View Full Version : Orkidelerin genel bakım bilgileri
Orkidemi ayırmak istiyorum ama nasıl? Yardımcı olurmusunuz?
Orkidemi ayırmak istiyorum ama nasıl? Yardımcı olurmusunuz?
Öncelikle resimler karanlık ve net değiller. Bir diğer ricamız da boyun ağrısına mahal vermemek adına resimlerinizi çevirip eklemeniz.
gördüğüm kadar bölünmesini gerektirecek bir durum yok. Saksı harcını değiştirip yeni az biraz daha büyükçe bir saksıya alabilirsiniz.
Sayın praecox; evet haklısınız resimler boyun ağrısı yapıcak şekilde fakat çektiğim resimlerin maalesef çeviremedim. Aslında soğansız bir parça var tam ortasında daha önce bunun yalancı soğan olduğunu ve ayrılması gerektiğini okumuştum. Ama çekemiyorum o parçayı.
serkan_istanbul
02-12-2013, 12:51
Sadece saksı harcını değiştirin bence . şayet herşey yolundaysada hiç dakunmayın. ayrımı gerektircek bir durum yok. küçük parçayı ayırayım derken koca orkideden olmayın. şimdilerde çiçeklenme dönemleri başlıyor küstürebilirsiniz.
Sayın praecox; evet haklısınız resimler boyun ağrısı yapıcak şekilde fakat çektiğim resimlerin maalesef çeviremedim. Aslında soğansız bir parça var tam ortasında daha önce bunun yalancı soğan olduğunu ve ayrılması gerektiğini okumuştum. Ama çekemiyorum o parçayı.
Genelde bölmeleri temizleme v.b. işleri ilkbaharda yapıyoruz. yalancı soğan dediğiniz yapraksız pseudo-bulplar bir tek cymbidiumlarda sorun olabiliyor ancak onları da ilkbahar ve yaz aylarında ayıklama yapıyoruz.
Seabert74
02-12-2013, 15:40
Üstadlar merhaba..
Ekli orkidem Şubat ayından bu yana benimle.. Yaklaşık 7 ay çiçekli kaldı.. Çiçekler döküldükten sonra buradaki bilgiler ışıgında elimdeki iki orkide için farklı denemeler yaptım. Burada çiçek sapının kesilmesi ve kesilmemesi yönünde farklı görüşler vardı. Diğer orkidemin çiçek sapı sararmaya başladıgı için kestim. (dibinden). Bu orkidemin sapı yeşil kaldıgı için hiçbirşey yapmadım.
Yaklaşık 2 ay önce saksıdan taşan kökler sebebi içe saksı harcını değiştirip saksısını büyüttüm. Şimdiye dek sadece 2 kez Genta isimli sıvı gübreden verdim. Vilmorin bulamadım.. NPK;4,5,6 Hiç yoktan iyidir dedim ancak yaklaşık ayda bir veriyorum.
Bu arada taşındım, orkidelerim yeni yerlerine alışmaya çalışıyor. Diğer orkidem (sapı kesilen) henüz çiçek sapı çıkarmadı. Ekli resimdeki orkidemin ise, yukarıdaki 2 tane işaretli bölümler ve kökün yanında işaretlediğim yeni oluşumlar var.
Bunların hepsini çiçek sapı diye düşünüyorum ama;
**Eski çiçek sapı üzerinde bu saplar saglıklı olacak mı?? Yanlara dogru uzayan yeni çiçek sapları şekil bozuklugu ve saksının devrilmesine sebep olur mu??
** Yeni çıkan çiçek sapı ise, bitki bu kadar sap ve çiçeği saglıklı taşıyabilir mi??
Bol bol çiçek göreyim derken bir hasarla karşılaşmak istemem.
Yorum ve değerlendirmelerinizi bekliyorum.
Ayrıca bu aylarda çiçek sapı çıkarmayan diğer orkidem (görüntüsü hemen hemen bu boylarda) esintiye maruz bırakmaya çalışıyorum ama başka türlü nasıl teşvik edilir :) Teşekkürler
sar-dunya
02-12-2013, 17:18
Pek net görünmüyor ama dipten çıkanlardan biri çiçek sapı olabilir. Çiçek sapları, eski sapın üstünde çıkan dallar gibi çıkıyor, uçları konik değil daha girintili çıkıntılı oluyor.
Genta ve vilmorin'i aynı firma üretiyordu sanırım, onunla da olumlu sonuç alabilirsiniz. Kullanmadan önce çalkalamayı unutmayın.
Bence hava akımı yerine başka türlü bir sıcaklık farkı vermeye çalışın; gündüz-gece arası bir sıcaklık farkı gibi. Evinizin bir odası diğerinden daha serin ise o odada geceletebilirsiniz. Kapalı balkonunuz varsa ve sıcaklığı çok düşmüyorsa gece kapalı balkonda bırakmayı da deneyebilirsiniz. (Gece en düşük 15-16 derece oluyorsa mesela.) Diğer taraftan, sıcaklığı ayarlarken ışığı da ihmal etmeyin. Öte yandan sabırsızlanmayın, keyfi gelince yeni sap çıkaracaktır.:D (Şu an büyüyen yeni çiçek saplarım için bir çaba harcamamış ama altı ay beklemiş biri olarak söylüyorum.)
Eski sap üzerinde çıkan dallardan sağlıklı çiçekler alabilirsiniz.
Çiçek sapları yatayda çok uzadığında denge problemi yapabilir, bir olasılık olarak bunu anıyorum. Böyle bir durumda ilk çiçeklerle beraber (ama çok gecikmeden) sapı aşağı doğru bükerek sabitleyip ağırlık merkezini biraz değiştirebilirsiniz. Sapı aşağı doğru bükmek için bir elektrikçiden antigron kablo alıp kabloya uygun şekli verip sapı kablonun üzerine klipslerle tutturabilirsiniz. 1-2 hafta içinde kablonun şekline yakın bir şekilde sabitlenirler. (örnek şurada (http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512-90.htm#post1161613) var, ancak yanlış tarafa büküldüğü için dengesi bozuktu :P)
Üstadlar merhaba..
Ekli orkidem Şubat ayından bu yana benimle.. Yaklaşık 7 ay çiçekli kaldı.. Çiçekler döküldükten sonra buradaki bilgiler ışıgında elimdeki iki orkide için farklı denemeler yaptım. Burada çiçek sapının kesilmesi ve kesilmemesi yönünde farklı görüşler vardı. Diğer orkidemin çiçek sapı sararmaya başladıgı için kestim. (dibinden). Bu orkidemin sapı yeşil kaldıgı için hiçbirşey yapmadım.
Yaklaşık 2 ay önce saksıdan taşan kökler sebebi içe saksı harcını değiştirip saksısını büyüttüm. Şimdiye dek sadece 2 kez Genta isimli sıvı gübreden verdim. Vilmorin bulamadım.. NPK;4,5,6 Hiç yoktan iyidir dedim ancak yaklaşık ayda bir veriyorum.
Bu arada taşındım, orkidelerim yeni yerlerine alışmaya çalışıyor. Diğer orkidem (sapı kesilen) henüz çiçek sapı çıkarmadı. Ekli resimdeki orkidemin ise, yukarıdaki 2 tane işaretli bölümler ve kökün yanında işaretlediğim yeni oluşumlar var.
Bunların hepsini çiçek sapı diye düşünüyorum ama;
**Eski çiçek sapı üzerinde bu saplar saglıklı olacak mı?? Yanlara dogru uzayan yeni çiçek sapları şekil bozuklugu ve saksının devrilmesine sebep olur mu??
** Yeni çıkan çiçek sapı ise, bitki bu kadar sap ve çiçeği saglıklı taşıyabilir mi??
Bol bol çiçek göreyim derken bir hasarla karşılaşmak istemem.
Yorum ve değerlendirmelerinizi bekliyorum.
Ayrıca bu aylarda çiçek sapı çıkarmayan diğer orkidem (görüntüsü hemen hemen bu boylarda) esintiye maruz bırakmaya çalışıyorum ama başka türlü nasıl teşvik edilir :) Teşekkürler
FERRUH62
02-12-2013, 17:26
Merhaba, led isikla yapay aydinlatma projenizi inceledim.led cinsleri konusunda biraz daha aydinlatabilirmisiniz.tesekkur ederim.
FERRUH62
02-12-2013, 17:41
Peki hata bunun neresinde anliyamadim, sonucta cam saksi iyi oldumu veya olmadimi..
Seabert74
03-12-2013, 15:01
Pek net görünmüyor ama dipten çıkanlardan biri çiçek sapı olabilir. Çiçek sapları, eski sapın üstünde çıkan dallar gibi çıkıyor, uçları konik değil daha girintili çıkıntılı oluyor.
Genta ve vilmorin'i aynı firma üretiyordu sanırım, onunla da olumlu sonuç alabilirsiniz. Kullanmadan önce çalkalamayı unutmayın.
Bence hava akımı yerine başka türlü bir sıcaklık farkı vermeye çalışın; gündüz-gece arası bir sıcaklık farkı gibi. Evinizin bir odası diğerinden daha serin ise o odada geceletebilirsiniz. Kapalı balkonunuz varsa ve sıcaklığı çok düşmüyorsa gece kapalı balkonda bırakmayı da deneyebilirsiniz. (Gece en düşük 15-16 derece oluyorsa mesela.) Diğer taraftan, sıcaklığı ayarlarken ışığı da ihmal etmeyin. Öte yandan sabırsızlanmayın, keyfi gelince yeni sap çıkaracaktır.:D (Şu an büyüyen yeni çiçek saplarım için bir çaba harcamamış ama altı ay beklemiş biri olarak söylüyorum.)
Eski sap üzerinde çıkan dallardan sağlıklı çiçekler alabilirsiniz.
Çiçek sapları yatayda çok uzadığında denge problemi yapabilir, bir olasılık olarak bunu anıyorum. Böyle bir durumda ilk çiçeklerle beraber (ama çok gecikmeden) sapı aşağı doğru bükerek sabitleyip ağırlık merkezini biraz değiştirebilirsiniz. Sapı aşağı doğru bükmek için bir elektrikçiden antigron kablo alıp kabloya uygun şekli verip sapı kablonun üzerine klipslerle tutturabilirsiniz. 1-2 hafta içinde kablonun şekline yakın bir şekilde sabitlenirler. (örnek şurada (http://www.agaclar.net/forum/orkide/3512-90.htm#post1161613) var, ancak yanlış tarafa büküldüğü için dengesi bozuktu :P)
Çok teşekkürler Sn Sardunya..
Çiçek sapını telle baglama konusundaki linki inceledim ancak oradaki orkidelerin hangisinin sapı hangi çiçeğe ait tam ayıramadım :) Ancak kullandıgınız malzeme güzel fikir, fırın poşeti klipsini düşünemezdim ben :) Biraz daha büyüdüğünde beceremez isem yardımınızı isteyeceğim yine..:)
Çiçeklenme konusunda malesef kapalı balkonum yok. Camın önünde duruyorlar zaten.. Artık onun yerine alışıp keyfinin gelmesini bekleyeceğim :p
Bir de gübre konusunda ayda bir çok seyrelterek kullanıyorum (daldırma usulu).. Sıklastırmama gerek var mıdır ??
sar-dunya
04-12-2013, 13:19
Beyaz çiçekler soldaki saksıdan çıkıyor. Denge problemi de buradan kaynaklıydı, çiçekler saksı tabanının bir karış uzağındaydı. Fırın poşeti ile çıkan bağlama malzemesinin kenarları biraz dişli, sapa çok sürttürmemeye dikkat edin.
Cam önünde duruyorlarsa gündüz-gece arasında bir sıcaklık farkı oluyordur.
Gübrelemede neyin daha iyi sonuç (örn: daha çok çiçek) vereceğini söyleyebilecek ihtisasım yok, ancak her sulamada aynı dozda -ve az- vermek bana daha pratik geliyor diyeyim. Azı çoğu ölçme imkanım yakın zamana kadar olmamıştı, sulama suyunu hazırlarken kutunun üstündeki dozu kullanıyordum (ve bendeki bitkiler hala yaşıyor). Halen kullandığım (ama kutunun tortulu dibine gelmiş) genta ve yumuşak su ile sulama suyu hazırladığımda kutuda yazan ölçünün beşte birinin bile her sulamada kullanmak için tavsiye edilenden fazla olduğunu gördüm. (>1300 mikrosiemens/cm oluyor.)
Bu arada, bir saksı için yaklaşık bir litre su ayırıp aynı sulama suyunu 3-4 defa kullanıyorum. Böylelikle gübre ve iyi sudan tasarruf etmeye çalışıyorum (daha çevre dostu :D). Böyle bir pratiğin kendine göre (özellikle saksı suları birbirine karışıyorsa) eksisi de var tahminim.
Gübre üreticileri buraları okuyor mu bilmiyorum ama kendi derdimi de yazayım: (isteyerek veya istemeden) renklendirilmiş gübre solüsyonları, suya birden fazla defa gübre ekleyerek yapacağınız sulama kazalarına karşı iyi bir çözüm. Çiçek coşturan renkli iken vilmorin ve genta renksiz. Compo'nun ürününü hiç denemedim. Renk konusu haricinde hangisi hangi bitki için daha iyidir ve bir performans farkları var mıdır sorusunun cevabını ben de bilmiyorum.
Çok teşekkürler Sn Sardunya..
Çiçek sapını telle baglama konusundaki linki inceledim ancak oradaki orkidelerin hangisinin sapı hangi çiçeğe ait tam ayıramadım :) Ancak kullandıgınız malzeme güzel fikir, fırın poşeti klipsini düşünemezdim ben :) Biraz daha büyüdüğünde beceremez isem yardımınızı isteyeceğim yine..:)
Çiçeklenme konusunda malesef kapalı balkonum yok. Camın önünde duruyorlar zaten.. Artık onun yerine alışıp keyfinin gelmesini bekleyeceğim :p
Bir de gübre konusunda ayda bir çok seyrelterek kullanıyorum (daldırma usulu).. Sıklastırmama gerek var mıdır ??
Seabert74
04-12-2013, 14:43
Ben de Gentayı üzerinde yazılanın altında seyrelterek kullanıyorum. 6 adet orkidemi de daldırma yöntemi ile aynı kovadan suluyorum. Bir hastalık durumunda hepsini hasta etme riski beni endişelendiriyor bir tek..
Bu arada kalan suyu da diğer çiçeklerin sulamasında kullanıyorum.
Cevaplarınız için teşekkürler Sardunya.
Umarım bol bol çiçek görürüz bu yıl :)
tranquila
04-12-2013, 15:06
Ben de hepsini aynı kaba daldırıyorum. En sağlıklı görünenden başlayıp en sağlıksıza doğru tek tek yapıyorum :) O yüzden biri hastalıklı ise diğerlerinin de hastalanması kuşkusu bende de var. Ama kalanı döküyorum ben.
Bir de, hepsini bir kez koruma amaçlı captan fungisit ile ilaçlanmış suya daldırmayı düşünüyorum ama sorun şu:
Bu captan fungisiti az miktarda nerden alabilirim? Biraz internetten araştırdım. 1 kiloluk paketlerde satılıyor. Halbuki ben 1 yılda 1 kaşık bile bitiremem. Elinde fazla olan biri bana gönderebilirse çok ama çok sevinirim :o
serkan_istanbul
05-12-2013, 15:43
Dipten gelen lerden biri çiçek sapı . Hiç bir sorunla karşılasmazsınız. Ne kadar çişçek sapı o kadar çiçek. Artı kökleri her saksı dışına çıktığınta toprak değiştirmeyin. Bu arada eski çiçek sapından çıkanlarda yeni açacak çiçekler için hazırlık.
Charlaux
07-12-2013, 18:42
Merhaba arkadaslar,
Bir sitede okudugum kadariyla minik orkideler icin haftalik olarak bir buz kubunu topragin ustune birakmanin faydali olabilecegi yazilmis,denemekte fayda var.
Sevgiler
sar-dunya
07-12-2013, 19:37
Merhaba,
Evet, bu şekilde bakımı savunan bir site (http://www.justaddiceorchids.com) bile var. Diğer taraftan konuyla ilgili bir google araması (https://www.google.com.tr/#q=orchid+ice+cube), olumludan çok olumsuz sonuç çıkarıyor.
Üstteki iletilerde link verdiğim bazı profesyonel bakım kılavuzlarında (dendrobiumlarda olduğu gibi) bitkinin serinde bırakıldığı durumlarda bile soğuk su verilmemesi gerektiği ve gerekirse suyun ısıtılması önerilmiş.
Merhaba arkadaslar,
Bir sitede okudugum kadariyla minik orkideler icin haftalik olarak bir buz kubunu topragin ustune birakmanin faydali olabilecegi yazilmis,denemekte fayda var.
Sevgiler
Seabert74
11-12-2013, 16:27
Ben de orkidelere bakarken bir bayan şöyle demişti ; "kayınvalidem her gün üzerine 1 küp buz koyuyor, harika oluyorlar"..
inanmamıştım ama, demek ki kullananlar varmış..
celebity
12-12-2013, 20:10
Orkidelerim çok iyiydi evde temizlik yaparken iki kere düşürdüm tekrar düşmesin diye camın içine koydum lakin orda unuttum ben onları farkettiğimde güneş yakmıştı yapraklarını birtanesinin gövde kızmıda kurumuştu hemen saksıdaki toprağını değiştir ama hiç bir faydası olmadı sanırım dün gece formu okurken gördüğüm örneklerden sonra gidip saksıları boşalttım ne göreyim yeşil köklerde sararmaya başlamış suyuda fazla gelmiş sanırım çürümek üzere başladım ağlamaya çok üzüldüm sizden ricam bana acil yardımınız kurtarmalıyım beyaz meleklerimi yardım edin lütfennnnnnn
celebity
12-12-2013, 20:17
Resimlerde gördüğünüz kahverengiler tarçındır toprağını aldıktan sonra bol bol tarçınladım varsa sarar iyi gelir diye
tranquila
12-12-2013, 21:07
O kadar korkulacak bir durum yok bence. Çok daha kötülerini kurtaran pek çok arkadaşımız var. Yalnız tarçın biraz fazla olmuş gibi geldi bana.
Seabert74
13-12-2013, 09:11
Bence de celebity, orkideniz yasayacaktır. İlk şok malesef hepimizi üzüyor, siz bu şoku atlatın önce.. Bence köklerin bir peçete ile fazla ıslaklıgını ve tarçınını temizleyip yeniden dikin. Dikerken köklerin saksı dışından görünecek şekilde olması size ilerideki durumu hakkında fikir verir. 2 yapraklı olanda bir de çiçek sapınız var sanırım. Umarım fazla hasar almadan atlatırsınız.
Merhaba,
Benim 2 tane orkidem var biri çıçeklerini döktü 15 gün önce şimdi budamam gerekiyor sanırım ama kararsızım nereden kesmem gerektiği konusunda 3. boğum üstünden falan deniyor ama ust kısımlardada patlamamış yerleri var oralar gidecek kesersem ne yapayım sizce öylece bıraksam büyümesine engel olmuş olurmuyum? Diğer orkidemin sadece dökülen kısımlarını kesmiştim daha önce altta kalanlardan yeni yeni çıktı şimdi ama o bundan daha büyüktü çiçeklerini yeni döken daha ufak. Fikir verin lütfeenn :)
Seabert74
16-12-2013, 14:38
Sayın ayln,
Çiçek sapınız sararmamışsa, kesmeniz gerekmiyor. Çiçek sapını her halukarda kesenler de var, kesmeyen de.. Orkidenizin keyfi yerinde ise bence ellemeyin..
Aynı anda bana çiçekli durumda gelen2 orkidemin bir tanesinin çiçek sapı sararmıştı, kestim. Diğeri yeşil duruyordu, bıraktım.
Kesilen orkidem yeni çiçek sapı çıkarmadı. Çiçek sapı olan şu an hem eskisinin üzerinden, hem de dipten yeni çiçek sapı çıkartıyor.
