View Full Version : Afrika Menekşesi Hastalık ve Zararlıları
mor kedi
20-08-2006, 23:02
Arkadaşlar,
Bugün afrika menekşelerimi sularken birinin toprağında üç dört tane küçücük, beyaz kurtçuklar gördüm... Daha önce bir menekşemde daha görmüştüm bir aya kalmadan yaprakları elimde kaldı.:(
Diğerlerine sıçramasından, bu menekşemi de kaybetmekten korkuyorum ne yapabilirim?
arkadasım kurt olduğuna emin misin?
topraktaki kireçelrde bazen aynı görüntüde olabilir....gerçi biri kımıldıyor ama..nese çok süpheye düştüysen ölür falan diye toprağını değiştirmen en güseli olur...
bi de gercekten ölmesinden korkuosan yedekle..biliosunudr afrika menekşeleri yapraktan direkt toprağa dikilmeyel büyüyebilir...:D :D
Arkadaşım,kurt olduğundan emin misin?
Topraktaki kireçlerde bazen aynı görüntüde olabilir...Gerçekte biri kımıldıyor ama..neyse,çok şüpheye düştüysen ölür falan diye toprağını değiştirmen en güzeli olur...
birde gerçekten ölmesinden korkuyorsan yedekle biliyorsundur afrika menkeşeleri direkt toprağa dikilmeyle büyüyebiliyor
melmo2000
01-11-2008, 15:01
Yeni aldığım afrika menekşesi çiçekte iken, aldığım çiçekçi tarafından saksısı değiştirildi. Şimdi ise çiçekleri yavaş yavaş ölüyor. :(:(:( Ne yapmam gerekir yardımcı olursanız sevinirim.:rolleyes:
füsunANK
01-11-2008, 15:03
Merhaba;
Tüm bilgileri burada bulabilirsiniz.
AFRİKA MENEKŞESİ (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1402&highlight=afrika+menek%FEesi)
Afrika Menekşeleri için öldürücü olan bir zararlı ve onunla baş etmenin çarelerini , sevgili Faruk arkadaşımıza belki yardımım dokunabilir düşüncesi ile internette araştırdım ve elde ettiğim bilgileri burada paylaşıyorum.
Hep birlikte bilgilerimizi birleştirirsek, menekşelerimizi saran bu hastalıktan kurtarabiliriz.
Türkçesini bilemediğim bu zararlının ismi Cyclamen Mite.
75304
Çıplak gözle görülemeyeceği iddia ediliyorsa da, 20*. 30* kere büyütebilen lenslerle görülebiliyorlar. Çok küçükler ancak iyi bir göz onları hareket ederken görebiliyor.
75301
Ortadaki yeni yapraklar küçülüyor zayıflıyor renkleri değişiyor. Bronz gri v.s gibi renkler alıyor.
75303
Ancak bu tarz yaprak deformasyonu illaki mites lerden kaynaklanıyor anlamını taşımıyor.Çok fazla ışık ya da çok fazla besin de buna sebebiyet verebiliyor.
Yapraklarda aşağıdaki gibi bir görünüm de , yine bu zararlının varlığından olabiliyor.
75302
Mites ler ışığı sevmiyorlar bu yüzden onları bulmak zorlaşıyor.
75305
Mücadelesi ise şu şekilde;
Enfekte olan yapraklar derhal uzaklaştırılıyor
Bitki diğer bitkilerden uzaklaştırılıyor
Sabun sonuç verebiliyor ancak afrika menekşelerinde uygulaması zor.
Arkadaşlar bu hastalık hakkında bilgisi olanların özellikle ziraat mühendisi ve ziraat teknikeri arkadaşların paylaşımlarını bekliyoruz. Lütfen yardımlaşma boyutunda birbirimize destek olalım...
İstanbul Karaköy' de bitki eczanesi olduğunu duydum. Oradan bütün ziraai ilaçları temin edebileceğimizi düşünüyorum. Bu hafta gitmeyi planlıyorum. Burada adı geçen ilaçları çevremdeki fidanlıklara da sorup bilgi edinebilirim. Bu konu hakkında başarıya ulaşmamız gerekiyor. Çünkü gözümüz gibi baktığımız menekşelerimiz ölüp gidiyor...:(
Sevgili Katmer inşallah en kısa zamanda sorunun çözümünü sağlarız. Zira insanın en değer verdiği canlılardan olan bitkilerin göz göre göre çürümesi gerçekten hoş olmayan bir durum...
Nejla K.
28-04-2009, 20:15
Arkadaşlar, menekşe üreticisi olan seralarla görüşen oldu mu? Onlar bu problemlerle nasıl baş ediyor acaba? En azından ilaç temini konusunda daha tecrübeli olduklarını düşünüyorum...Bu yolu deneyenler paylaşırlarsa çok sevineceğiz...
Sevgili Nejla bende sera boyutunda üretici olanların bu tür zararlılarla baş edebilme yollarını ve yöntemlerini iyi bildiklerini düşünüyorum. Menekşe sever arkadaşlar yerleşim yerlerinizde yukarıda adı geçen ilaçlardan bulduklarınızı bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz...
Nejla K.
28-04-2009, 20:28
Sevgili Faruk, vtr tarımın mail adresi bazı arkadaşlarda var sanıyorum, olmazsa maille sormak işi daha kolaylaştırabilir mi?
Sevgili Nejla VTR tarım daha önce bu konu hakkında bilgi verdi ama direk e-mail atmak aklıma gelmedi. Önerin için teşekkürler. Hemen bunu dikkate alıp e-mail atacağım...
Bende katılıyorum menekşe üreten seralarda kesinlikle bu hastalığa karşı bir çözüm üretmişlerdir. İrtibata geçilebilir hatta bende mail atabilirim en kısa sürede cevap alırız umarım.
Vtr tarım daha önce ilaç ismi vermişti. Fakat ilacı burada sorduğumda iç mekan bitkilerine uygun olmadığı söylendi. Ben de tereddütte kaldım ve denemedim.
Ama ben kararlıyım. Menekşelerimi bu ileeten kurtaracacım. Hoş büyük bir kısmını da iyileştirdim zaten. Diğerleri de kurtulacaklar. Buna inanıyorum. Benim tek sorunum tam teşhis koyamamam.
Merhaba aynı zararlı benim menekşelerimde de vardı.Ben onları minik beyaz sinek sanmıştım şimdi anladım onların ne olduğunu.
Ben tamamen içgüdüsel olarak sıvı sabunu ellerimde köpürttüm, musluğun altına menekşe saksısını koydum, suyu yavaşça açtım vaemenekşeyi bi güzel sabunla yıkadım, ya da ellerimden akan sabunları menekşenin her yerine yaprak altları da dahil değdirerek yıkadım.
Şimdilik menekşe kurtuldu gibi, bir şey söylemek için erken ama yapraklarda olumsuz yönde değişiklik yok, ben de kurtulmuş olabileceğimi düşünüyorum tabii menekşeyi hemen karantinaya da aldım.
Sevgili İlknur,
Bunu paylaşmanız çok iyi oldu. Okuduğum yazıda sabun'un bir çözüm olabileceğinden söz ediyordu yazımda da belirttim zaten.
Yapılış şekli ve başarılı olmanız sevindirici. Peki, köklerde bir zarar var mı? İnceleme şansınız oldu mu?
Herşeyden önce atlatmışsınız. Kutlarım. Gözlem altında olduğuna göre bizleri haberdar edersiniz değil mi?
Sevgili İlknur bu illet hastalık menekşelerinin sadece birinde mi meydana geldi yoksa hepsinede bulaştı mı? Sabunda bir müdahale yolu ama bitkiye zarar verir mi diye de düşünmeden duramıyorum. Ben de bir menekşemde bu durumu deneyeceğim. İnşallah bende de olumlu sonuç verir. Sulandırılmış oksijenli su müdahalesinden bahsediyorlar ama bu rahatsızlıkta ne derece etkilidir bilmiyorum. Bu rahatsızlığın tedavisinde oksijenli su kulanımın rolünü bilen arkadaşlar varsa paylaşımlarını sunarlarsa sevinirim...
Bu hastalık için forumun bir farklı yerinde Sn. Mine Hanım'ın uygun gördüğü ilaç:
DECİS
Bunu Faruk arkadaşımız sormuş ve hastalığın tedavisine uygun olduğu belirtilmiştir.
Hastalığı ve çözümünü arayan diğer arkadaşlarımız için gözden kaçmaması adına buraya aktardım.
Hastalığı tedavi eden arkadaşlarımız bizi bilgilendirmeye devam ederler değil mi.??
Sevigili Fizban yaklaşık 15 güne yakın Decis isimli ilacı kullanıyorum. Sanki çok hafif bir iyileşme belirtisi görür gibiyim. Belki de ben kendimi iyileşmesi yönünde şartladığım içinde iyileşiyormuş hissine de kapılmış olabilirim. Ama ilacı ihmal etmeden kulllanmaya devam ediyorum. Sanki bana faydası oacakmış gibi geliyor. Kullanmaya ve beklemeye devam...
Güzel.. öyle ya da böyle.. tedavi edeceğiz. Etmeliyiz. Bize yakışan budur.)))
Güzel haberlerini bekliyorum.
İnşallah bu sefer olur Sevgili Fizban. Gelişmelerden her daim haberdar edeceğim...
Arkadaşlar benim sadece bir menekşemde vardı bu sorun ben sabunu kullanmaya şöyle cesaret ettim:
Daha önce başka bir menekşemde unlu bit vardı, bunun için evde uygulanan ilaçlardan birini kullandım.Bu ilacın yapımında sıvı sabun kullanılıyordu. İşte bu olaydan sonra sıvı sabunun bitkilere zarar vermediğini keşfettim öyle ki evdeki yaprakları tozlanmış, silinemeyecek kadar çok ve küçük yapraklı ya da narin diğer bitkilerimi de de kullandım.İşin sırrı sabun miktarı az olacak yani bir camsil fısfısına su doldurduğumuzu düşünürsek bir çorba kaşığı kadar sıvı sabun yeterli geliyor.
Tabii daha sonra yani bitki bir iki gün bu sabunla kalınca bir de normal suyla tekrar fısfıs yöntemiyle bitkiyi sabundan arındırıyorum.
Fakat bu zararlıyı menekşemde görünce sabun miktarını artırdım, daha da önce anlatmıştım.
Bugün henüz büyümemiş, genç bir menekşenin toprağını karıştırırken daha minik boyutta bu zararlıya rastladım.Hemen iyice sabuunladım, bolca yıkadım sabunlu suyla, o da karantinada ama korkuyorum yanındakilerde henüz bir şey yok eğer bulaştıysa yandım çünkü en az yirmi saksı gitti diyebilirim.Ben henüz yapraklara zarar vermeden rastladım onlara ve inşallah sabun işe yarar.
Sevgili Faruk senin kullandığın madde nereden temin edilir, eğer sabun çözüm sağlamzsa onu kullanacağım.
Sevgili İlknur zirai ilaç satan bir yerden aldım. Ama artık reçetesiz satılmıyormuş. Reçeteyle almak lazımmış...
Sevgili İlknur sabunu fısfıs yaptıktan 1-2 gün sonra normal suyla fısfıs yaparak mı sabunundan ayırıyorsun yoksa elinle mi yıkıyorsun çeşmenin altında sabunundan arındırmak için?
Sevgili İlknur sabunu fısfıs yaptıktan 1-2 gün sonra normal suyla fısfıs yaparak mı sabunundan ayırıyorsun yoksa elinle mi yıkıyorsun çeşmenin altında sabunundan arındırmak için?
Sevgili Faruk, ben sabundan arındırma işini sadece benjamin ve drasena marginata isimli bitkilerde yaptım menekşeleri kendi haline bıraktım.İlk menekşe kurtuldu diyebilirim, ama bugün gördüğüm beni üzdü çünkü onu ölen bir menekşemin yaprağındanh üretmiştim henüz çiçeğini bile görmek kısmet olmadı:((
Yani baktım ölüyor gibi ölecekse sabundan ölsün dedim ama ölmedi çok şükür:)
Arkadaşlar hasta menekşelerimizin fotolarını eklersek sorunların çözümleri konusunda daha sağlam adımlar atmış oluruz. Malum doktor hastayı görmeden teşhis koyamaz ise bizde fotoları görmeden ne kadar konuşursak konuşulanlar havaya gider...
Arkadaşlar hasta menekşelerimizin fotolarını eklersek sorunların çözümleri konusunda daha sağlam adımlar atmış oluruz. Malum doktor hastayı görmeden teşhis koyamaz ise bizde fotoları görmeden ne kadar konuşursak konuşulanlar havaya gider...
Daha önce Sevgili Katmer eklemişti bir fotoğraf ama hangi başlık altında bilmiyorum, benim menekşelerimin yapraklarında bir değişiklik yok, zaten ben de onları sadece sinek sanmıştım, ama Katmer arkadaşımızın menekşesindeki problem bu minik zararlılardan kaynaklanıyor.
Bir de toprak üzerinde sadece çok iyi gözlemlenirse görülüyor bu maytlar, maalesef çok minik ve hızlılar, ayrıca toprağı eşelersek çok rahatsız olup daha derine kaçmaya çalışıyorlar, ışıktan rahatsız oluyorlar.
Ayrıca kuru toprakta yaşayamayacaklarını düşünüyorum, ıslak toprak tam onlara göre sanki.
Sevgili İlknur bu sorun benim menekşelerde de çok var. Bende fotolarını Sayın Mine ye soralım başlığına eklemiştim. İnceleme fırsatın olursa bir bak derim. Eminim o fotolarda senin menekşelerinde ki rahatsızlığı yansıtıyordur. Bu foto ekleme olayı herkes içindi Sevgili İlknur. İnşallah bu illetten el birliğince kurtulacağız...
Sevgili Faruk az önce forumun diğer bir başlığında"Süs Bitkileri Hastalık ve Zararlıları" bölümünün "Beyaz Böcekler" alt başlığı var, orayı bir incelersen bizim sorunumuzdan bahsedilmiş, üstelik sadece menekşelerde değil başka bitkilerde de varmış bu sorun .
Sevgili İlknur burda yazılanların bir çoğunu denedim ama hastalık geçmedi. 2 gün sonra ilçe tarım müdürlüğüne gideceğim tam teşhis için. Bakalım ne diyecekler...
O beyaz böcekler galiba başka birşey.. Bu hastalığı ben de geçirdim ve tüm menekşelerimi kaybettim.
Yukarıdaki resimleri ve küçük notları bir üniversitenin araştırma çalışmalarından türkçeye çevirdim.
O küçük beyaz böcekleri bilirim. bu o değil gibi geliyor bana.. Bu hastalık daha kötü. Kök diye birşey kalmıyor sonunda..
BIFENAZATE etken madde imiş.
Nejla K.
02-05-2009, 18:44
Arkadaşlar konuyu dağıtmak istemem ama bu böcekleri gözle görebiliyor musunuz, yoksa büyüteçle mi bakılınca görünüyor. Ben de menekşelerimi uzun süre ihmal ettim , şöyle bir gözden geçireyim diyorum...
Çiçeğiniz yukarıdaki görünümleri size sunuyorsa büyük ihtimalle bu hastalığa yakalandı diyebiliriz.
Ben görmedim. Ama çiçeğim aynen yukarıdaki gibi oldu. Ve sonunda da yok oldular..
Evet haklısın Sevgili Fizban o küçük toprağın yüzeyinde ve içinde yaşayan zıplayan ufak beyazımsı böcekler değil bizim menekşeleri hasta eden. Çünkü onları gözle görebiliyoruz ve bitkiye zararları olmuyor. Bizimkisi bu beyazımsı böceklerden daha zararlı olan ve görülemiyecek kadar küçük alan iğrenç şekilsiz yaratıklar.
Sevgili Nejla gözle görülemiyecek kadar küçük canlılar bunlar. Hakikaten çok tehlikeliler. Eğer böyle bir menekşen varsa hemen karantinaya al...
Nejla K.
02-05-2009, 18:50
Renkleri beyaz mı?
http://www.cityplantes.com/conseils/insectes-predateurs.shtm
Sevgili Nejla bu açılan sayfada bu iğrenç yaratıklar var...
http://www.cityplantes.com/hydroponique/product/1250/Phytoseiulus_(carte).htm
Burada da bizim bahsettiğimiz zararlıyı yiyen bir öürümcek var. Rengi kırmızı olan. Bu örümcek kültür olarak yetiştirilip bio alanlara salınıyormuş ve mites yani akarlarla besleniyormuş....
Nejla K.
02-05-2009, 19:03
Bu konudaki araştırmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum ve paylaşımlarınız için teşekkürlerimi iletiyorum.
Teşekkürler sevgili Nejla...
http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm
Burada da Menekşelerin yapraklarının durumu ve ne gibi hastalığa yakalanmış olabilecekleri yazılı..
Güzel bir adres. Tavsiye ederim.
Arkadaşlar verdiğiniz adresler gerçekten ilginç, bir çiçeksever olarak evimde ve bitkilerimde böyle iğrenç yaratıklar olsun istemem.
Sevgili Fizban, ah keşke ingilizcem yeterli olsaydı, site çok değerli bilgiler veriyor az çok anladım ama maalesef yeterli değil:(
Bilgiler ve paylaşım için teşekkürler
İngilizcenizin, sizin ya da benim yeterli olmaması sorun değil. Bilmek de hüner değil zaten.. Rahat olun lütfen, amaç birbirimize yardım etmek. NOKTA...
Aslında resimleri teker teker açıp buraya yazsak daha mı iyi olurdu??
İyi olurdu galiba..
Merak edilenleri buraya taşır tekrardan tartışırız.. Güzel bir başlık olacak.
