısı artıyor.
Bunlar ilk parti açan çiçekler...
619845
619846
619847
619848
Ceropegia sandersonii unlu bitle mücadele ediyor ama çiçeklenmesinin bitmesini bekliyorum sargısını çözüp ilaçlamak için. Bu sene en çok unlu bitten Ceropegia, Aeonium kiwi ve Euphorbia trigona sıkıntı yaşadı.
619849
619850
619851
Bunlar da diğer açanlar;
Chamaecereus silvestrii hybridi daha kalın gövdeye ve daha iri çiçeklere sahip normal türüne göre.
619852
2007'den beri bende olan Astrophytum myriostigma tombul bir gövdeye sahip olmaya başladı, çiçekler peş peşe açıp geçiyor.
619853
Echeveria setosa'nın tüylü çiçeğinin rengine hayranım.
619854
Gymnoların tomurcuklarını gördüm bu sene bir türlü açmış hallerini yakalayamadım.
619855
Kolay açan, kolay türlerden Sedum kamtschaticum. Balkonda saksısında sabah güneşini alıyor.
619856
Mücevher Çalısı
25-06-2016, 15:26
Sn. selenn hoşgeldiniz;)
Forumumuzda tekrar paylaşımlarda bulunmanıza çok sevindim. Önce Sevgili gilan sonra siz, eski üyelerin dönüşü çok güzel ve mutluluk verici;)
...
Kolay açan, kolay türlerden Sedum palmeri. Balkonda saksısında sabah güneşini alıyor.
619856
Buradaki bitkiniz "Sedum kamtschaticum" olmalı sanki, değil mi?
"Sedum palmeri" kış aylarında çiçek açan ve çiçeklenmede çok da istekli davranmayan bir tür benim bildiğim. Bakınız, buradaki (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/594408d1454516187-sedum-palmeri.jpg) benim kel ve çiçeklenmeyi sevmeyen "Sedum palmerim". Yanılıyorsam bundan biliniz lütfen (herkesin S. palmerisi çiçeklenir benimki çiçeklenmez:))...
selenn'im sana her geldiğimde balkonundaki bu güzellikleri zevkle seyrediyordum, şimdi bu güzelliklere derin bilgilerini de katarak burada paylaştığın, arkadaşlara yardımcı olduğun için çok teşekkür ederim.
Bana parmak kadar getirdiğin ve sonra upuzun-kocaman aldığın bitkilere ne yaptığımı soruyorsun ya sana sırrımı vereyim; her sabah onların yanına gittiğimde " selen'im günaydın, nasılsın bu gün" diye konuşuyor, sevgimi belirtiyordum. Eeee ne de olsa onlar da canlı anlıyorlardı benim konuşmalarımı bana çiçekleri ile büyüyerek cevap veriyorlardı..... dermişim.
Elinde bulunan harika kitaplarındaki bitkileri de zaman zaman burada paylaşman iyi olacak, biliyorum sen kendinde olanları paylaşmak istiyorsun ama gördüğüm kadarı ile Cok'un vasiyeti üzerine eşinin sana verdiği kitapları çok değerli. Oradaki bitkiler hakkında da zaman zaman bilgi-fotoğraf paylaşman pek çok arkadaşımızın hem hoşuna gidecek hem de faydalanacaklardır diye düşünüyorum.
Biliyorum iki çocukla uğraşmak varken biraz vakit ayırman güç gelecek ama vakit bulduğunda yapabilirsen sevinirim.
Buradaki bitkiniz "Sedum kamtschaticum" olmalı sanki, değil mi?
"Sedum palmeri" kış aylarında çiçek açan ve çiçeklenmede çok da istekli davranmayan bir tür benim bildiğim. Bakınız, buradaki (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/594408d1454516187-sedum-palmeri.jpg) benim kel ve çiçeklenmeyi sevmeyen "Sedum palmerim". Yanılıyorsam bundan biliniz lütfen (herkesin S. palmerisi çiçeklenir benimki çiçeklenmez:))...
