PDA

View Full Version : Sardunya hastalık ve zararlıları

Sayfalar : [1] 2 3 4

Oğuzhan
17-08-2006, 09:43
Merhaba
İki Üç Hafta Önce Sardunyalar Almıştım.Saksılarından çıkartıp Uzun balkon saksısına diktim.İnternetteki bir siteden esmer pirinc sardunyaları kudurtuğunu okudum.Çok iyi geliyormuş.Tabi bizde diplerine koyduk. Fakat nedendir bilmiyorum. sararmaya başladılar. Güneşte duruyorlar.Bildiğim kadarıyla zaten güneşi seven bir bitki ...
Sararmaya prinçler sebeb olabilir mi
Yardımlarınızı ve önerilerinizi bekliyorum..
Şimdiden teşekkür ederim..
Saygılar selamlar .....

sedrus_73
17-08-2006, 13:47
Sardunyaları fazla sulama elfogı

Birde saksıların altındaki delikleri kontrol et

Oğuzhan
17-08-2006, 17:03
Merhaba sedrus 73,

Teşekkürler. Suyu biraz fazla kaçtı.

sevin
13-09-2006, 11:52
Balkonumunda 4 adet sardunyam var. O kadar özendiğim halde çiçekler istediğim gibi değil. Ayrıca yapraklarda sarılıklar var.

Ne yapmam gerek bilgi verirseniz sevinirim.

arsakay
14-09-2006, 15:03
Balkonumunda 4 Adet Sardunyam Var Okadar özendiğim Halde çicekler Istediğim Gibi Degil Ayrica Yapraklarda Sariliklar Var.ne Yapmam Gerek Bilgi Verirseniz Sevinirim.

Sardunya ve bazı bitkilerde görülen Pas Hastalığıdiye bir hastalıktan bahsediliyor.

Yukarıdaki soruyla beraber bunu da anlatan olursa seviniriz.

Belki ikisi aynıdır.

Mine Pakkaner
15-09-2006, 00:51
Sardunya pası etmeni bir mantardır.
Erken aşamada belirtilerin görüntüsü şöyle, dairesel sarı lekeler;

Halkalar 5-8 mm çapa ulaşınca birleşip nekrotik, yaprak alt yüzeyindeki görüntüsü üzeri tarçın veya demir pası gibi kahverengi bir tozla kaplı lekeler haline geliyorlar.

Hastalık hava akımı, sulama sırasındaki sıçratmalar ve insan eliyle bulaşıyor. Nemi seviyor.16-21 derece arası daha fazla hastalık gelişiyor. Nemli bahar havalarında daha fazla görülmesi bu yüzden. 27 derecenin üzerinde pas gelişmiyor.

Hastalığın kontrolü için;
1.Sağlıklı bitki satın alın.
2. Çelik alacağınız bitki de sağlıklı olsun.
3.Hastalıklı yaprakları günlük olarak toplayıp atın.
4.Havalandırmaya dikkat edin.
5.Sularken yaprakları ıslatmayın, sadece saksı yüzeyi ıslansın.
6.Kontakt etkili bir fungusitle 7-10 gün arayla veya sistemik etkili bir fungusitle 2-3 hafta arayla ilaçlayın.

Mine Pakkaner
15-09-2006, 00:51
Sardunya pası etmeni bir mantardır.
Erken aşamada belirtilerin görüntüsü, dairesel sarı lekeler;

Halkalar 5-8 mm çapa ulaşınca birleşip nekrotik, yaprak alt yüzeyindeki görüntüsü üzeri tarçın veya demir pası gibi kahverengi bir tozla kaplı lekeler haline geliyorlar.

Hastalık hava akımı, sulama sırasındaki sıçratmalar ve insan eliyle bulaşıyor. Nemi seviyor.16-21 derece arası daha fazla hastalık gelişiyor. Nemli bahar havalarında daha fazla görülmesi bu yüzden. 27 derecenin üzerinde pas gelişmiyor.

Hastalığın kontrolü için;
1.Sağlıklı bitki satın alın.
2. Çelik alacağınız bitki de sağlıklı olsun.
3.Hastalıklı yaprakları günlük olarak toplayıp atın.
4.Havalandırmaya dikkat edin.
5.Sularken yaprakları ıslatmayın, sadece saksı yüzeyi ıslansın.
6.Kontakt etkili bir fungusitle 7-10 gün arayla veya sistemik etkili bir fungusitle 2-3 hafta arayla ilaçlayın.

çiçeksever
11-04-2007, 11:34
benim sardunyam,çok boya gidiyor.Bunu engelleyebilirmiyim

hfz
11-04-2007, 11:45
benim sardunyam,çok boya gidiyor.Bunu engelleyebilirmiyim

Annemin çok güzel sardunyaları ve Cananları var.. Her zaman baharda budama yapar.. Hem de neredeyse minicik kalacak kadar.. Ve budadıklarını da yeniden dikip eşe-dosta verir.. Ben de aynısını yapıyorum birkaç sardunyama üzerinde çiçek bile olsa.. Çok daha sağlıklı ve güzel oluyorlar..

Anlatmaya çalıştığım hemen çok uzayan dalları kırın.. Kırın ki hem ana dal güçlensin hem de alttan yeni filizler versin..

akoman
06-05-2007, 00:12
Merhaba arkadaslar ben sakiz sardunyasi aldim hemde 4 saksi onlari daha genis saksilara topraklari ile birlikte cevrelerine torf ilave ederek ektim ancak gunesi cok iyi gormesine ragme koke yakin yapraklari hizla kurumaya basladi onerebiliceginiz bir sey varmi

memet
06-05-2007, 07:47
Ortam değiştirdiği için olmuş olabilir.

akoman
06-05-2007, 09:32
peki ne yapmaliyim o kadar guzellerki solmalarini seyretmek kotu yani gerci ciceklerinde herhangi bir solma yok ama onlarada ulasicak sanirim

Ferda Ülkümen
06-05-2007, 11:03
Saksı değiştirdiğiniz zaman çiçeği birkaç gün güneş almayan serin bir yerde tutmalısınız.

Ferda Ülkümen
06-05-2007, 22:57
[QUOTE=alico;101997]Bunu bilmiyordum peki uc gunden beri disarda olan sardunyalari serin bir yere almak icin sizce gecmidir ?yoksa artik birakmalimiyim ? Birde ben bunlari koctasdan aldim ancak bir sey dikkatimi cekti cicegin koklerinde pamuktan bir sargi var hepsinde bunun nedeni nedir bilen varsa aciklasin lutfen[/
Alico;Serin yere almayı denemende fayda var.Çiçeğin köklerindeki sargı dediğin şey onun şişen tabletlerde yetiştirildiğini gösteriyor bence,hiç elleme.
Bir de;Mesela Koçtaş Cevahirde bitkileri güneş görmeyen mekanlarda günlerce beklettikleri için fazla güneşli ortama çıkınca sarsıntı geçiriyorlar ,yavaş yavaş ışığa alıştırılmaları lazım diye düşünüyorum.

Mine Pakkaner
06-05-2007, 23:16
Alico Ferda Hanım çok haklı. Sardunyanızın etrafında gördünüz sargı gibi nesneyi sakın ellemeyin. Kökleri zedelersiniz. Bitkinize bir zararı da yok. Bu sardunyanızın yetiştirildiği çeliğin ithal geldiğini gösteriyor. Çelikler yurt dışından bu şekilde geliyor ve burada seralarda yetiştiriliyor.

ALEV
07-05-2007, 16:02
peki ne yapmaliyim o kadar guzellerki solmalarini seyretmek kotu yani gerci ciceklerinde herhangi bir solma yok ama onlarada ulasicak sanirim

merhaba

sardunyalarda saksı değişikliğinden sonra alt yapraklarda sararmalar olabiliyor benimkilerdede oldu sararn yaprakları temizledim. 1 hafta sonra eski canlılıklarına kavuştular. merak etmeyin düzeliceklerdir. tabi başka bi sorunları yoksa

hfz
28-05-2007, 22:42
Arkadaşlar, benim sakız sardunyalarımda da daha tomurcukta iken kuruma oluşuyor.:( Daha açamadan hepsi sararıyor ve ben hepsini temizlemek zorunda kalıyorum.. Hepimizde aynı sorunun olması garip değil mi? Neler oluyor sardunyalarımıza? Mine Hanım'a sorsak mı?

zenfree
28-05-2007, 22:45
Bende de aynı problem var. BENBEN bitki besininden olduğunu söyledi. Besin vermeyeceğim. Ama şu da aklıma takıldı. Her saksıda aynı besin takviyesini uyguluyorum hepsinde sorun yok. Bazı sakızlarda problem var.

Sorsak iyi olacak Sevgili hfz.:)

Oğuzhan
29-05-2007, 08:58
Bendede aynı problem var.Çiçekçime sordum susuz kalmasın dedi.:((
Ne yapmalıyız.Mine Hanım İmdatttt.!
Sadece sakızlar böyle.Diğerleri top top açıyor.

Mine Pakkaner
29-05-2007, 09:54
Sakız sardunyalarınızın nesi var bakmadan fikir üretmek zor. Hemen sararan goncaları kesin uzaklaştırın. Kuruyup geçen çiçekleri de kesin.

Benim sardunyalarıma bu ara zararlılar dadandı, sizde var mı kontrol edin. Öğleden sonranın kızgın güneşinden koruyun. İki sulama arası hafifçe kurusunlar ama sakın su stresine sokmayın. Uygun dozda besin vermeyi sürdürün.

Endişelenmeyin, yeni aldıklarınız veya yerini değiştirdikleriniz uyum stresi de yaşıyor olabilir. Sardunya dayanıklı bitkidir ve yaz boyunca açar sıkılmayın. Dediğim gibi bozulanı kesip yenisini bekleyin :)

Havaların ani ısınması ile birlikte benim dikmiş olduğum bazı sardunyalarda da gonca kuruması başladı. Size son dönemdeki çok sevdiğim bir sardunyayı göstereyim. Ağabeyimizin evinde yaptığımız düzenlemede kullandık. Yerini çok sevdi iki katı büyüdü :) Bir de unutmadan yalınkatlar katmerlilere göre daha yüksek performanslı. Güneşe daha dayanıklı.

Resimde gördüğünüz gibi bir geçmiş çiçek bozuk yaprak yok, çünkü elimiz üzerinde, bu da yeniden çiçeklenmeyi teşvik ediyor.

11919

çiçeğim
13-06-2007, 09:40
:confused: Arkadaşlar,bu sene aldığım sardunyaların bir kısmını kaybetmeye başladım,hepsinde çiçek kurumaları başladı uzun sardunyalarımın 3 tanesi öldü ve sakızlarımda çok cılız.neler oluyor bu sardunyalara? güneşlemi ilgili acaba zararlı ışınlar dahamı fazla bu sene?ne yapmam lazım? tomurcuk kalmadı hiç üzerlerinde.çok üzülüyorum valla.kahverengi pirinç kurtarırmı sardunyalarımı?

çiçeğim
13-06-2007, 11:02
:( arkadaşlar,ben sardunyalarımı aldığımda hepsinin üzeri tomurcuk doluydu ama ben onlara bide çiçek coşturan verdim ondan sonra tomurcuklar kurudu heralde benim yüzümden oldu.aza kanaat etmeyen çoğu bulamaz derler,doğru galiba.vitaminden olması ihtimali fazlamı acaba?

BenBen1967
13-06-2007, 11:32
Çiçeğim tomurcuk varken çiçek coşturan koyunca tomurcuklar kuruyor bunu tecrübemle sabitledim .Gerçi Mine hanım daha iyi bilir ama ,ben nacizane deneyimimi aktarayım dedim;)

Penelophe
13-06-2007, 16:17
Aynı sorunu bende Gloxiniamda yaşadım. 15-16 tomurcuk vardı aldığımda üzerinde ama çiçekcoşturan verdim ve hepsi öldü:( Gloxiniam hala can çekişiyor.

Oğuzhan
13-06-2007, 18:13
O zaman çiçekteyken gübre kullanmayacaz mı ?

limon
13-06-2007, 19:05
Evet Elfogi. Açmış çiçek varken gübre kullanınca da çiçeğin ömrü kısalıyor. Çiçeğin saatini hızlandırıyor galiba ;)

zenfree
13-06-2007, 21:56
Beyaz ve pembe sakız sardunyalarım aynı saksıda. Beyaz olanların tüm tomurcukları kurudu.:( Pembede bir sorun yok. Nasıl oluyor da bir renk kuruyor diğerine bir şey olmuyor.

3 gün önceki sulamamda sıvı gübre vermiştim. Galiba ondan oldu.:mad:

Oğuzhan
14-06-2007, 08:45
Bayaz olan taraftan vermişsindir.O yüzden pempe etkilenmemmiş olabilir.

çiçeğim
14-06-2007, 11:38
evet arkadaşlar,kısaca anlaşılmıştırki,tomurcuklar varken sıvı gübre kullanmayacağız.acaba ben ne kadar sonra çiçek görmeye başlıycam sardunyalarımda?kuruyan çiçeklerde dökülünce vah haline sardunyalarımın.

Oğuzhan
14-06-2007, 12:48
evet arkadaşlar,kısaca anlaşılmıştırki,tomurcuklar varken sıvı gübre kullanmayacağız.acaba ben ne kadar sonra çiçek görmeye başlıycam sardunyalarımda?kuruyan çiçeklerde dökülünce vah haline sardunyalarımın.