Sevgili Fizban sana sonuna kadar katılıyorum. İngilizce bilmek hiç önemli değil. Önemli olan paylaşım içinde olmak...
ebruuysal
08-06-2009, 17:13
benim küpe çiçeğimin tomurcuklrı açmadan düşüyor suluyorum birhafta önce birtanesi açtı ama kısa sürede oda düştü neden böyle oluyor bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim çiçeğim balkonda saksıda
İki saksı Afrika menekşemde de sorun var arkadaşlar.Biri bordo çiçek açanı.büyümesi durdu, yaprak sapları kısaldı , ama o çok kötü durumda değil.Diğeri klasik pembe çiçek açanı.Yapraklarında alacalı lekeler var.Hem yaprakları girintili çıkıntılı hem de açık saı alacalanma var.O durumdaki yaprakları kestim, taze yapraklarda da var.Ne yapabilirim acaba?Şimdiden teşekkürler.
Sayın Livadi fotoğraf ekleyebilirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz...
Benim menekşelerim gayet sağlıklı ama annemin menekşelerinde yıllardır bir sorun var anlayamadık gitti.Annemin menekşeleri çiçek açana kadar çok sağlıklı gözüküyor,çiçek açtıktan birkaç hafta sonra,çiçeklerin üzerinde beyaz, toz şeklinde birşeyler oluşuyor,çiçekleri erkenden,kurutuyor.Alt yapraklardada bozulma oluyor ama menekşe tamemen kurumuyor.Yeniden düzelip,tekrar aynı şeyler tekraralanıyor.
Annemin bana verdiği menekşelerden,benim menekşelerede aynı hastalık bulaştı.Menekşelerimi bir yaz boyu balkonda tutarak bu hastalıktan kurtardım.Annemden menekşe getirmeye korkuyorum, hemen benim menekşelerede bulaşıyor..
Acaba ne olabilir?
Unlu bit olabilir sevgili lalezan.
Sevgili Maki; sadece çiçek açınca, çiçeklerin etrafını,saplarını sarıyor.Unlu bit dediğiniz gözle rahatlıkla gözükebiliyor mu? Zira baktığımda üzerindeki şeyler canlı gibi durmuyor..
Sevgi Durul
10-11-2009, 21:55
Benim menekşelerim gayet sağlıklı ama annemin menekşelerinde yıllardır bir sorun var anlayamadık gitti.Annemin menekşeleri çiçek açana kadar çok sağlıklı gözüküyor,çiçek açtıktan birkaç hafta sonra,çiçeklerin üzerinde beyaz, toz şeklinde birşeyler oluşuyor,çiçekleri erkenden,kurutuyor.Alt yapraklardada bozulma oluyor ama menekşe tamemen kurumuyor.Yeniden düzelip,tekrar aynı şeyler tekraralanıyor.
Annemin bana verdiği menekşelerden,benim menekşelerede aynı hastalık bulaştı.Menekşelerimi bir yaz boyu balkonda tutarak bu hastalıktan kurtardım.Annemden menekşe getirmeye korkuyorum, hemen benim menekşelerede bulaşıyor..
Acaba ne olabilir?
Aynı sorun benim menekşelerimde de var, sayın Lalezan.
Menekşeler tam açtı diye sevinirken çiçeklerin üzerinde beyaz toz veya tuz gibi birşeyler oluşuyor. Aynı anlattığınız gibi çiçekler hemen bozuluyor. Çiçekçi nemli ortamdan olabildiğini söylemişti. Ben kendi adıma gece sulamıyorum artık.
Yine de sorun devam ediyor.
Sayın SDurul; gerçekten çok üzücü birşey.Tam açtı diye sevinirken aynen böyle oluyor.Benim menekşelerde 2 yıl önce böyleydi.Yazın balkonumun,gölgeli bir tarafına, menekşelerim için bir köşe hazırladım.Yaz boyu açık havada kaldılar.O yaz çiçek açmadılar ama gerçekten ,açık hava menekşelerimi iyileştirdi.
Sizede tavsiye ederim yazın deneyin.Hemde açık havada menekşeler yanlarından çok yavru veriyor.Bir sürü menekşe çoğalttım bu sayede.
Annemede tavsiye ettim ama,annem bunu yeri müsait olmadığından deneyemedi.Annemden asla menekşe getirmiyorum evime.Çünki anında diğerlerine geçiyor......
Sevgi Durul
10-11-2009, 22:44
Sevgili Lalezan, ne kadar güzel siz iyileştirmişsiniz menekşelerinizi. Keşke gölge balkonum olsa da ben de iyileştirebilsem. Yazın balkonlarım yakıcı güneş alıyor.
Biz üzerine titredikçe, sakınan göze çöp batar misali, menekşeler türlü sorunlarla karşılaştırıyor bizleri.
gülistann
14-02-2010, 12:22
bir aydan daha uzun süre oldu menekşemin yapraklarının üzerinde dışkı gördüm ve yapraklarda yenmeler.aradım çiçeğin hiç bir yerinde bir canlıya rastlamadım 11 tane yaprağını koparıp çöpe attım.çiçeğim o kadar güzeldiki hayranlıkla bakardım ona.fakat hastalık ne ise gittikçe büyüdü ve bütün çiçeğimi sardı.diğer menekşemi yanından uzaklaştırdım.hastalık ona bulaşmadı ama hasta menekşemi kurtarmam mümkün mü bilemiyorum.önerilerinizi bekliyorum.resmini ekledim.
birde menekşemi kaybedersem diye çoğaltmak için ;o zamanlar sağlıklı olan yapraklarından suya koydum ama köklendiremedim.hep çürüdü sapları ne hikmetse.oysaki ben menekşelerimi hep bu yolla elde etmişimdir.yoksa mevsimimi değil.
Bu bence hastalık değil. Benimde 4 menekşem böyle olmuştu. Bitkilerimin içinde en gözde ve taze olan 4 tanesi aynı sizinki gibi olmuştu. Buna sebep tıırtıl benzeri bir canlı olabilir. Benimki öyleydi. Yaprak aralarına arka taraflarına dikkatlice bakın.Hayvanın rengi yeşil olur. Muhtemelen toprakla gelmiştir. **** sinek vs. ile larvası gelip bitkii içinde yer edinip büyümüş olabilir...Diğer menekşelerinizede göz atın. Bununla işi bitmiş muhtemelen diğer bitkilerinizden birine geçiş yapmış olabilir...
gülistann
16-02-2010, 21:21
bende tırtıl diye düşündüm ama bütün aramalarıma rağmen tırtılı bulamadım.çiçeğim her geçen gün biraz daha tükendi.
herkese merhaba ben yeni üye oldum bu foruma.. gerçekten çok yararlı bilgiler var.. tecrübesi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.. benimde menekşelerim uzunca bir süredir açmıyordu ve dün burda okuduklarımdan sonra bi toprağına bakıyim dedim.. çok uzamış yaprakları temizledim ve toprağında ancak çok dikkatle bakılınca gödülebilen incecik beyaz böcekler olduğnu gördüm.. bi kürdanda dokununca kurtçuk gibi ilerliyolar ve toprağın altına doğru gidiyolar.. bunların ne olduğunu ve nasıl kurtulucağımı bilen var mı acaba ???
Sevgili utarit,bahsettiğin böceklerle geçen yıl bende karşılaştım..
Sana tavsiyem,kokulu sinek ilacını menekşelerine direk sıkmamak şartı ile ilaçlaman..
Bir odaya alıp üstten ilaçla,odayı kapat birkaç saat sonra açıp havalandır.Menekşelerinin topragına su değmecek şekilde yıkayabilirsin..
Ben bu şekilde kurtulmuştum:)Kolay gelsin..
sevgili A-emel bende burda okuduklarım neticesinde bi tane menekşemin toprağını sabunla yıkayıp aynı anda hemen suyun altına tutarak duruladım.. nekadar doğru yaptım bilmiyorum ama diğerlerini yıkamaya cesaret edemedim.. işe yararsa hepsine aynı işlemi uygularım diye düşündüm.. şimdi sende ilaçla diyosun.. kafam karıştı..:(
Toprak sabunlu su ile nasil yikanir ?????????
elimde köpürttüğüm sabunu toprak üstüne koydum suyun altında köpüğün toprağa işlemesi için biraz su akıtarak bekledim sonrada yine su altında iyice duruladım :))) saçma geldi biliyorum ama bu işlemi yaptığım menekşemin 3 gündür toprağında o yürüyen kımıl kımıl beyaz böceklerden olmadığını farkettim.. hmm birde bu işlemi yapmadan önceki gün suyun içine biraz sıvı yağ ve sirke koyup toprağa sıkmıştım belkide bu işe yaramıştır..
Kök çürümesi ile ilgili bir sitede okuduğum bilgileri burada (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=614551&postcount=5610) paylaştım. Aynı sorunu yaşayan arkadaşların okumasını öneririm.
Orkun Kırcı
11-04-2010, 22:40
Dostlar bu ne ola ki?
ayshegul
18-05-2010, 09:09
okuduklarımdan sonra bi toprağına bakıyim dedim.. çok gödülebilen incecik beyaz böcekler olduğnu gördüm.. bi kürdanda dokununca kurtçuk gibi ilerliyolar ve toprağın altına doğru gidiyolar.. bunların ne olduğunu ve nasıl kurtulucağımı bilen var mı acaba ???
bende aynı sorunla karşı karşıyayım sanırım. menekşelerimin toprağına sabunlu zeytinyağlı su akıtıyorum 2 gündür. acaba kurtulabilecek miyim? Bir de şüphelendiğim birşey var daha önce hiç başıma gelmemişti. Yıpranıp düşen yaprakları menekşemin toprağının üzerine bırakmıştım ve malesef bunu 3 menekşede de yaptım ve bu kurtlarla ondan sonra karşılaştım.(bu kurtlara çürüyen yaprakların sebep olduğunu düşünüyorum doğru mu acaba?) tecrübeli arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa çok sevinirim. Umarım bu kurtlardan da kurtulurum. Çünkü yeni ürettiğim menekşe çeliklerim sanırım bu yüzden ölüyorlar hem de tam filiz verecekken. Başka bir anlam veremiyorum. Çok acil yardımlarınıza ihtiyacım var.
Merhaba Arkadaşlar...
Benim menekşelerim tomurcuklanıyor ve çiçek açmak üzereyken tomurcukları kuruyor ne yapabilirim.?Yardımlarınız için teşekkürler...
Sayın kutay78 tomurcuklu esnada gübre uygulaması felan mı yaptınız???
Sayın Faruk gübre uygulaması yapılmadı.
milyonstar
04-06-2010, 21:44
merhaba arkadaslar sizlerin sorunları cözülebilecek sorunlar ama yalnıs sizin bir menekse icin bu ilacları almanız maliyetli olur ve pülvarizetor . veya sırt pompası olmadan ilaç yapmanız zor . ama su sekilde olur bir kac kisi birlasirsiniz ilac lardan alıpta paylasırsanız olur sizlere bu konuda yardımcı olurum sizlere ilac listesi yaparız hangi ilac kullanılcagı hastalıklara göre uygularsınız
Sirt pompasi mi ????? Ev icinde ! Piyasada 8-10 TL'ye satilan 2 litrelik puskurtucu el pompalari gayet guzel is goruyor.
Merhaba Arkadaşlar...
Benim menekşelerim tomurcuklanıyor ve çiçek açmak üzereyken tomurcukları kuruyor ne yapabilirim.?Yardımlarınız için teşekkürler...
Ayni sorun benim basima da gelmisti. Yeni aldigim menekseler eski cicekleri gectikten sonra yeniden tomurcuklaniyor ancak tomurcuklar acamadan kuruyorlardi. Kis aylariydi ve odada isinmak icin klima kullaniyordum. Klimanin yonunu degistirdim. Nemli ortam yaratabilmek icin ozel bir kasa yaptim, icine perlit doldurdum, perlitin hem altina hem de uzerine bir kac kat su emici mutfak bezlerinden yerlestirdim. Duzenek rahatlikla 3 litre suyu emiyor, bir hafta kadar da nemli kaliyor. Saksilari bunun uzerine yerlestirdim. Simdi menekseler costular. Ama nemli ortamdan mi, yoksa menekseler yerlerine alistilar da o yuzden mi sorun cozuldu emin degilim.
fahriyee
03-07-2010, 18:51
Ayni sorun benim basima da gelmisti. Yeni aldigim menekseler eski cicekleri gectikten sonra yeniden tomurcuklaniyor ancak tomurcuklar acamadan kuruyorlardi. Kis aylariydi ve odada isinmak icin klima kullaniyordum. Klimanin yonunu degistirdim. Nemli ortam yaratabilmek icin ozel bir kasa yaptim, icine perlit doldurdum, perlitin hem altina hem de uzerine bir kac kat su emici mutfak bezlerinden yerlestirdim. Duzenek rahatlikla 3 litre suyu emiyor, bir hafta kadar da nemli kaliyor. Saksilari bunun uzerine yerlestirdim. Simdi menekseler costular. Ama nemli ortamdan mi, yoksa menekseler yerlerine alistilar da o yuzden mi sorun cozuldu emin degilim.
Saksılara tabak koymadan mı yerleştirdiniz bu düzeneğe?Mantık olarak tabaklı olacak ve bu düzenek nem amaçlı kullanılıyor.Ama bu sitede çok değişik yöntemler sunulunca tabaksız da konabilir mi acaba?
Evet tabak yok. Haftada bir daldırma yontemiyle sulama yapiyorum. Alttaki duzenek sadece ortam nemi saglamak icin.
fahriyee
05-07-2010, 22:44
Teşekkürler sayın Zappie.Ellerinize sağlık çok güzel olmuşlar.Haftada bir perlite suyu üstten mi verrsiniz?En üstteki sarı bezler ıslanmıyor mu?Hani menekşe tabağında su uzun süre kalırsa kök çürür derler ya.Saksıda tabak olmayınca alttaki suyu devamlı çekmek ister gibi geliyor bana.Ayrıca besin,gübre takviyesi yapar mısınız?Çok soru oldu ama tecrübeli arkadaşlardan bilgi alarak menekşelerimin daha güzel olacağına inanıyorum.
Aslinda benim de Afrika meneksesi konusunda deneyimli oldugum soylenemez. Sadece bitkilerin genel bakimlariyla ilgili tecrube sahibiyim, internet uzerinden yabanci kaynaklari okuyorum.
Perlit suyu kolay abzorbe eden organik olmayan, dolayisi ile uzerinde kuf mantar vs. zararli olusumlar barindirmayan bir mineral. Ancak sunger gibi suyu hemen cekmiyor. Mutfak bezini, suyu doker dokmez tahtadaki catlaklardan asagi sizmamasi icin kullandim. Bir kac saat icinde perlit zaten bezde tutulan fazla suyu da emiyor. Bir gun sonra sadece serin bir nemlilik oluyor bez uzerinde. Saksi deliklerinden emilecek bir islaklik olmuyor. Saksi tabagindaki su ile karsilastirmaniz mumkun degil. Esas sulamayi saksilari haftada bir yagmur suyuna daldirarak yapiyorum. Bir hafta sade su ertesi hafta sivi gubre katilmis su kullaniyorum. Ama saksilar hafiflemeyip, yapraklar hafif kendilerini salmadikca sulama yapmiyorum.
fahriyee
07-07-2010, 17:36
Teşekkürler Sayın Zappie.Ben de yıllardır çiçek yetiştiririm.Salon bitkilerinde yerini sevdi mi tamam.Sadece sulama bile yetiyor(maşaallah diyelim).Ama menekşeler daha nazik,o yüzden bilgi paylaşımları ile daha da güzelleşsinler istiyorum.Menekşe yetiştirme konusunda da gayet başarılısınız,ellerinize sağlık.Ayrıca gayet ayrıntılı anlatmışsınız,ilginize teşekkürler.
Nefin Nur
15-02-2011, 18:59
herkese merhaba,
resimdeki menekşe yapraktan köklendirip tutturabildiğim ilk menekşe oluyor,çok güzel büyüyordu ama bu hafta sonu yaprağındaki kararmayı fark ettim,arkasına bakmak hiç aklıma gelmedi,inşallah böceklenmemiştir,kurursa çok üzülürüm :(
sabah ilk işim kararan yaprağı koparmak olacak
Nefin Nur
15-02-2011, 19:03
resimdeki menekşe evlenmeden önce eşimin evinde vardı,çok güzel çiçek açıyordu ama son zamanlarda yaprakları marul gibi oldu, 2 haftada bir su veriyorum, toprağı azalmıştı bende toprak çoşturanla karıştırıp toprak ekledim ama hala düzelmedi ,bu tarz sorun yaşayan oldumu acaba?
Sayın Nefin Nur,
Birinci mesajınızdaki yaprağın çürüme nedeni, gübreli suyla temas gibi duruyor. Diğer bir neden de menekşenin bulunduğu konum olabilir. Direkt güneş ışığı alınan bir yerde duruyorsa ve yaprağa su gelmişse bu tür yanıklar oluşabiliyor. Yavru çok sağlıklı, başka bir problem olacağını sanmıyorum.
İkinci fotoğraftaki menekşenizin ise 15 günde bir sulanması nedeniyle bu hale geldiğini düşünüyorum. Yapraklarda bu tür şekil bozuklukları genellikle zararlıya bağlı olarak gelişir. ancak yeterince sulanmaması da benzer soruna neden olur.
Menekşenin toprağı asla kurumamalı ve nemli olmalıdır ancak aşırı sulama da kök çürümesine neden olup bitkiyi öldürebilir. Nemli ama ıslak olmayan bir toprak idealdir.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=15271 ( Afrika meneksesi hastaliklari )
basligini tamamen buraya tasisak daha iyi olmaz mi?
Cyclamen Mite ( Siklamen Akari ) ozellikle yapay aydinlatmanin kullanildigi, sicak, kuru ortamlarda gelisen bir zararlidir. Gozle gormeniz imkansiz, ancak meneksenin ozellikle ortasindaki taze yapraklarin oz suyunu emerek once gumusi tuylerle kaplanip kalinlasmalarina, zamanla kurumalarina sebep oluyor. Bulasicidir, bu durumdaki menekseyi digerlerinden izole etmelisiniz. Benim de basma geldigi icin yakindan taniyorum. Abamec isimli ilac gercekten ise yariyor. Amerika'da Avid ismiyle satilan cok pahali bir ilacla ayni etken maddeyi iceriyor. Siddetle tavsiye ederim.
