PDA

View Full Version : Pasiflora - Çarkıfelek çiçeği

Sayfalar : 1 2 [3] 4

akgül45
08-03-2013, 20:42
arkadaşlar sizce çarkıfeleklerimin son durumu nasıl ?

lirionomada
18-04-2013, 18:13
Herkese merhabalar, siteye değilse de foruma yeniyim ve ilk mesajımı evdeki minik pasilfloranın derdi nedir bunu anlayabilmek için atayım istedim. Bu aşağıda göreceğiniz Passiflora Caerulea'yı geçtiğimiz sonbahar (2012 eylül sanırım) büyük bir yapı marketin gözden çıkarıp 1 TL'lik diye ayırdığı bir bölümden bulmuş ve ne kadar bitap gözükse de belki yaşatabilirim diye umarak almıştım. O zamandan bu güne dek çok az bir gelişim gösterdi, yaşıyor, hatta bir tomurcuk bile vermişti bir ara, ama pek çoğunuzun passiflora caerulea'larının metrelerce boy attığını düşününce, çoktan serpilip gelişmesi gerekirdi oysa boyu 30-40 cm'i geçmedi, bu konu başlığı altındaki 17 sayfayı üşenmeden okudumsa da, sorunun ne olabileceğini tam anlayamadım. Passiflora'ların toprak saksı sevdiğini de öğrendiğimden, simdi saksısını değiştirmeyi düşünüyorum, sorunu ne olabilir, nelere dikkat etmeliyim, acaba besini mi az geliyor, gübre mi vermeliyim, vs görüşlerinizi iletebilirseniz çok makbule geçecek. Bu vesileyle herkese selamlar!

bari
18-04-2013, 19:21
Çok suluyor olabilirsiniz, saksısınıda büyütebilirsiniz, derin saksı daha iyi olur.

kürşad
19-04-2013, 07:45
Kökleriniz saksının içini muhtemelen doldurmuştur.
Toprağa geçirin toprağıyla beraber.
Veyahut 20 litre gibi bir saksıya.
Orada da en fazla 2 yıl tutabilirsiniz.

lirionomada
19-04-2013, 13:55
Kökleriniz saksının içini muhtemelen doldurmuştur.
Toprağa geçirin toprağıyla beraber.
Veyahut 20 litre gibi bir saksıya.
Orada da en fazla 2 yıl tutabilirsiniz.

Sayın Bari ve Sayın Kürşad, hıphızlı geri bildirimleriniz için teşekkür ederim, gerçekten de saksının dibi kuşyuvasına dönmüş, ayrıca küf kokusuna benzer bir koku (muhtemelen haklısınız Bari, çok sulamış olmalıyım) ve toprağın yan kısımlarında beyaz oluşumlar var, bir an önce değiştireceğim saksıyı. Şimdi bu konunun inceliklerini araştırırken Mine Pakkaner'in yazdıklarını okuyordum, Mine Hanım demiş ki en fazla iki boy büyük saksıya alın bitkilerinizi, bu durumda 20 litrelik bir saksıya geçiş yapmam pasiflora c.'ma şok etkisi olur sanırım, orta boy bir saksıya alacağım, ve bundan sonra değişiklik gözlemlersem sizlerle paylaşacağım, fakat bir de Pasifflora Caerulea için nasıl bir toprak harcı kullanmam gerektiği konusunda (önemli olduğunu düşünüyorsanız torf, perlit, vs oranları gibi) önerileriniz var mıdır? Normalde, yani şimdiye dek, bitkilerimin toprak ve saksısını değiştirirken çiçekçiden aldığım hazır toprağa öylece dikerdim, ilk defa daha incelikli bir işe girişeceğim de, çaylaklık malum ;)
Selamlar!

Jezebel
23-04-2013, 21:42
Passiflora caerulea

394509

394510

394511

394512

geçen yıl işyerinin bahçesne dikmiştim.

arifyusuf
28-04-2013, 22:49
herkeze meraba benim bir sorum olacakto passiflora caerulea meyvesi yenilirmi bide artı passion fruit var onunda meyvesi yenir mi herkeze saygılar

beyz66
20-05-2013, 12:15
Herkese merhaba ;,

bugün internetten incarnata ve mollisima tohumları tmin ettim . Kafam karıştı .iki çeşit içinde soğuk katlama yapmam gerekiyor mu ? yoksa 48 saat ılık suda bekletip dikmem mi gerekiyor ?

bari
20-05-2013, 20:30
İncarnata için gerekebilir..

Jezebel
25-05-2013, 17:35
Arsız bitki, istilacı.

409750

Bakalım meyveye duracak mı.

Uluçınar
24-06-2013, 10:39
Öncelikle herkese merhaba. Burada daha çok yeniyim haliyle acemiyim ;) Tesadüfen rastladım bu siteye çok ilgimi çekti. İlk başta sellukayı tanıdım burada fakat meyveliler daha çok cezbetti beni :D Uzun lafın kısası Bursa'da bir passiflora bahçesi kurmak istiyorum kendi imkanımca. Quadrangularis, mollissima, actinia, coccinea ve edulis ile büyük bir çardak kurup toprakla uğraşmak istiyorum. Bu bitkiye nasıl ulaşabilirim diye şöyle bir göz gezdirdim karşıma zengarden diye bir site çıktı. Hepsinin tohumlarından beşer tane alsam baya tuzlu tutuyor ve bir öğrenci için zor geliyor o parayı vermek :D Bu tohumları bulmanın başka bir yolu var mı? Belki seralardan temin edebilirim diye düşündüm bir fikri olan varsa lüften yardım etsin bana. İş tohumlarla bitmiyor tabi. Tam anlamıyla çimlendirmeyi ve büyütmeyi nasıl ve nerden öğrenebilirim? Armut piş ağzıma düş diye bekliyorum ama yardımcı olursanız çok sevinirim :D

cihan_as
25-06-2013, 22:00
Sn uluçınar, çelik köklendirmeyi denemeni öneriyorum, çevrende gördügün çarkıfelek dallarını, 10 santim boyunda keserek saksılara dikersin, ben bu yötemle köklendirmeyi başardım. Ayrıca tohumdan plastik bardaklarda çimlendirdim, çok sayıda tohum ektiğim halde 4 tohum çimlendi. Sana tuzsuz şekilde, masrafsız cebinden kuruş para çıkmadan :) mektup zarfı içerisinde tohum gönderebilirim.

Uluçınar
25-06-2013, 22:55
Cihan as çok teşekkür ederim teklifin için :) Benim çevremde de var passiflora fakat cinsini bilmiyorum. Başlamışken tam yapayım dedim en sonunda, para biriktiriyorum şuan. Benim tek derdim bu bitkiyi yetiştirebilmek. Tohumları çimlendirmek zor mu? Birde türlerine göre istekleri değişiyor sanırım. Yetiştirme bilgilerini nerden elde edebilirim?

syuksek
11-07-2013, 15:03
Geçen yıl Eylül ayında yazlık komşumuzla aramızdaki çite sarsın diye diktiğim Passiflora caerulea 10 ay sonraki hali :
425163

Çiçeği
425164

Meyvesi :
425165

İnanılmaz hızlı büyüyor değil mi :)
Meyvesini de ilk defa gördüm, rengi sarıya dönünce yedik. Çok lezzetliydi.
Maalesef küllenme hastalığından muzdarip...

bari
16-08-2013, 18:57
İncarnata nihayet çiçek açtı, 3 yaşında...

HAKAN_O
19-08-2013, 17:20
Selam,yaklasik 4 sene önce diktiğim passiflora çok büyüdü ve tüm çiti sardı ama meyvelerin içi boş bu konuda bana yardımcı olurmusunuz ne yapabilirim.
şimdiden tesekkurler.

vehbi
16-09-2013, 10:03
İncarnata iki çeşit meyve verdi.

vehbi
16-09-2013, 10:14
passiflora granadilla(mor granadilla) henüz bir yaşına gelmedi çiçek açtı yaklaşık iki buçuk metre boyunda oldu gelişmesi çok hızlı.

antihistaminik
19-09-2013, 19:12
arkadaşlar, yaklaşık 10 yıldır terasta saksıda yaşayan bugüne kadar sadece çiçek açan pasiflora bu sene bir baktım ki bir adet meyve vermiş. tatilden dönünce gördüm. şok oldum.
biraz araştırınca her türünün yenmedigini ayrıca dozunun önemi falan derken tadına bakmak gibi bir niyetim olamadı, öylece duruyor. başta yeşildi. sonra turuncuya döndü.
yıllarca meyve vermeyen (hatta verdigini bilmedigim) passifloranın meyve vermesinin şaşkınlığı üstüne bir şaşkınlık daha eklendi.. işte fotografı:

442786

bu ismini bilmedigim uçan(sanırım) sevimli böcekler resmen bu tek meyvenin üstünde partiliyorlar. hergün ~5cm lik meyvede 10-15 böcek toplaşıyor. anlamadım gitti. 10 yıl meyve vermeyen pasiflora ne oldu da vermeye karar verdi, bu aynı tür böcekler neyin nesi var mı bir bilen ???

altintasna
19-09-2013, 19:27
Adlarını bilmiyorum ama daha yavru o böcekler. Pis pis kokarlar zorda kalınca, korkunca filan. =)

Beslenmek için bu bitkinin meyvasına bayıldıkları belli =)

Tohumcu Nılgun
19-09-2013, 23:21
Arkadaslar, fotograflarini ekledigim bu Passiflora'nin turunu ogrenmek istiyorum, yardimci olursaniz sevinirim.

vehbi
20-09-2013, 08:47
Tohumcu Nılgun;1201023]Arkadaslar, fotograflarini ekledigim bu Passiflora'nin turunu ogrenmek istiyorum, yardimci olursaniz sevinirim
Passifloranız sanırım caurella(mavi çarkıfelek) meyveleri olgunlaştıkça sarıdan turuncu rengine dönüyor.

Tohumcu Nılgun
20-09-2013, 14:03
Tohumcu Nılgun;1201023]Arkadaslar, fotograflarini ekledigim bu Passiflora'nin turunu ogrenmek istiyorum, yardimci olursaniz sevinirim
Passifloranız sanırım caurella(mavi çarkıfelek) meyveleri olgunlaştıkça sarıdan turuncu rengine dönüyor.

Sayin vehbi, cok tesekkur ederim. :)

Tahminde bulundugunuz "caurella" nin yazilisi boyle mi: Caerulea?

vehbi
20-09-2013, 14:40
Sn Tohumcu Nılgun evet,ben yazılışını yanlış yazmışım,caerulea olması gerekiyordu.

antihistaminik
30-09-2013, 16:15
benim 10 yıldan sonra birden meyve vermeye karar veren pasifloranın afedersiniz osuruk böceği (napiim adı buymuş) denen arkadaşların partilediği tek meyvesini kopardım ve içini açtım. sırf tohum. yaklaşık 30-40 tane.

445392

benimkinin cinsi de sn tohumcu nilgün'ünkinin cinsinden sanırım. ben terasta olduğum için bu kadar tohumu ne yapacağım niye çıkardım bilmiyorum sağa sola atarım artık.

şimdi resimden kabaca saydım da en az 50 tohum vardır herhalde..

MeyveliTepe
30-09-2013, 18:23
arkadaşlar, yaklaşık 10 yıldır terasta saksıda yaşayan bugüne kadar sadece çiçek açan pasiflora bu sene bir baktım ki bir adet meyve vermiş. tatilden dönünce gördüm. şok oldum.
biraz araştırınca her türünün yenmedigini ayrıca dozunun önemi falan derken tadına bakmak gibi bir niyetim olamadı, öylece duruyor. başta yeşildi. sonra turuncuya döndü.
yıllarca meyve vermeyen (hatta verdigini bilmedigim) passifloranın meyve vermesinin şaşkınlığı üstüne bir şaşkınlık daha eklendi.. işte fotografı:

442786

bu ismini bilmedigim uçan(sanırım) sevimli böcekler resmen bu tek meyvenin üstünde partiliyorlar. hergün ~5cm lik meyvede 10-15 böcek toplaşıyor. anlamadım gitti. 10 yıl meyve vermeyen pasiflora ne oldu da vermeye karar verdi, bu aynı tür böcekler neyin nesi var mı bir bilen ???

