Bağlan

View Full Version : Kasımpatı (Chrysanthemum)




Sayfalar : [1] 2 3 4

dulantes
07-08-2006, 21:07
Kasımpatı:(Chrysanthemun / Chrysantheme / Chrysanthème / Chrysanthemum / Krizantem / Margarit)
Vatani Çin, Japonya olan park ve bahçelerde yetistirilen güzel çiçekleri olan süs bitkileri. Sonbahardan kisa kadar çiçek açar. Saridan kirmiziya kadar çesitli renklerde iri ve katmerli çiçekleri vardir. Büyüklükleri ve sekilleri türlerine göre farklidir.
Türkiye’de yetistigi yerler: Ege, Akdeniz, Marmara bölgesi.
Kullanildigi yerler: Balkanlarda yetisen ve Chrysanthemum cinerariae folium adi verilen türündan, böcek öldürücü ilaç yapilir.


(http://www.ziraatci.com/yetistir/sayfa.asp?konuid=160&manual=off&sitedeara=kas%C4%B1mpat%C4%B1)




hasan42
08-08-2006, 09:08
Türkiye’de yetistigi yerler: Ege, Akdeniz, Marmara bölgesi.
[/url]

Kasımpatılar İç Anadoluda da rahatça yetişirler ve sonbaharın ve kış başlangıcının güzel çiçekleridir.

dulantes
08-08-2006, 09:10
KASIMPATI (Chrysanthemum)

Kasımpatları kasvetli ve çiçeksiz sonbahar bahçelerini canlı renkleriyle adeta bir yaz şölenine çevirirler.Uzak Doğu kültüründe önemli bir yeri olan bu çiçek bizde de öteden beri çok sevilir.

Bitki birbirinden farklı yüzlerce çeşide sahiptir.Kalıcı ve yıllık türleri vardır.Yetiştirilmesi gayet kolaydır.Genellikle çeliklerinden veya kök sürgünlerinden çoğaltılır.Tohumla yetiştirilen cinsleri de vardır.

Bahçede güneşli ve rüzgar almayan bir yere dikilir.Bitki yaz boyunca düzenli sulanır ve beslenir.Sonbaharda uzun boylu ve iri çiçekli olanları desteklenir.Çiçekler bittikten sonra bitki toprak hizasında kesilir.Üzerine biraz kuru ot veya gübre konursa kökler soğuktan etkilenmez.

Saksıda yetiştirmek için küçük çiçekli ve kısa boylu olanları daha uygundur.Çoğaltmak isteniyorsa İlkbaharda bitki sürmeye başlayınca kök sürgünleri dikkatle ayrılıp dikilir.

Kasımpatı suda haftalarca dayanır.Topladığınız veya satın aldığınız kasımpatlarının iyice açmış olmasına dikkat edin.Tomurcuklar suda açmayabilir.Vazo suyuna konacak birkaç damla çamaşır suyu bakterial gelişimi önleyecektir.

kaynak: http://www.humeyraozdamar.net

Mine Pakkaner
10-08-2006, 22:04
selamlar
saksıda kasımpatı aldım
saksıda 3 tane yaklasık 30 cm boyunda bitki uzamıs.
diplerde de birkaç cm boylarında kesilmiş govdeler var.
kasımpatının bakımını nasıl yapacagım? sulama sıklıgı nedir?
internette bu aylarda koltuk almam gerektigini yazmıslar ama koltuk almak nedir?
bitkinin dibindeki kesilmiş gövdelerden yeni bitki çıkar mı?
ayrıca bu bitkiyi bahceye tasımak istiyorum. bunu nasıl yapıcam
son olarak, bitkinin kökleri biraz yuzeydeymiş gibi geldi, bu bir hastalık belirtisi midir?

Koltuk alma işlemi kesme pat yetiştiricilliğinde uygulanır.Böylece yan dal, sürgün gelişimi önlenir.Bitki tek sap üzerinde boy yapar. Saksılı krizantemlerde ise uç alınır ki yan sürgün versin, dallı, kompakt bitkiler elde edilsin.Tepe sürgünün ucu mümkün olduğunca kısa kesilip dallanarak gelişmesi teşvik edilir.

Koltuk alma, bitki gövdesi ile ana yaprakların birleştiği yerden çıkan sürgünlerin koparılmasıdır.

Saksıdaki krizanteminiz muhtemelen torf ağırlıklı bir harca dikilidir. Bu yüzden sık sulamanız gerekecektir.

Saksılı yetiştiricilikte her saksıya genelde 5 tane köklü çelik dikilir.Tek bitki zayıf olur. Sizin kısa keslmiş gövdeler dedikleriniz muhtemelen geçmiş bitkilerdir.Göz ihtiva ediyorlarsa yeniden sürebillirler.

Yaz aylarında yüksek sıcaklar kör tomurcuk teşgiline neden olabilir.Yani bitkinin tomurcukları çiçek açmaz.

Krizanteminize yaprak bitleri bayılacaktır haberiniz olsun. Kimyasallarıkullanmak istemzseniz ev yapımı ilaçlar köşemize bir uğrayın.

Bahçeye dikebilirsiniz hiç sakınca yok.Köklerinin yüzlek olması hastalık değildir. Zaten saçak köklü bir bitkidir.

Selamlar

eskimo
11-08-2006, 17:39
kasımpatıyı çok severim, bazıları kokusunu sevmez ben kokusunuda severim.
bahçedeki kasımpatıların yanında,kasımpatı taklidi yapan bir ot türedi
yaprakları daha sivri, kokusu aynı kasım patı gibi
yabani türü olabilirmi?
sökmeyip beklesemmi?

wonderlands
05-09-2006, 19:19
teknikerlik hayatım boyunca (henüz bir yıl oldu) en çok severek yaptığım işti kasımpatı budamak. yeniden gelişip kocaman oluyorlar ya bayılıyorum. renklerinede kokusunda.. en yakın zamanda (ekim-kasım) okul bahçesindeki protokol yolunun kenarlarında açan kasımpatıların resimlerini buraya koyarım.

Todor
06-09-2006, 10:29
Ben geçen sene bi kaç saksı almıştım. Seraya koydum. Yaz gelince, bahçenin sabah güneşi alan bir yerine, saksıları ile koydum. Şu anda gayet sağlıklılar. Bu ay sonunda tekrar seraya alacağım. Hatta çok uzayan dallardan biri eğilip, toprakta köklenmiş. O köklenen dalı kesip orda bırakmayı planlıyorum.
Buda resmi;
3637

Todor
05-10-2006, 18:31
Yukarıda ki resimde görülen kasımpatılarımdan beyaz ve sarı renkli olanlar açtılar. Ötekilerde bi hafta içinde açacak. Sanki erken açtılar gibime geldi. Havaların serin gitmesi yüzünden mi acaba?

nohutcuyavuz
25-11-2006, 18:44
2 hafta önce bursadan aldığım kasımpatı çeşitlerini bahçeme diktim, bulunduğum yöre kütahya-simav biraz ılımanlıktan karasal iklime kaçtığı için kışı sert. bu cins kasımpatıları ilk defa dikiyorum, ama uzun boylu yani 1m. civarındaki kasımpatılar kışın ölüp yazın tekrar topraktan çıkıyor, acaba resimdekiler de toprakta yeniden çıkar mı?

Hasan Lalezar
27-11-2006, 20:16
beyaz kasımpatı var bahçemde 2 senelik iyice büyüdü beyaz çiçekleri solmadan renkleri kırmızıya dönmeye başladı.

BirLira
30-11-2006, 00:24
Bu da benim balkondaki kasımpatı:

dulantes
18-02-2007, 08:08
Bu yaz kasımpatı aldım. 2 tane uzun bitkisi vardı.
Birisi kendiliğinden öldü.Diğerini de dayanamayıp dibinden kestim; ama saksıyı sulamaya devam ettim.
şimdi 7-8 tane küçük bitkim oldu:) saksının yüzeyini hemen hemen kapladılar. Çiçek açmalarını dört gözle bekliyorum. Umarım BirLira'nınki gibi güzel olurlar.
ilkbaharda da açmaz mı bu çiçekler:p

öğretmen
21-02-2007, 01:19
okulun bahçesinde sarı,kahverengi,mor renklerde var.Çiçeklenme döneminden sonra dibinden kesiyoruz.Şu anda topraktan başlarını gösterdiler, 2-3 cm oldular.Çiçek açtıkları zaman uzun sopalarla destek yapıyoruz.Çünkü aşırı çiçekten yere yıkılıyorlar.Evimin bahçesine de diktim.2'şer yaprak olmuşlar.Kokularına bayılıyoruz.Hele öğretmenler gününde masamın üzeri kasımpatıyla doluyor.Güzel kokusu okulun her tarafını kaplıyor.

Salinta
27-08-2007, 21:54
Bu bitkinin çiçeklenmesinin fazla olması için ne yapmak gerekiyor?

nevsune
27-08-2007, 22:12
Bugün Bauhausda bir kasımpatılar gördüm, aman olmaz böyle bir şey.

Bir saksı içine dikilmiş neredeyse 75 cm. çapında, üzerinde yüzlerce tomurcuk var. Dalların boyları uzayıp, tomurcukların açtığını düşünülünce sanırım insan kendini, saksı içinde bir bahçede bulur.

Güler
27-08-2007, 22:35
Nevsune hanım, balkonumdaki sardunya saksıları kışın yerlerini kasımpatı saksılarına devrediyordu. Çok da güzel oluyorlardı. Ama bu sene aklıma esti hepsini toprağa aldım. Bir yandan da acaba saksıda oldukları kadar güzel olacaklar mı diye merak ediyorum. Şimdilik iyi görünüyorlar, daha tomurcuğa geçmediler ama yaprakları iştahlı. Çiçeklendiklerinde sizlere resim yollarım. Renkleri çok güzel.

Mine Pakkaner
28-08-2007, 12:05
Kısa gün bitkisi olduğunda çiçek açması için gün uzunluğunun 13 saat altında olması gerek. Bu yüzden profesyonel yetiştiricilikte bu mevsimde açtırılacaksa karartma uygulanır.

Salinta
28-08-2007, 12:13
Teşekkür ederim, yeni çelikleme yaptım, şu an çok güneşli bir yerde değil, seranın içinde mi dursun, dışarıya mı alayım?? Ve ek olarak yapmam gereken birşey var mı??

Mine Pakkaner
28-08-2007, 12:16
Yeni çelik için yapacağınız en önemli iş çürüklük etmenlerini kontrol altına almak. Serada gölge ve havadar bir yerde dursun. Mantari hastalıkları güzel izleyin. Koruyucu ilaçlama da yapın.

nyhang
06-09-2007, 11:58
Antalya'da bulunan bir firmadan ithal Chrysanthemum Multicaule tohumları getirttim.
Ekim kaplarına 3 gun önce ekim yaptırdım. Üzerlerini de naylon ile örttüm.
1 hafta içinde patlar diye umudediyorum.
Merak ettiğim nokta ithal tohum ile yerlinin arasındaki fark ve patlama yüzdeleri..
Bu konuda bilgisi olan var mı?

nyhang
30-09-2007, 10:43
Chrysanthem bitki tohumlarını yaklaşık 3 hafta önce torfa gömdüm.. 3cm kadar filizlendiler.. Ancak 1 haftadır da durağan bir şekilde seyrediyorlar.
Bitki boyunda bir gelişme yok.
Tohumlar 77li tohumlukların içinde ve üzerleri naylon ile örtülü..
http://www.geocities.com/nyhang/thm.jpg
http://www.geocities.com/nyhang/PICT2433.JPG

tohumları yukardaki resimdeki raflara aldırdım ve üzerlerine naylon örttürdüm..
Resimde de anlaşılacağı gibi sera içerisinde tohumlar.. Ayrıca üzerlerine naylon örtmeden önce çok verim alamadım. Naylon örtünce filizlendiler.. Şimdi ne yapacağım konusunda kararsızım..
Bunun gibi 11-12 tür 10000 kadar tohum aynı şekliyle büyümeyi bekliyorlar.

Mine Pakkaner
30-09-2007, 10:54
Chrysanthem bitki tohumlarını yaklaşık 3 hafta önce torfa gömdüm.. 3cm kadar filizlendiler.. Ancak 1 haftadır da durağan bir şekilde seyrediyorlar.
Bitki boyunda bir gelişme yok.
Tohumlar 77li tohumlukların içinde ve üzerleri naylon ile örtülü..
tohumları yukardaki resimdeki raflara aldırdım ve üzerlerine naylon örttürdüm..
Resimde de anlaşılacağı gibi sera içerisinde tohumlar.. Ayrıca üzerlerine naylon örtmeden önce çok verim alamadım. Naylon örtünce filizlendiler.. Şimdi ne yapacağım konusunda kararsızım..
Bunun gibi 11-12 tür 10000 kadar tohum aynı şekliyle büyümeyi bekliyorlar.



Keşke tohumları fide firmasına verip sizin için çimlendirmelerini, biraz büyütmelerini talep etseydiniz. Artık mevsimlik çiçek üreticileri bile bu tarz viollerde fide alıp onu büyütüyor.

Sizde violler naylon örtü ile kapatılınca çimlenme başladığına göre, ortam klimatizasyonunun gerektiği gibi ayarlanamadığı ortaya çıkıyor. Bu arada o rafları viol koymak için kullanacaksanız mesafe çok az, fideler ışıklanma sorunu çekecek ve zayıf olacak. Viollerin üzerine çektiğiniz naylonun damlama yapması durumunda sorun yaşarsınız.

Seranızın havalandırma açıklığının da genel yüzeye %20 oranında olması gerektiğini unutmayın. Ben fotoğraflarda daha az gibi görüyorum.

Tohumdan fide yetiştiriciliği diğer yetiştiriciliklere benzemez. Bebek bakımı gibi itina ister.

Çok uzun seneler kendi serasında hem mevsimlik çiçek, hem dış mekan, hem iç mekan süs bitkisi yetiştiren biri olarak işinizin zor olacağını biliyorum.

