View Full Version : Kasımpatı (Chrysanthemum)
acemifüsun
09-12-2011, 18:13
Zamansız yer değişimi ve bilgisiz bir budama ile kasımpatılarımın verimi düştü. Bu yıl yok denecek kadar az çiçek verdiler, gelişimleri de kötü...
Kasımpatıların yerini değiştirmek için en uygun zaman nedir?
Sevgili ardabora benimkilerin de çiçekleri geçti sayılır. Yakında hem derin bir budama , hem de köklerin etrafındaki topraklarını dağıtmadan daha büyük saksılara alacağım, sanıyorum İzmir şartları için sorun olmaz. Bence İstanbul için erken baharda yer değişimi yapın.
acemifüsun
09-12-2011, 18:21
sevgili arkadaşlar kasımpatların çiçekleri soldu yaprakları dökülmeye başladı saksıdalar
derin bir budama yapmam uygunmudur sizce sivas çok soğuk bahçeye koysam saksıları
donma ihtimali olurmu toprakları kuru su vermiyorum daha
Sivasda saksıdaki Kasımpatılarınız dışarıda durursa sanırım o soğuklara dayanamaz.
Okul Bahçemizde büyük bir çalışmaya girdik...
Şelaleli Süs Havuzu yaptık..
Şimdi etrafını çiçeklerle donatmak istiyoruz.
Kasımpatı öneriyorlar.. Nasıl olur acaba? Önerilerinizi alabilirmiyim..
http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/385169_2506454093964_1031375014_32570645_639825058 _n.jpg
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/373810_2497399907615_1031375014_32568189_601397081 _n.jpg
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/374260_2506453293944_1031375014_32570643_132594237 1_n.jpg
http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/390151_2497397387552_1031375014_32568180_569010004 _n.jpg
livingdead1978
20-03-2012, 15:17
KASIM Patı nasıl çugaltılır bilen varmı tohum hariç dalını eksam **** yapragını olurmu
k_donmez
20-03-2012, 16:55
Nisan ayında Kasımpatı üstten budanır. Budadığınızda kesilen dalları uygun bir toprak ortamına dikerseniz köklenir ve aynı yıl çiçek verebilirler.
Sûz-i Dilârâ
20-03-2012, 17:06
Bizim apartman bahçesinde yetiştirdiğim kasımpatımı kışın çiçekleri geçip gövdeleri iyice kararıp çürüdükten sonra dipten kesiyorum, baharda tekrar sürgün veriyor. Haziran, temmuz, ağustos döneminde oluşan tomurcukları elimle tek tek toplayıp sürgünlerin başlarını da çimdikleyerek alıyorum :) Böylece yanlardan yeni sürgünler vererek açacak çiçek sayısını artırmış oluyorum. Hem de kasımpatının boyuna uzamasını engellemiş ve bodur bir çalı görünümü kazanmasını sağlamış oluyorum.
Ha bu arada unutmadan gün aşırı suluyorum yaz sıcaklarında suya çok ihtiyacı oluyor. Ama bu durum benim kasımpatım için geçerli, bütün öğleden sonra aşırı güneşe maruz kaldığı için su ihtiyacı da fazla oluyor. Kasımpatı normal şartlarda da suyu çok seven bir çiçek. Kendi bahçenizde, saksınızda kasımpatınızın bulunduğu yer ve aldığı güneşe göre sulama periyodunu belirleyebilirsiniz. Susuz kaldığında yaprakları küçülüyor, sulama arttıkça yaprak boyutları da daha iri oluyor.
Van'ın toprağı biraz verimsiz galiba o yüzden saksılarımı değiştirdiğimde çıkan toprağı direkt bahçeye kasımpatılarımın dibine aktarırım. Bu kadarcık bir iyileştirme bile çiçeğime o kadar iyi geliyor ki.
Bir de Hakkı Şen ağabeyin terasında muhteşem kasımpatıları var, ona, nasıl bakıyorsunuz diye sorduğumda keçi veya bulamazsanız koyun gübresini şerbet yapıp* bu suyla suladığını söylemişti. Bunu bu yıl bahçedeki kasımpatımda uygulayacağım.
Sevgili kasımpatıma başka bir şey yapmam. Sonbaharda Ekim 15 gibi gerçek çiçek tomurcukları patlamaya başlar. Karlar yağana kadar da bahçemizde popüler tabirle görsel bir şölen oluşturur. Dallar çiçeklerini taşıyamaz :) destek yaparım.
*Gübre şerbeti, 10-20 lt.lik plastik su şişeleri veya büyükçe bir kabınıza suyu dolduruyorsunuz içine de gübreyi atıp karıştırıyorsunuz, bir süre sonra gübre dibe çöker. Suyun rengi değişir. Hem su da dinlenmiş kireci çökelmiş olur. Üstteki sudan bulandırmadan alıp kasımpatılarınızı sulayabilirsiniz. :))
Kasımpatı çoğaltma: Baharda dip sürgünlerinden köklü olarak alınır. Zaten çok yüzlek kökleri olduğu için kolayca sökebilirsiniz. Veya aldığınız çelikleri suda da köklendirebilirsiniz. Ama bence köklenmesini bekleyeceğinize daha kolay olan birinci yöntemi tavsiye ederim. Şimdi kasımpatı sürgünlerinden almak için tam zamanı, üretim sezonu nisan-mayıs boyunca devam eder.
Rana+miraç
21-03-2012, 15:38
Merhaba...Sevgili suzi dilara sizin mesajınızı gördükten sonra geçen sonbahar aldığım , çiçekleri bitmeden böcek sardığı için çiçekli dallarını kırıp balkonda ölüme terkettiğim kuru saksıdaki kasımpatımı kontrol ettim. Toprağı döküp saksıyı başka çiçek için kullanmak üzere balkonda bekletiyordum. Yağmurla birazda olsa ara sıra ıslanıyordu. Bir de ne göreyim dalın birinden yeşermiş minik bir yaprak. Zavallı çiçeğim bana küsmemiş yinede canlanmaya çalışıyor. Hemen toprağını düzeltip güzelce suladım . İnşallah büyür. Mesajınız çiçeğimin hayatını kurtaracak inşallah. Kasımpatım ve ben teşekkür ederiz.
Sûz-i Dilârâ
21-03-2012, 17:46
Çiçeklerimiz de aynen bizim gibi arada hastalanabilir veya onlara özgü bitkilerimizi böcekler sarabilir. Böyle bir durumda nasıl biz hastalandığımızda tedavi çaresini araştırıyorsak onlar için de saksıdan kurtulmaya çalışacağımıza hastalığın bir çaresine bakmamız lazım.
Kasımpatılarımızı siyah renkli yaprak bitleri çok severler, onun için gözümüzü üzerlerinden ayırmıyacağız sürekli kontrol edeceğiz.
Eğer bu böceklerden görürsek bir litre suya 2 çorba kaşığı sıvı yağ ve yine birkaç kaşık arap sabununu eritip -isteğe göre de 2-3 diş sarımsak soyup ezip karışımımıza ilave edebiliriz- iyice çalkalayıp kasımpatılarımıza ince bir şekilde püskürteceğiz. Haftada iki defa yapabileceğimiz bu işlem çiçeğimizi bitlerinden temizliyor. :) Benim de şu anda başımda bu durum. Mine Hanım'dan öğrendiğim bu karışım işe yarıyor.
Bir de bugünlerde gördüğüm köpük böceği var. İlacı yok sanırım. Yaprakların arasında -afedersiniz- sanki birisi tükürmüş gibi bir sıvı görürseniz hemen müdahele edin. O sıvının içinde şeffaf turuncu renkli bir böcek yaşıyor. Hemen imha edin. O sıvıyı da arap sabunlu suyla peçete yardımıyla bitkiden iyice temizleyin.
Köpük böceğiyle ilgili fotoğrafı aşağıdaki bağlantıya ekledim.
http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/24188.htm#post928855
Kasımpatılar bence harika çiçekler. Sizin kasımpatınız da hayata tutunmak için son gücünü kullanmış belli ki geri kalan kısmında ona destek olun -ki olmuşsunuz da- yaşayabilsin. Gelişmelerden haberdar ederseniz sevinirim.
Rana+miraç
21-03-2012, 18:24
Sevgili suzi-dilara ; Kasımpatım için elimden geleni yaptım kurtaramadım ne yaptımsa olmadı ve dalları kurumaya başlayınca diğer çiçeklerime bulaşmasın diye karantinaya alıp arada bir sulamaktan başka ilgilenmedim. Çocukken bahçemizde rengarenk kasımpatları yetiştirirdi annem o yüzden olsa gerek bir başka severim bu çiçeği. Tedavi önerilerinizi aynen uygulayacağım. Düzelmezse ilacın işe yaramadı doktor diye kapınıza dayanırım. Hayatımın en soğuk, uzun ve karlı kışlarını geçirdiğim güzel ilinizde çiçek yetiştirmek daha çok emek ve özen istiyor. Bol çiçekli günler öğretmenim...
Benim iki saksı kasımpatılarımda da bu illet böceklerden var.Demek adları siyah yaprak bitleriymiş.Sayfada belirtilen karışımı kullanacağım.Bu böcekler yapraklar altına kök kısımlarına üst üste bir sürü yapışıyor,kötü de bir görüntü oluşuyor.3 saksı kasımpatım var.Birinde böcek olmadığı için yeni sürgünlerle güzel görünüyor;ama diğer iki saksım ne yazık ki bitlerle sarılmış durumda.Umarım işe yarar.Sayfada bir ilaç isminden de bahsedilmişti.Ama netten araştırdım biraz ve oldukça pahalı geldi.Bu böceklerden dolayı kasımpatılarımı 4 cm bırakacak şekilde budadım;ama sanırım en çok yeni çıkan taze yaprakların aralarında olmayı seviyorlar.
serkan_istanbul
24-03-2012, 18:54
Benim iki saksı kasımpatılarımda da bu illet böceklerden var.Demek adları siyah yaprak bitleriymiş.Sayfada belirtilen karışımı kullanacağım.Bu böcekler yapraklar altına kök kısımlarına üst üste bir sürü yapışıyor,kötü de bir görüntü oluşuyor.3 saksı kasımpatım var.Birinde böcek olmadığı için yeni sürgünlerle güzel görünüyor;ama diğer iki saksım ne yazık ki bitlerle sarılmış durumda.Umarım işe yarar.Sayfada bir ilaç isminden de bahsedilmişti.Ama netten araştırdım biraz ve oldukça pahalı geldi.Bu böceklerden dolayı kasımpatılarımı 4 cm bırakacak şekilde budadım;ama sanırım en çok yeni çıkan taze yaprakların aralarında olmayı seviyorlar.
Ev yapımı ilaçlar bölümü var sitede isterseniz bir okuyun. ben arapsabunu zeytin yağı karıştırıp sıkıyorum hepsi ölüyo böceklerin.
Sûz-i Dilârâ
31-03-2012, 20:19
Yaprak bitlerinden kurtuldum, tükürüklü böcek de şimdilik ortalarda gözükmüyor. :) Şimdi tek eksikleri bol güneş.
kelebek çalısı
21-04-2012, 00:03
Yağışlı sezonda iken benim krizantemlerde yaşadığım en büyük problem ise salyangozlar oluyor.
