Bağlan

View Full Version : Fermantasyon ile gübre yapmak (soğuk kompost)




Sayfalar : 1 [2] 3

ozay57
28-11-2010, 10:27
Sevgili Epsody
Siz bir dahisiniz. Bütün bu birikimleri nasıl oluşturdunuz hayret ediyorum. Her gün beni biraz daha şaşırtıyorsunuz. Birgün EM'nin tüm ticari sırlarını aktaracağım kişi siz olacaksınız. Eğer ben aktarmadan önce siz zaten kendiniz kafa yorarak bulmazsanız tabii ki!

Küçük bir ekleme yapmak istiyorum. Karışımlarınızda bal kullanmayın, balın anti-mikrobiyal özelliği vardır! Ya melas ya da pekmez kullanabilirsiniz ve mutfak atıklarınızı biraz çürütüyorum demişşiniz ya. Bence biraz çürütmeye de gerek yok! Size kullanmanız için ücretsiz EMA göndereceğim. Sıvı gübrelerinizi 1/50 oranında suyla seyreltip bitkilerin üzerine spreyleyebilirsiniz. EMA için bana özelden adresinizi yollayabilirsiniz.

****** sn.değerli hocam. biz üreticilere sarfettiğiniz bu paha biçilmez bilgileriniz için sonsuz teşekkürlerimi acizane gönlümden kabul buyurun.
sizden birricaamvar, ben sizleri takip ederekten edindiğim bilgilere göre, fermantasyon yöntemi ile,3000mtkarelik cam seramda uygulamak amaçlı enzimler hazırlamaya çalışıyorum, örnek olarak; pazardan topladığım meyve sebze artıklarını pekmezle karıştırıp,ayrıca zararlılar için tesbih ağacı çekirdeğindendenyaptığım böcekilacını aynı yöntemle hazırlıyorum.sizden çok ama çokricaam hazırladıklarımı seyreltmede kullanacağım EM almak istiyorum ücreti karsılığında
eğer tenezzür buyurursanız buradan,**** butelden görüşmekisterim:05435861786




ozay57
30-11-2010, 21:59
Arkadaşlar bu başlıkta bahsi geçen organik atıkların işlenme yöntemleri hem sıvı gübre hemde kompost yapmaya yönelik olduğundan, arkadaşımız S Günger'in çimlerin işlenme yöntemi, benim bahçemde ve etraftan çim değilde genelde çok miktarda yabani otlar bulunmaktadır ben bunları biçilme işini müteakip toprağa serip nemini kurutarak çukurda kompost için biriktirmekteyim.

Mutfak atıklarımı öğüterek 200 litrelik kapaklı bir varile koyup içine kuyu suyu ile doldurup daha önceden hazırladığım yoğurt suyu veya ekmek mayasını pekmezle aktifleştirdiğim bu karışımdan bir miktar bu varile ilave ederek fermantasyonu başlatıyorum, zamana göre 1 hafta 10 gün gibi süreçte sıvı gübre oluşuyor, ben bu sıvı gübre variline hümik asit vede kimyasal gübrelerden %15 kadar kompoze gübre ilavesi yaparak bahçemdeki bitkileri hem gübreleme hemde sulama(fergitasyon)yapıyorum.

Varildeki atıkların fermantasyonla ilk çözünen besin maddelerini aldiktan sonra kompost çukuruma bir sıra kuruyan ot bir sırada bu posalardan koyarak atıklarımdan hem sıvı gübre hemde kompost oluşumunu sağlıyorum, oluşan bu kompostumu genelde son baharda ağaçların taç düşümüne gelecek şekilde malç yapıyorum, çukurun dibinde bir miktar atık bırakarak solucanların kompost yapımında değerlendiriyorum.

sonsuz şükranlarımısunzrım verdiğiniz bilgilere
sormak istediğim,bende sizingibi 200lt likvarile koydum içine laktik asit olarak (yani ayransuyu yerine) pirinç suyuna süt katarak elde ettiğim laktik asittenmi koysam yoksa ayransuyumu daha iyi olur ve nekadar bozulmadan kalır laktik asit

epsody
01-12-2010, 07:06
sonsuz şükranlarımısunzrım verdiğiniz bilgilere
sormak istediğim,bende sizingibi 200lt likvarile koydum içine laktik asit olarak (yani ayransuyu yerine) pirinç suyuna süt katarak elde ettiğim laktik asittenmi koysam yoksa ayransuyumu daha iyi olur ve nekadar bozulmadan kalır laktik asit

Arkadaşım aşığıda yaptığım alıntı yazısı ile konuya açıklık getirmeye çalıştım, buradaki bilgilerde işinize yarayabilir, sizin uygulamalarınıza yönelik değişiklikler ile daha pratik çözümler sağlıyabiliriz, paylaşımlarınızı ortaya koymanız halinde bu yönde sizlere sunumlar üretebilirim.

Arkadaşlar bu mesajımda Ubyi'nin gündemine giren konulardan gübreleme ve sulamada bu ve gelecekteki sorunlara çözüm getirecek konulara değinerek geçmişte mutfak atıklarından sıvı gübre yaparak sulama suyuyla bereber uygulanın minik modelin büyük bahçeler için uygulama örneklerini anlatarak surunlara pratik çözüm üreterek hemde gelecekte ahır gübrelerinin temininde yaşanacak sourunlara cevap niteliği olacağı kanaati ile açıklamalar getireceğim.

Bu açıklamalarım genelde büyük bahçe sahiplerine yönelik olmasının sebebleri arasında acemi çaylak arkadaşımızın bahçesinde yaşanan su sorunlarından bir tanesinin su toplıyacak tanker arayışında bayındırmevki arkadaşın su tankına benzer bir tankın arıyışı içinde görünmesi beni bu konudaki bilgilerimi ortaya koymaya iterken, bir yandanda bayındırmevki arkadaşımızın bu tankla gübrelerden sıvı gübre eldesi içinde yaşanan zorluklarada çare olacağı düşüncesiyle bu konudaki düşüncelerimi ilgili arkadaşlarımın yorumlarıyla uygulanabilir bir proje düşücesiyle paylaşımlara sunmaktayım.

Birinci şıkta bahcenin uygun köşesine 4x6mt. ebadında betondan sarnıç yapılacak, bu sarnıç içinden 4x2mt. şeklinde bölünecek, bu sarnıcın derinliği isteğe göre olabildiği gibi ben 1mt. olarak ölçülendirdim, içten bülünmüş bu sarnınç sıvılaştırılacak bitkisel veya gübresel mazemelerin posalarının sarnıcın büyük bölümüne karşmaması için uygun bir bağlantı aralığı gerekli yüseklikten bırakılacak.

Sarnıcımızda gerekli olduğunda sarnıç içini temizlemek amacılyla tahliye vanası konmalıdır, sarnıcımızın çalışma prensibine gelince, sarnıcımızın 2x4mt.lik bölümüne her türlü bitkisel atıklarla beraber ahır gübrelerinin yanmış veya taze olabilir en iyisi taze olan daha makbul olacaktır, bu malzemeleri doldurduktan sonra, sarnıcın bu bölümü suyla doldurulup konulan malzemelerin Em le aktif edilerek fermantasyon başlatılacaktır.

Fermantasyon tamamlanıpta sıvı eryik kullanım durumuna geldiğinde aradaki bağlantı açılarak eriğin tahliyesi sarnıcın 4x4mt. bölümüne alınarak gerekli ph ve EC ölçülerine göre eriğimizin sulandırılması sağlanarak bahçmizin sulama sistemine aktarılarak bitkilerimizin su ve besin ihtiyaçları karşılanmış olacatır.

Arkadaşlara bitkisel artık konusunda önerilerim olarak çevreden bulabildikleri bitki ve sebze artıklarını semt pazarlarından temin edebilirler, şayet bulundukları çevrede konserve fabrikaları mevcut ise bu fabrikalardan üretim artıklarını alarak değerlendirebilirler, temin ettikleri bu bitkisel atıkların çürüme dürümlarına karşın içinde oluşabilecek zararlı oluşumlara ısıl işlem uyguluyarak zaralı oluşumların önüne geçebilirler.

Sarnıç ve fermantasyon işlemin ana hatları bu şekilde konu yorumlarınızla dahada geliştirilebilir, uyguluyacak arkadaşlara teknik konudaki paylaşımlara canı gönülden katılabilirim uygulayacak arkadaşlarıma şididen kolaylıklar diliyorum, Saygılarımla.

epsody
05-12-2010, 09:47
selam epsody benim bir sorum olacaktı ben bugün 3 çuval kadar yaş hayvan gübresi aldım. bahçede derince bir çukur açtıktan sonra çuvalları hava almayacak şekilde naylonla sarıp açtığım çukura gömdüm sizce doğrumu yaptım veya eksik bir şey varmı

Arkadaşım ercanuyar, gübreyi naylon çuvala koyman hata, çünkü toprak içi canlılarını izole etmiş olduğundan, gübrenizin olgulaşması kendi özelliğine bağlı olarak hem gecikecek hemde solucanların bu gübreye olaşmaları engelleneceği için gübreniz yeterli forma giremiyecektir.

Gübrenizi torbasından çıkararak doğrudan toprağa bırakarak üstünü toprakla örtmelisiniz, işleriniz kolay gelsin uygulamalarınızı ilgili başlıklarda paylaşımlarda bekliyorum, sevgilerimle hoşça kalın.

epsody
10-12-2010, 07:51
Sevgili epsody, kompost konusunda herhangi bir tecrübem yok. Hakkında epey okumuşluğum var sadece. İlgimin sebepleri :
1.Evsel kompostlanabilir atıklarımı gerekli teçhizatı temin ettikten sonra balkonda kompost haline getirmek istiyorum.
2.Çiftçilikle uğraşan yakınlarıma bu konuda önerilerde bulunabilecek düzeyde bilgi sahibi olmak istiyorum.

Sayın arkadaşım galeyan, çeşiti kaynaklardan ulaştığınız bu bilgileri imkanlarınız ölçüsünde uyguluyarak tecrübeler edinebilirsiniz, deneyerek ulaştığınız sonuçlar sizin bilgilerinizin netleşmesiye yepyeni bilgilerle size parlak fikirlerin ortaya çıkmasına vesile olacaktır.

Mutfaklardan çıkan bitkisel ve yemek artıklarını balkon ortamında kompost kovalarında veya kendi imkanlarınızla oluşturduğunuz plastik kaplarla yapabilirsiniz, bu başlıkta deneyim sahibi arkadaşların paylaşımlarından yararlanabilirsiniz.

Çeşitli başlıklarda açılmış konular içinde çalışmalarımla denenmiş uygulamalar var, sizin bu düşüncelerinize destek sağlayan bilgilere ulaşabilirsiniz, ayrıntılar konusunda ilgili konu başlıklarda yazarsanız diğer arkadaşlarda sizler destek olacaklardır.

Paylaşım inancını her fırsatta ortaya koyan toprak dostu:)

epsody
11-12-2010, 10:53
Sevgili HAMAK bahsettiğin otları kompostlıyarak bahçe toprağının yapısını zenginleştirebilirsin, bu otlar senin için bir organik hazine, mutfaktan çıkan atıklarınıda bu otlara karıştırmalısın, kompost yapısını dengeliyerek olgunlaşma sürecini hızlandırarak daha zengin içerikli kompost sağlamış olacaksın.

Kompost çalışmalarını bahçenin bir köşesinde bitki ve ağaçların bulunmadığı bir yerde biraz çukur açarak bu çukurda başlatırsan birçok toprak canlılarının vede solucanların desteğini alarak oluşturacağın kompostun içeriği ideal bitki yetiştirme formuna girecektir.

aygün
12-12-2010, 10:46
Sayın epsodi,
Atıklarımı biriktirdiğim ve ağzını bir poşetle kapattığım küçük kabımı bügün şöyle bir açıp yoklamak istedim.

Bildiğimiz üzüm sirkesi ( annemin yıllar önce yaptığıyla aynı kokuda) kokusu. Ekşime gerçekleşmiş yani. Bu iyi haber.

Kötü haberse üst kısımda yer yer yeşil küfler gördüm. Bunları temizlesem mi ?

Bir de ayrıca su katmak gerekir mi yoksa kendi suyunu salmasını mı bekleyeyim?

Söyleyceklerinize göre hareket edeceğim. Teşekkürler...

epsody
12-12-2010, 11:22
Sayın epsodi,
Atıklarımı biriktirdiğim ve ağzını bir poşetle kapattığım küçük kabımı bügün şöyle bir açıp yoklamak istedim.

Bildiğimiz üzüm sirkesi ( annemin yıllar önce yaptığıyla aynı kokuda) kokusu. Ekşime gerçekleşmiş yani. Bu iyi haber.

Kötü haberse üst kısımda yer yer yeşil küfler gördüm. Bunları temizlesem mi ?

Bir de ayrıca su katmak gerekir mi yoksa kendi suyunu salmasını mı bekleyeyim?

Söyleyceklerinize göre hareket edeceğim. Teşekkürler...

Sevgili aygün; Kabınızın hakkında bilgi vermemişsiniz, Fermantasyon işlemide çürükçül bakterilerin gelişimesi ile yeşil küflerin oksidasyonla olşmakta olduğundan kabınız hava almaktadır, bunun önüne geçerek (Kötü haberse üst kısımda yer yer yeşil küfler gördüm. Bunları temizlesem mi ? ) kabınızın içindeki yeşil küfleri toprağınızda bitkilerden uzak bir yerde toprağa gömerek bu canlıları toprağın emrine bırakarak işlemlerini orada sürdürmelerini sağlıyabilirsiniz.

Sevgili aygün fermantasyon işleminde genelde beyaz küfler ileri aşamada sarı küfler daha ileri aşama yeşil küfler meydana gelmektedir, beyaz ve sarı küfler havasız ortamın bakterilerinden laktik asit bakterilerinin faaliyetleri sonucu meydana gelmektedir, yeşil ve siyah küflerde oksidasyon işleminin bakterileri olarak havalı ortamda gelişmektedirler.

Fermantasyon işleminde oluşturduğun eriyik malzemeyi sıvı gübre olarak bitkilerine vermek istediğinizde, bu erğin asidik derecesini 6-6.5 ph gelecek seviyede klorsuz suyla veya yağmur suyuyla seyreletmeniz gerekir bu işlemi eczahanelerden alacağınız turnusol kağıdı ile yapabilirsiniz.


Çalışmalarınızı bizimle paylaşarak daha uygun şartlarda gelişmeler sağlıyabiliriz, başarılar size mutluluk getirmesi dileğimle hoşça kalın Sevgilerle.

aygün
12-12-2010, 17:10
Kabım 5 kg lık pet şişe. Altınndan dört parmak kadar kesip ters çevirdim. Kapağı altta ve sıkıca kapalı tabi. Suyu da oluşmuş. Akıtmak istediğimde kapağını yavaşça gevşetmek yetecek. Üzerini bidiğimiz poşetle sıkıca bağlamıştım. Hava almış olmalı.

Teşekkür ederim.

epsody
27-12-2010, 10:18
Sayın Epsody;

Yaptığınız çalışmalardan dolayı sizi kutluyorum. Çalışmalarınızın başarılı bir şekilde devamını diliyorum.

Size bir sorum var;

Sizin soğuk kompost uygulamanızı ben biraz değiştirerek uygulasam diyorum. Soğuk kompost için gereken çukuru, limon ve portakal ağaçlarının taç izdüşümlerine açsam. Halka şeklindeki bu çukura yaprak, dal kesintisi, kıyılmış ot, tavuk gübresi, leonardit v.b. koyup EMA püskürtsem. Üzerini toprakla kapatsam. Birdaha da hiç açmasam.

Böyle bir uygulamanın herhangi bir zararı olur mu?

Böyle bir uygulama yararlı olur mu? Olursa, artısı, eksisi ne olur?

Selamlar, saygılar.

Sevgili bozon, Organik maddenin toprağın yapısını zenginleştirme çalışmalarınız ne durumda, son günceleme bilgilerinizi açıklarsanız paylaşımlara yeni sunumlar sağlanacağı umudu ile bigileinizi almak için ilginizi beklerim, sevgilerimle hoşça kalın.

bozon
27-12-2010, 20:16
Değerli Epsody!

Bugün ben size yazacaktım. Siz benden önce davrandınız.

Kompost yapmaya başlayacağım. İki römork tavuk gübresi var geçen yıldan. Em aktif kullanacağım. Ama hangi miktarda kullanacağımı bilemiyorum. Sorularım şunlar:

1- 1 kg em aktifi kaç litre suyla seyreltmeliyim?

2- 1 metreküp tavuk gübresi için ne kadar em aktif kullanmalıyım?

Teşekkür ederim.

epsody
28-12-2010, 05:22
Değerli Epsody!

Bugün ben size yazacaktım. Siz benden önce davrandınız.

Kompost yapmaya başlayacağım. İki römork tavuk gübresi var geçen yıldan. Em aktif kullanacağım. Ama hangi miktarda kullanacağımı bilemiyorum. Sorularım şunlar:

1- 1 kg em aktifi kaç litre suyla seyreltmeliyim?

2- 1 metreküp tavuk gübresi için ne kadar em aktif kullanmalıyım?

Teşekkür ederim.


Sn bozon;i Kompost yapiminda genelde kullandigimiz seyreltme oranı en fazla 1/20 hatta 1/10 kullaniyoruz. Tabii kullanacağımız su klorsuz olmasına dikkat edeceğiz, kompost malzememizin nem oranına dikkat ederek suyla seyreltiğimiz bu eriğikle nemlendirerek kompost sürecini başlatabiliriz.

Burada gübremizin kuruluğuna göre nemlendirme için kullanılacak su miktarı emA'nın bu oranlara uyularak ilave edilmesi gerecek, Kolay gelsin.

bozon
28-12-2010, 21:20
Teşekkür ederim Sayın Epsody.

Çamtepe
23-01-2011, 18:11
Merhabalar,

Ben de son 1.5 aydır Soğuk kompost/Fermantasyon ile gübre yapımı konusuna bu forumdaki mesajlar sayesinde merak saldım. Yaptıklarımı doğrusu ve yanlışları ile paylaşmak isterim. Yorumlarınızı, eleştirilerinizi bekliyorum.

Sahip olduğumuz ceviz bahçesindeki killi toprağı nasıl ıslah ederiz diye internette araştırırken deyim yerindeyse konu konuyu açtı leonardit, humik asit, sıcak kompost, vermikompost derken soğuk kompost konusuna geldim. Forumdaki mesajları ilgiyle okurken diğer yandan da internette İngilizce kaynakları tararken şu meşhur Güney Kore'li çiftçi amcamızın bir videosunda toprağın kompost ile nasıl yumuşacık geldiği videosunu izledim ve sayın Sarıcan'ın yoğurt kabından ev kitinden de ilham alıp kendi denemelerimi başlattım.

1. Deneme: Çocuk için bol bol meyve suyu sıkıyoruz. Meyvenin suyunu çocuğa içirdikten sonra posalarını topladım. İçine o gün mutfakta olan diğer sebze ve meyve artanlarını ekledim ve mikserden geçirip incelttim. Marketten aldığım yaklaşık 250 gr ağırlığında melas emdirilmiş kahverengi şekerle de hayvancıklara ilk enerjilerini sağlamak istedim.

Bir de benim çay artıklarının bitkilere çok olumlu etkisi olduğu gibi bir iki gözlemle de desteklediğim bir izlenimim olduğundan iki günlük çay posalarımızı da kabın içine gönderdim.

Mikroorganizma olarak elimde EM yoktu, ama forum mesajlarını dikkatlice okuduktan sonra şunları kullandım:
1. Ekşimiş yoğurt. Lactobacillus içerdiğini umdum :)
2. Ticari adı reflor olan Saccharomyces boulardii mayası. 3x250 mg sachet kulandım. İnsanlar için ishal tedavisinde kullanılan probiyotik bir bakteri. Echerichia Coli ve fungal hastalıklara karşı etkili.
3. Bambu mikroorganizmaları. Evdeki bir bambu sapının kıpkırmızı köklerine bu şekilde veda ettik. Ancak bu köklerde yeterince mikroorganizma olduğunu çok sanmıyorum tabi.
4. Balkondaki saksıdan aldığım bir miktar toprak.

Şimdi düşünüyorum, (5) numara aslında çok da iyi bir fikir olmadı. Çünkü toprağın içinde tam olarak neler olabileceğini bilemediğimden, deneyi kontrollü olmaktan çıkarmış oldum. Bir daha yapmam :)

Deney düzeneği evdeki kaloriferin yanına konuldu. Tahminim sıcaklık 19-24 derece arasında değişmiştir.

Ekmek mayası olmadığı için gaz çıkışı hemen başlamadı. Ancak ertesi gün ilk kabarcıkları gördüm. 2. günden itibaren tahliye hortumu yardımı ile sıvının bir kısmını boşalttım. Tüm gaz çıkışı yaklaşık 3.-4. gün sonunda tamamlandı. Daha sonra bir miktar daha üstüne ekşimiş yoğurt ve biraz da su ilave ettim. Bu ilave sayesinde bir-iki gün daha daha yavaş kabarcık çıkışı görüldü.

10. günün sonunda kapağı açtım, üzeri beyaz bir küf kaplı kabar kabar olmuş kompostun bir kısmını balkondaki bir saksıda bulunan killi bahçe toprağının üstüne koydum ve üstünü yine toprak ile örttüm. Bu saksıda toprak üstünde çok az beyaz bir küf oluştu ancak normal saksılarımızda gördüğümüz beyazlık kadardı. Bu açıdan biraz moral bozukluğu yarattı. Ancak esas büyük sevinç kullanılan kompostun o taş gibi killi toprağı ne kadar yumuşattığını görünce oldu. Sonuçta killi toprağı ıslah etmek olan ilk hedefime ulaşıyor olduğumu düşündüm.

Kalan kısmını da 25 gün sonra açtım ve yine saksılara bölüştürdüm. Ancak bu sefer saksılarda beyaz pamukçuklar şeklinde küfler oluştu. Bu sefer keyfim yerine geldi.

Kaptan tahliye ettiğim suları da 1:30 gibi seyrelterek genellikle püskürtme olarak, zaman zaman da sulama suyu olarak evdeki çeşitli saksılara kullandım. Ancak çok bir fark gözlemleyemedim.

Çok fazla küf oluşturmayan birinci saksıdaki killi toprağın üzerine biraz torflu saksı toprağı ekleyerek roka ve dere otu diktim, diğer deneylerde gördüğüm şaşırtma yöntemini yer, zaman ve saksı darlığı sebebi ile uygulayamadım. Ekim yapılan saksılar evde oda sıcaklığında tutuldu.

Ayrıca toprak kalitesi iyi olan bir başka saksıya kabuğunu hafifçe çatlattığım bir cevizi gömdüm ve bu saksıyı elde ettiğim sivi gübreli suyla sulayarak mikroorganizma açısından zengin bir ortamın ceviz çimlenmesini hızlandırıp hızlandırmadığını ölçmek istedim. Ancak elbette bu deneyin de bir kontrol grubu olmadığından net bir çıkarım yapmak mümkün değil.

SONUÇ: a.) Rokalar 10 gün ve dereotları 25 gün gibi normal sayılabilecek zamanda çimlendi ancak çimlenme sonucunda çok hızlı bir büyüme sergileyemediler. Hatta çıkan bazı rokaların bir süre sonra öldüklerini gözlemledim. Bu da bana toprağın alt kısımlarının biraz fazla asidik olduğunu ve kökleri bu asidik katmana olaşan bitkilerin öldüğünü düşündürdü. (Bir sonraki adım: Bir ph-Metre alınacak, toprak ph'ı uygun olmadan dikim yapılmayacak)
b.) Ceviz de yaklaşık 35 gün gibi bir sürede çimlendi. şimdilik normal bir büyüme sergiliyor. Bu denemenin çok da sıradışı bir faydası olduğunu çok düşünemiyorum.
c.) Kayınvalidem ballandıra ballandıra anlattığım deneylerimden etkilenmiş, ben evde yokken ikinci saksıya da evdeki başka bir çiçeği aktarmış. Sonuç, yüksek PH, ölen bitki. pH-metre alımı için bir sebep daha :)


2. Deneme Bu sefer de organik madde olarak yine çay artıkları, meyve artıkları, esmer şekerin kalanı kullanıldı. Ayrıca haşlanmış 3 yumurtanın kabuğu eklendi.

Maya olarak da:
1. Ekşimiş Yoğurt
2. Saccharomyces boulardii (Reflor)
3. Ekmek Mayası (Saccharomyces cerevisiae)
4. İçine esmer şeker doküp karıştırıp bir kaç gün beklettiğim soya sosu (Rhizobium elde etmeyi amaçladım ama çok bir tepkime göremedim açıkçası)
5. Anti-fungal etki için internetten bulduğum Ezilmiş zencefil ve sarımsak çözeltisini bu sefere deneye kattım. Zencefil ve sarımsak havanda dövüldü, üzerine bira ve şeker eklenerek 3 gün fermente edildi. daha sonra tekrar üzerine şeker ve su eklendi. toplam bir haftanın sonunda gübre kabı ile buluştu. Güzel bir turşulaşmış sarımsak - zencefil kokusu dışında kapta bir değişiklik yoktu.

Ekmek mayası da olduğundan bu sefer daha 15-20. dakikadan itibaren yoğun gaz çıkışı oldu ancak bu sefer gaz çıkışı toplamda daha kısa sürede bitti. Bu kompost henüz dinlenme aşamasında. toprakla karıştırmadım.

3. Deneme: Bu sefer meyve sebze atıklarının yanına karbon kaynağı olarak kepek ve pekmez kullanıldı. Maya olarak ekşimiş yoğurt, ekmek mayası kullanıldı. Nispeten kullandığım maya bu sefer daha azdı, ancak gördüğüm kadarı ile kepek ve pekmez bu organizma sayısını yeterince arttırdı. Bu da henüz dinlenme aşamasında ve toprakla karıştırılmadı.

4. Deneme Bu sefer de balık amino asitlerini hedefledim. Hamsi ve istavrit artıklarına karbon kaynağı olarak un ve pekmez kullandım. Esmer şeker kullanmadım.
Mayalar:
1. Ekşi Yoğurt
2. Ekmek mayası,
3. Oda sıcaklığında eklediğim pekmez ile biraz beklettiğim probiyotik yoğurt. bakteri çeşitliliği açısından yaptığım piyasa araştırmasında Sütaş Babymix'i beğendim. İçinde şunlar var: Yoğurt kültürü (Lactobacillus delbrueckii subsp.bulgaricus ve Streptococcus thermophilus), L.rhamnosus, B. Longum, Bifidobacterium bifidum (folik asit, tiamin, ribofilavin, pridoksin ve Vitamin K sentezlediği yazılıyor)
4. Reflor (2x250 mg)

Sonuç: Şeker az olduğu için (3. Deneme)'deki gibi gaz çıkışı nispeten azdı. 4. gün gaz çıkışı bitti. Bundan sonra bir miktar daha ekşi yoğurt ve pekmez ekledim. Gaz çıkışı bir süre daha devam etti. Diğer denemelere göre ilk gözlemim çıkan sıvının gayet açık pembe ve daha berrak olduğuydu.

Bu arada iki kova da annem için yaptım. Ancak onların sonuçlarını henüz bilemiyorum. Baba ocağını bir sonraki ziyaretim sonrasında yazabileceğim.

Sonuçları paylaşmaya devam edeceğim. Bir de tabi EM1 tedarik edebilirsem EM1 ile bir bukashi yapacağım.

acemi_caylak
25-01-2011, 06:11
Sn. Çamtepe,

Birinci deneyiniz için karışım oranlarını yazmamışsınız. Ancak sıvı üzerinde küf oluştuğuna göre bir şeyler iyi gitmemiş. Bu kastedilen beyaz küf özellikle sıcak kompostta geçerli olan küflerdir ve aktinomisetler tarafından gerçekleştrilir. Sıvı gübrede beyaz küf oluşuyorsa bir şeyler doğru gitmiyor demektir. Üzerine daha fazla pekmez veya melas ekleyerek sorunu çözebilirsiniz. Hatta bazen çözemeyebilirsiniz bile. Çünkü ortama çürükçül bakteriler hakim olmuştur ve rekabet sonucu yararlı olanları bastırmıştır. Sıvı gübre yaparken melas, pekmez, meyve ve sebze artıkları ve su belirli oranlarda karıştırılmalıdır. Örneğin 1 birim melas veya pekmez, 3 birim meyve artığı, 10 birim su. Ben kendi deneylerimde 1:1:3 oranını uyguluyorum.