Haklısınız sevgili Mücevher Çalısı, ezbere yazmışım etiketinden kontrol ettim, S.kamtschaticum olacak, düzelteyim.
Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Sevgiler...
Bana parmak kadar getirdiğin ve sonra upuzun-kocaman aldığın bitkilere ne yaptığımı soruyorsun ya sana sırrımı vereyim; her sabah onların yanına gittiğimde " selen'im günaydın, nasılsın bu gün" diye konuşuyor, sevgimi belirtiyordum. Eeee ne de olsa onlar da canlı anlıyorlardı benim konuşmalarımı bana çiçekleri ile büyüyerek cevap veriyorlardı..... dermişim.
Canım teyzem valla böyle güzel sözleri anlamayacak bir canlı düşünemiyorum :) Tekrar teşekkür ederim.
Cok'un vasiyeti üzerine eşinin sana verdiği kitapları çok değerli.
:p:p Mesajı okuduğumdan beri gülüyorum. Allah iyiliğini versin teyze Cok'u da öldürdün. Adam yaşlı maşlı ama yaşıyor. Ömrünü uzattın adamın. Cok Hollanda'daki kaktüs üreticisi. Rahmetli Herr Rudolph, eşi Marlain bana onun kişisel notlarını ve kitaplarını verdi. Zaman zaman paylaşırım notları. İlahi teyze ;)
İşte benim kaktüs ve kaktüsçüler hakkındaki bilgim bu kadar,.....
Ölen Alman hoca mıydı? Hani eşi seramik sanatçısı olan. :p
günebakan
25-06-2016, 23:25
Hoş geldin Sevgili Selen seni ve bitkilerini tekrar gördüğüme çok sevindim özlemiştik seni:)
Evet teyze Almandı ölen:)
Sevgili günebakan ben de özledim sizi, teşekkür ederim :)
Merhaba selenn hoş geldin uzun bir aradan sonra tekrar güzel ve öğretici paylaşımlarınızdan dolayı teşekkürederim bol çiçekli bir yaz olması dileğiyle.
Sevgili Bayçalı hoşbulduk. Size de bol çiçekli, güzel bir yaz diliyorum.
Crassulaceae familyasına ait, Meksika kökenli Graptopetalum pentandrum superbum bakımı kolay bir tür.
Soluk lila rengi yaprakların oluşturduğu rozetler yassı ve düz formdadır. Rozetler kümelenerek gelişim gösterirler. Sıcağı, bol güneşi, kuraklığı tolere edebilen, yaz aylarında sık, kışın nadir su ihtiyacına sahiptir.
Geçirgen topraklarda güneşten gölgeye kadar her ortama uyum sağlarlar. Kışın dona karşı korunaklı bir yerde muhafaza etmek gerekir.
Yaz başı gibi çiçeklenmeye başlayan Graptopetalum pentandrum superbum'ı diğer Graptopetalum türlerinden ayıran başlıca özelliği çiçek ve çiçek saplarının formudur.
Dallanarak gelişen ince çiçek sapları bitki üzerinde bir bulut kümesi oluşturur. Çiçekleri sarı, uçları kırmızı birer yıldız formunda olması sebebiyle bazı kaynaklarda minyatür Stapelia çiçeklerine benzetilirler.
620070
620071
620072
620073
Sahip olmak için çok uzun zaman aradığım, en çok da Kalanchoe daigremontiana ile karıştırılan tür. Bu karıştırma sebebiyle üretimi basit dense de kolay üretilemeyen bir tür. Yaprak ucundaki pembe rozetler daigremontiana kadar kolay üretilemiyor. Köklenme başlasa da 4 yapraklık bir rozet oluşturup ardından gelişmeden kuruyor.
