View Full Version : Orkidelerin genel bakım bilgileri
Doku_Kültürcü
30-11-2017, 00:25
Cevap için teşekkürler. Tekrar çiçek saplarının oluşması ve çiçek olması için ne yapabilirim...
Tekrar çiçek sapının oluşması için bitkinin 15-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kalması gerekiyor.
Merhaba .benim orkidem 3. Boğum üzerinden kestikten sonra 3.bogumda sürgün vermişti ama sulama yaparken kirildi 2.bogum üzerinden kesmeli miyim sizce tekrar nasıl çiçek açar cevap verebilirseniz çok sevinirim
su perisi
30-11-2017, 13:21
Orkide tohumu alsam evde çimlendirmeyi yapabilir miyim? Sizce başarılı olur mu? Nasıl yapacağım yazarsanız sevinirim.
Doku_Kültürcü
30-11-2017, 23:54
Merhaba .benim orkidem 3. Boğum üzerinden kestikten sonra 3.bogumda sürgün vermişti ama sulama yaparken kirildi 2.bogum üzerinden kesmeli miyim sizce tekrar nasıl çiçek açar cevap verebilirseniz çok sevinirim
Bekleyin, tekrar çiçek verir.
Doku_Kültürcü
01-12-2017, 00:35
Orkide tohumu alsam evde çimlendirmeyi yapabilir miyim? Sizce başarılı olur mu? Nasıl yapacağım yazarsanız sevinirim.
Bu sayfadaki yazılanları öncelikle okuyun: http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/37576-5.htm
su perisi
01-12-2017, 06:07
Bu sayfadaki yazılanları öncelikle okuyun: http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/37576-5.htm
Günaydın doku kültücü. Çook meşakkatli bir iş gibi görünüyor. Galiba zor ve sabır isteyen bir uğraş. Uzun zaman ayırmak gerekiyor Daha kolay bir yöntem bulmalıyım. Yani büyümüş görkemli bir orkide almak. Daha sonra besi yeri hazırlamak için bir ortam yapmam lazım. Bilgileriniz için teşekkür ederim.
mikoriza mantarlarıyla orkidelerin herhangi bir alışverişi olurmu acaba? pek kılcal kök olmuyor orkide de ama gelişmesine yardımcı olurmu ?
Doku_Kültürcü
06-12-2017, 12:24
mikoriza mantarlarıyla orkidelerin herhangi bir alışverişi olurmu acaba? pek kılcal kök olmuyor orkide de ama gelişmesine yardımcı olurmu ?
Çiçekçide satılan orkideler için yardımcı olmuyor (Trichoderma harzianum denemişliğim vardır). Ama, Türkiye doğasında yetişen salep orkidelerinin tohumlarının çimlenmesinde ve bitkinin gelişmesinde katkısı var (Trichoderma türlerini bu iş için kullanamazsınız). Her birinin kendi doğal mikoriza mantarı var.
Melekergün
06-12-2017, 14:27
İyi günler arkadaşlar benim orkidemin dalında bir filizlenme oldu ama ne olduğunu anlayamadım bana yardımcı olursanız sevinirim
Doku_Kültürcü
06-12-2017, 14:46
İyi günler arkadaşlar benim orkidemin dalında bir filizlenme oldu ama ne olduğunu anlayamadım bana yardımcı olursanız sevinirim
Çiçek dalı veriyor gibi, keiki de olabilir, sabredin bekleyin.
nanemolla
14-12-2017, 17:09
Yeni aldığım bol tomurcuklu orkide eve gelince dalı kurumaya başladı tomurcuklar açamadan burusmaya başladı bende beklemeden o gür dalını dipten kestim.ve 10 gün kadar sonra tekrar gövdenin başka yerinden sürgün vermeye başladı.
YASMİN POYRAZ
08-01-2018, 10:27
Meraba orkidemi fazla suladigim için bi yaprağı sararıp düştü şimdide çiçeklerini dokuyo ve çiçek dalı ortadan sararmaya başladi ne yapmam gerekir
nanemolla
09-01-2018, 15:15
664044
Bunlarda çiçekçinin atacak olduğu mini orkidelerim.bütün kökleri kesmiştim sanırım ama artık yogun bakimdan çıktılar kendine geldiler şükür
nanemolla
29-01-2018, 11:42
665097
Bu senenin açan ilk orkide çiçeğimi iftiharla sunarım:cool:
Merhabalar,
Mayıs ayında 2 dalı olan bir phalaenopsis orkide aldım. İki dalı da çiçeklerle doluydu, ben aldıktan sonra birkaç çiçek daha verdi. Birkaç ay sonra, sanırım yanlış sulamadan dolayı çiçekler dökülmeye, dalları da sararmaya başladı. Dallarını kökünden kesmek zorunda kaldım. Toprağını çam kabuklarından oluşan karışımla değiştirdim, çürümüş köklerini temizledim, şeffaf bir saksıya aldım ve daldırma yöntemiyle haftada 1 kere sulamaya başladım. Arada bir kere de sulama suyuna vitamin ekledim. Şimdi orkidem sağlıklı görünüyor, yeni yaprak ve kökler verdi. Haftada 1 gün çeşme altına tutarak sulayıp, süzülünce yerine kaldırıyorum. Işık alan ama direkt güneş almayan bir yerde duruyor. Sorum şu: Orkidem tekrar çiçek dalı çıkarır mı? Çıkması için özel birşey yapmam gerekiyor mu? Yaprak ve kök çıkmasına rağmen çiçek dalları kestiğim haliyle duruyor. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler!
nanemolla
02-02-2018, 13:50
Sn ipktk merhaba.orkidelerin eve geldikten sonra çiçek dokmeleri normal yer yadirgamasindan.çiçek açacak sıcaklık aralığını bulduğunda kendi çiçek sapını tekrar çıkartıyor buna kaç kere şahit oldum.Aynı sizin durum benimde her yeni orkide aldığımda başıma geliyor neredeyse.o kuruyunca kestiğiniz çiçek sapı önemli değil.Kendi çiçek açma koşulları sağlandığında başka yerinden çiçek sapı uzatıyor üzülmeyin.Yinede uzman olan kişiler cevaplarlar sorularınızı.Birde yanına nemlendirme için çakıl taşlı su koysanız fena olmaz.kolay gelsin
Doku_Kültürcü
02-02-2018, 14:08
Merhabalar,
Mayıs ayında 2 dalı olan bir phalaenopsis orkide aldım. İki dalı da çiçeklerle doluydu, ben aldıktan sonra birkaç çiçek daha verdi. Birkaç ay sonra, sanırım yanlış sulamadan dolayı çiçekler dökülmeye, dalları da sararmaya başladı. Dallarını kökünden kesmek zorunda kaldım. Toprağını çam kabuklarından oluşan karışımla değiştirdim, çürümüş köklerini temizledim, şeffaf bir saksıya aldım ve daldırma yöntemiyle haftada 1 kere sulamaya başladım. Arada bir kere de sulama suyuna vitamin ekledim. Şimdi orkidem sağlıklı görünüyor, yeni yaprak ve kökler verdi. Haftada 1 gün çeşme altına tutarak sulayıp, süzülünce yerine kaldırıyorum. Işık alan ama direkt güneş almayan bir yerde duruyor. Sorum şu: Orkidem tekrar çiçek dalı çıkarır mı? Çıkması için özel birşey yapmam gerekiyor mu? Yaprak ve kök çıkmasına rağmen çiçek dalları kestiğim haliyle duruyor. Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler!
Phalaenopsis çiçeklerinin ömrü, hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak 2-4 aydır. Sonra yine melez meselesi nedeniyle ya dallarını kuruturlar veya kurutmazlar. Dallar kurumazsa sıcaklığa bağlı olarak keiki veya çiçek gelişir. Sıcaklık 16-20°C de tutulursa çiçek bunun üzerinde tutulursa keiki oluşturur. Bu sıcaklık uygulamasının en az 1-1,5 ay olduğunu da belirteyim.
Adalet Yağcı
04-02-2018, 16:19
Meraba orkidemi fazla suladigim için bi yaprağı sararıp düştü şimdide çiçeklerini dokuyo ve çiçek dalı ortadan sararmaya başladi ne yapmam gerekir
Merhaba YASMİN POYRAZ;
Fazla sulama nedeni ile döküldü ise kökler de zarar görmüş ola bilir.
Saksıyı boşaltıp kökleri kontrol edin, sararma devam ediyorsa çiçek dalını dipten 3-5 cm. bırakıp steril bir makasla kesin.
Köklerde de çürüme varsa onları temizleyip yeni bir harca tekrar dikin.
Sulamayı azaltın tabii, kışın 10 günde bir yeterli olur, saksı tabağında su kalmasın.
Mervedünya
19-02-2018, 08:18
Biri bana yardim etsin lutfen :( esim sevgililer gununde bana orkide almis ama galiba ben onu solduruyorum ve nedenini bilmiyorum. Baktim sulama onerilerine . Uyguladim da ustelik
Mervedünya
19-02-2018, 08:22
Resimlerini paylasmak istiyorum ama beceremedim de
nanemolla
11-03-2018, 15:52
667601
Sanırım orkidem kendi kendini ikiye ayıracak.yoksa yanlışmı algılıyorum. çiçek sapı çıkartırken onu iptal etti öyle kaldı ve arkasından böyle bir oluşum gelişti.aynı hizadan arka tarafindada kök var.kendi en alt taraftanda 6 tane kök çıkardı.tabi onlar arka tarafta.
Selim orhan
17-03-2018, 11:33
Merhaba benim bir menekşem ve orkidem var. O ikisini yan yana koydum. Menekşenin sevdiği yerleri orkide sever mi?
merhaba. benim orkidelerim ve menekşelerim mutfakta aynı yerde duruyorlar ve gayet mutlular.
