View Full Version : Sardunya hastalık ve zararlıları
Sevgi Durul
28-11-2010, 11:20
Azot eksikliğinde yaprak gelişimi olmaz mı? Genelde diğer sardunyalarımda da bu durum söz konusu. Vermediğim gübre kalmadı. Yine de eksik madde olabiliyor demek ki. Fazla ilgiden mi nazlanıyorlar yoksa?
osmanramone
04-03-2011, 06:22
selam benim sardudyalarım boyları çok uzadı bende onların boylarını kısaltmadım boyları 1.5 metreye ulaştı. bence çok güzel oldular fakat şimdi ucları kararmaya başladı ve ucç
kısımlarından kararıp çürüyorlar. Ne oldugunu anlayamadım. ne yapmalıyım? Herkese bol çiççekli günler diliyorum.
osmanramone
08-03-2011, 11:04
yukarıda bahsettigim sardunyamın resmi.
osmanramone
08-03-2011, 11:06
Selam benim bildigim az sularsanız çiçek açıyor çok sularsanız yaprak yapıyor...
acemifüsun
08-03-2011, 11:50
yukarıda bahsettigim sardunyamın resmi.
Sardunyanız az güneş gördüğü için formu bozulmuş. Ben olsam 2-3 göz bırakarak, hemen budardım, daha gürleşir, daha canlı bir bitki olur:)
Bir de benim sardunyalarım çiçekten çok yaprak olarak büyüyor sebebi ne olabilir acaba?
Sardunyanız yeteri kadar güneş almazsa yaprağa gider. Bol çiçek için güneşe koymalı ve az sulamalısınız.
Orkun Kırcı
10-03-2011, 09:18
Füsun ablacım haklı, acilen derin budama gerekli.
Herkese merhabalar,
bu benim yazdığım ilk mesaj. sardunyalarımla ilgili bir problem yaşıyorum,internette bilgi ararken sizlere rastladım. çok güzel bi forummuş,pek faydalı gördüm. problem şu:
kış aylarında donmamaları için kapalı ve oldukça aydınlık olan çatıya(15-20 derece sıcaklıkta) çıkardığım sardunyalarım kış boyunca yapraklandı ve boy attı. ancak yapraklarında bir incelme söz konusu oldu.martın 15inden itibaren düzelen havalarla hepsini teras balkonuma çıkardım. incelen yapraklar,açık ve güneşli havada büzüşüp sararmaya başladılar. 2 gün içinde oldu her şey. çok üzülüyorum, bir bilgisi olan var mı acaba? yardımcı olursanız sardunyalarım da ben de çok sevineceğiz.
Ben bu sardunyaya ilk kez bu sene sahip oldum.:) Bir akrabamız verdi. Şu anda da tohumdan çimlendiriyorum. O yüzden sardunyanın hastalıkları, zararlıları konusunda pek bilgim yok.
4 gün kadar önce saksı değişimi yaptım. Saksı değişimi yapmadan önce de bir yaprağın üzerinde küçük kızarıklık vardı ama bu kadar değildi. Diğer yaprakları da sardı. Sizce giderek yayılan bu kızarıklıklar ne olabilir:confused: Bol güneş alan kapalı bir balkonda duruyor. Saksı değişimi yapınca bol çiçek açması için içine 3 adet küçük, paslanmamış çivi koymuştum. Bunun bir etkisi olabilir mi acaba, yoksa güneşten mi yandı:confused::(
Bir yaprakta da 3.resimde görülen böcek larvasına benzeyen şeyleri farkettim, çok seçilmiyordu ama öyle tahmin ettim. Hemen o yaprağı koparıp uzaklaştırdım. Daha önce bu tip sorunlarla karşılaşan veya tahmini olan varsa çok sevinirim.
serkan_istanbul
16-03-2011, 14:58
Uzun senelerdir sardunya bitkilerim var. Kış aylarını kapalı bir balkonda geçiriyolar. ilkbaharda buduyorum aksi takdirde çok boya gidebiliyo biçimsiz büyüyo. yaprakları güneş gördüğünde kızarıyo. Bence kolay bir bitki. yazın suyu seviyo. aşırı sulamada çürüte biliyo toprağın kurumasına izin verilmeli. Benim bilgilerim bu kadar. Ben olsam resimdeki sardunyayı ilk çıkmış olan filizden budar diğer kısmınıda başka bir saksıya dikerdim. sevgiler
acemifüsun
16-03-2011, 18:29
Sevgili Dilse 3. eklediğiniz fotoğrafda yaprağın tersinin bana anlattığı; maalesef sardunyanızda mantari bir hastalık başlamış. Böyle sorunlu yaprakları hemen koparıp, imha edin( elinizle sağlam yapraklara hastalık taşımamaya dikkat!). Mantari hastalıklar için zirai bir ilaç alıp, yapraklarına olduğu gibi uygulayın ve bunu bir kaç kez tekrarlayın. Kolay gelsin.
Aşağıda verdiğim link sardunya hastalıkları ile ilgili, isterseniz iyice inceleyin.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1726&highlight=sardunya+hastal%FDklar%FD
acemifüsun
16-03-2011, 18:31
Herkese merhabalar,
bu benim yazdığım ilk mesaj. sardunyalarımla ilgili bir problem yaşıyorum,internette bilgi ararken sizlere rastladım. çok güzel bi forummuş,pek faydalı gördüm. problem şu:
kış aylarında donmamaları için kapalı ve oldukça aydınlık olan çatıya(15-20 derece sıcaklıkta) çıkardığım sardunyalarım kış boyunca yapraklandı ve boy attı. ancak yapraklarında bir incelme söz konusu oldu.martın 15inden itibaren düzelen havalarla hepsini teras balkonuma çıkardım. incelen yapraklar,açık ve güneşli havada büzüşüp sararmaya başladılar. 2 gün içinde oldu her şey. çok üzülüyorum, bir bilgisi olan var mı acaba? yardımcı olursanız sardunyalarım da ben de çok sevineceğiz.
Fotoğraf eklerseniz, sanıyorum çok daha iyi yardımcı olabiliriz:)
Sayın acemifüsun çok teşekkür ederim, hastalıklı yaprağı koparıp uzaklaştırdım. Bir süre gözlemlicem, tavsiyelerinizi dikkate alıcam. :)
Sayın serkan istanbul, sanırım benim sardunyam için söylediniz, emin olamadım ama.
Sardunyamın üzerinde üç adet sürgün vardı, bu açıdan görünmemiş.Ben de kararsızdım, ''Taze sürgünleri ayırsam mı?'' diye düşünürken, bugün ayırıp diktim bir cesaretle, umarım tutarlar. Yapraktaki kızarıklıklar için de saksıları güneşin direk geldiği yerin biraz uzağına aldım. :)
Başbahcivan
20-03-2011, 18:06
Sayın acemifüsun çok teşekkür ederim, hastalıklı yaprağı koparıp uzaklaştırdım. Bir süre gözlemlicem, tavsiyelerinizi dikkate alıcam. :)
Sayın serkan istanbul, sanırım benim sardunyam için söylediniz, emin olamadım ama.
Sardunyamın üzerinde üç adet sürgün vardı, bu açıdan görünmemiş.Ben de kararsızdım, ''Taze sürgünleri ayırsam mı?'' diye düşünürken, bugün ayırıp diktim bir cesaretle, umarım tutarlar. Yapraktaki kızarıklıklar için de saksıları güneşin direk geldiği yerin biraz uzağına aldım. :)
Değerli arkadaşım sardunyalar kış boyunca dışarıda kaldıklarından mutlaka yaprakalrında kızarıklık yapar.
Bu kırmızıya dönük yaprakların diplerinden bahrın başlamasıyla taze sürgünler verecektir, ayrıca şu günlerde yeni sügün veren sardunyalarımızı budama yapmamış isek budama yapmalıyız,daha gür yapraklı ve bol çiçekli sarduyalara sahip olabiliriz.
BOL ÇİÇEKLİ GÜNLER DİLERİM.
Sayın Başbahcivan;
Teşekkür ederim. :) Evet, ben almadan önce, kış başlarında dışarıda durmuş. Bana geldikten uzun bir süre sonra bu kızarıklık başladı, ben kapalı balkonda tutuyorum ama yine de soğuktu, haliyle Ankara. Sonrasında da güneş altında kaldı.
Şu anki halleri böyle.:) 4 gün önce ayırdım, sürgün yerlerinden. Ana dalı da diktim ayrı bir saksıya. Daha az ışık alan bir yere koydum, ilk günler için. İyi görünüyorlar şimdilik bakalım. :eek:
Aşağıda da tohumdan yetiştirdiklerim var, gerçek yaprakları çıkmaya başladı.
Çiçeklerini merakla bekliyorum.
Saygılarla...:)
Başbahcivan
22-03-2011, 17:33
Sayın Başbahcivan;
Teşekkür ederim. :) Evet, ben almadan önce, kış başlarında dışarıda durmuş. Bana geldikten uzun bir süre sonra bu kızarıklık başladı, ben kapalı balkonda tutuyorum ama yine de soğuktu, haliyle Ankara. Sonrasında da güneş altında kaldı.
Şu anki halleri böyle.:) 4 gün önce ayırdım, sürgün yerlerinden. Ana dalı da diktim ayrı bir saksıya. Daha az ışık alan bir yere koydum, ilk günler için. İyi görünüyorlar şimdilik bakalım. :eek:
Aşağıda da tohumdan yetiştirdiklerim var, gerçek yaprakları çıkmaya başladı.
Çiçeklerini merakla bekliyorum.
Saygılarla...:)
Değerli arkadaşım ilk etapta çiçek açmalarına izin verme çünkü köklenme döneminde yeni çelikler için iyi olmaz.
Birde şu var ege ve akdeniz bölgesi ile karadeniz ve diğer bölgelerin iklim şartlarını kıyaslayamayız.
umutyolcusu
25-03-2011, 18:32
Sakız sardunyam sürekli boya gidiyor.Yeni dallar çıkarmıyor.Bazı yaprakları sararıyor.Hatta saksının üstü kurumuş yapraklarla doldu.Tepe çeliği alsam dallanmaya teşvik olur mu?Yoksa bu durum normal mi?
acemifüsun
25-03-2011, 19:01
Sevgili umutyolcusu sakız sardunyaları sarkıcı bir cinstir, sopa ile desteklemenize, sadırmanıza gerek yok. Bence hemen budayın, yeni sürgünler oluşsun. Ayrıca kuru yaprakları toprak yüzeyinde ve bitki üstünde bırakmayın, temizleyin, hastalıklar için uygun koşullar hazırlamış olursunuz.
merhaba sardunyamın yaprakları sararmaya başladı fotoğraftaki gibi.Acaba sorun ne?Ne yapmam gerekiyor?199075
ligustrum
28-03-2011, 16:43
Sayın Ankara;Uzman değil, sardunya sever olarak yorumum :
Belki soğuktan etkilenen yaşlı yapraklardır.
Ayrıca; Saksı toprağının üstü hafif tuzlaşmış gibi olduğundan,
bu kısmı 1 cm gibi kazıyıp atalım, Klorlu çeşme suyu ile değil
yağmur suyu gibi sularla toprağını yıkatmak için sulayalım.
Dibinden bir bardak su çıkana kadar.
Eksilen toprağını bahçe toprağı ile tamamlayalım.
Bu kötü yapraklarıda koparalım. derim ben.
Sayın Ankara;Uzman değil, sardunya sever olarak yorumum :
Belki soğuktan etkilenen yaşlı yapraklardır.
Ayrıca; Saksı toprağının üstü hafif tuzlaşmış gibi olduğundan,
bu kısmı 1 cm gibi kazıyıp atalım, Klorlu çeşme suyu ile değil
yağmur suyu gibi sularla toprağını yıkatmak için sulayalım.
Dibinden bir bardak su çıkana kadar.
Eksilen toprağını bahçe toprağı ile tamamlayalım.
Bu kötü yapraklarıda koparalım. derim ben.
Sayın ligustrum; yorumunuz için teşekkür ederim,söylediklerinize dikkat edeceğim inşallah sardunyam eski haline döner.
gördüğünüz gibi sardunyalarım pek iç açıcı değiller,sakızım iki dal üzerinde bir türlü dalları çoğalmadı.Saksıları toprakları değiştirdim,keçi gübresi koydum,güneye bakan balkonda sabah birkaç saat güneş alıyorlar,bir tek kırmızı top sardunyam yüzümü güldürdü:)
Arkadaşlar bir sorunum var sardunyalarım gayet güzel çiçeklenirken bazı tomurcuklar tomurcuk halinde kuruyor açamıyor bu neden olur ki? Ne yapmam gerekli? Yardımcı olursanız sevinirim.
Fazla su vermiş olabilirsiniz, kaloriferden uzak tutun, saksının büyüklüğüne göre karar vermek gerekiyor ama sizin koşullarınızda 3 günde 1 bardak su kafi gelir düşüncesindeyim.
Saygılar.
Fazla su vermiş olabilirsiniz, kaloriferden uzak tutun, saksının büyüklüğüne göre karar vermek gerekiyor ama sizin koşullarınızda 3 günde 1 bardak su kafi gelir düşüncesindeyim.
Saygılar.
Teşekkürler. Ben de bunlar kuruduğuna göre suya ihtiyacı var diye yanlış yorumda bulunmuştum. Sulamayı kesiyorum. Zaten balkondalar kalorifer sorunu yok. Tekrar teşekkürler
Eğer yeni diktiğiniz bir çelikse çiçeğini kopartın bence kuvveti çiçeğe gidip bitkiyi yormasın. Kök ve gövde güçlendikçe yaz boyu çiçek verecektir zaten
Teşekkürler. Ben de bunlar kuruduğuna göre suya ihtiyacı var diye yanlış yorumda bulunmuştum. Sulamayı kesiyorum. Zaten balkondalar kalorifer sorunu yok. Tekrar teşekkürler
Sevgili izgi,
Aynı sorunu ben de yaşadım. 2 yıllık gözlemlerim sonucu bu durumu 2 nedene bağlıyorum.
1- Susuz ve besinsiz kaldıkları için tomurcuklarını açamadan kuruması.
2- Toprak kalitesi. Torf bir kez kuruyunca su tutma özelliğini yitiriyor. Sulama sırasında sular hemen aşağıya süzülüyor ise nedeni torf olabilir.
Su ihtiyacını toprağın 2 cm kadar derinliğinde nem olup olmadığını kontrol ederek anlayabilirsiniz. Nemli ise sulama gerekmiyor ancak kurumuş ise su ihtiyacı var demektir. 2 cm kesin ölçü olmamalı, saksı büyüklüğüne göre de değişebiliyor.
Gönül Hanım,telefonla yaptığım görüşmelerde yazılanların tersine sardunyanın suyu sevdiğini söylüyor . Toprağı geçirgen olduğu sürece sudan korkmamıza gerek yok bence.
acemifüsun
22-06-2011, 15:41
Sevgili mavisedir sakızların suyuna dikkat edin, fazla sudan, ya da susuzluktan da olabilir. Sularken yaprakları ıslanmasın, mantari bir hastalık olan sardunya pas hastalığına yakalanabilir. Yaprak arkalarını devamlı kontrol edin. Çayın yaprak sararmasına sebep olabileceğini sanmıyorum.
mavisedir
27-06-2011, 22:39
Sevgili mavisedir sakızların suyuna dikkat edin, fazla sudan, ya da susuzluktan da olabilir. Sularken yaprakları ıslanmasın, mantari bir hastalık olan sardunya pas hastalığına yakalanabilir. Yaprak arkalarını devamlı kontrol edin. Çayın yaprak sararmasına sebep olabileceğini sanmıyorum.
Teşekkür ederim acemi füsun. Suyunu her akşam azar azar veriyorum ama yapraklarını ıslatmama konusunda dikkatli değildim açıkcası. Peki nasıl anlayacağım pas hastalığı olup olmadığını? Yaprak altlarında neye dikkat etmem gerekiyor?
acemifüsun
28-06-2011, 11:43
Teşekkür ederim acemi füsun. Suyunu her akşam azar azar veriyorum ama yapraklarını ıslatmama konusunda dikkatli değildim açıkcası. Peki nasıl anlayacağım pas hastalığı olup olmadığını? Yaprak altlarında neye dikkat etmem gerekiyor?
