View Full Version : Pasiflora - Çarkıfelek çiçeği
Yılmaz Yalçın
06-06-2010, 11:21
Arkadaşlar,
İşyerimin bahçesindeki passiflorayı fotoğraflama imkanım oldu..Üzerinde onlarca çiçek varken bir günde hepsi gitmiş ne yazıkki çiçeklerini yakalayamadım:(İş değişikliği nedeniyle artık göremeyeceğim her sabah günaydın dediğim passiflorayı:(
Bu cins meyve vermez sanıyordum ...
150164
ama ...
150165
ve...
150166
ayrıca ...
150167
;)
Tadı güzel olmaz belki ama renklenince hoş bir görüntü olacak .
Yılmaz Yalçın
06-06-2010, 19:19
Sevgili Jezebel,
Maşallah çok güzel..Meyvesi güzel oluyor sizin türün sevgili Zafer İnandıklı'nınki de sizin türdendi ve ağrılara iyi geliyormuş:)Sizinki kaç yaşında?
Sadece 1 yaşında ;)
150194
bahçeye çatı oldu ...
150195
;)
Zafer İnandıklı
06-06-2010, 21:21
Sayın Jezebel, maaşallah bütün çiçekler meyveye dömüş. Hoş bir tadı var. içindeki kırmızı jelimsi kısım dil ve damak arasında sıkıştırıp, çiğnemeden yutuluyor. Ben geçen yaz günde iki adet olmak kaydıyla bolca yedim. Sakinleştirici etkisi hissediliyor.
Sn. Jezebel sizin pasiflora bir hayli coşmuş. Meyvelerini tadıp ilk izlenimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Bende bu yıl bir paket tohum ektim. Fakat pek umutlu değilim. Marketlerden alınan tohumların yetişmediği söyleniyor genelde. Yinede beklemedeyim. Olmazsa çelik bulmaya çalışacağım. Çevrede rastlasam bir iki dal (ödünç :p ) alacaktım fakat hiç göremedim malesef.
Dört yıl önce tohumdan yetiştirdim. Şimdi bu durumda.
Selam,
Nasıl oldu da kışa dayabildi?
ardabora
07-06-2010, 18:24
ben bu kadar hızlı büyüyp sağa sola dolanmak için kendini paralayan bir bitkiyi ilk kez yetiştiriyorum. bu baharda yan komşum bir karış boyunda bir çelik verdi, şu an boyu bir metreye yakın. uzun bir sırık diktim dibine, inatla sarmaşılara dolanmak için çırpınıyor. duvarın dibinden çekmek zorunda kaldım ki sırığa dolansın,dikeceğim yere henüz karar veremedim,oratada kaldı. yanına da yaklaşmaya gelmiyor,maazallah eşe dosta dolanacak.yaratık gibi birşey ama enfes çiçeklerinin hayaliyle bekliyoruz bakalım...
Zafer İnandıklı
07-06-2010, 21:25
Selam,
Nasıl oldu da kışa dayabildi?
Bu tür kış'a dayanıklı olanı. Bir güzel yanı da yaz, kış yemyeşil kalması.
Sn. Jezebel sizin pasiflora bir hayli coşmuş. Meyvelerini tadıp ilk izlenimlerinizi paylaşırsanız sevinirim.
Bende bu yıl bir paket tohum ektim. Fakat pek umutlu değilim. Marketlerden alınan tohumların yetişmediği söyleniyor genelde. Yinede beklemedeyim. Olmazsa çelik bulmaya çalışacağım. Çevrede rastlasam bir iki dal (ödünç :p ) alacaktım fakat hiç göremedim malesef.
Bu bitkim de Vilmorin tohumundan .Bir paket ektim 2 adet çimlendi .
Biri salyangozlara kurban gitti , diğeri de ortada .
Sevgili Jezebel, tohumu nasıl çimlendirdiniz ben 4 defa denedim birşey çıkaramadım.
Bu tür kış'a dayanıklı olanı. Bir güzel yanı da yaz, kış yemyeşil kalması.
Ben makrodan aldığım meyvenin çekirdeklerinin çimlendirdim ve elimde bayağı filiz oldu. Sanırım pasiflora edulis meyvesinin rengine bakınca. Sizinkide öyle görünüyor. Umarım benimkide kışın yaşar.
siniroluyorum
13-06-2010, 23:24
Tomurcuk olduğuna emin misiniz? Tohumdan yetiştirilen passiflora edulisler iki yıl sonra çiçek açmaya başlıyorlar. Fotoğraf çekme imkanınız varsa Sn. siniroluyorum görmek isteriz tomurcukları...
Sevgiler ;)
Yok zaten tomurcuk benzeri:))Küçük küçük açıyorlar en fazla 2cm filan çapları.Yakından fotoları ancak yarın çekip koyabilirim.Beyaz gibi çok az mora kaçıyor renkleri.
gövde ve yapraklar direk güneş ışığı istiyor,benimki devamlı güneş görüyor.resimleri paylaşacagım en kısa zamanda
athena -asena
16-06-2010, 20:36
bunlarda benim pasifloralarım koruması da yanında
Sevgili athena, hangi renk maşallah çok güzel gelişmişler.
Sevgili Jezebel, tohumu nasıl çimlendirdiniz ben 4 defa denedim birşey çıkaramadım.
Geçen sene İstanbul Adalardan bir arkadaş bol miktarda tohum dağıtmıştı .
Ben onları gelişi güzel bazı saksılara ekmiştim .
Şimdi bir çok farklı bitkinin saksısından Passiflora bitkileri çıkıyor .
Yanlış anşaşılmasın , kolay bir tohum değil ;)
Daha önce 15-20 lira verip aldığım tohumların hiç biri çimlenmedi;)
Tohumun taze olması önemli .
Şu an Buca ' nın Dumlupınar mahallesi 23 NİSAN İlköğretim okulunun arka sokağında olgun meyveleri olan bir bitki keşfettim .
Fırsat bulursam resim çekeyim ;)
Adını yeni mi öğreneceksiniz? Biran önce resimleyinde merakta bırakmayın, bilinense adını yazsanız da kafi.
Sn . nariçi başka bir sebeple o bölgedeydim , turuncu rengi görünce hemen Passiflora olduğunu düşündüm .
Netekim öyleydi , ancak aynı bölgede oturmama rağmen benim meyveler henüz olgunlaşmadı .
Farklı cins olduğunu düşünüyorum .
Bu gün akşam üzeri tekrar gideceğim , uygun olursa resimler , hatta meyve alabilirim ;)
sındırgılı
17-06-2010, 09:12
Büyükada daki, çiçeklerini ve meyvasını gösterdi:
Yılmaz Yalçın
17-06-2010, 09:31
Büyükada daki, çiçeklerini ve meyvasını gösterdi:
Sevgili Sındırgılı,
Maşallah güzel görünüyorlar:)Peki meyveleri yeniyor mu sizinkilerin?
sındırgılı
17-06-2010, 09:55
Sevgili Yılmaz, ben sadece çekirdeğinin etrafındaki jôlemsi maddeyi yiyorum. Bildiğim kadarıyle, Edulis in meyvası yeniyor. Sebo, daha iyi cevap verir.
arkadaşlar zehirli olan türleride mevcut mı acaba
P.caerulea
153754
2 meyve de almış oldum , dileyen iki arkadaşa kargo ile gönderebilirim ;)
Yılmaz Yalçın
18-06-2010, 08:36
P.caerulea
153754
Tadı nasıl denediniz mi acaba?
Hayır Yılmaz bey denemedim .
Kırmızı jölemsi bir doku ve siyah tohumdan ibaret içeriği .
Sebahattin Sargın
20-06-2010, 12:13
Pas. caerulanın meyvelerinin içi boş değil mi? Ben bu türün meyve verdiğini fakat meyvesinin yenilmediğini biliyorum...
Sevgiler ;)
sındırgılı
20-06-2010, 14:53
Evet, çekirdeklerin etrafında jölemsi madde var. Yenirse o kısım olabilir. Edulisinde gözler yeni yeni patlıyor. Kışın bayağı hasar gördü. Umarım, çiçek ve meyva görürüm. Şu anda kel vaziyette.
siniroluyorum
25-06-2010, 13:23
Bu sene tohumdan yetiştirdiğim edulisin (diye tahin ediyorum incarnarta da olabilir) üzerinde biber şeklinde tomurcuklar var.Sanırım daha ilk senede çiçek açacak.Ancak yaprakları bana hiç sert gelmedi.İnternetteki fotolarda kalın ve parlak yapraklı olarak gözüküyor.Üstelik dört gün evde yoktum alt yaprakları biraz sararmış.O dört gün boyunca çok sık yağmur yağdı.Çiçeğim se saksıda acaba bir şey olur mu? çok korkuyorum.
alt yaprakları biraz sararmış.
Mono amonyum fosfat "MAP" bulabilirseniz 20 litre suya 50 gram kadar sulandırarak verebilirsiniz. 25 kglık çuvaldadır ve azotlu gübre hava ile temas edince kaybolur (nitrifikasyon). Bunu bulamazsanız amonyum nitrattan bir çay kaşığını birkaç litrede sulandırıp verebilirsiniz. Azot ve fosfor içeriği olan 1 kg lık kompoze gübrelerden dozajınca verebilirsiniz.
Azot- yeşil aksam, fotosentez, meyvede hücre bölünmesi, büyümesi
Fosfor- kök gelişimi, çiçeklenme
Potasyum- meyve oluşumu, nişasta üretimi ve gövdenin odunsulaşması için gereklidir.
Bunun yanında yeşil bir bitkinin (çiçek veya meyve üretmeyen) tükettiği oran 3 azot + 1 fosfor + 2 potasyumdur. Eğer çiçekli bir bitkiyse fosfor oranını, meyve yapan bir bitkiyse potasyum oranını arttırınız. 15+40+15+Me gibi 1 kg lık bir gübre almak ve bir kısmını kullanmak size uygun olabilir. Aynı zamanda şelatlı olacağı için bitkiniz daha kolay alacaktır.
Vazoya girmeyince, duvara dizildiler.
155919
155920
siniroluyorum
26-06-2010, 16:11
Mono amonyum fosfat "MAP" bulabilirseniz 20 litre suya 50 gram kadar sulandırarak verebilirsiniz. 25 kglık çuvaldadır ve azotlu gübre hava ile temas edince kaybolur (nitrifikasyon). Bunu bulamazsanız amonyum nitrattan bir çay kaşığını birkaç litrede sulandırıp verebilirsiniz. Azot ve fosfor içeriği olan 1 kg lık kompoze gübrelerden dozajınca verebilirsiniz.
Azot- yeşil aksam, fotosentez, meyvede hücre bölünmesi, büyümesi
Fosfor- kök gelişimi, çiçeklenme
Potasyum- meyve oluşumu, nişasta üretimi ve gövdenin odunsulaşması için gereklidir.
Bunun yanında yeşil bir bitkinin (çiçek veya meyve üretmeyen) tükettiği oran 3 azot + 1 fosfor + 2 potasyumdur. Eğer çiçekli bir bitkiyse fosfor oranını, meyve yapan bir bitkiyse potasyum oranını arttırınız. 15+40+15+Me gibi 1 kg lık bir gübre almak ve bir kısmını kullanmak size uygun olabilir. Aynı zamanda şelatlı olacağı için bitkiniz daha kolay alacaktır.
5-9-5 npk sıvı gübre var elimde.İki haftada bir kullanıyorum.Dün akşam verdim düne göre daha iyi.En yakı zamanda tomurcuklarıyla beraber fotosunu ekleyeceğim
siniroluyorum
26-06-2010, 16:13
Vazoya girmeyince, duvara dizildiler.
155919
155920
Biz bir çiçek görelim diye beklerken siz çiçeklerle dekorasyon işine başlamışsınız.Maşallah ne kadar güzel açmışlar.Cam tepsi gibi bir şeyin içine su doldurup yüzdürünce nilüfer gibi gözüküyor...
Tohumlar tahmin ettiğim gibi çimlenmedi.