Rabianur
09-04-2018, 14:33
Merhaba arkadaşlar. Orkide konusunda yeniyim ve bir konuda yardımınızı bekliyorum. Orkidemi daha dün aldım ve minyatür bir orkide. Sizce saksını değiştirmeli miyim? Sağlıklı mı? Saksıdan dışarı sarkan şeylerin sarkması normal mi ? Hiçbir tecrübem yok. Yardımcı olursanız çoooook mutlu olurum :)
Doku_Kültürcü
10-04-2018, 07:47
Merhaba arkadaşlar. Orkide konusunda yeniyim ve bir konuda yardımınızı bekliyorum. Orkidemi daha dün aldım ve minyatür bir orkide. Sizce saksını değiştirmeli miyim? Sağlıklı mı? Saksıdan dışarı sarkan şeylerin sarkması normal mi ? Hiçbir tecrübem yok. Yardımcı olursanız çoooook mutlu olurum :)
Bitki sağlıklı görünüyor. "Sarkan şeyler" hava kökleri. Bu köklere saf su püskürterek bitkinin su ihtiyacını giderirsiniz. Ayrıca, bir aksilik olurda saksı içerisindeki kökler ölürse bu hava kökleri sayesinde bitki hayatta kalır.
Rabianur
11-04-2018, 17:55
Bitki sağlıklı görünüyor. "Sarkan şeyler" hava kökleri. Bu köklere saf su püskürterek bitkinin su ihtiyacını giderirsiniz. Ayrıca, bir aksilik olurda saksı içerisindeki kökler ölürse bu hava kökleri sayesinde bitki hayatta kalır.
peki saksı değişmeli miyim sizce?
Doku_Kültürcü
11-04-2018, 19:59
peki saksı değişmeli miyim sizce?
Size kalmış bir durum. Ama, çiçekler solduktan sonra yapmanız iyi olur, bazı çeşitlerde saksı değişimi çiçekleri dökebiliyor.
Elif çiçek
08-05-2018, 16:58
Merhabalar. Orkidemi şubatta aldım hiç bi sıkıntısı yok gibi duruyor çiçekler martın ortalarına doğru geçmeye başladı ve bi tanede yaprak çıkardı. Sorum şu ki sağlıksız gibi görünüyor ya da ben çiçekli görmeye alıştığım için öyle geliyor bana. Birileri bi kaç gün hiç ışık almayan dolaba koy dediler 2 hafta oldu koydum fakat hiç bi değişiklik yok varsa bi sıkıntısı sizce yardımlarınızı bekliyorum. Çok teşekkür ederim.
Doku_Kültürcü
08-05-2018, 23:00
Merhabalar. Orkidemi şubatta aldım hiç bi sıkıntısı yok gibi duruyor çiçekler martın ortalarına doğru geçmeye başladı ve bi tanede yaprak çıkardı. Sorum şu ki sağlıksız gibi görünüyor ya da ben çiçekli görmeye alıştığım için öyle geliyor bana. Birileri bi kaç gün hiç ışık almayan dolaba koy dediler 2 hafta oldu koydum fakat hiç bi değişiklik yok varsa bi sıkıntısı sizce yardımlarınızı bekliyorum. Çok teşekkür ederim.
Phalaenopsis orkidelerinin Dendrobium orkidelerinde olduğu gibi nişasta stokladıkları bir bölümleri yok. Nişastanın hepsi yaprak içerisinde bulunur. Bu nedenle bitkiyi karanlıkta bırakmak doğru bir seçenek hiç değil. Bu, bitkiyi aç bırakmak anlamına gelir (ışık yok, fotosentez yok sonuçta da enerji yok). Bitkiniz sağlıklı duruyor. Sulama ve gübrelemeye dikkat ederseniz gelecek kış ayında tekrar çiçek açacaktır.
Elif çiçek
09-05-2018, 13:36
doku_kültürcü nasıl iyi dediniz nasıl iyisiniz çok teşekkür ederim
Elif çiçek
17-05-2018, 21:27
Çok mu soru soruyorum bilmiyorum ama orkidelerim uzun yaşasın istiyorum çok cahilim bu konuda en son şybatta aldığım orkidem düzenli olarak çiçek açıyo biri bitmeden yeni çiçek tomurcukları veriyor çok şükür. Sorum şu ki bu orkidemin yaprakları çok uzun hatta aşırı uzun yere falan sarkıyorlar. Bir yerde görmüştüm hatırlayamıyorum tam yaptıklarını kesmişler bende kesmeli miyim? Yoksa öyle mi kalmalılar kesersem sanki çiçeklerine daha fazla güç vermiş olurum gibi hissediyorum doğru kelimeyi mi kullandım bilemiyorum ama eminim siz beni anlamışsınızdır. Şimdiden sağ olun
Doku_Kültürcü
17-05-2018, 22:45
Çok mu soru soruyorum bilmiyorum ama orkidelerim uzun yaşasın istiyorum çok cahilim bu konuda en son şybatta aldığım orkidem düzenli olarak çiçek açıyo biri bitmeden yeni çiçek tomurcukları veriyor çok şükür. Sorum şu ki bu orkidemin yaprakları çok uzun hatta aşırı uzun yere falan sarkıyorlar. Bir yerde görmüştüm hatırlayamıyorum tam yaptıklarını kesmişler bende kesmeli miyim? Yoksa öyle mi kalmalılar kesersem sanki çiçeklerine daha fazla güç vermiş olurum gibi hissediyorum doğru kelimeyi mi kullandım bilemiyorum ama eminim siz beni anlamışsınızdır. Şimdiden sağ olun
Daha önce yazmıştım, tekrar edeyim. Phalaenopsis orkideleri çiçeklenme için 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulmaları gerekir. Bitki çiçeklendikten sonra (hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak) 2-4 ay çiçekli kalır. Sonra çiçekleri döker. Tekrar çiçeklenme için enerji ihtiyacı vardır. Bunu da yapraklarıyla yaptığı fotosentezle sağlar. Bu nedenle yapraklar asla kesilmemelidir.
Charlaux
18-05-2018, 01:40
sn.Elif Cicek,
Doku Kulturcu'nun sozlerine ek olarak sunu soylemek istiyorum aslinda kendileri de gayet guzel acikladi. Orkidenizin en onemli kisimlari yaprak ve koktur. Cicek gerekilirse vazgecilmesi gereken,orkidenizin size sundugu bir hediyedir. Orkideler icin cicek acma bir stres meselesidir (burada stresten kasit harcanilan bir efordur). Elbette surekli cicek acmasi orkidenizin saglikli oldugunun bir gostergesi. Yapraklarin buyumesi de yine guzel bir isaret (susuzluk sebebiyle mi sarkti yine de dusunulmesi lazim.buzusmus mu diye bakin yapragin ustune) cunku bu orkidenizin buyumeye odaklandiginin gostergesi.
Ama cicek odakli bir orkide sevdasinin yanlis oldugunu dusunuyorum. Bu orkidenin cicek acmasinin kotu birsey oldugu anlamina gelmiyor.Sadece ciceklerin arkaplanda oldugu manasina geliyor. Sayet yapraklar buzusmemisse ve buyuyorsa ben steril bir makasla cicekleri keser ve gelisimine izin verirdim.
acakmak79
18-05-2018, 08:02
Merhaba sevgili çiçek dostları,
Eşim anneler günü için Migrosta satılan orkidelerden almış. Pazartesi günü gidip orkide toprağı alıp toprak ekledim, daldırma yöntemiyle suladım, alt tabakta su kalmaya kadar süzdüm.
Sabah güneşinin yalayıp geçtiği camları açık; kapalı balkonda duruyor( ben de orada oturuyorum, oda gibi düşünün).
Orkidem bana geldiğinde 5 yapraklı iki dallıydı, ama yaprakların ortası sarıydı. Bir yaprak ilk geldiği gün koptu, ikincisi demin elimde kaldı. Dallar sağlıklı duruyor, üzerleri çiçekli. Ama yaprak dibi sapsarı.
Fotoğraf koymak istiyorum ama bir türlü beceremiyorum.
Anlattıklarımdan bana yardımcı olabilir misiniz lütfeennn...
acakmak79
18-05-2018, 08:40
https://drive.google.com/file/d/1CLO1HsERnRbrjgMe_SKH2jW0NPt9-8yp/view?usp=drivesdk
acakmak79
18-05-2018, 08:44
Başardım galiba foto eklemeyi.
Açılıyor mu yukardaki fotoğraf??
Elif çiçek
20-05-2018, 22:18
Daha önce yazmıştım, tekrar edeyim. Phalaenopsis orkideleri çiçeklenme için 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulmaları gerekir. Bitki çiçeklendikten sonra (hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak) 2-4 ay çiçekli kalır. Sonra çiçekleri döker. Tekrar çiçeklenme için enerji ihtiyacı vardır. Bunu da yapraklarıyla yaptığı fotosentezle sağlar. Bu nedenle yapraklar asla kesilmemelidir.
Teşekkür ederim kusura bskmayın. Daha dikkatli okur daha dikkatli not alırım
Rabianur
21-05-2018, 17:54
Arkadaşlar merhaba bu benim ilk orkidem. Minyatür gördüğünüz gibi. Birkaç gün önce üzerinde pamukçuk biti vardı orkideyi seyreltilmiş etil alkolle temizledim toprağını saksısını değiştim. 2 gündür geri çıkmadı. Ama kökleri sağlıklı mı değil mi anlayamıyorum. Sizce nasıl kökleri. Havadar bir yere koydum. Çok fazla gğneş almıyor yurtta kaldığım için kuzey cephesindeyim. Köklerinde bir sorun var mı lütfen yardım edin.