NazMurat
19-03-2011, 12:08
Arkadaşlar bu menekşenin yaprakları ilk aldığımda bu şekilde değildi. Sonra nasıl olduysa bu hale geldi.
Bu yaprakları düzeltmenin bir yolu var mı? Yapraklarını kesmeli miyim?
Diğer yapraklara sıçramasını istemiyorum.
Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim.
NazMurat
27-03-2011, 01:12
Arkadaşlar bu menekşenin yaprakları ilk aldığımda bu şekilde değildi. Sonra nasıl olduysa bu hale geldi.
Bu yaprakları düzeltmenin bir yolu var mı? Yapraklarını kesmeli miyim?
Diğer yapraklara sıçramasını istemiyorum.
Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim.
Arkadaşlar bu konuda bilgisi olan yok mu?
Sayın NazMurat,
Sizinkine benzer bir durumla hiç karşılaşmadım. Yapraktan sorunun ne olduğunu kavramaya çalışırken yardım aldığım site adresi aşağıda.
Sizinki sanki 32 ve 33'de yer alan durumu andırıyor. Bitki susuz kalırsa sizin yapraklardakine benzer lekelenmelerin olabileceği anlatılmış. O yaprakların kesilmesi öneriliyor.
Kesip atmak yerine kesip üretmek farklı bir tür oluşturmak ta olabilir mi acaba?
Kesip atmak yerine kesip üretmek farklı bir tür oluşturmak ta olabilir mi acaba?
Buyuk ihtimalle menekse cereyanda kalmis. Hastalik degil, o yuzden yapraklar koklendirilebilir ancak sport olusumu olmadigindan ayni turden yavrular verecektir.
Her gördüğün yaprak apachi gibi gelmeye başladı Fatih'cim :)
NazMurat
28-03-2011, 08:13
yorumlarınız ve yardımınız için teşekkürler. :)
menekşemin dibinde ve yaprağının üzerinde beyaz kurtçuğa benzer böcekler gördüm.Şimdiye kadar nasıl farkedemedim anlamadım hareketsiz duruyorlar sanki uyku halinde gibiler,diğer menekşelerden ayırdım ne yapayım hangi ilacı kullanayım üzerindede hep tomurcuğu var,fotoğraf çektim ama tam net çıkmıyor yardımcı olursanız sevinirim yanlış bir şey yapmayayım:(
Sayın yağ-mur merhaba.
Menekşenize halk arasında unlu bit diye tabir edilen zararlı bulaşmış. Forumda "Ev yapımı ilaçlar" başlığı adı altında tarif edilen alanda çok işe yarayan bir karışım mevcut. Tavsiye ederim.
Kolay gelsin...
Sayın yağ-mur merhaba.
Menekşenize halk arasında unlu bit diye tabir edilen zararlı bulaşmış. Forumda "Ev yapımı ilaçlar" başlığı adı altında tarif edilen alanda çok işe yarayan bir karışım mevcut. Tavsiye ederim.
Kolay gelsin...
teşekkür ederim, arap sabununu uyguladım inşallah işe yarar da kızıma bir şey olmaz:(üzeride tomurcuk dolu
teşekkür ederim, arap sabununu uyguladım inşallah işe yarar da kızıma bir şey olmaz:(üzeride tomurcuk dolu
Sevgili yağ-mur,
Menekşelerde unlu bitle mücadeleye gelince , çok sık yaşadığım bir sorun olduğu için edindiğim bilgileri aktarayım. Menekşenizi hemen diğer menekşelereden ayırın. Mümkünse ayrı bir odaya alın.
Öncellikle kulak çubuğunu alkole batırarak unlu bitleri temizlemenizi öneririm. Çok yayılmamışsa bu yöntemle sürekli menekşenizi takip ederek baş edebilirsiniz.
Bonsai yetiştiren arkadaşlarımızdan öğrendiğim diğer yöntem 1 litre suya 10 ml alkol 15-20 gram sabun tozu ile karışım hazırlayıp püskürtebilirsiniz. Etkili ancak yaprakları bozabiliyor. Ben yaprakların bozulmasını göze alarak bu yöntemi uyguluyorum.
klubnika'nın Rus yetiştircilerinden öğrenerek aktardığı formül ise 1 litre suya 2 ml petler için üretilen dış parazit şampuanı.
İki yöntemi birleştirdim. Alkol ve parazit şampuanı karışımı hazırlayıp kullanıyorum, oldukca etkili.
Yine yabancı menekşe sitelerden öğrendiğim ve uyguladığım bir yöntem daha var. 42 derece sıcaklataki su ile yıkamak.
Tüm bunları uygulayarak unlu bitten kurtuldum gibi geliyor :) Unlu bitler tomurcukları çok seviyor. Kolay gelsin...
teşekkürler maki01,gördüğüm kadar temizledim kürdanla ama arapsabununu kullanmış oldum zaten bir kaç gün önce yıkamıştım galiba o sebeple görünmeye başladılar,panikledim galiba bir kaç gün bekleyeyim olmadı dediğiniz gibi alkolle temizleyeyim görünürde şimdi bir şey yok ama yumurta bırakır mı onun için ne yapmam lazım çiçeği kaybetmeyeyimde tomurcuklar gitti diye düşünüyorum:(
Sevgili yağ_mur, unlu bitler nemli ortama bayılıyor ve malesef toz gibi küçük yumurtaları çok hızlı yayılıyor, diğer bitkilere de sıçrıyor. O nedenle parazitli bitkiyi tecrit etmek çok önemli. Kimyasal zehir kullanmak ev içinde bence çok tehlikeli. Sabırla takip ederek düzenli mücadele etmek lazım.
Havadar bir ortam ve bitkilerin şıkışık bir şekilde durmaması da önemli. Diğer önerim ise yeni satın aldığınız bir bitkiyi 15 gün ayrı bir ortamda tutup, hastalık zararlı olmadığından emin olduktan sonra diğer bitkilerin taşımak.
Gerçekten unlu bit beni çok zorlayan bir zararlı oldu. Umarım diğer bitkilerine sıçramamıştır
menekşecibaba
06-04-2011, 12:48
Çok güzel bir çalışma olmuş öbür türlü ilgilenilen konuya ulaşmak çok zor.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=23340 (Afrika Menekşesi Hibrit Çalışmaları)
İzmir; Selluka, Afrika Menekşesi ve Hoya Toplantısı (30 Nisan 2011) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=24094)
İzmirli üyelerin hoşuna gidecektir :)
selam arkadaşlar;
benim menekşelerimde iki sorun var
1- yapraklarında beyaz toz gibi bir şeyler var.
2- çiçekleri açarken kahverengileşiyor.
resimleri sanırım yükleyemedim.
Merhaba İSİSS,
Tarifinizden unlu bit gibi geldi. Özellikle göbeğe ve çiçek tomurcuklarına yerleşiyorlar. #85 no'lu mesajımda mücadele için neler yaptığımı anlatmıştım. Mücadelesi oldukca zor ve hızla yayılan bir zararlı. Kolay gelsin...
209746[/ATTACH
unlu bit görünmüyor artık ama yeni çıkan yaprklar sarımsı çıkıyor hastalığı atlatamadılar mı acaba başka yapmam gereken bir şey var mı:(
[ATTACH]209747
209748
209749
209750
Sevgili yağ_mur,
Menekşen çok güzel, belirtmeden geçemedim. Menekşende yaşadığın sorun bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=789750&postcount=8677)anlatmaya çalıştığımla aynı gibi duruyor. Mesajı ve ilgili sayfayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=790166#post790166)okumanı öneririm.
mor-salkım
21-05-2011, 11:21
forumu okudum ve birşey sormak istiyorum köklendirmeye çalıştığım bir yaprağın üzerinde kırmızı mercimek tanesi büyüklüğünde beyaz bir canlı vardı ve anladığım kadarıyla yaprağın özünü emmeye çalışıyordu onu bir fırça ile aldım ve öldürdüm. başka bir yaprakta da ondan görmedim iyice baktım. üzeri beyaz ve üflesen dökülecek gibi unlu bit mi o da acaba. ama çok kocamandı altını çevirince hayvan olduğu belliydi pembemsiydi altı ve hareket ediyordu hafif hafif. keşke fotoğrafını çekebilseydim :( aldığım torf da çok kalitesiz birşeymiş bu arada içinden habire değişik böceklerin sineklerin oluştuğunu farkediyorum bir daha ondan almayacağım.
forumu okudum ve birşey sormak istiyorum köklendirmeye çalıştığım bir yaprağın üzerinde kırmızı mercimek tanesi büyüklüğünde beyaz bir canlı vardı ve anladığım kadarıyla yaprağın özünü emmeye çalışıyordu onu bir fırça ile aldım ve öldürdüm. başka bir yaprakta da ondan görmedim iyice baktım. üzeri beyaz ve üflesen dökülecek gibi unlu bit mi o da acaba. ama çok kocamandı altını çevirince hayvan olduğu belliydi pembemsiydi altı ve hareket ediyordu hafif hafif. keşke fotoğrafını çekebilseydim :( aldığım torf da çok kalitesiz birşeymiş bu arada içinden habire değişik böceklerin sineklerin oluştuğunu farkediyorum bir daha ondan almayacağım.
bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=775564&postcount=82)'nun gibi ise tombul bir unlu bittir.
Bir cola bardaginda 2 kasik arap sabununa 2 kasik sivi yag katin, az sicak su ekleyip iyice karistirarak macun kivami almasini saglayin. Daha sonra bir miktar daha su ekleyip mikserle iyice karistirin. Bu karisimi ilik su ile 2 litreye tamamlayin.
Fisfis yerine ben soyle yapiyorum:
5 lt pet su sisesini ortadan kesin, karisimi bunun icine dokun. Menekse saksisini ters cevirip butun yapraklar, kok bogazi karisimin icine girecek sekilde kaba daldirin, hatta toprak da hafifce karisima degebilir ancak topragin sivi cekmemesine dikkat edin. Kabin icinde menekseyi sallayarak yapraklarin aralarinin iyice islanmasini saglayin. Daha sonra saksyi duz cevirmeden fazla karisimin disarya suzulmesini saglayin. Saksiyi duz cevirince bir miktar karisim topraga sizabilir. Panik yapmayin, sorun olmaz ;)
Not: Tek yaprak oldugunu sonradan farkettim. Tek bitse simdilik elle oldurerek ondan kurtulabilirsiniz. Ama gozlemlemeye devam edin, belki yumurta birakmistir.
mor-salkım
23-05-2011, 13:36
teşekkürler zappie. gerçekten tombul bir unlu bitmiş. baktım başka görmedim. ama dikkat edeceğim gözlemlersem hemen tarifinizi yapacağım.
Arkadaşlar menekşelerimden birinin yapraklarında hastalık başladı. Çok mu suladım :( Yaprak çürümeden hastalık bulaştırır korkusuyla yaprağı koparıyordum ama bugün baktığımda sağlıklı yapraklarda da leke halinde belirginleşmeye başlamış. Gövde sağlıklı gibi, menekşem kurtulur mu? Ne yapmalıyım?
Arkadaşlar bilen yok mu acaba?
fahriyee
24-05-2011, 12:30
Sevgili mirabel, yaprak toprakla temas halinde ise ve toprak ta ıslak ise böyle yaprak çürümesi olabiliyor. Biraz da fazla sulanmış gibi görünüyor, toprağın 2-3 cm altına kadar parmakla suyunu kontrol edip kuru ise öyle sulayın. Elinizle dokununca yapraklar diri ise menekşede ciddi bir problem yoktur.
Evet yapraklar diri, gövde canlı. Umarım geçer, çiçeğimi kaybetmek istemem :(
resimdeki menekşem ilk menekşemdi.Yaklaşık 4 yıldır gayat iyi durumdaydı, ama şimdi bu hale geldi. sanırım kaybetmek üzereyim. Bu halde olmasına rağmen durmadan tomurcuklanıyor, fakat açamadan kahverengi hale geliyor. Son günlerde de rengi de değişti. Ne yapmalıyım?
Sevgili İSİS,
Son toprak değimini ne zaman yaptığını bilmiyorum ancak menekşenin sorunu besin eksikliği gibi duruyor. Bitki bünyesine yeterince su ve besin alamıyor.
Dış yapraklardan eksilterek, yani yaşlı yaprakları azaltarak, toprak değimişi yapmanı öneririm. Eski toprağını mümkün olduğunca köklerden almaya çalış. Kökler bozulacak diye düşünme, yeni ve sağlıklı kökler bir süre sonra hızla gelişecektir.
menekşecibaba
30-05-2011, 10:47
arkadaşlar merhaba..ben yeni üyeyim.ikisi yeni çelikten yavrulamış üç tane menekşem var. biri çiçekli biraz büyük ilk çiçeğini açtı. ama çiçeklerinin sarı göbeklerinde çok küçük iki üç milimetre boyunda çok zor görülen ince uzun sarı böcekler var. çiçekler sağlıklı görünüyor.ama bilemedim zararı olur mu?bilen biri varsa yardımcı olabilir mi? herkese kolay gelsin ..
Sayın rukiyeözgür hoşgeldiniz.
Gördüğünüz ince sarı böcekler Thrips.Polenleri yiyerek besleniyorlar.
http://www.reedsgreenhouse.com/thrips.jpg
Thrips : Tomurcuklarda ve yaprak altlarında bulunur. Küçük olup gözle görülebilir. Yaprak kıvrılmaları ve tomurcuk dökülmelerine neden olur. Yaprak altı ve üstüne, tomurcuklara püskürtme şeklinde 15–20 gün aralıklarla ilaçlama yapılmalıdır.
Doğal kontrolleri:
Böcek yiyenler
Kimyasallar Thrips kontrol etmek:
Pyola, Neem, Orthene, Avid, Diazinon, Sevin, Malathion,
Methoxychlor, Maraton, böcek sabunları, Chrysamed tavsiye ediliyor.Ayrıca Safer Sabunlar ve mavi yapışkan tuzaklar vardır.
Ben Neem veya Chrysamed i tavsiye ederim.Önce Menekşeler üzerindeki tüm çiçekler ve tomurcukları kaldırın.15 gün arayla iki üç defa uygulayın çiçek ve yaprak altlarına azar miktarda püskürtün , çiçekleriniz az o yüzden kurtulmanız kolay olur.Kolay gelsin.
Sevgi Durul
06-06-2011, 17:32
Örnek olması açısından yüklüyorum. Üzerinde çiçeğiyle, kök çürümesi olduğunu fark ettiğim menekşem. Çürük kısımları temizleyip yeniden diktim.
221093
29 Nisan'da klubnika'dan gelen menekşeler.
kök çürümesinden kurtulan menekşem.
29 Nisan'da klubnika'dan gelen menekşeler.
Sevgili sema62,
Kök çürümesini başarıyla atlatan menekşenizi için kutluyorum sizi. Bir menekşe daha çöpe gitmekten kurtulmuş oldu :)
Diğer menekşelerinize gelince, kalemle işaretlediğiniz bölümdeki menekşelerden en az 3 tanesi sorunlu, göbekteki yapraklarda renk değişimi var. Bence hemen diğer menekşelerinizden ayırın. ( klubnika'nın tanımıyla besin zehirlenmesi )
Bu duruma yanlış ya da aşırı gübre, fazla ışık ve en önemlisi cyclamen mite denilen zararlı neden olabiliyor. Mite; akar; ise diğer menekşelerinize de bulaşabilir.
Diğer sorunlardan kaynaklanıyorsa, direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde, 1-2 ay gübre vermemenizi öneririm.
fahriyee
07-06-2011, 19:09
Mesajı okuyunca tekrar işaretli menekşelere baktım da pembe saksı ve onun yanındaki en gelişkin menekşenizde bendeki sorundan var gibi.
Sevgili sema62, birkaç yaprağını yedeklemeyi unutmayın lütfen! Bir de kök çürüğünden kurtardığınız menekşede kükürt mü kullandınız?(yaprak sapında kükürt tozu var gibi gördüm, o sebeple soruyorum)
Sevgili maki01, Sizin tesbit ettiğiniz gibi bende gübrelemekten kaynaklanan bir sorun olduğunu düşünüyorum.Çünkü yapraklarında sertleşme var.
Aydınlık bir yere almadan önce toprak değişimi yapayımmı?
(Renk değişimi üzerine kükürt ekelemiştim.)
Sevgili sema62,
Toprak değişimi aşırı ya da yanlış gübre kullanımında etkili olur. Ancak ben sorunun gübreden kaynaklandığından emin değilim.
Hasta yavruları, ayrı bir odada izlemeye devam ediyorum. Gübre vermiyorum, toprağı bol su ile yıkadım ama hala düzelme yok. Bu durumda aklıma sadece mite geliyor.
Sevgili fahriye,
Sizi tebrik ediyorum.Gözünüzden hiçbirşey kaçmıyor.Gördüğünüz kükürt. Hastalıktan kurtulan menekşemin yanında, pembe çiçekli menekşemin yaprak uçlarında külleme belirtisi vardı.
Bu yüzden kükürt ekmiştim.Sağlamlarında toprağına aralıklarla kükürt ektim.
(Zararı olmadığını düşünüyorum.)
klubnika
08-06-2011, 14:20
Sevgili sema62,
Toprak değişimi aşırı ya da yanlış gübre kullanımında etkili olur. Ancak ben sorunun gübreden kaynaklandığından emin değilim.
Hasta yavruları, ayrı bir odada izlemeye devam ediyorum. Gübre vermiyorum, toprağı bol su ile yıkadım ama hala düzelme yok. Bu durumda aklıma sadece mite geliyor.
Arkadaşlar, bu göbekteki sıkışmalar gerçekten mite veya farklı bırşey bugün farklı menekşelerden yaprakları kopartarak veterinere götürdüm, mikroskop altında mite aradık ama bulamadık!!!
Eğer mite ise, mutlaka görürdük diye düşünüyorum.
Bir de bozulan menekşelerin göbek kısmı tamamen alındıktan sonra, yeni çıkan yavrular sağlıklı çıkıyor, bu nedenle miti kesinlikle olamaz :)
Belki de genel bitki ziraat kuruluşana gitmesi gerekir rapor almak için?
