PDA

View Full Version : Gül Yetiştirme




Sayfalar : [1] 2 3 4

backyard
22-02-2006, 15:42
bizim bahçıvan gülleri budadı
ben de yanına gidip budadıklarını bir torbaya koyabilir mi diye rica ettim
onların yabani gül olduğunu ve gül açması için aşılama yapmam gerektiğini söyledi
ama tutacağını da ekledi
kuma dibine kadar gömecekmişim (bildiğimiz kum)
sonra altından kontrol edecekmişim, kök şişmeye başladığında ekecekmişim
böyle bir bilgi var elimde
bakalım nereden bulacam kumu




mstfylcn
24-02-2006, 23:52
budadığım güllerden birinin filizi ile ben de deneyeceğim..
gül bonsai..

mstfylcn
24-02-2006, 23:56
gülll bonsaii :)

mstfylcn
25-02-2006, 03:44
üstünde böcekler olduğunu yeni gördüm..
ne yapmalıyım..
örümcek gibi yavaş hareket eden şeyler..
diğerlerine bulaşmasın diye dışarda tutmayı düşünüyorum..

mstfylcn
25-02-2006, 03:45
gülün üzerinde yumurtaları var mıdır acaba..

mstfylcn
25-02-2006, 03:56
.. .. böööcük..

Baki Berk Kayalar
25-02-2006, 04:06
Bu dostumuz pek tekin gelmedi. Gülün üzerini ayrıntısıyla büyüteç yardımıyla kontrol etmende yarar var.

Humeyra
01-03-2006, 14:47
Bonsaiden anlamam ama gülleri iyi tanırım. Cemboa'nın dediği gibi çelikleri önce köklendirmeniz gerekiyor. Çelikler sonbaharda yarı gölge bir yere dikilir. Bu işlem mutlaka dışarıda veya ısıtılmayan aydınlık ve havadar bir mekanda yapılmalı.. Bahar ve yaz aylarında düzenli sulanan çelikler sonbahar geldiğinde yani tam bir yıl sonra hayattaysa tuttu demektir. Ondan sonra fidanları nasıl isterseniz öyle değerlendirirsiniz. Ayrıca gül çelikleri kurşu kalem kalınlığında ve o yılın yarı olgun dallarından olur. Fazla ağaçlaşmış dallar tutmaz

Güldeki böcekler de çok sevimli:)) Gül bitleri bunlar. Kesin dalların üzerinde yazdan kalma yumurtalar vardı. Sıcağı görünce meydana çıktılar. Sabunlu veya tütün bekletilmiş su püskürtün, öleceklerdir.

Yalnız gülden bonsai işine pek aklım ermedi. Örnekleri varsa görmek isterdim.

mstfylcn
09-04-2006, 16:36
tohumdan gül..
;)

mstfylcn
09-04-2006, 16:37
.. . .. . .. . .. .. .. .

mstfylcn
09-04-2006, 16:37
.. . . . . . . ... . ..

c.özdemir
11-04-2006, 18:38
Harika olmuşlar.Kutlarım.

Şule
14-04-2006, 00:55
Vallahi iyi ki şu tohumdan gülün fotoğraflarını koymuşsunuz. Benim gül dikili saksının dibinde de bir şey çıkmıştı. Yaprakları ve gövdesi değişik gelmişti. Demek ki tohumdan yetişen gül böyle oluyormuş. Tohum falan ekmiş değilim ama kendiliğinden dökülmüş herhalde. Gerçi ben değişik bir ağaç çıkıyor diye seviniyordum ama neyse...

Mine Pakkaner
03-07-2006, 15:03
GÜL YETİŞTİRİCİLİĞİ
A- Gerekli Faktörler

A.1- Toprak İstekleri: Güller oldukça taze, killi-tınlı ve organik maddece zengin toprakları tercih ederler. Bu topraklar, nemli olduklarında ayağa yapışan, fakat oldukça çabuk kuruyan, fazla kuru ve nemli olmadıkları zamanlarda kolaylıkla işlenebilen topraklardır. Fakat genel olarak güller, hemen hemen tüm bahçe topraklarında yetişebilirler. Ancak, sadece killi, kumlu **** çok kalkerli gibi ekstrem şartlara sahip topraklarda yetişemezler.
Toprak analiz sonuçlarına göre gülün istekleri şöyledir.
pH...................6-6,5
Tuz .................% 0,2-0,3
N ....................20-30 mg/100 gr. kuru toprak
P2O5 ..............50-80 mg/100 gr. kuru toprak
K2O ................80-150 mg/100gr. kuru toprak
MgO ...............15-25 mg/100 gr. kuru toprak
Mn ..................150-200 ppm 100gr.kuru toprak

A.2- Toprak Hazırlığı ve Gübreleme : Güllerin kolay ve çabuk köklenebilmeleri, gelişip süratle büyüyebilmeleri için toprağın çok iyi hazırlanması gerekir. Hiç üretim yapılmamış, yeni topraklar söz konusu olduğunda derin işleme yapılması gereklidir. Kumun hakim olduğu hafif topraklarda, ağır gübreler (Kompoze güb-reler, tercihen sığır gübresi ) en iyi sonucu verir. Ağır topraklarda (kilin hakim olduğu) samanla karışık at gübresi uygundur. Killi-Kalkerli topraklarda, herdemyeşil bitki artıkları, turba ve hayvan artıklarından yararlana-biliriz. Toprak şartlarına göre 200 ppm nitrojen ve 150 ppm potasyum içeren likit gübreler, gerek duyulduğunda demir ve magnezyum ilavesiyle kullanılabilir.

A.3- Işık : Güller havadar güneşli yerlerden hoşlanırlar. Açıkta, sera dışında yapılan yetiştiricilikte, güneyde duvar diplerinde bulunan yataklar güller için hiç uygun değildir; çünkü aşırı sıcak ve yakıcı olur. Eğer gülleri bu gibi yerlerde yetiştirme zorunluluğu varsa,kuvvetli güneş ışınlarından en çok etkilenen kırmızı renkte var-yeteler seçilmelidir. Tırmanıcı, yayılıcı güller bu koşullar için idealdir. Bunun dışında beyaz ve pembe renkli varyeteler seçilebilir.
Işık, seralarda yetiştirilen bitkilerin gelişmesini en çok etkileyen faktörlerden biridir. Işık intensitesi yazın en fazla olduğundan yazın gül kesimi daha fazla olur. Gün uzunluğunun güllerin büyüme ve çiçeklenmeleri üzerinde bir etkisi yoktur. Yapılan araştırmalarda yüksek intensiteli ( 100 W ) floresan lambalarla yapılan ek ışıklandırmanın gül üretimini % 50-200 arasında artırdığı görülmüştür. Özellikle kısa saplı çeşitlerde ürün artışı yüksek olmaktadır ( Uzun, 1985 ).

A.4- Sıcaklık : Bir çok gül çeşidi için 16 C gece sıcaklığı uygundur. Güneşli günlerde seradaki sıcaklık bundan 5-7 C yüksek olabilir. Daha yüksek sıcaklıklarda güllerde gelişme süresi kısalmakta, verim artmakta, ancak kalite düşmektedir (Çiçek sapı küçülür, sap kısalır ). Yeni dikilmiş güllerde başlangıçta sıcaklık kontrolü çok önemlidir. Güllerde kritik dönem olarak bilinen, tomurcuğun bezelye büyüklüğünü alıncaya kadar geçmesi gerekli sürede, sıcaklık 21 C civarında tutulmalı, bundan sonra 16 C ye düşürülmelidir. Bu şekilde daha kısa sürede çiçek elde edilir ( Larson,1980 ).

A.5- Nem : Sera içi sıcaklığa bağlı olarak oransal nem, güllerin gelişmesi için uygun düzeyde tutulmadır. Örneğin 24 C de % 60 bağıl nem uygundur. Fazla nem, sera içi hastalıklarını artırdığı gibi, nem noksanlığı da gelişmeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Bitkide su kaybı artar, gelişme durur ve sürgünler kısalır.
Geceleri sera içi neminin düşük olması ( % 40-60 )istenir. Bunu sağlamak için ısıtma veya iyi havalandırma sistemi gerekir. Elverişli nem koşullarında saplar daha uzun, çiçek ve yapraklar daha büyük olmakta, dolayısıyla kalite artmaktadır. Sık sık yapılan yağmurlama sulama (sisteme) külleme ve kara leke hastalığının yayılmasında etkili olacağından sakıncalıdır.

A.6- Karbondioksit (CO2) : Sera güllerinde fotosentez için su ile birlikte kullanılan önemli bir maddedir. Fotosentez sonucu bitkide büyüme ve gelişme artar. Havadaki normal CO2 gazı yaklaşık 300 ppm dir. Sera- larda CO2 miktarı arttırılırsa fotosentez de artacağından güllerin sapı uzar. Goncalar daha iri olur, dolayısıyla kalite artar. Seralarda CO2 ihtiyacı havalandırmanın yanı sıra, sera içinde alkol, propan yakılması ile de sağlanabilir.

A.7- Havalandırma : Seraların sıcaklığına ve nem oranına bağlı olarak gerektiğinde havalandırma yapılmalıdır. Havalandırma, sera sıcaklığı 21 C nin üzerine çıktığı zaman yapılmalıdır. Havalandırma ile sera sıcaklığı ve sera nemi kontrol altına alınır. Ayrıca bitkiler için gerekli olan CO2 ve O2 de sağlanmış olur.

A.8- Sulama : Güllerde dikimden itibaren yeterli sulamaya özen gösterilmelidir. Sulama zamanı ve miktarı çevre koşullarına, toprak yapısına, bitkinin gelişme durumuna bağlı olmakla birlikte, sürgün verme döneminde ve yaz aylarında gül, daha fazla suya ihtiyaç duyar. Budama sonrası, çiçek kesim dönemi ve kış aylarındaki su ihtiyacı ise daha azdır.
Bir dekar seranın yıllık su ihtiyacı 2000-2500 ton arasında hesaplanabilir.

B. Güllerin Dikimi ve Budanması

B.1- Dikim :

Güllerin dikiminde en uygun periyodik Kasım ve Mart ayları arasındadır. Fakat gerçekte 15 Ekimden itibaren Nisan sonuna kadar dikilebilirler. Kışın dikim, toprak şartlarının elverişsizliği nedeniyle uygun değildir. Dikim, geç Nisanda yapılmışsa özellikle sulamaya büyük özen göstermek gerekir. Söz edilen dikim zamanları çıplak köklü güller için geçerlidir. Şimdi yetiştiriciler, her mevsim hatta yazın bile dikilebilme olanağı olan olan tüplü güller yetiştirmektedir.
Gerek bahçecilikte, gerekse seralarda kesme çiçek olarak yetiştirilen güllerin dikimi çok önemlidir. Dikim için, yukarıda anlatıldığı şekilde hazırlanan toprak sahada derinliği 60 cm, çapı 40 cm olan çukurlar açılır. Çukur dibine, üstten alınan toprak gübreyle karıştırıldıktan sonra konur. Bundan sonra sıra, güllerin dikime hazır hale getirilmesine gelir. Buna pratikte “kök tuvaleti “ (dikim budaması) denir. Amacı, sökümde zedelenen, kuruyan kök uçlarını budamaktır. Ölü kök uçları kahve rengi olup, bahçe makasıyla kesilerek sarı veya beyaz sarı rengin ortaya çıkması sağlanır. Toprak içinde, köklerin kesilen kısımlarının etrafında oluşan yara dokusunun çevresin- den çıkan çok sayıda kökçükler gülün toprağa sıkıca tutulmasını sağlarlar. Bu tutunma,eğer gülün kökleri dikim-den önce killi toprak, taze gübre ve sudan yapılmış bulamaca batırılırsa daha da kolaylaşır. Köklerde yapılan bu budamaya paralel olarak dal uçları da budanmalıdır. Bu yöntem, bütün geç dikimler için özellikle önerilir. Dikim budaması yapılan güller, önceden açılmış olan çukurlara, kökler kıvrılmayacak, doğal durumunu koruyacak ve aşı noktası hafif olarak toprak içinde kalacak şekilde yerleştirilirler.
Fazla uzun kökler de budama sırasında uçlarından kesilerek kısaltılabilirler. Gübreyle karıştırılarak yavaş yavaş köklerin arasına konulur ve çukur tamamen doldurulduktan sonra etrafına sulama çanağı yapılarak bolca sulanır.

B.2- Güllerde Budama :

Güllerde Budamanın dört ana nedeni vardır.
1- Gençleştirme
2- Verimi Arttırma
3- Kaliteyi Arttırma
4- Form Verme
Güller her yıl ne kadar iyi bakılırsa bakılsın, zamanla karşılaştığı, dalların kısalıp gelişmediği, kurumuş bir hal aldığı görülür. Bu durumda, güllerin keskin aletle aşı noktasının üstünden kesilmesi hem gençleştirmeye hem de verimli ve kaliteli çiçek elde edilmesine yardımcı olur. Gençleştirmenin söz konusu olmadığı, verimin de iyi olduğu güllerde yapılan budama form içindir. İyi bir form için “V” şeklindeki budama gerekir. Güllerde budama zamanı kış sonu veya ilkbahar başıdır.

Gül fidanlarında budama üç şekilde yapılır.

1-) Uzun Budama (yumuşak budama ) : Dalların dipten itibaren 510 göz bırakılacak şekilde kesilmesiyle gerçekleşir. Bu tip budama çok kuvvetli, sağlıklı gelişen güllerde, melez çay güllerinde, sarılıcı güllerde uygulanır.

2-) Kısa Budama (Sert Budama ) : Dallar dipten itibaren 2-4 göz üzerinden budanır. Bu tip budama genç sürgünlerin kuvvetli ve dayanıklı olmasını, çiçek dallarının da daha uzun ve kuvvetli olmasını sağlar. Zayıf, güçsüz, verimli olmayan güllerin çoğu bu şekilde budanır.

3-) Karışık Budama : Gül fidanlarındaki dalların kuvvet, kalınlık, uzunluk, yaş, verim gibi faktörler gözönünde bulundurulmak suretiyle yerini göre uzun, yerine göre kısa budanmasıdır.

Cinsleri ne olursa olsun pratikte gülleri şu şekilde budanmalıdır.
1. yıl 2 göz üzerinden
2. yıl 3-4 göz üzerinden
3. yıl 5-6 göz üzerinden
4. yıl 2-3 göz üzerinden

Bu şekilde yapılan budamayla güllerin hem şekillerini korumuş olur, hem de ömürlerini uzatmış oluruz. Budanan fidanlar derhal sulanmalı, sulamayla birlikte sulandırılmış gübre verilmelidir. Budamanın sabah veya akşam üstü serinliğinde sonbahar-ilkbahar arasında yapılması uygundur.

B.3- Güllerde Uç Alma Teknikleri
Koltuk Filizleri ve Tomurcuk Alma :

Güller genel olarak, dipten itibaren 1 veya 2 kalın dal ve çok sayıda ince dal meydana getirirler. Kaliteli gül yetiştiriciliğinde, bitkilerin dipten itibaren birkaç kalın dal meydana getirmesi istenir, bu da “ uç alma tekniği “ ile sağlanabilir. Yeni dikilen güller, gelişmeye başladıktan sonra sürgün gelişimi dikkatle gözlenmeli, sürgünler 2.5-3.0 cm olunca ikinci veya üçüncü beş yaprakçıklı yaprağın hemen üzerinden sürgün ucu kopartılmak suretiyle “ Erken Uç Alma “ tekniği uygulanmalıdır.

Bu yöntemle, meydana gelen sürgünlerin daha kalın çaplı olması, bitki üzerinde küçük çaplı sürgün kalmaması ve sürgünler üzerindeki yaprakların da en büyük ölçülerine kadar gelişmesi sağlanmış olur.

Doğal olarak gelişen kuvvetli, orta kalınlıktaki gül sürgünleri çiçek tomurcukları görülene dek gelişmelerine izin verilir, daha sonra üstteki ilk beş yaprakçıklı yaprağın altından kesilirler. Bu şekilde “Yumuşak Uç Alma” tekniği uygulanan güllerin daha uzun saplı olması sağlanmış olur.

Güllerde birde “Sert Uç Alma” vardır ki: Bu da uzun saplı, kaliteli gül elde edilmesi için uygulanır. Sür-günler alttaki iki adet beş yaprakçıklı yaprağın üzerinden kopartılır.

Filiz alma, güllerde çiçek sapı ve buna bağlı olarak ta çiçek tomurcuğu sayısını kontrol altında tutmak amacıyla yapılır. Çünkü uç alma ile ikinci ve üçüncü derecedeki gözlerin sürgün yapmaları teşvik edilmiş olur. Bunlardan en üst noktadaki bırakılırken, diğerleri alınarak kontrol yapılır.

Güllerde ayrıca çiçek sapı üzerindeki tepe tomurcuğundan başka, çeşit özelliğine göre 2-4 arasında değişen sayıda ikinci derecede çiçek tomurcukları da vardır. Bunlar nohut iriliğine gelince elle kopartılarak alınmalıdır. Bu şekilde tepe tomurcuğunun gelişimi engellenmemiş olur.
5. GÜLLERDE ÜRÜN PROGRAMLAMA :
Güller, genel olarak dikimden itibaren kesime kadar üç aylık bir zamana ihtiyaç duyarlar. Verimi Pazar koşullarına göre ayarlayabilmek ve belirli periyotlarda münavebeli olarak çiçek elde edebilmek amacıyla bir ürün programlaması yapmak önemlidir. Bunun için de dikim zamanıyla birlikte uç alma zamanı ayarlanmalıdır. Uç almadan itibaren gülün kesimine kadar geçen süre uç alma şekline, zamanına ve varyetelere göre değişiklik gösterir.
Genel olarak geç ilkbaharda veya yazın bu süre 5-6 hafta iken, kışın 8 haftaya çıkar. Bunun dışında, “yumuşak uç alma “ uygulananlar “sert uç alma” uygulananlara göre 3-7 gün gibi daha fazla bir sürede kesime gelirler. BU arada seradaki sıcaklık değişmeleri de dikkate alınmalıdır. Diğer taraftan gülün sap uzunluğu da kesim zamanını etkileyen bir faktördür. Uzun saplı güller, olgunlaşmaları için daha fazla zamana ihtiyaç gösterirler. Ayrıca gece sıcaklığını (bir gecede en fazla 1 C olmak kaydıyla) 4-5 C düşürmek veya yükseltmekle çiçeklenme gecikebilir veya hızlandırılabilir.
6-Çiçek Kesimi :
Bir gül sürgünü incelendiğinde, sürgünün orta kısmında 2-5 adet beş yaprakçıklı yaprak bunların hemen altında ve üstünde bir çok üç yaprakçıklı yaprak ve dar yaprakçıklar bulunmaktadır. Gül tomurcuğunun hemen altında bulunan, sırasıyla; dar, uzun yaprakçık, üç yaprakçıklı yaprak ve ilk beş yaprakçıklı yaprakların dibindeki tomurcuklar sivridir. Bunların altındaki yaprakların dibindekiler ise yuvarlaktır. Sürgünün en altındaki dar yaprakçıkların dibindeki gözler ise daha düzdür.
Gül sürgünü üzerindeki tomurcukların durumunu bilmemizin, çiçek kesiminde büyük önemi vardır. Eğer bu tomurcuklar çiçeklenmeye bırakılırsa, sivri olanlar kısa saplı güller, dolayısıyla kalitesiz güller meydana getirecektir. Bu bakımdan çiçek sapının, üstteki ilk beş yaprakçıklı yaprağın altındaki noktadan kesilmesi gerekir (yumuşak uç alma noktası ). Bu işlem, alttaki yuvarlak tomurcukların ileride uzun saplı, kaliteli gül meydana getirmelerine yardımcı olur.
Çiçek kesim zamanı üzerinde, farklı tür ve varyeteler de rol oynar. Sarı varyeteler pembe veya kırmızı varyetelere göre daha kapalı halde iken kesilirken, kırmızı veya pembe varyeteler ise dış petaller açılmaya başlarken kesilmelidir.
7-Depolama :
Kesilen güller hemen ılık suya konarak 4-5 C hava sıcaklığındaki depolarda saklanmalıdır. Gülleri daha uzun süre (2 hafta) saklamak gerekiyorsa –1 C ile 1 C arasında bırakmak gerekir. Ancak güller su içine konmayıp nem ve hava geçirmez kaplarda saklanmalıdır. Depolamadan sonra sapların ucu biraz kesilerek 27 C-30 C deki sıcak suya batırılmalıdır. Bu arada ortam sıcaklığının 4-5 C olması önerilmektedir.
8-Gül Sorunları, Hastalık ve Zararlıları
Gül yetiştiriçiliğinde karşımıza çıkan en büyük sorunlar “Kör Sürgün” ve “Bozuk Baş” oluşumudur.
1.Kör Sürgün : Güllerin generatif gelişmeye başlaması gerekirken, vejetatif devrede kalarak yaprak açmaya devam etmesi, böylelikle sapın ucunda çiçek meydana gelmemesi olayıdır. Yüksek ışık intensitesi ve yüksek sıcaklık ile kör sürgün arasında ters bir orantı vardır. Işık intensitesi ve sıcaklık arttıkça kör sürgün oranı azalmakta (% 14-15),tersi durumunda %40’a yükselmektedir.
Bununla beraber 21 C nin üzerindeki sıcaklıklarda kör sürgün oranı tekrar artış göstermektedir. Ayrıca, gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkının yüksek olması da kör sürgün oranını arttırır.
Budama şekli de kör sürgün oranına etki eden önemli bir faktördür. Kuvvetli budama zayıf budamaya göre kör sürgün oranını artmasına nedendir.