Rabianur
21-05-2018, 17:57
Yapraklarının rengi koyulaştı daha dikti önceden. Uçları kahverengi mor gibi
Doku_Kültürcü
21-05-2018, 17:58
Arkadaşlar merhaba bu benim ilk orkidem. Minyatür gördüğünüz gibi. Birkaç gün önce üzerinde pamukçuk biti vardı orkideyi seyreltilmiş etil alkolle temizledim toprağını saksısını değiştim. 2 gündür geri çıkmadı. Ama kökleri sağlıklı mı değil mi anlayamıyorum. Sizce nasıl kökleri. Havadar bir yere koydum. Çok fazla gğneş almıyor yurtta kaldığım için kuzey cephesindeyim. Köklerinde bir sorun var mı lütfen yardım edin.
Sorun, kökler sağlıklı ama çok azlar. Ayrıca, bitkiniz susuz kalmış. Havalar ısındı. Her gün, köklerine ve yapraklarına saf su veya memba suyu püskürtün.
Rabianur
21-05-2018, 18:11
Sorun, kökler sağlıklı ama çok azlar. Ayrıca, bitkiniz susuz kalmış. Havalar ısındı. Her gün, köklerine ve yapraklarına saf su veya memba suyu püskürtün.
Çok teşekkür ederim suyu fazla mı veriyorum az mı veriyorum bir türlü anlayamıyordum. Minyatür olduğu için kökleri küçük daha
Charlaux
21-05-2018, 18:18
Çok teşekkür ederim suyu fazla mı veriyorum az mı veriyorum bir türlü anlayamıyordum. Minyatür olduğu için kökleri küçük daha
Minyatur orkide bir pazarlama harikasidir. Dolayisiyla orkidelerin ihtiyaclarinin tamami gecerlidir. Nem esastir. Ki dikkat ederseniz sn.Doku Kulturcu yapraklarina ve koklerine su puskurtun demis, yani bir iki fis spreyleceksiniz cok degil (hava sicaksa). Haftada bir de orkidenizi daldirma seklinde degil uzerinden 3 lt kadar su geciriyorsunuz. 3 lt kadar suyun icine 1 yemek kasigi, 2 tatli kasigi oksijenli su (her eczanede bulunur) katin ve cok takmayin.
Rabianur
21-05-2018, 19:27
Minyatur orkide bir pazarlama harikasidir. Dolayisiyla orkidelerin ihtiyaclarinin tamami gecerlidir. Nem esastir. Ki dikkat ederseniz sn.Doku Kulturcu yapraklarina ve koklerine su puskurtun demis, yani bir iki fis spreyleceksiniz cok degil (hava sicaksa). Haftada bir de orkidenizi daldirma seklinde degil uzerinden 3 lt kadar su geciriyorsunuz. 3 lt kadar suyun icine 1 yemek kasigi, 2 tatli kasigi oksijenli su (her eczanede bulunur) katin ve cok takmayin.
3 litre mi ben? Orkideler hakkında o kadar yazı okudum. Ama gerçekten az suluyormuşum
Rabianur
21-05-2018, 19:29
Bir sorum daha olacak biraz fazla oldu ama sıvı besini ne kadar sürede ne oranda vermeliyim acaba
Doku_Kültürcü
21-05-2018, 21:34
Bir sorum daha olacak biraz fazla oldu ama sıvı besini ne kadar sürede ne oranda vermeliyim acaba
Ayda bir defa sıvı gübre verin.
nisayarse
28-08-2018, 16:32
Merhabalar. Yeni üyeyim hediye bir orkide ye sahibim birşeyler yolunda gitmiyor fakat ne yapacağımi bilmiyorum. Buradan okuduğum kadarıyla kuruyan bir dali kestim fakat onu kaybetmek istemiyorum. Bana yardımcı olabilir misiniz. Resimleri atabilirim.
Sevgi106
18-10-2018, 21:59
Merhaba. Orkidenin acemisiyim.Acaba iki dalmı yoksa kökmü bunnar. Aynı orkidemde halihazırda var olan tek dalından uç vermiş yavru çiçek dalı var.Eğer çiçek dalıysa bunlar orkide besini vermek dışında extra bişiy yapmalımıyım sağlıklı büyümeleri ve çiçeklenmeleri için.
Doku_Kültürcü
19-10-2018, 05:14
Merhaba. Orkidenin acemisiyim.Acaba iki dalmı yoksa kökmü bunnar. Aynı orkidemde halihazırda var olan tek dalından uç vermiş yavru çiçek dalı var.Eğer çiçek dalıysa bunlar orkide besini vermek dışında extra bişiy yapmalımıyım sağlıklı büyümeleri ve çiçeklenmeleri için.
İki tane çiçek dalınız var. Nasıl gübreleme ve sulama yapıyorsanız hiç bozmadan devam edin.
Sevgi106
19-10-2018, 13:16
Doku_Kültürcü;1550180]İki tane çiçek dalınız var. Nasıl gübreleme ve sulama yapıyorsanız hiç bozmadan devam edin.
Sevgi106
19-10-2018, 16:08
Haftada , **** en geç 10 günde bir bitki besini eşliğinde suluyorum.Ortamı ne çok sıcak nede soğuk .Sabah güneşini direkt alsada yakıcı öğlen güneşine maruz kalmamakla beraber ortamı aydınlık oluyor.yaprakları ilk aldığıma göre kocaman oldu.Diğer orkidelerimden de aynı performansı bekliyorum ****** .6-7 aydır bakıyorum orkidelere.İlk dallarım ve sürgünlerim bunnar . Çok mutluyum tabi
Merhaba evimde 5 adet orkide var
Biri gövdeden keiki verdi, keikinin yaprakları ve kökleri oluştu yaklaşık 3-4cm lik 4-5 kökü var. Youtubedaki ayırma videoları hep daldan ayırma gövdeden ayırma nasıl yapabilirim.
2. Sorum başka bir orkidem çicek dalı verdi yaklaşık 1,5 - 2 ay önce fakat bu daldan yeşil yapraklar çıktı çicek vermedi. Beklemeye devam mı ediyim yoksa bunu kesiyimmi?
3.sorum başka bir orkidem sanırım enfekte oldu. Toprağında beyaz beyaz minik küfler ve yosun oluşumu var. Ama çiçek çok sağlıklı birkaç gün önce çicek dalı çıkıntısı gelişmeye başladı. Enfeksiyonu nasıl geçirebilirim?
'' DOĞA''
31-10-2018, 22:21
Arkadaşlar benim de orkidem var evim aydınlık salon güneş alıyor ama mutfak güneş almıyor orası da aydınlık 9 aydır salonda olan ve çiçek dalı çıkarmak gibi bir çabası olmayan orkidemi çiçekçinin tavsiyesi ile Mutfağa aldım hem nem hem güneşi birlikte sağlayamıyorum biriyle yetinmesi lazım evimde sorum şu çiçek açması için hangisi daha önemli lütfen yardımcı olun
'' DOĞA''
31-10-2018, 22:24
Merhaba evimde 5 adet orkide var
Biri gövdeden keiki verdi, keikinin yaprakları ve kökleri oluştu yaklaşık 3-4cm lik 4-5 kökü var. Youtubedaki ayırma videoları hep daldan ayırma gövdeden ayırma nasıl yapabilirim.
2. Sorum başka bir orkidem çicek dalı verdi yaklaşık 1,5 - 2 ay önce fakat bu daldan yeşil yapraklar çıktı çicek vermedi. Beklemeye devam mı ediyim yoksa bunu kesiyimmi?
3.sorum başka bir orkidem sanırım enfekte oldu. Toprağında beyaz beyaz minik küfler ve yosun oluşumu var. Ama çiçek çok sağlıklı birkaç gün önce çicek dalı çıkıntısı gelişmeye başladı. Enfeksiyonu nasıl geçirebilirim?
Dalda oluşan yaprak da keiki bence
Doku_Kültürcü
01-11-2018, 15:01
Arkadaşlar benim de orkidem var evim aydınlık salon güneş alıyor ama mutfak güneş almıyor orası da aydınlık 9 aydır salonda olan ve çiçek dalı çıkarmak gibi bir çabası olmayan orkidemi çiçekçinin tavsiyesi ile Mutfağa aldım hem nem hem güneşi birlikte sağlayamıyorum biriyle yetinmesi lazım evimde sorum şu çiçek açması için hangisi daha önemli lütfen yardımcı olun
Phalaenopsis orkidesinin çiçeklenmesi için 16-18°C de 1-1,5 ay tutmanız gerekiyor.
'' DOĞA''
01-11-2018, 18:03
Sayın doku kültürcü sanırım ilk iş bir termometre almak olacak şuan mutfakta orkidem kombi açmadık henüz kaç derece acaba
Charlaux
01-11-2018, 19:53
Sayın doku kültürcü sanırım ilk iş bir termometre almak olacak şuan mutfakta orkidem kombi açmadık henüz kaç derece acaba
Orkideleriniz icin gece cami acip havalandirirsaniz (cok soguk olmadigi gunlerde ya da gun icinde) buyuk olasilikla orkidenizin ciceklenmesini tetikleyecektir.Ayni zamanda kok curemesine karsi da buyuk olasilikla korur.
'' DOĞA''
02-11-2018, 13:48
Orkideleriniz icin gece cami acip havalandirirsaniz (cok soguk olmadigi gunlerde ya da gun icinde) buyuk olasilikla orkidenizin ciceklenmesini tetikleyecektir.Ayni zamanda kok curemesine karsi da buyuk olasilikla korur.
