PDA

View Full Version : selenn / Kaktüs ve Sukulentlerim

Sayfalar : 1 2 [3] 4

Güler
08-02-2012, 08:48
Sevgili yener.T, selenn'in okulu başladı. Bundan sonra sık sık siteye girebileceğini sanmıyorum ama sorunuzu kendisine iletirim, herhalde fırsat bulur bulmaz cevaplar.

yener.T
08-02-2012, 16:58
Sevgili yener.T, selenn'in okulu başladı. Bundan sonra sık sık siteye girebileceğini sanmıyorum ama sorunuzu kendisine iletirim, herhalde fırsat bulur bulmaz cevaplar.

Sayın Güler hanım ilginize teşekkür ederim.selamlar.

selenn
08-02-2012, 18:22
Güzel sözleriniz için teşekkürler. Sayın sakdag pek değişik birşey yoktu sözettiğim yerde ama yine de gittiğimde bir iki saksı aldım. Fotoğraflarını gündüz çekip yüklerim.

selenn
08-02-2012, 18:33
Sayın yener.T, teyzem bana mesajınız olduğunuzu haber verdi, vakit darlığından siteye pek giremiyorum yine.

Kemik ununu ben ilk kez geçen bahar kullandım ve özellikle Echeverialarda çok güzel gelişme gördüm. Bundan evvelki senelerde de bahar sonunda Echeverialar evet normal olarak gelişiyorlardı ama bu sene sanırım kemik unu etkisinden inanılmaz geliştiler.

Eğer bahçe'de kullanacaksanız bitkiyi dikeceğim yeri kazıp bir avuç kemik ununu hazırladığım çukura serpip üzerine bitkiyi dikiyorum.

Saksıda kullanacaksanız eğer toprağa karıştırıp bitkiyi dikiyorum. Benim kullandığım saksı dikdörtgen saksıların en uzun boyları idi. Alt kısmı tamamen toprakla doldurup düzelttim. Üzerine 2 avuç kemik unu serpip alttaki toprakla karıştırdım. Bu karışımın üzerine de bitkiyi diktim. Şerbet olarak hiç kullanmadım, paket üzerinde bahsettiğim yöntemler yazılıydı.

Yalnız kullandıktan sonra kemik unu paketinin içinde kalan havayı iyice boşaltıp ağzını hava almayacak şekilde kapatmaya dikkat edin. Aksi taktirde hemen küflenme oluyor.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Selamlar.

ayseldeniz
09-03-2012, 10:48
Sevgili Selen sayfanı fırsat buldukça ziyaret ediyorum ve çok beğeniyorum.Deniz çok tatlı.Benim kızımda Deniz.

MKurtoglu
10-03-2012, 18:45
Minikleri sukulent ve kaktüsler çekiyor. Kızımda sürekli benimle bakımlarını yaparken, çalışır,onları birlikte seyrederiz. Onlar güzellikleri çabuk fark ediyorlar. Saygılarımla,..

selenn
22-03-2012, 10:18
Sayın ayseldeniz çok teşekkürler. Desenizde biz Deniz anneleriyiz:)

Sayın MKurtoğlu, haklısınız çocukların ufaklıktan başlıyor merakları eğer anne ve babaları da doğaya düşkünse. Bu da beni çok mutlu ediyor, bizim ufaklık açan çiçekleri görünce kendinden geçiyor. " Çok güzel açmış" diye çığlık çığlığa koşturmaya başlıyor. Selamlar.

selenn
22-03-2012, 10:37
Crassula "Springtime"

Crassulaceae familyasından ait olan bu tür koyu yeşil yaprakları ve pembe renkli, yıldız formlu çiçekleri ile en beğendiğim türlerden biri...

Çiçeklenme dönemi kış sonu, bahar başıdır. Genelde gövdeleri dik formdadır ama bitkinin gelişmesi sürecinde ağırlığı ile sarkan bir form alabilir. Yavaş büyüyen bir tür olması sebebiyle sarkan form almasını beklemek sanırım bayağı zaman alacak.

Üretimi yaprak çeliklerinden yapılabilir. Gövdeden alınan yaprak yeni toprağında bir süre bekletilip, kök salmaya başlamadan sulanmaması öneriliyor.

Genel anlamda her sukulentin talep ettiği gibi aydınlık ve güneşli ortamları seviyor bu tür de fakat yaprak renginin canlı kalması için yazın direkt güneşe maruz bırakmamakta fayda var.

Crassula Springtime ve Crassula 'Bride's Bouquet' birbirine çok benzeyen iki tür. Fakat dikkatli incelendiklerinde yaprakları arasında farklılıklar mevcut. Springtime'nin yaprakları hem daha sert, hem de yaprak uçları sivri. Diğerinin ise yaprak uçları oldukça yuvarlak. Fakat her iki tür de Crassula rupestrus hibriti olduğundan benzerlikleri çok normal.

Bendeki bitkinin dünkü halleri böyle;

275428

275429

Vildan Sönmez
22-03-2012, 16:23
Çiçeğiniz bol olsun arkadaşlar. Vallahi de kıskandığımdan değil, zenfree'nin springtime da açtı. Benim garibim olduğu yerde sayıyor..:(

MKurtoglu
22-03-2012, 20:31
Crassula "Springtime" için verdiğiniz bilgi harika bir kaynak niteliğinde. Toprak esirgemeden bitkinizi besleyerek çiçekleri ile bizleri hayran bıraktı. Ellerinize sağlık.

ayseldeniz
23-03-2012, 11:59
Çok güzelmiş.

selenn
23-03-2012, 15:31
Teşekkürler arkadaşlar.

Vildan Hanım açar inşallah sizinki de en kısa zamanda. Eli kulağındadır.

selenn
23-03-2012, 16:03
Sinningia iarae

Gesneriaceae familyasından olan Sinningia iarae Sao Paulo,Brezilya kökenli bir tür. Gloxinia'ların hibriti olan rizomlu bitkilerin yaprak vermeden önceki halleri adeta ölü bir bitki kökünü andırıyor. Ama beliren yapraklarla insanı şaşırtıyor.

Yaklaşık 2 ay evvel -10 derecede elime ulaşan Sinningia rizomundan pek ümidim yoktu. Donmuş bir halde gelmesine rağmen uygun toprağa dikip nemli tuttum, pek fazla su vermedim. 3 gün önce rizomun üst kısmında minik yaprak oluşumu ile sevindim. Ölmemiş meğer. Bakalım bu güzel türün çiçeklerini görebilecek miyim?

Afrika menekşeleri ile benzer istekleri var. Direkt güneşten ve özellikle yazın öğlen güneşinden korumak gerekiyor. Toprak bitkide yaprak ve çiçek oluşumuna kadar nemli kalmalı, ilk gözüken yapraklardan sonra düzenli sulanmalı.

Oluşan yapraklarla birlikte 20-20-20 ya da 10-10-10 sıvı besin 2 sulamada bir verilirse çiçek beklenmeye başlanabilir sanırım.
Bitki rizomu 6 cm çapında ve 40 cm.'e kadar boylanan yaprakları ve pembe renkli çiçekleri ile hoş bir bitki. Üretimi malesef sadece tohumlarından yapılabiliyormuş.

Bu yazdığım bilgileri çeşitli kaynaklardan elde ettim. Malesef bu sefer kendi tecrübelerimi aktaramıyorum çünkü ilk kez yetiştiriyorum. Hep birlikte deneme yanılma ile takip edelim.

275810

mrmusti
31-03-2012, 18:42
Sayın Selen,
Doğum gününüzün, ailenizle birlikte sağlıklı ve mutlulukla geçmesini ve daha
nice doğum günlerinize, dikenlerin arasından fışkıran bu çiçekler kadar güzel girmenizi dilerim.
278618

selenn
04-04-2012, 11:03
Çok teşekkür ederim sayın mrmusti.

Emre Kuzu
06-04-2012, 17:49
Sinningia iarae

Gesneriaceae familyasından olan Sinningia iarae Sao Paulo,Brezilya kökenli bir tür. Gloxinia'ların hibriti olan rizomlu bitkilerin yaprak vermeden önceki halleri adeta ölü bir bitki kökünü andırıyor. Ama beliren yapraklarla insanı şaşırtıyor.

Yaklaşık 2 ay evvel -10 derecede elime ulaşan Sinningia rizomundan pek ümidim yoktu. Donmuş bir halde gelmesine rağmen uygun toprağa dikip nemli tuttum, pek fazla su vermedim. 3 gün önce rizomun üst kısmında minik yaprak oluşumu ile sevindim. Ölmemiş meğer. Bakalım bu güzel türün çiçeklerini görebilecek miyim?

Afrika menekşeleri ile benzer istekleri var. Direkt güneşten ve özellikle yazın öğlen güneşinden korumak gerekiyor. Toprak bitkide yaprak ve çiçek oluşumuna kadar nemli kalmalı, ilk gözüken yapraklardan sonra düzenli sulanmalı.

Oluşan yapraklarla birlikte 20-20-20 ya da 10-10-10 sıvı besin 2 sulamada bir verilirse çiçek beklenmeye başlanabilir sanırım.
Bitki rizomu 6 cm çapında ve 40 cm.'e kadar boylanan yaprakları ve pembe renkli çiçekleri ile hoş bir bitki. Üretimi malesef sadece tohumlarından yapılabiliyormuş.

Bu yazdığım bilgileri çeşitli kaynaklardan elde ettim. Malesef bu sefer kendi tecrübelerimi aktaramıyorum çünkü ilk kez yetiştiriyorum. Hep birlikte deneme yanılma ile takip edelim.

275810

Selen hanım yanlız etikette R harfiyle başlayan kelime var yoksa o diğer adı mı?

AizoaceaeFAN
07-04-2012, 11:21
Sayın Selen hanım, yeni bitkiniz hayırlı olsun. Gövdesi yuvarlak bu tarz bitkleri bende yetiştiriyorum, birkaç tanevar bende ama bu bitkilerin asıl güzel yerleri gövdeleri. Sizdeki de inşaallah güzel bir şekilde büyür.

selenn
09-04-2012, 15:30
Sayın Emre Kuzu, haklısınız etikette Rechsteine yazılı, buradaki halk arasında kullanılan ismi o bitkinin. Ama ben latince adı ile tanıttım. Bu sayede eğer ilgisini çeken arkadaşlar olursa web'de daha kolay bilgi edinebilir, arama yapabilir diye düşündüm.

selenn
09-04-2012, 15:33
Sayın AizoceaeFAN, haklısınız gövdeleri yapraklarından daha gösterişli. Ben ilk kez bu tarzda bir bitki yetiştiriyorum. Daha evvel bana çok cazip gelmezdi ama zevkler zamanla değişiyor sanırım. Bakalım normal ebatlarına ne kadar zamanda gelecek gövdesi, ya da gelebilecek mi:)

selenn
09-04-2012, 15:54
Dört günlük Paskalya tatilini çok keyifli geçirdik bu sene. Geçtiğimiz hafta Zeynep Dincer Karaman (ablam) ve sevgili Gülgün Hanım İstanbul'dan Amsterdam'a geldiler. Biz de Perşembe sabahı yola çıkıp önce onları Amsterdam'dan aldık ardından Cok'un kaktüs serasına devam ettik. Sera'ya vardığımızda saat 11 idi ve 6 saat serada zamanın nasıl geçtiğini anlamadık.

Fakat akşam otele vardığımızda bir adım daha atacak halim kalmamıştı ama yorgunluğa değecek kadar güzel bir gezi oldu.

En son 2009 yılında Cok'un serasına gitmiştik. 2 yılda pek yeni bitki eklenmemiş. Hatta daha ziyade oldukça da bitkisini kaybetmiş Cok. Geçen kış burada olduğu gibi Hollanda'da da bir hayli çetin geçmiş ve oldukça fazla bitkisi donmuş.

İşte fotoğraflar, umarım hoşunuza gider...

281246

281247

281248

281249

281250

selenn
09-04-2012, 15:56
281251

281252

281253

281254

281255

selenn
09-04-2012, 15:57
281256

281257

281258

281259

281260

selenn
09-04-2012, 15:59
281261

281262

281263

281264

281265

selenn
09-04-2012, 16:00
Echeverialar...

281266

281267

281268

Cok dinlenirken...
281269

Cok'un evi hemen serasının yan tarafında. Bu da evin arka bahçesi. Süs havuzu ve sukulentlerle harika bir bahçe.
281270

selenn
09-04-2012, 16:04
Crassula Buddha's Temple

281274

281275

281276

281277

Haworthia turuncata coşmuş:)

281278

selenn
09-04-2012, 16:06
281279

281280

281281

281282

281283

selenn
09-04-2012, 16:08
En sevdiğim tür olan Mammillaria luethyii ama nerde benimki nerede bu :)
281284

281285

281286

281287

Echinocereus multiplex v. oxigona crest
281288

selenn
09-04-2012, 16:09
281291

281292

281293

281294

281295

selenn
09-04-2012, 16:11
281298

281299

Gymnocalycium baldianumx variegata
281300

281301

selenn
09-04-2012, 16:16
281305

Bu sefer çok bitki almamak konusunda kararlıydım. Sadece en beğendiğim birkaç türle döndüm. Yoksa yer sıkıntısı, güneş yetersizliği derken bir hayli zarar görüyor bitkilerim.

281306

Kedi Tırnağı
09-04-2012, 18:48
Ne yaptınız Sayın selenn? Ayağınıza sağlık ama cidden psikolojik işkence bu:D

selenn
09-04-2012, 20:42
Resimleri bilerek yüklüyorum, hadi gelin hep beraber gidelim diye:)

musbet
09-04-2012, 22:19
Çok çok çok güzel, gerçekten çok şaslısınız bizim burda 2 tane kaktüs bulcaz diye canımız çıkıyor, orda olmak o güzellikleri yakından görmek harika olmalı.
Eğer bir gün almanyaya gidersem kesin sizi bulmam lazım:)))

skaraca
10-04-2012, 08:09
Çok güzel bir kaktüs sera gezisi oldu benim için de...