2.Bozuk Baş : Gül tomurcuklarının ortasındaki petallerin tam olarak gelişemeyerek yassı ve ondüleli bir şekil almasıyla ortaya çıkar. Bozuk baş oranı da kör sürgünde olduğu gibi düşük sıcaklık, zayıf ışık intensitesi ve kuvvetli budama ile artış göstermektedir.

Güllerde en çok görülen Külleme, Pas, Mildiyö, Yaprak ve Sap Lekesi, Siyah Leke, Kök Çürüklüğü gibi hastalıklar ve Gül Pseuronu, Afidler, Gül Filiz Arısı, Gül Kabuklu Biti vb. zararlılara karşı kültürel ve kimyasal savaş yapılmalıdır. Bunun için; genel olarak işletmelerde temizliğe çok dikkat edilmeli, toprak ve sera dezenfekte edilmeli serada havalandırma sağlanmalı, fazla nemden daima kaçınılmalı,fazla azotlu gübre kullanılmamalı, gece-gündüz sıcaklık farkının çok olmamasına dikkat edilmelidir. Kimyasal savaş olarak özellikle Mildiyö ve Küllemeye karşı sık sık kükürtlü preparatlar ve organik fungusitlerle ilaçlama yapılmalıdır.

Kaynak : http://www.tarim.gov.tr/arayuz/9/icerik.asp?efl=yetistiricilik_bilgi/yetistiricilik_bilgi.htm&curdir=\uretim\bitkisel\yetistiricilik_bilgi&fl=gul/gul.htm

oyadeniz
08-08-2006, 14:15
güllerle ilgili verdiğiniz bilgileri şimdiye kadar -böylesine derli-toplu- şekilde internette bulmam mümkün olmamıştı. Bunun için öncelikle teşekkür etmek istiyorum. site mükemmel hazırlanmış, elinize sağlık. sadece üye olmakta biraz zorlandım ama neyse ki onu da hallettik.
tekrar elinize sağlık demek istiyorum
oya deniz ungan

some_at
08-08-2006, 16:02
çok sağolun bu değerli bilginiyi paylaşıma açtığınızdan.

egemenbasar
05-09-2006, 22:55
arkadaşlar,
Güllere hastalık derecesinde bağlı olan bir teyzem ve ona gül üretmek istiyorum ama bunuda tohumla yapmak istiyorum,şimdi diyeceksiniz ne çok şey istiyorsun, ama gülün tohumu neresi bunu nasıl çimlendiricem bilemiyorum bunu bir arkadaş anlatırsa çok memnun olacağım şimdiden teşekkür ederim...:rolleyes:

gfbkenan
14-09-2006, 08:45
benım bı sorumolucaktı gullarde celık alma donemı ıcın en uygun zaman ne zamandır acaba bıde nası yapmalıyız?:confused:

cello
14-09-2006, 09:02
çelikleri önce köklendirmeniz gerekiyor. Çelikler sonbaharda yarı gölge bir yere dikilir. Bu işlem mutlaka dışarıda veya ısıtılmayan aydınlık ve havadar bir mekanda yapılmalı.. Bahar ve yaz aylarında düzenli sulanan çelikler sonbahar geldiğinde yani tam bir yıl sonra hayattaysa tuttu demektir. Ondan sonra fidanları nasıl isterseniz öyle değerlendirirsiniz. Ayrıca gül çelikleri kurşu kalem kalınlığında ve o yılın yarı olgun dallarından olur. Fazla ağaçlaşmış dallar tutmaz
Çelik nasıl alınır? konusunda biraz daha bilgi verilebilirmi?
Yani düzmü kesilmeli, çaprazmı kesilmeli? Boyu ne olmalı?
Şimdiden teşekkürler.

gfbkenan
14-09-2006, 09:18
gul celıkleme nası olur ?hangi zamanlarda yapılmalıdır?ne kadar zamanda koklenır?

Plumbago
14-09-2006, 16:40
Hoşgeldin gfbkenan,
Aşağıdaki linklere tıklayarak kendini tanıtıp, gül yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgi alabilirsin...

yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=157)
gül yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1482)

hasan42
14-09-2006, 17:58
Çelikler sonbaharda yarı gölge bir yere dikilir.

Bu gün bu başlığı okuduktan sonra parklardaki güllere dikkat ettim. Güller burada hâlâ rengârenk. Yaprakları da yemyeşil. Çelik almak için erken bir dönemdeyiz, sanırım. Yanılıyor muyum? Bu çelik alma ve dikme işlemi hangi aya kadar sürer? İlkbaharda çelikten çoğaltma yapılamaz mı?

Mine Pakkaner
18-09-2006, 01:52
Güllerde çelik amatör bahçeciler tarafından her zaman alınabilmektedir. Çünkü her zaman köklenmektedir.Ancak en doğrusu soğuk aylarda Kasım-Şubat arası çelik almak.

Çelikleri çok keskin bir bıçakla almalıyız ki yara yeri çok temiz olsun. Çelik boyu ortalama 12-15 cm olmalıdır.Çelikler yarı odunsu dallardan alınmalıdır.

440081Çelikler resimdeki gibi en az 4 göz içermeli. En alt ve üst gözün yarımşar santim alt ve üstünden 45 derece eğimli kesilmeli. Kesimde makasın veya bıçağın çelikte ezilme yapmamasına dikkat etmeli

En alttan en az iki gözün üzerindeki yapraklar temizlenir. Bu iki göz köklendirme ortamında kalacak şekilde dikim yapılır.

Çelikler bitki tamamen yapraksızken de alınabilir. Kural yine aynı.Üst ve alttan eğimli kesim. En az iki göz üzerinden dikim...

Toz köklendirme hormonu köklenme zamanını kısaltsa da kullanımı şart değildir.

Köklendirme ortamı olarak perlit veya kum kullanılabilir. Çeliği asla batırarak dikmeyin. Önce ortamda bir delik açın sonra o deliğe yerleştirin.Böylece gereksiz yaralanmanın önüne geçersiniz.

Diktiğiniz çelikleri daima nemli tutun. Üzerini de naylonla kapayın. Ancak havalandırmaya azami dikkat edin. Güneşli bir alanı tercih edin.

http://www.ces.ncsu.edu/depts/hort/hil/gif/8702fg1.gif

Çeliklerin alt kısmında önce halk arasında mühre denen kallus dokusu sonra kök oluşacaktır.

Todor
18-09-2006, 06:22
Ben birisinin bahçesinde çok güzel kokan beyaz bir gül buldum. Ondan çelikler aldım. Sonra bunları hindisatan cevizi torfuna diktim. Köklendiler. Şimdi saksıdalar ve çiçekte açıyolar. Kuruyan çiçeklerini ilk beş yapraklı gözün üzerinden kesiyorum. Fakat, ilk zamanlar çelik aldığım anaçla aynı şekilde çiçek açarken, şimdi açtığı çiçekler oldukça küçüldü ve pembeleşmeye başladı. Kokusu hala var. Acaba anaç aşılı güldü de, benim gülüm yabanileşmeye mi başladı?

Mine Pakkaner
18-09-2006, 23:02
Todor bu konuyu daha önce konuştuk,cevapladık. İsterseniz şu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1245) başlığa bir bakın.

lerdemir
23-09-2006, 11:17
Mine Hn,

Benim de balkonumda 2,5 yıl kadar önce Büyük Çamlıca Fidanlığı"ndan almış olduğum "Dallas Medium Red" Etiketli cins bir gülüm var.

Yukarıda verdiğiniz bilgilerden anladığım kadarıyla "Sert Budama" yaptım her yıl, ve böylece en dipten kalın 3 dal ile büyüdü gülüm.

Kıştan çıkarken isteyen arkadaşlara budamalardan yapacağım çeliklerden iletebileceğimi de buradan duyurmuş olmak isterim...

GÜL KARDEŞLİĞİ :)

TigerX
09-10-2006, 12:43
lerdemir...

Bahsettiğiniz gül kokuyor mu acaba? Eğer kokan gül ise ben çeliklerden birkaçtanesine talip olabilirim. Kokmayan güller bence gerçek güller değil. İnşaAllah sizin gül de kokan cinsindendir.

Erguvan Muhibbi
10-10-2006, 12:50
Mine Hocam,
Yeşil Gül konusunda bir şey biliyor musunuz?

Mine Pakkaner
20-10-2006, 00:19
Hüseyin Bey, gecikme için özür dilerim, bu soruyu gözden kaçırmışım.

Maalesef yeşil gülle ilgili hiç bilgim yok. Belki üyelerimizden bilgisi olup bizimle paylaşan olur.

uyartem
28-10-2006, 12:05
Orjinal mesaj sahibi Mine Pakkaner

Ancak en doğrusu soğuk aylarda Kasım-Şubat arası çelik almak...

Çelikler bitki tamamen yapraksızken de alınabilir. Kural yine aynı.Üst ve alttan eğimli kesim. En az iki göz üzerinden dikim...

Diktiğiniz çelikleri daima nemli tutun. Üzerini de naylonla kapayın. Ancak havalandırmaya azami dikkat edin. Güneşli bir alanı tercih edin...

İyi günler Mine hanım,
Ben soğuk iklim şartlarının geçerli olduğu bir bölgede çelikle gül üretmek istiyorum. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda çeliği geç sonbaharda mı (Kasım-Aralık) yoksa erken ilkbaharda mı (Şubat-Mart) alarak dikmeliyim.
İkinci bir sorum ise, eğer çelik alma zamanı kasım ayı olacak ise çelikleri nemli tutma, üzerini naylon kaplama ve havalandırma işlemlerini yapacakmıyım. Yani Kasım'da aldığım yapraksız çelikleri güneş alan bir yere dikmem ve ilkbahardan itibaren sulama ve diğer bakım işlerini yapmam yeterli olmaz mı?

Ela
28-10-2006, 18:10
sitedeki gülle ilgili bütün yazıları okuyunca çok heveslendim doğruca yakındaki bir parktan ;bekçisinden izinle, hatta kendisiyle birlikte çeşitli tonlarda ve renklerde gül çelikleri aldım Mine Hanım'ın yeni gelenler gül yetiştirilmesinde anlatılan toprağına ;çeliklerimi ,dışarıda büyük bir saksıya diktim.Buraya kadar sorun yok; fakat malum önümüz kış benim çelikler Ankara'nın soğuğuna dayanır mı?çünkü bir yerde 16 derece bir yerde ise soğuk ortam diye okudum kafam karıştı.
minyatür gül çelikleri de aldım onlar içerde mi dursun?üstlerini naylonla örtmek yeterli gelir mi eğer dışarıda bırakırsak.Toprağın nemli olması isteniyor 3 günde bir sulama yeterli mi? size zahmet vericem şimdiden çok teşekkürler.

mstfylcn
29-10-2006, 10:36
geçen hafta bir gülden çelik için bir kaç dal aldım..
bir hafta içinde hepsi yapraklandı..
şimdi havalar yavaş yavaş soğuyor ve yeni yaprakların soğuktan etkilendiğini gördüm.. içeri almam gerekir mi? yoksa dışarda mı kalmalı?

Mine Pakkaner
29-10-2006, 11:35
...
Ben soğuk iklim şartlarının geçerli olduğu bir bölgede çelikle gül üretmek istiyorum. Verdiğiniz bilgiler doğrultusunda çeliği geç sonbaharda mı (Kasım-Aralık) yoksa erken ilkbaharda mı (Şubat-Mart) alarak dikmeliyim.
İkinci bir sorum ise, eğer çelik alma zamanı kasım ayı olacak ise çelikleri nemli tutma, üzerini naylon kaplama ve havalandırma işlemlerini yapacakmıyım. Yani Kasım'da aldığım yapraksız çelikleri güneş alan bir yere dikmem ve ilkbahardan itibaren sulama ve diğer bakım işlerini yapmam yeterli olmaz mı?

Deneyin Uyartem. Şimdi de çelik alın, Şubat -Mart'ta da. Böylece en fazla randımanı nasıl elde edeceğinizi görürsünüz. Çelikleri Kasımda alacaksanız örtü altına almak zorundasınız. Kurumamaları için de mutlaka nemlendireceksiniz, havalandıracaksınız vs. Mart ayında dışarıya doğtudan kuma çelikleyebilirsiniz.

Mine Pakkaner
29-10-2006, 11:44
...çeliklerimi ,dışarıda büyük bir saksıya diktim.Buraya kadar sorun yok; fakat malum önümüz kış benim çelikler Ankara'nın soğuğuna dayanır mı?çünkü bir yerde 16 derece bir yerde ise soğuk ortam diye okudum kafam karıştı.
minyatür gül çelikleri de aldım onlar içerde mi dursun?üstlerini naylonla örtmek yeterli gelir mi eğer dışarıda bırakırsak.Toprağın nemli olması isteniyor 3 günde bir sulama yeterli mi? size zahmet vericem şimdiden çok teşekkürler.

Ankara'da saksınızı içeriye almanız gerekebilir. Sulamada sabit bir gün aralığı vermek imkansız,bu harcınızın su tutma kapasitesi, havalandırmanız, çeliklerin su tüketimi vs. gibi konularla ilgili, en güvenilir yöntem elinizle kontrol edip ihtiyacı varsa sulamak.

Mine Pakkaner
29-10-2006, 11:49
geçen hafta bir gülden çelik için bir kaç dal aldım..
bir hafta içinde hepsi yapraklandı..
şimdi havalar yavaş yavaş soğuyor ve yeni yaprakların soğuktan etkilendiğini gördüm.. içeri almam gerekir mi? yoksa dışarda mı kalmalı?

Bu yapraklar henüz köklenme değil kallus bile oluşmadan çıkan yapraklar. Onları kesmenizi öneririm. İskenderunda dışarıda üzerini mini sera gibi kapamanızın yeterli olacağını düşünüyorum. Açıkta köklendirecekseniz bahar aylarını seçin.

mstfylcn
29-10-2006, 12:10
teşekkür ederim Mine,
fotoğraflarını da koyayım :p

mstfylcn
29-10-2006, 12:11
....:rolleyes:

Mine Pakkaner
29-10-2006, 12:15
Bu çok büyük bir çelik, bakalım nasıl köklenecek. Bu dalı bonsai olsun diye köklendiriyorsun sanırım ama klasik çelik tanımına hiç uygun değil biliyorsun. Zavallı dal, hem hayatiyetini korumaya çalışıyor hem de köklenmeye, zor bir iş...

mstfylcn
29-10-2006, 13:11
onun için zor olacağını düşünmemiştim..
klasik çelik tanımından da bahseder misin?
nasıl olması gerekirdi?

Şule
29-10-2006, 14:55
Gül çelikleri ilk diktiğiniz sırada çıkan yapraklarla sizi kandırabiliyor. Tuttu sanıyorsunuz. Bir sürü gül çeliği diktim. Ama hiç biri tutmadı. İlkbaharda dikmiştim. Önce yapraklandılar, sıcaklar gelince kurudular. Sadece geçen yıl yaz sonunda diktiğim asma gülün çeliği tuttu. O da önce kandırdı, sonra kurudu. Fakat kuruduğu halde sulamaya devam ettim. Sonbaharı ve kışı geçirdi, ilkbahara yeşerdi. Sanırım gül biraz sabır istiyor. Biraz da tutacağı vakte kadar serin bir hava...

Ela
29-10-2006, 15:17
Teşekkür ederim Mine Hanım çok soğuklarda içeri alacağım.

Ela
29-10-2006, 15:57
resimleri de gönderiyorum

uyartem
29-10-2006, 16:10
Mine hanım teşekkür ederim..

lerdemir
29-10-2006, 16:33
TigerX,

Ben de gecikme için özür dilerim, ancak şimdi soruyu gördüm...

Benim gül çok hafif kokuyor, burnunuzu değdirecek kadar yaklaştığınızda çok hoş bir koku var, ama 1 metre kadar öteden "ohh bu gül de ne güzel kokuyormuş" dedirtmiyor maalesef...

Buna karşın düşünürseniz yardımcı olmak isterim.

Saygılar.


Levent

Mine Pakkaner
29-10-2006, 18:35
onun için zor olacağını düşünmemiştim..
klasik çelik tanımından da bahseder misin?
nasıl olması gerekirdi?

Böyle (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=40879&postcount=30) olmalıydı. Hımm, sana devamsızlık vereceğiz. Bir dolu konu kaçırmışsın :p

lerdemir
06-11-2006, 15:39
Merhaba,

Açık olan balkonumda büyük bir toprak küpte yetiştirdiğim 3 yaşındaki gülümü kış öncesi budamak istiyorum.

1-)Budayayım mı?
2-)Budanan kısımları çelik olarak değerlendirsem mevsimi midir?

Ne dersiniz?


Teşekkürlerimle...

Mine Pakkaner
06-11-2006, 15:45
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=732 ve http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1885 başlığını okuyunuz.

Todor
06-11-2006, 15:57
Yeşil gül ile şöyle bir bilgi buldum, belki arkadaşlar çevirirse yardımcı olur.

http://uncommonrose.biz/r/i/greenrose.jpg

R. chinensis viridiflora
This has to be the most peculiar China rose of all! Instead of being made up of normal petals, the blossoms are made entirely of sepals, all of them grass green! The blooms last longer than any other rose I know, often six weeks or more. There is a peppery scent to the blooms if you rub them with your fingers. This makes an attractive, tidy shrub for small gardens or in pots for the patio.

Our plants of The Green Rose are 5 to 9 inches tall in bands or 4 inch pots. In the spring, the plants may be slightly smaller, while later in the season, they may be larger. These are one to two year old plants grown on their own roots. To minimize the amount of soil shipped and therefore the shipping expense, these plants are smaller than typical grafted varieties purchased at local garden centers.

Color: Green!

Class: China

Secondary Classifications: Unusual;

Growth Habit: Compact bushy shrub, about 3 feet wide, and 2.5 feet tall, depending on climate

Bloom Habit: blooms all summer

Hardiness: Zone 6-10 In zone 6 and 7, winter protection must be used, and dieback will occur, but it will come back from ground level.

Fragrance Rating: 2.0 - buds smell of pepper when rubbed

ARS Merit Rating: 7.3


Kaynak:http://uncommonrose.biz/r/greenrose.html

lerdemir
06-11-2006, 23:17
Mine Hn,

Bu çelik alma zamanlaması için Kasım dönemi İstanbul için de geçerli midir?
Zira şu 3-4 gün öncesinde başlayan ciddi soğuk dönemi öncesinde, benim balkondaki gül, son günlerde ılıman da geçen havanın da etkisi ile bir sürü yeni sürgün dal verdi, bir sürü gözler peydah oldu da...

Bu halde iken ve de İstanbul soğukları başlamışken çelik alıp, o başlıkta belirttiğiniz gibi köklendirmeye çalışayım mı diye sorumu detaylandırsam?? ;)


http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=732 ve http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1885 başlığını okuyunuz.