Teşekkür ederim cevabınız için eşim tanışma yıldönümümüz için almıştı umarım o zamana kadar bize bir sürpriz yapar (22 ocak)
Adem4004
05-11-2018, 14:38
Ponza cocopeat perlit kil taneciklerinin karışımı ile hazırladığım toprağın sulamasını nasıl yapmam gerek yaptığım uyhunmudur
nanemolla
22-11-2018, 17:09
684130
Çok mutluyum.yanlardan iki çiçek dalı ve eski dalındanda çiçek dalı mı yoksa keikimi bilemediğim ama her iki ihtimaldende mutlu olacağım bir oluşum var.
684131
nanemolla
22-11-2018, 17:49
Ayrıca geçen sene edindiğim ve ölümden dönen minyatür orkidelerim çiçek dalı vermeye başladı. Ama merak ettiğim minyatür orkilerin çiçekli kaldığı zaman dilimi üç aşagı beş yukarı ne kadardır acaba?
nanemolla
26-11-2018, 14:55
684330
İşte bir çift çiçek dalı çıkaran orkide daha. Açıkçası bu orkidemden zaten bekliyordum böyle birşey çünkü en gelişmiş olanı buydu. İnşallah çiçeklerinide görürüm kısmetse.
Ayrıca geçen sene edindiğim ve ölümden dönen minyatür orkidelerim çiçek dalı vermeye başladı. Ama merak ettiğim minyatür orkilerin çiçekli kaldığı zaman dilimi üç aşagı beş yukarı ne kadardır acaba?
Normal orkidelerle hemen hemen aynı. Uzun süre çiçekli kalıyorlar. Gözünüz aydın. Orkideleriniz sağlıklı görünüyor.
nanemolla
26-11-2018, 15:45
Çok sevindim sn nevgül.bir iki haftalık olsaydı üzülürdüm.teşekkür ederim darısı tüm bekleyenlere. Tabi benim diğer çiçek sapı çıkarmamış olanlara :))
Bunlar da benim işyerimdeki orkidelerim. Bir tanesi yeni dal çıkarırken, diğer üç tanesi geçen yılki dallardan yeni sürgün vermeyi tercih etti...
merhaba fotografta ekledigim orkidemin yaprakları cicek acacak yeni bebel dallar mı yoksa kok mu bilgisi olan paylasabilir mi ? tesekkurlee
merhaba fotografta ekledigim orkidemin yaprakları cicek acacak yeni bebel dallar mı yoksa kok mu bilgisi olan paylasabilir mi ? tesekkurlee
Gözünüz aydın... Yeni dallar çıkarıyor. Çiçeklendiğinde resimlerini bekleriz.
Gözünüz aydın... Yeni dallar çıkarıyor. Çiçeklendiğinde resimlerini bekleriz.
ne mutluuu oldum teşekkürler
Orkidelerimde son durum;)
Yılın ilk orkide çiçeği;)
Blau liebe
19-01-2019, 06:24
Merhaba arkadaşlar,
Bu sabah bir baktım orkidemin kökleri kurumaya başlamış ne yapmalıyım bilmiyorum yardım edebilir misiniz ? Ölmesini istemiyorum :(
Doku_Kültürcü
19-01-2019, 15:50
Merhaba arkadaşlar,
Bu sabah bir baktım orkidemin kökleri kurumaya başlamış ne yapmalıyım bilmiyorum yardım edebilir misiniz ? Ölmesini istemiyorum :(
Saksı harcını değiştirin. Yeni harcı kullanmadan önce bir tencereye koyup kaynatın. Bu, harçta bulunması muhtemel böcek ve salyangoz yumurtalarını öldürür. Soğuduktan sonra harcı kullanın.
Blau liebe
19-01-2019, 20:56
Saksı harcını değiştirin. Yeni harcı kullanmadan önce bir tencereye koyup kaynatın. Bu, harçta bulunması muhtemel böcek ve salyangoz yumurtalarını öldürür. Soğuduktan sonra harcı kullanın.
Çok teşekkür ederim. Peki bunu yaptığımda kökündeki kurumalar da iyileşmeye başlar mı çünkü hayla çiçekleri var 5 tane toprağı değişirse çiçekleri zarar görür mü ?
Doku_Kültürcü
20-01-2019, 00:13
Çok teşekkür ederim. Peki bunu yaptığımda kökündeki kurumalar da iyileşmeye başlar mı çünkü hayla çiçekleri var 5 tane toprağı değişirse çiçekleri zarar görür mü ?
kurumalar düzelmez, ama yeni gelişenler düzgün gelişir.
Arkadaşlar orkidemde ki oluşum keiki mi çiçek dalı mı acaba
Doku_Kültürcü
25-01-2019, 20:09
Arkadaşlar orkidemde ki oluşum keiki mi çiçek dalı mı acaba
Söylemek zor. Biraz daha büyümesi gerekiyor. Ama, şöyle bir gerçek var: Bitki serin bir ortamda duruyorsa (16-19ºC gibi) Phalaenopsis çiçek dalı oluşturur. Sıcaklık 19°C'den yüksek ise keiki oluşturur.
Söylemek zor. Biraz daha büyümesi gerekiyor. Ama, şöyle bir gerçek var: Bitki serin bir ortamda duruyorsa (16-19ºC gibi) Phalaenopsis çiçek dalı oluşturur. Sıcaklık 19°C'den yüksek ise keiki oluşturur.
Teşekkür ediyorum Sayın Doku Kültürcü serin değil salonum petek açık 20-22 derece oda ısısı çok yavaş büyüyor alttaki boğumda da bir şey oluyor aynı anda iki keiki olabilir mi acaba
İşyerimdeki orkidelerin hepsi açtı:p
nanemolla
01-02-2019, 23:25
Sn nevgül Çok güzeller hele pembe beyaz benekli olan harika
Sn nevgül Çok güzeller hele pembe beyaz benekli olan harika
Teşekkürler. İki yıldır bakıyorum bu güzellere. Açtıkça ben de mutlu oluyorum.
Merhaba, Evimde penceremin önünde beslediğim bir orkidem var. Yaklaşık 1-2 ay önce dal verdi ve çiçek açmak üzere. Fakat bir süredir toprağında küçük sinekler uçuşuyor. Özel orkide toprağı kullanıyorum ağaç kabuğu vb içeren. Bu sineklerden kurtulmak için ne yapmam gerekiyor? Dal verdiği ve çiçek açmak üzere olduğu için çürümüş kök var mı vb diye söküp bakmak istemedim. Fakat şeffaf saksıdan görünen köklerde bir çürüme görünmüyor. Sinekler çiçeğe zarar veriyor mu bilmiyorum ama evin içine yayılmaya başladığı için rahatsız edici oluyorlar. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
(Saksımın altı delikli, su birikmesi olmuyor.)
periatis
12-02-2019, 12:54
merhaba, evimdeki orkidelere bugüne dek okuyarak videolar izleyerek bakım yapıyordum ama bu sefer cevabını bulamadığım bir sorunla karşılaştım. cinsini bilmediğim sarı orkidem çiçeklerini dökmeden aynı dallar üzerinden yeni çiçek dalları çıkarmıştı, umarım fotoğrafını koyabilmişimdir. çiçeklerin tamamını döktükten sonra bugüne dek bir sorun görmediğimden olduğu gibi bıraktım ama şimdi eski çiçek dalı tepesinden kurumaya başlamış, boğum noktasına gelmiş nerdeyse, budamalı mıyım ve nasıl budamalıyım? budarsam normalde tarçın dökerdim buna nasıl bir yol izlemeliyim? şimdiden teşekkürler 🙏🏻
Bir isteğini 2 etmiyorum hafif kokuyor
nanemolla
27-02-2019, 18:20
687838
nanemolla
27-02-2019, 18:21
687839
Gayet güzel bir bakım gerçekleşmiş takdim şekli bir peysaj mimarı gibi başarılar iyi günler
Orkide yetiştirmek arzusunda iseniz diğer bitkilerin yetiştirilmesinden biraz tecrübenizin olması şart Ayrıça forumda olan bilgileri okumanız doğru olur
Orkıde fiyatları payağı pahalandı
Kelebek orkideden başlıyabilirsiniz
Acemiorkide
19-03-2019, 20:03
Merhabalar yeni almış olduğum orkide toprağının küf kokması normal mi?
Akşam kaynattım soğudu süzdüm ama hala küf kokuyor
Doku_Kültürcü
19-03-2019, 21:01
Merhabalar yeni almış olduğum orkide toprağının küf kokması normal mi?
Akşam kaynattım soğudu süzdüm ama hala küf kokuyor
Kaynadıysa sorun olmaz.
Acemiorkide
19-03-2019, 22:28
Kaynadıysa sorun olmaz.
Teşekkür ederim
Arkadaşlar bugün Tayland dan böyle bir hediye geldi bilgisi olan varmi acaba ne kadar bu sisenin icinde kalmali saksıya mı ekmeliyim
Doku_Kültürcü
27-03-2019, 17:45
Arkadaşlar bugün Tayland dan böyle bir hediye geldi bilgisi olan varmi acaba ne kadar bu sisenin icinde kalmali saksıya mı ekmeliyim
15-20 gün kalabilir veya hemen de şişeyi kırıp (şişeyi bir beze sarıp kırarsanız cam sıçramalarından kaynaklanan yaralanmalardan korunursunuz)bitkiyi ılık su ile yıkadıktan sonra (köklerde agar kalmasın) iri perlit + vermikulit karışımı içerisine dikin. Üzerine plastik bir bardağı geçirin (dibinde kurşun kalem kalınlığında bir delik bulunsun). Bu, bitkinin su kaybetme hızını ayarlamak için yapılır. Zaman zaman su püskürtün. Kolay gelsin...
