View Full Version : Sardunya hastalık ve zararlıları
ninina84
26-02-2009, 12:54
Sn.Ninina ,bugün sardunyaların yapraklarına büyüteçle baktım.Pek çok yaprağın üzeri
siyah noktalarla doluydu ,yaprağın içine doğru gömülmüş,hareketsiz.Sanırım bunlar da bir tür zararlı ,üzeri yoğun olan yaprakları toplayıp imha ettim.Size de tekrar incelemenizi öneririm.
Teşekkür ederim Sn.Nurcanaybay. Baktım şimdi büyüteçle. Ama bir tane öyle noktamsı birşey gördüm. Tırnakliyinca çıktı o da. Arada kontrol etmem gerek tabi.
Benim sardunyalarımda da aynı sorun var yaprakları kıvrıldı. Sevgili Nurcanaybay yazınızı okuduktan sonra bende mercek altına aldım yaprakları. Sanırım bunlar tırtıl yumurtası ve yapraklardaki suyu emiyorlar bu yüzdende yaprakları kıvrılıyor. Uyarınız için teşekkürler. Yumurtaların çıkmış olma ihtimalini düşünmek bile istemiyorum.
Tırtıl mı? :( Lütfen şaka yaptığınızı söyleyin. Zaten çiçek mi yetiştiriyorum böcek mi belli değil. Pamuklusu püsküllüsü her tür mevcut bir tırtılım eksik. ;)
BenBen1967
26-02-2009, 15:06
O siyah noktalar kara sinek pisliği olabilir.Özellikle de kazıtınca çıkıyorlar.
zooteknist
26-02-2009, 22:07
Çiçeklerde olurmu bilmem ama bir çeşit kabuklu bit olabilir.
ninina84
03-03-2009, 19:05
Bu daha önce soruldu mu bilemiyorum. Bütün sayfaları okuyamadım. Sardunya yapraklarının bu şekilde rengini kaybetmesinin sebebi nedir?
Orkun Kırcı
03-03-2009, 21:23
Nejla hanım sakız olanın çeliği size verdiklerimde var. Ancak diğerini bende bayburtta yeni bulmuştum.
Ninina yaprakların sararması genellikle alt tarafta oluyor yanılmıyorsam. Ara sıra bende de oluyor ancak koparıyorum ve şimdiye kadar çok fazla yaprakta gözlemlemedim. Çok zararlı bir durum olacağını sanmıyorum. Bir de sayın Başbahçıvanın fikrini görelim.
ninina84
03-03-2009, 21:31
Bende bazen bir sardunyanın bütün yaprklarında oluyor. Mesela şu an büyük bir saksıda yaz sonu ektiğim birçok çeliğim var. Birinin bütün yaprakları böyle. Ama öldürmeyip süründüren birşey sanırım :) çünkü yapraklar kurumuyor. Hatta bitkilerin çiçek açtığı bile oluyor.
Orkun Kırcı
03-03-2009, 21:42
haklısınız bu durumda çiçek açıp yaşamaya devam ediyor. Birşey eksikliği ama ne?
ninina84
03-03-2009, 22:01
Renk kaybı olduğuna göre klorofille ilgili bir sorundur diye düşünüyorum ben. O da demir eksikliğinden olabilir. Ama aynı saksıdaki 5-6 çelikten birinde olup diğerinde olmaması enteresan.
Başbahcivan
03-03-2009, 22:29
Bu daha önce soruldu mu bilemiyorum. Bütün sayfaları okuyamadım. Sardunya yapraklarının bu şekilde rengini kaybetmesinin sebebi nedir?
Arkadaşım sardunyalar bir dış mekan saksı ve bahçe çiçeği dir bu çiçekler ev ortamını fazla sevmezler çünkü devamlı güneş ,ışık nem ve sıcaklık isteyen birçiçek olduğu için kış döneminde zaman zaman bazı bu tür sorunlar yaşanır, birde fazla suyu sevmezler kurudukça sulanması gerekir. Arkadaşımın tek yaprak çekmiş olduğu resim yaprak altında yaprak biti olduğunu düşünüyorum bunların temizlenib ilaçlanması gerekir sebebi fazla su ve havasız kapalı ortamda kalması,üstü kapalı hava alabilir yerde olması daha uygun diye düşünüyorum
ninina84
03-03-2009, 22:34
Teşekkürler Sn. Başbahçıvan. Yaprakların altlarına büyüteçle baktım herhangi bir zararlı veya ısırık izi göremedim. Ama kapalı ortam konusunda haklısınz. Saksılar camekanlı balkonda duruyor ve hava sıcak olmadığı sürece cam açılmıyor. Ben ara sıra havalandırıyorum çiçeklerimi ama yeterli olmuyordur.
Başbahcivan
04-03-2009, 16:42
Teşekkürler Sn. Başbahçıvan. Yaprakların altlarına büyüteçle baktım herhangi bir zararlı veya ısırık izi göremedim. Ama kapalı ortam konusunda haklısınz. Saksılar camekanlı balkonda duruyor ve hava sıcak olmadığı sürece cam açılmıyor. Ben ara sıra havalandırıyorum çiçeklerimi ama yeterli olmuyordur.
Bende teşekkürederim sayın arkadaşım sulama suyuna çok dikkat edin fazla sudan kaçının ama ihtiyacı olduğu zamanda suyunu yeterince vermenizi tavsiye ederim.
Merhaba.
Benim sorunum en sevdiğim sardunyalarımdan biriyle ilgili.Taşınırken İzmir'den Bodrum'a getirdiğim sardunyam bahçedeki yerini çok sevdi.Yaprakları çoğaldı bol çiçek açtı.Aradan 2-3 ay geçti birden yaprakları döküldü yeni yaprak vermemeye başladı.Şu anda üstünde 5 tane yaprak var o yapraklarda da ne bir büyüme nede bir çürüme var.
sanki donmuş gibi.Bir dalını aldım baktım çok canlı görünüyor.Sorunun ne olduğu hakkında hiç bir fikrim yok.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.Çok teşekkür ederim.
Sevgili ece. acaba bahçede bir zararlı mı var, köstebek gibi? Çünkü bildiğim kadarıyla köklerini yemeyi çok seviyor ya da yakınından geçerken kökünü havalandırıyor.
Sorun bu olmayabilir de, sadece aklıma geldiği için yazdım, geçen sene yazlıkta başımıza gelmişti...
Başbahcivan
28-03-2009, 16:43
Merhaba.
Benim sorunum en sevdiğim sardunyalarımdan biriyle ilgili.Taşınırken İzmir'den Bodrum'a getirdiğim sardunyam bahçedeki yerini çok sevdi.Yaprakları çoğaldı bol çiçek açtı.Aradan 2-3 ay geçti birden yaprakları döküldü yeni yaprak vermemeye başladı.Şu anda üstünde 5 tane yaprak var o yapraklarda da ne bir büyüme nede bir çürüme var.
sanki donmuş gibi.Bir dalını aldım baktım çok canlı görünüyor.Sorunun ne olduğu hakkında hiç bir fikrim yok.
Yardımcı olursanız çok sevinirim.Çok teşekkür ederim.
Sayın ece anlattığınıza göre kök boğazı çürüklüğü (kanser) ne yakalanmış diye düşünüyorum ama resmini yükleyin, birde topraktan 4-5 parmak fazlasını kesin, yaprak altına bakın küçük kırmızı veya beyaz noktacıklar varmı?, topraktan 2 parmak üstüne gövdeye bakın siyahlık varmı?
ninina84
02-04-2009, 15:14
Bahçelerdeki normal sardunyaların yapraklarının parlak kırmızı-pembe bir renk alıp kurumasının sebebi nedir bilen var mı?
Başbahcivan
03-04-2009, 20:31
Bahçelerdeki normal sardunyaların yapraklarının parlak kırmızı-pembe bir renk alıp kurumasının sebebi nedir bilen var mı?
Değerli arkadaşım sardunya'lardaki kırmızılıkveya pembe renk olması kıştan çıktıklarından dolayı oluşur,bu gayet doğal bir oluşumdum renk bozukluğu olan yaprakları ayıkla, uç kısımlarından 3-5 cm kes budama yap diplerine biraz yanmış çiftlik gübresi koyup toprağı koymuş olduğun gübre ile beraber karıştır köklere zarar vermeden 1 hafta sonra tekrar taze sürgünleri ile size gülümseyeceklerdir.Kolaygelsin.
Hatice Tarhan
13-04-2009, 21:45
arkadaşlar hepinize iyi akşamlar alanya tema evine 25 kadar sardunya almıştık aralık ayında hepsi birden kuruma yaptı çiçekleri soldu sadece kökleri kaldı önceki yıldan olan lar gayet sağlık lı yeni aldıklarımız neden kurumuş olabilir böyle bir durumla karşılaşan varmı bilgilendirirseniz sevinirim bahçemiz bomboş kaldı ne yapacağımı şaşırdım
Sardunyalar beni sevmedi galiba yaprağı tüylü olan cinsinin yaprakları yumuşadı bile ne yapmalıyım.
Orkun Kırcı
14-04-2009, 15:57
Sardunyalar beni sevmedi galiba yaprağı tüylü olan cinsinin yaprakları yumuşadı bile ne yapmalıyım.
Toprağı nasıl sulayıp fazla ıslak hale getirmiş olabilir misiniz. Eğer öyleyse birkaç gün sulamayın dibi iyice kurusun.
aliyilmazist
17-04-2009, 15:48
Merhaba arkadaşlar. 7 Aydır bahçeli evim olunca bahçede saksılarda çeliklerden Sardunya yetiştirmeye başladım. İlk ektiğim sardunyalar büyük bir saksıda 5 kök olarak . Bol yapraklandı saksıyı kapatmaya başladı tomurcuklar verirken dün akşam bir farkettim pinç tanesinden biraz büyük kahverengi siyah arası kafası küçük vucudu daha iri böcekler yaparklarını yiyor. Yapraklar delik deşik olmuş alt yapraklarında daha çok . 12-13 tane böcegi bulup imha ettim. Bu saksı diğerlerinde 2-3 mt uzakta. Diğerlerini kontrol ettim henüz bir problem yok. Bu böceklerden nasıl kurtulabilirim ? Aylardır özenle baktıgım çiçeklerimi kaybetmek istemiyorum.
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=398468&postcount=2547)sardunyalarım hiç büyümüyorlar galiba.
Başbahcivan
20-04-2009, 20:34
Bu mesajdaki (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=398468&postcount=2547)sardunyalarım hiç büyümüyorlar galiba.
Arkadaşım çokmu, suveriyorsun hafif nemli olsa yeterli, çünkü sardunya fazla suyu sevmiyor,güneşli yere çıkart olurlar.
Merhaba benim de bir sorunum var... o nedenle üye oldum :)
Bahçede yetiştirdiğimiz sardunyalarımız var(yazlıkta) çok sulamıyoruz ama belirli bir süre sonra bitki toprağa tutunup çıçek açtıktan sonra dallar içten çürüyor sanki içine kuru çay posası tıkılmış gibi ve bitkiyi önce dal dal sonra tümden kaybediyorsunuz..bunun sebebi ne olabilir ? Yapraklarda herhangibir pas vs yok ..ilacı var mıdır ?
15 gün önce sakız sardunyası aldım yaprakları sararmaya başladı sarı yaprakları topladım attım şimdi nerdeyse kel kaldı, sardunyayı kurtarmak için ne yapmam lazım?
Orkun Kırcı
08-05-2009, 21:39
Sanırım fazla sulama yaptınız. Toprağını iyice kurutun. Daha sonrada azar azar verin suyunu. Sardunyalar aşırı suyu sevmez hemen sararırlar. bilgilerinize.
15 gün önce sakız sardunyası aldım yaprakları sararmaya başladı sarı yaprakları topladım attım şimdi nerdeyse kel kaldı, sardunyayı kurtarmak için ne yapmam lazım?
Sayın Garlic,
Sardunyalar gelişme dönemlerinde sıcağı ve nemli ortamı severler. Orkun Kırcı'nın belirttiği gibi fazla sulamadan olabillir. Toprak hafif kurumaya yüz tutarken sularsanız ve Sonbahar' a kadar olmak kaydıyla sıvı gübrelerden kullarsanız daha iyi sonuç alırsınız.
Saygılar,
Kasım ayında sardunyalarımı budadım amacım yağacak olan kar'ın zarar vermesini önlemekti, yanlış yapmışım her halde, çünkü bu güne kadar sardunyalarda hayat izi yok.
Nerde yanlış yaptığımı bilemiyorum maalesef, bilen varsa lütfen yardım etsin
Başbahcivan
14-05-2009, 22:34
Kasım ayında sardunyalarımı budadım amacım yağacak olan kar'ın zarar vermesini önlemekti, yanlış yapmışım her halde, çünkü bu güne kadar sardunyalarda hayat izi yok.
Nerde yanlış yaptığımı bilemiyorum maalesef, bilen varsa lütfen yardım etsin
Değerli arkadaşım siz kasım ayında budama yaptınız tamam,bu bitkinin üzerindeki korumayı alıdığınız zaman siz onu kar ve soğuktan korumanız gerekiyor. Bunun içinde budama yapmış olduğunuz sardunyanızı ılık ve ışık alan biryerde korumanız gerekmekte sanırım siz bu korumayı sağlamadığınız için sardunyalarınız zarar gördü.
Benim sardunyalarımda çiçek açıyor ama bazı çiçekler tomurçukken üzerinde kuruyor acaba çok fazla tumurçuk yaptığı için olabilir mi:confused:
feneradasi
15-05-2009, 00:37
Benim sardunyalarımda çiçek açıyor ama bazı çiçekler tomurçukken üzerinde kuruyor acaba çok fazla tumurçuk yaptığı için olabilir mi:confused:
Aynı sorun benim kamelyamda vardı, besin vermeye başlayınca düzeldi.
sardunyalar sadece çiçeklenme zamanlarında suyu severler.
