Bağlan

View Full Version : Hozat / Bahçe

Sayfalar : [1] 2 3 4 5

hozat
03-06-2009, 13:25
Sabah sefaları eşliğinde bahçeme hoş geldiniz
Fotoğrafı tanıtım yazısının altında duruyor.

Bahçenin bulunduğu şehir: Bodrum/Akyarlar

Bahçenin büyüklüğü: 350 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Devamlı güneş alır,kış aylarında yağış alır, çok rüzgâr alıyor.

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri:Haritadaki yerine göre, (9a)

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) Yazlık konut

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? Daha önce kullanılmadığı için, biz aldığımızda insan boyu sararmış kuru otlarla kaplıydı.Yılan vardır diye içine girmeye çekinmiştik.
Hikâyesinin detaylarını bahçe sayfamda anlatmıştım.

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? Dokuz yıl oldu, ilk kullanıcısı biz olduk.

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Tasarım yapmadan önce, aynı yörede yapılmış bir çok bahçeyi dolaştım.

Belli bir bölümü meyilli olduğu için o tür bahçelerden örnek aldım. Yerli ve yabancı çok dergi inceledim.Ne tür bitkiler ekeceğim konusunda profosyonel yardım aldım sayılır.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz Planı yok. Bir bölümü 3 set halinde kademeli iniyor,gerisi düz alan şeklinde.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel): Kış dönemlerinde,bahçelere genel bakım yapan kişiler ilgileniyor.Orada olduğumuz dönemlerde kendimiz ilgileniyoruz.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Bengonvillerin gölgelediği bir teras, çam ağacının altında küçük bir çardak var.

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Evet var, kalıcı türleri bırakıp, ağaçlar. netten edindiğim bilgi ve tecrübelerle yeni bir tasarım yapmak istiyorum.

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) Alan küçük olduğu için çok ağaçlandırma olamıyor, şu an mevcut olanlar bile fazla sayılır.

AĞAÇLAR: 2adet nar ağacı biri tatlı, biri ekşi, kayısı, erik, büyük bir fstık çamı, jakaranda, palmiye vardı zararlısı kuruttu.

ÇALILAR:Begonvil, fırça çalısı, mavi yasemin, mine çalısı, japon gülü, murra yasemin, guarana.

DİĞER: Mercan, 3kök gül, çeşitli yöresel bitkiler, sabah sefası ve pandora sarmaşığı, çok renkte gazanyalar, canna,beyaz zambak, sosyete sarmısağı, sardunyalar ve "endemik bitki "türlerini sayabilirim.
Gelincikler de her bahar misafirim olarak yerlerini alırlar.

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Ben, kaybolmaya yüz tutumuş endemik bitkileri bulup bahçeme taşıyorum.

Bunlar arasında. Başta kum zambağı, ada soğanı, çiriş otu, yılan yastığı, akdeniz ak yıldızı ve acı baklayı saya bilirim.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Kum zambağı.

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Evet yapıyorum. çelik, tohum ve soğanla üretebiliyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Su sıkıntımız yok kuyudan geliyor. Sulamayı dönerli aparat ve hortumla yapıyoruz.(ne yazıkk ki,)

tasarrufu için neler yapıyorsunuz?Su parasız ve bol olduğu için savurganlık yapmıyorum. Bahçe musluğunu hiç unutmam işi bitince hemen kapatırım.

Toprak özellikleri : Volkanik ağırlıklı, geçirken su tutma özelliği az bir toprağı var.

Kompost yapıyor musunuz? Hayır yapmıyorum, denemedim.

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? İlk yıllar her bulduğum bitkiyi ekerek, karmaşa yarattım. En büyük hatam ise, güzelim jakarandayı çamın yakınına diktik, çam o kadar büyüdü ki, Jakaranda güneşi görebilmek için yana kaçmaktan çarpık büyüdü .

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz?Beyaz sinek ve bitler oluşuyor, onlarla doğal yollarla savaşıyrum. Zirai ilaç pek kullanmıyorum.

Bahçeniz organik mi? İlaç kullanmadığım için organik sayılabilir.

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Keçi gübresi, çok nadir hallerde kısıtlı miktarda kimyevi gübre kullandığım oluyor.

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Seyrek te olsa, manasa rastlıyorum.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Hortumla sulama yapıyoruz.

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Güney cephemde küçük bir tepe var, denize bakan cepheden çok rüzg'ar alıyor.

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Çiçek çeşitlerini az ama yoğun dikmiş olmaktan memnunum.

Bahçe duvarlarını katrak taşı ve üzerine ferfoje yaptırmak

Bahçemde: Beğonvil, mercan,ve sabah sefası bulundurmak ve de,3 yılda ancak başarabildiğim gelincikleri bahçemin vazgeçilmezleri yapmaktan çok memnunum.

83426

Cumhur Tonba
03-06-2009, 13:30
Diğer fotoğraflarınızıda bekleriz.

Koyu yeşil
03-06-2009, 13:32
''Merhaba'' için daha uygun bir bitki olamazdı sanırım :) Bu bitki çocukluğumda bahçe içindeki evimizin balkon demirlerimizi sarardı.

hozat
03-06-2009, 13:40
Starliçelerden bir bölüm

83431

delete61
03-06-2009, 13:59
Sayın hozat sabah sefanız nekadar güzel sarmış merdiven korkuluğunu, kapıyı açtığınızda sizi zorlu güne hazırlamak için çiçekleriyle günaydın demeleri gerçekten büyük mutluluktur eminim, Starliçeniz demeyeyim starliçelerinizinde Maşallahı var Allah nazarlardan korusun emeğinize sağlık ve diğer güzelliklerinde resimlerini bekliyoruz. Saygılar

hozat
03-06-2009, 14:01
fotoğrarları küçültmek gerekiyor,istediğim resimleri gönderemiyorum,şimdilik bunlar geldi.Devamını bu gün halledeceğim

Beyaz gazanya
83440

hozat
03-06-2009, 14:09
Sevgili koyu yeşil,

Kırk yıl öğrettim,şimdi öğreniyorum.Yardımlarınız için teşekkürler.Daha soracağım çok şey var,(Ben küçük sözü dinlerim)

daha güzelleri sonra gelecek

Koyu yeşil
03-06-2009, 14:13
Sevgili öğretmenim, her zaman yardıma hazırız, rica ederim.

Starliçeleriniz muhteşem, en sevdiğim çiçeklerden biridir. Benimde bir saksıda starliçem vardı, keyifsizleşince bahçeye aldım, ama hala hiç mutlu değil malesef.

Merak ettim, bu güzellikler İstanbu'lda mı Bodrum'da mı acaba?

Güngör Salman
03-06-2009, 14:19
Bu başlığı görünce içim pırpır etti Sevgili Hozat bahçeni görmek çok güzel.

hozat
03-06-2009, 14:32
Sevgili koyu yeşil,
Bunlar Bodrum,dan .10 kök var açtıkları zaman muhteşem oluyorlar .Birde mercanlarım var onlarda çok güzeller.

starliçeler ilk sene verimli olmuyor ,biryıl sonra yerine alışıyor.Yaprakları çok uzuyor .bir de ne yazıkki yazın açmıyor,
en güzel zamanı eylülden sonra başlıyor.

benimkiler çok sıklaştı ayırmak gerekiyor,sizler bu konuyu araştırın,
nasıl ayrılacaklar,kök sistemi çok sağlam.hiç olmassa meraklıları ile paylaşırım,seve seve veririm.

Koyu yeşil
03-06-2009, 14:37
Benzer bitkilere tutkunluğumuz var anlaşılan, cananlar, starliçeler, mercanlar :) Mercanların resmini merakla bekliyorum. Ben de sarı ve kırmızı var, ikisi bir arada. Bir de beyazını bulsam :)

uzman16
03-06-2009, 14:45
Ne güzel, keyifle gezip biraz soluklanacağımız bir bahçemiz daha oluyor.

Kimbilir ne güzelliklerle karşılaşacağız. Ellerinize sağlık.

Zeferan
03-06-2009, 14:57
Bir starliçe hayranı olarak gözümü kırpmadan izledim bahçenizi. Allah (c.c.) nazarlardan korusun. Starliçelerinizi seyreltirken beni de unutmazsanız çok mutlu olurum. İsterseniz ben de size farklı aloe ve gözyaşı çiçeği dalı yollarım. Köklenmiş olarak.

Saygılar

günebakan
03-06-2009, 15:33
Starliçe muhteşem sevgili Hozat ama bunlar yetmez bize daha gezmemiz lazım bahçeniz'de:)

gilan
03-06-2009, 15:36
Starliçe dediğin bir saksıda bir tane olur. Güzel bir durumda satın alınır ama bir daha açmaz, sonra gitgide bozulur falan.

Sizinkiler kuralları bilmiyorlar galiba :)
Muhteşem :)

günebakan
03-06-2009, 15:45
Türk starliçesi bunlar sevgili Gilan ne yapacakları belli olmaz değilmi sevgili hozan:D:D:p

hozat
03-06-2009, 16:52
Sevgili gilan ,
Saksı ona dar gelir ,siz onun kök yayılışını görseniz şaşarsınız.Yakınındaki bir şeftali fidanının köküne ulaşıp kuruttu.topraktan çıramıyorsunuz.

çiçeklenmesine gelince :Ekimde başlıyor Ocak_şubat aylarında çoşuyor .nisan-mayıs aylarında çiçeği bitiyor.Yazın göremiyorsunuz bir daha.

mormenekşe
03-06-2009, 18:42
Sayın Hozat hocam bu güzellikleri bizden esirgemeyin maşallah çok güzeller.Starliçelerinize bende bayıldım, galiba bundan sonra gelecek fotoğraflar daha da harika olacak.Sağlık ve mutluluk içinde bu güzeller arasında bereketli ömür diliyorum size.
Sevgili Koyu Yeşil iyi ki bu sayfayı açmışsınız teşekkürler yoksa bu güzellikleri görmekten mahrum kalacaktık.

hozat
03-06-2009, 18:55
Şakayık
83517

hozat
03-06-2009, 19:32
Bahçenin dışında duvar dibi güzeli

83540

hozat
03-06-2009, 20:52
Her yıl pencerimin önünde güneş alıp içimeyi bekleyen
Gelincik şuruplarım.

83546

hozat
03-06-2009, 20:56
Mercanlar birinci setten sarkıyor

83550

hozat
03-06-2009, 20:59
Bir başka köşe
83551

hozat
03-06-2009, 21:02
Abla kardeş keyifteler

83552

hozat
03-06-2009, 21:07
Bir başka güzellik

83553

günebakan
03-06-2009, 21:20
Mercanlar nasılda sarkmış öyle çok güzeller sevgili Hozat. Ayrıca cam önündeki gelikcik şuruplarıda çok hoş görünüyor ben hiç bilmiyorum gelincik şurubunu sitede öğrendim tadınıda merak ediyorum açıkcası:)

jineop
03-06-2009, 21:33
Sevgili Hozat,
Bu kadar güzel bahçenizi bizle daha önce paylaşmadığınız için bence cezayı hakettiniz. Arkadaşlar haksızmıyım? Teşekkürler Koyu Yeşil.

hozat
03-06-2009, 21:34
sevgili günebakan,

bu sene bahçem gelincik tarlasına dönmüştü,3 yıl uğraştım ve bahçeye taşımayı başardım.onların rüzgar önündeki salınışlarına doyum olmuyor.Elimde çok tohum var isteyen herkese verebilirim.

Şuruba gelince obenim nostaljim,Nefis bir rahiyası var ,üstelik te doğal

günebakan
03-06-2009, 21:40
Ben isterim tohumlarından hatta kısmetse istanbula geldiğimde elden almak isterim. Sizin için'de uygun olursa:) Ayrıca gelincik bulursam buralarda kesin deneyeceğim şurubunu.

hozat
03-06-2009, 21:50
Çardağı gölgeleyen begonvil

83559

hozat
03-06-2009, 21:56
aşılı begonvilim,henüz bebek sayılır

83563

hozat
03-06-2009, 22:23
sevgili arkadaşlar,
Ben bir gelincik fanatiğiyim.Bu nazlı çiçek,havası bozulan yeri terkedermiş.İstiyorum ki herkesin bahçesini süslesin.

tohumlarını seve seve isteyen herkese veririm.Yalnız bu mevsimde çimlenir mi bilemem.Artık bahçemde her yıl kendisi çıkıyor, beni hiç uğraştımadan.

hozat
03-06-2009, 22:42
Sevgili jineop,
Günlerdir uğraşıyodum bu fotoğraf işini halletmek için.Sayın Cumhur,,un teorik olmayan yalın anlatımı ile bu kadrını başardım.

Henüz küçültmeyi başaramadım.Gelen fotoğraflar kalitesiz oluyor farkındayım.

Sen yaban çiçeklerini yazdıkça içim gidiyordu.elimde kova ,su şişesi
kürek dağ bayır dolaşırım.bahçeye taşıtabildiklerim:
kum zambağı - acı bakla_ gelincik_sarı papatya- mor menekşe-istifno(Egede salatası yapılır)Yabani sarmısak,reyhan,dağ kekiği vs

Yani bir köşede ,şehili kızlar salınırken ,bir başka köşede kırsaldan gelen doğal güzellerim de eksik olmuyor.

Güngör Salman
03-06-2009, 22:46
Hepsi çok güzeller sevgili Hozat ha birde kız kardeşim bana almanyadan gelincik tohumu getirdi aşılı gibi dedi kocaman açıyorlarmış ben bu sene ekmedim isterseniz gönderirim sevgiyle.

hozat
03-06-2009, 22:52
Çok sevinirim Güngör, bahçede bu sene sıkla,men rengi açan oldu,aşılı filan değildi.resmi var ama makinada.Şu teknonoji işini ilerletmeye çalışıyorum.Sizlerle paylaşağım çok şey var.

sakız yumuşadı,onun da yeri ayrı.