Kalanchoe Pink Sparkler olarak da tanınan bu türü özel kılan yeşil yapraklar üzerindeki pembe minik rozetler.
2012 yılındaki hali birkaç yaprak ve minik tek dallık bir gövdeydi.
620074
Buraya taşındıktan sonra yaprak kaybetmeye, yaprakları kurumaya başladı. Boylandı ama tek gövde olarak kaldı. Zamanla iklime uyum sağladı. Şimdi hala tek gövde ama boyu uzadıkça uzadı. Yaprak sayısı arttı ve pembe gözyaşları yoğunlaştı.
620075
Kalanchoe daigremontiana kadar arsız bir tür olsa ne olurdu sanki. Geçen çiçek sapında bile yeni bitki oluşturuyor dairemontiana.
620076
Ya da gövde üzerinde kolay dallanabiliyor.
620077
Gövdeden çelik alarak tepe kısmını kesip üretmeye çalışanlar var yurtdışında ama kimisi başarılı olmuş, kimisi tutturamadıklarını paylaşmış. Ben de zaten tek dal olan bitkiyi kesmeye cesaret edemedim. Yaprak alarak üretmeyi birkaç kez denemiştim ama olmamıştı. Bu sefer ümit var galiba. Bakalım gelişmeye devam edecek mi?
620078
Aşılı olarak başka bir kaktüse yaşamak için ihtiyacı olan mihanovichii benim 2006 yılında kaktüs hastalığına yakalanmama sebep olan tür. Üniversiteden bir arkadaşım ve eşi Bursa'ya bizi ziyarete geldiklerinde dolaşmaya çıktık ve Heykel'deki çiçek pazarında bir dükkanın önüne konulmuş ismini bile bilemediğim ama renkleri ile dikkatimi çeken kaktüsleri görünce arkadaşım bana hediye etti mihanovichii'yi. O kaktüsü eve getirdim, uzun zaman camın içinde seyrettim ve zamanla bozulmaya başladı. Neden, ne oldu diye araştırırken de agaclar.net'i buldum.
O zaman sitede şimdi olduğu kadar bol kaktüssever yoktu. Uyar11 isimli üyemiz (keşke hala paylaşımlarına devam etse) Hollanda'da bir kaktüs serasında görevliydi. O güzellikleri paylaştıkça bende de hastalık aldı yürüdü.
Bu tür benim için bu sebeple anlamlı, kaktüs sevdasına yakalanmamın yanısıra agaclar.net'i de çıkarttı karşıma.
Bugünkü hali ile G.mihanovichii ,
620084
620085
Bu da utansın da çiçek açsın diye ekliyorum:)
620083
Sevgili loveforlife (https://www.facebook.com/groups/944629068969706/?ref=ts&fref=ts)'dan aldığım birkaç tür gelişmeye devam ediyor.
Aranjmandaki sukulentler: Sedum nussbaumerianum, Crassula marginalis, Crassula Springtime, Crassula sp. (capitella mı acaba? )
620089
Echeveria setosa var. deminuta ve Echeveria pulvinata frosty cristata
620090
Aeonium arboreum 'Schwarzkopf'
620091
Gasteria sp.
620092
Annem ve teyzeme göre isimleri "lahana"olan Echeveria glauca'ya ben de lahana demeye başladım.
Echeverialar arasında en kolay çiçek ve yavru veren tür olması sebebiyle sukulent merakı bulaştırmak istediğim tanıdıklarıma en çok bu türden hediye alıyorum. Bakıyorlar ki çiçek de açtı tamam sonrası kendiliğinden geliyor. Bir tane, sonra bir tane daha derken virüs kendiliğinden yayılıyor:p
620096
620097
620098
620099
Forumdan sevgili Sebahattin'in 2008 ya da 2009 yılında hediye ettiği bu türü Mammillaria 'Sebo' olarak isimlendiriyorum. Yanılmıyorsam alt türü prolifera olsa gerek.
