Bağlan

View Full Version : Gül Yetiştirme

Sayfalar : 1 2 [3] 4

ismeilaga
09-07-2012, 12:35
Arkadaşlar , köydeki evimde , bahçe kapısının yanında , kaç sefer kısaltmama rağmen çok çabuk dallanıp budaklanan arsız bir sarmaşık gül ağacım var . Fakat hiç gül açmıyor . Buna aşı yapabilir miyim ?
Eğer yapılabilirse hangi tür gül aşılamalıyım ?
Ve güle aşı nasıl yapılır ?
Ve de hangi ayda yapmam gerekir ?
Saygılar ...

Muallim
07-08-2012, 11:53
Geçen yıl Kasım ayında 30–35 cm uzunluğunda 9 tane gül çeliği hazırladım.
Bir hafta kadar suda beklettim.

Toprağını ahır gübresiyle toprak karıştırarak hazırladım.
Köklendirici vs koymadım.

Sonra her birini 20–25 cm toprak içinde kalacak şekilde poşetlere diktim.Poşetlerin her birini bahçede güneş alacak yerde ¾ nü toprağa gömdüm. Can sularını verdim.

5 lt lik su petlerini ikiye böldüm. Her poşetin üstüne hazırladığım petlerden birer tane geçirdim. Rüzgâr vs petleri atmasın diye sağlamlaştırdım.

2–3 hafta sonra filiz vermeye başladılar. Gün geçtikçe büyüdüler.

Nisan başında üstlerine kapattığım petleri kaldırdım.

Hepsi de tuttu. Hiç zayiatım olmadı.

Aynı işlemi Nisan da uyguladım. Aynı başarıyı elde edemedim.

YeniGine
11-08-2012, 18:04
324778

YeniGine
11-08-2012, 18:06
324780

YeniGine
11-08-2012, 18:06
324781

YeniGine
11-08-2012, 18:07
324782

YeniGine
11-08-2012, 18:07
324783

YeniGine
11-08-2012, 18:08
324784

Sudenur
12-08-2012, 00:04
YeniGine ablam, maşallah takıver bunlara. :eek: Ne güzeller maşallah maşallah. ;)

YeniGine
12-08-2012, 00:11
YeniGine ablam, maşallah takıver bunlara. :eek: Ne güzeller maşallah maşallah. ;)

Tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum; sağolun... Valla agaclar.net okuya okuya, sora sora sanırım az buçuk başarmaya başladım. Mutluyum, maşallah güllerim bir güzel bir güzeller, üzerleri de tomurcuk... Baharda bu kadar güzel olmamışlardı. Sizleree çook teşekkür ediyorum.

Sudenur
12-08-2012, 00:17
Az buçuk değil ablam, bayağı bayağı emek veriyorsun elini attığın her şeye. Gönlüne, yüreğine, emeğine sağlık. Fotoğraf kaliteleri de harika! ;)

YeniGine
12-08-2012, 00:20
Az buçuk değil ablam, bayağı bayağı emek veriyorsun elini attığın her şeye. Gönlüne, yüreğine, emeğine sağlık. Fotoğraf kaliteleri de harika! ;)

Teşekkür ediyorum SUDENUR.. Sayende!!! Yani işte sonuçta site bahçesi ve tek başımayım yapabildiğim, başarabildiğim kadar... Ama var ya vallahi başardıkça daha da çok olsun istiyor insan... E bir de agaclar.net olunca, Üyelerin Bahçeleri olunca; daha bir başarabilmek, başardıkça da o da olsun, bu da olsun...

YeniGine
12-08-2012, 00:59
Sayın YeniGine.

Benimde en çok sevdiğim ve bilgi sahibi olduğum çiçeklerin en başında gül geliyor. Dikeni hariç gülün her şeyi çok güzel. Hele kokulusu ve katmerlisi bir başka oluyor. Gülleri saksıda mı yetiştiriyorsunuz? Budamasını biliyormusunuz?

S.Serdar inanır mısınız, ben hiççç koklamadım gülleri. Güller saksıda değil, hepsi bahçede... 30 kadar gülüm var. Bahçede genel fotoğraflarını da çektim fakat onu siteye koymayı başaramadım... Hata verdi. Ve budamasını bilmiyorum... Sadece açmış gül nasıl budanır?? Sağolsun kartal124 ün açıklaması üzerine ilk üç yaprak tan sonra ilk 5 li yapraktan buduyorum... Ve bana göre gerçekten işe yaradı; hepsi şu an görüntülediğim açmış güllerle birlikte; yeni filizler ve yeni bir sürü tomurcuk dolu üzerleri. Tomurcuklu gülleri de fotoğrafladım fakat onları da siteye yükleyemedim... :(

YeniGine
12-08-2012, 01:23
S.Serdar ben yükleyebildiğim gül fotoğraflarını da aynı makine ve pc de aynı program ile yükledim. Diğer yükleyemedim dediğim fotoğrafları da aynı şekilde yaptım fakat nedendir bilemiyorum onları yükleyemedim. 3 fotoğraf; Bir: Bahçede genel görüntüleri... İki: Tomurcuklu görüntüler... Anlayamadım neden olmadılar...
Yoksa yüklediğim gül fotoğrafları da, onlar da aynı işlemden geçtiler.

YeniGine
12-08-2012, 01:43
Evet özellikle sarı gül; çoook güzel... Kesinlikle o renkte sarı bir gül almam gerek. Benim sarı gülüm var; fakat daha açık rengi. berrinbb nin sayfasında tomurcukta idi. Tabi s.serdar YeniGine ne yapar takip etmediği için o gülü bilemez.

YeniGine
12-08-2012, 02:21
Gül çiçeği renklerine çeşitli toplumlarda ve zamanlarda farklı anlamlar yüklendiğini biliyorum.

Ama say desen beceremem. :D

Pek çok sarı renk çiçek olmasına rağmen, gülün sarısı gerçekten bir başka oluyor.

Ben YeniGine nin sarı renkli gülünden bahsetmiş idim. Bir üyenin bahçesini gezince saygı, sevgi ve teşekkürleri karşısında kendisine nacizane bahçemden bir gül takdim edeyim demiş idim... O gülden bahsediyorum s.serdar.

YeniGine
12-08-2012, 02:36
Çok emin olmamakla birlikte sizinde belirttiğiniz şekilde, saygı, sevgi, dostluk, samimiyet ve yakınlığın ifadesi olarakele alındığını sanıyorum.

İnşallah yazdıklarımda yanılmıyorumdur.

Yanılıyor isem de demek ki aklımda yanlış kalmış olmalı.

Özüüür!! Anlamadım ben S.Serdar

YeniGine
17-09-2012, 00:39
331933

YeniGine
17-09-2012, 00:41
331934

YeniGine
17-09-2012, 00:43
331935

YeniGine
17-09-2012, 00:46
331936

s.serdar
17-09-2012, 02:11
Sağolsun kartal124 ün açıklaması üzerine ilk üç yaprak tan sonra ilk 5 li yapraktan buduyorum... Ve bana göre gerçekten işe yaradı; hepsi şu an görüntülediğim açmış güllerle birlikte; yeni filizler ve yeni bir sürü tomurcuk dolu üzerleri. Tomurcuklu gülleri de fotoğrafladım fakat onları da siteye yükleyemedim... :(

Valla ben 12 senedir gül budaması yapıyorum ama şimdiye kadar hiç yaprak saymadım. Gözle bakıyorum, solmaya başlayan çiçekten sonra (yani daha aşağıda olan) ilk sürgün noktasının hemen üstünden buduyorum.

Ama budama yaptığım bu noktanın altında, üstünde kaçar yaprak olduğunu saymak hiç aklıma gelmemişti. :D

s.serdar
17-09-2012, 21:08
GÜL YETİŞTİRİCİLİĞİ
A- Gerekli Faktörler

A.1- Toprak İstekleri: Güller oldukça taze, killi-tınlı ve organik maddece zengin toprakları tercih ederler. Bu topraklar, nemli olduklarında ayağa yapışan, fakat oldukça çabuk kuruyan, fazla kuru ve nemli olmadıkları zamanlarda kolaylıkla işlenebilen topraklardır. Fakat genel olarak güller, hemen hemen tüm bahçe topraklarında yetişebilirler. Ancak, sadece killi, kumlu **** çok kalkerli gibi ekstrem şartlara sahip topraklarda yetişemezler.

Güllerde budama zamanı kış sonu veya ilkbahar başıdır.
Budanan fidanlar derhal sulanmalı, sulamayla birlikte sulandırılmış gübre verilmelidir. Budamanın sabah veya akşam üstü serinliğinde sonbahar-ilkbahar arasında yapılması uygundur.
Kaynak : http://www.tarim.gov.tr/arayuz/9/icerik.asp?efl=yetistiricilik_bilgi/yetistiricilik_bilgi.htm&curdir=\uretim\bitkisel\yetistiricilik_bilgi&fl=gul/gul.htm

Hangisi doğru acaba ?

YeniGine
27-09-2012, 23:25
İyi bir fotoğraf değil fakat; bu gülümü çok seviyorum.

334821

YeniGine
27-09-2012, 23:30
334828

YeniGine
27-09-2012, 23:37
334841

YeniGine
27-09-2012, 23:39
334847

dussokagi
16-10-2012, 20:27
merhaba istanbulda beğendiğim güllerden yapraklı olarak çelik aldım alt 4-5 göz alt kısmını 45 derece keserek bıçakla köklenmesi için çizerek suyun içine koydum acaba çelikler suyun içinde köklenirmi istanbul için bu ayda çelik almak normalmi?

kartal124
16-10-2012, 22:44
Hangisi doğru acaba ?
Kışları yumuşak geçen yerlerde sonbahar sonu, sert geçen yerlerde mart başı uygundur.

kartal124
16-10-2012, 22:59
merhaba istanbulda beğendiğim güllerden yapraklı olarak çelik aldım alt 4-5 göz alt kısmını 45 derece keserek bıçakla köklenmesi için çizerek suyun içine koydum acaba çelikler suyun içinde köklenirmi istanbul için bu ayda çelik almak normalmi?
Kasım ayı daha uygun oluyor genelde, ama bu ayda da alınabilir.
Fakat çelikler suya konulmaz.Nemli bir toprağa ya da torfa dikin.

HKızıltaş
25-11-2012, 14:11
Ben İzmir Tire'den bir yakınımın bahçesinden Ekim ayında 10 kadar çelik aldım. 4'ü yapraklandı, 4'ü gözlerden kızarmaya ve sürmeye başladı, kalan 2'sinde hareket yok. Bugün birkaç çelik daha almayı deneyeceğim yakınımdaki bahçelerden. Bu yavruları kışa nasıl hazırlayabilirim. Bahçem açık.

Muallim
25-11-2012, 14:53
Ben İzmir Tire'den bir yakınımın bahçesinden Ekim ayında 10 kadar çelik aldım. 4'ü yapraklandı, 4'ü gözlerden kızarmaya ve sürmeye başladı, kalan 2'sinde hareket yok. Bugün birkaç çelik daha almayı deneyeceğim yakınımdaki bahçelerden. Bu yavruları kışa nasıl hazırlayabilirim. Bahçem açık.

Sayın mawserr,

Bu konu (Gül yetiştirme) başlığındaki benim yazdığım;

514 numaralı mesajı bir inceleyin.

Bu konudaki diğer mesajları da bakın.

Sanırım istediğinizi bulacaksınız.

Libertyy
04-12-2012, 08:38
Bu aşağıdaki yazıyı bir kaç hafta önce görmüş ve oldukça bilgilendirici olduğunu düşünmüştüm.... Uzun bir yazı gibi görünsede, benim gibi köklendirme meraklısı forumdaşların mutlaka okuması gerek derim...

Çelikten Gül Köklendirme

Arkadaşlar ben ziraatçı değilim, buraya da yazdıklarım bu konuya yeni merak salanlar içindir, eğer bir işe yarar sa mutlu olurum. Güllere hem çok zaman hem de para harcadım. İyi cins güller daima ilgimi çekiyor.. bir yerde iyi cins bir gül görsem içim gidiyor..
aşı yapmaya çalıştım ve yaptırdım 40 ın üstünde gül heba ettim, olmadı ..
Aşağıda yazdıklarımı ben deneye yanıla öğrendim ve %100 başarılı sonuçlar alıyorum ve çok da memnunum. Hem de asitlere kimyasallara gerek duymadan en ilkel yöntemlerle. Benim için önemli olan sonuç. Hiçbir kalıplaşmış kuralı yok. Uyulacak tek kural ; bir parça gül dalı, sadece biraz kum ve biraz dikkat hepsi bu.. Bu işte cesur olun hiç kendinizi kasmayın neyi yanlış yapıyorum diye…..****** bir iki püf noktası var ama o kadarda incelemeyin……Daha pratik ve daha teknik bi yöntem varsa o yöntemde size kalmış saygı duyarım.

En kolay yöntem çelik köklendirme .. Aşılama zordur, epey ustalık ister. Asla tohumdan denemeyin. hem çok zaman alır hem zordur hem de Çalımsı, zayıf yapraklı ASİ GÜL dediğimiz bir bitki ortaya çıkar, beklediğiniz, aynı cins güle asla benzemez.Aşı olmadan aynı gülü elde edemezsiniz. Bahçenizde Kuşburnu gillerden bir çalınız olur.

ÇELİKTEN KÖKLENDİRMENİN AVANTAJI ;

En yaygın yöntemdir. Aynı hücreden çoğalma yaptığınız için hem aşıya gerek kalmadan gördüğünüz gülün aynı cinsini elde edebilirsiniz, hem de başka bir şehirde tatilde bile bir yerde gördüğünüz gülden bir parça çelik alıp onu daha sonra bulunduğunuz şehirde köklendirebilirsiniz… Diktiğiniz yere ve bitkiyi besleme şartına bağlı olarak aynı cins gülleriniz olur. Tek dezavantajı; bilindiği gibi çetin toprak şartlarına uygun kökle, iyi cins gövdenin birleştirilmiş olmaması. Buda zaten gül bitkisini etkilemiyor ve sonuçta hiçbir değişiklik yaratmıyor.

İlk önce şunu söylemek isterim tavsiye edeceğim bu yöntem tüm gül cinsleri için geçerli bir yöntemdir.