Bitkiler için kullanıma gelince bunu bitkinize verirken en azından 1:200 oranında sulandırmalısınız. 1:30 oranı çok düşük.

Diğer denemelerinize gelince yine bu oranları dikkate alarak karışım oluşturmakta yarar var.

Aslında bu başlık ve başka başlıklarda soğuk kompostun sıcak komposttan daha üstün olduğu yazılarak kulaktan dolma bilgilerle bazı şeyler yanlış anlatılıyor. Katı atıkların kompostlaştırılmasında sıcak ya da diğer adıyla oksijenli yanma daha hızlı ve daha kesin sonuç verir. Oysa havasız yanma da süreç çok daha uzundur ve bolca kötü kokulara neden olan hidrojen sülfür vb. gazlar oluşur. Ayrıca havasız yanma da sıcaklık çok fazla yükselmez ve buda patojen mikroorganizmların ortamda bulunmasına neden olur. Üstelik oksijensiz yanma da oluşan organik asit ve yüksek alkol yeterince seyreltilmezse bitkiler için oldukça zararlıdır.

Havasız yanma ya da fermentasyon Sarıcan'ın anlattığı gibi enzim, şarap, bira vb. yapımında kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde oluşan laktik asit patojenlerin bastırılmasında görev alır. Yine enzm içerisindeki canlı ve cansız mayalar bitkiler için iyi bir besindir.

Katı atıkları kompostlaştırmak istiyorsanız oksijenli yanma daha iyi bir sonuç verecektir. Eğer biyogaz elde etme gibi bir düşünceniz yoksa sıcak kompost bitkileriniz için en iyisidir.

acemi_caylak
25-01-2011, 07:56
Bitkileriniz için mikroorganizmalar açısından zengin bir besin elde etmek isityorsanız Sevgili Lonicera'nın mesajlar arasında kaybolup gitmiş ve oldukça faydalı bilgiler içeren, kompost çayı ile ilgili bu mesajını (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=379850&postcount=378) incelemenizi öneririm.

epsody
26-01-2011, 08:28
Merhabalar,

Ben de son 1.5 aydır Soğuk kompost/Fermantasyon ile gübre yapımı konusuna bu forumdaki mesajlar sayesinde merak saldım. Yaptıklarımı doğrusu ve yanlışları ile paylaşmak isterim. Yorumlarınızı, eleştirilerinizi bekliyorum.

Sahip olduğumuz ceviz bahçesindeki killi toprağı nasıl ıslah ederiz diye internette araştırırken deyim yerindeyse konu konuyu açtı leonardit, humik asit, sıcak kompost, vermikompost derken soğuk kompost konusuna geldim. Forumdaki mesajları ilgiyle okurken diğer yandan da internette İngilizce kaynakları tararken şu meşhur Güney Kore'li çiftçi amcamızın bir videosunda toprağın kompost ile nasıl yumuşacık geldiği videosunu izledim ve sayın Sarıcan'ın yoğurt kabından ev kitinden de ilham alıp kendi denemelerimi başlattım.


Arkadaşım Çamtepe, Yeni üye olmanıza rağmen forumlardan yararlanarak kendinizi toprağınızın ıslahını yapacak bilgilerle donatarak organik materyelleri toprağınıza kazandıracak bütün yöntemleri uygular durumda görmekteyim, sizin bu azimli ve sebatkar tutumunuzu bütün içtenliğimle kutluyorum.

Mesajınızı okuduğumda bir çırpıda cevap verecek yorum oluluşturma düşüncesinde değılde sizin her uygulamınız için yorum yazarak sizin bu çalışmalarınıza uygun bir karşılık vermek için mesajınızın bölümlerini alıntılıyarak yazma gereği bana en uygunu geldi.

Bu ilk bölümde göze çarpan çalışmalarınıza cevabım olarak yaptıklarınız doğru şeyler benim katkılarım bir forum tekrarı olmaması için sizin çalışmalarınızı destekliyecek bilgilerin bulunduğu başlıklara yönlendirerek buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=20692) takip ederek yorumlarımıza devam edebiliriz.

bernacyhn
27-01-2011, 19:26
Merhaba dostlar, ben de bu işe bir yerden başlamak istiyorum. Sevgili epsody'ye özel mesaj attım ama onun cevabını bekleyemeden buraya da yazayım dedim. Mutfaktaki meyve sebze artıklarını rondodan geçirdim. Ekişimiş yoğurdum olmadığı için bir kaşık yoğurdu bir tabağa koydum, ekşimesi için oda sıcaklığında bir gün bekleteceğim. Ama bu ne kadar doğrudur hiç bilmiyorum. Eğer doğru değilse hemen yiyebilirim :) Bunun dışında Önceki sayfalarda bir video vardı. İki kovayı içiçe geçirerek fermantasyon düzeğeneği oluşturulmuş. Ben onun minyatürünü yapacağım.
Yine önceki sayfalarda gaz ve sıvı çıkışı için akvaryum hortumlarıyla bir düzenek oluşturulmuş. Benim bu minyatür düzeneğime bunun gibi gaz ve sıvı çıkışı için delikler açmam gerekir mi yoksa artıkları kutunun içine koyup ağzını kapatıp beklemeli miyim?

Kısaca soracak olursam, iç içe geçmiş kovalar ile fermantasyon işlemi sırasında neler yapmam gerekiyor. Belki biraz fazla olacağım ama bu işlemi benim için bir daha anlatır mısınız? Bu cahil kardeşinize yardım edin lütfen. Sevgi ve saygılarımla :)

bernacyhn
27-01-2011, 22:33
Sevgili epsody'nin önerilerine uyarak rondodan geçirilmiş artıkları kola şişesinin içine koydum (epey uzun sürdü). Yaş mayayı da bir kasenin içinde suda erittim. İçine de biraz pekmez koydum. Bir sürahiye de musluk suyu doldurdum. Maya ve su yarına kadar bekleyecekler. Pekmez ile maya aktif hale gelecek. Suyun da kloru uçup gidecek. Yine sevgili epsody'nin önerisiyle yarın bir balon alıp, kalan malzemeleri de şişenin içine koyduktan sonra şişenin ağzını balonla kapatacağım. Fermantasyon işlemi tamamlandığı zaman balonun şişmesi duracak ve ben deneme için bir bitkimi feda edip sıvı gübremin ne kadar faydalı ya da zararlı olduğunu(umarım olmaz, ama eğer olursa da yenisini ve daha iyisini yaparım) anlamış olacağım.
Her şey için teşekkürler :)

bernacyhn
28-01-2011, 15:02
Eveet, mayayı, yoğurdu ve suyu koydum şişenin içine. Ağzını da balonla kapattım. Peteklerin yanına koydum. Yarım saat sonra bir de baktım ne göreyim:

Çamtepe
28-01-2011, 18:40
Sayın bernacyhn

Pet şişe katı malzeme doldurmak için zor olacaktır. Sn. Sarıcan'ın önerdiği yoğurt kabından düzenek bana epey kolay ve kullanışlı geldi.

Hortum için eczaneden gidip "Serum Seti" alabilirsiniz. Kimisi bedava veriyor, kimisi 50 kuruş kimisi 75 kuruş kimisi de 1.5 TL aldı benden. Bir standardı yok yani.

Serum setinin bir ucunda iğne, diğer ucunda da bir genleşme haznesi mevcut. Ben genleşme haznesini çok iyi kullanamadım. dolayısı ile kesip atıyorum. Kalan hortumu ikiye bölüp bıçakla kesiyorum. Keserken 45 derece gibi bir açı ile keserseniz kabınıza hortumu sokarken daha kolay oluyor.

Sn. Sarıcan'ın öğrettiği gibi bir tane 2 kiloluk boş yoğurt kabını alıyorum. Serum hortumunuzdan biraz daha ufak genişlikte bir tornavidayı ateşte ısıtıyorum ve yoğurt kabının alt tarafına doğru bir delik açıyorum. Ateşte ısınan tornavida "çapak" bırakmadan yoğurt kabının plastiğini çok kolay ve düzgün deliyor. Sadece tornavidayı dik saplamaya ve elinizi titretmemeye gayret gösterin, zira metal sıcak olduğu için eğer eliniz titrerse kendi çapından daha büyük bir alanı eritebilir. Sırada hortumu kaba geçirmek kalıyor ki, eğer 45 derece açıyla kesip bir sivri uç yarattıysanız bu işlem de çok zor olmuyor.

Bir delik de yoğurt kabının kapağına açıyorsunuz. en çok özeni bu kapağa göstermenizi ve hatta biraz daha ince bir tornavida ile bu deliği açmanızı tavsiye ederim, zira potansiyel olarak hava sızıntısı en çok burada olabilir.

Malzemelerinizi koymadan önce Sn. Sarıcan içine su doldurarak bir sızdırmazlık testi yapın demiş. Ben bugüne kadar bu yöntemlerle hiç sızıntı gözlemlemedim.

Malzemenizi koyduktan sonra yoğurt kabının kenarlarından hava girişi/gaz çıkışı olmamasını sağlamak için bir streç filmden faydalandım. Tabi streç film olunca gaz tahliyesine engel olmasın diye hortumun streç filmden geçeceği yere ufak bir delik açıyorum.

Son olarak da Sarıcan'ın önerdiği ilk metod olan gaz tahliye borusunu bir 500 ml'lik su şişesinin kapağına açtığım iki delikten birinden geçirdim. Su şişesine suyu da daldırınca nargilemiz hazır oldu. Sarıcan mesajlarında bu su şişesinin yoğurt kabından aşağıda durması gerektiğini yazmamış, bir süre sonra bir baktım ki bileşik kaplar teorisine uygun şekilde su şişesinden yoğurt kabına su transferi başladı hemen nargileyi aşağıya indirdim.

Serum setinin içinde teknik adı sanırım "klemp" olan bir tane metal parça var. Onun yardımıyla da sıvı çıkışının olduğu taraftaki iğne ucunun biraz yukarısındaki bir hortum parçasını klemp yardımı ile sıkıştırarak bir nevi "açma kapama" düzeneği oluşturuyorsunuz.

Aşağıda resimleri ekliyorum, umarım yardımcı olur.

Genel Görünüm:
http://img253.imageshack.us/img253/298/genelgorunum.jpg

Üstten Görünüm:
http://img141.imageshack.us/img141/4759/kapustten.jpg

Nargile:
http://img163.imageshack.us/img163/6283/nargileq.jpg

Klemp:
http://img814.imageshack.us/img814/2816/klemp.jpg

bernacyhn
28-01-2011, 21:31
Deneyiminizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Ben hem koyacak yerim olmadığından hem de malzeme eksikliğinden böyle yaptım. Bir de deneme amaçlı olduğu için bu seferlik böyle olsun dedim. Epey vaktimi aldı ama yine de malzemeleri doldurdum şişenin içine. Ağzını balonla kapattım ama balon hava kaçırdı.Çıkarırken de yırtıldı. Ben de başka bir balonu taktım ama iple de sıkıca bağladım. Umarım yine hava kaçırmaz. Eğer sıvı gübrem olursa çok sevinirim. Bitkilerim çok bakımsız kaldılar. Onların canlanmasını çok isitiyorum.

amatör hobici
06-02-2011, 17:00
Bir bilene soralım.
Arkadaşlar bu başlık altında yazılanları okudum, kendimce bir şeyler yaptım.Yaptığım işlemi sıra ile yazıyorum: 10 lıtrelik pet şişenin içine tahmini 8 kg kadar su koydum.Sonra içine yabani yeşil ot, iri yapraklı ebe gümeci, yeşil bakla yaprakları ve gövdesi, elma kabuğu ve artıkları, muz kabuğu,patates kabuğu,çay artıkları, roka,ıspanak ayıklama artıkları,100 gr. kadar yoğurt suyu, mayalanması için bir dilim ekmek ve 400 gr pekmez koydum. Kapağını kapattım yaklaşık bir hafta beklettim. Sonra baktım gaz sıkışmış şişe bombajlanmış sonra kapağını gaz çıkacak kadar gevşettim.Ve karanlık depoya koydum.yirmi gün kadar sonra bugün kontrol ettim. Koyduğum maddeler erimeye başlamış. Gaz çıkışı yok, Suyu berrak rengi hafif kırmızımsı üzerinde hiç küf yok. Kokusu hafif turşumsu ama keskin değil.
Bu işten anlayan arkadaşlarıma soruyorum bu benim yaptığım ne oldu veya olacak.
Selamlarımla.

epsody
10-02-2011, 10:26
Organik maddenin mikro organizmalar kullanılarak işlenmesi kompost olarak tarif edilsede, daha ileri düzeyde işlenerek minerilizasyona tabi tutularak enzim içerikli doğal antibiotikler ve amino asit ileri düzeyde bitki besinlerine ulaşmak istiyorsak, organik atıklarımızı ileri kompost seviyisi olan fermantasyon işlemine yararlı ve etkin olan mikroorganizmalarla havasız soğuk kompost işlemi ile sonlandırmak zorundayız.

epsody
12-02-2011, 16:06
Dostlar bir sorum var. Evde gecen seneden kalmis, 5-6 litrelik tursu var. Kimse yemiyor. Bu tursu ise yararmiydi?

Arkadaşım turşu suları fermentasyon işleminde üretildikleri için açıkta kalan organik maddelerin oksidasyonuna mani olarak kullanılbilir ziyan etmeyiniz, içindeki malzemede organik madde olduğundan toprağa karıştırarak toprağın yapısını zenginleştirebilirsiniz.

Ben toprak üstünde yaptığım kompost çalışmalarında kompostun üst yüzelerine turşu sularını sulandırarak oksidasyona karşı bir izole oluşturmada kullanmaktayım.

Yarkin
12-02-2011, 16:31
Arkadaşım turşu suları fermentasyon işleminde üretildikleri için açıkta kalan organik maddelerin oksidasyonuna mani olarak kullanılbilir ziyan etmeyiniz, içindeki malzemede organik madde olduğundan toprağa karıştırarak toprağın yapısını zenginleştirebilirsiniz.

Ben toprak üstünde yaptığım kompost çalışmalarında kompostun üst yüzelerine turşu sularını sulandırarak oksidasyona karşı bir izole oluşturmada kullanmaktayım.

Sn. Epsody; cok tesekkürler. Her zamanki gibi cok iyi anlatmissiniz. ne yapmam gerektigi biliyorum simdi.
Selamlar

amatör hobici
14-02-2011, 18:32
Sn.epsody,
291 nolu mesajda turşu sularının oksidasyona karşı kullanılabileceğini belirtmişsiniz. Merak ettiğim bir husus var turşu suları tuzlu olduğundan tuz toprağa veya bitkiye zararlı değilmidir. Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olacağım.Şimdiden teşekkürler.

epsody
14-02-2011, 20:16
Sn.epsody,
291 nolu mesajda turşu sularının oksidasyona karşı kullanılabileceğini belirtmişsiniz. Merak ettiğim bir husus var turşu tuzları tuzlu olduğundan tuz toprağa veya bitkiye zararlı değilmidir. Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olacağım.Şimdiden teşekkürler.

Arkadaşım amatör hobici; başlığa ilgi gösterip takip etmen paylaşımlara yeni katkılar sağlamaktadır, burada söz konusu oksidasyon olunca tuzun topraklara olan olumsuz etkileri daha az önem taşımaktadır, burada turşu salamurasında etken maddeler organik maddeyi tuzun fermantasyonu ile alkole dönerek doğal antibiotik etki sağlamaktadır.

Genelde tuzlar toprağın ph'nı aşağılara çekme eğilimi gösterirler, aynı etkiyi uygulanan gübrelerde de görebiliriz, bitkilere uyguladığımız sulama suları ile bu durumu nötr hale getirebiliriz, burada bizim yapacağımız önceliğimiz topraklarımızın organik özelliğini arttırarak topraklarımızı etkin olan mikro organizmalara hakim kılmak olmalıdır.

Sonuç olarak turşular havasız ortamda oluştuklarından, salamura içinde de fermantasyon bakterilerinden laktik asit bakterileri ürüyerek bu bakteriler topraklarımızdaki oksidasyonun bozucu etkilerine karşı kullanmamızla topraklarımızın yapısını gelişme yönünde aktif hale getirebiliriz.

amatör hobici
14-02-2011, 20:58
Sn.epsody,
Zahmetler oldu teşekkürler.

armedangel
14-02-2011, 21:43
Benimde değişik bir kompost çalışmam var, ancak halen sonuca ulaşmış değilim,

yazlıkta yabani otları temizlemek için çim motoru aldım( hani bebek arabası gibi olanlardan), sonra farkettimki tamamen parçalayıp cıkartıyor, ve kapalı bir yere koyunca hem ısı üretiyor, hemde gaz çıkışı oluyor,

sonraki teori bunu ağaçların altında bir yere öbek olarak yığdım, ama agustosta yaptığım yığın halen çürümedi, bunun üzeride biraz araştırdım, çürümeyi hava sağlar diye bir teori buldum, 2 haftada bir karıştırmaya başladım, henüz 3 kere fln karıştırmama rağmen çok iyi bir çürüme olmadı, ama biraz daha karıştırmayı planlıyorum.

su ile ıslatma ihtiyacını ise açık havada olduğu için yağmur ie karşılıyorum.

seneye ise işi biraz geliştirip, 100x100x60 lık bir çukur kazmayı ve içine tıkıştırmayı planlıyorum. sonuçlardan bilgilendiririm.

epsody
15-02-2011, 09:25
Sn.epsody,
Zahmetler oldu teşekkürler.

Zahmet ne demek, Sayın amatör hobici benim için zevkle yaptığım şey ben topraklarla olan çalışmalarımı sizlerin bilgilerinizle paylaşarak tecrübelerimle olgunlaştım, ben paylaşımlarıma karşı paylaşım beklemekteyim, ayrıca ilgine teşekkür ederim, paylaşarak bilgilerimiz daha netlik kazanmaktadır, sevgilerimle.


Benimde değişik bir kompost çalışmam var, ancak halen sonuca ulaşmış değilim,

yazlıkta yabani otları temizlemek için çim motoru aldım( hani bebek arabası gibi olanlardan), sonra farkettimki tamamen parçalayıp cıkartıyor, ve kapalı bir yere koyunca hem ısı üretiyor, hemde gaz çıkışı oluyor,

sonraki teori bunu ağaçların altında bir yere öbek olarak yığdım, ama agustosta yaptığım yığın halen çürümedi, bunun üzeride biraz araştırdım, çürümeyi hava sağlar diye bir teori buldum, 2 haftada bir karıştırmaya başladım, henüz 3 kere fln karıştırmama rağmen çok iyi bir çürüme olmadı, ama biraz daha karıştırmayı planlıyorum.

su ile ıslatma ihtiyacını ise açık havada olduğu için yağmur ie karşılıyorum.

seneye ise işi biraz geliştirip, 100x100x60 lık bir çukur kazmayı ve içine tıkıştırmayı planlıyorum. sonuçlardan bilgilendiririm.

Arkadaşım armedangel; yaptıklarını bizimle paylaşmanı takdirle karşıladığımı bilmeni isterim, bu şekilde devam ederseniz çalışmalarınızdan sonuca gitmek zor olmıyacaktır, bizlerde bu paylaşım sayfalarından gereken desteği sağlarkende senin çalışmalarında bizim çalışmalarımıza destek bilgiler sunacaktır.

Arkadaşım anlatımlarından çıkardığım anlam, sen bu çim kırpıntılarını malç olayında değerlendirmek istemişsin, yanlız bunları biraz önce kurutarak nemini uzaklaştırman daha yerinde olacaktır, şunuda unutmamalısın ki bu çim kırpıntılarını sererken ağaç gövdesine değirmemen gerekecektir.

Ben malç başlığında bu konuyu tüm ayrıntılar içinde açıkladım, atıklarını çukurda kompost yapımında acelen yoksa en ideal bir yöntem, işin önemi orgaik atıklarımızı toprağa kazandırmak olmalı, çalışmaların iyi yönde size kolaylıklar diler başarılarınız daim olsun sevgilerimle.

armedangel
15-02-2011, 09:45
üstad yok yanlış anlattım..
amacım malç (doğru anladımsa ağaçların altını ağaçlar için bu madde ile sıvamak) değil.
esas amacım sebzelerim (özellikle çileklerim için) gübre yapmak amacındayım. zaten direk öbek halinde duruyor benim yığın, ağaç altını seçmemdeki neden güneşten uzak tutma arzım idi..

epsody
16-02-2011, 10:15
üstad yok yanlış anlattım..
amacım malç (doğru anladımsa ağaçların altını ağaçlar için bu madde ile sıvamak) değil.
esas amacım sebzelerim (özellikle çileklerim için) gübre yapmak amacındayım. zaten direk öbek halinde duruyor benim yığın, ağaç altını seçmemdeki neden güneşten uzak tutma arzım idi..

Arkadaşım armedangel; İlgine teşekkür ederim, değerlendirmem malç olayıydı fakat senin güneşte kalma endişelerini anlamıyorum elinde karşılık gelecek karbon malzemen yoksa çim kırpıntılarının neminin giderilmesi gerekmekte kompost sürecinin uygun şartlarda işlemesi için en az 25/1 c/n oranında malzemen olması gerekmekte sonuçta bol kuru malzemeye ihtiyacın olduğundan çim kırpıntılarının güneşte neminin giderlmesi gerekmektedir

Mine Pakkaner
16-02-2011, 10:35
...

Genelde tuzlar toprağın ph'nı aşağılara çekme eğilimi gösterirler, aynı etkiyi uygulanan gübrelerde de görebiliriz, bitkilere uyguladığımız sulama suları ile bu durumu nötr hale getirebiliriz, burada bizim yapacağımız önceliğimiz topraklarımızın organik özelliğini arttırarak topraklarımızı etkin olan mikro organizmalara hakim kılmak olmalıdır.
....
Turşu suyu içerisindeki tuz doğrudan sodyum tuzudur ve hiçbir şekilde pH yı aşağıya çekmez. Tam aksi tuzlu topraklarda pH yı düşürmek de çok zordur. Kükürtleme gibi işlemler de işe yaramaz. Bu tuz doğrudan sodyum tuzu. Kireçli topraklarda da biriken sodyum tuzlarıdır. Toprakların sodyum tuzları ile kirletilmesi hiç istemediğimiz bir durum.

Sn. Epsody' nin organik madde kazanımı ile ilgili çabalarını takdir ediyorum ve fırsat buldukça izliyorum ancak bunu yaparken de azami dikkat sarfetmek gerek. Turşu sularını toprağa dökmeyiniz.

Tuz topraktaki mikroorganizmaları da öldürür. Bitki köklerini yakar pörsütür çünkü tuzlu ortamda bitki köklerinden toprağa doğru özsu çıkışı başlar. O tuzu yıkamak için dünya kadar su kullanmanız gerekir.

armedangel
17-02-2011, 00:07
Arkadaşım armedangel; İlgine teşekkür ederim, değerlendirmem malç olayıydı fakat senin güneşte kalma endişelerini anlamıyorum elinde karşılık gelecek karbon malzemen yoksa çim kırpıntılarının neminin giderilmesi gerekmekte kompost sürecinin uygun şartlarda işlemesi için en az 25/1 c/n oranında malzemen olması gerekmekte sonuçta bol kuru malzemeye ihtiyacın olduğundan çim kırpıntılarının güneşte neminin giderlmesi gerekmektedir

evet bende biryerlerde yanlış yaptığımı düşünüyordum..
o zaman bu çim artıklarını nasıl bir malzeme ile karıştırmam gerekiyor?sanırım bunlar carbon oluyor. azot için bir miktar gübre ile karıştırmam daha mı uygun olacak.veya yakmış olduğum dalların külleri ile karıştırmama ne dersiniz?
ayrıca anladığım kadarı ile bahçenin güneş anal bir yerinde yığın yerine serme usulu kurumasını sağlamam daha faydalı olacak.. ve ****** ıslatmakta yapmış olduğum en temel yanlış oluyor.

epsody
17-02-2011, 07:05
evet bende biryerlerde yanlış yaptığımı düşünüyordum..
o zaman bu çim artıklarını nasıl bir malzeme ile karıştırmam gerekiyor?sanırım bunlar carbon oluyor. azot için bir miktar gübre ile karıştırmam daha mı uygun olacak.veya yakmış olduğum dalların külleri ile karıştırmama ne dersiniz?
ayrıca anladığım kadarı ile bahçenin güneş anal bir yerinde yığın yerine serme usulu kurumasını sağlamam daha faydalı olacak.. ve ****** ıslatmakta yapmış olduğum en temel yanlış oluyor.

Arkadaşım çimlerin biraz kurumasını sağlaman kompost oluşumunu dengeye getirecektir, kompostuna ahır gübrelerin ilavesini sağlamakla kompost'un oluşum sürecide aktiflik kazanarak zengin içerikli kompost eldesi sağlanacaktır.

Dalların kömürleşmiş karbonu Kompost'un içeriğindeki karbonla farklı şeyler olduğunu bilmelisin, bahçende oluşan dal artıklarını yakmamanı, bu dalları öğüterek komposta katabilirsin, paylaşımların devamı ile çalışmalarında başarılar dilerim.

epsody
17-02-2011, 08:52
Turşu suyu içerisindeki tuz doğrudan sodyum tuzudur ve hiçbir şekilde pH yı aşağıya çekmez. Tam aksi tuzlu topraklarda pH yı düşürmek de çok zordur. Kükürtleme gibi işlemler de işe yaramaz. Bu tuz doğrudan sodyum tuzu. Kireçli topraklarda da biriken sodyum tuzlarıdır. Toprakların sodyum tuzları ile kirletilmesi hiç istemediğimiz bir durum.

Sn. Epsody' nin organik madde kazanımı ile ilgili çabalarını takdir ediyorum ve fırsat buldukça izliyorum ancak bunu yaparken de azami dikkat sarfetmek gerek. Turşu sularını toprağa dökmeyiniz.

Tuz topraktaki mikroorganizmaları da öldürür. Bitki köklerini yakar pörsütür çünkü tuzlu ortamda bitki köklerinden toprağa doğru özsu çıkışı başlar. O tuzu yıkamak için dünya kadar su kullanmanız gerekir.

Mine hanım konu başlığıma katılarak tuzlanan tuprakların önemine istinaden eleştirel yöndeki mesajınızın konunun anlaşılması yönünde katkı sağlaması bakımından, bilindiği üzere evlerde yapılan turşu salamuraları %5 tuz ve %5 sirke karışımları ile hazırlandığından, turşu yapılacak malzemenin fermentasyon işleminde kullanılmasıyla salamura suyundaki tuzun etkileride azalmaktadır.

Yaptığım kompostu 1 ton civarı olarak kabul edersek tuz etkisi azalmış fermantasyonla enzim özelliği kazanmış 5 litrelik salamuranın 2-3 katı suyla seyreltilerek kompostun hava temasından doğan oksidasyon etkilerini gidermesini düşünüldüğünde 1000/5 oranına tekabül eden bu salamuranın olgunlaşan kompostla topraklara ilave edildiğinde, organik değerleriyle zenginleşmiş topraklardaki etkisinin ihmal edilebilir olduğu kanaati içinde bu uygulamalarda bulunduğumdam, bu bilgilerimi fermantasyonla kompost başlığına katkılar sağlaması bakımından ilgilenen üye arkadaşlarımla paylaşmıştım.