Kuruyan tomurcukları temizle.Hergü havanın toprağın durumuna göre sula.1-2 hafta içinde açarlar.:))

SABUN
17-06-2007, 16:55
:( Benim siyah-bordo katmerli sakız sardunyam var ve yıllardır ilk defa tırtıl yapraklarını yemeğe başladı.Tırtıları görür görmez el ile topladım ve domates yapraklarından solüsyonu yaptım .sorum bu solüsyon sardunyalarda etkilimi nekadar süre yapmam lazım zannedersem tırtıllanma zamanı ,solüsyonu pet şişeye koydum 3 gün oldu yapalı taze olması gerekirmi?Nekadar süre bu solüsyonu kullanabilirim?Birde çiçek fazla vermesi için sıvı besin aldım daha beter yaptı çiçekler yandı doğal olarak ne verimde çiçekleri çoğalsın? AllaH SİZDEN RAZI OLSUN ÇÜNKÜ İNGİLİZCE BOTANİK KİTAPLARINI OKUMAKTAN YORULMUŞTUM

Penelophe
17-06-2007, 17:55
AllaH SİZDEN RAZI OLSUN ÇÜNKÜ İNGİLİZCE BOTANİK KİTAPLARINI OKUMAKTAN YORULMUŞTUM :))

Sabun;
Noktalardan sonra boşluk bırakırsanız okumamız daha kolay olur :)
Tırtıllarla ilgili bilgim yok, bekleyin diğer arkadaşlar size yardımcı olur.
Ama Çiçeklenme döneminde fazla besin vermek çiçeklerde dökülmeye neden oluyor sanırım.

Fatma E.
24-06-2007, 09:43
Herkese merhaba,
Benim de pembe-beyaz ebruli açan sardunyalarım var. Sürekli çiçek açıyorlar ama yaprakları hiç sağlıklı görünmüyor. Sürekli sararıyorlar. Ayrıca son zamanlarda çiçeklerinin ebruli rengi de kayboldu gibi. Çok soluk ve çok cansız çiçekleri var. Kapalı balkonumdaydı, açık balkona çıkardım, birşey farketmedi.

İşe yarar mı diye çiçek gübresi verdim. Başka ne yapabilirim bilemiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

nevsune
24-06-2007, 10:15
Acaba kapalı balkonunuzda, sıcaklardan etkilenmiş olabilir mi? Besin de vermişsiniz, biraz bekleyin bakalım ne olacak. Köklerini zedelemeden topraklarını değiştirebilirsiniz, daha sonra belki. Fazla güneşten hoşlanmıyorlar.

Korkmayın toparlanmazlarsa, bir süre sonra, ben size o renkten bir sardunya dalı gönderirim.

acemi bitkici
30-06-2007, 19:51
Herkese selam

Bugün bir çiçekçiye gittim ve ordan 15 cm kadar bir sardunya aldım yalnız sardunyamın yapraklarının bazılarında yaprağın 4 te 1 i sararmış, kurumuş.Acaba bitki kendini yeniler mi, değiştireyim mi yoksa ilaçmı almalıyım?

Teşekkürler.

FIRUZAN
13-07-2007, 22:28
balkonumdaki guzelim sardunyalarimın saksılarının içine arılar surekli gidip gelip duruyorlar gecen senede bütün topragın içini oymuslardı ve tum ciceklerim bozulmustu hatta topraklarını atmamıstım ve onlara bir sey ekmek ıstedım icinde sarı sarı yumurtalar bulmustum ve hepsini attım bu konuda lutfen beni bilgilendirir misiniz konu cok acil tesekkurler.:( :confused:

sukranayalp
25-07-2007, 13:39
Sn Acemi bitkici, sardunyanızda böcek yoksa, dalı gevrek ve yeşil ise, sararan yaprakları elinizle sap dibinden koparın. Başka bir şey yapmanıza gerek yok.

Fatma E.
30-07-2007, 10:50
Tatil dönüşü sardunyamın tüm yaprakları dökülmüştü. Şimdi heryerinden yeni yapraklar çıkıyor, ama yapraklar sapsarı ve küçük.

Bu arada sardunyam sanırım açmaya da çalışıyor. Tomurcuk var gibi üstünde.

Yaprakların sarı çıkması güneş almadığından olabilir mi? Tatile giderken banyoya bırakmıştım, sonra doğuya bakan kapalı balkona aldım, yapraklar sarı çıkınca da tüm öğleden sonra güneş alan açık balkonuma koydum. Sizce sardunyamın canlanması için ne yapmalıyım? Bana koyu yeşil yapraklı sardunyalar daha sağlıklıymış gibi geliyor.

Arzu Kasapoğlu
30-07-2007, 17:26
Yer değişiminden dolayı sardunyanızın yaprakları sararmış.Sardunyalarınızı bol aydınlık bir yere koyun ve şimdilik yakıcı güneş ışığından koruyun.Sardunyaların bol çiçek vermesi ve sağlıklı olması için haftada iki kez çay suyu,haşlanmış yumurta suyu verebilirsiniz.

Oğuzhan
31-07-2007, 08:51
Benimki sarı-yeşil yaprak çıkartıyor.Neden olabilir.Saksı küçük .Hergün suluyorum.Tüm gün güneş görüyor.

Mine Pakkaner
31-07-2007, 09:04
Besin eksikliği olabilir, hastalık olabilir, güzel izleyin, besin takviyesi yapın.

Fatma E.
31-07-2007, 19:26
Teşekkürler Arzu Hanım, sardunyamı açık balkonda bol ışık alan biryere koydum. Umarım yakın zamanda eski haline döner.

bercem evindar
05-08-2007, 01:41
İki ay önce almıştım fakat şu anda solmaya başladı ve ben ne yapacağımı bilmiyorum..Yardım ederseniz çok sevinirim..

Sebahattin Sargın
05-08-2007, 09:39
Sevgili bercem aramıza hoşgeldin, sardunyanı çokmu suladın, saksısı küçük olabilir. Ayrıca sardunya güneşli aydınlık yerleri sever, seninki nasıl bir yerde duruyor?

limon
06-08-2007, 12:54
Benim de bu sardunyam yaz başında bol çiçeklendikten sonra çiçeklerini dökünce yaprakları da solmaya başlamıştı. Solan tüm yaprakları kestim. Dallarını da 10 cm. kadar budadım. Çiçek açan bitkiler için olan sıvı gübreden verdim. İlk açan yaprakları beyazla açık yeşil arasındaydı. Besini alınca toparlamaya başladı. Ve şimdiki durumu.... (İki haftada toparladı)
18016

avcı66
06-08-2007, 21:43
selam ben aranıza yeni katıldım bu kadar çiçek seven varmış çok sevindim .Benim bir problemim var ceylan gözü denen sardunyalardan bir ay önce 4 değişik rek aldım tek sorunu7m tüm insektisit ilaçlarla ilaçlamama rağmet beyaz sineklerden kurtulamıyorum bir çaresi varsa sevinirim

Penelophe
06-08-2007, 22:46
Sayın Avcı66, ev yapımı ilaçlar bölümüne bir bakın isterseniz, işinize yarayacak şeyler bulabilirsiniz.;)

Fatma E.
10-08-2007, 14:20
Sardunyam bu haliyle çiçek açmaya çalışıyor. Heryerinden tomurcuk çıkardı. Ama çiçekler çok cansız açıyor. Yaprak çıkarmak yerine çiçek açmak istiyor sanki :)

GLCN
10-08-2007, 14:38
Bu sene sardunyalara birşeyler oldu sanli benimkilerinde son zamanlarda çıkan yaprakları sizinkiler gibi açık yeşil sarı...Ters giden bişeyler var ama ne?...:mad:

memet
10-08-2007, 14:40
Bence sardunyanda çok ağır beslenme sorunu var. Acil önlem almalısın.

GLCN
10-08-2007, 14:48
Benim sardunyalarımda böyle ama değişik bir şey uygulamadım gübre falan da veriyorum sizin bir yorumunuz varmı?Ne eksik?

Fatma E.
10-08-2007, 14:50
Gübre verdim bir hafta önce. Bütün yapraklarını dökmüştü ben tatildeyken. Güneye bakan balkonda bütün öğleden sonra güneş altında. Gübre vermek dışında yapabileceğim birşeyler var mı? Ayrıca bu aralar artan çayları da ona döküyorum.

memet
10-08-2007, 15:31
Aslında en iyisi Mine hanıma havale etmek ama, ben suyun kireçli olmasından kaynaklandığını tahmin ediyorum.
Toprağın üstünde beyaz kalıntılar var gibi geldi bana.
Karaboya kullanmalı suyun kirecinden kaynaklanan sorun için.
Çayın bir yararı olacağını sanmam. Zararı da olabilir. Boyacılardan alacağınız kara boyayı bir litreye bir kaşık olarak sulandırıp kullanın.

iron
12-08-2007, 15:31
Benim sakız sardunyam da cicekci'nin sardunyası ile aynı durumda.:( Yeni yapraklar beyaz sarı renkte, tomurcuk veriyor ama çoğu kurudu ,açanlar ise çok zayıf.Demir içeren bir besin takviyesi yaptım onu da 15 günde bir verdim.(Fazlası zararlı olabilir diye düşündüm.)Çeşme suyu kullanıyorum, kireçli olduğu için de kaynatıp bekleterek verdim.Ancak bu şekilde sararması şu korkunç afrika sıcakları döneminde başladı.Tesadüf mü bilmiyorum.Önceleri sıcaktan etkilendiğini düşündüm bu yüzden de bir süre içeri aldım,sararan yaprakları kopardım.Ama o gün bugündür sararmasını engelleyemedim.Şu an balkonda eski yerinde ikamet ediyor.Kurumaya meyilli değil gibi ama keyifsiz.Marketten ilk aldığımda o kadar çok çiçek vermişti ki ben bile şaşırmıştım.Aynı marketten bir tane daha aldım ,O gelir gelmez yeni yapraklarda sararma yaptı.
Besin takviyesini haftada bir yapsam nasıl olur ,zarar verir mi?Ya da başka bir takviyeye mi ihtiyacı var acaba?
Eski sardunyalarım hiç bu kadar nazlı değildi,çelikler hemen tutardı,besin takviyesi hiç yapmazdım,verdiğim suyun kireçli olup olmadığını aklımdan bile geçirtmezlerdi.
Bu konuda yardımlarınızı rica ediyorum...

Güler
12-08-2007, 16:39
Sevgili iron,
Bu mevsim genelde bütün çiçekler hatta çimler bile eskisi kadar güzel olmuyor. Daha doğrusu benimkiler öyle.
Kuruyan yapraklarını temizle, gece güneş iyice çekildikten sonra da yapraklarına biraz yaprak gübreli su fıs fısla, ben öyle yapıyorum.
Bu arada avcı66, ceylanların çok güzel. Güle güle seyret.

Arzu Kasapoğlu
12-08-2007, 17:24
Benim sardunyalarımda bir aydır çok kötü durumda.Eskilerin dediğine göre çürük ayındayız.Bu ayda sebzeler,ağaçlar ve diğer bitkiler en kötü zamanlarını yaşarmış.Bu ayda dikilen fidanlar çürürmüş **** çok zor tutarmış,çamaşırlar kurumaz nemli kalırmış.Ama merak etmeyin çürük ayının bitmesine üç dört gün kaldı.Bu arada Sayın Avcı ceylanlarınız bir harika.

iron
13-08-2007, 11:40
Tavsiyelerinize uyacağım sevgili Guler. Umarım toparlarlar,yaşamak için o kadar çaba veriyor ki ölürse bu çabaya yazık olacak.Tekrar koyu kırmızı ,sağlıklı çiçeklerini görmek için can atıyorum. Çürük ayını bir atlatalım bakalım.

oyaağacı
23-08-2007, 17:31
Merhabalar,
Demir sülfat sayesinde hayata geri dönen sakız sardunyam çiçek bile açtı. Sizlerle paylaşmak istedim. Çünkü demir sülfatı sayenizde öğrendim. Bundan sonra sakızlarım ölmeyecek. Sağolun, varolun... :p

zenfree
07-09-2007, 18:27
Sizce sardunyamın nesi var?

Bunu GLCN gönderdi bana. Çok özenle bakmaya çalışıyorum ama yapraklar sarardı.:(

GLCN
07-09-2007, 21:29
Sevgili zenfree nedenini bilmiyorum ama benimkilerinde 2 saksının durumu böyle oldu.Diğerleri ile aynı yerde aynı şartlarda ama renkleri böyle.Bir tanesini budamıştım ölüyor diye yeni çıkan yapraklar canlı yeşil.Sanırım havalardan kaynaklanıyor düzelirler diye umut ediyorum..İlk defa bu sene basıma geliyor..

Güler
07-09-2007, 23:29
Sevgili Zenfree,
Yapraksız olanında kök çürüklüğü gibi görünüyor. Çok mu su verdin? Bilirsin ya bu mevsim çiçekler yorgun olur biraz vitamin takviyesi yapsaydın keşke. Bildiğim kadarı ile kök çürüklüğüne çare yok. Sardunyanın gövdesi kahverengileşti mi? Öyle ise sök at. Ben sana yenisini veririm.

Oğuzhan
08-09-2007, 14:12
Arkadaşlar fazla sulamaktan oluyor.Bende 3 adet saksıyı kaybettim.Tabaklarında biriken su çürüme yapıyor.