Teşekkürler Selen hanım.

selenn
11-04-2012, 09:20
Sayın musbet buyrun gelin, hatta Cok'a sera gezisi yapsak hep beraber ne güzel olur:)

Adalet Yağcı
11-04-2012, 09:50
Sevgili Selenn;
Çok güzel bir görsel şölen sundunuz bize.
Her ne kadar katüslerden ve succulentlerden uzak olasam da Crassula Buddha's Temple gibi bitkileri hayranlıkla seyrettim.

Clivyaya bayıldım, ben çiçekçiyim biliyorsunuz, yaprakların arasında dikenden çok çiçek görmek isterim.
Bu kadar yoğun açtırmayı nasıl başarmış olabilirler diye düşündüm, bir kaç yıl öncesine kadar bende de vardı ama sadece Mayısta 5-6 çiçeğini görürdüm.

Tüm bitkilerinizle, sevdiklerinizle doya doya yaşayacağınız bereketli bir sezon diliyorum.
Sevgiler.

cemo
11-04-2012, 10:01
Sevgili Selen, çok şanslısın çokkkkkk:))

Gözlerim pörtlemiş durumda ekrana yapıştım bu görüntüler karşısında. Yerinde göremesem de, sayende farklı türlerin varlığından haberdar oluyorum.

O serada değil 6 saat, 6 gün bıkmadan otururum. Sağolasın.

Cok, beni evlatlık almazmı ki:)))

selenn
11-04-2012, 11:27
Adalet Hanım biliyorum sizin aslında kaktüslere beğenizi:) Cok'daki Clivia hakikaten çok yoğun çiçekliydi. Aslında buranın ikliminde son derece keyifle yetişiyor ama bendeki hiç bu kadar bol çiçeklenmedi. Cok'un ki ise kaktüslerle yarışmak için açmış da açmış. Size de keyifli ve bol çiçekli bir sezon diliyorum.

selenn
11-04-2012, 11:29
Sevgili Cemo benim de aklımdan geçmedi değil evlat edinme konusu. Yakın olsa gidip o serada tüm günümü geçiririm. Toprakdı, çelikdi derken edinilen bilgi ve deneyim bana yeter de artardı.

Fotoğrafları beğendiğinize sevindim. Selamlar.

selenn
11-04-2012, 11:43
Sayın sonerordo, evet Zeynep Dincer Karaman ile öz abla-kardeş değiliz, kuzeniz ama daha yakın bir ilişkimiz var kuzenlikten öte. Ailede bitki meraklısı çok. Genetik bir problem sanırım:)

Cok'un serası bir hayli büyük, bunun yanında da harika bir evi var. Ön bahçesi kaya bahçesi olarak düzenlenmiş, arka bahçesi de süs havuzu ve çeşitli bitki ile tam bir görsel şölen... Cennette gibi hissettim kendimi.

selenn
11-04-2012, 11:49
Gelelim Cok fotoğraflarından sonra benim bahçemdeki son duruma. Bu kış burada her ne kadar kar yağmasa da -10,-12 derece ile bayağı kötü hava şartlarına maruz kaldı bitkiler.

Geçen bahar aylarında kışa ve dona en dayanıklı türleri dikmiştim bahçeye. Kışa dayanıklı diye özellikle Sempervivumları, bazı Delosperma türlerini, Saxifragaları ve Sedumları tercih etmiştim. Geçen kış ve gelen bahar ile birlikte dayanıklılık testi sonuçlandı.

Delospermaların özellikle kışa dayanıklı türlerini seçmeme rağmen hiçbiri dayanmadı. Bir kök bile kalmadı. Yaklaşık 50 adet Sempervivumdan kalan 10 rozet. En dayanıklı olanlar ise Sedumlar. Onları da birkaç kök takviye ile çoğaltmak gerek. Saxifragalar kışın kayboldu ama ufak yapraklar yeni yeni bir kök üzerinde belirmeye başladı. Diğer kökler sanırım dayanmadı.

Bu sene yine de naylonla kapatacağım üstlerini...

Sedum spuriumlar;

282073

282074

282076

Saxifraga;
282075

282077

selenn
11-04-2012, 11:50
Diğer Sedumlar ve Sempervivumlar:
282078

282079

282080

Güler
11-04-2012, 12:06
Bu son yüklediklerin bahçedeki ağacın altına diktiklerimiz mi?

Diğer fotoğraflara da baktım, fikrimi burada yazmıyorum benzetmelerim senin hoşuna gider de diğer kaktüsçü arkadaşlar belki kızarlar. Esasında kızmamaları da lâzım.
Birini oklavaya sarılarak yaptığımız bir baklavaya benzettim.
Senin çok sevdiğini yazdığın tür de su çiçeği çıkarmış bir çocuk suratı gibi geldi bana.

Ama yine de paylaşımın için teşekkür ederim, pek çok kaktüs ve sukulente gönül vermiş arkadaşlara bir görsel ziyafet verdin.

selenn
11-04-2012, 12:31
Benzetmelerini bilmez miyim hiç teyze:) Su çiçeği, bezelyeye benzeyen, enginar tipli hepsi aklımda:)

Ama çok güzeller değil mi? Senin için hepsinden bir koli hazırladım:)

MKurtoglu
12-04-2012, 21:38
Mr. Cok'un serası mükemmel çeşitliliğe sahip. Oldukça emek harcamış. Aslında agaclar.net'e üye olup, İngilizce (ya da Almanca) fikir ve düşünceleri ile yaptığı çalışmaları paylaşsa, bizlerde Türkçe'ye çevirerek tüm üyelerin ufkunu açmada yardımcı olsak, iyi olurdu diye düşünüyorum. Umarım fikrim bir gün gerçekleşir. Böylece uluslararası doğa kardeşliği oluşabilir. Konuk olarak Mr. Cok'u Türkiye'ye misafir edip, buradaki üyelerinde çalışmaları hakkında bilgi alabilir. Sayın Selenn iş size düşüyor. Sevgilerimle.

Sudenur
13-04-2012, 02:48
Almanya kaktüs cennetiymiş te haberim yokmuş. Ablamlar Oberhausen şehrinde ikamet etmekte. Bu cennet evi hangi şehirdedir Selen hanım? Şansımı deneyip bir kaç sipariş vermek geçti içimden. Saygılar..

günebakan
13-04-2012, 10:32
Sevgili Selen çok güzel bir gezi olmuş bütün arkadaşlar gibi ben de hayranlık izledim çok teşekkürler:) ağaç aştına diktiğin sedumlar da oldukça güzel görünüyor ağaç altı umarım istediğin gibi olur.

selenn
13-04-2012, 11:05
Sayın MKurtoğlu, aklınızdan geçen düşüncelere tamamen katılıyorum. Benim de aklımdan benzer fikirler geçti ama Cok'un sağlık problemleri ve yoğunluğu sebebiyle bizim fikirlerimize katılıp katılmayacağını bilemem.

Ben teklif ederim yine de... Fakat yurtdışına çıkmak istemediğini biliyorum. Birkaç yıl evvel geçirdiği beyin kanamasının ardından fiziksel olarak bayağı sıkıntı yaşadığını, fazla yürüyemediğini belirtmişti. Bu nedenle bizim daha evvel de, en son ziyaretimizde de yinelediğimiz davetlerimizi nazikçe reddetti.

Ben yine teklif ederim, bakalım ne cevap alacağız...

selenn
13-04-2012, 11:07
Sayın sudenurnur malesef Almanya'da değil Cok'un serası. Hollanda'da. Almanya malesef o kadar da kaktüs cenneti değil. Burada da Uhlig gibi, Haage gibi bazı büyük yetiştiriciler var ama asıl cennet Hollanda'da :)

selenn
13-04-2012, 11:12
Sevgili günebakan, daha geçenlerde ağacın altına yeni bitkiler alırken eşimle aynı şeyleri konuştuk. Artık bıktı bana bitki, toprak, saksı, gübre taşımaktan. İnatla bu iklimde yetiştirmeye çalışıyorum bitkileri. Ağaç altı her bahar canlanıyor, her kış ardından yine yarısından çoğu ölüyor. Ben yine yolunu tutuyorum seraların. Bu kış iyi korumam lazım bu bitkileri yoksa eşimle aramıza girecek bitki kayıpları:)

Tabi bu arada eve gelen misafirler bahçeyi ya da evdeki sukulentleri görünce ve ilgi gösterince de bu söylenmeleri unutup sanki kendi ilgileniyormuş gibi de bir başlıyor anlatmaya.
Bak işte bu Echeveria, bu aşılı, bu aşısız derken görüyorum ki hafiften ona da bulaştırmışım bu deliliği:)

günebakan
13-04-2012, 11:39
Eşlerden yana aynı durumdayız benimki de aynı şeylerden şikayetci yeter artık balkon da oturacak yer kalmadı diye söyleniyor sonra da ayy bir çiçek gördüm çok güzeldi adı nedir acaba falan diye beni kışkırtıyor. Ama gene de beni kırmıyor sağolsun:) Ayrıca kokulu bitkileri çok seviyor ucundan illaki bulaşıyorlar:)

Sudenur
13-04-2012, 13:08
Cahilliğimi maruz görün, kaktüs çiçeğinin güzelliğini yeni yeni keşfeden acemi bir doğa olarak pek bir bilgisizmişim onu fark ettim. ;)

selenn
13-04-2012, 13:33
Estağfurullah cahillik ne demek, hepimiz burada bilgi ediniyoruz. Ben de bu forum sayesinde çok şey öğrendim. Buradaki üreticilerin isimlerini bilerek yazdım ablanızı görmeye giderseniz belki yolunuz düşer diye. Hatta belki birlikte de gideriz:)

Sudenur
13-04-2012, 14:54
İnşallah diyelim. Benim yolum pek düşmez oralara ama ablamlar Hollanda'dan peynir falan getiriyorlar izne geldiklerinde. Bizzat yerinden alıyorlarmış. Peynir değil kaktüs getirmelerini rica edeceğim bana bundan böyle. Uçakta bir sorun çıkmaz umarım. :)

selenn
17-04-2012, 14:06
Arkadaşlar geçenlerde ısınmaya başlayan havalarla birlikte nemden dolayı kaktüs hastalıklarının da artacağını düşünerek elimdeki bir kitabı incelerken bazı bilgiler ve hastalıklı bitki fotoğraflarına rastladım. Sonra diğer kitapları da biraz karıştırınca güzel bir başlık oluştu.

Kaktüs Hastalıklarının Fotoğraflarşla teşhisi için ilgilenenler buradan (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent-hastaliklari/27022.htm) ulaşabilirler.

kaktüs_35
18-04-2012, 00:23
Bilgiler için teşekkürler

selenn
19-04-2012, 13:18
Pelecyphora aselliformis

284567

Genellikle bir bitkime ait fotoğrafı başlığımda yayımlarken birkaç satır da olsa birşeyler yazıyorum. Fakat geçenlerde yine bir kaktüsü araştırırken forumda arama yapınca bir baktım ki sayfalarca üyelerin kaktüs ve sukulentleri başlığında dağınık halde bilgiler yeralıyor.

Derli toplu bir bilgi etmek için ciddi bir zaman ayırmak gerekiyor ki bu belki biz üyeler için çok keyifli ama dışarıdan arama yapanlar için kolay olmasa gerek. Bu nedenle ben bitkilere ait bilgileri bundan sonra "Bitki Dünyası" ana başlığının altındaki "Kaktüs ve Sukulent" Başlığında yazmaya karar verdim. Burada yine fotoğraflarla genel birkaç bilgi yazsam da kapsamlı bilgiye oradan ulaşabilirsiniz.

Bu bitkim 40 yaşında bir Pelecyphora aselliformis. Gövdesi hiç 40 yaşında bir kaktüs gibi büyük görünmese de yavaş büyüyen bir tür olduğundan gövdesi uşabileceği en büyük halde... Devamı için buraya (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/27082.htm) bakabilirsiniz.

kaktüs_35
19-04-2012, 13:59
284578

Bizim ülkemiz bulunan türler kısıtlı galiba diğer ülkelere göre :(

selenn
19-04-2012, 15:43
Malesef bazı türleri Türkiye'de bulmak güç ama en son yüklediğim kaktüsü burada da bulmak zor. Nadir bulunan türlerden.Ama ben inanıyorum ki ileride bizim ülkemizde de bu güzellikleri kolayca temin edebileceğimiz seralar olacak. Hayalimde şöyle kocaman bir kaktüs serası var... Hepimizin oturup sohbet edebileceği, bitkileri inceleyeceği bir sera fena mı olur:)

selenn
19-04-2012, 16:13
Oğlum Deniz'in Euphorbia obesasında baharla birlikte hareketlenme var.

284602

Sinningia iarae'nın en son 2 yapraklı halini yüklemiştim, yeni yapraklar çıkartmaya devam ediyor. Halinden memnun gibi.

284603

Kalanchoe orygalis'in çok fazla su sevmeyeceğini düşünürdüm hep fakat yaprakları aşağı doğru kıvrılmaya başlayınca sulama sıklığını arttırdım. Yeni yapraklar vermeye başladı. Tüylü, kahverengi yaprakları ile diğer alt türlerinden farklı bir Kalanchoe olduğundan dikkat çekici geliyor bana.

284604
Almanya'da cam içlerini süsleyen bitkilerden biri de Pachypodiumlar. Bendeki burada dolaşırken cam içlerinde gördüklerim kadar cüsseli değil ama olması için çabalıyoruz işte...
284605

kaktüs_35
19-04-2012, 16:18
Güzel bir seraya kim hayır derki. Umarım bu işteyinizi en yakın zamanda ülkemizde gerçekleştire bilirsiniz.

SAYGILAR

selenn
19-04-2012, 16:19
Her ne kadar Hoyalara pek bulaşmak istemesem de 2 tane Hoyam var. Biri Hoya kerrii diğeri ise cornosa. Henüz çiçeklenme yok ama yeni yaprak çıkartmaya ve dalları uzamaya devam ediyor. Geçenlerde kerrii'yi tele sardırırken eşim ben yaparım diye elimden aldı. Ben dikkat et, kıracaksın dememe kalmadan taze olan dal uçlerından birini kırdı... Kendi de üzüldü o nedenle hiçbirşey diyemedim. Umarım kırılan yerden başka bir dal ile sürdürür gelişimini.