Sevgili mavisedir aşağıda linkini verdiğim başlıkta çok önemli bilgiler var. İsterseniz iyice inceleyin. Sardunya hastalıkları başlığı.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1726
Aşırı sulamayın, toprağın yüzeyi kurumadan su vermeyin.
geçen çiçekleri temizleyin.
Organik gübre de iyi sonuç verebilir.
Merhaba,
Biri en az 20 yaşında, diğeri de bir o kadar eski bir sardunyadan çoğaltma iki sardunyam var. İkisinde de yeni çıkan yaprakların beyaz denecek kadar renksiz çıktığını gözlemledim bu aralar. Kullandığım bir çiçek besini var. Bu besin ters bir etki yapmış olabilir mi?
Bkz. Fotoğraflar.
http://www.freeimagehosting.net/d7e8c
Sayın lektem,
Yapraklardaki beyazlanmaya demir eksikliğinin neden olduğu söyleniyor.
Aynı sorun benim sardunyalarımda da var ancak uygun koşullarda demir takviyesi yaptığım için nedenin bu olduğunu sanmıyorum.
Adana'da güneş ışığı bu mevsimde yaprakları yakıyor. Bu ayları gölgede geçirsinler diye yerlerini değiştirmiştim. Güneş ışığı almadıkları için yaprakların rengini beyaza döndüğünü düşünüyorum.
Sizin koşullarınızı bilemediğim için gübre ile ilgili yorum yapamıyorum. Gübreye demir ve diğer izelementler ilave edilmiş mi?
acemifüsun
29-07-2011, 13:50
Ben de sevgili maki01'ye katılıyorum, demir eksikliğinden değil:) Yeni köklendirip, kaliteli sardunya toprağına diktiğim çeliklerimin yeni çıkan yaprakları da beyaza yakın. Ayrıca tam gün güneşte olan sakızımın bir dalında da yapraklar beyaza yakın. Ben fazla sulama olarak düşünüyorum Dilaracığım:)
Ben o çiçek gübresini bir daha kullanmam. Demir olsa da olmasa da artık güvenemiyorum. Benim sardunyalar, kuzeydoğuya bakan kapalı balkondalar. Pencere sürekli açık yazın. Saat 10-11e kadar güneş görüyorlar. Sonra gölgede kalıyorlar.
Hay Allah. N'apıcam ben? :(
mavisedir
29-07-2011, 18:01
Aynı sorunu bende yaşıyorum arkadaşlar, sakız sardunyam yeni çıkardığı tüm yapraklarını beyaza yakın çıkarıyor. Gübre kullanmadım, güneşi de yarım gün alıyorlar, toprak kurumadan su vermiyorum. Neden kaynaklanıyor olabilir merak ettim şimdi. Demir eksikliği die düşünmüştüm ama değil diyorsunuz.
Ben bu yaprakları koparıyorum arkadaşlar, ellemesem sonradan düzelme olasılığı var mı?
Az güneş alınca olur, fazla sulama olunca da olur, demir eksikliğinden de olur.
Bu zaman tam da hastalık zamanı, hava çok sıcak akşam verilen su hele yapraklarını da islatırsanız en güzel davetiyeyi çıkarmış olursunuz. Oysa sardunya suyu çok sevmez, toprağı kurudukça su verilmelidir bu su verilişi az az olmamalı bitki toprağı iyice suya doyurulmalı ve sonra ara verilmelidir, yani sulama aralığı uzatılmalıdır.
Sardunya sıkış sıkışlığı da sevmez, hava ister.
Çiçeklenme zamanında ara sıra vitamin verilmelidir, bu vitamini de verirken bitki toprağı iyice suya doyurulduktan sonra verilirse, yani saksı altında çıkan suyu bittikten sonra verilmelidir.
Hastalıklı yapraklar hatta gövdesinde kararmalar görülen dalların temizlenmesi gerekir. Tabii böcek ve mantar görülürse onların da ilaçlanmaları icabeder.
Az güneş alınca olur, fazla sulama olunca da olur, demir eksikliğinden de olur.
Bu zaman tam da hastalık zamanı, hava çok sıcak akşam verilen su hele yapraklarını da islatırsanız en güzel davetiyeyi çıkarmış olursunuz. Oysa sardunya suyu çok sevmez, toprağı kurudukça su verilmelidir bu su verilişi az az olmamalı bitki toprağı iyice suya doyurulmalı ve sonra ara verilmelidir, yani sulama aralığı uzatılmalıdır.
Sardunya sıkış sıkışlığı da sevmez, hava ister.
Çiçeklenme zamanında ara sıra vitamin verilmelidir, bu vitamini de verirken bitki toprağı iyice suya doyurulduktan sonra verilirse, yani saksı altında çıkan suyu bittikten sonra verilmelidir.
Hastalıklı yapraklar hatta gövdesinde kararmalar görülen dalların temizlenmesi gerekir. Tabii böcek ve mantar görülürse onların da ilaçlanmaları icabeder.
Doğru diyorsunuz. Son zamanlarda 2 günde bir su verir olmuştum. Niyeyse... :(
Vitamin derken çiçekler için özel vitaminler mi var yoksa insanlar için olan vitaminleri de verebilir miyiz? Sonuçta aynı şey ama? Ne dersiniz?
Elbette aynı şey değil ancak bitki direncinin düşük olduğu dönemlerde B vitaminini kullanabiliyoruz, diğer vitaminler de uygun mudur bilmiyorum :)
Vitamin diye tanımladığımız şey gübreaslında. Sardunyalara özel hazırlanmış sıvı gübreleri yapı marketlerde bulabilirsiniz. Kullanmanızı öneririm.
Hastalık ve Zararlılar dışındaki konuları Sardunya başlığında paylaşıyoruz. Buraya tıklarsanız (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=841553#post841553) bakım konusunda deneyimli arkadaşlarımız yardımcı olacaktır.
Çok teşekkürler Sayın Maki.
Benim de bazı sardunyalarımda yeni çıkan yaprakların beyaza yakın sarı renkte olduklarını farkettim. Sizlere yazmadan evvel önce denemek istedim.
Elimde Peters' Professiona Boosterl 10+52+10 High P adlı bir gübre var.
Suda çözülen fosfor, potasyum, bakır, demir, manganez, çinko ihtiva ediyor.
5lt. suya silme bir çorba kaşığı koyarak sardunyalarıma verdim. (2 parti)
Yeni çıkan yapraklar beyaz yerine daha koyu çıkmaya başladılar, çiçeklenme arttı ve yapraklar daha canlı daha parlak oldular.
Bu gübra pahallı (ithal) kokusu ise felâket, tütsülenmiş tavuk gibi kokuyor. Kendi poşetinde kapalı ve ben ayrıca iki poşete daha sardım ama yine de ilaçlarımı koyduğum depoya girince kokusunu alabiliyorum, her defasında da midem bulanıyor.
Suda çözüldüğünde koku gidiyor. Sarı renkte tuz gibi bir şey.
Bazı güllerimin yapraklarında da açılmalar var. Şimdi onlara da deneyeceğim, neticesini size yazarım.
Aynı sorunu bende yaşıyorum arkadaşlar, sakız sardunyam yeni çıkardığı tüm yapraklarını beyaza yakın çıkarıyor. Gübre kullanmadım, güneşi de yarım gün alıyorlar, toprak kurumadan su vermiyorum. Neden kaynaklanıyor olabilir merak ettim şimdi. Demir eksikliği die düşünmüştüm ama değil diyorsunuz.
Ben bu yaprakları koparıyorum arkadaşlar, ellemesem sonradan düzelme olasılığı var mı?
Sayın mavisedir,
Ben demir verdiğim için neden bu olamaz diye düşünüyorum. Sizin sardunyanızdaki neden demir eksikliği olabilir.
Beyaz yapraklara gelince, koparmıyorum. Bir kısmı bir süre sonra normal rengini alabiliyor.
237714
237715
Güler Hanım'cım,
Güzel bir deneme olmuş, ellerinize sağlık. Stoğumdaki gübreleri kontrol ettim. Bende 12-36-12 varmış, sardunyalarıma hemen vereceğim :)
Emre İlhan
03-08-2011, 23:19
Mantar, mantar, mantar. Adana demek mantar ve kırmızı örümcek demek. Bakınız sardunyama, sabah kalktığımda bir iki yaprağı böyle olmuş oluyor. Yani o kadar hızlı gelişiyor mantar. Hava o kadar nemli ki, nefes bile aldırmıyor. Yarın ilaçlama yapacağım. Sardunya çoğaltmak istiyorum ama henüz dillerini çözebilmiş değilim, onun için çekimser kalıyorum. Tüm bu sorunlara çare bulursam o zaman sardunya çoğaltacağım balkonumda. Bahar sonuna doğru, yaz başlarken sardunyamı güneşten gölge bir yere aldım. Gün ışığını çok güzel alıyor fakat hiç güneş görmüyor. Sonradan yaprakları beyaz çıkmaya başladı. Aldığımda yemyeşildi. Demir eksikliği olma ihtimali de yok. Çünkü; 15-20 günde bir sardunya gübresiyle gübreleme yapıyorum, demir ihtiyacını ve diğer tüm elementleri yeterince alıyor.
Problemli yaprak;
238333
Genel görünüm;
238334
acemifüsun
04-08-2011, 14:51
Sevgili Emre sulamayı azaltsanız, ve hemen mantar için ilaç yapsanız, çabuk topralanırlar. Hastalıklı yaprakları koparıp atın, fakat elinizle diğer sağlam yapraklara bulaştırmamaya dikkat edin.
Tatil dönüşü ceylanımın yapraklarının delik deşik olduğunu gördüm. Biraz bakınca yakrakların birinde bir tırtıl kozası vardı. Onu alıp attım. Dün tekrar saksının yanında yerlerde minik siyak nokta gibi bişeyler vardı. (Daha önce de yapralarda vardı aynı şeyden. Bu arada ben onların tırtıl pisliği olduğunu düşündüm. Ne kadar doğru bilmiyorum?) Tekrar bir araştırmanın ardından 3 tane daha koza buldum. Bir tane de hain tırtıl. Yaprağı yerken yakaladım. Tabi onları da uzaklaştırdım. Banyoda suyla yıkadım. İyice baktım başka tırtıl gödemedim. Ama hiç emin değilim çünkü yakaladığım tırtıl nerdeyse yaprakla aynı renkti. Farketmek biraz zor yani. Bu arada ceylanım diğer sardunya saksılarıma yakın duruyor. Onlarda herhangi bir tırtıklanma yok. Bu tırtıllar sadece ceylana mı gelir? Yumurta vs. bırakır mı? Kurtulmak için gözle bakıp temizlik dışında ne yapabilirim? Teşekkürler
Sevgili a1919,
Tırtıllar benim de süs biberlerime dadandı. Genellikle tırtılın gece çalıştığı söylenir. Zehir kullanmak istemediğim için bana önerilen yöntem, gece ışığı açarak tırtıl avına çıkmak idi. Diğer yöntem ise yapışkan bant.
Tırtıl gündüzleri genellikle toprağa yakın yerlerde saklanırmış. Gece tırmanıp yaprakları yermiş.
Yapışkan bant bulmak zor olacağı için kırtasiyecilerde satılan çift taraflı bant alıp bitkinin gövdesine yani tırtılın geçebileceği yerleri bantladım. Oldukca etkili bir yöntem, öneririm.
Teşekkürle sevgili maki01. Ben de gece yakalamıştım kıtırdatırken. Bantı deneyeceğim.
Emre İlhan
06-08-2011, 23:56
Sevgili Emre sulamayı azaltsanız, ve hemen mantar için ilaç yapsanız, çabuk topralanırlar. Hastalıklı yaprakları koparıp atın, fakat elinizle diğer sağlam yapraklara bulaştırmamaya dikkat edin.
Teşekkürler sevgili, acemifüsun. Problemli yaprakları bitkinin diğer kısımlarına temas ettirmeden kestim ve attım. Sulaması 2 güne bir sadece toprağın üzeri nemlenecek kadar. Aynı gün sabah da ilaçlama yaptım.:)
Benim sakızımda da eski mesajşları okuyunca mantar olduğunu düşündüğüm hastalık oluştu. Hemen bir mantar ilacı alıp ilaçlayacağım. Yine de resmini ekliyorum farklı bir görüşü olan varsa diye...
Bu ilkbaharda yaşlı bir amca dan aldığım yaprağı hoş kokan değişik bir sardunya çeliği diktim. Ama hala aynı şekilde duruyor. Bir gelişme yok. Ne yapmalıyım?
sevgili zeonka sanıyorum bahsettiğiniz ıtır, sakın atmayın çok uzun zamanda toparlıyor benimki öelikten tan 1,5 bekledikten sonra bu yıl 6 ayda 1 m oldu :-)) yapraklarının kokusu muhteşem ve yaşlanan yapraklarından çaylara ve sütlü tatlılara koyuyoruz harikaa oluyor... üstelik pek çok faydası da varmış. aman ümit kesip atmayın...
bende de aynı sorun var ama tum sayfaları okuyunca anladımki galiba benimkin de hem sardunya pası hemde demir eksikliği var...
bu gübreleri istanbulda nerden bulabilirim bilen var mı?
mısır çarşısı yanında bir yer vardı eskiden bayadır gitmiyorum oralarda bulurum inşallah... bir arkadasimizda artik bu ilacların recetesiz satılmadığını yazmıs, oyleyse nasıl alacagız?
birde sardunya yapraklarının sulanmaması konusunda birşey sormak istiyorum. sardunya bizim yıllarca bahçe bitkimizdi yani saksıda büyük şehire gelince yetiştirdik. bahçedeyken yağmur yağardı üstlerine ve ben böyle bir şey hayatım boyunca görmedim, bunlar piyasada satılan ithal sardunyalar sebebiyle mi oluyor acaba? :( ben ve annem bauhous, koçtaş vb yerlerden aldığımız çiçeklerle anlaşmıyoruz bit turlu :rolleyes: ben gittiğim yerlerden yaşlı çiçeklerden çeliklerle yetiştirmeyi tercih ediyorum o yuzden, bu gidisle sardunyalarda da bu yola basvuracagım
herkese acil sifalar
Aynen katılıyorum size sayın emily14,
Herşeyin genleriyle oynandı, hiçbirşey olması gerektiği gibi değil...
sıcaklardan olsa gerek,tomurcuklar açmadan üzerinde kuruyor,bunlar açabilenler :p
emily 14 çok güzeller,forumda bir çok arkadaşta aynı sorun var ama nedendir anlaşılamadı daha:(
239405
239406
acemifüsun
13-08-2011, 17:06
sıcaklardan olsa gerek,tomurcuklar açmadan üzerinde kuruyor,bunlar açabilenler :p
emily 14 çok güzeller,forumda bir çok arkadaşta aynı sorun var ama nedendir anlaşılamadı daha:(
239405
239406
Sevgili yağ-mur sıcaklardan, güneşi kuvvetli almasından kuruyorlardır .Dün Urlada bir akrabama gidince Gönül hanıma da uğradım, epey sohbet ettik. Sakızların ve bodur sardunyaların güneşte kalmaması gerektiğini söyledi. Minyatür ceylanların güneşi sevdiğini belirtti. Beyaza yakın oluşan yaprakların bakır eksikliğine bağlı olduğunu, hastalık olmadığını söyledi.
sevgili acemifüsun teşekkürler bilgi için peki bu bakır eksikliğini nasıl gidereceğiz:confused:şimdi yeni güzeller almışsınızdır gönül hanımdan ,neler vardı:D
acemifüsun
15-08-2011, 17:15
sevgili acemifüsun teşekkürler bilgi için peki bu bakır eksikliğini nasıl gidereceğiz:confused:şimdi yeni güzeller almışsınızdır gönül hanımdan ,neler vardı:D
Bakır eksikliği ve besin takviyesi için bana kendi kullandığı vitaminden verdi. Zamanım kısıtlı olduğu için acele ile isim sormayı unutmuşum, iletişime geçersem mutlaka isim alacağım. Yeni güzelleri balkonuma ekliyorum sevgili yağ-mur:)
Rosebudları netten kendisine gösterdim, çok beğendi, not aldı, getirtmek için uğraşacağını söyledi.