Dört yıl önce dikmiştim, yılda iki kez budama ile bugünlere dek geldik. Özel bir gübreleme hiç yapmadım. Ama ilk kez açtıkları kadar görkemli hiç bir zaman açmadılar. Boyları ve çapları yönünden beni hayrete düşürmüşlerdi.
Fotoğrafladığım 9 kasım 2009 tarihli karede iki adet kırmızı, iki adet sarı krizantem var, kapladıkları alan şaşırtmıştı beni.
Bakalım bu sene nasıl olacaklar kasım aylarında.
Sûz-i Dilârâ
27-04-2012, 13:22
Öndeki sarılar biraz destek istiyorlar sanki. :) Yoksa boyları mı o kadar?
kelebek çalısı
27-04-2012, 13:28
Öndeki sarılar biraz destek istiyorlar sanki. :) Yoksa boyları mı o kadar?
Kırmızı da, sarı da desteksiz duruyorlar fotoğrafta. Sanırım farklı türler, çünkü çiçeklerinin yapısı farklı. Kırmızılar daha küçük çiçekli, sarılar daha dolgun ve büyük. Boylanmaları da farklı.
Sûz-i Dilârâ
27-04-2012, 13:34
Kırmızılar gayet güzel dimdik ayaktalar :) Sarılar bizim apartmanın bahçesine diktiğim türdenmiş. Çiçeklenme dönemlerinde o kadar çok çiçeklenirler ki taşıyamazlar, yerlere yapışırlar ben de kalın bir kumaş parçasını alttan sarıp toplayıp buket gibi yaparım, o geçmiş sonbahar bahçesinde pırıl pırıl çiçekler. Üstelik Van'ın kıraç, verimsiz toprağında; sadece benim saksı değişimlerinde dibine boşalttığım toprakla idare ederler.
Atatürk bu çiçeği sevmekte ne kadar haklı. Kanaatkâr, çilekeş ama bir o kadar da güzel ve bol çiçekli. Tıpkı Anadolu'nun gariban Türk köylüsü gibi.
Balkonda kasimpati besleyenler,kasimpatilariniz su an ne durumda?Benimkiler yeni yapraklar verdi,ama istedigim gibi gur degiller.Bugun sabah yapraklarinda bozulmalar oldugunu fark ettim.Bu donemde su ihtiyaclari ne duzeyde oluyor?Havalar isindi.Daha fazla ve sik mi sulamaliyiz?
Sayın Tika benimkiler balkonun duşında askılı saksılarda. Oldukça gürleştiler. Su ihtiyaçları arttı bence. Biraz susuz kalsa yaprakları sarkıyor. Sulayınca düzeliyor. 2 günde bir bolca suluyorum.
acemifüsun
30-04-2012, 16:26
Sayın Tika kasımpatlarınızı kışın çiçekleri geçtikten sonra budadınız mı? Kasımpatları senede 2 defa budanmak gerekiyor. 2.ci budanmaları Ağustosta oluyor. Kasımpatları kışın bile çok su istiyor, hele sıcaklar başlayınca saksılarının büyüklüğüne göre her gün bile su isteyebilir. Kasımpatlarını bitler çok seviyor, sık sık bit kontrolu de gerekiyor:)
Sûz-i Dilârâ
04-05-2012, 07:54
Forumdan gelen kasımpatı fidelerimde son durumlar. Bu çiçeği o kadar çok seviyorum ki inşallah öldürmeden sonbahara çıkartırım da çiçeklerini görürüm. Uzun yıllar birlikte olmak istediğim çiçeklerden.
Biraz önce Hakkı Şen Bey'den öğrendiğim yağmur suyuna gübre şerbeti ile sulandılar.
Bu arada yağmur mevsimini kaçırmayın derim. Bol bol yağmur suyu stoklayın. Çiçekler çok seviyorlar. Tohum çimlendirirken de yağmur suyu kullandım çok başarılı sonuç veriyor.
sinem kamalı
24-05-2012, 00:02
Merhaba,formda bakındım ama bulamadım.Belki de gözümden kaçtı bilemiyorum o yüzden sormak istedim.Benım de kasımpatım var balkonda.Uzun saksıya dikili.Rüzgar ve bol güneş alıyor.Görünüşü iyi gibi ama diplerde ölü yapraklar olabiliyor ve ben onları kesiyorum.Çiçek açmıyor hiç.Çiçek açması için ne yapmam lazım?Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.Şimdiden teşekkürler.
http://e1205.hizliresim.com/x/s/6ln78.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
esk nisagül
30-05-2012, 18:59
sy kamalı erkenci türleride var fakat geneli eylül ekim gibi açarlar
merak etmeyin açacaktır
kelebek çalısı
30-05-2012, 20:56
Kasımpatı çiçeklerimden bir kaçının genel olarak durumu bu şekilde. Kış temizliği epey zorlu olmuştu, kurumuş ve karmakarışık olmuş dallar, dalların içini yuva kabul ederek içlerine bir güzel yerleşen salyangozlar derken, sorunsuz atlattılar bu dönemi.
acemifüsun
01-06-2012, 16:49
Kasımpatılarım mevsimi şaşırdı, çoğu tomurcukta:) Hiç sarı rengi yoktu, bu nerden çıktı bilmiyorum?:) İlla açıcakmış, ben de canının istediğini yapsın dedim:)
Sûz-i Dilârâ
09-06-2012, 12:51
İki büyük saksıya karışık diktiğim kasımpatılardan bir saksı çok güzel gelişirken diğerinde gelişimi yavaşladı. Bir ara yapraklara bir tırtıl dadanmış (ama minicik bir tırtıl, tırtıl bile denmez) ve kemirip duruyordu yaprakları. Arap sabunlu sularla siyah bitleri kontrol altına aldım ama bu tırtıllara pek etki etmiyor sanki. Ne yapabilirim bilen var mı?
Hakkı Şen
11-06-2012, 07:50
Bana kalırsa derin bir budama yapabilirsiniz. Sonrasında kalan dalları tazyikli su ile iyice temizlerseniz hiç bir şey kalmaz. Nasıl olsa çiçeklenme dönemine oldukça uzun bir zaman var. Daha güçlü dallar ile bol çiçeklenir.
sinem kamalı
20-06-2012, 17:32
İnşallah açarlar:)alttan yaprakları kurumaya başladı,birazda gri gri bir şeyler oluşmuş bazı yapraklarda onları budadım.Artık bekliyorum ne olacak diye.Cevabınız için çok teşekkür ederim syn NİSAGÜL:))
ayazkentli
12-07-2012, 16:17
Füsun hanım, kasımpatılar bana da mevsimleri biraz karıştırdılar gibi geliyor. Mayıs-Haziran ve Temmuzun beşine kadar, geceleri nerede ise bahçede oturamadım soğuktan. Ancak ceketle oturabildim (bir kaç gece hariç).
Belki bu durum kasımpatılara da sonbahar hissi vermiş olabilir çünkü, benim kasımpatılar da çiçek açmaya başladı. Temmuzpatı oldular. :):)
Kasımpatıları, geçen yıl köyden bir komşudan aldığım çelikler ile ürettim.
2. fotoğrafta'ki beyaz çiçekli kasımpatı için, komşu bayan küçük kasımpatı türü olduğunu söyledi. Arada'ki sarı çiçek zinya.
Hakkı Şen
13-07-2012, 17:47
Kasımpatılarda şimdi budama zamanı. Gözünüze hoş geldiğinden kıyamazsınız belki ama; çiçeklenme zamanı geldiğinde alt yapraklar dökülüp kuru dallarda çiçekler iyi görüntü vermeyecektir. Acımayıp derin bir budama yapın derim ben. Kasım ayında çok daha gür dallar ve yeşil yapraklı dallar üzerinde çiçekleri çok daha güzel olacak..
kartal124
13-07-2012, 20:40
Evet benim kasımpatılarda tomurcuk doldu.Geçen sene kasımda bu kadar tomurcuklanmamıştı.
Şimdi bunları budayalam mı?
Arkadaslar,benim kasimpatlar da mevsim disi ,maalesef tomrucuklasti.Gecen yil Kasimpatlarim tam ciceklenmisti ve birden kar bastirinca,cok nahos bir goruntu olustu.Kis sonrasi sanki ilkbahar gelmedi ve dogrudan yaza girdik izlenimi dogurdu nedense.Ben Balkanlik,Kuzey-Orta bir bolgedeyim,ki artik Guneyde olan arkadaslarin Kasimpatlari ne halde,dusunemiyorum.Bulundugum bolgede kis cok sert ve karli gecer.
Budama yapmalimiyim..Gecen yil gibi cicekler uzerine ,daha guzel ciceklerini gormeden,karlar duserse...Kasimpatlari goremeyebilirim kaygisini tasiyorum nedense..:(:(:(:(:(
kelebek çalısı
14-07-2012, 00:55
Bence kasım ayında krizantemlerinin üzerinde küçük tomurcuklar ve açtıkları zaman yozlaşmış çiçekler görmek istemeyenler budayabilir. Eğer ben hem şimdi çiçeklenme, hem de kasım ayında çiçeklenmelerini görmek istiyorum diyenler varsa, iki çiçeklenmede de vasat çiçekler görebilirler. Kendilerini bu duruma hazırlasınlar.
Benim krizantemler de her sene iki kere açarlar, eğer budamazsam. Bu durumda söylediğim gibi iki kez açan çiçekler fazla kaliteli olmuyor.
YeniGine
14-07-2012, 01:22
Kasımpatı görünce, hiçbir yorumu okumadan sorayım dedim... Bir kasımpatımda şu an tomurcuklanma ve az az da olsaa açıyor. Anlamadım ki neden bu mevsimde tomurcuklandı? Görünce açıkçası üzüldüm..
kelebek çalısı
14-07-2012, 01:28
Senede iki kere çiçekleniyor, demek ki çiçeklenme için ihtiyaç duyduğu herşeyi bu süre içerisinde iki kez elde edebiliyor. Yaz aylarında çiçeklenme yapıp bizler de solan çiçeklerin akabinde yeniden budama yaptığımızda kasım ayına ikinci çiçeklerini yetiştirebiliyor. Fakat çok kaliteli olmamakta bu çiçeklenmeler çünkü yaz çiçeklenmesi, bitkinin kuvvetinin çoğunu alıyor diye düşünmekteyim.
YeniGine
14-07-2012, 01:32
kelebek çalısı merhabaa; 4-5 kasımpatım birisi tomurcuk ve nerede ise açmak üzere, diğerleri de sanki kasım ayı büyüdükçe büyüdü nerede ise tomurcuklanacaklar. Ne yapmak gerek bu durumda??
kelebek çalısı
14-07-2012, 01:38
Merhaba YeniGine,
dilerseniz derin budayabilirsiniz, Ya da 4-5 kasımpatından tomurcuklu olan birinin çiçeklenmesini ve kasım ayındaki ikinci çiçeklenme halini de gözlemleme amaçlı izlemek için ve yılda iki kez açtığındaki çiçek kalitelerini karşılaştırma açısından görmek için bırakabilirsiniz.
Sizin tercihinize kalmış.
Ben budamadım, bırakıyorum çiçeklensinler.
YeniGine
14-07-2012, 02:03
Tamam siz budamamışsınız; ben de budamayayım... Peki diğer kasımpatlar büyüdü de büyüdü onlar da kalsın mı öyle?
kelebek çalısı
14-07-2012, 02:09
Tamam siz budamamışsınız; ben de budamayayım... Peki diğer kasımpatlar büyüdü de büyüdü onlar da kalsın mı öyle?
