Bağlan

View Full Version : Orkidelerin genel bakım bilgileri

Sayfalar : [1] 2 3

praecox
16-07-2006, 17:02
Orkidelerin genel bakım bilgileri...

Adına konu açılmış orkide varsa, sorularınızı orada sormanızı rica ederim.

memet
07-03-2007, 12:28
Arkadaşlar telaşa kapılmayın. orkide başlığında oldukça zengin bilgi birikti..
İşi bilen arkadaşların da her seferinde yetişmesine olanak olamayacağı ortada.
Forumdaki bilgilere tekrar bir göz atın, bozuluyor diye orkidelerinizi feda etmeyin

denizakvaryumu
07-03-2007, 12:36
Arkadaşlar telaşa kapılmayın. orkide başlığında oldukça zengin bilgi birikti..
İşi bilen arkadaşların da her seferinde yetişmesine olanak olamayacağı ortada.
Forumdaki bilgilere tekrar bir göz atın, bozuluyor diye orkidelerinizi feda etmeyin

aslında sayın yöneticilerden rice etsek

bir orkide başlığı açılsa ve bu başlık altında üretimi-hastalıkları-türleri gibi alt başlıklar açılsa çok iyi olacak...

Tek başlık altında yani bu şekilde orkide başlığı altında herşey konuşuluyor ve artık işin içinden çıkılmaz hale gelmeye başladı...

Quardi
07-03-2007, 15:17
evet nihayet benomyl i buldum bir tarım ilacı satan yerden :)
şimdi bu çözeltiyi kaça kaç hazırlayıp topraktan çıkarıp bir kaba alıp bekletmeliyim orkidemi bu ilaç içinde, ne kadar bekleteyim eğer öyleyse 1 gün mü 1 saat mi, ne yapmalıyım bu benomyl ile hiçbir fikrim yok.
??

bahcehizmetleri
07-03-2007, 16:24
gene çiçek acar üzülme ısık almasını sagla suyu az ver ve sabırlı ol

malina
07-03-2007, 21:22
Tek konuyu, uygun başlıklara bölmek için saatlerdir uğraşıyorum :) Umarım böyle takibi daha kolay olacaktır...

Önerilerinizi yazarsanız gerekli değişiklikleri yaparım.

bitkiseli
07-03-2007, 21:57
Sayın malina, buradan çok uğraştığınız görülebiliyor, ellerinize sağlık.

virgo
08-03-2007, 17:08
Ben orkidemi yeni aldım ve bakımı hakkında fazla bilgi sahibi değilim bana yardımcı olursanız sevinirim

virgo
08-03-2007, 17:25
formu biraz okudum sanırım *** orkidem hasta yapragının tekinin yarısı sararmıs ve tomurcuklarınıda döktü ve pamukçuk bitlerindende var sanırım ne yapıcamm :(

dogaya asigim
08-03-2007, 20:14
SELAM PERAOECOX,
tesadüfen orkidelerin bakimi hakkinda bilgi almak istedigini okudum.ciceklerden cok iyi anlayan bi yakinimin odasinda cok güzel bi orkide vardi bugün ve sordum ,nasil böyle güzel acmis dedim..ayda bi kez sulanmasi gerektini,ve sularkende saksisini kaynar degilde ilk suyun icine daldiracaksin iyice cekecek ilk suyu..cok önemli ayda bi kez...duyduklarimi aktardim sana...denemekte yarar var...

dortyuz
08-03-2007, 20:31
eyvah...

malina
08-03-2007, 21:20
Ağzımda çay vardı, bütün monitör çay oldu :)
Allah da sizi güldürsün :)

praecox
09-03-2007, 12:05
Vor gebrauch des Mundes, Gehirn einschalten...!

sukranayalp
09-03-2007, 12:29
Sn Praecox dediğinizi Türkçe de söyler misiniz?(Gerçekten çok güldürücü bir durum.)

praecox
09-03-2007, 12:31
Ağzınızı kullanmadan önce beyninizin çalışması için şalteri kaldırın gibilerden bir söz...

BenBen1967
23-03-2007, 23:50
şimdi ayda bir mi sulayacağız?Ben her sabah azıcık suluyordum 2 çorba kaşığı kadar döküyordum suyu allah allah .nedir bunun doğrusu?

flora
24-03-2007, 09:09
formu biraz okudum sanırım *** orkidem hasta yapragının tekinin yarısı sararmıs ve tomurcuklarınıda döktü ve pamukçuk bitlerindende var sanırım ne yapıcamm :(

üzülme çok kolay şekilde çözebilirsin. sadece ilaçlaman gerekli.üstelik zehirsiz bir ilaç.herhangi bir zirai ilaç bayisinden pamukçuk hastalığı için isteyebilirsiniz.yapımarketlerde de satılıyor.
kolay gelsin;)

Mine Pakkaner
24-03-2007, 11:12
Gülsen Hanım hoşgeldiniz,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 başlığına da bir uğrar mısınız, böylece biyologlar dışındaki arkadaşlarımız da sizi tanıma ve bilgilerinizden yararlanma şansı bulurlar :)

mustang18
25-03-2007, 13:10
Merhaba Arkadaşlar.;

1 Yıl önce aldığım orkidem 6 aydır çiçeksizdi. Geçen ay 2 dalında aynı anda tomurcuk oluştu sevindim çiçek diye ama ilerleyen günlerde gördüm ki çicek değil yaprakmış. Konu ile ilgili bilgisi olan var mı acaba. Bir arkadaşım orkiden tohum vermiş dedi. Ordan 2 ayrı orkide daha üretebilirsin dedi. Bu doğrumudur. Resim çekip göndericem. YArdımlarınız için teşekkürler. Cem

srknuz
04-04-2007, 11:14
merhaba 3 adet değişik renklerde phalanopsisim var çiçekler dökülünce dalları dibinden kesmiştim, sonradan ögrendimki aynı dallar üzerinden tekrar çiçeklenme oluyormuş, acaba orkidemden tekrar yeni dallar alabilirmiyim.

saim ergin
06-04-2007, 15:32
Merhaba Arkadaşlar.;

1 Yıl önce aldığım orkidem 6 aydır çiçeksizdi. Geçen ay 2 dalında aynı anda tomurcuk oluştu sevindim çiçek diye ama ilerleyen günlerde gördüm ki çicek değil yaprakmış. Konu ile ilgili bilgisi olan var mı acaba. Bir arkadaşım orkiden tohum vermiş dedi. Ordan 2 ayrı orkide daha üretebilirsin dedi. Bu doğrumudur. Resim çekip göndericem. YArdımlarınız için teşekkürler. Cem

o yaprakların dala birlestiği yerden kök vermeğe başlıyacak yanlız dalı kestiğin zaman kesilen yeraşi macunu ıle kapatman lazımdı her 2 daldada üstden kuruma başlamış şimdide yapabilirsin en az 6 ay beklemen lazım yenı ufak yaprakları sıcak günlerde su püskurt sakın ğüneş gösterme selamlar

saim ergin
06-04-2007, 15:38
merhaba 3 adet değişik renklerde phalanopsisim var çiçekler dökülünce dalları dibinden kesmiştim, sonradan ögrendimki aynı dallar üzerinden tekrar çiçeklenme oluyormuş, acaba orkidemden tekrar yeni dallar alabilirmiyim.

aynı tavsiyeler size ayda 2 defa gübrelemeyı unutmayın ıst sıvı gübresi satıliyor

saim ergin
06-04-2007, 15:41

serkan senın mesajın mustangda takip eder misin selamlar

saim ergin
06-04-2007, 15:47
Ben orkidemi yeni aldım ve bakımı hakkında fazla bilgi sahibi değilim bana yardımcı olursanız sevinirim

internetden bildiğin lısana göre orkide kultürü yazarsan detaylı ve doğru bilgı alabilırsin

beonedge
06-04-2007, 23:49
selamlar,
orkidenin nemli ortam olarak algılaması için saksının altına su koymak yararlımıdır. suyun köklere deymemesi şartı ile. bir sulama konusunda suyun mikratı ile ilgili bişey bulamadım. haftada bir sulanırken, suyun miktarı ne kadar olacak. yarım çay bardağı, tam çay bardağı veya su bardağı...
teşekkürler

praecox
07-04-2007, 12:48
orkide sulamak da biraz deneyim işidir. bardak kaşık ml veya litre cinsinden bir değer vermek sanırım hiç bir bitki için normal değildir.

orkide saksı harcı özeliklede çam kabukları v.b. şeyler içeriyor ise üsten bir bardak su dahi verseniz yeterli sulama yapılmamış olacaktır, zira bu su kuru substratın üzerinden akıp saksıdan süzülecektir.

en iyi yöntem, özelikle de kış aylarında bitkinin yaprak ve yaprak aralarına su gelmiyecek şekilde bir kova dolusu suya daldırıp tüm kabarcıkların çıkmasını beklemek olacaktır.

sonrası saksıyı sudan çıkartıp fazla suyun süzülmesini bekleyin ve eski yerine koyun.

BenBen1967
12-04-2007, 00:23
Bu kovaya daldırma işini ayda kaç kez yapacağız .Peki yazında aynı şeyimi uygulayayım.gerçi yukarda ayda 1 kez diye bir yazıda var ama hımmmmm;)Kafam iyice karıştı zaten hastayım :(

flora
12-04-2007, 18:41
Ben kendi yaptığımı anlatayım.Orkidem kalorifer peteğinin yanında.Kış ayları boyunca hemen yanında peteğe su dolu kalorifer suluklarından takıyorum.Neredeyse hiç sulamadan tüm kışı geçirdi.Üstelik iki kez de çiçek açtı.Havanın nemine bayılıyorlar.

praecox
14-04-2007, 10:46
Ben kendi yaptığımı anlatayım.Orkidem kalorifer peteğinin yanında.Kış ayları boyunca hemen yanında peteğe su dolu kalorifer suluklarından takıyorum.Neredeyse hiç sulamadan tüm kışı geçirdi.Üstelik iki kez de çiçek açtı.Havanın nemine bayılıyorlar.

Bunu anlıyamadım sayın flora. nerde ise hiç sulamadım demek orkidelere kaktüs muamelesine mi tabii tutmak demek?
sanırım burda nerdeyse kelimesini açsanız?
bize anlatın...
anlamadım nasıl oluyor?

flora
14-04-2007, 16:46
Bunu anlıyamadım sayın flora. nerde ise hiç sulamadım demek orkidelere kaktüs muamelesine mi tabii tutmak demek?
sanırım burda nerdeyse kelimesini açsanız?
bize anlatın...
anlamadım nasıl oluyor?

Orkidem kaloriferin yanında.Bu yüzden üşümesi söz konusu bile değil. Kaloriferdeki sulukta onun olduğu yerin nem oranını çok fazla arttırıyor.Kış ayları boyunca genelde 10-15 günde bir az miktarda suluyordum.****** oda sıcaklığındaki bir suyla.Havalar iyice soğuduğunda bir ay su vermemiştim. Orkidem phalaenopsis cinsi olduğu için havanın nemini sünger gibi çekiyor. Yani sizin anlayacağınız ben yapraklara su süpkürtmek yerine ona su buharı sağlıyorum.
Hem madem susadı, biraz çalışıp kendi suyunu havadan kendi yakalasın değil mi? Kime çalışmadan yemek veriyorlar...he he he:D :D :D

praecox
14-04-2007, 17:15
Sadece merağımdan soruyorum...
kaç zamandır phalaenopsise bu şekilde bakıyorsunuz?
varsa bir de resmini eklermisiniz.
eskiden yapraklara su püskürtürmüydünüz?

yasin_48
23-04-2007, 15:08
bilgi için ***.

Gauke
02-06-2007, 07:52
Annem komşusunda bir orkide görmüş çok hoşuna gitmiş. O da istediği söyledi. Ben de bu siteden bilgi alabileceğimizi söyledim. Birkaç sorum olacak. Acaba orkideyi nereden satın alabiliriz ayrıca çok özet olarak toprak, su ve güneş ihtiyacı nedir? Bilgi verebilirseniz sevinirim. Forumdaki diğer başlıklara baktım ama sorularıma tam olarak cevap alamadım. Teşekkür ederim.

ephesos
02-06-2007, 12:41
SAYIN Gauke orkideler ile ilgili hiçbiryerde bulamayacağınız kadar türkçe bilgi var bu forumda. Dikkatlice incelemenizi tavsiye ederim.
En uygun fiyatta orkideyi yapımarketlerin bahçe ile ilgili bölümlerinde bulabilirsiniz ama orada satılanlar uygun olduğu kadarda problemli yeni başlamış bir arkadaşın kökçürüklüğü , fungusit , çökerten hastalığı , çeşitli parazitler ve göbek çürümesi gibi hastalıkları anlayıp ayırt edemesi imkansızdır onun için ben çiçekçileri gezmenizi tavsiye ederim ama muhakkak birkaç yergezin ve pazarlık yapın.
teşekkürler...

Dilek Erbil
02-06-2007, 12:53
Sayın Gauke,
Denizli'de Lise cad. Çınar'a doğru bir küçük park vardır; yüzünüzü çınar'a dönerseniz sağ tarafta kalıyor bir çiçekci vardır,onda ben her gelişimde mutlaka görmüşümdür;isterseniz bir uğrayın.İsmini maalesef hatırlamıyorum.

bahcevan0618
07-06-2007, 19:20
merhaba arkadaşlar phalanopsis cinsi orkidenin çoğaltılması mümkünmüdür?

ephesos
07-06-2007, 19:31
Sayın bahcevan0618 Sorunuzun cevabı forumun orkideler bölümünün phalanopsis alt başlığının 1 numaralı mesajında kısmi olarak mevcuttur.
Sözü edilen başlık altındaki mesajları okursanız gerekli tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.
Saygılar.

srknuz
13-07-2007, 16:30
Sn Praecox merhabalar, hocam izninizle size bir sorum olacak. orkidelerde kemik unu veya boynuz ununu gübre olarak kullanabilirmiyiz, kullanabilirsek bunun dozunu nasıl ayarlamamız gerekir. şimdiden teşekkürler.

praecox
13-07-2007, 17:39
Böyle bir şey hiç duymadım...

ancak ben içerecekleri kalsyum miktarına göre çok da uygun bir şey olmıyacağını düşünüyorum. genelde epiphit orkidelerde dahi bu tarz kireçli maddelerden kaçınırız. gübrelemek için düşük dozajlarda sıvı gübre yeterli olur. orkide kökleri aşırı bir gübrelemeye karşı çok hassas bir yapıdadır. normal yaprak çürüğü gibi gübrler dahi pek tavsiye edilmemektedir.

Tüysüz Kartal
18-07-2007, 14:31
Bütün mesajları tek tek okudum ama hiçbirşey anlamadım. Çok karışık bir başlık olmuş burası.

Yine de sorayım. Burda verilen bilgilerin tam tersine;

http://www.cicekciler.org/forum/forum_posts.asp?TID=73

oraya yazan kişi diyor ki

-saat 15:00,17:00 güneş ışığı
-geniş bir saksı
-normal vetorflu toprak
-2 günde 500ml su
-sulamadan sonraki günlerde yapraklara su püskürtme
-haftada1 kere suyuna Vilmorin
-yeni açan çiçeklerine açtıktan 3 gün sonra az su püskürtme
uyguladım ve şu anda mükemmel 6 çiçeği olan ve açacak 3 çiceğini beklemekteyim,inşallah onlarda açacak.4-5 günde bir açıyor sanırım.

Şimdi bu nasıl oluyor ? Birsürü de fotoğraf koymuş.

ataman
18-07-2007, 23:11
Eğer İngilizceniz varsa American Orchid Society'nin yayınladığı "culture sheet"leri (http://www.aos.org/aos/orchids/page01.aspx) okumanızı tavsiye ederim, birkaç orkide türü için başlangıç ve orta seviyede özet bilgi vermişler.

-saat 15:00,17:00 güneş ışığı

"Doğrudan güneş ışığı" tanımı daha çok ışığın dik geldiği saatleri tanımlamak için söylenir, saat 15:00 itibariyle ışık biktinin yapraklarını yakacak kadar şiddetli olmayabilir, ama yine de genelleme yapmak doğru değil, ışık şiddeti mevsim ve coğrafi konumla bağlantılı ne de olsa.

