Bağlan

View Full Version : Afrika Menekşesi Hastalık ve Zararlıları

Sayfalar : 1 2 [3] 4

atanın babası
03-01-2013, 16:36
merhaba yeni 1 ay önce aldığım 3 adet menekşenin yapraklarını kurt yemiş kurdu buldum ama yaprakların bazıları yarım artık çiçekleri de soldu bu yaprakları ne yapayım durumları bilgiler için şimdiden teşekkürler

maki01
03-01-2013, 21:11
merhaba arkadaslar,
uzun süredir afrika meneksesi bölümü takip ediyorum..menekselerimin hastalandigini görünce burdan yardima labilecegimi düsündüm..2 tane resim ekledim, acaba bu nedir hemen hemen her yaprakta ciceklerin sapinda var ve nasil iyilestiririm meneksemi?
bi kac mesajda okudum sabunlu su ile yikamislar topragi ama ben buna cesaret edemyiorum.. ne önerirsiniz

Büyük olasılıkla trips denilen zararlı menekşenize dadanmış , Chrysamed'le ilaçlayarak bu zararlıdan kurtulmanız mümkün. Toprağın sabunlu suyla yıkanması denemediğim ve önermeyeceğim bir yöntem :)

Not: Fotoğrafların boyutunu, 640X480 ebatlarında küçülterek eklerseniz sayfa düzeninı bozmamış oluruz . Teşekkürler.

maki01
03-01-2013, 21:15
Geride yaprak kalıyorsa. bozuk görünümdeki yaprakları keserek, çelik olarak dikip yeni menekşeler üretebilirsiniz.

Göbekte ise hiç dokunmayın. Yeni yapraklar vermesini bekleyip, onlar geliştiktikten sonra kesmenizi öneririm.

blaze ash
04-01-2013, 21:17
Arkadaşlar bu hastalığın adı, sebebi ve çözümü nedir? Mantar olduğunu tahmin ediyorum ama emin değilim. İlk olarak balkondaki gülümde başladı. Daha sonra kalanşolara geçti. Hastalıklı bölgeleri budayarak uzaklaştırdım. Ancak tekrarladı. Yetişkin begonyamın yapraklarını sardı. En son menekşelerimden ikisi.

359390

359391

359392

359393

maki01
05-01-2013, 01:32
Bana küllenme gibi gelmedi sevgili blaze ash, cyclamen mite ya da aynı aileden kırmızı örümcek türü bir zararlı olabilir mi?

Manifesto
05-01-2013, 07:17
Arkadaşlar bu hastalığın adı, sebebi ve çözümü nedir? Mantar olduğunu tahmin ediyorum ama emin değilim. İlk olarak balkondaki gülümde başladı. Daha sonra kalanşolara geçti. Hastalıklı bölgeleri budayarak uzaklaştırdım. Ancak tekrarladı. Yetişkin begonyamın yapraklarını sardı. En son menekşelerimden ikisi.

Muhtemelen külleme.
Elinizle hasarlı yaprağı ovaladığınızda ovalanan yer parlaklaşıyor ve elinize unumsu bir tabaka bulaşıyormu?

blaze ash
05-01-2013, 19:03
Yapraklarda bir bozulma yok, o yüzden mite aklıma gelmedi. Kırmızı örümcek de cam güzelimde vardı. Onun gibi de değil. Menekşemin sadece çiçeklerinde vardı, çiçekleri kopardım. Başka odaya aldım.

Begonyanın yapraklarını silince elime leke bırakmamıştı ama yaprağın küllenen bölümü kararmıştı.

Bir yerde okumuştum. Mantar olduğunu söylemişler ve tarçınlı su püskürtmenin faydalı olacağını yazmışlar. Ama menekşe yaprağı tüylü onu püskürtürsem doğru olur mu?

Ne yapmalıyım?

Rana+miraç
05-01-2013, 21:31
Sevgili blaze ash;

Aynı sorunla yaz aylarında bende karşılaştım .Çiçekte ve yapraklarda aynı şekilde oluşumlar vardı. Forumda araştırma yapıp külleme olduğunu düşündüm. Çiçekleri kopardım,saksı aralarını açtım, bozulan,çürüyen yaprakları bekletmeden menekşeden uzaklaştırdım.Odanın havalandırmasını artırdım.

Menekşecibabanın külleme ve kurşuni küf başlığındaki mesajında faydalı bilgiler var. Ben hiç bir ilaç kullanmadım kendiliğinden düzeldi. Menekşe yaprak ve çiçeklerine dokunduğumda elimle de yayabileceğimi düşünüp dikkatli oldum.

İnşallah menekşelerin çabucak düzelir.

maki01
05-01-2013, 23:02
Mantardan kuşkulanıyorsan, sulandırılabilir kükürt kullanabilirsin sevgili blaze ash. Oksijenli su da mantar enfeksiyonları için öneriliyor. Tarçın'ı ben de okudum ancak kullanmadım.

Havalandırma sevgili Rana+Miraç'ın da yazdığı gibi çok önemli. Menekşeler arasında boşluk bırakmak gerekiyor.

Yine de göbekteki renk değişimlerinden korkuyorum. Mite fobi oldu bende :)

blaze ash
05-01-2013, 23:52
Sevgili Rana+miraç;

Menekşelerimi mutfağa, menfezin altına koydum, sürekli hava sirkülasyonu var. Çiçeklerini de koparmıştım. Yapraklarda bir sıkıntı yok şimdilik, inşallah düzelir. Menekşeci babanın başlığını bulup okuyacağım hemen.

Sevgili maki01;

Mite sorunu hiç yaşamadım. Umarım değildir. Göbekten hep bu renk çıkıp büyürken renkleri değişiyor. Ancak ilk resimden de anlaşılacağı gibi yeni çıkan yapraklar dışarı doğru kıvrık . Normalde böyle çıkmazlardı. Bu belki bir belirtidir. İlaç kullanmadan bir süre mutfakta bekletsem sanırım ölmezler.

İlgiyle verdiğiniz cevaplarınız için çok teşekkür ederim. Sevgiler, saygılar :)

almanyalı
06-01-2013, 01:16
359919

Merhaba, benim üç tane afrika menekşem var birini yeni aldım, bu yaprak menekşemin paketinden çıktı pembe yaprağın rengi,
benimkisi ise açık yeşil yapraklı.
baktım yaprak sağlıklı suya koydum ve kökleri görünmeye başladı ama ucunda erime gibi bişey var dikmelimiyim sağlıklımı bu yaprak?

almanyalı
06-01-2013, 01:28
359920

359921

359922

359923

359924

bunlar da diğer iki menekşem,
biri mavi beyaz kıvırcık çiçekli,
aldığımda çiçekleri çok canlıydı,şimdi çiçekleri geçtiği içinmi böyle görünüyor yoksa hasta mı?
böcek göremedim yapraklarında hiç bişey yok.

diğeri mavi menekşem,
aldığımda tomurcukdu üstü yeni çiçek açtı ve polen gibi birşeyler toz toz aktı ortasından ve şimdi biraz tuhaf görünüyor

bir gündür böyle hastalık olabilir mi acaba?
üstünü ve yapraklarının altını iyice aradım böcek veya beyaz bişey bulamadım.
sadece iki yaprağın üstünde resimdeki leke var .
eğer hasta ise ne yapmalıyım?
şimdiden teşekkürler.

almanyalı
06-01-2013, 01:43
359925

bunlarda kopardığım yapraklar onları ortası çukur plastik kapaklı bir kutunun içinde biraz su ile bekletiyorum.

geçen haftalarda bir bardak su içine koydum yaprak iki gün geçmeden çürüdü, bu sefer iyi gidiyor gibi sapların ucunda minik kökler görmeye başladım ama aklıma takıldı,

bu yapraklar sağlıklı mı?
eğer hastalık varsa dikince de devam eder mi?
eğer hasta ise bu yaprakları dikmelimiyim?

Manifesto
06-01-2013, 01:56
Menekşelerinizin tamamında kurşuni küf (Botrytis cinerea)var.

Hastalıklı çiçekleri koparıp atın,yaprakların hastalıktan çürümüş yerlerini makasla kesin.Fide için ayırdığınız yapraklardaki çürümüş bölgeleride kesin ve bitkilerinizi her yerini fıs fısla ilaçlayın.

Bitkilerinizi akşamları sulamayın,öğleye yakın sulayın.Topraktan sulayın yapraklara su değdirmeyin.

almanyalı
06-01-2013, 01:57
359926

bu da üçüncü bordo menekşem,
bu yaz temmuz aylarında aldığımda çok gösterişli kocaman yaprakları vardı ve üstü tamamen çiçek doluydu.
bakımı hakkında pek bişey bilmeden alıp balkonda gölge bir köşeye yerleştirdim...
ben ne güzel oldu derken o sürekli yapraklarını döktü...çiçeklerini döktü..küçüle küçüle bu kadar kaldı zavallı,
bide aldım büyük saksıya diktim...
bugün burda öğrendiklerim doğrultusunda tekrar küçük bir saksıya aldım, altına biraz yumurta kabuğu ekledim.
çok kökü var,herhalde açmadığı zamanda kök yapmış ki kökü kendinden çok büyük saksıya zor sığdırdım.
sizce sağlıklı mı?
tekrar büyüme gösterip yaprak ve çiçek açar mı? yoksa ölür mü?

teşekkürler

almanyalı
06-01-2013, 01:59
Menekşelerinizin tamamında kurşuni küf (Botrytis cinerea)var.

merhaba,

Manifesto,ne yapmalıyım daha birkaç gündür var, çiçekleri geçmek üzere ve tohum kesesi gibi bişey oluştu.

Manifesto
06-01-2013, 02:10
merhaba,

Manifesto,ne yapmalıyım daha birkaç gündür var, çiçekleri geçmek üzere ve tohum kesesi gibi bişey oluştu.

Tavsiye edebileceğim farklı etken maddeli bir kaç fungusit var ama temin edebilirmisiniz.

Mesela Hidrojenperoksit bulma imkanınız varmı?

almanyalı
06-01-2013, 02:29
merhaba,

Bu verdiğiniz isimleri hiç duymadım ama bir bakınmam lazım belki vardır.
çiçekleri elledim üstündeki beyaz toz gibi şey hemen kayboluyor,
yapraklarda yok.

maki01
06-01-2013, 16:25
359919

Merhaba, benim üç tane afrika menekşem var birini yeni aldım, bu yaprak menekşemin paketinden çıktı pembe yaprağın rengi,
benimkisi ise açık yeşil yapraklı.
baktım yaprak sağlıklı suya koydum ve kökleri görünmeye başladı ama ucunda erime gibi bişey var dikmelimiyim sağlıklımı bu yaprak?

Eriyen bölümü steril ve keskin jilet ya da bıçakla keserek, kesilen yer kuruyuncaya kadar havadar bir yerde ( Serasız) bekletirseniz , yaprağınız köklenmeye devam edecektir. Yaprağın bir bölümünü keserek dikilen çeliklerden çok sağlıklı ve genelde çok sayıda yavru almanız mümkün.

maki01
06-01-2013, 16:38
bunlar da diğer iki menekşem,
biri mavi beyaz kıvırcık çiçekli,
aldığımda çiçekleri çok canlıydı,şimdi çiçekleri geçtiği içinmi böyle görünüyor yoksa hasta mı?
böcek göremedim yapraklarında hiç bişey yok.

diğeri mavi menekşem,
aldığımda tomurcukdu üstü yeni çiçek açtı ve polen gibi birşeyler toz toz aktı ortasından ve şimdi biraz tuhaf görünüyor

Menekşenizdeki hastalığa trips denilen zararlı neden oluyor sevgili almanyalı. Marketlerden alınan menekşelerde bu zararlıya sık sık rastlanıyor. En tipik belirtisi ise, polen kesesini emerek beslenirken polen tozlarının çiçeğe dökülmesi. Toz diye tarif ettiğiniz şey, polen.

Toksik etkisi olmaması nedeniyle ben Chrysamed kullanıyorum, size de öneririm.

Fotoğraflarınızda kurşuni küfü (Botrytis cinerea) andıran bir belirtiyi ben göremedim.

almanyalı
06-01-2013, 17:12
Teşekkür ederim sevgili maki 01,
sadece birkaç gündür böyle, son resimdeki umut var mı?
aldığımda çok büyüktü.

Rana+miraç
06-01-2013, 19:23
Sayın almanyalı;

Menekşeleriniz biraz sorunlu ama düzeleceklerini umuyorum. Öncelikle her iki menekşenin üzerindeki çiçekleri çiçek sapından kesip menekşeleri hasta ve kurumuş çiçek saplarından kurtarın.

Sağlıklı menekşelerde bir müddet sonra çiçekler kuruyor, bitki yeni tomurcuklar oluşturuyor sonra tekrar açıyorlar.Çiçeklerin ömrü değişken olabiliyor. Siz menekşeleri yeni satın aldığınız için ortam değişimi nedeniyle çiçekler daha çabuk bozulmuş olabilir.

15-25 derece arası ısıda, aydınlık ama üzerlerine güneş vurmayacak bir yerde olmalarına dikkat edin.

Sevgili maki'nin önerdiği ilacı bulunduğunuz yerde bulmanız zor olabilir ,sayın manifestonun önerdiği hidrojen peroksiti (oksijenli su) antiseptik olarak kullanıldığı için eczanelerde belki bulabilirsiniz. Nasıl kullanıldığını bende bilmiyorum,sayın manifesto yardımcı olabilir.

Dillerinden anlayana dek menekşeler biraz naz ediyorlar, sevmeye devam edip bozulanlardan, çürüyenlerden ders alıp tecrübe arttıkça menekşelerle aynı dili konuşmaya başlıyoruz. Bende iki yıl önce üç menekşe ile başladım şimdi nerdeyse yüz saksı menekşem var.

almanyalı
06-01-2013, 20:00
Teşekkürler, sevgili Rana-miraç,( kusura bakmayın, klavyede artı işareti yok, eksi koydum bende)
yarın sabah ilk iş arama çalışmalarına başlayacağım,
ilaç bulursam paylaşırım....umarım bulabilirim menekşelerimde kurtulmuş olur.

sevgilerimle

Manifesto
06-01-2013, 23:10
...
Sevgili maki'nin önerdiği ilacı bulunduğunuz yerde bulmanız zor olabilir ,sayın manifestonun önerdiği hidrojen peroksiti (oksijenli su) antiseptik olarak kullanıldığı için eczanelerde belki bulabilirsiniz. Nasıl kullanıldığını bende bilmiyorum,sayın manifesto yardımcı olabilir.

.

Hidrojen peroksit; doğa dostu,fungal(mantari) patojenler(hastalık etmenleri) ve nematoda(toprak altı zararlısı) karşı geniş spektrumlu bir fungisit ve nematisittir.

1 lt suya 2.5 cc hidrojen peroksit hastalıklı bitkilerinize sisleme şeklinde uygulanır.

almanyalı
10-01-2013, 18:45
360829

360831

Merhaba,

Bugün mavi menekşemi kaptığım gibi mahalledeki çiçekçiye götürdüm,( burda tavsiye edilen ilacı sormaya giderken yanıma aldım)
Iyice baktı, ve -"Thrips var" dedi.

sevgili maki 01 de aynını söylemişti bir kez daha teşekkürler.

Bu böcek için elinde sadece bir ilaç varmış onu verdi, etkisi hemen tesir eder, bir litre suya çay kaşığının ucu ile döküp iyice karıştırıp fıs fıs yap heryerine,
özellikle yaprakların altına sık dedi.
eertesi sabah tekrar yap çiçeği kesip 15 gün sonra tekrar ilaçla bişey kalmaz dedi.

aynen uyguladım, çukur bir kabın içine koyup bir güzel ilaçladım.
bir saat sonra tekrar baktım yaprakların sapla birleştiği yere beyaz birşeyler birikmiş, böceğe benzettim, ölmüşlerdir değil mi?
tekrar gelmezler...?
çiçekçi fazla sulama dedi, alakası olabilir mi sulamamla ?

sevgilerimle

maki01
10-01-2013, 22:51
Sulama ile ilgisi yok sevgili almanyalı, seralarda yetiştirilen menekşelerde çok sık rastlanan bir zararlı. Kurumuş çiçekleri de koparırsanız olası yurmurtalardan kurtulmuş olursunuz. İkinci bir ilaçlama yapmayı ihmal etmeyin lütfen.

almanyalı
10-01-2013, 22:59
Teşekkürler sevgili maki 01,
gitmeden sulamıştım belki ondan sanmıştır başka bir kabın içine bir su bardağı su koyup içine menekşe saksısını koyarak su veriyorum.
çiçekleri yarın kopar" dedi ama ben duramadım biraz evvel dibinden kopardım.

sevgilerimle

maki01
11-01-2013, 17:35
Bir su bardağı çok fazla sanki...