691595 İyi günler. Sİzlere bişey danışmak istiyorum bu orkidem büyüktü kökü çürümüş çok sonra farkettik.Çürüyen köklerini kestim sera yöntemi uygulamaya çalıştım.Bir fanusun içine taşlar yerleştirdim içine köklerine değmeyecek şekilde su koydum üzerini poşetle örttüm kökleri o şekilde çıktı ama son 1 haftada yaprağının biri çürüme yaptı onu kestim. Şimdi gelişme göstermiyor ve sera yöntemi uygulamaya çalışınca çürük kokusu oluşoyor nasıl bir yöntem izlemem gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim
Doku_Kültürcü
20-04-2019, 14:06
691595 İyi günler. Sİzlere bişey danışmak istiyorum bu orkidem büyüktü kökü çürümüş çok sonra farkettik.Çürüyen köklerini kestim sera yöntemi uygulamaya çalıştım.Bir fanusun içine taşlar yerleştirdim içine köklerine değmeyecek şekilde su koydum üzerini poşetle örttüm kökleri o şekilde çıktı ama son 1 haftada yaprağının biri çürüme yaptı onu kestim. Şimdi gelişme göstermiyor ve sera yöntemi uygulamaya çalışınca çürük kokusu oluşoyor nasıl bir yöntem izlemem gerekiyor. Yardımcı olursanız sevinirim
Vermikulit içerisine dikin. Diktikten hemen sonra;
1. Memba suyu ile sulayın (saksının altından su çıksın)
2. Suladıktan sonra, etiketinde önerildiği gibi seyrelttiğiniz sıvı gübreden saksıya uygulayın. Bitkideki bu kısa kökler su ve gübre alınımını sağlayacaktır.
muhtaroglu03
25-04-2019, 17:15
Orkide olayina yeni basladim. 15 tatillerde ciceklerini döktü. Anlatilan yerden budadim. Sonra seyretmeye basladim. Baktim bunda bi hareket yok. Evde dogal pekmez vardi. Kendi yaptigimiz. 1 litreye 1 yemek kasigi sulandirip onla sulamaya basladim. Valla gelisimi super. Yeni kokler, alltan yeni cicek surgunleri birde yeni tomurcuklarim var. Uzun donemde pekmezin problemi olur mu. Haftada bir veriyorum.
Doku_Kültürcü
25-04-2019, 21:58
Orkide olayina yeni basladim. 15 tatillerde ciceklerini döktü. Anlatilan yerden budadim. Sonra seyretmeye basladim. Baktim bunda bi hareket yok. Evde dogal pekmez vardi. Kendi yaptigimiz. 1 litreye 1 yemek kasigi sulandirip onla sulamaya basladim. Valla gelisimi super. Yeni kokler, alltan yeni cicek surgunleri birde yeni tomurcuklarim var. Uzun donemde pekmezin problemi olur mu. Haftada bir veriyorum.
Kısa dönemde bile olumsuz etkileri olur. Parazit küflerin gelişmesini teşvik edersiniz. Bu küfler, pekmezle birlikte bitkinizi de yer, öldürür. Saksı harcını 4-5l itre su geçirerek yıkayın. Ayda bir defa sıvı gübre verin. Her gübreleme öncesinde, saksı harcı içerisinde memba suyu geçirerek harçta birikmesi muhtemel gübre artıklarını (köklerin yanmasına neden olur) uzaklaştırın. Hemen sonrasında hazırladığınız gübreyi saksıya uygulayın.
muhtaroglu03
28-04-2019, 21:17
Cok tesekkur ediyorum.
merhaba foruma yeni üye oldum orkide hakkında bilgi sahibi değilim
çicekleri döküldü
nerden kesmem lazım
https://hizliresim.com/mMvEq4
https://hizliresim.com/XMOdYD
son linkde kiler ne keikimi yoksa dal mı ?
şimdiden teşekkür ederim
https://i.hizliresim.com/XMOdYD.jpg (https://hizliresim.com/XMOdYD)
https://i.hizliresim.com/pbrEmn.jpg (https://hizliresim.com/pbrEmn)
https://i.hizliresim.com/26GPJv.jpg (https://hizliresim.com/26GPJv)https://i.hizliresim.com/qd7yW3.jpg (https://hizliresim.com/qd7yW3)https://i.hizliresim.com/alkgGR.jpg (https://hizliresim.com/alkgGR)
Arkadaşlar merhaba. Orkidemin sarkan dalını dik durması için bambu dala iliştirirken fotoğraflardan görebileceğiniz gibi zedeledim ve maalesef zedelenen yerden sonra ki çiçekler büzülmeye ve yeni açan tomurcuk gelişimini durdurmaya başladı. Bu durumu engelleyebileceğim ya da düzeltebileceğim bir şey var mı? Bu konuda fikriniz var ise benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Bir de ikinci fotoğrafta görünen küçük orkidemin dalı kurudu ama yeni yaprak çıkardı. Bu küçük orkidemin kuruyan dalını kesmeli miyim? Teşekkürler şimdiden.
muhtaroglu03
10-05-2019, 14:52
3. boğumun 3 cm üstünden kesin. görüntüdekiler kök. çiçeklerim açtı. şu an 2. çiçek açıyor
nanemolla
20-05-2019, 16:23
693565
Toplu resim çekilelim dedik.keşke hepsi açtığında da çekseydim. Neyse seneye artık. :rolleyes:
merhaba arkadaşlar,
orkidem bayağı kötü durumdaydı. neredeyse hiç kökü kalmamış ve olan yapraklarıda sararmıştı. İnternette okuduğum yöntemlerden birisi olan su kültürünü denemeye karar verdim. Şu an kökler hayli gelişti ve yeni birçok yaprak verdi. Ancak bir sorunum var. Bu en alttaki eski kısım iyice karardı ve o kısımda hiçbir gelişme görmüyorum. Bu kısmı komple temizlemeli miyim? veya hiç temizlemeden direk kesmeli miyim? yoksa öylece bırakmalı mıyım?
Doku_Kültürcü
09-06-2019, 15:43
merhaba arkadaşlar,
orkidem bayağı kötü durumdaydı. neredeyse hiç kökü kalmamış ve olan yapraklarıda sararmıştı. İnternette okuduğum yöntemlerden birisi olan su kültürünü denemeye karar verdim. Şu an kökler hayli gelişti ve yeni birçok yaprak verdi. Ancak bir sorunum var. Bu en alttaki eski kısım iyice karardı ve o kısımda hiçbir gelişme görmüyorum. Bu kısmı komple temizlemeli miyim? veya hiç temizlemeden direk kesmeli miyim? yoksa öylece bırakmalı mıyım?
Olduğu gibi bırakın.
Cam vazoya nasıl nereden delik açtırabilirim, bir fikri olan var mı...
Hocam merhabalar. Ben cam kare şeklindeki vazomun altına bir camcıya giderek delik açtırdım. Siz de yakınlarınızda bir camcı var ise onlardan rica edebilirsiniz.
Liliteyze
17-06-2019, 14:42
Merhabalar arkadaşlar dentrobium bana geleli 1 seneyi aştı görünen büyük 2 bambu vardı sadece çiçeklerini döktükten sonra hiç çiçek vermedi etrafta görünen yavruları çıkardı sadece. Dentrobiumlar hakkında pek bilgi bulamıyorum çelikleme bunlarda oluyo mu? 2 ana dal daha çiçek verir mi 1 yıldır çiçeksiz. Çiçek veriyor sanarken keiki vetdi. yapmam bilmem gereken birşey varsa öğretirseniz çok mutlu olurum 😊 birde istanbuldan hataya taşındım orda güney cephede duruyordu şimdi hatay malum çok sıcak burada nasıl ortam hazırlamalıyım?
Doku_Kültürcü
17-06-2019, 15:53
Merhabalar arkadaşlar dentrobium bana geleli 1 seneyi aştı görünen büyük 2 bambu vardı sadece çiçeklerini döktükten sonra hiç çiçek vermedi etrafta görünen yavruları çıkardı sadece. Dentrobiumlar hakkında pek bilgi bulamıyorum çelikleme bunlarda oluyo mu? 2 ana dal daha çiçek verir mi 1 yıldır çiçeksiz. Çiçek veriyor sanarken keiki vetdi. yapmam bilmem gereken birşey varsa öğretirseniz çok mutlu olurum 😊 birde istanbuldan hataya taşındım orda güney cephede duruyordu şimdi hatay malum çok sıcak burada nasıl ortam hazırlamalıyım?
Gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkı nedeniyle çiçeklenme başlıyor (yaklaşık 1-1,5 ay bu sıcaklık farkına maruz bırakmanız gerekiyor). Dendrobiumlarda gece-gündüz sıcaklık farkı 10°C. Bu sıcaklık farkını en kolay şekilde kış aylarında sağlayabilirsiniz.
Liliteyze
21-06-2019, 12:57
Hatayda gecede çok sıcak banyo bi tık daha serin oluyor akşamları banyoya gündüz salona koyup bakıcam o zaman
Gulsahanıl
11-07-2019, 19:30
https://dosya.co/hsu50t0sl1vy/IMG_20190710_174958.jpg.html
https://dosya.co/jp829mgarmjg/IMG_20190711_201223.jpg.htmlMerhaba iyi günler orkidelerin bakımı konusunda çok yetersizim. 4 tane orkidem var biri minyatür ve sanıyorum dalından keiki verdi. Dün toprak değişimi yaptım alındığında içinde sünger vardı ilk kez değiştirdim. Değiştirdiğim toprak sadece orkide toğrağı içeriyor torf vs. kullanmadım. Sulama suyunada biraz vilmorin marka orkide besini ekledim. Dün değiştirdiğim toprakta bugün beyazlık vardı ve hafif küfler oluşmaya başlamıştı. Bu hastalığı gidermek için ne yapmalıyım ve keikinin köklerinin oluşması için ne önerirsiniz?