-normal ve torflu toprak

Doğrudan torfa ekilmiş orkidelerin gayet sağlıklı yaşayabildiklerini gördüm ama sadece sera ortamında, evde veya çiçekçide bu şekilde saksılanmış veya "saksıdaki boşlukları dolduralım" kaygısıyla tepesine kadar torfa boğulmuş orkidelerin hayatta kaldıklarını görmedim (bilakis ölüm sürecini takip etmek zorunda kaldığım orkideler oldu). Bu şekilde saksılanmış orkideler sera ortamındaki yüksek nem ve/veya bitkinin torf dışında kalan veya "torf dışında büyümeyi tercih eden" kökleri sayesinde hayatta kalabiliyorlar, torf içinde ise çürümüş gövde ve kökler sadece üstteki canlı kısıma bastonluk görevi yapıyor (saksı harcını değiştirdiğim birkaç cattleyada bu duruma şahit oldum). Linki verilmiş fotoğrafların birinde phalaenopsisin köklerinin torf seviyesinde ilerlediği ama torfun içine girmediği açıkça görülüyor.

-2 günde 500ml su

Böyle bir ölçü vermek ne orkideler ne de herhangi bir tür bitki için uygun değil bence, vereceğiniz su miktarı saksının büyüklüğüne, bitkinin su ihtiyacına, mevsime, vs.'ye göre değişecektir. "Saksı harcı sürekli nemli olmalı" veya "iki sulama arası kökler kurumalı" gibi ölçütler vermek daha mantıklı olacaktır.

Şimdi bu nasıl oluyor ? Birsürü de fotoğraf koymuş.

cicekciler.org forumuna yazan Fikret Uslu Beyin şansı sayesinde olmuş bence :) Phalaenopsislerde kök çürümesi pek fazla belirti vermeden çok hızlı ilerleyip bitkiyi ölüm aşamasına getirebiliyor (tecrübeyle sabittir).

Bu arada yüzeysel bir göz gezdirme sonucu söz konusu forumu pek de beğenmedim (sadece orkide bakımı başlığını inceledim), bence pek kayda değer bir site değil.

Vaktiyle televizyonda bir vatandaşı görmüştüm, çatır çatır cam bardak yiyordu ve sapa sağlam ayaktaydı. Ama ben yine de cam bardak yemem, tek örnekle genelleme yapmak tehlikeli olabilir :) (bir istatistikçi atasözü)

nar
23-10-2007, 21:51
Orkideler hakkinda tum bu yazmis oldugunuz bilgileri okuduktan sonra, bende sizlere kendi deneyimlerimi aktarmak istiyorum.Bebimkiler gecen sene cok guzel actilar.ocak ayi gibi ciceklendiler ve mayis sonu, haziran basina kadar ayni guzellikte devam ettiler. Orkidelerim batiya bakan bir camekanin onundeler,bolca gun isigi aliyorlar,hatta zaman zaman gunes onlari yaliyor.su siralar tomurcuklanacaklari icin haftada iki hatta uc defa,sulama kabina birkac damla sivi gubrelerinden damlatarak ve iyi su ile(bu konu onemli galiba birkac yerde kiracli sudan hoslanmadiklarini okudum.)suluyorum.ama bu sulama cok fazla miktarda degil soyle hemen uzerlerine biraz sulayip birakiyorum.bir iki saat sonra donup tabaklarinda su kalmissa bosaltiyorum.bu sistem bende basarili oldu!!bende dalindan yaprak ciktigini hic gormemistim mustang'in orkidesi sonuc oldu merak ettim.

Ophrys
29-10-2007, 15:14
kambium034 lütfen sizi önce burada (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82) tanıyabilir miyiz?
Bir de burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669&page=21) incelerseniz seviniriz.
Teşekkürler.

merih
08-11-2007, 17:50
Merhabalar
Hiper Markette satılan orkidelerden aldım. Bakımı için gerekli olan bitki besinini almama rağmen orkidem çiçeklerini çok kısa sürede döktü. 3. boğumdan kestim. Kestiğim dalı suya koydum. Nekadar sürede su vermek gerekir bilemiyorum. Acaba tekrar çiçek verirmi merakla bekliyorum.

ephesos
08-11-2007, 18:04
Hiper marketlerde birçok tür orkide satılıyor.
Size forumdaki orkide başlığının alt başlığı olan ( çiçeksapı , boğum dediğinizden anladığıma göre ) phalenaopsis alt başlığını incelemenizi tavsiye ederim sorularınızın ve ilerde de soracağınız soruların cevabı zaten mevcut.

yukka
27-11-2007, 20:15
Orkidem çok sulanmaktan çürüdü. Evde kalaorifer olduğundan ortam çok kuru. Bu nedenle altına su koymuştum . Saksının ve bitkinin suya temas etmediğini zannediyordum. Ama maalesef, saksıdan çıkan bir uzantı suya temas etmiş. Bu arada yukardan da su vermeye devam ettim. Sonuç: bitkinin kaybı ... :(( Bir yaprağı canlı gibi. Onu yeniden toprağa batırsam canlanır mı?

yukka
27-11-2007, 21:31
Süpermarketten alınmış bir orkide. Bana da çiçekleri bittikten sonra bir arkadaşım vermişti. Bende bir kere çiçek açtı. usulüyle baktım, sonuç iyiydi. Bu sene içine iri taş yerleştirilmiş su üzerinde rutubetini koruyacağını düşündüm. Ev ortamı çok kuru. Üstten suyu fazla kaçırmışım, bir de bir sap suyun içine girmiş. Yaprak bir taneydi ve çok canlıydı. Bugün baktım yan yatmış. Kök çürümüş; ama yaprak çok canlı. Evet yeniden kendi toprağına batırdım. Bakalım ne olacak ... Saksının içindeki yeşil, sap gibi uzantılardan yeniden bitki oluşur mu?

yukka
27-11-2007, 21:37
Konunun çok acemisi olduğum için belki de buraya yazmamam gerekiyordu ... Beni affedin ... :-

Ludisa Excellence
27-11-2007, 22:13
Süpermarketten alınmış bir orkide. Bana da çiçekleri bittikten sonra bir arkadaşım vermişti. Bende bir kere çiçek açtı. usulüyle baktım, sonuç iyiydi. Bu sene içine iri taş yerleştirilmiş su üzerinde rutubetini koruyacağını düşündüm. Ev ortamı çok kuru. Üstten suyu fazla kaçırmışım, bir de bir sap suyun içine girmiş. Yaprak bir taneydi ve çok canlıydı. Bugün baktım yan yatmış. Kök çürümüş; ama yaprak çok canlı. Evet yeniden kendi toprağına batırdım. Bakalım ne olacak ... Saksının içindeki yeşil, sap gibi uzantılardan yeniden bitki oluşur mu?

hımm...
''...Saksının içindeki yeşil, sap gibi uzantılardan yeniden bitki oluşur mu?...''
sn yukka yeşil sap derken çiçek sapını mı kast ediyorsunuz.:confused:
Eğer çiçek sapı ise;
benim deneyimlerim çiçek sapından yeni bir bitki oluşabilirliği yönünde ama tabiy ki phalaenopsis cinsi orkidelerde.Umarım herşey yoluna girer:rolleyes:
Bir adet phalaenopsis resmi ekliyorum.Şayet sizin orkideniz de bu cinsten ise sorunlarınaza uygun başlık altında daha kolay bir çözüm buluruz diye düşünüyorum.:p
TEŞEKKÜRLER

yukka
27-11-2007, 22:23
Evet, bu cins. Çiçek sapı değil. Saksı içindeki yeşil renkli köklerden yeni bitki oluşur mu?

yukka
28-11-2007, 08:22
Teşekkürler. Şimdi bir foto çektim, ilgili bölüme sorularımı taşıyayım.

pügrü
28-11-2007, 10:03
Sevgılı arkadaşlar,benım orkıdelerde iyi gorunmuyorlar ,bu senenın yedıncı ayında Hollandadan alıp getırmıstım,çiçekleri döküldü,yaprakları sarardı hatta bırkacını ayıklamak zorunda kaldım.Sorum şu, saksıda hiç toprak yok,sadece agaç parçaları var,toprak eklesem hatta saksısını degişsem canlanırmı acaba, tesekkurler.

adiporsuk
15-12-2007, 23:51
Merhabalar tekrar.Bana yaz geldi takdir edersiniz ki doğaya dönüş merakından buda.
Şimdi harika bir orkidem var hatta tomurcukları çiçek bile açtı ama o kadar çelişkili bakım önerileri yazmışsınız ki gerçekten şaşırttınız beni.tüm orkideler ve yetiştirilmeleri ile ilgili bende araştırma yapıyorum tabi ki ama hemen hepsine nereden ulaşacağım konusunda bilgi sahibi iseniz lütfen benlede paylaşın çünkü orkidemi çok seviyorum...

memet
16-12-2007, 09:20
Buraya (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=94)tıklarsanız, forum ana sayfada, orkide başlığına ulaşabilirsiniz.

kırçiçeği
08-01-2008, 10:37
Formun Temel Malzemeler başlığında bulamadım.
phalaenopsis cinsi orkidelere vitamin veriliyor mu?
bu konu hakkında bilgi alabilirmiyim.

memet
03-02-2008, 21:25
Dağlar eskisi gibi boş değil.

Bu tabeleyi diktiren gönüllüler, salep toplanmasına engel olamayınca, satışa katılıp, sökülen saleplerin hepsini satın alıp geri dikmişler.

ahmeter
19-02-2008, 14:07
Orkidelerin genel bakım bilgileri...

Adına konu açılmış orkide varsa, sorularınızı orada sormanızı rica ederim.

sayın Praecox bitkiler hakkında yazılarınızı zevklen okumaktayım.Bana yapraklara bira karışımı suyun püskürtülmesi enteresan geldi . Her bitkiye olur mu faydası ve zamanı hakkında bilgi vermenizi riça ederim selamlar

praecox
03-03-2008, 13:46
Burada bir konuya açıklık getirmem gerek sanırım.

Vitamin vita=hayat amin=kimyasal bir bileşenler sınıfı'ndan adını alan vede metabolizma tarafından sentezlenmeyen yani üretilmeyen bileşenler için kullanılır. Örneğin viramin c yani asit acorbic insanda bir vitamin iken yani dışardan alması gerekne bir bileşen iken bu molekül farede vitamin den sayılamamaktadır. Zira farenin metabolizması kendi ascorbic asidini kendi üretebilemektedir.

Konumuz olan bitkilere döner isek bitkilerin dışardan alması gerekne bir vitamin bu bağlamda yoktur. Temel macro ve micro besin kaynakları dışında çok bir şey istemezler. Ancak biz kendileri üretmeye çalıştığımız bazı bileşenleri dışardan köklerden veyahut yapraktan verir isek işleri kolaylaşır vede daha çabuk serpilirler. sanırsam bu bağlamda B12 vitamini de bitkilerde clorofilin temel yapı taşı olan ana iskelet olarak kullanım görmekte.
Ve tabii diğer pyhtohormonlar v.s.

ahmeter
03-03-2008, 19:02
Teşekkür eder. İyi günler dilerim.

Quilla
03-03-2008, 19:45
çok özür dilerim diğer mesaja fotoğraf ekleyemedim şimdi ekliyorum.

Quilla
03-03-2008, 19:46
Ben beceremiyorum sanırım aslında praecox için göndermiştim ben bu fotoğrafları ama umarım dikkatini çeker..

praecox
03-03-2008, 21:07
Sayın Quilla,

özel mesajınızı izniniz olursa burda da yayınlayıp orkideniz hakkındaki cevapları vermeye çalışayım,
Bir orkidem var. Benim için çok değerli ama sanırım ölüyor..fotoğraflarını gönderiyorum gerçi çok kaliteli değil fotoğraflar ama yine de yardımcı olabileceğinizi umuyorum.Geçen yıl çiçek veren dalları kuruyor,toplam 3 dalı var birtanesi 15 gün kadar önce tomurcuklandı. tomurcuk verdi biri açtı diğerleri düştü şimdi solmak üzere bir çiçek ve bir tomurcuk kaldı.Çiçeğin olduğu dal da sararmaya başladı.Yeşil yapraklarda kurumaya benzer birşeyler var bir de sararma sanki çürüyor gibi..Annem geçen gün biraz fazla sulamış tabaktaki suyu boşalttım saksıyı süzülmeye bıraktım.Saksı şeffaf ve hiç değişmedi.Kökler hala yeşil,göbekte bir sorun yok gibi.Sanki daha çok dış etkenler (sıcaklık nem sulama gibi) nedeniyle bu hale gelmiş gibi.Dallara budama gerekir mi? Yoksa gövdeden mi budamak gerek?Toprağını değiştirmek gerekir mi? Ben her ihtimale karşı özel topraklarından sipariş ettim.Bir de sular kireçli ve ben şebeke suyu kullanıyordum,bunun köklerde tuzlanma yapabileceğini yazmışsınız bunun çözümü nedir? Bu budama işini ben hiç anlamadım, daha net bir şekilde anlatabilirseniz sevinirim.Bir de bu orkidenin türü ne acaba? Şimdiden teşekkür ederim.

ancak resimlerden bir şeyler seçebilmek mümkün değil.
Asıl sorunun ne olduğunu da tam anlıyabilmiş değilim. Bitkinin resimleri çok karanlık.

Kuruyan çiçek dallarını (yani geçen seneden kalanları) dibinden kesin. yeni çiçeklerini dökmüş olanları 1/3 boyunda geriye doğru budayın. Orkideniz bir Phalaenopsis türü. İlgili başlığı okuyun.

sehan
01-04-2008, 15:51
Gülsen Hanım hoşgeldiniz,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595 başlığına da bir uğrar mısınız, böylece biyologlar dışındaki arkadaşlarımız da sizi tanıma ve bilgilerinizden yararlanma şansı bulurlar :)

bende yeni üyeyim sorulari nereden sormam gerekiyor.cevaplarmisiniz ben Kübra sahin

Ophrys
01-04-2008, 17:01
Sevgili kübra sahin, imzamdaki Forum Kullanma Kılavuzu linkini tıklarsanız size forum kullanımı ile ilgili yardımı olacak bilgilere ulaşabilirsiniz.

Aramıza hoşgeldiniz.

Phin
09-04-2008, 12:20
merhaba orkide severler,
evdeki zavallı orkidemi yaşatmak için uzun uzun bu bölümü okudum. Herkese teşekkür ederim.
Benim de bir katkım olsun istedim. Geçen hafta istanbul bauhaus ta orkide toprağı, sıvı orkide gübresi ve orkide saksısı buldum. Orkide saksıları (pleksi) şeffaf, kare ve yuvarlak. Toprak ağaç kabuğundan çok torf içeriyor gibi bu yüzden mevcut ağaç kabuklarımı da içine karıştırdım.
Arayanlara duyurulur.

dilekagaci
09-04-2008, 22:37
evinde yetiştirip büyütenlere helal olsun demek isterim...ne kadar ugrassam da 3 orkideyi ne yazık ki öldürdüm...ev de çok zor, seradan özel besin sıvısı bile aldım...ne yaptıysam olmadı. nemli ortam olur diye mutfakta bile baktım. ıhhh

bence çok zor istanbul da kaloriferli evde yetiştirmek...sonuçta uzak dogu bitkisi ve dogal nem istiyor...seralarda yetişir zaten nem yapma makineleri var..
ama evde yapamadım :(((

gül deniz
22-04-2008, 19:53
merhaba arkadaşlar ben menekşelerden sonra orkidelere de merak sardım.Bugün bir orkide aldım.Ama orkide konusunda bir bilgiye sahip değilim.aldığım orkidenin köklerinden biri saksı altındaki deliklerden dışarı çıkmış.bu normalmi?değilse ne yapmalıyım.Çok pahalı bir çiçek olduğunu duymuştum.20 ytl ye aldım.(çokta pahalı değilmiş sevindim)

arzupa
09-05-2008, 17:10
Merhabalar benim orkidem bu yaz sadece 3 tane cicek acti, birtane tomurcuk var ama 1 aydir büyüyemedi sanirim büyümeyecek. Ayrica kökleri de saksinin disina tasmis durumdalar. Ne yapmaliyim bilen var mi?

Banyoya koymayi deneseniz. Nemli bir ortam. Isik icinde masa lambasi veya tepeden gelebilecek bir lamba ayarlayabilirsiniz. Bildigim kadariyla yagmur suyu vermek gerekiyor. Ayrica suyun soguk olmamasina dikkat etmekl lazim. **** yapraklarina su püskürtmeyi deneyin. Orkidenizin kurtulmasi dilegi ile.....

Arkadaslar merhaba. Ben orkidemin disariya tasmis köklerini neyapabilirim bilmiyorum. Bu hali normalmi? Bilen biri varsa bana yardim eder mi? Tesekkürler.

praecox
19-05-2008, 10:24
Ben orkidemin disariya tasmis köklerini neyapabilirim bilmiyorum. Bu hali normalmi?