284606

selenn
19-04-2012, 16:22
284607

Güler
19-04-2012, 19:37
Arkadaşlar geçenlerde ısınmaya başlayan havalarla birlikte nemden dolayı kaktüs hastalıklarının da artacağını düşünerek elimdeki bir kitabı incelerken bazı bilgiler ve hastalıklı bitki fotoğraflarına rastladım. Sonra diğer kitapları da biraz karıştırınca güzel bir başlık oluştu.

Kaktüs Hastalıklarının Fotoğraflarşla teşhisi için ilgilenenler buradan (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent-hastaliklari/27022.htm) ulaşabilirler.

Sevgili selenn, fotoğraflarla hastalıkları anlatman çok güzel olmuş, ellerine sağlık.

Güler
19-04-2012, 19:46
Evet haklısın selenn'im. Bitkilerimizi bahçelerimizden ziyade ilgili başlıklarda anlatmamız diğer üyeler, hele aramıza yeni katılanlar için çok daha faydalı olacaktır. Aradıklarını daha kolay ve rahat bulabilecekler.

Şimdi bahçelerimizde hem temizlik yapıyor hem de böyle bilgi içeren mesajları not ediyoruz. Daha sonra bu mesajların birer kopyalarını da ilgili bitki başlıklarında vereceğiz.

sakdag
20-04-2012, 12:34
Selen hanım, sayfanızda çok güzel, değişik bitkiler tanıtıyorsunuz.
566. fotoğraf sol alt köşe(zigzag) ve sağ alt köşedeki bitkilerinizi de merak ettim... ;)

selenn
20-04-2012, 12:44
Sayın sakdag, dikkatinize hayranım:) Gözünüzden kaçmamış. 566 nolu fotoğraftaki zigzag olan çelik olarak aldığım ve hala tek dal olarak bekleyen inatçı Epiphyllum anguliger. Diğeri ise Cereus peruvianus 'Spiralis'. Önümüzdeki günlerde tanıtmak istediğim bitkilerden biri. Ayrıntılı bilgilerini yazarım. Selamlar.

sakdag
20-04-2012, 12:49
Benim de bir anguliger çeliğim var, kışın çelik olarak satın almıştım, şu an tuttu, canlı ama ne zaman, başka dal çıkaracak , ne zaman açacak? Meraklar içerisindeyim. Gerçekten çok inatçı bir bitki, ya da şöyle diyelim, anormal derecede yavaş... ;)

selenn
20-04-2012, 12:50
Dünden bugüne neler değişiyor neler bitkilerde... Bu seferki değişiklik can sıkıcı. Dün fotoğrafını eklediğim ve yeni yaprak çıkartmaya devam ediyor dediğim Sinningia iarae'nın artık yaprağı yok. Artık buna ne denir bilmiyorum. Sakarlık mı, dikkatsizlik mi yoksa neyse ne ama dün sularken nasıl olduysa Sinningia iarae'nın saksısının üzerine birşey düştü ve yapraklı dalı kırıldı. Nasıl üzüldüğümü anlatamam. Sinir bozucu...

Dünkü fotoğrafının yanında bugünkü hali...
284821

selenn
20-04-2012, 12:52
Benim de bir anguliger çeliğim var, kışın çelik olarak satın almıştım, şu an tuttu, canlı ama ne zaman, başka dal çıkaracak , ne zaman açacak? Meraklar içerisindeyim. Gerçekten çok inatçı bir bitki, ya da şöyle diyelim, anormal derecede yavaş... ;)

Evet tam bir senedir bu halde. Gübre, toprak, ışık herşeyi denedim ama bir Lithopsları bir de Epiphyllumları memnun edemiyorum. Neyse ben daha inatçıyım bakalım inadını kırabilecek miyim.:)

sakdag
20-04-2012, 12:58
Dünden bugüne neler değişiyor neler bitkilerde... Bu seferki değişiklik can sıkıcı. Dün fotoğrafını eklediğim ve yeni yaprak çıkartmaya devam ediyor dediğim Sinningia iarae'nın artık yaprağı yok. Artık buna ne denir bilmiyorum. Sakarlık mı, dikkatsizlik mi yoksa neyse ne ama dün sularken nasıl olduysa Sinningia iarae'nın saksısının üzerine birşey düştü ve yapraklı dalı kırıldı. Nasıl üzüldüğümü anlatamam. Sinir bozucu...

Dünkü fotoğrafının yanında bugünkü hali...
284821

Nazar değdi bence... :(

Normalde nazara inanmam ama sizinkine benzer bir olayda benim başıma geldi. Fotoğrafını çekip sayfama eklediğim kaktüsün o güzel çiçeğine elim çarptı ve açmış olan tek çiçeğini koparmıştım... :(

selenn
20-04-2012, 13:00
3 Nas 3 Felak ardından fotoğraf yüklerim artık:)

almira
20-04-2012, 13:32
Sevgili Selenn; çok geçmiş olsun. Sakınılan göze çöp batarmış. İnşallah kısa zamanda kendini toparlar ve sizi yine mutlu eder.

Emre Kuzu
20-04-2012, 17:49
Bunlar güçlü bitkilerdir tekrar düzelir inşallah çok gözü kalan beğenenler maşallah demeleri gerekir öyle insanlar vardı ki alıcı gözüyle bir hayvana baktıklarında o hayvanı yere serebiliyorlardı.

mrmusti
20-04-2012, 18:10
Öncesinde 3 defa İhlas olmazsa olmaz.
Çıkar ablam çıkar merak etme. Sadece sabırlı olmak gerekiyor.

3 Nas 3 Felak ardından fotoğraf yüklerim artık:)

PlentyPlant
20-04-2012, 19:17
Üç sayfa tutan gezinizi, bitkilerinizi keyifle izledim. Özellikle 40 yaşındaki Aselliformis'e hayranlıkla bakarken aklıma şu soru takıldı (Zaten hiç çıkmıyor): Ömrümüzün yetmeyeceği koleksiyon işine hangi akılla giriştik biz?

Vildan Sönmez
20-04-2012, 21:23
Sevgili Selen , iyi tarafından bakalım, tut ki Sinningia' yı budadık, daha güçlenerek yeni sürgün yapacak;)

selenn
21-04-2012, 01:04
Bunlar güçlü bitkilerdir tekrar düzelir inşallah çok gözü kalan beğenenler maşallah demeleri gerekir öyle insanlar vardı ki alıcı gözüyle bir hayvana baktıklarında o hayvanı yere serebiliyorlardı.

İnşallah düzelir,teşekkür ederim.

selenn
21-04-2012, 01:06
Öncesinde 3 defa İhlas olmazsa olmaz.
Çıkar ablam çıkar merak etme. Sadece sabırlı olmak gerekiyor.

Haklısınız İhlas'ı atlamıştım:) Teşekkürler.

selenn
21-04-2012, 01:09
Üç sayfa tutan gezinizi, bitkilerinizi keyifle izledim. Özellikle 40 yaşındaki Aselliformis'e hayranlıkla bakarken aklıma şu soru takıldı (Zaten hiç çıkmıyor): Ömrümüzün yetmeyeceği koleksiyon işine hangi akılla giriştik biz?

Vallahi Sayın Plenty Plant ne bileyim nerden giriştik:) Bazen diyorum artık yeter. Elimde olanlar bana yeter, sonra bir kriz gibi yine gözüme çarpıyor beğendiğim türler. Hastalık bu, sonu da yok...

selenn
21-04-2012, 01:10
Sevgili Selen , iyi tarafından bakalım, tut ki Sinningia' yı budadık, daha güçlenerek yeni sürgün yapacak;)

Fena budandı ama Vildan Hanım:)

Mustafa Abdal
21-04-2012, 13:38
Her ne kadar Hoyalara pek bulaşmak istemesem de 2 tane Hoyam var. Biri Hoya kerrii diğeri ise cornosa. Henüz çiçeklenme yok ama yeni yaprak çıkartmaya ve dalları uzamaya devam ediyor. Geçenlerde kerrii'yi tele sardırırken eşim ben yaparım diye elimden aldı. Ben dikkat et, kıracaksın dememe kalmadan taze olan dal uçlerından birini kırdı... Kendi de üzüldü o nedenle hiçbirşey diyemedim. Umarım kırılan yerden başka bir dal ile sürdürür gelişimini.

284606

Merhaba;
Bu kerri daha önce tek yapraklı olarak 292 nolu mesajda yer alan kerrimidir.

selenn
22-04-2012, 21:03
Meraklı amatör, tek yapraklı olan kerriilerim hala tek yaprak:) Sözettiğim kerrii bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/800459-post384.htm) kerrii. 2. karedeki fotoğraf o bitkinini satın aldığım zamanki hali.

selenn
22-04-2012, 22:43
Geçenlerde Hoya compacta'nın üzerinde bir hayli unlu bit görünce bahçede güzelce ilaçladım. Köklerini de her ihtimale karşı ilaçlayıp bahçede saksısından çıkartıp biraz kuruması için bıraktım. Dün indim bahçeye bitkiyi saksılamak için, aradım aradım bitki koyduğum yerde yok. Etrafa bakındım, bitkileri bıraktığım yerden biraz ileride 3 kök bitkiden kalan 2,3 yapraklık küçük bir dal... Üzeri de kuş tüyü dolu. Meğer kuşlar dadanmış benim Hoya'ya. Muhtemelen benim Hoyalar şimdi bir kuş yuvasını süslüyor:)

Kedi Tırnağı
23-04-2012, 12:20
Üzülsem mi gülsem mi şaşırdım:))

selenn
23-04-2012, 22:01
Pelecyphora aselliformis sürpriz yaptı.

286115

selenn
23-04-2012, 22:07
Birkaç kare de bahçeden;

286116

Bu pembe Sempervivum saksı içinde yavrulayan üstteki Sempervivumların yavrusu. Güneş görmediğinden rengi koyulaşmamış. Keşke hep böyle kalsa. Üzerindeki bereler ise dün yağan dolunun hatırası.
286117

Kaktüs ve Sukulentlerin sadece 2 saksısını kilerden çıkarttım. Ama yine de aşırı yağmura maruz kalmamaları için sera içindeler. Artık benim de seram var diye avunuyorum:)
286118

Lewisiaların çiçekleri çok güzeller. Kışa dayanıklı türler olduğu için aldım ama yine de üzerlerini kapatmayı planlıyorum kışa girerken.
286119

286120

kaktüs_35
24-04-2012, 19:49
Maşallah çok güzeller her biri.

MKurtoglu
25-04-2012, 20:05
Seranız mükemmel. İçindekilerde bir o kadar yakışmışlar. Güle güle büyütün.

selenn
26-04-2012, 10:52
Burada hala hava kapalı, yağmurlu, ışık yetersiz. Bitkiler form kaybediyorlar. Kilerdeki bitkileri raflardan alıp camın iç kısımlarına yerleştirdim. Yani kötünün iyisi oldu ama en azından yağış durana kadar bahçeye çıkmak için burada biraz daha aydınlık olur diye düşündüm. Hepsini eve taşımam mümkün değil. Zaten evdeki kaloriferli ortam hiç hoşlarına gitmiyor.

287167

287168

287169

287170

287171

selenn
26-04-2012, 10:52
287172

287173

287174

Emre Kuzu
26-04-2012, 10:54
Yapay ışıklandırmayı düşündünüz mü?

livadi
26-04-2012, 13:10
Sizin başlığınıza girmekten kendimi men ediyorum ...
Yazık oluyor bana :)

kaktüs_35
26-04-2012, 19:47
Valla selann hanımın sayfasını gezmekten haz alıyorum resimlere bakarken.

selenn
27-04-2012, 09:11
Sayın Emre Kuzu yapay ışıklandırmayı hep düşünüyorum ama bir türlü bir düzenek hazırlayamadım. Ben bu konudan pek anlamıyorum,eşimi kandırmam lazım. Geçen kış çok araştırdım ama bu konu beni aşıyor. Siz yapay ışıklandırma kullanıyor musunuz?

selenn
27-04-2012, 09:12
Sizin başlığınıza girmekten kendimi men ediyorum ...
Yazık oluyor bana :)

Yok men etmeyin kendinizi, daha güzelleri sizin olsun:)

selenn
27-04-2012, 09:14
Valla selann hanımın sayfasını gezmekten haz alıyorum resimlere bakarken.

Teşekkür ederim kaktüs 35, ben de çok seviyorum diğer arkadaşlarımızın başlıklarını gezmeyi. Hele rengarenk çiçeklerini sunan kaktüs resimleri benim için sabah çayıyla birlikte en güzel keyif.

selenn
27-04-2012, 09:23
Aeonium kiwi (renklerine hayranım bu bitkinin)
287495

Sedum rubrotinctum 'aurora' çiçeklenmeye hazırlanıyor ama bu gidişle açamadan kurayacak. Güneş görse açacak ama malesef Nisan Yağmurları bir türlü kesilmiyor.
287496

Echeverialar da çiçeklendi.
287497

287498

E.minima'nın çiçek tomurcukları kendisi gibi mini.
287499

Dudi
27-04-2012, 09:56
'Aeonium kiwi (renklerine hayranım bu bitkinin)' ben de hayran oldum :) Çok güzel dans eden etekli bir bayan gibi...

selenn
27-04-2012, 10:14
Evet sevgili Dudi, çok güzel. Çiçeklenmese de olur...

günebakan
27-04-2012, 10:36
Kilerden çıkanlara bayıldım harikalar bizim kilerden niye böyle güzellikler çıkmıyor acaba :)))) Kaktüslerle değil ama sukulentlerle aram düzelmeye başladı sanırım:) E. minima da ayrı bir güzel görünüyor.