Güngör Salman
03-06-2009, 22:56
Tamam 1-2 gün içinde gönderirim Kenger sakızını yumuşatmakta epey zor:))

Cumhur Tonba
03-06-2009, 23:14
Sevgili Hozat,
Bu kadar güzel bahçenizi bizle daha önce paylaşmadığınız için bence cezayı hakettiniz. Arkadaşlar haksızmıyım? Teşekkürler Koyu Yeşil.

Sayın Jineop. Sayın Hozat'ın şu an öğrencilik devri. Çok yakında tüm güzellikleri göz önüne sereceğine eminim.

zenfree
03-06-2009, 23:26
Sayın Hozat bahçeniz çok güzel. Özellikle mercanların olduğu kısımdaki renkler büyüleyici. Ellerinize sağlık.

Arzu Kasapoğlu
03-06-2009, 23:38
Ne gizli bahçeler varmış da gün ışığına çıkmayı bekliyormuş. Sevgili hozat bahçeniz çiçekleriniz hepsi ayrı ayrı çok güzel.

Sizi tebrik ederim.

jineop
03-06-2009, 23:43
Sevgili Hozat,
Şehirli kızlar her gün podyum da ,kendilerine baktırmayı da iyi beceriyorlar,önemli olan köşede ,orda burda kakmış gizli güzellikleri ortaya çıkarmak.Sizin gibi...
Sevgili Cumhur Tonba soluğunuzu özlemişim yeniden Merhaba...

hozat
04-06-2009, 00:11
Beyaz japon gülü,latince adını bilmiyorum.
Bu türü gece kapanmaz,çiçekleri açık kalır.

83602

hozat
04-06-2009, 01:41
buda başka bir güzellik

83609

hozat
04-06-2009, 01:51
biz küçükken gelincik tomurcukları ile bebekler yapıp oynardık.İşte onlardan örnekler.

.83610

83610

hozat
04-06-2009, 01:57
Bunlarda arkadan verilen pozları.

83611

sabah
04-06-2009, 10:15
Bahçeniz çok güzel. İlk fotoğrafın sabahsefasi olması çok hoşuma gitti.

Bizim bahçede de doğal olarak çıkan, nispeten küçük çiçekli gelincikler var. Aslında iyi aklıma getirdiniz ben de tohumlarını toplayayım.

..starliçeler...benimkiler çok sıklaştı ayırmak gerekiyor,sizler bu konuyu araştırın, nasıl ayrılacaklar,
Bir iki yerde okuduğuma göre starliçe ayırımı için
Bahar sonu yaz başı çıkartılıp, keskin bıçakla bölme işlemi yapılabilir. Çıkarıp bölün, tercihen köklendirme hormonu sürün, toprağa dikin ve birkaç gün su vermeyin. denmekte.

Bizim bölge onun için soğuk ama kışın içeri almak üzere saksıda denemek isterim.:rolleyes:

COYOTE
04-06-2009, 10:22
Herşey çok güzel ;)

hozat
04-06-2009, 10:27
teşekkür ederim Sabah,

Sabah sefasına ben "Günaydınım"diye seslenirim.öyle neşeli ddurmuuruşları var ki insana sabah sabah mutluluk veriyorlar.

Bu gün günaydınım siz oldunuz,SAbah tan;sabahın ilk mesajı ne geldi.teşekkür ederim
Starliçe bilginizi bir kökte deneyebilirim

M.Sema
04-06-2009, 10:27
Bahçeniz çok güzel olmuş, ellerinize sağlık, sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, huzurlu ve bol renkli bir ömür geçirmenizi dilerim.

hozat
04-06-2009, 10:59
Teşekkürler M.Sema,güzel dileklerinizle güne iyi başladım sağolun.

Sevgili Arzu Kaspoğlu,

Sizin""gizli bahçe ""dediğiniz güzel balkonunuzuda çay içmeyi hayal ettim geznirken.orayı gizlemek ne mümkün çok güzel,elinize sağlık.

Arzu Kasapoğlu
04-06-2009, 11:02
Sevgili Hozat, gizli bahçemde her zaman çaya beklerim :)

zbk74
04-06-2009, 11:03
sayın hocam bu sitenin taze bi üyesi olarak,bahçenizin güzelliğine diyecek neyim varki:))elleriz dert görmesin...:)hele hele o narin starliçenin büyüsüne sadece fotoğraflardan tanık olduğum için,paylaşmayı arzuladığınız zaman taliplilerden biride benim..şimdiden teşekkürler.tüm çiçek dostlarıma da saygı ve selamlarımla...

mormenekşe
04-06-2009, 11:04
Sayın Hozat gerçekten bahçeniz cennetten bir köşe gibi, fotoğraflara baktıkça içim huzurla doluyor bu duyguyu birkaç bahçede hissettim,Adalet ablanın,Güler ablanın,Nurcanaybay'ın ve sizin bahçenizde değişik bişey var.Diğer arkadaşların bahçelerini de çok beğeniyorum ama onlardan aldığım duygu farklı,neşe,enerji, canlılık gibi
sizlerin bahçesinde mistik bi hava var.

hozat
04-06-2009, 11:04
Sevgili Zenfree,
güzel görüşlerinize teşekkürler.Mercan çok dertsiz bir çiçek .Ne hastalığı var,ne zararlısı.Tek derdi su,birde sertleşip uzayan dallarnı kesmek.

Mercan küp içinde de çok dekoratif duruyor.

hozat
04-06-2009, 11:36
Sevgili Gönül Dostları,

Bahçede çekilen en güzel görüntüler (150 poza yakın)makinanın içindeyken kazaya uğradı yani çalındı.

Fakat eşim ve ben eski kuşak olduğumuzdan,fotoğrafı kart üzerinde görmekten hoşlanıyoruz.

Ben yinede gayret edip 3 aydır bilgisayarı kullanmayı ucundan kıyısından kullanmaya başladım.

Makina çalınmadan önce 20 pozu tabettirmiştim.Bu resimleri karttan fotoğraf olarak çektim güzel olmadı.Teknolojide bunun bir yolu var mı acaba?
Belki bunun da bir çaresi varrdır, bilgilenirsem onları da bilgisayara aktaracağım.Bu gün Eminönüne inip oralardan bilgi almaya çalışacağım
Konu hakkında bilgisi olan varsa yazsın banana çok sevinirim.

COYOTE
04-06-2009, 11:52
Tarayıcılı yazıcınız var mı? Hani üstü açılıyor fotokopi makinası gibi. Olmadı bir fotoğrafçıda resimlerinizi taratıp CD ye attırabilirsiniz.

COYOTE
04-06-2009, 11:59
Rica ederim.;)
Bizimle de paylaşırsınız değil mi harika bahçenizin fotoğraflarını?

hozat
04-06-2009, 12:17
Sevgili COYOTE,
İlgin için teşekkürler, torunuma (15 yaşında)tarayıcıdan söz ettim.Anneanne bende skınır var sana yaparım demez mi?Gende senin cevabın beni aydınlattı sağol.

Bahçemin resimlerle hikayesini anlatmak istiyorum .bir çöl nasıl vaha oldu diye.
Son iki senedir değişik çiçek ekmiyorum,döndüğmde soğanları sökülmüş,bilinçsizce çelikler alınmış,hatta çit şeklinde olan çalılarımı yerinden çıkarılmış olarak buluyorum.
Yöresel çiçeklere dokunmuyorlar pek.

hozat
04-06-2009, 12:25
Sevgili Nurcanbay,

Ben latince isimlerini bilmiyorum bir kitapta "telgraf çiçeği" olarak okudum.Aynen dediğiniz çiçek ,ben çok çeşittense aynı çiçeği yoğun olarak kullanıyorum ,eflatun çiçeklerine sabahları çok arı geliyor.

Tozlaşma konusunda onların varlığı sevindirici ******.

Her budamada onlarca çelik atmak zorunda kaldım,o zaman bu siteyi bilmiyordum.
Çelik verince almıyorlar gizli alarak ortamı talan ediyorlar.Şu çalınan çiçek tutar batılına çok kızıyorum ama elden ne gelir.

hozat
06-06-2009, 00:50
Gazanyalar hayatından memnun gözüküyor.

84225

Koyu yeşil
06-06-2009, 12:48
Benim nutkum tutuldu, beğenimi anlatacak kelime bulamıyorum. Valla bilseydim bu kadar muteşem olduğunu, çok daha önce açardık başlığı :)

Ne kadar zevklisiniz ve bitkileriniz ne kadar sağlıklı maşallah. Gelincik bebeklere bayıldım, çok şekerler :)

hozat
06-06-2009, 13:31
Sevgili Koyuyeşil,

Bu çorbada senin tuzun var,bahçenin fotoğraflarını çekerken hep yanımda olacaksın.

Gelişi güzel resim yollamak istemiyorum ,şu an torunumla bazı ayrıntıları çalışıyorum.

Bahçemi hikayesi ile anlatmak istediğim için,fotoğraf göndermeyi kestim,yarın bu iş tamamdır.

Bana yakınsın Bodrum'a bekliyorum.

Cumhur Tonba
06-06-2009, 14:47
Hikayeniz muhteşem olacak. Şimdiden hayal ediyorum. Çiçekler, anılar, maceralar, güzellikler ve neler neler. Bekliyoruz.

Koyu yeşil
07-06-2009, 16:26
Çok teşekkür ederim, ince düşünceniz ve tatlı davetiniz için. Çok isterim bu güzellikleri yakından görmeyi ve sizinle tanışmayı. İnşallah diyelim :)

limon
07-06-2009, 22:52
Bodrum'un bitkileri bir başka güzel oluyor, sizin elinizde keyiflerine diyecek yok :) Ellerinize sağlık. Sağlıkla uzun yıllar keyfini sürmenizi dilerim.

Vildan Sönmez
08-06-2009, 01:00
Sevgili Hozat, bu güzelim bahçeyi daha önceleri görebilseydik keşke.
Mercanlarınıza hayran oldum..
Güneyin güzelleri japon gülü ve begovilleriniz harika. Begovilin bu formu çok hoşuma giderdi,demek bu aşılı begovilmiş.
Sizde rozetlerden de bol bol vardır eminim.

maki01
08-06-2009, 01:25
Çok güzel, yaşanası bir bahçe. Bakmaya doyamıyor insan. O kadar çok detay gizli ki her karede.
#24 no'lu fotodaki herşeye takıldım, kaldım mesela. Bahçem olamayacak ama o güzel çiçekliğinizin fotoğrafı şu an cep telefonuma aktarılmış durumda. Umarım Adana'da yapacak birilerini bulurum.
Sağlık ve mutluluklar diliyorum

hozat
08-06-2009, 01:34
Teşekkür ederim Vildan Hanım,
Bende sizin sıkı bir takipçinizim,her başlıktaki yazınızı ilgiyle okuyorum.

Bahçem güzeldir, çok çeşit yok ama olanlar yoğun olarak bir aradalar.

Mercanların arasındaki pembe ve beyazlar "rozet" bu çiçek güneyde can kurtaran gibi her türlü zorluğa dayanıyor.

Fotoğraflar düzenlemekteyim yakında yükleyeceğim
sevgiler.

Sebahattin Sargın
08-06-2009, 01:39
Emek verildiği her halinden belli olan bir bahçe, çok güzel bitkileriniz var Sevgili Hozat. Bitkilerinizin çalındığını yazmışsınız, sizin adınıza çok üzüldüm. Emek verdiklerinizin insanlar tarafından bilinçsizce katledilmesi çok üzücü gerçektende.

Mercanlarınız ve beyaz japon gülünüze bayıldım çok güzel gözüküyorlar. Ellerinize emeğinize sağlık, yeni fotoğraflar bekliyoruz...

Sevgiler ;)

hozat
08-06-2009, 01:46
Sevgili maki 01,

Gören bir göz ince detayları nasılda farkediyor,terik ederim sizi.

O çiçekliği çok eski bir dergide,nostalji sayfaları diye bir bölümden kesip,Bodrum'daki ustaya gönderdim.

Aynısını yapabildi.Okadar beğenmiş ki kendi evine de yaptığını söyledi.onlar iki adettir diğeri deevin başka cephesindeki pencere önünde duruyor.
İlginize teşekkürler.

hozat
08-06-2009, 02:15
Sevgli sebahattin,
Sen de çok ilgimi çeken üyelerdensin.Okulunu, derslerini ihmal etmeden ne güzel bir uğraş bulmuşsun kendine doğa..

Soğanlı bitkilerle ilgili bilgilerinden çok yararlanıyorum.Hatta bir ara özeline yazıp forum hakkında bazı şeyler sormak istemiştim.

Bahçede görülecek pek çok detay var,mesala o yöreye ait yaban çiçekleri,onları bahçeye taşımak ve adapte etmek oldukça zahmetli bir iş.Yaban çiçekleri zorlu çıkıyor kafa tutuyorlar insana hemen gelip yerleşmiyor bazısı.

Beni en zorlayan "karabaş otu"oldu,biryıl yaşadı bir daha çıkmadı.Bir de kıyıda yamaçlara yerleşen sarı bir çiçek var ,gelincige çok benziyor.Müthiş bir kök sistemi var odun gibi bir kök. Yerinden çıkarmak için kazma kürek gerekiyor,görselliği harika .

Bunları ilgini çekeceğini sandığım için yazdım sana çokşey biliyorsun,çok ta öğrenmeye açıksın.Hep böyle kal emi?

Yüreğinin çarptığı her ğüzel şeyi elde etmen dileği ile hoşça kal.