Merhabalar, bir şey sormak istiyorum arkadaşlar ben de. Balkonumdaki sakız sardunyalarımda, yer yer bozulma var. Şöyle ki; aynı kökten çıkan bir dalda, sanki su çekilmesi olmuş gibi, yaprakları buruşmuş, çıkan minik tomurcuk kümeleri kurumuş. Genelde 3 günde bir suluyorum, susuz mu kaldı acaba, bilmiyorum. Ama öyle olsa, diğer dallarda da bozulma olurdu diye düşünüyorum. Bunu yaşayan var mı aranızda? Canlı hallerinden birkaç resim de ekliyorum alta.
Merhabalar, bir şey sormak istiyorum arkadaşlar ben de. Balkonumdaki sakız sardunyalarımda, yer yer bozulma var. Şöyle ki; aynı kökten çıkan bir dalda, sanki su çekilmesi olmuş gibi, yaprakları buruşmuş, çıkan minik tomurcuk kümeleri kurumuş. Genelde 3 günde bir suluyorum, susuz mu kaldı acaba, bilmiyorum. Ama öyle olsa, diğer dallarda da bozulma olurdu diye düşünüyorum. Bunu yaşayan var mı aranızda? Canlı hallerinden birkaç resim de ekliyorum alta.
Sulamanız düzenli ve toprağını 2-3 senede bir değiştirdiyseniz;
Kükürt, demir ve azot eksikliği olabilir.
Genç sürgünlerde sararma var ise kükürt ve demir, yaşlılarda sorun var ise azot noksanlığındandır.
Sulamanız düzenli ve toprağını 2-3 senede bir değiştirdiyseniz;
Kükürt, demir ve azot eksikliği olabilir.
Genç sürgünlerde sararma var ise kükürt ve demir, yaşlılarda sorun var ise azot noksanlığındandır.
Topraklarını sonbaharda değiştirmiştim. Ama dediğiniz gibi, 4-5 senelik sardunya dalları kurumak üzere.
Bu durumda azot da içeren gübre türü birşey almam lazım değil mi? Zirai ilaçlar satan biryer var yakınımızda, akşama alırım.Çok teşekkürederim verdiğiniz bilgilere.
Serap
verdoque
08-06-2009, 09:14
Merhaba,
Sakız sardunyamın yeni çıkardığı yapraklarının merkez kısmında, yaprağın ön yüzünde kahverengi-bordo gibi halkalar oluştu. Bu lekeleri daha önce Koçtaş'ta satılan sardunyalarda da görmüştüm. Sebebi besin eksikliği mi, yoksa yine mi hastalık? En kısa zamanda resim eklemeye çalışacağım.
benimde koçtaştan aldıgım sardunyamda bahsettiğiniz gibi lekeler vardı, paslı yaprakları kopardım bakalım neler olucak:confused: fazla sulama yapmazsam düzeliceğini düşünüyorum..
Şimdilik ilaçlama yapmak istemiyorum sizce doğru mu :confused::confused::confused:
verdoque
12-06-2009, 14:25
Sardunya pası denen hastalıksa ilaçlamamız gerekecek. Ama artık tarım ilaçları reçetesiz satılmıyor. Varsa ev yapımı bir ilaç bulsak iyi olur. Bu sene çiçeklerimde mantar hastalıkları çok oldu. Kurtulmak çok zor oluyor.
gordesli
12-06-2009, 19:17
merhaba, bu başlığı görmediğim için daha önce başka bir yere yazmıştım.
sardunyalarımın dibine bir hafta önce oğlum yanlışlıkla bir miktar deniz suyu dökmüş bunu fark ettiğimde onları bolca suladım.önce etkilenmemiş gb görünüyorlardı fakat iki günde yapraklarının çoğu sarardı matlaştı ve neşeleri kaçtı bende diplerinden çelik ayırıp başka saksıya diktim.acaba bu sararma sardunyalarımın öleceğine mi işaret ediyor?topraklerını tamamen değiştirsem kurtarabilir miyim?
Sardunya pası denen hastalıksa ilaçlamamız gerekecek. Ama artık tarım ilaçları reçetesiz satılmıyor. Varsa ev yapımı bir ilaç bulsak iyi olur. Bu sene çiçeklerimde mantar hastalıkları çok oldu. Kurtulmak çok zor oluyor.
Bu işimize yarar diye düşünüyorum Sn.verdoque..
Ev yapımı mantar ilaçları..:o
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=14992&highlight=mantar
nilüfer67
13-06-2009, 22:30
arkadaşlar benim sardunyalarımın yaprakları bembeyaz oldu sanırım bir çeşit mantar hastalığı.Nasıl mücadele edeceğimi de bilmiyorum,yardımlarınızı bekliyorum
sibel123
14-06-2009, 15:33
sevgili arkadaşlar bu sene yeni ektigim sardunyalarım hastalandı önce sarardı sonra yaprakları yumuşamaya başladı ve çogu öldü şu an..kalanlara ne yapabilirim bilen varsa yardım rica ediyorum..
Merhaba arkadaşlar,
Yardımlarınızı isteyeceğim. Sardunyamın yaprakları uçlarından başlayarak kahverengi olup soluyor. Solanları hemen kopartıyorum ama ertesi gün bakıyorum başka yapraklarda yine aynı aynı durum. Büyük küçük yaprak demeden soluyor. Çiçekleri çok bereketli ama yaprakları çok azaldı. Sıvı besinle suladım 4 gün önce ama yine fayda yok.
Yeri öğleden sonra sürekli güneş görüyor ve 3-4 günde bir suluyorum. En kısa zamanda resmini koyacağım.
Yardımlarınızı bekliyorum :)
Günaydın hepinize arkadaşlar.
Bir konuda acil yardımınıza ve fikirlerinize ihtiyacım var. Sakız sardunyalarımda bir süredir bir bozulma vardı, sanki suyu çekilmiş gibi, yapraklarında büzüşme olmuştu. Dün akşam eve gittiğimde baktım, yeni çıkan tomurcukların hepsi, daha minicikken kurumuş, yapraklarında da yer yer sararma ve kuruma var. Geçtiğimiz cuma üzerinde 'Tüm Çiçekli Bitkiler' için yazan, içeriğinde de azot ve demir bulunan sıvı besin verdim. Balkonum saat 3 e kadar güneş alıyor. Toprağı, her gün sulasam sulanacak kadar kuruyor ama, yine de iki günde bir suluyorum. Bunlara rağmen neden kurumuş olabilir tomurcuklar? Acaba nerde yanlış yapıyorum? Saksılarda 4-5 kök, bazılarında daha fazla sardunya var. Bunun için su ihtiyacı fazla mı olur, her gün mü sulama yapmam gerekir acaba, diye düşünüyorum.
Ne dersiniz?
Sn. se-rap, sardunyalarınız hakkında öngörüde bulunmaya çalışacağım. Toprağın hergün kuruduğunu belirtmişsiniz. Toprağın yüzeyi kuruyup aşağısı sürekli nemli kalıyor olma ihtimaline karşı kontrol etmenizi önerebilirim. Kullandığınız sıvı besini tarif edilen miktarda seyrelterek bitkiyi suladınız değil mi?
Teşekkürederim öncelikle. Evet; besini üstünde yazdığı gibi, 1 litreye bir kapak olarak kullandım. Toprağını da kontrol ediyorum sürekli, alt kısımları üstü kadar kuru olmuyor, biraz nem hissediyorum parmağımda. O zaman da su vermiyorum zaten. Ama ikinci günün sonunda oldukça kuru oluyor.
Rica ederim. Sorunun su eksikliğinden sebep olduğunu hiç sanmıyorum.
Bitki zararlıları ve hastalıkları dikkate alınabilir. Şu konuyu izlemenizi önereceğim, belki ortak belirtiler bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1726
celalsungur
16-06-2009, 11:30
Balkonum saat 3 e kadar güneş alıyor. Toprağı, her gün sulasam sulanacak kadar kuruyor ama, yine de iki günde bir suluyorum. Bunlara rağmen neden kurumuş olabilir tomurcuklar? Acaba nerde yanlış yapıyorum? Sorun burada galiba.
delete61
24-06-2009, 09:55
Arkadaşlar Sakız sardunyalarım aldığımda çiçekli idi saksılarını değiştirdim, yeni toprak karışımından ekledim gelişimleri iyi, çiçek açmak için tomurcuk veriyorlar fakat tomurcuklar büyümeden kuruyor. Ne yapmam gerektiği hakkında bana bilgi verecek deneyimli arkadaşların yardımlarını bekliyorum. Teşekkür ederim
Arkadaşlar Sakız sardunyalarım aldığımda çiçekli idi saksılarını değiştirdim, yeni toprak karışımından ekledim gelişimleri iyi, çiçek açmak için tomurcuk veriyorlar fakat tomurcuklar büyümeden kuruyor. Ne yapmam gerektiği hakkında bana bilgi verecek deneyimli arkadaşların yardımlarını bekliyorum. Teşekkür ederim
Ne zaman aldığınızı yazmamışsınız ama yeterli güneş aldıklarını, sulamalarına da dikkat ettiğinizi düşünerek, yerlerine alışmaya, kök geliştirmeye çalışıyor olabilirler diyebilirim. İlk aldığımda benim sakızlarda da oldu aynı şey, bir süre sonra düzeldiler.
delete61
24-06-2009, 13:18
Sayın DefneD. Sardunyalarımı Mart ayında almıştım 30 mayısta' da saksı değişimlerini yaptım. Bütün çiçeklerim günde 4 saat kadar direk güneş ışığı alıyorlar fakat tüm gün bol ışıklılar ve hava akımıda normal açık alandalar. saksı değişimini yaparken kırılan dalları ayrı bir saksıya ekmiştim, ektiğim çeliklerim köklenmiş olsalar gerek şu an çiçek açmak üzereler ve tomurcuklarında her hangi bir sorun yok. Toprakları ve saksıları aynı sulama ise başladımmı tüm çiçeklerimi birden suluyorum nerede hata yaptığımı bir türlü bulamıyorum
Başbahcivan
24-06-2009, 22:46
Arkadaşım sulamasına dikkat edin.Başka sorunları olmadığını düşünüyorum, ama bir resmini eklerseniz daha sağlıklı cevap alabilirsiniz.
Michiganensis
03-07-2009, 16:10
Ayrıca yazın saksısını büyütmenizi tavsiye etmem.
Saksılarını değiştirmedim ama hergün suluyorum sardunyaları. Güneş alan yerde duruyorlar. Toprak üzerini kuru görünce her sabah erkenden biraz su veriyordum demek yanlış yapıyormuşum:eek: Bir kaç gündür arada hafif sararmış yaprak buluyorum ben susuz kaldılar sanırım demiştim ama tersiymiş demekki:o
zeplin34
15-07-2009, 14:28
arkadaşlar. ceylan sardunyam ölmek üzere galiba ikinci defa çiçeklendikten sonra yapraklarda sarama ve kuruma başladı.fazla sulamadan olabilirmi? malum istanbulda havalar gayet sıcaktı 2 gündebir su verdim ama 92961 bu hale geldi. bir önerisi veya fikri olan var mı?
Malesef çiçek vermeye çalışan sakızlarımda unlu bit var. Gördüğüm tüm yaprakları koparıp atıım. Başka öneriniz var mı?
Adalet Yağcı
20-07-2009, 15:54
Sevgili Maki01, NeemAzal denediniz mi?
Bir çok bit türüne karşı çok etkili, küçük boylarda bulmanız imkansız, ancak site içinde paylaşımlar olabilir.
Çok teşekkürler Adalet Hanım,
Neemazalı daha önce yedekleyerek almıştım. Hemen uygulayayım.
Arkadaşlar,
Forumda bir yerlerde okumuştum , şimdi bulamıyorum. 2 tane minik sardunyamın yeni çıkan yaprakları beyaz. Hastalık, mantar gibi kalmış aklımda. Lütfen yardım...
Adana'da sakız sardunya bulmak zor. Bu minikleri bir seradan oldukça bakımsız halde almıştım. Canlananlar ön balkona geçti. Bunlar hala karantina ya da yoğun bakım balkonumda :)
Yeni çıkan beyaz yapraklar sağlıklı gibi ama beyaz...
94935
94936
Başbahcivan
26-07-2009, 21:55
Adana'da sakız sardunya bulmak zor. Bu minikleri bir seradan oldukça bakımsız halde almıştım. Canlananlar ön balkona geçti. Bunlar hala karantina ya da yoğun bakım balkonumda :)
Yeni çıkan beyaz yapraklar sağlıklı gibi ama beyaz...
94935
94936
Arkadaşım kırmızı saksıdaki sakızda görünen beyaz olan ve lekeli yaprakları dibinden, temiz(hijyenik) bir makasla kesmelisin, ayrıca siyah saksıda olan sakızında sarkan iki tane dalı var onlarında diplerinde birer boğum kalsın onlarıda keserseniz kısa zamanda ,sardunyalarınız sağlığına kavuşacaktır.Topraklarını zaman zaman çatal veya herhangi bir sert cisimle kökleri zedelemeden havalandırırsanız daha iyi sonuç alınacağını düşünüyorum.
Teşekkürler Sayın Başbahçıvan,
Dediğiniz uygulamayı yaptım. Yapraktaki beyazlaşmanın nedeni nedir acaba? Yetersiz ışık olabilir mi?
Başbahcivan
27-07-2009, 20:00
Teşekkürler Sayın Başbahçıvan,
Dediğiniz uygulamayı yaptım. Yapraktaki beyazlaşmanın nedeni nedir acaba? Yetersiz ışık olabilir mi?
Gölgede kalması ve vitamin eksikliğinden kaynaklanan bir durum.
Gölgede kalması ve vitamin eksikliğinden kaynaklanan bir durum.
Sayın Başbahçivan,
Sakız sadunyalarımın 7-8 tanesinde son çıkan yapraklarda sararma,aşırı açık yeşil renk bende de oldu. Sürekli çiçek aldığım seracı demir eksikliği dedi.Sararan yapraklar için satılan demir ağırlıklı besleme solüsyonu ile suluyorum.Biraz düzeldi ama mantıklı değil. Çünkü hepsi son 4-5 haftada farklı saksılarda farklı balkonlarda oldu.