ÇELİKLERİN SEÇİMİ
Çelikler kurşun kalem kalınlığında olsa iyi olur. O kalınlıkta olmazsa da üzerinde tek yaprak kalmış, kalınca bir dal bile işinizi görür. Hiç endişe etmeyin. Yeter ki sabırlı olun vazgeçmeyin. (ucu nasıl ölçek boyuydu posuydu siz kurallara takılmayın zaten acemisiniz Bahçıvan değilsiniz ki nasıl seçeceksiniz.Kestiğinizi alın işte ucunda biraz yaprak olsun yeter)
Taşıma ve yataklama sorununuz yoksa(kum tavası veya sandığının boyu) boyları ne kadar uzun olursa, o kadar köklenmesi kolay olur ve tek çelikten birden çok fide elde edersiniz ama imkanlarınız müsait değilse, yaklaşık 40 ve 60 cm arası boyda ve görüntüsü genç, ve üzerinde yapraklı kısımları veya gözleri çok olan ince dallardan kesin .. Tecrübeme dayanarak çeliğin ay’ı mevsimi yoktur. İyi cins gül nerede bulursanız hemen çakıyla dalın. Hiç takvime bakmayın. Tek dikkat etmeniz gereken; bahçede köpek filan olmasın. Hatta çiçeğini de gördüğünüzden ne yetiştirdiğiniz ide bilirsiniz. Çelik alırken mevsim olarak ben hiç ayırım yapmadım çünkü başka bir şehirde tesadüfen gördüğüm ve beğendiğim güllerden çelik alarak su dolu pet şişe içinde taşıdım. Uçları su içerisinde olsun sorun değil. 1 hafta bile o şekilde arabada benimle gezen çelikler oldu ara sırada yapraklarını sulayın çünkü gövde yapraktan suyu daha iyi alır geç pörsürler ama geciktirmek iyi değil. Çeliği kesip nemli bir pamuğa-beze sardıktan sonra üstüne streç film dolayıp, sonra kargoyla bile yollayabilirsiniz. Yeni tomurcuk vermeden mart ve ağustos sonları çelik almak için çok uygun..Ama bence beklemeyin ne kadar erken başlarsanız gövde o kadar erken köklenmeye çalışıyor hatta zamandan avantaj bile elde ediyorsunuz

YATAKLAMANIN YAPILACAĞI YERİN HAZIRLANMASI ;
Uygun tavalara en az 5 cm tava müsaitse 10 15 cm ye kadar kum serin. Tava; Kullanmadığınız, yatay balkon saksısı, boyuna kesilmiş pet şişe eski bir dolap çekmecesi veya içine su sızdırmaması için naylon serilmiş ince uzun çiçek kutusu bile olabilir. Ortamınızın müsaade edeceği ne varsa. yalnız tahta sandıklar suyu tutmadığı için iyi sonuç vermiyor deneyecekseniz de içini naylonlayın. Tavalarınızın alt deliği fazla büyük olmasın suyu iyi tutsun, altındaki taliye deliği olarak azcık çatlak veya küçücük bir delik bile yeter.
Eğer hiç imkanınız yoksa bir 1.5 lt lik, içi kum dolu pet şişe bile olur.

ÇELİKLERİN HAZIRLANMASI VE YATIRILMASI ;
Aldığınız çeliklerin uç kısımlarını 45 derecelik açıyla düzeltin.
Çelik köklenene kadar, gövdeden nemi alacağı için, gövdenin uzun olması avantajdır. Çeliğinizde tomurcuk varsa yukarı doğru bakacak şekilde, gövdede yaprak varsa yaprakların yüzleri (altları değil ) havaya bakacak şekilde yatırın. Birden fazla çelik yatıracaksanız aralarında yaklaşık 10 cm mesafe bırakın. Kökler birbirine girmesin, söküm yapılırken zarar görmesin. Yapraklı kısmı çeliğin 3/1 ni geçmemesi kaydıyla tavanın kenarından dışarıda bırakın (yapraklı olan en tepe kısmı) geri kalan kısmı tekrar 0.8 veya o incelikte bulabildiğiniz kumla örtün. Gövde üzerinde yaprak filan varsa hiç koparmayın, kumun dışında kalıyorsa kalsın ama gövdenin tamamı kum altında olmalı. Çelik gövdesindeki yaprak kolları tek çelikten birden fazla fide almanızı sağlar. Fazla yaprakların gövdenin suyunu tüketir gibi bir endişeniz olmasın. Siz kumu nemli tutun gövde fazlasıyla suyunu alır. Deniz kumu olmamasına dikkat edin tuzlu olacağı için köklenme olmaz. Çok mecbur kalırsanız da bence iyice kumu yıkayın. Çeliğin alt kısmındaki kum kalınlığı çok önemli değildir ama üstünü örten tabaka mutlaka 5 santim civarında olmalıdır aksi takdirde yeni sürgünler çıkamıyor veya çelik çürüyor.Çeliğin gövdesi kumun altında yapraklar dışarı da kalacak şekilde yataklanmış oldu.

kumun içine toprak, humus, torf, gübre gibi bir madde katmanızı köklenme safhasında önermem, çürümelere sebeb olur ayrıca toprak gövdenin köklenmesini zorluyor bu nedenle kum kullanıyoruz ama fazladan perlitiniz varsa onu koyun. Köklenme aşamasında sırf kum daha iyi sonuç veriyor. Kesinlikle gübre veya başka bir çeşit besin maddesi ilave etmeyin. Zaten bitkininde bu aşamada besine değil yalnız suya ve köklenmeye ihtiyacı var.

YATAĞIN YERİ VE SULAMA ;
Yatağınızı, güneşi direk görmeyen bir yere bırakın eğer böyle bir imkânınız yoksa üzerine bir tarafını açtığınız karton kutu gibi birşeyle veya bir örtüyle güneşlik yapın. Kumun nemli kalması çok önemli kum daima nemli kalmalıdır Kumun üzerinde kuruma gördüğünüzde tekrar sulayın çok sulama yapmaktan çekinmeyin. Suladığınız su gölcük oluşturup üzerinde saatlerce kalmasın yeter. Kum suyu emmiyorsa gövde çürüme yapar. Tavanın altındaki taliye deliğini ona göre ayarlayın. Akşamları bir kere mutlaka sulamaya bakın. Nemsiz kaldığı 2 – 3 günde bile kurur emekleriniz boşa gider. Ama bir terslik olurda sulayamadığınızda yaprakların kuruduğunu görürseniz, sulamayı bırakmayın, kumun altındaki gövde hala canlıdır, tekrar sürgün verir.

KÖKLENME ;
Yaklaşık bir mevsim sonra köklenme tamamlanır (yaklaşık 90 gün )ama acele etmeyin kökler iyice gelişsin ve kış ayına girerken bahçenize dikim yapın. 90 gün her cins için geçerli olmayabiliyor. Ben hep 1 yıl bekledim, %100 sonuç aldım. Ağustos ayında yatırdığınız çelikleri kışa dikmeye kalkmayın. Kökleri çok az gelişmiştir. Kışı ve gelecek baharı geçirmesini bekleyin. Kökler kumda daha hızlı gelişir. Toprakta çok daha yavaş olur. Dolayısıyla yeni fidanınız cılız ve gülleri zayıf olur büyümekte zorlanır. Bırakın yatakta bir mevsim daha kalsın kökleri iyice serpilsin kalınlaşsın. Güçlü kök, bitkinin daha çok besini topraktan toplaması demektir. Sonra toprağa diktiğinizde daha güçlü ve coşkulu olur. Yataklamanız kış aylarına rastladıysa ve kışları sert geçen bir yerdeyseniz üzerini çulla örtün ve naylonla kapatın aşırı don almasın ama kesinlikle içeri almayın yoksa çelikleri şaşırtırsınız.

SÖKÜM VE DİKİM ;
Sökme işlemini kesinlikle elle çekerek veya etrafını açarak yapmayın, yatağı hafifçe yatırıp su dökerek kumları akıtıp, kökleri ortaya çıkarın özellikle kılcal kökler zarar görmeden bu yöntemle yataktan çıkarabilirsiniz. Çelik kökleriyle tavadan ayrıldıktan sonra açtığınız çukura köklerini açarak üzerini toprakla örtün ince bir tabaka örttükten sonra doğal gübre imkânı olmayanlar meyve sebze artıklarını da gübre olarak kullanabilirler. Sonra toprakla tekrar örterek sıkıştırın. Yaprakların yönünün güneşe bakması iyi olur. Dikim için seçtiğiniz yer ne kadar güneş ve rüzgârdan uzak olursa yaprakları ve açan çiçeği o kadar güzel olur ve Çiçek çok uzun süre dalında kalır. Dikimden sonra bolca can suyu verin ve hatta su çektikten sonra 2 kere daha verin. Suyun alt katmanlara inmesini sağlarsınız ilerleyen saatlerde bitkinin bu neme ihtiyacı olacaktır.

Kaynak : Çelikten Gül Köklendirme « Erol OKUTUCU (http://www.erolokutucu.com/?p=220)

mehan01
06-12-2012, 16:51
Arkadaşlar size bir sorum olacak. Gül fidanını mesela şimdi diksek nisan ayında çiçek açar mı yoksa bir yıl beklemesimi gerekir.

ilksenozturk
07-12-2012, 07:59
Arkadaşlar size bir sorum olacak. Gül fidanını mesela şimdi diksek nisan ayında çiçek açar mı yoksa bir yıl beklemesimi gerekir.

genellikle ilk ilkbaharlarında açarlar.

mehan01
07-12-2012, 12:17
Yani bu aralık ayında gül dalını eksem bu bahara çiçek açar değil mi.

kartal124
08-12-2012, 21:09
Bu ayda yaptığınız çelikler tutmuş gözükebilir, yapraklanır hatta nisanda çiçeklenir ama bu çeliğin yaşayacağı anlamına gelmiyor maalesef,o çeliğin üzerinden bir yaz geçmesi gerekiyor,Temmuz-Ağustos sıcaklarını atlatıp tekrar kasım ayına sağ sağlim ulaşmış ise çeliğiniz gül olacak demektir.Aman 3- 4 yaprak yaptı diye tuttu sanmayın.
Ayrıca çelikten üretilen güller istisnalar haricinde maalesef çokta uzun ömürlü ve sağlıklı olmuyorlar.

kelebek çalısı
08-12-2012, 21:21
Bu sene çelikten ürettiğim güllerin üçüncü senelerine girdiğini deneyimlediğim için çelikleme konusunda ben bir sıkıntı yaşamamıştım. Çelikleri bahçe toprağında güllerimin şu anda yetiştiği yerlerine direkt olarak yapmıştım ve kurudu gibi görünen çelik bile tutarak gayet sağlık da kazanarak geliştiğinden, denemekten hiç bir zarar gelmeyeceğine inanıyorum.

vehibe
10-12-2012, 10:24
Buda sihirli gülüm. Yazın ayrı renk, kışın Ayrı renk.
Yazın çekilmiş resim.

352929

Bunu da iki gün öce çektim.

352930

gokselcetin
17-12-2012, 13:05
Gülünüz çok güzelmiş sayın vehibe. Americana isimli güle benziyor. Doğru mudur acaba?

vehibe
19-12-2012, 10:15
Gülünüz çok güzelmiş sayın vehibe. Americana isimli güle benziyor. Doğru mudur acaba?

Sayın gokselçetin, bildiğim kadarıyla iki renkli güllere sihirli gül deniliyor.
Sanırım benim gülümde sihirli gül gurubuna giriyor.

gokselcetin
19-12-2012, 16:00
Sayın gokselçetin, bildiğim kadarıyla iki renkli güllere sihirli gül deniliyor.
Sanırım benim gülümde sihirli gül gurubuna giriyor.
Sihirli gül olarak bildiğim "Rosa Abracadabra - Sihirbaz Gül". Dediğiniz gibi belki diğerleri de genel bir grup adı ile anılıyor olabilirler.

Rosa Abracadabra - Sihirbaz Gül

http://i410.photobucket.com/albums/pp181/pulcius_album/IMG_5132JPG.jpg

http://www.claragarden.it/public/abracadabra.jpg

vehibe
19-12-2012, 16:50
Sayın gökselcetin, bu gül resimleri neten mi? yoksa sizin gülleriniz mi?

kgursan
19-12-2012, 16:55

Bu gül çeşidi Kordes in gül katalogunda var. indirebilirsiniz.

epifani
19-12-2012, 17:26

Resim linkleri

http://i410.photobucket.com/albums/pp181/pulcius_album/IMG_5132JPG.jpg
http://www.claragarden.it/public/abracadabra.jpg

adreslerini gösteriyor.

gokselcetin
19-12-2012, 18:39
Sayın vehibe; sayın kgursan ve epifani sorunuzu benim yerime yanıtlamışlar onlara da teşekkür ederim.
Evet bu resimler internetten alıntı. Fakat bu güllerden bende de mevcut. Şuan üzerleri çiçekli değil yaklaşık 1 ay kadar önce budamalarını yaptım.

kartal124
19-12-2012, 19:57
Bunlarda benim alacalılarım.
http://www.agaclar.net/forum/968103-post152.htm
Abracadabra w.kördes söhne firmasının, Türkiyem gülü Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen bir gül.Ama tümünü bir üst çatı altında toplamak mümkün değil.
Selamlarımla.

gokselcetin
21-12-2012, 17:52
Bunlarda benim alacalılarım.
http://www.agaclar.net/forum/968103-post152.htm
Abracadabra w.kördes söhne firmasının, Türkiyem gülü Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen bir gül.Ama tümünü bir üst çatı altında toplamak mümkün değil.
Selamlarımla.
Sayın kartal124 gülleriniz güzel güller aynı güllerden bende de mevcut.
İlk resim İmagine sarmaşık ya da çalı formlu
ikinci resim Americana
Üçüncü resim Abracadabra
Saygılarımla.

dilek78
13-03-2013, 23:12
merhaba bende eve gelen gülden annemın ısrarı ile patatesın içine saplayıp diktim bakalım çelikler tutacakmı tvde izlemiş kesin tutuyormuş denemekte fayda var dıye duşunuyorum tutarsa sızlerle paylasırım rengı çok güzeldi ama kokusuz bır gül deneme amaçlı yaptık

tekveronit
14-03-2013, 00:19
Çok güzeller tebrikler ...Nekadar zamanda bu hale geldiler.

tekveronit
14-03-2013, 00:26
tohumdan gül..
;)

Tebrik ederim çok güel gözüküyor daha şimdiden...