P.caerulea
153754
Meyveleri görünce bizzat Buca'ya ilköğretim okuluna gelip çelik + meyve alası geliyor insanın. :dilli:
Bu arada benim kendi meyvelerim de olgunlaştı .
Cerulea sanırım baya işgalci bir tür , uzak sürgünler veriyor , şimdilk 3 taneler ama devamını düşünmek bile istemiyorum ...
Zafer İnandıklı
03-07-2010, 20:45
Bu sene meyva bol.
Zafer İnandıklı
03-07-2010, 20:46
Buyrun, afiyet olsun.
Emeğinize sağlık sayın Zafer İnandıklı, pek lezzetli duruyor :)
Benim passiflora edülis henüz 1 yaşında bile değil, ancak çok hızla gelişti , balkon tavanını kaplamaya çalışıyor. Bu sürgün ilk kez dikkatimi çekti, çiçek mi diye merak ediyorum :)
157643
Zafer İnandıklı
03-07-2010, 22:25
Sayın maki01, Teşekkür ederim. Lezzeti güzel.
Sizin edülüs sanırım sürgün veriyor. Edülüs, iki yıldan önce çiçek ve meyva vermiyormuş.
Sebahattin Sargın
04-07-2010, 11:08
Sevgili Maki;
Bitkinizin yapraklarının fotoğrafını yayınlar mısınız? Sanırım sizdeki tür Pas. edulis değil...
Sevgiler ;)
Sevgili hazan-z 4-5 ay önce hediye ettiğinde bir karıştı boyu sevgili Sebahattin, edulis olduğunu söylemişti.
Sarmaşık türü çok yıllık bitkileri saksıda yetiştirmeye çalışmama kararıma rağmen hediye edilince dayanamayıp, büyütmeye çalışıyorum. Büyük toprak saksısı bugün yeterli geliyor , seneye ne yapacağımı bilmiyorum.
Fotodan anlaşılmıyor , yaprak damarları bordo...
157739
157740
157741
Evet P.edulis değil P.cerulea .
Edulisin yaprakları 3 loblu , yanılmıyorsam , yaprakların yüzeyi de parlak sanki yağ sürülmüşcesine -http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=659546&postcount=265
Edulis biraz daha yavaş gelişiyor .
Teşekkürler sevgili Jezebel, seneye Adana'da bir bahçe aranıp hediye etmem gerekecek...
nurcanaybay
12-07-2010, 20:04
Benim çarkıfeleğim sanırım meyvesi yenilen bir tür değil ,ben P.Edilus
olduğunu sanıyordum.Meyvesinin tadı çok kötüydü :)
Ne dersiniz arkadaşlar ,sizce hangi türe mensup ?
P.cerulea
Meyveleri yenmez.Süs amaçlı.
nurcanaybay
12-07-2010, 20:36
Teşekkür ederim ,ben de seyretmekle yetinirim :)
xenkebikec
12-07-2010, 20:59
Herkese selamlar, iki hafta önce Ayvalık - Cunda adasından kopardığım meyveyi rengi sarıya döndükten sonra içini açarak tohumlarını çıkarttım.
Bir kısmını daha kurumadan toprağa ektim. Bir kısmını kuruması için peçetenin üzerine bıraktım ve şu anda kurular bir kısmınıda ıslak pamuğun içinde.
Elimdeki tohumları nasıl değerlendirmeliyim elimde ki bu tohumlardan birşey olur mu?
Zafer İnandıklı
12-07-2010, 22:09
Buradasınız: Ana Sayfa » Özel çeşitleri " Passiflora ' Passiflora caerulea
Passiflora caerulea Passiflora caerulea
Passionsblume, Passionflower Passion Flower, Passion Flower
immergrüner, mehrjähriger Ranker mit wechselständig angeordneten, bis zu 16 cm langen, 5 bis 7-gelappten, tiefgrünen Blättern und bis zu 9 cm großen weißen Blüten mit 4-reihigem purpur-weiß-blauem Strahlenkranz, gefolgt von eßbaren, goldgelben Früchten dökmeyen, çok yıllık erbaş alternatif olan, 16 cm uzunluğunda, 5-7 loblu, koyu yeşil yaprakları ve en fazla 9 cm dört sıra büyük beyaz çiçekler mor, beyaz ve mavi halo, ardından düzenlenen yenilebilir, altın sarısı meyve
Benim bahçemdiki pasifloranın edulis olduğunu tahmin ediyorum.Bütün bahçeyi sardı.Sabahtan akşama kadar güneş görüyor.Meyvaları portakal renginde yumurta biçimi
çiçekleri ise akşamları açıyor.Ben fazla bir bakımda yapamıyorum.Kendi kendine yetişiyor.
Bu sezon sonu çeliklerini alıp paylaşım yapmayı düşünüyorum.Tohumlar içinde aynı
Buyrun resimleri
Sebahattin Sargın
18-07-2010, 15:17
Sn. serilaa;
Bu Pas. edulis değil, Pas. caerula olabilir. Çiçeğinin fotoğrafı mevcut mu sizde?
Sevgiler ;)
Sn. serilaa;
Bu Pas. edulis değil, Pas. caerula olabilir. Çiçeğinin fotoğrafı mevcut mu sizde?
Sevgiler ;)
resimleri çektiğimde çiçekleri sönüktü bu yüzden çekemedim.En yakın zamanda çiçekleri de resimliyeceğim.Selamlar.
Yılmaz Yalçın
18-07-2010, 18:18
Benim bahçemdiki pasifloranın edulis olduğunu tahmin ediyorum.Bütün bahçeyi sardı.Sabahtan akşama kadar güneş görüyor.Meyvaları portakal renginde yumurta biçimi
çiçekleri ise akşamları açıyor.Ben fazla bir bakımda yapamıyorum.Kendi kendine yetişiyor.
Bu sezon sonu çeliklerini alıp paylaşım yapmayı düşünüyorum.Tohumlar içinde aynı
Buyrun resimleri
Sevgili Serlaaa,
Bu passiflora edülis değil,carruela türü bence.
egetropical
18-07-2010, 20:51
Buyrun resimleri
bu bitki passiflora cerulea türüdür. p.edilus un meyveleri mor turuncu dur.
edilus -2, -3 dercedelerde kurur. cerula türü ise -10 c' ye kadar dayanır.
P. ceruleanın piyasada meyveleri pek makbul olamamasına rağmen çiçeklerinin ekstresi ile kaizen chrysin elde ediliyor. östrejen ve testoresyon seviyelerini artırıyor. anti kanser ilacı diyede satılıyor.
yılda toprakta sorun yoksa 4-8 metre sürgün verir. çok iyi dekarasyon bitkisidir. tek sıkıntı yayılmacı olmasıdır, komşunun bahçesinden çıkıverir.
Arkadaşlar bilgi ve ilginize teşekkür ederim.Pasiflora cerulean olduğunu öğrendiğim bitkinin çiçeklerin resimleri aşağıdadır.Bu meyvaların çekirdeklerini eksek olurmu,birde sürgünleri
bu mevsim daldırsam verim alabilirmiyim?Selamlar.
elifipek
25-07-2010, 00:41
herkese iyi geceler,
bende çok önceden üye oldım fakat henüz çok fazla şeyler paylaşadım.sadece buradaki bilgilerden yararlanıyorum.esas sormak istediğim 2 sene önce pasiflorayı bahçemize ektik ve bu sene bütün çatıyı kapladı ve meyva vermeye başladı.meyvaları sizce yenir mi ?
Evet içindeki tohum çevresinde kırmızı jölemsi bir doku var o yenebilir .
Ancaak 3 meyve sınırını aşmasanız iyi olur , sakinleştirir , uyutur ...
" Passiflora " adındaki sakinleştirici şurup bu meyveden üretiliyor ;)
Bende bu gün 2 çeşit pasiflora tohumu aldım umarım yetiştirebilirim.
Tohumlarım geldi hemen suya koydum fakat çeşitlerden birinin adı PASSIFLORA PANDORA olarak geçiyor. Bilgisi olan arkadaş varsa payşabilir mi? Mesela meyvesi yenir mi?
Yılmaz Yalçın
30-08-2010, 20:19
Arkadaşlar,
P.caruela türünden şimdi çelik alıp çoğaltmak mümkün müdür?
Ben bir türlü çimlendiremedim herhalde çelik alıp köklendirmek en iyi yol olacak
sercan1969
31-08-2010, 10:43
P.Edulisi iç mekanda yetiştirmek zor mu acaba?
İç mekanda yetişen bazı bitkiler meyve vermiyor.P. eduliste bu bitkilerden mi acaba?
fatmadundar
31-08-2010, 17:23
Ben bir türlü çimlendiremedim herhalde çelik alıp köklendirmek en iyi yol olacak
Nazlı'cım, ben sana köklü verebilirim. Annemin bahçesindeki köklerinin uzandığı her yerden fışkırıyor.
Nazlı'cım, ben sana köklü verebilirim. Annemin bahçesindeki köklerinin uzandığı her yerden fışkırıyor.
Yaşasınnnnnnnnnnnnnnnn
Merhaba.Ben botanik marketten bir edulis fidanı almıştım yazın.Boyu 2 mt oldu.Salonda büyük bir saksıda bakıyorum.2 tane 1.5 mt bambuya sardırdım ama bambunun boyunu aştı maşşallah :) Devamlı uzuyor nereye kadar gider acaba ? Salonda büyütmeye devam edebilir miyim ? Ve salonda çiçeğini ve meyvesini görebilir miyim ? Bir de bu bitki ne zaman çiçek ne zaman meyve veriyor ?
Edulisler 2 metreyi aştı birkaç yan sürgün verdi ama bu yıl hala çiçek yok.
Merhaba.Bir yapı marketten Pasiflora bleue tohumu alıp çimlendirdim yer olmadığından da evde saksıda büyütüyorum.Balkonumuda kış bahçesine çevirip üç beş bitki yetiştirmekteyim.Bildiğim kadarı ile bendeki bitki yanlızca dekor amaçlı çiçek açıp meyve veriyor ama meyveleri tohum amaçlı kullanılabiliyor.
Bu bitkinin öbür türlerini nasıl temin edebilirim.Biraz araştırdım fide olarak hep aynı cins bitki mevcut.Beni konu hakkında aydınlatırsanız sevinirim. saygılarımla.
Sayın ramkom gittigidiyor.com da değişik türlerde tohumları var. Oraya bakabilirsiniz.
ben de yaklaşık 1 senedir hayalini kuruyorum bu bitkinin. her yolu denedim. en sonunda
çimlendirdiğim 3 tohum şimdi büyüyorlar 2-3 cm oldular . fakat bu seferde yaprakları sararıp solmaya başladı sanırım kaybedeceğim bunları da önerisi olan var mı?
Tesadüf akşam eve dönerken bir apt. bahçesinde pasiflora gördüm ve çaktırmadan güzel sürgünlerinden koparıp suya koydum.Umarım işe yarar.Zira daha önce denediğimde bir netice alamamıştım.
Yinede bir ümit.Bu su içinde köklendirme işlemi her bitkiye uygulanamıyor biliyorum.Ama işlem sırasında suyu mineral bakımından zenginleştirmek için sıvıya eklenebilecek yardımcı solüsyonlar mevcutmudur.
Yılmaz Yalçın
07-11-2010, 17:17
Tesadüf akşam eve dönerken bir apt. bahçesinde pasiflora gördüm ve çaktırmadan güzel sürgünlerinden koparıp suya koydum.Umarım işe yarar.Zira daha önce denediğimde bir netice alamamıştım.
Yinede bir ümit.Bu su içinde köklendirme işlemi her bitkiye uygulanamıyor biliyorum.Ama işlem sırasında suyu mineral bakımından zenginleştirmek için sıvıya eklenebilecek yardımcı solüsyonlar mevcutmudur.
Direk toprağa çeliklersen tutma şansı daha yüksek olur..