Burada sizi endişlendiren konunun salamura sularını sanki bitki yetiştirmede doğrudan kullanılıyor intibağına kapılmış olduğunuz anlaşılıyor, sizcede malum olduğu üzere topraklardaki her olumsuzlukları gidermede toprakların organik özelliklerin arttırılarak giderileceği inancıyla çalışmalarımı sürdürmekteyim.

Sonuçta fazla tuzun topraklar üstündeki etkilerini herkesin bilmesi gerekir, hatta artezyen sularının kullanımında azami itina ile fazla su kullanımından kaçınılması ile toprakların tuzlanması önlenecektir.

MeyveliTepe
17-02-2011, 09:55
%5 yoğunluktaki 5 litre salamura suyunda bulunan tuz miktarı 250 gramdır. Bu da az değil. 25 gram bile olsa toprağa bu şekilde tuz ilavesinin kesinlikle sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple az tuzlu bile olsa işi biten zeytin salamuralarını bertaraf etmek bile benim için hep dikkatle düşünülmesi gereken bir sorun olmuştur.

Komposta, mikroorganizma ve enzimlerce zengin solusyon ilave etme gereksinimi varsa, ya bu amaç için hazır solusyon kullanılmalı, ya da özel olarak tuzsuz bir şekilde imal edilmeli.

epsody
18-02-2011, 07:08
%5 yoğunluktaki 5 litre salamura suyunda bulunan tuz miktarı 250 gramdır. Bu da az değil. 25 gram bile olsa toprağa bu şekilde tuz ilavesinin kesinlikle sakıncalı olduğunu düşünüyorum. Bu sebeple az tuzlu bile olsa işi biten zeytin salamuralarını bertaraf etmek bile benim için hep dikkatle düşünülmesi gereken bir sorun olmuştur.

Komposta, mikroorganizma ve enzimlerce zengin solusyon ilave etme gereksinimi varsa, ya bu amaç için hazır solusyon kullanılmalı, ya da özel olarak tuzsuz bir şekilde imal edilmeli.

Sayın MeyveliTepe, Sizin bir toprak dostu olarak kabul edebilirim, lakin sizin engin bilgi ve tecrübelerinizden bu kadar dar anlamlı bir yorum beklemezdim, bilgi sahibi olmayan birisi tuzun etkilerini bu şekilde dar anlamda tarif edebilirdi.

Benim 250gr tuzu küçük bir toprak parçasına doğrudan karıştırışmış olarak algılanmış ve sözünüzdeki endişelere sebeb olmuştur.

Sizin bilgeliğinizden şunları beklerdim, bu tuz miktarı ile aynı oranda sirkenin eklenmesi ile 5litre su içinde hazırlanan bu salmuraya denk gelecek sebzenin ilave edilerek fermantasyona tabi tutulmak için hava boşluğu alınmış bir kaba konularak güneş almayan kuytu bir noktada sebzeleri daha sonra kullanımına uygun hale getirme işlemi olarak halk arasında turşu kurulmada etken madde aktivatör olarak kullanılmştır.

Bu tuzun fermantasyon sürecindeki değişikliklerini ortaya koyan paylaşımlar içinde bu salamuranın öncelikle 1ton civarındaki kompost oluşumundaki açık ortamdaki oksidasyonun etkilerinin bastırılması yönündeki bu salamuranın işlevini açıkladıktan sonrada, kompostun olgunlaşma sürecine katkılarını vede dezavantajlarını açıklıyarak, bu salamura içerikli kompostun uygulanacak toprak örtüsüne yaptığı katkıları ve de endişe edilecek sonuçları dile getirerek yerinde bir paylaşım örneği ile uygulamanın yorumunu tamamlamış olsaydınız, sizede yakışan bu olacaktı.

Yargıda bile bir vakanın bütün yönleri ile alınarak karar çıkıyor, evet konumuzda tuzun etkileşimleri varsa hem iyi yönlerini hemde kötü yönlerini ortaya koyarsak bu olaydan çok yönlü faydalar sağlarız, kanati içinde bu uygulamalarmı forumlarda paylaşarak sonuca gitmekti maksadım, buradaki hatalı davranışımın bilgilerini açıklamanıza hiç bir itirazım olmaığı gibi beni bu konuda aydınlattığınız için de şükranlarımı bile sunabilirdim.

Herne kadar müspet veya menfi kanaat edinmesemde katılımlarınız için teşekkürlerimi sunarım.

MeyveliTepe
18-02-2011, 19:33
Sn.Epsody, anladığım kadarıyla salamuradaki tuzun bir şekilde etkisiz hale geldiğini düşünüyor olmalısınız. Yoksa kendi elimizle toprağa tuz ilave edilmesini savunmazdınız.

Faydalı mikroorganizmalarca zengin, çeşitli enzimler içeren solusyonun toprağa, komposta ilave edilmesine kimse karşı çıkmaz. Ama bu solusyon tuz içeriyorsa faydadan çok daha fazla kalıcı zarara sebep olur.

Öncelikle şunu söyliyeyim. Salamuradaki tuz başka bir şeye dönüşmüyor, bu anlamda kimyasal bir reaksiyona girmiyor. Başta da NaCl, sonunda da NaCl. İlk hazırlanan salamuradaki tuzun bir kısmı salamuraya konan sebze meyveye geçer ve bu sebeple salamura suyundaki yoğunluk bir miktar (ağırlıkla doğru orantılı bir şekilde) azalır. Tuz bakımından tüm değişiklik bundan ibarettir.

Tuz ve fermentasyon arasında da ilginç, ters orantılı bir bağlantı var. Tuz, fermentasyonu önler. Öyle ki, %8 tuzluluk bir sınır olarak fermente edici bakterileri çalışamaz hale getirir ve sadece mayalar hakim duruma gelir.

Diyelim ki, %5 yoğunlukta, işi bitmiş 5 litre salamura suyunuz var. Bunu 1 ton komposta (ki %30 nemlilikte en az 5-6 m3 hacimdir) yedirdiniz. Dolayısıyla 1 tona 250 gr tuz ilave etmiş olursunuz. Bu da o malzemenin tuzluluğunu %0,025 arttırıyorsunuz demektir. O malzemede zaten bulunmakta olan tuza ilave gelecek bu miktar. Dolayısıyla sağlıklı bir malzeme elde etmeye çalışırken kirlenmiş bir malzemeye sahip oluyor olabilirsiniz.

Bunun yerine, bu maksatla tuzsuz salamura yapmak zor bir şey değil. Üstelik mikroorganizmalar ve enzimler bakımından çok daha zengin olacaktır. Böyle hazırlanmış solusyon kullanmak çok daha mantıklı olur.

epsody
19-02-2011, 21:26
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Sn.Epsody, anladığım kadarıyla salamuradaki tuzun bir şekilde etkisiz hale geldiğini düşünüyor olmalısınız. Yoksa kendi elimizle toprağa tuz ilave edilmesini savunmazdınız.

Sn, MeyveliTepe; Anlatımlarım size kifayet etmediğini anlıyorum, Alıntıdaki açıklamalarına önce cevap vermeliyim, arkadaşım salamuradaki tuzun etkisinin fakındayım, bu etkiden oksidasyonun olumsuzluklarını giderme adına bu uygulamaların içindeyim.

Siz de biliyorsunuzki kompost başlıklarında oksidasyonun olumsuzlukları üzerine karşılıklı birçok mesajlaşmalar yaparak, kompost çalışmalarındaki görüş farklılığımız içinde soğuk kompost'un fermantasyon uygulamalarını paylaşımlara açtım.

Bu uygulamalar içinde oluşturduğum kompostu geliboludaki bahçemin toprağında uygulamaktaydım yetiştirdiğim bitkilerimde gelişmelerinin olumsuz etkilerini görmedim, resimlerini ile sizlerlede paylaştım.

Tuzun bitkiler üzerindeki besin alımlarını bozan toprak yapısında etkiler burada işlemiyormuydu, yoksa bu olumsuzlukları toprağımın yapısındaki organik zenginlikler engelmi oluyordu.

MeyveliTepe
21-02-2011, 19:46
Sn.Epsody,

Kendi toprağınızın tuzluluğunu arttırmak kendi bileceğiniz bir şey, isterseniz kürek kürek tuz serpin, kimsenin diyeceği bir şey olamaz. Ancak, başkalarına kendi elleriyle toprağa tuz ilave edilmesini tavsiye etmek doğru değil. Bakın, verdiğiniz örnek üzerinden çıkan hesap ortada ve sonuç küçümsenmemelidir. Böyle şeylerde çok dikkatli olmak gerek.

epsody
23-02-2011, 11:20
Sn.Epsody,

Kendi toprağınızın tuzluluğunu arttırmak kendi bileceğiniz bir şey, isterseniz kürek kürek tuz serpin, kimsenin diyeceği bir şey olamaz. Ancak, başkalarına kendi elleriyle toprağa tuz ilave edilmesini tavsiye etmek doğru değil. Bakın, verdiğiniz örnek üzerinden çıkan hesap ortada ve sonuç küçümsenmemelidir. Böyle şeylerde çok dikkatli olmak gerek.

Topraklarda nacl risk sınırı nedir

Sayın MeyveliTepe, Topraklardaki tuzlanmanın önemine gösterdiğiniz ilgiye teşekkürlerimi sunmakla beraber, bu riskin belirtilmesini bir toprak içindeki risk yaratma oranını vermeden ortaya koymanız kabul edilebilir göremiyorum.

Size göre toprak yoğunluğu içinde nacl 'nin rakamsal bir oranı yokmudur zararlarını açıklaması yönünden, benim bu uygulama içinde aldığım ölçütü internet kaynaklarından 100/.5 baz kabul ederek uygulamaktayım.300mt2 alanda 20 cm toprak derinliğinin kütlesini hesap ederseniz, uyguladığım nacl nin bu toprak kütlesi içindeki yoğunluğuna ulaşırsınız.

Ben bu hesapları kaba olarak yaptığım kabul edersek, yetiştirdiğim bitkiler bu oran içinde risk sınırında görünmedikleri ortaya çıkmaktadır.

Dogasever
23-02-2011, 16:13
Sn Epsody

Bu şekilde salamura ilavesini bir veya birkaç defa yaptığınızda belki sizin toprağınızda çok fazla etkisi olmamış olabilir ama bizler tüm Anadolu ve TRakya topraklarını düşünmek zorundayız ve burada verdiğimiz iyi uygulama örneklerinin süreklilik arzedeceğini unutmamalıyız. Sürekli olarak salamura suyu ilavesi, kompost için de kullansanız, toprakta sürekli birikeceği için uzun vadede zarar verecektir. Belki toprağınızda amonyum ve kalsiyum oranları yüksektir ve sodyumun zararlı etkisini bir yere kadar dengeleyebilir ama bence bunu uygulama olarak önermemek sanırım daha doğru olacaktır. Saygı ve sevgilerimle.

epsody
24-02-2011, 09:15
Tuzun Organik yapıdaki topraklarda tolere edilebilirliği.

Sayın doğasever, başlığa katılım göstererek samimi paylaşımlarına teşekkür ederim, siz gibi diğer arkadaşlarda tuzun topraklardaki önemine vurgu yapan dikkatlerindeki endişelerinize katılıyorum salamura sularının kompost üzerindeki oksidasyon etkilerini azaltma maksadıyla uyguladığım bu tür yöntemleri uzun süreden beri sizinlede paylaşmıştım.

Hatta bu uygulamalarımın topraklara olan etkisini ortaya konması açısından Epsody'nin geliboludaki bahçesindeki çalışmalar içinde de bahçemde yetiştirdiğim sebze meyve ve diğer bitkilerimin gelişmelerini ortaya koyan paylaşımlarda, bulunmuş güzelliklerin organik atıkların değerlendirme yöntemlerim içinde mütaala ederek bu güzellikleri açıklamaştım.

Salamurda ki tuzun topraklara olan etkilerini yadsıdığım çıkarılmamalı, tuzun bu olumsuz etkilerinin toprağın organik yapısında nasıl tolere edildiğinin sorusu ilede bu uygulamamı paylaşımlarda önermiş oldum.

Hobi maksatlı yaptığımız bu çalışmalar bundan böyle ciddi gözlemlere dayalı yapmamızın gereği içinde olduğumu bilincindeyim, ilk fırsatta bu uygulamalarımı aletlerle destekleme açısından bir Ec ölçer ile bir pH ölçer almak gereğine inanmaktayım.

epsody
25-02-2011, 10:03
Arkadaşlar dünyada organik atıkların kompostlaştırılarak kullanılması ile toprakların organik madde ihtiyacı sağlanmaktadır, lakin kompostlaşma çalışmaları da gelişme sağlıyarak yeni yöntemler içinde kompostlaştırmanın önemide ortaya çıkmış olmaktadır.

Bilindiği üzere kompopstun olgunlaştırma sürecinde çeşitli mikro organizmalar devreye girerek işlem tamamlanmaktadır, benim sizlere burada kendi yönetimimin açıklamasında yapacağım.

Arkadaşlar bizler hobi faaliyetli içinde bulunduğumuzu unutmadan uygulamalarımızı en ideal kompost yapmak zorundayız, bazı arkadaşlarımız klasikleşmiş yöntemlerle ticari yaklaşım içinde gördüğümden pratik tutarlı yaklaşımlardan uzaklaşmaktadırlar.

Kompost yapacak malzemelerin devamlılığı sağlanmadığından, atıklarımız öncelikle oksidasyonun etkilerden korumak için önceliklerimiz için ideal bir saklama kabına ihtiyacımız olmaktadır, bu kabın özelliği hava sızdırmaz olmalıdırki malzemelerimiz çürükçül bakterilerin hedefi haline gelerek zararlı oluşumlar meydana getirmesinler hatta bu kaba malzeme ilave edereken katlar arasına etkin mikro organizmalar ilave ederek kompostumuzun aktivasyonunu sağlamanın yanında kompost kabımızın içindeki malzemeleri kabın içindeki havadan izole etmek içinde kap içinde uygun bir örtü ile kapatmamız gerekecektir, tabi bu contalı kapağımıza destek sağlamaktadır.

Arkadaşlar bizim bu yöntemimizin adı havasız soğuk kompost densede biz burada aynı zamanda etkin mikro organizmalarla fermantasyona tabi olarak kompost sürecimiz işlemektedir.

Sizlere burada havasız kompostun olgunlaşmasının tarifinide bir örnekle açıklamak isterim, arkadaşlar nasıl bizler gıdalarımız ileriye dönük saklamak ihtiyacı ile konserve ve turşu yaparken, bu kapların içindeki havayı birşekilde uzaklaştırarak gıdalarımızın bozulmasını sağlıyan oksidasyonun etkilerinden korumaya çalışıyorsak, aynı şekilde toprağımızın gıdası olacak kompostumuzuda oksidasyonun etkilerinden korumalıyız.

Bu konudaki çalışmalarımla ilgilenen arkadaşları paylaşımlara davet ediyorum.

Kirmit
18-03-2011, 14:13
Arkadaşım çimlerin biraz kurumasını sağlaman kompost oluşumunu dengeye getirecektir, kompostuna ahır gübrelerin ilavesini sağlamakla kompost'un oluşum sürecide aktiflik kazanarak zengin içerikli kompost eldesi sağlanacaktır.

Dalların kömürleşmiş karbonu Kompost'un içeriğindeki karbonla farklı şeyler olduğunu bilmelisin, bahçende oluşan dal artıklarını yakmamanı, bu dalları öğüterek komposta katabilirsin, paylaşımların devamı ile çalışmalarında başarılar dilerim.

Selamlar,
Benim size sormak istediğim bir şey var. Bu dal artıklarının hangi ağaçtan olduğunun bir önemi var mı?. Mesela çam dalları ve yaprakları olabilir mi? Çalılık türü bitkilerin dal ve yaprakları da olabilir mi?

Ayrıca sormak istediğim, bir yerde kompost gübre yapımında, gül dalları, yabani otlar ve bazı hayvanların (kedi, köpek gibi) dışkılarının bu karışımdan uzak olması gerektiğiydi. Bunlar doğru mu, bilgi verirseniz sevinirim?

epsody
18-03-2011, 17:53
Selamlar,
Benim size sormak istediğim bir şey var. Bu dal artıklarının hangi ağaçtan olduğunun bir önemi var mı?. Mesela çam dalları ve yaprakları olabilir mi? Çalılık türü bitkilerin dal ve yaprakları da olabilir mi?

Ayrıca sormak istediğim, bir yerde kompost gübre yapımında, gül dalları, yabani otlar ve bazı hayvanların (kedi, köpek gibi) dışkılarının bu karışımdan uzak olması gerektiğiydi. Bunlar doğru mu, bilgi verirseniz sevinirim?

Arkadaşım Kirmit;

Başlıktaki paylaşımlara katılarak gösterdiğin ilgi paylaşımlara katkı sağlamaktadır, arkadaşım her türlü ağaç yaprakları ve çam ibreleri komposta katılarak organik zenginlik yaratmaktadır, burada dikkat edeceğimiz atıkların kompostumuzun yapısını ne yönde etkileyeceğini bilerek kompostumuzu kullanacağımız bitkilere sunalım, çam dalları ve ibreleri asidik olduklarından kompost içeriğimizin yapısıda asidiklik kazanacağından bu kompostu genel olarak asidik yapı arz eden bitkilere sunalım ki yerinde besleme yapmış olalım.

Gelelim ikinci sorunuza, yabani otlardan kastınızı anlamadım, ama bu otları ben çukurda kompost uygulaması içinde kullanmaktayım, aynı şekilde kedi köpek dışkılarının havalı sıcak kompost yapımında sakıncalar olabilir, çünkü bu dışkılarda patojen bakterilerin varlığı dahada artarak hastalıklara sebebiyet verebilmektedir.

Benim uygulamalarımda toprak içi olğuğundan bu zararlı patojenleri baskılıyacak birçok toprak canlısının olması endişlere mahal bırakmamaktadır.

Hertürlü organik madde toprak içinde oksidasyonun etkilerinden korunarak, toprak içi canlaların sayesinde fermantasyona tabi olarak yeni bir oluşumun sentezini oluşturarak toprak içindeki organik maddeye dönüşmektedir.

Kirmit
18-03-2011, 18:14
Sn. epsody, değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim. Bahçe yapmayı düşündüğümüz arsada yarı çürümüş ve henüz çürümemiş (budanmış, kesilmiş) bu çalılık ve çam dallarından var. Daha doğrusu çalılıkları biz temizliyoruz keserek. Onları yakmamızı önerseler de topraktaki faydalı böcek, bakteri gibi şeyleri de yok edeceğimizden, yakmak yerine öğüterek gübre yapmayı düşünmüştük. Beni tereddüte düşüren ise, "çam ağacı altında başka türlerden bitkileri pek barındırmaz" diye duymuş olmamdı. Ama belki de bu gölge yapması anlamında söylenmiş olabilir.
Şimdi asidik yapıdaki bitkileri öğrenmek var sırada :) Yok onu da size sormayacağım. Yavaş yavaş okur öğrenirim. Foruma bakıyorum, öğrenecek o kadar çok şey var ki...Emeklerinize sağlık. Tekrar teşekkürler.

epsody
09-05-2011, 08:51
Topraklara hizmete sınır konulmaz.
Alıntı:
Orjinal Mesaj Sahibi h.ışık
Sayın epsody, işleyecek o kadar bahçe yok malesef, balkonda yetiştirmeye çalışıyoruz, bir de balkona kompost çukuru oluşturursak vay halimize.


Arkadaşım h.ışık; Organik atıkları işlemek için büyük bahçe ve toprak sahibi olmaya gerek yok, her kes bu işi bir türlü yapma becerisi içinde olabiliyor, benim yöntemim toprak içinde olarak ele almamın sebebi organik maddenin ayrışım sürecin toprak canlılarını kullanmaktan ziyede olarak iyi bir toprak şartlandırıcı organik madde kazanmak adına olarak yapılmaktadır.

Sizin böyle bir bahçeden ve toprak yapısında mahrum olmanız benim yaptığım yöntemi uygulamaya engel değildir, siz yeterki, mutfağınızdan çıkacak organik maddeleri çöpe gitmekten kurtarayımda değerledireyim deyin, çare üretmek zor değil yeterki siz bu işe gönül verip başlayın.

Balkonunuzda 30-40 litrelik kapaklı plastik bir bidon yeri oluşturun gerisini düşünmeyin, geri dönerek önerilerinizi bekliyor olacağım.

novazet
11-05-2011, 22:33
Fermentasyonla gübre üretimi konu başlığından edindiğim bilgiler doğrultusunda bir kompost kovası yaptım. 18 kg.lık yoğurt kovasının tabanının 2-3 mm.üstünden Ø8 mm lik matkap ucuyla deldim. Ø10 mm.lik pnömatik hortumunu sıkıca geçirip musluğu taktım. Kapağın altından bir noktadan da Ø5 mm.lik matkap ucuyla delerek Ø6 mm.lik hortumu sıkıca geçirdim. Sızdırmazlık kontrolu için içerisine su doldururak 1 gün beklettim. Hiçbir kaçak olmadı.

211234

Taban çapı birkaç milimetre daha geniş olan bir boya kovasını ortadan keserek, tabanını 3 mm.lik matkap ucuyla tamamen deldim. Bunu diğer kovanın içerisine oturttum. Tabanda yaklaşık 5 cm.lik bir boşluk oluştu.

211235

211236

Kova içerisine meyve ve sebze artıkları, çay posası, havuç posası, yumurta kabukları, biçilmiş çim, biraz ısırgan otu, balkabağı posası ve 1lt. kadar suyu, bayat ekmek, yoğurt suyu, biraz toz hamur mayası, 400 gr. kadar melası karıştırarak doldurdum. Üzerini kuyu suyuyla doldurdum.

211237

Kapağını kapatıp gaz tahliye hortumunu su dolu bir şişenin içerine daldırdım. 20-22 ̊̊C ve güneşsiz ortamda beklettim.

211238


Şu anda 17 gün oldu, hiçbir gaz çıkışı göremedim. Önceki gün musluktan biraz sıvı aldım. Kötü bir kokusu yoktu. Hafiften turşu suyu kokusu vardı. Kovanın kapağını hiç açıp bakmadım. Bundan sonraki aşamada ne tavsiye edersiniz.

epsody
12-05-2011, 06:35
Arkadaşım novazet, kendi sıvı gübreni yapma çalışmalarında size sonsuz başarılar dilerim, Melas mayanın aktifliğinde organik mataryellerin mineral yapıları çözülerek bitki besin eriyiklerine dönüşerek bitki yetiştirmede en ideal organik sıvı gübre ihtiyacını giderebilirsin.

Her aşamada bu eriyikten alarak bitkilerine uygulamadan önce bu eriğin içerik olarak ph ve ec değerlerini, uygulamakta olduğun sebze ve bitkilerin istekleri ölçülerinde sulandırarak uyguladığında dışardan besin maddesi aramana gerek kalmıyacaktır.

Fermantasyon kovasından aldığın eriyik kadar tekrar kuyudan su ilave etmelisin, bu ilaveleri yaparken melasla aktifleştirdiğin mayadan ilave edersen işlemin tekrardan fermantasyon sürecine girecektir.

Birkaç uygulamadan sonra fermantasyon kovasındaki atıklar tamamen ayrışıp azaldığında, bunları çıkararak uygun bir toprak içinde kompostlaşmaya bırakarak, fermantasyon kovasını organik malzemeleri doğrayıp ufatarak doldurarak tekrardan yeni bir fermantasyon işlemi için aktifleyicileri ilave ederek süreci başlatarak bahçedeki bütün bitkilerin besin ihtiyaçlarını karşılıyabilirsin.

Arkadaşım oluşturduğun bu sıvı eriyikleri fazla zaman kaybetmeden uyugulamalısınki oksidasyonun etkilerine maruz olarak zararlı oluşumlar meydana gelmesin.

Daha uzun ömürlü sıvı eriyikler hazırlamanız için, ayrı bir yönetem olarak, doğrayıp ufalttığnız organik maddeleri bir kapta kaynatarak içindeki zararlı oluşumları sterelize ederek tabii fermantasyon kabınızında steril olması şartı ile bu kap içinde melasla aktif ettiğiniz mayayı ilave ederek başlattığınız femantasyon sürecininden sonra elde ettiğiniz sıvı gübrenizin daha uzun zaman içinde kullanma imkanı olacaktır.

Çalışmalarınızda başarılar diler uygulamalarınızın paylaşımları içinde size gereken yorumlarla paylaşımlar sunabilirim, sevgiyle kalın.

novazet
12-05-2011, 22:33
Sn. Epsody; vermiş olduğunuz cevap ve bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Bende kovadaki eriyik bitiği zaman tekrar su eklemesi yapmamın uygun olup olmayacağını soracaktım. Su eklemesi yapabileceğimi belirtmişsiniz. Melas ilavesi de yaparım.

Arkadaşım oluşturduğun bu sıvı eriyikleri fazla zaman kaybetmeden uyugulamalısınki oksidasyonun etkilerine maruz olarak zararlı oluşumlar meydana gelmesin.

Burada anlatmak istediğiniz sıvı eriyiği kovadan aldıktan sonra fazla bekletmememiz gerektiğimi? Yoksa fermantasyon işlemi tamamlandığında sıvı eriyiği kovada da fazla bekletmememiz mi gerekiyor.

Birde fermantasyon bitip kovadaki atıkları çıkartınca bunları toprak içine bırakmamı söylüyorsunuz. Bunları direk olarak bahçemdeki kompost sandığında bulunan komposta karıştırmam yanlış olur mu?

aygün
12-05-2011, 23:18
Sayın epsody,
uzun zaman oldu yazamadım. Daha önceki mesajımda sözünü ettiğim sebze, meyve artıklarından elde ettiğim sıvıyı ara ara çiçeklerime döktüm. Sonuç:

Minyatür gülüm, küpe çiçeğim, karanfillerim geçen yıldan daha iyi durumdalar.

Özellikle küpe, adeta coştu.

Şimdi yine atıkları biriktirmeye başladım. Teşekkür ederim.

epsody
12-05-2011, 23:28
Sn. Epsody; vermiş olduğunuz cevap ve bilgilendirmeler için çok teşekkür ederim. Bende kovadaki eriyik bitiği zaman tekrar su eklemesi yapmamın uygun olup olmayacağını soracaktım. Su eklemesi yapabileceğimi belirtmişsiniz. Melas ilavesi de yaparım.



Burada anlatmak istediğiniz sıvı eriyiği kovadan aldıktan sonra fazla bekletmememiz gerektiğimi? Yoksa fermantasyon işlemi tamamlandığında sıvı eriyiği kovada da fazla bekletmememiz mi gerekiyor.

Birde fermantasyon bitip kovadaki atıkları çıkartınca bunları toprak içine bırakmamı söylüyorsunuz. Bunları direk olarak bahçemdeki kompost sandığında bulunan komposta karıştırmam yanlış olur mu?


Arkadaşım Melas mayanın içine konulup mayanın içindeki bakterilerin çoğalmalarını sağlıyarak aktif etmede kullanılıyor, mayananın aktif olmasını küprmesinden anlayabiliyoruz, daha sonra mayanın melasla aktif olduktan sonra elde edilen preparatın organik malzemelerin fermantasyonunda aktifleyici olarak kullanılmaktadır.

Fermantasyon işlemi tamamlanınca eriğin rengi kirli sarı ile sarı yeşil arasında renk alarak ve kokusuda turşu suyuna andırmaktadır, bu duruma gelen eriyik en kısa zamanda kullanılmalıdır.

Atıkların eriyikleri alındıktan sonra kalan posanın kompost içine karıştırmakla en isabetli işi yapmış olacaksınız kompostunuzun aktifleyicisi olarak değerlendirerek kompostunuzun oluşum sürecinide hızlandırarak mikrobiyal içerik kazandırmış olacaksınız, çünkü bu atıklarınız içinde bol miktarda laktik asit bakterileri bulunması ile kompost içeriğniz değerlenmektedir, size kolaylıklar dilerim.

epsody
12-05-2011, 23:42
Sayın epsody,
uzun zaman oldu yazamadım. Daha önceki mesajımda sözünü ettiğim sebze, meyve artıklarından elde ettiğim sıvıyı ara ara çiçeklerime döktüm. Sonuç:

Minyatür gülüm, küpe çiçeğim, karanfillerim geçen yıldan daha iyi durumdalar.