Gülgün
09-09-2007, 14:40
Benim de bir saksım bu durumda,havalardan mı acaba?Çok fazla su vermedim.Belkide vitamin vermeliyim.

limon
09-09-2007, 17:17
Elfogi'ye kesinlikle katılıyorum. Sardunyanın olduğu saksının altındaki tabakta su varsa iki gün içinde bitkiyi solduruyor. Sardunya için en güzel sulama yöntemi toprağının nemini elinizle kontrol edip, kuruysa yeteri kadar su vermek. Verdiğiniz su saksının altından çıkmayacak kadar olsun.
Zenfree kurtarır gibi görünüyor aslında. Ben olsam alttaki sarı yaprakları koparırdım :) (Sararmış yapraklara dayanamam ;) )

Fatma E.
10-09-2007, 10:10
Benim sardunyamın da tüm yaprakları sararmıştı http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=18359&stc=1&d=1186748243
O fotoğraftaki sardunyanın tüm sarı yapraklarını kopardım (yani neredeyse hepsini), vitamin takviyesi yaptım. Ve şimdiki hali işte burada.

Yaklaşık bir ayda bu hale gelebilmiş. Artık sarı yaprak çıkarmıyor, ama yaprakları hala çok küçük çıkıyor. Yine de ümitliyim :) Bakalım ne zaman tam düzelecek.

Bu arada hala tomurcuk çıkarmaya çalışıyor, ama çiçekleri pek canlı değildi, ben de yine kopardım tüm tomurcuklarını. Yapraklarını iyice büyütsün bakalım. Sonra çiçek açar artık. Tabi bu durumda çiçekleri için önümüdeki yılı beklememiz gerekecek galiba :(

zenfree
18-09-2007, 11:26
Benimki de düzeliyor Sevgili GLCN. :))
Yapraklar yeşillenmeye başladı. Toprağına yarım çay kaşığı demir gübresi serpmiştim. Galiba onun faydası oldu. :)

kaleydeskop
18-11-2007, 17:29
Arkadaşlar pembe beyaz ebruli sakız sardunyamın yaprakları sonbaharda yaprak döken bitkiler gibi sararmaya başladı. Önce o yaprakları temizledim. Tekrarladı ben de o dallarını budadım. Yanlış mı yaptım bilmiyorum. Geçen sene normal sardunyamı kışın içeri aldığımdan hiç yaprak dökmemişti. Acaba mevsimden dolayı mı sararıyor yoksa anormal bir durum mu? Büyük yapraklar sararırken dipten küçük küçük yeni yapraklar çıkıyor.

limon
19-11-2007, 12:06
Kalydeskop normal bir durum mevsim itibarıyle. Ben de sararan yaprakları hemen temizliyorum, küçük yapraklar daha çabuk büyüyüp gelişiyor.
Büyük sardunyalarımın yapraklarının bazıları sararmaya başladı fakat yanlışlıkla kırdığım sakız sardunyamın diktiğim dalı acaip derecede keyifli kocaman yemyeşil yapraklar veriyor.
Eskilerin enerjisi kalmadı sanırım :)

feneradasi
24-03-2008, 23:19
Benim sardunyalarımın yapraklarında sararmış gibi benekler oluşuyor bir tanesinin de yaprakları sanki kenarlarından yakılmış gibi aşağı doğru kıvrılıyor, mantar gibi şekli oluyor yaprakların. böyle olan yaprakları kopartıyorum ama önemli bir hastalıksa ilerleyeceğinden korkuyorum. Budanması gerektiğini bilmiyordum sardunyaların hepsi en az bir yıllık çiçekler, 3 yıllık olan da var hiç budanmadılar ondan olabilir mi acaba?

Arzu Kasapoğlu
25-03-2008, 08:46
Sardunyalarınızda pas hastalığı olabilir.

limon
25-03-2008, 13:16
feneradası ben bu mevsimde pas hastalığı olacağını sanmıyorum. Eski büyük yaprakların beneklenip, sararması, kızıllaşması normal. Onlar dökülecekler, yenileri gelecek. Siz eğer tam solmalarını beklemeden o yaprakları dalının dibinden keserseniz, taze yaprakların gelişini hızlandırırsınız. Budama işi tercih meselesi.

Ben normal sardunlayaların bodur ve bol çiçekli olmasını seviyorum. Bunun için her Şubat dipten buduyorum.

Fakat sakız sardunlayalarımın upuzun olmasını seviyorum. Mecbur kalmadıkça, bozulan dalların dışındaki uzun olanları budamıyorum. Düzenli göbreleme yapınca gayet güzel açıyorlar.

feneradasi
26-03-2008, 23:07
Teşekkür ederim cevaplarınız için. Solan yaprakları zaten koparıyordum şimdi bu işi günlük olarak yapmaya başlayacağım.
Bir de kök hastalığından bahsedilmiş, hastalığı teşhis etmek için bitkinin kökünü açmaktan daha kolay bir yol bilen var mı? Ben yeni kök çıkarmış mı onu anlayacak kadar aklımda tutabileceğimi sanmıyorum. Bir de bu hastalığa karşı alınabilecek bir önlem var mı?
Şimdiden teşekkürler

LuNa
13-05-2008, 14:45
Sevgili Sebo
Bir saksı İçin Bir çaykaşığı diblerine karıştırıyorsun.Daha sonra sulama yapıyorsun.Bu kadar.Prinçleri 15 gündebir tekrarlayabilirsin.

Selamlar Arkadaslar

Bende tam bir Sardunya delisiyim. Her sene balkonumda cesit cesit sardunya yetistiriyorum. Gecenlerde bir yerde okumustum sardunyalarin esmer pirinci cok sevdigini ve cok iyi geldigini. Gecen hafta sardunyalarimin topragina esmer pirinc katip topragini karistirdim hafif. Birkac günde sardunyalarinda epey gelisme gördüm. Fakat iki gündür basim sercelerle derde girdi. Saksilardaki pirincleri farkettiler sanirim iki gündür sardunyalarimi rahat birakmiyorlar, topragini eseleyip rahatsiz ediyorlar :( Ne yapicagimi sasirdim

Mahmut Leventoğlu
13-05-2008, 16:30
Saksılarınızın **** çiçeklerinizin etrafını misina ile gergin şekilde çervirin ,bir süre sonra kuşlar gelemeyeceklerdir :))

Sûz-i Dilârâ
29-05-2008, 11:56
Arkadaşlar benim sardunyamın yaprakları sararıyor habire. Üstelik çiçekçiden aldığımın ertesi günü sararmaya başladı, sorun benden kaynaklanıyor desem (aşırı sulama, soğuk falan) o da değil.:( Aynı gün aynı çiçekçiden aldığım diğer sardunyalarım gayet sağlıklı büyürken buna hastalık uğradı:o Ne olduğunu bileniniz veya tahmin edeniniz var mı?

müge35
29-05-2008, 13:11
Benimde sardunyalarımın yaprakları sararıyor,öğleden sonra akşama kadar güneş görüyor acaba ondanmı diye düşünüyorum.Bende aşırı sulamıyorum ama ne istiyor hala bilemedim.Acaba sabah güneşimi görse sadece.birde benimki beyaz bit oluyor arka yapraklarında doğal yöntemlerden birkaçını denedim ama kar etmedi.

Sûz-i Dilârâ
29-05-2008, 17:54
Arkadaşlar benim sardunyamın yaprakları sararıyor habire. Üstelik çiçekçiden aldığımın ertesi günü sararmaya başladı, sorun benden kaynaklanıyor desem (aşırı sulama, soğuk falan) o da değil. Aynı gün aynı çiçekçiden aldığım diğer sardunyalarım gayet sağlıklı büyürken buna hastalık uğradı. Ne olduğunu bileniniz veya tahmin edeniniz var mı?

müge35
30-05-2008, 18:24
Arkadaşlar benim sardunyamın yaprakları sararıyor habire. Üstelik çiçekçiden aldığımın ertesi günü sararmaya başladı, sorun benden kaynaklanıyor desem (aşırı sulama, soğuk falan) o da değil. Aynı gün aynı çiçekçiden aldığım diğer sardunyalarım gayet sağlıklı büyürken buna hastalık uğradı. Ne olduğunu bileniniz veya tahmin edeniniz var mı?

Dilaracım sardunyaların evin içindemi yoksa dışardamı duruyor,fotoda sanki evdeymiş gibi geldide

Sûz-i Dilârâ
31-05-2008, 07:58
Müge Hanım, sardunyam önce balkondaydı, sararmaya başlayınca acaba yerini mi sevmedi? Diye sabah güneşi alan pencerenin önüne koydum.

müge35
31-05-2008, 08:33
Sardunya dışarıyı sever, helede sabah güneşine bayılır.Yerinden değildir bence onun başka sorunu vardır.Çok sulama birde alt yapraklarını kontrol et bit varmı.sevgiler dilara

Sûz-i Dilârâ
02-06-2008, 10:30
Müge Hanım bilgiler için teşekkür ederim. Dediğiniz gibi yapıyorum, sabah erkenden kalkıp güneş gören pencereyi açıyorum ve hasta sardunyamı güneş dönene kadar oraya öğleden sonra da balkona çıkarıyorum, yapraklarını da kontrol ettim bit yok, sulamayı da azalttım bakalım sonuç ne olacak?

Günüm
02-06-2008, 18:59
Müge Hanım, sardunyam önce balkondaydı, sararmaya başlayınca acaba yerini mi sevmedi? Diye sabah güneşi alan pencerenin önüne koydum.

Bunu ben de yaşıyorum.Özellikle yeni alıp saksınını değiştirdiğim bazı sardunyalarım adaptasyon güçlüğü çekerek bir çok yaprağını ve tomurcuğunu sarartıyor.Ama dikildiği yere çabucak alışıyor ve hemen yeni yapraklar ile bol bol tomurcuk üretmeye başlıyor.Korkacak hiçbirşey yok.Güle güle büyütün.;)

Emre Albayrak
02-06-2008, 19:01
Sararan yaprakları uzaklaştırın ve toprağını biraz havalandırın efendim.. Sardunya kolay kolay ölmez.. Zamanla yeni yerine alışacaktır..

müge35
06-06-2008, 09:53
Bendede 2 saksı sardunya var hala bolca yaprak veriyorlar ama açmıyorlar açtırmak için besinmi kullansam acaba:rolleyes:

Sevgili burcind,sardunyana çok su vermişsin herhalde; çok su verirsen yaprağa gider,az su verirsen de çiçeğe gider.Hemen hemen tüm çiçekli bitkilerin doğasında vardır bu olay.İstersen çiçekli bitkiler için olan sıvı besinden verebilirsin zararı olmaz yararı olur, fakat çok su verme derim.Sevgiler.

Ayşe
10-06-2008, 10:56
Sevgili arkadaşlar çok sevdiğim katmerli mor bir sakız sardunyam var.kökünden yaklaşık 5 cm'lik kısmı kurumaya başladı,ancak 5cm. sonrası uca kadar henüz sağlam.Sürekli güneş alan bir yerde duruyor.Çiçeğimi kurtarmak için ne yapmalıyım? Bana yardımcı olursanız sevinirim.

Tubay
10-06-2008, 11:02
wyzx eğer kök kısmından çürümeye başladıysa fazla sudan olabilir.Bence sağlam yerinden hemen bir çelik alıp dikin.Fotoğraflamanız mümkünse daha net bir cevap verebiliriz

Ayşe
10-06-2008, 12:14
Teşekkür ederim Tubay,dediğiniz gibi fazla su zararlıysa olabilir çünkü 9 yaşındaki oğlum çiçekleri sulamayı çok seviyor.Bu yüzden bazen gerekli gereksiz hortumla bahçede geziyor.En iyisi sardunyalarımı oğlumun göremeyeceği bir yere kaldırmak ve o sardunyamdan hemen çelik almak.

Mermaid
13-06-2008, 23:35
Bunlar da benim geçen seneden beri açsın diye gözlerinin içine baktığım kızlarımdan birkaçı.
Hepimizin çiçeklerine maaşallah..;)

Allah nazardan saklasın çok güzeller
benim kızlarım da çok güzeller di
Ama iki tanesinin yaprakları saramaya başladı.Çok üzülüyorum neden acaba bilgisi olan varmı? Yardımcı olursanız sevinirim:(

müge35
14-06-2008, 09:52
A.öznur'cum,bir fotoğrafını görebilseydik keşke daha iyi olurdu.:)

Mermaid
14-06-2008, 12:51
A.öznur'cum,bir fotoğrafını görebilseydik keşke daha iyi olurdu.:)

Müge'cim fotografları ekledim umarım çözebiliriz sorunu şimdiden teşekkürederim. Ekte saglıklı sakızlarım var.Hasta olan sardunyalarımın yapraktan saksısı görünmüyordu. Nasıl oldu bilemiyorum bugün üçüncü günleri yardımcı olursanız sevinirim:(

müge35
15-06-2008, 11:21
Valla öznur'cum durumları o kadar da kötü görünmüyor.Tek tük sararmış yaprakları o kadarı bizlerde de oluyor.Çok sulama,mümkünse sabah güneşi alan bir yere koy;sararan yapraklarını kes.Bakalım diğer arkadaşlar ne diyecek.İnşallah düzelir arkadaşım.Sevgiler.:D

zenfree
15-06-2008, 18:50
Saksı sığ gelmiş olabilir. Sardunyalar derin saksıları seviyor.

caretta
16-06-2008, 09:45
Sn.Zenfree 'ye katılıyorum..Bu tarz saksıları sardunyalar sevmiyor.Klasik bir tarzları var ya, bu saksılarda da geçerli.Benimde bu tarz saksılarda olan sardunyaların pek keyfi yok.

zeonka
13-07-2008, 12:16
Benim sardunyalarımda hastalandı yapraklarının arkasında minik minik kahverengi lereler oldu birde yaprakları yeşil beyaz çıkmaya başladı. Bazı yaprakları da sararıyor. Ama üzerileri tomurcuk dolu. Seneye çıkarlarmı bilmem sanırım bu durumda sardunyalarımı yaz sonu atmam gerekicek.
Birde merak ettiğim bu hastalık başka çiçeklerimede geçermi acaba. Yoksa sardunyaya has birşeymi.