Sizin bitkilerinizin durumunu görmediğim için kendi bahçemdekilerle kıyaslayamıyorum. Saksıda mı? Bahçede mi yaşıyorlar? Fotoğraflarını eklemeniz mümkün mü acaba?
Tamamen sizin keyfinize, zevkinize kalmış bir durum aslında. Budarsanız kasım ayı için enerjilerini muhafaza ederler ve tomurcuklanmalarını yılda iki kez açmaya göre daha kaliteli yapabilirler diye düşünüyorum. Ben budamadım ama en iyisi yarın buraya fotoğraflarını ekleyeyim siz kendiniz karar verin. Benim bahçedekilerle kıyas yaparsınız en azından.
Sıcaklardan etkilenecektir tabi bu mevsimde açan çiçekler, çabuk soluşacaklardır.
YeniGine
14-07-2012, 02:15
kelebek çok teşekkür ediyorum. Siz budamamış iseniz ben de budamayayım zira size güvenim sonsuz. Teşekkürler. Evet yarın sizin fotoğrafları göreyim. Ben avatar kullanmayı da bilmiyor idim sağolsun SUDENUR sayesinde onu öğrendim. Şimdi kaldıı sitede fotoğraf kullanmayı öğrenmek. kelebek çok sağolun sizden edindiğim bilgiler, (Sanki bana yardımcı oluyorsunuz gibi algılıyorum) benim için avantaj... Tekrar teşekkür ediyorum. Peki ben sizi arkadaş listesine eklesem daha bir faydanız olur mu bana?
kelebek çalısı
14-07-2012, 02:22
Zaten forumda amacımız bildiğimiz doğruları, yanlışları paylaşmak değil mi. Elimden ne gelirse paylaşırım fakat üzücü bir sonuca da sebep olmaktan çekinirim çok.
Bir de her bitkiyi bulunduğu yerin, yaşam alanının ve ihtiyaçlarının doğrultusunda değerlendirerek ona göre muamele etmek gerekir diye düşünüyorum. O sebepten de son kararı siz verebilirsiniz :)
Ben teşekkür ederim, birbirimize güvenimizin esası, bulunduğumuz ortamın ağaçlar net olmasının eseridir sanırım :)
YeniGine
14-07-2012, 02:32
kelebek çook teşekkür ediyorum, iyi ki varsın diyorum. Ayrıca arkadaş liste davetin için de çoook ama çook teşekkür ettim... Başarabildim mi acabaa??
kelebek çalısı
15-07-2012, 01:08
YeniGine merhaba,
bugün kasımpatlarının genel durumunu inceledim ve fotoğrafladım. Kırmızı açan krizantemler her zaman olduğu gibi daha uzun boylanma yaparken, sarı açanlar daha kısa kalmıştı. Fakat tomurcuk oluşturduğunu düşündüğüm tepe kısımlarını yakından incelediğimde tomurcuk oluşumu olmadığını farkettim.
318271
318268
Budamaya karar vererek makası elime aldım ve yarı yarıya bir budama gerçekleştirdim. Çok daha derin budamak istemedim.
Budarken yaprak patladığını gördüğüm noktanın hemen üst kısmından almaya özen gösterdim.
318270
318269
Bu şekilde hepsine budama uyguladım bitki hem daha çok hava alabilecek bu şekilde hem de kasım ayında daha iri çiçeklenme yapacak diye umuyorum.
YeniGine
15-07-2012, 01:16
Sevgili kelebek çalısı; evet izlerken "Ooo bu kadar güzel izah edilir" dedim kendi kendime; çook teşekkür ediyorum....
Ellerinize, emeğinize sağlık...
Sûz-i Dilârâ
15-07-2012, 14:59
Kasımpatılarda bu aylarda (temmuz-ağustos) oluşan tomurcukların koparılması gerekiyor. Bu oluşan tomurcuklar kör tomurcukmuş ve bitkinin gücünü tüketirmiş. Geçenlerde saksıdaki kasımpatılarımdan birinde böyle kör tomurcuk oluşumu vardı. Çimdikleme denilen yöntemle elimle koparıp attım.
YeniGine
15-07-2012, 23:21
Sûz-i Dilârâ evet ben de bugün cimdikleye cimdikleye koparttım hepsini... Maşallah ne kadar da çok tomurcuk vardı üzerinde. Olması gereken zamanda da bu kadar çok olur inşallah. Teşekkürler.
güldeste-
14-08-2012, 15:15
Sûz-i Dilârâ evet ben de bugün cimdikleye cimdikleye koparttım hepsini... Maşallah ne kadar da çok tomurcuk vardı üzerinde. Olması gereken zamanda da bu kadar çok olur inşallah. Teşekkürler.
:)İyi günler yeni Gine; Konuya girip de sizin mesajınızı okur okumaz bahçeye indim üç ayrı saksıda,bahçenin değişik köşelerindeki ağaçların gölgesinde yaşamaya çalışan kasımpatılarının üzerindeki tomurcukları ben de fark ettim ve tek tek çimdikleyerek attım üstelik üçünü de büyük bir saksıya diktim... inşallah bu yıl çiçekleri bol olur. Sizinkilerde muhteşem olur inşallah.
YeniGine
14-08-2012, 15:56
Merhaba Güldeste; inşallah Kasım ayında bol çiçekli, sağlıklı kasımpatlarımız olur. Teşekkürler.
Sûz-i Dilârâ
31-08-2012, 08:27
Sevgili kasımpatılarımın son durumları, tomurcuklar da ufak ufak kendini göstermeye başladı, ekim başı gibi açılmaya başlarlar. :)
hüsnüyusuf
02-09-2012, 14:43
Kasımpatılarınız gayet sağlıklı gözüküyorlar. Sürekli balkondalar mı? Yaz kış balkonda iseler saksıda kışı atlatabilmeleri için nasıl koruyorsunuz, bakımını nasıl yapıyorsunuz merak ettim.
Çok soru sordum galiba:) Cevabınız için şimdiden teşekkürler..
Sûz-i Dilârâ
02-09-2012, 17:05
Saksıda kasımpatıyı ilk defa bu yıl yetiştiriyorum. :) Şubat ayında geldiler, İstanbul'dan bir üyemizden. O günden beri saksıda ve balkonda duruyorlar. Bol gübreli, bahçe toprağı, torf karışımı kullandım. Baharda siyah yaprak bitleri tekrarladı (geldiklerinde de bitlilerdi :D, hafif tazyikli suyun altında yıkayıp saksılara aldım), arap sabunlu suyla ilaçladım birkaç kere, bir daha bitlenmedi. Temmuz ortasına kadar stoklarımdaki yağmur suyuyla sonrasında da kaynak suyuyla her gün suladım. Kaynak sularının kireç oranı nedir bilmiyorum ama şişelerle getirdikten sonra en az bir gece bekledikleri için kireçleri çökeliyordur. Haftada bir kompost gübre şerbeti verdim, iki kere de npk 20. Temmuz ortasında kör tomurcuk temizleme işlemi yaptım.
Kışın nasıl olacak, saksıda kışı atlatabilecekler mi bu yıl bekleyip birlikte göreceğiz. :)
Rana+miraç
16-09-2012, 12:50
Merhaba.. Geçen sene aldığım çok güzel çiçekler açtıktan sonra,böceklenen ve bir türlü böcekleri yokedemediğim için kökünden budadığım bir saksı kasımpatım var. Saksıyı karantinaya alıp arada bir sulamış ve ümidi kesmiştim.Aradan haftalar geçti.
Sevgili suzi dilaranın bir mesajını dikkate alıp yeniden yeşerebildiklerini okuyunca saksımı kontrol etmiştim ve minicik yaprakları gördüm. Çok sevinip saksıyı değiştirmiş yeni toprağıyla büyümesini izlemeye başlamıştım..
Son halini suzi dilara 'ya tekrar teşekkürlerimle göstermek istiyorum
Eriklibahçe
25-09-2012, 12:11
benimkilerde açmaya başladı;)
334251
334252
YeniGine
25-09-2012, 23:28
benimkilerde açmaya başladı;)
334251
334252
Kasımpatlarınız çook güzel olmuşlar; darısı başımıza inşallah.
Sûz-i Dilârâ
26-09-2012, 05:17
benimkilerde açmaya başladı;)
334251
334252
Bu ne zerafet, bayıldım. :)
Benimkiler sanırım ekimi bekliyorlar açmak için. Tepeleri tomurcuk dolu, açarsa gözümüz gönlümüz bayram edecek gibime geliyor.;)
Seradan aldığım kasımpatılar, üzeri tomurcuk doluyken buruşmaya başladılar.. Halbuki seradayken ne kadar canlıydılar..
334654
Eriklibahçe
26-09-2012, 10:29
Teşekkürler arkadaşlar beğendiğinize memnun oldum;)
sarı ve pembe renkleride var ama onlar henüz tomurcukta,aslında aynı zamanlarda
diktim ama bu neden erken açtı bilemiyorum.
Neyse nasıl olsa kasıma kadar açacaklar:D
Yine resimleri paylaşırım,sizinkileri de bekliyor olacağım kolay gelsin cümleten:)
TaşevliBahçe
26-09-2012, 10:53
Bu ne zerafet, bayıldım. :)
Aynı düşünceler içindeyim elinize sağlık Sn. Eriklibahçe ....;)
YeniGine
18-10-2012, 23:47
Kasımpatlarım açtılar.
339596
YeniGine
19-10-2012, 00:08
339599
YeniGine
19-10-2012, 00:23
Bu kasımpatım da temmuz ayında tomurcuklanıp, çimdikleyerek tomurcuklarını yok ettiğim kasımpatım.
339601
YeniGine
19-10-2012, 00:25
339604
YeniGine
19-10-2012, 01:51
339612
ayazkentli
19-10-2012, 08:40
Sizinkiler ne güzel açmışlar öyle. Özellikle kırmızı olan harika. Sanki, bordo renkli kadife kumaş gibi bir görüntü vermiş.
O dönemde bende tomurcuklarını yolup, derin budama yapmıştım. Budama çok iyi geldi. Gövde kalınlaşıp daha bir sağlam oldu. Üzeri şu anda açmak için bekleyen tomurcuklar ile dolu.
Sanırım, bizim buraları henüz sıcak geliyor olmalı ki, daha açmadılar.
YeniGine
19-10-2012, 16:30
Teşekkürler sayın ayazkentli, aslında İstanbul'da da havalar gayet güzel gidiyor sanırım cinslerine göre de açıyorlar bir tane daha kasımpatım var henüz yeni yeni tomurcuklanmaya başladı.
Sûz-i Dilârâ
22-10-2012, 16:51
Sevgili Hakkı Şen'den şubat ayında gelen kasımpatılarım.
Yalnız gözüm sevgili Yeni Gine'nin sarı kasımpatılarında kaldı. ;)
Sûz-i Dilârâ
22-10-2012, 16:54
...
YeniGine
22-10-2012, 18:02
Sevgili Sûz-i Dilârâ teşekkürler; isterseniz yollayabilirim size sarı kasımpatlardan. Sizin kasımpatlarınız da çok güzeller.
Sûz-i Dilârâ
23-10-2012, 09:31
Sevgili Yeni Gine, teklifiniz için teşekkür ederim.. Bu yıl yeni çiçek almıyorum taşınma, tayin durumumuz var netlik kazanmasını bekliyoruz. Taşınırken çiçekler mahvolacağı için çiçek sayısını en az hasarla taşıyabileceğim sınırda tutmaya çalışıyorum. Böyle çok zor oluyor istediğin çiçeğe sahip olamamak ama napalım sabretmek zorundayım. ;) Hevesimi ilerisi için saklıyorum.
