PDA

View Full Version : selenn / Kaktüs ve Sukulentlerim

Sayfalar : 1 [2] 3 4

günebakan
17-01-2011, 22:49
Çok teşekkür ederim Selen'ciğim çok güzelmiş gerçekten:)

aysahay
18-01-2011, 15:48
Harika bir bitki. Değişik bitkiler insanı hep cezbediyor. Güle güle büyütün..

selenn
18-01-2011, 23:41
Tillandsialara devam;

Bu da ağaç formunda hazırlanmış diğer birkaç türden oluşan grup.

189334

189335

189336

189337

hozat
19-01-2011, 00:45
sevgili selenn,

Ha gayret! Göster o güzellikleri, göste ki biz de bulaşalım.

242 deki sukulentini gördükten sonra, papatya falı bakar gibi, bulaşsam mı, bulaşmasam mı? Diye saymaya başladım.

Nenice olarak, herşey gönlünce olsun,sevdiğin her sukulent seninle olsun diyerek sevgilerimi sunarım..

sariefe
19-01-2011, 03:06
Sevgili selenn sizde kim bilir daha neler var!...

Ben dememiş miydim? :D Bir Erzurum bir Almanya. Şaşırmaya devam ;)

Sağlıklı bitkiler/günler dilerim.

mrmusti
19-01-2011, 11:41
Çok güzel bir düzenleme Sayın Selenn,
Elinize de emeğinizede helal olsun. Güle güle büyütün..

Tillandsialara devam;

Bu da ağaç formunda hazırlanmış diğer birkaç türden oluşan grup.

189334

189335

189336

189337

selenn
19-01-2011, 15:45
sevgili selenn,

Ha gayret! Göster o güzellikleri, göste ki biz de bulaşalım.

242 deki sukulentini gördükten sonra, papatya falı bakar gibi, bulaşsam mı, bulaşmasam mı? Diye saymaya başladım.

Nenice olarak, herşey gönlünce olsun,sevdiğin her sukulent seninle olsun diyerek sevgilerimi sunarım..

Sayın Hozat, bence de bulaşın. Zaten sizin çiçeklenmiş Aeonium'unuzun resmini gördüm, harika... Hele Bodrum'daki iklim uygunluğuyla sizi hiç yormazlar. Papatya falında bulaşsın da çıktı. Ne diyeyim ben artık:) Sevgiler.

Sayın sariefe, teşekkür ederim sözleriniz için.
Sayın mrmusti, teşekkür ederim fakat yanlış anlaşılmayayım bu formu ben vermedim. Tillandsia üreticisi Alman bir ailenin emeği ve zevkiyle hazırlandı. Tabi uygun materyalleri temin etme şartıyla gerisi yaratıcılığa kalıyor. Denemek lazım, çeşitli dekoratif uygulamalar yapılabilir.

mrmusti
19-01-2011, 17:20
Sizin elinizde daha neler olmazki?

Sayın Hozat, bence de bulaşın. Zaten sizin çiçeklenmiş Aeonium'unuzun resmini gördüm, harika... Hele Bodrum'daki iklim uygunluğuyla sizi hiç yormazlar. Papatya falında bulaşsın da çıktı. Ne diyeyim ben artık:) Sevgiler.

Sayın sariefe, teşekkür ederim sözleriniz için.
Sayın mrmusti, teşekkür ederim fakat yanlış anlaşılmayayım bu formu ben vermedim. Tillandsia üreticisi Alman bir ailenin emeği ve zevkiyle hazırlandı. Tabi uygun materyalleri temin etme şartıyla gerisi yaratıcılığa kalıyor. Denemek lazım, çeşitli dekoratif uygulamalar yapılabilir.

zeynim
19-01-2011, 19:01
selenn Hanım kaktüsleriniz çok güzel resimleri de çok güzel. İnşallah bende böyle güzel kaktüsler yetişdiririm. Aldıklarım önce iyi oluyor sonra sağlığı bozulmalar gösteriyor. Suyunada dikkat ediyorum ama genede bozuluyor.

selenn
19-01-2011, 20:30
Sayın zeynim, malesef bozulmalar hepimizin zaman zaman kaktüs ve sukulentlerinde oluyor. Hatayı nerede yaptığımızı tespit edersek sanırım sorunu daha kolay giderebiliriz. Su bu bozulmaların tek nedeni değil, birçok sebebe bağlı olabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir size.

zeynim
20-01-2011, 06:36
cevabınız için teşekkür ederim. saksıları aldığımda çok küçük olduğundan değişiklik yapıyorum annemde o yüzden bozuluyor diyor.

skaraca
20-01-2011, 09:31
Sayın Selenn,

Thillandsia ionanth fotoğraflarını yayınladığınızda görmüş ve birşeyler yazmayı düşünmüştüm. Bugün ağaç formunda yapılan düzenlemeyi gördüm. Sayfayı kontrol ettiğimde yazmadığımı farkettim. Demekki dalgınlığıma gelmiş.

Gerek 242, gerekse 253. mesajlardaki bitkiler çok güzel ve değişikler. Sanırım bitki topraktan çok köklerinin minik olması nedeniyle bir başka ortamda nemlendirilerek yaşatılabiliyor. Güle güle büyütün.

Ayşe Yıldız
20-01-2011, 09:36
Sayın Selenn, sormak istediğim bir soru daha olacak Thillandsia ionanth hakkında. Sadece nem besin öğelerini karşılıyor mu? Bu değerleri bitkiye kazandırmak için başka neler yapıyorsunuz?

sevim.K
20-01-2011, 10:43
Sevgili selenn sukulentlerin cam önündeki görüntüleri çok güzeldi umarım kaybettim dedikleriniz onlar değildir çok üzülürüm kendiminkiler zarar görmüş gibi. Thillandsia düzenlemesi çok güzelmiş. Bakınca insana "al beni "diyor:)

Vildan Sönmez
20-01-2011, 12:25
Sevgili Selen bu güzellikler Sevim Hanım'ın dediği gibi kanımıza giriyor.:o:o
Şöyle bir araştırdım, bu sitede satış yapıyorlar.

http://www.karnivores.com/en/tillandsia-sale/tillandsia/tillandsia-ionantha-rubra

selenn
20-01-2011, 20:19
Sayın ayse afyonlu sadece nem yeterli oluyor, bahar aylarında da çok nadiren seyreltilmiş sıvı çiçek besini ile spreyliyorum ama satıcının söylediğine göre çok da besin desteği şart değilmiş. Olmazsa olmazları aydınlık ve bol ışık.

Sayın sevim.K cam içindekilerde neyse ki pek bozulma yok. Bu kış bizi kar bayağı zorladı. Tam geçti derken dün gece tekrar yağdı. Geçen kış oldukça zarar gördü bitkilerim. Bu sene daha temkinli davranıyorum. Sanırım cam içine almam mayıs gibi olur.

Sayın skaraca evet kökler çok ince ve bugün baktım ki yeni köklenme var gibi. Daha evvel yeni kök vermediğini yazmıştım ama bugün tekrar sularken inceleyince kök oluşumunu farkettim. Nemden ve ışık olduktan sonra bitki rahatlıkla gelişiyor.

Sevgili Vildan Hanım air plant olarak da bakın çok türleri var. İlgili çok sera çıkıyor nette. Bakın burada (http://www.airplants.com/Cart.asp?Task=Get_Category&Category=Airplants) çok çeşit var mesela.

selenn
20-01-2011, 20:25
Bu da bizim ufaklığın Tillandsiaları ama çiçeği biz Türkiye'deyken açmış ve geçmiş. Malesef göremedik. Deniz'e çiçek sevgisini ve bakımını aşılamak için almıştım. Hoş canı her su ile oynamak istediğinde "susamış susamış" diye geliyor ya neyse...

189574

limon
21-01-2011, 00:54
Deniz "susamış mı deyo?" ;)

Şimdi bunları göstermek çok mu gerekliydi yani?

"Bahçe duvarına da yapışık yaşar mıymış bunlar?" diye sorarak konuya ufak ufak giriş yapayım. ;)

selenn
21-01-2011, 00:57
Yaşamaz mı hem de çok güzel yaşar:))

Cumhur Tonba
21-01-2011, 01:01
Bu kaktüscüler varya, bu kaktüscüler. insanı deli edecek.

asumandilek
21-01-2011, 01:13
Bu kaktüscüler varya, bu kaktüscüler. insanı deli edecek.

Kaktüsçüler de deli oluyor abi böyle güzel şeyler gördükçe. :)

Sevgili Selen, paylaştığın bu güzelliklerle yeni bi tür hevesiyle dolu bir kuyunun içine attın bizi. :) Bulduk bulduk, bulamadık iflah olmayız artık. Hepsi çok güzel Allah nazardan saklasın. Sevgiler...

Cumhur Tonba
21-01-2011, 01:44
Çok haklısın asumandilek. Sen kuyuya düşmüşsün. Artık zor iflah olursun. Ben de bir kaktüs bile yok, bazen rüyama giriyorlar. Bir de olursa ne yapacağım ben onu düşünüyorum. Yandım ben yandım..

Cumhur Tonba
21-01-2011, 02:24
Baksanıza, neler neler okuyorum. Nereleri takip ediyorum.

KAKTÜS YETİŞTİRİCİLİĞİNİN PÜF NOKTALARI:

Kaktüsler özel bahçıvan bakımı gerektirmeyip, bakımı en kolay olan bitkidir.
Sulama : Sağlıklı kaktüs yetiştirmek için en dikkat edilmesi gereken konu sulamadır. Suyu bünyelerinde depolaya bilmeleri nedeni ile uzun süre susuz kalabilirler. Aylarca susuz kalsalar bile ölmezler. Bu yüzden kaktüs, toprağı tamamen kuruyunca sulanır. Sulama toprak suya tamamen doyuncaya kadar yapılır. Yaz aylarında ortalama yedi sekiz günde bir sulanır. Eğer elimizdeki kaktüsü öldürmek istiyorsak her gün sulamamız yeterli olacaktır. Bahar ayları daha serin olduğu için sulama 15-20 günde bir yapılır. Kaktüsler kışın sulanmazlar. Bahçeye dikilen kaktüslerin yağmur suyunun göllenmeyeceği tümsek yerlere dikilmesi kaktüsün kışın yağmur sularından etkilenmesini engelleyecektir. Ayrıca kaktüsler kaktüse göre bol su isteyen bahçe bitkileri ile beraber aynı yere dikilmemeli, ayrı bir kaktüs köşesi hazırlanmalıdır.

Işık : Kaktüslerin yaprakları olmadıkları ve fotosentez alanlarının az olması nedeni ile bol güneş ışığına ihtiyacı vardır. Gün boyunca direk güneş ışığı alan yerlerden ziyade bol aydınlık yerlerde yetiştirmek kaktüste meydana gelebilecek güneş yanıklarını önleyecektir.

Sıcaklık : Çöl bitkisi olan kaktüsler 50 C derece gibi yüksek sıcaklıklara dayana bilirler. Kışın –5 dereceye kadar tolerans gösterebilirler. Sıfır derecenin altına düşen bölgelerde kaktüsler bahçeye dikilmemeli, salon bitkisi olarak yetiştirilmelidir.

Toprak : Toprak istekleri kum oranı fazla olan topraklardır. En iyi kaktüs toprağı 1 birim(toprak), 1 birim(kum), 1 birim(ahır gübresi) şeklinde hazırlanan harçtır. Bununla beraber sadece torf da kullanılabilir.

Bahçeye dikilecek kaktüslerin ise toprağı kumla karıştırılarak çok iyi hazırlanmalı ve drenajı iyi sağlanmalıdır.

Yani yavaş yavaş hazırlanıyorum galiba.

Temel Bilgiler
.Kaktüs Hakkında Kaktüsler o kadar yavaş büyürler ki, bu yüzden dünyanın en değerli bitkisidir. Yavaş büyümesi nedeni ile sabrı ve uzun süren sevgiyi ifade eder.

Kaktüs nedir?

Kaktüsler o kadar yavaş büyürler ki, bu yüzden dünyanın en değerli bitkisidir. Yavaş büyümesi nedeni ile sabrı ve uzun süren sevgiyi ifade eder.

Kaktüsler samimidir, gizlisi saklısı olmaz, içinde ne varsa zaten görünür. Bu yüzden samimiyeti ifade eder.

Kaktüsler birazda aykırıdır, hemen her şeye kabullenmezler. Soğuğa-sıcağa, susuzluğa hemen teslim olmayıp direnirler. Diğer bitkilerden daha farklıdır.

Kaktüsler dünyanın en narin çiçeklerini açarlar.

Bu arkadaşlarıda Kaktüs Cennetinde yakalayıp, bilgi alacağım.
Arzu Kasapoğlu.Asuman Altun Kısa.Ayhan Yüksel.Ayla K. Güngör.Bahçe Bitkileri.Binnur Derinyol.Ceyda Inan.Emine Begüm Akköse Boran
.Esra Gökcel Akin.Fatma Dundar Demir.Hacer Esenoğlu.Hakkı Şen.Hatice Tarhan.Orkun Kırcı.Rukiye Mert Vural.Sara Guvenir.Sevim Irmak.Sonia Varol.

Cumhur Tonba
21-01-2011, 10:33
Bu güzellikleri kıskanmamak mümkün mü?

PlentyPlant
21-01-2011, 15:08
Çok uzun bir ara verdiniz Sayın Selenn, bir daha yapmayın lütfen. :)

Güler
21-01-2011, 19:14
Sevgili selenn'i biraz kızdırayım.

Selen marketlere gittiğinde kaktüs reyonlarını dolaşırken o mini mini şeylerin üzerine iğne batırılarak konan yapay çiçeklere çok kızar, eğer kimse görmüyorsa onları birer birer çıkartır, canlarının yandığını düşünür.

Bugün ben de kaktüslere bakarken bu manzara ile karşılaştım, aklıma selenn geldi. Şapkaları, gözlükleri, yapay çiçekleri sökerdi diye düşündüm.

189678

189679

asumandilek
21-01-2011, 23:44
Yılbaşında bahausda görmüştük bu şapka takılmış hallerini. Hepsini koparıp atmak için neler vermezdim. Uzun müddet gözümün önünden gitmemişti. Hatta dilek ve şikayetler bölümüne de bu insanlarla çalışmayın lütfen diye yazdım ama kim beni ciddiye aldı ki acaba.

selenn
22-01-2011, 01:22
Hadi yapay çiçekleri saplıyorlardı yetmiyormuş gibi şimdi de şapka mı giydirmişler? Pes doğrusu. Ticari kaygılar neler yaptırıyor en basit örnekleri bence bu fotoğraftaki sunumlar.

Yine de teyze kaktüslere ait reyonlarda dolaştığını bilmek güzel. Hadi bir tane şapkalı da sen alsaydın belki devamı gelirdi:)

Sayın Plenty Plant malesef uzun bir ara vermek mecburiyetinde kaldım. Dil okulu, sınavlar derken siteden uzak kaldım. Okul bittiğinden beri kendimi siteye sık girerek affettirmeye çalışıyorum.

Cumhur Bey araştırma, bilgilenme kısmı tamam gerisi bir kaktüs edinmeye kalmış. Bir tane edindikten sonra gerisi nasıl olsa geliyor:)

selenn
22-01-2011, 01:28
Hatta dilek ve şikayetler bölümüne de bu insanlarla çalışmayın lütfen diye yazdım ama kim beni ciddiye aldı ki acaba.

Sevgili asumandilek, ben de çok rahatsız oluyorum ki bitkilere yapay çiçek saplamalarına, silikonla bitkiye zarar vere vere abuk subuk aksesuarlar yapıştırmalarına. Çok defa şikayet mailleri attım aynen sizin itirazınızı belli ettiğiniz gibi. Dikkate bir satıcı aldı verdiği cevap da; bu şekilde daha fazla satış yaptıklarıydı. Acı gerçekten, ben de artık mail falan atmıyorum. Gördükçe saplanan yapay çiçek kürdanlarını çıkarıp atıyorum.