Not: Yukarıdaki şikayetler sakız sardunyalarda mevcut.

Arzu Kasapoğlu
13-07-2008, 13:02
Sevgili Zeonka, sardunyalarındaki pas hastalığı için aşağıdaki ilacı kullanabilirsin.

İşe yarıyor.

zeonka
13-07-2008, 13:06
Bu yaprak beyazlaması

http://img370.imageshack.us/img370/8524/27tq8.jpg (http://imageshack.us)

Bu yaprak arkasındaki kahverengi benekler

http://img370.imageshack.us/img370/4536/28kb2.jpg (http://imageshack.us)

Buda yaprak sararması

http://img140.imageshack.us/img140/2782/30dz1.jpg (http://imageshack.us)

zeonka
13-07-2008, 13:11
Bu önerdiğiniz ilaç resimlerde gördüğünüz sardunyalarımda işe yararsa bugün ilacı alabilirim.
Resimler doğrultusunda başka önereceğiniz birşey olabilirmi.
Birde başka çiçeklerimede geçermi altındada kalp kalbe çiçeğim var çünkü

http://img397.imageshack.us/img397/1812/20nb0.jpg (http://imageshack.us)

Arzu Kasapoğlu
13-07-2008, 13:26
Yaprak beyazlamasının tam nedenini bilemeyeceğim, belki vitamin eksikliğidir.

Sardunyalarımdaki hastalığın diğer çiçeklerime geçtiğine tanık olmadım, üstelik benimkiler çok içi içe duruyorlar.

İlacı satan kişi 5 lt'ye bir çorba kaşığı koymamı tavsiye etti. Beş litre bir seferde çok olduğu için, ben 1 lt'ye bir çay kaşığı uyguladım.

zeonka
13-07-2008, 13:36
Aslında vitamnin eksikliğinden kaynaklandığını pek zanettmiyorum çünkü 10 günde bir Anadolu marka sardunyalar için bitki besini veriyorum.
Mantar ilacını alıp bir deneyeyim bakalım sonuç ne olucak.
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Arzu Kasapoğlu
13-07-2008, 14:43
Kolay gelsin...

Günüm
13-07-2008, 15:00
Sardunyalarımıza ne oldu?Hepimiz mi aynı hatayı yaptık?..Bende de başladı beyazlık..Bir de koyu yeşil yapraklar,açık yeşil benekli olmaya başladı..
Hepsinde yok bu problem..Bir ya da iki sakız sardunyada var..

zeonka
13-07-2008, 15:09
Sevgili Günüm,
Önce bende de biriki yaprakta vardı bende çok fazla önemsemedim, hatta onları kopararak uzaklaştırdım. Ama bununda kar etmediğini kısa bir süre sonra bütün yapraklarıda esir aldığını gördüm.
Daha başındayken biran önce sizde önleminizi alın derim.

Günüm
13-07-2008, 15:20
Mantar değilse problemimiz yanlış birşey yapmış olmayalım..

Emine Aktaş
13-07-2008, 17:58
Bu yaprak beyazlaması

http://img370.imageshack.us/img370/8524/27tq8.jpg (http://imageshack.us)

Bu yaprak arkasındaki kahverengi benekler

http://img370.imageshack.us/img370/4536/28kb2.jpg (http://imageshack.us)

Buda yaprak sararması

http://img140.imageshack.us/img140/2782/30dz1.jpg (http://imageshack.us)

Sevgili zeonka;Gönderdiğiniz resimlere göre çiçeğinizde mantar problemi var.Bulaşıklı yaprakları diğer yaprak ve saksılara değdirmeden kopartın.Sulamayı yaparken yaprakları ıslatmamaya özen gösterin.Yalnızca saksı toprağını sulayın.Kullanacağınız mantar ilacı,çiçeğinizin kurtulmasına sebep olur.Geçmiş olsun.;)

teno07
14-07-2008, 23:14
Benim sardunyalarımda hastalandı yapraklarının arkasında minik minik kahverengi lereler oldu birde yaprakları yeşil beyaz çıkmaya başladı. Bazı yaprakları da sararıyor. Ama üzerileri tomurcuk dolu.
Not: Yukarıdaki şikayetler sakız sardunyalarda mevcut.

aslında forumu çok arıyorum ama bu konuyu görmeden sardunyalar başlığına yazmıştım. demir eksikliği tarifine tıpkı uyduğu için demir sülfat verdim. fakar mantar durumu da var o yüzden dikotan m22'yi hemen yarın alayım ben de. bu tür ilaçlarda doz ayarı bizim gibi saksı ilaçlaması yapacaklar için çok zor. kuyumcu terazisi lazım :))
ne kadar aralıklarla uygulamak gerekiyor? sadece yapraklara mı püskürteceğim yoksa toprağı mı ilaçlı karışımla sulayacağım? yoksa ikiside mi? öyleyse nereye ne oranda? :)
çok sordum değil mi? ama herşey sardunyalarımı çok sevdiğim için. Anlarsınız bu pimpirikliliğimi umarım.
selamlar

Emine Aktaş
15-07-2008, 08:47
Sn.teno07;sardunyalarınızın yaprak ve gövdesini ilaçlamanız yeterli olur.
Mücadelesi: Hastalıklı bitkileri ortadan kaldırmalı.Sıcak hava, fazla nem ve aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.
Belirtileri : Hastalığın ilk belirtisi yaprağın üstyüzünde renk açılmasıyla başlayan lekelerdir. Daha sonra bunların ortasında kahverengi nekrotik lekeler belirir. Yaprağın alt yüzünde ise, ortada açık sarı renkte merkezi olan kahverengi pas püstülleri (lekeleri) dizisi oluşur. Daha sonra bu spor püstülleri gelişmesini sürdürerek bir merkezli halkalar şeklinde yayılırlar. Yaprakların bu şekilde zararlanması ve giderek kuruyup dökülmesi ,özümleme alanını geniş ölçüde azalttığı için bitkide güçlü bir gelişme geriliği sorunu ortaya çıkar.
Biyolojisi: Fungus İlkbahardan sonra yaz sporlarını oluşturarak çoğalmaya başlar. Sıcaklık ve nem koşullarının uygun olması halinde hava hareketleri ve yağmurlama sulama ile bitkiden bitkiye, yapraktan yaprağa yayılmasını sürdürerek salgın yapabilir. Kuluçka dönemi 3 hafta olup, bu durum enfeksiyonun önlenmesi açısından son derece önemlidir.
Konukçuları: Hastalık Pelargonium (Sardunya) türleri üzerinde görülür. Mücadelesi:
- Sağlam ve hastalıksız anaçlardan çelik alınmalıdır.
- Fazla nem ve yağmurlama sulama hastalığı yayar. Bu nedenle, nem denetim altında tutulmalı; dipten,
yapraklara değmeyecek şekilde sulama yapılmalıdır.
- Fazla azotlu gübre kullanımından kaçınılmalıdır.
- Aşağıda belirtilen ilaçlardan biriyle ilaçlama yapılmalıdır.
Etkili Madde veya Farmülasyonu Dozu (10 I. suya)
ilacın Adı ve Yüzdesi Preparat
Captan 50 W.P. 25 g.
Maneb 80 W.R 20 g.
Mancozeb 80 W.P. 20 g.
Zineb 80 W.R 20 g.
Dichlofluanid 50 (Euparen) W.P. 20 g.

zeonka
15-07-2008, 18:54
Ben bugün sardunyalarımı ilaçladım. Bakalım sonuç nasıl olacak.
Satan adam mantarın diğer çiçeklerede geçebileceğini çünkü mantarlar spordan oluşuyormuş rüzgar ve havadan dahi bulaşıyor dedi bense eyvaah dedim.
Beni de bir kuşku aldı şimdi diğer çiçeklerime de geçip geçmediğini en erken nasıl öğrenebilirim böyle bir ihtimal varmı gerçekten.

teno07
16-07-2008, 01:49
Emine hanım çok teşekkür ederim. derhal sabah erkenden gidip bu ilaçlardan birini alıp hemen kullanmaya başlayacağım. kullanım şekli hakkında da bilgi vermeniz mümkün mü? bu karışımı hazırlayıp yaraklara mı püskürteyim yoksa topraktan mı vereyim? ve en önemlisi bunu ne kadar sıklıkta kaç defa uygulamam gerekiyor?
malumunuz vücudumuzda oluşan mantar geçmiş gibi görünür ilacı iyileştik diye keseriz ve aniden tekrar hortlar, bitkilerde de benzer midir bilmiyorum tabi :)

FIRUZAN
16-07-2008, 10:34
Sn Emine Artaş Hn Merhaba
Benim de sardunyalarım da bu problemle karşı karşıyayım.O da şöyle oldu bir kaç kere sakız sardunyalarımın yapraklarına süzgecli suluğumla üsten üsten suladım serinlesinler diye... Sonuç böyle oldu tabii.Bir daha asla üstten sulamam .
Ben karınca 70 den " captan ilacı " almıştım karışımı yaparım.Teno 07 nin sorusunu ben de
soruyorum.Ne kadar süre ile tekrarlayacağız ? Şimdiden teşekkurler

Arzu Kasapoğlu
16-07-2008, 11:21
Ben kışın iki kez onbeş günde bir ilaçlama yaptım. Fakat yaptıktan kısa bir süre sonra yağmur yağmıştı.

Buna rağmen hastalık yok denecek kadar azaldı. Tedbir olması açısından şimdi iki kez daha uygulayacağım.

teno07
16-07-2008, 12:48
arzu hanım yorumunuz için çok teşekkürler. ben de aynen öyle yapayım. görüşmek üzere

ayhat
16-07-2008, 13:15
Benimde sardunyalarım toparlanmak için mücadele veriyorlarken birde sülük gibi tırtıllar dadandı, akşam olunca çıkıyorlar yapraklarına, onlarda canlı ama içim fena oluyor onları gördükçe sinir oluyorum o kadarda özenmiştim bu sene, o kadar üzüldüm ki anlatamam arkadaşlar, tek tek gördüklerimi topladım, ne yapacağımı şaşırdım. Yinede toomurcuk vermeye çalışıyorlar, yazık bizim sardunyalarımıza :(

Arzu Kasapoğlu
16-07-2008, 13:44
Bir kaç gündür benim çiçeklerimde de yeşil tırtıllar var, yapraklar delik deşik oldu.

Emine Aktaş
16-07-2008, 15:14
Sayın Teno07 ve Sn.Zeonka; Aslında yukardaki yazımı daha dikkatli okusaydınız, aklınıza takılan pek çok soruya cevap bulabilirdiniz. Çok panik yapıyorsunuz, bu halde dikkatli davranmanıza engel oluyor.
(Biyolojisi: Fungus İlkbahardan sonra yaz sporlarını oluşturarak çoğalmaya başlar. Sıcaklık ve nem koşullarının uygun olması halinde hava hareketleri ve yağmurlama sulama ile bitkiden bitkiye, yapraktan yaprağa yayılmasını sürdürerek salgın yapabilir. Kuluçka dönemi 3 hafta olup, bu durum enfeksiyonun önlenmesi açısından son derece önemlidir.)
Bu durumda sizin diğer çiçeklerinizi de ilaçlamanız gerekir. Kuluçka devresi 3 hafta olduğundan, yeniden hastalık tekrar etmemesi için, 3 hafta sonra tekrar, bütün çiçeklerinizi ilaçlamanız gerekir.

Panik yok, sevgi ile problemleri çözmeye gayret...;)

Emine Aktaş
16-07-2008, 15:54
Bir kaç gündür benim çiçeklerimde de yeşil tırtıllar var, yapraklar delik deşik oldu.

Sayın Arzu Kasapoğlu; Öncelikle çiçeklerinize ilaç kalıntısı içermeyen el yapımı ilaçları öneririm. Şayet çözüm bulamazsanız böcek öldürücü formatında organik ilaçla, çiçeklerinizi ilaçlamanızı tavsiye ederim.
El yapımı ilaç:5 birim arap sabunu + 95 birim su karışımı ile yapılan uygulamalarda Aphidlere karşı iyi sonuç alınmıştır.
Kalıntı etkisi olmadığından, vejetasyon mevsimi süresince hedef zararlılara karşı uygulamalar tekrarlanmalıdır. Sabunlar; aphidler, thripsler, akarlar, psyllidler ve beyaz sineklere karşı iyi sonuçlar vermektedir. :)

Güler
16-07-2008, 16:02
Sevgili Arzu, bitkilerine ilaç yaparken içine birkaç damla ilaç yapıştırıcı koyarsan yağmur da yağsa tesiri kalır.

zooteknist
16-07-2008, 16:06
Sn Emine aktaş

Verdiğiniz 5 birim arap sabunu + 95 birim su karışımı ilaçtaki birimleri litre olarak mı hacim olarak mı alacağız? Ayrıca bitkilerdeki her zararlı böceğe karşı kullanılabilir mi?
Selamlar.

zooteknist
16-07-2008, 16:08
Bu ilkbaharda yaşlı bir amca dan aldığım yaprağı hoş kokan değişik bir sardunya çeliği diktim. Ama hala aynı şekilde duruyor. Bir gelişme yok. Ne yapmalıyım?

zeonka
16-07-2008, 16:58
Emine hanım verdiğiniz bilgiler gerçekten çok önemli çok teşekkür ederiz.
Heralde ben anlamakta biraz güçlük çekiyorum daha öncede böyle birşelye karşılaşmadığım için biraz panik birazda şaşkınlık diyelim.