Tohumdan üretmek zor olmadımı,kaç günde bu hale geldiler?Alınan gülün aynısı mı olacaklar acaba ,yoksa aşolama mı yapmak gerekir...Selamlar

Agacsevdalisi00
18-03-2013, 23:41
Çok yetiştirmek istedim ama becemedim bi türlü :/

Fagus Sylvatica
19-03-2013, 00:32
Çok yetiştirmek istedim ama becemedim bi türlü :/

Sayfaya hoşgeldiniz öncelikle. Umarım, burada edindiğiniz bilgilerle herkesi imrendirecek bir gül bahçesine sahip olursunuz ;)

Archer
20-03-2013, 20:20
Çelik alarak gül yetiştirme

bahçenin gölge bir yerine 15 cm. derinliğinde biraz uzunca bir kanal açın. kanalın altına 5 cm. kum serin

http://img274.imagevenue.com/loc60/th_805148162_g1_122_60lo.jpg (http://img274.imagevenue.com/img.php?image=805148162_g1_122_60lo.jpg)

Archer
20-03-2013, 20:30
kalem kalınlığında bir yıllık sürgünlerden bir dal kesin

http://img149.imagevenue.com/loc24/th_805331107_g2_122_24lo.jpg (http://img149.imagevenue.com/img.php?image=805331107_g2_122_24lo.jpg)

Archer
20-03-2013, 20:33
20 cm. uzunluğunda kesim yapıp yapraklarından arındırın. İsterseniz bir çift tepede yaprak bırakabilirsiniz. Seçim sizin. Alt kısmını gözün hemen altından 45 derece kesin

http://img144.imagevenue.com/loc211/th_380543631_g3_122_211lo.jpg (http://img144.imagevenue.com/img.php?image=380543631_g3_122_211lo.jpg)

Archer
20-03-2013, 20:35
Kesilen kalemlerin 5 cm. sini kuma gömün. 10 cm. si dışarıda kalacak şekilde toprakla kapatın.

http://img215.imagevenue.com/loc73/th_805580217_g4_122_73lo.jpg (http://img215.imagevenue.com/img.php?image=805580217_g4_122_73lo.jpg)

Archer
20-03-2013, 20:36
iyice sıkıştırın. Yaz boyunca sulayın.Kasım ayında köklenerek dikime hazır hale gelecektir. Kolay gelsin SAYGILAR:

http://img268.imagevenue.com/loc356/th_805690998_g5_122_356lo.jpg (http://img268.imagevenue.com/img.php?image=805690998_g5_122_356lo.jpg)

Archer
20-03-2013, 20:39
------------------ ALTERNATİF----------------

İsterseniz kalemleri dikimden önce alt kısımlarını açılı keserek patatesin içine saplayın. Toprağa öylece dikin veya bekleyin köklensin sonra dikin

http://img108.imagevenue.com/loc513/th_805895971_543812535641012_89245833_n_122_513lo. jpg (http://img108.imagevenue.com/img.php?image=805895971_543812535641012_89245833_n _122_513lo.jpg)

hira
20-03-2013, 21:08
sayın archer siz öyle şıp diye anlatıvermişsiniz ama bence o kadar kolay olmuyor:( tutmuyor bunlar yahu;(

Archer
20-03-2013, 22:21
sayın archer siz öyle şıp diye anlatıvermişsiniz ama bence o kadar kolay olmuyor:( tutmuyor bunlar yahu;(

Sevgili dostum. ne yapıyorsunuz da tutmuyor. Bence en kolay tutan bitkilerden birisidir gül. Yukarıda anlatılanlar akademik bir çalışmadan alınmadır. yani bilimsel bir çalışmadır.
Size daha pratik bir yol söyleyeyim. Bir bardak sıcak suya bir kaşık kadar bal karıştırıp biraz soğutun. Hazırladığınız gül kaleminin toprağa gelecek tarafını 5 dakika kadar bardakta bekletip dikin ve sıkıca sıkıştırın. sonra bolca sulayıp üzerini kapatın. Mutlaka tutacaktır.

Bakın ben yarın burada resmini koyacağım. Bizim evin önünde içinde daha önce çiçekleri kurumuş bir saksı vardı. İki ay kadar önce budadığım güllerin kalemlerini bu saksıya gelişi güzel sokuşturdum. Hiçbir muameleye tabi tutmadan. Şu anda hepsi tutmuş gözüküyor.

hira
20-03-2013, 23:17
onu bir anlayabilsem:)

Archer
21-03-2013, 13:19
Şubat ayı başlarında budadığım güllerden kalan kalemleri diktiğim saksı. Aslında saksıda , toprak ta pek uygun değil ama yine de canlandılar gibi.Aslında canlandılar demek için erken ama görüntüye bakılırsa filizlendiler. Aslında bu tür olaylarda önce sürgün verir daha sonra uygun ortam olmazsa kurur. Onun için biraz daha beklemek gerek

http://img141.imagevenue.com/loc88/th_861468772_IMGA0253_122_88lo.JPG (http://img141.imagevenue.com/img.php?image=861468772_IMGA0253_122_88lo.JPG)

http://img269.imagevenue.com/loc540/th_861516142_IMGA0254_122_540lo.JPG (http://img269.imagevenue.com/img.php?image=861516142_IMGA0254_122_540lo.JPG)

http://img237.imagevenue.com/loc181/th_861564689_IMGA0256_122_181lo.JPG (http://img237.imagevenue.com/img.php?image=861564689_IMGA0256_122_181lo.JPG)

gülcicek
25-03-2013, 23:57
Eyüp Bey üyelerimizden mstfylcn tohumdan gül yetiştirmişti. Bu başlığın 20. mesajında resimini görebilirsiniz.

Yalnız tohumdan gül ıslah amacıyla yetiştirilir. Kaliteli çeşit yetiştirilmesi ya çelikle ya da aşıyla mümkündür.

mine hanım yine ben :) baston gülü kendim üretmek isityorum ama kuşburnu bitkisinden köklü ve 30 cmlik dallar ektim saksıya ve üzerlerinede cins güllerden kalem aşısı yaptık kalemlerdeki gözler filizlenmek üzeryken yaptık. şimdi kalemler siyahlaştı kurudu :( ama kuşburnu kök yerinden 3-4 tane filiz verdi bunu nasıl ıslah edebilirim kuşburnunu çekirdektenmi ekmeliyim? cins gülün tohumunu da ektim filizlendiler onlara gelecek yıl kalem aşısı yapsam baston gül elde edebilirmiyim lütfen cevap :( teşekkür ederimm

gulcuerol
02-04-2013, 21:56
sevgili gül sevenler bende 14 yıldan beri gül yetiştiriyorum bu sitede :gül bakımı :konu başlığında 11 sayfada bazı güllerimin resimleri var bakabilirsiniz.bazı bilgileri paylaşmak bazı bilgileri paylaşmak isterim.tohumdan gül elde etmek çok zor gül tomurcuk yapacak, kasım sonuna portakal rengi oluncaya kadar onu ellemeyeceksiniz,sonra tomurcuğun içindeki tohumları alıp uygun ortam ve nemdeki torf lu toprağa ekeceksiniz sıcaklık 24 derece civarında olacak altı ay gibi bir zamanda onlar çimlenip yeşillenecek ama bütün bu uğraşmaya rağmen elde ettiğiniz gül fidesi yabani olacak(tabii ki becerebilirseniz)bunu alıp ekeceksiniz sonrada büyüyünce ona başka bir gülden aşı yapacaksınız böyle uğraşılı bir süreç.Çelik ten gül elde etmek için ben şöyle yapıyorum iki litrelik pet şişe nin üstünü 15 cm kadar kesin, alt kısmına da bıçak yardımı ile 5 10 yerinden delin ve içine kum doldurup toprağa gömün üst kısmı toprağın biraz üzerinde kalsın bunun içine serçe parmağı kalınlığında kestiğiniz çelikleri sokun çelikler en az 30 cm olsun 20 cm si kumun için de olsun bu işlemleri kasım aralık aylarında yapın böyle istediğiniz kadar şişe yapıp üzerini sera şeklinde bir naylonla kapayın naylona 3 5 delik açın bu sera onları dondan korur mart sonu naylonu kaldırın çelikleri ellemeyin bir yılı orada geçirmesi gerekiyor susuz bırakmayın yaz ayında bol sulayın nemi gitmesin kasım geldiğinde hala yeşil olanları kumdan dikkatlice çıkarıp yerine ekin ben en kolay yolu böyle buldum.

mavipoyraz
08-04-2013, 22:00
Gövdesinde kararma var diye düşünüyorum, yakından resimler çektim .Bilemiyorum yapraklarında kurumalar olunca sorun bulmaya çalışırken abartıyorda olabilirim.Özellikle ilk resimde soldaki dalın en alt kısmında.Fikirlerinizi bekliyorum.
**Asya Hanım senin güllerinin eksikler 1-demir 2-cok su verilmiş 3-toprak havandırılmamış 3-birazda güneş hepsi bu...gülün kırmızı karacalı ise çok hassastır daha fazla ilgi ister iyi günler ben güller bölgesindenim hoşça kal
,,

mavipoyraz
08-04-2013, 22:02
Bahçe gülleri saksılarda iki yıldan sonra bozulur.bu nedenle miyatür gül saksı için çokdha iyidir.

günebakan
12-04-2013, 08:23
Açık köklü olarak aldığım bu güller sizce kurumuşmu yoksa yeşerir mi?

389511

389512

389513

389514

fzbmt
13-04-2013, 22:39
cok uzman olmamakla birlikte fikrim kare saksidaki gitmis. yuvarlak olani biraz daha bekle.

emrullah mutlu
14-04-2013, 09:49
Açık köklü olarak aldığım bu güller sizce kurumuşmu yoksa yeşerir mi?

389511

389512

389513

389514

dallarından hafif sıyrık at yani çiz yarala eğer yeşil dokuya rastlarsan yaşıyordur kuruysa sök at ölmüştür saygılarımla....

muratege
25-04-2013, 19:16
Arkadaşlar benim de sizlere bir sorum var.Bahçemde 8-9 adet gül var. Bir tanesi İsparta gülü çok nazik. Ancak geçen yıldan beri İsparta gülünde bir anormallik var. Yaprakları aşağıdaki resimlerdeki gibi. Bir böcek yiyor. Yağmurlardan sonra şu küçük yeşil böcekler türemişti, bende ilaçlama yaptım.Ancak bu seferde yapraklarında yanma ve beyaz toz gibi bir şey ( sanırım külleme ) var. Bununla nasıl mücadele edebilirim ve tam olarak ilacı nedir. Yardımcı olursanız sevinirim

kartal124
25-04-2013, 21:23
Hastalık külleme.İlaç Topas.Ama bulaşık yapraklardan ümidi kesin.İlaçtan sonra (tekrarları da var)yeni yapraklar sağlıklı olur.

günebakan
25-04-2013, 21:50
Teşekkür ederim arkadaşlar Sayın Emrullah Mutlu dalların uçları kurumuş görünüyordu. Orhan abimin dediği gibi kuru dalları biraz kestim sizin dediğiniz gibi içi canlı görünüyordu o yüzden sökmedim. İyiki de sökmemişim bugün birinin dallarında birininde altlardan patlamaya başladığını gördüm bakalım sonları nasıl olacak:)

muratege
26-04-2013, 20:16
Hastalık külleme.İlaç Topas.Ama bulaşık yapraklardan ümidi kesin.İlaçtan sonra (tekrarları da var)yeni yapraklar sağlıklı olur.

Yardımlarınızdan dolayı çok teşekkür ederim. Peki bu yaprakları temizlemelimiyim.

kartal124
26-04-2013, 21:15
Yeni yapraklar çıkmaya başlayınca aşırı etkilenmişlerden başlayarak temizleyin.Topas'ı 7'şer gün ara ile 3 kez uygulayın.

muratege
26-04-2013, 21:20
Yeni yapraklar çıkmaya başlayınca aşırı etkilenmişlerden başlayarak temizleyin.Topas'ı 7'şer gün ara ile 3 kez uygulayın.

çok teşekkür ederim, hemen yarın uygulayacam topası.

Fagus Sylvatica
27-04-2013, 20:45
Bu yıl, oldukça ormanlaşmış ve biraz da yaşlanmış gülleri derince budadık. O yüzden henüz çiçek açmadılar, ama geçen yıldan daha sağlıklılar. Budamadığımız tek gülse, yoğun gölgede olmasına rağmen müthiş çiçeklerini gösterdi bize...

Archer
01-05-2013, 23:06
http://i44.tinypic.com/121pmch.jpg

T aşı yöntemiyle 3 renk açan gül.Dördüncü renk açmak üzere

26-Nurşen
04-05-2013, 13:51
Arkadaşlar aldığınız gül çeliklerini şu anda meyve suyu pet şişelerine torf toprak ağzından koyarak alınan gül çeliklerini
de içine ağzından yerleştirerek içerisine yarım çağ bardağı su koyarak toprağı nemlendirip şişenin ağzını kapatın ve bir hafta sonrada şişenin ağzındaki
kapağını açın. 2 haftada kapak açık tutarak bekletin ve daha sonrada şişeyi keserek içinden gül fidanınızı çıkartarak bir saksıay veya yere ekin.benim şu anda böyle yaptığım çeliklerim filizlendi daha saksıya geçirmedim son haftası .

athena -asena
10-05-2013, 20:49
Bahçedeki güller

gokselcetin
12-05-2013, 20:39
Geçen yıl aşıladığım baston gülüm ilk çiçeğini gösterdi. Fotoğrafları bugün çektim. Makinenin tarihi yanlış.

403415 403416 403417

gokselcetin
12-05-2013, 20:51
Bu gülü çok seviyorum. Rose Ambiance

403433 403434

Fagus Sylvatica
24-05-2013, 20:55
Arkadaşlar, güllerimde ( en çok da fotoğraftaki özel kokulu gülümde) siyah ve iri böcekler oluyor ve çok zarar veriyorla. Muhtemelen siz de yaşamışsınızdır bu sorunu. Fotoğrafı çekerken yoktu hiç üzerinde (hepsini ezmiştim de :D ) ama gördüğünüz gibi yepyeni açmış gülleri haşat ediyorlar. Nasıl mücadele edebilirim onlarla? Ya da en azından adını söylerseniz bir araştırma şansım olur.

Muda
25-05-2013, 09:17
------------------ ALTERNATİF----------------

İsterseniz kalemleri dikimden önce alt kısımlarını açılı keserek patatesin içine saplayın. Toprağa öylece dikin veya bekleyin köklensin sonra dikin

http://img108.imagevenue.com/loc513/th_805895971_543812535641012_89245833_n_122_513lo. jpg (http://img108.imagevenue.com/img.php?image=805895971_543812535641012_89245833_n _122_513lo.jpg)

Sayın Archer, aynı uygulamayı burada Afyonkarahisar'da da yapıldığını öğrenmiştim. Bana çok ilginç gelmişti. Cafer beyin yaptığı aşı ve köklendirmeleri merak edip sormuştum. O da bir kısım bitkileri köklendirmek için sizin resminizde gösterildiği şekilde patatese saplanarak gömüldüğünü patatesin hemen kök saldığını ve çelik kök salıncaya kadar patatesin çeliği beslediğini anlatmıştı. Patates çürüdüğü zaman çeliğin köklendiğini anlatmıştı. Bir de içi boş ağaçların çeliklerine arpa koyarak onun kök salması sonucu onun da çelik kök salıncaya kadar beslediğini anlatmıştı.

Muda
25-05-2013, 09:32
Arkadaşlar, güllerimde ( en çok da fotoğraftaki özel kokulu gülümde) siyah ve iri böcekler oluyor ve çok zarar veriyorla. Muhtemelen siz de yaşamışsınızdır bu sorunu. Fotoğrafı çekerken yoktu hiç üzerinde (hepsini ezmiştim de :D ) ama gördüğünüz gibi yepyeni açmış gülleri haşat ediyorlar. Nasıl mücadele edebilirim onlarla? Ya da en azından adını söylerseniz bir araştırma şansım olur.