Şu andaki sorunum; olgun büyük yapraklarda genellikle ortadan başlayan ,kenarlara ilerleyen sararma. Kuruma önce yaprak arkalarında başlıyor(minik minik kahverengi lekeler)Daha sonra tam kat olup kuruyor.Kök çürümesi olabilir mi?
Merhaba sardunyaseverler,
Sakız sardunyalarımda bir gün içinde yaprak sararmaları başladı, genç yaşlı demeden bir sürü yaprak sararmış:( Bunun fazla sulamayla alakası olabilir mi? Son birkaç gündür biraz fazla suladık galiba, ama bulundukları yer sabahtan akşama kadar güneş ve rüzgarlı.. Bu yüzden suya fazla ihtiyaç duyacağını düşündük.
Olabilir Nariel. Sakız da olsa, top sardunya da olsa çok su sevmiyorlar. Parmağınızla toprağın nemli olup olmadığını kontrol ederek su verin. Verdiğiniz su toprağı çamur haline getirmesin.
Sayın başbahçıvan,
Vitamin eksikliğini biraz açar mısınız? Çiçekli bitkiler için satılan çiçek çoşturan veriyorum. Ek ne vermem gerekiyor?
Teşekkürler
Başbahcivan
28-07-2009, 21:17
Sayın Başbahçivan,
Sakız sadunyalarımın 7-8 tanesinde son çıkan yapraklarda sararma,aşırı açık yeşil renk bende de oldu. Sürekli çiçek aldığım seracı demir eksikliği dedi.Sararan yapraklar için satılan demir ağırlıklı besleme solüsyonu ile suluyorum.Biraz düzeldi ama mantıklı değil. Çünkü hepsi son 4-5 haftada farklı saksılarda farklı balkonlarda oldu.
Şu andaki sorunum; olgun büyük yapraklarda genellikle ortadan başlayan ,kenarlara ilerleyen sararma. Kuruma önce yaprak arkalarında başlıyor(minik minik kahverengi lekeler)Daha sonra tam kat olup kuruyor.Kök çürümesi olabilir mi?
maki01,nalan ve diğer arkadaşlarım sardunyalar çok hassas aynı zamanda çok dayanıklı bitkilerdir.
Sardunyalarınızın yaprak altlarındaki kahverengi lekeler yapışmış vaziyette gözle zor görülebilecek şekilde yaprak biti,bunlardan kurtulman için hastalıklı ve sararmış yaprakları temizlemen ve (durusban-4,basudin,folidol,confidor)bu tarım ilaçlarının herhangi birinden 1 lt suya 2 - 2,5 cc karıştırılarak hafiften püskütme usulü ilaçlamaktır.
Arkadaşım demir eksikliğinden yaprak renkleri açık yeşile döner, her saksıya 2-3 5 saksının büyüklüğüne göre çivi saplamalısın, ayrıca sardunyaların gölgede kalmasıda yaprak beyazlığına sebep olur,ayrıca saksılı bitkilerde topağın çamurlaşmaması için mutlaka dere mili(tuzsuz kum )4/1 oranında kullanılmalı.
Vitamin eksikliği ise( demir,fosfor,calsiyum,potasyum,mağnezyum)içerikli vitaminler kullanılırsa daha sağlıklı sonuçlar alınacaktır.
Sardunyalarda ve diğer saksılı bitkilerde sulama tecrübesi olarak işaret parmağını ikinci boğuma kadar saksıya batırılacak ve nemlilik hissi var ise sulama yapılmaz, eğerki kuruluk hissi var ise sulama yapılmalıdır.
Sayın Başbahcivan,
Cevabınız için teşekkür ederim.
Yaprak altına ışık altında defalarca baktım,söylediğiniz gibi birşey göremedim.Yarın ilk işim yaprak altlarına bir de mikroskopla bakmak.
Teşekkür ederim Başbahçivan,
Dediğiniz bitleri gördüm.Gül bitlerine göre oldukça küçük.Akşam hemen ilaçlayacağım.Geçen sene on sardunyadan sekizi bu şekilde kurumuştu;ben kök çürümesi zannetmiştim.
Toprağının kuru olduğunu düşündüğüm sardunyaları; sizin tarif ettiğiniz gibi parmağımın ikinci boğumuna kadar batırarak bakınca diplerinin nemli olduğunu gördüm.Üst çok kuru olunca ben günaşırı suluyordum.Sonunda sardunya sulamayı da öğrendim sanırım.
Son olarak;çivilerin gövdeye yakın olması önemli mi?Biraz uzak olsa da demiri emebilir mi?
Teşekkürler
Adalet Yağcı
29-07-2009, 12:18
Sayın Başbahcivan, yakınımdaki bir demirciden ortancalarım için demir tozu almıştım, en büyük boy uzun saksılara hangi ölçüde ve nasıl vermem gerekir demir tozunu?
Benim de sardunyalarımdan bir tanesinin yaprek kenarları beyaza yakın oldu, sanırım dediğiniz gibi demir eksikliği var, yalnız, ben hepsinin toprağını aynı zamanda hazırlamıştım, yani hepsinin de toprak karışımı, bahçe toprağı, vermikülit, perlit, torf ve yanmış çiftlik gübresi karışımından.
Başbahcivan
29-07-2009, 19:38
Sayın Başbahcivan, yakınımdaki bir demirciden ortancalarım için demir tozu almıştım, en büyük boy uzun saksılara hangi ölçüde ve nasıl vermem gerekir demir tozunu?
Benim de sardunyalarımdan bir tanesinin yaprek kenarları beyaza yakın oldu, sanırım dediğiniz gibi demir eksikliği var, yalnız, ben hepsinin toprağını aynı zamanda hazırlamıştım, yani hepsinin de toprak karışımı, bahçe toprağı, vermikülit, perlit, torf ve yanmış çiftlik gübresi karışımından.
Sayın Adalet hanım ve nalan hanım, demir tozu etkileşimi daha çabuk olur, bir litrelik toprağa bir tatlı kaşığı karıştırmanız yeterli olacaktır,ayrıca nalan arkadaşımda saksının kenarlarına çivi leri sokuşturması yeterli olur.
Ben de yaşıyorum aynı sorunu yeni çıkan bütün yapraklar sarı çıkıyor. Sarı yaprakların hepsini temizledim saksıya çivi koydum ve 2-3 günde bir su veriyorum umarım düzelir.
Başbahcivan
29-07-2009, 20:18
Ben de yaşıyorum aynı sorunu yeni çıkan bütün yapraklar sarı çıkıyor. Sarı yaprakların hepsini temizledim saksıya çivi koydum ve 2-3 günde bir su veriyorum umarım düzelir.
Arkadaşım fazla sulamayın.
Sayın Başbahcivan,
Gardenya için aldığım demir sülfat var. Sardunyalar için de kullanılabilir herhalde? Yapraklarda beyazlık yok gerçi. Benim aşırı güneşe ve sıcağa bağladığım hafif renk açılması var.
Sevgili DefneD, Adana sıcağında bile sağlıklı olan sardunyalarımın renkleri hala koyu yeşil. Seninkilerde de demir eksikliği olabilir.
Olabilir maki. Çeşme suyu ile suluyorum. Kireç yüksek. Sudaki kireç bitkilerde demir eksikliği yaratıyormuş. Üç-beş sulamada bir versem zararı olmaz herhalde?
Bu arada, yeni traş olmuş köpeciklerin o şaşkın hali çok hoşuma gidiyor. Senin Fındığa da epeyi güldüm:)
Defne, kireçli su ile yapılan sulamalarda mineral emiliminin düşük olacağı yazıyordu ve hatırlarsan limon tuzu önerilmişti emilimi arttırmak için. Ben arada küçük bir parça limon tuzunu sulama suyuna katıyorum.
Gel de bu siteye teşekkür etme. Ne çok şey öğrendim ve de öğreniyorum son 3 ayda....
Not : Köpişlerimiz uygun başlığa taşındı. Sevindim, teşekkürler:)
Demek ki bu aralar sardunyalarda sararma problemi yaşayanlar çok.. Ben sulamayı azaltıyorum hemen; limon tuzu bulup önce toprağı asidik hale getireceğim; sonra da ev içi bitkilerime aldığım demir gübresinden vereceğim. Sanırım benimki demir eksikliğinden çok fazla sulamadan, çünkü bir günde sarardılar..
Hay aklınla bin yaşa maki:) Tabi ya, limontuzu da öneriliyordu kirecin etkisini azaltmak için. Gardenyanın suyuna koyuyorum da nedense sardunyaların suyuna koymak hiç aklıma gelmemişti. Bu akşam suladım hepsini. Bir sonraki sulamada vereyim limontuzunu. Diğer sulamada da biraz demir sülfat veririm.
Başbahcivan
01-08-2009, 20:46
Sayın Başbahcivan,
Gardenya için aldığım demir sülfat var. Sardunyalar için de kullanılabilir herhalde? Yapraklarda beyazlık yok gerçi. Benim aşırı güneşe ve sıcağa bağladığım hafif renk açılması var.
Sayın DefneD kullanabilirsiniz, yaprak ve çiçek renkleri daha koyu olur.
Başbahcivan
01-08-2009, 21:03
Demek ki bu aralar sardunyalarda sararma problemi yaşayanlar çok.. Ben sulamayı azaltıyorum hemen; limon tuzu bulup önce toprağı asidik hale getireceğim; sonra da ev içi bitkilerime aldığım demir gübresinden vereceğim. Sanırım benimki demir eksikliğinden çok fazla sulamadan, çünkü bir günde sarardılar..
Arkadaşım sardunyaların can düşmanı fazla sulamadır.
Saksının durumuna göre parmakla kontrol edip öyle sulama yapmanızda daha sağlıklı sardunyalara sahip olabilirsiniz.
nuray kıyak
04-08-2009, 23:53
Sevgili arkadaşlar 8 saksı sardunyamdan 1 rini kaybettim 2 side can çekişiyor. Bunlar ithal galiba Karşıyaka çiçek festivalinden saksısı 10 00 tl ye almıştım . bunlar zormu yetişiyor birde can çekişenler için ne yapmalıyım.
nuray kıyak
04-08-2009, 23:57
Birde saçıkıbrıs diye bir gübre veriyorum ayda bır.Bu gubre hakında bilgisi olan varsa yorumlarını bekliyorum.
Birde saçıkıbrıs diye bir gübre veriyorum ayda bır.Bu gubre hakında bilgisi olan varsa yorumlarını bekliyorum.
Benim bildiğim kadarıyla sadece yaprak saramalarını önlemek için veriliyor saçıkıbrıs bende arada bazı çiçeklerime veriyorum
Yaprak sararmasının sebeplerinden biri demir eksikliği. Saçıkıbrıs yani demir sülfat bitkilerin demir ihtiyacını karşılamak için veriliyor. Demir eksikliğine kireçli su kullanımı sebep oluyor.
Forumda ararsanız daha ayrıntılı bilgi var:)
Siteye mayıs ayında üye olmama rağmen daha yeni inceleyebiliyorum. eşimin görevi nedeniyle 2 aylığına başka şehirdeydik. Gitmeden önce diktiğim ve hergün sabah acaba bugün başka çiçek açtılar mı diye heyecanla uyanırken, başka şehire gidince komşumuza bıraktım anahtarı ve geldiğimde bütün çiçeklerim ölmüştü. Bir tek sardunyalarım inatla ayakta kalmış onlar da neredeyse kurumuşlardı hemen sardunya besininden verip güzelce temizledim ama pek çaresi olmadı. Siteyi inceliyorum ama şuan için çok karışık geliyor bulamıyorum benim derdimle ilgili bir konu. O yüzden fotoğraflarını koyuyorum eğer bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Merhaba herkese yeni üyeyim birazcık incelemeden sonra ihtiyacım olan konuyu buldum sonunda ama biraz kafam karıştı benim sardunyalarımda her ikisine benzer özellik de var hangi işlemi yapmalıyım? Mantar değilse verdiğim ilaç daha da zarar vermesin?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15372
Selamlar ,
Benim sardunyalarımda yapraklarında beyazlaşma ve renk açılması söz konusu idi. Buradan takip ettiğim kadarı ilede demir gerekiyormuş .Biryerlere çiçek açan bitkiler için sıvı gübre var dedim akşam aradım taradım ve buldumda .A a birde ne görsem :eek: gübrenin içinde demir yok. Bende içtiğim soda şişelerinin metal kapaklarını saksının içine atmaya başladım .Sulama sularına limon tuzu kattım ama içime sinmedi hiç benim demir bulmam lazım güzellerim için.
Şimdi soruma geleyim .
2.5 lt 'lik pet şişede 1 tane güvercin gübresini erittim acaba bunu saksılarıma döksem çiçeklerim zarar görürlermi ?:confused: Normalde bunu her zaman yapardım ama bu sefer cesaret edemiyorum. :cool:
Saygılar
Merhaba SOLO,
Daha önce uygulayıp, yararını gördüyseniz vaz geçmeyin bence.
Demiri de demir sülfat veya saçı kıbrıs adıyla ziraai ilaç satan yerlerde bulabilirsiniz.
Merhaba SOLO,
Neden paslı ya da passız bir çivi, bir somun, pul vb. düşünmüyorsunuz ki? Hem temini kolay her evde bulunan şeyler hem de istenen sonucu veriyor tam kararında olarak.
:D
Sayın Gurur , çivide var ama ne bilim sodayı içeriçmez hemen balkondaki saksının dibine atıverdim :dilli: belki bir faydası olur diye ama en kısa zamanda demir katkısı vereceğim canlarıma. Ne zamandır bende olan ama bir karış bile boy atmayan utanmaz bir sardunyam var belki onu gaza getiririm :p
Sabahları işe gitmeden hemen çıkıyorum balkona hemen bakışıyoruz ve konuşuyoruz bu gidişte komşular diyecekki bu hatun kesin deliiiiii:o ama bilmiyorlarki ne güzel kokuyorlar ...