Kolay gelsin.

nyhang
30-09-2007, 11:11
Seranın son durumuyla ilgili resimleri çekip size göstermek isterim.
Serada evet max derecede ışık problemi var.. Raf araları dar ve güneşten koruma amacıyla (sıcaktan daha doğrusu) seranın üzerini ve kenarlarını kapladım.
Havalandırma yerlerini de kontrollu açılıp kapanacak şekilde ayarlattım. Ancak daha çok sıcak olmalı şeklinde (belki doğru belki yanlış) bir düşünceyle kapalı tutuyorum. Şu an açıklık %20 geceleri de %10 civarlarındadır..
Bu iş evet söylediğiniz gibi bakım ve itina istiyor.. Teknik konusunda eksiklerimiz olduğundan bir deli cesaretiyle giriştik bu işe..

mehtap gürbüz
30-09-2007, 11:21
Sayın nyhang; Mine hanımın dediği gibi zor bir işe girmişsiniz. Bence viyolleri yere indirin, üstüne inşaat demirinden sera demiri gibi büktürün 2 mt aralık bırakın ve yere tespitleyin, üstünü tamamen kapatacak şekilde AGRİL'le örtün.
Bu uygulama ile hem alttan nem kaybı olmaz, hem agril ısı dengesizliğini önler, hemde ortama nefes aldırır. ısı ve işığıda dengelemiş olursunuz.
Kolay gelsin hoşçakalın.

Mine Pakkaner
30-09-2007, 11:37
Şu anda ışık sorununuz yok, çünkü çimlenme yeni başlıyor, ancak çok yakında ışık sorununuz başlayacak. O raflar karanlık kalacak. Mehtap hanımın dediği gibi yere de koyamayacaksınız çünkü gördüğüm ebattaki sera 10 bin bitki almaz. Seranız kaç m2 ?

Asıl sorun çimlenme başlayınca ve tamamlanınca olacak. Isıtma ne ile yapılıyor? Fideleri yere koyarsanız akşamları mutlaka örtün, çünkü seralarda gece sabaha karşı radyasyon ışımasından dolayı oluşan sera etkisi olayı yaşanır ve sera içi dışarıdan daha soğuk olur, bu durum özellikle soğuk ve açık havalarda seradaki fideler için tehlike yaratır. Isıtma sistemi kurduğunuzda yapılan ortak hata ısıtıcının gece çok çalıştırılması olur. Gece sıcaklığı gündüz sıcaklığını bile geçer, bu da bitkilerinizde sorunlara yol açar.
Havalandırmayı düzgün ayarlayamazsanız kısa süre sonra çökerten problemi hasıl olur. Sulama ve havalandırmaya azami dikkat etmelisiniz.Seranızda özellikle tepe havalandırması çok önemli. Isınan hava yükseldiği için buradan tahliye edilmesi gerekir.

Fideleri 4 yapraktan sonra viollerde tutamazsınız şaşırtmanız gerek, onun için de alıştırma tüneli veya seralarınızı hazırladınız umarım. Burada gelişen bitkiyi daha sonra dışarıya alacak ve satacak ya da kullanacaksınız.

nyhang
30-09-2007, 14:30
alıştırma tüneli?
Bu işi bu mevsimde ve bu çapta daha önce denememiştim.
Çap beni ürkütmeye başladı..
şu anda gece ısıtma sistemi yapmadım.
Sera, sera örtüsü ile örtülü.. Nasıl korumaya alıp nasıl ısıtacağım bilmiyorum.
Yukardan bir havalandırma boşluğu açmalıyım sanırım.. Şu anda yok..
Seranın size resmini yarın göndermeliyim sanırım. Çünkü emeğe ve tohumlara yazık olmasını istemem hepsini kendi ellerimle yerleştirdim.

Özellikle de daha önce denemediğim ve görmediğim "chenanthus cheir aida" "verbena pendula" "ageratum f1 tycoon" ... gibi bitkilerin ileri aşamalarını görmek istiyorum.

Bu arada ben bitkiler 3-4 yaprak aşamasına gelince küçük bitki poşetlerine alırım diyordum.. Nasıl alacağım?? Almaya çalışacağım.. ya da bu nasıl bir teknikle yapılır..

Çokta kolay değil bu iş ancak çok isteyerek ve severek yaptığım kesin..


Bu arada sera 70m2 civarı

Mine Pakkaner
30-09-2007, 14:48
Cheiranthus cheiri Aida serisinden bahsediyorsunuz sanırım. Hepsi güzel çeşitler ama 10 bin fide sistem kurmadan 70m2 bir naylon kapalı alanda, yeni başlamak için zor.

Siz önce acil bir ısıtma sistemi kurun. Sonraki aşamaları konuşalım.

nyhang
01-10-2007, 11:53
Isıtma sistemi konusunda benim aklıma ilk gelen elektrikli bir ısıtma birimini sera içine yerleştirmek.. Bu doğru mudur?
Bu konuda tek korkum gece bunu kontrol altında tutamamak olur?

Bizim seramızın amatör bir sera olduğunu düşünerek bunu cevaplamanızı rica ediyorum. Sadece 1 yıllık kendi ihtiyacımızı karşılamak amacıyla kurulu bir sera..

Mine Pakkaner
01-10-2007, 12:25
Amatör bir serada profesyonel boyutta üretim yapmaya çalışıyorsunuz.

Termostatlı bir sistem kurunuz. Belli bir dereceye gelince devreyi kessin. Yalnız bu şimdi yaygın olan infrared ısıtmaları kullanmayınız.

nyhang
01-10-2007, 15:58
Seraya ait görüntüleri gönderiyorum..

http://www.geocities.com/nihangunay/sera.jpg
http://www.geocities.com/nihangunay/sera2.jpg
http://www.geocities.com/nihangunay/sera3.jpg
http://www.geocities.com/nihangunay/sera4.jpg

nyhang
03-10-2007, 14:41
ısıtma sorununu ben çözümleyeceğim..
Resimlerden baktıgınız kadarıyla durum çok mu vahim?

Mine Pakkaner
03-10-2007, 15:29
İlk fotoğraftan gördüğüm kadarıyla ışık sorununuz başlamış bile. Nihan Hanım, ne diyeyim ki şimdi ben...

Mine Pakkaner
03-10-2007, 16:02
Çok acil ısıtma düzeneğini hazırlayın, raflardaki violleri en üst sırası hariç kaldırın yer açılsın (raflara aydınlatma düzeneği kurmanız çok masraflı olur.) Sonra fideleri hazırlayacağınız sehpa üzerine dizin. Yere koymayın, soğuk hava yere çöker. Isıtma düzeneğini çalıştırın, fideleri herhangi bir örtüyle örtmeyin ki ışık engellenmesin. Gündüz çok iyi havalandırma yapın ama sıcaklığın düşmesine de izin vermeyin. Fideler zayıf gelişiyor, bu yüzden onlara koruyucu olarak bir fungusit verin. Çok yoğun güneş olursa hafif bir gölgeleme örtüsü kullanın. Ama sonra hemen kaldırın.

Sera2 resminde yukarıda görünen karanlık yapan örtüleri kaldırın.

nyhang
03-10-2007, 16:49
tamam
fungusit mantar ilacı değil mi?
Tohumlarımda mantar mı var? Ya da mantar olma riski??

Fungusit öneriniz var mı?

Mine Pakkaner
03-10-2007, 17:18
Fungusit mantar ilacı. Bu aşamada CAPTAN verin. Fide döneminde görülen mantari hastalıklara yakalanmasınlar. Çünkü zaten ışıksızlıktan boyun uzatmışlar, zayıflar.

limon
05-10-2007, 16:45
Bunlar da benim bahçemdeki 3 yıllık kasımpatılarım. 3 yıl önce küçücüklerdi. Çiçekleri ve yeşil kısmı solunca tam dipten buduyorum. Dipten tekrar yeşermeye ve bir sonraki seneye hazırlanmaya başlıyorlar. İki gündür de tomurcukları açmaya hazırlanıyor :)
2214722146

Todor
05-10-2007, 16:54
Benim ilk kasımpatım açtı.:)

dal
25-10-2007, 22:29
Ben şimdi Koçtaş'ta gördüğüm iri çiçekli kasımpatıyı saksıdan çıkartıp bahçeme diksem tutar mı?Bahçemde küçük beyaz çiçekli olanlardan var ve çok aşırı gelişti büyük çiçekli neden olmasın diye düşündüm cevap verirseniz biriniz sevinirim.

limon
27-10-2007, 00:56
Tutar tabi neden tutmasın. Ben de geçen gün aldım Koçtaştan 6 ufak saksı. Dipleri kötü görünen kasımpatıların önlerine diktim. Artık dibi görünmüyor. Ne renk açacaklarını henüz bilmiyorum.

burçak
29-10-2007, 15:01
ARKADAŞLAR ,GEÇTİĞİMİZ HAFTALARDA BENDE KASIMPATI ALDIM..HALA ÇİÇEKLERİ VAR...SORMAK İSTEDİĞİM ÇİÇEKLERİ BİTİNCE,MEVSİMİ GEÇİNCE YANİ;BİTKİ ÖLÜYOR MU ;YOKSA BİR SAHAKİ YIL TEKRAR AÇIYORMU??AYRICA YİNE ALIP DİKSEM BÜYÜR MÜ???:rolleyes:

Ophrys
29-10-2007, 15:10
Sevgili burçak lütfen forumu okuduktan sonra sorularınızı yöneltin. Bakın Limon ne demiş:

Bunlar da benim bahçemdeki 3 yıllık kasımpatılarım. 3 yıl önce küçücüklerdi. Çiçekleri ve yeşil kısmı solunca tam dipten buduyorum. Dipten tekrar yeşermeye ve bir sonraki seneye hazırlanmaya başlıyorlar. İki gündür de tomurcukları açmaya hazırlanıyor

Yani bitki çok yıllık.

zenfree
29-10-2007, 15:48
Güler Hanım'ın 8 Eylül toplantısında hediye ettiği kasımpatılar açmak üzere. :)

COYOTE
05-11-2007, 10:10
Pembe olanı geçen sene almıştım. Bilmediğim için hiç budama yapmamıştım. Diğerini de bu sene aldım. Rengini çok beğendim. Yakın zamanda renkleri çoğaltmak istiyorum. Çok seviyorum bu çiçeği:D

Koyu yeşil
05-11-2007, 10:26
Merhaba,

Bunlar da benim bahçemin sonbahar güzelleri. Bahçevan verirken değişik bir isim söylemişti ama tam hatırlayamıyorum. Bilen var mı? Kasımpatının değişik bir cinsi olduğunu düşünüyorum

Koyu yeşil
05-11-2007, 10:29
Bu resmi eklemeyi unutmuşum :o Bu arada bu fotoğraf küçültmeyi tam kıvıramıyorum. Ya küçültemiyorum **** fazla küçük oluyor. Öğreneceğim inşallah..

Sevgiler,

S.İnceçayır
05-11-2007, 10:48
Sayın Koyu yeşil çok şahane çiçeginiz zannedersem ismi kartopu ben çok aramıştım fakat bulamadım.

Arzu Kasapoğlu
05-11-2007, 10:56
Beyaz olandan bir kök de bende var. Haziran ayında da açıyor.

Koyu yeşil
05-11-2007, 10:57
Teşekkürler Sonreis. Evet yazbaşı da açıyor biraz daha az coşkulu bir şekilde :)

Balıkcı
05-11-2007, 11:16
Güler Hanım'ın 8 Eylül toplantısında hediye ettiği kasımpatılar açmak üzere. :)

Zenfree

Benden önce davranmışsın.:p

Ben de tam ''Güler ortalarda yok ama olağanüstü ilgisi ve nezaketiyle, üşenmeyip taşıdığı, hepimize kendi elleriyle tek tek dağıttığı kasımpatıları, onu hatırlatıyor.'' diyecektim. :D

http://img260.imageshack.us/img260/1285/kasim2007barbaros041eh2.jpg (http://imageshack.us)

COYOTE
05-11-2007, 11:21
Sn BALIKCI çok güzeller gerçekten. Uyguladığınız özel bir yöntem var mı?

Balıkcı
05-11-2007, 11:29
Sn BALIKCI çok güzeller gerçekten. Uyguladığınız özel bir yöntem var mı?

Var.

Özgür bırakıyorum,:p bildikleri gibi gelişiyorlar.:dilli:

Açıkta, havadar ve güneşli bir yerdeler.

COYOTE
05-11-2007, 12:06
Teşekkür ederim.:))Ben da gelip gidip mıncıklamayı keserek özgür bırakayım en iyisi:p

limon
05-11-2007, 12:25
Yaseminin dibine diktiğim kasımpatılarım bol çiçeklendiler. Açıklamayı fotoğrafın altına yaptım.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=12319&c=440
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=12318&c=440

GLCN
05-11-2007, 14:29
bu güzeller tohumdan üretilebiliyormu?

Koyu yeşil
05-11-2007, 15:17
Merhaba Limon, ne kadar sağlıklılar kasımpatlarınız, harika görünüyorlar, gözlere şenlik :)Tebrikler.

COYOTE
05-11-2007, 15:18
Sevgili GLCN 2.sayfada bir arkadaşımız tohumdan filizlendirdiğini belirtmiş ama son durumlarını yazmamış. İsterseniz ben size çelik alma dönemi gelince çelik göndereyim:))

GLCN
05-11-2007, 15:49
Çok teşekkür ederim sevgii coyote şimdi okudum o mesajı benim gözümden kaçmış anladım tohumdan olmuyormus buralarda bakayım başka renklere bakayım sz
izin renklerden bulamazsam isterim çok teşekkürler Geçenlerde bir markette görmüstüm ama renkleri hosuma gitmediği için almamıstım....

zenfree
05-11-2007, 19:53
Sayın Balıkçı ben sizden önce yazmışım ama. Sizin kasımpatılar benimkilerden önce açmışlar. Çok güzel renkleri.
Sevgili Limon sen de mi 3/15 kullanıyorsun Güler Hanım gibi? :)

Güler
18-11-2007, 14:28
http://img260.imageshack.us/img260/6374/baheresimleri303gw4.jpg (http://imageshack.us)

bahçemdeki kasımpatlarından

Güler
18-11-2007, 15:20
http://img129.imageshack.us/img129/2618/baheresimleri334oj2.jpg (http://imageshack.us)

Bu da bir başkası.

Harun Parlak
18-11-2007, 15:35
Bunlarda benim bahcede sığırların yiyemedikleri

limon
19-11-2007, 12:16
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=12597&c=646
Bunlar da 2-3 hafta önce diktiklerim. Yarışmaya ekledim desteklerinizi bekliyorum :)

Buket Aknar
19-11-2007, 19:29
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=12597&c=646
Bunlar da 2-3 hafta önce diktiklerim. Yarışmaya ekledim desteklerinizi bekliyorum :)

Çok güzeller, ellerinize sağlık.

çiçeksever
22-11-2007, 13:06
arkadaşımın bahçede olanlar yaklaşık 1 metre uzunluğunda,Eskişehirde Belediye sokaklara dikmiş 25-30 cm uzunluğunda,bunlar farklı cins mi?yoksa yetiştirme gereği mi?