Özellikle küpe, adeta coştu.

Şimdi yine atıkları biriktirmeye başladım. Teşekkür ederim.

Elde edilen eriyikleri bitkilerinizin sulama suyu içinde uygulamakta fayda var, sizlere yeni bir tavsiyede bulunarak bundan sonra mutfaktan çıkacak sebze ve meyvelerimizin atığı bol olacaktır.

Bu atıkları delik bir poşete koyarak sularının süzülmesi için kapaklı bir kovada bekleterek kova içindeki atıklardan sızan bu sularıda sıvı gübre olarak bitkilerimizin sulama sularına katarak kısa yoldan bitkilerimizide gübrelemiş olacağız, paylaşımlarınız için şükranlarımı sunar hep güzellikler içinde olasınız.

_kevser_
13-05-2011, 07:27
ben de konu içerisindeki bi çok yazıyı okudum ancak takdir edersiniz ki sahip olamadığımız teknik bilgiler ve isimler gerçekten baş ağrısı yaptı daha doğrusu ayrıntılarıyla anlayamadım ama hiç anlamadm da sayılmaz tabi :)

özetleyecek olursak :) organik atıklarımızdan gübre yapma işlemini fermantasyonla da sağlayabiliriz hatta fazladan sıvı gübremiz de olaabilir
ama burda EM diye bi faktör var ki kafamı karıştırdı o fermantasyon sıraasında ortaya çıkacak zararlı mikroorganizmaları egale ediyo sanırım
evet buraya kadar anladıklarım bu sonrasında ise bu kovayı sorayım bir de
ben de o hazır üretilen kovadan değil de şu büyük soğuk su saklamak için kullanılan kovalardan kullansam(su termosları yani :) muslukları da var hem onların bir de hava geçirmiyolar )verimli olur mu acaba ?
hmmm
bir de benim dde kendi çapımda organik madde yönünden zengin toprak üretme yönünde çabalarım olmuştu ki ben de bi adet büyük saksının içerisinde mutfak atıklarıyla toprak karıştırarak ve bi süre üzerini kapatıp bi eriyik oluşturmuştum ve hatta kullandığım bu toprak bitkilerimin çok güzel çiçeklenmesini sağlayarak beni onore ederek çok mutlu etti :)
dediğim gibi sayfadaki yazıları şöyle bir okudum ancak sahip olamadığım teknik bilgi yoksunluğu tıkanmama sebep oldu
yine de teşekkür ediyorum
fikir sahibi olabildim en azından

aygün
13-05-2011, 14:31
Elde edilen eriyikleri bitkilerinizin sulama suyu içinde uygulamakta fayda var, sizlere yeni bir tavsiyede bulunarak bundan sonra mutfaktan çıkacak sebze ve meyvelerimizin atığı bol olacaktır.

Bu atıkları delik bir poşete koyarak sularının süzülmesi için kapaklı bir kovada bekleterek kova içindeki atıklardan sızan bu sularıda sıvı gübre olarak bitkilerimizin sulama sularına katarak kısa yoldan bitkilerimizide gübrelemiş olacağız, paylaşımlarınız için şükranlarımı sunar hep güzellikler içinde olasınız.

Sayın epsody, dediğiniz şekilde, 1/10 oranında sulandırıp kullandım, doğrudan vermedim hiç.

epsody
14-05-2011, 08:51
Sizin yaptığınız çukurun genişliği aşağıdaki linkteki gibi ise yakşalık 2 metre genişliği mi var? Çünkü resimdeki çukurun her tarafını yapraklarla örtmüşsünüz...

Arkadaşım Çukuru toplıyabileceğin malzemelerin kuru haline göre hesap ederek açmalısınız, çukura koyduğum malzemeleri katlar halinde koyarken, bir miktar kuru yaprakları örtü olarak seriyorum, yaş malzemeleri oksidasyonun etkilerinden korumak için bu şekilde koku ve sinek oluşumunuda engellemekteyim.

Bu işlem istenirse toprak üstündede uygulanabilmektedir,

Birde haziran'da açtığımız çukura hergün evde çıkan atıkları atarsak bahçenin o tarafında sinekler dolmaz mı? Çünkü çukurun ağzı kapalı olmayacak dolana kadar...

Arkadaşım söylediğim gibi yaş malzemeleri örtmek zorundayız, bu işi yapmak için elimizde devamlı bir kuru malzeme bulunmalı, mevsimine göre yaprak olur kuru ot olur, kuru malzemelerimizi her zaman yaşı örtecek durumda kullanmalıyız , koku oluşu malzemelerimizin enerji kayıplarını arttıracaktır.

İnsan bu işi günülden yapmaya başladığı zaman gerekli oluşumlar sağlamada zorluk yaşamıyor, örtü malzemenin altında kompost süreci işliyor, belli zamanlarda alt üst etmek homojen karışım sağlamaktadır.

novazet
14-05-2011, 20:14
Sn. Epsody; bugün kontrol etmek melas eklemek için fermentasyon kovasının kapağını açtım. Üzerinde beyaz küfler oluşmuştu. Bu sonucun başarılı olduğunu mu gösteriyor?

212062

Şişelerdeki sulandırılmış melasa akşamdan toz hamur mayası kattım. Bu melası sabah kovaya ekledim.

212063

Kovadan aldığım sıvı eriyik, bu eriyiği yaklaşık olarak 1:500 oranında sulandırarak evdeki çiçekleri ve bahçedeki bitkileri suladım. Suyla seyreltmede bu oran doğru mudur?

212064212065

epsody
15-05-2011, 08:26
Sn. Epsody; bugün kontrol etmek melas eklemek için fermentasyon kovasının kapağını açtım. Üzerinde beyaz küfler oluşmuştu. Bu sonucun başarılı olduğunu mu gösteriyor?

Fermantasyon kovasında beyaz küflerin olması doğal bir oluşum, endişe edilecek bir durum yok, sarı küflerde kabul ediebilir, sarıdan sonra yeşil ve siyah küfler gelmektedir, bunlar kabul edilmezler sebebide oksidayonun ortaya kuyduğu oluşumlardır.

Fermentasyon işlemi havasız ortamın bakterileri tarafından oluşmaktadır, fermantasyon kabının içinde hava alımına müsade etmemeliyiz, kap içinde boşluk kalıyorsa bu boşluğun oksijeninden etkilenmemek için ayrıca bir ürtü örtmekte fayda vardır.

Şişelerdeki sulandırılmış melasa akşamdan toz hamur mayası kattım. Bu melası sabah kovaya ekledim.
Kovadan aldığım sıvı eriyik, bu eriyiği yaklaşık olarak 1:500 oranında sulandırarak evdeki çiçekleri ve bahçedeki bitkileri suladım. Suyla seyreltmede bu oran doğru mudur?

Arkadaşım seyreltme oranına yapacağım yorum için eriğin ph 'nı bilmem gerekir, eczahanelerden alacağın ph kağıtları ile bu konuda fikir edinebilirsin, sulandırma oranlarında 6-6,8 ph seviyesine çekerek bu oranları sağlıyabilirsin.

Ama pratik olarakda sulama suyu içersine katarak uygulamak bence en iyisi olmaktadır, çalışmaların iyi gidiyor sonuçların kayda değer olarak kabul edilir, hep başarılar seninle olsun hoşça kal, sevgilerimle.

epsody
25-05-2011, 12:08
Yetiştirdiğimiz Ürünlerimizin besin ihtiyaçlarının karşılanması.

Arkadaşlar her türlü atıklarımızı sıvı enzim hatta mikro biyal gübreye çevirerek gübre ihtiyaçlarımızı karşılıyacak bol miktarda üretim yapmak istiyorsanız, çalışmalarımı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=809201&postcount=250)takip ederek hobilerinizi kazanca çevirebilirsiniz.

Dogasever
25-05-2011, 16:59
Sn Epsody
Mikroorganizmaların renkleri konusunda söyledikleriniz çok genel bir tanımlamadır. Ancak çok fazla genelleştirmek de doğru değil çünkü örneğin penisilin de yeşildir ama faydalıdır. Bir başka örnek ise, Aspergillus. Bu da siyah renktedir ve yararlıdır. Kolay gelsin. Sadece bu saptamayı belirtmekte yarar var.



Fermantasyon kovasında beyaz küflerin olması doğal bir oluşum, endişe edilecek bir durum yok, sarı küflerde kabul ediebilir, sarıdan sonra yeşil ve siyah küfler gelmektedir, bunlar kabul edilmezler sebebide oksidayonun ortaya kuyduğu oluşumlardır.

Fermentasyon işlemi havasız ortamın bakterileri tarafından oluşmaktadır, fermantasyon kabının içinde hava alımına müsade etmemeliyiz, kap içinde boşluk kalıyorsa bu boşluğun oksijeninden etkilenmemek için ayrıca bir ürtü örtmekte fayda vardır.



Arkadaşım seyreltme oranına yapacağım yorum için eriğin ph 'nı bilmem gerekir, eczahanelerden alacağın ph kağıtları ile bu konuda fikir edinebilirsin, sulandırma oranlarında 6-6,8 ph seviyesine çekerek bu oranları sağlıyabilirsin.

Ama pratik olarakda sulama suyu içersine katarak uygulamak bence en iyisi olmaktadır, çalışmaların iyi gidiyor sonuçların kayda değer olarak kabul edilir, hep başarılar seninle olsun hoşça kal, sevgilerimle.

epsody
29-05-2011, 06:58
Sayın sarıcan zeytınlı bahce ve hocalarımıza tesekkurler
artık bu iş bir delılık halıne gelıyor benım için


Sn. Safranlı Sizin bu konuya ilgi duyarak yaklaşmanız yerinde bir haraket olmaktadır, bizler bu konunun gelişmesini sağlıyarak çalışmalarımızı güncelde daha pratik yaklaşımlar sunmaktayız, bu yaklaşımlara geçmden önce size bu konunun detayları hakkındaki bilgileri aktarmadan önce geçmişteki bilgilerimi sunmak isterim.

Bu çalışmalar bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16717) konu başlığında başlamıştı bu günkü uygulamalar içindeki gelişmeler baharda bahçelerin yeşillenerek otlanmasını her kesin bir külfet olarak algılamasının aksine benim için bu yeşillikler bir azot kaynağı olarak değerlendrme çalışmalarına götürmekteydi.

Bahçemin yeşil otlarının toplanarak 2 tonluk polyester depo içinde kendi yöntemlerimle oluşturduğum aktifleyici ile beraber yeterli miktarda ilave ettiğim hümik asitli kuyu suyu içinde fermantasyon işlemini başlatıyordum.

Fermantasyon işlemi tamamlandıktan sonra fergitasyon(sulama ve gübreleme) sistemi içinde damlama olarak bitkilerimin gelişmesini temin ederek bitki yetiştirmede bitkilerimi gübreleme işinde minumum maliyetlede ekonomi sağlıyordum.

Sezon bitince depo içinde kalan posalarıda, toprak içinde oluşturacağım kompost içinde aktifleyici olarak kullanmaktaydım.


Pazar gunu ıtıbarıyle dun saksıda bıber ekmıştım (yanlış anlasılmasın yaklasık 10 dönüm meyve bahcesı ve çiçekçilikle ugrasıyoruz)ilk denemelerım için biberler uygun olucak

Yukarıda paylaştığım güncel bilgileri sunarak sizide ekonomik olan bu sistemle 10 dönümlük bahçenizde büyük yararlar sağlıyabilirsinizi, bu bilgilerimin gerçekliğini bahçemi izliyerek sizde fark edeceksiniz.

Bahçemden yansıyan bu güzellikler bu çalışmamın (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14353&page=4) delilleri olmaktadır

Safranlı
09-06-2011, 13:35
Sayın epsody sizlerın takıpcısıyız
forumda çok konu var ama aslında aynı ve benzer seyler
sizin öncelık ettıgınız bu konu benzer vazıytte enzım sayfasında paylasılıyor
esas olan fermantasyon saglamak
ben sahsen basta em,kompost,sıvı gübre ,kompost çayı ,enzım ve sizlerın öncelık yaptıgı solucan gubresını takıp edıyorum
evdekı atıklardan en hızlı ve en pratık ve en verımlı halde kullanmak nıyetındeyım
ben kompost ve enzım yapmaya calıstım
200 kg varıldede bıtkı artıklarını doldurup bır seyler yaptım
su anda bıtkılerım çok ıyı
ama yaptıgım işlemler o kadar çokkı
yarasa gubresı,yaş gübre serbetı,em,kompost
pıyasada sıvı gubreler vb çok denemer yapıyorum
neyse delılıklere memnunıyetle devam edıyorum
bızlerı bu delılıkler kurtaracaktır

Safranlı
09-06-2011, 13:44
Bu ıkı tonluk polyeser depomuzun hava almaması mı lazım
kapagı küçük bır tonluk depoda nasıl olur acaba
ve seyreltme oranı nedır

epsody
10-06-2011, 00:37
Bu ıkı tonluk polyeser depomuzun hava almaması mı lazım

Arkadaşım Safranlı, İki tonluk depo içinde uygulamasında bulunduğum bu çalışma bir sezon boyunca bitkilerimizi sularaken aynı zamanda otların içindeki organik bileşenlerin çüzülerek suya geçmesi amaçlanmıştır.

Deponun içine havanın girmesin bir mahsuru görülmemektedir.

kapagı küçük bır tonluk depoda nasıl olur acaba
ve seyreltme oranı nedır

Polyester deponun kapağı otları koymada bir engel teşkil etmiyor, otların organik bileşenleri çözülme içinde sulama yapılırken eksilmekte olduğundan depo dışardan devamlı su taviyesi yapılmaktadır, bu yüzden fermantasyona ulaşan eriğin asidik yoğunluğa ulaşmamaktadır.

Depo içinde eksilen eriyikli suyun dışardan ilave edilen suyla devamlı seyreltiği düşünülebilir.

smarty17
17-06-2011, 08:24
Bende bitkilerim için kompost yapmaya karar verdim.Keşke ülkemizdede komposta gereken önem verilse ama ben inanıyorum ki ilerleyen yıllardada kompost sekterö gelişecektir.Neyse bende bişiler biriktirmeye başladım.Şuan bir poşet dolusu patates kabuu yemek artığım var.Bahçedende ağaçları budayıp dalları toplayacağım.Çimde tamam sayılır. Başka lazım olan nedir ? Vede muhabbet kuşu besliyorum onun gübresi içine atabilirmiyim ? Eğer atarsam nasıl koymalıyım ? Ayrıca verimli bir kompost tarifi (koymam gererken oranlarla) verebilir misiniz ?Sıvı gübrenin hemen kullanılmasını duymşutum. Sulandırsak uzun ömürlü olur mu ?

epsody
17-06-2011, 13:08
Bende bitkilerim için kompost yapmaya karar verdim.

Arkadaşım smarty17; Bu kararına en çok sevinen birisi varsa o da canı gönülden olarak Epsody'yi düşünebilirsin, organik atıklar toprağın değerleri olarak düşünmek zorunda olduğumuzdan kompost yaparak tekrar toprağa kazandırmalıyız.


Keşke ülkemizde de komposta gereken önem verilse ama ben inanıyorum ki ilerleyen yıllardada kompost sekterö gelişecektir.Neyse bende bişiler biriktirmeye başladım.Şuan bir poşet dolusu patates kabuğu yemek artığım var.

Arkadaşım smarty17 İnsanımız bilinçlendikçe atıkların değerledirme işine önemde verilecektir, önemli olan bu uygulamaları çevremizde yeri geldikçe anlatacak olursak yaygınlaştırabiliriz.

Mutfaktan çıkan atıklarınızı hava sızdırmaz kapta biriktirerek, bahçenizi uygun köşesinde toprakta açacağınız çukurda kompostlaştırmanız en uygun olacaktır, benim size uygun gördüğüm bu kompostlaşma en ideal toprak şartlandırıcılığına uygun kompost elde etmenizi sağlıyacaktır.

Çukurunuz dolana kadar içine attığınız atıklarınızın üstünü kuru otla örtmeniz en uygun yöntem olmaktadır, oluşun atıkları bu otlar geçici kapak durumu arz eecektir, bu kompost malzemenizi nemlendirmek gerektiğinde sulama suyuna hümik asit ilavesi mikro organizmalara besin takviyesi yapacaktır.

Toprak içinde yapılan bu soğuk kompost yöntemine toprak içi canlıları da oluşum sürecine katarken, olgunlaşan kompostun toprağınızda toprak içi canlılarında artmasına etki edecekdir.

Bu kompost şekli ticari anlamda kullanım için uygun değilsede hobi uygulamalarının en ideal yöntemi olmaktadır,yıl içinde oluşan atıkların kompostlaşması ile gelecek yılın ekim dönemine kadar en ideal olgunluğa ermektedir.


Olgunlaşan bu kompost yetiştireceğimiz bitki yataklarının oluşturulmasında bizim için en ideal bitki toprağına sahip olmamızı sağlıyacaktır.



Bahçedende ağaçları budayıp dalları toplayacağım.Çimde tamam sayılır. Başka lazım olan nedir ? Vede muhabbet kuşu besliyorum onun gübresi içine atabilirmiyim ? Eğer atarsam nasıl koymalıyım ? Ayrıca verimli bir kompost tarifi (koymam gererken oranlarla) verebilir misiniz

Arkadaşım smarty17, Komposta ağaçların budama artıkları koymamalısın, bu tür malzemeler dal öğütme makinasından geçirilsede bunların olgunlaşma süreci uzayabilir.

Çimler kurutulduğunda iyi bir karbon kaynağı durumdadır, muhabbet kuşunuzun dışkılarıda iyi bir azot kaynağı durumdadır, mutfak atıklarıda azot kaynağı olarak düşünebiliriz, burada karbon azot dengesi 25/1 oranında olursa en idel karışımı elde ederek mikro organizimaların ihtiyaçları sağlanacaktır, karışıma su ilavesi ile beraber verilcek hümik asidin mikro organizmalara iyi bir besin takviyesi sağlarken, kompostun olgunlaşma durumu ile kullanımında bitkiler içinde uygun forumda olacaktır.




Sıvı gübrenin hemen kullanılmasını duymşutum. Sulandırsak uzun ömürlü olur mu ?

Arkadaşım Muhabbet kuşunun dışkılarını sulandırarak bitkilerinizin sulama suyuna karıştırarak kullanabilirsiniz, burada dikkat edilecek nokta kullanacağınız miktarlarda sıvı gübre üretmelisiniz, sulandırdığınız dışkılar sıcakların etkisi ve oksidasyonun etkileri ile zararlı patajenler üretebilir.

Sulandırdığınız kuşunuzun dışkılarını renkli ph kağıtları kullanarak 6-6.5 aralığına getirerek kullanabilirsiniz.

smarty17
17-06-2011, 15:23
Ben kaplarda kompost yapmayı düşünmüştüm.Toprakta çukur ile evde çukur farkı varmı ? Çukurda sıvı gübre alınır mı? Kendimiz yapabileceğimiz işlevli kompost kutusu yapabilir miyiz ?

smarty17
19-06-2011, 23:53
Arkadaşlar bugün itibari ile başladım :) İçine koyduğum malzemeler :
+Bol miktarda salatalık kabuğu
+Az miktarda patates kabuğu
+Bir miktar çay posası koydum
+üstüne 2 ymk kaşqı ekşi yoğrt
+1 paket kuru maya
+Bal
+Üstü toprakla (2-3 cm) kapatıp suladım.
Kap normal şekilde koydum.Sıvı gübre nasıl elde ederim ?226443

226444

226445

epsody
21-06-2011, 02:53
Sayın Epsody,
Forumu 1 yıldır takip ediyorum.EM katkılı gübre elde edinimi ile ilgili yazılarınızı okudum.Tabii her arkadaşa yardım ederken bilgiler de dağılmış.Ben hem sıvı hemde kompost gübre elde etmek için yazılarınızdan edindiğim bilgileri doğru anlayıp anlamadığımı sormak istiyorum.Yardımcı olursanız memnun olurum:
1-Em aşılayıcı (toz) kullanarak havasız ortamda mutfak artıklarını fermante edeceğim.Oluşan sıvıyı alarak sıvı gübre olarak kullanacağım.
2-Sıvısını aldığım, fermante olmuş kap içerisindeki posayı toprakta bir çukura koyacağım üzerini 2o cm. kadar tekrar toprakla kapatıp 1-2 ay bekleyeceğim, sonra oluşan karışımı katı gübre olarak kullanacağım.

Bu bilgiler doğru mudur? EM aldım ve bir kaç gün içerisinde kabımı da hazırlayıp uygulamaya geçeceğim.

İlginiz ve foruma olan katkılarınız için teşekkürler.



Sayın Kaya Öğretmen, Bu açıklamalarınızharfiyen doğru konuyu kavramışsınız, Sıvı gübre oluşumunda gelişmeleri ve güncel bilgileri size aktarmaktan keyf alacağımı bilmelisiniz.

Özelden yazılan bu mesajın cevabını bir kopyasın forumlarada taşıyarak paylaşımlara sunacağım.

Ben size bu işlemi madde madde açıklıyarak sonuç almanızı kolaylaştıracağım.

1. Atıklarınız için mutfağınızda hava almaz contalı kapağı ve tahliye için bir musluk bulunduran bir kabınızın olduğunu kabul ederek, işe başlıyabiliriz.

2. Atıklarınızı doğruyarak küçültmekte yararar var, her atık ilevesi ile aktifleci Em preparatını ile edip kapımızın içinde boş kalan yerdeki havadan atıklarımızı izole etmek için bir örtü malzemesi bulundurmakta fayda var, bu işlem tamamlandıktan sonra contalı kapak kapatılıp atıkların hava almaması sağlanmalıdır.

3. Atıklarınızın üzerinde ortam sıcaklığına bağlı olarak beyaz küflerin oluşmaya başlaması ile işlem olgunlaşma sürecine girmiş olmaktadır, aynı zamanda atıkların bulunduğu kap açıldğında da turşu kokusu oluşmuş olmaktadır.

4.Musluktan alacağınız eriğin ph 3.5-4 arasında dır, siz bunu klorsuz su ile sulandırarak seyreltmelisiniz, sıvının ph'ı kontrol işlemi forumlarda anlatıdığı üzere ölçmelisiniz.

5. Kabınızda bulunan atıkların kendi suları bittikten sonra siz kolorsuz su ilavesi ile Em preparatı ilave ederek işleme devam edebilirsiniz.

6. Oluşan sıvı gübreyi fazla bekletmeden tüketmelisiniz, aksi takdirde olaya çürükçül bakteriler müdahil olarak zararlı patojenler üreyebilir.

7. Atıkların posalarını toprağa gömerek kompostlaştırabileceğiniz gibi başka atıkların kompostlaşmasında aktivatör işlemi içinde kullanabilirsiniz.

Çalışmalarınızda başarılar dilerken konuya ilginizden dolayı teşekkürlerimi sunarım, sevgilerimle.

smarty17
21-06-2011, 08:54
Ben yeni bir kapta biriktiriyorum.Doldumştu vede sıcaklık hissettim.İyi birşeymi ? Vede bu sefer daha farklı düzenek kullanacağım.Kullanmayı düşündüğüm kap (Resim 1) vede EM olmadğığ için kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, kullanmayı düşünüyorum. İşe yarar mı ?

smarty17
21-06-2011, 14:28
Bereket Tv'de denk geldim.Eriş Gübre.TAvuk çiftliğindeki tavuk dışkılarını toplayıp 70-85 derece arasında ıstırak fermantasyon yaparak gübre olarak satıyorlar.Bu fermantos işlemi hakkında bilgisi olan veya kapasite ve fiyatı hakkında bilgisi olan var mı ?

smarty17
23-06-2011, 10:22
Bende dün aldım sıvıyı.Tahminim 10-15 mL. ÜStüne yaklaşık 200 mL su ekledim.Ve kabın üstüne 50 mL sıvı daha geldi.Konsantre ayarını nasıl yaparım.Kaptaki sıvının rengi aşağıda
227597

227598

epsody
24-06-2011, 11:04
Ben yeni bir kapta biriktiriyorum.Doldumştu vede sıcaklık hissettim.İyi birşeymi ? Vede bu sefer daha farklı düzenek kullanacağım.Kullanmayı düşündüğüm kap (Resim 1) vede EM olmadğığ için kuru ekmek mayası, pekmez, yoğurt suyu, kullanmayı düşünüyorum. İşe yarar mı ? Elbette yarayacaktır

Arkadaşım smarty17;Aktifleyici olarak Yoğurt suyunu ve ekmek mayasını ayrı bir kapta pekmezle aktif ederek köpürmesini sağladıktan sonra atıklarının arasına birer miktar koyarak hava sızdırmaz kabınızı doldurup üzerinede klorsuz su ilavesi yaparak kapağı kapatıp süreci başlatmış oluyorsunuz.

İşlemde mikro organizmalar atıklardaki organik maddeyi parçalama işlemini fermantasyon yöntemi ile mineralize etmeye ve bu atıkları sahip oldukları mineralleri ayırarak suya bırakacaklardır.

İşlem sürecinde birçok kimyasal olaylar içinde ph dereceside 3,5- 4,5 gibi değerler alacaktır, işlemin devamı içinde bu eriyikten istifade etmek istersen kabındaki musluğu kullanarak eriyik aldığın kadar kabına klorsuz su ilave edereken bir miktar da hazırladığın aktifleyici de koymalısın.

Yukarıda bahsettiğim eriğin ph şını ve ec değerlerini yetiştireceğin bitkilerin ve toprağının yapısına uygun hale getirmek için gereken sulandırmaları yapmalısınız.

Bu konunu yorumunu aldıktan sonra diğer sorularınızada gereken cevabı vereceğim sevgilerimle başarılar dilerim:)

smarty17
24-06-2011, 11:34
Ben direkt musluk suyu ile sulandırmıştım.Klorsuz suyun farkı nedir ?

epsody
24-06-2011, 12:00
Ben direkt musluk suyu ile sulandırmıştım.Klorsuz suyun farkı nedir ?


İşlemde çeşme suyu kullanılacaksa suyu açık bir kapta clor'un uçmasını sağlamalıyız, yoksa enzim niteliğindeki eriğimizin içindeki etkin mikro organizmaları öldürmüş oluruz, çeşme suları genelde clor ile denefekte edilerek içindeki mikro organizmalar elimine edilmektedir.

smarty17
24-06-2011, 12:46
Peki bir şey daha sormak istiyorum.Ben kovamı sulayınca alttaki musluk açıksa hemen sıvı geliyor vede bu sıvı koyu renkli.Bu sıvıyı sulandırarak veya sulandırmadan direkt olarak kaba koysak olur mu ? Sonuçta onun içindede mikrorganizmalar var.

aydın
24-06-2011, 13:39
Elde ettiğin sıvıyı seyreltmen (su eklemen) şart. Ph'ı 6-7 arasında yani nötr hale getirmelisin.

limon_sever
24-06-2011, 14:57
Buzdolabında yaklaşık 1-1.5 aylık 1 litre civarında şeffaf kapalı kapta bozulmuş süt var. Bu bozuk sütü nasıl değerlendirebilirim?

smarty17
24-06-2011, 16:19
Elde ettiğin sıvıyı seyreltmen (su eklemen) şart. Ph'ı 6-7 arasında yani nötr hale getirmelisin.