Sebahattin Sargın
08-06-2009, 02:20
Mesaj yazmaktan çekinmeyiniz, arkadaşlarıma yardımcı olmayı çok severim. Bilirsiniz bilgi paylaştıkça çoğalır. Benimle bu güzel bilgileri paylaştığınız içinde teşekkür ederim, daha öğrenmem gerek çok şey var.

Bol çiçekli ve mutlu günler dilerim...

Sevgiler ;)

hozat
08-06-2009, 02:31
Sevgili limon ,

Görüşleriniz beni mutlu etti.Bahçe ve bitkilerle ilgili sıkı takipçiliğiniz ilgimi çekti hep.Teorik bilgilerinizin yanında ""yaparak yaşayarak" metodunu tecrübe dağarcığınıza eklemişsiniz,bunu farkettim sizde.

Bende şu bilgisayarda biraz daha tecrübe kazanırsam ,sizlerin beğenisine sunacağım bir çok güzellikler var.

Sevgilerimle..

Sebahattin Sargın
08-06-2009, 04:04
Bir de kıyıda yamaçlara yerleşen sarı bir çiçek var ,gelincige çok benziyor.Müthiş bir kök sistemi var odun gibi bir kök. Yerinden çıkarmak için kazma kürek gerekiyor,görselliği harika .

Bu bitkiyi merak ettim Sevgili Hozat, elinizde resmi varsa ya da resmini çekip bizimle paylaşırsanız sevineceğim...

Sevgiler ;)

hozat
08-06-2009, 17:05
Sevgili Sebahattin,

Sana çiçeğin resmini yolluyorum ama ,en gösterişli olanlar çalınan makinam ile gitti.Bu mevsim sonuna kalanlardan son bir tanesiydi.

Deniz olan yerlerde görülüyor,daha çok yamaçlarda.Tahminime göre denizden gelen esinti onu mutlu ediyor. aynı çiçeği Çanakkalede de gördüm.

84939
Bakalım ne diyeceksin.

Sebahattin Sargın
08-06-2009, 17:12
Bir tür gelincik sanırım Sevgili Hozat, "Bu bitkinin adı nedir" başlığında sorayım bakayım ismi neymiş bu sarışının ;)

Vildan Sönmez
08-06-2009, 17:17
Sevgili Sebo, boynuzlu gelincik diye arat . Marmara ve Ege de kıyılarda çok rastlanıyor.

Sebahattin Sargın
08-06-2009, 17:23
Teşekkür ederim Vildan Hanım, buldum sayenizde ;)

Sarı boynuzgelincik (Glaucium flavum) bitkinin adı Sevgili Hozat. Bitki veritabanında (http://www.agaclar.org/agac.asp?id=809) bu bitkiden bahsedilmiş...

Sevgiler ;)

Kiraz
08-06-2009, 17:30
Sn. Hozat, bahçeniz ve bitkileriniz çok güzel. Ailenizle beraber, sağlıkla, uzun yıllar keyfini sürmenizi dilerim.

hozat
08-06-2009, 17:54
Sevgili Vildan Ve Sebahattin,

Çok teşekkür ederim yardımınız için.Bu çiçeğin adı nedir bölümüne bir soru sordum, cevabı gelmediği gibi bir üyede bana eleştiri cevabı yazdı başka bir konu ile ilgili.

O başlığı bir oku ikigün önceydi ,belki cevabı gene sen verirsin

İlginiz için teşekkürler.

Sebahattin,özelinden okuyup uygulama yaptım ama olmadı.hep ilk yüklediğimin kodunu veriyor.ikinncisi altına gelmiyor.

Sebahattin Sargın
08-06-2009, 18:41
Sevgili Hozat;

Eklenti butonuna (84954) tıkladıktan sonra, size küçük bir pencere açacak. Orada üst tarafta 5 tane "Gözat" yazan buton karşılayacak sizi. O butonları tıklayarak bilgisayarınızdaki fotoğrafınızı bulacaksınız. Fotoğrafınızın üzerine bir kez tıklayarak sağ alt köşedeki "aç" butonunu tıklayacaksınız.

Birinci fotoğrafı böyle yükledikten sonra küçük pencereye geri dönmüş olacaksınız, ikinci "Gözat" butonuna tıklayarak diğer resimide yukarıda tarif ettiğim şekilde yükleyeceksiniz...

Bir sayfaya en fazla beş resim yükleyebilirsiniz. İstediğiniz resimleri yükledikten sonra en alttaki "Gözat" butonun yanında bulunan "Yükle" butonunu tıklayacaksınız...

Böylece fotoğraflarınız yüklenmiş olacak...

hozat
08-06-2009, 19:13
Sebahattin, başardım (ben küçük sözü dinlerim)

Aynı sayfada üç fotoğraf gönderme denemeleridir.

Bunlar bahçemdeki tek yumurta ikizleri

84968

84969

84970

hozat
08-06-2009, 21:00
Bunlarda farklı ikizler

84991

84992

Adalet Yağcı
08-06-2009, 21:36
Sevgili Hozat, merhaba.
Nihayet bizleri güzel bahçenizle tanıştırdınız, baştan sona her şey fevkaladenin fevkinde güzel.
Aylardır bahçenizi sayıklayıp durdunuz, başında olup bakımını yapamadığınız bahçeniz bu mu?
Eliniz üstünde olsaydı kimbilir ne olacaktı, bu haliyle de süper.
Solanumlarınız ağaç olmuşlar, darısı benimkilere, starliçeler ise bir ömür, bahçede inanılmaz güzel duruyorlar, ben de mi yetiştirsem ne yapsam.
Bir de en son fotoğraftaki pembe gelinciğinize bayıldım, tek kelime ile harika, inanırmısınız sarılıp öpmek geldi içimden, yavaş yavaş tırlatıyorum herhalde, bir çiçeğe karşı böyle bir çekim yaşayan varmıdır benden başka.
Benim de bahçemde gelinciklere izin var, hele de mor çiçeklerin arasına inanılmaz yakışıyorlar.
Her şey ama her şey gerçekten çok güzel, ellerinize emeğinize sağlık, fotoğrafların devamını bekliyorum, solanumu yakından fotoğraflarmısınız?

günebakan
08-06-2009, 22:31
Sevgili Hozat pembe gelinciğiniz bence de çok güzel hele ikisi bir arada süper olmuş bahçenizin maşallahı var . Ellerinize sağlık:)

hozat
08-06-2009, 22:39
Sevgili Adalet,

Güzel görüşlerin ve duyguların beni coşturdu,teşekkür ederim.

Birinci sınıf okuturken bazı öğrenciler 5_6 fiş cümlesinden sonra okumayı sökerdi.Bununla öğrenemeyene heceletirdik,
çi-çek_le-ri su -la gibi.O da olmassa harfe geçerdik
T;nin önüne (o) gelirse ( to) (p) de gelirse top olur gibi.

Şimdi gelelim bana:İki gündür gece gündüz fotoğrafları aynı sayfada alt alta getirebilme çalışmaları sürdürdüm.

Fiş cümlesiyle olmadı, şu linge gir ,şu ikonu tıkla vs vs.

özelden yardım eden arkadaşa ,sen bunu bana hecelet dedim. önce mesajı aç, geliştirilmiş moda dön,sonra üstteki atacı tıkla gibi..
Sevgili Sebo bu uygulamayı yazınca iki denemede oldu.
yoksa harf öğretimine geçilecekti ki; o işi hayatta kimse üstlenmezdi,ben de okumak ve izlemekle yetinen bir üye olarak kalırdım.

Senin bitmeyen bitki "senfonin"ve onlara söylediğin sevda türkülerinin en iyi dinleyicilerinden biriyim.Sen bestelerini
yapmaya devam biz bıkmadan dinleriz.

Sebahattin Sargın
08-06-2009, 23:14
Sizin bu işin üstesinden geleceğinizi biliyordum zaten :) Gelincikleriniz çok güzel ve sağlıklı gözüküyor. İnşallah bir gün bahçenizi ziyaret etme şansına ereriz...

Sevgiler ;)

hozat
08-06-2009, 23:16
85024

Bu sene ilk defa pembesini gördüm,kendileri gelip araya karıştılar,ben de baştacı ettim.

"Bu çiçeğin adı nedir"? Başlığına sordum ne tür bir gelinciktir diye cevap gelmedi.

85025

hozat
08-06-2009, 23:28
Her yerdeler ,parmaklıklar ardında bile güzeller.

85030

85031

hozat
08-06-2009, 23:39
Sevgili öğretmenim,(bu konuda)

Azmin elinden hiçbir şey kurtulmuyor,israrla kendim çözmek istedim.

Daha öğreteceğin çok şey var ,orta halli bir öğrenciye ders vereceğini unutma!

Sebahattin ,şimdilik açık büfede soğukları sunuyorum.bazı fotoğraflar dijitalden değildi onlar düzenleniyor,elime geçince
sistematik bir şekilde yükleyip,maceralarımı anlatacağım.

Bekliyorum,unutma! Temmuz_ağustos oradayım.

maki01
09-06-2009, 00:44
Gelincik tarlanız harika :) Sevgili eşimin halası reçelini yapardı gelinciğin. Hiç tadına bakmadım ama o, anti-depresan olduğunu, rahat uykuya geçişi sağladını söylerdi ve her gece 1 çay kaşığı bu reçelden yerdi. Ne kadar doğru ve bilimseldi anlattıkları ,bilmiyorum tabii.

hozat
09-06-2009, 02:36
Sevgili mika01,

öncelikle çiçekliğime gösterdiğin ilgiye sevindim.O çok özel bir foğraftan alınmadır.Selanik'te Hayriye Teyzenin beyaz işli yarım perdesinin asılı olduğu pencerenin önünde durur.

İçinde sardunya saksıları,pencerenin pervazında ise şişelerde kızaran gelincik ve gül şerbeti şişeleri.....

Bu çiçekliği mutlaka yaptır derim,çok memnun kalacaksın,
Başka ferfojelerim de var bahçe için,bakalım onları da farkedecek misin?
Hoşça kal. (fotğraf 23. mesajda)

ide
09-06-2009, 03:03
ne denebilir ki ... Herşey çok çok güzel... Gelincik şurubu; keşke asitli içecekler yerine hala o şurupları içiyor olsaydık.:(
Bahçenizin sefasını sağlıkla huzurla sevgiyle sürün diliyorum;)

maki01
09-06-2009, 03:24
Sevgili Hozat,
#24 diye yazmışım çiçekliğinizle ilgili mesajımda. Ya aradan bir mesaj silinmiş ya da ben 23 yerine 24 yazmışım :) Yaşlanıyorum artık. Çiçekliğin ikizi de #34 de . Aydınlatma aplikleriniz de çok şık. Üyesi oldum bahçenizin :) Yeni fotoğrafları sabırsızlıkla bekliyorum.
Sevgiler..

Lithi-um
09-06-2009, 04:40
Arkadaşlar aranızda yeniyim az önce googleda Bahçem için bişeyler ararken buldum sitenizi..göz gezdirirken aslında ne kadar değerli sitelerin sizlerin varlığını anlamış oldum. bütün gece bahçemi düşünmekten uyku girmedi gözüme ::) sizlerinde yardımlarıyla bundan sonra inşallah hayalimdeki bahçeye bende kavuşacam..teşekkür ederim paylaşımlarınız için.. yanlış yere yazıyor olabilirim mod arkadaşlardan özr dilerim ilk mesajımda pot kırmıyalım :) Beni yanlış tanımayın hmmm :)

Güler
09-06-2009, 07:50
Sevgili arkadaşlar, ben sizlere hep demez miydim, kim bilir daha ne güzellikler var?
Arkadaşlar şu eteklerindeki güzellikleri bir sergileseler de, içimiz gönlümüz açılsın diye.

Neyse, sıraya giriyorlar.
Harika bahçeler teker, teker sayfalarımızda yerlerini alıyor.
Bütün bu güzellikleri tek, tek seyretmek, yeni yeni şeyler görmek ve öğrenmek çok büyük mutluluk. Ellerinize sağlık.

Bu sabah sizin bahçenizi dolaştım sevgili hozat. Hayran olmamak elde mi?
Starliçeleri ben de çok beğenirim. Saksı içinde yetiştirme denemelerim iyi sonuç verdiler ama o uzun yapraklarıyla baş edemediğimden dış mekana aldım, orada da yok oldular.

Begonvilleriniz de çok güzel, tam da Bodrum bitki örtüsü, ne kadar imrensem de burada muvakkak olamıyoruz.

Doğal gelincikler...... her yere müthiş güzellik veriyor.
Silivri Kavaklar köyünde, bir arkadaşımızın yakınının bir çiftliği var. Orada bu güzel gelinciklerin neredeyse laleler iriliğinde açan ve çeşitli renklerini görmüştüm.
Mor, kırmızı, sarı, lila, sıklamen, beyaz. Bayılmıştım.
Hayranlığımı dile getirmeme rağmen "biz onları yurt dışından" getirttik diyerek tohum vermek istemedi. Ben de üstelemedim tabi.

Güzel bahçenizde sabah sabah dolaşmak keyifliydi.
Bu güzellikleri bizlerle paylaştığınız için teşekkür ederim.
Sağlık ve huzur içinde sevdikleriniz ile beraber, uzun yıllar geçirmenizi, bahçenizin tadını doya doya çıkartmanızı dilerim.

hozat
10-06-2009, 19:14
renkleriyle bahçeyi şenlendirdiler
85624

tabi arılarda hoşlandı bu işten
85625

çalışma başlamıştır
85626

thomasina
10-06-2009, 20:02
Siz de bizim yüreğimizi şenlendirdiniz Hozat. İnanılmaz güzeller. hepsi şahane. Yüreğinize ve emeğinize sağlık...

fikreteren
10-06-2009, 20:05
Sayın Hozat,

Bahçenizi zevkle gezdim.hepsi harika.Gelincikerden tutunda şurubuna kadar.Ve diğer çicekler çok güzel.Ellerinize sağlık.