Natalyacigim
Bu resimlerdeki menekselerde ne sorun var ??? Bence gayet saglikli gorunuyorlar. Yeni cikan yapraklar buyumuyorlarsa o ayri konu.
klubnika
08-06-2011, 14:44
Problem bu diye düşünüyorum - zamanında toprak değişmediği ve yanlış gübre kullandığı için göbekteki sıkışmalar oluyor, Dilara abla ısrarla mite diye forumda panik yaratıyor...
Tekrar ve tekrar söylüyorum mantarlar ve virüsler etrafta her zaman var olan şeyler, bitkinin direnci düştükten sonra çıkan sonuç. Eğer bu tür problemler varsa bitkilere yapılan bakımı gözden geçirip hataları aramalısınız...
Israrla mite demiyorum Natalya, "Mite olabilir" diyorum ve olası diğer ihtimalleri de anlatıyorum.
Panik yaratmak için bir nedenim olmalı değil mi? Senin gibi bu işin ticaretini yapmıyorum ya da ticari kaygılarla yanlış gübreler kullanmıyorum. Daha fazla yaprak satabilmek için yüksek ya da yanlış azot bileşenleri içeren gübreler kullanıyorsun.
Sorunu bende değil kendinde aramalısın.
Ayrıca üyelerimize bir açıklama yapmak zorundasın. Gönderdiğin yavruların bir kısmına neden kuşlar için üretilen kabaca "Bit Tozu" diye bilinen sarı tozdan serperek gönderiyorsun? Toprağı temizlemek için mi ?
Daha dikkatli ve saldırgan olmayan açıklamar yapmanı diliyorum. Ve yine söylüyorum senden yavru satın alan arkadaşlarımızın menekşelerinde göbekteki yaprakların bozulması 3 nedenden kaynaklanabilir.
1- Aşırı ya da yanlış gübre
2- Aşırı ışık
3- Mite denilen çıplak gözle görülemeyen zararlı.
Eğer neden mite ise , kimyasal mücadele dışında bir seçenek var mı bilmiyorum. Herhalde senin kullandığın kuşlardaki dış parazitler için üretilen toz mite'da etkilidir, denemedim.
klubnika
08-06-2011, 17:54
Evet, tozu ilkbahar sonunda 1 kere kullandım çünkü koleksiyonumdaki 1000’e yakın bitki var ve onları herhangi bir zararlıya kaptırmak istemiyorum. Bende bitki alan insanlara izah ediyorum zaten. Eğer dikkatli bakılırsa çok net bir şekilde anlaşılır toz ne zaman kullanıldı, ardından 4-6 çift yeni tozlanmamış yaprak çıktı. Ben sadece toz kullanmadım ki, mantar ilacı kullandım, bağışıklık sistemi güçlendirici kullandım, çok şey... Ve ilkbaharda ve sonbaharda kullanırım zaten profilaksi olarak. Ve hiç bir zaman takıntılı olmuyorum, bitki hastalanırsa bir kaç yaprak alarak ana bitki çöpe atıyorum, tedavi bu kadar... Hastalıklı ve immun sistemi çökmüş bitkiyle uğraşmaktan, yapraktan yeni ve sağlıklı bitki görmek beni daha mutlu ediyor.
fahriyee
09-06-2011, 12:05
Sevgili Klubnika, ellerine sağlık çok güzeller maşallah.
Arkadaşlar, bendeki birkaç menekşede göbek kısmı kopartılınca yeni gelen yapraklar yine sıkışık ve tüylü idi. Bu durumda olanları artık direk güneş görmeyen yere aldım. Bazılarında ise sağlıklı yapraklar mevcut. Ama göbeğindeki yaprakları koparılan menekşede en çok dikkatimi çeken yanlarda bir sürü yavru patlaması. Yavruda bu sorun varsa atıyorum ama erişkin menekşeyi atamıyorum, tedavi etmeye uğraşıyorum. Benim anlamadığım şu: Benimkiler yanlış gübre kullanımından oldu, herhangi bir mantar, trips, mite gibi zararlı da mevcut değil ama neden bulaşıcı?(sadece su kullandığım menekşelere de bulaşıyor bazen)
Ayrıca elinde çiçek açmış ''Kameliya'' olan bir arkadaşım var mı?(Klubnika'dan gelen bir yaprağın yavrularına isim yazmamışım, çiçek açtı açacak diye 15 gündür bakarım,kameliya olabileceğini düşünüyorum.Ama ilk açışta resimdekinden farklı oluyor ya...)
Fahriyecim sen bi gelsen bana bi dolu yaprak bi dolu çiçek seni bekler.
fahriyee
09-06-2011, 12:40
Natalyacigim
Bu resimlerdeki menekselerde ne sorun var ??? Bence gayet saglikli gorunuyorlar. Yeni cikan yapraklar buyumuyorlarsa o ayri konu.
Erişkin menekşenin göbeğindeki yaprakları kopardığı için yeni çıkan yaprakların sağlıklı olduğunu göstermek için çekilmiş resimler galiba.
Bu arada sizden de çiçekli menekşe resimleri görmek isteriz Sevgili Zappie...(işten sıkılınca sayfadaki resimlere bakmak ferahlık veriyor o sebepten rica ediyorum)
Sevgili fahriyee
Ben mantar hastaliklari lezyonlar seklinde ortaya cikiyor diye biliyorum. Ileri safhada da curumeler oluyor. Senin durumun bana daha cok akari hatirlatiyor. Benim de 80 civarinda yavrunun oldugu bir gurup meneksemin buyumesi durmus, orta yapraklari kalinlasmis durumdaydi Abamec isimli ilaci kullandim ( sen akarisid olarak sorustur, etken madde abamectin olacak ). 1 hafta icinde menekseler kendilerini toparlamaya basladilar. 10 lt su dolu kovaya 3 ml ilac ekledim. Saksilari tamamen suya batirdim, su icinde calkaladim, cok fazla suzulmelerini beklemeden tepsilere yerlestirdim. Sonra uzerlerini hava almayacak sekilde naylonla kapladim. 4-5 saat bu halde biraktim. Uzun suredir sulanmamis olduklarindan ilacli suyu iyice emdiler. Sonuc mukemmel diyebilirim. Fotografta cok belli olmuyor. Ancak ortadaki 3 yaprak ilaclamadan sonra cikti 10 gun sonra bu hali aldi. Sanirim ilacin icindeki yag benzeri maddeden, simdi yapraklar piril piril parliyor, ancak yapiskan degiller.
Sevgili fahriyee,
Gübre kullanmadığınız halde menekşenizde ortaya çıkan ve diğer menekşelere de bulaştığını söylediğiniz zararlı için sevgili zappie'nin önerdiği ilaç oldukca etkili.
Kimyasal zehir kullanmayı hiç bir zaman önermek istemiyorum. Özellikle ev içinde kullanımına çok çok dikkat etmek gerekiyor. Nisan ayında gelen 2 yavrudaki zararlı, diğer menekşelerime de sende olduğu gibi bulaşmaya başlayınca mecburen kullanmak zorunda kaldım.
klubnika'nınki kadar geniş bir kolleksiyonum olmasa da 200'e yakın Rus ve Amerikan hibrit türü yetiştirmeye çalışıyorum. Onları da kaybetmeyi göze alamadım. Uygulamayı zappie'nin önerdiği gibi yapmadım . Üzerinde yazan dozaja göre hazırlayarak pompa ile püskürttüm. Sonuç olumlu, yeni verdiği yapraklar şimdilik sağlıklı. Diğer menekşelerimden ayrı bir odada izlemeye devam ediyorum.
fahriyee
09-06-2011, 17:13
Sevgili maki, ilgine çok teşekkür ediyorum. Ben de geçen yıl Ascypermethrin 100 EC isimli bir intektisit almıştım. Akarisid almak yerine bunu kullansam olur mu acaba?
Aslında geçen yıl kullandım ama şu sarı-beyaz böcekler için almıştım. Yapraklara ya da çiçeğe zarar verip vermediğini hatırlamıyorum.
Ev içinde uygulamaya çok korkuyorum, o sebeple balkonda rüzgarsız bir havada uygulayıp içeri alayım bari.
Sevgili fahriyee,
Kimyasal ilaçlarla ilgili hiç bilgim yok. Ascypermethrin 100 EC'nin (http://www.tarimziraat.com/zirai_ilaclar/insektisit_bocek_ilaclari/ascypermethrin_100_ec_tarim_ilaci/ascypermethrin_100_ec/) etken maddesinde abamectin yer almıyor, etkili olur mu bilmiyorum.
Bu tür zehirli ilaçları kullanmayı hiç istemiyorum. Özellikle evde küçük çocuk ya da evcil hayvan varsa bin kere daha dikkatli olmak lazım. Nolur, nolur...
fahriyee
09-06-2011, 17:40
Evet ben de sizin gibi düşünüyorum, ama menekşeleri kaybetmek te istemiyorum.
Mesela yeni aldığım 3 menekşemde, çiçeklerin sapını tümden saran böcekler vardı.(küpelide olur ya) Hemen Zappie'nin tavsiye ettiği gibi saksıyı ters çevirip arap sabunu,yağ ve su karışımına batırdım. Belli aralıklarla kontrol ediyorum, bir uygulama ile (maşallah) böcekler kayboldu. Kimyasal kullanmama gerek kalmadı.
klubnika
09-06-2011, 18:01
Evet sonuçta buldum, Sank Petersburg ''Menekşe Evi'' Forum...
http://nevskaya-fialka.spb.ru/forum/viewtopic.php?f=65&t=3133&sid=35eb25e63d5a946e9cd8dde95da5dc05&start=100
Resimli mesaj için cevap:
Что я вижу на этих фотографиях:
1. Клещевого заражения нет;
2. Пятна — от внешних воздействий (присоединяюсь к мнению Татьяны Ивановны);
3. Загущение центра: оскудевший (либо изначально бедный) субстрат в сочетании с избыточной продолжительностью светового дня;
4. Угнетенное состояние вследствие дисбаланса элементов питания; повышенная степень опушенности листиков (особенно на нижнем фото) — реакция растения либо на стрессовые, либо на длительно неблагоприятные условия...
Resimlerde ne görüyorum:
1. Akar (mite) kaynaklı enfeksiyon değildir;
2. Lekeler - dış etkenlerden kaynaklanıyor...
3. Göbekteki sıkışma: fakirleşmiş veya baştan fakir bir toprak karışımı çok fazla ışıklandırma ile birlikte, ışık günü fazla.
4. Gelişmede gerileme toprak karışımından bileşenlerinin dengesizlik nedeniyle kaynaklanıyor - yaprakların tüylülük (alt fotoğraf özellikle) yüksek derecesi - stres veya bitki uzun süreli olumsuz koşulları bir tepki.
Sonra da...
...посмотреть в микроскоп, то это самое правильное действие. Я бы не стала проводить никаких обработок, пока не была бы уверена в наличии вредителя.
... en doğru çözüm bir mikroskop ile bakmak. O zararlının var olduğunu emin oluncaya kadar herhangi bir tedavi yapılmaz.
Devamı...
И еще вот что: когда мы говорим о дефиците питания, здесь может быть причина в недостатке всего лишь нескольких каких-то элементов в составе грунта, а может быть и вообще какого-то одного элемента. Но дело в том, что дефицит одного элемента приводит, как правило, к невозможности усвоения других. А поскольку без лабораторного исследования мы не можем установить химические нарушения в составе грунта, мы говорим о "дефиците питания" вообще. Под этим подразумевается: 1—бедный питательными веществами субстрат; 2-несбалансированный по питательным элементам (как макро- так и микро- ) субстрат; 3-неусвоение растением питательных элементов из почвы по любым другим причинам;
Ваши первые действия в любом из трех случаев — пересадка растения в свежий грунт.
Ve başka bir şey: toprakta element eksikliği hakkında bahsederken, bir kaç mineral, hatta bir tane eksik olsa da genellikle başkalarının asimilasyon imkansız hale geteriyor, ancak laboratuvar ortamında ne tür eksiklik varsa arıştırabilir, bu yüzden, genel olarak, bu olaya "gıda kıtlığı" adı veriyoruz.
Yani: 1-besin-fakir substrat, 2- toprakta besinler dengesizliği (hem makro ve mikro) ;
Sonuç - taze toprağa bitki nakli.
Bu fotoğrafta kalemle çerçevelenmiş bölgedeki menekşelerde göbekte bir sıkışma görebiliyor musunuz?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=221207&stc=1&d=1307388332
Konu ile ilgili daha fazla polemiğe girmeyeceğim klubnika, umarım kesinlikle bulaşıcı bir hastalık ya da zararlı yoktur ve menekşe kaybı yaşamayız.
Sevgili natalyanın gösterdigi hastalıklı yaprak . seradan aldıgım menekşelerimi gecen yıl demek bu yüzden kaybettim .Hata bende degilmiş dışardan gelen bir hastalık sonucu kaybetmişim ( gülmeyin o menekşeyi pikasso diye almıştım :D .Bütün menekşelerimi sardı ve öldüler :( yeniden başlamayada cesaret edemiyorum insan cok üzülüyor
klubnika
09-06-2011, 20:50
Arkadaşlar , gene de yanlış olmasın!!!
Ben sadece benim menekşeler ilgili yazıyorum forumda, sizinki sorun ne olduğunu kesin söylemek çok zor, mite ise bulaşıcı ve öldürücü. Bu yüzden mikroskop altında bakmasını tavsiye ederim veya çok iyi büyüteç de kullanabilirsiniz.
Hemen ilaç yapar geçer dersiniz bitki kurtaralım kendini zehirleyelim demek. En hafif ilaç bile ev ortamında size çok farklı sağlık problemlerle geri dönebilir. Bir sağlıkçı olarak söylüyorum. En basit pankreas çökmesi ve ilerde bitki değil de siz bağışıklık problemlerden dolayı sık sık hastalanırsanız... Bu tür ilaçlar ev ortamı için değil seralarda ve açık havada kullanılan şey ve kullanırken mutlaka önlemeci gereçler kullanılıyor: maske, gözlük, özel giysi ve kullanma esnasında ne yemek ne içecek ne de sigara içmek kesinlikle yasak...Sonra da duş yapıp ağzı ve burnu iyice çalkalanması gerekiyor.
Hele de evde çocuklar varken. Tekrar ve tekrar düşünmesini tavsiye ederim!!!
Klubnika verdiğin bilgiler için teşekkürler. Zararlı mücadelesinde kimyasal ilaç kullanımları gerçekten dikkat gerektiriyor. Sonuçta zehir. Ben balkon camlarını açıp elime eldiven takıp işlemi öyle uyguluyorum. Fakat sprey şişeler kullanıldığı için ne kadar dikkat etsekte ilaç bir şekilde tenle temas ettiğinde yakabiliyor. Dediğin gibi kesinlikle dikkat gerek. Ancak mite yani kırmızı örümcek mücadelesinde kimyasal ilaç daha etkili. Hatta bazen tek uygulama yeterli olmayabiliyor. Çünkü yaprak altlarında yuvalanıyorlar. İlaç o noktaya erişemezse tekrarlıyor. Ben menekşelerde hiç böyle bir durumla karşılaşmadım. Miteların menekşe sevdiğini bilmiyordum :) Dediğin gibi yapraklarda ki sıkışma mite ile ilgili değildir. Eksik besin nedeniyledir. Demir eksikliği ilk etapta yeni çıkan yapraklarda başlar renk ve form bozukluğuna neden olur.
Nisan ayında gelen yavruda,önceleri yanlış gübre kullanımı diye önemsemediğim ancak aynı sehpada duran sağlıklı menekeşelerime de yayılınca telaşlandığım bir hastalık...
İlk hastalık belirtilerini gördüğüm dışardan yavru olarak gelen menekşe:
222377
Kimyasal ilaç kullanarak kurtarmaya çalışıyorum ama hala toparlanamadı.Küçük de olsa yeni yaprak gelmeye başladı.
Ve 1 ay içerisinde aynı sehpada duran ve kısa sürede enfekte olan menekşelerim:
222378
222379
Aynı nedenle enfekte olan ve sevgili zappie'nin mite'lar için önerdiği kimyasal ilacı kullandıktan sonra normal yapraklar vermeye başlayan menekşem:
222380
Alt yapraklarında akarın verdiği hasarın izleri hala duruyor.
222381
Ve AVSA ( African Violet Society of America) (http://www.avsa.org/Faq.asp)'nın FAQ yani Sık Sorulan Sorular bölümünde yer alan , yapraktan hastalık ve zararlıları tespit etmemize yardımcı, güvenilir ve iyi bilinen kaynak site:
Leaf#24
Benim ve pek çok arkadaşımızın fotoğraflarında yer alan hastalıktan yani zararlıdan etkilenmiş bir menekşe fotoğrafı:
http://www.steverd.com/violets/leaves/broad-mites.jpg
Bulguyu şöyle tanımlıyor.
Discolored center leaves: Rengi bozulan, rengini yitiren merkezdeki yapraklar
Stunted, deformed or discolored: Kavruk, deforme ve rengi bozulmuş
Teşhis:Mite kontrolü
Sözü edilern mite yani akarları çıplak gözle göremiyoruz. X30 lensi olan büyüteçlerle görmenin mümkün olduğu yazılıyor.
Bu fotoğraf ise seradan bol çiçekli iken satın aldığım menekşe. Aşırı gübre kullanımı nedeniyle merkezdeki yapraklar sıkışık ve deforme. Gördüğünüz gibi , mite'da ortaya çıkan görünümle herhangi bir benzerlik yok. Sadece gübreyi kestim ve düzelmesini bekliyorum. Düzelme olmazsa deforme yaprakları taç kesimle uzaklaştıracağım.
222382
Zararlı ya da hastalıktan korumak için sürekli araştırma yaptığım sağlıklı menekşelerimden bir bölüm. Çok az hatta hiç kayıpsız bu dertten kurtulmayı ümit ediyorum. Sevgili zappie'ye mücadele konusundaki önerisi için teşekkür ediyorum.