BenBen1967
12-12-2006, 17:26
ithal bir gül fidesi aldım her yanı mumlanmış özel muhafazası var daha doğrusu kökleri kum talaş karışımı bir şeyin içinde tüm dalları mumlanmış satıcı marta kadar bekleyebilirsin dikmek için demişti ama fide her yerinden filiz çekmeye başladı .şimdi ben ne yapayım bunu saksıya alayım mı? yoksa filizleri kesip balkonda aynen muhafazasında bekleteyim mi? filizler hızla büyüyor arada azıcık su koyuyorum dibine

BenBen1967
12-12-2006, 17:35
şimdi üzüldüm işte ben canım bakara güllerini hemde çelik olabilecek kalınlıkta dalları vardı kurudu diye hep çöpe attım kimbilir bi daha yumruk kalınlığında goncası olan bakara gülü ne zaman gelir bana keşke bu siteyi daha önce keşfetseymişim :(

Ferda Ülkümen
12-12-2006, 23:19
ben gül çeliğini ağustos sonunda yapıyorum(yalovada) yağmurlar başlayana kadar suluyorum çoğu tutuyor.Edirnede çeliği diktikten sonra konik kısmı kesilmiş bir pet şişeyi ters çevirip üzerine kapatıyorlar.şişenin içinde damlacıklar görünüyor nasıl hava aldığını bilmem ama ilk bahara kadar öyle kalıyor.dona karşı bir önlem olduğunu ve şişenin açılmaması gerektiğini söylediler bana.

Todor
12-12-2006, 23:27
Sadece saksıya sokuyorum. Çoğu tutuyor. Tutmayanlarda kurcaladığım için tutmuyor. Merak ediyorum çünkü köklendiler mi diye.

lerdemir
13-12-2006, 09:55
Ben de geçtiğimiz haftasonunda budadım gülümü ve kesik parçaları soktum büyük toprak küpün içine... 10 günde bir çelikte kuruma oldu. yaklaşık 15 tane çeliğim yeşil görünmekte... tabiii bir 10 tane daha fire verebilirim diye düşünüyorum... Hayırlısı... Ama hiçbirinin üstünü pet şişe ile örtmedim; zira eşim balkonda o görüntüyü görürse çıldırırrrrrrr........

lerdemir
13-12-2006, 09:59
ben toprağa alıp balkonda mümkün olduğunca rüzgar almayan bir köşeye koysanız uygun olur diye düşünüyorum İstanbul'da kendi balkonunda 3 yıldır gül yetiştiren biri olarak; ama teknik uzmanlara da sormalı tabii...

Zira ben geçtiğimiz haftasonu 3 yaşındaki gülümü budadım ve çelikleri toprağa gömdüm; anaç kısımda yeni sürgünler ve gözler oluşmaya başladı. Ortalamanın üstünde giden havalardan mıdır nedir bilmem.

Ancak, gülünüzü gündüz erkenden sulamaya dikkat edin, Mine Hn hep geceye kuru girsin gül der. Zira, hemencecik külleme oluyor güllerde...

Ferda Ülkümen
13-12-2006, 13:37
Güller istanbulun iklimini seviyorlar.Benim anlattığım şişe metodu Edirne gibi iklimi sert bir yerde uygulanıyor.Fazla sıcağı da sevmiyorlar,Çamlıcadaki bahçemden söküp Yalova-Armutluya diktiğım güller[orası daha ılıman] renk ve şekil değiştirmişti .tomurcuk süresi çok kısaldı.Çamlıcadaki zevki vermiyorlar yani

BenBen1967
13-12-2006, 16:31
arkadaşlar ben bu dalları keseyim mi yoksa toprağa **** saksıya ekeyim mi **** marta kadar bekleyeyim mi dikmek için

BenBen1967
19-12-2006, 10:44
niye cevap yazmadınız yoksa beni sevmiyomusunuz :( ben bu gülü ne yapayım :)

lerdemir
19-12-2006, 12:03
Filizlerini kesmeyin, Mart'ı da beklemeyin, toprağa alın, ancak o bahsettiğiniz "kum talaş karışımı gibi" diye tabir ettiğiniz kısmı mümkün olduğunca daıtmadan, yani, fidenin mevcut kök yapısını bozmadan ve oradaki toprağı dağıtmadan saksıya geçirin, balkonda rüzgardan uzak muhafaza edin. Toprak içeriği için de forumda Mine Hn'ın verdiği bilgiyi bulup ona uygun karışım hazırlarsınız.

Dilerseniz Don uyarısı olan günlerde de tepesine poşet geçirerek korursunuz.

Bence bu şekilde kışı çıkardıktan hemen sonra ergenlik çaındaki çocuklar gibi birden boy atıp serpilecektir.

Saygılar

BenBen1967
19-12-2006, 21:14
çok çok teşekkür ederimmmm

lerdemir
19-12-2006, 22:51
Rica ederim, bilebildiğim kadarıyla işte... Güzel günler...

eyüp1968
28-12-2006, 21:26
Arkadaşlar tohumdan gül yetiştirme hakkında bilgisi olan var mıı ????
Yardım ediiin...!!!

Mine Pakkaner
28-12-2006, 22:26
Eyüp Bey üyelerimizden mstfylcn tohumdan gül yetiştirmişti. Bu başlığın 20. mesajında resimini görebilirsiniz.

Yalnız tohumdan gül ıslah amacıyla yetiştirilir. Kaliteli çeşit yetiştirilmesi ya çelikle ya da aşıyla mümkündür.

Mine Pakkaner
28-12-2006, 22:34
Gülü tohumdan yetiştirecekseniz, tohumu aldıktan sonra ıslak beze sarıp naylon poşete koyunuz sonra buzdolabında 1,5-2 ay soğuk katlamaya tabi tutunuz. Daha sonra 1 gece ılık suda bekletip ertesi gün ekiniz. Kapağı çok kalın atmayınız çünkü gül tohumları çimlenirken ışığı sever. Nemli kalmasını sağlayın ve ılık bir yere koyun.

Çimlenmeden sonra fideniz 4 yaprak olunca şaşırtırsınız. Kolay gelsin.

eyüp1968
29-12-2006, 13:08
Sayin Mine Hanim.
Verdiğiniz Bilgi Için öncelikle çok çok Teşekkür Ederim.
Tohumdan Gül üretmek Benim Için Bir Hobi. Yoksa Ben çelik Alma Yöntemiyle Gül üretmeyi Deneyerek öğrendim. Sonrasinda Tohumdan Da üretebilirmiyim Diye Meraklandim. Bu Sitede Mstfcyln In ürettiği üç Adet Gülün Yeni Filizlenmiş Resmini De Görünce Tohumdan Olabildiğini Gördüm ; Merakim Daha Da Büyüdü.
Verdiğiniz Bilgiyi En Kisa Zamanda Uygulamaya Başlayacağim.
Ilginize Ve Bilginize Tekrar çok Teşekkür Ederim.çalişmalarinizda Başarilar Dilerim. En Derin Saygilarimla.....

eyüp1968
08-01-2007, 22:20
Sevgili Arkadaşlar.
Gül tohumlarını soğuk katlama işlemi için buzdolabına koydum.
Bakalım ne olacak...
Beklemeye başladım.

Mine Pakkaner
08-01-2007, 22:21
Kolay gelsin.

bonsade
10-01-2007, 10:10
Ağaç gülü:
Acıbademde Anadolu yakası PTTkarşısı ilkokula giderken bir bahçede sarı renkte -ağaç gülü- görmüştüm bir parça koparıp yetiştirmeye çalişmiş ama başaramamıştım.Güller nasıl oluyorda ağçlaşıp bu muhteşem şekle bürünüyorlar hep merak etmişimdir.
Baston gül:
Gerçekten baston gül elde etmek için gülü Kuşburnu'namı aşılamak lazım.?

camdankalp
24-01-2007, 08:06
merhaba tüm dostlar

gül çeliği hk.yazılanları okuyunca bende çeliklerimi sizlerle paylaşmak istedim. geçen sene mart ayının sonuna dogru bahçevanımızın olmaz dedigi ama benim inatla benim elimden tutar ben o çeliklere hergün masal okurum diyerek aldıgım gül ve şimşir çeliklerinin hepsi tuttu. acemice ve bahçevanın verdigi bilgilerle gül çeliklerini önce orta boy saksılara dikip topragını sıkıca bastırdım. ve hepsi tuttu ve renk renk gül actı. bu sene daha tecrübeliyim sanırım. geçen cumartesi aldıgım gül çeliklerini saksılara ektim ve ayaz yemesin diye üstünü naylonla sardım. her gün kontrol ediyorum. arada havalandırıcam. ayaz yememesi gerekiyormuş. bide dışarda bahcemin kenarında oldugu icin ufak bir kaseye su koydum.her sabah bakıyorum su buzlanıyormu diye bahcevanımız öyle yapıyor:)))

şimsirler icin ugraşmadım toprak şu anda 30 cm kadar iniyor ıslak ve yumuşak oldugu icin. sadece zarar vermeden topaga ittim ve can suyu verdim. gecen senede böyle yapmıştım. ayrıca mutfagımda ışık gören yerde maydanoz, limon çiçegi, nane yetiştiriyorum. salatalarda cok iyi oluyor.

bahcemin ufak bir köşesini sebze için ayırdım. sogan marul kıvırcık ve dere tohumları alıp yetiştirdim. ve bu kış hep o sebzeleri tükettik. inanın dışardan alınandan bin kat daha lezzetli ve en azından hormonsuzlar.

tüm yeşillikler gönlünüzde olsun

camdankalp
24-01-2007, 08:10
merhaba

gecen sene saksılara ektigim laleler soganlı bir bitki. onların soganlarını sakladım bu sene hangi tarihte ekebilirim bilgisi olanlardan rica ediyorum.

ocak ayında ,kış çicegi diye adlandırılan cuha ve sıklamen ciceklerinide ektim. hazirana kadar gidermiş bunların sulama şekli nasıl olmalı, cok güzeller yanlış bişey yapıp onların bu güzel görüntülerini yitirmelerini istemiyorum:)

Todor
24-01-2007, 08:18
Sevgili camdankalp;
Sitemizin iki önemli kuralı var. İlki kendimizi Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtmak, ikincisi ise mesajlarımızı yazarken Türkçemizi elimizden geldiğince düzgün kullanmak. Bu konu için Forumda, Türkçe'nin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığına bakabilirsiniz.

Aramıza hoş geldiniz.:)

Todor
24-01-2007, 08:25
Sevgili camdan kalp, sorularınızı, ancak uygun başlıklarda sorarsanız cevap alabilirsiniz. Laleler için soğanlı ve yumrulu bitkiler başlığında sormanız gerekir. Tabii soruyu sormadan önce forumlarda daha önce sorulup sorulmadığını kontrol ederseniz cevap almanızda hızlanacaktır. Bunun iki sebebi var, ilki konunun uzmanına daha çabuk ulaşabilmek. İkincisi forumda aradığımız bilgiye ulaşabilmek. Laleler hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız gül başlığına bakmayabileceği için sorunuzun cevapsız kalma ihtimali yüksek. Böyle bir sonuç istemeyiz. :)

Balıkcı
26-01-2007, 16:25
Ponpon (çardak) güllerden çelikleme yapmıştım.
Hepsi tuttu ve maalesef hepsi yabanileşip yalınkat beyaz çiçek açtı.

Neden böyle oldu ve bu gülleri ne yapabilirim.?

camdankalp
30-01-2007, 07:58
Sevgili camdankalp;
Sitemizin iki önemli kuralı var. İlki kendimizi Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtmak, ikincisi ise mesajlarımızı yazarken Türkçemizi elimizden geldiğince düzgün kullanmak. Bu konu için Forumda, Türkçe'nin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığına bakabilirsiniz.

Aramıza hoş geldiniz.:)


Sevgili todor,
Uyarılar için çok teşekkür ederim. Arama motoruyla, gül çeliklerine bakarken sitenize rastlamış ve acilen üye olup soru sormak istemiştim. Çünkü içimdeki doga sevgisini anlatamam.. Tabi bunu yaparken yazım hatalarımın ve yanlış foruma yazmamın bu kadar önemli olabilecegini düşünememiştim.Ve bu hatalarıda bilinçli yapmamıştım.. Üzgünüm. Yinede teşekkürler...

bonsade
31-01-2007, 10:12
Ağaçve Baston gül hakında bilgisi olan varmı.

Balıkcı
31-01-2007, 11:29
[QUOTE=Todor;40882]Ben birisinin bahçesinde çok güzel kokan beyaz bir gül buldum. . Köklendiler. Şimdi saksıdalar ve çiçekte açıyolar. gülüm QUOTE]

Yanılmıyorsam, sorunun cevabı, yazının içinde.;)

Selam ve sevgiler.

Todor
01-02-2007, 06:30
[QUOTE=Todor;40882]Ben birisinin bahçesinde çok güzel kokan beyaz bir gül buldum. . Köklendiler. Şimdi saksıdalar ve çiçekte açıyolar. gülüm [QUOTE]

Yanılmıyorsam, sorunun cevabı, yazının içinde.;)

Selam ve sevgiler.


Haklısınız. Sorun saksıdaki toprağın zayıf gelmesi imiş. Biraz gübre verince çiçekler düzeldi. Şu andaki sorunum ise yapraklarını dökmemesi.

lerdemir
11-02-2007, 02:15
[QUOTE=Balıkçı;71311][QUOTE=Todor;40882]Ben birisinin bahçesinde çok güzel kokan beyaz bir gül buldum. . Köklendiler. Şimdi saksıdalar ve çiçekte açıyolar. gülüm


Haklısınız. Sorun saksıdaki toprağın zayıf gelmesi imiş. Biraz gübre verince çiçekler düzeldi. Şu andaki sorunum ise yapraklarını dökmemesi.

E tabii, dökseler bir türlü, dökmeseler bir türlü değil mi Todor? :D

lerdemir
11-02-2007, 02:26
Ağaçve Baston gül hakında bilgisi olan varmı.

Benim pek bilgim yok ancak koca forumumuzda mutlaka bu konuda pek yetkin arkadaşlarımız vardır sayın sgörünüş.

Ancak kendimi olası bilgili arkadaşlarımın yerine koyduğumda aklıma hemen "acaba bu güllerin nesini öğrenmek istiyor arkadaşımız" diye bir soru geliyor.

Dolayısı ile "Ağaç ve Baston Gül"e dair hangi detayları merak ettiğinize dair doyurucu bir açıklama yapabilirseniz hem sorunuz daha dikkat çekici olacaktır, hem de eminim daha hızlı, kolay ve tatminkar yardım gelebilecektir üyelerimizden.

Saygılar...

bonsade
12-02-2007, 14:44
Benim pek bilgim yok ancak koca forumumuzda mutlaka bu konuda pek yetkin arkadaşlarımız vardır sayın sgörünüş.

Ancak kendimi olası bilgili arkadaşlarımın yerine koyduğumda aklıma hemen "acaba bu güllerin nesini öğrenmek istiyor arkadaşımız" diye bir soru geliyor.

Dolayısı ile "Ağaç ve Baston Gül"e dair hangi detayları merak ettiğinize dair doyurucu bir açıklama yapabilirseniz hem sorunuz daha dikkat çekici olacaktır, hem de eminim daha hızlı, kolay ve tatminkar yardım gelebilecektir üyelerimizden.

Saygılar...Sayın lerdemir. 'Ağaç ve baston gül' adı ile yeni bir konumu açsak acaba?Gövdesi dikensiz gülü nasıl elde ediyorlar?Ağaç formundaki güller bu baston güllermi?

lerdemir
13-02-2007, 02:30
Şimdi söylesem gülersiniz.

Ben balkonumdaki gülün ana dallarından birini tek tek elimle tüm dikenlerini kırmak sureti ile dikensiz gül yapmıştım... :)

Ama ayrı konu olur mu olmaz mı, forum yetkilileri bilir.

bonsade
15-02-2007, 08:40
Aynı şeyi bende düşünmüştüm.lerdemir Ben acıbademde bir bahçede gördüm şaşırtıcıydi.Sanırım cinsinsinden.Sorulara cevapverilmediğine göre pek bilende yok.

Todor
15-02-2007, 09:14
Arkadaşlar, bitkinin alt tarafında çıkan dikenleri kırarsak yara yerleri enfeksiyona açık hale gelecektir. Ayrıca bitki büyüdükçe oluşacak taze dikenleride mi kıracaksınız?
Adam bin sene önce söylemiş. "Gülü seven dikenine katlanır!":p

Baston gül için bildiğim kadarı ile yaşlı kuşburnu bitkisine istenen yükseklikten göz aşısı yapılıyor. Kuşburunun düz bir gövdeye sahip olması esas.:)

Plumbago
15-02-2007, 11:04
Sayın lerdemir. 'Ağaç ve baston gül' adı ile yeni bir konumu açsak acaba?Gövdesi dikensiz gülü nasıl elde ediyorlar?Ağaç formundaki güller bu baston güllermi?


Dikensiz güller, genetik değişiklik yoluyla elde edilen kültür varyeteleridir. Üretimi ise anaçtan alınan çelikler yoluyla veya aşı yoluyla apılır. Yani elinizdeki gülü dikensiz hale getirmek için dikenlerini temizlemek doğru bir yol değildir. Todor'un dediği gibi sadece bitkiye zarar verir ;)

Mahmut Leventoğlu
17-02-2007, 12:48
İsparta Gülü ihtiyacı olan arkadaşlar İsparta da bizim için Tüpte gül fidanları üretiliyor. Mart sonuna doğru elimize ulaşacak. Bakalım dağıtımını nasıl gerçekleştirebileceğim?

lerdemir
19-02-2007, 09:48
Tamamdır, bundan sonra güllerin dikenlerini ayıklamaya son.

Eğer bu kışı enfeksiyonsuz atlatabilirse (çünkü diken temizliği yapmıştım bu uyarıların öncesinde) sizlere güzel gülümün fotoğraflarını yollayacağım...

Uyarı ve bilgilendirmeler için de çok teşekkür ederim.

Balıkcı
20-02-2007, 20:01
Buyurun size dikensiz gül.

Sanırım buna kimsenin itirazı olmaz.
Çiçekleri pembe renkli.
Birkaç yıl önce ben dikmiştim.:D

http://img440.imageshack.us/img440/4493/tekirtekneveiekler027jk8.jpg (http://imageshack.us)

Todor
20-02-2007, 21:51
Ama dikenli bu?

Balıkcı
20-02-2007, 22:08
Ama dikenli bu?

Kaç tane diken görünüyor?:p

Sizin dikensiz dediğiniz sıfır dikenli mi?

Ben fırça gibi dikeni olan diğer güllere bakarak buna dikensiz diyorum.;)

Todor
20-02-2007, 22:17
Evet, dikenleri oldukça seyrek. :)

cimen59
20-02-2007, 22:20
meyrand,peyzaj gülü dediğimiz gül de fazla dikenli değildir. Birde bir gül çeşiti vardı, ama ismi şuan için aklımda değil.Onda sıfır diken mevcut.

Mahmut Leventoğlu
22-02-2007, 09:37
Katmerli açan ve yoğun kokusu olan Yediveren gülünü bilen varmı? Hem dayanıklı hem gül gibi gül kokan pembe renkli. Tam adını yetiştirme şeklini bileniniz varmı dostlar?

lerdemir
22-02-2007, 11:31
Maalesef :(

Balıkcı
28-02-2007, 14:55
98 no.daki dikensiz :p gülümü beğenmedinizse, buyurun size dikenli gül.

Ama Allah için dikenli değil mi ?

Çok güzel kırmızı renkli çiçekleri var.

http://img149.imageshack.us/img149/5104/cimg1573id0.jpg (http://imageshack.us)

bilgekaan
28-02-2007, 16:30
İsparta Gülü ihtiyacı olan arkadaşlar İsparta da bizim için Tüpte gül fidanları üretiliyor. Mart sonuna doğru elimize ulaşacak. Bakalım dağıtımını nasıl gerçekleştirebileceğim?
Mahmut Abi,
Bahsettiğiniz pembe renkli ve çok güzel kokan, reçel yapılan güllerden mi?

Mahmut Leventoğlu
03-03-2007, 18:04
Mahmut Abi,
Bahsettiğiniz pembe renkli ve çok güzel kokan, reçel yapılan güllerden mi?

Bilgekaan evet . Aslında biz ona sanayi gülü deriz. Fakat bizim için tüpte üretilenler Katmerli Yediveren gülü imiş.

Balıkcı
03-03-2007, 22:53
Katmerli açan ve yoğun kokusu olan Yediveren gülünü bilen varmı? Hem dayanıklı hem gül gibi gül kokan pembe renkli. Tam adını yetiştirme şeklini bileniniz varmı dostlar?

Hatlar biraz karışmış.:p

Katmerli açan, yoğun kokusu olan pembe gül biliyorum.
Peygamber gülü.
Reçel ve şurup yaparız, ama yediveren değil.:p:(

Katmerli açan, yoğun gül kokan, yediveren bir gül daha biliyorum ama pembe değil.