Sevgili yağ-mur sıcaklardan, güneşi kuvvetli almasından kuruyorlardır .Dün Urlada bir akrabama gidince Gönül hanıma da uğradım, epey sohbet ettik. Sakızların ve bodur sardunyaların güneşte kalmaması gerektiğini söyledi. Minyatür ceylanların güneşi sevdiğini belirtti. Beyaza yakın oluşan yaprakların bakır eksikliğine bağlı olduğunu, hastalık olmadığını söyledi.
sevgili yağ-mur ve acemifüsun bugun ve dun iki kisiyle bu konuyu konustum kendileri adapazarinda kendi fidanlarinin sahibi ve yetistiricileri soyledikleri ve benim bizim forumlarda da anladığım benim sakızlarda hem bakır ve demir eksikliği hem de fungus oluşumu, eksikliklere cozum kolay ama fungus basa bela ve soylediklerine gore bu sene ithal sardunyalarin hepsinde sorun varmis... bana soylenen kaliteli bir ilacla diranci guclendirmek ve yeni surgunlerin saglikli gelmesini saglamak, hastalikli tum yapraklari, ki bende yaprak kalmadı bu durumda ben de dibe en yakin surgun cikis yerlerine kadar budadım cunku pek cok yerde govde de bile mantarlar vardi
simdi gozum ici gibi bakip beklemeye geciyorum... aksi gibi nerdeyse tum ciceklerim kendilerine ait bitlerle doldu :( ilaç yaprakları sarartıp, kurutup dokuyor :( aglamak istiyorum tek tek geliiiiinnnnn....
241142
Bu sardunyamın da bazı yaprakları beyaz leke gibi çıkıyor.Bu bir hastalıkmıdır yoksa kendi cinsindenmi böyle çıkıyor :(
241143
Diğerininde uçlarından çıkan yapraklar böyle beyaz.Halbuki ilk aldığımda bütün yaprakları canlı ve yeşildiler.Yardımlarınızı bekliyorum.Teşekürler...
241144
Buda sardunyalarımın son halleri... :(
Sitemize ve sardunya başlığına hoşgeldin sevgili Viji.
Sardunya yapraklarındaki beyazlaşmayı, önce demir eksikliğine bağladık daha sonra bakıra.
Her ikisi ya da hiçbiri diye düşünüyorum açıkcası. Her iki minerali vermeme rağmen beyaz yapraklar oluyor. Sıcaklardan mı diye düşünmeye başladım.
Yine de sardunyalar için özel olarak üretilmiş gübrelerden birini kullanmıyorsanız, her iki mineralin ya da bir tanesinin eksikliğinden kaynaklanabilir.
Teşekkür ederim ilginiz için.Başlık altında yazılan yazılarda esmer pirinçten ve limon tuzundan bahsedilmiş bugün onları alıp deneme yapıp değişimleri izlicem tabii zamana nasıl sabredeceğimi de bilmiyorum.Gözüm gibi baktığım sardunyalar canlılığını kaybedince nasıl içim sıkılıyor anlatamam..
241143
Diğerininde uçlarından çıkan yapraklar böyle beyaz.Halbuki ilk aldığımda bütün yaprakları canlı ve yeşildiler.Yardımlarınızı bekliyorum.Teşekürler...
Merhaba sayın Viji
Sardunyalarınızda yaşadığınız sorun bendede var.Bazı yapraklarının beyazlamış olması bulunduğu ortam ve güneş ışığından kaynaklanıyor düşüncesindeyim.Geçen yıl işyerinin bahçesindeki sardunyalardan çelikler alarak çoğalttım.Köklenme sonrası bahçedeki kendi toprağını kullanarak saksılara aldım.Saksıların 5 adedi doğu tarafına bakan pencere kenarında, 4 tanesini batı tarafına bakan pencere kenarına koydum.Hatta bunlardan 1'er tanesi geçmiş yıllardan beri saksıdalardı.Bu saksıya aldığım sardunyalar o kadar canlı ve yeşil anlatamam.Ama aksine yerde bahçede dikili olan sardunyaların hemen hemen hepsinde sizin gibi beyazlaşmalar ve solmalar mevcut. Hadi dedim ön bahçedeki hastalık buldu, ya arkadaki ve diğerleri.Bahçede farklı yerlerde dikili olan yaklaşık 18 kök sardunyada mevcut beyazlaşma var ama aynı topraktan alınarak saksılara dikilenlerde ise hiç bişey yok.Aralarındaki tek fark bulundukları yer ve aldıkları güneş ışığı.Ben sorunun güneş ışığını alma noktasına bağladım ama bilen biri çıkıpta sorunumuzu kökten çözerse sevinirim.
Mehmet
Sevgili merlict ilk günden beri yerlerini hiç değiştirmedim.Evim saat 2 den sonra güneş alan bir ev.Yanyana duran saksılarda hiç yok ama bir tanesi durup dururken böyle yaprak çıkarmaya başladı ayrıca yeni verdiği sürgünler de yine eskisi gibi yeşil anlamadım gitti.Yapmadığım kalmadı acaba o kısımlar hastalıklı bölgemi gövde den hemen ayırayımmı bilemedim şimdilik bekliyorum bakalım ne olacak.....
Sevgili merlict ilk günden beri yerlerini hiç değiştirmedim.Evim saat 2 den sonra güneş alan bir ev.Yanyana duran saksılarda hiç yok ama bir tanesi durup dururken böyle yaprak çıkarmaya başladı ayrıca yeni verdiği sürgünler de yine eskisi gibi yeşil anlamadım gitti.Yapmadığım kalmadı acaba o kısımlar hastalıklı bölgemi gövde den hemen ayırayımmı bilemedim şimdilik bekliyorum bakalım ne olacak.....
Sevgili Viji.
Bugün güneş konusunda daha emin duruma geldim.Gün boyu güneş görenlerde bu beyazlama var ama yarı gün güneş görenlerde bu beyazlama yok.Ya sabahtan ya da öğleden sonra güneş görürlerse sorun yok gibi.Ama sizin dediğinizi de hiç denemek aklıma gelmemişti. Şimdi gece gece gidip beyaz yaprakları toplamaya başlayayım bakalım ne olacak.Zaten hastalıklılar bari diğerlerine atlamazlar.
Bu arada sarı renk sardunya çok hoşmuş.
Mehmet
Bir ay önce beyaz yaprak çıkaran sardunyalarımı çıktığı bölgeden yani dalından budamıştım.Şimdi çıkanlar yeşil ve sağlıklılar çok şükür....
Herkese selamlar
uzun zamandır sardunyalarımda hastalık peyda oldu tam düzeldi diyorum yeniden başlıyor 1 kez mantar ilacı kullandım ama fayda etmedi.
aslında sorun nedir bu yapraklardaki hastalık nedir onu öğrenmek istiyorum
ilk 2 resimdeki sararma hastalıkmı acaba yoksa vitemin eksikliğimi
sakız sardunyalarımda ise son 3 resimdeki haldeler hasta olan yaprakları temizliyorum ama yeni çıkanlar bir zaman sonra aynı hale geliyor
hangi ilaçları kullanmam lazım arkadaşlar lütfen bana yardımcı olun
247830
247831
247832
247833
247834
ardabora
25-09-2011, 16:19
Yaklaşık bir aydır tırtıllarla boğuşuyorum. Ne ev yapımı ilaçlar ne de çift taraflı yapışkan bant işe yaramadı ne yazık ki...:(
ilk resimdeki gürbüz sardunyaların yenmiş yapraklarını budadım,işin sorumluları da hergün iş başında...
loveflower
30-09-2011, 20:23
Tırtıllarla benim de başım dertteydi, ilaçlamadım hergün kontrolettim hepsini topladım, neyse ki erken farkettiğimden toplamam kolay oldu, toplam 11 tane.Hepsini küçük balkonumdan alıp doğaya bıraktım:) Hemen sonrasında dinlenmekte olan kırmızı sardunyam bolca çiçeklerini gösterdi:)
Arkadaşlar geçen hafta artık Ankaranın geceleri ve gündüzleri soğudu diye sakız sardunyalarımı içeriye aldım.Sabah baktımki yaprakları sarı sarı olmuş nedeni nedir anlayamadım.Soğuktan kurtarıp iyilik yapayım derken ne oldular acaba.Bana akıl verin lütfen......
ardabora
21-11-2011, 00:39
İçeride nereye koydunuz sakızları?
Çok sıcak bir ortamda ve güneş görmeyen yerdeyseler yaprakları sararacaktır.
Yaklaşık bir ay önce zamansız bir soğuk olmuştu. Küçük saksıların bazılarını içeri almıştım. Gündüzleri odanın peteğini kapattım,akşamları da sıcaklık 19-20 derece olacak şekilde ayarladım. Cam önüne dizmeme rağmen sakızlarda sizinkiler gibi yaprak sararması olmuştu. Ama bitkilerde bir bozulma olmadı. Sarı yaprakları kesip,hava iyileşince yine dışarı çıkardım.
Yerden yüksekliği 1 metreyi geçen büyük bir sardunyam var,
köşedeki toz pembe sardunya (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=39989&catid=member&imageuser=28043)
Kocaman bir toprak saksının içinde...Yanında 3 saksı daha var,büyük boy...
Geçen kış, bu saksıları içeri taşımak ve güneş görmelerini sağlamak zor olacağı için arka bahçedeki masanın ayağının dibinde kuytu bir köşeye koydum hepsini.
Kar uyarısı verildiği günlerde tepelerine şeffaf çöp torbası geçirdim. Masanın altına aldım. Kışı sağ salim atlattılar.
Bu hafta gece sıcaklığı +5/+6 derecede seyretti. Sardunyalar hala dışardalar ve yazın bile böyle güzel çiçeklenmediler.
Ardabora çok sıcak bir yerde değiller vede cam önündeler dalları canlı ama alt yapraklar sarardı hepsini topladım beklemedeyim ne olacak bilmiyorum.
çiğdem86
12-01-2012, 20:50
ii akşamlar havalar serinledikten sonra sardunyaları içeri aldım.Birkaç tanesini çok fazla ışık almayan bir odaya koydum.Yeni yaprak çıkarsalar dahi hemen soluyorlar nedeni ne olabilir.Yardımcı olursanız sevinirim
Sayın çiğdem86 benimkilere de aynı şey olmuştu. Hemen bol aydınlık bir yere alın.
Üstünüzdeki mesajdaki sardunyalarım evde odada hemen yaprak soldurmaya başlamışlardı. Forumda okuyup 1 hafta içinde tülsüz güneşli iş yerime taşıdım. Hemen toparladılar.
Sûz-i Dilârâ
04-03-2012, 19:27
Benim iki tane sakız sardunyam var, depremden dolayı gitmiştik döndüğümüzde çok bakımsız kaldıklarını gördüm, neredeyse sıfır yapraktı. Bir paket organik toz kompost gübre satın aldım zengarden'dan, toprağına bir avuç kattım. Şu anda bir sürü yaprak veriyor, yaprak boyları irileşti ama çok dağınık. Ben de budamaya kıyamıyorum, sonuçta o kadar uğraştılar kendilerini toparlamak için. Bu mevsimde illa budamak zorunda mıyız?
Başbahcivan
10-03-2012, 19:04
Benim iki tane sakız sardunyam var, depremden dolayı gitmiştik döndüğümüzde çok bakımsız kaldıklarını gördüm, neredeyse sıfır yapraktı. Bir paket organik toz kompost gübre satın aldım zengarden'dan, toprağına bir avuç kattım. Şu anda bir sürü yaprak veriyor, yaprak boyları irileşti ama çok dağınık. Ben de budamaya kıyamıyorum, sonuçta o kadar uğraştılar kendilerini toparlamak için. Bu mevsimde illa budamak zorunda mıyız?
Sevgili SUZİ organik maddece zengin olan bu kompost bitkiyi boyuna vermiş oluyorki onun için yaprakları dagınık ve boylu, biraz bitkiyi susuz bırakırsanız susuz kaldığından dolayı yapraklar pişkinleşecek(kartlaşacak)tır ve böylece yapraklar kendini toplamış olacaktır. Eğer bitki şimdiden çok boya gittiyse budamanız faydalı olacaktır.
arkadaşlar yaklaşık 1-2 hafta önce aldığım sardunyalarımın çiçek açıyor ama yeni çiçek açtığında diğeri çürüyor bu neden kaynaklanır ne yapmalıyım...
saygılar
acemifüsun
25-04-2012, 15:33
Fotoğraf çekip, ekleyebilir misiniz?
nurcanaybay
26-04-2012, 17:39
Herkese selamlar
uzun zamandır sardunyalarımda hastalık peyda oldu tam düzeldi diyorum yeniden başlıyor 1 kez mantar ilacı kullandım ama fayda etmedi.
aslında sorun nedir bu yapraklardaki hastalık nedir onu öğrenmek istiyorum
ilk 2 resimdeki sararma hastalıkmı acaba yoksa vitemin eksikliğimi
sakız sardunyalarımda ise son 3 resimdeki haldeler hasta olan yaprakları temizliyorum ama yeni çıkanlar bir zaman sonra aynı hale geliyor
hangi ilaçları kullanmam lazım arkadaşlar lütfen bana yardımcı olun
247830
247831
247832
247833
247834
2-3 Aydır benim sardunyalarda da aynı sorunu yaşıyorum.Hiç birşey yapmadım ,şu sıralar biraz azaldı gibi.Hastalıklı yaprakları toplamakla yetiniyorum.Ben fazla gübreden kaynaklanmış olabileceğini düşünmüştüm.Çünkü
unutup tekrar gübrelediğim oluyor.
Dilek Sarıkaya
09-05-2012, 17:39
geçen hafta aldığım sardunyamın tomurcukları açmadan kurumuş. neden olmuş olabilir acaba?inşallah kaybetmem, balkonum için aldığım ilk çiçeğim o benim
acemifüsun
09-05-2012, 20:03
geçen hafta aldığım sardunyamın tomurcukları açmadan kurumuş. neden olmuş olabilir acaba?inşallah kaybetmem, balkonum için aldığım ilk çiçeğim o benim
Sulamanız yetersiz geldi ise tomucuklar kuruyabilir.
Dilek Sarıkaya
10-05-2012, 05:55
çok teşekkür ederim. her gün düzenli suladım ama, korkudan az su vermiş olabilirim. bundan sonra daha fazla su veririm. bu sefer de çürütmem inşallah
çok teşekkür ederim. her gün düzenli suladım ama, korkudan az su vermiş olabilirim. bundan sonra daha fazla su veririm. bu sefer de çürütmem inşallah
Dilek hanım çürütmemenin yolu altlıkta birikmiş su bırakmamak veya bir ölçü belirleyin kendinize, mesela toprak yüzeyi kurudukça bir çay bardağı gibi ( saksı ebatınızı bilmediğim için bu biraz tahmini oldu tabi )
Tecrubeden kesin olarak söyleyebilirim, aşırı su sardunyayı öldüren, susuzluk çok uzun vadede öldürücü olabiliyor;)
Kolay gelsin.
Her zamanki gibi yine harika görünüyorlar. Size sormak istediğim bir şey var sakızlarımdan bir tanesinin tomurcukları açmadan kuruyor.Sizce neden olabilir?
Arkadaşlar çiçeklernizde oluşan zaralılar için hem çiçeğe hemde yaprağa zara vermeden kullanacağınız, denediğim bir ürünü sizlerle paylaşmak istiyorum... kaldıki tüm bitkiler için uygundur...
MEGABAN 4
HEXAVIL
5 Lt suya 1 er çağ kaşığı dahil edip kullanınız...
Bende 2 kök ceylan sardunya var. Susuz kalınca çok kötü oluyorlar. Bolca suluyordum acaba yanlış mı yapıyorum? Ama keyifleride iyi gibi. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sn.aydilem
toprak değiştirip hava güneş almasını sağlayın sadece torf olmasın karışım yaparsanız daha güzel sonuç alırsınız.
engin1981
20-05-2012, 08:57
Arkadaşlar bir soru sormuştum ama ya pek bile yok **** gözden kaçtı tekrar sormak istiyorum.bu kış çelikten ürettiğim bu sardunya(sanırım gül sakız sardunya) işaretli çiçekler tam açacak gibi olup öylece kalıyorlar.mesela bir dalda 5 çiçek var 3 ü açıyor 2 si tam açmak üzereyken o şekilde kalıp kuruyor.nedeni ne olabilir.az su çok su az güneş çok güneş az gübre çok gübre? lütfen yardım
acemifüsun
20-05-2012, 09:52
Sn. engin1981 ben topraklarınızı çok kuru görüyorum. Bence az sudan tomurcuk kuruması olabilir.