Güler
22-11-2007, 18:47
Çiçekleri bittiğinde budamaz bırakırsan seneye daha da boya gider. Ama çiçekleri döküldükten sonra budarsan hem boyları daha kısa olur hem de daha çok çiçek açar bir sene sonra.

limon
23-11-2007, 15:45
Çok güzel oluyor da çabuk geçiyor değil mi? Keşke tüm kış kalsa çiçekleri. Benim ilk açan kasımpatılarımın çiçekleri bozuldu. Çİçek kısımlarını çim makasıyla kestim. Gözlemlediğim kadarıyla uzun boylu büyük çiçekli olanları daha çabuk bozuluyor. Bodur ve küçük çiçekli top top olanlar daha uzun süre dayanıyor. Bodur tavuk her dem piliç bunlar için de geçerli sanırım ;)

Buket Aknar
25-11-2007, 14:59
Bunlar da benim krizantemlerim

Güler
25-11-2007, 15:34
Sevgili zenfree, bahçede toprakta ekili olanlar daha çok dayanıyor galiba. Benimkilerin ç
içekleri hala sönmedi, çiçekleneli 20 günden fazla oldu hala çok güzeller.

Sevgili Buket, çok güzeller, doya doya seyret.

zenfree
25-11-2007, 16:59
Benimkiler sakıda ve hala çiçekleri çok güzel. Her hafta düzenli besin veriyorum.

zenfree
05-12-2007, 23:41
Kasımpatılarım hala çok güzeller.:)

zenfree
05-12-2007, 23:50
Evet Güler Hanım. ;) Tekrar çok teşekkürler. Onları seyrettikçe sizi hatılıyorum. Pembe olanı fidanlıktan 1 ay önce aldım. Balkondan düşürdüm. Sanırım 5-6 saat yerde kalmış. Hemen saksısını değiştirip toprak ilave ettim. Neyse ki fazla zarar görmedi. Çok dayanıklı bir bitki.

esin yeniev
07-12-2007, 14:17
kasımpatı çiçeğini nasıl bakmak gerekiyor? sulama kaç günde bir yapılmalı ve nasıl bir ortamda tutulmalı

abk
28-02-2008, 11:21
Bahçede boş olan küçük bir alanım var. (Dar, uzun bir alan.) Bu alana mevsimlik çiçekler ekeceğim. Ancak bu çiçeklerin arka kısmında uzun yeşillik bir alan olursa göze daha hoş görünür diye düşünüyorum. Oraya yeşil çalı grubundan bir bitki ekersem, daha sonra değiştirme imkanım olmaz. Bu yüzden kasımpatı ekmeyi düşündüm. Kasımpatları yaz boyunca boylanıp yeşil görüntü oluşturacak, mevsimlik çiçeklerim geçince de kasımpatları açacak. Teorikte güzel bir fikir gibi geldi bana. Ancak kasımpatlarını tohumdan ekeceğim. Ekim için mart ayı uygun mudur? Kasımpatları haziran-ağustos döneminde benim istediğim gelişimi gösterirler mi?

limon
28-02-2008, 11:56
Abk, kasımpatılar da çeşit çeşit. Bendekiler bodur ve küçük çiçekli mesela. Çiçekleri geçer geçmez dipten buduyorum ve görüntü pek hoş olmuyor. Ben de onlar tekrar uzayıp yeşillenene kadar lale soğanlarını ektim yanlarına. Laleler çiçeklenip geçinceye kadar kasımpatılar da biraz uzar diye düşündüm. Fakat sonra lale soğalarını toplamak zor mu olur deneyip göreceğim. Her sene değişik yöntemler deniyorum. En sonunda doğruyu bulacağım inşallah. :)

Haziran ayına kadar boylanıp gürleşirler ama ağustos sonuna doğru kışın daha çok çiçeklenmesi için tepelerinden yuvarlak şekil verecek şekilde veya nasıl istiyorsanız ikinci budamayı yapmak gerekir.

abk
28-02-2008, 12:12
Her sene değişik yöntemler deniyorum. En sonunda doğruyu bulacağım inşallah. :)

Ben de aklıma koyduğum yöntemi denesem iyi olacak. Verdiğin bilgiler için de teşekkürler Limon. Uzun boylu cinslerin tohumlarını ekerim.

sermin
11-06-2008, 21:59
krizantem çiçeği üreteceğiz ve 31 aralık günü çiçek kesmek istiyoruz elimizdeki çeşidin reaksiyon süresi 9 hafta
ne zamn dikilie
fotoperiodik (aydınlatma ve karatma)proğramı nasıl yapılır
BU SORUYU ÇÖZEBİLEN BİRİLERİ VARMI BANA YARDIMCI OLUN LÜTFEN AÇİL....

nuzel
12-06-2008, 10:48
Kasımpatı yetiştşrmek istiyorum ama bulamıyorum.Nereden temin edebilirim?

hyanik
13-06-2008, 11:12
kasımpatılarım coştular.Erken actılar sankı ama.Çok güzel oldular

sonark
15-06-2008, 20:12
kasım patlarım artık boyları çok uzun değil.çok gelişemiyorlar.ne gübresi atmalıyım onlara.oralara koyun gübreside attım ama fayda yok.

fatmadundar
15-06-2008, 22:26
Sevgili hyanik, sizinkiler yaz-kış açanlardan.

Sûz-i Dilârâ
17-06-2008, 15:47
Bir de saraypatı denen bir çiçek var. Kasımpatı ile akraba mı? Kasımpatıya yakın bir çiçekse tohum siparişi vereceğim de bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

chacha
21-07-2008, 11:13
Ben kıbrısta yaşıyorum burda bitkiler her mevsımı ıkıkere yasıyorlar bu nedenle subat mart aylarında kasımpatılar bır keredaha cicek actılar yanlız cansız bır cıceklenme oldu suan bu cıceklerı kesıp kesmeme arasında kararsızım kasım cıceklenmesıne etkı edecegını dusunuyorum sız ne dersınız budayayım mı?

ardabora
25-07-2008, 13:00
Benim kasımpatılarımın gelişim evreleri...

ardabora
25-07-2008, 13:33
Bir de saraypatı denen bir çiçek var. Kasımpatı ile akraba mı? Kasımpatıya yakın bir çiçekse tohum siparişi vereceğim de bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

Sevgili Sûz-i Dilârâ,

İnternette yıldızpatı ve saraypatı diye arama yapınca genelde aynı çiçek resimlerini görüyorum..Saraypatı ve yıldızpatının belki de açma zamanları farklıdır.

Yıldızpatı denen cinsin yapraklarının daha sivri olduğunu gördüm internette...Yine de emin değilim,bilgisi olan arkadaşlar bizi aydınlatır...

Bendekilerin saraypatı olduğunu sanıyorum.

yıldızpatı (http://www.fotoplatforma.pl/foto_galeria/1606_DSCN5806x370.jpg)

Kasımpatı ile akrabalar,hepsi ASTER ailesinden.

Geçen yıl Koçtaş'tan tek bir paket tohum alıp ekmiştim,karışık tohumlardan oluşan bir paketti. İçinde aster de vardı.Temmuz sonu-ağustos başı, pembe,mor ve beyaz açtılar....Tohumlarını aldım ve bu yıl onlardan çok fide elde ettim.Şimdi çiçek keseleri oluşmaya başladı...

İlk iki resim geçen yıl açanlar,son iki resim bu yılki fideler...

ardabora
23-09-2008, 16:29
Arkadaşlar benim kasımpatılarımda tomurcuklanma başladı,daha erken değil mi?

Bir iki gün önce hiç birşeyleri yoktu. :eek: Son günlerdeki hava soğumasının etkisi olabilir mi yoksa normal midir bu?

Geçen sene ekim sonunda tomurcuklanmışlardı.

Bu arada benim yukarıda resmini eklediğim asterlerim bol bol çiçek açıp yaza elveda dediler,fakat geçen seneki gibi katmerli değillerdi,sebebini anlamadım. :o

zenfree
23-09-2008, 19:41
Benimkiler de tomurcuklanmaya başladı.

limon
23-09-2008, 21:32
Bahçedekilere dikkat etmedim ama bugün çiçekçilerde tek tük çiçeklenmiş bol tomurcuklu Kasımpatılar satılıyordu. Genelde benimkiler serada yetiştirilip satılanlardan bir ay kadar sonra açıyor.

susam
02-10-2008, 16:07
Arkadaşlar. Benim kasımpatılarım tomurcuklarla doldu. Ama gelişemeden çürüyorlar. Hiç biri açmıyor. Sebebini bilen varsa lütfen yardımcı olsun.

zenfree
03-10-2008, 20:30
Saksıdaki kasımpatılarımı haziran ayında budamıştım. Eylülden itibaren besin vermeye başladım. Tomurcuklandılar. Geçen yıl olduğu gibi bol çiçeklencekler mi (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=181993&postcount=86)merak ediyorum.

limon
03-10-2008, 22:34
Zenfree, geçen yıldan daha çok çiçekleneceğini düşünüyorum.

Benimkiler de tomurcuklanmışlar.

moso
04-10-2008, 07:48
Haziran ayına kadar boylanıp gürleşirler ama ağustos sonuna doğru kışın daha çok çiçeklenmesi için tepelerinden yuvarlak şekil verecek şekilde veya nasıl istiyorsanız ikinci budamayı yapmak gerekir.

Budama işini bilmiyordum. Sayenizde öğrenmiş oldum limon. Teşekkür ederim. Ama sanırım geç kaldım çünkü benim kasımpatılar tomurcuklandı. Geçtiğimiz bahar komşularda ne kadar kasımpatı varsa hepsinden birer çelik alıp dikmiştim. Şimdi hepsi tomurcuklandı. İşin güzel taraflarından biri de ne renk açacaklarını bilmemem.
Açar açmaz sizlerle paylaşırım.

limon
04-10-2008, 20:22
Bana da seracı bir arkadaş söylemişti. Daha doğrusu ben O'na "Sizde neden böyle top top oluyor? Nasıl yapıyorsunuz? " diye sorunca söylemişti. Geçen yıl denedim, gerçekten aynen dediği gibi oldu. Sonuç güzel olunca da paylaşmaya başladım :)

Budanmayınca da açıyor açmasına ama bitki düzgün formlu olmuyor, kimi dal uzayıp gidiyor kimi kısa kalıyor, çiçekler de daha seyrek açıyor. Budayınca, aynen büyük saksılarda satılan, güzel formlu, tomurcuktan ve çiçekten görünmeyen bitkilerden elde ediyorsunuz.

moso
04-10-2008, 20:41
Haklısınız limon,
Benim kasımpatılar duvarın üstünden aşağı bile sarktı ;) uzadıkça uzadılar... Ben de hep çiçekçilerin kasımpatılarını cüce türler zannederdim. Size ne kadar teşekkür etsem az

susam
05-10-2008, 01:16
Limon. Ben kasımpatılar hakkında çok tecrübesizim. Daha önce de yazmıştım. Kasımpatılarımın tomurcukları açmadan boyunlarını büküp, kararıyor. Ve dalı zayıflayıp düşüyorlar. Böyle giderse çiçek açtıklarını göremeyeceğim. Aldığımda var olan çiçekleri de bozuldu. İşte resimleri. Bilgin varsa yardımcı olurmusun.

nariçi
05-10-2008, 07:18
http://img260.imageshack.us/img260/6374/baheresimleri303gw4.jpg (http://imageshack.us)

bahçemdeki kasımpatlarından

beyaz bir çiçek kasımpatı görünümümde yaprakları da benziyor ancak çiçeklenme baharda başlıyor. Fakat sıcağa uyum sağlayamadığından ekim ayına kadar çiçekler normal olmuyor, açmadan soluyor kurumuş gibi küçük küçük kalıyor. Ama kasım ayında karbeyaz çiçekleri harika oluyor. Acaba bu soğuk yer kasımpatısı mı? yoksa başka bir tür mü? Diğer tarftan burada çok geç çiçeklendiğinden her zaman kar altında kalıyorlar.

limon
05-10-2008, 13:37
hattce, nariçi'nin yazdığı yazıda aslında bence sizin sorununuz da var. Yukarıda da yazdığım gibi Ağustos ayında tomurcuk vermeye başlayan dalların tepelerini budamazsanız, çiçekler zamansız açıp, daha cılız oluyor. Bitki de enerji harcadığından güçlü olmuyor. Tabii bu benim duyduklarımı uygulayıp, olumlu sonuç aldığım gözlemlerimden ibaret.

Bir de çiçeklerini açıp solmaya başlayınca tamamen dipten buduyorum. Daha önceki sayfalarda yazmıştım galiba ne zaman ne yaptığımı...

nariçi
05-10-2008, 15:39
Benim renkli olan zamanında açıyor, beyaz öyle onuda Malatya'da açık alanda dikili iken almıştım, belkide yediverendir. Diğerleri de bahçedeler, ancak çeşit az, epsi üç renk; ama gördükçe dikeceğim. Yazın başından itibaren çiçeklenen beyaz kasım ayında çok güzel karla karışım oluşturuyor.

Kiraz
05-10-2008, 20:06
Sevgili Limon, daha önceki mesajlarından birinde ağustos ayındaki budamadan bahsetmiştin, ben de erken tomurcuklanınca ağustos ayında hafif bir budama yapmıştım. Şimdi üzeri yine tomurcuk dolu, teşekkürler.

moso
05-10-2008, 20:18
İki ayrı yerde kartopum var. Bi tanesi yaz ortası açmıştı, cılız ve az sayıda... Şimdi ise çok az sayıda tomurcuğu var.
İkincisi ise yazın açmadı ama şimdi tomurcuk dolu...
Bundan sonra her yaz kasımpatılarıma mutlaka budama yapacağım.
Teşekkürler limon...

susam
12-10-2008, 14:08
Arkadaşlar. Benim tomurcukları açamadan kararan kasımpatılarım vardı ya? İşte onları bir güzel ayıkladım. Şimdi dipten taze dallardan tomurcuk dolmaya başladılar. Galiba Kasımda onların açtıklarını görebileceğim. Hadi hayırlısı. Bu arada Limon. Biraz geç oldu ama aslında verdiğin bilgiyi uygulamış gibi oldum. Derin olmasa da budama yaptım. Teşekkür ederim.