Hepsi bir arada olanı senden alalım.:D
(Yüzsüzlüğü de aldık iyice ele.)

FUSNUR
05-03-2007, 16:30
Bu dikenleri görünce çocukluğumuzda yaptığımız bir numara geldi aklıma;dikenleri muntazam çıkarır, dibini ıslatıp burnumuza kondurur ve cadı gibi dolaşırdık ortalıkta. Bunu deneyen oldu mu aranızda? ;)

aysemelike
05-03-2007, 16:35
Bilgekaan evet . Aslında biz ona sanayi gülü deriz. Fakat bizim için tüpte üretilenler Katmerli Yediveren gülü imiş.

Sayın Leventoğlu,

Acaba o tüpte Isparta gülünden bir tane de ben isteyebilir miyim. Yoksa hepsi rezerve mi?
Selamalar...

Ferda Ülkümen
07-03-2007, 21:52
Bende reçel gülü var,ama sadece mayısta açıyor.Bir de İspartalı olsa negüzel olurdu....

eyüp1968
07-03-2007, 21:57
Sayın arkadaşlar,
Ocak ayı başında soğuk katlamaya koymuş olduğum gül tohumlarını buzdolabından çıkardım.Ilık suya koydum.Suya koyarken tohumlardan birinin yeşerdiğini gördüm.Sizlerle paylaşmak istedim.Tohumdan gül üretmenin birinci adımını geçtim.Tohumları yarın ekeceğim.

Mahmut Leventoğlu
08-03-2007, 09:09
Sayın Leventoğlu,

Acaba o tüpte Isparta gülünden bir tane de ben isteyebilir miyim. Yoksa hepsi rezerve mi?
Selamalar...

Sayın Ayşe Melike
Güller rezerv değil. Size İsparta dan göndertmeye çaılşayım. İstanbul dan zor olur.

Mahmut Leventoğlu
08-03-2007, 09:10
Bende reçel gülü var,ama sadece mayısta açıyor.Bir de İspartalı olsa negüzel olurdu....

Sevgili Ferda Ülkümen güller İstanbula gelince benden alabilirsiniz :))

çiçeksever
08-03-2007, 11:28
bu ayki ev&bahçe dergisinde muz kabuklarının gül dibine konulmasının iyi geldiği yazıyordu.

Ferda Ülkümen
08-03-2007, 18:55
İlginize teşekkürler Mahmut bey.Konuyu takip edeceğim

seyyaah
19-03-2007, 18:13
Sayın 1968;Yukarda gül tohumlarını dolaptan çıkattığını yazmışsın, yıllardan beri gülü tohumdan çoğaltmayı merak etmişimdir.Bu konuda bana yardımcı olursanız memnun olurum.Eğer mümkünse tohumda yollarsanız dahada memnun olurum.Şimdiden teşekkürler. yunuskarakas@hotmail.com

kuyucu
19-03-2007, 20:06
Katmerli açan ve yoğun kokusu olan Yediveren gülünü bilen varmı? Hem dayanıklı hem gül gibi gül kokan pembe renkli. Tam adını yetiştirme şeklini bileniniz varmı dostlar?

Mahmut Bey ,
Bahsettiğiniz güllerden bende 3 adet var. Kırmızı, Beyaz ve Lila rengi. Muhteşem kokuyorlar ve yılda 7-8 defa açıyorlar. Bu sene kalemledim şu anda sonucu bekliyorum. Resimlerini daha sonra gönderirim.

Saygılar

DivanE
20-03-2007, 08:59
herkeze merhaba
konyada yaşıyorum biliyorsunuzdur konyanın kışı soğuk ve sert geçer
küçük bir sera kurdum ve Belediye bahcelerinden topladığım yaklaşık 750 adet çelik le gül üretmeye çalışıyorum yanlız güllerin ne rengini nede cinsini biliyorum
bu sebebten dolayı Aşı yapabileceğim ve Ticari değer taşıya bilecek Gül cinslerine ihtiyacım var Acaba Cins seçimi konusunda bana yardımcı olurmusunuz ?

eyüp1968
20-03-2007, 15:11
Sayın 1968;Yukarda gül tohumlarını dolaptan çıkattığını yazmışsın, yıllardan beri gülü tohumdan çoğaltmayı merak etmişimdir.Bu konuda bana yardımcı olursanız memnun olurum.Eğer mümkünse tohumda yollarsanız dahada memnun olurum.Şimdiden teşekkürler. yunuskarakas@hotmail.com

Sayın seyyaah...
Ben de gülü tohumdan yetiştirmeyi çok merak etmiş; bu forum da Sayın Mine Pakkaner Hanım bana cavap yazmıştı. Benim sorumu ve Mine Hanım 'ın cevabını bu forumun önceki sayfalarında bulabilirsiniz.(Bu forumun 3. sayfasında Mine Pakkaner Hanım'ın 74. ve75. mesajları)(İlgili mesajların link adreslerini buraya alıntılamayı beceremedim;özür dilerim...)
Ben tohumları buzdolabından çıkarıp toprağa serdim. Hergün hafifçe suluyorum... Ancak henüz çıkan birşey yok.Sadece toprağa ekmeden önce birkaç tohumun patlayıp yeşerdiğini gördüm.Onları da diğer tohumlarla birlikte ektim. 12 gündür bekliyorum... Gelişme oldukça foruma yazacağım...Selamlar.

peymim_esra
24-03-2007, 10:38
çelik alınırken en az üç göz bırakılmalı çelikte ve çapraz kesilmeli çünkü düz kesilirse yosunlaşmaya ya da mantarlaşmaya yol açar. bu da köklenmeyi engeller.ve çelik üzerinde yeşil yaprak kalmamalı hepsi budanmalı.çünkü köklenirken topraktan ya da perlitten alınan besin yaprağa da gider ve geç köklenmeye neden our.halbuki o yaprak zaten işlevsizdir,çürüyecektir.
biraz geç bir cevap oldu ama umarımişinize yarar.
bir de çelik çeşitleir var ******.
*yeşil çelik
*odunsu çelik
*yarı odunsu çelik gibi
isterseniz eğer bunları da daha sonra anlatabilirim
kolay gelsin...:))

kuyucu
24-03-2007, 21:22
çelik alınırken en az üç göz bırakılmalı çelikte ve çapraz kesilmeli çünkü düz kesilirse yosunlaşmaya ya da mantarlaşmaya yol açar. bu da köklenmeyi engeller.ve çelik üzerinde yeşil yaprak kalmamalı hepsi budanmalı.çünkü köklenirken topraktan ya da perlitten alınan besin yaprağa da gider ve geç köklenmeye neden our.halbuki o yaprak zaten işlevsizdir,çürüyecektir.
biraz geç bir cevap oldu ama umarımişinize yarar.
bir de çelik çeşitleir var ******.
*yeşil çelik
*odunsu çelik
*yarı odunsu çelik gibi
isterseniz eğer bunları da daha sonra anlatabilirim
kolay gelsin...:))

Yediveren güllerimi kalemledim ve yaklaşık 1,5 ay oldu. Şu anda yeşil yapraklar çıktı ve uzuyorlar. Acaba bu dalları daha iyi köklenme için keseyim mi?

İşte fotoğraf.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=8595&stc=1&d=1174938140

rfo
27-03-2007, 00:35
ısparta kokulu güle nasıl sahip olabiliriz

kuyucu
28-03-2007, 15:30
Arkadaşlar size kokulu yediveren güllerimden birinin remini gönderiyorum. Bakalım beğenecekmisiniz!

DivanE
28-03-2007, 15:57
aci çok güzel bunlar yaaa temin etme konuusunda yardımcı olabilirmisin

eyüp1968
29-03-2007, 14:03
Isparta gülü arayan arkadaşlar,
Bugünlerde semt pazarlarını dolaşsınlar. Çünkü ben geçen yıl ve evvelki yılda semt pazarından almıştım. Değişik renklerde almıştım fakat hepsi kırmızı çıktı. Kokuları ve görünüşleri de çok güzel. Resmini çekmiştim. Bilgisayara yükleyince göstereceğim. O güller, bugünlerde canlanmaya başladı. Bu yıl aynı pazara devamlı bakıyorum; henüz Isparta gülü gelmedi. Bulsam ben de yenilerini alacağım...Geçen yıl Mart ayı başında gelmiş; Nisan ortasına kadar devamlı o satıcıyı pazarda görmüştüm...Bu sene henüz yok. Gelir inşaallah...

eyüp1968
11-04-2007, 21:55
Gül sever arkadaşlar neredesiniz...
28 mart tan beri bu konuya mesaj yazılmamış. Hadi arkadaşlar gül yetiştiriciliği hakkında yazalım; birlikte birşeyler öğrenelim...
Hoşçakalın...

eyüp1968
16-04-2007, 17:40
Gülü tohumdan üretmek zor iş arkadaşlar...
8 mart günü toprağa ektiğim 2 ay kadar soğuk katlama ya tabi tuttuğum gül tohumları hala yeşermedi... Bekliyorum hala ... Neredeyse 40 gün oldu bir hareket yok. Ne yapmam lazım? Bu konuda bana yardımcı olabilecek biri var mı ?
Tohumdan gül üretmek başlığı var. Orada da benzer soruyu sordum. Hatta konu başlığını açan ve bu konuda tecrübesi olan mstfylcn ' e özellikle sordum. Cevap yok,yok,yok...
"Üyelerin gül yetiştirme denemeleri " konu başlığı ile "tohumdan gül yetiştirme" konu başlığına uzun zamandır benden başka yazan yok.
Nerede bu gül sever, gül hayranı arkadaşlar...

kuyucu
16-04-2007, 19:54
eyüp1968, ben henüz kalemlediğim gülleri bekliyorum. Size yardım etmek isterdim ama bu konuda hiç tecrübem yok.

eyüp1968
16-04-2007, 21:35
Sayın kuyucu,
Ben de gül kalemledim.Bir posta kışın başında.Onların kurudu.
2-3 hafta kadar önce ikinci postayı kalemledim.Bunlar daha iyi duruyor. Bunlardan ümitliyim.Tutacaklar inşaallah... Zaten her gül kalemini ümitle dikiyorum... Bugüne kadar 4-5 tane tutturabildim. Başarı yüzdem %1-2 ... İşimiz hep deneme . Bu gül sevdasında herkesin bir yöntemi var. Herkes değişik söylüyor. Ben de hepsini denedim; deniyorum. Ama her yeni gül çeliği benim için yeni bir ümit...
Saygılar.....

Harun Parlak
16-04-2007, 22:45
Selamlar gül sever arkadaşlar gül ü çelikden yetişdirmek aslında çok kolay vede arsız bu günekadar diktiğim tüm güllerim tutdu çokda güzel açıyorlar.
Çelikle üretimde zaman çok önemli zamanında diker sulamasını yapar ve yerinde hiç oynatmazsanız tümü tutacakdır.
Yaz sonu veya sonbaharda sert çelikle odun olabilecek dallarda dahil.
YAZ başı yumaşak çelikle üretilebilir.
Tohumla üretim ana türden farklılık gösterebilir. Sonbaharda katlanan tohumların İLKBAHARDA ekimi ile üretiliri MAYIS HAZİRAN aylarında açıkda göz aşısı ile üretilir. umarım bu bu bilgiler sizlere biraz olsun işık tutar. ÇELİKLERİ TOPRAĞA gömerken yatay kesmeyi ve bir kaç adec çentik atmayı ihmal etmeyin bu çentikler su alımını fazlalaştıracaktır.

kuyucu
17-04-2007, 16:12
parlak bilgilerin için çok teşekkür ederim. Tavsiyeler doğrultusunda köklendirici hormon da kullanacağım bu sonbaharda.

Harun Parlak
17-04-2007, 20:07
parlak bilgilerin için çok teşekkür ederim. Tavsiyeler doğrultusunda köklendirici hormon da kullanacağım bu sonbaharda.

Son baharı bekleme yaza giriyoruz yumuşak çelikle denemelerini sürdürmeni tavsiye ederim en azından güzelliklerini göre göre çelikleri almış olursun

kuyucu
17-04-2007, 21:01
Şu anda yaklaşık 1,5 ay önce kalemlediklerimden birçoğu kurudu. 6 tanesi hala filizi üzerinde ve kurumadılar. Bunlara ne yapabilirim. Bir tavsiyeniz var mı?
2 günde bir sprey sulama yapıyorum ve odanın içine aldım.
teşekkürler

Harun Parlak
17-04-2007, 21:41
Şu anda yaklaşık 1,5 ay önce kalemlediklerimden birçoğu kurudu. 6 tanesi hala filizi üzerinde ve kurumadılar. Bunlara ne yapabilirim. Bir tavsiyeniz var mı?
2 günde bir sprey sulama yapıyorum ve odanın içine aldım.
teşekkürler

Selamlar kurumayan güllerin ömür boyu yaşar inşallah onları odaya almana gerek yok dışarıda kalsınlar ve fazla gezdirme oynayıpda köklenmeyi bozmasın nemli kalması yeterli kesinlikle ırgalamayın.

beyazgul
18-04-2007, 19:54
Ben gecen yıl 20 kok gul ekmıstım.10 tanesı tuttu.bu yılda 30 kok gul ektım bır cogu tuttu.Insallah kurumazlar.Boceklerı ıcın zehır sıktım.Bocek kalmadı ama yenı cıkan fılızlerın uzerınde hastalık var.Bunlardan nasıl kurtulabılırım.Yardımcı olurmusunuz...Sımdıden tesekkurler..

eyüp1968
22-04-2007, 22:13
Yapraksız olarak ektiğimiz kalemlerde sonradan çıkan yaprakları ne yapalım?
Onların köklenmeye engeli var mı?
Önceki denemelerimde sonradan çıkan yapraklar birsüre sonra soldu ve sonrasında da gül çeliği kurudu. Ne yapmak lazım?

jlide
30-04-2007, 22:16
Arkadaşlar ben gül yetiştirmek istiyorum yaklaşık 2 ay önce almış olduğum(yazlıktan kestiğim ) çenekleri toprağa ekdim ancak daha hiç bir gelişme yok. acaba tutmadımı
nasıl yapmalıyım? yan kesmiştim kökleri ama nedense kurumadı ama yeşermedilerde 1 aydır içerideydi karanlıktaydı şimdi balkona aldım ve ben izmirdeyim şimdi yeni çeneklerde eksem tutarlarmı bana yardımcı olursanız sevinirim :confused:

tayffun
15-05-2007, 17:24
Arkadaşlar, bu sene çeliklediğim güllerin resimlerini aşağıda gönderiyorum.
Şu an Ankara'da ve sera dışındalar. Acaba ısı için geceleri seraya almam gerekir mi? Çabuk çiçeklenmesi için ne yapmalıyım?

kuyucu
16-05-2007, 16:07
Arkadaşlar benim yaklaşık 20 tane civarında kalemlediğim güllerden hepsi kurudu. Sanırım bu güller çelikten üretilmiyor. Aşı ile üretiliyor olabilirmi? Sizin tasiyelerinizi almak istiyorum. Normal gül alıp yazın aşı yapabilirmiyim? Bu konuda bana kaynak bilgi konusunda yardımcı olabilirmisiniz? Elimde yaklaşık 10 civarı değişik renkte kokulu yediveren gül var bunları çoğaltmak isityorum.
herkese teşekkürler

lerdemir
18-05-2007, 19:37
Kuyucu merhaba,

Benim de bu sene aldığım 20 tane kadar çeliğim vardı muhteşem kadife kırmızı gülümden. Tek biri bile sağ kalmadı. Çok büyük hayalkırıklığı oldu benim için. Hatta sana da sözüm vardı; kısmet olmadı... :(

Arkadaşlar benim yaklaşık 20 tane civarında kalemlediğim güllerden hepsi kurudu. Sanırım bu güller çelikten üretilmiyor. Aşı ile üretiliyor olabilirmi? Sizin tasiyelerinizi almak istiyorum. Normal gül alıp yazın aşı yapabilirmiyim? Bu konuda bana kaynak bilgi konusunda yardımcı olabilirmisiniz? Elimde yaklaşık 10 civarı değişik renkte kokulu yediveren gül var bunları çoğaltmak isityorum.
herkese teşekkürler

kuyucu
18-05-2007, 22:38
Kuyucu merhaba,

Benim de bu sene aldığım 20 tane kadar çeliğim vardı muhteşem kadife kırmızı gülümden. Tek biri bile sağ kalmadı. Çok büyük hayalkırıklığı oldu benim için. Hatta sana da sözüm vardı; kısmet olmadı... :(

Dostum ben bu işe kafayı fena taktım. İnanılmaz güller var bunları çoğaltmam lam. Bu işten anlayan birilerini bulmak istiyorum. Aşı mı yaparım başka bir anaç mı kullanırım. Şu anda hep bunu düşünüyorum.

lerdemir
18-05-2007, 22:54
Obsesyon mu seziyorum acaba??? :)

nevsune
19-05-2007, 20:39
Bu siteyi keşfedip işe girişene dek yaz geldi bile. Tutup tutmayacağını bilemiyorum ama dün yaklaşık 10-12 ayrı gülden çelik aldım. Bugün onları diktim. Yalnız ilk sayfalarda okuduğum gibi naylonla sarmaya gerek var mı bu havada? Gölgede mi güneşte mi tutmam gerekiyor?

limon
19-05-2007, 20:48
Kuyucu merhaba,

Benim de bu sene aldığım 20 tane kadar çeliğim vardı muhteşem kadife kırmızı gülümden. Tek biri bile sağ kalmadı. Çok büyük hayalkırıklığı oldu benim için. Hatta sana da sözüm vardı; kısmet olmadı... :(

Sevgili lerdemir ve kuyucu nerde okuduğumu hatırlayamıyorum ama şöyle bir yazı okumuştum. Gülleri çeliklerken ayrı ayrı saksılara koymak gerekiyormuş. Aynı yere 10 cm.lik aralıklarla diktiğiniz taktirde tutma olasılığı çok düşükmüş. Hatta yazıda sebebi tam bilinmemekle birlikte diye bir ibare vardı. Gerçekten ben bunu denedim ve hak verdim. Aynı saksıların içine 3 çelik dikmiştim. İçlerinden birisi yapraklanmaya başlamıştı ki birden her şey ters gitmeye ve o da kurumaya başladı. Diğer saksılardaki çelikleri hemen çıkardım ve tek bıraktım. Hepsi gayet sağlıklı şekilde büyüdüler.

lerdemir
19-05-2007, 21:19
Çok ilginç limon...

Bilgi için teşekkürler...

Bu yaz sonunda çelik mevsimi geldiğinde bir de öyle deneyeceğim o zaman...

limon
19-05-2007, 21:32
Rica ederim. Umarım başarılı olursunuz.

nevsune
20-05-2007, 08:45
Sevgili lerdemir ve kuyucu nerde okuduğumu hatırlayamıyorum ama şöyle bir yazı okumuştum. Gülleri çeliklerken ayrı ayrı saksılara koymak gerekiyormuş. Aynı yere 10 cm.lik aralıklarla diktiğiniz taktirde tutma olasılığı çok düşükmüş. Hatta yazıda sebebi tam bilinmemekle birlikte diye bir ibare vardı. Gerçekten ben bunu denedim ve hak verdim. Aynı saksıların içine 3 çelik dikmiştim. İçlerinden birisi yapraklanmaya başlamıştı ki birden her şey ters gitmeye ve o da kurumaya başladı. Diğer saksılardaki çelikleri hemen çıkardım ve tek bıraktım. Hepsi gayet sağlıklı şekilde büyüdüler.

Ben de aynı saksıya dikmiştim. Uyarınızı gözönüne alıp hepsini ayırıyorum şimdi. Bir de naylona sarıp sarmama konusunu ne yapacağımı bir söylecek var mı? :confused:

kuyucu
20-05-2007, 18:42
limon teşekkürler. Tavsiyelerini uygulayacağım.

limon
21-05-2007, 02:26
Ben de aynı saksıya dikmiştim. Uyarınızı gözönüne alıp hepsini ayırıyorum şimdi. Bir de naylona sarıp sarmama konusunu ne yapacağımı bir söylecek var mı? :confused:

Naylona sarma konusunu bilmiyorum ama çelik için doğru zaman olmadığını düşünüyorum. Kasım ve Aralık ayları uygun.

ogzhn
21-05-2007, 11:53
Gül çeliklerini gübreli toprağa yapın ve biraz da kum karıştırın,çelikler odunsu kısımlardan daha iyi tutar yeni sürgünler yeşil gözükür ama sonra bayılırlar:)
ayrıca fazla sulamayın çabuk çürürler:)
Şubat ve mart aylarında yapılan gül çelikleri daha sağlıklı ve tutuma oranları yüksek olur:)

limon
21-05-2007, 13:10
Ogzhn kocaman açan beyaz sarmaşık gülü arıyorum. Bu civardaki hiç bir fidanlıkta bulamadım. Önereceğin yerler var mı?

