View Full Version : Gül Yetiştirme
ardabora
14-05-2008, 18:38
Ben bu gülü biliyorum:) Avcılar'da oturduğum yıllarda,Samatya hastanesinden trene giderken hep önünden geçiyordum,harika olmuş yine:)
Hafta sonunda yazlıkta açan gülleri çektim hepsi harikaydı. Sizlerle paylaşmak istedim.
quercuslover
19-06-2008, 19:57
Merhaba arkadaşlar, çelikle gül üretimi hakkında faydalı olabileceğini düşündüğüm bir yazı var bilgilerinize:
Çelikleme yolluyla toprak altı ve üstü kısımları çeliğin alındığı tür veya varyetelerin özelliklerini taşıyan aşısız gerçek güller elde edilir. Ancak verim periyodu aşı ile üretilen bitkilere göre daha kısa olup ortalama 4 yıldır, 2-3 yıl sonra da toprak yorgunluğu ortaya çıkar. Ayrıca çelikleme ile elde edilen güller diğerlerine göre daha az dayanıklı, daha zayıf ve hastalıklara duyarlı, çiçekleri de daha küçüktür. Çelikle üretim ile aşıyla üretime göre daha uzun sürede gelişmiş bitki elde edilir (Korkut, 1998).
Çelik alınma zamanı Ağustos sonundan Marta kadar olan dönemdir. Çelikler çiçeksiz yıllık dallardan veya odunlaşmış sürgünlerden adi, ökçeli ve dipçikli tarzlarda alınabilir. Adi çelikler 15-20 cm uzunluk ve 5-6 mm çapında 2-4 göz taşıyan altta ve üstte bulunan gözün yaklaşık 0.5 cm altında düz ve yine 0.5 cm üstünde eğimli bir şekilde bıçakla pürüzsüz olarak kesilmiş bir dal parçasından ibarettir. Ökçeli çeliklerin dibinde eski odundan küçük bir parça dipçikli çeliklerin dibinde ise tam bir kesit bulunmaktadır. Erken dönemde alınan çeliklerin üzerinde yaprakların bırakılması bitkinin kallus dokusu oluşturmasına ve yapraklarda doğal olarak üretilen hormonlar vasıtasıyla çeliğin kolay köklenmesine yardımcı olmaktadır. Yapraksız çeliklerde gövde uzaması erken, kök gelişmesi geç olur. Bununla beraber yapraksız yani sonbahar sonu ya da kışın alınan sert odun çeliklerin köklenme yüzdeleri yapraklı yani yeşil çeliklere göre daha yüksektir. Hazırlanan çelikler içinde geçirgen fakat sıkı yapıda 4/5 oranında dere kumu veya perlit, 1/5 oranında iyi bahçe toprağı veya torf bulunan köklendirme yastıklarına köklendirme yastıklarına 2 göz dışarıda kalacak şekilde 6-7 cm aralıklarla dikilir ve hafifçe sulanır. Çeliklerin toprak altında kalan gözlerinin bırakılması yarar sağlar. Çünkü köklenmeyi teşvik eden doğal hormonlar yapraklarda ve bu gözlerde üretilmektedir. Ilıman iklim bölgelerinde çelikler açıkta üretim yastıklarında köklendirilebilir. Ancak soğuk iklim bölgelerinde çeliklerin açığa dikilmeleri sakıncalıdır. Bu durumda çelikler kallus oluşturamadan soğuk ve hastalıklara maruz kalacak bu da çeliklerin çürümelerine yol açacaktır. Bu nedenle çeliklerin kallus oluşumu için 4-7oC’deki depolarda 1.5-2 ay depolandıktan sonra elverişli havalarda dışarıya dikilmeleri uygundur (Korkut, 1998).
Rosa indica ile Rosa odorato çelikle üretilir. Çelikler kış aylarında o yılki 6-9 mm çaplı sürgünlerden 20 cm uzunluğunda hazırlanır. Çeliklerde üstte 2 göz bırakılır; diğer gözler, dipten yabani dalların sürmesine engel olması için köreltilir. Kış aylarında bol miktarda hazırlanan çelikler nemli kum içine gömülür ve ilkbahara kadar kallus teşkil eder. İlkbaharda çelikler, hazırlanan 50-60 cm genişlikteki tahtalara 10-15 cm sıra üzeri olmak üzere iki sıra halinde dikilirler. Dikim esnasında çeliklerin dip kısımlarının zarar görmemesine dikkat edilmelidir (Mengüç, 1996).
Günümüze kadar gül ve özellikle kesme gül üretimindeki aşı ile çoğaltmaya karşılık çelikle çoğaltmanın az kullanılmasının nedenlerinden biri, çelikle çoğaltmanın daha uzun süreye gereksinim göstermesidir. Ancak, teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan yeni üretim tekniklerinden birisi olan topraksız kültür ile çelikle çoğaltmanın önemi daha da artmıştır. Özellikle kayayünü, perlit ve torf gibi ortamların getirdiği avantajlar çelikle çoğaltmanın yaygınlaşmasına neden olmuştur. Çünkü, topraksız kültür sayesinde aşı ile çoğaltmanın yaygınlaşmasına neden olmuştur. Çünkü, topraksız kültür sayesinde aşı ile çoğaltmanın ana nedeni olan anaçların toprak ile hastalık ve zararlılardan kaynaklanan olumsuzluklara karşı bazı özellikler taşımasına gerek kalmamıştır. Üstelik çelikle çoğaltma ile; aşıyla çoğaltma sırasındaki maliyetin çok altında üretim yapmak, aşının anaç-kalem arasındaki uyuşmazlık veya istenilen düzeyde uyuşma olmamasından kaynaklanan verim ve kalite düşüklükleri ile karşılaşmamak, ıslah çalışmalarıyla hızlı ve sürekli bir şekilde yenilenen çeşitlerin özelliklerini kısa sürede görmek, çok sayıda üretim materyali elde etmek olanak dahilindedir (Hollis, 1970; Hessayon, 1997; Karagüzel, 1992, 1994; Brickell, 1992; Kool, 1996; Rondeau, 1998).
Güllerde çelikle çoğaltmanın hızla yaygılık kazanmasına rağmen bu hızın artmasını engelleyen en önemli etmen köklenmedir. Çeliklerdeki köklenme ve kök kalitesi için yapılan araştırmaların sayısı oldukça fazladır (Hanan ve Grueber, 1984; Karagüzel, 1994, Ercişli ve Güleryüz, 1999). Çelikle çoğaltmada farklı kültür ortamlarının, çeliğin alındığı yerin, çelik alma zamanının, çelik tipinin, çelik ölçülerinin, çelik üzerinde yaprak ve kaç göz bulundurmasının, çeliğe yapılan bazı uygulamaların ve çeliğin köklendirilmesinde kullanılan ortamların etkisi olmaktadır. İyi bir kök gelişimi için, güllerde çelikler o yılın yumuşak odunsu sürgünlerinden, Ekim-Mart ayları arasında, 10-15 cm uzunlukta, 1-3 gözlü ve 1-4 yapraklı olarak alınmaktadır. Çeliklere dip kısımlarını çürütmeyecek düzeyde nem ve alttan ısıtma ile sıcaklık uygulamaları da olumlu sonuçlar verebilmektedirler (Özbek, 1975; Hessayon, 1997; Söğüt ve Küçük, 1998; Ercişli ve Güleryüz, 1999).
Güllerde köklenmeyi artırıcı olan bu etmenlerin birlikte ve tek başlarına olumlu etkileri dıştan uygulanan büyümeyi düzenleyiciler ile daha da arttırılabilmektedir. Bu amaçla kullanılan oksin gurubu hormonlardan en fazla IBA, NAA ve IAA önerilmektedir. Bunların içerisinden de özellikle IBA tercih edilmektedir. Köklenmenin artırılmasında 500-4000 ppm arasındaki IBA dozların uygulanması başarılı sonuçlar vermektedirler (Bleasdale, 1984; Güneş ve Yalçın, 1990; Hartmann et al. 1990; Karagüzel, 1994).
Bazı yörelerde fidanlar kültür formlarının köklendirilmesiyle elde edilebilirler. Ancak bu yöntemle yetiştirilen fidanlarda verim ve kalite düşük olmakta; değişik toprak ve çevre koşullarına uyum sağlayamamakta, ayrıca nematodlara ve dışarıda yetiştirildiğinde kış soğuklarına dayanıklı olmamaktadır. Bunun için Kasım- Nisan aylarında iki gözlü hazırlanan çelikler 15.50C hava sıcaklığı, 210C kök ortamı sıcaklığında değişik köklendirme ortamlarında köklendirilir. Çelikler köklendirme ortamında 5x7.5 cm aralıklarla dikilmeli ve kurumalarına imkan verilmeden bol ışık almaları sağlanmalıdır. Bunun için sisleme en uygun yöntemdir. Köklenen çelikler ya fincan saksılara veya doğrudan yerlerine dikilirler. Ancak fincan saksılara dikilen çelikler 3 hafta sonra yerlerine dikilmelidir, aksi takdirde küçük olan saksı hacmi nedeniyle köklerde sertleşme meydana gelir (Mengüç, 1996).
Merhaba arkadaşlar !
Gül konusunda yazılanları dikkatlice okumaya çalıştım. Gerçekten çok güzel bilgiler var. Üretimin içinde olan birisi olarak bir konuda müsade ederseniz bende fikrimi paylaşmak istiyorum. Şehirden şehire gül çeliği gönderirseniz sonuç hüsran olur diye düşündüm bir an. Yardımlaşmak elbette güzel ancak gülü çeliği alınız alınmaz yerinde veya en kısa süre içinde yerine yerleştirmeniz gerekir diye biliyorum. (Suyu kaçmadan) diye bir tabirimiz vardır biliyorsunuz. Hoş bütün çelikler için aynı şey geçerli diye biliyorum. Bunun yerine köklendirip paylaşmak en güzeli ve garantisi. Yetişemediğim durumlarda tecrübe ettiğim bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum. Gazete kağıdının arasına sarıp hafif gazeteyi ıslatıp buzdalabına koyarak ertesi gün tavaya yerleştirdiğim denemelerim oldu ve başarılılar. Buzluğa değil normal bölmelere. Konunun uzmanı değilim umarım yardımcı olmuşuzdur.
Saygıyla.
Arkadaşlar Gül Çeliklerini diktikten sonra şayet piyasada satılan bahçe torfuna dikim yaptıysanız Bahçe Torfları gevşek yapılıdır. Torfun havalanmasını kolaylaştırmak için oldukça fazla abartılı bir şekilde Beyaz köpük materyali koyuyorlar bu torflara.Torfu çok iyi sıkıştırmanızı tavsiye ederim aksi takdirde çeliklerin uç kısımları hava alacağından dolayı uzun sürede köklenebilir. Ben genel olarak torflara hastalıksız olduğuna emin olduğum bölgelerden temin ettiğim toprak karıştırıyorum. Saf Torfdan çok daha iyi sonuç elde ediliyor. Bu yöntemin İkinci avantajı ise ; Torflara İzelementler harici olarak veriliyor ve hangi iz elementlerin varolduğundan emin olmadığım için yapısını bildiğim topraklarla karışım elde ederek garanti altına alıyorum.
Bugün seradan gül aldım. Bahçeye ekmek için en uygun zaman ne zamandır?
Sevgili kaju,
ben saksıda gelişemeyen güllerimi, ark ın bahçesine diktim geçen hafta.(emeneten tabii..bahçe alınca söküp alacağım :p)
Gayet iyi durumdalar.
Teşekkür ederim. Sanırım bugün istanbulda yağmur yağacak. Yağmurun ardından bahçeye ekicem.
Bir de küçük bir not yazım. Geçen yıl koçtaşta baston gül görmüştüm ama çok pahallı diye almamıştım. Yalovada bir serada 3 aşılı baston güle 20 ytl fiyat istediler şaşırdım.
Yalovaya yolu düşenler seraları gezmeden dönmesinler. Ben bir dahaki sefere kamyonetle gitmeyi düşünüyorum. :)
hüsnüyusuf
05-10-2008, 10:31
Yabancı bir sitede görüp çok beğendiğim bir sarmaşık gül cinsini sizlerle paylaşmak istedim. Bu güle sahip olan var mı acaba aramızda?
Zephrine Drouhin
48803
49367
Adalet Yağcı
05-10-2008, 10:47
Yabancı bir sitede görüp çok beğendiğim bir sarmaşık gül cinsini sizlerle paylaşmak istedim. Bu güle sahip olan var mı acaba aramızda?
Zephrine Drouhin
48803
Merhaba, Hüsnüyusuf, çok güzel bir gülmüş ben de sarılıcı güllerin ve sarmaşık tipli çiçeklerin hayranıyım, bu gülün birde kayısı renklisini düşünün, ben yıllar önce Konya'da görmüştüm.
Beyazıda çok güzel olur, biz yurt dışından Mielland gülleri siparişi verdik, ama hâlâ haber yok, onların arasında vardı bundan.
Ödüllü güller diye arama motoruna aratırsanız görebilirsiniz.
hüsnüyusuf
05-10-2008, 11:58
Adalet hanım sizin ilginizi çekeceğini tahmin etmiştim. Ödüllü gülleri takip ediyorum. Benim de sarmaşıklara özellikle de güllere ayrı bir ilgim var.Elinde mevcut olan var mı diye merak etmiştim sadece.
Saygılar...
Daha önce eklenmiş mi ben bulamadım o yüzden bir daha ekleyeyim dedim.ATATÜRK BAHÇE KÜLTÜRLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ nce üretilen yeni gül çeşitleri.....
[URL="http://www.arastirma-yalova.gov.tr/tescil/yeni_cesit.htm"
füsunANK
01-12-2008, 08:25
ATATÜRK BAHÇE KÜLTÜRLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ nce üretilen yeni gül çeşitleri.....
(http://www.arastirma-yalova.gov.tr/tescil/yeni_cesit.htm)
Sn. Bursevinin vermiş olduğu link. Türkiyem adlı gül çok güzel görünüyor.
bizim bahçıvan gülleri budadı
ben de yanına gidip budadıklarını bir torbaya koyabilir mi diye rica ettim
onların yabani gül olduğunu ve gül açması için aşılama yapmam gerektiğini söyledi
ama tutacağını da ekledi
kuma dibine kadar gömecekmişim (bildiğimiz kum)
sonra altından kontrol edecekmişim, kök şişmeye başladığında ekecekmişim
böyle bir bilgi var elimde
bakalım nereden bulacam kumu
parklardan bulabilirsin,inşaat malzemeleri satan yerlerde bulunuyor,hatta çevrende inşaat yapımı varsa oradaki işçilerden de biraz isteyebilirsin!...
hüsnüyusuf
07-02-2009, 11:28
Sarılıcı bir gül, göz alıcı rengiyle..
http://www.bakker-irl.com/r_12048-012/Climbing-roses/Climbing-Rose-Indigoletta.htm
Diğer sarılıcılar da harika görünüyorlar.
http://www.bakker-irl.com/index.aspx?N=903644
nariel'den temin ettğim güller tuttu.:Dönce 2 gün suda beklettim sonra da beyaz eşya köpüğü ve toprağı karıştırdım;)
Sürgün vermeye başladılar.küçük kaplara, sık diktim galiba umarım bişey olmaz.
Bunlarda benim bahçemdeki güllerim:D
Sayın semmasi, o sürgünler büyük ihtimalle yalancı sürgündür, dalın içindeki son enerjiyle sürgün çıkarmıştır. Hiç yerinden oynatmayın, susuz bırakmayın ki kök yapabilsinler.
