View Full Version : Fermantasyon ile gübre yapmak (soğuk kompost)
aziztoprak
24-03-2018, 10:53
Merhabalar, üstadlara sorum var. Bahçemde ayıkladığım yabani otları soğuk kompost karışımına katabilir miyim. Bu yabani bitkilerin arasında çok yayılıcı olduğu söylenen soğanlı-yumrulu bitki "yılan yastığı" da var. Bunları kompost karışımına katarsam seneye bundan elde ettiğim kompost gübreyi toprağa kattığımda tohumlarından tekrar ürerler mi? Bu yabani otlardan bazılarının resimlerini ekliyorum. Eğer isimlerini özelliklerini bilen varsa isimlerini de belirtirseniz sevinirim.
Herkese kolaylıklar.
Merhaba bu konuda tecrübeli arkadaşlar bilgisini paylaşırsa çok makbule geçecek. Bahçeden topladığım yabani otları üst üste yığıp duruyorum. Yukarıda sorduğum soruya cevap alabilirsem ona göre hareket edeceğim. Herkese kolaylıklar diliyorum.
MeyveliTepe
24-03-2018, 12:56
Merhaba bu konuda tecrübeli arkadaşlar bilgisini paylaşırsa çok makbule geçecek. Bahçeden topladığım yabani otları üst üste yığıp duruyorum. Yukarıda sorduğum soruya cevap alabilirsem ona göre hareket edeceğim. Herkese kolaylıklar diliyorum.
Ayrık otları hariç öyle yapmaya devam edin.
aziztoprak
24-03-2018, 21:18
Ayrık otları hariç öyle yapmaya devam edin.
Sn. Meyvelitepe cevap için teşekkürler. Bu cevabınız, bu malzemeyi kompost olarak kullanabileceğim anlamına mı geliyor? Bunlar oldukları yerde çürüdükleri zaman veya normal kompost yapar gibi yeşil kahverengi malzeme gübre karışımı şeklinde biriktirsem ve kompostlaştıktan sonra seneye kullansam bunlardan tekrar yabani ot oluşmaz değil mi?
Bir sorum daha olacak cevaplayabilirseniz sevinirim. Bahçem geçtiğimiz ekimde derin sürülmüş ardından da ince sürülmüştür. Şimdi bahçede emvai çeşit ot bitti. Malum tohum ekim vakitleri de yaklaşmakta. Bahçeyi tekrar sürdürmek faydalı mı olur yoksa bellemek suretiyle temizleyebildiğim kadar temizleyeyim mi? (NOT:Bahçe 20-30 senelik böğürtlen ormanı temizlenmek suretiyle açıldı. Bahçe ekilebilir alanı 350 m2 kadar.)
Saygılar.
MeyveliTepe
24-03-2018, 21:29
Çok fazla yeşil malzeme varsa önce sıcak kompost yapın ki varsa tohumlar da ölsün. Devamında soğuk dekompoze olmaya bırakırsınız. Sadece yeşil malzemeyi bir yere yığarsanız sonunda yine dekompoze olur ama önce kokuşur, bol bol metan gazı çıkarır.
Alternatif olarak yeşil malzemeyi önce tamamen havasız ortamda lactobacillus fermantasyonuna sokarak bokashi yapabilirsiniz. Devamında ise solucan gübresi yapabilirsiniz.
Isırgan da sıvı gübre için çok iyi
Selim orhan
13-07-2018, 09:34
Haşlanmış yumurta suyu dökebilirmiyiz
MeyveliTepe
13-07-2018, 13:54
Yumurta kabuğunun suda çözünürlüğü çok düşük, yok gibi bir şey, haşlanmış yumurta kabuğu suyunda ne olmasını bekliyorsunuz?
havadar009
20-07-2019, 21:49
merhaba
şilempe nasıl üretiliyor bilginiz var mı ?
teşekkürler
istcallst
08-05-2020, 19:38
http://https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3501413196554116&id=100000564107212gelibolu bahçemde yabani otlardan yağmur suyu ile 2tonluk depo içinde sıvı gübre üretilmesi
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3501413196554116&id=100000564107212
sayfalar maalesef açılmıyor
MeyveliTepe
09-05-2020, 15:21
Sn.istcallst konuyu yönetime bildirmek gerekiyor bahçemdeki çalışmayı video ile ortaya koydum, face de yayınladım,linkinide burada paylaşmıştım sizin bir öneriniz varsa bu videoyu barada başka türlü ekleyebilirim.