Emre Kuzu
27-04-2012, 10:54
Sayın Emre Kuzu yapay ışıklandırmayı hep düşünüyorum ama bir türlü bir düzenek hazırlayamadım. Ben bu konudan pek anlamıyorum,eşimi kandırmam lazım. Geçen kış çok araştırdım ama bu konu beni aşıyor. Siz yapay ışıklandırma kullanıyor musunuz?
Ben kullanmıyorum en fazla güneşlenen şehirlerden birindeyim. Ama mecbur kalsaydım şartlardan dolayı ya bu hobiden vazgeçerdim ya da ışıklandırmayı ne yapıp edip çözerdim yoksa bu hobinin bana tat vermeyeceğini düşünürdüm.

selenn
27-04-2012, 15:02
Bitkiler sanırım pek tat vermeyecek gibi gözükmüyor Emre Bey. Işıklandırma için öneriniz olur mu diye sormuştum ben. Size bol aydınlık ve bol çiçekli günler dilerim.

Emre Kuzu
27-04-2012, 15:29
Ne demek istediğinizi anladım, biraz fazla yazdım artık mazur görün ışıklandırma konusunda da deneyimim yok ancak bitkilerin sağlığı düşünüldüğünde bu işin içinden çıkılmayacak kadar olduğunu düşünmüyorum. Zevkli hobiler, kolaylıklar dilerim.

Ana gibi
27-04-2012, 16:10
Sevgili Selen, inatla bakmıcam desemde dayanamayıp şöyle bir dolaştım. Aman Allahım ne yapıcam şimdi, zaten göçebeler gibi, yazın farklı bir yerde, kışın farklı bir yerdeyim. Bu nedenle zaten bir çok bitkimi kaybediyorum. Akıllanmayıp halen, bulaşmamam gerekenleri görünce dayanamıyorum.

Sizi yürekten kutlarım, yalnız bitkileriniz değil, sunumunuzda imrendirici ooff ooff.

günebakan
27-04-2012, 20:16
Şu kilerden çıkanların yapraklarından bazıları bu tarafa düşseydi keşke:)

selenn
03-05-2012, 12:15
Geceleri hava artık eksiye düşmediğinden sukulentleri camın önüne koyma zamanı geldi. Geçenlerde yapılan çatı çalışması da işime yaradı. Bizim camın ön tarafındaki çıkmayı biraz daha uzatmışlar. Ben de apartmanın içindeki birer metrelik saksıları yerlerine yerleştirmek için taşıdım. Baktım ki Echeveriaların çiçek sapları uzadıkça uzamış. Geçen çiçeklerine kestikten sonra dalları üretim için uygun olur sanırım, bakalım ilk kez çiçek sapından üretimi denemek işe yarayacak mı?

290418

290419

290420

Özellikle bu cristat o kadar sıklaşmış ki saksıya toprak nasıl eklenir bilemiyorum.

290421

selenn
03-05-2012, 12:23
Yerlerini alan bitkilerin genel görünümü;

290422

290423

Uzayan dallar yetersiz ışıktan bu hale geldi, güneş gördükçe form kazanmaya başlayacaklar.

290424

290425

290426

selenn
03-05-2012, 12:27
290427

290428

290429

290430

290431

zafer1326
03-05-2012, 12:28
Bitkiler ve manzara harika. Çok güzel görünüyorlar. Ellerinize sağlık.

selenn
03-05-2012, 12:33
Askılı saksıları İkea'dan çok beğenerek almıştım. Uzun zamandır içlerine hangi bitkiyi diksem diye karar veremediğimden bir kenarda bekliyorlardı. En sonunda onlar da yerlerini aldı.

290433

Chamacereus sylvestrii çiçeklenmeye hazırlanıyor...

290434

290435

sakdag
03-05-2012, 12:35

Merhaba Selen Hanım, yaklaşık 2 hafta önce anguliger çeliklerimizden konuşmuştuk. Geçen bu süre içinde çeliğim 2 tane birden sürgün verdi. ;)Dikenli kısımların kapak gibi kalkarak sürgünlerin çıkması gerçekten ilginç bir gözlem oldu benim için. Dilerim sizin çeliğiniz de bir an evvel sürgün verir.

selenn
03-05-2012, 12:38
Bu Euphorbia millii diğerlerine nazaran daha iri gövdeli ve daha büyük yapraklı. Çiçek renkleri de turuncu, yavruağzı benekli ama fotoğrafta asıl renkleri belli olmuyor, pembemsi bir renk çıkıyor.
290437

Paskalyalar çiçeklendi.
290438

emmi
03-05-2012, 12:42
Sn.selenn çiçek açmasalarda pastel renkler çok güzel duruyor.Kartpostal gibiler maşallah:)

selenn
03-05-2012, 12:46
Bitkiler ve manzara harika. Çok güzel görünüyorlar. Ellerinize sağlık.

Teşekkür ederim sayın zafer1326, ben de sizin şehrinize hayranım. Bursa'yı çok seviyorum. Buranın yeşilliğini de aratmaz hani bizim yeşil Bursamız:)

selenn
03-05-2012, 12:47
Sayın sakdag, gözünüz aydın. Demek biraz bitkileri eleştirmemiz gerekiyormuş. Sizin anguliger utanmış olmalı:)

sakdag
03-05-2012, 12:52
Bir şey daha sorabilir miyim? :o

Çiçekli paskalya fotoğrafının sol üst köşesinde bir adet tek tomurcuk gördüm, ismi nedir? ;)

selenn
03-05-2012, 12:57
Sayın sakdag, o tek tomurcuk Epiphyllum tomurcuğu. Bende Epiphyllumlar nedense çiçeklenmiyor. Sanırım birşeylerinde eksiklik yapıyorum. Bu Epiphyllum'u teyzem için geçenlerde Paul Shirley'den almıştım. Toz pembe rengi olması gerek, bakalım açarsa göreceğiz.

Gül Batur
03-05-2012, 13:24
Selenciğim,
Tüm çiçeklerin çok güzel ama Euphorbia millii'n bir başka güzelmiş. Bizim buralarda bunlardan bulamıyoruz maalesef....İmkan olsa da edinebilsem...Aklım kaldı :)

selenn
03-05-2012, 16:43
Teşekkür ederim Gül Hanım. Ben de ilk kez bu kadar iri çiçekli ve benekli olanını gördüm. Bir bitki fuarında tesadüfen karşıma çıkınca aldım, tekrar denk gelirim umarım. Ya da umarım yavru verir.

günebakan
03-05-2012, 18:00
Selen'ciğim hepsi de muhteşem görünüyor cristat ile euforbia milliye bayıldım . Güle güle büyüt canım:)

tarçın 34
03-05-2012, 18:51
selam günebakan ben konuyla alakalı degil ama sizeden bir ricam olacak 8 aydan beri heryerde aglayan kalp arıyorum ama bır turlu bulamadın sizden bir fide istesem ukalalık olurmu acaba yalvarıyorum güzüme uyku girmiyor bende istanbul oturuyorum ne olurrrrrrrr

günebakan
03-05-2012, 18:57
Sayın Tarçın 34 sizinde dediğiniz gibi gerçekten alakasız bir konu ve yeri burası değil Ayrıca bende olmayan birşeyi size veremem.

nuray topcu
03-05-2012, 20:48
gözlerim şeş beş oldu,bunlar ne güzel şeyler böyle.

alacakaranlik
03-05-2012, 21:21
Sedum rubrotinctum 'aurora' çiçeği çok dikkatimi çekti :)

zenfree
03-05-2012, 23:30
Sevgili Selen, bitkiler çok neşeli görünüyorlar.:) Askılı saksılar mekana çok yakışmış. Paskalyalar nefis olmuşlar. Ben bir türlü bakmayı beceremiyorum. Sulasam da sulamasam da yaprakları hep buruşuk. Galiba paskalyalar beni sevmiyor.:(

gilan
04-05-2012, 01:29
Paskalya beyaz, açık pembe, koyu pembe ne güzel olmuş yanyana. :)

Echeveriaların da binbir türüne bayıldım. :)

Saksılara çakıl taşları eklemek yakışabilir gibi geldi bana? :rolleyes:

selenn
04-05-2012, 15:30
Beğendiğinize sevindim. Sevgili Zenfree, belki paskalyalar için toprak karışımına biraz daha fazla torf koyarsanız su tutacaktır. Böylece buruşukluğun önüne geçebilirsiniz. Hoş bazı bitkilerde insan ne denese olmuyor. Mesela ne yaptıysam Epiphyllumlarla ve Lithopslarla aram iyi olmuyor. Daha dillerini çözemedim. Lithopslara hiç bulaşmıyorum artık zira bitkinin ölmesine dayanamıyorum. Epiphyllumlarda durum daha parlak. Bu sene apartmanın içine taşıyacağım oradaki sıcaklık onlara yeter herhalde.

selenn
04-05-2012, 15:33
Sevgili gilan, ben de saksı dibinde çakılları seviyorum ama burada hava oldukça yağışlı. Neredeyse bitkilere ben hiç su vermiyorum, doğal yollardan sulanıyorlar. Eğer çakıl koyarsam toprak sürekli nemli kalıyor, hava alamadığı için kurumuyor. Çürümeye daha müsait oluyor. Bir tek Agave ve Sempervivumların dibine çakıl koyuyorum, o da yaprakları çok toprak hizasında neme temas etmesinler diye. Ama sıcak bir iklimde yaşasaydım herhalde tüm bitkileri bahçeye diker, diplerine de beyaz taşlar koyardım. Beyaz taşların arasından çıkan yeşil bitki görüntüsü nedense çok huzur verici geliyor bana.

selenn
04-05-2012, 15:36
selam günebakan ben konuyla alakalı degil ama sizeden bir ricam olacak 8 aydan beri heryerde aglayan kalp arıyorum ama bır turlu bulamadın sizden bir fide istesem ukalalık olurmu acaba yalvarıyorum güzüme uyku girmiyor bende istanbul oturuyorum ne olurrrrrrrr

Sayın tarçın 34 hoşgeldiniz başlığıma. Her ne kadar siz ağlayan kalp arıyor olsanız da başlığıma uğramışsınız diye merhaba demek istedim. İlgili başlıklarda yani bitki ile ilgili paylaşım bölümlerinde bu bitkiyi nereden temin edebileceğinizi daha kolay bulabilirsiniz. Sorunuzu uygun yerde sorarsanız daha kolay cevap alabilirsiniz. Sevgiler.

selenn
06-05-2012, 15:28
Hava geçenlerde güneşliyken bahçeye kaktüslerimi yerleştirdikten sonra baktım yağmur başlayacak ıslanmalarına mani olmak için koruma olsun diye naylon kapattım üstlerine. Sonra da üşenmedim bu şapkalı kaktüs rafının fotoğrafını çekip kendi kendime güldüm. Şapka takmış halleri çok komik geldi bana.

291811

Sonra ertesi gün baktım şapka, şemsiye falan mani olmuyor, toprak sırılsıklam ben de gidip yeni bir raf aldım. Burada sürekli yağmur olduğundan daha işe yarar bir çözüm oldu.

291812

selenn
06-05-2012, 15:32
Rebutiaları çok seviyorum. Gövdeleri boylanmıyor, hızlı büyümüyor ama çiçeklerinin renkleri ve çiçeklenmedeki bonkörlükleri ile benim en sevdiğim türlerden bu güzel kaktüsler.

291820

291821

291822

291823

selenn
06-05-2012, 15:43
Bahçeden görüntülere devam:

Tillandsialar;
291838

Echeverialar;

291839

Aeoniumlar;
291840

Aeonium hybrid
291841

Aeonium tortusorum variegata
291842

selenn
06-05-2012, 15:45
291847

291848

291849

291850

291851

sakdag
06-05-2012, 15:51
Selen hanım, Rebutia saksısındaki pembe ve sarı çiçek açmış olan kaktüsler Chamaecereus hibritleri midir acaba?

selenn
06-05-2012, 15:54
Agave quadricolor saksısını değiştirmek bir hayli zor oldu, dikenleri o kadar sivri ki, oldukça kalın bir eldiven kullanmama rağmen o eldiven bile korumadı ellerimi.

291852

Monanthes'in görüntüsü çok hoşuma gidiyor.
291853

Bakalım bu avoniaları açtırabilecek miyim?
291854

Kızarmış yaprakları ile Aloe'lerin renkleri çok güzelleşiyor.Alt türünü henüz bulamadım, bulursam yazarım.
291855

Crassula perforata variegata, Pachyphytum compactum ve Stapelia
291856

selenn
06-05-2012, 15:56
291857

291858

291859

selenn
06-05-2012, 15:59
Komşuları kaktüs ve sukulent görmekten bıkmasınlar diye biraz da başka bitkilere diktim bahçeye ama havalar müsait olmadığından pek de uğraşamadım açıkçası.
Hasekiler teyzemi hatırlatıyor o nedenle 3 renk hasekinin yanında heuchera...
291860

291861

Bu Clematis apartmanın girişinde. Sanırım montana olabilir. Bunu ben dikmedim ama eve her giriş ve çıkışımda bu manzara ile karşılaşmak çok güzel oluyor.
291862

Bunlar da benim askerler. Hangi akla hizmet bunları asker gibi dizmişsem:)
291863

selenn
06-05-2012, 16:07
Selen hanım, Rebutia saksısındaki pembe ve sarı çiçek açmış olan kaktüsler Chamaecereus hibritleri midir acaba?

Sarı olan evet, Chamaecereus hybridi ama pembe değil. Rebutia'nın bir türü ama şuanda aklımda değil, etiketine bakarım.
Dedim ama yanılmışım her ikisi de Chamaecereus hybridi. Bir an pembeyi Sulcorebutia ile karıştırdım.

denizhoca
06-05-2012, 16:23
çok güzel bir bahçe emeğinize sağlık

almira
06-05-2012, 16:29
Kaktüs ve sukulentlere baktıkça hayranlığım bir kez daha artıyor. Herbiri birbirinden özel ve güzel. Ellerinize sağlık. Bu güzel bitkileri bizimle tanıştırdığınız için de ayrıca teşekkür ederim.
Haseki köşesi şahane olmuş İnce bir zevkin göstergesi. İnanın ben o askerlerin görüntüsüne bile bayıldım.:D Sevgiler.

sakdag
06-05-2012, 16:35
Sarı olan evet, Chamaecereus hybridi ama pembe değil. Rebutia'nın bir türü ama şuanda aklımda değil, etiketine bakarım.
Dedim ama yanılmışım her ikisi de Chamaecereus hybridi. Bir an pembeyi Sulcorebutia ile karıştırdım.