Adalet Yağcı
20-05-2012, 10:22
Arkadaşlar bir soru sormuştum ama ya pek bile yok **** gözden kaçtı tekrar sormak istiyorum.bu kış çelikten ürettiğim bu sardunya(sanırım gül sakız sardunya) işaretli çiçekler tam açacak gibi olup öylece kalıyorlar.mesela bir dalda 5 çiçek var 3 ü açıyor 2 si tam açmak üzereyken o şekilde kalıp kuruyor.nedeni ne olabilir.az su çok su az güneş çok güneş az gübre çok gübre? lütfen yardım
Aynı cins sardunyada ben de aynı sorunu yaşıyorum.
Sulamayı diğerleri ile birlikte aynı şekilde yaptığım halde, dediğiniz gibi her tomurcuk topunda 3-5 tomurcuk kuruyor.
Nedenini anlayamadım, diğerleri gayet sağlıklı açıyor.
Bu sene birini gölgeye alacağım, sorun güneşse anlarız.
Emre İlhan
20-05-2012, 11:58
Arkadaşlar, geçen sene sakız sardunyamı (http://www.agaclar.net/forum/843719-post125.htm) mantar yüzünden kaybettim.
Bu sene de aynı durumu yaşamak istemiyorum.
Sebzelerimi rutin olarak sulandırılabilir kükürt + bakırlı preparat karışımıyla ilaçlıyorum.
Sizce aynı ilaçlamayı sakız sardunyama da yapmalı mıyım?
Cesaret edemiyorum açıkcası.
Sevgi Durul
20-05-2012, 12:40
Ben de Füsün Hanım gibi, az sudan olabileceğini düşünüyorum.
Aynı durum benim bir sardunyamda da var. Tomurcuk, tam açmadan kuru bir görüntü alıyor.
297940
Çok suladığım için çok kayıp verdim. Şimdi de susuzluktan gidecekler. Bir türlü ortasını bulamadım.:rolleyes:
Tek tük açmalar ve tomurcuklar başladı. Yoğun bir çiçeklenme hiç göremedim.
297941
297942
engin1981
20-05-2012, 14:18
Sn. acemifüsun, Adalet Yağcı ve SDurul ilginize teşekürederim.ben sardunyalarımı 3 günde 1 suluyorum.çünkü 3 gün sulamamayla hatta 5 gün sulamamayla ölmezler ama hergün sulamayla çürüyüp ölebilirler.sadece bu sardunyamı 2 günde bir sulayacağım en azından az sudan olup olmadığını anlamış oluruz.
acemifüsun
20-05-2012, 15:42
Sulamanızı periyodik olarak 3 günde ya da 5 günde yapamazsınız. Toprağını parmağınızla kontrol edip, kurumaya yakınsa sulayın.
sardunyadervis
20-05-2012, 22:06
sn engin1981 gunes az goruyor olabilir besinsiz kalıyor olabilir ama besin cok istemezler zaten
SedatMert
27-05-2012, 16:59
Arkadaşlar benim sorunum çiçek çürümesi mi bilemiyorum ama ceylangözlerimin çiçeklerinde beyaz lekeler oluşmakta. Solan çiçekler günü geçtiklerinden mi yoksa çürüdüklerinden mi kuruyor çözemedim. Bu beyaz lekeler çiçeklerin güzelliğini olumsuz yönde etkilemekte ve tüm çiçekler hemen memen aynı durumdalar. Çiçeğin lekeli fotosunu ekliyorum. Bu sorunumu nasıl çözebileceğim konusunda cevap yazan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
acemifüsun
27-05-2012, 19:27
Sanıyorum güneşte iken çiçeklerinizin üzerine su damlacıkları sıçramış.
Zeytinci
27-05-2012, 20:27
Sardunyalara yapmadığımız eziyet kalmadı desek doğrudur.
Hiç gübre vermiyoruz.
Sulama haftada 1 kez. baszı haftalar sulamıyoruz bile.
Ne mantar, ne bit, ne kemirici hiç zararlısı yok.
Yaz kış kır dalını başka yere dik tutuyor.
Sardunya ya ölmez çiçek dense yeridir.;)
SedatMert
27-05-2012, 21:02
Sanıyorum güneşte iken çiçeklerinizin üzerine su damlacıkları sıçramış.
Öyle olduğunu sanmıyorum. Çünkü yeni açan çiçekler de aynı durumda. Yine de cevabınız için teşekkürler.
YeniGine
29-05-2012, 01:59
Merhaba SedatMert 2 gündür sorununuzu, sorunuzu takip ediyorum... Zira aynı sorun bende de mevcut. Ama çözümlü bir cevap bulamadık. Bakıyorum sardunyalara yerleri güzel, suları eksik değil, toprakları güzel. Acep sorunları nedir ki? Bugün çiçekçiye gittim; birebir sordum. Onlar da bilmiyorlar; baktım sardunyalarına gerçekten hiç öyle bir sorunları yok. Bilemiyorum ki bizim sardunyalar ne istiyor, neden rahatsızlar?
SedatMert
29-05-2012, 23:17
Merhaba SedatMert 2 gündür sorununuzu, sorunuzu takip ediyorum... Zira aynı sorun bende de mevcut. Ama çözümlü bir cevap bulamadık. Bakıyorum sardunyalara yerleri güzel, suları eksik değil, toprakları güzel. Acep sorunları nedir ki? Bugün çiçekçiye gittim; birebir sordum. Onlar da bilmiyorlar; baktım sardunyalarına gerçekten hiç öyle bir sorunları yok. Bilemiyorum ki bizim sardunyalar ne istiyor, neden rahatsızlar?
Sorunumuza çözüm bulacak bir arkadaşımız çıkar diye bekliyorum.:(
YeniGine
03-06-2012, 01:06
SedatMert hala bir cevap gelmedi kimseden!!! Şuan için sardunyalarınız nasıl, ne durumdalar sorun hala devam ediyor mu? Bende de vardı aynı sorun biliyorsunuz, ben bütün sorunlu çiçekleri koparttım şimdi yeni açan çiçeklerde öyle bir sorun yok. Neden oldu, niye oldu hala anlayabilmiş değilim.
SedatMert
05-06-2012, 08:10
SedatMert hala bir cevap gelmedi kimseden!!! Şuan için sardunyalarınız nasıl, ne durumdalar sorun hala devam ediyor mu? Bende de vardı aynı sorun biliyorsunuz, ben bütün sorunlu çiçekleri koparttım şimdi yeni açan çiçeklerde öyle bir sorun yok. Neden oldu, niye oldu hala anlayabilmiş değilim.
Sorununuzu çözmüş olmanıza sevindim. Tesadüfdür ki ben de sizin yöntemi kullandım. Tomurcukları bırakarak açmış tüm çiçekleri kestim. Şimdi yeni açan çiçeklerde sorun gözükmüyor. Bence bu bir tür mantar hastalığıydı. İnşallah sorun tekrar oluşmaz.
Sevgili arkadaşlar, çiçeklerinizle ilgili sorunları yazıyorsunuz. Bütün bunlar hepimizin başına geliyor. Ve bizler bu sorunları hocalarımıza sorduk öğrendik ve giderdik. Yukarıdaki başlıkta ve sardunyalarda mutlaka cevapları vardır. Biraz araştırma yapmak gerekir.
Sizlerin de haklı olduğunuz yer var, maalesef pek çoğumuz bu sorunları ilgili başlıklar yerine kendi bahçelerimizde paylaştığımızdan bulamamış olmanız da haklısınız ama en kısa zamanda bunu gidereceğiz.
Sizlere yardımcı olabilir düşüncesiyle belirtmek istediğim bir şey de daha önceleri çıkarmakta olduğumuz e-dergileri de incelemeniz.
Sardunyalar hakkında olan e-dergi
Haziran07 (http://www.agaclar.net/dergi/haziran07.html)
(E-Dergi nin kullanımı Forum üst kısmında mevcuttur)
Merhaba
Resim çekip ekleyemedim ama sanırım tarifim de bilgililere yeterli olacaktır. Benim de bir sorunum var ne yazık ki :(
Sardunyamın yaprakları kızarıyor. Sonra yapraklar kuruyor. Bu yaprakları koparıp atmaktan hepsi leylek gibi oldular. İnternette biraz araştırdım, rüzgara çok maruz kalınca olabilir yazıyordu. yerlerini değiştirdim ama geçmedi. Yeni yeni yaprakların altında kahverengi benekler çıkmaya başladı. Bir de nadiren saç telinden ince örümcek ağı gibi birşeyler var.
Ne kullansam ? birşeyler önere bilir misiniz?
Sardunyalara bayılıyorum. Sakız, sardunya, ıtır, karagöz... Ama bir türlü yaşatmayı beceremiyorum. Biraz da Antalyanın neminden sanırım. Yeni alacağım sardunyalara belli aralıklarla uygulayabileceğim koruma amaçlı bir ilaç var mıdır?
Cevaplarsanız ben ve leylek sardunyalarım çok sevineceğiz, sevgiler :)
Ceylanıma birşey oldu, yaprak uçları sarardı... Çiçeği üzerinden hiç eksik olmazdı, 1 hafta içinde bu hale geldi.
Ne yapmam gerekiyor?
Başbahcivan
06-07-2012, 20:06
Ceylanıma birşey oldu, yaprak uçları sarardı... Çiçeği üzerinden hiç eksik olmazdı, 1 hafta içinde bu hale geldi.
Ne yapmam gerekiyor?
Sayın arkadaşım son günlerdeki sıcaklardan dolayı senin ceylan çiçeğine güneş vurgunu olmuş ayrıca birde susuz kalmış çiçeğin üstünden hafif budama yap ve saksısına 5 -6 tane gazoz kapağı gömün susuz bırakmayın çok da sulamayın her gün değil toprağı kurudukca su ihtiyacı olduğu zaman sulamalısınız.
BOL ÇİÇEKLİ GÜNLER DİLERİM
Sayın Başbahcivan,
Yaprak uçlarından sararmayı uçlardan başlayan çürüme takip ediyor genellikle ve sonuç sardunya kaybına kadar gidiyor. Sardunya kayıplarımın büyük bölümünü bu durum oluşturuyor.
Bu tablonun nedeni ne olabilir?
Sayın Başbahcivan,
Yaprak uçlarından sararmayı uçlardan başlayan çürüme takip ediyor genellikle ve sonuç sardunya kaybına kadar gidiyor. Sardunya kayıplarımın büyük bölümünü bu durum oluşturuyor.
Bu tabloya nedeni ne olabilir?
Kesinlikle güneşe maruz kalmadı Sayın Başbahcivan, gölgelik bir bölgede duruyor. Susuz kalma ihtimali olabilir ama en fazla 3-4 gün kalmıştır. 3-4 günlük bir susuzluktan bu kadar etkilenir mi? Aynı saksıda bir ceylan daha var o sağlam duruyor. Budama ve biraz da besin takviyesi yaptım son çıkan yapraklar sarı değil ama sağlıklı yaprak kadar tam yemyeşil de değil.
Sayın maki01, bahsettiğiniz olgu beni korkuttu açıkçası. Uçlardan çürüme diyince mantar hastalığı geldi aklıma. Yaprakların ön-arka yüzlerini büyüteçle kontrol etmiştim. Böcek veya mantar gibi birşey görmedim ama acaba ben mi yanıldım?
ayseldeniz
09-07-2012, 19:25
Benim iki tane ceylanım 5674 nolu mesajdaki gibi sararmaya başladı sonra kök kısmı gitti.İki saksı çok güzel ceylanım yok oldu.Lütfen yardım.Diğerleride olursa diye korkuyorum.
Mantarsa eğer daha derin budama yapıp bütün yaprakları temizlemek gerekir diye düşünüyorum.
Neden yaprakları açık sarı
5 saksı hepsının yaprakları sarı çıkmaya beşladı demir ve azot takviyesi yapıyorum gene sarı çıkıyor
Çiçeği açık eflatun
Bilgi için şimdiden teşekkürler
Aşırı sıcak yaz günlerinde bu tablo çoğumuzun sardunyalarında yaşanıyor sevgili ahmeter.
Ben de mineral eksikliğine bağlı olduğunu düşünmüyorum.
Adalet Yağcı
10-07-2012, 20:43
Benim sardunyalarımda da oluyor benzer durumlar.
Özellikle sakız sardunyalarda, sonra kendiliğinden düzeliyor bazan, bazan da yapraklar küçülüyor.
Toprağını değiştirip 9 aylık pro granül gübresini verdim, sulamasını toprağı kontrol ederek yapıyorum tüm gün güneş görüyor ama yine de bu yaprak beyazlaşması oluyor zaman zaman.
Bulaşıcı bir şey olduğunu sanmıyorum, diğer bitkilerim sağlıklı görünüyorlar.
317177
317178
Başbahcivan
10-07-2012, 21:18
SARDUNYADA YAPRAK KIVIRCIĞI
Hastalığın en belirgin özelliği yapraklada kıvırcıklık oluşumudur.
Bitki yapraklarında kloritik solgun lekeler oluşması, damarlarda beyazlanma, sarı merkezi daireler şeklinde görülür.
Bu hasta yapraklarda nekroz oluşumu baş gösterir.
Bitkilerin şekil bozukluklarına sebep olur, bitki dejenere olup çiçek verimi azalır.
KÖK KANSERİ
Bitkilrin kök ve kök boğazına yakın yerde ur şeklinde baş gösterir,zamanla büyür ve sertleşerek kök boğazında belirgin urlar oluşur.
Hastalık ışığa ve kuraklığa duyarlıdır,hiç bir şekilde hastalıklı bitkilerden üretim yapılmamalıdır.
SİYAH KÖK ÇÜRÜĞÜ
Bitkilrimizden özellikle sardunya, begonya, cylamen,kalanchoe gibi çiçeklerde çok sıklıkla görülür, başlıca sebebi köklerde yara ve toprağın drenejının yeterdiz oluşu ve çamursu toprak, ıslak toprak ve sıcaklığın 15 -20 derece olması hastalığın çoğalma sebebidir, hiç bir şekilde hastalıklı bitkilerden çelik alınarak üretim yapılamaz.
Bu hastalıklarla mücadele için,
Captan 50, Zinep 80 veya Cupravit gibi ilaçlarla 14 gün ara ile 10 lt suya 1 yemek kaşığı dolu dolu karıştırarak ilaçlamamız halinde daha sağlıklı bitkilere kavuşmamızı sağlarız
SARDUNYA PASI
Hastalık belirtisi yaprağın üstünde renk (açılması) bozulması olarak başlayan lekeciklerdir, zaman geçtikçe kahverengi nekrotik lekelere döner, yaprağın altında açık sarı kahverengiye dönük paslı lekeler oluşur kısa zamanda sıcaklık ve nemli ortamda hastalık giderek çoğalır, yağmurlama sulama hastalığın hızla yayılmasına sebep olur.
Bu hastalık çoğunlukla top sardunya dediğimiz cins'de daha sık görülür. Hastalıklı yaprak ve dallar toplanarak yakarak veya gömerek imha edilmelidir.
Üretim kesinlikle hastalıklı anaçlardan yapılamaz,azotlu gübre kullanılması iyi değildir çünkü büyüme hızlı olacağından zayıf ve cılız filizler hastalığa dayanıksızdır.
Mücadelesi yine Captan, Cupravit ,Antracol gibi ilaçlarla mümkündür
Sayın Başbahcivan,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Yapraklarda sararma, bozulma ve çürümeyle devam eden devamında dalların taze sürgün uçlarında çürüme ile sardunya kaybına kadar giden hastalık hakkında bilginiz var mı?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/317076d1341927220-img_0827.jpg
Başbahcivan
13-07-2012, 20:00
Sayın Başbahcivan,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Yapraklarda sararma, bozulma ve çürümeyle devam eden devamında dalların taze sürgün uçlarında çürüme ile sardunya kaybına kadar giden hastalık hakkında bilginiz var mı?
http://www.agaclar.net/forum/attachments/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/317076d1341927220-img_0827.jpg
Sayın maki01 sardunyalar suyu pek sevmezler birde özellikle saksısı kurumadan üst üste sulama yapıldığı zaman gövde özünden kararma yapar özü sağlam olmayan bitkide yaprak sararması zamanla kuruyup ölmesine sebep olur.