Sayın semmasi, o sürgünler büyük ihtimalle yalancı sürgündür, dalın içindeki son enerjiyle sürgün çıkarmıştır. Hiç yerinden oynatmayın, susuz bırakmayın ki kök yapabilsinler.
yalnız bi problem var.ben 200 ml kaplara 2-3 tane birden dikmiştim.:(
umarım büyük sorunla karşılaşmam:eek:.iyiki uyarmışsın beni, kaç gündür büyük saksılara dikmeyi düşünüyordum...
Adalet Yağcı
08-02-2009, 20:11
Sayın Fatihbrk, gülleriniz harika görünüyorlar.
Üzülerek söylemeliyim ki, gül yetiştirmekte fotoğraf çekmekten daha iyisiniz ;)
Asla üzülmeden söyleyin bu bir gerçek zaten;)
angel_emel24
09-02-2009, 15:08
merhaba fatihbrk.benimde elimde 30 kadar gül çeliği vardı.on gündür suda ıslamıştım dün toprağa diktim.sizin gülleriniz çok harika görünüyor.rica etsem siz gül çeliğini nasıl yetiştiriyorsunuz nasıl toprak kullanıyorsunuz bana bilgi verirmisiniz. ben dün kırmızı toprak biraz yaprak çürüntüsü , doğal gübre ve birazda kum karışımı yapıp gül dallarını fide torbalarına diktim.sulayıp bahçenin tüm gün güneş gören yerine yerleştirdim.malum burada ağaçlar neredeyse çiçek açmak üzere fidelerin üzerini naylonla kapatmama gerek varmı sizce? yardımcı olursanız sevinirim...
sındırgılı
09-02-2009, 16:27
Boyle üç renkli gül yetiştirme şansımız varmı?
sayın angel_emel24 ben gül çelikleri 45 derecelik açılarla toprağa dikiyorum.asla bir katkıda koymuyorum en son eklediğim resimdede görüldüğü gibi beyaz toprakta yetiştiriyorum.ancak toprak beyaz olmuş kırmızı olmuş önemli değil.her ortamda her toprakta yetiştirmek mümkün;)
siz gül çeliğini nasıl yetiştiriyorsunuz... gül dallarını fide torbalarına...fidelerin üzerini naylonla kapatmama gerek varmı sizce? ..
Gül dallarını fide torbalarına koymuşsunuz. Fide torbalarını da toprağa gömseniz çok iyi olur. Çünkü; çeliğin devamlı nemde kalmasını sağlarsınız
Çeliklerin bulunduğu toprağı devamlı nemli kalacak şekilde sulamaya devam edeceksiniz yıl boyunca.
Çelikleriniz bir iki karış sürgün versede köklendi kabul edip başka yere dikmeye kalkışmayın bu seneyi torbalarında geçirmesi tavsiye edilir.
Üzerlerini naylonla kapamak şart da değil, bence.
Kolay gelsin.
angel_emel24
09-02-2009, 17:40
bilgileriniz için çok teşekkür ederim.fideler on gün suda ıslı kaldı ama bende on gün boyunca onları nasıl dikebileceğimi öğrenebilmek için internet kurdu oldum çıktım :) geçen yıl aynı gül dallarından hormonlu suda ıslayarak diktim önce hepsi bir karış oldular çok küçük tomurcuk bile verdi birkaçı ama nedense hepsi kurudu.gülleri çok seviyorum bunlarında hepsi tutsun istiyorum. inşallah tutarlar...
Boyle üç renkli gül yetiştirme şansımız varmı?
Evet. Sanırım üç ayrı gülün göz aşısını yapmışlar.
Baston gül şeklinde olsaydı çok daha çekici olacaktı. Bu sene bende deneyeceğim. Çok güzel olmuş.
Gül sizin se bilgilendirmenizi bekliyoruz.
sezgin53
09-02-2009, 21:35
Arkadaşlar 7yıldır hastalık derecesinde gece gündüz kış mevsimi hariç güllerle uğraşıyorum. Kestiğim dalı hemen toprağa sokuyorum. Geçtiğimiz sonbaharda 200'e yakın gulü sıtemizin sokaklarına diktim.(****** gerektiğinde sulama yapacak komşulara yakın
yerlere) Yine budadığım gülleri çöpe atamadığım için her yere çelikledim.
En önemlisi ekim ayı sonunda komşumuzun sapancadaki yazlığının bulunduğu sıtedeki çok güzel gülleri budayıp aldım. En az 250 çelik yaptım. İşi biraz cittileştirdim. Çoğunluğunu torfa geri kalanınıda kuma diktim üç ay oldu. Şu an fire yok sayılır. Buradan şunu söyleyebilirim en iyi sonucu sonbaharda yaptığım çelıklerden alıyorum. Şu anda kestığım çelikleri saksılara 5-10 kg lık su bidonlarına kısaca her yere dikiyorum. Ayrıca deneme amaçlı aşılar yapıyorum. Esas aşıları mart ayında yapacağım. Sıra geldi en büyük soruna sulama işi ,6 daireli binada tek deli benim. Tek başıma su parası ödemek (100-150tl) beni zorluyor. Yazmaktan yoruldum. Çalışmak daha kolay.
Sayın Buket AKNAR,
Girne'de oturuyor ve hala bu gülden satın almadıysanız büyük kayıptasınız.
Ben 4 yıl Kıbrıs'ta (Lefkoşa) bulundum. Kıbrıslı çok dostum var. Bana bu gülü satan çiçekçinin adresini verebilirseniz Kıbrıslı dostlarımdan isteyeceğim.
İyi günler dileklerimle.
Hacer Yılmaz
19-02-2009, 14:44
Arkadaşlar
Benim güllerimde külleme hastalığı olduğunu söylediler.O kadar çok yayılmıştıki sadece tüm dalları kesip yakarak kurtulabileceğimi öğrendim.Aynen uyguladık tabi ,ama bazıları o kadar dipten kesilmişti ki anlatamam (bahçeyle ilgilenen bir yardımcının işi) tabi çok üzüldük. Sonra yeşerdiler tabi ama kuvvetli değiller.
Acaba aşı yapılmalımı, yapılmalı ise nasıl yapılmalı?
Hacer Hanım, fungisit ile yapılan ilaçlama da etkili olabilirdi bence ama gülü çok etkilediyse budamak da iyi olabilir. Cılız güllerinizin fotoğrafını görme şansımız var mı? Yanlış budama mı yapıldı acaba?
Hacer Yılmaz
19-02-2009, 21:33
Malesef resimleri yok. Büyük ihtimalle yanlış budama zaten:( çok üzgünüz. Resim çekme şansım şimdilik yok çünkü yazlığımda, orayada ancak 1 hafta sonra gidebileceğim. Ama aşı gereklimi onu merak ediyorum. Yani tekrar normale nasıl döndüreceğim. Bu budamalar 2008 mayıs ayında yapıldı.Şimdi yeni sürgünler var tabiiki.
gurbik67
19-02-2009, 21:50
arkadaşlar beğenmediğiniz sıradan bir gülü şubat ayında budayıp yeni çikan filizlere temmuz ayı başında bir güle üç beş çeşit aşı yapabilirsiniz.aynen yukarıdaki gibi rengarenk olacaktır.
Gülleriniz aşılı gül müydü? Aşılı iseler, eğer budama sırasında aşı yerinin altından kesildilerse yeni sürgünler yabani olur ama aşının üstünden kesildilerse aşıya gerek yoktur.
Bulundukları toprak besinsiz ise gübreleyin, iyi yanmış hayvan gübresini güller çok sever. Besin takviyesi yapınca canlanabilirler.
Ya da şu ihtimali düşünüyorum, küllemeden sadece kesme yöntemiyle kurtulmaya çalıştığınız için bu hastalığı oluşturan mantarlar kaybolmamış ve bitkinizi etkilemeye devam ediyor olabilirler. Gittiğinizde sürgünlerin yapısını inceleyin, kıvrık ve sertlerse hastalık olabilir.
Güneş görüp görmemesi de bitkinin sağlığını etkiler, güneşi bolca görmüyorsa da cılız kalıyor olabilir.
muhacir07
26-02-2009, 22:17
Arkadaşlar merhaba!Bir hafta önce pazarda çiçek satan satıcının siyah gül'de var demesi üzerine dayanamayıp bir gül de ben aldım.50cm boyunda,bir kase büyüklüğünde kökü bulunan(kökün etrafı sert kırmızı çamurla kaplıydı)rengininde siyah olduğu iddia edilen bu gülü dün organik gübreli toprağa,saksıya ektim.Ben ekene kadar gül biraz sarardı,inşallah birşey olmaz.Balkonda nasıl bakmam gerekiyor?Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim:)
Adalet Yağcı
27-02-2009, 18:02
İki gün önce Praktikerden üç tane baston gül aldım, boyları 50-60 cm. civarı, ve bodur gül aşılanmış, yani çiçek yapıları küçük.
Tabi saksısı da küçük, saksıyı değiştirip değiştirmemekte kararsız kaldım, torf ile beslenmiş, biraz sağlıksız gibi geldi bana, ya da çok fazla sulanmıştı.
Saksıyı değiştirmek için biraz yeni ortamına alışsın diye düşünüyorum, Mart ortaları gibi saksıyı değişsem zarar vermiş olurmuyum?
Adalet Hanım, bence değiştirin saksısını. Köklerini çok dağıtmadan torfu alabildiğiniz kadar alın, yerine normal toprak koyun. Yeni yerine alışacaksa yeni toprağında alışsın..
Hacer Yılmaz
02-03-2009, 16:33
Gülleriniz aşılı gül müydü? Aşılı iseler, eğer budama sırasında aşı yerinin altından kesildilerse yeni sürgünler yabani olur ama aşının üstünden kesildilerse aşıya gerek yoktur.
Bulundukları toprak besinsiz ise gübreleyin, iyi yanmış hayvan gübresini güller çok sever. Besin takviyesi yapınca canlanabilirler.
Ya da şu ihtimali düşünüyorum, küllemeden sadece kesme yöntemiyle kurtulmaya çalıştığınız için bu hastalığı oluşturan mantarlar kaybolmamış ve bitkinizi etkilemeye devam ediyor olabilirler. Gittiğinizde sürgünlerin yapısını inceleyin, kıvrık ve sertlerse hastalık olabilir.
Güneş görüp görmemesi de bitkinin sağlığını etkiler, güneşi bolca görmüyorsa da cılız kalıyor olabilir.
Merhaba!
Kusura bakmayın, atlamışım sizin iletinizi.Teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için. Havalar çok soğuk olduğu için gidemedim, ama gidince sanırım göz aşısı yapıcam. Devamlı hayvan gübresi veriliyor tabi ilkbahar ve sonbaharda acaba bunlar küllemeye sebep olmuş olabilirmi diye düşünüyorum. Tabi birde armut ağacının hemen yakınında sanırım ondaki küllemede geçmiş olabilir.
Güneşide çok alıyorlar yani etrafta gölge yapacak hiç bir şey yok. İnşallah bu bahar sıkı bir bakımla onları güzelleştirebilirim. Çünkü 35 kadar gül var ve tam gözümüzün önünde.
ufuk1255
12-03-2009, 17:26
bahçemizin yanındaki kuşburnu agaçını sökmem gerekiyor ev yapıcaklar bu günlerde söksem başak bir yere diksem tutarmı saygılarımla
bahçemizin yanındaki kuşburnu agaçını sökmem gerekiyor ev yapıcaklar bu günlerde söksem başak bir yere diksem tutarmı saygılarımla
Ağacınız yaşlıysa zor tutar. Eğer dikerseniz bütün yaz boyu toprağından suyu eksik etmeyin.
Adalet Yağcı
13-03-2009, 09:41
Adalet Hanım, bence değiştirin saksısını. Köklerini çok dağıtmadan torfu alabildiğiniz kadar alın, yerine normal toprak koyun. Yeni yerine alışacaksa yeni toprağında alışsın..
Sevgili Nariel, haklısınız, aldığımız bitkiler sera ortamından çıktığı için doğal ortama uyum sağlamaları zor oluyor, bunun için hazır aldığım bitkilerin toprağını ve saksısını hep değiştiririm.
Aldığım baston güller 50-60 cm. yüksekliğinde uç kısmına aşı yapılmış, yere diktiğimde ya da saksısını değiştirdiğimde aşı yapılan yabani gül dalı da büyüyüp gelişirmi merak ediyorum, yani ben şöyle gösterişli bir ağaç olsun istiyorum, bir iki metre yüksekliğinde.
aşı yapılan yabani gül dalı da büyüyüp gelişirmi merak ediyorum, yani ben şöyle gösterişli bir ağaç olsun istiyorum, bir iki metre yüksekliğinde.
sn Adalet hanım., yabanisi büyümez. Üzerindeki aşı nekadar büyüyecekse okadar büyür. Aşı noktasından sonra büyüme olur. Aşı noktasına kadar (yabanisi) büyümez.
Adalet Yağcı
23-03-2009, 23:27
Sayın Kgursan, o halde bu gülleri saksıda tutmak daha iyidir, ben de saksılarını değiştirip daha geniş saksılara almıştım zaten.
Bu güllerin mevsimlik budamaları şimdi yapılabilirmi, aldığımda sera üretimi olduğu için bolca dallanıp çiçeklenmişti, dış ortama gelince alt dallardaki yapraklar sararıp düşmeye başladılar.
Sizce hafif bir budamamı yapmalıyım yoksa sadece solan çiçeklerimi kesmeliyim.
Gülün durumunu bilmeden birşey söylenmez. yeşil budama her zaman yapılabilir. Gülleri kesmek de bir budamadır
sevgili arkadaşlarım
dört adet yediveren gülü aldım ve her birinin boyu 160 cm kadar ve balkonda büyütmek zorundayım.Sizce alacağım saksının boyutu ve cinsi ne olmalı? ikinci bir sorum ise; hepsini ayrı ayrı saksılara mı dikmeliyim?:rolleyes: (sanırım ilk kez gül yetiştirdiğim belli oldu;))
saygılar
gurbik67
13-05-2009, 16:50
1.aşıladığım gül
2.sarmaşık gül uzaktan kokusu hemen algılanır
3.temmuzda aşılanacak gül çelikleri.
hüsnüyusuf
16-05-2009, 11:55
Geçtiğimiz yıl balkonda sarmaşık gül yetiştirme düşüncem vardı. Balkonda olur mu olmaz mı derken vazgeçmiştim. Bu sene dayanamadım kırmızı bir sarmaşık gül aldım ve balkona yerleştirdim.:) Şimdilik boyu 1,5 metre kadar. Biraz gelişince daha güzel olacak inşallah.
78875
78876
Bunlarda benimkiler.Bazıları hala tomurcukta.
1.aşıladığım gül
2.sarmaşık gül uzaktan kokusu hemen algılanır
3.temmuzda aşılanacak gül çelikleri.
Sn. Gurbik67, aşılanacak bir gülüm var, yanındakı başkabir gülden kalem alıpmı yapmalı, göz aşısımı yapmalı.
**** kısaca ne yapmalıyım :)
gurbik67
20-05-2009, 22:51
sayın K0900 aşılayacağın güle 4-5 çeşit göz aşınını aynı anda 1-10 temmuz arası akşam üzerine yakın( amaç güneşin kızgın halinde iken yapılan aşıyı bir anda kavurmaması) kağıtlada koruma yapabilirsin. bir gül üzerinde çeşit çeşit renkler ****** bu göz aşısını taze sürgün üzerine aşılamalısın.
Mevcut gülün taze sürgünü (buyılkı sürgün) üzerine göz aşısı yapılacak, anladığım :)
Anlamadığım; kağıtlada koruma :)
gurbik67
22-05-2009, 19:40
Mevcut gülün taze sürgünü (buyılkı sürgün) üzerine göz aşısı yapılacak, anladığım :)
Anlamadığım; kağıtlada koruma :)
temmuz ayı güneşin en yakıcı dönemi olduğundan aşı kabuğunun güneşin yakıcılığından korumak için serin tutması amacıyle üstünün örtülmesi.
turhanhoca
02-06-2009, 08:41
Değerli gülseverler, bu başlığı bulmam iyi oldu.