Orkideler başlığını bir güzel inceleyin veya okuyun. Göreceksiniz ki bir miktar köklerin substrat dışına çıkması doğaldır. Ancak gereğinden fazla dışa taşma varsa bitkiyi yeniden bir saksıya ve yeni bir saksı harcına kök budaması yaparak dikimi gerekebilir.

praecox
19-05-2008, 10:39
evinde yetiştirip büyütenlere helal olsun demek isterim...ne kadar ugrassam da 3 orkideyi ne yazık ki öldürdüm...ev de çok zor, seradan özel besin sıvısı bile aldım...ne yaptıysam olmadı. nemli ortam olur diye mutfakta bile baktım. ıhhh

bence çok zor istanbul da kaloriferli evde yetiştirmek...sonuçta uzak dogu bitkisi ve dogal nem istiyor...seralarda yetişir zaten nem yapma makineleri var..
ama evde yapamadım :(((

Bu konuda son yıllarda oluşan şüphelerim bir dizi dış kaynaklı bilgilerle kesinlik kazandı. Şöyle ki...

Phalaenopsisler bilindiği üzere çok ucuzladılar. nerde ise 10 TL ye düzgün görünümlü bir bitki almak mümkün. Ancak bu bitkileri bu fiyatlara mal edebilmek için bilgisayar kontrollü optimum düzeyde ortamlarda en uygun gübreleme metodları ile alel acele bu boya büyütülmektedir. Çiçeklerin satışından sonra herşey 1 **** 2 sene boyunca gelişimi normalmış gibi devam etse de, birden birkaç yaprağı birden sararıp çökebilmektedir. Bunu bir tür dopingli bir sporcuya benzetebiliriz. yarışma bitip de (yani bitkinin satışı olduktan sonra) rahata erdiği zaman birden methabolizma kolapsa uğrayıp kalp krizinden ölmeleri gibi.
Bu ucuza alınan bitkilerin bu şekilde devamlı ölmeleri bu bilgiler ışığında normaldır.
Bu bitkileri kurtarmak amacı ile çiçekleri uygun bir zamanda örneğin bahar aylarında dibinden kesip ciddi bir azot takviyesi ile bir müddet bakımı gerektirmektedir. yeniden oluşan her tür çiçek filizlerini bu zaman zarfında kesilmesi gereklidir. Burada benim uyguladığım bir yöntem % 0,2'lik üre, yani binde ikilik (yani bir litre suya 2 gram üre) ile yaprak gübrelemesi kürü yapmaktır.
Yoksa bundan evvelde yazdığım gibi yapımarketlerden çok ucuza alınan bu phal.ler er **** geç ( en geç2 yıl sonra) ölmeye mahkümdurlar. Bir tür ölüme programlanmışlar gibi.

karaefsun
19-05-2008, 11:23
Orkide gelişimi için uygun olan gübre markası verebilirmisiniz?

helboy
11-06-2008, 09:24
arkadaşlar benim phalaenopsis cinsi orkidelerim var biri 4 dal çiçek verdi diğeri ise tek dal çiçek verdi. gübre **** vitamin tarzı şeyler kullanmıyorum sadece içme suyu kullanıyorum haftada 1 kez oda yarım çay bardağı diyebileceğim şekilde. benim öğrenmek istediğim ben bu orkidelerimden üretim yapabilirmiyim yapılabilrse nasıl yapabilirim bilgi istiyorum özelliklede resimli anlatılırsa sevinirim. 2. senem orkide sahipliğinde

memet
11-06-2008, 09:48
Orkide üretimini çok düşünmeyin, hele ilk başta. Uzmanlık isteyecek kadar karmaşık bir süreç.
Belki yumrular ayrılarak çoğaltma olabilir. Onun için de aceleci olmayın. Orkide başlıklarını bir gözden geçirin.

praecox
11-06-2008, 10:18
bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=136638#post136638), bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=181087#post181087)ve şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=231249#post231249) başlıkları inceleyin.

praecox
25-07-2008, 12:35
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3512) baştan sona okumanızı salık verirm. tüm sorularınıza cevapları bulacaksınız.

Türkçe yazım kurallarına, noktalama, cümle yapısına özen göstermenizi de rica edeceğim.

sozosozo
01-08-2008, 17:11
Sn praecox,orkidem tüm çiçeklerini döktü yalnız bir tane çiçeği kaldı ancak sanırım oda düşmek üzere boynu büküldü,toplam 5 yaprağından birisi tamamen bir diğerininde bir parçası kurudu.
Bu durumda ne yapmalıyım.Bilgilendirirseniz çok sevinirim

praecox
01-08-2008, 17:28
Sn praecox,orkidem tüm çiçeklerini döktü yalnız bir tane çiçeği kaldı ancak sanırım oda düşmek üzere boynu büküldü,toplam 5 yaprağından birisi tamamen bir diğerininde bir parçası kurudu.
Bu durumda ne yapmalıyım.Bilgilendirirseniz çok sevinirim

Resim ekleme imkanınız varsa daha kesin bir şeyler söylenebilir. Forumda bu gibi durumlar resmedilip sorulmuş vede cevaplanmıştır. Ordaki resimlerden sizinkine uygun bir duruma da link verirseniz, gerçi yapılması gerekenler cevapları da müteakip mesajlarda bulursunuz ama ... yine de bakalım...

Çiçeklerinin dökülmesi de doğal olduğunu ancak çiçeklenme süresinin kısalığı sorun teşkil eder, yeterki dışardan alınmayıp evde açtırılmış olunsa çiçeklenme süresi daha doğru ölçülebilir.
Eski yaprakların da bir süre sonra sararıp kendiliğinden düşmeleri doğal. Phalaeopsis her 4 - 6 ayda bir yaprak açar. bu sürelerde miadı dolmuşlarını döker.

Saygılar

berenice
13-10-2008, 16:07
Merhaba,
Karşı komşum taşınırken uzun süredir çiçek açtıramadığı ve artık pes ettiği orkideleri bana bıraktı. Daha önceden Afrika menekşesi ile arası iyi, Gardenya ile kötü maceraları olan ben, panik içinde internette çareler aramaya başladım ve forumunuzla tanışıp üye oldum. Üzerlerinde çiçek olmadığı için türleri nedir hiçbir bilgim yok. Dün bir tanesinin artık saksısı kuruduğu için daldırıp çıkararak bir sulama yaptım ve salonumda güneş almayan aydınlık bir yere koydum.Bir tanesinin resmini mesaja eklemek istedim çünkü gerçekten neyin yanlış gittiğini ve şu andan itibarende ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Dallardan uzanmış açık yeşil uzantılar var ve yaprakları biraz koyu renk gibi. Yardımınızı rica ediyorum, ters giden birşeyler var gibi ama umarım çiçeklere birşey olmadan çözüm bulabilirim.Teşekkürler

praecox
13-10-2008, 16:27
Sayın berenice,

şimdilik hakkikatende ters giden bir durum yok bilakis herşey gereğinden fazla yolunda. :D
Çoğu arkadaşların yapmak isteyip de olmıyan şey sizde olmuş. Keiki tabir etiğimiz yavrular oluşmuş.
Orkideniz bir Phalaenopsis sp. si. Çiçek açmaması çok doğal zira yavrularını büyütmekle meşgul. Hemen ayırıp yavruları başka bir saksıya dikin.
Ayırma işlemi saksı harçları ve Phal.lerin bakımı hakkında forumumuzda çok geniş bilgiler mevcut.

Paniklemeden ilgili başlıkları baştan sona okuyun.

Saygılarımla

berenice
24-10-2008, 01:11
çok teşekkür ederim, verdiğiniz bilgilere göre hareket edeceğim.

Feza Sanıvar
19-03-2009, 13:16
*** arkadaşlar benim de bir orkidem var (phalanopsi) ilk defa bir orkide çiçeğim oldu yazdıklarınızı okudu. kafama takılan şu çiçekciden aldığımız zaman saksısında az denecek kadar toprak vardı . Görünürde hep bir kök yığılması. Sonra rüzgardan yere düştü. Saksısı kırılınca ben onu hazır toprak karışımlı bir saksıya yerleştirdim bu arada çiçekleride gitti. Üst kısımdan onları çiçecinin dediği gibi kestim ve çıplak iki sapı kaldı. Altta ise iki geniş yaprak korkumdan az az su veriyorum . Doğru yoldamıyım sizce. Yaşatmak istiyorum.

praecox
19-03-2009, 13:57
... Saksısı kırılınca ben onu hazır toprak karışımlı bir saksıya yerleştirdim bu arada çiçekleride gitti.

Hazır toprak tanımı altında neyi kastetiğinize bağlı.
Nedir bu hazır toprak? Hazır orkideler için karışık toprak mı?
Orkidelerin saksı substratı "toprağı" saksı harcı karışımları çok konuşuldu.

Feza Sanıvar
19-03-2009, 14:03
Hazır toprak derken şu çiçekcilerde satılan paketlenmiş topraktan. İçeriğinde neler var gerçekten bakmadım.

praecox
19-03-2009, 14:19
Hazır toprak derken şu çiçekcilerde satılan paketlenmiş topraktan. İçeriğinde neler var gerçekten bakmadım.

Benim fikrimi soruyorsanız...:(

SÖKÜN hemen SÖKÜN...

uygun bir saksı harcına dikin.:rolleyes:
% 60 Çam ağacı kabuğu
% 30 sphagnum yosunu
% 10 mangal kömürü

veya
% 80 Çam ağacı kabuğu
% 10 perlit, vermiculite veya oasis olmadı sünger kırıntıları
% 10 mangal kömürü

Saksı altına 1-2cm kadar styropor kırıntıları ile drenajı sağlamayı da ihmal etmeyin.

Feza Sanıvar
20-03-2009, 07:47
Bilgileriniz içim teşekkür ederim.

Feza Sanıvar
23-03-2009, 09:57
Sayın Praecox ben orkidemi hazır topraktan hemen söktüm alt yaprakları sararmaya başlamıştı bile. Fakat burada (KIBRIS)orkideleri satıyorlar ama özel toprağı yok. Benim basit bir şekilde evde hazırlayabileceğim bir karışım örneği verebilirmisiniz lütfen

praecox
23-03-2009, 10:02
Sayın Praecox ben orkidemi hazır topraktan hemen söktüm alt yaprakları sararmaya başlamıştı bile. Fakat burada (KIBRIS)orkideleri satıyorlar ama özel toprağı yok. Benim basit bir şekilde evde hazırlayabileceğim bir karışım örneği verebilirmisiniz lütfen

Nedir bu (KIBRIS)orkideleri nden kasıt? Salep gillerden Orchis, Ophrys sınıfından mıdır? yoksa İsmi gereği paphio. mudur?
Yoksa ben mi yanlış anladım?
Yani "Burada, Kıbrıs'da Orkideler satılıyor, ancak substratı yani toprak harcı satılmıyor." anlamında mı yazmak istemişdiniz?
Türünü bilsek bir terkip oluşturabilrdik.
Türe göre değişik terkipler yazılı phal. için ilk mesaja bakarsanız orada verildi.
Resmini de ekleseniz olur.

Feza Sanıvar
23-03-2009, 12:15
Hayır Hayır burda derken Kıbrıs'ta satılan phalonopis orkidelerinden demek istemiştim.

Ziya Soner
23-03-2009, 18:47
SAYIN SANIVAR,

orkide harcı ile ilgili sorununuza çare getirebilirim diye sizi cevaplıyorum.

ancak müşkül kıbrısta olmanız,şayet beni arar veya mesajla bildirir iseniz,hazır karışımlı

harcı size ulaştırmaktan keyf alırım.

saygılarımla

Feza Sanıvar
25-03-2009, 09:24
Sayın Soner Bey Orkidemin bir hafta önceki hali böyle idi şimdi alt yaprakları sararıp döküldü.

Feza Sanıvar
25-03-2009, 09:26
Buraya harcı göndermeniz sizin için kolay olacakmı. Ben de bugün kendim talaş ve kömür karışım birşeyler yapacaktım.

Ziya Soner
26-03-2009, 18:15
Sayın Soner Bey Orkidemin bir hafta önceki hali böyle idi şimdi alt yaprakları sararıp döküldü.

SAYIN SANIVAR,panik yapmayın yapraklar oldukça sihhatli gözüküyor.

ben buradan size hazır karışımı göndermek için cevap bekliyorum.

İstanbuldan oraya gelecek birisini bulursanız daha kolay olacak

saygılarımla

Ziya Soner
26-03-2009, 18:19

saygılarımla

isanbuldan gelecek birisini bulabilirseniz,kendisinin mevkii neresi olursa farketmez,ben ulaştırırım

saygılarımla

Feza Sanıvar
30-03-2009, 07:46
Sayın Soner bey ilginizden dolayı öncelikle teşekkür ederim. Cumartesi günü ben tanıdığım bir çiçekci bayana durumu anlattım. O da bana ilgileneceğini söyledi ve başka bir çiçekcide kuruyan orkidenin harcını bana verdiler ve Orkidemi bu harca yerleştirdik . Şimdi çok rahatladım hatta ucunda tomurcuk da belirdi yakında çiçekğinide açacak. Saygılarımla

fsuzen
30-04-2009, 11:48
Ben orkidelerde gübre konusunu bir türlü anlayamadım.

Aldığım Vilmorin marka orkide gübresinin arka notlarında 4:5:6 NPK değerleri veriliyor.Ancak yurtdışı satışlı orkide gübrelerinde 20:20:20 veya 30:10:10 gibi yüksek değerli gübreler bulunmakta. Yüksek değerli gübrelerin orkideler için fazla geleceği ve köklerine zarar vereceği söylenmektedir.
Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim.

Saygılarımla:)

Ziya Soner
02-05-2009, 17:18
Bizim orkidelerin istediği gıdalar yaklaşık 30 yıllık bir tecrübe sonucu sabitlenmiştir. Biz 4 saksı için değil binlerce saksı için denenmiş sabitlenmiş, kendi yaptırdığımız fertilizerları kullanıyoruz. Size de tavsiyemiz Cattlerimizin alıştığı besinlerlen yaşamlarını devam ettirmelerini sağlamanız.

Bunu daha önce niye söylemediniz Ziya Bey diyebilirsiniz, burada şöyle bir müşgül var. Kargo şirketleri hiç bir şart ve şekilde bu fertilizerları almıyorlar. Gelin beraber çözüm bulalım. İstanbuldan bir geleniniz var ise bize haber verin , biz kendisine ulaştıralım.

Bugünlerde bizden Ankaraya gelen biri olsa size sormadan yollayacaktım. Ancak bugünlerde böyle bir gelenimiz yok. Sizin saksı değişiminiz bu sene gereksiz olsa da, illa da istiyor iseniz , Haziran veya Temmuz ayında size özel yapım harcınızıda göndereceğim. Saksının üzerindeki ve dışındaki çıkan köklerede elleşmeyin.
Onlar o saksıların sihhatini gösteriyor.

Saygılarımla, en kısa sürede görüşmek üzere...

denizakvaryumu
02-05-2009, 22:18
Ziya Bey,

eğer elinizde pleione orkide varsa bakımlarını nasıl yapıyorsunuz?

Bugünlerde çiçeklenmeleri lazım.

velveteen
06-06-2009, 11:13
Bu konuda son yıllarda oluşan şüphelerim bir dizi dış kaynaklı bilgilerle kesinlik kazandı. Şöyle ki...

Phalaenopsisler bilindiği üzere çok ucuzladılar. nerde ise 10 TL ye düzgün görünümlü bir bitki almak mümkün. Ancak bu bitkileri bu fiyatlara mal edebilmek için bilgisayar kontrollü optimum düzeyde ortamlarda en uygun gübreleme metodları ile alel acele bu boya büyütülmektedir. Çiçeklerin satışından sonra herşey 1 **** 2 sene boyunca gelişimi normalmış gibi devam etse de, birden birkaç yaprağı birden sararıp çökebilmektedir. Bunu bir tür dopingli bir sporcuya benzetebiliriz. yarışma bitip de (yani bitkinin satışı olduktan sonra) rahata erdiği zaman birden methabolizma kolapsa uğrayıp kalp krizinden ölmeleri gibi.
Bu ucuza alınan bitkilerin bu şekilde devamlı ölmeleri bu bilgiler ışığında normaldır.
Bu bitkileri kurtarmak amacı ile çiçekleri uygun bir zamanda örneğin bahar aylarında dibinden kesip ciddi bir azot takviyesi ile bir müddet bakımı gerektirmektedir. yeniden oluşan her tür çiçek filizlerini bu zaman zarfında kesilmesi gereklidir. Burada benim uyguladığım bir yöntem % 0,2'lik üre, yani binde ikilik (yani bir litre suya 2 gram üre) ile yaprak gübrelemesi kürü yapmaktır.
Yoksa bundan evvelde yazdığım gibi yapımarketlerden çok ucuza alınan bu phal.ler er **** geç ( en geç2 yıl sonra) ölmeye mahkümdurlar. Bir tür ölüme programlanmışlar gibi.