Bu böcekler pis kokulu yeşil böceğin nimf hali. Emgi yaparak meyve ve sürgünlere zarar verirler.

bari
08-10-2013, 21:29
O kadara passiflora türünden bir tek subpeltata meyve tuttu.. :(

seröz
18-11-2013, 14:55
Elinde tohum olupta gönderebilecek olan varmı acaba?

antihistaminik
19-11-2013, 23:08
3 mesaj yukaridaki tohumlar duruyor. isterseniz bir kısmını gönderebilirim de nasıl.. kargo? posta? daha önce hiç tohum göndermedim de.

vehbi
25-11-2013, 17:01
Passiflora alata çiçeği gayet güzel kokulu,bakalım seneye meyve verecekmi?

vehbi
25-11-2013, 17:09
Passiflora panama gold edülis,henüz bir yaşına gelmedi yaprakları gayet geniş,gelişmesi çok hızlı tohumunu nisanda çimlendirmiştim.

vehbi
25-11-2013, 17:11
Üç loplu yapraklar edülis,tek düz yaprak gözüken alatanın yaprağı.

aydindeniz
21-12-2013, 10:43
ben de zengardendan çok sayıda farklı türlerde tohum aldım. torf içinde plastik bir kaba yerleştirdim. hafif suladım. soğuktan etkilenmesinler sera etkisi yapsın diye sonra bu kapları plastik bir torbaya geçirdim. ağızlarını kapadım. yaklaşık 1 aydır çimlenirler mi diye bakiyorum. toprak devamlı nemli kalıyor. haftada bir açıp havalandırmaya çalışıyorum. geçen hafta daha sık güneş alsınlar diye yerlerini değiştirdim. ancak henüz hiç bir hareket yok. umudum gittikçe tükenmeye başladı. bu konuda fikri olan varmı?

Muda
21-12-2013, 22:15
Ben de eskiden iki üç defa tohumdan yetiştirme denemesi yapmıştım. Ancak aldığım tohumlardan ancak iki üç tanesi çimlendi. İlk seneyi içeride geçirdiler. Henüz küçüklerdi. Kardeşime verdim. Çok güzel gelişti. Ancak kışın soğuklarına 4. katta olunca dayanamadılar.

turkanatalay
04-02-2014, 16:13
ben de zengardendan çok sayıda farklı türlerde tohum aldım. torf içinde plastik bir kaba yerleştirdim. hafif suladım. soğuktan etkilenmesinler sera etkisi yapsın diye sonra bu kapları plastik bir torbaya geçirdim. ağızlarını kapadım. yaklaşık 1 aydır çimlenirler mi diye bakiyorum. toprak devamlı nemli kalıyor. haftada bir açıp havalandırmaya çalışıyorum. geçen hafta daha sık güneş alsınlar diye yerlerini değiştirdim. ancak henüz hiç bir hareket yok. umudum gittikçe tükenmeye başladı. bu konuda fikri olan varmı?

Tohumlar duruyordur sanırım. Dumanlanmış su ile sulasanız faydası olur belki. Çimlenme oranını çok etkiliyormuş. Bende de tohumlar var ama ekmek için şubat sonu mart başını bekliyorum. İnşallah başarılı olurum. Sulamayı söylediğim şekilde yapmayı düşünüyorum. Annemlere bir dahaki gidişimde dumanlanmış su yapıp getireceğim.

cihan_as
06-02-2014, 09:49

Sn seröz, size tohum göndermişdim(Çarkıfelek) elinize geçtimi?

can17can
24-02-2014, 09:04
Merhaba arkadaşlar,
Bende 4 Kasım 2013'de çektiğim Passiflora Alata fotoğraflarnı sizlerle paylaşıyorum. Çok güzel bir kokusu var henüz meyvesini göremedik. Bu sene meyvesini görmeyi umuyoruz. Bal gibi tatlı ve portakalımsı bir meyvesi olduğu söyleniyor.
Dışarı diktiğimiz Passiflora Alata aldı başını gitti şuan üzerinde 4 5 tomurcuk var. Aralık ayında hafif don vurmasına rağmen yaprakları yemyeşil kaldı ve beni gerçekten çok şaşırttı.
Yeni passiflora türlerini araştırmaya başladım :)

drhegeli
24-02-2014, 09:58
Yaprakları, demirim eksik diyor. :D

Tohumcu Nılgun
24-02-2014, 11:33
Merhaba arkadaşlar,
Bende 4 Kasım 2013'de çektiğim Passiflora Alata fotoğraflarnı sizlerle paylaşıyorum. Çok güzel bir kokusu var henüz meyvesini göremedik. Bu sene meyvesini görmeyi umuyoruz. Bal gibi tatlı ve portakalımsı bir meyvesi olduğu söyleniyor.
Dışarı diktiğimiz Passiflora Alata aldı başını gitti şuan üzerinde 4 5 tomurcuk var. Aralık ayında hafif don vurmasına rağmen yaprakları yemyeşil kaldı ve beni gerçekten çok şaşırttı.
Yeni passiflora türlerini araştırmaya başladım :)

Sn.can17can,

Fotograflariniz harika, elinize saglik.

Buradaki bir markette birkac gùn sonra Carkifelek tùrlerinden 2 tùre ait fideler gelecek.
Tùrlerden biri mavi beyaz yaprakli olanlardan, biri de Sizin Alata tùrùne benziyor.
Marketin brosùrùnde tùr isimleri belirtilmemis, gordùgùm kadariyla Alataya benzettigim
tùrùn cicek rengi mavi ve kenarlari koyu pembe.
Fidelerin tane fiyati : 1. 89 €. InsaAllah unutmazsam pembe olanindan almak istiyorum.

turkanatalay
24-02-2014, 14:51

Sayı aydindeniz, tohumlarınızda bir gelişme var mı?

aydindeniz
24-02-2014, 15:52
tohumlardan ikisi poşet içinde filizlendiler onları içeri aldım ama sonra havaların erken ısınmasından dolayı tekrar sera ortamı da yaparak dışarı çıkardım. hatayda havalar çok sıcak bu nedenle poşetleri 2 hafta önce çıkardım çıkardıktan sonra bir tane daha filizlendi. şu anda tamamı poşetsiz dışarda duruyorlar. toplamda 3 tane filizlenmiş buna da şükür ama hangi türleri filizlendi çok merak ediyorum sanırım bu süreç daha çok uzun.

olcim
24-02-2014, 16:07
Ben de tohum istiyorum , lütfen kimde var ?

seröz
26-02-2014, 16:25
sn seröz, size tohum göndermişdim(çarkıfelek) elinize geçtimi?

evet aldım çillenmesini bekliyorum.henüz bi hareketlenme yok.

Kayahann
26-02-2014, 16:59
ben de zengarden'dan aldım bakalım umarım başarırım çimlendirmeyi

münevver48
07-03-2014, 19:56
değerli arkadaşlar yirmi yıl önce bir sarmaşık gördüm.adını bilmiyorum.sadece pasifloren sarmaşığına çok benziyor. çeliğinden aldım ve tuttu malesef daha sonra ben o çiçeği kaybettim.pasifloren çiçeğinin bir türü olduğunu tahmin ediyorum.internette o kadar aramama rağmen karşılaşmadım tabi adını bilsem iş kolay.sizlere tarif etsem acaba bir tanıyan olurmu?
yaprakları tahminim beş çentikli çiçeğinin büyüklüğü avuç ayası büyüklüğünde taç taprakları beyaz beş altı tane yalın katlı nergiz formunda fakat içinde kırmızı uzun bir tüyü var hani bazen şapka kenarındaki gibi belki eksiklerim olabilir. uzun zaman olduğu için ancak bukadarı aklımda tarifim size tanıdık gelirse bildiklerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.bu konuyu buradan açmam doğru olup olmadığını bilmiyorum. hepinizin hoşgörüsüne sığınarak saygı ve sevgilerimle

turkanatalay
08-03-2014, 09:09
tohumlardan ikisi poşet içinde filizlendiler onları içeri aldım ama sonra havaların erken ısınmasından dolayı tekrar sera ortamı da yaparak dışarı çıkardım. hatayda havalar çok sıcak bu nedenle poşetleri 2 hafta önce çıkardım çıkardıktan sonra bir tane daha filizlendi. şu anda tamamı poşetsiz dışarda duruyorlar. toplamda 3 tane filizlenmiş buna da şükür ama hangi türleri filizlendi çok merak ediyorum sanırım bu süreç daha çok uzun.

Aydın Bey, ne kadar sürede çimlendiler acaba tohumlarınız? Ben Şubatta ektim. Henüz kıpırtı yok. Acaba çıkmayacaklar mı? Mayıs sonuna kadar dışarıda bekletip(şimdilik üstleri streçli şekilde kalorifer üstündeler) çimlenmezlerse haziran tmmuz ağstos aylarında buzdolabında tutup sonra tekrar 3 ay dışarıda tutmayı düşünüyorum. Gene çimlenmezlerse ümidi keseceğim.
Bu tohumların çimlenmeme ihmaline karşı tohum payaşacak arkadaşlar varsa bana bildirebilirler mi acaba? ELimdekiler passiflora Incarnata ve Passiflora Alata tohumları idi.

beyazçiçek
14-03-2014, 14:17
Aydın Bey, ne kadar sürede çimlendiler acaba tohumlarınız? Ben Şubatta ektim. Henüz kıpırtı yok. Acaba çıkmayacaklar mı? Mayıs sonuna kadar dışarıda bekletip(şimdilik üstleri streçli şekilde kalorifer üstündeler) çimlenmezlerse haziran tmmuz ağstos aylarında buzdolabında tutup sonra tekrar 3 ay dışarıda tutmayı düşünüyorum. Gene çimlenmezlerse ümidi keseceğim.
Bu tohumların çimlenmeme ihmaline karşı tohum payaşacak arkadaşlar varsa bana bildirebilirler mi acaba? ELimdekiler passiflora Incarnata ve Passiflora Alata tohumları idi.
merhaba, ben aralık ortası gibi 5 tohum ekmiştim.artık umudumu tatamen yitirmişken 2 hafta önce 2 tanesi çimlendi,birini kaybettim, diğeri yaşıyor.

seröz
19-03-2014, 16:53
5 adet tohum çimlendiler ve ve şuan ana yapraklarını çıkarmaya başladılar.müsait bir zamanda resimlerini eklerim.

vehbi
03-04-2014, 10:56
Yaklasık yirmi yirmi beş gün önce passiflora tohumlarını ekmiştim çimlenmeye başlamışlar.
Passiflora coccinea

vehbi
03-04-2014, 10:57
Resimlerin devamı passiflora ligularis ve coccinea

vehbi
03-04-2014, 11:00
Çimlenen passifloraların devamı passiflora coccinea ve recomosa havalar ısınmaya başlayınca çimlenmeye başladılar.

olcim
04-04-2014, 14:36
9 mart da sayın Vehbi beyin gönderdiği 2 çeşit passifloradan 5 er adet tohum ekmiştim , henüz sadece 1 adet tohum çimlendi . Aslında saksıda 5 tane fide de var , fakat ben onların passiflora olduğundan pek emin değilim.
Aslında çimlenmek için biraz geç kaldılar , bekleyip göreceğim :)

münevver48
24-04-2014, 00:23
geçtiğimiz yıl tohumdan ürettiğim pasifloren çiçeğim.

mertbeyaz
13-05-2014, 13:32
Münevver hanım passifloranız meyve veriyor mu? Cehaletimi maruz görün lütfen. Evimin yakınlarda bir passiflora var. Yaprak uçları sizinkinden daha oval. Çiçek açıyor ama meyve verdiğini görmedim nedense. Türünden kaynaklanıyor olabilir mi? Çelik almayı düşünüyorum meyve veren cinsinden ise.

münevver48
15-05-2014, 07:24
Münevver hanım passifloranız meyve veriyor mu? Cehaletimi maruz görün lütfen. Evimin yakınlarda bir passiflora var. Yaprak uçları sizinkinden daha oval. Çiçek açıyor ama meyve verdiğini görmedim nedense. Türünden kaynaklanıyor olabilir mi? Çelik almayı düşünüyorum meyve veren cinsinden ise.

meyve veren tür diye satılıyordu. zengarden den aldım henüz 1 yaşında meyve tutan çiçeği yok olursa ilerki zamanlarda fofoğraflarını paylaşırım.

mertbeyaz
15-05-2014, 08:12
Teşekkürler münevver hanım. Benim gördüğüm passiflora büyük ihtimal meyve vermeyen cinsten. Geçen gün üşenmeyip iyice inceledim yaprakları sizinkinden baya farklı. Genede sağolun.

evandevan5
15-05-2014, 09:04
Pasiflora edulis tohumu ektim ama birşey olmadı henüz çıkan birşey yok.