Sulama yaptığınız kapta en fazla yarım saat bekletip, daha sonra fazla suyun süzülmesi için gazete, peçete gibi su emecek bir yüzeyin üzerine koyarsanız, aşırı suya bağlı kök çürümesine engel olmuş olursunuz.

Sevgiler :)

almanyalı
11-01-2013, 18:33
Teşekkürler sevgili maki 01,

Bundan sonra aynen dediğiniz gibi sulama yapacağım.
şimdi baktım bişey kalmamış...ölmüş hepsi yaprağın ucunda beyaz beyaz birikmiş sanırım böcekler...
bilemiyorum.
diş fırçası ile temizledim, 15 gün sonra tekrar yapacağım.
bu menekşelerin bakımı orkideden bile zormuş...bence.

sevgilerimle

Dansel
15-01-2013, 00:24
Sn. Maki01, sn. cansuyu-yagmurun menekşe yaprağındaki beyaz pamukçuklar bende de var. Ben unlu bit olduğunu sanıyordum. Siz trips zararlısı demişsiniz. İkisi ayrı zararlılar mı?

maki01
15-01-2013, 00:42
Thrips ve unlu bit ( Mealybug) 2 ayrı zararlı .

Unlu bitte yaprak yüzeyinde una benzer döküntüler oluyor ve unlu bit eğer kabuk bağlamışsa un gibi bir tabaka ile üzerini örtüyor.

http://apps.rhs.org.uk/advice/ACEImages/SCN0006195_865338.jpg

cansuyu_yagmur'un menekşesindeki beyaz noktalar undan çok ısırık, delik izine benzediği için thrips gibi geldi sevgili Dansel.

Dansel
15-01-2013, 17:15
Sn. maki01, bendeki unlu bit. Beyaz toz halinde. Unlu bitlerden çok çekiyorum. Ne kadar ilaçlasam da birbirine atlıyor. Ama yılmadan savaşıyorum. Unlu bitlere teslim olmaya niyetim yok. Unlu bit için (özellikle menekşenin tüylü yaprak yapısı olduğu için) sizin savaş öneriniz nedir?

maki01
15-01-2013, 22:38
Unlu biti erken dönemde yakalıyabilmişseniz tek tek alkole batırılmış pamuklu çubukla temizlemek etkili oluyor. Bir menekşemde geç kaldığım ve diğerlerine de bulaşmasından körktuğum için malesef kalıcı çözüm olarak kimyasal zehir kullanmak zorunda kaldım.

ahmeter
06-02-2013, 19:43
sayın ahmeter sizin menekşeleriniz çok değişik, çok bakımlı,bence menekşe yarışması varsa siz birincisiniz.renkler çok farklı.hele kırmızı olan.hiç kızmızı menekşe görmemiştim.elinize sağlık.

Bütün menekşelerimi kaybettim
Menekşem ne kadar yalvarsan boş artık sana dönmeyeceğim

mozen
06-02-2013, 21:51
sayın ahmeter,
soğuk mu vurdu?

maki01
06-02-2013, 23:34
Fotoğraflardan edindiğim izlenim, ağırlıklı olarak kök çürümesi ve akar denilen "mite" zararlısı ( Daire içine alınanlar) gibi sevgili ahmeter.

367906

Üzüldüm , kitlesel bir kayıp olmuş...

ahmeter
07-02-2013, 09:47
sayın ahmeter,
soğuk mu vurdu?

Menekşeler 24 saat 20 derece bir ortamda serada ışık bol az miktarda sağlam kalanlar var bir müddet zaman geçmesini bekliyorum neden sağlam kaldılar beraber teşhis edeçeğiz

menekşecibaba
07-02-2013, 10:54
Geçmiş olsun , görünüşleri fazla rutubet aşırı sulamadan kök çürümesi , saksılar menekşeler için fazla büyük , toprak karışımı ağır (torf ağırlıklı olmamalı ) perlit oranını çoğaltmanız lazım .Bitki toprağı fazla rutubetten kurtulamadığı için kök çürümesine gitmiş , rutubet oranı fazla ise sulamayı en aza indirmek lazım . Selamlar.

serdartemelli
07-02-2013, 15:14
Sayın Ahmeter;
Siz nasıl bizi bu kadar üzecek bir fotoğraf yayınladınız. Ne kadar üzüldüğünüzü tahmin etmek bile çok zor, bu kayıplarınızdan sonra aklıma ilk gelen şu oldu. Ne kadar bilirsek bilelim ne kadar menekşe sayımız artarsa artsın en ufak bir hatamız geri dönüşü olmayan sıkıntılar açıyor başımıza. Üretimi ve zararlıları konu başlıklarını tekrardan okumaya başlıyorum,gözden bir şey kaçırmamak lazım...

serdartemelli
07-02-2013, 15:27
Sayın Ahmeter ;

Resimde ki bozulan menekşeleriniz den bir çok yaprak kurtarılır gibi duruyor bunları bir seraya alırsanız en azından tür kaybetmemiş olursunuz.

feyzon
08-02-2013, 08:41
Yapraktan yetişen menekşenin bazılarında büzüşmeler meydana geldi. Acaba bu konuda bilgisi olan varmıdır?
368254

368255

maki01
08-02-2013, 12:15
Göbekte yaprakların sağlıklı ancak sıkışık olduğu durumlar genellikle fazla gübre kullanımından ya da kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor.

Bir kaç yaprak eksilterek göbeğin hava almasını ve yaprakların sağlıklı gelişmesini sağlayabilirsiniz.

feyzon
11-02-2013, 21:27
Göbekte yaprakların sağlıklı ancak sıkışık olduğu durumlar genellikle fazla gübre kullanımından ya da kalsiyum eksikliğinden kaynaklanıyor.

Bir kaç yaprak eksilterek göbeğin hava almasını ve yaprakların sağlıklı gelişmesini sağlayabilirsiniz.

Teşekkürler.

seiss
15-02-2013, 23:28
merhaba benım menekselerım var saksısı kucuk oldugu ıcın degıstırmıstım son 1 haftadır sıneklenme va yenı yenı de olmaya baslamıstı ne yapabılırım :(:(

maki01
16-02-2013, 01:11
Sevgili seiss,

Menekşenizde gördüğünüz minik sinekler torf sineği olmalı. Evdeki sinekler için kullandığımız ilaçları direkt üzerine gelmeyecek şekilde uzaktan sıkmak ya da alıntıladığım mesajdaki ilaç size yardımcı olacaktır.

Torfun neden olduğu sinekle bazen bir iki uygulamada baş etmek mümkün olmayabilir. Torfa bıraktıkları yumurtalardan yeniden çıkabiliyor. Birer hafta arayla sinekler tamamen ölünceye kadar ilaç uygulamaya devam edebilirsiniz.

Toksik etkisi olmayan ev haşareleri için üretilen Chrysamed bu sineklerde oldukca etkili , öneririm :)

seiss
17-02-2013, 21:55
Sevgili seiss,

Menekşenizde gördüğünüz minik sinekler torf sineği olmalı. Evdeki sinekler için kullandığımız ilaçları direkt üzerine gelmeyecek şekilde uzaktan sıkmak ya da alıntıladığım mesajdaki ilaç size yardımcı olacaktır.

çok teşekkür ederim :p
birde yapraklar da büzüşüp sararma başladı ve hiç bi gelişim de yok :(
sararma gelişim sineklerden dolayı mı oluyodur ??

maki01
17-02-2013, 22:27
Sineklerin menekşeye zararı olacağını sanmıyorum.

Yapraklarda büzüşme daha önce yaşamadığım bir durum. Menekşenizin fotoğrafını eklerseniz benzer sorunu yaşayan arkadaşlarımız yardımcı olacaktır.

http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm tıklayın :)

seiss
18-02-2013, 11:29
Sineklerin menekşeye zararı olacağını sanmıyorum.

Yapraklarda büzüşme daha önce yaşamadığım bir durum. Menekşenizin fotoğrafını eklerseniz benzer sorunu yaşayan arkadaşlarımız yardımcı olacaktır.

http://www.agaclar.net/forum/forum-kullanma-kilavuzu-bazi-sorularinizin-cevaplarini-burada-bulabilirsiniz/6256.htm tıklayın :)

büzüşme sararmalar var??

maki01
18-02-2013, 15:42
Fotoğraf için teşekkürler :)

Büzüşme en dış sıradaki yaşlı yapraklarda var. Nedeninin bir hastalık olduğunu sanmıyorum, sadece yaşam süreleri doluyor bence. Ancak menekşenizin saksısı çok büyük . Bu büyük saksıda sulamada da sorun yaşarsınız.

Saksı çapı bitki çapının 1/3'ü büyüklüğünde olmalı. Menekşenizi küçük bir bardağa dikebilirsiniz.

seiss
18-02-2013, 21:09
Fotoğraf için teşekkürler :)

Büzüşme en dış sıradaki yaşlı yapraklarda var. Nedeninin bir hastalık olduğunu sanmıyorum, sadece yaşam süreleri doluyor bence. Ancak menekşenizin saksısı çok büyük . Bu büyük saksıda sulamada da sorun yaşarsınız.

Saksı çapı bitki çapının 1/3'ü büyüklüğünde olmalı. Menekşenizi küçük bir bardağa dikebilirsiniz.

rica ederim :)
saksısı küçükdü büyümesinde sorun olur diye değiştirmişrtim değişimden donra göbeği kurudu yenı yeni yeni oluyo ama sararma başladı uçlarında sabah kalkar kalkmaz ilk işim çiçeklere bakmak oluyo böyle de olunca bi kaç gündür canım da sıkılıyo çiçekler öyle oldukça :(:(

blaze ash
08-03-2013, 11:35
376191
çiçeklerdeki küllenme

376195
hala tomurcuk çıkarıyor

376196
genel görünüm. Yapraklardaki simetrisizlik yanlışlıkla kırılan yapraklardan kaynaklı.

Arkadaşlar menekşelerimin hepsinde bu sorun var Çiçeğin altında başlayıp, yapraklarda yuvarlak yuvarlak birikmeler yapıyor.

Ziraatçiye götürdüm. Trips varmı diye eliyle şöyle bir baktı, trips olsa sıçrar görünür dedi. Küllenmedir dedi ama bana pek güven vermedi adam. Daha önce sayın almanyalı'da aynı sorun vardı.Onun ki tripsti sanırım. Ama onun kullandığı ilacı bulamadım. ilaç ismi vermek yasak mı bilmiyorum ama bir ilaç (T...S) buldum küllenme için ama o da 33 tl'ye çok pahalı geldi.

Forumda okuduğum kadarıyla diğer çiçeklerde ve sebzelerde de oluyormuş küllenme ve bu ilaç sorunu çözüyormuş. Acaba bu ilacı daha küçük boyutlarda ve uygun fiyata bulabileceğim bir yer var mı?

Umarım ilacı biliyorsunuzdur :)
Eğer yasak değilse ismini yazarım :)

maki01
09-03-2013, 00:03
Kimyasal ilaçlar çekindiğim için ilk baktığım başlık http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm oluyor sevgili blaze ash.

Mine Pakkener'in aşağıdaki mesajındaki bilgiler faydalı olacaktır :)

http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/3062.htm

Küllenme için süt de öneriliyor. Aşağıdaki reçeteyi de deneyebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/23423-post18.htm

Sonuçları paylaşırsan sevinirim :)

blaze ash
10-03-2013, 21:42
Bu ilaçların biri sütlü diğeri yağlı. Bunlar menekşede kullanılabilir mi? Kükürtü deneyip sonuçları paylaşacağım.

Şu anda evdeki tüm bitkilerimde küllenme var :( Diğerlerinin yapraklarında ve çiçeklerinde, menekşenin sadece çiçeğinde var. Umarım kükürt çözüm olur.

maki01
11-03-2013, 01:45
Bana da kükürt daha uygun gibi geliyor. Hatta menekşenin yakınlarında bir yere; kendi toprağı üzerine bile olabilir; küçük tabak ya da şişe kapaklarının içine kükürt koymamız da önerilen önlemler arasında sevgili blaze ash. Bir de bitkilerin için havadar, sıkışık olmayan bir ortamda mücadele daha kolaylaşacaktır.

Diğer bitkileriniz için hava akımını sağlamak üzere budamayı, dalları yaprakları seyrekleştirmeyi de düşünebilirsiniz.

hasarigirl
11-03-2013, 11:03
Bütün menekşelerimi kaybettim
Menekşem ne kadar yalvarsan boş artık sana dönmeyeceğim

Ahmeter bey gecen yaz butun menekselerimi ,yavrularimi bu Sekilde kaybettik ve sevkim tamamen kirildi..bu sene dayanamadim yine aldim ama giden onca meneksemin yasi uzerimde hala..gecmis olsun..

hasarigirl
11-03-2013, 11:08
Benim de bir sorum olacak;meneksemin tomurcuklarinin kimi aciyor Kimi acamadan kuruyor
Neden olabilir ki?meneksem kaloriferin yakininda bu arada,bi sakincasi olur mu?

hasarigirl
11-03-2013, 11:34
Bu iki meneksemde de bir sorun var AMA anlayamadim..insallah bi bilgisi olan vardir.

maki01
11-03-2013, 13:44
Benim de bir sorum olacak;meneksemin tomurcuklarinin kimi aciyor Kimi acamadan kuruyor
Neden olabilir ki?meneksem kaloriferin yakininda bu arada,bi sakincasi olur mu?

Menekşeler en güzel gelişimi 15-21 dereceler arasında gösterir. Kaloriferden biraz uzağa ve bol ışık alabileceği bir yere alırsanız sorununuz çözülebilir.

Fotoğraf eklediğiniz menekşelerinizde birincisi için saksının çok büyük olduğunu söyleyebilirim. İkinci menekşedeki sorunu fotoğraftan anlaşılmıyor.

hasarigirl
11-03-2013, 16:32
Tesekkurler sevgili maki.2. Fotograftaki meneksemin orta yapraklari sarardi ve buyume gostermiyor o yapraklar.pembe saksidaki meneksemin orta yapraklari da aynen Boyle sararmisti,burusmustu.bende kenardaki yapraklari kopardim.sararma gecti AMA burusma gecmedi ve buyume gostermiyo..hemen saksisini kuculteyim bakalim..

hasarigirl
11-03-2013, 16:35
Evimde su anda koyabilecegim baska bir yer olmadigindan oraya koyuyorum.yakin zamanda ev degistirecegim.Insallah koyacak daha uygun yer bulurum..

maki01
11-03-2013, 17:46
Tesekkurler sevgili maki.2. Fotograftaki meneksemin orta yapraklari sarardi ve buyume gostermiyor o yapraklar.pembe saksidaki meneksemin orta yapraklari da aynen Boyle sararmisti,burusmustu.

Fotoğraflardan durumu tam olarak kavrayamamış olabilirim sevgili hasarigirl. Tarif ettiğin şekilde göbekteki yapraklarda renk değişimi ve ardından çürüme oluyorsa akla ilk gelen zararlı mite oluyor. 6. sayfadan başlayarak mite konusunda bilgi bulabilirsin.

blaze ash
13-03-2013, 06:44
ANSAR

Ürün Grubu : FUNGİSİT (Mantar İlacı)
Aktif Madde : 50 g/l Hexaconazole
Formulasyon Şekli : Süspansiyon Konsantre (SC)
LD50 Değeri : Sıçanlarda Akut Oral 2189 mg/kg

Evdeki tüm çiçeklerimde (Begonya, gül, menekşe, kalanşo belki orkide)mantar veya küllenme var. Artık her neyse bilmiyorum. Bir arkadaşıma hasta olan gülümü vermiştim ziraatcıya götürmesi için. O da yukarıdaki ilacı vermiş. ncak uygulama şeklini belirtmemiş. Bu gün ikindi zamanı ilaçlayacağım. İkindi zamanı ilaçlamanın bir zararı olur mu? Bir de ilacı fısfısla sıksam yaprakları dahil sorun olur mu? Yakar mı acaba?

blaze ash
18-03-2013, 07:36
Sorumu cevaplayan olmadı, ne yazık; cevabımı yaşadım aldım. İlerde başına gelebilecekler için sonuçları yazmak istedim. İlk ilaçlamamı ikindi üzeri, fısfıslamak suretiyle yaptım. Hepsini balkona çıkardım(Kapalı balkon) 3 gün içinde gayet iyi gözüküyorlardı. Ben de tekrar ilaçladım. Yapraklar ıslaktı. Ertesi gün baktığımda bir çok yaprakta kararmalar olduğunu gördüm. Özellikle göbekteki yapraklar kararmıştı. 2. İlaçlama yaptığım gün baklonun camları açıktı. Soğuktan kararmış olabilir. İlaçlama arası 3 gün olduğu için ilaç yakmış olabilir. Yapraklar ıslak kalmıştı ondan kararmış olabilir. Ya da mantarın etki ettiği yerler kararmış olabilir. Emin olamıyorum.