Merhabalar KASIMPATI sever arkadaşlerım.Şimdilik kendi kasımpatları değil,Eyüp teki çiçek satan fidanlıklardan değerlediğim bir iki kareyi ekliyorum.İlerde kendiminkilerini ekleri..Gözlere ziyafet..
Sevgili Yeni Gine ve Suzi Dilara,kasimpatlariniza Masallah..Cok guzeller
limon_sever
23-10-2012, 12:30
Bu sene istilalar sonucunda tohumdan yetiştirebildiğim 3-5 kökten biri. Seneye gürleşecek inşallah :p
340961
Evdeki kasimpatilardan biri..
Harika görünüyor.Balkondaki üç saksı kasımpatımı (10 kök) anneme göndermiştim.Bahçesine ekmişti.Yarın kısmetse Ankara'ya gidip göreceğim. :)
YeniGine
24-10-2012, 00:46
Sevgili Yeni Gine, teklifiniz için teşekkür ederim.. Bu yıl yeni çiçek almıyorum taşınma, tayin durumumuz var netlik kazanmasını bekliyoruz. Taşınırken çiçekler mahvolacağı için çiçek sayısını en az hasarla taşıyabileceğim sınırda tutmaya çalışıyorum. Böyle çok zor oluyor istediğin çiçeğe sahip olamamak ama napalım sabretmek zorundayım. ;) Hevesimi ilerisi için saklıyorum.
Anladım sevgili Sûz-i Dilârâ yoksa size hediyem olsun diyecek idim. Tamam hediye teklifim yeni yeriniz için geçerli olsun o halde. Taşınacağınız yeni yerinizde sağlık, mutluluk, gönlünüzce olsun, nasip kısmet ise inşallah seneye diyelim.
Kasımpatıları gördüm,hepsi sarı açmış.Oysa bendeyken farklı tonlarda açıyorlardı.Nasıl bir şey anlamadım.
http://img260.imageshack.us/img260/6374/baheresimleri303gw4.jpg (http://imageshack.us)
bahçemdeki kasımpatlarından
gercekten harıka bı renk bayıldım gule gule yetıstırın bende hazır benımkılerde cıcek acmısken resım koyup sızın begenınıze sunayım dedım ama beceremedım nasıl yapıcamı bılemıyorum da :o
bu arada unutmamısken acaba kımde mor renklısı var bende dolu renkler var hepsıde harıka ama guzel bır morum yok :(
limon_sever
30-10-2012, 10:14
Bu sene istilalar sonucunda tohumdan yetiştirebildiğim 3-5 kökten biri. Seneye gürleşecek inşallah :p
http://www.agaclar.net/forum/attachments/bahce-sus-bitkileri/340961d1350988228-kasimpati.jpg
Bu mesajımdaki kasımpatım biraz daha çiçeklendi. Bitkinin boyu bir karıştan küçük :) 3-5 çiçek tomurcuğu da daha açmadı.
342074
Hakkı Şen
01-11-2012, 17:23
Kasım geldi. Fotoğraflar nerede kaldı? En renkli sayfa olması gerekli şimdi burası!..
Sûz-i Dilârâ
03-11-2012, 06:34
Kasım geldi. Fotoğraflar nerede kaldı? En renkli sayfa olması gerekli şimdi burası!..
;);)
Sûz-i Dilârâ
03-11-2012, 06:39
Hakkı Bey, terasınıza baktım göremedim. Sizin kasımpatı fotoğraflarınız nerede kaldı?;)
Hakkı Şen
03-11-2012, 07:30
Benim kasımpatılar henüz açmadı. Nedense geciktiler bu yıl :( Sabah sabah gözüm gönlüm açıldı çok güzel olmuşlar sevgili Suz-i Dilara ellerinize, emeklerinize sağlık..
loveforlife
03-11-2012, 08:03
;);)
Harika görüntüler... Sevgin onları da güzelleştirmiş Sevgili Sûz-î Dilârâ...
Sûz-i Dilârâ
03-11-2012, 17:56
Sevgili loveforlife, bu çiçekleri görmek için taa şubattan bu yana ne bakımlar yaptım bilsen.;) Yağmur suları, toprak hazırlarken karıştırdığım organik gübreler, gübre şerbetleri, yazın potasyum-fosfor karıştırılmış sular... Bu kadar bakıma açmazlarsa ayıp olurdu. ;) Çok sevilmeleri de cabası...
YeniGine
03-11-2012, 23:29
Ellerinize sağlık sevgili Sûz-i Dilârâ siz onları memnun etmişsiniz; onlar da sizi memnun etmişler. Çok güzel kasımpatlarınız.
Evdeki kasımpatlardan bir tür daha..
Benimde, sayın Hakkı Şen beyden gelen kasımpatılarım sonunda açtılar. Ne kadar
merakla bekledim renklerini :) Hakkı beye tekrar teşekkürlerimi sunuyorum buradan.
Bunlar bazıları :o Aslında çiçekleri çok küçük ama fotolarda büyük gibi çıkmışlar.
343744
343745
343746
343747
343748
Bunlarda kırmızılarım :o
343749
343750
343751
Bu kırmızılar büyük çiçekli olanlar, onları başka bir köyden buldum.
343752
343753
Kasım geldi. Fotoğraflar nerede kaldı? En renkli sayfa olması gerekli şimdi burası!..
Hakkı bey, bende sizin kasımpatı şölenini dört gözle bekliyorum:)
Kasımpatı çiçeği zamanı. tomurcuklar açmaya başladı.
YeniGine
07-11-2012, 01:57
344222
Eriklibahçe
07-11-2012, 13:16
Bu da ablamın bahçesinden..:rolleyes:
344356
toprak kız
08-11-2012, 09:47
kasımpatılarla bu ay yine muhteşem gececek:)saksıda bakmaya cesaret edemeyip bir türlü alamadığım kasımpatıları, burda yazılanları ve fotoğrafları gördükten sonra almaya karar verdim bu ay da çelikten tutturan olduğunu okudum eski msjlarda, komşumuzda pembesi vardı bi isteyip deneyeceğim.
merhabalar
bu da benim geçen sene bir karış kadar boyda iken aldığım kasımpatı, bu sene boylandı biraz
birkaç sokak ötede bir apartmanın bahçesinde aynı bu cinsin açık pembesi var, çelik alıp köklendirmeyi deneyeceğim bakalım başarabilecek miyim ??
Hakkı Şen
10-11-2012, 12:12
Ucundan kıyısından çiçek açan bir kaç kasımpatı..
Hakkı Şen
10-11-2012, 12:14
Saksı toprakları iyice eskidiğinden sanıyorum bu sene kasımpatılar çok keyifli değiller :(
Kasımpatı çiçeği - Devamı
Arkadaşlar,Maşallah hepinizin kasıpatları çok güzel..Nazar değmesin...
Bu da bizim bahçemizin diğer güzelleri
Bergama Belediyesi bu sene çok cömert davranmış, Cumhuriyet meydanını kasımpatılarla donatmış:)
345566
345567
345568
Sarı kasımpatlardan Bergama yazmışlar ama bazı çiçekler kuruduğu için pek belli olmuyor.
345569
YeniGine
20-11-2012, 01:09
347470
YeniGine
20-11-2012, 01:10
347471
kelebek çalısı
21-11-2012, 01:14
Kasımpatı...
Ben onu ihmal etsem de o çok kanaatkar...
347751
serkan_istanbul
21-11-2012, 19:15
Belediyeler dikim yapıyorlar çiçekler geçtiğinde de mevsimlik bitkiler gibi söküp söküp atıyolar yazık.kasımpatılara
Serkan bey,haklisiniz..fakat boyle yapmakla bazilarin ceplerini doldurmaktan ote gitmiyor
Bizim guzeller artik gecmeye basladilar..gecen sene gorememistim.
Son goruntuleri..
ayazkentli
23-11-2012, 14:30
Beyaz kasımpatılar lila renk olmaya başladı.
Bunu daha önce beyaz petunyada da yaşamıştım. Petunyanın lila renklisi de olduğu için, beyazların lila renge dönmesini melezlenme olarak yorumladım ama lila renkli kasımpatım yok.
Acaba beyaz renkli bazı tür çiçekler daha sonra lila'ya mı dönüşüyorlar diye, düşünmeye başladım.
(Gerçi, beyaz renkli minik dahlia'da böyle bir durum yaşamadım).
Sarıgöz arkadaşımızın ortada'ki fotoğrafında görülen beyaz kasımpatılarda, hafiften lila renkli olmaya başlamışlar.
Sayin ayazkentli
Evet,benim kasipatlar da hafiften lila rengini aldilar..Bu demek ki artik cicekler olgunlasmis ve mevsimi bitmek uzere..Butun beyazlarim oyle oldu ne yazik ..ama cok da guzel oldu hani.Gecmekte olan kasipat fotodaki gibi...
ayazkentli
23-11-2012, 21:26
Beyaz renkli küçük Dahlia'larım, sezon sonu olsa bile hiç böyle renk değiştirmemişti. Beyaz geldiler, beyaz gittiler.
Bu durum, bazı türlere özel olabilir. Çiçek türlerinin Saçak Kök'lü olmaları ya da Yumru'lu tip olmaları gibi.
(Saçak kök'lü petunya ve Kasımpatı renk değiştirdi ama Yumru'lu olan Dahlia renk değiştirmedi).
349498
349499
349500
349501
Atatürk deyince ilk akla gelen bitki.. :)
(Ege Üniversitesi Hastahanesinin girişi)
Atatürk deyince ilk akla gelen bitki.. :)
(Ege Üniversitesi Hastahanesinin girişi)
Bende dün oradaydım çok güzellerdi, ama yanlarına gidemedim.
(Anneciğimi hastaneye götürmüştük)
Geçen gün Gaziemir belediyesinin diktiği kasımpatlarını işçilerin söktiklerini gördüm.Ne yapacaklarını sorduğuda çöpe atacaklarını söylediler.İçim acıdı canlı çiçek açmış bir bitkiyi çöpe atmak birini öldürmek gibi bir şey benim için bir çuval dolusu kasımpatını aldım(taşıyabilsem hepsini alırdım).Bahçeme dikicem umarım tutar.Tavsiyeleriniz varmı sizce tutarmı (hepsi köklü)?
kelebek çalısı
29-11-2012, 15:14
Geçen gün Gaziemir belediyesinin diktiği kasımpatlarını işçilerin söktiklerini gördüm.Ne yapacaklarını sorduğuda çöpe atacaklarını söylediler.İçim acıdı canlı çiçek açmış bir bitkiyi çöpe atmak birini öldürmek gibi bir şey benim için bir çuval dolusu kasımpatını aldım(taşıyabilsem hepsini alırdım).Bahçeme dikicem umarım tutar.Tavsiyeleriniz varmı sizce tutarmı (hepsi köklü)?
Bitkiler köklü olduğu için dikmeyi planladığınıza göre belki de dikmeden önce bitkinin dallarını budayarak ve köklerin bitkiyi kolaylıkla besleyebileceği ve aynı zamanda da yeni yerine alışabilmesi için yeniden güç toparlayabileceği bir duruma getirmeniz yerinde olur. Tutacağını düşünüyorum.