Zafer İnandıklı
01-06-2014, 20:31
Pasiflora edulis. Rüştünü ispat etti.
Vehbi kardeşime bir kez daha teşekkür ediyorum.

xenkebikec
03-06-2014, 20:09
Bizimkilerden iki kare paylaşmak istedim. Bahçeyi çok sevdiler, şu anda üç ayrı yerdeler ve anladığıma göre heryeri ele geçirmek istiyorlar. :p

Türünü bilmiyorum ama çok fazla meyve veriyor. Sanırım yenmesinde bir zarar yoktur.

Rayz
09-06-2014, 16:18
Passiflora Grenadillamız
Pollenledikten bir hafta sonra meyve verdi, tutmasını bekliyordum ama bu kadar kısa sürede bu kadar büyümesini beklemiyordum. Bir kavun kadar büyümesini bekliyorum, bal gibi tatlı meyvesi olduğu söyleniyor.

seröz
11-06-2014, 07:15
Sayın cihan_as ın gönderdiği pasifloralar.

501331

fleabattery
18-06-2014, 18:13
Selamlar. Pasiflorayı terasta demire sardırmak gibi bir fikrim var ama, bitkinin kavrulmasından endişe ediyorum. Teras hep güneş görüyor. Demirler çok ısınıyor. Çok da hızlı büyüyor, biran önce bir şeyler yapmak istiyorum. Ne yapabilirim? Tecrübesi olan arkadaşlar bir yol gösterebilir mi?

fleabattery
18-06-2014, 18:20
Bir de cinsini bilemiyorum ben. Alt yapraklarının lobu daha az. Bu tür soğuğa dayanıklı bir tür müdür? Anakara' da kışın dışarıda yaşayabilir mi?

maya
19-06-2014, 07:54
Ve huzurlarınızda ilk passiflora çiçeğim :rolleyes: Her gün tüm bu güzelliklerin hayatıma girmesine neden olan agaclar.net üyelerini sevgiyle anıyorum ;)

cicek2000
19-06-2014, 15:00
Passiflora Grenadillamız
Pollenledikten bir hafta sonra meyve verdi, tutmasını bekliyordum ama bu kadar kısa sürede bu kadar büyümesini beklemiyordum. Bir kavun kadar büyümesini bekliyorum, bal gibi tatlı meyvesi olduğu söyleniyor.

Polenlemeyi nasıl yapıyorsunuz, anlatabilir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

seröz
28-06-2014, 15:13
505331

505332

505333

münevver48
07-07-2014, 17:44
sıcaklardan rengi bile bir garip oldu

Sozsen
12-07-2014, 18:55
Herkese merhaba,
Birkaç ay önce Heybeliada' ya taşınınca baharda tabiatın uyanışına daha yakından tanıklık ettim. Anakarada farketmediğim ya da hiç görmediğim bitkileri ve çiçekleri şimdi öğrenmeye çalışıyorum. Bu ilk mesaj vesilesiyle sormak istediğim konu şu:
Ada çevresinde gezinirken Pasifflora' yı farkettim. 3 gün önce olmuş meyvelerinden birkaç tane kopardım; meyvesinin tohumlarını nasıl kurutabilirim ve yetiştirmek için ne önerebilirsiniz? Bitkiden çelik dediğimiz yöntemle bir kaç dal alabilirim ama bu dönem hangi dalları kesmeliyim bunu bilmiyorum. Tohumunu kurutmak ve filizlendirmek içinse tam olarak nasıl bir işlem uygulamalıyım?
Önceki 19 sayfadaki her postu okumuş olmama rağmen kesin bir yöntemde kararsız kaldım. Temmuz ayı için bu işlemler doğru zaman mıdır?

Herkese çiçek kokuları içinde günler dilerim :)

Sozsen
12-07-2014, 19:06
Diğer fotoğraflar yüklenmemiş, ekte gönderiyorum.

Sozsen
12-07-2014, 19:09
Dosyalar tek tek yüklendiği için (nedeni anlamadım) son olarak meyvesinin fotoğrafını da ekliyorum.

gurbik67
12-07-2014, 23:04
[QUOTE=Sozsen;]Herkese merhaba,
meyvesinin tohumlarını nasıl kurutabilirim ve yetiştirmek için ne önerebilirsiniz? Bitkiden çelik dediğimiz yöntemle bir kaç dal alabilirim
.....
sayın sözsen, uç sürgünlerden küçük bir pet şişede suya koyarak,gölge bir yerde çabucak köklenebiliyor.

member şip
20-07-2014, 23:00
Tohumharı kuruttugunuz zaman çikım oranı duşuyor meyveden taze olarak ekdiginiz zaman hemen hemen hepsi çimleniyor

nariçi
26-07-2014, 21:25
Benim 2 tane vardı birisi kurudu . birisi 2 meyve verdi .meyvelerden biri baktım aniden kahveren- morlaşmış .. diğeri daha yeşil. Bir tanede çelik sürgün ucu dikmiştim o da tuttu herhaldeki 2 aydır kurumadı . Meyve yeşil iken yenebilir mi? Büyükce saksıya diksek meyve verir mi?

keopstr
02-08-2014, 22:27
güzel bir bitki...

vehbi
16-09-2014, 10:58
passiflora racemosa henüz bir yaşında çiçek verdi tohum tutmaya çalışıyor,resimler telefondan olduğu için çok net değil.

vehbi
16-09-2014, 11:05
Resimlerin devamı

vehbi
16-09-2014, 11:11
passiflora racemosa renk ve çiçeği güzel koku yok.

vehbi
16-09-2014, 11:15
passiflora dev edülis çiçeği büyük ve kokulu

vehbi
16-09-2014, 11:20
passiflora supeltata beyaz çiçeği kokuyor.

vehbi
16-09-2014, 11:23
Passiflora foetida beyaz çiçekleri küçük

vehbi
16-09-2014, 13:17
Passiflora incarnata mart,nisanda ektiğim tohumlar büyüdü çiçek verdi bu sene pek meyve oluşmadı,çiçeği kokuyor,çok çabuk çiçek açıyor.

kaann
21-09-2014, 13:08
Passiflora incarnata uzun uğraşlar sonucu ektiği 5 tohumdan 3 tanesi büyüdü.Çiçek açtı forum sayesinde meyve vermeyeceğini.öğrendim.Telefon ile çektim resim çok net değil.

vehbi
21-09-2014, 16:12
Passiflora incarnata uzun uğraşlar sonucu ektiği 5 tohumdan 3 tanesi büyüdü.Çiçek açtı forum sayesinde meyve vermeyeceğini.öğrendim.Telefon ile çektim resim çok net değil.

Passiflora incarnata meyve veriyor,geçen sene meyvesinden aldığım tohumlardan yetiştirdiğim incarnatalar,bu sene bir kaç tane meyve var gibi,resim yüklemeye çalışırım.

kaann
21-09-2014, 21:49
Passiflora incarnata meyve veriyor,geçen sene meyvesinden aldığım tohumlardan yetiştirdiğim incarnatalar,bu sene bir kaç tane meyve var gibi,resim yüklemeye çalışırım.

Meyve vermemek deyince, 2-3 yaşında meyve verdiğini öğrenmiştim, ilk senesinde çiçek açınca şaşırdım.Sayenizde seneye meyve alabilceğimi öğrendim.

hira
14-11-2014, 22:50
Benim bahçe çitine
sarılmış turuncu renkli meyve veren passifloram var. Yaz başından beri
meyve veriyor. Yaklaşık iki aydır sabah
akşam 1er adet yiyiyorum olumsuz birşey olmadı aksine huzursuz bacak
sendromumu bitirdi. Çook şaşırdım :) Hem meyvesinin yendiğine hemde huzursuz bacak sendromu üzerindeki olumlu etkisine:)

ERKEN48
21-11-2014, 18:29
21 Kasım itibari ile Sayın Can17 den almış olduğum pasiflora. Bu mevsimde bile çiçek açabiliyormuş. Üzeri tomurcuk dolu ama havalar soğumaya başladı açmazlar gibi geliyor. Bitki kışı dış ortamda geçirez diye 3-5 çelik diktim.Hayırlısı.

ERKEN48
07-12-2014, 21:14
Pasiflora açmaya devam ediyor.

mmbodrum
16-12-2014, 14:25
nasıl çelık alabılıyoruz acaba.ıletısım bılgılerını alabılırmıyım

atabora
04-02-2015, 19:13
Merhaba
Bende 55 cm passiflora endelus var.(sanırım mor meyvelerini tohumundan ekmiştim ) .Yaklaşık yarım litrelik saksı içinde acaba herhangi bir saksı değişim mevsimi var mı.
Not : Saksı değişimine hindistan cevizi torfu kullanıyım mı? Yoksa torfa mı koyayım yoksa dibe hindistan cevizi torfu üstünde normal torf mu kullanmalıyız.

İbrahim Yavuz
28-02-2015, 16:57
Arkadaşlar elimde sağ olsun bir arkadaşın göndermiş olduğu Passiflora Edulis tohumları var.Bunları nasıl çimlendirebilirim? Daha önce başka bir türünü çimlendirmeyi denemiştim ama bir türlü başarılı olamamıştım. Belki satın aldığım tohumlarda sıkıntı vardı ya da benim hatam...

Sizden ricam bu konuda tecrübelerinizi benimle paylaşırsanız çok mutlu olurum.

Saygılar;)

umut216
06-03-2015, 23:54
merhabalar,

hem meyvesi hem de sardırmak için bu çiçeği ekmek istiyorum. fakat çok çeşidi var. meyve verimi yüksek, istanbul'da terasta yetişebilecek pasiflora cinsi hangisidir? hangi tohumları almalıyım?

İbrahim Yavuz
07-03-2015, 00:01
merhabalar,

hem meyvesi hem de sardırmak için bu çiçeği ekmek istiyorum. fakat çok çeşidi var. meyve verimi yüksek, istanbul'da terasta yetişebilecek pasiflora cinsi hangisidir? hangi tohumları almalıyım?

Ben de bu bitkiyi yetiştirmeye çalışıyorum. Tohumlarım henüz çimlenmedi, bekliyoruz bakalım. :)

Soruna gelirsek; ben Passiflora Edulis türünü edindim ve ektim. Bu mor ve küçük meyveleri olan tür. Diğer sarı ve iri meyveli olan daha çok tercih ediliyor fakat Edulis e göre biraz daha tatsız olduğu söyleniyor. Bakalım henüz tadına bakamadık. Bahçelerinde yetiştiren tecrübeli arkadaşlar ne der bilmem. Dediğim gibi ben de ilk kez deniyorum fakat edindiğim bilgiler kısaca böyle. :)

uylimaz
26-03-2015, 22:49
merhabalar,

En tatlı, iri meyveli ve dona dayanıklı(diğer passiflora türlerine nazaran) olanı ligularistir. Türkiye'de fidan olarak bulabilir misiniz bilmiyorum ama tohumu var. Edulisin meyvesi ekşi olur. Burada türleri kesin olarak bilen çok kişi yok. Yapraklarından bakarak granadilla alabilirsiniz ama alata mı ligularis mi olacağı şansınıza...

Efe Güntürkün
19-04-2015, 14:23
Arkadaşlar herkese merhabalar. Cam balkonumda 5 yıldır özenle yetiştirdiğim Passiflora caerulea bitkimi bu yıl kış başında budadım, arkasından tomurcuklandı ama sonrasında kurudu ve sanırım şimdi de öldü. Ankara'da çok zor bulmuştum 5 yıl önce, sizden ricam çelik yapmak birkaç dal var ise benimle paylaşır mısınız?

cimkembom
02-05-2015, 08:19
Bodrumun Mazı köyündeyım.Bu cıcekten buralarda bulamadım.bana yardımcı olursanız sevınırım.