Sayın Fagus Sylvatica güllerinizde olan böcekler bakla zınnı olabilir mi. Benim yeni diktiğim güllerimin arasında da tesadüfen görmüş ve hepsini öldürmüştüm. Güller için açtığım çukurun en alt katmanına güller ile birlikte gömmüştüm. http://www.agaclar.net/forum/sebzelerde-hastalik-ve-zararlilar/4070.htm

Fagus Sylvatica
26-05-2013, 22:17
Evet, zınnıymış sayın Muda. Teşekkür ederim ;) şimdi araştırmaya başlamak lazım :p

sickboy
27-05-2013, 23:13
Merhaba, Ankara'dan yazıyorum. Nisan ayı son haftasında bahçeme altı adet gül ektim ancak bunların ikisi ne açtı ne de bir büyüme gösterdi. İlk ektiğim günkü gibi duruyorlar, hatta kuruyacaklar gibi. Ne yapmamı önerirsiniz?

Fagus Sylvatica
27-05-2013, 23:36
Eğer bir fotoğraf yükleme imkanınız varsa çok iyi olur. Ancak yine de yardımcı olabiliriz diye soruyorum; acaba gülü kendiniz çelikleyip mi diktiniz yoksa hazır saksıda mı aldınız? Ya da gerçekten tohumdan mı "ektiniz"? Eğer kendiniz çeliklediyseniz ne zaman çeliklediğinizi de söylerseniz sevinirim ;)

gülcicek
29-05-2013, 21:41
arkadaşlar tohumdan ekilen gül kaç yılda aşı kıvamına gelir bilenler cevaplarsa çok mutlu olurum büyük uğraşlar sonucu 3 adet gül çekirdegini filizlendirmeyi başardım şimdi boyları 10 cm yi geçti bunlara göz aşısı uygulamayı düşünüyorum fakat kaç yıl beklemem gerekiyor aceba cvp için şimdiden teşekkürler.

dussokagi
17-06-2013, 20:53
gül çeliklerini torf a mı perlite mi dikmek hangisi doğru diktikten sonra ısıtma olmadan çelikler kaç haftada köklenir

ahmeter
11-07-2013, 11:50
Yazın sıcaklığı gülleri etkiler suyunu hiç ihmal etmemek lazım
Çelik torfda daha kolay tutar ama şimdi değil sonbaharda

e-mutlu
08-09-2013, 17:48
güllerde çelik alma işlemi acaba ekim kasım ayı içinde yapılabilirmi şimdiden hepinize teşekkür ederim

_Cihan
07-10-2013, 10:32
Arama bölümüne "ökçeli çelik" yazarsanız Nuri beyin ökçeli çelik ile köklendirme paylaşımları gülünüzün köklenme ihtimalini arttırmak için çok yararlı olabilir. Bende iki gün evvel gülden aldığım çeliği bu yöntemle diktim, heyecanla bekliyorum. Başarı sağlarsam sizlerle paylaşacağım.

_Cihan
20-10-2013, 13:50
Ökçeli çelik metodu işe yaradı. Balın gül köklendirmede faydalı olduğunu internette bazı yabancı kaynaklarda görmüştüm. Ökçeli olarak kesip hazırladığım çeliği dikmeden önce köklendirmeyi arttırsın diye alt kısmını bala batırıp diktim. Gülüm 3 yerden sürgün veriyor.

Derya Hanim
20-10-2013, 15:57
Ne yaparsaniz yapin ama gulleri cok sulamayin, gecen sene esim heves etmis 15 kadar beyaz baston gul almisti. Bende tutsun diye hergun suladim maalesef sadece bir tanesi yasadi. Yalniz hepsi bahceme cok geldigi icin kaynanama ve iki tanesinide arkadaslara vermistim. Onlarinkinide sayarsak toplamda 8 tanesi yasadi. Ha birdetam yazin ortasindaydik bende o yuzden cok sulamistim. Yinede yazik oldu.

abaydar
26-10-2013, 07:07
fotoğrafta gördüğünüz gül bana hediye geldi düzenli bir şek,lde her 2 günde bir suladım budamasını ne zaman ve nasıl yapmalıyım

ayrıca hediye eden kişi kışın toprağı gübreyle örtmemi tavsiye etmişti şimdiden teşekkürler birde bu gülün cinsi nedir

saygılarımla

35izmir
20-01-2014, 17:59
merhaba,

ben iki yildir aldigim kültür türü buket güllerden celikleme gül yetistirmeye calisiyorum.
o kadar cok yaptim ki, sayisini ben bile unuttum. ne yazikki hep cürüdüler. ta ki komsum tavuk gübresini bahcem icin önerene kadar.

Celikleri diktikten sonra, bir kac gün az az su verdim ve hafta da 1-2 kere sulandirilmis tavuk gübresi ile suladim.

Cok uzun sabir gerektiriyor, yaklasik 3 ayda köklendiler.
Köklendikten sonra bahceye ektim

suan yedi tane gül fidesi elde ettim. (buket gülllerden)

iki tanesi su an acik, digerlerinin renklerini hatirlayamiyorum.

merak edenler icin resimler:

oyuncak
06-02-2014, 08:48
Arkadaşlar geçenlerde bir gülden şunu aldım:
http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/837/llub.jpg
bir dalda yeşermişti ve toprağa ektim. acaba köklenir mi ? lütfen bilgilendirir seniz çok mutlu olurum. çelikleme konusundada sordum paylaştım ama bi cvp alamadım.

gulcingiller
10-02-2014, 18:44
merhaba oyuncak uzman degilim ama bende ayni yontemle yaklasik bir ay once dalindan kopardigim gul dallarini ektim ve bekliyorum yaprak actilar ama gec koklendigini bu yuzden topragin surekli nemli olmasi gerektigini biliyorum. Topraga ektiyseniz simdi bekliyeceksiniz, umarim uyguladigim ve uyguladiginiz yontem dogrudur bol sans diliyorum. Basarili olursaniz fotograflarini paylasin bizimle.

musk
10-02-2014, 18:59
çelikleme konusundada sordum paylaştım ama bi cvp alamadım.

Sayın oyuncak soru sorduğunuz bölümleri sıklıkla ziyaret ediniz. Bakarsınız birileri cevap vermiştir...

hüzün
10-02-2014, 19:02
keşke bu konuda tecrübeli olsam da sizlere bilgi verebilseydim arkadaşlar,
sanırım bu konuda Sevgili Güler Abla yardımınıza koşacaktır...(kendisini çok seviyorum.)

latif.07
10-02-2014, 22:08
http://img493.yukle.tc/thumbs/308420140209_121657.jpg[/URL bende güllerimi yaklaşık 5 hafta önce çelikten dikmiştim umarım tutarlar :D

birol nazlı
11-02-2014, 16:19
sevgili arkadaşım oyuncak o dalın dibini 45 derece egik kes yaprakları yol ve dik eger cok dikip tutturmak istersen köklendirici hormonu diye sıvı veya toz var onu kullanırsan hiç firesiz tüm çeliklerin tutar

celalim01
11-02-2014, 22:12
Merhaba arkadaşlar,çelikten gül yetiştirme konusunda sürekli olarak çelikleme yapmaktayım.Şuana kadar başarı şansım hep yüksek oldu.Ben genelde çelik aldığımda vakit geçirmeden 2-3 gün suda ıslatırım.Daha sonra ekime geçerim.Üst kısımda yaprak bırakırım bir tane **** 2 tane altlarda yaprak bırakmam.Çeliğin üst kısmını keserim.Alt kısmını da düz şekilde değil eğri keserim.Toprağa ektikten sonra sürekli kontrol edip sulamak lazımdır ama çok aşırı da sulamamalı,ektiğimiz çelikler kısa zamanda köklenmeyebilir.Bir çeliğin tutup tutmadığını kesinleştirmek için en az 1 ay süre beklerim ben.Tabi 1 yıl dolmadan çeliği yerinde oynatmamak lazımdır.Köklenmeye başlayan çeliğimiz 2-3ay geçtikten sonra bile tekrar kuruyabilir.Ben hiç köklendirici toz ve benzeri kullanmadım.Gül çelikleri biraz dikkat edersek genelde başarı elde ederiz.Bir kaç gün önce ilk defa yaptığım denememden sonuç almaya başladım.Ektiğim gül tohumundan bir tanesi filiz vermeye başladı.Tohumun çimlenmesi zaman aldı ama henüz tam olarak başarılı olduğumdan emin değilim.Kurumadan belli bir zamanı atlatırsam gül tohumum başarılı bir çelik haline gelir umarım.

borsaci06
27-02-2014, 23:54
Arkadaşlar ben eski bahçeci ama yeni üyeyim, doğru yerde miyim bilmem ama gül ile ilgili bir sorum olacak... yıllardır gül yetiştiririm ancak bu sene tohumdan üretmek istedim... incelikleri nelerdir? siz uzmanların görüşlerini almak isterim...

sapinuva
09-03-2014, 21:23
Ben de geçen gün bir sitede gül çeliklerinin köklenmesi için patates kullandıklarını gördüm.Çelikleri patatese saplayıp öylece toprağa gömüyorlar.patates gerekli nemi sağlandığından diğer yöntemlere çeliklerin tutma oranı daha yüksek oluyormuş.Deneyip olumlu sonuç alanlar var.

N.Akdas
03-04-2014, 22:21
PİNK ROSE PLANT BU ÇOK GÜZEL GÜL AĞACINDAN YETİŞTİREN VAR MI?BAŞTAN 2. RESİM

https://www.google.com.tr/search?q=pink+rose+plant&hl=tr&biw=1920&bih=979&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=osE9U8_HE8XZ4AT7pIDwDQ&ved=0CC0QsAQ#imgdii=_

Başka bir sitede türleri de bunlar:
http://rosesforallseasons.blogspot.com.tr/2010/10/growing-climbing-roses-makes-beautiful.html

gaggoş
20-04-2014, 13:20
bizde Elazığ da dedemgil kızılcıkları ve gülleri çoğalmak istediklerinde bunları yapıyorlar tavsiye ederim dal arkadan canını alırken toprağa deyen yerdende kökünü salıyor.
1.ufak su şişesi dibinden kesilir huni kısmı dala geçirilir ve kapak yeri kapatılır.kesilen yerden içine toprak konulur ondan sonra konulan toprak düzenli olarak sulanır ama dalı kesmeyeceksiniz taki köklenene kadar normalde ne kadar zaman da köklenir orasını bilmiyorum bizimmkiler 1 yıl bekletiyorlar.dal kesilmediği için alttan canını alırken kökleniyor.

ssregitoss
20-04-2014, 13:38
PİNK ROSE PLANT BU ÇOK GÜZEL GÜL AĞACINDAN YETİŞTİREN VAR MI?BAŞTAN 2. RESİM

https://www.google.com.tr/search?q=pink+rose+plant&hl=tr&biw=1920&bih=979&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=osE9U8_HE8XZ4AT7pIDwDQ&ved=0CC0QsAQ#imgdii=_

Başka bir sitede türleri de bunlar:
Roses For All Seasons: Growing Climbing Roses Makes a Beautiful Rose Garden (http://rosesforallseasons.blogspot.com.tr/2010/10/growing-climbing-roses-makes-beautiful.html)

gerçekten göze hoş geliyor ama cok yer kaplamasi ve gölge yaratmasi nedeniyle güllerin normal calı formu daha uygun.geniş alanim olsa bir tane dikmek isterdim.

hira
22-04-2014, 20:37
Gülü dip sürgünlerden çoğaltabilirmiyim?

Betül Nursel
22-04-2014, 20:42
Merhabalar,

Marketlerde satılan gül fidelerinden aldım. Açıklamasından hiç bir şey anlaşılmıyor suya koyun diyor ne kadar tutmam gerektiğini söylemiyor, aşı yerinden 20 cm sonra kesin diyor zaten kendisi 20 santim. çiçekten böcekten hiç anlamam bu yıl heves ettim. ne bonsaisi kaldı bulaşmadığım ne kuzguncuğu.... bir de gül olsun istedim. bana yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum. Y harfine benzeyen bir gül fidem var üzerinde tek bir yaprak bile yok bol bol diken var :) şimdi onu suya koydum ne zaman ekmeliyim dersiniz, kesmem biçmem gerekir mi?

ssregitoss
23-04-2014, 13:08
Gülü dip sürgünlerden çoğaltabilirmiyim?

burdan okuduklarıma göre dip sürgünler yani aşının altindan demek oluyor yabani gül olmuş oluyor.ondan alınan celikler cok dikenli ve yavru ağzi oluyormuş.

ssregitoss
25-04-2014, 01:24
arkadaşlar bu gülleri yerel bir satıcıdan almiştim 2 yıl önce.cok gül gördüm ama bunlar kadar güzel açanını görmedim.cinsini bilmiyorum.7 veren ve az kokulu.bunun dışında isparta gülüne benzetenler var ama isparta güllerinin açılış şekli böyle olmadiğini biliyorum ve ben benzetemedim.david Austin güllerine benziyor fakat bu güller ne arasin memleketimde.
http://imgim.com/5319incij1870609.jpg
http://imgim.com/7153incir2562314.jpg
http://imgim.com/img_9000.jpg

birgaripyolcu
02-05-2014, 17:47
arkadaşım ben epey yetiştirdim.Özellikle sıcak havalarda ıslak kalmasını sağlamak gerekiyor.Çünkü narin oluyorlar.Yalnız yetiştirdiklerim 4-5 yıldır canlıdırlar,daha gül vermediler.Bazı forumlarda tohumdan yetiştirilen güllerin ömürlerinin kısa olduğunu duydum ama benimkiler yaşıyorlar.Ayrıca kışı sert geçen yerlerdede dondurmamak gerekli.Anlayacağınız koruma şart

kelebek çalısı
02-05-2014, 18:46
arkadaşlar bu gülleri yerel bir satıcıdan almiştim 2 yıl önce.cok gül gördüm ama bunlar kadar güzel açanını görmedim.cinsini bilmiyorum.7 veren ve az kokulu.bunun dışında isparta gülüne benzetenler var ama isparta güllerinin açılış şekli böyle olmadiğini biliyorum ve ben benzetemedim.david Austin güllerine benziyor fakat bu güller ne arasin memleketimde.

Doğrusu satıcılar boş gördükleri bahçelerden beğendikleri bitkiden çelik alarak çoğaltma yapmayı tercih edebilir, böylece kendisinin de tanımadığı bir çeşidi üretebilir, satabilirler. Mümkündür.

