PDA

View Full Version : Afrika Menekşesi Hastalık ve Zararlıları

Sayfalar : 1 2 3 [4]

ayse7478
06-05-2014, 13:33
Mesajınızı yeni gördüm sevgili ayse7478. Görünürde mite gibi bir problem yok gibi ancak emin değilim. Şimdilik gübre vermeyi en az 1-2 ay süreyle kesip mümkünse toprak değişimi de yaparak beklemenizi öneririm. Bu sürede yaprak renklerinde de bir değişim grileşme, kahverengileşme başlarsa aklınıza mite gelmeli.

hmm umarım dediğiniz gibidir. zaten ayın 15inden 15ine gübre veriyordum ama gerek yok diyorsanız koymayayım. rengi çok parlak ve maşallah çok da güzel şükür. yumurta suyuna ne diyorsunuz onu da keseyim mi? yoksa devam mı edeyim. birde çiçeği var ya toprak değiştirmesem olmaz mı yoksa faydalı olur derseniz hemen değiştireyim :)

maki01
06-05-2014, 14:20
Ben çiçekliyken de toprak değişimi yapıyorum ama muhakkak siz de yapın diyemem. Çiçeklerin geçmesini bekleyelim :)

Yumurta suyunu menekşelerde hiç kullanmadığım için yorum yapamayacağım. Gübreyi kestiğinizde düzelmezse yeniden görüşürüz. Sıkışık durumdaki yapraklardan 1-2 tanesini göbeğin daha güzel hava almasını sağlamak için koparabilirsiniz.

maki01
06-05-2014, 15:39
Dışardan alınan her bitkiden en az 1 ay kadar beklemeden yanyana almamak gerkiyor sevgili yenerr. Her ne kadar cyclamen mite olarak isimlendirilmiş olsa da okuduğum kadarı ile en sık çilekte rastlanıyor.

ayse7478
07-05-2014, 20:55
evet çiçeğimin toprağını değiştirdim. saksısını ta küçülttüm. biraz daha gölge bir yere koydum. bakalım düzelecek mi?

ayse7478
08-05-2014, 14:42
evet çiçeğimin toprağını değiştirdim. saksısını ta küçülttüm. biraz daha gölge bir yere koydum. bakalım düzelecek mi?

çiçeğim yumuşadı 1 günde ve sersemledi tepe şaşkını oldu sanki. alttan bozuk yapraklrdan birkaçını almıştım umarım çürüme yapmaz. aktif kömür aklımda hep alıyım diyorum bir türlü alamadım en azından çürümesini engellerdi. menekşem altlardan sürgün vermeye çalışıyormuş bu arada saksısını değiştirirken gördüm. umarım kaybetmem menekşemi yaa kaybedersen gidip anneannemden bu sefer saksısıyla alıp gelicem yoksa :( üstünde tomurcukları da var yaa inşallah toparlanır.

sardunyadervis
09-05-2014, 13:26
Acaba resimdeki durum cyclamen mite ye davetiye çıkarırmı.:confused: (Kulağına kurşun)
Cyclamen ismini bu bitkiden bulaştığı için mi alıyor acaba? Bu bitkiden uzak tutmak mı gerekir menekşelerimizi ? Tereddüt ettim.
Bilgisi olan bir arkadaşımız bu konuda aydınlatırsa çok sevinirim.
Selamlar...
489947

O siglamen se zaten evde yasayamaz serin esinti ister menekşelerde aynı ortam da olmaz zaten soğuk torosların yamaclarındaki gibi yerleri sever :)

sardunyadervis
09-05-2014, 13:33
ilk meneksem sıkıntılı olan. yaprakları cok sert ve yeniler cok biçimsiz.ikincinin de yaprakları sert.özellikle alt yapraklar. ucuncusu ise yeni aldım ve bugün baktım sertleşmeye başladı. umarım ciddi biseyleri yoktur.

Yapraklar fazla gubrelenmeden sertleşiyor
Topraktaki fazla gübreyi atmak için sulama zamanı bir leğenin üzerinde cicegi havaya kaldırıp üzerinden bol su ile sulayın aşağıdan aksın sulayın aşağıdan aksın öyle temizlenir :)

ayse7478
09-05-2014, 14:16
Yapraklar fazla gubrelenmeden sertleşiyor
Topraktaki fazla gübreyi atmak için sulama zamanı bir leğenin üzerinde cicegi havaya kaldırıp üzerinden bol su ile sulayın aşağıdan aksın sulayın aşağıdan aksın öyle temizlenir :)

çok sağolun sardunyadervis. maki de aynı şeyi söyledi. toprağını değiştirdim beklemeye geçtim. inşallah rahatlıycak menekşem ama şu anda yeni toprağına ve saksısına alışmaya çalışıyor sanırım :)

sardunyadervis
09-05-2014, 15:23
çok sağolun sardunyadervis. maki de aynı şeyi söyledi. toprağını değiştirdim beklemeye geçtim. inşallah rahatlıycak menekşem ama şu anda yeni toprağına ve saksısına alışmaya çalışıyor sanırım :)

Köklenirken arada fısfısla nemlendirin yapraklarını

Emine
12-05-2014, 21:16
Bugün kükürt aldım fakat uygulamaya korktum. :)
Nasıl sulandırılacağı konusunda yardımcı olursanız sevinirim. Bir de; işin açıkçası zehirlenmekten korktum. Böyle bir olasılık var mı? İnce ayrıntılarıyla beraber anlatırsanız çok sevinirim.

maki01
12-05-2014, 23:10
Keşke aldığın yere sorsaydın sevgili Emine, ölçü vermek doğru olmaz. Ben ambalaj üzerinde yazan dozu kullanmıştım, 1 litreye 1 tatlı kaşığı gibi kalmış aklımda ama aldığın yere sor lütfen. Kükürt kimyasallar gibi tehlikeli bir malzeme değil, zehirleyeceğini sanmıyorum. Yine de lütfen aldığın yere sor, içine ek maddeler koymuş olabilirler.

Emine
14-05-2014, 02:13
Aldığım kişi, kükürtü tabak içinde kullanacağımı söyleyince, işe yaramayacağını söyledi. Olsun dedim, ben bu yöntemi menekşe ustalarından öğrendim, yine de deneyeceğim deyince zorla verdi. :) Bir ambalajı yok. Açıktan. Aslında sulandırılmışı da vardı. İllaki onu vermek istedi ama almadım.
Burası küçük bir yer ve o dükkandan başka ilaç satan yer yok maalesef. Adama ne istediğimi söylüyorum, adam; o olmaz bu olmaz...
Tekrar gitmekten başka çare yok. Biraz uzak olunca üşeniyorum galiba. :)

delfin34
15-05-2014, 22:11
İyi akşamlar..daha önce menekşenin çiçekleri kuruyor demiştim.. zamanla çiçekler solduğu için böyle olduğunu sandım ama yanılmışım.. lütfen menekşelerime ne olduğunu ve ne yapmam gerektiğini söyleyin :( büyük çiçekler vakti geçti diye soluyor olsa bile tomurcuğu henüz açan küçük çiçeklerde öyle olmaya başladı.. çiçeklerde ve saplarında bir yumuşama ve çürüme söz konusu.. toprağa iyice baktım ama bir böceğe rastlamadım.. ama bir menekşenin bir kaç yaprağında beyaz noktacıklar var hareketsiz.. baktığımda uçan kaçan bir şey yok ama beyaz noktalara dokununca un gibi yayılıyor.. unlu bit denilen şey olsa gerek.. ve çiçekleri elime aldığımda minik sinekler uçuşuyor birkaç tane :( bu arada 1 tanesi yapraktan yetişti, diğer 4 tanesini almıştım.. bir komşum yapraktan yetiştirdiği bir yavru vermişti günler önce onla alakası var mıdır bilmiyorum ama ondan sonra böyle oldu :( şimdi ben ne yapmalıyım çiçeklerimi kaybetmek istemiyorum..

Nevzer
19-05-2014, 13:11
Menekşelerimdeki Trips sorunundan bir türlü kurtulamadım. Sıcak su ile düş aldırdım ve bir litre suya iki surup kaşığı b.deterjanı ile spreyledim. Fakat hala var. Tüm çiçekleri koparmıştım. Sonra tekrar tomurcuklar açtı. Fakat onlardada vardı. Tekrar kopardım hepsini ve artık uzerlerinden airesol sıktım. Şu anda ikinci kez tomurcuklarım var ve bir çiçeğim açtı ama ne yazık ki yine polen döküntüsü var. Artık ne yapacağımı bilemiyorum.
Lütfen yardım nasıl kugrtulucam bu tripslerden. :confused::(

kadiryasar
19-05-2014, 13:31
Arkadaşlar burada bir zararlı mı mevcut yoksa başka bir sorun mu var. Polenlerde her hangi bir hasar yok...

maki01
19-05-2014, 17:14
Külleme gibi sevgili kadiryaşar. Hemen diğerlerinden ayırarak havadar bir yere alıp sulandırılmış kükürtle ilaçlamanda fayda var.

maki01
19-05-2014, 17:19
Arkadaşlar, her konu başlığının altında "Bu Konuda Ara" menüsü var. Onu seçip mesela "unlu bit" diye yazıp arattığınız zaman başlıkta o konuda yazılan tüm mesajları bulabilirsiniz.

delfin34
19-05-2014, 17:31
Arkadaşlar, her konu başlığının altında "Bu Konuda Ara" menüsü var. Onu seçip mesela "unlu bit" diye yazıp arattığınız zaman başlıkta o konuda yazılan tüm mesajları bulabilirsiniz.

maki01 bu konuda ara menüsünden istediğinizi bulursunuz demişsiniz ama bu sitedeki herkes menekşede ki her değişikliğin anlamını bilmiyor olabilir.. benim gibi yeni başlayanlar örneğin.. 3 gün önce sorunumu dile getirdim hatta anlatamadığımı düşündüğüm için resim ekledim ama tek bir yorum yapılmadı.. ben bunu unlu bit mi trips mi (ki bunların isimlerini sizlerden duydum) bilemem ki.. burada bilen insanlara danışmak istedim ama yanıt alamadım..