ERKEN48
29-05-2015, 21:47
Pasiflora belotii. Çok yoğun bir kokusu var. Pasiflora alata'dan biraz küçük fakat daha kokulu.

gökhan Arslan
02-06-2015, 14:34
Bu da bizim pasiflora :)

flying dragon
02-06-2015, 23:30
556794

Benim de cok ustune titredigim bir pasifloram var. Tohumdan yetistiremedim, gidip kucuk bir bitki aldim. Organik sertifikali gunre disinda pek birsey vermedim. Surekli sariliyor ve buyuyor, hergun bir umutla gidip bakiyorum cicek alameti var mi diye ama henuz bisey yok. Potasyum ciceklenmeyi tetikler diye dibine bir dilim muz koydum. Muz tazeydi, potasyumu topraga salmasi baya surecek ama napalim.

Hecate
07-06-2015, 20:25
557870
Bugün yürüyüş yaparken bir evin bahçe duvarına sarılmış şekilde buldum, çelik almak için ev sahibinden izin istedim. Nasıl çelik alabilirim?

İsmail Kuzucu
07-06-2015, 21:35
556794

Benim de cok ustune titredigim bir pasifloram var. Tohumdan yetistiremedim, gidip kucuk bir bitki aldim. Organik sertifikali gunre disinda pek birsey vermedim. Surekli sariliyor ve buyuyor, hergun bir umutla gidip bakiyorum cicek alameti var mi diye ama henuz bisey yok. Potasyum ciceklenmeyi tetikler diye dibine bir dilim muz koydum. Muz tazeydi, potasyumu topraga salmasi baya surecek ama napalim.

Çiçeklenme için fosfor uygulaması yapmanız gerekli. ;)

557870
Bugün yürüyüş yaparken bir evin bahçe duvarına sarılmış şekilde buldum, çelik almak için ev sahibinden izin istedim. Nasıl çelik alabilirim?

15-20 cm boyutlarında dallar kesip bunları torf-perlit karışımına ekebilirsiniz. Forumda çelik alma olarak arama yapabilirsiniz. Çelik alma işlemi her bitkide aynıdır zaten.

aleydi
07-06-2015, 22:10
Bu yıl üçüncü meyve verişi olacak. Geçen yıl meyvelerden, sabah akşam birer adet yedim, bacaklarımdaki huzursuzluğa çok iyi geldi.

Bende pasiflore tohumu almıştım. Nasıl yetiştirebileceğimi öğrenmek için, bu bölüme girdiğimde öğrendim. Huzursuz bacak sendromu bende de var ve en ağır ilaçları kullanıyorum. İlaç almadığımda gece uyuyamıyorum. Siz de durum nasıldı, şikayetiniz tamamen geçti mi . Tohumda yetiştirildiğinde ne kadar zamanda meyve veriyor.teşekkür ederim.

vehbi
13-07-2015, 10:16
passiflora incarnata geçen sene saksısı ile birlikte kışı toprağın altında geçirdi tamamen kurudu derken köklerinden yeniden yeşerdi ve çiçek açıp meyve vermeye başladı,kışın soğuklarda kök yapısı donmamış.

vehbi
13-07-2015, 10:27
Çiçeği kokulu

vehbi
13-07-2015, 11:01
Passiflora recamose de çiçek açmaya başladı renk var koku yok.

erex
26-08-2015, 21:09
İnternetten aldığım 4 yaşındaki mor renkli passiflora edulisi bahçemde tel örgü dibine dikimini yaptım.Yine passifloramdan aldığım çelikleri 8 adet yoğurt kovasına dikimini yaptım.Bunlardan bir kaçı filiz vermeye başladı umarım büyütebilir ve meraklı insanlarla paylaşabilirim.Şimdi diğer çeşitlerini araştırıyorum.Elinde incarta-mollisima-Quadrangularis-alata tohumu veya fidanı olan var ise benim ile paylaşabilirmi.amacım değişik türler yetiştirmek ve bunlardan alacağım çeliklerden fidanlar yetiştirip meraklı olan insanlarla paylaşarak hem çevremize hem doğaya katkıda bulunmak.hayat paylaştıkça güzel.gelin paylaşarak hem insanların mutluluklarına ortak olalım hem de doğaya katkıda bulunalım.Bu siteyi yapanlardan Allah razı olsun.Saygılarımı sunuyorum.Tlf 542 457 38 79

erex
26-08-2015, 21:18
İlerleyen günlerde daha detaylı resimler yüklerim.elinde passiflora edulis olan var ise veya bilgisi olan mor renkli edulis hangi aylarda çiçek açar net bilgiye ulaşamadım bazı yerde yılda bir defa mayıs ayında açar diyor.bazı yerlerde ise yılda 2 defa 1cisi mayıs ayında 2 cisi ise eylül ayında çiçek açar diyor.Bilen var ise cevaplar ise sevinirim.

Batı Rüzgarı
09-10-2015, 01:32
soğuklar gelmeye başladı iceri almalı mı almamalı mı?
passiflora caerulea

ERKEN48
01-11-2015, 19:01
Arkadaşlar geçen yıl fidanını diktiğim pasiflora alata çok büyüdü. Çiçeklenmesi de güzel fakat bir türlü meyve bağlamıyor. Yaşından mı yoksa başka bir problem mi var?

HAKAN_O
03-02-2016, 20:42
Merhaba 1 tane yaklaşık 8 yaşında 1 tane de 1 yıllı pasıflora var eski olan çok çiöek akıyor meyve veriyor ancak meyveler yeşilden sarı oluyor ve içleri boş acaba neden meyveleri bu şekilde bilen varmı

Batı Rüzgarı
06-02-2016, 22:49
passiflora caerulea

Ankara soğuklarına dayanıklı değil ne yazık ki.uzun süre soğuklara dayansa da ankaranın ayazı pes ettirdi sonunda.önce yaprakları sonra gövdesini halletmiş.

Onurkekeckarga
08-04-2016, 08:47
İnternetten aldığım 4 yaşındaki mor renkli passiflora edulisi bahçemde tel örgü dibine dikimini yaptım.Yine passifloramdan aldığım çelikleri 8 adet yoğurt kovasına dikimini yaptım.Bunlardan bir kaçı filiz vermeye başladı umarım büyütebilir ve meraklı insanlarla paylaşabilirim.Şimdi diğer çeşitlerini araştırıyorum.Elinde incarta-mollisima-Quadrangularis-alata tohumu veya fidanı olan var ise benim ile paylaşabilirmi.amacım değişik türler yetiştirmek ve bunlardan alacağım çeliklerden fidanlar yetiştirip meraklı olan insanlarla paylaşarak hem çevremize hem doğaya katkıda bulunmak.hayat paylaştıkça güzel.gelin paylaşarak hem insanların mutluluklarına ortak olalım hem de doğaya katkıda bulunalım.Bu siteyi yapanlardan Allah razı olsun.Saygılarımı sunuyorum.Tlf 542 457 38 79

Merhaba, uğraşınız için çok mutlu oldum.Bende mavi çarkıfelek sarmaşığı var, yani passiflora ama hangi türü onu bilmiyorum.Çelikle çoğaltmayı nasıl yapıyorsunuz? paylaşabilir misiniz?
Teşekkür ettim

Zafer İnandıklı
27-06-2016, 22:23
Pasiflora incarnata.
Çiçeği gördük. Sıra meyva'da.

Zafer İnandıklı
27-06-2016, 22:30
Pasiflora edülis.
Son durumu.

çiçeksever
28-06-2016, 13:07
Benim passiflorada çiçek açtı. Fakat çiçeği 1 gün sürüyor.

çiçeksever
28-06-2016, 13:08
Zafer bey sizinkiler kaç yıllık ve bakımıyla ilglli biraz bilgi verirmisiniz.

Zafer İnandıklı
29-06-2016, 22:36
Edülis 4, incarnata 1,5 yıllık.
Bakımlarında 15+10+15 ya da 18+11+18 iz elementli gübre ve kendi yaptığım kompostu kullanıyorum.
Meyva verdikleri andan itibaren bol suya ihtiyaç duyuyorlar. Su yetersiz olursa meyvalarda buruşmalar oluşuyor.

TropikalMeyveci
30-06-2016, 19:06
Abi ben quadrangularis sipariş ettim toprak karışımı ve sulama hakkında bilgi verir misiniz? Su an edulisim var. Meyve almışsınız ya ondan sorayım dedim.

Zafer İnandıklı
30-06-2016, 21:41
Benim bahçe toprağımın tamamı sapanca derelerinden topladığım bol alüvyonlu dere kumu, cocopeat, ince pomza ve kendi yaptığım kompost karışımından ibaret.
İlave olarak 617 no'lu mesajda belirttiğim gübreleri kullanıyorum.
meyva verene kadar normal, meyvalar oluştuktan sonra bol sulama.

askcocugu20
11-07-2016, 13:58
merhaba Zafer Bey

yetiştirme konusunda birkaç sorum olacaktı.

bende de incartana ve edilüs var.ikiside 1.5 yıllık.3 kök edilüs ve 2 kök incartana var saksıda.

edilüs ü istanbulda dış ortamda mı yetiştiriyorsunuz?ayrıca benim edilüs hala çiçek vermedi.sizin bitkiniz ne zaman çiçek ve meyve vermeye başladı?

tecrübelerinize dayanakar edilüs kışın istanbulda dış ortama dayanır mı? geçen yıl eksi olan soğuklarda iç mekana aldım ama ortam değişiminden midir nedir sonrasında yoğun yaprak dökümü yaptı.bahara kadar dayandı ve sonrasında tekrar canlanıp yeşerdi.

ayrıca incartanam bu yıl çok çiçekli ve meyvede tuttu.tadının nasıl olduğunu merakla bekliyorum.

askcocugu20
12-07-2016, 08:07
bu da benim incartana

Zafer İnandıklı
12-07-2016, 22:24
merhaba Zafer Bey

yetiştirme konusunda birkaç sorum olacaktı.

bende de incartana ve edilüs var.ikiside 1.5 yıllık.3 kök edilüs ve 2 kök incartana var saksıda.

edilüs ü istanbulda dış ortamda mı yetiştiriyorsunuz?ayrıca benim edilüs hala çiçek vermedi.sizin bitkiniz ne zaman çiçek ve meyve vermeye başladı?

tecrübelerinize dayanakar edilüs kışın istanbulda dış ortama dayanır mı? geçen yıl eksi olan soğuklarda iç mekana aldım ama ortam değişiminden midir nedir sonrasında yoğun yaprak dökümü yaptı.bahara kadar dayandı ve sonrasında tekrar canlanıp yeşerdi.

ayrıca incartanam bu yıl çok çiçekli ve meyvede tuttu.tadının nasıl olduğunu merakla bekliyorum.

Edülis 4 yıllık 2. yılda çiçek, 3. yıldan itibaren meyva vermeye başladı. İstanbul'da dış ortamda kış'a dayanması bulunduğu ortama bağlı.

Ben dış ortamda yetiştirdim, artık soğuktan etkileneceğini sanmıyorum çünki.
1-Evin güneye bakan duvarına sarılı.
2-Benim bahçemin bir kısmı yüksek duvar bir kısmı da polikarbon levha ile kaplı olduğu için sert rüzgârlara ve soğuk hava akımlarına kapalı.
İncarnata ise saksıda ve gelişme çağında. kış'ın serada muhafaza ediyorum.

askcocugu20
13-07-2016, 11:25
Edülis 4 yıllık 2. yılda çiçek, 3. yıldan itibaren meyva vermeye başladı. İstanbul'da dış ortamda kış'a dayanması bulunduğu ortama bağlı.