Ben Rosa damascena olduğunu zannediyorum.

sapinuva
14-05-2014, 21:58
Arkadaşlar aklıma bir fikir geldi denemeye değer mi sizlere danışmak istedim.Evdeki çiçeklerin bazılarını biliyorsunuz dalından koparıp suda köklendirerek çoğaltıyoruz.Geçen yabancı bir kanalda gördüm başka bir bitki için denemişlerdi.Gülde sonuç verir mi merak ediyorum.Çelik alma dönemi geçti doğrusu.Yapraklı bir gül dalını kesip suda köklendirme yapmayı düşünüyorum.Adamlar köklendirme yapacakları çeliğin suya girecek kısımlarına bıçakla çentik attılar.Bir kaç farklı yerden buralardan kök oluşumu olacakmış ve de bitki buradan beslenecekmiş.Bir de köklendirme için kullanılacak suyun içine şeker atıyorlar.Vazolardaki çiçekler bu şekilde daha uzun süre canlı kalabiliyormuş.Şimdi bu yöntemi güle bir uygulasak diyorum acaba işe yarar mı?Deneyen varsa öğrenmek isterim.

Emir Özkan
26-05-2014, 16:52
Merhaba sizlere bir şey sormak istiyorum?

ben bir gülden bir gül dalı kopardım ancak nerede çelikleyeceğimi bilmiyorum

ilk olarak filizlenmiş patatese sokup ektim ancak soldu ben aslında her yönden bilgi almak istiyorum

gülün dikenli yerini mi çeliklemeliyim yoksa dallarınımı?
patateste mi çeliklemeliyim yoksa sudamı?
doğru çeliklersem ne kadar sürede kök salar?
güle hawai köklendirme yapabilirmiyim?

Emir Özkan
26-05-2014, 16:54
http://imgim.com/5319incij1870609.jpg
http://imgim.com/7153incir2562314.jpg
http://imgim.com/img_9000.jpg

ha evet bizim okulun bahçesindede bu gülden var garip bir kokusu var güzel bir gül tebrik ederim ;)

Laleci_03
24-06-2014, 10:56
Gülüm benim ;)

Emine Akman
09-07-2014, 17:06
David Austin güllerine bayılıyorum ama ulaşma şansımız neredeyse yok derken az önce Yalova Doğa peyzaj'dan Ruhani Bey ile görüştüm. Kasım ayında ithal edilecekler listesine David Austin güllerini ekleyebilirler mi diye sordum. İngiltere ile bağlantıları olmadığını ama Fransa'ya gittiğinde, Fransa aracılığıyla bulursa alabileceğini söyledi.... İlgilenenlere duyrulur......

aydoner
11-09-2014, 11:53
Genelikle bir saptan çok gül vermesi.
Benim bildiğim kısa zamanda büyüyor çardak olarak kapı üstlerini iyi örtüyor,ama gösterişi az oluyor.
Bazılarında kokulusu var, siz siz olun emek vereceğiniz bitkiyi ister bedava olsun ister paralı gülünü görmeden almayın
Birde yeni bir şey çıktı Hibrit veya F1 kesinlikle almayın.
Tek dikimlik güller gösterişi çok fazla ama soyu sopu yok, yani kısır.

Bazı çardak güller dışında buket tarzı açan tüm güller genelde yediverendir. İçlerinde kokulu olanları var kokusuz olanları da... Ancak siz gülleri yaz aylarında bolca sulayıp üzerindeki solmuş çiçekleri tohumlanmayı beklemeden koparıp atar, ya da zaman zaman budarsanız güneşi ve sıcağı gördüğü sürece çiçeksiz kalmaz.

aydoner
11-09-2014, 12:03
Bu güle (http://www.google.com.tr/search?hl=tr&biw=1366&bih=667&q=Rainbow+Rose&gs_sm=s&gs_upl=16936184l16936184l0l16938219l1l1l0l0l0l0l83 5l835l6-1l1l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi)sahip olan kimse var mı:confused:
İnanıp inanmamakta kararsız kaldım da...

248952

.
Bu güle ait olduğu söylenen tohumların paketini incelediğimde Hong Kong menşeli olduğunu görüp iki gün suda beklettikten sonra ektim. Saksılarda iki aydır ses seda yok, aynen sizin gibi benim de inancım yok, böyle rengarenk bir gül olduğuna.

myself2121
12-10-2014, 17:01
Selam Arkadaslar Bahcede Gullerimiz Var Dalini Kesip;
Suya Koyarsam Tutarmi Tessekurler

horanlı.66
12-10-2014, 18:53
çelikleme konularında arastirin siz Yine , direkt suda bi süre yaşar ama kök salmaz, gül için belli olgun çelikler alinip köklendirme hormonu ile köklendiriyorlar, **** yabani gül ya da gülgillerin köklenmis olanlarıni alıp aşı yapıyorlar, çoğunluk ikinci uygulama oluyor. Bazen üst taraftaki yedi veren gül ölüyor ama aşı amacı ölmediği için alttan diğer yabani sürgün çıkıyor, Yinede deneyin siz suya koyma olayını Allahin takdiridir olur belki

ssynr
26-10-2014, 09:33
***. İlkbaharda sarmaşık gül dikmiştim. Üzerindeki güller hariç yaz boyu açmadı. Fakat alttan çıkan bir sürgün epey mesafe katederek iyi bir gelişim gösterdi ve 2.5 metre kadar boylandı. Diğer dallar 15, 20 cm gibi gelişme katetti.
Sizlere danışmak istediğim, sarmaşık gülünü şu zamanlarda veya ilkbaharda budamalıyım.
Ayrıca kış hazırlığı olarak ne yapmamı önerirsiniz. Bulunduğum yer soğuk bir bölge. Şİmdiden ilginize teşekkür ederim.

kartal124
29-10-2014, 16:02
***. İlkbaharda sarmaşık gül dikmiştim. Üzerindeki güller hariç yaz boyu açmadı. Fakat alttan çıkan bir sürgün epey mesafe katederek iyi bir gelişim gösterdi ve 2.5 metre kadar boylandı. Diğer dallar 15, 20 cm gibi gelişme katetti.
Sizlere danışmak istediğim, sarmaşık gülünü şu zamanlarda veya ilkbaharda budamalıyım.
Ayrıca kış hazırlığı olarak ne yapmamı önerirsiniz. Bulunduğum yer soğuk bir bölge. Şİmdiden ilginize teşekkür ederim.

Alttan çıkıp süratle büyüyen sürgünler aşılı güllerde yabani, yani aşının altından anaçtan süren sürgünler oluyor.Ben bunları derhal dipten kesiyorum.Yoksa asıl, yani aşılı yerden çıkan sürgünlerin gelişimini engelliyorlar.
O sürgünün yabani olup olmadığını öğrenip ona göre davranın.
Genel budamayı Şubat- Martta yapın.

Laleci_03
05-11-2014, 17:45
“Benim kokumu duymak isteyen, kırmızı gül koklasın.”

Hz. Muhammed(s.a.v)...

ayşe_
10-01-2015, 00:19
532097

532098

532099

532100

bunlar da benim güzellerim...

fifa_05
24-02-2015, 13:54
Arkadaslar ben bu iste cok tecrubesizim.
Bi arkadaşım fotograftaki celikleri getirdi.
1 haftadir forumu okuyorum ama okudukca kafam karıştı.
10 gundur suda bekliyor celikler.
Ben bunlari nasil dikmeliyim?

Bazi fotograflar gordum yatik olarak dikilmis. Oyle koklendirilmis.
Hayatinda ot bile dikmemis bir insanin anlayabilecegi sekilde anlatabilir misiniz? Veya okuyabileceğim bir link verirmisiniz?

http://i.hizliresim.com/aozLv2.jpg

Muda
24-02-2015, 14:12
[QUOTE=fifa_05;1359021]Arkadaslar ben bu iste cok tecrubesizim.
Bi arkadaşım fotograftaki celikleri getirdi.
1 haftadir forumu okuyorum ama okudukca kafam karıştı.
10 gundur suda bekliyor celikler.
Ben bunlari nasil dikmeliyim?

Bazi fotograflar gordum yatik olarak dikilmis. Oyle koklendirilmis.
Hayatinda ot bile dikmemis bir insanin anlayabilecegi sekilde anlatabilir misiniz? Veya okuyabileceğim bir link verirmisiniz?
QUOTE]

Çeliklerinizi sıcak ortamda filizlenmelerini sağlamışsınız. Gözler uyanmadan aşağıdaki linkte anlatıldığı şekilde yapabilirsiniz. İsterseniz deneme yapın. Başarı şansı az da olsa nasıl olsa yapacak bir şey yok.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/29924.htm

pinar1453
26-02-2015, 19:54
Herkese merhabalar umarım doğru sayfaya yazıyorumdur.hayatımda ilk defa gül yetiştireceğim dün bahaustan aldım balkonumda yetiştireceğim fakat kapalı ortam güneş ışığı alabilecek bir köşeye koydum yarım çay bardağı su verdim bugün saksısı küçük saksıyı değiştirmek için mart ayınımı beklemeliyim yoksa şuandada değiştirebilirmiyim ? Size resim ekleyeceğim ne yapmam gerektiği konusunda bilgilerinizi benimlede paylaşabilirseniz eğer çok mutlu olurum :) mutlu akşamlar ..

Bal Kaktüs
26-02-2015, 20:24
şuandada değiştirebilirmiyim ?

Şu andaki havalarla Mart ayının havalarının çok bir farkı olmayacak. Zaten Mart ayına 3 gün kaldı. Baharın başlangıcı nisanı bekleyecfeksiniz. Ki doğrusu odur.

pinar1453
27-02-2015, 07:33
bal kaktüs çok teşekkür ederim :) *** soldurmadan bakmayı becerebilirim herkese mutlu günler :)

deliormanlı33
14-03-2015, 12:28
Aralık ayı başında kum içine sarmaşık gül çelikleri dikmiştim , önce hepsi canlanmıştı, çok soğuk olduğu günlerde içeriye aldım ,üzerleri tabi naylon örtülüydü, iki günde bir püskürterek suladım. Fakat daha çok odunsu olanlar ve sanırım örtüye destek yaptığım çubuğun çevresindekiler zamanla kurudu .Şu anda iki tanesi yine solgun görünüyor . .Bunları saksıya ne zaman dikmeliyim sizce. Burası Mersin ve yakında sıcaklar başlayacak .Yaz boyunca kum içinde tutarsam yanarlar diye korkuyorum .

554731

aytengenc67
19-03-2015, 15:54
Süs bitkisi bakımında özellikle gülde gübreleme çok mühim bir mevuzudur. Bununla ilgili olarak ziraat mühendisi olarak size önerebileceğim özel gül gübreleridir.
Güller için özel formüle edilmiş bir gübredir. Bol, dolgun ve uzun süre dayanıklı gonca oluşumu için gerekli tüm besinleri içeriri. Hem bahçede, hem de saksıda yetiştirilen güllerde güvenle kullanılabilir.

Uygulama Zamanı; Gül besleme gübresini büyüme sezonu boyunca haftada bir uygulayınız.

Güllerin Dikilmesi: Gülleri hava sirkülasyonunun yeterli olduğu, kuru ve güneşli alanlara dikiniz. (Her gün ortalama 4 - 6 saat güneş ışığı almalıdır.) Köklerin yeterince gelişebileceği kadar geniş bir çukur açın. 30-40 gr gübreyi çukurun altındaki toprakla karıştırın ve çukuru toprakla kapatıp bastırın.

Yetişmiş Güller: Erken ilkbahardan sonbahar sonuna kadar, ayda bir kere 50-80 cm boundaki güllere 50-75 gr ana gövdeden 20-30 cm uzaklığa (taç iz düşümüne)bitki çevresindeki toprağa karıştırarak uygulayıp iyice sulayınız.

Kış Koruması: Normal güz budamasından sonra, toprağı çalı, yaprak ve ağaç kabukları örterek donmaktan koruyunuz. Baharı takiben bütün ölü dalları budayarak örtmede kullandığınız yaprakları toprağa karıştırınız.

Detaylar için: https://www.tohumgubre.com/evergreen/peyzaj-gubreleri/park-ve-bahce-urunleri/gul-besleme-gubresi-6-12-10--me/1/428.aspx

ecem.ald
28-03-2015, 12:03
Merhabalar
Iki renkli olarak açan Türk Gülü denen tohumlardan var elimde ve ilk defa gül yetiştirmem ve üstelik tohumdan:( önce pamuk Arasında çimlendirmeye çalıştım 1 ay oldu tohumların sadece şişti . Şimdi de buzdolabında suyun içinde çimlendirmeye çalışıyorum . Bu konu hakkında yardımcı olabilirmisiniz :cool:
543516

uylimaz
12-05-2015, 05:58
Merhaba. Umarım sorumu gören olur: Bizim bahçede gül fidanları vardı. Aşağıda şu an tadilat yapıldığından her yer taş, çimento vb dolu. Adamlar akılları hiç yokmuş gibi gül fidanlarının tepesine kaldırım taşı yığmışlar bi ton. Ben de taşları çekip fidanı kazıp çıkardım ve evdeki saksılara ektim. Sizce tutabilir mi ki?

ayseguldgn
18-05-2015, 13:09
Merhaba benim gullerim hala tomurcuk bile vermedi.neden acaba?

kupecim
19-05-2015, 09:42

Bence bitkiniz besinsiz kaliyor, topragin yeni oldugundan emin iseniz yani gubrelenmis oldugundan iki haftada bir verilen sivibitki besinini suya karistirarak verin. Ben bu besinle acmamis gül bilmiyorum. Ben annemin gecen sene aldigi sardunya ve guller icin olan Anadolu marka sivi gubreyi kullaniyorum. Cok da yararini gordum ama ayni markanin ürününü bir daha bulamadim. Belki bulurum aramaya devam edeyim. Sizde iyi su, güneş, bitkibesinini verdiginiz müddetce gülleriniz bol bol açacaktir. :D

ayseguldgn
20-05-2015, 20:31
gullerıme sıvı besınde verıyorum arada. küllenme var güllerimde. tek bır gulumde tomurcuk var dıger 10 tanesı oyle yapraklı duruyorlar yesıl yesıl.

GothiCat
21-05-2015, 00:27
Annem bahçevanın budadığı güllere kıyamayıp almış eve getirmiş :o Bir süre suda tuttuk,sonra da saksıya gömdük.Tam umudu kesmişken yeşil yeşil minicik yapraklar gördük.Derken o yaprakların aniden öldüğünü farkettim.Baktım böcekler var.Evde kedi olduğu için kimyasal ilaç kullanamıyorum.Ne yapsam diye düşünürken bir de baktım böcek falan kalmamış.Herhalde direkt güneşe almam etkili oldu,bilemiyorum...Fakat epey zaman oldu güllerde ses seda yok.Sanki umudu kesmek gerek gibi ama annem ısrarla ve umutla beklemek istiyor,çıkacağını umuyor...Ben de madem gül mevsimine kadar dursun dedim...Şimdi anneme çaktırmadan sizlere soruyorum:Sizce bu gül için umut var mıdır? :o

musk
21-05-2015, 07:41
Annem bahçevanın budadığı güllere kıyamayıp almış eve getirmiş :o Bir süre suda tuttuk,sonra da saksıya gömdük.Tam umudu kesmişken yeşil yeşil minicik yapraklar gördük.Derken o yaprakların aniden öldüğünü farkettim.Baktım böcekler var.Evde kedi olduğu için kimyasal ilaç kullanamıyorum.Ne yapsam diye düşünürken bir de baktım böcek falan kalmamış.Herhalde direkt güneşe almam etkili oldu,bilemiyorum...Fakat epey zaman oldu güllerde ses seda yok.Sanki umudu kesmek gerek gibi ama annem ısrarla ve umutla beklemek istiyor,çıkacağını umuyor...Ben de madem gül mevsimine kadar dursun dedim...Şimdi anneme çaktırmadan sizlere soruyorum:Sizce bu gül için umut var mıdır? :o

Maalesef yok.
Güller uzun süre toprakta durup 5-10 cm e kadar dal da uzatabilirler. Bu durum, koklendi diye anlamlandırılır ancak öyle değil.
Gül en az bir sene yerinde yeşil kalabilmeli ki köklendi diyebilelim.