Bitkilerde sonuçta bir canlı ve onlar da da damarlar var bitki özü hasta olduğu için bu damarlardan su ve topraktaki vitaminleri en uç noktalara kadar alamıyor ve böyle durumlarla karşılaşıyoruz.
Kurumuş olan yerin 3 5 cm altından kesin ve içindeki özüne bakın kararma olmuş mu?
İlginiz için çok teşekkürler sayın Başbahcivan.
Bu tür durumlarda o dalı karamış bir nokta kalmayınca kadar bence sağlıklı olan yeşil bölüme kadar kesiyorum ama başka dallarda ya da ana gövdenin toprağa yakın bölümündeki taze bir sürgünde oluşarak ana gövdeyi de çürütebiliyor.
Aynı durumda olan bir dalı kesmeden önce ve sonraki fotoğraflarını yayınlarsam daha sağlıklı yorum yapılabilir belki.
Başbahcivan
14-07-2012, 20:15
İlginiz için çok teşekkürler sayın Başbahcivan.
Bu tür durumlarda o dalı karamış bir nokta kalmayınca kadar bence sağlıklı olan yeşil bölüme kadar kesiyorum ama başka dallarda ya da ana gövdenin toprağa yakın bölümündeki taze bir sürgünde oluşarak ana gövdeyi de çürütebiliyor.
Aynı durumda olan bir dalı kesmeden önce ve sonraki fotoğraflarını yayınlarsam daha sağlıklı yorum yapılabilir belki.
Sayın arkadaşım en güzeli sardunyaları topraktan çıkartıp temizleyeceksin taze veya aynı toprağı 1 gün havalandırdıktan sonra dikersen daha iyi olur derim.
merhabalar.benim sardunyalarim iyi durumda
bu yengeminki hastaligi ne merak ettim.yapraklari sarariyor
Sayın arkadaşım en güzeli sardunyaları topraktan çıkartıp temizleyeceksin taze veya aynı toprağı 1 gün havalandırdıktan sonra dikersen daha iyi olur derim.
Makicim şu an 2 sardunyamda aynı kararma durumunu yaşıyorum sen ne yaptın kurtarabildin mi ben kararsız kaldım kestim ama tekrarladı:(
Seninle aynı durumdayım sevgili MİRBE, derin budama yaptım ama tekrarlıyor. Toprak değişimini denemek lazım, belki çözüm olur...
Tekrar merhaba Sevgili Arkadaşlar...Bayramınız kutlu olsun...
Dayımın bana verdiği bir sakız sardunya var, zavallıcık çok kötü durumda.Toprağını değiştirip yeni bir saksıya alacağım,arada gübre vereceğim bunun dışında iyileşmesi için yapabileceğim bir şey var mı?
Fotoğrafa bakarsanız cidden kötü durumda olduğunu anlayabilirsiniz. Bana geleli bir hafta oldu, bu zaman zarfında minik sürgünler vermeye başladı ama bu zavallıcık şimdiye kadar hiç çiçek açmamış.
Bu arada fotoğrafta göreceğiniz solmuş yapraklar bitkiden ayrılıp saksıya dikilenler, tutar mı tutmaz mı bilmiyorum ama içimden atmak gelmedi...
Tekrar merhaba Sevgili Arkadaşlar...Bayramınız kutlu olsun...
Dayımın bana verdiği bir sakız sardunya var, zavallıcık çok kötü durumda.Toprağını değiştirip yeni bir saksıya alacağım,arada gübre vereceğim bunun dışında iyileşmesi için yapabileceğim bir şey var mı?
Fotoğrafa bakarsanız cidden kötü durumda olduğunu anlayabilirsiniz. Bana geleli bir hafta oldu, bu zaman zarfında minik sürgünler vermeye başladı ama bu zavallıcık şimdiye kadar hiç çiçek açmamış.
Bu arada fotoğrafta göreceğiniz solmuş yapraklar bitkiden ayrılıp saksıya dikilenler, tutar mı tutmaz mı bilmiyorum ama içimden atmak gelmedi...
tutucaktir.topragi tamamen kurumadan sulama yapmayin.fotograftaki sari yapraklar hala duruyorsa mutlaka sari yapraklari kesip atin.gelicek bahar cicek acacaktir mutlaka.bence beklemeye deger.
tutucaktir.topragi tamamen kurumadan sulama yapmayin.fotograftaki sari yapraklar hala duruyorsa mutlaka sari yapraklari kesip atin.gelicek bahar cicek acacaktir mutlaka.bence beklemeye deger.
Cevap için teşekkür ederim, o sarı yapraklar kırılmış olan V şeklindeki uzantı dallara ait. Fotoğrafı çektiğim sırada o sarı yapraklar zaten ana bitkiden ayrılmıştı. V şeklinde olduğundan belki bağlantı yerinden köklenir diye düşündüğüm için saksıya diktim, söylediğiniz gibi sarı yaprakları ayırıyorum....
Beklemek zaten mecburi, bu zavallıcık 3 yıldır dayımdaymış inanabiliyor musunuz?
Dün gece saksısının içindeki toprağı değiştirdim, bir miktar gübre verdim, inşallah mutlu etmeyi başarırım Küçük Hanımı...
Bu arada yan komşum bu gün kendi yetiştirdiği sardunyalardan birini hediye etti bana. Yapraklarında açık sarı benekler var, şimdi bu başlığı baştan sona yeniden okuyup sebebi neymiş öğreneyim...
SN kryon yardimci olabildiysem ne mutlu bana.yeni sardunyanida gule gule buyut.sardunya cok direncli bir bitkidir.sizi severse(iyi bakarsaniz)sizi cok mutlu eder.bende uc rengi var hepsini cok seviyorum.birini sabirla 2 yil bekledim 3 cu yil cicek acti.ve simdilerde bir suru cicekle beni odullendiriyor.sabirli olun.iyi gunler iyi bayramlar
SN kryon yardimci olabildiysem ne mutlu bana.yeni sardunyanida gule gule buyut.sardunya cok direncli bir bitkidir.sizi severse(iyi bakarsaniz)sizi cok mutlu eder.bende uc rengi var hepsini cok seviyorum.birini sabirla 2 yil bekledim 3 cu yil cicek acti.ve simdilerde bir suru cicekle beni odullendiriyor.sabirli olun.iyi gunler iyi bayramlar
Sn.Türkan,
daha önceki yaşam şartlarına bakılırsa gerçekten çok sağlam bir bitki olduğu ortada, hiç güneş almayan bir ortamda yıllar yılı yaşam mucadelesi vermiş. Şimdi çektiği eziyete inat ona elimden geldiğince iyi bakacağım. Yardımınız için tekrar teşekkür ederim... Size de iyi bayramlar :)
kartal124
24-08-2012, 12:21
Arkadaşlar 2 yaşındaki sardunyada yapraklar bembeyaz oldu.Gerçi bitki hala çiçek veriyor ama doğal olarak çiçeklenme de azaldı.Belli aralıklarla özel sardunya besini de veriyorum,besin eksikliği olduğunu düşünmüyorum, herhangi bir zararlı da gözükmüyor.Yarı gölge bir yerde duruyor, günde 6-7 saat direkt güneş ışığı alıyor.
Gerçi yukarıdaki mesajlarda da aynı sorundan yakınanlar var.Sayın güler ve maki01'in sardunyalarında da benzer durum var gibi.
Ama bir hayli yaygın olduğu anlaşılan yaprak beyazlamasının nedeni ne acaba?Soruna tam teşhisi koyup çözüme ulaştıran oldu mu?
kelebek çalısı
04-09-2012, 14:43
Sardunyalarımdan birinin yapraklarında beyazlaşma var. Cinsinden midir yoksa birşeylerin eksikliğinden mi anlayamadım.
Sardunyalardaki yaprak beyazlaşmalarının aşırı yükselen hava sıcaklığı ile bağlantılı olduğuna dair tezler var. Diğer bir olasılıkla demir eksikliği buna sebep olmuş olabilir.
Sonbaharla birlikte düşüşe geçecek hava sıcaklıklarının da etkisi ile yeni yaprak oluşumlarında bu beyazlaşma durumunun devam etmemesi gerekir. Fakat beyazlayan yaprakların yeniden renklerini kazanamaları beklenmemelidir.
Sanırım hava koşullarının normale dönmesini beklemeli ve sardunyanın yeni yaprak oluşumlarını takibe almalısınız. Ayrıca benzer yaprak beyazlıkları yine sıcaklığın aşırı yükseldiği dönemlerde petunyalarda da görülebiliyor.
acemifüsun
06-09-2012, 20:10
Sardunyalardaki yaprak beyazlaşmalarının aşırı yükselen hava sıcaklığı ile bağlantılı olduğuna dair tezler var. Diğer bir olasılıkla demir eksikliği buna sebep olmuş olabilir.
Sonbaharla birlikte düşüşe geçecek hava sıcaklıklarının da etkisi ile yeni yaprak oluşumlarında bu beyazlaşma durumunun devam etmemesi gerekir. Fakat beyazlayan yaprakların yeniden renklerini kazanamaları beklenmemelidir.
Sanırım hava koşullarının normale dönmesini beklemeli ve sardunyanın yeni yaprak oluşumlarını takibe almalısınız. Ayrıca benzer yaprak beyazlıkları yine sıcaklığın aşırı yükseldiği dönemlerde petunyalarda da görülebiliyor.
Sevgili kelebek çalısı sardunyalardaki yaprakların beyazlaşması sıcaklarla ilgili olduğu tezine 2-3 yıllık gözlemlerime dayanak tamamen katılıyorum. İzmirde bir kaç gün havalar değişince, bunlar artık adam olmaz dediğim sardunyalarım, 2 gündür minik yeşil yapraklar vermeye başladı. Değişik hiç bir uygulama yapmadım. Apple Blossom da hiç sağlıklı yaprak kalmamıştı, 2 dal şeklinde duruyordu, minik yapraklar onda da başlamış.
Orkun Kırcı
07-09-2012, 11:55
Sevgili kelebek çalısı sardunyalardaki yaprakların beyazlaşması sıcaklarla ilgili olduğu tezine 2-3 yıllık gözlemlerime dayanak tamamen katılıyorum. İzmirde bir kaç gün havalar değişince, bunlar artık adam olmaz dediğim sardunyalarım, 2 gündür minik yeşil yapraklar vermeye başladı. Değişik hiç bir uygulama yapmadım. Apple Blossom da hiç sağlıklı yaprak kalmamıştı, 2 dal şeklinde duruyordu, minik yapraklar onda da başlamış.
Tamamen doğru tespit ablacım, daha önce bahsettiğimiz demir eksikliği ile oluşan beyazlıkla bizim beyazlaşmaların hiç alakası olmadığını düşünüyorum. Bu yaz demir desteği alanlarda da bu durum oluştu. Gül sardunyam diğerlerinden biraz daha fazla etkilendi, sizinki gibi neredeyse yapraksız halde. Birkaç gündür avludan alıp balkona getirdiğimden beri minik yeşil yapraklar görünmeye başladı.
Gördüğüm kadarı ile Adana'da yaprakların beyazlaşması sardunya ile sınırlı değil. Alaca penşe olduğunu düşündüğüm yeşil bitkilerin öyle olmayıp bir tür insanlardaki beyaz saç-kaş hastalığı olduğuna inanmaya başladım. Sardunyalarımın beyaz yapraklarını temizliyorum. beyazlık sanki bir mantar gibi ve haklısınız sıcaklık tetikliyor. Gövdeye ulaşmadan ana bitkiyi kurtarabilirsek seneye çiçeklerini görebiliriz, değilse zorunlu olarak çiçekçilere müracaat.
Merhaba, yeni aldığım sakız sardunyamın toprağında çiyan mı desem tırtıl mı desem tuhaf bi sürüngen var bir sürü bacakları var. Toprağı kurumuş mu diye bakarken farkettim. Çiçeğe bi zararı olurmu acaba toprağını değiştireyim mi?:(
sardunyalarin bu mevsimde yaprak sararmalari normalmidir acaba?ama hala cicek aciyor mart ayindan beri ustu ciceksiz kalmadi.simdide cicekli yeni tomurcuklar bile var am yapraklari sarariyor.sararanlari kopariyorum.zaten yeni yaprak olusumuda var.
Benimkilerde de var Türkan Hanım, yalnız yeni yaprak çıkartmaya devam ediyorlar mevsimsel mi bir sorun mu var bilemiyorum.
Ölümden dönen sakız sardunyam cılız da olsa çiçek açtı, itiraf etmek gerekirse bu yıl çiçek beklemiyordum:)
Benimkilerde de var Türkan Hanım, yalnız yeni yaprak çıkartmaya devam ediyorlar mevsimsel mi bir sorun mu var bilemiyorum.
Ölümden dönen sakız sardunyam cılız da olsa çiçek açtı, itiraf etmek gerekirse bu yıl çiçek beklemiyordum:)
am benimkiler hala cok guzel cicek aciyor yeni tomurcuk bile var anlayamadimki yapraklar neden sarariyor?
am benimkiler hala cok guzel cicek aciyor yeni tomurcuk bile var anlayamadimki yapraklar neden sarariyor?
Benimkilerde aynı biçimde çiçek açmaya devam ediyorlar büyük ihtimal mevsim değişikliğine ve ısı farklarına adapte olmaya çalışıyor olabilirler, tecrübeli arkadaşlar daha iyi bilirler ben ilk defa sardunya bakıyorum, yazdıklarım ancak tahminden ibaret.
Başbahcivan
05-10-2012, 18:30
Sayın Türkan güneş yetersizliği ve demir eksikliğinden olur,birde saksılar kurumadan sulama yapmayalım.
rosenrot
05-10-2012, 21:20
Benim sardunyam da hemen hemen bütün yapraklarını döktü, bazı dalları yumuşayıp düştü, toprağını havalandırdım suyunu azalttım daha fazla güneş gören yere aldım ama pek kurtarılacak gibi değil. ne yapmam gerekir?
Tepelerden bir yerden çelik alsanız? Çürüme dipten başlamışsa ne yaparsanız yapın durdurmak pek mümkün olmuyor. Aldığınız çeliği siyah-kahverengi bölge görmeyinceye kadar dipten kesmeniz lazım.
rosenrot
09-10-2012, 16:28
Tepelerden bir yerden çelik alsanız? Çürüme dipten başlamışsa ne yaparsanız yapın durdurmak pek mümkün olmuyor. Aldığınız çeliği siyah-kahverengi bölge görmeyinceye kadar dipten kesmeniz lazım.
Çürüyen dalları kopardım attım zaten, ufacık kaldı daha da koparmaya korkuyorum açıkçası.ama dediğiniz gibi çürüme alttan başlamış, kurtarmak için tek şansım kalan son yeşil çeliği almak galiba. çok teşekkür ederim.
İki sardunyamın yapraklarında leke şeklinde saydamlaşmalar başladı. Zar gibi bölgeler oluştu.
Bu problemli yaprakları hastalık ihtimaline karşı uzaklaştırdım.
Neden olduğunu bilen var mı acaba?
Bu akşam yakaladım yaprak canavarlarını. Yaprakların alt taraflarında yaklaşık 1 cm boyunda 5 yeşil tırtıl tespit edip uzaklaştırdım.
sardunyalarda ve ceylanda beyaz sinek neden oluşyor?hangi ilacı kullanmam gerekir?yardımlarınızı bekliyorum.arap sabunlu su kullandım ama etkili olur mu ki bilmiyorum...
Cymbelina
02-05-2013, 21:35
Sayın Savas84,
Forumda okuduğum kadarıyla sardunyaların yapraklarına su gelmemesi gerektiği yazıyor, aksi takdirde mantar olduğunu okumuştum. Buradan hareketle, sardunyalarda herhangi bir hastalık veya zararlı oldugunda fısfısla püskürtme yoluyla ilaçlama ne ölçüde yapılabilir bilemiyorum. Öncelikle kullanılacak ilacın (ev yapımı da olsa) sadece 1 yaprakta denenmesi gerektiğini okudum.
Benim sardunyalarımda olan hastalık (veya zararlı - emin olamadım) için oksijenli su karıştırılmış su ile fısfıs yapmıştım ancak deneme yapmadan. Yaprak altlarına da sıkmaya gayret ettim. Özellikle hem alt hem üstten fazlaca fısfısladığım birkaç yaprakta farklı bir renk değişimi ve büzülme gibi birşey oldu. Zaten bir daha da yapmadım bu uygulamayı.