Nihal
17-10-2008, 20:32
Kasımpatılarım üzeri tomurcuk dolu.Açınca çok güzel olacaklar.Ama birazı ziyan oldu.Amcam gülleri budarken yol açılsın diye onlarında bir kısmını kesmiş.Kazaya kurban gittiler...

hüsnüyusuf
20-10-2008, 17:15
Ben de bugün dayanamayıp bir saksı kasımpatı aldım.Çelik alıp çoğaltmak istiyorum. Çelikleri suya mı koymak gerekir yoksa toprakla buluşturmak mı? Tecrübeli arkadaşlara duyurulur.

susam
23-10-2008, 13:34
Sevgili Hüsnüyusuf. Bildiğim kadarıyla kasımpatı çiçek bitiminde budanıp, o zaman elde edilen 7-8 cm çeliklerden dikilir. Çiçekli dönemde tutmaz. Mart, nisan, mayıs ayları derin budama için ideal aylar. Sabredip o zamana dikersen tutturursun. Birçok kasımpatın olur.

susam
23-10-2008, 13:35
Bu arada çelikleri dikeceğin toprak en iyi torf-perlit karışımıdır. Çelikler derin dikilmez. En fazla 2 cm derine dikilir. 20 gün içinde köklenecektir. O zaman saksıya geçirmek gerekir.

hüsnüyusuf
23-10-2008, 15:22
Sevgili Hüsnüyusuf. Bildiğim kadarıyla kasımpatı çiçek bitiminde budanıp, o zaman elde edilen 7-8 cm çeliklerden dikilir. Çiçekli dönemde tutmaz. Mart, nisan, mayıs ayları derin budama için ideal aylar. Sabredip o zamana dikersen tutturursun. Birçok kasımpatın olur.

Cevabınız için teşekkür ederim. Çiçeklerinin bitmesini bekleyelim bakalım.

limon
23-10-2008, 15:38
Kasımpatılarım bol tomurcukta, tek tük açmaya başladılar. Hepsi açınca seyrine doyum olmayacak. Bugünkü durumu;
50615
Bunlar da makro çekimleri;
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21456&catid=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21455&c=member&imageuser=11575
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21454&c=member&imageuser=11575

limon
23-10-2008, 15:57
Sağolun Nurbahar Hanım, Nergis hanım..

Daha önce de yazdığım gibi çiçekleri geçer geçmez tam dipten buduyorum. Hemen yeniden yapraklanmaya başlıyorlar. Ağustos ortalarında da makasla sadece tepelerini kesiyorum, şekillendiriyorum. Bu esnada diğerlerine göre daha fazla uzayıp formu bozanlar da düzeliyor. Erken tomurcuğa kaçanlar da erken açıp bitkinin enerjisini harcamıyorlar. Bu yöntemle tıpkı dışarda satılanlar gibi, top gibi aynı anda bol çiçekleniyorlar.

Evelsi hafta ve dün çiçek açan bitkiler için olan sıvı gübre verdim. Gübre vermesem de keyiflilerdi ama hazırlamışken Kasımpatılara da verdim.

moso
23-10-2008, 17:52
Merhabalar,
Kasımpatılar öyle arsız çiçekler ki... Daha 2 hafta önce tomurcuklu olarak komşumdan aldığım çelikler köklenmiş... tomurcuğu da açmaya hazırlanıyor... Bahçeye diğerlerinin yanına dikmiştim. Toprağı kurudukça da diğer yetişkin kasımpatılarla beraber sulamıştım.

Eğer çok da sabırsızsanız benim gibi, dikmeyi deneyin derim. Bu mevsimde, hatta tomurcukluyken dahi tuttuğuna defalarca şahit oldum... Yanlız çiçekçilerden alınan saksıdaki köklü olanlardan alınan çelikler de aynı şekilde tutar mı bilemiyorum. Sanki onlar daha güçsüz oluyor.
Yakında resimlerini paylaşırım...

zenfree
25-10-2008, 14:30
Kasımpatılarım çok keyifli. Pembe ve bordolar açtı. Sarı ve beyzalar tomurcukta.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21522&c=440

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21521&c=440

hüsnüyusuf
25-10-2008, 17:33
Kasımpatılarım çok keyifli. Pembe ve bordolar açtı. Sarı ve beyzalar tomurcukta.

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21522&c=440

http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21521&c=440

Balkonda bu kadar verimli ve güzel bir kasımpatı, tebrik ederim. Daha önceki sayfalardaki beyaz kasımpatınıza da hayran kalmıştım.Uyguladığınız özel birşey var mı?

Oğuzhan
25-10-2008, 17:46
Sevgili Zenfree,
Çok güzeller.Bunlarda B5a var mı?
Maşallah.Renkler çok canlı ve güzel.

zenfree
25-10-2008, 17:59
Arkadaşlar teşekkürler.:cool:

Yaz başında dipten budadım. Tırtıla ve diğer böceklere karşı iki defa ilaçladım. Bir defa mantara karşı Captan'la suladım. Hafta bir Compo marka sıvı besin veriyorum. Bir de sakslılar oldukça derin.:)

Nihal
27-10-2008, 16:51
Bunlarda benim kasımpatılar.Ama gördüğünüz gibi yarısı yok.:(Off ya şimdi çok güzel olacaklardı...Ne hale geldiler=(=(

ardabora
28-10-2008, 23:48
Sevgili Limon ve Zenfree,kasımpatılarınıza hayran kaldım...

Ben bu yaz budama yapmadığım için kasımpatıların boyları çok uzun ve geçen yıla göre daha az tomurcuklu oldular.

kasımpatı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21630&c=member&imageuser=28043)

bodur kasımpatı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21631&c=member&imageuser=28043)

Nariel
28-10-2008, 23:53
Annemin çok severek geçen yıl aldığı kasımpatılar nisan ayında da tomurcuklanmıştı ama bilmediğimiz için budamadık, açmalarını bekledik. Havalar ısındıkça tomurcuklar doğru düzgün açamadı, çirkin oldu, yeşil yapraklar da zayıf düşüp şeklini ve sağlığını kaybetti.

Bu sene saksısıyla beraber çok ucuza yine bodur kasımpatı aldık, bu sefer baharda açmalarına izin vermeyeceğiz.

nevceras
29-10-2008, 14:57
Arkadaşlar öncelikle merhaba, benim bahçemde 2 kök kasımpatım var ve onlarıda kaybetmek üzereyim. çelikleme işlemini tam olarak nasıl yapmalıyım sudamı topraktamı kökleniyor anlamıs değilim.. yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

denizakvaryumu
30-10-2008, 11:39
Diplomatik geleneğe göre, hiçbir kutlama, anlaşma veya coşku vesilesi bir olayda ve bu tür olayların çiçek aranjmanlarında kullanılmaması gereken çiçektir.

Protokol davetlerinde, yemek masasında olması, küçük çaplı bir krize yol acar.

Cenazelerde ve taziyelerde en aranılan ve en çok kullanılan çiçektir.

Kasımpatı için ölümün çiçeği demek yanlış olmaz.

---------------------------------

Sevdiği adama hazırlıksız yakalanmış, sersem-sempatik bir kadın gibi kasımpatı... Manolo yerine Birkenstock'larla yürüyen dalgın, dağınık bir kadın... Uyanıp gazete almaya çıkmış Bridget Jones'tur belki de kasımpatı!

Çiçekler hakkında belki de ilk öğrendiğimiz, Atatürk'ün kasımpatı sevdiği... Peki, güller, laleler, papatyalar dururken neden kasımpatı? Zarif Atatürk'ün ince zevki ile kıyaslayınca, pek derbeder değil mi bu çiçek? "En sevdiğin çiçek..." deyince kimin aklına kasımpatı gelir ki?

Kim bilir, belki de o büyük mücadeleden çıkmış Türkiye'ye benziyordur kasımpatı...

Steven Spielberg'in 1997 yapımı Amistad'ında Siri Lankalı kahraman, özgürlük mücadelesinde ona inanan idealist avukatın serasında gördüğü Afrika menekşesi karşısında ağlar...

Peki bizim, 10 Kasım'da Atamıza ağlarken elimizde onun en sevdiği çiçeği tutmamız, bağımsızlık için bir teşekkür mü, yoksa tutulmayan sözler için ÖZÜR mü?

Aklıma Lale Müldür'ün dizesi geliyor: "Dışarıda kasım patlar..."

http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=97692,10,158

denizakvaryumu
30-10-2008, 11:58
http://www.samsuntarim.gov.tr/teknikbilgiler/liftletler/cicek/kasimpati.pdf

Kasımpatı yetiştirecekler linke bir göz atsın derim.

Sergüzen
02-11-2008, 20:15
Benim kasımpatları da 10 Kasıma yetiştiler. Atamıza kendi çiçeğimi kendi ellerimle takdim edebileceğim.

günebakan
02-11-2008, 22:20
Arkadaşlar kasımpatıların tohumu nasıl oluyor ve ne zaman oluyor gösterebilirmisiniz tohumlarını tohum zamanı bende bizim burda sokaklara ektiler onlardan tohum alayım
:)

Arzu Kasapoğlu
02-11-2008, 22:22
Benim kasımpatları da 10 Kasıma yetiştiler. Atamıza kendi çiçeğimi kendi ellerimle takdim edebileceğim.


Kasımpatı Atatürk'ün en çok sevdiği çiçeklerden biriymiş.

Arjin
02-11-2008, 22:23
Serguzen bunlar bir harika! Ellerinize saglik.Benim krizantemlerimde actilar.Size sormak istedigim bir sey var, onlari cogaltmak istediginizde nasil bir yontem uyguluyorsunuz? Bu aydan sonra ( ciceklenmeleri durdugunda) cogaltma yapabilir miyim? Onerilerinizi bekliyorum.
Sevgiler.

Arzu Kasapoğlu
02-11-2008, 22:24
Koçtaşda kasımpatılar 1.25 YTL.

limon
03-11-2008, 10:10
Açmaya başladılar. :)
51690
Daha yakından çektiğim fotoğrafları galeriye yükledim.

Sergüzen
03-11-2008, 20:04
Serguzen bunlar bir harika! Ellerinize saglik.Benim krizantemlerimde actilar.Size sormak istedigim bir sey var, onlari cogaltmak istediginizde nasil bir yontem uyguluyorsunuz? Bu aydan sonra ( ciceklenmeleri durdugunda) cogaltma yapabilir miyim? Onerilerinizi bekliyorum.
Sevgiler.

Çoğaltmayı hiç denemedim ve konuda bir bilgimde yok. Geçen yıl üç kök pazardan satın aldım ve onlar oldukları yerde bu kadar şımardılar. Şımarmaları için ortamı hazırladım 2-3 defa DAP ve 15-15-15 kompoze gübre verdim. Yaz sıcaklarında bolca suladım. Bu sene ilk defa kırılan çiçekli bir dalı başka bir saksıya diktim. Sonucu bende bilmiyorum. Başarılı olursa foruma yazacağım.

Selamlar

ardabora
04-11-2008, 19:36
Kasımpatılar coşmuş...

Benim diğer kasımpatılarım da açmaya başladı fakat budanmadıklarından, boyları uzun ve çoğu tek kök olduğu için genel görüntü biraz karışık,düzgün bir fotoğraf alınamıyor.

ardabora
04-11-2008, 19:48
Bunlar da diğer renkler...Son 3 resim,benim bu sene tohumdan ürettiklerimden bazıları...

Ve galerideki resimler...

sarı (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21840&c=462)

pembe ve beyaz (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21838&c=462)

sıklamen-beyaz (http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=21839&c=462)

nariçi
04-11-2008, 19:58
kasımpatı yerde dikili kök sıkışılığından mıdır nedir, çiçek öbeğinin orta kısmı ve genel olarak geçen yıla göre pek iştahı yok gibi, kök seyreltmesi yapsam ne olur?

üzüm
05-11-2008, 05:23
Kasımpatılar coşmuş...

Benim diğer kasımpatılarım da açmaya başladı fakat budanmadıklarından, boyları uzun ve çoğu tek kök olduğu için genel görüntü biraz karışık,düzgün bir fotoğraf alınamıyor.

Sayın ardabora, resimdekiler tohumdan yetiştirdikleriniz mi?

üzüm
05-11-2008, 05:34
kasımpatı yerde dikili kök sıkışılığından mıdır nedir, çiçek öbeğinin orta kısmı ve genel olarak geçen yıla göre pek iştahı yok gibi, kök seyreltmesi yapsam ne olur?

3-4 yılda bir hem kök sıkışıklığını önlemek, ölü kökleri temizlemek, çiçeklenmeyi teşvik etmek için kök ayırması yapılır diye biliyorum. Bu işlemin sonbaharda yapılması herhalde iyi olmaz, baharda krizantemler büyümeye başladığında yapılması gerekir.

nuzel
05-11-2008, 08:53
Ardabora biraz tohumlardan lütfen...

ardabora
05-11-2008, 18:12
152. mesajdaki 3. resim ile,153.mesajdaki son 3 resimdekiler benim tohumdan yetiştirdiklerim ama elimde hiç tohum yok maalesef.Eğer bu açanlardan tohum alabilirsem tabi ki yollarım sizlere...

limon
05-11-2008, 18:28
Kasımpatının tohumu nasıl alınıyor? Papatya yla aynı mı?

üzüm
05-11-2008, 21:17
Kasımpatı'da tohum alma işi biraz karışık.! Hibrit çeşitlerinin çok olması ve çapraz döllenmeye açık olması nedeniyle yetiştirdiğimiz kasımpatı bitkisinden tohum alındığında istenilen/beklenen sonuç elde edilmesi biraz zor. (İnternet'den baktım; tohum alma işini krizantem yetiştiricileri yeni tür elde etmek için kullanıyorlarmış.) "Ne çıkarsa bahtıma" diyorsanız denemeye değer.

Tohum alma yöntemiyle ilgili bir bilgi bulamadım ama benimde tahminim papatya gibi.

üzüm
05-11-2008, 21:31
152. mesajdaki 3. resim ile,153.mesajdaki son 3 resimdekiler benim tohumdan yetiştirdiklerim ...

Resimlerden anladığım kadarıyla çimlendirme oranınız oldukça iyiymiş. Yerine taşıdığınızda tutma oranı nasıldı acaba?

ardabora
05-11-2008, 22:03
6.sayfadaki,100. mesajda tohumların gelişim evrelerinin resimleri var.

Görüldüğü üzere yaklaşık 40-50 minik fideden elimde 10-12 kadar kalmıştı ama büyütüp de toprağa geçirdiklerim hala yaşıyor,büyümeye başladılar,tek dalda2-3 çiçek açtılar.

Bol çiçekli olanlar zaten geçen seneden kalma erişkin fideler. 2007'in mart-nisan aylarında bahçeye ekilmişlerdi ve 2007 kasımında da çok çiçek açmışlardı ama ben bu bahar başında eski fidelerin yerlerini değiştirdiğim ve budama yapmadığım için cılız büyüdüler,bu yılki çiçeklenmeleri de az oldu doğal olarak.