İkisi de çok güzeller, benimkilerden pembe tomurcukta demek böyle açacak... :D

Sarı rengi de daha çok Selis arkadaşım merak ediyordu, biraz da onun için dikkat çekmek istedim... ;) Sarı renkte çok güzelmiş, ayy bir an evvel benimkiler de açsın Allahım...:D

selenn
06-05-2012, 16:45
Sayın denizhoca, almira teşekkür ederim.

Sayın sakdag sarı olanın çiçeği oldukça iri. Bazı hybridlerin çiçek boyları büyük oluyor, sanırım bu da onlardan biri. Biraz daha güneşli günler görsek hem bana iyi gelecek, hem de tomurcuklar tam açabilecek. Bu sarı tam açmadığı halde bile beni mutlu etmeye yetti.

Umarım sizinki de böyle iri çiçeklidir, fotoğraflarsanız sevinirim.

MKurtoglu
06-05-2012, 19:10
Selen Hanım,

Almanya ikliminde kaktüs ve sukulentleriniz ile verdiğiniz mücadeleyi anlamam zor değil. Almanya'ya her gelişimde yağışı ve kapalı havalardan dolayı bir süre sonra sıkıldığımı hissetmişimdir. Ama yemyeşil ve düzenli kasaba ve köyleri ise, her vatandaşının doğaya olan barışıklığına, saygısına ve sevgisine hayran kalmışımdır.

Neden Türkiye'de büyük çoğunluğun, en ufak yeşil alanın üstünde mangal yapmayı, mangal sonrası atığını, çöpünü toplamadan, ayrılmasını anlayamam. Haftaya aynı yere gelip, o kirliliği yadırgamadan, çoluk çocuğunun sağlığını da hiçe sayarak, tekrar piknik yapmayı içine sindirebilen vatandaşımı anlayamıyorum.

Bizlerin yeşil için mücadelesi, çiçeği açtığında dostları ile paylaşmak için can atan, kaybettiği bitkisinin acısını derinden hisseden üç beş dostumun olduğunu hissetmek bana mutluluk veriyor. Birgün doğayı katledenlerin sayısından fazla olacağız.

Tüm paylaşımlarınız için, bize verdiğiniz heyecan ve mutluluk için teşekkürler.

selenn
06-05-2012, 20:15
Sayın MKurtoglu, ben de Almanya'ya daha evvel tatil için geldiğimde sanırım büyük konuşmuşum, bu ülkede yaşanmaz her yer gri diyerek:) Şimdi havası ve yaşlıları hariç sevdiğimi bile söyleyebilirim. Komşum beni kaktüslerle gördükçe gülüp, iyi şanslar diliyor:)

Bitkileri Türkiye'den kamyonla buraya getirdikten sonra mücadele etmeye başladık. Ne yazık ki çok bitki kaybettim ama sonuçta benim için büyük mutluluk onların gelişmeleri. Ama yalnız bunu hisseden ben değilim, bu güzel sitede benim gibi hissedenlerin sayısı oldukça fazla.

Birbirimizi sima olarak tanımasak da bitkilerimiz vasıtasıyla güzel dostluklar kurduk. Bu nedenle ben bu siteye ve siz değerli dostlara teşekkür ederim.

selenn
11-05-2012, 11:13
Uzun zamandır tomurcukta olan Chamaecereus silvestrii'nin çiçeği ilk kez dün kendini gösterdi.

293791

Euphorbia millii'nin iri ve normal çiçekli formu;

293792

293793

Scilla maculata da çiçeklendi.
293794

293795

selenn
11-05-2012, 11:18
Kleinia stapeliaeformis'i çok seven birisi var sanırım:)

293797

Echeverialar çiçeklenmeye devam ediyor.

293798

293799

293800

293801

selenn
11-05-2012, 11:20
Bunlar da üretimlerden bazıları.İlk kare çimlenen ve henüz kendi yapraklarını çıkartmaya hazırlanan Adenium, diğer kareler ise yaprak çeliklerinden üretilmek üzere olan Echeverialar.
Özellikle son karede yaprak toprağın üzerine bırakıldığı zaman çeliğin toprağa ulaşmak üzere köklerini uzatışı çok net belli oluyor.

293808

293809

293810

293811

rhepsag67
11-05-2012, 14:31
Merhabalar Sevgili Selen, bahçenize ve sukkulentlerinize hayran olmamak elde değil. Bunun adı tutku olsa gerek, bakmakla bile geçiyor insana sanki, bir de yanında olsak ne olur. Sizin sukkulent cennetindeki duygularınızı düşünemiyorum bile. Sayenizde bilmediğim, görmediğim, duymadığım kadar sukkulent çeşidi görmüş oldum, çok teşekkürler. İçlerinde en güzel, en sevimli çiçeğiniz, oğlunuz Deniz:) Ve de ürettiğiniz yaprak uçlarındaki minik sukkulentler. Yavrular bir başka güzel görünüyor insanın gözüne :)
Bu güzellikleri paylaştığınız için çok teşekkürler. Güzel gören güzel düşünür, hayattan da zevk alırmış.
Mevlananın dediği gibi “Kardeşim sen düşünceden ibaretsin, geriye kalan et ve kemiksin. Gül düşünürsün gülüstan olursun, diken düşünürsün dikenlik olursun”.
Böyle dikenliğe de can kurban :)

Selam ve sevgilerimle...

selenn
11-05-2012, 14:37
Sayın rhepsag67, çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Benim için kaktüs ve sukulentler bir hobi ama bu hobi beni son derece mutlu ediyor. Birşeylere emek verdikçe, araştırdıkça, merak ettikçe de insan ister istemez kendini kaptırıyor. Sonucu ise işte bu... 2006 yılında bir arkadaşımın hediyesi olan bir kaktüs sonucu başladı herşey ama hiç şikayetçi değilim:)

Sevgilerimle...

günebakan
11-05-2012, 15:27
Maşallah üretim iyi Selenciğim:)

mrmusti
11-05-2012, 16:55
Ne güzel olmuş. İmalattan halka satışlar yakında başlıyacak.

kaktüs_35
12-05-2012, 14:34
Merhaba umarım benim ve küm kaktüs severlerin renkli ve güzel çiçeklere sayip olur. Ben daha düzenleme aşamasındayım, bu gün kök tütan kaktüslerimi saksıladım düzenledim. Umuyorum dir dahaki sene çok renkli bir koleksiyona sahip olacam diye düsünüyorum.

selenn
22-05-2012, 23:25
Havalar birkaç gündür güneşli gidiyor, nihayet yaz geldi buraya da diyeceğim ama belli de olmuyor buranın havası. Geçenlerde yine güneşliyken tüm bitkileri naylon seralarından çıkarttım, güneş alsınlar istedim. Birden hava kapadı ardından dolu bastırdı. Doludan arta kalan berelenmiş, zedelenmiş yapraklar ama neyse ki dayanıklı bitkiler Sukulentler. Eklediğim fotoğraflardaki yapraklardaki aşınmalar dolunun izleri.

Echeveria Blue Curls ve Echeveria 'Topsy Turvy'

299334

299335

selenn
22-05-2012, 23:33
Bahçede çalışırken bronzlaşan tek biz değiliz. Bu Kalanchoe thyrsiflora da güneşten yapraklarını kızartmaya başladı. Fakat direkt güneşten hiç hoşlanmıyor. Yarı gölge, sabah güneşi alan yerde daha keyifli. Aksi taktirde yapraklar boynunu büküp solgunlaşıyor.

İlk fotoğraf bahar başındaki, kapalı mekandan bahçeye ilk çıktığı hali Kalanchoe thyrsiflora'nın. Yapraklar yeşil, henüz kızarmaya başlamadan önce.

299336

Bu fotoğrafta yapraklar kızardıktan sonraki hali. Gitgide de kızarıklıklar artıyor. Özellikle alt yapraklarda direkt güneş aldığı zamanlardaki solgunlaşmalar gözüküyor. 2 gündür direkt güneş almayan bir yerde ve canlanmaya başladı. Bereler yine dolunun izleri...

299337

selenn
22-05-2012, 23:35
Bu akşam üzeri çekilen fotoğraflar...

299338

299339

299340

299341

299342

selenn
22-05-2012, 23:37
299343

299344

299345

299346

299347

mrmusti
23-05-2012, 11:18
Gözlerim Almanyadan bayramı yaptı. Ellerine sağlık ablam.

Oğuzhan
23-05-2012, 13:49
Maşallah hepsi çok güzel.Sarı açan kaktüse bayıldım...

kaktüs_35
23-05-2012, 15:29
Maşallah gerçekten hepsi çok güzel görünüyorlar.

MKurtoglu
23-05-2012, 18:48
Uzun zaman sonra paylaşımlarınız mutlu etti. Çiçeklenen kaktüsler, sukulentlerin renklenen yaprakları çok hoş. Dolu için üzüldüm. Ellerinize sağlık.

feriha
23-05-2012, 21:31
Sevgili Selen bütün bitkilerin çok güzel ama bu ziyaretimde bahçedeki Tillandsialar ilgimi çekti..

Çiçekleniyorlar mı, yetiştirilmesini paylaşırsan sevinirim..;)

Vildan Sönmez
23-05-2012, 22:32
Bu ne renk ve tomurcuk zenginliği sevgili Selen. İlk bakışta yapma çiçek gibi geldi. Olmaz biliyorum ama öyle canlı renkler ki...Rebutiaları çok seviyorum. Gövdeleri boylanmıyor, hızlı büyümüyor ama çiçeklerinin renkleri ve çiçeklenmedeki bonkörlükleri ile benim en sevdiğim türlerden bu güzel kaktüsler.

nevsune
24-05-2012, 09:36
291852
Monanthes'in görüntüsü çok hoşuma gidiyor.
291853

selenncim bu Monanthesler ne kadar güzelmiş. Tepelerindekiler tomurcuk mu diye düşünürken bunu (http://www.visoflora.com/photos-nature/details-des-fleurs-de-monanthes.html?xtref=http://www.google.com.tr/imgres?start=95$hl=tr$client=firefox-a$hs=b58$sa=X$rls=org.mozilla:tr:official$biw=1525 $bih=683$tbm=isch$prmd=imvns$tbnid=GHGVocFveaE0HM: $imgrefurl=http://www.visoflora.com/photos-nature/details-des-fleurs-de-monanthes.html$docid=7iqHEUvgxlbljM$imgurl=http://www.visoflora.com/images/original/details-des-fleurs-de-monanthes-visoflora-30524.jpg$w=1024$h=768$ei=tuS9T_3hDI-Lswb7z9j5DQ$zoom=1$iact=rc$dur=159$sig=10351365743 7693208374$page=5$tbnh=160$tbnw=214$ndsp=27$ved=1t :429,r:7,s:95,i:20$tx=113$ty=95) gördüm. Böyle mi açacak dersin?

Avonialar da çok şekerler:) Rebutialar gözbebeği olmayı çoktan hakediyorlar. Güle güle büyüt canım hepsini:)

selenn
25-05-2012, 16:21
Gözlerim Almanyadan bayramı yaptı. Ellerine sağlık ablam.

Sevgili Mustafa Bey ben de ne zaman sizin bitkilerinize baksam aynı şekilde benim de gözlerim bayram ediyor sizin balkonunuzda. Sevgiler.

selenn
25-05-2012, 16:24
Maşallah hepsi çok güzel.Sarı açan kaktüse bayıldım...

Sayn Oğuzhan teşekkür ederim. Sarı açan fotoğraflarda iki kaktüsüm var. Biri Chamaecereus silvestrii hybridi, diğeri ise aşağıda fotoğrafı olan Parodia chrysacanthion. Sevgiler.

300384

selenn
25-05-2012, 16:26
Sayın kaktüs35, MKurtoglu teşekkür ederim. Aynı fotoğrafları defalarca yüklemek anlamsız geliyor. Bu nedenle biraz fotoğraf yüklemeye ara verdim. Fakat ufak tefek değişiklikler, çiçeklenmeler olunca paylaşmak istedim.

selenn
25-05-2012, 16:33
Sevgili Selen bütün bitkilerin çok güzel ama bu ziyaretimde bahçedeki Tillandsialar ilgimi çekti..

Çiçekleniyorlar mı, yetiştirilmesini paylaşırsan sevinirim..;)

Sevgili Feriha Hanım teşekkür ederim. Evet Tillandsialar çiçekleniyorlar. Çiçeklenme zamanında yapraklar kızarıyor ve çok güzel bir görünüm alıyor. Çiçek tomurcukları uzun zaman kalıyor fakat çiçek tam açtıktan sonra sadece bir gün güzelliğini gösteriyor.

Bakımları kolay, oldukça nemli ortam istiyorlar. Her gün yapraklarını su ile arada bir de sıvı besin ilave ettiğim su ile spreyliyorum. Eğer susuz kalırsa su dolu bir kova içerisine atıp sabaha kadar bekletiyorum su içerisinde.

Burada (http://www.agaclar.net/forum/742898-post242.htm) çiçeklendiği zamanki foroğrafını paylaşmıştım. Sevgiler.

selenn
25-05-2012, 16:35
Sevgili Vildan Hanım evet çiçek renkleri özellikle Rebutiaların çok canlı ve güzel. O yapma çiçeklere nasıl sinir oluyorum anlatamam. Bir kürdanla ya da silikonla zavallı bitkiye sadece ticari amaçla iliştirmiyorlar mı acıyorum bitkilere. Gördükçe de çıkarıp atıyorum.

selenn
25-05-2012, 16:38
Sevgili Nevsune Hanım, evet Monanthes öyle açıyor. İstanbulda daha evvel açmıştı ama buradaki tomurcuklarını açmamakta inat ediyor. Paylaştığınız resimdeki haline bayıldım, teşekkür ederim. Sevgiler.