Beyaz sinek başka çiçeklerde de oluşuyor ve malesef tıpkı kırmızı örümcek gibi, bu beyaz sinek de kolay kolay bitmiyor. Mutlaka yumurta bırakıyorlar bir yere. Benim bir çiçeğimde vardı, diğerlerine de musallat oldular ve çok inatçılar. Bana göre en garanti yöntem sineklerin olduğu (onlar uçmadan - yavaşça) yaprakları koparıp hemen atmak veya bir peçeteyle filan alınabilirse almak.
Arapsabunlu su fısfısını da zannediyorum sadece 1 kez değil birkaç kez yapmak gerekiyor - ancak sardunya yapraklarına etkisini denemeden bilemeyiz.
Benim sardunyalarımda da maalesef pamuk bitleri ve onların yardakçıları karıncalar var :( ayrıca çiçeklerimin pas Hastalığı'na yakalandığını düşünüyorum. Bunlar yetmezmiş gibi bir de örümcekler dadandı özellikle yeni açacak yaprakların bulunduğu bölgelere ağ kuruyorlar. Ev yapımı ilaçları denedim fakat pek yararı olmadı yaklaşık 2 ay denedim Arap sabunlu kürü fakat başedemedim etkili bir zirai ilaç var mı acaba?
sakız sardunyalarımın birinde yeni yapraklarda şekil bozuklukları var. yaprakların üzerinde minik kabartılar var. neden kaynaklanabilir acaba?
Mine Pakkaner, sakız sardunyalarda yaprak arka yüzeyinde oluşan minik kabarcıkların için aşırı suya bağlı ödem olduğunu , sulamanın azlatılması gerektiğini söylemişti.
İlgili mesajı bulamadım ama aynı sorunu yaşadığını düşünüyorum sevgili s-bilge.
mutsuzluk
16-05-2013, 11:26
Merhaba,
Ben aranıza yeni katıldım. Sakız sardunyalarımda yapraklarda görülen bir problem için yardımlarınızı bekliyorum. Yaprakların alt kısmında pas gibi bir görüntü oluşuyor ve bu lekeler yoğunlaştıkça yaprağın o kısmı kuruyor. Bu siteden araştırdığım kadarıyla ben pas hastalığı olabileceğini düşünüyorum. Ama tabi ki daha iyi bilen birinin incelemesi daha iyi olacaktır. Bir de eğer pas hastalığıysa nasıl bir yol izlemem gerekir?
Çiçeklenmesinde bir problem yok, fazla sayıda tomurcuğu gayet sağlıklı biçimde çiçek açıyor.
Hasta bir yaprağın fotoğraflarını eklemeye çalıştım ama başarabildim mi bilmiyorum :o Fotoğraflar pek net değil, özür dilerim.
İlk iki resimde yaprakların arkasındaki lekeleri, üçüncü resimde de yapraktaki kurumayı göstermeye çalıştım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Öncelikle sitemize, forumumuza hoşgeldiniz sevgili mutsuzlık,
Yapraklardaki görüntü pas hastalığı değil, aşırı suya bağlı ödem gibi duruyor. Kuruma başlamamış yaprakların arkasını kontrol eder misiniz? Nokta nokta minik kabarcıklar var mı?
mutsuzluk
16-05-2013, 15:20
Hoşbulduk,
Teşekkür ederim cevabınız için :) Evet, yaprağın kendi renginden biraz daha koyu, çok küçük, nokta kadar kabarcıklar var. Fazla sulamadan oluşuyorsa, ne kadar zamanda bir sulamamı önerirsiniz?
Mine Pakkaner, sakız sardunyalarda yaprak arka yüzeyinde oluşan minik kabarcıkların için aşırı suya bağlı ödem olduğunu , sulamanın azlatılması gerektiğini söylemişti.
İlgili mesajı bulamadım ama aynı sorunu yaşadığını düşünüyorum sevgili s-bilge.
olabilir. hortumla bahçeyi sularken yapraklara gelmiş olma ihtimali yüksek. bugünlerde ankarada yağmur bol. çimlerimizi de mantarlar bastı bir süredir.
Sardunyalarda ödemi araştırırken bulduğum bir metni çevirerek paylaşmak istedim :)
http://1.bp.blogspot.com/-Zh142Wkl-4M/TtjwPIxStaI/AAAAAAAAAjo/AHa5UmkRl9A/s320/10377_Pelargonium_2011C.jpg
"Ödem, soğuk ve nemli koşullarda topraktaki suyun ısısının hava sıcaklığından daha yüksek ılık olması nedeniye ortaya çıkan bir problemdir. Köklerdeki buharla tüketilemeyecek kadar fazla su hücrelerde birikir. Aşırı su ile şişen hücreler epitel dokunun parçalanmasına neden olur ve zamanla kabuklar oluşur"
Kaynak :http://ncsupdicblog.blogspot.com/2011/12/edema.html
Fazla sulamadan oluşuyorsa, ne kadar zamanda bir sulamamı önerirsiniz?
Su miktarı ve sulama sıklığı toprak karışımınıza ve yaşadığı yerin iklim koşullarına göre değişecektir. Parmakla kontrol ederek üstten 1-2 cm lik toprağın kurumasını beklemenizi önerebilirim.
olabilir. hortumla bahçeyi sularken yapraklara gelmiş olma ihtimali yüksek. bugünlerde ankarada yağmur bol. çimlerimizi de mantarlar bastı bir süredir.
Ödem yaprağa su değdiği için olmuşmuyor , topraktaki aşırı sudan kaynaklanıyor.
mutsuzluk
16-05-2013, 17:33
Sevgili maki01,
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Zaten bugün aşırı sulamanın zararlarını çeşitli şekillerde deneyimledim. Bazı çiçeklerimin topraklarını tanımlayamadığım bir zararlı basmış vs. Neyse ki sadece tek bir çiçeği kaybettim, ondan da başka saksılarda bol sayıda fideye sahibim. Tekrar teşekkürler.
Ödem yaprağa su değdiği için olmuşmuyor , topraktaki aşırı sudan kaynaklanıyor.
Esasen toprak cok islak da degil.
Sevgili s-bilge, yaprağın arkasının fotoğrafını ekleyebilir misiniz?
Beyaz noktaların ne olduğunu bilemedim ben ama ödem yaprağın arkasında oluşuyor.
arkasında birşey yok. aynı görüntünün ters şekli gibi. şekil bozukluğu var sadece. ödeme benzer birşey yok. beyaz noktalar kameradan kaynaklanmış. onlar yapraklara ait değil
eceyıldız
02-08-2013, 17:59
yeni ektiğim sardunyaların birkaç tanesi köklendikten sonra çürüdü bunun nedeni nedir acaba. bizim buralar çok sıcak haliyle toprak çok çabuk kuruyor ve hemen hemen gergün suluyorum acaba ondan olabilirmi. havaların çok sıcak olmasına rağmen kaçgünde bir sulanmalı yardımlar için şimdiden teşekkürler...
Merhaba arkadaşlar, sakızıma neler oluyor acaba?
;) kesinlikle doğruda,neden olduğunu öğrenmek istemiştim..
ve ne yapmam gerektiğini.
sn hira, yapraklarına su değmiş bence o yüzden bozulmuş olabilir
kesinlikle yapraklarını ıslatmamaya çalışıyorum, başka bir nedeni olmalı ama ne?? arkadaşlar yardım lütfen.
Sevgili hira,
Bu sorunu her yaz sardunyalarımızda yaşıyoruz. Mesajın üzerine internette yayınlanmış dökümanların büyük bölümünü yine taradım , farklı bir bilgiye rastlamadım.
Beyazlama yapraklarda önce bölgesel olarak başlıyor, daha sonra bembeyaz yapraklar görüyoruz.
Genelde bu durumu pH yüksekliğine bağlıyorlar. pH yüksek olunca bitki yeterince mineral alamıyor ve mineral eksikliğine bağlı olarak yapraklar beyazlaşıyor.
Mantıklı bir açıklama. Yaz aylarında daha sık sulama yaptığımız için toprakta daha fazla kireç birikiyor ve pH yükseliyor.
Arada1 litre suya küçük bir parça limon tuzu ekleyerek sulama yapmak ve içinde mineral takviyesi olan gübrelerden kullanmak sorunun çözümüne faydalı olabilir. Aynı sorun benim sardunyalarımda da var. Ben de aynı işlemi yapacağım.
Mineral eksikliğine bağlı yapraklardaki değişiklikler güzel bir tablo ile açıklanmış :)
434549
Kaynak : Diseases/Disorders (http://plantdiseasehelp.tripod.com/diseases.htm)
Arkadaşlar merhaba,
Benim sorunum dünkü dolu yağışının mağduru sakızlarım ile ilgili. İlk resim de sakızlarımın normal hayatına devam ettikleri ev hali görünmekte.
434483
Aşağıdaki resimde de doluya tutulmuş hali. Yaprakları parçalanmış,dalları kırılmış.:(
Benim de içim parçalandı tabi ki. Ne yapacağımı ya da ne yapmam gerektiğini bilemedim onu eski sağlığına kavuşturmak için.
Sizlerin değerli yorumlarınızı ve önerilerinizi almak istedim.
Şimdiden teşekkür ederim.
434484
Teşekkür ederim Sayın Maki :) hemenn deneyeceğim
katmerli sakızımı kaybetmek istemem:)
seyranmelek
25-08-2013, 12:12
merhabalar, forumu çok uzun zamandır takip ediyorum ama kullanıcı olarak yeniyim. Evimin üç cephesinde yaklaşık 4 senedir çeşitli sardunyalar yetiştiriyorum. Yaz kış hiç problemim olmadı.Gübre olarak sebze meyve attıklarının sularını ve sabahları kızımın yumurtasını pişirdiğim su kullandım. Her zaman çok çiçekli sardunyalarım oldu. Geçen hafta bütün sardunyalarımın ve diğer çiçeklerimin yeşil kurtlar tarafından istila edildiğini fark edince çok üzüldüm. Güllerim için kullandığım su+arabsabunu+çiçekyağı karışımı ilacımı sprey yardımıyla sardunyalara(iki günde bir akşam üzeri) kullanmaya başladım. Kurtları öldürdüğünü fark ettim ama çok da gözle görünür bir sonuç alamadım. <<bütün tomurcuklar hala zarar görmüş durumda, yaprakların durumu ise iyi. Bana yardımcı olabilecelek bütün önerilerinize açığım, şimdiden çok çok teşekkür ederim.
Sevgili cupid,
Sardunyanıza üzüldüm, en kısa sürede yeni sürgünlerle eski güzelliğine kavuşmasını diliyorum. Sonbaharda aynı saksıya formu bozulan dallardan çelikler alarak saksıyı doldurmak tek çözüm herhalde...
Sevgili seyranmelek,
Öncelikle forumumuza hoşgeldiniz. Aşağıdaki başlıkta ev yapımı diğer reçeteleri bulmanız mümkün.
http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm
Tarifinizdeki zararlı için kurt demişsiniz ama kullandığınız karışım afitler yani delici , emici böcekler için önerilen bir doğal ilaç. Fotoğraf eklerseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz.
Sevgili cupid,
Sardunyanıza üzüldüm, en kısa sürede yeni sürgünlerle eski güzelliğine kavuşmasını diliyorum. Sonbaharda aynı saksıya formu bozulan dallardan çelikler alarak saksıyı doldurmak tek çözüm herhalde...
Yorumunuz için teşekkür ederim Sayın Maki01,
Bir haftalığına şehir dışında idim işim gereği. Döndüğümde sizinde belirttiğiniz gibi yeni yapraklarını ve sürgünlerini görünce sevindim. Öyle görünüyor ki kısa sürede toparlanacak.
Merhaba,
Benim sardunyalarımda da bir zararlı var ama ne olduğunu bulamıyorum. Sanırım gece ortaya çıkıp tomurcukları yiyor. Çünkü 2 gündür ne kadar aradıysam bulamadım kendisini. Açmak üzere olan tomurcukları yiyor ve yaprakların üstünde bazı kalıntılar (dışkısı sanırım) bırakıyor. Tırtıl diye düşündüm ama yıllardır sardunya yetiştiriyorum yaprak yerine tomurcuğu yiyen tırtıla da rastlamadım. Resim ekliyorum, umarım bilen biri vardır.
Bahsettiğiniz olaya bu sene bende tanık oldum.
Zararlı bir tırtıl. Minik beyaz kahve riyeli...Çok dikkatlı bakmazsanız gözden kaçıyor. Çiçek sapı gibi duruyorlar. çiçekler tomurcukları arasına dikkatli bakınız. Tıtıllar genellikle karanlıkda faaliyete geçerler ancak bunlara gündüz erken saatlerde rastladım ve bir kaç incelemede toplayarak imha ettim.
Merhaba,
Benim sardunyalarımda da bir zararlı var ama ne olduğunu bulamıyorum. Sanırım gece ortaya çıkıp tomurcukları yiyor. Çünkü 2 gündür ne kadar aradıysam bulamadım kendisini. Açmak üzere olan tomurcukları yiyor ve yaprakların üstünde bazı kalıntılar (dışkısı sanırım) bırakıyor. Tırtıl diye düşündüm ama yıllardır sardunya yetiştiriyorum yaprak yerine tomurcuğu yiyen tırtıla da rastlamadım. Resim ekliyorum, umarım bilen biri vardır.
Sabah ilk işim o minik beyaz şeyi aramak olacak. Umarım yakalarım. İmha edemem ama balkondan aşağı otlara atarım :)
Sardunyama neler oluyor böyle?
Sardunyama neler oluyor böyle?
Sardunyanızda tırtıl var. Yaprakla aynı renktedir, yaprak altında olur dikkatli bakın. Yaprak üzerindeki minik siyah noktacıkları takip edin tırtılın dışkısıdır. o civarlarda tırtılı arayın.
Sardunyanızda tırtıl var. Yaprakla aynı renktedir, yaprak altında olur dikkatli bakın. Yaprak üzerindeki minik siyah noktacıkları takip edin tırtılın dışkısıdır. o civarlarda tırtılı arayın.
Nasılda anladınız hemen;) işte bizim miniş iş başında..
Bir işle yıllarca uğrasınca artık böyle oluyor :)
Aslında miniş dediğiniz baya palazlanmış sayılır. İlkten iplikten bile inceler ve görmek kolay değil.
Ancak bi tane yakaladım diye rahata ermeyin. Genelde 5-6 tane olurlar. Taramaya devam. Yaprak üzerindeki dıskıları her zaman silkeleyin ve takip edin ne zaman dıskılar biter onlar da bitmistir.
Aynı yeşil tırtıllar benim sardunyalarımın da yaprak ve tomurcuklarını mahvettiler, ilk farkettiğimde 8 tane irili ufaklı yakaladım, 3-4 gündür hep kontrol ediyorum, 5-6 tane daha yakaladım. Bu mevsimde ne tırtılı bunlar hiç anlamadım, nasıl bir kelebeğe dönüşecekler çok merak ettim. :mad:
sardunyadervis
04-04-2014, 17:07
Benim iki sardunyamda beyaz köpükler çıkıyor tomurcuk diplerinden nedir acaba bir zararlı mı? Yoksa bitkinin kendi salgısı mı?
Sevgi Durul
04-04-2014, 17:14
Benim iki sardunyamda beyaz köpükler çıkıyor tomurcuk diplerinden nedir acaba bir zararlı mı? Yoksa bitkinin kendi salgısı mı?
Sardunyanızdaki görüntü bu (http://www.agaclar.net/forum/1160225-post2732.htm) mesajın ilk fotoğrafındaki gibi mi?
Eğer öyleyse bu (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/24188.htm) başlığa bakınız.
Köpük Böceği (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/24188.htm)
sardunyadervis
04-04-2014, 17:21
Evet gercektende o cok zararlımıdır?
sardunyadervis
04-04-2014, 18:29
Sardunyanızdaki görüntü bu (http://www.agaclar.net/forum/1160225-post2732.htm) mesajın ilk fotoğrafındaki gibi mi?
Eğer öyleyse bu (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/24188.htm) başlığa bakınız.