Sevgi Durul
06-09-2009, 00:50
Beş altı saksı sardunya, ceylan ve bir saksı da sakız sardunyam var. Bütün yaz açıp durdular. Fotoğraflarını çekemeden çiçekleri geçti. Şu anda açan açmayan hepsinin fotoğraflarını yüklüyorum. Yapraklarındaki sararmayı nasıl önleyebilirim?
Başbahcivan
07-09-2009, 19:38
101402Beş altı saksı sardunya, ceylan ve bir saksı da sakız sardunyam var. Bütün yaz açıp durdular. Fotoğraflarını çekemeden çiçekleri geçti. Şu anda açan açmayan hepsinin fotoğraflarını yüklüyorum. Yapraklarındaki sararmayı nasıl önleyebilirim?
Sayın sdurul tabaklarında su kalmasın, her saksıya birer ikişer çivi veya gazoz kapağı koymalısın,birde çiçekleri geçenleri hemen budama yap,çelikleri 7 -8 cm den fazla yapma 3 -4 cm toprağa gömersen daha iyi olur.
Sevgi Durul
07-09-2009, 22:22
Havaların sıcak olması dolayısıyla suyu fazla kaçırdım herhalde sayın Başbahcivan. Çünkü pembe açanla aynı renkte bir saksım daha vardı, büyük yaprakları döküldü. küçük yaprakları da hiç büyümeden öylece duruyordu. Dayanamadım budayayım dedim. Budadığımda gövdenin içi simsiyah çürümüştü. Şimdi daha az sulamaya başladım. İnşallah diğerleri çürümez. Bir de saksılarını değiştirecem, zamanlamasını bilemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Ben de bir ara fazla kaçırmışım suyu. Havalar çok sıcak olunca fazla su verdik çiçeklere. Küçük küçük çeliklerim vardı saksılara diktiğim. Bir kaç tanesi kapkara olmuş, ölmüştü. Daha dikkat ediyorum su sıklığına.
Çiçeklerin gelişmelerine sevindim Fatih:) İnşallah hepsi büyürler. Renk cümbüşü olur ne güzel:)
Pat(i)ilker
12-09-2009, 12:34
Arkadaşlar Sardunyamın Durumu çok kötü :( ne yapmalıyım :confused:
Sayın Pat(i)ilker,
Sardunyalarınızı fazla sulamışsınız, çürüme başlamış gibi, vitaminsiz de kalmışlar.
Üstten bir dalı kırıp bakın derim, zarar görmemişse çelik alıp, tutturmayı deneyin.
Toprak kurumadıkça, sulamayın, sardunyalar su sevmiyor.
Takviye besininiz yoksa, toprağına da paslanabilecek şeyler gömün, çivi olabilir.
Bozulan yaprakları da üzerinden temizlemeyi unutmayın.
Daha fazlası için, Sayın Başbahçivan'ın önerilerini takip edin. :)
O sorunuz için, bir dal kırıp bakın demiştim.
İçi siyah veya kahverengiye dönmemişse, çelikleyip dikin.
Ana kökün de toprağını havalandırıp, kuruyana kadar tekrar su vemeyin.
Bozulan yapraklarını temizleyin ki rahatlasın.
Çürüme yayılmamışsa kurtulur, zahmetsiz bir çiçektir.
Pat(i)ilker
12-09-2009, 13:55
ya dediğinizi yaptım içi hala yeşil ve sulu öle bir çürüme yok. Kurumuş yapraklarıda temizledim
arkadaşlar benim sardunyalarımın yaprakları bembeyaz oldu sanırım bir çeşit mantar hastalığı.Nasıl mücadele edeceğimi de bilmiyorum,yardımlarınızı bekliyorum
Benim Mor Sakız Sardunyamda da böyle oldu, ne olduğunu, neyden kaynaklandığını bilmiyorum, ama saksının altının delik olduğuna, ve çok sulanmamasına dikkat edin. Benimkinin sorunu saksının altını delmeyi unutup, dibi çamur gibi olmaya başladığında başlamıştı, ama alakalı mı, bilmiyorum; tesadüf de olabilir.
Mantar olabileceğini duydum, ama zannetmiyorum, yüzeysel değil çünkü.
Bir sitede demir eksikliği olabileceğini duydum, o siteyi bulabilirsem linkini gönderirim, benimkinin sorunu başlayalı 3 ay oldu, yeni yeni toparlanma belirtileri gösteriyor, umarım yine fenalaşmaz, geçmiş olsun.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=473017
"başbahçıvan"ın 28temmuzda gönderdiği mesaja bakın!
Başbahcivan
13-09-2009, 20:01
Havaların sıcak olması dolayısıyla suyu fazla kaçırdım herhalde sayın Başbahcivan. Çünkü pembe açanla aynı renkte bir saksım daha vardı, büyük yaprakları döküldü. küçük yaprakları da hiç büyümeden öylece duruyordu. Dayanamadım budayayım dedim. Budadığımda gövdenin içi simsiyah çürümüştü. Şimdi daha az sulamaya başladım. İnşallah diğerleri çürümez. Bir de saksılarını değiştirecem, zamanlamasını bilemiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın SDurul saksı değişimi genel olarak ilkbahar'da yapılır,gerekirse bu mevsimdede yapılmasında bir sakınca yok.
Sardunyalarda çelikleme döneminde özellikle suyu hiç sevmezler, çok hafif nemli toprakta daha iyi köklenirler.
Başbahcivan
13-09-2009, 20:17
ya dediğinizi yaptım içi hala yeşil ve sulu öle bir çürüme yok. Kurumuş yapraklarıda temizledim
Değerli arkadaşım öncelikle topraktan 2 -3 yaprak üstünü hemen kes ama 45 derece açı ile yani yan olarak, fazla sulamadan kaçın, kesmiş olduğun dallarda çürüme ve siyahlık yok ise 7 -8 cm lik çelikler hazırla önce dikeceğin toprağı bolca sula bir çubuk yardımı ile delik aç,almış olduğun çelikleri 3-4 cm toprak üstünde kalacak şekilde açmış olduğun deliklere yerleştir, diplerini iyice sıkıştır sonra hafiften birdaha sula ve bundan sonra en az 7 -8 gün su verme toprak kurusun daha sonra ihtiyacı olduğunda sulama yap toprak hiç bir zaman çamursu olmasın.
Hazırlamış olduğun çeliklerde hasta ve büyük yaprak bırakmamaya özen göstermelisin.
[QUOTE=denizB.;477824]Merhaba herkese yeni üyeyim birazcık incelemeden sonra ihtiyacım olan konuyu buldum sonunda ama biraz kafam karıştı benim sardunyalarımda her ikisine benzer özellik de var hangi işlemi yapmalıyım? Mantar değilse verdiğim ilaç daha da zarar vermesin?
Deniz Hanım, iyileşeildi mi sardunyalarınız? Resimlerinizdekie benzer bir problem ben de var, sanırım ödem.
Nejla K.
10-10-2009, 08:49
Arkadaşlar, sardunyalarımdan birini yaprakları, aşağıdaki fotoğrafta görüleceği gibi kenarı sarı çerçeveli... Bu bir sardunya cinsi midir ya da demir eksikliği belirtisi midir?
Başbahcivan
12-10-2009, 19:07
Arkadaşlar, sardunyalarımdan birini yaprakları, aşağıdaki fotoğrafta görüleceği gibi kenarı sarı çerçeveli... Bu bir sardunya cinsi midir ya da demir eksikliği belirtisi midir?
Sayın Nejla K demir eksikliği belirtisi ,birde bu bitki yeni ekilmiş gibime geliyor doğrumu?
Bir kaç tane çivi veya gazoz kapağı saksısına koyup sararmış yaprakları temizlerseniz çiçeğiniz kendini toparlayacaktır.
Mine Pakkaner
14-10-2009, 20:20
Nejla K. öncelikle sardunyanızda demir eksikliği filan yok, bu yüzden paslı çivi, gazoz kapağı gibi materyaller katma çabanız olmasın.
Demir eksikliğinde genç yapraklarda damarlar arası sararma olur, damarlar yeşil kalır. Yaprak kenarları sarı olan sardunyalar varsa da sizinkinde sadece iki yaşlı yaprakta kenarlarda sararma görülüyor fotoda.
İz elementli bir besin kullanın. Hava değişimlerinde bu tür sorunlar barizleşir.
Nejla K.
14-10-2009, 20:35
Teşekküler Mine Hanım, iz elementli besin takviyesi için elimdeki bitki besinlerine bakıyorum. İlginiz için tekrar teşekkürler...
Başbahcivan
15-10-2009, 20:23
Sayın Başbahcivan bu çelik yeni sayılır, evet, Ağustos ayında dikimi yapıldı. Sıcaklar nedeni ile tutması biraz daha gecikti...Şimdi küçük bir bitki ama çiçek açtı... Bir madensuyu kapağını bitkinin içine gömdüm ama paslı çivi daha kesin çözüm sanki, ne dersiniz?
Sayın Nejla K bende zaten ilk 2 yaprakta sararma olduğu için yeni ekimmi yaptınız diye bunun için özellikle sordum.
Nejla K.
15-10-2009, 20:30
Çok teşekkür ederim Sayın Başbahcivan... Hep yanımda oldunuz ve beni sardunyalar konusunda hep cesaretlendirdiniz. Balkonumda sardunya varsa önce siz ve forumdaki birkaç arkadaşımız sayesindedir. Teşekkürler. Sıcaklarda hırpalandılar ama toparlamaya çalışan halleri...Cananımı başka sefere ekleyeceğim...Ancak açıyor...
sakız sardunyalarda ortadan kuruma oluyor cicekleride kararıp dökülüyor .
neden olabilir .
suyu kurudukca en erken hafdada bir sulanıyor .
torf ve toprak karışımı olanlar gayet iyi kum göbre ve toprakda olanlarda dedigim sorunlar var okuduklarımdan tam tersi durum olmalı diye düşünüyorum .
Benim sardunyalar da kum, bahçe toprağı, torf karışımında. Bu toprak karışımı daha süzek olduğu için sık sulanması gerekiyor. Haftada 2-3 kez sulmaya başlayınca hızla geliştiler.
Bence sulama işini periyoda bağlamayın, toprağını kontrol edin. Toprağı kurudukça sulayın.
maki01 adresinizi özelime yazar mısınız?
buyukcoban
03-01-2010, 17:57
Yeşil tırtıldan nasıl kurtulabiliriz? Sardunyalarımı sardılar, yardım lütfen...
Mine Pakkaner
04-01-2010, 21:00
Ev ilaçları kullanacaksanızacı biberli ve sarımsaklı solüsyonları tercih edin.
Merhaba,
Sakız sardunyalarıma dadadan delici, emici diye tarif edebileceğim bir zararlı var. Zararını görüp, kendisini göremiyorum. Sadece beyaz, toz gibi hareketsiz duran şeyler var yaprağın arkasında.
İğne ile delinmiş gibi sanki. Yardım lütfen...
121235
merhabalar aşağıdaki sardunyanın saksısını ve topragını 2 ay once değiştim. baya karışımlı ve drenajı biraz da gübreli bir toprak yapmıştım.. ilk haftalar bitki çok gelişti güzelleşti. sonra çiçeğe geldiğinde çiçekler tomurcukken kurumaya başladılar ve daha sonra 1 ay içinde bitki yapraklarını döktü ve şu anda bu halde
önerilerinizi bekliyorum
http://img22.imageshack.us/img22/4799/011210185525.jpg
http://img260.imageshack.us/img260/9186/011210185424.jpg
http://img508.imageshack.us/img508/3916/011210185440.jpg
Benim yeni çeliklerde de aynı sorun ortaya çıkmıştı. Sardunya yetiştiricisinden aldığım bilgiye göre fazla sulama neden oluyormuş. Suyu azaltınca dökülme durdu. Sizin toprak da fazla nemli gibi duruyor.
Benim yeni çeliklerde de aynı sorun ortaya çıkmıştı. Sardunya yetiştiricisinden aldığım bilgiye göre fazla sulama neden oluyormuş. Suyu azaltınca dökülme durdu. Sizin toprak da fazla nemli gibi duruyor.
ya aslında fazla sulamadım da daha sonra fazla gübre kullandıgımı düşnerek sulamayla gübrenin yakmasını engelleyebileceğimi düşündüm.. ama sulamadan once dokulmeye başlamıştı yapraklar ve de kurumaya
Toprak yüzeyinin yaklaşık 2 cm altına kadar kurumadıkça su vermeyin derim.
Ben bu yöntemi uyguladım. Tomurcuk dolu üzerleri ve dökülen olmadı...
mayısgülü
20-01-2010, 20:47
sardunyalarımın toprağı bulgur bulgur oluyor topağından siyah sinekler oluyor toprağı değişsemde bir iki ay sonra tekrarlıyor sanırım açık havadan dahi bu böcekler yerleşiyor sizce hangi ilacı kulanmalıyım birde vitamin olarak neyi önerirsiniz
Başbahcivan
21-01-2010, 19:58
sardunyalarımın toprağı bulgur bulgur oluyor topağından siyah sinekler oluyor toprağı değişsemde bir iki ay sonra tekrarlıyor sanırım açık havadan dahi bu böcekler yerleşiyor sizce hangi ilacı kulanmalıyım birde vitamin olarak neyi önerirsiniz
Arkadaşım dışarı çıkart toprağını bir sert cisimle deşele (Confidor)isimli ilaçla 1 lt suya 2 -2,5 cc karıştırarak ilaçlamalısın,daha sonra normal sulamasını yaparak kendi haline bırakın ılık ortamda kalsınlar.
Emekekin
26-01-2010, 14:16
Merhaba ,
Formun neredeyse tamamını okudum, benim problemimle uyuşanı ya bulamadım ya da gözden kaçırdım.