Ama anladığım şudur ki bu sitede.. uzun süreli üyelikleri olanların sorunlarıyla mesajlarıyla ilgileniliyor.. yanlış anlıyor da olabilirim ama ben yanlış anladığımı sanmıyorum.. bugün gelen bir soruna/soruya cevap veriliyorsa ben ayrımcılık olduğunu düşünürüm kusura bakmayın.. çünkü ben 3 gündür sürekli siteyi takip ettim benim sorunuma da bir çözüm gelir diye ama nafile..

kadiryasar
20-05-2014, 00:33
maki01 bu konuda ara menüsünden istediğinizi bulursunuz demişsiniz ama bu sitedeki herkes menekşede ki her değişikliğin anlamını bilmiyor olabilir.. benim gibi yeni başlayanlar örneğin.. 3 gün önce sorunumu dile getirdim hatta anlatamadığımı düşündüğüm için resim ekledim ama tek bir yorum yapılmadı.. ben bunu unlu bit mi trips mi (ki bunların isimlerini sizlerden duydum) bilemem ki.. burada bilen insanlara danışmak istedim ama yanıt alamadım..

Ama anladığım şudur ki bu sitede.. uzun süreli üyelikleri olanların sorunlarıyla mesajlarıyla ilgileniliyor.. yanlış anlıyor da olabilirim ama ben yanlış anladığımı sanmıyorum.. bugün gelen bir soruna/soruya cevap veriliyorsa ben ayrımcılık olduğunu düşünürüm kusura bakmayın.. çünkü ben 3 gündür sürekli siteyi takip ettim benim sorunuma da bir çözüm gelir diye ama nafile..

Sevgili Delfin34,
Öncelikle mesajlarının geçmişini araştırdım. En son mesajınız, iddaa ettiğiniz gibi 3 gün önce değil 8 Mayıs tarihli ve resimli bir mesajınız yok...

Maki01 Hanım o mesajı benim için atmış olabilir. (ben üzerime aldım) Külleme var arayıp bularak çözebilirsin demek istemiş.
Sizi veya bir başka kişiyi başından savmak için atılmış bir mesaj değil. Kaldı ki siz dahi bu mesajınızdan bir önceki mesajınızda kendisine teşekkür ediyorsunuz.
Maki01 hanım bu ve daha birçok sitede sorunlara çözüm olmuş burada bir çok kişinin bilgisi üzerinde emeği vardır. O yüzden kendisine toz kondurtmam.

Siz biraz alınganlık ediyorsunuz.. Sorununuz halen çözülmediyse (3 gün önceki mesajınızı göremedim..) lütfen bir kez daha resimli olarak sorarsanız, ben dahil sorun hakkında cevabı ve/veya fikri olan tüm arkadaşlar size memnuniyetle cevap yazacaklardır.
Saygılarımla..:rolleyes:

maki01
20-05-2014, 01:07
İyi akşamlar..daha önce menekşenin çiçekleri kuruyor demiştim.. zamanla çiçekler solduğu için böyle olduğunu sandım ama yanılmışım.. lütfen menekşelerime ne olduğunu ve ne yapmam gerektiğini söyleyin :( büyük çiçekler vakti geçti diye soluyor olsa bile tomurcuğu henüz açan küçük çiçeklerde öyle olmaya başladı.. çiçeklerde ve saplarında bir yumuşama ve çürüme söz konusu.. toprağa iyice baktım ama bir böceğe rastlamadım.. ama bir menekşenin bir kaç yaprağında beyaz noktacıklar var hareketsiz.. baktığımda uçan kaçan bir şey yok ama beyaz noktalara dokununca un gibi yayılıyor.. unlu bit denilen şey olsa gerek.. ve çiçekleri elime aldığımda minik sinekler uçuşuyor birkaç tane :( bu arada 1 tanesi yapraktan yetişti, diğer 4 tanesini almıştım.. bir komşum yapraktan yetiştirdiği bir yavru vermişti günler önce onla alakası var mıdır bilmiyorum ama ondan sonra böyle oldu :( şimdi ben ne yapmalıyım çiçeklerimi kaybetmek istemiyorum..

Sevgili delfin34,

Unlu bite benzediğini yazmıştınız, fotoğraf da yok. Aynı konuda birbirinin tekrarı olan mesajlar yazılmasını herhalde siz de istemezsiniz değil mi?

Not: Mesajımıza yanıt olarak bir mesaj yazılmışsa önceki mesajımızı silmemiz konu bütünlüğünü bozuyor, lütfen yapmayalım.

delfin34
20-05-2014, 09:20
Sevgili delfin34,

Unlu bite benzediğini yazmıştınız, fotoğraf da yok. Aynı konuda birbirinin tekrarı olan mesajlar yazılmasını herhalde siz de istemezsiniz değil mi?

Not: Mesajımıza yanıt olarak bir mesaj yazılmışsa önceki mesajımızı silmemiz konu bütünlüğünü bozuyor, lütfen yapmayalım.

maki01
bu mesaj zaten benim sorduğum soru.unlu bit olsa gerek dedim çünkü gerçekten bilmiyorum.. bu mesajı 16 mayıs akşamında attım 23.00 sularında.. derdimi bu şekilde anlatamadığımı düşündüğüm için ertesi gün 17 mayısta çok iyi hatırlıyorum 11.05 te 3 adet resim mesajı ekledim..

resimleri ise sitede cevap verilebildiğini gördüğümde sildim. çünkü mesajımın havada kalmasını istemedim..
ben siteyi uzun süre dışarıdan takip ettim burada ki dayanışmayı çok beğendiğim için üye oldum..
ve son olarak tekrar belirtmek istiyorum menekşeden henüz anlamayan yeni başlamış insanlar aram menüsünden sorunları arasa da karar veremiyor..

ben zaten mesaj yazmayı yorum yapmayı sevmiyorum.. ama menekşeleri o halde görünce sorunu anlamaya çalıştım ama anlayamadım ve soru sorma gereğini bu yüzden duydum.. sormamak lazımmış..

yine de her şey için teşekkürler.. karşılıklı olarak sorunlarıma cevap bulamasam da sitenin kattığı çok şey var.

delfin34
20-05-2014, 09:31
Sevgili Delfin34,
Öncelikle mesajlarının geçmişini araştırdım. En son mesajınız, iddaa ettiğiniz gibi 3 gün önce değil 8 Mayıs tarihli ve resimli bir mesajınız yok...

Maki01 Hanım o mesajı benim için atmış olabilir. (ben üzerime aldım) Külleme var arayıp bularak çözebilirsin demek istemiş.
Sizi veya bir başka kişiyi başından savmak için atılmış bir mesaj değil. Kaldı ki siz dahi bu mesajınızdan bir önceki mesajınızda kendisine teşekkür ediyorsunuz.
Maki01 hanım bu ve daha birçok sitede sorunlara çözüm olmuş burada bir çok kişinin bilgisi üzerinde emeği vardır. O yüzden kendisine toz kondurtmam.

Siz biraz alınganlık ediyorsunuz.. Sorununuz halen çözülmediyse (3 gün önceki mesajınızı göremedim..) lütfen bir kez daha resimli olarak sorarsanız, ben dahil sorun hakkında cevabı ve/veya fikri olan tüm arkadaşlar size memnuniyetle cevap yazacaklardır.
Saygılarımla..:rolleyes:

Sayın kadiryasar

Alınganlık ediyorsunuz demişsiniz.
Haklı olabilirsiniz bu konuda alınganlık etmiş olabilirim.çünkü konu şahsım olsa etmezdim emin olun..söz konusu menekşeler olunca ve bende bu konuda bilgili olmadığım için ve başlarına bir şey geleceğinden endişe ettiğim için alınganlıksa evet etmiş olabilirim.. çünkü sizler daha iyi bilirsiniz 2 günün 3 günün kıymetini...

evet maki01 in ve sitenin hakkını kesinlikle ödeyemem.. sağolsun maki01 daha önce soruma cevap vermişti.. ama o sorduğum soru menekşelerin çiçeklerinin tek tük solması ile ilgiliydi.. son ve bahsettiğim 3 gün önceki sorum aynı şekilde çiçeklerdeki solmanın artması yanı sıra beyaz yapraklarda beyaz noktacıklardı.. ayrıca resim de eklemiştim kii en son yorum/soru soranlardan biri siz olarak resimleri görmüş olmalıydınız..

ne sizinle ne maki01 le bir sorunum yok ki olamaz zaten..
maki01 i üye olmadan da takip etmiştim.. benim bir hatam varsa özellikle maki01 e karşı özür diliyorum çünkü kendisini tanımasam da kesinlikle kırmak istemem.

menekşelerimi kaybetmek istemeyişim ve sebebini anlayamayıp elimden bir şey gelmediği ve sürekli ben aynı konuda mesaj açıyormuşum gibi düşünüldüğü için o mesajı yazdım..

ayse7478
20-05-2014, 10:35
herkese iyi günler. kaç zamandır sizlere sorduğum marullaşması olan bir menekşem var. bu menekşemi mutfağımda mini fırınımın üzerine koymuştum 1 hafta kadar önce ve haftasonu 3 gün tatile gittik ve sulamayı da unutmuşum zaten evin içinde diye de vıcık vıcık olmasın demştim sulamamıştım. dün gece gelince baktım ve maşallah ısrarla büyümemek için sabreden çiçeklerinin boy attığını gördüm. sanırım bikaç güne kadar da açacak. umarım marullanması da düzelir de güzel güzel yaprakları olur. benim size sorum salonuma koysam ne olur diğer menekşelerimi de? yaz geldi zaten güneş tam vurmasa da serin ve ışıklı ortam oluyor salonumda. çocuklarım da küçük tv ünitesine koyacağım yani camın tam karşısı. bir sorun olur mu sizce?

kadiryasar
20-05-2014, 12:15
herkese iyi günler. kaç zamandır sizlere sorduğum marullaşması olan bir menekşem var. bu menekşemi mutfağımda mini fırınımın üzerine koymuştum 1 hafta kadar önce ve haftasonu 3 gün tatile gittik ve sulamayı da unutmuşum zaten evin içinde diye de vıcık vıcık olmasın demştim sulamamıştım. dün gece gelince baktım ve maşallah ısrarla büyümemek için sabreden çiçeklerinin boy attığını gördüm. sanırım bikaç güne kadar da açacak. umarım marullanması da düzelir de güzel güzel yaprakları olur. benim size sorum salonuma koysam ne olur diğer menekşelerimi de? yaz geldi zaten güneş tam vurmasa da serin ve ışıklı ortam oluyor salonumda. çocuklarım da küçük tv ünitesine koyacağım yani camın tam karşısı. bir sorun olur mu sizce?