Bence keyfi yerinde ise bozmayın,
bol çiçekli günler
celebity
18-12-2013, 01:24
teşekkürler sabahtan akşama kadar öyle beklettim suları kurudu sonrada toprağını koydum şimdi bekliyorum düzelmesini inşallah toparlayacak
celebity
18-12-2013, 01:37
evet tarçını fazla kaçırmışım panikle
günebakan
18-12-2013, 10:22
Bende sadece çiçek sapları sararırsa keserim yeşilse hiç ellemem hatta yeşil olanlar üstlerinde tekrar çiçek sapı çıkarmaya başladılar:)
hoya bella
18-02-2014, 13:59
Ayda bir sulanması gerektiğinden bahsedilmiş, fakat bu süre çok uzun haftada bir **** iki kez suluyorum ben.Dikkat edilmesi gereken saksının altında su olmaması eğer saksının altında su birikiyorsa bu boşaltılmalı köklerin çürümemesi için. Yapraklarında neme ihtiyaçı var spreyle yapraklarada arada nem verilmesinde fayda var.
hatice p.
21-02-2014, 15:21
bugün Orkidelerimin yapraklarına su püskürtürken aklıma şöyle birşey geldi, malum uzun aralıklarla orkide suluyoruz, ama günde 2 defa yapraklarına su püskürtülsün deniliyor, nemli ortamı sever orkideler....
Fikrim şu:
Otomatik, duvara monte edilen parfüm spreylerinin içine su koysak, orkide masamızın üzerindeki duvara monte etsek hem nem ihtiyaçlarını karşılamış oluruz, hemde benim memleketimin sahip olduğu kurak memleketlerde nem için güzel bir çözüm olabilir!
Siz ne dersiniz?
sar-dunya
21-02-2014, 16:00
Su püskürtmek yerine bitkilerin yakınına (örn: radyatör üstü) koyacağınız bir kap su ile de ortam nemini arttırabilirsiniz. Kabın içinden dışına sarkan kağıt havlularla buharlaşma hızını arttırabilirsiniz.
Sprey veya ultrasonik buhar ile kireçsiz su kullanmak gerekiyor diyorlar, zamanla perde veya mobilya üstünde kireçli iz kaldığını söyleyenler var.
Alternatif olarak çiçeğinizin yanına birkaç arkadaş daha eklemek ortam nemini önemli ölçüde arttırıyor :) Orkide olmalarına gerek yok.
morkelebek
22-02-2014, 18:06
Merhaba eşim bana ayın 11inde orkide almış çiçekçiden, geldi süslü paketini 2 gün bozmamıştım, meğerse saksısının içi su doluymuş açınca farkettim hemen döktüm, ama alttaki kökleri çürümüştü ve saksısının içi buharlıydı, toprağı kuruyana kadar sulamadım. Bugün toprağına baktım kurumuş ama kökleri çok garip olmuş ne olduğunu anlamadım sanki kurumuş gibi duruyor kökleri. Bazı yerler ise sarı sarı, çürümüş gibi dipten itibaren öyle görünüyor.
Tam neresini keseceğimi bilemediğimden kuruyanları budamaya çalıştım ama resimlerde görüldüğü gibi bıraktım sonra aynı toprakla aynı saksıya geri yerleştirdim. Az biraz suladım. Sizce düzelir mi ne yapmam lazım????:(
Fotoğraflarını yükledim lütfen bi bakarmısınız :
http://imageshack.com/a/img18/1210/5c8i.jpg
http://imageshack.com/a/img855/5654/o80j.jpg
http://imageshack.com/a/img513/1549/xzci.jpg
http://imageshack.com/a/img138/3773/a8mx.jpg
http://imageshack.com/a/img849/9686/3o4r.jpg
morkelebek
22-02-2014, 18:06
http://imageshack.com/a/img46/7572/qg0c.jpg
http://imageshack.com/a/img577/7559/tmm4.jpg
http://imageshack.com/a/img827/6249/magi.jpg
http://imageshack.com/a/img208/3619/cjyf.jpg
http://imageshack.com/a/img835/5872/qvh3.jpg
Charlaux
23-02-2014, 00:45
http://imageshack.com/a/img46/7572/qg0c.jpg
http://imageshack.com/a/img577/7559/tmm4.jpg
http://imageshack.com/a/img827/6249/magi.jpg
http://imageshack.com/a/img208/3619/cjyf.jpg
http://imageshack.com/a/img835/5872/qvh3.jpg
Kahverengilesmis olanlarda civik olanlar varsa temizleyin,tarcinlayin ve uygun substrata dikimini gerceklestirin ve bir sure dusunmemeye calisin.Olecegini tahmin etmiyorum ancak orkideleri biraz kendi haline birakmak,sadece keyfini cikarmak en mantiklisi cunku cok su seven bitki degiller kendileri;ayrica diger basliklara goz atarsaniz benzer turlu sorulara benzer yanitlar verildigini de goreceksiniz.
morkelebek
23-02-2014, 10:01
Kahverengilesmis olanlarda civik olanlar varsa temizleyin,tarcinlayin ve uygun substrata dikimini gerceklestirin ve bir sure dusunmemeye calisin.Olecegini tahmin etmiyorum ancak orkideleri biraz kendi haline birakmak,sadece keyfini cikarmak en mantiklisi cunku cok su seven bitki degiller kendileri;ayrica diger basliklara goz atarsaniz benzer turlu sorulara benzer yanitlar verildigini de goreceksiniz.
Çok teşekkür ediyorum yanıtınız için, içime biraz su serpildi, ilk kez orkide bakıyorum neyi nasıl yapacağımı bilmiyordum. Dün akşam çıkarmıştım saksısından ama elimde orkide substratı olmadığı için geri kendi karışımına koydum. Elimden geldiğince çok sert ve cıvık olanları temizledim. Ama tarçınlamadım :( Substratı kuruydu baktığımda, o yüzden saksıya geri dikince 1-2 dk daldırma yöntemiyle suladım. Umarım iyileşir. Bu süre zarfında haftada bir bu şekilde sulasam olur mu acaba?
İyi Günler;
7-8 adet orkidem var. 2 adet vanda, cam fanusta duruyor. 2 adet cymbidium orjinal saksısında cam şeffaf fanus içerisinde, 1 adet dendrobium, 3 adet phalaenopsis ve cinsini bilmediğim cymbidium'a benzeyen uzun yapraklı orkidem var.
Bu forumu okumaya başladıktan sonra vandaları satın aldım. Vanda hakkında yazılanları dikkatlice okudum ve umarım sorunsuz bakabilirim.
Merak ettiğim konu ise şudur. Ben moskova'da yaşıyorum ve nem sorunu var. Bebekler için kullanılan nem makinalarını cam üçgen bölme önünde duran çiçeklerimin arasında günde 1 kez çalıştırsam işe yarar mı acaba?
Resimlerden de görebileceğiniz şekilde tamamı hava alacak şekilde, camın önünde duruyorlar. Yaşadığım şehirde fazla güneş olmadığı için zararlı güneşışığı yok.
Hepsini birarada bulundurmam gerekiyor ve ortak nem sorununu yukarıda yazdığım şekilde çözebilmeyi umud ediyorum. yardımcı olursanız sevinirim.
Sayın efece, öncelikle evinizin bu köşesi çok güzelmiş, hep güle güle oturursunuz umarım. Eğer hava çok kuruysa nem makinası rahatlıkla işinizi görecektir diye düşünüyorum. Vanda hariç elinizdeki tüm türlerle terrarium denemem oldu ve yapış yapış bir nemden hoşlanmadıklarını, normal oda koşullarını tercih ettiklerini söyleyebilirim. Ne olduğunu bilmediğiniz orkide ise eğer beyaz phal.in arkasındakiyse cambria gibi bir hibrit olabilir (olmayabilir de:))
Sayın Dinazor; yanıtınız için teşekkürler. Hava çok soğuk olduğu zaman (-10 dan soğuk) salonun o kısmındaki pencereyi açmıyorum. O bölümde zemindeki kaloriferi de iptal ettim. Hava çok kuruyunca nem takviyesi yapmam gerekir gibi.
Türünü bilmediğim orkidem ise resimlerdeki. Yapraklarının şekli ne cymbidium gibi dar ve sivri ne de phalaenopsis geniş.. Alttan çok fazla yeni sürgünü var ama nedense tüm sürgünler kırışık kırışık geliyor. Nedeni hakkında bilginiz olabilir mi?
Sayın efece, çiçeksiz durumdayken ben pek ayırt edemiyorum açıkçası ama bu orkide muhtemelen ya cambria ya da belki oncidium olabilir. Yapraklardaki buruşuklukların sebebinin yetersiz sulama olduğunu okumuştum forumda ama maalesef daha derin bir bilgiye sahip değilim bu konuda, nem vb. parametrelerle ilgisi olabilir mi hiç bilmiyorum.
sar-dunya
04-03-2014, 10:24
Dün genel orkide problemlerini teşhis edebilmek için güzel bir site gördüm, tavsiye ederim.
link: Diagnosing Orchid Problems (http://www.cloudsorchids.com/doctor/diagnose.htm)
Sayfa İngilizce, ancak google chrome veya bir çeviri sitesi kullanarak iyi kötü birşeyler bulabilirsiniz. "Yapraktaki lekeler" gibi çok yerde görebileceğiniz sorunlara ek olarak "orkidem çiçek açmıyor" veya "orkidem beklediğim gibi çiçek açmıyor" sorunlarına da cevaplar var.
Üç ay önce çiçekli olarak alınan ve iki hafta içinde çiçeklerinin döken phal.im çiçek sapını kesmekte geç kalınca ucundan yeni tomurcuk verdi ve en sonunda bu sabah açtı. Diğer tomurcukları büyütürken besin vermeye devam edecek miyim?
Sent from my iPhone using Tapatalk
tboyaci41
26-07-2014, 00:14
Merhaba benimde 1 yillik orkidem bu yil yeni dal cikardi . Yeni dallari once subat ayinda tomurcuklandi daha sonra ayni dallar nisan ayinda biraz daha uzayarak tomurcuklandi. Suan hala cicekli ve gectigimiz haftada yeni bir yaprak cikardu. Ancak topraginda kufe benzer beyazliklar var yaklasik 5 aydir ve bu hafta artmaya basladi. Topragini degistirmem cozum olur mu ve ceicekliyken toprak degistirmeli miyim? Yardimlarinizi rica
tboyaci41
26-07-2014, 00:25
Orkidemin goruntulerini de paylasiyorum.
Sayın tboyaci41, emin değilim ama mantar olabilir. Düşündüğüm gibiyse bunların direkt bitkiye zararı yok fakat toprağı hızlı şekilde parçalayarak dolaylı yoldan zararları olur. Her halükarda toprağı yeni orkide toprağıyla değiştirmenizde fayda var. Çok yayılmamış gibi, ilaç uygulamasına gerek olmaz herhalde. Toprak çok kaliteli görünmüyor, torf ağırlıklı gibi. Yeni aldığınızda ağaç kabukları ağırlıklı olmasına dikkat ederek, forumda yazanlara uygun şekilde değiştirebilirsiniz. Sonrasında da sürekli nemli tutmayın. Değişimi çiçekli ya da çiçeksizken yapabilirsiniz aslında ama çiçekliyken hem biraz zor olabilir hem de bir ihtimal bitki şoka girip çiçeklerini dökebilir. Pek sorun edilecek bir şey değil ama ne zaman yapacağınız konusunda karar sizin. Kolay gelsin:)
tboyaci41
13-08-2014, 13:24
Sayın tboyaci41, emin değilim ama mantar olabilir. Düşündüğüm gibiyse bunların direkt bitkiye zararı yok fakat toprağı hızlı şekilde parçalayarak dolaylı yoldan zararları olur. Her halükarda toprağı yeni orkide toprağıyla değiştirmenizde fayda var. Çok yayılmamış gibi, ilaç uygulamasına gerek olmaz herhalde. Toprak çok kaliteli görünmüyor, torf ağırlıklı gibi. Yeni aldığınızda ağaç kabukları ağırlıklı olmasına dikkat ederek, forumda yazanlara uygun şekilde değiştirebilirsiniz. Sonrasında da sürekli nemli tutmayın. Değişimi çiçekli ya da çiçeksizken yapabilirsiniz aslında ama çiçekliyken hem biraz zor olabilir hem de bir ihtimal bitki şoka girip çiçeklerini dökebilir. Pek sorun edilecek bir şey değil ama ne zaman yapacağınız konusunda karar sizin. Kolay gelsin:)
Sn dinozor topragimi degistirdim ancak sikinti artarak devaam etmekte koklere yayiliyor gibi geliyor. ciceklerimden 2 tanesi dokuldu sagliksiz oldugundan degil ancak sureai dolduundandirdiye dusunuorum zira 6 aydir cicekli. Ancak en alttaki yapragim sarardi ve en ustteki gwcen sene cicek veren bu sene vermwywn dallar kurudu kurudugu yerden kesip tarcunladim. Bugun tekrar toprak degistireyim diyorum koklerinide temizleyip yikayacagim. Vitamine ihtiyaci var midir? Tul ve gunesligin kapali olsugu camin kenarinda orkidem acaba cok mu sicak geldi ortami ne yaoacagimi bilmiyorum ve orkidem icin endiseleniyorum
Sayın tboyaci41, çiçeklerini dökmesi sizin de dediğiniz gibi miadlarının dolmasından kaynaklanıyordur muhtemelen. Çiçek sapları da aynı şekilde bir süre sonra kurur. Buraya kadar normal fakat köklerde de ilerleyen bir sıkıntı gözünüze çarpıyorsa mantar ilacı uygulayabilirsiniz. Pek kökü sarabilecek bir şeye benzetememiştim ben ama yine de belli olmaz, gözlemleyen sizsiniz, riske atmayın isterseniz.
Eğer bulunduğu yer çok sıcaksa en çok kökler sıkıntıdadır, saksınızı da biraz değiştirmeniz gerek:) Phalaenopsislerin satıldığı saksılara dikkat ederseniz altları elek gibidir. Plastik saksının yüzeyinden hava giriş çıkışı olamayacağından alttan da hava giriş çıkışı olacak şekilde fazla sayıda delikle dengeliyorlar bu durumu. Sizde bulunan saksı için en azından birkaç delik ve tabaksız bir kullanım gerekli. Yani siz su vereceksiniz, saksı harcı kuruyacak, siz su vereceksiniz, saksı harcı kuruyacak:) Böylelikle buharlaşmayla kökler daha serin bir ortamda kalmış olur, ihtiyacı olan havayı daha rahat alabilir, sürekli neme bağlı mantar vb. üremelere karşı da bitkiyi korursunuz (saksıya önceden dikkat etmemişim, kusura bakmayın). Biraz toparlanınca herhangi bir orkide besini uygulayabilirsiniz, çok ciddi bir istekleri yok bu konuda.
Bir de şimdi dikkat ettim, orta yapraklarda su lekesi haricinde beyazlıklar mı var yoksa fotoğrafta mı öyle çıkmış?
tboyaci41
14-08-2014, 10:20
Dun torfsuz orkide topragi ile harcimi degistirdim ancak koklerin durum icler acisiydi:( sizinde bahsettiginiz gibi koklere sarmamais ancak tamami sararmis. cok kotu durumdakileri kestim bir miktar yesilligi olanlara kiyamadim acikcasi. Yapraklarinda su lekesi var ancak cansizlastilar. Topragini degistirme asamasinda koklerini guzelce yikadim ve baska bir sulama islemi yapmadim. Direk gunes goren camin onunden alip yerinide degistirdim. 1 hafta 10 gun gozlemleyecegim durumu daha da kotuye giderse ilk sulamada besin takviyesinde bulunayim diyorum. Saniyorum klorlu su ve fazlq sulama etskisi. Sn dinozor sulama icin daldirma teknigini mu daha saglikli yoksa suda bekletme mi? Ve harc segistirmeden sonra sulama yapmamak dogru mu? Degistirdigim harc asiri derecede nemliydi.
Orkidem bu kadar sagliksiz hale gelincege kadar nasil farkedemedim bilmiyorum saniyorum cicekleeine aldandim
Sayın tboyaci41, sarımsı kökler eğer sertlerse sağlıklıdır. Saksının iç kısmında kalıp yeterince ışık alamayan kökler yeşeremiyor fakat yine de işe yarıyorlar. Kesmeseniz iyi olurdu ama olsun kendini toparlayınca yeni kökler verir:) Şimdi yeni toprak ve saksıda yeni deliklerle kendini baya toplar diye umut ediyorum. Sulamayı nasıl yaptığınız ise aslında önemli değil. Suya batırarak sulamadaki amaç ağaç kabuklarına suyu emmeleri için zaman tanıyabilmek. İster suya daldırın, ister tepeden bol bol su dökün, ağaç kabukları suyu yeterince emebildikten sonra hiç önemli değil. Şimdi yeni bir saksıya geçtiği için harcın kök aralarına oturması ve bitkiyi biraz daha sabitleyebilmeniz için sulasanız iyi olur, sonrasında toprak kurudukça sulamaya devam edersiniz. Hemen canınızı sıkmayın, yapraklar biraz kendini bırakmış ama o kadar da kötü bir durum yok:) Çiçekler de gittiği için toparlanması daha kolay olur artık. Çok fazla üzerlerine titreyince daha çok nazlanıyorlar. Temel şeylere dikkat edip kendi haline bırakırsanız da gözünüze girmek için ellerinden geleni yapıyorlar. (Nemli orkide toprağından hiç hoşlanmıyorum, artan kısım çok kolay küfleniyor. Kalanını biraz kurutup öyle saklayın isterseniz.) Umarım konuştuklarımızın yardımı dokunur, eğer olmazsa yeniden beraberce konuşuruz. Kolay gelsin!
mühendis57
09-09-2014, 12:07
Dun torfsuz orkide topragi ile harcimi degistirdim ancak koklerin durum icler acisiydi:( sizinde bahsettiginiz gibi koklere sarmamais ancak tamami sararmis. cok kotu durumdakileri kestim bir miktar yesilligi olanlara kiyamadim acikcasi. Yapraklarinda su lekesi var ancak cansizlastilar. Topragini degistirme asamasinda koklerini guzelce yikadim ve baska bir sulama islemi yapmadim. Direk gunes goren camin onunden alip yerinide degistirdim. 1 hafta 10 gun gozlemleyecegim durumu daha da kotuye giderse ilk sulamada besin takviyesinde bulunayim diyorum. Saniyorum klorlu su ve fazlq sulama etskisi. Sn dinozor sulama icin daldirma teknigini mu daha saglikli yoksa suda bekletme mi? Ve harc segistirmeden sonra sulama yapmamak dogru mu? Degistirdigim harc asiri derecede nemliydi.
Orkidem bu kadar sagliksiz hale gelincege kadar nasil farkedemedim bilmiyorum saniyorum cicekleeine aldandim
Merhaba orkideler köklerini büyük oranda tutunmak için kullanırlar fakat elbette nem ve besin emilimi de yaparlar yapraklarından besleme yapılırsa yeni kökler birkaç aya kendisini gösterir o yüzden kendinizi üzmeyin orkideniz iyi bakılırsa kendisini toplayacaktır.İlk resimlerdeki küflerin sebebi aşırı nem, orkide harcınızı değiştirmekle iyi yapmışsınız çünki çürümeler olmuş artık değiştirmeniz gerekiyordu. Sararan köklerin hepsi kurtarılamayabilir bu esnada birkaç yaprak sararabilir kendisi kopana dek yaprakları kopartmayın sulama yaparken gövdeye fazla su temas ettirmemeye çalışın.orkide kökleri iyi bir havalandırma ister çam kabuğu + bir miktar pomza taşı bitkiniz için iyi bir harç olabilir. cam kenarına yakın bir sehbaya **** mutfakta aydınlık bir yere koyabilirsiniz. Sulama sonrası yaprak diplerinde su kalmamasına dikkat edin klor ve kireçsiz su ile 2 sulamada bir gübre takviyesi yaparsanız birkaç aya orkideniz toparlayacaktır...
Bu konuda son yıllarda oluşan şüphelerim bir dizi dış kaynaklı bilgilerle kesinlik kazandı. Şöyle ki...