GothiCat
21-05-2015, 14:45
Çok teşekkürler musk :( Ben de öyle düşünmüştüm ama şimdi bunu nasıl anneye söyleyeceğiz bakalım...Bahçe gül dolu ama ısrar ve inatla bu güle bağlandı.Tüh üzücü olacak şimdi bu...Tekrar teşekkür ederim teyit ettiğiniz için.

kgursan
21-05-2015, 18:59

Bu gül çelikleri, tutmamış, kararmış, yeşil bir hayat belirtisi kalmamış.

Ayrıca, Gül çelikleri böyle köklendirilmez!! Kum , veya suyu tutmayan bir toprak içine gömülen çelikler her gün sulanıp, nemli tutularak köklenebilir. Her gün sulama-nemlendirme yapıldığı için geçirgen bir ortam kum, perlit vs. dikilirler.

Diğer bazı faktörler de köklenme üzerine etkilidir. kolay gelsin

kgursan
21-05-2015, 19:02
Merhaba. Umarım sorumu gören olur: Bizim bahçede gül fidanları vardı. Aşağıda şu an tadilat yapıldığından her yer taş, çimento vb dolu. Adamlar akılları hiç yokmuş gibi gül fidanlarının tepesine kaldırım taşı yığmışlar bi ton. Ben de taşları çekip fidanı kazıp çıkardım ve evdeki saksılara ektim. Sizce tutabilir mi ki?

Bu zamanda dikilenler biraz zor tutar..

kgursan
21-05-2015, 19:03

Kökleri kurumuştur, veya çürümüştür. su alamadığı için sürgün vermez..

hyg42
21-05-2015, 20:23
Gül güneşin oğludur güneşli yerde tutacaksın ben yıllardır toz yaprak gübresi veriyorum
10 lt suya 10-20gr arası (1lt suya 1 çay kaşığı) demir şeratlı NUTRİ LEAF 20- 20- 20+ME kullandığım bu ürün içersinde bitkinin ihtiyacı tüm elementler mevcut KÜLLEME genellikle çok sulamadan olur toprağın üzeri kurumadan sulamayın topas veya her hangi bir marka ilaç külleme ilacı alıp atınız

GothiCat
22-05-2015, 01:24
Bu gül çelikleri, tutmamış, kararmış, yeşil bir hayat belirtisi kalmamış.

Ayrıca, Gül çelikleri böyle köklendirilmez!! Kum , veya suyu tutmayan bir toprak içine gömülen çelikler her gün sulanıp, nemli tutularak köklenebilir. Her gün sulama-nemlendirme yapıldığı için geçirgen bir ortam kum, perlit vs. dikilirler.

Diğer bazı faktörler de köklenme üzerine etkilidir. kolay gelsin

Bilgilendirmeniz için çok teşekkürler.Biz hep fidan olarak bahçeye dikmiştik daha önce,bu yüzden saksıda bakımı konusunda pek bilgim yoktu.Yalnız resimleri koymamın nedeni hala yeşil bir hayat belirtisi olması.Belki resimler çok net olmadığından anlaşılamadı.Bana göre de tutmadı gerçi gül o ayrı da...Yeşilse yeşil var minnacık da olsa :) Bakalım kıyamadık-atamadık duruyor.Tümden kararana kadar vadesi var.Emir ana sultandan ne denir :) Sağolun tekrar.

ayseguldgn
23-05-2015, 18:42
güllerimin resimlerini yükleyebildim. genelde yapraklarında küllenme var. bir tomurcugum var oda küllü gorunuyo. yeni yapraklar acıyor kökleri curuyor desem yenı yaprak acarmıydı bilemıyorum. bu aksam suladım bıtkı destegıyle. suya ılave edıp calkalayıp doktum. bu güllerden harıc bı cıcegım daha var. fotografta ekli olan. oda sadece yaprak acıyor çiçek açamadı hala. acaba saksısı mı küçük? yardım ederenız sevınırım.

gökhan Arslan
26-05-2015, 18:18
Beyaz olan Hollandadan geldi ve çok ama çok dayanıklı öyle ki kışın ortasında dahi çiçeğini açtı :)

Jakin
30-05-2015, 11:13
Saksı almak için bir markete gittiğimde ambalajlı, aşılı gül fidanı bulup aldım. Kökleri ince kum gibi, sarımsı bir maddeyle kaplanmış ve poşete sarılı, üstte kalan dallar da yeşil bir mumla kaplı. Saksıda ona göre bir oyuk açıp yerleştirdim, aşının 1 cm. üstüne kadar toprak doldurup sıkıştırdım. Bolca suladım. Üstteki dallar sanırım ambalaj düzgün dursun diye lastikle bağlanmış olduğundan, hala birbirlerine doğru kapalı şekilde duruyorlar. Konik bir hal alması için ne yapmalıyım. Gül yetiştirme konusunda bilgim sıfır. Dün akşam ve bu sabah bu konuyu baştan beri okuyorum. Zamanı epeyce geçmiş ama tutma şansı var mıdır? Dalların kaplı olduğu yeşil mumları çıkarmam gerekiyor mu? Tavsiyeleriniz nelerdir?

Jakin
30-05-2015, 15:41
Şöyle bir şey okudum: Gül böceklendiğinde yarım paket sigarayı 2 gün suda bekletip, bu suyu süzerek bitkiye püskürtmek iyi geliyor ve böceklerden kurtulmayı sağlıyormuş. Doğru mu acaba?

A_NOMAD
30-05-2015, 19:52
...Doğru mu acaba?

Böceklerden kurtulma konusunda yardımı olur mu bilmem ama bitkinize iyi gelmeyeceğinden eminim...

Jakin
31-05-2015, 12:08
Gül dalları üzerindeki mum çıkarılmalı mıdır? (654. mesajda fotoğrafı var.)

Vicia Ervilia
02-06-2015, 04:11
Bu gece minyatür gülümü budadım. Yapraklarında kahverengileşme başlamıştı, onları da kopardım. Artık Allah'a emanet... Bu birkaç gündür çiçeklerimin hepsinde bir tuhaflık var. Birinde o böcek birinde bu böcek... Açmasınlar ben razıyım, ölmesinler yeter... :(

mühendis57
02-06-2015, 09:53
Gül dalları üzerindeki mum çıkarılmalı mıdır? (654. mesajda fotoğrafı var.)

Merhaba mumu çıkartmanıza gerek yok tomurcuklar büyümeye başladığında mum delip geçer.Ama illa çıkartacam derseniz biraz sürgünlerin uzamasınsı bekleyin.

mühendis57
02-06-2015, 10:05
Şöyle bir şey okudum: Gül böceklendiğinde yarım paket sigarayı 2 gün suda bekletip, bu suyu süzerek bitkiye püskürtmek iyi geliyor ve böceklerden kurtulmayı sağlıyormuş. Doğru mu acaba?

Nikotin bazı bitkilerde zehir etkisi yapabiliyor dikkatli kullanmak gerek.Yaprak bitleri için su+arap sabunu+alkol kullanılabilir.Fakat içersine konan alkol az ve dozu bitkide denenerek ona göre bitkinin tamamı ilaçlanmalı.

princess242
09-07-2015, 17:38
Merhaba,
Benim saksıda gülüm var. Yeni sürgünler veriyordu, sürgünler bir hafta sorunsuz gitti ama şimdi büyümesi durdu öyle sabit kaldılar sebep ne olabilir?

dıldar
11-07-2015, 05:51
Selam arkadaşlar, bu piyasada bulunan gökkuşağı renkli güller doğru mu. Direk tohumla mı elde edilir. Teşekkürler.

Muda
11-07-2015, 15:34
Tohumla yetişmesi bana göre mümkün değil.

Gül_se
03-12-2015, 09:46
Merhaba, bana bir hafta önce hediye gelen gülüm bu durumda. Bazı yaprakları kuru, bazıları solup dökülüyor. İlk defa gül bakıyorum, ölmesinden korktum. Birinci sayfada anlatılan bakım rehberi ile aynı mı uygulamam gerekir. Yoksa bu farklı çeşit bir gül mü? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

spices girl
24-02-2016, 13:00
arkadaşlar bana yardım edermisiniz?arkadaşım bu gün bana böyle bi gül dalları verdi.
nasıl ekmeliyim?bu gün eksem olur mu?dallandırmam gerekiyor ilk önce?(suda mı?toprakta mı?)
BU GÜLÜN İSMİNİ BİLEN VARSA SÖYLESİN LÜTFEN.:(
597152
597153
597154
597155

kgursan
26-02-2016, 20:52
arkadaşlar bana yardım edermisiniz?arkadaşım bu gün bana böyle bi gül dalları verdi.
nasıl ekmeliyim?bu gün eksem olur mu?dallandırmam gerekiyor ilk önce?(suda mı?toprakta mı?)
BU GÜLÜN İSMİNİ BİLEN VARSA SÖYLESİN LÜTFEN.:(
597152
597153
597154
597155

Sn spicesgirl, Bu dallardan fide-fidan olmaz. Köklenmez. Sürgünler bir süre sonra kurur, dallar da kurur. Gözler patlamadan (sürgünler sürmeden 9 dalları ılık bir yerde, kum içine saplarsanız belki kök yapabilir di.. Ama bu dallar kök yapmaz...

Siz yine de dip kısımını (8-10 cm kadar)toprağa gömün. merakınızı gidermiş olursunuz. Kolay gelsin

kgursan
26-02-2016, 20:54
Selam arkadaşlar, bu piyasada bulunan gökkuşağı renkli güller doğru mu. Direk tohumla mı elde edilir. Teşekkürler.

Nerede gördüğünüzü bilmiyorum ama, 2 renkli alacalı güller vardır, bunlar tohumdan çoğaltılmaz aşı ile çoğalır.

kgursan
26-02-2016, 21:01
Merhaba, bana bir hafta önce hediye gelen gülüm bu durumda. Bazı yaprakları kuru, bazıları solup dökülüyor. İlk defa gül bakıyorum, ölmesinden korktum. Birinci sayfada anlatılan bakım rehberi ile aynı mı uygulamam gerekir. Yoksa bu farklı çeşit bir gül mü? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bitki su alamamış gibi pörsümüş görünüyor. Ya kökleri çürümüş (fazla sulamadan dolayı) veya torf susuz kalınca suyu çekmemiş!!. Kurumuş torfa su dökseniz de suyu almayabilir.

sahin
26-02-2016, 21:22
Geçen yıl bu meteor gülünü sarmaşık gülüne aşıladım. gelişimi de çok iyi oldu. Bu sene de çelik alarak siyah poşetlere diktim. bakalım köklenecek mi.... 597411

spices girl
28-02-2016, 13:18
Sn spicesgirl, Bu dallardan fide-fidan olmaz. Köklenmez. Sürgünler bir süre sonra kurur, dallar da kurur. Gözler patlamadan (sürgünler sürmeden 9 dalları ılık bir yerde, kum içine saplarsanız belki kök yapabilir di.. Ama bu dallar kök yapmaz...

Siz yine de dip kısımını (8-10 cm kadar)toprağa gömün. merakınızı gidermiş olursunuz. Kolay gelsin
teşekkürler.;)ama bi başkasına vermiş ne zamansa,onda köklenmiş.keş ki bende de köklense:(:(:(bakalım nolucak:rolleyes:

mxtlx
23-03-2016, 23:46
Suyun içinde filizlenen gül fidanını toprağa ektiim. ancak solmaya başladı

s.serdar
24-03-2016, 03:10
Suyun içinde filizlenen gül fidanını toprağa ektiim. ancak solmaya başladı

Bu mevsimde Kars coğrafyasında zaten mümkün olacağını sanmıyorum.
Ayrıca, sudan sonra 3 hafta kadar mil kum içinde tutup kök yapısının gelişmesini beklemek de gerekir.

spices girl
24-03-2016, 12:41
ben yaptım.hepsi kuruyup gitdi:(
sn.kgursan doğru söylemiş

Lonicera
12-04-2016, 13:44
Sarmaşık gülümüz tüm goncalarını hava ısınınca açtı. Biraz gübre takviyesi ile sonbahara doğru ikinci kez çiçeklenebiliyor.

Erdem 01
13-04-2016, 20:50
Çelik köklendirecekseniz uyanmadan toprağa yerleştireceksiniz. Köklendirici kullanırsanız köklenen dal yüzdeniz artar yoksa çok kayıp verirsiniz. Bence hiç uğraşmayın. En kötüsünden köklü gül fidanı alın. Göz aşısı yapmayı deneyip öğrenin. Kabuk kabuğa deyecek kaynayacak. Çevrenizde gördüğünüz beğendiğiniz güllerden gözlü çubuk kesin evde Göz aşısı yapın. Bir kök gülün üstünde çeşitli renk ve cinste açan gülleriniz olur.

Mhmtkrks
12-09-2016, 00:49
Arkadaşlar acaba hediyelik güllerden çelik alınır mı ? Alınırsa köklenme ihtimali var mı

Muda
03-01-2017, 21:17
Daha önce buzdolabına almış olduğumuz çeliklerin kısmen de olsa köklenmeye başlaması ile ilgili ayrı ayrı bir başka arkadaş ile tecrübemiz olmuştu. Başkası da aynı olayı resimler ile anlatmış.

Pushing the Rose Envelope: Wrapping cuttings (http://pushingtheroseenvelope.blogspot.com.tr/2011/05/wrapping-cuttings.html)

Jezebel
24-04-2017, 22:28
Favori gülüm Rose "Jubile Celebration"

645565

Güçlü kokusu var.

Jezebel
24-04-2017, 22:36
Diğer özel gülüm " Golden Celebration "

645567

Onun da kokusu nefes kesiyor

Jezebel
27-04-2017, 17:22
Parole

645879

Kokulu

günebakan
27-04-2017, 18:24
Gülleriniz çok güzel sevgili Jezebel bayıldım:)

Jezebel
27-04-2017, 18:51
Gülleriniz çok güzel sevgili Jezebel bayıldım:)

645881

Gül gibisi var mı :)

qqaazz
29-04-2017, 20:41
Çok güzel güller.Şu gülü de getirtebilsek:
646063

Zeytinci
02-05-2017, 22:50
Gül mevsimi, mayıs.