Ayse7478 hanım, ben sorun olacağını düşünmüyorum. Işık yeterli diyorsanız sorun olmaz. Ancak Çiçekleriniz ışığa doğru yönelecektir 15 günde bir döndürerek tek yöne doğru büyümesine engel olmalısınız. 7-10 gün boyunca salonda gözlemleyin bir olumsuzluk olursa eski yerlerine alırsınız.

ayse7478
20-05-2014, 13:54
hmm birde çiçeklere su koyuyoruz ya LCD tvye zarar verir mi acaba bu nem falan durumları? konuyla alakasız gibi gözüküyor ama balıklar yüzünden bir LCD oksitlenmesi yaşadık. tv değişti. birdaha böyle bişey olmasını istemiyorum.

maki01
20-05-2014, 15:02
Sevgili delfin34,

Hatan yok elbette sadece maki01'in de insan olduğunu, üzgün ya da moralinin bozuk olabileceğini de düşünün lütfen. Soma'da yüzlerce can yitirdik. Bırakın burayı yazmayı evde de elim kolum bağlandı sanki , hala da çok farklı durumda değilim.

Yine de yardımcı olmaya çalıştım. Benim sık sık kullandığım yöntemi sizinle paylaştım. Unlu bitden şüphelendiğiniz için arama yaptırdığınızda fotoğraflı mesajları da görüp teşhis ve mücadeleye ilişkin bilgilere kolayca ve detaylı bir şekilde öğrenebilecektiniz.

Sizi ve hassasiyetinizi de anlıyorum. Problem yok. Fotoğraf ekleyebilirseniz sağlıklı yorumlar yapabiliriz. Sevgiler...

kadiryasar
20-05-2014, 16:44
hmm birde çiçeklere su koyuyoruz ya LCD tvye zarar verir mi acaba bu nem falan durumları? konuyla alakasız gibi gözüküyor ama balıklar yüzünden bir LCD oksitlenmesi yaşadık. tv değişti. birdaha böyle bişey olmasını istemiyorum.

Ayse7478 hanım, çiçeklere koyduğunuz su ile akvaryumdaki suyun hacimleri kıyaslanamaz bile. Ayrıca akvaryumun ısıtıcısı sürekli buharlaşmaya sebep olduğundan nem elektronik cihazlarda oksitelenme yapabilir. Ancak çiçeklerdeki suyun yapacağı nem bir zarar vermeyecektir. O kadar nem havada da bulunuyor zaten.. Sorun yok!

ayse7478
21-05-2014, 07:35
Ayse7478 hanım, çiçeklere koyduğunuz su ile akvaryumdaki suyun hacimleri kıyaslanamaz bile. Ayrıca akvaryumun ısıtıcısı sürekli buharlaşmaya sebep olduğundan nem elektronik cihazlarda oksitelenme yapabilir. Ancak çiçeklerdeki suyun yapacağı nem bir zarar vermeyecektir. O kadar nem havada da bulunuyor zaten.. Sorun yok!

çok teşekkürler sn. kadiryaşar. bu gün eve gidince bir düzenleme yapayım bakalım beğenecek mi çiçeklerim :)

ayse7478
29-05-2014, 13:10
hatırlarsınız berim bir marullaşan menekşem vardı. sorunu fazla güneşmiş anlatım ve kötü yapraklarını temizledim. daha az güneşli bir yere aldım ve çiçek açtı. demekki durumdan memnun. şimdi yeni yapraklar çıkarmakla meşgul bakalım. güzelleşsin atarım fotolarını. bu arada diğer menekşelerimi de evimin en gölge yerine aldım çünkü artık yapraklan sapsız çıkmaya başlamışlardı. şimdi yaprak sapları uzuyor ve çoook çiçeklendiler. 4 tane de yeni menekşem oldu bu arada. 3,5 dan aldım 3 tanesini 1 tanesini 5 tl. ama 5 tl olanda kısım kısım çürüme oldu maalesef. çürükleri temizledim ve toparlamaya çalışıyor o da şimdi :) bendeki son durum zamana bıraktık menekşelerimiz güzel güzel büyüyorlar :)

sardunyadervis
29-05-2014, 15:24
Aldığım kişi, kükürtü tabak içinde kullanacağımı söyleyince, işe yaramayacağını söyledi. Olsun dedim, ben bu yöntemi menekşe ustalarından öğrendim, yine de deneyeceğim deyince zorla verdi. :) Bir ambalajı yok. Açıktan. Aslında sulandırılmışı da vardı. İllaki onu vermek istedi ama almadım.
Burası küçük bir yer ve o dükkandan başka ilaç satan yer yok maalesef. Adama ne istediğimi söylüyorum, adam; o olmaz bu olmaz...
Tekrar gitmekten başka çare yok. Biraz uzak olunca üşeniyorum galiba. :)

Siz sanırım menekşelerin aralarına koymak için aldınız toz kukurt var birde suda erisen kukurt var toz granul şeklinde olansa çay tabağı gibi tabaklara belli miktar koyup menekşe saksılarının aralarına yerleştirin onun kokusu zararlılardan korur, onun dışında ne için kullanacaksanız? Pudra ekeler gibi ekelemeniz gerekir toz kukurdu öyle kullanılıyor, suda eriyen ise 1 Lt 1 gr ( aşağı yukarı 1 çay kaşığı ) suda eriyip hem topragına hem kendisine spreyle sıkılır ama bunu pek menekşeye kullanan yok sanırım

mehkul64
30-05-2014, 08:43
Merhaba.Birkaç haftadır menekşelerimden birinin üzerinde tozlar görüyordum.Polen olduğunu düşünüyordum.Fakat bu tozlar zaman içinde gitmedi. Yapraklarda da gözüme çarpan bir anaormallik ya da toz göremedim.Büyümesine de devam ediyor.Buradan okuduklarıma bakarak her ihtimale karşı o menekşemi diğerlerinden ayırarak bulundukları salonun başka bir köşesine aldım.(aralarında 3-4 metre mesafe var.) Ben tam karar veremedim resim ekliyorum.Acaba bu menekşemde küllenme mi var? Varsa onu diğerlerinden ayrı bir odaya mı koymalıyım?

maki01
01-06-2014, 15:19
Thrips denilen zararlı polen keselerini delerek besleniyor. Taç yapraklardaki toz ise tahmin ettiginiz gibi polen. Eviçi haşareler için hazırlanmış Chrysamed bu zararlı ile mücadelede etkili oluyor. Toksik.etkisi olmaması nedeniyle ben de Chrysamed kullanıyorum. Büyük marketlerde bulabilirsiniz.

mehkul64
02-06-2014, 08:00
Thrips denilen zararlı polen keselerini delerek besleniyor. Taç yapraklardaki toz ise tahmin ettiginiz gibi polen. Eviçi haşareler için hazırlanmış Chrysamed bu zararlı ile mücadelede etkili oluyor. Toksik.etkisi olmaması nedeniyle ben de Chrysamed kullanıyorum. Büyük marketlerde bulabilirsiniz.

Peki bu menekşeyi diğerlerinden ayırıp başka bir ortamda mı mücadeleyi yapmak gerekiyor?

maki01
02-06-2014, 13:15
Tüm zararlı saldırısına uğramış bitkilerimizi, sağlıklı bitkilerimizdan ayrı bir ortama alıp diğerlerine de sıçramasına engel olmalıyız.

Aynı şekilde satın aldığımız bitkileri de bir dönem diğerlerinden ayrı bir ortamda gözlemleyip, hastalık ya da zararlı taşımadığından emin olduktan sonra sağlıklı bitkilerle aynı ortama koymalıyız.

yaprak7
08-06-2014, 09:18
bu menekşemde alt yaprakların rengi sarı kahverengi tonlarına döndü.gelişimi gayet güzel şuan ikinci çiçekleri çıkıyor. acaba neden böyle olmuştur bilginiz var mı?diğer menekşelerimde böyle bir sorun yok sabah güneşi alıyor

yaprak7
08-06-2014, 09:36
resim ekleyemedim ama sorunumu anlamışsınızdır sanıyorum.Bir başka sorunumda başka menekşede çiçeğin alt kısmında ve uzerinde beyaz un gibi şeyler var.canlı değil kesinlikle.yapraklarda yok sadece çiçeklerde. tomurcuklarım var ve büyümeye devam ediyor ama çiçeklerim mahvoldu.nedir bu ? başka odaya aldım havalandırıyorum sık sık ama şimdilik çare olmadı ne yapmalıyım?

Ya volna
27-06-2014, 14:11
Arkadaşlar merhaba,
Menekşemi sularken tabağında iplik gibi kurtlar gördüm. Bilgisi olan var mı? Zararlı mı bunlar, toprak değiştirmeme gerek var mı? Resmini de çektim isterseniz ekleyebilirim. Şimdiden teşekkür ederim.

A_NOMAD
27-06-2014, 14:16
Sirke sineği larvaları olabilirler, menekşenizi bir süre sulamayın toprağı kurusun ve havadar bir yere alın o zaman ölürler ama işimi garantiye alayım derseniz toprağını değiştirin, çıkan toprağı atın... Fotoğrafını yüklerseniz iyi olur, daha farklı öneriler de gelebilir daha bilgili arkadaşlardan...

Ya volna
27-06-2014, 14:36
Teşekkür ederim A_NOMAD
Umarım Fotoğrafı ekleyebilmişimdir. Sayı olarak bayağı fazlalar, gözüm korktu :) toprağını değiştireceğim galiba.

A_NOMAD
27-06-2014, 14:45
Evet bunlar sirke sineği larvaları ve epey fazlalar, siz en iyisi toprağını değiştirin ve devam eden süreçte de sulamasını fazla yapmayın hatta arada toprağının kuru kalmasına izin verin, bulunduğu ortam çok havadar olsun...

Ya volna
27-06-2014, 14:47
Yardımınız için çok teşekkür ederim :)))

ngr33
01-07-2014, 11:09
ve kaçınılmaz son..
sıcaklık 41 derecelerde burada ve menekşelerimin neredeyse hepsi hasta..
telefondan baglandigim için bir türlü resim yukleyemiyorum yaprakları yumusuyor yaprakların rengi değişiyor garip birseyler oluyor kizlarima ;(
bu yazda hepsini kaybedersem galiba menekşe edinmeyecegim tekrar..
çok üzülüyorum :(

astarte
01-07-2014, 20:01
son iki haftadır menekşelerimin özellikle alt tarafında olan yaprakları toprağa yakın yerlerinden gittikçe incelip (çürüme gibi) ölüyor, zayıflayanları buduyorum ama artık bitkinin çok az yaprağı kaldı. Üstünde herhangi bir böcek **** zararlı da göremedim. Son zamanlarda çiçek verimi de çok düştü ve yaprak rengi soldu neden olabilir? :(

menekşezar
01-07-2014, 20:12
Sevgili ngr 33 benim menekşelerimin çoğu bodrumda bir kısmıda merdiven boşluğunda tabi her iki tarafta aydınlık ve camıda sürekli açık kalıyor mutfaktaki menekşelerimide üç gün önce aldım yoksa bozulacaklardı sizde varsa alma durumunuz bodruma veya merdiven boşluğuna alabilirsiniz. Ayrıca ne olursa olsun lütfen menekşe yetiştirmekten vazgeçmeyin menekşenin psikolojik bir çiçek olduğunu ve yetiştirmenin insanları mutlu ettiğini okumuştum ben buna bizzat şahidim.

eceyıldız
02-07-2014, 10:35
Evet bunlar sirke sineği larvaları ve epey fazlalar, siz en iyisi toprağını değiştirin ve devam eden süreçte de sulamasını fazla yapmayın hatta arada toprağının kuru kalmasına izin verin, bulunduğu ortam çok havadar olsun...