Köklendirme hormonu varsa çelik alarak çoğaltma yoluna da gidebilirsiniz.
Geçen gün Gaziemir belediyesinin diktiği kasımpatlarını işçilerin söktiklerini gördüm.Ne yapacaklarını sorduğuda çöpe atacaklarını söylediler.İçim acıdı canlı çiçek açmış bir bitkiyi çöpe atmak birini öldürmek gibi bir şey benim için bir çuval dolusu kasımpatını aldım(taşıyabilsem hepsini alırdım).Bahçeme dikicem umarım tutar.Tavsiyeleriniz varmı sizce tutarmı (hepsi köklü)?
Sayın sdk,
Sayın kelebek çalısı'nın da dediği gibi.
Köklerini 20 cm üstten kesin.
Kökleri 7-8 cm gübreli toprağa dikin,sulayın.
Yağmur yağmassa ara sıra sulayın.
Başka birşey istemez.
Hepsi tutar.Martta yeşerirler
Sağlıklı günler dilerim.
Cymbelina
29-11-2012, 16:36
Geçen gün Gaziemir belediyesinin diktiği kasımpatlarını işçilerin söktiklerini gördüm.Ne yapacaklarını sorduğuda çöpe atacaklarını söylediler.İçim acıdı canlı çiçek açmış bir bitkiyi çöpe atmak birini öldürmek gibi bir şey benim için bir çuval dolusu kasımpatını aldım(taşıyabilsem hepsini alırdım).Bahçeme dikicem umarım tutar.Tavsiyeleriniz varmı sizce tutarmı (hepsi köklü)?
Sayın sdk ne şanslısınız! Yerinizde olmak isterdim. Örneğin 601 nolu mesajı gördüm, orada ben çalmamak için zor tutardım kendimi - tamam tamam hiç değilse teşebbüs ederdim:) Bence de aldıklarınız köklüyse mutlaka bir yere dikin, gördüğüm kadarıyla dayanıklılar. Sert kışları bile gazete ve poşetle sarılınca atlatabildi bizimki yıllardır.
Sayın sdk ne şanslısınız! Yerinizde olmak isterdim. Örneğin 601 nolu mesajı gördüm, orada ben çalmamak için zor tutardım kendimi - tamam tamam hiç değilse teşebbüs ederdim:) Bence de aldıklarınız köklüyse mutlaka bir yere dikin, gördüğüm kadarıyla dayanıklılar. Sert kışları bile gazete ve poşetle sarılınca atlatabildi bizimki yıllardır.
Yakın olsaydık palaşabilirdik;)
Cymbelina
01-12-2012, 00:32
:)
Sağolun, düşünmeniz yeter.
mavi eylul
02-12-2012, 14:19
bunlarda annemin kasımpatları son zamanlarını yaşıyorlar artık...
tourkana
09-12-2012, 15:16
Bonsaileri için şu sayfaya bir bakın http://www.agaclar.net/forum/bonsai-agac-turleri/28964.htm#post1047006 , belki seneye denemek istersiniz,, fotoğrafta da benim denediğim kasımpatı bonsai adayım var.
Benim bahçemde yetişen kasımpatları bu yıl yeterince budama yapamadım. Yine de fena açmadılar ne dersiniz.
352743
352744
352745
352746
352747
Kasimpatsever arkadaslar,bahcemizin guzelleri,maalesef artik kar altinda kaldilar ve eski guzelliklerini artik secmek zor.Ben elimden geldigince ciceklerini kesmeye calistim.Ki dallar kar altinda ve kirilmak uzereler.Mecbur vazoya aldim.Ve yine de guzellik katti...
Cymbelina
09-12-2012, 20:13
Sayın Nevzat, resimlerini eklediğiniz kasımpatının türü nedir, bodur tabir edilen mi? Ayrıca sizin resimlerini koyduğunuz tür ile örneğin yukarıdaki mesajlarda Sayın Ayşiş'in fotoğrafladığı kasımpatıları aynı mıdır?
Sn. Cymbelina türünü bilmiyorum ama Sn. Ayşiş'in kasımpatılarından farklı görünüyor.
Sanmıyorum. Bunlar bodur patlar sanırım. Benimkiler bodur değil boyları çok uzun bir de budamadığım için iyice uzadılar..
Cymbelina
10-12-2012, 01:05
Peki, teşekkür ederim Sayın Nevzat ve Sayın Ayşiş.
Cymbelina
21-12-2012, 11:21
Eski kasımpatımızı balkonda bırakacağım çiçekleri iyice geçsin, gazeteye sarıp üstüne poşet geçirip bırakıyorum. Ama ondan hariç, 2 yeni kasımpatımız oldu, saksıda. Hava korkunç soğuk. Yeni gelenleri balkonda bırakmalı mıyım yoksa içeriye pencere önüne mi alayım? Çiçeklerini yeni açtılar. Bu konuda ne dersiniz arkadaşlar?
Ayrıca minik bit- böcek türü birşeyler var, bir de minik siyah sinekler üşüşmüş üstüne:( Arapsabunu olmadan yok edebilir miyim?
Rana+miraç
21-12-2012, 19:06
Sevgili Cymbelina (seferoğullarından)
Eski kasımpatını çiçekleri geçtikten sonra budayıp öyle mi poşet geçiriyorsun?
Saksıyı hiç sulamadan ne kadar süre poşette kalacak? Balkonda bırakmayı düşündüğüm başka bitkilerime ben de aynı uygulamayı yapmak istiyorum.Fazla ısıtılmayan serin bir odada pencere önüne yeni gelenleri alabilirsin.Ben geçen kış odaya almıştım.Ama böcekleniyorlar dikkat etmek lazım.
Ben geçen kış böceklenen kasımpatımı ,arapsabunlayıp, bir güzel su altında yıkadım yine de böceklerden kurtaramamıştım.Budayıp balkonda bıraktım ara sıra suladım bu sonbahar büyüyüp çiçek açtı.
Kasımpatı konusunda tecrübem kısıtlı. Ama hercaileri de severim.
Cymbelina
21-12-2012, 23:40
Valla kimseyi yanlış yönlendirmek istemem, sadece kendim ne yaptığımı anlatayım. Benimki süper bir yöntem değil, biliyorum ama:( Kimisi içinden "cık cık, ne biçim yapmış" bile diyebilir.
Eski dediğimiz kasımpatını hazır satın almadık, birkaç yıl önce saksıya diktik - ama inanın köklü müydü yoksa çelik gibiydi de tuttu mu, onu hatırlamıyorum. epey dal vardı, 5 litrelik pet su şisesini kesip ona diktik, bugüne kadar da sadece 1 kez toprağını değiştirdim, ona da tam değişim denemez, çoğaltmak amaçlı birkaç kök almak için çıkartmıştım.
Kışın bu taraflar çok soğuk olduğu için örtmek zorundayım. Üstündeki çiçekler hepsi sararıp solunca sarıyorum. Sarmadan önce budama yapmıyorum, sadece en fazla birkaç çiçek başını alıyorum o kadar. Benimki doğru bir yöntem değildir muhtemelen de. Daha sonra birkaç gazeteyle örtüp sarıyorum, onun üstüne iki tane filan poşet geçiriyorum, arada boşluk kalıp aradan soğuk girmesin diye geçen kış iyice alt kısımlardan bantladım hatta:) Ama bu yanlış da olabilir. Bahara kadar durdu balkonda, baharda açtım, su damlaları nem oluşmuştu, minik filizler vardı. İşte bu aşamada son derece amatörce ve muhtemelen yanlış bir şekilde :(eski dalları elimle kırarak kısalttım.
Sonrasında o görece daha kalın eski dalların yan kısımlarından filizlenen yeni dallar çıktı ama eski - hele hele ilk dalları kadar kalın değil, oldukça ince dallar. Ellemedim ben de. Sonra yaz boyunca yavaş yavaş tomurcukları oldu, o dallar uzadı, yere sarktı. Şu an çiçekli hepsi, bembeyaz ponpon gibi, çok tatlılar:) Çok seviyorum onu:) Sanki bu sene daha geç çiçeklendi gibime geldi - önceki seneleri tam hatırlamıyorum.
Ancak bir önceki sene, az önce anlattığımdan daha az korumalı sarmıştım, kağıdı filan daha inceydi. Gene de birşey olmamıştı.
Son birşey, geçtiğimiz yıl sıkıca sardım dedim ya, açtığımda heryerinde milyonlarca minik siyah sinek olmuştu:( Atacaktım neredeyse ama bir süre sonra gitmişlerdi - birşey yapmadım yani. O nemli ortamda nasıl girip ürediler filan bilmiyorum. Belki de nemden oldu. Unutmadan belirteyim, kış boyunca hiç açmadım ve sulamadım.
Şimdi de bu yeni kasımpatımızda var o sinekler, üstelik açıkta duran, örtmediğim saksıda - ve bu soğukta canlılar:confused:
Tohumcu Nılgun
01-01-2013, 18:57
Bizim bahceden...
Gazi Barış
01-01-2013, 19:26
Bunlar da benden olsun.
358675
358676
358677
358678
358679
Tu tu tu maaşallah... Ellerinize sağlık o ne güzellik öyle..
Tohumcu Nılgun
01-01-2013, 22:18
Bunlar da benden olsun.
358675
358676
358677
358678
358679
Sayin Gazi Baris, hepsi guzel masaallah, encokta eflatun olanini begendim.
kelebek çalısı
19-02-2013, 21:34
Bir kaç hafta önce krizantemleri bahçede dört yıldır bulundukları alandan kökleleyerek bahçenin muhtelif köşelerindeki yeni yerlerine aldım.
Tepe dalları kararmış ve hatta bazıları çürümüştü. Sağlam dalların alt kısımlarından yapraklanmalar başlamıştı. Üstte kalan kuru dalları makasla biraz temizledim ve budadım.
Toprağın işlenmeye müsait olmasını fırsat da bilerek, kürek yardımı ile köklerini gevşeterek yerlerinden çıkardım.
Kökleri etrafındaki fazla toprağı silkeleyerek öncelikle biraz kök temizliği yaptıktan sonra yeni başlayan yapraklanmalar için dal budamayı biraz daha titizlikle gerçekleştirdikten sonra bahçedeki yeni yerleri ile buluştular.
Can sularını da verdikten sonra geri kalan sulama ilgili sorumluluğu yağmura bıraktım.
371262
371263
ebrulim77
01-03-2013, 13:30
artık bir bahçeli evi olan birisi olarak yeni üye oldum.yani aranıza hoşgeldim ;)
bir süredir forumu takip ediyorum çok güzel şeyler öğrendim.şimdi bu başlık altında beni cezbetmeyi bırakın ağzımın suyunu akıtan kasımpatı görüntülerini hayranlıkla izledim.ve bir arkadaşımın bahçesinde bu güzelliklerden olduğunu bugün öğrendim.haftasonu gidip dallarından kırsam (budamamış henüz) evde yeni aldığım torfum var onlara eksem köklenince bahçeme alsam bu ayda olurmuki acebaaa? şimdiden teşekkürler...:cool:
Hakkı Şen
01-03-2013, 13:37
Sayın ebrulim77 madem arkadaşınızın bahçesinde var o halde tam zamanıdır. Dal kırsanız da olur fakat şu aralar eski dalların kök kısımları taze filizlerle doludur, zarar vermeden o filizlerden çekip alabiliyorsanız çok daha kolay yetiştirebilirsiniz. Ayrıca bana kalırsa torfa hiç gerek yok yetiştirmek istediğiniz yere direkt olarak dikim yapabilirsiniz. Kasımpatı gübreli bahçe toprağını sever.
ebrulim77
01-03-2013, 15:13
Sayın ebrulim77 madem arkadaşınızın bahçesinde var o halde tam zamanıdır. Dal kırsanız da olur fakat şu aralar eski dalların kök kısımları taze filizlerle doludur, zarar vermeden o filizlerden çekip alabiliyorsanız çok daha kolay yetiştirebilirsiniz. Ayrıca bana kalırsa torfa hiç gerek yok yetiştirmek istediğiniz yere direkt olarak dikim yapabilirsiniz. Kasımpatı gübreli bahçe toprağını sever.