Cumhur Tonba
23-01-2011, 00:49
Cumhur Bey araştırma, bilgilenme kısmı tamam gerisi bir kaktüs edinmeye kalmış. Bir tane edindikten sonra gerisi nasıl olsa geliyor:)

Selenn,
İnan korkuyorum. Ben ya hep, ya hiç familysındanım karekter olarak. Bir başlarsam durabileceğimi zannetmiyorum. Halâ düşünme aşamasındayım. Eğer başlarsam çekeceğiniz var. Söylemedi demeyin.

selenn
23-01-2011, 03:27
Sedum spathulifolium

Bu sukulentin benim için anlamı farklı. Annem buraya beni ziyarete geldiğinde bitkilerimden konuşuyorduk. Geçen kış bazı bitkilerimi don sebebiyle kaybettiğimi anlatmıştım. Ertesi gün dolaşmaya çıktığımızda annem bir ara ortadan kayboldu ve döndüğünde bana bu Sedum'u almış olarak geldi. Bak dedi bu dayanır kışa...

Sedumlar kışa dayanıklı türler arasında ama ben bunu ne olur ne olmaz diye yine bahçede bırakmıyorum. Hem gözönünde olunca annemin de kulaklarını çınlatıyorum.

Sedumlar Crassulaceae familyasına aitler. Özellikle bu tür kaya bahçelerine en uygunlar arasında. Bahar aylarıyla birlikte kol ata ata çok genişleyebiliyor.
Yeşil, etli yapraklarının üstündeki pudramsı doku ile grimsi bir görselliği var.

Su ihtiyacı çok değil. Ben toprağı kurudukça su veriyorum. Bahar aylarında sıvı gübre ile tüm kaktüs ve sukulentlerimi sonbahar sonuna kadar belli aralıklarla destekliyorum. Hoş Sedumlara pek de şart değil.

Üretimi de oldukça kolay; gövde, yaprak çeliklerinden ya da kök ayırarak bitki çoğaltılırsa kaya bahçelerinde yerörtücü olarak çok hoş bir görüntüsü oluyor.

189803

189804

cey
23-01-2011, 11:21
Selenn hanım bu son yüklediğiniz sedum da çok güzelmiş, annenize bizden de sevgiler:) Sizin sayfanıza bakınca crassula moonglow'a hasta olmuştum, Taner beye sipariş verdim bir sürü çeşit çeşit sukulent , şimdi dört gözle salı gününü bekliyorum:) Eşim nereden çıktı bu sukulent merakı deyince Selen hanımdan dedim:D Bu işin başında olduğumdan sizi rahatsız edebilirim, örneğin şöyle;
Evimde zaten crassula gollum vardı (demek ki içimde bir yerlerde sukulent sevdası varmış) Ben bilmeden bakıyordum ama sitede öğrendiklerimden dolayı sulamaya korkar oldum. Siz kış günleri de suluyor musunuz yoksa toprağı kuru görüp suyu vermekle hata mı ediyorum?

nesli6
23-01-2011, 18:10
Sayın Selenn, sedumunuz harika benimde heykeldeki çiçek pazarından tesadüfen bulup çok beğenerek aldığım ve sonra kaybettiğim bir tür, güle güle büyütün bıcır bıcır çok sevimli;)

selenn
23-01-2011, 22:34
Sayın cey, eyvah desenize eşiniz bana düşman kesilecek:) Salı gününü ne kadar heyecanla beklediğinizi çok iyi anlıyorum. Bitkiler beklemek ayrı bir heyecan, paketti açmak ayrı:))

Aklınıza takılan her soruyu lütfen sorun. Bilgim dahilindeyse elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım. Forumdaki tüm arkadaşlar bilgi paylaşımı konusunda son derece cömertler. Amacımız da bu değil mi zaten...

Su konusuna gelince ben kış aylarında bitkilerimin bir kısmını kilerde (bodrumda), bir kısmını da ev içerisinde yetiştiriyorum. Ev içerisinde kaloriferli bir ortam olduğundan toprakları kurudukça suluyorum. Kilerdekiler ise evdekilere göre daha az suya ihtiyaç duyuyorlar. Ama genel anlamda sukulentler kışı tamamen susuz geçirmiyor. Kaktüslere soğuk bir ortamda hiç ya da çok az miktarda su ile dinlenme dönemi yaşatırken, sukulentler suya ihtiyaç duyuyorlar.

Elbette yaz aylarına göre su istekleri daha az oluyor ama susuz kalmıyorlar. Zaten su ihtiyaçlarını yapraklarındaki buruşmadan kolaylıkla farkedebilirsiniz. Su vermekten korkmayın. Ben toprak kuruyunca su dolu bir kovaya saksının boynu tamamen su altında kalacak çekilde daldırıyorum. Hava kabarcıkları kesilince saksıyı iyice süzdürüp yerlerine yerleştiriyorum. Bu şekilde sulamak bitkiyi kanımca daha da diri yapıyor.

Umarım bitkilerinizi sağlıkla yetiştirisiniz.

selenn
23-01-2011, 22:38
Sayın Selenn, sedumunuz harika benimde heykeldeki çiçek pazarından tesadüfen bulup çok beğenerek aldığım ve sonra kaybettiğim bir tür, güle güle büyütün bıcır bıcır çok sevimli;)

Sayın nesli6, Heykeldeki çiçek pazarına Tuzpazarı tarafından girince sağdan ilk aralıktaki soldan 2. dükkan kaktüs ve sukulent çeşitliliği en bol dükkandı. Hala öyledir herhalde. Ben oradan çok bitki temin etmiştim. Dükkanın adı aklımda değil şuanda. Giderseniz sadece tezgaha bakmayın. İçeri de girin. Çok güzel çeşitler vardı. Benim için de dolaşın lütfen oralarda...

cey
24-01-2011, 09:24
çok teşekkür ederim yardımların için, tekrar sulamaya döneyim ben sevgili gollumumu:)

selenn
03-02-2011, 15:32
Rengarenk halleri ile en çok dikkat çeken kaktüsler bu türler herhalde. Ben de çok keyif alıyorum bu sevimli renklerine baktıkça. Bendeki Gynocalycium mihanovichii variegata bana gökkuşağını çağrıştırıyor.Pembeden sarıya, turuncuya, yeşile kayıyor renkleri.

Gynocalycium mihanovichiiler klorofil eksikliği sebebiyle fotosentez yapabilmek için başka bir türe aşılanarak yetiştiriliyor. Ev içerisinde bakımı da oldukça kolay.

Baksanıza yeşil bir anaç kaktüs üzerinde aşılanmış rengarenk bir kaktüs ne güzel duruyor değil mi?

191312

191313

Güler
03-02-2011, 16:00
Evet, selenn'cim çok güzel duruyor, haklısın.

(selenn'i biraz mutlu edeyim dedim)

nesli6
03-02-2011, 17:32
Selenn hanım bitkiniz çok güzel benimde severek baktığım türler arasında yer alıyor, özellikle hiç ama hiiç naz yapmamaları iyi yönlerinden bir tanesi;) Ayrıca renkleri çiçek açmasada olur dedirten cinsten doğrusu.

selenn
18-02-2011, 13:58
İnatçı Hoya kerriilerim,

Yaklaşık 2-3 senedir tek yaprakta kalan ve bir türlü yaprak vermesini sağlayamadığım h.kerriilerim...

Tek yaprak olarak satılan ve özellikle de Sevgililer Günü arifesinde sıkça rastladığımız Hoya kerriilerin kök çevresinde odunsu bir malzeme kullanılıyor. Bazı kaynaklarda tek yapraktan sürgün vermelerinin mümkün olmadığı yazılı olsa da bunun aksini yaşayan birçok Hoyasever mevcut. Evvela bu odunsu malzemeyi dikkatlice kök çevresinden köklere zarar vermeden uzaklaştırmak gerekli. Uygun toprak karışımına geçtikten sonra gerisi biraz şansa kalıyor galiba.

Bakalım azimle devam ediyorum, şimdilik durum tek yapraktan ibaret...

193220

selenn
18-02-2011, 14:02
Genel birkaç kare;

193221

193222

iremmsude
18-02-2011, 14:04
çok şirinler ya maşallah diyelim

asumandilek
19-02-2011, 01:37
İnatçı Hoya kerriilerim,

Yaklaşık 2-3 senedir tek yaprakta kalan ve bir türlü yaprak vermesini sağlayamadığım h.kerriilerim...

Tek yaprak olarak satılan ve özellikle de Sevgililer Günü arifesinde sıkça rastladığımız Hoya kerriilerin kök çevresinde odunsu bir malzeme kullanılıyor. Bazı kaynaklarda tek yapraktan sürgün vermelerinin mümkün olmadığı yazılı olsa da bunun aksini yaşayan birçok Hoyasever mevcut. Evvela bu odunsu malzemeyi dikkatlice kök çevresinden köklere zarar vermeden uzaklaştırmak gerekli. Uygun toprak karışımına geçtikten sonra gerisi biraz şansa kalıyor galiba.

Bakalım azimle devam ediyorum, şimdilik durum tek yapraktan ibaret...

193220

Benimki de ikinci senesine tek yaprak girdi. Her gün eşeleyip duruyordum ilk zamanlar ama şimdi kendi haline bıraktım. Lakin inatla tembihlemeye devam ediyorum. Anlar belki bir gün belli mi olur. :))

sevim.K
20-02-2011, 07:11
Sevgili selenn'i biraz kızdırayım.

Selen marketlere gittiğinde kaktüs reyonlarını dolaşırken o mini mini şeylerin üzerine iğne batırılarak konan yapay çiçeklere çok kızar, eğer kimse görmüyorsa onları birer birer çıkartır, canlarının yandığını düşünür.

Bugün ben de kaktüslere bakarken bu manzara ile karşılaştım, aklıma selenn geldi. Şapkaları, gözlükleri, yapay çiçekleri sökerdi diye düşündüm.

189678

189679

Ahh Güler hanımcım bu yıl yalova fuarına gittiğimde gördüğüm ve görünce de çıldırıp söylendiğim şapkalı kaktüsler bunlar

cey
21-02-2011, 14:17
Selenn hanım son eklediğiniz birkaç kare gözümü gönlümü açtı bugün, çok tatlı görünüyorlar kırmızı kalpleriyle:) masanın üstündeki kitapta dikkat çekmedi değil:)

Yazdıklarınızdan sonra normal sulama düzenime geri döndüm, en son Taner beyden aldıklarımda yeni yeni pıtırcıklar görünce doğru yolda olduğumu düşünüyorum:)

Dün bir arkadaşım bana pembe mili verdi ancak suda bekletmiş ben alana kadar, yeşil yaprakları sararmış bir de üstünde unlu bit gördüm iyice morali bozuldu:( Şimdi iyice silsem onları, sudan çıkartıp diksem tutar mı merak ediyorum? (Bunları neden yazdım: sağdan 2. raftakini miliye benzettim de ondan:))

selenn
21-02-2011, 20:31
Sevgili arkadaşlar beğendiğinize sevindim. Sayın asumandilek bakalım ne zaman inatlarını kırabileceğiz bu kerriilerin. Ben de merak ediyorum:))

Sayın cey, haklısınız 2 kök Euphorbia millii var o rafta. Aslında milliileri suda bekletme fikri pek uygun gelmedi bana. Normalde çelik alınıyorsa sütünün iyice akması ve kesilen yerin iyice kuruması sağlanır. Bence sudan hemen çıkarıp kuru ve serin olmayan bir yerde tamamen kurumasını bekleyin çeliklerin. Eğer köklü ise çok uzun beklemeyin.

Unlu bitleri milli'den eğer çok fazla sarmamışsa bir kürdanla kolay temizlersiniz. Yine de temizlense de dilerseniz forumdaki unlu bitle ilgili ev yapımı ilaçlara bir göz atıp, diğer bitkilerinizden ayrı bir yerde muhafaza edin.

Umarım bol bol çiçeklenmiş hallerini de görürsünüz. Güle güle yetiştirin.

selenn
07-03-2011, 15:41
Bromeliaceae familyasına ait bir tür. Tillandsialar çok fazla toprağa gereksinim duymuyorlar fakat bu türü çoğunlukla saksılı halde toprağa dikili çiçekçilerde bulabiliyoruz.

Olmazsa olmazları yapraklarının neme ihtiyaç duyması ve aydınlık bir ortam. Toprağı çok sık sulamak gerekmiyor. Nemli kalması yeterli. Yapraklarına sık sık spreyleyerek su sıkmak gerekiyor aksi taktirde kolay kuruyor.

En çok dikkat çeken özelliği çiçeğinin rengi ve formu. Pembe tonlarında üst üste dizilmiş kiremitleri anımsatan tomurcuğunun her bir çıkıntısından mor bir çiçek sunuyor. Bazı kaynaklara göre cyaneae çiçeklendikten sonra ölüyormuş. Bunu göreceğiz.

Üretimi gövdeden çıkan sürgünleri ayırmakla ya da tohum ile oluyor.

195572

Adalet Yağcı
07-03-2011, 16:01
Sevgili Selenn;
Fotoğraflar çok güzel fikirler veriyor, üzerine bitki ile bilgiler de eklenince kusursuz bir sunum olmuş, ellerinize sağlık.

Tillandsia çok hoş açmış, pembe ile eflatunun uyumunu hep çok sevmişimdir, çok asil duruyor, inşallah çiçekleri geçtikten sonra da yaşamaya devam eder.
Sevgiler.

asumandilek
07-03-2011, 19:31
Sevgili Selen, Tillandsia çiçekten sonra da yaşıyor merak etme. Yani benimki yaşıyorsa senin elinde çok daha sağlıkla yetişeceğine eminim. Lakin sanırım okuduğum bir kaynakta çiçekten sonra yavru verdiği ve bu yavrunun büyüyüp geliştiği, ana bitkinin öldüğü yazıyordu. Benimkinin çiçeği geçeli hayli zaman oldu fakat ne bitkide herhangi bir hasar oldu ne de yeni yavru verdi. Bekliyoruz bakalım. Nihayetinde böyle bile olduğunu düşünürsek bitkimizin kendini yenileyerek ömür süreceği garanti.

selenn
07-03-2011, 21:01
Adalet Hanım teşekkür ederim. Bu bitkinin çiçeklenmiş hali en gösterişli hali ve en güzel yanı da çiçeklerinin çok uzun süre üzerinde kalması. Diğer Tillandsialarda çiçeklerin ömrü 1 ya da 2 gün idi.

selenn
07-03-2011, 21:04
Sevgili Selen, Tillandsia çiçekten sonra da yaşıyor merak etme. Yani benimki yaşıyorsa senin elinde çok daha sağlıkla yetişeceğine eminim. Lakin sanırım okuduğum bir kaynakta çiçekten sonra yavru verdiği ve bu yavrunun büyüyüp geliştiği, ana bitkinin öldüğü yazıyordu. Benimkinin çiçeği geçeli hayli zaman oldu fakat ne bitkide herhangi bir hasar oldu ne de yeni yavru verdi. Bekliyoruz bakalım. Nihayetinde böyle bile olduğunu düşünürsek bitkimizin kendini yenileyerek ömür süreceği garanti.

Ben de aynı şeyi okumuştum. Çiçeklendikten sonra yavru verip ana bitki ölüyor diye fakat sizinkisi yaşıyorsa bu bilginin aksi ispatlanıyor... Bu sevindirici ama yine de yavrulasın. Zira birden fazla çiçekli hali çok hoş olurdu:))

AizoaceaeFAN
08-03-2011, 09:30
Sayın selenn Tillandsia çok iyi bakılmış görünüyor. Aynı etobur bitkiler veya orkideler gibi nemli ortama ihtiyaç duyuyorlar ve bu yönüyle bakımları bir hayli zor. Üzerine bir nemlendirici cihaz takılsa yeridir bu bitkiler için. Siz çiçek açmasını bile sağlamışsınız, tebrikler.