İki isteğim var.
1- Pek çok gül çelikleyip dostlarımın da yardımı ile etrafımı gül bahçesi yapmak.
2- Kuşburnu çelikleyip köyümdeki çorak arazileri yeşertmek.
Bu konuda yardım istiyorum.
Önce kuşburnu çeliklemekle gül çeliklemek aynı şey midir?
Sonra da bu işi kısa kısa mesajlardan toparlamak yerine baştan sona ve resimli olarak anlatabilecek biri ya da güvenilir bir site var mıdır?
Herkese iyi çalışmalar.
turhanhoca
02-06-2009, 08:43
Yanlış anlaşılma olmasın diye yazıyorum.
Çelikleme yapıp ücretsiz ve karşılıksız olarak dağıtmak ve ekmek istiyorum.
Merhaba, burada sormak doğrumu bilmiyorum ama benim balkonumdaki minyatür gülümde siyah böcekler peydah oldu aşağıdaki konuda sordum ama burada da sorayım dedim orada cevap alamayınca.Şimdiden teşekkürlerhttp://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=435187&postcount=160
Merhabalar, sizlere bir soru sormak istiyorum,
bugun yanlislikla cok sevdigim kucuk beyaz cicekli neredeyse 20 yillik gulu kesmisler, hemen kosup cope atilan dallarindan celikler kestim 6 tane celik var elimde (birinden pek emin degilim 3 goz var uzerinde)
havalar biraz daha serinlediginde forumdan ogrendiklerim dogrultusunda kuma dikmeyi dusunuyorum.
ne dersiniz?
sizce onlari bu mevsimde istanbul sartlarinda oldurmeden yasatmam ve bu gulu yeniden yetistirmem mumkun mu? neler yapmaliyim?
gulleri kurtarsam bile eski boyuna ulasmasi icin herhalde epey bi zaman gerekecek....
Üzülme, kökünü sökmemişlerse oradan yine sürer.
Çelikleri daldırmanın da hiç zararı olmaz, toprağını kurutmadıkça, inşallah yeni fidanların olur.:)
finduk52
07-09-2009, 03:06
Bu da benim fıstığım .Rengini çok seviyorum hafiftende bir kokusu var .
Yanlız işte birşey var dalları ince geliyor gülü taşıyamadığından yere doğru eğiliyor gülleri .
http://img401.imageshack.us/img401/8922/abcd0007z.jpg
http://img142.imageshack.us/img142/6513/abcd0006t.jpg
Alonesmaug
10-10-2009, 21:45
Ben çeliklemeden pek anlamam ve ilk çeliklediğim bitki gül oldu.Gülü budamıştı amcam ve budadığı parçalardan uygun gördüklerimi toprağa dikememi söyledi.Serçe parmağı kalınlığında ve düz olanları toprağa sapladım ve etrafındaki toprağı ezdim ki hava almasın.Tabi bunlar kışın gerçekleşen olaylar.Sonra bahar geldi ve hepsinden minik minik yapraklar fışkırıyor.6 çelikten 5'i tutmuştu.O an anladım gülü bu yöntemle çoğaltmanın ne kadar kolay olduğunu.Budayın toprağa saplayın ve gerisi gelsin.Tabi bunları mevsiminde yapmak lazım.
turhanhoca
11-10-2009, 14:59
Ben çeliklemeden pek anlamam ve ilk çeliklediğim bitki gül oldu.Gülü budamıştı amcam ve budadığı parçalardan uygun gördüklerimi toprağa dikememi söyledi.Serçe parmağı kalınlığında ve düz olanları toprağa sapladım ve etrafındaki toprağı ezdim ki hava almasın.Tabi bunlar kışın gerçekleşen olaylar.Sonra bahar geldi ve hepsinden minik minik yapraklar fışkırıyor.6 çelikten 5'i tutmuştu.O an anladım gülü bu yöntemle çoğaltmanın ne kadar kolay olduğunu.Budayın toprağa saplayın ve gerisi gelsin.Tabi bunları mevsiminde yapmak lazım.
Alonesmaug kardeş sana çok teşekkür ederim
bu yıl çok sayıda gül çeliklemeyi düşünüyorum. Ama bazı yerlerdeki teferruatlı tariflerden dolayı hezimet yaşama korkusu vardı bende. Sen bana moral verdin.
Diğer moral verceklere ve akıl vereceklere şimdiden teşekkürler. :)
Alonesmaug
11-10-2009, 16:43
Ben kışın diktim çelikleri.En geç şubat ayında dikin ama ben size sonbaharda dikmenizi öneririm.Bir de aldığınız çelik odunlaşmamış olsun.
Şubat ayında çeliklediğim gülleri bir türlü goncayken yakalayamıyorum. Bir gün önceki akşam minicik bir tomurcukken ertesi gün tamamen açılmış oluyor. Sanırım fidelerimin henüz küçük oluşundan kaynaklanıyor.;)
Arkadaşlar.. Yaklaşık 1 ay olmuştur, saksılarıma gül çelikleri dikmiştim. Sürgünler verdiler, bayağı yapraklandılar. Köklenme olmuşmudur bilemedim, aslında söküp bir bakmamak için kendimi zor tutuyorum :( Onları rahatsız etmek de istemiyorum. Bir de merak ettiğim konu şu ki; toprak çok derin değil saksıda oldukları için. Bu köklenmelerine engel oluşturur mu?
Adalet Yağcı
17-11-2009, 14:31
Sayın Eovyn, aman güllerinizi rahatsız etmeyin, kendinize hakim olun :)
Toprağınız derin olmasa da gülleriniz kökleneceklerdir, ancak seneye Son bahara kadar onlara dokunmayın, şimdi sürgün verdiğine bakmayın, çeliklerin içinde kalan enerji ile sürgün verebilirler, bu onların köklendiği anlamına gelmez.
Ben iki yıl kadar bekletiyorum yeni çelikleri, bitki bir yıl sonra iyi bir gelişim gösteriyorsa tutmuş demektir, seneye bu aylarda yerine dikebilirsiniz ancak.
Bakalım daha neler öğreneceğiz.
http://ozarfidancilik.blogspot.com/2009/07/gul-yetistiriciligi-hakknda.html
Sayın Eovyn, aman güllerinizi rahatsız etmeyin, kendinize hakim olun :)
Toprağınız derin olmasa da gülleriniz kökleneceklerdir, ancak seneye Son bahara kadar onlara dokunmayın, şimdi sürgün verdiğine bakmayın, çeliklerin içinde kalan enerji ile sürgün verebilirler, bu onların köklendiği anlamına gelmez.
Ben iki yıl kadar bekletiyorum yeni çelikleri, bitki bir yıl sonra iyi bir gelişim gösteriyorsa tutmuş demektir, seneye bu aylarda yerine dikebilirsiniz ancak.
;);););)
Çok teşekkür ederim Sayın Adalet Yağcı..
Onları uzun bi süre rahat bırakıcam. Uzun bir süre:D
Bakalım daha neler öğreneceğiz.
http://ozarfidancilik.blogspot.com/2009/07/gul-yetistiriciligi-hakknda.html
Sayın Akcan67 verdiğiniz linki inceledim. Çok yararlı bilgiler var. Teşekkür ederim.
Bakalım daha neler öğreneceğiz.
http://ozarfidancilik.blogspot.com/2009/07/gul-yetistiriciligi-hakknda.html
Gerçekten güzel bir paylaşım, teşekkürler.
Aslında bu portakal renkli oluşumu görüyoruz doğada değil mi? Güller yaşlanıp taç yapraklarını döktükten sonra geriye şişkinleşmiş oluşan yapı değil mi bu meyve?
Bilen var mıdır?? Merak ettim şimdi..
Sn arıkuşu ve Sn Eoveyn
Bu sitede ana tema 'Bilgi paylaştıkca büyür.Bende elimden geleni yaptım.
Benim asıl merak ettiğim konu güllerin hangisi erkek hangisi dişi onu nasıl anlayacağız.Umarım bu konuda bilgisi olanlar bizlerle paylaşır.
ahmetshur
05-12-2009, 09:08
Bakalım daha neler öğreneceğiz.
http://ozarfidancilik.blogspot.com/2009/07/gul-yetistiriciligi-hakknda.html
verdiğin link gül yetiştiriciliği için oldukça güzel ve konuyu detaylı bir şekilde anlatmış.
bence gül yetiştirmek isteyenler için çok iyi bir kaynak. çok teşekkürler.
myndospark
07-12-2009, 20:57
merhaba
hangi ayda tohumları ektiniz.Birde toprağı öğrenebilirmiyim.
Bende güllerimin üstündeki tohumlarla denemek istiyorum
Herkese merhaba..
Aldığım gül tohumlarının fotoğraflarını yükleyeyim dedim.. İlerleyen zamanlarda çimlendirmeyi de deneyeceğim. Gelişmeleri paylaşırım..
GÜL BAHÇESİ
28-12-2009, 12:15
Selamlar.Ben ıspartalıyım .6 yıldır Gül ve gülyagı üreticisiyim.1yıldır da organik gül yapıyorum.Arkadaşım tavsiye etti B5A organik gübre kullandığını %40verimin arttığını söyledi.ben bu ürünü nasıl vene şekilde kullanmalıyım.TEŞEKKÜRLER.
Yılmaz Yalçın
28-12-2009, 14:42
Sayın Gülbahçesi,
Ben de amatör olarak gül yetiştiriyorum,bahçemde 50 adet gül var değişik renklerde ve gülleri hem sıcaklar artınca bitlerden koruyan hem de bizim buralarda güllerde görülen kara leke hastalıgına karşı gülümü koruyacak bir organik gübre arıyorum.B5 organik gübrenin bu açıdan yararı var mıdır?
Bakalım daha neler öğreneceğiz.
http://ozarfidancilik.blogspot.com/2009/07/gul-yetistiriciligi-hakknda.html
Herşeyi anladımda şu güllerin erkekmi dişimi olduklarını okadar incelememe rağmen anlayamadım.Nsıl anlayabilirim:confused:bilen anlatırsa sevinirim saygılar.
Bende bir konuda yardım istiyorum.bu sıralar havaların güzel gitmesiyle birlikte benim güllerim filizlenmeye başladı.Şimdi ben ne yapmalıyım bu ayda hemen vakit kaybetmeden budama yapmalımıyım? Havaların soğumasıyla sorun olurmu ve toprak değişimi yapacaktım ben şimdi hangi sıraya göre ne yapmalıyım?Yardımcı olursanız çok sevinirim, cevaplarınızı bekliyorum.
Adalet Yağcı
20-02-2010, 12:17
Bahçemde beş yıllık üç tane gülüm var, oldukça gelişmiş vaziyette, ancak gülleri dalında iki gün kalıyor cins gül değil.
Bahçemde yine, çok güzel aşılı güllerim var, bu aşılı güllerden bu mevsimde kalem aşısı yapılabilir mi diğerlerine.
Eğer kalem aşısı yapılabilirse, cins olmayan üç gülümün bütün dallarına kalem aşısı yaptırmak istiyorum.
Olmazsa, Temmuz ve ya Ağustosta göz aşısı yaptıracağım.
Sayın Balıkçı' nın gönderdiği Peygamber gülleri filizlendi .
Çok mutlu oldum . Tuttukları konusunda umutluyum .
Gül tutkunu dostlarım 1 yıl hiç dokunmamamı , sonra da kalıcı olarak düşündüğüm yere nakletmemi söylediler .
Kasıma kadar beklesem yeterli olur mu ?
Ateş gülünde de filizlenme oldu .
Gönderdiği kutunun içine kurumuş gül yaprakları koymştu , paketi açınca oda o güzel kokuyla doldu , inanılmaz !
Kurusu böyle kokuyorsa canlısını hayal edemiyorum .
Sayın Balıkçı , tekrar tekrar , teşekkür ediyorum .
k_donmez
20-02-2010, 20:09
Sitede gül konusunun olduğu başlıklara baktığımda baston gülü konusunda pek bilgi bulamadım. Bugünlerde Ankara'da güller yapraklanmaya başladı. Çevremizde geçen yıldan bildiğim çok güzel güller var. Kendi bahçemde de var. 10 tane kadar farklı renklerden kısa çelik hazırlayarak toprağa diktim. Bunun yanı sıra gelişmiş uzun dallardan düz yapıda olan dört taneyi seçerek baston gülü yapabilmek umuduyla çelik olarak toprağa diktim. Özellikle baston güller üretmek için nasıl bir yol izlemem gerekeceği konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
Adalet Yağcı
20-02-2010, 22:32
Baston gül konusu, Tijli gül (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7355&highlight=tijli+g%FCl) başlığında.
k_donmez
20-02-2010, 22:44
Adalet Hanım, oradaki yazışmaları da inceledim. Hatta siz de bu konuda uzun süre önce bir soru sormuşsunuz. Halen bir cevap alınamamış. Ben bir de buradan denemek istedim. Siz baston gül yetiştirmeyi öğrenebildiniz mi?
k_donmez
20-02-2010, 23:23
Gül için air layering (havada köklendirme) yapılabilir mi?
Sayın Balıkçı' nın gönderdiği Peygamber gülleri filizlendi .
Çok mutlu oldum . Tuttukları konusunda umutluyum .
Gül tutkunu dostlarım 1 yıl hiç dokunmamamı , sonra da kalıcı olarak düşündüğüm yere nakletmemi söylediler .
Kasıma kadar beklesem yeterli olur mu ?
Ateş gülünde de filizlenme oldu .
Gönderdiği kutunun içine kurumuş gül yaprakları koymştu , paketi açınca oda o güzel kokuyla doldu , inanılmaz !
Kurusu böyle kokuyorsa canlısını hayal edemiyorum .
Sayın Balıkçı , tekrar tekrar , teşekkür ediyorum .
Ne kadar sevindiğimi anlatamam.
İnşallah diğer dostlara gönderdiğim çeliklerin de tuttuğu haberini alır hep birlikte mutlu oluruz.
Allah, çiçeklerini koklamayı da nasip etsin.
Adalet Yağcı
23-02-2010, 16:12
Adalet Hanım, oradaki yazışmaları da inceledim. Hatta siz de bu konuda uzun süre önce bir soru sormuşsunuz. Halen bir cevap alınamamış. Ben bir de buradan denemek istedim. Siz baston gül yetiştirmeyi öğrenebildiniz mi?
Sayın k_donmez, bildiğim kadar baston gül yapmak için, yabani güller anaç olarak kullanılıyor.
Kuşburnu da dediğimiz yabani gülün uzunca bir dalı tepesinden kesilerek, hemen 5 cm. kadar aşağısına istenilen güllerden 3-4 tane göz aşısı yapılıyor.
Anaç olan daldaki tüm bitki gözlerini temizlemeniz gerekiyor.
Ben böyle olduğunu hatırlıyorum, yine de daha iyi bilen arkadaşlarımız varsa sizi yönlendireceklerdir.
k_donmez
23-02-2010, 17:06
Teşekkür ederim Adalet Hanım. Ben bir umutla çevrede yetişen güllerden uygun olacağını düşündüğüm bir kaç uzun dal alarak çelik gibi köklendirmeyi deniyorum. Bir kaç gündür topraktalar. Bu seneyi öylece geçirsinler. Takip edeceğim. Hatta uygun bir zamanda baston gül yetiştirme konusunda bir başlık bile açılabilir. Ben de kendi tecrübelerimi orada aktarırım. Veya Tijli Gül başlığını kullanabilirim.
Hediye bir gül ,
yaprak yapısı bana çok iginç geldi , sanki cilt gibi kabartılı .