Güler
25-05-2012, 18:48
Canımın içi selenn'im, seni özledikçe yazılarını okumak ve yüklediğin fotoğraflara bakmak için başlığına giriyorum, ama eğer bu böyle devam ederse hem kaktüs adlarını öğreneceğim hem de korkarım kaktüslere daha bir ilgili olacağım.

Kozalak saksın! (Monanthes'in) hoş olmuş ama ben dolaşırken hemen gözüm 660 numaralı mesajındaki clematisleri gördü. Bir de 640 numaralı mesajındaki çiçekler ne güzel.

Hepsi çok güzel canım, ellerine sağlık.

zenfree
26-05-2012, 00:11
Selenciğim saksıların, bitkilerin, düzenlemelerin hepsi çok çok güzel. Ama günlerdir monanthes'i unutamıyorum. Olağanüstü.:) Soğuklarla birlikte rengi değişiyor mu?

Tika
26-05-2012, 09:50
Selen Hanim,bahcenizi ne kadar guzel duzenlemissiniz.Bakmaya doyamadim.Sukulentleriniz cok hos gorunuyor.
Ben de balkonumda bir seyler yapmaya calisiyorum.Yetistimek istedigim cok cesit olmasina ragmen yer kalmadi simdiden.:)

selenn
26-05-2012, 15:13
Teyzeciğim bak ufaktan ufaktan sana da sevdiriyorum galiba kaktüsleri:) Benzetmelerin her zamanki gibi isabetli. Ben de seni çok özlüyorum. Off Off:( neyse fazla uzatmayayım yoksa bu uzaklık dayanılmaz oluyor.

selenn
26-05-2012, 15:20
Teşekkür ederim sevgili Zenfree ama sizin bitkileriniz de harika. Çok hoşuma gidiyor sizin başlığınıza bakmak, içim açılıyor. Monanthes'e daha evvel İstanbul'da yaz, kış balkonda (annemim evinde) bakmıştım. Bir tek don olunca içeri alıyordum. Hala orada ve balkon tüm öğleden sonra güneşini almasına rağmen renginde büyük bir değişiklik olmadı. Ama tomurcuklar daha hızlı açmıştı. Buradaki birkaç aydır benimle ve aldığımdan beri bahçede, onda da bir renk değişimi yok. Ama dediğim gibi açmadan tomurcuklar inatla bekliyor. Sevgiler.

selenn
26-05-2012, 15:28
Sayın Tika teşekkür ederim. Malesef yer sıkıntısı bu hastalığın kaçınmaz sonu:) Ama en küçük alanları bile değerlendirmek istiyor insan. Sizi çok iyi anlıyorum.

Adalet Yağcı
26-05-2012, 16:55
Sevgili selenn;
Çiçeklenmiş kaktüsleri ve sukkulentleri gördükçe, "ya gerçekten çok güzeller" diyorum, şeytan dürtüyor :)
Ama sonra vaz geçiyorum, balkon ve salon bitkileri bana göre değil :(

Tohumdan yetiştirdiğim, 3,5 yıl gözünün içine bakarak büyüttüğüm güzelim plumerialarım ve adeniumlarım, İstanbul'a gittiğim için, yaban ellere alışamadılar ve birer ikişer terk-i mekân eylediler.

Yaklaşık 38 saksı bitkimden 5 plumeria, 3 adenium kaldı.
Ben de plumeriaları dağıttım, kala kala 3 adenium kaldı, onların da akıbetleri meçhul.

Hiç kimse bitkiyi yetiştiren kadar anlamıyor o bitkinin dilinden, kaybettiğimde çok üzülüyorum.
En iyisi sadece bahçemle ilgilenmek.

Buradaki bitkiyi merak ettim, sukkulent türü mü, harika bir görüntüsü var.

300787

Böyle güzellikleri gördükçe verdiğim kararları unutuyorum :)

Bu arada, bu kadar latince ismi sevgili selen nasıl hatırlayabiliyor diye hep merak etmiştim, işin sırrı isim çubuklarındaymış :)

Size güzel bitkilerinizle mutlu bir yaz diliyorum.

Güler
27-05-2012, 08:18
Teşekkür ederim sevgili Zenfree ama sizin bitkileriniz de harika. Çok hoşuma gidiyor sizin başlığınıza bakmak, içim açılıyor. Monanthes'e daha evvel İstanbul'da yaz, kış balkonda (annemim evinde) bakmıştım. Bir tek don olunca içeri alıyordum. Hala orada ve balkon tüm öğleden sonra güneşini almasına rağmen renginde büyük bir değişiklik olmadı. Ama tomurcuklar daha hızlı açmıştı. Buradaki birkaç aydır benimle ve aldığımdan beri bahçede, onda da bir renk değişimi yok. Ama dediğim gibi açmadan tomurcuklar inatla bekliyor. Sevgiler.

Selenn'im, sen gel de şimdi annene bıraktığın çiçeklerin halini gör, inanamayacaksın. O kadar güzel çiçeklendiler ki.
Seni, ona hatırlattıkları için öyle bir bakıyor ki tahmin edemezsin. Hava soğuk diyor, hepsini hiç üşenmeden içeri taşıyor, hava güneşli diyor, haydaaa hepsi yine balkona çıkıyor.
Menekşelerin harika açmışlar, fotoğrafladım sana göndermek için ama unuttum sonra da.
Neyse, belki merak eder de İstanbul programını biraz erkene alırsınız diye göndermeyeyim.:D

selenn
30-05-2012, 09:45
Sevgili Adalet Hanım, size bitkilerinizi kaybettğiniz için üzülmeyin demek isterdim ama insanın keyfini nasıl kaçırdığını biliyorum. Haklısınız da ama bahçenizde o kadar güzel bitkileriniz var ki onlarla ne kadar hoş vakit geçirdiğinizi tahmin de ediyorum.

Bitkilerin latince isimlerini hatırlamak için evet isim etiketleri çok işe yarıyor ama zamanla onlarsız da tanıyor insan bitkileri. Okudukça, araştırdıkça ve bitkileri yetiştirdikçe nasıl oluyor bilmiyorum ama insan kendiliğinden tanıyor bu karmaşık latince isimleri. Yine de isim etiketlerinin şöyle faydası var; bazen alt türleri birbirlerine benzerlikleri nedeniyle özellikle kaktüslerde bulmak, keşfetmek zor oluyor. Bir de bitkiye hangi yıldan beri bakıyorum, bunu not ediyorum etiketlere. Bu da yaşını tespitte işe yarıyor.

Resimdeki bitki Saxifraga, sukulent değil ama kaya bahçelerine çok uygunlar. Baharda çiçek açıyor. Yaz başında da çiçeklenmesi son buluyor. Kışın tamamen yok oldu. Bu sene burada çok çetin bir kış geçti. Donduklarını ve tekrar çıkmayacaklarını düşünmeme rağmen baharda tekrar filizlenmeye başladılar. Şimdi çiçekleri geçti ama Sedumlarla bahçede arkadaşlık ediyorlar.

selenn
30-05-2012, 09:49
Selenn'im, sen gel de şimdi annene bıraktığın çiçeklerin halini gör, inanamayacaksın. O kadar güzel çiçeklendiler ki.
Seni, ona hatırlattıkları için öyle bir bakıyor ki tahmin edemezsin. Hava soğuk diyor, hepsini hiç üşenmeden içeri taşıyor, hava güneşli diyor, haydaaa hepsi yine balkona çıkıyor.
Menekşelerin harika açmışlar, fotoğrafladım sana göndermek için ama unuttum sonra da.
Neyse, belki merak eder de İstanbul programını biraz erkene alırsınız diye göndermeyeyim.:D

Teyzem biliyorum annem bir balkona, bir içeri bitkileri bu sene taşımış durmuş, kıyamam ona ama bazen de takılıyorum. Geçenlerde Skype'den aradı. Üşenmemiş tüm çiçeklenen kaktüsleri bana kameradan gösterdi. Ben de takıldım ona. "Anne madem sen bu kadar güzel bakıyorsun bu yaz gelirken sana diğer bitkileri de getireyim" deyince surat ifadesini görmen lazımdı. Hatta sen de dene bak suratı nasıl değişiyor:)

selenn
04-06-2012, 10:50
Yapraktan üretmeye çalıştığım sukulentler gelişmeye başladı.

304362

304363

304364

304365

304366

selenn
04-06-2012, 10:54
304368

304369

304370

304371

Yine de yapraktan üretirken bahçede bırakmamak lazım yaprak çeliklerini yoksa
bu Kalanchoe thyrsiflora yaprağında olduğu gibi salyangozlar afiyetle nasipleyeniyor benim sukulentlerden:)

304372

selenn
04-06-2012, 10:57
Yapraktan üretimin yanısıra çiçek sapından da üretim yapılabilir. Burada (http://www.agaclar.net/forum/978779-post26.htm) çiçek sapındaki köklenmeyi foroğrafladım.

jineop
04-06-2012, 11:03
Yapraktan üretmeye çalıştığım sukulentler gelişmeye başladı.

304362

304363

304364

304365

304366

Çok şirinler, bu bebek hallerini çok seviyorum.

sakdag
04-06-2012, 11:12
Maşallah, echeverialar cristata gibi üçer dörder çıkmışlar... ;)

Resmen seri üretim olmuş... ;)

selenn
04-06-2012, 11:16
Echeveria Black Prince güneş aldıkça yeşil yaprakları uçlardan başlayarak koyulaşıp ardından tamamen siyah bir renge ulaşıyor.

304395

Bu Black Prince'nin yapraklarında geçen sonbahar bozulma farkettim. Yaprakların gövdeye birleştiği yerde incelme ve kuruma vardı. Sanırım bir zararlının verdiği tahribattı. Ben de tüm yaprakları koparıp, gövdesinin üst kısmını budadım. Ardından yeni yapraklar vermeye başladı ve şimdiki hali son derece sağlıklı. Aşağıda kesilen gövde kısmı belli oluyor.

304396

304397

selenn
04-06-2012, 11:21
304399

304400

304401

304402

304403

Güneş aldıkça renkler canlanmaya ve pembeleşmeye başladı.

selis
04-06-2012, 11:27
Bir yapraktan 4 yavru mu çıkmış? :))
Fotoğraflar gerçekten çok keyifliydi, öğlen terapisi ;)

selenn
04-06-2012, 11:35
Echeveria purpusorum yavrulamaya devam ediyor.
304404

Peperomia graveolens'in yaprak altları pembe, yaprak içleri yeşil.

304405

Sinocrassula yunnanensis
304406

Aşılı Blosfeldia liliputana
304407

Ve benim en sevdiğim tür olan Mammillaria luethyii. Gövdesi koyulaştıkça yaprak uçlarındaki beyaz puantiyeleri daha da belirgin olmaya başladı. Ah bir de çiçeklense...
304408

selenn
04-06-2012, 11:37
Bahçede çiçeklenmeler kimi bitkilerde yeni başlıyor, kimilerinde geçmeye başladı. Clematis son demlerini yaşarken Sedumlar tomurcukta.

304410

304411

304412

selenn
04-06-2012, 11:41
Teşekkürler arkadaşlar. Düşen yapraklara kıyamıyorum, bazen sularken, bazen kendiliğinden düşüyor yapraklar. Ben de genişçe bir saksı altına ince bir kat toprak yaydım. Düşen yaprakları atıyorum toprağa. Toprak tamamen kurudukça da spreyle nemlendiriyorum toprağı. Durum bundan ibaret. Bazı Echeverialar yavru vermeye çok hevesli. Sevgili Selis o 4 yavrulu da bu heveslilerden işte.

mrmusti
04-06-2012, 17:00
Mammillaria luethyi çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Benimde hayallerimi süslüyor ama nafile... Birgün olur inşaallah.

Maviş
06-07-2012, 21:32
Selenn Hanım kaktüs ve sukulentleriniz çok güzeller. İlkez gördüm kaktüs ve sukulentler çok ilginç ve çok güzeller. Fotograflar çok güzeller, teşekürler. Benim bir kaç tane sukulentim var. Onlar benim bebişlerim.:):)

esra57
10-08-2012, 13:22
selen hanım merhaba esra ben sizin bu yazılarınızı 2 gündür okuyorum ve sizinle tanışmak ve bilgilerinizden yardım almak için üye oldum

skaraca
13-09-2012, 09:25
Mammillaria luethyi de aşılı mı selen hanım. Sanki saksı seviyesinden yüksekliği nedeniyle bana öyle gibi geldi. Benim de edinmek istediğim bir tür. Bakalım ne zaman olur.

Güler
14-09-2012, 00:17
Sayın skaraca, selenn bilgisayarını getirmemiş. Yarın kendisini göreceğim, size buradan cevap verir sanırım.

selenn
18-09-2012, 10:05
Tekrar merhaba, dün İstanbul'dan döndük. Koşturmacayla geçen bir tatil oldu benim için ama değdi. Özlediklerinle birarada olmak, özlem gidermek çok güzel ama dönmeden daha yine özlem başlamıyor mu... Dönme faslı, tatilin bitişi işin en sıkıcı tarafı.

Eve döner dönmez herkes kendini eve atar, ben bahçeye... Ölen var mı kaktüslerden, açan var mı derken bir saat oyalandım ama bu sefer yıpransalar da durum toparlanmayacak gibi değil. Hatta bazıları beni şaşırttı, ben yokken tomurcuk vermiş ve çiçekleri geçmiş bile. Yavaş yavaş toparlayıp fotoğraflarım artık.

Bu dönemde mesajlarıma yanıt veremedim. Sayın skaraca evet M.Luethyii aşılı. Aşısız olan 2 sene evvel öldü. Ben de ardından bir tane aşılı almıştım. Aşı işi bazı zor ve yavaş gelişen kaktüslerde bence avantaj. Daha hızlı gelişiyor anaç kaktüsten aldığı güçle. Ah bir de çiçeklerini görsem...