222383
menekşecibaba
10-06-2011, 11:45
Maki01 dostumun bu konudaki hassasiyeti çok haklı. Sıcakların bastırmasıyla beraber pusuda bekleyen zararlıların faaliyetleri hızla artıyor.Mite akar dediğimiz yaratıkların gözümüz gibi baktığımız bitkilerimizin üzerindeki zararları korkunç olabiliyor.Avrupa ve ABD. bu konuda çok etkili ilaçlar mevcut , Avıd , Liquid Ladybug™ , "Habanero Hellfire" , SNS 217 gibi etkin ilaçlar kullanılıyor. örnek video yu izleyebilirsiniz (http://www.spidermitekiller.com/).
fahriyee
10-06-2011, 12:51
Sevgili maki, benim problemim aynen sizin fotoğrafladığınız menekşeler gibi.
Bahsettiğim intektisit ilacı akşam hastalıklı menekşelere balkonda uyguladım. Çok az rüzgar vardı ve ilacı fazla solumamak için sadece yaprak üstlerine ve göbeklerine doğru bolca püskürttüm.Yaprak altlarına uygulamadım, inşallah tek seferde etki gösterir de tekrar uğraşmam. Gölgede olduğu için içeri almadım. Havalar soğumazsa pazara kadar belki balkonda kalırlar...
menekşecibaba
10-06-2011, 19:57
Tavsiye edilen mite , akar tedavi yöntemleri arkadaşlar bunları ben bizzat denemedim , ama değişik sitelerden mantıklı olanlarını derleme yaptım.Yapmaya karar verdiğinizde önce bir bitkide deneyin olumlu netice alırsanız bizlerle paylaşın.Umarım yararı olur.
Bunları uygularken bitkiyi ayrı bir yere taşımak ,eldiven ve maske kullanmanız önerilir.
1--SNS-217, Neem, DR DOOM Sisleyiciler, AVID ,floramite haftada 3 kere kullanılır.
2--Alkol ve su kullanabilirsiniz.Pompayla püskürtülür.
3--Soğuk su dolu bir kovaya bitkiyi ters tutup batırmak ve yapraklarını sallamak.Üç günde bir tekrarlanır.Akarlar soğuk sudan nefret eder.Tekrarlayın birkaç hafta için dr her gün küçük zararlılara güle güle ve büyük güzel tomurcuklara kavuşursunuz.
4--Bu zararlılar oksijensiz ortamda barınamaz. Kapattığınız küçük bir alanda veya naylon içinde bolca duman içinde 3-4 saat tutun.
5--Bir sprey şişesine arap sabunu ve nane yağı yaklaşık % 10 u tamamlanır (kalanı dinlenmiş suyla).Başlangıçta 3-5 günde bir ,daha sonra haftada bir kez ayrı spreyi uygulayın . Basınçlı püskürtme veya sade su ile yıkayın sabun artıkları birikimini en aza indirmek için büyük küvette durulayın.
6--Kullandığınız diğer şey saf alkol bir litre su bir kap ve bulaşık deterjanı 2-4 damla, iyice karıştırın, sprey üst ve alt yapraklara kullanımı bir sprey "olarak kullanabilirsiniz .sprey i uygulamadan bir saat kadar ışıkları söndür , bitkiler kuru iken uygula.
7--"doğal" miticide tarifi
Habanero 1 / £ 2
sarımsak 6 diş
toz karanfil 1 çay kaşığı
1 çubuk tarçın
İtalyan baharat 1 çay kaşığı
sıvı sabun 2 çorba kaşığı (yani bulaşık makinesi sıvı sı)
tarçın, karanfil, ve İtalyan baharat 2 litre su ile kaynatın .
kaynar su iken, bir blenderde 2 bardak su ile Habaneros ve sarımsak karışımı. Karışımı bir sıvı pürüzsüz kıvama getirin. Daha sonra kaynar su dökün.
Kaynatın yaklaşık 10 dakika sonra sıvı deterjanı ekleyin, ara sıra karıştırarak .
Sonra oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyin (çok iyi kıvamda değilse, Habanero sizin püskürtücü de yapışmasına neden olur ).
Spreyle bitkiyi onlar yukarıdan aşağıya doğru sırılsıklam olana kadar yıkayın sıvı kendisi tarafından buharlaşmalı.
Bir saat sonra, temiz su ile sprey bitki yavaş ve dikkatli yıkanır . Minik Habanero bit muhtemelen ok ama bu, temizlendikten sonra kalacaktır. Sprey bitkileri etkilemez. İki gün sonra, aşağı tekrar su ile sprey. Bitki koku hafta Habanero gibi olacaktır. 1 hafta içinde işlemi tekrarlayın tüm bu piçler tamamen ölü emin olmak için. Sonunda hayal kırıklığına uğramayacaksınız.
ÖNLEM: GİYİM ELDİVEN GÖZ KORUMA VE BİR MASKE. . Spreye sürekli maruz kalma, bu yüzden güçlü biber duyarlı insanların etkili olabilir. Eğer göz, dudak veya ağızda ,gözde püskürtülür eğer Olası körlük meydana gelebilir. Eğer eldiven giymezseniz koku ve baharat elinden çıkarmak için birkaç gün boyunca sürekli ellerinizi yıkamak gerekir. Kuşkusuz, yavaş ve sürekli dikkatli olun.
7--Sadece konsantre bazı ucuz elma suyu kullanılır.
Dediğim gibi , Yapmaya karar verdiğinizde önce bir bitkide deneyin olumlu netice alırsanız bizlerle paylaşın.Kolay gelsin.
Akar mücadelesinde ben iki kimyasal ilaç kullanıyorum.
yumurta ve larvaya etkili maddesi Hexythlazox
akarın bizzat kendine etkili maddesi Abamecdin (Zappie'nin şiddetle önerisi :) olan ilaçları karıştırarak kullanıyorum. Tabi uygulama açık havada olacak eldiven, maske kullanımı şart. İlaç tenle temasta yakıyor. Bu ilaçları zirai ilaç satan bayilerden bulabilirsiniz. Farklı firmaların farklı isimlerle çıkardığı ilaçlar var, etkili maddeleri yukardakiler olacak. Geçen sene menekşe dışında bir bitkimde kullandım ve tek uygulama yeterli oldu. Kimyasal mücadelenin sakıncalarını göz ardı etmemekle beraber bu akarların mücadelesinde ev yapımı ilaçlarla kurtulmanın uğraştırıcı hatta mümkün olmayacağına inanıyorum. Umudumuz biyolojik mücadelede...
Bu arada sayın Menekşecibaba yukardaki mesajlarınızda trips mücadelesinde "Chrys-amed" i önermişsiniz. Yanlız bu bir firmanın adı ilaç adı değil. Bu firmanın hangi ilacını öneriyorsunuz? Ayrıca "Neem" dediğiniz sanırım Neem-azal bu kurt ilacıdır. Biyolojik mücadele de kullanılıyor. Neem üretildiği ağacın adıdır.
Bu geçen sene fotoğrafladığım kırmızı örümcek...
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=697756&postcount=1003
menekşecibaba
11-06-2011, 09:20
Sevgili cellin Chrysamed Torbalı yolunda ben direk oradan alamadım ama kemeraltı ndan bulabildim , bütün ürünlerinin ismi aynı CHRYSAMED 500ML. yi kullanıyorum.Diğeride NeemAzal -T/S .
Tripslerde ilaçlama bitki çiçeklerinin açık olduğu sabah saatlerinde ,rüzgarsız bir yerde çiçeklerin altı ve üstü kaplanacak şekilde uygulanır.Spinosad 480g\l SC de kullanılır.
Chrysamed firmasını çok iyi biliyorum. Hiçbir ilacını kullanmayı istemem doğrusu. Farklı sebeplerle. Ancak bütün ilaçlarının isimleri aynı olamaz. Bütün hastalıklar gruplanır çünkü. Mesela akarisit ilaçları... Neemazalı trips mücadesinde kullandınız mı? Kullandıysanız sonuç nedir? İlaç ruhsatı kurtta mücadeleyi gösteriyor.
İremsıla
11-06-2011, 16:22
Sevgili natalyanın geçen gün eklediği,mavi market menekşesine,dikkatlice baktığımda benim kaybettiğim nemekşelerdeki gibi,yaprakla dalın birleştiği kısma dikkat ederseniz beyaz toz veya küfü andıran bir görüntü var.benim yavrularda tamamen bu şekildeydi aynı görüntü katolokta 13 nolu EK Morskoydada meydana gelmiş.
Benim herhangi bir ilaç,kullanmaya bile fırsatım olmadı,buda benim şanssızılğım.sevindirici olan,erken farkettiğim için diğer menekşelerimi kurtarabildim.2 tanesinde tomurcuk bile var....
menekşecibaba
11-06-2011, 16:51
Chrysamed firmasını çok iyi biliyorum. Hiçbir ilacını kullanmayı istemem doğrusu. Farklı sebeplerle. Ancak bütün ilaçlarının isimleri aynı olamaz. Bütün hastalıklar gruplanır çünkü. Mesela akarisit ilaçları... Neemazalı trips mücadesinde kullandınız mı? Kullandıysanız sonuç nedir? İlaç ruhsatı kurtta mücadeleyi gösteriyor.
Cellin hanım doğru haklısınızdır,ama aldığım CHRYSAMED 500ML. sprey şeklinde inteksitit üzerinde ilac adını belirten başka birşey yazmıyor.Herneyse iki ay kadar önce bir menekşemin çiçeklerinde thrips gördüm hemen ayırıp çiçeklerini temizledim ayrı bir yerde bu iki ilacı uyguladım ,şu an hiçbirşey kalmadı hatta tekrar çiçeklendi.
Menekşecibaba maşallah. Yeniden çiçeklenmesi sizin elinizin marifetidir. :) Benim asıl merak ettiğim Neemazalın trips mücadelesindeki etkisi. Eğer onu tavsiye ederseniz bende edineceğim. Biyolojik olması nedeniyle.
Sevgili maki01,
hasta,miteli sandığım menekşeleri yaprakların altını üstünü ialçladım.Daha bir değişiklik yok.İkinci ilaçlama yapmam gerekiyormu.Hemen hemen bir hafta olmak üzere.
(İlaçlama yaparken eldiven giymeme,maske takmama rağmen epeyce etkilendim.Çok dikkatli olunmasını tavsiye ederim.)
Sevgili sema62,
İlaçtan etkilenmen başımıza gelecek en kötü şey, lütfen esintinin olmadığı bir ortamda ve maske kullanarak bu tür kimyasal zehirleri kullanalım ve mümkünse hiç kullanmayalım.
Bu tür ilaçların çoğunun etiketinde ev içinde kullanılmaması gerektiği yazılıyor. Çok daha yaşamsal sorunlar yaşabilirdin.
Bu tür ilaçlamalarda evlerimizdeki camsil gibi püskürtme mekanızması olan atık şişeleri kullanıyoruz. Yakın mesafaden ilaçlama yapmak durumunda kalıyoruz. Bu tür atık şişeleri kullanmanın hele de kimyasal zehir için oldukca riskli olduğunu düşünüyorum. Kullandıktan sonra ise genellikle çöpe atarken üzerine hiç bir uyarı yazmadan , önlem almadan içindeki ilaç atıklarıyla atmak ise tehlikenin diğer bir boyutu. Çöplerden plastikleri toplayan insanların, çocukların ya da çöplerden yiyecek arayan sokak hayvanlarının da zehirlenmesine neden olabiliriz.
Yapı marketlerde satılan 2 litrelik pompalı püskürtmeli şişeler çok daha güvenli sanki. Yıllar önce 2 tane almıştım, hala kullanıyorum. En büyük faydası atık şişelerdeki gibi sızıntının olmaması ve daha uzak mesafeden ince püskürtme ayarı ile daha yaygın ilaçlama yapılabilmesi. Ve çok uzun süre kullanarak , çöpe kimyasal zehir bulaşığı şişe atmak zorunda kalmamız...
Yine de en doğrusu kimyasal zehirleri ev içinde kullanmamak. İlla kullanacaksak eldiven , maske , kapalı giysi gibi koruyucu önlemlere çok dikkat etmeliyiz. En az etiketinde yazan süre kadar ilaçlanan bitki ile temas etmemeli ve aynı ortamda bulunmamalıyız. Çok korkarak, çok dikkat ederek ve çok nadiren kullanıyorum. Fobi düzeyinde takıntılıyım kimyasal zehirlere karşı.
Sevgili maki01,
ilaçlamayı balkonda yapmıştım.Bugün topraklarınıda değiştirdim.İnşallah işe yarar.
korcelik
23-06-2011, 20:27
ve ve ve ... unlu bitleri :mad:
nazlı hilal
24-06-2011, 00:53
Sevgili korçelik arapsabunlu suya bir yemek kaşığı zeytinyağ karıştırıp yaprakların alt kısımlarından önce suluboya fırçasıyla bitleri temizleyin sonra sabunlu suyu püskürtün
klubnika
24-06-2011, 09:51
Herkese merhaba. Bu sayfa yeni ziyaret ettim, demek ki bazı mesajlar buraya taşınmış:) Hastalıklardan ve böceklerden uğraşmaktan, yapraktan yeni menekşe yetiştirmek en basit çözüm. Hastalanmış olan bitkiden 1-2 tane yaprak alınarak köpeklere ve kedilere kullanılan akarisid - insektesid şampuanla yıkayın, 1-2 dakika yaprakları şampuanlı suda bekletip çıkartın veya bitki ilacı varsa aynı uygulama yapabilirsiniz...
yeşillim
24-06-2011, 11:37
Fotoğraftaki menekşemin gelişiminde bir terslik var gibi.
Alt yapraklarını bir kaç hafta önce kararmaya yakın bir renkle döktü.
Dökme olayı bitti, yeni çıkan yaprakları bir değişik. Cinsinden mi acaba!!
Sevgili yeşillim,
Umarım değildir ama mite'dan kuşkulanmak ve ona göre önlem almak en akılcı çözüm olacaktır.
Malum bugünlerde çoğu arkadaşımızın menekşelerinde ortak sorun haline geldi bu zararlı.
Menekşeyi çelikten mi yetiştirdiniz? Diğer menekşelerinizde de benzer sorun var mı?
Herkese merhaba. Bu sayfa yeni ziyaret ettim, demek ki bazı mesajlar buraya taşınmış:)
Buraya taşınması daha doğru olacaktı ve taşındı.
yeşillim
24-06-2011, 14:55
Valla işin açıkcası, Sayın klubnika'dan siparişlerimin yanında bulunan hediyelerden birisi.
Yani çiçekli geldi. Yalnız Bu 105 numara standart oluyor. Ben de cinsini bilmediğim için
fotoğrafı kuşkularım üzerine ekledim, hani ne olur olmaz diye. Bana geldiğinden beri de
yaprak büyütmedi. Birkaç hasta menekşe fotoğrafına rastladım, içime bir kurt düştü.
Açıkcası sayın klubnika'dan da fotoğraf hakkında yorum bekliyorum. Neler yapabilirim??
Teşekkür ederim.
korcelik
24-06-2011, 17:46
Sevgili korçelik arapsabunlu suya bir yemek kaşığı zeytinyağ karıştırıp yaprakların alt kısımlarından önce suluboya fırçasıyla bitleri temizleyin sonra sabunlu suyu püskürtün
arapsabunlu su püskürtüyorum ama bitleri yaprakların arkasından nasıl temizlemem gerektiği konusunda herhangi bir fikrim yoktu;bu bilginiz bana çok yardımcı olacak çok teşekkür ederim nazlı hilal:o
Sayın korcelik,
Bu başlıkta 3 sayfada konuyu uzun incelemiştik, okumanızı öneririm.
Mücadele için biraz geç kalmışsınız gibi. Özellikle bazı menekşelerinizde çok yoğun unlu bit var. Özellikle o menekşelerinizi saksısyla birlikte 42 derecelik suda 15 dakika kadar bekletmenizi öneririm. Göbekte yapraklar taze olduğu için suyun sıcaklığından etkilenebilse de daha sonra yeni yaprak vermeye devam ediyor. Diğer alternatif ise malesef kimyasal mücadele. Ev içindeki bitkilerimize kimyasalları gönül rahatlığıyla öneremiyorum.
Aklınızda bulunsun, menekşede unlu biti ilk gördüğünüz andan tek tek alkole batırlırmış kulak çubuğu ile temizlemek etkili oluyor. Sizinkiler bu aşamayı malesef geçmiş.
Valla işin açıkcası, Sayın klubnika'dan siparişlerimin yanında bulunan hediyelerden birisi.
Yani çiçekli geldi. Yalnız Bu 105 numara standart oluyor. Ben de cinsini bilmediğim için
fotoğrafı kuşkularım üzerine ekledim, hani ne olur olmaz diye. Bana geldiğinden beri de
yaprak büyütmedi. Birkaç hasta menekşe fotoğrafına rastladım, içime bir kurt düştü.
Açıkcası sayın klubnika'dan da fotoğraf hakkında yorum bekliyorum. Neler yapabilirim??
Teşekkür ederim.
Sayın yeşillim, size hediye olarak gelen bu tür sanırım saksıda dikili olarak gelmiştir. Siz bu hediye menekşenin toprağını size ulaştığında değiştirdiniz mi?
Sevgili klubnika’dan aynı menekşe türünü bende hediye olarak aldım. Aldıktan sonra 1-1,5 ay kadar yeni yaprak vermedi. Bunun üzerine toprağını değiştirdim ve ortadan yeni yapraklar verdi.
Sevgili klubnika siparişte dikili olarak gönderdiği standart menekşelerin muhakkak topraklarının değiştirilmesini öneriyor. Çünkü bir yavru menekşenin çiçekli hale gelmesi için dikili olduğu saksıda azami 5-6 ay geçirmesi gerekiyor. Bu da siparişte gelen menekşenin toprağının muhakkak değiştirilmesi anlamına geliyor. Çünkü bu süre zarfında toprak işlevselliğini her yönden kaybetmiş oluyor ve menekşe büyümesini durduruyor.