Tohumdan yetiştirdiğim yeni fidelerin de tohumlarını kimden aldım hatırlamıyorum,belirtmiştim daha önce,ah bir hatırlasam.. ;)

Asterlerim geçen sene 2-3 köktü,boyları daha kısa,daha katmerliydiler.Aynı asterlerden tohum alıp da bu yıl büyüttüklerim daha renksiz ve daha yalınkat açmıştı.Boyları da fecci uzamıştı.Sanki başka bir çiçek ekmişim gibi...Aynı şey kasımpatılara olur mu bilmiyorum.

Bir de resimlerde görülen top top sarı kasımpatıların rengi,geçen sene portakal rengiydi,bu sene sapsarı açtılar. Eski fidelerin içinde geçen sene olmayan iki renk daha peydah oldu,sanırım birbirlerini etkileyip zevklerine göre renk değiştirdiler.:D Ya da yerlerini değiştirdiğim için oldu,geçen sene daha kuvvetli,gübreli bir bölümdeydiler,şimdi biraz daha verimsiz,çakıl taşlı bir toprakta ekililer.

Of çok karışık işler bunlar..:o Bunları düşünmek istemiyorum,istedikleri renkte açsınlar.Yoldan gelen geçen çiçeklerimi yolmasın,tohum alabileyim yeter..;)

füsunANK
05-11-2008, 22:17
Geçenlerde bir saksı kasımpatı aldım. Seyrine doyamıyorum. Ne yapıp, nasıl bakmam gerektiğini öğrenmek için sayfaya bir girdim. Yarım saattir buradayım. :D
Okuduğum ve bana yardımcı olacak bilgileri kopyaladım. Bu konuda bilgi almak için uğrayacak üyelere bir özet olsun istedim. E malum Kasımpatı ayındayız.
-----------------------------------------------------------------
Haziran ayına kadar boylanıp gürleşirler ama ağustos sonuna doğru kışın daha çok çiçeklenmesi için tepelerinden yuvarlak şekil verecek şekilde veya nasıl istiyorsanız ikinci budamayı yapmak gerekir.

Çiçekleri ve yeşil kısmı solunca tam dipten buduyorum. Dipten tekrar yeşermeye ve bir sonraki seneye hazırlanmaya başlıyorlar.

Saksıdaki krizanteminiz muhtemelen torf ağırlıklı bir harca dikilidir. Bu yüzden sık sulamanız gerekecektir.

Bu yaz kasımpatı aldım. 2 tane uzun bitkisi vardı.
Birisi kendiliğinden öldü.Diğerini de dayanamayıp dibinden kestim; ama saksıyı sulamaya devam ettim.
şimdi 7-8 tane küçük bitkim oldu saksının yüzeyini hemen hemen kapladılar.

Ben şimdi Koçtaş'ta gördüğüm iri çiçekli kasımpatıyı saksıdan çıkartıp bahçeme diksem tutar mı?Bahçemde küçük beyaz çiçekli olanlardan var ve çok aşırı gelişti büyük çiçekli neden olmasın diye düşündüm cevap verirseniz biriniz sevinirim.
Tutar tabi neden tutmasın. Ben de geçen gün aldım Koçtaştan 6 ufak saksı. Dipleri kötü görünen kasımpatıların önlerine diktim. Artık dibi görünmüyor. Ne renk açacaklarını henüz bilmiyorum.

Daha önce de yazdığım gibi çiçekleri geçer geçmez tam dipten buduyorum. Hemen yeniden yapraklanmaya başlıyorlar. Ağustos ortalarında da makasla sadece tepelerini kesiyorum, şekillendiriyorum. Bu esnada diğerlerine göre daha fazla uzayıp formu bozanlar da düzeliyor. Erken tomurcuğa kaçanlar da erken açıp bitkinin enerjisini harcamıyorlar. Bu yöntemle tıpkı dışarda satılanlar gibi, top gibi aynı anda bol çiçekleniyorlar.

Evelsi hafta ve dün çiçek açan bitkiler için olan sıvı gübre verdim. Gübre vermesem de keyiflilerdi ama hazırlamışken Kasımpatılara da verdim.
Sevgili Hüsnüyusuf. Bildiğim kadarıyla kasımpatı çiçek bitiminde budanıp, o zaman elde edilen 7-8 cm çeliklerden dikilir. Çiçekli dönemde tutmaz. Mart, nisan, mayıs ayları derin budama için ideal aylar. Sabredip o zamana dikersen tutturursun. Birçok kasımpatın olur.
Bu arada çelikleri dikeceğin toprak en iyi torf-perlit karışımıdır. Çelikler derin dikilmez. En fazla 2 cm derine dikilir. 20 gün içinde köklenecektir. O zaman saksıya geçirmek gerekir.

**Üye arkadaşların tecrübeleri ve mesajlarından derlenmiştir. Teşekkür ederiz bilgileri için.

susam
06-11-2008, 10:02
Sevgili FüsunANK. Derlemen çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Bende kendi kasımpatılarımı koyayım dedim. Bunlara kısa gün uygulaması yaptım. Henüz ikinci seneleri. Çiçek bitimi toprak seviyesinden budayıp, köklerin soğuktan donmaması için yapraklarla murç yapılması gerekiyor. Hazırladığım çiçek bakım takviminde kasımpatıda var. Gübreleme ve budama zamanları orda ayrıntılı.
Bodur olanların tomurcukları kuruyup gidiyordu. Bir ihtimal diyip tomurcuklu iken budama yaptım. Hemen dipten sürgün verdiler. Ve üstleri tomurcuk doldu. Şimdi de açıyorlar. Diğerlerinin dibinde gayet mutlu görünüyorlar. Sarı olanlar ise bu yıl fidanlıktan aldığım kasımpatım. Seneye inşallah doğru budama ve bakımla o da diğer kızlarım gibi serpilip büyüyecek.

susam
06-11-2008, 10:03
Çiçeklerin ağırlığından dalları kırılmasın diye bağladım. Hem derlenip toparlandılar, hem de çok güzel görünüyorlar.

ormanx
06-11-2008, 10:17
Kasımpatılar coşmuş...

Benim diğer kasımpatılarım da açmaya başladı fakat budanmadıklarından, boyları uzun ve çoğu tek kök olduğu için genel görüntü biraz karışık,düzgün bir fotoğraf alınamıyor.

Sevgili Ardabora,

Kasımpatılarınız gerçekten coşmuş. Tebrikler çok güzel olmuşlar.

Ben de bize 1 Kasım İstanbul Toplantısında verilen Kasımpatıları ekmek üzereyim. Bu tohumlar kimden gelmişti net hatırlayamıyorum ama Sevgili eylems olabilir mi acaba?

Bu tohumların çiçekleri nasıl olacak diye merak ediyorum da. Birkaç resim rica etsem.

Minem
06-11-2008, 10:28
2 gün evvel Bauhaus'a gitmiştim. Kasımpatılar coşmuş ve o kadar satılığa çıkmış çeşidi vardı ki, almak istedim ama ev ortamında bakamıyacağım için almadım. Almak isteyen varsa bir uğrasın derim.

Harun Parlak
06-11-2008, 10:40
Kasımpatı lar çok arsız her tarafı alıyor. Seneye biraz azaltmayı düşünüyorum. Bonsai adaylarıma yer açılsın diye.

susam
06-11-2008, 11:12
Tekin. Senin kasımpatılarının da maşallahı var. Renk renk ne güzel. Onlara nasıl kıyacaksın bilmiyorum. Sen bence bonsai adayların için başka bir yol bul. Bu güzellere kıyma.

nariçi
06-11-2008, 15:34
S. Susam, bende kendiliğinden toplu şekilde çiçeklenmiş zannettim resimlere bakınca. Bağladığını öğrendim ama güzel olmuş. Dün iki renk kasımpatı, bordo ve beyaz iki çeşit gördüm ve köklü olarak hemen tenekelere diktim. Gelişince yere dikerim. Tohumdan daha iyi herhalde böyle köklü dikmek.

Harun Parlak
06-11-2008, 16:11
Onlara nasıl kıyacaksın bilmiyorum. Sen bence bonsai adayların için başka bir yol bul. Bu güzellere kıyma.
Sahip çıkacak birilerini bulur veririm. Sayın susam kenardakiler durabilirde saksılarda fidan diplerinde var onları billahsa uzaklaştırmam lazım.

susam
07-11-2008, 07:54
Sevgili Nariçi. Kasımpatıların uzun cinste olanlarını (ki aslında bütün cinsleri öyle, bodur olanlar seralarda cüceleştiriliyor, bir sonraki yıl özüne dönüp uzamaya başlıyorlar) kesinlikle yağmur ve rüzgardan kırılmasın diye ortalarından desteklemek lazım. Yoksa çiçek ağırlığından kırılır giderler.
Köklü dikmek hem zaman kazandırır, hem de riski az olur. Elindeki kasımpatıları bahara kadar tenekeden çıkarma. Çiçekler geçince toprak hizasına yakın yerden buda. Üstüne malç ser. Merak etme. O kadar enerjisi bol bir çiçek ki, yeniden canlanacaktır. Hemde eskisinden daha güçlü olarak. Bahar gelince bahçeye alırsın.

susam
07-11-2008, 07:55
Sevgili Tekin. Oralarda olsaydım sahip çıkan ben olmak isterdim. Bu çiçeği çok seviyorum. Gerçi hangi çiçeği sevmiyorum ki...

nariçi
07-11-2008, 18:40
S. Susam, afedersiniz ben "malç" nedir anlamadım. diğer uyarılarınıza dikkat edeceğim teşekkürler.

Kiraz
07-11-2008, 18:58
Sn. Susam, yukarıdaki mesajda, kasımpatıların bütün cinslerinin aslında uzun olduğunu yazmışsınız. Öyleyse çok sevindim, ben de iki senedir, eskiden ne güzel uzun olanları vardı, uzunları bulamıyorum, artık kısa boylular satılıyor diye düşünüyordum.

10 Kasım için öğrencilerden okula kasımpatı getirmeleri istendi. Bahçemde az olduğundan almam grekiyordu, ben de kesme çiçek almadım, bir saksı kasımpatı aldım. 10 Kasıma kadar bahçede duracak, 10 Kasım sabahı çiçeği dibinden kesip kızıma vereceğim, saksı ve kökleri gelecek sene için bana kalacak :)

susam
07-11-2008, 19:09
S. Susam, afedersiniz ben "malç" nedir anlamadım. diğer uyarılarınıza dikkat edeceğim teşekkürler.

Sevgili Nariçi. Malç çiçeklerin köklerini soğuktan korumak için diplerine serilen kuru yaprak, talaş ya da ota deniyor. Bazı yerlerde sıcaktan korumak için de kullanılabilir. Hem bu yapraklar daha sonra çiçeğin toprağına karışıp besin sağlıyor. Yani her anlamda güzel bir uygulama. Duruma göre 5-10 cm arasında bir kalınlıkta serilir. Şimdi de sıra kuru yaprak toplamayamı geldi deme. Valla biz bu güzellikler için daha neler yapacağız neler...:D

susam
07-11-2008, 19:13
Nurbahar Hanım. Direk uzun cinslerini almak istiyorsanız, belediyelerin fidanlıklarında bulabilirsiniz. Ya da belediyelerin fidan tedarik ettiği yerlerde de bulunur. Çevre peyzajında kullanılan bir çiçek olduğu için mutlaka oralarda bulursunuz.
Çiçekleri dipten kesin ama fazla dalları şimdilik dursun. Daha erken. Aralık sonuna doğru dipten keserseniz daha iyi olur.

nariçi
07-11-2008, 21:28
İyi bir uygulama pratik yapmayınca basit de olsa akla gelmiyor. Palmiye vardı böyle yapsak belki kurumazdı soğuk vurdu kurudu. ama birde çiçekler için olur ama ağaçsılar için büyüyünce mecburen açıkta kalma durumu var. fakat çiçek ve otsu bitkilerin korunmasında iyi olur teşekkürler.

susam
08-11-2008, 10:38
Nariçi. Aslında malç uygulaması ağaçlar içinde yapılır. Daha kalın bir örtü halinde uygulanır. Malçın yararlarından sadece biridir kökleri donmaktan korumak. Onun haricinde bitkinin çevresinde yabani otların oluşmasına engel olur. Yazın toprağın nemli ve serin, kışın ise sıcak kalmasını sağlar. Su kaybını önler. Toprak kabuğunun sertleşmesini önler. Bitkileri korumak için epey faydalı bir yöntem. Ben daha önce kuru yaprak, talaş, ot dedim ama, kuru ağaç dalları parçalanarak, gazete kağıtları yırtılarak kuru yapraklara karıştırılarak kullanılır. Sonbahar aylarında çapa yapılıp toprağa karıştırılır. Yenisi serilir. Sizin bahçenizde epeyce bitki var. Sizin için kolları sıvama zamanı :p...

nariçi
08-11-2008, 22:35
Teşekkür ederim, Zaten yaprak ve dal artıklarını belli yerde biriktiriyorum. Ben onları gübre haline dönüştürmek için bekletiyordum. Bu yöntem için kullanabilirim. Bir defasında mahrukatçıdan talaş getirdim talaş olan yerde ot da bitmedi, bende fidanlara (ağaçlara) da zarar verir diye vazgeçtim. Talaş zararsız ise yeniden kullanabilirim. Yine yakında ki ahırlarda kullanılmış veya bayatlamış samanları ahırlardan atıyorlar onları da kullanabiliriz ancak bunların zararlı haşaratları barındırma riski olabilir. Kiraz ve kaysı veya meyve ağaçları çok hassaslar daha ağaç olmadan zararlılar gövdeye yerleşmeye balıyorlar. En iyisi orman ağaçları sedir, çam çeşitleri selviler ardıçlar su dahi istemeden orman oluşturdular ama arada meyveli de olunca iyi oluyor, çalılar olunca doğal oluyor.

susam
10-11-2008, 11:24
Zaten onları bitkilerin diplerine serince zaman içinde gübre haline gelecekler. Bir taşla iki kuş :p.

sercan1969
13-11-2008, 20:48
Kimi pul para biriktirir bende kasımpatı koleksiyonu yapıyorum....Yeni bir çeşit gördümü kaç lira olursa olsun dayanamıyorum alıyorum.

sercan1969
13-11-2008, 20:51
Bunlar çeşitlerimin devamı

sercan1969
13-11-2008, 20:54
Elimde şu an30 civarı çeşit var...Bende olmayan çeşitlerle karşılıklı değişim yapabilirim....

Minem
14-11-2008, 09:27
Sercan Bey elinizde yaklaşık 30 çeşidi varmış maşallah. Başka çeşitleri var mıdır ki?

Günüm
14-11-2008, 16:17
Ben de çok uzun zamandır resimde görülen türden arıyorum. Ama bulmak mümkün olmadı.