Adını bilen var mı ?
osman101
09-03-2010, 09:35
Herpinize teşekkürler sayenizde çok şey öğreniyorum.
Öncelikle biraz yazı-msj kirliliği için özür Başka biryerde de yazmıştım bu mesajı ve soruyu ama birkez de burda yazmak istiyorum Umarım cevabı bulurum : 3gün önce bi AVMden kendi küçük saksısında floribunda türü gül aldım Orda gayet serin biryerdeydi. Eve getirince de soğuk olan odada 1 gün kaldı. Sonraki gün sıcak olan kendi odama aldım biraz tomurcuklar dallar kendine gelene kadar şuandaki soğuk geçene kadar diye. 1 gün sonra dikkat ettiğimde daha büyük olan dalların tepesine yakın büyük olan yapraklar dışarı doğru kıvrılmışlar Sebebini veya yaptığım yanlışı bilen varmı? Acaba tekrar soğuk olan odaya mı almalıyım ?
Bence en büyük hatanız sürekli mekan değiştirmeniz olmuş, yaprakların durumu ısı farkından olmuş olabilir. Güneş alan bir yere alın , sürekli temiz hava alabileceği bir yer olsun mümkünse vede yerini değiştirmeyin derim. Kolay gelsin, sağlıkla büyütürsünüz umarım.
*** ederim öneriniz için sanırım en son öyle yapıp birsüre gözlemlemeliyim yerini daha fazla değiştirmeden...
Daha öncede burda bir sorunumu paylaştım ama ne yazık ki cevap alamadım:( Yine şansımı denemek istiyorum:D Resimdede görüldüğü gibi güllerimden birinin filizleri kuruyor gibi çıkıyor hiç sağlıklı görünmüyor.Sizce nedeni ne olabilir? :confused: En son resimdeki.
Toprakları çok kuru ve gübre verilmemiş gibi .
Son olarak ne zaman gübreleme yapılmıştı acaba ?
Diğer iki güllerimle aynı bakımı yapıyorum ama, toprak, sulama ve gübreleme. Diğer ikisi sağlıklı
sezgin53
14-03-2010, 13:16
Diğer iki güllerimle aynı bakımı yapıyorum ama, toprak, sulama ve gübreleme. Diğer ikisi sağlıklı
Gülleriniz kaç yıllık, köklümü diktiniz ,çelik olarak mı diktiniz.
2009 yaz sonu diktim, köklü diktim. 1 yıl bile olmadı
sezgin53
14-03-2010, 13:20
Üçüncü resimdeki gülün beyaz veya sarı renk olduğunu düşünüyorum. Koyu renk yapraklı olan ise kırmızı olabilir.
Yanlış hatırlamıyorsam onun black bakara olması lazım. Tabi ben karıştırıyorda olabilirim.
sezgin53
14-03-2010, 13:26
2009 yaz sonu diktim, köklü diktim. 1 yıl bile olmadı
Rüzgar almayan güneşi gören bir yerde tutun. Akşamları sulayın, daha yeni filizleniyor bahar yeni geldi acele etmeyin. Yapralarında yeşil tırtıllar yoksa merak etmeyin. Toprağın gübreye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız gübre verin. Yinede derim ki biraz sabredin.
sezgin53
14-03-2010, 13:29
Gül ile ilgili başlıkları incelerseniz detaylı bilgiler edinebilirsiniz.
İlginiz ve yardımınız için teşekkür ederim. Biraz daha bekleyeceğim bakalım.
Mutlu Kutlu
14-03-2010, 14:45
Sn. Asya,
Hül saksılarının altında tabaklar görüyorum. Biriken su sağa sola yayılmasın diye böyle yapmışsınız ama yanlış. tabakla saksı arasına kalınca 3-5 tane taş parçası koyup saksı ve tabak arasındaki irtibatı kesin. Saksı tabaktaki suya değmemiş olur. saksı altlarındaki havalandırma deliklerini kontrol edin, açık olduklarından emin olun.
Saksılarda kum ağırlıklı toprak kullanmışsınız, saksı yüzeyindeki boşluğa siyahlaşmış keçi gübresi koyun 2-3 parmak kalınlığında. Gülleriniz keçi gübresiyle daha çabuk büyür. Toprak yüzeyi kurudukça sulama yapın.
Açık renk yapraklı gül aslında sağlıklı, açık renk açan bir gül olmasından dolayı yapraklar açık yeşil şu anda. İleride yapraklar biraz daha koyu yeşil bir hal alır.
Korkulacak bir durum yok şu an için. Gülün yeşil gövdesinde kararma olursa asıl bu kötüye işaret.
serap-antalya
14-03-2010, 15:13
Foruma yeni üye oldum..Güller hakkında çok şey bilmiyorum
Arkadaşlar düngece bizim evin yakınındaki bir mesirelikten gül çelikleri aldım ve yorumlarınız doğrultusunda (kök kısmnından 45' eğimle kestim onları, üzerlerindeki yeni sürgünleride kestim ve çeltikler attım, 2 göz altta kalıcak şekildede) birazını saksıya birazınıda bahçeye diktim ama içimde büyük bir umutsuzluk var neden oldugunu bilmiyorum tutmayacagını hissediyorummm...
Dikim olarak çok geç kalmadım son demde diktim onaları serin ve az güneş alan yerde muhafaza etmeyi düşünüyorum gidişatım doğrumudur:(
Çelik alma mevsimini ekim , kasım ayları olarak biliyorum , ama yanılıyor da olabilirim .
Umarım tutarlar , heyecan ve hevesinizi buradan bile hissedebiliyorum .
Arkadaşım benim için Urfa Halfetiden karagül çeltikleri dikti sera ortamında biraz kendilerine gelince alacagım. Karagül yetiştirenleriniz varmı acaba farklı bir bakım istermi hiçbir bilgim yok bu konuda ama ilk defa yetiştirecegim içinde korkuyorum bu konuda yardımcı olabilecek varmı acaba ?
Mutlu bey o gördüğünüz kum değil toprak başka saksımdan artmıştı bende oraya döküvermiştim. Kötü bir toprak değil yani. dediklerinizi uygulayacağım. Aslında gübre getirmişlerdi, burda kölnlü toprak diyorlar yanlış yazmış olabilrim ama gübre içinde solucan görünce kullanmaktan vazgeçmiştim.Eğer yinede kullanmam gerekirse bir daha deneyebilirim.
sancezzz
16-03-2010, 00:21
bende pazardan gül aldım köklü taze olduğunu söyledi alt tarafa 1 kilo gübreli toprak koydum üst taraf normal toprak ama saksıya ektikten 2 gün sonra yeni filizler soldu bazı yapraklar soldu yanlış yaptığım birşey var mı acaba yoksa önce böyle olup sonradan mı düzelecek tutacak yani...
[/URL]
(http://urlal.com/dqqf)
(http://urlal.com/dqqf)
[URL="http://urlal.com/dqqf"]
bana yardımcı olursanız sevinirim...
saygılarımla
sancezzz
16-03-2010, 00:25
site ye acil bir resim boyutunu ayarlayacak bir program lazım :) baya büyük oldu resimler ama iyi incelemek acısından çok güzel...
sezgin53
16-03-2010, 02:53
Pazarda bu şekilde satılan köklü gül görmedim. Bunlar budanmış gül dalları sanırım.
Fotoğraf yükleme başlığını okursanız sorunu çözebilirsiniz.
sancezzz
16-03-2010, 18:11
sizce tutar mı peki yaprakları 3 de 1 soldu ne yapmalıylm?
site ye acil bir resim boyutunu ayarlayacak bir program lazım :) baya büyük oldu resimler ama iyi incelemek acısından çok güzel...
Fotoğrafları neden foruma yüklemelisiniz?
Foruma fotoğraf nasıl yüklenir? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256)
Gövdesinde kararma var diye düşünüyorum, yakından resimler çektim .Bilemiyorum yapraklarında kurumalar olunca sorun bulmaya çalışırken abartıyorda olabilirim.Özellikle ilk resimde soldaki dalın en alt kısmında.Fikirlerinizi bekliyorum.
turhanhoca
20-03-2010, 14:48
Komşum güllerini budamış ve çöpün eknarına koymuştu. Onları aldım 7 tanesini kendi bahçeme duvarın dbine sapladım 6sı tuttu 1inden de hala ümitliyim. bir kısmını da öğrencilerime dağıttım onların da çoğu tutmuş. şimdiden sonra dikkat etmem gereken ne var acaba. yardımcı olursanız memnun olurum.
eğer bu iş bu kadar kolay ise her yeri gül ile donatmalıyız diye düşünüyorum :)
Yılmaz Yalçın
20-03-2010, 16:06
Turhan Bey,
kesinlikle gülünüzü yerinden sökmeyin en az bir yıl orda kalmalı..organik gübre tercihen iyi yanmış koyun gübresi koyun 50 gr kadar dibine asma dibini biraz çapalayın köklerine hasar vermeyecek şekilde..Gül çeliğinin tutup tutmadıgını söylemek için henüz erken bir yıl geçmeden anlayamasınız içinde kalan son öz su ile filiz vermiş olabilir..Yani yazın ansızın kurursa şaşırmayın öyle kolay değil gül yetiştirmek..Ne fazla ümitlenin ne de fazla ümitsizliğe kapılmayın..
Saygılar...
Yılmaz Yalçın
20-03-2010, 16:08
Sayın Asya,
Gördüğüm kadarıyla gülünüzün o bölümü kurumuş bence güzelce o kısmı budayıp atın..Birde gülünüzün dibini kökler hava alacak şekilde çapalayın,organik sıvı gübre vermenizi ya da iyi yanlış koyun gübresi vermenizi tavsiye ederim...
gilaburu
22-03-2010, 12:09
tohumdan gül..
;)
Gülü nasıl tohumdan yetiştirebiliriz gülün tohumu nerede olur
sarmansarman
22-03-2010, 20:11
Evet gülleri çelikten gayet güzel bir şekilde üretiyoruz
Ama aşı daha iyi sonuç veriyor çünkü çelikten üretimde bazı renklerde problem yaşadım mesala sarı ve ebruli renklerde
Çelik için milli toprak ve perlit kullanıyorum
Çelik almak için ben genelde kasım aylarını seçiyorum ama bazen hava şartlarından dolayı aralık ayına kadar bekliyorum çiçek dönemi sona ersin diye
Geneldede ocak sonu veya şubat ortalarında çelikler altında mühre tabir edilen dudak uçuklamasına benzeyen şekiller görünce saksıya veya poşete alıyorum (saksıya ya da poşete aldığınız çelikleri mümkünse gölge yerde muhafaza edin bir süre ve sulamayı ihmal etmeyin çünkü kök gelişimi için suya ihtiyaç duyarlar )ve çiçek açtıkları zaman dikilecek yerlere dikiyorum
Bunlarda çeliklerin altındaki mühre tabir edilen şekiller http://img510.imageshack.us/img510/7011/img0073ah.jpg (http://img510.imageshack.us/i/img0073ah.jpg/)
http://img260.imageshack.us/img260/1038/img0074ad.jpg (http://img260.imageshack.us/i/img0074ad.jpg/)
sezgin53
22-03-2010, 20:30
Arkadaşlar gülyetiştirmek istiyorsanız konu ile ilgili başlıkları okuyalım.
Gül yetiştirmek isteyen arkadaşlar sonbahar mevsiminden itibaren budanan gülden çelik alıp toprağa gömsun bir yıl sabırla beklesin çelık canlı kalırsa köklenmiştir.
Uygun şartlarda kış harıç çelıkten yetiştirebilirsiniz. Anaç varsa aşı yaparak istediğiniz güle kavuşuırsunuz. Tohum daha sonra, önce çelik ve aşı.
sarmansarman
23-03-2010, 05:40
Bir yıl beklemeye gerek yok yukarda anlatığım gibi yapılırsa o sene içinde gülerinizi istediğiniz yere çiçekli olarak dikebilirsiniz;)
gilaburu
23-03-2010, 10:28
Bir yıl beklemeye gerek yok yukarda anlatığım gibi yapılırsa o sene içinde gülerinizi istediğiniz yere çiçekli olarak dikebilirsiniz;)
Dediklerinizi deneyeceğim eğer dediğiniz gibi olursa süper olur çünkü beklemeden istediğimiz yere dikebiliriz böylece vakit kaybetmemiş oluruz
turhanhoca
23-03-2010, 16:05
Turhan Bey,
kesinlikle gülünüzü yerinden sökmeyin en az bir yıl orda kalmalı..organik gübre tercihen iyi yanmış koyun gübresi koyun 50 gr kadar dibine asma dibini biraz çapalayın köklerine hasar vermeyecek şekilde..Gül çeliğinin tutup tutmadıgını söylemek için henüz erken bir yıl geçmeden anlayamasınız içinde kalan son öz su ile filiz vermiş olabilir..Yani yazın ansızın kurursa şaşırmayın öyle kolay değil gül yetiştirmek..Ne fazla ümitlenin ne de fazla ümitsizliğe kapılmayın..
Saygılar...
şu anda güzel güzel büyüyor
toprak da nemli
yazın kurutmazsam ümitliyim
sarmansarman
23-03-2010, 19:35
Dediklerinizi deneyeceğim eğer dediğiniz gibi olursa süper olur çünkü beklemeden istediğimiz yere dikebiliriz böylece vakit kaybetmemiş oluruz
Tavsiye ederim ben bir çok defa bu yöntemle gül yetiştirdim ve hala yetiştiriyorum daha önce anlattıgım gibi mühre zamanını fazla geçiktirmeyin ve sulamayı kesinlikle aksatmayın mühre den sonraki dikimde yarı gölge ve su çok önemli ;) kolay gelsin sonbaharda yetiştirdiğiniz güllerin ressimlerini bekleriz;);)
yılbaşına kadar açan aşılı gülün tohumunu ektim. taşıdığı özellikler aşılı kısımın mı yoksa aşılanan kısımın mı özelliğini taşır?
sarmansarman
25-03-2010, 19:24
yılbaşına kadar açan aşılı gülün tohumunu ektim. taşıdığı özellikler aşılı kısımın mı yoksa aşılanan kısımın mı özelliğini taşır?
Tohumdan gül yetiştirirseniz bildiğim kadarı ile yabani dediğimiz gül çıkar aşı yapmak zorundasınız ya da çelikten yetiştirmelisiniz;)
k_donmez
25-03-2010, 19:36
Sayın Eticin,
Yılbaşına kadar açan güzel renkli bir gül varsa ondan küçük bir çelik alın. Yoksa tohumdan yetişeni aşılamanız ve çiçek içinde belki birkaç yılbaşı beklemeniz gerekebilir. Alabiliyorsanız iki çelik alın. Birine de ben talip olayım.;) Ankara'da olduğunuzu görüyorum. Uygun bir zamanda çeliğimi alabilirim. :p Yalnız çeliği bugünlerde almalısınız. Gecikmeyin.
serhat_Önder
07-04-2010, 19:37
yetiştirmesi gercekten zor.. ve ilac masrafları cok fazla.. sera yetiştiriciliği icin söylüyorm.. özellikle külleme hastalığı
arkadaşlar çelik üretiminde kullanılan bazıasitler vs kullanılıyormuş bana ayrıntılarını ve nereden temin edceğimi yazarmısınız.. teşekürler
Bugün pazarda gördüğüm ve dayanamayıp aldığım gül. Cimbom'lu.
alparslan
20-05-2010, 15:04
çelikten gül yetiştiren arkadaşlara bir şey sormak istiyorum.çelikten gül yetiştirme konusunda küçük bir araştırma yaptım ve bu şekilde yetiştirilen güllerin uzun ömürlü olmadığı 3-4 sene sonra toprak yorgunluğu (ne demekse?) sorunu yaşandığı, hastalıklara karşı dayanıksız olduğu ve çiçeğinin de küçük olduğu bilgilerine ulaştım ve biraz hayal kırıklığı yaşadım bu işe yeni başlayan biri olarak.ne derece doğru bilmiyorum,bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinir şimdiden teşekkür ederim
Black bakaramı ne yazık ki kaybettim ama diğerleri tomurcuklarıyla ve gülleriyle beni teselli ediyorlar.