Phalaenopsisler bilindiği üzere çok ucuzladılar. nerde ise 10 TL ye düzgün görünümlü bir bitki almak mümkün. Ancak bu bitkileri bu fiyatlara mal edebilmek için bilgisayar kontrollü optimum düzeyde ortamlarda en uygun gübreleme metodları ile alel acele bu boya büyütülmektedir. Çiçeklerin satışından sonra herşey 1 **** 2 sene boyunca gelişimi normalmış gibi devam etse de, birden birkaç yaprağı birden sararıp çökebilmektedir. Bunu bir tür dopingli bir sporcuya benzetebiliriz. yarışma bitip de (yani bitkinin satışı olduktan sonra) rahata erdiği zaman birden methabolizma kolapsa uğrayıp kalp krizinden ölmeleri gibi.
Bu ucuza alınan bitkilerin bu şekilde devamlı ölmeleri bu bilgiler ışığında normaldır.
Bu bitkileri kurtarmak amacı ile çiçekleri uygun bir zamanda örneğin bahar aylarında dibinden kesip ciddi bir azot takviyesi ile bir müddet bakımı gerektirmektedir. yeniden oluşan her tür çiçek filizlerini bu zaman zarfında kesilmesi gereklidir. Burada benim uyguladığım bir yöntem % 0,2'lik üre, yani binde ikilik (yani bir litre suya 2 gram üre) ile yaprak gübrelemesi kürü yapmaktır.
Yoksa bundan evvelde yazdığım gibi yapımarketlerden çok ucuza alınan bu phal.ler er **** geç ( en geç2 yıl sonra) ölmeye mahkümdurlar. Bir tür ölüme programlanmışlar gibi.
Orkideler ne kadar orda. 10 tl yse bana alip gonderseniz ne var iki tane. Ben marasta yasiyorum. Burda cok pahali. Cok seviyorum orkideleri de. Bana donus yaparsaniz sevinirim.
Orkideler ne kadar orda. 10 tl yse bana alip gonderseniz ne var iki tane. Ben marasta yasiyorum. Burda cok pahali. Cok seviyorum orkideleri de. Bana donus yaparsaniz sevinirim.
Sayın senay88, alıntı yaptığınız mesajın sahibi Sayın Praecox vefat etmiştir, kullanıcı adının altında "kaybettik..." yazısını görebilirsiniz. Yine aynı mesaj 19.05.2008 tarihidir ve hiçbir yerde artık 10 liraya orkide bulmak mümkün değil, en düşük fiyat 30 TL'den başlamaktadır. Öte yandan talep, alışveriş ve paylaşım mesajlarını "alışveriş" bölümünde yapıyoruz. Eğer talebiniz hala geçerliyse buradaki mesajınızı silip alışveriş bölümüne taşırsanız, size geri dönüş olma ihtimali artar.
Kusura bakmayin gormedim. Telin ekrani kucuk sadece yorumlara baktim. Allah rahmet eylesin
Tilki Mete
21-09-2014, 21:53
Sn senay88 yaşadığınız yerde bauhaus varsa orda 10 tl orkide oluyor ancak çicekleri dökülmüs veya dökülmek üzere ama takip edin ğüzel seyler çıkıyor arada .
sar-dunya
22-09-2014, 07:18
Benzeri bir şekilde koçtaş da %40 indirimli satıyor çiçeksiz bitkileri. İkea da ciddi bir indirim uyguluyor. Bazı çiçekçilere sorarsanız daha uygun bir fiyata ellerindeki çiçeksizleri verdiklerini öğrenebilirsiniz. Bu şekilde de almışlığım var.
Evdeki bitkilerin birkaçını çiçeksiz olarak aldım. Üstelik çiçek rengini şeklini bilmeyince ufak bir sürpriz/heyecan da oluyor. Bu bahsettiğim indirimleri anthurium veya başka bitkiler için de yapıyorlar.
Ancak şunu da söylemeden edemeyeceğim, arada başarısız olduğum durumlar yok değil :D Yapı market bitkilerinin çoğu kendileri için ideal olmayan şartlarda (az ışık, bol su) alıcısını bekliyor. Çoğu durumda saksının içindeki harcı atıp köklere bir bakmak gerekiyor (ek maliyet). Tamamen başarısız olmak da pek olası.
Öte yandan, daha çok para vererek daha iyi (daha büyük saksı boyu, daha fazla çiçek veren tür?) bir bitki almak da mümkün. Burayı okuyan çiçekçi esnafı "bize gelişi böyle" diyecektir ama fiyatlar yüksek olabiliyor.
Sn senay88 yaşadığınız yerde bauhaus varsa orda 10 tl orkide oluyor ancak çicekleri dökülmüs veya dökülmek üzere ama takip edin ğüzel seyler çıkıyor arada .
Sayın senay88, olur öyle, hepimizin gözden kaçırdığı şeyler oluyor. En baştan okumaya başladığınız için de tebrik ederim sizi.
Kardelenler
28-11-2014, 22:08
Orkidem yavru çıkardı kapalı balkonda acaba üşürmü
meltemdkn
12-01-2015, 00:08
Merhabalar herkese :)
Yeni üyelerinizden biriyim. Normalde çiçek böcek uğraşmayı pek sevmezdim. Ama orkidelerimi çok sevdim. Orkidelerim diyorum çünkü şimdilik 6 tane 7.yi maalesef kaybetmek üzereyim. Köklerini yapraklarını budadım. 3 gündür poşetin içinde. Ne kadar süre tutmalıyım. Sonrasında ne yapmalıyım. Bende çoğaltmak istiyorum. Doku kültürü ev ortamında zormu. Nasıl bir yol izlemeliyim. Keiki için macun deniyor. Bulamıyorum. Onun dışında başka birşey yapamazmıyım. Çünkü orkidemin sapları yaprak çıkaracak mış gibi kabarık. Ona yardımcı olmak istiyorum. Birde bir orkidemin kökünü temizleyim derken sanırım fazla budama yaptım. Uçlarındaki çiçekler sarardı **** kurudu demeliyim. İstanbuldan katılıyorum. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler. ...
mühendis57
12-01-2015, 13:30
Merhabalar herkese :)
Yeni üyelerinizden biriyim. Normalde çiçek böcek uğraşmayı pek sevmezdim. Ama orkidelerimi çok sevdim. Orkidelerim diyorum çünkü şimdilik 6 tane 7.yi maalesef kaybetmek üzereyim. Köklerini yapraklarını budadım. 3 gündür poşetin içinde. Ne kadar süre tutmalıyım. Sonrasında ne yapmalıyım. Bende çoğaltmak istiyorum. Doku kültürü ev ortamında zormu. Nasıl bir yol izlemeliyim. Keiki için macun deniyor. Bulamıyorum. Onun dışında başka birşey yapamazmıyım. Çünkü orkidemin sapları yaprak çıkaracak mış gibi kabarık. Ona yardımcı olmak istiyorum. Birde bir orkidemin kökünü temizleyim derken sanırım fazla budama yaptım. Uçlarındaki çiçekler sarardı **** kurudu demeliyim. İstanbuldan katılıyorum. Yardım ve önerilerinizi bekliyorum. Teşekkürler. ...
Merhaba öncelikle ev ortamında doku kültürüyle üretim şansınız yok gibi :) Keiki konusundaise genelde bitki hayatını riskte hisseder ise türünü devam ettirmek için yavru veriyor diyebilirim.Tabikide iyi gelişenlerde keiki verebilir :)
7. orkideniz için kök yaprak budamasından bahsetmişsiniz sararan çürüyen yapraklar zaten kendiliğinden düşer bunun dışında yaprak kesimi yapmayın,Yumuşayan kökleri sağlam kısıma kadar kesin kestiğiniz bölgeye odun kömürü ve tarçın serpin.temiz orkide harcı alın yeniden yapraklar harç içinde kalmayacak şekilde dikin.Eğer eviniz Aşırı sıcak ve kuru ise saksınızın altına çakıl taşları ve çok az su koyun.Mümkün ise komple bitkiyi sera ortamı gibi şeffaf bir poşete geçirin. belli aralıklarla açıp havalandırın.Bitkinizin yapraklarına haftada 1 kez hazır orkide besinlerini su ile seyrelterek püskürtün.Saksı harcınız kurudukça harcın tümü ıslanana dek sulayın.Yeni köklerin oluşması birkaç ay kadar sürebilir.
Kolay gelsin...
Herkese merhabalar,yeni üyeyim sizlerle tanışmak engin bilgilerinizden yararlanmak en çok istediğim şey ama daha sonra,çünkü şu an çok acele yardıma ihtiyacım var,bir süre işlerimin yoğunluğu yüzünden buradan aldığım bilgilerle bişeyler yapmaya çalıştım ancak başarılı olamamışım :( çiçek dalı üzerinden yeni dal verip tomurcuğa duran orkidem sanırım verdiğim fazla sıvı orkide besini yüzünden köklerinde bir sorun olduğunu farkedip çıkardım çokda kötü durumda değildi,çiçekçiden aldığım orkide toprağıyla toprağını değiştirdim.öncesinde 5 gün o şekilde kökleri açıkta beklettimki çürümesin,çürüyen kökleri kesip tarçınladım sonra saksıya geri ektim bir hafta kadar sonra tomurcuklarının kurudugunu gördüm bu kez dalı kestim güç kaybetmesin die kökleri merak ettim ve çıkardımki ne göreyim :( neredeyse tüm kökler çürümüş vıcık vıcık sulu sulu :( kestim temizledim cam faunusta arada su fısfıslatarak bekletiyorum.yaprakları yumuşamaya başladı ne yapmalıyım bilmiyorum :( 4 tane orkidem var birini bi kez aşırı sulama kurbanı edip çabalayıp uğraşıp kurtarmıştım halen kendine gelmeye çalışıyor resim yuklemeyi deneyeceğim yardımı olur die offf,karıştı hepsi birbirine biliyorum ama yardıma ihtiyacım var :(
Resim yüklemeyi deniyorum umarım başarılı olurum :(
Bunlarda şu anki durumumuz :(
Ziya Soner
31-01-2015, 11:20
Sayın 48eylül
Çiçeğinizin,genel durumu ve rengi oldukça iyi.Panik yapmayın.Azar azar fıslıyarak sulama ile sabırlı olursanız çiçeğiniz size teşekkürünü sunar.Ancak msj da çiçekçiden toprak aldım diyorsunuz.Yanlış orada.ORKİDEHARCI nda kesinlikle torf ve toprak olamaz.ORKİDEHARCI bulabilirseniz ona dikin.Bulamazsanız bana msj la adres ve iletişim bilgilerinizi bildirin gönderelim.Bu geçen sürede çiçeğinizi hafif rutubetli kağıtda bekletebilirsiniz.(gazete kağıdı olabilir.)
Saygılarımla
Ziya hocammm :) siz ne kadar mükemmel bir insansiniz,bu kadar çabuk cevap verdiginiz için çok teşekkür ederim:) geleyim orkideme,çiçekciden orkide hazir orkide topragi aldim,ona ektim kökleri baya fazlacaydi ve saglikli idi o yüzden kesmeye kiyamadim bir kaç tane kurumuş çürümüş kök vardi onlari temizledim yeni harca ayni saksiya diktim bi hafta sonra da tum köklerinin çürümüş olduğunu gördüm,kestim temizledim tarcinladim ve size ulasmayi denemeye karar verdim.kuruyop ölecek diye çok korkuyorum.Benim 4 orkidem var,ilk orkidemi iki yil önce eşim hediye etmisti,orkideler hakkinda bilgim olmadigi için onu aşırı sulamaya kurban ettim ne yaptimsa olmadi,öldü:( Size diger orkideleriminde resimlerini göndermek isterim yardiminizin dokunacagindan eminim:( tek istediğim onkarin saglikli coşkulu bi şekilde benimle kalmaları :(
Ziya Soner
31-01-2015, 13:44
Ziya hocammm :) siz ne kadar mükemmel bir insansiniz,bu kadar çabuk cevap verdiginiz için çok teşekkür ederim:) geleyim orkideme,çiçekciden orkide hazir orkide topragi aldim,ona ektim kökleri baya fazlacaydi ve saglikli idi o yüzden kesmeye kiyamadim bir kaç tane kurumuş çürümüş kök vardi onlari temizledim yeni harca ayni saksiya diktim bi hafta sonra da tum köklerinin çürümüş olduğunu gördüm,kestim temizledim tarcinladim ve size ulasmayi denemeye karar verdim.kuruyop ölecek diye çok korkuyorum.Benim 4 orkidem var,ilk orkidemi iki yil önce eşim hediye etmisti,orkideler hakkinda bilgim olmadigi için onu aşırı sulamaya kurban ettim ne yaptimsa olmadi,öldü:( Size diger orkideleriminde resimlerini göndermek isterim yardiminizin dokunacagindan eminim:( tek istediğim onkarin saglikli coşkulu bi şekilde benimle kalmaları :(
Sayın48eylül
Derdinizi okudum ve bir üstteki mjs da cevaplandırdım.Bana iletişim bilgilerinizi ve adresinizi gönderin,ihtiyacınız olan ORKİDEHARC ını göndereceğim.
ziyasoner@gmail.com 0532 484 484 4
gizemyekta
31-01-2015, 14:39
Arkadaşlar keiki macunu kullanan varmı nereden bulabiliriz turkiyede varmı
Çok teşekkür ederim Ziya hocam,arayacağım rahatsızlık vermeyeceksem :)
casperia
31-01-2015, 15:10
Arkadaşlar keiki macunu kullanan varmı nereden bulabiliriz turkiyede varmı
sayın gizemyekta..
ben kullandım. yurtdışından 10 gramı 10 dolara gelmişti.
kullandığım yerlerin bazısında çiçek sapı çıktı , bazısında keiki :)
Merhaba,
iki yıldır evimize keyif katan fotoğraflarını göndereceğim orkidemin durumu ortadadır. naçizane isteğim sağlıklı olabilecek bir orkide toprağı tavsiyesidir. Bu arada hiç besin kullanmamıştık ve görüyorum ki besin de gerekiyormuş hangi karışımdaki besinden kullanmalıyım?
Bu hale gelirken iki ay kadar önce hindistan cevizi kabuğu takviyesi yapmıştım ve sonra en alt yaprak sarardı geçen hafta aldım, bu gün de ikinci yaprak düştü :( Sanırım kaptan boşaltıp görmem gerekecek.
Bu arada tarçının ne iş yaptığını anlayamadım bir türlü, rica etsem bana bir kaç kelime ile anlatabilir misiniz? Acaba aşı yapılırken kullanılan macun ile aynı görevi mi görüyor? :)
https://lh5.googleusercontent.com/-QdHQFVrRZtk/VODs4mhU6aI/AAAAAAAAAZ8/5WR8FTeaqHk/w441-h587-no/P2150143.1.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-inaMF_aSsK0/VODs5SjyHDI/AAAAAAAAAaE/O12czXy7Rjg/w441-h587-no/P2150144.1.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-FMEwP53J_sw/VODs5YNsvrI/AAAAAAAAAaQ/t3oUUF2GSGA/w441-h587-no/P2150145.1.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-cSX-9Dtkk0s/VODs52FlVcI/AAAAAAAAAaM/4hHZyM2ixWo/w782-h587-no/P2150146.1.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-1vi4_39yNvw/VODs6bpEW_I/AAAAAAAAAaU/Km8_JnDakWA/w782-h587-no/P2150147.1.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-6O-Gp30g0-E/VODs4VCS-1I/AAAAAAAAAZo/Y-tnoShF628/w441-h587-no/P2150142.1.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-CLAoGvOQblw/VODs34EsXlI/AAAAAAAAAZg/akb0jrp76tg/w441-h587-no/P2150141.1.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-q99tmktM8Zk/VODs3iFAKDI/AAAAAAAAAZs/fWt6TjFACqo/w441-h587-no/P2150140.1.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-l3LWUrSA9yo/VODs23ll65I/AAAAAAAAAZw/09WiQhYwQ58/w782-h587-no/P2150139.1.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-zmEl5YMfnN0/VODs23ClYYI/AAAAAAAAAao/J5DHyKoIklg/w441-h587-no/P2150138.1.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-pb4F9z74-MY/VODs290lHjI/AAAAAAAAAZM/sZ2rxn0Zcis/w441-h587-no/P2150137.1.jpg
mühendis57
16-02-2015, 08:30
Merhaba,
iki yıldır evimize keyif katan fotoğraflarını göndereceğim orkidemin durumu ortadadır. naçizane isteğim sağlıklı olabilecek bir orkide toprağı tavsiyesidir. Bu arada hiç besin kullanmamıştık ve görüyorum ki besin de gerekiyormuş hangi karışımdaki besinden kullanmalıyım?
Bu hale gelirken iki ay kadar önce hindistan cevizi kabuğu takviyesi yapmıştım ve sonra en alt yaprak sarardı geçen hafta aldım, bu gün de ikinci yaprak düştü :( Sanırım kaptan boşaltıp görmem gerekecek.
Bu arada tarçının ne iş yaptığını anlayamadım bir türlü, rica etsem bana bir kaç kelime ile anlatabilir misiniz? Acaba aşı yapılırken kullanılan macun ile aynı görevi mi görüyor? :)
https://lh5.googleusercontent.com/-QdHQFVrRZtk/VODs4mhU6aI/AAAAAAAAAZ8/5WR8FTeaqHk/w441-h587-no/P2150143.1.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-inaMF_aSsK0/VODs5SjyHDI/AAAAAAAAAaE/O12czXy7Rjg/w441-h587-no/P2150144.1.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-FMEwP53J_sw/VODs5YNsvrI/AAAAAAAAAaQ/t3oUUF2GSGA/w441-h587-no/P2150145.1.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-cSX-9Dtkk0s/VODs52FlVcI/AAAAAAAAAaM/4hHZyM2ixWo/w782-h587-no/P2150146.1.jpg
https://lh4.googleusercontent.com/-1vi4_39yNvw/VODs6bpEW_I/AAAAAAAAAaU/Km8_JnDakWA/w782-h587-no/P2150147.1.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-6O-Gp30g0-E/VODs4VCS-1I/AAAAAAAAAZo/Y-tnoShF628/w441-h587-no/P2150142.1.jpg
https://lh6.googleusercontent.com/-CLAoGvOQblw/VODs34EsXlI/AAAAAAAAAZg/akb0jrp76tg/w441-h587-no/P2150141.1.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-q99tmktM8Zk/VODs3iFAKDI/AAAAAAAAAZs/fWt6TjFACqo/w441-h587-no/P2150140.1.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-l3LWUrSA9yo/VODs23ll65I/AAAAAAAAAZw/09WiQhYwQ58/w782-h587-no/P2150139.1.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-zmEl5YMfnN0/VODs23ClYYI/AAAAAAAAAao/J5DHyKoIklg/w441-h587-no/P2150138.1.jpg
https://lh3.googleusercontent.com/-pb4F9z74-MY/VODs290lHjI/AAAAAAAAAZM/sZ2rxn0Zcis/w441-h587-no/P2150137.1.jpg
Merhaba orkidenizde kullandığınız saksı harcınız aşırı ıslak yanlış bir sulama yapmışsınız aşırı nemden dolayı kökler çürümüş.Öncelikle orkidenizi saksıdan çıkartın ve çürüyen kökleri sağlam kısıma kadar kesin kesilen yere odun kömürü tozu ya da tarçın serpin. Ancak sağlam köklere tarçın serpmemeye dikkat edin.Tarçın mantarlara karşı etkilidir.odun kömürü tozu su kaybını önler ayrıca mantar gelişimini kısmen önler.
Resimlerde saksı içinde sağlam kökler görünüyor.Orkideniz bu dönemde biraz ilgi ile eski sağlıklı günlerine dönebilir.Yanlız saksı harcını tamamen değiştirin.
Saksı harcı için çam ağacı kabuklarına 1/3 ölçüde odun kömürü karıştırın ve orkidenizi dikin.