Konukçuları: Hastalık Pelargonium (Sardunya) türleri üzerinde görülür.
Dediğiniz için bende sırf sarnunyalara has birşey zanettim ilk başta.
Diğer bitkilerede geçermi diye sormam bu yüzdendi.

Mine Pakkaner
16-07-2008, 17:25
Zooteknist bu istedğiniz herhangi bir birim olabilir. Bu birimi ihtiyacınız olacak miktara göre seçebilirsiniz.

Basit olarak 1 lt suya 2 çorba kaşığı hesabı ile de yapabilirsiniz.

bitkilerine ilaç yaparken içine birkaç damla ilaç yapıştırıcı koyarsan yağmur da yağsa tesiri kalırYapıştırıcı olarak ev ilaçlarında şeker kullanabiliriniz. 1 lt suya 2 kesme şeker işinizi görecektir. Herzaman uyardığımız gibi ev yapımı ilaçları önce bir yaprakta deneyiniz. Özellikle sardunya gibi tüylü yapraklı olanlar için bu ŞART.

Bu ilkbaharda yaşlı bir amca dan aldığım yaprağı hoş kokan değişik bir sardunya çeliği diktim. Ama hala aynı şekilde duruyor. Bir gelişme yok. Ne yapmalıyım?

Biraz aspirinli su hazırlayıp verin. Aspirindeki salisilik asit köklenmeyi teşvik eder, ayrıca bitki aktivatörü görevi görür.

yakamozsimsek
16-07-2008, 19:03
Sevgili zeonka;Gönderdiğiniz resimlere göre çiçeğinizde mantar problemi var.Bulaşıklı yaprakları diğer yaprak ve saksılara değdirmeden kopartın.Sulamayı yaparken yaprakları ıslatmamaya özen gösterin.Yalnızca saksı toprağını sulayın.Kullanacağınız mantar ilacı,çiçeğinizin kurtulmasına sebep olur.Geçmiş olsun.;)

Keske resim daha net olsaydi sakina bocuk olmasin onlar.Yaprak arkasindakiler demek istemistim.

zeonka
16-07-2008, 19:57
İlginiz ve dikkatiniz için teşekkür ederim Yakamozsimsek.
Bende çok baktım böcekmi yoksa diye tırnağımla kazımaya çalıştım sadeğe kahverengi kabartılar var. Yaprağın dokusuyla birleşmişler kazıdığımda yaprakta zedeleniyo.

yakamozsimsek
16-07-2008, 20:46
Bazi zararlilar ayni kene biçimi kafasini bitkinin içerisine sokarak yasar.Gerçi turkçesini bilmiyorum nedir ama sanirim link verebilirim.Dactylopius coccus.Orenek olarak bu latince isimi verebilirim bu asalak gibi yasayan zararli hic hareket etmez desek yeridir ancak bitkinin aci suyu ile yasaminui surdurur ve malesef virusleride bulastirir. Neyse belkide mantardir resim malesef net degil .

Arzu Kasapoğlu
16-07-2008, 21:49
Teşekkür edrim Emine Hanım, böceklerden okadar bıktım ki bir süredir herşeyi kendi haline bıraktım. Bu arada böcekler çoğaldı ve yeni türler de eklendi.

Hemen tavsiyelerinizi yerine getireceğim.

Güler hanım, ilaç yapıştırıcısını ilk kez duyuyorum. Böcek ilacı satan yerden mi alacağım?

Arzu Kasapoğlu
16-07-2008, 21:50
Mine Hanım, yapıştırıcının cevabını vermiş.

Teşekkürler...

zooteknist
16-07-2008, 23:09
Sn Mine Hanım

Cevap için teşekkür ederim.

zeonka
17-07-2008, 08:32
Bazi zararlilar ayni kene biçimi kafasini bitkinin içerisine sokarak yasar.Gerçi turkçesini bilmiyorum nedir ama sanirim link verebilirim.Dactylopius coccus.Orenek olarak bu latince isimi verebilirim bu asalak gibi yasayan zararli hic hareket etmez desek yeridir ancak bitkinin aci suyu ile yasaminui surdurur ve malesef virusleride bulastirir. Neyse belkide mantardir resim malesef net degil .

Verdiğiniz linki inceledim kesinlikle o parazit değil bana kalırsa. Sizinde görmeniz için daha net bir resim yüklemeye çalışıcam bugün.
Ama ondan önce ilacı ve Helin marka kaktüs gübresi aldığım Çepa Bauhausa gidicem. Çünkü Helin marka kaktüs gübresinin arkasına türkçe kullanma talimatı yapıştırmışlar bende bunu çıkartıyim dedim ve altındaki etiketinde üretim 2005 son kullanım 2008 oldu yazıyordu. Yeni etikkete ise üretim 2007 son kullanım 2010 yazılı. Biliyorum belki bunun yeri değil ama çok kızdım. Firmalar sırf satış grafiklerini düşündükleri için bu tür basit numaralara başvurmasınlar.

teno07
17-07-2008, 10:01
merhaba
dün akşama doğru antifungali uyguladım. 1,5 lt için kullanılacak miktar 3 gr olunca doz ayarlaması bir hayli zor oldu :) umarım erken zamanda gözle görülür iyileşme gözlemleyebilirim.
not:zeonka aynı durum bende de Antalya Koçtaştan aldığım kibrit çöpü şeklindeki bitki besininde oldu. ben kutunun yarısını kullandıktan sonra bunu fark ettiğim için götürmedim. aslında belki bu mağazalarda mal girişlerini yapanın gözünden kaçmıştır, bu konunun üreticiden veya ithalatçısından kaynaklandığını düşünüyorum.
herkese bol çiçekli günler :)

Emine Aktaş
17-07-2008, 10:59
Keske resim daha net olsaydi sakina bocuk olmasin onlar.Yaprak arkasindakiler demek istemistim.

Sayın yakamozsinek; Hastalığın seyri ve hikayesi, sardunya pası olduğunu doğruluyor.

Emine Aktaş
17-07-2008, 11:03
Sn Emine aktaş

Verdiğiniz 5 birim arap sabunu + 95 birim su karışımı ilaçtaki birimleri litre olarak mı hacim olarak mı alacağız? Ayrıca bitkilerdeki her zararlı böceğe karşı kullanılabilir mi?
Selamlar.

Birimlerin nasıl ifade edildiğini, Mine hanım açıklamış. Her böcekte deneyebilirsiniz.
Kolay gelsin.

Emine Aktaş
17-07-2008, 11:21
Emine hanım verdiğiniz bilgiler gerçekten çok önemli çok teşekkür ederiz.
Heralde ben anlamakta biraz güçlük çekiyorum daha öncede böyle birşelye karşılaşmadığım için biraz panik birazda şaşkınlık diyelim.

Konukçuları: Hastalık Pelargonium (Sardunya) türleri üzerinde görülür.
Dediğiniz için bende sırf sarnunyalara has birşey zanettim ilk başta.
Diğer bitkilerede geçermi diye sormam bu yüzdendi.

Sevgili Zeonka; Çiçeklere gösterdiğiniz ilgi ve hassasiyet çok güzel. Şunu itiraf edeyim, ben de, konuyu akedemik düzeyde anlatmışım. Konuyu biraz daha açmam gerekirdi.
Sağlıcakla ve sevgi ile...;)

yakamozsimsek
17-07-2008, 13:03
Valla sunu soyleyeyim benim gordugum kadari ile bir çesit parazit ama yinede bu konuda kesin teshisi uzmanlarin vermesi sart.Birde burayi inceleyiniz http://www.jardinoise.com/pages/page6a.asp

zooteknist
17-07-2008, 13:27
Birimlerin nasıl ifade edildiğini,Mine hanım açıklamış.Her böcekte deneyebilirsiniz.
Kolay gelsin.

Teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
17-07-2008, 15:40
bu mevsimde sardunyalarınızda çok rastlayabileceğiniz problemlerden biri de ödem. Ödemin teşhis edilmesi çok kolay. Yaprak arkasını çevirin su toplamış gibi kabarcıklar varsa (ancak ileri durumlarda bu kabarcıkların üzeri hafif kabuk yapar) bu ödemi gösterir. Sorun sürerse yaprak iyice sararır deforme olur. Saplarda da problem görülebilir.

Peki sebebi ne; sebep ne hastalık ne zararlı. Sebep aşırı sulama ve yüksek hava nemi. Koşulları iyileştirirseniz sorun yok olur.

Emine Aktaş
17-07-2008, 16:17
Valla sunu soyleyeyim benim gordugum kadari ile bir çesit parazit ama yinede bu konuda kesin teshisi uzmanlarin vermesi sart.Birde burayi inceleyiniz http://www.jardinoise.com/pages/page6a.asp

Sayın Yakomozsimsek; Gösterdiğiniz linkte, sardunya üzerinde, akarların yaptığı zararı yakın plandan göstermiş. Dikkat ederseniz aynı linkte mildio zararlarından da bahsediliyor. Biliyosunuz ki mildio da, bir tür mantar hastalığıdır.
Mine hanımın da, üzerinde durduğu gibi, nem ve fazla sulama bu belirtilere sebep olur. Mantarik hastalıklar böyle ortamda faaliyetini sürdürürler. Ortamı iyileştirdiğimiz zaman sorun ortadan kalkar.

yakamozsimsek
17-07-2008, 18:30
Ya farkinda olmadan ben kotu bir seymi soyledim kendimi firça yemis gibi hissediyorum.

zeonka
17-07-2008, 19:24
Kusura bakmayın telefonla çektiğim için ancak bukadar oluyor. (Fot.makinamızı akrakaşımıza ödünç verdik yeni bebişleri olduda :D )

http://img241.imageshack.us/img241/4415/33xb7.jpg (http://imageshack.us)

http://img383.imageshack.us/img383/9346/35nn8.jpg (http://imageshack.us)

teno07
17-07-2008, 20:28
Kusura bakmayın telefonla çektiğim için ancak bukadar oluyor. (Fot.makinamızı akrakaşımıza ödünç verdik yeni bebişleri olduda :D )

http://img241.imageshack.us/img241/4415/33xb7.jpg (http://imageshack.us)

http://img383.imageshack.us/img383/9346/35nn8.jpg (http://imageshack.us)

ah evet ben ilaçlamadan önce kopardığım kötü yapraklar da aynen böyleydi. bir de üstüne üstlük yeşil renkli yaprak kalmamıştı neredeyse. dün bu konuda geçen maneb%80 i 1,5ltye 3 gr olarak yapraktan ve gövdeden uyguladım.

Emine Aktaş
17-07-2008, 20:30
Ya farkinda olmadan ben kotu bir seymi soyledim kendimi firça yemis gibi hissediyorum.

Sayın yakamozsimsek; Gösterdiğiniz link, dikkatli bir gözlemci olduğunuzu yansıtıyor. Fırça yemiş gibi hissetmenize anlam veremedim.
Bitkide, akarların verdiği zararla, mantarların verdiği zarar görüntüsü birbirine çok benzer.
Sizin gibi, araştırmacı ve dikkatli arkadaşlarla iyi bir paylaşım yaşayacağımızı umuyorum.

yakamozsimsek
17-07-2008, 20:59
Affedersiniz akarlar nedir?

Mine Pakkaner
17-07-2008, 21:10
Akar kırmızı örümceğin genel adı.

yakamozsimsek
17-07-2008, 21:12
Tesekkurler acarien yani .

zeonka
17-07-2008, 21:18
Sn. Yakamozsımsek, Emine hanımın dediği gibi bence siz çok iyi bir gözlemcisiz. Lütfen gözlemlerinizi ve bilgilerinizi bizimle paylaşmaya devam edin.
Kimsenin kimseye fırça attığı yok bence böyle düşünmenizi sağlıycak bir ortam da yok burda. Kimsenin böyle bir niyeti olduğunuda zannetmiyorum.

zeonka
17-07-2008, 21:23
İlaçlamadan sonra bu resimdeki yapraklar iyileşirmi yoksa ben bunları koparıp uzaklaştırmalımıyım. Sardunyamın iyileşme belirtisi verip vermediğini nasıl tespit edebilirim yani nezaman eski yerine geçirebilirim. (Şuan apartman boşluğunda karantinada)
Aynı ortamda olan diğer çiçeklerimede birer fıs fıs yaptım.