Bu azot takviyeli bakımı ne kadar sğre ile uygulamalıyız sayın praecox? Ben bu yazınızı okudugumdan beri Şubat ayında aldığım Phal imi yüksek azotlu bitki besini ile suluyorum, çiçek açmasın, kendisini toplasın diye. Henüzde bundan vazgeçmeye niyetim yok ancak yinede bu tür bir toplarlayıcı bakımı ne süreyle devam ettirmek mantıklı onu ögrenmek istedim. 3 ay? 6 ay? 1 sene?

praecox
06-06-2009, 14:03
Bu biraz da saksı harcının durumuna bağlı. saksı harcı çürüme göstermiş ise mikro organizmaların dengesinin devamı için sulama suyu ile gübrelemenin de azot miktarı yüksek olmalı. Azot yetmezliğinden mikrobial denge bozulursa kökler yine ayrışacak olan bu mikro organizmaların oluşturduğu aşırı gübreleme sonucu bitki yine hasar alıcaktır.
Bir amatör için bunu değerlendirmek çok zor. bunun için en geç 2 senede bir saksı harcı değiştirmek yavaş bozunan substratlar kullanmak gerek.
sanırım sizin durumda 3 ay yeterli olacaktır.
3. aydan sonra 4:6:6 veya 4:6:4 gibi bir besine geçebilirsiniz.

ayshafurkan
30-10-2009, 04:08
Merhaba arkadaşlar,
<<<benim orkidem birden resmen kurudu altaki köklerin hepsinin yaprakları kurusu ancak üst dal da aynı 1 sayfa da mustang18 arkadaşımızın eklemiş olduğu resimdeki gibi daldan yaprak verdi..
Ne yapacağımı bilemiyorum.. Yardımcı olursanız sevinirim..

kardelen_01
02-11-2009, 01:58

Benimkide bu durumda suan

ayshafurkan
09-11-2009, 13:27
Orkidemin son hali ne olursunuz yardım edin... Alt yapraklar tamamen gitti, üst tarafta yaprak açtı hatta tohumda verdi.. Ancak dalın alt kısımları sararmaya başladı ve ordanda sanki yaprak verecekmiş gibi bir şey belirdi.. Çok tecrubesizim bu konuda, ama orkidemide kaybetmek istemiyorum.. Evimde bulunan iki çiçeğimde sorun var biri orkidem diğeri yılbaşı çiçeğim...

praecox
09-11-2009, 16:21
Resimler kötü. Sanırsam alçak çözünürlükle veya karanlıkta çekilmiş.
Görüldüğü kadarı ile Phal.ınız kök ve göbek çürümesinden ölmüş.
Çiçek sapı alttan da kurumıya başlamış.
Keikiyi kurtarın bari. Gerçi köklenmemiş ama şu anda denemekten de başka bir şansınız yok gibi.
Keikiyi sphagnuma sarıp bir saksıya alın.
Ve yahut da kökler oluşana dek saf torfa dikin

ayshafurkan
09-11-2009, 18:29

Bu işlemi nasıl yapabilirim peki...
Birde altından çıkan tohumcuk ne olacak..

praecox
09-11-2009, 18:48

Bu işlemi nasıl yapabilirim peki...
Bunun için forumu iyice okuyun inceleyin.
Kök boğazını, yani köklenmenin görüleceği kısmına yosunu sarıp ekimi gerçekleştirin.
Ve ya fide eker gibi torfa dikin.

Birde altından çıkan tohumcuk ne olacak..

Nerde tohumcuk göremedim?
Tohum mu bağlamış?
Tohumları ekebilirsiniz :D

ayshafurkan
10-11-2009, 10:54
Tomurcuk demek istemiştim :) 3. resimde çekmeye çalıştım ama, dediğiniz gibi çözünülürlük iyi değil. Telin kamerasından ancak bu kadar oluyor...

Çok teşekkür ederim yardımlarınız için... İyiki bu siteyi bulabilmişim...

glotr
14-12-2009, 00:36
Ziya bey merhaba, ben siteye yeni üye oldum. Benim de ağır hasta bir orkidem var. Düne kadar farkında değildim, ama kökler bayağı gitmiş. Sararmış ve yumuşamıştı. Bir de kocaman bir tırtılı dolaşırken gördüm. Toprağını değiştirmeye karar verdim. Ve köklerini öyle budadımki sağlam yalnızca 2-3 sap kaldı. Köklerin boğazında yaprakların çıktığı yerde yaprakta ufak bir çürüme olmuş. Ancak yapraklar sağlıklı gözüküyor. Yaz tatilen giderken sulaması için bıraktıklarım nedense dalını en alttan kesmişler. Ve ısmarlamama karşın bol bol sulamışlar. Ama allahtan yeni bir sap daha verdi. Onu saksıya bağlanmış çubuğa sabitlemeye kalkanken üst kabuğunda hafif bir sıyrılma olmuş. Bu vahim bir durum mudur. Onu kurtarmak için su meşhur yosunun olduğu karışıma benim de gerçekten ihtiyacım var. Bana yardımcı olabilir misiniz?
Yanıt verip bir yol gösterirseniz sevineceğim.
Saygılarımla

saygılarımla

Ziya Soner
16-12-2009, 16:03
Sayın glotr

Anlattığınız resim pek sempatik görünmüyor,Ancak anlattıklarınızdan ,anladığım kadarı ile ortamı sevdikleri bir yer olduğunu düşünüyorum(Bu kadar olumsuz, bilinçsiz yapılan kazalara rağmen yaşamak için direniyorlar)
Sevginize saygı duyuyorum.
Harç sorun değil,adresinizi verin gönderelim.
Ancak , İstanbuldan üyesiniz,dilerseniz bizi arayın veya mail atın ,
Buyrun gelin bir çayımızı için, saksınızıda getirin ,harcı değişelim.

SAYGILARIMLA

kaanca
16-12-2009, 21:33
Ziya bey inşallah bahara İstanbul'a geleceğim,sizinle yani bir çiçeksever birisi ile oturup buhabbet edip(gelmişken boş dönmek olmaz 10 tane çiçek alacağıma kesin gözüyle bakıyorum)şekersiz bir bardak çay içmeyi ümit ediyorum.
Sevgi ve muhabbetle.

Ziya Soner
17-12-2009, 16:42
Bekliyoruz.

Saygılarımla

glotr
19-12-2009, 02:35
Ziya bey haklısınız, bol ışık alan, havadar bir yerdeler. Ve direkt güneş görmüyorlar. Kökleri iyice temizledim. Bir kaç dal kaldı. 24 saat kuruması için beklettim. Koçtaş'tan orkideler için gübre aldım. Artık sularken suya oturtuyorum ve üstü kurumadan asala yeni sulama yapmayacağım. Yalnız yaprağın birinde ortada renkte bir açılma oldu. Sanıyorum o yaprak sararacak. Şu anda koçtaş'tan aldığım ve orkidelere ait olduğunu düşünmediğim karışıma oturttum. Toprak karıştırılmış. Bu karışımın içinden mümkün olduğunca ağaç kabuklarını ayıkladım, toprağını bırakmaya çalıştım. Biraz daha büyük bir saksıya almak istemiştim, ama koçtaş'ta saksı yoktu. Ben Boğaz'da oturuyorum ve gelmek o kadar kolay olmasa da yağmurlar kesilsin sizden toprak almaya geleceğim, ilginiz için teşekkürler

fulyaduru
19-12-2009, 14:51
İki adet cymbidiumum var.Aldığımda çiçekleri üzerindeydi.Bir tanesinin çiçekleri geçmek üzereydi ancak diğerinin çiçekleri gayet sağlıklı görünüyordu.
Aldıktan bir hafta sonra saksının birinde kırmızı örümcekleri farkettim.Diğerine yakın tutmamaya çalıştım..Diğerinde örümcek olmadığını düşünüyordum.Onun yapraklarında (uç kısımlarında ) kararmalar var ve bu karamalar bazı yaprakların orta kısmlarında da var..
Dün akşam yaprakları kararmış olan sağlıklı olduğunu düşündüğüm orkidemi sulamak için kovaya daldırdım ve kocaman bir kırkayak benzeri canlı gördüm.Ardından bu saksıdan da kırmızı örümcekelr çıktı..
Şimdi size sormak istediğim şey ben bitkilerimi kurtarabilir miyim?
Hangi tedavileri uygulayabilirm?
Resimlerini de yollasam bir yorum yazabilir misiniz?

mrs
27-12-2009, 13:11
Orkideler hemen ölmezmi??

Ziya Soner
27-12-2009, 15:49
İki adet cymbidiumum var.Aldığımda çiçekleri üzerindeydi.Bir tanesinin çiçekleri geçmek üzereydi ancak diğerinin çiçekleri gayet sağlıklı görünüyordu.
Aldıktan bir hafta sonra saksının birinde kırmızı örümcekleri farkettim.Diğerine yakın tutmamaya çalıştım..Diğerinde örümcek olmadığını düşünüyordum.Onun yapraklarında (uç kısımlarında ) kararmalar var ve bu karamalar bazı yaprakların orta kısmlarında da var..
Dün akşam yaprakları kararmış olan sağlıklı olduğunu düşündüğüm orkidemi sulamak için kovaya daldırdım ve kocaman bir kırkayak benzeri canlı gördüm.Ardından bu saksıdan da kırmızı örümcekelr çıktı..
Şimdi size sormak istediğim şey ben bitkilerimi kurtarabilir miyim?
Hangi tedavileri uygulayabilirm?
Resimlerini de yollasam bir yorum yazabilir misiniz?

Saygılar.Selamlar.,

Önce geç cevap verdiğim için özür diliyorum.

Anlattığınız şekliyle eviniz ORKİDE sevdası yüzünden,tehlikeli bir hayvanat bahçesi şekline dönüşmüş.

Panik yapmayın ,çiçek kurtulur. resim gönderebiliriseniz,öneride bulunabiliriz.

Saygılarımla

fulyaduru
27-12-2009, 22:08
Cevabınız için çok teşekkür edrim Ziya bey..
Sayın praecox örümceklerin kırmızı örümcek olmadığını söyledi iki gün önce;çünkü kırmızı örümcekleri gözümüzle zor görürmüşüz.Bu beni rahatlattı.Ama tırtıl büyüklüğünde ki tüylü siyah kırkayak canımı çok sıktı.DDVP isimli bir ilaç aldım zirai ilaç satan bir dükkandan.Ancak yapraklarda kararmalar için ne yapacağımı bilmiyorum.Resimleri ekliyorum.İlginiz için teşekkür ederim..

Eovyn
28-12-2009, 07:46
Genelde yaprak uçlarındaki kurumalar sulama düzensizliğinden; su stresinden mi oluyordu? Ben mi yanlış biliyorum?? Ama bitkinizin köklerinin maşallahı var ;)

sabz
17-01-2010, 16:21
Benim orkidemin sorunu nedir bana yardımcı olabilirmisiniz:( Yardım edin lütfen onun ölmesini istemiyorum

praecox
17-01-2010, 16:31
Sanırım saksı harcı sorun yapıyor.
Neyin içine dikili ki?
Değiştirin.

sabz
17-01-2010, 16:37
Aldığım zaman dikili olan saksı harcına saksıyı değiştiriken biraz torf eklemiştim. Acaba çürüme falan mı var kökünde

sabz
22-01-2010, 18:40
Sayın praecox sizin tavsiyenize uyarak orkidemin toprağını değiştirmek için saksıdan çıkardığımda bu görüntüyle karşılaştım.Köklerde çürüme vardı yumuşak olan ve çürümüş köklerin hepsinden kurtardım onu ,ama yaşamasını sağlayabilirmiyim bilmiyorum:(

praecox
22-01-2010, 18:47
Kalan kökler ele gelir gibi mi? iki parmak arasında tutnca içi dolgun gibi mi hissediliyor?
Asıl sorular bunlar.
Gördüğüm kadarı ile kök çürümesi çok ilerlemiş bir durumda.

Mantara karşı ilaçlayın ve kök boğazı kısmına sphagnum sarıp yeni steril bir saksı harcına dikin diyeceğim ve yine aynı soru gelecek bana...

"Sphagnumu nerden bulabilirim?"
Diğer yosunların sorunlarını burda da gördük duyduk.
Bir kaç gün ıslak kalınca dahi çürüme gösteriyor (kokuyı arkadaşlar almış)
Asidik değiller dolayısı ile üreme hızlı.
Torbaya koymak su dolu bir kaba sarkıtmak da zaman zaman çözüm getirse de...
Bu işin kilit ismi sphagnum... gerisi şans...

Saygılar.

sabz
22-01-2010, 19:06
Sayın praecox evet dediğiniz gibi köklerin çok azı ele gelir halde.İki parmak arsında hissediyorum zaten içi boşalmış olanları kestim ve sphagnum olmadığı için hemen torbaya koydum ve suya sarkıttım inşaallah iyileşir. Şu durumda beklemede mi kalmalıyım ve kaçgün suya sarkılı kalacak ?Şimdiden yardımlarınız için çok teşekkür ederim saygılar.

nesrinbysl
17-03-2010, 20:38
:) kalerifer yanından su verirken uzaklaştırın ziraatçi tavsiyesidir

praecox
17-03-2010, 20:41
:) kalerifer yanından su verirken uzaklaştırın ziraatçi tavsiyesidir

Zaten ziraatçi işi de değil bu.
Botanikçilerin de değil. :)

gulşen
05-04-2010, 02:40
merhaba arkadaslar eşim gecen sene evlilik yıldonumunde bana orkıde almıstı fakat zaman ıcınde orkıde sadece kucuk ıkı yaprak olarak kaldı sanırım onlarda gıdıcı gecen gun sularken koklerının curudugunu nerdeyse hıc kalmadıgını farkettım ama yapraklar hala yeşil acaba kurtarılabılınırmı tekrar kök salması ıcın ne yapmalıyım lutfen yardım edın eger onu kaybedersem gercekten cok uzulurum cunku benım ıcın cok degerlı (orkidemin türü phelenopsis Q10):(
tsekkurler... not:maalesef resim ekleyemıyorum

Ziya Soner
09-04-2010, 18:03
merhaba arkadaslar eşim gecen sene evlilik yıldonumunde bana orkıde almıstı fakat zaman ıcınde orkıde sadece kucuk ıkı yaprak olarak kaldı sanırım onlarda gıdıcı gecen gun sularken koklerının curudugunu nerdeyse hıc kalmadıgını farkettım ama yapraklar hala yeşil acaba kurtarılabılınırmı tekrar kök salması ıcın ne yapmalıyım lutfen yardım edın eger onu kaybedersem gercekten cok uzulurum cunku benım ıcın cok degerlı (orkidemin türü phelenopsis Q10):(
tsekkurler... not:maalesef resim ekleyemıyorum

Sayın GÜLŞEN,

Bana özel den de mesaj atmışsınız, foruma yazarsanız sevinirim.

1)öncelikle bitkiyi koyacağınız saksının altının delik olduğundan emin olun.

2)kullanacağımız kadar HARÇ ve YOSUNU ölçüp hazırlıyarak bir leğen veya kovaya koyalım,üzerine ağzına kadar su ile (tercihan içtiğimiz su, musluk suyu değil) dolduralım.

Koyduğumuz suyu KURU HARÇ karışımının iyice içmesini sağlamak için ,üzerine bir ağırlık koyalım ve arada bir elimizle karıştıralım.Yaklaşık yarım saat içerisinde emilim tamamlanmış olacaktır.
Harcın içerisindeki büyük parçaları, saksının en altına drenaj yapmasını sağlamak için bir,iki sıra dizelim.

3)Saksıyı bu suyu iyice içmiş harçla yarısına kadar dolduralım.Daha sonra dikeceğmiz orkidenin kökünü yosunla iyice saralım ve saksının içerisine oturtalım.Üzerine harcı dolduralım ve sıkıca bastıralım.Olay tamamlanmıştır.

4)Bu dikimini yaptığımız saksıyı altına bir kap koyarak HARCın içinde oluşan suyla saksının boğazına kadar suyla doldurup 1-2 dakika bekledikten sonra,çıkartıp süzülmeye bırakalım.
Yaklaşık 10 gün su vermeyelim .

Leğende kalan suyu saklayıp 10 gün sonra yapacağımız sulamada kullanabiliriz.
Çiçeklerin bulunduğu ortamın sıcak olacağını varsayarak,aynı suyla günde birkez sabahları spray usülü ile serinletebiliriz

Biraz önce sn YILDIZTOZU na (orkidelerde kök çürümesi ile ilgili bölümde)gönderdiğim mesajın tamamı sizin içinde tüm orkide sevenler içinde geçerlidir.