Lithi-um
10-06-2009, 20:15
Şu en sondaki çiçekler çok güzelmiş yaa. isimleri ney onların bende ekmek istiyorum. bir çeşit papatya gibi bahçeme ekeceğim çiçeklerin listesine onuda ekleyeyim :)

maki01
10-06-2009, 20:54
Müthiş güzel bir ziyafet sunmuşsunuz arılara :) Arada menekşe gibi bir çiçek "Ben de varım." diyor. Ne olaki?

Adalet Yağcı
10-06-2009, 21:30
Sevgili Hozat, nasıl oldu bilmiyorum ama 'okumayı söktüm' başlıklı mesajınıza uzun bir cevap yazdığımı çok iyi hatılıyorum, ama mesaj nerede?
İki olasılıktan biri, ya dalgınlıkla yanlış başlığa yazdım, ya da yazdım ama göndermedim, ikinci olasılık biraz daha mümkün, bu konuda sabıkam var çünkü :D

Mesajlarımı yazdıktan sonra mutlaka ön izleme yapıyorum, gödermediğimi unutup başka sayfalara geçtiğimde kaybolup gidiyor.

Harika gelincikler için çok teşekkür ederim, insanları en çok seven, onları şımartmayı bilendir(imza Adalet).
Mümkünse bu çok hoş renkli gelinciğin tohumlarına talibim, bende çok hoş duygular uyandırdı, ifade etmek çok güç.

Bahçenizdeki her bitki çok güzel ve özel, bütün bunlar kendiliğinden olmadı herhalde değil mi?
Birileri ilgilenmiştir, yani gerçekten de hiç ihmal edilmiş bir bahçeye benzemiyor.

Güzel şiirinize bahçemde cevap yazdım, bana not verin, ama ne olur cesaretimi kırmayın, iltimas da geçmeyin, yani, ikisinin ortası olsun(sipariş notu da gördük nihayet)

Yeni fotoğrafları heyecanla bekliyorum diğer arkadaşlarım gibi, kolay gelsin, rüyalarınız bile çiçek koksun.

hozat
16-06-2009, 23:54
BAHÇEMİN HiKÂYESİ (1)
Bir süre önce açılan bahçe başlığıma ara vermek zorunda kalmıştım. Öncelikle:Fotoğraf göndermeyi öğrenmek, küçülmek ve bazılarını CD,ye almak gibi ayrıntılarla uğraştım.

Bu bahçenin ilginç bir anısı vardır bende.Sizlerle paylaşmak istedim. Kısmet oluca oluyor işte.

2002 yılının 6 Mayıs günü yani Hıdırellezde yine 6 kişilik bir arkadaş gurubunu evimde ağırlıyordum.

Tabakların önüne birer gül goncası koydum, saplarına da sa
kızlardan çıkan fal kağıtlarını sardım.

İkramdan önce herkes fal kağıtlarını okudu,yorumlar şakalar yapıldı. Ben yedinci kişiydim ve meşguldüm açma işlemi sona kaldı.
Çaylar içilmeden önce bir arkadaşım,"hadi sen de fal kâğıdını aç" dedi.
Kağıdı okudum şöyle bir dörtlük vardı:

Eğlenip coşacaksın,
Gülüp oynayacaksın,
Otuz güne varmadan,
Sen bir ev alacaksın.

Akılda hayalde olmayan bir iş. Arkadaşlarımın dördünün aynı sitede evleri vardı. İçlerinden birisi "tamam sen Bodrum,a geliyorsun" dedi. Bizlere yakın köşede bir ev var sahibi Denizli'de ve hiç gelmiyor, arkadaşına vekalet vermiş, bir ay içinde sat demiş.
-Görmeden ev alınır mı dedim? "Bizim evlerin aynısıüstelik
350 mk' bahçesi var daha ne istiyorsun. Börtü böcek merakın var uğraşıp durursun işte dediler."

hozat
17-06-2009, 00:35
devamı,

Ben itiraz feryatları ede durayım. O, kalktı vekaleti alanın eşini aradı. "Biz köşedeki evi bir arkadaşa alıyoruz. Şimdi İstanbul'dayım iki gün sonra geliyorum ve kaparoyu da getiriyorum".Dedi

Eşimin haberi yok,üstelik bu gibi durumlarda da muhalefetin önde gideni.Nasıl anlatırsın, nasıl ikna edersin?
Olacak iş değil.

Bu ikna kısımlarını atlıyorum, magazinlik bir hikâye çünkü.
Bahçe olayı ikimizin de ortak noktası olduğu için ortak bir paydada buluştuk sonuç olarak.

İşlemler için eşim, ben gelmem dedi.Sen git al ne çıkarsa bahtına beni karıştırma!..

19_20 Mayıs okul tatil olduğu için,kızımı ve 8 yaşındaki torunumu alarak Bodrum'a büyük bahçeli evi görmeye gittik. Bende ne bahçe hayalleri...yeşil,ağaçlık, belki biraz bakımsız bulabilirim. Ama olsun kısa zamanda toparlanır.

Sebze ekeriz, meyve ağacı dikeriz,güller yaseminler,begonviller gözümün önünde dans ediyorlar adeta.

hozat
17-06-2009, 01:23
Bu görmeye gittiğim ev.

87341

ilk hayal kırıklığı

87342

hozat
17-06-2009, 01:46
Bu da benim otobüste sabaha kadar hayal ettiğim bahçem.

87343

Otlar diz boyu. Bahçe mi, tarla mı?

87344

O sırada telefon. Eşim arıyor,görnünüz mü nasıl buldunuz?

(Devamı gelecek.)

Güler
17-06-2009, 09:03
Öyküleri çok severim..... eee devamı ne zaman?

Adalet Yağcı
17-06-2009, 09:37
Sevgili Hozat, çok ilginç bir hikaye, devamı için ben de bekliyorum.

Ülker
17-06-2009, 10:26
Bir solukta okudum hikayenizi, devamını da merakla bekliyorum.

Koyu yeşil
17-06-2009, 11:11
Çok güzel bir hikaye, inşallah birgün bana da benzer bir hikayeyi anlatmak nasip olur :)

limon
17-06-2009, 17:20
Ben de bayılırım... Bayıldım... Merakla devamını bekliyorum. :)

hozat
17-06-2009, 20:19
BAHÇEMİN HİKÂYESİ(2)
Biraz geriye döneceğim. Kısmet olunca suyun yolunu bulduğu gibi, olumsuzluklar da bir şekilde kendine yol buluyor.

Vekalet verilen beye ulaşmak için telefon etmek gerkiyor ama adamın telefonu kimsede yok. Ne yaparız, ne ederiz diye çareler aranırken, bir arkadaşlardan biri ,"tamam buldum " dedi.

Bu şahsın hanımı İstanbul'daki bir mağazaya mayo siparişi vermiş. Bu siparişin takibi için de benim arkadaşlarımdan birinin tanıdığına ricada bulunmuş. Yani telefon numarası var ama ellerinde yok.Hemen bu tanıdığa telefon edildi,
ne yazık ki: "Aradığınız numaraya ulaşılamıyor" mesajı ile karşılaştılar.

Bu arada ben konu mankeni gibi otumuş olup biteni izliyor,
bir yandan da arkadaşlar yapmayın,"havanda su dövmeyelim" evdeki baş muhalafet kattiyen bu işe geçit vermez, adam bürokrat,kafası bürokrat asla oldu bitti ile iş yapmaz. Böyle bir konu için kırk gün kırk gece düşünmesi gerekecektir, üstelik karar yüzde doksan HAYIR olacaktır.

Desemde..nafile, komisyon durmadan çalışıyor.
İçlerinde biri dedi ki; Ben, en iyisi mağazaya gideyim,( bu arada o mağaza benim eve çok yakın )arkadaş mayoyu soruyor ,ona telefon etmem gerekecek, numarasını almayı unuttum sizde varmış,rica edebilir miyim? diyerek planı uygulamak için harekete geçti.

Dönüşü zaferle bitti. Numarayı elde emişti etmesine de mağaza ile epeyce cebelleşmek zorunda da kalmıştı anlaşılan, geri dönüşü epeyce uzun sürmüştü çünkü.

Bu arada evden telefon geliyor, evi gördünüz mü? Arazi meyilli mi ? Cephesi hangi yöne bakıyor? Su var mı? Bodrum,da su çok bol değildir, o bahçeyi şehir suyu ile sulanmakla başa çıkamayız.Toprak volkanik bir yapıya sahiptir suyu sünger gibi çeker, bahçenin yüz ölçümü dedikleri kadar mı? Bunları bil benden söylemesi ona göre..

Benden cevap:"yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış" moduna yatıp.
Ben burada senin gibi baraj etütüdü yapmıyorum, kadastro
getirecek halim de yok. Kızın mimar o bakıyor işte ,hem okadar insana su yetiyor da bir bize mi kamadı?

Muhtıralar ardada geliyor da:Nasıl diyeceğim ki? Gün akşam oldu ben daha evin içini göremedim,anahtar bir türlü elime ulaşmadı, ben de zaman geçsin diye denize gittim.

Sevgili arkadaşlarım, bu hikaye daha uzar gider,sizi sıkmak istemiyorum. Ben eniyisi size hikayenin iki kahramanını tanıtayım. onlar için de iki kere geriye dön emri aldım çünkü.

Birisi eve yakın olan elektrik direği,diğeri de bahçenin içindeki yangın vanaları ile ilgili.

hozat
17-06-2009, 21:05
Elektrik direğinin ilk hali
Bir yıl sonra sabah sefası sardı her yanını

87476

Geri dön emrine sebep olan yangın vanası.
O da elbise giydirilerek centilmen bir bey oldu.
bazende korkuluk görevi yaptı.

87479

Adalet Yağcı
17-06-2009, 21:15
Sevgili Hozat, binbir gece masalları gibi oldu, devamı ne zaman?

jineop
17-06-2009, 21:25
Sevgili Hozat,
Sabah sefalı direğinizi daha yakından görmek isterim.Evinizin hikayesi çok ilginçmiş.Demek ki çok gönülden istemiş içiniz ki,yaradan devreye girmiş. Sevgiler.

hozat
17-06-2009, 22:13
Bizim direk sabah sefasıyla sarmaş dolaş.
Gelen geçeni selamlıyor.

87549

jineop
17-06-2009, 22:24
Muhteşem.Umarım benim tohumda çıkanlarda böyle güzel olur.

hozat
17-06-2009, 22:24
Sevgili Adalet bundan sonrasını kısa keseceğim.
Eşimin yaşadığı şok var sırada,
daha sonra da resimleri koyacağım.

Bu fotoğraf işi halâ oturmadı bende,yüklemem biraz uzun sürüyor.

Biliyorsun bahçem biraz renk istiyor,ellerinden öper artık.

hozat
17-06-2009, 22:33
Sevgili jineop,
Ben onları tohumdan yetiştirmedim. Yalıkavak'ta bir fırının duvarında gördüm ve istedim.

Veren kişi sarılıcı dallarından üç tane kopardı, ip gibi eline sar toprağa göm dedi. Dediğini yaptım,o gün bu gündür yaşıyor ve önüne gelen bitkiye sarılıyor. Bahçenin dışında dar alanlı bir bölge var orada yer örtücü olarak kullanmayı düşünüyorum.
sevgilerimle.

Ferda Ülkümen
17-06-2009, 22:36
Sayın hozat,

Zevkle okuyoruz, kısa kesmeden devam edin lütfen.;)

hozat
17-06-2009, 23:36
Teşekkür ederim Ferda Hanım,
Her insan okumak zorunda değil, sayfayı değiştitirir neticede.

Ben,çok mu özel oldu kaygısı ile biraz kısa kesmeyi düşündüm.

Kısa notlar halinde yazarsanız,okuyucu konun içine giremiyor,
uzun yazdığınızda kendi kaygılarınız oluyor.
Ben yine de en çarpıcı bölümleri ile hikâyeyi tamamlıyacağım. Merakla bekleyenler de var çünkü.

Sevgiler...

Güngör Salman
17-06-2009, 23:41
Sevgili Hozat Merakla bekleyenlerden biride benim.

selenn
17-06-2009, 23:43
Hiç endişelenmeyin uzun yazdım diye sayın Hozat. Ne kadar içten ve akıcı bir dille yazmışsınız hikayenizi. Bir solukta okudum. Sağlık ve mutlulukla oturmanızı dilerim evinizde.

maki01
18-06-2009, 00:47
Bu bölüm size ve bahçenizi ilgiyle takip edenlere ayrılmış durumda. O nedenle lütfen devam edin hikayenize..

hozat
18-06-2009, 01:31
BAHÇEMİN HİKÂYESİ (3)
Gene biraz geriye döneceğim.
Çünkü, bu bölümü de ayrı bir macera.

19 Mayıs sabahı Bodrum_ Turgutreis'e vardık. Bize verilen adres doğrultusunda araçtan inerek, çok dik olmayan bir yokuşuta ilerlemekteyiz. Arkadaşım demişti ki; "Site sakinlerinin güzel bir davranışı vardır,yukarıya yaya olarak çıkanları arabalarına alırlar sana da rastlarsa çekinmeden kabul et."

Daha yolun yarısına gelmeden dediği gibi, özel bir araç yavaşladı ve "isterseniz sizi yukarı çıkarayım.Dedi.

Kızım,torunum ve ben,kendimizce kurduğumuz hayallerden bir an sıyrılarak araca bindik.

İlk soru beyenfendiden geldi.Bu sitede mi oturuyorsunuz?