Bu sirke sineklerinden kurtulmak için her yolu denedim ama kurtulamadım. En sonunda zeytinlerimizi kontrol eden ziraat mühendisine sordum karınca ilacı koy dedi koydum son çare olarak ve kurtuldum şimdi dışardaki saksılarda da gördüğümde hemen karınca ilacı koyuyorum ve kurtuluyorum.

eceyıldız
02-07-2014, 10:38
Benim menekşelerim son toprak değişiminden sonrada gelişme göstermeyince son çare olarak menekşe toprağı aldım, Sevgili Samet'ten ve bu toprağa aktardım bakalım sonuç ne olacak şimdi iyiler 6 gün oldu değişeli gelişmeleri sizlerle paylaşırım artık...

A_NOMAD
02-07-2014, 15:44
Hastanede çalışmış olanlar bilir 'bebek dostu hastane' diye bir kavram vardır ve bunun en ciddi kurallarından biri 'bebeğini emzirme konusunda sıkıntı yaşayan anne(ler)e asla ve asla anne sütüne alternatif öneride bulunmamak'tır. Bu kuralı ben çok kolay ve içtenlikle benimsemiştim.

Bitkiler konusunda da içtenlikle benimsediğim şey 'asla ve asla kimyasal ilaç kullanma ve/veya önerme' oldu...

eceyıldız
06-07-2014, 11:20
Hastanede çalışmış olanlar bilir 'bebek dostu hastane' diye bir kavram vardır ve bunun en ciddi kurallarından biri 'bebeğini emzirme konusunda sıkıntı yaşayan anne(ler)e asla ve asla anne sütüne alternatif öneride bulunmamak'tır. Bu kuralı ben çok kolay ve içtenlikle benimsemiştim.

Bitkiler konusunda da içtenlikle benimsediğim şey 'asla ve asla kimyasal ilaç kullanma ve/veya önerme' oldu...

Sayın A_Nomad, bende size katılıyorum ama bazen çaresizde kalınabiliyor. Benim kızım doğduğunda sütüm olmadı bütün çabalara ve denenen her yola rağmen sütüm olmadı mecburen alternetif seçenek olarak mama verdik kuzuma... Bu çiçekler içinde geçerli özellikle benim gibi bebeği olanlar asla ve asla kimyasala başvurmaz vurmamak içinde her yolu dener. İşle bu baş belası sineklerden kurtulmak için her yolu denedim derken evde hazırlanan zararsız ilaçları ve yöntemleri kullandım ve belki çözüm olur diye toprağı değiştirdim. Ama olmadı yine gelip menekşelerimin kalbine çöreklendiler son çare olarak evin içinde de kullanılan karınca ilacını kullanmak zorunda kaldım. Yani; Sayın Nomad, bazen alternetif yollara başvurmak zorunda kalıyor insan...

A_NOMAD
06-07-2014, 14:11
Sn. eceyıldız
Ben, size neden kimyasal ilaç kullanmanızı önermediğimi açıklamak için yazmıştım zaten... Kullanıp kullanmamak sizin tercihinizdir..
Ayrıca sirke sineği larvalarıyla benim de başımın derde girdiği oldu ama ilaç kullanmadan doğal yollarla kolaylıkla kurtulabildim, biraz araştırırsanız emin olun anne sütü konusunda da bitki zararlılarıyla mücadele konusunda da doğal alternatifler olduğunu göreceksiniz ama elbette sağlıklı olan her yol biraz zahmetli oluyor :)

sardunyadervis
07-07-2014, 12:10
Sayın A_Nomad, bende size katılıyorum ama bazen çaresizde kalınabiliyor. Benim kızım doğduğunda sütüm olmadı bütün çabalara ve denenen her yola rağmen sütüm olmadı mecburen alternetif seçenek olarak mama verdik kuzuma... Bu çiçekler içinde geçerli özellikle benim gibi bebeği olanlar asla ve asla kimyasala başvurmaz vurmamak içinde her yolu dener. İşle bu baş belası sineklerden kurtulmak için her yolu denedim derken evde hazırlanan zararsız ilaçları ve yöntemleri kullandım ve belki çözüm olur diye toprağı değiştirdim. Ama olmadı yine gelip menekşelerimin kalbine çöreklendiler son çare olarak evin içinde de kullanılan karınca ilacını kullanmak zorunda kaldım. Yani; Sayın Nomad, bazen alternetif yollara başvurmak zorunda kalıyor insan...

Fısfıs a biraz limon sıkın o limonu suyu sıkın limonun asiti halleder onları, kekik suyu da aynı şekilde, fısfıs içine (1/2 Lt suya) 1 çorba kasıgı kola evet Pepsi ya da kokakolq, :) oda kimyasal ama

sardunyadervis
09-07-2014, 22:24
Ben birkaç gündür birer karanfil koydum bazı menekşelerimin saksısına minik sinekler ve başka zararlılar uzak olsun diye
Başka deneyen oldu mu?
Saksının topragın uzerinde duruyorlar sulandılar hafif bir koku yayılıyor pekde sinek yok
Bir iki tane diplerinde dursa sakıncası olur mu

Ayrıca bu linki de buldum karanfil yağı olarak
http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=en&u=http://www.ehow.com/info_12016446_clove-oil-pest-control.html&prev=/search%3Fq%3Dclove%2Buse%2Bas%2Bpesticides%26biw%3 D768%26bih%3D928

menekşecibaba
10-07-2014, 17:21
Bende arada sırada sulama suyunun içine karanfili ezerek katıyorum , herhalde faydası oluyordur. Ayrıca suyun içine bir topak ta odun kömürü koyuyorum.

sardunyadervis
10-07-2014, 21:24
Ne guzel yöntemler bunlar bazı baharatlar fungusit olacakta kullanılıyormuş
Bu yöntemler daha az zehir demek hayatımızda

maki01
10-07-2014, 22:14
Tarçının mantara karşı kullanıldığını biliyorum ancak karanfili hiç.duymamıştım.

nzlıcan
02-09-2014, 18:17
Merhabalar afrika menekşelerimde küçük siyah sinekler uçuşuyor. çöp sineği gibi küçükler ne yapabilirim bunlara karşı?

menekşeci_şirin
03-09-2014, 00:34
Merhaba arkadaşlar uzun zamandır sitenizi takip ediyorum.Bu siteden o kadar çok şey öğrendim ki ama bugün çaresiz kaldığım için yardımlarınızı bekliyorum.Yaklaşık iki üç hafta önce benim ilk göz ağrım kendisinden bir çok menekşe ürettiğim ilk menekşemin dış yapraklarında küçük çürükler fark ettim hemen çiçeği diğerlerinden ayırdım ve sorunlu yaprakları kopardım ancak bugün itibariyle genç yapraklarda da orta kısımlarda kahverengilikler ve uç kısımlarda çürümeler gözlemledim bunun neden olduğunu nasıl önleyebileceğimi bilen yardım edebilecek olanlar varsa şimdiden teşekkür ederim.Fotoğraflarda yuvarlak içine alınan kısımlar şikayete sebep olan kahverengilikler ve çürümelerdir.Bu arada menekşem çiçek veriyor ama yeni tomurcuklar bu kahverengilikler ortaya çıktığından beri açmadılar öyle duruyorlar. 
Kusura bakmayın siteye fotoğraf yüklemeyi bilmiyorum aşağıya linkleri koyuyorum.
1. fotoğraf yaprak ortasındaki kahverengiliği gösteriyor.
2.resim yuvarlak içindeki kısım uçtan başlayan ve büyüyen çürümeyi gösteriyor.
3 ve 4 te de yine kahverengilik ve çürümeler görülüyor. 
1. fotograf Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/jzmJRW)
2. fotograf Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/V2mpmR)
3. fotograf Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/Ldmd2o)
4. fotograf Hızlı Resim yükle, internette paylaş | resim upload | bedava resim (http://hizliresim.com/7252vP)

maki01
03-09-2014, 12:28
Bozuk olan yaprak saplarının gövdeyle birleştiği bölgede kahverengileşme var mı?

Fotoğraflardan görebildiğim kadarı ile saksı büyük ve Gaziantep de aşırı sıcak günler yaşıyor. Bu durumda aklıma ilk gelen kök çürümesi oluyor. Saksıdan çıkarıp kökleri kontrol etmenizi öneririm.

menekşeci_şirin
03-09-2014, 13:04
Bozuk olan yaprak saplarının gövdeyle birleştiği bölgede kahverengileşme var mı?

Fotoğraflardan görebildiğim kadarı ile saksı büyük ve Gaziantep de aşırı sıcak günler yaşıyor. Bu durumda aklıma ilk gelen kök çürümesi oluyor. Saksıdan çıkarıp kökleri kontrol etmenizi öneririm.

Sevgili maki01 öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. Saksı büyük evet sebebi ise dediğim gibi iki hafta kadar önce dıştaki yapraklarda görülen çürümeden dolayı koparmıştım normalde üstten baktığınızda saksı görünmüyordu.
Bende saksıdan çıkarıp toprağı değiştirmeyi düşündüm bir iki fotograf çektim sizlere daha çok yardımı olur diye siteye ekleyecektim ki yorumunuzu gördüm belki bu fotograflar daha çok yerdımcı olur çiçeğin altından alınmış fotoğraflar.Sizinde göreceğiniz gibi yaprak saplarının gövdeyle birleştiği kısımda kahverengileşme yok kökte çürüme yumuşama ve şeklinde oluyor diye biliyorum fotoğraflarda yine göreceksiniz kökler iyi görünüyor.Menekşemi saksıdan çıkardım daha kuru bir toprakla tekrar dikeceğim çünkü son bir aydır üç dört günü bulan sulamama durumuna karşı toprağın aşırı nemli olduğunu ve bunun mantara sebep olabileceğini fark ettim menekşemi hava sirkülasyonunun daha fazla olduğu bir yere aldım.Ve menekşelerime uzun sürelerde artık mümkün olduğunca az su vereceğim görülüyor ki su fazla kaçınca zararlı ve mantara davetiye oluyor.Bu son fotoğraflardan sonra yorumlarınız ne olur acaba şimdiden teşekkür ederim.
http://hizliresim.com/M9mmng
http://hizliresim.com/OJmmQ4
http://hizliresim.com/Z2m4No
http://hizliresim.com/jzmZrW

maki01
04-09-2014, 15:01
Kökler sağlıklı değil, özellikle kılcal kökler çürümüş sanki.