Ben siparişte ister standart olsun ister dikili yavru menekşe olsun sağlıklı da olsa, çiçekli de olsa evime girdiği anda köklerini gövdeden tamamen arındırır, tekrar suda köklendirip tekrar kendi hazırladığım saksı harcına dikerim. Çünkü her yetiştiricinin ev ortamının menekşeler için şartları değişik oluyor. Ben de kendi ev ortamımın şartlarına uyması açısından bu yöntemi uzun zamandır kullanıyorum. Bu yöntemi herhangi bir yerden satın aldığım endüstriyel menekşeler içinde kullanıyorum.
Orkun Kırcı
24-06-2011, 20:17
Nedense sadece Farukla bende yok bu illet. Aynı satıcıdan bizde alışveriş yaptık, sanırım Faruk'un yöntemi bunda etkili. Zira menekşe konusunda hocam olur kendisi.
Farukcum, sen mite'lı menekşeyi iyi tanırsın. Fotoğrafa daha dikkatli bakarsan, sevgili Yeşilimin sorununu anlarsın.
Dikkatli baktığım için bu mesajı yazdım sevgili Katmer.:)
Hatta bununla kalmayıp bende bu sorunu yaşamakta olan menekşemi okul laboratuvarında çarpı 100 büyütmeli mikroskopta öncelikle kendim inceledim ve birşey bulamadım (Mikroskobu da çok iyi kullanırım :)). Zira bu zararlıyı normal büyüteçlerle güneşli bir ortamda çıplak gözle halihazırda görebiliyorsun. Bununla kalmayıp sorunlu menekşeden birer yaprağı ve diğer menekşelerin bazılarından bir yaprağı ilçe tarım müdürlüğüne götürüp incelettim. Genede birşey çıkmadı.
Sende biliyorsun seninle aynı dönemlerde bende bu sorundan dolayı bütün menekşelerimi atmıştım.
O zaman üzülecek birşey yok sevgili Faruk. Desene onca zaman boşa uğraşmışız.
Sevgili katmer ben bu menekşe ve bendeki bazı sorunlu menekşeler çerçevesinde içimi rahatlatmak ve menekşelerimin güvende olup olmadıklarını anlamak adına uyguladıklarımı ve fikirlerimi belirttim.
Eğer senin menekşelerinde farklı bir sorun varsa ve zaman içinde yaptığın uğraşının boş olup olmadığı konusundaki neticeyi sen benden daha iyi bilirsin.
Farukcum senin yaptıklarını anlatmanla ilgili bir sorun yok zaten. Ben bu konuyu dışarıdan izleyen şanslı kisilerden biriyim. Çünkü benim menekşelerimde hastalık yok.. Olmaması için de elimden geleni yapıyorum. Dışarıdan gelen hiç bir menekşeyi aynı odaya bile sokmuyorum. Bilirsin bu konuda çok hassasımdır. Kendime yapılmasını istemediğim birşeyi başkasına yapmam. Hasta olduğundan şüphelendiğim bir bitkiyi hediye bile etmem.
Pek çok şey yazılmış ama sevgili yeşillim'in menekşesi ile ilgili bir yorum ya da öneri yok.
Sorunun saksı değişimi ile de alakasının olmadığını daha önceki mesajlarda uzun uzun tartıştık. Menekşedeki bozulmanın nedeni mite ise toprak değişimi zorunlu. Mite'lar yurmurtalarını toprağa bırakıyormuş.
Sayın Faruk genel geçerliliği olmayan , kendince başarılı bulduğu yöntemini anlatmış . Miteların çıplak gözle güneşte görülebileceğini yazmış. 0.01-0.02 mm yani milimetrenin yüzdebiri büyüklüğündeki bir şeyi gören bir gözün var olabileceğini hayal bile edemiyorum ama yine de paylaşım için teşekkürler.
Sevgili Orkun'un da menekşeleri pek bir güzelmiş ve sorun yaşamıyormuş. Bu haber de sevindirici :)
Gelelim ana konuya, yani sevgili yeşillim'in menekşesinde de ortaya çıkan sorunla ilgili yorumlarınıza.
Benzer sorunun pek çok arkadaşımızda aynı dönemde ortaya çıkması bir tesadüf müdür sizce?
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=227866&stc=1&d=1308908234
Sayın makı01 sizin içinizin rahatlaması için hep bir ağızdan bu menekşe mite’lı dememiz gerekiyor.:) Yoksa hep bir ağızdan aynı dönemde birisi bize aynı anda mite’lı menekşemi satmış demeliyiz.:)
Yukarıdaki mesajıma gayet dikkatli bakarsanız çıplak gözün yanında bir adette büyüteç göreceksiniz.:)
Bunu bir yana bırakın ben bu durumu yaklaşık 2 yıl önce yaz mevsiminde yaşadım ve neyin ne olacağı konusunda az çok o dönemde yaptığım araştırmalarım ve menekşelerimdeki üzücü mite’lı hasarlı görüntülerinden fikir sahibiyim.
Eğer bu menekşede arakadaşın böyle bir endişesi varsa bir mikroskop altında ilgili yerlere benim yaptırdığım gibi bir inceleme yaptırması içini son derece rahatlatır ve kendini ona göre ayarlar…
Siz mite'lı menekşeyi çok iyi tanırsınız Sayın Faruk, geçtiğimiz senelerde çok mücadele verdiniz.
Bu arada büyüteci görmemişim haklısınız ve eğer mite'la uzun süre mücadele eden biri olarak " bu kesinlikle mite değildir" diyorsanız ve bu sorumluluğu çekinmeden tereddütsüz yüklenebiliyorsanız çok mutlu olurum. 100'e yakın menekşemde aynı sorunu yaşıyorum ve kimyasal mücadele yapmak zorunda kalıyorum. Ama yanılıyorsanız ve insanların yetiştirdikleri menekşelerin kaybına neden olursanız, bu durumun altından nasıl kalkarsınız bilemiyorum.
Aklımda biyoloji öğretmeni olarak kalmışsınız; yanılıyorsam özür; sizin mikroskopa ulaşmanız çok kolay tabii ama malesef çoğumuzun bu imkanı yok. Yine de ben şanslıyım , yeğenim yüksek ziraat mühendisi ve yapraktan koyduğu teşhislere güveniyorum :)
Bu arada sanal ortam mite'lı menekşe fotoğrafları ile dolu, inanın mite'dır demek için mikroskopa gerek yok. Siz benden daha iyi bilirsiniz aslında, saklamanın kimseye bir faydası olmuyor. En fazla üyeye sahip Rus sitesinde yayınlanan fotoğraflar ve ingilizceye çevirterek okuduğum mesajlar da mite diyor.
http://www.fialki.ru/node/8114#comments
Bu konunun üzerinde bu kadar hassas olarak durma nedenim üyelerimizin menekşe kayıplarını mümkün olduğunca engellemek.
Benim kişilerle işim yok ancak ortalığa agaclar.net araclığıyla hasta menekşeler salınıyorsa buna elimden geldiği kadar engel olmaya çalışırım. Bu durum sitemize karşı taşıdığım sorumluluk ve bir menekşever olmamdan kaynaklanıyor. Farklı bir neden aramayın lütfen.
Sayın makı01 olayı tamamen dramatik boyuta çekip saptırmanıza gerek yok.
Bir önceki mesajımda son cümleme dikkat ederseniz eğer malum kişinin böyle bir sorunu varsa bunu ilgili yerlerde mikroskop altında inceletmesi ve kendini ona göre hazırlaması gerektiğinden bahsettim. Eğer ilgili kişi mikroskop konusunda umutsuzluğa düşerse bir ziraat mühendisinin danışmanlığında bir mikropkoba ulaşabileceği kanaatindeyim.
Bende yaklaşık 2 yıl önce bu gibi durumdan madur olduğumda beni de bir ziraatçi arkadaş ilçe tarım müdürlüğüne yönlendirdi ve onun sayesinde mikroskop altında yaptırdığım inceletmede sorunun mite ile adlandırılan canlıdan kaynaklandığını keşfettik. Gerçi o zamalar bu zararlının isminin mite bile olduğunu bilmiyorduk.:)
Velhasıl lafı dolandırmak istemiyorum, ben illahaki saksı değiştirsin ya da bu önerimi kesin yapsın demiyorum. Ben bana göre mite’lı olmayan bu görüntüde saksı değişimine giderim diyorum.
Eğer sorunlu menekşe sahibi kişiler kesin teşhis için inceletme sonucunda bu zararlıya rastlarsa maalesef bütün menekşelerini atması ve evini yeniden menekşe yetiştirme açısından sterilize etmesi gerekecek. Keza ben öyle yaptım ve tekrar sıfırdan başladım.
Tekrar söylüyorum eğer şüphe varsa ilgili yerlerde ilgili inceletmeler sonucu işleme başlanılmalı.
Neyse sayın Faruk, bu başlıkta bu tür fotoğraflara daha sık rastlayacağımızdan eminim.
Menekşelerinize siz de çok emek veriyorsunuz, biliyorum. Hatta 2 sene önce, bu siteye ilk geldiğimde en fazla desteği sizden almıştım, ilk menekşe hocam olmuştunuz. Zaman içerisinde farklı kaynaklardan da bilgi edinmeye başlayıp, kendi deneyimlerimi de ekleyince sanırım menekşe yetiştirme konusunda çok yol aldım hala da alıyorum.
Geçmiş yıllardaki sorunu bir daha yaşamamanızı dilemekten başka söyleyebileceğim bir söz kalmadı. İkna etmeye çalışmanın bir yararı olamayacağını biliyorum. Başarılar:)
Sayın makı01 amacım sizle karşılıklı kişisel çatışma içerisine girmek değil. Ya da yanlış bildiğim bir şeyi size ve forumda ki arkadaşlara doğru gösterip yanıltmak ve ya ikna etmek asla değil. Amacım sizinde belirttiğiniz gibi üyesi olduğumuz bu foruma bir nebze olsun yararlı olmak. Sizinle farklı bir platformda karşılaşsak ben gene doğru bildiklerimi yani bunları söylerdim.
Siz şanslısınız ki sorununuza ziraat mühendisi yeğeniniz aracılığı ile teşhis koyup ne yapacağınıza karar verip mücadeleye başlamışsınız. Bende sizin zaman içerisinde menekşe konusunda kendinizi çok fazlasıyla yetiştirdiğinizin farkındayım.
Size mücadeleniz çerçevesinde geçmiş olsun deyip mücadelenizde başarılar dilerim…
yeşillim
25-06-2011, 10:24
Sayın Faruk, Saksı değişimi yaparken fitil bile uyguladım.
Ben özellikle bana çiçekli olarak gelen, bir iki gün içerisinde birkaç alt yaprağını kahve tonuyla döken işte bu arada toprak değişimi yaptım menekşemin görünüşünü ekledim ki birşeyler öğrenmek için. Hani bilmiyorum belki de normaldir ama dedim ya bir de 105 e ait 11 kadar yaprak hediye geldi.!!
Forumda fotoğraflar da eklendi, yukarıki mesajların birinde Natalya Hanım'ın son yorumunu da okuyunca.!!Hastalıklı menekşeler hakkında kendisi ile yazışmaya girmek istedim.Ben kendi sağlığın için evden çıkmakta zorlanıyorum, emin olunuz ki önce menekşemin hasta olduğumdan tereddütüm kalmayınca, birilerinden rica edip malum olanı araştırtırım.
Burada böyle bir paylaşımda bulunmanın nerede yanlışı olabilir. Kimsenin karalama gibi
bir düşüncesi olamaz, benim asla zaten canımın peşine düşmüşüm. Neyse.!
yeşillim
25-06-2011, 10:36
Artık ne yazacak ne de okuyacak halim var.
Sayın Natalya cevap verir veya vermez kendi bilir.
Stres kaldıracak durumun yok. benim konum burada kapanmıştır.
Ama tavsiyem, dezenfekte ettiğinizi sandığınız yaprak, menekşe..
gönderimi yapmayınız.
Sevgili yeşillim,
Lütfen üzülmeyin. Hasta menekşelerin kaynağı genelde aynı yer çıkınca , insanlar kişiye karşı alınmış bir tavır gibi düşünüp anlaşılmaz bir şekilde savunmaya geçiyorlar. Halbuki sorun kişi değil ki. Ciddi ve yaygın bir hastalık var ve bizler bununla başa çıkmaya çalışıyoruz, hepsi bu.
Ve evet, bu hastalığın daha fazla yayılmasını istemiyoruz. Özellikle menekşede yaprak paylaşımı oldukca yaygın. Birimizde bu hastalıktan iz kalması, sorunu tekrar çoğumuza taşıyabilir.
Dar bir çerçevede olaya bakmak, bizi bugünlere getirmedi mi?
Ben de başlangıçta sorunu aşırıyı gübreye bağlayıp, toprağı yıkama, değiştirme, gübre vermeyi kesme gibi önerdiğim ve önerilen yöntemleri kullanarak zaman kaybettim. Hastalık, yüzlerce euro ödeyerek satın aldığım ve yapraktan yetişkin hale getirdiğim menekşelerime yayıldı.
Birileri, özellikle güvendiğimiz ve başarılı bulduğumuz arkadaşlarımız mite da olabileceğini yazsa, mite' ı yeniden keşfetmeye çıkmaz ve olayın başında önlem alırdık.
Yazık oldu bunca emeğe ve paraya....
Hasta menekşelerin kaynağı genelde aynı yer çıkınca , insanlar kişiye karşı alınmış bir tavır gibi düşünüp anlaşılmaz bir şekilde savunmaya geçiyorlar.
Sayın makı01 size soruyorum alıntıladığım mesajınızı açıklar mısınız? Biz kimi müdafaa ediyor muşuz, kimi anlaşılmaz bir şekilde savunuyor muşuz?
Yukarıda yazmış olduğum mesajlarımın hiç birinde bir kişiyi savunma çabası içerisine girdiğimi gördünüz mü? Kişiden bahsetmek ayrı onu körü körüne savunmak ayrı olaylardır. İki arasında büyük bir fark vardır.
Lütfen olayı çarpıtmayın. Çarpıtma çabası içerisine girmeyin. Mesajlarınızda üstü kapalı cümlelerle kişi savunma gibi mesajlarla belli bir grubu zan altında bırakmayın. Saldırmak yerine olana odaklanın. Ne güzel sorununuza yeğeniz aracılığı ile teşhiş koydurmuşsunuz. Sorununuza odaklanın.
Burada benim ya da buraya mesaj yazan değerli forumdaşlarla beraber amacımız bir nebze dahi olsa yaşanmışlıklarımızı dile getirip yön göstermek. Tabii ki menekşe türlerine ulaşmaya dar bir çerçevede bakarak bugünlere geldik. Kimse istemez bunca para verdiği emeğini kaybetmeyi.
Sayın Faruk,
Mesajlarınızı ve mesajlarımı okuyan arkadaşlar, konunun ne olduğunu anlayacaktır. Size bir açıklama yapmak istemiyorum ve üslubunuz konusunda sizi uyarıyorum. Haddinizi aşmaya başladınız. Savunmadıysanız üzerinize alınmazsınız, bu kadar basit.
Kendinizi grup ilan etmekten de vazgeçin, değilsiniz. Sevgili Orkun çok sevdiğim ve değer verdiğim bir üyedir. Kişileri kendi kafanıza göre gruplandırmayın. Ortada grup filan yok.
Sevgili klubnika da dost, arkadaş olarak çok sevdiğim ancak satışa sunduğu menekeşelerdeki sorunlara yaklaşımını onaylamadığım değerli bir üyedir.
Siz hangi hakla bir üyemizden "malum kişi" diye söz edebiliyorsunuz. Bu ne cüret.
Yeter, saygı çerçevesinde konuyu paylaşmayı bilmiyorsanız susun artık....
Sizi uslubunuz çerçevesinde son kez uyarıyorum, haddinizi aşmayın. Forumda herkes kimin ne olduğunu biliyor yaptığımız paylaşımlar çerçevesinde.
Mesajlarınızda terbiye sınırlarını incelerseniz aşmaya başladınız, sizi mesafeli mesaj yazmaya ve paylaşımda bulunmaya davet ediyorum.
Siz hangi hakla benim forumdaşım olan sayın yeşillim gibi herhangi bir şekilde saygı çerçevesinde konuştuğum ve ona kesinlikle bir art niyet aramaksızın hitap şeklim olan “malum kişi” kelimelerimde bir kasıt ararsınız.
Mesajlarınızda dokundurma yapan sissiniz. Artık kışkırtma mesajı yazmayın. Bu size son mesajım. Size artık kışkırtma mesajlarınıza cevap yazmaktan gına geldi. Mesajlarınızda üstü kapalı hedef almayı bıraktığınız zaman size karşılık yazmayı bende bırakırım…
yeşillim
25-06-2011, 19:53
Evet Faruk bey, çocuğum yaşındaki kişiyle bile konuşurken, yazışırken bey,sayın.. ile başlıyorum. Doğrusu malum olabilecek kadar küçücük değilim, dikkat ettiyseniz size cevap yazarken malum hastalık dedim. Benim hakkımda lütfen art niyet olmasa da malum kişi diye ifadeler kullanmayınız. Ben siz'li; biz'li konuşmayı tercih ediyorum.
Burada esas konu bana gelen menekşenin gönderiyi yapan üyemizin yanıt vermesiydi.
Canı sağolsun, defalarca yazımın üzerine foruma girmesine rağmen, gönderilerinin ardında durmadı. Sayın Natalya hanım, herşey çok geç ben anlayacağımı anladım. Gerçekten menekşeleriniz hasta, diatomitle çalışmamdaki menekşemin sonucunu alıp tüm menekşelerimde diatomite geçecektim. Emeklerim heba oldu ve ben diatomit çalışmamı durdurdum. Kırıldım hakikaten kırıldım, bu mudur menekşe sevgisi, tutkusu. Hani farkında olmadan hastalık bilinmeyerek paylaşımda bulunulmuş, alıcının menfaatine önlem alınmıştır
anlarım. Ama kafamdaki bazı şeyler netleşti. Artık sustum, susmayı tercih ediyorum,bir sağlıkçı olarak beni anlarsınız diye umuyorum.
Saygı ve sevgiyle,
.
Kullandığınız kelimelerin ve hitap şeklinizin ne anlama geldiğini bilmiyorsanız yapabileceğim bir şey yok Sayın Faruk.