Önce Almanya'ya gitti dondu, gövdesini temizleyip tekrar sağlamlardan ürettimi. Ardından buraya geldi güneşten kuruyorken zor toparlandı ama o gün bugündür benimle ve her bahar çiçek açıp meyve vermeye devam ediyor küçük cüssesi ile.
Tekrar teşekkürler Sebahattin... ;)
620101
620102
Açan ve açmak üzere olan kaktüslerden birkaçı;
Rebutia albiflora
620103
Chamaecereus hybrid
620104
620105
E.mirabilis sanırım 2 çiçek daha verecek ;)
620106
Astrophytum da güzelliğini tekrar göstermeye hazırlanıyor...
620107
günebakan
27-06-2016, 12:37
Ohhh güzel görüntüler eşliğinde bilgiler gelmeye başlamış süper teşekkürler Selenn:)
Crassula ovata 'Hummel's Sunset'
620108
Graptoveria Fred Ives
620109
Bir kısım Echeverialar ve türevleriyle plastik kaşıklar;) Kumrular baharla birlikte yuva yapmak için saksıları talan ediyor. Echeveria rozetleri tırnak çiziği içinde. Kaşıklar bu sebeple...
620110
Aeonium kiwi...
620111
Sahilden topladığım tahta parçaları Oscularia deltoides'e saksı oldu.
620112
Kalanchoe marmorata eşimin Tunus'ta bir firmada dikkatini çekmiş. Çalışanlardan 2 dal istemiş. Bana bak sana ne getirdim diye hevesle verince hiç demedim bundan bende vardı diye :p O kadar uzaktan getirmiş, hevesi kırılmasın zaten gelebilecek en güzel hediye sukulent ve kaktüsler ;)
620114
Kalanchoe orygalis ise unlu bitle bu sene mücadele edenlerden. Yeni sürgünler unlu bit yüzünden ölüyordu, şimdi canlanmaya başladı. Nazlı bir tür senelerdir aynı gibi...
620115
Altakiler de Aeonium kiwinin gölgede kalmış hali. Bu sebeple yeşil. Güneşte pembe ve sarı renk kendini belli ediyor.
Ohhh güzel görüntüler eşliğinde bilgiler gelmeye başlamış süper teşekkürler Selenn:)
Rica ederim günebakan :)
Euphorbiaceae familyasından olan bu tür Euphorbia susannae ve Euphorbia bupleurifolia çaprazlamasından oluşan bir hybridtir. Gövdesi ananasa benzediği için yerel Pineapple olarak isimlendirilmiştir.
Kahverengi, yeşil geçişli gövde üzerinde oluşan yeşil yapraklar yılın sıcak ve kuru aylarında dökülür, yağış alan mevsimlerde tekrar yaprak oluşumu gözlemlenir.
Bir diğer ismi de Euphorbia cv. Cocklebur'dur. Yavaş gelişen E.japonica'yı bizim iklim şartlarımızda saksı bitkisi olarak yetiştirmek gerekir. Toprak iyi direnajlı yapıda olmalıdır. Sulama konusunda bu tür uzun süre susuz ortamı tolere edemiyor. Toprak kurudukça bol su istiyor. Aksi taktirde yaprak kaybı, gövdede su kaybı gözlemleniyor. Yarı gölge ortamlarda daha keyifli.
Üretimi gövde çelikleriyle yapılabilir ama kesi yerinden akan sütün zehirli olduğuna dikkat edilmelidir.
Bendeki Euphorbia japonica'nın 3 yıldaki gelişi fotoğraftaki gibi;
2013 yılı;
620561
Son hali;
620562
620563
Euphorbiaceae familyasındandır. Dallanarak boylanan Euphorbia triangularis güneş alan ortamlarda, geçirgen yapılı topraklarda hızla gelişim gösterir. Saksı bitkisi olarak iç mekanda yetiştirilecekse aydınlık, güneş gören bir cam önünde konumlandırılmalıdır.