çoook teşekkür ederim o zaman pazar günü bi uğrayayım kendisine..inşallah benimde çiçekli gür kasımpatılarım olur fotoğraflardaki gibi
kelebek çalısı
29-05-2013, 01:19
Kasımpatı yine her zamanki gibi vaktinden önce çiçeklendi. :eek:
411475
Buna müdahale edemedim ama diğerleri için henüz çiçeklenme gerçekleşmemişken tomurcuklarını koparıp almam uygun olacaktır.
YeniGine
29-05-2013, 01:26
Sevgili kelebek çalısı evet benim de bir kasımpatımda 3-4 tane açbak üzere olan çiçek tomurcuğu gördüm ve hemen aklıma sen geldin. Aynı geçen sene yaşadığımız gibi. Fakat bu sene daha erken gelişti çiçeklenme. Yine çimdikleme mi yapmalı, yoksa budamalı mı?
kelebek çalısı
29-05-2013, 01:28
Derin budama yerine çiçek başlarını koparmak sanırım daha uygundur. Ben geçen sezon orta dereceli bir budama tarzında uygulama yapmıştım ama açıkçası ben de deneysel bir pozisyondayım bu konuda hala.
Bu sefer çiçek başlarını alacağım örneğin, bir de bunu gözlemlemek niyetindeyim.
YeniGine
29-05-2013, 01:35
Geçen sene temmuz ayı idi çimdikleme usulü tomurcukları aldığım ve inşallah zamanı gelince de bu kadar çok tomurcuk olur demiş idim. Fakat kasım ayında temmuzdaki gibi çok da tomurcuk olup çiçek açmadı.
kelebek çalısı
29-05-2013, 15:39
Evet işte, insiyatif size kalmış o halde Sn. YeniGine. Sorduğunuz için söylüyorum ben de kendi bitkim adına deneysel bir noktadayım ve bu konuda hepimiz krizantemlerin erkenci çiçeklerine yönelik olarak kesinlikle şunu yapmalıyız diyemiyorum. Belki de bitkiyi kendi halinde rahat bırakmalıyız ne dersiniz?
cörekotu
15-07-2013, 09:48
Arkadaylar cicekleriniz harika, bu sonbahar benimde kasimpatiya merak salacagim belli oldu :)
limon_sever
20-09-2013, 16:34
Geçen sene tohumdan yetiştirdiğim bir karıştan daha küçük kasımpatımın bu seneki tomurcuklu hali...
442983
Geçen seneki hali
http://www.agaclar.net/forum/attachments/bahce-sus-bitkileri/342074d1351588460-kasimpati.jpg
http://www.agaclar.net/forum/1038976-post578.htm
ebrulim77
20-09-2013, 17:20
salyangozların istilasına uğrayıp sadece bir sopa halinde kalmazsa benimkilerde açar inşallah.boyları epey uzadı,yaz başı budadım bakalım henüz tomurcuğumuz yok...
evdeçiçek
20-09-2013, 17:40
Bende çok seviyorum bu çiçeği bu yıl sanırım bitane edineceğim. Ama balkonda koyacak yerim kalmadı :(
eceyıldız
21-09-2013, 09:56
Geçen sene tohumdan yetiştirdiğim bir karıştan daha küçük kasımpatımın bu seneki tomurcuklu hali...
442983
Geçen seneki hali
http://www.agaclar.net/forum/attachments/bahce-sus-bitkileri/342074d1351588460-kasimpati.jpg
http://www.agaclar.net/forum/1038976-post578.htm
Kasımpatının tohumunu nereden buldunuz acaba, tohumdan üretildiğini ilk defa duyuyorum...
limon_sever
21-09-2013, 15:22
Kasımpatının tohumunu nereden buldunuz acaba, tohumdan üretildiğini ilk defa duyuyorum...
Üyelerimizden Sayın fikreteren'den gelmişti.
eceyıldız
21-09-2013, 22:25
yani kasımpatı tohumdan yetişiyor bu güzel işte...
dussokagi
29-10-2013, 17:34
çalıştığım yerin bahçesinde beğendiğim kasımpatı vardı onları köklerinden ayrırak saksılara diktim inşallah tutarlar 2-3 günde bir suluyorum güneş gören yere koydum
serkan_istanbul
30-10-2013, 19:08
Hiç merak etmeyin dipten aldıysanız tutarlar ancak çok sulamayın. saksı kurumadan dökmeyin sakın su sevgıyle kalın.
kasımpatı vallahi dipten alınınca hermevsim tutuyor.
dussokagi
31-10-2013, 16:16
saksılara diktiğim kasımpatı çiçekleri solgun gibi duruyor soğuktan olabilirmi birde kasımpatı çelik alma hangi ayda?
serkan_istanbul
01-11-2013, 16:16
solgun olmaları normal kökleri olmadıgından beslenemiyor. soguk kasınpatıları etkilemez.
dussokagi
01-11-2013, 16:48
kökleri var sulamada yapıyorum ama 1-2 ay bekletip toprağa öyle dikecem
arkadaşlar ben forumda okumuştum.kasımpatıları temmuz ayında budadım.bodur olsun diye, ama çok büyümedi ve hiç çiçeklenmedi .tomurcuk dahi olmadı.bilenler bilmeyenlere öğretsin lütfen.:)
Bu yıl kasımpatlarım sanki daha neşeli yeni yeni açmaya başladılar. Onlar açtıkça ben paylaşacağım. İşte açan patlar.
451664
451665
451666
eceyıldız
04-11-2013, 10:40
Maşallah çok güzeller. Bende bir tane var tomurcuk dolu ama hala açmadı.
limon_sever
04-11-2013, 18:18
Bayramdan önce açan kasımpatıların fotosunu çekmeyi unutmuşum ;)
451980
Pembe kasımpatılar solmaya başladı bile. Belki tohumunu alabilirim.
451981
Sarı ve beyaz renkli kasımpatlarını aynı saksıya koysam bir sorun olurmu? renkleri değişirmi?
Merhabalar KASIPATI sevenler..Cicek sezonunu aciyorum..
Coktadir bahcemde olmadigim icin anca kavustum..
Kasipatlarim
sarı kasımpatı
14-11-2013, 20:44
Bu da benim yeni aldığım sarı kasımpatılarım :D Bayılıyorum her rengine. İlk defa alıyorum bakalım yetiştirebilecek miyim. Şimdilik salonda sabah güneşi alan bir yere koyuyorum. Çiçekleri mis gibi kokuyor, bir sürü de tomurcuğu var ama çiçekler solmaya başlayınca ne yapacağımı bilmiyorum :(
454119
454120
Eriklibahçe
24-11-2013, 15:59
Balkonumun sarı güneşi :)
456305
Migros'ta kasımpatılar 1,25'e satılıyor.
sarı kasımpatı
03-12-2013, 16:28
Bu da benim yeni aldığım sarı kasımpatılarım :D Bayılıyorum her rengine. İlk defa alıyorum bakalım yetiştirebilecek miyim. Şimdilik salonda sabah güneşi alan bir yere koyuyorum. Çiçekleri mis gibi kokuyor, bir sürü de tomurcuğu var ama çiçekler solmaya başlayınca ne yapacağımı bilmiyorum :(
454119
454120
Merhaba yine ben. Kasımpatılarımı balkona koymuştum solmaya başladılar bir de baktım çiçeklerin sapında siyah küçük böcekler dadanmış :( ağlamak üzereyim. Şimdi arap sabunu aldım doğal ilaç niyetine. Hazırlayıp uygulayacağım bakalım sonuç ne olacak? Yine burada sonucu paylaşırım. Umarım işe yarar çok üzgünüm şu an :(
Merhaba, benimde kasımpatlarım bu yıl iyiydi.
Bu fotoğraflar 20 _25 gün öncesine ait:)
459646
459647
limon_sever
07-02-2014, 23:29
Geçenlerde bir alışveriş merkezinde gördüğüm karışık renkli kasımpatı tohumlarından bir paket almıştım. İçinde 80 adet tohum olduğu yazıyordu ama 80 adet yok gibiydi. 5 gün önce tohumları torfa ekmiştim. Yavaş yavaş çıkmaya başlamışlar. 40 adet çimlensede yeter. Şu an 17-18 tanesi görünüyor.
468447
yusuf bahçıvan
24-02-2014, 09:53
kasımpatılarım :p
471877
Kasımpatılar kadar çekimler de güzel, tebrikler.
limon_sever
28-02-2014, 09:51
Kasımpatıların gelişimi
472992
yusuf bahçıvan
07-03-2014, 18:32
sanki bu daha çok cosmos çiçeğine benziyor kasımpatıyı tohumdan yetiştirmek zor
limon_sever
07-03-2014, 21:02
sanki bu daha çok cosmos çiçeğine benziyor kasımpatıyı tohumdan yetiştirmek zor
2 sene önce 3-4 kök tohumdan kasımpatı yetiştirmiştim. Cosmosa benzeyen bir çeşit sanırım. Fabrika çıkışlı kapalı tohumlar almıştım. Hata olacağını sanmıyorum.
http://www.agaclar.net/forum/1036763-post571.htm
http://www.agaclar.net/forum/1214864-post661.htm
kelebek çalısı
01-05-2014, 01:30
Tomurcuk dolu olan krizantemlerden sadece bir tanesinin açmasına izin verdim. Diğerlerinin tomurcuklarını makasla aldım ama müdahale ettiğim için hep pişman oluyorum nedense.
488108
Emre İlhan
10-07-2014, 10:43
Kasımpatılar güzel çiçeklerini göstermeye başladılar:)
507908 507909
Laleci_03
19-10-2014, 13:33
Beyaz kasımpatı = Sadakat... :rolleyes:
CaylakBonsaici
28-10-2014, 13:41
Arkadaşlar yaklaşık 1.5 hafta önce aldığım kasımpatım aldığımda çok canlıydı .. Şimdi hızla çiçeklerini döktü ve yaprakları da kurumadan yeşil kalarak ölüyor .. Ne yapabilirim ? Güneş alıyor hergün suluyorum ..
Ne önerirsiniz ?
Eron2014
28-10-2014, 14:39
Kasımpatı başlığı altında ne kadar güzel resimler yüklenmiş. İnsanın canı tüm varyetelerden edinmek istiyor. Gerçekten çok güzel bir çiçek kasım patı. Bende birkaç resim yüklemeye çalışacağım, bakalım.
CaylakBonsaici arkadaşımızın sorusuna gelince, belki her gün sulamak bitkiye iyi gelmiyor olabilir. Eğer bitkiniz dışarda ise birkaç gün su vermeyin bakalım kendini toparlayacak mı?