Köklerde fotoğrafınızdaki gibi bir durumla karşılaştığımda kesinlikle tamanını budayıp, gövdeyi sağlıklı yeşil renge ulaşıncaya kadar kesip, suda köklendirdikten sonra yeni toprak ve temiz saksıya dikiyorum.

menekşeci_şirin
04-09-2014, 15:36
Kökler sağlıklı değil, özellikle kılcal kökler çürümüş sanki.

Köklerde fotoğrafınızdaki gibi bir durumla karşılaştığımda kesinlikle tamanını budayıp, gövdeyi sağlıklı yeşil renge ulaşıncaya kadar kesip, suda köklendirdikten sonra yeni toprak ve temiz saksıya dikiyorum.

Teşekkür ederim yardımlarınız için bir iki gün bekleyeceğim bir düzelme olmazsa dediklerinizi uygulayacağım çok sağ olun.

menekşeci_şirin
04-09-2014, 15:56
Sevgili maki01 bir yazınızda kök çürümesi olan menekşede çiçeklenme olmaz demişsiniz benim menekşemde tomurcuk var hatta altlarda aralarda küçük tomurcuklar çıkıyor ancak tomurcuk 1 haftadır açmıyor o ayrı tabi sizce kök çürümesi kesin mi öyleyse menekşemi saksıdan çıkarıp kökleri temizleyip yaprakları temizleyip suda köklendirme yapacağım.

maki01
05-09-2014, 12:58
Kök çürümesinde bitki besin alamayacağı için gelişimi yavaşlar ya da sonlanır. Ayrıca çiçeklerle ilgili bir mesaj yazdığımı hatırlamıyorum, bitki kısa sürede bütünüyle çöküyor çünkü...

Fotoğrafta gördüğüm saçak kılcal kökler tamamen kahverengileşmiş, çürümüş gibi. Yine de köklere siz dokunabildiğiniz için en doğru kararı sizin vereceğinizi düşünüyorum.

menekşeci_şirin
05-09-2014, 17:29
Kök çürümesinde bitki besin alamayacağı için gelişimi yavaşlar ya da sonlanır. Ayrıca çiçeklerle ilgili bir mesaj yazdığımı hatırlamıyorum, bitki kısa sürede bütünüyle çöküyor çünkü...

Fotoğrafta gördüğüm saçak kılcal kökler tamamen kahverengileşmiş, çürümüş gibi. Yine de köklere siz dokunabildiğiniz için en doğru kararı sizin vereceğinizi düşünüyorum.

Sevgili maki01 yardımların için teşekkür ederim.Benim de söylemek istediğim oydu başka bir konuda aynen böyle yazmışsınız bitki besin alamadığı için çiçeklenme olmaz demişsiniz her neyse ben de çiçeklenme bir hafta olmuş olmasına rağmen durduğu için sizin tavsiyeniz üzerine menekşemin bütün çürümüş yapraklarını ve köklerini temizledim kök kalmadı sadece soğan kısmı kaldı soğan kısmın üzerindeki serlikleri odunsulaşmış kısımları bıçakla hafifçe kazıdım çiçek üzerinde iki küçük yaprakla bir serçe parmağın 3/2 si kadar kaldı ve suya koydum köklenmesi için bir aylık bir süre suda kalacak diye biliyorum yeni kökler 1 cmyi bulunca uygun boyutta bir kaba dikeceğim.
Sevgili maki01 yardım ve yorumlarınız için tekrar teşekkür ederim umarım menekşem kurtulur ve eskisi gibi çiçeklenir ben de fotoğraflarını buradan paylaşırım.

neris
06-12-2014, 18:23
arkadaşlar bu nedir bilgisi olan varmı528785

528786

maki01
07-12-2014, 00:35
İki nedeni olabilir. Birincisi en dış sıradaki yaprakların yaşlanması ve doğal olarak çürümesi, diğer neden ise kök çürümesi.

Bitkinin genel durumu hakkında bilgi ya da fotoğraf eklenmediği için kesin yorum yapamıyorum.

muhammed altan
10-12-2014, 15:28
Arkadaşlar şu unlu bitlerin evde girmediği çiçeklerim kalmadı.Ne illet yaratıkmış bunlar.Açan menekşelerimde tek tük çıkmaya başlamış; haşere ilacıyla sulandırıp bir ara sıkmıştım biter gibi oldu.Aradan bir ay geçti .Yine çoğalmaya başladılar.Yazlık yağ etkili diyorlar;menekşelere zarar verirmi ? onuda düşünüyorum.Ne yapmam lazım .Toprağa geçip orada yuvalanır mı bunlar ?Toprağada ilaçlı su atmak gereklimi .?

maki01
10-12-2014, 22:39
Yaprağı tüylü bitkilerde yağın olumsuz etkisi olabiliyor, bir yaprakta denemeden kullanmayın derim.

Bu yaz unlu bit yazıydı sanki. Sıcaga yakın ılık su ile duş altında yıkayabilirsiniz etkili oluyor. Az sayıdaysa alkole batırılmış kulak çubuğuyla da temizleyebilirsiniz.

Toprağa yumurtası dökülmüşse malesef bitkiye geçmeyi başarıyorlar.

muhammed altan
11-12-2014, 10:52
Yaprağı tüylü bitkilerde yağın olumsuz etkisi olabiliyor, bir yaprakta denemeden kullanmayın derim.

Bu yaz unlu bit yazıydı sanki. Sıcaga yakın ılık su ile duş altında yıkayabilirsiniz etkili oluyor. Az sayıdaysa alkole batırılmış kulak çubuğuyla da temizleyebilirsiniz.

Toprağa yumurtası dökülmüşse malesef bitkiye geçmeyi başarıyorlar.
Teşekkürler Maki01 .Böceklenen menekşelere dikkat ettim yaprak ve dalları yumuşamaya başlamış ;demek ki çiçeği öz suyunu sömürmeye başlamış bunlar.Yazlık yağı şimdilik yapmayacağım sizin belirttiğiniz gibi.Böcek ilacı aldım sulandırıp yine sıkacağım üzerlerine ve toprağınıda bu sudan sulayacağım bugün.Birer hafta arayla yapmam lazım ki ,larvalardan çıkacak yavrularına da izin vermeyeceğim.Savaş açtım !Bakalım kim galip gelecek...

neris
14-12-2014, 08:16
Sevgili maki 01 çiçeklerin genel resmini gönderiyorum önce sararıp sonra çürümeye başlıyor bütün saksılarda aynı durum var sulamadada özen gösteriyorum yardımcı olursanız sevinirim.

maki01
14-12-2014, 20:06
En dış sıradaki yapraklar yaşlanıp, sararıp çürür, doğal döngü. Onları çürümesini beklemeden kesebilirsiniz. En dış sıra dışındaki yapraklarda da aynı durum yoksa endişelenmeyin.

menekşeci_şirin
14-12-2014, 22:52
Sevgili maki 01 çiçeklerin genel resmini gönderiyorum önce sararıp sonra çürümeye başlıyor bütün saksılarda aynı durum var sulamadada özen gösteriyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Sayin neris maki01 de belirtmis en dış yapraklarda su durum gözlenir renkleri yavas yavas o canlı yesil renkten hafif yesil sari bir hal almaya başlar ve eger bu yapraklari siz almazsaniz kendileri çürür.Siz bu durumu takip edip sararan en dis yapraklari kendiniz meneksenizden uzaklastirin üstelik bu durum meneksenizin orta kismindaki yeni yapraklarin ve ilerde ciceklenmenin olmasına katki saglayacaktir dis yapraklarin duzenli temizlenmesi yapraklanmayi tetiklemektedir. Bol sans...

Sûz-i Dilârâ
07-01-2015, 13:56
Birkaç hafta önce çöple menekşe yapraklarının dibini kurcalayıp yavru vermişler mi aceba diye bakarken bir şey dikkatimi çekti. Tırtıl gibi bir şey yaprak saplarını kemirip kemirip oymuş, sonra diğer saksıya geçmiş sonra diğerine sonra diğerine gibi. İyice baktım ama bir şey göremedim. Bugünse suya koyduğum bir yaprağı çevirince onu gördüm. Kabus beyaz tozlu canavar, nam-ı diğer unlu bit:mad: Kuyruğundan yakalamaya çalıştıkça pusup iyice toplanıp sapta oyduğu deliğin içinde korunmaya çalışıyordu. Uğraşa uğraşa yakaladım namıssızı tuttuğum gibi camdan aşağı attım. :D

Yavruları, yaprakları iyice kontrol ettim başka göremedim. İnşallah başka yoktur.

akgül
10-01-2015, 13:12
arkadaşlarım ve abi/ablalarım benim menekşemde bir sorun var ancak ne oldugunu anlamadım.yaprakları yumuşadı ve kök çürüğü olduğunu sanmıyorum.dış yapraklarında yumuşama çok fazla neredeyse parmağımla katlayabiliyorum yaprağı.fazla sulamıyorum.şuanda çiçek açıyor bol çiçeği var. durdugu yer bıraz soğuk ondan olabilir mi **** çiçek açtığı için olabilir mi?fotoğraf yükleyemiyorum hata veriyor.yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

maki01
10-01-2015, 16:44
+10 derecede sorun yaşamıyorum, yani "birsz soğuk"ta yumuşama ya da bozulma olmuyor. Sorun sadece dış yapraklarda ise endişelenmeyin derim.

akgül
10-01-2015, 18:50
Çok teşekkür ederim. Çok endiselenmistim. Şimdi bir kez daha kontrol ettim dıs yapraklarda yumusama var sadece. Ortalardaki yaprak diri ve canli. Tekrar cok tesekkürler. Şimdi daha sicak bir yere aldim ne olur ne olmaz diye

redbullah
25-01-2015, 05:09
Herkese günaydın...
Afrika Menekşesini çok severim.Fakat bir lanetmi var nedir,senelerdir başarılı olamadım.Fitilli ya da alttan sulamayı denedim,bol suda verdim,susuzda bıraktım.En güzel saksıları,en iyi gübreleri,her çeşit fungus ilaçlarını aldım.Yaprak köklenmesi için CLONEX'le Gün Işığı lambası getirttim.Her türlü hijyen kuralına uydum.Olmadı,olmadı.Her şey yolunda giderken,çiçekler günden güne güzelleşirken bir yumuşama başlıyor,sırayla hepsini götürüyor.O kadar sevdiğim halde,artık yetiştirmeye korkuyorum.Bürolarda ya da Devlet dairelerinde bakımsız köhne saksılarda toz kaplı yapraklarla yaşama tutunan menekşeleri görünce nasıl hayıflanıyorum.Bu bahar son bir defa daha deneyeceğim.Olursa amenna,olmazsa bir daha yetiştirmeyi düşünmüyorum.
Herkese mutlu,sağlıklı ve bol çiçekli günler diliyorum..

maki01
25-01-2015, 15:34
İzmir gibi yaz aylarının aşırı sıcak olduğü illerde baharda başlamak kökler henüz yeterince gelişmeyeceği için kök çürümesi riskini arttırıyor. Hemen başlamanızı öneririm.