Zehirli süte sahip olduğu unutulmamak kaydıyla çelikle üretimi yapılabilir. Susuzluğa dayanıklıdır. Yaz sonu, sonbahar başı gibi sarı çiçek açar. Nisandan Ekime kadar kaktüs besini ile 2-3 kez desteklenirse gelişimi hızlanır.
2014 yılındaki hali;
620573
Son hali;
620574
Arka balkondan birkaç genel görüntü paylaşmak istiyorum. Bu balkon genelde kaktüslere ait. Öğleden sonra bol güneş aldığından sukulentleri ön balkona, kaktüsleri arka balkona yerleştirdim.
Cam balkon kışın kar yağarken bile kaktüslerin donmasına mani olduğundan naylonla sarma, içeri taşıma gibi sıkıntıları ortadan kaldırdı. Yaz boyunca camlar açık, bol hava almalarına gayret etmeye çalışıyorum. Aksi taktirde ısı ve nem sebebiyle unlu bit biranda yayılıp, oldukça fazla zarar veriyor.
Yer kazanmak için mümkün olduğunca kare saksı kullanmaya özen gösterdim. Saksı altlarında büyük baklavacı tepsileri direnaj kabı görevi üstleniyor. Ayda bir kere tüm saksılar boşalıp raf ve altlıklarını temizliyorum. Bu esnada saksılar elden geçmiş oluyor.
620583
620584
620585
Sevgili selenn,
Koleksiyonunuz çok güzelmiş :) Tahta parçaları ile yaptığınız saksı da çok estetik olmuş. Böyle güzel tahta parçaları bulabilirsem ben de deneyeceğim :) Hepsi harika, güle güle büyütün, sevgiler...
Sevgili duy-gu,
Teşekkür ederim. Tahta parçalarını deniz kenarında pek insan uğramayan koylardan toplamıştık. Boş bir salça kutusunu boyayıp, silikonla yapıştırdım üzerine.
Bu tarz aşınmış ağaç dalları ile yapılmış çok güzel aksesuarlar var. "Driftwood" olarak araştırabilirsiniz. Fikir verir.
Sevgili duy-gu,
Teşekkür ederim. Tahta parçalarını deniz kenarında pek insan uğramayan koylardan toplamıştık. Boş bir salça kutusunu boyayıp, silikonla yapıştırdım üzerine.
Bu tarz aşınmış ağaç dalları ile yapılmış çok güzel aksesuarlar var. "Driftwood" olarak araştırabilirsiniz. Fikir verir.
Çok teşekkürler gerçekten harika şeyler varmış :) Kendime küçük bir atölye yapıp bunlarla uğraşmayı çok isterim :)
Aloelerim arasında en sevdiğim iki tür var. Bunlar oldukça azmanlaşan türler. Saksıyı büyüttükçe daha büyük saksı talep ediyorlar. Geçmişte sayfamda bazı fotoğraflarını paylaşmıştım Aloe sp. adı altında zira alttürü belirleme konusunda gelişime ihtiyaç duyuyorlardı.
Bunlardan biri Aloe aculeata; Güney Afrika kökenli, Asphodelaceae familyasının mensubu. Latince "aculeata" ismini yaprak üstündeki dikenli, pütürlü özelliğinden almış.
Gövdesi az neredeyse olmayan, yayılan bir tür. 100 cm.'e kadar boylanıp, 30-100 cm. çapa ulaşabiliyor. Saksıda yetiştirilme durumunda çapı daha az olabilir. Yaprakları geniş turkuaz-yeşil renklerinde olabiliyor (ortamla ilgili, yağmurla ilgili olabilir), yapraklar yukarı kıvrık formda.