French
21-05-2007, 13:24
Yıllar önce yazlığımızda bir bahçede koyu kırmızı, katmerli-katmerli bir yediveren gülü vardı. Açınca kocaman olur ve muhteşem bir koku verirdi. Ben böyle bir cins yediveren arıyorum. Nereden bulabilirim ?

ilknur aşık
21-05-2007, 17:32
Sn French
Çok eskiden bir komşumuzda vardı ama kurudu. Bende arıyorum. Ama bulamadım. Hatta bununla ilgili birde mesaj yazdım. Ama şu ana kadar bir sonuç yok. Buylursam size de mesaj yazarım.

limon
21-05-2007, 20:41
Yıllar önce yazlığımızda bir bahçede koyu kırmızı, katmerli-katmerli bir yediveren gülü vardı. Açınca kocaman olur ve muhteşem bir koku verirdi. Ben böyle bir cins yediveren arıyorum. Nereden bulabilirim ?

Benden :rolleyes: Güllerimin hepsi katmerli, kocaman, kokulu yediveren gülleri.
Ama bu sene ikisi hariç hepsi pas hastalığından yapraksız kaldılar. İlaçlama da etkili olmuyor çünkü devamlı yağmur çiseliyor.

limon
21-05-2007, 20:44
Gül çeliklerini gübreli toprağa yapın ve biraz da kum karıştırın,çelikler odunsu kısımlardan daha iyi tutar yeni sürgünler yeşil gözükür ama sonra bayılırlar:)
ayrıca fazla sulamayın çabuk çürürler:)
Şubat ve mart aylarında yapılan gül çelikleri daha sağlıklı ve tutuma oranları yüksek olur:)

Ben de şubat mart diye bilirdim geçen sene kasım aralık dediler dinledim :) Ama Kasım Aralık aylarında yaptığım çelikler baharda yapraklanıp keyiflendiler.

ilknur aşık
22-05-2007, 13:55
Benden :rolleyes: Güllerimin hepsi katmerli, kocaman, kokulu yediveren gülleri.
Ama bu sene ikisi hariç hepsi pas hastalığından yapraksız kaldılar. İlaçlama da etkili olmuyor çünkü devamlı yağmur çiseliyor.

Sn Limon
acaba Sn French'e yapmış olduğunuz teklif bizim içinde geçerli olabilirmi?
Bizde sizin o güzel güllerinizden edinebileceğimiz umuduna kapılabilirmiyiz?

French
22-05-2007, 15:23
Sayın Limon ve İlknur aşık,

İkinize de teşekkür ederim cevabınız için.
Limon nasıl yapabiliriz ? Ben İstanbul'dayım. Size ayrıca mail atıyorum.

nevsune
22-05-2007, 16:23
Naylona sarma konusunu bilmiyorum ama çelik için doğru zaman olmadığını düşünüyorum. Kasım ve Aralık ayları uygun.

Yürüyüşe çıktığımda, o inanılmaz güzel görüntülerden sonra kendimi çelik almaktan alakoyamadım. Aslında haklısınız ben de mevsimi olmadığını düşünmüştüm ama babamın Alanya'daki bahçesinde bulunan güllerin dallarını, her mevsimde toprağa sokup yetiştiriyorlar. Hoş oranın toprağı öyle verimli, iklim öyle elverişli ki orada yetişmezse şaşarım.:rolleyes:

Ben de bir deneyeyim dedim. Dediğiniz gibi kasım, aralık aylarında tekrar çelik toplayacağım.

Yalnız bugün bir konuşmada, o çeliklerden asla çiçek çıkmayacağı sadece yeşil dallar elde edebileceğim söylendi. Öyle mi acaba:confused: O zaman çelik toplamanın bir anlamı yok bence. 3 hafta önce bizim pazardan büyük beyaz açan bir sarmaşık gülünü 5 ytl ye aldım. son derece ucuz geldi bana.

nevsune
22-05-2007, 16:27
Gül çeliklerini gübreli toprağa yapın ve biraz da kum karıştırın,çelikler odunsu kısımlardan daha iyi tutar yeni sürgünler yeşil gözükür ama sonra bayılırlar:)
ayrıca fazla sulamayın çabuk çürürler:)
Şubat ve mart aylarında yapılan gül çelikleri daha sağlıklı ve tutuma oranları yüksek olur:)


ah ogzhn, ben mayısın 15 inden sonra aydınlanma çağına girebildiğim için, bence hiç şansım yok.:(

Balıkcı
22-05-2007, 16:36
Sevgili lerdemir ve kuyucu nerde okuduğumu hatırlayamıyorum ama şöyle bir yazı okumuştum. Gülleri çeliklerken ayrı ayrı saksılara koymak gerekiyormuş. Aynı yere 10 cm.lik aralıklarla diktiğiniz taktirde tutma olasılığı çok düşükmüş. Hatta yazıda sebebi tam bilinmemekle birlikte diye bir ibare vardı. Gerçekten ben bunu denedim ve hak verdim. Aynı saksıların içine 3 çelik dikmiştim. İçlerinden birisi yapraklanmaya başlamıştı ki birden her şey ters gitmeye ve o da kurumaya başladı. Diğer saksılardaki çelikleri hemen çıkardım ve tek bıraktım. Hepsi gayet sağlıklı şekilde büyüdüler.

Benim çeliklerin bu kuraldan haberi yok galiba.
Baksanıza dört parmak arayla hepsi yemyeşil.

Maaşallah.:p


http://img338.imageshack.us/img338/9014/barbarosmays20072022ae6.jpg (http://imageshack.us)

lerdemir
22-05-2007, 20:45
Maaşallah diyelim de bir şeycikler olmasın bu yeşil güzellere Mahir Bey...

Balıkcı
22-05-2007, 22:57
Maaşallah diyelim de bir şeycikler olmasın bu yeşil güzellere Mahir Bey...

Teşekkürler.
Bizimki latife.:D

kuyucu
23-05-2007, 08:59
Mahir Abi,
Allah nazarlardan korusun.

anilozer112
23-05-2007, 09:38
Ben geçen güllerle ilgili birşey öğrenmiştim. Acaba sizler bunu biliyormusunuz. Gülleri toprağa dikerken dibine demir parçası koymak iyi gelirmiş. Çünkü gül topraktan en çok demir alırmış.

Denemesini yaptım. Daha hızlı gelişme gösteriyor gibi. Ama tam olark emin değilim.

limon
23-05-2007, 11:43
Bir çok gül fotoğrafı yükledim biraz önce. Gülleri seven arkadaşlar bakabilirler. Bu sene bir çok çelik hazırlarım. Gelecek bahara da yapraklanmış olarak isteyenlere verebilirim. (Sağ olursam)

kuyucu
23-05-2007, 12:05
Bir çok gül fotoğrafı yükledim biraz önce. Gülleri seven arkadaşlar bakabilirler. Bu sene bir çok çelik hazırlarım. Gelecek bahara da yapraklanmış olarak isteyenlere verebilirim. (Sağ olursam)

Ben talibim. :))

OZLEMN
23-05-2007, 13:28
merhaba, bu gülü bir süper marketten aldım ve saksını değiştirdim gerçi bonzai sayılmaz ama, yaprakları ve çiçekleri küçük ve evin içindede hoş duruyor, minyatür gül diye satılıyordu...

kuyucu
23-05-2007, 16:15
Arkadaşlar ithal güllerin genetikleriyle oynandığını ve bunların çoğaltılamayacağını söylediler. Bu benim için çok büyük bir hayal kırıklığı oldu.
Bütün hayallerim yıkıldı :(

Balıkcı
23-05-2007, 17:31
Mahir Abi,
Allah nazarlardan korusun.

Amiiin. Hepimizin çiçeklerini.:p

ilknur aşık
23-05-2007, 21:25
Bir çok gül fotoğrafı yükledim biraz önce. Gülleri seven arkadaşlar bakabilirler. Bu sene bir çok çelik hazırlarım. Gelecek bahara da yapraklanmış olarak isteyenlere verebilirim. (Sağ olursam)

Önce allah korusun demek istiyorum. Ve ****** bende o güzel güllerinize talibim
şimdiden. Dün bir kaç tanesini görmüştüm zaten çok güzeller maşallah.

bilgekaan
24-05-2007, 07:43
Arkadaşlar ithal güllerin genetikleriyle oynandığını ve bunların çoğaltılamayacağını söylediler. Bu benim için çok büyük bir hayal kırıklığı oldu.
Bütün hayallerim yıkıldı :(

Tohumla üretim yapmıyorsanız hiç bir sorun olmaz.Çelikle üretilen bireyler çelik alınan bireyle aynı genetik özelliği gösterir.Yaşamıyacak olsa zaten çelik aldığınız gülünde yaşamaması lazım.

nevsune
24-05-2007, 13:04
Bir çok gül fotoğrafı yükledim biraz önce. Gülleri seven arkadaşlar bakabilirler. Bu sene bir çok çelik hazırlarım. Gelecek bahara da yapraklanmış olarak isteyenlere verebilirim. (Sağ olursam)

Siz sağ olun, bu arada bizim de yavru güllerimiz olsun:D .

Benim diktiğim çelikler eskaza tutarsa (onların tutma olasılığı, benim büyük ikramiye kazanma olasılığımdan daha az) ben de gelecek yıl, isteyen teyzeleri ve amcalarıyla paylaşacağım.

limon
24-05-2007, 16:32
Arkadaşlar ithal güllerin genetikleriyle oynandığını ve bunların çoğaltılamayacağını söylediler. Bu benim için çok büyük bir hayal kırıklığı oldu.
Bütün hayallerim yıkıldı :(

Henüz çiçek açmadı geçen kış aldığım çelik ama gayet keyifli. Büyük açık-koyu pembe ebruliydi. Gerçi o gülüm de henüz açmadı. Kokusuz ama en büyük açan gülüm o. Üzerinde oldukça bol tomurcuk var. Ama çeliğinde henüz tomurcuk yok. Gelişmelerden haberdar etmeye çalışırım.

mozen
24-05-2007, 18:23
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim

dulantes
24-05-2007, 20:06
Yeşil gül ile şöyle bir bilgi buldum, belki arkadaşlar çevirirse yardımcı olur.

http://uncommonrose.biz/r/i/greenrose.jpg

R. chinensis viridiflora
This has to be the most peculiar China rose of all! Instead of being made up of normal petals, the blossoms are made entirely of sepals, all of them grass green! The blooms last longer than any other rose I know, often six weeks or more. There is a peppery scent to the blooms if you rub them with your fingers. This makes an attractive, tidy shrub for small gardens or in pots for the patio.

Our plants of The Green Rose are 5 to 9 inches tall in bands or 4 inch pots. In the spring, the plants may be slightly smaller, while later in the season, they may be larger. These are one to two year old plants grown on their own roots. To minimize the amount of soil shipped and therefore the shipping expense, these plants are smaller than typical grafted varieties purchased at local garden centers.

Color: Green!

Class: China

Secondary Classifications: Unusual;

Growth Habit: Compact bushy shrub, about 3 feet wide, and 2.5 feet tall, depending on climate

Bloom Habit: blooms all summer

Hardiness: Zone 6-10 In zone 6 and 7, winter protection must be used, and dieback will occur, but it will come back from ground level.

Fragrance Rating: 2.0 - buds smell of pepper when rubbed

ARS Merit Rating: 7.3


Kaynak:http://uncommonrose.biz/r/greenrose.html

Bu, Çin gülleri arasında en alışılmamışı olmalı. çiçekler, taç yaprak yerine tamamen çanak yapraktan oluşmuş ve tamamen yeşil! çeçekler bildigim diger güllere göre daha uzun ömürlü(6hafta veya daha fazla). eğer parmaklarınızla oyanarsanız keskin bir koku ortaya çıkar. bu koku, yeşil gülün küçük bahçe ve saksılarda yetiştirilmesini cazip kılmaktadır.

Yesil gülümüz şeritler halinde dikilince 5-9 inch(sanırım bir inch 2,5 cm) uzunluğunda, saksıya dikildiginde 4 inch uzunluğunda oluyor. sonbaharda bitki biraz küçük olabilir, sezon sonunda belki biraz daha büyük olabilir. bunlar, kendi kökleri üzerinde yetişen 1-2 yıllık(yaşında) bitkiler. bir yerden başka bir yere taşınma miktarını, dolayısıyla masrafını azaltmak açısından bu bitkiler, lokal garden centerler tarafından satın alınan tipik aşılı varyetelere göre daha küçüktür.

Renk: Yeşil!

Sınıf: China

İkincil sınıflandırma: alışılmamış;

büyüme şekli: çevre ve iklim şartlarına bağlı olarak 3 fit genişliğinde 2.5 fit yüksekliğinde sıkı çalılık

çiçek oluşumu: yaz boyu

dayanıklılık: anlamadım:(

koku degerlendirmesi:


devam edecem

Sergüzen
24-05-2007, 20:25
Ben geçen güllerle ilgili birşey öğrenmiştim. Acaba sizler bunu biliyormusunuz. Gülleri toprağa dikerken dibine demir parçası koymak iyi gelirmiş. Çünkü gül topraktan en çok demir alırmış.

Denemesini yaptım. Daha hızlı gelişme gösteriyor gibi. Ama tam olark emin değilim.

İlle demir vereceksen;saçıkıbrıs(demirsülfat) ver.Daha kolay ve daha etkili olur.

dulantes
28-05-2007, 15:45
Gül bitleri için sabulu veya tütünlü su püskürtebileceğimiz söylenmiş.
Miktarı(derişimi) önemli mi bunu acaba? Bir de bu karısımı bitkinin başından aşağı komple mi dökeceğiz?


Güllerden yan yana dikilerek çit oluşturulabilir mi? Aralarında ne kadar mesafe bırakmak gerekiyor iki gülün?

ilknur aşık
29-05-2007, 17:30
Ben gülde çelik alma konusunda yeni bir şey öğrendim.
Çelik aldığın dalı ters dikersen daha iyi sonuç verir dediler. (Gerçi bu yöntemle mum çiçeği yetiştirildiğini görmüştüm! )Bizim sitedeki bir komşumuz bütün çeliklerini bu yöntemle aldığını söyledi. Acaba bu yöntemi deneyen veya bu konuda bilgisi olan varmı? Ben ilk defa duydum ve eğer işe yarıyorsa sizlerle paylaşmak istedim.

ceviz ağacı
30-05-2007, 13:28
Daha önce bir baston gülüm vardı ve rüzgardan baş kısmı koptu , ona bugün eve gidince diğer güllerimden aşı yapacağım (fotoğraftaki güllerden) bakalım becerebilecekmiyim yarın fotoları ekleyeceğim .

kuyucu
31-05-2007, 10:24
Daha önce bir baston gülüm vardı ve rüzgardan baş kısmı koptu , ona bugün eve gidince diğer güllerimden aşı yapacağım (fotoğraftaki güllerden) bakalım becerebilecekmiyim yarın fotoları ekleyeceğim .

Aşı olayını detaylı ve resimli sizden öğrenebilirmiyim?
***.

ceviz ağacı
31-05-2007, 10:42
Sevgili Kuyucu ,
Ben de tam olarak bilmiyorum ama çiçekçide ki bir amca uygulamalı gösterdi , dün reçel yapmaktan aşı yapmaya fırsatım olmadı . Bugün yapabilirsem ayrıntılı fotoğraflayacağım .

kuyucu
31-05-2007, 20:35
bekliyoruz fotoğrafları

pitbull
15-06-2007, 22:51
Aşağıda resimlerle anlatmaya çalıştığım gibi çelik alıp köklendirmeyi başardım.İsteyen arkadaşlar bu şekildede deneyebilirler.
http://img108.imageshack.us/img108/3816/cimg1573id0ii2.jpg (http://imageshack.us)
http://img529.imageshack.us/img529/1474/cimg1573id0l2nt3.jpg (http://imageshack.us)
http://img523.imageshack.us/img523/6067/cimg1573id0l3ar8.jpg (http://imageshack.us)
http://img529.imageshack.us/img529/6060/cimg1573id0l4fg4.jpg (http://imageshack.us)
http://img529.imageshack.us/img529/3262/cimg1573id0l5gz1.jpg (http://imageshack.us)
En son resimdeki gibi kestikten sonra dalın ortasındaki pamuksu dokuyu temizleyip öyle dikiyosunuz.Bildiğim bir konu değil ama bana bu şekilde gösterdiler, denedim ve tuttu.

evandevan5
17-06-2007, 00:22
merhaba.yeni gelenler bölümünüzde kendimi tanıtmıştım.ikinci kezde buraya yazıyorum.arkadaşlar yazılarınızı baştan itiibaren okudum,benimde nazicazen bir sorum olacaktı.malum mevsim yaz,bende şuan çeşmedeyim.inanılmaz güzel güller var hemde çeşit çeşit burda.insanlarda çok candan,kimin bahçesinden ne istiyorsam hemen veriyorlar çevre evlerden.bende çelikten önce saksılarda sonra bahçeye terfi ederek gül yetiştirmek istiyorum.bu aylarda tutar mı çeliklerim?nemli ortam gerekiyormuş.bu yaz aylarında bu dengeyi nasıl kurarım?bilgeliğinize ihtiyacım var.ilk defa kendim bir çelik dikip yetiştireceğim,malım çok ama çok heves ettim.şimdiden çok teşekkür ederim.

Balıkcı
18-06-2007, 14:07
Tohumla üretim yapmıyorsanız hiç bir sorun olmaz.Çelikle üretilen bireyler çelik alınan bireyle aynı genetik özelliği gösterir.Yaşamıyacak olsa zaten çelik aldığınız gülünde yaşamaması lazım.

Ben, pembe sarmaşık ponpon güllerden çelik almıştım, hepsi tuttu, hepsi de istisnasız, dört yapraklı çiçek açan yabani gül oldu.:(

evandevan5
19-06-2007, 00:19
Sayın Balıkçı,Yabani gül demek ne demek?Cehaletimi mazur görün lütfen.

sınıf
24-06-2007, 00:33
Merhabalar
Gül çelikleri, kurşu kalem kalınlığında ve bir yıllık dallarından olur. 10-40 cm arasında olabilir.Kasım ayından şubat ayı sonuna kadar çelik dikilebilir. Toprak üstünde en az iki göz bırakılmalı. Mayıs ayını geçirdiniz mi korkmayın, köklenmiştir.Diktiğiniz çelikleri kökleşme olana kadar dokunmayın. Mutlaka güneş görmeli.Ayrıca var olan gülleri aşılayabilirsiniz.Göz aşısı ile bir gül ağacında renk renk gülleriniz olabilir.

Balıkcı
24-06-2007, 16:25
Sayın Balıkçı,Yabani gül demek ne demek?Cehaletimi mazur görün lütfen.