Saygılarımla

Berna_Doğa
10-04-2010, 22:00
Phalanopsis cinsi diyorsunuz bu bodur yani minik orkide gibi bir şey mi acaba? Bilgi verirseniz sevinirim :)

Berna_Doğa
10-04-2010, 22:23
Birde bütün sayfaları okudum ve ne kadar miktar su vereceğimi çözemedim orkidemin cinsini bilmiyorum çok küçük ve üzerinde calimero yazıyor.Ne yapmalıyım acaba? Sayın Praecox
anladığım kadarıyla çok deneyimlisiniz bir sorum daha olacaktı bütün bitkiler için sıvı bitki besini aldım orkideme dökebilirmiyim? Bu arada orkidemi yeni aldım.Ve yeni üyeyim...Şimdiden teşekkürler...

zappie
11-04-2010, 19:10
Saksiyi haftada bir oda sicakligindaki bekletilmis musluk suyuna, su toprak yuzeyine gelecek kadar batirin, 2-3 dakika bekleyin, sudan cikartin, iyice suzuldukten sonra yerine koyun. Daha sonra tabaga su birikirse bu suyu da bosaltin ki kokler suda kalmasin. Bu islemi sabah yapin, suyun yapraklarin gobegine girmemesine gayret edin.

praecox
12-04-2010, 10:12
Birde bütün sayfaları okudum ve ne kadar miktar su vereceğimi çözemedim orkidemin cinsini bilmiyorum çok küçük ve üzerinde calimero yazıyor.Ne yapmalıyım acaba? Sayın Praecox
anladığım kadarıyla çok deneyimlisiniz bir sorum daha olacaktı bütün bitkiler için sıvı bitki besini aldım orkideme dökebilirmiyim? Bu arada orkidemi yeni aldım.Ve yeni üyeyim...Şimdiden teşekkürler...

Sulamayı sayın zappie nin de anlatığı gibi yapın. Gübreleme konusunda ise tüm çiçekler için önerilen dozun 1/4 miktarı ile seyreltip verin.

semaerdem
24-05-2010, 01:12
Merhaba.

Siteye yeni üye oldum. Verdiğiniz yararlı bilgiler için önce teşekkür ederim.
Burdan öğrendiğim bilgiler doğrultusunda orkidemin çürüyen köklerini budadım, iki tane sağlam kökü kalmıştı, fakat 5 tane yeni kök ve 1 yeni yaprak verdi :) çook sevindim.

Şimdi gözüm gibi bakıyorum.Merak ettiğim ise orkide geldiğinde çiçekliydi çiçekler dökülünce bende 2 boğum alttan kesmiştim dalını ama 2 dalda kurudu bende tamamen kökten kestim.
Acaba yeni dal verirmi bidaha?
Eğer verirse bu dalları bidaha budamak zorunda kaldığımda kurumaması için ucuna bişey sürmem mi gerekiyor? Tam anlayamadım orasını.Yardım ederseniz sevinirim.

lriell
17-08-2010, 14:35
Merhaba,
Benim sorunum da semaerdem ile aynı, orkidelerimde budadığım dallar sararıp kurudu, yeni dal verecek mi diye bakıyorum ama sürekli olarak yeni kök veriyor, yeni yaprak veriyor ama yukarı doğru bir dal vermiyor, nispeten gelişiminden mutlu olduğunu anlıyorum neticede kuruyan sararn bir yaprak yok ve sağlıklı köklerde geliyor ama çiçek açabilecek dal çıkartmak mümkün mü ve bundan sonraki budamalarda da bu dalların sararmaması için ne yapılmalı?

Teşekkür ederim

zappie
17-08-2010, 15:56
Sayin Semaerdem & Iriell
Orkidenizin surekli ayni dallar uzerinde cicek vermesi gerektigi gibi bir kaniya kapilmaniza gerek yok. Sadece bazen cicek saplari uygun yerden kesildiginde sezon da uygunsa, ayni dal uzerinde yeni cicek saplari olusabiliyor. Cicek dallari kuruduysa, bitkiye gerekli isi, isik, su, gubre gereksinimleri saglandigi surece yeni dallar cikar. Bu orkidelerin cogu bir kere cicek vermek uzere turlu turlu hormonlarla, ilaclarla yetistirilirler. Evde ayni ortami saglayamayacaginizdan ya kururlar ya da ertesi sezon kolay kolay tekrar cicek vermezler. Bu yuzden ben, sahip oldugum bir orkide, cicek vermese bile, yeni kokler, yeni yapraklar veriyorsa mutlu olurum. Uzun beklenti ve emek sonucu acan cicek size daha buyuk mutluluk verecektir.
Orkideleriniz buyuk ihtimal phalaenopsis turu. Cicekcilerde gordugunuz ozel kosullarda cicek actirilmis orkidelere bakip, kendinizdekine kizmayin. Phal.lerin dogal cicek acma donemi Aralik - Mayis arasidir.

lriell
25-08-2010, 14:07
Çok teşekkür ederim sayın zappie, tıpkı söylediğiniz gibi orkidemin yeni kök ve yapraklarına seviniyorum, mutlu olmalı ki sağlıklı gelişiyor diyorum, umarım ilerde çiçekleri de olur, tekrar teşekkürler...

mercan29
21-10-2010, 23:23
merhaba hepinize ben orkidelerle tanisali 2 sene oldu 16 tane orkidem var ilk aldigimda bir hata yaptim orkideyi saksisindan cikarip cam bir saksiya diktim ama hic birsey olmadi hatta ötekilere bakarak daha canli hic ciceksiz kalmiyor dökülmeden öteki dali veriyor topragi yosunlasti ama cok saglikli görünüyor ne yapmaliyim haftada bir cay bardagi yagmur suyu veriyorum yosun cicege zamanla zarar verirmi tesekkürler

mercan29
21-10-2010, 23:40
bir sorum daha olacak bir tane yavru orkidem var ölmüs olan bir orkide almistim yavruladi ama cok yavas büyüyor yapraklari ve iki tane kökü kalmis sadece sizce köklendirmelimiyim yoksa saksisinda kalsinmi bir öneride bulunurmusunuz lütfen tesekkürler.

02 44 mahir
28-10-2010, 17:58
arkadaşlar buraya nasıl resim yükleriz orkidemin resmini ekliyecemde saolun

rodoslu
28-10-2010, 20:31
Sayın 0244mahir ; forumun yardım bölümünü okursanız sorunuza cevap bulacaksınız..

02 44 mahir
29-10-2010, 13:45
orkideler deneyimlerime göre çok su sevmiyolar valla 2 haftada bir su veriyorum kışın soğuk geçtiği gün su veriyorum su soğuk olmamalı valla orkidemin durumu iyi durmadn yaprak veriyor çiçek veriyor fotoğrafta orkidemin resmi daha çiçeklerini açmamıştı

sheydaa
30-10-2010, 06:07
orkideme ne oluyor?
orkidemin çiçekleri döküldü, yeni yapraklar vermeye başladı. büyüyen yeni yapraklarımdan en son çıkanı sararmaya başladı. hatta şuanda ellediğimde okadar çok yumuşamışki sanki erimiş gibi.
susuzmu kaldı diye düşünüp suladım sonra da fazla gelmiştir diye düşünüp toprağını boşaltıp kökleri temizledim. bir kaç kök yumuşamış.herhangi bi böcek falan yok. toprak kuruduktan sonra yerleştirmeyi düşünüyorum.yanlış mı yapıyorum.

ne yapmam lazım? daha önceki orkidemin de bu duruma gelmişti yaprakları eriyip saksıya yapışmıştı :(

sheydaa
01-11-2010, 23:36
sararan yaprağın son hali

rodoslu
02-11-2010, 17:48
Sayın sheydaa,
Bu konudaki bilgim çok sınırlı olmakla birlikte çökerten olabilir..Ama siz forumu dikkatlice okursanız kendiniz teşhiş koyabilir ve hatta tedavi konusunda da ipuçları bulabilirsiniz..

Kolay gelsin.

sheydaa
02-11-2010, 21:24
teşekkürler
bu forumdaki yazıları okudum ama ben de pek anlamıyorum galiba.

şimdi bu yaprağı diğerlerine de birşey olmadan kesmelimiyim?

Tuğçe_
05-11-2010, 00:09
Merhabalar;
Yaklaşık bir aydır bakımını yaptığım orkidemin 1 yaprağı ortadan ayrılmış gibi neden böyle oluyor? Bugün farkettim küçük siyah zıplayan böcekler var ne yapmalıyım? Teşekkürler..

cemre_77
05-04-2011, 08:39
Orkidem Subat ayında geldiginde üzerinde bir cok tomurcuk vardı. sanırım yer değişikliğinden dolayı açmadan döküldüler.
resimde görüldügü gibi, kalan sapları kesmelimiyim. yoksa tüm çiçekler gidince mi keseyim.
Evdeki orkidemin 2 sapı vardı, gecen sene dipten 3 boğum kestim biri çiçeklendi diğeri kurudu tek dal hayatına devam ediyor.

adican
10-04-2011, 22:06
Arkadaşlar benim asıl merak ettiğim orkidenin tomurcuklanması için sıcaklığın gece gündüz farkı ne olmalı.Bazı yerlerde 6-8 derece yazıyor.Bu fark olmaz ise tomurcuklanma olmaz mı? Bende iki orkide var biri her sene açarken pembe çiçekli olan bu sene açmada.İkisi de aynı ortamda Haftada bir suluyorum.Yani bakım ikisinde de aynı

Ziya Soner
11-04-2011, 18:23
Arkadaşlar benim asıl merak ettiğim orkidenin tomurcuklanması için sıcaklığın gece gündüz farkı ne olmalı.Bazı yerlerde 6-8 derece yazıyor.Bu fark olmaz ise tomurcuklanma olmaz mı? Bende iki orkide var biri her sene açarken pembe çiçekli olan bu sene açmada.İkisi de aynı ortamda Haftada bir suluyorum.Yani bakım ikisinde de aynı

Selam.,
gece gündüz farkı 10 derece olmalıdır.Gece cympıdıum ideal ısı 13 derecedir.8 dereceye kadar,zorlansa da yaşar,5 derecede yaşamını durdurur dahada alta inerse ölür.Gece 13-14 derecenin üstünü sevmez.Cattleya ve phalonopsis için bu derece 14-15 dir.
Gündüz direk ğüneşi sevmezler.Sıcağı sever kalorifer yanını sevmezler.10 derecelik farka göre bulunduğu yer organize edilmelidir.
Saygılarımla

Gella
12-04-2011, 13:37
Merhaba arkadaşlar, eşim bana hediyye etdiyi orkideyi acemilikden fazla suladim....halini söylemeyim (((çok üzüldüm amma doktor olduğumdan pes etmedim onu yaşatacam! bir çiçekçinin tavsiyesi ile kuruyan dalini tamamen kesdim kuruyan yaprağini da ayni şekilde kestim harcindan cikartip çürüyen kökleri de kestim amma sağlam kökleri hayla var ve bundan çiçeğim yaşayacak diye umudumu kesmiyorum. tekrar harca dikdim amma bir tane çiçek acmayan ama tormucuklar olan dalı vardı o dalda 2 tane tomurcuk vardi daha önce onlar da kurudular ama ameliyyatdan önce )). Şimdi o dalı budamaya gerek varmi? Ltf yardim edin çiçegimi kurtarmak istiyorum.

Ziya Soner
14-04-2011, 15:31
Merhaba arkadaşlar, eşim bana hediyye etdiyi orkideyi acemilikden fazla suladim....halini söylemeyim (((çok üzüldüm amma doktor olduğumdan pes etmedim onu yaşatacam! bir çiçekçinin tavsiyesi ile kuruyan dalini tamamen kesdim kuruyan yaprağini da ayni şekilde kestim harcindan cikartip çürüyen kökleri de kestim amma sağlam kökleri hayla var ve bundan çiçeğim yaşayacak diye umudumu kesmiyorum. tekrar harca dikdim amma bir tane çiçek acmayan ama tormucuklar olan dalı vardı o dalda 2 tane tomurcuk vardi daha önce onlar da kurudular ama ameliyyatdan önce )). Şimdi o dalı budamaya gerek varmi? Ltf yardim edin çiçegimi kurtarmak istiyorum.
Selam.,
İstanbul dan yazıyorsunuz.Görebilirsek daha sıhhatli cevap verebiliriz,resim yükleyebirseniz bakıp söyleriz.Yükleyemez iseniz ,kuru yerden 1-2 cm ötesinden kesebilirsiniz.Ömerliye yakın iseniz ,getirin bakalım,belki harç değişimi gerektiriyordur.
Saygılarımla

cemre_77
15-04-2011, 09:32
Ben resim de yukledim cevap yazan yok.. Görünmezmi oldum acaba

Ziya Soner
15-04-2011, 12:40
Ben resim de yukledim cevap yazan yok.. Görünmezmi oldum acaba

Selam.,
Hemen alınganlık yapmayın,devamlı makinenin başında oturamıyorum.Vakit buldukça sorularınızı yanıtlamaya çalışıyorum.
145 no lu mesajınızdaki resimde yaprak renkleri ve dallar oldukça sihhatli,kuruyan dalları ,kuruyan yerin 1-2 cm uzağından kesin,gereksiz,çiçek şansı olmayan dallarıda kesebilirsiniz.Böylece biraz rahatlama olacak ve ufak saksı o büyüyen dalları beslemede zorluk çekmeyecek.
Sihhatli durumda olan saksınız ve harç küçük gelmeye başlamış,bir büyük saksıya çiçekler tamamen döküldükten 15-20 gün yeni bir HARÇ ile geçebilirsiniz.
Harç bulmakta zorlanır iseniz ,adresinizi verirsiniz ben de gönderirim.

Saygılarımla

eticin
15-04-2011, 15:13
sevgili ziya soner, orkidemde kök çürümesi var, ayıklayıp yeni harca dikmeyi düşünüyorum ama harç bulamadım. satılan orkide topraklarıda torflu. siz gönderebilirmisiniz acaba?

cemre_77
16-04-2011, 09:28
Teşekkürederim Ziya bey. Söylediklerinizi uygulayacağım.

sellyme
24-05-2011, 12:41
merhabalar benim orkidem geçen yıl keiki verdi, iyice büyüyünce keikiyi koparıp başka saksıya diktim orada büyümeye devam ediyor. ana orkidemin keiki verdiği dalı iyice kurudu ve kestim dibinden.iki yıldır sürekli yeni yaprak çıkarıyor yeni kökler oluşturuyor ama çiçek veren dalları yok. yaprak sayısı 10 dan fazla ve gayet sağlıklı görünüyor. çiçek dalı çıkarması için ne yapabilirim. her yeni çıkan kök için belki daldır diye umutlanıyorum ama hiç hareket yok. yardımcı olursanız sevinirim.

bertunum
24-05-2011, 22:31
orkidemin toprağını değiştirmek istiyorum. uygun mevsim mi?

Gella
25-05-2011, 12:05
Merhaba arkadashlar,

3 ay once aldigim orkidem ashiri sulamadan 2 hafta icinde cicekleri ve yapraklari kurudu

kuruyan dalini ve yapraklarini kesdim koklerinde de curuk olanlari kesdim.

1 ay boyunca hic su vermedim sonra haftada 1 defa su veriyorum ekde son halinin fotograflari var .

2 aydir hic bir deyishiklik yok ve yeni bir yapragi kurumaya bashladi ((

ekledigim 3-cü fotografda dikkat etmenizi rica etdiyorumr yeni fark etdim ki gövdesinde yeni siyah bir nokta olushmush acaba ordan yeni kök atiyormu?

Ltf ne yapsam yardimci olurmusunuz. agaclar.net forumundakı tavsiyeleri okudum hepsine uymaya çalışıyorum.

Eshimin hediyyesi cok istiyorum yashasin !

--

Saygılarımla,

Sevinc VALIYEVA

E-mail: sevinj.ibrahimova@gmail.com

Gella
25-05-2011, 12:10
fotograflari ekliyemiyorum ((

Gella
25-05-2011, 15:56
nihayet :)

Gella
25-05-2011, 15:57
bu da kuruyan yapragi ((
LTF arkadashlar yardim edin cicegim yashiyicakmi

bertunum
26-05-2011, 14:37
Sayın Gella, çiçeğinizin köklerinden çürüyen kısımlar olabilir. çürüdüğüne eminseniz onları kesin. haftada bir su vemrye devam. ben de aşırı sulamadan çiçeğimi mahvetmiştim. 2-3 ay sonra kendine geldi. yeni yeni çiçek açıyor. aynı şekilde devam edin. çiçeğinizin öleceği olsaydı, şimdiye kadar çoktan ölürdü.