Ben dış ortamda yetiştirdim, artık soğuktan etkileneceğini sanmıyorum çünki.
1-Evin güneye bakan duvarına sarılı.
2-Benim bahçemin bir kısmı yüksek duvar bir kısmı da polikarbon levha ile kaplı olduğu için sert rüzgârlara ve soğuk hava akımlarına kapalı.
İncarnata ise saksıda ve gelişme çağında. kış'ın serada muhafaza ediyorum.

teşekkürler.bir kök edilüs ü bu kış dış ortamda yetiştirmeyi deneyeceğim.

kity92
18-07-2016, 15:08
herkese keyifli forumlar bundan 4 ay önce metrodan passion fruit aldım ve çekirdeklerin bir kısmını toprağa ektim gel zaman git zaman okadar çekirdektens sadece 2 tanesi filizlendi ve filizleri ufak plastik bardaklara aldım toprak olarakta torf ve deniz kumu karıştırdım sonra güneşe koydum 2-3 defa rüzgar yüzünden düştüler ve 1 tanesi öldü diğeri ise 2 gün önce yapraklarını döküp kurudu. acaba nerde hata yaptım yabancı forumlarda küçük yaprakları varken direk gün ışığına koymak sakıncalı veya bitkide hastalık olabilecigini yazmışlar ama bi anlam veremedim. yardımc olursanız sevinirim keyifli forumlar

askcocugu20
22-07-2016, 16:05
merhaba

yeni filizlenmiş bitkileri genel olarak direkt güneşin altına koymak sakıncalı.bitkiye göre değişir gerçi ama genellikle yaprakları yanıyor.böyle durumda yarı gölgede **** aydınlık bir yerde bir süre tutmakta fayda var.sonrasında öyle güneşi hariç günün belli saatlerinde güneşin altına alınabilir.bir süre sonra bitki alışır ve güneşin olumsuz etkisi olmaz.

Sevgi Durul
07-08-2016, 10:49
Geçen sonbaharda, arkadaşımdan iki köklü dip sürgününden alıp diktiğim pasifloranın daha gelişmiş olanı açmaya başladı.

Kışı eksi yirmilere yaklaşan dış ortamda geçirdi. Kesinlikle dona dayanıklı (http://davesgarden.com/guides/pf/go/1264/#b). Çiçeği bir gün açık kalsa da üzerinde pek çok tomurcuk olduğundan çiçeklilik süresi uzun olacağa benziyor.

624251

Burada (http://davesgarden.com/guides/pf/go/1264/#b), -23.3 dereceye kadar dayanıklı olduğu bilgisi var. (Passiflora caerulea)

FatihBahce
11-08-2016, 09:33
Almanya'dan getirdiğim Passiflora coccinea 'yı tropikal iklime ait olduğu için saksıda tutuyorum.

624660

624662

624663

624824

çiçeksever
26-08-2016, 14:41
Bendeki çiçek açmaya devam ediyor.Fakat meyve tutmuyor. Acaba meyve vermesi için döllenme mi gerekiyor?

askcocugu20
16-09-2016, 16:14
Merhaba

Yukarıda fotoğrafını gördüğünüz incartana nın meyveleri olgunlaşmaya başladı.işin sıkıntılı tarafı olgun meyvenin de dışı yeşil olduğundan anlaşılmaması.dalından düşünce olduğunu anladım.tadına gelirsek mayhoş diyebiliriz.önce hafif tatlımsı ve kendine özgü hafif aromalı.sonrasinda ağızda eksi bir tat kalıyor.ben tadını beğendim.kabuğu yenmiyor içindeki jelimsi kısım yeniyor.bakimi kolay ve ilk yıl bile meyve alabilirsiniz ve soğuğa dayanıklı.düşünen arkadaşlara tavsiyemdir.

çiçeksever
20-12-2016, 08:59
gittigidiyor da fidesini 9.90 dan satıyorlar.

Batı Rüzgarı
27-04-2017, 13:52
2- 3 tane tohumdan yetiştirdiğim passiflora caerulea sarmaşığımdan eser kalmadı. şöyleki 2 tanesi bendeydi 1 er yıl arayla balkonda dondan öldü...bir taneside bir tanıdığa vermiştim.onun gömme balkonunda bile dayanamadı...aslında gömme balkonda 1 kış atlatmıştı ancak 2.yılından dondu...

daha önce yazmıştım ancak artık netleşti...
passiflora caerulea gibi soğuklara en dayanıklı cinsi bile Ankarada dışarıda yaşayamıyor.bir kışı atlatsa bile diğer kış donup ölüyor.o yüzden bu sarmaşığın ev koşullarına uygun olan cinsi varsa onlara yönelin derim.ankara gibi soğuk bir memlekette yaşıyorsanız....
tabi herşey bir tecrübe oluyor olmasına da çiçeğini göremedim o kadar merak etmeme rağmen...neyse artık herşey nasip.

çiçeksever
08-08-2017, 16:13
Passiflora ilk kez 1 dalda 2 çiçek verdi. Daha önce biri bitince diğeri çiçek açıyordu.

viyol
04-05-2018, 21:19
Arkadaşlar merhaba,
Aktardan çarkıfelek istedim bana bir torba bundan verdi. Çiçeğin taç kısmı galiba biraz şüphelendim pekte tanımıyorum bu bitkiyi. Bu çarkı felek mi bunu kaynatıp çay olarak içebilirmiyim? Bir de bunun göbek kısmından resimdeki tohumlar çıkıyor. Meyvesinin tohumu ayrı çiçek kısmının tohumu ayrımı. Bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler...

ecznecla
09-05-2018, 19:10
Merhaba. Bu edulisimi 2ay önce zengardendan aldım. Geldiğinde yeşildi. Sonra sararmaya başladı. Saksı harcını değiştirdim. Demir ilave ettim.bol güneş alan yerde. 2aydır ne yaptıysam bu kızımın yüzünü güldüremedim.yardım edebilir misiniz? :(

çiçeksever
10-05-2018, 14:06
Mümkünse bahçeye dikin veya bahçede bakın.

siflera12
10-05-2018, 14:11
Bendeki tohumların hiçbiri çimlenmedi [emoji20][emoji37][emoji37]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Lonicera
10-05-2018, 16:01
Arkadaşlar merhaba,
Aktardan çarkıfelek istedim bana bir torba bundan verdi. Çiçeğin taç kısmı galiba biraz şüphelendim pekte tanımıyorum bu bitkiyi. Bu çarkı felek mi bunu kaynatıp çay olarak içebilirmiyim? Bir de bunun göbek kısmından resimdeki tohumlar çıkıyor. Meyvesinin tohumu ayrı çiçek kısmının tohumu ayrımı. Bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler...

Bu bitki passiflora( çarkıfelek ) bitkisinin tohumu değil.

Lonicera
10-05-2018, 16:03
Bendeki tohumların hiçbiri çimlenmedi [emoji20][emoji37][emoji37]

Passiflora tohumu biraz geç olsa da taze ise çimlenir, eskimiş , bayat çarkıfelek tohumunu çimlendirmeniz çok zordur.

viyol
12-05-2018, 21:35
Bu bitki passiflora( çarkıfelek ) bitkisinin tohumu değil.

Bu tohumlar zaten meyvesinden değil resimde görülen taç kısmının içerisinden çıktı... O kısımda zeytin çekirdeği büyüklüğünde yuvarlak bir yer var onu kırınca içinden çıkıyor...

Lonicera
13-05-2018, 06:07
Bu tohumlar zaten meyvesinden değil resimde görülen taç kısmının içerisinden çıktı... O kısımda zeytin çekirdeği büyüklüğünde yuvarlak bir yer var onu kırınca içinden çıkıyor...

Siz elinizdeki tohumların çarkıfelek bitkisine ait olup olmadığını merak edip sormuşsunuz. Eğer elinizdeki tohumun hangi bitkiye ait olduğunu soruyorsanız bu başlık doğru yer değil, buradan yanıt almanız zor. Ne tohumu olduğunu öğrenmek istiyorsanız şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1186.htm) sorarsanız arkadaşlar yardımcı olabilirler.

viyol
14-05-2018, 18:56
Siz elinizdeki tohumların çarkıfelek bitkisine ait olup olmadığını merak edip sormuşsunuz. Eğer elinizdeki tohumun hangi bitkiye ait olduğunu soruyorsanız bu başlık doğru yer değil, buradan yanıt almanız zor. Ne tohumu olduğunu öğrenmek istiyorsanız şu başlıkta (http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/1186.htm) sorarsanız arkadaşlar yardımcı olabilirler.

Tamam teşekkürler.

HAKAN_O
22-05-2018, 01:29
Merhaba benim bahçemde 1 tane yaklaşık 8 yaşında 1 tane de 3 yıllık pasıfloram var eski olan çok çiçek açıyor meyve veriyor ancak meyveler yeşilden sarı oluyor ve içleri boş. Diğer pasifflorada aynı,acaba neden meyvelerin içi boş bilen varmı

HAKAN_O
22-05-2018, 01:30
Merhaba benim bahçemde 1 tane yaklaşık 8 yaşında 1 tane de 3 yıllık pasıfloram var eski olan çok çiçek açıyor meyve veriyor ancak meyveler yeşilden sarı oluyor ve içleri boş. Diğer pasifflorada aynı,acaba neden meyvelerin içi boş bilen varmı

cinside bu resimdeki gibi

ParlakYıldızlar
07-07-2018, 13:56
Sayin Kader hanımın paylaşıma sunduğu passiflora sarmasigi, geldiğinde kargo dan çok hirpalanmisti,tüm yapraklarini döktü yasamayacak diye uzulmustum yinede vazgeçmedim tabi ki,şimdi ki durumu böyle ve mutluyuz.Teşekkür ederim Sevgili Kader.

elifaydin
09-07-2018, 09:17
Bizde de durum aynı tüm yaprakları dökmüştü. O zaman ben de umudumu kaybetmeyeyim henüz. Hadi inşallah bakalım bekliyoruz minik hareketleri

ParlakYıldızlar
09-07-2018, 10:54
Sayin:Elif aydın saksıyı hiç bozmayın bence de aydınlık ama golge bir konum da benimkisi.sizin de güzel haberlerini yakinda gelir umarım.

ParlakYıldızlar
28-07-2018, 13:56
Pasiflora da son durum boyle

Mesut Temiz
23-09-2018, 17:25
Arkadaşlar merhaba,

Bu meyvelerin passiflora ile hiç ilgisi yok, bunlar karaçalı bitkisinin (paliurus aculeatus / paliurus spina-christi) meyveleri... Onların da şifalı kabul edilip içildiğini biliyorum, isminden bir araştırın isterseniz...

Heaven
22-10-2018, 18:03
2009 yılından beri bu bitkiyi saksıda büyütmeye çalışıyorum bir türlü çiçek ve meyve alamadım. 10 sene geçti yılmadım. Eskişehir'deki evimde olmadı artık Sakarya Akyazı ya getirdim. ve çok güzel güneş gören sera gibi bir yere koydum. Şu an boyu 3 metreyi geçti.

Gece olduğu için foto ekleyemedim.

Yılmak yok azimle devam...

Tohumu buradaki Volare adındaki kullanıcı göndermişti. eğer meyve alırsam buradan paylaşacağım.

31-05-2009 mayıs tarihinden aylar önce Sayın Volare'ın gönderdiği tohumlar bugün ne halde sizlerle paylaşmak istedim.

agaclar.net - View Single Post - Passionfruit (Passiflora edulis) tohumdan üretim (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=474381&postcount=652)
Yukarıdaki yazımdaki denemeden önce birkaç denememde de başarısız olmuştum. Bu resimdekiler de olmadı ama 1.5 sene içerisinde yılmadım sürekli denemelerle sonuçta başarıya ulaştım.
Buzdolabında kilitli poşet denedim tutmadı,
çıtlattım tutmadı,
çok suladım çıkan fide öldü.
bahçe toprağına diktim tuttu fakat sonradan kurudu. Bu yöntemde ben başarısız oldum siz denerseniz belki tutabilir.

ve en sonunda normal çiçek toprağına hiç bir işlem uygulamadan doğrudan ektim. artık ümidimi kaybetmiş unutmuştum bile ki o sırada tutturdum.
Aşağıda ki resimde ektiğim 4 tohumdan 3'ü tutmuştu. Gözüm gibi baktığım fidelerden birisi çıktıktan sonra sanırım toprağının uygunsuzluğundan kurudu.
Diğer birisi ise saksıyı düşüren annemin gazabına uğradı. Fideyi yerdeki topraklarla birlikte saksının içine gömmüş, sonradan diksem de kurtaramadım.

Şimdi Elimde kalan son fideye gözüm gibi bakıyorum. Önceleri doğrudan güneş alan bir yere koyduğum için en alttaki yapraklarında gördüğünüz gibi hafif açık sarı renkte sararma oldu. Hemen gölgede çok ışık alan bir yere koydum şimdi bu şekilde duruyor.