Bitki için ortlama 1/500 sulandırmak lazım.Ancak tekrar kaba koysak daha iyi olmaz mı ?

tenten-57
26-06-2011, 00:50
Sayın Epsody,
Çabalarınız, her arkadaşa yardım etme anlayışınız gerçekten takdire şayan.Ancak kuru bir bilgi paylaşımının ötesinde çabalarınıza kattığınız samimiyet de satır aralarında hissediliyor, sağolasınız.
Şartlara uygun 25lt.lik bir kompost bidonu elde ettim.İlk sıvıyı (3 günden sonra) bu gün aldım ve 1/500 oranında seyrelterek, çelikleme yolu ile elde ettiğim ancak gelişmelerinden pek memnun olmadığım ligüstrümleri suladım.Sıvı, kalitesi iyi bir sirke gibi kokuya ve kahverengiye yakın bir renge sahipti.Bidonum yarım dolu henüz ama bir iki güne kadar dolar sanıyorum.Depolama işlemlerini bahsettiğiniz gibi yapıyorum ve kötü koku almıyorum.
Ancak;

"4.Musluktan alacağınız eriğin ph 3.5-4 arasında dır, siz bunu klorsuz su ile sulandırarak seyreltmelisiniz, sıvının ph'ı kontrol işlemi forumlarda anlatıdığı üzere ölçmelisiniz."

sözlerinizden anladığım, direkt aldığım sıvıyı önce klorsuz su ile seyrelteceğim sonra 1/500 oranında sulama suyuna katacağım, doğru mudur?

Bir diğer sormak istediğim, 10-15 gün sonra kompost gerçekleştiğinde bu katı materyali domates, salatalık ve biberlerimin aralarına(aralıklar 50-60 cm kadar) yine toprağa gömmek şartı ile koyabilir miyim?

Teşekkür eder, saygılar sunarım.

smarty17
26-06-2011, 21:43
Komposta su ekliyorum vana açıksa hemen sıvı geliyor.Millet 2 günde azar azar gelirken ben günde 2-3 kere güdne toplam 1-2 lt elde ediyorum.Sİl baştan başlaycağım.Kap yerine köye çukur açıp orada başlayacağım.Sİzden soracağım ;
-Sıcak kompost mu soğuk kompost mu ?
-HAngisi ise sıfırdan anlatın neyi nasıl koyacağım

tenten-57
30-06-2011, 20:07
Sayın Epsody,

Sanıyorum henüz foruma girme fırsatınız olmadı.Bu arada gelişmeleri aktarayım ve müsait zamanınızda cevaplarınızı bekleyeyim:

1-Elde ettiğim sıvının rengi koyulaşmaya ve konsantrasyonu artmağa başladı.Ancak koku gayet güzel, anormallik yok.

2-Bu gün ph metre (kağıt halinde olan) aldım.İlk defa bu tarz bir ölçüm yaptım.Sıvıyı direkt ölçtüm ve anladığım kadarı ile (ph kağıtlarının üzerindeki işaretleme sayılarına göre) ph 4 oldu.Yağmur suyu ile takribi 1/3-4 oranında seyerelttim sanıyorum 5'lik bir ölçüm aldım.Ve bu sıvıyı 1/500 oranında sulama suyu olarak kullandım.Bu defa bahçede ne varsa suladım.

Bu bilgilere göre önerileriniz neler olabilir.Henüz 1 haftalık deneyim olduğundan bitkilerin durumu hakkında bir bilgi veremiyorum.Herhangi bir gelişmeyi arzedeceğim.

Saygılarımla.

epsody
11-07-2011, 23:46
Sayın Epsody,

Sanıyorum henüz foruma girme fırsatınız olmadı.Bu arada gelişmeleri aktarayım ve müsait zamanınızda cevaplarınızı bekleyeyim:

1-Elde ettiğim sıvının rengi koyulaşmaya ve konsantrasyonu artmağa başladı.Ancak koku gayet güzel, anormallik yok.

2-Bu gün ph metre (kağıt halinde olan) aldım.İlk defa bu tarz bir ölçüm yaptım.Sıvıyı direkt ölçtüm ve anladığım kadarı ile (ph kağıtlarının üzerindeki işaretleme sayılarına göre) ph 4 oldu.Yağmur suyu ile takribi 1/3-4 oranında seyerelttim sanıyorum 5'lik bir ölçüm aldım.Ve bu sıvıyı 1/500 oranında sulama suyu olarak kullandım.Bu defa bahçede ne varsa suladım.

Bu bilgilere göre önerileriniz neler olabilir.Henüz 1 haftalık deneyim olduğundan bitkilerin durumu hakkında bir bilgi veremiyorum.Herhangi bir gelişmeyi arzedeceğim.

Saygılarımla.

Arkadaşım tenten-57 Size cevap yazmakta giciktiğim için özür dilerim, çalışmalarınız çok güzel ve yerinde uygalamalar, sizi tebrik ederim, bu yaptıklarınıza bir ilavem olacak her türlü bitki besin maddeleri bitkilere verilirken beraberinde hümik asit de ilave edilmesi gereklidir.

Hümik asitler besin maddelerinin bitki kökleri tarafından alınmasını uygun forma sokmaktadır, uygun miktarlarda ilave ederseniz sonuç almanız hızlanacaktır, yaptığınız sıvı eriyikleri her zaman sulama suyu içinde uygulamaniz, bitkilerin gelişmesini düzenli hale sokacaktır.

Çalışmalarınızdan doğan gelişmeleri paylaşımlara aktarırsanız bilgi sürecinin işlemesinede katkıda bulunmuş olacaksınız, bu başlığa gösterdiğiniz ilgi için samimi şükranlarımı sunarım..:)

epsody
11-07-2011, 23:52
Buzdolabında yaklaşık 1-1.5 aylık 1 litre civarında şeffaf kapalı kapta bozulmuş süt var. Bu bozuk sütü nasıl değerlendirebilirim?

Arkadaşım Bizim için bozulmuş olan besin maddeleri bitkiler için besin kaynağı durumundadır, bu bozuk olan sütü bitkilerinizin sulama suyuna ilave ederek bitkilerinize sunabilirsiniz, bu konudaki çalışmalarınızda başarılar dilerken, gözlemlerinizi paylaşmanız bilgi sürecine katkı sağlıyacaktır.

limon_sever
13-07-2011, 13:00
Kimse mesajımla ilgilenmeyince geçen hafta çöpe atmıştım. Bundan sonra değerlendirmeye alacağım. İlginiz için teşekkür ederim.

TaşevliBahçe
04-08-2011, 21:36
Ev atıklarını ile soğuk kompost yapımına başladım. Elime 4-5 adet petrol ofislerinde satışı yapılan Adblue bidonu geçti. Bu bidaonların altında çeşmesi olması oldukça hoşuma gitti ve bu iş işin çok uygun olacağını düşündüm.
Adblue içeriğini incelediğimde sıvının saf üre ve demineralize edilmiş sudan üretilmiş olduğunu tespit ettim. Anladığım kadarı ile kimyasal bir madde içermiyor.
Ben şimdi bu bidonların içerisine soğuk kompostu koysam, komposta veya oluşacak sıvı gübreye herhangibir olumsuz etkisi olurmu.?

smarty17
05-08-2011, 05:10
Ev atıklarını ile soğuk kompost yapımına başladım. Elime 4-5 adet petrol ofislerinde satışı yapılan Adblue bidonu geçti. Bu bidaonların altında çeşmesi olması oldukça hoşuma gitti ve bu iş işin çok uygun olacağını düşündüm.
Adblue içeriğini incelediğimde sıvının saf üre ve demineralize edilmiş sudan üretilmiş olduğunu tespit ettim. Anladığım kadarı ile kimyasal bir madde içermiyor.
Ben şimdi bu bidonların içerisine soğuk kompostu koysam, komposta veya oluşacak sıvı gübreye herhangibir olumsuz etkisi olurmu.?

Bence bir süre sadece su ile durulayın,çalkaayın ..

ceviz59
08-10-2011, 17:07
sayın epsody
yeni başlamış oldugum ceviz bahçesi için kendi imkanlarımla kompost yapmaya karar verdim şarap fabrikasından fire çıkan üzüm salkımlarını nasıl kompost haline getirebilirim yardımlarınızı bekliyorum.

Halil Önen
09-10-2011, 00:21
sayın epsody
yeni başlamış oldugum ceviz bahçesi için kendi imkanlarımla kompost yapmaya karar verdim şarap fabrikasından fire çıkan üzüm salkımlarını nasıl kompost haline getirebilirim yardımlarınızı bekliyorum.

Sn. ceviz 59,

siz cibreden söz ediyorsunuz.

Yanmış ahır gübresine 3 de 1 oranında cibre ile iyice karıştırıp üzerine naylon ile kapadım. Dört beş ay bekletip toprağa karıştırmayı düşünüyorum.

İyi bir soğuk kompost elde ederim diye düşünüyorum.

Saygılar

Ethem Erkaya
21-10-2011, 11:48
Arkadaşlar merhaba

Kompost konusu ile ilgili yapmış olduğunuz çalışmalar gerçekten başarılı, bende bahçemden çıkan atıkları (ağaç yaprakları, dalları, çürümüş meyveleri vs.) komposta dönüştürerek kullanıyorum. Eğer ilginizi çekerse geçen sene kullanmaya başladığım bir ürün var bence inceleyin. İncelemenizi istememin nedeni daha önceden toprağa çukur kazarak yaptığım uygulamada sonuca 8-12 ay arasında ulaşırken bu ürün ile beraber 1,5-4 ay arası bir dönemde (hava sıcaklığına ve nem e bağlı) sonuca ulaşıyorum. Yanlız benim yöntemimde ortaya bir sıvı çıkmıyor. bu konteynerin altı boş ve toprakla temas halinde. Temas halinde olmasının güzel yani oluşan nemden dolayı solucanlar ve diğer mikoorganizmalar rahatlıkla giriyor hem kompostun hava almasını hemde kalite anlamında zenginleşmesini sağlıyorlar. Saygılar.

Kompost reticisi Komposter EkoKompost 700 - Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com/urun/935_kompost-ureticisi-komposter-ekokompost-700-.html)

ceviz59
01-11-2011, 21:11
sn halil önen
kompost için güzel bilgiler ama benim bahsetigim üzümün sap kısmı sadece
ilginize teşekkür ederim

Safranlı
02-11-2011, 09:33
sap kısmı da olur dogal artık ne varsa olur
bıraz yaş gubre yaprak vesaire buludunuzmu tamamdır

ehtepot
30-12-2011, 10:14
küçük saksılarım için 19 lt lik su bidonlarında kompost yapmak istiyorum. bidon dolduktan sonra tahmini bir süresi var mı yoksa görüntü ve koku sayesinde mi hazır olduğunu anlayacağız? oluşan suyu seyreltip sulamada kullanacağım olusan eriyik maddeleri de toprağa karıştıracağım. örneğin 10 lt hacimli bir saksıya ne kadar eriyik madde koymam gerekir? teşşekkür ederim her mesaj sahibine. emek verilmiş bir konu. lakin akademik bilgi ve terim sayısı fazla :)

ehtepot
01-01-2012, 11:25
Yardımcı olabilecek kimse yok mu? ufaktan atık biriktirmeye başladım çünkü.

Halil Önen
01-01-2012, 12:33
küçük saksılarım için 19 lt lik su bidonlarında kompost yapmak istiyorum. bidon dolduktan sonra tahmini bir süresi var mı yoksa görüntü ve koku sayesinde mi hazır olduğunu anlayacağız? oluşan suyu seyreltip sulamada kullanacağım olusan eriyik maddeleri de toprağa karıştıracağım. örneğin 10 lt hacimli bir saksıya ne kadar eriyik madde koymam gerekir? teşşekkür ederim her mesaj sahibine. emek verilmiş bir konu. lakin akademik bilgi ve terim sayısı fazla :)

Sn. ehtepot,

siz bukaşi kompost mu yapmak istiyorsunuz? Yapmak isteğiniz iyi anlaşılmadığı için yardım almakta zorlanıyor olabilirsiniz.

Siz aşamalı olarak ve hatta resimlerle destekleyerek başlayın size yardıma koşacak dostlar olacaktır.

Ayrıca yapmak istediğinizi uygulayan birinin olma ihtimali vardır.;)

Saygılar

trilye
01-01-2012, 16:53
Bu konuyu yeni okumaya başladım. Daha üçüncü sayfadayım fakat yazmak için sabırsızlandım. Em bukaşi kovasını nereden temin edebilirim. Yeşil adım sitesine bağlanamıyorum. Yardımcı olabilecek arkadaşlar olursa sevinirim.

bero
01-01-2012, 18:15
EM Bukashi Kompost kovasıyla mutfak atıklarınızdan hem kompost hem de sıvı gübre yapabilirsiniz.

http://www.yesiladim.com/

EM Bukashi Kompost Kovasının resmini sitede aşağıdaki linkte görebilirsiniz:

agaclar.net - View Single Post - EM (Etkin Mikroorganizmalar) (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=492401&postcount=302) bu kovaları neredn temin edebiliriz

Halil Önen
01-01-2012, 20:17
Bu konuyu yeni okumaya başladım. Daha üçüncü sayfadayım fakat yazmak için sabırsızlandım. Em bukaşi kovasını nereden temin edebilirim. Yeşil adım sitesine bağlanamıyorum. Yardımcı olabilecek arkadaşlar olursa sevinirim.

Sn.trilye yeşil adım sitesi kapandı. Ben de iki adet bukaşi kovası almıştım.Ara sıra kullanıyorum. Kullanışlı...

Ancak bukaşi yi _ bukaşi kepek_ kendiniz yapmanız gerekiyor. Bu ise çok dikkat ve tecrübe isteyen bir şey. Bukaşi kepeği _ya da pirinç kabuğunu_ ema spreylerken iyi tutturamazsınız kovdaki evsel atıkların kokma, bozulma ve ötesinde kurtlanma ihtimali vardır. Ki bu sebepten bir çok alıcı kovalarını kullanamıyorlar.

Sn bero hoş geldiniz. Siz de almak istiyorsunuz. Dikkatli olmanız gerekiyor. Bana anlatın derseniz; o kadar ince detay var ki tecrübeye dayanıyor.:(

Saygılar

trilye
01-01-2012, 22:00
Sayın Halil Önen verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.
Sanırım ilk etapta eldeki malzemeleri kullanarak deneme yanılma yöntemini uygulayacağız.

ehtepot
02-01-2012, 09:59
Sevgili arkadaşlar,
Öncelikle evsel organik artıkları 19 lt lik damacanaya küçük küççük doğrayıp doldurdum. içinde ince ağac kabuğu, bahçe yoprağı, kuru maya, bayat ekmek ve bal koydum.(malzeme listesini bu sayfadaki maddelere göre hazırladım yani) ağzına streç film koyup kapağını kapattım.
şimdi,
soru 1- bu melzemeler ara sıra karıştırarak kaç gün bekleyecek?(beyaz köpük oluşması yeterli mi?)
soru 2- oluşan sıvı anladığım kadarıyla Em dediğimiz sıvı gübre. bu sıvıyı nasıl ve ne kadar zaman zarfında kullanacağım?
soru 3- sıvısı alınmış, bidonda kalan katı karışımı toprağa karıştırarak kullanabilir miyim? kullanabilirsem toprakla karıştırma oranı ne olmalıdır? örneğin 5 kg toprağa 0,5 kg gibi.

Safranlı
02-01-2012, 11:14
Öncelikle evsel organik artıkları 19 lt lik damacanaya küçük küççük doğrayıp doldurdum. içinde ince ağac kabuğu, bahçe yoprağı, kuru maya, bayat ekmek ve bal koydum.(malzeme listesini bu sayfadaki maddelere göre hazırladım yani) ağzına streç film koyup kapağını kapattım.
teşke bal koymasaydınız bal antı akterıyeldır pekmez koymalıydınız
şimdi,
soru 1- bu melzemeler ara sıra karıştırarak kaç gün bekleyecek?(beyaz köpük oluşması yeterli mi?)
içindekiler parçalandımı beyaz köpükler çogaldımı hazırdır bu yazın 15 gunde olur ama şimdi bellı olmaz bıraz uzar
soru 2- oluşan sıvı anladığım kadarıyla Em dediğimiz sıvı gübre. bu sıvıyı nasıl ve ne kadar zaman zarfında kullanacağım?
oluşan sıvı em degıl em bagımsız bır üründür sizin yaptıgınız faydalı sıvı gübre denebılır bunu ortalama 1 e 100 oranında çoglatarak kullanırsınız
yanlız hepsını bırden suyla çogaltırsanız hemen kullanmanız lazım beklememelı.
soru 3- sıvısı alınmış, bidonda kalan katı karışımı toprağa karıştırarak kullanabilir miyim? kullanabilirsem toprakla karıştırma oranı ne olmalıdır? örneğin 5 kg toprağa 0,5 kg gibi.[/QUOTE]
bu şamada ben oran veremıyorum
yazdıgınız oran uygun olabılır

bero
03-01-2012, 16:03
sayın halil önen alakanız için teşekkürler.soğuk kompost yapmak için çok heveslendim. ağzı hava almayacak şekilde kapanabilen bir bidon buldum.mutfak artıklarımı biriktirmeye başladım bile:))) gelişmeleri sizlerle paylaşöak isterim...sizden öğreneceğim çok şey varr.....

ehtepot
03-01-2012, 18:24
Selam bero kardeş. hemen hemen bende yeni başladım komposta. buradan paslaşarak durum değerlendirmesi yapabiliriz. öncelikle neler koyduğunu söyler misin bidona?

Dogasever
06-01-2012, 13:25
Öncelikle evsel organik artıkları 19 lt lik damacanaya küçük küççük doğrayıp doldurdum. içinde ince ağac kabuğu, bahçe yoprağı, kuru maya, bayat ekmek ve bal koydum.(malzeme listesini bu sayfadaki maddelere göre hazırladım yani) ağzına streç film koyup kapağını kapattım.
teşke bal koymasaydınız bal antı akterıyeldır pekmez koymalıydınız
şimdi,
soru 1- bu melzemeler ara sıra karıştırarak kaç gün bekleyecek?(beyaz köpük oluşması yeterli mi?)
içindekiler parçalandımı beyaz köpükler çogaldımı hazırdır bu yazın 15 gunde olur ama şimdi bellı olmaz bıraz uzar
soru 2- oluşan sıvı anladığım kadarıyla Em dediğimiz sıvı gübre. bu sıvıyı nasıl ve ne kadar zaman zarfında kullanacağım?
oluşan sıvı em degıl em bagımsız bır üründür sizin yaptıgınız faydalı sıvı gübre denebılır bunu ortalama 1 e 100 oranında çoglatarak kullanırsınız
yanlız hepsını bırden suyla çogaltırsanız hemen kullanmanız lazım beklememelı.
soru 3- sıvısı alınmış, bidonda kalan katı karışımı toprağa karıştırarak kullanabilir miyim? kullanabilirsem toprakla karıştırma oranı ne olmalıdır? örneğin 5 kg toprağa 0,5 kg gibi.
bu şamada ben oran veremıyorum
yazdıgınız oran uygun olabılır[/QUOTE]


Sn Safranlı'nın açıklamalarına ek olarak: Toprağa gömdükten 3-4 hafta sonra sonra üzerine dikim yapabilirsiniz. Bidonun ağzından gaz çıkışı olacaktır lütfen havasını almayı unutmayın. İçine bir su bardağı kadar EM aktif koyarsanız, mikrobiyal etkinlik daha hızlı artacak ve yanlış yapma olasılığınız ortadan kalkacaktır. Ama koymadan da yapabilirsiniz. Kapağı açtığınızda burnunuza rahatsız edici kötü kokular gelmemeli. Gelirse yanlış oldu demektir. Kolay gelsin.

baba.monk
06-01-2012, 16:05
Merhaba
şurada Bukaşi Yapımı ve Kullanımına dair bir şeyler yazmıştım.

http://www.kucukbahcem.net (http://www.kucukbahcem.net/search/label/buka%C5%9Fi#axzz1ignIdcEe)

262882

ehtepot
07-01-2012, 13:51
Merhaba
şurada Bukaşi Yapımı ve Kullanımına dair bir şeyler yazmıştım.

http://www.kucukbahcem.net (http://www.kucukbahcem.net/search/label/buka%C5%9Fi#axzz1ignIdcEe)

262882

bir çırpıda okudum yazılanları. çok açıklayıcı ve yararlı oldu. teşekkür ederim Sn. babamonk

pembegül
21-01-2012, 20:42
Yeni diktiğim menekşelerin köklerine buyday koymuştum buğdaylar büyüyünce makasla kestim ve ince doğrayıp bir sürahi suyun içine bıraktım bir haftada suyun rengi açık canlı yeşilden bulanık yeşil bir renge döndü, bu gün çiçeklerimi suladım bakalım çiçeklerim hoşlanacakmı gelişmeleri buradan yazarım bir çeşit sıvı gübre elde etmeye çalıştım ve buğdaylar büyüdükçe devam edeceğim...:)

bernacyhn
21-05-2012, 15:37
Merhaba Sayın Epsody, solucan kompostu konusunda başarılı olamadım. Çünkü içinde tuttuğum kap küçüktü ve üzerini kapatmak zorunda kalmıştım. Bu da çürüyen sebzelerin suyuyla toprağın böceklenmesine sebep oldu. Üzerine kağıt peçete koyarak nemini almaya çalıştıysam da olmadı. Kapak kapalı olduğu için nemlenmeye ve böceklenmeye devam etti. Ben de öylece çöpe attım. Biliyorum, kocaman solucanlara yazık oldu amma bu kez şansımı soğuk komposttan yana denemeye karar verdim.

Bitkilerimin rengi solmuş, kurumaya yüz tutmuş dallarını ve yapraklarını saklamak gibi bir huyum var. Saklamak derken, ağzı açık bir poşette biriktiriyorum. Solucanlardan olumlu sonuç alamayınca aklıma eskiden denediğim ama yine olumlu sonuç alamadığım soğuk kompostu yeniden denemek geldi. Daha önce önerdiğiniz gibi buzlukta duran yaş mayayı bir miktar pekmezin içinde erittim. Bir gece boyunca bekledi. Mayalanmaya başladı ve iyice karıştırıp tekrar mayalanmaya bıraktım (kompost malzemelerini ve düzeneği hazırlayana kadar).

Önce, yukarıda bahsettiğim solmaya durmuş yeşil yaprakları ve dün akşamdan kalma domates salatalık kabuklarını rondodan geçirerek olabildiğince incelttim. Sonra bir çay kaşığı yardımıyla eski bir şişenin içine doldurdum. Ufak bir huniyle pekmez maya karışımını şişenin içine aktardım( Neredeyse hepsini koyuyordum, kalan az bir miktar mayayı ayırmak aklıma geldi. Onu da kapaklı, plastik bir zeytin kabının içine döküp dolaba kaldırdım). Üzerine biraz su ilave ettim.

Sonra ince bir vidayla resimdeki küçük şişenin kapağını deldim. Ucunu sivrilterek kestiğim serum aparatını zar zor o delikten geçirdim. Şişenin içine su koyup ağzını kapattım.
Büyük şişenin kapağını delmek daha zordu. Onu da bir şekilde delip serum aparatını geçirdim. Kapakları aparatın girebileceğinden daha ince delmeye dikkat ettim. Ama yine de ne olur ne olmaz diyerek kapakları ve şişe ağızlarını peçete ile sarıp bantladım. Sonra da şişeleri yerine götürüp resimlerini çektim.

Bugün eczaneden serum aparatı alırken ph kağıdı (tam adını bilemedim) almak aklıma gelmedi. Eğer bu işlem başarılı olursa, daha önce söylendiği gibi bitkinin ph isteğine göre sıvıyı seyreltip kullanmam gerekecek.

Umarım yanlış bir şey yapmamışımdır ve umarım bu kez yaptıklarım işe yarar. Bunu da elime yüzüme bulaştırırsam eğer besin hazırlama olayını bir kenara bırakıp başka şeylerle ilgileneceğim :)

uugur
22-05-2012, 13:56
kompostun içine konulan suyun klorlu olmaması elzem midir?

Çamtepe
22-05-2012, 14:30
Klorlu suyun mikroorganizmalar üzerinde olumsuz etkisi vardır. O yüzden en azından klorlu suyu bir süre (bir gece) ağzı açık şekilde bekletirseniz daha iyi olur.

uugur
22-05-2012, 16:34
Klorlu suyun mikroorganizmalar üzerinde olumsuz etkisi vardır. O yüzden en azından klorlu suyu bir süre (bir gece) ağzı açık şekilde bekletirseniz daha iyi olur.

teşekkürler, klima suyunu kullanmam daha uygun olacak gibi.

bernacyhn
27-05-2012, 10:35
Kompost suyunun yüzünde beyaz bir şey oluştu. Kenarlarından içeriye doğru... Bunu neye yormalı, normal midir acaba?

uugur
27-05-2012, 16:53
bugün pazardan aldığım bezelyenin kabuklarından kompost yapacağım içine yoğurt, pekmez, ufalanmış ekmek ağaç dalları vs. şeyler de koyacağım su olarak da iki gündür dinlendirilen çeşme suyu kullanacağım.

Halil Önen
27-05-2012, 17:03
Kompost suyunun yüzünde beyaz bir şey oluştu. Kenarlarından içeriye doğru... Bunu neye yormalı, normal midir acaba?

Normaldir. Sirkeleşme belirtisi, hava ile temasından kaynaklanıyor olabilir. Daha fazla bekletmeden kullanabilirsiniz...

uugur
30-05-2012, 09:40
ilk iki gün pek bir hareketlilik yoktu ama dünden sistemden beri yoğun bir gaz çıkışı var.

scanik
04-06-2012, 13:50
Merhaba EM kullanarak bukaşi aşılayıcı yapmaya çalışıyorum. Buğday kepeği kullanıyorum. 15 gün önce hazırladığım karışım üzerinde yeşil küfler var. Onların sağlıklı olmadıklarını okudum. Bu aşılayıcıyı ne yapmalıyım, toprağa gömsem zamanla düzelir mi? Ya da düzeltmenin bir yolu var mı? teşekkür ederim

Safranlı
04-06-2012, 16:24
Merhaba EM kullanarak bukaşi aşılayıcı yapmaya çalışıyorum. Buğday kepeği kullanıyorum. 15 gün önce hazırladığım karışım üzerinde yeşil küfler var. Onların sağlıklı olmadıklarını okudum. Bu aşılayıcıyı ne yapmalıyım, toprağa gömsem zamanla düzelir mi? Ya da düzeltmenin bir yolu var mı? teşekkür ederim

opragınıza veya varsa saksınıza gmebilirsiniz
hiç bir zararı olmaz...

indy
05-06-2012, 16:40
Hepinize tüm mesajları için teşekkür ederek yazıma başlamak istiyorum. Ancak o kadar fazla bilgi var ki kafam kompost olmuş durumda. :)

Şimdi bende kendi gübremi üretmek istiyorum anladığım kadarıyla birkaç şekilde gübre üretebiliyoruz. Sıcak Kompost Soğuk Kompost v.b. Benim öncelikli olarak denemek istediğim soğuk kompost. Yolumun üzerinde olması dolayısıyla EM temini tamam.