Linkin açılmamasının agaclar.net ile bir alakası yok.
Ben geçen yıl ormandan topladığım nispeten çürümüş yaprakları büyük çuvallara doldurup bahçenin bir kenarında kış boyu hiç bir işlem yapmadan beklettim. Bu yöntemi "meyvelitepe" blog sayfasında görmüştüm. yaklaşık 8 ay bekleyen çürümüş yapraklar sonunda tamamen toprağa dönüştüler. Bu toprağı gübre olarak kullandım. Benim soğuk komposttan anladığım tam olarak böyle birşey, fazla işlem yapmadan zamana yayarak.
713119
713120
713121
bahçemde kompostu çuval içinde yapabilirmiyim? mutfak artıklarını( kompost olabilecekleri) ve karton gazete kağıtlarını, ceviz kabuklarını biriktirmeye başladım olur mu? eksik yaptığım bir şey varmı. Bahçemdeki ceviz ağacının yapraklarını bahçeye yayıp bahara kadar bekletebilirmiyim? Cevap alabilirsem sevinirim. Saygılar,
gökhan b.
20-10-2020, 14:04
Bahçe ve evsel atıklardan kompost yapmak için verdiğiniz bilgiler çok değerli ama o kadar çok bilgi var ki kafa karışıklığı da çok oluyor. En azından standart bir işlem için gerekli olan alet edavatları ve temel işlemleri paylaşabilirseniz çok sevinirm.
İyi Günler.
Sri Lanka Çayı
04-07-2021, 23:49
İnsan beyninde kullanıldığında etkilileri olan Ginkgo biloba bitkisinin malçlama yahut kompost tekniği ile kullanımında toprağı düzenleyici özelliği göstermesi:
Kompost üretimi, düşen ginkgo yapraklarının büyük biyokütlesini yönetmek için çevre dostu bir yöntemdir. Bu çalışma, Yeni Gine impatiens (Impatiens hawkeri var. â????Javaâ????) çeliklerinin köklenmesi ve büyümesi için bir toprak düzenleyici olarak ginkgo yaprak kompostunun (GLC) etkisini araştırdı.
Değiştirilen toprağın kimyasal ve fiziksel özellikleri, farklı GLC ilaveli (0, 50, 100 veya 200Â g ila 2Â kg toprak) topraklarda yetişen bitkiciklerde çeşitli kök büyüme parametreleri ve antioksidan enzim aktiviteleri ile birlikte analiz edildi. Çeşitli kök büyüme parametreleri arasındaki ilişkiyi araştırmak için korelasyon analizleri kullanıldı. Sonuçlar, değiştirilmiş toprakların elektriksel iletkenlik (EC) değerlerinin bitki büyümesi için uygun olduğunu göstermiştir.
Ayrıca besin maddesi konsantrasyonları, kök büyüme parametreleri, ve köklerin antioksidan enzimlerinin aktivitesi, GLC ilavesi ile önemli ölçüde artmıştır. Dikimden 15 gün sonra, kök fraktal boyutları ve kök bolluğu önemli bir farklılık göstermezken, dikimden 65 gün sonra her iki parametrede de önemli bir fark vardı. Ek olarak, sonuçlar kök fraktal boyutlarının ve kök bolluğunun diğer kök büyüme parametreleri ve topraktaki besin konsantrasyonları ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu göstermiştir.
GLC'nin toprağın kimyasal ve fiziksel özelliklerini iyileştirdiği ve Yeni Gine impatiens çeliklerinin kök büyümesini desteklediği sonucuna varıldı. Genel olarak, 1 olduğu bulundu. ekimden 65 gün sonra ise her iki parametrede de önemli bir fark vardı. Ek olarak, sonuçlar kök fraktal boyutlarının ve kök bolluğunun diğer kök büyüme parametreleri ve topraktaki besin konsantrasyonları ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu göstermiştir.