Emre Kuzu
10-03-2011, 16:01
Selen hanım bitkleriniz gayet sağlıklı ve ilgi çekici devamını dilerim.

cey
11-03-2011, 13:43
Tek kelimeyle bayıldım:)

selenn
12-03-2011, 00:01
Çok teşekkürler, beğeni mesajlarınız için.

Sayın AizoaceaeFAN teşekkür ederim. Evet nemi oldukça seviyorlar, sera ortamında nemi dengelemek oldukça kolay olurdu. Bunu evde sağlamak bir hayli zor, pek mümkün değil. Tillandsiaların yapraklarının kurumasına izin vermiyorum. Yapraklarına sprey yapmanın yanı sıra sulama yaparken de yaprak aralarında su kalacak şekilde su dolu bir kovaya daldırıyorum. Yaprakların sıklaştığı köke yakın bölgede sulamanın ardından su kalması gerektiğini okumuştum. Açıkçası buna dikkat ediyorum, bu nem onlara yetti gibi.

selenn
12-03-2011, 00:26
Crassulaceae familyasından Crassula falcata ve Crassula mesembryanthemopsis'in hibriti olan bir tür.
Direk güneş almayan aydınlık mekanları seviyor. Yaprak çeliklerinden ya da sürgünlerinden üretimi yapılabilir.

Yaz aylarında düzenli sulama istiyor, kışın ise don olayına karşı oldukça hassas. Çiçeklenmesi kış sonunda oluyor. Gri-yeşil yapraklarının merkezinde pembe bir top oluşturan minik çiçeklerinin daha evvel kokusunu farkedememiştim. Bu sefer tesadüfen koklayınca çok hoş bir kokusu olduğu farkettim.

Bu güzel sukulentin en büyük düşmanı ise unlu bitler. Sık yaprak dizilişiyle unlu bitlere çok iyi bir evsahipliği yapıyorlar.

196252

Emre Kuzu
12-03-2011, 00:30
Çok güzel, sahibine özenmiş ;)

fund@
12-03-2011, 17:39
Selen Hanım, yorum yapmasamda uzun zamandır sayfanızı ziyaret ediyorum..zorluklar içinde büyüttüğünüz tüm kaktüs ve sukulentleriniz çok güzeller..hiç görmediğim türleri tanıyorum sayenizde..ayrıca üstteki sululentiniz de çok güzelmiş..sağlıkla büyütmenizi dilerim.

sariefe
19-03-2011, 00:56
Sevgili selenn arşivlik bir fotoğraf olmuş. Bitkinin kendisi, formu ve sağlığı da çok güzel gözüküyor. Güle güle büyütün.

Sevgiler...

selenn
20-03-2011, 00:30
Çok teşekkürler. Tomurcuklar açalı bir hafta oluyor ve çiçek sapı hafif boynunu büktü. Çiçekleri geçmek üzere anlaşılan. Kokusu kalmadı ama bu güzel çiçekli halini fotoğraflayabildiğim için seviniyorum. Bazen tomurcukta olan bir bitkiyi birkaç günlüğüne bir yerlere gidip döndüğümde çiçeği geçmiş halde bulunca üzülüyorum. Bu nedenle fotoğrafları yakalayabilmek keyif verici.

Güzel yorumlarınız için teşekkürler.

selenn
20-03-2011, 01:20
Euphorbiaceae familyasından bir tür olan E. mammillaris var. variegata aydınlık, güneşli ortamları talep ediyor. Uygun koşullar sağlandığı taktirde bahar sonundan yaz sonuna kadar turuncu, sarı tonlarında çiçek açıyor ve dallanarak gelişiyor.

Gövdesindeki açık yeşil-beyaz dalgalanmalar ile oldukça ilgi çekici. Ortalama 20-25 cm. boylanıp, 30 cm. civarında yayılabiliyor. Uygun koşullar sağlandığında çiçekleneceğinden bahsettim az evvel. Çiçeklenmede kaktüslerin soğuk ve kuru bir kış geçirmeleri, uyku dönemi yaşamaları birçok kaynakta defalarca vurgulanıyor. Bu durum bu tür için de geçerli.

Bitkiyi uykusundan bahar aylarında havaların ısınmaya başlaması sonucu kademeli artan bir sulama periyodu ile uyandırmak ve bir süre sonra da bize çiçeklerini göstermesi için sıvı besinle desteklemek gerekli.

Üretimi elde edilen tohum ya da çeliklerle yapılabiliyor. Diğer kaktüslerde olduğu gibi çelik alındığında yara yerinin tamamen kurumasını sağlanmalı. Euphorbialardan alınan çeliklerde bitki bir süt salgılıyor. Bu süt zehirli olduğundan dikkat etmek gerekli. Sütün tamamen akmasını bekledikten sonra kesilen yer kuruyunca toprağa alabiliriz. Bitkide gelişme görene kadar sulanmaması öneriliyor.

Aslında bu şekilde bahsedildiğinde yani "... orayı kes, sütü akıt, sulama ya da sula..." dendiğinde kaktüslere hiç merakı olmayan birine ilgi çekici gelmeyebilir belki ama bu gövde renkleri ile E.mammillaris variegata kendisini sevdirir diye düşünüyorum.

197533

Güler
20-03-2011, 10:57
Sevgili selenn, akıcı ve bilgilendirici tanıtımın, güzel fotoğrafların sayfana bakmadan geçirmiyor beni.
Biliyorum, sen de benim kaktüs ve sukulentlerle ilgilenmemi çok istiyor, beni kandırmak için bana harika bitkiler veriyorsun, ama canımın içi ben bu yazdığını bile " Crassula mesembryanthemopsis'in " zor telâffuz ederim. Nasıl olacak bu iş? :D :D

Emre Kuzu
20-03-2011, 14:03
Çöldeki dev kaktüslere benzemiş :) bana göre bu form yeter çiçek falan istemez :)

selenn
20-03-2011, 20:50
Sevgili selenn, akıcı ve bilgilendirici tanıtımın, güzel fotoğrafların sayfana bakmadan geçirmiyor beni.
Biliyorum, sen de benim kaktüs ve sukulentlerle ilgilenmemi çok istiyor, beni kandırmak için bana harika bitkiler veriyorsun, ama canımın içi ben bu yazdığını bile " Crassula mesembryanthemopsis'in " zor telâffuz ederim. Nasıl olacak bu iş? :D :D

Ben senin yerine telaffuz ederim teyze:)) Hoş telaffuz etmene de gerek yok senin harika benzetmelerin oluyor. Sen yeter ki bir bulaş şunlara...

selenn
20-03-2011, 20:54
Sayın Kalyon çiçekleri gövdesi kadar gösterişli değil. Ben de sizin düşüncenize katılıyorum.

selenn
23-03-2011, 21:51
Bugün google'da farklı sukulent aranjmanları ile ilgili bloglarda dolaşırken karşıma bir site çıktı ve çok hayıflandım bu siteyi bundan 8 yıl evvel bulabilseydim diye. Ben kaçırdım ama sukulent meraklısı gelin adaylarına güzel fikir verebilir.

İşte sukulent temalı düğün dekoru ve hazırlıklarıburada (http://prettychicky.com/2806/inspiration/succulent-wedding-decor).

Gelin çiçeği ve "taca ne gerek var sukulent yeter" dedirten bir model:

198182

198183

umutyolcusu
23-03-2011, 21:57
Düğünden sonra da hemen saksıya,güzelmiş:D

Emre Kuzu
23-03-2011, 21:58
Düşünce gücünün sınırı yok güzel bir uygulama :) Ben bu kişilerin evlerindeki sukulent ve kaktüs sayısını tahmin edemiyorum..

bıcırık
23-03-2011, 22:24
Çok güzelmiş...Altın yılda uygulanabilir...:D:cool:

acemifüsun
23-03-2011, 23:00
Sevgili selenn kaktüs ve sukulentlerinizi hep hayranlıkla izliyorum. Ellerinize, yüreğinize sağlık:) Sayenizde hiç bilmediğim türleri tanıdım. Sevgiler.

selenn
23-03-2011, 23:17
Sayın acemifüsun, teşekkür ederim. Mesajınız beni mutlu etti. Bendeki ya da etrafımda gördüğüm hoşuma giden türleri fotoğraflayıp edindiğim bilgileri paylaşmak hoşuma gidiyor.

Diğer kaktüs ve sukulent meraklısı arkadaşlarla fikir alışverişinin yanısıra merakı olmayan üyelerimizin de dikkatini çekersek ne mutlu bize...

acemifüsun
23-03-2011, 23:36
Aslında kaktüs, sukulent merakım 25 yıl önce başlamıştı, 10 kadar çeşitim vardı. Kaktüslerim bir gün arkadaşımın sevimli oğlunun yaramazlığına kurban gidince, uzun yıllar ara vermiştim. Geçen yıl yine bir kaç tane bakmaya başladım, başlayınca da o sayıda kalınmıyor, sizler daha iyi bilirsiniz:)

AizoaceaeFAN
24-03-2011, 09:23
Sayın selenn, Crassula 'Morgan's Beauty' bitkiniz gerçekten çok bakımlı görünüyor ve çok güzel çiçeklenmiş. Euphorbia mammi. varigeta yı bu haliyle ben daha çok seviyorum. Özellikle yanlarından çıkan yavrular bile sağlıklı ve şişmanlar. Bu iyi güneş ve besin aldığını gösteriyor. Güle güle büyütün.

aysahay
25-03-2011, 16:48
Bromeliaceae familyasına ait bir tür. Tillandsialar çok fazla toprağa gereksinim duymuyorlar fakat bu türü çoğunlukla saksılı halde toprağa dikili çiçekçilerde bulabiliyoruz.

Olmazsa olmazları yapraklarının neme ihtiyaç duyması ve aydınlık bir ortam. Toprağı çok sık sulamak gerekmiyor. Nemli kalması yeterli. Yapraklarına sık sık spreyleyerek su sıkmak gerekiyor aksi taktirde kolay kuruyor.

En çok dikkat çeken özelliği çiçeğinin rengi ve formu. Pembe tonlarında üst üste dizilmiş kiremitleri anımsatan tomurcuğunun her bir çıkıntısından mor bir çiçek sunuyor. Bazı kaynaklara göre cyaneae çiçeklendikten sonra ölüyormuş. Bunu göreceğiz.

Üretimi gövdeden çıkan sürgünleri ayırmakla ya da tohum ile oluyor.

195572

Çok gösterişli bir bitki. Hoşuma gidenlerden biri oldu..

selenn
26-03-2011, 20:46
Aslında kaktüs, sukulent merakım 25 yıl önce başlamıştı, 10 kadar çeşitim vardı. Kaktüslerim bir gün arkadaşımın sevimli oğlunun yaramazlığına kurban gidince, uzun yıllar ara vermiştim. Geçen yıl yine bir kaç tane bakmaya başladım, başlayınca da o sayıda kalınmıyor, sizler daha iyi bilirsiniz:)

Sevgili acemifüsun bizde de sevimli bir yaramaz oğlan var, onun doğumuyla kaktüs ve sukulent konusunda bir durgunluk dönemi yaşadık. O ayaklanınca da uzanamayacağı yerlerde kaktüsler kendilerine her ne kadar yer bulsalar da geçenlerde dikenin ne olduğunu ve nasıl battığını öğrendi:))

O günden beri sadece onları uzaktan seviyor. Sizin de dediğiniz gibi bir başladı mı insanda bu kaktüs tutkusu dur durak bilmiyor. Umarım tüm bitkilerinizin sağlıkla gelişip çiçeklendiğini görürsünüz.

selenn
26-03-2011, 21:33
Sayın cellin güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Sırf fotoğraf yüklemektense az da olsa birkaç bilgi ya da tecrübelerimizi paylaşırsak daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Sayın AizoaceaeFan teşekkürler. Aslında çok fazla güneşli günleri buralarda göremiyoruz. Ama evin en aydınlık cam içinde Euphorbia. Bu sebeple aldığı ışıkla yetinmeye çalışıyor aslında.

Sayın aysahay beğendiğinizie sevindim. Çiçeği çok gösterişliydi ama malesef geçmek üzere.

selenn
26-03-2011, 23:56
2009 yılında Almanya'ya taşındığımızda kiraladığımız evle ilgili en büyük sıkıntım evin balkonunun olmayışıydı. Daha evvel oturduğum evdeki geniş balkon ve iklimin avantajı ile kaktüs ve sukulentlerimi kolaylıkla yetiştiriyordum.

Burada iklimin kaktüs ve sukulent yetiştirmeye ket vuran zorlayıcı tarafları ve yer sıkıntısı beni oldukça zorladı. İlk kış gece-gündüz ısı farkını hesaba katamayınca birçok bitkiyi sabah donmuş olarak buldum. Hissettiğim üzüntüyü size tarif edemem.

Aslında bitki kayıpları vererek hem yaşanılan ortama uygun bitki yetiştirmeyi hem de kolaylıklar bulmayı öğreniyor insan.

Uzun zamandır evin bize ait bahçe kısmında bir kaya bahçesi oluşturmayı düşünüyordum. Fakat koşturmaca arasında bu plan sadece aklımda kalmıştı.
Bu Mart ayında güneşin enerjisine kapıldım ve ağaç altındaki bir bölümü kışa dayanıklı sukulentlerle kaya bahçesi formuna getirmeye kalkıştım. Geçen kış bazı türleri dayanıklılığını sınamak açısından bahçede bıraktım ve en dayanıklı türler Sempervivumlar ve Sedumlar. Bu nedenle yoğunluğu bu bitkilerden oluşturmak istiyorum.

Bu fotoğraf eve taşındığımızdaki sözettiğim agacın altının ilk hali;

198836

selenn
27-03-2011, 00:06
Yukarıdaki fotoğrafta belli olduğu gibi rulo çimin ağaç çevresi tamamen kuru. Ağaç kökleri suyu çok çektiğinden bu hale geldiğini söylediler. Bunu kaya bahçesi için bir avantaj olarak gördüm. Yoğun yağmur yağdığı dönemlerde su birikmesine engel olacak diye düşünüyorum.

Geçen bahar sonunda ağacın altını plastik yeşil malzeme ile çevreledim ama bir türlü fırsat bulup da bitkileri dikemedim.

198838

selenn
27-03-2011, 00:10
Bu sene ağacı çevrelediğim yeşil malzemeler içime sinmedi ve çitleri çakıp kaktüs toprağı ile doldurdum. Bitkilerin bir kısmı bendekilerden bir kısmını da yeni aldım ve ortaya bu görüntüler çıktı.

198839

198840

selenn
27-03-2011, 00:14
Uzaktan bitkiler pek net belli olmuyor. Bitkilerin yakın görünüşleri...

Sempervivum hibritleri:

198841

Sempervivum, Sedum, Delosperma ve Saxifragalar:

198842

selenn
27-03-2011, 00:21
Sedumlar (S.acre ve S.sexangulare)

198844

Sedum spurium

198845

selenn
27-03-2011, 00:24
Phlox subulatalar:

198848

Aubrieta gracilis:

198849

selenn
27-03-2011, 00:26
Saxifragalar:

198853

198854

Sebahattin Sargın
27-03-2011, 00:29
Yetkim olsa sukulentler ve kaktüsler konusunda doktarınızı teslim ederdim Selen Hanım :) Ne güzel kareler bunlar, gece gece içim açıldı resmen. Sedumlara bir kez daha aşık oldum ;) Paylaşımlarınız için teşekkür ederiz...