Emine Aktaş
17-07-2008, 21:39
Sevgili Zeonka; Sardunyalarınızdaki bulaşıklı yaprakları, diğerlerine değdirmeden kopartıp uzaklaştırın. Sulama yaparkan, yaprakları ıslatmamaya özen gösterin. Fazla sulamadan kaçının. Ortamın nemli olmamasına dikkat edin. Çiçeğinizin kısa zamanda tedaviye cevap vereceğine inanıyorum.
Sağlıcakla kalın.:)

yakamozsimsek
17-07-2008, 22:13
Ya ben sadece saka yapmak isemistim firça konusunda.

yakamozsimsek
17-07-2008, 22:15
http://www.cityplantes.com/conseils/insectes-predateurs.shtm Iste size akarlar.

zeonka
17-07-2008, 22:26
Aman aman evlerden uzak çiçeklerden ırak olsunlar. Hiç sevimli değil bu akarlar resimlerine bakarken bile ürperdim. Yaptıkları zararlar da cabası. Benim çiçeklerime dokunmasınlarda ne yaparlarsa yapsınlar :mad:

yakamozsimsek
17-07-2008, 22:32
Resimdekilerin icerisinde sadece bir tanesi zararli orumcektir kirmizi olan diger orumcek ise yok edici dir yani kirmizi orumcek ile beslenen çesidi kultur olarakta yetistirilen ve bio alanlara birakilan bir çesittir .http://www.cityplantes.com/hydroponique/product/1250/Phytoseiulus_(carte).htm Buradan yok edicinin nasil zararli kirmizi orumcek avladigini gorebilirsiniz satin almak isterseniz fiyatida var ancak lutfen beni karistirmayiniz ingilizce baglantiyada sanirim gecebilirsiniz.

çiçeksever
30-07-2008, 15:07
Merhaba!Benim top ve sakız sardunya saksılarını yaprakları sararıyor diye çatı altına çektim.Çok güneş yakıyor zannettim.Burada sabah güneşi görüyor.Fakat çiçeklenmesi azaldı.Başka birinin ki güneş altında bol çiçek açıyor.Acaba yanlış birşey mi yaptım.Bunlarda resimleri.

ardabora
30-07-2008, 17:35
Benim de sakızlarımdan bazıları kendinden geçti,çiçekleri azaldı..Hele ki son resimdeki kırmızı sardunyam bu bahardan beri adam gibi bir çiçek açamadı gitti.Ben de sıvı besin verdim,gölgeye çektim,nihayet bir çiçek açtı ama sürekli boynu eğik...

Ayşe
31-07-2008, 09:17
[QUOTE=çiçeksever;263589]Merhaba!Benim top ve sakız sardunya saksılarını yaprakları sararıyor diye çatı altına çektim.Çok güneş yakıyor zannettim.Burada sabah güneşi görüyor.Fakat çiçeklenmesi azaldı.Başka birinin ki güneş altında bol çiçek açıyor.Acaba yanlış birşey mi yaptım.[/

Çok su veriyor olmayasınız? Sardunya dibi kurudukça sulanması gereken bir çiçektir.Eğer fazla su verirseniz, yapraklarda sararma ve hatta kök çürümesi yapar. Gölgeye koyarsanız dal ve yaprağa kaçar, fazla çiçek açmaz. Çiçek açmasını ve sararmamasını istemiyorsanız; dibi kurudukça su, çok yakıcı olmayan güneş ışığı diyorum.

Baldaş
10-08-2008, 18:10
Bol bol yeşeren, fazla çiçek açmayan sürekli ağaç gibi büyüyen sardunyalarım :p Karadeniz iklimini çok da sevmediler

Arzu Kasapoğlu
10-08-2008, 19:17
Merhaba Baldas,

Sardunyaların balkonun iç tarafında durdukları için çiçek açmıyorlar.

Balkonun kenarına koyarsan çiçeklenir.

Baldaş
11-08-2008, 08:06
Günaydın Arzu Hanım. Söylediğinizi ben de düşündüm ama yüksekten birinin kafasına düşer diye ödüm kopuyor koruma yaptırmam lazım. Balkon apartmanın girişine bakıyor ve çocukların oynadığı işlek de bir sokak... Bir de sanki sardunyalar fazla yağmur yerse çürürmüş gibi geliyor bana, içeriye koydum fazla ıslanmasınlar diye aklım sıra iyilik yaptım fazla çiçekleri yok ama resimden belli olmuyor o kadar uzadılar ki ölçsem iki metreyi bulur.
Çok eskiden demir çerçeveli uzun saksılarda balkonumuzda kedi tırnakları büyütüyorduk. Biz tedbiri almıştık ama üst kat komşumuz halı silkelerken püskülleri bizim demire takıldı. Kaldırmasıyla birlikte koskoca saksının aşağıdaki arabaya inmesi bir oldu. Hiç unutamam iyi ki aşağıda kimse yoktu.

draco
03-09-2008, 15:21
Balkondaki bazı sardunyunlarım hiç durmadan boyuna doğru uzuyor. Hatta bazıları o kadar uzadı ki kırılıp kopmaya başladı ve üstüne üstlük çok nadir çiçek açıyorlar. Bu uzama sardunyanın cinsine mi bağlı yoksa budamam mı lazım ? Teşekkürler.

Arzu Kasapoğlu
03-09-2008, 16:49
Sardunyalarınız gölge bir yerde duruyorsa, boyuna uzar ve çiçek açmaz.

Sardunyanızı bol ışıklı ve güneşli bir yere koyun.

draco
09-09-2008, 20:44
Sardunyalarımın bir kısmının yapraklarında noktasal kuruma oluyor daha sonra bu kuru yerler küçük küçük deliklere dönüşüyor. Yardımcı olabilir misiniz?

moso
01-10-2008, 15:22
Benim sakızlarımda da zeonka nın sakızlarının hastalığından var. Resimlerdekinin aynı.
Önceleri önemsememiştim ama çoğalmaya başlamışlar. Hatta yeni tomurcuk filizlenmeleri vardı kurumuşlar.
Elimde saneb m-22 ilacından var. Kullanım bilgilerinde 1 lt'ye 2 gr kullanmam öneriliyor. Kuyumcu terazim de yokki:(

Güneş batınca ilacı uygulayacağım. Sonucu sizlerle paylaşırım.

verdoque
20-10-2008, 20:39
Merhaba, benim de yaprağı tüysüz olan bir sardunyam var. Yaz başında Atatürk Orman Çiftliği'nden almıştım. Çok cılızdı tek bir dalı var onun üstünde de küçük yapraklar. Ama eve getirdiğimden beri çiçeği hiç eksilmedi. Yaprak çıkarmıyor sürekli çiçek açıyor. Ama son zamanlarda yaprakları aşağıdan başlayarak teker teker sararıp döküldü. Yaprak arkalarında da önceki postalarda gösterilen kahverengi lekelerden var. Plumeriamın kırmızı örümceklendiğinden şüphelenip yan yana duran çiçeklerimi ve sardunyamı (vft'm hariç) neoronla ilaçladım. 4 gündür balkonda duruyorlar. Umarım yaprak sararması ve kahverengi leke problemimi ilaçlama çözer.

Kırmızı örümcekleri gözle göremiyorum. Kurtulup kurtulmadığımı nasıl anlarım?

Güler
21-10-2008, 16:30
Bitkiniz canlanır, yeniden yaprak çıkartır, yaprakları da koyu yeşil ve canlı canlı, pırıl pırıl olur.

verdoque
21-10-2008, 21:35
Teşekkür ederim. Bugün tekrar ilaçlama yaptım. Umarım dediğiniz gibi iyileşir...

ffuruzan
22-10-2008, 13:34
İyi ve bol çiçekli günler efendim. Sakız sardunyalarımın artık (sardunyamın) bir derdi var, ama bu derdine çare olamadım. Kök değil yukarıdaki dallarından kuruyor inceliyor ve kopuyor. Sitede araştırdım ama böyle bir sorunla karşılaşan bir çiçek sever göremedim. Bu sorun yanlız bendemi var acaba? yardım ederseniz çok sevineceğim. Teşekkür ederim.

BenBen1967
22-10-2008, 15:35
O sorun bende de var. Ben bakıyorum kuruma başladı dalı ordan kesip tekrar dikiyorum kimi tutuyor kimi tutmuyor. Ama nesi olduğunu henüz keşfedemedim. ;)

Orkun Kırcı
12-11-2008, 21:08
Yaa size birşey danışayım. Dün burda hava çok soğuktu dışarıda duran ceylangözüm soğuktan etkilenmiş. Tüm yapraklarını sanırım kaybedecek. Acaba yapraklarını ben mi koparsam. Yoksa tek tek kuruyup düşmesini mi bekleyeyim.

Güler
13-11-2008, 08:47
Ne fark eder ki?

Orkun Kırcı
13-11-2008, 14:38
İşte ben de onu soruyorum fark var mı yok mu diye? Hasarlı yaprakları hala beslemeye devam ederse zorlanır diye düşünüyorum ama tabii bu sadece benim düşüncem.

günebakan
13-11-2008, 15:44
O zaman temizleyin gitsin Sayın Orkun çiçeğinizde yorulmamış olur:)

Güler
13-11-2008, 15:50
Sevgili orkunkırcı, size mesaj atmıştım ama gelmemiş.
Ceylanların, gövdelerinde yumuşama var mı? saadece yaprakları mı bozulmuş?

Orkun Kırcı
13-11-2008, 20:01
Hayır gövdelerinde yumuşama söz konusu değil gayet dinç duruyor.

Orkun Kırcı
13-11-2008, 20:09
İşte fotosu şimdi çektim. Artık yaprakları tamamen kurumuş, çıtır çıtır olmuş. Acaba dallardan birini kesip toprağa diksem tutar mı bu haliyle ne dersiniz?

52767

elif59
13-11-2008, 20:11
tutmaz gibi geliyor bana ama belkide tutar ek sen yinede..(ismi cok hoş muş ceylangözlüm biz canan diyoruz...)

Orkun Kırcı
13-11-2008, 20:20
Aslında bizim orda kelebek deriz buna. Ben sitede öğrendim ceylangözünü. Bizde diğer sardunyaya sakız canan diyoruz.

elif59
13-11-2008, 20:38
acaba cananını koparmasan yaprak cıkarmazmı tekrar?(benim cananım balkonda halen şu sıralar iceriye aldıgımda yaprakları sararıyor.)

Orkun Kırcı
17-11-2008, 21:00
Bahsettiğim ceylangözümden ümidi kesip yanındaki minik yavruyu az önce başka saksıya alayım dedim. Saksıdan kalıp halinde çıkardım biraz toprağını silkeledim bir de ne göreyim. Dipten o kadar çok yavrulamış ki neredeyse yüzeye varmak üzereler. Hemen geri koyup toprakla sıkıştırdım. İnşallah yavrulara bir zarar vermemişimdir. Birkaç hafta sonra bir sürü ceylangözü yavrum olacak. Nereden baksanız 6-7 kadar vardı. :)

Orkun Kırcı
17-11-2008, 22:00
Kuruyan yaprakları kopardım sonra da kalan iki dalı çatalın az üzerinden kestim ve üzerine mum damlattım foto2. Aldığım çeliklerden birisini de foto1 torfa diktim. Ayrıca foto2de günışığıyla buluşan yavruda görülmekte :)

53129
53130

elise
18-11-2008, 07:39
Bu sardunyayı geçenlerde almıştım. Durumu çok iyi değildi nerdeyse tüm yaprakları sararmıştı eve geldikten bir süre sonra kendini baya topladı tomurcuk vermeye başladı beni de sevindirdi ama şimdi sevincim kursağımda kaldı. Tomurcuklar tam açmaya yeltendiğinde kuruyorlar ve gövdede resimde görüldüğü gibi kararma söz konusu. Bu neden olmuş olabilir ve kurtulma şansı varmıdır bu durumdan?

omar
18-11-2008, 08:40
Sn. Elise,

Üzgünüm bu çürümenin görüntüsü.

Kahverengi kısma hafifçe bastırırsanız yumuşamış bir doku hissedersiniz. Maalesef kurtaramazsınız. Benim de birkaç kez başıma geldi. Sanırım çok fazla sulamadan dolayı kök çürümesinden oluşuyor.

elif59
18-11-2008, 15:52
orkunkırcı mum damlatınca ne oluyor?