_ Ben,kısmet olursa oturacağız.
_Ev mi aldınız?
_Alacağız galiba..
Adamda bir an uhrevî bir sessizlik....ne demek bu gibisinden.
Kacıncı adada bulduğunuz ev?
_Numarasını bilmiyorum,A...... isimli bir beyle telefonlaşıp eve bakacağız.
Yüzünde bir hayret ifadesi belirdi.Siz istanbul'dan mı geliyorsunuz? ....'nın....arkadaşı mısınız? Evet dedim.Siz kimsiniz?

Ben de o evin satışını üstlenen .......beyim demez mi?
Bizi kalacağımız yer bıraktı.Benim biraz işim var saat 14.oo'da anahtarı getiririm dedi ve ayrıldı.

Ondan sonra ne mi oldu? Adam, "gitti gelmez kondu göçmez" bekleki gelsin.Telefon ediyorum, yarım saat sonra oradayım diyor.Yarım saat geçiyor arıyorum,şimdi geliyorum diyor.
Derken bu bekleyiş hava kararıncaya kadar sürdü.Kızım elinde makina ceşitli cephelerden evin resimlerini çekerken
Ben de,sararmış otlar arasında sararmaya yüz tutan hayallerimle "avare kasnak"dolaşıp durdum.

hozat
18-06-2009, 02:14
En eski haliyle

87575

Biraz toparlanmış haliyle

87576

Son durumu 2008' de

87577

jineop
18-06-2009, 06:28
Sonra?

hozat
18-06-2009, 06:59
Bu gün Şile'ye gidiyorum, Cuartesi günü döneceğim.
Sonra final.

Ülker
18-06-2009, 08:25
Hikayenin en heyecanlı yerinde kesmişsiniz, meraktan bir hal oluruz biz şimdi.
Bu arada sabah sefasının çelikten de tutabileceğini sizden öğrenmiş oldum.

hozat
18-06-2009, 08:40
Sevgili ülker,

ben senelerdir bu sarmaşığı böyle ürettim, bendekinde hiç tohum görmedim,ya da gerek duymadığım için fark etmedim.

Şimdi başka cins bir sarmaşığa bu yöntemi uygulamak istiyorum, bakalım tutacak mı?

Ülker
18-06-2009, 08:48
Sayın Hozat,
Bu sarmaşığı tam olarak nasıl dikiyorsunuz? çelik ucunu mu toprağa tutturuyorsunuz? Ben hepsini tohumdan yetiştirdim, ama yerlerini değiştirmeye bile korkuyorum, tekrar tutmazlar korkusuyla, sizinkiler coştukça coşmuş maşallah.

delete61
18-06-2009, 09:21
Sayın Hozat Eşim ile hikayenizi soluksuz okuduk desem yeridir. İlk başta sıkıntı çekmişiniz ama şimdi sıkıntıların yerine keyifle ve mutlulukla yuvanızda birliktesiniz, hatta ogünleri hatırladıkça güldüğünüze hiç şüphem yok. Bizim ile paylaştığınız içinde ayrıca çok teşekkür eder, Size ve ailenize Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.Saygılar

hozat
18-06-2009, 09:27
Sevgili ülker,

Her yıl kucak dolusu atıyorum. Keşke daha önce bu siteyi bulsaydım.
Onun çelikleri uzun oluyor söktüğün zaman toprakta belli aralıklarla tutunucu kökler görüyorsun.
Sen koparıp atsan da oyine bir yerden fışkırıyor.

Uzun bir dalını alıp 4 parmağına sar,çok derin olmayan çukura koy üstünü toprakla ört.
Ben gelir gelmez sana gönderirim,merak etme.
sabah sefası adını sizden öğrendim.Bu düpedüz bildiğimiz adi sarmaşıktır ninelerden yadiğâr.Ya da kahkaha çiçeği denirdi eskiden.

Benim birde akşam sefaları ile başım dertte,şimdi her yanı sarmıştır
ot ayıklar gibi acıyarak söküp atıyoruz.

sevgiler..

Ülker
18-06-2009, 09:58
Ben de arsız bitkileri çok severim, hiç üzmez ve çabuk büyürler.
Bir de düzenli ve kontrollü dikilirlerse, en kötü görüntüyü bile güzelleştiriverirler.
Bahçe duvarları ve direkler için güzel bir seçim bence.

KARADENİZ37
18-06-2009, 10:04
Sayın Hocam bahçenize bayıldım hikaye zaten süper.Ailenizle bol çiçekli ve neşeli yıllar yaşayın İNŞALLAH.

ardabora
18-06-2009, 22:58
Segili hozat,olmadı ama..Dizilerin sezon finali gibi en heyecanlı kısımda kesmişsiniz.

Bahçedeki değişiklik muhteşem ötesi....

limon
19-06-2009, 00:34
Adam, "gitti gelmez kondu göçmez" bekleki gelsin.Telefon ediyorum, yarım saat sonra oradayım diyor.Yarım saat geçiyor arıyorum,şimdi geliyorum diyor.

Biz büyükşehirde yaşanyanlar, hayatı hızlı yaşamaya alışmışız, tezcanlıyız, her yere koşturuyoruz. İlk Bodrum'a gittiğimizde bizim de dikkatimizi çeken insanların ağır çekimde hareket etmeleriydi. Önce bu durumu sıcağa bağladık ama sonra anladık ki, telaş yok, acele yok, vakit bol çünkü :)

sevim.K
19-06-2009, 08:26
Sevgili Hozat, Değerli Meslektaşım, Güzel Öğretmenim; elinize, emeğinize, yüreğinize sağlık.Bahçenizi resimlerinizden ezberliyerek; hikayenizi güzel, akıcı ve sıcak cümlelerinizden okuyarak günaydın dedim güne. :D

resimler arasında gördüğüm gelincik şurubu şişeleri çocukken kokulu güllerden gül şurubu yaptığımız zamanları hatırlattı bana. Koyu renk şişelere doldurup cam önünde koyardık. Şimdi o kokulu güllerden bulamıyorum çevremde. Belki de bu güzel siteyi görünceye kadar "yeşili seviyorum" dememe rağmen "yeşili yaşamıyordum" şimdi şimdi unuttuğum, ihmal ettiğim bir çok şeyin ayrımına varıyorum:(

Bu sabah ruhumu şenlendirerek günümü güzelleştirdiniz teşekkür ediyorum. Çiçeklerinizle, bahçenizle, elinizle, dilinizle, yüreğinizle hep var olun. Sevgiler, saygılar

hozat
19-06-2009, 20:39
BAHÇEMİN HİKÂYESİ (4)

Hava karardıkça bendeki ümitler de kararmaya başladı. Kızma: Bu evi sanıyorum başkasına sattılar,şimdi izah etmenin yollarını arıyorlar.

Eğer böyle bir durum olursa babana:Evi beğendik ama,senin tahmin ettiğin gibi burada su sorunu yaşanıyor,üstelik konumunu da kızım beğenmedi,geri dönüyoruz diyeceğim dedim.
Kızım ise : Beni karıştırma,babama yalan söyleyemem sorarsa doğrusunu anlatırım o da çok üzülmeyecektir zaten çok gönüllü değildi dedi.

Ne demiş atalar:"Gönülsüz yenen aş, ya karın ağrıtır ya baş."Eşimin gönlü yoktu,işte başım ağrıdı bile diye düşünürken, anahtar geldi.

Böyle durumlarda en iyi yol kişiye sitem etmeyip soru sormamaktır. Soru ve sitem karşı tarafı kamçılar, baskın çıkmak için sizi daha çok üzebilir.Ben sormayınca o da biraz mahçup ve tedirgin bir şekilde özür diledi,sabah 90.00'da Tapu Dairesinde görüşmek üzere anlaştık.

Adalet Yağcı
19-06-2009, 21:20
Bence hemen bir kitap yazmaya başlamalısınız sevgili Hozat, tasvirleriniz çok canlı, bunun sonradan öğrenilebileceğini sanmıyorum, Tanrının bir armağanı olmalı.

Bu arada ben fotoğrafla ilgili bütün işlerimi, 'Fotofilitre' programıyla yapıyorum.
Bilgisayarımda dört tane fotoğraf programı var ancak en kolay fotofilitre.
Google dan bu programı indirirseniz, geri kalan kısmı birlikte hallederiz.

hozat
19-06-2009, 22:03
devam ve finâl,

Anahtarı aldık almasına da henüz evi görmedik. En iyisi gidip görmek dedik.Torunum: Ya elektrikler kesikse ne olacak dedi? doğru olabilirdi."Ben küçük sözü dinlerim diyerek" etrafta ne bulduysak (çakmak, kibrit, mum) alarak
zaten çok uzağımızda olmayan eve geldik.

içeri girdik,elimizdeki zayıf işiklarla üst ve alt katı görebildiğimiz kadarı ile inceledik,görünürde olumsuz birşeyler yoktu.Eh,içim biraz rahatladı,en azından eşimden gelen telefonlara vercek bir cevabım olacaktı.

Çünkü;Bahçeyi soruyor anlatıyorum,evi soruyor es geçiyorum.

Tam çıkarken kızım:Bahçeden görünmüyor ama, kod farkı var belli bir açıdan denizi görebilir dedi.(bize denizi görmüyor)denmişti

Bu da bir sürpriz oldu.(V ) şeklinde bir açıyla balkon Yunanlı komşumuzun elinde olan Kos Ada'sına bakıyordu.

Sabah erkenden evi tekrar inceleyip,saat 14.00 gibi işlemleri tamamlayarak rahat bir nefes aldık.

Şimdi sizlere soruyorum: Bu işin kerameti neresinde?
Çıkan falda mı?
Arkadaşlarımın ısrarında mı?
Eşimle yaptığım mücadelede mi?
Kızımın mesleki ve piskolojik desteğinde mi?
Yoksa "kısmette ola kaşığında çıkar"inanışında mı?

Görüş ve yorumlarınız için ,mesaj yazan tüm gönül dostlarına teşekkür ederim.

Yüreğiniz hangi güzel şeyler için çarpıyorsa, hayat size onları getirsin.
,

Adalet Yağcı
19-06-2009, 22:13
Bence hepsi de, en çok da sizin bu bahçeli evi çok istemenizde, imgeleme çok başarılı olmuş, güle güle oturun.

hozat
19-06-2009, 22:45
Bahçe çalışmaları başlıyor
Bu bölüm sonradan üç set halinde olacak.

yandaki palmiye ozaman bu boydaydı.

88141

Güler
19-06-2009, 22:45
Bu güzel hikâye bitmemeli.
Şimdi de evi aldığınızda neler neler yaptınız onu bizlerle paylaşırsanız çok mutlu oluruz.
Anlatımınız o kadar güzel, zevk verici ki, bitmemeli bu öykü diye düşünüyorum.
Sağlıkla, huzurla oturun, güzel evinizde.

Güler
19-06-2009, 22:46
Mesajları aynı anda yazmışız. Ne güzel öykü devam ediyor.

hozat
19-06-2009, 22:59
Önce çok itiraz eden sonra böyle çalışıyor

88144

hozat
19-06-2009, 23:17
Sevgili Güler,
Neler olmadı ki, ortak paydamız bahçe ve bitkiler,burası tamam.

Gel gelelim, payda eşitlemeye gelince iş gene karışıyor.
Paydalar eşitse sorun yok.
Paydalar eşit değilse, sadeleştirme başlıyor.
Sayılar büyüdükçe,hesap hataları oluyor, işler gene karışıyor.

Bahçenin en vurgulayıcı alanını sebzelik olarak ayırıyor, bu durumda otururken çiçeklere sırtını dönmek zorunda kalıyorsun.
Burdaki paydalar da asal sayılardan oluşuyor. Sen gözünün önüne getir artık.

selenn
19-06-2009, 23:24
Sevgili hozat, evinize kavuşmanızla ilgili çok akıcı, samimi ve harika yazı dizisi okudum. En son eklediğiniz resim de azmin zaferi gibi. İlk günden bahçenizin son haline kadar aşama aşama değişimi görmek çok etkileyici. Ellerinize ve emeğinize sağlık. Huzur ve mutlulukla oturmanızı dilerim evinizde.

hozat
19-06-2009, 23:43
ilk yılın mahsülü domates (organiktir)

88148

hozat
20-06-2009, 00:34
ilk yıl gelişi güzel,
elime ne geçerse ekiyorum.

88172
Yandaki gülleri ödemişli komşum hediye getirdi.

88178

hozat
20-06-2009, 12:38
Bahçe düzenlemesi başlıyor.

Alındığında bahçede, ön cephenin iki başında birer zakkum,
Yan cephede küçük bir fıstık çamı,(kanımca kendi kendine çimlenmiş),Bir de direğin yanında küçücük bir palmiye vardı.

İlk diktiğimiz fidan NAR oldu.

88276

Direk kamufle edilsin diye ön üne diktik.

hozat
20-06-2009, 12:56
Büyüdü, üç yaşındayken 64 tane meyve verdi.

88283

88284

Cumhur Tonba
20-06-2009, 13:26
Sayın Hozat. Burası Kemal Abinin gençliğindeki bahçesi sayılır. Altınyazı Barajı Savağı. (Tahliye) Güzel çınar ağaçları, çamlar. Şimdi biz gölgesinde oturuyoruz.