Sevgiler ;)

selenn
27-03-2011, 00:30
Teşekkür ederim sevgili Sebahattin. Doktora teslim edilmesi fazla olur bakın çok bitki dondurdum dedim:))

zenfree
27-03-2011, 00:38
Selenciğim, çok güzel olmuş. Aubrieta'nın rengi çok güzel. Saxifraga benim de ilgilendiğim bir bitki. Bitkilerin gelişmesini merakla bekleyeceğim.

selenn
27-03-2011, 00:44
Sevgili Zenfree aslında Saxifraga kışa dayanıklı diye biliniyor ama sıfırın altında kaça kadar dayanır orası biraz şüpheli. Ben de merak ediyorum umarım dayanır. Burada yolda yürüken merakla bahçeleri inceliyorum pek Saxifragaya rastlamadım ama elimizden geleni yapacağız:))

Aubrieta'nın rengini ben de çok beğeniyorum. Sevgiler...

zenfree
27-03-2011, 00:58
Aubrietayı tohumdan yetiştirmeyi denemiştim. Malesef başarılı olamamıştım. Çimlenmede sorun olmuştu.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=215310#post215310

Senin bitkilerin çok sağlıklı görünüyorlar.

Güler
27-03-2011, 01:00
Benim Saxifraga (taş kıranlarım) kışın bahçede kaldılar ve hepsi mort....

selenn
27-03-2011, 14:44
Sevgili Zenfree geçen bahar ben Aubrietaları fide halinde almıştım ve Clematislerin altına dikmiştim. Tohum olarak hiç yetiştirmedim, linkini verdiğiniz başlıkta tohumları çimlendirirken ne kadar çaba harcadığınızı okudum. Geçen bahardan kalan fideler kışa dayandıkları gibi çok da güzel yayıldılar. Kaya bahçesi için de birkaç fide daha aldım. Çok güzel yayılıyorlar. Fide olarak bulma imkanınız olursa çok dayanıklı ve çiçeklerin rengi çok güzel.

selenn
27-03-2011, 14:45
Yapma yaa teyze:(( Sendekiler öldüyse buradakiler kesin gidici. Gidene kadar keyfini süreyim...

Ya da toprağa tekrar saksılayıp dikeyim sonbahar sonunda kilere alırım, kışı en azından atlatır.

Emre Kuzu
27-03-2011, 15:05
Sevgili Zenfree geçen bahar ben Aubrietaları fide halinde almıştım ve Clematislerin altına dikmiştim. Tohum olarak hiç yetiştirmedim, linkini verdiğiniz başlıkta tohumları çimlendirirken ne kadar çaba harcadığınızı okudum. Geçen bahardan kalan fideler kışa dayandıkları gibi çok da güzel yayıldılar. Kaya bahçesi için de birkaç fide daha aldım. Çok güzel yayılıyorlar. Fide olarak bulma imkanınız olursa çok dayanıklı ve çiçeklerin rengi çok güzel.

Kaya bahçesinde ibreli kullanacakmısınız?

günebakan
27-03-2011, 15:14
Bu sene tohumdan aubrieta yetiştirdim toplantıda dağıtılan sihirli toprakları kullandim çok kolay çimlendiler Selen'ciğim. Ayrıca sempervivum hibritlerine bayıldım renkleri çok güzel ve ağacın altında çok güzel olacaklar):

Kiraz
27-03-2011, 16:55
Sevgili Selenn, ağacının altına bayıldım, eline sağlık. Ne zamandır sukulentlere bulaşmak istiyorum ama zaman ayıramadım, şimdilik birkaç çeşidi tek saksıda topladım. Hele bir yerim var ki orayı düzenlemem ve sukulentleri toplamam şart, şu anki hali perişan. O günler gelirse kapını çok çalacağım, ne kadar okusam da senin tecrüben çok işe yarayacak.

selenn
27-03-2011, 21:13
Sayın Kalyon aslında kayalar arasında sadece sukulent türlerine yer vermek istiyorum. İbrelilieri pek düşünmedim. En bol güneş alan kısıma sukulentleri yerleştirdim. Aubrietaların olduğu kısım sukulentlerin olduğu kısma göre daha az saat güneş alıyor bu nedenle sukulentlere çok uygun olmayacağından bu bitkileri diktim. Bitkilerin gelişmelerini ve yayılmalarını da hesaba katarsam aslında görmeyi istediğim diğer bitkilere pek yerim kalmadı.

selenn
27-03-2011, 21:20
Sevgili günebakan umarım çimlenen Aubrietalarınız çiçeklenir. Sempervivumların yaklaşık 50 adet rozeti çok ufaklar. Bakalım büyürlerse çok güzel gözükecekler diye düşünüyorum.

Sevgili Kiraz evet hatırlıyorum en son toplantıda bu konuyu konuşmuştuk. Bahçenizde bir bölüme sukulent dikmeyi planladığınızdan söz etmiştiniz. Yaşasın sukulentlere demek siz de bulaşıyorsunuz... (Teyzem duyar umarım:))

Bilgim dahilinde olursa seve seve her sorunuzu yanıtlarım. Benim kaya bahçesi gibi planladığım ağaç altının fotoğraftaki halini gördüyseniz çok bakımsızdı. En azından bu hali sukulentlerin de gelişmesiyle daha renkli olacak. Benim yerim kısıtlı olduğundan çok daha fazla bitki dikemiyorum, umarım sizin bahsettiğiniz alan geniştir.

Vildan Sönmez
27-03-2011, 21:29
Benimkiler geçen yıl bu zamanlarda pembe - beyaz harika açtılar, soğuğu atlattılar, sıcaklar bastırınca sonuç: mort...

Benim Saxifraga (taş kıranlarım) kışın bahçede kaldılar ve hepsi mort....

Şaka bir yana çok güzel düzenleme olmuş sevgili Selen, bize düşen de gelişmelerini keyifle izlemek...

AizoaceaeFAN
28-03-2011, 10:56
Sayın selenn, harika bir bahçeniz var. Güle güle oturun. Düzeni ve kullanışlılığı çok güzel. Aranjmanlarınız da çok yakışmış. Ben böyle bir bahçeye sahip olsaydım bir kenara kesin (hazır malzemeleriyle beraber satılan)küçük bir sera kurardım. Tüm kaktüs ve sukulentleri de oraya aktarırdım. Isıtıcı ve fan ekleyip kışı bile sorunsuz geçirtirdim. İnşaallah sizde ilerde yaparsınız, bizler de görmüş oluruz.

Emre Kuzu
28-03-2011, 12:22
Vallah gayet güzel olmuş o küçük sukulentler bodur ibrelileri andırıyor elinize sağlık keyifle seyredersiniz artık bahçenizde harikaymış ailenizle sağlıklı mutlu günler dilerim.

mrmusti
28-03-2011, 17:30
Aaaahhh, şu ağacın altında olsaydım, elime kahvemi alsaydım, lüpürdete lüpürdete içseydim. Şaheser olmuş valla Sayın selenn, ellerin dert görmesin..

selis
28-03-2011, 17:38
Gerçekten muhteşem olmuş.. Elinize sağlık..

selenn
28-03-2011, 23:20
Çok teşekkür ederim, beğenmeniz beni sevindirdi.

Sevgili Vildan Hanım, öyle ya da böyle gidici mi yani Saxifragalar:)) Gelişmeleri fotoğraflarım.

Sayın AizoaceaeFAN, haklısınız ben de bir sera kurmayı isterdim ama malesef mümkün olmuyor. Buradaki büyük bir bahçe ve diğer Alman komşularımızla ortak kullanıyoruz bahçeyi. Fotoğraflarda gördüğünüz bize ait kısım ama herşey kurallara bağlı malesef eğer müstakil bir evde yaşamıyorsanız. Sera kurmam sözkonusu değil. Zaten birkaç seneliğine buradayız ve şartlara ayak uydurarak bitkileri yetiştirmeyi düşünüyorum. Döndükten sonra bakalım neler yapabilirim diye burada bolca kaktüs ve sukulentler konusunda okuyup araştırıyorum.

Sayın Kalyon, çok teşekkürler.

Sevgili mrmusti, keşke fırsat olsaydı da burada siz ve sizin gibi değerli kaktüs koleksiyonerleriyle kahve içip, sera gezip, şu bulaşıcı bitkileri çekiştirebilseydik. Umarım fırsat olur bir gün...

Sayın selis, çok teşekkürler. Beğendiğinize sevindim.

Dudi
28-03-2011, 23:43
Of of bu ne kadar gözalıcı ve kışkırtıcı bir çalışma, elinize sağlık :) Harika...

Orhan Özbilgiç
02-04-2011, 07:38
Sevgili selenn;
Yarın tekrar yüzyüze bakacağım bir arkadaşımızın, nelerle iligilendiğine bir bakmam gerek diye düşündüm. Yoksa kaşılaşınca çok utanırdım. Zira ben sizin sayfanızı ilk kez görüyorum.
Sabahın erken saatlerinden beri sayfanıza bakıyorum. Aman tanrım! Sevgili Sebahattin' in dediği gibi sizin bu konuda doktor olmanız gerekir.
Gerçi Güler Hanım gibi benimde, Kaktüs ve Sukulentler iligi alanıma girmiyor ama, o ne zengin çeşit? Ben bahçemdeki sınırlı sayıdaki ağaç ve çalıların adlarını zor aklımda tutan insan, bunların adlarını nasıl bellerim?:p Sayenizde gördüm.. İyiki ilgilenmemişim. Zaten, bizim gibi göçebe bahçecilere göre değil bu iş.;)
Baksanıza Mr.Cook' muydu ne? Adam nerdeyse 10-15 dönüm yeri kapatmış. Allah bilir, hala elinde olmayan çeşit vardır!:D
Bu arada o ağaç altı, sayenizde güzel bir örtüyle süslenmiş masaya dönüşmüş. Elinize sağlik.
Herşey gönlünüzce olsun.:)

Güler
02-04-2011, 07:43
Sevgili Orhan Özbilgiç, selenn dün akşam İstanbul'a geldi. (Ne güzel kandırmışım değil mi, toplantı için geldi dersem de pek inanmayın) On gün kadar İstanbul'da.
Yazdığınız mesajı görmesi şimdilik zor gibi ama ben kendisine iletirim.
Toplantıda görüşmek üzere.

Orhan Özbilgiç
02-04-2011, 09:42
Teşekkürler Güler Hanım. Mecidiyeköy' dede beraberdiniz. Çok iyi çok iyi.:)
Görüşmek üzere.

asumandilek
09-04-2011, 01:19
Sağsalim evine ulaş ve hemen bonsai denemelerine başla inşallah Selen. Meraktayım. Senin elinden muhteşem bir şey çıkacağına emin olduğum için sabırsızlanıyorum çok.

Periş
22-04-2011, 16:56
Sevgili selenn hepsi birbirinden harika ellerine saglık

selenn
01-05-2011, 23:19
Sayın Orhan Bey, başlığıma uğramanız beni çok mutlu etti, bitkilerimi incelemişsiniz ve beğeni mesajınıza teşekkür ederim. Hoş agaclar.net'in yaşgünü toplantısında sizinle yüzyüze sohbet etme fırsatımız da olmuştu ama başlığımda bir kez daha teşekkür etmek istedim. Dilerim diğer toplantılarda da tekrar sohbet etme fırsatımız olur.

Sevgili asumandilek, eve döndüm ama bonsai için nedense bir türlü "hadi Selen" diyemiyorum. Çok derin ve yabancı olduğum bir konu olmasının yanısıra sitemizde o kadar bu konuda usta varken, bilgisizce alelade birşeyler ortaya çıkarma çabası bana biraz onların bir fidana verdikleri emeğe haksızlık gibi geliyor galiba. Hoş bazı sukulentlerde gövde bitkinin yaşı ilerledikçe uygun forma kavuşuyor bu biraz işimizi kolaylaştırır ama biraz daha beklesin benim bonsaiye girişim:))
Olmuşken bari bilgi edinerek, danışarak, öğrenerek olsun diye beklemeye alıyorum bu konuyu.

Sayın burak alkan, çok teşekkür ederim mesajınıza. Beğendiğinize sevindim.

selenn
02-05-2011, 01:07
Bir süredir havalar burada güneşli ve daha sıcak gidiyor. Türkiye dönüşü eve girmeden koşa koşa gidip ağacın altındaki bitkileri incelemeye koyuldum. Baktım ki Saxifragalar, Delospermalar çiçeklenmeye başlamış. Sempervivum rozetleri büyümüşler. Clematis de ben giderken tomurcuk doluydu, beni gelin gibi karşıladı.

207955

207956

207957

207958

207959

selenn
02-05-2011, 01:18
Arzu ettiğim gibi sağlıklı, formuna sadık bitki yetiştirmek burada güneşli günlerin sayısının azlığı sebebiyle bir hayli zor oluyor diye sık sık sözediyorum.

Işık yetersizliğinin kaktüslerde ve sukulentlerde en büyük etkisi form bozukluğu oluyor. Bitki incelip uzuyor, şeklini yitiriyor. Bu gruptaki kaktüs ve sukulentler de bu sebeple yoğun bakım grubum. Kaktüslerin tepe kısımları fotoğrafta da görüldüğü gibi inceliyor. Güneşli günlerde bunu telafi etmeye çalışıyorlar. Şimdiye kadar mümkün olduğunca güzel gelişen bitki fotoğrafları yüklemeye çalıştım ama bozulanlar, formsuzlar da yok değil bitkilerim arasında...

207960

207961

207962

sevim.K
02-05-2011, 06:17
Saxifragalar çok güzel yer örtücüler. Ben ilk yetiştirdiğimde çiçekleri bitip yeşillikleri kuruduğunda bitkilerim öldü diye saksıyı atmıştım. Sonra da yeniden büyüyeceklerini öğrenince kendi kendime kızmıştım aceleciliğim için.

Güler
02-05-2011, 07:40
Selenn, çim çimlikten çıkmış, bu bahçıvan nasıl bakıyor bu çimlere anlamadım. Apartmandaki diğer komşularının çimleri de aynı mı, onlara da aynı bahçıvan bakıyor dediğini hatırlıyorum sanki.

Clematis ve Taşkıranların da çok güzel, ellerine sağlık.

günebakan
02-05-2011, 09:46
Selen'ciğim clematisin gerçekten gelin gibi olmuş ağaç altı bitkilerinde ayrı bir güzel ellerine sağlık:)

AizoaceaeFAN
02-05-2011, 11:46
Sayın selenn, bahçedeki bitkiler harika görünüyor. Kaktüsler söylediğiniz gibi üstlerden incelmeye başlamışlar. Kapalı havalarda suni aydınlatma yaparak bu sıkıntıyı giderebilirsiniz. Su alıp güneş görmedi mi böyle oluyorlar. Güneşsiz günlerde su vemezseniz uzama olmayacaktır. Bahçedeyse yağmur alıyorsa kuru bir yere almanızı tavsiye ederim.

selenn
03-05-2011, 02:04
Sevim Hanım, tüh yazık olmuş ama ne diyeyim aynı yanılgıya düşebilirdim. İyi ki uyardınız. Teşekkürler.

Teyze bahçıvan bakıyor evet çimlere ama başından beri özellikle bize ait bölümde çimde sorun bitmiyor. Birçok kez bahçıvanla konuştuk ama hala aynı şekilde sorunlu bir görüntü var.
Diğer komşulara ait kısımdaki çimler oldukça sağlıklı gözüküyor. Bizim kısımdaki ağacın kökleri suyu çok çektiğinden çimde bozulma olduğunu söyleyip duruyor bahçıvan. Bana kalsa sedum kaplardım ya neyse...

Sevgili günebakan beğendiğinize sevindim.

Sayın AizoaceaeFAN, tavsiyeleriniz için teşekkürler. Evet ışık bir sorun burda mesajımda da bahsettiğim gibi. Suyu kışın zaten vermiyorum. Bahar itibariyle yaz aylarında bol ışık almalarına dikkat ediyorum, bu sebeple bu güneşli ve kuru günlerde bahçedeler. Yağmura dikkat etme konusuna gelince, komik bir durum oluyor. Hava kapadığında 3 kat koşa koşa inip saksı taşıyorum, güneşi görünce tekrar aynı koşturmaca ile bahçeye saksıları alıyorum. Üstlerine yağmur gelmemesi için cam dışına almayı düşünüyorum bir süre sonra.

limon
03-05-2011, 23:24
Sevgili Selenn, harika görünüyorlar. Clematis ise tam anlamıyla coşmuş. :)

selenn
03-05-2011, 23:31
Sevgili Limon teşekkür ederim. Clematis'in fotoğrafını yüklerken kulaklarınızı çınlatmıştım:)

zenfree
03-05-2011, 23:50
Yer örtücülerin hepsi çok güzel görünüyor. Clematis ise muhteşem.