Orkun Kırcı
18-11-2008, 16:21
sayın Elise ******* fazla sulamadan. Çürümeyen dal varsa ayırıp onu ayrıca dikebilirsin.
Elif hanım mum damlatınca nem kaybını önlüyor sanırım, oradan kuruma olabilir diye.

verdoque
23-11-2008, 20:30
Tekrar merhaba,

Sardumyamın yaprak sararması geçti. Son çiçeklerini döktü. Bir süredir pek hareket yoktu. Birkaç gün önce aşağıdaki bağlantıda fotoğrafını koyduğum böcek 1-2 gün sardunyamın üzerinde gezindi. Ondan sonra sürgün verdiğini fakettim. Bu böceğin zararlı olmadığını düşünebilirim değil mi? :)

http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=318411&postcount=63

elif59
26-11-2008, 09:33
Ceylangözümün(canan) topragını havalandırmak için karıştıyordum solucan gördümm:(:( saksısını değiştirsem nasıl değiştircem saksı büyük çiçek büyük
çiçeğim ölebilirmi solucanlardan dayanıklı bir çiçek gibi duruyor ama solucanlara ne kadar dayanırki :confused:

cevreizcisi
26-11-2008, 11:19
Belli olmaz ,işi solucanlara bırakıpta onlara güvenmeyin ne edip etmek lazım.Mutlaka saksıyı değiştirmekgerek ,mümkün olduğunca toprağıyla ama toprağın her yerine geçmiş midir acaba solucanlar ?

elif59
26-11-2008, 11:26
Ben bir çubukla karıştırırken gördüm üstte yani ama eminim içi solucan dolu üremiştir..solucan kaçıran bir ilaç falan varmıdır.

cevreizcisi
26-11-2008, 11:39
solucanları yok etmek **** ilaçların kaçırma gibi bir özelliği olduğunu sanmıyorum.Nemli olduğu müddetçe solucan orada barınır.Güneşe koyup bir müddet kurutmayı deneseniz belki kuruma eylemi başlayınca ,çevresinde nemli toprak olunca oraya kaçabilirler ama eğer bahçeniz var vede tavuklar varsa bahçeye serin gerisini tavuklar halleder kesin.

elif59
26-11-2008, 11:43
Ne bahçe var ne tavuk,solucanlar bir saksıdan diğerine geçiyor o yüzden hepsinde solucan buluyorum..şimdi bütün saksıları kontrol edip değiştirmemmi lazım..toprakta pahalı 2.5 litresi 2 ytl benimde saksılar büyük masraflı olcak bu solucanları yok etme işlemi zaten evdeki herkes çiçeklerden şikayetçi

derya Derya
26-11-2008, 14:36
Ben forumda solucanlardan korkulmaması gerektiğini, aksine saksı içinde gezindikleri için:D toprağın havalanmasını sağladıklarını okumuştum.

derya Derya
26-11-2008, 14:58
Orjinal Mesaj Sahibi Mutlu Kutlu
Genel olarak bilinen, solucanların bitkilerin köklerini zarar verdikleri, ölümlerine neden oldukları gibi suçlamalar, tamamen gerçek dışı bence.

Toprağınızdaki solucan, aynı zamanda bitkiniz ve toprağınında sağlık göstergesidir.

Saksıdaki solucan aşırı besili ve büyükse toprağınız yüksek humus içeriyor, yeterli sulanıyor ve yetrince havalnıyor demektir.

Solucanlar çok cılız kıl kurdu gibi görüntü almışlarsa, bu tamamen sizin suçunuz. toprağınız hava almıyor, humusca fakişrleşmiş ve aşırı suluyorsunuz demektir.

Bitkiniz ölmeden önce solucanlar ya kaçmanın yolunu arar veya ceset olarak bitki yakınlarında görülürler. bitki kökünü açıp bakarsanız çürümüş ağır bir kokuyla karşılaşırsınız.

Bitkilerinizin toprağında bir kaç solucanın olması bence iyi bir şey, toprağınız tüneller vasıtasıyla havalandırılır, toprağınız yavaşta olsa aktarılır.

Sonuç: solucanlar saksı bitkileri içinde gereklidir, zararlı kurtçuklarla karıştırmamak gerekir.

Saygılar.
Solucanlar faydalıymış...

Güler
26-11-2008, 15:25
Solucanların bahçede toprağı havalandırdığı ve büyük alanlarda faydalı olduğunu ben de duymuştum, ama saksı toprağı için ne kadar doğru bunu bilemiyorum.
Saksıyı yukarı kaldırdığınızda tabağında, saksı deliğinin geldiği yerde kırıntı gibi toprak kümeleri görüyorsanız, saksı toprağında solucan var demektir. Bunu da bir şekilde yok etmeniz gerekir, çünkü o kısa alanda bitkinizin kökü hava alabilir, bu da bitki için iyi değildir.
Bitki küçük, saksı büyük ise bu da bitki için iyi olmaz, zor çiçek alırsınız.
Saksı değişimleri yapılırken, bir evvelki saksıdan bir numara büyük saksıya almakta fayda vardır.
Saksı toprağınızda solucan varsa, ve saksı değişimi yapacaksanız, sırf solucanı atıp o toprağı kullanmak da ne derece doğrudur? Larvalarının kalma ihtimalini de düşünmeniz gerekir. Bence en doğrusu sağlıklı yeni toprak koymaktır. Evet belki biraz daha pahallı olur ama, gülü seven dikenine katlanır diyelim. Veya ormana yürüyüş için gittiğinizde yanınızda bir poşet götürün, oradan alacağınız funda toprağı en iyi toprak olacaktır.

cevreizcisi
26-11-2008, 16:13
Evet ,saksıda o küçücük alanda yeterince havalandıracak alan olmadığı ve beslenmeleri zor olacağı için bitki köklerine zarar vermeleri muhtemeldir.Yoksa bahçede faydalı oldukları doğrudur.

Sayın Ülker ,fırtına o tarafa doğru esmemektedir.Benim bir arkadaşında büyük karanfilleri vardı sürekliçalmaya gelenler oluyordu.Sonra tellerle kapattı etraflarını dikenli telle.Öylede sevmek iyi olmuyor ama anca kurtarmak için.

elif59
26-11-2008, 16:46
Tabi ya larva ben köy gübresini koyarken bakıyorum solucan yok..solucanlarda yumurtadan sonradan çıkıyorlar

hava alıyor diyorsunuz bakalım toprağını değiştirmicem..sonuç ne olcak şuan hergün 1 yaprak sararmış görüyorum.. solucanlar çiçeği öldürcekmi havalandırcakmı

Orkun Kırcı
26-11-2008, 18:02
Yaa bu köy gübresinden sinekte oluşuyo bi zaman sonra :(

Nejla K.
26-11-2008, 19:08
Arkadaşlar ,Güler hanımın yazısından sonra saksılarımın altında toprak olup olmadığını kontrol ettim.şüphelendiğim bir tanesinin saksısındaki toprağı boşalttım.2 tane upuzun solucan buldum.Yeni bir saksıya ve yeni bir toprağa diktim.Aspirinli su ile suladım.Beklemedeyim.

elif59
26-11-2008, 20:47
Bonsai bölümünde solucanlarla ilgili bilgiler okudum..bahçede tarlada yiyecek bulabiliyorlar ama saksıda çiçek köklerini yiyorlar kökleri saksı yüzeyine çıkıyor.. gibi şeyler yazılmış benim cananında kökleri toprak yüzeyine çıkmışlar topragını yarın değiştirmeye karar verdim..ve 1.5 litre suya 1 kapak çamaşır suyu dökülüp çiçeğe verilince solucanlar kaçıyormuş denemeliyim ?

Orkun Kırcı
26-11-2008, 20:49
Çamaşır suyu bence çok riskli. Bonsai bitkileri ağaçsı olduğundan dayanıyor olabilir. Ya sardunya için?

elif59
26-11-2008, 20:56
Peki ne yapmalıyım bıktım artık bu solucanlardan bi kaç günde bir saksı değiştiriyorum..Baştan yoklar sonradan çıkıyorlar çiçeği kurutuyorlar saksı değiştirmekten başka çare yokmu her çiçeğime bulaşıyor saksılarını değiştirdiklerime bulaşmasın

Başbahcivan
26-11-2008, 20:58
elif59 arkadaşım çiçeğini saksıdan çıkar 1 litre suya 2cc ticari adı(folidol)olan ilacı boş bir cam sil kutusunu iyice yıka o suyla karıştırdığın ilacı püskürtme usulü ilacla ve tekrar dik bolcana can suyu vermeyi unutma çiçeği budamaktan korkma not:ilaclamaişini aynı şekilde yapraklardaki zararlılar içinde uygulayabilirsin
kolaygelsin

Orkun Kırcı
26-11-2008, 21:01
En iyisi güzelce bir budama yap. Zaten kışta geldi. Bahara kadar bomba gibi olur o. Küçük çeliklerle havalandırılmış toprakla yeniden başlıyomuş gibi. Benim tavsiyem bu yönde.

elif59
26-11-2008, 21:05
Orkunkırcı budama yapmam çiçeğim cok büyük neden keseyim?
Bahçıvan çiçeği saksıdan çıkarıcam sonra su içinde tutayım sonra dediğiniz ilacı köklere mi sıkayım?(can suyu nedir?)

Başbahcivan
26-11-2008, 21:13
arkadaşım saksıdan zaten kalıp gibi çıkar hafif toprağını çimtikle yani az dağıtıyorgibi yap suya koymadediğim gibi ilacla tekrar dik hem toprak havalanmış olur dikimden sonra verilen suya can suyu denir budamak(kesmek)ten korkma kestiğin dalları tekrar dikebilirsin kolaygelsin

elif59
26-11-2008, 21:15
dediğiniz ilacı toprağına sıkıcam yani.. solucanlar çıkana kadarda saksıya koymıyayım ?

Başbahcivan
26-11-2008, 21:23
ilacladıktan sonra hemen dikin beklemenize gerek yok ama sulama yapın

elif59
26-11-2008, 21:28
saksıyı olduğu gibi çıkarıyorum dediğiniz ilaçtan yapıp püskürtüyorum..saksıya koyup su veriyorum.. solucanların kaçıcağını zannetmiyorum ama denemekte fayda var.. 1 litre ilaçlı suyu direkt döksek belki kaçarlar diye düşünüyorum saksı oldugu gibi cıkıcak kenar kısımlarına sıkılınca içindekiler nasıl kaçıcak

Orkun Kırcı
26-11-2008, 21:40
Saksını merak ettim doğrusu büyüklüğünü falan. Bir fotolada alternatif fikirler üretelim Elif.

Orkun Kırcı
26-11-2008, 21:43
Sana en son solucan operasyonumu anlatayım dur. Sardunyamı bir kaç gün sulamadım. Ondan sonra bolca suladım ve kaloriferin üstüne bıraktım ama tabii benim saksı küçük avatarımda görünen yan taraftaki yani. Akşama geldim solucanlar meftaa toprağın üstüne çıkmışlar. Biraz haşlama olmuş ama napiim. O günden beri sulamadım toprağın normale dönmesini bekliyorum.

günebakan
26-11-2008, 21:45
İlahi Orkun solucanlar haşlama olmuş galiba anlaşılan sıcak suyu sevmiyorlar:p

Sevgili Elif toprağını falan silkeyeyip yeni toprak ve saksıya gömsen eski topraktan tamamen temizlesen çözüm olurmu dersin:)

elif59
26-11-2008, 21:50
Ben size kendi çözümümü anlatayım ilacı çamaşır suyunu boşver:D çıkarıcam saksıyı koyucam su dolu bir kovanınn içine kökler topraktan kurtulsun saksıyıda bi güzel yıkayıp hazır paket toprak alıcam yarın carrefour açılıyor burda orda belki ucuz toprak bulabilirm.
çiçekçilerde falan 2.5 litrelik 2 ytl yazın kiler de 10 lt. 2.5 ytl satılıyordu ama yaz sezonu geliyormuş sadece

elif59
28-11-2008, 19:44
ben cananımı bugün solucan gördüğüm için saksıdan çıkardım kenarları saksı altı köklüydü solucan aç gözlü olanlardan değilmiş olsaydı hepsini yerdi :D diye bende 1 boy büyük saksıya gecirdim..

Başbahcivan
28-11-2008, 21:44
nejla K arkadaşım senin toprağındamı sorun var diye düşünüyorum yarı geçirgen yani hafif kumlu olmasına dikkatet mutlaka başaracaksın saygılar

elif59
28-11-2008, 22:03
saksıdan çıkardım..saksının altı yanları kökler sarmış..solucanı üstte görmüştüm içine kaçmıştı ama demekki kökleri yemiyor terbiyeli solucan :) bende 1 boy büyük saksıya değiştirdim dağıtmadan

cevreizcisi
29-11-2008, 11:06
Ne güzel sayın elif 59 sizin solucanlar akıllıymış.Çiçeklere zarar vermesinler de ne güzel.

elif59
29-11-2008, 14:24
Cevreizcisi o işin şakası da ben gördüğümde yeni giriyor olupta birkaç gün sonra etkisini göstermesin? bilmiyorum 1 solucan içinde yarım saat suda bekletmedim çiçeği çokta kökleri vardı..

cevreizcisi
29-11-2008, 16:09
Evet ,dikkat etmek gerekli ,umarım yeni girmiş ve sadece bir tanedir.Yavrulama yapmamıştır.

Başbahcivan
29-11-2008, 20:08
elif 59 arkadaşım ilaclama yap dediğimi uygula korkma başaracaksın kolaygelsin

elif59
29-11-2008, 22:03
başbahcıvan ben şimdi çiçeği baska saksıya değiştirdim tekrarmı çıkarıcam..dediğiniz ilacı suya koyup sulasam solucan çıkmazmı?