Yalınkat, açık pembe renkli , dört yapraklı bir çiçek açan güle ben yabani gül diyorum.
Gülden başka her şeye benziyor, :dilli: kokusu da yok.
Sanırım bu anaç olarak kullanılıp üzerine aşı yapılabilir.
Ne yazık ki bir fotoğraf koyamıyorum.
...
Hepimiz bilmediğimiz basit bir şey de olsa, o konunun cahiliyiz.
Zaten burada da hep birlikte yeni bilgiler edinmek için bulunmuyor muyuz?
Selam ve sevgiler.

evandevan5
27-06-2007, 00:05
Sayın Balıkçı çok teşekkür ederim.Sanırım bende bir adet bu tarife uyan gül var:(Kokmuyorda hiç.Burada gerçekten çok şey öğrendim.Dahada öğrenecek çok şey var.Saygılar

igk
01-08-2007, 22:59
Bahçemde 5-6 adet gül var. Eskiden dikilmişler. 3 yıl önce komşum onları öyle bir budadı ki kendilerinde gelemediler. Bu yıl ise baharda çok güzel renklerde açtılar. Bir tanesi var. İçinden çıkan dallar bir başka. Yaban gülü olarak çiçekleniyorlar. Yaprakları ufak. Aynı kökte orijinal gül de duruyor. Yaprakları kocaman ve koyu yeşil. Gül, hem de kokulu gül olarak ta açmışlardı onlar baharda. Bugünlerde o kadar çok sataşkan dallar çıkardı ki, aldım elime budama makasını, gözüme aykırı gelen her yeri budadım. Elbette mevsimi falan değil. O yaban gülüleşmiş kısımlarını yok ettim. Çok yaşlanmış kısımları da yok artık. Gül açıp, solmuş, kurumuş kısımları da budadım. Gözüme sağlıklı gelen ne varsa bıraktım. Bakalım "eserimi"zi nasıl bulacağız, zamanı gelip te güller açtığında?
Neyse ben budamayı yaptım, bi de baktım mesaj kutumda ağaçlar.net ten bir mesaj. e dergiyi haber veriyor. Açtım hemen, doğru gül budama kısmına. Okudum tabii. Hani derler ya elden gelen öğün olmaz, olsa da vaktinde olmaz. Şaka..şaka... Okusaydım vaktinde forumdaki ilgili konuyu böyle yapmayabilirdim (yapadabilirdim tabii). Herkese güzel kokan güller temenni ederim.

nacrun
20-08-2007, 00:18
evet gül çeliklemek herkezde bi sorun galiba gerçekten şunu iyice bi öğreten çıksa bize minnettar kalıcam.2 senedir deniyorum önce tutuyo daha sonra kuruyor kocaman bi bahçem var parayla aldıklarım hariç hiç çelikten gül yetiştiremedim üzülüyorum çok olsunlardar dye hep deniyorum hiç başarılı olamadım, bizi iyice bilgilendirin ne olur

eyüp arkadaşım ben hiç daha kuşburnu hariç gülde toğum görmedim ki ekmesini bilim bizi bu konuda lütfen aydınlatırmısın nerden alınır nasıl teymin edebilirim benim acilen gül yetiştirmem lazım çok kafaya taktım ama yapamıyorum hasta oldum artık gözüm milletin bahçesinde valla

gerçi okuya okuya bayağı bilgilendim ama şuanda balkonda yeni 2 yıllık gül fidanlarım var çokta çelimsiz aceba şimdi tazelerinden denesemmi yoksa vaktinimi beklesem çünki fazla dalı yok sora dal bulamam ekmeye
ama inanın benim bu işi öğrenmem şart dediğim gibi kocaman bahçem var fakat bağçede bitane gülüm yok

sizden öğrendiklerime dayanarak şurda hata yapıyomuşum demek ben çelikleri diktikten sonra fazla beklemeden yer değiştiriyorum demek onları o zaman kaybediyorumherkeze verdiği bilgi için şimdiden teşekür ederim

Mahmut Bey ,
Bahsettiğiniz güllerden bende 3 adet var. Kırmızı, Beyaz ve Lila rengi. Muhteşem kokuyorlar ve yılda 7-8 defa açıyorlar. Bu sene kalemledim şu anda sonucu bekliyorum. Resimlerini daha sonra gönderirim.
sayın kuyucu keşke imkan olsada o gül çeliklerinden banada ulaştırabilseniz çok sevinirim bölge olarak üsküdardayım

celalsungur
09-09-2007, 18:40
Bahçedeki güller çok seyrek ve az sayıda çiçek açıyor.
Alışveriş merkezlerinde satılan gül besinlerinden de bol bol verdim fayda etmedi.
Yardımcı olursanız sevinirim.
Böyle giderse Gül yetiştirmekten ümidi keseceğim.
Bahçeye daha bol çiçek açan güzel kokulu başka bitkiler dikeceğim.

limon
10-09-2007, 16:20
Bildiğim ve yetiştirdiğim kadarıyla hemen her çeşit güllerin en güzel ve bol açtıkları ay Mayıs ayıdır. Yediveren güller devamlı açmaya devam etseler bile Mayıs ayındaki çoşkuyla açmazlar. Gül bitkisinin ebatlarına göre sizin tabir ettiğiniz gibi tek tük veya üç beş tane açarlar. Diye biliyorum ben. ;)

celalsungur
10-09-2007, 16:46
Bildiğim ve yetiştirdiğim kadarıyla hemen her çeşit güllerin en güzel ve bol açtıkları ay Mayıs ayıdır. Yediveren güller devamlı açmaya devam etseler bile Mayıs ayındaki çoşkuyla açmazlar. Gül bitkisinin ebatlarına göre sizin tabir ettiğiniz gibi tek tük veya üç beş tane açarlar. Diye biliyorum ben. ;)
Teşekkür ederim.

celalsungur
10-09-2007, 17:14
Ben birisinin bahçesinde çok güzel kokan beyaz bir gül buldum. Ondan çelikler aldım. Sonra bunları hindisatan cevizi torfuna diktim. Köklendiler. Şimdi saksıdalar ve çiçekte açıyolar. Kuruyan çiçeklerini ilk beş yapraklı gözün üzerinden kesiyorum. Fakat, ilk zamanlar çelik aldığım anaçla aynı şekilde çiçek açarken, şimdi açtığı çiçekler oldukça küçüldü ve pembeleşmeye başladı. Kokusu hala var. Acaba anaç aşılı güldü de, benim gülüm yabanileşmeye mi başladı?

Bu bakımdan çiçek sapının, üstteki ilk beş yaprakçıklı yaprağın altındaki noktadan kesilmesi gerekir ](yumuşak uç alma noktası ). Bu işlem, alttaki yuvarlak tomurcukların ileride uzun saplı, kaliteli gül meydana getirmelerine yardımcı olur.''(Mine hanım'ın bu konudaki alıntısı)

Lotus_1071
28-09-2007, 15:15
Arkadaşlar ben ziraatçi değilim, burayada yazdıklarım bu konuya yeni merak salanlar içindir, eğer bir işe yarar sa mutlu olurum. Güllere hem çok zaman hemde para harcadım. İyi cins güller daima ilgimi çekiyor.. bir yerde iyi cins bir gül görsem içim gidiyor..
aşı yapmaya çalıştım ve yaptırdım 40 ın üstünde gül heba ettim, olmadı ..
Aşağıda yazdıklarımı ben deneye yanıla öğrendim ve %100 başarılı sonuçlar alıyorum ve çokda memnunum. Hemde asitlere kimyasallara gerek duymadan en ilkel yöntemlerle.Benim için önemli olan sonuç. Hiçbir kalıplaşmış kuralı yok. Uyulacak tek kural ; bir parça gül dalı, sadece biraz kum ve biraz dikkat hepsi bu.. Bu işte cesur olun hiç kendinizi kasmayın neyi yanlış yapıyorum diye.....****** bir iki püf noktası var ama o kadarda incelemeyin......Daha pratik ve daha teknik bi yöntem varsa o yöntemde size kalmış saygı duyarım.

En kolay yöntem çelik köklendirme .. Aşılama zordur, epey ustalık ister. Asla tohumdan denemeyin. hem çok zaman alır hem zordur hemde Çalımsı, zayıf yapraklı ASİ GÜL dediğimiz bir bitki ortaya çıkar, beklediğiniz, aynı cins güle asla benzemez.Aşı olmadan aynı gülü elde edemessiniz. Bahçenizde Kuşburnu gillerden bir çalınız olur.


ÇELİKTEN KÖKLENDİRMENİN AVANTAJI ;

En yaygın yöntemdir. Aynı hücreden çoğalma yaptığınız için hem aşıya gerek kalmadan gördüğünüz gülün aynı cinsini elde edebilirsiniz, hemde başka bir şehirde tatilde bile bir yerde gördüğünüz gülden bir parça çelik alıp onu daha sonra bulunduğunuz şehirde köklendirebilirsiniz... Diktiğiniz yere ve bitkiyi besleme şartına bağlı olarak aynı cins gülleriniz olur. Tek dez avantajı;bilindiği gibi çetin toprak şartlarına uygun kökle,iyi cins gövdenin birleştirilmiş olmaması. Buda zaten gül bitkisini etkilemiyor ve sonuçta hiçbir değişiklik yaratmıyor.

ilk önce şunu söylemek isterim tavsiye edeceğim bu yöntem tüm gül cinsleri için geçerli bir yöntemdir.

ÇELİKLERİN SEÇİMİ :))
Çelikler kurşun kalem kalınlığında olsa iyi olur.O kalınlıkta olmazsada üzerinde tek yaprak kalmış, kalınca bir dal bile işinizi görür. Hiç endişe etmeyin. Yeterki sabırlı olun vazgeçmeyin. (ucu nasıl olcek boyuydu posuydu siz kurallara takılmayın zaten acemisiniz Bahçevan değilsinizki nasıl seçeceksiniz.Kestiğinizi alın işte ucunda biraz yaprak olsun yeter)
Taşıma ve yataklama sorununuz yoksa(kum tavası veya sandığının boyu) boyları ne kadar uzun olursa, o kadar köklenmesi kolay olur ve tek çelikten birden çok fide elde edersiniz ama imkanlarınız müsait değilse, yaklaşık 40 ve 60 cm arası boyda ve görüntüsü genç, ve üzerinde yapraklı kısımları veya gözleri çok olan ince dallardan kesin .. Tecrübeme dayanarak çeliğin ay'ı mevsimi yoktur. İyi cins gül nerede bulursanız hemen çakıyla dalın. Hiç takvime bakmayın. Tek dikkat etmeniz gereken ; bahçede köpek filan olmasın. Hatta çiçeğinide gördüğünüzden ne yetiştirdiğinizide bilirsiniz.Çelik alırken mevsim olarak ben hiç ayırım yapmadım çünkü başka bir şehirde tesadüfen gördüğüm ve beğendiğim güllerden çelik alarak su dolu pet şişe içinde taşıdım. Uçları su içerisinde olsun sorun değil. 1 hafta bile o şekilde arabada benimle gezen çelikler oldu ara sırada yapraklarını sulayın çünkü gövde yapraktan suyu daha iyi alır geç pörsürler ama geciktirmek iyi değil. Çeliği kesip nemli bir pamuğa-beze sardıktan sonra üstüne streç film dolayıp, sonra kargoyla bile yollayabilirsiniz. Yeni tomurcuk vermeden mart ve ağustos sonları çelik almak için çok uygun..Ama bence beklemeyin ne kadar erken başlarsanız gövde okadar erken köklenmeye çalışıyor hatta zamandan avantaj bile elde ediyosunuz

YATAKLAMANIN YAPILACAĞI YERİN HAZIRLANMASI ;
Uygun tavalara en az 5 cm tava müsaitse 10 15 cm ye kadar kum serin. Tava; Kullanmadığınız, yatay balkon saksısı, boyuna kesilmiş pet şişe eskibir dolap çekmecesi veya içine su sızdırmaması için naylon serilmiş ince uzun çiçek kutusu bile olabilir. ortamınızın müsade edeceği ne varsa. yalnız tahta sandıklar suyu tutmadığı için iyi sonuç vermiyor deneyeceksenizde içini naylonlayın. Tavalarınızın alt deliği fazla büyük olmasın suyu iyi tutsun, altındaki taliye deliği olarak azcık çatlak veya küçücük bir delik bile yeter.
Eğer hiç imkanınız yoksa, bir 1.5 lt lik, içi kum dolu pet şişe bile olur.

ÇELİKLERİN HAZIRLANMASI VE YATIRILMASI ;
Aldığınız çeliklerin uç kızımlarını 45 derecelik açıyla düzeltin.
Çelik köklenene kadar, gövdeden nemi alacağı için, gövdenin uzun olması avantajdır. Çeliğinizde tomurcuk varsa yukarı doğru bakacak şekilde, gövdede yaprak varsa yaprakların yüzleri (altları değil ) havaya bakacak şekilde yatırın. Birden fazla çelik yatıracaksanız aralarında yaklaşık 10 cm mesafe bırakın. Kökler birbirine girmesin,söküm yapılırken zarar görmesin. Yapraklı kısmı çeliğin 3/1 ni geçmemesi kaydıyla tavanın kenarından dışarda bırakın (yapraklı olan en tepe kısmı) geri kalan kısmı tekrar 0.8 veya o incelikte bulabildiğiniz kumla örtün.Gövde üzerinde yaprak filan varsa hiç koparmayın,kumun dışında kalıyosa kalsın ama gövdenin tamamı kum altında olmalı.Çelik gövdesindeki yaprak kolları tek çelikten birden fazla fide almanızı sağlar.fazla yaprakların gövdenin suyunu tüketir gibi bi endişeniz olmasın. siz kumu nemli tutun gövde fazlasıyla suyunu alır. Deniz kumu olmamasına dikkat edin tuzlu olacağı için köklenme olmaz. çok mecbur kalırsanızda bence iyice kumu yıkayın .Çeliğin alt kısmındaki kum kalınlığı çok önemli değildir ama üstünü örten tabaka mutlaka 5 santim civarında olmalıdır aksi takdirde yeni sürgünler çıkamıyor veya çelik çürüyor.Çeliğin gövdesi kumun altında yapraklar dışarda kalacak şekilde yataklanmış oldu.

kumun içine toprak,humus, torf, gübre gibi bir madde katmanızı köklenme safhasında önermem, çürümelere sebeb olur ayrıca toprak gövdenin köklenmesini zorluyor bu nedenle kum kullanıyoruz ama fazladan perlitiniz varsa onu koyun. Köklenme aşamasında sırf kum daha iyi sonuç veriyor. Kesinlikle gübre veya başka bir çeşit besin maddesi ilave etmeyin. Zaten bitkininde bu aşamada besine değil yalnız suya ve köklenmeye ihtiyacı var.

YATAĞIN YERİ VE SULAMA ;
Yatağınızı, güneşi direk görmeyen bir yere bırakın eğer böyle bir imkanınız yoksa üzerine bir tarafını açtığınız karton kutu gibi birşeyle veya bir örtüyle güneşlik yapın.Kumun nemli kalması çok önemli kum daima nemli kalmalıdır Kumun üzerinde kuruma gördüğünüzde tekrar sulayın çok sulama yapmaktan çekinmeyin. Suladığınız su gölcük oluşturup üzerinde saatlerce kalmasın yeter. kum suyu emmiyorsa gövde çürüme yapar.Tavanın altındaki taliye deliğini ona göre ayarlayın. Akşamları bir kere mutlaka sulamaya bakın. Nemsiz kaldığı 2 - 3 günde bile kurur emekleriniz boşa gider. Ama bi terslik olurda sulayamadığınızda yaprakların kuruduğunu görürseniz, sulamayı bırakmayın, kumun altındaki gövde hala canlıdır, tekrar sürgün verir.

KÖKLENME ;
Yaklaşık bir mevsim sonra köklenme tamamlanır (yaklaşık 90 gün )ama acele etmeyin kökler iyice gelişsin ve kış ayına gireken bahçenize dikim yapın. 90 gün her cins için geçerli olmayabiliyor. Ben hep 1 yıl bekledim, %100 sonuç aldım. Ağustos ayında yatırdığınız çelikleri kışa dikmeye kalkmayın. Kökleri çok az gelişmiştir. Kışı ve gelecek baharı geşirmesini bekleyin. Kökler kumda daha hızlı gelişir.Toprakta çok daha yavaş olur. Dolayısıyla yeni fidanınız cılız ve gülleri zayıf olur büyümekte zorlanır. Bırakın yatakta bir mevsim daha kalsın kökleri iyice serpilsin kalınlaşsın. Güçlü kök, bitkinin daha çok besini topraktan toplaması demektir. Sonra toprağa dikdiğinizde daha güçlü ve coşkulu olur. Yataklamanız kış aylarına rastladıysa ve kışları sert geçen bi yerdeyseniz üzerini çulla örtün ve naylonla kapatın aşırı don almasın ama kesinlikle içeri almayın yoksa çelikleri şaşırtırsınız.

sÖKÜM VE DİKİM ;
Sökme işlemini kesinlikle elle çekerek veya etrafını açarak yapmayın, yatağı hafifçe yatırıp su dökerek kumları akıtıp, kökleri ortaya çıkarın özellikle kılcal kökler zarar görmeden bu yöntemle yataktan çıkrabilirsiniz. çelik kökleriyle tavadan ayrıldıktan sonra açtığınız çukura köklerini açarak üzerini toprakla örtün ince bir tabaka örttükten sonra doğal gübre imkanı olmayanlar meyve sebze artıklarınıda gübre olarak kullanabilirler. sonra toprakla tekrar örterek sıkıştırın. yaprakların yönünün güneşe bakması iyi olur. dikim için seçtiğiniz yer ne kadar güneş ve rüzgardan uzak olursa yaprakları ve açan çiçeği okadar güzel olur ve çicek çok uzun süre dalında kalır. Dikimden sonra bolca can suyu verin ve hatta su çektikten sonra 2 kere daha verin.Suyun alt katmanlara inmesini sağlarsınız ilerleyen saatlerde bitkinin bu neme ihtiyacı olacaktır.



Bakalım akşama makina bulursam burada resimli örneklerinide gösteririm.

Biliyorum çok uzun oldu.. Tavsiye ettiğim detayların, ayrıntılarını, sebeb sonuçlarını, ince ince yazmadım. Yukarıda yazdığım fakat dikkat çekmeyen her noktanın bir sebebi ve sonucu var. Eğer yazdıklarımı aynen denerseniz 10 katını kendiniz görüp öğreneceksiniz. Katılmayan **** detay isteyen arasın cevaplayım.

Elinizde iyi cins gül varsa haber verirseniz sevinirim Mesela; halfeti gülü

Lotus_1071
30-09-2007, 16:04
(Yeni şafak online, gazetesinden )

Halfeti gülü, "14. Louis" türü çıktı

Sadece Halfeti'de yetişen "siyah gül"ün Fransa'dan getirildiği ortaya çıktı.


Türkiye'de sadece Halfeti'de yetişen "siyah gül"ün, Fransa'dan Türkiye'ye getirildiği ortaya çıktı. İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Turhan Baytop'un araştırması sonucunda, siyaha yakın koyu kırmızı renkli Halfeti Gülü'nün 1859 yılında Fransız gül yetiştiricisi Guillot tarafından üretilen "14. Louis" türü olduğu belirlendi. Prof. Dr. Baytop, Kültür Bakanlığı tarafından yayımlanan "Türkiye'de Eski Bahçe Gülleri" adlı kitabında, Türkiye'de yetişen gül türlerine ilişkin araştırmalarının sonuçlarına yer verdi. Buna göre, Türkiye'de "Siyah gül" olarak bilinen tür üzerinde araştırma yapan Prof. Dr. Baytop, Halfeti'de yetiştirilen siyah güllerle ilgili bilgi ve fotoğrafları güller üzerine özel araştırmaları bulunan İngiliz botanikçi Martyn Rix'e gönderdi. Rix, yaptığı incelemeler sonucunda, "Siyah Halfeti Gülü"nün, 1827-1893 yılları arasında yaşamış ünlü gül yetiştiricilerinden J. B. A. Guillot tarafından 1859 yılında Lyon'da üretilen "14. Louis" türü olduğunu tespit etti. Halfeti'de yetiştirilen Siyah Halfeti gülünün ne zaman ve nereden geldiği bilinmiyor. Siyaha yakın koyu kırmızı renkli, yarı katmerli ve kokulu olan bu gül türü, ilk ve sonbaharda çiçek açıyor. 1-1,5 metre yükseklikte bir çalı olan bu türün çiçekleri, 6-7 santimetre çapında bulunuyor
--------------------------------------------------
Bu gül, Fransaya buradanmı gitti_? yoksa Fransadan burayamı geldi_? (al bir polemik daha)



Halfeti kaymakamlığı, Kaymakamlık üretme istasyonunda, sürekli üretip satışını yapıyomuş. (halfeti de bana pek uzak be... nası yapsak).
Çok kafaya takan varsa ,; Halfetideki En eski üreticininin telefonu; 0535 324 98 68 Sait sümer

Güler
30-09-2007, 18:55
Sayın Lotus 1071, hiç yorulmadan ve üşenmeden yazdığınız 199 ve 200 numaralı mesajlarınızı büyük bir dikkat ve zevk ile okudum. Çok teşekkür ederim bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için. Manyas'ta bahçemde 100 ün üzerinde gül var. Son olarak İtalya'dan 50 adet getirtmiştim ama bana 30 tane filan kaldı. Bir kısmı kargoda yok oldu bir kısmı da çok zedelendiklerinden tutmadı. Bizim buradan aldığımız güllerden farklı gibi, yani çiçekleri çok daha iri. Renklerine gelince çok değişiklik yok. Kameriyemi saran güller koyu kırmızı ve çok güzel kokulu. Ben onların adını Montekarlo diye biliyorum. Riviera fidanlığından alırken bana öyle demişlerdi. Şimdi bu güllerden sizden öğrendiğim şekilde çelikler yapacağım. İnşallah başarırım, ve isteyen arkadaşlara dağıtırım. Tekrar teşekkürler, takıldığım bir yer olursa sizi rahatsız etmemde bir sakınca yoktur inşallah.
Saygılar.

tugo
30-09-2007, 21:32
Sayın Lotus 1071,
Benim, yaprak yüzeyinden dolayı, kadife gülü olduğunu zannettiğim gülüme, fidanlık sahibi bir tanıdığım, siyah gül dedi.