Maşallahlarınızı bekliyor, darısı sizin başınıza diyorum. Meyve ve tohum alırsam forumdan tohumlarını dağıtacağım.

çiçeksever
24-10-2018, 08:34
Kuşadasını gezmeye gittiğimde minibüsle otele dönerken Kadınlar plajına yakın bir yerde 3-4 metre boyutunda çarkıfelek gördüm.(tahminim passiflora caerulea) Üzeri çiçek doluydu.

çiçeksever
16-11-2018, 15:11
Passifloram soğuğa rağmen çiçek açmaya devam ediyor.

Kgn 42
07-12-2018, 15:52
Arkadaşlar her kese merhaba soğuklara en dayanıklı çarkıfelek türleri hangileri bilgisi olan paylaşabilir mi şimdiden teşekkürler

siflera12
07-12-2018, 16:02
Arkadaşlar her kese merhaba soğuklara en dayanıklı çarkıfelek türleri hangileri bilgisi olan paylaşabilir mi şimdiden teşekkürlerPassiflora caerulea ( -10 )
Passiflora incarnata (-10 / -20 )
Passiflora tarminiana ( -3 )
Passiflora edulis ( -2 )
Passiflora lutea ( -15 / -30 )
Passiflora cincinnata ( -5 )

Kgn 42
07-12-2018, 18:18
Teşekkür ederim Sayın siflera 12

siflera12
07-12-2018, 18:21
Teşekkür ederim Sayın siflera 12Rica ederim [emoji4]

çiçeksever
14-12-2018, 08:30
Passiflora incarnata geçen sene bahçede toprakta kışı atlatamadı. Belki malçlama yapsaydım kurtarırdım.

siflera12
14-12-2018, 08:46
Buda farklı bir çeşit Çarkıfelek [emoji7] şuanlık hiçbir Çarkıfelek türüyle uyuşmadı yabancılara ( Amerika vb ülkeler ) sorduğumda çarkıfeleğin mutasyona uğradığını yani yeni bir tür olduğunu söylediler [emoji848][emoji7][emoji177] https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181214/713adc9d8070a844587d2f3b8ed3e097.jpg

POSTMAN
20-12-2018, 20:14
Selâmün Aleyküm Bahsettiğiniz Çiçeklerden Bursa'ya Gönderme Durumunuz Olursa Çok Müteşşekir Olurum. Ptt Ile Karşı Ödemeli Yollayabilirsiniz.

siflera12
20-12-2018, 20:24
Selâmün Aleyküm Bahsettiğiniz Çiçeklerden Bursa'ya Gönderme Durumunuz Olursa Çok Müteşşekir Olurum. Ptt Ile Karşı Ödemeli Yollayabilirsiniz.Sanırım bana diyorsunuz , yazın Çarkıfeleğim ' den. Çelik almayı denerim çünkü şuan hiçbir dalı yok eğer tutarsa buradan elden teslim alabilirsiniz bende Bursalıyım [emoji4]

Burikmn
21-12-2018, 01:12
Merhaba, geçen yıl diktiğim Passiflora Edulis fidanı bir türlü serpilmedi. Başlangıçta güneşsizlikten sandım yer değiştirdim, büyümesi bir miktar hızlanmasına rağmen çiçeklenme olmadı. En son dayanamayıp kökünü açtığımda çok sayıda kök kurdu buldum, temizledim hemen. Daha önce bu gibi bir durumla karşılaşan oldu mu acaba?

siflera12
21-12-2018, 03:44
Merhaba, geçen yıl diktiğim Passiflora Edulis fidanı bir türlü serpilmedi. Başlangıçta güneşsizlikten sandım yer değiştirdim, büyümesi bir miktar hızlanmasına rağmen çiçeklenme olmadı. En son dayanamayıp kökünü açtığımda çok sayıda kök kurdu buldum, temizledim hemen. Daha önce bu gibi bir durumla karşılaşan oldu mu acaba?Toprakla beraber gelmiş olabilirler bu yüzden bence bitkiyi farklı bir toprağa dikin , birde bitkiyi suyun içine koyun ki kurtlar iyicene arınsın ve su ılık olmalı ( bitkinin köklerini suda yıkatın uzun süre suda durmasın ) [emoji4]

AkisSoftware
21-12-2018, 06:39
Passiflora incarnata geçen sene bahçede toprakta kışı atlatamadı. Belki malçlama yapsaydım kurtarırdım.

Nerede kışı atlatamadı? Afyon ise bildiğim kadarıyla çok soğuk oluyor..

AkisSoftware
14-02-2019, 12:43
Geçen sonbaharda, arkadaşımdan iki köklü dip sürgününden alıp diktiğim pasifloranın daha gelişmiş olanı açmaya başladı.

Kışı eksi yirmilere yaklaşan dış ortamda geçirdi. Kesinlikle dona dayanıklı (http://davesgarden.com/guides/pf/go/1264/#b). Çiçeği bir gün açık kalsa da üzerinde pek çok tomurcuk olduğundan çiçeklilik süresi uzun olacağa benziyor.

624251

Burada (http://davesgarden.com/guides/pf/go/1264/#b), -23.3 dereceye kadar dayanıklı olduğu bilgisi var. (Passiflora caerulea)

Merhaba.. Sizdeki bu ürünü nereden almıştınız?

çiçeksever
14-02-2019, 13:03
Nerede kışı atlatamadı? Afyon ise bildiğim kadarıyla çok soğuk oluyor..
-20 ye dayanıyor deniyor.

çiçeksever
14-02-2019, 13:06
Merhaba.. Sizdeki bu ürünü nereden almıştınız?

https://www.zengardentr.com/urun/kokulu-passiflora-caerulea-saksili-fidani

AkisSoftware
14-02-2019, 13:47
Benim bulduğum kaynaklarda -10 derece (Zone 8) olarak görünüyor. Ama dediğiniz gibi -20 dereceye dayanıyorsa Lutea cinsi kadar dayanıklı demektir.

Peki meyvelerinin tadları nasıl?

çiçeksever
14-02-2019, 14:12
https://www.e-kamkat.com/pasiflora-edulis-mor-marucya-carkifelek-3-yas-torbali-90-cm-uzeri-

çiçeksever
14-02-2019, 14:41
https://www.bursaplant.com/Passiflora-Carkifelek-Fidani,PR-568.html

AkisSoftware
14-02-2019, 14:47
Bilgiler için teşekkürler. Ben siz meyvelerinden yedinizmi manasında sordum. Çünkü yoruma açık bir konu oluyor biraz. Herkes farklı düşünebiliyor.

çiçeksever
14-02-2019, 15:24
Benimkiler hiç meyve vermedi. Siz satın almak istiyorsunuz gibi geldi size yardımcı olmak istedim.

AkisSoftware
14-02-2019, 15:32
Benimkiler hiç meyve vermedi. Siz satın almak istiyorsunuz gibi geldi size yardımcı olmak istedim.

Evet satın alacağım. Hatta bir kaç farklı türden tohum siparişi verdim. Önce onlarla deneyeceğim. Hazır fidan almayı pek düşünmüyorum öncelikle. İlkbahar geldiğinde alacağım.

Yardımlarınız için teşekkürler

Halocan
27-04-2019, 23:05
Merhaba iyi günler dostlar. Siteye yeni üye oldum ama bayadır takipteyim:)) şuna Van’da yaşıyorum ve passiflora yetiştirmek istiyorum bahçede. Peyzaj amaçlı. Biraz araştırma yaptım sanırım passiflora incarnata dona dayanıklı.fakat tohumunu bulamıyorum. Elinde olan var mı? Veya nerden bulabilirim. 40-50 tohum yeterli olur

çiçeksever
29-04-2019, 08:55
Ben kendim aliexpressten tohum getirttim. Zengarden, n11 veya gittigidiyorda da satan oluyor.

çiçeğim
18-06-2019, 15:08
Merhabalar eğer fide paylaşan varsa bende rica edeceğim ücretli olarak,meyva veren olmasını tercih ediyorum sadece❤️

çiçeğim
18-06-2019, 18:28
Passiflora caerulea ( -10 )
Passiflora incarnata (-10 / -20 )
Passiflora tarminiana ( -3 )
Passiflora edulis ( -2 )
Passiflora lutea ( -15 / -30 )
Passiflora cincinnata ( -5 )

Merhabalar acaba bu çeşitleri nereden alabiliriz?

çiçeksever
19-06-2019, 17:00
2 üstteki mesajda yazmıştım.

çiçeğim
22-06-2019, 17:52
Merhabalar iki ayrı tür pasiflora yan yana dikilebilir mi acaba?tozlaşma cinsleri etkiler mi?

tedris
02-07-2019, 17:14
Arkadaşlar çarkıfelek çiçeği balkonda bakıyorum ilk aldığımda 2 aya yakın çiçek açtı soldu açtı soldu sonradan çıkan tomurcaklar daha küçükken kuruyor açmadan sebebi nedir. Çiçek çok yeşil ama tomurcak hem azaldı hemde açmadan dökülüyor suyumu az

MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

çiçeğim
14-07-2019, 23:28
Bunlar hangi tür bilen var mı?

Jezebel
28-07-2019, 13:17
Ben yıllar önce işyeri bahçesine dikmiştim.
Uzadı gitti, hem yağmur dışında sulanmıyor

697193

697194

Beş tanesini bu gün yedim.

Jezebel
29-07-2019, 12:32
Birçok cinste kıştan ziyade yaz sıcağının öldürücü olduğunu gözlemledim.
Eksi ısılar değil de artı ısılar daha tehlikeli.
Ve bu konuda maalesef ki veri yok.

tedris
28-08-2019, 11:18
Bizdede iki kök vardı biri tamamen kurudu diğeri ise yeşil ama keyifsiz oda kuruyacak heralda nedeni hakkında bir fikriniz varmıhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20190828/11fa4eae044a7da0bafee0f52008a12a.jpg

MI 6 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

esmaesma
28-08-2019, 16:09
Uzaktan gördüğüm kadarıyla toprağı çok sert bir toprak. Passiflora daha hafif havadar toprakları seviyor. Nedenlerden biri bu olabilir.

drfettah
31-08-2019, 23:22
arkadaslar merhaba ben de bu pasifloranın sverywerts marka tohumunu aldım internette yaygın. ama türü cinsini bilmeden aldım diyebilirim. fotoğraftaki sw gran. türüne benziyor. yardım edebilecek var mı?

Jezebel
01-09-2019, 07:43
Sn.drfettah, ekip ne çıkacak bakacaksınız.
Yardımlık bir durum yok ki ortada.
Bir gece ılık suda bekletin ve toprağa ekin.
Basit.

drfettah
01-09-2019, 09:04
sn jezebel tesekkürler cıkınca paylasayım cok ilgimi cekti bu konu.

ParlakYıldızlar
03-09-2019, 17:14
Sadece bir tek gün açık kalan ama hergün açacak kadar bol tomurcuk yapan passiflora, kac kez tozlastırma yaptığım halde meyve tutmadı taa ki bugüne kadar, tabi o da benim değil doğanın işi son çiçek meyveye durmuş şu an yeşil zeytin boyutunda, fotoğraf eklerdim ama Ah şu tembellik yok mu :).

Jezebel
03-09-2019, 19:54
Sadece bir tek gün açık kalan ama hergün açacak kadar bol tomurcuk yapan passiflora, kac kez tozlastırma yaptığım halde meyve tutmadı taa ki bugüne kadar, tabi o da benim değil doğanın işi son çiçek meyveye durmuş şu an yeşil zeytin boyutunda, fotoğraf eklerdim ama Ah şu tembellik yok mu :).

Her tür meyve vermiyor.
Çevredeki birçok Passiflora çok çiçekli hiç meyve vermeyen türden.
Benimkinin tohumunu üzerinde çok meyve gördüğüm bir bitkiden aldım.
İzmir’de olanlar için konum veriyorum Buca 23 Nisan İÖO ‘ nun arka giriş kapıdının yanında.
Hala üzerinde çok meyve var. 10 ‘a yakın tohum çimlendirip ormana dikeceğim. Sonucu merak ediyorum.
Passiflora cerulea.
Saygılar.