Jezebel
22-05-2017, 13:05
En güzel zaman "Gül zamanı"
Gül yağının üretildiği Kazanlık gül bahçelerinden ( Gül vadisi) geçtim dün.
http://www.hurriyet.com.tr/kazanlik-gul-festivali-20444175
Müthiş bir duygu.

648953

Biz amatörler, bir demet bize yeter.

okan istanbul
06-07-2017, 11:35
Bahçemde hızla yayılan bir tür gül var ve ben ne olduğunu anlayamadım.Hiçbir şekilde üç yıldır tomurcuk dahi vermedi.Çok sağlıklı görünüyor.Nedeni ne olabilir?Geçen yıl dipten kestim bu yıl yine böyle oldu.Şimdiden teşekkürler.

musk
06-07-2017, 12:17
Bahçemde hızla yayılan bir tür gül var ve ben ne olduğunu anlayamadım.Hiçbir şekilde üç yıldır tomurcuk dahi vermedi.Çok sağlıklı görünüyor.Nedeni ne olabilir?Geçen yıl dipten kestim bu yıl yine böyle oldu.Şimdiden teşekkürler.

Gül yabani. Ya da daha onceden aşılı olan bir gülün aşılı kısmı ölüp alttan yabani kısmı gelişmiş.

Güzel bir gül aşılanabilir, kök kuvvetli belliki.

okan istanbul
06-07-2017, 18:24
musk çok teşekkür ederim aşılamayı ne zaman yapmam uygun olur.

musk
06-07-2017, 18:50
musk çok teşekkür ederim aşılamayı ne zaman yapmam uygun olur.
Alttan bir kaç iyi gelmiş dala elül ayına kadar iyi cins bir gülden göz aşısı yapılabilir.

okan istanbul
06-07-2017, 20:18
Alttan bir kaç iyi gelmiş dala elül ayına kadar iyi cins bir gülden göz aşısı yapılabilir.

teşekkür ederim mutlaka yapacağım.

teacherman911
12-07-2017, 20:42
Yazın ortasında 20 tane çelik diktim üzerlerini streçleyip fısfısla nemlendiriyorum bir haftadır durum iyi yanlardan gözler çıkıyor bakalım ne olacak

eagle07
20-07-2017, 02:04
ACİL....ACİL... ACİL...
Komşum güllerini budadı, bir dünya çelik çıktı. Bu çelikleri şimdi diksem olur mu? Ya da dikim zamanı ne zamandır ve o zamana kadar bu çelikleri nasıl saklayabilirim?
Antalya'da yaşıyorum.

Jezebel
20-07-2017, 06:24
ACİL....ACİL... ACİL...
Komşum güllerini budadı, bir dünya çelik çıktı. Bu çelikleri şimdi diksem olur mu? Ya da dikim zamanı ne zamandır ve o zamana kadar bu çelikleri nasıl saklayabilirim?
Antalya'da yaşıyorum.

Bu linkte bilgi var.

Pushing the Rose Envelope: Wrapping cuttings (http://pushingtheroseenvelope.blogspot.com.tr/2011/05/wrapping-cuttings.html?m=1)
Daha önce sevgili günebakan paylaşmış .

http://www.agaclar.net/forum/1491555-post676.htm

bergenia
20-07-2017, 14:59
ACİL....ACİL... ACİL...
Antalya'da yaşıyorum.

Ben şu an deniyorum. Mayıs ayında tepesine pet şişe geçirerek denediğimden iyi sonuç almıştım. Hem çelik şartlarına uyan bir şeyde değildi eşimin jest olsun diye yolup getirdiği çiçekli daldı:D Bu seferki düzgün çelik ve tamamen şişeye hapsettim bakalım sonuç ne olacak.

Zeytinci
21-07-2017, 19:10
Katılır mısınız bilmem Çalı Gül tercihi konusunda Seçici davranıyorum. Kokulu olması, katmerli olması ve açan Gülün dalında uzun süre bozulmaması gibi.
Taze halleri güzel dahi olsa gözümüzün önünde kısa ömürlü olanları hüzünlendiriyor.

bergenia
23-07-2017, 18:51
Katılır mısınız bilmem Çalı Gül tercihi konusunda Seçici davranıyorum. Kokulu olması, katmerli olması ve açan Gülün dalında uzun süre bozulmaması gibi.
Taze halleri güzel dahi olsa gözümüzün önünde kısa ömürlü olanları hüzünlendiriyor.

Haklısınız:) Çocukken evimizin yan duvarını ve tüm çatısını kaplayan pembe mis kokulu katmerli bir gül vardı. Adını bilmiyorum tek bir dalı buket gibi olurdu. Bahardan itibaren etrafa saçtığı kokuyu müthiş görüntüyü bir gözünüzde canlandırmayı deneyin:) Cennet gibiydi:) Birgün amcam geldi o gülü kökünden kesti gitti Allahından bulsun. Gülden günlerce haftalarca sular boşaldı kesildiği yerden. Gül ağlıyo heralde dedik bizde ağladık onla beraber. Bunuda şimdi neden anlattım bilmiyorum:)

Adalet Yağcı
30-07-2017, 12:35
Bir arkadaşımın paylaşımı olan sarı gül.

Görünce çok şaşırdım çok beğendim, karşılıklı sorular cevaplar neticesinde işin sırrını öğrendim.
Aslında bilinçli bir uygulama değilmiş, saksıyı geçen yıl Ortancaların arasına almış, ortancalara kırmızılaşması için verdiği(muhtemelen asitli bir besin)besinden bu güle de vermiş, sonuç böyle olmuş.

Ben denemek istiyorum, konu ile ilgili deneyimli arkadaşların yorumları faydalı olacak.

654708

nanemolla
27-10-2017, 13:25
659928

Bende çelikle üretim konusunda pek becerikli sayılmam.O yuzden havai koklendirme denedim.Bugün itibari ile 35 gün olmuş.Ve üstten çok nazik bir şekilde azcık eşeledim ve 1 cm kadar uzamış güzelim kökçükler gördüm ve yine hemen kapadım.Dışardan görünecek kadar uzadıklarında buraya yine resmini ekleyeceğim inşallah.

nanemolla
02-11-2017, 15:33
660204

Toprak eklerken açmışken resminide çekeyim dedim söz verdiğim üzre.uzanan kökler ve kabarmış bir sürü kök yeri var.

eagle07
01-01-2018, 00:17
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=663597&stc=1&d=1514762064http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=663598&stc=1&d=
Yarıyarıya dere kumu ve torf ile diktiğim 15 günde bu hale geldiler.

Güler
01-01-2018, 08:39
Sayın eagle07, bence tuttu diye yerlerinden oynatmayın, o yeşil yapraklar çelik gövdesindeki su sayesinde patlayan gözlerden de olabilir. Çeliklerin sağlam kök yapıları 1,5 seneden aşağı olmaz diye biliyorum.

eagle07
01-01-2018, 19:33
Sayın eagle07, bence tuttu diye yerlerinden oynatmayın, o yeşil yapraklar çelik gövdesindeki su sayesinde patlayan gözlerden de olabilir. Çeliklerin sağlam kök yapıları 1,5 seneden aşağı olmaz diye biliyorum.

Teşekkür ederim. Geçen seneki denememden, daha doğrusu başarısız denememden tecrübeliyim bu konuda. En az nisana kadar dokunmayı düşünmüyorum. Nisanda saksılara alacağım. Ancak 1,5 sene kök için bana fazla geldi. Bu konuda emin misiniz?

Güler
01-01-2018, 20:12
Evet, daha önce oluşan kökler çok ince kılcal kök oluyor ve saksıya alırken hırpalandıkları için saksıya alındıktan sonra ölüyor bitki. Ben altı yedi ay bekleyip de aldıklarımı öldürdüm hep, ya da sabit duracağı yere dikin o zaman hiç dokunmazsınız orada yetişirler ama başka bir saksı veya poşete diktiklerinize en az bir -birbuçuk sene dokunmamakta fayda var, benim deneyimlerim böyle.

eagle07
01-01-2018, 21:15
Teşekkür ederim. Dikkate alacağım.

eagle07
21-01-2018, 15:44
13 Aralıkta pet şişelere diktiğim gül çubuklarım bir ayda bu hale geldi...;);)
Artık kapaklarını açtım. Burası Antalya, soğuk korkum yok.

Jezebel
21-01-2018, 16:30
Sn.eagle07 (http://www.agaclar.net/forum/members/144271-eagle07.htm) ,
alttan kökler çıkmadıysa sevinmek için hayli erken. Güller zaten soğuktan etkilenmez :)
Başarılar...

eagle07
21-01-2018, 16:54
Sn.eagle07 (http://www.agaclar.net/forum/members/144271-eagle07.htm) ,
alttan kökler çıkmadıysa sevinmek için hayli erken. Güller zaten soğuktan etkilenmez :)
Başarılar...

Cesaretimi kırmayın.. :p:p:p
(Bu arada bundan sonrası için tavsiyeleriniz varsa öğrenmek isterim)

Jezebel
26-04-2018, 13:05
Yine Gül zamanı

671835

671836

671837

.

Jezebel
29-04-2018, 14:01
Yeni İngiliz gülüm

672097

Oh oh, mis gibi de kokulu

Lale Teyze
29-04-2018, 18:21
Ben de dün sokakta bunları buldum. Birisi güllerini budamış olmalı. Alıp eve getirdim : "Ya tutarsa..." diyerek.

672137

Batuhan Yılmaz
26-06-2018, 15:42
Merhaba güllerimde tuhaf bir sorun var bitki gonca veriyor ve bir yaratık ne olduğunu çözemedim goncayı değil goncanın sapından gövdenin yarı yerine kadar çizgi şeklinde artık asit mi fışkırtıyor yeme izi değil bir kopma yok ama kararma ve büzüşme ve içten kuruma var bu lanet yaratık nedir nasıl kurtulurum bu arada güllerimde nereden geldiğini bilmediğim tırtıllar görüyorum bazen ve gördüğüm an yok ediyorum onları 2 metrelik ağaç formuna gelen gülümü kaybetmek istemiyorum yardımcı olursanız sevinirim.

Styric
17-07-2018, 13:06
baston güller ile ilgili bana yardımcı olacak arkadaş var mı acaba ?

naturefan
03-02-2019, 07:40
Arkadaşlar merhaba,
Salkım seklinde, küçük pembe çiçekli sarmaşık gülün beyaz renklisini bulmak mümkün mü?..
Aşağıdaki linkteki gülün beyaz renkli olanı.

https://www.thespruce.com/garden-design-ideas-with-climbing-roses-4111418

Dumlupınar
28-03-2019, 21:54
15 yıl önce apartman bahçemize diktiğim sarı gülümüz...

Her yıl olduğu gibi bu yılda coştu.

dal
29-03-2019, 18:00
Gerçekten coşmuş:)

Muda
29-03-2019, 20:00

Rosa banksiae Lutea Katlı sarı dikensiz ponpon çardak Gül

Beyaz rengi de bulunmakta. Bizim buralarda bazı yıllar soğuklardan donabiliyorlar. Açtığı zaman minik ama çok gülleri görsel olarak mükemmel bir görüntü veriyor.

Dumlupınar
29-03-2019, 20:27
Rosa banksiae Lutea Katlı sarı dikensiz ponpon çardak Gül

Beyaz rengi de bulunmakta. Bizim buralarda bazı yıllar soğuklardan donabiliyorlar. Açtığı zaman minik ama çok gülleri görsel olarak mükemmel bir görüntü veriyor.

Evet haklısıníz.Mükemmel bir görüntüleri var.Apartman bahçesinden başka,yan bahçeye sarkan dallarıda bir o kadar coşkulu açmış.

Önümüzdeki haftalarda,mini goncalar çok daha fazla açacak gibi görünüyor.O zaman tekrar fotoğraflarını sizlerle paylaşırım.Selamlar...

Dumlupınar
07-04-2019, 21:03
Apartman bahçemizin sarı gülü tüm hızla açmaya devam ediyor.

irmtrk
25-04-2019, 16:12
merhabalar, sarmaşık gülü edindim. Tam ayı oldugu için bir boy büyük saksıya alacağım. Fakat evde hazırlayabileceğim besin takviyesi veya gübre yapabileceğim yollar var mı? Yani sarmaşık gülüne hangi gübre **** besin takviyesi yapabilirim? Sulama sıklığını okudum fakat net bir bilgi yok bilgilendirirseniz sevinirim.

yesilbaris
27-04-2019, 09:11
keşke paylaşmasaydın görür görmez uyuz oldum... zararlıymış.

Selma_321
28-04-2019, 08:49
Ne, neye sayın yesilbaris

dal
30-04-2019, 10:14
Ankara'da mr Lincoln gülünü bulabileceğimiz bir yer var mı daha önce bauhaus tan almıştık bahçede çalışma yüzünden kurudu Kadife kırmızı güzel kokulu bir gül çeşitli yardımcı olabilecek varsa sevinirim.

irmtrk
30-04-2019, 16:43
gül çeliğini 25 gün önce diktim yeni fideler vermeye başladı fakat daha köklenmedi. bu şekilde nemli kalması için üzerine poşet geçirdim. ne zaman köklenme yapar? başka yapmam gereken birşey var mı? başka saksıya ne zaman almalıyım hiçbir bilgi bulamadım. yardımcı olursanız sevinirim.

692299
692300
692301

irmtrk
01-05-2019, 09:08
kimsenin bu konu hakkında fikri yok mu?

Jezebel
01-05-2019, 20:27
Rosa banksiae ‘Lutea’ ... No reported toxicity to People...

Yok öyle birşey sn.yesilbaris.

Jezebel
01-05-2019, 20:29
kimsenin bu konu hakkında fikri yok mu?

Fikrimiz gül çeliklerinin ekim, kasım aylarında alınabileceği yönünde.
Bu aylarda tecrube etmediğimiz için bilgimiz yok.:(

EAkpınar
02-05-2019, 14:27

Bu nasıl bir güzelliktir. Yaprak vermeyi unutmuş adeta:eek:

Muda
02-05-2019, 22:32
https://www.rhsplants.co.uk/product/_/empathy-rose-rootgrow/classid.2000012045/

Ülkemizde gül yetiştirmede bu bakteriyi kullanan var mı?

Daha iyi doğal canlılığa sahip üstün tesis kurma
Yeniden tesis problemlerini daha başarılı bir şekilde aşmak
Daha iyi gelişmiş kök sistemlerine sahip olmak
Kuraklık koşullarıyla daha iyi başa çıkabilir
Tek bir uygulamadan sonra ömür boyu desteklenir.
>
Güllerin kendine özgü yararları Rootgrow'u güllerle birlikte kullanmak, güllerin daha önce büyüdüğü topraklarda bile iyi bir şekilde çiçeklenmelerine ve iyi çiçek gösterileri üretmelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca gül ekimi hastalığı veya gül toprağı hastalığı sorunu ile mücadelede yardımcı olacaktır.