Anladığım kadarıyla soğuk kompostta ikiye ayrılıyor.
1. Bidona mutfak atıkları doldurulup bidon ağzına kadar su ile dolduruluyor
2. Bukaşi bidonları gibi bidonlarda içine su koyulmadan yapılıyor atığın kendi suyunun çıkması amaçlanıyor. Doğru anladıysam bu yöntemlerden hangisi daha yararlı hangisiyle başlamamı tavsiye edersiniz. Kompost yaparken sadece EM koymam yeterli mi pekmez ekmek yoğurt suyu gibi maddelerde koymam gerekir mi? Ne kadar atığa ne kadar EM koymam gerekir yardımcı olursanız sevinirim.
Şimdiden teşekkürler.

mhmmtygt
28-08-2012, 12:48
Merhaba, Konu biraz eskimiş galiba, en yoğun olduğu 2009-2010'a ait mesajlardan kimse kalmamış son yorumlarda ama birde ben deneyimimi yazayım belki tekrar canlanır .
Aşağıda resimlerini de ekleyeceğim, önce yaptıklarımı anlatayım.
Büyükçe (hacmini bilmiyorum, dolayısıyla tam ölçekli olmadı yaptığım karışım) bir musluklu bidon buldum. Evde ve bahçede var olan çeşitli taze sebze ve meyveleri (domates, biber, patlıcan, patates, soğan, taze fasulye) bıçakla doğrayarak küçülttüm. Semizotu, ebegümeci gibi otlarda ilave ettim hatta bu mevsimde 1 kök kedirgen(kuşkonmaz) buldum onuda koydum. Fotoğraftaki kovayı doldurdum.
Daha küçük bir kapta aynı sebzeleri dahada küçük doğrayarak pekmez, ayva reçeli ve vişne reçeliyle ve 2 çeşit ekmekle karıştırdım. Ekmeğin biri bildiğimiz fırın ekmeği diğeri ise evde nohut ile mayalanmış ev ekmeği. Daha sonra hepsini kovada tekrar karıştırıp kendirden yapılma çuvalın içine doldurdum, çuvalıda bidondaki kuyu suyunun içine koydum. Üzerine bir tabak yoğurt, çökelek yapımından kalan 5 lt suyu da ilave edip 1 adet de refloru boşaltıp kapağını hava almayacak şekilde kapattım. 18 saat kadar geçince açtım ve çok sık olmamakla birlikte suyun yüzeyine iri kabarcık çıktığını gördüm. Yüzeyde başka herhangi bir belirti yok. Bu iki gün önceydi. Evde değilim ve tekrar gidip bakma imkanım olduğunda paylaşırım.

mhmmtygt
29-08-2012, 11:58
Merhaba,
Yeni bir deneme daha yapacağım. Bu kez suyun içine koymadan, fermante olmuş organik maddelerin alttan çıkan suyunu alacağım.
Sormak istediğim şu, bahçemdeki domatesleri sökmem gerek, çoğu erken yaprak kurumasından dolayı kurudu veya kurumakta, sanırım bu bir mantar hastalığı ve bu domates kökenleriyle fermantasyon kovasını doldursam sakıncası olur mu?
Bunda ya da daha önce kurmuş olduğum sulu sistemde zararlı mikroorganizma barınmadığından nasıl emin olabilirim?

Bu arada domatesleri sökmemin nedeni kuruma değil, duvar inşaatı olacağından dolayı.

Dogasever
08-09-2012, 15:54
Sn mhmmtygt

Ozelden yolladiginiz mesajinizi simdi gordum.

Tam olarak oranlar belli olmamakla bilikte yaptiklariniz dogru. Ancak eger bir mantar hastaligindan kusku duyuyorsaniz, o malzemeyi sivi gubre yapiminda kullanmanizi onermem. Sart degil ama oransal olarak koydugunuz pekmez kadar EMA koymanizda da fayda var. Koyacaginiz pekmez miktari toplam sivinin yaklasik 20-25 de biri kadar olmali.

mhmmtygt
08-09-2012, 22:53
Yanıtınız için teşekkürler. Bidonu doldururken elimde EMA yoktu, yeni geldi.
13 gün falan oldu bidonu dolduralı ve suyun üzeri beyaz küf kaplandı. Su aldım, rengi açık sarı ve ekşi bir kokusu var.
EMA yı şimdi koysam sorun olur mu? Bir de içindeki organik maddeleri ne zaman çıkarmalıyım?

hepgül
08-09-2012, 23:35
"5 lt suyu da ilave edip 1 adet de refloru boşaltıp kapağını hava "

Buradaki reflor kullanımının amacını soracaktım, lütfen izah edermisiniz.

mhmmtygt
09-09-2012, 11:01
Bu konuyla ilgili tüm mesajları okudum ve başka bir üyenin kullandığını gördüm, gerçi başka hiç kimse kullanmamış olmasına rağmen hiç kimse de neden kullandığını sormamış ya da yararlı olup olmadığını belirtmemiş.
Ben reflor içindeki bakteriyi araştırdığımda yararlı bir bakteri olduğunu gördüm ve gübre içindeki organizma çeşitliliğini artırmak için kullandım.
Aslında hala bir uzman görüşüne ihtiyaç var.

mhmmtygt
09-09-2012, 11:05
Tekrar inceledim, 264 no'lu mesajda kullanılmış

eflone
09-09-2012, 17:43
Reflor®' un içindeki etken mikroorganizma bir bakteri değil, Saccharomyces boulardii adlı mayadır. Bazı ishallerin süresini kısaltmak adına ilaç olarak kullanılır. Yararlı olup olmadığını hakkında bir bilgim veya konuyu takip etmişliğim yok, sadece rast geldim ve ileride oluşabilecek yanlışları düzeltmek istedim.

Bu konuyla ilgili tüm mesajları okudum ve başka bir üyenin kullandığını gördüm, gerçi başka hiç kimse kullanmamış olmasına rağmen hiç kimse de neden kullandığını sormamış ya da yararlı olup olmadığını belirtmemiş.
Ben reflor içindeki bakteriyi araştırdığımda yararlı bir bakteri olduğunu gördüm ve gübre içindeki organizma çeşitliliğini artırmak için kullandım.
Aslında hala bir uzman görüşüne ihtiyaç var.

mhmmtygt
09-09-2012, 23:20
Probiyotiklerle ilgili şu (http://www.ankemdernegi.org.tr/ANKEMJOURNALPDF/ANKEM_18_Ek2_87_89.pdf)makalede laktik asit bakterileri ile beraber bahsedildiğinden karıştırmış olabilirim. Kusura bakmayın.
Dedim ya hala uzman görüşüne ihtiyaç var :)

Dogasever
10-09-2012, 21:19
Yanıtınız için teşekkürler. Bidonu doldururken elimde EMA yoktu, yeni geldi.
13 gün falan oldu bidonu dolduralı ve suyun üzeri beyaz küf kaplandı. Su aldım, rengi açık sarı ve ekşi bir kokusu var.
EMA yı şimdi koysam sorun olur mu? Bir de içindeki organik maddeleri ne zaman çıkarmalıyım?

Suyun üzeri beyaz küfle kaplandığına göre sorun yok demektir. Gaz çıkışı oldu değil mi? Demek ki reflor kullanmanızın olumsuz bir etkisi olmamış. Beyaz küf bize bunu işaret ediyor. Yukarda Sn Eflone de zaten bu mikroorganizmanın Saccharomyces türünden bir maya olduğunu açıklamış.

Em kullanımına gelince, mevcut gübreniz zaten yapılalı 13 gün olmuş. Bence buna EM ilave etmeyin. EM'yi baştan ilave ederseniz daha iyi olur. Organik maddeleri, sıvı gübre bitince çıkartabilirsiniz. Eğer bitmeden çıkarıp kullanmak istiyorsanız başlangıçtan 2 veya 3 hafta sonra çıkartılabilir. Bu katı gübreyi toprağa gömdüğünüzde çok kısa sürede toprakta yok olduğunu göreceksiniz. Ayrıca bu katı gübreyi toprağa gömdükten veya toprakla karıştırdıktan hemen sonra üzerine dikim yapaiblirsiniz.

Hillbilly
01-11-2012, 11:04
Sanıyorum olay basit ama anlatımlar olayı kafa karıştırıcı noktalara taşıyor.Ben ne anladığımı yazayım düzelten düzeltsin.
1) Bitki artıklarını vs. bir çuvala koyar, klorsuz su içinde ve havasız bir ortamda muhafaza ederseniz (süreci aktifleştirmek için Em, bulamazsanız maya,yoğurt suyu vs. ve mikroorganizmalara bir ön besin olarak şekerli su,pekmez,melas vs. ilave etmeyi unutmadan) böylece sıvı bir gübre elde edersiniz.

2) Eğer muhafaza ettiğiniz havasız ortamda su kullanmazsanız bu çok yararlı, çabuk toprağa karışan bir komposta dönüşüyor.(Bu kompostun altında bir miktar sıvı gübrede birikiyor :) Yalnız bu sıvı gübreyi su ile seyrelterek kullanmamız gerekiyor.

3) 2 numarada elde edilen doğru ve yararlı olan kompostu veya işlerin yanlış gittiğini düşünürsek sürecin negatif bakteriler oluşturduğu, zararlı olan kompostu solucanlara öğün yaparsak bu sefer çok yararlı bir solucan gübresi elde etme imkanımız var.(bu süreçlerden geçmeden de artıkları direk olarak solucanlara mama yapabilirsiniz)

4) Fermantasyon dışında bahçede 1 ölçü kahverengi bitki artığı(kuru dal,saman vs.), 3 ölçü yeşil bitki artığı(yaprak,çim,ot vs.)+ birazda toprağı açtığımız genişçe çukura döküyor ve hafif ıslatıyoruz.(Bu arada hayvan gübresi de ekleyebilirsiniz bu karışıma) Bu tamamen oksijine gerek duyan bir yöntem olduğu için arada bu yığını karıştırarak havalandırıyoruz. Yalnız söylenen 4. yöntemden elde edilen gübrenin besin değerini belli oranlarda kaybettiği ve diğer yöntemlerde elde edilen gübreler kadar kaliteli ve yararlı olmadığı.

Hillbilly
26-11-2012, 14:21
http://d1211.hizliresim.com/13/u/g9hxw.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
ANTİ-MADDE (Uzayı çevreleyen anti-maddenin sıvı hali gibi, hafif kötü ama büyük oranda fermantasyon kokuyor...)
http://d1211.hizliresim.com/13/u/g9hz7.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
MADDE(Mutfak artıkları vs.) Görüldüğü üzre beyaz renk hakim, 2 haftada bir yoğurt suyu ile safları destekliyorum.

ekizilaslan
17-01-2013, 14:02
Bu sitede kafayı yiyeceğim yahu. şu soğuk işine de bakayım derken daha ilk sayfada gözüm çöp tenekelerine kaymaya başladı. komşulara ne desem de bana deli gözüyle bakmadan mutfak atıklarını alsam diye düşünmeye başladım. şu an 2. sayfaya başladım. acelemi mazur görün. sorular da yavaş yavaş oluşuyor.
hanım beni kovacak eyvaaah :p

Safranlı
17-01-2013, 14:16
aynı yoldayız merak etmeyiniz
dışarıyı bırakın kndi artıgınız yeter
ilk denemeyi hanımınız çiçeklerine yapın bakın nasıl yolunuz açılacak

ekizilaslan
17-01-2013, 15:48
artıkların toplanmasını beklerken bozulmasını nasıl önleyeceğiz

tiryaki
25-01-2013, 20:44
buzdolabında bekletmek bir çözüm olabilir.

tiryaki
25-01-2013, 20:51
Sanıyorum olay basit ama anlatımlar olayı kafa karıştırıcı noktalara taşıyor.Ben ne anladığımı yazayım düzelten düzeltsin.
1) Bitki artıklarını vs. bir çuvala koyar, klorsuz su içinde ve havasız bir ortamda muhafaza ederseniz (süreci aktifleştirmek için Em, bulamazsanız maya,yoğurt suyu vs. ve mikroorganizmalara bir ön besin olarak şekerli su,pekmez,melas vs. ilave etmeyi unutmadan) böylece sıvı bir gübre elde edersiniz.

2) Eğer muhafaza ettiğiniz havasız ortamda su kullanmazsanız bu çok yararlı, çabuk toprağa karışan bir komposta dönüşüyor.(Bu kompostun altında bir miktar sıvı gübrede birikiyor :) Yalnız bu sıvı gübreyi su ile seyrelterek kullanmamız gerekiyor.

3) 2 numarada elde edilen doğru ve yararlı olan kompostu veya işlerin yanlış gittiğini düşünürsek sürecin negatif bakteriler oluşturduğu, zararlı olan kompostu solucanlara öğün yaparsak bu sefer çok yararlı bir solucan gübresi elde etme imkanımız var.(bu süreçlerden geçmeden de artıkları direk olarak solucanlara mama yapabilirsiniz)

4) Fermantasyon dışında bahçede 1 ölçü kahverengi bitki artığı(kuru dal,saman vs.), 3 ölçü yeşil bitki artığı(yaprak,çim,ot vs.)+ birazda toprağı açtığımız genişçe çukura döküyor ve hafif ıslatıyoruz.(Bu arada hayvan gübresi de ekleyebilirsiniz bu karışıma) Bu tamamen oksijine gerek duyan bir yöntem olduğu için arada bu yığını karıştırarak havalandırıyoruz. Yalnız söylenen 4. yöntemden elde edilen gübrenin besin değerini belli oranlarda kaybettiği ve diğer yöntemlerde elde edilen gübreler kadar kaliteli ve yararlı olmadığı.
Çok iyi özetlemişsiniz bence. Hatta biraz konular içiçe geçmiş burada

Bu konu başlığında sulu yapılan gübre tarifi ile enzim başlığında bahsedilenler tamamen aynı gibi. O başlıkta yazdığım şu mesaja göz atmanızı tavsiye ederim
http://www.agaclar.net/forum/1089186-post1323.htm

ekizilaslan
26-01-2013, 11:29
Sanıyorum olay basit ama anlatımlar olayı kafa karıştırıcı noktalara taşıyor.Ben ne anladığımı yazayım düzelten düzeltsin.
1) Bitki artıklarını vs. bir çuvala koyar...
2) Eğer muhafaza ettiğiniz...
3) 2 numarada elde edilen ...
4) Fermantasyon dışında bahçede ....

Allah işini rastgetirsin. ben de böyle bir toparlama yapan çıkar mı, yoksa anlayınca ben mi yapsam diyordum.

Cagri-
29-01-2013, 00:09
İyi geceler;
Sizlere sormak istediğim iki şey var. Birincisi kompost yapımında kullanacağımız artıklara ısıl işlem uygulamak bize süreç konusunda yardımcı olabilir? İstenmeyen mikroorganizmaların ölmesi, sonrasında bizim istediğimiz mikroorganizmaların üremesinde önemli bir destek sağlayabileceği gibi hücre içindeki yapıların bozunuma uğraması dolayısıyla enzimler de aktifliğini yitireceğinden bakterilere karşı olan hücre direnci zayıflayacaktır. Ayrıca pişirmenin mantığının da dayandığı sindirimin kolaylaşması da sanırım hücre içindeki yapıların bozunmasından gelmektedir. İkincisi ise 174. gönderideki EM kitapçığına pdf olarak ulaşabileceğimiz bir link var mıdır? Sanırım link güncelliğini kaybetmiş. Paylaşımlarınızı ilgiyle takip ediyorum ve çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Coskun4216
29-01-2013, 18:34
http://www.emturkey.com.tr/TR/dosya/1-2/h/em1.pdf

Burada mevcut.

patipatya
25-03-2013, 23:59
Bu konu ile ilgili uzun zamandır araştırma yapıyorum, not alıyorum. Femantoyon kabını örneklerdeki gibi yoğurt kovasından yaptım. bir kaç gün içinde çalışmalarıma başlayacağım. Umarım başarırım.... ;)

patipatya
07-04-2013, 00:09
henüz çalışma fotoğraflarımı yükleyemedim ancak kompostun üzerinde beyaz küflen oluştu iyi denebilecek bir kokusu var içinde elma ve muz kabukları ağırlıkta olduğu için hatta bu kokuya hoş biledenebilir. Sıvı gübre alımına da başladım, ph ölçümüne müteakip bitkilerimin hizmetine sunucağım. Uzun zamandır tatmadığım bir tat bu kendi emeğinle elde ettiğin bir ürünün faydalarına şahitlik etmek müthiş bir tat :D

patipatya
20-04-2013, 23:25
elde olmayan sebeplerden ötürü kompostumun fotolarını sizlerle paylaşamadım ancak başarıya ulaştım, elde ettiğim sıvı gübreyi çiçeklerimde sulama suyuna karıştırarak kullandım olumsuz bir tepki yok çiçeklerimde. Forumda bilgilerini paylaşarak yeni deneyimler elde etmemize yardımı olan herkese çok teşekkür ederim. Bu teşekkürüm aynı zamanda başarmanınkeyfidir, bu keyifte buradaki herkesin payı vardır :)

hasan caba
23-04-2013, 23:48
soğuk kompostun kullanılabilmesi için ph ının ve seyreltmesinin nasıl olması hakkında bilgi verirseniz sevinirm. Konuları okudum fakat kacırmış olabilitrim.

gübreci
29-04-2013, 20:51
Arkadaşlar nasil fermentasyon kabında böle basit gübre yapablrm ve fermentasyon kabını nasıl kullanacağım bu soruları cevaplarsanız sevinirim gübre formülnde sıvı katı olsa farketmez yetrki herkezn bulabileceği malzemeler olsun birde hizli büyüyen bir çiçek söylermisnz maaliyeti ucuz olmak şartıyla k.b öğrenciyiz fakiriz :D

kimyager147
03-06-2013, 08:54
Arkadaşlar bende kompost yapmıştım size bazı deneyimlerimi aktarayım.

1) Bilirsiniz arkadaşlar ev banyoları, banyo yaptıktan sonra temizlenmez ise kötü kokar. Eşiminde evde olmamasından faydalanarak 2 hafta temizlemedim. Banyoyu sadece banyodan sonra kompost ile şöyle bir suladım.( %50 ) Oran biraz fazlaymış ev 2 saat sirke gibi koktu. Ama banyoda temizlememekten kaynaklanan bir oluşmadı.

2) Bulaşık makinasında bulunan bulaşıklar koku yapıyordu. Üzerlerine spreyli kolonya şişesine koyduğum kompostu sıktım. Ertesi gün bulaşık makinasının içerisinde hiç koku yoktu tertemiz bir hava ile karşılaştım.

Bunlar nereden çıktı derseniz öyle içimden geldi paylaşmak vaktinizi almamışımdır umarım.

tiryaki
21-06-2013, 21:46
herkese selamlar,
nihayet yazlığa geldik. Ortam sıcak kompost için müsait değil, öyle kaplara doldurup mayalamayla uğraşmak da zor gelir ama artıkları da atmaya gönlüm razı değil. mutfakta biriken sebze ve meyve artıklarını tarlanın belirli bir yerine götürüp toprağın altına gömmeye başladık. Seneye işe yarar hale gelir diye umuyorum.

Safranlı
22-06-2013, 08:56
En kolay yöntemdir
devam ediniz

eceyıldız
24-06-2013, 13:34
merhaba arkadaşlar, bende bugün kompost yapma furyasına katıldım. nasıl yaptığımı ve içine neler koyduğumu burada sizlere anlatayım yanlışlarımı ve eksiklerimi yazarsanız bundan sonra nasıl bir yol çizeceğimi ve aşamaları anlatırsanız minnettar kalacağım cevaplar için şimdiden çok teşekkürler...
1: 2 lt lik bir plastik bidona, ayıkladığım fasulyenin atıkları, domates kabukları, pörsümüs 2 salatalık, pörsümüş bir sarı elma, bir dilim kavun kabuğu, bir dilim karpuz kabuğunu ince ince doğrayıp koydum.
2: üzerine bir bardak ekşimiş yoğurt, bozulmasın diye içine peynirlerimi koyduğum sudan bir bardak ve 1 paket (10gr) kuru hamur mayası ekledim.
3: bidonun kapağı bozuk olduğu için ağzına naylon bir poşet geçirip lastikle sıkılaştırarak kapağını kapattım. ve mutfakta tezgahın altına koydum.
şimdi yorum ve bilgilerinizi bekliyorum tekrar teşekkürler..

eceyıldız
25-06-2013, 11:07
2. gün: bidona koyduğum malzemeleri ben bıçakla küçük küçük doğramıştım sonra burayı tekrar inceledim ki kıyma makinası ya da bledırdan geçirilmiş bende bu gün yeni birşeyler eklemek için bidonu açtım hepsini boşaltıp blendırdan geçirip tekrar bidona koydum ve ağzını naylon poşetle sıkıca kapattım. arada sırada karıştırmak gerekirmi acaba bu arada karışıma 3-4 kayısı da ekledim.

dünden beri cevap bekliyorum yazan olmadı bende kendi kendime yazıp gelişmeleri buraya yazacağım bakalım ne olacak. zaten anladığım kadarı ile üzeri beyaz beyaz küflenince süzüp çökertme yapacağım ve sonra sulandırıp bitkilere vereceğim tabi bozulmazsa....

eceyıldız
25-06-2013, 11:11
elde olmayan sebeplerden ötürü kompostumun fotolarını sizlerle paylaşamadım ancak başarıya ulaştım, elde ettiğim sıvı gübreyi çiçeklerimde sulama suyuna karıştırarak kullandım olumsuz bir tepki yok çiçeklerimde. Forumda bilgilerini paylaşarak yeni deneyimler elde etmemize yardımı olan herkese çok teşekkür ederim. Bu teşekkürüm aynı zamanda başarmanınkeyfidir, bu keyifte buradaki herkesin payı vardır :)

ph ölçümünü nasıl yaptınız bir cıhazı felan mı var...

eceyıldız
27-06-2013, 17:55
4. gün: dün karışıma hiç bakmadım. bu gün bakayım dedim. karışımı koyduğum bidonu ne olur ne olmaz diye ayrıca poşete koymuştum. bu gün karışımın taşıp poşete döküldüğünü gördüm. taşan sadece su idi ve turşu gibi kokuyordu bu suyu ne yapacağımı bilemedim bir şişeye döktüm. sonra bidonu tekrar poşete koyup yerine koydum bidondaki karışım nerdeyse hiç kokmuyor. daha sonra şişedeki sudan biraz aldım ve normal su ile karıştırıp günlerdir ne yaptıysam kendine gelmeyen ve bugün ölmekten vaz geçtim yarın ölürüm diyen begonyama döktüm. bakalım yarın ne olacak.
inşallah bilgilerini ve deneyimlerini benimle paylaşmak isteyen çıkar ve doğru yoldamıyım diye yardımcı olur...

Safranlı
28-06-2013, 08:53
doğru yoldasınız
bidonu arada havalandırın

patipatya
29-06-2013, 13:50
ph ölçümünü nasıl yaptınız bir cıhazı felan mı var...

öncelikle kolay gelsin ve aramıza hoş geldiniz, eczanelerden temin edebileceğiniz ph kağıtları var bunlarla yapabilirsiniz. Birde (tabi yanlış anlamadıysam) kompostunuzun üreteceği gaz için bir çıkış sibobu bırakmamışsınız galiba. Kompostun bu gazı dışa vermesi lazım tabi oksijen almadan, oksidasyon meydana gelebilir.

eceyıldız
01-07-2013, 09:44
öncelikle kolay gelsin ve aramıza hoş geldiniz, eczanelerden temin edebileceğiniz ph kağıtları var bunlarla yapabilirsiniz. Birde (tabi yanlış anlamadıysam) kompostunuzun üreteceği gaz için bir çıkış sibobu bırakmamışsınız galiba. Kompostun bu gazı dışa vermesi lazım tabi oksijen almadan, oksidasyon meydana gelebilir.

cevap için teşekkür ederim. bidonun kapağı bozuk olduğu için gaz çıkışı gerçekleşti şu an üzeri tamamen beyaz küfle kaplı ve ekşimiş hamur **** turşu gibi kokuyor yani kötü kokmuyor bilakis hoşuma giden bir kokusu var. bundan sonra ne yapmam lazım üzerine su eklemem gerekiyormu ph ölçümünü ne için yapıyoruz ölçümün sonucu ne olmalı.. yardımcı olursanız çok memnum olurum...

eceyıldız
01-07-2013, 09:45
doğru yoldasınız
bidonu arada havalandırın

sağolun buna çok sevindim. bidonun kapağı bozuk olduğu için gaz çıkışı gerçekleşti şu an üzeri tamamen beyaz küfle kaplı ve ekşimiş hamur **** turşu gibi kokuyor yani kötü kokmuyor bilakis hoşuma giden bir kokusu var. bundan sonra ne yapmam lazım üzerine su eklemem gerekiyormu.

can2158
01-07-2013, 09:50
kolay gelsin umarım başarılı bir sonuc alırsınız ve de bende sizden faydalanırım hemşerim

eceyıldız
01-07-2013, 09:51
8. gün : karışımın üzeri beyaz küfle kaplanmış durumda ve ekşimiş hamur gibi kokuyor yani bana göre güzel kokuyor. yalnız daha önce taşmış ve içindeki su dökülmüştü hatta ben bu suyu şişeye doldurup üzerini sulandırarak bir çiçeğe dökmüştüm çiçek hala yaşıyor bir değişiklik yok. şimdi bu karışıma su eklemem gerekiyormu bundan sonra izlemem gereken yol nedir yardımlarınızı bekliyorum. cevap veren arkadaşlara çok teşekkürler....

eceyıldız
01-07-2013, 09:53
kolay gelsin umarım başarılı bir sonuc alırsınız ve de bende sizden faydalanırım hemşerim

:)...

eceyıldız
03-07-2013, 07:03
10. gün : arkadaşlardan ses seda yok sanırım kendi kendime birşeyler yapacağım yoksa kompostum bozulacak diye korkuyorum.
yapmayı düşündüklerimi şöyle bir sıralayım belki bir yardım eden çıkar.
1- komposta su ekleyip süzeceğim
2- süzülen suyun çökmesini bekleyip daha sonra sulandırarak kobaylarımı sulayacağım
bakalım ne olacak.

eceyıldız
04-07-2013, 12:45
bu günde kimse birşey yazmadı bu işi daha deneyen ve başaran arkadaşlar neredesiniz...

patipatya
05-07-2013, 15:07
bu günde kimse birşey yazmadı bu işi daha deneyen ve başaran arkadaşlar neredesiniz...

Kötü koku olmaması ve beyaz küf doğru yolda olduğunuzu gösterir. Ph kağıtlarını kompotunuzun suyuna sürün ve ph kağıtlarıyla birlikte almış olduğunuz kartelada asit - baz hangi tarafta olduğuna bakınız. kompostunuza yeni malzeme ekleye bilirsiniz fakat ben su ekleme ihtiyacı hissetmemiştim, yaklaşık 15. günde ilk sıvıyı alarak çiçeklerime verdim. kompostunuzun içine doğrudan musluk suyu vermeyin klorlu olabilir, musluk suyu verecekseniz bile en az bir gün bekletilmiş su verin. Bunun haricinde açıldıktan sonra ömrünü tüketen süt, peynir suyu, meyve suyu ekleyebilirsiniz. Gayret ve ilginiz taktire layık asla vazgeçmeyin. İnsanın kendi gayretiyle elde ettiği bir ürünün verdiği hazdan daha tatlı bir şey yok diye düşünüyorum. Çiçekleriniz daha bir güzel gelecek gözünüze eminim.

patipatya
05-07-2013, 15:15
cevap için teşekkür ederim. bidonun kapağı bozuk olduğu için gaz çıkışı gerçekleşti şu an üzeri tamamen beyaz küfle kaplı ve ekşimiş hamur **** turşu gibi kokuyor yani kötü kokmuyor bilakis hoşuma giden bir kokusu var. bundan sonra ne yapmam lazım üzerine su eklemem gerekiyormu ph ölçümünü ne için yapıyoruz ölçümün sonucu ne olmalı.. yardımcı olursanız çok memnum olurum...