Benim sardunyamın yaprakları delik delik oldu. Etrafta herhangi bir zararı da göremiyorum. Sadece sert siyah küçük tanecikler etrafa yayılmış. Bunlar topraktandır diye düşündüm ama dalların arasında duran 1-2 tane gördüm .
Resimlerini ekliyorum.
Sorunumu gidermede yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler..
Merhaba ,
Formun neredeyse tamamını okudum, benim problemimle uyuşanı ya bulamadım ya da gözden kaçırdım.
Benim sardunyamın yaprakları delik delik oldu. Etrafta herhangi bir zararı da göremiyorum. Sadece sert siyah küçük tanecikler etrafa yayılmış. Bunlar topraktandır diye düşündüm ama dalların arasında duran 1-2 tane gördüm .
Resimlerini ekliyorum.
Şimdiden teşekkürler..
Kesinlikle bir zararlı, büyük ihtimalle gece çalışıyor, siyah tanecikler de dışkısı. Salyangoz olabilir.
Emekekin
26-01-2010, 17:09
Kesinlikle bir zararlı, büyük ihtimalle gece çalışıyor, siyah tanecikler de dışkısı. Salyangoz olabilir.
Teşekkürler Kiraz,
Pekiyi, ben bu hainden nasıl kurtulacağım ?
nildem_34
28-01-2010, 12:24
donan sardunyalarım için ne yapabilirim?
ilksenozturk
28-01-2010, 14:22
sardunyalarım çürümüş yeşil bir renk aldı. karın bastırdığı günlerde dışarda poşete sarılı halde kaldılar.
yapraklar üstünde hala ama sanki içten içe bozuldular
sizce umut var mı?
nildem_34
28-01-2010, 14:28
Sardunya pası etmeni bir mantardır.
Erken aşamada belirtilerin görüntüsü şöyle, dairesel sarı lekeler;
http://ipm.uiuc.edu/diseases/series600/rpd658/658-1.gif
Halkalar 5-8 mm çapa ulaşınca birleşip nekrotik, yaprak alt yüzeyindeki görüntüsü üzeri tarçın veya demir pası gibi kahverengi bir tozla kaplı lekeler haline geliyorlar.
http://ipm.uiuc.edu/diseases/series600/rpd658/658-2.gif
Hastalık hava akımı, sulama sırasındaki sıçratmalar ve insan eliyle bulaşıyor. Nemi seviyor.16-21 derece arası daha fazla hastalık gelişiyor. Nemli bahar havalarında daha fazla görülmesi bu yüzden. 27 derecenin üzerinde pas gelişmiyor.
Hastalığın kontrolü için;
1.Sağlıklı bitki satın alın.
2. Çelik alacağınız bitki de sağlıklı olsun.
3.Hastalıklı yaprakları günlük olarak toplayıp atın.
4.Havalandırmaya dikkat edin.
5.Sularken yaprakları ıslatmayın, sadece saksı yüzeyi ıslansın.
6.Kontakt etkili bir fungusitle 7-10 gün arayla veya sistemik etkili bir fungusitle 2-3 hafta arayla ilaçlayın.
çelik almak ne oluyor acaba
buyukcoban
28-01-2010, 21:48
Merhaba ,
Resimlerini ekliyorum.
Şimdiden teşekkürler..
Kesinlikle yeşil tırtıl. Aynısı bende de mevcut ve ne yaptıysam tekrar üredi...
Ne kadar doğru bilmiyorum ama bana anlatılanlar şöyleydi.
Bu tırtıllar gündüz toprağa saklanıp, gece yaprak yerlermiş.
Öneri 1: Karanlık bir yerdeyken aniden ışık yak, yakala :)
Öneri 2. Fare bantları, ya da çift taraflı yapışkan bantla en alttan başlayarak tırtılın geçebileceği yerleri bantla
Öneri 3: Toprağını değiştir.
Ben çift taraflı bantla kurtuldum tırtıldan :)
Zafer İnandıklı
30-01-2010, 20:10
Bu hain tırtıllar çok canımı yaktı benim, bütün güllerimi, sardunyalarımı yediler. Bu yaz daha sıkı önlem alacağım inşaallah.
Orkun Kırcı
31-01-2010, 23:33
Kök ve gövdelerde durum nedir. Üst kısım yamamen donmuşsa köke yakın yerden budama yapıp kesin atın. Baharla birlikte hepsi dipten patlar. Galerimdeki Ceyla sardunyam donmuş bir gövdeyi budadıktan sonra o hali almıştı. Denedim gördüm:)
salim ünlü
31-01-2010, 23:36
Sn.dr tunç, evvela içeri alın sardunyanızı .Odunlaşmamıs dallar ve taze yapraklar önce etkilenmiş olabilir soguktan. Umarım kökleri zarar görmemiştir. Donmuş kısımları budayıp, taze sürgünler vermesini beklemekten başka yapacak bir şey yok sanırım.
Satı Uğurtan
31-01-2010, 23:41
Sayın Orkun Kırcı, çok teşekkür ederim, sardunyalarımın dondan zarar gören yerden üstünü kesiyorum, umarım kurtarabilirim saygılar.
Orkun Kırcı
31-01-2010, 23:45
Kökler donmadıysa kesinlikle kurtulur. Bahardan sonra eskisinden daha iyi sardunyalarınız olur. Şans sizinle olsun.
Evde yer kalmadığı için balkonda bırakmak zorunda kaldığım iki sardunyam da sizlerin ki gibi donmuştu.Daha çok etkilenmemesi için direkt sıcak bir ortam yerine önce ev içinde ılıman bir odaya aldım...
Birkaç gün ev içinde kaldıktan sonra bitkilerimin bulunduğu sıcak odaya aldım.Sonra dondan etkilenen dalları etkilendiği yere kadar kestim.Bazı dalları köke kadar donmuştu onları toprak seviyesinde kestim .Kesilen yerlere kül sürüp bıraktım.Şu anda gayet iyiler.Toparlanmaya çalışıyorlar.
Annemse böyle durumlarda bitkiyi sıcak bir ortama alıp ısı kaynağından uzakta önce birkaç gün toprağının ısınmasını bekliyor..Sulamasını kışın resmen ılık su diyebileceğimiz sularla yapıyor.Ne zaman bitki yeni sürgüler verirse ancak o zaman bitkinin soğuktan etkilenen yerlerini kesiyor.Aynı durumda bazen tamamen bir toprak üstü budama yapıyor.Ve onun bitkileri hep güzel kalıyor:)
Umarım sizlere yardımcı olur Satı Hanım ve Drtunç...Sevgiler
kumyaka2010
01-02-2010, 09:14
Sayın arkadaşlar !
1984 senesinde buyuk bir kış olmuştu . Koyumuz zeytinci , butun zeytinler ve narenciyeler dondu . Herkes erken budamaya başladı . Budanan agaclar kokten kurudu . Budanmayanlar yeniden surdu . Aynı olay Orhaneli yangınında çam agaçlarında oldu . İhaleye acele ile verilip kesilen agaclardan , kesmeye yetişmeyen agaçlar yeşerdi . Boşu boşuna guzelim agaçlar kesildi . Ben diyorumki hiç kesmeyiniz ,çunki kesilen yerden bitki hava alıyor . Nasıl olsa donmamışsa yeniden surecektir .Hemde daha çabuk . Selamlar.
Hepsini ben yetiştirmiştim. Dondular zavallılar. Kestim hepsini ben. :(
Soğuk gelirse üzerine bir naylon örteceğim tek çare. Aksi taktirde yeniden yetiştireceğim tohumdan.
Sevgi Durul
01-02-2010, 10:33
Benim sardunyalarım da soğuktan etkilendiler. Donan kısımlarını budadım. Bakalım yeniden sürgün verecekler mi?
Sayın arkadaşlar !
Ben diyorumki hiç kesmeyiniz ,çunki kesilen yerden bitki hava alıyor . Nasıl olsa donmamışsa yeniden surecektir .Hemde daha çabuk . Selamlar.
Sayın kumyaka2010 soğuklar iyice geçmeden budamayı düşünmüyorum. Mart sonunu bekleyeceğim. Ancak o zaman tam olarak durumunu anlayabileceğim:(
Sardunyaları donan arkadaşlarıma sağlam kalan dallardan keserek, içerde torf, cocopeat + perlit gibi yumuşak ve geçirgen bir karışımda çeliklemelerini öneririm.
Çok emek verdiğimiz bitkilerimizi kaybetmek üzüyor insanı. Fosfor ağırlıklı gübreler, çeliğin köklenmesini hızlandırıyor. Sardunyalar için Gönül Hanım'ın önerisiyle %32 fosfor içeren gübreyi seyrelterek ( Norma ölçü 1 litreye 1 çay kaşığı ise, yarım çay kaşığından daha az koyarak ) her sulama suyunda kullandım. Fotoğraflarımda da göreceğiniz gibi sonuç oldukça başarılı.
Denemekte fayda var:)
Zafer İnandıklı
01-02-2010, 20:17
Toprağı ya da gövdesi ıslak olmayanlar etkilenmiyor. Benim, (daha doğrusu eşimin) sardunyalar örtü altında fakat havadar bir ortamda olmarına rağmen sağlıklı görünüyorlar. İkinci bir don dalgası olmaz inşaallah.
çiçeksever
16-02-2010, 14:29
Dondan etkilenmesin diye kış başında eve aldığım sardunyaların durumu hiç açıcı değil.Pencere önleri dolu olduğu için gardolap ve portmantonun üzerine koyduğum saksılar bu vaziyette.
Dondan etkilenmesin diye kış başında eve aldığım sardunyaların durumu hiç açıcı değil.Pencere önleri dolu olduğu için gardolap ve portmantonun üzerine koyduğum saksılar bu vaziyette.
Baharda yine canlanırlar. Kışın karanlık bodrumda susuz saklasanız bile baharda yine güzelleşiyorlar, donmadıktan sonra problem olmaz.
çiçeksever
17-02-2010, 11:32
Dün resimleri ekleyememiştim.
çiçeksever
17-02-2010, 11:35
Gözlemlediğim kadarıyla ince gövdeli olanlar (geçen sene köklendirdiklerim) tamamen kurumuş. Gövdeleri kararmış.
Baharda yine canlanırlar. Kışın karanlık bodrumda susuz saklasanız bile baharda yine güzelleşiyorlar, donmadıktan sonra problem olmaz.
Kişin hiç su vermeyin önerisi bana biraz garip geliyor. Belki bodrum loş, soğuk ve havadaki nem yeterli olabilir. Ancak ev ortamı çok sıcak. Bitki tam dinlenme moduna geçemeyip suya ihtiyaç duyacaktır. Yazın kadar olmasa da haftada bir nemlendirecek kadar sulamak (tabi ki çürütecek kadar da değil) kışı hasarsız atlatmalarını sağladı. Gerçi gövdeleri sağlam gibi görünüyor. Sorun sadece köklerde ise çelik alma ile yaza tekrar rengarenk girebilir.
Umarım yeni üye, fazla tanımadığınız birinin bu mesajını ukalalık saymazsınız. Sadece bir yorum.
mutlu kalın.
Sayın Çiçeksever,
Bende aydınlık olmayan bir rafta beklettiğim sardunyalarımda sizinkilere benzer sorunlar görülmeye başladığında şeffaf poşet geçiririp arada havalandırdım. Tabi toprak nemli değil ve üzerindeki kötü yaprak ve dallar ayıtlanmış olarak. Üstelik aralık ayında dikdiklerim de yeşillenme arttı, saksıları doldurdular. Çiçek açtı bir dal ama onu kök oluştursun diyerek kopardım.
(bulunduğu ortam da güneş kesinlikle yok aydınlık bile sayılmayan bir raf üzerindeler.)
Başbahcivan
18-02-2010, 20:48
Gözlemlediğim kadarıyla ince gövdeli olanlar (geçen sene köklendirdiklerim) tamamen kurumuş. Gövdeleri kararmış.
Sayın arkadaşım sen tamamen o donmuş yerleri yani topraktan 4 -5 cm üstünü tamamen kes ve içeride veya bu zamandan sonra güneye bakan bir balkonda bakıma almalısın su vermemezlik etme suya ihtiyaç duyacaklardır, çünkü büyüme ve yeni sürgün yapmaları için su ve takviye vitamine ihtiyaçları var,kurudukça sula güney cephede güneş ihtiyacını alacakları için suya da ihtiyaç duyacaklardır.
Sardunyalarımı don vurdu ve gövde dahil tüm dalların içi boşalmış durumda.Durumları vahim yani. Bu hale geldikten sonra sürgün verebilir mi acaba? Bir umut olumlu bir cevap bekliyorum.Teşekkürler...
çiğdem11
22-02-2010, 10:21
Merhaba
Benim sardunyalarım bütün kışı içerde camın önünde geçirdeler,çok fazla uzadı boyları budasam tepesinden sıkıntı olurmu?
Sevgili Çiğdem, budamanızı özellikle öneririm. Böylece alttan daha gür daha sağılıklı sürgünler verecektir.Budadığınız bölümleri isterseniz başka bir saksıya dikerek çoğaltmanız mümkün.Böylece daha toplu gür formlar elde edebilirsiniz.
arkadaşlar geçen yıl ektiğim birsaksı sardunya var kışı dışarda geçirdi ama açması için ne yapmam gerekir bilmiyorum
bilenler yardım edebilir mi?
şimdiden teşekkürler.
Sayın Başbahçıvan sorumun net cevabı sizde gibi...
Geçen hafta çok sağlıklı görünen beyaz ve çok koyu kırmızı iki sardunya aldım...Tam bir hafta içinde neredeyse yapraklarının yarısı kurudu.Çiçekli ve tomurcukluydular.Vitamin ya da benzeri bir katkı da vermedim...Tüm yapraklar sanki yanmış gibi kuruyup kavruldular...Yeni çıkan minik yapraklar sağlıklı ve gayet yeşil görünüyor...
Problem acaba yeni yerlerinde ki şartlara uyum sağlamak olabilir mi?