> Nasıl çalışır?
Mycorrhizal mantarları bitki köklerinin yaptığı her şeyi yapar, ancak daha iyisini yapar. Rootgrow ile yeni bitkiler ekildiğinde, bu mantarların bitkilerden faydalanmaya başlaması normal şartlar altında sadece 2-4 hafta sürer. O zamanlar kendilerini bitkinin kök sistemine bağlarlar ve hızlı bir şekilde toprakta büyürler, besin ve su ararlar. Esasen bitkinin kendi kök sisteminin bir parçası haline gelirler.

> Daha iyi besin alımı
Bu mantarlar bitkinin kendi köklerinden çok daha ince ve daha incedir, bu nedenle topraktaki besinleri bitkinin kendi kaba köklerinden çok daha verimli bulabilir. Fosfor ve potasyum gibi çiçeklenmeden ve meyveden sorumlu besinleri bulmakta özellikle iyidirler. Bitkinin kendi köklerinden çok daha büyük bir toprak bölgesini keşfedebildiklerinden, tüm bitkilerin iyi gelişmesi için gereken iz elementleri ve nadir besinleri bulmaları çok daha muhtemeldir.

> Kuraklık toleransı
Mikorhizal mantarlar, bir bitkinin kuraklıkla mücadele yeteneğinin önemli bir parçasıdır. Yapraklar ve saplar, gümüş yapraklar, balmumu yapraklar ve tüylü yapraklar gibi kuraklıkla mücadeleye yönelik mekanizmalar geliştirmiştir, ancak bitki kökleri üzerinde dost mantar ortağı yoksa, bu uyarlamalar kendi başlarına yeterli değildir. Mikorhizal mantarlar sünger gibi topraklarda su tutarlar.

> Zorlu topraklarda kuruluş
Mycorrhizal mantarları, zorlu topraklarda bile bitkilerin kurulmasını ve gelişmesini sağlar. Yoksul kumlu topraklarda, mikorhizal mantarlar kıt besinleri bulabilir ve suya tutunabilir. Killi topraklarda bu mantarlar, kil kırıcı gibi davranan topraktaki besin maddelerinin kilidini açabileceklerdir.

Kullanım kuralları:
4-5 litrelik bir gül için 50g Rootgrow kullanın (60g'lik bir poşet yaklaşık 1-2 bitki işleyecektir).

Empati, bitki büyümesini ve sağlığını en üst düzeye çıkarırken en az kimyasal kullanımıyla bahçeye bir seçim yapmakla ilgilidir. Empati ürünleri biyolojiktir, bitkilerinize birkaç aydan fazla değil, kullanım ömürleri boyunca fayda sağlarlar ve toprağı ve bitkileri tedavi etmek için tasarlanırla

Muda
17-05-2019, 22:46
Değişik bir gül aşılama

https://www.youtube.com/watch?v=WN6vlsjU5L0

dal
19-05-2019, 23:39
https://hizliresim.com/oXLaLk
Bu gülü sarmaşık gülü diye aldım ama sanki Isparta gülü gibi bilen var mı? Kokusu aynı damask gülü gibi umarım yediverendir.Biliyirsunuz Isparta senede bir defa açıyor.

dal
20-05-2019, 02:27
https://hizliresim.com/v60Gm6

Elif çiçek
10-05-2020, 15:47
Merhabalar yine ben :) Merak ettiğim bişey var, gülüm o kadar cansızdı ki derin budama yaptım belki toparlar diye çok güzel serpildi yemyeşil yaprak oldu her yeri ardından 3 tane çiçek açtı sorum şu ki açan çiçekler ilk aldığımda ki gibi açmadı çok sevimsiz cılız ve katsız açtı sebebi ne olabilir çok merak ediyorum cevaplarınız için çok teşekkür ederim şimdiden 😊

Erdem 01
11-05-2020, 11:24
Açan güller ilk aldığınız güle benziyor çiçekler küçük zayıfsa toprağa yanmış hayvan gübresi, sıvı gübrelerden verebilirsiniz. Hiç benzemiyorsa budama yaparken alttaki aşılı dalı kesmiş olabilirsiniz. Aşılama yapılmış yabani gül gelişmiş olabilir. Budama yaparken gövden çıkmış 5 yapraklı dalın dibindeki gözün 1 cm üstündeki ana dalı kesin. 3 yapraklı gözler zayıf dal ve çiçek verir. Beğendiğiniz bir gülün yaprak dibindeki gözü 3 cm kadar kesin. Gülünüze T göz aşısı yapın. Gözdeki kabukla anaç gövdedeki kabuğu birbirine değecek şekilde bağlayın. Göz aşısı nasıl yapılır araştırıp denemeler yapın. Tutarsa gülünüz rengarenk çiçekler açar.

sakdag
20-05-2020, 11:21
Koku, görsellik, çiçek iriliği ile en sevdiğim gülüm.

708783

Jezebel
21-05-2020, 22:03
https://www.rhsplants.co.uk/product/_/empathy-rose-rootgrow/classid.2000012045/

Ülkemizde gül yetiştirmede bu bakteriyi kullanan var mı?

Ben bunu kullanıyorum, yeni gül alıp dikerken toprağına serpiştiriyorum.
Piyasada da benzer ürünler var . Sadece ben biraz cimri davranıyorum.
Az az kullanıyorum.

708930

Bazı topraklarda bu doğal olarak var. Çam altından ormanda toprak aldıysanız, beyaz lif misali katların arasında görürsünüz.
Toprak da sayılmaz, çam yapraklarından yıllar içinde oluşmuş doğal torf.

cerence
23-05-2020, 16:21
Merhabalar,

Size danışmak istediğim bir konu var bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
İki gün önce bana bir gül fidanı (ağaca dönmüş odunsu gövdesi) geldi, toprağı oldukça solucanlıydı ve yapraklarında bazı hastalıklar vardı. Sorup soruşturarak o solucanları köklerinden temizlemem gerektiğini ve yeni saksıya almam gerektiğini öğrendim. Yaptım da, ancak çok acemiyim bu konuda. Islak topraktayken ve köklerine zarar vererek yaptım aceleyle 😔 oldukça kısaldı koptu kökleri. Fakat solucanları temizledim, köklerinin arasında bile vardı gerçekten, ayıkladım.

Yeni saksıda yeni toprağında şimdi. Fakat gül ve goncalar bıraktı kendini söndü. Bitkimi kayıpmı ediyorum, onu kurtarma şansım var mı?
Fotoğraflarını da paylaşmak isterim son hallerinin 😔

i

musk
23-05-2020, 21:06
İyi sorup sorusturmamışsınız. Bir gül bu mevsimde ne olursa olsun toprağından ayrılmaz. Bunun için arallık şubat aylarını beklemeniz gerekirdi. Solucan bitkinizi öldürmezdi ama yaptığınız işlem büyük ihtimalle öldürecek. Ayrıca iç mekanda gül olmaz. Veranda açık balkon varsa oraya alın. Üzerine güneş gelmesin ama aydınlık bir yer olsun. Koyduğunuz toprak da güle uygun gözükmüyor. Ayrıca saksısının da dibinde delik yoksa o da olmaz. Sulamayı çok azaltın. kökleri zarar gördüğü için zaten suyu alamıyacak. Umarım kurtarırsınız. Bir dahakine yukarıda yazılanları dikkate alın.

Merhabalar,

Size danışmak istediğim bir konu var bana yardımcı olursanız çok mutlu olurum.
İki gün önce bana bir gül fidanı (ağaca dönmüş odunsu gövdesi) geldi, toprağı oldukça solucanlıydı ve yapraklarında bazı hastalıklar vardı. Sorup soruşturarak o solucanları köklerinden temizlemem gerektiğini ve yeni saksıya almam gerektiğini öğrendim. Yaptım da, ancak çok acemiyim bu konuda. Islak topraktayken ve köklerine zarar vererek yaptım aceleyle �� oldukça kısaldı koptu kökleri. Fakat solucanları temizledim, köklerinin arasında bile vardı gerçekten, ayıkladım.

Yeni saksıda yeni toprağında şimdi. Fakat gül ve goncalar bıraktı kendini söndü. Bitkimi kayıpmı ediyorum, onu kurtarma şansım var mı?
Fotoğraflarını da paylaşmak isterim son hallerinin ��

i

E.Kahraman
30-05-2020, 13:26
Bahçemdeki görsel şölenlerim:

E.Kahraman
30-05-2020, 13:30
Devam...

E.Kahraman
30-05-2020, 13:33
Açtıkça rengi değişen güzellik:

Muda
30-05-2020, 22:44
https://www.youtube.com/watch?v=Oy_8r9vIPkw

Lemuria
01-06-2020, 12:50
Arkadaşlar ilk kez saksıda gül yetiştireceğim. Yoğun kokulu özel bir gül siparişi verdim. Tüplü bir şekilde geldi ancak hangi toprak karışımını kullanacağımı bir türlü bulamadım. Compo'nun gül toprağı karışımı var ama ya stokta yok ya da çok pahalı.
Humuslu ve kırmızı killi toprak karışımı iyi geliyormuş. Ph, mineral vs. ölçebilecek kadar profesyonel değilim. hazır bir veya birkaç toprak alıp karıştırabilirim ancak. Hangi ürünleri tavsiye edersiniz? HB'de 10lt Doğal Humuslu Toprak buldum. 53 TL fiyatı var. Onunla Kırmızı Kil karıştırmayı düşündüm ama 60-70 TL'yi bulacak. Daha uygun ve kolay bir çözüm var mı?

Teşekkürler.

Erdem 01
01-06-2020, 13:49
Çevrenizdeki bahçe topraklarını kullanın. Bahçedeki kırmızı toprağa biraz dere kumu karıştırın yumuşatın. Saksı altına delik açın üstüne çakıl taşları koyun. Drenajı iyi olsun. Çevreden bahçe toprağı, çam ağacı altı topraklarını doldurun. İyi yanmış hayvan gübresi bulursanız saksının orta derinlik kenarlarına çok az karıştırın. Havadar güneş alan bir balkona koyun tamamdır. Çok aşırı sulamayın kurudukça. Yapraklarına sürekli su dökmeyin. Mantar ve külleme hastalığı olur.

Lemuria
02-06-2020, 09:08
Çevrenizdeki bahçe topraklarını kullanın. Bahçedeki kırmızı toprağa biraz dere kumu karıştırın yumuşatın. Saksı altına delik açın üstüne çakıl taşları koyun. Drenajı iyi olsun. Çevreden bahçe toprağı, çam ağacı altı topraklarını doldurun. İyi yanmış hayvan gübresi bulursanız saksının orta derinlik kenarlarına çok az karıştırın. Havadar güneş alan bir balkona koyun tamamdır. Çok aşırı sulamayın kurudukça. Yapraklarına sürekli su dökmeyin. Mantar ve külleme hastalığı olur.

Hocam kırmızı toprak bir türlü bulamadım internetten. Malum pandemi dönemi, mecbur internetten sipariş vereceğim. Dere kumu + kırmızı toprak + bahçe toprağı sipariş verebileceğim bir yer var mı? Hangisini nereden alabilirim? Destek olursanız çok memnun olurum.

aloe
02-06-2020, 11:41
Hocam kırmızı toprak bir türlü bulamadım internetten. Malum pandemi dönemi, mecbur internetten sipariş vereceğim. Dere kumu + kırmızı toprak + bahçe toprağı sipariş verebileceğim bir yer var mı? Hangisini nereden alabilirim? Destek olursanız çok memnun olurum.

İlla satın almaya gerek yok ki. Çevrenizde hiç mi bahçe **** boş arsa yok. İzin alıp alıverirsiniz 1 saksı toprak olur biter :)

Lemuria
02-06-2020, 15:11
İlla satın almaya gerek yok ki. Çevrenizde hiç mi bahçe **** boş arsa yok. İzin alıp alıverirsiniz 1 saksı toprak olur biter :)

Bahçe toprağını bulabilirim ama kırmızı toprağı nereden bulabilirim?

derin35
02-06-2020, 19:17

Güvendiğiniz bir internet sitesinden temin edebilirsiniz.

Lemuria
03-06-2020, 07:43
Güvendiğiniz bir internet sitesinden temin edebilirsiniz.

Derin Hanım;

Kırmızı toprak deyince akvaryum toprakları çıkıyor. Başka bir ismi var mıdır? Tedarik edebileceğim birkaç yeri özel'den paylaşmanız mümkün müdür?

Erdem 01
03-06-2020, 08:49
Çevrenizdeki apartmanın, evinizin bahçesindeki, yakındaki tarla, orman topraklarını kullanabilirsiniz. İçinde böcekler olursa diye güneşe serip birkaç gün bekletin varsa mantar ilacı fısfıslayın tamam. Çevrenizdeki inşaatlardan, derelerden, inşaat malzemeleri satan yerlerden Kum alıp karıştırın yumuşatın yeterli. Kıp kırmızı toprak bulacağım diye uğraşmayın. Kum bulamazsanız evinizdeki çay artıklarını toprağa karıştırın.

its_just_a_ride
03-06-2020, 14:53

Herhangi bir bahçe toprağı da olur.

Elif çiçek
19-07-2020, 16:08
Bu mevsimde gül çeliklenir mi **** çoğaltmak istesem bu mevsimde nasıl yapılır

Jezebel
19-07-2020, 17:21
Bu mevsimde gül çeliklenir mi **** çoğaltmak istesem bu mevsimde nasıl yapılır

Deneyebilirsiniz. Sonucu bizimle de paylaşın.

https://youtu.be/Xw4d-s9N8zE

Burada bu beyefendi tecrübe etmiş ve olmuş.
Genel prensip ve kurallar var, çoğunluk onlara uyuyor.
Ama bir bitkiyi biraz dokusundan bile üretmek mümkün.
Özel şartlar gerekiyor ve laboratuvarda doku kültürü yöntemiyle.
Siz bence bu üreticinin tavsiye ettiklerini yaparsanız olabilir.
Bana göre her şey yerinde ve zamanında yapılmalı .
Genç nesil kestirme yolları tercih edebilir.
Biz de gençken tohumdan orkide yetiştirmek mümkün sanıyorduk, tabi ama laboratuvarda:) mutfak camında değil .
Kolay gelsin.

yeniçiçekçi
16-09-2020, 16:57
Merhabalar.
3 adet olan güllerimi çok büyük genişçe bir saksıya almıştım. Fakat saksı benim verdiğim suyu dışarı atamamış. Üstten ne kadar kuru gözükse de dibinde su birikmesi oluşmuş ve toprağım zamanla bildiğiniz çamura dönüştü. Bundan dolayı saksı içinde bulunan 3 tane gülüm kararmaya başladılar. Kurtarmak adına yeni saksılara aldım bir kaç haftadır ayrı ayrı yeni saksılarındalar ama bir gelişme göremedim hala simsiyahlar ama kökleri sağlam gibi duruyor. Bu konu hakkında bilgisi olan var mı acaba?