Elimde iki tane gül çeliği var ve onları büyük bir saksıya torfun için dikeceğim tutma olasılığı varmı , neye dikkat etmeliyim , şimdi suya koydum yarın sabah dikeceğim !
Elimde iki tane gül çeliği var ve onları büyük bir saksıya torfun için dikeceğim tutma olasılığı varmı , neye dikkat etmeliyim , şimdi suya koydum yarın sabah dikeceğim !
Sayın nejatb,
Ben gülleri ekim ayında çelikliyorum ve %100 e yakın netice alıyorum.Çelikliyorum derken dört beş bin adetten bahsediyorum ve bir de torfda değil kırmızı toprak+yanmış koyun /keçi gübre karışımı kullanıyorum.Elbette sera ortamında ve sürekli sisleme yaparak.
Bu arada yaşadığım yer Antalya.
çelikten gül yetiştiren arkadaşlara bir şey sormak istiyorum.çelikten gül yetiştirme konusunda küçük bir araştırma yaptım ve bu şekilde yetiştirilen güllerin uzun ömürlü olmadığı 3-4 sene sonra toprak yorgunluğu (ne demekse?) sorunu yaşandığı, hastalıklara karşı dayanıksız olduğu ve çiçeğinin de küçük olduğu bilgilerine ulaştım ve biraz hayal kırıklığı yaşadım bu işe yeni başlayan biri olarak.ne derece doğru bilmiyorum,bilgisi olan arkadaşlar cevaplarsa sevinir şimdiden teşekkür ederim
Sayın alparslan,
Ben gülleri sürekli çelikten üretiyorum ama böyle bir sorunla hiç karşılaşmadım.
arkadaşlar çelik üretiminde kullanılan bazıasitler vs kullanılıyormuş bana ayrıntılarını ve nereden temin edceğimi yazarmısınız.. teşekürler
Sayın lutfu,
Bahsettiğiniz asit IBA (İndiol butirik asit) bunun toz şeklinde olanı da var ancak ben her ikisini de denemiş birisi olarak tercihimi söylersem bunlara hiç gerek derim.Bunları kullandığım zaman daha az verim aldığımı dahi söyliyebilirim.Bana göre gül çeliklemede önemli olan çelikleme sonrası toprağı iyice sıkıştırıp hava almasını önlemek.Ben diyelim ki ekim ayında çelikledim şubat martta dallanmaya başlasada şaşırtmıyorum.O yılı yerinde geçirtiyorum fakat toprağını hazırlarken köklenme seviyesine besince zengin karışım yapıyorum üst kısım toprağı da köklendirme ortamı için uygun karışımdan hazırlıyorum.Biraz karışık oldu ama anlıyamadıysanız sorabilirsiniz.
Kolay gelsin
merhaba. milli eğitim bakanlığının meslek kitapçığında gül yetiştiriciliği konusunda çelikle üretilen güllerin ömürlerinin 4 yıl olduğu, 2-3 yıl sonra toprak yorgunluğu ortaya çıktığı, ve bu yöntemle elde edilen güllerin diğerlerine göre daha az dayanıklı, zayıf ve hastalıklara duyarlı olduğu ve çiçeklerinin de asıl ağaçlarına göre daha küçük olduğu yazıyor. bunlar doğru mu ya da hangileri doğru acaba. teşekkürler..
Nefin Nur
16-01-2011, 20:02
ben yeni üye oldum ve sanırım bu site tam benim aradığım yer,henüz tam olarak inceleyemedim ama sanırım güllerle ilgili bilgilerin tamamını okursam balkonumdaki güllerin yaşama ihtimalleri yükselecek,sarmaşık gülümün resmini yayınlamaya çalışıcam,inşallah başarılı olurum,zavallıcık aldığımdan beri sadece bir tane gül açtı :((
iyiakşamlar
Annem bir gün çok güzel sarmaşık gülleri olan bir sitenin yanından geçerken yerde bir tohum kapsülü bulmuş.Çok sertti,kırarak ayırmaya çalıştım ve geçen yaz ektim,babamın ''olmaz,gelişmez'' demelerine karşın bizi şaşırttı.:DBen de şaşırdım doğrusu,tohumdan gül yetiştirme konusunda tecrübem yoktu,pek ümitli değildim.(Bulduğum her tohumu ekmek istediğim bir dönemdeydim,fıstık çamı tohumu da dahil,gerçi onlar bir süre sonra pek gelişmedi,kurudu.:o)
En küçük fide anaçmış,2 adet güzel kırmızı gül açtı geçen yaz.:eek:Kokusu muhteşemdi.;)Yalnız diğerlerinde bir hareket olmadı.Aşılama olmadığından acaba diğerlerinin de çiçek açma ihtimali olur mu merak ediyorum.:confused:Aynı tohum kapsülü içindeki tohumlardan gelişti hepsi.
Yaz sonunda budadım,bunlar yazın fotoğrafları.İkinci budamayı da mart gibi yapıcam,umarım bu yaz beni daha çok sevindirirler.:D
iremmsude
11-02-2011, 23:01
Gül sipariş edebileceğimiz bir yer varmı bulunduğum yerde büyük market olmayınca internetten sipariş etmekten başka çarem yok.
gilaburu
11-02-2011, 23:59
Gül sipariş edebileceğimiz bir yer varmı bulunduğum yerde büyük market olmayınca internetten sipariş etmekten başka çarem yok.
Merhaba sayın iremmsude gül fidanı isterseniz ben gönderebilirim.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=22730 bu linkten satış yapıyorum.
İyi akşamlar
iremmsude
13-02-2011, 10:52
Sayın gilaburu göndereceğiniz güller bu sene açarmı acaba
Birde doğuda olduğum için daha buralar çok soğuk zaten güllerimi balkonda tetiştirecem şuan göndersenizde içerde tutmam gerek biraz sipariş için beklesekmi yoksa bişey olmazmı
gilaburu
13-02-2011, 11:09
Sayın gilaburu göndereceğiniz güller bu sene açarmı acaba
Birde doğuda olduğum için daha buralar çok soğuk zaten güllerimi balkonda tetiştirecem şuan göndersenizde içerde tutmam gerek biraz sipariş için beklesekmi yoksa bişey olmazmı
Merhaba sayın iremmsude göndereceğim güller bu sene çiçek açar.
Siz ne zaman gönder derseniz o zaman göndeririz.
iyi günler
aynur güneri
24-02-2011, 20:06
Merhaba
Ben değişik renkte gül çelikleri ektim bunları ne sıklıkta ekmeliydim . Teşekkürler
Aynur
aynurcan
07-03-2011, 13:47
Merhaba
Mart başında dikilen bir çelik, şayet tutarsa ne zaman çiçeklenir? Bir de filizlenmiş çelikler tuttar mı? Forumu okudum, bir çeliğin bir yılda ancak çiçek verebilecek hale geldiğine benzer bir bilgiye rastladım. Ama emin olmak istiyorum, yoksa güllerime fazla ümit bağlamayacağım bu yaz için.
Ben geçen sene mart ayında gül çeliği diktim,tuttu.Eylül ayında da çiçek açtı. İtinalı bakın aynı yıl içinde açar.
ahmettugr55
08-03-2011, 19:32
bn de mart başında elikler yaptım bakalım burda okuduklarımı uyguladım forumda gelişmeleri paylaşacağım
alperfect
08-03-2011, 19:44
Kasım ayıydı galiba birkaç tane gül tohumu buldum öylece evimde beklediler, tohumları ne zaman ekebilirim diye foruma baktım bir- iki hafta önce soğuk katlama için nemli beze sarıp buzdolabına koydum nisan ortasında ekmeyi düşünüyorum hadi hayırlısı
Merhaba site sakinleri. Geçen sene aldığım Gül'lerim. ilk aldığımda çiçekliydi sonra çiçeğini döktü. bende kış ortası budama yaptım kuru bir çalı gibiydi sanki. 1 ay önceside yanmış çiftlik gübresi takviye ettim. şimdi çok güzel filizlendiler yapraklandılar. beni çok mutlu ettiler.:) Nazlı değiller bakımı zor değil edinmek isteyenler vakit kaybetmesin bence.
Merhaba arkadaslar elımde gecen seneden kalma gul tohumu var.Bızgu gıbı bohcanın ıcındekı elma cekırdegıne benzer tohumları nasıl cımlendıre bılırım. Ilk deneme basarısız oldu 15 gunu gecdı ama ses seda yok.Agzı kapaklı bır kaba torf ve bahce topragı karısımına ekdım ev ortamı 21 derece sıpreyle nemlendırdım ama olmadı .Aynı sekılde cın karanfılı de tutmadı.
nelere dıkkat etmek lazım.Tohumları suda bekletmek mı greklıydı acaba
Detaylı bılgı verebılırmısınız
tesekkurler
Sayın Sevgice1981 Gülü neden tohumdan yetiştiriyorsunuz? Seralarda saksılarda hazır dikilmiş Gül'ler var çabuk filizlenip baharda açıyorlar. tohumla uzun süre beklemeniz gerek diye düşünüyorum, ve Çiçek açmalarıda baya uzun sürer.
yoksa deney mi yapıyorsunuz..:)
Sn esracer evet gulu satın alabılırız ama ben kendı urunum olsun ıstıyorum.hobi olarak...
nihat ertem
10-04-2011, 20:32
Herkese merhaba
kasım ayında diktiğim çeliklerden (yaklaşık 50) sadece 5 tanesi şu an tutmuş gibi görünüyor.diğerleri yapraklandı sonra kurudu.iba da kullanmıştım.nerede hata yaptım bilmiyorum.çelikleme için kasım uygun mu?yardımcı olursanız çok sevinirim.
Nefin Nur
19-04-2011, 05:35
günaydın arkadaşlar,
2 hafta önce sokaktaki sarmaşık gülden birkaç tane çelik almıştım ama tutacağını hiç düşünmemiştim,cumartesi günü bir baktım bir sürü yaprak çıkarmış ve çeliklerden birinde tomurcuk var,inanamadım, açarmı bilmiyorum ama şu anda çok şirin görünüyor,şimdi merak ettiğim şey çelikten ürettiğim güllerde aşılama yapmam gerekiyormu? Bir sürü sayfa okudum ama bu konuda tam olarak birşey bulamadım malesef ,yardımcı olursanız sevinirim
ligustrum
19-04-2011, 07:18
Sayın Nefin Nur; Çeliğiniz güzel güzel sürsün.
Sarmaşık gülünüzdeki gibi goncalar açacaktır.
Çelikle üretimde aynı gül, tohumla üretimde ise az (çok) değişimler olur.
Çelikten ürettiğiniz güllerin aşı ihtiyacı yoktur.
Aşılı gül ne sebeple tercih edilir?
Yabani gül dediğimiz gül türünün
bazı özellikleri iyidir; kök yapısı güçlüdür. İyi gelişir, uzun sene yaşarlar, vs.
bazı özellikleri kötüdür; goncaları küçüktür, gösterişsizdir, çabuk solar, vs.
İşte bu yabani gül dediğimiz gül türünün (iyi) olan güçlü kök özelliği üzerine,
goncaları-rengi vs. güzel başka gül türü aşılanınca;
Kökü güçlü, goncası-rengi de güzel bir gül fidanımız oluyor.
Aşılı gül fidanı daha güçlü kökü olacak sebebiyle tercih ediliyor.
Çelikleriniz tutmuş sayılmaz sadece gözler sürmüş,
muhtemelen köklenenektir. Sizden beklediği; düzenli sulama ve
Aralık ayından önce "köklendi bu" diyerek yerinden sökülmemesi.
Sağlıcakla kalın.
Nefin Nur
19-04-2011, 09:01
Sayın Nefin Nur; Çeliğiniz güzel güzel sürsün.
Sarmaşık gülünüzdeki gibi goncalar açacaktır.
Çelikle üretimde aynı gül, tohumla üretimde ise az (çok) değişimler olur.
Çelikten ürettiğiniz güllerin aşı ihtiyacı yoktur.
Aşılı gül ne sebeple tercih edilir?
Yabani gül dediğimiz gül türünün
bazı özellikleri iyidir; kök yapısı güçlüdür. İyi gelişir, uzun sene yaşarlar, vs.
bazı özellikleri kötüdür; goncaları küçüktür, gösterişsizdir, çabuk solar, vs.
İşte bu yabani gül dediğimiz gül türünün (iyi) olan güçlü kök özelliği üzerine,
goncaları-rengi vs. güzel başka gül türü aşılanınca;
Kökü güçlü, goncası-rengi de güzel bir gül fidanımız oluyor.
Aşılı gül fidanı daha güçlü kökü olacak sebebiyle tercih ediliyor.
Çelikleriniz tutmuş sayılmaz sadece gözler sürmüş,
muhtemelen köklenenektir. Sizden beklediği; düzenli sulama ve
Aralık ayından önce "köklendi bu" diyerek yerinden sökülmemesi.
Sağlıcakla kalın.
vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederim :p kaçgündür çeliklere bakıp ne yapacağımı bilememek beni çok üzüyordu, inşallah tutarlar balkonumu rengaren güllerle kaplamak istiyorum
Nefin Nur
20-04-2011, 13:36
Sayın Nefin Nur; Çeliğiniz güzel güzel sürsün.
Sarmaşık gülünüzdeki gibi goncalar açacaktır.
Çelikle üretimde aynı gül, tohumla üretimde ise az (çok) değişimler olur.
Çelikten ürettiğiniz güllerin aşı ihtiyacı yoktur.
Aşılı gül ne sebeple tercih edilir?
Yabani gül dediğimiz gül türünün
bazı özellikleri iyidir; kök yapısı güçlüdür. İyi gelişir, uzun sene yaşarlar, vs.
bazı özellikleri kötüdür; goncaları küçüktür, gösterişsizdir, çabuk solar, vs.
İşte bu yabani gül dediğimiz gül türünün (iyi) olan güçlü kök özelliği üzerine,
goncaları-rengi vs. güzel başka gül türü aşılanınca;
Kökü güçlü, goncası-rengi de güzel bir gül fidanımız oluyor.
Aşılı gül fidanı daha güçlü kökü olacak sebebiyle tercih ediliyor.
Çelikleriniz tutmuş sayılmaz sadece gözler sürmüş,
muhtemelen köklenenektir. Sizden beklediği; düzenli sulama ve
Aralık ayından önce "köklendi bu" diyerek yerinden sökülmemesi.
Sağlıcakla kalın.
sayın ligustrum,
birşey daha sorabilirmiyim, internette satışta olan çok güzel gül tohumları var,hatta bende almıştım, 40 tohumdan 35ini dikmiştim fakat tutmadı,bende yenilerini almayı düşünüyordum,
daha önce aşılama ile ilgili bilgileri okurken aşıda kullanılan gülün özelliklerini alacağı yazıyordu,yani diyelim ki tohumdan gül yetiştirmeyi başardım (zor ama..) bu gülü sağlıklı olsun diye aşıladım, büyüdüğü zaman tohumun özelliklerini mi taşır yoksa aşının özelliğini mi taşır
teşekkürler
Nefin Nur
20-04-2011, 13:42
http://www.baldur-garten.de/kategorie/215/Rosen/detail.jsf
http://www.baldur-garten.de/unterkategorie/Rosen/DELBARD+Kletterrosen/detail.jsf
http://www.baldur-garten.de/produkt/6820/Rosen/DELBARD+Malerrosen/Malerrose%C2%AE+%27Claude+Monet%C2%AE%27/detail.jsf
birkaç örnek :)
ligustrum
20-04-2011, 16:06
Sayın Nefin Nur; Gül tohumlarının çimlendirilmesi konusunda sitede
birkaç yerde bilgilere rastlamıştım.