Başbahcivan
27-03-2010, 19:27
arkadaşlar geçen yıl ektiğim birsaksı sardunya var kışı dışarda geçirdi ama açması için ne yapmam gerekir bilmiyorum
bilenler yardım edebilir mi?
şimdiden teşekkürler.
Sayın arkadaşım siz sardunyalarınızı topraktan 5 cm kalacak şekilde budamalısınız, ayrıca çiçeklenmesi için 1lt sulama suyuna 1 küçük fincan soda(madensuyu) karıştırarak rutin olarak sulamasını yaparsanız daha bol çiçekli sardunyalara sahip olursunuz, kolaygelsin.
Başbahcivan
27-03-2010, 19:33
Sayın Başbahçıvan sorumun net cevabı sizde gibi...
Geçen hafta çok sağlıklı görünen beyaz ve çok koyu kırmızı iki sardunya aldım...Tam bir hafta içinde neredeyse yapraklarının yarısı kurudu.Çiçekli ve tomurcukluydular.Vitamin ya da benzeri bir katkı da vermedim...Tüm yapraklar sanki yanmış gibi kuruyup kavruldular...Yeni çıkan minik yapraklar sağlıklı ve gayet yeşil görünüyor...
Problem acaba yeni yerlerinde ki şartlara uyum sağlamak olabilir mi?
Değerli arkadaşım sardunyalar seralarda yetiştirildiği için havaların biraz güneşlenmesi ile beraber satışa çıkarılıyor direk dışarı çıkan ve hava değişimine maruz kalan çiçeğiniz zamanla düzelecektir yarı geçirgen bir toprakla dikmelisiniz, sulamasını kontrollü yapın fazla su vermeyin ya güney cepeli balkona veya şu anda daha havaların geceleri soğuk olduğu için kapalı ışıklı bir yerde tutmanız faydalı olacaktır.
aysebereket
08-04-2010, 17:09
Merhabalar,
Çoğu sayfayı okumama rağmen, problemimin ne olduğu tam olarak anlayamadım. Aşağıya sardunyamın geçen yılki resmini ve şu andaki halinin resimlerini ekledim.
İstanbul, Rumelihisarı'nda çok güneşli bir balkonda, geçen yıl halinden çok mutlu görünüyordu ancak yaz sonuna doğru yaprakları biraz koyulaşmaya başladı ama çiçeklerini etkilemedi. Bu kışı balkonun yarı kapalı kısmında geçirdi. Şu anda fotoğraflarından göreceğiniz üzere, birçok yeni tomurcuk veriyor ancak bazı yaprakları ilk önce kırmızılaşıyor ardından koyu kızıl bir renk alıyor. Yeni çıkan küçük yapraklar yemyeşil. Sardunya pası mı emin olamadım. Yaprakların arkasında herhangi bir böcek izi göremedim. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Bir de ben sardunyamı budamadım ve şu anda çok tomurcuklu, herhalde artık budamamam gerekiyordur diye düşünüyorum, beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.
Hepinize çok teşekkürler
Not: İlk fotoğraf geçen yaza ait
Başbahcivan
08-04-2010, 20:02
Merhabalar,
Çoğu sayfayı okumama rağmen, problemimin ne olduğu tam olarak anlayamadım. Aşağıya sardunyamın geçen yılki resmini ve şu andaki halinin resimlerini ekledim.
İstanbul, Rumelihisarı'nda çok güneşli bir balkonda, geçen yıl halinden çok mutlu görünüyordu ancak yaz sonuna doğru yaprakları biraz koyulaşmaya başladı ama çiçeklerini etkilemedi. Bu kışı balkonun yarı kapalı kısmında geçirdi. Şu anda fotoğraflarından göreceğiniz üzere, birçok yeni tomurcuk veriyor ancak bazı yaprakları ilk önce kırmızılaşıyor ardından koyu kızıl bir renk alıyor. Yeni çıkan küçük yapraklar yemyeşil. Sardunya pası mı emin olamadım. Yaprakların arkasında herhangi bir böcek izi göremedim. Bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Bir de ben sardunyamı budamadım ve şu anda çok tomurcuklu, herhalde artık budamamam gerekiyordur diye düşünüyorum, beni aydınlatabilirseniz çok sevinirim.
Hepinize çok teşekkürler
Saygı değer arkadaşım sardunyalar her dem yeşil kalan bitki olduğu için,baharın gelmesiyle birlikte yeni yapraklar çıkarmaya başladığı zaman geçen yıldan kalan eski yaprakları atıyor bunun için genel olarak eski yapraklar bu dönemde sararmaya başlar sararmış olan yaprakları hafiften bir elinizle gövdeyi tutarak yukarı doğru çekerek zarar vermeden toplemanız faydalı olacaktır, ayrıca 24 grm rendelenmiş biyaz sabun, 10 cc saf alkol, 1 lt su ile köpürtmeden karıştırarak küçük bir püskürtme ile üzerlereine fıs fıs layın yapraklar daha canlı ve parlak olacaktır.Kolaygelsin...
aysebereket
08-04-2010, 20:42
Çok teşekkürler sayın Başbahcivan beyaz sabunlu spreyi en kısa zamanda uygulayacağım.
Merhabalar,
Hepinize çok teşekkürler
Merhaba Sayın aysebereket,
Geçen senelerde benim balkonda kışlayan kırmızı sardunyam, birkaç gün kar altında kalmıştı. Baharda yapraklarının aynı sizde olduğu gibi kızardığını gördüm. Araştırınca hiç bir böcekle de karşılaşmadım. Yaza doğru yapraklar çiçeklerle aynı renge döndü. Ancak büyümlelerinde hiç bir olumsuzluk gözlemlemedim.
Hatta uzaktan bakınca tamamen kırmızı çiçekleden oluşuyor gibiydi.
Sizinkiler de sağlıklı görünüyor.
Saygılarımla,
Toprak
aysebereket
09-04-2010, 12:31
Çok teşekkürler Toprak, suyum çok kireçli olduğundan belki bir mineral ya da vitamin eksikliği olabilir diye düşünmüştüm. Benimki kar altında kalmadı ama soğuk bir kıştı malum. Bir de keşki budamış olsaydım biraz diye hayıflanıyorum ;) Geçen seneki kadar bol çiçekli olur umarım...
çiğdem86
18-04-2010, 16:39
ben bütün sardunyalarımı balkona çıkarttım.Gayet sağlıklı yaprakları var fakat bir türlü açmıyorlar.Neden açmadıkları hakkında bir fikri olan varmı arkadaşlar?
sevgiler
Sayın Çiğdem86,
Benim de işyerimde pencere önünde duran bir sardunyam vardı. Evde balkondaki sardunyalarım bütün sene boyunca çiçek açarken işyerindeki 1 sene boyunca hiç çiçek açmadı. Sanırım sardunya cam kaplı da olsa balkon gibi dış mekanları seviyor. Bir de benim iki sardunya arasındaki fark evdekiler büyük dikdörtgen saksılarda, çiçek açmayan normal bir saksıdaydı. Bence balkona çıkardığınıza göre biraz bekleyin çiçek açacaktır.
Sardunyalarımı aldığımda üzerinde bir sürü çiçek ve tomurcuk vardı,Ankara da balkonda duruyorlar.Bu ara biraz soğuk yağmurlu hava çiçekleri soldu gibi.tüm tomurcukları kurudumu desem soğuk mu vurdu tam çözemedim :( ne yapmalıyım eve mi alsam?
Sebebi herhangi bir unsur olabilir.Soğuk, yağmur ,vitaminsizlik v.s . Benim sardunyalarım da aynı problemi yaşıyor . Güneş aldığı zamanlarda su vermemeye dikkat ediyorum. Hala soğuk su vermiyorum , sulama suyu azıcık ılık olursa iyi oluyor gibi..Hemen solan kuruyan çiçekleri topluyorum üzerlerinden..Bu çok iyi geliyor..
Her hafta cumartesi günleri de daldırma usulu bir sulama yapıyorum .İçine çiçek coşturan katıyorum az miktarlı ...Hem bol çiçekli , hem yeşil yapraklı kalıyorlar.
çiğdem86
04-05-2010, 13:34
arkadaşlar benim sardunyalarım balkonda duruyorlaar ve öğlene kadar güneş görüyorlar.Yapraklarda kırmızılıklar var .Nedenini bilen varmı?
sevgiler
arkadaşlar benim sardunyalarım balkonda duruyorlaar ve öğlene kadar güneş görüyorlar.Yapraklarda kırmızılıklar var .Nedenini bilen varmı?
sevgiler
Sardunyanın güneş görünce yapraklarının kızarması normaldir.
Bence kırmızı yapraklar geçen yıldan kalma yapraklar. Kopartırsanız yenilere yol açılır. Yinede resmini eklerseniz daha net olur.
aysebereket
06-05-2010, 22:36
sevgiler
Bu başlıkta #3278'de ben de aynı soruyu sormuştum. Sayın Başbahçıvan da #3287'de bana cevap vermişti.
Sabunlu spreyi henüz bir vakit bulup yapamadım ama kırmızı yapraklar gitti, çok sağlıklı çiçek açtı ve keyfi yerinde. Bir an önce şu spreyi de yapsam, harika olacak. :)
Neredeyse kocaman bir sekiz ay olacak benim sakız sardunyamda hiçbir gelişme yok. Budadım ,toprağını, saksısını değiştirdim. Daha ne yapmam gerekiyor bilmiyorum .Geldiğinde var olan yaprakları çürük çarık hesabı üzerinde.
Benim de sakızlarımdan biri neredeyse bir senedir hiç çiçek vermedi. Gelişimi oldukça iyi, ancak aldığımdan bu yana inatla yeni sürgünler veriyor, Saksısı da büyük değil. Diğer sardunyalarımla aynı mekanda, aynı koşullarda büyümesine rağmen çiçek vermedi bir türlü. Rengi mor yarı katmerli olmalı. O kadar uzun zaman geçti ki renginden bile emin olamıyorum:)
Orkun Kırcı
19-05-2010, 11:38
Benim de sakızlarımdan biri neredeyse bir senedir hiç çiçek vermedi. Gelişimi oldukça iyi, ancak aldığımdan bu yana inatla yeni sürgünler veriyor, Saksısı da büyük değil. Diğer sardunyalarımla aynı mekanda, aynı koşullarda büyümesine rağmen çiçek vermedi bir türlü. Rengi mor yarı katmerli olmalı. O kadar uzun zaman geçti ki renginden bile emin olamıyorum:)
Ablacım bazen böyle şeyler oluyor. Benim kırmızı katmerli sakız geçen yıl hiç açmadı mesela. Yine çok açık lila gibi çıtır bir sakızım var o da çok nadir açar:) (Size yolladığım sakız çeliklerinin en ince yapılı olanı. Çok tatlıdır işte fotosu.)
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=27414&catid=member&imageuser=36461
acemifüsun
20-05-2010, 14:35
Sevgili Orkun çok güzeller güle güle büyütün:)
Sevgili maki01 açmayan sakızınız aceba yeterli güneş mi almıyor? Resimlerini yeni ekledikleriniz de çok şekerler:)
Sevgili acemifüsun, Adana'da batıya bakan bir balkonda 3-4 saat yakıcı güneşe ışığına rağmen inat ediyor . Bir de sodalı suyu deneyeceğim.
Sevgili maki01 ,
sebep saksı olabilir mi , büyük olunca kök attığını biliyorum .;)
Küçük saksılar daha uygun olabilir . Potasyumu fazla bir gübre de işine yarıyabilir .
acemifüsun
20-05-2010, 21:37
Sevgili acemifüsun, Adana'da batıya bakan bir balkonda 3-4 saat yakıcı güneşe ışığına rağmen inat ediyor . Bir de sodalı suyu deneyeceğim.
Sevgili maki01 Mine hanım sodalı suyu tavsiye etmiyor, bileşiğinde tuz olduğu için, ileride toprakta tuz birikimi olacağını bir toplantıda söylemişti.
Ben ziraat yetkilisinden sardunyalar için (12 36 12 NPK ) aldım, haftada 1 kere onu veriyorum.
Orkun Kırcı
20-05-2010, 21:47
Bu çiçek diğer sakızlara hiç benzemiyor. Aynı toprak, hava, sulama vs. ama o bildiğini okuyor. Yılda birkaç kez açtığını ancak görebiliyorum.
Saksı en küçük boy balkon saksısının yarısı kadar.Potasyum ve fosfatı yüksek kimyasal gübre, hümik asit ve keçi gübresini çeşitli aralıklarla verdim. Toprağın asitliği ve karışımı uygun değil desem bu kadar dal budak salmaz. Yaprağı diğerlerine kıyasla daha etli ,sert ve hiç sardunya kokusu gelmiyor yapraklardan. Zamana bırakmak en iyi çözüm gibi duruyor :)
Sevgili acemifüsun, uyarı için teşekkür ediyorum :)
türkansultan
30-05-2010, 12:48
arkadaşlar öncelikle merhabalar bende aranıza kısa bir süre önce katıldım, bende bir sardunya delisi olarak yazılanları dikkatle inceliyorum . arkadaşlar bilen varsa lütfen cevap yazın benim sardunyalarım bol çiçek açtılar ,fakat dipten gelen yeni tomurcuklar açmadan kuruyo ,neden olabilir. benhiç gübre ve vitamin vermiyorum ne kullanabilirim lütfen yardım teşekkürler
Benol Hazaroğlu
30-05-2010, 13:51
ben sardunyalara porkan çiçek açtıran kullandım. onları kum bahçe toprağı,hayvan gübresi karışımına diktim.
türkansultan
30-05-2010, 14:52
sevgili maki01 evet biraz aceleci davrandım cevabı almadan resim yükledim acemiliğime verin ,evet ceylanlarım bol çiçekli ama alttaki tomurcuklar kuruyo çok üzülüyorum dediklerinizi yapıcam teşekürler
acemifüsun
30-05-2010, 20:00
Sevgili turkansultan sardunyalarınız, ceylanlarınız çok güzel, ellerinize sağlık:)
Sıcaklarda suyu mu az geldi aceba, tomurcuklar ondan kuruyor olabilir mi?