Günüm
14-11-2008, 16:26
Kimi pul para biriktirir bende kasımpatı koleksiyonu yapıyorum....Yeni bir çeşit gördümü kaç lira olursa olsun dayanamıyorum alıyorum.

Mart ayında resimdeki kasımpatından dikeceğim sevgili sercan1969.
Önümüzdeki sene bu zamanlar değişim yapacağız inşallah.

Balıkcı
14-11-2008, 18:08
Elimde şu an30 civarı çeşit var...Bende olmayan çeşitlerle karşılıklı değişim yapabilirim....

Sende olmayanları nasıl bileceğiz?:dilli:

Maşallah, hepsi de birbirinden güzel.

Rahmetli babamın bir çiçeği vardı, yaprakların bir yüzü şarabi, dış tarafları altın rengindeydi, kayboldu, hiçbir yerde de göremedim,30 çeşidin arasında var mı?

Varsa arsızlık edeceğim.:p

sezgin53
14-11-2008, 18:26
Mart ayında resimdeki kasımpatından dikeceğim sevgili sercan1969.
Önümüzdeki sene bu zamanlar değişim yapacağız inşallah.

İyi akşamlar Günüm.Çok harika görünüyorllar.Bodur cinsimi.onlardan bahçede olmasını isterdim.

Günüm
14-11-2008, 18:29
Sanırım bodur. Paketin üzerinde 60 cm yazıyor sevgili Sezgin.

sezgin53
14-11-2008, 18:33
Sanırım bodur. Paketin üzerinde 60 cm yazıyor sevgili Sezgin.

Satın mı aldınız*

Günüm
14-11-2008, 18:35
Satın aldım sevgili Sezgin. Mart-Mayıs arası dikiliyormuş. Heyecanla bekliyorum.
Aynı yıl Haziran-Ekim arası çiçek açacakmış.

nariçi
14-11-2008, 18:44
Yakın çekim değiller ama sanırım iyi görülüyordur.:D

nariçi
15-11-2008, 21:38
Bu gün üç renk daha kasımpatı gördüm ve çelik alarak hemen diktim. Köklüden daha iyi tutuyor, koparın ve hemen dikin. Toprağını sıkıştırın biraz.

Nihal
18-11-2008, 16:58
10 Kasım'da ben de okula kasımpatı götürdüm.Çoğu insan Atatürk'ün en sevdiği çiçeğin o olduğu hakkında bilgisi yokmuş.Hatta kasımpatıyı bile tanımıyorlardı=)

sezgin53
18-11-2008, 17:55
10 Kasım'da ben de okula kasımpatı götürdüm.Çoğu insan Atatürk'ün en sevdiği çiçeğin o olduğu hakkında bilgisi yokmuş.Hatta kasımpatıyı bile tanımıyorlardı=)

İyi akşamlar, sevgili Nihal biraz kasımpatılarınızdan birazda Giresun ve hamsiden bahset.

member şip
18-11-2008, 22:36
Bunlarda benden

53208

53209

Nihal
19-11-2008, 16:41
Kasımpatılarım sizlere ömür.Seneye gelmek üzere gittiler=)Hamsiye gelince ben pek sevmediğim için çok yemiyorum ama evdekiler yiyor=)

ciceksever70
19-11-2008, 17:44
Herkese iyi günler. Saksilarda olan kasimpatilarimi bahceye ekmek istiyorum. En dogru zaman nedir? Tesekkürler.

elif59
19-11-2008, 20:03
Kasımpatı nasıl ekebilirim köktenmi çeliktenmi hangi ay ekilir.

Orkun Kırcı
19-11-2008, 20:46
Kır çeliği dik:) hiç tutmaz diye düşünme. Elif hanım çelikten tutma olasılığı çok fazla.

limon
19-11-2008, 21:17
Herkese iyi günler. Saksilarda olan kasimpatilarimi bahceye ekmek istiyorum. En dogru zaman nedir? Tesekkürler.

Şimdi dikebilirsiniz. Aslında saksıda olan bahçe bitkilerini her mevsim dikebilirsiniz. Çiçekleri solunca, derin bir budama yaparsınız.

darla
20-11-2008, 15:35
Merhaba,
Sayın Member şip in resimlerindekiler aynısından bende geçen haftalarda kendime Tansaş tan 1 saksı Kasımpatı aldım.Fakat şöyle bir durum var.

Zaman geçtikçe sarı olan çiçek uçları koyu pembeye dönüyor.

Acaba bir sorunun belirtsi midir?

***.

Ayşe
20-11-2008, 15:44
Hiç bir sorun yok sevgili Darla, sadece çiçeği geçiyor.

elif59
20-11-2008, 16:08
çelikten ne zmn dikilir

Hakkı Şen
20-11-2008, 19:13
sn. elif59 şimdi bile çelik dikebilirsiniz kasımpatı her an tutar..

elif59
20-11-2008, 19:22
yani üzerinde çelik olan bir kasımpatı koparıp diksem tutar öylemi madem bu kadar kolay niye her yerde 10 ytl bu çiçek

Hakkı Şen
20-11-2008, 19:41
:) bilmem mesela sardunya da çok arsız ama o da küçücük bir fide 5,00ytl

cevreizcisi
20-11-2008, 19:44
Fiyatları görüntüsüne ve talebe göre düzenliyorlardır bence, isteklisi çok olan pahalıdır.Arz talep meselesi yani.

elif59
20-11-2008, 19:45
yani üzerinde çiçek olan bir kasımpatı koparıp diksem tutar mı malum şuan çiçekteler

cevreizcisi
20-11-2008, 19:56
Mesela gül için üzerinde gülde olsa çelikleme yapıyorlar ama kasımpatı için emin değilim.Belkide kasımpatıda tutar. Bazen insan deneyerek öğrenmek durumunda da kalabiliyor.En azından bu konuda tam olarak bilgisi olan bir arkadaşımız yoksa denemektir.1 tanede olsa denemek lazım.

nurcanaybay
20-11-2008, 20:04
:) bilmem mesela sardunya da çok arsız ama o da küçücük bir fide 5,00ytl

Sardunyanın üretimi kolay olduğu için pahalı satıyorlarmış.Yani 2-3 sardunya alan iyi bakarsa pek çok sardunya üretebilir ve tekrar satın almaz.
Sorduğumda böyle açıklamışlardı.
Kasımpatı ise burda 1ile 3 tl arasında

Hakkı Şen
20-11-2008, 20:08
Sardunyanın üretimi kolay olduğu için pahalı satıyorlarmış.Yani 2-3 sardunya alan iyi bakarsa pek çok sardunya üretebilir ve tekrar satın almaz.
Sorduğumda böyle açıklamışlardı.
Kasımpatı ise burda 1ile 3 tl arasında

evet çok mantıklı gerçekten işin bir de o yönünden bakmak gerekli demek..

Hakkı Şen
20-11-2008, 20:10
yani üzerinde çiçek olan bir kasımpatı koparıp diksem tutar mı malum şuan çiçekteler

Ben genelde çiçekli bir dal edindiysem, çiçeklerini kesip öyle direk toprağa dikiyorum ve tutuyor, denemenizi tavsiye ederim.

Orkun Kırcı
20-11-2008, 20:11
yani üzerinde çiçek olan bir kasımpatı koparıp diksem tutar mı malum şuan çiçekteler


Ben tomurcuktayken çelikledim. Tuttu sanırım tomurcuklar açılmaya başladı yavaştan.

sezgin53
20-11-2008, 21:32
Ben genelde çiçekli bir dal edindiysem, çiçeklerini kesip öyle direk toprağa dikiyorum ve tutuyor, denemenizi tavsiye ederim.

Herkese merhaba, iğne yapraklının dalı toprakta kökleniyor.Arkadaşlar menekşeleri yaprağindan çoğaltıyorlar. Karanfili, kasımpatını,dahliayı vs. dalından çoğaltabilirler.

günebakan
20-11-2008, 21:56
Bende üzerinde tomurcukları olan kasımpatı dallarından diktim 1 haftadan fazla oldu şimdilik bozulma yok benimkide tuttu galiba:)

Hakkı Şen
20-11-2008, 22:24
Bende üzerinde tomurcukları olan kasımpatı dallarından diktim 1 haftadan fazla oldu şimdilik bozulma yok benimkide tuttu galiba:)

tuttuğuna emin olmak için yeterli bir zaman değil 1 hafta ama muhtemelen tutar yani umarım:))

Hakkı Şen
20-11-2008, 22:26
Evet bir aralar afrika menekşesi yetiştirdim yaprağını direk funda toprağına ektiğinizde onlarca fide elde ediyorsunuz çok zevklidir afrika menekşesi üretimi...

günebakan
20-11-2008, 22:30
Bir çürüme veya kuruma olmadığı için öyle dedim inşallah tutar diyelim o zaman çok bilgili değilim bu konularda :)

staphyle
22-11-2008, 15:00
Merhaba,
benim kasımpatılarıma gülden pas hastalığı geçti bunun için ne yapabilirim, bir de diğer çiçeklerime yayılır mı?
Ek olarak kasımpatılarım şu an balkondalar, sağlıklı olan onları kışın balkonda bırakıp baharda çiçeklenmesini beklemek mi olur, yoksa ölmemeleri için evin içine almak mı?
şimdiden cevaplar için teşekkür ederim.

cevreizcisi
22-11-2008, 16:39
Çiçekler birbirinde etkilenebilirler,riske girmeden hastalıklı olanlarla diğerlerini ayırmak en iyisi olacaktır.

burcuciner
25-11-2008, 12:04
ben dün kasımpatı satın aldım (1,89 ytl:)Eve gelirken 1 dal kopmuş.Şimdi onu bardağın içinde suya koydum köklenince ekerim diye düşünmüştüm.Ama direkt mi eksem daha iyiydi acaba ,suyun içinde çürür mü?beni aydınlatır mısınız lütfen?

agozce
26-11-2008, 02:33
Ben de çok uzun zamandır resimde görülen türden arıyorum. Ama bulmak mümkün olmadı.

Gülün Hanım Merhaba, bu kasımpatıları bende çok aradım. Köklü bulamadım. Çiçekçiden kesme çiçek olarak oldım. Çiçeğini koparıp ektim. Tuttu. Seneye çoğalırsa ben yollarım.

agozce
26-11-2008, 02:40
Bu gün üç renk daha kasımpatı gördüm ve çelik alarak hemen diktim. Köklüden daha iyi tutuyor, koparın ve hemen dikin. Toprağını sıkıştırın biraz.

Sayın Nariçi, (Ankara )çelikleri dışarıyamı, içeriye mi ektiniz. Ben karar veremedim hala suda bekliyorlar.

cevreizcisi
26-11-2008, 11:30
Çiçekçilerin büyük bölümüde öyle yapıyor.Çiçekli bölümlerinden kesip dikiyorlar ve tuttuğunu söylüyorlar .denemek lazım

sezgin53
27-11-2008, 09:33
İyi günler, kasımpatı sevenler.Elime geçen tohum,çelik vs hepsini saksıya **** bahcede bir yere gömüyorum. Sincapların yaptığı gibi. Bir bakıyorum hepsi iç içe,bir birine karışmış.Geçen yıl kasım patılarını ayırdım.Bir aydır güllerde düzenleme yapıyorum. Güllerin arka kısmına bodur kasımpatılarını dikiyorum. Ön tarafına mart menekşelerini
yeleştiriyorum. Dahlialar, aslan ağzı vediğerleri tekrar düzenlenecek.
Söktüğüm kasım patılarını üç blok ileriye dıktiğim güllerin yanlarına diktım. Yan komşum kasımpatılarını seviyor bunedenle şu an dağınık haldeki kasımpatılarını çiçekler döküldükten sonra bir yere toplayacağım. İş çok. Önümüzdeki hafta çiçek seralarını gezip bodur olanların değişik renkleri özellikle ponpon olanları alacağım. Şu an sezon sonu tanıdıklardan ucuz alabiliriz inşallah. Olmassa çevrede gördüklerimizden birer kök işinlarız.

staphyle
02-12-2008, 13:02
merhaba
önceden de yazmıştım ama biriniz cevap verebilirseniz sevinirim,kasımpatılarımı kış gelince içeri mi almalıyım budayıp balkonda mı bırakmalıyım?neredeyse bütün forumu okudum cevap bulamadım da.
şimdiden teşekkürler

üzüm
02-12-2008, 13:42
Sayın staphyle, kasımpatı soğuğu seven bir bitki. Budadıktan sonra dış mekanda korunaklı yerde bırakabilirsiniz. Saksının altına yerin soğuğunu kesmek için tahta vs. koyarsanız iyi olur. Toprağın çok nemli veya çok kuru olmamasına (toprağın nemini kaybetmiyecek şekilde sulanmasına) dikkat ederseniz kışı rahat geçirir. Ankara iklimine özel bir şey varsa arkadaşlar ilave ederler.

Volare
02-12-2008, 16:19
Bende ,
bana hediye gelen bir demet kasımpatıyı 2 hafta vazoda tuttum.
Tam atmak zorunda kalacağım için üzülüyordum(harika renkleri vardı)ki buradaki yazıları okudum.
Toprakta 3'üncü haftaları ,hala yeşil ve canlı görünüyorlar,:rolleyes:ümitliyim..
Atmaya kıamadığım kasımpatı...

agozce
02-12-2008, 17:56
Sende olmayanları nasıl bileceğiz?:dilli:

Maşallah, hepsi de birbirinden güzel.

Rahmetli babamın bir çiçeği vardı, yaprakların bir yüzü şarabi, dış tarafları altın rengindeydi, kayboldu, hiçbir yerde de göremedim,30 çeşidin arasında var mı?