Pasiflora bitkisinin bir metre çevresinde başka bitkilerin yaşamadığını doğru mu? Kızım söyledi. Ona da bitkilerle ilgili olduğunu söylediği bir arkadaşı söylemiş. Nedenini, doğruluk derecesini bilmediğim için öğrenmek istedim
kopshtar
08-11-2010, 15:31
Doğru değil Sevim hanım, benim pasifloranın altında birsürü bitki kardeş kardeş yaşıyorlar.
Yanlız yazın sıcak günlerinde bazı bitkiler asit salgısı üreterek altındaki otsu bitkileri yakabiliyor. Belki bahsedilen böyle birşey olabilir.
Teşekkür ediyorum yanıt için. Belki de yazdığınız nedenle öyle demişlerdir:)
Nazlı'cım, ben sana köklü verebilirim. Annemin bahçesindeki köklerinin uzandığı her yerden fışkırıyor.ben de istiyorum ama ;)
nurcanaybay
08-11-2010, 18:23
Pasiflora bitkisinin bir metre çevresinde başka bitkilerin yaşamadığını doğru mu? Kızım söyledi. Ona da bitkilerle ilgili olduğunu söylediği bir arkadaşı söylemiş. Nedenini, doğruluk derecesini bilmediğim için öğrenmek istedim
Yabancı kaynaklarda Clematislerin Passiflora ile birlikte dikilmesi öneriliyordu .Sebebini açıklayan bir yazıya rastlamamıştım belki clematis'in tutunmasını sağlamak içindir ,bilmiyorum.Bu yüzden edindiğiniz bilginin doğru olmadığını düşünüyorum.
Passifloralar kaç yıllık olunca çiçeklenip meyve veriyor? öğrenelimde sabırsızlık etmeyelim.
Samsunlu55
18-11-2010, 21:54
Çarkıfelek kışın yaprak dökmüyor değil mi:confused: Passiflora coerulea cinsinden balkona ekmeyi düşünüyorum.
Passiflora coerulea (http://www.aksatarim.com/turkish/passiflora.htm)
- En arsızıdır.
- Çok hızlı büyür.
- Çeşitli organlarının yaşadığı çiçeklerinin renkleri beyazdan maviye açık erguvaniye değişir.
- Yumurta biçimli sarı-turuncu meyveleri olur.
- (-15º/-10º )
Buradakiler (edulis) yaprakları münferiden sararmaya başladı. Bu durumda yapraklarını dökecek mi?
Can Dostum
19-11-2010, 11:29
siteye üye olmama sebep olan passifloralarım :p iki ay önce meyveden alıp hiçbir işlem yapmadan ektiklerimin şimdiki hali
passiflora cerulea türü mü,yoksa passiflora edilus türü mü hafif dikenli oluyor arkadaşlar.
Sn.Candostum fideleriniz şahane görünüyorlar. Demek meyvesini bulunca hemen çekirdeklerini ekebiliriz.
Sevgi Durul
30-11-2010, 11:31
Ben de pazar günü, komşumdan çelik aldım, suda köklenmesini bekliyorum. Köklenirse gelişmeleri paylaşırım. Yoksa boşuna mı uğraşıyorum? Bu mevsimde köklenmez mi?
Sn. Candostum' un bitkisi P. edulis .
Ege Üniversitesi botanik parkından ben de bir passiflora meyvesi rica etmiştim .
Tohumlardan üç tanesi çimlendi .
Adını bilmiyorum yaprakları üçgen ve minikti .
Bakalım nasıl gelişecek .
nurcanaybay
30-11-2010, 12:00
siteye üye olmama sebep olan passifloralarım :p iki ay önce meyveden alıp hiçbir işlem yapmadan ektiklerimin şimdiki hali
Sn.Can Dostum ;
o fidelerin passiflora olduğun dan eminmisiniz ?
Ben de tohumdan yetiştirdim ,ilk yapraklar bile loblu çıkmıştı.Ben sizin
fideleri daha çok akşam sefasına benzettim.Umarım yanılıyorumdur ama bence
passiflora değiller.
Sevgili Nurcan hanım ,
geçen sene 40 kişiye tohum dağıtım , bir o kadar kişiye de elden P.edulis fidesi dağıtmıştım .
Meyveleri Mutlu beyden satın almıştım .
Bunlar gerçek Passiflora edulis , hata payı yok . ;)
Saygılar .
nurcanaybay
30-11-2010, 12:42
Bu durumda benim passifloram Edulis türü değil ,Can Dostum adına sevindim.
Bu durumda benim passifloram Edulis türü değil ,Can Dostum adına sevindim.
Sevgili Nurcan ,
Passiflora caerulea olabilir .
O kadar çok Passiflora cinsi var ki tanımlamak zor .
P.edulisin yaprakları 3 loblu , Passiflora caerulea yaprakları ise 5-7 loblu .
Saygılar .
Can Dostum
30-11-2010, 18:13
sevgili nurcan ve limon fidelerimin passiflorya olduklarından eminim niçin diyorsanız kendi elimle ağaçtan kestiğim meyvelerden birini çoçuklar yedi diğerini ise şuanda gördüğünüz fideleri elde etmek için ektim.Sitede okadar değişik yöntem uygulandıki bende direk ekeyim bakalım ne olacak diyerek ektim sonuç gördüğünüz gibi :p
nurcanaybay
30-11-2010, 18:15
Mesajınızı yeni gördüm ve hemen gidip baktım :)
Yetişmiş halde aldığım da tohum dan yetiştirdiğim de 5 loblu ,meyvesi de acı idi.
Öğrenmiş oldum ,teşekkürler.
nurcanaybay
30-11-2010, 18:23
sevgili nurcan ve limon fidelerimin passiflorya olduklarından eminim niçin diyorsanız kendi elimle ağaçtan kestiğim meyvelerden birini çoçuklar yedi diğerini ise şuanda gördüğünüz fideleri elde etmek için ektim.Sitede okadar değişik yöntem uygulandıki bende direk ekeyim bakalım ne olacak diyerek ektim sonuç gördüğünüz gibi :p
Sizin adınıza sevindim ,sağlıkla büyütün afiyetle yiyin.
Benim passiflora'lar carula cinsiymiş .
kendi elimle ağaçtan kestiğim meyvelerden birini çoçuklar yedi diğerini ise şuanda gördüğünüz fideleri elde etmek için ektim.Sitede okadar değişik yöntem uygulandıki bende direk ekeyim bakalım ne olacak diyerek ektim sonuç gördüğünüz gibi :p
Aslında ben de bunu domateste yaşamıştım. Erken baharda satın aldığım üzüme benzer türde sarı çeri domatesin çekirdekleri hemen bahçeye ekmiştim. Bir hafta geçmeden çimlenip, yazın domates vermişlerdi. Egzotik meyveler satan tezgahlara dikkatli bakacağım sayenizde. En azından meyvesinin nasıl olduğunu bildiğim pasifloram olur. :) Bu pasiflora çeşitleri çok ilgimi çekmeye başladı.
Passiflora "Constance Elliott"
http://www.flickr.com/photos/hortulus_aptus/2680236532/sizes/l/in/photostream/
nurcanaybay
20-12-2010, 13:22
Sn.Zenfree ;
gerçekten çok güzelmiş ,kırmızısını görmüştüm ama beyazını ilk kez görüyorum .Bayıldım.
günebakan
20-12-2010, 13:41
Benim pasiflora molissima'mın uçlarında kurumalar var neden olabilir acaba.
günebakan
21-12-2010, 11:35
Pasiflora molissimam ölüyormu acaba neden bu durum da?
185096
Arkadaşlar bu bitki passiflora bitkisimi? ayrıca fasülye gibi görünen içinden tohumlar çıkan ne tohumudur? bilginiz varsa cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler..
pasifflora olmadığı kesin
egetropical
24-12-2010, 17:49
Arkadaşlar bu bitki passiflora bitkisimi? ayrıca fasülye gibi görünen içinden tohumlar çıkan ne tohumudur? bilginiz varsa cevaplarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler..
Passiflora mollissima veya Banana Passion Fruit türü. ilk meyvesi küçük olmuş daha büyük olması lazım. çıkanları tohum 2 yaşından sonraki meyvelerin tohumları daha kaliteli olur.
siniroluyorum
24-12-2010, 18:02
Benim caeruleam hala zarar görmedi çok mutluyum umarım bu kışı çıkarabilir.
gündöndü
24-12-2010, 18:09
Bence bu tohumlar ''Acem Borusu (Campsis radicans) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=697)'' bitkisine ait.
bence acem borusunun yanından bile geçmiyor.
gündöndü
24-12-2010, 20:39
bence acem borusunun yanından bile geçmiyor.
Emin misiniz?
Bilgileriniz için teşekkür ederim arkadaşlar
Affedersiniz gündöndü Bey Tohumlarında resimdeki bitkinin olduğunu sanmıştım. Sanırım Tohumlar Acem borusu, Bitki Passiflora o zaman
186961
merhaba;
arkadaşlar bu da benim bebek passifloram tohumdan yetiştirdim
bulabilirseniz bu cinsi yetiştirmenizi tavsiye ederim çok güzel kokulu çiçekleri ve kavun büyüklüğüne yakın dev meyveleri ile muhteşem bir tür ve inanılmaz bir hızda büyümekte tohumdan çıktıktan sonra ilk üç ay çok yavaş büyüdü havalar soğuduğundan içeri aldım günden 1 cm den fazla büyümekte resimde gördüğünüz bitkiyi nisan ayında tohum olarak ekmiştim
kazanlik
03-01-2011, 15:02
Bende sari meyveli granadilla, yesil buyuk meyvesi olan marakuya, edulis tohumlari var.
kirmizi,beyaz, sari, pembe cicekli olan turlerin tohumlariyla takas yapabilirim,,
Merhaba, bugün sayın çiğdoşun gönderdiği 3 adet pasiflora tohumu elime geçti.Bu tohumları biraz suda beklettikten sonramı torfa ekmeliyim yoksa direk ekebilir miyim?
ılık suda bekletin 48 saat
bence direk ekin tüm yöntemleri denedim ben
artemisia10
03-01-2011, 18:15
Sonbaharda çelikten tutabildiğini okudum pasiflora carula dan şimdi çelik alsam tutma şansı olur mu ?
Yılmaz Yalçın
03-01-2011, 18:36
Sonbaharda çelikten tutabildiğini okudum pasiflora carula dan şimdi çelik alsam tutma şansı olur mu ?
Şubat sonu-Mart başı gibi dikerseniz tutma şansı çok yüksek olur..
artemisia10
03-01-2011, 18:39
O zaman tohum ve çelik beraber denerim teşekkürler...
Perihan Bayram
05-01-2011, 12:00
Fideler çok güzel görünüyorlar,acaba renkleri nasıldır,bildiğimiz mor pasiflora yaprakları dilimli olur,bunlar tek yaprak,alata türü ve kırmızı mı ?
Perihan Bayram
05-01-2011, 12:08
SAYIN CAN DOSTUM,Pasiflora fideleriniz çok güzel görünüyorlar,kırmızı veya başka renkte mi ? varsa fazla tohumlarından istesem acaba mümkün mü ? selamlar.
Ben bir meyve alayım hepsini buradan dağıtacağım. yeni dikilen bir çekirdek ne kadar süre sonra meyve verir dersiniz. 2 fidem var 3 ay oldu dikeli
artemisia10
16-01-2011, 17:23
Passiflora 'Pink Passion'
(Passion Flower,Granadilla) http://www.thompson-morgan.com/medias/sys_tandm/8801224982558.jpg
Passiflora citrina ;
Yaprakları lale ağacının yapraklarına benziyor ;)
http://www.mobot.org/mobot/research/passiflora/images/citrina_JM_close_big_752.jpghttp://www.logees.com/images/R1857-2-small.jpghttp://www.buyarose.eu/uimg/f9c362.passiflora-citrina.jpghttp://www.suncrestnurseries.com/images/passiflora%20citrina.jpghttp://www.truusbackerfuchsias.nl/passiflora%20citrina.jpg
Ege Üniversitesi Botanik bahçesindeki Passifloralardan birinin üzerinde tohumlar vardı. Rica ettim, verdiler.