Başbahcivan
30-11-2008, 20:58
elif59 evet çıkartıb fısfıs olarak ilaçla 5 10 dakika sonra dik tamam başaracaksın

susam
01-12-2008, 08:00
Solucanlardan başı dertte olanlar için kendi uyguladığım yöntemi yazayım dedim. İki haftada bir 2 lt kadar suya 1 büyük aspirini eritip bütün çiçeklerimi suluyorum. Solucanın s'si kalmıyor. Tavsiye ederim. Üstelik sardunya gibi asit seven bitkiler içinde sanırım iyi oluyor. Zira bir coşuyorlar ki sormayın :D.

elif59
01-12-2008, 13:15
Küpe çiçeği,karanfil,menekşe,kolonşe ve amaryllis gibi çiçeklerimede verebilirmiyim..

susam
01-12-2008, 18:14
Bütün çiçeklerinizin toprağını düzenli olarak aspirinli suyla sularsanız solucan derdiniz olmaz. Gerçekten de olmuyor. Bende bunu bahçevanlık yapan bir dostumuzdan öğrendim. O gün bu gündür solucan derdim kalmadı.

elif59
05-12-2008, 15:53
benimde cananımda yaprak sararmaları var ben makasla kesiyorum sararanları ama bir o kadarda yeni filiz çıkarıyor :pbu mevsimde canan tutmuyor komşu toprağın bile soguk oldugunda tutmadıgını söyledi nisan mayısta ekicez artık

Başbahcivan
05-12-2008, 21:38
Arkadaşlar bu dönem sardunyalardaki yaprak sararmaları normal midir?Yeni dikilenler bile sararmakta...

değerli arkadaşım yazboyunca olan yaprakların yaşlanması ,havalarındeğişmesi,topraklarının havalandırılmaması,budama yapılmayışı,bu aylarda sulama suyuna dikkat edilmeyişi,rüzgar alması gibi sebepler sardunyalarımızı olumsuz yönde etkiler daha önceki sayfaların birinde sardunyaların bakımını yazmıştım bunlara dikkatedelim saygıdeğer arkadaşım
kolaygelsin

hakan_73
08-12-2008, 02:16
Ayrica ben solucanlar için .,çiçeklerimin topraklarına insektisit veriyorum. şu ana kadar işe yaradı. Ben yazın balkon çiçeklerim için getirdiğim gübreli bahçe toprağını herzaman insektisitle dezenfekte ediyorum. şu ana kadar çiçeklerime bir zararı olmadı . dışarıdan gelen bütün topraklarda , solucan **** bol miktarda böcek ,solucan ve toprak kurdu mutlaka oluyor.

elif59
11-12-2008, 11:24
Hakan_73 insektisit dediğiniz ilaç tarım ilaçları satan yerlerde bulunurmu nasıl bi ilaç toz mu su mu ve bütün çiçeklerde kullanılabilirmi

hyanik
13-12-2008, 22:13
Hakan_73 insektisit dediğiniz ilaç tarım ilaçları satan yerlerde bulunurmu nasıl bi ilaç toz mu su mu ve bütün çiçeklerde kullanılabilirmi

Sevgili arkadasım.
Benimde bazı saksılarımda böcek,kurt ve solucanlar görünüyordu zaman zaman.Bir ziraat bayısıne sordum ve bır toz verdı beyaz.sanırım 5 ytl ıdı.Cay kasığı ile serpiyorum toprağına ve suluyorum.Bu aralar sorun gorunmuyor gibi.Bı dene ıstersen.Ayrıca sonraki mesajımda adını da yazarım mutlaka.
Esen kalın.

hakan_73
13-12-2008, 23:45
Elif hanım, zirai ilaç bayisine sorarsanız size yardımcı olurlar. sistemik etkili olmasına dikkat edin ama.Ben yazın balkon çiçeklerim için aldığım bahçe toprağını mutlaka bu şekilde insektisit le ilaçlıyorum .belki toz olanıda vardır bilmiyorum. benim kullandıklarım sıvı şeklinde 1 litre suya bir yemek kaşığı falan koyuyorum. iç mekan ve dış mekandaki bütün çiçeklerimin saksılarınada döküyorum şu ana kadar çiçeklerime hiçbir zararıda olmadı.başka türlü başedemezsiniz topraktaki haşerelerle.

begonvil 14
15-12-2008, 09:07
Arkadaşlar benim sakız sardunya ve diğer sardunyalarım evimiz sobalı olduğu için sıcak odada duruyor.Ama yapraklarında sararma var ve hiç gelişme büyüme göstermiyorlar.Bir tanesi camın önünde gayet iyi büyüyor.sardunyalrımı soğuk odada mı yoksa sıcak odada mı tutmalıyım?

BenBen1967
15-12-2008, 09:54
Sayın begonvil14 sardunya dış mekan çiçeğidir evin içinde pek fazla gelişme gösteremez. Sadece don zamanı korunaklı yere alınır **** naylon poşetle sarılır.
Siz bence onları dışarı alın ama Bolu şimdi karlıdırda akşamları dona çeker. ;)

begonvil 14
15-12-2008, 10:19
Bolu da kar yok şimdilik ama akşamları don oluyor.O zaman soba yanmayan odaya alsam olur mu sevgili BENBEN1967?

susam
15-12-2008, 11:38
Sevgili begonvil. Soba ya da kalorifer olan odalarda sardunyalarınızı kurutabilirsiniz. Mutlaka gün içinde havalandırabileceğiniz ve gün ışığı gören bir odada tutun. Tabi bu zaruret halinde olmalı. Sardunyalarınızı don olayları başlamadan içeri almasanız iyi olur derim. Sonuçta dış mekan bitkileridirler.

Nejla K.
15-12-2008, 11:38
begonvil14 bence sobalı odadan ziyade kapalı bir balkon **** soğuk oda daha iyi sonuç veriyor.

begonvil 14
15-12-2008, 12:17
Sıcak odadaki sardunyamın resmi bu:

BenBen1967
15-12-2008, 14:57
Yazık o sardunyacıklara onlar bende olacak şimdiye azmıştılar. Siz bence kapalı güneş gören bir balkona **** güney cephesine yerleştirin gariplerimi. Sıcak oda kurumalarına neden olur. Havalar ısınınca dışarıya koyun baharla beraber. Ben hiç içeri almadım don olunca sarıp sarmalıyorum üstünde kar hiç bırakmıyorum. Kapalı balkonum olmadığı için sarmak zorundayım, kalan sağlar benimdir hesabı havalar ısınınca **** don geçince açıyorum poşetlerini. ;)

Başbahcivan
15-12-2008, 20:36
Sıcak odadaki sardunyamın resmi bu:

Sevgili arkadaşım, saksıdaki sardunyanı saksıya 10 cm yakınlıkta budamalısın,daha sonra sararmış yaprak ve geçmiş çiçekleri ayıkla daha, gür canlı çiçeğe sahib olacaksın.Kolaygelsin, esenkal.

zooteknist
02-01-2009, 22:56
Benim sardunyalarım kalorifer dairesinde olduğu halde donmuşlar. Acaba bahara yeniden sürgün verirlermi?

Penelophe
02-01-2009, 23:52
Eğer sadece üst kısımları donduysa yeniden sürgün vermeleri muhtemel ama köke yakın yerler de donduysa umudunuzu kesin, toprağa yakın yerde gövdeyi inceleyin, donma var mı bakın.

Orkun Kırcı
03-01-2009, 15:39
Kalorifer dairesinde nasıl donmuş yaa şaşılacak şey. İnşallah kökler donmamıştır.

Başbahcivan
03-01-2009, 21:44
Benim sardunyalarım kalorifer dairesinde olduğu halde donmuşlar. Acaba bahara yeniden sürgün verirlermi?

Topraktan 1-2 cm üstünü tamamen kesin, ılık ve aydınlık bir ortamda tutun ama toprak sadece nemli kalsın, tekrar kökten mutlaka sürgün vereceklerdir. Kolay gelsin, sayın arkadaşım üzülmeyin baharda çıkan sürgünler sizi sevindirecektir.

ninina84
13-01-2009, 23:02
Arkadaşlar; bu sardunyalardaki pas hastalığı için ne önerirsiniz? Captan diye bir fungisit var. O işe yarar mı acaba? Geçen gün üstünde tozlu halkalar olan kurumuş bir yaprak buldum. Diğer yaprakları da kontrol ettim birşey yoktu. Ama mantar bu, birinde varsa diğerlerinde de er ya da geç ortaya çıkacaktır.

Başbahcivan
14-01-2009, 20:57
Arkadaşlar; bu sardunyalardaki pas hastalığı için ne önerirsiniz? Captan diye bir fungisit var. O işe yarar mı acaba? Geçen gün üstünde tozlu halkalar olan kurumuş bir yaprak buldum. Diğer yaprakları da kontrol ettim birşey yoktu. Ama mantar bu, birinde varsa diğerlerinde de er ya da geç ortaya çıkacaktır.

Saygı değer arkadaşım acaba bu pas dediğiniz halka külleme hastalığımı?,yoksa mantarmı?Önce bunu bilmek gerekir yinede hastalıklı yaprakları temizleyib,daha sonra (Cupravit veya Antracol)ile ilaçlayın,sanırım problem çözülecektir.Kolaygelsin.

ninina84
14-01-2009, 21:10
Pas dediğim Mine Hanım'ın 25. mesajda bahsettiği hastalık gibi. Yapraklarda garip noktasal sararmalar ardından da kurumalar oluyor. En son kuruyan yaprağın altında da bir veya iç içe iki-üç halka şekilinde dokununca ele bulaşan kahverengi toz gibi birşeyler vardı. Önce toprak bulaşmış sandım fakat hepsinin şeklinin yuvarlak olduğunu görünce bir terslik olduğunu anlayıp bu başlığı araştırdım.

Başbahcivan
15-01-2009, 21:15
Pas dediğim Mine Hanım'ın 25. mesajda bahsettiği hastalık gibi. Yapraklarda garip noktasal sararmalar ardından da kurumalar oluyor. En son kuruyan yaprağın altında da bir veya iç içe iki-üç halka şekilinde dokununca ele bulaşan kahverengi toz gibi birşeyler vardı. Önce toprak bulaşmış sandım fakat hepsinin şeklinin yuvarlak olduğunu görünce bir terslik olduğunu anlayıp bu başlığı araştırdım.

mine hanım,ın dedikleri doğru, bir üst mesaj,dakileri uygulayın başaracaksınız.

nurcanaybay
25-02-2009, 17:35
Eylül ayında
çelikten yetiştirdiğim 2 sardunyam çok güzel gelişti .Son günlerde o sağlıklı yaprak uçlarının içe doğru kıvrıldığını gözlemledim.Kapalı balkonda ,pencere önünde duruyorlar.
Kıvrılmaların sebebi hakkında bilgisi olan varsa paylaşabilirmi ?

Orkun Kırcı
25-02-2009, 19:08
Nemsiz kalıyor olabilirler mi? Birde camdan vuran güneş rahatsız eder genellikle.

ninina84
25-02-2009, 19:57
Eylül ayında
çelikten yetiştirdiğim 2 sardunyam çok güzel gelişti .Son günlerde o sağlıklı yaprak uçlarının içe doğru kıvrıldığını gözlemledim.Kapalı balkonda ,pencere önünde duruyorlar.
Kıvrılmaların sebebi hakkında bilgisi olan varsa paylaşabilirmi ?

Sayın nurcanaybay, sardunyanız sakız sardunyası mı? Yaprakların uçları kıvrılıyor demişsiniz. Şapka gibi mi oluyorlar? Benim de sakızlarım kapalı balkonda duruyor ve yaprakları şapka gibi olup ardından da bazıları kuruyor. Böcek sandım başta ama herhangi bir yaşam belirtisine rastlamadım.

nurcanaybay
25-02-2009, 20:12
Evet ,ikiside sakız.Şu an için kuruma yok ,ben üşüdüklerini düşündüm ve biraz önce
camdan uzaklaştırdım.Cam buz gibi,belki bir tür soğuk yanığıdır ,bilmiyorum.

Orkun Kırcı
25-02-2009, 20:16
Hmm olabilir. Evimdeki iki saksıdan birinde az da olsa böyle bir durum vardı. İkiside cam önünde olmasına rağmen bir kaloriferden uzaktaydı ve onun bir iki yaprağı kıvrıktı. Tam emin değilim ama nedenlerden biri olabilir belki.

Haaa bu arada sakızlarınız ne renk acaba? :)

dtgt
25-02-2009, 22:08
Yapraklarına su fısfıslamayı hiç denememiştim. Teşekkür ederim sayın orkunkırcı. Bir sorum daha olacak: sakızların yaprakları uçlarından arkaya doğru kıvrılıyor. Yapraklar gayet sağlıklı ancak kıvrılma var. Neden olabilir acaba?

nurcanaybay
26-02-2009, 10:56
Sn.Ninina ,bugün sardunyaların yapraklarına büyüteçle baktım.Pek çok yaprağın üzeri
siyah noktalarla doluydu ,yaprağın içine doğru gömülmüş,hareketsiz.Sanırım bunlar da bir tür zararlı ,üzeri yoğun olan yaprakları toplayıp imha ettim.Size de tekrar incelemenizi öneririm.

Ülker
26-02-2009, 11:20
Bu hafta çeşitli yerlerden aldığım canan sardunya çeliklerimi diktim, yaprakları sararıyor gibi ama inşallah hayata tutunurlar, mevsimsiz diktim nede olsa.
Renkleri çok farklı ve güzel, tutarlarsa hemen fotoğraflarını sizlerle paylaşacağım.

Mermaid
26-02-2009, 11:39
Sevgili Ülker çok fazla sulamayın genelde yaprak sararması fazla sudan kaynaklanıyor.
Fotograflarını görmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz.

Benim sardunyalarımda da aynı sorun var yaprakları kıvrıldı. Sevgili Nurcanaybay yazınızı okuduktan sonra bende mercek altına aldım yaprakları. Sanırım bunlar tırtıl yumurtası ve yapraklardaki suyu emiyorlar bu yüzdende yaprakları kıvrılıyor. Uyarınız için teşekkürler. Yumurtaların çıkmış olma ihtimalini düşünmek bile istemiyorum.