Varsa arsızlık edeceğim.:p

Sn Balıkçı merhaba, sanırım istediğiniz türden bende var. Fotograf yüklemeyi beceremedim. Sizce mahsuru yoksa, mail adresinizi özelden verirseniz fotoları gönderebilirim. (İsterseniz bir kamyon da çelik)

Volare
02-12-2008, 17:58
Sn Balıkçı merhaba, sanırım istediğiniz türden bende var. Fotograf yüklemeyi beceremedim. Sizce mahsuru yoksa, mail adresinizi özelden verirseniz fotoları gönderebilirim. (İsterseniz bir kamyon da çelik)

Kamyondan bir iki çelik bize de nasip olur mu acaba?

günebakan
02-12-2008, 18:01
Bende nerde kasımpatı görsem bir dalından kırıyorum dikiyorum ve bence tutuyorda:)

Ayrıca Hazel seninkinin rengi gerçekten çok güzelmiş.

cevreizcisi
02-12-2008, 19:03
Sayın burcuciner ne oldu.Dikmiş olduğunuz kasımpatıda gelişme var mı acaba ?Sayın hazel resmini görmüş olduğumuz kasımpatı gerçekten çok harika.kamyondan düşen çelikler varsa yakalamaya çıkabiliriz.

susam
03-12-2008, 10:24
165. mesajımda fotoğraflarını gördüğünüz kasımpatılarımın çiçekleri geçti. Onları toprağa yakın budadım ve üzerlerine kuru yapraklardan güzel bir malç serdim. Dallanıp budaklanması için gereken enerjiyi toplayabilecekleri kış uykularına yatırdım. Şimdi diğerleri açıyor. Böyle sırayla açtıklarını görmek te ayrı bir keyif. Budarken sakın korkmayın. Ne kadar derin budama o kadar gösterişli çiçek...

hyanik
03-12-2008, 21:17
SELAMLAR.Şunu sormak istıyorum.Gercı pekcok kez soruldu ama,kasımpatıların çiçeklerı gecınce kesıp topraga dıksek yakın zamanda köklenirmi.selamlar.Yani zaman olarak su aralar uygunmu.
kolay gelsın herkese....

cevreizcisi
03-12-2008, 21:32
Şu sıralar genelde havaların soğumaya başladığı ev çiçeklerin genelde dinlenmeye çekileceği zamandır.Bence kış şartları bitimine doğru yani şubat sonu gibi daha iyi olur sanırım.Sizin oralarda soğuktur havalar.

Başbahcivan
03-12-2008, 21:33
SELAMLAR.Şunu sormak istıyorum.Gercı pekcok kez soruldu ama,kasımpatıların çiçeklerı gecınce kesıp topraga dıksek yakın zamanda köklenirmi.selamlar.Yani zaman olarak su aralar uygunmu.
kolay gelsın herkese....

sayın hyanik sana ve bütün arkadşlarıma diyorumki kasımpatı bazı arkadşlarımında dediği gibi toprağa 1 cm kala kes tekrar nisan ayında yine kes haziran 15 ila temmuz15 arası her bir kasımpatı dalının 15 cm uçlarını kes hatta kır o çelikleri 3lü 4lü guruplar halinde gübreli ve kumlu karışımlı bir toprağa dik köklerini iyi sıkıştır hemen hemen her gün sula 15 20 gündeköklenecek ve kasımda çiçek açacaklardır kolaygelsin arkadaşım

Başbahcivan
05-12-2008, 21:25
Bir de saraypatı denen bir çiçek var. Kasımpatı ile akraba mı? Kasımpatıya yakın bir çiçekse tohum siparişi vereceğim de bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

sayın arkadaşım saraypatı denilen çiçek tek yıllık bir bitkidir baharda tohumdan rahatlıkla yetiştirebilirsiniz tohumları toprağa attığınızda kısa zamanda çimlenir fideler 1cm olunca(şaşırtın )yani başka saksılara dikin yaz boyunca çiçek verecektir kışın ölür olgunlaşan (kuruyan )çiçeklerinden ertesi yılki tohumunu alabilirsin çiçekleri kasımpatı gibi veya birazdaha büyük olur
kolaygelsin
esenlikler dileğiile

hakan_73
08-12-2008, 02:39
Merhaba , herkese iyi bayramlar ,bunlarda benim kasımpatılarım çiçekleri geçmeye başladı . üstten bozulmaya başlayan çiçekleri kessem , tekrAR çiçeklenirmi acaba , yoksa kasımpatılar bir defamı çiçek açıyorki ?

burcuciner
10-12-2008, 09:14
Sayın burcuciner ne oldu.Dikmiş olduğunuz kasımpatıda gelişme var mı acaba ?

Sevgili Çevre izcisi kasımpatı tutmadı.3 tane kasımpatım vardı biri bitlenmiş.Ben bayram tatilinde olduğumdan ilgilenemedim.Yarın bit ilacı almaya gideceğim.Çiçekleri solan kasımpatıların çiçeklerini kesecek miyiz?

bu bitli çiçeğimhttp://img114.imageshack.us/img114/7870/1001803ii2.th.jpg (http://img114.imageshack.us/my.php?image=1001803ii2.jpg)

bunlar da sağlıklı olanlarhttp://img122.imageshack.us/img122/8248/1001804gi9.th.jpg (http://img122.imageshack.us/my.php?image=1001804gi9.jpg)

Başbahcivan
11-12-2008, 20:22
Merhaba , herkese iyi bayramlar ,bunlarda benim kasımpatılarım çiçekleri geçmeye başladı . üstten bozulmaya başlayan çiçekleri kessem , tekrAR çiçeklenirmi acaba , yoksa kasımpatılar bir defamı çiçek açıyorki ?

Saygı değer arkadaşım, şimdi kesme tam olarak çiçekleri, geçsin ozaman toprağa sıfır kes,şayet çok uzarsa nisan, mayıs gibi bidaha kes, kestiklerini 10 cm çelik yaparak, dikebilirsin.Kolaygelsin

hakan_73
12-12-2008, 13:22
Teşekkür ederim sayın başbahçıvan, benim asıl öğrenmek istediğim sardunyalar gibi bozulan çiçekleri kesince , tekrar yeni çiçek oluşup oluşmadığıydı .ama cevabınızdan kasımpatıların farklı olduğunu ve bir kez çiçeklendiği sonucunu çıkardım doğrumu?

Başbahcivan
12-12-2008, 21:41
Teşekkür ederim sayın başbahçıvan, benim asıl öğrenmek istediğim sardunyalar gibi bozulan çiçekleri kesince , tekrar yeni çiçek oluşup oluşmadığıydı .ama cevabınızdan kasımpatıların farklı olduğunu ve bir kez çiçeklendiği sonucunu çıkardım doğrumu?

Doğrudur sayın arkadaşım.Yılda bir defa açar, en güzel üretim,de çelikle üretimdir.

hyanik
13-12-2008, 22:16
Bende kasımpatılarımı toprakla aynı hizada olacak şekilde kestim.Ve dallarını saksılara diktim teker teker.onlarca oldular.Umarım köklenirler.Yapmam gereken başka bir işlemi varmı acaba?

susam
15-12-2008, 11:31
Sayın Hyanik. Kestiğiniz kasımpatıların köklerinin soğuktan etkilenmemesi için üzerlerini malçla kapatın. Bunun için kuru yapraklar, kuru dal parçaları, saman, gazete kağıtları vs. parçalayıp budadığınız kasımpatıların üstünü 5 cm i geçecek şekilde örtün. Bu örtü hem kökleri donmaktan korur, hemde gelecek yıla çürüyerek toprağa besin sağlar.

Başbahcivan
15-12-2008, 21:03
Bende kasımpatılarımı toprakla aynı hizada olacak şekilde kestim.Ve dallarını saksılara diktim teker teker.onlarca oldular.Umarım köklenirler.Yapmam gereken başka bir işlemi varmı acaba?

Sayın arkadaşım ben bunu defalarca yazdım, yine yazıyorum en güzel üretim haziran 15 temmuz 25 arası kasımpatıların 15 cm uçlarından çelik al,hatta kırarak al bunları 3, 5 li gurublar halinde yarı geçirgen toprakla saksılara diplerini iyi sıkıştır,dik % 100 başarıya ulaşacaksınız,her 2 gün ara ile sulamalısın, yarı gölgeolsun. Kolaygelsin.

hyanik
17-12-2008, 12:08
Sayın arkadaşım ben bunu defalarca yazdım, yine yazıyorum en güzel üretim haziran 15 temmuz 25 arası kasımpatıların 15 cm uçlarından çelik al,hatta kırarak al bunları 3, 5 li gurublar halinde yarı geçirgen toprakla saksılara diplerini iyi sıkıştır,dik % 100 başarıya ulaşacaksınız,her 2 gün ara ile sulamalısın, yarı gölgeolsun. Kolaygelsin.

Tesekkur ederım sayın basbahcıvan.
hersey yolunda ama sadece tarıhte yanılmısım sanırım.hazıran ve temmuzda tekrar sansımı deneyecegım.gorusmek uzere selamlar

beyaz orkide
04-01-2009, 20:50
Herkese merhaba arkadaşlar,Başbahcivan'dan bir iki çeşit çelik istemiştim.Kendileri sagolsun çok cömert davranmış bana bir bahce dolusu cicek vermiş.Kendilerine burdan bir kez daha teşekkür ederim.

agozce
04-01-2009, 22:08
Kamyondan bir iki çelik bize de nasip olur mu acaba?

Sayın Volare merhaba, tabiiki olur. Ama Ankara şu anda kar altında. Sayın Bahçıvan en uygun zamanhaziran-temmuz diyor. Hatırlatırsanız, seve seve yollarım.

Volare
06-01-2009, 16:40
Sayın Volare merhaba, tabiiki olur. Ama Ankara şu anda kar altında. Sayın Bahçıvan en uygun zamanhaziran-temmuz diyor. Hatırlatırsanız, seve seve yollarım.

Sayın agozce,
sağ olun , haziranda hatırlatırım ...
Saygılar !

burcuciner
10-01-2009, 10:02
İlginç bir şey oldu.Bitlenen kasımpatılarım salonda yaklaşık 22 derece sıcaklıkta duruyordu.Diğer çiçeklere bulaşmaması için balkona koydum(Dışarısı yaklaşık 3 derece)Bitler gitmiş.Şimdi tekrar içeri almaya korkuyorum.Bu durum normal mi?

Volare
10-01-2009, 10:52
İlginç bir şey oldu.Bitlenen kasımpatılarım salonda yaklaşık 22 derece sıcaklıkta duruyordu.Diğer çiçeklere bulaşmaması için balkona koydum(Dışarısı yaklaşık 3 derece)Bitler gitmiş.Şimdi tekrar içeri almaya korkuyorum.Bu durum normal mi?


Sevgili burcuciner,
kasımpatı zaten bir iç mekan bitkisi değildir,
sizcede uygunsa , bırakın balkonda kalsın .

halilaras
12-01-2009, 17:28
arkadaşlar bugün bauhaus'a gittim.

daha önce hazırladığım listedeki çiçekleri aramaya koyuldum.

kasımpatıları buldum, pembe olan bir tanesini seçtim ama bir de ne göreyim.

bir yıllık otsu bitki yazıyordu üzerinde :(
ben uzun seneler yaşayanları seviyorum.

halbuki kasımpatı çok yıllık değil miydi? bunlar ithalmiş acaba o yüzden olabilir mi?

Başbahcivan
12-01-2009, 20:40
arkadaşlar bugün bauhaus'a gittim.

daha önce hazırladığım listedeki çiçekleri aramaya koyuldum.

kasımpatıları buldum, pembe olan bir tanesini seçtim ama bir de ne göreyim.

bir yıllık otsu bitki yazıyordu üzerinde :(
ben uzun seneler yaşayanları seviyorum.

halbuki kasımpatı çok yıllık değil miydi? bunlar ithalmiş acaba o yüzden olabilir mi?

Arkadaşım tamam kasımpatı otsu bitki, ama çok yıllık bitki hepimizin bildiği gibi yıllık bir defa çiçek açar, fakat hiç tek yıllığına raslamadım.

Adalet Yağcı
16-03-2009, 12:22
Sayın Başbahçevan;

Beş yıl önce bahçeme rengarenk kasımpatılar dikmiştim, hepsi de köklenmiş iki yıl çok güzel çiçeklenmişlerdi.
Ancak sonraki yıllarda renkler kayboldu, hepsi de uçuk pembe açmaya başladılar, çiçekleri de güzelliklerini yitirdi, ben de söktüm.

Şimdi sitedeki kasımpatlarını gördükçe hevesleniyorum, hepsi de yanyana ama renklerini koruyorlar, bunun için özel bir şey yapılıyormu?

Tekrar yetiştirmek istiyorum, saksıda olmasımı yoksa yerde olmasımı daha uygun sizce?

Başbahcivan
17-03-2009, 21:34
Sayın Başbahçevan;

Beş yıl önce bahçeme rengarenk kasımpatılar dikmiştim, hepsi de köklenmiş iki yıl çok güzel çiçeklenmişlerdi.
Ancak sonraki yıllarda renkler kayboldu, hepsi de uçuk pembe açmaya başladılar, çiçekleri de güzelliklerini yitirdi, ben de söktüm.

Şimdi sitedeki kasımpatlarını gördükçe hevesleniyorum, hepsi de yanyana ama renklerini koruyorlar, bunun için özel bir şey yapılıyormu?

Tekrar yetiştirmek istiyorum, saksıda olmasımı yoksa yerde olmasımı daha uygun sizce?
Saygıdeğer arkadaşım kasımpatı hem saksıda hemde bahçede olabilen çok yıllık bir çiçek renk dönmesi toprağın ph durumu etkiliyordur bunun için yanmış çiftlik gübresi, deremili (tuzsuz kum) ve torf la karıştırıp koyarsan daha canlı çiçekler olur ayrıca boylarını fazla salmamak yani uzamasını engelemek daha iyi sonuç verir çünkü kısa boylu çiçeğin dalı fazla olur ve çiçekleride buna orantılı olarak hem fazla hemde canlı olurlar, tohum ekimi bu ayda yapılabilir ayrıca yaz aylarında çelik üretimi daha iyi ve çabuk sonuç veriyor, şu an ekilen tohumlar yaza kadar 20-25 cm uzarlar o zaman bu fideleri hem budamış oluruz hemde birer adet çelik almış oluruz,aynı yıl ikiside çiçeklenme şansı olur.

agozce
18-03-2009, 01:12
merhaba,
ben de kasımpatı yetiştirmeye çalışıyorum, elinizdeki değişik türlerden ben de alabilir miyim yaz aylarında?sevgiler

Mesajınızı yeni gördüm. ******. Ankaradasınız, gelir alırsınız. Hoşça kalın.

Sûz-i Dilârâ
18-03-2009, 03:00
Sn. Başbahçıvan, cahilliğimi bağışlayın ama bu topraklar konusunda kafam çok karışık.;) "Dere mili kum" toprağı dediğiniz bildiğimiz dereye gidip kumlu kısmından aldığımız toprak mı oluyor? Yoksa bu isimle başka bir toprak mı kastediliyor? Bir gübrenin "yanmış" olması ne demek? Çiftlik gübresi ne demek? Bu bir karışım mı?

Kasımpatı benim hedef çiçeklerim arasında da bu bilgiler lâzım olacak bana onun için soruyorum. :) Şimdiden teşekkürler.

Lalezar78
18-03-2009, 13:14
Sevgili Sûz-i Dilârâ buraya bakarsanız Mine Pakkaner yanmış gübreyi açıklamış. 36.mesaj
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1356

Başbahcivan
18-03-2009, 17:39
Sn. Başbahçıvan, cahilliğimi bağışlayın ama bu topraklar konusunda kafam çok karışık.;) "Dere mili kum" toprağı dediğiniz bildiğimiz dereye gidip kumlu kısmından aldığımız toprak mı oluyor? Yoksa bu isimle başka bir toprak mı kastediliyor? Bir gübrenin "yanmış" olması ne demek? Çiftlik gübresi ne demek? Bu bir karışım mı?