ParlakYıldızlar
04-09-2019, 15:44
Sayın:Jezebel aldığınız passifloranın ilkokul yakınında olması beni düşündürdü, ya çocuklar toplayıp yerlerse diye endişe duydum. Bende ki de aynı türden forumdan Sayın:Kader hanımın dağıtımından edinmiştim , kargonun hoyratlığın dan kurtulup bu günlere geldi, çok güçlü bir bitki. Çalışmalarınızı takipteyim umarım güzel sonuçlar alırsınız. Saygılar.

Jezebel
04-09-2019, 17:49
Sn.ParlakYıldızlar (http://www.agaclar.net/forum/members/153569-parlakyildizlar.htm), bu günün çocukları annelerinin soyup, kesip önüne koyduğu elmayı zor yiyorlar.
Bilmedikleri bir şeyi merak edip yerler mi bilmem.

Dutlubahçe
04-09-2019, 18:54
Sayın:Jezebel aldığınız passifloranın ilkokul yakınında olması beni düşündürdü, ya çocuklar toplayıp yerlerse diye endişe duydum. Bende ki de aynı türden forumdan Sayın:Kader hanımın dağıtımından edinmiştim , kargonun hoyratlığın dan kurtulup bu günlere geldi, çok güçlü bir bitki. Çalışmalarınızı takipteyim umarım güzel sonuçlar alırsınız. Saygılar.

Çocukların yemesinde ne mahzur var merak ettim.

Jezebel
04-09-2019, 19:46
Çocukların yemesinde ne mahzur var merak ettim.

Passiflora çok ünlü bir sakinleştirici şurubun hammadesi de ondan.

698328

En ünlüsü bu da başka muadilleri de var.

çiçeksever
10-09-2019, 17:25
Fidandeposu sitesinden uygun fiyatla çarkıfelek çiçeği aldım. Ürünler, paketleme ve kargo mükemmeldi. Tavsiye ederim.

çiçeksever
12-09-2019, 09:27
Resimler...
GRANADİLLA ve ÇARKIFELEK (Passiflora) FİDANI

Muda
27-10-2019, 23:05
2018 yılı haziran ayı sonunda sn. kader_bpkp'nin gönderdiği Pasiflora - Çarkıfelek çiçeği nihayet çiçek açtı.

700150

çiçeğim
12-11-2019, 22:37
Benim pasifloram yeni açtı kasım ayında açan çiçek meyva olur mu????

Jezebel
13-11-2019, 06:58
Arı görevini üstlenip bir resim fırçasıyla tozlaştırırsanız neden olmasın.:)

ParlakYıldızlar
13-11-2019, 09:56
Ne yazık ki passiflora mı kaybettim, 2 günde bütün yaprakları sarardı, çelik aldım fakat tutmadı, meğer besleme yaptiğim kedinin yavrusu saksı yı tuvalet olarak kullanmış, o kadar önleme rağmen küçük kedi olduğu için saksıya ters sapladığım bir düzine plastik çatalın aralarına girebildiğini gördüm, iki kez tüm toprağını değiştirmeme rağmen sonuç değişmedi,üstelik 3 veya 5 kadar meyve tutmuştu. Şimdi ise sellukanın aynı kaderi paylaşmaması için araştırmalar sonucu kesin çözüm yolunu aktarayım sizlere, bilenler vardır mutlaka, nalburlarda satılan kümes telini saksı ebatlarında pay bırakarak kestim ve çiçel teli ile saksıya çerçeve olacak şekilde sıkıca sardım, sardım çünkü öylece üstüne kapattığımda da hınzır kedi telin altına girmeyi başardı.

siflera12
16-11-2019, 04:34
Ne yazık ki passiflora mı kaybettim, 2 günde bütün yaprakları sarardı, çelik aldım fakat tutmadı, meğer besleme yaptiğim kedinin yavrusu saksı yı tuvalet olarak kullanmış, o kadar önleme rağmen küçük kedi olduğu için saksıya ters sapladığım bir düzine plastik çatalın aralarına girebildiğini gördüm, iki kez tüm toprağını değiştirmeme rağmen sonuç değişmedi,üstelik 3 veya 5 kadar meyve tutmuştu. Şimdi ise sellukanın aynı kaderi paylaşmaması için araştırmalar sonucu kesin çözüm yolunu aktarayım sizlere, bilenler vardır mutlaka, nalburlarda satılan kümes telini saksı ebatlarında pay bırakarak kestim ve çiçel teli ile saksıya çerçeve olacak şekilde sıkıca sardım, sardım çünkü öylece üstüne kapattığımda da hınzır kedi telin altına girmeyi başardı.Meyveleri tohum tuttuysa tohumlarını ekebilirsiniz aslında [emoji846]

engnkucuk
16-11-2019, 08:35
Meyveleri tohum tuttuysa tohumlarını ekebilirsiniz aslında [emoji846]

Merhaba Sayın Siflera12; İstanbul'da Geçen ay olgunlaşmış meyvelerden tohum çıkartarak kuruttum.

Çimlendirme için önereceğiniz bir dönem ve yöntem var mıdır ?

siflera12
16-11-2019, 08:39
Merhaba Sayın Siflera12; İstanbul'da Geçen ay olgunlaşmış meyvelerden tohum çıkartarak kuruttum.

Çimlendirme için önereceğiniz bir dönem ve yöntem var mıdır ?Tohumları çok uzun süre bekletmeden ekin bence ( tohumların ömrü çok uzun olmuyor ) eğer soğuk bir bölgedeyseniz mutlaka sıcak bir ortamda bakın bahara kadar ve kesinlikle toprağa ekin tohumları , nemli bezde çimlenmiyor [emoji4]

esmaesma
17-11-2019, 12:52
Balkonu bulunca duramadım 😊 Bunlar da yeni passiflora çiçeklerim. Belotii, constance eliot, marijke ve lavender lady. Artık mum çiçeği, passiflora,atlas ve brugmansia tüm aşık olduğum çiçekleri yetistirme şansım var. Çok mutluyum.

ParlakYıldızlar
18-11-2019, 11:33
[QUOTE=siflera12;1577826]Meyveleri tohum tuttuysa tohumlarını ekebilirsiniz aslında [emoji846]

Meyve tuttu tutmasına fakat meyveler zeytin boyutunu aşamadı, maalesef tohum namına bişey yoktu içlerinde.

esmaesma
19-01-2020, 22:25
Passifloralar tam gaz büyüyor ;) Ama yapraklarında bu lekeler var neden olabilir acaba :confused:

esmaesma
19-01-2020, 22:29
Açacaktık ama olmadı. Hava güneşli gidip birden kapatınca döküldü tomurcuk :(

esmaesma
02-04-2020, 13:35
Passiflora constance eliot, lavender lady ve belotii güzel büyüdüler.

Jezebel
02-04-2020, 18:35
Tebrik ederim, elleriniz dert görmesin.
Çiçeklerini ve meyvelerini de görürüz umarım:)
Destekler de fevkalede olmuş, devrilme yamulma riski yok.
Çok sevdim bu fikri.

esmaesma
02-04-2020, 23:50
Teşekkür ederim sayın jezebel. Inşallah bol meyve, çiçek elde ederiz. Destekler mum çiçeğinden aklıma geldi baharda balkona çıkarıp sardırma yapacağım. Malum sarmaşık türü çok büyüyor. Bir ısınsa havalar. Işim o kadar çok ki mum çiçekleri,atlaslar brugmansialar hepsine kalıcı yer yapmam lazım. Bol resim paylaşacağım forumda ☺

mesinl
18-04-2020, 09:03
merhabalar, benim anladığım bu bitkinin bir kaç türü var, kiminin meyvesi olurken kiminin olmuyor, kiminin meyvesi güzelken kiminin değil. doğru mudur acaba?

eğer böyleyse meyvesi güzel olanı nasıl anlayabiliriz, kime güvenebiliriz alırken?

Jezebel
18-04-2020, 10:06
merhabalar, benim anladığım bu bitkinin bir kaç türü var, kiminin meyvesi olurken kiminin olmuyor, kiminin meyvesi güzelken kiminin değil. doğru mudur acaba?

eğer böyleyse meyvesi güzel olanı nasıl anlayabiliriz, kime güvenebiliriz alırken?

En kolayı Macro markete gidip satılan meyveyi alıp hem tadına bakıp hem sonra çıkan tohumu ekmek.

Beğenmediğiniz bir şeyi yıllarca yetiştirmek için çaba vermezsiniz böylelikle.
Ama bu link size ticari olarak değerini gösterecek

https://www.portakalbahcem.com/tr/carkifelek-5li-paket

Pahalı bir meyve.

yasinmetin
21-04-2020, 14:38
Arkadaşlar merhaba, ben geçen sene careula cinsinden diktim cam balkona. 2-3 metre uzadı farklı kollardan, kış boyunca da yavaş yavaş sürgün verdi. Bu sıralarda her tarafından yeni sürgünler veriyor. Her sürgünü yeni ipe sardırıyorum ama artık balkonda yer kalmayacak yakında :D Budama uygulanır mı buna, uygulanırsa nasıl ne yapacağım bilemedim. Tavsiye öneri lütfen...

drfettah
25-04-2020, 09:30
geçen seneden kalma üç tane bitkim dibine kadar kurumuş. kestim kuruyan kısımları da bakalım pek ümidim yok.

tropikalist
25-04-2020, 12:08
Arkadaşlar bende pasiflora edulis tohumları var acaba ben bunları nasıl çimlendirebilirim

Şimdiden teşekkür ederim

Jasmine Tea
25-04-2020, 15:51
Arkadaşlar bende pasiflora edulis tohumları var acaba ben bunları nasıl çimlendirebilirim

Şimdiden teşekkür ederim

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/2821.htm

şu linki inceleyebilirsiniz.

yasinmetin
25-04-2020, 17:46
Arkadaşlar merhaba, ben geçen sene careula cinsinden diktim cam balkona. 2-3 metre uzadı farklı kollardan, kış boyunca da yavaş yavaş sürgün verdi. Bu sıralarda her tarafından yeni sürgünler veriyor. Her sürgünü yeni ipe sardırıyorum ama artık balkonda yer kalmayacak yakında :D Budama uygulanır mı buna, uygulanırsa nasıl ne yapacağım bilemedim. Tavsiye öneri lütfen...

Budama konusunda yardımcı olabilecek yok mu?

Emre2535
25-04-2020, 18:34
Passiflora yıllardır bahçemde olan bir bitki; meyvesini hiç görmedim. Acaba benimki meyve vermeyen bir cins mi? Bu sene dikkat edeceğim.
Bende celikle ektim tuttu yalnız meyvesini görmedim daha

Jezebel
26-04-2020, 10:11
Budama konusunda yardımcı olabilecek yok mu?

Ne diyeyim, toprakta olunca budamıyorum, bıraktım tırmansın,
Bence bırakın balkondan aşağı sarksın, ip germek çözüm değil, güneş görmezse çiçek zor, kapalı balkona arı girmez ki meyve tutsun.
Beniimki iş yerinde, komşu dut ağacını sardı tırmanıyor kontrolsüzce.
Kontrolü sulama yapıyor, su olmayınca çok yayılamıyor.
Sulasak bunun 5 katı olurdu.

yasinmetin
26-04-2020, 18:10
[QUOTE=Jezebel;1586484]Ne diyeyim, toprakta olunca budamıyorum, bıraktım tırmansın,
Bence bırakın balkondan aşağı sarksın, ip germek çözüm değil, güneş görmezse çiçek zor, kapalı balkona arı girmez ki meyve tutsun.
Beniimki iş yerinde, komşu dut ağacını sardı tırmanıyor kontrolsüzce.
Kontrolü sulama yapıyor, su olmayınca çok yayılamıyor.
Sulasak bunun 5 katı olurdu.[/QUO

Balkonu şimdilerde açıyorum sayın jezebel, güneş öğleden sonra alıyor sadece kısıtlı ama. Balkon demirlerine sardırayım o zaman kışa doğru budarım dışarda kalan sürgünleri artık. teşekkürler ilginize

Jezebel
27-04-2020, 17:17
Bu gün işe gidince resim çektim.
Ne demek istediğimi görün istedim.