Ph ölçümünde ph 4 elde etmiştim ve komposttan aldığım bu karışımı sulandırarak ph 6-7 civarına getirdim yani nötr seviyeye bu şekilde kullandım çiçeklerimde

eceyıldız
05-07-2013, 15:22
Ph ölçümünde ph 4 elde etmiştim ve komposttan aldığım bu karışımı sulandırarak ph 6-7 civarına getirdim yani nötr seviyeye bu şekilde kullandım çiçeklerimde

cevap için çok teşekkür ederim. ph kağıtlarını en kısa zamanda alıp dediğinizi yapacağım yalnız benim kompost daha önce taşmıştı bu yüzden şimdi dibinde çok az su var bu yüzden su eklemem gerek diye düşündüm doğrumuyum **** içinde olan suyu alıp dediğiniz gibi yoğurt suyu var biraz onu eklemem yeterli mi

can2158
05-07-2013, 15:34
tebrik ederim ece başarmışsın başlamak başarmanın yarısıdır

eceyıldız
05-07-2013, 18:00
melesef ki bütün emeklerim boşa gitti arkadaşlardan zamanında cevap alamadığım için üzeri beyaz kokusu turşu gibi olan kompostumun şimdi üzerinde yeşil küfler oluşmaya ve çok kötü kokmaya başlamış. sanırım şimdi bunu imha etmem lazım. ama yılmak yok artık ne yapacağımı biliyorum yeniden başlayacağım ve bu sefer çok daha iyi olacak çünkü bilgi açısından şimdi geçte olsa daha iyiyim. bu konuda deneyimlerini benimle paylaşan en başta patipatya arkadaşa ve diyer arkadaşlara çok teşekkür ederim. deneyimlerimi paylaşmaya devam edeceğim arkadaşların bilgi ve deneyimlerini benimle paylaşmalarından da çok mutlu olacağım....

yağmur
08-07-2013, 23:26
komposta deniz yosunu katılır mı?(tuzlu olduğundan aklıma takıldı) yıkamak gerekir mi?bulunduğum yerde sahile vuran epey yosun var o yüzden soruyorum.konuluyorsa gidip toplayacağım :)

eceyıldız
10-07-2013, 21:27
Bütün hazırlıklarımı yaptım bu gün yeni kompostumu kuracağım. gelişmeleri yazacağım.
Bu arada bozulan kompostumun, bozulmadan önce taşan suyundan kobayıma verdiğim gübre onu geri getirdi yani ölmek üzere olan begonyam canlandı yavaş yavaş gelişiyor.

eceyıldız
10-07-2013, 23:48
kompostumu kurdum yine bir önceki gibi gün gün gelişmeleri yazmayacağım ama içine neler koyduğumu yazıp bundan sonraki önerilerinizi bekleyeceğim.
kompostumun içine; domates salatalık patlıcan kavun karpuz kabuklarını parçalıcıda iyice parçalayarak bir kapta buzdulabında sakladım birşeyler çıktıkça parçalayıp üzerine ekledim çünkü. daha sonra bunların içine kendim mayalayarak yaptığım poğaçalardan kalıntıları ve birkaç ekmek kırıntısını ekledim. son olarak bu gün bir küçük şeftali suyu çok ekşimiş yoğurt ve bir paket 30gr kuru maya ekledim iyice karıştırıp bidona koydum gaz çıkışı için bidonun kapağına küçük bir delik açtım. bidonu yine taşma ihtimaline karşın bir poşete koyarak tezgahın altına koydum. artık bekleyeceğim bakalım bu sefer olacak mı...
beyaz küfler olunca arkadaşların dediği gibi ph ölçümünü yapıp hemen kullanmaya başlayacağım....

yağmur
11-07-2013, 12:55
merhaba eceyıldız,
ben bu konuda deneyim sahibi değilim ama aklıma şu geliyor; her sene turşu yaparım bazısında beyaz tabaka olur bazısında ise su olduğu gibi kalıyor.Ama turşu kokusu dediğimiz yani turşunun olduğunun işareti genelde 7-15 günde oluşur ve yenmeye başlanır bizde.kompostta turşuya benzediği için sanıyorum turşu kokusu benzeri mayalanmış kötü kokmayan suyu elde ettiğinizde kullanılabilir gibime geliyor.beyaz tabaka her zaman oluşmayabiliyor sanırım.ben bir hafta önce koyduğum kompostumu dün akşam azıcık sulandırıp kurumuş bir çiçeğe döktüm.minnacık tek yeşil yaprağı vardı.şu an 2 tomurcuk yaprak var üstünde.

birde turşular hava aldığında bozuluyor.sizin kompostta hava aldığından kokuşmasın?hiç değilse şişenin kapağına balon taksanız o şiştikçe boşaltırdınız?

eceyıldız
11-07-2013, 13:17
merhaba eceyıldız,
ben bu konuda deneyim sahibi değilim ama aklıma şu geliyor; her sene turşu yaparım bazısında beyaz tabaka olur bazısında ise su olduğu gibi kalıyor.Ama turşu kokusu dediğimiz yani turşunun olduğunun işareti genelde 7-15 günde oluşur ve yenmeye başlanır bizde.kompostta turşuya benzediği için sanıyorum turşu kokusu benzeri mayalanmış kötü kokmayan suyu elde ettiğinizde kullanılabilir gibime geliyor.beyaz tabaka her zaman oluşmayabiliyor sanırım.ben bir hafta önce koyduğum kompostumu dün akşam azıcık sulandırıp kurumuş bir çiçeğe döktüm.minnacık tek yeşil yaprağı vardı.şu an 2 tomurcuk yaprak var üstünde.

birde turşular hava aldığında bozuluyor.sizin kompostta hava aldığından kokuşmasın?hiç değilse şişenin kapağına balon taksanız o şiştikçe boşaltırdınız?

Haklı olabilirsiniz ama gaz çıkışının sağlanması lazım arkadaşların yönlendirmesi böyleydi bu yüzden kapağa küçük bir delik açtım. bozulan kompostumda sizin dediğiniz gibi bir hafta içinde kullanır hale gelmişti ama ne yapacağımı bilmediğim için bekletmiştim işte bozulma nedeni buydu.
Ama balon fikride fena değil aslında , yalnız ben daha önce naylon poşet ile kapattım hava almasın diye poşet anlamadığım bir şekilde delik deşik oldu.
Siz kompostun ph ölçüsünü yapıyor musunuz

yağmur
11-07-2013, 13:46
açıkçası elimde ph ölçebileceğim bir kaynağım yok.şu an alet-edevat almam da mümkün değil.ph nötr olması için 500:1 sulandırmayı tavsiye etmişler diye bende 5 litre suya 10 ml koydum(şırıngayla).benim düzeneğim şuradaki (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541.htm) sistemden, hava almıyor.10-15 gün sonra sanırım içindeki katı kısmı çıkarıp toprağa gömeceğim.balonu yapan birileri vardı sanırım işe yarıyor.iyice şişince havasını alırsınız.balon yoksa doktor eldivenide olur.maksat bidonun ağzını sıkı saran bişey olsun.hava aldırmaz bişey.

yağmur
11-07-2013, 13:51
şimdi kompost listenize bakınca aklıma geldi; evde pekmez varsa mutlaka koyun, ben 5 litre komposta yarım su bardağı pekmez koydum.

eceyıldız
11-07-2013, 14:08
şimdi kompost listenize bakınca aklıma geldi; evde pekmez varsa mutlaka koyun, ben 5 litre komposta yarım su bardağı pekmez koydum.

yok malesef onun yerine ne geçer acaba , şeker ve bal olmaz onu biliyorum

yağmur
11-07-2013, 14:30
melas diye birşey varmış ama onu bulmak pekmezden zor.ben adını bile yeni duydum.en azından pekmez markette satılıyor.alabilirseniz iyi olur sanırım.bakteriler bunu yiyip çoğalıyormuş :)

eceyıldız
11-07-2013, 14:43
o zaman yarın markete bakarım daha iyi olacaksa. melası bende duydum ama dediğiniz gibi onu bulmak çok zor

patipatya
13-07-2013, 22:46
yok malesef onun yerine ne geçer acaba , şeker ve bal olmaz onu biliyorum

Şeker kullanın bal kesinlikle kullanmayın, bal antibakteriyeldir, mutfak atıklarınızı parçalayacak bakterilerin çoğalmasını engeller, daha öncede belirtmiştim kompost kabından gaz çıkışı olmazsa taşar ancak oksijen içeri girerse oksidasyon olur yani kompost koyurenkli küf yapar ve kötü kokup bozulur... umarım bu kez emekleriniz boşa gitmez

eceyıldız
15-07-2013, 07:18
Şeker kullanın bal kesinlikle kullanmayın, bal antibakteriyeldir, mutfak atıklarınızı parçalayacak bakterilerin çoğalmasını engeller, daha öncede belirtmiştim kompost kabından gaz çıkışı olmazsa taşar ancak oksijen içeri girerse oksidasyon olur yani kompost koyurenkli küf yapar ve kötü kokup bozulur... umarım bu kez emekleriniz boşa gitmez

sanırım kompostum hazır bu gün süzüp kullanacağım tabi bir aksilik olmazsa. posasını ne yapayım çöpe mi atayım yoksa değerlendirilir mi

eceyıldız
15-07-2013, 08:10
kompostu süzdüm ve kalan posaya bir küçük meyve suyu ekleyip karıştırıp geri yerine koydum. aldığım suyun ph'ını yapmak için dolaba kaldırdım ama yakınımdaki eczanede ph ölçüm kağıtları **** buna benzer birşey yokmuş... eeee şimdi ne olacak
sanırım birazdan yakında ki başka bir eczaneye bakacağım orda da yoksa ölçüm yapmadan kullanacağım

yağmur
15-07-2013, 14:00
posasını bahçeniz varsa toprağa gömün.yoksa bos bir saksıdaki eskimiş toprağa da gömebiirsiniz.atmayın.biraz çabuk süzdünüz sanki?üstü beyaz olmuş muydu?

eceyıldız
15-07-2013, 15:26
posasını bahçeniz varsa toprağa gömün.yoksa bos bir saksıdaki eskimiş toprağa da gömebiirsiniz.atmayın.biraz çabuk süzdünüz sanki?üstü beyaz olmuş muydu?

evet üstü beyaz olmuş bozulmasından korktum burda hava çok sıcak ve nemli bu yüzden erken oluyor sanırım. aynı sorunu küflü çökelek yaparken yaşadım çünkü. iskenderuna yeni geldim ben önce antakyada oturuyordum orda hava buraya göre çok farklı orda nem yok ve herzaman havalı burası öyle değil aşırı sıcak aşırı nem var küflü çökeleyim burda bozuldu bu yüzden. daha önce ki kompostta bu yüzden erken bozuldu sanırım

yağmur
15-07-2013, 20:49
olabilir.hava sıcaklığı turşuyu etkiliyorsa illa ki kompostu da etkiler sanırım.umarım bitkilerinize iyi gelir.

eceyıldız
15-07-2013, 22:01
olabilir.hava sıcaklığı turşuyu etkiliyorsa illa ki kompostu da etkiler sanırım.umarım bitkilerinize iyi gelir.

bir öceki kompostumun 2, gününde taşan suyunu ölmek üzere olan şeker begonyama sulandırarak vermiştim ve şimdi begonyam hergün biraz daha iyiye gidiyor.
bununda iyi geleceğine inanıyorum ama malesef ph ölçüm yapamıyorum burda ki eczanelerde ph kağıtları yok. bende allaha emanet sulandırıp çiçeklerime vereceğim.
suyunu aldığım komposta ise küçük bir meyva suyu ilave ederek yerine kaldırdım bu arada karışmış oldu bir iki gün sonra tekrar iyice süzüp geri kalan posayı dediğiniz gibi saksı toprağına gömüp kaldırırım bir kaç ay sonra lalelerime kullanırım onuda

yağmur
15-07-2013, 22:29
pekmez koydunuz mu bu sefer yaptığınıza?

eceyıldız
15-07-2013, 22:42
pekmez koydunuz mu bu sefer yaptığınıza?

yok koymadım zamanında koyamadığım için bu seferlik öyle olsun dedim bol bol meyve sulu oldu

patipatya
16-07-2013, 14:00
sanırım kompostum hazır bu gün süzüp kullanacağım tabi bir aksilik olmazsa. posasını ne yapayım çöpe mi atayım yoksa değerlendirilir mi

posayı saksıya gömün ve saksının ağzını da sera filmle kaplayın bir müddet hava almasını engelleyin toprağın üzerinde beyaz küfler göreceksiniz bir müddet sonra, böylelikle komposttan elde ettiğiniz posa toprak ile karışarak bitkilerinizin kullanabileceği hale gelir.

eceyıldız
16-07-2013, 14:45
teşekkür ederim. ama ph ölçümü için gerekli olan kağıtları eczanelerde (en azından burdaki eczanelerde) bulamadım bu şekilde sulandırıp kullanmamın sakıncası var mıdır acaba

eceyıldız
17-07-2013, 08:27
Bugün sabah komposttan aldığım suyu 1e 5 oranında sulandırıp çiçeklerime dağıttım bakalım ne olacak...
üzerine meyva suyu ekleyip beklemeye aldığım kompostun üzeri beyaz küfle kaplanmış herhangi kötü bir koku da yok bir iki gün sonra onuda tamamen süzüp suyu saklayacağım posayıda sevgili Patipatyanın dediği gibi saksıya gömüp saklayacağım toprak olunca da yine çiçeklerime dağıtacağım...

yağmur
17-07-2013, 12:17
ece hanım sanırım 500/1 oranında sulandırmak gerek baştaki mesajlarda olacaktı.sıvı gübre asidik olduğu için.5 litre suya 10 ml gibi.

eceyıldız
17-07-2013, 12:56
o zaman ben 2,5 lt 500 ml katmış oldum. ama ben 5e 1 oranında diye kaldı aklımda neyse artık yapacak birşey yok sonuçta çiçekleri suladım artık...

patipatya
18-07-2013, 11:36
teşekkür ederim. ama ph ölçümü için gerekli olan kağıtları eczanelerde (en azından burdaki eczanelerde) bulamadım bu şekilde sulandırıp kullanmamın sakıncası var mıdır acaba

Çiçeklerinizi zaten sulamışsınız artık bu tecrübe ile devam edebilirsiniz diye düşünüyorum, umarım olumsuz bir durumla karılaşmazsınız;)

eceyıldız
18-07-2013, 13:04
şimdilik bir olumsuzluk yok inşallahta olmaz

eceyıldız
21-07-2013, 12:29
Soğuk Kompostta son;
Bugün suyunu süzüp sonra üzerine bir meyve suyu ekleyip bir hafta daha beklettiğim kompostumu süzdüm ve posasını bir saksıda toprağa gömüp streçle güzelce kapatıp kaldırdım süzdüğüm suyu da henüz bitkilerime vermek için erken olduğunu düşündüğüm için buzdolabında sakladım. Bu arada buzdolabında saklandığını burada ki bazı arkadaşlar yazmıştı umarım bir hata yoktur.
yanlış okumamdan kaynaklı olarak 1e 5 suyla seyrelterek kompost suyu verdiğim çiçeklerim gayet sağlıklı ve iyi görünüyor.
Bir daha ne zaman bu suyla sulamam doğru olur acaba arkadaşlar fikirlerinizi ve bilgilerinizi bekliyorum...
Bundan sonraki denemelerimi kışa bıraktım yazın kompost çok çabuk oluyor ve kullanılmazsa bozuluyor denemelerimden bunu öğrendim.

patipatya
22-07-2013, 10:58
Soğuk Kompostta son;
Bugün suyunu süzüp sonra üzerine bir meyve suyu ekleyip bir hafta daha beklettiğim kompostumu süzdüm ve posasını bir saksıda toprağa gömüp streçle güzelce kapatıp kaldırdım süzdüğüm suyu da henüz bitkilerime vermek için erken olduğunu düşündüğüm için buzdolabında sakladım. Bu arada buzdolabında saklandığını burada ki bazı arkadaşlar yazmıştı umarım bir hata yoktur.
yanlış okumamdan kaynaklı olarak 1e 5 suyla seyrelterek kompost suyu verdiğim çiçeklerim gayet sağlıklı ve iyi görünüyor.
Bir daha ne zaman bu suyla sulamam doğru olur acaba arkadaşlar fikirlerinizi ve bilgilerinizi bekliyorum...
Bundan sonraki denemelerimi kışa bıraktım yazın kompost çok çabuk oluyor ve kullanılmazsa bozuluyor denemelerimden bunu öğrendim.

Hangi sıklıkla kullanacağınızı bitkinizin ihtiyacı belirlemeli ancak haftada bir elde ettiğiniz sıvıyı kullanarak sulama yapabilirsiniz, insanın kendi çabasıyla elde ettiği bir ürünü kullanması tarif edilemez bir haz veriyor değil mi? Çalışmalarınızın devamını dilerim.

eceyıldız
22-07-2013, 14:42
evet gerçektende öyle... şimdi ikinci suyu kullanmak için sabırsızlanıyorum ama 10-15 gün geçsin öyle bitkilere vereyim diyorum bir öncekinde fazla verdiğim için daha iyi olmaz mı?

yağmur
23-07-2013, 22:18
Sayın eceyıldız,

Buzdolabında bekleyen bakterilerin dışarı çıkartıldığında aktifleştirilmesi gerekiyor.o nedenle içine pekmez/melas vs katıp 1-2 gün dışarda tutarsanız tekrar aktif olurlar, siz de bitkilerinizde kullanırsınız.hem böylece yetecek kadarını dolaptan çıkarırsınız bozulma da olmamış olur.

eceyıldız
24-07-2013, 08:20
teşekkür ederim öyle yapacağım bende.
senin denemeler ne alemde...

yağmur
24-07-2013, 15:21
ilk yaptığımı süzmüştüm zaten 12. gününde.posasını saksıya gömdüm.toprakla karıştırdım.suyunun 2.3 litresini plastik şişeyle dolaba koydum.bir bardak kadarı dışarda tezgahın altında duruyor.haftada bir suluyorum çiçeklerimi.henüz bir çiçek hariç çok bir değişiklik gözlemlemedim.enzim konusunda sanırım nişastalı bitkilerin artıklarından daha fazla fayda sağlandığı yazıyordu.en yüksek azot,potasyum,fosfor değeri onlarla yapılanda çıkıyormuş.bakalım birde öyle deneyeceğim.şu an bir tane 10 lt birde 5 lt var 1 hafta arayla konulmuş ama onları daha uzun süre tutmayı düşünüyorum.sonucu yazarım.

eceyıldız
28-07-2013, 20:21
bekliorum denemelerinin sonuçlarını... benimde çiçeklerde gözle görülür bir değişiklik yok ama sağlıklı ve iyi görünüyorlar...

yağmur
02-08-2013, 22:08
bunlarda son parti.en baştaki bidonu yeni doldurdum.bakteriler halaya durdular :D

efekentli
03-08-2013, 02:16
Sayın yagmurr,
Bir kaç saattir bu konu başlığını okuyorum. Tabii aralıksız değil. Arada başka konulara ve internet sitelerini de geziyorum. Arada okumadan geçtiğim bir kaç sayfa da oldu. Eğer yanlış anlamadıysam ilk sayfalarda soğuk kompost yapımı anlatılırken atıkların bir çuval veya benzeri bir kabın içine konarak ondan sonra suya konulması gerektiği yazılıyordu. Ancak sizin resimlerinizden gördüğüm kadarı ile siz böyle birşey yapmamışsınız. Atıkları doğrudan bidonlara koyarak gerekli düzeneği kurmuşsunuz. Eğer yapmış olduğunuz bu çalışma başarıya ulaşmış ise aynısını ben de denemek istiyorum.

yağmur
03-08-2013, 13:54
sayın efekentli,
sanırım öncelikle kompostu ne için yaptığınız önemli.sıvı gübre elde etmek içinse atıkları kolayca ayrıştırıp süzebileceğiniz çuval seçeneği daha uygun gibi.ama benim gibi onu yapmaya uygun yeri ve alet edevatı olmayanlar için bidon kolay bir çözüm.benim bu düzeneği tercih etme nedenim sürekli açıp kontrol etme derdi yok,patlama riski yok,çünkü gaz çıkışını dışardan bakarak gözlemliyorsunuz.ilk yaptığımı önceki mesajlarımda yazmıştım.süzdüm,suyunu seyrelterek bitkilerime kullanıyorum.posasını bahçenin kenarına koyup üstünü toprakla kapattım.çok kısa süre bekleyen kompost suyunun sıvı gübre olarak faydası az oluyor gibime geliyor.birde içerik önemli tabi.

efekentli
03-08-2013, 19:13
Sayın yagmurr,
Cevabınız için teşekkür ederim. Aslında size garip gelecek ama sadece deniyorum. Kompost hazırlama, torf hazırlama, solucan gübresi gibi konulara karşı bir merakım var. Senelerce evin balkonunda küçük kovalarda bir şeyler yapmaya çalıştım. Yaptığım denemelerde kısmen başarı elde etmiş olsam da hiç bir zaman tam anlamı ile hedefime ulaştığımı söyleyemem. Belki de aceleciliğimden dolayı tam hedefe ulaşamadım. Geçmişte evde bugün işyerimde diğer bitktilerimin dökülen yaprakları, mutfakta ele geçirebildiğim atıkları toprağa karıştırarak çalışmalar yaptım. Bazen istenmeyen bir takım sonuçlarla da karşılaştım. Mesela şu anda bu denemelerimi işyerimin küçücük arka bahçesinde yapmaya çalışıyorum (Ki o bahçeyi her halde kaktüsler ile ilgili sayfamda gördünüz). Ama o bahçenin de sümüklü böcek sıkıntısı var. Birkaç kere hazırladığım kompostu sümüklü böcekler yüzünden tamamen dökmek zorunda kaldım. Şu aralar da, büyük ihtimalle hazır aldığım çiçeklerden bir tanesinin toprağından çıkan ve zamanla çoğalan kırkayaklarla mücadele etmeye çalışıyorum. Bu amatörce çalışmalar çok sevdiğim bitkilerime biraz katkım olabilmesi, doğadan aldığımızı doğaya geri verebilmek kaygısı ve yaşadığım ortamlardan minimum çöp çıkartma gayesi ile yaptığım işler. Ama bir gün başarıya ulaşacağımı biliyorum. Bu arada sıvı gübre elde etmek için sizinkine benzer bir çalışma yaptım. Tek eksiği Bidonun içinde oluşabilecek gazların tahliyesini sağlayan düzenek. Ya da kısaca bulduklarımı bir bidonun içine koyup ağzını kapattım. Patlama riski var ama o riski şimdilik göze alıyorum.
Saygılarımla...

eceyıldız
05-08-2013, 08:29
Bidonun kapağına küçük bir delik açın ya da hergün bidonun ağzını açın bir iki dakika sonra yine kapatın böylece gaz sıkışması olmaz aksi takdirde dediğiniz gibi patlar ya da benim ki gibi taşar.

yağmur
05-08-2013, 15:05
Sayın efekentli ilk 3 gün çok sık açıp kapamak gerekiyor çünkü bidonun şiştiğini gözlemleyebiliyorsunuz. Ben 3 saatte bir açıp durmaktan yorulunca hemen bu sisteme geçtim. Hiç zorluğu yok.Kapağı 4 mm çaplı bir çivi ya da matkap ucunu ısıtarak delin. Akvaryum yahut serum hortumundan 30-40 cmlik bir parçayı kesip "2 cm kadar bir kısmını" içerde kalacak şekilde bu delikten geçirin.İçine su doldurduğunuz soda,pet veya herhangi ufak bir şişenin içine hortumun ucunu suya daldırın. Düzenek çok basit inanın. Hazırlaması 5 dk sürmüyor. Tabi malzemeniz varsa.

Kompost karışımında ise mümkün olduğunca içeriğe dikkat ederseniz başarmamanız için bir sebep yok.Benim bu başlıklardan edindiğim bilgiye göre; karışımın içine mutfakta oluşan sebze meyve atıklarının yanında kuru meyve+dut-ceviz-ıhlamur ağacı yaprağı+patates-muz kabuğu eklerseniz ve 2-3 ay kadar sabrederseniz zengin içerikli sıvı gübreniz oluyor.Bende ilk iki denememi 10-20 gün arasında açtım süzdüm,dayanamadım.Ama bu yaptıklarımda bekleyeceğim inşallah.

Bahçenizdeki salyangozlar için sarmısaklı su denediniz mi?

efekentli
05-08-2013, 15:19
Sayın yagmurr,
Şu anda her halde tek eksiğim akvaryum hortumu. İşin ilginç yanı büyükçe bir akvaryumum olmasına rağmen elimdekilerin tamamını kullanmışım. Bu akşam gidip bir kaç metre daha alacağım ve dediğiniz sistemi kuracağım.
Bu ilk denemem için çok büyük hacimde bir hazırlık yapmadım. Sadece 5 lt hacmindeki bir su bidonu kullandım. İçine de o an için büroda elime geçen birkaç malzemeyi koydum. Başlıkta ilk sayfalarda yazılanlara göre. Bir miktar kurumuş ekmek ki hafiften küflenmeye başlamıştı ama henüz küfler yeşil değil beyaz idi, biraz yoğurt, bir miktar kayısı ve vişne reçeli, o an için elime geçen bahçede dökülmüş olan biraz muhtelif ağaçlara ait yaprak ve küçük dal parçaları. Dediğim gibi bu ilk deneme ve kısa bir süre sonra büromu taşıyacağım için çok kapsamlı bir çalışmaya girmedim. Ancak bayram sonu yeni yerimde biraz daha kapsamlı ve profesyonel bir hazırlık yapacağım. Bu arada bu ilk denemenin de neticesini görmüş olurum diye düşünüyorum.
Bu hassas yaklaşımınız ve tavsiyeleriniz için özellikle teşekkür etmek isterim.

yağmur
15-08-2013, 13:44
Benim aklıma takılan bir soru var.Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar cevaplayabilirlerse çok sevinirim.Bizim evde yaptığımız sıvı gübreler için yabancı video ve sitelerde 3 ay süre verilmiş,tam olarak fermentasyonun tamamlanması için sanıyorum.Merak ettiğim konu 3 ay ortalama bir süre midir?Örneğin çok sıcak aylarda 2 ayda fermentasyon tamamlanabilir mi?Ya da 6 ay durduğunda daha faydalı olur mu?3 ay bekletip süzmezsek faydası azalıyor mu?

eceyıldız
16-08-2013, 07:15
Benim fermentasyon çok sıcak olan bu günlerde bir hafta da tamamlanmıştı daha fazla beklettiğimde bozulmuştu.Soru çok yerinde olmuş valla... inşallah cevaplayan çıkar...

yağmur
16-08-2013, 10:51
Evet, umarım cevaplayan çıkar.

Safranlı
16-08-2013, 15:22
Bu literaturşer bu yazılanlar
hepsi değişkendir
ve ortalamdır
bu ayda ****** hemen olur
ortlama 20 günde olur
üç aydan sonrada bozulabilir
ancak hava lamaz ise bir yıl durabilir
vallahi bu sıcakda iki koca bedenler yok oluyor
zamana takılmayınız bir an önce toprakla buluşturunuz

yağmur
16-08-2013, 21:45
Sn. Safranlı cevabınız için teşekkür ederim.Aslında benim merakımın nedeni katı kısmından ziyade sıvı kısmı için.İstiyorum ki sıvısını sıvı gübre olarak kullanayım.Hava almayan kabın içinde artık kabarcık çıkarmadığında fermentasyon tamam oluyor diye biliyorum.Şu an 1 ayı dolduran bir bidonum var ama hala hava çıkışı oluyor.Bu sayfanın en başında #451 nolu mesajda resmini görebilirsiniz.Amacım en verimli olduğu durumda suyunu süzmek.Bu yüzden zamanını merak ediyorum.

yağmur
30-08-2013, 22:00
Dün ilk başta yaptığım 2 bidonun suyunu süzüp, katı kısımlarını bahçede toprağa gömdüm.Bakalım ne kadar zamanda çürüyecekler?

evdeçiçek
31-08-2013, 10:15
Bende evdeki sebze meyve artıklarını biriktiriyorum. Umarım başarılı olurum

yağmur
05-02-2014, 15:01
Ekim veya kasım'da süzdükten sonra posalarını toprakla-torfla karıştırıp 45 lt'lik çöp kovasına doldurmuştum. Az önce eledim. Tahmin ettiğim gibi barbunya kabukları hala sapasağlam, çürüme filan yok. İri doğradıklarım ve sert olan atıklar harici yok olup gitmiş. Elediğim ince kısmı tekrar kovaya dolduracağım. Diğer inatçı atıkları torfla karıştırıp bir torbaya doldurup ağzını bağlayacağım. Artık seneye kadar beklerler :)

patipatya
10-02-2014, 14:51
Sn. Yağmur dikkat edilmesi gereken nokta da bu tüm malzemeleri ince ince kıymak ve tamamının etkileşime girmesini sağlamak. Başarılar drilerim.

hira
02-04-2014, 00:18
Özellikle yağmur ve eceyıldız'ın yoğun çabalarından ilham alarak yarın kompost yapmak amacıyla, mutfak atıklarını sakladım bugün. kompostumun içeriği
dolapta neredeyse 2 aydır bekleyen ama ısrarla bozulmayan (enteresan) elmalar, bugün yaptığım dolmadan artan kabak ve patlıcan atıkları,
salatalık kabuğu, kıvırcık, ekmek, pekmez, yoğurt suyu, bir türlü yenip bitmeyen reçel, ve hamur mayası olacak. Fotoğraflayıp aşama aşama ekleyeceğim. Daha başlamadan bilim adamı gibi hissettim kendimi:)

yağmur
02-04-2014, 00:37
Haydi hayırlısı :D

hira
03-04-2014, 19:25
Arkadaşlar, biz bu kompostu hazırlarken hiç bir şekilde su ilavesi yapmıyoruz değil mi? Çalışmalar başladı son sürat, başladım valla:)

yağmur
03-04-2014, 23:51
Yapıyoruz. En ideal ölçü 10-3-1, Yani 10 ölçü su 3 ölçü meyve-sebze atığı 1 ölçü pekmez-melas diye hatırlıyorum. En azından üstünü örtecek seviyede olsa iyi olur sanırım.

hira
04-04-2014, 11:16
Kompostumu hazırladım ve pet şişenin kapağını delerek yukarıda ki fotoğrafta Sn.
yağmur'un yaptığı gibi bir düzenek oluşturdum. Fakat bunu yaparken sebze
meyve parçacıklarının nasıl olurda bu hortumu tıkamayacağını düşündüm.
Herşeyi tamamladım o an sorun yoktu fakat sabah baktığımda tamda tahmin ettiğim şey olmuştu, hortum tıkanmış ve gaz tahliyesi hortumdan değilde, hortum için kapakta açtığım delikten oluyordu. Birazda su taşmıştı. Böyle bir sorunla karşılaşmadınızmı arkadaşlar?