Ek olarak toprak karışımının 2 ölçü perlit gibi inorganik malzemeden ve bir ölçü sfagnum torfundan oluşması ( Perliti daha da arttırabilirsiniz , 2 torf 3 perlit gibi ) en az kayıpla yazı atlatmanıza yardımcı olacaktır. Küçük saksıyı da unutmamak lazım :)

sirinbusem
02-02-2015, 11:19
Merhabalar,
Menekşemin saksısını değiştirirken toprağında, özellikle kök kısmına doğru minik boncuk büyüklüğunde sari ve mavi yumurta gibi şeyler buldum. pecete ile kolayca ezildiler ince kabuk gibi dışları var. acaba herhangi bi sinek böcek yumurtası olabilirmi?

Gokce-N
06-03-2015, 18:59
Büyük bir ihtimal sizin yumurta dediğiniz şey gübre :D Ama fotoğraf olmadan kesin söyleyemez

menekşeci_şirin
05-04-2015, 22:04
Sevgili @maki01 yukarda dert yandığım ve kök çürümesi tesbitiniz sayesinde tedaviye başladığım bir zamanlar kocaman olan tedavi sonucunda serçe parmağımın ucu kadar kalan o ilk menekşem hala hayata tutunuyor inat ettim bir gün ondan tekrar çiçek alacağım ondan asla vaz geçmedim.
Hepimize bol şans... :)

Yasmins
06-04-2015, 13:30
Merhaba sevgili arkadaşlar bende yıllardır bu kök çürüğü illetiyle uğraşıyorum. Sadece sunu sormak istedim.Çiçeği alıp temizledikten sonra suda koklendirip kurtariyorumda topragı tekrar kullanmak için ne yapmak lazım. Saksılarıda dezenfekte ediyorum.

menekşeci_şirin
07-04-2015, 12:59
Merhaba sevgili arkadaşlar bende yıllardır bu kök çürüğü illetiyle uğraşıyorum. Sadece sunu sormak istedim.Çiçeği alıp temizledikten sonra suda koklendirip kurtariyorumda topragı tekrar kullanmak için ne yapmak lazım. Saksılarıda dezenfekte ediyorum.

Sevgili Yasmin hanım saksıları iyice dezenfekte etmenize bir şey diyemem ama toprakla uğraşmayın derim yeni temiz toprak kullanın hatta forumda saksıları bile atanları duydum sonuçta aylar hatta yıllarca süren bir emeği heba eden hastalıktan söz ediyoruz yine de siz bilirsiniz toprak dezenfektasyonu hakkında bilgiler mevcut forumda ararsanız bulacağınıza emin olabilirsiniz...

Bol şans...

shnzky
17-04-2015, 15:17
Menekslelerim yaprakları baygın ne yapmalyim

maki01
17-04-2015, 16:00
Saksıdan çıkararak kökleri kontrol edin, kökler çürümüş olabilir.

İBRAHİM L.
23-05-2015, 14:47
Arkadaşlar uzun süredir sadece menekşe besliyorum. Bazılarının fotoğraflarını size gönderiyorum. Bu aşağıdaki menekşem iş yerimde baktığım ve ortalama 5 yaşında. Toprağı 6 aylık.554745

İBRAHİM L.
23-05-2015, 15:09
Herkese günaydın...
Afrika Menekşesini çok severim.Fakat bir lanetmi var nedir,senelerdir başarılı olamadım.Fitilli ya da alttan sulamayı denedim,bol suda verdim,susuzda bıraktım.En güzel saksıları,en iyi gübreleri,her çeşit fungus ilaçlarını aldım.Yaprak köklenmesi için CLONEX'le Gün Işığı lambası getirttim.Her türlü hijyen kuralına uydum.Olmadı,olmadı.Her şey yolunda giderken,çiçekler günden güne güzelleşirken bir yumuşama başlıyor,sırayla hepsini götürüyor.O kadar sevdiğim halde,artık yetiştirmeye korkuyorum.Bürolarda ya da Devlet dairelerinde bakımsız köhne saksılarda toz kaplı yapraklarla yaşama tutunan menekşeleri görünce nasıl hayıflanıyorum.Bu bahar son bir defa daha deneyeceğim.Olursa amenna,olmazsa bir daha yetiştirmeyi düşünmüyorum.
Herkese mutlu,sağlıklı ve bol çiçekli günler diliyorum..

Bir daha düşünmüyorum kısmını görünce üzüldüm. eğer mümkünse yerini değiştir. belki yerlerini beğenmiyorlar olabilir. çünkü hepsi birden gidiyor diyorsun. yani büyük ihtimal ya çok güneş, çok havasız veya sudan dolayı **** topraktan hava almıyor olabilir benim ki teori ama yine de dene. zor değil umudunu kaybetme. saygılar..

Raven91
07-07-2015, 01:37
Merhabalar,
Menekşelerimin üzerinde delikler ve kahverengi lekeler oluşmaya başladı. Sebebi nedir? Salgın hastalık olmasından korkuyorum. Şimdiden yanıtlar için teşekkürler.

İBRAHİM L.
07-07-2015, 11:47
Merhaba raven91; Sanki çiçekleriniz yer değiştirmeden dolayı birazcık yanma (yani güneşe gelmiş) ve **** hırpalanmış olabilir. bana öyle geldi.

maki01
07-07-2015, 14:13
Kazara çarpmalara bağlı doku zedelenmesi gibi duruyor Raven91, genel görünümleri oldukca sağlıklı.

Raven91
10-07-2015, 23:01
Çok teşekkür ederim yanıtlar için. Bir menekşemi mite denen beladan kaybettim. Tekrar başka bir hastalık mı bulaştı diye korktum açıkçası. İçim rahatladı açıkçası. tekrar teşekkürler.

gberil
26-02-2016, 08:14
Merhaba iki adet menekşemin yaprakları fotoğraftaki gibi oldu. Sanırım birinden diğerine bulaştı. Ne yapabilirim yardımcı olursanız çok sevirim. Not. Menekşelerin türlerini bilmiyorum.

gberil
26-02-2016, 08:15
Tek fotoğraf yükleyebildiğim için iki paylaşım oldu. Bu da diğer menekşem. Teşekkürler

glcnkvk
02-03-2016, 20:06
Merhabalar. Benim afrika menekşemin yaprakları çok sağlıklıyken bir anda cansızlaşmaya başladı, yaprakları toprağına değiyor. Sebebi ne olabilir? Ne yapmayalım? Şimdiden teşekkürler.

menekşeci_şirin
03-03-2016, 13:00
Sayın gberil
Menekşeniz direk güneş ışığı mı alıyor? Menekşeler direk güneş ışığı alırsa yaprakları deforme olur yanar mümkün olduğunca direk güneş ışığından korumanız gerekir.

Sayın glcnkvk

Bir fotoğraf koyar mısınız?Fotoğraf menekşenin tamamını ve saksısını içerirse güzel olur.

Herkese bol şans...

gberil
04-03-2016, 14:27
Sayın gberil
Menekşeniz direk güneş ışığı mı alıyor? Menekşeler direk güneş ışığı alırsa yaprakları deforme olur yanar mümkün olduğunca direk güneş ışığından korumanız gerekir.

Sayın glcnkvk

Bir fotoğraf koyar mısınız?Fotoğraf menekşenin tamamını ve saksısını içerirse güzel olur.

Herkese bol şans...

Merhaba, öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Evet direk güneş ışığı alıyor. Tavsiyeniz üzerine güneşten uzaklaştırdım. Çok teşekkürler

menekşeci_şirin
07-03-2016, 10:06
Sayın gberil,
Yardımcı olduğuma sevindim menekşeleriniz direk güneş ışığı alan bir cam kenarında ise güneş geçene kadar ince bir tül perde çekip güneş ışınlarının fazlasını filtrelemek perdeden süzülen ışıkla da menekşelerinizi güneşlendirmek doğru olanı güneş geçince perdeyi tamamen açmanızda zarar yok yeter ki direk olarak güneş menekşenizin üzerine vurmasın.
Menekşeler aydınlığı sever güneşi değil!

Herkese bol şans... :)

richopasha
16-04-2016, 17:48
Öncelikle Merhaba,

Tüm forum üyelerine saygılarımı sunarım. Yaklaşık 2 ay önce, aşağıda fotoğraflarını sunduğum şekilde menekşelerimin üzerine birşeyler dökülmüş gibi küçük beyaz tozlar oluştu. Sonra diğer menekşelere de yayıldı. Bu bir hastalık mıdır? Bugün tarım ilaçları satan bir yer bana Marduk 100 EC isimli bir ilaç verdi. Bu ilacı kullanayım mı? Eğer kullanacaksam nasıl kullanmam lazım?

Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

masallale
19-04-2016, 14:32
Bu sabah menekşe yapraginda gördüm bu tuhaf canlıyı. Ne olduğu hakkında bilgisi olan varmı? Çünkü gerçekten biraz ürkütücü geldi bana

A_NOMAD
19-04-2016, 16:04
...Ne olduğu hakkında bilgisi olan varmı?...