Güler Hanım çimleri sorduğuna göre gelince herhalde el atacak.:)

selenn
03-05-2011, 23:56
Ben de gelinceye kadar sabrediyordum ama teyzem fotoğraflardan çözmüş çimin vahim halini. Malum çim bozukluğu bizim ailecek hobimiz:)

limon
04-05-2011, 00:06
Güler Hanım çimleri sorduğuna göre gelince herhalde el atacak.:)

"Yok yok bu çim adam olmaz, sökelim, toprağı kabartalım, eleyelim, gübreleyelim, yeniden tohum ekelim" vb.. vb.. vb..

Selenn, teyzeni gün ağarır ağarmaz gezmeye çıkar, hava kararmadan da eve getirme bence. Gerçi O, uykusu kaçıp pijamalarıyla, elinde fener, bahçeyi teftişe çıkar ya neyse... ;) (Kulakları çınlasın)

selenn
04-05-2011, 00:18
Gece hali kalmayacağı kadar koşturmacalı bir program hazırladım ama sevgili Limon haklısınız yapar mı yapar:)

Mesajınızsaki ilk cümleyi okuyunca kahkahalarla güldüm. Aynı cümleleri değişik vurgu ve isyanla kaç kere söylemişti ben hatırlamıyorum:)

Periş
07-05-2011, 09:24
Sevgili selenn tek kelimeyle harika clematis gelin gibi maşallah bittim ben ya çok kıskandım çok...

selenn
09-05-2011, 00:54
Almanya'da yaşamaya başladığım ilk günlerde takip ettiğim Grugapark Essen Bitki Fuarının 2011 yılına ait ilk organizasyonu 30 Nisan -1 Mayıs tarihlerinde gerçekleşti.

Grugapark Almanya'nın Essen Şehrinde yer alan ve çeşitli organizasyonlara ev sahipliği yapan bir Botanik Bahçesi, bana göre ise bir cennet.
Hele bu yılın ilk fuarı olan bu fuarda kaktüs ve sukulent katılımcılarının önceki yıllara nazaran artışı ise benim en hoşuma giden kısmı oldu.

Fuar öncesi kaktüs ve sukulent katılımcılarını incelerken Almanya'nın öncemli ve en eski kaktüs üreticilerinden Uhlig Kakteen'i, sitemizce de tanınmış Hollanda'nın meşhur Hoya üreticisi Paul Shirley'i, Alman Kaktüs Cemiyetisi'ni, Hollanda'da Epiphyllium konusunda özel çalışmalar yapan ve oluşturdukları yeni Epiphyllium türlerini sık sık yayınlayan EPRIC'i görünce sabırsızlanmaya başlamıştım.

Ben bitkileri incelerken eşim sizlere de bu güzellikleri gösterebilmem için fotoğrafları çekti. İmkan olsaydı da keşke hep birlikte bu ortamda bulunabilseydik ama bunu yapamasak da fuardan birkaç kare ile buyrun sanal fuar turuna...

selenn
09-05-2011, 00:58
İlk kare benim bir türlü dillerinden anlayamadığım Lithopslara ait. Bunları görünce dedim ki " ah bunlar Sayın AizoaceaeFAN'ın elinde ne güzel de gelişirler"...

210241

selenn
09-05-2011, 01:13
İlk iki karede Gerrardanthus, Hypoxis, Euphorbia, Dipcardia, Ficus ve Pachypodiumlar...

210242

210243

Son karede ise soldan sağa Kleinia, Echeveria Crassulalar, Senecio ve Scillalar.

210244

selenn
09-05-2011, 01:19
Caudex bitkiler ve fuarı ziyaret edenler
210245

Almanlara göre şans getirdiğine inanılan ve bence en güzel yanı kışa dayanıklılığı olan Sempervivumlar:
210246

Pachypodium, Crassula, Aloe, Echeveria, Gasteria ve Haworthialar:
210247

selenn
09-05-2011, 01:30
Echidnopsis, Huernia, Orbea...
210251

EPRIC'e ait kaktüsler ve çiçekleri:
210252

En az öndeki Astrophytumlar kadar dikkatimi çeken beyaz Begonvil:
210253

selenn
09-05-2011, 01:39
Epiphyllium çiçeği:
210254

Lepismium:
210255

Epiphyllium 'Deutsche Kaiserin':
210256

Hoya compacta çiçeği:
210257

selenn
09-05-2011, 01:43
Rengarenk çiçeklenen kaktüs ve Delospermalar:

210258

210259

210260

210261

selenn
09-05-2011, 01:46
Bu kaya ve bitki düzenlemelerini görünce sevgili Zenfree'nin kulaklarını çınlattım.

210262

210263

210264

210265

210266

selenn
09-05-2011, 02:04
Alman Kaktüs Topluluğunun standı ve incelediğim ise aylık yayınladıkları dergi.
210267

Sonunda uzun arayışlar sonunda bulduğum Hoya kerrii variegata ve sevincimi gören satıcının yüzündeki tebessüm...
210268

Bu son 2 fotoğraftan ilki 2009 yılında aynı fuardaki bir satıcıya ait. İlk Mammillaria luethyii'mi bulduğum satıcı. Son fotoğraf ise bu yılki fotoğraf.

Fotoğrafları incelerken 2 yılda hem bitki sayısında hem de sakal uzunluğunda bir hayli artış olduğunu farkettim:))

Sohbet ederken Alanya'da tatil yaptığından sözetti. Ben bazı türlerin güneş yetersizliğinden zor yetiştiğinden şikayet ederken kendisi de Alanya ve Antalya'ya ait övgülerde bulundu ve oradaki iklim uygunluğundan bahsetti. Standtan ayrılırken ise benim yerimde olsa Türkiye'de yaşamayı tercih edeceğinden sözetti.:))

210269

210270

selenn
09-05-2011, 02:08
Son kare ise başından dakikalarca ayrılamadığım bir bonsai'ye ait.
Fiyatı 400 Euro idi, kim sahip oldu bilemiyorum ama ben satıcısı olsam bu güzelliği satmaya kıyamazdım...
210271

AizoaceaeFAN
09-05-2011, 10:00
Sayın selenn, çok şanslısınız. Bayıldım bütün çektiğiniz karelere. Sabah sabah içim açıldı, size ve eşinize teşekkür ediyorum bu fotoğraflar için. Son resim hakikaten de tam anlamıyla muhteşem. Lithopslara ise dayanamıyorum orda olsam elimde yüzlerce olsa bile yine alırdım. Dakikalardır keyifle izliyorum acaba ne zaman Türkiye'de böyle kaktüs ve sukulentlere ait fuarlar olacak merak ediyorum. Umarım bizler de kendi vatanımızada böyle fuarlar görebiliriz.

zenfree
09-05-2011, 12:51
Sevgili Selen, gezmiş kadar olduk. Çok teşekkürler.

mrmusti
09-05-2011, 13:28
Teşekkürler Sayın Selen, sayenizde fuarları gezmiş olduk.
İnşaallah bizimde fuarlarımız olur diyeceğim ama nerdeeee, umutsuz vaka bizimki.
Biz birbirimizin gözünü oymaktan fuarı falan göremeyiz.

Fatih
09-05-2011, 16:52
Selen ablacım ne güzel burası!Hele o compacta'ya ne demeli ;) Sanırım h. kerrii'yi aldığın stand bir mum çiçeği standı ;) Diğer türlerde güzel görünüyor ;9

Kısa zamanda çiçeklerini görürsün inşallah ;)

Periş
09-05-2011, 18:30
Sevgili selen fuardaki çiçekler hepsi birbirinden güzel bonsai gerçekten muhteşem bu güzellikleri bizlerle paylaştıgınız için çok teşekkür ederim

fund@
09-05-2011, 18:55
hakikaten çok şanslısınız, böyle yerleri gezebildiğiniz için. buralara gelse o fuarlar da bizde görsek

PlentyPlant
09-05-2011, 19:27
Madem oradaki gibi bir fuar gerçekleştiremiyoruz, kendi fuarımızı kendimiz açalım, Sayın Selenn. Neyimiz varsa getirelim ama satmak, dokunmak, dal çalmak yasak olsun. :))

selenn
09-05-2011, 22:24
Burada gördüğüm her şeyi sizlerle elimden geldiğince paylaşmaya gayret ediyorum, beğendiğinize sevindim. Böyle düzenlemeleri görünce kendi ülkemdeki eksikleri hep üzülerek ve iç geçirerek hissediyorum.

Türkiye ve Almanya iklim kıyaslamasına girince bitkilerin gelişimi için buradaki kadar sıkıntı olmamasına rağmen en büyük sıkıntımız bitki çeşitliliği oluşturacak bol miktarda seranın malesef Türkiyede olmaması. Belli seraları ve üreticilerimiz de olmasa halimiz harap olurdu.

Sayın Plenty Plant valla gerçekleştirelim bir fuar ama benim bitkilerimi buraya nakletmem bir hayli zor oldu. Bir tır tutuldu, ufak tefek eşyanın yanısıra tüm bitkilerimi buraya naklettirdim. Ama inanın bitkiler buraya geldiklerinde önceki halleri ile alakaları yoktu. Birçoğunu kaybettim.
Bu fuarı gerçekleştirelim bence harika bir fikir ama benim bitkilerimle geri dönmem için 3-5 sene daha bir sürem var.:))

sariefe
10-05-2011, 02:15
Şu anda ağladığım için fazla bir şey yazamayacağım. Ühüüüüüü :(

iris41
10-05-2011, 06:19
Selen hanım resimlerle anlatım cok hoş teşekkürler . Sayfanızı severek geziyorum arada türllerin yanında fiyat belirtseniz kıyaslama yapsak bazı türler türkiyede bulunmadıgı gibi dudak ucuracak kadar yüksek . bende gecen sene taşınırken 30 kadar saksı kaybettim yılların verdigi emek sevgi elimizin altından kayıp giderken tek tek saksıları bir köşede boş görmek cok acı .Echeveria .Severpivum bunları her gördügümde icim gidiyor :p

Orkun Kırcı
10-05-2011, 09:54
Emeklerinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş. Fuarın darısı ülkemizin başına...

selenn
11-05-2011, 00:55
Şu anda ağladığım için fazla bir şey yazamayacağım. Ühüüüüüü :(

Sayın sariefe, ağlamayın:) Ben inanıyorum ki ileride bizim ülkemizde de benzer kaktüs, sukulent etkinlikleri olacak. Bol bol üretelim, çeşit kazanalım ki paylaştıkça bitkilerimiz yayılsın.

selenn
11-05-2011, 01:04
Selen hanım resimlerle anlatım cok hoş teşekkürler . Sayfanızı severek geziyorum arada türllerin yanında fiyat belirtseniz kıyaslama yapsak bazı türler türkiyede bulunmadıgı gibi dudak ucuracak kadar yüksek . bende gecen sene taşınırken 30 kadar saksı kaybettim yılların verdigi emek sevgi elimizin altından kayıp giderken tek tek saksıları bir köşede boş görmek cok acı .Echeveria .Severpivum bunları her gördügümde icim gidiyor :p

Sayın iris41, sayfamı beğenmeniz beni sevindirdi, teşekkürler. Fiyat konusunda malesef yardımcı olamıyorum çünkü her gördüğüm bitkinin fiyatı aklımda değil. Oldukça kalabalık bir ortamdı ve bitkileri inceleyip, üreticilerle konuşurken sağolsun fotoğraf çekimi eşime kaldı. Kendime ait tanıttığım türlerin hepsi yeni edinilmiş türler değil. Ama genel anlamda burada Sempervivumlar en ucuz türler ki bir büyük saksı 2-3 Euro civarında. Agaveler ise fuarda 10-20 Euro arasında değişiyordu. Online satış yapan bahsettiğim üreticilerin web sitelerinden fiyatları inceleyebilirsiniz.

Taşınma esnasındaki kaybınız sizin de bir hayli fazlaymış, ne kadar üzüldüğünüzü çok iyi anlıyorum. Ne yapalım yerlerine yeni emek verdiklerimizle avunacağız artık diye kendimi teselli ediyorum.

selenn
11-05-2011, 01:06
Emeklerinize sağlık, güzel bir çalışma olmuş. Fuarın darısı ülkemizin başına...

Sayın Orkun Kırcı teşekkür ederim. Benim de temennim o yönde, dilerim bizim de benzer etkinliklerimiz en kısa zamanda ülkemizde olur.

selenn
12-05-2011, 02:13
Asteraceae familyasından olan Senecio articulatus formunun muma benzemesi sebebiyle yurtdışında "mum ışığı", "mum bitkisi" diye de isimlendiriliyor.

Ev içerisinde ve saksıda yetiştirmeye son derece elverişli bir tür olan Senecio articulatus uzun gövdesi üzerinde beliren yaprakları ile minik bir ağacı anımsatıyor. Dallanarak yayılan gövdelerden çıkan yapraklar variegata olmayan türlerinde düz yeşil iken variegatalarda yeşil - pembe. Bu yapraklar çoğunlukla kış aylarında dökülebilir.

Bol ışık alan ve aydınlık ortamlarda rahatlıkla yetiştirilebilir. Sulama konusunda aşırıya kaçıldığında bitki kolaylıkla çürüyebilir. Bu sebeple bahardan sonbahara kadar yani hava ısısı düşene kadar her iki sulama arasında toprağın tamamen kuruması sağlanmalıdır.

Sarıdan beyaza kadar renklenen çiçekleri genelde ilkbahar sonundan yaz sonuna kadar belirebilir. Sitemizde daha evvel bu türün de çiçeklerinin aynen Stapelia gibi pek de hoş kokmadığını okumuştum.

211312

günebakan
12-05-2011, 11:00
Pembe yeşil yapraklı senecio çok güzelmiş Selenciğim. Teşekkürler:)

skaraca
13-05-2011, 15:06
Zaten diğer sayfadaki çiçek fuarı fotoğraf çekimleri bir başka can yakıyordu. Üstüne birde Senecio articulatus variegata fotoğrafı kızgın demirle dağlamış gibi oldu. Ben normalini bulup alamadım daha, şimdi birde variegatasını araştıracağız demek.

selenn
13-05-2011, 21:37
Üzüldüm şimdi sayın skaraca, niyetim kızgın demirle dağlamak değildi:)) İnşallah büyür ve yeni gövde oluşturur da size kendimi affettiririm.

selenn
13-05-2011, 23:22
Asclepiadaceae familyasındaki yaklaşık 350 cins ve 3000 türden biri olan Echidnopsis cereiformis sukulent kapsamına girer ve aynı bakıma ihtiyaç duyar.

Kışın minimum 10 derece sıcaklık isterken gelişme dönemi olan bahar aylarından itibaren aydınlık ve güneşli ortamlarda düzenli sulamaya ihtiyaç duyar. Aşırı sulama birçok sukulentte olduğu gibi bu türde de çürümeye ve bitki kaybına sebep olur.

Bahar sonu ve yaz aylarında oluşan çiçeklerinin renkleri sarıdan bordoya kadar değişir.

Üretimi odunsulaşmış gövde çeliklerinden yapılır ama alınan çeliğin yara yerinin tamamen kuruması beklenmeli ardından uygun toprak karışımına dikilmelidir.

211913

zenfree
17-05-2011, 00:05
Echidnopsis cereiformis var. burunnea'nın çiçeklerini çok beğeniyorum. Ne kadar süre çiçekleniyor ve kokulu mu merak ettim?