Selamlar,
Öncelikle orkide bakımı konusunda çok acemi olduğumu belirteyim. Ancak sağlıklı bir şekilde yetiştirebilmeyi de çok istiyorum. Bir arkadaşımın hediyesi olarak 2 kök orkidem var evimde . Yaklaşık 9 aydır bakıyorum. Hiç çiçek açmadı . Bir kaç kez yerini değiştirdim yine de açmadı . Bundan 3 ay kadar önce dalında bir filizlenme oldu . Önce çiçek açacak sandım . Daha sonra filiz büyüdükçe yeni bir kök ve yapraklar oluşmaya başladı . Forumdan da okuyup öğrendiğim kadarıyla bir bebek orkide olduğunu anladık . En az üç kök ve 5 cm. kök uzunluğu dendiği için bekledim . Ancak büyümesi devam etmedi. Hala tek kök ile bekletiyorum . Bir de yaz geldi bulunduğu odada klima çalıştırmaya başladık . Hemen fark etmedim ama bir hafta içinde ucundan sararma başladı . Şu an yerini değiştirdim ,tam keikinin olduğu yere kadar uçtan kurudu . Kalan kısmı oldukça sağlam görünüyor . Sararma ve kuruma da bebek orkidenin bulunduğu yerde durmuş görünüyor . Sorum şu :
Bebeği anneden ayırmalı mıyım ( tek kök ve 5 cm kadar)?
Kuruyan kısmı kesmeli miyim ?
Fotoğraf yüklemeye de çalıştım ama yapamadım . Cevap verecek olanlara şimdiden *** ederim.
Okuduklarım ve gözlemlediklerim sonucunda şöyle bir sonuca vardım: Orkide saplarını budamaktansa doğal hallerine bırakıp sararmalarını beklemek daha iyi.
Siz sevgili orkide üstatlarının görüşüne sunuyorum bunu. :)
nanemolla
04-10-2019, 12:30
Merhaba arkadaşlar. Bugün keiki macunu denemesi yapmış bulunmaktayım.gelişmeleride burdan sizinle takip etmek istiyorum.
En sağlıklı olduğunu düşündüğüm orkidemin iki ayrı dalına birer tane talimatlara uygun olarak uyguladım.resimleride atıyorum. Gelişmeleri beraber görelim. Keiki mi dal mı gelişecek bakalım. Hiç Bi gelişme olmazsa da artık elimdeki macun çöpü boylayacak:D
nanemolla
04-10-2019, 12:40
699236
699237
Gönlümden keiki geçiyor inşallah öyle olur. O duyguyu hiç yaşamadım sevincini ve heyecenının tatmak isterim.
Merhaba arkadaşlar. Bugün keiki macunu denemesi yapmış bulunmaktayım.gelişmeleride burdan sizinle takip etmek istiyorum.
En sağlıklı olduğunu düşündüğüm orkidemin iki ayrı dalına birer tane talimatlara uygun olarak uyguladım.resimleride atıyorum. Gelişmeleri beraber görelim. Keiki mi dal mı gelişecek bakalım. Hiç Bi gelişme olmazsa da artık elimdeki macun çöpü boylayacak:D
Merhaba Nanemolla;
Keiki macununu nereden temin ettiniz acaba? Ben de merakla takip edeceğim gelişmeleri. Kendi orkidem henüz çiçekte ve üç çiçeği de tohum tuttu, tohum tutup çiçeklerini döktükten sonra ben de denemek istiyorum keiki olayını.
Bir de hep görüyorum, bakımsız kalmış, orkideden anlamayan insanların elinde orkideler genelde keiki veriyor :D Biz üstüne düşüyoruz olmuyor.
nanemolla
10-10-2019, 07:47
Merhaba acemi25. Özelden yazayım linki. Ayrıca tohum tutan orkide görmemiştim merak ettim resim ekleseydiniz keşke.Sanırım ya çok iyi bakılmış orkide ya da bakımsızlıktan öleceğim korkusuyla neslini devam ettirme gayretinde olan orkide keiki veriyor.
Merhaba acemi25. Özelden yazayım linki. Ayrıca tohum tutan orkide görmemiştim merak ettim resim ekleseydiniz keşke.Sanırım ya çok iyi bakılmış orkide ya da bakımsızlıktan öleceğim korkusuyla neslini devam ettirme gayretinde olan orkide keiki veriyor.
Resmi ekliyorum, ziraat mühendisi bir arkadaş dölledi çiçekleri. Bu hale geldiler :)
Sanırım bakımsızlıktan öleceğim korkusu işe yarıyor. Sizin yöntem de işe yarar umarım, çok heyecan verici beklemesi.
Keiki macunu hiçbir yerde bulamıyorum,artık facedekiler satış yapmıyor artık, ebay da paypal ödeme istiyor ama Türkiye'de bu ödeme şekli kapalı.Nasıl temin edeceğiz ki????
Charlaux
11-10-2019, 10:41
Merhaba Nanemolla;
Keiki macununu nereden temin ettiniz acaba? Ben de merakla takip edeceğim gelişmeleri. Kendi orkidem henüz çiçekte ve üç çiçeği de tohum tuttu, tohum tutup çiçeklerini döktükten sonra ben de denemek istiyorum keiki olayını.
Bir de hep görüyorum, bakımsız kalmış, orkideden anlamayan insanların elinde orkideler genelde keiki veriyor :D Biz üstüne düşüyoruz olmuyor.
Sn.acemi25,
Orkidelere olan ilginizden biliyor oldugunuzu varsayiyorum ama forumda tekrardan paylasmanin faydasi oldugunu dusunuyorum. Orkide tohumlari steril bir ortamda,ozel bir icerikle meydana gelmektedir ve buna uygun malzemelerin Turkiye'den kolaylikla temin edilemecegini dusunuyorum.
American Orchid Society'de daha detayli bir bilgilendirme mevcuttur.
http://www.aos.org/AOS/media/Content-Images/PDFs/SowingOrchidSeed.pdf
Sn.acemi25,
Orkidelere olan ilginizden biliyor oldugunuzu varsayiyorum ama forumda tekrardan paylasmanin faydasi oldugunu dusunuyorum. Orkide tohumlari steril bir ortamda,ozel bir icerikle meydana gelmektedir ve buna uygun malzemelerin Turkiye'den kolaylikla temin edilemecegini dusunuyorum.
American Orchid Society'de daha detayli bir bilgilendirme mevcuttur.
http://www.aos.org/AOS/media/Content-Images/PDFs/SowingOrchidSeed.pdf
Merhaba Sayın Charlaux;
Evet, daha önce okudum orkide tohumunun çimlenmesinin zor olduğunu, özel ortam isteklerini fakat ziraat mühendisi arkadaş çok heves etti ve denemek istiyor. Kendisine bıraktım, deneyip görsün nasıl bir şey olduğunu :)
Sayın nanemolla;
Ne durumda orkideniz merak ettim. Bir gelişme var mı?
orkide bakımı konusunda acemiyim ancak bu orkidem hayata küsmek üzereyken saksı değişimi kök bakımı gübre desteği ile hayata bağladım ve çok iyi gelişim gösterdi. şimdi ise yeni köklerle birlikte 1 adet çiçek dalı verdi. ancak 2 ay önce işaretlediğim yerden yine çiçek dalı olduğunu tahmin ettiğim bi sürgün geldi fakat ancak resimdeki kadar gelişti. acaba bu süreçten sonra oradaki gelişim devam eder mi? 2 çiçek dalım olsa :)
https://i.imgyukle.com/2019/10/16/EjCRK1.jpg
nanemolla
20-10-2019, 17:56
699891
Evet. Tam emin olmak için biraz daha bekleyip yorum yapmak istemiştim. Yoksa macunu uyguladığım 3.günü hareketlilik başlamıştı sürdüğüm gözelerde.her bir dala bir macun uygulamıştım ve görüldüğü gibi çiçek dalı verdi. Ama işin ilginç tarafı sürdüğüm gözenin bir üst gözeside aynı anda uyandı. Alt gözeye sürdüğüm macundan nasıl etkilenebildi anlamış değilim.
Bir dahaki macun denememi yaz aylarına getireceğim. Sn doku kültürcünün sıcakta keiki, ısıda gece gündüz farkı olduğunda çiçek dalı olması ihtimalli bir mesajını okudum. Denemeye değer.
muhtaroglu03
20-10-2019, 21:18
Çift dalı olan orkidem cicek verdi. 3. Boğumdan kestim tekrar cicek verdi. 3. Defa aynı dallardan cicek verir mi. Yoksa aynı yerden yinemi budayacağım. 2. Sorum diğer orkidem kök kısmından keiko verdi. Bu iyi bir şey mi. Bazı yorumlarda orkidenin öleceği için yeni keiko verdiğini söylüyor çok inandırıcı değil ama tırstım. 3. Keiko veren orkide aynı anda cicek sapi çıkartır mı.
muhtaroglu03
20-10-2019, 21:21
1 yılı biraz geçti ilk orkideni alalı. Şu an yavuz -sultan- selim adında 3 tane oldular. Sulama için 2 litre suya 1 kaşık pekmez muz kabuğu suyu ve yumurta haşlama suyu koyuyorum. Pekmez iyi gelmez demişlerdi ama sonuç muhteşem. Mantar oluşumu veya kökte çürüme olmadı. Ortalama haftada 1 suluyorum.. toprak nemiyse kış günü 10 günde 1. Çok memnunum bilgi amaçlı paylaşmak istedim. Kolay gele.