Eron2014
28-10-2014, 15:26
Favori Kasımpatım
CaylakBonsaici
28-10-2014, 16:04
Teşekkürler ERON2014
Bir şeyi abartmasak olmuyor...Ablamların bahçesi...Kasımpatı sevdalısı...Bana biraz bulaştı ama Hiçbir güç begonvilden vazgeçiremez...
Eron2014
30-10-2014, 23:52
Sayın çaylak bonzaici. Sulamıyorsunuz değil mi kasımpatınızı? Durumu nasıl merak ettim. Düzelme var mı? Resim yükleyebilir misiniz?
Eron2014
31-10-2014, 00:11
Sayın Keopstr, 4. Resimdeki (sondan ikinci) kasımpatları çok güzelmiş. Ablanızın bahçesi yakın olsaydı, kesin bir dal çalardım. Renk uyumu muhteşem.
Begonvil sevdanıza da diyecek bir şey yok tabii ki. Egenin çok önemli bir değeri bence begonvil.
Eron2014
31-10-2014, 23:15
Bu arada, bugün dayanamadım ve pazardan iki adet sarı renkli sarkan kasımpatı aldım. Yarın fotoğrafını çekip paylaşırım.
Eron2014
01-11-2014, 08:49
524614
lilpar76
02-11-2014, 11:38
Merhabalar, ben sitede yeni üyeyim. Baharda iki kök kasımpatı da ben aldım, birisi sarı birisi mor renkli. Sarı renkli haala tomurcukta, mor renklim yeni açmaya başlıyor, bakıyorum da sizinkiler, maaşallah, açmışlar bile. Ama benimkiler, açmamış siyah cücülerin istilasına uğramışlar, çiçeklerine bir zarar dokunur diye bir şey de yapamıyorum .
Eron2014
02-11-2014, 23:27
Sayın Lilpar76, Bakü'ye sonbahar 15 gün geç geliyor herhalde İstanbul'a göre. Sarı renkli olanlar açınca fotoğrafını yükler misiniz? Siyah cücüler fotoğraftan belli olmuyor ama umarım kasımpatlarınıza bir zararları olmaz.
lilpar76
03-11-2014, 05:08
Baharda aldığımda böyleydiler
Eron2014
03-11-2014, 12:14
Sarı olanın çiçekleri ne kadar değişikmiş. Bu sene de inşallah böyle güzel açarlar.
Eron2014
12-11-2014, 23:30
Kızımın okulunun girişinde çok güzel kasımpatları vardı. Bu akşam kızımı benim almam icap etti ve gitmişken bir dal da alırım köklendiririm diye düşünüyordum. Ancak kasımpatlarının yapraklarının altı siyah siyah böceklerle dolu idi. Yaprağı çevirince hepsi kaçışmaya başlıyordu. Ben yine de sarı renkli kasımpatından bir dal aldım ve saksının birine diktim. Bu böceklerin ne olabileceği ve nasıl mücadele edilebileceği konusunda fikri olan var mı. Yakın gelecekte benim de problemim olacaklar kesin. Yumurtaları mutlaka verdır benim aldığım dalda. Yaprak biti olsa yaprağı çevirince deli gibi kaçışmaz herhalde sağa sola!
celalim01
13-11-2014, 10:31
Kasımpatılar farklı zamanlarda açabiliyorlar özellikle havaların bu kadar değişken olması nedeni ile benim bazı kasımpatılarım çok erken açtı.Eylül gibi açtılar bir kaç tanesi diğerleri ise normal zamanında şuan açıklar yaklaşık 7-8 renk ve yalın ve katlı olmak üzere kasımpatılarım var.Toprağa yakın yerden buduyorum sürekli olarak gelecek seneye daha güzel ve gösterişli bir şekilde çiçek veriyorlar.
menekşezar
14-11-2014, 10:39
Eveet kasımpatı zamanı geldide geçiyor arkadaşlar benim bahçemdeki kasımpatıları tanıştırayım sizlerle bu benim sarı kırmızı ebruli kasımpatım...Açık lila kasımpatım...Bordo kasımpatılarım...Ve en sonunda yavruağzı kasımpatım herkese iyi günler.;)
lilpar76
15-11-2014, 19:15
Mor kasımpatım tüm çiçeklerini açtı, sarı renkli hala beklemekte, kırmızı renkte açacak kibi görünüyor.
lilpar76
01-12-2014, 11:47
Sarı renkli kasımpatı çiçeklerini açtı, bahçedeki yerdeyişmeyle alakadar olarak şimdilik saksıda.
celalim01
01-12-2014, 14:13
Son resimde ki görüntü muhteşem çıkmış.
Kasımpatının tohumu var mı?.Yoksa sadece fidesinden mi dikiliyor.?
lilpar76
14-12-2014, 12:56
Beyaz çiçekli kasımpatım. Yakın çekimle daha hoş görünüyor.
Cymbelina
21-01-2015, 01:14
Arkadaşlar bir sorum olacak. Tecrübe ederek gördüm ki kasımpatı çelikle de üretilebiliyor. Bugüne kadar köklendirdiğim çeliklerin hepsi tepe kısmı yeşil olan çeliklerdi. Yani kestiğim dalda alt yaprakları koparıp üstte bir iki yeşil yaprak bırakarak ve suda bekleterek köklendirdim, bazen de direkt saksıya diktim bekletmeden.
Merak ettiğim şu: Uzun bir kasımpatı dalını (üzerinde yaprak olmadan) alt ve üstten kalem şeklinde kesip - tıpkı gül çeliği gibi veya benzer çelikler gibi - suda bekleterek köklendirebilir miyiz? Ve gene aynı şekilde alttan ve üstten kesilmiş, üzerinde hiç yaprak olmayan kasımpatını direkt dikerek köklendirebilir miyiz?
Bunu deneyen ve olumlu sonuç alan oldu mu? Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
Arkadaşlar bir sorum olacak. Tecrübe ederek gördüm ki kasımpatı çelikle de üretilebiliyor. Bugüne kadar köklendirdiğim çeliklerin hepsi tepe kısmı yeşil olan çeliklerdi. Yani kestiğim dalda alt yaprakları koparıp üstte bir iki yeşil yaprak bırakarak ve suda bekleterek köklendirdim, bazen de direkt saksıya diktim bekletmeden.
Merak ettiğim şu: Uzun bir kasımpatı dalını (üzerinde yaprak olmadan) alt ve üstten kalem şeklinde kesip - tıpkı gül çeliği gibi veya benzer çelikler gibi - suda bekleterek köklendirebilir miyiz? Ve gene aynı şekilde alttan ve üstten kesilmiş, üzerinde hiç yaprak olmayan kasımpatını direkt dikerek köklendirebilir miyiz?
Bunu deneyen ve olumlu sonuç alan oldu mu? Bilgisi olan varsa ve paylaşırsa sevinirim.
Kasımpatı genellikle Çelik ile çoğaltılır. Çelikler Taze sürgün ucu çelikleridir.Çiçek tomurcuğu olmayan Bir kasımpatı dalında (yukarıdan aşağı doğru 2-5 boğum arası) en iyi köklenir. Daha aşağılara indikçe dokular sertleşir, odunsu hale gelir ve köklenmesi zor olur veya köklenmez.
kısaca kartlaşmış dal parçası köklenmez!!.
Köklenmiş kasımpat çelikleri
Herkese Merhaba,
Kasımpatılarımla ilgili bir sorum olacak.
Gecen Kasım ayında çaok severek aldığım kasımpatılarımı çiçeklerini döktükten sonra aralık-ocak gibi derin budama yaptım.
Daha sonrada tüm yapraklarını döktüler ve sadece saksıdan çıkan kuru dallar olarak kaldılar.
Bahçedeki diğer bitkilerimin canlandığı bahar ayında tomurcuk verecek sandım ama hiç bir hareket yok kasımpatılarımda.
Bu dönemde bir hareket olması gerekmiyor muydu?
Sizce kurudular mı?
Fotoğraf yok şu anda yanımda ama topraktan çıkan kuru cılız dallar gibi düşünün.
Hakkı Şen
25-05-2015, 12:09
Merhaba.. Bence kasımpatılarınız artık yoklar. Çok derin budamalarda kayıplar olabiliyor. Bu tür budamalarda her dalda 2-3 sağlıklı yaprak bırakmaya özen göstermeli ki bitki yaşamına devam edebilsin. Kasımpatılar kış aylarında dahi sürgün verirler o sebeple hala bir hareket yoksa kayıp sayabilirsiniz..
Merhaba.. Bence kasımpatılarınız artık yoklar. Çok derin budamalarda kayıplar olabiliyor. Bu tür budamalarda her dalda 2-3 sağlıklı yaprak bırakmaya özen göstermeli ki bitki yaşamına devam edebilsin. Kasımpatılar kış aylarında dahi sürgün verirler o sebeple hala bir hareket yoksa kayıp sayabilirsiniz..
Cevabınız için teşekkür ederim.
Ancak budamayı dediğiniz gibi yapmıştım.Dallar üzerinde bayağı yaprak kalmıştı.
Sonra kurudular.Ben de kışın yaprak döktü diye endişe etmemiştim.
Şimdi hala hareketlenme olmayınca sorma gereği hissetim.
lenavita
28-05-2015, 17:51
selam ben ilk bahar başında kasımpatı ektim.büyümedi şimdi bir aydır su dolu kovaya koydum hali bu sıcaklarda 30 derece ama morali iyi tabi sadece denemek istemiştim çünkü kasımpatıları yetiştiremiyorum ilk bahar sonbahar geçiş dönemleri için bu çareyi kulanabilirim çünkü bizde sıcak
eskici35
10-08-2015, 21:18
Merhaba çelikleme ile saksıda 5 tane kasımpatı köklendirdim fakat son Günler'de tamamında siyah böcekler oluşmaya başladı. Böcekler tepe yapraklar ve yaprakların Altın'da bulunuyor. Çelikleri aldığım kasımpatıda böcek hiç oluşmamasına rağmen bunlarda neden oluştu? Toprak farkından olabilir mi? Bir de bu böceklerden nasıl kurtulabilirim?
lenavita
20-09-2015, 17:47
merhaba moralim çok bozuldu adana da neden kasımpatı yetiştiremiyorum 3 santim kestim yazın ama yeşermedi yok oldu gitti bende şimdi bahçede bir dal var onu saksıya aldım
mavi eylul
14-11-2015, 22:06
Mor kasımpatım tek bir kök ve çok güzel açtı geçen sene çocuklar yüzünden açtıklarını görememiştim...
2 kok kasimpati almistim 1 2 ay oncesinde. Buaralar uzerlerindeki tomurcuklar acmaya basladi. Harika ciceklerini gorunce hemen cogaltmayi dusunmeye basladim. Okuduklarima gore uzerinde tomurcuk olmayan dallarin koklendirilecegi yaziyor ama uzeri tomurcuksuz dal bulamiyorum.
Alacagim dal **** kok diyeyim, en az kac santim olmali, simdi koklendirme yapabilirmiyim ve dikkat etmem gereken tavsiyeleriniz var mi?
2 kok kasimpati almistim 1 2 ay oncesinde. Buaralar uzerlerindeki tomurcuklar acmaya basladi. Harika ciceklerini gorunce hemen cogaltmayi dusunmeye basladim. Okuduklarima gore uzerinde tomurcuk olmayan dallarin koklendirilecegi yaziyor ama uzeri tomurcuksuz dal bulamiyorum.