88291

maki01
20-06-2009, 13:36
Bahçenizi izlerken kocaman bir gülümseme oluşuyor insanın yüzünde.
Paylaşımınız için teşekkürler...

limon
22-06-2009, 22:35
Sevgili Hozat, siz ne verdiniz de Nar ağacınız 3 yaşında 64 meyve verdi. 4 yıl oldu dikeli, diktiğimde 3 yaşında olsa şimdi gelmiştir 7 yaşına. Daha bir meyvasını görmedim. :) Hatta bu yıl çiçek bile açmadı daha. Geçen yıl bolca çiçek açıp, bolca da bitlenmişti, ona da razıyım bu sene tık yok.

jineop
22-06-2009, 22:54
Sevgili Hozat,
Şiirleriniz,yazılarınız çok akıcı,çok sevecen adete bir şelale gibi ve bahçeniz de aynı yazdıklarınız gibi ,şiir gibi. Elinizin değdiği herşey hızla güzelleşiyor.
Önce çok itiraz eden sonra böyle çalışıyor yazısının altında ki resim de mor ve pembe çiçeklerin daha yakından görmek isterim. Sevgiler.

hozat
23-06-2009, 00:53
Ne kadar ilgilenirsen,

88939

O da o kadar cevap veriyor

88940

hozat
23-06-2009, 01:00
Sevgili Jineop,

Güzel görüşlerin için teşekkürler.
Fotoğrafı daha yakından göstermenin tekniğini bilmiyorum,sizlerden çok şey öğrendim.Bu işlemin nasıl yapıldığını anlatırsan, uygulamaya çalışırım.

Sordugun mor çiçek, "yer minesi"
Pembe olan ise "rozet" ben latince isimlereini bilmiyorum.
Sevgiiler

hozat
23-06-2009, 01:31
Sevgili limon,

Fotoğraf göndermekle uğraşırken mesajını atlamışım.
Senin soruna karşılık benim yazdıklarım, sanki sen nar ağacınla ilgilemiyormuşsun gibi bir anlam taşıdı.

Oysa dertsiz bitkileri ve sarmaşıkları çok sevdiğini biliyorum.

Nara gelince: Bizimki ekşi nar bu tür, tatlı nara göre hem daha verimli hem daynıklı. Çabuk bozulmuyor, aylarca evde bekleyebiliyor. (hevenk yapıp asıyoruz)
Meyve verinceye kadar çok sulanıyor,meyveye durunca çatlamasın diye suyu azaltıyoruz.

Bir de gübreleme işi var onun zamanını da eşimden öğreneyim size daha detaylı bilgi veririm.
Sevgiler..

hozat
23-06-2009, 02:13
Sevgili nurcanaybay,
Sevgili maki01,

Duygularımı paylaşmanız beni nekadar mutlu ettiyse,yaşadıklarımın resim karelerini gözünüzde canlandırmış olmanız da okadar etkileyici benim için.

Yaşanmışlık: Ne kadar içten, ne kadar birebir, ne kadar yalın anlatılırsa, karşı taraf olayın içinde kendisinden birşeyler bulabiliyor demekki.

Bunu başardığımı hissettirdiğiniz için ,teşekkür ediyor ve sevgilerimi gönderiyorum.

hozat
23-06-2009, 02:49
Sevgili Jineop,

fotoğraftaki yer minesi de ayrı bir renkte olanı.Yanda görülen beyaz ve pembeler ise "rozet"çiçekleri. Güneşe ve susuzluga çok dayanklı oluyorlar.

88942

jineop
23-06-2009, 06:51
Sevgili Hozat,
Fotografları yakından görmek ya da göstermek için büyüteç işaretleri ya da zoom yazılan butonlarla yapabilirsiniz. Örneğin photoscape resimdekilerdir.İlk buton resmi büyütür ama total olarak ekrana sıgabilecek kadar. İkinci artı ise bastıkça resim büyür,istediğiniz bölgeye resmi kaydırmak için ,mause ile resme tıklarsanız ve elinizi mause basılı tutarak ,resimdeki büyütmek istediğini yere kaydırırsınız. Sevgiyle kalın.

fikreteren
24-06-2009, 09:17
Eviniz hayırlı olsun güle güle oturun.Güzel bir bahçe oluşturmuşsunuz.Eellerinize sağlık.

hozat
26-06-2009, 01:16
Sayın fikreteren,

Her bahçe ile ayrı ayrı ilgilenmeniz,gönderdiğiniz içten cevaplar,biz bahçe sevenleri çok mutlu ediyor.
Güzel duygularınız için teşekkürler.

hozat
26-06-2009, 01:57
Bilgisayarımdaki sorundan kaylanan bir gecikme sonrası yine sizlerle bahçemi paylaşmaya devam edebiliyorum.

Nar ağacı bizi ne kadar mutlu ettiyse, kaysı da o nisbette üzdü.
4 yıl tek tük çiçek açtı, meyve vermedi.5. yıl seni keseceğim diye tehtit ettim. Çiçeklendi 10 tane meyve verdi, ne yazık ki onlarda olgunlaşmadan kutlandılar.

Az da olsa görebildik.

89536

Lithi-um
26-06-2009, 01:59
Onlara nasıl kıyıpta yiyeceksiniz :p orasıda sorun sanırım :D

hozat
26-06-2009, 02:54
Bu gelişigüzel ağaçlandırma ve düzenlemeler, bizi hem yoruyor hemde istenilen görselliği sağlamıyordu.

O günkü görünümler.

89550

89551

Lithi-um
26-06-2009, 02:58
152 nolu mesajınızda, fotoğraftaki alana bir an kaya bahçesi olarak gördüm sizcede hoş olmazmı ? ne zmandır söylemek istiyorum :) sadece fikir amaçlı söyledim..

hozat
26-06-2009, 02:59
Çok yeşillik varmış gibi birde ördek eklendi,üstelik boynunda nazarlığı ile..

89552

Lithi-um
26-06-2009, 03:09
Hehe ördek çok şirin! sanki durupta poz vermiş. Nazarlığıda beyaz tüğleri üzerinde çok güzel duruyor.. Yeşillikler içinde gayet keyifli..

hozat
26-06-2009, 03:41
Sonra kızım devreye girdi. Önce bahçeyi sınırla belirleyin netlik kazansın dedi.

Bu seferde duvar mı olacak telle mi çevrilecek? Durumu söz konusu oldu. Eşim, taş duvar ısınır önündeki bitkiler için iyi sonuç vermez, Tel ile çevrilirse hava akımı daha iyi geçeceği için fazla ısı bitkileri daha az etkiler fikrini savundu.

Neticede duvar yapıldı ama..eşim haklı çıktı. Mesela duvar diplerine ekilen güller randıman vermedi.

Taş duvar örüldü
89555

Plana göre :Üst merdivenden inilecek, küçük bir yürüyüş yolu geçilip bahçenin alt kapısından dışarı çıkılacak.

pergolanın bulunduğu yerden sola dönülüp yürüyüş yolu ile çamın altına gelinecek ve orada da küçük bir oturma alanı oluşturulacak ki, bu bölümü büyük alandan daha çok kullandık.

Bu çıplak pergola daha sonra begonvillerle kapanıp çardak haline geldi.

Sol tarafta görülen fıstık çamının altı kahve sohbetlerine hizmet etti.

89556

hozat
26-06-2009, 04:14
Bahçenin aşağıdan giriş çıkış kapısı,

89557

Yandaki iki ağaç Bodrum kauçuğu. Ortaki ağaç kaysı,
toprak alan sebzelik.

jineop
26-06-2009, 06:08
Sevgili Hozat,
Pergolaya passiflora da sardırabilirsiniz, ve clematis tabi ki.

Adalet Yağcı
26-06-2009, 08:11
Ellerinize sağlık sevgili Hozat, belgesel tadında bir yazı dizisi oluşuyor, bir çok arkadaşımıza fikir vereceksiniz, umut vereceksiniz.

Boş ve bakımsız bir bahçe insanı hayal kırıklığına uğrattığı gibi yapılacak bütün işleri de gözünde büyütür ve caydırıcıdır, 'amaaan sende böyle kalsın n'olacak' dedirtebilir.
Büyük bir azim ve sabırla yapılması gereken her şey yapılıyor, hikayenin devamını merakla bekliyorum.

Kiraz
26-06-2009, 08:28
Bence de bu güzel bahçenin hikayesi böyle bitmeyecek; arkası, uzun yıllar çok güzel devam edecek:)

sabah
26-06-2009, 09:09
Bahçenizin tarihçesini ( :rolleyes: ) ilgiyle okuyorum.

Yazdıklarınız bugün göze hoş gelen bahçelerin bir günde, kolayca ortaya çıkmadıklarını göstermekte.

hozat
26-06-2009, 10:03
Yeni bahçe yapan arkadaşlar aynı hataları yapmasınlar diye
bazı tecrübelerimi aktarıyorum.

Biz aldığımızda çam çok küçüktü,sonra süratle büyümeye başladı. Dalları aşağı sarkınca altından geçemez olduk. formu o kadar güzeldi ki, incecik bir dalını bile kesmeye kıyamıyordum.

Oysa yanlış yapıyordum. Biçimsiz çıkan yan dallar kesilmiş olsaydı,gövde düz olarak uzayacak yukarda taçlanacaktı.

Şimdi altında oturunca kesilmeyen o ince dallar, hoş olmayan bir görüntü veriyor.

89566

Arzu Kasapoğlu
26-06-2009, 10:34
Ne kadar güzel bir bahçeniz var sevgili hozat. Emeklerinizin karşılığını fazlasıyla almışsınız sizi tebrik ederim :)

kılıç
26-06-2009, 10:50
Bahçeniz cok cok güzel sevgili hozat ama ben en cok mercanlara bayıldım.Ayrıca hikayeside dizi gibi olmuş merakla okudum devamını bekliyoruz.Bu güzel mekanda ailenizle huzurlu sağlıklı günler geçirmenizi dilerim..

hozat
26-06-2009, 10:50
Güle hakkını verenlerden özür dileyerek bu fotğrafı koyuyorum. Duvar dibinde açmaya çalışıyor. kokulu yediveren sarılıcı bir gül.

89578

hozat
26-06-2009, 11:16
Nereye gidip kime sarılacağını bilmez halde. Bu haliyle bile verimli olmaya çalışıyor.

ağaçlar net onun kurtuluşu olacak.

89581

Adalet Yağcı
26-06-2009, 11:51
Bence çamınız çok güzel görünüyor, hiçte dal fazlalığı yok, ne güzel gölgelik olmuş size.
Minderlere kaykılıp bir öğlen şekerlemesi yapın, uyanıca mavi yaseminleriniz size Tünaydın desin.
Süper görünüyor süper, güle güle oturun ağız tadıyla.

maki01
26-06-2009, 11:51
Neler anlatıyorsunuz sevgili hozat, nasıl da ilgiyle dinliyor sizi :)

hozat
26-06-2009, 13:02
Çamın azizliği,

Bizim fıstık çamı serpilip büyünce bana sefa, bir üst kotta oturan ve evin satışında yardımcı olan aileye cefa oldu.

Çünkü devasa büyüp manzarasını kapattı,üstelik pergola da begonville iyice yükseldi. Bilseydi böyle bir bitki delisine satmazdı .

89610

jineop
26-06-2009, 13:22
Bence de çam çok güzel ,dibine iki minder fırlatıp,uzatıp ayakları bir kahve içmeli insan.

hozat
26-06-2009, 13:25
soldaki sarkan turuncu çiçeği 3 aydır sitedeyim,henüz ne gösteren ne de soran oldu. Ben bir dergide görmüştüm adı "lotüs" diye geçiyordu.Daha sonra Hayrettin Karaca serasında gördüm ve 3 kök aldım.

O kadar güzel çiçeği var ki minik starliçe gibi duruyor.Hem yayılıcı hem sarkıyor. Bakımı biraz zor,üstüste biniyor alt kısımları çürüyor. ama görselliği muhteşem.

bu arada çimlerin acıklı hali de ortada, yerini tutacak bir bitki bulursam kaldırmayı düşünüyorum.

89611

hozat
26-06-2009, 13:36
Çimler önce böyleydi. 6 karışık tohum olarak ekildi.Bir kaç yıl otunu ayıklayarak düzgün tutuyorduk, daha sonra başedemedik. Şimdi otların arasından çim ayıklar hale geldik.:(

89617

jineop
26-06-2009, 13:50
Sevgili Hozat,
Lotus nilufer çiçeği yanlış bilmiyorsam,resimde çok anlaşılmıyor . Biraz yakından çekebilirmisiniz merak ettim.

gilan
26-06-2009, 14:39
Çimler önce böyleydi. 6 karışık tohum olarak ekildi.Bir kaç yıl otunu ayıklayarak düzgün tutuyorduk, daha sonra başedemedik. Şimdi otların arasından çim ayıklar hale geldik.:(

Bu sene en güzel bahçe yarışması oldukça zorlu geçecek gibi :)
Bahçeniz de çamınız da çok güzel bence. Öyle dallı dallı olması da hoşuma gitti benim.

Son resimdeki duvar boyunca öbek öbek olan bitki nedir?

hozat
26-06-2009, 14:52
Sevgili Gilan,
Teşekkür ederim. Ne yazıkki ben bu bahçenin başında olamıyorum,
gittiğim zaman perişan halde buluyorum. Toparlamak bir ayı buluyor,tam yoluna sokuyorum yine başka ellerde kalıyor.

Sorduğun o çiçekler "sosyete sarmısağı" açtıkları zaman görünümleri çok güzel oluyor ama kokusu güzel değil. Öndeki yeşil yapraklılar canna onlarda sevdiğim çiçeklerdendir.

hozat
26-06-2009, 17:46
Nihayet setler oluşturuldu.Üst bölümdeki dikdörtgen alanın ön kısmına mercan diktik,duvardan sarksın diye.

Orta alana mor yapraklı ,eflatun çiçekleri olan "telgraf"çiçeği diktik.

Mercanların karşı kenarına da "fırça çalısı dikmeyi uygun gördük.

89634

Alttaki iki sete yıldıza benzeyen beyaz çiçekli ama dikenli bir tür diktik. (adını unuttum)Buçiçekler geçince çileğe benzeyen meyveler olşuyor koyo sarı renginde.