699891
Evet. Tam emin olmak için biraz daha bekleyip yorum yapmak istemiştim. Yoksa macunu uyguladığım 3.günü hareketlilik başlamıştı sürdüğüm gözelerde.her bir dala bir macun uygulamıştım ve görüldüğü gibi çiçek dalı verdi. Ama işin ilginç tarafı sürdüğüm gözenin bir üst gözeside aynı anda uyandı. Alt gözeye sürdüğüm macundan nasıl etkilenebildi anlamış değilim.
Bir dahaki macun denememi yaz aylarına getireceğim. Sn doku kültürcünün sıcakta keiki, ısıda gece gündüz farkı olduğunda çiçek dalı olması ihtimalli bir mesajını okudum. Denemeye değer.
Hımm demek ki aslında çiçek açmayan orkide de işe yarayabilirmiş :) Bence güzel haber, umarım yazın denemeniz keiki ile sonuçlanır.
Eylemorkide
15-11-2019, 09:24
Ben yeni üyeyim konu açamadım size sorabilir miyim? Orkidelerimin hepsinden kahverengi bir sıvı damlıyor. Yağraklar dallar kökler yapış yapış. Hepsini kurtarmak için ne yapabilirim acaba ? Bu hangi hastalık olabilir
Doku_Kültürcü
15-11-2019, 10:07
Ben yeni üyeyim konu açamadım size sorabilir miyim? Orkidelerimin hepsinden kahverengi bir sıvı damlıyor. Yağraklar dallar kökler yapış yapış. Hepsini kurtarmak için ne yapabilirim acaba ? Bu hangi hastalık olabilir
1litre suya 5ml Neem azal (internette 30-50ml'lik şişelerde satılıyor) ilave edip iyice karıştırım sonra bitkilerinize püskürtün.
Ametistt
02-12-2019, 13:10
Çift dalı olan orkidem cicek verdi. 3. Boğumdan kestim tekrar cicek verdi. 3. Defa aynı dallardan cicek verir mi. Yoksa aynı yerden yinemi budayacağım. 2. Sorum diğer orkidem kök kısmından keiko verdi. Bu iyi bir şey mi. Bazı yorumlarda orkidenin öleceği için yeni keiko verdiğini söylüyor çok inandırıcı değil ama tırstım. 3. Keiko veren orkide aynı anda cicek sapi çıkartır mı. bu orkidem tac kismindan dal cikarmisti bilmeden aldim ama yanindan keiki verdi. Dallarada keiki hormonu surmustum keiki degil dal cikardilar cicekleri dokulup keikiyi ayirdiktan sonra durumu ne olur bilmiyorum bilenler soylesin :)cokta saglikli yapraklari sert ve yesil kokleride yesil ve saglikli sizin orkidenizin yapraklari sertse kokler yesil gozukuyorsa sorun yoktur diye dusunuyorum orkidenin gucuyle alakalidir bence.
siflera12
06-01-2020, 05:46
Keiki İle Orkide Üretimi : https://youtu.be/QFczxiiPppY
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Dostlarım, orkidemin saksısını değişeyim dedim, kökler çok kötü durumda, ayrıca yandan keiki veriyor sanırım? Nasıl bir bakım uygulasam ki? Kökleri temizlemeye çalışsam daha çok zarar veririm gibi geldi. Suya koydum öylece bekliyor.
Minik beyaz böcekler de gördüm :( Ne yapmalıyım acaba?
Ametistt
10-01-2020, 22:29
Dostlarım, orkidemin saksısını değişeyim dedim, kökler çok kötü durumda, ayrıca yandan keiki veriyor sanırım? Nasıl bir bakım uygulasam ki? Kökleri temizlemeye çalışsam daha çok zarar veririm gibi geldi. Suya koydum öylece bekliyor.
Ben olsaydim once curuklerin hepsini temizlerdim sonra arapsabunlu suyla heryerini yapraklarda dahil yikardim.Oksijenli su puskurtup yeni orkide harcina ekerdim.
Ben olsaydim once curuklerin hepsini temizlerdim sonra arapsabunlu suyla heryerini yapraklarda dahil yikardim.Oksijenli su puskurtup yeni orkide harcina ekerdim.
Sitede ölü de olsa ince köklerin kesilmemesi gerektiğini yazmışlar, o yüzden biraz kararsız kaldım açıkcası. Diğerlerini yapabilirim ama, saksı ve toprak aldım. Yarın dediğiniz gibi yapıp dikeceğim.
Ametistt
14-01-2020, 09:57
Sitede ölü de olsa ince köklerin kesilmemesi gerektiğini yazmışlar, o yüzden biraz kararsız kaldım açıkcası. Diğerlerini yapabilirim ama, saksı ve toprak aldım. Yarın dediğiniz gibi yapıp dikeceğim.
Merhaba koklerin icindeki odunsu kisim kalsin deniyor onlari kesmeyin yumusayanlari elinizle ezerek temizleyin sert yerlere kadar .
Merhaba koklerin icindeki odunsu kisim kalsin deniyor onlari kesmeyin yumusayanlari elinizle ezerek temizleyin sert yerlere kadar .
Merhaba, teşekkürler evet dediğiniz gibi yaptım yumuşayanları temizleyip güzelde yıkayıp saksıya aktardım. Umarım işe yarar :)
Benim orkidem sanki kurtuldu gibi, keikisi büyüyor, yeni yaprak büyütüyor. Ayrıca çiceği solan dal kurumamıştı, şimdi sanırım yeniden çiçekleniyor gibi. Bir tomurcuk patlamış büyüyor:) Baya dayanıklı bitkiler şu orkideler galiba. Çok mutluyum kurtulduğu için.
Keikim var bir de şansıma bak:)
Ben her zaman olmus koklerin cikartilip atilmasindan yanayim. pek cok yerde olu kolulerinin saksi icinde toksik etkisi oldugunu okudum.
Sitede ölü de olsa ince köklerin kesilmemesi gerektiğini yazmışlar, o yüzden biraz kararsız kaldım açıkcası. Diğerlerini yapabilirim ama, saksı ve toprak aldım. Yarın dediğiniz gibi yapıp dikeceğim. (https://nasilgezdim.net/2020/02/08/bruksel-gezi-notlari-bruksel-gezilecek-yerler-bruksele-nasil-gidilir/)
Merhaba bu forumda yeniyim ve orkidemle sorunum var.
Orkidelerimi çok seviyorum ve en iyi şekilde yetiştirmeye uğraşıyorum bir kaç gündür bir orkidelemin yaprakların alt tarafında küçük damlacıklar görünmekte şeker gibi duruyorlar. Ve yapiskanlar böcek görünmüyor orkidem yeni çiçeklerini döktü ve yaprak cikarti. Sizce ne yapmam gerekiyor
Ben her zaman olmus koklerin cikartilip atilmasindan yanayim. pek cok yerde olu kolulerinin saksi icinde toksik etkisi oldugunu okudum.
Merhaba;
Teşekkürler, evet ben de öyle yaptım. Kökleri temizledim ama içindeki ince köklere dokunmadım. Toprağını değiştirdim.
Orkidem hem çiçek dalı verdi, hem de iki tane keiki :) Bir de yeni kökler çıkarıyor. Mucize gibi.
Ben orkideyi budamadım hiç, bana geldiğinden beri 3. çiçek açışı. Budamayıp kendi haline bırakıyorum. O da kendi kafasına göre ilerliyor. Mesela yeni çiçek dalını eski çiçek dalından açtı :) Budanması gereken yerleri kendi halletti kuruyarak. Çünkü bir yere kadar kuruyup duruyor. Benim tavsiyem budanmaması yönünde orkidelerin.
Ben orkideyi budamadım hiç, bana geldiğinden beri 3. çiçek açışı. Budamayıp kendi haline bırakıyorum. O da kendi kafasına göre ilerliyor. Mesela yeni çiçek dalını eski çiçek dalından açtı :) Budanması gereken yerleri kendi halletti kuruyarak. Çünkü bir yere kadar kuruyup duruyor. Benim tavsiyem budanmaması yönünde orkidelerin.
bende orkidelerimi budamiyorum kendi haline birakiyom her yil ayni daldan yeni dal verip cicek aciyor. ben cok merak ettim yavru vermesi icin ne yaptiniz bende uretmek istiyorum orkidelerimi ama hormon kulanmak istemiyorum, dogal bir yontemi varmi
bende orkidelerimi budamiyorum kendi haline birakiyom her yil ayni daldan yeni dal verip cicek aciyor. ben cok merak ettim yavru vermesi icin ne yaptiniz bende uretmek istiyorum orkidelerimi ama hormon kulanmak istemiyorum, dogal bir yontemi varmi
Ben özel bir şey yapmadım açıkçası, kök tarafından çıkanı büyüyünce gördüm, dalda çıkan için dalın üstündeki boğumun kabuğunu kaldırmıştım. Onun mu etkisi oldu acaba hiç bilmiyorum.
nanemolla
05-03-2020, 21:46
Ben özel bir şey yapmadım açıkçası, kök tarafından çıkanı büyüyünce gördüm, dalda çıkan için dalın üstündeki boğumun kabuğunu kaldırmıştım. Onun mu etkisi oldu acaba hiç bilmiyorum.
Sn acemi 25 oh ne ala.Biz okadar macunla falan uğraşalım keiki yerine çiçek elde edelim siz sürpriz üstüne sürpriz yaşayın.
Şaka bir yana sizin adınıza çok sevindim aynı zamanda imrendim inşallah aynı sürprizleri bende yaşarım en kısa zamanda.Sağlıkla büyütürsünüz inşallah sağlıcakla kalın.;)
Sn acemi 25 oh ne ala.Biz okadar macunla falan uğraşalım keiki yerine çiçek elde edelim siz sürpriz üstüne sürpriz yaşayın.