706867

706868

706869

706870

Son resimde kırmızı ok meyveyi işaret ediyor.
Şimdi ben bunu kırpsam, budasam bu boyuta gelir miydi ?
Budamayın , güneş ve gübre ve su verin :)

yasinmetin
28-04-2020, 18:12
vay vay bu nasıl bişeydir ağzım açık izledim... size aşkolsun sayın jezebel ezdiniz bizi burda.. Napalım ankara'da olmuyor böyle anca balkonda saksıda :) şaka bir yana muhteşem bayıldım. dutlar da olmak üzere, Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin meyvelerinizi.

Jezebel
28-04-2020, 19:21
vay vay bu nasıl bişeydir ağzım açık izledim... size aşkolsun sayın jezebel ezdiniz bizi burda.. Napalım ankara'da olmuyor böyle anca balkonda saksıda :) şaka bir yana muhteşem bayıldım. dutlar da olmak üzere, Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin meyvelerinizi.

Çok şanslıyız ki bu işyeri sadece İzmirde olmakla kalmıyor, mandalina bahçesinde kendileri.
Dev boyutlu iki dut ağacı, asma, abutilon, 2 metrelik ıtır ve pembe dikenli begonvil de var.

Passiflora ve Abutilonu ben diktim.
Diğerleri gittiğimde vardı.

Emre2535
28-04-2020, 23:14
Çok şanslıyız ki bu işyeri sadece İzmirde olmakla kalmıyor, mandalina bahçesinde kendileri.
Dev boyutlu iki dut ağacı, asma, abutilon, 2 metrelik ıtır ve pembe dikenli begonvil de var.

Passiflora ve Abutilonu ben diktim.
Diğerleri gittiğimde vardı.
Sayın jezebel öyle bir işyerinde çalışmakla çok şanslısınız. Heleki begonviller başkadır. Dutlarida afiyetle yemeniz dileğiyle. Ben hem çelikten behonvil ve çarkıfelek ektim inşallah ikiside tuttu.

Emre2535
28-04-2020, 23:17
Benim pasifloram yeni açtı kasım ayında açan çiçek meyva olur mu????
Bu rengi ılk defa gördüm çok hoş bi renk.

yasinmetin
29-04-2020, 00:21
Maşallah maşallah biz de armut falan takılıyoruz işte :D

Jezebel
29-04-2020, 08:25
Maşallah maşallah biz de armut falan takılıyoruz işte :D

Bazıları da aşırı sıcak ve buranın toprağını sevmedikleri için olmuyor.
P. mollisima ve denediğim en az üç tür Passiflora daha İzmirde öldüler veya ben beceremedim.
Sağlık olsun.

E.Kahraman
26-05-2020, 12:34
Passiflora Edulis ve Passiflora Alata tohumlarımı 21 Mayıs tarihinde 3 saat limonlu ılık suda beklettikten sonra torfa ektim. Kilitli poşet içinde, toprağın ısınmasını sağlamak amacıyla, güneş altında tutuyorum. Saat 16.30 gibi gölge alanda yaklaşık 2 saatlik havalandırma yapıyorum. Akşamları ise içeri alıyorum. Umarım yetiştirmeyi başarırım.

yasinmetin
26-05-2020, 17:08
Bazıları da aşırı sıcak ve buranın toprağını sevmedikleri için olmuyor.
P. mollisima ve denediğim en az üç tür Passiflora daha İzmirde öldüler veya ben beceremedim.
Sağlık olsun.

Sayın jezebel benim kapalı balkondaki careule çarkıfelek... çiçeklerin sarı kısımlarındaki polenleri parmağımla uçtaki 3lü çıkıntılara taşıdım biraz ama meyve tutar mı bilmiyorum.

Jezebel
26-05-2020, 17:17
Sayın jezebel benim kapalı balkondaki careule çarkıfelek... çiçeklerin sarı kısımlarındaki polenleri parmağımla uçtaki 3lü çıkıntılara taşıdım biraz ama meyve tutar mı bilmiyorum.

Maşallah, maşallah:D
Almış yürümüş, oldu bu iş.

Tutar tutar, neden tutmasın, arılar da boş durmuyordur, armutlar toplanacak ayara gelmedi daha :)
Budasaydınız bu manzarayı zor görürdünüz.:cool:

yasinmetin
27-05-2020, 00:14
Maşallah, maşallah:D
Almış yürümüş, oldu bu iş.

Tutar tutar, neden tutmasın, arılar da boş durmuyordur, armutlar toplanacak ayara gelmedi daha :)
Budasaydınız bu manzarayı zor görürdünüz.:cool:

Birkaç kara sinekten başka birşeye denk gelmedim balkonda :D:D
Valla bahçeyi aşırı sıcaklardan sonra aşırı soğuk vurmuş, armutlar ne alemde gidip bakacağım... ceviz ve asmaların yeni sürgünleri sizlere ömür diyorlar komşularım :( iç anadolu iklimi işte mayıs ortasında bile don vurabiliyor

Jezebel
27-05-2020, 23:13
Birkaç kara sinekten başka birşeye denk gelmedim balkonda :D:D
Valla bahçeyi aşırı sıcaklardan sonra aşırı soğuk vurmuş, armutlar ne alemde gidip bakacağım... ceviz ve asmaların yeni sürgünleri sizlere ömür diyorlar komşularım :( iç anadolu iklimi işte mayıs ortasında bile don vurabiliyor

İnanırım, bu gün benim bahçeye dolu yağdı.
Olur böyle şeyler ama toparlarlar sıcağı görünce.

E.Kahraman
31-05-2020, 16:20
1 buçuk ay önce ektiğim passiflora tohumlarım çimlenmemişti. Geçen hafta elimde kalan bu tohumları saksının dibine gömmüştüm. Bugün bu kotiledonları farkettim. Passifloranın kotiledonları genelde daha yuvarlak oluyor diye biliyorum ama, inşallah tohum çimlenmiştir.

uygarb
09-07-2020, 15:02
Antalya'da ben passifloraya rastlamıştım ama hiç meyvesi yoktu. Kökünden alayım dedim o kadar karışmış ki bitki alamadım ama bir dahaki gidişimde deneyeceğim

Jezebel
13-07-2020, 17:47
İzmirde

711427

711428

711429

711430

Oldular.

tropikalist
14-07-2020, 09:26
aynı kudret narına benziyor içi bu farklı cins mi

uygarb
14-07-2020, 12:33
bundan zamanında almıştım ama nedense hiç meyve vermedi

Jezebel
14-07-2020, 21:03
bundan zamanında almıştım ama nedense hiç meyve vermedi

Zaten pek de lezzetli değil.
Birşey kaybetmediniz.

İlkan T
30-08-2020, 10:48
Ankarada daha bilmediğimiz bir sürü çiçekler var bu çiçekle yolda karşılaştım 3 yılda istilacı şekilde gelişti.Ankara merkezde yasemin,defne,nar,incir(istilacı)yeni dünya meyveli,zakkum vb.8a bitkilerini görebilirsiniz.Acaba denizli kışında zarar gören çiçekler kışın ankarada niye yeşil yoksa bu bitkiler mutasyona uğrayan yeni türler olabilirmi giresundan getirilen passiflora kışın öldü ama ankaraya uyum sağlayan passiflora sağlıklı gelişiyor.
Bu çiçeği umarım daha fazla çoğaltırım

tropikalist
16-09-2020, 16:40
ben de şok oldum kahramanmaraş ta rastladım 1-2 parmak kökü var inanamadım şans eseri gördüm ama onu rahat bırakmam iliğini sömüreceğim bitkinin:D

Zelenika71
26-09-2020, 12:04
Çelik ya da kök verebilecek olan varsa karşılığında kaktüs ya da sukulent verebilirim..

adanalim
14-10-2020, 22:32
Ben çok aradım bulamadım veren olursa bende talibim

Gokhan79
05-01-2021, 15:48
Bende dikili de ektim 4 metre boy attı pergalenin üstünde. Eksi 7 gördü ve hayatta kedi. Dininden tekrar yeşillendi. Ediliş cinsi uzakdoğu seyahatinden meyve alıp çekirdeklerini almıştım birçok tropik meyve çekirdekleri de getirmiştim. Soguk direnci iyi ızmirde 10 yılda bir eksi 7 oluyor. Akdenizde rahat yetisir. Tek sorunum bir türlü çiçek açmadı. Bu yılda açmazsa erkek filan mi çıktı acaba **** faklı turlerden de mi döllenme için ekmek lazım yaprakları resimlerde gördüklerimden büyük. Yaprak boyutu kafam kadar ama meyve yok��

nadiko
23-01-2021, 20:26
Bende Passiflora quadrangularis tohumu veya fide farketmez arıyorum

E.Kahraman
03-04-2021, 13:13
Passiflora Edulis ve Passiflora Alata tohumlarımı 21 Mayıs tarihinde 3 saat limonlu ılık suda beklettikten sonra torfa ektim. Kilitli poşet içinde, toprağın ısınmasını sağlamak amacıyla, güneş altında tutuyorum. Saat 16.30 gibi gölge alanda yaklaşık 2 saatlik havalandırma yapıyorum. Akşamları ise içeri alıyorum. Umarım yetiştirmeyi başarırım.

Geçen seneki 3 paket satın alma ve taze meyve içinden çıkan çekirdekleri ekme serüvenim hüsranla sonuçlanmıştı. Meyve içinden çıkan tohumların birkaçını soğuk katlama denemek üzere buzdolabına koymuştum. Geçen hafta tohumları dolaptan çıkararak 24 saat ılık suda beklettim ve ardından torfa ektim. Ve 1 senenin ardından sonunda çimlendirme işlemi başarılı. :) 1 fide merhaba dedi, 2si de boynunu gösterdi.

kılıçh
03-04-2021, 15:03
Merhaba Kayseri’de yetiştirilebilecek dona dayanıklı çarkıfelek türleri var mı?

uygarb
11-04-2021, 14:43
çarkıfelek bitkisi isteyenler isterseniz size çelik olarak verebilirim ister siz köklendirirsiniz ister köklendirip de verebilirim

Asia
11-04-2021, 15:51
Uygarb çok mutlu olurum kendi adıma. İsterseniz adresimi hemen yazayım özelden. Şimdiden teşekkürler.

çiçeksever
14-04-2021, 14:11
çarkıfelek bitkisi isteyenler isterseniz size çelik olarak verebilirim ister siz köklendirirsiniz ister köklendirip de verebilirim

Çarkıfeleği Ankara da dışarıda mı evde mi yetiştiriyorsunuz? Bir de fidelerin resmini atarmısınız.

uygarb
15-04-2021, 08:35
Çarkıfeleği Ankara da dışarıda mı evde mi yetiştiriyorsunuz? Bir de fidelerin resmini atarmısınız.

Geçen sene Antalya'da bir evin bahçesinde görmüştüm bitki o kadar uzamıştı ki kaldırımlara kadar büyümüştü ben de onlardan birkaç dal aldım sonra çelikleri yaşatabildim sonra üzerinde çok durmadığım , ilgilenmediğim için öldü ama bir dahaki sefer bulursam iyi yetiştireceğim bu arada o bitki yazın çok sorun olmaz fısfıslayabilirz ama kışın muşambalı serada dursa daha iyi olur tropikaşl bitki olduğu için Ankara şartlarında

çiçeksever
15-04-2021, 18:01
Kuşadasında bir evin bahçesinde gördüm. Bahçeyi sarmıştı, üzeri çiçek doluydu. Geçen yılda İstanbul Çekmeköyde bir dükkanın önünde gördüm, o da çok güzeldi.

çiçeksever
15-04-2021, 18:11
Afyon da birkaç çeşit alıp yetiştirmek istedim. (Passiflora Granadilla, Passiflora Caerulea
Passiflora İncarnata, Passiflora Ligularis, Passiflora Lavender Lady, Passiflora white mirror)
Bazılarını kışa girerken bahçeye toprağa diktim.(Passiflora Caerulea -10, Passiflora İncarnata -20) kışı atlatamadılar. Bazılarını eve aldım. Evde çiçek açan bile oldu,Bazıları 2. sene bazıları o sene öldü. Yılmadım yine aldım. Passiflora Caerulea ve Passiflora İncarnata yı bahçede yetiştirmek istiyorum.

uygarb
15-04-2021, 22:53
Benim de nepenthes seram var aralarına Passiflora karwinskii fena olmaz