Sn.ZekiYaylı'nın "Tohum Üretme Hakkında Ayrıntılı Bilgiler"
konu başlığında 2. sayfa 79 nolu mesajda bilgi mevcut.
Tohumlarınızı atmadınızsa:confused: tekrardan çimlendirmek için,
bir ufak kab içersine kumlu toprağa ekiniz.
3 ay buzdolabında (katlama) soğuklama ihtiyacını giderelim.
Daha sonrası için yapılacakları bu arada öğreniriz.
Tohumdan yetişecek gül fidelerinize aşı yapmak ihtiyacınız
olacağını sanmıyorum. Bir miktar değişiklik olabilir..
Belkide çok çok az olacaktır. Siz yine de aldıklarınızı çimlendirin.
Tohumdan üretmenin çok zor olacağı belli olduğuna göre;:(
Bu işi de iyice öğrenemeden yeni tohumlar almak risk gözüküyor.
Gül üretimi yapan veya ithal eden firmalardan,
(Aşılı olup olmadığı fidan gövdesi üzerinde belli oluyordur)
üzerinde goncasının rengini gördüğümüz, kokusunu hissettiğiniz
fidanı almak, velhâsıl en kestirme yol.
Ayrıca, Gülde aşı yapımı biz amatörlerce pek yaygın yapılmaz.
Çünkü dikeni vardır. Pek yaklaşanı uğraşanı olmaz.:confused:
Çelikle üretim herkesce uygulanandır.
Kasım- Aralık aylarında dikilen çeliğin tutmayanı da pek olmaz.
Aşı olayında: Kırmızı gül açan bir gül dalına, sarı gül açan bir gül dalından
"göz" alıp aşı yaparsak (nakil yaparsak); Bu yapıştırılan sarı güle ait göz,
büyüyünce sarı gül verecektir. Organ nakli gibi bir durum.
Yabani dediğimiz gülün kök yapısı çok kuvvetli olduğundan bu gülün
üzerine tohumdan yetiştireceğiniz gülden :D bir göz alıp aşı yapılırsa;
iyi gelişen uzun ömürlü gülünüz olur.
Sağlıcakla kalın.
Nefin Nur
20-04-2011, 20:08
Sayın Nefin Nur; Gül tohumlarının çimlendirilmesi konusunda sitede
birkaç yerde bilgilere rastlamıştım.
Sn.ZekiYaylı'nın "Tohum Üretme Hakkında Ayrıntılı Bilgiler"
konu başlığında 2. sayfa 79 nolu mesajda bilgi mevcut.
Tohumlarınızı atmadınızsa:confused: tekrardan çimlendirmek için,
bir ufak kab içersine kumlu toprağa ekiniz.
3 ay buzdolabında (katlama) soğuklama ihtiyacını giderelim.
Daha sonrası için yapılacakları bu arada öğreniriz.
Tohumdan yetişecek gül fidelerinize aşı yapmak ihtiyacınız
olacağını sanmıyorum. Bir miktar değişiklik olabilir..
Belkide çok çok az olacaktır. Siz yine de aldıklarınızı çimlendirin.
Tohumdan üretmenin çok zor olacağı belli olduğuna göre;:(
Bu işi de iyice öğrenemeden yeni tohumlar almak risk gözüküyor.
Gül üretimi yapan veya ithal eden firmalardan,
(Aşılı olup olmadığı fidan gövdesi üzerinde belli oluyordur)
üzerinde goncasının rengini gördüğümüz, kokusunu hissettiğiniz
fidanı almak, velhâsıl en kestirme yol.
Ayrıca, Gülde aşı yapımı biz amatörlerce pek yaygın yapılmaz.
Çünkü dikeni vardır. Pek yaklaşanı uğraşanı olmaz.:confused:
Çelikle üretim herkesce uygulanandır.
Kasım- Aralık aylarında dikilen çeliğin tutmayanı da pek olmaz.
Aşı olayında: Kırmızı gül açan bir gül dalına, sarı gül açan bir gül dalından
"göz" alıp aşı yaparsak (nakil yaparsak); Bu yapıştırılan sarı güle ait göz,
büyüyünce sarı gül verecektir. Organ nakli gibi bir durum.
Yabani dediğimiz gülün kök yapısı çok kuvvetli olduğundan bu gülün
üzerine tohumdan yetiştireceğiniz gülden :D bir göz alıp aşı yapılırsa;
iyi gelişen uzun ömürlü gülünüz olur.
Sağlıcakla kalın.
sayın ligustrum
kalan 5 gül ağacı tohumlarımı 3-4 hafta önce ıslak pamuğun içine koydum,sonra poşete koydum ve bu halde buzdolabında bekliyor,bakalım artık tutacakmı, keşke büyüseler ve bende burda resimlerini yayınlasam,isteyen arkadaşlara çelikler göndersem :p süper olur,
toplantı yapılsa bende katılsam ve gelen arkadaşlara gül fideleri hediye etsem yeni arkadaşlarım olsa ;)
inşallah zamanla hepsi olur,
saygılar
Merhablar arkadaslar , Gülden nasıl çelik alındığını biliyorum bi kaç sefer farklı farklı yerlere ektiğimde oldu fakat hiç biri tutmadı. Ben saksıda çelikten gül yetiştirmek istiyorum. Merak ettiğim nokta ise toprağı tam olarak nasıl olmalı ve gübre vb. koyacaksak bunun toprağa oranı ne olmalıdır. Bu konu hakkında bilgi verebilecek arkadaslar olursa sevinirim.
Mete Tiren
23-04-2011, 21:31
Sn Araxlea bitkiler tam olarak köklenme aşamasında (tohumdan ya da çelikten) kendi bünyelerindeki besini tüketirler. Bunun için gübreye ihtiyaç köklenmeden sonra olacaktır. Gül köklendirmede perli veyahut milli toprak kullanan bir kaç tanıdığım sera var. Hepsi kendilerine göre iyi sonuç alıyorlar. Eğer perlitte köklendirme yaparsanız köklendikten sonra çeliklerinizi toprağa almak zorundasınız.Eğer yer değiştirmiycekseniz bitkinin ihtiyacı olan besinleri suyla vermelisinizki zor bir iştir en iyi olanı milli toprak ve ya perlitte çimlendirip ardından toprağa geçirmek. Çeliklerinizi gözün bir santim kadar altından 45 derecelik bir açıyla kesip ekerseniz mantar gibi bazı hastalıklarıda önlemiş olursunuz.
Saygılar
Sn Araxlea bitkiler tam olarak köklenme aşamasında (tohumdan ya da çelikten) kendi bünyelerindeki besini tüketirler. Bunun için gübreye ihtiyaç köklenmeden sonra olacaktır. Gül köklendirmede perli veyahut milli toprak kullanan bir kaç tanıdığım sera var. Hepsi kendilerine göre iyi sonuç alıyorlar. Eğer perlitte köklendirme yaparsanız köklendikten sonra çeliklerinizi toprağa almak zorundasınız.Eğer yer değiştirmiycekseniz bitkinin ihtiyacı olan besinleri suyla vermelisinizki zor bir iştir en iyi olanı milli toprak ve ya perlitte çimlendirip ardından toprağa geçirmek. Çeliklerinizi gözün bir santim kadar altından 45 derecelik bir açıyla kesip ekerseniz mantar gibi bazı hastalıklarıda önlemiş olursunuz.
Saygılar
Peki milli toprak derken tam olarak nasıl bi toprağı kastetdiniz anlamış değilim acıklarmısınız :confused:
halihazirda
08-05-2011, 16:20
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3155&page=2 başlığında tohumdan gül çalışmaları yapan arkadaşların deneyimleri mevcuttur. Ben de 7 8 ay önce merak sardım tohumdan gül yetiştirme konusuna. 7 ay önce ektiğim tohumlar daha yeni filizlendi. Hiçbir soğuk katlama vs uygulamadım tohumları sadece toprağa ektim. Galiba 30 35 tane tohum attım bunların 7 tanesi yeşerdi 1 tanesi soldu. Filizlenmelerini görmek bile güzel birşey umarım diğerler solmaz :(..
Mete Sinan
15-05-2011, 10:01
Merhaba. Bahçemde nisan başından kasım sonuna kadar sürekli çiçek açan bir gül var. Ona başka bir gül aşılasam anacın yediveren özelliğini taşır mı?
Teşekkürler, saygılarımla.
Mete Tiren
17-05-2011, 13:28
Aşıladığınız gül aynı özellikte kalır anacın özelliğini almaz.Ancak gülünüzden başka bir güle aşı yaparsanız o aşılanan dal aynı özellikte açar. Saygılar
Mete Sinan
17-05-2011, 19:27
Aşıladığınız gül aynı özellikte kalır anacın özelliğini almaz.Ancak gülünüzden başka bir güle aşı yaparsanız o aşılanan dal aynı özellikte açar. Saygılar
Teşekkürler metetrn. Yediveren diye aldığım güllerden hiç biri yediveren çıkmadı. Belki de yetiştirme tarzımdan kaynaklanıyordur. Bahsettiğim gül ise hiç bir zaman tomurcuk eksik etmiyor. Saygılarımla.
Sayın Balıkçı'nın hediyesi Peygamber gülüm ilk defa bu sene açtı. Keşke kokusunu da göndermek mümkün olsa.
Söyle anlatayım dediginiz sekilde yaklasık 15-20 cm boylarında celikler alıyorum sürekli.. Gecen kıştan beri Direk topraga ektigim hic bi celik tutmadı Fakat 3 hafta once is yerindeki dinlenme odasına (günes gören ve ılık bi ortam) bir plastik bardagın icinde celik koydum ( yalnız ben celikleri kestikten sora üzerindeki bütün dallarıda buduyorum acaba dogrumudur ? ) hic bir dal olmayan celikte dal acmaya basladı ama kökü hala aynı bu asamadan sonra yapabilecegim en iyi sey nedir söylermisiniz ?
Söyle anlatayım dediginiz sekilde yaklasık 15-20 cm boylarında celikler alıyorum sürekli.. Gecen kıştan beri Direk topraga ektigim hic bi celik tutmadı Fakat 3 hafta once is yerindeki dinlenme odasına (günes gören ve ılık bi ortam) bir plastik bardagın icinde celik koydum ( yalnız ben celikleri kestikten sora üzerindeki bütün dallarıda buduyorum acaba dogrumudur ? ) hic bir dal olmayan celikte dal acmaya basladı ama kökü hala aynı bu asamadan sonra yapabilecegim en iyi sey nedir söylermisiniz ?
Sayın Araxlea,
Forumda bir yerlerde okumuştum, belki de bu başlığın ilk sayfalarındadır: Özetle deniyor ki, çelikler hemen kök sistemi oluşturmuyor, yaklaşık bir sene kadar yerinden kaldırmadan beklemek gerekiyor. Çelik üzerinde oluşan ilk yaprakları kesmek gerekiyormuş ama sizin çelikler zaten yapraklı ise onu ne yapmak gerek bilemiyorum, bu konuda birşeyler yazılmış mı hatırlayamadım.
Kendi uygulamam şöyle; Aralık, Şubat, Mart, Mayıs aylarında farklı güllerden farklı uzunluklarda çelikler aldım, bazılarını direk bahçeye bazılarını saksıya diktim. Aralık ve Şubat aylarında alıp bahçeye diktiklerimin hepsi yeşil ve sağlıklı görünüyorlar. Diğer aylarda aldıklarımı saksılara dikmiştim ve yarısından çoğunu kaybettim, elimde kalanlar yabani gül benzeri olan çelikler. Hiç birine sulamak dışında dokunmuyorum, kök olmuş mu diye bakmıyorum, açıkçası zarar vermekten korkuyorum. :) Bence bu başlıktaki ilk sayfalara bir bakın ve denemelere mutlaka devam edin. :) Belki ilerde çelik değiş tokuşu yapabiliriz, kim bilir. Saygılar
Sayın Araxlea,
Forumda bir yerlerde okumuştum, belki de bu başlığın ilk sayfalarındadır: Özetle deniyor ki, çelikler hemen kök sistemi oluşturmuyor, yaklaşık bir sene kadar yerinden kaldırmadan beklemek gerekiyor. Çelik üzerinde oluşan ilk yaprakları kesmek gerekiyormuş ama sizin çelikler zaten yapraklı ise onu ne yapmak gerek bilemiyorum, bu konuda birşeyler yazılmış mı hatırlayamadım.
Kendi uygulamam şöyle; Aralık, Şubat, Mart, Mayıs aylarında farklı güllerden farklı uzunluklarda çelikler aldım, bazılarını direk bahçeye bazılarını saksıya diktim. Aralık ve Şubat aylarında alıp bahçeye diktiklerimin hepsi yeşil ve sağlıklı görünüyorlar. Diğer aylarda aldıklarımı saksılara dikmiştim ve yarısından çoğunu kaybettim, elimde kalanlar yabani gül benzeri olan çelikler. Hiç birine sulamak dışında dokunmuyorum, kök olmuş mu diye bakmıyorum, açıkçası zarar vermekten korkuyorum. :) Bence bu başlıktaki ilk sayfalara bir bakın ve denemelere mutlaka devam edin. :) Belki ilerde çelik değiş tokuşu yapabiliriz, kim bilir. Saygılar
Gercekten merak ediyorum güllerin dikilmesinde neden Aralık ile Mayıs arası tercih ediliyor diger aylarda farklı tekniklerle gül yetistirmek mümkün değilmidir acaba ? Yalnız sunuda deneyimlerimle gördüm bahceye dikilen celikler saksıdakilerden daha cok verimli oluyor. Ve sendede öyle olmuş :)
Elbette çelik değiş tokusu yapabiliriz hayırlısıyla acsında güllerimiz (:
athena -asena
31-05-2011, 19:28
Bahçemden gül resimleri;
arkadaşlar forumu okudum ve anlamadığım birşeyler var. Mesel birisi kasım ayında yaprakları gökülünce çelik al diyor. Başkası ise yapraksız çelik al diyor. Birisi kasım ayında çelik alınca bahçeye dikebilirsin diyor. Başkası ise bahçeye dikme diyor. Lütfen çelikle gül üretimini bilen birisi şu sorularımı yanıtlayabilir mi?
1- Ankara için çelik Kasım-Aralık aylarında mı alınmalı yoksa Şubat-Mart ayında mı?
2- Kasım-Aralık da aldığımız çelikleri Ankara'da hemen bahçeye mi dikmeliyiz yoksa evde gölge bir yere ( veya evde güneşli bir yere) mi dikmeliyiz? Naylonla üzerini nerede örtmeniz gerekli yani bahçede mi evde mi?
3- Aynı sorular Şubat-Mart içinde geçerli?