Kasımpatı benim hedef çiçeklerim arasında da bu bilgiler lâzım olacak bana onun için soruyorum. :) Şimdiden teşekkürler.

Değerli arkadaşım dere mili aynen bildiğiniz gibi dereden alınan kumdur, bir gübrenin yanmış olması, ahırlardan çıkan hayvan gübresinin 1-2 yıl beklemesi ot ve saman artıklarının iyice çürümesi siyah hale gelmesidir bu işlem çeşitli yöntemlerle çabuklaştırılır ama dışarıda bekleyip kendiliğinden siyahlaşması daha iyi olur.Çiftlik gübresi bu bahsettiğimiz gübredir.

kgursan
18-03-2009, 20:13
Sn. Başbahçıvan, cahilliğimi bağışlayın ama bu topraklar konusunda kafam çok karışık.;) "Dere mili kum" toprağı dediğiniz bildiğimiz dereye gidip kumlu kısmından aldığımız toprak mı oluyor? Yoksa bu isimle başka bir toprak mı kastediliyor? Bir gübrenin "yanmış" olması ne demek? Çiftlik gübresi ne demek? Bu bir karışım mı?

Kasımpatı benim hedef çiçeklerim arasında da bu bilgiler lâzım olacak bana onun için soruyorum. :) Şimdiden teşekkürler.

Sn arkadaşlar., Bazı teknik deyimleri anlamak amatör arkadaşlar için zor olduğunu biliyorum bu nedenle birkaç deyim için açıklıyorum:

a) Toprak ifadelerinde Kil, mil, tın vb. ifadeler toprak zerrelerinin iriliğini ifade eder. Kum -Mil arasında ilişki şu, Kum daha iri zerrelerdir, mil ise daha ince toz halindeki toprak zerreleridir.Kuma suyu dökerseniz hemen alta geçer ama çok çabuk kururur, ısınır. Mil suyu daha az geçirir, daha yavaş kurur, Kil ise çok çok ince toprak zerrelerinden oluşur, suyu dökünce ağır ağır alır ve kolay kurumaz. Tabi bitki köklerinin bu toprak özelliklerinde gelişmeleri farklı olur. Kum sulandıkça çabuk basılır sıkışır ve hava geçiremez olur, tın mil-kil karışımı dır. kil ise suyu çabuk bırakmaz. çamur olur. suyu bırakmayınca hava doluşmaz ve kökler oksijen alamaz.

b) Çiftlik gübresi ; Büyük veya küçükbaş hayvan dışkılarının zaman içinde topraklaşmasıdır. Burada hayvan beslenirken yediği besinlerin bir kısmı dışarı atılır. bu besinler bitkiler için faydalıdır. Ancak dışarı atılan bu besinler ilk etap da bitkiler için tam yararlı değildir. örneğin Azot bitkiler için NİTRAT formunda olması gerekir, fakat taze gübrede sidik Amonyak taşır. Nitrifikasyon bakterileri bu sidikteki amonyağı önce NİTRİT haline dönüştürür, sonra da Bitkilerin yararlanacağı NİTRAT formuna dönüştürür. Bu dönüşüm 6ay-1 yıl arasında yavaş yavaş olur. Bakteriler bu işleri yaparken açığa çıkan ısı enerjisinden faydalanırlar. Isı enerjisi açığa çıktığı için bu işleme "Gübrenin yanması" denir. Çıkan ürün de Yanmış Çiftlik Gübresi dir.

c) Yanmış çiftlik gübresi organik madde olduğu için toprak zerrelerini bağlar ve toprağın su tutma kapasitesini artırır. Yani, Kumsal topraklardan su kolayca akıp gitmez, toprak sıkışmaz ve kökler için iyi ortam yaratır, Killi (İnce zerreli )ağır topraklarda da yine toprağı gevşetir, kil mineralleri arasında boşluklar yaratarak toprağı kabartır, kökler için fyda sağlar.

d) Son olarak, KASIMPATI toprak seçici bir bitki değildir. Kalenderdir. kasımpatı da önemli olan Kısa-Uzun günlerdir. Kasımpatı Kısa gün bitkisidir, Ancak kısa günler de (Ekim-Kasım ...Mart) çiçek açar. Uzun günlerde filizleri uzar. Sn yağcını kasımpatıları uzun yıllar içinde Virüsle bulaşmış olabilir, ve rengi bozulur. Aynı zamanda yaz aylarında Tripsler (emici bir böcek) de bozulmaya neden olabilir.

Sûz-i Dilârâ
18-03-2009, 20:35
Değerli arkadaşlar, açıklamalarınız için çok teşekkür ederim. :) Artık öğrenmiş bulunuyorum, bir de gidip şu toprak, gübre başlıklarını okumam lâzım.;)

Adalet Yağcı
18-03-2009, 21:25
Sayın Kgursan, verdiğiniz bilgileri dikkatle okudum, benim kasımpatılarımla ilgili bölümde tripslerden bahsediyorsunuz, bunlar dikkatimi çekmemişti hiç.
Ayrıca, benim kasımpatılarım, Haziran ayının sonunda açmaya başlıyorlardı, çok erken değilmi?

Başbahcivan
18-03-2009, 22:17
Sn arkadaşlar., Bazı teknik deyimleri anlamak amatör arkadaşlar için zor olduğunu biliyorum bu nedenle birkaç deyim için açıklıyorum:

a) Toprak ifadelerinde Kil, mil, tın vb. ifadeler toprak zerrelerinin iriliğini ifade eder. Kum -Mil arasında ilişki şu, Kum daha iri zerrelerdir, mil ise daha ince toz halindeki toprak zerreleridir.Kuma suyu dökerseniz hemen alta geçer ama çok çabuk kururur, ısınır. Mil suyu daha az geçirir, daha yavaş kurur, Kil ise çok çok ince toprak zerrelerinden oluşur, suyu dökünce ağır ağır alır ve kolay kurumaz. Tabi bitki köklerinin bu toprak özelliklerinde gelişmeleri farklı olur. Kum sulandıkça çabuk basılır sıkışır ve hava geçiremez olur, tın mil-kil karışımı dır. kil ise suyu çabuk bırakmaz. çamur olur. suyu bırakmayınca hava doluşmaz ve kökler oksijen alamaz.

b) Çiftlik gübresi ; Büyük veya küçükbaş hayvan dışkılarının zaman içinde topraklaşmasıdır. Burada hayvan beslenirken yediği besinlerin bir kısmı dışarı atılır. bu besinler bitkiler için faydalıdır. Ancak dışarı atılan bu besinler ilk etap da bitkiler için tam yararlı değildir. örneğin Azot bitkiler için NİTRAT formunda olması gerekir, fakat taze gübrede sidik Amonyak taşır. Nitrifikasyon bakterileri bu sidikteki amonyağı önce NİTRİT haline dönüştürür, sonra da Bitkilerin yararlanacağı NİTRAT formuna dönüştürür. Bu dönüşüm 6ay-1 yıl arasında yavaş yavaş olur. Bakteriler bu işleri yaparken açığa çıkan ısı enerjisinden faydalanırlar. Isı enerjisi açığa çıktığı için bu işleme "Gübrenin yanması" denir. Çıkan ürün de Yanmış Çiftlik Gübresi dir.

c) Yanmış çiftlik gübresi organik madde olduğu için toprak zerrelerini bağlar ve toprağın su tutma kapasitesini artırır. Yani, Kumsal topraklardan su kolayca akıp gitmez, toprak sıkışmaz ve kökler için iyi ortam yaratır, Killi (İnce zerreli )ağır topraklarda da yine toprağı gevşetir, kil mineralleri arasında boşluklar yaratarak toprağı kabartır, kökler için fyda sağlar.

d) Son olarak, KASIMPATI toprak seçici bir bitki değildir. Kalenderdir. kasımpatı da önemli olan Kısa-Uzun günlerdir. Kasımpatı Kısa gün bitkisidir, Ancak kısa günler de (Ekim-Kasım ...Mart) çiçek açar. Uzun günlerde filizleri uzar. Sn yağcını kasımpatıları uzun yıllar içinde Virüsle bulaşmış olabilir, ve rengi bozulur. Aynı zamanda yaz aylarında Tripsler (emici bir böcek) de bozulmaya neden olabilir.
Sayın kgursan trips bir hastalık değilmi?,gözle görülmeyecek derecede küçük zararlı böceklerin yaprak içindeki suyu emmesi diye biliyorum yanılmıyorsam.

Mine Pakkaner
18-03-2009, 23:27
trips bir hastalık değilmi?

Trips bir böcektir, dolayısıyla hastalık değil zararlıdır. Etki şekli söylediğiniz gibidir. Bit, nematod, tırtıl, salyangozdan tutun da tripsten koşnile, kadı lokmasından kırmızı örümceğe, kımıldan çekirgeye bitkilere zarar veren böceklere zararlı denir.

Başbahcivan
19-03-2009, 16:42
Trips bir böcektir, dolayısıyla hastalık değil zararlıdır. Etki şekli söylediğiniz gibidir. Bit, nematod, tırtıl, salyangozdan tutun da tripsten koşnile, kadı lokmasından kırmızı örümceğe, kımıldan çekirgeye bitkilere zarar veren böceklere zararlı denir.
Teşekkürederim sayın Mine hanım, sonuçta bitkiye zarar veriyorsa ben bunu hastalık veya zararlı sonuçta hepisi bir mücadele gerektiren hastalık olarak düşünüyorum.Teşekkürederim saygılarımla

kgursan
19-03-2009, 17:00
Sayın Kgursan, verdiğiniz bilgileri dikkatle okudum, benim kasımpatılarımla ilgili bölümde tripslerden bahsediyorsunuz, bunlar dikkatimi çekmemişti hiç.
Ayrıca, benim kasımpatılarım, Haziran ayının sonunda açmaya başlıyorlardı, çok erken değilmi?

Sn Adalet hanım., Kasımpatı türleri arasında bir de Yaz aylarında çiçek açan var. Sanıyorum sarı renkli. Buralarda da görüyordum zamn zaman. Mesela Margarit (İri papatya boylu, tek saplı) de bir Kasımpat türü (Chrisanthemum .....) tam hatırlayamadım. Fakat bizim en çok ticari olanı Chrisanthemum indicum. Bunlar Kısa günlerde çiçek açarlar.

Diğer yandan yaz çiçeklerinde Trips denilen küçük canlılar sıcak aylarda faaliyetlerini artırırlar. Renkli çiçek yapraklarını yerler, yeşil yaprakları, vs. yerler. Çiçekler alacalı olur. İğne ucu kadar küçük uçucu böcekler. Sarı renk böcekleri çok çeken bir renkdir.

Nariel
04-04-2009, 22:05
Bizim kasımpatılar tomurcuk vermiş :( Geçen sene de kesmemiştik tomurcuklarını, cansız kalmıştı bitki. Şu an annemin bakımındalar ve annemi bir türlü bu zamanda oluşan tomurcukları kesmesi için ikna edemiyorum, kıyamıyor..

kgursan
05-04-2009, 21:23
Bizim kasımpatılar tomurcuk vermiş :( Geçen sene de kesmemiştik tomurcuklarını, cansız kalmıştı bitki. Şu an annemin bakımındalar ve annemi bir türlü bu zamanda oluşan tomurcukları kesmesi için ikna edemiyorum, kıyamıyor..

Bu belki yazlık çeşittir. Yazın çiçeklenen türlerden olabilir.

susam
06-04-2009, 11:37
Benim sonbaharda açan kasımpatılarım da yeniden tomurcuk verdi. Ama yazı çıkaramayacaklarını düşünerek derli toplu budadım. Şimdi yeni filizler vermeye devam ediyorlar. Bakalım gelişimleri nasıl olacak.

nevsune
07-04-2009, 09:26
Kasımpatımdaki bu siyah böceklerden kurtulamıyorum. Sürecek yaprakların içinde yuvalanmış oluyorlar, yeni yapraklar açıldıkça ortaya çıkıyorlar. Birkaç kez NeemAzal ile ilaç yaptım ama dışarda duranlar ölseler de, içerde gizlenenlere yararı olmadı. Daha güçlü bir ilaç var mı?

susam
07-04-2009, 13:33
Sevgili Nevsune. Ayne dert benim başıma da geldi. Güzelim kasımpatılarıma dadandı bu zararlılar. Ne yaptıysam kurtulamadım. En sonunda bildiğimiz sinek ilacı spreyi sıktım. 5 dk sonra da yapraklarını iyice yıkadım. Yanlız yoğun sıktığım yapraklar sineklerle birlikte öldü :(. Hemen o yaprakları budadım. Şimdi kendilerini toparlamaya başladılar. Yeniden filizleniyorlar. İnşallah çok kötü birşey yapmamışımdır.:o

nevsune
07-04-2009, 18:24
Sevgili Susam güldürdünüz beni. Yok ben cesaret edemem sinek böcek ilacına. Neme lazım ölür mölür de. Rengini çok seviyorum.

Bitki zararlıları başlığındaki fotoğraflarda da bulamadım bunlara benzer zararlıyı. Kimseden de bir ses çıkmadığı için bir iki deneme daha yapacağım. Yağmurlar kesilsin, o yeni süren yaprakları iyice bir daha budayıp, sıkı bir ilaç daha yapıp sonucu bekleyeceğim. Durumu size bildiririm.

Başbahcivan
07-04-2009, 20:29
Kasımpatımdaki bu siyah böceklerden kurtulamıyorum. Sürecek yaprakların içinde yuvalanmış oluyorlar, yeni yapraklar açıldıkça ortaya çıkıyorlar. Birkaç kez NeemAzal ile ilaç yaptım ama dışarda duranlar ölseler de, içerde gizlenenlere yararı olmadı. Daha güçlü bir ilaç var mı?
Sayın nevsune dediğiniz siyah böcekler karıncaya benzer bunlar için ve diğer bitkilerindeki zararlı yaprak biti ve haşereler için, ticari ismi durusban-4 veya folidol olan bir ilaçla püskürtme usülü ilaçlarsanız bütün bitkilerdeki zararlılardan kurtulmuş olursunuz.Bu ilaçların her hangi birinden 1 lt suya 2-2,5 cc karıştırmanız yeterli olacaktır.

nevsune
08-04-2009, 09:10
Sn. Başbahçıvan verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. En yakın zamanda bu ilaçlardan birini deneyip sonucunu yazacağım.