Köpük Böceği (http://www.agaclar.net/forum/dis-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/24188.htm)
Evet köpük böceği böyleymiş
Mekanik temizlemek gerekiyormuş tazyiki su ilede kurtula biliyormuşuz
Ilaçlama yapıla biliyor
Köpüğün içinden böceği ezip öldürmeliymiş
Ben köpüğü temizledim sonra arabsabunu ile ilaçladım bir kaç gün sonra tekrar ilaçlamayı düşünüyorum ki sabun tadını sevmeyip gelmesin köpük yaramaz
Zubin Mehta
19-04-2014, 09:00
sardunya aldim bes gun once ama hala yerlerine alisamadilar galiba.
topraklari nemli biraktim hafif. gunes aliolar ve ruzgar da esiio.
Ama yapraklar sari ve kotu gorunuo cok sari olanlari koparttom ama on bes gun icinde cicek acar ve guzel olurlar mi acaba?
sardunyadervis
21-04-2014, 16:07
sardunya aldim bes gun once ama hala yerlerine alisamadilar galiba.
topraklari nemli biraktim hafif. gunes aliolar ve ruzgar da esiio.
Ama yapraklar sari ve kotu gorunuo cok sari olanlari koparttom ama on bes gun icinde cicek acar ve guzel olurlar mi acaba?
Tomurcuk varsa acar tabi
Çok sulamayın topragın üzeri kurudugunda
Adapte olması biraz surebilir, az rüzgar alan yerde duruşa iyidir
sardunyadervis
13-05-2014, 21:42
Sardunyalarda bazısı gövdesi buzulup içini açınca kapkara olduğunu görüyoruz acaba nedir ne hastalıgıdır
Kökleri inceledin mi sevgili sardunyaderviş, kök çürümesi olabilir mi?
sardunyadervis
16-05-2014, 11:40
Kök çürümesi olabilir igovdesinin içi siyah oluyor, önlemek nasıl olur tavsiyeniz nedir
Aşırı sulamadan olabilir, özellikle saksıdaki su akıp gitmiyorsa. Genellikle yeni dikilmiş pek kök yapmamış dallar böyle çürüyor. Bir de solucan vs varsa toprakta belki kökü yiyor olabilir. Aslında bir fotoğrafla daha iyi anlaşılabilir.
tac_yaprak
21-05-2014, 17:00
Arkadaslar, Dun farkettim sardunya saksilarimda kucuk kirmizi minnacik bocekler geziyor :(( Yapraklarini kontrol etim birsey yok henuz.
Ne yapabilirimde kurtulurum bunlardan su an sadece iki saksida var ama geziniyorlar her yerde digerlerinede gecer sanirim :(( :o
Arkadaslar, Dun
farkettim sardunya saksilarimda kucuk kirmizi minnacik bocekler geziyor
:(( Yapraklarini kontrol etim birsey yok henuz.
Ne yapabilirimde kurtulurum bunlardan su an sadece iki saksida var ama
geziniyorlar her yerde digerlerinede gecer sanirim :(( :o
Öncelikle 2 saksıyı diğerlerinden uzaklaştırın sonrada kırmızı örümcek hakkında bilgi edinin. Başka fikrim yok.
Günaydın arkadaşlar.Benim 4 tane sardunyam var yeni aldım.Ama bir sorun var ssardunyalarımın tomurcukları açmadan kuruyor.Çiçek açmasını beklerken malesef hepsi kurudu.Bunun için ne yapabilirim, sebebi nedir?
sardunyadervis
23-05-2014, 14:05
Orada rüzgarsız bir yerde muhafaza edin inas80, soğuk gelmiştir yeni aldığınız yerden sizin oraya gelince adapte olmaya çalışıyor, satın alana kadar sera ortamındaydı fazla rüzgar yok nemi guzel ışık ayarlanmış bir ortamdan cıkarılınca bir sure adapte olamıyor, kurumuş tomurcukları temizleyin, cok sulamayın ama cok kuruda kalmasın
sardunyadervis
23-05-2014, 14:11
Arkadaslar, Dun farkettim sardunya saksilarimda kucuk kirmizi minnacik bocekler geziyor :(( Yapraklarini kontrol etim birsey yok henuz.
Ne yapabilirimde kurtulurum bunlardan su an sadece iki saksida var ama geziniyorlar her yerde digerlerinede gecer sanirim :(( :o
İki saksıyı uzaklaştırın sonra 1 Lt suya 1 tatlı kaşığı Arap sabunu ile fısfıs yapın digerlerine de fısfıs yapın 1 hafta sonra iki saksıya tekrar yapın yumurtadan çıkanlarda gitsin
ahsayiner
31-05-2014, 12:41
Arkadaşlar,
Penceremin önündeki sardunyalarıma bir zararlı bulaştı. Sardunyaları henüz gonca halindeyken yiyor, yaprakları delik-deşik ediyor, etrafta, ondan kaynaklandığını sandığım siyah nokta şeklinde tozlar oluşuyor.
Fotoğraf ekliyorum. Bu sorunu çözmek için bana ne önerirsiniz?
Teşekkürler.
ayseldeniz
04-06-2014, 10:38
Sayın ahsayiner bitkinizde tırtıl var.Benim sardunyalara dadanmıştı bulmam zaman aldı. Yaprak altlarını ve dalları iyi kontrol edin.İyi saklanabiliyor.
sardunyadervis
11-06-2014, 23:09
Sardunyalarımın bazılarında kök çürümesi sandığımız ama sadece bazı dalları siyah olan bir hastalık var fusarium sp. Diye bir hastalığa benziyor onunla ilgili bir başlıkla karşılasan mücadele eden var mı Siyah sap hastalığı diyede geçiyor ama nasıl mücadele edilir bilemedim saygılar sevgiler
ozanemre
12-06-2014, 00:35
Sardunyalarımın bazılarında kök çürümesi sandığımız ama sadece bazı dalları siyah olan bir hastalık var fusarium sp. Diye bir hastalığa benziyor onunla ilgili bir başlıkla karşılasan mücadele eden var mı Siyah sap hastalığı diyede geçiyor ama nasıl mücadele edilir bilemedim saygılar sevgiler
Sayın sardunyaderviş,
Sardunyamıza detaylı bir mikro analiz yapamadığımız için farazi bir değerlendirme yapmış olacağız.
Ancak ticari bir işletmede çiçekçilik üzerine bir üretimde bulunuyorsanız sizinle sardunyanın toprak kökenli olası bütün hastalıklarını önleyebilecek etken maddeli ilaçların uygulamalarını ucundan kıyısından aşağıda paylaşıyorum. Zira maliyet ve meşakkatli uygulama gerektiren bir süreç.
Öncelikle ortamın sıcaklığını 24 C altına düşürün.
Hava sirkülasyonu sürekli olsun.
Saksılar arası mesafeyi açın.
Sulamayı azaltın. Mümkünse yapraklara suyun çok fazla temasından kaçının.
Güneşli günlerde ortamdaki güneşi % 75 lik gölgeleme ile tutun. Hava kapalıyken gölgelikleri kaldırın
Patojenli saksıları ortamdan uzaklaştırın.
Kısaca çiçeğin yanında yatın.:)
Hemen Hymexazol etken maddeli ilacı temin edin (muadil sakın almayın) 10 L sırt pompası ile 10 cc uygulayın.
Ardından tek başına 10 L sırt pompası ile 30 g Thiram etken maddeli ilacı uygulayın.
Yeni Fide Dikimi Yapacaksanız Fideleri Daldırma İşleminden Mutlaka Geçirin
10 L suya 25 g % 30 Tolclofos Methyl + % 30 Thiram bileşikli ilacı hazırla ve fideleri daldır.
Dikim yaptık can suyu sonrası Hymexazol 10 L sırt pompası ile 10 cc
Ara Dönem
10 L sırt pompasına 30 cc sıvı Chlorothalonil + 15 g % 70 Thiophante Methyl
Son Dönem
10 L suya 30 g % 30 Tolclofos Methyl + % 30 Thiram bileşikli ilacı sulama suyu ile ver.
Her ilacı tek bir fide üzerinde deneyin ve bir müddet bekleyin. Herhangi bir yan etki gözlemlemezseniz ilacı bütün bitkilere uygulayabilirsiniz.
NOT: Ölçekleri oranlayarak kendi teçhizatınıza göre ayarlama yapabilirsiniz.
Yüksek nem ve sulama yoğunluğunun önüne geçmek için mutlaka sırt pompası ile ilaçlama yapın.
Yukarıdaki uygulamalar 3 yıllık deneme sonucunda meydana getirilmiştir.
Esen kalın.
sardunyadervis
12-06-2014, 22:05
Sayın sardunyaderviş,
Sardunyamıza detaylı bir mikro analiz yapamadığımız için farazi bir değerlendirme yapmış olacağız.
Ancak ticari bir işletmede çiçekçilik üzerine bir üretimde bulunuyorsanız sizinle sardunyanın toprak kökenli olası bütün hastalıklarını önleyebilecek etken maddeli ilaçların uygulamalarını ucundan kıyısından aşağıda paylaşıyorum. Zira maliyet ve meşakkatli uygulama gerektiren bir süreç.
Öncelikle ortamın sıcaklığını 24 C altına düşürün.
Hava sirkülasyonu sürekli olsun.
Saksılar arası mesafeyi açın.
Sulamayı azaltın. Mümkünse yapraklara suyun çok fazla temasından kaçının.
Güneşli günlerde ortamdaki güneşi % 75 lik gölgeleme ile tutun. Hava kapalıyken gölgelikleri kaldırın
Patojenli saksıları ortamdan uzaklaştırın.
Kısaca çiçeğin yanında yatın.:)
Hemen Hymexazol etken maddeli ilacı temin edin (muadil sakın almayın) 10 L sırt pompası ile 10 cc uygulayın.
Ardından tek başına 10 L sırt pompası ile 30 g Thiram etken maddeli ilacı uygulayın.
Yeni Fide Dikimi Yapacaksanız Fideleri Daldırma İşleminden Mutlaka Geçirin
10 L suya 25 g % 30 Tolclofos Methyl + % 30 Thiram bileşikli ilacı hazırla ve fideleri daldır.
Dikim yaptık can suyu sonrası Hymexazol 10 L sırt pompası ile 10 cc
Ara Dönem
10 L sırt pompasına 30 cc sıvı Chlorothalonil + 15 g % 70 Thiophante Methyl
Son Dönem
10 L suya 30 g % 30 Tolclofos Methyl + % 30 Thiram bileşikli ilacı sulama suyu ile ver.
Her ilacı tek bir fide üzerinde deneyin ve bir müddet bekleyin. Herhangi bir yan etki gözlemlemezseniz ilacı bütün bitkilere uygulayabilirsiniz.
NOT: Ölçekleri oranlayarak kendi teçhizatınıza göre ayarlama yapabilirsiniz.
Yüksek nem ve sulama yoğunluğunun önüne geçmek için mutlaka sırt pompası ile ilaçlama yapın.
Yukarıdaki uygulamalar 3 yıllık deneme sonucunda meydana getirilmiştir.
Esen kalın.
Cok guzel bir anlatım emek sagolun
cennetinkrllg
13-06-2014, 05:14
Siteyi yeni keşfettim. Çok faydalı buldum. Yaprakları sararan bir sardunyam var. Foto eklemek ve fikrinizi almak istemiştim ama beceremedim. Bir küpe çiçeği bir sardunya iki afrika menekşesi ile başladım :) Maksadım soluklanmak :) Yalnız sardunyama üzülüyorum. Toprağını iyi görmedim ama çiçek konusunda çok cahilim. Yardımcı olabilir misiniz?
sardunyadervis
13-06-2014, 12:49
Siteyi yeni keşfettim. Çok faydalı buldum. Yaprakları sararan bir sardunyam var. Foto eklemek ve fikrinizi almak istemiştim ama beceremedim. Bir küpe çiçeği bir sardunya iki afrika menekşesi ile başladım :) Maksadım soluklanmak :) Yalnız sardunyama üzülüyorum. Toprağını iyi görmedim ama çiçek konusunda çok cahilim. Yardımcı olabilir misiniz?
Hoşgeldiniz sardunyanızı cok sulamayın aşırınguneş görmesin
Arada besin takviyesi yapın çiçekcoşturan felan ya sardunyalar için olanından ya da çiçekli ve çiçeksiz bitkiler için dengeli besinden :)
cennetinkrllg
14-06-2014, 13:27
Perde arkası aydınlık bir yerde duruyor sardunyam.Hergün sulama yaptım sanırım ondan olabilir.Bilgilendirme için teşekkür ederim sardunyaderviş.
Tomurcuklarla kaplı sardunyam neden açmadan kurutuyor ki o tomurcukları?
sardunyadervis
15-06-2014, 20:32
Perde arkası aydınlık bir yerde duruyor sardunyam.Hergün sulama yaptım sanırım ondan olabilir.Bilgilendirme için teşekkür ederim sardunyaderviş.
Perde arkasında biraz az ışıklı olur kapalı yerleri pek sevmez esintili yer daha iy
sardunyadervis
15-06-2014, 20:37
Pembe olanda örümcekler var biraz ilaçlama istiyor sanırım
Arapsabunlu karışımla ilaçlama yapın arada elinizlede temizlik yapın
ozanemre
15-06-2014, 23:11
Sayın hira,
Yaprak yüzeylerini dikkatlice kontrol ettiğinizde nokta nokta gümüşi-bronz dokular gözlemlerseniz Kırmızı Örümceklerimize merhaba diye bilirsiniz. Ancak bazı durumlarda kırmızı örümceklerin önce tomurcuk ve gonca üzerinden gövdeye, gövdeden yaprak alt yüzeyine ağ ördüklerini tecrübe edindim. Öz suyu emme, ağ dokuları ile beraber goncalarımızda kıvrılma ve kuruma belirtileri de başlamış. Kırmızı örümceğin en hızlı yayıldığı dönem hava sıcaklığının aniden artış gösterdiği Haziran ayıdır.
Spirodiclofen etken maddeli ilaçtan 1 L el pompasına 1/2 çay kaşığı ilave edin. Serin ve rüzgarsız havada uygulayın. İlaç etki etmez ise 2 gün sonra,
Bifenazate ya da Abamectin etken maddeli ilaçlardan biri ile 1 L el pompasına 1 çay kaşığı ilave edin.
İlacı yaprak alt yüzeyleri ve goncalara yüksek hızda püskürtmeden tek bir çiçek üzerinde deneyerek ve 4-5 saat bekleyin. Herhangi bir yan etki gözlemlemezseniz ilacı bütün çiçeklere uygulayabilirsiniz.
İlaçları serin ve rüzgarsız havada bütün bitkilerinize uygulayın.
Esen kalın.
cennetinkrllg
20-06-2014, 01:26
Sardunyam,çiçekçiden aldığım toprakla duruyor.Sanki içinde hiçbir besleyici değeri kalmamış yavan bir toprak gibi.Saksı çok hafif. İlk aldığımda gayet güzeldi ama belli bir zamandan sonra yapraklarında sararmalar başladı.Tomurcuklu dallar bile açmadan soldu :(
Sardunyanızın bir resmini yükleseniz daha iyi olur ama ben olsam saksısını değiştirirdim. Yeni aldığım tüm çiçeklerde önce saksını değiştiririm. Çiçekçiler genelde torfa ekiyorlar sardunya bahçe toprağı sever var olan saksınızdan biraz daha büyük bir saksıya toprağını dağıtmadan dikkatlice geçirirseniz çiçekli bile olsa sorun yaşamazsınız. Yeni saksınızın altını çakıl taşları ile bir iki santim kadar doldurun bahçe toprağı bulma imkanınız varsa iyi olur.Ben bahçe toprağı, sardunya torfu ve az miktarda yanmış koyun gübresini karıştırıyorum. Tüm sardunyalarımın toprağını bu şeklide hazırladım ve şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadım.
Eğer saksını değiştirirseniz hemen çok yoğun direk güneş ışığı alacağı bir yere koymayın ona bir iki gün toparlanması için zaman verin ;)
sardunyadervis
20-06-2014, 12:22
Sardunyam,çiçekçiden aldığım toprakla duruyor.Sanki içinde hiçbir besleyici değeri kalmamış yavan bir toprak gibi.Saksı çok hafif. İlk aldığımda gayet güzeldi ama belli bir zamandan sonra yapraklarında sararmalar başladı.Tomurcuklu dallar bile açmadan soldu :(
Besin takviyesi yaparsanız düzele bilir
cennetinkrllg
21-06-2014, 00:36
İselas ve sardunyaderviş verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Tavsiyelerinize uyacağım.Şayet yapabilirsem bir de foto eklemeye çalışacağım. Sürekli tomurcuk çiçekler ve yapraklar sararıyor diye biraz budadım ben hatta çiçeğimi :) Ankarada yaşıyorum malum karasal iklim.Arada terasa koysam da sanki direk güneş ışığı yakıyormuş hissine kapıldığımdan içeri aldım.Yer olarak tavsiyelerinizi de beklerim.