Edit: menekşelerimin bir tanesi hariç hepsi şu anda çok sağlıklılar. Mantarın etkisinden dolayı gelişimleri yavaşlamıştı ancak baharın gelmesiyle toparlandılar. Kararan yapraklar hala üzerlerinde. Çiçeğe bir zararları yok ben de koparmadım. Mutlu mesut büyüyorlar.

maki01
18-03-2013, 19:52
Kimyasallardan çekindiğim için öneride bulunamıyor ya da yardımcı olamıyorum sevgili blaze ash, umarım hayatta kalırlar...

serap ak
24-03-2013, 16:19
Arkadaşlar benim de yapraktan yetiştidiğim menekşem bu hale geldi:( acaba neden olmuş olabilir?
Yardımlarınızı bekliyorum.

maki01
26-03-2013, 16:51
Bu duruma genellikle düzensiz sulama ya da thrips denilen zararlı neden oluyor.

Sulamayı düzenli yapmıyorsanız, toprak su tutma özelliğini yitirmiş olabilir, toprak değişimi sorunu çözecektir. Hemen yanında duran saksıdaki toprağın görünümü bu olasılığı kuvvetlendiriyor.

Thrips ihtimalini karşı ise Chrysamed isimli ev içindeki haşereler için üretilmiş ilacı kullanmanızı öneririm. Toksik etkisi olmadığı için tercih ettiğim bir ilaç.

serap ak
27-03-2013, 09:16
Teşekkür ederim yardımınız için hemen toprağını değiştireyim o zaman.
Çünkü mercekle baktım thrips yoktu.

sssandersss
27-03-2013, 17:12
Benim menekşemde de bu şekilde çizgiler meydana geldi. Daha önceki yorumlarda toprak değişimi önerilmiş ya da thrips gibi zararlı olabilir denmiş. Hem yazıları hem menekşemizi dikkatle inceledim. Fakat zararlı yoktu ve toprağı yeni değişti. Canımız çok sıkkın.
Sorunu nedir, ne yapmalıyız bilemedik.. Yardımcı olabilirseniz çok sevineceğiz..

sererdem
28-03-2013, 19:19
Benim menekşelerde de aynı sorun geçen sene olmuştu bu senede azda olsa var bana soğuk su verdiğin için demişlerdi.Ozamandan bu tarafa dikkat ediyorum ama yapraklarda yeniden oluşmaya başladı.Bitki ölmüyor ama çirkin bir görüntü oluyor herhangi bir zararlı görmedim yapraklarda sebebini bilen vardır herhalde benim gibi karacahil çiçek bakanları bilgilendirirlerse seviniriz.İyi akşamlar

maki01
28-03-2013, 19:48
Düzenli sulama ( 32 ve 33. fotoğraflar) yapılıyorsa thrips dışında bir neden olabileceğini sanmıyorum.

African Violet Leaf-ID, Violet Leaf Problem, orchids, houseplants (http://steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm)

sssandersss
29-03-2013, 15:10
Cok şükür, thrips yok, sulama da düzenli ama görünen o ki sulamaya daha da dikkat edecegiz.. Olmezler inşallah..

kılıçh
29-03-2013, 17:02
Ölmezler. Benimkilerde bir sorun yok ama babanneminkinde de bu durumda neredeyse 2 yıldır bu sorun var pek önemsemiyo bunu ama
ölmüyorlar sn sssadresss
:D

fatitoo
06-04-2013, 12:24
Benim yeni aldığım mnekşenin birinde de bu sorun çoğalmaya başladı. Diğer menekşelerimle aynı yerde duruyor ve aynı zamanda suluyorum bunu da. Ben önce güneş yanığı zannettim ve camın önünden alıp direk güneş ışığı almayan bir bölüme koydum. Zararlı yok bildiğime göre. Saksı değiştirmem gerekiyor sanırım. Toprağın su tutuşu da iyi gibi ama ne yapacağım bilmiyorum...

menekşecibaba
06-04-2013, 12:54
Bu bir sorun değil , picasso veya alacalı dediğimiz türlerden gelen noid menekşe çeşitleri olabilir , menekşeleriniz sağlıklı.

fatitoo
06-04-2013, 13:36
Bu bir sorun değil , picasso veya alacalı dediğimiz türlerden gelen noid menekşe çeşitleri olabilir , menekşeleriniz sağlıklı.

Ah çok sevindim;) Teşekkür ederim menekşeci baba...

aydilem
06-04-2013, 17:32
menekşelerim oldukça mutlulardı aslında
386227

ama buna birşey oldu
386226
bana yardım edin

menekşecibaba
06-04-2013, 18:14
Nesi var , ateş , öksürük , halsizlik .:) resimde pek birşey anlaşılmıyor.

aydilem
06-04-2013, 18:32
internet bağlantım yüzünden mesajı bir kaç kez yazmak zorunda kalınca arada kaynamış kusura bakmayın. Çiçeklerinin üzerinde beyaz lekeler var. Bugün oluşmuş olmalılar. Bir diğerininde çiçeklerinin altında aynı durum var. O resimlerde belli olmuyor hiç. Bütün çiçekleri boynunu büktü

menekşecibaba
06-04-2013, 19:12
Menekşelerde çok rastlanılan hastalıklarda pek böyle bir belirti yok ,African Violet Leaf-ID, Violet Leaf Problem, orchids, houseplants (http://steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm) sadece çiçeklerde sorun varsa sulamadan kaynaklanabilir (çiçeklere su değdirmeyin) aynı sorun yapraklarda da varsa PH sorunu veya ışık sorunu olabilir kökünü iyi inceleyin genellikle boyun bükmesi kök çürüklüğünden olur.

aydilem
06-04-2013, 19:41
Menekşelerde çok rastlanılan hastalıklarda pek böyle bir belirti yok ,African Violet Leaf-ID, Violet Leaf Problem, orchids, houseplants (http://steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm) sadece çiçeklerde sorun varsa sulamadan kaynaklanabilir (çiçeklere su değdirmeyin) aynı sorun yapraklarda da varsa PH sorunu veya ışık sorunu olabilir kökünü iyi inceleyin genellikle boyun bükmesi kök çürüklüğünden olur.

Sorun çiçeklerde ama suyu hiç değdirmem çiçeklere.Yapraklar gayet sağlıklılar sayın menekşecibaba. Kök çürüğünde yapraklarda boyun bükmesi olur diye biliyorum bunlarda yok. Ama yinede sizin mesajınızdan sonra kökleri kontrol ettim onlarda iyi durumdalar. Beklemekten başka çare yok sanırım :( İlginize teşekkür ederim sevgiler

menekşecibaba
08-04-2013, 08:14
O zaman sorun PH değerinden olabilir. Menekşeler asitli ortamları sever .Afrika menekşeleri için ideal toprak harçı ph’ı 5,5-6,5 arasıdır. Yani hafif asitli ortam toprakları sever.Kullanılan su da bu değerde olmalıdır . Kullanılan suya birkaç damla limon suyu , sirke damlatarak asit oranı arttırılabilir.

aydilem
08-04-2013, 16:40
Bilgi için teşekkür ederim menekşecibaba ilk sularına hemen limon damlatıyorum

tulypa
25-04-2013, 00:05
Merhaba... Benim güzellerim de açtılar hep. Fakat resmini yüklediğim menekşemin yapraklarında beyaz lekeler oluşmaya başladı. Bunun dışında çok sağlıklı, çiçek açmaya devam ediyor. Böyle değildi aslında çiçek açmaya başladığında bir anda yapraklarını büyüttü çok fazla. Buna güneş mi neden oldu diye düşündüm fakat güneşi tül perde arkasından alıyor. Aydınlık bir yerde. Sulamayı da yapraklarına su değdirmeden yapıyorum. Buna ne sebep olmuş olabilir yardım ederseniz çok sevinirim çünkü bu kızım hastalanırsa çok üzülürüm. Bir de yaprakları çok fazla ve büyük koparmam gerekiyor mu daha fazla çiçek versin diye?

maki01
25-04-2013, 00:15
Emin değilim ama külleme dediğimiz bir tür mantarın neden olduğu hastalığa benziyor tlypa. Havadar bir yere alıp , oksijenli su eklediğiniz su ile ( 1litreye 1 Y.Kaşığı gibi) su püskürtmenizi öneririm. Yine suda çözülen kükürt de mantar kökenli hastalıkları tedavisinde kullanılıyor.

Hasta yaprakları kesmeniz hastalığın diğer yaprak ve bitkilerinize de bulaşmasını kısmen önleyebilir.

blaze ash
25-04-2013, 06:38
Sayın tulypa;

Sorununzun çözümü bir önceki sayfada benim mesajımda yazılı.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

tulypa
25-04-2013, 11:32
Emin değilim ama külleme dediğimiz bir tür mantarın neden olduğu hastalığa benziyor tlypa. Havadar bir yere alıp , oksijenli su eklediğiniz su ile ( 1litreye 1 Y.Kaşığı gibi) su püskürtmenizi öneririm. Yine suda çözülen kükürt de mantar kökenli hastalıkları tedavisinde kullanılıyor.

Hasta yaprakları kesmeniz hastalığın diğer yaprak ve bitkilerinize de bulaşmasını kısmen önleyebilir.

Teşekkür ederim cevaplarınız için. Dün akşam bi sinirle aldım ıslak bezi bütün yapraklarını sildim. Lekeler kayboldu yani gözle görülmüyor en azından. Bu küllenme hastalığı silmeyle geçebilecek birşey mi? Ama sildikten sonra dik duran yapraklar kendini saldı biraz aşağı doğru. Silme işlemi yapraklara zarar verdi sanki. Ne yapıcam bilmiyorum. Silince kaybolduğu için hastalık var mı yok mu anlayamıyorum. Bitkiyi kaybedersem çok üzülücem.

blaze ash
25-04-2013, 11:52
Sayın tulypa;

Bu bir hastalık, toz gibi silince malesef geçmiyor. Hatta hasta yaprakları, çiçekleri koparmanız dahi hastalığı geçirmiyor. Yeni çıkan yapraklar ve çiçekler de bir süre sonra beyazlaşıyor. Önerdiğim ilaç 20 tl idi yanlış hatırlamıyorsam. Ben tüm bitkilerimde olduğu için almıştım. Eğer evinizde başka bitkiniz varsa emin olun bir süre sonra onlar da hastalanacaklar. Ya zirai ilaç alıp kökten çözeceksiniz. Ya kimyasal kullanmam deyip doğal ilaçları deneyeceksiniz ki bende bu işe yaramadı.( aksine bu geçen sürede tüm bitkilerime yayıldı) (gul, begonya, kalanşo) Ya da bitkinizin bir süre sonra gelişimi durup ölecek. Seçim size kalmış.

İlaç:ansar fungist

maki01
25-04-2013, 11:55
Afrika menekşelerinin yapraklarındaki tüyler çok hassatır sevgili tulypa. Toz alırken bile tüy yönüne dikkat etmek gerekiyor.

tulypa
25-04-2013, 12:46
Sayın tulypa;

Bu bir hastalık, toz gibi silince malesef geçmiyor. Hatta hasta yaprakları, çiçekleri koparmanız dahi hastalığı geçirmiyor. Yeni çıkan yapraklar ve çiçekler de bir süre sonra beyazlaşıyor. Önerdiğim ilaç 20 tl idi yanlış hatırlamıyorsam. Ben tüm bitkilerimde olduğu için almıştım. Eğer evinizde başka bitkiniz varsa emin olun bir süre sonra onlar da hastalanacaklar. Ya zirai ilaç alıp kökten çözeceksiniz. Ya kimyasal kullanmam deyip doğal ilaçları deneyeceksiniz ki bende bu işe yaramadı.( aksine bu geçen sürede tüm bitkilerime yayıldı) (gul, begonya, kalanşo) Ya da bitkinizin bir süre sonra gelişimi durup ölecek. Seçim size kalmış.

İlaç:ansar fungist

Tamam çok teşekkür ederim. Bir ziraiciye gideyim hemen. Forumdan bir arkadaş yazmış zaten diğer bitkilerine de geçtiğini orkidesine bile çok yazı okudum karıştı. Benimkiler de hepsi bir arada. İlk iş ayırayım zira diğer çiçeklerime de geçme olasılığı varmış. Ne güzel açtılar iyi baktığımı zannediyordum ama ilk defa böyle birşey geldi başıma. Tekrar teşekkür ederim yardımlarınız için.

tulypa
25-04-2013, 12:58
Tamam çok teşekkür ederim. Bir ziraiciye gideyim hemen. Forumdan bir arkadaş yazmış zaten diğer bitkilerine de geçtiğini orkidesine bile çok yazı okudum karıştı. Benimkiler de hepsi bir arada. İlk iş ayırayım zira diğer çiçeklerime de geçme olasılığı varmış. Ne güzel açtılar iyi baktığımı zannediyordum ama ilk defa böyle birşey geldi başıma. Tekrar teşekkür ederim yardımlarınız için.

Pardon sizmişsiniz zaten diğer bitkilerine de geçen :) peki orkidenize de bulaşmış mıydı? Belki yazmışsınız çünkü. Bende de orkide var ve hastalıklı menekşem uzun süredir onun yanında o yüzden soruyorum. Orkidem de tam çiçek açma evresinde tomurcuklarını çıkardı.

definya
28-04-2013, 11:07
Menekşemin çiçeklerinde toz gibi beyaz bir tabaka vardı .Yakından bakınca ayrıca minicik, incecik ve hızlı hareket eden beyaz ve açık kahverenkli böcekler ( nasıl adlandıracağımı bilemediğim için böcek diyorum )gördüm.Bunlar zararlı mıdır?Ne yapmam gerekiyor?

blaze ash
29-04-2013, 20:47
peki orkidenize de bulaşmış mıydı? Belki yazmışsınız çünkü. Bende de orkide var ve hastalıklı menekşem uzun süredir onun yanında o yüzden soruyorum. Orkidem de tam çiçek açma evresinde tomurcuklarını çıkardı.

Bende de orkide var. Ama ne hikmetse ona bulaşmadı. Aynı odada değillerdi ama bulaşan diğer çiçeklerim de aynı odada değildi. Diğer çiçeklere el teması ile bulaştırmış olabilirim. Çünkü ilk başta hastalık olduğunu anlamamıştım. Havasızlıktan olduğunu sanmıştım.

Orkidelerime dokundum mu hatırlamıyorum ama özel bir özen göstermemiğimi hatırlıyorum. Belki de bu mantara karşı dayanıklıdır orkide :)

rukiyeözgür
03-05-2013, 21:03
Bu bardakta işaretlediğim alanda mantar oluşumu var sanırım..Nokta nokta beyazlıklar var bunlar birbirine ince iplikçiklerle bağlı gibi..Bilen ustalarım yardımcı olabilir mi? Nedir,zararlı mı, mücadelesi nasıl? Bir kaçında daha var böyle bardağın alt kısımlarında..

maki01
05-05-2013, 01:28
Toprakta gelişen unlu bit ya da nematot gibi bir zararlı bu duruma neden olabilir sevgili rukiyeözgür, toprak değişimi yapmanı öneririm.

rukiyeözgür
05-05-2013, 11:06
Toprakta gelişen unlu bit ya da nematot gibi bir zararlı bu duruma neden olabilir sevgili rukiyeözgür, toprak değişimi yapmanı öneririm.

Teşekkür ederim Sn. Maki01..Toprak değiminden başka arapsabunlu acıbiberli kaçırtıcı ilacı yapsam topraktan uygulanabilir mi sizce?

maki01
05-05-2013, 13:38
Denemediğim için yorum yapamam ama sadece toprak değiştirsen yeterli olur diye düşünüyorum sevgili rukiyeözgür :)

kazım80
23-05-2013, 12:56
merhaba,
Birkaç gün önce çiçek açan menekşemin çiçeklerinin taç yapraklarının uç kısmından birşeyler ısırmış yemiş küçük küçük. Çeşitli yerlerinden ısırıklar oluşmuş ama baktım baktım birşey göremedim. Bir de çiçeğin üzerinde siyah kum gibi bişeyler oluşmuş. Ne olur yardım edin bakmaya kıyamadığım menekşelerimin gözümün önünde hunharca yenip bitmesini istemiyorum...

maki01
23-05-2013, 13:10
Menekşelerde bu tür bir zararlıyı ilk kez duyuyorum sevgili kazım80. Tarifiniz sanki tırtıl türü bir zararlıyı andırıyor, siyah kum gibi şeylerde dışkısı olmalı.

Tırtıllara genellikle geceleri piyasaya çıkıp yaprak ya da çiçeği kemiriyorlar. Işıkları bir süre kapalı tutup daha sonra açarak bu zararlıyı yakalamak çözüm olabiliyor.