Ayrıca benim sizi kışkırtmama hiç ihtiyaç yok, siz yeterince kendi kendinizi kışkırtıyorsunuz zaten.
Bak bu yazdıklarınıza çok gülerim.:D Olayı getirdiğiniz boyuta bakın.:) Halen hakaret vari cümle ve kelimelerinize devam ediyorsunuz.
Sizi “Afrika menekşeleri hastalık ve zararlıları” başlığı altında konuyu dağıtmamaya davet ediyorum. Bırakın artık karşılık yazmayı ve menekşelerinizde ki sorunuza odaklanın.
Endişelenmeyin başlık gereksiz mesajlardan en kısa sürede arındırılacak ve bugünlerde çoğumuzun başına bela olan mite ile mücadele konusuna tekrar yoğunlaşacaktır.
Endişelenmiyorum, endişelenecek bir durumun olduğunu da düşünmüyorum zaten.:)
Değerli admin ya da moderatörlerimiz tarafından gereksiz mesajların silineceğinin farkındayım.
yeşillim
27-06-2011, 06:37
Lütfen burada menekşelerimin görüntü itibariyle hasta olup olmadığını söyler misiniz?
Tamamen bakım şartları yerine getirilmiştir.
Bilgilendirme için şimdiden teşekkür ediyorum.:(
klubnika
27-06-2011, 08:01
Sn. ''Yeşillim'' ben bütün menekşeleri akarisid bir ilaçla, liste burada http://www.tarimziraat.com/zirai_ilaclar/akarisitler/ ilaçlamasını tavsiye ediyorum.
klubnika
27-06-2011, 08:08
Arkadaşlar, hiç tartışmanıza gerek yok :) Mite ise ilaçlayın. Yalnız 1 kere değil de 3-4 gün ara ila, 3-4 kez... Menekşe yetiştirmede en güvenilir yöntem yapraktan yetiştirmek. Almış olduğu yaprak(ları) her türlü dezenfekte kolayca yapabiliyorsun.
Ben olacağım veya başka birisi, hastalıklar ve böcekler her zaman var olan şeyler. Bir sene evvel ben yokken siz aynı sorunlarla uğraştınız ve kayıplar vardı, yalnız elinde olan türler belli idi :) Şimdi elinde çok güzel değişik türler var ve suçlu benim, söyleyecek bir şey yok. Ben de bu işten çekiliyorum :) Siz bundan sonra nerde alırsanız yeni türleri alın, başarılar diliyorum... Saygılarımla, Natalya.
klubnika
27-06-2011, 13:05
...ya bir de 105 e ait 11 kadar yaprak hediye geldi.!!
Menekşe pakete sırmadı, çok gür olduğu için, ben de yaprakları kopartım. Sizin menekşeye olduğu için size koydum...
yeşillim
27-06-2011, 17:32
Sayın Natalya,ben de diyordum ki keşke başka numaralı yaprak olsaydı da çeşit olurdu baabında.
Neyse onları demekki çöpe atmam gerekiyor. Sağlığımı riske atmayayım sonra bana kim bakar.!!
Öyle olsun bakalım.
Emre İlhan
27-06-2011, 21:14
Afrika menekşeleri konusunda çok az tecrümem olmasına karşın diğer bitkiler konusunda, özellikle mite(yaprak biti, öz suyu emiciler vs...) mücadelesi konusunda çok deneyim sahibi olduğumu söyleyebilirim.
Kücücük balkonumda bu mitelar yüzünden neler yaşadım bir bilseniz. Her türlü yöntemi denedim. Arapsabunlu su kullandım, arapsabunu yüzünden bitkilerimin taze filizlerini yaktım ve envai çeşit doğal yöntem. Kesinlikle ve kesinlikle bunlarla kimyasal mücadele dışında baş etmenin yolu yok. Çünkü doğanın dengesi o denli bozulmuş ki, bir zararlıya anti bir yararlı canlı neredeyse hiç yok gibi. Keşke kimyasal mücadeleyi herkes bıraksa da doğa zaman içerisinde tekrar dengesini bulsa. Fakat bu durum ne yazık ki olmuyor. Şu anda kimyasalların bırakılması demek, yapılan tarımsal verimin yarısını silmek gibi bişey. Özellikle de bir yığın kimyasal mücadelenin yapıldığı şehirlerde yaşayan arkadaşlar, sizlerle aynı kaderi paylaşıyorum. Özellikle bitki özsuyu ile beslenen canlılar, kendi yarattıkları zarar yetmezmiş gibi etrafta ki bitkilerin hastalığını da sizin bitkinize taşırlar. Evinizde ki hastalıklı bitkiyi başka bir odaya taşımak sorunu çözmez. Mite lar gelir gene sağlıklı tertemiz bitki filizlerine, yapraklarına konuverirler. Etrafınızda ki bahçelerde ki bitkilerde ki hastalıkları da, sizin çok emek verdiğiniz yalıtılmış ortamda ki bitkilerinize bulaştırıverirler. Bunun için zirai ilaç satan yerlerden ilgili ilacı alırsınız. Su ile seyreltip bir pulverizatörle(fıs fıs) bitkilerinizi ilaçlarsınız. Peki sizce bitki tamamen ilaçlanmış mıdır? Yani tüm mitelara bu ilaç temas edip onları yok etmiş midir? Tabi ki hayır. Bu canlılar sizlerin de bildiği üzere bitkilerin taze sürgünleri arasına ve ulaşamayacağınız boğumlarda bolca yuvalanırlar. Yani yaprakları vs... ilaçlamak asla çözüm değil. Sadece popülasyonlarını azaltıyor o kadar. Ulaşılmaz yerlerdeki zararlı hala orada kalıp zararına devam ediyor. Benim mantığımca bir afrika menekşesinin büyüme noktasını ve bitkinin tüm bölgelerini ilaçlayabilecek kadar küçük boyutta bir püskürtme aleti yok. Tamamen kaplama şeklinde bir ilaçlama yapabilmek için bitkiyi parçalamanız gerekir. İşte tam bu noktada sistemik pestisitler devreye giriyor. Bizim bu olumsuzluğu aşabilmemiz için bitkinin özsuyunu zehirli hale getirmemiz lazım ki, emici zararlılar emgi yapar yapmaz zehirli özsudan ölsünler. Sistemik pestisitler bitkinin birkaç yaprağına püskürtünce tamamen bitkinin bünyesine geçip, bitki özsuyuna geçiyor ve o bitki her köşesiyle(kökleri dahil) ilaçlı bir bitki haline geliyor. Durum böyle olunca da amacınıza ulaşmış oluyorsunuz. Tüm bu bahsettiğim uygulamayı miteların yumurtlama, lavralarını bırakma zamanları geldiğinde bitki korumaya başlamamız gerekiyor. İlacın etkisi geçtikçe ilaçlamayı devam ettirmeliyiz. Bunu kullandığımız ilaçların etiketini okuyarak rahatça anlayabiliriz. Bizim buralarda özellikle narenciyede bitleri, yaprak galeri güvelerini vs... yok etmek için bahar gelir gelmez acetamiprid içerikli sistemik pestisitlerle ilaçlıyorlar. Geçenlerde bende bu ilacı denedim. Bahçede ki asmama ve balkonda ki kadife çiçeğine denedim. 2 gün sonra bitkiyi incelediğimde, bitkinin her köşesinde ki bitlerin resmen çakmakla yakılmış gibi yanıp öldüklerini gördüm. Oldukları yerde yok olmuşlar. Sonuç; bitkilerimi bitlerden kurtardım. 21 günde korunuyorlar. Fakat bu ilacın afrika menekşeleri üzerinde nasıl bir etkisi olacağını bilemem. Belki toksisitesi olabilir. Belki de afrika menekşelerine dadanan bu cins emgici zararlıyı yok etmeyebilir. Tek yapmamız gereken, sorunlu olan bir menekşe üzerinde deneme yapmak. Bunu içinizden biri yapar ve sonucu bizlerle paylaşırsa çok önemli ve kalıcı bir bilgi olur. Bu arada hepinize geçmiş olsun. :)
Sayın Natalya,ben de diyordum ki keşke başka numaralı yaprak olsaydı da çeşit olurdu baabında.
Neyse onları demekki çöpe atmam gerekiyor. Sağlığımı riske atmayayım sonra bana kim bakar.!!
Öyle olsun bakalım.
Yapraklari cope atmak mi ??? Her biri belki birilerini sevindirecek en az bir tane yavru demek.
Hafta sonumun buyuk kismini yavru saksilamakla gecirdim. 600 saksiyi gecti. 15tane yavru aldigim yapraklarda bile kirilan en ufak yapragi atmaya kiyamadim, bir yerlere sokusturuverdim, zayif yavrulari seraya aldim, saglam anac yapraklari tekrar topraga gomdum. Eminim onlar da bana karsi vefasiz kalmayacaklar.
yeşillim
27-06-2011, 21:59
Tamamında problem olunca, bende problem yaratan, paylaşım yakışık almaz.
En azından emin olmalıydım, gideceği yerde sıkıntı olursa üzülürüm.
Ben de bilirim çelikleyip paylaşmayı
Yeni menekşelere geçmiş değilim. Sonradan gelen yapraklar bana yeter. Hatta artar bile.
Keşke dedim yani, bana bu kadar aynı yaprak gelene kadar madem gönderici emin.
Bir tek bana mı gönderdi, herkeze birer adet vereymiş. Çeşit olurdu. Sanki seram var.
Demekki sizin yapraklar sağlam. Hazır yeriniz de var.
Hem Natalya Hanım, kuşkulanıyorsanız atın dedi.
demekki bildiği var.
Sevgili Natalya almış olduğun karara çok üzüldüm. Bu güne kadar senden aldığım hiçbir menekşemde sorun yaşamadım. Yeni gelen menekşelerde de bir sorun yok. Burada yapılan tartışmalarıda takip ettim. Ancak çok şey bildiğini sanan arkadaşlarıma buradan şunu söylemek istiyorum. Size hiç yakışmadı. Hakkınızda yanılmışım. Bu ne saldırganlık ya. Mite diye tutturmuşsunuz gidiyor. Mite dediğiniz şey kırmızı örümcek ve çıplak gözlede dikkatli bakıldığında görülür. Yaprak altlarına ağ örer yumurtalarını toprağa değil yaprak altına bırakır. YÜksek ziraat mühendisi söylemedi mi? Mite olduğunu düşündüğünüz menekşelerde mite yok. Bu resimden bariz belli. Eğer gerçekten menekşelerinizi çok düşünüyorsanız bir labarotuvara götürün. Özellikle Yeşilim adlı üye hastalığınız ve menekşe talebi??? Ne alaka.
Hepiniz bilgilerini hayranlıkla takip ettiğiniz teşekkürler alkışlar gönderdiğiniz Natalya'yı yerden yere vuruyorsunuz. Haksızlık ediyorsunuz. Benim buna hiç tahammülüm yok. Bu tarz saçmalıklar yüzünden bu siteden soğudum ya. Bu ne hırs, kim kimden daha fazla biliyor yarışı... yazık.
yeşillim
28-06-2011, 21:28
Konu ben değilim. Mite dedim mi? ben menekşelerimin hasta olup olmadığını görselle belli olup
olmadığını sordum. Avukatlık etmenize gerek yok.Bence sakin olun bir yutkunun.
.
Sevgili cellin,
Seninle tartışmaya girmek ya da senin yaptığın gibi ağır kelimelerle seni suçlamak istemiyorum. Keşke biraz daha sakin olabilseydin. klubnika'dan çok şey öğrendik, bizler de onun için iyi birer denek olduk. Bunu inkar eden yok. Ve eminim yollarımız yine kesişecektir.
Sözünü ettiğimiz menekşeler için son derece tehlikeli ve hızla yayılan akar, Polyphagotarsonemus palildus ismiyle bilinen siklamen akarı yani cyclamen mite.
Senin söylediğin kırmızı örümcek ise Tetranychus urticae diye geçiyor ve kendi içinde bile bir sürü farklı türleri var. Bu arada bu türün de hepsi ağ örmüyor. Çıplak gözle görülebileni de var, görülemeyeni de. Lütfen konuyu biraz daha araştır .
Bugünlerde konuştuğumuz cyclamen mite ise milimetrenin yüzdebiri büyüklüğünde ve çıplak gözle görmenin mümkün olmadığı bir akar. Cyclamen mite diye araştırır ve karşına çıkan bilgileri okursan , yurmurtalarını toprağa bıraktığını da öğrenmiş olacaksın. Senin dediğin gibi ağ filan da örmüyor.
Keşke olayı kişilere indirgemek yerine, ne ile mücadele etmeye çalışıtığımızla ilgilenseydin.
Bu arada konunun kişilerle ilgisi yok, uğraştığımız şey klubnika değil cyclamen mite. Sorun , başımızdaki bela klubnika'yı çoktan aştı...
Arkadaşlar menekşelerinizdeki rahatsızlıklara çok üzüldüm. 2 ay evvel bende klubnikadan menekşe temin ettim ama ne yavru nede yapraklarda sorun yasadım çok sağlıklılar...
yeşillim
29-06-2011, 14:47
O halde keyfini çıkarmanız dileğimle Özlem hanım.
Problem olmayacak diye birşey yok, önlem almak gerekiyormuş.
Teşekkürler.
Çok sağolun yeşillim... Sadece bu illet öyle bişeyki nereden nasıl geldiğine iyi dikkat etmek gerek. Ben en çok marketten aldıklaruımda bu sorunu yaşadım. Ve ilk geldiğinde de natalya hanımınkilere baktım. Sadece ev bitkisi değil ne alırsa dışarıdan önce karantinaya alıyorum...Tekrar üzüldüm adınıza:(
menekşecibaba
02-07-2011, 08:33
Buda yeni bir zararlıymış ,
http://www.senpolia.ru/info/pests/new-ticks/
Emre İlhan
02-07-2011, 08:44
Linkteki bir çeşit kırmızı örümcek. Mücadelesi çok zor. :(
fahriyee
02-07-2011, 15:58
Aman menekşecibaba, mümkünse biz o çeşitten almayalım. Zaten unlu bit, trips, mite, mantar benzeri adını koyamadığımız bir problem derken kadro yoğun.
Emre İlhan
02-07-2011, 21:48
Bence kimse menekşe almasın bu sıralar. Elindekileri ilaçlayıp muhafaza etsin. Yoksa tüm koleksiyonlarınız tehlikeye girebilir. :(
Bu konuda haklısın Emrecim. Aldıklarımızı da, kimden ya da nereden gelirse gelsin bir süre diğer menekşelerinizin yanına koymayın. Korumak, tedavi etmekten daha kolaydır.
İremsıla
23-07-2011, 12:33
ben miteyle bu yıl tanıştım.ortadaki yaprakları kopardım,şimdiyse hepsinde var.topraklarına kokusuz sinek ilacı sıktım bu gün,faydası olurmu dersiniz.yoksa bir an önce ilaçlama yapmalıyım.
Sevgili İremsıla,
Sinek ilacının akarlara etkisi olmaz. Akarlara etkili biyolojik ya da kimyasal bir ilaç kullanman lazım.
Mite olduğunu düşündüğüm menekşelerimi ayrı odaya alıp 2-3 kez kimyasal kullanmıştım. İlk 4-5 kaybımın dışında mite nedeniyle yeni kaybım olmadı. Göbekteki hastalıklı yaprakları koparmıştım. Yeni yapraklar gelmeye başladı.
236043
USB'den çalışan bir mikroskop satın aldım. Görüntüyü 200 kata kadar büyüterek fotoğraf ya da video çekebiliyor. Henüz 2-3 tane menekşemi inceleyebildim. Mite izleri dışında canlı bir zaralıya rastlamadım. Alışık olmadığım için kullanımında zorlandım.
236044
236045
236046
Menekşede göremeyince, ağınını gördüğüm için akar olduğundan emin olduğum minyatür gülümün hasta yapraklarını inceledim ve 2-3 tane mite a rastladım .
Kendi boyutlarına göre çok hızlı yürüyen ve sürekli bir şeyler yemeye çalışan yaratık bunlar :) Ekran görüntüsü daha net, fotoğrafta belki titrettiğim için net görüntü yakalayamadım.
236047
İremsıla
26-07-2011, 16:22
Dilara abla bilgilendirdiğin için teşekkürler.benim sizden bir ricam olacak acaba nemazalın bileşimindeki maddeleri yazabilirmisiniz,eşim bu gün zirataçılara gitmişti nemaazalı bulamamış,onun yerine biozal gibi bir ilaç ismi önermişler aynısı demişler.
Bahçede bitkilerimize uyguladığımız unlu bit,yeşil sinek vs.ilaçlar var bileşiminde nemaazal bileşimiyle benzer maddeler varsa kullanmamda bir sakınca varmı öğrenmek istiyorum.
Küçük ambalajda satın aldığım için içeriği üzerinde yazmıyor sevgili İremsıla, ancak netten araştırdığımda etken madde olarak azadirachtin yazıyor. Burada (http://www.vit-verim.com/tr/natsss_tr.php) detay bilgi bulabilirsin.
Neem yağının mite'lara etkili olduğunu sanırım Dr.Optimara'nın sitesinde okumuştum. Ben de bugün menekşelerime ikinci kez Neemazal uyguladım.
2-3 kez kimyasal kullanmama rağmen bugün yine bir menekşemde mite a rastladım, diğerlerinde de tam olarak bitmemiş demek ki. Mikroskopla görünce çok tedirgin oluyor insan.
236781
İremsıla
27-07-2011, 06:02
Teşekkür ederim hemen inceliyorum.
acemifüsun
27-07-2011, 11:46
Sevgili maki01 toprak değişimi yapmış mıydın? Benimkilerde de mite var, Neemazal kullanıyorum, yeni topraklarını değiştirmiştim, toprak değişimine üşendim .