Ben Saksı harcını kendim hazırlıyorum.Çam kabuklarını eski bir tencerede 5-10 dk kaynatıyoruz içerisindeki sakız suya geçiyor.Soğuyunca poşetle buzlukta donduruyorum açılınca odun kömürü ile karıştırıp kullanıyorum.
Aşağıda linki verdiğim sayfaları okursanız tüm sorularınızın cevabını alabilirsiniz yine kafanıza takılan birşeyler olur ise yazarsınız.
Kolay gelsin...
http://www.agaclar.net/forum/orkide-hastaliklari/10338.htm
Orkidem47
17-02-2015, 13:16
Merhabalar eşim 14şubatta bana Jumbo boy dedikleri bir orkide hediye etti yalnız 3-4tomurcugu döküldü ve iki çiçeği soldu şimdiden Meğerse geldiği Saksı suyla doluymus ben ona bağladım hemen seramık saksıyı çıkarıp Şeffaf saksısında bıraktım suyunda Döktüm yalnız cinsinden emin Değilim phalaoneopsis olabilir bir Orkidem daha var onun yanına cam kenarına koydum 2ay aralıklarla dıger orkıdem çocuk açtı sımdı cok guzel yeni Orkidem için ne yapmam Lazım yardımcı olursanız sevınırım ölmesini istemiyorum çok çok guzel çünlü
Tilki Mete
17-02-2015, 14:04
Merhabalar eşim 14şubatta bana Jumbo boy dedikleri bir orkide hediye etti yalnız 3-4tomurcugu döküldü ve iki çiçeği soldu şimdiden Meğerse geldiği Saksı suyla doluymus ben ona bağladım hemen seramık saksıyı çıkarıp Şeffaf saksısında bıraktım suyunda Döktüm yalnız cinsinden emin Değilim phalaoneopsis olabilir bir Orkidem daha var onun yanına cam kenarına koydum 2ay aralıklarla diğer orkıdem çocuk açtı sımdı cok guzel yeni Orkidem için ne yapmam Lazım yardımcı olursanız sevınırım ölmesini istemiyorum çok çok guzel çünlü ����
Öncelikle hoşgeldiniz :D . bir soruyu iki farklı başlık altında sormanıza gerek yok . :D şimdi sorunuza gelelim fazla su kökleri çürütür , bu yüzdende köklerin suyun alyında kalması da kökleri çürümesine neden olabilir . Tomurcukların dökülmesinin nedeni ortam değişikliği tekrar tormurcuklar çıkacaktır ortam şartlarını iyi ayarlamak için bol bol okuyun kolay gelsin ...
Çok Teşekkür ederim. Hemen uygulamaya geçeceğim, sonuçları yazarım.
Orkidem47
18-02-2015, 11:39
Öncelikle hoşgeldiniz :D . bir soruyu iki farklı başlık altında sormanıza gerek yok . :D şimdi sorunuza gelelim fazla su kökleri çürütür , bu yüzdende köklerin suyun alyında kalması da kökleri çürümesine neden olabilir . Tomurcukların dökülmesinin nedeni ortam değişikliği tekrar tormurcuklar çıkacaktır ortam şartlarını iyi ayarlamak için bol bol okuyun kolay gelsin ...
Hoşbulduk teşekkür ederim kusura bakmayın acemi Olduğum için ilk olarak bu konu altına yazdım daha sonra dıger Başlığın soruma daha uygun olacağını dısunerek orayada Yazmış oldum sonradan gördüm ikinci başlığı sorumu cevaplandırdıgınız için de ayrıca teşekkür ederim
casperia
24-02-2015, 16:30
Köklerinin durumu böyle olan ana orkidemin üstündeki bu keikiler yaşar mı ?
Ana orkide bunları büyütecek kadar yaşayabilir mi ?
Toplamda 3 keiki var ama en küçüğünün resmini yüklemedim.
En alttaki ortanca keiki..
Tilki Mete
24-02-2015, 18:52
Kökler artık su emilimini sağlayamayacak durumda ama dal daha kurumamış . Elinizde sphangum yosunu var ise keikinin köklerini sarıp köklerin islak kalmasını sağlarsanız yaşata bileceginizi düşünüyorum ama daha tecrübeli arkadaşlardan bilgi alabilirsiniz ..iyi şanslar
Ben dün abone oldum siteye. Çok yabancıyım birçok şeye...alışana kadar kusuruma bakmayın lütfen. Orkidelerle ilgili forumlarda çok şeyler okudum ve 2yıla yakın zamandır açmayan orkidemi çiçek verecek hale getirmeyi başardım. Öncelikle teşekkürler. Şimdiki sıkıntım orkidemin saksıda yamuk durması. İlk aldığımda normaldi. Resimlere bakıp bir fikir verebilir misiniz. Normal hale dönme şansı var mı?Çiçeklerde eğik bir düzlemde açacaklar gibi...
Seabert74
25-02-2015, 15:49
Orkideniz güneşe dogru koşuyor remen sayın lalnur :)
Şu aşamada kendi kendine düzelmesi zor. Çiçeği geçtikten sonra saksıya yeniden dikim yapabilirsiniz. Ara sıra saksının yönünü çevirerek bu aşamaya gelmesi engellenebilir.
Charlaux
25-02-2015, 17:17
Köklerinin durumu böyle olan ana orkidemin üstündeki bu keikiler yaşar mı ?
Ana orkide bunları büyütecek kadar yaşayabilir mi ?
Toplamda 3 keiki var ama en küçüğünün resmini yüklemedim.
En alttaki ortanca keiki..
Mobilden yazıyorum kusura bakmayın ama bir fotoğrafta keiki köklü ve spaghnuma sarılı;siz sardıysanız ve canlılığından eminseniz sıkıntı yok.Kök oluşumu gerçekleştiğinden tahminimce keiki bir sıkıntı yaşamaz.Size özel mesajda da belirttiğim gibi uygun bir karışım hazırlar ve keikiyi dikkatlice bir şekilde ona aktarır ve dikkatlice sulamasını gerçekleştirirseniz yaşar. (Çünkü zaten o keikiyi şu an canlı tutan phalaenopsis değil keikinin kökleri ...
Tilki Mete
25-02-2015, 17:22
Eğerki kökleri bozmadan kabukların arasına soka bilirseniz bir çubuk ile sabitleye bilirsiniz belki.
casperia
25-02-2015, 23:30
Mobilden yazıyorum kusura bakmayın ama bir fotoğrafta keiki köklü ve spaghnuma sarılı;siz sardıysanız ve canlılığından eminseniz sıkıntı yok.Kök oluşumu gerçekleştiğinden tahminimce keiki bir sıkıntı yaşamaz.Size özel mesajda da belirttiğim gibi uygun bir karışım hazırlar ve keikiyi dikkatlice bir şekilde ona aktarır ve dikkatlice sulamasını gerçekleştirirseniz yaşar. (Çünkü zaten o keikiyi şu an canlı tutan phalaenopsis değil keikinin kökleri ...
teşekkürler sayın charlaux..spanguma sarılı olanın yaprakları pörsüme gösterince korkmuştum..ama devamlı fıs fıs ile suluyorum yosunu ve köklerini..
Peki diğer keiki ve ondan daha küçüğü de var :) onlar köksüz .. ana orkidenin durumuna göre yaşatma ihtimali var mı ?
Charlaux
27-02-2015, 22:00
teşekkürler sayın charlaux..spanguma sarılı olanın yaprakları pörsüme gösterince korkmuştum..ama devamlı fıs fıs ile suluyorum yosunu ve köklerini..
Peki diğer keiki ve ondan daha küçüğü de var :) onlar köksüz .. ana orkidenin durumuna göre yaşatma ihtimali var mı ?
Okuduğum yazılarda keikili dalı kesip suya koymayı öneriyorlar (çok az şeker katılalarak) Ancak diğer arkadaşların fikrini almak mantıklı olur.
B e t ü l
02-03-2015, 14:11
Herkese merhaba
Yaklaşık bir buçuk senedir sahip olduğum orkidemin şeffaf saksısını normal plastik bir saksıyla Kasım ayında değiştirdim. Aldığımda 4 yapraklıydı. Son iki yaprağını saksı değiştirmeden önce çıkarttı. Şubat'tan beri yeni 3 kök ve 1 çiçek dalı çıkarttı. Gelelim kafamdaki sorulara
1. Şeffaf saksı olmadığı için kökleri göremiyorum. Acaba benimkinin bir sıkıntısı mı var da birden böyle hem kök hem çiçek üretmeye başladı?
2. Son çıkardığı yaprak çok uzun(27 cm) ve kıvrık duruyor. Yönünü değiştirdim ama fayda etmedi. Normal mi?
Bu arada yapraktaki beyaz ve dıştaki köklerde olan lekeler aldığımda vardı. Yaklaşık 10 günde bir daldırma yöntemiyle suluyorum. Güneye bakan pencerenin önündeki sehpada duruyor.
Görüşlerinizi dört gözle bekliyorum...
B e t ü l
02-03-2015, 14:18
Bunlar da diğer resimler.
Hepsini tek mesajla yollayamadım.
B e t ü l
02-03-2015, 14:21
...
merhaba siteye yeni üye oldum, orkidemin ana gövdesinden yavru çıktı ve epey büyüdü,ve çiçek açma yönünde hem annede hem yavruda hiç bir gelişme yok, şimdi yavruyu ayırmak istiyorum,nasıl yapmalıyım,saksı biraz büyük gibi,ayırdıktan sonra aynı saksıya diksem olur mu .yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler
Merhaba arkadaşlar,
Forumun yeni bir üyesiyim ve yaklaşık 8 aylık orkide sahibiyim. Her gün ona bakmak onunla ilgilenmek çok hoşuma gidiyor. Küçükken de aşkmerdivenim vardı onu da çok severdim ama evin soğukluğu sebebi ile bir aile dostumuza vermek durumunda kalmıştık zamanında.
Konuya gelince:
https://yadi.sk/i/Kz9q2gKSfTweQ
Çiçeğimi budadıktan sonra yukarıda ki şekilde bir pet şişenin içine ya nasip diyerek bırakmış idim. Aradan bir kaç ay geçmesinin ardından filiz vermeye başladığını görünce muradıma ermiştim ki geçenler de arkadaşlar düşürdükten sonra birisinin ucu kırılmış düşmüş diğeri ise sağlam idi. Sağlam olansa sararmaya başladı :(((
https://yadi.sk/i/BcOB_gsBfTyFs
Ben de daha fazla filizlenen yere varmadan budayım istedim.
https://yadi.sk/i/oO8ZmRhMfTwYc
Budadıktan sonra o parçalar ne olmalıydı? Şimdi bu filiz vermekte olan dalları ne yapmalıyım? Önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar...
Ana gövdenin fotoğrafları ise bunlar:
https://yadi.sk/i/LKL8vb-FfTyWS
https://yadi.sk/i/nTqkvTxVfTyZX
https://yadi.sk/i/1MN-RmObfTyav
Değerli görüşleriniz için teşekkürler...
Merhaba, ben 2013 aralıkta bir orkide edinmiştim geçen yıl mayıs ayında ise tamamen çiçek döktü, ben de 3. Boğumdan sonra budamıştım. Budadığım yerden vermedi ama yeni bir dal çıkarttı ve bu dal epey uzun büyüdü. Nihayet bugünlerde emeklerimin karşılığını aldım :) nasıl çoğaltabilirim acaba hiç bilmiyorum? Cevaplar için teşekkğrler şimdiden
mesut_yanik
15-05-2015, 13:11
Merhablar yeni üye oldum kusura bakmayın yeri yanlışsa ve arkadaşın açtığı konuya yazdığım için. Resimdeki gibi pembe cymbidium aldım eşime. Şu anda vazoya duruyor. Bunu saksıya almalı mıyız ya da ne zaman alalım. Bu konuda bilgili olmadığımız için cesaret de edemiyoruz =(
http://markacicek.com/image.php?thumb=pembe-orkide.jpg&w=380
Makikosan
23-05-2015, 08:41
Merhabalar.. orkidemle ilgili büyük bi sorunum var. yaklaşık bi yıl önce marketten almıştım o zaman durumu gayet iyi idi. 4-5 ay sonra şehir değiştirdim ve ondan sonra kökleri çürümeye başladı. acemi olduğum için kök çürümesi olduğunu o zaman fark etmedim. taa ki birkaç ay öncesine kadar. yaprakları da buruşmaya başlayınca bir terslik olduğunu anladım. yeni toprak ve saksı aldım. eski saksısından çıkartıp tüm ölü kökleri temizledim. sonra ne göreyim hiç kök kalmamış. ama yine de yeni toprak ve saksıya diktim onu. ümidim vardı hala. belki yeni kök çıkartır diye ama 1 ay oldu yapraktaki buruşmalar gitmedi. ben de az önce söktüm saksıdan kontrol etmek için ama yeni kök oluşumu göremedim öylece duruyor. yaprakları da hala buruşuk ama sararma falan olmadı yeşil halde. orkidemi nası kurtarabilirim lütfen yardımcı olun. (buarada aldığım toprağı da hiç beğenmedim öncekisi kabuklar halindeydi yeni aldığım uzun lifler kumsu tortular olan daha sıkı kurudugu zaman saksıda kalıp gibi duran bi toprak bu yüzden bana toprak da tavsiye edebilirseniz çok sevinirim) teşekkürler şimdiden. cevaplarınızı heyecanla ve merakla bekliyorum. umarım orkidemi kurtarabilirim...
Selçuk Boz
25-05-2015, 22:03
Merhabalar.. orkidemle ilgili büyük bi sorunum var. yaklaşık bi yıl önce marketten almıştım o zaman durumu gayet iyi idi. 4-5 ay sonra şehir değiştirdim ve ondan sonra kökleri çürümeye başladı. acemi olduğum için kök çürümesi olduğunu o zaman fark etmedim. taa ki birkaç ay öncesine kadar. yaprakları da buruşmaya başlayınca bir terslik olduğunu anladım. yeni toprak ve saksı aldım. eski saksısından çıkartıp tüm ölü kökleri temizledim. sonra ne göreyim hiç kök kalmamış. ama yine de yeni toprak ve saksıya diktim onu. ümidim vardı hala. belki yeni kök çıkartır diye ama 1 ay oldu yapraktaki buruşmalar gitmedi. ben de az önce söktüm saksıdan kontrol etmek için ama yeni kök oluşumu göremedim öylece duruyor. yaprakları da hala buruşuk ama sararma falan olmadı yeşil halde. orkidemi nası kurtarabilirim lütfen yardımcı olun. (buarada aldığım toprağı da hiç beğenmedim öncekisi kabuklar halindeydi yeni aldığım uzun lifler kumsu tortular olan daha sıkı kurudugu zaman saksıda kalıp gibi duran bi toprak bu yüzden bana toprak da tavsiye edebilirseniz çok sevinirim) teşekkürler şimdiden. cevaplarınızı heyecanla ve merakla bekliyorum. umarım orkidemi kurtarabilirim...
http://www.agaclar.net/forum/1382023-post2252.htm ;)
(http://www.agaclar.net/forum/1382023-post2252.htm)
madam mcora
11-07-2015, 17:11
merhaba... orkidem yeni bir yaprak çıkarıyor fakat eski yaprakları yumuşamaya ve büzüşmeye başladı.... az önce köklerine baktım kökler çok küçük ve sararmalar var yaklaşık 2 aydır bende yeni yaprak haricinde gelişme göstermedi... köklerinin güçlenmesi sağlamak ve eski yaprakların büzüşmesini önlemek için neler yapabilirim yardımcı olursanız sevinirim....şimdiden teşekkürler
orkidemde 3 ayrı oluşum var.
bunlar kök mü ?
çiçek sapımı?
teşekkürler
bunlar kök mü ?
çiçek sapımı?
teşekkürler
Sn. Meng67 orkidenizdeki oluşumlar kök gibi görünüyor.
Daha deneyimli arkadaşlar kesin yanıt verebilirler.
Foruma hoş geldiniz. :)
Aşağıdaki bölümde kendinizi tanıtır mısınız lütfen?
http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm
melis inanc
26-07-2015, 16:24
banada kök gibi geldi
feyzaelif
27-07-2015, 01:00
Merhaba , siteye yeni üye oldum yeni bir orkide sahibi oldum.Hediye olarak aldığım orkidem aldığım günden beri gayet iyi şuan 11 çiçeği 3 te tomurcuğu var. Fakat yapraklarında bazı oluşumlar meydana geldi. bir yaprağında yuvarlak bir kahverengi çöküklük var. diğer yaprağındada ince sulu kabarcıklar. ve beyaz bi şekilde içe çökerten oluşumlar var . ara ara da yapışkan bir sıvı oluyor yapraklarda. Ne olduğunu araştırdım fakat tam anlamıyla bulamadım yardımcı olursanız herhangi bir hastalık varmı öğrenmek istiyorum. Şimdiden teşekkürler.
feyzaelif
27-07-2015, 01:08
ayrıca orkidemin resimleride şu şekilde.
Tilki Mete
27-07-2015, 01:26
bunlar kök mü ?
çiçek sapımı?
teşekkürler
Kök..
melis inanc
27-07-2015, 10:03
feyzaelif orkideni fazla suluyor olabilirsin bence
feyzaelif
27-07-2015, 13:10
5 günde 1 suluyordum ama şuan 1 haftada 1 sulamaya döndürdüm. İlk geldiğinde hangi gün sulandığını bilmediğim için 2 3 gün içinde suladım ondan kaynaklanmış olabilirmi . Yoksa bu bakteriyel ya da mantar tarzı bir hastalığa benziyormu. Bazı yapraklarında beyaz çöküntü oluşumlarıda ufak ufak var gibi.
bizde öyle düşünmüştük fakat emin olamamıştık
bilgi için teşekkürler arkadaşlar
peki bu çıkan köklerin, çiçek dalının habercisi olduğunu söyleyebilirmiyiz..
Tilki Mete
02-08-2015, 12:49
bizde öyle düşünmüştük fakat emin olamamıştık
bilgi için teşekkürler arkadaşlar
peki bu çıkan köklerin, çiçek dalının habercisi olduğunu söyleyebilirmiyiz..
Kökle dal çok farklıdır . Kök çıkınca dal çıkıcak diye kaide yok .
Dalın çıkması için biraz geceleri serin esintelere mağruz kalması gibi durumlar var sabredin dal da çıkaracaktır ..
T.C.ÖzkanKARASU
05-08-2015, 21:52
Merhaba
Aranıza yeni katıldım ve soracaklarım var;
Kış aylarında kullanmak için140x60x40 cm ebadlarında bir sera aldım 4 raflı fakat ben orkideleri koyacağım için sanırım sadece 2 raf kullanabileceğim, evim klima ile ısınıyor bu yüzden bu serayı başka bir odaya kurup alttan ufo ayak ısıtıcısı ile 20-24 derce arasında ısıtmayı ve geceleri 13-15 dereceye **** ne kadar düşerse o kadar düşürmeyi düşünüyorum, ayrıca birde led bitki lambası aldım o da 50 x 15 cm boyutunda mavi ve kırmızı ledlerden oluşuyor. Bu ısı değişimleri ve led aydınlatma ile çiçeklerimden daha iyi verim alacağımı düşünütorum, nem için de tabana su dolu bir kap yeterli olur sanırım. Bence tek sorun havalandırma gibi görünüyor. Seranın altı tamamen kapalı değil buradan gelecek hava yeterli olurmu yoksa bir fan yardımıyla hava akışı vermelimiyim. Şimdiden teşekkürler...
Bunlar köktür değil mi? (Soldaki ve arkasındaki)
573615
-Doğadan-
02-09-2015, 19:24
Bunlar köktür değil mi? (Soldaki ve arkasındaki)
573615
Sn jakin
3 günlük araştırmamın sonucunda %100 köktür diyebilecek bilğiye sahip oldum :) kökler aşşağıya doğru gitmelerini sağlayın..