Unlu bit ceylanıma da sıçramış. Bu beladan kurtulamıyorum bir türlü, kökü kazınamıyor ya da ben beceremiyorum. Neemazal filan hak getire, durduramıyor bu zararlıları. Kimyasal kullanmak zorundayım artık.
Unlu bitte hangi ilaç etkili? Yardım lütfen....
Sevgi Durul
08-06-2010, 11:44
Unlu bit ceylanıma da sıçramış. Bu beladan kurtulamıyorum bir türlü, kökü kazınamıyor ya da ben beceremiyorum. Neemazal filan hak getire, durduramıyor bu zararlıları. Kimyasal kullanmak zorundayım artık.
Unlu bitte hangi ilaç etkili? Yardım lütfen....
Benim bir menekşem unlu bitten roa natura ile kurtuldu. Denemenizi öneririm. Sevgiler.
Ben Aranıza yeni katıldım sardunya yetiştirme konusunda baya bi acemiyim sizlerin sardunyaları çok güzel maşşallah:)aklıma gelmeyen renkler mevcutmuş o kunuda çağın gerisinde kalmışım:( benim sardunyam öğle güneşini direkt alan yerdeydi güneşi sevmiyormuş sanırım sadece sabah güneşi alan yere koydum ama yaprakları buruşuk duruyo nedendir acaba resim eklemeyi henüz bilmiyorum koyamadım:(:(bir bilen cevaplarsa minnettar kalıcam:)aranızda olmak güzel:)
Sn. !- -Şule- -!
Sardunyaların Güneş ile ilgili sorunları hiç yoktur. O nedenle güneş konusunda kaygılanmayın derim. Yaprakların buruşukluğu konusunda resim görmeden yorum yapmam doğru olmayacaktır. Forum kullanımına ilişkin bilgiler arasında fotoğrafların nasıl yükleneceği konusunda yazılmış olan bilgiler işinize yarayacaktır.
Benim ceylanlara beyaz sinek dadandı. 2 günde yüzlerce larva bırakmışlar üzerlerine.
Bu sıcakta derin budama yapıp, ilaçlayıp gölgeye aldım. Beyaz sinek eksikti, o da geldi...
Benim ceylanlara beyaz sinek dadandı. 2 günde yüzlerce larva bırakmışlar üzerlerine. Bu sıcakta derin budama yapıp, ilaçlayıp gölgeye aldım. Beyaz sinek eksikti, o da geldi...
Ablam sorma bendeki minik ceylanlarda beyaz sinek görmüştüm bir iki tane dün elimden kaçtılar.Bu gün saskıyı bir kaldırdım bir anda birçok tane sinek.Elimle teker taker yakaladım:DLarvalarınıda pamuğu ıslatıp sildim yarın ilaç bulup onu bir bir yapraklarına uygulayacağım.
çiçeksever
07-07-2010, 14:09
Benim ceylanların çiçekleri bitti.Yeni çiçek açmıyor.Ne yapmamız lazım.
türkansultan
09-07-2010, 11:36
sevgili çiçeksever ceylanlar bildiğim kadarıyla sakız ve diğer sardunyalar gibi uzun süreli çiçek vermiyorlar ,netten bakdığım kadarıyla çiçeklenme süresi daha kısa üzülmeyin benimkilerde aynı durumda .Eğer kışı hasarsız atlatırsak seneye çiçeklerini görürüz inşallah sağlıkla kalın
çiçeksever
10-07-2010, 11:10
Benim ceylanların çiçekleri bitti.Yeni çiçek açmıyor.Ne yapmamız lazım.
2 gün önce 1 i dünde diğeri yeniden çiçeklenmeye başladı.
Bir arkadaşın pencere pervazında bir haftadır kurumaya terkedilmiş bir ceylan görüyordum .
Sağlıklıyken beyaz muhteşem bir ceylandı :(
Nihayet dün dayanamadım ve telefonla aradım .
Çiçeğini böcekler bastığını söyledi .
Teklifim " yoğum bakıma alayım , belki kurtulur " oldu .
Şimdi sizden yardım istiyorum .
160046
ve yakın plan ...
160047
Kurtulur mu ?
acemifüsun
13-07-2010, 11:59
Jezebelciğim biliyorsun benim sakızlar da sardunya pas hastalığı oldular:( Tüm hasarlı yaprakları temizledim, captanla ilaçladım. Kel kaldılar fakat düzelirler diye umuyorum.
Sevgili Jezebel,
Beyaz sinek için de sabunlu karışım öneriliyor.
Sevgili arkadaşlar .
Mini sardunya sevenlere bir uyarı yapmak istiyorum :
Tüm mini sardunyalar şişen tablete dikilmiş ve bir süre sonra gelişmeleri duruyor ve zaman içinde bozuluyorlar .
O yüzden bitkinizin kök çevresini kontrol edin .
Tabletin dışında bulunan zar şeklinde doku maalesef ki çürümüyor ve bitki kökünü sıkıştırmaya başlıyor .
Mümkünse ince keskin makasla o zarı 5-6 yerinden kesin .
Benim miniklerin 2' si bu duruma kurban gitti , gelişmiyorlardı , gübre verdim hiç fark olmadı .
Bir gün onları boynu bükük buldum ve acı gerçeği keşfettim .
Şimdi onlardan 40-50 çelik alıp dikiyorum , umarım birazı bari köklenir :(
nurcanaybay
18-07-2010, 19:27
Bazı sardunyalarımın yeni çıkan küçük yapraklarının beyaza yakın bir renkte olduğunu farkettim .Bir şeyin eksikliği söz konusu diye düşünüyorum ama sıvı gübre de kullanmaktayım.
Bu konu da bilgisi olan var ise paylaşabilir mi ?
Sevgili nurcanabay,
Benim sakızlarımda da aynı olay var, geçen yaz da olmuştu. Bir hastalık ya da besin eksikliği olduğunu düşünmüyorum. Zamanla o yaprakların da rengi yeşile dönüyor.
nurcanaybay
18-07-2010, 19:38
Sn.Maki ,
ben yıllardır ilk kez böyle bir durumla karşılaştım.Dediğiniz gibiyse sevindim.Teşekkür ederim.
acemifüsun
18-07-2010, 20:11
Arkadaşlar benimkilerde de aynı durum var, beyaza yakın yapraklar :(
Başka kaybım yok .
Bizim çiçekçiler bu tabletleri kullanmıyorlar , ithal olanlardan ikisini bozulmuş buldum .
Senin istediğin pembe ve kavuniçi miniklerden de çelik alıp köklendirmeye koydum .
Umarım köklenirler .
Mevsimi mi bilmiyorum , ancak seçeneğim pek yoktu ...
Sevgili Maki,
Benim sardunyalarımda da aynı beyazlaşmalar var.Senin de yazdığın gibi geçen sene de olmuştu. Forumda aynı dönemde birçok kişi bundan şikayet etti. Demir eksikliğine bağlanmıştı.Ama birçok kişinin çiçeğinde aynı aylarda görülmesi senin dediğini haklı çıkarıyor.
Mine Hanım bir forumda demir eksikliğinde damarların yeşil araların soluk olduğunu yazmış.Bu yapraklar öyle değil.Tamamı beyaz.
İki haftadır o beyaz yapraklar için yapmadığım kalmadı. İçimi rahatlattın.
acemifüsun
18-07-2010, 21:00
Arkadaşlar aceba aşırı güneşten mi yaprak renkleri böyle, çiçeklerin renkleri nasıl açılıyorsa ne dersiniz?
Sayın Nurcanaybay,
Beyazlaşan yapraklar dışında sakız sardunyanızın ne kadar sık ve sağlıklı yaprakları var.Elinize sağlık. O sıklığı sağlayamadım ben.Nasıl bakıyorsunuz?Çok güneş alıyor mu?
nurcanaybay
18-07-2010, 21:32
Bu yıl ,biri hariç diğer sardunyalarımın hepsini ağaç altına topladım .Çoğu yalnızca
sabah güneşi alıyor .Gördüğünüz sardunya ise en az güneş alan ,koyu yeşil ve sık yapraklı.
Sardunyalar dan biri öğleden sonra güneşe maruz kalıyordu.Bir den bozulmaya başladı,
suyunu kesip ağacın altına almıştım.Biraz önce Jezebel'in mesajını okuyunca tabletin kenarlarını kestim.Bakalım düzelecek mi ,gelişmeyi paylaşırım.
nurcanaybay
19-07-2010, 11:50
Arkadaşlar ;
saçı kıbrıs'ı ( demir sülfat ) araştırırken şöyle bir bilgiye rartladım
'' Asidik ortam seven bitkiler ,zaman içerisin de ,toprakta ki fazla kireç demirin alınmasına engel olduğu için kloroza uğrarlar.Genç yapraklar da
sararmalar başlar.''
Sardunya'larımız da başlayan yaprak renginin açılması demir eksikliğine bağlı olmalı.Ben 1 lt. suya bir çay kaşığı demir sülfat koyarak hepsini suladım.
merhabalar
benim bahçemde de 2 sakız bir normal sardunya var.
iki si teneklerde ekik rahmetli halamında onları benim eve getirdim.
evdeki sakız sardunya gayet açarken diğerleri kesinlikle açmıyor.
güneş görüyorlar,topraklarını kontrol edip öyle suluyorum .
sakız olanda şimdi birde yaraklar beyazlamaya başladı.
15-20 günde bir çiçek açan bitkiler için sıvı vitaminde veriyorum ama yine de yanlış olan ne çözemedim
ardabora
21-07-2010, 16:51
ik resimdeki sardunyamın saksısı diğerlerinden daha büyük,annemin hediyesiydi,gelişimi çok iyi oldu. clematisimle yan yana duruyor.
ikinci resimdeki pembe sakızım, gündemdeki demir eksikliği sendromuna yakalanıyor sanırım. yapraklarının rengi açılmaya başladı,beyazlaşanları koparıp atıyorum..madem demir eksikliği var, benim içtiğim demir takviyeli vitamin hapından suda ezip versek işe yarar mı acaba? :D
acemifüsun
21-07-2010, 17:19
Sayın TUTA sakızlarım ve sardunyalarım pas hastalığı oldu, captan adlı mantar ilacını kullanıyorum, ne dersiniz? Ayrıca yeni çıkan yapraklar beyaza yakın açık sarı, sizce neden olur, ne yapmam gerekiyor? Teşekkürler.
Sayın ardabora, koparmayın, inanın normal renklerine dönecekler, sadece beklemek gerekiyor.
Sevgili nalan,
Mantar olayı farklı belirtiler için yazılmış. Yaprak arkasındaki kahverengi lekeler, solma ve kuruyarak ölme gibi.
acemifüsun
21-07-2010, 17:45
Dilaracığım benim sakızlar da güneşten perişan, bir de mantar, hastalıklı yaprakları topluyorum, kel kaldılar:(
Sevgili nalan,
Mantar olayı farklı belirtiler için yazılmış. Yaprak arkasındaki kahverengi lekeler, solma ve kuruyarak ölme gibi.
Haklısın Maki,
Dün sardunyalarımı inceleyince pas hastalığı da olduğunu farkettim.(Tabi ilgili forumu okuduktan sonra) Kafamda hemen ikisini birleştirmişim.
Senelerdir İstanbulda görülmeyen bir iklimi yaşıyoruz günde 3-4-5 kere yağmur
yağıyor ve arkasından pırıl pırıl güneş çıkıyor
Bitkilerin bir kısmının hele sardunyaların sevmediği bir ortam Maalesef mantar olacak .kök cürüklüğü olacak
Ne yapmak lazımdı bakınız balkondakiler aynen duruyor diğerleri gitti gidiyor
Şu andan itibaren yapaçak hiç bir işlem yok boşuna ilaç falan yapmayınız
Ne yapılabilirdi Yağmurda içeri alınır veya üstü örtülürdü Yaprağa gelen yağmur suyu arkadan güneş bu durumu yaratıyor
Sardunyalar sulanırken yapraklarının ıslanmamasına özen gösterilmesi hortumla asla
Yağmurlardan bir zarar görmedi Elimle yaprakları ıslatmadan su veriyorum
Üstü kapalı fakat aydınlık bir yerde
Haftada 2 defa yaprak gübresi uygulaması
türkansultan
22-07-2010, 09:58
Makicim unuttuğum için yeniden yazıyorum.Benim ceylanlara beyaz sinek dadandı ,top ve sakızlarda yok sadece ceylanlarda ,bende şaşırıyorum sadece ceylanlarda olmasına .Ne yapabilirim iki kere ilaçladım ama fayda etmedi ,siz daha tecrübelisiniz ,sormak istedim teşekkürler.
Şimdi gene yağmur geldi Saksıları kapalı yerlere alıyorum Fazla su kök çürüklüğü yapıyor Yaprakllarda sararma başladı mı kök çürüklüğü toprağın içinde başlamış oluyor ilerki safhalarda bedenin toprağa yakın yerinde kararma oluyor Kurtarmak imkansız Derhal sağlam dallardan çelik yapmak lazım
Almanya da binaların mimari şekillerinden saçakları çok geniş yağmur yağdımı
pençere ve balkonlara yağmur suyu gelmiyor bitkiler rahat
Yaprak gübresi en ideali sabah 9 kadar 1 litre suya kendi kapağının dolusu
Beyaz sinek en fazla ceylanda domatesde ve küpede oluyor
Tek çaresi 1 litre suya bir çorba kaşığı arap sabunu ve aynı miktar bitkisel yağ
mikserde karıştırıp bitkiye fıs fıs kolay gelsin
türkansultan
22-07-2010, 15:00
Sevgili TUTA dediğiniz karışımı hemen deniyeceğim,inşallah faydasını görürüm.Birde sakızların yapraklarında sararma var ,kopara kopara kel kaldılar ne yapabilirim .İlginize çok teşekkür ederim.