Emre İlhan
27-07-2011, 13:59
Neem ağacı, "Azadirachta indica" adında Hindistan'da çok kolay bulunabilen bir ağaç. Tesbih ağacı ise "Melia azedarach" adında ve ülkemizde özellikle kıyı bölgelerde kolay rastlanabilen bir ağaç. Karışıklık olmasın. İşte farkları;
Neem ağacı(Azadirachta indica);
236969
Tohumu;
236980
236971
Tesbih ağacı(Melia azedarach);
236972
Tohumu;
236973
Not: Adanalılar, eğer tesbih ağacı tohumlarına ihtiyacınız varsa Atatürk Parkında ki kafenin önünde yol boyunca bu ağaçlardan var. Ama şu anda üzerinde hiç meyveleri yok. Bende olmalarını bekliyorum. Biliyorsunuz Mine hanımın bu tohumlarla bir insektisit (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3062) tarifi var.:)
acemifüsun
27-07-2011, 16:24
Teşşekür ederim sevgili Emre:) Sanıyorum Mine hanımın tarifi ile karıştırdım. Hemen düzeltiyorum:)
Emre İlhan
27-07-2011, 19:48
Rica ederim.:) Mesajımı silmeyi düşünüyordum ama vazgeçtim. Olası bir karışıklığı daha önceden önlemiş oluruz.:)
Sevgili acemifüsun,
Toprak değişimini tek başıma yapmak zorundayım , oğulcum yardım etmiyor. Menekşe sayısı da fazla. Temiz toprağı da enfekte ederim düşüncesi ile henüz yapamadım ama yapmak lazım.
Toprak değişimi yapamayınca, Neemazalı topraktan ve yapraktan uyguladım. Larva ve yumurtalara da etkili olduğu söyleniyor.
Yine de iki kişi ile toprak değişimi yapmak en doğrusu. Biri eski toprağı boşaltacak, diğeri temiz toprağı ekleyecek :)
acemifüsun
28-07-2011, 13:38
Bana da toprak değiştirirken yardım edecek gönüllü yok maalesef sevgili maki01:) Bence ilk önce tüm eski toprakları temizlesek, ellerimizi de, daha sonra yeni toprağı ilave etsek, nasıl olur? Sıcaklarda gözümde çok büyüyor:(
ankdemir
11-08-2011, 12:12
Benim menekşelerime hastalık geldi sanırım. Göbeklerinde yaprak sıkışması var ve büyümüyorlar ve hepsine birbirinden bulaştı. Ne yapmam lazım atacak mıyım yoksa :( Son fotoğraftakini üst kısımdan kestim sıkışıklık olan yeri. Küçük yapraklar çıktı kenarlarından...
Sayın ankdemir,
Özellikle üstten 3 ve 4. fotoğraflardaki görüntü mite yani akarlı menekşe görüntüsü. Hastalıklı menekşelerinizi bir an önce diğerlerinden ayrı bir odaya almanızı öneririm.
fahriyee
11-08-2011, 23:57
Sayın ankdemir; menekşeler için besin kullanıyor muydunuz? Kullanıyorsanız ne olduğunu ve hangi aralıkla verdiğinizi merak ettim.
(Benim menekşelerde ve birçok arkadaşımda bu sorun mevcut, acaba besin çok kullanınca daha çok mu rastlanıyor? merak ettim...)
ankdemir
12-08-2011, 11:00
Hayır besin kullanmadım, küçük olanlar yapraktan ürettiğim menekşelerdi. Sıkışık kısımlarını bıçakla kestim şimdilik.
bengi_su
16-08-2011, 11:59
Arkadaşlar menekşelerimin çiceklerine minik bir kertenkele dadanmış.:( Bahar olunca terasa çıkartıyorum menekşeleri çok seviyorlar orayı hepsi tomurcuklandı açmaya başladılar tek tek birde ne göreyim çiçeklerin yaprakları yok birde baktık minik bir kertenkeleye yemek olmuşlar ne yapacağımı şaşırdım önerisi olan varmı?
fahriyee
16-08-2011, 22:43
Hayır besin kullanmadım, küçük olanlar yapraktan ürettiğim menekşelerdi. Sıkışık kısımlarını bıçakla kestim şimdilik.
Ben de göbeğindeki hastalıklı yaprakları kopardığım halde yeni çıkanlar yine sorunlu idi. O yüzden Zappie arkadaşımın tavsiyesi üzerine Abamec ile ilaçladım(Aslında balkonda ve daldırma yöntemi ile ilaçlamamı tavsiye etti, gayet mantıklı ama benim yavru menekşeleri de ilaçlamam gerekirdi. Hepsini dışarı çıkarmam mümkün olmadığından odada ilaçladım.( Fazla solumadan ve uzunca bir süre de odayı havalandırarak )
Yeni yaprakların sağlık durumu ve iyileşme olup olmadığını sizlerle paylaşırım inşallah. Duruma göre de 2. kez ilaçlayıp ilaçlamayacağıma karar vereceğim...
fahriyee
16-08-2011, 22:46
Sevgili ankdemir sizin menekşelerdeki bu problemin neden kaynaklandığı hakkında bir fikriniz oldu mu?(aşırı güneş mi gördü, çok mu sık suladınız veya göbeğinden su verme v.s. gibi sebepler)
pelermin
26-08-2011, 01:49
merhaba, bu da benim hastalıklı menekşem. forumlarda bayağı araştırdım ama böyle birşeye rastlamadım.alttaki yaprakların saplarında çok belirgin diğerlerininkini sildiğim için parlak ve belirsiz görünüyor.alt yaprakların saplarında görülen şey nedir bilen varsa ve yazarsa çok sevinirim. ıslak pamuklu çubukla silinince pamuk sarı bir hal alıyor. bu arada ortadaki yapraklardan sonra bir sıra yaprağı kestim o boşluk ondan kaynaklanıyor.
Onemli bir sey degil. Alttan sulama yaptiginiz icin toprak yuzeyinde biriken mineral tuzlari yapak saplarina bulasmis. Ustten gubreli su veriyorsaniz o da ayni etkiyi yapar. Ayda bir yukaridan bol, mumkunse yagmur suyu, vererek suzdurun.
pelermin
26-08-2011, 13:10
cevabınız için çok teşekkür ederim zappie.
fahriyee
31-08-2011, 18:37
Ek olarak yaprak saplarının toprakla teması sonucu bu görünüm oluşuyor Sevgili pelermin. Ayrıca sapların sürekli toprakla teması durumunda çürümeleri de hızlanır. Toprağın üst kısımlarını belli aralıklarla çay kaşığı gibi birşeyle karıştırın. Azot döngüsü de sağlanmış olur. Ya da ince bir tabaka halinde sarı kısımları alıp atın, ayrıca mümkünse yaprak saplarının toprakla temasını toprak eksilterek kesin.
pelermin
06-09-2011, 22:59
çok geç görmüşüm yazdıklarınızı sayın fahriyee. teşekkürler. ben resimdeki çiçeğimin yapraklarını oldukça azalttım şimdi yeniden adam olmasını bekliyorum:)
bu arada migrosta çok ucuza menekşeler vardı gidip gelip bakıyordum ama burada okuduklarımdan sonra almaya korkuyordum evdekilere de bir şeyler bulaştırırlar diye. bu akşam dayanamadım ve bende olmayan bir rengini aldım çiçek olmayan bir odada bir süre tecrit etsem diğer odadakilere bulaşmasını engeller miyim? eğer hastalık varsa...
Sayın pelermin, yeni menekşenizde bulunan herhangi bir hastalığın belirginleşmesi iki ayı buluyor. Lütfen ayrı yere koyduğunuz menekşeyi daha kısa bir sürede diğerlerine yaklaştırmayın.
Ben çok özel bir tür bulmadıkça yeni menekşe almıyorum. Alırsam da ayrı yerde tutup, düzenli ilaçlama yapıyorum. İki ay sonra da içim biraz rahatlıyor.
Arkadaşlar sanırım bahsi geçen olaylardan dolayı market menekşelerine karşı karşı önyargı oluşmuş durumda. Hepsi hastalık olacak diye bir sorun yok. Alırken yaprak altlarına büyüme durumuna bakınız yeteri. çiçek sera ortamından sağlıklı çıkar ama market ortamına ulaşana kadar böceklenebilir. Kaldıki ben satıalmadım hiç ama hastalık olayı bende yaşadım...
Özlemcim, sanırım sen şanslı olanlardansın.. Çünkü ben, geçen yıllarda marketlerden aldığım menekşelerden, diğerlerine mite bulaşması sonucu büyük kayıp yaşamıştım. Bir de mite'ın gözle görülemediğini ve yeni bulaşmışsa iki aydan önce belirti göstermediğini düşünürsek, söylediğin yöntem her durumda geçerli olmayabilir:)
evet haklısınız katmer. bu boyutu düşünemedm ben... yinede karantina şart o vakit...
pelermin
13-09-2011, 21:44
önceki mesajlarımda unlu bitle mücadele ettiğimi yazmıştım. unlu bite yakalanmış iki saksı menekşem var ikisini de yapraktan yetiştirdim, bu da benim gibi deneyimsiz biri için onları çok önemli kılıyor. alkol ve arap sabunu karışımıyla fısfıslıyorum, uzunca bir süre unlu bit görünmüyor ancak kısa bir süre sonra yine ortaya çıkıyor.yumurtalarında etkili olamıyor sanırım karışımım.
bu yüzden çok deneyimli olduğunu bildiğimiz bir çiçekçiye gittim.bana iki karışım hazırladığını birinin organik olduğunu ev içerisinde uygulayabileceğimi söyledi henüz sipariş vermedim ama zehirli olduğunu söylediği karışımı almayacağım. organik olanı denemeyi düşünüyorum.değerli fikirlerinizi bekliyorum.sevgiler:)
3. sayfada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=799679&highlight=unlu+bit#post799679) unlu bitle mücadele yöntemlerini konuşmuşuz sevgili pelermin.
Mesajını okuyunca bir daha araştırdım. Kimyasallar dışında bulduğum yeni bilgi Neemazal. Dr. Optimara unlu bitte etkili olduğunu söylüyor.
Sevgili maki01
Ben neemazal kullandim ama sonuc alamadim, oldukca da pahali bir urun. Sabunlu su bile daha iyi sonuc veriyor. Uzulerek soyluyorum, kimyasal mucadeleden baska bir cozumu yok. O bile defalarca tekrarlama gerektiriyor. Bir de vaktiniz varsa ve cok yayilmamissa, gordukce elle temizlemeyi deneyebilirsiniz.
Arkadaşlar sevgili katmeri tesbitinden dolayı kutluyorum. Bugün menekşemi kontrol ederken unlu bite rastladım.Bana geleli iki ay olmuştu.Gayet temizdi.Erken tesbit ettiğim için seviçliyim. Hemen akar için kullandığım kimyasalı kullandım.Gövdeyle yaprak sap arasındaydı .İnşallah yok edebilirim.
Sevgili sema62,
Unlu bitle kimyasal olmayan en etkili mücadele, çoğalmasına izin vermeden elle yapılan temizlik.
Kulak çubuğunu alkole batırıp unlu biti ve bulaştığı yerleği temizledikten sonra ılık suyla yıkamak yayılmasını önlüyor. Denemenizi öneririm.
pelermin
19-09-2011, 00:25
unlu bitle mücadelede cımbızla ben de gördüklerimi alıyorum. ama kökten bitiremediğimi bilmek beni rahatsız ediyor. bir süre evden uzak kalsam çiçeklerimi saracak diye korkuyorum. evde bebeğim ve 7 yaşında oğlum olduğu için kimyasal ilaçlamadan kaçınıyorum. çiçekçinin organik dediğini deneyeyeceğim kesin sonuç verirmiş. eğer başarılı olursa buradan paylaşırım.
unlu bitten çok daha kötü bir şeyle karşılaştım bu gece. umarım bileniniz vardır. bardakta köklendirdiğim menekşe yapraklarını ektiğim saksıya fenerle baktım:) biraz tuhaf bir hareket kabul ediyorum ama'' neden yavru vermedi bunlar şöyle biraz yakından bakayım'' dedim. fenerin güçlü ışığıyla parlayan yaprağın, toprağın altında kalan kısmında şeffaf, saç telinden çok daha ince bir kurt gördüm ama o kadar ince ki gözle görülmesi gün ışığında gerçekten zor. benim de fenerle bakacağım tuttu işte...o kadar şaşırdım ki yaprağı ucundan çekip çıkarttım ve ucunda hareket eden bir kıl kurdu daha...
o yaprağı attım ama 4 yaprak daha var o saksıda onları da mı atayım? ayrıca bu nedir böyle unlu bitten beter..insanı sarsan birşey uzun ve şeffaf kurtlar .
unlu bitin gözünü seveyim temiz beyaz bir böcekçik:)
Sevgili pelermin,
Ne tür bir toprak kullanıyorsunuz ?
Atılması gereken toprak herhalde. Şaka tabii, toprağı kullanmadan önce 100 derece ısıyla 15 dakika fırında pastorize etmenizi öneririm. Fırın soğuyuncaya kadar içinde kalırsa zararlılardan kurtulmuş olursunuz.
pelermin
19-09-2011, 15:38
sevgili maki 01 ilginize çok teşekkür ederim.
toprağım migrostan alınmış kapalı pakette bir toprak, fırınlamayı okudum ama açıkcası yapmak hiç aklıma gelmedi. kapalı paketteki toprakları da mı fırınlamalıyız?. ben onların ilaçlı olduğunu zannediyordum. sevgiler...
mihrimah
23-09-2011, 14:43
Uygun görürseniz, Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) bölümünün 3.sayfasında bulunan "Afrika Menekşesi-Dört Farklı Köklendirme Denemesi" ve "Afrika Menekşesi (Saintpaulia ionantha) Ticari Üretim İçin Yetiştirme Kuralları" konuları da bu alt başlık altına taşınabilir.
Kapalı pakette de olsa zararlı ya da hastalık barındırabiliyorlar. Bilinen markaların hazır saksı harçlarını da zaman bulabilirsem ısıl işlemden geçiriyorum sevgili pelermin.
Bir de menekşeler yüksek ısıya dayanabiliseler ne iyi olacaktı. Malesef kurtulduğu sandığım mite belasından hala kurtulalamamışım. Çeliklerimden birinde yine mite'a rastladım.
50 kez büyütülmüş haliyle videoya çekerek youtube'a ekledim, izleyebilirsiniz.
Çok üzgünüm...
cyclamen mite.avi - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Uiv9VFwERsQ)
Emre İlhan
01-10-2011, 10:20
Nasılda hızlı hareket ediyor değil mi? İşte mücadelesi o denli zor, her an her yerdeler.:mad:
menekşecibaba
02-10-2011, 16:35
Sevgil Maki01 Dostum bende hiç bir problem yok ama mite korkusuyla Dust mite controller diye electronik bir cihaz aldım , 2 aydır kullanıyorum etkisi ne kadardır , faydası varmıdır bilmiyorum ama ne olur ne olmaz kullanıyorum. Aldığım yer etkil olur dedi ama satmak amaçlı söylediğine inanıyorum.
Nasıl çalıştığının izahı aşağıda :
Nasıl Çalışır?
AllerDMC Dust Mite Controller cihazı fişe takıldığında (insan ve evcil hayvanların duymadığı) bir dizi ultrasonik ses yayar. Bu ses dizisi akarların (mite) üreme ve beslenme döngülerini engelleyerek Allerjen (toz) üretimini azaltır ve bir süre sonra cihazın çalıştığı ortamdaki akar (mite) sayısı azalır.Zamanla kaybolur.
AllerDMC Dust Mite Controller cihazının etkinlik alanı 62.8 m³ ‘tür.
Umarım faydası olur sevgili menekşecibaba. Çok kabaca google'dan incelediğimde ağırlıklı olarak evdeki toz akarı olarak bildiğim akarlar için etkili olduğu söyleniyor. Bitkilerde de kullanılabiliyorsa süper bir çözüm olur.
Denemekte fayda var tabii pahalı bir çözüm değilse :)
menekşecibaba
02-10-2011, 17:27
Ben 149 tl ye almıştım ama bayağı pahalı almışım anlaşılan.Şimdi aratmamda başka yerde 100 tl civarında çıktı.:mad:
Umarim benzer sivrisinek kovucularla ayni performansta degildir. En azindan onlarin ise yaramadiklarini gozle gorebiliyorsunuz. :mad:
yeşillim
02-10-2011, 19:42
Ev akarlarına etkili bile olabilse keşke, ondan bir değil her oda için alırdım.
Sanmıyorum bu gidişle astımın da önüne geçer bu alet..! Keşke
Sevgili yeşillim,
Bu alet özellikle astım hastaları için öneriliyor. Araştırmanda fayda var bence.
yeşillim
03-10-2011, 08:01
Sevgili maki01,
Bu konuyu araştıracağım. Keşke diyorum nisbeten etkili olabilmesi bile lüks bizim için.
Ayrıca buraya aleti taşıdığınız için teşekkür ediyorum.
merhabalar
bu menekşe ananemin menekşesi, yaklaşık 3 yıldır hep boyle, ne çiçek açar ne akar ne kokar, ananem benimkileir görünce sne bunlara ne ilaç veriyorsuyn benimkine de verelim diye tutturdu oysa ben hiç bişi vermiyorum. sizce bunun sorunu ne?
çiçeksever
17-10-2011, 13:11
Bence kendini yeniliyor.Ortadaki yapraklar biraz daha büyüyünce büyük yaprakları kopartın.Benim bir çiçeğim vardı.Resmini daha önce koymuştum herhalde.Açık mavi renkli.1 sene habire yaprak verdi.Yaklaşık 1 aydır çiçek açıyor.
Menekşe çok bakımsız kalmış sayın simran.
En dış sıradaki yaşlı yaprakları kesin. Saksıdaki toprağı boşaltın ve mümkün olduğu kadar toprağı temizleyin. Göbekteki genç yaprakların altında boyun oluşmuştur. O boyunu da içine alacak şekilde daha küçük bir saksıya yeni toprakla dikerseniz menekşe canlanacaktır. Yeni saksı çapının 8-10 cm den daha büyük olmaması gerekiyor. Ek besin vermediğiniz için 3-4 hafta gübre vermeyin demem gerekmiyor :)
Saksı ve toprak değişimi sırasında dikkat etmeniz gereken tek şey, büyüme merkezinin toprak üstünde kalması.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.