Benimde orkidem var çiçek sapini kestim 1 yıl oldu hala yeni bır sap oluşmadi :(
asiltürk
20-09-2015, 10:21
Herkese merhaba
Yaklaşık bir buçuk senedir sahip olduğum orkidemin şeffaf saksısını normal plastik bir saksıyla Kasım ayında değiştirdim. Aldığımda 4 yapraklıydı. Son iki yaprağını saksı değiştirmeden önce çıkarttı. Şubat'tan beri yeni 3 kök ve 1 çiçek dalı çıkarttı. Gelelim kafamdaki sorulara
1. Şeffaf saksı olmadığı için kökleri göremiyorum. Acaba benimkinin bir sıkıntısı mı var da birden böyle hem kök hem çiçek üretmeye başladı?
2. Son çıkardığı yaprak çok uzun(27 cm) ve kıvrık duruyor. Yönünü değiştirdim ama fayda etmedi. Normal mi?
Bu arada yapraktaki beyaz ve dıştaki köklerde olan lekeler aldığımda vardı. Yaklaşık 10 günde bir daldırma yöntemiyle suluyorum. Güneye bakan pencerenin önündeki sehpada duruyor.
Görüşlerinizi dört gözle bekliyorum...
Sayın B e t ü l hanım orkideler için şeffaf saksı tercih ederseniz daha iyi olur çünkü orkidenin köklerinin gelişmesini çürümesini en önemlisi de suya ihtiyacı olup olmadığın görebilirsiniz.
asiltürk
20-09-2015, 10:28
merhaba siteye yeni üye oldum, orkidemin ana gövdesinden yavru çıktı ve epey büyüdü,ve çiçek açma yönünde hem annede hem yavruda hiç bir gelişme yok, şimdi yavruyu ayırmak istiyorum,nasıl yapmalıyım,saksı biraz büyük gibi,ayırdıktan sonra aynı saksıya diksem olur mu .yardımcı olursanız sevinirim.teşekkürler
Bence biraz daha bekleyin derim toprağını iyi bir toprakla değiştirebilirsiniz ayrıca yavruyla anneyi ayrı ayrı küçük saksılara dikmek daha iyidir. sıvı compo orkide gübresi verirseniz bitki dahada iyi beslenir
asiltürk
20-09-2015, 10:51
Bunlarda mi kök acaba
Sayın tgcylc orkideniz sağlıklı görünüyor porselen tabak gibi bir çiçek saksısı altlığına koyarsanız köklerinin kuruluğunu su ihtiyacı olup olmadığını daha rahat takip edebilirsiniz orkide kökleri sürekli suda temas ederse gelişim durur. Bol Işıkta gelişimleri çok güzel olur (direk güneşte değil)
Çok teşekkür ederim hemen altlık koyuyorum :)
merhaba 3 adet değişik renklerde phalanopsisim var çiçekler dökülünce dalları dibinden kesmiştim, sonradan ögrendimki aynı dallar üzerinden tekrar çiçeklenme oluyormuş, acaba orkidemden tekrar yeni dallar alabilirmiyim.
Herkese kolay gelsin nedense bu tip sorulara hiçyanıt verilmemiş vakit bulabildiğimce okuyorum forumu.bende de 7-8 adet orkide var en eskisi 9 senelik yenisi altı aylık.eski orkidelerim 2 sene oturduğum eve hiç alışamadılar çiçek vermediler sapları kurudu,kestim ve aylardır sapsız duruyorlar.şimdiki evim çok güzel Güneş alıyor sulamaya vs dikkat ettiğimi umuyorum,en azından 9 senedir suladığım şekilde devam ediyorum ama hiç sap çıkmıyor.bu arada yapraklar gayet iyi durumda hemen hepsinden yeni yapraklar çıkıyor.Saksı-toprak Alıp Kök temizleyerek saksılarını değiştirmeyi düşünüyorum başka yapabileceğim birşey var mıdır?
engindokur
13-10-2015, 23:04
Arkadaşlar sphagnum yosunu nu ve keiki hormonu nu bulamıyorum bursadan. Yardım edecek varmı acaba
engindokur
13-10-2015, 23:07
Arkadaşlar budadıdığımız orkidenin kesik olan tarafını atmaya Kıyamadım belki yavru verir diye ve bu yüzden de kesik olan dalın alt tarafina ağaç yosunu sarıp bağladım ve vilmorin marka vitamin li suya koyup yarım litrelik su sitesinin içine koydum bakalım ne olacak. Acaba başka garanti yöntem bile varmı acaba.
casperia
16-10-2015, 16:27
Sayın engindokur.
ben sphangium yosunu ve keiki hormununu yurtdışı sitelerinden almıştım. keiki hormonu işe yarıyor ama yüzde yüz başarılı olamadım (yeterli şartları oluşturamadığımı düşünüyorum)
Budadığınız orkidenin kök verip çiçekleneceğini düşünmüyorum.yine de başarılar.
Cumhur Tonba
17-10-2015, 09:30
Bizim küçük sebo kardeşimiz paylaşmış bunu.
Ne bakım ister, ne gübreleme, ne de ilaç
581281
engindokur
18-10-2015, 20:14
Genta marka humuslu orkide toprağı nasıldır acaba
gulactikiz
19-10-2015, 23:34
merhaba herkese. anneme hediye almıştım bu orkideyi. geçen sene ilk budamayı işaretli ve zaten belli olan yerden ikinci boğumun bir kaç cm üzerinden yaptık. bu sene nereden yapmalıyız budamasını bilemedik. işaretlediğim 1. noktadan mı, 2. noktadan mı yapmalıyız? ya da başka bi yerden mi yapılmalı.
Charlaux
20-10-2015, 00:24
merhaba herkese. anneme hediye almıştım bu orkideyi. geçen sene ilk budamayı işaretli ve zaten belli olan yerden ikinci boğumun bir kaç cm üzerinden yaptık. bu sene nereden yapmalıyız budamasını bilemedik. işaretlediğim 1. noktadan mı, 2. noktadan mı yapmalıyız? ya da başka bi yerden mi yapılmalı.
Orkide dali kurumadigi surece budanmaz (budamak terimi zaten yanlis) kurumaya baslamisa bir goz geriye gidilir goz kalacak sekilde kesilir.
Merhaba
Benim orkidemin 2 yıldır dalı uzamıyor. Kökleri gayet sağlıklı. Dal çıkması için ne yapabilirim lütfen yardımcı olurmusunuz.
mühendis57
03-11-2015, 13:27
Merhaba
Benim orkidemin 2 yıldır dalı uzamıyor. Kökleri gayet sağlıklı. Dal çıkması için ne yapabilirim lütfen yardımcı olurmusunuz.
Merhaba
Resimlerde Orkidenizin alt yapraklarını kopardığınız görülüyor.Alt yapraklar iyice sarardıklarında zaten hafifçe çekmeyle koparlar yaprakları bunun dışında koparmamanızı öneririm.
Orkidenizin yeniden çiçek sapı çıkartması için,
1- muntazam şekilde gübre uygulamalı ve aşırı sulama yapılmamalı
2-yapraklara akşamları sü püskürtmelisiniz
3- akşamları hafif esinti almasını sağlamalısınız
4- ortam sıcaklığının da 16-20 arasında hatta biraz daha düşük olmasını sağlamanız gerekir.
Kısacası iyi bir bakım yapmanız şart. forum sayfalarında aklınıza takılan çoğu soruya cevap bulabilirsiniz.
Orkidelere uygulayacağınız gübrenin npk oranları dengeli olmalıdır 20-20-20, 10-10-10 gibi olmalıdır bu oranlar gübre ambalajları üzerinde yazar buna uygun bir gübre ile 2 haftada bir gübreleme yapın.Bunlara ilaveten ambalajlarında +me yazanlar daha güzel olur.Yapraklar üzerindeki tozları ıslak bezle silin.
Siz orkidenize özen ve itina gösterirseniz o da bunun ödülünü mutlaka size verecektir. :)
Bol çiçekli günler dileklerimle...
En iyi kalite New Zealand sphagnum moss'u cambahce@gmail.com'dan temin edebilirsiniz. Keiki ve koklendirme hormonu da ellerinde var.
Herkese kolay gelsin orkidemin topraginda pamukcuk olusumu oldu degisturdim temizledim tekrardan olusum basladi kurtulamiyorum ne yapmam lazim lutfen yardim
Bu nedir ayrica arkadaslar
mühendis57
18-11-2015, 09:40
Ve bu nedir :(
Merhaba
orkide harcınızda oluşan olumsuzluklar için öncelikle saksı harcınızı dezenfekte edin.Bunu ben şöyle yapıyorum önce eski bir tencere içerisinde çam kabuklarını kaynatıyorum soğuyunca da suyunu süzüp poşete koyup buzdolabının depfreze bölmesine alıp 5-6 saat tutuyorum.Siz de böyle yapabilirsiniz.
Ayrıca orkidenizin tüm kök ve gövde aksamını su altında yıkamanız gerek fakat klorlu şebeke suyu kullanmamanız gerek.
Kök ve yaprakların çürüklerini kesin,yaprakları ıslak bez ile silin.
sonra tekrar orkidenizi çok derin olmayacak şekilde dikin.
sulama düzenine dikkat edin.geceleri 2-3 saat hafif esinti almasını sağlayın.
Kolay gelsin...
mühendis57
18-11-2015, 09:42
Bu nedir ayrica arkadaslar
Çıkan çiçek dalı gibi görünüyo ama biraz daha büyüyünce tam belli olur
Berk.bil
22-11-2015, 00:20
Herkese iyi geceler yeni üye oldum bugün bir orkide aldım tam ortasından çiçek dalı çıkmış böyle bir orkideniz varmı yaprak vermez dal keiki verir belki yoksa ölür dediler deneyimli olanlar bilgi verirmisiniz?
leylacan
24-11-2015, 13:49
merhaba, orkidem dalından yavru vermişti.. Ayırmak için kökleri yeterince uzasın diye beklerken yavrudan iki tane çiçek dalı verdi. Şimdi yavruyu kesip ayırsam çıkan iki dalı yeterince besleyebilir mi? Yoksa bu şekilde bırakıp çiçeklenme sonunda mı ayırmalıyım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
mühendis57
24-11-2015, 15:25
merhaba, orkidem dalından yavru vermişti.. Ayırmak için kökleri yeterince uzasın diye beklerken yavrudan iki tane çiçek dalı verdi. Şimdi yavruyu kesip ayırsam çıkan iki dalı yeterince besleyebilir mi? Yoksa bu şekilde bırakıp çiçeklenme sonunda mı ayırmalıyım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler
Merhaba
Bence çiçek dalını kesin bir süre sonra da ana bitkiden ayırın yavru bitkiniz kökleri geliştirmeye çalışsın.O köklerle çiçek dalını beslemesi zor gibi.
evandevan5
21-12-2015, 12:31
kök kısmından bir kök alıp çoğaltmak gibi bir şansımz hic yok galiba.
elif_akbalik
22-12-2015, 10:59
merhabalar. 1 yıldır yaprak çıkıyordu sap çıkmıyordu. şimdi kök kısmında bir şey çıktı. sizce bunlar yeni kök filizleri mi yoksa sap mı? 589811
Benim iki orkidem var 1 tanesi çok neşeli ve yaprakları canlıydı ama bir gece soğuk odada unutmuşum yaprakları morardı ne yapabilirim acaba diğeride yaprakları puruştu ve yapraklarının orta kısımları sarardı ona ne yapabilirim fotoğraf yükleyemedim
mühendis57
11-01-2016, 10:03
Benim iki orkidem var 1 tanesi çok neşeli ve yaprakları canlıydı ama bir gece soğuk odada unutmuşum yaprakları morardı ne yapabilirim acaba diğeride yaprakları puruştu ve yapraklarının orta kısımları sarardı ona ne yapabilirim fotoğraf yükleyemedim
Merhaba,
soğuktan dolayı eğer zarar gördüyse çok fazla yapacağınız birşey yok bir süre kendi haline bırakın gövde ve yapraklarda canlı kısımlar varsa kendini toparlar.
Gardenias
10-03-2016, 23:02
Merhaba..Ben de aranıza yeni katıldım ve kendi tecrübelerimi de sizinle paylaşmak istiyorum.
Orkideler bence en güzel yetiştirilecek ev bitkisi..Neden derseniz çiçek açtılar mı çiçekleri çok uzun süre dayanıyor ve fazla bir bakım istemiyorlar,biraz ışık almaları ve çok az sulamak yeterli...Kesinlikle alttaki tabağında su birikmeyecek..Biraz ışık görmeleri, çiçek açmaları için yeterli..Burada ,forumda dikkatimi çeken ;herkes orkidelere aşırı kompleks bitkilermiş gibi yaklaşıp,durumu, işi ve bakımı çok zorlaştırıyorlar.Oysa durum böyle değil ve burada size orkidelerle ilgili çok önemli bir tüyo vereceğim.Aslında ;orkideyi çiçek açtırmanın sırrını açıklayacağım.Böylece orkideniz çiçeksiz kalmayacak.. Zaten en önemli hususta bu olsa gerek..Orkideyi orkide yapan çiçeği..Bence bu kadar kompleks davranışlara hiç gerek yok...
Ben bir tıp doktoruyum.Cerrahım..Ve şimdi kendi bulduğum sırrı size açıklayayım:Orkideye her su verdiğinizde toprağına B vitaminleri içeren bir vitamin hapı koymanız (insanların kullandığı B komleks vitaminlerinden) yeterli.Böylece orkideniz hiç çiçeksiz kalmayacak ve oldukça da sağlıklı olacaktır.pAHALI vİLMORİNLERE,gENTALARA VS. HİÇ Mİ HİÇ GEREK YOK.Sadece B vitamini o kadar..Siz de böylece, güzel orkidelerinizin keyfini çıkartacaksınız.2 yılda bir de orkidenin toprağını değiştirmeyi unutmayın lütfen...Su verirken dikkat! Fazla sulamayın, kesinlikle tabağında sulu bırakmayın..
Herkese; bol çiçekli orkideleriyle güzel günler dilerim..
Gardenias
10-03-2016, 23:05
Orkideye 10 günde bir su vermek genelde yeterli oluyor.Bu kadar zahmetsiz ve bir o kadar da muhteşem çiçekleriyle ihtişamlı olan bir ev çiçeği gördünüz mü siz?
sar-dunya
11-03-2016, 08:59
Ben bir tıp doktoruyum.Cerrahım..Ve şimdi kendi bulduğum sırrı size açıklayayım:Orkideye her su verdiğinizde toprağına B vitaminleri içeren bir vitamin hapı koymanız (insanların kullandığı B komleks vitaminlerinden) yeterli.Böylece orkideniz hiç çiçeksiz kalmayacak ve oldukça da sağlıklı olacaktır.pAHALI vİLMORİNLERE,gENTALARA VS. HİÇ Mİ HİÇ GEREK YOK.Sadece B vitamini o kadar..Siz de böylece, güzel orkidelerinizin keyfini çıkartacaksınız.2 yılda bir de orkidenin toprağını değiştirmeyi unutmayın lütfen...Su verirken dikkat! Fazla sulamayın, kesinlikle tabağında sulu bırakmayın..
Vitamin tabletleri -genelde- koruyucu filmle kaplı olduklarından eriyip toprağa karışmaları problem olacak, tabletler ezilip mi konuyor? Tablet içeriği suda eriyince karşılaşılacak o kötü koku nasıl çözülüyor? Tabletlerin faydasını kontrollü bir deney ile mi tespit ettiniz? Musluktan akan suyunuza bir yerlerden nitrat ve fosfat karışıyor olmasın -ki ben tıp doktoru değilim, bu durumun sakıncalarını benden iyi bilirsiniz.
Öte yandan sağlıklı insanlardan farklı olarak sağlıklı bitkilerin kendi B vitaminlerini ürettikleri yazıyor birçok yerde. Tohumdan orkide için bir vitamin karışımına ihtiyaç olacaktır ama bunun da konumuzla çok ilgisi yok.
Doku_Kültürcü
11-03-2016, 13:26
Merhaba..Ben de aranıza yeni katıldım ve kendi tecrübelerimi de sizinle paylaşmak istiyorum.
Orkideler bence en güzel yetiştirilecek ev bitkisi..Neden derseniz çiçek açtılar mı çiçekleri çok uzun süre dayanıyor ve fazla bir bakım istemiyorlar,biraz ışık almaları ve çok az sulamak yeterli...Kesinlikle alttaki tabağında su birikmeyecek..Biraz ışık görmeleri, çiçek açmaları için yeterli..Burada ,forumda dikkatimi çeken ;herkes orkidelere aşırı kompleks bitkilermiş gibi yaklaşıp,durumu, işi ve bakımı çok zorlaştırıyorlar.Oysa durum böyle değil ve burada size orkidelerle ilgili çok önemli bir tüyo vereceğim.Aslında ;orkideyi çiçek açtırmanın sırrını açıklayacağım.Böylece orkideniz çiçeksiz kalmayacak.. Zaten en önemli hususta bu olsa gerek..Orkideyi orkide yapan çiçeği..Bence bu kadar kompleks davranışlara hiç gerek yok...
Sayın Gardenias,
Doku kültürü yaptığımızda besin ortamına 10mg/l thiamin + 0,5 mg/l Nicotinic acid + 0,5 mg/l pyridoxine.HCl ilave ediyoruz. Steril ortamda bitkiler için çok yararlı. Ama, B vitaminlerini bitkiler kadar küfler ve bakteriler de çok seviyor. B vitamini verdiğinizde bu rakip mikroorganizmaları bertaraf edecek maddeler de veriyor musunuz?
Doku_Kültürcü
11-03-2016, 14:44
merhabalar. 1 yıldır yaprak çıkıyordu sap çıkmıyordu. şimdi kök kısmında bir şey çıktı. sizce bunlar yeni kök filizleri mi yoksa sap mı? 589811
Yukarıya doğru gelişen çiçek sürgünü, destek çubuğunun yanından görünen ise kök.
Gardenias
11-03-2016, 16:23
Özellikle B12 vitamini de içeren BenexolB12 veya Bemix tablet veya B vitamini içeren ampul ve damlalar da dahil olmak üzere; hepsinde ilacı koyup sonra sulama yapınca , bütün orkideler istisnasız, belirli bir müddet sonra -hiç açmayan orkide dahi- tomurcuğa yatıyor ve sonra çiçek açıyorlar.Çiçekleri de çok uzun ömürlü olduğundan ,orkide şenliği başlıyor.Orkidenin çiçek açma sırrı bu: her sulama öncesi B vitaminleri komplexi verip ardından sulama yapmak.İstisnasız bütün orkideler buna çiçeklenerek yanıt veriyorlar.Ancak orkidenin toparlanıp, tomurcuğa yatıp, çiçek açması tabii ki zaman alıyor.(Günü geçmiş B vitaminleriniz varsa atmayın orkideye verin..)
Bunun haricinde orkideler biraz ışık alan bir yerde olmalı..Hava akımlarından etkilenmemeli...(Örneğin klima karşısındaysa orkideler ve çiçekleri bozuluyorlar) Bir de orkideler suyu pek sevmiyorlar.Çok sulamamalı,kesinlikle tabağında, yanlışlıkla da olsa, su birikmemeli..Yerlerini de çok fazla değiştirmeyin..
B vitaminlerinin toprakta küf yaptığını hiç görmedim.Orkide yalnız çiçek açmakla kalmıyor,yaprakları da sağlıklı oluyor gördüğüm kadarıyla..B komplex vitaminlerini mutlaka deneyin, orkidelerinizin çiçeksiz kalmadığını göreceksiniz...
Bir de forumda, sularken yapraklarına su değdirmeyin denmiş; ama benim tecrübem yaprakların tam çıkış yerine azıcık su koyduğunuzda zaten o suyu hemen çekiyor ve bunu sürekli diyelim ki gün aşırı veya hergün çok az miktarda su ile yaptığınızda, bu orkide hemen orta kısmından çok kısa sürede yeni bir yaprak vererek ,bu yaprakların göbek kısmına az su koymanıza-bir nevi yapraklarının göbeğine banyo yaptırmanıza- güzel bir şekilde cevap veriyor.Orkidenin de ne kadar çok yaprağı olursa o kadar çok çiçek açıyor.Bu;yaprakların çıkış yerinin ortasına su koyma uygulamasını hangi orkidede yaptıysam hemen hepsi yeni yavru yaprak vererek cevap verdi.Yaprak çıkış yerlerinin ortasına enjektörle veya tatlı kaşığıyla azıcık su koymanız hoşlarına gidiyor, hemen yeni yaprak oluşumunu sağlıyor bu ...