İki tanesi çimlendi, çok taze olduklarından mı dersiniz :confused:
190286
Saksıda ve nadir bir türdü, umarım bu sene çiçeğini görürüz.
Sayın jezebel,tohumlarınız ne kadar zamanda çimlendiler?Bende 3 adet pasiflora tohumunu çimlendirmek için torfa ektim.Yaklaşık 20 gündür herhangi bir gelişme yok.Akşamları sadece fısfısla suluyorum.Sizin tavsiye edebileceğiniz yapmam gereken birşey var mı?
Tavsiyem eski boğaz spreyi şişesine oksijenli su koymanız ve her gün bir kere onunla fısfıs yapmanız .
Üzerine kesilmiş pet şişeden fanus yaparsanız gün içinde ısı ve nem daha sabit kalır.
Kolay gelsin;)
Sayın Jezebel oksijenli su bir litre suya bir çorba kaşığı yeterli mi ? diğer çiçeklerin yapraklarına ara sıra fıslasak zararı olurmu?
%3 'lük oksijen suyunun daha fazla seyreltilmeye ihtiyacı yoktur.
Ben sadece çimlendirmeye çalıştığım tohumlar için kullanıyorum.
Başka amaçlarla kullanılımı konusunda bir fikrim yok.
Bilgi için teşekkürler sayın Jezebel.
Teşekkür ederim.Yarın ilk işim oksijen suyu temin etmek olacak.İnşallah bende sizinki gibi benim pasifloramın da çimlendiğini görebilirim.
sebnem34
06-04-2011, 11:55
Sn. Vanacha;
Bende de aynı tür var. Biri kırmızı ejder dev diğeri dev pembe sweat diye anılıyor. Sizi tebrik ederim tohumdan yetiştirmişsiniz. Ben 5 başarısız denemeden sonra serada yetiştirttim seracılara :) sonuçta 1 yaşındaki kırmızı 1 metre yaz kış yeşil daha çiçeksiz ve sizin ki kadar yapraklı değil. Diğeri pembe hala 10 cm yapraksız fakat yaşıyor :) bir ara bakıyorum yapraklanıyor sonra yaprak döküyor. Ölürler diye korkuyorum nasıl çelik almalıyım acaba budama mı yapmalıyım bilemiyorum.Yapraklar kurur gibi fakat yeni sürgünler de var. Ne olur yardım edin...
sebnem34
06-04-2011, 11:57
Yeni başlayan arkadaşlar :)
Bu tutkunuzu anlıyorum ama ben tohumdan yetiştiremedim. Yetiştirenleri çok çok tebrik ediyorum. Bu konuda sera ile uğraşan tanıdıklar varsa onlara bırakın tohumları mutlaka çimleniyor. 1 sene geçti aradan şimdi ki derdim ise en nadir türleri çiçeksiz camın önünde umutsuzca yapraklarına bakıyorum :(
ciceksever70
06-04-2011, 12:01
Benim bahcemde üc yildan beri Passiflora careula var iki tane ancak henüz cicegini göremedim. Her kis tamamen kuruyup yaz basinda dipten sürüyor ancak hic ciceklenmedi. Ciceklenmeyi saglamak icin yapilacak bir sey var midir acaba?
"Passiflora caerulea is cultivated worldwide. Even though the fruit is edible, it is rather insipid when eaten raw.A tea can be made of the flower and is said to alleviate stress and anxiety."
http://en.wikipedia.org/wiki/Passiflora_caerulea
Yukarıdaki linkte passiflora caeruleanın meyvesinin yenebileceğini ve çiçeğinden de stres ve endişeyi azalttığı söylenen bir çay yapılabileceği yazıyor.
Ancak aşağıdaki linkte de bitki özsuyunun ve çürümüş yapraklarının ölüme ve kalp krizine neden olabileceği yazıyor.
"Passiflora caerulea (P.caerulea) sap and rotten leaves cause death or heart-attacks."
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_poisonous_plants
Bitkiyi tedavi amaçla tüketecek kişlerin bitkinin hangi kısımlarını ne şekilde tüketeceğini bilmesi çok önemli gibi görünüyor.
athena -asena
16-04-2011, 19:41
Pasiflora çeliği tuttu galiba bu zamana kadar kurumadığına göre.
tohumları ekeli bir aydan fazla oldu henüz bir gelişme yok, acaba çimlenir mi yoksa tohumlar çürümüş olabilir mi diye düşünüyorum.Yetiştirmeyi çok istediğim bir bitki
Yılmaz Yalçın
16-04-2011, 21:27
tohumları ekeli bir aydan fazla oldu henüz bir gelişme yok, acaba çimlenir mi yoksa tohumlar çürümüş olabilir mi diye düşünüyorum.Yetiştirmeyi çok istediğim bir bitki
Tohumdan çimlenmesi çok zor bir bitki.1-2 Ayı bulabiliyor çimlenmesi.Bu nedenle çelikten üretmeniz daha kolay..Hem de çelikle elde edilen bitki çok hızlı gelişiyor.Bu aylar tam çelik ayıdır.
Çeliği nereden temin edebileceğimi bilmiyorum.Bu bitkiyi sadece resimlerden tanıyorum.Totumunu marketten satın aldım.O zaman sabırla bekleyeceğim Teşekkürler
athena -asena
16-04-2011, 21:39
Sayın Cebeci ; tohumlarınız taze ise bir hafta içinde çimlenir.
Yılmaz Yalçın
16-04-2011, 21:56
Çeliği nereden temin edebileceğimi bilmiyorum.Bu bitkiyi sadece resimlerden tanıyorum.Totumunu marketten satın aldım.O zaman sabırla bekleyeceğim Teşekkürler
Forumda Kocaelide oturan ya da yakın çevrede bulunan arkadaşlardan çelik isteyebilirsiniz diyeceğim ama kim var acaba:)Belki sesimizi duyan olur da size çelik buluruz.Bendeki daha minik verirdim ama:(
31-05-2009 mayıs tarihinden aylar önce Sayın Volare'ın gönderdiği tohumlar bugün ne halde sizlerle paylaşmak istedim.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=474381&postcount=652
Yukarıdaki yazımdaki denemeden önce birkaç denememde de başarısız olmuştum. Bu resimdekiler de olmadı ama 1.5 sene içerisinde yılmadım sürekli denemelerle sonuçta başarıya ulaştım.
Buzdolabında kilitli poşet denedim tutmadı,
çıtlattım tutmadı,
çok suladım çıkan fide öldü.
bahçe toprağına diktim tuttu fakat sonradan kurudu. Bu yöntemde ben başarısız oldum siz denerseniz belki tutabilir.
ve en sonunda normal çiçek toprağına hiç bir işlem uygulamadan doğrudan ektim. artık ümidimi kaybetmiş unutmuştum bile ki o sırada tutturdum.
Aşağıda ki resimde ektiğim 4 tohumdan 3'ü tutmuştu. Gözüm gibi baktığım fidelerden birisi çıktıktan sonra sanırım toprağının uygunsuzluğundan kurudu.
Diğer birisi ise saksıyı düşüren annemin gazabına uğradı. Fideyi yerdeki topraklarla birlikte saksının içine gömmüş, sonradan diksem de kurtaramadım.
Şimdi Elimde kalan son fideye gözüm gibi bakıyorum. Önceleri doğrudan güneş alan bir yere koyduğum için en alttaki yapraklarında gördüğünüz gibi hafif açık sarı renkte sararma oldu. Hemen gölgede çok ışık alan bir yere koydum şimdi bu şekilde duruyor.
Maşallahlarınızı bekliyor, darısı sizin başınıza diyorum. Meyve ve tohum alırsam forumdan tohumlarını dağıtacağım.
elifsirin
20-04-2011, 13:06
1 yaşındaki passifloram
Zafer İnandıklı
27-05-2011, 22:11
Caurela bu yılın ilk çiçeği.
Burada (http://augalai.forum2.biz/t36-passifloros-rsys) bazı türlerin çiçek fotoğrafları var..
Bu da muhteşem ötesi bir şey.. Bayıldım.. ;) AYRINTILAR (http://www.strangewonderfulthings.com/168.htm)
219901
219900
Ege Üniversitesi Botanik bahçesindeki Passifloralardan Saksıda ve nadir bir türdü, umarım bu sene çiçeğini görürüz.
Fotoğrafı ekleyeli bayağı zaman olmuş.. Şu anki durumu nedir?
Geçenlerde bir meyvesini ben de istedim, henüz dikmemiştim.. Mor renkli, boyar bir meyveydi.. Tohumları bunlar..
:(maalesef kışın, ocakta bir ara hastalandım iki hafta balkona çıkamamıştım,
o sırada bu iki bitki ve başka birçok bitki öldü.
Sağlık hiç birşeye benzemiyor.
Sağ olsun bari arkadaşımız onun yerine
Passiflora antioquiensis fideciği gönderdi.
220579
Daha ufak ama kışı geşirecektir;)
Beni yaniltmadı
228098
Passiflora antioquiensis boy attığı için daha genişce bir saksıya transfer oldu.
DRTUNCAYSEN
29-06-2011, 10:41
passiflora incarnata ve passiflora edulis tohumlarım var.
elimde birde tohum yetiştirme klavuzu var.
tohumdan üretenlerin kendi deneyimleri daha önemli olduğunu düşünüyorum.
Nelere dikkat edeyim , çünkü sınırlı sayıda tohumum var, zebil olsun istemiyorum..
Bilgisi ve deneyimi olan arkadaşlar önerilerde bulunurlarsa çok sevineceğim.
sevgi saygılarımla
DRTUNCAYSEN
29-06-2011, 10:56
ben de istiyorum ama ;)
bende istesem..
öyle mutlu olurum ki...
royalguard
07-07-2011, 21:01
merhaba arkadaslar kışın sonlarına dogru bauhaustan P.caerulae bitkisini almıstım toplamda 20ye yakın cicek actı ve kapattı kulak pamugu ve suluboya fırcası ile Mendel gibi =) yapay tozlasma saglamaya calıstım ama hicbirşey olmadı ve kapanan çiçekler de bir bir döküldü. Okuduklarıma göre mevye vermedigi icin sanırım daha sadece 1 yıllık olması gerekiyor. 2 yıldan once meyve vermesi muhtemel degil midir? yoksa hicbir bocek ugramaya bile tenezzül etmiyor mudur? =)
royalguard
28-09-2011, 11:50
Son mesajımın üstünden 2 ay geçmesine ragmen cevap alamamısım soruma =) neyse suan itibariyle 4 tane meyve var üzerinde tohum almak icin ne zaman meyveleri kopartmalıyım? yani meyve kac ay boyunca olgunlastıktan sonra kopartılmalı?
kopshtar
28-09-2011, 14:41
P.caerulea meyve vermez veya meyvesi yenmez diye biliyordum :?
Zafer İnandıklı
02-10-2011, 19:39
Son mesajımın üstünden 2 ay geçmesine ragmen cevap alamamısım soruma =) neyse suan itibariyle 4 tane meyve var üzerinde tohum almak icin ne zaman meyveleri kopartmalıyım? yani meyve kac ay boyunca olgunlastıktan sonra kopartılmalı?
Meyva tamamiyle turuncu renge döndüğünde olgunlaşır. O zaman toplayabilirsiniz.
royalguard
02-10-2011, 23:08
ve bu meyvenin içinden cıkacak olan tohumları ne zaman ekmeliyim peki ?
Zafer İnandıklı
07-10-2011, 18:13
ve bu meyvenin içinden cıkacak olan tohumları ne zaman ekmeliyim peki ?
Tohum üzerindeki jelleri temizledikten sonra, şimdi ya da ilkbaharda ekin.