İlkin
17-05-2011, 08:48
Sevgili selenn yayınladığın fuar fotoğrafları harika. Hoyalar ise daha bir harika. H.kerrii'ne güle güle bakmanı diliyorum. Suyu çok sevmez ve geçirgen toprak ister aklında bulunsun. :) Sevgiler...

zenfree
17-05-2011, 10:38
Sevgili Selen bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=544724&postcount=120)bitki Aloe brevifola olabilir mi?

selenn
17-05-2011, 23:51
Sevgili Zenfree, Echidnopsis'in çiçek tomurcukları 1 Mayıs'ta açmaya başladı ve 10 gün kadar sırayla tüm tomurcuklar çiçeklenmeyi sürdürdü. Belki daha da uzun sürerdi çiçeklilik dönemi ama güneş buralarda yine kayıplara karıştı:)

Bir de sorduğunuz Aloe türü bence brevifolia değil. Çünkü bendekinin yaprakları daha yeşil ve sert idi. A.brevifolia'nın yaprakları sanırım daha gri-mavi ve daha yumuşak. Ama çok benzerlikler de var. Yaprak altı ve kenarındaki dişler aynı şekilde mesela. Ben de o bitkiyi tanıtırken tam emin olamamıştım bu nedenle Aloe sp. diyerek kaçamak yaptım:))

selenn
17-05-2011, 23:58
Sevgili İlkin, hoşgeldin. Seni gördüğüme sevindim. Ah o kerrii maceralarını ve ne kadar emek verdiğini hatırlıyorum. Ama çiçeklenmiş ve seni çok mutlu etmişti. Ben de bitki olarak bulduğum için mutluyum. Diğer yaprakları üretemedim bir türlü. Geçirgen bir toprakta şuanda ve sulama konusunda toprağın tamamen kurumasını bekliyorum. 2 yeni yaprak oluşturdu. Şimdilik bir sorun yok sanırım. Tecrübelerinden faydalanmak için ara sıra senin başlığına bakıyorum, sonra güzel hoya çiçeklerini görünce bir de bu hastalığa yakalanmayayım diye hemen kaçıyorum. Ellerine sağlık. Tüm hoyaların ve bitkilerin çok güzelleşiyor elinde.

selenn
07-07-2011, 00:32
Epeydir başlığımı fotoğrafsız bıraktım, İstanbul'da pek internete bağlanma fırsatım olmadı ama fotoğraf çekmeyi de ihmal etmedim.

Her Türkiye'ye gidişimizde eve girer girmez annemle hasret gidermenin ardından soluğu balkonda bitkilerimin başında alıyorum. Onların ne durumda olduğuna bakmak, gelişmelerini görmek çok keyif verici.

Bu fotoğraflar anneme emanet bitkilerimden bazıları;

Teyzemin hediyesi Echeverialarım ve yeni yavrular...

231722

231723

Sedum nussbaumerianum ve Crassula ovata

231724

231725

Delospermalar

231726

selenn
07-07-2011, 00:36
231728

Haworthialar
231729

Kalanchoe tubiflora tek dal iken bu hale geldi. Sevgili Ferda Hanım'a teşekkürler.
231730

231731

selenn
07-07-2011, 00:37
Ve son olarak Gasteria'nın çiçeği;

231732

sevgice
07-07-2011, 00:52
Sn. selenn. Fuarda yanınzda olmayı ve biton çeşitle dönmeyi çok isterdimmm.
Ve Sedum nussbaumerianum harikaaa.Keşke bizimde olsaa.Aslında hepsinden olsa. :))

nevsune
07-07-2011, 12:04
Sevgili selenn, yine ağzımı açık bırakacak birşey bulmuşsun. O ne o, "Senecio articulatus variegata". Nasıl bir cazibedir:p o öyle. Biraz gelişince de görsek, nasıl olduğunu.

Kalanchoe tubiflora ve Echidnopsis cereiformis her ikisi de çok hoşlar. Güle güle büyüt.

günebakan
07-07-2011, 13:36
Selen'ciğim annen emanetlere çok iyi bakmış harika görünüyorlar. Ellerine sağlık valla:)

Güler
07-07-2011, 13:46
Yeni güzelinin fotoğrafını göremedim?

Sevgili günebakan, ablam hastalarına gösterdiği ilginin aynısını selenn'in bıraktığı sukulentlerine de gösteriyor. Kızımın emaneti diyor başka bir şey demiyor. Kızını özlediğinde sakın kaktüsleri de okşamaya kalkma diye takılıyorum ona.

zenfree
07-07-2011, 21:06
Bu sayafada yeni fotograflar görmek ne güzel.:) Senin gelmene hazırlanmışlar sanki, hepsi çok sağlıklı görünüyorlar.
Gasteryanın çiçeği harikaymış.

selenn
07-07-2011, 21:55
Sayın sevgice, keşke bir imkan olsa da böyle fuarları hep beraber dolaşabilsek, belli mi olur belki bir organizasyon düzenleriz:)

Sevgili nevsune, çok teşekkürler. Senecio articulatus biraz boylandı, gelişmesini ileride fotoğraflarım.

Sevgili günebakan annem onlara bazen benden daha iyi bakıyor diye düşünüyorum. Buradakileri de ona mı götürsem acaba diye anneme takılıyorum bazen.

Teyze yeni olan Kalanchoe kalanchoe thyrsiflora. Onun daha fotoğrafını çekmedim ama yüklerim.

Sevgili Zenfree, annemle bazen telefonda konuşuyoruz da bazı sukulentlerin çiçeklenecek diyor. Onlarla konuşuyormuş, açmayın Selen gelecek o zaman açın da kızım da görsün diye. Delospermalar annemin sözünü dinlemiş ben gittiğimde tomurcuklar açmaya başladı. Gasteria'nın çiçek sapı o kadar uzundu ki ancak bir kısmını görüntüleyebildim.

selenn
07-07-2011, 23:13
Bunlar da Almanya'dan birkaç kare;

Euphorbia millii

232035

Sedum burrito
232036

232037

Sempervivum ve Sedum çiçekleri
232038

232039

selenn
07-07-2011, 23:17
Bahçedeki ağacın altına diktiğim Delospermalar ve Sedumlar bayağı geliştiler.

232045

232046

Teyze bu Amaryllisleri beraber almıştık sen buradayken. Ben yokken hepsi açmış. En son bu çiçeğine yetişebildim. Çiçekleri çok iri ama fotoğrafta belli olmuyor ebadı.

232047

mrmusti
08-07-2011, 10:31
Hem bulunduğun yer, hemde Emanet ettiğin yer cennete dönüşmüş.
Helal valla ablam, Herkezi çok iyi organize etmişsin.

Oğuzhan
08-07-2011, 21:58
Sayın selenn, çok şanslısınız. Bayıldım bütün çektiğiniz karelere. Akşam akşam içim açıldı, size ve eşinize teşekkür ediyorum.Hepsi birbirinden güzel.
Saygılar ..

selenn
09-07-2011, 12:20
Çok teşekkürler, beğendiğinize sevindim.

selenn
09-07-2011, 13:44
Sevgili selenn sukulentlerin cam önündeki görüntüleri çok güzeldi umarım kaybettim dedikleriniz onlar değildir çok üzülürüm kendiminkiler zarar görmüş gibi.

Sevim Hanım bana Ocak ayında camın dışındaki sukulentlerimi sormuştunuz.
Bayağı geliştiler, özellikle de Echeverialar. Büyüdükçe saksıdaki bitki sayısını azaltmam gerekti. Son durumlarını yüklüyorum.

1 sene evvelki halleri ise burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=633655&postcount=204) ve burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=633658&postcount=205).

232780

232781

232782

232783

232784

selenn
09-07-2011, 13:44
232786

232787

zenfree
09-07-2011, 13:56
Çok güzel görünüyorlar. Renkler harika.

skaraca
09-07-2011, 20:21
Evet oldukça güzel gelişmişler aradan geçen sürede.

İçlerinde birkaç kökte cristat mı var yoksa sıkışıklıktan mı öyle görünüyorlar?

günebakan
09-07-2011, 20:38
Selen'ciğim 425.mesajdakiler çok güzel görünüyorlar bayıldım:)

Oğuzhan
09-07-2011, 21:20
Renkler süper :) Şeker gibiler.

iris41
09-07-2011, 21:58
Selen hanım echeverialar cok güzel gelişmiş nedir sırrı bunun

selenn
09-07-2011, 22:42
Teşekkürler. Renklerin değişimi çok hoşuma gidiyor benim de sevgili Zenfree ve Oğuzhan, beğenmenize sevindim.
Sevgili skaraca 425 no'lu mesajdakiler aslında cristat formda olan bir Echeveriaydı ama geliştikçe bazı sürgünler normal formda oluştu. Diğer sürgünler ise cristat formunu korudu.

Sevgili günebakan teşekkür ederim. Ben de seviyorum bu bitkileri, onların zamanla geliştiklerini gördükçe çok hoşuma gidiyor. Bunu en çok da fotoğraflarını incelerken farkediyorum.

Sevgili iris41, aslında Echeverialar için özellikle şunu yapıyorum diyeceğim herhangi özel birşey yok. Sadece kışın kapalı yerdeler, bahar aylarından itibaren camın dış tarafına güneş görecekleri bir yere koyuyorum saksıları. Bu dönemde de taze toprak ilavesinde bulunuyorum saksılara.

Baharla birlikte kademeli olarak su miktarını arttırıyorum ve sıvı vitamin veriyorum. Sıvı vitamini de çok düzenli verdiğim söylenemez aslında.

Bazı yaprakları dökülebiliyor bir de o yaprakları toprak üzerinde bırakıyorum. Köklendikleri yerde kalıyorlar. Mayıs ayı itibariyle gözle görülür derecede hızlı bir gelişme oldu. Yaptığım bunun dışında birşey değil. Haa bir de en önemlisi çok seviyorum onları. Sanırım bunu hissettiler:))

yener.T
10-07-2011, 07:44
Sayın Selenn iyi günler dilerim.Balkondaki echeveria ve sedumlarınızın gelişimleri çok güzel,ayrıca değişik renk olması herhalde güneşin etkisinden olabilirmi.Bu arada unutmadan fuar fotoğrafları için ayrıca teşekkür ederim.İmrenerek seyrettiğim fotoğraflardı.
Size sağlıklı ve huzurlu günler dilerim.

PlentyPlant
10-07-2011, 15:10
Haa bir de en önemlisi çok seviyorum onları. Sanırım bunu hissettiler:))

Sihirli cümle bu galiba. Sayın Mrmusti'nin sözünü ettiği "cennet" gibi mekanlar başka türlü olamazdı zaten. "Sevginize sağlık" Sayın Selenn.

selenn
11-07-2011, 13:58
Sayın serilaaa, evet renk değişiminde en büyük etken güneş. Fuar fotoğrafları için rica ederim, burada gördüğüm güzellikleri fotoğraflamak ve sizlerle paylaşmak bana büyük keyif veriyor.

Sayın Plenty Plant, sizin başlığınıza her girdiğimde güzel bitkilerinizin yanısıra titizliğinizi ve güzel sunumunuzu farkediyorum. Sizin de "Sevginize sağlık":))

esinruzgar
21-08-2011, 22:39
Sevgili Selenn,
Sukulentleriniz muhteşem, emeklerinize sağlık. Görsel şölen yaşadım bugün sayenizde.

sariefe
23-08-2011, 03:51
Sevgili selenn belli ki uzun zamandır uzaksınız ve ben de anca gördüm ama söylemeden geçemeyeceğim. 419/3 teki fotoğraf muhteşem ;)

sevim.K
23-08-2011, 06:13
Selencim teşekkür ediyorum bu muhteşem görüntülerü sunduğunuz için. Tek kelimeyle muhteşem. Özellikle karşılaştırma yapınca ne kadar güzel ve sağlıklı gelştiklerini görüyor insan, emeklerinize sağlık:)

gülenmelek
28-08-2011, 23:22
Merhabalar sevgili selenn;
Sayfaları gezmeyi bitirmedim daha, yorumumu sona saklayacağım da unutmayayım diye önce bunu sorayım dedim. Linkte (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=542423&postcount=96) 1. fotoğraftakinin adını biliyormusunuz acaba ;)

Şu an itibariyle bitirmiş bulunuyorum. Tabi limon yemiş gibi olduğum için yorumlara pek bakamadım. Fotolar yetti de arttı ;)
Bitkilerin emek ve sevgi istediklerini şu 1-2 ay içinde öğrenmiş bulunuyorum. Sizin onlara çok fazla emek ve çok fazla sevgi verdiğiniz apaçık ortada. Ben sevgi verebilirim de emek ? Bilemiyorum. Sadece sevmekle büyümüyorlar. Siz başarmışsınız gibi görünüyor. Ellerinize, emeğinize sağlık. Bol bitkili, çiçekli, sevgi dolu günler diliyorum.;)

nuray topcu
09-10-2011, 01:08
Thillandsia ionantha

Uzun zamandır başlığıma fotoğraf ekleyememiştim. Forumda dolaşırken bu türe ait bir başlık açıldığını görünce bendeki Thillandsia'nın fotoğrafını paylaşmak istedim.

Aslında benim sukulentlerden sonra en beğendiğim türler Thillandsialar. En çok ilgimi çeken özelliği ise gelişiminde toprağa ihtiyaç duymaması. Herhangi bir zemin üzerinde havadan aldığı nemle yaşamını sürdürüyor. Çok da dekoratif uygulamalar yapılıyor Thillandsialarla. Özellikle ağaç, mantar ve tahta yüzeylere iliştirilmiş halde sergileniyorlar.

Bendeki bu türün ismi Thillandsia ionantha. Bromeliaceae familyasından ve kökeni Güney Amerika.
Sukulentlere en benzeyen özelliği aydınlık mekanlara ve güneşli ortamlara bayılmaları. Fakat yaz aylarında direkt güneş ışığından korunması gerekli.

Su ve neme oldukça ihtiyaç duyuyorlar. Normalde haftada en az 2 kere yapraklarının spreylenmesi gerekli dense de gözlemlediğim kadarıyla bu yetersiz oluyor. Yaprak uçlarında kurumalar oluşuyor. Ben sulamayı geceden su dolu bir kaba bitkiyi iliştirilmiş olduğu mantarla atıyorum. Yaprakların tamamen suya batmış olmasına dikkat ediyorum. Sabah da sudan alıyorum. Bu sulama yöntemi ile çok da diri yaprakları oluyor. Bu işlemi haftada bir ya da iki kez yapıyorum, günlük olarak da spreyle nemlendiriyorum.

Aşağıda eklediğim ilk resim bitkinin çiçeklenme dönemi öncesi hali. İkinci resim ise sonbahar sonundaki çiçeklendiği zamanki durumu. Özellikle yaprakların renk değişimi ve çiçek renginin güzelliği sebebiyle bu bitkiyi paylaşmadan edemedim.

189025

189026Allahım bu da ne.nasıl bir şey,mükemmel.

nuray topcu
09-10-2011, 22:22
Selenn ,uzun uzun cevap verdiğin için teşekkür ederim.Umarım kolleksiyonuna daha niceleri eklenir,,bizlerde zevkle seyrederiz.

Güler
10-10-2011, 12:07
Sevgili nuray topcu, selenn bu sıralar yüksek Almanca dedikleri Hochdeutsche Sprachen kursuna başladı.
Niyeti, Türkiye'ye çok iyi Almanca bilr ve konuşur belgesi ile dönmek. Zorlandığını ve çok çalıştığını söylüyor.
Türkiyede İngilizcesi ile idare ediyordu ama Almanya'ya gidince ikinci bir lisanı iyi öğrenmeyi kafasına koydu. Sabah oğlunu yuvaya bırakınca kendisi de kursa gidiyor, eve de pestil gibi geldiğini söylüyor.
Umarım fırsat bulur da siteye girer ve sizlere yazar, ama ben yine de mesajlarınızı kendisine iletirim.

selenn
01-12-2011, 16:54
Ben yine karabatak misali kayıplara karıştım ve teyzem yine imdadıma yetişmiş sağolsun. Güzel yorumlarınız için teşekkür ederim.
Bu Cumartesiyi de atlatırsam artık gönülrahatlığıyla siteye girebileceğim. Sınava kaldı 1 gün, bakalım ne olacak...