Bu uygulamaları ;muayenehanem başka bir adresteyken ,yani başka bir su şebekesinden su alırken de yaptım.Yeni muayenhanede de..Hepsinde aynı sonuç...; B vitamini sonrası hepsi -su şebekesinden, yani muhtemel azot ve nitrat sızıntısından bağımsız olarak -sağlıklarına kavuşup kısa sürede çiçek açıyorlar.
Önceden orkidelere fosfor da vermiştim çiçek açmaları için.(MAP)-Mono Amonyum Phosfatı toprağına tuz gibi ekmiştim.Bunu sevmiyorlar.Bu yüzden 2-3 orkideyi kaybettim.
Çiçek açmaları fosforla alakasız.Magnesium Sülfat(Epsom Salt-İngiliz Tuzu) denedim.Gene, bu kadar başarılı değil.Ama orkidenin çiçek açma sırrı ; her sulamadan önce onlara B komplex vitamin vermekten geçiyor.Tabletin toprakta kalması hiç bir sıkıntı oluşturmuyor.Ayrıca bir mikrop öldürücü veya başka bir uygulama yapmıyorum.
Diğer çiçekler için de kemdimce bulduğum ve garantili çiçek açtırma yöntemleri var.Onları da sırası geldikçe ilgili forumlara yazarım inşaallah..
Güzel çiçekli orkidelerinizle, güzel geçireceğiniz günler dilerim..
Doku_Kültürcü
11-03-2016, 17:28
Yaprakların tam çıkış yerine su gelmesin denilmesinin sebebi "Taç Çürümesi" denilen hastalıktan korunma içindir. Bu bölge özellikle kuru tutulması gereken kısımdır. Patojen burada çimlenir ve bitkiyi öldürür. Tuz eker gibi fosfor vermek çok fazla olur. 25-50 ppm fosfor yeterli. Bu da bir litre suda 92-185mg/l monoamonyum fosfata tekabül ediyor. Ve çiçeklenmeyle ilgili önemli nokta şu: Bütün koşulları sağlasanız bile bitkinin çiçeklenmesi için sıcaklığı 17-18 dercede tutmanız gerekiyor. Oda sıcaklığı şartlarında uyur gözlerden çiçek yerine "Keiki" denilen yavru orkide gelişimi olur. Ayrıntılı bilgi için: http://www.hrt.msu.edu/faculty/Runkle/Orchid/Articles/Growing_the_Best_Phalaenopsis_Part_2.pdf
http://www.hrt.msu.edu/faculty/Runkle/Orchid/Articles/Growing_the_Best_Phalaenopsis_Part_3.pdf
nebil1505
11-03-2016, 18:04
Orkidem 2 yıldır ç
çek açmıyor neden acaba?
Doku_Kültürcü
11-03-2016, 21:17
Bitkinizi 17-18 derece sıcaklıkta yaklaşık bir ay kadar tutmanız gerekiyor ki çiçeklensin.
ezgi0411
15-04-2016, 22:22
http://i.hizliresim.com/rM4oQP.jpg (http://hizliresim.com/rM4oQP)
Merhaba. Benim orkidemin kökleri çok uzadı ve saksı agırlık merkezi degiştiginden dolayı devrilecek duruma geldi. Bu durumda ben ne yapmalıyım ? Tesekkurler cevap için
Doku_Kültürcü
15-04-2016, 22:50
http://i.hizliresim.com/rM4oQP.jpg (http://hizliresim.com/rM4oQP)
Merhaba. Benim orkidemin kökleri çok uzadı ve saksı agırlık merkezi degiştiginden dolayı devrilecek duruma geldi. Bu durumda ben ne yapmalıyım ? Tesekkurler cevap için
Daha büyük bir saksıya dikin.
mrvgrrAlp
19-04-2016, 21:23
Orkideme ne oluyor. Çok güzel kokleniyor ve saksı daki kökleri de habire uzuyor. Yapragindaki kuru kabuğu kaldırdım ve durumu bu. Fotoğrafı yükleyebildim mi bilmiyorum. Lütfen yardımcı olun....
http://storage/emulated/0/DCIM/Camera/20160419_114914.jpg
mrvgrrAlp
19-04-2016, 22:25
606693
606694
606695
606696
Sanirim yükledim. Lütfen bilgi verin :)
Doku_Kültürcü
20-04-2016, 10:22
606693
606694
606695
606696
Sanirim yükledim. Lütfen bilgi verin :)
Mikrofungus olabilir, emin değilim. Sistemik bir fungisit ile (mesela carbendazim aktif maddeli) ilaçlayın. Özellikle bitkinin yapraklarının çıktığı orta noktayı ilaçlayın. Carbendazim, insanlara çok zehirli bir madde değildir, ama ilaçlamadan sonra ellerinizi 3-4 defa sabunla yıkayın.
mrvgrrAlp
21-04-2016, 09:46
Teşekkürler ederim Doku_Kültürcü peki bu ilacı nasıl temin edebilirim çiçekçilerde var mıdır?
Doku_Kültürcü
21-04-2016, 10:03
Teşekkürler ederim Doku_Kültürcü peki bu ilacı nasıl temin edebilirim çiçekçilerde var mıdır?
Genellikle çiçekçilerde bulunmaz. Tarım ilaçları satan bir dükkandan almanız gerekir. Eskiden eczaneler tarım ilacı satabiliyordu. Getirilen düzenleme ile bu yasaklandı.
powerçiçek
27-04-2016, 09:17
Orkidem resimlerde görülmektedir çiçek sapı çıkmadı. ne yapmalıyım.
Doku_Kültürcü
27-04-2016, 13:03
Bitkinizi 17-18 derece sıcaklıkta yaklaşık bir ay kadar tutmanız gerekiyor ki çiçeklensin.
Adalet Yağcı
27-04-2016, 23:12
İki ay önce güzel bir Quatris aldım, on gün kadar strese girdi, yerini yadırgadı, sonra alıştı.
Bir ay sonra seyahate çıktım, döndüğümde Quatris in tüm yaprakları sararmıştı, çekince hepsi de elime geliverdi.
Şimdi hiç yaprak yok, çiçek saplarının birkaç yerinde keiki olduğunu düşündüğüm minik yeşil oluşumlar var.
Kökler sağlıklı görünüyor.
Bu bitkiyi kurtarmam mümkün olabilir mi acaba?
İlk hali..
608521
608518
608519
608520
Doku_Kültürcü
28-04-2016, 00:57
İki ay önce güzel bir Quatris aldım, on gün kadar strese girdi, yerini yadırgadı, sonra alıştı.
Bir ay sonra seyahate çıktım, döndüğümde Quatris in tüm yaprakları sararmıştı, çekince hepsi de elime geliverdi.
Şimdi hiç yaprak yok, çiçek saplarının birkaç yerinde keiki olduğunu düşündüğüm minik yeşil oluşumlar var.
Kökler sağlıklı görünüyor.
Bu bitkiyi kurtarmam mümkün olabilir mi acaba?
İlk hali..
608521
608518
608519
608520
Eğer oluşanlar keiki ise, fotosentez yapabileceği için bitkiniz hayatta kalır. Saksıyı, musluk altına tutarak saksı harcını yıkayın, sonra saksıya 1-2 bardak menba suyu dökün (en iyisi saf su), hemen sonrasında orkideler için hazırlanmış sıvı gübreden saksıya uygulayın. Yazın 2-3 günde bir sulama yapın. Ayda bir gübreleme yapın. Her gübreleme öncesinde saksı harcını yukarıda anlattığım gibi yıkayın ki gübre birikmesi nedeniyle kökler ölmesin. Kolay gelsin...
Adalet Yağcı
29-04-2016, 00:06
Çok teşekkür ederim Doku Kültürcü.
Ben pek umut göremiyorum ne yazık ki :(
Önerilerinizi aynen uygulayacağım, keiki olup olmadığını kestiremediğim yeşil oluşumlar sanki kuruyor gibi, birkaç güne kadar kesin netice belli olur.
eralparda
31-05-2016, 22:19
Örkidemde nasıl dalından yaprak yani orkide çıkar
ebruli2012
01-06-2016, 09:30
aynı çicekten bendede var o dedikleriniz keiki bu cins orkide üremeyi cok seviyor benim suan 3 tane yavru var bir saksıda yaprak çıkarmaya başladı keikilerden sonra sonrada yeni bir dal verdi.
Adalet Yağcı
02-06-2016, 09:41
Uzun süredir Vilmorin Orkide besini kullanıyordum, ürünü alalı 5-6 seneyi geçtiği için yenisini almayı düşünürken Alman malı olan 10-52-10 granül besin geçti elime.
Bu besin için tavsiye edilen miktar; 5 L. suya 1 silme çay kaşığı oranı olmalıymış.
Kullananlardan olumlu geri dönüşler okuyorum ancak benim içim sizlere sormadan rahatlamayacak.
Bu ürün Orkidelerde olumsuz bir etki yaratabilir mi?
Diğer bütün çiçekli bitkilerde kullanılabilir mi?
Kısa bir süre önce Garden Koala serasında satılan 16-5-30 sıvı besin aldım, yukarıdaki ürünün neredeyse tam tersi oranlar.
Elimde yine Alman malı granül 20-20-20 besin var, bu da 5 L. suya 1 silme çay kaşığı oranında tavsiye ediliyor.
İyice kafam karıştı, daha önce Orkide besinlerinin dengeli olması gerektiği ile ilgili bilgileri bu başlıkta okumuştum.
Bu konuda yetkin bilgisi olan arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.
Bu besinlerden hangisini kullanmak daha isabetli olur?
Doku_Kültürcü
02-06-2016, 11:38
Uzun süredir Vilmorin Orkide besini kullanıyordum, ürünü alalı 5-6 seneyi geçtiği için yenisini almayı düşünürken Alman malı olan 10-52-10 granül besin geçti elime.
Bu besin için tavsiye edilen miktar; 5 L. suya 1 silme çay kaşığı oranı olmalıymış.
Kullananlardan olumlu geri dönüşler okuyorum ancak benim içim sizlere sormadan rahatlamayacak.
Bu ürün Orkidelerde olumsuz bir etki yaratabilir mi?
Diğer bütün çiçekli bitkilerde kullanılabilir mi?
Kısa bir süre önce Garden Koala serasında satılan 16-5-30 sıvı besin aldım, yukarıdaki ürünün neredeyse tam tersi oranlar.
Elimde yine Alman malı granül 20-20-20 besin var, bu da 5 L. suya 1 silme çay kaşığı oranında tavsiye ediliyor.
İyice kafam karıştı, daha önce Orkide besinlerinin dengeli olması gerektiği ile ilgili bilgileri bu başlıkta okumuştum.
Bu konuda yetkin bilgisi olan arkadaşlardan bilgi rica ediyorum.
Bu besinlerden hangisini kullanmak daha isabetli olur?
20-20-20 (N-P-K oranları) yaz ayları için olabilir. (N-P-K) 10-52-10, fosfor oranı yüksek bir gübre türü. Bu gübreyi çiçeklenmenin tetiklendiği, son bahar-kış aylarında uygulamanın daha doğru olacağını düşünmekteyim. Çünkü fosfor çiçeklenmeyi teşvik eder, sıcaklığın 17-19°C' düşmesi ise (1-1,5 ay kadar) çiçeklenmeyi tetikler.
Adalet Yağcı
02-06-2016, 12:34
Cevabınız için çok teşekkür ederim sayın Doku Kültürcü.
Duruma göre, Yaz mevsimi boyunca 20+20+20, sonbahardan ilkbahar sonuna kadar 10+52+10 kullanarak durumu koruyabiliriz diye anlıyorum.
Ayrıca birkaç ay dinlenmiş çiçeklenmeyen Orkideler için de 10+52+10 kullanılabilir sanıyorum.
Peki Garden Koala'dan aldığım fosfor oranı düşük sıvı besin 16+5+30 hakkında ne düşürsünüz?
Doku_Kültürcü
02-06-2016, 14:30
Cevabınız için çok teşekkür ederim sayın Doku Kültürcü.
Duruma göre, Yaz mevsimi boyunca 20+20+20, sonbahardan ilkbahar sonuna kadar 10+52+10 kullanarak durumu koruyabiliriz diye anlıyorum.
Ayrıca birkaç ay dinlenmiş çiçeklenmeyen Orkideler için de 10+52+10 kullanılabilir sanıyorum.
Peki Garden Koala'dan aldığım fosfor oranı düşük sıvı besin 16+5+30 hakkında ne düşürsünüz?
Azot ve potasyum oranları yüksek, çiçeklenme sonrasında kullanılabilir. Azot, yaprak gelişimini teşvik eder.
Esraceliik
18-07-2016, 12:10
Merhaba,
Orkidemin yaprak aralarindan kücük bir dal cikti... Kökmü yoksa cicek sapimi bilemedim .. Resimde gözüküyor sizce kökmü yoksa cicek sapimi?
Doku_Kültürcü
19-07-2016, 15:09
Merhaba,
Orkidemin yaprak aralarindan kücük bir dal cikti... Kökmü yoksa cicek sapimi bilemedim .. Resimde gözüküyor sizce kökmü yoksa cicek sapimi?
Kesinlikle kök.
orkidemi budadım sonra çiçek açtıktan sonra döküldü tekrar nasıl budamalıyım
Doku_Kültürcü
24-07-2016, 16:06
orkidemi budadım sonra çiçek açtıktan sonra döküldü tekrar nasıl budamalıyım
Tamamen kesip çıkartın. Bu daldan tekrar çiçek açma olasılığı olsa bile daha az sayıda çiçek açar. Dalı çıkardıktan sonra, eğer bitkinizi 17-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kadar tutarsanız tekrar çiçek dalı oluşturur, çiçek açar.
Kolay gelsin...
cryingwolf
25-07-2016, 12:26
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160725/d1ff101a7dbc956b8ff10c6d451dc7ae.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160725/ef48eaf150614b6feb99512d165bc8ab.jpg
benim orkidem çiçeklerini döktü. Ayrıca yaprağı ve bir tane dalı resimdeki gibi siyah. budamam ya da yaprağı köklemem gerekiyor mu?
Doku_Kültürcü
25-07-2016, 14:35
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160725/d1ff101a7dbc956b8ff10c6d451dc7ae.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160725/ef48eaf150614b6feb99512d165bc8ab.jpg
benim orkidem çiçeklerini döktü. Ayrıca yaprağı ve bir tane dalı resimdeki gibi siyah. budamam ya da yaprağı köklemem gerekiyor mu?
Bitkinize müdahale etmeyin. Fotosentez yapan tek bir adet yaprağı kalmış, onu da keserseniz bitkinin enerji sağlayan hiç yaprağı kalmaz, ölür.
ebrukedi
11-10-2016, 10:00
Merhabalar
Yaklasik iki hafta once markette suzuzluktan solmus bir orkide gorup satin aldim. Eve gelip hemen orkideyi suya koydum. Seffaf saksida agac kabunda yetismis. Cicekleri de uzerindeydi. Iki yapragi tamamen sararmis ama son verdigi iki yapragi yesil ve giderek sert oluyor. Ama saksida beyazimsi solucan gordum ve beyaz kucuk mantar olusuyor agac kabuklarinda. Ne yapmam gerekiyor.
escada35
15-10-2016, 20:41
Merhabalar benim orkidem fazla sulanmaktan dolayı çürüdü artık hiç su vermiyorum ama yaşama şansı sanırım kalmadı çöpe atayım mı artık? ne dersiniz bilenlerden yardım rica ediyorum. Teşekkürler
Doku_Kültürcü
16-10-2016, 10:37
Merhabalar benim orkidem fazla sulanmaktan dolayı çürüdü artık hiç su vermiyorum ama yaşama şansı sanırım kalmadı çöpe atayım mı artık? ne dersiniz bilenlerden yardım rica ediyorum. Teşekkürler
Tamamen ölmüş, canlı bir yeri kalmamış, yapılabilecek bir şey yok.:(
mraccent
16-10-2016, 17:36
merhaba
2 sene önce hediye gelen orkidemiz döktü ve sadece 4 adet yeşil yaprakları vardı.
ve geçen süre içinde sadece kök ve yeşil yaprak çıkardı. bir türlü yaprak açan dal çıkarmadı.
gün boyu günışığı alan bir alanda ve yaz aylarında tüm gün storlarımız inik durumdadır.
daha sabırla beklemeli miyiz?
takviye amaçlı solucan gübresini suyun biriken kabına ekledim. ve haftada 1 kere o kap dolana kadar altan sulama yapılmaktadır.
teşk.
Doku_Kültürcü
16-10-2016, 21:52
merhaba
2 sene önce hediye gelen orkidemiz döktü ve sadece 4 adet yeşil yaprakları vardı.
ve geçen süre içinde sadece kök ve yeşil yaprak çıkardı. bir türlü yaprak açan dal çıkarmadı.
gün boyu günışığı alan bir alanda ve yaz aylarında tüm gün storlarımız inik durumdadır.
daha sabırla beklemeli miyiz?
takviye amaçlı solucan gübresini suyun biriken kabına ekledim. ve haftada 1 kere o kap dolana kadar altan sulama yapılmaktadır.
teşk.
Daha önce çok yazdım ama bir kez daha tekrar edebilirim. Melez Phalaenopsis orkidelerinin (piyasada satılan bütün Phalaenopsisler) çiçeklenmeleri için 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kadar tutulmaları gerekir. Bu soğuklanma ihtiyacı karşılanmazsa çiçek açmazlar.
mraccent
17-10-2016, 08:56
Daha önce çok yazdım ama bir kez daha tekrar edebilirim. Melez Phalaenopsis orkidelerinin (piyasada satılan bütün Phalaenopsisler) çiçeklenmeleri için 16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kadar tutulmaları gerekir. Bu soğuklanma ihtiyacı karşılanmazsa çiçek açmazlar.
cevap için teşekkürler
çiçeklenme için hangi dönem uygun olacaktır?
16-18 dereceyi ancak loş /karanlık odamızda ayarlabiliriz.
aksi taktirde çiçek açtıramayacağız anlamına mı geliyor =/,
Doku_Kültürcü
17-10-2016, 13:54
cevap için teşekkürler
çiçeklenme için hangi dönem uygun olacaktır?
16-18 dereceyi ancak loş /karanlık odamızda ayarlabiliriz.
aksi taktirde çiçek açtıramayacağız anlamına mı geliyor =/,
Tamamen öyle, ama ışıklandırmayı da unutmayın. Bitkinin üzerine 20wat'lık bir GroLux akvaryum floresanı asın, buna bir zamanlayıcı bağlayın (timer). Günde 12-16 saat ışık alsın. Bitki karbondioksit ihtiyacı duyar. Odada 1-2 saat kalın bitkiye gerekli olan karbondioksidi nefesinizle sağlamış olursunuz.
ebrukedi
09-11-2016, 08:31
merhabalar
bir seneyi saglikli olarak beraber gecirdigimiz orkidem yapraginin dibinden yavru gibi birsey cikardi. Bu cicek mi yoksa yavruladi mi
632552
632553
hayriyeyagiz
09-11-2016, 22:04
Merhabalar
1,5 senelik orkidelerimle geçen süre zarfında yanlış budama,yaprak kopartma,kuruyan ve kırılan kökleri makasla kesme işlemlerini gören 2 adet orkidem var. Bunlardan biri yeniden filizlenerek çiçek açtı ve yenice anne kökten yapraklanma yaptı. Diğeri ise sadece defalarca yapraklanma yaptı. Ayrıca bana geldiklerinden beri saksıyı yarıya kadar su koyduğum halde bugünlere geldik.
hayriyeyagiz
09-11-2016, 22:35
http://i.hizliresim.com/LQkGbZ.jpg
http://i.hizliresim.com/A34GzB.jpg
hayriyeyagiz
09-11-2016, 22:39
http://i.hizliresim.com/lEJ44g.jpg
Kusura bakmayin resimkeri ayrı ayrı attım. Yeni çıkan yavru mu acaba?
hayriyeyagiz
09-11-2016, 22:42
http://i.hizliresim.com/LQkGbZ.jpg
http://i.hizliresim.com/A34GzB.jpg
Doku_Kültürcü
10-11-2016, 15:33
merhabalar
bir seneyi saglikli olarak beraber gecirdigimiz orkidem yapraginin dibinden yavru gibi birsey cikardi. Bu cicek mi yoksa yavruladi mi
632552
632553
Çiçek gibi görünüyor.