Gella
26-05-2011, 16:00
InshAllah Siz söylediğiniz gibi yaşar

stmydn
13-06-2011, 08:51
ben çiçeklenme döneminden sonra orkidemi söylendiği gibi üçüncü boğumdan filan kesmedim bu sene yeniden çiçekler açtı acaba kesmesem bu çiçeklenme dönemide geçince birşey olur mu dersiniz?

nehir1912
25-06-2011, 13:33
daha önce pembe orkıdemle ilgili yardımcı olmanızı istemiştim fakat kımse yardımcı olmadı ve pembe orkıdemın kökleri elımde kaldı :mad: :( ...şimdı bir tane beyaz orkide aldım 3 senedir orkıde bakıyorum..son aldığım beyaz orkıdemın yaprakları hafif sararmaya ve yumuşamaya başladı düzenlı suluyorum yapraklarına su püskürtme yöntemi uyguluyorum direk güneş ışığından koruyorum..yapraklarının neden sararmaya ve yumuşamaya başladığını anlamış değilim..yardımcı olursanız sevınırım:(

Ziya Soner
30-06-2011, 12:50
Selam.,
Orkide harcını ve orkide gübresini adresinizi bildirin göndereyim.Ücreti önemli değil,benim çiçeklerinize hediyem olur.
Saygılarımla

bymeteor
30-06-2011, 14:44
merhaba geçen sene edindiğim orkidem havasız kuru bir ortamdan dolayı en uçtaki iki yaprağı sararıp düştü. kalan iki yaprak uzun süre hiç gelişmeden bekledi. bende forumları takip ederek sulamasına gübrelemesine dikkat ettim. 3 ay önce yaprakların köke birleştiği noktadan yeni bir orkide oluşmaya başladı. şimdi 4. yaprağı çıkarıyor. ilk yapraklar tabi biraz küçük son yaprak normal ebatlarda olacak gibi aynı zamand köklerde çıkıyor. en uzun kök 5cm civarında. sanırım ayırmam gerekiyor. ama cesaret edemiyorum. ne yapmam gerektiği hususunda yardımlarınızı bekliyorum. fotografda ekleyebilirim.

herkul565
21-07-2011, 19:06
merhaba benimde sorum mini orkide ama nasılsulanır ve tam olarak nereye koymalıyım ben camımın önüne koydum camım aksama doğru azbi güneş alıyo bi sorun olurmu bide ne sıklıkta sulamalıyım su dolu kaba batırarak sulasam köklerine zarar verirmi tanıtımında 4 5 günde bi sulayın diyo kafi gelirmi saygılarımla...

herkul565
21-07-2011, 19:27
orkidemin resmi http://img135.imageshack.us/img135/7862/p4245156.jpg

bilgeal
25-08-2011, 08:32
Arkadaslar bi soru sormak istiyorum...

Canımın ici orkidem dal kısmında kök verdi... hani anlamadım,cicekciye sordum radikal bisi herhalde hormonu bozuk dedi...

resmini yukleme sansım su an yok belki cevaplar gore yarın yuklerim... uzun cubuk kısmında iki ayrı kökle birlikte yaprak cıktı... tuhaf bi goruntu ama ordan koparıp acaba topraga ,saksıya indirsem mi...yoksa kendi halinde mi bıraksam....bilemedim

eylems
25-08-2011, 16:52
Arkadaslar bi soru sormak istiyorum...

Canımın ici orkidem dal kısmında kök verdi... hani anlamadım,cicekciye sordum radikal bisi herhalde hormonu bozuk dedi...

resmini yukleme sansım su an yok belki cevaplar gore yarın yuklerim... uzun cubuk kısmında iki ayrı kökle birlikte yaprak cıktı... tuhaf bi goruntu ama ordan koparıp acaba topraga ,saksıya indirsem mi...yoksa kendi halinde mi bıraksam....bilemedim

Sayın bilgeal, radikal birşey değil gayet doğal olarak (orkideniz sanırım phalaenopsis olmalı) yavru vermiş. Yavru gelişimini tamamlayınca steril olarak kesip yeni bir saksıya aktarmanız gerekir.

herkul565
11-09-2011, 00:02
bana cevap yokmu nezamandır cevap bekliyorum :((

Adalet Yağcı
11-09-2011, 11:14
Sayın Ziya hocam,

Orkidem 7 yaşında, gelişimi çok iyi gidiyordu, 7 yıl içinde bir defa saksı ve toprak değiştirdim, sanırım bu yıl da toprak değiştirmem gerekecek.

Bu yıl tam çiçeklenme döneminde beş ay yalnız bıraktığım orkidem verdiği onca çiçeği açamamış.

Emanet ettiğim komşum çiçekli halini fotoğraflamış, hiç birisi de tam olarak açmamış.
Sizce sebebi ne ola bilir?

eylems
11-09-2011, 13:01
Sayın Ziya hocam,

Orkidem 7 yaşında, gelişimi çok iyi gidiyordu, 7 yıl içinde bir defa saksı ve toprak değiştirdim, sanırım bu yıl da toprak değiştirmem gerekecek.

Bu yıl tam çiçeklenme döneminde beş ay yalnız bıraktığım orkidem verdiği onca çiçeği açamamış.

Emanet ettiğim komşum çiçekli halini fotoğraflamış, hiç birisi de tam olarak açmamış.

Adalet hanım merhaba, sorunun muhatabı Ziya Bey ama nacizane fikir belirtmek istedim.( Ziya Bey'in affına sığınarak) phaliniz çiçek açma döneminde bir süre susuz kalmış.

eylems
11-09-2011, 13:06

Sorunuzun cevabı aslında forumun bu konu başlığında var. Dikkatlice okursanız cevaplamıza gerek yoktu. Hadi bir seferlik daha diğer arkadaşlarım gibi bende yazayım. Mini ya da devasa farketmez phalinizi klorsuz su dolu ve saksınızdan biraz daha büyük bir kabın içine daldırıp sulamalısınız. Bu orkidenizin köklerine zarardan çok fayda sağlar.3-5 dk. bekletmeniz yeterlidir.15 günde bir ise bu sulama suyuna sıvı orkide besini damlatın. Sürekli güneş ışığı ( direkt güneş ışığından kaçının) almayan sabah veya akşam güneşi vuran pencerenizin önünde durabilir.

Adalet Yağcı
11-09-2011, 13:10
Teşekkürler sevgili Eylems, bir tanesinin bile açamamış olması çok üzücü, susuzluk bu kadar etkiledi ise ona biraz daha cömert davranmalıyım :p

Adalet Yağcı
11-09-2011, 19:13
Sevgili Nilgün hanım,
Gerçekten açtıkları zaman müthiş oluyorlardı.
Doğrusunu söylemek gerekirse, phalime bakan komşum da aynı şeyi söyledi, "seni özledi, küstü" dedi.

Ben onu biraz şımartırım, eminim yeni çiçekleri ile tekrar beğeninizi kazanacak benim beyaz kelebeğim :)
Sevgiler.

Ziya Soner
13-09-2011, 14:47

Sayın HERKÜL,
Orkidenizin durumu oldukça iyi,7-8 gündebir elinizle dipteki rutubet durumuna göre,musluk suyu haricinde bir suyu(klor içermeyen) kova veya leğene koyup,1-2 dakika tutup ,çıkartın ve süzülmeye bırakın.
Direk güneş ışığı almayan,ancak ,kısmen aydınlık bir yerde tutun.
Saksıdan süzülen suyun ortalığı leke etmesin diye,altına tabak koymanızda yarar var.
Tabakta biriken suyu almayın,buharlaşarak kaybolan su rutubet yapacağından,orkidenin sevdiği ortamı oluşturmuş olursunuz.

Saygılarımla

Ziya Soner
13-09-2011, 15:03
Sayın Ziya hocam,

Sayın Adalet Yağcı,

Saksınızın Harcı, ömrünü doldurmuş,Hem harç gerekiyor ,hemde besin.
Yetersiz su ve gıdasızlıktan dolayı açamamışlar,ayrıca,saksının içinde çok gereksiz temizlenmesi gereken kuru dallar var.
Toprak kesinlikle kullanmayın.Adres,tel bilgilerinizi bildirin.Size ,orkideharcı ve fertilizerini (besin) yollayalım.
Orkide de saksı değişimi bölümünü iyice okuyup,saksınızı değiştirin.,Ancak,
unutmayın ki orkide de çiçek açtırmak sabır işidir.

Adalet Yağcı
13-09-2011, 15:27
Sayın Ziya hocam, çok teşekkür ediyorum.
Toprak harcı konusunda haklısınız, zamanı geldi, saksısını da daha genişletmem gerekiyor belki.

Altı yıldır mükemmel çiçeklerini görmüştüm, bu yıl böyle olması çok üzdü beni.

Özelinize adres bilgilerimi ve telefonumu yazıyorum.
Sevgiyle.

Ziya Soner
14-09-2011, 13:04
Sayın Ziya hocam, çok teşekkür ediyorum.
Toprak harcı konusunda haklısınız, zamanı geldi, saksısını da daha genişletmem gerekiyor belki.

Altı yıldır mükemmel çiçeklerini görmüştüm, bu yıl böyle olması çok üzdü beni.

Özelinize adres bilgilerimi ve telefonumu yazıyorum.
Sevgiyle.

Sayın Adalet Yağcı.,
Vermiş olduğunuz adrese biraz önce ,ORKİDE HARCI ve fertilizer ı yolladık.Cuma günü elinizde olacağını söylediler.Yurtiçi kargodan takip edebilirsiniz.
Saygılarımızla

çetik
20-09-2011, 12:02
aranıza yeni katıldım merhabalar herkese :) Bende bir orkide sahibiyim birini maalesef öldürdüm beceremedim bakmayı. Şimdi evimde bulunan orkide çok güzel çiçek açıyordu fakat tatile giderken arkadaşa bıraktık ve saksı içinde çok fazla su bıraktıgı için sanırım önce çiçeklerini dökmüş sonrada çiçek veren dalı kurudu. Bende onu dibine yakın yerden kestim..Kökleri saglıklı görünüyor ve hep yeni yaprak çıkartıyor ama çiçek dalı çıkartmaya hiç niyeti yok. Bir sürü yapragı oldu anlamıyorum :( neden o kadar çok yaprak çıkartıyor.Şimdi salona göre daha serin olan ve daha az güneş alan mutfak penceresinin önüne koydum orkidemi.Yeni çiçek dalı vermesi için yapmam gereken birşey var mı ??

rodoslu
20-09-2011, 14:31
Bu kadar sağlıklı ise havalar soğumaya başladığında muhtemelen çiçek sapı çıkaracaktır. Yerini değiştirmeseydiniz iyi olurdu.

çetik
20-09-2011, 16:22
246676

orkidemin fotografı. becerebildimmi bilemiyorum

blacksword
09-10-2011, 13:26
Merhaba arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım. Benim bir phalim var 2 hafta önce aldım gayet sağlıklı görünüyor ve üzerinde 5 adet açmış çiçeği var ve 4 tanede tomurcuğu. Sizce pahilimde bir sıkıntı varmı birde gübre olarak ne vermemi tavsiye edersiniz.

iaygun
04-11-2011, 23:12
Merhaba siteye yeni uye oldum.Gecen yaz aldigim orkideyi salonun bir kosesine koydum.duzenli suluyorum,fazlada ilgilenmedim.Cunku daha once aldigim orkide ilgilenmeme ragmen solmustu.

Ama bu orkide tur olarak degisik ve cok iyi yetisiyor.ilk zamanlar iki dali varken simdi 5 dal oldu.Cicekleri orta genis yaprakli birbirine yakindi bir dalda 5 civari cicek olmustu.Sonra dogal olarak cicekler kuruyup dustu.Dallar uzayip yukseldi topragi ve saksiyi degistirmedim daha.Yanliz aklimi kurcalayan dallarda cikan beyaz uzuvlar ne icin olustu,ne ise yarar anlamiyorum.Uçlari yesil 35-40 tane civarindalar.

Zahmet olmazsa benim orkidemin hangi tur oldugunu ve bu beyaz uzuvlari ne yapacagimi soyleyecek birisi varmi.Bu arada cektigim fotolarida yukluyorum.Simdiden tesekkurler.

umutyolcusu
10-11-2011, 09:57
Fotoğraflar karanlık ama sanki orkideniz yavrulamış ve o beyaz uzantılar bu yavruların kökleri gibi geldi bana.Orkide ustaları ilgilenirse daha iyi olur ama eğer yavruysa onları anaçtan ayırmanız gerekir.

lucean
17-11-2011, 14:20
o beyaz uzantilarin keiki kokleri oldugunu, orkidenizin cinsinin de Dendrobium oldugunu dusunuyorum. Ama kesinlikle boyle diyemem. yonlendirmelerimden yola cikarak daha detayli arastirma yapabilir, ya da daha tecrubeli uyelerin cevaplarini da bekleyebilirsiniz... kolay gelsin

Adalet Yağcı
24-11-2011, 18:03
Sayın Ziiya Soner hocam;

Bu konuda (http://www.agaclar.net/forum/882058-post120.htm) fikirinizi söyleyebilir misiniz?

herkul565
18-12-2011, 01:07
sağolun ziya bey bilginiz için ama hala çiçek açtırmadım :(

herkul565
18-12-2011, 01:38
çiçeğimin son hali bu ama hala açmadı 7 aydır açmasını bekliyorum 14 günde bir vilmorin bitki besinide veriyorum ama hiç bir gelişme yok bilgilerinizi bekliyorum saygılarımla...
http://img268.imageshack.us/img268/1013/18122011051.jpg
http://img46.imageshack.us/img46/717/18122011052.jpg
http://img836.imageshack.us/img836/5326/18122011053.jpg
http://img714.imageshack.us/img714/508/18122011054.jpg

Ziya Soner
19-12-2011, 15:08
Sayın Ziiya Soner hocam;

Bu konuda (http://www.agaclar.net/forum/882058-post120.htm) fikirinizi söyleyebilir misiniz?

Sayın Adalet Yağcı,
Geç cevap verdiğim için özür diliyorum.
Saksınızın altında delik varmı diye sormuyorum bile ,mutlaka vardır diye düşünüyorum.
Herhangibir sorun gözükmüyor.Çiçeğinizin sağlık durumu oldukça iyi,sadece sabre ihtiyacı var.Biraz sabırlı olun.Bu sevginin asıl sermayelerinden en önemlisi SABIR.
Saygılarımla

Ziya Soner
19-12-2011, 15:31
çiçeğimin son hali bu ama hala açmadı 7 aydır açmasını bekliyorum 14 günde bir vilmorin bitki besinide veriyorum ama hiç bir gelişme yok bilgilerinizi bekliyorum saygılarımla...
http://img268.imageshack.us/img268/1013/18122011051.jpg
http://img46.imageshack.us/img46/717/18122011052.jpg
http://img836.imageshack.us/img836/5326/18122011053.jpg
http://img714.imageshack.us/img714/508/18122011054.jpg

Sayın herkül,
Sizinde çiçeğinizin resimlerdeki hali oldukça iyi onunda sabra ihtiyacı var.
Risk almak istemem ,ancak isterseniz,adresinizi bildirin ,bende size fertilizer(Sıvı gübre ,besin) yollayayım,birde onu deneyelim.
Saygılarımla

herkul565
19-12-2011, 19:08
eski çiçek saplarını dibinden kesmedim bide 2 tane yukarı dogru sapa benzer filiz çıkıyo onlar çiçek filizimi acaba merak ediyorum yavaş yavaş büyüyo Saygılarımla...

Adalet Yağcı
21-12-2011, 19:02
Sayın Adalet Yağcı,
Geç cevap verdiğim için özür diliyorum.
Saksınızın altında delik varmı diye sormuyorum bile ,mutlaka vardır diye düşünüyorum.
Herhangibir sorun gözükmüyor.Çiçeğinizin sağlık durumu oldukça iyi,sadece sabre ihtiyacı var.Biraz sabırlı olun.Bu sevginin asıl sermayelerinden en önemlisi SABIR.
Saygılarımla

Cevabınız için teşekkür ederim efendim.
Saksının altını iki yerden deldirdim, harcını sizin gönderdiğinizle değiştirdim, besinini de yine gönderdiğiniz fertilizerle yapıyorum.