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/29617.htm?highlight=M%FChendis+t%FDrt%FDl

masallale
19-04-2016, 16:51
Teşekkürler sevgili A Nomad. Şimdi daha çok endiselenmeye başladım. Geçen yıl balkonumu istila etmişlerdi. Bu yıl salonuma girdiler ki menekşe ler hazır toprak ve balkonla asla ilişiği yok. Gece el feneriyle arayacağım belli oldu artık :(

eylül08
20-04-2016, 08:27
sevgili richopasha
menekşeler iniz ''unlu bit'' denen zararlı bir hastalığa yakalanmış gibi. unlu bitlerde diğer bitkilere bulaşır. benim menekşeler imde bu zararlı bitlere bulaşmıştı. menekşeler imin büyümesini yavaşlatmıştı. ben bütün menekşeleri üzerlerinde bir tane bile bit kalmayacak şekilde soğuk olmayan ılık suyla yıkayıp topraklarını değiştim. Başkaları alkol ile temizliyor pamuklu çöpler yardımıyla, 10 gün boyunca temizliğini takip ediyorlar.

richopasha
20-04-2016, 14:20
sevgili richopasha
menekşeler iniz ''unlu bit'' denen zararlı bir hastalığa yakalanmış gibi. unlu bitlerde diğer bitkilere bulaşır. benim menekşeler imde bu zararlı bitlere bulaşmıştı. menekşeler imin büyümesini yavaşlatmıştı. ben bütün menekşeleri üzerlerinde bir tane bile bit kalmayacak şekilde soğuk olmayan ılık suyla yıkayıp topraklarını değiştim. Başkaları alkol ile temizliyor pamuklu çöpler yardımıyla, 10 gün boyunca temizliğini takip ediyorlar.

Teşhis konusunda emin misiniz? Ona göre hemen tedaviye başlayacağım::((((

eylül08
21-04-2016, 12:19
richopasha,
en başta menekşelerinizi birbirinden uzaklaştırın. benim tespitim %100 doğru diyemiycem resimlerden unlu bit gibi gördüm. isterseniz internetten iyice bir araştırma yapın. benim menekşelerim benim uyguladığım yöntemle şuan gayet iyiler. ama dediğim gibi siz iyice bir araştırın öyle yöntem uygulayın. toprak değiştirmek her türlü zarar vermez menekşeye en azından toprağını değişin. yıkamayı göze alamıyorsanız.

ardaçiğdem
23-04-2016, 09:02
Merhaba arkadaşlar ilk resimde gördüğünüz menekşelerimin hepsinde şimdi sarı renkte ve çok küçük bite benzer şeyler var, diğer resimlerde görünüyor. 3 saksı menekşemi attım. diğer menekşelerin hepsinde aynı şey var. Hepsi bozulmaya başladılar. Bu durumda ne yapmalıyım. ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Sizce ne yapmalıyım.

eylül08
25-04-2016, 15:56
sevgili ardaçiğdem
menekşeleriniz çok güzel. hiç birini kaybetmenizi istemem. keşke en başta bu bitleri gördüğünüz saksıları diğerlerinden ayırsaydınız. saksıları havalandırmayı deneyin güneşin direk gelmediği güzel bir havada. çektiğiniz resimden bitler hangi tür olduğu pek net anlaşılmıyor. siz kendiniz netten iyice bir araştırma yaptıktan sonra yöntem uygulayın. ama genelde alkol ve pamuklu çöp yardımıyla bu bitleri temizliyorlar. 10 gün boyuncada takip etmeniz gerekiyor.

samur
07-05-2016, 20:29
Unlu bit mücadelesi yaptığım menekşelerimden iki tanesinde ki göbek kısmındaki yapraklarda beyaz tüylenme arttı. Görebildiğim kadarı ile unlu bitden kurtuldu ama acaba bu görünüm mite nedenli olabilir mi?
610474

nerisv
10-05-2016, 19:35
Benim menekşemde beyaz yapışkan pamukcuklar var 1 kökünü tamamen attım. Dayımın hatırası bu menekşe bana dayım vefat etmeden birkaç gün önce vermişti. Çok üzüldüm. Ne yapmalıyım?

blaze ash
10-05-2016, 20:28
Merhaba arkadaşlar ilk resimde gördüğünüz menekşelerimin hepsinde şimdi sarı renkte ve çok küçük bite benzer şeyler var, diğer resimlerde görünüyor. 3 saksı menekşemi attım. diğer menekşelerin hepsinde aynı şey var. Hepsi bozulmaya başladılar. Bu durumda ne yapmalıyım. ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım. Sizce ne yapmalıyım.

Resim çok net değil. O nedenle çok emin olmamakla beraber thrips se benzettim. İnternetten arayın. Eğer menekşenizde güdüklerinize benziyorsa, onlar için satılan ilaçlardan birini kullanabilirsiniz. Simdi ismini hatırlamıyorum ama önceki mesajlardan bulabilirsiniz. Menekselerin ölümüne sebep olabilen bir zararlıdır. SayhilarCok ge c olmadan ilaclamanizi tavsiye ederim. Saygılar.

nimo
16-05-2016, 15:27
İyi günler. Benim menekşelerin yaprakları saksiya değdiği anda o bölgesi beyazlasip kuruyor bu şekilde bi sürü yaprak kaybettim. Saksıları yeni değişmeme rağmen toprağın kenarlarında beyaz şeyler oluşuyor. Peceteyle saksinin kenarlarını silince macun gibi bi oluşum oluyor. Sizce ne yapmam gerekiyor. Çaresini bulamazsam her büyüyen yaprak sırayla saksinin kenarına degdigi anda çürüyecek

nimo
16-05-2016, 15:41
arkadaşlar bu 5 fotoğrafa bakıp önerilerinizi aynı numarayı yazıp söylerseniz sevinirim
1-Bunun Saksısını yeni değiştim. Kökü ufacıktı dallarına oranla hiç gelismemisti zorla yeni saksiya diktim. Ayrıca yapraklarının renk tonu diğer mor menekseye göre çok farklı ve tüylü.
612452

2-Diğerleriyle nerdeyse aynı anda dikilmisine rağmen böyle kaldı
612453

3-Bahsettigim bu saksı. Yaprağı saksiya değdiği anda o bölgeyi kurutuyor
612454

4-Yapraklarda şekil bozukluğu ve büzüşme
612455

5-Bunun yaprağında ve dalinda yaralar var.
612456

nimo
16-05-2016, 22:06
Cevap lütfen

menekşeci_şirin
24-05-2016, 08:56
Sayın nimo,

Menekşe saksılarınız çok büyük internetten menekşe saksılarının nasıl olması gerektiğine dair bilgi alabilirsiniz.
Menekeşe saksıları üstten bakıldığında görülmeyecek kadar küçük olmalıdır.
Örnek vermek gerekirse 15 cm çapında bir menekşemiz varsa saksısının çapı 5 cm olmalıdır yani menekşe çapının 1/3 ü kadar olmalıdır.Bu kurala uyarsanız menekşelerinizin düzeldiğini görebilirsiniz eğer bu menekşeler artık geri dönülmez derecede kötü olduysa bundan sonraki menekşelerinizde bu kurala dikkat edebilirsiniz.Menekşeler toprağı, saksısı, suyu ve güneşlenme şekli olarak dikkat edilmesi gereken çiçeklerdir bütün bunlar hakkında gerekli bilgiyi internetten araştırarak ve bu siteden bulabilirsiniz.

Herkese bol şans...

nimo
21-06-2016, 15:05
Bu menekşe dikildiği günden beri hiç büyümedi. Fotoğrafta büyük görünüyor ama çok küçük. En ufak gelişme olmadı aylardır. Ben de toprağını döküp çok az aspirin attığım suyun içine koydum kökleri iyice gelişsin diye. Köküne bir bakar misiniz sizce ne sorunu var

menekşeci_şirin
22-06-2016, 13:09
Sevgili nimo,
Öncelikle eğer bu menekşe sizin için bir önem arz etmiyorsa çok uğraşmayıp kendinize yeni bir menekşe alabilirsiniz.
Birazdan fotoğraflarıyla size yardımcı olmaya çalışacağım menekşe benim bu işe başlamamı sağlayan anneme aldığım ilk menekşemdir
bu yüzden üzerine düşüp baya emek verip onu hayata döndürdüm.
1. Aşama
Öncelikle bir beyaz pet bardağı ortadan kesip içerisine menekşe için uygun bir toprakla dolduruyoruz ve saksıyı menekşe dikimine hazır bir hale getiriyoruz.
Bu saksının görüntüsü 1 numaralı fotoğrafta mevcut ayrıca fotoğraftaki menekşe benim kurtardığım menekşemin iyileşmiş halidir.
1 Numaralı fotoğraf
http://i.hizliresim.com/r91WNM.jpg (http://hizliresim.com/r91WNM)

2. Aşama
Saksımız hazır şimdi menekşemizi elimize alıyoruz ve kök kısmındaki sizin menekşenizde de bulunan çürümüş kahverengi kısmı kazıyoruz yumuşak olduğundan kolayca kazınacak çok bastırmayın.
Menekşemizin kökü 2 numaralı fotoğraftaki gibi olunca önceden hazırlanığımız saksıya dikiyoruz toprağı hafifçe bastırıp menekşemizin sağlamca durmasını sağlıyoruz ve yeterli miktarda suyunu veriyoruz.

2 numaralı fotoğraf
http://i.hizliresim.com/nrlzb1.jpg (http://hizliresim.com/nrlzb1)
3. Aşama
Saksı hazır menekşe dikildi şimdi menekşenin muhavaza edileceği kabı ayarlıyoruz. Bu kap şeffaf kapağı kapatıldığında hava geçirmeyen bir kap olmalı
Mesela marketlerde peynir konulan kaplar gibi 3 numaralı fotoğrafta görebilirsiniz.Bu kaptan yoksa elinizde şeffaf kapağı kapatıldığında hava geçirmeyen bir kap da iş görür.
Menekşemizi bu kaba koyuyoruz zaten suyunu vermiştik menekşemizin kapağı kapatıp bir hafta boyunca hafif aydınlık ama direk güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza ediyoruz.Bir haftanın sonunda
kapağı açıp yeterli miktarda su veriyoruz yarım saat veya bir saat havalandırıyoruz sonra tekrar kapağı kapatıp bir hafta daha aynı şekilde muhafaza ediyoruz.
İki hafta bu şeffaf kapta muhafaza ettiğimiz menekşemizi çıkarıyoruz ve normal bakımına devam ediyoruz umarım çok geç kalınmamıştır kurtarabilirsiniz menekşenizi.
Şeffaf kap nemli havanın içerde kalmasını sağlayacak kökleri olmayan menekşeniz köklenene kadar su kaybını en aza indirecek.