Alacagim dal **** kok diyeyim, en az kac santim olmali, simdi koklendirme yapabilirmiyim ve dikkat etmem gereken tavsiyeleriniz var mi?
Bu zamanda (Kısa günlerde) tomurcuksuz dal olmaz . Kökü ile ayırabilirseniz ayırın, yetiştirin baharda (Nisandan sonra) gelen sürgünlerden yani tomurcuksuz dallardan köklendirme yapın.
Veya tomurcuklu aldığınız dalın tomurcuklarını koparıp dikin veya suya koyun ama oturma odanıza koyun saksısını. Yani geceye kadar odanızın ışığı "Uzun gün" tesiri yapsın. Tomurcuk oluşumunu engellesin. Tabi gece ye kadar ışık yakıp oturuyorsanız!!..
merhaba moralim çok bozuldu adana da neden kasımpatı yetiştiremiyorum 3 santim kestim yazın ama yeşermedi yok oldu gitti bende şimdi bahçede bir dal var onu saksıya aldım
Yukarıdaki mesajım sizin için de geçerlidir...
lenavita
21-11-2015, 16:20
adanana sevmiyor bu çiçek şimdide açmıyor D :)
lilpar76
23-11-2015, 12:57
Kasımpatılarım açtılar... Üç tane sarı yeni.
birgaripyolcu
04-12-2015, 00:45
Arkadaşlar birbirine yakın olan kasımpatılardan beyaz ve sarı kırmızı renge dönüşüyor,bu renk değişiminin çaresi yokmu...
çiçeksever
04-12-2015, 07:46
Yeriniz varsa mesafeyi uzaklaştırın.
Arkadaşlar birbirine yakın olan kasımpatılardan beyaz ve sarı kırmızı renge dönüşüyor,bu renk değişiminin çaresi yokmu...
soğuk havada çiçeklerin (Hatta bitkilerin) rengi değişir kırmızı-pembemsi olur.
gunes tor
16-10-2016, 11:24
Merhabalar bunlarda benım yazın diktiğim kasımpatılarım..Bu sene yetiştirdiğimde farkettıgım bır konuyu aktarayım size..Biliyorsunuz kasımpatılar 12 saat karanlık görmeyince tomurcuk vermıyor **** vermekte cok zorlanıyor..evet 12 saat karanlık doneme gectık ancak ılk resımdekı kasımpatım sokak lambasının ışıgı direk uzerıne geldiğinden tomurcuk vermedı gölgede kalan kısımlar ıse tomurcuklanıp cıcek acmıs durumdalar..artık hepsıne siyah poşet gecırıyorum..diğer ışık almayan kasımpatılarım ıse coştular..:p
630474
630475
630476
630477
kaktüsaşığı
16-10-2016, 21:55
Arkadaşlar 2 saksı kasımpatı aldım, şimdi anlamadığım bir konu var bu çiçek mevsimlik midir çok yıllık mıdır
YeniGine
16-10-2016, 23:02
Arkadaşlar 2 saksı kasımpatı aldım, şimdi anlamadığım bir konu var bu çiçek mevsimlik midir çok yıllık mıdır
Hayrlı olsun yeni çiçekleriniz; kasımpat ekim-kasım ayında çiçekli diğer dönemlerde yeşil yapraklı oluyorlar... Çok yıllık yani...
kaktüsaşığı
16-10-2016, 23:22
Çok teşekkür ederim cevabınıza
gunes tor
18-10-2016, 09:07
Gubrelemekten pek bahsedilmemiş sanırım..bence kasimpatilar tomurcuk verdiği zaman hafif bir gübreleme çiçekleri coşturduğunu dusunuyorum..ben npk vermistim..yoksa mor kasimpatim, vahim durumda alinmisken bu hale gelmesi bir mucize olurdu..
lilpar76
10-11-2016, 14:34
Benimkiler açtılar...
gunes tor
28-11-2016, 22:14
lilpar76, sarı kasımpatılarınızı kışa girerken hangı boyda buduyorsunuz acaba?
lilpar76
29-11-2016, 08:50
Sarı kasımpatılarımı yalnız bir kere tam dipten budadım. O da çiçekleri bittikten sonra, yanılmıyorsam kış sonuydu. Zaten ne kadar çok sulasam da fazla boy atmıyor.
drdolantin
30-11-2016, 14:21
Arkadaşlar kasımpatımdaki bu çiçeklerin kararması normal mi? :(
http://i.hizliresim.com/NlqbzP.jpg
gunes tor
30-11-2016, 21:41
drdolantin , çiçekler geçtiği için bence artık bozulmaya başlamış..bence gayet normal..
Arkadaşlar sonbaharın başında kasımpatı dikmiştim bahçeye..Burda kışın -15.lere düşüyor..normalde malç yapıldığında kasımpatılar yaşıyor..ancak bunlar kucuk oldugundan ve sonbaharda diktiğimden bazı yabancı siteler köklerin tam gelişmediği için kışı cıkaramayacagını söylüyor..ben gubre ve yapralardan malç yapmıştım ancak şimdi düşünüyorum acabaya saksıya alıp içeri alsam mı bunları diye.. :(
lilpar76
11-12-2016, 20:08
Ben de sarı kasımpatılarımı geçen yıl sonbaharda ve küçük kök iken dikmiştim, kışı sorunsuz atlattılar.
Beğendiğim kasımpatılardan buldukça almaya çalıştım. İçlerinde en güzelleri bunlar oldular. Yerleri de iyi olunca suyunu da tam olarak aldılar. Tomurcuklu hali
635301
Açmış halleri
635302
635303
635304
635305
Bunlarda benimkiler cok guzel ciceklendiler. Ben yaz basi dipden budayarker kestiklerimi atmiyorum bir yerlere sokusturuyorum. Hepside tutuyor. Simdiye kadar hic fire vermedim.http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/b3715e1d6fc6894199741b0ab022fcd8.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/c822d5e3ceb050547ec2e3c5ae425003.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/fac656ec908ced370b315295cbeb5104.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/eccd602af22fc149486ea90f44df9c35.jpg
Отправлено с моего HUAWEI Y511-U10 через Tapatalk
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/2fa971aa3a7dac7a415b08c93ec4f225.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20161211/5aaf414a5720578bacdac24a3a7d89cf.jpg
Отправлено с моего HUAWEI Y511-U10 через Tapatalk
lenavita
20-11-2017, 18:15
Bu kasımpatı tam Adana havası na uygun bir çeşit sonunda benimde mis gibi kokan kasımpatı m oldu binada razıyım
Kasımpatı çiçeklerinden komşudan aldığım büyük beyaz çiçekli olan dışında çjçeğjj kokulu olan yok. Sizin çiçeklerden yaprağı dışında çiçeği güzel kokulu olan var mı?
sardunya18
21-11-2017, 11:42
Benim bu kasımpatım da kokulu çiğdem gibi kokuyor .Ben çok sevdim kokusunu geçen sene almıştım kışı iç mekanda geçirmiş di şimdi dışarda saksıda donar da yazın yine çıkar mı orasını bilmiyorum .
lenavita
26-11-2017, 10:00
Benim kasımpatı m. Da bu Adana'nın şartlarına dayanıklı hem baharda açıyor hemde Kasım'da
lenavita
26-11-2017, 10:04
Mis gibi kokan kasımpatı derken kasimpatinin genel kokusunu seviyorum arkadaşlar
sevgihoca
27-11-2017, 21:12
Benim kasımpatılar da çiçek açmışken burda da paylaşayım.Çok çabuk büyüyorlar.Bu ikinci kışları,diktiğimde küçücüktüler.
661779
661780
Selma_321
27-11-2017, 23:01
Benim kasımpatılar da çiçek açmışken burda da paylaşayım.Çok çabuk büyüyorlar.Bu ikinci kışları,diktiğimde küçücüktüler.
661779
661780
Sevgi hocam bu güzel kızlarınızın tohumundan paylaşmasınız tohum dağıtımda
Selma_321
27-11-2017, 23:04
Sayın muda sayın ulduz bu güzelliklerin tohumlarından paylaşmaz mısınız tohum dağıtım etkinliğinde..Hepinizinde harika kasımpatıları var ellerinize sağlık.
Sn. Selma;
Kasımpatı çiçekleri şu anda açık durumdalar. Burada mevsimin ilk karı yağdı. Çiçek tohumu olgunlaştığını henüz görmedim. Muhtemelen soğuklardan dolayı yetiştiremez. Tohum olsa neden paylaşmayalım.
Selma_321
28-11-2017, 16:40
Teşekkür ederim cevap verdiğiniz için sevgili muda.
karabekir
29-11-2017, 12:11
Minimum emek, maksimum fayda diyebileceğimiz çiçekler.
Bazı çiçeklere verdiğimiz emeğin herhalde 10 da birini bu çiçeklere versek çok daha güzel şeyler ortaya çıkar.
sevgihoca
30-11-2017, 08:35
Sevgi hocam bu güzel kızlarınızın tohumundan paylaşmasınız tohum dağıtımda
Sevgili Selmacığım,kasımpatıyı çelikten üretmek daha kolay.Tohumundan hiç haberim yok.Sevgiler.
Selma_321
30-11-2017, 19:25
Sevgili Selmacığım,kasımpatıyı çelikten üretmek daha kolay.Tohumundan hiç haberim yok.Sevgiler.
Teşekkür ederim sevgihocam..sevgilerimle
Sûz-i Dilârâ
01-12-2017, 18:03
Kasımpatı çok sevdiğim bir tür ama şu bitleri yok mu? Bahardan kışa kadar temizle temizle bitmiyor burada kışın bile üstünde gıcık. Gövde, yapraklar her yeri simsiyah, sırf bu yüzden yetiştirmiyorum saksıda, belki bahçeli evim olursa şöyle yalnız bir köşede yetiştiririm.
Bu sıralar da tam zamanı çiçekçilerde görüyorum içim geçiyor almamak için direniyorum desem de yalan, üç tane aldım, teyzenin bahçesine bu yaz başı sökülmek üzere diktim. :) Bir tane de forumdan geldi onu da diktim yanlarına, tuttu. Köyde kayınvalidemin bahçesine istifliyorum şimdilik balkona koyamadıklarımı:)
kahramanteke
19-12-2017, 11:44
merabalar; yaklaşık 500 tane kasımpatı tohumu aldım ve bahçemi sırf onlarla doldurucam. başarabilirsem kasımpatı ormanını sunucam sizlere
kasımpatı çiçeklerinden komşudan aldığım büyük beyaz çiçekli olan dışında çjçeğjj kokulu olan yok. Sizin çiçeklerden yaprağı dışında çiçeği güzel kokulu olan var mı?
Çiçekleri kokulu olan beyaz kasımpatı. Zaman içinde görüntüsü ve rengi farklılaşıyor. En büyük çiçeklere sahip olan bu.
663483
663484
Balkonda çelik alarak diktiğim kasımpatılar da çiçek açtılar. Renk farklılığı zamana, bitkinin hava durumuna göre renklenmesi oluyor. Farklı görünmesi de hoş.
663485
663486
Kasımpatılarım...
684049
684050
Geçen yıl alınan kasımpatılarıma iyi bir budama yapamadım sanırım. Ayrıca çok sık böceklenme problemi yaşadım. Bakalım bu yıl biraz daha tecrübeliyim. Umarım bakımını yapabilirim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.