Gonca halinde gerçekten çok koyu kırmızı, açmış hali ise maalesef son günlerinde resimlendi. Bu sene 4 defa çiçek verdi. Fakat bence enteresan başka bir husus, aynı kökten sağdaki dalın gerçek kırmızı açması.
Resimler ilişikte.
Saygıkarımla

celalsungur
01-10-2007, 08:43
Sayın Lotus 1071, hiç yorulmadan ve üşenmeden yazdığınız 200 ve 201 numaralı mesajlarınızı büyük bir dikkat ve zevk ile okudum. Şimdi bu güllerden sizden öğrendiğim şekilde çelikler yapacağım. İnşallah başarırım, ve isteyen arkadaşlara dağıtırım. .


beni talep edenler listesine şimdiden yazarsanız sevinirim.

Lotus_1071
02-10-2007, 03:23
Sayın Tugo

Ben sadece kendi çiçeklerimin uzmanıyım onlarda resmen ''kobaya'' döndü. senin çiçeğin cinsi konusunda Fidanlık sahibinin fikri ****** daha kıymetli ama Halfetidekiler tamamen siyahmış. başka yerlerde sahip olanlar patlıcan moru tonuda diyende var. ankarada sahib olanda tamamen siyah diyor.benim gördüğüm neredeyse siyah renkte nefis bir kırmızıydı. Halfeti gülü Sipariş verdim.Bayramdan sonra kısmetse tanışacaz, bakalım benimki nasıl olacak.

Halfeti gülüne sahip olanların bir kısmı, başka bir yere dikilince koyu kırmızıya dönüyor diyor. Bir kısmıda yaş ilerledikçe siyahlaşıyor diyor. Her bitki geliştikce gerçek cinsinin normlarını verir. Ama toprağıyla getiren bir ankaralı arkadaş siyah açmaya devam ettiğini yazmış. O zaman ihtimallerin çoğu gidiyor tenekedeki toprak kalıyor. Bence sır toprağın içinde. O renge yardımcı olan farklı bir mineral olabilir.
Arkadaştan mesajıma cevap gelmedi . Gelse gidip görcem.
Ama sizin gülün rengi çok güzel. Kesme çiçek gibi duruyor. Eğer açtığında ortada hala küçük bir tomurcuk duruyosa bence süper. Resimden çok genç bir fidan gibi duruyor. Bekleyin bakalım. bir kaç yıl geçsin, cinsinin son halini alsın.

Farklı güle gelince,
Farklı renkte çiçek açan dal, Toprağın altındanmı geliyor_?
fotoğrafta tam olarak görünmüyor. Eğer öyleyse, Çelikten köklendirilmiş bir güle sonradan koyu kırmızı gül aşılanmış. Çünkü alttan gelen gülde iyi cins bir gül , yabani gül değil. Veya aşılanmış köklü güle, sonradan bir aşı daha yapılmış, arada kalan gövdeden sürgün vermiş.Bence üretilmek istenen koyu görünen gül.

Eğer tahmin ettiğim gibiyse ; Ben çocukken, Yaşlı bir komşumuz vardı bahçesinde çok yaşlı gövdesi nerdeyse ağaç gibi yaşlı bir gülü vardı. Gül açtığında, sarı -kırmızı- beyaz her renkten bir sürü gül açardı.Ben onun cinsini öyle sanırdım. Yıllar sonra çocuklarına sorduğumda Babam bulduğu her gülü o güle aşılardı dediler.Meğer aşıyla arajman gibi açan bir gül yapmış rahmetli. Demekki birden fazla cins aşılanabiliyormuş. Başkada aynı fidanda farklı renkler açan birgül ne duydum ne gördüm.
Gerçekten merak ettim . Toprağı biraz eşele yandaki kırmızı gülün altında aşı izi varmı_?
Varsa bir gülün aynı dalına, arka arkaya aşılar yapılabiliyor.yani alt alta iki aşı izi varmı ortadaki parçadanda farklı renkteki dalmı çıkıyor ? Bi incele bakalım..
Bizim komşunun yöntemi böyle birşeymi_? yoksa farklı farklı dallara aşı yapılabiliyomu _?

şu işi el birliğiyle bi çözelim

Lotus_1071
02-10-2007, 05:31
Sayın Güler

Öncelikle imrenmedim desem yalan olur. Dilerim emek verdiğiniz o çiçeklerin tadını doya doya çıkarırsınız.

Tüm bitkiler geliştikçe gerçek normunu alıyor.toprak pek sorun olmuyor onda müdahale imkanınız var. Ama sulama, budama en önemliside beslenme ve güneş. Ben, tek çelikten aldığım farklı sürgünleri, farklı özellikli yerlere diktim aralarındaki fark da büyük oldu. En büyük fark, gübreli ve rüzgarı az alan gölgedeki güllerde oldu. Yaşlarını aldıkça görüntüleri çok değişiyor. İlk çiçekleri beyaza yakın küçücük açan çelimsiz güllerde oldu. Sonradan düzeldi.

Yaşlandıkça güllerinde verimi düşüyor. çok beğendiklerinizden neslini kaybetmemek için yeniden çelik almanızı öneririm. Nakliye sırasında, bağzıları heba oldu dediniz. Benimde başıma geldi. Yaprakları kalmamış gövdesi susuzlıktan tamamen buruşmuş sanki kurumuş görünümlü fideleri de diğerleriyle gübreledim suladım.yeni tomurcuklar patlatıp canlandılar. tek ayrıcalık , biraz gölge ve rüzgardan korunaklı bir yere diktim. kurumuş ağaç rengini almadıktan sonra gülden umut kesilmiyo ben onu öğrendim.

Benim ilgimi çeken, kamelyanızdaki ''Kırmızı Kokulu Gül '' oldu. genelde sarmaşıklar küçük çiçeklidir. Acaba sizinkinin büyüklüğü nasıl._?

Teklifim ve sizden ricam
Elinde, sizin gibi kıymetli gülü olan arkadaşlar. Budama yapmadan önce burada haber verse, budama artıklarının her parçası çelik olarak kullanılır. Çok arkadaşımızda talip olacaktır. Kargoyla gönderirseniz çeliklemesi yapılır.Böyle bir cins çeliğin kıymetini, buradaki her arkadaş biliyordur. Çöpe giden küçüçük bir çomak,başka bir arkadaşımızın tarifsiz mutluluğu olacaktır bence.. Bunu lütfen arkadaşlar ihmal etmesin .

Sayın Güler ilginize teşekkür ederim.
Her türlü paylaşıma ****** seve seve ...

Saygılarımla

tugo
02-10-2007, 17:18
Sayın Lotus 1071,
İlginiz ve detaylı cevabınız için çok teşekkürler.

Halfeti gülü renginde olmadığı anlaşıldı ancak aynı kökten (hatta aynı daldan) iki ayrı renk vermesi incelemeye değer dediğiniz için, aşağıda, fotoğraflar üzerinde elimden geldiğince bilgi vermeye çalıştım.

Bulgaristan'dan perakendeciden almıştım.Aşı altındaki ufak kök, az miktarda, yanılmıyorsam, hindistan cevizi liflerine sarılı idi.Aşı üzerinde de en fazla 15 cm uzunluğunda 2 adet yapraksız kalemi vardı.
2006 yaz sonu diktim, ama maalesef özellikleriyle ilgili notlarımı kaybettim.

Şu anda hiç çiçek yok üzerinde ama koyu kırmızı veren dallardan biri hemen eski gül kesiğinin ucundan kırmızı yaprak sürgünlerini verdi, gövdenin çeşitli yerlerinde de birçok göz gelişmesi var. En son resimdeki kırmızı gül, dal arkadaşı ve aynı formda idiler.

Üzerinde gül kalmadığı için, bir yanlşlık yapmıyayım diye önceden çekilmiş fotoğraflarla bitkinin yanında bayağı bir çalışma yaptım. Ama yine de ihtiyatlı davranmak istiyorum, sonra sizlere çok mahçup olurum.

Bundan sonra yakın takibe alıp, yeni gelişmeleri daha sıhhatli bildireceğim:))

Saygılar

tugo
02-10-2007, 17:27
Resim yazılarını düzeltmeye çalıştım

Güler
02-10-2007, 22:29
İyi akşamlar Lotus 1071, nasılsınız?.
Daka evvel güller hakkında okuduğum bir kitapta, hişbir şekilde siyah gül olmayacağını yazıyordu. Çok koyu bordo, siyaha yakın olur ama siyah olmaz diye okumuştum. Benim bahçemde de çok koyu bordo bir gül var. Tomurcukken siyah sanırsınız ama çiçek iyice açınca kadife gibi ama çok koyu bordo olduğunu görürsünüz.
Kameriyedeki güllerim kokulu ve çiçekleri oldukça iri.
Bu sene orta budama yapmayı düşünüyorum. Geçen sene Manyas ziraatten gelen bir ahbap ben yokken eşimden izin almış ve gençleştirme budaması yapmış, kestiği bütün dalları da beraberinde götürmüş, şimdi o çelikler Manyas Hastahanesinin ve Kaymakamlığının bahçesini süslüyor. Bu sene Şubat sonu diye plan yapıyorum ama havalara bağlı tabii, eğer çok sıcak gider de patlatma yaparlarsa daha da erken budarım.
Fakat bu hafta sonu sizden öğrendikleri mi inşallah tatbik edeceğim.
İyi geceler.

tugo
02-10-2007, 23:52
Gardenweb isimli sitenin aşağıda bağlantısı verilen forum kısmında,”dmaivn” kullanıcı isimli katılımcı “Tembel, yavaş köklendirme metodu” diye tercüme edilebilecek “Lazy rooting method” diye bir gül çeliği köklendirmesi anlatıyor ve başarı oranının çok yüksek olduğunu iddia ediyor.
Aşağıdaki resim de kendisine aittir.

Forumda yer alan başka bir katılımcı,bu metodu denediğini ve 50 de 34 randıman aldığını,bir başkası,yosun kullanmadan 10 da 8 randıman aldığını yazmış.

Ben daha denemedim.Forumda yazılanlardan ayıkladığım bazı notları,sorumluluk almadan, aşağıda belirtiyorum,yanlış veya kafa karıştıracak bilgiler var ise uzman arkadaşlarımızdan özür dilerim.

Bu sistemde;

-Kış budamasından alınan yarı odunsu çelikler, ilkbaharda toprağa dikilecek haldedir.

-Yaz sonu budamasından yapılacak köklendirme sonucu,kışa girerken açacak “bebek” güller, kışı uykuda geçirirken kök güçlendirecekleri için, ilkbaharda çok hızlı gelişim gösterirler.

-Çelikleri ince kuma ve resimdeki gibi gayet sık bir şekilde dikiyor ve yoğun dikimin çeliklerin hastalıklara karşı bir çeşit dayanışma göstermelerini sağladığını iddia ediyor.

-Kum köklere hava geçirmek için idealdir der.

-Bazen kuma nem tutması için bataklık yosunu karıştırıyor.

-Kabın en altına,hızlı uzayan kökler olursa beslensinler diye biraz iyi toprak koyuyor

-Çeliklerin yapraklı olmasına gerek yoktur.

-Bir müddet sonra yapraklanma başlıyacak ancak daha köklenme olmadığı için kesinlikle gübre kullanılmaz, kök kontrolu için acele edilmez.

-Çelik kabı direk güneş almayan aydınlık bir yerde tutulur.

-Toprağa dikme zamanı geldiğinde, çelik kökleri, kuma dikilmiş olmalarının bir avantajı olarak, saksıya tutulacak hafif bir su tazyiki neticesinde kumun aksaması sonucunda, zedelenmeden çıkarılmış olur..

Denemeye değer mi?
http://forums.gardenweb.com/forums/load/rosespro/msg0807005616751.html

Lotus_1071
03-10-2007, 19:16
Sayın Güler
ve
Sayın Tuğrul Nasılsınız_?

Arkadaşlar böyle platformlarda fikir paşlaşmak gerçekten zor. Çünkü birisi hemen kendine vazife çıkarıp hoş olmayan bir üslüpla ağır eleştride bulunuyor. Bu nedenle öğrendiğiniz doğrularıda paylaşamıyorsunuz.Az biraz tadınız var oda gidiyo. Neticede ziraatçi değiliz, burada elinde 3-5 gülü olan, bitkiyi seven,meraklısı insanlarız, hepsi bu.

Bende siyah gül olmayacağını okumuştum. Siyah Gül resimleride gördüm belki fotoshop olabilir diye düşündüm olmasada hiçde çekici değil, bana itici bile geldi. Fakat koyu kırmızı tomurcuk güllere aşırı merakım var. Çoktandır merak ettiğim ve yapmaya çalıştığım bir konu da: bir gül fidanına farklı farklı türlerin aşılarını tutturabilmek ama daha başaramadım.
SAYIN GÜLER, ben aşağıdaki aşı makasını Ankarada bulamadım. Kendim benzerini yapmaya çalışıyorum. Eğer böyle bir milimetrik göz alan, ve yerini açan bir aparat olursa, göz aşısı tutma yüzdesi çok artar. Sizin gül çeşitleriniz çok, zannederim imkanınızda var. Bir tanede siz temin edin derim. Asma, Ceviz, tüm fidanlarda işinize yarar. Madem bahçeniz var, böyle aparatlara paracıklar, mecbur gidecek. Eğer rastlarsanız bana haber verin.(ben alıyım, lazım olunca kargoyla paslaşırız.)
Vidio da pek net çıkmamış ama bir çubuktan diğerine göz naklediyor. http://www.youtube.com/watch?v=Fezn3-bnbF4

Son yıllarda botanikçilerin birleştiği bir nokta ''Bitkiler aleminde olmaz diye Bir kural olmaz'' Bitki antfrizleri, Çekirdeksiz karpuzlar, ağaçta yetişen patlıcanlar, çölde yosunculuk. Hele, İsrail ve genetikçiler bitki dünyasının altını üstüne getirdi. Bence Tanrının işine fazla karışıyorlar, bu sefer fena çarpılacaklar:))

Sayın Tuğrul
Sizin güllerin resmini gördüm. Fakat net birşey söylemek için, tanıdığım bir ziraatçi arkadaşım var. Şuan köyüne gitmiş, görüşemedim ancak gül'ünüzün, özel ve kıymetli bir gül olduğu kesin..Arkadaşımında fikrini alayım sonra size düşüncelerimizi aktarırım. (eğer birden fazla göz aşısıyla olmuşsa, aşıyı yapan çok ustaymış

Çeliklendirme için aktardığınız notlarda güzel . Not da belirtilen tüm uygulamaları bende denedim.Hemen hemen aynı (pet şişe ). orada yazılan bataklık yosunu : torf dur. Varsa perlitde olur. Burada şuna dikket edin ; Eğer toprakta kullanacaksanız, Çeliklerin ucu, kovanın dibine koyduğunuz toprağa değmesin. arada 5-10 cm bir kum tabakası olsun. Kökler kumda çıktıktan ve çoğaldıktan sonra toprağa ulaşsın. Toprağın altındada gene kum tabakası olmalı. Suyun süzülmesi ve dipte çamurlaşma olmaması için.
Ben daha ilkel yaptım, çünki herşey tam ve zamanında olmuyor. Eğer köklendirme yapacaksanız, özellikle tavsiyem; 1-çelikler tam bir yılı devirsin, kökler iyice gelişsin. 2-Kökleri ayırırken mutlaka dibindeki kumu tamamen suyla akıtın. Çünkü kök güçlenmiş gibi görünüyor ama kökle gövdenin birleştiği nokta oldukça narin. Tık diye ayrılıveriyor.

Birde budama, çok profesyonel işi. Burda dikkatli olun. Yanlış budamada bitki kendini toplayamıyor. Benim tavsiyem çok usta değilse, başkasına yaptırmayın. Biraz bilgilenip yavaş yavaş kendiniz yapın. Alın bir kutu aşı macunu, ucuzdur. Kabuk yaralanmalarında da kullanırsınız. Kesilen uçların donmasını, kesilen yerden böceklerin girmesini, yuva yapıp içten kurutmasını engeller. Böcekler gülün ortasındaki süngerimsi tabakayı çok seviyor, bir girdimi gülü kurtarmak zor oluyor.

ayrıca söylememe gerek yok budama yaparsanız beni unutmayın.

Saygılarımla

tugo
03-10-2007, 23:20
Detaylı cevabınız için teşekkürler Lotus 1071.
Ben gerçekten bu siteyi çok seviyorum.Yeni şeyler öğrenmenim yanısıra, benzer veya karşıt bilgiler arasında da beyin jimnastiği yapma fırsatı veriyor ve her gün ben bu sitede 3-4 mutlu saat geçiriyorum.

Evet, bazen polemikler ve sertleşmeler oluyor ama bunları fazla uzatmamakta yarar görüyorum. Bence “ mutlak doğru “ diye bir şey yok. Zaman, ortam, boyut vs gibi bir yığın nedenden dolayı, her an her şey doğru veya yanlış olabilir. Konuyu dağıttım.

Bu gülle ilgili siz arkadaşınızı beklerken ben de yeni çiçek vermesini bekliyeceğim.
Korkum, çiçeği kalmamış dalları, eski fotoğraflardan değerlendirirken aceba hata yapmış olabilirmiyim, diye. Ama tabii aynı kök olduğu konusunda bir tereddüt yok.

Gelişmeleri yazacağım tabii.

Gül budamaya gelince; yerli ve yabancı kaynakları sürekli okuyorum ama gülün başına gelince, beynim eski imtihan kapılarında olduğu gibi bom boş oluyor.

Bir kere, ben ne “ bud “ ne de “ göz “ göremiyorum ki, hemen biraz üstünden keseyim.

Ayrıca, eski çiçeğin kesilmesi gereken noktayı bazı kaynaklar “ çiçeğin altındaki ilk beşli yaprağın hemen üstünden “ derken, diğer kaynaklar “ ilk beşli yaprağın hemen altından” diyorlar. Demek ki bu konuda da mutlak doğru yok ve kendi “ doğrumsu “ mu yaratmak durumundayım :))

Yolunuz İstanbul/Tuzla’ ya düşerse, buyurun kendi çeliklerinizi kendi ellerinizle kesin.

Mutlu günler dileğiyle - Saygılar

Lotus_1071
08-10-2007, 14:39
Sayın Tuğrul

Budama işi önemli ancak yazılanlar gibi, 4.yaprağın altı 3.nün kenarı diye, ebced hesabına girersen bu işin içinden çıkamassın. Elinde makas gül sana bakar, sen güle bakarsın. Bi yerden başla, seneye sonucu gör. Böyle böyle öğreneceksin. Bende senin gibiydim ne kadar okursan oku sonunda en yanlış dalı keseceğini garanti ederim. Bu işler böyle.
Ben olsam!!! Fidan'ın simetrisine, karşıdan görünüşüne dikkat ederdim. Karşıdan bakıldığında, koni veya V biçiminde olmasına gayret eder. 60 santimden uzun tüm dalları traşlardım. Sonrada dışarıda kalan dalları bırakır, içeride kalan sürgünleri temizlerdim. sonunda fidana tepeden baktığın zaman kesik uçlar bir daire olacak şekilde dizilmiş gördüğümde, tamam derdim. (sanki bir kalemlikte duran kurşun kalemleri düşün)

Budama işine en gözden çıkardığın fidandan başlasan iyi olur. Ayrıca bu işi çokda incelememek lazım yoksa bu işe olan hevesinde kaçar. Nasıl yaparsan yap. Oda senin tarzın olur. Nihayetinde, çalı gillerden bir bitki. Uğraşsanda kurutamassın. merak etme
Saygılarımla


EĞER, ELİNDE BİR FİDAN VARKEN KIYAMETİN KOPTUĞUNU GÖRÜRSEN,
DERHAL FİDANI DİK..
Hz MUHAMMED

tugo
09-10-2007, 18:31
Sn.Lotus 1071
Aynen dediğiniz gibi, neticede kendi deneyimlerimi yaşıyorum.
Teşekkürler:))

nacrun
10-10-2007, 02:01
SAYIN ARKADAŞLAR şu anda güllerden çelik alma zamanı, eğer güllerini budayacak arkadaşlar varsa çeliklerinize talibim. Mumkünse ziyan olmasınsın, bizde yetiştirme imkanı bulalım şimdiden ilginize teşekkür ederim.herkeze hayırlı bayramlar.

dilek tekir
17-10-2007, 15:05
Sevgili bilir büyüklerim ve küçüklerim.
Annemin İzmirdeki evinde çeşit çeşit gül var.
Hepside en az 15 yıldır o bahçedeler.
Beyaz pembe kırmızı fuşya bide kırmızı çardak gül.
Hepside çok güzel (maşallah)
Ama ev bizim değil kira yani. Önümüzdeki haziran ayında evden çıkılacak gibi.
Biz çıktıktan sonrada o çiçeklere kimse bakmaz. Bu yüzden ben o güllerden çoğaltmak istiyorum. ama daha önce hiç gül çoğaltmadım.
Hangi aylarda nasıl çoğaltılır.
Bide ben bu bayram bursaya dönerken her gülün tohumundan getirdim.
hani çiçek açar dalında solar dökülür yerine şöle topan bişi çıkar olduğu yerde içinde tanecikler vardır. işte bunlar gül tohumu diye biliyorum. bunlardan da çoğaltmak mümkün müdür??

bu konuda sitede arama yaptım ama biş bulamadım.
yardımlarınız için şimdiden sağolun.