Sevgili türkansultan,
Sayın TUTA' nın önerdiği karışımla ben de kurtulacağınızı düşünüyorum. Beyaz sinekler yaprak arkalarına larvalarını bırakıyor. Kontrol edip larvalı ve yapışkan sıvı bulaşmış yaprakları koparıp, yok etmenizi öneririm.
Sakızlardaki yaprak sararmasını aşırı sulamaya bağlıyorlar, suyu azaltmayı deneyebilirsiniz.
Nazik teklifinize gelince çok teşekkür ediyorum ancak o güzelleri sizin balkonunuzda izlemek çok daha keyfli inanın. Bu sene çelik alınacak kadar büyük değiller, dokunmayalım büyüyüp gelişip güzel çiçekler versinler. Bizler de balkonunuzdan izlemeye devam edelim olur mu güzel yürekli arkadaşım:) Seneye ilkbaharda sardunya envanterimizi karşılıklı kontrol eder, paylaşırız.
Sevgiler.
*** sardunyalarınız çok güzeller gerçekten.bendede çok var yalnız şu sıralar beyaz sinekler çıktı özellikle sakızlara zarar veriyorlar. sardunyalarda beyaz sineklere karşı etkili bir ilaç biliyormusunuz? çi toks kullanmaya başladım ancak pek memnun değilim.
merhaba. sardunyalarımda bu sıralarda beyaz sinekler oluşmaya başladı.özellikle sakızlara zarar veriyorlar. sardunyalarda beyaz sineklere karşı etkili bir ilaç biliyormusunuz? çi toks kullanmaya başladım ancak pek memnun değilim,etkili bir çözümü olan varsa bekliyorum.lütfen yardımcı olun.
*** sardunyalarınız çok güzeller gerçekten.bendede çok var yalnız şu sıralar beyaz sinekler çıktı özellikle sakızlara zarar veriyorlar. sardunyalarda beyaz sineklere karşı etkili bir ilaç biliyormusunuz? çi toks kullanmaya başladım ancak pek memnun değilim.
Arap sabunu ve zeytiyağı karışımı su ıle fıs fıs
fatma sunay
08-08-2010, 10:41
Arkadaşlar sardunyalarımı beğendiğiniz için hepinize taşekkür ederim.Bir haftadır aşırı sıcaktan olsa gerek gövdelerinde siyahlaşma olmaya başladı ve içinden çürüyor.İlk defa böyle birşeyle karşılaştım neyapacağımı bilemiyorum.Sardunyaların hepsini gölgeye aldım. Bununla ilgili bilgisi olan arkadaş bana yardımcı olursa sevinirim.
Arkadaşlar sardunyalarımı beğendiğiniz için hepinize taşekkür ederim.Bir haftadır aşırı sıcaktan olsa gerek gövdelerinde siyahlaşma olmaya başladı ve içinden çürüyor.İlk defa böyle birşeyle karşılaştım neyapacağımı bilemiyorum.Sardunyaların hepsini gölgeye aldım. Bununla ilgili bilgisi olan arkadaş bana yardımcı olursa sevinirim.
Sayın Sunay
Siyahlaşan yerden kesip üst tarafı yeşil ise çelik yapabilirsiniz ben şimdi yaptım Bütün sardunyaları elle yoklayıp siyahlaşmadan evvel elle yumuşaklık belli oluyor tek çare bu kolay gelsin
fatma sunay
08-08-2010, 14:24
Sayın Tuta teşekkür ederim verdiğniz bilgiye. Çelikleri hemen diktinizmi yoksa suda köklenmesinimi bekliyorsunuz.
Zaten sudan canı yanmış çürümüş ançak toprağını nemlendireçek kadar az su
suda falan köklendirmeğe gerek yok yanlız toprağı hafif ve kumlu olsun
freesiaN
06-09-2010, 19:17
Merhaba arkadaşlar,benim de sardunyalarımın yaprakları sapsarı oldu ve kenarları kuruyor,ölecekler diye korkuyorum ne olduğunu bile anlamadım.Sanırım fazla suladım ve fazla güneş aldılar.Bu arada bazı yapraklar benekli sarardıla, acaba mantari bişey mi?Ben de bütün sarı yaprakları kopardım.Acaba yanlış mı yaptım?
Sararan yaprakları kopararak doğru yapmışsınız. Aşırı sulamayı kesin, hatta az su verin. Sardunya güneşi sever. Toparlayacaktır. Bir hafta sonra sıvı gübre verin. Toparlayacaktır.
merhaba arkadaşlar
ağustos ayında tatil dönüşü bazı sardunyalarım kurumuştu. ama birkaçını kurtardım. bunlar gayet güzel gelişmeye ve yaprak vermeye başladılar. fakat bu arada bir sorun oluştu. yapraklarda beyaz lekeler oluyor hatta zamanla tüm yaprak sapıyla beraber bembeyaz oluyor. acaba bu pas hastalığı mı?
mer.cann
28-09-2010, 21:09
Selamlar.Birkaç gün evvel sardunya çeliği aldım.İnanılmaz güzellerdi.Diktim;fakat birkaçının kökünde çürüme olduğunu fark ettim.Ne yapmalıyım bu konuda ve çelik almak için çok mu geç kaldım:(
Sardunyamın alt yapraklarında sararma var alt kısım nerdeyse çıplak kaldı, onu ayırarak ben büyüttüm, çok üzülüyorum. Yardımcı olabilir misiniz?
umutyolcusu
05-10-2010, 08:05
Bir buçuk aydır tutmasını beklediğim sardunya çeliklerimden biri çürümeye başlamış.O kısmı kırdım,yeniden dikltim.Tabi kısaldı boyu.Toprağını sürekli nemli tutmayalım mı?Bu şekilde tuttar mı?
Sn. Umut yolcusu, fazla su kökleri çürütür, kışa girdiğimiz için daha da az su ister. Köklendirme için de bu geçerli. Ekli mesajda sardunya hakkında toparlanmış bilgiler var.
Arkadaşlar, balkonda üç saksı sardunya var. Anlaşılan gelecek yıl daha da çoğaltacağım, çünkü hem alımlılar, hem de bayağı dirençli görünüyorlar. Bunların bakımı konusunda bilgi verebilir misiniz? Bir de, kışın ne yapmalıyım bunları? Malum, Konya kışları çok sert geçiyor.
Google'da aradım ama bu kadar yaygın bir çiçekle ilgili doyurucu bilgi bulamadım.
---------------------------------------------------------------------
Bu sayfalarda yazan bilgiler, uzman16 tarafından derlendi. Yararlanmanız kolay olsun diye ilk mesaja ekledim.
Teşekkürler uzman16 :)
umutyolcusu
05-10-2010, 08:27
Sevgili Kiraz,mesajı yolladıktan sonra neden ilk sayfalara bakmıyorum dedim ve orayı okudum.Gerçekten de bilgiler yeterliymiş.Geri dönüp mesajımı sileyim ya da ne yapacağımı öğrendiğimi yazayım derken sizin mesajınızı gördüm.İlginize teşekkür edrim.
Sevgili arkadaşlar ,
bir grup site üyesi hanımla Urladaki Avrupa çiçekçilik seralarını gezip sahibesiyle tanışma fırsatı bulduk .
30-40 dakika gezdik , bilgi aldık , çiçek aldık , feyz aldık .
Gönül Basel hanım Almanyada bu işi öğrendiğini , oradaki profesyonelliği teknolojik olarak yakalayamasa da burada çalışanını ve meraklıları bilinçli yetiştirme konusunda bilgilendirdiğini söyledi .
Anladım ki tüm bitki kayıplarımızın sebebi bize ufak gelen ancak aslında yaptığımız büyük yanlışlar .
Bitkiyi fısfıslamamız çiçeğinin ömrünü kısaltıyormuş .
Bitki alttan sulanacak , emdiği kadar suyu emecek 30 dk , sonra tabak boşaltılacak .
Bitki 50 derece sıcağa dayanırmış yarı gölgede bulunması koşuluyla .
Şimdilik sohbetten aklımda kalanlar bunlar .
Hatırladıkça yazacağım , sardunyalar aşkına ...
Emre İlhan
13-10-2010, 12:04
;) Evet bunu hatırlattığınız iyi oldu Sayın,Jezebel.Bilmiyorum belki daha önce okumuşsunuzdur ama Agaclar.Net 2007/Nisan dergisinde Mine hanımın Gönül Basel hanımla röportajı var daha önce okumamış olanlar baksın diye linki ekliyorum.
Selamlar.
http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html
Çiçeklerin hayırlı olsun sevgili Jezebel, iyi günlerde büyütmeni dilerim.
Benim bu yaz kaybettiğim sardunyalarımı (http://www.agaclar.net/galeri/browseimages.php?do=member&imageuser=31021)da Avrupa Çiçekcilik'ten (http://www.avrupacicekcilik.com/)almıştım. Fotoğraflarına bakarken içim acıyor...
acemifüsun
13-10-2010, 21:03
Gönül hanım ayrıca yapraktan ziyade çiçeğin ıslanmasının kök çürüklüğüne neden olduğunu , ayrıca kırağının sardunyalara çok zarar verdiğini belirtti. Sulamaya bağlı olarak da; gerektiğinden az su verilirse bakır eksikliği, su gereğinden fazla uygulanırsa da demir eksikliği ve bunlara bağlı olarak beyaza yakın renge dönüşen yapraklar meydana geldiğini söyledi.
Minyatür ceylanların güneşe daha dayanıklığı olduğunu ilave etti.
Ben de bu yaz yaşadıklarıdan çıkardığım sonuca göre en dayanıklılar ceylanlar:)
Malesef hepsi öldü sevgili acemifüsun. Senin gönderdiğin sardunyalardan da geriye bir saksı minyatür ceylanım kaldı. Sevgili Nazlı06'ın yolladığı sardunyaların hepsi ve Güler Hanım'ın gönderdiği muhteşem ceylanım da kurudu. Saksıların bir kısmı hala kuru dallarla asılı oldukları yerde duruyorlar. Sıcak hava neden oldu desem de sulama rejimindeki şaşkınlıktan kaynaklanan sık değişikliğin ve bulundukları pozisyonun, kaybetmeme katkısı oldukca fazla.
Dün balkondaki hüznü dağıtmak için kasımpatı alıp, sardunyalarımın saksılarına dikmeyi planlamıştım. Sevgili Jezebel'in mesajını okuyunca kasımpatının teselli olmayacağını kavradım ve hemen Gönül Hanım'ı aradım. Küçük bir parti gönderecek. Yine sardunyalarla devam edeceğim yani.
Telefonda uzun uzun bilgi verdi Gönül Hanım. Sıcaklık 50 derece bile olsa, yakıcı güneş ışığını %40-50 oranında engellersek sardunyaların etkilenmeyeceğini söyledi. Yaz aylarında her gün sulanması gerektiğini ve su miktarını azaltıp ikiye bölerek sabah ve akşam azar azar sulamamızı önerdi. Toprak harcının geçirgen olması çok önemli.
Praktiker'den Gardengold'un sardunya toprağını almıştım. Uygun ve iyi bir saksı harcı olduğunu onayladı. Bakalım yine, yeni sardunyalarla devam edeceğim yola:)
SARDUNYA(PELARGONIUM)
SULAMA
Büyüme ve çiçeklenme dönemlerinde (Mart-Eylül) bolca sulanmalı, çok sıcak havalarda su püskürtülmelidir. Çiçeklenme bittikten sonra fazla su verilmemeli, saksı toprağı orta derecede nemli, hatta biraz kuru tutulmalıdır.
AVRUPA ÇİÇEKÇİLİK GÖNÜL HANIM'IN BİLGİ NOTLARIDIR.
Su püskürtme konusunda Gönül Hanım'ın bir uyarısı var. Su çiçeklere gelmemeli, çiçeklerin nemli olması hatta kırağı bile bitkide mantar ve kök çürümesine neden olabiliyormuş.
Bu uyarı sardunyalarımdaki kaybı açıklıyor aslında. Adana'da tüm yaz boyunca nem oranı aşırı yüksekti.
acemifüsun
20-10-2010, 18:49
Evet sevgili maki01 çiçeklere su gelmesi ve kırağı mantar ve kök çürümesine neden oluyormuş. Daha önceki mesajda bu konuyu çok önemli görerek, aktarmaya çalışmıştım.
mer.cann
21-10-2010, 08:57
Selamlar.Şu tırtıllardan nasıl kurtulacağımı yazabilir misiniz bilen birileri varsa:(Ceylanlarımı yiyorlar sürekli..
verdoque
21-10-2010, 09:27
Ev yapımı ilaçlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062)
Tarif 7 ve 8'e bakabilirsiniz.
Tırtıllarala mücadelede etkili yöntemlerden biri de yapışkan bant.
Köpeğim olduğu için ilaçlı olanlardan kullanamadım. Kırtasiyede satılan çift taraflı bantlardan alıp ana gövdeye ve saksı dışında bir yerlere temas eden dallarına yapıştırdım. Tırtılların gündüz toprakta saklandığı söyleniyor, gece piyasaya çıkıyorlarmış. Btikiye tırmanabileceği bölgeleri bantlayarak kurtulmak mümkün olabiliyor.
verdoque
21-10-2010, 13:49
Çok pratik :)
mer.cann
26-10-2010, 09:34
Teşekkür ederim:)
Benol Hazaroğlu
31-10-2010, 13:45
Sevgili Jezebel
Mevsim kış budamaktan hiç korkma buda ama kuytu yerde baharı bekle. O baharda taze sürgünlerle sana dönecektir.
Sevgiler.
Sevgi Durul
27-11-2010, 23:08
Teşekkürler günebakan. Bu sardunyam yaz boyunca açtı hala da çiçekli. Bir sorunu var yaprakları yok denecek kadar az.
182027
gardenya_
28-11-2010, 09:50
hepsi çok guzel hepsi göz alıcı.Bu arada Sayın SDurul sızın sardunyanızda azot elsıklıgı olabılır.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.