GLC'nin toprağın kimyasal ve fiziksel özelliklerini iyileştirdiği ve Yeni Gine impatiens çeliklerinin kök büyümesini desteklediği sonucuna varıldı. Genel olarak, 1 olduğu bulundu. ekimden 65 gün sonra ise her iki parametrede de önemli bir fark vardı. Ek olarak, sonuçlar kök fraktal boyutlarının ve kök bolluğunun diğer kök büyüme parametreleri ve topraktaki besin konsantrasyonları ile önemli ölçüde ilişkili olduğunu göstermiştir.
GLC'nin toprağın kimyasal ve fiziksel özelliklerini iyileştirdiği ve Yeni Gine impatiens çeliklerinin kök büyümesini desteklediği sonucuna varıldı. Genel olarak, 1 olduğu bulundu. GLC'nin toprağın kimyasal ve fiziksel özelliklerini iyileştirdiği ve Yeni Gine impatiens çeliklerinin kök büyümesini desteklediği sonucuna varıldı. Genel olarak, 1 olduğu bulundu. GLC'nin toprağın kimyasal ve fiziksel özelliklerini iyileştirdiği ve Yeni Gine impatiens çeliklerinin kök büyümesini desteklediği sonucuna varıldı. Genel olarak, 1 olduğu bulundu.
Kaynak: https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201800160286
Ginko yaprakları, defne yaprağı tütsüsü gibi uzak doğuda yakılıyor dumanı solunuyor böylece insanlarda odaklanma ve zihin açıcı olarak kullanılıyor, ancak ginko yaprağı kompostunun bitkiler üzerinde ne gibi bir etkisi var çözemedim?
Bişi Sorcaktım
05-07-2021, 01:09
Ginko bitkisi türkiyede yetişmiyorki, hem de çok pahalı nerden temin edeceğiz ve de tam olarak ne işe yarıyor?
https://www.haberler.com/yerel/esenyurt-ta-atiklar-organik-gubreye-donusturuldu-15016752-haberi/
Esenyurt belediyesi kurban atıklarını 1 yıl yeraltında sakladıktan sonra kompost olarak bahçelerde kullandı
gabriel ufuk
02-09-2022, 02:27
Merhaba,
Oncelikle yeniyim ve 20 yila yakin TR de yasayan dabiri degilim ama sartlar yas vbg sebeblerle gelecek yillar icinde TR ye tekrar gelmeyi dusunuyorum, bunu niye yazdim yazim hatam olursa biraz olsun sebeb olur diye belki,
Simdi konu atiklarin degerlendirilmesi ve gubre konusu ise buradadaki bilgileri paylasmak istedim, ve ilk olarak da worm casting - solucan gubresi ve atiklar konusu burada ilgi alanim, nasilne sekilde yapiyorlar evlerde mutfaklarda nasil uyguluyorlar konulari, bu kapasite hobi duzeyi de olsa meraklilari burada bu isi sektor haline getirmis durumdalar, bu isi buradaki bilgilerimi paylasarak foruma giris yapmak istedim, ve en cok kullanilan haliyle bir resim ekledim, yabanci dil olacak ama ilerdde turkce karsiliklarini ve turkce bilgileri iletirim, simdilik boyle,
Ufuk - NY USA
not- resim insert/buraya eklenmedi sanirim engel var, ok ,evet genelde belki buraya ait degil ama genelde USA-Amerika siteleri acilmiyor cogu zaman Turkiyeden..Daha cok Avrupa sitelerine izin var gibi ..
gabriel ufuk
02-09-2022, 02:32
726363
726364
gabriel ufuk
02-09-2022, 02:33
Gelismis mod denilen yerden ekledim, resimleri...
gabriel ufuk
02-09-2022, 02:35
bunlar mutfak icin sistemler amazon da satilir cogu. Daha dekoratif sistemlerde yar onlarida ekleyecegim, umarim,
https://www.youtube.com/watch?v=OYKaIWBoqCQ
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.