Ya da saksının üst bölümünden toprak almak da faydalı olabilir.

kazım80
23-05-2013, 13:54
fotoğrafını paylaşıyorum sn Maki01. O saksıyı hemen diğer saksılardan uzaklaştırdım. Bİr gün benim de başıma geleceğini hiç tahmin etmezdim. Zaten her yaz sıcaktan kaybediyordum şehir değişikliği yaptım bu sefer de hastalıktan gidecekler heralde.

maki01
23-05-2013, 16:11
Çok güzel ve sağlıklı bir menekşe sevgili kazım80. Önceki mesajımda da yazdığım gibi karanlıkta uzun bir süre bekleterek tırtılın faaliyete geçmesini bekleyin derim :)

Farklı bitkilerimdeki tırtıllarla cift taraflı yapışkan bant kullanarak mücadele ediyorum. Topraktan başlayarak tırtılı geçeceği dallara bantı yapıştırıp tuzak kuruyorum. Ancak menekşede bunu yapmanız mümkün değil. Tüm yapraklarını tek tek inceleyerek tırtılı bulmanız gerekiyor.

kazım80
24-05-2013, 07:14
Çok teşekkür ederim...

kadiryasar
25-05-2013, 10:29
Bu sabah yavru menekşe ve bir sardunya üzerinde bu yumurtaları tespit ettim.
Ne olduğu ve nasıl mücadele edeceğim konusunda bilgisi olan var mı?
Teşekkür ederim.

Not: Herhangi bir yaprak yeniği, zararlı dışkısı, küf, mantar, pamukçuk vb. oluşumu yoktur.

maki01
25-05-2013, 12:37
Pamukcuk oluşumu olmadığına göre unlu bit olamaz ama nedir bilemedim ben...

menekşecibaba
25-05-2013, 12:49
unlu bit başlangıcı olabilir.

maki01
25-05-2013, 12:52
Unlu bit olsa ve sardunyadan bulaştığını düşünsek sardunya da gelişkinleri olurdu diye düşünüyorum. Unlu bitin yumurtaları çok küçük ve sarı renk...

kadiryasar
25-05-2013, 13:39
Tedbir amaçlı, aksini söylemezseniz, toprak değişimi ve sabunlu suyla yıkamayı düşünüyorum...
Sardunyadan bulaştığını da sanmıyorum, zira o da yavru sanki bir böcek uçarken bırakmış geçmiş gibi bir hat izlemiş.

maki01
25-05-2013, 13:41
40 derece civarında su ile yıkayabilirsin sevgili kadiryaşar... Unlu bit için önerilen yıkama suyu sıcaklığı 42 derece.

sonkez
25-05-2013, 13:45
Benim menekşelerdede yapışkan beyaz pamukçular var, ne önerirsiniz....

kadiryasar
25-05-2013, 14:10
40 derece civarında su ile yıkayabilirsin sevgili kadiryaşar... Unlu bit için önerilen yıkama suyu sıcaklığı 42 derece.

Teşekkür ederim sevgili maki01

kadiryasar
18-06-2013, 16:41
Aşağıdaki yavru menekşe, merkez yapraklarda damar belirmesi arka kısmında yaprak renginde kırmızı hale geldiğini görüyorum. Köklerinde gelişmesinde ve çiçeklenmede hiç bir sorun yok... Yüksek miktarda ışık bu tür bir duruma sebep olabilir mi? Belki de genlerinde vardır :D

maki01
19-06-2013, 00:32
Büyük olasılıkla sizin de söylediğiniz gibi genlerinden kaynaklanıyor. Okuduğum yayınlar arasında bu tür bir hastalığa hiç rastlamadım.

kadiryasar
19-06-2013, 02:43
Büyük olasılıkla sizin de söylediğiniz gibi genlerinden kaynaklanıyor. Okuduğum yayınlar arasında bu tür bir hastalığa hiç rastlamadım.

İşte bu iyi haber :D Teşekkürler maki01 ...

nila_y
21-06-2013, 15:33
Unlu bit olabilir sevgili lalezan.

Bu hastalığın tedavisi yok mu arkadaşlar.

yaprak7
29-06-2013, 09:36
Meneksemi elime alinca saksisindan cikiverdi. O anda topragin etrafinda minicik yumurta gibi bir goruntuyle karsilastim. Acaba bu mantar falan midir ?:( cicegin simdilik gelisimi iyi ama toprak cevresinde bunlari gorunce uzuldum. Ne olabilir?

yaprak7
29-06-2013, 09:41
nedir acaba?yakından iyi cekemiyorum ancak bu kadar cekebildim :(

kadiryasar
29-06-2013, 17:45
nedir acaba?yakından iyi cekemiyorum ancak bu kadar cekebildim :(

Yaprak7, sorunun ne olduğunu bilmiyorum ancak toprak değişimi yapmanı öneririm.
Toprak harcına bir parça toz haline getirilmiş meşe odunu kömürü ekle...

Kökleri topraktan temizle kuru iken hafif hafif alttan toprağı kaşı, büyük kısmı bu esnada dökülecektir. Kalan kısmı için, kökleri su dolu bir kaba oturt 15-20 dk sonra kalan topraklarda serbest kalacaktır.
Geçmiş olsun! :(

yaprak7
29-06-2013, 19:07
Yaprak7, sorunun ne olduğunu bilmiyorum ancak toprak değişimi yapmanı öneririm.
Toprak harcına bir parça toz haline getirilmiş meşe odunu kömürü ekle...

Kökleri topraktan temizle kuru iken hafif hafif alttan toprağı kaşı, büyük kısmı bu esnada dökülecektir. Kalan kısmı için, kökleri su dolu bir kaba oturt 15-20 dk sonra kalan topraklarda serbest kalacaktır.
Geçmiş olsun! :( tesekkur ederim. Uzerinde su an cicekleri var ve topraktan cok kok var aslinda. Nasil olcak bilmiyorum ama deniycem tesekkurler

antiaging
02-07-2013, 19:17
1-2 haftadır menekşelerin topraklarında küçük küçük kahverengi ve sürekli hareket eden böcekler görmeye başladım.

Arada yapraklarda ve menekşelerin öz yapraklarında da gözüküyorlar çiçeklerde görünürde bir zarar yok gibi... Sadece 1 tanesinin özündeki yapraklarda kuruma var ve can sıkıyorlar, yardımcı olur musunuz?

blaze ash
05-08-2013, 21:36
Benim menekşemin çiçeği ile ilgili bir sorunum var. Çiçeklerin dişi organına girip polenlerini yiyen bir böcek var. Polenleri yediğini polenlerin alt kısımlarına dökülen polenlerden anladım. Ayrıca polene girdiği yerde oluşan bir beyazlık var. Böcekleri bazen gözle görebiliyorum. Uçmuyorlar ince uzun yapıları var. Resim çekemedim eğer böcekleri görüntüleyebilirsem eklerim. Sizce bu böcekler zararlı mıdır? Yoksa onları kendi hallerine miö bırakmalıyım? Menekşemin gelişiminde ve çiçek oluşumunda bir gerileme veya bazukluk yok.

menekşecibaba
06-08-2013, 09:28
Benim menekşemin çiçeği ile ilgili bir sorunum var. Çiçeklerin dişi organına girip polenlerini yiyen bir böcek var. Polenleri yediğini polenlerin alt kısımlarına dökülen polenlerden anladım. Ayrıca polene girdiği yerde oluşan bir beyazlık var. Böcekleri bazen gözle görebiliyorum. Uçmuyorlar ince uzun yapıları var. Resim çekemedim eğer böcekleri görüntüleyebilirsem eklerim. Sizce bu böcekler zararlı mıdır? Yoksa onları kendi hallerine miö bırakmalıyım? Menekşemin gelişiminde ve çiçek oluşumunda bir gerileme veya bazukluk yok.

Sevgili blaze ash o böcekler Trips dediğimiz zararlılar.
Thrips : Tomurcuklarda ve yaprak altlarında bulunur. Küçük olup gözle görülebilir. Yaprak kıvrılmaları ve tomurcuk dökülmelerine neden olur. Yaprak altı ve üstüne, tomurcuklara püskürtme şeklinde 15–20 gün aralıklarla ilaçlama yapılmalıdır.

Doğal kontrolleri:
Böcek yiyenler

Kimyasallar Thrips kontrol etmek:
Pyola, Neem, Orthene, Avid, Diazinon, Sevin, Malathion,Methoxychlor, Maraton, böcek sabunları, Chrysamed tavsiye ediliyor.Ayrıca Safer Sabunlar ve mavi yapışkan tuzaklar vardır.
Ben Neem veya Chrysamed i tavsiye ederim.Önce Menekşeler üzerindeki tüm çiçekler ve tomurcukları kaldırın.15 gün arayla iki üç defa uygulayın çiçek ve yaprak altlarına azar miktarda püskürtün.
New Page 4 (http://www.meneksecibaba.com/hasta.htm)

http://www.meneksecibaba.com/images/thrips.jpg

blaze ash
06-08-2013, 16:44
Bir bu eksikti. Ama bendeki böcekler eklediğiniz resimdeki gibi değil beyazlar ve çiçeklerde ve yapraklarda bozulma veya dökülme yok. Eve gider gitmez resim çekmeye çalışacağım. Umarım değillerdir.

m_akif
02-09-2013, 09:07
Menekşelerimde her şey normal ama dıştan başlamak üzere yaprakları yumuşuyor ve saksıya temas etmeye başlıyor sonra bu temas yerinden kopuyor. Ne yapmam gerek lütfen yardım.

fatitoo
02-09-2013, 10:42
Afrika menekşesi bölümünde detaylı bilgiler mevcut. Bence oradan bakınız...

polemos
02-09-2013, 14:55
Menekşelerimde her şey normal ama dıştan başlamak üzere yaprakları yumuşuyor ve saksıya temas etmeye başlıyor sonra bu temas yerinden kopuyor. Ne yapmam gerek lütfen yardım.

Aynı problemi bir kaç ay önce çiçek açan menekşemde yaşamıştım. Su tutan bir topraktaydı. Kök çürümesinden şüphelenip hemen toprağını geçirgen bir karışım ile değiştirdim ve gölgede tuttum. Yavaş yavaş kendini toparladı. Şu an iyi durumda yeni yapraklar çıkardı

Sent from my iPhone using Tapatalk - now Free (http://tapatalk.com/m/)

maki01
02-09-2013, 15:36
En dış sıradaki yapraklar zamanla yaşlanır sevgili m_aktif. Önce yumuşar ve giderek çürür. Çürümesini beklemeden en dış sıradaki yumuşayan yaprakları kesmenizi öneririm.

Kök çürümesinde ise yaprak hala diriliğini korurken gövde ile birleşim yerinden başlayarak sap kahverengileşir. Bu durumda kökleri kontrol etmek şart. Çürüme var ise tüm toprağı temizleyip , temiz yeşil görüntüye gelinceye kadar gövdeyi kesmek gerekiyor.

m_akif
03-09-2013, 07:30
çok teşekkür ederim. yaşlı olmayan yapraklarda yumuşuyor. nedenini bir türlü anlayamadım. dedğinizi yapıyorum günlük kontrol edip nejter yardımı ile dipten kesiyorum. bazı menekşelerimde sadece orta taç yaprakları kaldı.

fatitoo
03-09-2013, 08:28
sayın m-akif,
Acaba fazla su vermiş olabilir misiniz. Bende de aynı sorun olmuştu. Tatildeyken menekşelerimi ofisteki çay görevlisine teslim etmiştim. Emanet, kurumasınlar diye her gün bol bol sulamış. geldiğimde menekşelerimi görünce şok olmuştum. Tüm dış yaprakları pörsümüştü. Hepsini temizledim ve sadece en içteki minik yapraklar kaldı...

simran
17-09-2013, 08:43
merhabalar
bu menekşe ananemin menekşesi, yaklaşık 3 yıldır hep boyle, ne çiçek açar ne akar ne kokar, ananem benimkileir görünce sne bunlara ne ilaç veriyorsuyn benimkine de verelim diye tutturdu oysa ben hiç bişi vermiyorum. sizce bunun sorunu ne?

bu çiçeği canlandırmak için evime aldım almaz olaydım. hastalık menekşelerimin hepsine geçti , üstüne bir de bebeğim olunca ilgilenemedim ve 27 saksı menekşemin hepsi öldü:(

m_akif
18-09-2013, 13:41
fitilli sulama yapmaya çalışmıştım sanırım çok sulamadan oldu. haklısınız.

menekşeci
04-10-2013, 11:36
benim menekşelerimin hepsinde unlu bit var nasıl kurtulabilirim

ezgigül
04-10-2013, 15:34
Sevgili fatitoo, menekşelerin yaprakları güneşi az olduğunda bu şekilde uzuyor. Balkona almak için artık çok geç, havalar soğudu. Ama güneşli bir pencereye alırsanız iyi olur :)

menekşecibaba
04-10-2013, 18:23
benim menekşelerimin hepsinde unlu bit var nasıl kurtulabilirim
Sevgili menekşeci bu konu birçok kere burada işlenmişti.http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/15271-18.htm
Unlu bit te teşhis eder etmez müdahele önemlidir, zaman kaybetmeyin.

menekşecibaba
04-10-2013, 18:34
Sevgili ezigül mesajınızda ( Anaç yaprak zaten ucundan kuruyordu şimdi çürüyüp düştü. ) demişsiniz. Öyle bir durumda yani anaç yaprak çürümeye başladığını fark ettiğinizde bir makasla çürük kısmı keserek kömür tozuyla dezenfekte edin . Bu şekilde anaç yaprağıda yavruyu da kurtarırsınız. Yavru yaprağın altında gölgede kaldığında ben genellikle yavru ışık görecek şekilde bitkinin yönünü değiştiririm , ya da anaç yaprağın bir kısmını keserek yavunun ışık almasını sağlarım.Kolay gelsin.

blaze ash
28-10-2013, 11:19
Bu sabah yavru menekşe ve bir sardunya üzerinde bu yumurtaları tespit ettim.
Ne olduğu ve nasıl mücadele edeceğim konusunda bilgisi olan var mı?
Teşekkür ederim.

Not: Herhangi bir yaprak yeniği, zararlı dışkısı, küf, mantar, pamukçuk vb. oluşumu yoktur.

Aynısı daha önce benim menekşemde de olmuştu. Sanırım tırtıl benzeri bir böceğin yumurtası. Ben elimle hepsini temizledim ve sürekli gözlemledim, yeniden oluşuyor mu diye. Oluşmadı. Çok sonra başka bir menekşemde tırtıla benceyen bir böcek gördüm. Tekrarlamadı. Menekşe kaybına yol açmadı.

blaze ash
28-10-2013, 11:24
ama buna birşey oldu
386226
bana yardım edin

Menekşeler arasında yayılıyor. Dikkat edin ve diğerlerinden ayırın. Ben ilaçlayarak kurtuldum. Ziraatçıya götürdüm. Fungist bir ilaç verdi ve düzeldi. Ancak aynı sorun minyatür gülde var o bir türlü düzelmedi. Ve atmak zorunda kaldım.

İlacın adını daha önce paylaşmıştım. Bu konuda ratarak bulabilirsin.

blaze ash
28-10-2013, 11:33
Bu menkşemin sorunu nedir? Mite mı yoksa?

blaze ash
28-10-2013, 11:47
Bununun da yapraklarının diplerinde beyazlaşmalar var?

maki01
28-10-2013, 16:57
Malesef mite...

blaze ash
11-11-2013, 17:31
Bu gün ziraatçiye gittim. Mite için bir çare bulabilir miyim umuduyla. Söylediklerini sizlere danışmak istedim.

Kırmızı örümcekler için olan ilaçları mite için de kullanabilirsin dedi. Doğru mu?

maki01
11-11-2013, 19:39
Etken maddesi abamectin ise doğrudur sevgili blaze ash.

blaze ash
13-11-2013, 18:36
Etken maddesi abamectin ise doğrudur sevgili blaze ash.

Evet, etken maddesi abamectin ve methanol.
Menekşem için bunu nasıl kullanmam gerekiyor?
Kırmızı örümcek için yapraklarına fısfıslıyordum. Bildiğim kadarıyla mite köklere yerleşiyor. Sulama suyuna mı katmalıyım?

Menekşelerimin hepsinde, hatta yavrularımda çeliklerimde bile var. O yüzden nasıl olsa yedeği var diye geçiştiremiyorum. Çok üzülüyorum çok.

maki01
13-11-2013, 18:52
Mite köklere yerleşmiyor ancak toprağa yumurta bırakabiliyor. İlaçlar yumurtaları etkileyemeyebilir. Bu nedenle yaşam döngüleri dikkate alındığında 7-10 gün aralıkla en az 2 ilaçlama yapmak lazım. Ben 3 kez ilaçlamıştım.

Hangi oranda sulandıralacağı ilaç arkasındaki açıklamaya göre yapılmalı ya da Ziraatçinin önerdiği oran kullanılmalı.