Şimdiden teşekkür ederim...
alparslan
07-06-2011, 06:51
sn himone,siz gülü çelikten yetiştiren arkadaşların tecrübelerini okumalısınız.ama şunu söylemeliyim ki burada herkesin kendine göre bir tecrübesi var.kasım aralık gibi mi çelik alıp yetiştirmek istiyorsunuz yoksa şubat mart gibi mi.bahçede mi yoksa başka bir ortamda mı.önemli olan sizin işinize hangisinin geldiği.ben de bu forumda yazılan tecrübeleri okudum okudum kafam karıştı ve kalkıp denemeye karar verdim.öyle gidip bahçelerden çelik falan toplamadım.sonbaharda ekim kasım gibi,büyük siteler güllerini budayıp çöpe atıyorlar.ben de onları alıp bahçeme getiriyorum ve 15-20 cm uzunluğunda 3-4 göz kalacak şekilde yapraklarını buduyarak çelikler hazırlıyorum.kimisi serçe parmak kalınlığında kimisi baş parmak kalınlığında kimisi de daha kalın.öyle kafama göre takılıyorum ,bundan çelik olmaz deyip çöpe atmıyorum,hepsine bir şans tanıyorum, herhangi bir kimyasal madde de kullanmıyorum.sonbahar da çelikleri toprağa dikmenin faydası ,çeliğin önünde uzun bir yağışlı mevsimin olması.mart nisan ayında yaparsanız ki ben hiç yapmadım,yaz dönemi ankara da çok sıcak geçiyor.sürekli sulamanız gerekebilir.belki kış dönemine göre tutma şansı daha az olabilir baharda çeliklemenin.bence en iyisi sonbahar.size kendi bahçemde 2 sene önce toprakda köklendirdiğim ve bu sene bahçeme diktiğim ayrıca da geçtiğimiz sonbaharda toprağa çeliklediğim bir kaç resim gönderiyorum.korkmayın ve kalkıp tecrübe edin.iyi günler dilerim
Mete Tiren
07-06-2011, 07:34
arkadaşlar forumu okudum ve anlamadığım birşeyler var. Mesel birisi kasım ayında yaprakları gökülünce çelik al diyor. Başkası ise yapraksız çelik al diyor. Birisi kasım ayında çelik alınca bahçeye dikebilirsin diyor. Başkası ise bahçeye dikme diyor. Lütfen çelikle gül üretimini bilen birisi şu sorularımı yanıtlayabilir mi?
1- Ankara için çelik Kasım-Aralık aylarında mı alınmalı yoksa Şubat-Mart ayında mı?
2- Kasım-Aralık da aldığımız çelikleri Ankara'da hemen bahçeye mi dikmeliyiz yoksa evde gölge bir yere ( veya evde güneşli bir yere) mi dikmeliyiz? Naylonla üzerini nerede örtmeniz gerekli yani bahçede mi evde mi?
3- Aynı sorular Şubat-Mart içinde geçerli?
Şimdiden teşekkür ederim...
Sn himone çeliklerin üzerinde fazla olmamak kaydıyla yaprak kalması köklenmeye teşvik edici bir unsur.(Bakınız pratik gül bahçesi kitabına)Çelik almada da şunu tavsiye edebilirim Ankara ikliminin sertlik derecesini ankarada yaşamadığım için bilmediğimden filizler patlamadan bir ay kadar önce çeliklerinizi alabilirsiniz.Havalar aşırı soğuk değilse bahçenizde çelikleyebilirsiniz. Fakat havalar hala çok soğuk ise mecburen korunaklı bir yere almanız lazım. Saygılar
Teşekkürler cevaplarınız için. Kasım'ın sonu gibi çelikleri alıp bahçeme dikeceğim. Birde Mart ayın'da aynısını yapacağım. Artık hangileri tutarsa...
alparslan
08-06-2011, 08:08
Teşekkürler cevaplarınız için. Kasım'ın sonu gibi çelikleri alıp bahçeme dikeceğim. Birde Mart ayın'da aynısını yapacağım. Artık hangileri tutarsa...
kasım da aldıklarınız kesin tutar:)
Tutsunlar, ondan sonra gül bonsaisinin alası olurlar. Tabakla güzel görünmelerine rağmen şimdiden tabağa koymak pek uygun değil gibime geliyor.
Ben bir bahçıvandan öğrendiğim şeyi aktarayım. Adam 11.ayın 15. inde gül çeliklerini toprağa bırakın, ertesi bahar çiçek açar dedi. Hakikat aynen öyle oldu, %98 çeliklerim tuttu. Siz tutup uzun(40-50 cm kadar) yabani çelikleri dikin. Sonra bunların uçlarından çıkan sürgünlere birkaç bodur(minyatür) gül aşılayın. Aşı tuttuktan sonra küçük kaba alabilirsiniz. Bonsai şekli verilir, bolda çiçek açar!
Ha bu dönemde gül açmış taze çeliklere de ihtimam gösterirseniz tutar. Problem olmaz.
arkadaşlar forumu okudum ve anlamadığım birşeyler var. Mesel birisi kasım ayında yaprakları gökülünce çelik al diyor. Başkası ise yapraksız çelik al diyor. Birisi kasım ayında çelik alınca bahçeye dikebilirsin diyor. Başkası ise bahçeye dikme diyor. Lütfen çelikle gül üretimini bilen birisi şu sorularımı yanıtlayabilir mi?
1- Ankara için çelik Kasım-Aralık aylarında mı alınmalı yoksa Şubat-Mart ayında mı?
2- Kasım-Aralık da aldığımız çelikleri Ankara'da hemen bahçeye mi dikmeliyiz yoksa evde gölge bir yere ( veya evde güneşli bir yere) mi dikmeliyiz? Naylonla üzerini nerede örtmeniz gerekli yani bahçede mi evde mi?
3- Aynı sorular Şubat-Mart içinde geçerli?
Şimdiden teşekkür ederim...
Her şekilde çelikleri kasımda alın, ve bunları bahçeniz varsa direkt bahçeye dikin. Bulabilirseniz dışarda kalan 2-3 gözü de ahır gübresiyle kapatın. kış bitip bahar geldiğinde çiçekler size gülümseyecektir. Şubat mart aylarında aldığınız çeliklerin ancak %35'i tutar, aynı başaı için özel şartlar(sisleme, özel ortam) gereklidir. Naylona vs hiç ihtiyaç yok, çünkü gül dona dayanıklıdır.
Bir de bahçenizde mutlaka aşılayabileceğiniz basit türlerden birkaç tane olsun. çiçekçi ya da komşuda gördüğünüz alımlı çeşitleri hemen aşılar, bahçenizi rengarenk cennete çevirirsiniz. Benim 50 çeşide yakın oluşmuştu, askerlik, iş hayatı gitti hepsi.
Gercekten merak ediyorum güllerin dikilmesinde neden Aralık ile Mayıs arası tercih ediliyor diger aylarda farklı tekniklerle gül yetistirmek mümkün değilmidir acaba ? Yalnız sunuda deneyimlerimle gördüm bahceye dikilen celikler saksıdakilerden daha cok verimli oluyor. Ve sendede öyle olmuş :)
Elbette çelik değiş tokusu yapabiliriz hayırlısıyla acsında güllerimiz (:
Gül oldukça basit köklenen bir türümüz. Kasımda alınan çelikler iki ayda kallus adı verilen köklenmenin başlangıcı olan mantar dokuyu oluşturuyor. Şubat-mart döneminde ortalık ısındığında ise kökler tam teşekkül edip çiçekleri nisanda açıyor. Siz martta çeliği alıp toprağa koyduğunuzda su rejimi iyi olmuyor, sıcaklık kurutuyor vs üçte ikisi gidiyor.
Ama sera ortamında sisleme vs mümkünse perlit-torf karışımıyla 12 ay çelik köklendirebilirsiniz.
Hatta haziran ayında kardeşim gittiği yerlere benim çiçeklerden götürmüştü, gülün görünümü bozulunca vazodan alıp iyi toprağa dikmiş, tamamı tutmuştu.
İnternetten aldığım gül tohumlarını denemek amacıyla toprağa ektim bakalım sonuç ne olacak?
Teşekkürler aydoner bey cevabınız için...
selam,
benim gül çiçeklerimin üzerinde lekler olusuyor. Pembe ve beyaz gülümde vardi simdi kirmiziya da bulasti.
3 gülümde tirmanici gül cinsinden.
Yaprakta kara leke vardi onun icin mantar ilaclamasi gecti ama bunlara bir çözüm bulamadim.
eminönündeki satıclara sordum onlar ellerinde var olan ilaci satma derdinde.
Bu bir hastalik midir yoksa yetersiz beslenme midir.
tesekkurler
Arkadaşlar elinde sarmaşık beyaz gül olan var mı? İnternetten iceberg rose diye buldum. http://www.mooseyscountrygarden.com/rose-garden/iceberg-roses.html
Ama çevremde kimsede görmedim.
Arkadaşlar elinde sarmaşık beyaz gül olan var mı? İnternetten iceberg rose diye buldum. http://www.mooseyscountrygarden.com/rose-garden/iceberg-roses.html
Ama çevremde kimsede görmedim.
evet bende var ingiltereden aldim.
evet bende var ingiltereden aldim.
Çeliğini satarsanız alabilirim...
Bu güle (http://www.google.com.tr/search?hl=tr&biw=1366&bih=667&q=Rainbow+Rose&gs_sm=s&gs_upl=16936184l16936184l0l16938219l1l1l0l0l0l0l83 5l835l6-1l1l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi)sahip olan kimse var mı:confused:
İnanıp inanmamakta kararsız kaldım da...
248952
.
Bu güle (http://www.google.com.tr/search?hl=tr&biw=1366&bih=667&q=Rainbow+Rose&gs_sm=s&gs_upl=16936184l16936184l0l16938219l1l1l0l0l0l0l83 5l835l6-1l1l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi)sahip olan kimse var mı:confused:
İnanıp inanmamakta kararsız kaldım da...
248952
.
Gerçek olsun olmasın çok güzel görünüyor, linktekiler de muhteşem. Bazıları photoshop hilesi gibi görünse de bazıları ben gerçeğim diyor sanki. Eğer gerçekten varsa bu güzellik, bir gün kendi gözlerimle görebilmeyi umut ediyorum. :)
kartal124
15-10-2011, 15:29
Merhaba,
Okuduğum bir kaynakta aynen şu ibare yer alıyor.
"Güllerin odunlaşmış dallarından alınan çeliklerin uygun ortamda
köklendirilmeleriyle yeni köklü fidanlar elde edilir. Bu yöntemle elde edilen gül bitkisinin toprak altı ve toprak üstü kısımları aynı tür bitkiden oluşur. Çelikle üretilen fidanların ömrü 4 yıldır. 2-3 yıl sonra toprak yorgunluğu ortaya çıkar. Bu yöntemle elde edilen güller diğerlerine göre daha az dayanıklı, zayıf ve hastalıklara duyarlıdır. Çelikle üretilen güllerin çiçekleri de küçüktür."
Burada özellikle "çelikle üretilen fidanların ömrü 4 yıldır" ibaresi kafama takıldı.Yani biz çelikle bir gülü üretsek o gül 4 yıl sonra ölecek mi? Bu konuda bilgi sahibi olan varmı?
Mete Tiren
15-10-2011, 16:42
Sn Kartal124 ben tecrübelerime dayanarak söylüyorum dedemle beraber 7 yaşındayken güllerden bir sürü çelik alıp dağıttık. Komşumuza verdiğimiz çelikler yıllardan beri yaşıyorlar bazıları 6-7 cm çapına kadar gelişti. Güllerinde küçülmesini sanmıyorum zaten çeliklerin alınmasının sebebi ise anaç bitkiyle aynı özellikleri taşıyan yeni yavru bitki elde etmektir.
Ama benden daha tecrübeli olan üyelerimizin başına gelen olaylar vardır onlardan da yardım istemek en iyisi Saygılar
Sayın Jezebel'in resmini gönderdiği güller çok ilginç. Gerçekten böyle güller var mı? Varsa bahçede gerçekten bu şekilde üretilebilir mi?
Linkten gördüğüm kadarı ile bu şekilde oluşan Rainbow gülleri aslında gül yapraklarına farklı boya maddeleri uygulayarak yapılıyormuş. Yani gerçekte bu şekilde büyümüyorlar anlaşılan.
münevver
16-12-2011, 15:30
Arkadaşlar
Manisada köyümde bir komşumuzun bahçesinde pinpon topundan büyükçe tomurcukları olan tam açılmayan bir gül vardı. Neredeyse çüçekleri solma aşamasına gelinceye kadar hiç açılmıyordu. Ama çok yoğun çok hoş kokusu vardı. Komşumuz onu ateş gülü diye biliyordu.Yıllardır o gülden hiçbiryerde rastlamadım. Rengi açık pembeydi. Acaba böyle bir gülü olan var mıdır?
beyza beyza
07-02-2012, 17:41
yediveren gülleriyle ilgili bilgisi olan var mı ?
falcon00
26-02-2012, 00:40
Genelikle bir saptan çok gül vermesi.
Benim bildiğim kısa zamanda büyüyor çardak olarak kapı üstlerini iyi örtüyor,ama gösterişi az oluyor.
Bazılarında kokulusu var, siz siz olun emek vereceğiniz bitkiyi ister bedava olsun ister paralı gülünü görmeden almayın
Birde yeni bir şey çıktı Hibrit veya F1 kesinlikle almayın.
Tek dikimlik güller gösterişi çok fazla ama soyu sopu yok, yani kısır.
falcon00
26-02-2012, 00:44
Arkadaşlar bol kokulu, gösterişli katmerli gülleriniz varsa,
çelik alma zamanı, değiş tokuş yapalım derim
gulbirsen
27-02-2012, 13:21
Merhabalar,
güllere özel merakım var. Ancak yetiştirme konusunda bilgim yok. Tohumdan yetiştirmenin çalı gülü gibi olacağını duydum. Yanı aynı özelliği göstermediğini okudum biryerlerde. Ben de çelikten üretmeyi düşünüyorum. Ama nasıl olacağı konusunda bilgisi olan var mı? Lütfen aydınlatabilir misiniz?:p
Selçuk Boz
27-02-2012, 14:12
Sayın gulbirsen,
Güllerin yetiştirilmesi ile ilgili olarak şuraya (http://www.agaclar.net/forum/29708-post22.htm) bakabilirsiniz. Güllerin çelikten üretimi ile ilgili olarak da şurayı (http://www.agaclar.net/forum/40879-post32.htm) okuyabilirsiniz.
Daha sonra, bu değerli bilgilerle bizleri aydınlatan sayın Mine Pakkaner (http://www.agaclar.net/forum/members/2459-mine-pakkaner.htm)'e teşekkür edebilirsiniz.
Ayrıca MEGEP (http://www.megep.meb.gov.tr/aysunweb/modul.aspx)'in 622B00038 numaralı Gül Yetiştiriciliği (http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/622B00038.pdf) modülü, gül yetiştiriciliği ile ilgili olarak ayrıntılı bilgiler içermekte.
Kolay gelsin.
gulbirsen
27-02-2012, 15:55
Sayın selcukboz,
ilginize teşekkür ederim. Ayrıca Mine Pakkaner'e de çok teşekkür ediyorum. Linkler çok faydalı. Amatör olarak gül üretmeyle ilgileniyorum. En kısa zamanda denemeye geçeceğim.
Saygılarımla
yigit666
24-03-2012, 12:48
275983
kartal124
24-03-2012, 20:51
Sayın yiğit666 aman dikkatli olun, köklenmiş gibi görülürler ama gerçek kök yapıları yoktur.Bu durumdaki bir kaç çeliğimi çıkarıp baktığımda köklenmenin henüz oluşmadığını gördüm.Kasım ayına kadar yerlerinden oynatmamakta fayda var.
toprakbu
24-03-2012, 21:31
merhaba,karanfile benzeyen latince adını unuttum ama halk arasında adana gülü deniyomuş,güzel kokulu bi süs bitkisi aldım,1 hafta oluyo.alt yapraklarından sararmaya başladı,üst yapraklarda solmuş maydonoz gibi görünüyo.su ve güneş ihtiyaçları tamam.bi yerde yanlış yapıyorum,acaba salonun sıcaklığımı çok geliyo.bana bilgi verebilecek biri var mı acaba? şimdiden teşekkür ediyorum.
kartal124
24-03-2012, 21:40
Fotoğraf ekleyebilirseniz, öncelikle bitkinin cinsi belirlenir, sonra da varsa soruna çözüm önerileri gelir.