MeyveliTepe
04-04-2014, 12:00
Hortum kapağın altında uzun ise böyle bir durum olur. Kapaktan geçirdiğiniz hortum çok kısa olmalı, pet şişedeki malzemenin içine girmemeli.

tiryaki
07-04-2014, 14:07
Bu konuya ne zaman uğrasam başlığın adının "fermentasyon ile sirke yapımı" olması gerektiğini düşünüyorum çünkü fermentasyon sonucu önce alkol daha sonra da asetik asit oluşuyor. Sirkeye gübre demek ne kadar doğru? Ben mi yanlış anlıyorum?


Responses: How effective are Garbage Enzymes? | EcoWalktheTalk (http://www.ecowalkthetalk.com/blog/2011/03/04/responses-how-effective-are-garbage-enzymes/)

hira
08-04-2014, 14:44
Hortum
kapağın altında
uzun ise böyle bir durum olur. Kapaktan geçirdiğiniz hortum çok kısa
olmalı, pet şişedeki malzemenin içine girmemeli.

456. mesajda Sn. yağmur'un bahsettiği gibi pet şişeye 30 cm. kadar
daldırdım hortumu. Bu bir hataydı sanırım. şuan 5. gündeyiz, şişeye
baktığımda çok bulanık bir karışım olduğunu gördüm, kokusu fena değil.
küf gibi bir durumda yok fakat benim anlamadığım şu ki; Sn. yağmur, asla su eklemediğini söyledi bende eklemedim fakat benim kompost çok kuru oldu. az bi su var. yukardaki fotoğrafa baktığımda gerçekten turşuya benzemişler. bende öyle olmadı.

yağmur
08-04-2014, 15:22
Sayın hira su eklemediğimi yazdığımı hatırlamıyorum. Hatta 469. mesajında sormuşsun bende hemen altında su eklendiğini ve oranını yazmışım. Sanıyorum kaçırdın? Ama şu hortum konusunda haklısın ben 30-40 cm diye toplam hortum boyunu yazmak istemiştim. Hatalı açıklama olmuş sanırım. Yani kullandığımız toplam hortum boyu 30-40 cm bunun 1-2 cm miktarı kompost bidonunun içinde kalıyor. Hemen düzelteyim.

Not: En azından atıkların üstünü örtecek kadar su koyabilirsin. İçme suyu ya da klorsuz olmalı.

hira
08-04-2014, 16:30
Aa evet yağmur'cum, ben onu yanlış anlamışım. Su konusunu yani. pekii o su ilavesini şuan yapsam? kompostum asla bozuk değil, kokusu kötü sayılmaz.

Fakat hortum konusu tamamen facia oldu benim için:D

Şener Şen, Kemal Sunal misali oldu valla:D

yağmur
08-04-2014, 21:44
Ben bir bidonu asla tek seferde dolduramadığım için her malzeme ekleyişimde su da katıyorum. Tamamen dolunca pekmez ve ema katıp kapatıyorum. Bence su katabilirsin, yalnız biraz pekmez eklersen iyi olur sanırım. Birde fotosunu görsek şu bilimsel deneyin :)

hira
08-04-2014, 22:03
Ben genellikle telefonla giriş yaptığım için, şuan eklediğim fotoğraf net olmaz. Yarın fotoğraf eklerim yağmur'cuğum

mkntasarim
28-04-2014, 22:12
merakla bekliyorum

hira
28-04-2014, 22:36
merakla bekliyorum

:) Benim ekleyeceğim fotoğrafı bekliyorsanız boşuna beklemeyin. Bazı yanlışlarım ve ilgisizliğimden dolayı kompost bozuldu. Yenileyeceğim, taktım kafaya.

eroll123
03-08-2014, 11:19
merhabalar bende yoğurt kovasında evsel atıklarla kompost yaptım ve komposttan sıvıyı aldım kavanoza doldurdum yanlız benim sorum şu kavonoza aldığım sıvıyı uzun süre nasıl saklamalıyım dolabamı koymalıyım dondurucuyamı koymalıyım yoksa oda sıcaklığında güneş görmeyen bir yerde mi saklamalıyım.

NOT : bu konu ile ilgili resimlerimi çektim ama nasıl yükleyeceğimi bilemedim.

anemon2000
27-01-2015, 23:59
sadece sebze atıklarını poşet içerisinde bekleterek em elde edilebilir mi?birkac gun sonra sulanıyor cunku

anemon2000
28-01-2015, 00:09
Sayın efekentli ilk 3 gün çok sık açıp kapamak gerekiyor çünkü bidonun şiştiğini gözlemleyebiliyorsunuz. Ben 3 saatte bir açıp durmaktan yorulunca hemen bu sisteme geçtim. Hiç zorluğu yok.Kapağı 4 mm çaplı bir çivi ya da matkap ucunu ısıtarak delin. Akvaryum yahut serum hortumundan 30-40 cmlik bir parçayı kesip "2 cm kadar bir kısmını" içerde kalacak şekilde bu delikten geçirin.İçine su doldurduğunuz soda,pet veya herhangi ufak bir şişenin içine hortumun ucunu suya daldırın. Düzenek çok basit inanın. Hazırlaması 5 dk sürmüyor. Tabi malzemeniz varsa.

Kompost karışımında ise mümkün olduğunca içeriğe dikkat ederseniz başarmamanız için bir sebep yok.Benim bu başlıklardan edindiğim bilgiye göre; karışımın içine mutfakta oluşan sebze meyve atıklarının yanında kuru meyve+dut-ceviz-ıhlamur ağacı yaprağı+patates-muz kabuğu eklerseniz ve 2-3 ay kadar sabrederseniz zengin içerikli sıvı gübreniz oluyor.Bende ilk iki denememi 10-20 gün arasında açtım süzdüm,dayanamadım.Ama bu yaptıklarımda bekleyeceğim inşallah.

Bahçenizdeki salyangozlar için sarmısaklı su denediniz mi?

suyu siz mi eklediniz yoksa kendi sıvısı mı? bir de bu kapları bahceye koysam olur mu malum ev ortamında sıkıntı olabilir diger aile fertleri kabul etmeyebilir.. ama hava soguk su anda

erkanbey
21-06-2015, 00:28
Bu konuyuda baştan sona kadar her sayfasını okudum.Yanlış anlaşılmasın ama son 2-3 sayfa konuyu daha tatlı ve akıcı hale getirmiş karşılıklı deneyler ve resimlemelerle.Birde şahsi fikrim, konu başlığı soğuk kompost ama anlatılanların ve yapılanların büyük çoğunluğu enzim konusunda bahsedilenler.

Esasında benim aradığım ve bu konuda çokça bahsedilen olması gereken,sıcak kompostta elde edilen katı ürünün soğuk kompostta nasıl elde edildiği olmalıydı.Yani em konusundaki bokashi kovalarında yapılan kompostun aynının em kullanılmadan yoğurt,maya,ekmek vs ile ev ortamında kovalarda yapımından elde edilen kuru malzemeyi görmemiz gerek diye düşünüyorum.
Konu tamamen ev artıklarından sıvı gübre nasıl yapılıra dönmüş bence.

Ama yinede emeği geçen herkese teşekkür ederim.Almam gereken ipuçlarını tüm kompost konularını ve em konusunu okuyarak elde ettim.Şimdi sıra uygulama bölümüne geldi onuda resimleyerek olumlu,olumsuz yönleriyle burda paylaşmaya başlayacağım.

erkanbey
21-06-2015, 20:43
Dün akşam sıcak kompost'u oluşturup forumada koydum

http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181-42.htm
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541-70.htm#post1390097

Bugün soğuk kompost için kaplarımı ayarladım yarında onları dolduracağım ondan sonrada nasip olursa emzim yapıp onuda forumda ilgili bölümde paylaşacağım.

Bugün kompost kovası tasarladım zaten kovaya en alttan takılan musluk standart herkesin yaptığı gibi.İki çeşit kova yaptım, bir tanesinde 2 adet aynı ebat kovaya sahibiz diğerinde iki ayrı boy kovaya yani iki ayrı tasarım.

Birinci tasarımda gördüğünüz gibi peynir kovası bir tanesine musluk taktık diğerini yarısından daha aşşağıdan kestik 5 lik matkap uçlarıyla karşılıklı iki delik açtık kovanın sapını oraya taktık.İlerliyen zamanlarda içdeki kovayı çıkarmak istersek iki kova birbirine yapışıp salmayacağı için o sap ileride işimize yarıyacak.Tabi kestiğimiz kovanın altınıda 2 lik uçla deldik birçok kere aşşağıya doğru bastırdık neredeyse musluğa kadar dayandı zaten kovamız hazır gerisi yarın.

İkinci tasarımdaysa birinci kova aynı şekilde musluk takıyoruz musluğun deliğini 4.5 luk matkapın delen kısmı deilde düz kısmı ile yani matkabın ağzına geçen kısımı ısıtarak deldik.
İkinci kovanın sadece dibini kesip ana kovamızın dibine orantılı olarak kestik ve deldik kestiğimiz kovanın üst kısmınıda kesip ana kovamızın dibine parçalar halinde koydumki delikli barçayı koyduğumda musluğa dayanmasın,tabi bu ayaklar başka birşey kullanılarakta yapılabilir.

Birde delikli dip kapağına bir tel bağladım dikkat ederseniz o telde ayarlamayı yaparken kapak büyük haldeyken içine düşüp çıkartmak zor olmasın diye boyutunu tam ayarlayana kadar delikli kapağı kontrol amaçlı bağladım sonra çıkardım.Bu işlemde hazır şimdi iki kovamızda yarın dolmayı bekliyor.

Resimler yer kaplamasın diye birleştirdim ama inşallah net görünüyordur.

erkanbey
23-06-2015, 20:15
Son olarak kovalarıda doldurup ağzını kapattım yalnız dolapta doğranmış vaziyette bekleyen marulumun dibi biraz sulanmış gibiydi inşallah sıkıntı olmaz.Birde sıcak kompost ayarında yaptım yeşil ile kahve rengi malzeme ayarını bakalım sonuçlar nasıl olacak.Kovanın birisi yarım kaldı onuda bir seferde dolduracağım malzeme birikin.Talaş fırınlanmış gürgen ağacından yeşillikte marul ağırlıklı karpuz vs ev artıkları.

Malzeme olarak sıcak kompostta kullandıklarımın aynısını kullandım en son resimdekileri.

extant958
24-06-2015, 09:17
Dün akşam sıcak kompost'u oluşturup forumada koydum

http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181-42.htm
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541-70.htm#post1390097

Bugün soğuk kompost için kaplarımı ayarladım yarında onları dolduracağım ondan sonrada nasip olursa emzim yapıp onuda forumda ilgili bölümde paylaşacağım.

Bugün kompost kovası tasarladım zaten kovaya en alttan takılan musluk standart herkesin yaptığı gibi.İki çeşit kova yaptım, bir tanesinde 2 adet aynı ebat kovaya sahibiz diğerinde iki ayrı boy kovaya yani iki ayrı tasarım.

Birinci tasarımda gördüğünüz gibi peynir kovası bir tanesine musluk taktık diğerini yarısından daha aşşağıdan kestik 5 lik matkap uçlarıyla karşılıklı iki delik açtık kovanın sapını oraya taktık.İlerliyen zamanlarda içdeki kovayı çıkarmak istersek iki kova birbirine yapışıp salmayacağı için o sap ileride işimize yarıyacak.Tabi kestiğimiz kovanın altınıda 2 lik uçla deldik birçok kere aşşağıya doğru bastırdık neredeyse musluğa kadar dayandı zaten kovamız hazır gerisi yarın.

İkinci tasarımdaysa birinci kova aynı şekilde musluk takıyoruz musluğun deliğini 4.5 luk matkapın delen kısmı deilde düz kısmı ile yani matkabın ağzına geçen kısımı ısıtarak deldik.
İkinci kovanın sadece dibini kesip ana kovamızın dibine orantılı olarak kestik ve deldik kestiğimiz kovanın üst kısmınıda kesip ana kovamızın dibine parçalar halinde koydumki delikli barçayı koyduğumda musluğa dayanmasın,tabi bu ayaklar başka birşey kullanılarakta yapılabilir.

Birde delikli dip kapağına bir tel bağladım dikkat ederseniz o telde ayarlamayı yaparken kapak büyük haldeyken içine düşüp çıkartmak zor olmasın diye boyutunu tam ayarlayana kadar delikli kapağı kontrol amaçlı bağladım sonra çıkardım.Bu işlemde hazır şimdi iki kovamızda yarın dolmayı bekliyor.

Resimler yer kaplamasın diye birleştirdim ama inşallah net görünüyordur.

herşey çok güzel olmuşta içe geçen dipi delikli elek gibi olan kovayı kesmenize gerek yoktu,zaten alttaki musluklu kovanın içine koyduğunuzda doğal olarak yanlardan sıkıştığı için hava geçirmiyor alta,sadece kompost malzemelerini koyduğunuz üstteki kovanın ağzını sıkıca kapatmanız yeterdi diye biliyorum :) hacim olarak daha fazla kompost malzemesi koyma imkanı doğuyor doğal olarak

erkanbey
24-06-2015, 23:53
herşey çok güzel olmuşta içe geçen dipi delikli elek gibi olan kovayı kesmenize gerek yoktu,zaten alttaki musluklu kovanın içine koyduğunuzda doğal olarak yanlardan sıkıştığı için hava geçirmiyor alta,sadece kompost malzemelerini koyduğunuz üstteki kovanın ağzını sıkıca kapatmanız yeterdi diye biliyorum :) hacim olarak daha fazla kompost malzemesi koyma imkanı doğuyor doğal olarak

Hacim olarak aynı malzemeyi alır dibe koyduğum elek ile taban arasında bir parmak fark var yok.Ayrıca iki kovayı iç içe geçirsem daha uzun bir kovam olacaktı ayrıca izlediğim yabancı kaynaklı bir videoda iki kovanın birleştiği yeri silikon gibi bir şeyle yapıştırıyorlardı demekki hava geçirme olasılığı var diye düşündüm.Böyle daha avantajlı aslında küçük gene.Bir şekilde ilk denememizi yaptık olmasada fazla üzülmem bu kompostlar biraz sıkıntılı enzim olayı daha temiz pratik bundan sonra enzim yapacağım artık.

erkanbey
06-07-2015, 21:40
Aslında yaptıktan sonra kafamda netleşti soğuk kompost ta talaş koymamıza gerek yoktu.Zaten işlem bittikten sonra toprağın arasına karıştırıyoruz.Bundan sonraki denemelerimi artıkları dolapta biriktirip sonra iki veya üç seferde kovayı doldurmayı düşünüyorum içine talaş vs koymadan.

Talaşlı yaptım ama işlem başarılı oluyor gibi gözüküyor benim anladığım kadarıyla siz nedersiniz?Bildiğiniz pamuk olmuş kovanın içi daha ne kadar bekletsem ki alttaki musluktan su gelmiyor sadece kuru malzeme kaldı yani.

Benim merak ettiğim, şehir ortamında toprak bulmak zor.Bu organik malzemeyi torfun içine karıştırıp olgunlaştırsak bol organik malzemelei torfumuz olur.Yoksa illede topraklamı karıştıralım.

extant958
21-08-2015, 11:21
buda benim yapabildiğim soğuk kompost kovaları571974

571975

571976

erkanbey
22-08-2015, 16:18
Merhaba dostlar.Ağaçlar net te son 1 yılda baya bir konuyu baştan sona okuyup hepsinide uygulamalı olarak test ettim ve paylaştım.Test edip paylaşmayada devam edeceğim.

Ev ortamında sıcak kompost denedim baya zorlandım olmayacağına karar verdim.Yukarıda soğuk kompost denemem oldu ondanda vazgeçtim bunları sürekli kontrol etmek gerekiyor ve büyük çapta olunca işlemeside zor oluyor balkonda.
En son kararımı verdim,Sürekli olarak enzim ve solucan gübresi çayı yapacağım en ideali onlar benim açımdan.

Enzimden geriye kalan posayıda üstüne biraz daha mutfak artığı ekleyerek 2.5 kg lık yoğurt kaplarında soğuk kompost ta devam ediyorum böylece küçük ebatlı çok çaba gerektirmeyen çalışmalara devam ediyoruz.

Yoğurt kabında bir soğuk kompost yaptım,üstü baya bir küflendi tam olgunlaştı yani.İçinden artık su çıkmıyordu bende az torf az posa az torf az posa şeklinde üç kat serdim ağzınıda hava almıcak şekilde kapadım.Ben toprak değilde torf kullandım sonuçta organik atığın torf veya toprak karışması önemli olan diye düşündüm.

Üstü gayet küflenmiş olan kompostun içi hiç çürümemiş sapasağlam duruyordu acaba o haliyle torfla karıştırmakla doğru birşey mi yaptım?
Yanlış yaptıysam o kompost daha ne kadar beklemeliydi ki gerçi ne kadar beklesede iç kısımı değişmezdi gibime geliyor.
Kompost 30 günden fazla bekledi.

Garga
08-01-2016, 23:18
Biraz da bilimsel olarak açıklayalım:

Su + organik madde ortamında bulunan başlıca organik madde karbonhidratlar ve proteinlerdir. (Sn Terdal’ın hayvan gübresi artı su içeren kovası aslında yoğun hayvancılık yapılan yörelerimizde bulunan akarsuların vazgeçilmez kaderidir. Bu akarsu ve göllere ben Türkiyede çok tanık oldum. Bu su havzalarında kirlilik, aşırı organik madde birikiminden kaynaklanmaktadır. Göllerde organik madde hem balıkların dışkılarından ve ölü balıklardan hem de balıklar için atılıp yenmeden dibe çöken yiyecek maddelerinden ve bitkisel atıklardan kaynaklanmaktadır. Göl suyundaki mikroorganizmalar normalde organik atıklarla baş edebilir ancak atıkların miktarı artınca sorun çıkmaktadır (Aynı Sn Terdal’ın kovasında olduğu gibi!)

Başlıca Organik Yük

• Karbonhidratlar ve
• Proteinlerden oluşmaktadır

Oksidasyonla Parçalanma/Çürüme sonucu organik madde ortamdaki oksijeni kullanarak aşağıda okla gösterilen yönde parçalanır:

Karbonhidratlar - (ok) Karbondioksit + Su

Proteinler --(ok) Amino asitler --(ok) Amonyak -- (ok) Nitrit -- (ok) Nitrat

Yukarıdaki her aşamada oksijen gerekmektedir. Göldeki organik madde yükü çok yüksek olunca (yazın sıcakların da etkisiyle) erimiş oksijen biter (sıcak suda erimiş oksijen miktarı daha düşüktür!) (Sn Terdal’ın kovasında da bitecektir) ve yukarıdaki reaksiyonlar tamamlanamaz! Bu reaksiyonların devam edebilmesi için ortamda, açığa çıkan elektronu alacak erimiş oksijen olmalıdır (Erimiş oksijen elektronu alır ve aşağıdaki reaksiyonda su yapmak için kullanır.

O2 + 4H+ + 4e- --(ok) 2H2O

Gölün suyunda oksijen çok azaldığında ya da tükendiğinde, pütrifikasyon (kokuşma) başlar. Organik madde parçalandıkça elektron vermeye devam edecektir. Ancak, ortamda elektronu alacak oksijen kalmadığından, serbest elektronlar bu defa sülfür, amonyak ve metan gibi kötü kokan gazların (zararlı bileşiklerin) oluşumuna neden olan reaksiyonların tamamlanmasında kullanılır.

O yüzden zararlı mikroorganizmalar mevcut organik maddeyi kullanarak koku yapan uçucu bileşiklere indirgeyebilirler! (Kükürtlü ve Azotlu bileşiklerin hidrojen sülfit ve amonyağa redüksiyonu). Bu duruma kokuşarak parçalanma diyoruz.

EM uygulandığı andan itibaren kokuşarak parçalanma fermantasyon yoluyla parçalanmaya dönüşür!

1. EM organik maddeyi kontrol altına alır. Oksidasyon mikroflorasını bastırarak, ortama fermantasyon mikroflorasının hakim olmasını sağlar. Kokuşup çürüyerek bozunmanın önüne geçilmiş olur. Kokuşma sırasında hidrojen sülfit, amonyak ve merkaptanlar gibi uçucu bileşikler oluşturarak kötü kokular üreten mikroflora (Clostridium spp.) yerini antioksidan maddeler, vitaminler, yararlı biyoaktif maddeler üreten fermantasyon mikroflorasına bırakır. Organik maddenin parçalanırken verdiği elektronlar bu bileşiklerin oluşumunda kullanılır.
2. Mevcut hidrojen sülfit ve kükürt ayrıca EM içindeki fototropik bakteriler tarafından, mevcut amonyak ise yine EM’nin içindeki nitrifiye edici bakteriler tarafından besin olarak kullanılır ve konsantrasyonları azalır. Bu da kötü kokuların yok edilmesinde olumlu rol oynar.
3. Yağların bozunması/oksidasyonu sırasında ortaya çıkan ve kötü kokulardan sorumlu olan diğer bileşiklerin oluşmasından da EM’nin antioksidasyon etkisi sayesinde kaçınılmış olur.

peki fermantasyon kovasında ortama fermantasyon florası hakimken elde ettiğimiz bu yararlı bakteri ve kompost yığınını bitki köklerinin fayda sağlayacağı yere gömdüğümüzde bir süre sonra oksidasyon florası hakimiyeti nedeniyle çürüme kaçınılmaz olmayacakmı?
o halde yine oksidasyon florası baskın hale gelip yine başa dönmüş olacağız. bütün bu uğraşımız birkaç gün sürecek fermantasyon florası hakimiyeti içinmi sadece.? gerçekten değermi buna! fermantasyon bakteri popilasyonu uygun ortamda ne kadar sürede hangi miktar kayıplar yaşayarak ne kadar sürede etkinliğini kaybeder? önerdiğiniz ema kullanım periyodu bunun cevabımıdır.
bu sorudaki amacım bakteri dünyası ile ilgili perdeyi aralayarak bize daha çok bilgi vermenizi sağlamak. ilgi çekici bir dünya.

mustafa1453
14-01-2016, 12:16
merhabalar.bende soğuk kompost yapmaya başladım.yoğurt kovasının alt kısmına çeşme yaptım içindeki sıvıyı almak için yalnız kapağına herhangi bir hava boşluğu bırakmadım.

serenderr
18-08-2016, 22:32
Katkısı olan herkese çok teşekkürler....
Çok güzel ve faydalı bir çalışma olmuş....

muratcolak
12-06-2017, 10:20
Arkadaşlar konu başlğıma aktif veya pasif katılımlarla ilgi duyan üye arkadaşlara ilgilerinden dolayı en iyi dileklerimle katılımları için teşekkürlerimi sunarım.

Yeşil adım kompost kovalarıyla mutfaklardaki organik atıklardan sıvı gübre yapmak daha kolay.

nette göremedim hiç bir yerde bu kovalardan

kerkenez
12-06-2017, 15:59
nette göremedim hiç bir yerde bu kovalardan

Sayın Meyvelitepe' nin blog sayfasına bakarsanız daha yeni organik atıkları gübreye çevirmekle ilgili bir yazı paylaşmış. Ben henüz deneyemedim ama bayramdan sonra denemeyi planlıyorum.

bursefa
18-10-2017, 22:30
Bende bahçemde farklı kompost denemeleri yapıyorum ilk defa. Biri toprak içinde delikli kova, biride büyük sepet içinde. Kova olanlarda solucan oluyordu bolca. bugün beyaz büyük kurtlar gördüm. onlar zararlımıdır?
Bahçeden yaprak, dal, toprak, evsel atık çay, yumurta, meyva ve sebzeler var. Yardımcı olursanız sevinirim.

kartezyenx
19-01-2018, 10:05
EMA İÇİNDE çok çeşit organizma var bunlardan üçü BASİLLUS SPP , ASPERGİLLUS SPP. ve PENİCİLLUM genelde basillus türlerinin çok büyük bir kısmı patojendir bu kafa mı bulandırıyor ASPERGİLLUs da aynı şekilde kafamı kurcalıyor hatta basillus ve aspergillus türleri insana da bulaşabiliyor ne kadar güvenilir hala araştırılıyor tartışılıyor olumlu sonuçlarda var ama ben risk olduğunu düşünüyorum faydaları kanıtlanmıştır belki bilemem ama zararı olmadığı hele hele insana zararı olmadığı düşünsekte henüz kesin kanıtlanmanmadı BASİLLUS VE ASPERGELLUS hakkında ne düşünüyorsunuz , tereyağına bile zararlı dediler yıllarca ama artık biz biliyoruzki tansiyon damar tıkanlığı vb rahatsızlığı olan insanlar haricinde diğer insanlara faydalı şimdi kolesterolü kesinleştirmye çalışıyorlar yani hemen emin olunmaz ki burada sabıkalı basillus var , japonyada acemi bir aşçı pişirse öldüren normalde yenmeyen zehirli bir balık var ama sırf macera olsun diye ustalar tarafından pişirilen o şişen zehirli balığı insana zarar vermeyecek şekilde pişirip yiyen japonlar var hani bu durumu ben bu zehirli balığı zehrinden zarar almadan yeme çılgınlığına benzetiyorum bu olayda japon işi SİZLERİN DÜŞÜNCELERİ benim gözden kaçırdığım bi kanıt var mı devletten bilgi alan oldu mu

kartezyenx
19-01-2018, 10:06
elinde bu konuda bilimsel makale olan var mı ?

aziztoprak
16-03-2018, 21:31
Merhabalar, üstadlara sorum var. Bahçemde ayıkladığım yabani otları soğuk kompost karışımına katabilir miyim. Bu yabani bitkilerin arasında çok yayılıcı olduğu söylenen soğanlı-yumrulu bitki "yılan yastığı" da var. Bunları kompost karışımına katarsam seneye bundan elde ettiğim kompost gübreyi toprağa kattığımda tohumlarından tekrar ürerler mi? Bu yabani otlardan bazılarının resimlerini ekliyorum. Eğer isimlerini özelliklerini bilen varsa isimlerini de belirtirseniz sevinirim.

Herkese kolaylıklar.