Caurela çabuk ve sorunsuz yetişir.
odi-kara
11-11-2011, 01:50
Benim için tohum gönderme şansınız varmıdır sizden rica etsem sayın vanacha
odi-kara
11-11-2011, 01:51
186961
merhaba;
arkadaşlar bu da benim bebek passifloram tohumdan yetiştirdim
bulabilirseniz bu cinsi yetiştirmenizi tavsiye ederim çok güzel kokulu çiçekleri ve kavun büyüklüğüne yakın dev meyveleri ile muhteşem bir tür ve inanılmaz bir hızda büyümekte tohumdan çıktıktan sonra ilk üç ay çok yavaş büyüdü havalar soğuduğundan içeri aldım günden 1 cm den fazla büyümekte resimde gördüğünüz bitkiyi nisan ayında tohum olarak ekmiştim
Benim için tohum gönderme şansınız varmıdır sizden rica etsem sayın vanacha
Selçuk Boz
03-02-2012, 12:47
Merhabalar;
Geçen senelerde temin ettiğim tohumların hepsi çimlenmeden çürüdü.
Bu sene tekrar temin ettiğim;
3 adet P.Coccinea,
5 adet P.Mollisima,
5 adet P.Edulis (karışık),
3 adet P.Quadrangularis
tohumlarını bu ayın sonunda, ekmeyi düşünüyorum.
Çimlenme ortamı olarak; %50 cocopeat, %50 perlit karışımı (STERİL) ile doldurulmuş kızarmış tavuk paketlemek için kullanılan plastik kapları, ya da üzeri streç film ile örtülü olacak şekilde plastik bardak kullanacağım(Yine STERİL).
Tohumları, oda sıcaklığında olmak üzere sırasıyla;
6 saat Fungusit eriyiğinin içinde bekleteceğim.
48 saat portakal suyunda bırakacağım.
Fungusit eriyiği ile duruladıktan sonra, çimlenme ortamına tohumların boyu kadar derinliğe ekeceğim.
Mini sera(lar)ı;
Sabah güneşi alan,
Gündüz devamlı aydınlık,
18 ile 20 derece sıcaklıkta
olan bir ortamda, çimlenene kadar muhafaza edeceğim.
Çimlenme olduktan sonra (umarım olur:(), sera(lar)ın üzerindeki şeffaf örtüyü kaldıracağım. Bitkilerin toprağını, devamlı nemli (ıslak değil) olacak şekilde tercihen alttan sulamaya başlayacağım.
Bitkiler ikinci esas yapraklarını çıkardıktan sonra, 10 cm. çaplı saksılara alacağım. Bu saksıları da; sabah güneşi alan, gündüz devamlı aydınlık ve 18 ile 20 derece sıcaklıkta bulunan bir ortamda muhafaza edeceğim. Bitkileri, nemli olacak şekilde tercihen alttan sulamaya devam edeceğim. Bu dönemde, ayda iki defa olmak üzere dengeli bir gübre ile gübrelemeyi düşünüyorum.
Temmuz ayı başlarına kadar Karaman'da bu şekilde uygulama yaptıktan sonra, bitkileri Antalya'daki bahçeme dikmeyi düşünüyorum. Neden Temmuz'da? Çünkü ancak o zaman Antalya'ya gidebileceğim:D.
Çarkıfelek tohumlarım için hazırladığım detaylı yetiştirme planım bu...
Arkadaşlar,
Bu planda; atladığımı, yanlış ya da eksik yaptığımı düşündüğünüz bir uygulama var ise, lütfen beni uyarın.
Herkese kolay gelsin.
Bence hiç bu kadar incelemenize gerek yok. ben de böyle çok detay tekniklerle çimlendirmeye çalıştım 2 sene uğraştım sonuç alamadım sen sonunda ümidimi yitirip tohumları diğer saksıların diplerine sokuşturunca sokuşturduğumu unutacak kadar uzun bir süre sonra kendiliğinden çimlendi.
pasiflora bitkisini bende yetiştirmek istiyorum bahara az kaldı elinde olan arkadaşlarımız gönderirse sevinirim
Pasifloraları ekeli 1 ayı geçti. 5 tanesinden 1 tanesi bile çimlenmedi.Herhalde ben bu işi beceremedim. Ne dersiniz biraz daha bekliyeyim mi? ( Pet bardaklara ektim, 2 gün ılık suda beklettim ve üzerlerini şeffaf naylon ile kapattım.)
Selçuk Boz
01-03-2012, 14:11
Sayın ERKEN48,
Sabırlı olun ve bekleyin derim. Bir de ortamları(toprağı) ıslak olmasın, nemli olsun. Kabukları hernekadar sert olsa da, çürümeye yatkınlar.
Bu ayın sonunda ben de tohumları ekmeyi düşünüyordum. Ancak hava durumunu dikkate alarak ekim tarihini, havalar ısınmaya başlayıncaya kadar erteledim.
Pasifloraları ekeli 1 ayı geçti. 5 tanesinden 1 tanesi bile çimlenmedi.Herhalde ben bu işi beceremedim. Ne dersiniz biraz daha bekliyeyim mi? ( Pet bardaklara ektim, 2 gün ılık suda beklettim ve üzerlerini şeffaf naylon ile kapattım.)
Merhaba efendim;
Zımpara veya zararsız ince kesik atma da uygulayıp, el yakmayacak sıcaklıktaki suda bekletin (24 saatte bir kontrol, en çok 48 saat)) ve sabırlı olun lütfen. 9 aya kadar uzayabilirler imiş çimlenmeleri(Düzensiz tohum).
Kolay gelsin, sağlıkla kalın inşallah.
Saygılarımla lütfen.
ciceksever70
01-03-2012, 20:33
Dört yillik bir passiflora careulam var. Ilk kez gecen yaz ciceklendi. Daha önceleri kisin basinda toprak hizasindan buduyordum ama bu kis budamadim, tüm kisi yesil gecirip bu ay, havalar sicak olmasina ragmen, tüm yapraklari kurudu. Clematis gibi eski dalin üzerinden yeni tomurcuk verir mi yoksa budayayim mi?
Selçuk Boz
02-03-2012, 12:24
Dört yillik bir passiflora careulam var. Ilk kez gecen yaz ciceklendi. Daha önceleri kisin basinda toprak hizasindan buduyordum ama bu kis budamadim, tüm kisi yesil gecirip bu ay, havalar sicak olmasina ragmen, tüm yapraklari kurudu. Clematis gibi eski dalin üzerinden yeni tomurcuk verir mi yoksa budayayim mi?
Antalya ikliminde passiflora careula yaprak dökmekte, ancak dalları kurumuyor. Sizin bitkinizin dalı da yaş ise, budamayın. Yapraklarını döktüğü yerden yeni dal ve çiçekler verecektir.
gülenmelek
07-03-2012, 09:43
Nihayet doğru yolu bulup aslına dönmeye karar verdi :D
İlk yaprakları kalp şekline benzerken, şimdi asıl şekillerini almaya başladılar. Sarılmaya da başladı ama gövde hala çok cılız ve incecik.
Merhaba efendim,
Tek passifloram kaldı ve o da Caeruela. 1 senede ancak 10 cm kadar oldu. Sabır tavsiyesi gibi geldi bana yazınız:))).
Kolay gelsin, sağlıkla inşallah.
Saygılarımla lütfen.
Sevgi Durul
12-04-2012, 08:45
Benim geçen yıl diktiğim pasifloram tamamen kurumuş. Soğuğa dayanıklı diye bilinen bu bitkinin havaların ısınmasıyla sürgün vereceğini umuyorum.
athena -asena
21-04-2012, 19:15
Bu seneki kıştan Pasiflora edulis'ta etkilenip tamamen kurumuş.
serkan_istanbul
21-04-2012, 20:00
Bu seneki kıştan Pasiflora edulis'ta etkilenip tamamen kurumuş.
Dip kısmından sürebilir kontrol edin. bende balkonda bıraktım kurudu sanıyodum ama alt kısmından yeni sürgünler geliyo.
ciceksever70
21-04-2012, 20:14
Merhaba efendim,
Tek passifloram kaldı ve o da Caeruela. 1 senede ancak 10 cm kadar oldu. Sabır tavsiyesi gibi geldi bana yazınız:))).
Saygılarımla lütfen.
Mesajinizi simdi gördüm. Benimki cok boylaniyor ancak cicegini ilk kez gecen yaz gördüm. Ilk iki yil dipten budamistim tekrar sürdü, gecen yil belki o yüzden gec ciceklenmistir diye budamadim simdi beklemedeyim. Gövde dibinden yesermeye basladi belki ayni dallardan yaprak verir. Havalar henüz soguk bizde belki sicaklarin baslamasiyla canlanir. Sizinki ne durumda bilgilerimizi paylasirsak sevinirim.
athena -asena
21-04-2012, 20:15
Sayın serkan_istanbul ; kaç gündür hep gözetim altında ama yeni sürgün yok.
Mesajinizi simdi gördüm. Benimki cok boylaniyor ancak cicegini ilk kez gecen yaz gördüm. Ilk iki yil dipten budamistim tekrar sürdü, gecen yil belki o yüzden gec ciceklenmistir diye budamadim simdi beklemedeyim. Gövde dibinden yesermeye basladi belki ayni dallardan yaprak verir. Havalar henüz soguk bizde belki sicaklarin baslamasiyla canlanir. Sizinki ne durumda bilgilerimizi paylasirsak sevinirim.
Merhaba efendim,
Mesajımdan 1-2 gün sonra esas saksısına aktardım. 5-10 gün sonra harekete geçti önce bir kol atıp sırığa dolandı, şu anda 2. nci kol(sülük) sarılmaya hazır.
Boyu da farketti, ilk passıfloramdan ümitvarım efendim.
Saygılarımla lütfen.
http://c1204.hizliresim.com/w/p/4qyl8.jpg
BenBen1967
30-04-2012, 10:35
Saksıdan bahçeye diktiğinizde hazırlıklı olun , bahçenin heryerinden köklerinin ulaştığı heryerden çıkıyor. İlk zamanlar çok sevinmiştim büyüdü çiçek açtı diye ama şimdi bahçede fışkıran yeni pasifloralarla savaş veriyorum olmadık yerlerden yeni fideler çıkıyor.;)
limon_sever
30-04-2012, 10:39
Geçen sene tohumdan özenle yetiştirip bahçeye diktiğim pasifloralar yaklaşık 3 metre boy yapmışlardı. 2 cm civarı gövde kalınlığı da olmuştu. Ama bu seneki aşırı kış soğuklarına yenik düştü. Bitki tamamen kurudu.
rhepsag67
30-04-2012, 10:49
Sizi çok iyi anlıyorum, sevgili limon sever. Benimde balkonumda büyüttüğüm, geçen yaz bize çiçeklerini gösteren pasifloram, ne yazık ki hâlâ uyanamadı :(
3 yıl önce çelikten yetiştirdiğim bitki bu sene çiçeklendi..
Çok yıllık sarmaşıklarda sanırım 3 yıl şartı var :))
İlk çiçeğini bugün açmış ve çok sayıda tomurcuğu var..
athena -asena
02-05-2012, 21:44
3 yıl önce çelikten yetiştirdiğim bitki bu sene çiçeklendi..
Çok yıllık sarmaşıklarda sanırım 3 yıl şartı var :))
İlk çiçeğini bugün açmış ve çok sayıda tomurcuğu var..
Sayın selis ; Ben tohumdan yetiştirdim ikinci senesinde üzeri meyve doluydu. Bu seneki kıştan etkilenip kurudu.
Yaşasın artık benim de bir çarkıfeleğim var. 2-3 sene önce bir paket tohum almıştım, tam ev taşıma dönemine gelince akrabamıza vermişim tohumları , ben bile unutmuşum. Dün görüştüğümüzde emanetini teslim ediyorum deyip yaklaşık 2 metrelik pasifflorayı elime tutuşturunca sevincimden havalara uçtum diyebilirim.