Bu fotoğrafı çektikten on gün sonra dipten yeni sürgünler verdi yine, yani keyfi yerinde demek ki, hemcinsleri şakır şakır açarken inatla yeni sürgünler vermeye devam ediyor benim dendrobiumum.
Üç yıldır çiçeğini görmek için bekliyorum, biraz daha beklerim :)

iaygun
06-01-2012, 00:48
Tekrar merhaba arkadaslar bi kac mesaj once orkidemdeki uzuvlardan bahsettim ve sizin tavsiyenize uyarak onlari govdeden ayirdim,uc ayri saksiya ektim, toprakta cam kabugu ve bonsai topragi karistirdim simdi iyiler.En onemlisi ana cicek bu yeni toprakla adeta costu yilin ilk gunu ciceklerini acti ve bir suru tomurcuk var ustunde resimlerini ekledim ve sizinle paylasmak istedim linkler alttadir.Tesekkurler.

ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/31/06012012534.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/853/06012012533.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/513/06012012532.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/268/06012012535.jpg/)
ImageShack® - Online Photo and Video Hosting (http://imageshack.us/photo/my-images/23/06012012531.jpg/)

iaygun
07-01-2012, 01:55
Ben cam kenarinda tutuyorum oda sicakligi 13-20 derece arasi biraz serin surekli isik aliyor,saksiyi bir plastik kutuya koydum suyu topraga degil kutunun ceyregine bosaltiyom,su haftada bir degisiyor.Cok ozel birsey yapmiyorum bunun disinda.

ayhat
09-01-2012, 17:44
Maşallah çok güzel olmuş, benim orkidem görsünde örnek alsın bence :)

guliz
13-01-2012, 15:49
Merhabalar; kısa süre önce bir orkidem oldu, gercekten cok güzel ancak 1-2 tomurcuğu kuruyup düştü, genel olarak orkidemin durumu iyi gözüküyor ama bazı tomurcukların açmayıp düşmesi beni cok üzdü, sizce neden düşmüş olabilir. Işık alan bir odada ayrıca evin sıcaklığıda cok iyi. Bakım ve sulama konusunda da yardım ederseniz gerçekten cok sevinirim.

herkul565
19-01-2012, 23:04
çiçek filizimi hala açmadı :(

nrkrkmz
20-01-2012, 02:09
Merhabalar; kısa süre önce bir orkidem oldu, gercekten cok güzel ancak 1-2 tomurcuğu kuruyup düştü, genel olarak orkidemin durumu iyi gözüküyor ama bazı tomurcukların açmayıp düşmesi beni cok üzdü, sizce neden düşmüş olabilir. Işık alan bir odada ayrıca evin sıcaklığıda cok iyi. Bakım ve sulama konusunda da yardım ederseniz gerçekten cok sevinirim.

Sayın Guliz

Öncelikle foruma hoşgeldiniz.
Forum kurallarına bir göz atarsanız seviniriz.

Gelelim sorunuza, orkidenizin ne cins olduğunu bilmeden sanırım size kimse yorum yapamaz.
Orkidenizin ne cins olduğunu biliyorsanız ilgili başlıkta hakkında yeterince bilgi bulabilirsiniz. Başlığı okuduktan sonra anlamadığınız bir şey olursa size yardımcı olmaya çalışırız.
Orkidenizi keyifle büyütün.

nrkrkmz
20-01-2012, 02:13
çiçek filizimi hala açmadı :(

Sayın herkul565

Çiçek filizinizin şu anda ne durumda olduğunu göremiyorum ancak orkide tomurcuklarının çiçek açması biraz uzun zaman alabiliyor.
Biraz daha sabır.

handeninbalkonu
20-01-2012, 12:23
Merhaba,

Arkadaşımın orkidesi kökten keiki verdi. Keikinin şu anda oldukça büyük 3 adet yaprağı var ancak 1 tane bile kökü yok. Phal. ayrıca bir de çiçeklenme sürecine girdi şu anda. 2 dal çiçeği var ve çiçekler de açmak üzere. Arkadaşım keikiyi alabileceğimi söyledi ancak şu anda ayırmamam gerektiğini biliyorum. Köklenmesini sağlamak için ne yapabilirim acaba??

ryhnckmk
27-01-2012, 12:01
Herkese merhaba

Yeni üyeniz olarak bir sorunumu paylaşmak istedim.Dün,çiçeklenme dönemi geçtiği için bahçede kaderine terkedilmiş bir cymb. sahibi oldum,iyiki müdahale etmişim,sanırım bugünkü kar ve fırtınadan sağ çıkamazdı.Özellikle Ziya beyden resimlere göre değerlendirmelerini alıp,saksı,harç ve bakımı konusunda desteğini rica edeceğim.
Kurumuş çiçek dallarını kestim,ancak harç üzerindeki küf? beni endişelendirdi.Dört yıldır tekrar çiçek açtıramadığım cymbd. sahibiyim,o,açmamakve ölmemekte,ben de sabretmekte inatlaşıyoruz.Keikisi olan bir beyaz ve değişik renkli 7 phal,2 cambriayam var.
Diğerleriyle bir problemim yok sayılır,ancak forumunuzu keşfettikten sonra çok detaylı bilgi sahibi oldum herkese teşekkürler.Ayrıca Ziya beyin cattleyalarına hayran oldum,en kısa zamanda havalar müsaade ettiğinde mutlaka ziyaret etmek istiyorum.
Hertürlü destekleriniz için şimdiden teşekkürler ve saygılar.
Reyhan Çakmak

tarumok
03-02-2012, 15:51
Sayın praecox,
sorumu tüm orkide çeşitleri için soruyorum(paphiopedilum ve cattleya dahil).
Nemin ortama %40 ve sıcaklığın 20-21 derece olduğu bir ortamda,orkideler daha fazla nem istedikleri için,saksı tabaklarına köklerine değmeyecek şekilde su koymak,orkideleri mutlu eder mi?Sürekli bu şekilde saksı tabakları sulu olursa bir sıkıntı olur mu?
Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

praecox
03-02-2012, 16:04
Sayın praecox,
sorumu tüm orkide çeşitleri için soruyorum(paphiopedilum ve cattleya dahil).
Nemin ortama %40 ve sıcaklığın 20-21 derece olduğu bir ortamda,orkideler daha fazla nem istedikleri için,saksı tabaklarına köklerine değmeyecek şekilde su koymak,orkideleri mutlu eder mi?Sürekli bu şekilde saksı tabakları sulu olursa bir sıkıntı olur mu?
Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

Bu sorunun cevabını bir kaç kez buforumun çeşitli yerlerinde yazmıştım.

Saksı altı saksıya değmeden su bulunması iyi olur. Tercihan da pomza taşı tüf gibi gözenekli taşlar da ekleyerek buharlaşmayı sağlamanız (hızlandırmanız) uygundur. Nem sevmiyen orkideler nadirdir ( sahlepler vs.)

Cymb. Phal. Phap. Dendro. Epiden. Asco. Vand.Catt. ve türevleri çaprazlar v.s. ortam nemi yüksek olması iyidir ancak hava hareketi de bir gerekliliktir. Zira pathogen mantarların üremesi havanın hareketsiz olduğu yerlerde hızlanır. Hava hareketi derken cereyandan da soğuk hava akımından da kaçının.

Saygılar

Ziya Soner
03-02-2012, 19:26
Herkese merhaba

Yeni üyeniz olarak bir sorunumu paylaşmak istedim.Dün,çiçeklenme dönemi geçtiği için bahçede kaderine terkedilmiş bir cymb. sahibi oldum,iyiki müdahale etmişim,sanırım bugünkü kar ve fırtınadan sağ çıkamazdı.Özellikle Ziya beyden resimlere göre değerlendirmelerini alıp,saksı,harç ve bakımı konusunda desteğini rica edeceğim.
Kurumuş çiçek dallarını kestim,ancak harç üzerindeki küf? beni endişelendirdi.Dört yıldır tekrar çiçek açtıramadığım cymbd. sahibiyim,o,açmamakve ölmemekte,ben de sabretmekte inatlaşıyoruz.Keikisi olan bir beyaz ve değişik renkli 7 phal,2 cambriayam var.
Diğerleriyle bir problemim yok sayılır,ancak forumunuzu keşfettikten sonra çok detaylı bilgi sahibi oldum herkese teşekkürler.Ayrıca Ziya beyin cattleyalarına hayran oldum,en kısa zamanda havalar müsaade ettiğinde mutlaka ziyaret etmek istiyorum.
Hertürlü destekleriniz için şimdiden teşekkürler ve saygılar.
Reyhan Çakmak

Sayın Çakmak,
Öncelikle mesajınıza ve sorularınıza geç cevap verdiğim için özürlerimin kabulünü rica ediyorum.
Sorularınıza gelince;
Cymbd un durumu kurtulamıyacak gibi değil,kurtarılabilir diye düşünüyorum.
Saksı iyice dolmuş ,besinsiz kalmış kendini besleyememiş.
Saksınızın süratle elden geçip,ayrılıp değişmesi ve temizlenmesi gerekiyor.
Ben yapabilirim diyorsanız adresinizi bildirin,size harç ve fertilizer yollayalım.
Ben getirebilirim veya yollayabilirim diyorsanız,herzaman bekleriz.
Bana yakın alabileceğimiz bir yerde iseniz onu da yapabilirim.
Geç cevap için tekrar özür dilerim.
Saygılarımla

ryhnckmk
08-02-2012, 00:02
Sayın Soner İlginize teşekkürler,saksının durumu nedeniyle kendim birşeyler yapmaya çalıştım,forumdaki bilgiler çerçevesinde.Öncelikle saksıyı boşalttığımda kök çevresinin kaya yünü ile kaplandığını gördüm,kökler iyice sıkışmıştı.Koçtaştan orkide harcı (çam kabuklu ve lifli) aldım,ayırmaya cesaret edemedim,kökleri biraz temizledim,ölü kökleri çıkardım kaya yününü tekrar sararak aynı saksıya yerleştirdim.O gün suladım sonrasında haftada bir sulamayı düşünüyorum.Doğruyu mu yaptım bilemiyorum.Kapalı balkona cam kenarına yerleştirdim.Aslında yakın olmadığım için ,hava şartları yüzünden cevabınızı alınca size getiremedim.Diğer tüm orkidelerim için de yaprak fertilizeri istiyorum ama hem cymb. getirmek hem de mümkün olursa sakuraları(varsa) ve meyve fidanlarını da görmek istiyorum.Umarım havalar kısa zamanda düzelir cymbd ve cattleyalara yetişebilirim.Saygılarımla

fzthalil
13-02-2012, 21:18
Arkadaşlar,
Orkidelerin masa lambası ile belli bir süre ışıklandırılması nasıl olmaktadır? bir iki yerde gördüm ama süresi ve nasıl olması gerektiğini bilmiyorum.

melek yüzlü
24-05-2012, 02:13
Merhaba Arkadaşlar
Ben bu forma yeni üye oldum. Benim sorunum iki tane orkidem var. Biri açık pembe diğeri mor renk. Mor renk olan iş yerime hediye geldiği için orda kaldı ve yerini sevmediği için sadece iki yaprağı kaldı. Bir kökü veya iki kökü canlı. Daha önce bu formu incelemiştim. Bu durumda olan orkidelerin kök çıkarması için yosuna sarılması gerekirmiş. Ben ank. yaşıyorum ve çok araştırdım yosunu bir türlü bulamadım. Elinde o yosundan olan ve iyi orkide toprağı bulunan ark. varsa bana biraz yollarlarsa çok sevinirim. orkidemin ölmesini, istemiyorum.

melek yüzlü
25-05-2012, 13:35
Bu arada yanlış anlaşılma olsun istemen yukarda ist. toprak ve yosunun ücreti neyse para karşılığı alacağım.

Bunu bana temin edecek ark. varsa acilen bana cvp yazasa sevinirim. Çünkü orkidemin durumu iyi değil.

musk
27-05-2012, 19:37
Bunu bana temin edecek ark. varsa acilen bana cvp yazasa sevinirim. Çünkü orkidemin durumu iyi değil.

Sayın melek yüzlü, Sayın Ziya Soner Bey ile irtibata geçerseniz size yardımcı olacağını sanıyorum.

mühendis57
28-05-2012, 20:09
Merhaba arkadaşlar. Bu da benim orkidem, şu an çiçekleri döküldü 2 aydır çiçekliydi yaklaşık 2 yıldır keiki oluşturmadı ısrarla bekliyorum.

laydogmus
02-06-2012, 19:18
Merhaba .
Uzun süre önce orkidemin bir dalında yapraklar oluşmaya başladı , hemen forumda araştırdım ve yavru orkide oluştuğunu anladım.. Biraz büyümesi için aylardır bekliyorum. Bugün nihayet yavru orkideyi anneden ayırıp , yeni bir saksıya diktim. Umarım yavru için herşey yolunda gider. . Resimleri paylaşıyorum .

nilosi
30-07-2012, 12:15
merhaba ben aranıza yeni katıldım yeni orkide sahibi oldum bana yardımcı olurmusunuz?
orkidem eve geldikten sonra 1 hafta içinde bütün çiçeklerini döktü, dallarundan bir tanesi kurumaya başladı . saksısı şeffaf saksı, çok fazla su vermiyorum , güneş ışığında bırakmıyorum ama hava çok sıcak ne yapabilirim
lütfen yardım edin orkidem ölüyor sanırım

almanyalı
26-11-2012, 10:56
selam arkadaşlar ben bu forum da yeniyim beş yıldır orkide yetistiriyorum bu sayfada çok yanlış bilgiler gördüm elimde bir tanede 15 yıllık orkide var orkidebizi kovaya daldirma usulü sularsaniz kısa zaman sonra kaybedersiniz haftada bir yemek kaşığı ile dışarıda olan kökleri islatmadan iki yemek kaşığı sulanması gerekir ayrıca dibi dar uzun saksida durması gerekir iç saksı tekbasina yeterli nemi koruyamaz nem kaybolunca yapraklar buzusur sevgilerimle

fzthalil
26-11-2012, 21:42
selam arkadaşlar ben bu forum da yeniyim beş yıldır orkide yetistiriyorum bu sayfada çok yanlış bilgiler gördüm elimde bir tanede 15 yıllık orkide var orkidebizi kovaya daldirma usulü sularsaniz kısa zaman sonra kaybedersiniz haftada bir yemek kaşığı ile dışarıda olan kökleri islatmadan iki yemek kaşığı sulanması gerekir ayrıca dibi dar uzun saksida durması gerekir iç saksı tekbasina yeterli nemi koruyamaz nem kaybolunca yapraklar buzusur sevgilerimle

Sayın Almanyalı;
yanlışlık veya doğruluk görecelidir fakat '' çok yanlış '' deyip yıllardır uygulanan bir bilgiyi silmek keskin bir davranıştır... siz kendiniz bir metot uyguluyor olabilirsiniz ama burada gerek alaylı gerekse okulunu okumuş hocalarımızın bizlere öğrettiği ve güvenle kullandığımız uygulamaları (daldırma yöntemini söylemişsiniz) yanlış diye itham edemezsiniz!!! şöyle diyeyim; siz yanlışlığını nasıl biliyorsunuz acaba yanlış dediğiniz yöntemi kaç bitkide kaç defa kaç dk olarak uyguladınız da böyle yanlış diyebiliyorsunuz??? ben de sizin dediğiniz gibi üzerinden 1 su bardağı olarak uyguluyordum ki daldırma yöntemini öğrendim orkidelerim çok daha sağlıklı oldular... ki bir de siz acaba hangi mevsim hangi zaman için söylediniz bunu? kış için diyorsanız belki geçerli olabilir diyebilirim ama yine de zaman belirtmeniz lazım! ve '' kısa zamanda ölür'' de ne demek!!! benimkiler ölmediler... bende bir kaç tür cattleya, bir kaç tür paphiopedilum, vanda, rhyncos, bir çok phal, psychopsis, cymbidium var, çoğunu daldırma usulü ile bakıyorum.. ve ölmediler..
Saygılar.

fzthalil
26-11-2012, 21:45
Sayın Almanyalı,
bu arada elinizde hangi tür orkideler var?

sonerf
27-11-2012, 16:32
merhaba orkidem çiçek mi açacak yoksa keiki mi anlayamadım. yardımcı olur musunuz
349510
349511
349512
349513

farpali
28-11-2012, 00:01
orkideler sadece diatomit veya perlit içerisinde yaşarmı,bilgi rica ediyorum.

nılgun_dogan
28-11-2012, 00:38
Sayın farpalı sayın fzthalil bey
48 Eklenti(ler) Orkidelerin alternatif yetiştirme yöntemleri sayfasında bilgilerini paylaştı.

gulşen
28-11-2012, 01:48
ben diomitte yaşatamadım maalesef

Hülya AKTEN
28-12-2012, 09:20
Arkadaşlar merhaba,

Yeni katıldım ve büyük bir sorunum var. Orkidemin 2 dalı var. Dallarından biri kurudu ve yapraklarından 2 tanesi de sarararak döküldü. Kurumuş dalı kestim ancak sizinde sağlıklı yorum yapabilmeniz için size fotoğrafını eklemek istiyorum.