Doku_Kültürcü
10-11-2016, 15:42
http://i.hizliresim.com/lEJ44g.jpg
Kusura bakmayin resimkeri ayrı ayrı attım. Yeni çıkan yavru mu acaba?
Phalaenopsis orkideleri monopodial (tek gövdeli) orkidelerdir. Bu sıra dışı bir şey. Doku kültünde uygulanan hormon etkisiyle birden fazla gövde oluşturduklarını gördüm. Ama, doku kültürü koşulları çok farklı koşullardır.
Charlaux
22-11-2016, 14:02
https://www.youtube.com/watch?v=vVpEP_VmH3A
Agaclar.net Facebook sitesini takip edenlerin karsilasmis olabilecekleri bir video kanalinin linkini kopyaladim.Bitki videolarinin Turkce gerceklesmesini cok begensem de ve yapan kisinin samimiyetine inansamda ozellikle orkide videosu bolumundeki hatalari belirtmek istedim. Youtube kanali uzerinden sahsa ulasmayi tercih ediyordum ancak yorum kapatildigi ve olasi bir agaclar.net uyesi oldugunu dusundugumden buradan yazayim dedim.
1.Orkideler ekvatoral bitkiler degillerdir.Phalaenopsisten tutun endemik orkide turlerine kadar gerek Taiwan olsun,Cin olsun,Turkiye'de olsun gorulmekte. Turkiye'nin ve Cin'in ekvator kusaginda olmadigi ortada.Hindistan,Cin bizim bildigimiz orkidelerden ve oralarda ekvator bolgesi degil.Teyit etmek istedim yanlis bir bilgi vermemek icin.
https://www.msxlabs.org/forum/soru-cevap/215300-ekvatora-yakin-ulkeler-hangileridir.html
Orkide ne ekvatoral kusak bitkisidir ne de tropik bir bitkidir.Aksine cok cesitlilik gosteren dona dayanikli turleri bulunan bir gokkusagi skalasi gibidir.
2.Orkideler sadece serbest olan koklerden beslenmezler;Bahcemdeyiz'in dedigi serbest kokler aerial root olarak tabir edilen hava kokleridir. Bunun sebebi hava koklerinin havadaki oksijeni kullanmasidir.Saksi icinde kalan koklerde fotosentez yapar dolayisiyla Phalaenopsisler asla seffaf olmayan saksilara konulmamalidir (seramik saksi ornekleri mevcuttur ancak yine videoda oldugu gibi degildir sepet formundadir.Zaten dekorasyon disinda bitkiye zarar verecegi icin tercih edilmezler.) Koklerinin farkli olmasinin sebebi zaten birisinin hava digerinin hava alti koku olmasidir.Ikisinin ozellikleri farklidir.Ama seffaf saksi tekrar belirtiyorum secenek degil sarttir (katliam yapmak istemiyorsaniz)
3.Orkidelerin uzerine su spreylerseniz yaprak govde curumesine yol acabilirsiniz.Bunun yerine hava nemlendirici tercih edilmeli,ya da taban saksilara cakil tasi koyup platform yaparak cakil tasini sulamaktir (yani arada bir bosluk olacak)
6 dakikada verilen yanlislarin fazlaligi sebebiyle sizlerle paylasmak istedim.Ozellikle bilgi verirken gercekten bilginin dogrulugundan emin olmalisiniz.
Serenayy
23-11-2016, 10:56
Merhabalar. İki orkide mi de yaklaşık iki ay önce budadım. Biri açarken diğeri aksine kurudu tekrar budamam mı gerekiyor yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
orc_lord
08-01-2017, 01:33
Merhaba,
Evdeki aile üyelerimizden birisine aşağıdaki fotoğrafın aynısındaki gibi hediye olarak 3 dal phalaenopsis orkide geldi. Gerçekten oldukça güzel bir görünüm var, bakımı konusunda internette araştırma yaptım ancak yazık etmeden en iyi şekilde bakabilmek için yardımınıza ihtiyacım var :dilli:
İlk olarak orkide 1 hafta önce geldi, şoku atlatması amacıyla 1 haftadır salonda direkt ışık almayan yerde bekledi. İlk sulamayı yapmam gerekiyor ancak bunun dışında saksı konusunu netleştiremedim. Gelen beyaz seramik saksının içerisindeki orkidelerin her biri orkidenin kendine özel torfu ile dolu küçük şeffaf saksılara yerleştirilmiş. Saksının altı ve bu şeffaf saksıların üzeri ise beyaz çakıl taşları ile kapatılmış. Hiç bozmadan direkt sulayabilir miyim? Bu hali ile oldukça güzel görünüyorlar, birazcık ellersem bozulabilirler gibi geliyor. Herkes şeffaf saksı önermiş ama üçünü koyabileceğim genişlikte bulamayabilirim gibi geliyor, ne yapmam lazım bilemedim :confused:
https://ciceksepeticomscdn.akamaized.net/cicek/at582-1/L/3-dal-phalaenopsis-orkide-at582-1-2.jpg
Doku_Kültürcü
09-01-2017, 18:39
Büyük bir saksı içerisine yerleştirilmiş üç küçük saksıdan söz ediyorsunuz, doğru anladıysam. Genellikle büyük saksının dibinde havalanma için yeterli delik olmaz. Bitkileri ayırın. Orkide kökleri havadar bir ortam isterler. Havasız kalmamaları gerekir.
orc_lord
09-01-2017, 19:48
Evet dediğiniz gibi fotoğraftaki beyaz saksının içerisinde üç küçük şeffaf saksı var. Beyaz saksının tabanı ve bu şeffaf saksıların üzerinde de beyaz çakıl taşları mevcut. Bu arada şeffaf saksılar epeyi küçük diyebilirim. Nasıl ayırmalıyım? Direk olduğu gibi alıp çıkartayım mı yoksa her biri için marketten ayrı saksılar alarak taşıma işlemi mi yapmalıyım?
Doku_Kültürcü
10-01-2017, 18:13
Her biri için ayrı saksı alın.
Sutcuoglu
05-03-2017, 11:41
Önce çiçek vardibüyük dalda kurumaya başlayınca kestim tarcinladim geldiğinde altında kesilmiş dal vardı oda kurudu ne yapmam gerekiyor o dalİda kesiyimmi ve saksı değiştirme gerekir mi
Doku_Kültürcü
05-03-2017, 21:02
Önce çiçek vardibüyük dalda kurumaya başlayınca kestim tarcinladim geldiğinde altında kesilmiş dal vardı oda kurudu ne yapmam gerekiyor o dalİda kesiyimmi ve saksı değiştirme gerekir mi
Çiçekler solunca genelde dal kurur. Ama bu konu, bitkinin hangi Phalaenopsis türlerinin melezi olduğuna bağlı bir konu. Dalı bırakabilirsiniz, ya da kesebilirsiniz. Bu size kalmış bir konu. Keserseniz, gelecek yıl soğuklama (16-18°C sıcaklıkta 1-1,5 ay) ihtiyacı karşılandığında ana gövdeden tekrar çiçek oluşturur. Kesmezseniz, dal üzerindeki uyur gözlerden çiçek oluşur. Bazen, hem daldan hem de bitkinin ana gövdesinden çiçek oluşur. Bu, bitkinin genetiği ile ilgili bir konu.
masal_naz
04-04-2017, 21:54
Merhaba, bugün bir hastanede yaklaşık 10 tane çiçek dalı olan orkide gördüm ve çok şaşırdım. Tek gövdesi vardı, yarın tekrar gidicem resmini çekicem baska hıcbıryerde hörneniştim cinsi nedir acaba, benim evimde de 4 tane orkidem var ama güneş çok yetersiz, sadece sabah güneşi alıyor evim öğleden sonra güneş almıyor oyüzden çiçek de açmıyor yapılabilecek birşey varmı?
Merhaba,
Orkidem en son çiçeklerini ekim/kasım ayı gibi döktü o zamandan bu yana çiçek açmıyor. Ancak yeni farkettim ki yaprak çıkarıyor. Orkidemin sağlığının yerinde olduğunu anlayabilir miyim bu durumdan? Sıvı orkide besini vermeye ne zaman başlamalıyım?
644950
Doku_Kültürcü
21-04-2017, 18:58
Merhaba,
Orkidem en son çiçeklerini ekim/kasım ayı gibi döktü o zamandan bu yana çiçek açmıyor. Ancak yeni farkettim ki yaprak çıkarıyor. Orkidemin sağlığının yerinde olduğunu anlayabilir miyim bu durumdan? Sıvı orkide besini vermeye ne zaman başlamalıyım?
644950
Ayda bir defa gübreleme yapın. Gübreyi uygulamadan önce, saksı harcından 1-2 litre memba (şişe suyu) suyu geçirin. Bu bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarını uzaklaştıracaktır. Bu işlemin amacı, bitkinin köklerinin biriken gübreden zarar görmesini önlemektir. Suyu geçirdikten sonra, hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Yazın, 2-3 günde bir, kışın 5-7 günde bir sulayın. Sularken kullanacağınız şişe suyunun etiketindeki analiz raporuna bakın. Florür (F) varsa kullanmayın. Florürsüz su kullanın. Florür orkide için zehirlidir.
Ayda bir defa gübreleme yapın. Gübreyi uygulamadan önce, saksı harcından 1-2 litre memba (şişe suyu) suyu geçirin. Bu bir önceki gübrelemeden kalan gübre artıklarını uzaklaştıracaktır. Bu işlemin amacı, bitkinin köklerinin biriken gübreden zarar görmesini önlemektir. Suyu geçirdikten sonra, hazırladığınız sıvı gübreyi saksıya verin. Yazın, 2-3 günde bir, kışın 5-7 günde bir sulayın. Sularken kullanacağınız şişe suyunun etiketindeki analiz raporuna bakın. Florür (F) varsa kullanmayın. Florürsüz su kullanın. Florür orkide için zehirlidir.
Sayın Doku_Kültürcü,
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkürler, hemen uygulamaya başlıyorum.
İyi günler dilerim.
hoyacarnos
24-04-2017, 13:48
merhabalar öncelikle emeği geçen herkese teşekkürler çok güzel bir forum, hiç yeşil yaprak ve kök yok kurtarılabilir mi?
yeşilbahçecik
24-04-2017, 15:54
Merhabalar,
Orkidem ekteki resimde gördüğünüz gibi orta kısımdan gövde benzeri dal veriyor. Burdan çiçek mi açacak yoksa gövdesi mi büyüyor.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Charlaux
27-04-2017, 04:18
Merhabalar,
Orkidem ekteki resimde gördüğünüz gibi orta kısımdan gövde benzeri dal veriyor. Burdan çiçek mi açacak yoksa gövdesi mi büyüyor.
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Merhaba maalesef iyi bir durum degil ama simdilik endise edilecek bir durum yok.Orkidenizin durumu Ingilizce literaturde terminal spike diye gecen govdeden cicek dali cikmasi. Orkidenin buyuyup gelisebilmesi icin crown bolgesinden yaprak cikmasi gerekirdi. Sebepleri genetik sikinti ya da orkidenin govdesinde olusan hasarlar deniliyor genelde ancak aciklayabilecegimiz ve net budur diyebilecegimiz bir sebep yok. Tek bildigimiz orkidenin yeni yaprak uretmeyecegidir. Keikisi olmadigi surece bitki yaprak yenileyemez dolayisiyla yapraklar omrunu tamamlayinca (ki bu da bilinmeyen bir faktordur) olurler. Tabii cikacak olan keikininde bu hastaliktan etkilenme ihtimali yuksek oluyor cunku keiki bitkinin birnevi genetik kopyalanmasi. Keiki verilmesi genelde ozel turler icin istenilen birsey ancak NOID bir orkide oldugu icin en azindan deger kaybi olmayacaktir (Burada kastettigim deger elbette sizin orkidenize verdiginiz deger degil tur olarak degerdir)
yeşilbahçecik
28-04-2017, 06:12
Vermiş olduğunuz açıklayıcı cevap için teşekkürler Charlaux.
Merhaba herkese orkidem eve geleli 1 hafta oldu saksısını degistirdim. Internette okuduğum araştırdığım kadarıyla sulamasını vs yapıyorum. Ancak tohumlarında çok nadir de olsa yeşil minik bit gibi şeyler görüyorum. Ve ben çok tiksindiğim için elimle müdahale edemiyorum. Nasıl temizleyebilirim onları acaba?
laledevri
29-05-2017, 15:42
benim orkidem de yaprak çıkarması gereken yerden çiçek dalı çıkardı
Büymesi gelişmesi durur mu dersiniz???:(
laledevri
29-05-2017, 15:48
Çok değillerse kulak çubuğuyla temizleyin. Benim orkidelerimde de hem çiçek hem tohumlarda kırmızı örümcek türü minik minik böcekler sardı onları kulak çubuğu ve kürdanla temizledim.
iyice arınması için bir kaç gün arayla 2 hafta kadar kontrol ettim, gördüklerimi temizledim.
Charlaux
29-05-2017, 18:25
443. mesajda sordugunuz mesajin tipatip aynisi sorulmus ve cevabi sizden iki mesaj once verilmis. Arkadaslar rica ediyorum forumu kirletmemek adina basliklari okuyun,basliklari okumasaniz bile en azindan sizden onceki sahis ne sormus diye bakin.
Doku_Kültürcü
29-05-2017, 20:00
benim orkidem de yaprak çıkarması gereken yerden çiçek dalı çıkardı
Büymesi gelişmesi durur mu dersiniz???:(
Ne yazık ki Sayın Charlaux'un dediği gibi pek bir ümit yok gibi. Ama, bitkinizin yaprakları sağlıklı görünüyor. Şunu deneyebilirsiniz;
1. Bitkiyi çiçek oluşturma fazından çıkartmak. Bunun için bitkiyi, sıcaklığı 23-25°C olan bir yere alın.
2. Yapraklarına, yaprak diplerine 20mg/Litre benziladenin içeren çözeltiden püskürtün. Benziladenin tarım ilaçları satılan dükkanlarda EXILIS adıyla satılıyor. Ayrıca herhangi bir eczaneden alacağınız 1ml'lik insülin enjektörü ile (EXILIS içeriğinde 20gram/l benzil adenin bulunur) 1ml bu hazır çözeltiden çekin. 1litre su içerisine karıştırın ve bitkiye püskürtün.
Benziladenin sitokinin türüdür ve bitkiyi yeni sürgün vermeye zorlar (sıcaklık önemli, 23-25°C)
İyi şanslar.....
laledevri
30-05-2017, 12:52
Cevabınız için Teşekkür ederim Doku-Kültürcü
Sayın Tıp doktoru
Evdeki bemiks n 12 vitaminini orkidelerime verdim. Bütün orkidelerim öldü.
Senin tıp doktoruyum demenden aslında anlamıştım attığını. Günahı boynuna. Bütün orkidelerim kurudu.
A.B.V.
Charlaux
21-07-2017, 23:01
Sayın Tıp doktoru
Evdeki bemiks n 12 vitaminini orkidelerime verdim. Bütün orkidelerim öldü.
Senin tıp doktoruyum demenden aslında anlamıştım attığını. Günahı boynuna. Bütün orkidelerim kurudu.
A.B.V.
sn.adalet,
Buranin bir forum oldugunu ve kimsenin konunun uzmani olmadigini anlamaniz lazimdir. Burada bana birisi yorum yaptiginda o yorumu tartar,arastirir buna gore karar veririm ki bir kisinin cerrah olmasinin orkide yetistiriciliginde hic bir etkisi olmaz. Misal benim ya da bir baskasinin cerrah olmayisi orkide yetistiriciliginde ondan daha iyi olmayacagi fikrini vermez.
Kucuk bir arastirmayla
Human vitamins and medicine for orchids? (http://www.rv-orchidworks.com/orchidtalk/general-orchid-culture/29236-human-vitamins-medicine-orchids.html)
How to create a vitamin B1 solution? - Orchid Board - Most Complete Orchid Forum on the web ! (http://www.orchidboard.com/community/beginner-discussion/14369-create-vitamin-b1-solution.html)
B vitaminin cesitli uygulamalarda faydali olabilecegini gorebilirsiniz.Elbette bu yazilari okursaniz her ilac gibi oraninda onemli oldugunu goreceksiniz.
Bir ikincisi de sadece B vitaminine ihtiyac oldugu bilgisi zaten haddini fazlasiyla asan bir konu.B vitamini nitrojen fosfor veya potasyum sunabilir mi? gubrelerde npk orani vardir ve bu gubreleri kullanmada esastir.
Ve son olarak orkidelerde hastaliklar kolayca yayilabilir ve siz bunu anlamamis olabilirsiniz. Umarim bu size ve diger arkadaslarimiza bir ders olur cunku okumak,kavramak ve bilgiyi sorgulamak ozellikle forum gibi ortamlarda cok onemli.
Sen daha tip doktoru tabirindeki ironiyi anlamamışsın azizim. Daha ne konuşuyorsun .
Charlaux
28-08-2017, 01:31
Sen daha tip doktoru tabirindeki ironiyi anlamamışsın azizim. Daha ne konuşuyorsun .
Sizde benim verdigim ornegi anlamamis olacaksiniz ki o hatayi yapmissiniz ve herhalde yapacaksiniz.
Sn.Gardenias kendi verdigi ornekte cerrah kimligini kullanmis ve siz ona bir sekilde inanmayi tercih etmissiniz. Tip doktoru demesinden anlamaliydim diyorsunuz lakin arkadas kendi verdigi yorumda sir gibi laflarla zaten seni kandiriyorum demis. Pahali denilen Vilmorin orkide gubresi Koctas'ta 11 kusur liraya rafta. Zaten arkadas basta kendi tecrubelerim diye baslamis ki inanilmasi oldukca guc bir yazi. Kullandigi b vitaminin ne olcekte kullandigina dair bir yorum bile yokken siz bir kisinin yazisina guvenmeyi tercih ediyorsunuz. Ancak arastirma yapsaydiniz B vitaminin gercekten de belirli oranlarda faydali oldugunu gorebilirdiniz.
Kaldi ki sn.Mine Pakkaner gibi ziraat uzmanlari bile buradan bir oneri yaparken once bitkinin bir kisminda deneme yapin der ki butun orkidelerinize hic arastirmadan vermek gardenias'tan cok sizin gunahiniz oluyor. Cunku burasi bir forum ve burada paylastigimiz tum bilgiler dogru olmamaya musait. Insanlar iyi veya kotu niyetlerle sizi suistimal edebilirler.
Buranin bir forum oldugunu ve kimsenin konunun uzmani olmadigini anlamaniz lazimdir. Anlamazsaniz tum bitkilerinizin gunahi boynumuzda olacak sanirim :p
ali_arslan
01-10-2017, 13:24
Merhabalar 3 adet orkide var. Bir tanesinin çok yaprağı var ve yamulmaya başladı. Yapraklar budanirmi ne yapmam lazım.
Doku_Kültürcü
01-10-2017, 15:02
Merhabalar 3 adet orkide var. Bir tanesinin çok yaprağı var ve yamulmaya başladı. Yapraklar budanirmi ne yapmam lazım.