Tohum al, akrabana ver; bir gün sana geri döner. hah hah haa.. :)
Büyükçe bir saksıya alıp, balkonda büyütmeyi düşünüyorum...
maşallah,çok güzel, formda şifalı bitki olarak hiç kullanan oldu mu acaba?
canannuman
03-05-2012, 11:43
PASSIFLORA INCARNATA * DONA DAYANIKLI * MOR ÇİÇEKLİ KOKULU VE MEYVELİ SARMAŞIK - Passiflora tohumu (http://www.zengardentr.com/PASSIFLORA-INCARNATA-DONA-DAYANIKLI-MOR-CICEKLI-KOKULU-VE-MEYVELI-SARMASIK,PR-95.html)
Ben bu tohumu denedim ama henüz çıkmadı bilmiyorum çıkarmı. Dona dayanıklı deniyor bakalım nasip.
athena -asena
10-05-2012, 18:55
Dip kısmından sürebilir kontrol edin. bende balkonda bıraktım kurudu sanıyodum ama alt kısmından yeni sürgünler geliyo.
Köklerin dibinden yeni sürgün verecek diye çok bekledim ama boşunaymış tamamen kurumuş. Kışa girerken aldığım çeliği köklendirip iyi ki ev içinde tutmuşum onu bugün büyük saksıya aktardım.
PASSIFLORA INCARNATA * DONA DAYANIKLI * MOR ÇİÇEKLİ KOKULU VE MEYVELİ SARMAŞIK - Passiflora tohumu (http://www.zengardentr.com/PASSIFLORA-INCARNATA-DONA-DAYANIKLI-MOR-CICEKLI-KOKULU-VE-MEYVELI-SARMASIK,PR-95.html)
Ben bu tohumu denedim ama henüz çıkmadı bilmiyorum çıkarmı. Dona dayanıklı deniyor bakalım nasip.
Passiflora incarnata -20 dereceye kadar dayanıklı.
İncarnata kışın donuyor. Ama yazın kökten tekrar çıkıyor. Bende iki yazdır uyanıyor ama, kökü yeteri kadar kuvvetli olmadığından yeterince büyüyp çiçek açamadı bir türlü. Belki bu sene ama henüz uyanmadı...
Sevgi Durul
10-05-2012, 23:04
Benim geçen yıl diktiğim çarkıfelek uyanmadı. Cinsini bilmiyorum, saat çiçeği olandandı. Halâ umut var mıdır?
VARdır, careula ise uyanır. Çokda arsız her yerden çıkıyor..
Passiflora feotida fidesi. Çok hızlı büyüyor.. Dibindede jamaika çilek ağacı fidecikleri..
Merhaba
Yaklaşık 3 yıl önce tohumdan pasifflora edulis dikmiştim hala çiçek açmadı.
Şu anda 3 metre oldu. Işığı güneşi iyi merdiven arasında kışın kalariferli yerde duruyor.
Çiçeğini görebilmek için daha ne kadar beklememiz gerekiyor.
drhegeli
26-05-2012, 10:51
Bahçemdeki ibreli ağaca sarılsın diye geçen sene diktiğim Passiflora caerulea, bu sene ilk çiçeklerini açtı.
300661
O kadar masum sanmayın. Ağacı istila etmiş durumda ve durmuyor...:D:(:confused:
300662
Passiflorayı kontrol etmek çok zor. 2. yılında bitkinin yerini değiştirmeme rağmen hala betonların altından metrelerce ilerleyip en olmadık yerlerde sürgün veriyordu. İki yıl boyunca her çıkan yerdeki sürgünü ulaşabildiğim en son köke kadar çıkararak , yok edebildim. Kesinlikle istilacı, istila etmesi istenmiyorsa mutlaka kök sınırlaması yapılabilecek tarzda yerlere ekilmesi daha doğru olur diye düşünüyorum.
BenBen1967
29-05-2012, 10:55
Sağolsun sevgili anneciğim bahçenin başına diktiğim ve metrelerce uzayıp merdiven demirini kapatıp hoş görüntü sağlayan pasifloramı çok uzamış bu diye çiçekleri ile beraber nerdeyse köke yakın bir yerden budamış. Ama bunun yanısıra alt bahçede olan ve görünemeyeni bırakmış asmaya kadar uzamasına müsade etmiş.Budanması gereken duruyor öteki budanmış. Bende asmaya sarılanı kontrol altına alıp budadım.Ahhhh anneciğim ahhh..;)
Sayın Garuda'nın topladığı ve Sayın Mete Tiren'in dağıtımını yaptığı Pasiflora Edulis tohumlarını ektim.Geç çimlendiği söyleniyor.Umarım çimlenme oranı çok olur.Bekleyip göreceğiz.
Topraktan başını çıkaran yeşillikler var.Ekeli henüz bir hafta oldu.Acaba tohumlarım çimlenmeye başladı mı yoksa başka bitkiler mi bunlar ? :) Hiç kimse bu kadar kısa sürede çimlenme ile ilgili bir şey yazmamış.Bu nedenle tam da emin olamıyorum.
Tika bu başlıkta çimlenen tohumlar sorulmuş..
Bilenler de edülis olduğunu onaylamışlar.. Bakın benziyorlar mı?
http://www.agaclar.net/forum/977314-post878.htm
Passiflorayı kontrol etmek çok zor. 2. yılında bitkinin yerini değiştirmeme rağmen hala betonların altından metrelerce ilerleyip en olmadık yerlerde sürgün veriyordu. İki yıl boyunca her çıkan yerdeki sürgünü ulaşabildiğim en son köke kadar çıkararak , yok edebildim. Kesinlikle istilacı, istila etmesi istenmiyorsa mutlaka kök sınırlaması yapılabilecek tarzda yerlere ekilmesi daha doğru olur diye düşünüyorum.
budanan dallar çoğaltılamazmıydı acaba ... koparılan sürgünlerin taliplisi çok olurdu kanımca
Tika bu başlıkta çimlenen tohumlar sorulmuş..
Bilenler de edülis olduğunu onaylamışlar.. Bakın benziyorlar mı?
http://www.agaclar.net/forum/977314-post878.htm
Benimkiler daha çok küçükler.Bir anda heyecan yaptım. :D Biraz daha büyüsünler,pasifloraysa mutlu haberi veririm. :)
Bitkiyi dikerken bu kadar çabuk coşacağına inanmıyordum.. Her yere kolu uzanıyor.. Bugün inceledim Jineop'un dediği gibi toprak altından gidip 3 metre ilerideki şebboyların arasından bir çok fidecik çıkmış..
Ama çiçekleri açtıktan sonra solup dökülüyor.. Tomurcukların içine baktım dökülen meyveler nohut kadar.. Meyve tutmayacak sanırım :(
BenBen1967
04-06-2012, 10:23
Topraktan köklü alabildiğiniz dalları ekerseniz hemen tutuyor. Dallardan çelik biraz zor kökleniyor.Çiçeklerin hepsi meyva vermiyor, kalanları büyüyecek merak etmeyin sayın Selis.
Çiçeklerin hepsi meyva vermiyor,
Çok sayıda çiçeği olmasına rağmen aralarda birkaç meyve gördüm ;)
308590
308591
Bitkilerin arasından yavrular çıkıyor.. :) Birini kökleyip diktim ama soldu..
Yaz geçince mi yapmalı?
308592
athena -asena
17-06-2012, 19:30
Köklerin dibinden yeni sürgün verecek diye çok bekledim ama boşunaymış tamamen kurumuş. Kışa girerken aldığım çeliği köklendirip iyi ki ev içinde tutmuşum onu bugün büyük saksıya aktardım.
Bugün baktım üzeri tomurcuk dolu bir tanede çiçek açmış.
Balkonda kiraz ağacıma sarılan ve üzerinde onlarca tomurcuğu olan pasifloram gıcık bir şekilde tek tek açıyor. Dün 2 çiçekli yakalayınca bu anı ölümsüzleştireyim dedim...:dilli:;)
311357
Bugün baktım üzeri tomurcuk dolu bir tanede çiçek açmış.
ama bu çok güzell dantel gibi adeta
Rana+miraç
26-06-2012, 22:46
Merhaba... Gül saksısının dibinde en az 15-20 adet passifora fidesi çıkmış. Gülü hediye eden komşum tohum dikmiş herhalde. Bir kaç tanesi çok uzadı ,30 -40cm oldular.Yerlerini değiştirmem gerek. Bu aylarda kökü toprağıyla alıp başka saksıya geçirsem tutar mı yoksa kurur mu ? Ne yapacağımı bilemedim bitkiyi hiç tanımıyorum.
Merhaba... Gül saksısının dibinde en az 15-20 adet passifora fidesi çıkmış. Gülü hediye eden komşum tohum dikmiş herhalde. Bir kaç tanesi çok uzadı ,30 -40cm oldular.Yerlerini değiştirmem gerek. Bu aylarda kökü toprağıyla alıp başka saksıya geçirsem tutar mı yoksa kurur mu ? Ne yapacağımı bilemedim bitkiyi hiç tanımıyorum.
3-4 yapraklı iken topraksız şaşırtsanız dahi tutar.
Birinden biri mutlaka tutar. Saksıda bırakmaktan iyidir.
Can suyuna varsa biraz hümik asit ekleyin.
Rana+miraç
01-07-2012, 13:00
Benim passiflora fidelerimin yaprak şekilleri birbirinden farklı. Bunlar aynı cins mi yoksa büyüdükçe birbirine benzeyecek mi ?
Bizim bahçede var.Daha meyvesini görmedim.Sanırsam bu çiçeği kaynatıp içince ağrı kesici etkisi vardı.İnternetten biraz araştırınca zor bulunan bir çiçek olduğunu anladım.Bu arada bu çiçek ile ilgili bir soru kim 1 milyon isterde çıktı.
Normal pasifloramı balkon demirlerine sardırdım.
329700
Bu bebeklerde pasiflora coriacea. Baharda ekmiştim tohumları ama bir ay önce çıktılar.;)
329701
Dilek Sarıkaya
14-09-2012, 13:20
Merhaba arkadaşlar,
Aşağıda resimleri bulunan pasifloramın cinsini bilmiyorum. Meyveleri yenir mi?Kışın terasta kalsa bir şey olur mu? Eğer cinsini öğrenebilirsem; araştırmamı ona göre yapacağım.
http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/331137d1347453629-fotograf0181.jpg
serkan_istanbul
14-09-2012, 15:01
Geçen sene ben balkonda malesef kış sert geçince kaybettim. meyvelri yeniyo. sevgiler
İncarnata üç yaşında. Giderek güçleniyor, seneye belki meyve verebilir..
emrahgul
25-09-2012, 17:30
Arkadaşlar Passiflora incarnata türüne ait tohum veya çelik paylaşabilecek bir arkadaş varsa karşılığında doğal kuşkonmaz tohumu ile takas edebilirim. Veya ücret karşılığı da alabilirim.
İnternet üzerinden tohum temin edecektim fakat hem miktar az hem fiyat fazla. :)
athena -asena
26-09-2012, 18:23
Bugün pasiflora edilüs hasadı yaptım tadı hoşuma gitti.
emrahgul
26-09-2012, 18:27
Arkadaşlar ücret karşılığı "Passiflora Incarnata,Passiflora Edulis ya da Passiflora quadrangularis tohumu - çeliği gönderebilecek birileri var mı?
Yardımcı olabilecek kişilere çok minnettar kalacağım
Düzeltme:An itibariyle "tradewindsfruitstore.com" adlı siteden 3 çeşit(edulis,quadrangularis ve incarnata) tohum aldım.
Bakalım ne zaman gelecek:eek:
Meğer bizimki bir çok çiçek açmış..
Bu kadar minik çiçeği nasıl göreyim.. :p
Aaaa... Çok şaşırdım, bu büyümeyen dediğin tohumdan yeni çıkan pasiflora mı?
Çiçeğin boyutu bu mudur yani? ;)
Kontrol et bence seninki de açmış olabilir..
Şaka gibi ama, o kadar da minik :)
Boşuna mı uğraştık acaba :p
Hemen balkona çıkıp benimkini de kontrol ettim, evet tomurcuklar varmış. Büyüteç lazım görmeye. Neyse bu hali de çok sevimli... ;)
Umarım meyve de oluştururlar..