Geçmiş olsun, umarım fazla kayıp vermeden atlatırsın sevgili blaze ash...

blaze ash
13-11-2013, 19:10
Çok teşekkür ederim sevgili maki01. Her zaman hızır gibi yetişiyorsunuz.

Ziraatçi bana camsil şişesine 1 çay kaşığı koy yapraklarına fısfısla demişti. Hemen deniyorum. Olumlu ya da olumsuz sonuçları paylaşırım.

maki01
13-11-2013, 22:56
Son ilaçlamayı yapmadan önce hala toprakta yumurta kalabileceği endişesi ile toprak değişimi yapmakta fayda var sevgili blaze ash. Ya da en azından en üstteki toprağı 2 cm kadar alıp yeni toprak ilave edebilirsiniz.

Çok mu evhamlıyım bilmiyorum ama söz konusu mite ise korkuyorum :)

blaze ash
14-11-2013, 07:07
Tecrübeleriniz ve fikirleriniz benim için çok önemli, o nedenle dediklerinizi yapacağımdan emin olun.

Kesinlikle haklısınız. Mite diğer menekşe hastalıklarına benzemiyor. Çok sinsice tüm bitkileri sarıyor. Temmuz sonunda Kipadan bir menekşe almıştım. Sanırım ondan bulaştı. Tüm bitkilerimi sarmış ama ortaya çıkması ekim sonunu buldu. Şimdi de hepsi ya ölecek ya da kurtulacak.

Bir şey daha sormak istiyorum. Dün tüm menekkşelerimi ilaçladım. Ortadaki yapraklar mite'dan dolayı zamanla yumuşayıp ölüyor. Beklemeden onları temizlesem iyileşme süreci hızlanabilir mi?

katmer
14-11-2013, 08:15
Çok teşekkür ederim sevgili maki01. Her zaman hızır gibi yetişiyorsunuz.

Ziraatçi bana camsil şişesine 1 çay kaşığı koy yapraklarına fısfısla demişti. Hemen deniyorum. Olumlu ya da olumsuz sonuçları paylaşırım.

Sayın blaze ash, o ilacın kullanım dozu 100 lt. suya 25 cc. Sizin dediğini oran fazla gelebilir. 10 lt. suya yarım şurup kaşığı denk geliyor.

blaze ash
14-11-2013, 10:34
Dün ilk ilaçlamayı ziraatçinin dediği şekilde yaptım. İkinciyi dediğiniz gibi daha seyreltip yaparım. Tabi ölmezlerse :(

Peki göbekteki hasarlı yaprakları keseyim mi?

katmer
14-11-2013, 10:43
Bitkiyi hıtpalamadan temizleyebilirsiniz. Göreceksiniz süratle yeni yapraklar çıkaracak :)

blaze ash
15-11-2013, 14:58
http://img.tapatalk.com/d/13/11/15/5egusude.jpghttp://img.tapatalk.com/d/13/11/15/ynu9ubej.jpghttp://img.tapatalk.com/d/13/11/15/4ypu5aqu.jpghttp://img.tapatalk.com/d/13/11/15/udu6yhu5.jpg

Mite bulasan menekselerimden geriye kalanlar. Ilaclayip gobekteki yapraklari kestim.(3 gun once ilacladim, dun gobeklerini kestim). Bir tanesinin koku curudu attim. Kalanlarda simdilik bir degisiklik yok. Mite ile savasan arkadaslarim, sizce umut var mi??

Sent from my iPad using Tapatalk (http://tapatalk.com/m?id=1)

maki01
15-11-2013, 15:59
Olmaz olur mu :) Erken müdahale ettiğiniz için hepsinin yaşayacağını düşünüyorum.

Geçmişte aynı sorunu yaşarken uzun bir süre yanlış bilgiye yani aşırı gübrenin neden olduğuna inanarak çok zaman ve menekşe kaybetmiştim.

menekşecibaba
15-11-2013, 16:30
Sayın blaze ash ,tecrübeli ve bilgili arkadaşlarımız sayesinde bu illetten kurtulmuş gibi gözüküyorsun . Benim de tavsiyem çok sevdiğin menekşelerden yaprak çelikleri alarak dezenfekte edip ayrı bir yere çelik al. Gördüğüm kadarıyla çelik alacağın yaprağın da bol..:)

blaze ash
15-11-2013, 16:46
Olmaz olur mu :) Erken müdahale ettiğiniz için hepsinin yaşayacağını düşünüyorum.

Geçmişte aynı sorunu yaşarken uzun bir süre yanlış bilgiye yani aşırı gübrenin neden olduğuna inanarak çok zaman ve menekşe kaybetmiştim.

Insallah. Bu surecte hep yanimda oldunuz. Tum hastaliklar konusunda cok yardimci oldunuz. Iyi ki varsiniz. ;)

Sayın blaze ash ,tecrübeli ve bilgili arkadaşlarımız sayesinde bu illetten kurtulmuş gibi gözüküyorsun . Benim de tavsiyem çok sevdiğin menekşelerden yaprak çelikleri alarak dezenfekte edip ayrı bir yere çelik al. Gördüğüm kadarıyla çelik alacağın yaprağın da bol..:)

Cok haklisiniz menesecibaba. Sizler gibi yardimsever ve paylasimci dostlar sayesinde cok sevdigim menekselerime daha iyi bakiyorum.
Celik almayi dusundum. Ama onlar da mitelidir diye vazgecmistim. Yapraklari nasil dezenfekte etmeliyim?

Sent from my iPad using Tapatalk (http://tapatalk.com/m?id=1)

menekşecibaba
15-11-2013, 18:12
En uygun yapraklar büyümesini tamamlamış orta büyüklükteki sağlıklı yapraklardır , genellikle bitkinin 3 . sırasındaki yapraklar seçilir. Yaprak ayasından yaklaşık 5,0 cm. uzaklıktan yaprak sapını eğimli olarak kesin. Malzemelerinizi % 10 luk çamaşır suyu çözeltisinde dezenfekte edin . Kesilen yaprak saplarını da dezenfekte amacıyla kesim yerini kömür tozuna batırarak yapabilirsiniz.
Veya yine % 10 luk çamaşır suyu ile hazırlanan karışımla yıkayıp , daha sonra sabunlu suda temizleyip duruluyoruz. Kuruttuktan sonra ekiyoruz.

blaze ash
20-11-2013, 15:02
Tekrar merhaba;

Mite için menekşelerimi 13 kasımda akşam ilaçlayıp ertesi gün göbektekileri kesmiştim. 6. gün göbekte yaprak oluşumu var. Bu durumda 2. ilaçlamayı yapayım mı?

455475

maki01
20-11-2013, 15:37
Kesinlikle yapmalısın. Mite zaten göbekteki yeni çıkan taze yapraklarla besleniyor.

blaze ash
20-11-2013, 17:02
Hemen ikinci aşama ilaçlamamı da yapayım o zaman. Sayın Katmer'in tavsiyesi ile ilacı biraz seyreltip katacağım bu sefer.

Göbekte kestiğim yapraklar dışında diğer yapraklarda bozulma olmadı. Hatta resimde de gördüğünüz gibi tomurcuklarda da bi şey yok gibi. Koparmaya kıyamadım da ;););)

Peki menekşelerimin tamamen iyileştiğini nasıl anlarım?

Imay
21-11-2013, 00:57
Merhabalar.

Uzun zamandır forumda menekşe üzerine yazılanları takip ediyorum. Dilinden anlayamadığım afrika menekşesi ile sayenizde anlaşabilir oldum. Bilgilerini paylaşan herkese teşekkür ederim.

Dün küçük pet bardaklara toprak doldurup çelikleri diktim ve bolca suladım. Kardeşim altlarındaki kağıt havluları değiştirmek için odaya girdiğinde yerde kırkayak görmüş. (Öldürdük tabi...) 5-6 cm boyunda, korkunç bir şeydi. Topraktan çıktığını düşünüyorum. Bir de toprağa çıplak elle dokunmuştum. İyice huylandım. Menekşeleri dışarı çıkarabileceğim kapalı bir balkonum yok. Yumurtası, yavrusu vardır diye içim hiç rahat değil. Sanırım biraz ürktüm. Menekşeleri öldürecek uygulamalar da yapamam. Kırkayaktan kurtulmak için ne yapmalıyım? Etkisi aylarca geçmeyen ilaçlardan korkuyorum.

Evimde börtü böcek anlamında hiçbir şey yok. Her yer korumalı, ortamda nem yok. Topraktan çıktığına eminim. Genelde paket torf alırdım. Bu defa çiçekçilerin kilo ile sattıkları açık torflardan almıştım. Dikim sırasında küçük bir solucanla karşılaşmıştım. Birkaç tane de hazır aldığım menekşe var. Onlar da dışarıdan geldi sonuçta.

Imay
21-11-2013, 01:17
Forumda sigara izmaritlerini pet şişeye at, suyu doldur, 2 gün beklet, sonra bitkiyi bu suyla sula diyen de var toprağa yarıya kadar sarımsak göm diyen de. Bir de toprağa kibrit çöpü saplamayı tavsiye eden vardı. Doğal sayılabileceklerden bunları okudum. Bu uygulamalar "Toprağın Ph seviyesi nasıl etkilenecek?", "Menekşe bunlardan hoşlanacak mı?" sorularını getirdi aklıma.

maki01
21-11-2013, 14:43
Sevgili blaze ash,

2014 baharına kadar emin olmanız bence mümkün değil. Mite kış uykusuna yatabiliyor yani baharla birlikte toprakta yumurta kalmışsa tekrar hareketlenebiliyor.

Ben 3 kez ilaçlayıp baharda hareketlenebileceği ihtimalini hep aklımda tutarak yaşamıştım. Hala bozulan her menekşemi mite endişesi ile usb mikroskopu ile inceliyorum. 1-1.5 senedir mite izine rastlamadım :)

06.03.2012 de usb mikroskop ile çektiğim video. Çekim 50 kat büyütülerek yapılmıştır.

cyclamen mite.avi - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Uiv9VFwERsQ)

blaze ash
21-11-2013, 21:37
Sevgili maki01;
Ne zormuş bu illetle uğraşmak. Elimdeki türlerin hepsi marketlerde bulunan cinslerden. Siz 2014 bahar deyince acaba hepsini atsam mı diye düşündüm. Ama kıyamam ki!
Bende mikroskopta yok. Mite tam gelişip çiçeğe zarar verene kadar da anlamıyorum. 3. ilaçlamamı da yapayım ondan sonra toprak değişimi yapıp, şansımı deneyeyim diyorum.

maki01
21-11-2013, 22:55
Sevgili blaze ash,

Lütfen vazgeçmeyin. Mite olduğunu bildikten sonra mücadele edebiliyorsun.

Ben, önce besin fazlalığından kaynaklandığı iddia edildiği için çok menekşe kaybettim. Araştırınca nedeninin mite olduğunu öğrenebildim ve mikroskopu da sadece mite olduğunu belgelemek amacıyla satın almıştım.

blaze ash
27-11-2013, 14:15
3. ve son ilaçlamamı da bu gün yaptım. Umarım mite illetinden tamamen kurtulmuşumdur. 13 kasım -19 kasım ve 27 kasımda ilaçladım.
457478

maki01
27-11-2013, 14:41
Forumda sigara izmaritlerini pet şişeye at, suyu doldur, 2 gün beklet, sonra bitkiyi bu suyla sula diyen de var toprağa yarıya kadar sarımsak göm diyen de. Bir de toprağa kibrit çöpü saplamayı tavsiye eden vardı. Doğal sayılabileceklerden bunları okudum. Bu uygulamalar "Toprağın Ph seviyesi nasıl etkilenecek?", "Menekşe bunlardan hoşlanacak mı?" sorularını getirdi aklıma.

Sevgili Imay,

Bir önceki mesajınızda kocaman bir kırkayaktan söze ettiğiniz için ürktüm, bir şey yazamadım. İlk tepkim sanki ben yaşamıyım gibi toprağı kapının önüne koyup atmaktı :)

Bugün tekrar mesajlarınızı okudum. Nikotin gibi önerelileri hep duyuyoruz, ablam da begonyalarında anlatılan karışımı kullanıyor ancak bence doğru olan topraktaki yumurtlardan da kurtulmak için toprağı pastorize etmek.

Bunun için 100 derecede ısıtılmış fırında nemli toprağı 15 dakika ısıtıyorsunuz ve fırını kapatarak soğumasını bekliyorsunuz. En güvenilir yol bu sanki :)

haticetzn
27-11-2013, 15:47
Hiçbir hayvana ateşte yakarak öldürmek dinimizce caiz değildir.bence başka yöntemler aranmalı.

kadiryasar
27-11-2013, 16:18
Hiçbir hayvana ateşte yakarak öldürmek dinimizce caiz değildir.bence başka yöntemler aranmalı.

Sus dilim şeker alıcam... :mad:

Imay
28-11-2013, 00:22
Daha önce de okumuştum toprağın fırında dezenfekte edildiğini. Mantar tehlikesini de ortadan kaldırdığını okumuştum. Hem onlar şu an toprakta olsalar bile henüz hayvan değil yumurta :)

Kırkayağı gördüğümüzden beri menekşelerin yanına her gidişimde tabaklarına, topraklarına bakar oldum. Hiç bir şey göremedim ama hafta sonu açık toprakla diktiğim yaprakların hepsini balkona çıkarıp önce izmaritli su vereceğim onlara. Ertesi gün de kapalı paketli, fırınlanmış toprakla yenileyeyim diyorum. Diktiğim yapraklardan yavrulamaya başlayanlar bile vardı. Kafaları biraz karışacak!

maki01
28-11-2013, 00:51
Benim kadar çok korkmuyor, ürkmüyorsanız toprak değiştirmeyin. Toprak işçileri olan solucana bile dayanamıyorum ben, bir yakınımdan rica edip toprak değişimi yapıyorum :)

m_akif
02-12-2013, 09:21
Bir haftadır başım dertte...menekşelerimde özellikle minyatür olanlarda kocaman hayvanlar. evet abartısız kocaman beyaz bir böcek. okuduklarıma göre unlu bit yapan ve öz suyunu emen bir vanlı. arap sabunu alkol sıvı yağ karışımını demedim ama olmadı. lütfen bir ilaç ismi verin bana çok zordayım.

m_akif
02-12-2013, 10:05
bende farkettim minik hamam böceği yavrusu gibi bişeyler. nereden geldiler anlamadım.

maki01
02-12-2013, 14:47
Thrips ya da torf sineği denilen böceklerdir. Her ikisi için de toksik etkisi olmadığı söylenen Chrysamed'i kullanabilirsiniz.

haticeilhan
24-12-2013, 20:51
arkadaşlar menekşelerimde thrips adı verilen zararlıdan var sürekli ilaçlamama rağmen tekrar tekrar geliyorlar. şimdi de chrysamed marka ilaç önermişler sanırım forumdaonu denemek istiyorum ve chrysamedin de farklı türleri vardı tekzende acaba hangisi almam gerekiyor yardım ederseniz sevinirim. veya benzer türde bildiğiniz ama kolay bulunabilen türde başka bir ilaç ismi lütfen

asln
06-01-2014, 16:42
Sevgili asln,

Menekşenin yaprağındaki lekelenmeler büyük olasılıkla aldığı darbeden geriye kalan izler ancak polen döküntüsü olan çiçeklerinizde döküntüler genellikle thrips denilen zararlıdan kaynaklanır. Mücadelesi zor olmayan bir zararlı, ilgili başlıkta bilgi bulmuşsunuzdur herhalde.

Dışardan satın alınan çiçekleri 1 ay kadar ayrı bir ortamda gözlemledikten sonra sağlıklı bitkilerle aynı ortama almanızı öneririm.

Menekşe nemli ortamı seven bir bitkidir. Bu nedenle göbekte birikme olmadığı sürece yapraklarını nemlendirmemizde bir sorun yok. Sadece ıslak yaprakları kuruyuncaya kadar direkt güneş ışığından korumamız gerekiyor. Su damlası güneş ışığı ile birlikte mercek etkisi göstererek yaprağın yanmasına , kahverengi lekelerin oluşmasına neden olabiliyor.