Sayın gülenmelek, bahsettiğiniz karedeki bitki Haworthia variegata. Çok güzel değil mi:) Emek vermek konusunda şüphenizi okuyunca kendi kendime güldüm. Sebebiyse uzun zamandır kendi kendime "Yok bunlara çok emek vermemek gerek. Ne yapacağımı şaşırdım." diye söylenmem... Bazı bitkileri açtırmak için ne denediysem onların inadı daha baskın çıkıyor. Bir bakıyorum ki mağazanın birinde kuytu kenarda duran aynı bitki, deli gibi çiçek dolu. Soruyorum özel birşey yapıyor musunuz diye, aldığım cevap hep aynı. "Yoo, açıyor işte"

Yani ne kadar az şımartırsanız o kadar güzel gelişiyorlar. Benim bundan çıkarttığım sonuç bu. Siz emek konusunu boşverin bence:))

gülenmelek
01-12-2011, 17:21
Öncelikle sınavınızda başarılar diliyorum, umarım beklediğiniz, istediğiniz sonucu alırsınız.
Siteye dönüp güzelliklerinizi bizimle paylaşmanızı da en azından ben dört gözle bekleyeceğim.
Size sorduğum bitkiyi sizden uzun süre cevap alamayınca (kursa başladığınızı ve meşgul olduğunuzu sonradan öğrendim) fotoğrafınızı alıntı yaparak başka bir konuda sormuş ve cevabını almıştım. Bu bitkiyi biliyordum ama renkli olanını hiç görmemiştim. Gerçekten çooook güzel ;)
Herşey gönlünüzce, güzel olsun ;) Sevgiler.

zenfree
03-12-2011, 22:23
Sevgili Selen umarım sınavın iyi geçmiştir. Seni daha sık görmek istiyoruz. Tabi bitkilerini de.:)

Satı Uğurtan
04-12-2011, 00:05
Sevgili Selen, bütün kareleri zevkle içime sindire sindire izledim, harika görünüyorlar ellerine sağlık, sağlıkla tadını çıkar.
Umarım sınav sonucun iyidir sevgiler.

Güler
04-12-2011, 00:07
Selenn'in imtihanı çok iyi geçmiş, bugün telefonda sesi çok mutlu geliyordu. İnşallah bu ayın ortasında İstanbul'a geliyor ve biraz kalacak.
O da buradayken buluşup bir çay içelim, mini bir toplantı yapalım kaktüs sevdalıları ile.

Kimler gelebilir?

Satı Uğurtan
04-12-2011, 00:28
Sevgili Güler hanım, Selenin sınavının iyi geçmesine inanın çok sevindim, toplantıya katılmayı çok isterim uygun olursam, sevgiler saygılar.

zenfree
04-12-2011, 18:54
Güler Hanım ben gelirim. Ve çok memnun olurum.:)

günebakan
04-12-2011, 19:18
Haftasonu olursa ben de gelmeye çalışırım:)

Manolya_
04-12-2011, 20:03
Merhaba Güler hanım,
sözünü ettiğiniz toplantı ile ilgili sevgili Cemo bana bahsetti. Yer ve zamanı belirtirseniz bende aranızda olmayı isterim. Sizleri tanımaktan onur duyarım.

Saygılarla
Asuman

Güler
04-12-2011, 21:56
Bir hafta evvelinden ilân ederim, sanırım hafta sonu yaparız.

Manolya_
04-12-2011, 23:04
Güler hanım,
Evet iyi olur teşekkürler. Aranızda olmayı cok isterim

yener.T
05-12-2011, 16:23
Bende Kaktüs sever olarak aranıza katılmayı ve tanışmayı çok isterim.

mrmusti
05-12-2011, 16:33
Ben katılamam. Ama aranızda olduğumu farzederseniz çok sevinirim..

Kiraz
05-12-2011, 17:09
İşimi ayarlayabilirsem ben de gelirim, henüz kaktüs sevdalısı olamadım ama kim bilir :)

cemo
05-12-2011, 17:11
Sevdalanmayan kiraz gelir de ben nasıl gelmem:))
Haydi Kiraz, ayarla da sana da bulaştıralım:))

nikon_
09-01-2012, 14:59
Sayın selenn, kaktüs ve sukulentlerinizi hayranlıkla izlemeye devam ediyorum;)

Yalnız, sukulent bonsai yapımı konusunda bana ve Sayın asumandilek'e önayak oldunuz ama, sizden bir çalışma olmadı mı acaba? Crassula ovata ile bir çalışma yapmayı düşünüyordunuz yanlış hatırlamıyorsam?

Sağlıcakla kalın.

emily14
09-01-2012, 18:49
Sevgili Selenn,

öncelikle inanılmaz güzelliklere sahip olduğunuzu ve onların bu güzellikleri için gösterdiğiniz çabanıza hayran olduğumu söylemek isterim. Tüm sayfaları bitirdikten sonra bunu yazacaktım ama aşağıdaki Sevgili AizoaceeFAN'a ait yazıyı görünce aklımdakileri paylaşmadan edemedim.

Sayın selenn, çok şanslısınız. Bayıldım bütün çektiğiniz karelere. Sabah sabah içim açıldı, size ve eşinize teşekkür ediyorum bu fotoğraflar için. Son resim hakikaten de tam anlamıyla muhteşem. Lithopslara ise dayanamıyorum orda olsam elimde yüzlerce olsa bile yine alırdım. Dakikalardır keyifle izliyorum acaba ne zaman Türkiye'de böyle kaktüs ve sukulentlere ait fuarlar olacak merak ediyorum. Umarım bizler de kendi vatanımızada böyle fuarlar görebiliriz.

Ben kaktüs ve succulentler konusunda sanırım aranızda en çömez aşığım :p o yüzden eğer söyleyeceklerim mantıksız olur ise beni affedin lütfen. Sevgili Selenn'in eklediği fuar fotoğraflarına bakınca aklıma o beklediğimiz fuarı neden biz kendimiz yapmıyoruz diye geldi. Hepimizde farklı türler var. Hemen hepimiz bu güzelleri yetiştirip üretiyoruz da. Birbirimizle bir şekilde paylaşıyoruz da. Ama sitemize üye olmayanlarla veya paylaşıma girmeye çekinen kişiler vs düşündüğümüzde, hatta hepsini bir yere bırakalım bu merakı ve sevgiyi yayma adına böyle bir şey yapamazmıyız. Açık alanda bile her ağacın altında birinin standı olacak şekilde fuarımız olsa güzel olmaz mı mesela :o :D

emily14
09-01-2012, 18:52
Madem oradaki gibi bir fuar gerçekleştiremiyoruz, kendi fuarımızı kendimiz açalım, Sayın Selenn. Neyimiz varsa getirelim ama satmak, dokunmak, dal çalmak yasak olsun. :))

:) bir sayfa daha sabredememişim hay Allah... Galiba aynı fikirde olan pek çok kişi var Sevgili PlentyPlant...

emily14
09-01-2012, 19:05
Ben de çoğunuzu tanımıyorum ama bu çaylağı da kabul ederseniz gelmeyi çok isterim. :)
Sevgiler.

selenn
10-01-2012, 00:10
Sayın emily14, öncelikle beğeni sözleriniz için teşekkür ederim. Fuarları ziyaret ettikçe gördüklerimi paylaşmak bana mutluluk veriyor ve her defasında da kendi ülkemizde de böyle organizasyonlar olsa diye hayıflanıyorum. Bitkilerle ilgili genel fuarlar evet oluyor ama kaktüs ve sukulent meraklılarını hedefleyen organizasyonlar malesef yok. Bunu daha evvel sayın Plenty Plant ile yazışmıştık.

Bu arada çaylak demek ile kendinize haksızlık etmeyin, önemli olan bitki sevgisi, gerisi zaten zamanla geliyor. Umarım bizler de benzer çalışmalarla ülkemize katkıda bulunuruz günün birinde.

Selamlar.

selenn
10-01-2012, 00:14
Sayın selenn, kaktüs ve sukulentlerinizi hayranlıkla izlemeye devam ediyorum;)

Yalnız, sukulent bonsai yapımı konusunda bana ve Sayın asumandilek'e önayak oldunuz ama, sizden bir çalışma olmadı mı acaba? Crassula ovata ile bir çalışma yapmayı düşünüyordunuz yanlış hatırlamıyorsam?

Sağlıcakla kalın.

Sayın nikon, haklısınız önayak olmaktan ileri gidemedi benim bonsai sukulent planım. Vakit darlığından siteye bile girmeye uzun zamandır fırsat bulamadım.
C.ovata İstanbul'da kaldı. Çok güzel gelişmiş, benim bonsai yapmama gerek kalmayacak gibi gözüküyor. Kendisi çok güzel minik bir ağaç formu almıştı en son gördüğümde. Önümüzdeki yaza kısmet olursa neler yapabileceğime bakarım İstanbul'a döndüğümde.

İlginize teşekkürler.

selenn
12-01-2012, 09:31
Kleinia stapeliaeformis

Senecio stapeliaeformis olarak da bilinen bu bitki Asterceae familyasına aittir. 30 cm.-60 cm. arasında boy atabilen bitki kuraklığa dayanıklıdır. Yarı gölge veya tam aydınlık ve güneş alan ortamlarda yetiştirilebilir.

Bitki gövdesi köşeli ve köşelerde sıralanan dikenli bir yapısı vardır. Yeni sürgünler bu köşeler üzerinde yetişir veya alttan sürgün verebilir. Yeşil gövdesinde mor hareler mevcuttur.

Çiçeklenme dönemi her ne kadar bahar sonu yaz başı olarak belirtilse de sevgili Gül Batur'un bu mevsimde tomurcuklanan bitkisini (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/20163-11.htm)görünce şaşırdım. Bendeki bitki Temmuz ayında çiçeklenmişti.

263812

263813

263814

alcen
12-01-2012, 09:56
Güzel papatyam nasılsın,biliyormusun biz olmadan fener kavurma yemeye gideceklermiş hiç tadı olurmu.
Ne yapalım gitsinler bakalım.
Selencim, sayfalarını dolaştım.Baktım baktım bakakaldım ne ğüzel şeyler onlar, aynı sahibi gibi bir daha gürüşmek dileği ile çok ,çok,çok öpüyorum canım.

selenn
12-01-2012, 10:08
Sevgili alcen, günaydın. Hoşgeldiniz sayfama, fener kavurma konusunu hiç açmayın. Sormayın aklım orada kaldı ama ne yapalım bir dahaki sefere inşallah tekrar gideriz. Hele en son sefer sizin bizi güldürüşünüz aklıma geldikçe basıyorum kahkahayı. Hala gülüyorum:)))

Sevgiler.

Adalet Yağcı
12-01-2012, 15:37
Kleinia stapeliaeformis

Senecio stapeliaeformis olarak da bilinen bu bitki Asterceae familyasına aittir. 30 cm.-60 cm. arasında boy atabilen bitki kuraklığa dayanıklıdır. Yarı gölge veya tam aydınlık ve güneş alan ortamlarda yetiştirilebilir.

Bitki gövdesi köşeli ve köşelerde sıralanan dikenli bir yapısı vardır. Yeni sürgünler bu köşeler üzerinde yetişir veya alttan sürgün verebilir. Yeşil gövdesinde mor hareler mevcuttur.

Çiçeklenme dönemi her ne kadar bahar sonu yaz başı olarak belirtilse de sevgili Gül Batur'un bu mevsimde tomurcuklanan bitkisini (http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-kaktus-ve-sukulentleri/20163-11.htm)görünce şaşırdım. Bendeki bitki Temmuz ayında çiçeklenmişti.

263812

263813

263814

Sevgili Selenn;
İnsanı imrendiriyorsunuz, ne hoş ve zarif bir çiçek açmış bu böyle, harika görünüyor.

Tabi diğerlerinin de hakkını teslim etmek gerekir, aslında sizin sihirli ellerinizden kaynaklanıyor her şey.
2010 da bir aranjman yapmıştım ama bu İstanbul git gelleri dolayısı ile komşularıma bıraktığım bitkilerimden pek çoğunu kaybettim, bunların arasında kaktüs aranjmanım da var.

Şimdilik yeni bitkilere cesaret edemiyorum ama bahçemde yaşayabilecek soğuklara dayanıklı bir kaç çeşit araştırıyorum.
Sevgiler.

Not:C.tesi günü fener kavurması yiyoruz, inşallah bir gün sizinle birlikte yemek de kısmet olur.

jineop
12-01-2012, 15:54
Sevgili selen, hepsi çok güzel, zarif ve pırıl pırıl, ellerine sağlık. Verdiğin bilgiler için ayrıca çok teşekkürler. Sevgiler.

günebakan
12-01-2012, 17:40
Selen'ciğim Kleinia stapeliaeformis bende de var ama daha ne bir yavru ne bir çiçek gördüm ama bu sene ümitliyim bir çoğu gibi bu da gelişmesini beklediklerimden acaba busenecio da diğerleri gibi suyu seviyor mu?

selenn
12-01-2012, 18:48
Teşekkürler güzel sözleriniz için.

Sevgili Adalet Hanım üzüldüm kaktüslerinizi kaybetmenize. Aldığınız zaman fotoğraflamıştınız, hatırlıyorum. Bahçede en dayanıklı türler arasında Opuntia, Sempervivum, Sedum ve bazı Delospermalar yeralıyor. Dona dayanıklı türlerdir. Ve Cumartesi Günü için şimdiden afiyet olsun diyorum. İyi yolculuklar, umarım tekrar sizi görme şansım olur.

Sevgili günebakan aman çok sulamayın. Kuraklığa dayanıklı ama aşırı sulamaya karşı hassas. Diğer Seneciolar gibi değil bu tür. Mesela ben Senecio rowleyanus'u ilk yetiştirdiğimde diğer sukulentlerim kadar sulamıştım, öldü. Meğer daha çok su istiyormuş. Bu da bir ders oldu bana. İkinci aldığım da bayağı gelişmişti ama İstanbul dönüşü kuruduğunu farkettim. Can sıkıcı... Gitmeden bayağı saksı altında su bırakmış olmama rağmen susuz kalmış. Olsun diyorum hepsi birer ders oluyor.

günebakan
12-01-2012, 19:46
Senecio rowleyanus'un ve Senecio herreianus'un suyu sevdiğini ben de yeni öğrendim acaba bu senecio da onlar gibi demiştim. Teşekkür ederim cevabın için Selen'ciğim:)

Adalet Yağcı
12-01-2012, 20:32
Teşekkürler güzel sözleriniz için.

Sevgili Adalet Hanım üzüldüm kaktüslerinizi kaybetmenize. Aldığınız zaman fotoğraflamıştınız, hatırlıyorum. Bahçede en dayanıklı türler arasında Opuntia, Sempervivum, Sedum ve bazı Delospermalar yeralıyor. Dona dayanıklı türlerdir. Ve Cumartesi Günü için şimdiden afiyet olsun diyorum. İyi yolculuklar, umarım tekrar sizi görme şansım olur.

Selenn'ciğim, üzülmeyin, yeri doldurulabilecek kayıplar bunlar, benim üzüntüm geri gelemeyecekler için.

Bahçeye dayanabilecek türlerden araştırıp toplamaya çalışacağım inşallah, benim de bir sukkulent köşem olsun.