89635

89636

en alt sette çok güzel bir yayılıcı duvardan yere kadar sarkıyor portakal renkli çiçekleri ile çok canlı duruuyor.

Bu fotoğrafta henüz çiçek açmamış durumdalar

89637

hozat
26-06-2009, 17:55
Merdivenin yanındaki çiçekli bölüm toprakla doluydu. Yine kızımın önerisi ile alt alta saklıklar yapıldı.

şu anda görülen çiçekler,küçük mine çalıları.
ikiyıldan beridir sakız sardunyaları sarkıyor.

Sardunyalı fotoğraflar çalınan makinayla gitti. Ağustos'ta gideceğim halâ duruyorlarsa resimleyeceğim.

hozat
26-06-2009, 18:04
Fırça çalıları, mercanların karşısında 10 kök vardı. Bir gidişimizde iki kök yerinden çıkarılmıştı. Şimdi tanımadığım bir kişinin kapısının önünde iki büyük saksıda duruyor.:confused::confused:

89642

hozat
26-06-2009, 18:34
Sevgili nurcanaybay,

haklısın çok kırılgan, ellemeye korkuyorum. Ne varki kırıldığı yerden tekrar sürüyor.
Ya da kırılan dalı hemen toprağa gömüyorum derhal tutuyor.
Cilveli bir çiçek o. Yalnız arılar çok seviyor sabahları vızır vızır üzerinde dolaşıyorlar.

cannalara gelince :Güneşi sevmekle beraber yarım gün güneş alan yerlerde yaprakları daha canlı ve koyu yeşil oluyor meraklanma.Yalnız çok yavru yapıyor sık sık ayırıyorum. Tohumuyla da yetişiyor ben ürettim.
Sevgiler.

Vildan Sönmez
26-06-2009, 19:17
Her şey çok güzel ama ah o mercanlar.. Harika.

hozat
26-06-2009, 22:59
Sevgili Vildan Hanım,

Mercan benim de çok sevdiğim bir çiçektir. Güneyde yaşayıpta sorunsuz çiçek arıyorsanız "mecan" dikeceksiniz. tek isteği su bir de kartlaşan dallarını kesmek.

zararlısı yok,hastalığı yok,uzun süre çiçekte kalıyor,daha ne olsun.

Birde küp içinde yetiştirdiğim mercanım var. Kaydı yok,gidince fotoğraflayacağım.

Denetim altına almadığınız zaman böyle şahlanıyor.

89723

Güngör Salman
26-06-2009, 23:25
Sevgili Hozat bahçen ve bitkilerinin hepsi çok güzel ama bence en güzeli senin yüreğin. Ne demiş AŞIK VEYSEL Güzelliğin on Par'etmez Bu Bendeki aşk olmasa sevgiyle kal.

hozat
26-06-2009, 23:25
Bu setlerin üzerinde çalışmak çok zor oluyor.
biraz aşağıda gül var,eşim bir keresinde gülün üstüne düştü,iki gün diken ayıkladık.

Gene yılmadı arı gibi çalıştı.

89726

Diken yırtığı kollarla da olsa bu keyifli bakışı hakketti.

89727

bennur
26-06-2009, 23:37
Emeğinize sağlık, Allah keyifli, sağlıklı uzuuun yıllar nasibetsin eviniz ve bahçenizde. Emekleinizin karşılığını almışsınız, hikayenizi ilgiyle, tebessümle okudum:)) Bahçeniz, tüm çiçek ve bitkileriniz çok güzeller. En çok da o pencere önündeki gelincik şurupları ve çocukken yapmaktan büyük keyif duyduğum, gelincik bebekler beni etkiledi, çocukluk yıllarıma götürdü. Rahmetli anneannem karanfil ve kök tarçın da koyardı içine. Sevgiyle kalın

hozat
26-06-2009, 23:49
Bahçıvanın Çırağı,

Şimdi diyeceksiniz ki, hep o çalıştı sen ne yapıyorsun ?

Emret komutanım durumlarındayım,bir dakika durmak yok.

Çapayı getir, budama makasını ver, bu iyi kesmiyor yeşil saplıyı getir,çamın altında gübre olacaktı bir zahmet onu da getir.
isteme faslı uzayınca,seslenme şekli değişiyor:

Bağlama ipi buralardaydı sen gördün mü?
Bu dikilenlere can suyu vermek gerkiyor, bidonda su var mı? yeni dikilenlerin üzerine gazete sermek lazım sıcaktan rahatsız olurlar.

Güngör Salman'nın dediği gibi bu aşk herşeye bedel,yorgunluğu bile zevkle çekiliyor.
Sizce de öyle değil mi?

hozat
27-06-2009, 00:14
Sevgili bennur,

Gelincik benim bahçemin olmassa olmazlarından.Benim çocukluğum gelincik tarlalarının arasında geçti.

Allarını giymiş gelinler gibi rüzgârın önünde salınışları, silinmeyen resim kareleri olarak her bahar yeniden canlanır gözümde.

Bakmayın öyle nazlı duruşuna, en sert rüzgârlara bile dayanır ,buğday tarlalarının içinde yatar kalkar ama o ipek yapraklarını yinede çok dökmeden üzerinde tutar.

Gelincik şurubuna gelince:Her yıl şişeler dolusu yaparım. Benim yaz meşrubatım bu şuruptur.
İkram ederken de usulüne uygun olarak uzun bardaklarda ve tepsiye dantel örtü koyarak sunarım.
Madem sana çocukluğunu hatırlattı ben İstanbuldayım,bir merkezde buluşalım sana gül ve tarçın kokulu bir şişe getireyim.
Tohumunu vereyim sen de yetiştir, vazgeçemiyeceksin...
sevgiler...

Güngör Salman
27-06-2009, 00:38
Sevgili Hozat gelincik tohumu zarfını hazırladım 2 çeşit tohum boynuzlu gelincik ve aşılı dediğimden 1-2 gün içinde gönderirim sevgiler.

nevsune
27-06-2009, 09:08
Sevgili hozat gecikmişliğimin özrüyle 8 sayfayı ve öykünüzü bir çırpıda okudum.

Evet emek ve sevgi, sonucu nasıl değiştiriyor değil mi? İyi ki korkup kaçmamışsınız, iyi ki o ot içindeki yeri gerçek bir cennet köşesine çevirmişsiniz. Ellerinize, kollarınıza ve yüreğinize sağlık. Güle güle ve keyifle oturun.

Her çiçek güzel, her köşeniz güzel ama ben de mercanlarınızı ayrı tuttum doğrusu:)

Adalet Yağcı
27-06-2009, 09:42
Boynuzlu gelincik fotoğrafını görmek istiyoruz...

hozat
27-06-2009, 09:55
Sevgili Adalet,
Bazı resimler yüklenmiyor,geçersiz resim diye bir yazı çıkıyor. Çok uğraştım olmuyor. Göndereceklerimin içinde böyle yüklenmeyen çok resim var.

jineop
27-06-2009, 09:55
Sevgili Hozat,
Sayeniz de boynuzlu gelinciği de öğrenmiş oldum. Çok güzel miş. Bunlar sizin için.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=9161

jineop
27-06-2009, 09:58
Sevgili Hozat,
Programla düzelttiğiniz resimleri sadece kaydet derseniz fotograf makinasının içine kaydeder ,bakarken de tanımlayamaz. O yüzden düzelttikten sonra farklı kaydete basarsanız ve istediğiniz yeri tıklarsanız ayrı kaydeder. Ve istediğiniz şekilde kullanabilirsiniz. Makinada resimleri kontrol ederken geçersiz olanlar bu şekildedir. Sevgiyle kalın.

Adalet Yağcı
27-06-2009, 10:12
Tamam şimdi tanıdım, benim doğup büyüdüğüm yerde bunlarda her yerde vardı, renkleri de aynen böyleydi.

bennur
27-06-2009, 13:11
:rolleyes:Sevgili bennur,

Gelincik benim bahçemin olmassa olmazlarından.Benim çocukluğum gelincik tarlalarının arasında geçti.

Allarını giymiş gelinler gibi rüzgârın önünde salınışları, silinmeyen resim kareleri olarak her bahar yeniden canlanır gözümde.

Bakmayın öyle nazlı duruşuna, en sert rüzgârlara bile dayanır ,buğday tarlalarının içinde yatar kalkar ama o ipek yapraklarını yinede çok dökmeden üzerinde tutar.

Gelincik şurubuna gelince:Her yıl şişeler dolusu yaparım. Benim yaz meşrubatım bu şuruptur.
İkram ederken de usulüne uygun olarak uzun bardaklarda ve tepsiye dantel örtü koyarak sunarım.
Madem sana çocukluğunu hatırlattı ben İstanbuldayım,bir merkezde buluşalım sana gül ve tarçın kokulu bir şişe getireyim.
sevgiler...

Sevgili Hozat, böylesi güzel bir bahçeyi hayata geçiren, bunları akıcı, esprili bir dille anlatan, gelincik seven ve yaptığı gelincik şuruplarını pencerelerine dizen bir hanımefendiden "Madem sana çocukluğunu hatırlattı ben İstanbuldayım,bir merkezde buluşalım sana gül ve tarçın kokulu bir şişe getireyim.
sevgiler" öneresi beni hiiç mi hiç şaşırtmadı dersem beni ve duygularımı anlarsınız değil mi;) Sağolunuz, İşte bu çiçek kardeşliği olsa gerek. Doğayı, canlıları seven insanlar daha mı "insan gibi insan" oluyorlar? EVET...
Sevgili Hozat, harika bir öneri, ancak eşim 9 aydır yurt dışında, tüm işler üstüme üstüme geliyor, yazlık bakım istiyor, buranın işleri bitmiyor. Bunalmış durumdayım. Saçımın boyası geçeli 5 ay oldu dersem bir hanım olarak durumumu anlarsınız dimi?:D:D:D Gelincikler saksıda da sağlıklı olurlar mı? Yoksa o güzelliğe eziyet mi olur? Hiç bir fikrim yok. Terasım da onların rüzgarda sallanmalarını görmeği çok isterim.
Eşinizle bahçenizde çiçek ve aşk kokuları arasında uzuuun yıllar dilerim. Sevgiler

Koyu yeşil
29-06-2009, 13:45
Sayın Hozat,
Emek ve sevgiyle bi cennet yaratmışsınız. Güzel bahçenizi ve hikayesini paylaştığınız için teşekkürler.

Sevgili Hozat,
Lotus nilufer çiçeği yanlış bilmiyorsam,resimde çok anlaşılmıyor . Biraz yakından çekebilirmisiniz merak ettim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15111&highlight=papa%F0an+gagas%FD

Papağan gagası da denilen bir yayılıcı tür. Yakın zamanda ismini öğrenmek için bu bitkinin ismi nedir başlığında sorup, takip eden günlerde yukarıdaki başlıktan adını öğrenmiştim. Çok tanınmış bir bitki değil ama çiçekleri çok sevimli.

jineop
29-06-2009, 14:04
Sevgili Koyu yeşil,
Çok güzel bir bitkiymiş. Heralde İstanbul da kışın yaşayamaz. Çok sağolun.

orhann
29-06-2009, 19:06
sevgili hozat öncelikle harika bir bahçe yaratmışsınız.hozat ismi nerden gelme ögrenebılırmıyım.benım hayalımde ki bahceyı yararmışsınız.inşallah benım hayalim de gerçekleşir.bahçemi yaratmak için bana yardımcı olursanız sevınırım.teşekkurler...

Vildan Sönmez
29-06-2009, 20:43
Boynuzlu gelincik

Zeytinci
29-06-2009, 22:34
Bu akşamı sizin bahçenize ayırdım. Bir solukta okudum. Bir belgesel gibi.

Yaşama sıkıca sarılmayı ve ondan tad almayı öğretiyorsunuz, ne güzel.

Sulama, gübreleme bilgili ve budama hünerli ellerle yapılmış belli ki. Gül konusunda pes etmeyiniz, lütfen. Siz mutlaka başarırsınız...

Arkadaşların yorumlarına, coşkularına yürekten katılıyor ve sizi tebrik ediyorum.
Sağlıklı ve güzel günler diliyorum.
Sevgiyle kalın:)

ebonsa
29-06-2009, 23:23
Maşallah, çok güzel bir bahçe :) .

habibe
30-06-2009, 14:31
Güzel insan eline düşmek böyle bir şey işte.. Ne güzelsiniz sevgili hozat.
Anlatım biçimiminiz gerçekten de yalın ve içten.
Ne denir ki, denebilecek herşey söylenmiş..
Aileniz ve çiçeklerinizle geçirilecek uzuuuun uzun kedersiz bir ömür diliyorum.
Sevgiler.

ciceksever70
02-07-2009, 14:25
Sayin Hozat, gelincigi cok sevdiginizi bildigim ve sitede daha detayli bir bilgiye ulasamadigim icin sorumu size yöneltiyorum. Ilkbaharda gelincik tohumlari dikmistim. Tohumlar cimlendi ancak saksi icin cok fazla sanirim ve ben bunlari oldugu gibi ayirmadan bahceye gecirmek istiyorum. Acaba bu sekilde cicege zarar verir miyim? Saygilar.

hozat
02-07-2009, 22:51
Sevgili ciceksever 70,
Sorunuzun cevabını deneyimlerime dayanarak cevaplıyacağım. Ben 3 yıl uğraştıktan sonra bahçeye adapte edebildim. Şimdi önüne geçemiyorum ama her bahar onları seyretmenin keyfini yaşamak çok güzel bir duygu.

Bunlar bahçedeki ikinci yıldan

90507

Tohumları Ocak ayında toprağa ektim. Sonraki yıllarda kendileri çıktılar.
Saksıda çok sıkışık durumda olabilirler,hepsini kaybetmemek için bir kısmını ayırın diğerleri yerinde kalsın.