Sevgili maki,
İki misafiri uzak odaya aldım dediğiniz gibi.Thrips için nasıl kullanacağıma dair bilgi verirmisiniz ayrıntılı? Hiç ellemedim çiçekler olduğu gibi duruyor gözlemlemek için kopartmadım.
Birde bu thripsler nakil olurmu zararlılar bölümünde detayı göremedim?
Örneğin onların olduğu uzak odaya girip çıkıyorum.Üstümüze atlayıp gizlenip ,salona vardığımızda nakil olup başka odaya taşınırmı?
Mantıken marketten çiçekle seyahat ettiyse , salona da geçebilirmi ?
Ayrıca evim açık mutfak salon.Dün mutfakta beklerken salondaki menekşelere 3 mt mesafesi vardı. Sonra forumu okuyunca gece hole aldım.Herhangibir sıçrama olmuşmudur?

haticeilhan
06-01-2014, 19:03
sayın asln
tüm sorunlarımız ortak :) ama bir farkla benim menekselerim seninkilerden önce yakalandılar sadece benzer hastalıklara :(
ilk resimdeki çiçeğin dallarında kahverengimsi oluşumlar güneş ışığı ve aşırı sıcakta kalınca meydana geliyor. çiçeğe çok bir zararı olmuyor sanırım. yani sadece o yaprağın o bölgesini etkiliyor ve çiçekte daha fazla sorun yaratmıyor.
thrips için ise bitkiyi haftada 2 kere 3 hafta boyunca ilaçlamak gerekiyor. chrysamed kesinlikle kullanma ben kullandım hem faydasını göremedim hem de bitki üzerindeki çiçekleri ve tomurcuklarını öldürüyor. ben başka basit bir ilaç kullandım ismini hatırlamıyorum ama çok pis kokuyordu :) basit bi ilaçla hallolur thrips ama thrips konusunda acele etmeni öneririm zira bitkiyi öldürme yoluna kadar gidiyor. şimdiden 3 menekşemi kaybettim bile umarım seninkiler zarar görmezler. benim acemiliğime denk geldi :)

asln
06-01-2014, 19:07
Chrysamed insektisit 500 ml - 10.17 TL + KDV (http://www.chrysamedonline.com/chrysamd-insektisit-500-ml-urun232.html)
hastalıklar kısmında menekşecibaba hocamız bunu mu tarif ediyor?
Birde bunun adı geçiyordu.
50cc NeemAzal Organik ve Zehirsiz Böcek İlacı GittiGidiyor'da 34779882 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/50cc-neemazal-organik-ve-zehirsiz-bocek-ilaci-34779882)
İlaçlar için emin olamıyorum, sipariş vereceğim, yardımcı olurmusunuz acaba?
**** bir link atarsanız en doğrusu olur ,yanlış almamış olurum.

maki01
06-01-2014, 21:23
Çok detay açıklama yapmış sevgili menekşesibaba. Ek olarak söyleyebileceğim thripsin menekşelerin polen keseleri delerek beslenmesi, bu nedenle de çiçek taç yapraklarında polen döküntülerinin görülmesidir. Öncelikle tüm çiçek ve tomurcukların kesilerek uzaklaştırılması lazım daha sonra da Chrysamed'i kullanmanızı öneririm.

Chrysamed'in türleri hakkında bilgim yok, ben veterinerimizden konsantre olanını alıp, sulandırarak kullanmıştım.

Sevgili blaze ash o böcekler Trips dediğimiz zararlılar.
Thrips : Tomurcuklarda ve yaprak altlarında bulunur. Küçük olup gözle görülebilir. Yaprak kıvrılmaları ve tomurcuk dökülmelerine neden olur. Yaprak altı ve üstüne, tomurcuklara püskürtme şeklinde 15–20 gün aralıklarla ilaçlama yapılmalıdır.

Doğal kontrolleri:
Böcek yiyenler

Kimyasallar Thrips kontrol etmek:
Pyola, Neem, Orthene, Avid, Diazinon, Sevin, Malathion,Methoxychlor, Maraton, böcek sabunları, Chrysamed tavsiye ediliyor.Ayrıca Safer Sabunlar ve mavi yapışkan tuzaklar vardır.
Ben Neem veya Chrysamed i tavsiye ederim.Önce Menekşeler üzerindeki tüm çiçekler ve tomurcukları kaldırın.15 gün arayla iki üç defa uygulayın çiçek ve yaprak altlarına azar miktarda püskürtün.
New Page 4 (http://www.meneksecibaba.com/hasta.htm)

http://www.meneksecibaba.com/images/thrips.jpg

asln
06-01-2014, 21:57
Burada veterinerde bulurmuyum bilmiyorum, deneyeceğim, acilen ilaçlama yapmam lazım bu belli oldu. teşekkürler makimiz.İyiki varsınız :)

shr.tk
13-01-2014, 18:04
siteye yeni üye olup ilk mesajım bu olduğundan buradaki bütün çiçekseverlere selam ediyorum.
afrika menekşelerinden geçen yıl bende 4-5 saksı edinmiş idim ancak ufak sinekler tarafından sarılması ve salonu sinek kaplaması neticesinde üzülerek onları evden uzaklaştırdım.
salonum kuzeye bakıyor ve pek havadar değil galiba o yüzden sinek yaptı bilemiyorum.

maki01
13-01-2014, 18:18
Büyük olasılıkla torf sinekleri olmalı shr.tk, ev için kullanılan sinek ilaçlarını uzaktan sıkınca kurtulmak mümkün oluyor.

asln
20-01-2014, 15:11
Durduk yere keyfi kaçtı menekşemin.Yapraklarda erime gibi görünen renkler oldu.Ama erime yok.Sanki rengi kaçtı bir tuhaf renkler.
Yapraklarda sarkma yok.
10 gün önce Toprak değiştirip nemli bıraktım.
Köküde sağlamdı.
Hiç başıma gelmeyen bir durum.Neyi var acaba?

blaze ash
20-01-2014, 15:28
Sevgili asln;

Yapraklardaki kahverengileşme, genelde ıslakken güneş gördüğünde oluşuyor. Onun dışında bir hastalıktan kaynaklanıyorsa bilmiyorum. Neredeyse tüm menekşe hastalıklarını geçirdim diyebiliim. Çoğunu bilirim yani.Ama böyle bir şey olmadı hiç. O nedenle bir hastalık mı bilemedim.

fatitoo
20-01-2014, 15:52
Benimki sıcak ortamdan dışarıya, soğuğa çıkardığımda buna benzer bir sararma olmuştu. ısı değişimi mi oldu acaba?

asln
20-01-2014, 18:08
Sevgili blaze ve fatito,
Bende foruma girdiğimen beri hastalıkları gözlemliyorum,okuyorum.Bu kibarımın derdi nedir anlamadım.
Isı değişimi olmadı,aldığımdan beri aynı yerinde.
Işık desem güneş yok gibi bir şey bu aralar.
Takipteyim artık bakalım ne çıkacak.
Aslında sorunlu yaprakları alıp temizleyeceğim ama, kel kalacak yetişkin bitki,yakıştıramıyorum minnacık kalsın kış ortasında :(

gulcinkrsln
27-01-2014, 23:18
Arkadaslar meneksemin yapraklarinda sari lekeler cok fazlaydi giderek artti ve ciceklerim cok soluk acti yapraklar giderek curudu topraginda cok fazla beyaz minik tas gibi seyler vardi topragini degstrdm kotu yapraklari ve ciceklerini ayirdim geriye sadece bi kac yaprak ve kok kaldi biraz yapraklari sondu ams umudumu kaybetmemeye calsyrm umarim yasar cunku bu benim ilk meneksem yapabilecegim baska biseyler var midir sizce?

sardunyadervis
28-01-2014, 15:37
Durduk yere keyfi kaçtı menekşemin.Yapraklarda erime gibi görünen renkler oldu.Ama erime yok.Sanki rengi kaçtı bir tuhaf renkler.
Yapraklarda sarkma yok.
10 gün önce Toprak değiştirip nemli bıraktım.
Köküde sağlamdı.
Hiç başıma gelmeyen bir durum.Neyi var acaba?

Besinlerden birinin noksanlığından olabilir
Hastalıklar bölümünde paylaşsaydınız daha verimli olurmuş

sardunyadervis
28-01-2014, 15:58
Topraktaki o Beyt'e şeyler menekşeniz için köklerin havadar olması nem tutması için olan bir madde Perlit. Menekşe toprak karışımının içinde olanlardan torf perlit verkulit üçlüsünün üyesi, besin verdiniz mi? Besin noksanlığı olabilir. Sn gulcinkrsln diğer çiçeklerimizden uzaklaştırın ve onu dokununca ellerinizi yıkayın fotograf olsa arkadaslar daha kolay yorumlardı

Emine
28-01-2014, 16:53
Benim de bir menekşemin yapraklarında böyle bir renk değişikliği oldu. Halbuki çok da sağlıklı. Soğuk su ile sulamaktan olduğunu öğrenince dinlendirilmiş su ile suladım ve yeni çıkan yaprakların rengi düzeldi.

gulcinkrsln
28-01-2014, 17:58
Tesekkur ederim cicegimn son hali ve eski hali bunlar

sardunyadervis
29-01-2014, 14:37
Son hali sağlıklı görünüyor daha öncekiler güneş yanığı gibi geldi ama ben bilemedim sn Gülcin sevgili maki1 ve menekşecibaba gibi menekşe ustaları yanıtlaya bilir onlar ülkemizdeki bence otoriteler kolleksiyonerler

gulcinkrsln
29-01-2014, 14:46
Gunes yanigi olabilecegini sanmiyorum cunku bulundugu oda cok fazla gunes almiyor.yinede yorumlariniz icin tesekkur ederm

maki01
29-01-2014, 18:16
Fotoğraf olmayınca sağlıklı yorum yapılamıyor sevgili gulcinkrsln. Menekşenizdeki lekelenmeler büyük olasalıkla yeterince su ve besin alamamasından kaynaklanıyor. Bakımında bir süre aksama olmuşsa bu tür lekelenmeler meydana gelebiliyor.

Hasarlı yaprakları temizledikten sonra diktiğiniz saksı çok büyük. Çay fincanı hacminde bir kaba, mesela pet bardağa dikim yapmanız daha sağlıklı olacaktır. Toprak karışımınız da çok uygun değil sanki. Toprağı havadar ve nemli tutabilecek perlit gibi bir malzeme eklemenizi öneririm.

ceferyildiz77
11-02-2014, 13:02
Değerli arkadaşlar,
Bir kaç yıllık menekşelerimin yapraklarında küflenme başladı. Önce çiçeklerinde küflenmeyi farkettim. Bir kaç gündür de yapraklarda farkettim. Bununla nasıl başedebilirim. Bilgilerini paylaşacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Sitenizi beğenerek, ilgiyle takip ediyorum.

ceferyildiz77
11-02-2014, 14:07
Menekşelerin sağlıklı zamanları, paylaşmak istedim.

Selamlar.

maki01
11-02-2014, 15:56
Küllenme , mantarın neden olduğu bir hastalık caferyildiz77, konu ile ilgili geçmiş sayfalarda bilgi bulmanız mümkün.

Sevgili pelermin. Mesajınızı yeni gördüm çok üzüldüm geçniş olsun.

Dediğiniz " çok daha ince bir toz tabakası görülmeye başladı. Beyaz renkli bu toz yaprağın küçük bir kısmında oluyor eğer dokunmazsam bir süre sonra diğerine de geçiyordu.Bazen saksı içinde 2-3 yaprağı tutuyor, sonra bir bakmışsınız başka bir saksı menekşeye de sıçrıyordu. " tabirini daha önce söyleseydiniz hemen külleme veya kurşuni küf olduğu nu söylerdim.İnsanlara geçme olayını da Rana+Miraç ın da dediği gibi sanmıyorum.

Afrika menekşelerinde külleme sebebi aşırı sürekli nem ve sıcaklıktan ve durgun havadan kaynaklanır.

Uzun süre devam eden %85’in üzerindeki orantılı nem ve özellikle 20-30 C sıcaklıklarda hastalığın yayılması için en uygun ortamdır. Mücadelesi ve alınacak önlemler için; Yayılma koşulları olan sıcaklık ve nem oranlarını uygun düzeyde tutmak, Hastalık parazit olduğu için bitkiyi yaralayan ve zarar veren her türlü faktörden kaçınılmalı, Captan 50 , su ile karışabilen toz halindeki ilaç yani formülasyonu w.p. olarak, 10lt ‘ye 1lt suya doz uygulanarak 15 gr uygulanmaktadır. Dichlofluanid 50, w.p. 10/1 dozda 20g preparat uygulanır. Vinclozolin 50, w.p. 10/1 dozda 7.5g preparat uygulanabilir.

Bence yapmanız gereken en önemli yöntem havalandırmayı sağlamak , sprey sulamayı bırakmak , bitkilerin aralarını açmak iyi temizlemek olmalıdır.Tekrar geçmiş olsun.

ceferyildiz77
13-02-2014, 14:56
Değerli Maki01,
Siteyi takip ediyorum. Söylediğinizde haklısınız. Site içerisinde konuyla alakalı yazılar olabileceğini biliyorum. Hakikaten çok değerli bilgiler veriliyor. Benim siteye yazıp bilgi talep etmem biraz can havliyle oldu. Söylediğim gibi küllenmeyi o gün farkettim. Daha önce de "unlu bit" problemi yaşamıştım. O konudaki yazıları okuyup faydalanmıştım. Küllenme problemi yaşadığım menekşeler en az üç yıllık. Aynı ortamda ve aynı şartlarda bulumalarına rağmen daha önce böyle bir problem yaşamadım. İlgilendiğiniz ve verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.
Saygı ve muhabbetlerimle.

maki01
13-02-2014, 17:32
Sevgili caferyildiz77,

Yeni üye olduğunuz için site kullanımındaki pratik yöntemleri henüz bilmemeniz çok doğal. O nedenle ilgili linki "Bu konuda ara" menüsünü kullanarak eklemiştim.

Tekrar soruları ve gereksiz mesajlar malesef bilgiye erişmeyi zorlaştırıyor. Acil durumlarda ben de terkar sorusu yazabiliyorum :)

asln
15-02-2014, 18:51
Sadece iki yaprakta bu beyaz halkalı göbekte kuruma olan delik açıldı.Çevrede böcek, sıçrayan uçan kaçan bir canlı yok.
Halka kendinden ben işaret için çizmedim.İkinci yapraktada aynısından minik oluşmaya başlamış.
Bu nedir?
Göbek temiz, beyaz pırıltılar su parlaması.

maki01
16-02-2014, 01:30
Zararlı izine rastlamadıysan büyük olasılıkla yaprağa gübre gelmiş ve yakmış olabilir sevgili asln. Gübreden kaynaklanıyorsa giderek kahverengileşecektir.

e.aydemir
21-02-2014, 10:52
merhabalar.
küçük bir deneyim paylaşmak istiyorum burada. Tanıyıp güvenmediğim yerden menekşe almamaya çalışıyorum renklerini çok beğensem bile. bugün bir yakınımdan 3 adet menekşe hediye geldi. biraz korkarak da olsa hemen saksılarını değiştirmek istedim. tahmin ettiğim gibi 2 tanesinin toprağı çok ağır, sırılsıklamdı ve perlit içermiyordu. bir tanesinin toprağının içinden ufakcık bir sinek çıktı, öldürmeye çalıştım ama çok küçüktü bilmiyorum artık ne oldu. Büyük bir kabın içine ılık su doldurup önce yaprak kısımlarını sonra köklerini 30-40 saniye kadar suyun içine batırdım, kuruladım, toprağını değiştirdim ve karantinaya aldım. Umarım işe yaramıştır. Şimdi o sinek ve ya göremediğim başkaları uçup sağlıklı menekşelerime konmuş mudur diye telaşlanıyorum. Bilmiyorum belki de paranoya ama insan gözü gibi baktığı çiçeklerine kıyamıyor...
470876

ngr33
21-02-2014, 13:03
ama böylede havasız kalmaz mı zavallıcık..
rengi de pek güzelmiş maşallah..

e.aydemir
21-02-2014, 13:10
Sevgili ngr33, özellikle derin bir kap aldım içine bol hava dolsun diye ama haklısın arada açıp havalandırmam gerekiyor. yaprakları kuruladım ama hala nemli oldukları için çok az güneş olan bir odada şu an. yarın güneş alan havadar odaya çıkaracağım

asln
21-02-2014, 14:48
Sevgili ngr33, özellikle derin bir kap aldım içine bol hava dolsun diye ama haklısın arada açıp havalandırmam gerekiyor. yaprakları kuruladım ama hala nemli oldukları için çok az güneş olan bir odada şu an. yarın güneş alan havadar odaya çıkaracağım

Geçen aylarda banada oldu benzer bir olay market menekşesiydi.Polen döküntüleri vardı ,15 Gün ayırdım diğerlerinden.İlk yaptığım şey en uzak odaya almak oldu,kapısını bile kapalı tuttuğumu biliyorum:p
Sonra her gün mercekle gözetledim uçan kaçan bir şey çıkmadı.Sanırım yıkarken elim sürttü ve ben yaptım tozları.Geçti şükür bir şey yokmuş

e.aydemir
23-02-2014, 12:21
Merhaba
Yukarıdaki mesajımla ilgili bir gelişme daha paylaşmak istiyorum, benzer bir sorun yaşayan olursa yardımcı olur belki.
cuma sabahı üzerinde sinek gördüğüm menekşeyi ve birlikte gelen diğer ikisini ayrı ayrı kutulara koymuştum. Kutuları cuma ve cumartesi 4-5 saatte bir 10-15 dk havalandırdım, sürekli gözlemledim ve herhangi bir sinek, böcek göremedim. Bu sabah yani Pazar sabahı baktığımda ise 3 kutunun da dibinde 2-3 tane ölmüş ufak sinek vardı. Canımın ne kadar sıkıldığını tahmin edersiniz. Hem bu forumdan hem de başka kaynaklardan araştırdığımda gördüğüm ölü sineklerin beyaz sinek olarak adlandırıldığı ve kurtulmanın nispeten kolay olduğu sonucuna vardım.
şimdi diğer menekşelerimi de kontrol etmek amacıyla hepsini sırayla 2-3 gün kapalı kutularda tutup gözlemleyeceğim. Yaptıklarım doğru mu bilmiyorum ama umarım hepsini sineklerden kurtarırırm.