Cumartesi günü bol bol kulaklarınızı çınlatacağız :), sizinle tekrar buluşmayı ben de çok arzu ediyorum, bu yılın sonlarında yine İstanbul'da olmayı düşünüyorum ama ondan önce belki bir Hamburg yaparım size uzaklığı ne kadar bilemiyorum.

zenfree
12-01-2012, 21:21
Kleinia stapeliaeformis'in çiçek rengi çok gözalıcı, çok beğendim. Seneciolar çiçek formlarındaki benzerlik dışında çok farklı bitkiler. Beni şaşırtıyorlar.:)

Güler
13-01-2012, 05:43
Kaktüsün adını uzun uzun yazabilmem için ikidebir dönüp mesajına bakmam gerekecek, o yüzden çiçeğin rengi çok güzelmiş, hele ikinci fotoğrafa bayıldım diyeyeceğim.

selenn
13-01-2012, 16:57
Ne oldu sana Mammillaria luethyii diyen kuşların formu bozulan kaktüse hayretle bakışı...

263963

Normalde küre formunda olması gereken form kış aylarındaki güneşsiz hava sebebiyle uzamaya başladı. Oysa evin en aydınlık olan cam içinde...

selenn
13-01-2012, 17:06
Cam dışındaki uzun saksıları dona karşı korumak için apartman içine taşıdım. Saksıları dışarı camın dışından alıp apartmanın içine taşırken farkettim ki bayağı gelişmişler. Echeverialar sarkmaya başlamış ve şuanda çiçekliler. Normalde ben evin içinden saksının tek cephesini gördüğümden aşağı sarkan bölümlerini göremiyordum.

263964

263965

263966

263967

263968

selenn
13-01-2012, 17:08
263969

Echeveria'nın çiçeği dışarıya çıkma derdinde;
263970

263971

günebakan
13-01-2012, 17:43
Gerçekten de harika görünüyorlar hele de 475 .mesajdaki 4. resimdeki hafifkahverengi gibi olana bayıldım görüntüsü çok güzelmiş Selen'ciğim:)

sevim.K
13-01-2012, 17:49
Muhteşem görüntüler sevgili Selen, emeklerinize sağlık:) Dolu dolu olmuş uzun saksılar ne güzel. Ben pencerenizi de çok beğeniyorum. Hele o öndeki ahşap korkuluk, nefis. Çocukluğumun eski evlerinin tadı ve güzelliği olan çok hoş bir köşe:)

AizoaceaeFAN
13-01-2012, 19:32
Sayın selenn, Senecio'nuzun çiçeğine hayran olmamak elde değil, sormak istediğim senecio articulatus lar gibi kötü kokulu mu yoksa rowleyanuslar gibi karanfil kokulu mu bu çiçek? Ona göre ben de temin etmeyi düşünüyorum da. Sevgili zenfree nin de dediği gibi sadece çiçek yapıları benzeyen ve biribirnden bu kadar farklı yapıda olan bir sukulent hatta bitki türü tanımıyorum.
Mammillaria luethyi için bence endişelenmeyin hatta sevinebilirsiniz. Yeterli anaçlığa gelmiş gözüküyor yani yakında belki de bu bahar, yanlarından yeni yavrular verecek ve uzaması duracak.
Son olarak benim sizden canlı veya tohumunu araştırmanızı istediğim Muiria hortenseae için bir umut var mı Almanya'da? Ben kendim tohumdan ektim ancak çok inatçı, yaşamamak için direniyorlar. Ömrümde beni en çok uğraştıran bitki. Bir tecrübeli koleksiyoner veya sera sahibiyle görüşme fırsatınız olursa beni bilgilendirirseniz çok mutlu olurum.
Sağlıcakla kalın, saygılar.

selenn
13-01-2012, 21:50
Sevgili günebakan, teşekkürler. Renkler soğuktan değişiyor. Bol güneş ve soğuk hava sukulentlere harika renkler veriyor. Ben de renk değişimlerini çok beğeniyorum.

Sevim Hanım, oturduğumuz ev 130 yıllık. Restorasyonu esnasında bazı eskiden kalma güzelliklere dokunulmamış, saklanmış. Mesela merdivenlerin gıcırtısı benim çocukluğumdaki oturduğumuz evi hatırlatıyor bana. Tavanların yüksekliği de öyle. Bu vitraylı pencereye baktıkça da sevgili İlkin'in kulaklarını çınlatıyorum. Vitrayın keyfini şimdi sukulentler sürüyor.

Manolya_
13-01-2012, 22:20
Sevgili selenn,
Resimler, sukkulentler, fotograf düzenlemelerin bizlere sunumun hepsi ama hepsi birbirinden hoş. Maşallah diyorum başkada birşey diyemiyorum.
Almanya gibi bir iklimde harikalar yaratmışsın. Ellerine emeğine sağlık.
Evin tarihinden bahsedişin apayrı bir tarif, bilmezmiyim o eski ama taş gibi almanya evlerini.
Bizdeki binalar gibi üfleyince yıkılmıyor. Öylesine sağlam yapılarki, eskileri restore edip harika güzellikler yaratıyorlar.
İşte almanya'nın en çok bu yönüne hayranım selen'cim. Off anılar depreşiyor (tamam kısa geçeyim bu faslı)
Kısacası zevkin zerafetin bütünü ile elini dokundurdugun her karede sihirler yaratıyor.
O gülen yüzün hiç solmasın. Tertemiz bir yüreğin var canımsın.
Rabbim hiçbir dileğini geri çevirmesin.
Bunu tüm kalbimle diliyorum. Bebişini öpermisn benim için.
En güzel dileklerim ve sevgilerimle
Asu

selenn
13-01-2012, 23:03
Sayın AizoaceaeFAN, bu Senecio'nun çiçeğinde ilginç ama koku yoktu. Özellikle kokladım karanfil kokusunu bekleyerek ama ne güzel, ne de çirkin hiçbir koku yoktu:( Mammillaria luethyii benim en sevdiğim tür, yorumunuz beni mutlu etti. İnşallah gelişip çiçeklenir.

Sizin sorduğunuz bitkiyi not etmiştim zaten. Aklımda unutmadım fakat şu zamana kadar olumlu bir gelişme olmadığı için en son mesajlaştığımız andan sonra size yazmadım. Bahara kadar burada birçok sera tatil yapıyor, online satışlarını durdurdu. Öncelikle isteğiniz canlı bitki sanırım, ama tohumuna ulaşabilirsem de size yazarım. Selamlar.

selenn
13-01-2012, 23:42
Asu Hanım haklısınız Almanlar çok güzel sahip çıkıyorlar eski yapılara. Çok güzel binaları da var ama balkonsuz oluşlarına bir türlü gözüm alışamıyor. Bizde balkonsuz ev yok gibi, burada ise balkonlu ev yok gibi:))

Güzel sözleriniz ve dilekleriniz için çok teşekkürler.

Vildan Sönmez
14-01-2012, 00:43
Vitrayın keyfini sukulentler, sukulentlerin keyfini de tüm komşular sürüyor desenize. Hepsi de çok güzel gelişmişler Selenn.
Sevgili günebakan, teşekkürler. Renkler soğuktan değişiyor. Bol güneş ve soğuk hava sukulentlere harika renkler veriyor. Ben de renk değişimlerini çok beğeniyorum.

Sevim Hanım, oturduğumuz ev 130 yıllık. Restorasyonu esnasında bazı eskiden kalma güzelliklere dokunulmamış, saklanmış. Mesela merdivenlerin gıcırtısı benim çocukluğumdaki oturduğumuz evi hatırlatıyor bana. Tavanların yüksekliği de öyle. Bu vitraylı pencereye baktıkça da sevgili İlkin'in kulaklarını çınlatıyorum. Vitrayın keyfini şimdi sukulentler sürüyor.

Güler
14-01-2012, 07:18
Yaaaa, ne oluyor? Herkes mi kaktüs ve sukulentçi oluyor?
Yeni açılan başlıklara bakıyorum da hep " kaktüslerim-sukulentlerim". Anlıyorum bakımları daha kolay diyorsunuz ama İspanyol asilzadelerinin isimleri gibi o kadar uzun isimleri nasıl aklınızda tutabiliyorsunuz şaşıyorum.

Yavaş yavaş üvey evlad muamelesi göreceğiz galiba.
Sitemize yeni üye olan arkadaşların mesajlarını okuyunca görüyorum ki çoğu da kaktüsçü-bonsaiye ilgi duyanlar.

Ehh ne diyelim, Allah kolaylık versin. Ne de olsa güzel çiçeklerini bizlere de seyrettiriyorsunuz ya bu da güzel.
(Ben zaten hepinizi çok seviyorum)

Manolya_
14-01-2012, 11:18
Yeni açılan başlıklara bakıyorum da hep " kaktüslerim-sukulentlerim". Anlıyorum bakımları daha kolay diyorsunuz ama İspanyol asilzadelerinin isimleri gibi o kadar uzun isimleri nasıl aklınızda tutabiliyorsunuz şaşıyorum.

Sitemize yeni üye olan arkadaşların mesajlarını okuyunca görüyorum ki çoğu da kaktüsçü-bonsaiye ilgi duyanlar.

Ehh ne diyelim, Allah kolaylık versin. Ne de olsa güzel çiçeklerini bizlere de seyrettiriyorsunuz ya bu da güzel.

Sevgili Güler Hanım,
Yukarıdaki mesajınızı okurken aklıma bir fıkra geldi.
Bektaşinin biriisi cami avlusunda içki içerken hoca tarafından yakalanmış.
Hoca demişki, bre gafil utanmıyormusun burada içki içilirmi. Bu ne densizlik.
Bektaşinin savunması : Hocam vallahi billahi yersizlik yersizlik. (başka yer bulamadım) kusura bakma.:D

Benimkide o mesele valahi billahi güler hanım'cığım yersizlik işte ne yapalım.Yerimiz dar;)
Bahçemiz olunca kocaman kocaman meyve ağaçlarımız evde yetiştiremediğimiz tüm bitkilerimiz olacak inşallah.
Selam ve sevgilerimle

selenn
14-01-2012, 13:40
Vildan Hanım 2 senedir uğraşıyorum komşulara beğendirmek için belki onlar da bahçede kendilerine ait bölümlere biraz bitki dikerler diye. Hele bir iki sukulent dikseler ne güzel olur diye ben bizim taraftaki agacın altına diktim kışa dayanıklı türleri. Olmadı. Bunlarda bırakın sukulent dikmeyi hiçbir çaba yok bahçeyi canlandırmak için.

Bakalım apartman içindeki bitkileri görünce belki heveslenirler dedim. Bir baktım ki alt komşum da kendi kapısına bir saksı bitki koymuş:)) En alttaki komşumuzun camının içinde bir kaktüs görünce gülmekten alamadım kendimi. 2 yıl sonra amacıma ulaştım. İşlem tamam:)))

selenn
14-01-2012, 13:48

Ben sana dedim teyzeciğim çim de neymiş:) Evin ön kısmına sukulentlerden yer örtücüleri dikelim. O güzel kaya bahçene de kaktüs köşesi yapalım diye...
Ama dinlemedin beni:)) Ama neyse en azından Sempervivumların, Atlasın ve Senecio rowleyanus'un (senin değiminle bezelyelerin) var. Buna da şükür diyorum. Şöyle "Güler'in sukulentleri" diye bir başlığın olsa fena mı olurdu:)))

zenfree
16-01-2012, 18:34
Selenciğim çok güzeller. Mekana çok yakışmışlar. Echeverialar ne de güzel saksının dışına sarkmışlar renkler de büyüleyici. Bize örnek olduğun gibi komuşlarında da olacağına eminim.:)

selenn
25-01-2012, 11:48
Teşekkürler Zenfree. Sukulentlerin soğuktan ya da güneşten renk değiştirmeleri benim de çok hoşuma gidiyor. Komşulara ne kadar etkili olabildiğimi bakalım baharda göreceğiz. Bahçede kendilerine ait kısımlar biraz canlansa bana yeter:)

selenn
25-01-2012, 12:11
Geçenlerde saksı ihtiyacımdan dolayı Düsseldorftaki bir çiçekçiye gittik. Her zamanki gibi ilk iş soluğu sukulent ve kaktüs bölümünün başında aldık.

Deniz şimdilik kaktüs ve sukulentleri ayırt ediyor ama "bu neydi, bu neydi" diye de soruyor ara sıra. Ben de bak bu "Aloe, bu Haworthia" diye anlatıyorum. O esnada da aldığım bir iki saksıyı da sepete koyarken Deniz ilk kez kendi için bir bitki beğendi. Bu benim olsun diye alıp sepete koydu. Eve geldik bikileri yerleştirdik, sabah kalktım baktım Deniz'in bitkisi yok yerinde. Bir baktım ki almış bitkisini kendi odasında camın iç kısmına yerleştirmiş. Sulama görevi onun artık, tabi çaktırmadan kontrol ediyorum. Artık evdeki 3 kişiden 2'si sukulentçi oldu. Yaşasın çoğunluk:))

Euphorbia obesa ve yavrusu,
265737

265738

Manolya_
25-01-2012, 12:21
Ay ben bu tatlı suratı ısırırım :)))
Maşallah ne tatlı birşey bu. (selencim benim için iyice öp kokla ne olur)
canım benim gülüşe bak, annesi gibi pozitif ( babayı tanımıyorum alınmasın lütfen)
Kaktüs sevdalısı miniğimize başarılar diliyorum.
Sevgili Selenn'cim, minik Deniz'den de bu beklenirdi annesi ile kaktüs ve bitkilerle haşır neşir olması ne güzel olmuş.
Bu minicik yaşta kaktüs sevdalısı olmuş, odasına almış sahiplenmiş afferin minik Deniz'e.
Aslında küçük yaşta aşılamak lazım gerçekten kutluyorum seni selencim.
Rabbim uzun ve sağlıklı ömür versin dünya tatlısı denize.
Analı babalı büyüsün inşallah.
Selam ve sevgilerimle
Asu

selenn
25-01-2012, 12:25
Çok teşekkürler Asu Hanım, Deniz'in doğayı, bitkileri sevmesi beni çok sevindiriyor. Ama sahiplenip kendi kendine bitki seçmesi beni ayrıca sevindirdi. Muhtemelen topa benzetti obesa'yı:) Sevgiler.

Vildan Sönmez
25-01-2012, 20:41
Selen'cim ne mutlu, senin Deniz aşı tuttu,:D:D
Benim abi Deniz, bere palto terasa çıktıkça bana Allah akıl fikir versin diyor :mad::mad:

Güler
26-01-2012, 10:51
Selenn'im Deniz'in fotoğraflarına bayıldık, ben de Oğuz da. Tahmin et bakalım Oğuz dedesi fotoğrafları görünce ne dedi?

selenn
26-01-2012, 11:02
Vildan Hanım şimdilik aşı tuttu ama ileride durum ne olur bilmiyorum:) Bir de evde baba faktörü var. Toprak, bitki, saksı almak ve eve taşımaktan gına gelmiş bir baba:)) Onun söylenmelerini örnek alırsa ileride abi Deniz gibi o da bana akıl fikir diler:)))

selenn
26-01-2012, 11:03
Teyze Oğuz dedesi ne dedi diye hiç düşünmeden cevap verebilirim ama burada söylemeyeyim istersen:))

sakdag
29-01-2012, 12:23
Selen Hanım, sizin aldığınız sukulentleri de görmek isteriz...
Oğlunuz çok tatlıymış, Allah bağışlasın...

zenfree
29-01-2012, 21:38
Deniz'e kocaman bir maşallah.:) Obesasıyla birlikte çok çok tatlı.

Güler
30-01-2012, 08:58
selenn, Deniz biraz kilo mu verdi?

ykolko
30-01-2012, 13:43
Allah bağışlasın,genç yeşil dostumuz,çok şeker :)

yener.T
08-02-2012, 08:45
Sayın Selen iyi günler dilerim.Son Kaktüs toplantısında Kaktüs ve sukulentlerinize kemik unu kullandığınızı ve çiçeklenmeyi arttırdığından bahsetmiştiniz.Bende büyük cabalarla İstanbulda kemik ununu temin ettim.Sizden bu ürünü ne şekilde kullandığınızı ve oranları ile suya karıştırıp şerbet olarak mı yoksa toprağa ne ölçüde katıldığı hakkında bilgilerinizi rica etmekteyim.Selamlarımla.