357772

357773

Fikir ve önerilerinizi bekliyorum.

Sevgiler.

serkan_istanbul
28-12-2012, 10:03
Susuz kalmış sanki birde köklerde sorun var galiba. orkide bakımı hakkında sitede bir başlık var oraya baka bilirsiniz.

Hülya AKTEN
28-12-2012, 10:17
Serkan Bey merhaba,

İlgili başlığa baktım ancak şu an müdahale için yapabileceğim ne var bilemedim.
Annemden aldığımda yazdı ve balkonumdaydı. Havanın serinlemesi ile çiçeklerini döktüğü için salona aldım. Bı sırada tek yaprağında beyaz mantara benzer bir şey vardı ama bir daha olmadı. Fotoğrafta da gözüktüğü gibi zamanla mantar olmasa da yaprakları en üsttekilerden başlayarak yumuşadı ve sarardı. Susuz bırakmamaya çalışıyorum.

Köklerine baktığımda ilk fotoğrafta da görüldüğü gibi sarılar da yeşiller de var. Sarı olanları temizlemeli miyim?

praecox
28-12-2012, 16:12
Serkan Bey merhaba,

İlgili başlığa baktım ancak şu an müdahale için yapabileceğim ne var bilemedim.
Annemden aldığımda yazdı ve balkonumdaydı. Havanın serinlemesi ile çiçeklerini döktüğü için salona aldım. Bı sırada tek yaprağında beyaz mantara benzer bir şey vardı ama bir daha olmadı. Fotoğrafta da gözüktüğü gibi zamanla mantar olmasa da yaprakları en üsttekilerden başlayarak yumuşadı ve sarardı. Susuz bırakmamaya çalışıyorum.

Köklerine baktığımda ilk fotoğrafta da görüldüğü gibi sarılar da yeşiller de var. Sarı olanları temizlemeli miyim?

Asıl sorun göbek çürümesi. Derhal süsnü püsünü çıkartın! Çiçek saplarını dipteki gözün üzerinden kesin. Göbeğe mantar ilacı uygulayın. Sıcak tutun düzgün sulayın. Şimdilik saksı değişimi yapmayın.

Uygun şartlarda yandan yeni bir yavru oluşturmasını ümid edelim.

Sudenur
02-01-2013, 21:35
Orkidem çiçek sapı büyütmekte, besin vermem doğru olur mu, yardımcı olursanız memnun olurum. Teşekkür ederim.

359018

praecox
03-01-2013, 09:19
Orkidem çiçek sapı büyütmekte, besin vermem doğru olur mu, yardımcı olursanız memnun olurum. Teşekkür ederim.

359018

Aklın yolu bir. Hamile bir canlı beslenmesine dikkat etmezse sağlıklı bir gelişim gösterebilir mi? Veya sağlıklı bir doğum yapabilir mi?

Bu sorunun cevabını biliyor iseniz besin vermenizin gerektiğini anlarsınız. Bitkilerde herdaim besinin etkisi veya kendini göstermesi 3 hafta sürebilir.

Besin verdim ertesi bir gelişme göremedim diye kaygılanmayın. Bu işler nebat da yavaş gelişir.

Sadece bazı türlerin çiçekten sonra dinlenme dönemlerinde gübreleme besin takviyesi gerekmez. ihtiyaç olmadığından gerekmez aslında... bu dinlenme zamanlarında bitki aktivitelerini kısar nerde ise duraklar. dolayısı ile besin vermek gereksizdir ve hatta bazı büyük işletmeler için lüzumsuz bir maliyetdir.

Ancak bunu phal. için söyliyemeyiz, zira phal.lerin ciddi bir dinlenme zamanı ve süreleri yoktur.

gizsu
30-01-2013, 08:47
Merhaba benim orkidem ciceklerini bitirmek uzere yavru vermesi icin karanlik ve sicak biryere birakmaliyim anladigim kadariyla,ben oduncudan agac kabuklari alip onlara ektim bu ciceklenmesi biten ve yeni ciceklenen orkidemin resmini yolluyorum sizce durumlari nasil bir dali kestim kurumaya basladi,korkuyorum cunku 6 tane orkidem öldü.

mgula17
12-02-2013, 12:45
Evimde düğünümde gelen bir orkide var türünü bilmiyorum beyaz çiçek açıyordu. Şimdi ise çiçekler döküldü aşağıdan ikinci boğumdan kestim üzerini de hava almasın diye falım sakızla kapattım.

Dün gördüm ki altta 2 yaprağı vardı zamanında kırılmış herhalde çüzümüş az bir tutarı vardı bakarken o da koptu yapraklar elimde kaldı. Sorunum şu acaba sadece çiçek sapı kalmış yapraksız bir orkide tekrar alttan yaprak açar mı acaba?

gizsu
14-02-2013, 16:23
daha bilgili arkadaşlar var ama bence aşağıdan kesmişsiniz ve kötü haber belki ama yaprağı kalmayan orkidelerimden 6 tane kaybettim..:(

Xnedos
05-03-2013, 23:46
Merhabalar daha yeni orkide bakmaya başladım yaklaşık olarak 5 ay oldu Fakat yeni yeni bilgiler öğrenmeme rağmen orkidemin durumunu merak etmekteyim kökleri açısından kuşkum var. yeterli miktarda nem olduğunu düşünüyorum fakat acaba aşırıya mı kaçıyorum emin olamadım Aşağıda resimlerini gösterdim.
Yardımcı olursanız çok sevinirim
beyaz olan damlacıklar mum aldığım yer bana bogumdan iki üç cm kestiktek sonra mumla kapatmamı istedi bende öyle yaptım temizlemedim dolğal nasılsa diye bir sorun oluştururmu?

Bu kök bölümlerinin havada kaldıgından mı solmakta tam olarak anlayamadım

Sudenur
06-03-2013, 00:00
http://www.agaclar.net/forum/attachments/orkide/359018d1357158905-pc280879-600-x-491-.jpg 15 Aralık'ta çiçek sapı çıkaran orkidem, bol bol tomurcuk yapıp açtı nihayet.. "Maşallah kızıma.."

375312

375313

PembeOrkide
25-03-2013, 19:50
Merhaba, biliyorum orkideler genelde satıldıkları şeffaf plastik saksılarda bakılıyor ama ben biraz daha şık bir vazoda bakmak istiyorum. Kare cam bir vazo içine iri taşlar yerleştirip (yaklaşık 3-4 parmak kalınlığında) üzerine ağaç kabukları ve en sonra orkidemi kendi toprağı (ağaç kabukları ile birlikte) yerleştirsem, gün aşırı az su ile baksam doğru yapmış olurmuyum... Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

zencefil cicegi
25-03-2013, 20:36
Merhaba, biliyorum orkideler genelde satıldıkları şeffaf plastik saksılarda bakılıyor ama ben biraz daha şık bir vazoda bakmak istiyorum. Kare cam bir vazo içine iri taşlar yerleştirip (yaklaşık 3-4 parmak kalınlığında) üzerine ağaç kabukları ve en sonra orkidemi kendi toprağı (ağaç kabukları ile birlikte) yerleştirsem, gün aşırı az su ile baksam doğru yapmış olurmuyum... Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

Sayyin pembe orkide saksinin agzi genis olursa hava almasi acisindan saglikli olabilir
cam saksiya gecirme fikrini uzun zamandir bende düsünüyorum internetteki arastirmalarimda hatta dahada iyi oldugu söyleniyor sürekli nemini korudugu icin
internetten örnek bir fotografta ekliyorum sizin icin asagiya.

Birde 4 yildir canli örnek kayinvalidemin bir orkidesi var Kücük bir porselen saksi icersinde ve hala hic toprak degistirmis degil fisfisla aklina estikce sular inanilmaz cicekler acar ve suan disari cikan hava köklerinin yogunlugundan saksi görünmüyor cok saglikli

PembeOrkide
25-03-2013, 21:05
Fısfısla sulama iyi bir fikirmiş :) hem kökler nemlenir hemde aşırı su kullanılmayacağı için dipte su birikmez diye düşünüyorum. Tabi sadece fısfıs yeterli olmaz sanırım. Uygun bir vazo bulur bulmaz deneyip sizlerle paylaşacağım sonuçları... Bir şekilde camın altına delik açtırabilirsem harika olacak ama nasıl açılır, kim açar hiç bir fikrim yok...

PembeOrkide
25-03-2013, 21:11
Taşların arasına ponza taşı da eklersem birikmiş suyu daha çabuk buharlaştırabileceğim sanırım...

PembeOrkide
25-03-2013, 23:27
merhaba hepinize ben orkidelerle tanisali 2 sene oldu 16 tane orkidem var ilk aldigimda bir hata yaptim orkideyi saksisindan cikarip cam bir saksiya diktim ama hic birsey olmadi hatta ötekilere bakarak daha canli hic ciceksiz kalmiyor dökülmeden öteki dali veriyor topragi yosunlasti ama cok saglikli görünüyor ne yapmaliyim haftada bir cay bardagi yagmur suyu veriyorum yosun cicege zamanla zarar verirmi tesekkürler

Mercan29 orkidenizin fotoğrafını gönderme şansınız var mı, bende cam saksı denemek istiyorum, bana da fikir verir belki orkideniz...

serkan_istanbul
26-03-2013, 09:13
Yinede çok dikkat etmek gerekecek. Bu orkideler doğada ağaçların üzerlerinde ve kökler bol bol havalanıyolar. Internette baktım da şimdi. Zor olacaktır kökler çürüye bilir. Inşallah başarılı olursunuz. Kendi adıma bu riske ben giremem. Sevgiler.

denizcem
26-03-2013, 09:28
Sevgili arkadaşlar, bu sitedeki bilgileri okumadan önce orkidelerdeki tek dikkat ettiğim ve beklediğim çiçek sapı çıkarıp çiçek açmasıydı... Bu olay benim için çiçeğimin sağlıklı ve bakımının doğru yapılmasıyla doğru orantıdaydı... Ancak sitemizde ki bilglerden anladığım kadarıyla çiçek açması bir orkide için sağlıklı olduğu anlamına gelmiyor...Bu böyle olunca da benim orkidemden şüphelenmeye başladın... Çiçeği gayet güzel vaktinde sap çıkardı ve açtı... Ancak kökü hakkında kuşkularım var...Resimlerine bakarak bana bu konuda yardımcı olurmusunuz... Lütfen...
Umarım çiçeklerini kesip bakım yapın demezsiniz:(((

Ziya Soner
27-03-2013, 18:40

Selam,
Cam vazonuzun altında delik(su gideryeri) varsa mükemmel netice verir.
Ancak,tabii bir sera oluşturmanızdan dolayı su ihtiyacına dikkat gerekir.
Özellikle yaz a giriyoruz.Direk ışık yerine ,tül arkasını tavsiye ederim.Alttaki delik çok önemli,vazonun deliği yoksa denemeyin,çürütürsünüz.
Saygılarımla

PembeOrkide
27-03-2013, 23:44
Cam vazoya nasıl nereden delik açtırabilirim, bir fikri olan var mı...

fzthalil
28-03-2013, 22:23
Cam vazoya nasıl nereden delik açtırabilirim, bir fikri olan var mı...

bence hiç uğraşmayın derim çünkü üstteki kabukların kırıntıları aşağı düştükçe çok çirkin görüntü oluşacak. hatta zamanla taşları yeşil yeşil yosunlar tutacak ve kırıntılarla birleşip siyah yeşil arası garip bir renk alacak... temizlemesi ise çok sorun ki bir de kavanozdan çıkarmak ayrı bir dert...

ozden35
19-04-2013, 12:46
öncelikle merhabalar. bana 2 yıl önce hediye gelen orkideyi koyacak yer bulamadım. evde 2 yıldır sürekli masadan düştü durdu. sürekli elim kolum takıldı düştü. en sonunda dibinde toprak diye bişey kalmayınca orkide toprağı yerine normal toprak koyup yeni saksıya diktim. oncekı saksısı kucuk geldıgı ıcınde düşüp duruyordu sopa bulamadıgım ıcın tornavıdayla destekledim baktım olacak gibi degil baska plastık bır saksıya dıktım. normal çeşme suyu verıyorum dinlendirilmiş su yagmur suyu falan da vermıyorum. hiçbir ek besin de kullanmıyorum başına da gelmeyen kalmadı üstelik. anlatıldıgı kadar nazlı bir bitki değilmiş sanırım. işte şimdiki hali ;

http://k1304.hizliresim.com/18/m/m7cnw.jpg

YesimKeskin
02-05-2013, 21:34
Merhabalar, birkaç gün evvel bir minyatür orkide aldım. alırken seramik saksısının içinde yarıya kadar su vardı, çiçekçi de sürekli suyun içinde bırakmamı, ayda bir de gübreleme yapmamı önerdi.

Fakat ben büyük boy orkidelerimi köklerinin çürümesinden çekindiğim için suları bittikçe sulamayı tercih ediyordum. Forumlarda da minyatürler için "suyun içinde tutmak" ve "bittikçe sulamak" gibi çelişkili ifadelerle karşılaştım.

Minyatür orkidenin sulama ve gübrelenmesiyle ilgili siz ne önerirsiniz?

Çok teşekkürler,
yesim

PembeOrkide
20-05-2013, 12:53

Orkideme güzel bir cam vazo buldum, altını eşimden matkapla delik açtırdım, en alta ponza taşları sonrasında orkidemin kendi toprağı ve üzerine de ağaç kabuklarını yerleştirdim. Orkidem yaklaşık 2 haftadır yeni yerinde... Yerinden memnun sanırım yeni kök ve yaprak çıkarmaya başladı, sırayla diğer orkidelerimi de cam vazolara geçirmeyi planlıyorum. Tavsiye ederim...

PembeOrkide
20-05-2013, 12:56
Minyatür orkideleri kapalı cam içinde terrarium gibi büyütmek mümkün müdür? Zaman zaman havalandırıp gerekli sulamasını yaparak...

fatihya
02-09-2013, 23:55
Bilgiler için çok teşekküler.

hkn1907hkn
04-09-2013, 17:53
Arkadaşlar Merhaba bende bugün çiçek satışını çok uygun fiyata yapan bir internet sitesinden sion marka
( araştırdım en kaliteli marka olduğunu öğrendim ) orkide aldım hatta fiyatını söylememde bir sakınca olacağını düşünmüyorum KDV dahil 64,90 TL. İnanılmaz büyük ve bol kandilleri var isteyen olursa özelden yazabilir neresi olduğunu söyleyebilirim ilk başta inanmadım sipariş vermeden önce Müşteri Hizmetlerini aradım nasıl böyle ucuza satış yapıyorsunuz diye sordum '' yurt dışından kendimiz getiriyoruz ve seralarımızda kesme çiçeklerimizi kendimiz yetiştiriyoruz bu sebep ile müşterilerimize kaliteli ürünleri çok ucuza fırsat fiyatlarında verebiliyoruz '' diye cevap verdiler tereddüt ederek siparişimi oluşturdum ve geldiğinde çok beğendim içim rahatladı Anneme aldığım orkideyi bugün akşam vereceğim bakalım salonda çiçek köşesi bulunan annem nereye koyacak orkidesini :) Bu arada ASIL KONU Bakım ile ilgili bir şey soracağım vitamin olarak ya da bitki besini olarak ne kullanmalıyım uzun ömürlü ve sağlıklı olması için ???

sar-dunya
05-09-2013, 19:02
Internette gezinirken floricultura'nın çeşitli orkideler için özet profesyonel üretim prosedürlerini (http://www.floricultura.nl/Article.aspx?main=3&menu=31) buldum. (İngilizce)

Evde orkideleri olanlar için de ipuçları var; mevsimlere göre sıcaklık, ışık ve beslenme bilgilerini bulabilirsiniz.

ayln
23-11-2013, 15:32
Merhaba ben orkidelerime sıvı gübre yerine zaman zaman ılık maden suyu veriyorum ve çok yararlı oluyor. Yaprakları tomurcukları birden büyüyor. Sizce yinede gübre vermelimiyim gerek varmı buna ?

sar-dunya
30-11-2013, 20:02
Büyük ölçekte phalaenopsis yetiştirmek isteyenler için anthura'nın da (az imla sıkıntılı İngilizce olarak)özet kılavuzu (http://www.anthura.nl/page/en/Cultivation/growing-manuals) varmış. Floricultura'nınkilerden biraz daha detaylı gibi. Evde iki-üç saksısı olan bizler için biraz fazla ama göz gezdirerek bir bölüm "nasıl yapılır" belgeseli tadı alabilirsiniz.

Aynı yerde anthurium, mikado ve bromelia için de benzeri kılavuzlar var.