Market ya da çiçekçilerden aldığımız bitkiler genellikle sadece torfa dikilmiş oluyor. Düzensiz sulama yapılmışsa, torf uzun süre susuz kalmışsa su tutma özelliğini yitirmiş oluyor. Üstten suyu döktüğünüzde hızlı bir şekilde aşağıya süzülüyorsa sardunyanızın toprağı su tutma özelliğini yitirmiş demektir sevgili cennetinkrllg.
Bu durumda ya toprak değişimi yapmak ya da saksıyı su dolu bir kapta 1 saat gibi bir süre tutarak yeniden su tutmasını sağlamanız gerekiyor.
Yaz aylarında güneş ışığının yakıcı oladuğu saatlerde direkt ışık almayacak ancak aydınlık bir yeri seviyorlar.
cennetinkrllg
22-06-2014, 00:57
Çok teşekkürler maki01. Sardunyalarımın fotosunu siteye nasıl yükleyebilirim?Bir zamanlar imageshack sitesinden forumlara resim eklerdik.Şimdi denemek için açtım ama üye girişi vs isteniyor.KOlay bir yolunu tarif eden olursa sardunyamla sizleri tanıştırmak isterim :)
http://www.agaclar.net/forum/sik-sorulan-sorular-forum-kullanma-kilavuzu/6256.htm başlığı yardımcı olacaktır.
cennetinkrllg
23-06-2014, 23:16
Sardunyam bu şekilde.Toprağının fotosu da var.Üstten verdiğim su anında aşağıda :) Tomurcuk çiçekler açmadan soluyordu,budadım :)))
504344
504345
504346
504347
504348
Toprak uzun süre susuz kalmış gibi saksı kenarlarından ayrılmış. Toprak değişimi yapmanızda fayda var.
Sayın cennetinkrllg sardunyanızın toprağı sayın maki01'in de belirttiği gibi su tutma özelliğini kaybetmiş tekrar su almasını sağlamak zor oluyor. Ben daha önce başka bir çiçeğimde saksının kenarlarına gelmeyecek şekilde yavaş yavaş su dökerek çekmesini bekleyip tekrar tekrar suyu ortasından vermeye çalışarak zor da olsa düzeltmeyi başarmıştım ama eski haline tam olarak gelmiyor. Biraz bile susuz bıraksanız aynı durum tekrar oluyor.
Çiçeklerin tüm toprağını değiştirmeyi sevmiyorum. Yeni ortama adapte olmakta zorlanıyorlar. Bence torfu biraz düzeltmeyi deneyin sonra sardunyanızı saksısından çıkarıp bir bakın eğer torfun çevresi köklerle kaplı değilse yavaşça kenarlardaki fazla torfu temizleyin kökleri çok rahatsız etmeden alabildiğiniz kadarını alın. Sardunyalar için özel hazırlanmış topraklar var büyük marketlerde onlardan ilave edebilirsiniz bulamazsanız bahçe toprağı ve biraz yanmış koyun gübresi karışımı da ilave edebilirsiniz. Sardunyalar bahçe toprağını çok seviyorlar.
Yaprakların arkasında bazı lekeler var sanki zararlı olup olmadığına dikkatle bakın sardunyada bitki zararlarını görmek biraz zor oluyor çok dikkatle bakmanızı öneririm.
gokcegokce
24-06-2014, 19:28
Sardunyamın yaprak arkalarından böyle şeyler var ve hiç çiçek açmıyorlar. Bir zararlı işi mi yoksa mantar türü bir hastalık mıdır?
https://lh4.googleusercontent.com/-HoE5XvL1gM0/U6mL525V_YI/AAAAAAAAFJ0/we1qbpLvp7I/w427-h569-no/2014-06-24+17.30.50.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-zoBKgTdsBlE/U6mMH0s6ToI/AAAAAAAAFJ8/RweN2m_GWIs/w427-h569-no/2014-06-24+17.31.11.jpg
Fazla suya bağlı olarak gelişen ödeme benziyor. Sulama sıklığını miktarını azalttığınızda yeni yapraklarda ortaya çıkmıyor.
cennetinkrllg
25-06-2014, 01:00
İselas ve maki01 çok teşekkürler en kısa sürede toprağını değiştireceğim.
ozanemre
25-06-2014, 09:57
Sardunyamın yaprak arkalarından böyle şeyler var ve hiç çiçek açmıyorlar. Bir zararlı işi mi yoksa mantar türü bir hastalık mıdır?
https://lh4.googleusercontent.com/-HoE5XvL1gM0/U6mL525V_YI/AAAAAAAAFJ0/we1qbpLvp7I/w427-h569-no/2014-06-24+17.30.50.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-zoBKgTdsBlE/U6mMH0s6ToI/AAAAAAAAFJ8/RweN2m_GWIs/w427-h569-no/2014-06-24+17.31.11.jpg
Sayın gokcegokce,
Sayın maki01 dediği gibi sardunyamızda “Ödem” problemi baş göstermiş. Ödem genellikle su alımının, su kaybını aştığı durumlarda ortaya çıkar ve özellikle yaprakların alt yüzündeki stomaların çevresinde ve içinde su ile dolu alanlar oluşur. Bu durum çoğu kez orantılı nem ve toprak sıcaklığının yüksek olduğu koşullarda meydana gelir. Kimi zaman yapraklara yapılan püskürtmeler veya çeşitli kalıntılar yaprak yüzeyindeki stomaları ve diğer gözenekleri etkili biçimde tıkayarak bu bozukluğa neden olabilirler. Bozukluğuna uğrayan yaprak dokularına bazen Alternaria sp., ve Botrytis cinerea bakterileri gibi ikincil hastalık etmenleri yerleşebilir. Bu bozukluk, öncelikle yüksek orantılı nem ve yüksek toprak sıcaklığı gibi bozukluğa neden olan çevre koşullarını düzeltmekle önlenebilir. Etkilenen bitkiler hava akımına izin verecek yerlere konulmalı, sulama daha seyrek yapılmalıdır.
Esen kalın.
gokcegokce
25-06-2014, 15:55
Sevgili Maki01 ve Ozanemre, cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Tavsiyelerini yerine getireceğim ve sulama sıklığını azaltacağım. Az önce kontrol ettim ve dediğiniz gibi yeni yapraklarda yok bu lekelerden. Sevgiler...
Merhaba,
Yeni bir üyeyim. Belki bununla ilgili bir sorunu daha önce yanıtladınız ama yardımcı olursanız sevinirim.
Sardunyamın yaprakları ekteki fotoğraftaki gibi oldu. Önce rengi açılıyor sonra açılan kısım şefaflaşıp inceliyor, en sonunda da delik oluşuyor. Ne yapmalıyım? Sardunyamın balkonda öğlenden sonra güneş alan bir yerde duruyor.
ece_8922
02-09-2014, 22:17
renk renk bodur sardunyalarım vardı.asırı sulama yapmadıgım halde hepsini kaybettim.önce dallarda çürümeler başladı köklerini çıkardıgımda kök uclarının ve kök dibinin çürüdüğünü gördüm.kurtarabildiklerimden celık aldım yaz kış acan bodur sardunyalarım nazar mı oldu bilmiyorum.15 20 günde bir BOYMAD BLOSSOM adlı organık gubreden 1 kapak 5lt suya olacak sekılde suluyordum.acaba besin mi yaktı diye düşünüyorum.şuanda çok güzel ebruli bir sakız sardunyam var kırmızı sakız sardunyamla aynı saksıda.fakat kimi yapraklarında yumuşama var.görünüşte yeşil olan büyüklü kucuklu bazı yapraklar yumusak..sararma yok..bunun nedenı ne olabılır.bugun köklere baktım ama bır curume göremedim bu sardunyamı da kaybedersem çok üzülecegimm
en üst resimdeki mınık yesıl yapraklar yumusak
ece_8922
03-09-2014, 15:45
cevapsız kalmışş :(
Az evvel bu manzarayla karşılaştım, Sakızımın gövdesini (köke yakın kısmı) saran bu beyaz pamukçuklar nedir? Unlu bit zımbırtısıyla hiç karşılaşmadığım icin, önce o sandım ama kürdanla bir iki dürteleyince canlı olmadıklarına kanaat getirdim. Kürdana sıvanıp kaldılar, yapışkan gibiler ve sünüyorlar.
Cymbelina
25-01-2015, 20:08
Arkadaşlar bu 721 no.lu geçmiş tarihli mesajdaki sorunu ben de sıkça yaşamaktayım. Uzun zamandır girememiştim, şimdi gördüm. Aynı şey başıma gelince ben çok panikliyorum açıkçası. Yaptığım tek şey de bu şekilde olan tüm yaprakları hemen kopartıp atmak oluyor. Bu durumda kel sardunyalarım oluyor ne yazık ki.
Bunun sadece aşırı sulamadan kaynaklanan ödem olması da hayli ilginç geldi bana. (Niyeyse inanmakta zorluk çekiyorum - bu tür yaprak görmekten illallah gelmişti bir ara).
Sorum şu:
1. Yapılacak tek şey suyu azaltmak mıdır? Bu yeterli midir?
2. Bu tür yaprakları koparıp atmalı mıyız? Bana sanki bu ödem hızla diğer yapraklara da bulaşıyor gibi geliyor.
sumeyra47
25-01-2015, 21:14
Az evvel bu manzarayla karşılaştım, Sakızımın gövdesini (köke yakın kısmı) saran bu beyaz pamukçuklar nedir? Unlu bit zımbırtısıyla hiç karşılaşmadığım icin, önce o sandım ama kürdanla bir iki dürteleyince canlı olmadıklarına kanaat getirdim. Kürdana sıvanıp kaldılar, yapışkan gibiler ve sünüyorlar.
Sevgili Hira geçmiş olsun arkadaşım, sardunyaların dondularsa eğer donan yerlerde küf oluşmuş olabilir. Benimde donan sukulentlerimde küflenme oluştu. Yumuşayan yerleri hemen kesip atmak lazım.
Sevgili Hira geçmiş olsun
arkadaşım, sardunyaların dondularsa eğer donan yerlerde küf oluşmuş
olabilir. Benimde donan sukulentlerimde küflenme oluştu. Yumuşayan
yerleri hemen kesip atmak lazım.
Ekim ayına ait o fotograf Sümoş, zaten o beyazlar yüzünden gitti o sardunya.. Donlarda da hepsi yok oldu.. yorgan gitti kavga bitti özetle :)
ergurcan1956
08-02-2015, 17:20
536317
ergurcan1956
08-02-2015, 17:22
733 nolu mesajda görülen sardunyalar bir yıl önce tohumdan yetiştirip bahçeye ektiğim sardunyalar.
hayaletpusula
12-02-2015, 14:48
hangi foruma yazacağımı bilemedim 1-2 sorum var. umarım bana yardımcı olursunuz.geleneksel ve sakız sardunyalarım var.şimdiye kadar kışı dışarıda geçirdi ve hiçbir şey olmadı.bu kışa kadar.dallar kurudu.köklerinin canlı olma ihtimali var mıdır? diğer bir sorumda şu meşhur yaprak yiyen yeşil solucanlar.bodur sardunyamı yiye yiye delik deşik ettiler.tabii soğuktan o da nasibini aldı.o saksının içindeki toprağı atıp.bodur sardunyamın köklerini yıkayıp yeni bir saksıya diksem olur mu?şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim...
sardünya
09-04-2015, 12:49
naçizane deneyimlerime göre kökleri canlıdır muhtemelen. bekleyin bence . yeşil solucan dediğiniz galiba tırtıl dır. buldukça elinizle alın ve atın yoksa yaprakları mahvederler:);)
B e t ü l
08-05-2015, 08:54
Merhaba arkadaşlar
Yaklaşık 3 hafta önce aldığım sardunyalarımın yapraklarında aşağıdaki gibi sorun var. Ne yapmalıyım? Yardımcı olur musunuz?
Arkadaşlar sardunyalarımın bir tanesinde bu siyahlıklarla karşılaştım arka yüzeyinde ne yapmam lazım kurtarmak için arap sabununu uygulasam mı acil olarak cevap bekliyorum lütfen
http://i.hizliresim.com/7kNRkY.jpg
Merhaba sardunyalarima domateslerden ve gullerden kirmizi beyaz bocekler bulasmis onlara kullandigim ilactan kullansam ise yararmi yanip olmelerinden korkuyorum
Sevgi Durul
24-06-2015, 16:02
Çok sağlıklı görünen sardunyamın sadece bir yaprağında eklentideki gibi beyazlaşma var, bu bir hastalık mıdır?
561494
sardünya
02-07-2015, 09:17
özellikle sakızlarımda olan bu canlıyı nasıl yok edebilirm..:(
563429
Sevgili hira gunesin etkisi olabilir ki? Kimbilir benimkiler ne alemde? 10 gundur il dışındayım.😞
LG-D855 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
sardunya18
04-09-2015, 12:22
Sardunyalarımın yaprakları bu şekilde lekeleniyor.Yaprakları toplarken saplarının şekerli gibi yapışkan olduğunu farkettim. Ne yapmam lazım.Birde zıplayan minnacık siyah bir böcek !
ozanemre
04-09-2015, 13:11
Sardunyalarımın yaprakları bu şekilde lekeleniyor.Yaprakları toplarken saplarının şekerli gibi yapışkan olduğunu farkettim. Ne yapmam lazım.Birde zıplayan minnacık siyah bir böcek !
Yaprak alt yüzey alanındaki kabarcık görünüm akla ilk olarak ödemi getiriyor. Ödem sardunyada fizyolojik bir etmendir. Işıklanma düzeni, yüksek toprak nemi, yüksek toprak ısısı ve yetersiz beslenme bir araya geldiğinde gözlemleyebiliriz. Mevcut kahve dokular zamanla belirginleşerek yaprakların sararmasına sebebiyet verir. Havanın kapalı gittiği günlerde sulamayı kesin, toprak aşırı nemli kalmasın, elle kontrol ederek sulama zamanınızı belirleyin, sardunya saksıda ise iyi hava akımı olan bir alana yerleştirin, toprak pH'sı 6 da sabitlenmelidir. Dokulara funguslar yerleşmez ise bu hava şartlarında bitkiniz bir müddet daha canlı kalacaktır.
İyi çalışmalar.
sardunya18
04-09-2015, 16:50
Teşekkür yaprak sapındaki yapışkan sıvı nedir acaba .Kapalı balkonda sabah ondan güneş batana kadar güneş görüyor .Bahçeye mi çıkarsam bunlardan çelik alsam sağlıklı olur mu.
sardunya18
02-10-2015, 11:53
Hastalıklı yaprakları topladım direk güneşten geri çektim.sulamaya dikkat edip biraz da sıvı gübre verdim.Her saksı ya birer paslı çivi şimdilik iyiler yeni yapraklar temiz çıkıyor .Herkese bol çiçekli günler
Bazı sardunyaların gövdesinde Siyaha yakın renkte oluşumlar var. Tırnakla hafif kazıyınca çıkıyorlar. Ne oldugunu ve ne yapmam gerektiğini bilemedim.. Bulaşıcı olabilir düşüncesiyle diğerlerinden uzaklaştırdım sadece.
7-8 senedir sardunya bakıyorumda böyle birşey hiç görmedim, yapragın altında kenar kısımlarında gördügünüz o karartılar minik minik, çoook küçük kurtçuklar sülalesi. Nedir bunlar bilen var mı?
Vicia Ervilia
19-10-2015, 13:57
Bunlar pas hastalığı mıdır? Bir sorum daha var, resimde gördüğünüz diğer sardunyamda iki tomurcuk vardı bu sabah açmaya başlamış, tomurcuklar artacak mıdır? Yoksa bunlar sardumyalarımın bu seneki son demleri mi? Saksı diplerinde güvercinlerin üstlerine konup kırdığı kuru sardunya yaprakları var onları toplamayalı mıyım? Sararan yaprakları koparmalı mıyım? Şuan balkonda duruyorlar.. Hava akşamları biraz serin ama gündüz sürekli güneş görüyor balkonlarım.. Teşekkürler..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.