Yaprak üstünde sivri, altları beyaz uçları kahverengi dikenler mevcut ki oldukça can yakıcı olabiliyorlar. Oluşturdukları çizikler derin oluyor, kolay izi geçmiyor diyebilirim. Yaşlı Aloe aculeataların dış yüzeyleri dikensizleşebiliyor.
Kuzey yarımkürede kış ortasında çiçeklenme gözlemlenebilir kaynaklara göre lakin 7 senedir benimki hiç çiçek açmadı, açmasını merakla bekliyorum.
Yaprak ve diken yapısı sebebiyle en çok Aloe peglerae ile karıştırılıyor.
Gölgeden güneşe kadar her ortamda yaşayabilir, iyi ışık veya soğukta yapraklarda turuncu, kırmızı renklenme oluyor.
Yazın bol su, kışın dinlenme döneminde ise oldukça az su istiyor. Dona karşı korunması gereken türlerden. Üretimi tohumdan yapılabilir.
2009 yılında bir arkadaşımın hediye ettiği bu türün ilk fotoğrafı;
620664
Aloe ferox ya da Aloe marlothii; en çok birbirine benzeyen ve ayırt edilmesi güç olan türler. Benimkinin hangisi olduğuna ancak çiçek açarsa karar verebileceğim. 2011 yılından beri bende hızla gelişim gösteren bir tür. Yaprak yüzeyi kalın, sivri dikenlere sahip ki bunların da en az aculeata gibi can yakıcı özelliği var.
Bu tür bir gövde üzerinde daha dik uzayan yapraklara sahip. Geçirgen topraklarda, bol ışık alan mekanlarda yaşıyor. Yazın bol, kışın ise az ölçüde su talebi var.
2011 yılındaki hali; (soldaki)
620665
Son halleri bu şekilde; soldaki Aloe ferox ya da marlothii, sağdaki ise Aloe aculeata.
620666
Agavaceae familyasından bakımı oldukça kolay, zor şartları tolere edebilen bir tür.
2009 yılında Almanya'da bir fuarda eşim rastlamış ve almıştı. En beğendiğim özelliği yaprak renkleri ve dirençli yapısı. En zor tarafı ise saksı değişimine müsaade etmeyen sivri dikenleri. Bu sebeple saksısı aynı aldığımdan beri, toprak değişimi yapamıyorum ama ilavelerim oluyor sıklıkla.
Yazın bol su, besin takviyesi ile hızla gelişiyor. Aydınlık ortam istiyor, yazın yarı gölge alanlarda konumlandırılmalı. Direkt güneş ışığı yaprakları soluk ve cansız hale getiriyor. Kışın yaprak büzülmesine müsaade etmeyecek ölçüde nadir sulama yeterli oluyor.
Bu tür bir tek sürgünleri ile üretilmeye müsait. Benimki 2014 yılında ilk sürgününü verdi, 2 yılda yavaş gelişiyor diyebilirim. Fakat bu bitkideki eksiğim saksı değiştirmemem, bol miktarda besin takviyesi yapmamam.
Bunları sağladığım taktirde hızla gelişme ihtimali fazla belki de daha bol yavru verebilir.
2009 yılındaki hali;
620668
Son hali;
620669
Crassulaceae familyası mensubu Aloe Donnie nadir bulunan türlerden. Kelly Griffin (http://www.ranchosoledad.com/Kelly_Griffin.html) tarafından üretilmiş hybrid bir tür. Aloe Bright Star olarak da tanınıyor.
Gövde yeşil, yaprak kenarlarındaki tırnaklar pembe, renklenmesinde en büyük etken güneş ışığı, aydınlık ortam. Sürgünlerle çoğalan, kümelenerek büyüyen bir tür.
Sulama konusunda klasik uygulama istiyor; yazın düzenli, toprak kurudukça, kışın kök kaybı, yaprak pörsümesi gibi olumsuzluklara sebep olmaması için nadir su verilmeli.Yılda 2 ya da 3 kere kaktüs besini ile takviyede bulunmaya çalışıyorum.