Fide olarak saksıya almayı denedim sonuç vermedi.
Bir dahaki yıl tomunu direk toprağa ekin,yer değiştirmekten pek hoşlanmıyor.

Bol gelincikli yıllar dilerim.

hozat
02-07-2009, 23:05
90508

Sayın orhann,

Hozat ismi, çok güzel bir çoçukluk geçirdiğim ilçemin adından geliyor.
Bahçe sevgim dedemin "Armut tarla"isimli bahçesinden yadiğârdır.
Dilerim gönlünden geçenler gerçekleşir,sana her konuda yardımcı olmaya hazırım.
sevgiler.

Cumhur Tonba
02-07-2009, 23:26
Şöyle geçiyordum ki gözüme cennetten bir köşe çarptı. Sordum. Sayın Hozat'ın dediler. Biraz dinlendim. Gözlerim şenlik yaptı. Burnum güzel kokulara doydu. Ellerimle okşadım. Bitkileriniz tenimde gezindi. Velhasıl 5 değil 6 duyum organımda faaliyette idi. Teşekkürler Hozat. Teşekkürler Kemal Bey.

hozat
02-07-2009, 23:49
Sevgili habibe,

Bunlar senin için

90518

Senin bahçen de çok güzel, daha önce bahçeni izlemiş ve duygularımı yazmıştım.

içten dileklerin için çok teşekkür ederim

sevgiler.

hozat
03-07-2009, 00:15
Sayın Zeytinci,
Yüreklendirici sözlerinizle bana cesaret verdiniz. Gül beni güldürmedi ama ""yenile yenile yenmesini öğreneceğim" başka yolu yok bu işin.
İlgin için teşekkürler.

hozat
03-07-2009, 00:25
Bu da pembesi (kendiliğinden çıktı)

90526

Sevgili Vildan Sönmez
Gelincik sevdama gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim.

Ben sarı gelincik diyordum.Meğerse "boynuzlu gelincikmiş".

Aslında kırmızı gelincik gibi kolay değil yerinden sökmek. çok derine inen odunsu bir kökü var. İki kez denedim birinde tuttu üzerine toprak atılmış kaybettim.
Diğerini saksıda denedim tuttu biraz büyüdü, toprağa geçirdim yaşamadı.

acaba "boynuzlu "ismi bu inatçılığından mı geliyor?
Sevgiler.

Sebahattin Sargın
03-07-2009, 01:13
Merhaba Sevgili Hozat;

Bir süredir bahçenize uğrayamamıştım ne güzel fotoğraflar yayınlamışsınız. Baktıkça içim ısınıyor çok güzeller, emeklerinizin karşılığını almışsınız...

211 numaralı mesajınızda ikinci resimde merdivenlerin altında bulunan turuncu çiçekli bitki ilgimi çekti, türü nedir acaba?

Sevgiler ;)

Sebahattin Sargın
03-07-2009, 01:34
Mercanları tanıyorum Sevgili Hozat, merdivenin aşağı kısmında ki sağ alt köşede bulunan turuncu çiçekli bitkileri diyorum efendim...

hozat
03-07-2009, 01:36
Sevgili Koyuyeşil,

ilgin için teşekkürler. Lotüs çiçeği ile ilgili deneyim ve önerilerimi "lotüs" başlığına yazdım bir göz atmanı öneririm.
(Başına iş açmak istiyorsan lotüs dik)

Bu şakayıklar senin için

90528

Sevgiler..

hozat
03-07-2009, 01:55
Bodrum ve olmazsa olmazlarından begonvil

Bu begonvil büyüdü

90529

Çardağa tırmandı

90530

Ve güneşe meydan okudu

90531

Kiraz
03-07-2009, 07:18
Sn. Hozat, bahçenizi ilgiyle takip ediyorum ve çok beğeniyorum. Sıcak bölgelerde doğanın rengi farklıdır ama bahçenizin rengi çok güzel, sıcağı hissettirmiyor. Begonvil en sevdiğim çiçeklerden biri, hele böyle tırmanırsa. Sağlıkla, sevdiklerinizle, güzel bahçenizde yaşayın.

habibe
03-07-2009, 08:35
:o
Gelincikler için çok teşekkür ederim Hozat.
Bodruma selamlar.
Sevgiler...

ciceksever70
03-07-2009, 14:40
Sevgili ciceksever 70,
Sorunuzun cevabını deneyimlerime dayanarak cevaplıyacağım. Ben 3 yıl uğraştıktan sonra bahçeye adapte edebildim. Şimdi önüne geçemiyorum ama her bahar onları seyretmenin keyfini yaşamak çok güzel bir duygu.

Bunlar bahçedeki ikinci yıldan

90507

Tohumları Ocak ayında toprağa ektim. Sonraki yıllarda kendileri çıktılar.
Saksıda çok sıkışık durumda olabilirler,hepsini kaybetmemek için bir kısmını ayırın diğerleri yerinde kalsın.

Fide olarak saksıya almayı denedim sonuç vermedi.
Bir dahaki yıl tomunu direk toprağa ekin,yer değiştirmekten pek hoşlanmıyor.

Bol gelincikli yıllar dilerim.

Cok tesekkür ederim tavsiyenize uyacagim. Burda ender bulunan bir cicek o yüzden kaybetmek istemiyorum bana Türkiyeyi hatirlatiyor zaten Türk gelincigi diye satiliyor tohumlar. Sevgiler.

sabah
03-07-2009, 15:22
Ankara'dan böyle bahçe fotoğraflarına bakmak hem zevk hem acı veriyor.:rolleyes:

...211 numaralı mesajınızda ikinci resimde merdivenlerin altında bulunan turuncu çiçekli bitki ilgimi çekti, türü nedir acaba?...
Merdiven demirlerine sarılı olan, sanki çiçekleri tam açmamış gibi duran bitkiyi yakından fotoğraflarsanız, ne olduğunu anlarız. Ben de merak ettim.

hozat
03-07-2009, 18:39
Sevgili Sabah ve Sebahattin,

Merdiven başındaki çiçeklerden birisi "japon gülü" erken saatte çekildiği için kapalı duruyor.

O bölümde, gazanyalar her zaman oluyur.Ne kadar
azaltsan da bir yolunu bulup çıkıyorlar.

somon renkli japon (açmış hali)

90616

Gazanya
90617

Fotoğraflar kart üzerinden kopyalandığı için çok iyi görünmüyorlar.

hozat
03-07-2009, 18:49
Balkonda oturulduğunda bahçenin görünümü.

90622

90623

90625

orhann
03-07-2009, 18:53
merhaba hozat bana cvp verdigin için teşekkürler.ismin yoksa tunceli hozattan mı geliyor merak ettim.ondan sormuştum.bende tuncelliyim.resimleriniz harika tam planladıgım,hayal ettigim bahçeye sahipsiniz.ileriki zamanlarda tecrübelerinizden yaralanmak isterim.teşekkürler...

hozat
03-07-2009, 19:17
Bahçemin özelliği,

Çok çeşit yok, olan çeşitler yoğun,bazı türler en az 10 kök

Son 3 yıldır yöresel türlere döndüm. Hem iklime uyum sağlıyor hem de siz yokken kimse izinsiz almıyor.

Nar ağacı ve altında lavantinler

90634

Parmaklığın içinde görülen kırmızı çiçekler.Küçük çiçekli
bir acem borusu türü
90635

Şakayık , şimdi yok , benim olmadığım bir dönemde kurumuş.
90638

Kiraz
03-07-2009, 19:46
Sn. Hozat, hep duvarlarından bitkiler fışkıran bir bahçe hayal ederdim, sizinki işte öyle. Zevkiniz, emeğiniz ortada, iklim de yardımcı oluyor. Yöresel türlere dönmek de çok güzel, hem hastalıklarla üzmez hem de güzel gelişir.

Vildan Sönmez
04-07-2009, 00:01
248 nolu mesajda incir ağacının altındakiler mine çiçeği mi ?
Ne kadar yoğun ve renkleri ne kadar canlı.

hozat
04-07-2009, 00:13
Bahçenin vefalı çiçekleri.
sen olsan da olmasan da, onlar seni hep güler yüzle karşılar

gazanyalar

90678

90679

90685

hozat
04-07-2009, 00:21
Vildan Hanım,

Evet onlar mine çalısı,özellikle sarı kırmızı tonunda olanını seçtik.Bahçede rengiyle odak noktası oluşturuyorlar.

Pembe beyazı soluk duruyor.

90686

hozat
04-07-2009, 01:00
İlginç bir durum

90687ük

Temmuz ayında seçimler için İstanbul'a dönmüştük.

10 gün sonra geri geldiğimizde,yarısı koparılmış,diğer yarısı ağaçta kalan narla karşılaştık.
Koparmaya çalışan tam başarıya ulaşamamıştı anlaşılan.

Dalından almadık. İnanın gelişmesini sürdürmeye devam etti.Ekşi nar olduğu için sinek ve böcekler de pek rağbet etmiyordu.
Bu gelişme fotoğraftaki durumunu alıncaya kadar devam etti
Başka bir meyve olsa çoktan çürümüş olurdu.

Çift çenekli bitkilerde yaşam daha güçlü olabiliyormuş dediler.
Başka bir açıklaması var mıdır bilmiyorum?

hozat
04-07-2009, 01:52
NAR ŞURUBU

Şimdi size anlatacağım tarif,neredeyse nar kullanılan tüm yemeklerin,tatlıların,çorbaların,ve kokyellerin en temel malzemesi olabiliyor.

Taze nar suyunun kaynatılıp buharının uçurulması ve koyulaştırılması ile oluşturuluyor.

Bildiğimiz "nar ekşisi"ile pek alakası yok. Nar ekşisine sitrik asit katıldığından pekmez kıvamında kahve renkli ve ekşimsi oluyor.

Oysa tarifini vereceğim nar şurubu koyu kırmızı renkli,tatlı ve ekşi, olağanüstü sofistike lezzeti olan bir şuruptur.

Yapılışı

Malzeme ( 2 bardak için)
4 bardak taze nar suyu

1 Narları ikiye kesin,portakal sıkıcısından portakakal sıkar gibi sularını sıkın.

2 Nar suyunu bir tencereye boşaltın ve yüksek ateşte kaynama noktasına getirip,ocağı orta ateşe alın.(kısın)
Ara sıra tahta kaşıkla karıştırarak suyunu uçurup koyulaştırın. Yaklaşık 20 dakika sonra şurup koyulaşacaktır.

Hazır olup olmadığını anlamak için:
Bir metal kaşığı batırın, kaşığın tersi şurupla kaplanıp zor akıyorsa kıvam doğru demektir. Eğer hızlı akıyor ve kaşığı kaplamıyorsa kaynatmaya ve buharlaşmaya devam edin.

3 soğuduktan sonra kavanoza koyup ağzını sıkıca kapatarak,buzdolabında muhafaza edin.

Not: Bu tarif Hürriyet Gazetesinden alıntıdır.

Ben yaptım,ekşi nar ile yapılıyor 6 aydır dolapta olduğu halde hiç bozulmadan kadı,halâ kullanıyorum.

Kullandığım yerler: Kuru patlıcan ve taze biber dolması
(etli ), kısır, çeşitli meyve kokteylleri, salatalada.
Katkı maddesi olmadığı için tadı ve aroması kendine özel oluyor.
Afiyet olsun

fikreteren
04-07-2009, 04:39
teşekkürler hozat.nar şurubu deneyeceğiz.

hozat
06-07-2009, 12:45
Bu güne kadar yüklediğim fotoğraflar geçmiş yıllara aitti.

2009 nisan ayında gittiğimizde gördüklerim.

Balkonda yağmur suyu ile kendini koruyan sakızlarım.

90963

Birol
06-07-2009, 13:09
Teşekkürler sevgili hozat
Taze nar çıktığında kesinlikle deneyeceğim. Sağlıcakla kalın.

hozat
06-07-2009, 23:03
Latin çiçeklerim, siz olmasanız da o varlığını sürdürebiliyor.

91124

hozat
06-07-2009, 23:30
Bahçenin dışında, duvar dibi ama o yerinden memnun.

91131

hozat
06-07-2009, 23:48
Küp içinde yaşam başarısı

91138

hozat
07-07-2009, 00:29
Bodrum papatyaları,

En vefalı çiçektir benim için. Söküp atarsın yine bir yolunu bulur, bir yerden çıkar karşına.

Sen ol ya da olma, Nisan Mayıs ayları onların şenlik ayıdır.Coştukça coşarlar.

B91142

hozat
07-07-2009, 01:05
Yaban ellerden gelirler bahçenize,
Emeksiz zahmetsiz büyürler kendi hallerince,
Adı nedir bilmezsiniz,kimi sarı kimi pembe,
Onlar da bir köşede olmalılar bence.

91145

91146

91147

91148

bennur
07-07-2009, 01:10
Sevgili Hozat, sardunyalarınız da, papatyalarınız da çok güzeller, aslında, aşırı bakım istemeyip, fazlaca nazlanmadan açan çiçekler tercih etmek lazım. Pek çok çiçek, çok fazla uğraştırıyor:( Ama hepsi okadar güzeller ki, sağlıklı olmaları, açarak renklerini, kokularını sunmaları, tüm emeğe, yorgunluğa değiyor.Sevgiyle kalın

halil33
10-07-2009, 19:00
sevgili hozat starliçe fotolarını gördükten sonra sizin hayranınız oldum... inşallah üç senedir süren çiçek bekleyişim :(birgün sona erer ve sizinki gibi güzel çiçeklerim olur...tabi ki diğer fotolarda çok güzel .. ama ''lotüs '' dediğiniz çiçeği internetten bulamadım, yardımcı olur musunuz?...teşekkürler;)