Şaka bir yana sizin adınıza çok sevindim aynı zamanda imrendim inşallah aynı sürprizleri bende yaşarım en kısa zamanda.Sağlıkla büyütürsünüz inşallah sağlıcakla kalın.;)
Teşekkür ederim sn nanemolla, sizin de keiki istediğinizi biliyorum daha önce hatta macun konusunda konuşmuştuk. Tamamen şans oldu benimki, umarım sizin de şansınız keiki yönünde döner kısa zamanda :)
Phal_Orkide
21-03-2020, 21:31
Merhaba orkidemin gövdesi çürüdü yaprakları döküldü ama kökleri yeşil sağlam yaşaması için ne yapmalıyım şu an sera ortamında
evandevan5
01-07-2020, 12:02
Merhaba orkidemin gövdesi çürüdü yaprakları döküldü ama kökleri yeşil sağlam yaşaması için ne yapmalıyım şu an sera ortamında
bende orkide çinsi olarak simbidyum miltonia cambirya var
catleya cinsi de var ama vanda orkide çinsi türkiyede satılmıyor.
bir yerde gördüm 900 lira ya satılıyor. uçmuş.
niluferr
11-10-2020, 15:52
merhabalar
orkidelerde yaprak gübresi kullanılabilir mi? kullananlar var mı?
Doku_Kültürcü
11-10-2020, 20:25
merhabalar
orkidelerde yaprak gübresi kullanılabilir mi? kullananlar var mı?
Phalaenopsislerde yaprak yüzeyindeki mumsu tabaka kalın olması nedeniyle çok fazla bir gübre geçişi olmayacaktır, ama, kökler çürümüşse, denenebilir.
Bahce_mersin
06-12-2020, 09:53
Merhaba, bahar aylarında 2 keikim oldu. Hâlâ annelerinden ayrılmadılar. 3-4 yapraklı oldular. Bu ay ayrı saksıya alsam nasıl olur acaba?
Bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim.
Fevzimocan
06-04-2021, 00:35
Peki bildiğimiz yosun; yaprakları dökülmüş toprakta sadece çimleri kalmış orkideyi hayata bağlar mı?
Doku_Kültürcü
06-04-2021, 01:33
Peki bildiğimiz yosun; yaprakları dökülmüş toprakta sadece çimleri kalmış orkideyi hayata bağlar mı?
Yapraklar, Phalaenopsis orkidesinin enerji kaynaklarıdır. Enerji yoksa hayat yok, üzgünüm.
Fevzimocan
07-04-2021, 02:55
Hocam yıktın viran eyledin.Ben desizden geri bildirim gelince fotoğrafını atsam bi bakar msnz diyecektim :(( Napalım..Kaale alıp cevap verdiğin için teşekkürler.Eyvallah.
ahmetordu132
11-09-2021, 10:35
Benim orkide bana hediye olarak geldi sizin gibi kök ve orkide bakımı (https://www.kalitecicek.com/blog/orkide-bakimi) yaptım çünkü unlu bit vardı çiçekleri dökülmeye başlamıştı o yüzden Arap sabunuyla yıkadım ama çürümüş kökleri alınca az kök kaldı ve toprak değiştirdim hatta o yüzden suladım süzdüm güzelce ve yaz olduğu için haftada bir kere suluyorum değiştirince çiçeklerinde dökülme olmaz zannettim ama hepsi bitti 3 tane kaldı sizce neden ışık alan yerde duruyor güneştende koruyorum=(kökleri yeşil ama çürüyor gibi hissettim dışardan
Doku_Kültürcü
11-09-2021, 14:46
Benim orkide bana hediye olarak geldi sizin gibi kök ve orkide bakımı (https://www.kalitecicek.com/blog/orkide-bakimi) yaptım çünkü unlu bit vardı çiçekleri dökülmeye başlamıştı o yüzden Arap sabunuyla yıkadım ama çürümüş kökleri alınca az kök kaldı ve toprak değiştirdim hatta o yüzden suladım süzdüm güzelce ve yaz olduğu için haftada bir kere suluyorum değiştirince çiçeklerinde dökülme olmaz zannettim ama hepsi bitti 3 tane kaldı sizce neden ışık alan yerde duruyor güneştende koruyorum=(kökleri yeşil ama çürüyor gibi hissettim dışardan
Bu soru daha önce de sorulmuştu. Tekrar edeyim. Phalaenopsis orkideleri hangi türlerin melezi olduğuna bağlı olarak 2-4 ay çiçekli kalırlar. Sonra çiçekleri dökülür. Bitkinin sürekli çiçekli kalması diye bir şey yok. Tekrar çiçeklenmesi için 15-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutulması gerekiyor. Bunu, kışın ısıtmadığınız, ışık alan bir odada bitkiyi tutarak sağlayabilirsiniz.
nanemolla
07-02-2022, 19:36
723601
723602
723603
723604
723605
Acanlarda bu ay;)
turan418
01-08-2022, 10:29
Daha önceden orkidemi budamıştım bu şekilde çıkmıştı şimdi nasıl budamalıyım budadıktan sonra çıkan dalı mı kesmeliyim yamuk çıktı ? https://i.hizliresim.com/3x1fkg1.jpg (https://www.hizliresim.com/3x1fkg1)
YÜKSEK MÜHENDİS
23-09-2022, 21:45
Merhaba, orkide bakımı hakkında geniş bilgiye sahip bir çalışma buldum. İnceleyebilirsiniz.
https://tarimsaluretim.com/orkide-cogaltma/
yamuk cikan cicek dalinin ucuna bakin eger tomurcuklanma var gibiyse kesmeyin. ayni daldan cicek vermeye devam edebilir. eger dal kurumaya baslamissa dali dibinden kesebilirsiniz. sonbaharda oldugumuz icin ardik duraklama donemindeyiz, bu nedenle orkide bir hayli yavas buyur bu donemde.
Daha önceden orkidemi budamıştım bu şekilde çıkmıştı şimdi nasıl budamalıyım budadıktan sonra çıkan dalı mı kesmeliyim yamuk çıktı (https://nasilgezdim.net/2022/08/30/pantheon-paris-gezi-rehberi-gezilecek-yerler/)? https://i.hizliresim.com/3x1fkg1.jpg (https://www.hizliresim.com/3x1fkg1)
Cok faydali bigiler verilmis. paylasim icin tesekkurler.
Merhaba, orkide bakımı hakkında geniş bilgiye sahip bir çalışma buldum. İnceleyebilirsiniz. (http://www.agaclar.net/forum/orkide-bakimi-uretimi/1577-22.htm)
https://tarimsaluretim.com/orkide-cogaltma/
Merhabalar. Evde bir adet orkidem var köklerinde siyahlaşma olmuştu:( saksısını ve orkide toprağını değiştirmiştim. Forumu okurken orkidelere sıvı gübre vermem gerektiğini okudum. İnternetten araştırdım bir sürü marka var orkide sıvı gübresi olarak hangi markayı önerirsiniz veya kullanıyorsunuz.
Doku_Kültürcü
27-05-2023, 01:11
Merhabalar. Evde bir adet orkidem var köklerinde siyahlaşma olmuştu:( saksısını ve orkide toprağını değiştirmiştim. Forumu okurken orkidelere sıvı gübre vermem gerektiğini okudum. İnternetten araştırdım bir sürü marka var orkide sıvı gübresi olarak hangi markayı önerirsiniz veya kullanıyorsunuz.
Yavaş salınımlı boncuk gübre kullanın. Saksıya yarım çay kaşığı kadar verin. Sulayın.
https://www.zengardentr.com/urun/akilli-gubre-osmocote-exact-8-9-aylik-16-11-10-2mgo-te-350-gram
Sn. Doku_Kültürcü bu gübreyi kullandığımızda nasıl bir sulama şekli uygulamalıyız? Bitkiyi ben su dolu kovaya batırıp suluyorum nasıl sulamam gerekir?
Doku_Kültürcü
27-05-2023, 15:40
Sn. Doku_Kültürcü bu gübreyi kullandığımızda nasıl bir sulama şekli uygulamalıyız? Bitkiyi ben su dolu kovaya batırıp suluyorum nasıl sulamam gerekir?
Aynı şekilde yapın.
O yapiskanlik olusur. endiselenecek birsek yok. yapiskan damlarlari naszikce silmeniz yeterli gelir.
Merhaba bu forumda yeniyim ve orkidemle sorunum var.
Orkidelerimi çok seviyorum ve en iyi şekilde yetiştirmeye uğraşıyorum bir kaç gündür bir orkidelemin yaprakların alt tarafında küçük damlacıklar görünmekte şeker gibi duruyorlar. Ve yapiskanlar böcek görünmüyor orkidem yeni çiçeklerini döktü ve yaprak cikarti. Sizce ne yapmam gereki (https://nasilgezdim.net/2023/01/02/porto-gezilecek-yerler-listesi-gezi-rehberi/)yor (https://nasilgezdim.net/2023/08/08/varsova-gezi-rehberi-varsava-gezilecek-yerler-listesi/)
@nanemolla acaba tanıyan var mı?
ARZUBALATLIOGLU
12-09-2024, 07:37
Son durumu merak ettim. Tohum gömmek için Agar agar buldunuz mu? Hangi agar agara gömülmeli.
ARZUBALATLIOGLU
12-09-2024, 07:43
Olabilir.
Ben bıgün çicekleri yoruyor diye 2 orkidemi budadım.Çicekler çoktu saksı içinde kökü oynatıyordu. Ama birkaç çicekli olanı budamamak belki daha iyi. Denemek lazım. Teşekkürker
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.