Sinirlenince at ağzına bir tane.. ;)
Bodur passiflora. ;)
Hiç yoktan iyidir.
Ve bir gün büyür.
Dilek Sarıkaya
10-11-2012, 15:10
Merhabalar, daha önce bu sayfaya yüklediğim pasifloramın terasta bakılamayacağını öğrendim. şu an tellere sarılmış ve 3 metre boyu var. Kapalı balkona almak istiyorum fakat nasıl yapacağımı bilmiyorum. Tele dolandığı için ayırırken zarar vermekten korkuyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
passiflora çeliklerini köklendirip mi dikmek gerek yoksa nemli toprakta beklemeden mi dikilmeli ?
çiftçi5234
10-11-2012, 21:12
Benim bahçedede var bu.Gayet güzel açıyor fakat renkleri mat.
Tüm tomurcuklar açıldı döküldü.. Son çiçeği riske atmamak için fırça ile tozlaştırdım..
O da meyve tuttu..
Fakat tıpkı bitkisi gibi meyvesi de çok yavaş büyüyor.. Neredeyse 20 gün oldu halen yeşil..
346053
Meyvesi de çiçeği gibi çok şekermiş... ;) Benimki de birkaç çiçek açtı ama meyve tutumu olmadı maalesef.
Kışı nerde geçirecek bu güzel?
Kışı nerde geçirecek bu güzel?
Jezebel dışarıda bıraktığını yazmıştı.. Diğer pasifloralar gibi dona dayanıklı galiba..
Sen sera yapacaksın sanırım.
Dermeçatma bir sera yapacağım işte, ne var ne yok içine doldurucam. ;)
Libertyy
20-11-2012, 09:25
Arkadaşlar ücret karşılığı "Passiflora Incarnata,Passiflora Edulis ya da Passiflora quadrangularis tohumu - çeliği gönderebilecek birileri var mı?
Yardımcı olabilecek kişilere çok minnettar kalacağım
Düzeltme:An itibariyle "tradewindsfruitstore.com" adlı siteden 3 çeşit(edulis,quadrangularis ve incarnata) tohum aldım.
Bakalım ne zaman gelecek:eek:
Passiflora Mix * 14 Sorten * 70 Samen * Maracuja * tolles Geschenk Passionsblume | eBay (http://www.ebay.de/itm/Passiflora-Mix-14-Sorten-70-Samen-Maracuja-tolles-Geschenk-Passionsblume-/320814838586?pt=S%C3%A4mereien_Zwiebeln&hash=item4ab20df33a)
14 çeşit toplamda 70 tohum 13,25 € ... Almanya fiyatı....
Passiflora edulis purple giant
Passiflora Incense (3 Samen)
Passiflora Incarnata
Passiflora foetida
Passiflora Morifolia
Passiflora Capsularis
Passiflora Ligularis
Passiflora Maliformis
Passiflora red Giant
Passiflora winterhart Caerula
Passiflora Mollissima
Passiflora Collinvauxii
Passiflora Quadrangularis
Passiflora rubra
Ben yaklaşık bir ay önce aldım ve her çeşitten ikişer tohum olmak üzere tek tek 28 ayrı küçük plastik bardaklara ektim.. Şu an için sadece Rubra çimlendi.. Ekimden çimlenmeye kadar 3 hafta geçti.... Her ne kadar diğerleri çimlenmiyor diye hırs olmaya başlasada sabredeceğiz.. El mahkum...
Libertyy
24-11-2012, 09:17
Ben yaklaşık bir ay önce aldım ve her çeşitten ikişer tohum olmak üzere tek tek 28 ayrı küçük plastik bardaklara ektim.. Şu an için sadece Rubra çimlendi.. Ekimden çimlenmeye kadar 3 hafta geçti.... Her ne kadar diğerleri çimlenmiyor diye hırs olmaya başlasada sabredeceğiz.. El mahkum...
Rubra son hali.....
Diğerlerinden tek bir tanesi olsun çimlenmedi... Eğer bu Rubra da çimlenmeseydi hakikaten büyük hayal kırıklığı olacaktı...
Bu arada bu fotoğraf dün çekilmişti... Bu sabah sap kısmına biraz gübre dolgu yaptım. Gün içi son halini tekrar yüklerim...
348487
Libertyy
24-11-2012, 09:21
Aklıma gelmişken, çimlenmeyi ilk gördüğümde büyük bir hata yapmıştım...
Çimlenmeden sonraki gün çimlenmiş olan tek passiflora bardağını diğerlerinin yanından alıp daha sıcak ve daha ışıklı bir yere koymuştum...
Heyhat, daha sonra yine burada okuduklarıma bakarsak, resmen bitkiyi şoka sokmuşum...
Allahtan şu an için herşey yolunda görünüyor... Hele hele dün kurmuş olduğum yapay ışıklandırma sisteminden sonra... O fotoğraflarıda gün içi yükleyeceğim foruma..
Libertyy
24-11-2012, 10:40
Rubra son hali.....
Diğerlerinden tek bir tanesi olsun çimlenmedi... Eğer bu Rubra da çimlenmeseydi hakikaten büyük hayal kırıklığı olacaktı...
Bu arada bu fotoğraf dün çekilmişti... Bu sabah sap kısmına biraz gübre dolgu yaptım. Gün içi son halini tekrar yüklerim...
Ekilişinden 25 gün sonra Passiflora Rubra.... Yaprak çeperinde zar gibi bir oluşum var sanki... Alınması gereklimi değilmi emin olamadım....
İkinci resimde ise her bardağa bir tane olacak şekilde çimlendirme denemelerim... Nem oranını muhafaza için Naylon ile devamlı kapalı... Arada havalandırıp fısfıslıyorum tabii...
Toplamda 28 bardak olmak üzere iki farklı saksı... Birini iki gündür kalorifer üzerinde tutuyorum ama banamısın demediler... İyi peki.....
Libertyy
25-11-2012, 09:40
Dört gün önce %50 oksijenli su %50 yağmur suyuna ıslattığım passiflora çelikleri....
İtiraf, bilmediğim çok şey var... Bilmediğim ve birebir yardım alamadığım konularda deneme yanılma yoluna gider, aklıma gelen herşeyi denerim...
Şu an için bu üç çeliği bir ya da iki hafta şişede tuttuktan sonra kum + çiçek gübresi ortamına dikmeyi düşünüyorum... Öneri ya da tavsiyeler olursa mutlaka değerlendiririm... ''Köklenmelerini bekle, köklenme gözlemlemedikçe suda kalsın'' diyen olursa dikkate alacağım...
drhegeli
25-11-2012, 11:40
Türü (ya da türleri) nedir?
Ekilişinden 25 gün sonra Passiflora Rubra.... Yaprak çeperinde zar gibi bir oluşum var sanki... Alınması gereklimi değilmi emin olamadım....
İkinci resimde ise her bardağa bir tane olacak şekilde çimlendirme denemelerim... Nem oranını muhafaza için Naylon ile devamlı kapalı... Arada havalandırıp fısfıslıyorum tabii...
Toplamda 28 bardak olmak üzere iki farklı saksı... Birini iki gündür kalorifer üzerinde tutuyorum ama banamısın demediler... İyi peki.....
Tohumlar tazeyse hemen değillerse eninde sonunda çimlenirler.
Libertyy
25-11-2012, 11:51
Türü (ya da türleri) nedir?
Bu gördüklerimiz geçen hafta Hollanda Eschede pazarında tesadüfen görüp 3 Euro'ya aldığım anaca ait... Bambu çubuklarına sardırılmış, göz kararıyla takriben 2,5-3 metre uzunluğa erişebilecek, ve fakat sağlıksız görünen bir bitkiydi... Bütün pazar yerindeki tek Passiflora da buydu zaten...
Ki, saksının içindeki kartta sadece Passiflora yazıyordu cinsi yazmıyordu... Çiçek resmi ise caerulea veya incarnata resmine benziyor...
drhegeli
25-11-2012, 12:23
2-3 nod içeren 5-12cm uzunluğunda çelik, 25 derecelik ısı öneriliyor. İlkbahar-güz arasında köklenmenin 2-5 hafta, kışın ise 10 haftayı bulduğu söyleniyor. Tabii bu veriler toprakta köklendirme için. Suda köklendirme için bilgi yok. Belki deneyenler vardır da paylaşırlar.
Bahçemde bir caerulea var. Son derece yayılıcı, saldırgan bir bitki. Bazen beni korkutuyor. Kendi kendine havai köklenecekmiş gibi geliyor bana...:)
Kaynak Kitap :
*Passiflora - Passionflowers of the World; Ulmer Torsten, MacDougal John M.; 2004; Timber Press
Libertyy
25-11-2012, 12:37
Tohumlar tazeyse hemen değillerse eninde sonunda çimlenirler.
Enteresan olan tarafta bu ya zaten... Bu bahsi geçen 28 ayrı bardak bence yeni tohum değildir...
Affınıza sığınarak, daha önce buraya yazmayı unuttuğum kısım ise şu... Mağazada görmüş olduğum maruçya meyvesinden bir tane aldım...
1- Direkt meyveden gübre bardağına...
2 - Bir hafta kurutup gübre bardağına...
3 - İki gün portakal suyunda bekletip gübre bardağına...
4 - İki gün limon tuzu suyunda bekletip gübre bardağına......
Olacak şekilde 40-50 tohum daha ekmiştim ve onlarda da tek bir tane çimlenen yok...
Libertyy
25-11-2012, 12:55
2-3 nod içeren 5-12cm uzunluğunda çelik, 25 derecelik ısı öneriliyor. İlkbahar-güz arasında köklenmenin 2-5 hafta, kışın ise 10 haftayı bulduğu söyleniyor. Tabii bu veriler toprakta köklendirme için. Suda köklendirme için bilgi yok. Belki deneyenler vardır da paylaşırlar.
Bahçemde bir caerulea var. Son derece yayılıcı, saldırgan bir bitki. Bazen beni korkutuyor. Kendi kendine havai köklenecekmiş gibi geliyor bana...:)
Kaynak Kitap :
*Passiflora - Passionflowers of the World; Ulmer Torsten, MacDougal John M.; 2004; Timber Press
Bilgilendirme için teşekkür ederim... Yine yazmadığım, yazmayı unuttuğum bir başka şey... İki ayrı dal çiçek gübresi, üç ayrı dal kum saksı olmak üzere beş ayrı dal daha denemeye almıştım ama ne hikmetse onlara ümitsiz vaka gözüyle bakıyorum....
Yalnız 25 derecelik ısı olayı çok iyi oldu... Çiçek gübresinde dediğim üç saksıyı bahçedeki seraya koymuştum, onları derhal içeriye almak gerek demekki...
............. Kendi kendine havai köklenecekmiş gibi geliyor bana...:)
Bu kısım gülümsemelerime yol açtı... Gülümsemeleriniz ve neşeniz daim olsun...:)
Keşke dedim, keşke benim emek verip aklımdakileri hayata geçirmede başarılı olabilsem...
7 sene önce satın almış olduğum evin arka plan bahçe çitleri komple tel ile kaplı, ve algıladığım kadarıyla tel çit benim eve ait... Ki, sol komşum olan ev iki sene önce el değiştirdi, şu anki sahibi bir rus... Ona orta yaş üstü desem bile genel anlamda komşularımın hepsi yaşlı sayılır... Velhasıl onlardan hayır yok... Dolayısıyla şahsen el atıp tüm o tel çitleri sarılıcı cins çiçeklerle donatmak elzem oldu...
Şu an için ''Üyelerin Bahçeleri'' kısmında kendi sayfamı oluşturmadım, alttaki fotoğrafı temsili resim olsun için ekliyorum... Az önce bir parça güneş oldu hemen fotoğraflayıp geldim...
drhegeli
25-11-2012, 13:28
Yaşadığınız şehir (Herford) Almanya'da sanırım. Passiflora türlerinin çoğu ikliminize (dışarıda) dayanamayacaktır. Caerulea dayansa bile size sorun çıkaracaktır. Eğer çitleri onun ile sardırmayı düşünüyorsanız, tavsiye etmem. Birkaç yıl sonra, o güzelim çimlerinizden sürgünler çıkacaktır. Zapedilmesi zor bir bitki, komşularınız bahçesine de yayılarak onlar ile de aranızı bozar.