Sayın esra57 teşekkür ederim mesajınız beni mutlu etti. Cevap vermekte geciktim biraz ama foruma, aramıza hoşgeldiniz. Çok güzel dostluklar ve bilgi edinmek foruma üyeliğin getirdiği artılarken, artan bitki sayısı, oluşan bitki deliliği ve evde yaşanan bitkiyi nereye yerleştireceğim sıkıntısı da yine üyeliğin getirdiği bazı küçük bedeller:)

Ama bir de toplantılara katılırsanız, yazıştığınız sıcak dostları bir de yüzyüze tanırsanız üye olmakla iyi yapmışım diyeceksiniz. Hüç şüpheniz olmasın.
Bu arada kaktüs ve sukulent başlıklarını incelerseniz "Bu kaktüsün adı nedir?" ya da "Bu sukulentin adı nedir?" diye başlıklar göreceksiniz. Burada fotoğraflarınızı paylaşıp isimlerini öğrenebilirsiniz. Ya da ilgili başlıklarda sormak istediklerinizi sorabilirsiniz.

selenn
18-09-2012, 10:09
Selenn Hanım kaktüs ve sukulentleriniz çok güzeller. İlkez gördüm kaktüs ve sukulentler çok ilginç ve çok güzeller. Fotograflar çok güzeller, teşekürler. Benim bir kaç tane sukulentim var. Onlar benim bebişlerim.:):)

Teşekkür ederim sayın Maviş. Sizinkileri de paylaşın bizimle lütfen. Güle güle yetiştirin sukulentlerinizi. Sevgiler.

Güler
18-09-2012, 12:13
Oh, şükürler olsun evine gitmişsin, gerçi ablam inmişler diye aradı.

Ben de şu an arabalı vapurda Yalova'ya doğru geçiyorum. Misafirimin ani bir işi çıktı gelemiyor o yüzden yalnızın, canım sıkılınca pc.yi açtım, senin de mesajını görünce bir merhaba demek istedim.

İşlerim birikmiştir diye kendini yorma, çok öperim.

nuray topcu
20-09-2012, 11:38
yaaa bu Selen'in gösterdiklerine hayranım....ne yapmalı,her gün tekrar tekrar bakmalı...harika..

sibelim
20-09-2012, 12:21
sayın selenn ellerinize sağlık her şey öyle güzelki bir o kadar bakımlı . ama resimler içinde 635 nolu olana bayıldım. tek saksıya dikilmişler renkler bu kadar mı güzel olur sarılı turunculu ,pembenin tonları ... saksıdan neşe saçılıyor sanki. renk cümbüşüne bayıldım , harika !

selenn
02-10-2012, 17:49
Bir süre forumdan uzak kaldım ama o dönemde fotoğrafladım bazı bitkilerimi.

Sempervivum yaz ortalarında tomurcuk vermeye başladı, çiçekleri açana kadar bir hayli zaman geçti, sapı uzadı da uzadı. Aslında sapını tatil dönüşü kurumadan yakalayabilseydim çelikler halinde kesip üretmeyi planlıyordum ama geldiğimde çoktan kurumuştu.

335946

335947

selenn
02-10-2012, 17:51
Sedumlar çok güzel yayıldı bu sene. Sapsarı çiçekleri ve yeşil yapraklarıyla ağacın altında çok güzel gözüküyorlardı.

335948

335949

selenn
02-10-2012, 17:53
Yazdan kalma birkaç kare daha...

335950

335951

335952

335953

selenn
02-10-2012, 17:59
Bitkilerin düşen ya da kopan yapraklarına hiç kıyamıyorum. Atamıyorum bir türlü, koyuyorum saksı altlarına üresinler diye. Bu bitkinin de yaprağını boş bir saksıya koymuştum, oldukça hızlı gelişti.

335954

selenn
02-10-2012, 18:03
Üretimde bu sene Mayıs ayında çiçeklenmesi geçen Echeveriaların çiçek saplarını kullanmıştım. Çiçek sapından yeni bitkiler gelişmeye başladı.

Son halleri:

335958

Son olarak da Sukulentli Wuppertal manzarası...

335959

nurcanaybay
02-10-2012, 18:29
Bugün paylaştığınız ilk ve son kareye bayıldım.İlk fotoğrafta ki aeonium türü sanırım ,çok
güzel gelişmiş ...ellerinize sağlık.

Yapraktan ne de kolay çoğalıyorlar değil mi...gelişimlerini izlemek ayrı bir zevk :)
Özellikle Graptopetulum düştüğü yerde gelişiyor .

sakdag
02-10-2012, 19:18
Selen Hanım, çok güzel fotoğraflarla dönmüşsünüz. Aranjmanlarınızı da çok beğendim. Malum kış geliyor, balkona her çıktığımda plan yapmaya başladım, şunu şununla birleştirip hem yerden kazansam, hem aranjman oluştursam diye. ;)

Echeveria çiçek sapından ben de denedim bu yaz ama başarılı olamamıştım. Çiçek sapını suda ya da diatomitte mi köklendirdiniz? Ben de sapları dörde beşe bölüp saksı diplerine toprağa yatırmış ve nemli kalmalarını sağlamıştım.

iris41
02-10-2012, 20:31
Sayın selenn son eklediginiz Echeveria siyahmı rengi .
Echeverianın tepesini keserseniz kalan dip kısmından her yanından yavru veriyor daha kolay üretmesi .

elta
02-10-2012, 21:20
Fotoğraflarını dört gözle beklediğim üyelerdensiniz. Bitkiler çok güzel ve sağlıklı (kütür kütür), fotoğraflar çok hoş...

selenn
03-10-2012, 11:11
Sayın nurcanaybay bahsettiğiniz ilk karedeki Aeonium kiwi. Bu bahar bahçeye çıkarttım saksısını. Baharda hava henüz ısınmadığından yağmurdan korunaklı bir yere koydum ama yazın havaların ısınmasıyla yağan yağmur ile sulandı. Yağmur suyunu seviyor sukulentler. Güzel gelişti.

Graptopetalumlar ve haklısınız düştükleri yerde ürüyor. Onlar üresin ben hiç şikayetçi değilim:) Sizin de dediğiniz gibi gelişmelerini takip etmek çok keyifli.

selenn
03-10-2012, 11:19
Sayın sakdag teşekkürler. Aranjmanlar benim koşuma gidiyor. Hem bitkiler birarada daha güzel gözüküyor hem de yerden kazanıyor insan. Daha evvel saksılara bitkileri dikerken diktiğim bitkilerin gelişmelerini hesaba katmamıştım. Bitkiler geliştikçe birbirlerinin üstlerine çıkmaya başladı. Hani deriz ya kaktüslerle sukulentleri aynı saksıya dikmemeli diye bence yavaş gelişenlerle hızlı büyüyenleri de aynı saksıya dikmemeli. Aksi taktirde tekrar saksılamak gerekiyor.

Çiçek sapından üretinde sapı herhangi birşeyde köklendirmedim. Kestiğim çelikleri direkt toprağa daldırdım ama çiçek sapı üzerindeki yapraklar toprağa temas etti. Yapraksız çelikler kurudu hemen ama yapraklılarda yavaş yavaş yeni oluşumlar belirdi.

selenn
03-10-2012, 11:20
Sayın elta teşekkür ederim.

selenn
03-10-2012, 11:26
Sayın iris41 bahsettiğiniz bitki Echeveria Black Prince. Bu bitkiyi daha evvel de bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/978815-post689.htm) fotoğraflamıştım. Geçen sene bitki gövdesinde bazı tahribatlar olmuştu, yapraklar incelip bozulmaya başladı. Sizin bahsettiğiniz budama işlemini yapmıştım. Bu yeni hali budamadan sonra gelen yapraklar. Sevgiler.

kaktüssevdası
03-10-2012, 13:11
ay çatladım çatlıycam şimdi. o kadar cesit, o kadar güzeller, aaa..!!!! ayıp ama tamam anladık süpersiniz :)))

sayfaları gezindikçe kaybettiğim sedumlar echeverialar aklıma geldikçe böğrüme böğrüme taş oturuyor sankim :(

MAAŞŞALLAH...

selenn
04-10-2012, 16:52
Sayın kaktüssevdası çatlamayın:) Kızmayın da...Ben de çok kayıp verdim ve hala da veriyorum. Ama kayıplarla nerede, ne hata yaptığımızı öğreniyoruz. Teşekkür ederim mesajınıza. Güldürdünüz beni.

GÜLSEN_
05-10-2012, 11:44
selencim türkiyeden selamlar arkadaşım sayfan, bahçen,kaktüslerin,sukulentlerin hepsi muhteşemler ellerin dert görmesin inşallah..Seninkiler kadar güzel olmasada benimde nacizane bir kaç kaktüslerim ve diğer çiçeklerim var ziyaretin beni mutlu edicektir arkadaşım..GÜLSEN_ balkon

selenn
10-10-2012, 19:06
Kalanchoe daigremontiana'ya çok benzeyen K.Pink Butterflies'ı 2 sene evvel bitki olarak bulamamıştım sadece gözyaşlarını temin edebilmiştim ama ne yaptıysam gözyaşlarından üretemedim.

6 ay evvel bitkiyi çok minik bir çelik olarak aldığımda "yaşamaz herhalde" diye düşünmüştüm. Gövdesi çok ince ve 2 yaprağı da henüz çok minikti. Kuruma riskine karşı toprağına biraz cocopeat ilave ettim. Yağan yağmurlarda bahçede nemle hızla gelişti. Yaprakları arttı ve pembe gözyaşları oluşturdu.

Artık geceler burada bir hayli soğuk. Bu yüzden kapalı ortama aldım.

Bu türe ait bilgileri burada (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/28669.htm#post1030143) paylaştım.

Bendeki minik bitkinin son hali:

337946

AizoaceaeFAN
19-10-2012, 10:20
Senel hanım, kalanchoe niz çok güzel. Bu haliyle ben seviyorum ama büyüyüp dallanıp budaklanınca ilgim azalıyor. Heralde mesemblere olan ilgim yüzünden. Bütün bitkilerin küçük kalmasını istiyorum. Zaten yer sıkıntısı çekiyorum bu yüzden böyle dallanıp budaklanan bitkilerden uzak duruyorum. Siz güle güle büyütün. Biz de seyredelim.

selenn
19-10-2012, 10:46
Sayın AizoaceaeFAN, mesemblerin tutkusu sebep olmuş buna:)

Bu tür çok da dallanıp budaklanmayacak gibi. En azından Kalanchoe daigremontiana gibi arsız değil. Aslında keşke olsa da demiyor değilim çünkü aylardır birkaç yaprak ve ufacık bir gövde gelişiminden başka bir yol katedemedik.

Hele şimdi burada kış iyice yüzünü gösterdi, sabahları 1-2 derece oluyor. Yakında eksiye düşecek diye eve çıkardım bazı bitkilerimi. Kaloriferli ortamda gelişmesi duraksayacak ama donmasından iyidir:) Hoş Erzurum'da da durum aynıdır herhalde.

AizoaceaeFAN
19-10-2012, 10:56
Selen hanım, ben balkonun kışlık bakımını yaptım geçenlerde. Yalıtımlarını bitirip kaloriferini yakmaya başladım. Gece burası şimdiden -2 derece. Ama balkon 18-22 derece arasında. Yeni ektiğim çok ender bitkiler var bunların sıcaklık düzenini sağlamam lazımdı. Özellikle Dactylopsis digitata, monilaria sp ve mitrophyllum sp için özel sıcaklık ayarlaması yaptım. Çok zahmetli ama meyvesini almak herşeye değecek gibi.

selenn
19-10-2012, 11:07
Bu arada bakın küçük boyutlarda bitkilerim de var sayın Sayın AizoaceaeFAN:)

339630

339631

Bahsederim ya hep ben Lithopslarda başarısızım diye bu sebeple Lithopsları görürüm, incelerim, severim ama öldürmekten korktuğumdan almam. Bu sefer de oğlumla toprak almak için buradaki bir yapı markete gittik, Lithopsları görünce oğlum "ben bu litoları çok seviyorum, anne benim için al lütfen" dedi.

4 yaşında, ismini bile söyleyemiyor ama belli ki çocuğun içinde mesemb kıvılcımları oluşmuş, hevesi kırılmasın diye aldım. Sahiplenmesi hoşuma gidiyor ama ölürse de hayal kırıklığı yaşamasından korkuyorum. Zaman zaman size danışmak istiyorum sayın AizoaceaeFAN. Buruşma gözlemleyene kadar sulamayacağım, doğru mudur?

AizoaceaeFAN
19-10-2012, 12:16
Sayın Selen hanım, Allah bağışlasın oğlunuzun bir bitkiyi sevip sahiplenmesi kadar güzel bir şey olamaz. Hele de kaktüs ve sukulent ise. Ben de benim oğlumun büyüyüp aynen böyle olmasını bekliyorum.
Lithopsunuz hayırlı olsun. Devamı gelecektir artık. Bitki Lithops fulviceps gibi duruyor ama L. karasmontana da olabilir. Nnet bir resimle daha kolay isimlendirebilirim. Su veme mevsimi sona ermek üzere olduğundan çok sıcak olmayan +5 dereceden de soğuk olmayan bir ortamda nisana kadar susuz bırakmalısınız. Ara ara fotoğraflarsanız yorum yazarım haliyle ilgili. Genel olarak sadece ışık bol alsın(direkt cam kenarı) o kadar.

selenn
22-10-2012, 10:31
Sezonu yavaş yavaş kapatıyoruz artık. Almanya'da havaların son güzel zamanı yaşıyoruz. Bundan sonra hava sıcaklığı bitkinin tolere edemeyeceği derecelere varacağından hazır hava sıcakken geçenlerde bahçedeki bitkilerimin son sulamalarını,vitamin takviyelerini ve bakımlarını yaptım.

Bahardan bu yana bitkileri sadece yağan yağmur suyu ile suladım. Özellikle sukulentler yağmur suyundan son derece hoşlanıyorlar, yaprakları daha diri, renkleri daha canlı ve gövdeleri daha dolgun oluyor. Bunun etkisini en çok Echeverialarda, Sedum, Sempervivum, Senecio articulatus, Kalanchoe daigremontiana, Aeonium türlerinde gördüm.