2012 yılındaki hali;
620671
Son durumu;
620672
620673
2012 yılında foruma yüklediğim fotoğrafına "sabır gerektiren, gelişmemek için inat eden bir tür" diye yazmışım. Hakikaten de öyle. Sürgün vermişti, onu kaybettikten sonra ana gövde uzamaya başladı. 4 senelik başka bir Gasteria türü olsaydı eminim bundan daha tombul, iri olurdu ama Gasteria carinata retusa variegata yavaş gelişen, sürgünlerle çoğalan özellikte.
Bol ışık ama direkt güneş ışığı almayan bir yerde, yazın düzenli su veriyorum.
2012 yılındaki hali,
620676
2014 yılındaki hali;
620674
Son hali;
620675
Cactaceae familyasından olan bu kaktüsü Theprocactus dactylifer ya da Cumulopuntia dactylifera olarak da isimlendirebiliriz.
Aydınlık ortamlarda, güneş gören yerlerde konumlandırılabilir. İyi direnajlı topraklarda uzun süre susuz kalmayacak şekilde, yazın düzenli, kışın az su ihtiyacı ile yetiştirilebilir.
2013 yılından beri birlikteyiz.
620677
Son dönemlerde toparlanmaya başladı, sürgünler canlı renkte gelişmeye başladıkça mutlu oluyorum. Taşınma esnasında en çok etkilenen türlerden Cumulopuntia. Kurak ve havasız bir yolculuktan sonra bana ulaştığında gövdesinde yoğun bir su kaybı ve şekil bozukluğu vardı. Yeni yeni düzelmeye başlıyor.
Son hali;
620678
Sayın selenn bu başlık ve açtığınız diğer konu başlıkları için size teşekkür ederim. Elinize sağlık.
Sevgili tapi, rica ederim. Faydalanmanız beni mutlu etti.
şeymaonder
25-01-2017, 20:43
Siz 10 yıl yazmışsınız biz birkaç günde okuyoruz. Sayfalar hiç bitmesin istedim. Yazmayı bırakmayın sakın güzel bitkileriniz ve paylaşımlarınız hiç bitmesin.
yardimcierhan
01-04-2017, 01:16
Fotoğraflar çok profesyonel çekilmiş, verdiğiniz bilgilerden hep yararlandım.
Bugün şükran günü gibi benim için. Sevdiğim, yararlandığım herkese hem teşekkür, hem de tebrik mesajı atmak istedim. Siz de onlardan birisiniz.
Elinize, emeğinize sağlık! : ' )
Siz 10 yıl yazmışsınız biz birkaç günde okuyoruz. Sayfalar hiç bitmesin istedim. Yazmayı bırakmayın sakın güzel bitkileriniz ve paylaşımlarınız hiç bitmesin.
Teşekkür ederim güzel sözleriniz ve beğeniniz için sevgili şeymaonder. 10 yıl oldu evet bu forumla karşılaşalı. Kaktüs, sukulent tutkusunda bu forumun çok büyük payı var. Çok şey öğrendim bu forumda, çok güzel dostluklar da kurdurdu ağaçlar.net bu sebeple vakit buldukça paylaşmaya devam etmeye çalışıyorum. Tekrar teşekkürler....
Fotoğraflar çok profesyonel çekilmiş, verdiğiniz bilgilerden hep yararlandım.
Bugün şükran günü gibi benim için. Sevdiğim, yararlandığım herkese hem teşekkür, hem de tebrik mesajı atmak istedim. Siz de onlardan birisiniz.
Elinize, emeğinize sağlık! : ' )
Ben teşekkür ederim güzel sözleriniz için.
Merhabalar. ...