Çitleriniz için size clematis (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)önerebilirim. İkliminize mükemmel uyar. Yalnız kışın yapraklarını döker. Cirrhosa gibi kışın açan türleri de var. Belki, Hedera gibi her dem yeşil bir sarılıcı ile kombine edebilirsiniz. Komşularınızı da kıskançlıktan çatlatırsınız. :)
Bahçe seranıza da bayıldım. Birazcık ısıtarak orada neler yetişmez ki... Mutlu kalın...
Libertyy
25-11-2012, 15:55
Yaşadığınız şehir (Herford) Almanya'da sanırım. Passiflora türlerinin çoğu ikliminize (dışarıda) dayanamayacaktır. Caerulea dayansa bile size sorun çıkaracaktır. Eğer çitleri onun ile sardırmayı düşünüyorsanız, tavsiye etmem. Birkaç yıl sonra, o güzelim çimlerinizden sürgünler çıkacaktır. Zapedilmesi zor bir bitki, komşularınız bahçesine de yayılarak onlar ile de aranızı bozar.
Çitleriniz için size clematis (http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/4446.htm)önerebilirim. İkliminize mükemmel uyar. Yalnız kışın yapraklarını döker. Cirrhosa gibi kışın açan türleri de var. Belki, Hedera gibi her dem yeşil bir sarılıcı ile kombine edebilirsiniz. Komşularınızı da kıskançlıktan çatlatırsınız. :)
Bahçe seranıza da bayıldım. Birazcık ısıtarak orada neler yetişmez ki... Mutlu kalın...
Passiflora için dile getirdikleriniz konusunda haklısınız, ama yinede şansımı denemek istedim.. Olurda bir sonraki kış mevsimine kadar hayatta tutabildiklerim olursa, gerek derin budama gerekse inek ya da at gübresi ile malçlama yoluna gitmeyi düşünüyordum....
Diğer yönden, çitler için hedef bitkim sadece Passiflora ile kısıtlı değildi... Şu an için 6-7 ayrı kök Clematis satın aldım... Bir o kadar da ispanyol bir abla kökünden söküp verdi... Ki, hayatta kalabileceklerinden emin değilim...
Ve artı Wisteria Sinensis(Mavi salkım) ve artı Wisteria Alba(Beyaz salkım) var elimde... Alba 1 yaşında ve saksıda... Alıp geldiğimde iki gün evin üst katında kızımın odasında bıraktım, derhal yapraklarını dökmüş... Şu an kendini toparlamakla meşgul... Sinensis, çok yaşlı bir diş doktoru amcadan rica edip dallarından 4-5 adet koparmıştım(o an yanımda kesici bir şey yoktu), eğer eldekileri köklendirmeyi başaramazsam bahar aylarında tekrar ziyaret sözü aldım... Dahi, bir yerden daha bir kaç dal sözü aldım, köklendirmeye çalışacağım...
..........
O seradaki tüm çerçeve ve camlar tadilat yapılan bir evden sökülmüş ve çöpe atılacaktı, alınıp getirildi... Akabinde plan, proje, uygulama herşeyi yalnız yaptım bitirdim... Ne yalan söyleyeyim, hayatta böyle birşey yapmamış, yapılırken görmemiş biri olarak beceremeyeceğim diye ödüm patlamıştı...:)
Maalesef ilk yapım aşamasında ileriyi görememişim... Dolayısıyla kış ayları için bir hedefim yoktu ve çatı kısmında derin aralıklar var... Isıtmak falan mümkün görünmüyor açıkçası...
Esenlikle...
Careulayı bende tavsiye etmem.. Sonra kurtulmaya çalışıyorsunuz... Çiçek görmek için, bir sene donmasına izin vermezseniz olabilir. Yoksa donuyor, kökten çıkıyor ama büyüyüp çiçek açamadan donuyor.. Eskişehir için böyle.
İncarnatam her sene daha güçlü çıkıyor, ama henüz ondada çiçek görmedim..
gurbik67
27-11-2012, 00:26
careula tohumları alındığı anda tohum dışındaki incecik zarları yıkayarak çıkartın ertesi günü yüzeysel ekin %80 çimlendiğini göreceksiniz.
benim ektiğim tohumlar 20 günde çıktığı gibi 2 ay sonra da çıkanlar oldu. kamkatlarımın saksısına ekmiştim şu an iç içe girdiler.
donmasını engellemek için diplerine bol miktarda ağaç yaprağı koyuyorum.
İtiraf, bilmediğim çok şey var... Bilmediğim ve birebir yardım alamadığım konularda deneme yanılma yoluna gider, aklıma gelen herşeyi denerim...
Ben de itiraf edeyim, :) bu siteye ilk üye olduğumda o kadar bilgisizdim ki ''torf ne ola ki?'' diye google da aramıştım.. ;)
İnsan okuyarak, deneyerek neler öğrenmiyor ki ;)
Ustalar, Caerulea hakkında birçok cümle kurmuşlar.. Özür dileyerek ben de bir şeyler eklemek istiyorum..
Eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun, görülüyor ki sarmaşık sardırmak istediğiniz çitler oldukça uzun.. Kışın donma meselesini bilemem ama, bu bitki, her dem yeşil kaldığı, çok çabuk uzadığı için, tam da size uygun.. Komşularınız da yaşlı olduğundan bu bitki yüzünden aranızın bozulacağını da sanmam.. (tahmin)
İş yerimin önündeki tel 3x2.5 metre uzunluğunda.. (sizin çitle arasında dağlar var) 3 yıl önce tellere sarılsın diye caerulea dikmiştim.. Sonra okudum ki; bu kadar küçük bir alanda baş etmek zor olurmuş, her yeri sararmış, ordan burdan kökler çıkacakmış.. Önceleri korkmuştum, şimdi önemsemiyorum.. Çünkü sandığım gibi olmadı..
Görüldüğü üzere alan çok dar.. Daha büyük olsa alıp başını gidecek..
350291
Bitkinin köklerinin, çimlerin arasından çıkıp sizi üzeceği söylenmiş.. Fotoğrafta görünen kısmın ortasını motosiklet park edildiği için toprak bıraktım.. Bugüne kadar o kısımlardan filiz çıktığını da hiç görmedim..
350292
Bebekler, genelde köke yarım metre kadar uzaklıkta çıkıyorlar..
350293
Zaten nerde çıkarsa çıksın fark etmeyecek.. Dalı tutup çektiniz mi çok çabucak kökleniyor..
350294
Beim tek yaptığım hata, bitkiyi diktikten sonra dalları telin arasından geçirmek oldu..
İleride eminim sorun yaratacaktır.. En azından dikecek olanlara öneri olsun..
350295
Libertyy
30-11-2012, 12:57
....
Eviniz ve bahçeniz hayırlı olsun, görülüyor ki sarmaşık sardırmak istediğiniz çitler oldukça uzun.. Kışın donma meselesini bilemem ama, bu bitki, her dem yeşil kaldığı, çok çabuk uzadığı için, tam da size uygun.. Komşularınız da yaşlı olduğundan bu bitki yüzünden aranızın bozulacağını da sanmam.. (tahmin)
350295
Şükür ki, komşular yönünden şanslıyım... O çitlerin renklenmesi eminim onlarıda mutlu edecektir...
Heyhat, soğuklar... Geçen sene Almanya'da en sert kışı yaşadım, gündüz vakti eksi 14 dereceyi gördüm... Şimdiden iki hafta sonrası için de eksi 9 derece diyor hava durumu... Haydi hayırlısı...
Passiflora'daki asıl derdim Çanakkale Dardanos'taki yazlığın önü için kendimi geliştirmek... Açıkçası 6 sene kadar önce çiçeğini gördüğüm ve hayran olduğum fidanı satın almıştım... Amma velakin kışın kurudu diyerek söküp atma gafletinde bulunmuştum... Nerden bileyim...:)
Çok iş var çoook.... Dün ekmiş olduğum 700den fazla Çiğdem ve Lale soğanı haricinde bugün binden fazla ekmem gerekiyor.... Ve iki saat önce derece +1 idi.... Soğuk...:(
Velhasıl, lafı getirmek istediğim yer evin olsun, bahçenin olsun, her tarafın fotoğrafını foruma ekleyerek ''üyelerin bahçeleri'' kısmında yaptıklarım, yapmak istediklerimi uzun uzun paylaşmak, fikir alışlverişinde bulunmak...
Balkonda saksıda yetiştirdiğim, boyu 4 metreye yaklaşan passifloramı boyu 1 metre kalacak şekilde dün budadım. Saksıda olmasına rağmen çok fazla dallanıp budaklanmıştı.
drhegeli
30-11-2012, 14:10
Görüldüğü üzere alan çok dar.. Daha büyük olsa alıp başını gidecek..
Bu, biraz tezat olmadı mı? :)
Bu, biraz tezat olmadı mı? :)
Yooo.. Alan dar ve her yeri kaplamış. Ne var ki? :rolleyes:
Dar alanda bu kadar büyüyorsa, Libertyy bahçesine 4 kök dikse her yanı kaplar demek istemiştim.
İncarnatanın bu yazki halleri..
Arkadaşlar merhaba ben de yeni hobicilerdenim. Geçen sene Bauhouse'dan passiflora caerulea fidanı aldım. çok hızlı ve güzel yetişti. Çok fazla da meyve verdi ancak içlerinden tohum çıkmıyor. Sebebini bilen var mı? Bu boş haliyle yenilmez sanırım.
karahanoglu
16-02-2013, 22:25
Yukarıdaki pasiflora çiçeği hakkında yazılan mesajları okudum,arkadaşlar bu çok değerli bir çiçek,sarmaşıkgillerden olup,harika çiçek yapısı var ve bu çiçekten elde edilen bitki çayının
muazzam bir şekilde sakinleştirici ve piskolojik olarak rahatlatma etkisi var,tohumdan ekmek yerine çelikten çogalmak bence daha pratik olur diye düşünüyorum üç adet çeliğim var koklendirmek için diktim bakalım başarabilecekmiyim.
karahanoglu
16-02-2013, 22:26
çelikleme yontemini dene derim arkadaşım.
arkadaşlar bende çarkıfelek çiçeğinin tohumu var nasıl dikeceğimi bilmiyorum .şimdiden bilgileriniz için teşekkürler.
gülenmelek
18-02-2013, 12:40
Bu boya gelmesini (http://www.agaclar.net/forum/921723-post412.htm) de hesaba katarsam, şu an tam 1 yaşında ;) Sayfaları okumama rağmen Passiflora Edulis'mi yoksa Passiflora Caerulea'mı hala ayırdedemedim. Çimlendirip azıcık büyüttükten sonra yoğurt kovasına almıştım. Zamanla orası yetmedi tabi ki. Köküne zarar veririm diye hiç oynatmayıp, yoğurt kovasının altını kestim ve büyükçe toprak saksıya öylece oturttum ;) Şimdilik sorun yok ve dipten bir sürgünümüz bile var ;)
drhegeli
18-02-2013, 13:10
...Passiflora edulis'mi yoksa Passiflora caerulea'mı hala ayırdedemedim...
P.edulis yaprakları 3 loblu, P.caerulea yaprakları 5 loblu...
370917 370918
Kaynaklar :
Factsheet - Passiflora edulis (http://keyserver.lucidcentral.org/weeds/data/03030800-0b07-490a-8d04-0605030c0f01/media/Html/Passiflora_edulis.htm)
Factsheet - Passiflora caerulea (http://keyserver.lucidcentral.org/weeds/data/03030800-0b07-490a-8d04-0605030c0f01/media/Html/Passiflora_caerulea.htm)
gülenmelek
18-02-2013, 13:14
Unutmamak için P.caerulea olduğunu hemen not alıyorum bir yere. Teşekkür ediyorum sayın drhegeli ;)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.