Kaktüslerden Rebutialar ve Mammillarialar da yağmur suyu ile sulandı ama topraklarının sürekli ıslak kalmaması için naylon kaplı mini sera mantığıyla hazırlanmış raf sistemi bahçede bu sene işimi kolaylaştırdı.

Bu sene pek hastalık yaşamadık. Baharda yaptığım vitamin desteği ile ufak tefek zararlı saldırılarına karşı oldukça dirençliydi bitkiler. Unlu bitsiz geçirdiğimiz ilk yaz dönemiydi diyebilirim. Evdekilerde hala unlu bitle mücadele etmeme rağmen bahçedekilerde bu sene unlu bit gözlemlemedim. Bu sene en çok sıkıntı yaşadığım canlı salyangozlardı. Sedum yapraklarını delik deşik etmişler. Bahçedeki Tillandsiaların üzerinden her gün salyangoz temizlemek zorunda kaldım.

Önümüzdeki günlerde kış dönemini 10 derece ısıda, aydınlık ama kapalı kilerde geçirecek olan bitkilerimin birkaçının son pozları...

Rebutia albiflora
340518

Rebutia rutiliflora
340519

Rebutia senilis
340520

Rebutia spinosissima
340521

Sulcorebutia rauschii
340522

Bu bitkilere ait bilgiler aşağıdaki başlıklarda yeralıyor.
Rebutia ve Alttürleri (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/28760.htm)

Sulcorebutia rauschii (http://www.agaclar.net/forum/kaktus-ve-sukulent/28758.htm)

selenn
22-10-2012, 10:35
Euphorbia baloensis pek hızlı gelişmedi ama gövde ve diken yapısı çok hoş.

340523

Euphorbia globosa x Euphorbia obesa

340524

Mammillarialar

340525

Mammillaria elongata

340526

selenn
22-10-2012, 10:39
Parodialar bu sene bol bol çiçeklendi. Özellikle sarı çiçekleri ile P.chrysacanthion benim favorimdi.

340527

Parodia haselbergii
340528

selenn
22-10-2012, 10:45
Aeonium decorum variegata, Sedum rubrotinctum "Aurora", Haworthia cymbiformis

340529

Avonia albissima pek hassastı, hızlı gelişmedi ama gövdesinde yeni yeni dallanmalar başladı.

340530

Sabır gerektiren Gasteria carinata retusa variegata. Gelişmemek için inat ediyor.

340531

Kalanchoe orygalis yapraklarının rengi ve tüylü dokusu ile benim sevdiğim bir tür.

340532

340533

selenn
22-10-2012, 10:50
Cotyledon tomentosa variegata ilk kez yaprak dökmedi:)

340534

Aloe "Green Ice"başka bir yavaş gelişen tür.

340535

Sedum sieboldii variegata bahçedeki şuanda çiçekli tek renk.

340536

selenn
22-10-2012, 10:52
Sedum tectractinum

340539

sedum sp.

340538

Sepetteki halleri:

340537

sibelim
22-10-2012, 18:22
sayın selenn, 722 nolu mesajdaki Kalanchoe "Pink Butterflies" deyim yerinde ise aşık oldum diyebilirim bu nasıl bir güzelliktir " şiir gibi" dense yeridir. rengi formu ve adı ile naif ve bence muhteşem. ayrıca sedum aranjmanıda çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

zenfree
22-10-2012, 23:07
Sevgili Seleni hepsi de harikalar. Sedum sepeti çok şık olmuş. Ellerine sağlık.

Bu sene baharda sedumlarda bitlenme dışında bir sorun ben de yaşamadım. Onu da düzenli ilaçlamayla atlattık. A. Kiwi'de geçen yıl pamuklu bit başlamıştı, neyse bu yıl o da görünmedi. Ama sonbaharla birlikte mantari hastalıklara karşı ilaçlama yapmak lazım galiba. Özellikle terastakiler yağmura ve her türlü etkiye açık. Sen koruma amaçlı ilaçlama yapıyor musun?

selenn
26-10-2012, 10:51
Sevgili Zenfree, teşekkür ederim.

Ben saksıları dün kilere kaldırdım. Kapalı yerde kışı geçiriyorlar. Sonbaharda güneşli bir havada son sularını verdikten sonra toprak daha nemli iken bitkiyi değil ama toprağını unlu bit gibi zararlılar için kullandığım ilaçla spreyliyorum o kadar. Mantar ilacını ancak hastalığı gözlemlersem yapıyorum ama bu sene gerek kalmadı.

Bitkide unlu bit ve diğer zararlıları görürsem bitki yapraklarını ilaçlıyorum ama önlem olması açısından toprağı spreylemek de işe yarıyor. Eğer sadece önlemek için mantar ilacı kullanırsanız bence su ile inceltip kullanın ki bitki sağlıklı iken aşırı kimyasala maruz kalmasın.

selenn
26-10-2012, 11:44
Cumartesi Günü sulukar yağacağını radyoda duyar duymaz beni bir telaş aldı. Hemen camın dışındaki saksıları almak için kolları sıvadım ama tahmin ettiğim kadar kolay olmadı saksıları içeri almak.

93 cm. boyundaki saksılar yavrulayan bitkilerle külçe gibi ağırlaşmış. Bitkiler donmasın, bu gece dona çeker diye diye taşıdım saksıları taşımasına da bu sabah kalktım belim tutulmuş, kıpırdayamıyorum. Bu nasıl bir tutku anlamadım ben:)

Bu küçük boy saksının genel görünüşü. Sukulentlerin sonbahar renklerine hayranım...

341392

Sedum burritonun henüz çiçeklenmesine tanık olamadım ama bu spiral yapraklanma formu ile çok hoş sarkıcı sukulentlerden. Bu dalı anne burritonun saksısını sularken dökülen yapraklardan yetiştirdim.

341393

selenn
26-10-2012, 11:58
Echeveria Black Prince, güneşte durdukça yaprak rengi bordolaşıyor. Eğer yeterli ışık almazsa yapraklar yeşile dönmeye başlıyor.

Bu sene ilk kez çiçeklendi. Koyu bordo yaprakları ve ateş kırmızısı çiçekleri ile yavaş büyüyen bir tür. Echeveria Black Prince, Echeveria shaviana ile Echeveria affinis çaprazlamasından meydana gelmiş hybrid bir tür.

Bitkinin 2009 yılındaki hali oldukça kötüydü. Yapraklarında form bozukluğu ve böceklenmesi sonucu yaprak kayıpları yaşadık. İlaçlama işe yaramadı ben de gövdenin üst kısmını budadım. Ardından yeni rozet oluşturdu ve bu yaz ilk kez çiçeklendi.

2009 yılı...

341394

Ekim 2012...

341395

341396

selenn
26-10-2012, 12:07
341397

341398

Kalanchoe fedtschenkoi variegata'nın ilk hali.

341400

Bol güneş ve yağmur suyu sonucu hızla gelişip dallanmaya başladı.

341399

selenn
26-10-2012, 12:17
Crassula springtime'ın çiçeklenmiş halini ve bilgisini bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/929332-post510.htm) paylaşmıştım. Bugün baktım da mesajı bu sene Mart Ayında yazmışım. Marttan bu yana hızla dallanmış. Umarım önümüzdeki bahar her dalı çiçeklenir.

341403

Bu arada Crassula springtime'ın solundaki Aloe Black Gem'in yaprakları bir türlü normal formdaki gibi etlenmiyor. Güneş renklerini belki koyulaştırıyor ama direkt güneş ışığından hoşlanmıyor.

selenn
26-10-2012, 12:24
Graptoveria Fred Ives forma cristata

Hızlı gelişen bir tür. Bitki yeni sürgünlerini cristat form oluşturuken arada normal rozetler de veriyor.

2009 yılındaki gövde oldukça ufakmış...

341407

2011 yılında büyümeye başlamış...

341408

Son hali...

341409

341410

Sevgi Durul
26-10-2012, 12:28
Şahane görüntüler, sevgili selenn. Ellerinize sağlık.

Boş uzun saksılarım var, sizdeki çeşitlerden bazıları da mevcut. Şimdi böyle düzenlemeler yapsam, ne kadar zamanda sizinkiler gibi olamasa da, saksılar dolu dolu olur?

Bir de sedum burritom tek dal ve bir yıldır bende. Aniden yaprakları buruşur gibi oldu, ben de ortasından kırdım ve tekrar yanına diktim. Neden bu hâle geldiği ile ilgili bir fikriniz var mıdır? Sebebi çok sulama olabilir mi? Düzelmesi için ne yapılabilir?

Teşekkürler... Sevgiler...

selenn
26-10-2012, 12:32
Echeveria sp.'nin önceki hali ...

341422

Dün çekilmiş fotoğrafı.

341423

selenn
26-10-2012, 12:39
Echeveria purpusorum

341427

Sedum cuspidatum ve Echeveria agavoides çaprazı olan hybrid tür 3 sene sonra hızla gelişmeye başladı. Sedum gibi sıkı yapraklı, E.agavoides gibi kalın, etli yapraklı özellikleri ile ebeveynlerinin güzel bir karışımı.

341428

341429

Crassula perforata variegata

341430

Crassula marginata variegata

341431

selenn
26-10-2012, 12:50
Sevgili SDurul teşekkür ederim, eminim sizin düzenlemenizle bitkileriniz bendekilerden daha hızlı gelişecekler. Ben burada inanın şartları zorluyorum kaktüs, sukulent yetiştireceğim diye. Yaz burada ülkemizdeki kadar uzun ve sıcak geçmiyor. Tek avantajım yağmur suyu ile sulanmaları.

2009 yılından evvel bitkileri tek tek saksılarda yetiştiriyordum. 2009 yılında camın ön tarafını değerlendirmek için 93 cm' e 13 cm. boyunda saksılar aldım ve o zamandan bu yana oldukça geliştiler. Bu iklimde bu hali almaları 3 senemizi aldı ama sizin şartlarınızda çok daha az zaman alır diye düşünüyorum.

Yaptığım özel birşey yok. Baharla sulamaya başlıyorum, birkaç sulamadan sonra sıvı gübre veriyorum, sonbaharda dinlenme dönemlerinden önce son su ve inceltilmiş gübresini verip sulamayı kesiyorum. Ancak kapalı mekanda olduklarından 4 haftada bir az bir miktar su verip kök kurumasına engel olmaya çalışıyorum.

Sedum burrito bende bir başka saksıda var. Sizin bahsettiğiniz buruşma bendekinde de mevcut. Çok sudan olsa çürüme olurdu, buruşma bence gövde uzamasından kaynaklanıyor. Eğer dalları çok uzadıysa kesip tekrar toprağına daldırmak gerek. Bitki topraktan aldığı su ile çok uzun gövdelerini diri tutamıyor. Ya da kökler saksıyı iyice sarmışsa da benzer durum oluşuyor.

Bendekinde saksı değişimi şart oldu ama saksıya dokunmak bile mümkün değil. Bütün yapraklar en küçük sallantıda dökülmeye başlıyor, nasıl saksılayacağımı kara kara düşünüyorum.

günebakan
26-10-2012, 15:24
Selen'ciğim senin sukulentlerin ayrı bir güzel geliyor bana harikalar hepsi de hele echeveria black princes' e bayıldım muhteşem bir renk ellerine sağlık canım çok emek harcıyorsun onlara onlarda sana karşılık vermekte geçikmiyorlar bence:) ayrıca dökülen yaprakları kırılan dalları bu tarafa doğru atabilirsin memnuniyetle kabul ederim:)

farpali
26-10-2012, 15:56
341397

341398

Kalanchoe fedtschenkoi variegata'nın ilk hali.

341400

Bol güneş ve yağmur suyu sonucu hızla gelişip dallanmaya başladı.

341399

Selen hanım,

Elinize,emeğinize ve yüreğinize sağlık..herbiri birbirinden güzel , maşallah diyorum..Bayıldım sukulentlerinize.

selenn
26-10-2012, 16:23
Selen'ciğim senin sukulentlerin ayrı bir güzel geliyor bana harikalar hepsi de hele echeveria black princes' e bayıldım muhteşem bir renk ellerine sağlık canım çok emek harcıyorsun onlara onlarda sana karşılık vermekte geçikmiyorlar bence:) ayrıca dökülen yaprakları kırılan dalları bu tarafa doğru atabilirsin memnuniyetle kabul ederim:)

Sevgili günebakan teşekkürler. Kırılan dallar, yapraklar ne demek saksısı feda olsun:)

selenn
26-10-2012, 16:24
Sevgili farpali teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim.

furkyt
26-10-2012, 18:58
Sayın selenn hanım allahtan yeriniz yakın değil sizden büssürü çelik çalardım =) allah daha çok versin maşallah. :)

Güler
26-10-2012, 20:42
Uğraşıyorsun, ne kadar sevildiklerini de kulaklarına fısıldıyorsun ama bak onlar da sana bütün güzelliklerini gösteriyorlar.
Elllerine sağlık.

furkyt
26-10-2012, 21:49
Uğraşıyorsun, ne kadar sevildiklerini de kulaklarına fısıldıyorsun ama bak onlar da sana bütün güzelliklerini gösteriyorlar.

Bu söz üzerine benim bile çiçek açasım geldi. ;)

zenfree
26-10-2012, 23:42
Hepsi de olağanüstü. İzlerken nefesimi tuttum.:) Bravo!!!

Tika
27-10-2012, 06:36
Sayın selenn,
Sukulent aranjmanlarınız çok çok hoşuma gitti.İlkbaharda ilk işim uzun saksılar edinip ufak saksıların tamamını birleştirmek olacak.Hem görüntü olarak çok daha güzel görünüyor.Hem de sulama ve yer konusunda ekonomik olacak.
Sayfanızı beğeniyle takip ediyorum.Sukulent sevdası beni de işin işine çekti.6 günlüğüne Ankara'ya geldim.Sukulentler balkonda naylon serada.Umarım firesiz bir şekilde bulurum hepsini.Hava sıcaklıkları düştüğü için birkaç gün susuz kalmaya dayanırlar sanırım?Salı akşamı sulamıştım.Pazartesi dönüyorum.