471418

maki01
23-02-2014, 15:35
Sevgili e.aydemir,

Fotoğraftaki zararlı torf sineği diye bildiğimiz türde ve beyaz sinek gibi bitkiyi kısa sürede perişan eden zararlı kadar korkulacak hasarlar vermiyor. Aşırı nemli ortamlarda hızla çoğalabiliyor. Chrysamed-S ya da herhangi bir sinek öldürücü ile bunlardan kurtulmanız mümkün. Chrysamed yaprağa zarar vermiyor ancak sinek öldürücüyü menekşeye direkt gelmeyecek şekilde etrafına sıkabilirsiniz.

sardunyadervis
25-02-2014, 14:23
Amerikan sitelerinde 1 Lt suya 1 çay kaşığı çamaşır suyu koyup ilaçlama yaptıklarından bahsediyorlar mite ve bu tip sineklere karşı ama çiçeklere gelmemesi lazım çiçekler kurur zaten hiç bir ilaç çiçeğe gelmemeli

e.aydemir
25-02-2014, 16:53
maki01'in önerdiği sinek ilacını koşa koşa gidip aldım, önce kutunun tabanına sıktım sonra menekşeyi içine koydum, ara ara havalandırarak gözlemliyorum. Sonuç: sanırım tamamen kurtuldum:) Elbette hem sinekler hem de diğer zararlıların yokluğundan emin oluncaya kadar karantina devam edecek.

demlichay
25-03-2014, 21:30
Merhaba,

Bugüne kadar, yıllardır, herhangi bir hastalık ile karşılaşmadığım için hastalıklar konusu ile ilgilenmeye hiç ihtiyaç duymamıştım.

Sorunum :

1.Yetişkin ya da yavru menekşelerde özellikle yaprak saplarının gövdeye bitiştiği - o erişilmesi zor alanda - bir miktar, ve yaprak saplarının muhtelif yerlerinde ve az sayıda da yaprak üstlerinde küçükleri topluiğne başı kadar hatta daha küçük, büyükleri ise ortalama bir kırmızı mercimek büyüklüğünde beyaz noktalar / oluşumlar.

2. Köklendirmek üzere diktiğim yapraklarda, yaprak yüzeyinde ve giderek artan miktarda, yine aynı beyaz noktalar / oluşumlar.

Parmakla dokunulduğunda iplikimsi / sümükümsü bir yapıda uzuyorlar.

Menekşelerin durumu : Şu an yapraklarda sararma, ölme, zayıflama vb bir sorunları yok. Gayet sağlıklı görünüyorlar ve çiçeğe durdular, kimileri açtı.

Sorunu neden şu ana kadar teşhis edemedim? : Yakın zamana kadar menekşelerimde sadece torf kullanıyordum. Ve böyle bir sorunum da olmamıştı. Sitenizden ve başka sitelerden, spagnum torfu, perlit, vermikulit karışımının ideal olduğunu öğrendiğim için bu materyallerden satın aldım ve menekşelerimi peyderpey bu karışımdan oluşan toprağa dikmeye / aktarmaya başladım.

Bu beyaz oluşumlar menekşenin köküne doğru ve yaprakların gövdeye bitiştiği alanlarda olduğu için bunları perlit parçaları olarak değerlendirmiştim.

Sorunun kaynağı : Çok uzun zamandır dışardan menekşe almadım. Başka bitkiler aldım; ama onlar menekşeler ile aynı ortamda değil ve onlarda benzer bir sorun yok.

Bir istisna dışında... Bir Emel Hanım çiçeği almıştım. Aldığımda bir sorun yoktu. menekşelerin hemen yanında duruyordu. Onun da yaprak diplerinde aynı oluşumlar vardı. Dışarı çıkardım, yapabildiğimce temizledim. Şu an sorun yok gibi.

Bu nedenle, hastalığın dışarıdan gelmiş olma ihtimali zayıf geliyor bana.

Sömestr tatilinde 18 gün kadar evde değildim. Ev, dolayısıyla çiçekler havasız kaldı. Zaten sorunu da tatil dönüşü fark ettim aslında. Basiretim bağlandı, "Havasız kalmışlardır, geçer." dedim, büyütmedim. Evet hakikaten azaldı; ama geçmedi.

Neden şimdi peki? : "Arkadaşım, 2 aydır varmış, yazmak şimdi mi aklına geldi?" diyebilirsiniz, haklısınız. Azalıyor, havasızlıktan olmuş, deyip fazla önemsemedim. Azaldı da. (Köklendirmek için diktiğim yapraklar hariç.)

Ancak, 2 gün önce, Menekşecibaba'dan epeydir niyetlendiğim menekşelerden bazılarını almaya karar verince, "Ola ki bulaşıcı, tehlikeli bir şeydir; alacağım menekşelere yazık olmasın!" diye düşündüm. Ne de olsa şu an elimde olanlar pazarlardan alınma, adı sanı belli olmayan menekşeler; ama alacaklarım cins. Böylece üç dört saattir okuyarak biraz fikir sahibi olabildim sorunum konusunda.

Bana yardımcı olabilir misiniz? : (Farkındayım, fotoğraf olmadan konuşmak zor, ilk fırsatta çekmeye çalışıp yollayacağım.) Acaba sorunum unlu bit mi yoksa küllenme ya da başka bir şey mi?

Buradaki fotoğraflardan gördüğüm unlu bite benzer bir canlı bulamadım menekşelerimde; tabii gece gözüyle bu, yarın yine inceleyeceğim, beyaz olduğu için perlit parçalarından ayırt edememiş olabilirim. Yalnız bir tanesinde, diplerdeki bir çiçek tomurcuğu üzerinde hızla hareket edip kaybolan minik bir canlı gördüm; ama neydi, neye benziyordu ayırt edemedim.)

Yardımlarınız için şimdiden çok çok teşekkür ederim.

EK:

Unlu bitmiş, yaratıkları gördüm.

Ulaşılması güç dip noktalardakileri alkole batırılmış kürdan ile, yaprak sap ve üzerlerindekileri yine alkole batırılmış kulak pamuğu ile mümkün olduğunca temizledim. Acaba alkol yapraklara zarar verir mi?

Dün gece 1 lt su + 2 çorba kaşığı arap sabunu + 2 çorba kaşığı zeytin yağı + 3 diş sarmısak karışımı yaparak bir tane menekşeye denemek için püskürttüm. Bugün, şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok.

Ancak bu işle böyle başetmek, kökünü tamamen kurutmak sanki biraz imkansız gibi geliyor bana. Elle temizlemede mutlaka hastalığı yavaşlatabilir ama bir yumurta bile kalsa bunlar yine üreyecektir. Üstelik, işin kötü yanı, sadece Afrika menekşelerinde kalmıyor, başka çiçeklere de bulaşıyor.

Acaba bana, kesin ve kökten çözüm için hangi ilacı önerirsiniz?

maki01
26-03-2014, 15:00
Sevgili demlichay,

Uzun bir süredir unlu bit varsa mücadelesi gerçekten çok zor oluyor. http://www.agaclar.net/forum/genel-bitki-koruma/10740.htm başlığında önerilen kimyasal zehirlere başvurmak zorunda kalabiliyoruz.

demlichay
26-03-2014, 15:18
Ben de şimdi bu başlığı okudum, ilaç isimlerini not aldım. yarın ilaç satanlara soracağım.

Teşekkür ederim maki.

e.aydemir
26-03-2014, 17:10
sayın demlichay'ın yazdıklarının aynısı yaşıyorum sanırım. Bana 1 ay kadar önce hediye menekşeler gelmişti ama onlar hala ayrı yerde duruyor, yavrularla hiç temas etmediler. Şimdiye kadar unlu bit sorunu da yaşamadım. 2 tane yavru menekşede aynı anlattığınız gibi beyazlıklar gördüm ve ufalanmış perlit sandım. en sonunda dayanamayıp topraktan çıkardım. 1-2 dakika süreyle suda beklettim hem yaprak hem kök kısımlarını. Daha sonra da alkollü pamuk ile silip yeni topraklara aktardım.
478719
478720

Hala emin değilim ama burda yazan ilaçları temin edip önlem alsam iyi olacak.

Çağ
27-03-2014, 17:35
İyi akşamlar arkadaşlar,
Bizim menekşelerimizde bir problem oluştu. Yaprakları alacalı bir biçimde sararmaya başladı. Yeni yapraklar da çıkarıyor onlarda bir sorun görünmüyor ama diğer yaprakları sararıyor. Yaprakların üstüne ve altına baktım ama kıpırdayan bir şeyler göremedim. Sadece bir küçük sinek uçuştu.

Bu menekşeler dedem ve anneannemindi; güney cephe evlerinde bol güneş gören bir yerdelerdi. Yaklaşık 4-5 aydır annemin evindeler ve ev kuzey cephe nispeten daha az güneş alıyorlar. Üç saksı var ve ikisinde bariz bu sorun görünüyor. Üçüncüde de biraz başlamış ama onu ayırdık hemen diğerlerinin yanlarından. Önce dedemizi ve sonra anneannemizi kaybettik dolayısıyla bu menekşeler bize onlardan yadigâr ve bizim için manevi bir değer taşıdıkları için onları kaybetmek istemiyoruz. Resimlerini paylaşıyorum lütfen bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

demlichay
27-03-2014, 18:49
Hala emin değilim ama burda yazan ilaçları temin edip önlem alsam iyi olacak.

Sizin sorununuz da, benimkine çok benzer görünüyor. Resimlerde, o yaprak diplerinde görünen şeyler bende de var. Köklere bakmadım; ama orada da olduğu kesin. Mücadele etmekte fayda var. Kullanacağımız ilaçlar konusunda haberleşip sonuçlarını bildirmemiz, bizim ve aynı sorunu yaşayan ya da yaşayacak olan başkalarının faydasına olacaktır. Haberleşelim lütfen.

Selamlar.

e.aydemir
29-03-2014, 07:39
Haklısınız Sevgili demlichay. Forumda yazılanları hep okuyorum ama tam olarak ne yapmam gerektiği konusunda bir karar alamadım. Şu an büyük menekşelerimin hepsinin üzerinde çiçek var, 1-2 hafta daha bekleyip çiçekler solunca saksı değişimi yapmayı planlıyorum. Bahsedilen ilaçları o zaman uygulasam daha iyi olur düşünüyorum. Yavru menekşeler için karar veremedim daha, şu an sağlıklı görünüyorlar ve huzurlarını bozmak istemiyorum. Kısacası ne yapacağımı pek bilmiyorum. Gelişme oldukça burdan hem yazı hem fotograf paylaşırım. Çok ilerlemeden bu sorundan kurtuluruz umarım.

maki01
29-03-2014, 15:58
Resimlerini paylaşıyorum lütfen bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Yaşadığınız sorun hep aklımda , net bir yanıt bulamadığım için sadece yorum yapabiliyorum.

Yapraklardaki bu tür lekelenmeler iki nedenden kaynaklanabiliyor. Birincisi sulama düzensizliği ve uzun süre susuz kalma, diğeri ise ıslak yapraklara gelen direkt güneş ışığı.

Öncelikle sağlam yapraklardan çelik alarak , çoğaltmanızı öneririm. Bunun yanısıra aynı saksıda birden fazla kök olan menekşeyi ayırıp, ayrı saksılara alırsanız bitki daha sağlıklı gelişecektir. Aydınlık ama direkt ışık almayacak bir bölgeye yerleştirin lütfen.

e.aydemir
02-04-2014, 12:06
Sizin sorununuz da, benimkine çok benzer görünüyor. Resimlerde, o yaprak diplerinde görünen şeyler bende de var. Köklere bakmadım; ama orada da olduğu kesin. Mücadele etmekte fayda var. Kullanacağımız ilaçlar konusunda haberleşip sonuçlarını bildirmemiz, bizim ve aynı sorunu yaşayan ya da yaşayacak olan başkalarının faydasına olacaktır. Haberleşelim lütfen.

Selamlar.

Sevgili demlichay,
büyüklerin çiçekleri solmak üzere 1 hafta daha bekleyip harekete geçmeye karar verdim. Hergün gözlemliyorum, unlu bite benzer bir oluşum göremedim ama tedbiri elden bırakmayacağım. Çiçekler kuruduktan sonra çiçek saplarını ve fazla yaprakları ayıklayıp arap sabunu+ sıvıyağ +sarımsak karışımını hem yapraklara hem de yaprakların kökle birleştiği bölgelere uygulamayı planlıyorum. Toprak değişimini de aynı yapacağım. küçük yavrulara da bu karışımı uygulamayı planlıyorum ama topraklarını değiştirmeyeceğim zaten hassaslar...
Aklıma takılan şöyle bir durum var, yaprakları ayıklarken biliyorsunuz gövdede kesik taze oluyor. Yani o bölge henüz kurumadığı için, sabun karışımı o bölgeye zarar verir mi acaba?
Her durumda zor bir iş olacak sanırım, saksı değişimini sabah erken saatte yapmak daha doğru ama bu sefer de ıslak yapraklara güneş ışığının zarar verme riski var. gelişmeleri paylaşırım.

Çağ
03-04-2014, 09:53
Teşekkür ederim Maki. Topraklarını değiştirdik; çok sararan yapraklarını da kestik. İki kökü de ayırdık ve iki de çelik aldık. Yaklaşık dört aydır hiç sorunları yoktu ama son bir ayda böyle oldular. Direkt güneş ışığı almıyorlar ve sulamaya da dikkat edeceğiz. Zamanla iyileşmelerini umuyorum.
Sulamayı tabaktan yapıyoruz. Sizler nasıl yapıyorsunuz? Alttaki tabaktan mı üstten mi?

maki01
03-04-2014, 13:28
Alttan ya da üstten sulama yapabilirsiniz sevgili Çağ. Her iki yöntemde de sulamadan yaklaşık yarım saat sonra alt tabakta kalan suyu dökmeniz gerekiyor. Fazla su kök çürümesine zemin hazırlıyor.

maki01
03-04-2014, 16:13
Cyclamen mite yani siklamen akarı 2 senedir yaşamamama rağmen her baharda korkulu rüyam oluyor. Mart'ın ilk günlerinde de bir menekşemin göbekteki yapraklarındaki grileşme ve bozulma nedeniyle "acaba" mı endişesi yaşattı. Biraz da panikle hemen göbekteki yaprakları kopardım, yanlıştı :) Önce ne olduğunu kavrayıp, mikroskopla inceleyip daha sonra mite varsa ilaçlama yapmalıydım ama diyorum ya panikledim. Bu durumu menekşesinden kuşkulandığım bir üyeyle de paylaştım, emin olmak için 15 güne ihtiyacım olduğunu söyledim.

Mite çok ciddi bir problem, emin olmadan iddia edemezsin. Hele de bu menekşenin kaynağı satış yapan , dürüst, inandığınız, güvendiğiniz bir arkadaşınızsa...

480461

Göbekteki yaprakları koparıp attığım için inceleyebileceğim büyüklükte yaprağı 10 gün bekledim.

USB mikroskopla 50 kat büyütülmüş çekimleri. Mite'dan eser yok :)

480462

480463

480464

Yaprakların bozulması ile ilgili diğer düşüncem ise gübreli su ile üstten sulama yaparken merkezdeki yapraklara da yanlışlıkla dökerek yanmasına neden olmuş olmamdı ki öyle olmuş :)

Ve bugün verdiği taze sağlıklı yapraklarıyla beni korkutan menekşem sorunsuz gelişmeye devam ediyor. Gübreli suya dikkat arkadaşlar, benim gibi gereksiz endişelere kapılabilirsiniz :)

480460

e.aydemir
09-04-2014, 10:50

Selamlar.