Sabahın bu saatinde sayfanın tamamını gözden geçirdim. Bir acemi çaylak olarak bilgilenmek bir yana doldum taştım. Kızlarımın anası ile yeni ilgi alanımız sukluentler. Sanırım dış mekan işi bizi yormaya başladı. Bilgilerinizi çalıyor ve uyguluyoruz haberiniz olsun istedim. Çok teşekkür ederiz. Sağolun. Enisteye selamlar.
Yalova'dan bir dost.
Saygıyla.
archangel
03-05-2018, 13:15
Merhabalar selen hanim bayildim kaktus ve sukulentlerine hayran kaldim tebrik ederim sizi :) hepsi muhtesem .. ufak bir bilgiye ihtiyacim var yanitlarsaniz cok mutlu olurum : kalanchoe tubifloram var sizde gorunce emin oldum :)) nasil bakarim nasil cogaltirim cok merak ediyorum boyu 28 cm ama cok ciliz ve tek sap asagida bes cm si kel seyrek olrak yaprakli uzuyor ucu daha col yaprakli biraey olucak diye odum kopuyor dogrusu .. neler tavsiye edersiniz ? Tesekkur ederim ..
Archangel cok arsiz sekilde cogaliyor aslinda ozellikle buyuk saksilarda uzama olmasi normal bir sure Sonra saksi yavru dolacaktir. Tavsiyem biraz genis saksiya alip gunes alan yerde bulundurun. Gecirgen toprakta olursa hizla cogalacaktir.
nanemolla
26-11-2018, 07:50
Açıklamalar harika sn selenn bitkilerinizde öyle ******. Emeklerinize sağlık.
Blmbrs29
10-04-2019, 09:39
Sevgili selenn, öncelikle sayfanı inceleyip hayran olmamak mümkün değil. Kaktüs, sukulent ve diğer çiçeklerinin hepsi harika görünüyor.
Yaklaşık 9 ay önce bende de sukulent merakı başladı. İnsan sizin coşmuş çiçeklerinizi görünce kendi bitkilerinin de hemen öyle olmasını istiyor.
Merak ettiğim bir konu var, mesajların hepsini okudum ama gözümden kaçtıysa affola. Özel bir besin falan kullanıyormusunuz. Çünkü yaklaşık 6 ay ara ile yüklediğiniz fotoğraflarda bariz büyümeler gözüküyor. Benimkiler sanki hiç büyümüyor gibi.
Bir de kendi evinde üretip satış yapan bir arkadaştan alıyorum sukulentlerimi. Bana baharda çiçeklerin topraklarına 1-2 tane kedi maması gömmemi söyledi. Suladıkça mama eriyip bitkiye besin olacakmış. Bu konuda ne dersiniz benimle dalga geçmiş olabilir mi
Paylaşımlarınız için teşekkür ediyorum.
Eskişehirden sevgiler
Crassulaceae familyasından Crassula falcata ve Crassula mesembryanthemopsis'in hibriti olan bir tür.
Direk güneş almayan aydınlık mekanları seviyor. Yaprak çeliklerinden ya da sürgünlerinden üretimi yapılabilir.
Yaz aylarında düzenli sulama istiyor, kışın ise don olayına karşı oldukça hassas. Çiçeklenmesi kış sonunda oluyor. Gri-yeşil yapraklarının merkezinde pembe bir top oluşturan minik çiçeklerinin daha evvel kokusunu farkedememiştim. Bu sefer tesadüfen koklayınca çok hoş bir kokusu olduğu farkettim.
Bu güzel sukulentin en büyük düşmanı ise unlu bitler. Sık yaprak dizilişiyle unlu bitlere çok iyi bir evsahipliği yapıyorlar.
196252
Selen Hanım merhaba,
Crassula ailesinden ama cinsini bilmediğim sukulentim çok güzel büyüyor ve çoğalıyordu ama son günlerde boynunu büktü. Bende çok sıklaştı diye ayırdım. ama hala kendine gelmedi, normalmi başka bir sorunumu var bilemedim. Siz yardımcı olabilir misiniz_?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.