Genede, yapraklar fotosentez yapıp bitkiye enerji sağladığı için, budanmaz. Bitkiniz susuz kalmış olabilir. Veya, saksı harcı eskimiştir. Saksı harcını değiştirin. Saf su veya florür içermeyen memba suyu kullanın (etiketteki analiz raporuna bakın). Orkideler florürden hiç hoşlanmaz. Kışın haftada bir, yazın 2-3 günde bir sulayın. Ayda bir defa gübre verin. Gübre vermeden önce, saksı harcında bir önceki gübrelemeden kalan artıkları uzaklaştırma için 1-2litre memba suyu geçirin. Hemen sonrasında hazırladığınız gübre çözeltisini saksıya uygulayın.
nanemolla
02-10-2017, 14:21
iki mini orkidemi bu şekilde bir cam vazoya koydum taşların yarisina kadarda su var içinde nem için.iki haftadır içindeler ve dışına uzanan kökünden de hallerinin iyi olduğunu düşünüyorum.Arada su fislıyorum.inşallah kötüye gitmez sürekli kontrol ediyorum ama.:(
Doku_Kültürcü
02-10-2017, 21:04
iki mini orkidemi bu şekilde bir cam vazoya koydum taşların yarisina kadarda su var içinde nem için.iki haftadır içindeler ve dışına uzanan kökünden de hallerinin iyi olduğunu düşünüyorum.Arada su fislıyorum.inşallah kötüye gitmez sürekli kontrol ediyorum ama.:(
Orkideleri terraryum ya da palidaryuma koyacaksanız uymanız gereken kurallar var:
1. Kökler asla su içerisinde uzun süre kalmamalı. Eğer kalırsa, bu küf ve bakterilerin gelişmesini teşvik eder ve bitkiyi öldürür.
2. Kökler hava almalı. Phalaenopsis gibi epifit (ağaç üzerinde yaşayan) orkide türlerini terraryuma yerleştirecekseniz, bu bitkilerin köklerinde klorofil bulunur ve karbondioksit alıp fotosentez yaparlar. Bu nedenle bitkiyi bir ağaç kabuğu veya kütük üzerine bağlamanız iyi olurdu. Bu durumda ise her gün su püskürtmeniz iyi bir uygulama olur.
nanemolla
03-10-2017, 07:20
Ikibuçuk litrelik plastik kola şişesinin alt tabanının 4-5 cm yüksekliğinde kesip altına 4 delik açmıştım.Azcık yosun biraz ponza taşı ve çam kabuğu karıştırıp içine yerleştirmistim orkide köklerini.plastik kap görünmeyecek şekilde kenarlarinada kabuk koydum.içindeki su plastik kaba erismeyecek yükseklikte.Dikkatli bakınca aralardan alttaki bazı kökleri de görebiliyorum.sulamayı sadece fisfislayarak yapiyorum kabuklara.Bazı geceler içine nefes üfleyip plastik bi kapakla kapatıyorum.Küfe mantara dikkat ediyorum.Dedigim gibi bazı kökleri görebiliyorum.Takipteyim durum kötüye gidiyor gibi olursa hemen çıkaracağım içinden.
Sunlight
07-10-2017, 13:37
Merhaba. Ben yeni üye oldum fakat uzun süredir forumu takip ediyorum. Birkaç sorum olacaktı cevabını bulamadım da yardımcı olur musunuz?Öncelikle ilk defa orkide bakıyorum https://imgur.com/a/o5feG
Bu Compo'nun orkide besinini bugün aldım eve geldikten sonra arkadaki tarihi farkettim. Ne tarihi olduğunu bilmiyorum üretim mi son kullanım mı.Yine de kullansam bir şey olur mu çiçeğime? Bir de internette bazı sayfalarda orkidede çiçek varken kullanmayın yoksa döker diyorlar acaba bu doğru mu. Çiçekçim bana kullan dedi diye aldım. Cevaplarınızı bekliyorum.
Sunlight
07-10-2017, 13:38
Merhaba. Ben yeni üye oldum fakat uzun süredir forumu takip ediyorum. Birkaç sorum olacaktı cevabını bulamadım da yardımcı olur musunuz?Öncelikle ilk defa orkide bakıyorum https://imgur.com/a/o5feG
Bu Compo'nun orkide besinini bugün aldım eve geldikten sonra arkadaki tarihi farkettim. Ne tarihi olduğunu bilmiyorum üretim mi son kullanım mı.Yine de kullansam bir şey olur mu çiçeğime? Bir de internette bazı sayfalarda orkidede çiçek varken kullanmayın yoksa döker diyorlar acaba bu doğru mu. Çiçekçim bana kullan dedi diye aldım. Cevaplarınızı bekliyorum.
resim bu https://hizliresim.com/MaLd81
nanemolla
17-10-2017, 12:08
Sn üyeler aklıma bişey takıldı.Bu market orkideleri ikinci kalite orkideler mi?Eğer öyleyse kalitesinden kasıt dayanıklılıgımı( hastalıklara zararlılara karşı) yoksa çiçeklenme sayısı falan mı.Çünkü uygun fiyat olduğu için migrosdan alıyorum iyide bakıyorum ama zaman içerisinde çiçek sayısında azalma **** bir sene cicekliyse bir iki sene de çiçeğe güç yetiremeyip açmayacaksa devamını almak istemiyorum şahsen.
Doku_Kültürcü
17-10-2017, 13:47
Sn üyeler aklıma bişey takıldı.Bu market orkideleri ikinci kalite orkideler mi?Eğer öyleyse kalitesinden kasıt dayanıklılıgımı( hastalıklara zararlılara karşı) yoksa çiçeklenme sayısı falan mı.Çünkü uygun fiyat olduğu için migrosdan alıyorum iyide bakıyorum ama zaman içerisinde çiçek sayısında azalma **** bir sene cicekliyse bir iki sene de çiçeğe güç yetiremeyip açmayacaksa devamını almak istemiyorum şahsen.
Kesin olarak emin değilim ama,
1. Kaliteden kasıt, bitkinin doku kültürü laboratuvarından çıkıp saksıya dikildiği boyutu olabilir.
2. Başka bir anlamı da, ıslah sonucunda elde edilen çeşit, piyasaya sürüldüğünde, önceden beri piyasada bulunan çeşitlerden daha yüksek fiyata satılır. Bunlara özel çeşit de denilir.
Sorun, bir sene çiçek açıp diğer sene açmaması ise, Phalaenopsis orkidesinin bazı sıcaklık istekleri var. Bitki ne kadar kondisyonlu olsa da (mesela yaprak sayısının çok fazla olduğunu düşünün), bu sıcaklık şartları sağlanmadığı sürece çiçek açmaz. Bu şartlar şunlar: Kışın 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay tutmanız gerekiyor.
nanemolla
17-10-2017, 15:33
O zaman market orkidelerinde şartlar aynı şekilde sağlandığı taktirde(diğer pahalı orkidelere kıyasla)ciceklenmede bir sorun olmazmı diyorsunuz.Mesela aynı yaprak sayısı aynı bakım uygulandığında pahalı olan da market orkideside aynı çiçek sapı sayısını ve aynı kalitede çiçek verebilirmi.?
Doku_Kültürcü
18-10-2017, 20:49
O zaman market orkidelerinde şartlar aynı şekilde sağlandığı taktirde(diğer pahalı orkidelere kıyasla)ciceklenmede bir sorun olmazmı diyorsunuz.Mesela aynı yaprak sayısı aynı bakım uygulandığında pahalı olan da market orkideside aynı çiçek sapı sayısını ve aynı kalitede çiçek verebilirmi.?
Verir.
nanemolla
18-10-2017, 22:08
Yardımınız için teşekkür ederim sn Doku Kültürcü.
herkese merhaba. aranıza yeni katıldım. orkide,kaktüs,sukulentlere ilgim çok fazla. kendi çapımda bir şeyler yapmaya çalışıyorum. bonsai temin edip onunlada ilgilenmek istiyorum. sorum orkide içinde. bir orkidem var. 3.boğumdan budamıştım dallarını. çiçek açtılar. sonra dalların bir tanesi kurumaya başladı. diğeri dipten kurumaya başladı. dipten kuruyanı köke yakın yerden kestim. üstten kuruyanı kuruduğu yerden kestim. fakat dalları eski canlılığını yitirdi. o dallar tekrar gelişirmi özellikle dipten kestiğim? neler yapmam gerekir. yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler
nanemolla
20-10-2017, 17:16
Bilenler bilgilendir sizi ama benim bildiğim dalların kuruması sorun değil.çiçeklenme bittikten sonra dal kuruduğunda kesilir.Kendi tekrar cicekleneceginde yeni dal çıkarır.
nanemolla
26-10-2017, 19:20
659904
Orkidemdeki bu oluşum kök değil sanırım.haziranda da çiçekliydi ve sanırım yine çiçek sapı veriyor çok güzel.İnşallah çiçek sapıdır: ))
Bizim küçük sebo kardeşimiz paylaşmış bunu.
Ne bakım ister, ne gübreleme, ne de ilaç
581281
inanmıyorum çatıya 404 yapıştırmış zemine çıçek yetişmiş gibi hava atıyor
Sunlight
29-10-2017, 21:55
Benim sorularıma cevap verin lütfen ilk defa orkide yetiştiriyorum. Youtubeden bir çok bakım videosu izledim forumdaki her şeyi okudum ama sorunlarım var lütfen yardımcı olun. Bu aralar bilmediğim bi nedenden yaprağı siyahlaşmaya başladı. Şu açık renkli lekeler de önceden neden olduğunu bilmiyorum. Çiçekçiye sordum net bir şey demiyor kimse yardım etmiyor.
https://resmim.net/run/1wDqu2.jpg
Aldığımdan beri 2 kökü çürüdü.Bir de bazen küçük sinekler görüyorum gri,kahve renklerde acaba bu sinekler mi çürütüyor?
Sunlight
29-10-2017, 22:00
https://i.resimyukle.xyz/RBdMy6.jpg (https://resimyukle.xyz/resim/RBdMy6)
genel durum bu acaba hasta mı benden kaynaklı bir şeyler mi var ki. ordaki kesik kökü ben kestim içi boşalmıştı resmen :( yaprağındaki kesik çiçekçi yüzünden sararken kırmış orayı.Ama yaprağında lekeler yoktu sonradan oldu açıklı koyulu. Orkidem hasta mı?
Doku_Kültürcü
30-10-2017, 10:03
https://i.resimyukle.xyz/RBdMy6.jpg (https://resimyukle.xyz/resim/RBdMy6)
genel durum bu acaba hasta mı benden kaynaklı bir şeyler mi var ki. ordaki kesik kökü ben kestim içi boşalmıştı resmen :( yaprağındaki kesik çiçekçi yüzünden sararken kırmış orayı.Ama yaprağında lekeler yoktu sonradan oldu açıklı koyulu. Orkidem hasta mı?
Saksı harcı, zaman içerisinde parçalanır, üzerinde küf gelişimi olur. Bu küfleri yemek için gelen sinekler saksı harcı içerisinde yuvalanırlar. Bitkide, bu küfe bağlı olarak meydana gelmiş bir bozulma söz konusu. Sistemik bir fungisid ile ilaçlayın (mesela karbendazim içeren bir tarım ilacı kullanın).
Sunlight
30-10-2017, 14:05
Saksı harcı, zaman içerisinde parçalanır, üzerinde küf gelişimi olur. Bu küfleri yemek için gelen sinekler saksı harcı içerisinde yuvalanırlar. Bitkide, bu küfe bağlı olarak meydana gelmiş bir bozulma söz konusu. Sistemik bir fungisid ile ilaçlayın (mesela karbendazim içeren bir tarım ilacı kullanın).
Yanıt için teşekkürler. Daha alalı bir ay oldu bu orkideyi bu kadar çabuk bozulmuş olmasına ya da çiçekçinin onu bu şekilde satmasına çok şaşırdım doğrusu kızdım da. Önerinizi deneyeceğim.
sraaksoy
07-11-2017, 11:41
merhaba.size iki sorum olacak.1. resimden başlıyorum.ben dalı 2 hafta önce kadar budadım biraz kısa bırakmışım snaırım nöyle kaldı acaba uzarmı yoksa başka bir şey yapmalımıyım?
2. reismdeki çiçek bana dün geldi spreylemi sulayacagım ve onun budaması nasıl olacak yardımlarıızı bekliyorum:rolleyes::rolleyes:
Doku_Kültürcü
07-11-2017, 14:33
merhaba.size iki sorum olacak.1. resimden başlıyorum.ben dalı 2 hafta önce kadar budadım biraz kısa bırakmışım snaırım nöyle kaldı acaba uzarmı yoksa başka bir şey yapmalımıyım?
2. reismdeki çiçek bana dün geldi spreylemi sulayacagım ve onun budaması nasıl olacak yardımlarıızı bekliyorum:rolleyes::rolleyes:
Dal üzerinde canlı göz var mı, üç boğumundan daha az budamışsanız uzamaz. Dert etmeyin. Tekrar çiçek gözü verir. 2. resimde, kütük üzerine bağlı olduğu için spreyle sulamanız daha kolay olur.
sraaksoy
07-11-2017, 14:54
Dal üzerinde canlı göz var mı, üç boğumundan daha az budamışsanız uzamaz. Dert etmeyin. Tekrar çiçek gözü verir. 2. resimde, kütük üzerine bağlı olduğu için spreyle sulamanız daha kolay olur.
çiçek göz derken böyle bir şeymi? peki ne kadar sürede çiçek gözü verir?
birde kütüklü olan orkideyi budarken çiçeklerin bittiği yerdenmi keseyim?
sraaksoy
07-11-2017, 15:00
(az önce eski resmi eklemişim yanlışlıkla pardon)
Doku_Kültürcü
07-11-2017, 17:18
[QUOTE=nanemolla;1521462]659904 Bunun gibi olacak.
Doku_Kültürcü
07-11-2017, 17:24
Çiçek gözü vermesi için üzerinden bir kış geçmesi ve 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kalması gerekiyor. Çiçeklerin bittiği yer olabilir.
sraaksoy
08-11-2017, 06:20
Çiçek gözü vermesi için üzerinden bir kış geçmesi ve 16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay kalması gerekiyor. Çiçeklerin bittiği yer olabilir.
peki bir boğum daha aşağıdan 2 3 cm bırakarak kessem şansım daha yüksek olurmu ?
çünkü evdekinide böyle yaptım ne dal kuruyor ne de çiçek açıyor
Doku_Kültürcü
08-11-2017, 13:38
peki bir boğum daha aşağıdan 2 3 cm bırakarak kessem şansım daha yüksek olurmu ?
çünkü evdekinide böyle yaptım ne dal kuruyor ne de çiçek açıyor
Dalın tamamen çıkartılması veya 3-4 göz üzerinden budanması sonucu değiştirmez. Bitki soğuklanma ihtiyacı karşılandığında (16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay) tekrar çiçek açar. Dalı keserken üzerinde uyur durumda göz bırakmamış olmanız bitkiyi durdurmaz, kendi ana gövdesinin yanından çiçek sapı vermeye başlar.
sraaksoy
08-11-2017, 14:35
Dalın tamamen çıkartılması veya 3-4 göz üzerinden budanması sonucu değiştirmez. Bitki soğuklanma ihtiyacı karşılandığında (16-19°C sıcaklıkta 1-1,5 ay) tekrar çiçek açar. Dalı keserken üzerinde uyur durumda göz bırakmamış olmanız bitkiyi durdurmaz, kendi ana gövdesinin yanından çiçek sapı vermeye başlar.
peki o zaman ceza yöntemi gibi bir şey sanırım:) çok teşekkür ederim
aybükeahmet
11-11-2017, 09:35
bir süredir kök sanarak gözlemlediğim şey çiçek sapı mı acaba?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171111/df6cdf3695f212fd86e7842e27aabe83.jpg
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Doku_Kültürcü
11-11-2017, 10:33
bir süredir kök sanarak gözlemlediğim şey çiçek sapı mı acaba?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171111/df6cdf3695f212fd86e7842e27aabe83.jpg
Hayır, kök bu. Tekrar büyümeye başlamış.
aybükeahmet
11-11-2017, 10:38
Hayır, kök bu. Tekrar büyümeye başlamış.ucundaki kırmızılı boğumu görünce ümitlenmiştim[emoji17] kök tüm saksıyı sarınca mı çiçek sapı çıkaracak acaba?
su perisi
11-11-2017, 11:05
ucundaki kırmızılı boğumu görünce ümitlenmiştim[emoji17] kök tüm saksıyı sarınca mı çiçek sapı çıkaracak acaba?
Merhaba
ben de orkide almak istiyorum ama bakımı zordur diye alamıyorum. Sizce almalıyım.
aybükeahmet
11-11-2017, 11:58
Merhaba
ben de orkide almak istiyorum ama bakımı zordur diye alamıyorum. Sizce almalıyım.Bakımı kolay. orkideler dayanıklı çiçekler ama incelikleri var... Sabır istiyor bir de tabi
aybükeahmet
12-11-2017, 14:05
dün burada paylaştığım orkidem düştü ve iki yaprağı orta cizgilerinden çatladı. Dışa doğru uzayan kök de zedelendi. :( Napmamı tavsiye edersiniz, o yapraklar kuruyup dökülür mü?
aybükeahmet
12-11-2017, 14:06
dün burada paylaştığım orkidem düştü ve iki yaprağı orta cizgilerinden çatladı. Dışa doğru uzayan kök de zedelendi. :( Napmamı tavsiye edersiniz, o yapraklar kuruyup dökülür mü?
SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildiBu halde yani...https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171112/bc29f4e898ad285de1670681f2031fdb.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171112/b040f37f3fbeb967338d66e573a0f823.jpg
Orkidemin çiçekleri ve dalı kurudu, Yapraklarının birinde hastalık görüldü ortası et gibi kabarmış leke var. Ayrıca diplerinden çıkan Uçlar var yaprak mı? çiçek dalı mı? anlayamadım. Bilen birisi yardımcı olabilir mi?
Bu halde yani...https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171112/bc29f4e898ad285de1670681f2031fdb.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20171112/b040f37f3fbeb967338d66e573a0f823.jpg
Orkidenin çiçekleri ve dalı kurudu
Orkidemin çiçekleri ve dalı kurudu, Yapraklarının birinde hastalık görüldü ortası et gibi kabarmış leke var. Ayrıca diplerinden çıkan Uçlar var yaprak mı? çiçek dalı mı? anlayamadım. Bilen birisi yardımcı olabilir mi?
Doku_Kültürcü
12-11-2017, 15:41
Bitkinin orta kısmı (taç bölgesi diye tabir edilir) zarar görmedikçe bitkinin kendisini toparlaması mümkün. Yapraklar kolay dökülmez.
Doku_Kültürcü
12-11-2017, 15:48
Leke, fiziksel olarak zara görmüş izlenimi veriyor, bir yere sürtünmüş, çarpmış olabilir veya soğuk su damlamış olabilir (soğuk su, yaprakta bulunan mezofil hücrelerini öldürür) . Çiçekler 2-4 ay süre açık kaldıktan (bu süre çeşide bağlı) sonra dökülür. Yine çeşide bağlı olarak dal kuruyabilir veya yeşil kalır. Uç diye nitelendirdiğiniz şeyler kök.
Leke, fiziksel olarak zara görmüş izlenimi veriyor, bir yere sürtünmüş, çarpmış olabilir veya soğuk su damlamış olabilir (soğuk su, yaprakta bulunan mezofil hücrelerini öldürür) . Çiçekler 2-4 ay süre açık kaldıktan (bu süre çeşide bağlı) sonra dökülür. Yine çeşide bağlı olarak dal kuruyabilir veya yeşil kalır. Uç diye nitelendirdiğiniz şeyler kök.
Cevap için teşekkürler. Tekrar çiçek saplarının oluşması ve çiçek olması için ne yapabilirim...
sarelle__
29-11-2017, 14:15
Merhaba orkiden iki dalının ortasından böyle yaprak verdi. Ne yapmam lazım bilgilendirirseniz sevinirim
Doku_Kültürcü
30-11-2017, 00:22
Merhaba orkiden iki dalının ortasından böyle yaprak verdi. Ne yapmam lazım bilgilendirirseniz sevinirim
Keiki (çiçek sapı üzerindeki bitki) köklenmiş. Saptan kesip ayrı bir saksıya dikebilirsiniz veya biraz daha bekleyip kök sayısının artmasını bekleyebilirsiniz.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.