Sevgili demlichay,
Ben arap sabunu+zeytinyağı+ sarımsak karışımını tüm menekşelerime uyguladım. Birçok defa güvenilir olduğu yazılmasına rağmen, sabunun yapraklara zarar vermesinden korkuyordum. Işıktan zarar gelmesin diye gece karışımı püskürttüm. Zarar vermek bir yana yapraklar iyice kendine geldi, parladı. Şu an herhangi bir hastalık vs görmüyorum. 2 hafta sonra tekrar bu karışımı uygulayacağım ne olur ne olmaz. Toprak değişimi de 2-3 hafta kadar erteledim. Siz de çözüm bulmuşsunuzdur umarım.

Nevzer
13-04-2014, 19:43
Resimden ne kadar anlaşılıyor bilmiyorum. Menekşelerımde gri toza benzeyen yuvarlak lekeler oluştu. Hastalık ve zararlılar kısmında okudum kadarıyla kuşini küf e benziyor. Birkaç ilaç tavsiye etmişsiniz ama yaşadığım yerde zirai ilaç satan bir yer yok.
Bu hastalıktan beni kurtarabilecek başka bir çözüm varmı acaba? Güzelim çiçeklerim gözümün önünde gidiyo. Lütfen yardım edin.

Odayı hergün havalandırıyorum ve sulamayıda toprağı kuru ise yapıyorum.

katmer
14-04-2014, 08:38
Sayın Nevzer, çiçeğin merkezine doğru siyah bir nokta gördüm. Yanılmıyorsam sorun trips. Trips bir tür zararlıdır ve çiçeğin stigma çevresinde yerleşirler. Bütün çiçekleri koparın. Menekşenizi 40° ye yakın sıcak suyla iyice duşlayın. 1 lt. ye 2 şurup kaşığı bulaşık deterjanı koyup spreyleyin. Yeni açacak çiçekleri de kontrol edin. Bu işlemi tekrarlamanız gerekebilir.

Nevzer
14-04-2014, 11:16
Sayın Nevzer, çiçeğin merkezine doğru siyah bir nokta gördüm. Yanılmıyorsam sorun trips. Trips bir tür zararlıdır ve çiçeğin stigma çevresinde yerleşirler. Bütün çiçekleri koparın. Menekşenizi 40° ye yakın sıcak suyla iyice duşlayın. 1 lt. ye 2 şurup kaşığı bulaşık deterjanı koyup spreyleyin. Yeni açacak çiçekleri de kontrol edin. Bu işlemi tekrarlamanız gerekebilir.

Evet gercekten haklısın. Dikkatli baktım ve çiçek göbeğinde hareket eden küçük şeyler varmiş. Söylediğiniz işlemleri uygulayacağım. Fakat yedi menekşem çiçekli onbeş taneside sadece yaprak tomurcuk büyütüyorlar. Hepsi bir arada duruyodu. Hepsine birden uygulamalayım değilmi. Hepsini kopartayım mı?:(:(:(

katmer
14-04-2014, 11:59
Aynı durum birçok menekşenin arasında duran bir tek saksıda olmuştu. Şu an sorunlu olan bitkiyi temizleyin. Duşlama ve spreyleme işlemini hepsine yapabilirsiniz, sorun olmaz. Yine de bir süre hepsini kontrol altında tutmanızı tavsiye ederim.

Nevzer
14-04-2014, 12:52
Aynı durum birçok menekşenin arasında duran bir tek saksıda olmuştu. Şu an sorunlu olan bitkiyi temizleyin. Duşlama ve spreyleme işlemini hepsine yapabilirsiniz, sorun olmaz. Yine de bir süre hepsini kontrol altında tutmanızı tavsiye ederim.

Hasta olanin ciceklerini kopardim. Yikamayi ve spreylemeyi yaptim. Diger ciceksiz olanlarada uyguladim. Son bir sey daha :p trips gozukmeyen, fakat cicekli olan diger menekseleriminde ciceklerini koparmam gerekirmi? Ya da koparmadan dediklerinizi yapsam olurmu?
Yardimlariniz icin cok cok tesekkur ederim.

katmer
14-04-2014, 13:18
Eğer çiçekte yoksa koparmanız gerekmez. Ben ara ara bulundukları alanı aeresol sinek ilacı ile ilaçlamıştım. Hatta canım sıkılıp direkt üzerine sıktığım da olmuştur. Eğer tekrarlara deneyebilirsiniz.

ngr33
16-04-2014, 09:26
oturup hüngür hüngür ağlamak istiyorum :(
menekşelerimi fitilli sulama ile suluyorum sulama kabında minik minik iğne ucu kadar boyle kurtcuk gibi sinek gibi birseyler gördüm hızlı hızlı hareket ediyolardı su yüzeyinde..
hemen kapları boşalttım camasir suyuyla yikadim bol suyla duruladım tekrar gözlemleyeceğim umarim bir daha gormem onlari..
aylardir gözüm gibi bakiyorum tam herşey yolunda hepsinde tomurcuk var su basima gelene bak:(

Emine
25-04-2014, 12:54
Hiç başıma gelmemişti. Görünce çok şaşırdım. Hemen kopardım çiçekleri. Sanırım fazla nem ile sıcak sonucu oldu yanılmıyorsam.

Emine
25-04-2014, 13:45
Bu menekşemin keyfi kaçtı ama neden bilmiyorum. Yaprakları yumuşadı. Neden olmuş olabilir acaba?
2 hafta önce, normal arıtılmış su ile sulamadan, bekletilmiş su ile elma sirkesi karışımı ile sulamaya geçtim. Acaba o yüzden mi? Tomurcukları da var. Yerini de değiştirmedim.

katmer
25-04-2014, 14:42
Hiç başıma gelmemişti. Görünce çok şaşırdım. Hemen kopardım çiçekleri. Sanırım fazla nem ile sıcak sonucu oldu yanılmıyorsam.

Sayın Emine, menekşenizde trips var. Yukarıdaki mesajda bilgilendirme yapılmıştı. Siz de aynı taktiği uygulayabilirsiniz.

Emine
25-04-2014, 15:46
Bu menekşemin keyfi kaçtı ama neden bilmiyorum. Yaprakları yumuşadı. Neden olmuş olabilir acaba?
2 hafta önce, normal arıtılmış su ile sulamadan, bekletilmiş su ile elma sirkesi karışımı ile sulamaya geçtim. Acaba o yüzden mi? Tomurcukları da var. Yerini de değiştirmedim.

Az önce köklerine baktım çürüme yok.
Menekşem çok küçük daha(ya da bana mı öyle geliyor?). Dış yaprakları yaşlı olmayacak kadar küçük. Yine de şimdi kopardım onları. Doğru mu yaptım acaba? Dış yaprakları neden yumuşamış olabilir ki?

maki01
26-04-2014, 00:57
Sevgili Emine,

Sorun yaşadığınız menekşeyi çelikten ürettiyseniz en dış sıradaki yaprakların ömrü çok kısa olur. Yavru menekşelerdeki en dış sıradaki yaprağın yumuşumasını , çürümesini beklemeden koparmanızı öneririm, menekşeniz daha sağlıklı ve hızlı gelişecektir.

Emine
27-04-2014, 20:31
Yine bir sorunla karşılaştım. 5 yıldır menekşe yetiştiriyorum, şimdiye kadar hiç hastalık görmemiştim.
Bu sefer de, sanırım küf var yapraklarında. Fotoğraf çekecektim ama, daha çok küçük olduğu için fotoğrafta görünmez. Bir gün birinde, diğer gün birinde derken, 4 günde 4 menekşeme sıçradı. İlk hasta olanın yapraklarını koparmıştım. Diğerlerini koparmadım daha. Hepsi de yan yana duruyordu. Şimdilik lekeler çok küçük. Yapmam gerekenleri önceki mesajlarda okudum. Sadece yaprakları koparmalı mıyım karar veremedim.
Bir de, mutfakta camın önünde duruyorlar. Acaba mutfakta fazla olan nem bazen camlarda buhar yapıyor ya, bu durum hastalığa sebep olmuş olabilir mi?

Emine
27-04-2014, 20:34
Sevgili Emine,

Sorun yaşadığınız menekşeyi çelikten ürettiyseniz en dış sıradaki yaprakların ömürlü çok kısa olur. Yavru menekşelerdeki en dış sıradaki yaprağın yumuşumasını , çürümesini beklemeden koparmanızı öneririm, menekşeniz daha sağlıklı ve hızlı gelişecektir.

Sevgili maki01; menekşelerimin çoğunu çelikten ürettim. Diğerlerinde böyle bir sorun olmamıştı hiç. Bahsettiğiniz durum, menekşenin cinsine göre mi değişiyor acaba?

maki01
28-04-2014, 02:15
Benim sık yaşadığım bir durumdu bu sevgili Emine ta ki uluslararası tanınmış bir yetiştiricinin sayfasındaki uyarıyı okuyuncaya kadar. Onun önerdiği gibi ilk çıkan yaprakları yavru biraz büyüyünce koparıyorum.

Hastalıklı menekşenize gelince tek başına nem küf hastalığına neden olmaz. Hasta yaprakları koparıp, ortamdan uzaklaştırmalısınız. Küf mantari bir hastalıktır hızla yayılır. Bol havadar bir ortam sağlayıp sulandırılabilir kükürt uygulayabilirsin.

Emine
28-04-2014, 12:28
Kükürtü nasıl uygulamam gerek? Püskürterek mi?

sardunyadervis
28-04-2014, 14:32
Wp kukurt genelde sulandırılıp fısfıs la sıkılıyor

maki01
28-04-2014, 18:03
Kükürtün sulandırılabilir olmasına dikkat ederek direkt yapraklara biraz da toprağa sıkabilirsin sevgili Emine. Bunun yanı sıra küçük bir tabak içine sulandırmadan da koyarak menekşelerin yanına konulması da öneriliyor.

4-5 sene önce aynı sorunu ben de yaşamıştım. Yaprağa, toprağa uygulayıp minik kaplarda aralarına da yerleştirip 1 ay kadar öylece bırakmıştım. Çok etkili oldu.

Kükürt toprağa uygulandığında toprak pH'ını da düşürüyor, menekşenin sevdiği asidik ortamı sağlıyor :)

sardunyadervis
28-04-2014, 21:24
Kukurt faydalı bir olay demek ki
Birde kırmızı örümcegede iyi geldigi yazıyordu
Hemde organik insan saglıgına zararlı degil organik tarımda da kullanılıyor

sardunyadervis
29-04-2014, 18:28
Uses Of Cinnamon In Gardens (http://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/info/using-cinnamon-on-plants.htm) bu linkte tarçın anlatılıyor köklendirme yardımcısı olarak ve fungusit olarak ve zararlıları uzak tutmak için

eceyıldız
04-05-2014, 16:55
Sevgili demlichay,
Ben arap sabunu+zeytinyağı+ sarımsak karışımını tüm menekşelerime uyguladım. Birçok defa güvenilir olduğu yazılmasına rağmen, sabunun yapraklara zarar vermesinden korkuyordum. Işıktan zarar gelmesin diye gece karışımı püskürttüm. Zarar vermek bir yana yapraklar iyice kendine geldi, parladı. Şu an herhangi bir hastalık vs görmüyorum. 2 hafta sonra tekrar bu karışımı uygulayacağım ne olur ne olmaz. Toprak değişimi de 2-3 hafta kadar erteledim. Siz de çözüm bulmuşsunuzdur umarım.

Ben arap sabunu+zeytinyağı+sarmısak karışımına bir çorba kaşığı karbonat ve 2-3 çorba kaşığı da sirke ekleyerek hem yapışkanlı bite hemde unlu bite uyguluyorum ve iyi sonuç alıyorum ama afrika menekşelerimde hiç denemedim. Bir menekşemde belirli aralıklarla bu unlu bit olur kürdanla bunları temizler bırakırım kaybolur giderler ama bir kaç ay sonra tekrar olur. Ama hep aynı menekşede olur. Gerçi uzun zamandır olmuyor çok şükür. Ama bu karışım menekşelere zarar vermiyorsa bundan sonra olursa menekşelere uygularım.

ayse7478
05-05-2014, 10:35
merhabalar. benim 2 menekşemde yapraklarında çok sertleşme var. biri katmerl beyaz ve yaprakları kıvrık kıvrık olanlardan. onun birde yeni çıkan yaprakları eğri büğrü ve büyüyemiyor gibi marullaşma mı deniyor öyle. çok sert yaprakları da fazla besinden olabilir mi? ayda bir çiçekli bitkiler için olan besinden veriyorum ve yumurta kaynattığım suyu döküyorum ara ara. onlardan kaynaklanabilir mi? güneşten desem diğerleri çok iyi sadece onda bu durum var. hem burda daha güneş yüzünü çok gösermiyor da zaten. cevaplarsanız çok mutlu olucam çok sağolun.

maki01
05-05-2014, 13:48
Göbekteki yapraklardaki şekil bozukluğu ve sertleşme genellikle 3 nedenden kaynaklanıyor sevgili ayse7478

1. Aşırı gübre
2. Aşırı ışık
3. Mite

Sizin durumunuzda fazla gübre neden olmuş olabilir. Fotoğraf eklerseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz.

ayse7478
05-05-2014, 13:54
Göbekteki yapraklardaki şekil bozukluğu ve sertleşme genellikle 3 nedenden kaynaklanıyor sevgili ayse7478

1. Aşırı gübre
2. Aşırı ışık
3. Mite

Sizin durumunuzda fazla gübre neden olmuş olabilir. Fotoğraf eklerseniz daha sağlıklı yorum yapabiliriz.

tamam akşam eve gidince fotoğraf eklemeye çalışacağım. sağolun sanırım dediğiniz gibi gübreden oldu. çiçeği de var çiçekleri de sağlıklı ama bakalım hayırlısı. belki mevsimseldir diyorum ama dokunsam kırılıyor çevirmeye çalışsam aşırı sert :(

maki01
05-05-2014, 14:08
Kalsiyum eksikliği de benzer durumu yaratabiliyor sevgili ayse7478. Mite dışındaki tüm sorunları kısa sürede çözmek mümkün , üzülmeyin :)

ayse7478
05-05-2014, 15:08
Kalsiyum eksikliği de benzer durumu yaratabiliyor sevgili ayse7478. Mite dışındaki tüm sorunları kısa sürede çözmek mümkün , üzülmeyin :)

kalsiyum eksikliği değildir heralde çünkü yumurta suyuyla suluyorum. olsa olsa kalsiyum fazla gelmiş olabilir mi onu da bilemedim ki? ama akşam bir foto koymaya çalışayım da inşallah daha iyi anlarsınız inşallah dertlerine deva olursunuz çok mutlu olurum inanın.

ayse7478
05-05-2014, 15:44
yuklendi mi acaba

ayse7478
05-05-2014, 15:51
ilk meneksem sıkıntılı olan. yaprakları cok sert ve yeniler cok biçimsiz.ikincinin de yaprakları sert.özellikle alt yapraklar. ucuncusu ise yeni aldım ve bugün baktım sertleşmeye başladı. umarım ciddi biseyleri yoktur.

e.aydemir
05-05-2014, 19:30
Ben arap sabunu+zeytinyağı+sarmısak karışımına bir çorba kaşığı karbonat ve 2-3 çorba kaşığı da sirke ekleyerek hem yapışkanlı bite hemde unlu bite uyguluyorum ve iyi sonuç alıyorum ama afrika menekşelerimde hiç denemedim. Bir menekşemde belirli aralıklarla bu unlu bit olur kürdanla bunları temizler bırakırım kaybolur giderler ama bir kaç ay sonra tekrar olur. Ama hep aynı menekşede olur. Gerçi uzun zamandır olmuyor çok şükür. Ama bu karışım menekşelere zarar vermiyorsa bundan sonra olursa menekşelere uygularım.
sevgili eceyıldız, sirke ve karbonat yapraklara zarar verir mi vermez mi bilmiyorum yanlış bir tavsiye vermiş olmayayım:) Güneş ışığı zarar vermesin diye, gece yaptım uygulmayı, yapraklar çok sevdi ama çiçekler hiç sevmedi tabi ki, hemen karardılar, kopardım hepsini. Çiçekleri koruyarak fıs fıs yaptım güya ama yine de sıçramıştı üzerlerine. Yapacak olanlara da ufak bir hatırlatma olsun.

eceyıldız
06-05-2014, 07:42
Teşekkür ederim Sayın A.Aydemir, inşallah hiçbirimizin başına gelmezde isterse ev yapımı olsun hiçbir ilaç kullanmak zorunda kalmayız...

ayse7478
06-05-2014, 07:56
benim miniklerime bir yorum yok mu ne bu çocukların derdi sizce???

maki01
06-05-2014, 12:42
Mesajınızı yeni gördüm sevgili ayse7478. Görünürde mite gibi bir problem yok ancak emin değilim. Şimdilik gübre vermeyi en az 1-2 ay süreyle kesip mümkünse toprak değişimi de yaparak beklemenizi öneririm. Bu sürede yaprak renklerinde de bir değişim grileşme, kahverengileşme başlarsa aklınıza mite gelmeli.