Mine Pakkaner
17-10-2007, 17:05
Çelikten yetiştirme için bu başlığı baştan üşenmeden okuyun. Tohumdan gül yetiştirme içinse tohumdan gül (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3155) başlığına bakın. Arama makinasına sorunuzu yazar ve postaları göster şıkkını işaretlerseniz bu konuda yazılmış, içinde aradığınız kelimeler geçen tüm mesajları size gösterir.

oktayk
06-11-2007, 01:35
Bahçemde çok beğendiğim,kokulu,leylak rengi bir gülüm var.Bahçeye girer girmez nefis kokusu ve rengi herkesin dikkatini çekiyor. İki gün önce budayarak çeliklerini saksılara diktim. Ancak daha çok genç bir fidan.Bilen arkadaşlardan ricam şu; Bu fidandan diğer güllere aşı yapabilirmiyim? Yapabilirsem nasıl yapabilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

A.Şahin
06-11-2007, 02:51
Yaz sonunda alacagınız gözleri aşı yapacagınız anaca yamayarak yapacaksınız aşıyı.

Sergüzen
06-11-2007, 20:49
Bahçemde çok beğendiğim,kokulu,leylak rengi bir gülüm var.Bahçeye girer girmez nefis kokusu ve rengi herkesin dikkatini çekiyor. İki gün önce budayarak çeliklerini saksılara diktim. Ancak daha çok genç bir fidan.Bilen arkadaşlardan ricam şu; Bu fidandan diğer güllere aşı yapabilirmiyim? Yapabilirsem nasıl yapabilirim? Şimdiden teşekkür ederim.

Sevgili Oktayk
Gülünüzün bir çeliğine talip olsam, bana gönderebilirmisiniz?

Selamlar

elifipek
09-11-2007, 20:47
herkese merhaba
siteye yeni üye oldum.bana yardımcı olmanızı istiyorum.geçenlerde gül çeliği aldık.ben bunları belirli bilgiler doğrultusunda diktik.özel toprak aldık ve 3'er li şekilde saksılara diktik.benim bildiğim ve buradan okuduğum kadarıyla kasım ayı uygun zamanmış.Diktikten sonra belirli ölçüde suladık ve dikimi takip eden günlerde de sulama işlemini devam ettik.Çok fazla sulamıyoruz sadece nemli olmasına özen gösteriyoruz.
Benim öğrenmek istediğim izlediğimiz yol yararlı olur mu?Ayrıca burada okuduklarım hem bana yardımcı oldu hemde biraz düşündürdü.:(Çoğunlukla çeliklerin kuma dikildiğini okudum.biz kum yerine özel toprağa diktik.birde kasım ayı bazıları için uygun değilmiş.hangisi doğru hangisi yanlış kafamız karıştı.
buarada çeliği aldığımız güller yediveren....
ben yaptığımız çeliklerin fotolarınıda yolluyorum.Yardımcı olursanız sevinirim

teşekkürler...

Todor
10-11-2007, 17:06
Hoşgeldiniz Elifipek.:)

Sorularınızı kendisine ait konu altında sormanız yeterli. Diğer açtığınız başlığı sildim. Sorunuza cevap alana kadar, Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın... (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında kendinizi kısaca tanıtırsanız ve Forumda, Türkçenin doğru kullanımı hakkında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1669) başlığını okursanız seviniriz. Bilgi ve tecrübeleriniz kapsamında paylaşımlarınızı bekliyoruz. Hoş geldiniz:)

oktayk
12-11-2007, 07:48
Sevgili Oktayk
Gülünüzün bir çeliğine talip olsam, bana gönderebilirmisiniz?

Selamlar

Memnuniyetle gönderebilirim. Selamlar.

Lotus_1071
16-11-2007, 18:54
Sayın Elif ipek

Yaptığınız çeliklemede, çeliklerin toprak altında kalan boyu çok kısa..

köklenme aşamasında çelikler, su ihtiyacını gövdeleriyle sağlar.
Çeliklerin, toprak içinde kalan kısmı nem almasına, dışarda kalan kısmı ise nem kaybetmesine neden olur. bu nedenle toprak altında olan kısmı dışındaki kısmından çok daha uzun olmalı.. Ya daha derin bir kova seçin , **** çeliklerin tepesine alt ve üst tarafı kesilmiş bir pet şişe geçirin ve tekrar toprak veya kum ilave edin. Toprak içinde kalan bölümü artırın..
Hem kum kullanmamışsınız hemde toprak kısmı yetersiz.. çelikler çooook zorlanacak köklenirken..

Ayrıca kovalarda görünen toprak'a değil torfa benziyor.. Eğer torfsa içine mutlaka kum **** toprak karıştırın. Torfu, şaşırtmada (köklendikten sonra toprağa geçişte) kullanmanız daha uygun. Çelik köklendirmede en yüksek verimi kumda elde edersiniz.

Saygılarımla

Naci
07-12-2007, 14:28
Selam;
İş yerinin bahçesinden budadığım gül çeliklerini strafor kutuya kum koyarak diktim. Bu iki kutuyu kullanılmayan büyük salona koydum, salon sıcaklığı da 20 derece kadar.Acaba,bunları bahçede bıraksaydım daha mı iyi olurdu,tereddüt de kaldım,pencere camını da açık bıraktım.Eksik veya yapılması gerekenler ne olmalı,siz ce?

Harun Parlak
07-12-2007, 17:39
Birincisi kum yalnız başına olmaz torf karıştır iki dışarı al sürekli nemli kalsın don tehlikesi ne karşılık kuytu köşelere bırakmalısın

çiçekçi_74
17-12-2007, 13:18
selam,
Çelikle köklendirme ile ilgili yazmak istiyorum.Çiçek serasında oasis e batırılmış minyatür gül çelikleri gördüm ve strafor vijoller içerisine her göze sığacak kadar oasis koymuşlar ve çelikleri onlara dikmişler.Üretimlerini devamlı bu şekilde yapıyorlarmış.benim sormak istediğim bu teknik acaba minyatür güllerin haricinde diğer büyük güller için de kullanılabilir mi ya da tüm bitkilerin köklendirme işlemlerinde bu yol uygulanabilir mi?

Mine Pakkaner
17-12-2007, 16:57
Kullanılabilir Çiçekçi_74. Bütün çelikleri oasiste köklendirmeniz mümkün.

dadaş2506
17-12-2007, 21:14
Merhaba arkadaşlar, ben Ankaradan bahcivan sizlerin çalışmalarını yakından takip ediyom bahçemde çokmu çok güzel güller yetiştiriyorum.Bunun yanında helfeti gülüde dahil bendekiler daha tomurcuk halindeyken daha siyah açınca hafif kırmızı oluyor ama kokularına bayılıyom.Çeliklerini yapmışım baklım inşallah kökleşir.Sormak istediğiniz veya fikir alışverişinde buluşmak isterseniz ben ankara çayyolundayım.bahcivan_tuncay@hotmail.com

corsman
07-01-2008, 22:05
herkese selam ben gül yetiştirme konuşunda hem çok meraklı hemde çok acemiyim yani yeni başlıyorum bu sitedeki tüm mesajları defalarca okudum buradaki heyecana bende dahil olmak istiyorum.benim bazı sorularım olacak çelik,torf,göz,oasis bunlar ne demek hangi güller en iyileridir isimleri nedir nerelerden temin edebilirim sıfırdan başlayanlara önerileriniz nelerdir cevaplarsanız çok memnun olurum şimdiden teşekkürler.

Harun Parlak
07-01-2008, 22:10
Sıfırdan başlayan arkadaşlara önerim araştırmaları okumaları bu sorduğunuz soruların çok kısmı forumda var.
Bulamadıklarınızı **** anlamadıklarınızı burada sorun size cevap verebilecek arkadaşlarımız mutlaka çıkacaktır.

corsman
07-01-2008, 22:54
Sayın Lotus 1071, hiç yorulmadan ve üşenmeden yazdığınız 200 ve 201 numaralı mesajlarınızı büyük bir dikkat ve zevk ile okudum. Çok teşekkür ederim bu bilgileri bizlerle paylaştığınız için. Manyas'ta bahçemde 100 ün üzerinde gül var. Son olarak İtalya'dan 50 adet getirtmiştim ama bana 30 tane filan kaldı. Bir kısmı kargoda yok oldu bir kısmı da çok zedelendiklerinden tutmadı. Bizim buradan aldığımız güllerden farklı gibi, yani çiçekleri çok daha iri. Renklerine gelince çok değişiklik yok. Kameriyemi saran güller koyu kırmızı ve çok güzel kokulu. Ben onların adını Montekarlo diye biliyorum. Riviera fidanlığından alırken bana öyle demişlerdi. Şimdi bu güllerden sizden öğrendiğim şekilde çelikler yapacağım. İnşallah başarırım, ve isteyen arkadaşlara dağıtırım. Tekrar teşekkürler, takıldığım bir yer olursa sizi rahatsız etmemde bir sakınca yoktur inşallah.
Saygılar.
Sizden bu güllerden almam mümkünmü acaba şimdiden çok teşekkür ederim.

corsman
15-01-2008, 01:36
selam iki ay önce budanmış güllerimin yeni çıkan yaprakları biraz büyüdükten sonra çürümeye başladı sorun nedir acaba?

Buket Aknar
25-01-2008, 15:23
Sevgili arkadaşlar, geçtiğimiz hafta sonu bir komşumun bahçesinde çok ilginç bir gül gördüm. Siyaha yakın bir tonda koyu bordo olan gülün göbek kısmı sanki üç tane idi. Dayanamadım ve görüntüledim. Bir de sizler görün bakalım bu gül nasıl bir gül!

sinaninci1
25-01-2008, 16:16
Ben böyle gül hiç görmedim nerden almışlar, gerçekten çok güzel albenisi var,

Buket Aknar
25-01-2008, 21:38
Geçen yıl Girne'de bir çiçekciden almışlar. Çelikten yetiştirmeyi deneyeceğim ama başarılı olurmuyum bilmiyorum. Çünkü henüz daha bir yaşında.

zenfree
26-01-2008, 00:40
Abiye kıyafetlerde kullanılan, saten kumaştan yapılmış gül gibi duruyor. Doğrusu çok ilginç. Ve çok güzel.

İklimsiz
26-01-2008, 01:43
Buket hanım, bu muhteşem güzelliği ne yapıp edip edinin lütfen. Daha önce hiç böyle bir gül görmemiştim. Ne güzellikler var Yarabii.

Güler
26-01-2008, 05:59
Sevgili Buket, ben de çok beğendim, mümkünse adını öğrenebilir misiniz?

sahin002
26-01-2008, 16:48
Bunlar Sn. BALIKCI'nın bahsettiği Peygamber Gülü (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4313&highlight=peygamber+g%FCl%FC)'ne benziyor. Biraz daha sadesi gibi. Muhtemelen akrabadırlar.

Buket Aknar
26-01-2008, 16:53
Gül'ün adını yarın komşuma soracağım, inşallah biliyordur.
Hava da müsait olursa yeni fotoğraflarını da çekeceğim onları da eklerim.

dost.bahcivan
26-01-2008, 22:11
"Peygamber Gülü" Isparta (Yağ Gülü) nün bir varyatasıdır. 233 nolu mesajdaki gül; PERLE NOIRE ve CRIMSON GLORY nin özelliklerini taşıyor gibi.

Buket Aknar
02-02-2008, 16:48
Komşuma sordum, ona siyah gül diye satmışlar. Daha ayrıntılı ismini bilmiyor.

DivanE
02-02-2008, 18:54
Sanki bana biraz Black baccara gibi geldi

aybora
14-02-2008, 08:54
arkadaşlar merhaba gecen pazar bahcemizde bulunan gülleri budadım ve yeniden ekmek üzere baya bir çelik aldım ve yarım su dolu bir kovanın içine yerleştirdim.

soru 1: kesmiş olduğum çelikler suyun içinde ne kadar beklemeli (bu işlem doğrumu umarım doğrudur yoksa gitti emekçikler.)

soru 2: dikim zamanı geldiğinde nasıl dikmeliyim çelik diblerine bir işlem uygulamalımıyım

yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. saygılarımla.

Güler
14-02-2008, 09:36
Sayın aybora, bu başlık altında yazılan yazıları ilk sayfalardan başlayarak okursanız, eminim sorularınıza geniş yanıtlar bulacaksınız, ben öyle yaptım. Sayın hocamız Mine hanım, ve birçok arkadaşımız çok güzel yazılar yazmışlar. sayın lotus71 detaylı anlatımlar yapmış. Mutlaka okumalısınız, bilgi hazneniz çok genişleyecektir.

h_berder
26-02-2008, 23:03
Gül yetiştiriciliği konusunda burada çok gzel bilgiler var.
Aşağıdaki linkta bir pdf kitapçık var. Umarım biraz daha bilgi sağlar.
http://www.megep.meb.gov.tr/modulson/1112/bahcecilik/gul%20yetistiriciligi.zip

soykan01
02-03-2008, 06:03
selamlar bende güle son zamanlarda merak saldım ve bu iş çok zevkliymiş..
yeni çelikler ektim bende , gelişmeleri paylaşacağım... şimdilik hoşcakalın

SAHIRE
15-03-2008, 20:21
Çiftlik evimizdeki güllerden 15 adet çelik aldım. Umarım köklenir:)

karavan
05-04-2008, 07:48
Arkadaşlar günaydın,

Güllerime o kadar özen göstermeme rağmen resimdeki gibi ara ara yeni çıkan yapraklarda bu şekilde buruşukluklar oluyor ve sıhhatsiz bir görünüm oluşuyor. Yapraklar çıkmaya başladıktan sonra onbeş günde bir topas ve insektisit karışımı ile ilaçlamama rağmen durum böyle. Yardım edebilecek mesajlarınızı bekliyorum.

Mine Pakkaner
05-04-2008, 10:22
Mildiyö başlıyor, hastalığı kontrol edememişsiniz. Ziraatçinize uğrayıp ilacınızı değiştirin, yaprakları ıslatmayın.

karavan
10-04-2008, 13:49
Teşekkür ederim Mine hanım. İlk fırsatta tavsiyenize uyacağım.

ripola
16-04-2008, 23:30
Bunları dün harika güller açmış bir gül ağacından koparttım. İçinde tohum var mıdır? Nasıl saklamalıyım? İçindeki tohumları parçalayarak çıkartıp kurutmalı mıyım? Ne zaman ekmek gerekir?

Harun Parlak
16-04-2008, 23:57
Bunları dün harika güller açmış bir gül ağacından koparttım. İçinde tohum var mıdır? Nasıl saklamalıyım? İçindeki tohumları parçalayarak çıkartıp kurutmalı mıyım? Ne zaman ekmek gerekir?

Evet parçalayıp tohumları çıkarın ve hemen ekin tam zamanı yalnız çıkacak fidanlar açılım gösterebilir aynı olmayabilir.
Siz şansınızı deneyin olmadı aşılama yaparsınız **** güzel başka bir tür elde edersiniz kolay gelsin.

mavifatihguler
22-04-2008, 12:20
merhaba, seracıdan aşılı iki adet gül aldım, bunları bahçede uygun bir yere diktim ama aşırı derece rüzgar alıyorlar, bu nedenle güllerin yerlerini değiştirmeyi düşünüyorum, tavsiye edeceğiniz birşey var mı , sonra birdaha rahatsız etmeyim gülleri

Harun Parlak
03-05-2008, 19:05
Selamlar benim yediveren güllerim ilkini açmaya başladı Eylül ayınakadar devamlı açar.

limon
03-05-2008, 21:00
Tekin Bey büyük beyaz açan sarmaşık gülünüz var mı? Seneler önce Florya'da çok eski bir evin bahçesini saran tabak büyüklüğünde bembeyaz açan sarmaşık güller halen aklımdadır. 3 sene önce bahçeli eve kavuştuğumdan beri arıyorum ama bulamadım.

Harun Parlak
03-05-2008, 21:02
Büyük yok ama orta boy var.

limon
03-05-2008, 21:27
O halde ben aramaya devam edeyim, bulursam bir kök te size hediye edicem :)

Harun Parlak
03-05-2008, 21:29
Çelik bulsak yeter Sayın limon bu ara siz fidelerinizi nezaman istiyorsunuz özele yazmıştım ama domates biber fideleri Salatalıkda var.

igk
10-05-2008, 00:10
Sayın Todor'un birhayli zaman önce yazdığı yeşil güle ilişkin bilgi, tercüme için beklemiş durmuş. Gül konusuna topluca bakayım derken gördüm. Sayın dulantes de 24.5.2007'de cavaplamaya çalışmış.

Zorluk derecesine ilişkin bilgide "zone" diyerek dünyadaki çeşitli bölgeler kastedilmiş sanırım. Bu bölge hatta belki de kuşak denilebilir, 6-10'uncu kuşaklar arasında yetişebileceğini söylüyor. Bunların içinden 6. ve 7. bölgede yetiştirilmek istenirse kış aylarında bitkinin korumaya alınması gerektiğini belirtmiş. Ölebilir, sonra da dirilebilirlermiş bitkiler, ancak oldukça dip bölgeden olduğuından bence mehter yürüyüşüne benzeyecek geri dönüşler (artık güllerini rasgele budayıp, amanın yanlış mı yaptım deyip, bir yıl bekledikten sonra her birinin ne kadar güzel açtığını gören bir gülden anlamazın tercümesi bu kadar olur).

"Hardiness: Zone 6-10 In zone 6 and 7, winter protection must be used, and dieback will occur, but it will come back from ground level."

"Fragrance Rating: 2.0 - buds smell of pepper when rubbed"

Kokusu için de derecelendirmesinin sanırım 10 üzerindendir, 2 olduğunu ve yapraklar ovuşturulursa baharatlı bir kokunun çıktığını anlıyoruz.

Bu arada geçen yıl "budadığım" güller, biri modaya uyup Galatasaraylı (sarı kırmızı demeli miyim), biri koyu bir kadife kırmızı, biri de çok hoş koyu bir alacalı pembe olarak açtı. Diğerleri açınca renklerine bakacağım.

Herkese iyi baharlar...

igk
10-05-2008, 00:13
Ayrı bir konu olarak, sayın limon 23.5.2007'de bir yazınızı "sağ olusam" diye bitirmişsiniz. Üzülmekle beraber merak ettim. Umarım lafın gelişidir. Değilse de aramızda olduğunuzu (gerçi ben çok uzak kaldım yoğunluktan ama) görmek sevindirici.

ardabora
10-05-2008, 14:23
Tekin bey gülleriniz ne güzel açmış,darısı başımıza inşallah.Bende de beyaz,şarap rengi ve sarı güller var,bir kaç tane de eflatun ve turuncu-kırmızılı gül diktik ama çiçek açarlar mı bilmiyorum,daha çok minikler.

Siz Sarıyer'in neresindesiniz,bu bahçe nerededir?

fevziye
14-05-2008, 08:23
Merhaba arkadaşlar, dün Samatya'da ikinci bahar dizisinin çekildiği sokağın başında bir binayı sarmış olan gülü resimledim. Sizlerde görün istedim.