3 numaralı fotoğraf
http://i.hizliresim.com/3ozrgO.png (http://hizliresim.com/3ozrgO)
Not: Eğer sıcak bir şehirdeyseniz evinizde soğutucu bir sistem(klima vb.) yoksa aydınlık ama mümkün olduğunca serin bir yer bulmak iyi olur.

Bu da menekşemizin şu anki hali 1.85 boyunda bir erkek olarak bir elimin genişliğinde diyebilirim büyüklüğünün anlaşılması için yani baya büyük. :)

http://i.hizliresim.com/MJDNAg.jpg (http://hizliresim.com/MJDNAg)

İki numaralı fotoğraftan bu hale gelinceye kadar geçen iki yıl.

Bu da toplu gösterim tamamı yapraktan ürettiğim 25 farklı çeşit ve renkte menekşelerim amacım seneye hepsinin aynı anda açmış bir fotoğrafını alabilmek henüz aralarında küçükler olduğu için bu yıl nasip olmadı.
http://i.hizliresim.com/r91W47.jpg (http://hizliresim.com/r91W47)

Herkese bol şans...

yagmurömer
13-08-2016, 21:17
merhaba siteye yeni katıldım iki yazdır menekşelerii kaybediyorum son baharda tekrar yapraktan üretiyorum bütün kış deli gibi çiçek açıyorlar ağustos ayı gibi eriyip kayboluyorlar ne yapmalımıyım ?
çok fazla su vermiyorum aşırı güneşte değiller evim sıcak oluyor acaba sıcakmı etkiliyor?

sardunya18
28-10-2016, 09:48
Dün yanlış yerde sormuşum sorumu Menekşelerim de resimdeki gibi böcekler var kendileri küçük zararları büyük:mad: üç saksıda vardı bugün baktım birinde daha var yapraklar sağlam sadece çiçeklere zarar veriyor lütfen yardım edin !!!!!
İşin kötüsü yapraktan yetişdirdiğim menekşelerin yanına koymuştum bunları ya onlara da bulaştıysa:(

sardunya18
29-10-2016, 11:43
Sevgili blaze ash çiçek üzerinde görülen turuncu böcekler trips e benziyor.

Thrips : Tomurcuklarda ve yaprak altlarında bulunur. Küçük olup gözle görülebilir. Yaprak kıvrılmaları ve tomurcuk dökülmelerine neden olur. Yaprak altı ve üstüne, tomurcuklara püskürtme şeklinde 15–20 gün aralıklarla ilaçlama yapılmalıdır.

Doğal kontrolleri:
Böcek yiyenler

Kimyasallar Thrips kontrol etmek:
Pyola, Neem, Orthene, Avid, Diazinon, Sevin, Malathion,Methoxychlor, Maraton, böcek sabunları, Chrysamed tavsiye ediliyor.Ayrıca Safer Sabunlar ve mavi yapışkan tuzaklar vardır.
Ben Neem veya Chrysamed i tavsiye ederim.Önce Menekşeler üzerindeki tüm çiçekler ve tomurcukları kaldırın.15 gün arayla iki üç defa uygulayın çiçek ve yaprak altlarına azar miktarda püskürtün.Bulabilirseniz mavi yapışkanlı tuzaklardan kullanın.Temizliğe dikkat edin.
kolay gelsin.

Bu cevabı buldum enkısa zamanda ilacı temin edip uyguluycam şimdilik tripsli menekşeleri ayrı yere koydum. Çiçeklerini topladım

glcnkvk
22-12-2016, 10:33
Merhaba. Menekşemin ortada çıkan yeni yaprakları kuruyor fakat diğer yaprakları çok sağlıklı. Tomurcuk çıkarmıştı, ancak bugün baktım tomurcukları da kurumuş. Ne yapacağımı bilemedim yardımcı olursanız çok sevinirim. Hoşçakalın.

Cnnslymn
29-12-2017, 11:01
Merhaba,benim iki tane menekşe var ikisi de birbirinden sağlıksız :( fotoğraf ekleyemedim için anlatmaya çalışıyım. Birinin kökü sağlıklı fakat yaprakları aşağıya sarktı ne çürüyor ne büyüyor ortadan çıkan yapraklar da aynı şekilde kaldı kaç aydır, diğeri de ortada minnacık üç yaprak var çıkmaya çalışırken çıkamamış gibi o şekilde kaldı kökü ve yaprakları sağlam ama yavaş yavaş yaprak dökmeye başladı ne yapabilirim?

Cadıkiki
10-04-2018, 18:52
Merhabalar,

Geçen sene aldığım bir menekşem var ve 1 hafta önce toprak değişimi yaptım fakat menekşemin dış yaprakları kendini saldılar ve yumuşadılar. Ölmesinden korkuyorum. Ne yapabilirim. Bilgili arkadaşların yardımlarını rica ediyorum.

Sevgi Durul
10-04-2018, 19:04
Merhabalar,

Geçen sene aldığım bir menekşem var ve 1 hafta önce toprak değişimi yaptım fakat menekşemin dış yaprakları kendini saldılar ve yumuşadılar.

Menekşenizin orta yaprakları sağlıklıysa korkmanıza gerek yok. Dış yaprakların zaman içerisinde kendisini salması, hatta kuruması normal bir durum. :)

zeygültan
03-12-2020, 10:37
iyi günler arkadaşlar. menekşemin çiçekleri çok erken soluyordu. bugün detaylı bir inceleme yaptığımda üzerinde thrips gördüm. farkedince diğer menekşelerimden uzaklaştırdım hemen. umarım geç kalmamışımdır, diğerlerine de geçmemiştir. bu zararlı ile nasıl mücadele edebilirim zirai ilaçlara alternatif olarak? yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkür ederim ��

Muda
03-12-2020, 16:53
iyi günler arkadaşlar. menekşemin çiçekleri çok erken soluyordu. bugün detaylı bir inceleme yaptığımda üzerinde thrips gördüm. farkedince diğer menekşelerimden uzaklaştırdım hemen. umarım geç kalmamışımdır, diğerlerine de geçmemiştir. bu zararlı ile nasıl mücadele edebilirim zirai ilaçlara alternatif olarak? yardımcı olursanız çok sevinirim, şimdiden teşekkür ederim ��

http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-23.htm

zeygültan
05-12-2020, 08:05
http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-23.htm

çok teşekkür ederim cevabınız için. https://ty.gl/0i6g6onzq ürünü buldum trendyoldan. bu uygun mudur acaba?

zeygültan
05-12-2020, 09:43
Sevgili maki,
İki misafiri uzak odaya aldım dediğiniz gibi.Thrips için nasıl kullanacağıma dair bilgi verirmisiniz ayrıntılı? Hiç ellemedim çiçekler olduğu gibi duruyor gözlemlemek için kopartmadım.
Birde bu thripsler nakil olurmu zararlılar bölümünde detayı göremedim?
Örneğin onların olduğu uzak odaya girip çıkıyorum.Üstümüze atlayıp gizlenip ,salona vardığımızda nakil olup başka odaya taşınırmı?
Mantıken marketten çiçekle seyahat ettiyse , salona da geçebilirmi ?
Ayrıca evim açık mutfak salon.Dün mutfakta beklerken salondaki menekşelere 3 mt mesafesi vardı. Sonra forumu okuyunca gece hole aldım.Herhangibir sıçrama olmuşmudur?

aradan epey zaman geçmiş ama yine de sorayım dedim. benim iki menekşemde de aynı zararlıdan var. hangi ilacı kullandınız, nasıl çözüm bulunuz, yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum 🌹

zeygültan
05-12-2020, 10:24
Sevgili maki,
İki misafiri uzak odaya aldım dediğiniz gibi.Thrips için nasıl kullanacağıma dair bilgi verirmisiniz ayrıntılı? Hiç ellemedim çiçekler olduğu gibi duruyor gözlemlemek için kopartmadım.
Birde bu thripsler nakil olurmu zararlılar bölümünde detayı göremedim?
Örneğin onların olduğu uzak odaya girip çıkıyorum.Üstümüze atlayıp gizlenip ,salona vardığımızda nakil olup başka odaya taşınırmı?
Mantıken marketten çiçekle seyahat ettiyse , salona da geçebilirmi ?
Ayrıca evim açık mutfak salon.Dün mutfakta beklerken salondaki menekşelere 3 mt mesafesi vardı. Sonra forumu okuyunca gece hole aldım.Herhangibir sıçrama olmuşmudur?

Trips; genelde çiçeklerin üzerinde rastladığımız ufak, beyaz veya sarımsı böceklere deniyormuş. Bu böcekler dokunmadığınız sürece fazla hareket etmiyorlar, üzerine ince uçlu bir aletle dokunduğun zaman hızlıca çiçeğin ortasına doğru kaçışıyorlar. Uzunluğu maksimum 1 mm, ayrıca saç teli kadar ince olduklarından çıplak gözle görmek zor. Zaten ışıklı bir ortamda mutlaka gizli kalıyorlar. Ben de şüphelendiğim çiçeği birkaç saat karanlık odada bekletiyorum, rahat rahat çiçek üzerinde dolaşıyorlar. Işığı açınca çiçeğin göbeğine doğru kaçıyorlar.
Marketten alınan menekşede, çiçeklerin üzerinde sarı döküntüler görürsem(polen döküntüleri) böcekten şüpheleniyorum. İyice incelersem böcek görebiliyorum. Bu böcekler polenleri yiyor, o yüzden sarı döküntü oluyor.
Sizin çiçekten sadece şüphelendiğim için söyledim, iyice inceleyin ki sıkıntı olmasın.
Sevgili acemifüsun, ellerine sağlık. Ben de 1 numaralı güzeline daha çok hayran kaldım,maşallah.
Makiciğim, arkadaş sormuş ben de bilgi vermek için yazdım,ama hastalıklar bölümünde olması gerekebilir. Ben bilemedim, kararı size bırakıyorum efendim...

iyi günler. benim de iki menekşede trips var malesef ve nasıl mücadele edeceğimi bilmiyorum. yardımcı olabilir misiniz ?

PSİKOALA
18-12-2020, 18:40
Merhabalar forumda yeni olduğum için doğru yere yazdığımdan emin değilim ancak farklı bir konu başlığında çözüm göremedim.
Saksı değişimi yaptığım menekşelerin altında küf gibi bir oluşum gördüm. Sanki topraktan beyaz saçlar büyümüş gibi başında da toplar var. yapış yapış bir dokusu var. Topraktan kopartıp attım ancak farklı bir şey yapmam gerekir mi? Menekşe bakmaya yeni başladığım için hiçbir fikrim yok maalesef :(
Fotoğraf ekledim ancak gözükmüyor net olarak :(