Ancak aldığınız gül ise iç mekanda değil dış mekanlarda yetiştirmeniz gerekir.Güller iç mekanlarda mutlu olamıyorlar.
toprakbu
24-03-2012, 22:10
ilginize teşekkür ederim kartal124.şimdi fotoğrafını çekmeye gidiyorum.
toprakbu
24-03-2012, 22:34
benim fotoğraf bu
yigit666
25-03-2012, 12:39
Sayın yiğit666 aman dikkatli olun, köklenmiş gibi görülürler ama gerçek kök yapıları yoktur.Bu durumdaki bir kaç çeliğimi çıkarıp baktığımda köklenmenin henüz oluşmadığını gördüm.Kasım ayına kadar yerlerinden oynatmamakta fayda var.
sayın kartal124. diatomitte"ki gül çelikleri köklenmiş durumda bende sonbahara kadar bekliyeceğim . daha önce kum içinde gül çelikleri yetiştirdim . şimdi hoyalar"da diatomitte çift kap yöntemini sıvı besin takviyesi vererek uyguluyorum bu yöntemle birçok bitki çelikleri köklenebilir .
heyyamola
25-03-2012, 22:10
benim fotoğraf bu
Bu galiba düğün çiçeği Ranunculus
heyyamola
25-03-2012, 22:25
merhaba,karanfile benzeyen latince adını unuttum ama halk arasında adana gülü deniyomuş,güzel kokulu bi süs bitkisi aldım,1 hafta oluyo.alt yapraklarından sararmaya başladı,üst yapraklarda solmuş maydonoz gibi görünüyo.su ve güneş ihtiyaçları tamam.bi yerde yanlış yapıyorum,acaba salonun sıcaklığımı çok geliyo.bana bilgi verebilecek biri var mı acaba? şimdiden teşekkür ediyorum.
Hemen dış ortama taşımanızda fayda var. Hatta bahçeniz varsa saksıdan çıkartıp direkt toprağa dikiniz. Gece ayazını alması lazım...(kendi gözlemlerim)
Bu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/2496-5.htm)detaylı bilgi var.
Selamlar, gül coşturan adı altında satılan ve birkaç değişik firmanın ürettiği çeşitli gübreler var. Bunlardan hangisini almak daha faydalı olur? İçeriklerine baktım fakat bazılarında diğerlerinde olmayan maddeler var ve mesela azot miktarları bile birbirlerinden çok farklı. Bunları deneyip görüşlerini paylaşabilecek olan veya hangi element gül için daha önemli sorusuna cevap verebilecek olan varsa sevinirim...
kartal124
25-03-2012, 23:27
benim fotoğraf bu
Sayın toprakbu.Bitkiniz gül değil.
Erengül, düğün çiçeği, ranunculus, yer şakayığı denilen bitki.
Bakımı konusunda şurayı takip edin.
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/2496.htm
kartal124
25-03-2012, 23:32
Selamlar, gül coşturan adı altında satılan ve birkaç değişik firmanın ürettiği çeşitli gübreler var. Bunlardan hangisini almak daha faydalı olur? İçeriklerine baktım fakat bazılarında diğerlerinde olmayan maddeler var ve mesela azot miktarları bile birbirlerinden çok farklı. Bunları deneyip görüşlerini paylaşabilecek olan veya hangi element gül için daha önemli sorusuna cevap verebilecek olan varsa sevinirim...
Ben güllerimde çiçek coşturan(Botanika) markasının granül olarak 1200 Gr.lık kutularda satılan gübresini kullanıyorum.Gayet memunum.Bu üründeki NPK ve iz element oranları güller için gayet uygun.
toprakbu
26-03-2012, 21:42
İlginize çok teşekkür ederim.Heyyamola hemen balkona aldım çiçeği. kartal124 belirttiğiniz yerden takibe başlıyorum hemen.
yigit666
12-05-2012, 13:02
294635
294636
Gül'lerim her yıl dahada güzelleşmeye devam ediyorlar. 3. seneleri
yasemin-35
26-05-2012, 10:17
iki renkli kokulu gülüm
yasemin-35
26-05-2012, 10:30
bunları aldığımda miniciktiler :))
Merhabalar
Balkonuma birkaç gül alıp sayısız sayfa okuduktan sonra minyatür gülümün solan ilk çiçeğini korkarak budadım :) 6 gün sonra her yaprağın dibinde ve tepesinde ekteki oluşumlar çıktı, sizce yaprak mı, dal mı, gonca mı ? Daha net çekemedim.
islam_joker
12-06-2012, 18:11
normal beyaz sarı ve kırmızı gül almak istiyorum birde sarmaşık gül almak istiyorum bunlarda güzel kokmasınıda istiyorum acaba ne almalıyım bahausetan veya eminönünden almak istiyorum bana fikir verirmisiniz
normal beyaz sarı ve kırmızı gül almak istiyorum birde sarmaşık gül almak istiyorum bunlarda güzel kokmasınıda istiyorum acaba ne almalıyım bahausetan veya eminönünden almak istiyorum bana fikir verirmisiniz
Geçen cumartesi Bauhaus'tan Double Delight gül aldım.1970-1980 lerde önemli parfüm ödülleri almış, kokusu da kendisi de güzel. Bir de Mr.Lincoln var o da güzel kokulu...
islam_joker
14-06-2012, 14:48
Geçen cumartesi Bauhaus'tan Double Delight gül aldım.1970-1980 lerde önemli parfüm ödülleri almış, kokusu da kendisi de güzel. Bir de Mr.Lincoln var o da güzel kokulu...
cevap içinn teşşekkürler
islam_joker
15-06-2012, 20:24
bugün bauhase'sa gittim güller vardı orada kokladım kokladım ama nafile :( hiç kokusu yoktu zaten fidanlarda az gördüm biraz kuvvetli fidanlar yoktu hoşuma gitmedi belki alırım diyordum ama olmadı sizce ne yapmalıyım bu gül konusunda,birtane samaşık almak istiyorum bahçemiz yok ama biraz büyüttkten sonra belediyenin diktiği ağaca sarmalarsam yukardan bakınca çok hoş bir görüntü olacağını düşünüyorum, ev ortamı içinde sarı beyaz kırmızı gül almak istiyorum bunlarıda bonsai türü bir budama ile fazla büyütmeden çiçek açan bir ağaç olarak yetiştirmek istiyorum bu tarz bir hayali gerçekleştirmek için sizce nereden alış veriş yapmalıyım istanbulda
kartal124
15-06-2012, 21:20
Bauhause'dan Double delight ya da Mr.Lincoln alın.Güzel kokuyorlar.
İstanbulda hangi bauhause da var Double delight ve Mr.Lincoln. Birde fiyatları ne kadar dı.
ismeilaga
18-06-2012, 20:38
Arkadaşlar , köydeki evimde , bahçe kapısının yanında , kaç sefer kısaltmama rağmen çok çabuk dallanıp budaklanan arsız bir sarmaşık gül ağacım var . Fakat hiç gül açmıyor . Buna aşı yapabilir miyim ?
Eğer yapılabilirse hangi tür gül aşılamalıyım ?
Ve güle aşı nasıl yapılır ?
Ve de hangi ayda yapmam gerekir ?
Saygılar ...
kartal124
18-06-2012, 22:33
İstanbulda hangi bauhause da var Double delight ve Mr.Lincoln. Birde fiyatları ne kadar dı.
Marmara Forum Bauhause'da var.12 TL.
Arkadaşlar cevap için çok teşekkürler. Gittim baktım. Bu güllerin orjinalliğinden şüpheye düştüm denemek amacıyla 1 tane aldım. Orada 2 tane gül vardı ki mister Lincoln ve Chrysler Imperial kokuları dünyaca meşhur güllerdir. Hatta kurumuş gül yaprakları bile müthiş bir koku yayardı bu güllerin. Çok ilginçtir ki hiç kokmuyorlardı.
kartal124
19-06-2012, 21:50
Double Delight'ı tavsiye ederim.Ben aldım çok hoş bir kokusu var ve petalleri çift renkli. yani görüntü de güzel.
Double Delight larada baktım. Bence çok farklı güllerdi.
Aşağıda örnek resimleri var. Hiç benzemiyorlardı.
'Double Delight ®' rose photos (http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.1598&tab=36)
Daha çok şu güllere benziyordu. Bu güllerin daha beyazıydı. Onlarda pek kokmuyordu.
https://www.gulmarketi.com/index.php?dispatch=products.view&product_id=159
Orjinal lisanslı gül olduklarını pek zannetmiyorum. En azından benim bildiğim güllerden çok farklılar.
Sizin aldığınız double delight daha çok hangi linkteki güle benziyor?
kartal124
20-06-2012, 11:51
Double Delight larada baktım. Bence çok farklı güllerdi.
Aşağıda örnek resimleri var. Hiç benzemiyorlardı.
'Double Delight ®' rose photos (http://www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.1598&tab=36)
Daha çok şu güllere benziyordu. Bu güllerin daha beyazıydı. Onlarda pek kokmuyordu.
https://www.gulmarketi.com/index.php?dispatch=products.view&product_id=159
Orjinal lisanslı gül olduklarını pek zannetmiyorum. En azından benim bildiğim güllerden çok farklılar.
Sizin aldığınız double delight daha çok hangi linkteki güle benziyor?
İlk linkteki gibi, kokusu da gayet güzel.
İlk linkteki gibi, kokusu da gayet güzel.
Sizin söylediğiniz bauhaus a bakmamıştım. O zaman sizin söylediğinize de bakayım.
kelebek çalısı
20-06-2012, 17:28
Bir kaç yıl öncesinde iki küçük saksıda minyatür gül olarak aldığım bu güller bahçeye dikildikten bir sene sonra gerçek formlarını belli ederek bu hale geldiler.
Çelikleme ile kolaylıkla çoğalttım ve çiçeklenmelerini baz aldığımızda floribunda olarak bilinen bu güllerden memnunum.
islam_joker
21-06-2012, 22:34
kelebek çalısı;görüntü muhteşem gerçektende, bende şimdi yeni çelikler elde etttim bazıları bir kalemden ince bazıları dolma kalem kalınlığında bunları 3 gün kadar suda beklettim vede şimdi biraz fazla ıslaılmış toprak içine ektim vede tamamen kapatacak şekilde poşetle örttüm dışarısıyla ilişkiisini kestim acaba bunların kök salması ne kadar sürer bunun hakkında bilgisi olan var mı ona göre ilk etapta hiç dokunmıyacağım sonrasında ise tutan kökleri daha düzgün birşekilde toprağa ekmem gerekicek
kelebek çalısı
21-06-2012, 23:08
Ben sonbaharda aldığım çelikleri bir sene kadar aynı saksılarda yağmur çamur demeden açık havada, yani bahçede bırakmıştım. Köklendirme hormonuna batırmıştım dip kısımlarını.
Bahçe toprağına direkt olarak kabaca sapladığım bir gül çeliğini de yine bütün kış aylarını kurumuş gibi bir görüntüye sahip olarak geçirse de bahar sonunda çiçek açmıştı. Buna hormon kullanmamıştım.
Acele etmemek gerek sanırım :)
YeniGine
22-06-2012, 00:14
Bir kaç yıl öncesinde iki küçük saksıda minyatür gül olarak aldığım bu güller bahçeye dikildikten bir sene sonra gerçek formlarını belli ederek bu hale geldiler.
Çelikleme ile kolaylıkla çoğalttım ve çiçeklenmelerini baz aldığımızda floribunda olarak bilinen bu güllerden memnunum.
Merhaba kelebek çalısı. Gülleriniz süpeer. Ne yaptınız da böyle oldu bu güller. Ben bir gül çalısında 3 gül açtı mı mutlu oluyorum. Emeğinize, ellerinize sağlık.
kelebek çalısı
22-06-2012, 01:18
Merhaba kelebek çalısı. Gülleriniz süpeer. Ne yaptınız da böyle oldu bu güller. Ben bir gül çalısında 3 gül açtı mı mutlu oluyorum. Emeğinize, ellerinize sağlık.
Merhabalar,
Gül yetiştirme konusunda öyle tecrübeli de değilim ki size püf noktası vereyim ;), açıkçası cinsi floribunda olduğu için böyle demet demet açmaktalar. Onun haricinde sanırım ihtiyaç duydukları fazla birşey yok, yerlerinde iyiler ki böyle coşabiliyorlar. Budama ve zaman zaman da gül besini vermekten başka yaptığım bir şey yok.
Beğeniniz için teşekkür ederim Sn. YeniGine.
YeniGine
22-06-2012, 01:38
Ama gerçekten sonuç, görüntü HARİKA. Hepsiii daha daha çok olsunlar inşallah.
YeniGine
22-06-2012, 01:54
Kelebek sizin bahçeniz, balkonunuz görüntüleri var mı?
kelebek çalısı
22-06-2012, 02:09
Kelebek sizin bahçeniz, balkonunuz görüntüleri var mı?
Benim özel açtığım bahçe sayfam yok. Mesajlarımda paylaştıklarım kendi bahçemdeki bitkiler olduğundan ayrıca bir bahçe sayfasına gerek duymuyorum. Kare kare çeşitli bitkilerimi paylaşmaktayım böylece mesajlarda.
islam_joker
22-06-2012, 15:11
herbiri gelin buketi olarak direk hazır maşşallah
kelebek çalısı
22-06-2012, 16:39
herbiri gelin buketi olarak direk hazır maşşallah
:D Gerçekten o gözle bakmamışım, doğru vallahi.
muge.y.e.
28-06-2012, 18:55
Merhaba, ben de 1 gün önce Bauhaus'dan Mr. Lincoln gül aldım. Muhteşem kokuyor ancak dibinde tırtıl gördüm. Ne yapmam gerektiği konusunda bir bilgim yok. Yardımcı olursanız sevinirim.
loveforlife
28-06-2012, 19:46
Ben sonbaharda aldığım çelikleri bir sene kadar aynı saksılarda yağmur çamur demeden açık havada, yani bahçede bırakmıştım. Köklendirme hormonuna batırmıştım dip kısımlarını.
Bahçe toprağına direkt olarak kabaca sapladığım bir gül çeliğini de yine bütün kış aylarını kurumuş gibi bir görüntüye sahip olarak geçirse de bahar sonunda çiçek açmıştı. Buna hormon kullanmamıştım.
Acele etmemek gerek sanırım :)
Merhaba Kelebek Çalısı,
Köklendirme hormonu derken IBA yı kastediyorsunuz sanırım? Toz mu sıvı kullandığınızı bir de oranının ne olduğunu öğrenebilir miyim? şimdiden çok teşekkür ederim... Hayatınızdaki her şey gülleriniz kadar güzel olsun...
kelebek çalısı
28-06-2012, 20:39
Merhaba Kelebek Çalısı,
Köklendirme hormonu derken IBA yı kastediyorsunuz sanırım? Toz mu sıvı kullandığınızı bir de oranının ne olduğunu öğrenebilir miyim? şimdiden çok teşekkür ederim... Hayatınızdaki her şey gülleriniz kadar güzel olsun...
Merhaba loveforlife,
Köklendirme hormonunun kimyasal içeriği ile pek ilgilenmediğimden aynısı mı bilmiyorum. Kullandığım sıvı hormon fotoğraftaki üründür.
313278
Aldığım çeliklerin dip kısmını en fazla 1cm. kadar sıvı hormona batırmıştım. Toz hormonu ise hiç denemedim, bilgim yok ama önce bitki çeliğini nemlendirip sonra yine aynı 1cm. kadarlık kısmını bu toza bulardım sanırım hiç fikrim olmasa da :)
Teşekkür ederim. Sizin de yaşamınızdan rengarenk çiçekler hiç eksik olmasın.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.